Page 1

Εκρηκτική αύξηση ληστειών σε ταξί

Μύθος ο πλατωνικός έρωτας

σελ. 25

σελ. 34

ΤΡΙΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 1,30 ΕΥΡΩ

∆ΙΠΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Ασφαλιστικό: ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ

Αιτία πολέµου για τα ΤΕΙ τα µάστερ από τις σχολές 5ετούς φοίτησης Το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση καθηγητών και κομμάτων, έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον επτά αλλαγές. σελ. 8 - 9

Νέες ανατροπές Νέος γύρος ανατροπών στο ασφαλιστικό ξεκινά από το Σεπτέµβριο, µε διπλές µειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και περικοπές στις αναπηρικές, ενώ στην τελική ευθεία µπήκε η αναθεώρηση της λίστας των βαρέων – ανθυγιεινών επαγγελµάτων. Το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθµιση για τη µείωση των ποσών που θα χορηγούν, από την 1.1.2012, τα ελλειµµατικά επικουρικά ταµεία. Η συγκεκριµένη µείωση θα προστεθεί στο δεύτερο «χαράτσι» που έρχεται από την 1η Σεπτεµβρίου, µε την κλιµακωτή παρακράτηση (3% - 10%) εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

ΛΙΒΥΗ

σελ. 30

Παγώνουν χρονοεπίδοµα- προαγωγές στο ∆ηµόσιο

σελ. 45

23 08

Γυρίζει σελίδα, χωρίς Καντάφι σελ. 26 - 27

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 55χρονος Σοβαρό πρόβληµα «ψάρευε» αγόρια µε τα σκουπίδια 12-14 χρόνων το Σεπτέµβριο µέσω facebook στον κεντρικό δήµο σελ. 12

σελ. 15

Στον αέρα πάλι η πρεµιέρα της Σούπερ Λίγκας

Η µαφία του... λουκουµά στη Χαλκιδική

σελ. 20-21

ΠΑΟΚ Δύο Βούλγαροι κι ένας Ελληνας, παλιός ολυμπιονίκης στην ελληνορωμαϊκή, ήλεγχαν την πώληση λουκουμάδων σε παραλία της Κασσάνδρας. Τα κέρδη ήταν σημαντικά, αφού έβγαζαν μέχρι και 600 ευρώ τη μέρα σε μια μόνο παραλία! σελ. 13

Με αµυντικά προβλήµατα στην Ουκρανία ● Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 20,2 εκατ. ευρώ σελ. 17

Eπίθεση φιλίας Μπάρτσα σε Ρεάλ σελ. 19


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.47 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 20.08 ΣΕΛΗΝΗ 24 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας «Μερκούρεια» Τα «Μερκούρεια», η θεατρική συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ που διοργανώνει ο δήμος Συκεών - Νεάπολης στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (τηλ. 2313/313.125-7) συνεχίζονται σήμερα, στις 21.00, με την παράσταση «Ανθρώπινη φωνή» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Πρόκειται για μία σύνθεση μονόπρακτων του Ζαν Κοκτό, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Ερμηνεύει η Κερασία Σαμαρά. Χορός Σήμερα ανοίγει την αυλαία του το τριήμερο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού που διοργανώνεται

✝ Απόδοσις Κοιµήσεως της Θεοτόκου, Λούππου µάρτ. Για τον άγιο Λούππο γνωρίζουμε μόνο από τον Παρισινό Κώδικα ότι ομολόγησε με θάρρος τον Χριστό μπροστά σε ειδωλολάτρη άρχοντα, ο οποίος με διάφορες κολακείες προσπαθούσε να τον πείσει να θυσιάσει στα είδωλα. Επειδή δεν τα κατάφερε, τον βασάνισε με τον πιο φρικιαστικό τρόπο και τέλος τον αποκεφάλισε.

Επιστολή – υποστολή (1)

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Τετάρτη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Για σήμερα, Τρίτη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 15 31

ΦΛΩΡΙΝΑ 15 32

Ë ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 33

ΚΟΖΑΝΗ 15 35

ΛΑΡΙΣΑ 23 33

3

3

ΑΘΗΝΑ 24 31

3

4 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 23 33

ΤΡΙΠΟΛΗ 18 29 ΑΘΗΝΑ 25 33

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 23 28

3

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 23 28

Ë

3

4

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 23 29

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Ë

ΛΑΡΙΣΑ 23 34

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 23 32

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 23 31

ΤΡΙΠΟΛΗ 17 30

Ë

Ë

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 21 34

ΚΑΒΑΛΑ 20 33

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 34

ΚΟΖΑΝΗ 15 33

Ë

3 ΙΩΑΝΝΙΝΑ 23 33

Ë

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 20 33

ΚΑΒΑΛΑ 19 32

Ë

διαχρονικά

«Τα κορίτσια με τα μαύρα» με τους Χρύσα Ρώπα, Ελένη Καστάνη, Ρένο Χαραλαμπίδη, Σωτήρη Καλυβάτση και πολλούς ακόμη ηθοποιούς παρουσιάζεται απόψε, στις 21.00, στο Θέατρο Δάσους (Σέιχ Σου, τηλ. 2310/ 245.307).

Ë

Συμβολή στην κατανόηση της εσωτερικής διαδικασίας που οδηγεί στην ολοκλήρωση μιας υπερήφανης αλλά όχι αλαζονικής προσωπικότητας αποτελεί η «Επιστολή προς τους ηγέτες της Αντίστασης» του Γάλλου διανοουμένου και διακεκριμένου αντιστασιακού Ζαν Πωλάν, της οποίας το περιεχόμενο έγινε ευρύτερα γνωστό με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Η επιστολή είναι παλιά υπόθεση, του 1952. Στην Ελλάδα μεταφράστηκε από το δικηγόρο κ. Κ.Π. Παπαδιαμάντη και κυκλοφόρησε το 2003 από τις Εκδόσεις Astra, το δε δημοσίευμα της «Κ» (στη δεύτερη σελίδα, σε σημείωμα του κ. Στ. Κασιμάτη με τον τίτλο «Επάγγελμα: αντιστασιακός») έγινε με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2011. Αφορμή ήταν η συγκέντρωση, εκείνης της ημέρας, του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά το θέμα αποκτά ευρύτερη σημασία, που ξεπερνάει τη συγκεκριμένη επικαιρότητα και υπεισέρχεται στη σχέση που δημιουργεί ο αντιστασιακός με τη συνείδησή του και τη στάση απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους. Δε θα ήταν εύκολη η περιληπτική απόδοση του σχετικού αποσπάσματος από το σημείωμα της «Κ», γι’ αυτό η στήλη θα το παραθέσει ολόκληρο, έστω κι αν χρειαστεί να διατεθεί ο χώρος της και στο επόμενο φύλλο του «Α». «Το σπουδαιότερο σημείο της “Επιστολής” -και αυτό που ενδιαφέρει εμάς περισσότερο, παρατηρεί ο κ. Κασιμάτης- είναι το πώς ο Πωλάν ορίζει την πράξη της αντίστασης και, συνεπώς, την ιδιότητα του αντιστασιακού. Τη θέση του αναλύει με εξαιρετική διαύγεια στην εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης ο Κ.Π. Παπαδιαμάντης. «Η πράξη της αντίστασης είναι για τον Πωλάν, πρώτα απ’ όλα, προσωπική επιλογή ανυποταγής, στάση του ατόμου. Πηγάζει από τις επιταγές της ίδιας του της συνείδησης και μόνο σ’ αυτή λογοδοτεί. Δεν είναι πολιτικό καθήκον». (Στο επόμενο το 2ο και τελευταίο μέρος).

στο πλαίσιο του φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 589.200). Εναρκτήρια παράσταση είναι το «Il paraiso» της ομάδας «Κι όμως κινείται», μία δουλειά όπου οι χορευτές καταφεύγουν στην εναέρια ακροβασία, δημιουργώντας την εντύπωση ενός μηχανισμού από σώματα κινούμενα αρμονικά σε ασύμπτωτες τροχιές στο έδαφος και τον αέρα. Φωτογραφία Συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας «Δάμασις του Βλέμματος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βίλα Καπαντζή, Βασ. Ολγας 108).

Ë

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 22 28

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ .... 13 - 19 ΛΟΝΔΙΝΟ ....15 - 21 ΟΣΛΟ ...... 13 - 21 ΠΑΡΙΣΙ ....... 16 - 28 ΚΙΕΒΟ ....... 15 - 31 ΜΑΔΡΙΤΗ .. 18 - 32

ΡΩΜΗ .........25 - 36 ΒΕΡΟΛΙΝΟ .. 21 - 27 ΜΟΝΑΧΟ ...20 - 32

ΚΡΑΚΟΒΙΑ .......................16 - 27 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .......................19 - 34 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ...20 - 28

σαν σήμερα 1793

Γαλλία Η επαναστατική Γαλλία εισάγει για πρώτη φορά την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, καλώντας στα όπλα όλους τους Γάλλους, ηλικίας 18 έως 25 ετών.

1926

1982

2004

Ρ. Βαλεντίνο

Αναγνώριση

Χρυσό

Πεθαίνει ο Ροντόλφο Βαλεντίνο -Ροντόλφο Αλφόνσο Ραφαέλο Πιέτρο Φιλιμπέρτο Γκουλιέλμι ντι Βαλεντίνα Ντ’ Αντογουόλα- Ιταλός ηθοποιός και είδωλο του βωβού κινηματογράφου.

Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με νόμο (Ν. 1285) που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Αθανασία Τσουμελέκα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 20.000 μ. βάδην, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα, η Χρυσοπηγή Δεβετζή στέφεται αργυρή ολυμπιονίκης στο τριπλούν.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ψάχνουν το κατάλληλο µίγµα Πρόθεση για λιτή και ουσιαστική παρουσία της κυβέρνησης στη ∆ΕΘ

Σε εγρήγορση οι κτηνοτρόφοι Με ατζέντα οκτώ «καυτών» θεμάτων, μεταξύ των οποίων οι τιμές κρέατος και γάλακτος και οι εξελίξεις στον ΕΛΟΓΑΚ και τη «Δωδώνη», προσέρχονται αύριο οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων στη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Δριβελέγκα (φωτογραφία). Οπως επισημαίνουν, πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, καθώς καταγγέλλουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των γαλακτοπαραγωγών από τις βιομηχανίες και ισχυρίζονται πως δεν έχουν λάβει ακόμη τα οφειλόμενα για ποσότητες γάλακτος που παρέδωσαν τον περασμένο Μάρτιο.

Τα θέµατα

Ουσιαστική παρουσία για τον πρωθυπουργό στη φετινή ΔΕΘ αναζητούν κυβερνητικοί παράγοντες

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Στην αναζήτηση του κατάλληλου μίγματος για την πρωθυπουργική παρουσία (10 - 11 Σεπτεμβρίου) στη ΔΕΘ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση. Η στόχευση για «λιτή και ουσιαστική» περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου στην έκθεση παραμένει, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Μ

άλιστα η διαρροή της πληροφορίας ότι ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται και να µην πραγµατοποιήσει την καθιερωµένη οµιλία του στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς δηµιούργησε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έρχεται στη Θεσσαλονίκη φοβισµένη και χωρίς προτάσεις. Τελικά το σχετικό σενάριο διαψεύστηκε και η κυβέρνηση αναζητεί το σωστό µίγµα: και ο πρωθυπουργός να έχει επαφές µε τους φορείς της Θεσσαλονίκης και να παρουσιάσει µε καινοτόµο τρόπο τις προτάσεις της κυβέρνησης για την οικονοµία και να δώσει στην κοινή γνώµη την εικόνα µιας λελογισµένης παρουσίας της κυβερνητικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη. Το θέµα κυριάρχησε στις τοποθετήσεις βουλευτών του κυβερνητικού κόµµατος, ενώ προκάλεσε και αντιδράσεις των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. «Η ουσία είναι ότι πρέπει να υπάρχει µια λιτή και ουσιαστική παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η Εκθεση

πρέπει να συνεχιστεί, αλλά πρέπει να βρει ένα νέο δρόµο, µακριά από παλιότερες λογικές µε επισκέψεις χιλιάδων ανθρώπων από το δηµόσιο τοµέα που έρχονταν ουσιαστικά για να περάσουν τριήµερες διακοπές στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία του πρωθυπουργού είναι σηµαντική και θα γίνει, αλλά θα πρέπει να έχει και το χαρακτήρα της λιτότητας που αντιστοιχεί στη σηµερινή εποχή και να έχει το χαρακτήρα του ουσιαστικού», σηµείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Η Ν∆ «Η Θεσσαλονίκη είναι προορισµός που ο κ. Παπανδρέου θέλει να αποφύγει, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας το ζήτηµα. «Και αυτό γιατί µόνο δυσάρεστες αναµνήσεις φέρνει στη µνήµη του: Εκεί υποσχόταν προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν. Εκεί έδινε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες για έξοδο από την κρίση. Εκεί δεσµευόταν για έργα ανάπτυξης που θα άλλαζαν την πόλη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και έκανε λόγο για «καταρρέουσα κυβέρνηση» που «βλέπει ως εφιάλτη τη ΔΕΘ».

Ο ΛΑΟΣ «Το σιωπητήριο στο ΠΑΣΟΚ άντεξε µόλις δύο µήνες. Ξανακουρδίστηκαν τα ‘’τύµπανα του πολέµου’’. Υπουργικές αποφάσεις ποδοπατιούνται και όλοι προσπαθούν να καταστούν ‘’παιδονόµοι’’ του πρωθυπουργού. Η φετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του

κ. Παπανδρέου, όπως έγινε το 2008 µε την κυβέρνηση του κ. Καραµανλή», σηµείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη «Η ΔΕΘ δεν µπορεί να λειτουργεί ως περιφερειακός κρατικός θίασος», δήλωσε από τις Σέρρες όπου περιοδεύει η πρόεδρος της Δηµοκρατικής Συµµαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν µπορεί όµως να γίνεται αποδεκτό να είναι ένας περιφερόµενος κρατικός θίασος, ο οποίος να µετακοµίζει από την Αθήνα και να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη µόνο και µόνο για πολιτικό τουρισµό και να δώσει δουλειά σε νυχτερινά κέντρα. Ή για να γίνει αρεστός ο εκάστοτε καρεκλοκένταυρος στον πρωθυπουργό. Πρέπει όλοι να καταλάβουµε ότι αυτήν τη στιγµή αυτό το οποίο χρειάζεται είναι σοβαρότητα, υπευθυνότητα, η οποία εκ των πραγµάτων ταυτίζεται και µε τη λιτότητα η οποία πρέπει να ακολουθεί τέτοιου είδους εξαγγελίες», σηµείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση Χτες πάντως ο κ. Παπανδρέου συµµετείχε σε σύσκεψη στη Βουλή µε θέµα την προβολή στο διαδίκτυο ενός ευρύτατου φάσµατος λειτουργιών του δηµόσιου χώρου. Στη σύσκεψη συµµετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Σταύρος Λαµπρινίδης, Παιδείας, Αννα Διαµαντοπούλου, Πολιτισµού, Παύλος Γερουλάνος, και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρη Καμπούρη, τα θέματα που θα τεθούν είναι τα εξής: η απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων ποιμνιοστασίων, η ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας, οι τιμές του γάλακτος και μέτρα για την προστασία της φέτας, με προτάσεις για ποινικοποίηση της νοθείας, εντατικοποίηση των ελέγχων και καθιέρωση του ανάγλυφου φέτας. Επίσης η συνέχιση του ισοζυγίου γάλακτος και κρέατος από τον ΕΛΟΓΑΚ, η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα γαλακτοκομικά προϊόντα με συμβολαιακή δέσμευση των γαλακτοβιομηχανιών για μη αύξηση των τιμών, η διατήρηση του ΕΛΟΓΑΚ αυτοτελούς και αυτόνομου, για να μην επικρατήσει ασυδοσία στην αγορά, το νομοσχέδιο για τον αγροτοσυνδικαλισμό, η χορήγηση άτοκου δανείου 100 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών και την επιδότηση των παραγωγών, ώστε από την αρχή του νέου έτους να διατηρήσουν όλα τα θηλυκά αμνοερίφια. «Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό από 12 εκατ. σε 20 εκατ. ζώα σε ένα έτος με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κτηνοτροφία και την ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Καμπούρης. Οι κτηνοτρόφοι θα συναντηθούν στις 31 Αυγούστου με τους γαλακτοβιομήχανους, για τον καθορισμό της τιμής του γάλακτος, χωρίς να αποκλείονται κινητοποιήσεις εφόσον υπάρξουν πιέσεις για νέες μειώσεις τιμών, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει στα Ιωάννινα το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΚ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις και παράλληλα να διατρανωθεί και η αντίθεση του κλάδου στην πώληση της «Δωδώνης».


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

η άποψή μας

Θέλει αρετήν και τόλµην η... έξοδος Η διεθνής κατάσταση συσσωρεύει όλο και περισσότερο µαύρα σύννεφα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και πρέπει να αποφασίσει σύντοµα τι θέλει να κάνει. Ορισµένες ενέργειες της κυβέρνησης δείχνουν ότι πιστεύει πως µπορεί να πατά σε δύο βάρκες. Στα λόγια προχωρούν οι µεταρρυθµίσεις, στην πράξη καθυστέρηση... κι έχει ο Θεός! Την ίδια στιγµή, ο ιδιωτικός τοµέας καταρρέει από την έλλειψη ρευστότητας. Οι επισφάλειες των τραπεζών έχουν φτάσει στο 17%, που σηµαίνει ότι σχεδόν ένας στους πέντε Ελληνες δεν µπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια που έχει. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, µε την ύφεση να φαντάζει βαθύτερη και ισχυρότερη από ποτέ, η κυβέρνηση φέρεται ακόµη στο ευγενές κοµµάτι του δηµόσιου τοµέα µε το γάντι. Σε ένα χρόνο προστέθηκαν περίπου 300.000 άνεργοι στον ιδιωτικό τοµέα. Η κυβέρνηση κατήργησε την Αγροφυλακή και µετάταξε τους αγροφύλακες σε άλλες υπηρεσίες. Λέει ότι θα καταργήσει οργανισµούς και προφανώς θα µετατάξει τους εργαζόµενους σε άλλες υπηρεσίες. Με έναν τρόπο που το Δηµόσιο θα εξακολουθήσει να παράγει ελλείµµατα της τάξης του 10% έως 11%, δηλαδή µεταξύ 22 και 24 δισ. ευρώ ετησίως. Αρα όλες αυτές οι θυσίες του ελληνικού λαού πηγαίνουν στράφι. Δύο δρόµους έχει η κυβέρνηση, εάν θέλει να επιλύσει το πρόβληµα. Ο ένας είναι να προχωρήσει µε σηµαντικά βήµατα κατά της φοροδιαφυγής, κηρύσσοντας έναν καθηµερινό, ανελέητο πόλεµο, και ταυτόχρονα να περικόψει ουσιωδώς τις δαπάνες του Δηµοσίου. Και επειδή αυτό δε γίνεται ανά υπουργείο, πρέπει να αναλάβει να το κάνει η Κυβερνητική Επιτροπή και να το επιβάλει ως απόφαση, αλλιώς θα καταρρεύσει πλήρως και ο ιδιωτικός τοµέας και η χώρα θα οδηγηθεί στο µοιραίο. Ο άλλος δρόµος είναι να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Δεν είναι ντροπή, αρκεί να ειπωθεί όλη η αλήθεια στο λαό. Οτι τα πράγµατα είναι στο µη παρέκει, η κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές και οι µεγάλες µεταρρυθµίσεις στο Δηµόσιο χρειάζονται ευρύτερη συναίνεση, που στην παρούσα φάση µε τη στάση της ΝΔ δεν µπορεί να εξασφαλιστεί. Οσο περνά ο καιρός και δε φαίνεται διέξοδος, τόσο είναι ανάγκη η κυβέρνηση να αποφασίσει τι θα κάνει. Την πρώτη λύση έχει άλλα δύο χρόνια για να την εφαρµόσει. Αλλά πρέπει να τη δροµολογήσει από αύριο το πρωί! Η δεύτερη δεν είναι δόκιµη στο µέσο µιας δίνης, αλλά είναι δηµοκρατική διέξοδος. Απλώς η τέχνη της διακυβέρνησης «θέλει αρετήν και τόλµην».

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

Μια διπλή απώλεια Στις κοινοτοπίες συχνά κρύβονται αλήθειες. Ειδικά όταν οι κοινοτοπίες, οι τυποποιημένες εκφράσεις, έχουν να κάνουν με το θάνατο, που λειτουργεί παραλυτικά στους ζωντανούς. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι από το Σάββατο αυτός ο τόπος έγινε φτωχότερος, αφού έκλεισε για πάντα τα μάτια του –και σταμάτησε να πονάει- ένας ωραίος άνθρωπος. Ο πολιτικός και συγγραφέας Νίκος Θέμελης. Με αυτήν τη σειρά. Πρώτα πολιτικός, σε όλα πολιτικός, και μετά συγγραφέας. Γνώρισα τον Νίκο Θέμελη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 στη Γερμανία, μόλις είχε ανέβει πάλι στην εξουΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ σία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα finance@ekdotiki.gr Παπανδρέου. Δεν έμοιαζε καθόλου με… παραδοσιακό πασόκο πολιτικό, δεν ήταν λαϊκιστής, δεν είχε ίχνος από την υπεροψία της εξουσίας και ήταν βαθύτατα ευγενής απέναντι σε κάθε συνομιλητή του. Πηγαία ευγενής, με τα αφτιά ανοιχτά και τα επιχειρήματα υπό διαμόρφωση - κι όχι ατάκες έτοιμες για εκτόξευση, ανεξαρτήτως για ποιο θέμα μιλούσε ο άλλος. Εβγαζε επίσης μια ήσυχη περιέργεια, εκεί που δεν το περίμενες. Θυμάμαι μια κουβέντα στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 στα Σκόπια, σε ένα από αυτά τα πολιτικά - δημοσιογραφικά τραπέζια, όπου ευδοκιμεί η παραπολιτική. Ο Θέμελης, όπως συνήθως, είχε βγει

από το… πηγαδάκι, ρωτούσε για το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι στη δύσκολή μας γειτονιά, μέχρι και για το ποια μπαχάρια βάζουν στα δικά τους σουτζουκάκια – στο τσεμπάμπτσιτσι. Και μετά διάβαζες το… ρεπορτάζ του για την καυτερή πιπεριά και τη μυρωδιά των Βαλκανίων, μικρή πινελιά στα πρώτα βιβλία του, στην «Αναζήτηση» και την «Ανατροπή». Ο Θέμελης είχε συγκροτημένη στο μυαλό του την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ήταν ανοιχτός για τις… λεπτομέρειες, παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις των άλλων. Συζητούσε με πάθος για τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας, για τις πολιτικές διεργασίες στην ιταλική Αριστερά, για τις κινήσεις του Τόνι Μπλερ, για τα καινούργια πολιτικά βιβλία που κυκλοφορούσαν. Προσπαθούσε πάντα να βλέπει από πολλές οπτικές γωνίες τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τη μετ’ εμποδίων πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση - την οποία τόσο ήθελε. Αλλά μιλούσε ακούραστα και για λογοτεχνία, ήθελε να αρέσουν τα βιβλία του, άκουγε προσεκτικά την κριτική. Τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Θέμελης πάλευε με τον πόνο - και συνέχιζε να γράφει. Σ’ αυτήν τη φάση που οι άνθρωποι του ορθού λόγου είναι ελάχιστοι, ο λόγος του Θέμελη, είτε ξεκάθαρα πολιτικός είτε υπαινικτικά μέσα από τα μυθιστορήματά του, θα λείψει από τον τόπο. Και η ζεστασιά του από τους φίλους του.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.394 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ: Βουλής 14, Σύνταγμα, Τ.Κ. 10563, Τηλ.: 210 7255850, 210 7256764

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤHΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Σκούπα» από το Σ∆ΟΕ σε ΙΧ µε ξένες πινακίδες Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με ξένες πινακίδες, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά τον έλεγχο 272 οχημάτων διαπιστώθηκαν 142 παραβάσεις. Για την προτεραιότητα που θα δώσει το ΣΔΟΕ στα ΙΧ αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες ενημερώνει με έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση της βουλευτίνας της ΝΔ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και τις καταγγελίες της ότι στη Βόρεια Ελλάδα εταιρίες αναλαμβάνουν, με αγγελίες στο Ιντερνετ, να εκδώσουν βουλγαρικές πινακίδες σε ελληνικά οχήματα, με στόχο την αποφυγή των τελών κυκλοφορίας και όποια άλλη φορολογική επιβάρυνση. Οπως μάλιστα έχει επισημάνει η βουλευτίνα, χρήση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή ο μοναχός της μονής Βατοπεδίου Αρσένιος, ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας και ο κουμπάρος του, Μάρκος Καραμπέρης, σε βάρος των οποίων συντάχθηκε κατηγορητήριο για απόπειρα εκβίασης με επίκεντρο τις «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων.

αυτής της πρακτικής γίνεται από πολλούς ιδιοκτήτες τις ελληνικές αρχές, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καλέσει την πολυτελών αυτοκινήτων, που αντικαθιστούν τις ελληνι- εταιρία που τον έχει απαλλάξει από τα ελληνικά τέλη κές πινακίδες με βουλγάρικες. κυκλοφορίας και ή θα του σταλεί «Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απόδειξη είτε θα βεβαιώΚαταγγελίες για εταιρίες κάποια φωτοτυπία ταυτότητας, το ταμείο στο σουν ότι ήταν εκεί πριν από κάοποίο είναι ασφαλισμένος ο ιδιοκτήτης, που αλλάζουν πινακίδες ποιο χρονικό διάστημα. από το οποίο ζητείται κάρτα της ΕυρωΟ αναπληρωτής υπουργός σε πολυτελή ΙΧ παϊκής Ενωσης ιατρικής περίθαλψης. Οικονομικών ενημερώνει με το Στη συνέχεια γίνεται μεταβίβαση του έγγραφό του ότι στο πρόγραμαυτοκινήτου στη Βουλγαρία, όπου και μα δράσης του ΣΔΟΕ για το 2011 παραδίδονται οι ελληνικές πινακίδες και η άδεια κυκλο- δίδεται μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους διακίνησης φορίας και με τη σειρά της η βουλγαρική κυβέρνηση τα (12.672 συνεργεία με μέσο όρο 7 ελέγχους ανά συνερεπιστρέφει στην Ελλάδα, για να διαγραφεί το αυτοκί- γείο), εκ των οποίων μεγάλο μέρος αφορούν ελέγχους νητο από την Ελλάδα και να μην υπάρχει επιβάρυνση», οχημάτων ιδιωτικής και δημοσίας χρήσεως, ελέγχους έχει επισημάνει η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, προσθέτοντας που θα συνεχιστούν «με αμείωτο ενδιαφέρον και ένταότι ακόμη και αν ένα τέτοιο αυτοκίνητο εντοπιστεί από ση» από το ΣΔΟΕ.

Απολογίες για τις... ιερές ανταλλαγές ακινήτων Καταγγελίες για εκβιασµούς µε επίκεντρο την υπόθεση Βατοπεδίου

Η

δικογραφία σχηµατίστηκε µετά τη δηµοσιοποίηση του βίντεο στο οποίο συνοµιλούν ο Μάρκος Καραµπέρης και ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος, ο οποίος εµφανίζεται να ζητά χρήµατα προκειµένου να «µπλοκάρει» τις δικαστικές ενέργειες των ακτηµόνων της Νέας Ραιδεστού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ίδια υπόθεση έχει κατηγορηθεί και ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος, για τετελεσµένη εκβίαση σε βάρος του Μάρκου Καραµπέρη. Η δικαστική έρευνα που ακολούθησε τη δηµοσιοποίηση του βίντεο, το οποίο προήλθε από το κλειστό κύκλωµα παρακολούθησης του γραφείου του επιχειρηµατία Μάρκου Καραµπέρη, κατέληξε στην απόδοση ποινικών

Η μονή Βατοπεδίου

Ο μοναχός της μονής Βατοπεδίου Αρσένιος

ευθυνών και σε βάρος του µοναχού Αρσένιου αλλά και εναντίον του Αθανάσιου Πάπιστα, ιδιοκτήτη της εταιρίας «Ανθεµιάς», όπου πουλήθηκαν τα ακίνητα της Νέας Ραιδεστού.

Τηλεφωνήµατα Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο που συντάχθηκε, οι δύο επιχειρηµατίες και ο µοναχός από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Ιούλιο του 2007 «εξανάγκασαν τους δικηγόρους Μιχάλη Κουκουβίνο και Σταµατία Σωτηροπούλου να απόσχουν από τις νόµιµες ενέργειές τους ως πληρεξούσιοι δικη-

γόροι των ακτηµόνων της Νέας Ραιδεστού». Μάλιστα, σύµφωνα µε τις ίδιες καταγγελίες, ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος φέρεται να δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήµατα, όταν έγινε γνωστό ότι βρίσκεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειµένου να συγκεντρώσει στοιχεία για τις διεκδικήσεις των ακινήτων. Χτες και οι τρεις απολογούµενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ο µοναχός Αρσένιος αρνήθηκε οποιαδήποτε εµπλοκή στην

υπόθεση λέγοντας ότι δεν είχε µιλήσει ποτέ µε τους συγκεκριµένους δικηγόρους, τους οποίους, όπως τόνισε, δε γνωρίζει. Αντίθετα, από την πλευρά τους τόσο ο Μάρκος Καραµπέρης όσο και ο Αθανάσιος Πάπιστας υποστήριξαν ότι δεν απειλήθηκε ποτέ ο συγκεκριµένος δικηγόρος, αλλά αντίθετα ήταν αυτός που τους εκβίαζε ζητώντας χρήµατα. Μάλιστα και οι δύο επικαλέστηκαν το βίντεο, στο οποίο ο δικηγόρος εµφανίζεται να ζητά «ανταλλάγµατα».


6

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Οψεις ελληνικού καλοκαιριού Δεν γνωρίζουµε ακόµη πώς πήγε ο τουρισµός στο... ελληνικό καλοκαίρι, µια και οι στατιστικές ανακοινώνονται αργότερα. Αν κρίνουµε όµως από τη Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται πως ένας µεγάλος αριθµός βορείων γειτόνων µας, όπως Ρώσοι, Σέρβοι, Σκοπιανοί και Βούλγαροι, προτιµά τις ελληνικές παραλίες για τις διακοπές του. Πολλοί µάλιστα αγοράζοντας εξοχικές κατοικίες. Είναι βέβαια πιθανό τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα µέσα στο καλοκαίρι να επηρέασαν σοβαρά τις αφίξεις τουριστών από Ευρώπη και Αµερική. Δυστυχώς, ενώ διαθέτουµε ένα από τα καλύτερα «οιΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΗ* κόπεδα» του κόσµου, makris.io@dsthe.gr από άποψη θαλασσών και φυσικής οµορφιάς, το κακοποιούµε είτε µε την άναρχη ανάπτυξη και την αυθαίρετη δόµηση, είτε µε κακές υπηρεσίες που παρέχονται. Πολλές φορές µάλιστα δεν δίνουµε σηµασία σε απλά καθηµερινά πράγµατα, µεταφέροντας τις κακές συνήθειες των µεγαλουπόλεων στους τόπους αναψυχής. Επίσης τα όποια έργα υποδοµών στις περιοχές αυτές φαίνεται να «καρκινοβατούν» λόγω της οικονοµικής κατάστασης της χώρας. Λαµπρό παράδειγµα η Χαλκιδική, που ενώ αποτελεί την ατµοµηχανή του τουρισµού και θα έπρεπε να αποτελεί υπόδειγµα ανάπτυξης και φροντίδας, φαίνεται εγκαταλειµµένη στην όποια άναρχη διαχείριση µπορεί να γίνει: ο δρόµος που συνδέει το πρώτο µε το δεύτερο πόδι, µε τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας, είναι απαράδεκτος και φαίνεται πως οι εξαγγελίες που είχαν γίνει µε αφορµή τη Σύνοδο Κορυφής για τη δηµιουργία σύγχρονου αυτοκινητόδροµου µε δύο κλειστά ρεύµατα κυκλοφορίας παραπέµφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν στους κάδους και ούτε λόγος για ανακύκλωση ή έστω διαχωρισµό σκουπιδιών. Μονοπάτια για πεζούς ανάµεσα στους οικισµούς και τις «καλοκαιρινές πόλεις» δεν υπάρχουν, µε αποτέλεσµα πολλοί πεζοί που θέλουν να περπατήσουν, να τσακίζονται από τα αυτοκίνητα. Το πρόβληµα της στάθµευσης των αυτοκινήτων σε χωριά και τουριστικά θέρετρα του πρώτου κυρίως ποδιού, φαίνεται χειρότερο και από το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης, αφού επί πολλή ώρα ψάχνεις να παρκάρεις χωρίς αποτέλεσµα. Οσο για τα ξερόχορτα στο πλάι των δρόµων, σχεδόν παντού είναι άκοπα, πιθανώς ελλείψει κονδυλίων και προσωπικού και ευτυχώς µέχρι τώρα είχαµε λίγες φωτιές. Ας ελπίσουµε κάτι να γίνει στον πολύπαθο αυτόν τοµέα. Και του χρόνου! *Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ είναι δικηγόρος

Μελλευονχατιρκισάτήρια επιστολή που περιδιείαπχει-

Με χτες τους αποχαιρέτησε υ υπουργείυπονοούμενα σιογράφους το μο δη υς νο μέ στευ κας. Ο απερχό ν ο Χάρης Τσιό λόγο για ένα ώ ορ αφ ετ Μ ου ανε γραμματέας έκ ς μενος γενικός , το οποίο, όπω ν» νώ ξίδι 22 μη ». τα μα έσ ελ οτ «ευχάριστο τα απ ύργησε θετικά τόνισε, «δημιο ς, ζητώ την κα λέ βο ερ υπ ή θη λά ι ν κα ξα ς ή σα «Αν υπήρ ένω στη διάθεσ αμ αρ Π , ς. ς» σα μα ή οντός τανόησ ασίες του μέλλ ργ νε συ .. σε ε. ελπίζω να δούμ κτηριστικά. Για Ν.Ο. σημείωσε χαρα

Τι, δεν πιστεύετε ότι θα βγούµε από την κρίση;

ων α τη Περί ΚτοανρΑαχιµλλανέαλήΚαδραμανλή και γιμα ρά

Για ώνη Σα ρείχε στον Αντ νη κατά τη πα υ πο η ιξ στήρ γιάν η Ντόρα Μπακο Σέρρες. Και ρωτήθηκε χτες ις στ ς τη ριοδείας διάρκεια της πε διπλωματικά αλλά και με ον απάντησε μάλλ ότι είναι γνωστό ότι δεν τη ας ντ γο λέ συμπάθηχιούμορ, νη φορά που με μό «Η . σε ού συμπαθ ην κυβέρνηση ε υπουργός στ ιν έγ αν ότ αν σε ήτ . Πάντως έκαολίασε η Ντόρα σχ », κη τά σο Μητ ο Καραμανλή, τον Κωνσταντίν ος πρ α γμ οι άν νε λη εκτίμηση. υ έτρεφε μεγά το ι ότ Ν.Ο. ας ντ γο λέ

Ετοιµομοςς να προσχωρήσει στον ΛΑΟΣ είυτναήςι

Ετοι ώην πολιτε ζαντζίδης. Ο πρ ορές υποψήο Χρήστος Κα φ ς ει ει κατέβει τρ της ΝΔ, που έχ νίκης, δέχεται λο σα στη Β’ Θεσ ς τή ευ υλ βο ς φιο υς του κόμμας από ανθρώπο να προσχωει έσ πι ίς χε νε συ για Καρατζαφέρη τος του Γιώργου ναι υποψήφιος εί να ι κα υ το α μμ κό να («Αιρήσει στο τα... έχει μαζεμέ διευς τη ι ότ Το ς. βουλευτή ) μάλλον ΝΔ», έλεγε χτες Η οποία δεν μορραγώ με τη ασ του απόφ η. κή λι τε ν τη ι κολύνε αργήσει. Ν.Ο. αναμένεται να

ις υ Κώστα ΑναγνΑ’ώΘσεσεσα η μεταγραφή το α δυλονίκης τώρα, τη ις. Από μι

Στην αγνώσε Σ έχει πολλές αν ενεργεία Κιλτίδη στον ΛΑΟ ο Κολοκοτρώνη, που είναι εν γγελ Κιλκισιώτη σκολεύει τον Α λωσορίζει τον κα ι ότ ι νε λώ δη ως ενισχύβουλευτής και ταυτόχρονα όμ , κη νί λο σα εσ Θ στην πρώτη βουλευτή στη του κόμματος ο τι έλ οδ ηφ ψ για του ει σημαντικά το α, που είναι ένα από τα προπύρ ούν ει έρ ρδ φ να κε ηθ εκλογική περι ο στόχος είναι ον λέ Π ά. ικ αδ υλευτές... ΛΑΟΣ πανελλ ύν και οι δύο βο γο λε Ν.Ο. εκ να ι κα δύο έδρες

κκινόφόρεσε την κο στο α, σι ύτ πο πα ε κά Εβαλε αθλητι πη» και ανέβηκ γάνωσης «Αγά κρού ορ ς μι τη ός ή εν ολ στ ση μαυρη η διάσω στ ει ήσ ηθ βο οχ να περι ή. Ο Χορτιάτη για ματισμένο στην αυ τρ ε ηκ έθ της ΝΔ Ελενα αλόγου που βρ Εθελοντισμού α ν τέ μα αμ γρ ομάδας ειδικώ λόγος για τη της επίλεκτης λη ιμέ ολ Π με ας ζί άδ μα της ομ Ράπτη, που Θεσσαλονίκης, υ τι μο ον ελ δή υ εθ ς το ν τη μης και αποστολώ έρ Θ υ μο δή Ο υ α. ίας το χε στο εγχείρημ τικής Προστασ ατος, συμμετεί άμ ορ αν Π ας κής ομάδ υ. Ν.Ο. ς και το στιλ το κάθε βουλευτή

Στιλ

είπαν...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα αυτήν την ώρα είναι εκλογές. Οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές». Συμφωνείτε όλοι σε αυτό;

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ Βουλευτής της ΝΔ «Είναι βέβαιο ότι ο λόγος του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ θα είναι πολιτικός και δε θα είναι λόγος παροχολογίας». Εξάλλου λεφτά τέρμα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Πρόεδρος του ΛΑΟΣ «Η όποια αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής πλέον εξανεμίζεται». Ας είναι καλά οι αγορές!


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή πολιτικού στελέχους, ενώ το πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες των Θ. Μικρούτσικου - Χ. Θηβαίου, Λάκη Παπαδόπουλου, Μπλε, Παντελή Θαλασσινού κ.ά. Θα υπάρχουν ακόμη αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Κώστα Βάρναλη, τον Στέλιο Καζαντζίδη και τα 140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Ακόμη, στον παιδότοπο που θα λειτουργήσει εντός του Φεστιβάλ θα υπάρχει, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στο Σοβιετικό πρώτο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν και την πρώτη πτήση στο φεγγάρι. Πλούσιο πρόγραμμα, με τους διοργανωτές να περιμένουν πολύ κόσμο. Ι.Τ.

μποξέρ

Την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ θα κορυφωθεί το φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιείται από 8 έως 10 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια. Εχει κεντρικό σύνθημα «Ο δικός σου δρόμος για τις δικές σου ανάγκες - Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». Ανάμεσα στις συζητήσεις που θα διοργανωθούν, δεσπόζουν αυτές για τις πολιτικές εξελίξεις, την οικονομική κρίση και την εργατική τάξη, ενώ θα υπάρχουν επίσης φόρα για τα προβλήματα των νέων ζευγαριών, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά. Η κεντρική πολιτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου με ομιλία κεντρικού

7

επωνύμως «Τα ιερά και απαραβίαστα» «Ξαναχτύπησε» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Με άρθρο του στην ιστοσελίδα του «αριστερού ρεύματος» ζητά από τα κόμματα της Αριστεράς να συμπράξουν σε μια ενιαία δράση, όπως έγινε την περίοδο ‘41 - ‘44 και στη δικτατορία, και τονίζει ότι η Αριστερά οφείλει σήμερα να αμφισβητήσει «τη συναίνεση γύρω από ‘’τα ιερά και απαραβίαστα’’ του ευρώ και της ΕΕ», όπως υποστηρίζει. Ζητά δε οι αριστερές δυνάμεις να επικαιροποιήσουν και να ριζοσπαστικοποιήσουν τα προγράμματά τους... Ι.Τ.

ΚΕΑ Ωστόσο, οι αντιευρωπαϊκοί τόνοι του άτυπου επικεφαλής του «ρεύματος» φαίνεται ότι ουδόλως επηρεάζουν τον Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή του να ζητά «ευρωπαϊκή λύση», μέσα από τις προτάσεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, θα πλαισιώνεται από κορυφαία στελέχη του ΚΕΑ (του οποίου ο κ. Τσίπρας είναι αντιπρόεδρος), που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη ειδικά γι’ αυτόν το λόγο. Ι.Τ.

Παραπαιδεία Ιδιαίτερα επίκαιρη, λόγω της συγκυρίας, καθίσταται η απάντηση της επιτρόπου Παιδείας της ΕΕ Ανδρούλλας Βασιλείου, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή για την εκπαίδευση και την παραπαιδεία στις χώρες της Ευρώπης. Οπως υπογραμμίζει λοιπόν η επίτροπος, κύριες αιτίες για την αύξηση του φαινομένου της παραπαιδείας είναι η νοοτροπία του εκπαιδευτικού συστήματος και η νοοτροπία που ευνοεί μια εκπαίδευση που στηρίζεται στις επιδόσεις, ο κοινωνικός ανταγωνισμός και οι χαμηλοί μισθοί των εκπαιδευτικών. Ι.Τ.

Εξορµήσεις

Σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους προς τη σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και τον Γιάννη Μπουτάρη εξακολουθεί να κινείται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (σκίτσο). Χτες με αφορμή σενάρια που θέλουν το δήμο να μη συμμετέχει στη φετινή ΔΕΘ, ασκεί σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι αν αυτή η απόφαση υλοποιηθεί, «θα αποτελέσει ταφόπλακα του θεσμού που στήριξε και ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης». Για όσους πάντως αναζητούν απαντήσεις στο γιατί ο πρώην δήμαρχος συνεχίζει τις παρεμβάσεις του, αυτό που είπε σε διαδικτυακή συνέντευξή του ίσως να δίνει κάποια εξήγηση. «Νιώθω στρατιώτης. Αν ο λαός ζητήσει τη συνδρομή μου για οτιδήποτε θα είμαι πάντα στη διάθεσή του». Τι να εννοεί ο πρώην;

MANTEIO

Στρατιώτης του λαού

Εξορμήσεις σε μεγάλες πόλεις της περιοχής στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή διοργανώνει η οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί πολύμορφες εκδηλώσεις στις 26 Αυγούστου στη Νάουσα (δημοτικό πάρκο), στις 27 στη Βέροια (πλατεία Αγίων Αναργύρων), στις 31 στα Γιαννιτσά (πάρκο ΕΠΟΝ). Ακόμη στις 2 Σεπτεμβρίου στο Κιλκίς (πλατεία Ειρήνης) και στις 3 του μήνα στο πάρκο (θεατράκι) στις Σέρρες. Ι.Τ.

Γιατί δεν μειώνεται το έλλειμμα; Επειδή το πάρτι για ορισμένους ακόμη συνεχίζεται!

Αστικά απορρίµµατα Εχουν ήδη περάσει επτά µήνες και ο νέος νόµος για την αυτοδιοίκηση, «Καλλικράτης», δεν έχει ακόµη ξεκαθαρίσει τη λειτουργία του θεσµικού πλαισίου των φορέων αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των αστικών απορριµµάτων. Ο «Καλλικράτης» έδωσε τις κατευθυντήριες γραµµές µε την προϋπόθεση να εφαρµόζονται - υλοποιούνται τα άρθρα του νόµου 3852/2010 για να αρχίσει η λειτουργία των αρµόδιων φορέων και να δροµολογηθούν τα αναγκαία έργα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι καθοριστική η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που σταµάτησε την υλοποίηση του σχεδιασµού των αστικών απορριµµάτων της Αττικής. «Επειδή η αρµοδιότητα διαχείρισης των απορριµµάτων δεν πέρασε στην Περιφέρεια, όπως θα έπρεπε, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύµβαση για ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ την κατασκευή ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ* barbounakisbabis@yahoo.gr των µονάδων επεξεργασίας απορριµµάτων στην Αττική». Το πρόβληµα δεν υφίσταται µόνο στην Αττική, αλλά και στην περιοχή µας τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Εχω την πεποίθηση εφαρµόζοντας το συγκεκριµένο άρθρο του “Καλλικράτη’’ 104, παρ. 4, δίνεται διέξοδος στην υφιστάµενη κατάσταση µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Εντός των διοικητικών ορίων κάθε Περιφέρειας και υπό την επιφύλαξη του άρθρου 206, παρ. 6, του παρόντος οι σύνδεσµοι και οι ανώνυµες εταιρίες που έχουν συσταθεί ως Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) συγχωνεύονται σε ενιαίο σύνδεσµο σύµφωνα µε τη διαδικασία της παρ. 6, στον οποίο συµµετέχουν υποχρεωτικά οι δήµοι όλων των διαχειριστικών ενοτήτων της Περιφέρειας σύµφωνα και µε τη διάταξη του άρθρου 30 του Ν. 3536/2007. Επιβάλλεται το συντοµότερο δυνατό να υλοποιηθεί ο νέος συνδυασµός για τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας δύο επιλογές: πρώτον µετατροπή του ήδη υφιστάµενου συνδέσµου ΟΤΑ νοµού Θεσσαλονίκης σε ειδικό διαβαθµιδικό σύνδεσµο στο πλαίσιο της µητροπολιτικής Θεσσαλονίκης µε τη συµµετοχή όλων των δήµων και των 14 του νοµού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δεύτερον, ειδικός διαβαθµιδικός επίσης σύνδεσµος µε τη συµµετοχή όλων των ΟΤΑ της Περιφέρειας (38) µε έδρα τη Θεσσαλονίκη και την ένταξη όλων των υφιστάµενων φορέων (συνδέσµων) της συγκεκριµένης περιοχής, παρόλο που οι υπάρχοντες σήµερα ουσιαστικά υπολειτουργούν. Ο δρόµος όπως εξελίσσονται τα γεγονότα θα είναι µακρύς, αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις στην κεντρική διοίκηση αλλά και πάρα πολλές προκλήσεις, ώστε η διαχείριση των απορριµµάτων τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο να προσελκύει το ενδιαφέρον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας... *Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος περιφερειακού συµβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας


ΕΛΛΑΔΑ

8

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Πυρετός διεργασιών για ΑΕΙ-ΤΕΙ Κοµβικό σηµείο για την επίτευξη ελάχιστης συναίνεσης ο τρόπος εκλογής των πρυτάνεων ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

Ισχυρές αναταράξεις και θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές σε ΑΕΙΤΕΙ.

Φοιτητές προχώρησαν χτες σε συμβολική κατάληψη στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις επικείμενες αλλαγές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Κ

οµβικό σηµείο στη διαπραγµάτευση του υπουργείου Παιδείας µε τους πρυτάνεις, τους πανεπιστηµιακούς αλλά και τη ΝΔ, για την επίτευξη µιας στοιχειώδους συναίνεσης για την ψήφιση του νοµοσχεδίου, αποτελεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, η εκλογή του πρύτανη. Σύµφωνα µε ένα σενάριο, το υπουργείο Παιδείας φέρεται να κάνει ένα βήµα πίσω στο θέµα και ο πρύτανης να εκλέγεται µεταξύ των µελών των νέων δ.σ. που θεσµοθετούνται στα πανεπιστήµια. Ο νόµος όριζε στην τελική µορφή του ότι τα διοικητικά συµβούλια που θεσµοθετούνται σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ θα έχουν οκτώ εκλεγµένα µέλη από την πανεπιστηµιακή κοινότητα, έξι εξωπανεπιστηµιακά µέλη και έναν εκλεγµένο φοιτητή. Ο νόµος προβλέπει ότι τα συµβούλια αυτά θα επιλέγουν πρύτανη µετά από διεθνή διαγωνισµό. Με τη νέα πρόταση ορίζεται ο πρύτανης να επιλέγεται µεταξύ των οκτώ εκλεγµένων µελών του κάθε δ.σ. και µάλιστα µεταξύ των τριών πρώτων σε ψήφους, κατά την εκλογή του δ.σ. Με την πρόταση αυτή θα µπορούσαν να συµφωνήσουν οι πρυτάνεις αλλά και η ΝΔ.

Ενστάσεις Η τροποποιηµένη αυτή πρόταση θα µπορούσε να υπερκεράσει και τους προβληµατισµούς του επιστηµονικού συµβουλίου της Βουλής για το νοµοσχέδιο. Ενστάσεις αναφορικά µε τη συνταγµατικότητα σειρά διατάξεων του νοµοσχεδίου διατυπώνονται σε έκθεση του Επιστηµονικού Συµβουλίου. Για παράδειγµα, αντιρρήσεις εκφράζονται για τις εκλογές, ως εξωτερικών µελών του συµβουλίου διοίκησης, συνταξιούχων καθηγητών, καθώς και εν ενεργεία καθηγητών αλλοδαπών ΑΕΙ. Το Επιστηµονικό Συµβούλιο της Βουλής κάνει ευθέως λόγο για «διακριτικές µεταχειρίσεις υπέρ καθηγητών ελληνικής ιθαγένειας ξένων πανεπιστηµίων και των συνταξιούχων καθηγητών άλλων ΑΕΙ του εσωτερικού». Επίσης, το Επιστηµονικό Συµβούλιο αποκλείει κατηγορηµατικά την προοπτική να εκλεγεί πρύτανης από πανεπιστήµιο του εξωτερικού, όπως αναφέρει το άρθρο 8, παράγραφος 14, του σχεδίου νόµου. Στην έκθεση σηµειώνεται ότι «ο πρύτανης πρέπει να είναι µέλος της πανεπιστηµιακής κοινότητας του συγκεκριµένου εκάστοτε ΑΕΙ». Η συζήτηση στη Βουλή για το νοµοσχέδιο θα αρχίσει σήµερα στην Ολοµέλεια της Βουλής, µε παρέµβαση, µάλιστα, και του ίδιου του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, σύµφωνα µε πληροφορίες.

Τι λέει η ΠΟΣ∆ΕΠ Επουσιώδεις χαρακτηρίζουν τις αλλαγές,

να µην ψηφίσουν το νοµοσχέδιο. Ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας, Ν. Σταυρακάκης, δήλωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις των πανεπιστηµιακών τα κλειστά πανεπιστήµια», καθώς -όπως είπε- υπάρχουν πολλές µορφές αντιδράσεων. Πρόσθεσε, δε, πως, αν τελικά ψηφιστεί το νοµοσχέδιο στην παρούσα µορφή, θα δηµιουργηθούν µεγάλα προβλήµατα λειτουργίας στα ιδρύµατα. Οι πανεπιστηµιακοί αντιδρούν κυρίως για το Συµβούλιο Διοίκησης, την εκλογή πρύτανη και κοσµητόρων.

Πρωτοβουλία Καθηγητών

«Επιστρέφουμε στο καθεστώς των ΤΕΙ πριν από το 2000», είπε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης «Δεν είναι στις προθέσεις των πανεπιστημιακών τα κλειστά πανεπιστήμια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Νίκος Σταυρακάκης

Εκκληση των πρυτάνεων προς βουλευτές «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο». Αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων ΑΕΙ, που συνεδρίασε εκτάκτως χτες στο Λαύριο. Στο ψήφισμα της Συνόδου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι με το νομοσχέδιο διακυβεύεται η λειτουργία των πανεπιστημίων, καθώς αυτό: ■ Δεν αποδίδει αποκλειστικά ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο. ■ Δεν αποδίδει το σύνολο των διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στη Σύγκλητο και ταυτόχρονα καταργεί το Πρυτανικό Συμβούλιο ως όργανο καθημερινής διαχείρισης. ■ Δεν προβλέπει την άμεση εκλογή του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα αντίστοιχα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας. ■ Δε διατηρεί το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα. που φαίνεται να υιοθετεί το υπουργείο Παιδείας, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ (συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστηµιακών), οι οποίοι ανέφεραν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι απορρίπτουν το σχέδιο νόµου στην παρούσα µορφή. Τα µέλη της ΠΟΣΔΕΠ καλούν τους συναδέλφους τους να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις ώς τις

2 Σεπτεµβρίου, ενώ στις 3 του µηνός θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραµµατεία για να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις του κλάδου. Συγκέντρωση διαµαρτυρίας οργανώνει για σήµερα στις 7 το απόγευµα µπροστά στην είσοδο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ο ΕΣΔΕΠ του Αριστοτελείου. Η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε ήδη τους βουλευτές

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Καθηγητών µε αντικείµενο την προστασία του δηµόσιου και δωρεάν πανεπιστηµίου έχουν ήδη καταρτίσει κείµενο µε τις θέσεις τους, στρεφόµενοι εναντίον πολλών διατάξεων του νοµοσχεδίου. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου επισήµαναν πως, αν ψηφιστεί ως έχει και γίνει νόµος του κράτους, τότε τα πανεπιστήµια θα µετατραπούν σε ανώνυµες εταιρίες, θα εµπορευµατοποιηθεί η γνώση, θα καταλυθεί κι η έννοια του πανεπιστηµίου, µετατρέποντας τα ιδρύµατα σε κέντρα παροχής γνώσεων, κατάρτισης και δεξιοτήτων.

Στα ΤΕΙ Επί ποδός βρίσκονται οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις από το Σεπτέµβρη, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρηµα ότι διευρύνεται το χάσµα µεταξύ πανεπιστηµίων και τεχνολογικών ιδρυµάτων. «Επιστρέφουµε στο καθεστώς των ΤΕΙ πριν από το 2000. Ψάχνοντας τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα συναντήσαµε τα ΚΑΤΕΕ. Είναι αµφίβολο κατά πόσο θα λειτουργήσουν τα ιδρύµατα το Σεπτέµβρη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αιτία πολέµου» την ενδεχόµενη απευθείας χορήγηση πτυχίων µάστερ από τις σχολές πενταετούς φοίτησης. Η ρύθµιση αυτή θα οδηγήσει σε υποβάθµιση των πτυχίων των αποφοίτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρµογών των ΤΕΙ, οι οποίοι, όπως είπε ο κ. Καρακολτσίδης, «θα µετεξελιχθούν σε «βοηθούς κατωτέρας βαθµίδας» των πτυχιούχων των Πολυτεχνείων και των Γεωπονικών Σχολών». Η Οµοσπονδία των καθηγητών των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, διότι µε το σχέδιο νόµου δε δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύµατα να απονέµουν, υπό προϋποθέσεις, διδακτορικά διπλώµατα, παρά τις σχετικές δεσµεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Αναφερόµενοι στο ζήτηµα του µάστερ, οι καθηγητές των ΤΕΙ θεωρούν ότι διαφοροποιεί τους φοιτητές των τµηµάτων πενταετούς φοίτησης, οι οποίοι ανεξάρτητα από την απόδοσή τους στον πρώτο κύκλο θα συνεχίζουν τις σπουδές τους στο δεύτερο κύκλο δωρεάν και χωρίς καµιά διαδικασία αξιολόγησης.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

7

Περιλαµβάνει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισάγεται σήµερα στη Βουλή Το κόψε, ράψε συνεχίζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στα ΤΕΙ.

Τ

ο υπουργείο Παιδείας, σε µία προσπάθεια να επιτύχει τη µέγιστη δυνατή συναίνεση καθηγητών και κοµµάτων, έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον επτά αλλαγές. Η ενδεχόµενη µετατροπή των πτυχίων των σχολών πενταετούς φοίτησης (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές κ.λπ.) σε µάστερ αποτελεί «αιτία πολέµου» για τις διοικήσεις των ΤΕΙ, οι οποίες κάνουν λόγο για «πολιτική που υπαγορεύεται από συντεχνίες και συµφέροντα». Στο... παρά πέντε της ψήφισης του νοµοσχεδίου, που φέρνει τα πάνω κάτω στα πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ, συνεχίζονται οι διαπραγµατεύσεις και υιοθετούνται αλλαγές από το υπουργείο Παιδείας, προκειµένου να γεφυρωθεί το χάσµα µε τους διδάσκοντες και τις διοικήσεις των ιδρυµάτων. Οπως αναφέρουν πηγές, στο σχέδιο νόµου που εστάλη στους βουλευτές συµπεριλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, οι εξής τροποποιήσεις: ΑΛΛΑΖΕΙ η σύνθεση του 15µελούς Συµβουλίου Διοίκησης του ΑΕΙ, καθώς αυξάνονται τα εσωτερικά µέλη έναντι των εξωτερικών. Τα εσωτερικά µέλη γίνονται εννέα (οκτώ πανεπιστηµιακοί και ένας εκπρόσωπος φοιτητών), ενώ ήταν οκτώ στο αρχικό κείµενο. Αντίστοιχα, οι εξωπανεπιστηµιακοί µειώνονται από επτά σε έξι. ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ πενταετούς φοίτησης (π.χ. Πολυτεχνικές, Γεωπονικές) θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν πτυχία ισοδύναµα µε µάστερ. Ειδικότερα, στο σχέδιο νόµου, σύµφωνα µε πληροφορίες, προβλέπονται τα εξής: «Για προγράµµατα σπουδών πανεπιστηµίων πενταετούς ή υπερπενταετούς διάρκειας, µε εισήγηση της συνέλευσης του τµήµατος προς την Κοσµητεία, σύµφωνη γνώµη της Κοσµητείας και απόφαση της Συγκλήτου, είναι δυνατή η µετατροπή τους σε ισοδύναµα προγράµµατα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, χωρίς να είναι απαραίτητη η χορήγηση τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου. Ολοι οι φοιτητές µετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών εγγράφονται αυτοµάτως στο δεύτερο κύκλο σπουδών, για τον οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή διδάκτρων. Με την επιτυχή περάτωση του δεύτερου κύκλου σπουδών απονέµεται τίτλος σπουδών δεύτερου κύκλου».

1

2

3

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ο ρόλος της Συγκλήτου, η οποία θα είναι υπεύθυνη, µεταξύ άλλων, για τη χάραξη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής του ιδρύµατος, τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, την έγκριση για την εκτέλεση έργων συνεχιζόµενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου µάθησης, την έγκριση των κανονισµών σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, των προγραµµάτων σύντοµου κύκλου και διά βίου µάθησης και την έγκριση του περιεχοµένου όλων των προγραµµάτων σπουδών του ιδρύµατος. ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόµος για την κατάργηση του ασύλου. Στο νοµοσχέδιο προβλέπεται γενικά ότι στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδηµαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ιδρυµάτων θα εφαρµόζεται η κοινή νοµοθεσία. Ο πρύτανης θα είναι υπεύθυνος για τη λήψη µέτρων για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ιδρύµατος. ΤΟ ΤΜΗΜΑ θα αποτελεί τελικά τη βασική εκπαιδευτική µονάδα, «θα προάγει την επιστήµη, την τεχνολογία ή τις τέχνες στο αντίστοιχο επιστηµονικό πεδίο, θα οργανώνει τη διδασκαλία στο πλαίσιο ενός προγράµµατος σπουδών και θα εξασφαλίζει τη συνεχή βελτίωση της µάθησης σε αυτό». ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ δυνατότητα κατάταξης πτυχιούχων ανώτερων σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών σε προγράµµατα σπουδών των Ιδρυµάτων υπό προϋποθέσεις. ΚΑΘΕ ΙΔΡΥΜΑ θα µπορεί να οργανώνει προγράµµατα σύντοµου κύκλου σπουδών, τα οποία θα περιλαµβάνουν µαθήµατα που αντιστοιχούν κατά µέγιστο σε 120 πιστωτικές µονάδες (δύο χρόνια) και θα ολοκληρώνεται µε την απονοµή πιστοποιητικού κατάρτισης (και όχι τίτλου σπουδών όπως αναφερόταν στο αρχικό κείµενο) σύντοµου κύκλου, κατά τα οριζόµενα στον Οργανισµό του ιδρύµατος. Το νοµοσχέδιο θα έρθει σήµερα στην Ολοµέλεια της Βουλής προκειµένου να ψηφιστεί αύριο, ενώ το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας αύριο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (7.30 µ.µ., στο άγαλµα του Βενιζέλου).

4 5 6 7

Οι σχολές πενταετούς φοίτησης θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν στους φοιτητές τους πτυχία ισοδύναμα με μάστερ

Ç ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÁÊÇ ÊÏÉÍÏÔÇÔÁ ÌÇÐÙÓ ÍÁ ÔÏ ÎÁÍÁÓÊÅÖÈÅÉ ; Ôï íÝï Ó÷Ýäéï Íüìïõ ãéá ôá Áíþôáôá ÅêðáéäåõôéêÜ Éäñýìáôá ðïõ åôïéìÜæåôáé íá øçößóåé ç ÂïõëÞ - üðùò êáé üëá ôá ðñïçãçèÝíôá - Ý÷åé ðñïêáëÝóåé, ãéá ìéá áêüìç öïñÜ, Ýíôïíåò áíôéäñÜóåéò. Ðïëëïß äéáêåêñéìÝíïé Áêáäçìáúêïß, åí åíåñãåßá êáé Ïìüôéìïé ÊáèçãçôÝò, Ý÷ïõí Þäç ôá÷èåß õðÝñ ôïõ Ó÷åäßïõ Íüìïõ áíáãíùñßæïíôáò üôé Ý÷åé ßóùò êÜðïéåò áäõíáìßåò áëëÜ áðïôåëåß, ïðùóäÞðïôå, óïâáñü âÞìá ðñïüäïõ. Ïé ðéï ðïëëïß åí åíåñãåßá ðáíåðéóôçìéáêïß ðñïâÜëëïõí Ýíôïíåò áíôéññÞóåéò êáé ôï áðïññßðôïõí. Ç äå Óýãêëçôïò ôïõ Åèíéêïý êáé Êáðïäéóôñéáêïý Ðáíåðéóôçìßïõ Áèçíþí áíáêïßíùóå ôïí ðåñáóìÝíï ìÞíá üôé åßíáé áðïöáóéóìÝíç íá ìç ôïí åöáñìüóåé. Êáé, ðñéí áðü ëßãåò ìÝñåò, ïé ÐñõôáíéêÝò Áñ÷Ýò ôïõ Áñéóôïôåëåßïõ Ðáíåðéóôçìßïõ Èåóóáëïíßêçò áðåßëçóáí, óå áíáêïßíùóÞ ôïõò, üôé äåí èá áíïßîïõí ôá ÐáíåðéóôÞìéá ôç íÝá áêáäçìáúêÞ ÷ñïíéÜ. ´Ïìùò ç ÷þñá ìáò äéáíýåé ìéá áðü ôéò äõóêïëüôåñåò åðï÷Ýò ôçò óýã÷ñïíçò éóôïñßáò ôçò. Ç áãùíßá ãéá ôï áýñéï êáé ï áíèñþðéíïò ðüíïò áíáðüöåõêôá èá âáßíïõí åíôåéíüìåíá. Ìïéñáßá èá ðõêíþóïõí ôá êñïýóìáôá âßáéùí åêäçëþóåùí êáé êáôÜöïñùí ðáñáâÜóåùí ôïõ Íüìïõ êáé ôùí äéêáéùìÜôùí ôïõ áíèñþðïõ. Ãéá ôïõò ëüãïõò áõôïýò, ï ñüëïò ôçò çãåóßáò åßíáé êáèïñéóôéêüò êáé ôï Üíùèåí êáëü ðáñÜäåéãìá ðéï áíáãêáßï ðáñÜ ðïôÝ. ×ùñßò íá õðåéóÝëèåé óôá ôïõ íÝïõ Íüìïõ ãéá ôá Áíþôáôá ÅêðáéäåõôéêÜ Éäñýìáôá, ç Êïéíùíßá ôùí Ðïëéôþí äéåñùôÜôáé: Óå ìéá ÷þñá äçìïêñáôéêÞ, ðþò åßíáé äõíáôüí åðéóôÞìïíåò, ðïõ åðÝëåîáí ôçí ÐáíåðéóôçìéáêÞ ðïñåßá, íá äßíïõí ôï ðáñÜäåéãìá ôçò ïñãáíùìÝíçò áðåßèåéáò óôï Íüìï ; Ðþò åßíáé äõíáôüí áíþôáôïé Åêðáéäåõôéêïß ðïõ êáëïýíôáé íá äéäÜîïõí ôç íåïëáßá êáé íá äéáìïñöþóïõí ôïõò áõñéáíïýò ðïëßôåò ôçò ÷þñáò, ðñþôïé íá äßíïõí ôï ðáñÜäåéãìá ôçò ìç óõììüñöùóçò óå Ýíá óôïé÷åéþäç êáíüíá ôçò äçìïêñáôßáò ; ÁíáñùôÞèçêå Üñáãå ç ÐáíåðéóôçìéáêÞ ìáò Êïéíüôçôá ãéá ðïéï ëüãï ÷Üíåé, áñãÜ êáé óôáèåñÜ, ôç óõìðáñÜóôáóç ôçò Êïéíùíßáò ìáò ; ÁíáñùôÞèçêå ìÞðùò èá Ýðñåðå íá åðéêïéíùíÞóåé ïõóéáóôéêÜ ìå ôïõò óõìðïëßôåò ôçò êáé äç ìå ôç óýã÷ñïíç áíôßëçøç ôçò êïéíùíéêÞò ëïãïäïóßáò ; ÓêÝöèçêå ðïôÝ üôé ç äéáäéêáóßá áõôÞ áñ÷ßæåé ìå ôçí áõôï-áîéïëüãçóç, ìå óýã÷ñïíá êñéôÞñéá - âÜóåé äéåèíþí óõìöùíéþí êáé êáíüíùí - êáé ìå óôü÷ï ôçí áõôïâåëôßùóç ; Êáé, âÝâáéá, üëá áõôÜ ìå ðëÞñç äéáöÜíåéá. Áíôß ãéá ìüíéìåò áíôéññÞóåéò óôçí üðïéá ðñïóðÜèåéá âåëôßùóçò ôïõ íïìïèåôéêïý ðëáéóßïõ ôçò Áíþôáôçò Åêðáßäåõóçò, ãéáôß íá ìç ðñïâÜëåé äéêü ôçò ó÷Ýäéï áíáäéÜñèñùóçò êáé åêóõã÷ñïíéóìïý, ó÷Ýäéï ðåéóôéêü, ðïõ íá ìðïñåß íá ôý÷åé åèíéêÞò êáé äéåèíïýò áíáãíþñéóçò ; ÌÞðùò íá ôï îáíáóêåöèåß ç ÐáíåðéóôçìéáêÞ Êïéíüôçôá ; ÊÉÍÇÓÇ ÐÏËÉÔÙÍ ÃÉÁ ÌÉÁ ÁÍÏÉ×ÔÇ ÊÏÉÍÙÍÉÁ Èåüäùñïò Ðáðáëåîüðïõëïò ÓôÝöáíïò ÃåñïõëÜíïò Íßêïò ÖñáãêÜêçò Ðñüåäñïò Áíôéðñüåäñïò Áíôéðñüåäñïò ÎÅÍÇ ÄÇÌÏÓÉÅÕÓÇ

9


10

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των «Επιβατών Θεσσαλονίκης» τον περσινό χειμώνα

ΟΑΣΘ vs «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» Νέες κινητοποιήσεις από το φθινόπωρο και πληρωµή προστίµων ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Νέα κόντρα ξεσπά ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης», οι οποίοι τον περασμένο χειμώνα, μετά τις αυξήσεις στα εισιτήρια των λεωφορείων, προχωρούσαν σε συμβολικές καταλήψεις των αστικών και δεν πλήρωναν κόμιστρο.

Ο

Οργανισµός καλεί τους παραβάτες να πληρώσουν το πρόστιµο που τους βεβαιώθηκε, όπως προβλέπει ο νόµος, ενώ οι «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις από το φθινόπωρο. «Είµαι πεπεισµένος ότι θα πολλαπλασιαστούν αυτοί που δε θα πληρώνουν εισιτήριο. Οχι για ιδεολογικούς σκοπούς, αλλά επειδή δε θα έχουν να πληρώσουν», σηµειώνει το µέλος του κινήµατος Γιώργος Θεοδωρόπουλος. «Η αποστολή ειδοποιητηρίων είσπραξης των προστίµων αποτελεί πάγια τακτική του Οργανισµού εδώ και χρόνια. Μπορείς να ταξιδέψεις µε αεροπλάνο ή µε τρένο χωρίς εισιτήριο; Γιατί να µπορείς µε τον ΟΑΣΘ;», διερωτάται ο πρόεδρος του Οργανισµού, Χρήστος Στεφανίδης.

Συλλογικά Οι «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» καλούν όσους λαµβάνουν ειδοποιητήρια πληρωµής προστίµων από τον ΟΑΣΘ να επικοινωνούν µαζί τους, προκειµένου να αντιµετωπίσουν συλλογικά το πρόβληµα. «Δεν υποσχόµαστε µη πληρωµή του προστίµου. Οµως θα είµαστε όλοι

µαζί», σηµειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος, χρησιµοποιώντας σκληρότατη γλώσσα, λέει ότι «την ώρα που η ελληνική κοινωνία βογκάει κάτω από την µπότα των τροϊκανών, η διοίκηση του ΟΑΣΘ, µε την κάλυψη της κυβέρνησης, συµπεριφέρεται όπως οι µαυραγορίτες της κατοχής». «Εχοντας στα χέρια τους τα “κλειδιά” ενός κοινωνικού αγαθού, που είναι οι αστικές συγκοινωνίες, οι µέτοχοι του ΟΑΣΘ κερδοσκοπούν, επιδεικνύοντας ακραία κοινωνική αναισθησία σε βάρος των χιλιάδων φτωχών, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών και µαθητών του πολεοδοµικού συγκροτήµατος», υπογραµµίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος και καταλήγει: «Αυτοί που δεν πληρώνουν δεν είναι τζαµπατζήδες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν. Δεχόµαστε τηλεφωνήµατα κυρίως από ανθρώπους ηλικίας 25 µε 40 ετών, οι οποίοι είναι άνεργοι και τιµωρούνται επειδή δεν έχουν χρήµατα».

Εισιτηριοδιαφυγή «Η εισιτηριοδιαφυγή στη Θεσσαλονίκη, σύµφωνα µε µελέτη που µόλις παραλάβαµε, είναι 20%», σηµειώνει ο κ. Στεφανίδης. Ετσι, αν αναλογιστεί κανείς ότι µε τα λεωφορεία του Οργανισµού µετακινούνται ετησίως περισσότεροι από 180 εκατ. επιβάτες ή περίπου 530.000 ηµερησίως, η αναγωγή δείχνει ότι περισσότεροι από 100.000 επιβάτες µετακινούνται ηµερησίως χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο! Ο κ. Στεφανίδης επισηµαίνει ότι αρκετοί από τους παραβάτες είναι τα ίδια και τα ίδια άτοµα και αναφέρει την περίπτωση ενός ατόµου στο οποίο βεβαι-

ώθηκε πρόστιµο 100 φορές! «Με βάση τα διεθνή στάνταρ, είναι ικανοποιητικό να πραγµατοποιήσεις ελέγχους στο 6% µε 7% των εκτελούµενων δροµολογίων, κάτι το οποίο ακολουθούµε. Με τους ελέγχους αυτούς βεβαιώνουµε, ετησίως, περίπου 40.000 µε 50.000 πρόστιµα. Σκεφτείτε, λοιπόν, αν κάναµε ελέγχους σε όλα τα δροµολόγια, πόσους λαθρεπιβάτες θα εντοπίζαµε και πόσα πρόστιµα θα βεβαιώναµε», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ. Καταλήγοντας, ο κ. Στεφανίδης τονίζει ότι ο Οργανισµός θα εξετάσει όλα τα πιθανά µέτρα για την αντιµετώπιση του φαινοµένου της εισιτηριοδιαφυγής.

Τα πρόστιµα Στους επιβάτες που κατά τον έλεγχο κοµίστρου δεν επιδεικνύουν επικυρωµένο εισιτήριο ή κάρτα απεριορίστων διαδροµών, επιβάλλεται πρόστιµο ίσο µε το 60πλάσιο της αξίας του βασικού κανονικού ή µειωµένου εισιτηρίου (αν πρόκειται για δικαιούχο µειωµένου εισιτηρίου), το οποίο πληρώνεται επιτόπου κατά τη βεβαίωση της παράβασης ή εντός 20 ηµερολογιακών ηµερών. Το πρόστιµο, δηλαδή, είναι 48 ή 24 ευρώ. Το πρόστιµο διπλασιάζεται εφόσον καταβληθεί από την 21η µέρα και έως δύο µήνες από την εποµένη της βεβαίωσης της παράβασης, φτάνοντας στα 96 ή 48 ευρώ, αντίστοιχα. Μετά την 61η ηµέρα, ο ΟΑΣΘ µπορεί να ασκήσει αγωγή στα δικαστήρια. Σ’ αυτήν την περίπτωση το πρόστιµο πενταπλασιάζεται (240 ή 120 ευρώ), ενώ ο παραβάτης καλείται να πληρώσει και όλες τις δικαστικές δαπάνες.

«Πράσινο φως» για το διατηρητέο των δηµοτικών σφαγείων Με ένα εντυπωσιακό ποσοστό έκπτωσης, που έφτασε στο 47,43%, κατακυρώθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης ο διαγωνισμός για τις εργασίες συντήρησης του διατηρητέου κτιρίου των πρώην δημοτικών σφαγείων στα δυτικά της πόλης. Η σύμβαση μεταξύ του δήμου και του εργολάβου («Παυλίδης Δημήτριος - Valkon ΕΕ») αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Το έργο, που είχε αρχικό προϋπολογισμό 3,2 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη συντήρηση του κτιρίου και την επανάχρησή του ως χώρου συνάθροισης κοινού και φιλοξενίας εκθέσεων και εκδηλώσεων, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά με το αθλητικό πολυκέντρο που θα δημιουργηθεί μελλοντικά στο ίδιο οικόπεδο των 9.000 τ.μ. Το διατηρητέο κτίριο ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι το σεισμό του 1979 στέγαζε τα δημοτικά σφαγεία. Το 1994 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Με το σεισμό, το κυρίως κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και η υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ) εκπόνησε μελέτη αποκατάστασής του. Το καλοκαίρι του 1980 οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και τα σφαγεία άρχισαν και πάλι να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 1988. Ενα χρόνο μετά, ο δήμος προχώρησε στη μετατροπή του κτιρίου σε χώρο άθλησης της νεολαίας, ενώ σήμερα δε λειτουργεί. Με τη μελέτη που προωθείται το διατηρητέο αποκαθίσταται, το κέλυφός του ενισχύεται με σωστικές επεμβάσεις και το κτίριο επαναχρησιμοποιείται, λειτουργώντας υποστηρικτικά στο νέο αθλητικό κέντρο, για το οποίο όμως δεν έχει ακόμη βρεθεί χρηματοδότηση. Στο νέο αυτό κτίριο θα δημιουργηθεί ένα προπονητήριο άρσης βαρών και ξιφασκίας, ένα αγωνιστικό σκοπευτήριο και μία σχολή χορού. Σε ό,τι αφορά τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου μεταξύ της 26ης Οκτωβρίου και του διατηρητέου κτιρίου (περίπου 6,5 στρέμματα), θα διαμορφωθεί σε πλατεία για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνει υπαίθριο χώρο εκθέσεων, καθιστικά και κερκίδες, καθώς και χώρο στάθμευσης 21 θέσεων. Ε.Β.

Συντηρείται και επαναχρησιμοποιείται το διατηρητέο των δημοτικών σφαγείων στα δυτικά


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ελληνες µαθητές µε... άστρο

Οι μαθητές της ελληνικής αποστολής κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Με βλέψεις για την πρωτιά αναχωρεί αύριο για την Κρακοβία της Πολωνίας η ελληνική αποστολή που εκπροσωπεί τη χώρα μας στην 5η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Η ελληνική μαθητική ομάδα επιλέχθηκε μεταξύ 120 παιδιών περίπου από όλη τη χώρα, ύστερα από απαιτητικές εξετάσεις που ολοκληρώθηκαν σε τέσσερις φάσεις. Κατά σειρά επιτυχίας οι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι: Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα, Δέσποινα Παζούλη και Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα, Στέφανος Τύρος από την Καλαμάτα και Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα. Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβε μία ισχυρή ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου, στην οποία πρωτοστάτησαν οι καθηγητές Γιάννης Σειραδάκης, Χαράλαμπος Βάρβογλης και

Κωνσταντίνος Μελίδης του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και οι Λουκάς Ζαχείλας (Παν. Θεσσαλίας) και Χρήστος Ξενάκης από το Βόλο. Ο κ. Σειραδάκης μάλιστα αναμένεται να συνοδέψει την ελληνική αποστολή ως επικεφαλής της ομάδας. Οι μαθητές, μετά την υποδοχή από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή στην Κρακοβία, θα αναχωρήσουν για την πόλη Κατοβίτσε, όπου θα παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση των δοκιμασιών της Ολυμπιάδας. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, τις επόμενες πέντε ημέρες δε θα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό των Ελλήνων μαθητών στέκεται το υπουργείο Παιδείας, το οποίο και ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής των μαθητών, ενώ ένα μεγάλο τμήμα των εξόδων της προετοιμασίας των μαθητών χορήγησε το Ιδρυμα Ι. Λάτση και το υπουργείο Πολιτισμού.

Η απόσυρση «κόλλησε» στην κρίση Αποσύρθηκαν τους έξι µήνες εφαρµογής του µέτρου 44.295 ΙΧ, εκ των οποίων 4.084 στη Θεσσαλονίκη ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ

Μικρή είναι η κίνηση στα κέντρα ανακύκλωσης οχημάτων, καθώς η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη

Με σταθερούς ρυθμούς περίπου 250 οχημάτων την ημέρα συνεχίζεται η διαδικασία της απόσυρσης. Στους 6 μήνες εφαρμογής του μέτρου, που ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου 2011, η απόσυρση μπορεί να μην απέδωσε τα αναμενόμενα στους εμπόρους και εισαγωγείς αυτοκινήτων, όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, αν δεν υπήρχαν ούτε τα κίνητρα που παρέχει για την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου.

Εφικτός στόχος τα 100.000 αυτοκίνητα

Τ

ους πρώτους έξι µήνες, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχηµάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ), πανελλαδικά αποσύρθηκαν 44.295 ΙΧ και 1.900 φορτηγά αυτοκίνητα. Το ίδιο διάστηµα στη Θεσσαλονίκη αποσύρθηκαν συνολικά 4.084 ΙΧ και 156 φορτηγά. Ο στόλος των αποσυρθέντων οχηµάτων φαντάζει µικρός, συγκριτικά µε τα 70.000 αυτοκίνητα που είχαν αποσυρθεί µέσα σε ενάµιση µήνα, πριν από τις εκλογές του 2009, όµως η σηµερινή οικονοµική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια για υψηλότερους στόχους. «Το µέτρο της απόσυρσης δεν απέδωσε τα αναµενόµενα. Πουλήθηκαν κάποια αυτοκίνητα, όχι όµως σε τέτοιο αριθµό, ώστε να θεωρείται ότι έδωσε ανάσα στην αγορά. Πλέον θεωρείται εφικτός στόχος να φτάσουµε τις 100.000 - 110.000 ταξινοµήσεις νέων ΙΧ σε ολόκληρη τη χρονιά», επισήµανε ο Απόστολος Πετιµεζάς, πρόεδρος του Συνδέσµου Εµπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας.

Ηρεµία στα κέντρα ανακύκλωσης Στα 13 εξουσιοδοτηµένα κέντρα ανακύκλωσης που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν από το Φεβρουάριο συνολικά 4.084 ΙΧ. Η κίνηση, ειδικά τους θερινούς µήνες, έχει περιοριστεί σηµαντικά. «Σχεδόν δεν καταλάβαµε ότι γίνεται απόσυρση. Βασική

αιτία, σε σύγκριση µε την προηγούµενη απόσυρση, είναι ότι τώρα προϋποθέτει την αγορά νέου αυτοκινήτου και µε αυτές τις οικονοµικές συνθήκες ο κόσµος δύσκολα παίρνει την απόφαση. Τον Απρίλιο και το Μάιο είχε λίγη κίνηση, όµως το καλοκαίρι µειώθηκε σηµαντικά και πλέον δεχόµαστε για ανακύκλωση 3 - 4 αυτοκίνητα την εβδοµάδα. Πιστεύω ότι προς το τέλος του έτους, που θα πλησιάζουµε και στην ολοκλήρωση του µέτρου της απόσυρσης, που λήγει στις 21 Δεκεµβρίου, η κίνηση θα αυξηθεί», τόνισε ο Νίκος Μπακιρτζίδης, υπεύθυνος κέντρου ανακύκλωσης στην περιοχή της Σίνδου.

Μόνο 4.084 αυτοκίνητα αποσύρθηκαν στη Θεσσαλονίκη

Πλέον εισαγωγείς και έµποροι «βάζουν νερό στο κρασί τους» και θέτουν ως εφικτό και ρεαλιστικό στόχο τις 100.000 ταξινοµήσεις νέων ΙΧ για ολόκληρο το 2011, σε µια αγορά που είχε «στηθεί» σε πωλήσεις 200.000 - 250.000 νέων ΙΧ ετησίως. Τους πρώτους επτά µήνες του έτους (Ιανουάριος - Ιούλιος 2011) έγιναν 65.215 ταξινοµήσεις νέων ΙΧ, έναντι 110.070 το ίδιο διάστηµα πέρσι (πτώση 40,8%). Το πρώτο τρίµηνο του έτους καταγράφηκαν οι µεγαλύτερες απώλειες, τον Ιανουάριο (-63,3%), το Φεβρουάριο (-49,1%) και το Μάρτιο (-55,2%), ενώ τον Απρίλιο οι απώλειες περιορίστηκαν στο -18,1% και το Μάιο στο -15,5%. Τον Ιούνιο η πτώση έφτασε το -34,1%, για να περιοριστεί τον Ιούλιο σε -13,9%. Στις συνθήκες αυτές η αγορά αυτοκινήτου αναζητεί τρόπους για να διατηρήσει σε κάποιο επίπεδο της πωλήσεις νέων και µεταχειρισµένων αυτοκινήτων. Πολλές αντιπροσωπείες προχωρούν σε µεγαλύτερες µειώσεις τιµών στα νέα ΙΧ, ενώ στα µεταχειρισµένα το τελευταίο διάστηµα πολλές εταιρίες εισαγωγής και εµπορίας µεταχειρισµένων υποχρεώθηκαν να εφαρµόσουν ατύπως το µέτρο της απόσυρσης, προκειµένου να ενισχύσουν την περιορισµένη κίνηση στις επιχειρήσεις τους. Δηλαδή, δέχονται ένα παλιό αυτοκίνητο δίνοντας επιπλέον έκπτωση για την αγορά ενός ελαφρώς µεταχειρισµένου της τάξης των 400 - 500 ευρώ.


12

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Ψάρευε» 12χρονα στο facebook 55χρονος στη Θεσσαλονίκη είχε επικοινωνήσει µε τουλάχιστον δώδεκα αγόρια, κάνοντάς τους άσεµνες προτάσεις... δράστης έκανε το πρώτο βήµα και έπιασε συζήτηση µε το «αγοράκι», στο οποίο φαινόταν να ανήκει το προφίλ, κάνοντας και πάλι άσεµνες προτάσεις, µε συνέπεια οι αστυνοµικοί να κατορθώσουν να εντοπίσουν τα ίχνη του. Ωστόσο, από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν δεν προκύπτει καµία συνάντηση µεταξύ του 55χρονου και κάποιου παιδιού, ενώ αστυνοµικοί επισηµαίνουν επίσης πως από την έρευνα που έκαναν δεν προέκυψε καµία καταγγελία και στο χώρο όπου εργαζόταν ο 55χρονος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Ανήλικα αγόρια, από 12 έως 14 ετών, προσπαθούσε να προσεγγίσει ένας 55χρονος, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο οποίος μέσω facebook τους έκανε άσεμνες προτάσεις, ενώ τους πρότεινε και να συναντηθούν.

Η

υπόθεση είδε το φως της δηµοσιότητας µετά την καταγγελία ενός πατέρα, ο οποίος εντόπισε στον υπολογιστή και το κινητό του γιου του µηνύµατα από άγνωστο άντρα, που, σύµφωνα µε πληροφορίες, ρωτούσε το παιδί εάν είχε ποτέ σεξουαλικές επαφές. Τον 55χρονο, που βοηθούσε ως φροντιστής σε τοπικές οµάδες ποδοσφαίρου, εντόπισαν άντρες του Τµήµατος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Θεσσαλονίκης. Στο µεταξύ, δικογραφία σχηµατίστηκε από την αντίστοιχη υπηρεσία της Αθήνας, σε βάρος τεσσάρων ατόµων, οι δύο από τους οποίους συνελήφθησαν, καθώς διαπιστώθηκε ότι διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας.

∆ιακινούσαν πορνογραφικό υλικό Στο µεταξύ, από την Υπηρεσία Οικονοµικής Αστυνοµίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος διενεργήθηκαν αστυνοµικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα και Νάουσα και σχηµατίστηκε δικογραφία για «πορνογραφία ανηλίκων» σε

Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων για παιδική πορνογραφία

Επικοινώνησε µε δώδεκα παιδιά Οπως επισηµαίνουν αστυνοµικοί, ο 55χρονος άντρας είχε φτιάξει στο facebook ένα προφίλ στο οποίο ανέφερε την πραγµατική του ηλικία, χωρίς, όµως, να υπάρχει η φωτογραφία του και προσπαθούσε να γίνει «φίλος» µε ανήλικα αγόρια. Σύµφωνα µε πληροφορίες, εντόπιζε αγόρια άγνωστα στον ίδιο, τα οποία δε διέµεναν στην ίδια µε αυτόν περιοχή και στη συνέχεια προσπαθούσε να τα πείσει να συναντηθούν. Μάλιστα, από στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνοµικοί του Τµήµατος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, ο 55χρονος είχε επικοινωνήσει µέσω του facebook µε τουλάχιστον δώδεκα αγόρια, ηλικίας 12 έως 14 ετών, κάνοντάς τους άσεµνες προτάσεις. Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν ένα από τα παιδιά µε τα οποία επικοινώνησε ο 55χρονος έδειξε στον πατέρα του τα µηνύµατα που έλαβε. Οπως επισηµαίνουν αξιωµατικοί, ο 55χρονος, χωρίς να κρύψει την ηλικία του, άρχισε να συζητάει µε το 13χρονο παιδί µέσω διαδικτύου. «Εχεις κάνει ποτέ σεξ;», «Ψάχνω να

«Ψάχνω να βρω ένα καλό παιδί να περνάμε καλά», ήταν ένα από τα μηνύματα του 55χρονου, προς τον ανήλικο μαθητή

∆ιεθνές συνέδριο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο Τα ζητήματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και της ηλεκτρονικής δημοκρατίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του διπλού διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνουν από αύριο και ώς τις 26 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το University of East London. Πρόκειται για το «7ο International Conference on Global e-Security, Sustainability and Safety

βρω ένα καλό παιδί να περνάµε καλά», ήταν κάποια από τα µηνύµατα που δέχτηκε ο ανήλικος µαθητής, αναφέρει χαρακτηριστικά αστυνοµικός. Μάλιστα, ο 55χρονος, σύµφωνα πάντα µε τις αστυνοµικές αρχές, του ζήτησε να συναντηθούν, ενώ φέρεται να ανέφερε στο παιδί πως δε θα έπρεπε να το πει στους γονείς του. «Αρχικά το παιδί πίστεψε πως του έκανε πλάκα κάποιος

(ICGS3 2011)» μαζί με το «4th Conference on e-Democracy» στο πλαίσιο των οποίων θα παρουσιαστούν ερευνητικά αποτελέσματα και θα προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων της Πληροφορικής, ιδιαίτερα στο χώρο της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο και της ηλεκτρονικής δημοκρατίας από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

συµµαθητής του και αντάλλαξαν ακόµη και τηλέφωνα. Οταν, όµως, έφτασαν κάποια άσεµνα µηνύµατα και στο κινητό του, τότε τα έδειξε όλα στον πατέρα του», εξηγεί αξιωµατικός.

«Παγίδα» µε ψεύτικο προφίλ Σύµφωνα µε τις αστυνοµικές αρχές, ο 55χρονος, σε βάρος του οποίου σχηµατίστηκε δικογραφία για «προσβολή της γενε-

τήσιας αξιοπρέπειας», βοηθάει περιστασιακά ως φροντιστής σε τοπικές οµάδες στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όπου διαµένει και ο ίδιος. Οι αστυνοµικοί προκειµένου να εντοπίσουν τον 55χρονο δηµιούργησαν οι ίδιοι ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook, το οποίο δήθεν ανήκε σε ανήλικο αγόρι και περίµεναν τον 55χρονο να τους... προσεγγίσει. Πράγµατι, ο φερόµενος ως

βάρος τεσσάρων ατόµων ηλικίας 20, 55, 35 και 28 ετών. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι δύο από αυτούς σε Βόλο και Νάουσα συνελήφθησαν µε την αυτόφωρη διαδικασία. Συγκεκριµένα, οι αστυνοµικοί µέσω εξειδικευµένου προγράµµατος έρευνας και ανάλυσης εντόπισαν χρήστες του Ιντερνετ να διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκε, εκτός των άλλων, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook το προφίλ Ελληνα χρήστη µε ψευδώνυµο, στο οποίο είχαν αναρτηθεί πλήθος φωτογραφιών µε ηµίγυµνα και γυµνά ανήλικα παιδιά, κάποια από αυτά µε ηλικία κάτω των 4 ετών. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αστυνοµικοί ανέλυσαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των χρηστών και κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα στοιχεία τους. Σε έρευνες στα σπίτια των συγκεκριµένων ατόµων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ και δύο φορητοί Η/Υ, που περιείχαν άνω των 55.000 ψηφιακών αρχείων, εικόνες και βίντεο, µε σκληρό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Η µαφία του... λουκουµά ∆ύο Βούλγαροι κι ένας Ελληνας είχαν τον έλεγχο της διακίνησής του σε παραλία της Χαλκιδικής! ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Αλλοδαπές µε 2.200 χαρτάκια LSD Τρεις αλλοδαπές συνελήφθησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς στο φορτηγό με το οποίο κινούνταν βρέθηκαν 2.200 χαρτάκια εμποτισμένα με τη ναρκωτική ουσία LSD (φωτογραφία). Οπως έγινε γνωστό, το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής κατά τη διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με υπαλλήλους του Λιμεναρχείου. Πρόκειται για τρεις αλλοδαπές, υπηκόους Γερμανίας, Δανίας και Γαλλίας, οι οποίες κινούνταν με φορτηγό. Οι αστυνομικοί με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου πραγματοποίησαν έλεγχο στο συγκεκριμένο όχημα και εντόπισαν, κρυμμένη σε ειδική κρύπτη στο δάπεδο του οχήματος, μία νάιλον συσκευασία που περιείχε 2.200 τετράγωνα χαρτάκια εμποτισμένα με τη ναρκωτική ουσία LSD, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Σύλληψη διακινητή λαθροµεταναστών Εναν 25χρονο διακινητή, υπήκοο Μιανμάρ, συνέλαβαν οι αστυνομικοί την Κυριακή στην περιοχή Λαβάρων Εβρου. Οπως έγινε γνωστό, ομάδες αστυνομικών που έχουν συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης εντόπισαν και συνέλαβαν 25χρονο, γιατί νωρίτερα είχε μεταφέρει με πλαστική βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα εννιά λαθρομετανάστες. Ωστόσο, οι εννιά αλλοδαποί μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς κατόρθωσαν να διαφύγουν εκμεταλλευόμενοι την πυκνή βλάστηση της περιοχής. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εξαιτίας της σύλληψης του 25χρονου διακινητή απετράπη η παράνομη είσοδος στο ελληνικό έδαφος άλλων πενήντα μεταναστών που περίμεναν στο τουρκικό έδαφος.

Τη διακίνηση του... λουκουμά σε παραλία της Χαλκιδικής προσπαθούσε να ελέγξει σπείρα, τα μέλη της οποίας -δύο Βούλγαροι και ένας Ελληνας- εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης το Σαββατοκύριακο.

Τα μέλη της σπείρας είχαν καταφέρει να διώξουν από την παραλία τους παλιούς μικροπωλητές...

Σ

ύµφωνα µε πληροφορίες, οι αρχές κατόρθωσαν να εντοπίσουν τους δράστες όταν αστυνοµικός παρουσιάστηκε ως µικροπωλητής λουκουµάδων και εκδιώχτηκε από την παραλία από τα µέλη της σπείρας. Μάλιστα, αξιωµατικοί της ΕΛΑΣ αναφέρουν πως ένα από τα άτοµα που συνελήφθησαν έχει συµµετάσχει µε τα χρώµατα της Ελλάδας σε Ολυµπιακούς Αγώνες στην ελληνορωµαϊκή πάλη και παραµένει εν ενεργεία δάσκαλος στο συγκεκριµένο άθληµα. Οπως επισηµαίνουν αστυνοµικοί, την τελευταία περίοδο είχαν συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες για τη δράση της σπείρας στην περιοχή της παραλίας Χρούσου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. «Οπως διαπιστώσαµε, οι δράστες είχαν διώξει από την παραλία τους παλιούς µικροπωλητές, ώστε να πουλάνε µόνο εκείνοι λουκουµάδες», εξηγεί χαρακτηριστικά αστυνοµικός.

Σηµαντικά κέρδη! Σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρχές, οι τρεις άντρες διέθεταν σε καθηµερινή βάση συνολικά

500 µε 600 λουκουµάδες, τους οποίους πουλούσαν προς δύο ευρώ τον καθένα. «Αγόραζαν µισό ευρώ τον κάθε λουκουµά, ενώ µισό ευρώ για την πώληση κάθε λουκουµά έπαιρναν οι αλλοδαποί πωλητές. Αυτό σηµαίνει ότι στη σπείρα έµενε καθαρό κέρδος 500 µε 600 ευρώ την ηµέρα», τονίζει αξιωµατικός της Αστυνοµίας. Ο ίδιος µάλιστα εξηγεί πως µε την πώληση δεν ασχολούνταν οι τρεις συλληφθέντες, αλλά άγνωστοι αλλοδαποί. Οι αστυνοµικοί κατόρθωσαν να στήσουν την παγίδα τους παρουσιάζοντας έναν συνάδελφό τους ως µικροπωλητή. Ο συγκεκριµένος αστυνοµικός εµφανίστηκε στην παραλία δήθεν για να πουλή-

σει λουκουµάδες, αλλά εκδιώχτηκε από δύο άτοµα που έκαναν την εµφάνισή τους στην περιοχή σε χρόνο ρεκόρ. Τα µέλη της σπείρας χρησιµοποιούσαν µάλιστα, ως αποθηκευτικό χώρο, ένα εγκαταλειµµένο ξενοδοχείο «Ξενία» της περιοχής. Από εκεί πήγαιναν και έπαιρναν τους λουκουµάδες για να τους πουλήσουν στην παραλία. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν αστυνοµικοί έφτασαν στο σηµείο για έλεγχο διαπίστωσαν ότι οι λουκουµάδες βρίσκονταν σε χώρο όπου δεν τηρούνταν οι όροι υγιεινής, δίπλα ακριβώς από τις τουαλέτες και πιθανότατα δεν ήταν κατάλληλοι για κατανάλωση από τους λουοµένους.

Πεζοί και µε ποδήλατα για την Ουρανούπολη «Δώστε χώρο στους πεζούς και τα ποδήλατα» ήταν το σύνθημα της διπλής εκδήλωσης, πεζοπορίας και ποδηλατοπορίας, που οργάνωσε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής η Πρωτοβουλία Πολιτών το περασμένο Σάββατο για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής συνόρων Αγίου Ορους. Πεζοί και ποδηλάτες διεκδίκησαν το χώρο που τους έχει αφαιρέσει η μηχανοκίνητη κυκλοφορία καθώς και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή μετακίνηση με πιο οικολογικούς και οικονομικούς τρόπους, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 100 ποδηλατών, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα Νέα Ρόδα, διένυσαν 13 χιλιόμετρα πανέμορφης παραλιακής διαδρομής και, αφού πέρασαν μέσα από την Ουρανούπολη, ολοκλήρωσαν την πορεία τους στα σύνορα του Αγίου Ορους. Στο ίδιο σημείο έφτασαν πεζοί παραθεριστές και κάτοικοι της περιοχής, που ξεκίνησαν από τον Πύργο Ουρα-

νούπολης και έκαναν τον παραδοσιακό περίπατο του χωριού, που έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια από τη σκόνη και την επικινδυνότητα που δημιουργούν οι συχνές διελεύσεις αυτοκινήτων. Για το θέμα τόσο οι κάτοικοι όσο και Η εκδήλωση έγινε με τη οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν συμμετοχή 100 εδώ και χρόνια να διαπλατυνθεί ο υπάρποδηλατών, οι χων δρόμος και να δημιουργηθεί ένας οποίοι ξεκίνησαν πρότυπος παραθαλάσσιος περίπατος. από τα Νέα Ρόδα Μάλιστα, όπως τόνισε στον «Α» ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ουρανούπολης, Γρηγόρης Μαυράκης, παρόλο που για το τμήμα Τρυπητής - Ουρανούπολης υπάρχει μελέτη διαπλάτυνσης του υπάρχοντος δρόμου με πεζοδρόμιο πλάτους τριών μέτρων, όπως και προμελέτη για το μικρό τμήμα Πύργου Ουρανούπολης - Μονής Ζυγού, ακόμη δεν έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του δήμου Αριστοτέλη και της Περιφέρειας. «Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας.


vitality SUNDAY

Ασκήσεις ζωής

∆ιατροφή, ψυχολογία, υγεία, οµορφιά και άσκηση συνθέτουν µια πλούσια θεµατολογία και αποδεικνύουν ότι η ποιότητα ζωής είναι φυσική κατάσταση.

28

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΑΙ ΚΑΘΕ 4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ, ΚΑΝΤΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ… VITALITY ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Θα «βουλιάξουµε» στα σκουπίδια το Σεπτέµβριο Με 25 απορριµµατοφόρα -κατά µέσο όρο– θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν οι υπηρεσίες Καθαριότητας του δήµου Θεσσαλονίκης πρόβληµα της πληρωµής των υπερωριών προηγούµενων µηνών, για το οποίο οι εργαζόµενοι απειλούσαν µε κινητοποιήσεις, αφού αυτές έχουν εξοφληθεί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Με μόλις 25 απορριμματοφόρα -κατά μέσο όρο- θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν οι υπηρεσίες Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, παρά τις αυξημένες ανάγκες του Σεπτεμβρίου, αφενός λόγω ΔΕΘ και αφετέρου λόγω της επιστροφής των κατοίκων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια ανταλλακτικών, που θα επέτρεπε την κυκλοφορία και άλλων απορριμματοφόρων από τα συνολικά 73 του δήμου, θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου, με όλες τις διαδικαστικές καθυστερήσεις.

Τ

ην ίδια ώρα, σε «βόµβα» στα οικονοµικά θεµέλια του δήµου έχει εξελιχθεί η µισθοδοσία των συµβασιούχων στην Καθαριότητα, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε περισσότερους από 1.200 (912 οι προσληφθέντες το 2011 και εκατοντάδες οι προσληφθέντες του 2010, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται στο δήµο κατόπιν προσφυγής στα δικαστήρια). Σύµφωνα µε τον αντιδήµαρχο, Χασδάι Καπόν, η πληρωµή των συµβασιούχων που επέστρεψαν στην εργασία τους θα ανέλθει σε περίπου 7 εκατ. ευρώ για το 2011, ποσό που προς το παρόν καλύπτεται από ίδιους πόρους. Με αυτά τα δεδοµένα, το φθινόπωρο αναµένεται να είναι «θερµό» και ιδιαίτερα δύσκολο για το νέο αντιδήµαρχο Καθαριότητας, που θα αναπληρώσει το κενό που δηµιουργήθηκε µετά την ακούσια παραίτηση του πρώην αντιδηµάρχου, Στάθη Αβραµίδη. Προς το παρόν, πάντως, χρέη αντιδηµάρχου εκτελεί ο ίδιος ο δήµαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ σηµαντικό κοµµάτι αρµοδιοτήτων του τοµέα της Καθαριότητας ανήκει ήδη εδώ και καιρό στον Θανάση Παππά, ο οποίος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος αντιδήµαρχος.

Οι εργαζόµενοι «Η ΔΕΘ είναι προ των πυλών, ο κόσµος έχει επιστρέψει και σιγά σιγά τα σκουπίδια επανέρχονται στις συνήθεις ποσότητες. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν έχει γίνει µέχρι στιγµής για να κυκλοφορήσουν περισσότερα απορριµµατοφόρα. Το πρόβληµα παραµένει το ίδιο εδώ και µήνες: κόσµο έχουµε, αυτοκίνητα δεν έχουµε. Την ίδια ώρα, τίποτα δεν έγινε και για ένα ακόµη αίτηµά µας. Εδώ και µήνες παρακαλάµε να υπάρχει ένα συνεργείο βάρδιας, δηλαδή ένας ηλεκτρολόγος, ένας µηχανικός, ώστε όποια µικρή βλάβη παρουσιάζεται να επιδιορθώνεται αµέσως και να µην απαξιώνεται το απορριµµατοφόρο. Στην κατάσταση που βρισκόµαστε, ακόµη κι ένα αυτοκίνητο παραπάνω είναι πολύτιµο», τονίζει ο πρόεδρος του σωµατείου εργαζοµένων στην Καθαριότητα του δήµου Θεσσαλονίκης,

Ανακύκλωση Σε αγώνα δρόµου έχει αποδυθεί ο εντεταλµένος σύµβουλος Θανάσης Παππάς, που ανέλαβε το δύσκολο κοµµάτι της ανακύκλωσης. Οπως πολλές φορές στο παρελθόν έχει επισηµάνει ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης, η ανακύκλωση είναι το «κλει-

«Πονοκέφαλος» η πληρωμή των συμβασιούχων

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια ανταλλακτικών, που θα επέτρεπε την κυκλοφορία και άλλων απορριμματοφόρων από τα συνολικά 73 του δήμου, θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου, με όλες τις διαδικαστικές καθυστερήσεις

Δηµήτρης Γεωργιάδης. Οπως υπογραµµίζει ο ίδιος, στο πλαίσιο της µείωσης των υπερωριών η διοίκηση έχει µειώσει και τους υπαλλήλους που βγαίνουν για σάρωµα τα Σαββατοκύρια-

κα, µε αποτέλεσµα κάποιες περιοχές να είναι πιο βρόµικες από άλλες, παρά το γεγονός ότι οι δηµότες πληρώνουν κανονικά τα ανταποδοτικά τέλη. Θετικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι έχει λυθεί το µεγάλο

δί» για να λυθούν τα προβλήµατα της Καθαριότητας που αντιµετωπίζει ο δήµος, καθώς έτσι θα µειωθούν σηµαντικά οι παραγόµενες ποσότητες σκουπιδιών. Ωστόσο, µέχρι σήµερα και µετά την υπογραφή της σύµβασης µε την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), οι χαρακτηριστικοί µπλε κάδοι έχουν τοποθετηθεί στη δεύτερη δηµοτική κοινότητα και στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Β. Ολγας και της Τσιµισκή. Η επέκταση της ανακύκλωσης σε όλο το δήµο ενδέχεται όµως να γίνει προς τα τέλη του έτους.

Αντιδρούν στην παραχώρηση κλινών του ΕΣΥ Αρρυθμίες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η παραχώρηση κλινών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, όπως καταγγέλλουν νοσοκομειακοί γιατροί. Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε κρεβάτια, η διάθεση των συνολικά 556 κλινών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες με στόχο την ενίσχυση των εσόδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχει ανάψει... φωτιές στην ιατρική κοινότητα. Εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) προειδοποιούν για τον κίνδυνο δημιουργίας ασθενών δυο ταχυτήτων, με αποτέλεσμα απλοί πολίτες που δεν έχουν κάποια ιδιωτική ασφάλιση να στερούνται την πρόσβασή τους στον ήδη περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων κλινών. «Είναι απαράδεκτο αυτό που πρόκειται να συμβεί και διαφωνούμε κάθετα, αφού στην ουσία θα παραγκωνίζονται ασθενείς. Αν, δηλαδή, δεσμευτούν κρεβάτια από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, θα λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο τα υπάρχοντα και οι πιθανότητες να επιστρέψουν τα ράντζα θα είναι περισσότερες», ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΙΘ, Θοδωρής Ζδούκος.

Στη Θεσσαλονίκη Ειδικότερα, από το σύνολο των 556 κλινών που θα διατεθούν οι 16 θα παραχωρηθούν από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, όπως επιβεβαίωσε και ο διοικητής του, Γιώργος Βέργουλας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για το θέμα δεν έχει λάβει γραπτή ενημέρωση. «Θα έχουμε 16 κλίνες για ιδιωτική ασφάλιση, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τις λεπτομέρειες και πώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Περιμένουμε τις οδηγίες», δή-

Από το σύνολο των 556 κλινών που θα διατεθούν οι 16 θα παραχωρηθούν από το ΑΧΕΠΑ

λωσε ο κ. Βέργουλας διευκρινίζοντας ότι η διάθεση κλινών σε πολίτες με ιδιωτική ασφάλιση δε θα στερήσει κρεβάτια στους υπόλοιπους ασθενείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμφωνίες του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αναμένεται να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να μπει σε άμεση εφαρμογή ο σχεδιασμός για την ενίσχυση των εσόδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο νοσηλείας, αφού και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες πρωτοβουλίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ


ΕΛΛΑΔΑ

16

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Με τις ανατιμήσεις φτάσαμε να πουλάμε φτηνότερα και από τις τιμές αγοράς των φαρμάκων», λέει η Αννα Κυπαρίδου

«Ετσι διαμορφώθηκε η κατάσταση, ακόμη και ο συνεταιρισμός δεν μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση των φαρμακείων», λέει η Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Συναυλία υπό το φως του φεγγαριού

Λουκέτα τώρα και σε φαρµακεία Εως 40% έχει µειωθεί ο τζίρος τους σε ένα χρόνο • 50 εκατ. ευρώ οι οφειλές ασφαλιστικών ταµείων ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

«Τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα οποία προκύπτει το 84% του τζίρου, μας χρωστούν περίπου 50 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές γίνονται με καθυστερήσεις έως δύο χρόνια», σημειώνει ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Σε αδιέξοδο οδηγούνται πολλοί ιδιοκτήτες φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, καθώς μέσα σε ένα χρόνο ο τζίρος στα ταμεία τους έχει μειωθεί έως και 40%, ενώ το ύψος των χρεών από τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σ

ύµφωνα µε τα στοιχεία του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πέντε φαρµακεία έχουν ήδη κατεβάσει ρολά από τις αρχές του έτους, ενώ άλλοι 42 ιδιοκτήτες φαρµακείων αναζήτησαν σωτηρία στο άνοιγµα των επιχειρήσεών τους σε νέους συνεργάτες. «Ετσι όπως έχει διαµορφωθεί η κατάσταση, ακόµη και ο συνεταιρισµός µε κάποιο άλλο άτοµο δεν µπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση των φαρµακείων. Για ποιο λόγο να γίνει κάποιος συνέταιρος; Για να µοιράζονται οι ζηµιές; Τον τελευταίο χρόνο ο τζίρος µας έχει µειωθεί στο µισό», περιγράφει στον «Α» η φαρµακοποιός Κατερίνα Χατζηκυριάκου.

∆ιαρκείς ανατιµήσεις Σηµαντικό πλήγµα για τους φαρµακοποιούς αποτέλεσαν οι διαρκείς ανατιµήσεις των φαρµάκων αλλά και η µόνιµη καθυστέρηση των ασφαλιστικών ταµείων στην καταβολή των οφειλών τους. «Με τις ανατιµήσεις φτάσαµε να πουλάµε φτηνότερα και

από τις τιµές αγοράς των φαρµάκων. Την ίδια ώρα, τα ταµεία πληρώνουν µε καθυστέρηση έως και έξι µήνες και είναι πλέον αδύνατο να επιβιώσουµε. Αν προσθέσουµε σε όλα αυτά και το άνοιγµα του επαγγέλµατος, τότε είναι ξεκάθαρο πως έχουµε να αντιµετωπίσουµε το απόλυτο κλείσιµο του επαγγέλµατός µας», συµπλήρωσε η Αννα Κυπαρίδου, φαρµακοποιός.

Εως και δύο χρόνια Για µία πολύ δύσκολη οικονοµική συγκυρία, η οποία απειλεί τη βιωσιµότητα των φαρµακείων, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης: «Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς µας, ο τζίρος έχει µειωθεί κατά 40% στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, τα ασφαλιστικά ταµεία, από τα οποία

προκύπτει το 84% του τζίρου µας, χρωστούν περίπου 50 εκατ. ευρώ και οι πληρωµές γίνονται µε καθυστερήσεις που αγγίζουν και τα δύο χρόνια. Πώς να επιβιώσει λοιπόν µία επιχείρηση µέσα σε τέτοιες συνθήκες;». Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασµό µε την πτώση της κίνησης και τον περιορισµό των αγορών στα απολύτως απαραίτητα, έχει ως αποτέλεσµα τη µείωση της ρευστότητας των φαρµακοποιών και τη συνακόλουθη αύξηση των χρεών στις φαρµακαποθήκες. Μάλιστα, σε πανελλαδικό επίπεδο εκτιµάται ότι περίπου 800 ιδιοκτήτες φαρµακαποθηκών έχουν κινηθεί νοµικά εναντίον φαρµακοποιών, ζητώντας την εξόφληση των ανοιχτών λογαριασµών τους.

48 νέες αιτήσεις Παρά την αρνητική συγκυρία και το κλίµα που αποτρέπει νέα ξεκινήµατα, µέχρι στιγµής έχουν κατατεθεί 48 νέες αιτήσεις για άνοιγµα φαρµακείων στο νοµό Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για νέα παιδιά, αποφοίτους των φαρµακευτικών σχολών, οι οποίοι προσπαθούν να εξαργυρώσουν µε κάποιον τρόπο το πτυχίο τους. Ωστόσο, η “πίτα’’ στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ µικρή, καθώς ήδη µετράµε 1.250 φαρµακεία και µε αυτούς τους ρυθµούς θα φτάσουµε στα 1.350, περισσότερα δηλαδή από όσα έχει ολόκληρη η Αυστρία. Ουσιαστικά, λοιπόν, τα περισσότερα φαρµακεία που ανοίγουν τώρα είναι καταδικασµένα να κλείσουν», σηµειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Στίβος εναέριων παιχνιδιών στο πάρκο της ΧΑΝΘ Σε πρωτοποριακό πάρκο με υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στίβο εναέριων παιχνιδιών, πίστα αναρρίχησης, μπάντζι τραμπολίνο, σκέιτ παρκ και paintball, μετατρέπεται το ανατολικό κομμάτι του πάρκου της ΧΑΝΘ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του δή-

μου Θεσσαλονίκης με την εταιρία Cosmote. Το έργο είναι ενταγμένο στον προϋπολογισμό του δήμου και βάσει της συμφωνίας το σχετικό κονδύλιο θα εξοικονομηθεί, αφού τα έξοδα θα καλύψει ο χορηγός. Πρόκειται για το κομμάτι του πάρκου που βρίσκεται μεταξύ Γ’

Σεπτεμβρίου και λεωφόρου Νίκης. Οπως ανακοινώθηκε από την αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, οι εργασίες ξεκίνησαν και γίνονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε το έργο να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν. «Η φυσιογνωμία του πάρκου δεν αλλοιώνεται, ενώ θα υπάρξει ση-

μαντική ενίσχυση του υπάρχοντος φωτισμού. Οι νέες αυτές εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα άθλησης και ψυχαγωγίας και θα λειτουργήσουν στελεχωμένες από γυμναστές του δήμου κατάλληλα εκπαιδευμένους», τόνισε η αντιδήμαρχος Μαρία Πασχαλίδου, αναφερόμενη στο έργο.

Μία συναυλία έντεχνης λαϊκής μουσικής κάτω απ’ το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού θα απολαύσουν όσοι παρευρεθούν αύριο, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, στην αυλή του παλαιού 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας (πάρκο Αγ. Σπυρίδωνα). Πρόκειται για μία μουσική εκδήλωση-συναυλία με τίτλο «Αυγουστιάτικο φεγγάρι», που διοργανώνει το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Τριανδρίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, 10μελής ορχήστρα θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και άλλων συνθετών της έντεχνης ελληνικής μουσικής.

Κατεδαφίζονται αυθαίρετα στην Ανω Πόλη Με στόχο την ανάδειξη των βυζαντινών αρχαιοτήτων, αλλά και για λόγους ασφαλείας, επτά ακόμη κτίσματα που εφάπτονται στα βυζαντινά τείχη κατεδαφίζονται σήμερα από τις υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων. «Ο δήμος συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς την επιχείρηση απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών που εφάπτονται στα βυζαντινά τείχη, σημεία που είναι από χρόνια χαρακτηρισμένα ως χώροι πρασίνου. Απελευθερώνουμε το δημόσιο χώρο, αναδεικνύουμε τα μνημεία που αποτελούν σύμβολα για την Ιστορία της πόλης και συμβάλλουμε στην ασφάλεια και στην προστασία της υγείας των περιοίκων», δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης. Πρόκειται για κτίσματα που βρίσκονται επί της οδού Ευσεβίου και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κατασκευών Αρχιτεκτονικών Εργων είναι ρυμοτομούμενα και βρίσκονται εντός του χώρου πρασίνου της ζώνης των βυζαντινών τειχών. Η επιχείρηση κατεδάφισης θα διαρκέσει δύο ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει καθαρισμός του χώρου με την απομάκρυνση των μπάζων και στη συνέχεια αισθητική αναβάθμιση της περιοχής των τειχών.


ΠΑΟΚ

φωνή Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

«Πρώτη» της χρονιάς, µε ελλείψεις και όνειρα

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

σελ. 23

«Οπλα» και «πληγές» Με αβαντάζ το 2-0 της Τούµπας, αλλά και σηµαντικές απουσίες ο ΠΑΟΚ στην Ουκρανία. Αγωνία για Τσιρίλο, πρόβληµα και µε Σαβίνι. Ετοιµος ο «Σάλπι»

Αύξηση και απορίες ΑΥΞΗΣΗ µετοχικού κεφαλαίου κατά 20.200.000 ευρώ αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (φωτό). Η διαδικασία είναι συνήθης τα τελευταία χρόνια, ώστε να λειτουργεί νοµότυπα η «ασπρόµαυρη» εταιρία, παρά το παθητικό της. Στην προκειµένη περίπτωση το ενδιαφέρον αυξάνεται, αφού η αύξηση ανοίγει το δρόµο για την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, µέσα από την εµπλοκή του Γιώργου Σαχπατζίδη και του Βασίλη Φλωρίδη (ήδη διέθεσαν 950.000 που θα µετοχοποιηθούν). Γι’ αυτό δεν προβλέπεται δηµόσια διάθεση µετοχών, αλλά κατώτατο όριο 50.000 για κάθε επενδυτή. Η τιµή της µετοχής θα είναι 0,33 ευρώ και η αύξηση θα είναι ανοιχτή µέχρι τις 22 Σεπτεµβρίου. Από τη συνέλευση δεν έλειψε και η κριτική στη διοίκηση της ΠΑΕ. «Γιατί υπάρχει άνοιγµα, ενώ πέρυσι διατέθηκαν 21.000 διαρκείας;», ρωτήθηκαν οι διοικούντες. «Ολα τα στοιχεία φαίνονται µέσα από τους ισολογισµούς», απάντησε ο υπεύθυνος οικονοµικών Γιώργος Φαρλαλής. Ο νοµικός σύµβουλος της ΠΑΕ Αχιλλέας Μαυροµάτης είπε: «Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών, θα γίνει συνέλευση µε θέµα τον τελευταίο ισολογισµό». Ακόµη, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το θέµα µε την Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού. «Επικοινωνήσαµε µε την Επιτροπή. Μας είπαν πως δεν υπάρχει τίποτα για τον ΠΑΟΚ. ∆εν έχουµε καµία κλήση από την ΕΕΑ», ήταν η διαβεβαίωση που δόθηκε.

Κοντρέρας, Ιβιτς είναι νοκ άουτ από τη ρεβάνς µε την Καρπάτι, ενώ η συµµετοχή του Τσιρίλο είναι αµφίβολη Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Μ

ε «όπλο» το 2-0 της περασµένης Πέµπτης, αλλά και µε τον «πονοκέφαλο» που προκαλούν οι απουσίες ταξιδεύει στην Ουκρανία ο ΠΑΟΚ για τη ρεβάνς µε την Καρπάτι. Οι «ασπρόµαυροι» έχουν κάνει σηµαντικό βήµα πρόκρισης σε όµιλο του Γιουρόπα Λιγκ και πηγαίνουν µε αυτοπεποίθηση στο Λβιβ. Στο «οπλοστάσιό» τους είναι επίσης η εµπειρία και η προσωπικότητα των παικτών τους, στοιχεία που τους κράτησαν όρθιους στον πρώτο αγώνα µε την ουκρανική οµάδα. Στο αεροπλάνο δε θα µπουν όµως το απόγευµα ο τιµωρηµένος Γκαρσία και οι τραυµατίες Ιβιτς, Παπάζογλου, Κοντρέρας. Η θλάση (οπίσθιου µηριαίου) του τελευταίου, ανησυχεί τον Μπόλονι σε συνδυασµό µε το πρόβληµα του Τσιρίλο. Ο Ιταλός ταλαιπωρείται από χτύπηµα στους κοιλιακούς και σύµφωνα µε το γιατρό του ΠΑΟΚ, Παναγιώτη Γιγή, «θα χρειαστεί να σφίξει τα δόντια για ν’ αγωνιστεί». Χτες έκανε θεραπεία. Αν δεν τα καταφέρει, ρόλο «παρτενέρ»

του Μαλεζά θα αναλάβει ο Μπαλάφας. Αλλωστε και ο... υπ’ ατµόν Σαβίνι έχει ενοχλήσεις στη µέση. Θετικό στοιχείο αποτελεί η επιστροφή του Σαλπιγγίδη, ο οποίος δηλώνει και πάλι «ετοιµοπόλεµος». Ο 30χρονος «στράικερ» ενδέχεται να αγωνιστεί σε θέση δεξιού µεσοεπιθετικού, παρότι είναι υποψήφιος και ο Γεωργιάδης. Σίγουροι για την εντεκάδα µπορούν να νιώθουν οι Κρέσιτς, Ετο, Λίνο, Μαλεζάς στην άµυνα, οι Αρίας, Λαζάρ (ανασταλτικοί) και ο Φωτάκης (επιτελικός) στα χαφ, ο Βιεϊρίνια (αριστερά) και ο Αθανασιάδης (σέντερ φορ). Ο Μπόλονι προσπαθεί να περάσει στους παίκτες του το µήνυµα ότι «απαγορεύεται ο εφησυχασµός», παρά το 2-0 της Τούµπας. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ είδε ότι η Καρπάτι είναι υπολογίσιµος αντίπαλος και περιµένει έντονη πίεση από τους Ουκρανούς, οι οποίοι έχουν καλύτερο ρυθµό αγώνων (το πρωτάθληµά τους βρίσκεται ήδη στην έβδοµη αγωνιστική). Γνωρίζει επίσης ότι η δική του οµάδα θα έχει το... άγχος, όπως συνέβαινε και κόντρα στη Βαλερένγκα. Για το «Δικέ-

MEGAPRESS

φαλο» διακυβεύονται πολλά στη ρεβάνς. Γόητρο, ψυχολογία για τη συνέχεια, αλλά και ένα ποσό που µπορεί να δώσει βαθιά οικονοµική ανάσα. Ευνόητο είναι ότι η πρόκριση θα φέρει µεταγραφές. Οι Μπόλονι, Βρύζας, Κωνσταντινίδης έχουν στη λίστα τους σέντερ φορ, µέσους και στόπερ, ώστε να είναι έτοιµοι για την... επόµενη µέρα. Μια περίπτωση που εξετάζει ο «Δικέφαλος» είναι του Σεµπαστιάν Πουιγκρενιέ (Γάλλος στόπερ που ανήκει στη Ζενίτ). Εξάλλου, δηλώσεις σε ρουµανική ιστοσελίδα έκανε ο Λαζάρ. «Ξέρω πως οι φίλαθλοι περιµένουν πολλά από µένα. Η οµάδα έχει αρκετά υψηλό επίπεδο, µε καλούς παίκτες. Υπάρχει ανταγωνισµός µε τον Γκαρσία, που έχει παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι όµως 34 ετών και δε φοβάµαι. Δεν είµαι ακόµη έτοιµος σωµατικά 100%, ενώ είχα και έναν τραυµατισµό», είπε ο Ρουµάνος. «Με υποδέχθηκαν ζεστά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Ελπίζω να παίξω µε τον ΠΑΟΚ στο Τσάµπιονς Λιγκ, αλλά και στην Εθνική Ρουµανίας. Θέλω να τελειώσω την καριέρα µου στον ΠΑΟΚ», πρόσθεσε.


18

2

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αίτηση αναίρεσης κατέθεσε ο Ηρακλής στο ∆ιαιτητικό ∆ικαστήριο. Συγκέντρωση στη Μίκρα και κάλεσµα στους πολιτικούς να δώσουν το «παρών»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Σ

το τελευταίο εγχώριο αθλητικό ένδικο µέσο πριν από τα πολιτικά δικαστήρια, το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, προσέφυγε χτες ο Ηρακλής ζητώντας την αναίρεση της απόφασης για την υπόθεση της ασφαλιστικής ενηµερότητας. Οι «κυανόλευκοι»« υποστηρίζουν ότι υπήρξε κακοδικία µε την παραποµπή της υπόθεσης στο άρθρο περί δυσφήµησης του αθλήµατος και, όπως τόνισε ο νοµικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ Π. Καϊµακάµης, υπάρχει το δεδικασµένο Βάλνερ, σύµφωνα µε το οποίο ο Απόλλων Καλαµαριάς έχασε το παιχνίδι µε τον Ολυµπιακό στα «χαρτιά», χωρίς καµία επιπλέον κύρωση. Ο κ. Καϊµακάµης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της διαδικασίας («είναι τεκµηριωµένες οι θέσεις µας και πιστεύουµε ότι πάµε καλά») κατά την εκδίκαση της αίτησης την ερχόµενη Πέµπτη (η απόφαση αναµένεται αυθηµερόν) και χαρακτήρισε το Διαιτητικό Δικαστήριο ως «αναιρετικό όργανο», το οποίο «κοιτά αν εφαρµόστηκε σωστά ο νό-

µος και όχι εάν κάποιος έχει δίκιο ή άδικο». «Ακόµη και αν είναι πλαστό το έγγραφο, η ποινή µε την οποία απειλείται ο Ηρακλής είναι πρόστιµο και ανάκληση των δελτίων», πρόσθεσε ο νοµικός εκπρόσωπος. Πάντως, η χρήση του συγκεκριµένου ένδικου µέσου είχε «παράπλευρες απώλειες» µε το Γρ. Ιωαννίδη να διαφωνεί και να ανακοινώνει το βράδυ της Κυριακής - µέσω twitter - την παραίτησή του από τη νοµική υπηρεσία της ΠΑΕ. Προκειµένου να εξασφαλίσουν µια δίκαιη δίκη, οι «κυανόλευκοι» επιχειρούν να βάλουν στο «παιχνίδι» και τους πολιτικούς, καλώντας ονοµαστικά όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης (καθώς επίσης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήµο και την ΕΠΣΜ) στη συγκέντρωση που θα γίνει σήµερα το βράδυ (20.00) στη Μίκρα. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ηρακλής «δε ζητά εύνοια και αθέτηση νοµικών κανόνων, αλλά, αντιθέτως, ζητά αυτήν ακριβώς την εφαρµογή των κανόνων και τη µη παρεµβολή εξωγενών παραγόντων στην τελική κρίση του αρµόδιου δικαιοδοτικού οργάνου».

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ

Ταραλίδης και Κόρµπος ΣΥΣΚΕΨΗ µε θέµα το ποδοσφαιρκό τµήµα είχαν χτες ο Α. Παντελή και ο Μ. Κατσαβάκης. Το µεγαλύτερο µέρος της συζήτησης των δύο ανδρών περιστράφηκε γύρω από τη µεταγραφική ενίσχυση, αν και θεωρείται πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί κάποια µετακίνηση ποδοσφαιριστή προτού υπάρξει απόφαση από το ∆ιαιτητικό ∆ικαστήριο. Και αυτό γιατί, διαφορετικά (κυρίως οικονοµικά) δεδοµένα ισχύουν στη Σούπερ Λίγκα και διαφορετικά στη Football League. Μια περίπτωση που συζητήθηκε και είναι πιθανό να απασχολήσει τους «κυανόλευκους» ανεξαρτήτως κατηγορίας στην οποία θα αγωνίζεται η οµάδα είναι ο 30χρονος αµυντικός, Γ. Ταραλίδης (φωτό), που τα δύο τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στο Λεβαδειακό. Παράλληλα, προτάθηκε και εξετάζεται Πορτογάλος κεντρικός αµυντικός, µε θητεία στην πρώτη κατηγορία της πατρίδας του. Στο µεταξύ, µετά από εισήγηση του Μ. Κατσαβάκη, ο Ηρακλής ήρθε σε κατ’ αρχήν συµφωνία µε τον Π. Κόρµπο. Ο 28χρονος µέσος αγωνίστηκε πέρσι στη Football League µε τη φανέλα των Τρικάλων, ενώ στο παρελθόν έχει παίξει µε τη Χαλκηδόνα στη Σούπερ Λίγκα και στον Ολυµπιακό Βόλου.    

    

  

     

 

  

 

   

  

     

 

 

   ! " 

 

     #   #   

    $         % 

#    &  

   $  

#     

   $

 )   

   

  *+, *+,

*

*

  

   

Ζητά δικαίωση

  ! "# #$ %#& '(  

                              

  

                       

   

   

     

             ! 

            

    

      

              

      !        

      

   #           #    #               

       !   

                      

                      

                                             

   

  

  

  

  

  

  

  

   

   

  

       

       

       

       

       

       

       

         

         

        

    

   

    

      

   

      

  

        

 

               

       

 

 

  

      

   

    

  

   

 

   ' 

  !     ! 

 !

 

  %    

 !    

 

   

   

  

   

                     

   

  

 

  

       

  

 

 

   

      

  

  $ 

 

  !  

  

  

     )

 

 

    $

  

 #" 

    

  !   !  !

 !   

  #

 

    "

 $ 

 

             

   

  

   

  

  

 ! 

  ! ( 

   " 

     

    )  

  $

 $    

 

  "

  

  

  

 

  

 

    

 

  

               

               

               

     

     

     

     

     

                         

     

     

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

     

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

      

      

    

  

   

   !         

 

      

 

    

  

     #    !   

  

  "      

  !       

    

   

   

      

 "    

    ) " 

 !    

     

   #       

 )  

  $      

          

  !  

    ) ) 

                     

                     

                     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

      

     

           

           

           

           

           

           

           

           

           

             

              

           

   

   

   

   

   

   

   

   

   

     

    

   
φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΣΑΝΤΡΟ ΡΟΣΕΛ

«Να τα βρούµε, αλλιώς...»

Ωρα... ανατροπής! Το ΑΠΟΕΛ υποδέχεται απόψε τη Βίσλα µε στόχο να ανατρέψει το 1-0 και να προκριθεί στους οµίλους του Τσάµπιονς Λιγκ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Η

ώρα της µεγάλης ρεβάνς έφτασε για το ΑΠΟΕΛ που υποδέχεται απόψε τη Βίσλα Κρακοβίας µε φόντο την πρόκριση στους οµίλους του Τσάµπιονς Λιγκ. Η οµάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ηττήθηκε 1-0 στην Πολωνία και η υπόθεση πρόκριση είναι πλέον δύσκολη, αλλά η εξαιρετική εµφάνιση στο πρώτο παιχνίδι, έδειξε ότι µπορεί να φτάσει στην ανατροπή. Ο Σέρβος τεχνικός ζήτησε από τους παίκτες του να παίξουν µε ηρεµία, να προσέξουν την άµυνά τους και, ανεβάζοντας σταδιακά την απόδοσή τους, να «φορτσάρουν» στο τελευταίο ηµίωρο του αγώνα. Ο κόσµος έχει... ξεσηκωθεί και το γήπεδο του ΑΠΟΕΛ θα είναι γεµάτο από περίπου 20.000 φιλάθλους. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναµέτρηση της Βιγιαρεάλ µε την Κοπεγχάγη. Οι Δανοί είχαν κάνει την έκπληξη κερδίζοντας 1-0 στην έδρα τους και το «κίτρινο υποβρύχιο», που προέβαλλε αρχικά ως το ακλόνητο φαβορί του ζευγαρι-

ού, θα έχει δύσκολη αποστολή στη ρεβάνς του «Μαδριγάλ». Σαφώς ευκολότερα είναι τα πράγµατα για τη φορµαρισµένη Μπάγερν, που φιλοξενείται από τη Ζυρίχη. Οι Βαυαροί έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει την πρόκριση, κερδίζοντας 2-0 στο Μόναχο. Στα άλλα αποψινά µατς των πλέι οφ του Τσάµπιονς Λιγκ, η Δυναµό Ζάγκρεµπ αντιµετωπίζει την Μάλµε στη Σουηδία και η Γκενκ υποδέχεται την Μακάµπι Χάιφα. Η Δυναµό Ζάγκρεµπ δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί µετά το θριαµβευτικό 4-1 στην Κροατία. Αντίθετα, η Γκενκ εξακολουθεί να ελπίζει στην πρόκριση παρά την ήττα µε 2-1 στο Ισραήλ. ΑΛΛΕΣ δύο αγωνιστικές αποκλεισµού θα εκτίσει ο προπονητής της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, που δε θα βρίσκεται έτσι στον πάγκο της οµάδας του, στον αυριανό αγώνα µε την Ουντινέζε, στο «Φρίουλι». Ο Αλσατός είχε τιµωρηθεί αρχικά µε µία αγωνιστική αλλά δεν πειθάρχησε και, στη διάρκεια του πρώτου αγώνα, στο Λονδίνο, είχε επικοινωνία µε τους συνεργάτες του στον πάγκο. Ετσι, η ΟΥΕΦΑ τον έκρινε υπότροπο και του επέβαλε νέα ποινή.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του Ζοζέ Μουρίνιο στον δεύτερο τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ αναζωπύρωσε την διαχρονική κόντρα µεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης και µπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει ένας κύκλος βίαιων επεισοδίων µεταξύ των οπαδών, ο πρόεδρος των «µπλαουγκράνα», Σάντρο Ροσέλ (φωτό), έτεινε χείρα φιλίας στη «βασίλισσα». «Είναι καιρός να βάλουµε τέλος σε αυτήν την θλιβερή ιστορία και να κάνουµε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκτονωθεί η ένταση και να χαµηλώσουν οι τόνοι. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και φοβάµαι ότι θα φτάσουµε στο σηµείο να... σκοτωνόµαστε στη µέση του δρόµου. Εµεις λοιπόν αποφασίσαµε να µην κινηθούµε εναντίον του Ζοζέ Μουρίνιο για το επεισόδιο στον τελικό του Σούπερ Καπ. Υπάρχουν αρµόδια όργανα που µπορούν να κρίνουν αν πρέπει να αντιδράσουν». Οπως δήλωσε ο Ροσέλ, για τον βοηθό προπονητή της Μπάρτσα, Βιλανόβα, που δέχτηκε επίθεση από τον Μουρίνιο, το θέµα θεωρείται λήξαν. «Είναι ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσµο που θα επιθυµούσε να δοθεί συνέχεια σε αυτήν την ιστορία. Οπως µου είπε, για εκείνον, η υπόθεση είναι ήδη στο... αρχείο». Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ ευθυγραµµίζεται πλήρως µε τη στάση του Ροσέλ και θέλει να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις µε την Μπαρτσελόνα, αλλά ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν έχει διάθεση να ζητήσει συγγνώµη. Σύµφωνα µάλιστα µε δηµοσιεύµατα του Τύπου, ο «Μου» έγινε έξαλλος όταν πληροφορήθηκε ότι ο αρχηγός της οµάδας του, Ικερ Κασίγιας, πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στους φίλους του, Πουγιόλ και Τσάβι, για να τους ζητήσει συγγνώµη εκ µέρους των συµπαικτών του. Στο µεταξύ, όλα δείχνουν ότι η απεργία των ποδοσφαιριστών της Λα Λίγκα θα συνεχιστεί αφού δεν έχουν εκπληρωθεί ακόµη τα αιτήµατά τους. Ετσι, η έναρξη του πρωταθλήµατος παίρνει νέα αναβολή.

ΙΝΤΕΡ

Ο Ετό... πληρώνει τον Κακά! ΤΥΠΙΚΗ διαδικασία αποτελεί η ολοκλήρωση της µεταγραφής του Σάµουελ Ετό από την Ιντερ στην ρωσική Ανζί. Ο 30χρονος Καµερουνέζος έχει ήδη υπογράψει συµβόλαιο τριετούς διάρκειας που θα του αποφέρει κάτι παραπάνω από 60 εκατοµµύρια ευρώ και το µόνο που αποµένει είναι η διευθέτηση τεχνικών λεπτοµερειών ώστε να υπογραφεί και η οριστική συµφωνία µεταξύ των δύο οµάδων. Με τα χρήµατα από την πώληση του Ετό (η Ιντερ θα εισπράξει περίπου 30 εκατοµµύρια και θα εξοικονοµήσει άλλα... 60 σε βάθος τριετίας από τη λύση του συµβολαίου), οι «νερατζούρι» είναι έτοιµοι να µπουν δυναµικά στο µεταγραφικό παζάρι και σύµφωνα µε αποκλειστικό ρεπορτάζ της Marca, ετοιµάζουν πρόταση για την απόκτηση του Ρικάρντο Κακά από τη Ρεάλ Μαδρίτης! Ο Μουρίνιο δεν φαίνεται να υπολογίζει τον Βραζιλιάνο για τη νέα σεζόν και µε βάση το δη-

µοσίευµα, η «βασίλισσα» αξιώνει 30 εκατοµµύρια ευρώ για να τον παραχωρήσει. Η Gazzetta Dello Sport έχει όµως άλλες πληροφορίες και όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, η Ιντερ έχει προσδιορίσει ως βασικούς µεταγραφικούς της στόχους τον Κάρλος Τέβες και τον Ντιέγκο Φορλάν. Μάλιστα, ο ατζέντης του Ουρουγουανού βρίσκεται από χτες στο Μιλάνο. Στη λίστα των πρωταθλητών κόσµου βρίσκονται επίσης ο επιθετικός της Νάπολι Λαβέτσι, ο νεαρός Βραζιλιάνος χαφ της Σάο Πάουλο Καζεµίρο και ο Σλοβάκος µέσος της Τζένοα, Κούτσκα. Από την πλευρά της, η Μίλαν έχει έρθει σε συµφωνία µε τον χαφ της Λίβερπουλ, Ακουιλάνι. Στο µεταξύ, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Ροµπέρτο Μαντσίνι, δήλωσε ότι η οµάδα του είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του Σαµίρ Νασρί από την Αρσεναλ.


20

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΤΩΝ Σ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΣΕΡΡΕΣ

«Στον αέρα» η πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας

Ή Φορσέλ

Ο 30χρονος Φινλανδός και ο 27χρο φορ στον Αρη και, όπως όλα δείχνο Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Η

«ΣΤΟΝ αέρα» βρίσκεται η έναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Λάρισα, Πανσερραϊκός και Ηρακλής κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων της ΕΠΟ (οι αιτήσεις θα εκδικαστούν την Πέμπτη το πρωί), ενώ ταυτόχρονα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξετάζει τους φακέλους εφτά ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο το πρωτάθλημα να ξεκινήσει στην ώρα του. Πανσερραϊκός και Λάρισα έχουν σαν στόχο να προσβάλλουν την απόφαση για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα, ενώ ο Ηρακλής ζητά να εξεταστεί αν έγινε σωστή εφαρμογή των κανονισμών στην υπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασης την οποία εξέδωσε στην απορριπτική για τον Ιωνικό προσφυγή που

ΟΦΗ «ΚΟΝΤΑ» στην ολοκλήρωση πέντε μεταγραφών βρίσκεται ο ΟΦΗ. Η ομάδα της Κρήτης είναι μια «ανάσα» από την απόκτηση των Ταυλαρίδη, Σουμπίνιο και Κάταϊ. Οσον αφορά τον πρώτο έχει μείνει ελεύθερος από την Λάρισα και τα έχει βρει σε όλα με τον Νίκο Μαχλά. Ο δεύτερος αναμένεται να δοθεί δανεικός από τον Ολυμπιακό και σήμερα είναι πιθανόν να μεταβεί στην Κρήτη για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Το ίδιο ισχύει και για τον Κάταϊ, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα δώσουν τον Σέρβο. Εξάλλου, ο ΟΦΗ τα έχει βρει και με τον Μπερνς, αλλά υπάρχει οικονομική διαφορά με την ΑΕΚ, ενώ ο Ντένις Σόουζα αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο με τους Κρητικούς.

κατέθεσε, μεταξύ άλλων αναφέρει πως σύμφωνα με το άρθρο 44 του καταστατικού της ΕΠΟ «έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων όλων των δευτεροβάθμιων δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ». Ητοι, αναγνωρίζει στον εαυτό του το δικαίωμα να κρίνει όχι μόνο τις διαφορές μεταξύ των φορέων του ποδοσφαίρου, αλλά και τη νομιμότητα των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων. Εάν λοιπόν δεχτεί ότι η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός έχουν έννομο συμφέρον να προσβάλλουν την απόφαση για Βόλο και Καβάλα, είναι πολύ πιθανόν οι υποθέσεις να επιστρέψουν για επανεκδίκαση στην Επιτροπή Εφέσεων. Εφόσον το Δικαστήριο δικαιώσει τις δύο ΠΑΕ, η πρεμιέρα του πρωταθλήματος θα καθυστερήσει τουλάχιστον κατά δύο βδομάδες. Στην περίπτωση που καθυστερήσει η έκδοση

αποφάσεων, η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν την τακτική του ΟΦΗ προσφεύγοντας στα πολιτικά δικαστήρια (ανάλογα προτίθεται να πράξει και ο Ηρακλής), με αίτημα την αναβολή της πρεμιέρας. Με δηλώσεις του, ο Κ. Πηλαδάκης υποστήριξε πως υπάρχει διάθεση για κάθαρση αλλά «ο πανικός να επικυρωθεί η βαθμολογία, δείχνει άλλα πράγματα», ενώ ο Π. Θεοδωρίδης έκανε λόγο για... «μαμουνιά» στην απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για Βόλο και Καβάλα. Από την πλευρά της η ΠΑΕ του Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπόσχεται να αποκαλύψει όσους κρύβονται πίσω από τη «μεθοδευμένη προσπάθεια της επιλεκτικής κάθαρσης». Γ. ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ

ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΚΑΒΑΛΑ

ΞΑΝΘΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ της τελευταίας στιγμής και μάλιστα σημαντική για τον Αστέρα Τρίπολης. Οι Αρκάδες έχουν ολοκληρώσει τον μεταγραφικό σχεδιασμό τους και είναι «κοντά» στη συμφωνία με τους Χούλι, Πίντος και Σέσμα. Ο Χούλι (30 ετών) αγωνίζεται στα αριστερά της επίθεσης και έμεινε ελεύθερος από την Ράγιο Βαγιεκάνο, ο Πίντος (24 ετών) παίζει στο δεξί άκρο της άμυνας και θα δοθεί δανεικός από την Χετάφε, ενώ ο Σέσμα (33 ετών) είναι αριστερός χαφ και έπαιζε στην Κόρντομπα. Παράλληλα, ο Οσκαρ Φερνάντεθ, δήλωσε: «Στόχος είναι να κάνουμε τον Αστέρα ανταγωνιστικό. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε σαν ομάδα και να κάνουμε τον κόσμο να νιώθει περήφανος για την ομάδα του».

ΣΤΗΝ Ελλάδα αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ο Τζαμέλ Αμπντούν. Ο μάνατζερ του Αλγερινού παίκτη, Καρίμ Ακλίλ, είχε επαφές με τον Σταύρο Ψωμιάδη ώστε να βρεθεί η «χρυσή» τομή και ο Αμπντούν να ενσωματωθεί εκ νέου στην ομάδα. Παράλληλα, ο Ακλίλ πρότεινε στον Ψωμιάδη τον Αμπντεραούφ Ζαραμπί. Πρόκειται για 32χρονο κεντρικό αμυντικό που πριν λίγες ημέρες δοκιμάστηκε στον ΟΦΗ. Ο Ζαραμπί ξεκίνησε την καριέρα του από την Χουσεΐν Ντέι και το 2003 μετακόμισε στη Γαλλία, όπου έπαιξε στις Αζαξιό και Γκενιόν. Τον Ιανουάριο του 2008 πήγε στην Χιμπέρνιαν, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς επέστρεψε στη Γαλλία και τη Νιμ. Παράλληλα είναι και 22 φορές διεθνής.

ΣΤΟ πρόσωπο του Μπεν Τσαούκι Σααντά βρήκε η Ξάνθη τον παίκτη που θα καλύψει το «κενό» της μεσαίας γραμμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακριτική ομάδα έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στον Τυνήσιο μέσο. Το συμβόλαιο που έχει προτείνει η Ξάνθη είναι διετές με συνολικές απολαβές 350.000 ευρώ. Ο 27χρονος αριστερός μέσος έμεινε ελεύθερος από τη Νις ύστερα από τρία χρόνια παρουσίας στην ομάδα (80 συμμ., 9 γκολ), ενώ φόρεσε και τη φανέλα της Μπαστία (2001-08, 170 συμμ., 56 γκολ). Εξάλλου, είναι 30 φορές διεθνής έχοντας σημειώσει 4 γκολ. Τέλος, ο Εντιβάλντο Ρόχας με δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με την Ξάνθη και πως μέχρι την Παρασκευή θα γνωρίζει σε ποια ομάδα θα αγωνιστεί.

μεταγραφική περίοδος φτάνει στο τέλος της κι η προσπάθεια της ΠΑΕ Αρης για την απόκτηση σέντερ φορ (το θέμα Ρεντερία έχει κλείσει οριστικά) γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι άνθρωποι των «κιτρίνων» φαίνεται όμως να έχουν καταλήξει σε δύο ξένους επιθετικούς και πιθανότατα ένας απ’ αυτούς θα αποκτηθεί εντός των ημερών. Πρόκειται για το διεθνή 30χρονο Φινλανδό φορ Μικαέλ Φορσέλ, που έκανε όνομα πριν από χρόνια παίζοντας στην Τσέλσι και τον 27χρονο Σλοβένο στράικερ της Μπόχουμ, Ζλάτκο Ντέντιτς (37 φορές διεθνής), ο οποίος πριν μεταγραφεί στη Γερμανία, είχε κάνει καριέρα στην Ιταλία, αγωνιζόμενος σε Πάρμα, Εμπολι, Κρεμονέζε, Φροζινόνε και Πιατσέντζα. Ο Φορσέλ, που έχει υψηλότερο κασέ από τον Ντέντιτς, έμεινε ελεύθερος από το Ανόβερο, ενώ ο Σλοβένος, έχει υπογράψει συμβόλαιο που λήγει το 2012, αλλά δεν υπολογίζεται από τον τεχνικό της Μπόχουμ, Φρίντχελμ Φούνκελ. Τόσο ο Φορσέλ όσο και ο Ντέντιτς είναι επιθετικοί περιοχής και ο Τσιώλης έχει δώσει την έγκρισή του για την απόκτησή τους, αφού ανταποκρίνονται στις αγωνιστικές προδιαγραφές που έχει θέσει. Στην άμυνα, ο Ελληνας τεχνικός δείχνει ικανοποιημένος με την επιλογή του Γκανέζου Ντίκο. Είναι μάλιστα πιθανό να του εμπιστευθεί φανέλα βασικού στον αγώνα του Σαββάτου στα Γιάννινα. Ο Ντίκο άφησε καλές εντυπώσεις στο φιλικό με την Κέρκυρα και ο προπονητής του Αρη εκτιμά ότι μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με τον Λαζαρίδη. Είναι, πάντως, βέβαιο ότι δενβρίσκεται ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης, συνεπώς δε θα μπορούσε να παίξει για 90’. Η βασική εναλλακτική του Τσιώλη για τη θέση του στόπερ είναι ο Παπαζαχαρίας, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί και στο δεξιό άκρο της άμυνας. Στο μεταξύ, εντείνεται η φημολογία σύμφωνα με την οποία είναι πιθανή η αποχώρηση του Νέτο. Ο Βραζιλιάνος φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την επιστροφή στην πατρίδα του αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει στα χέρια του επίσημη πρόταση. Σε περίπτωση πάντως που προέκυπτε αξιόλογη προσφορά, η διοίκηση του Αρη θα την εξέταζε σοβαρά. Αλλωστε, ακόμη και αν δεν τεθεί ζήτημα πώλησης, το οικονομικό όφελος θα είναι δεδομένο, καθώς αν ο παίκτης αποχωρήσει, η ΠΑΕ θα απαλλαγεί από ένα υψηλό συμβόλαιο. Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα Γκαρσία, αφού ο Βολιβιανός δεν έχει βρει ακόμη ομάδα. Ο διεθνής μέσος ανήκει στον Αρη αλλά δεν έχει θέση στα πλάνα του Τσιώλη και οι παράγοντες των «κιτρίνων» δε θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ρόστερ. Οι ετήσιες απολαβές του, εξάλλου, ανέρχονται στις... 450.000 ευρώ, ποσό απολύτως ασύμβατο με τις εξαιρετικά περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της εταιρίας. ΤΙΣ νέες εμφανίσεις της ομάδας για την περίοδο 2011-12 θα παρουσιάσει αύριο η ΠΑΕ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Aris Megastore (17:00).


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

5

21

ΣΠΟΡ

λ ή Ντέντιτς

ΑΠΟΛΛΩΝ - ΕΠΑΝΟΜΗ 2-3

ονος Σλοβένος είναι οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τη θέση του σέντερ ουν, ένας από τους δύο θα φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα

Γκολ και θέαμα

Ντέντιτς ή Φορσέλ (δεξιά) θα είναι η επιλογή των «κιτρίνων» για την επίθεση

ΑΡΚΕΤΑ «χορταστικό» ήταν το φιλικό ανάμεσα στην Αναγέννηση Επανομής και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτό). Η Επανομή επικράτησε με 3-2 των Ποντίων, ενώ το σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο καθώς χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες. Στο 2΄ ο Γκέσιος με διαγώνιο σουτ έκανε το 0-1, ενώ στο 11΄ ο Λιόνης εκμεταλλεύτηκε σύγχυση στην άμυνα της Επανομής και με πλασέ ισοφάρισε (1-1). Στο 40΄ ο Απόλλων έκανε το 2-1 με κοντινό πλασέ του Πλατάκη, ενώ η Επανομή έφερε το παιχνίδι στα «ίσια» στο 68΄ με δυνατό σουτ του Κουλίδη. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 70΄ με κοντινή κεφαλιά του Δανίδη. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤ.: Δύο μεταγραφές «έκλεισε» ο Αγροτικός Αστέρας. Η ομάδα του Ευόσμου ήρθε σε συμφωνία με τον Κβάμε Ατζεμαν Παμπόε και με τον Θεόφιλο Βλαχόπουλο. Ο πρώτος είναι 24χρονος Αμερικάνος μεσοεπιθετικός που αγωνιζόταν στην Μπαρνέτ, ενώ ο δεύτερος 21χρονος αριστερός χαφ που έπαιζε στην ομάδα Νέων του Πανσερραϊκού. ΒΕΡΟΙΑ: Αισιόδοξοι για ευτυχή κατάληξη της απόκτησης του Κάλβιν Κάντι είναι οι άνθρωποι της Βέροιας. Ο Νοτιοαφρικανός επιθετικός βρίσκεται ήδη στην Βέροια και χθες είχε συνάντηση με τους ανθρώπους της ΠΑΕ παρουσία του ατζέντη του και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση. Παράλληλα, στη μεταγραφική λίστα βρίσκονται τα ονόματα των Καούνου, Σουλτανίδη και Σουάνη. ΔΟΞΑ ΔΡ.: Την απόκτηση του Λεάντρο Κλιμάκο Πίντο με την μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό ανακοίνωσε η Δόξα Δράμας. Παράλληλα, στη χθεσινή προπόνηση δοκιμάστηκαν τέσσερις παίκτες. Ο λόγος για τους Θανάση Στόικο, Φάμπιο Μορέιρα, Ουαταράι Γιουσούφ και Παντίου Ραζβάν. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: «Κοντά» σε συμφωνία με Αθηναίο επιχειρηματία φέρεται να είναι ο Γιάννης Κομπότης για την πώληση του 45% των μετοχών του Λεβαδειακού.

ΣΤΑΜΑΤΑ Ο ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

«ΣΚΗΝΕΣ ΡΟΚ» ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

Ποντάρει στο συναίσθημα

Γόντικας: «Απαιτούμε κατάθεση ψυχής»

ΣTO συναίσθημα του οπαδού της ΑΕΚ προσπάθησε να απευθυνθεί ο Χιμένεθ, ο οποίος μιλώντας σε εκομπή της συνδρομητικής τηλεόρασης έστειλε μήνυμα συσπείρωσης εν όψει της νέας χρονιάς. Ο Ισπανός προπονητής παραδέχτηκε τα προβλήματα που υπάρχουν στο ρόστερ και στα οικονομικά, ωστόσο χαρακτήρισε απαραίτητο όλοι ν’ αφήσουν στην άκρη τα παράπονα και να «φωνάξουν «ΑΕΚάρα πιο δυνατά από ποτέ»! «Γνωρίζουμε πως φέτος - περισσότερο από ποτέ- χρειαζόμαστε τη στήριξη των φιλάθλων μας. Δεν τους θέλουμε μόνο στους δρόμους να μας φωνάζουν «ΑΕΚάρα», χρειαζόμαστε την έμπρακτη στήριξή τους. Η ΑΕΚ περνά δύσκολες στιγμές κι ο μοναδι-

κός τρόπος για να αναγεννηθεί και να κατακτήσει τίτλους, σαν κι αυτόν που πήραμε την προηγούμενη σεζόν, είναι να έχει την υπομονή των φιλάθλων της». Στο μεταξύ, την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν ανακοίνωσε ο Ν. Λυμπερόπουλος (φωτό). «Αν, πρώτα ο Θεός, αγωνιστώ σ’ ένα Euro, είναι η κατάλληλη στιγμή ν’ αποσυρθώ και να βοηθήσω από άλλο πόστο», δήλωσε ο διεθνής επιθετικός. ΑΠΟΥΣΑ από το σημερινό δ.σ. της Λίγκας, από το οποίο θα αναδειχτεί και ο νέος πρόεδρος, θα είναι η Ξάνθη, σύμφωνα με χτεσινή της ανακοίνωση. Πάντως, η ακριτική ΠΑΕ δεν εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ τόνωση στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού θέλησε να δώσει ο Δ. Γόντικας, ο οποίος πήγε χτες στις εγκαταστάσεις της Παιανίας και απαίτησε η ομάδα «να καταθέσει και την ψυχή της στο γήπεδο» την ερχόμενη Πέμπτη κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. «Απαιτούμε λυσσαλέα πάλη και κατάθεση ψυχής, να φανεί πως υπάρχει θέληση και προσπάθεια. Να δείξετε ότι είστε η ομάδα που θέλει να πάρει την πρόκριση και να προσπαθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις να την πάρετε», είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος δε θα έχει στη διάθεσή του τον Μαρίνο, σκοπεύει να παρατάξει επιθετικό σχήμα με τον Κατσουράνη μοναδικό κόφτη και επιθετική τριάδα τους Λέτο, Κουίνσι και Τοτσέ. Στο μεταξύ, ο Γ. Βαρδινογιάννης διέψευσε τις φήμες περί αγοράς του Παναθηναϊκού από ξένο επενδυτή και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ξεκαθάρισε - μέσω των συνεργατών του - πως εδώ και καιρό δεν έχει δεχτεί καμία πρόταση από κανέναν, Αραβα, Ελληνα ή οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας επενδυτή.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ της Αστον Βίλα θα είναι και τη νέα σεζόν ο Ζαν Μακούν, ο οποίος μίλησε σε βρετανικό ΜΜΕ, τονίζοντας πως θέλει να παλέψει για τη θέση του στον αγγλικό σύλλογο, δίνοντας έτσι τέλος στη φημολογία που τον ήθελε να σκέφτεται την πρόταση του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» στρέφονται σε άλλες λύσεις για να καλύψουν τη θέση του αμυντικού μέσου με την περίπτωση του Εστράδα να επανέρχεται στο προσκήνιο. «ΣΚΗΝΕΣ ροκ» εκτυλίχθηκαν στο δ.σ. του Πανιωνίου, με οπαδούς της ομάδας να εισβάλουν στην αίθουσα και να ζητούν εξηγήσεις από τους διοικούντες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο σύλλογος. Μάλιστα, ο Τ. Λεμονής προτίθεται να μηνύσει τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Κ. Τσολακάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον 52χρονο προπονητή ότι πήρε «μίζα» από τη μεταγραφή Μανιάτη στον Ολυμπιακό. ΠΑΙΚΤΗΣ της Βόλφσμπουργκ είναι και τυπικά από χτες ο Σωτήρης Κυργιάκος. Ο Ελληνας αμυντικός υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας έναντι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.


22

6

φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τελικοί και βλέπουµε ACTION IMAGES

Για την Νταεγού αναχώρησε η Εθνική Στίβου, µε νέα πρόσωπα, αλλά και διάχυτη αισιοδοξία για καλές εµφανίσεις. Ευαγγελόπουλος: αγωνίζονται για τον εαυτό τους Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΒΔΕΛΑ

Μ

ε χαµόγελα και αισιοδοξία αναχώρησε η εθνική οµάδα στίβου για τη Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια για την Νταεγού της Νότιας Κορέας, όπου θα φιλοξενηθεί το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ανοικτού Στίβου. Την ελληνική αποστολή απαρτίζουν δώδεκα αθλητές/ τριες (Κώστας Δουβαλίδης, Σπύρος Λεµπέσης, Κώστας Φιλιππίδης, Κώστας Μπανιώτης, Δηµήτρης Χονδροκούκης, Κώστας Φιλιππίδης, Λούης Τσάτουµας, Νικόλ Κυριακοπούλου, Νίκη Πανέττα, Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, Βούλα Παπαχρήστου, ενώ η Ειρήνη Κοκκιναρίου βρίσκεται ήδη στη Ν. Κορέα). «Θέλουµε όσο το δυνατόν περισσότερους τελικούς. Οµως σε ένα Παγκόσµιο Πρωτάθληµα κανείς δεν µπορεί να κάνει προβλέψεις. Η οµάδα αποτελείται από νέα παιδιά, είναι αξιόµαχη κι αυτό µας κάνει να αισιοδοξούµε για το µέλλον. Είναι µια ωραία παρέα, που οι περισσότεροι αγωνίζονται για τους εαυτούς τους, αφού δεν µπορούν να περιµένουν τίποτα άλλο, εκτός από την προσπάθεια

Παπαχρήστου και Παπαγεωργίου στη χτεσινή αναχώρηση της Εθνικής Στίβου που κάνει η Οµοσπονδία να διεκδικήσει κάποιο... κοµµάτι για το στίβο», δήλωσε µετά... παραπόνων ο τεχνικός διευθυντής του ΣΕΓΑΣ, Δηµήτρης Ευαγγελόπουλος. Ο Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ) που αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για την Κων-

σταντινούπολη, στις δηλώσεις του παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Το γεγονός ότι έκανα πολλούς αγώνες φέτος ήταν στα πλαίσια της προετοιµασίας µου για το Παγκόσµιο. Εχουµε δουλέψει µε τον προπονητή µου και όλα πήγαν καλά. Εχω καλή

επίδοση στα… πόδια µου. Είµαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Ο προκριµατικός είναι απρόβλεπτος, σαφώς µε βάση τη στατιστική µε ένα άλµα 5.65µ. µε 5.70µ. είσαι στον τελικό», σηµείωσε. Η Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) από το Ευρωπα-

ϊκό Νέων θα βρεθεί σε ένα Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ανδρών - Γυναικών. «Σίγουρα πρόκειται γι’ άλλο επίπεδο. Και µόνο που βρίσκοµαι ανάµεσα στις κορυφαίες αθλήτριες είναι σηµαντικό για µένα. Από εκεί και πέρα στόχος µου είναι να ξεπεράσω τον εαυτό µου και να κάνω πάνω απ’ όλα το δικό µου άλµα σωστά, χωρίς δικά µου λάθη. Ο προκριµατικός πιστεύω ότι θα κριθεί στα 14.25µ.», τόνισε. Για τον Λούη Τσάτουµα (µήκος), όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, έφτασε η µεγάλη ώρα. «Λίγες ηµέρες µείνανε για το µεγάλο αγώνα και οι προσδοκίες µου είναι να κάνω µια καλή επίδοση και µια καλή εµφάνιση. Με το 8.26µ. φέτος είµαι 14ος στον κόσµο και ο πρώτος µου στόχος, που είναι και ο πιο δύσκολος, είναι ο προκριµατικός. Από εκεί και πέρα αν µπω στον τελικό όλα είναι ανοιχτά. Φέτος το θετικό είναι ότι πριν πάω σε µεγάλη διοργάνωση είµαι σε καλή κατάσταση και δεν έχω κάποιο τραυµατισµό που µε ταλαιπωρούσε άλλες χρονιές, γι’ αυτό ελπίζω σε κάτι καλύτερο αυτήν τη φορά», υπογράµµισε.

ΦΙΛΙΟΥ

Με... κεκτηµένη για το Παγκόσµιο ΜΕ το χρυσό µετάλλιο στο στήθος επέστρεψε χτες το µεσηµέρι στη Θεσσαλονίκη η Βαρβάρα Φίλιου (φωτό), η οποία στο «Elite Cup» που πραγµατοποιήθηκε στη Σόφια ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου µε συγκοµιδή 104,975β. στο σύνθετο ατοµικό µεταξύ 30 αθλητριών (26,475β. στις κορύνες και 26,200β. στην κορδέλα). «∆ουλεύουµε πολύ µε την προπονήτριά µου την κ. Γιαννιτσοπούλου. Ελπίζω να συνεχίσω να βρίσκοµαι σε καλή κατάσταση µέχρι το Παγκόσµιο όπου θα διεκδικήσω το «εισιτήριο» για τους Ολυµπιακούς του Λονδίνου. Είµαι ικανοποιηµένη από την αποδοσή µου στη Σόφια», υπογράµµισε η Βαρβάρα Φίλιου. «Κάναµε άλλο ένα επιτυχηµένο βήµα στον προγραµµατισµό µας. Ακολουθεί το Γκραν Πρι του Βερολίνου (27-28/8) όπου θα αγωνιστούν οι καλύτερες αθλήτριες από κάθε χώρα και θα µας δώσει τη δυνατότητα να έχουµε τον έλεγχο της πορείας µας, η

οποία καταλήγει στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα και τη διεκδίκηση της ολυµπιακής πρόκρισης», δήλωσε από την πλευρά της η προπονήτρια της Φίλιου, Νούλη Γιαννιτσοπούλου. «Είναι µεγάλο κέρδος για τη Βαρβάρα το γεγονός ότι κατάφερε να υποσκελίσει αθλήτριες από τη διοργανώτρια Βουλγαρία και από τη Ρωσία. Η βαθµολογία της είναι η υψηλότερη που έχει πάρει σε αγώνα εκτός Ελλάδας. Συνεχίζουµε µε αισιοδοξία την προσπάθειά µας». Στο µεταξύ, η εθνική οµάδα του ανσάµπλ κατέλαβε τη 2η θέση µεταξύ των τεσσάρων χωρών του «Elite Cup». ∆ΥΟ χρυσά µετάλλια από τον Λευτέρη Κοσµίδη στο έδαφος και τον Βασίλη Τσολακίδη στο δίζυγο, καθώς και ένα χάλκινο, από τον Βλάση Μάρα στο µονόζυγο, ήταν ο απολογισµός των Ελλήνων αθλητών της ενόργανης στο πρωτάθληµα Οπεν του Ισραήλ.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Συγκοµιδή πέντε µεταλλίων ΜΕ τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε για τα ελληνικά «χρώµατα» το 3ο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Κολύµβησης Εφήβων - Νεανίδων, το οποίο διεξήχθη στη Λίµα του Περού. Ο Παναγιώτης Σαµιλίδης, ο οποίος είχε πάρει το χάλκινο µετάλλιο στα 100µ. πρόσθιο, κατέκτησε το χρυσό στα 50µ. πρόσθιο ( 28.27), το οποίο είναι και το πρώτο στην Ιστορία της χώρας µας σε Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Εφήβων - Νεανίδων. Ο Ανδρέας Βαζαίος µετά τη δεύτερη θέση στα 200µ. µικτής ατοµικής, πήρε το ασηµένιο µετάλλιο και στα 200µ. πεταλούδα (1:59.27). Συνολικά, η Ελλάδα κατέκτησε πέντε µετάλλια, καθώς και ο Κριστιάν Γκολοµέεβ πήρε το χάλκινο στα 50µ. ελεύθερο. «Πρόκειται για µία πρωτοφανή επιτυχία. Η ελληνική κολύµβηση δεν έχει µόνο παρόν, αλλά και πολύ µέλλον. ∆εν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι πλέον φιγουράρουµε ψηλά στις παγκόσµιες λίστες», τόνισε ο πρόεδορς της ΚΟΕ, ∆ηµήτρης ∆ιαθεσόπουλος. ΤΕΝΙΣ: Με τη συµµετοχή 80 αθλητών από 24 χώρες ξεκίνησε χτες στα Κουφάλια υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας το 4ο διεθνές τουρνουά τένις «Κουφάλια Cap» για αθλητές-τριες µέχρι 16 ετών. «Μία µικρή πόλη όπως είναι τα Κουφάλια όταν λειτουργεί µε όραµα και σχέδιο µπορεί να διοργανώσει διεθνές τουρνουά τένις και να στρέψει τα φώτα της Ευρώπης, και όχι µόνο, σε αυτήν τη µικρή κουκκίδα του χάρτη», τονίζει µε έµφαση ο πρόεδρος του Οµίλου Αντισφαίρισης Κουφαλίων και διευθυντής του τουρνουά ∆ηµήτρης Γκογκίδης. Στο µεταξύ, στην 88η θέση της παγκόσµιας κατάταξης (WTA) ανέβηκε η Λένα ∆ανιηλίδου (766β.), ενώ ο Μάρκος Παγδατής «έπεσε» στην 60ή θέση (770β.).


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Πραγµατική... οµάδα! Ο Ηλίας Ζούρος δεν «πετάει στα σύννεφα», αλλά δεν µπορεί και να µη... χαµογελάει. Σήµερα αυλαία στο «Ακρόπολις» κόντρα στο BYU ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ µετράει πλέον η εθνική οµάδα, καθώς το τζάµπολ του Ευρωµπάσκετ της Λιθουανίας πλησιάζει. Παίκτες και προπονητές επέστρεψαν µε χαµόγελα από το Μπάµπεργκ κι από σήµερα θα έχουν την ευκαιρία για την «πρόβα τζενεράλε» στο τουρνουά «Ακρόπολις» (η Εθνική αντιµετωπίζει απόψε το πανεπιστήµιο Μπρίγκαµ Γιανγκ), µπροστά στο ελληνικό κοινό, το οποίο κάλεσε ο Ηλίας Ζούρος (φωτό) να συµπαρασταθεί στους διεθνείς. «Είναι σηµαντικό ο κόσµος να έρθει στο ΟΑΚΑ και να αγκαλιάσει την οµάδα, η οποία έχει το µέλλον

µπροστά της. Η προσπάθεια που γίνεται πρέπει να στηριχθεί γιατί αυτή η οµάδα έχει ενθουσιασµό και µεγάλη διάθεση για µπάσκετ», δήλωσε ο οµοσπονδιακός τεχνικός και αναφερόµενος στα ώς τώρα συµπεράσµατα υπογράµµισε: «Επιλέξαµε συνειδητά να δώσουµε περισσότερα φιλικά µειώνοντας τις προπονήσεις. Θέλαµε σε συνθήκες αγώνα να βλέπουµε τα λάθη και να τα αντιµετωπίζουµε διορθώνοντάς τα. Είµαι ευχαριστηµένος από την προσπάθεια και τη διάθεση, καθώς δείχνουµε ότι είµαστε οµάδα µε όλη τη σηµασία της λέξης. Το πιο ευχάριστο είναι

το κλίµα στα αποδυτήρια. Οι παίκτες είναι αγαπηµένοι και υπάρχει φοβερό κλίµα στην οµάδα». «Είµαι σίγουρος ότι αυτή η οµάδα σε κάθε αγώνα θα δείξει πως δεν παίζει τυχαία εκεί. Θα είµαστε οµάδα που θα δείχνει τι ζητάει στο γήπεδο και θα διεκδικήσει τη νίκη σε όλους τους αγώνες», δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Ζήσης (ξεκαθάρισε ότι θα παραµείνει στη Σιένα). «Εχουµε κάνει άλµατα προόδου, ξέρουµε τι ζητάµε στο γήπεδο και ο προπονητής βοηθάει πολύ σε αυτό», πρόσθεσε ο 28χρονος γκαρντ. «Υπάρχουν

καινούργια πρόσωπα στην οµάδα κι αυτό που κοιτάµε είναι τα επίσηµα µατς που ξεκινάνε σε δέκα µέρες. Εκεί πρέπει να δείξουµε τι µπορούµε να κάνουµε. Είµαστε αισιόδοξοι για τη δουλειά που έχουµε κάνει και θέλουµε να πάµε στη Λιθουανία όσο το δυνατόν πιο έτοιµοι». Αναλυτικά το πρόγραµµα του «Ακρόπολις»: ΣΗΜΕΡΑ: 18.45 Ιταλία - Βουλγαρία, 21.15 Ελλάδα - BYU. ΑΥΡΙΟ: 18.45: BYU - Ιταλία, 21.15: Ελλάδα - Βουλγαρία. ΠΕΜΠΤΗ: 18.45: Βουλγαρία - BYU, 21.15 Ελλάδα - Ιταλία. ΒΙΚΥ ΤΣΟΤΣΟΥ

«Πάντα ψηλά» Με τη σκέψη στον... Μαγκέτι ξεκίνησε η προετοιµασία του ΠΑΟΚ. Νέο πρόσωπο ο Καλαµπόκης. Τα µηνύµατα του Μαρκόπουλου Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Μ

ε τη σκέψη στον... Μαγκέτι ξεκίνησε η προετοιµασία του ΠΑΟΚ. Ο Μαρκόπουλος είχε το πρώτο ραντεβού µε τους παίκτες του για τη νέα σεζόν (φωτό), στην οποία οι απαιτήσεις θα είναι αυξηµένες. Η τρίτη θέση της περασµένης περιόδου και η συµµετοχή στα προκριµατικά της Ευρωλίγκας, ανεβάζουν ψηλά τον πήχη. «Εύχοµαι η φετινή χρονιά να είναι, όπως τελείωσε η περσινή. Βήµα βήµα µπορούµε να βρούµε το δρόµο µας. Ο ΠΑΟΚ είτε τερµάτιζε πέρυσι τρίτος, είτε πέµπτος, πάντα θα είχε το... πρόβληµα ότι πρέπει να είναι ψηλά. Πρέπει να βρίσκεται στις κορυφαίες οµάδες του ελληνικού µπάσκετ. Ο στόχος πρέπει να είναι πάντα ψηλός», είπε ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Η ολοκλήρωση του ρόστερ χρειάζεται ακόµη αρκετό χρόνο. Στη χτεσινή «πρώτη», µοναδικό νέο πρόσωπο ήταν ο Καλαµπόκης (επέστρεψε µετά από πέντε χρό-

νια). Τις προσεχείς µέρες αναµένονται οι Στίγκερς, Ράιτ, στόχο αποτελούν η παραµονή του Γκετσέφσκι και ο Χαρίσης. «Κάθε µέρα που περνά και δεν έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ, είναι σε βάρος της οµάδας. Ελπίζουµε οι παίκτες να έρθουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οσο νωρίτερα αποκτήσεις παίκτες, τόσο πιο δύσκολο είναι να τους

αποκτήσεις στην τιµή που θέλεις. Οσο περνά ο καιρός, µεγαλώνει η πίεση προς τους παίκτες. Αυτό πρέπει να το εκµεταλλευτούµε. Σίγουρα καµία οµάδα δε θα παρουσιαστεί 100% έτοιµη τον πρώτο µήνα», σχολίασε ο Μαρκόπουλος. Οσο για το... διακαή πόθο Μαγκέτι, η αισιοδοξία για το µεγάλο «µπαµ» παραµένει. Οι διοικούντες την ΚΑΕ εξα-

κολουθούν να βρίσκονται σε επαφή µε τον Αµερικανό φόργουορντ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι θα έρθει στην Ελλάδα την ερχόµενη εβδοµάδα. «Εφόσον έρθει ο Μαγκέτι, θα είναι γενικότερα καλό για το ελληνικό µπάσκετ. Υπάρχουν και άλλες επαφές. Από εκεί και πέρα, αν δε δω έναν παίκτη στο γήπεδο, δεν πιστεύω ότι έχει τελειώσει κάτι», είπε ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

ΚΑΕ ΑΡΗΣ

Ενίσχυση µε Κερούς Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αγωνιστικής ανασυγκρότησης του Αρη συνεχίζεται και η ΚΑΕ ανακοίνωσε χτες την τρίτη της φετινή µεταγραφή, µετά την απόκτηση των Μαυραΐδη και Μούλντροου. Πρόκειται για τον 22χρονο Αµερικανό Σέρτζιο Κερούς (φωτό) που υπέγραψε τριετές συµβόλαιο µε τους «κίτρινους» και θα αγωνιστεί ως κοινοτικός αφού έχει γερµανικές ρίζες και θα αποκτήσει σύντοµα την ιθαγένεια. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η σχετική διαδικασία βρίσκεται στην τελική της φάση και θα έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ηµερών. Ο Κερούς, που σπούδασε στο Πανεπιστήµιο του Κεντάκι, έχει ύψος 1,95 µ. και µπορεί να χρησιµοποιηθεί τόσο ως σούτινγκ γκαρντ, όσο και ως σµολ φόργουορντ. Με την οµάδα του Κεντάκι αγωνίστηκε στο NCAA και την περίοδο 2010-11 έπαιξε σε 32 αγώνες µε µ.ό. 31 λεπτά συµµετοχής, 15,6 πόντους (48,5% εντός παιδιάς, 30,7% τρίποντο, 64,4% ελ. βολές) και 7,9 ριµπάουντ. Το κύριο προσόν του Κερούς είναι η ευχέρεια στο σκοράρισµα, αλλά οι άνθρωποι του Αρη εκτιµούν ότι µπορεί να βοηθήσει και στην άµυνα. ΤΗΝ απόφασή του να ολοκληρώσει την καριέρα του και να... κρεµάσει τη φανέλα του, ανακοίνωσε χτες ο ∆ηµήτρης Παπανικολάου. Επειτα από 20 χρόνια πορείας στα παρκέ, ο «Παπ» απέστειλε επιστολή, µε την οποία κάνει γνωστή την απόφασή του, επιφυλλάσοντας κι ένα µεγάλο ευχαριστώ προς όλους. ΟΥΤΕ στον ΠΑΟΚ, ούτε στην Καβάλα, αλλά ούτε και σε καµία άλλη ελληνική οµάδα δεν πρόκειται αν συνεχίσει την καριέρα του ο Μιλτ Παλάσιο. Ο Αµερικανός συµφώνησε µε την ισπανική Οµπραντόιρο και θα παίζει του χρόνου στην ACB. ΕΚΤΟΣ Ευρωµπάσκετ κινδυνεύει να µείνει ο Μάρκο Κέσελ. Ο φόργουορντ του Ολυµπιακού υπέστη κάταγµα στο ζυγωµατικό στο πρόσφατο φιλικό της Σερβίας µε τη Γαλλία, έπειτα από αγκωνιά του Ζελαµπάλ και η παρουσία του στη Λιθουανία θα κριθεί τις επόµενες µέρες. Ο ΝΤΙΡΚ Μπάουερµαν ανακοίνωσε χτες τη 12άδα της Γερµανίας εν όψει του Ευρωµπάσκετ. Αναλυτικά: Στάιγκερ, Σάφαρτζικ, Χάµαν, Χέρµπερ, Ολµπρεχτ, Σβέτχελµ, Νοβίτσκι, Μπένζινγκ, Γιάγκλα, Πλέις, Σούλτζε, Κέιµαν. ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΟΥ


24

φωνή

8

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΤΑ γήπεδα της Ισπανίας παραµένουν άδεια εξαιτίας της απεργίας και λειτουργούν µόνο για ξεναγήσεις, όπως στις καλόγριες της φωτογραφίας στο «Σαντιάγκο Μπερναµπέου» της Ρεάλ. Π.Γκ.

∆ΙΑΚΟΠΕΣ τέλος για τους άσους του Καµπιονάτο, ωστόσο ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι πρόλαβε να απολαύσει λίγες µέρες ξεκούρασης µαζί µε την αγαπηµένη του Σάρα Φέλµπερµπαουµ. Σκανδαλοθηρικό περιοδικό εντόπισε το ζευγάρι στο νησί Πόντσα, όπου ο άσος της Ρόµα και η Αγγλίδα ηθοποιός έκαναν µίνι διακοπές, πριν από τη σέντρα του νέου πρωταθλήµατος... Β. Τ.

ΑΙΤΗΣΗ αναθεώρησης του γραπτού του από τις εξετάσεις διαιτησίας όπου κόπηκε λόγω λαθών σε ερωτήσεις υπέβαλε ο διαιτητής, Μιχάλης Τσινιάρης. Ο Αθηναίος ρέφερι αµφισβητεί τον αριθµό των λαθών, θεωρεί ότι δεν υπερβαίνουν το όριο και ζήτησε να εξεταστούν και πάλι οι απαντήσεις του µε στόχο να πάρει πίσω τη σφυρίχτρα του. Αλλος ένας που επιζητεί δικαίωση... Γ. Π.

φαλτσαριστά ∆εν είναι προς θάνατον που ο Γόντικας ζήτησε από τους παίκτες του ΠΑΟ να καταθέσουν την ψυχή τους. Η κυβέρνηση εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων. Και µην κοιτάτε που είπε «δεν υστερείτε σε ποιότητα, αλλά πρέπει να είστε οµάδα». Εννοούσε άλλη οµάδα.

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΣ από την κακή αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού στο Τελ Αβίβ ήταν ο Γιτζάκ Σουµ. «Ηταν τόσο κακός, που εξέπληξε ακόµη και τη Μακάµπι. Οι παίκτες της δε φαντάζονταν ποτέ ότι θα έφταναν στο 3-0. Και µάλιστα τόσο εύκολα. Ακόµα και τώρα, πιστεύω ότι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει», δήλωσε ο Ισραηλινός, που κατέκτησε νταµπλ µε τους «πράσινους» το 2004. Γ. Π.

Πάλι καλά να λέτε που κατάλαβε ο “Λύµπε” ότι ήρθε το πλήρωµα του χρόνου και αποχωρεί. Του χρόνου. ∆ε διαφωνούµε µε Νιόπλια ότι κάποιοι παίκτες του ΠΑΟ παίζουν για τον εαυτό τους, αλλά υπάρχουν και χειρότεροι. Π.χ., παίκτες του ΠΑΟ που παίζουν για την οµάδα.

ΕΧΕΙ τα καλά και τα κακά του το αεροδρόµιο του Λβιβ, στο οποίο θα βρεθεί το βράδυ ο ΠΑΟΚ. Θετικό είναι ότι απέχει µόλις δέκα λεπτά απ’ την ουκρανική πόλη, άρα ελάχιστη η ταλαιπωρία για την οµάδα. Το αρνητικό είναι ότι το... τριτοκοσµικό αεροδρόµιο (συνήθως είναι κλειστό κάθε Τρίτη) δε διαθέτει ούτε καν ιµάντες µεταφοράς αποσκευών. Γ. Β.

η άποψή µας το µήνυµα ι ε ν λ τέ σ ) ς ά (µ ία ν α π Η Ισ ανθρωπικές εκδηλώσεις, τα µέλη του σε διάφορες φιλ ΛΑ

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΒ∆Ε

αιριστές απεργούν ΣΤΗΝ Ισπανία οι ποδοσφ εγγύηση της τήρησης των µε µοναδικό αίτηµα την υς εργαζόµενους και συµβολαίων ανάµεσα στο ική συνέλευση έδωσαν τους συλλόγους. Στη γεν αιριστές, ανάµεσά τους το “παρών” 110 ποδοσφ βι Αλόνσο, Γιορέντε και οι Κασίγιας, Πουγιόλ, Τσά οποίοι έχουν εξασφαλίσει άλλοι. Ποδοσφαιριστές οι Κι όµως, ήταν εκεί ώστε να ακόµη και τα εγγόνια τους. ίπου 200 συναδέλφους συµπαρασταθούν στους περ τους, που είναι απλήρωτοι. ν πράγµατα και θάµατα, ΣΤΗΝ Ελλάδα συµβαίνου ανο των ποδοσφαιριστών αλλά το συνδικαλιστικό όργ ει τον ΠΣΑΠ, αντί να πηγαίν σιωπά. Είναι ευκαιρία για

στικές κινήσεις και να να προχωρήσει σε ριζοσπα ς είναι αυτοί που τρώνε δείξει ότι οι πρωταγωνιστέ αι ευκαιρία να ξεχωρίσει τις κλοτσιές το γήπεδο. Είν ει, µπορεί να µπλοκάρει η ήρα απ’ το στάρι. Αν θέλ ατος των εκκρεµοτήτων. την έναρξη του πρωταθλήµ Θέλει, όµως; η είδηση - παράδειγµα ΧΤΕΣ ήρθε και η δεύτερ οι της Μπαρτσελόνα και από την Ισπανία. Οι πρόεδρ κατεβάσουν τους τόνους της Ρεάλ αποφάσισαν να ένου «να µη δέρνονται της αντιπαράθεσης, προκειµ ς», όπως χαρακτηριστικά στο δρόµο οι φίλαθλοί του Καλό είναι το παράδειγµα αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ. λουθήσει η Σούπερ Λίγκα των δύο οµάδων να το ακο στο σηµερινό δ.σ.

ΑΛΛΑΖΕΙ αεροπορική εταιρία για το ταξίδι στο Λβιβ ο ΠΑΟΚ. Το αεροδρόµιο της πόλης δεν µπορεί να εξυπηρετήσει µεγάλα αεροσκάφη και η αλλαγή ήταν επιβεβληµένη. Η εταιρία που ανέλαβε τη µετακίνηση έχει συνεργαστεί στο παρελθόν µε το «∆ικέφαλο» και διαθέτει µπλε, αλλά και πράσινο αεροπλάνο. Οπότε, θα είναι αξιοπερίεργο, αν οι «ασπρόµαυροι» πάνε µε πράσινο αεροπλάνο στην Ουκρανία για ν’ αντιµετωπίσουν τους «πράσινους» της Καρπάτι! Γ. Β.

ΟΙ εµφανίσεις του Αρη στα φιλικά µε τον Πιερικό και την Κέρκυρα έδειξαν ότι δεν είναι ακόµη έτοιµος να παίξει το ποδόσφαιρο που αρέσει στον Σάκη Τσιώλη. Ο 52χρονος τεχνικός δείχνει να µην ανησυχεί και θεωρεί ότι ο χρόνος είναι «σύµµαχος» της οµάδας του, αλλά το κενό στην επίθεση παραµένει και οι «κίτρινοι» δεν µπαίνουν στη «µάχη» του νέου πρωταθλήµατος µε τις καλύτερες προϋποθέσεις. Β. Μ.

Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝ Πορτίγια βρήκε χτες την ευκαιρία να δώσει συγχατηρήρια στον Χουάν Μάτα για την επικείµενη µεταγραφή του στην Τσέλσι και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του οµάδα. Ο µέσος του Αρη ήταν συµπαίκτης µε τον σούπερ σταρ της Βαλένθια στην εθνική οµάδα των Παίδων της Ισπανίας και κρατάει ένα δίαυλο επικοινωνίας µε τον Μάτα, του οποίου η καριέρα... απογειώνεται µε την µεταγραφή στην Πρέµιερ Λιγκ. Π.Γκ.

Ο ΙΒΑΝ Μπορόβνιακ συµφώνησε να φορέσει τα ασπρόµαυρα και έδειξε να γνωρίζει καλά τους δεσµούς που συνδέουν τον ΠΑΟΚ µε την Παρτιζάν, αλλά και τους συµπατριώτες του που αγωνίστηκαν στο παρελθόν στο «∆ικέφαλο». «Ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ και η Παρτιζάν είναι αδερφά σωµατεία και πως οι οπαδοί των δύο οµάδων διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Γνωρίζω ακόµη ότι στον ΠΑΟΚ έχουν αγωνιστεί ο Ντιούλα Μέστερ και ο... Πέτζα Στογιάκοβιτς». Β. Τ.

TVεπιλογές

17.00

Ποδηλασία: Γύρος Ισπανίας (4η διαδροµή, Ζ)

Eurosport

18.30 Ο Κόσµος των Σπορ (εκποµπή, Ζ) 18.450 Ιταλία - Βουλγαρία (µπάσκετ, Ζ)

ΕΤ-3 ΕΤ-1

21.00 21.00

Σούπερ µπάλα Live (εκποµπή, Ζ) Champions Live (εκποµπή, Ζ)

Mega Novasports 2

21.15 21.45

Ελλάδα - Πανεπιστήµιο Μπρίγκαµ Γιανγκ (µπάσκετ, Ζ) ΕΤ-1 ΑΠΟΕΛ - Βίσλα Κρακοβίας (ποδόσφαιρο, Ζ) Mega

21.45 21.45

Βιγιαρεάλ - Οντένσε (ποδόσφαιρο, Ζ) Τσάµπιονς Λιγκ (αγώνες λεπτό προς λεπτό, Ζ)

Novasports 1 Novasports 2

21.45 21.45

Ζυρίχη - Μπάγερν (ποδόσφαιρο, Ζ) Γκενκ - Μακάµπι Χάιφα (ποδόσφαιρο, Ζ)

Novasports 3 Novasports 4

21.45 23.00

Μάλµε - ∆υναµό Ζάγκρεµπ (ποδόσφαιρο, Ζ) Ποδηλασία: Pro Cycling Challenge (1η διαδροµή, Ζ)

Novasports 7 Eurosport

23.45 23.50

Champions Live (εκποµπή, Ζ) Σούπερ µπάλα Live (εκποµπή, Ζ)

Novasports 2 Mega


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ (Εκδοση: 217, Κλήρωση: 6η) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 12η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι 93 και 150. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι: Αριθμός Κέρδος 93242 25.650 150675 9.100 Από 4.600 ευρώ κερδίζουν: 93264

150697

Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 93229 93975 150408 150662 Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 93158 93203 93207 93327 93837 93861 150270 150294 150591 150636 150640 150760 93012 93068 93137 93176 93234 93282 93367 93395 93413 93462 93506 93558 93644 93730 93781 93830 93884 93988 150077 150163 150214 150263 150317 150421 150460 150510 150578 150637 150703 150792 150819 150836 150878 150925 150949

25

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 93021 93027 93029 93076 93077 93109 93141 93145 93153 93179 93204 93209 93250 93270 93272 93323 93359 93364 93385 93386 93391 93396 93403 93409 93432 93445 93461 93469 93492 93497 93512 93516 93547 93561 93574 93594 93646 93673 93682 93733 93743 93763 93796 93803 93805 93833 93842 93876 93920 93935 93937 93998 150007 150027 150079 150106 150115 150166 150176 150196 150229 150236 150238 150266 150275 150309 150353 150368 150370 150431 150445 150454 150462 150501 150509 150542 150570 150574 150586 150609 150612 150642 150667 150683 150705 150715 150756 150797 150800 150818 150824 150828 150829 150842 150846 150865 150894 150895 150902 150930 150939 150945 150980 150991 150994

Τέλος από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 93000 έως 93999 και από 150000 έως 150999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η κλήρωση συνεχίζεται.

SUPER 3/EX TRA 5 ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 10.00 696 11.00 433 12.00 100 13.00 937 14.00 292 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 16.00 461 17.00 949 18.00 974 ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 20.00 630 21.00 755 EXTRA 5 (1η κλήρωση): 2, 6, 16, 19, 34 (2η κλήρωση): 4, 9, 23, 29, 30

SOS από τον ΕΟΦ για φάρμακα μέσω Ιντερνετ Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή εγκυμονεί η ηλεκτρονική προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς το 50% αυτών είναι μη εγκεκριμένα από τις αρχές, πλαστά ή νοθευμένα, αγνώστων παραγωγών, αμφιβόλου προελεύσεως, με ενδεχομένως πολύ σοβαρές παρενέργειες για την υγεία του καταναλωτή.

Τ

ο φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω του αναμενόμενου κέρδους από τα πλαστά προϊόντα και του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος συμμετέχει στις διεθνείς δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση του φαινομένου, τα σκευάσματα που διακινούνται παράνομα από τις ηλεκτρονικές σελίδες είναι ως επί το πλείστον χάπια αδυνατίσματος, φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία και συμπληρώματα διατροφής με διάφορες ιδιότητες. Οπως επισημαίνει ο ΕΟΦ, τα προϊόντα αυτά πολλές φορές περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο

49χρονος πυροσβέστης έπεσε στο καθήκον Νεκρός έπεσε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, Κωνσταντίνος Καστρής. Ο 49χρονος αντιπύραρχος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βαθύ Ανατολικής Μάνης. Σε ένδειξη πένθους, σήμερα, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι σημαίες σε όλες τις υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας θα κυματίζουν μεσίστιες.

Πολλά σκευάσματα που διακινούνται μέσω Ιντερνετ, επειδή δεν έχουν περάσει από ελέγχους, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο του καταναλωτή

θάνατο. Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα αδυνατίσματος συχνά περιέχουν τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε τον Ιανουάριο 2010 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω σοβαρών παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα (κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής κ.λπ.).

Αναβολικές ουσίες Επίσης, τα ενισχυτικά της στύσης συχνά περιέχουν σιλντεναφίλη, η οποία δημιουργεί σοβαρή υπόταση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα. Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν ανα-

βολικές ουσίες με ολέθρια αποτελέσματα στην ανεξέλεγκτη χρήση τους. Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, ωστόσο, όπως έχει διαπιστώσει ο ΕΟΦ, σημαντικός αριθμός καταναλωτών προμηθεύεται φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής μέσω διαδικτύου. «Η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή ιατρού ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία», υπογραμμίζει ο ΕΟΦ και προσθέτει ότι η χρήση τους μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υποθεραπεία, λάθος θεραπεία ή καθόλου θεραπεία, ακόμη και στο θάνατο.

Πολιτική για μείωση των θανάτων σε τροχαία Στη μείωση στο μισό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μέχρι το 2020 στοχεύει το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων. Σε έγγραφό του σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την οδική ασφάλεια 2011-2020, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης επισημαίνει ότι, «σύμφωνα με τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου, οι οποίοι είναι σύμφωνοι και με τους στόχους της ΕΕ, το 2020 οι νεκροί από τροχαία θα πρέπει να έχουν μειωθεί σε ποσοστό 50% σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών το 2010. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι νεκροί από τροχαία το 2010 ήταν 1.281, ο στόχος για το 2020 είναι να είναι λιγότεροι από 640. Ως ενδιάμεσος στόχος για την πρώτη πενταετία τίθεται οι νεκροί στα οδικά δυστυχήματα το 2015 να είναι λιγότεροι από 880».

Οι κύριοι άξονες Οπως αναφέρει ο υφυπουργός, οι κύριοι άξονες

δράσης του Στρατηγικού Σχεδίου αφορούν στην Εκπαίδευση Οδικής Ασφάλειας, στην Επιτήρηση της Κυκλοφορίας για την Οδική Ασφάλεια, στους Ασφαλείς Χρήστες της Οδού, στην Ασφαλή Οδική Υποδομή, στα Ασφαλή Οχήματα και στην Αμεση Βοήθεια στους παθόντες. Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της Ασφάλειας Οδικών Υποδομών, έχει εγκριθεί ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης από την Επιτροπή Μεγάλων Εργων και Υποδομών και περιλαμβάνει δράσεις για τον εντοπισμό των επικίνδυνων σημείων και τμημάτων και παρεμβάσεις για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των οδών που επιδρούν στην Οδική Ασφάλεια. Οπως επισημαίνει ο κ. Μαγκριώτης, στο σχέδιο περιλαμβάνονται βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας κόστους στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και μεσοπρόθεσμες επεμβάσεις μεγάλου χρόνου και κόστους με επανασχεδιασμό και ανακατασκευή οδικών τμημάτων, κόμβων, επεμβάσεις σε θέσεις κατολισθήσεων κ.λπ.

Aύξηση στις ληστείες σε βάρος ταξιτζήδων Αύξηση, μεγαλύτερη του 56%, σημείωσαν το πρώτο πεντάμηνο του 2011 οι ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, το πρώτο πεντάμηνο του 2011 στην Επικράτεια έγιναν 50 ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί, υπήρξαν 2 απόπειρες ληστείας και εξιχνιάστηκαν 25 περιπτώσεις. Το πρώτο πεντάμηνο του 2010 οι ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί ανήλθαν σε 32, έγιναν 4 απόπειρες και εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις. Τα παραπάνω στοιχεία διαβίβασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προς απάντηση ερώτησης της βουλευτίνας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσίας Αυγερινοπούλου. Στην απάντησή του, ο υπουργός επισημαίνει ότι για την αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά των οδηγών ΤΑΧΙ, την πρόληψη και την αποτροπή θυματοποίησής τους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δώσει εντολές για την εφαρμογή μέτρων αστυνόμευσης και ασφάλειας. Επίσης, δραστηριοποιούνται οι Υπηρεσίες Αμεσης Δράσης, οι Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) και οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Ο κ. Παπουτσής αναφέρει ακόμη ότι μελετώνται προτάσεις για την τοποθέτηση τεχνικών μέσων προστασίας, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και ανταπόκριση των αστυνομικών υπηρεσιών, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.


26

ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Αλλάζει σελίδα η Λιβύη Αφαντος ο Μουαµάρ Καντάφι την ώρα που οµάδες πιστών του καθεστώτος ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Το πακέτο λιτότητας φέρνει γκρίνια στην κυβέρνηση Εν μέσω ενδοκυβερνητικών διαφωνιών ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή για θέματα Εργασίας της Γερουσίας η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία. Τα μέτρα συνολικού ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στοχεύουν στο μηδενισμό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό μέχρι το 2013, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία πριν από λίγες εβδομάδες κινήθηκε για την αγορά ιταλικών ομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις στην Ιταλία. Η παρέμβαση της ΕΚΤ προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο, καθώς αποκαλύφθηκε επιστολή της διοίκησής της προς την ιταλική κυβέρνηση, με τους όρους που έθεσε για την αγορά των ομολόγων. Παράλληλα, το ζήτημα πήρε νέες διαστάσεις μετά την ανακοίνωση των μέτρων στα μέσα Αυγούστου, όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι στη Ρώμη δεν έχουν πρόθεση να προβούν στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα, οι όποιες συζητήσεις έγιναν στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το θέμα διακόπηκαν με πρωτοβουλία της Λέγκας του Βορρά, η οποία διαμήνυσε στον κυβερνητικό εταίρο της και πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο ασφαλιστικό. Χτες, ο υπουργός για την Απλοποίηση και υψηλόβαθμο στέλεχος της Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Καλντερόλι (αριστερά στη φωτογραφία με τον Μπερλουσκόνι), επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στη μεταρρύθμιση, με αφορμή πρόταση του Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέα στο κυβερνών κόμμα Λαός της Ελευθερίας, να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ώστε να μειωθούν οι περικοπές στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από χτες, στους δήμους της χώρας κατεβάζουν ρολά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές, ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζόμενων, CGIL, πρόκειται να αποφασίσει σήμερα τη διαξαγωγή γενικής απεργίας, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση.

Στο αρχείο η υπόθεση Στρος Καν Πρόωρο τέλος στην υπόθεση των κατηγοριών κατά του Ντομινίκ Στρος Καν βάζει η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Ο δικηγόρος της καμαριέρας, η οποία υποστηρίζει ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από τον πρώην διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ξενοδοχείο «Σόφιτελ», επιβεβαίωσε ότι οι εισαγγελείς ενημέρωσαν την πελάτισσά του για τις προθέσεις τους και πρόκειται να ζητήσουν από το δικαστήριο σήμερα να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Νέας Υόρκης, ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς εκτίμησε ότι είναι αδύνατο να αποδείξει στο δικαστήριο την πέρα από κάθε αμφιβολία ενοχή του Στρος Καν, κυρίως λόγω των αποκαλύψεων για το παρελθόν της καμαριέρας και την πληγείσα αξιοπιστία της μετά τη διαπίστωση ότι είπε ψέματα σε αρκετές περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος της 32χρονης καμαριέρας προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας από το Γάλλο πολιτικό αποζημίωση για την πελάτισσά του.

Η σημαία των αντικαθεστωτικών κυματίζει στον ιστό σχεδόν όλων των πρεσβειών στην Τρίπολη και η μια χώρα μετά την άλλη σπεύδουν να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Βεγγάζης ως νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης, έστω κι αν οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα συνεχίστηκαν χτες κυρίως στην Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, περιοχή του συγκροτήματος κατοικιών του Μουαμάρ Καντάφι.

Η

αντίσταση αρκετών υποστηρικτών του καθεστώτος ήταν σθεναρή στην Τρίπολη, λίγες ώρες µετά την επέλαση των αντικαθεστωτικών µέχρι την «καρδιά» της πόλης, την Πράσινη Πλατεία, η οποία µετονοµάστηκε σε πλατεία Μαρτύρων. Η συντονισµένη κίνηση των αντιπάλων του Καντάφι από τρία µέτωπα, σε συνδυασµό µε την εξέγερση οµάδων πολιτών στην πόλη και τη µεταφορά πολεµοφοδίων από τη θάλασσα µε πλοίο που απέπλευσε από τη Μισράτα, έπιασαν στον... ύπνο τους κυβερνητικούς. Αξιωµατούχοι αµερικανικών υπηρεσιών που επικαλείται η εφηµερίδα «Νιου Γιορκ Τάιµς» ανέφεραν ότι επρόκειτο για ένα καλά συντονισµένο σχέδιο σε συνεργασία µε το ΝΑΤΟ, το οποίο τις τελευταίες µέρες ανέπτυξε µη επανδρωµένα αεροσκάφη και έπληξε στρατη-

Οι φωτογραφίες του Καντάφι ποδοπατιούνται

γικούς στόχους στην Τρίπολη, έστω κι αν η Βορειοατλαντική Συµµαχία διέψευσε το ρόλο της, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία οφείλεται µόνο στη δράση των αντικαθεστωτικών.

Πήραν τα... κλειδιά Οι επιτιθέµενοι κατέλαβαν τη βάση της 32ης Μεραρχίας, που διοικείται από τον Καµίς Καντάφι και στην ουσία πήραν τα... κλειδιά της πόλης χτες τις πρώτες πρωινές ώρες όταν ο διοικητής

της προεδρικής φρουράς παραδόθηκε. Η κίνηση που απογύµνωσε την άµυνα της Τρίπολης έγινε, σύµφωνα µε ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου, στο πλαίσιο της προετοιµασίας των αντικαθεστωτικών, εκπρόσωποι των οποίων είχαν προετοιµάσει το έδαφος τις προηγούµενες µέρες, στην προσπάθεια να αποφευχθεί η αιµατοχυσία. Στα χέρια των αντικαθεστωτικών έπεσαν οι γιοι του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάµ, ο επικρατέστερος

Συµφώνησαν σε µια νέα εκεχειρία στη Μ. Ανατολή Ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δημιουργεί μια ακόμη προσπάθεια για εκεχειρία, στην οποία συμφώνησαν οι Ισραηλινοί και η Χαμάς. Η παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας ανέλαβε την υποχρέωση να επιβάλει την εκεχειρία στις ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην περιοχή, ενώ στο Τελ Αβίβ το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε και αποφάσισε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις δε θα προβούν σε επιθέσεις, αν δεν υπάρξουν χτυπήματα από τους Παλαιστινίους. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στις σχέσεις των Ισραηλινών με τους Αιγυπτίους, οι οποίες διαταράχθηκαν με αφορμή το θάνατο πέντε μελών των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας από ισραηλινά πυρά, στην περιοχή

του Σινά. Στο Κάιρο μετέβησαν αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ, προκειμένου να συζητηθεί η κρίση, και εκτιμάται ότι θα αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις παρά τις λαϊκές πιέσεις στην αιγυπτιακή ηγεσία να αντιδράσει έντονα στην απώλεια των πέντε Αιγυπτίων. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέρριψε την Κυριακή ως ανεπαρκή την κίνηση των Ισραηλινών, οι οποίοι εξέφρασαν τη λύπη τους για το θάνατο των Αιγυπτίων, ενώ χτες συνεδρίασε, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχή του Σινά. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η ανάπτυξη της περιοχής στη μεθόριο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη δράση ενόπλων μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.


ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

27

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ο πρίγκιπας παρεµβαίνει στην πολιτική

42 χρόνια µετά αντιστέκονται σε γειτονιές της Τρίπολης του στη Χάγη αλλά οι αντικαθεστωτικοί θέλουν να τον δικάσουν στη Λιβύη, καθώς και ο Σααντί, ο αθλητής της οικογένειας που είχε ένα σύντοµο ποδοσφαιρικό πέρασµα από τα γήπεδα της Ιταλίας. Σε κατ’ οίκον περιορισµό τέθηκε ο τρίτος γιος του, Μοχάµεντ αλΚαντάφι, που απελευθερώθηκε χτες βράδυ από πιστούς του καθεστώτος, ενώ ο τέταρτος γιος του δικτάτορα, Καµίς, που ηγούνταν µονάδων της µεραρχίας στην υπεράσπιση της Μπαµπ αλ-Αζιζίγια φηµολογείται ότι σκοτώθηκε. Οι αντικαθεστωτικοί ανέφεραν ότι στις µάχες σκοτώθηκαν 376 άνθρωποι αλλά ο απολογισµός αναµένεται να είναι κατά πολύ υψηλότερος, ενώ ο εκπρόσωπος

Αρκετοί πιστοί του Καντάφι έπεσαν στα χέρια των επιτιθέμενων

Οι δυνάμεις των αντικα θεστωτικών εισβάλλουν στην Τρίπο λη

Στη διάρκεια της ηµέρας, απέµειναν ορισµένοι θύλακες αντίστασης και σε συνδυασµό µε τη δράση ελεύθερων σκοπευτών, η πλειοψηφία των κατοίκων έµεινε στα σπίτια τους, ενώ οι αντικαθεστωτικοί υποστήριζαν ότι η νίκη απείχε µόνο λίγες ώρες. Ωστόσο κανένας δεν ήταν σε θέση να πει πού ήταν ο Καντάφι. Οι Αµερικανοί υποστηρίζουν ότι παρέµεινε στην Τρίπολη την ώρα που κυκλοφόρησαν φήµες για φυγή στην Τυνησία, στη Νότια Αφρική ή την περιοχή της Σύρτης. Ο ένας µετά τον άλλον οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάµερον, µέχρι τον γενικό γραµµατέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κάλεσαν τον 69χρονο που είχε τα ηνία της χώρας για 42 χρόνια να παραδεχτεί το τέλος του και να αποφευχθεί ένα µακελειό.

Η επόµενη µέρα για τη διαδοχή του και καταζητούµενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που ζήτησε την έκδοσή

του καθεστώτος Ιµπραχίµ Μούσα έκανε λόγο για 1.500 νεκρούς την Κυριακή πριν χαθούν τα ίχνη του.

Ο επικεφαλής του Μεταβατικού Συµβουλίου, Μουσταφά Αµπντέλ Τζαλίλ, απηύθυνε για

ακόµα µια φορά χτες έκκληση στις δυνάµεις των αντικαθεστωτικών να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να µην «πάρουν το νόµο στα χέρια» τους, ενώ από σήµερα δέχεται αντιπροσωπείες ξένων κρατών, ξεκινώντας από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχµέτ Νταβούτογλου στη Βεγγάζη. Η µετάβασή του στην Τρίπολη αναµένεται τις επόµενες µέρες, καθώς ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την επόµενη µέρα. Ο Τζαλίλ που είναι ένας από τους επικρατέστερους για να ηγηθεί της µεταβατικής ηγεσίας µαζί µε τον άλλο ηγέτη του Συµβουλίου, Μαχµούντ Τζιµπρίλ, ξεκαθάρισε ότι οι χώρες που βοήθησαν τους αντικαθεστωτικούς θα λάβουν τη µερίδα του λεόντος στα συµβόλαια εκµετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Λιβύης. Την ίδια ώρα, η Γαλλία ετοιµάζεται να φιλοξενήσει σε µια εβδοµάδα στο Παρίσι, τη συνάντηση των κρατών της Οµάδας Επαφής για τη Λιβύη προκειµένου να συζητηθεί η ανοικοδόµηση της χώρας, ενώ έτοιµη να βοηθήσει για την αντιµετώπιση της κατάστασης σε ανθρωπιστικό επίπεδο εµφανίστηκε η ΕΕ.

Πάνω από 2.200 τα θύµατα στη Συρία, αλλά ο Ασαντ επιµένει Το τέλος του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι προκαλεί αισιοδοξία σε αρκετούς Σύριους ότι θα έχει ανάλογο αποτέλεσμα ο αγώνας τους στη Συρία κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ωστόσο, ο Σύριος ηγέτης, που εμφανίστηκε αδιάλλακτος το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό διάγγελμά του στο λαό, επαναλαμβάνοντας τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών το Φεβρουάριο, προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει μια στρατιωτική επέμβαση, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση βελτιώνεται όσον αφορά το μέτωπο των διαμαρτυριών. Χτες, η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι οι νεκροί στη Συρία από τη βίαιη καταστο-

λή των διαδηλώσεων ξεπερνούν τους 2.200 και 25 κράτη κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη Γενεύη, προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τυχόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην αραβική χώρα. Ακτιβιστές υποστήριξαν χτες ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στη Χομς και σκότωσαν δυο ανθρώπους, τραυματίζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό πολιτών (φωτογραφία) στη διάρκεια της επίσκεψης στην

πόλη κλιμακίου του ΟΗΕ, το οποίο έχει αποστολή να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συριακές αρχές ξεκίνησαν χτες επιχείρηση «καλλωπισμού» των πόλεων, οι οποίες έγιναν θέατρο επιχειρήσεων κατά των διαδηλωτών, όπως η Λαττάκεια και η Χομς, ώστε να πείσουν τους διεθνείς παρατηρητές ότι όλα βαίνουν καλώς.

Παρεμβάσεις του πρίγκιπα Καρόλου στην πολιτική της κυβέρνησης φέρνει στο φως η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Οπως προκύπτει από έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα, οργανώσεις και ιδρύματα που συστάθηκαν από τον πρίγκιπα άσκησαν πιέσεις σε υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει η πολιτική σε μια σειρά από ζητήματα, από τα κλιμάκια του ΦΠΑ μέχρι τους πόρους για την περιφερειακή πολιτική.

Συνεχίζει την απεργία πείνας Αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από οκτώ μέρες εμφανίζεται ο Ανα Χαζάρε στο Νέο Δελχί. Συνεργάτες του δήλωσαν χτες ότι ο 74χρονος είναι δυσαρεστημένος από τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, καθώς προωθείται νομοσχέδιο που έχει πολλά κενά και δε λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις του για έναν αποτελεσματικό αγώνα και την καθιέρωση μιας αρχής με διευρυμένες εξουσίες.

Αναγνωρίστηκε η... ζηµιά λόγω χάµπουργκερ Αποζημίωση ύψους 50.000 δολαρίων, που αφορά, μεταξύ άλλων, το κόστος της θεραπείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, επιδίκασε δικαστήριο του Πόρτο Αλέγκρε σε έναν πρώην υπάλληλο της αλυσίδας ταχυφαγείων «Μακντόναλντς» στη Βραζιλία. Πρόκειται για τον Εντσον Ζβιερσίνσκι, ο οποίος ήταν υπεύθυνος καταστήματος της αλυσίδας και πάχυνε κατά 30 κιλά στα 12 χρόνια που εργαζόταν στην επιχείρηση, καθώς, όπως είπε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, ήταν υποχρεωμένος να δοκιμάζει σε καθημερινή βάση από χάμπουργκερ και πατάτες μέχρι αναψυκτικά.


28

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

S&P: «Θα χρεοκοπήσετε µέχρι το ∆εκέµβριο» Οι ζοφερές προφητείες για την Ελλάδα επέστρεψαν πριν ακόμη τελειώσει ο Αύγουστος, πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου «διάσωσης», πριν επικυρωθεί καν από τα κράτη - μέλη η συμφωνία της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου. Χτες, οι άνθρωποι του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έως το τέλος του 2011. Ο επικεφαλής διεθνών κρατικών αξιολογήσεων του οίκου, Ντέιβιντ Μπερς, επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας αργότερα φέτος, αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία

για ελάφρυνση του χρέους και «ανακύκλωση» των ομολόγων. Η Standard & Poor’s είχε τονίσει ότι θα χαρακτηρίσει οτιδήποτε περιλαμβάνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χρεοκοπία, κάτι που αγνόησαν επιδεικτικά οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Η δική τους εκτίμηση ήταν ότι, όταν ενεργοποιηθεί το σχέδιο –σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εντός του Οκτωβρίου- για την ανακύκλωση των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, η όποια βαθμολογία των οίκων περιλαμβάνει τη λέξη χρεοκοπία, «μερική», «επιλεκτική» ή ό,τι άλλο, θα έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής, άρα μηδαμινή σημασία

για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Αντίθετα, αυτή που μπορεί να αποδειχθεί ως προφητεία ζοφερότερη είναι η εκτίμηση της γερμανικής κεντρικής τράπεζες ότι θα είναι περιορισμένη η συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο ελληνικό «πακέτο». Η Bundesbank εμμέσως εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αλλά ούτως ή άλλως λέγεται ότι είχε μειοψηφήσει και στην «πυροσβεστική» απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με πάνω από 12 δισ. ευρώ την εβδομάδα που πέρασε.

Ο κίνδυνος της Φινλανδίας και η Moody’s Συναγερµός για την καθυστέρηση της επόµενης δόσης • Πολιτική λύση από τους Γιούνκερ και Ρεν ζητά ο Βενιζέλος ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής λύσης απειλείται να τιναχθεί στον αέρα, εν μέρει εξαιτίας και της ειδικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Ελσίνκι για τη –μη – συμμετοχή της Φινλανδίας στο πακέτο για την Ελλάδα. Χτες, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s βγήκε ουσιαστικά να σημάνει συναγερμό για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, καθώς βλέπει τον κίνδυνο να καθυστερήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται- η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, σε περίπτωση που γενικευτεί η τάση χωρών-μελών της ευρωζώνης να ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Η

Moody’s σηµειώνει ότι η συνδροµή της Φινλανδίας στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι µόλις 2% επί του συνόλου, ωστόσο µετά τις τελευταίες εξελίξεις και άλλες χώρες, µε µεγαλύτερο ποσοστό συµµετοχής, είναι πιθανό να διεκδικήσουν τη σύναψη ανάλογων διµερών συµφωνιών. Μία τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε τη διαθεσιµότητα πόρων για µελλοντικά προγράµµατα, για χώρες που ίσως χρειαστούν στήριξη, αλλά θα επηρέαζε αρνητικά και τα πακέτα στήριξης που ήδη λαµβάνουν άλλες χώρες, επισηµαίνει ο οίκος. Η Moody’s αναµένει ότι τελικά η

διµερής συµφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας θα απορριφθεί από τα υπόλοιπα κράτη-µέλη, αλλά σχολιάζει ότι ήδη οι µέχρι στιγµής εξελίξεις καταδεικνύουν µία διχογνωµία εντός της ευρωζώνης, που αφορά και την ίδια την απόφαση για παροχή στήριξης µεταξύ των µελών και όχι µόνο το µέγεθος αυτής της στήριξης.

Η Φινλανδία Πιθανόν, πάντως, η Moody’s να διαψευστεί, καθώς χτες ο υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουµπ, άφησε µια χαραµάδα άλλης λύσης ανοιχτή, υπογραµµίζοντας ότι η χώρα του είναι εξαρτηµένη από τη σταθερότητα του ευρώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Εχουµε µία διµερή συµφωνία µε την Ελλάδα και εξετάζουµε το βαθµό αποδοχής της από τους Ευρωπαίους εταίρους µας. Πιστεύω πως όλοι µας προσπαθούµε να βρούµε δηµιουργικές λύσεις», είπε ο Στουµπ, απαντώντας στην αυξανόµενη δυσαρέσκεια ανάµεσα στα µέλη της ευρωζώνης για την ειδική συµφωνία µε την οποία η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις σε αντάλλαγµα των δανείων προς την Ελλάδα. Οι όροι της συµφωνίας προβλέπουν την κατάθεση από την Ελλάδα 500 εκατ. ευρώ σε λογαριασµό του φινλανδικού κράτους ως προϋπόθεση για την αποδέσµευση των κεφαλαίων της χώρας για τον προσωρινό µηχανισµό EFSF, και ήδη τέσσερις ακόµη χώρες θα επιθυµούσαν το ίδιο.

Ο Ε. Βενιζέλος Από την Αθήνα, ο υπουργός Οικονοµικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπερασπίστηκε χτες για πολλοστή φορά τη συµφωνία µε τη Φινλανδία, τονίζοντας ότι «ήταν πολιτικά επιβεβληµένη λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας». Για τον κ. Βενιζέλο, το µείζον είναι να υλοποιηθεί µια ώρα αρχύτερα η συµφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα και γι’ αυτό ζητά «πολιτική λύση» στο πρόβληµα µε την παροχή εγγυήσεων, τις οποίες, µετά τη Φινλανδία, ζητάνε και οι Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία και Εσθονία. Ο υπουργός Οικονοµικών ανακοίνωσε χτες ότι, εκτός από τη δική του επιστολή προς κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ και ΕΚΤ -µε την οποία ζητά άµεση παρέµβαση για τη λύση του προβλήµατος από τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούν-

κερ, και τον επίτροπο Οικονοµικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν- αντίστοιχη επιστολή έχει στείλει και ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Νέο «όχι» στα ευρωοµόλογα Μέσα σ’ αυτό το κλίµα αυξάνονται οι πιέσεις προς τη Γερµανία και τη Γαλλία να προχωρήσουν σε πιο συγκεκριµένες και άµεσου αποτελέσµατος προτάσεις σε σύγκριση µε τα όσα ανακοινώθηκαν µετά την περιβόητη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί. Ωστόσο, η Γερµανίδα καγκελάριος δε φαίνεται να πτοείται και βγήκε χτες στη γερµανική τηλεόραση να επαναλάβει ότι η έκδοση ευρωοµολόγων δε συνιστά τη δέουσα απάντηση στην κρίση χρέους. Στην παρούσα φάση, είπε, τα ευρωοµόλογα θα ήταν η λάθος απάντηση, καθώς θα οδηγούσαν «σε µια ένωση χρέους και όχι σε

µια ένωση σταθερότητας». Σε ανάλογο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Welt», όπου και υπογράµµισε ότι «η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση των ισχυουσών συνθηκών», καθώς οτιδήποτε άλλο απαιτεί πολύ χρόνο. Ακόµη πιο κατηγορηµατικός εµφανίστηκε ο Γερµανός υπουργός Οικονοµίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόµενο να υπάρξουν ευρωοµόλογα µε αυτήν την κυβέρνηση. «Τα ευρωοµόλογα είναι το λάθος µήνυµα για τις πιο αδύναµες οικονοµίες. Εάν αναλάβουµε τους κινδύνους άλλων χωρών µέσω των ευρωοµολόγων, τότε αυξάνονται αµέσως τα γερµανικά επιτόκια. Αυτό θα έθετε σε δραµατικό κίνδυνο την ανάπτυξη στη Γερµανία», είπε ο Ρέσλερ σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Bild».


OIKONOMIA

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Παγώνουν χρονοεπίδοµα και προαγωγές Με αυστηρούς ελέγχους για πλασµατικές υπερωρίες και οδοιπορικά απειλεί το οικονοµικό επιτελείο Στενεύει ο κλοιός της τρόικας -εν όψει της έλευσης των επικεφαλής της στην Αθήνα- για επιτάχυνση της υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου για τους δημόσιους υπαλλήλους. Τις νέες ρυθμίσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω σε υπερωρίες, χρονοεπιδόματα και μισθολογικές προαγωγές γνωστοποεί με εγκύκλιό του προς όλους τους φορείς του Δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Αυστηρή τήρηση των μέτρων του εφαρμοστικού νόμου ζητά από τους φορείς του Δημοσίου ο Φ. Σαχινίδης

Π

αράλληλα, σύµφωνα µε το πόρταλ tovima.gr, το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης απειλεί µε επιτόπιους ελέγχους για την αποκάλυψη των ανύπαρκτων υπερωριών και των πλασµατικών οδοιπορικών, µετά τη διαπίστωση ότι «επιτήδειοι» αξιοποιούν τα παραθυράκια του νόµου για να συµπληρώνουν τους µισθούς τους και να βγάζουν -συχνά διπλά και τρίδιπλα- τα «σπασµένα» των περικοπών. Ειδικότερα, οι συστάσεις του κ. Σαχινίδη αφορούν τις πέντε ανατροπές που επέρχονται και µάλιστα αναδροµικά για χιλιάδες δηµόσιους υπαλλήλους, οι οποίες έχουν ως ακολούθως: Το όριο των ωρών απογευµατινής υπερωριακής εργασίας για τους δηµόσιους υπαλλήλους δεν µπορεί να υπερβαίνει τις 20 ώρες µηνιαίως ανά υπάλληλο. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει µάλιστα να αναπροσαρµοστούν όλες οι σχετικές υπουργικές απόφάσεις που έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Ιουλίου 2011. Από την 1η Ιουλίου 2011 και έως τη θέσπιση του νέου µισθολογίου, αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν µισθολογική ωρίµανση ή µισθολογική προαγωγή για τους υπαλλήλους του Δηµοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Αυτό σηµαίνει ότι από την 1η Ιουλίου 2011 οι υπάλληλοι παραµένουν στο µισθολογικό κλιµάκιο που κατέχουν ή δικαιούνται µέχρι την 30ή Ιουνίου 2011, «χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόµενο µισθολογικό κλιµάκιο, ακόµη κι αν συµπληρώσουν µετά την ηµεροµηνία αυτή (1-7-2011) τον απαιτούµενο προς αυτό χρόνο». Από την 1η Ιουλίου 2011 αναστέλλεται η χορήγηση επιπλέον ποσοστού 4% στο επίδοµα χρόνου υπηρεσίας. Η ρύθµιση αυτή αφορά τους δικαστικούς, τους νοσοκοµειακούς, τα µέλη ΔΕΠ πανεπιστηµίων, τους διπλωµατικούς υπαλλήλους, τους αρχιερείς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάµεων και των Σωµάτων Ασφαλείας κ.λπ. Από την 1η Ιουλίου 2011 αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν µισθολογική προαγωγή (δεν αφορά τη χορήγηση νέων αποδοχών λόγω βαθµολογικής προαγωγής) των αµειβοµένων µε ειδικά µισθολόγια, όπως είναι οι δικαστικοί, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάµεων

Επίσης, µε έγγραφο που απέστειλε σε όλους τους δηµόσιους φορείς, ο κ. Σαχινίδης ζητεί από τις Υπηρεσίες Δηµοσιονοµικού Ελέγχου να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους νοµιµότητας και να καταγράφουν τις παρατυπίες. Οπως αναφέρεται στο συγκεκριµένο έγγραφο, «µεγάλος αριθµός φορέων εξαντλεί το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισµού του για µετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας, αλλά και το ανώτατο όριο ηµερών µετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας». Σύµφωνα µε το υπουργείο, «το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες αµφιβολίες, αλλά και δυσµενή σχόλια, αναφορικά µε την αναγκαιότητα των µετακινήσεων, ενώ µεταβάλλει και το χαρακτήρα τους. Αντί για την κάλυψη συγκεκριµένων υπηρεσιακών αναγκών αναδεικνύονται σε έµµεσο τρόπο οικονοµικής ενίσχυσης των υπαλλήλων».

2

4

5

Ελεγχοι για τα «έξτρα»

1

3

και οι γιατροί του ΕΣΥ. Αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν µισθολογική ωρίµανση (π.χ. τριετίες, πολυετίες) και προαγωγή για το προσωπικό µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δηµοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ που µισθοδοτείται µε συλλογικές συµβάσεις εργασίας ή κοινές υπουργικές αποφάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις πέραν του ν. 3205/2003. Οι συγκεκριµένοι υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν να λαµβάνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στα µισθολογικά κλιµάκια ή στις µισθολογικές ωριµάνσεις (π.χ. χρονοεπίδοµα, τριετίες, πολυετίες) και προαγωγές που κατέχουν ή δικαιούνται µέχρι την 30ή Ιουνίου 2011.

«Στο τραπέζι» ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση «Παράθυρο» για την καθιέρωση ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση άφησε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, παρά τη μεγαλύτερη ύφεση, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους της χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα. Ειδικότερα, στο «μέτωπο» του ΦΠΑ ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού, ενώ τόνισε ότι επανεξετάζονται ένας ένας οι περίπου 137 κωδικοί της εστίασης, ώστε να μην εφαρμοστεί ο συντελεστής 23% στις περιπτώσεις όπου πωλούνται τρόφιμα και η πώλησή τους δε συνιστά εστίαση. Οπως διευκρινιζόταν στη συνέχεια από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%, ενώ οι λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές με την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, η οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει την εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου. Αναφορικά με το θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων και το ενδεχόμενο επαναφοράς τους για τους επιτηδευματίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα κριτήρια θα είναι αλγοριθμικού χαρακτήρα και συνδυαστικά, ώστε να αποκαλύπτεται το πραγματικό εισόδημα. Επισήμανε ακόμη ότι «δεν πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα», καθώς «ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα». «Εφαρμόζοντας όσα έχουν ήδη ψηφιστεί μπορούμε να πε-

τύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά και παραδέχτηκε ότι η ύφεση θα είναι σίγουρα πάνω από το 4,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως είπε, δεν αναμένεται να υλοποιηθεί η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη για ύφεση στο 5,3%. Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών επέμειναν στην ανάγκη αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, μέχρι να προκύψει το νέο πλαίσιο ΦΠΑ, και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται για την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου. «Καλή η συζήτηση, καλά τα λόγια και οι προθέσεις, αλλά αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα, είναι άχρηστα», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος πρότεινε τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 9% και φυσικά την άμεση ανάκληση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση. «Αυτήν τη στιγμή ό,τι περπατάει και ό,τι μιλάει ελληνικά στην Ελλάδα υπερφορολογείται», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας, μεταξύ άλλων, αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 3 μονάδες και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλους πειραματισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.


30

OIKONOMIA

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Νέος γύρος ανατροπών στο ασφαλιστικό Προ των πυλών ρύθµιση για περαιτέρω µειώσεις στις επικουρικές συντάξεις • «Ωρα µηδέν» για το εφάπαξ να το εξαργυρώνει. Σε δεύτερο χρόνο, η διανοµή του εργόσηµου θα µπορεί να γίνεται και από τα σούπερ µάρκετ. Κατά την εξαργύρωσή του θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Το µόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθµός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και του εργαζοµένου. Από την εφαρµογή του µέτρου το υπουργείο Εργασίας προσδοκά επιπλέον έσοδα για τα ταµεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Νέος γύρος ανατροπών στο ασφαλιστικό ξεκινά από το Σεπτέμβριο, με διπλές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και περικοπές στις αναπηρικές, ενώ στην τελική ευθεία μπήκε η αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εξάλλου, από τον επόμενο μήνα θα κάνουν πρεμιέρα το εργόσημο και η κάρτα εργασίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής.

Κάρτα εργασίας Από 1η Σεπτεµβρίου, εξάλλου, µπαίνει σε εφαρµογή η κάρτα εργασίας, η οποία αντικαθιστά την κάρτα που υποχρεούνται να «χτυπούν» οι εργαζόµενοι κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους, ώστε να απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζοµένου. Η κάρτα εργασίας βασίζεται στον ΑΜΚΑ, ενώ το σύστηµα θα είναι διασυνδεµένο µε το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος του ωραρίου και κάθε εργασιακής µεταβολής.

Ε

ιδικότερα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθµιση για τη µείωση των ποσών που θα χορηγούν, από την 1/1/2012, τα ελλειµµατικά επικουρικά ταµεία. Η συγκεκριµένη µείωση θα προστεθεί στο δεύτερο «χαράτσι» που έρχεται από την 1η Σεπτεµβρίου µε την κλιµακωτή παρακράτηση (3% - 10%) εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Οι αναλογιστικές µελέτες έχουν ολοκληρωθεί για το 95% των επικουρικών ταµείων, ενώ µέσα στο Σεπτέµβριο θα αποφασιστούν οι παρεµβάσεις που θα γίνουν (δηλαδή, η µείωση των ποσοστών αναπλήρωσης), ώστε να αντιµετωπιστούν τα ελλείµµατά τους. Κατά το υπουργείο Εργασίας, το έλλειµµα των επικουρικών ταµείων θα ξεπεράσει φέτος τα 750 εκατ. ευρώ και µε την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά πάνω από 300 ευρώ θα επιχειρηθεί να «καλυφθούν» τα ταµειακά ανοίγµατα.

Στην «ουρά» για εφάπαξ Πρόβληµα βιωσιµότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες µελέτες, παρά τις πρώτες µειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δηµόσιο και 15% για το ταµείο της ΔΕΗ). Το µεγαλύτερο έλλειµµα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιµετωπίζει το ΤΠΔΥ (Ταµείο Πρόνοιας) µε 50.000 συνταξιούχους να περιµένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της ΑΔΕΔΥ. Αλλο ένα ελλειµµατικό ταµείο, το επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάµηνο και η συγχώνευση µε το ΙΚΑ ήταν η µόνη λύση. Σε δεινή οικονοµική κατάσταση βρίσκονται, επίσης, τα ταµεία επικούρισης των ιδιωτικών υπαλλήλων, της Εθνικής, της Εµπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ, που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΟ, καθώς και στο ΤΑΝΜΠΥ (ναυτικών πρακτόρων). Το Ταµείο Υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίησε κρατικό οµόλογο πριν από τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγεί-

«Ξεκαθάρισµα» στις αναπηρικές

Από 1η Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή η κάρτα εργασίας

Με επιστηµονικά κριτήρια η νέα λίστα των ΒΑΕ Το «πράσινο φως» από την τρόικα περιμένει η κυβέρνηση για να κάνει το τελικό βήμα για την αναθεώρηση της λίστας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ). Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κατάλογο, τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι αναμένεται να δουν την έξοδο από τη λίστα, ενώ ο αριθμός όσων θα υπαχθούν στα ΒΑΕ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 400.000-420.000, έναντι 538.234 σήμερα (394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες). Η μεγαλύτερη κατηγορία εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός λίστας είναι οι 60.000 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων που πρέπει να περιλαμβάνει η λίστα και η τελική ρύθμιση θα γίνει με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια. ας, ενώ µε τέσσερις µήνες καθυστέρηση παίρνουν το εφάπαξ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Αυτό σηµαίνει ότι οι συντάξεις αυτών των ταµείων που στενάζουν από τα ελλείµµατα θα µειωθούν σταδιακά 5% έως και 40% από το 2012, που θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς στις επικουρικές κατ’ επιταγή του µνηµονίου. Αντίθετα δε θα υπάρξουν µειώσεις στο ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δηµοσίου), στο ταµείο των εργαζοµένων στις ασφαλιστικές, στους ΟΤΑ.

Πληρωµές µε κουπόνια Από το Σεπτέµβριο το εργόσηµο θα

αποτελεί το µόνο τρόπο καταβολής των αµοιβών για περιστασιακή εργασία, που στοχεύει στην ένταξη σε καθεστώς ασφάλισης εργαζόµενων όπως καθαρίστριες, κηπουροί ή εργάτες γης, οι οποίοι εργάζονται µέχρι σήµερα ανασφάλιστοι και ο αριθµός τους υπερβαίνει, σύµφωνα µε πληροφορίες, τις 250.000. Πρόκειται για «κουπόνι», το οποίο ο εργοδότης θα µπορεί να προµηθεύεται από 600 σηµεία σε όλη τη χώρα, τράπεζες και ΕΛΤΑ, µε το οποίο θα καταβάλει το τίµηµα της αµοιβής που έχει συµφωνήσει µε τον εργαζόµενο και στη συνέχεια ο εργαζόµενος θα µπορεί

Από την 1η Σεπτεµβρίου ξεκινά, επίσης, η εφαρµογή του νέου συστήµατος εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας, µε τη συγκρότηση νέων επιτροπών, στις οποίες θα µετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται µε κλήρωση και θα είναι αµειβόµενοι. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συναλλαγής, καθώς το υπουργείο Εργασίας εκτιµά ότι περισσότερες από 60.000 χορηγούνται σε υγιείς ασφαλισµένους ή σε ασφαλισµένους των οποίων οι παθήσεις δε δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000 και αντιπροσωπεύουν το 14,5%, των συνταξιούχων συνολικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο, που κυµαίνεται στο 7%-8%. Η µέση ηλικία των συνταξιούχων αναπηρίας είναι δέκα χρόνια κάτω από τη µέση ηλικία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και µπορεί να «κερδηθεί» µε πολύ λίγα ένσηµα. Το 30% των συντάξεων έχουν δοθεί µε λιγότερα από 3.000 ένσηµα. Το µέσο καταβαλλόµενο ποσό αναπηρικής σύνταξης είναι 517 ευρώ. Το νέο καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλα τα ταµεία, ενώ συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Εν συνεχεία, και σταδιακά, θα επανεξετασθούν όλες οι συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από το «ξεκαθάρισµα» των αναπηρικών θα εξοικονοµηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015.


OIKONOMIA

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

31

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.300 1.200 1.100

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο 1.012,52 (+2,16%)

1.010,76 (-0,17%)

976,62 (-3,38%)

961,96 (-1,50%)

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

1.000

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ) ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ) JUMBO* (KO) ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ * ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ EUROBANK PROPERTIES ΔΕΗ

940,72 (-2,21%)

8,57% 5,48% 4,72% 2,73% 1,05% 0,85% 0,20% 0,16%

900 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ) PROTON BANK ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ INTRACOM HOLDINGS ATTICA BANK ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ COCA-COLA ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

39,082

Μετοχές που δεν άλλαξαν

Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση

39,667

Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ)

Μετοχές με άνοδο

52

Μετοχές με πτώση

89

Αριθμός τεμαχίων

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

53 33,354 20.431.096

-11,11% -10,26% -8,33% -6,06% -4,92% -4,76% -4,05% -3,87% -3,65% -3,51%

χρηματιστήριο αθηνών

«Εχασε» και τις 950 µονάδες Κόντρα στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών κινήθηκε χτες το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ένα νέο κύμα πωλήσεων έπληξε τις τραπεζικές μετοχές. Η αγορά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 950 μονάδων, με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 940,72 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,21%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν μόνον οι μετοχές της Jumbo (+4,72%) και της ΔΕΗ (+0,16%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-4,05%), του Tαχυδρομικού Ταμιευτηρίου (-3,87%), της Coca Cola 3E (-3,65%), της Τράπεζας Κύπρου (-3,51%) και της Eurobank (-3,15%). Ανοδικά κινήθηκαν 52 μετοχές, 89 πτωτικά και 53 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Fieratex

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

(+20,00%), Paperpack-Τσουκαρίδης (+15,38%), Τηλέτυπος (+12,78%) και Ελληνική Υφαντουργία +11,54%. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών: Γ.Ε. Δημητρίου (-19,05%), Unibios (-16,67%), Σάνυο (-12,50%) και Κτήμα Λαζαρίδη (-12,12%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών: Marfin Popular Bank με 3.219.943 τε-

1.116,09 2.815,70 1.117,89 1.620,08 434,84 2.020,27 2.108,02 1.987,02 1.495,69 442,00 1.150,57 631,06 5.363,83 229,77 1.797,71 6.560,37 1.055,00

Τρέχουσα

-9,76% -1,20% -0,50% -1,28% αμετάβλητος -0,83% +4,78% -1,56% -2,39% -2,77% -1,65% -3,47% -3,53% -0,62% -0,33% +1,00% -0,42%

μάχια, Κύπρου με 2.339.114, Εθνική με 2.198.954 και MIG με 2.071.324 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική με 8,078 εκατ. ευρώ, Κύπρου με 2,684, Alpha Bank με 2,359 και ΔΕΗ με 2,260 εκατ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 33,354 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 39,082 δισ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,4413

1,4629

1,4125

ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ

0,87365

0,88675

0,85618

ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ

7,4484

7,5601

7,2994

ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

9,1403

9,2774

8,9575

ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

110,65

112,31

108,44

ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

1,1341

1,1511

1,1114

7,836

7,9535

7,6793

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

1,4194

1,4407

1,391

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

1,3781

1,3988

1,3505

ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.884,30 43,80


Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

34

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σεµινάριο του Ρος Ντέιλι στο 2ο «ΚΟΘ underground» «Σύνθεση σε τροπικά μουσικά συστήματα» είναι ο τίτλος του σεμιναρίου που θα δώσει ο Ρος Ντέιλι, στο πλαίσιο του 2ου «ΚΟΘ underground», από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 73). Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε συνθετικές φόρμες που υπάρχουν στην τροπική μουσική και θα διερευνήσει το πώς αυτές

μπορούν να υποστηρίξουν τη σημερινή σύνθεση. Το διοργανώνουν ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση» και ο Σύλλογος Φίλων της ΚΟΘ. Στις 24 Σεπτεμβρίου (22.30) θα δοθεί συναυλία του Ρος Ντέιλι στο «Block 33», με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

«Ναι» στο σεξ µε σφραγίδα Πλάτωνα Αμερικανός ερευνητής βρήκε το μυστικό του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Ακόμη κι αν υπάρχει πλατωνικός έρωτας -πράγμα για το οποίο αρκετοί αμφιβάλλουν- σίγουρα δεν τον επινόησε ο Πλάτων. Ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος δεν καταδίκαζε το σωματικό έρωτα, ούτε ύμνησε τη σεξουαλική αποχή, ισχυρίζεται Αμερικανός ερευνητής. Οπως αποκαλύπτει σε έρευνά του, το τόσο διαδεδομένο στερεότυπο περί «πλατωνικού έρωτα» δεν έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, αλλά είναι μεταγενέστερη επινόηση της... Αναγέννησης!

«Ο

Πλάτων δεν υπερασπιζόταν ούτε την ακολασία ούτε την αποχή. Ηθική ήταν γι’ αυτόν η µέση οδός, µεταξύ ευχαρίστησης και ασκητισµού, και ο ίδιος αντιµετώπιζε το σεξ ως ένα φυσικό κοµµάτι του έρωτα», εξηγεί ο δρ Τζέι Κένεντι, ιστορικός και φιλόσοφος της επιστήµης από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ, που προκάλεσε πέρυσι διεθνή αίσθηση µε τη θεωρία του, η οποία «έσπασε» έναν κρυµµένο κώδικα στα έργα του Πλάτωνα. Στα χνάρια του Πυθαγόρα, ο Πλάτωνας χρησιµοποιούσε µια µυστική διάταξη συµβόλων, προκειµένου να δώσει στο «Συµπόσιο», τον «Φαίδρο» και στα άλλα κείµενά του µουσική δοµή, ισχυρίζεται ο δρ Κένεντι. Σήµερα επανέρχεται µε µία ακόµη συναρπαστική θεωρία, που αποκαλύπτει πολλά κρυµµένα «κλειδιά» στο έργο του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου. «Ελπίζω να ψυχαγωγηθεί διαβάζοντας γι’ αυτήν το ελληνικό κοινό, που είναι φορτωµένο µε προβλήµατα», λέει ο ίδιος σε επικοινωνία του µε τον «Α». Σύµφωνα µε το δρα Κένεντι, το στερεότυπο περί «πλατωνικού έρωτα»

Ο Σωκράτης τραβάει τον Αλκιβιάδη μακριά από την ευχαρίστηση, σε πίνακα του Ζ. Μπ. Ρενό

ενδιαφέρον τους στο µυαλό τους και όχι στο σώµα τους. Ο όρος πλατωνικός έρωτας µπήκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες εκείνη την εποχή», τονίζει ο Αµερικανός ερευνητής.

Ο Πλάτων ουδέποτε χρησιμοποίησε τον όρο «πλατωνικός έρωτας» σχετίζεται µε µία µεγάλη παρανόηση. «Υπάρχουν αποσπάσµατα σε έργα του Πλάτωνα που φαίνονται ενάντια στο σεξ, οι αρχαίοι συγγραφείς, όµως, δεν ερµήνευαν τον Πλάτωνα µ’ αυτόν τον τρόπο. Στην Αναγέννηση, οι βασίλισσες και άλλες γυναίκες στις αυλές των παλατιών στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Αγγλία ήταν αυτές που διέδωσαν την ιδέα ότι ο έρωτας µπορούσε να υπάρχει ανάµεσα σε ψυχές! Χρησιµοποίησαν τη φήµη του Πλάτωνα ως ιδιοφυΐας για να κάνουν τους άντρες να στρέψουν το

Ερωτικά πάθη Μερικά αποσπάσµατα του Πλάτωνα υµνούν το ερωτικό πάθος. Αφηγούνται ιστορίες για αποπλανήσεις και αντιµετωπίζουν το σεξ ως ένα βήµα προς την αληθινή και διαρκή αγάπη. Για τον Πλάτωνα, ετεροφυλοφιλικές, οµοφυλοφιλικές και αµφιφυλοφιλικές τάσεις ήταν όλες φυσικές. Την άποψη αυτήν ενισχύει ο µουσικός κώδικας που βρήκε στους πλατωνικούς διαλόγους ο δρ Κένεντι. Σύµφωνα µε τη θεωρία του, στα πλατωνικά κείµενα τα θετικά νοήµατα τοποθετούνταν στις νότες που θεωρούνται αρµονικές, ενώ τα αρνητικά νοήµατα στις δυσαρµονικές. Είναι ενδεικτικό ότι µία περίφηµη ερω-

τική σκηνή που περιγράφει σε έργο του την τοποθέτησε πάνω σε αρµονική νότα, προφανώς για να της προσδώσει θετικό νόηµα: δύο νεαροί εραστές βρίσκονται σφιχταγκαλιασµένοι και ο Ηφαιστος προσφέρεται να τους συγκολλήσει για να τους ενώσει σωµατικά για το υπόλοιπο της ζωής τους! Με σπουδές µαθηµατικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πρίνστον και διδακτορικό στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία στο Στάνφορντ, ο δρ Τζέι Κένεντι ασχολείται συστηµατικά εδώ και χρόνια µε το πλατωνικό έργο. Αυτές τις µέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Acumen» το βιβλίο του «The Musical Structure of Plato’s Dialogues» («Η µουσική δοµή των διαλόγων του Πλάτωνα»), ενώ το φθινόπωρο θα δώσει σεµινάρια µ’ αυτό το θέµα στη Νέα Υόρκη και το Ρίο Ντε Τζανέιρο. «Κάθε πολιτισµός έχει µία διαφορετική προσωπικότητα. Ο Πλάτων όχι µόνο άσκησε µεγάλη επιρροή στη δυτική φιλοσοφία και επιστήµη, αλλά δηµιούργησε το στιλ της προσωπικότητας των Ευρωπαίων. Κατά κάποιον τρόπο όλοι µας είµαστε χαρακτήρες των έργων του. Διαβάζοντας τον Πλάτωνα είναι σαν να διαβάζουµε για τη γέννηση του πολιτισµού µας και τελικά για εµάς τους ίδιους», παρατηρεί ο ερευνητής. Οπως λέει, υπάρχουν πολλά ακόµη µυστικά κρυµµένα στα πλατωνικά κείµενα. «Το βιβλίο µου είναι σαν ένα εγχειρίδιο αποκωδικοποίησης που αποκαλύπτει πολλές πλευρές της πλατωνικής φιλοσοφίας, οι οποίες ξαφνιάζουν». Η θεωρία του δρος Κένεντι κατάφερε να ταράξει τα νερά στο πεδίο της επιστηµονικής µελέτης της πλατωνικής φιλοσοφίας, βρίσκοντας υποστηρικτές και πολέµιους. Επιστήµονες που απορρίπτουν την ύπαρξη κρυµµένων συµβολισµών στα έργα του Πλάτωνα ετοιµάζουν ένα συλλογικό τόµο, στον οποίο θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν τη θεωρία του Αµερικανού ερευνητή.


35 Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Συγκίνηση για τον Νίκο Θέµελη Κηδεύτηκε στην Αθήνα ο σημαντικός συγγραφέας και πολιτικός Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού και του πνευματικού κόσμου, συγγενείς και φίλοι και πλήθος κόσμου που τον αγάπησε μέσα από τα βιβλία του απηύθυναν το τελευταίο αντίο στο συγγραφέα, πολιτικό και στοχαστή Νίκο Θέμελη, στην κηδεία του που έγινε χτες το απόγευμα στο Νεκροταφείο Παπάγου, στην Αθήνα.

Ο

Νίκος Θέµελης, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε συνεργάτης του Κώστα Σηµίτη, πέθανε στα 64 χρόνια του ύστερα από πολύχρονη περιπέτεια µε τον καρκίνο. Τη θλίψη τους για την πρόωρη απώλεια του πολυδιαβασµένου συγγραφέα εξέφρασε το σύνολο των εκπροσώπων των πολιτικών κοµµάτων. Ως «παράδειγµα σεµνότητας και πνευµατικότητας» τον µνηµόνευσε ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στάθηκε στο «πλούσιο και πρωτοπόρο έργο του που παρακολουθεί µε µια σύγχρονη µατιά την πορεία και τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας». Ο Νίκος Θέµελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Τελείωσε τη Γερµανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε νοµικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη Γερµανία, όπου το 1975 έκανε και το διδακτορικό του σε θέµατα ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονοµικών και στη Νοµική Υπηρεσία του Συµβουλί-

Ο Νίκος Θέμελης υπήρξε από τους πιο πολυδιαβασμένους Ελληνες συγγραφείς των τελευταίων χρόνων

ου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Από το 1981 υπήρξε συνεργάτης του Κώστα Σηµίτη, ακολουθώντας τον στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονοµίας, Παιδείας, Βιοµηχανίας και στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα µεταξύ 1996-2004. Η είσοδος του Νίκου Θέµελη στην πεζογραφία έγινε σχετικά καθυστερηµένα, σε ηλικία 51 ετών. Εκανε το πεζογραφικό του ντεµπούτο το 1998, µε το µυθιστόρηµα «Η αναζήτηση», που θα αποτελούσε το πρώτο µέρος τριλογίας. Ακολούθησαν η «Ανατροπή» (2000) και η «Αναλαµπή» (2003). Για το δεύτερο µέρος της τριλογίας του τιµήθηκε µε τρία βραβεία: Κρατικό Πεζογραφίας, «Διαβάζω» και «Πρωτοποριακής Δηµιουργίας - Γιάννος Κρανιδιώτης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και η σύζυγός του, Δάφνη, έδωσαν το «παρών» στην κηδεία

Ακολούθησαν τα βιβλία «Για µια συντροφιά ανάµεσά µας» (2005), «Μια ζωή δυο ζωές» (2007), «Οι αλήθειες των άλλων» (2008) και το πιο πρόσφατο «Η συµφωνία των ονείρων» (2010). Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος» και «Μεταίχµιο». Πολλά από τα έργα του Νίκου Θέµελη µεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, µεταξύ των οποίων τα γερµανικά, τα ιταλικά, τα ρουµανικά και τα τουρκικά. Σε όλα του τα βιβλία ο Νίκος Θέµελης διερευνά την έννοια του ελληνισµού και της ταυτότητάς του, που αναζητά τη θέση του στη νέα διεθνή συγκυρία. Τα βιβλία του, εκτός της αναγνώρισης της κριτικής, γνώρισαν τεράστια εµπορική επιτυχία, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 700.000 αντίτυπα συνολικά.

Με µειωµένο εισιτήριο τα «Μερκούρεια» Με μείωση στην τιμή των εισιτηρίων και έμφαση στην ποιότητα επιχειρούν να απαντήσουν στην κρίση τα «Μερκούρεια», το θεατρικό φεστιβάλ που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι εδώ και 17 χρόνια, στις Συκιές. Οπως τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, και κατ’ επέκταση και τους ΟΤΑ, δεν επηρέασε την πολιτική του δήμου που συνεχίζει «στο δρόμο που οραματίστηκε η Μελίνα Μερκούρη», κάνοντας πράξη την πολιτιστική και θεατρική αποκέντρωση. «Οχι μόνο δε σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να περιορίσουμε τη μεγάλη γιορτή του θεάτρου και του πολιτισμού, αλλά επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας, ώστε αυτή να είναι πλουσιότερη και ποιοτικότερη, και το πετύχαμε με τη συμμετοχή –για πρώτη φορά μετά από χρόνια- του Εθνικού Θεάτρου και των άλλων

Η Κερασία Σαμαρά στην «Ανθρώπινη φωνή»

ΔΗΠΕΘΕ. Ταυτόχρονα, μειώσαμε και το εισιτήριο κατά 20%, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν και φέτος θεατρικές παραστάσεις, κι αυτό χωρίς να επιβαρύνουμε τα οικονομικά του δήμου», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Στη φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, συμμετέχουν εννέα σχήματα, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, καθώς και ΔΗΠΕΘΕ από όλη τη χώρα. Σήμερα (21.30), στο Ανοιχτό Θέατρο των Συκεών, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει την «Ανθρώπινη φωνή», σύνθεση μονόπρακτων του Κοκτό, με την Κερασία Σαμαρά, ενώ αύριο σειρά έχει το ΚΘΒΕ με τα «Μικρά Διονύσια». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, ο φετινός προϋπολογισμός των «Μερκουρείων» είναι μειωμένος στα 65.000 ευρώ έναντι 85.000 πέρυσι. Το 60% του κόστους καλύπτεται από χορηγίες και το υπόλοιπο από τα εισιτήρια. «Πέρσι τις οκτώ παραστάσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 θεατές κι αισιοδοξούμε ότι φέτος ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.

Φθινόπωρο µε εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη Με την έκθεση «Μύθοι του Αισώπου» του Μανώλη Χάρου, το Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, εγκαινιάζει στις 6 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμά του για τη νέα περίοδο. Σε μία σειρά από ζωγραφικά έργα και χαρακτικά, τα οποία προέκυψαν ύστερα από πολύχρονη έρευνα του Μανώλη Χάρου σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και συλλογές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο καλλιτέχνης ανακαλύπτει τις εικόνες, τους πρωταγωνιστές και τις αναπαραστάσεις των μύθων του Αισώπου. Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης θα είναι και μία σειρά από παιχνίδια χειροτεχνίας και ιχνογραφίας, πάντα με το ίδιο θέμα, που είναι όμως και μία απάντηση του καλλιτέχνη στην πρόκληση μυθοπλασίας που αποτελούσαν πάντα οι αισωπικοί μύθοι (Κεντρικό Κτίριο. Διάρκεια έκθεσης ώς 16 Οκτωβρίου). Στις 15 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Τα κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδος». Παρουσιάζονται τα σχέδια των συμμετοχών στους τρεις σημαντικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του κεντρικού κτιρίου και των υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, καθώς και σχέδια και φωτογραφίες (εποχής και πρόσφατες) και των 27 υποκαταστημάτων της τράπεζας σε όλη τη χώρα. (Κτίριο οδού Πειραιώς). Ακολουθεί στις 19 Σεπτεμβρίου η έκθεση «Με το (Μ)Πενάκη των Γελοιογράφων». Συμμετέχουν 30 γελοιογράφοι, που πραγματοποιούν μία παρέμβαση ως εικαστικό δρώμενο για να δείξουν ότι η γελοιογραφία δεν εξαρτάται μόνον από την παρουσία της στον Τύπο και δεν εξαιρείται από τα εικαστικά. (κτίριο οδού Πειραιώς). Από τις 20 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί η έκθεση του Ντέμιαν Χερστ «Νέα πίστη» (παρουσιάστηκε ήδη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης), ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Αγήνωρ Αστεριάδης (1898-1977)», με περίπου 150 έργα του ζωγράφου, ανέκδοτα σχέδια και ακουαρέλες, καθώς και υλικό από το αρχείο του, μεγάλο μέρος του οποίου θα δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά (κτίριο οδού Πειραιώς). Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Αντι Χόλντεν θα δημιουργήσει στο Κτίριο Οδού Πειραιώς έργο το οποίο θα είναι σε διάλογο με τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη. Στις 25 Οκτωβρίου (κεντρικό κτίριο) θα ανοίξει η έκθεση «Η νεοελληνική τέχνη μέσα από τα ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής (1956-2009)», ενώ στις 15 Νοεμβρίου σειρά έχει αναδρομική έκθεση του Νίκου Χουλιαρά με 300 έργα του (κτίριο οδού Πειραιώς).


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

τηλεβολές

Μαζί µε τα σχολεία ξεκινά και η «Πρωινή Μελέτη» Στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η «Πρωινή Μελέτη» με την Ελεωνόρα Μελέτη (φωτογραφία), ενώ άγνωσται παραμένουν αι βουλαί του Σταμάτη Μαλέλη όσον αφορά τον τρόπο αξιοποίησης της Χριστίνας Λαμπίρη στον προγραμματισμό του Star. Γεγονός, πάντως, είναι ότι αρκετοί παρουσιαστές, μεταξύ των οποίων και η Σίσσυ Χρηστίδου, αλλά και νέα τηλεοπτικά πρόσωπα βρίσκονται σε επαφές με το κανάλι. Δε λείπουν οι ενδιαφέρουσες ταινίες από

ΕΤ1

(210 7701911 -5)

08.00 11.00 12.00 14.00 15.00 15.30 16.00 16.30

Παιδικό πρόγραµµα Η ζωή του Αττίκ (Ε) Γυναίκες (Ε) Ουράνιο τόξο (Ε) Πέπερ Αν (Ε) Οι αντικαταστάτες (Ε) Ααρον Στόουν (Ε) Οι µάγοι του Γουέβερλι πλέις (Ε) 17.00 Escape 18.45 Τουρνουά «Ακρόπολις»: Ιταλία - Βουλγαρία 20.45 Φύση και πρωταθλητές 21.15 Τουρνουά «Ακρόπολις»: Ελλάδα - Πανεπιστήµιο Μπρίγκαµ 23.15 Οι Ελληνες

NET

(210 6066000)

07.00 Ενηµέρωση στη ΝΕΤ 10.00 Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα (Ε) 11.00 Η δυναστεία των Ιουστινιανών (Ε) 12.00 Ειδήσεις 13.00 Μένουµε Ελλάδα Best of 15.00 Ειδήσεις 16.00 Ελληνική ταινία: «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» Κοµεντί (1958) 18.00 Ειδήσεις 18.15 Ποδήλατο παντού (Ε) 19.00 Η µηχανή του χρόνου (Ε) 20.00 Εξάντας (Ε) 21.00 Ειδήσεις 22.00 Φαντάσµατα

ET3 07.30 08.30 09.00 09.30 10.30 11.30 12.30 13.00 14.00 14.30 15.30 16.00 17.00 17.05 18.30 19.00 20.00 21.50 22.00 23.00

23.00 ∆ιαβολικά µυαλά 24.00 Ειδήσεις 00.30 Ο άφθαρτος Αµερικανικό θρίλερ (2000)

ALPHA 08.00 09.00 10.00 12.00 13.00 13.15 14.00 15.00 16.00 17.55 18.00 19.00 20.00 21.00

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

(212 2124000)

Κινούµενη άµµος (Ε) Μια αγάπη µια ζωή (Ε) Ερωτας µε επιδότηση ΟΓΑ (Ε) Εντιµότατοι... κερατάδες (Ε) Ειδήσεις Σφηνάκια (Ε) Jamie’s food escapes Kitchen nightmares UΚ Το αγιάζι του έρωτα Ειδήσεις Οικογενειακές ιστορίες (Ε) Ειδήσεις Νταντά αµέσου δράσης American idol

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ on line 13.15 H2O - Just add water 14.00 Νταντά πρώτων βοηθειών 17.00 Worst week 17.30 Το κάστρο του Τακέσι 18.00 Ειδήσεις 18.45 Melrose place 19.45 Extreme animals 20.30 Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου 21.00 Eιδήσεις 22.00 CSI Las Vegas: Στον τόπο του εγκλήµατος 23.00 CSI Miami: Στον τόπο του εγκλήµατος 00.15 Ειδήσεις 00.30 Το πραγµατικό CSI

00.30 01.30

(2310 299400)

Προστατεύοντας τη φύση Τόποι ζωής Κεντρική Μακεδονία Balkan express Αληθινός παράδεισος Ο άνθρωπος τζάγκουαρ Μαγικός κόσµος Ειδήσεις Σου κάνει καλό Τόλµη και γοητεία (Ε) Η χαρά της ζωγραφικής Αληθινά σενάρια (Ε) Ειδήσεις Πέντε και... Ο κόσµος των σπορ Οι απίθανοι Αζεράκ Ελληνική ταινία: «Ψευτοθόδωρος» Κωµωδία (1963) Καιρός Ειδήσεις Ελληνική ταινία: «Οι αδίστακτοι» Ελληνική αστυνοµική περιπέτεια (1965) Πέντε και... (Ε) Προστατεύοντας τη φύση (Ε)

18.00 19.00 20.00 21.00 21.45 23.50 02.30 03.30

(210 6903000)

Βέρα στο δεξί (Ε) Πρωινό Mega Πρωινό mou (Ε) Masterchef (E) Γλυκές αλχηµείες (Ε) Ειδήσεις Μπουκιά και συχώριο (Ε) Περί ανέµων και υδάτων (Ε) Ειδήσεις Patty, η πιο όµορφη ιστορία (Ε) Singles (Ε) Το κόκκινο δωµάτιο (Ε) Ειδήσεις Σούπερ µπάλα live UEFA Champions League: ΑΠΟΕΛ-Βίσλα Κρακοβίας Σούπερ µπάλα live Μυστικό του Αρη Μποσαλέντη (Ε) Αέρινες σιωπές (Ε)

ANT1

(210 6886100)

07.00 11.00 12.00 13.00 13.30 14.30 14.40 15.40 15.50 16.50 17.00 18.00

Elatte Λίτσα.com (Ε) Αστρολόγος Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Play and win Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Play and win Το καφέ της Χαράς (Ε) Ειδήσεις Reaper The secret life of the American teenager 19.00 Εγκλήµατα (Ε) 20.00 Ειδήσεις 21.00 Ezel

ALTER

(210 5707000)

07.00 10.30 12.30 14.00 15.00 16.00 17.30 17.45 18.45 21.15 21.45 22.00 23.00 00.30 01.30 01.45

Στο ρυθµό της ηµέρας Εδώ και τώρα Summer live Κορίτσια ο Μάρκουλης (Ε) Μέχρι τρεις... είναι δεσµός (Ε) Οσο υπάρχουν άνθρωποι (Ε) Ειδήσεις That’s life summer Ειδήσεις Υδρόγειος Auto Alter Heroes Η λίµνη των στεναγµών (Ε) Mad men Auto Alter Ξένη ταινία: «Επιθεωρητής Βαλάντερ: Η εξαφάνιση» Σουηδική θρίλερ (2005) 03.45 Υδρόγειος (Ε)

23.00 Eli Stone 24.00 Criminal minds 01.00 Ειδήσεις

STAR 06.25 12.00 13.00 13.45 15.45 16.45 17.45 17.50 18.50 19.45 21.00

(211 1891000)

Παιδικό πρόγραµµα Ζίνα Ειδήσεις Οι µάγισσες Ο πρίγκιπας του Bel Air Two and a half men Ειδήσεις Ντετέκτιβ Μονκ Ιατρικές υποθέσεις Ειδήσεις Οµάδα NCIS

BOYΛΗ

(210 3707874)

17.00 Ειδήσεις 17.30 Μαγικός φανός 18.00 Ολοµέλεια της Βουλής 22.00 Ειδήσεις 22.10 Παλέτες που έγραψαν ιστορία: Ουτσελλό, Λεονάρντο ντα Βίντσι 23.10 Φρόιντ 00.10 Ειδήσεις

NOVACINEMA 1

22.00 Ξένη ταινία: «Αγγελικά µάτια» Αµερικανικό δράµα (2001) 00.15 Νόµος και τάξη: Αστυνοµικές ιστορίες 01.15 Terminator: Τα χρονικά της Σάρα Κόνορ 02.15 Ξένη ταινία: «Το τελευταίο γράµµα» Αµερικανικό θρίλερ (2004)

23.00 Σφηνάκια (Ε) 00.30 Αληθινοί έρωτες (Ε) 01.30 The big game

MEGA 06.00 07.00 10.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 17.10

το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα, αν και δυστυχώς ορισμένες από αυτές προβάλλονται σε ώρες… απαγορευτικές για όσους εργάζονται νωρίς το επόμενο πρωί. Σε όσους, λοιπόν, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την «Οικογένεια Ανταμς» που προβάλλεται στις 03.45 στο Star, πρτείνουμε την ταινία φαντασίας του Μ. Ν. Σάμαλαν «Αφθαρτος» (ΝΕΤ, 00.30) με τον Μπρους Γουίλις. ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ

(210 6602000)

06.45 Fatal secrets 08.15 Μην κοιτάξεις πίσω 10.05 Η Νάνι Μακφί και ο µεγάλος σαµατάς 11.55 Films & Stars 12.25 Step up 3: Η νέα διάσταση 14.15 A dog year 15.40 Ο κανένας 18.10 Οδηγός επιβίωσης µετά το κολέγιο 19.45 Στα παρασκήνια του Χόλιγουντ 20.20 Γείτονες µέχρι θανάτου 22.00 Οι µεγάλοι 23.50 Ο ψευταράς 01.35 R.L. Stine presents: The haunting hours

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

11.00 Η αγορά σήµερα 14.00 Καληµέρα (Ε) 15.00 Η αγορά σήµερα 18.15 Anevaseto (E) 19.00 Ειδήσεις 19.50 Just for laughs 21.00 Huge moves 22.00 Ris crime evidence 23.00 Cold blood 24.00 Η αγορά σήµερα

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

05.45 Στην άκρη του νήµατος 07.40 Νεανικά συνθήµατα 09.40 Κινηµατογραφικά νέα 10.40 (500) µέρες µε τη Σάµερ 12.20 Το καλοκαίρι της νιότης 13.55 Valentine’s day 16.05 Κινηµατογραφικά νέα 16.35 Toy story 3 18.20 Επικηρύσσοντας την πρώην 20.15 Εξι µέρες, επτά νύχτες 22.00 Ο θάνατος που ονειρεύτηκα 23.40 Οκτώ χιλιοστά 01.45 Αδωξοι µπάσταρδη

TV 100

(2310 265828)

07.00 Αγρια ίχνη στην Αφρική 07.30 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη 08.00 Κινούµενα σχέδια 08.30 Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών 09.00 Πάρε θέση 12.00 Εξερευνητές του κόσµου 12.30 Θαλάσσια διαβίωση 13.00 Making off movies 14.00 Ειδήσεις 14.15 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης 14.30 Τα εν δήµω 16.00 Ενα βιβλίο ένα ταξίδι 17.00 Για τα πιάτα σου µόνο 17.30 Ελληνική ταινία 19.00 Ειδήσεις 19.30 Ιδιαιτέρως.... ιδιαίτερα 20.30 Πάρε θέση 23.30 Ειδήσεις 24.00 Θέλω στα µπουζούκια 01.00 Χρηστικές πληροφορίες

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8.00 - 11.00 : Νίκος Τερζόγλου 11.00 - 13.00 : Τάσος Μητακίδης 13.00 - 15.00 : Σοφία Μυλωνά 15.00 - 17.00 : ∆ηµήτρης Ιατρού 17.00 - 20.00 : Θωµάς Αρβανίτης 20.00 – 22.00: Σοφία Κωνσταντοπούλου 22.00 - 08.00 : Αληθινή Μουσική


37 Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

σινεµά και θέατρο θέατρα

Σκηνοθεσία: Ελιοτ Λέστερ Παίζουν: Τζέισον Στέιθαµ, Πάντι Κονσιντάιν, Εϊνταν Γκίλεν

Ενας σκληροτράχηλος αστυνοµικός αναλαµβάνει να συλλάβει ένα σίριαλ κίλερ που σκοτώνει αστυνοµικούς...

Blitz

VILLAGE CΙΝΕΜΑS STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ STER CINEMAS CITY GATE

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» - Μερκούρεια (τηλ. 23133 / 313.125-7) «Ανθρώπινη φωνή» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, με την Κερασία Σαμαρά, σήμερα. «Το μελτεμάκι» του Π. Χορν, από το Θεσσαλικό Θέατρο, με τους Π. Καρακωνσταντόγλου, Ν. Βλαβιανού κ.ά., αύριο. «Εκείνος κι εκείνος» του Κ. Μουρσελά από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, με τους Τ. Χαλκιά και Π. Σκουρολιάκο, 25 Αυγούστου. «Τα μάγια της πεταλούδας» του Φ. Γκ. Λόρκα από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, 26 Αυγούστου. «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Θεατρικό Εργαστήρι Νεάπολης «Θέσπις», σε διασκευή – στίχους – σκηνοθεσία Ν. Κιουρτσίδη, 27 Αυγούστου. Θέατρο Δάσους (Σέιχ Σου, τηλ. 2310/ 245.307) «Τα κορίτσια με τα μαύρα» με τους Χ. Ρώπα, Ε. Καστάνη, Ρ. Χαραλαμπίδη, Σ. Καλυβάτση κ.ά., σήμερα, «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, 25 Αυγούστου. Μονή Λαζαριστών (Κολο-

κοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 589.200) Τριήμερο Φεστιβάλ Χορού: «Κι όμως κινείται – Il paraiso» σήμερα, «Χωρίς», «Dark and shadows» από τη «Δρώσα Μάζα» και «In between the meeting point» από τη «Vis motrix», αύριο, «Time» από την «Kukuland», «Υδράργυρος» από τη «Ρήξη Οκλαδόν» και το καλλιτεχνικό αίθριο σύρμα «0,2 (Θύλαξ)», 25 Αυγούστου. Φεστιβάλ Ολύμπου – αρχαίο θέατρο Δίου (τηλ. τις εργάσιμες μέρες έως τις 14.00, 23510/ 76.041) «Μικρά Διονύσια» από το ΚΘΒΕ, για τα 50χρονά του, σε σκηνοθεσία Γ. Ρήγα – Γ. Καραντινάκη, 27 Αυγούστου.

ΠΑΙ∆ΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Φεστιβάλ Ολύμπου – αρχαίο θέατρο Δίου (τηλ. τις εργάσιμες μέρες έως τις 14.00, 23510/ 76.041) «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Π. Δέλτα από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Τ. Τζαρμαγιά, αύριο.

κινηµατογράφοι ΘΕΡΙΝΟΙ ΑΛΕΞ (τηλ. 2310/265.884, 269.403): Η γυναίκα της ζωής µου (21.00 – 23.00)

ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310/828.642): Οι οµπρέλες του Χερβούργου (21.00 – 23.00)

ΑΥΡΑ (τηλ. 2310/454.525): Αφεντικά για σκότωµα (21.00 – 23.00)

ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310/292.304): Καζίνο Τζακ (20.45 - 23.00)

ΝΑΤΑΛΙ (τηλ. 2310/829.457): Ατακτη καθηγήτρια (21.00 – 23.00)

ΣΙΝΕ ΑΛΣΟΣ (τηλ. 2310/200.190): The way back ( 21.30)

ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 2310/346.720): Τα τελευταία 8 λεπτά (21.00 – 23.00)

ΣΙΝΕ ΠΑΡΑ∆ΕΙΣΟΣ (τηλ. 2310/631.700): Ο µαύρος γάτος του έρωτα (21.30 – 23.30)

ΣΙΝΕ ΘΕΡΜΑΪΣ (τηλ. 2310/463.423)

Εως 28 Αυγούστου : Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου 2 (21.30)

ΣΙΝΕ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (2310/665.961) Εως Πέµπτη 25 Αυγούστου: Sanctum (21.15 - 23.00).

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (Φιλ. Εταιρείας - ∆ηµ. Μαργαρίτη, τηλ. 2310 261727) Η πριγκίπισσα του Μον Πενσιέ (19.30 22.00)

VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου – µέρος δεύτερο (17.50 – 20.50 – 23.40) Α2. Ζωολογικός τύπος (18.30 – 20.40, Τρίτη: 18.40) Ποτέ δεν είσαι µόνη (22.50 – 00.50, Τρίτη καµία προβολή) Ατακτη καθηγήτρια (Τρίτη 21.20 – 23.20) Α3. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου – µέρος δεύτερο (19.00 – 21.40 – 00.20, Τετάρτη καµία προβολή) Αυτοκίνητα 2 – µεταγλωττισµένη (Τετάρτη 17.00) Αφεντικά για σκότωµα (Τετάρτη 19.10 – 21.30 – 23.30) Α4. Ατακτη καθηγήτρια (18.00 – 20.00 – 22.20 – 00.30, Τετάρτη καµία προβολή) Κόναν ο βάρβαρος 3D (Τετάρτη 17.00 – 19.20 – 21.40 – 00.20) Α5. Αυτοκίνητα 2 – µεταγλωττισµένη 3D

(17.40) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου – µέρος δεύτερο 3D (20.10) Μιναρέδες στη Νέα Υόρκη (22.40 – 00.50) Α6. Blitz (17.30 – 19.50 – 22.00 – 24.00) Α7. Ο πλανήτης των πιθήκων: Η εξέγερση (18.10 – 20.20 – 22.30 – 00.40) Α8. Αυτοκίνητα 2 – µεταγλωττισµένη (17.00, Τετάρτη καµία προβολή) Αφεντικά για σκότωµα (19.20 – 21.30 – 23.30, Τετάρτη καµία προβολή) Ατακτη καθηγήτρια (Τετάρτη 18.00 – 20.00 – 22.20 – 00.30) Α9. Κλειστή Α10. Κλειστή Α11. Ατακτη καθηγήτρια (21.10 – 23.20, Τρίτη καµία προβολή)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Κόναν ο βάρβαρος 3D (Τετάρτη 19.30 – 22.00) Α2. Κλειστή Α3. Κόναν ο βάρβαρος (Τετάρτη 18.00 – 20.30 – 23.00) Α4. Κλειστή Α5. Κλειστή Α6. Κλειστή Α7. Κλειστή Α8. Κλειστή

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο Νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000):

Α1. Μιναρέδες στη Νέα Υόρκη (19.50 – 22.00) Α2. Blitz (18.00 – 20.50 – 23.15) Α3. Ατακτη καθηγήτρια (19.00 – 21.00 – 23.00) Α4. Αυτοκίνητα 2 – µεταγλωττισµένη (19.15) Ο πλανήτης των πιθήκων: Η εξέγερση (21.15 – 23.30) Α5. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου – µέρος δεύτερο (19.30 – 22.30) A6. Κλειστή Α7. Κλειστή Α8. Κλειστή Α9. Κλειστή Α10. Blitz (19.40 – 22.00) Α11. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου – µέρος δεύτερο 3D (18.30 – 21.30)

STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Blitz (19.30 – 22.30) Α2. Ατακτη καθηγήτρια (19.00 – 21.10 – 23.20) Α3. Ο πλανήτης των πιθήκων: Η εξέγερση (19.20 – 21.30 – 23.30) Α4. Κλειστή Α5. Κλειστή Α6. Αυτοκίνητα 2 – µεταγλωττισµένη (18.00) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου – µέρος δεύτερο (20.00 – 23.00) Α7. Μιναρέδες στη Νέα Υόρκη (19.10 – 22.00) Α8 θερινή. Blitz (21.00)


ΧΡΗΣΙΜΑ

38

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ Μ 1155 ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 877777 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO 501 ΙΞΗ ΠΑΙΔ -3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10 2 & 2310 511972 50 ΔΕΗ: 928243 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Θέστε τα όρια στους άλλους, αλλά και σε ένα χαοτικό κομμάτι του εαυτού σας που σας αποδιοργανώνει.

Μην αφήνετε την ένταση να σας κυριεύσει. Δείτε τα γεγονότα ψύχραιμα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Οργανωθείτε περισσότερο και αλλάξτε κάποιες συνήθειες που σας πηγαίνουν πίσω σε όλους τους τομείς.

(23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να αφήσετε στην άκρη το άγχος για τα επαγγελματικά και οικονομικά σας ζητήματα.

ΤΟΞΟΤΗΣ ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Οι συναισθηματικές και επαγγελματικές εντάσεις της τελευταίας περιόδου σας έχουν κουράσει. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε.

(23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

Οι εντάσεις και οι αναστατώσεις δε θα απουσιάσουν σήμερα από τον προσωπικό και οικογενειακό σας χώρο.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Σήμερα μείνετε ήρεμοι και αντιμετωπίστε με στωικότητα τις προκλήσεις των άλλων.

ΛΕΩΝ

Σήμερα μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και μπερδέματα, στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε σχέση.

(23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Νιώθετε ότι πιέζεστε από τον σύντροφο και τους φίλους σας και αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε περίεργα ξεσπάσματα.

Σταθεροποιήστε όλα αυτά που έχετε πετύχει μέχρι στιγμής και μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις.

(20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Πολλές σχέσεις αλλάζουν πορεία αλλάζοντας και εσάς, με στόχο να βρείτε αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας.

2

3

4

5

6

7

8

ε στα π

9 10 11 12 13 14 15 16

2 3 5 6 7 8 9 OPIZONTIA 1. O¯ËÌ·... ̈ÚÔ‡ – M ·¤Ú· ÁÂÌ›˙Ô˘Ó – 2. K·È ÙÔ ¤Ì„˘¯Ô ·Ó·Ê¤ÚÂÙ·È – NfiÛÙÈÌÔ ı·Ï·ÛÛÈÓfi – EÈÊÒÓËÌ· ·Ô‰ÔÎÈÌ·Û›·˜ – 3. K·È Ë „˘¯ÔÏÔÁÈ΋ ·ÛÎÂ›Ù·È – AÔÎ·Ï˘ÙÈ΋... ÊÔ‡ÛÙ· – AÚ·ÎÙÈÎfi ÙËÓfi – 4. ™˘Ó¯fiÌÂÓ· ÁÚ¿ÌÌ·Ù· – HÏÂÎÙÚÈο ÊÔÚÙÈṲ̂ÓÔ ¿ÙÔÌÔ – O ¤Úˆ-

14944

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Χρ. Σμύρνης 7 - όπισθεν θεάτρου Σταυρούπολης, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφία, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, Γρ. Παλαμά 21 με Παύλου Μελά 30 - Πλατεία Ναυαρίνου, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Μακεδονίας 117 - 25ης Μαρτίου, Α. Παπαναστασίου 166 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Φιλιππουπόλεως 13 - Αμπελόκηποι, Α. Παπανδρέου 49 - Νεάπολη, Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6, Ιμέρας 5 - πεζόδρομος - Καλαμαριά, Θ. Βασιλειάδη 35 με Λαμπράκη 190 - Α. Τούμπα, Εδ. Ροστάν 34 - Καλλιδοπούλου, Αιγαίου 55 - Καλαμαριά, Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη, Σκρα - 28ης Οκτωβρίου 9 (δίπλα στο Β’ ΚΑΠΗ) Κορδελιό, Εγνατία 45 - Ιωνος Δραγούμη. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Γρ. Παλαμά 21 με Παύλου Μελά 30 - πλατεία Ναυαρίνου, Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Φιλιππουπόλεως 13 - Αμπελόκηποι, Εδ. Ροστάν 34 - Καλλιδοπούλου, Μακρυγιάννη 59 - Φειδίου - 18 - Α. Ηλιούπολη, Εγνατία 45.

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8 π.μ. έως τις 8 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313-307000): για περιστατικά παιδοψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310-493400): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, οδοντιατρικά. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» (τηλ. 2313-323000, 2313-323403): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ουρολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, οφθαλμολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, ψυχιατρικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά παιδιατρικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες):

¯ıÚ· – 8. N·˘ÙÈÎfi ÚfiÛÙ·ÁÌ· – MÂÁ¿Ï· ËÚˆÈο ÔÈ‹Ì·Ù· – 9. AıfiÚ˘‚Ë... Ì·ÙÈ¿ – E͢ËÚÂÙ› ı·Ï·ÌËÁÔ‡˜ – 10. ¶Ô˘Ï› Ì Ôχ¯ÚˆÌÔ Ê٤ڈ̷ – MÔÚÊ‹ ÂÙ·ÈÚÈÒÓ (·Ú¯Èο) – 11. AÓ¿ÎÏËÛË – 12. ... ÓÙ B¤Áη: IÛ·Ófi˜ ı·ÙÚÈÎfi˜ Û˘ÁÁڷʤ·˜ – E›‰Ô˜ ÚÔÊ‹Ì·ÙÔ˜ – 13. O˘‰¤ÙÂÚÔ ·Ó·ÊÔÚÈ΋˜ ·ÓÙˆÓ˘Ì›·˜ (ÏËı.) – B˘˙·ÓÙÈÓ‹ ÓfiÙ· – ¶ÔÏÏ·Ïfi... ÁÂÏ¿ – 14. AÁÁÏÔ˜... ¢ÁÂÓ‹˜ – OÚΈÙÈÎfi ÌfiÚÈÔ – 15. OÙÈο... ·ÚÈÛÙ‡ÂÈ – ¢ÂÍÈÔÙ¤¯Ó˘ Û’ ·˘Ù‹Ó Ô AÓÙÚ¤˜ ™ÂÁÎfi‚È· – 16. Y¿Ú¯ÂÈ Î·È Ù¤ÙÔÈÔ˜ ÈÏfiÙÔ˜.

KA£ETA 1. KÈ ¤ÙÛÈ Ù· ˙¿ÚÈ· – M˘ıÈ΋ ÙÚÔÊfi˜ ÙÔ˘ ¢ÈÔÓ‡ÛÔ˘ – 2. AÏ¿‰ˆÙÔ˜ – 3. ... KÔ‡ÚÙË: ÙÚ·ÁÔ˘‰›ÛÙÚÈ· – ¢ÔÎÈÌ·Û›· – 4. ™‡ÓÙÔÌÔ ÔÎ¤È – IÚÏ·Ó‰È΋ ÔÚÁ¿ÓˆÛË Ô˘ ÙÂÚÌ¿ÙÈÛ ÙËÓ ¤ÓÔÏË ‰Ú¿ÛË Ù˘ ÙÔ 2005 – °ÂÚÌ·Ófi˜ Ê˘ÛÈÎfi˜ – 5. M¤ÚË ÂÁ΢ÎÏÔ·›‰ÂÈ·˜ – TÚÔÈ΋ ̇Á·... ·Ó ‰ÈÏ·ÛÈ·ÛÙ› – 6. E˙ËÛ·Ó ·ÏÈ¿ ÛÙË N. AÌÂÚÈ΋ – 7. •¤ÓÔ ·Ó‰ÚÈÎfi fiÓÔÌ· – H ¤-

4

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

˙ÔÓÙ· – NËÎÙÈÎfi ÙËÓfi – ¢ÂÓ ¤¯ÂÈ ÁÔËÙ›· ·˘Ùfi – 9. M¤¯ÚÈ – A·ÚÙ›˙Ô˘Ó Û˘ÏÏfiÁÔ˘˜ – E›Ó·È ÙÔ ‹ÏÈÔ Î·È ÙÔ ¿˙ˆÙÔ – MfiÚÈÔ ÚÔÙÚÔ‹˜.

1

14944

(22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

τουριστικό, πολιτιστικό Â Ú · περιοδικό  Â Ú ›  Ù αποδράσεις! Ù ·πολλαπλές Ûγια

το σταυρόλεξο 1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ù·˜ – IÙ·Ïfi˜ ÛËÌÂÈÔÏfiÁÔ˜ Î·È ÏÔÁÔÙ¤¯Ó˘ – 5. T· Û¯ÂÙÈο Ì ÂÈÛÙ‹ÌÔÓ˜ – M ÙÔ Î¿Ùˆ... ·Ó·ÛÙ·ÙÒÓÂÈ – ¶ÚfiÛıÂÙË ·ÌÔÈ‚‹ – 6. Eȉ‹ÛÂȘ – A‰È·›ÚÂÙ· – MÂÏÏÔÓÙÈÎfi ÌfiÚÈÔ – 7. ... K·Ï¤: Ë AÎÚÔÓ·˘Ï›· – ™Î·ÙÈÎfi ÂÚÁ·ÏÂ›Ô – K·Ù¿ÏËÍË ·Ó‰ÚÈÎÒÓ ÔÓÔÌ¿ÙˆÓ – TÔ Ù¤ÏÔ˜ ÙÔ˘... ÛηÎÈÛÙ‹ – 8. ™ËÌÂ›Ô ÙÔ˘ ÔÚ›-

ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «θΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15:00-22:00, ορθοπεδικά περιστατικά: 08:00-22:00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08:00-08:00 Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Ηρακλείας στην πλατεία Ελευθερίας. ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Παπαδάκη και Πανσελήνου. ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Μικράς Ασίας. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Αρκαδίου - Ζαλόγγου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ: Μ. Αλεξάνδρου - Παπάγου Αριστοτέλους. ΠΥΛΑΙΑΣ: Τσέλιου. Ν. ΚΡΗΝΗ: Λυκούδη (Αγ. Γεώργιος - Εργατικές Κατοικίες). ΕΥΟΣΜΟΣ: Πλάτωνος κοντά στο Δημαρχείο. 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Ορμυλίας - Κίμ. Βόγα. ΚΟΥΦΑΛΙΑ-ΛΑΓΚΑΔΑΣ-ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ : Κάθε Δευτέρα στις 17.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ταξιάρχης». ΣΚΟΠΕΛΟΣ – ΣΚΙΑΘΟΣ – ΒΟΛΟΣ: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 11.30 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Αλκυόνη». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ με το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΜΥΤΙΛΗΝΗ»: Κάθε Σάββατο Στις 01.30. Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593147, 531504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα IC : 05:11

1

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

2

3

4

5

6

7

1

A P K O Y ¢ A

2

°

3

I O ™

I O I

4 O 5 6 7

™ A

9

07:04 10:04, 12:04, 15:04, 18:04. Λοιπές αμαξοστοιχίες ΤΠ: 23:00. Λάρισα ΠΡΟΑ : 05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 16:17, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47, 23:00. Αλεξάνδρεια – Βέροια Εδεσσα ΑΠ: 04:32, 05:52, 07:20, 08:50, 10:56, 12:21, 13:57, 15:25, 16:55, 18:25, 22:05. Θεσσαλονίκη Πλατύ ΠΡΟΑ :05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47 . Σέρρες - Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη - Δίκαια: ΑΠ 07:11, IC 16:10. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430-475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-437-402-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416-436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433.

9 10 11 12 13 14 15 16

N T P A B A § A

E ™ M O I P §

N A °

A K E º

I

Y N

A

E O K

I N

A T O N O I

8 N O

8

O Y

I

A

B E P E ™ I

A

° K

P O N T O ¶ H N

K A A N

I I

O § O ™

I O

I T

º O

A ™ M O ™

A

K Y P § A ° O ™

A ™ Y ™ ™ ø P E Y T O ™

A ™ O

ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409-403-407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

Ò

πτήσεις

OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 TURKISH AIRLINES: τηλ. 00902124440849 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/233188


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΙΜΠΙΡΙΔΟΥ ετών 86 κηδεύουμε σήμερα, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων Συκεών. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Μαρία, Νίκη, Ιωάννης – Ειρήνη. Τα εγγόνια: Ευσεβία – Πρόδρομος, Ευγενία, Αναστάσιος, Αναστάσιο – Παρασκευή, Ευγενία – Γεώργιος, Βασιλική – Μιχαήλ. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η ταφή και η δεξίωση θα γίνουν στα κοιμητήρια Ευόσμου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος».

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΛΥΜΠΑΡΗ ετών 57 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη Νέας Κρήνης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Σωτήριος. Τα παιδιά: Αργυρούλα – Απόστολος, Ιωάννης. Τα αδέλφια: Κατίνα – Γεώργιος, Δήμητρα. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ ετών 83 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ξηροκρήνης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Αλέξανδρος – Μαρία. Τα εγγόνια: Δημήτρης, Στέργιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Μπατζής».

«Α ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ 2310-273 414, 2310-273 352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ 2310831 064, 2310-831 065 Κινητά:6972-495 431, 6944-860 760

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΡΑΦΑΗΛ» ΟΧΙ 27 (µε γωνία Κωστή Παλαµά 33) Τηλ : 2310-797 107 Κιν 6948-078 024 6938-323 120 Σεβασµό - Αξιοπιστία - Συνέπεια Τιµές Προσιτές

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΜΟΤΖΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ∆ιανυκτερεύει Εµµ Παπά 2, Νέα Μηχανιώνα, τηλ 23920-33284, 6989-593345

Α ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ ∆ηµητρίου 172, τηλ 2310-205 429, β) Αλ Παπαναστασίου 137, τηλ 2310-304 314, γ) Ν Ρύσιο, τηλ 23920-70 023 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ : 2310-622 642, Κιν : 6944 420 058

Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά ΕΛΕΝΗ (ΑΝΤΑΒΑΛΟΥ) ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ετών 87 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Φεβρωνία, Χαράλαμπος – Χρυσούλα. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Μπατζής». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ ετών 80 Συνταξιούχο ΟΣΕ κηδεύσαμε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Θωμαή. Τα παιδιά: Σωτήρης – Σωτηρία. Τα εγγόνια: Δημήτριος, Θωμαή. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή και γιαγιά ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ετών 54 κηδεύσαμε την Κυριακή 21 Αυγούστου, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Νέας Ζωής. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Μαρία – Ιγόρ, Κυριακή – Αθανάσιος, Ελλάδα – Νικόλαος. Τα αδέλφια: Σωκράτης – Μαρία, Ζουράπι – Λιάνα, Αλέξης – Μαρίνα, Νίνα – Θόδωρος. Τα εγγόνια: Ηνέσα, Βερονίκη, Χριστίνα, Δημήτρης. Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΕΖΑΝΙΔΟΥ ετών 66 κηδεύσαμε την Κυριακή 21 Αυγούστου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου Χαρίσειου Γηροκομείου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΑΝΤΖΟΥΚΗ ετών 68 κηδεύσαμε το Σάββατο 20 Αυγούστου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πενταλόφου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΤΣΕΠΑ» Τηλ : 2310-555 106 fax 2310-555 107 κιν 6946-81 71 71 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ : 2310-843 648,845 230 fax 2310-826 373

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

1 Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ : 2310-639509 2 Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν (Σάκης): 6944-389902

ΜΝΗΜOΣΥΝO Τελούμε την Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και γιαγιάς ΕΛΕΝΗΣ ΒΕΓΓΟΥ - ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ Ο σύζυγος: Θεόδωρος. Τα παιδιά: Εύη, Αρης – Θεανώ. Τα αδέλφια: Στέφανος – Τζένη, Νότης – Κατερίνα. Τα εγγόνια: Ελένη – Πασχαλίνα. Η δεξίωση στην αίθουσα Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Θεσσαλονίκης (Στεφάνου Τάττη).

ΠΕΝΘΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ

Τον αγαπημένο μας θείο ΓΑΡΟΦΑΛΟ ΓΑΡΟΦΑΛΟ ετών 87 Συνταξιούχο δάσκαλο κηδεύσαμε την Κυριακή 21 Αυγούστου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

Την αγαπημένη μας ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΟΥΪΖΟΥ ετών 78 κηδεύσαμε την Κυριακή 21 Αυγούστου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Τάσος – Τασούλα, Μαρία – Νίκος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Μαρία – Στέλιος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο, αδελφό, παππού και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ετών 72 κηδεύσαμε την Κυριακή 21 Αυγούστου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αγγέλα (Λέλα). Τα παιδιά: Παναγιώτης – Αννα, Αθηνά – Κωνσταντίνος, Εμμανουήλ – Στέλλα, Σοφία – Αναστάσιος. Η μητέρα: Σοφία. Τα αδέλφια: Χαράλαμπος – Πόπη. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ετών 73 κηδεύσαμε το Σάββατο 20 Αυγούστου, 12 μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Απόστολος, Αθανάσιος. Τα αδέλφια: Ειρήνη – Κωνσταντίνος, Αναστασία – Βάιος, Βασιλική. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό και θείο

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ετών 77 κηδεύσαμε την Κυριακή 21 Αυγούστου, από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ανατολικού. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Ιάκωβος. Τα παιδιά:

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ : 2310-22 62 52 Κιν 6932-728 760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β Όλγας 47 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ 2310-830 924 www daraviga gr

Τον αγαπημένο μας γιο, αδελφό, αρραβωνιαστικό και θείο ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ ετών 29 Πολιτικό μηχανικό κηδεύσαμε το Σάββατο 20 Αυγούστου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Οι γονείς: Αντώνης – Σταυρούλα. Τα αδέλφια: Νίκος – Αγγέλα. Η αρραβωνιαστικιά: Κατερίνα. Ο ανιψιός. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΑΡΑ ετών 75 κηδεύσαμε την Κυριακή 21 Αυγούστου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Βικτωρία. Τα παιδιά: Ηλίας – Αννα, Φώτης – Σοφία, Αριστοτέλης – Βασιλική. Τα αδέλφια: Αντώνιος – Αικατερίνη, Ευάγγελος – Ελένη. Τα εγγόνια: Αθανάσιος, Βασίλειος, Σοφία, Βικτωρία, Πασχάλης, Αγγελική. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

ΠΕΝΘΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ

Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ ετών 83 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, 6.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά. Η εγγονή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ετών 66 κηδεύσαμε το Σάββατο 20 Αυγούστου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αναστασία. Τα παιδιά: Μαρία – Βασίλης, Λάζαρος – Ρεγγίνα. Τα αδέλφια. Οι εγγονές. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Σοφία – Ανδρέας, Χριστίνα – Κώστας. Τα εγγόνια: Γεώργιος – Ράνια, Ειρήνη, Κυριακή, Βασίλης. Ο δισεγγονός: Ανδρέας. Οι συγγενείς.

ματία-Χριστίνα – Νικόλαος, Χρήστος. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ετών 82 κηδεύσαμε την Κυριακή 21 Αυγούστου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Θεοδώρα – Ηλίας. Τα αδέλφια: Δημήτριος – Μάρω, Δέσποινα. Τα εγγόνια: Στα-

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΪΜΑΣΙΔΟΥ ετών 85 κηδεύσαμε την Κυριακή 21 Αυγούστου, 1 μ.μ., από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ειρήνη – Κωνσταντίνος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Ιωάννης, Ευάγγελος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ» Αγ ∆ηµητρίου 157 Τηλ : 2310-204615, 2310-205404

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ : 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ : 6977-597464 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ : 2310-860088, 860077

www baboulas com

∆ΑΛΟΓΛΟΥ

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ» ∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ : 2310-869 235, 2310-869 236

ΠΕΝΘΟΣ

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ Ο «Αγγελιοφόρος» ζητεί συγγνώμη για την ψυχική οδύνη που προκάλεσε στους οικείους και συγγενείς της εκλιπούσης ΕΛΕΝΗΣ ΒΕΓΓΟΥ – ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ, λόγω λανθασμένης δημοσίευσης της ημερομηνίας τέλεσης του τεσσαρακονθήμερου μνημοσύνου της. Στο φύλλο του Σαββάτου 20 Αυγούστου δημοσιεύτηκε ότι το μνημόσυνο γίνεται την Κυριακή 21 Αυγούστου, ενώ το ακριβές είναι ότι το μνημόσυνο τελείται την ερχόμενη Κυριακή 28 Αυγούστου στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

39

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

Ολυµπιάδος 104, Τηλ 2310-218.777, 6937-301.938 Aποτεφρώσεις από 1.900 ευρώ και παράδοση τέφρας εντός 24ώρου

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Βασ Ολγας 149 (μετά τη στάση Γεωργίου) Τηλ 2310-866 380 - 6948-957 847

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Διευκολύνσεις πληρωμών

• Βασ Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ 2310-869 250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www baboulas gr email: Info@baboulas gr


Maφία και στο λουκουµά;

Λιτά και... αποτελεσµατικά Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι διαβάζουν «Αγγελιοφόρο». Δεν είναι λίγες οι φορές -φέτος και στο παρελθόν- που έχουµε αναφερθεί στην ανάγκη η εκάστοτε πρωθυπουργική παρουσία στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι λιτή και ουσιαστική. Να µην υποτιµά τους Θεσσαλονικείς, µε τον αρχηγό της κυβέρνησης να υπόσχεται λαγούς µε πετραχήλια (κάτι που φέτος σε εποχές µεσοπρόθεσµου ευτυχώς δεν µπορεί να συµβεί), να µην τους διώχνει από την πόλη τους, που γίνεται το τριήµερο αποπνικτική, και να περιορίσει το µέγεθος της παρουσίας της κρατικής µηχανής στην πόλη. Οσοι αξιωµατούχοι έχουν σχέση µε την οικονοµία και την ανάπτυξη είναι καλοδεχούµενοι, όσοι ασχολούνται µε τους άλλους τοµείς της κυβερνητικής πολιτικής, ας κάτσουν στην Αθήνα. Η λιτή και ουσιαστική παρουσία του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ αναζητείται λοιTOY NIKOY OIKONOMOY πόν. Και αυτό noikonomou@ekdotiki.gr είναι καλό. Γιατί µπορεί έτσι να ξεφύγουµε από ένα τριήµερο ανούσιο διοργανωτικό πανηγύρι. Θυµίζω γι' αυτούς που ξεχνούν τι γινόταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και την πρώτη πενταετία του 2000: ο πρωθυπουργός ερχόταν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το απόγευµα, στο αεροδρόµιο τον υποδέχονταν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, όπου ο καθένας συνήθως έλεγε το µακρύ και το κοντό του, στη συνέχεια όλος αυτός ο συρφετός κατευθυνόταν στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ για να ακούσουν τα... µαγικά που θα κάνει η κυβέρνηση για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Οσο για το βράδυ, υπήρχε το «λαϊκό τσιµπούσι» που στηνόταν στο Κυβερνείο, στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ και στον αύλειο χώρο του Γ’ Σώµατος Σταυρού. Τσάµπα φαγητό για περίπου 5.000 περίεργους... Το Σάββατο γινόταν η περιβόητη σύσκεψη των φορέων της πόλης, όπου κάθε χρονιά ακούγονταν τα ίδια πράγµατα και το βράδυ το δείπνο µε την κεντρική οµιλία του πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Με πιο εκλεπτυσµένο τζάµπα φαγητό, για περίπου 1.500 κουστουµαρισµένους... Αυτό που δε µου άρεσε στην επιλογή του «λιτού και αποτελεσµατικού» προγράµµατος που ετοιµάζει η κυβέρνηση είναι ο τρόπος που γνωστοποιήθηκε. Με µια διαρροή. Αντί µε µια επιθετική και καθαρή εξήγηση του γιατί γίνονται όλα αυτά. Δεν πειράζει, όµως. Ας το τολµήσουν. Γιατί στην ουσία βρίσκεται το σηµαντικό...

Φωτογραφία ∆.Ο.

∆εν ξεφαντώνουν όλοι στην Γκούτσα

Τι συµβαίνει όταν η Γκούτσα, ένα χωριό 2.500 κατοίκων στη δυτική Σερβία, «πληµµυρίζει» επί οκτώ ηµέρες κάθε Αύγουστο από δεκάδες χιλιάδες εκστασιασµένους Σέρβους, και µη, που χορεύουν στους ρυθµούς των µπάντων µε τα χάλκινα; Ενα τρελό πανηγύρι, στο οποίο, όµως, δε συµµετέχουν όλοι. Η ηλικιωµένη κάτοικος του χωριού αποχωρεί από το χώρο του πανηγυριού γυρνώντας την πλάτη στους «εισβολείς».

Η πόλη γέµισε στο καναβάτσο

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Ναι, η πόλη γέμισε. Στο κέντρο, το να περάσεις μεσημέρι μια κεντρική διάβαση ξανάγινε πρόβλημα. Στα αστιΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H κά, ο κόσμος ξεχειλίζει, τουpetefris@otenet.gr λάχιστον για τρεις ώρες της ημέρας. Η βοή του πλήθους είναι διαφορετική και εκπέμπει από πιο δυνατά ηχεία. Οι ομοιότητες με το μήνα Ιούνιο, τελευταίο πριν από τις διακοπές, σταματούν εδώ. Ο κόσμος παραμένει παραζαλισμένος. Είναι ζήτημα ένας στους χίλιους να καταλαβαίνει τις μαγικές λέξεις «μεσοπρόθεσμο» «κούρεμα» και «Φινλανδία». Η Νέα Δημοκρατία όλο και περισσότερο δυσφορεί που ένα ρεύμα πολιτών την ακολουθεί και πασχίζει να κρατηθεί στο 30%, για την ώρα με τη ματαιόσπουδη αυστηρότητα των στελεχών της. Διότι το να βρίσκεις λάθη στις τακτικές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δα και μεγάλο κατόρθωμα -κατόρθωμα, όμως, και μάλιστα τεράστιο, είναι να πείσεις τον παραζαλισμένο πολίτη πως έχεις σχέδιο για διακυβέρνηση και όχι πολιτικής κατεδάφισης των αλλωνών. Δίπλα μου στον καφενέ ήρθαν και κάθισαν δυο νεαρά παιδιά, όπου, τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, δεν ξανάκουσα τέτοιο διάλογο μεταξύ τους για τάγματα ασφαλείας, καλοσυνάτες αστυνομίες του παρελθόντος, ακροδεξιές κριτικές δεξιών προσώπων. Προς στιγμήν νόμισα πως αναστήθηκαν διπλανοί μου που έλεγαν τα ίδια προχουντικώς, σε στέκια όπου ακολουθούσε τρελός πετροπόλεμος, Διαγώνιος, τέλη του 1966. Ο κόσμος ξανάγινε πολύς. Η πόλη γέμισε. Μερικοί πέρα-

σαν το πρωί της Δευτέρας ανηφορίζοντας από Χαλκιδική,νομίζοντας πως δε θα έχουν κίνηση. Ενας στους δυο πιστεύει ότι δεν έχει νόημα και δεν προβάλλεται η σημασία της Bόρειας Ελλάδας με την τελετή μιας πρωθυπουργικής διάλεξης για τα οικονομικά της χώρας. Σε δύο ανεξάρτητα στέκια το θέμα της συζήτησης αρκετών συνταξιούχων ήταν κοινό. Αν πτωχεύσουμε, πόσες δραχμές θα κοστολογήσουν το ευρώ; Δεν έχω τι να τους πω. Δεν ξέρω ποιον να πιστέψω. Δε μου πολυφαίνεται σόι η κατάσταση, αλλά, από την άλλη, δεν μπορώ με τόσην ευκολία να συνηγορήσω να μη «χαλάσει» ο κόσμος που ξέρουμε, επειδή στην ουσία δε χρωστάμε δεκάρα σε κανέναν και ό,τι μας λένε επί τους θέματος είναι τραπεζικό και ψεύτικο. Διότι όσο στερεύουν τα χρήματα, είναι φυσικό να τρίβεις τα κέρματα στην τσέπη, αλλά δε θα σου λείψει εξαιτίας των στερήσεων μήτε το χαμόγελο, μήτε οι φοβερές πλακες, μήτε το κυνήγι των λαχείων και των τυχερών, μήτε ο τζόγος, μήτε οι ελπίδες, άσχετα αν θα ματαιωθούν μόλις περάσει η προθεσμία του Λαϊκού και του Λόττο. Η πόλη γέμισε και αυτό είναι προφανές. Μόνο που λίγοι βλέπουν την αόρατη για πολλούς πορεία της πίστης πως όλα αυτά είναι προσωρινά και σε δυο τρία χρόνια στο άμεσο μέλλον θα ξαναϋπάρξει θέμα αυξήσεων και ΛΑΦΚΑ και μείωσης ΦΠΑ και μείωσης φόρων. Αυτή η πίστη ότι κάποια πράγματα θα αλλάξουν είναι η μόνη αντίληψη που φαίνεται να ελπίζει σε κάτι σε μια γεμάτη πόλη, τώρα που όλοι μιλάνε για τη θάλασσα που έχασαν και για τη θάλασσα των προβλημάτων που τους περιμένει.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 23/08/2011  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4394

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you