Page 23

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

«Κι εγώ µπορώ να το ζωγραφίσω αυτό»

23 Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Τοιχογραφία του 19ου αιώνα στην εκκλησία Santuario de Misericordia στη Σαραγόσα μοιάζει να πέρασε από τα χέρια του Mr Bean. Μια ηλικιωμένη, που δεν μπορούσε να βλέπει τη φθορά από την υγρασία, πήρε την πρωτοβουλία να την αποκαταστήσει, χωρίς άδεια. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Η εικόνα που ζωγράφισε πάνω στην τοιχογραφία μόνο με τον Ιησού δε μοιάζει. Μεγαλύτερες ομοιότητες έχει με «έναν τριχωτό πίθηκο σε μια τουνίκ που δεν είναι στο μέγεθός του», έγραψε το BBC. Βλέποντας το αποτέλεσμα, η ηλικιωμένη κατάλαβε το λάθος της και τηλεφώνησε στο τοπικό συμβούλιο. Συντηρητές προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν εάν η ζημιά διορθώνεται.

ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΣ

Πρώην σχολείο γίνεται λαογραφικό εκθετήριο Σε εκθετήριο για την ανάδειξη της λαογραφικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται να μετατραπεί το κτίριο του εδώ και χρόνια ανενεργού Δημοτικού Σχολείου Ανω Σταυρού. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκε η χρηματοδότηση -μέσω του προγράμματος Leaderτου επενδυτικού αυτού σχεδίου του δήμου Βόλβης, προϋπολογισμού 299.840 ευρώ, ο οποίος καλύπτεται εξολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια. Το σχέδιο προβλέπει την ανακαίνιση των κτιρίων και των χώρων υγιεινής, την προσθήκη ημιυπαίθριου χώρου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Η αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Ανω Σταυρού θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκτήσει την προγενέστερη μορφή του ως προς τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τον τοπικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του, μέσω επεμβάσεων στα υπάρχοντα κτίρια, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του οικισμού. Στο χώρο που θα διαμορφωθεί, πρόκειται να εκτεθεί μεγάλος αριθμός εκθεμάτων λαογραφικής κληρονομιάς της περιοχής, που παραμένει έως σήμερα αναξιοποίητος και μακριά από τα βλέμματα μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών. Σύμφωνα με το δήμαρχο Βόλβης, Δημήτρη Γαλαμάτη, το εγχείρημα «αποτελεί την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που θα καταβάλουμε, για τη μετατροπή των ‘’άψυχων’’ σήμερα κτιρίων των πρώην δημοτικών σχολείων, σε ζωντανά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών, σε θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

«Παρά θίν’ αλός» αφιερωµένο στη Θεσσαλονίκη Σεφαραδίτικα τραγούδια με τη Σαβίνα Γιαννάτου

ΤΗΣ ΧΑΪ∆ΩΣ ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ

Α

κόµη πιο φιλόδοξο παρουσιάζεται το φετινό «Παρά θίν’ αλός» του δήµου Καλαµαριάς, καθώς, εκτός από το µουσικό και το εικαστικό σκέλος, η διοργάνωση αποκτά και λογοτεχνικό. Το θέµα της συµπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης διατρέχει ως άξονας ολόκληρο το πρόγραµµα, «δένοντας» εικαστικές εκθέσεις µε λογοτεχνικά θέµατα ή λογοτεχνικές φωνές µε µουσικές παρουσιάσεις. Με... επίθεση απαντά στην οικονοµική κρίση ο δήµος Καλαµαριάς, τουλάχιστον όσον αφορά το πολιτιΜε νέα προσθήκη στικό του κοµµάΟπως τόνισε τη λογοτεχνία, το τι. σε συνέντευξη φετινό φεστιβάλ Τύπου ο δήµαρχος Καλαµαριάς, «αγκαλιάζει» Θεοδόσης Μπαόλες τις τέχνες κογλίδης, «ο δήµος συνειδητά στηρίζει τον πολιτισµό, ο οποίος δεν πρέπει να έχει µνηµονιακό χαρακτήρα». Από το συνολικό ποσό των 180.000 ευρώ του προϋπολογισµού

της διοργάνωσης, ο δήµος έβαλε γύρω στα 80.000 ευρώ (το ποσό των 70.000 ευρώ προέρχεται από το ΕΣΠΑ, ενώ αναµένεται οι χορηγίες να φτάσουν στα 20.000 ευρώ και τα έσοδα από τα εισιτήρια των εκδηλώσεων στα 7.000-8.000 ευρώ). Ζητούµενο για το φεστιβάλ είναι η παροχή ενός βήµατος για τις δηµιουργικές δυνάµεις της πόλης, σύµφωνα µε τον Νίκο Ζαχαριάδη, εντεταλµένο σύµβουλο του δήµου Καλαµαριάς σε ζητήµατα πολιτισµού. Ο ίδιος τόνισε ότι όλες οι εκδηλώσεις αποτελούν παραγωγές του δήµου, πράγµα που σηµαίνει ότι δοκιµάζονται καινούργιες ιδέες και έργα. Το καινούργιο αναζητείται µε το τριήµερο (4-5 και 9 Σεπτεµβρίου) συνέδριο «Τέ-

χνη, Πολιτική, Αισθητική», µε καλλιτεχνικό συντονιστή τον Αντώνη Σουσάµογλου, και τη συµµετοχή προσωπικοτήτων όπως ο Δ. Δηµητριάδης, η Φ. Αµπατζοπούλου, οι θεωρητικοί τέχνης G. Ray και G. Mosquera. Φετινή καινοτοµία το τριήµερο λογοτεχνικό φεστιβάλ (14-16 Σεπτεµβρίου στο «Μελίνα Μερκούρη»), στο οποίο θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ολόκληρος ο λογοτεχνικός αιώνας της Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Κορδοµενίδης συντονίζει αυτήν τη λογοτεχνική σκηνή, η οποία περιλαµβάνει την προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού µε ποιητές να απαγγέλλουν έργα τους και σύγχρονους δηµιουργούς οι οποίοι θα διαβάσουν έργα τους.

Μουσική Η αυλαία ανοίγει στις 30 Αυγούστου µε... τριπλή συναυλία στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα µε τον Θωµά Κοροβίνη και άλλα γκρουπ. Οι συναυλίες που ακολουθούν σχετίζονται µε την ιστορία της πόλης: κοσµική βυζαντινή µουσική µε τους Γ. και Π. Παπαεµµανουήλ (3/9), µικρασιάτικα και ρεµπέτικα µε τις «Stringless» (4/9), σύµπραξη ΚΟΘ µε Α. Ιωαννίδη (6/9 στο Κυβερνείο), τζαζ µε τον Σ. Παπαδηµητρίου (7/9), αφιέρωµα στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (10/9), σεφαραδίτικα µε τη Σαβίνα Γιαννάτου (12/9), «Καφέ Αµάν» (13/9). Ο Γιώργος Καζαντζής συντονίζει το µουσικό σκέλος του «Παρά θίν’ αλός». Εικαστικά Η Ιστορία γίνεται ο φαντασιακός συνοµιλητής µε τις εκθέσεις του «Πεδίου Δράσης Κόδρα» (7-18 Σεπτεµβρίου). Συνεπιµελητές του Πεδίου Δράσης είναι η Μαρία Κενανίδου και ο Θεόφιλος Τραµπούλης, ενώ το πρόγραµµα περιλαµβάνει και διεθνή έκθεση φωτογραφίας, σε επιµέλεια Alex Supratono.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 24/08/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4576

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 24/08/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4576

Advertisement