Page 23

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μπαiνουν στο ανθρωπινο μυαλο

Διδασκει τσαμικο και αγγειοπλαστικη

Την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου και τη χαρτογράφησή του με την καινοτόμο μέθοδο της διανυσματικής τομογραφίας πεδίου και τη βοήθεια ενός προηγμένου ηλεκτροεγκεφαλογράφου 256 καναλιών, μοναδικού στην Ελλάδα, επιχειρούν οι ερευνητές του εργαστηρίου επεξεργασίας γνωστικού σήματος - CBP. «Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου επιχειρείται στη διάρκεια εκτέλεσης μιας σειράς νοητικών τεστ, με την οποία καταλαβαίνουμε τις νοητικές διεργασίες στον εγκέφαλο και αξιολογούμε την απόκρισή του στα διάφορα ερεθίσματα. Παράλληλα, εντοπίζουμε τις περιοχές με παθογένεια, τις οποίες επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε. Εχει παρατηρηθεί ότι η συναισθηματική διέγερση επηρεάζει θετικά τη μνήμη. Ως εκ τούτου, η έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλει στο σχεδιασμό έξυπνων συστημάτων υποβοήθησης των ασθενών με Αλτσχάιμερ στις καθημερινές τους δραστηριότητες», τονίζει ο υπεύθυνος έρευνας του έργου, που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της δράσης «Αριστεία», δρ Ιωάννης Κομπατσιάρης (φωτογραφία).

Η εποχή που ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ειδικός στα εκπαιδευτικά παιχνίδια και... παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών αλλά και εικονικής αγγειοπλαστικής έφτασε! Η ομάδα του ερευνητικού έργου «i-Treasures», με υπεύθυνο έρευνας το δρα Νικόλαο Γραμμαλίδη (φωτογραφία), έχει αφοσιωθεί στη δημιουργία μιας ανοιχτής και επεκτάσιμης πλατφόρμας για τη διάδοση και διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ετσι, ανέπτυξε ήδη μια εφαρμογή για την εκμάθηση τσάμικου χορού, μέσω ενός αισθητήρα Kinect και μιας τρισδιάστατης εφαρμογής που παρουσιάζει την κίνηση του ειδικού και επιτρέπει στο χρήστη να τη μιμηθεί. Η εφαρμογή βαθμολογεί το μαθητή - χορευτή και εντοπίζει τα λάθη του, βοηθώντας τον να βελτιωθεί. Η ίδια ομάδα έφτιαξε ένα παιχνίδι 3D αγγειοπλαστικής για την κατασκευή εικονικών αγγείων με τη χρήση τρισδιάστατου αισθητήρα κίνησης των κινήσεων των χεριών.

Φουτουριστικα παιχνιδια τηλε-εμβυθισης

Στο ερώτημα «Πώς είναι το έξυπνο ενεργειακό σπίτι;» απαντούν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου «Inertia», τα οποία ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, στο αποκαλούμενο «Ιντερνετ των Πραγμάτων», που περιλαμβάνει μηχανές, συσκευές, αισθητήρες και ό,τι άλλο συνδέεται online. Αποτέλεσμα, να ανταλλάσσονται αυτοματοποιημένα δεδομένα, τα οποία οι επιστήμονες επεξεργάζονται και δημιουργούν νέες προοπτικές και οικονομίες κλίμακας. Η ομάδα του ΙΠΤΗΛ ανέπτυξε ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης και αυτοματοποιημένης λειτουργίας κτιρίων με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο. Ανάλογα και με τις προτιμήσεις των ιδιοκτητών των κατοικιών, σχεδιάζουν κτίρια που «συμμετέχουν» τόσο στη δυναμική διαχείριση των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. «Για τη συλλογή δεδομένων από το κτίριο απαιτείται η εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων για τη μέτρηση της κατανάλωσης και την ανίχνευση της κατάστασης λειτουργίας των διάφορων συσκευών. Ακόμη, χρειάζονται αισθητήρες για την ανίχνευση της ανθρώπινης παρουσίας, καθώς και αισθητήρες περιβαλλοντικών συνθηκών για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της φωτεινότητας κ.λπ.», διευκρινίζει ο υπεύθυνος έρευνας δρ Δημήτριος Τζοβάρας.

Τις δυνατότητες εφαρμογών της «τηλεεμβύθισης πολλαπλών χρηστών» στα τρισδιάστατα βιντεοπαιχνίδια παρουσίασε η ομάδα του Εργαστηρίου Οπτικής Υπολογιστικής. Η «τηλε-εμβύθιση πολλαπλών χρηστών» είναι, όπως εξήγησαν, μια νέας γενιάς τεχνολογία που επιτρέπει τη ρεαλιστική τρισδιάστατη επικοινωνία μεταξύ απομακρυσμένων γεωγραφικά χρηστών και τη συμμετοχή τους εικονικά σε μία κοινή δραστηριότητα. «Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ρεαλιστικής 3D ανακατασκευής των χρηστών σε πραγματικό χρόνο και τη δημιουργία των 3D ‘’εικονικών αντιγράφων’’ τους, τα οποία συμπιέζονται, αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου και τοποθετούνται σε έναν κοινό για τους χρήστες εικονικό χώρο, όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και με τα εικονικά αντικείμενα του χώρου», αναφέρει ο υπεύθυνος έρευνας, δρ Πέτρος Δάρας (φωτογραφία). Στο «Space-Wars», το εντυπωσιακό διαδικτυακό 3D video game που έφτιαξε η ομάδα, απομακρυσμένοι χρήστες συμμετέχουν μέσω των «τρισδιάστατων αντιγράφων» τους με την κίνηση του σώματος τους, ενώ μπορούν να αλληλεπιδράσουν συμμετέχοντας σε ένα ανταγωνιστικό «Capture-The-Flag» σενάριο, «πολεμώντας» με χρήση fireballs!

Κοινωνικα δικτυα και καινοτομες υπηρεσιες Η συλλογική νοημοσύνη των χρηστών, όπως αναπτύσσεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τη συμμετοχή σε συνεργατικές πλατφόρμες, μπορεί να αξιοποιηθεί για να υποστηρίξει καινοτόμες υπηρεσίες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτό απέδειξε η ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε τις διαδικτυακές εφαρμογές «SocialSensor» και «ImproveMyCity». Οπως τονίζει ο υπεύθυνος έρευνας, δρ Ιωάννης Κομπατσιάρης, το «SocialSensor» παρακολουθεί τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα με σκοπό να συλλέγει, σε πραγματικό χρόνο, όλες τις δημοσιεύσεις που αναρτώνται σε αυτά και είναι σχετικές με κάποια συγκεκριμένη θεματική ενότητα, π.χ. μια συναυλία, ένα ειδησεογραφικό γεγονός ή ακόμη και το brand μιας εταιρίας. Επιπρόσθετα, παρέχει στο χρήστη μια σειρά από γραφήματα, επί του συνολικού όγκου των δημοσιεύσεων, ώστε να τον βοηθήσει να ανακαλύψει τάσεις και πληροφορίες που κρύβονται πίσω αυτές». Πρωτότυπη και χρήσιμη αποδεικνύεται όμως και η πλατφόρμα «ImproveMyCity», με στόχο να ενθαρρύνει την άμεση επικοινωνία και συνεργασία των πολιτών με το δήμο τους.

Τα «εξυπνα ενεργειακα σπιτια»

Το Ιντερνετ του αυριο Η ομάδα, με υπεύθυνο έρευνας το δρα Βασίλη Μεζάρη, ασχολείται με τεχνολογίες που επιτρέπουν στον υπολογιστή να αξιολογήσει την ποιότητα μιας εικόνας, για παράδειγμα πόσο καθαρή και καλά φωτισμένη είναι, να χωρίσει ένα βίντεο σε τμήματα που απεικονίζουν διαφορετικές καταστάσεις ή συμβάντα και να περιγράψει αυτόματα με λέξεις-κλειδιά τι απεικονίζεται σε κάθε φωτογραφία και κάθε τμήμα βίντεο. Επιπλέον, έχει αναπτύξει εφαρμογές για την αναζήτηση εικόνας και βίντεο μέσα σε προσωπικές συλλογές ή και στο Διαδίκτυο, αλλά και για την αυτόματη δημιουργία περιλήψεων. Ετσι, μέσα από λίγες χαρακτηριστικές και υψηλής ποιότητας εικόνες ή τμήματα βίντεο, μπορεί να συνοψίσει κανείς όλο το περιεχόμενο μιας συλλογής, όπως π.χ. όλων των φωτογραφιών που βγάζει σε ένα ταξίδι και τις οποίες μπορεί εύκολα να μοιραστεί σε κοινωνικά δίκτυα ή να αποθηκεύσει σε υπηρεσίες «υπολογιστικού νέφους» (κατ’ αίτηση διαδικτυακή κεντρική διάθεση υπολογιστικών πόρων, όπως δίκτυο, εξυπηρετητές, εφαρμογές κ.λπ., με υψηλή ευελιξία, ελάχιστη προσπάθεια από το χρήστη και υψηλή αυτοματοποίηση) με σκοπό τη μακροχρόνια διατήρησή τους.

23

Αγγελιοφόρος της Κυριακής 24/05/2015  

Αριθμός Φύλλου 910

Αγγελιοφόρος της Κυριακής 24/05/2015  

Αριθμός Φύλλου 910

Advertisement