Page 1

1.400 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ «ΑτΚ» ΤΟ Cooking ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 1,30 ΕΥΡΩ

30% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕ∆ΙΟ

Μεροκάµατο 22 ευρώ στο ∆ηµόσιο! Οι 7 θυσίες των εργαζοµένων 1. Μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ 2. Οι νέοι βασικοί µισθοί στο ∆ηµόσιο θα έχουν αποτέλεσµα τη µείωση των εισοδηµάτων από 7% έως 55%! 3. Μείωση των κύριων συντάξεων από 20% ώς και 40% 4. Περικοπές κατά 30% στις επικουρικές συντάξεις 5. Μείωση του εφάπαξ των εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο κατά 15% και 20% 6. Εργασιακή εφεδρεία και στο βάθος απόλυση για πάνω από 30.000 υπαλλήλους 7. Αναστέλλονται για 4 χρόνια οι επεκτάσεις των κλαδικών συµβάσεων εργασίας σελ. 16 - 17

ΕΡΕΥΝΑ 18ΕΤΙΑΣ ΣΤΗ ∆ΑΝΙΑ

Μπουρλότο! Λίτρο και... ευρώ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 95 ΛΕΠΤΑ το λίτρο πωλείται στη Βόρεια Ελλάδα το πετρέλαιο θέρµανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε από χτες, µε µια εβδοµάδα καθυστέρηση, λόγω της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων. Από την προηγούµενη Παρασκευή, που επρόκειτο να αρχίσει να διατίθεται κανονικά, οι τιµές αυξήθηκαν περίπου 3 - 4 λεπτά! Την πρώτη ηµέρα βρίσκονται περίπου 30% υψηλότερα σε σχέση µε την ίδια περίοδο πέρσι, όταν είχε ξεκινήσει στα 67-73 λεπτά.

Ó Ξεσηκώνονται οι έμποροι, αφού πλέον υποχρεώνονται να αγοράζουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο κίνησης με τιμές κοντά στο 1,50 ευρώ το λίτρο! Ó Μεγάλη ζήτηση σε ηλεκτρικές συσκευές αλλά και εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως ξύλα και πέλετ Ó Φτηνότερο τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με το πετρέλαιο είναι το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, όπου περισσότερα από 150.000 νοικοκυριά έχουν συνδεθεί με το δίκτυο διανομής

σελ. 9

22 10

«Απενεργοποιούν» τα κινητά για τον καρκίνο

Ρωσική «απόβαση» υπό το βλέµµα της συζύγου Μεντβέντεφ στην Αλεξανδρούπολη

σελ. 14

Ρώσοι πεζοναύτες θα παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου στην ακριτική πόλη µαζί µε Ελληνες στρατιώτες, ενώ την παρέλαση ενδέχεται να παρακολουθήσει και η σύζυγος του Ρώσου προέδρου

«Αγώνας ζωής» για µια 46χρονη Ελληνίδα στο... Νεπάλ σελ. 11

Τον πρόδωσαν τα περίεργα πλούτη στη Χαλκιδική σελ. 12

σελ. 11

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

Η µπόχα από τα σκουπίδια µας έφτασε µέχρι την... Ευρώπη ∆ηµοσιεύµατα µεγάλων ξένων εφηµερίδων για τις ελληνικές πόλεις – χωµατερές • Ξεκίνησε από χτες το βράδυ η αποκοµιδή των απορριµµάτων

Ολα τα βλέµµατα αύριο στο Αρης-ΠΑΟΚ σελ. 10

Για την πρώτη νίκη οι «κίτρινοι», µε αέρα αλλά και απουσίες ο «∆ικέφαλος» σελ. 23


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 7.40 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 18.39 ΣΕΛΗΝΗ 25 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας

Αβερκίου επισκ. Ιεραπόλεως, Των εν Εφέσω επτά παίδων Ο όσιος Αβέρκιος έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. Υπήρξε επίσκοπος Ιεραπόλεως στη Φρυγία. Ο Θεός τού έδωσε το χάρισμα να κάνει πολλά θαύματα, όπως τη θεραπεία της κόρης του βασιλιά της Ρώμης από πονηρό δαιμόνιο. Επίσης, ο Αβέρκιος κήρυξε σε όλες τις πόλεις της Συρίας και Μεσοποταμίας. Γι’ αυτόν το λόγο ονομάστηκε ισαπόστολος. Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 72 ετών.

Τυχοδιωκτισµός διαχρονικά

Ενα οδοιπορικό της Χριστίνας Κοψίνη της «Καθημερινής» στα εργοστάσια - φαντάσματα της Θράκης, δημοσιευμένο στο περιοδικό «Κ» της 7.8.2011, γεμίζει θλίψη τον αναγνώστη για την κατάληξη μιας προσπάθειας («εθνική εκστρατεία» θα μπορούσε να ονομαστεί), που είχε ενταθεί από το 1976 με τον Καραμανλή και εξέφραζε τους όρους ενός από τους άξονες της εθνικής διακομματικής πολιτικής. Οι τραγικές εικόνες της εγκατάλειψης, της ερήμωσης και της κατάρρευσης από τις Βιομηχανικές Περιοχές της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, οι αριθμοί της εκτεταμένης ανεργίας και τα πειστήρια αποτυχίας του ειδικού επενδυτικού προγράμματος για την αναχαίτιση της διαρροής του ακριτικού πληθυσμού, τον δημιουργικό χειρισμό του «μειονοτικού» και την οικονομική θωράκιση των συνόρων (που στην ευρύτερη διάστασή του περιλάμβανε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), γίνονται πιο οδυνηρές εξαιτίας των διαπιστώσεων και επισημάνσεων της δημοσιογραφικής έρευνας για τον τρόπο που έγινε η «αξιοποίηση» των γενναίων επενδυτικών κινήτρων του νόμου 289/76. Γίνεται λόγος για την εμφάνιση όχι μόνον των σοβαρών επενδυτών αλλά και τυχοδιωκτών, που έσπευσαν να επωφεληθούν από τις παροχές του νόμου, αλλά και από την επικράτηση του πελατειακού πνεύματος στη διαχείρισή του, με αποτέλεσμα πριν από τα σημερινά «φαντάσματα» της ερήμωσης να υπάρξουν επενδύσεις - φαντάσματα. Δηλαδή, «επενδυτές» που έπαιρναν τα παχυλά δάνεια (έως 85% της δαπάνης!) και άνοιγαν «εργοστάσια» που «μέσα σε ένα χρόνο έκλεισαν», όπως καταγγέλλει ένας από τους πολλούς και μεσήλικες πια άνεργους της περιοχής. Ηταν ένα όραμα, πραγματικά, η γενικότερη ανάπτυξη και ευημερία της Θράκης, για την οποία η ανεύθυνη δημοσιογραφία κομματικά εμπαθών εποχών είχε πλάσει τον κακοδαίμονα μύθο του «Θρακιστάν». Η μη απόλυτη εκπλήρωσή του οφείλεται και στο ότι ο επενδυτικός τυχοδιωκτισμός έκανε κολλεγιά με τον κομματικό - πελατειακό τυχοδιωκτισμό του συστήματος.

Θεσ/νίκης – αεροδρομίου, τηλ. 2310/491 291). Tη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες υπογράφει ο Δημήτρης Παπάζογλου και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Ζαχαρίου.

Μουσική Οι Ολλανδοί «The Ex» δίνουν συναυλία απόψε, στις 21.00, στο «Club» του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 510.081). Το «Catch My Shoe» είναι το καινούργιο τους άλμπουμ, κομμάτια του οποίου και θα ερμηνεύσουν στο σημερινό live.

Θέατρο Πρεμιέρα κάνει σήμερα, στις 21.30, η παράσταση «Κατεπείγον: ετών 10» στο χώρο του «Contact Art Club» (Δάφνης 12, City Gate, τηλ. 2314/010.237). Η παράσταση, η οποία σκηνοθετείται από τη Σμαρώ Πλατιώτη, βασίζεται στο έργο του Ερικ Εμανουέλ Σμιτ.

«Εδώ» Ο Τάκης Ζαχαράτος παρουσιάζει τη σατιρική παράσταση «Εδώ», σε κείμενα Γιάννη Ξανθούλη σήμερα, στις 22.00 στο θέατρο «Βεργίνα» του Regency Casino (12ο χλμ.

«Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη ανεβαίνει σήμερα και αύριο, στις 21.00, στο θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5 και Θ. Σοφούλη, τηλ. 2310/ 423.925)

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

Για σήμερα, Σάββατο, προβλέπονται στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 βαθμιαία τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Κυριακή, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 8 18

ΦΛΩΡΙΝΑ 6 16

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7 18

ΚΟΖΑΝΗ 7 17

ΛΑΡΙΣΑ 11 21

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15 22

ΚΑΒΑΛΑ 8 18

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικά περιορισμένη ορατότητα και από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΘΗΝΑ 14 22

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 11 19

ΤΡΙΠΟΛΗ 8 18

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 17 20

Î 2

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 12 16

Ë 2

ΛΑΡΙΣΑ 9 18

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 14 20 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 12 20

ΚΑΒΑΛΑ 9 17

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10 18

ΚΟΖΑΝΗ 7 13

Ë 2

ΤΡΙΠΟΛΗ 8 19

Î 2

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 11 17

ΑΘΗΝΑ 14 20

Í 3

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 16 20

Í 3 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 14 21

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 14 21

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ......... 4-11 ΛΟΝΔΙΝΟ ... 11-15 ΡΩΜΗ ............11-20 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ..............................-3-9 ΟΣΛΟ ............. 6-13 ΠΑΡΙΣΙ .............6-14 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ...... 3-12 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .............................8-11 ΚΙΕΒΟ ................0-9 ΜΑΔΡΙΤΗ .... 11-22 ΜΟΝΑΧΟ ..........-5-9 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ....10-16

σαν σήμερα 1923

1959

1962

1991

Κίνηµα

Γ. Μπουζιάνης

Τζ. Κένεντι

Οικουµενικός Πατριάρχης

Φιλομοναρχικό στρατιωτικό κίνημα, υπό τους στρατηγούς Λεοναρδόπουλο και Γαργαλίδη, καταστέλλεται από τους Πλαστήρα και Πάγκαλο.

Πεθαίνει ο Ελληνας εξπρεσιονιστής ζωγράφος Γιώργος Μπουζιάνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι καταγγέλλει σε τηλεοπτικό μήνυμα ότι υπάρχουν βάσεις ρωσικών πυραύλων στην Κούβα και επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στο νησί, σε μια ζώνη 500 μιλίων («Κρίση των Πυραύλων»).

Νέος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εκλέγεται ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντόνης).


3

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Μαραθώνια διαπραγµάτευση – θρίλερ Μάχη της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες για την παραµονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη βιωσιµότητα του χρέους ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

Λύση που να διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη βιωσιμότητα του χρέους με ορίζοντα την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, περιέγραψε χτες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναλύοντας τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει στο μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να ολοκληρωθούν(;) σε δεύτερη, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη.

Σ

το πλαίσιο της προετοιµασίας της συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου πρόκειται να συναντήσει το απόγευµα τον πρόεδρο της Κοµισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία µε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βαν Ροµπέι. Νωρίτερα, ωστόσο, µέσω µηνύµατος στο διαδικτυακό χώρο του twitter ο πρωθυπουργός εξέφρασε σοβαρές αµφιβολίες για το αν θα καταλήξουµε αύριο σε αποφάσεις: «Ολοι βλέπουµε τη διάσταση που έχει πάρει το πρόβληµα στην Ευρώπη και, συνεπώς, κανένα πρόβληµα δε θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δε λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κρίση, που τείνει πια να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση. Αυτός είναι ο πήχης των όποιων µελλοντικών εξελίξεων και αποφάσεων για εµάς. Αποφάσεις που διεκδικούµε, πάνω στο ισχυρό κεκτηµένο του Ιουλίου, που ήταν αποτέλεσµα πολύµηνων διαπραγµατεύσεων, επίπονης προσπάθειας και θυσιών ενός ολόκληρου λαού. Και γι’ αυτό ακριβώς λέµε ότι αυτές οι θυσίες δεν πήγαν και δεν πάνε χαµένες».

Χαµηλό βαροµετρικό στο ΠΑΣΟΚ Η διαγραφή της Λούκας Κατσέλη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έγραψε τον επίλογο της διαδικασίας ψήφισης του πολυνοµοσχεδίου, ωστόσο δε θεωρείται αρκετή για να εκτονώσει συνολικά το εκρηκτικό κλίµα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος. Με αφετηρία τη δήλωση της Βάσως Παπανδρέου από το βήµα της Βουλής, περί ανάληψης «πολιτικών πρωτοβουλιών» αµέσως µετά τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ για το θέµα του ελληνικού χρέους, ορισµένοι βουλευτές καλούν πλέον ανοιχτά τον πρωθυπουργό να κινηθεί, είτε στην κατεύθυνση της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (οι Δηµήτρης Λιτζέρης και Νίκος Σαλαγιάννης µίλησαν σχετικά από το βήµα της Βουλής), είτε για να στηθούν πρόωρα οι κάλπες. Την ίδια στιγµή, 28 «νέοι», όπως αυτοαποκαλούνται, κυβερνητικοί βουλευτές σε επιστολή που απευθύνουν στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ζητούν το καινούργιο φορολογικό νοµοσχέδιο να αποκαθιστά τις αδικίες που έγιναν σε βάρος των οικονοµικά ασθενέστερων, καθώς και µία «εθνική συµφωνία», στη βάση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση: «Η άµεση αναζήτηση µιας πολιτικής πρωτοβουλίας κατάθεσης προς τον ελληνικό λαό ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση βαρύνει κύρια το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας», σηµειώνουν µεταξύ άλλων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πολλαπλασιάζονται, ωστόσο, και οι φωνές που θεωρούν ότι, ακόµη κι αν οι εκλογές δεν είναι αυτή τη στιγµή η ενδεδειγµένη λύση, µία πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θα µπορούσε να είναι η διέξοδος στην αδιέξοδη κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί. Το αµέσως επόµενο «τεστ αντοχής» της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πάντως, θα είναι κατά τα φαινόµενα το νοµοσχέδιο του Γιάννη Ραγκούση για τα ταξί, καθώς ήδη 19 βουλευτές της συµπολίτευσης µε επιστολή τους ζητούν τροποποιήσεις από τον αρµόδιο υπουργό.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Κ. Παπούλια

Ισχυρή πολιτική βούληση ζήτησε ο Α. Σαµαράς Την αντίθεσή του στη σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε εκ νέου χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Σαμαράς, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επισκέφτηκε τον κ. Παπούλια, με ατζέντα την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Στη συνομιλία που είχαν, ο κ. Σαμαράς εξέθεσε τις απόψεις του για την πολιτική κατάσταση, ενώ υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ατολμία της ΕΕ να βρεθεί λύση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ιδιαίτερα στα προβλήματα κοινωνικής συνοχής που δημιουργεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, ενώ σημείωσε και τα τρωτά σημεία του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στην αρχή της συνάντησης και παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη

δυστοκία που υπάρχει στην Ευρώπη για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και οι οποίες έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη μιας «ισχυρής πολιτικής βούλησης από όλους τους λαούς της Ευρώπης για να πάμε μπροστά», αλλιώς, όπως διευκρίνισε, «ή θα είμαστε με βήματα προς τα πίσω ή σημειωτόν». Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς με δήλωσή του μίλησε για κρίσιμες στιγμές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Η ΝΔ αγωνίζεται απέναντι στην ύφεση και την ανεργία, ώστε να υπάρξει πιο γρήγορα ανάκαμψη και ανάπτυξη, την οποία πλέον αναγνωρίζουν οι πάντες. Υπάρχουν και φωνές, ιδιαίτερα τελευταία, στην Ευρώπη, που συμφωνούν με αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Η ανοχή στη βία την αναπαράγει «Η ανοχή σε κάθε είδους βία την τροφοδοτεί και την

αναπαράγει, γι’ αυτό και έχει σημασία να μη συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα της μετατροπής μιας ειρηνικής διαδήλωσης σε μάχη». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά

του για το θάνατο του Δημήτρη Κοτζαρίδη. «Η ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών αμαυρώθηκε από ένα φοβερό γεγονός που δεν πρέπει να ξανασυμβεί», ανέφερε ο κ. Παπούλιας. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (αρ. 2, § 1, Π.Δ. 372/92)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Επί της ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ που δημοσιεύθηκε στα φύλλα της εφημερίδας σας της 20ης και 21ης Οκτωβρίου 2011 για τις εκλογές της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου 2011, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μετά την από Κ12607/18.10.2011 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο αριθμός των αντιπροσώπων του κάθε τμήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Θ. επανακαθορίζεται ως εξής: 1. 2. 3. 4.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, που περιλαμβάνει τις εμπορικές επιχειρήσεις ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, που περιλαμβάνει τις βιομηχανικές επιχειρήσεις ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, που περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις του κλάδου των Υπηρεσιών ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, που περιλαμβάνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

40 έδρες 15 έδρες 5 έδρες 1 έδρα

Για την Εκλογική Επιτροπή Ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Σεβαστίδης Πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

η άποψή μας

Με την ψυχή στο στόµα... Πριν από το «κούρεµα» του δηµόσιου χρέους, που πιθανότατα θα αποφασιστεί στη διπλή Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, έχει «κουρευτεί» ήδη προοδευτικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, τουλάχιστον στο επίπεδο της προηγούµενης δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πολυνοµοσχέδιο προβλέπει µεροκάµατο για το νεοπροσλαµβανόµενο δηµόσιο υπάλληλο 22 ευρώ. Ισως έφτασε η στιγµή, πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, να εγκαταλειφθεί η παράδοση να σπρώχνουν µε τα δύο χέρια οι γονείς τα παιδιά τους να γίνουν δηµόσιοι υπάλληλοι και στην ουσία να υπάρξει µια στροφή προς τα ελεύθερα επαγγέλµατα. Το πρόβληµα είναι ότι όλα αυτά γίνονται συµπυκνωµένα σε ελάχιστο χρόνο, µε τον κόσµο να µην µπορεί να πάρει ανάσα, να µη συνειδητοποιεί ποια µέτρα από αυτά που λαµβάνονται έπρεπε ούτως ή άλλως να ληφθούν, ώστε να εξακολουθήσουµε να υπάρχουµε ως σύγχρονο κράτος, και ποια είναι τσαλαβουτήµατα µέσα σε ένα θολό κατασκεύασµα που λειτουργεί εν πολλοίς πειραµατικά και που κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα πετύχει. Κάθε άλλο µάλιστα. Τα πολύ πυκνά και µαύρα σύννεφα που έχουν σωρευτεί στον ορίζοντα της χώρας δείχνουν ότι η καταιγίδα των δυσκολότερων ακόµη ηµερών έρχεται. Και αυτό είναι ακριβώς το πρόβληµα. Η πλειοψηφία των πολιτών αναρωτιέται ώς πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση, αν υπάρχει ένα τέλος σ’ αυτό το σύγχρονο δράµα και αν αυτό το τέλος µπορεί να προβλεφθεί, αν υπάρχει χάπι εντ. Υπάρχει δηλαδή έξοδος από την κρίση ή µήπως το τέλος είναι µια καταστροφή, ένα «delete», για να ξεκινήσει πάλι εκ του µηδενός. Αυτή η αγωνία είναι που τρώει τον Ελληνα πολίτη, που δεν τον αφήνει να ησυχάσει για το µέλλον το δικό του και των παιδιών του. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει µετά τη Σύνοδο Κορυφής να ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα. Δεν µπορεί να πηγαίνει µε την ψυχή στο στόµα. Οχι για τη δική της πορεία και το βίο που έχει µπροστά της. Αλλά γιατί η ίδια η κοινωνία είναι πλέον µε την ψυχή στο στόµα. Ο δρόµος των πολιτικών πρωτοβουλιών είναι ανοιχτός και είναι κυρίως στα χέρια του πρωθυπουργού. Πρέπει να τον αξιοποιήσει. Να ξεκλειδώσει την πόρτα των εξελίξεων.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

∆ρόµος στα σκουπίδια Τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων, εκτός από το ότι ταιριάζουν στο σημερινό χάλι μιας χώρας που βρίσκεται κατεστραμμένη και σε αδιέξοδο, αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής μιας κοινωνίας που έμαθε να τρώει πολλά και να πετάει ακόμη περισσότερα. Είναι γνωστό πως τα κατά κεφαλήν απορρίμματα συνιστούν με βάση τους διεθνείς δείκτες μέτρο του βιοτικού επιπέδου. Γι’ αυτό στην πλούσια Δύση και στον ακόμη πλουσιότερο Βορρά το συγκεκριμένο μέγεθος αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες με γεωμετρική πρόοδο. Πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ που από… Ψωροκώσταιgmitrakis@ekdotiki.gr να μάνα στη δεκαετία του 1960, που δεν μπορούσε να θρέψει τα παιδιά της και τα έδιωχνε στο εξωτερικό, μεταλλάχθηκε στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 σε ξιπασμένη δήθεν κυρά, που επειδή δεν καταδέχεται τη σκληρή εργασία καλεί ξένους να δουλέψουν τα χωράφια της και να καθαρίσουν τα σπίτια της. Συγχρόνως το έριξε στα δανεικά για να κάνει τη μεγάλη ζωή, να φορέσει φανταχτερά φο μπιζού και να καμαρώνει «σαν γύφτικο σκεπάρνι». Αρχισε να καταναλώνει μανιωδώς, σαν να προσπαθούσε μέσα

σε λίγα χρόνια να καλύψει τη μιζέρια αιώνων. Οι αποδείξεις βρίσκονται σήμερα στοιβαγμένες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Ζώντας, πλέον, δίπλα και μαζί με τα σκουπίδια, οι Νεοέλληνες προσπαθούν ταυτόχρονα να πιστέψουν, να αναλύσουν και να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Τι ακριβώς τους συμβαίνει. Η σύγχυση των ανθρώπων δημιουργεί φαινόμενα κυκλοθυμίας και ακραία επί της ουσίας. Ανθρωποι απολύτως βολεμένοι στο σύστημα και χωρίς ερωτηματικά και αμφιβολίες μέχρι πρόσφατα τώρα καταγγέλλουν το «άτιμο κατεστημένο». Και ορκισμένοι μέχρι πρότινος καναπεδάτοι του φραπέ, των σίριαλ και του Τσάμπιονς Λιγκ βγαίνουν αλλόφρονες στους δρόμους, υποβάλλοντας τον εαυτό τους οικειοθελώς σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής. Ακόμη χειρότερα: σεσημασμένοι φοροφυγάδες και ακόμη πιο σεσημασμένοι προνομιούχοι κλειστών και ημίκλειστων επαγγελμάτων καταφέρονται κατά των ανίκανων και διεφθαρμένων πολιτικών. Το επόμενο βήμα για την κοινωνία -και τον καθέναν ξεχωριστά- είναι η αυτοπροστασία. Το χέρι οφείλει να απλωθεί «εις τον τύπον των ήλων». Να τεθούν νέα όρια στο επίπεδο ζωής. Νέοι στόχοι. Ο δρόμος, ακόμη κι όταν οδηγεί στ’ αστέρια, έχει ανηφοριές και απότομες στροφές. Ενίοτε διασχίζει βουνά από σκουπίδια.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 16ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.431 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ: Βουλής 14, Σύνταγμα, Τ.Κ. 10563, Τηλ.: 210 7255850, 210 7256764

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤHΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Πόλεµος ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ υπό τη σκιά των επεισοδίων Αλληλοκατηγορίες για τις συγκρούσεις και το θάνατο συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ astivaktaki@ekdotiki.gr

Πόλεμος απίστευτης πολιτικής αγριότητας ξέσπασε χτες μεταξύ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, στη σκιά των επεισοδίων της προηγούμενης μέρας στην Αθήνα και του θανάτου του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ.

Μπαράζ εµπρησµών σε γραφεία του ΚΚΕ

Τ

ο κουβάρι της κόντρας ανάµεσα στα δύο κόµµατα άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδηµούλης υποστήριξε ότι «οι συγκρούσεις ροπαλοφόρων και κρανοφόρων αποδεικνύουν µε τον πιο άσχηµο τρόπο ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την άµεση και οξεία αντίδραση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, Μάκη Μαΐλλη, ο οποίος σχολίασε πως η ηγεσία του ΣΥΝ αποδεικνύεται συνήγορος των κουκουλοφόρων. Οπως είπε ο κ. Μαΐλλης, µε αυτόν τον τρόπο «συγκαλύπτει την προσχεδιασµένη δολοφονική επίθεση εντεταλµένων κρατικών και παρακρατικών µηχανισµών εναντίον του ΠΑΜΕ και γενικότερα κατά του λαού». «Για κρεσέντο κατά του ΣΥΝ» και κατάφωρη διαστρέβλωση των δηλώσεών του κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ ο κ. Παπαδηµούλης. Σε γραπτή δήλωσή του µάλιστα κάνει λόγο για ορισµένους που, ενώ οι καιροί απαιτούν ισχυρή, συσπειρωµένη Αριστερά, «περί άλλων τυρβάζουν καταφεύγοντας ακόµα και στη συκοφαντία». Εδωσε ωστόσο και επί της ουσίας εξηγήσεις στις κατηγορίες που δέχτηκε, υπογραµµµίζοντας ότι στις αρχικές του δηλώσεις είχε κάνει λόγο για «µηδενική ανοχή στους κουκουλοφόρους, που είναι µια ακραία, αντιδηµοκρατική δύναµη, που εξυπηρετεί παρακρατικές µεθοδεύσεις». Ακολούθησε οµοβροντία αντιδράσεων από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Ο Δηµήτρης Στρατούλης, µέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΚΕ για τουλάχιστον έλλειψη

Τα γραφεία της οργάνωσης του ΚΚΕ στη Χαριλάου, ήταν ένα από τα τρία σημεία όπου σημειώθηκε εμπρησμός

Στο στόχαστρο εμπρηστών βρέθηκαν χτες τα ξημερώματα τρεις οργανώσεις του ΚΚΕ στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα και Τριανδρία στη Θεσσαλονίκη. Οι δράστες, πιθανότατα οι ίδιοι και στις τρεις περιπτώσεις, χρειάστηκαν μόλις δέκα λεπτά για το μπαράζ των εμπρησμών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες σε όλες τις περιπτώσεις ακολουθήθηκε ο ίδιος τρόπος δράσης. Συγκεκριμένα, οι άγνωστοι δράστες έσπασαν τις τζαμαρίες των ισόγειων γραφείων, έριξαν στο εσωτερικό εύφλεκτο υγρό και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά με γυμνή φλόγα. Και στις τρεις οργανώσεις προκλήθηκε φωτιά και μικρές υλικές ζημιές, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από την πλευρά της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την ψυχραιµίας, ο δε γραµµατέας του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας, χαρακτήρισε «ιδεολογική αγκύλωση, αν δεν είναι κάτι χειρότερο» την προσπάθεια, όπως είπε, στελεχών του ΚΚΕ «να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους αριστερούς χώρους».

Εµπλοκή του ΛΑΟΣ Στην κόντρα ενεπλάκη και ο ΛΑΟΣ, µε αφορµή κατηγορίες περί εµπλοκής µελών του στα βίαια επεισόδια στο Σύνταγµα. «Οποιος εκµεταλλεύεται το θάνατο ενός ανθρώπου για να προπαγανδίσει στερείται παντελώς της στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής και ανθρώπινης

προσπάθεια πυρπόλησης των γραφείων των συγκεκριμένων οργανώσεων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί συνέχεια της δολοφονικής επίθεσης παρακρατικών μηχανισμών στο κέντρο της Αθήνας απέναντι στη μεγαλειώδη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών». Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι «οι μηχανισμοί αυτοί βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία απέναντι στο οργανωμένο ταξικό λαϊκό κίνημα, στους κομμουνιστές, χρησιμοποιούνται σαν πέμπτη φάλαγγα απέναντι στο λαό. Δε θα τους περάσει όμως, ο λαός αναγνωρίζει το ρόλο τους, αποκτά πείρα, η δράση τους θα τσακιστεί μπροστά στο οργανωμένο λαϊκό ποτάμι».

αγωγής», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του. Ο ΛΑΟΣ κατηγορεί το ΚΚΕ ότι µεταφέρει τις µεθόδους του από τη δεκαετία του ‘41 στο 2011: «Αφού απεκατέστησε -µετά από δεκαετίες λάσπης- τους µε τον ίδιο τρόπο βληθέντες Ζαχαριάδη, Πλουµπίδη, Βαβούδη, Αρη Βελουχιώτη και άλλους, επανέρχεται σήµερα, προσπαθώντας να πείσει ότι οι αντιεξουσιαστές και µπαχαλάκηδες ‘’φιλοξενούσαν’’ στη διαδήλωση, στην οµάδα τους, µέλη του ΛΑΟΣ... Η σκοπούµενη ανοησία ισούται µε αθλιότητα».

«Τίποτα δε µας σταµατά» Η γενική γραµµατέας του

ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, που επισκέφτηκε χτες τους τραυµατίες των επεισοδίων στον «Ευαγγελισµό», τόνισε ότι «οι αγώνες δεν πρόκειται να σταµατήσουν». «Αυτοί οι οποίοι θέλουν να τσακίσουν τους αγώνες να είστε βέβαιοι ότι θα ηττηθούν. Είτε αυτοί που τους συκοφαντούν πολιτικά, είτε αυτοί που προσπαθούν να διασπείρουν διχόνοιες, είτε αυτοί που θέλουν να διαιρέσουν και αυτοί που χρησιµοποιούνται για να σπάζουν κεφάλια και να φτάνουµε στο σηµείο να υπάρχει νεκρός, αυτοί θα ηττηθούν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι πιστεύει ο καθένας», κατέληξε.

Σήµερα η κηδεία του άτυχου οικοδόµου Οικογενειάρχης, πατέρας δύο κοριτσιών 22 και 28 χρόνων, τα οποία κατάφερε με πολλούς κόπους να μεγαλώσει και να σπουδάσει, ήταν ο άτυχος 53χρονος που προδόθηκε από την καρδιά του στη διάρκεια των επεισοδίων στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζώη του. Ο χαμός του Δημήτρη Κοτζαρίδη προκάλεσε σοκ, αφού όλοι, φίλοι και σύντροφοι στο κόμμα του, τον περιγράφουν ως ένα χαμογελαστό παιδί... Ο 53χρονος, που εργαζόταν ως οικοδόμος και ήταν συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, επί τρία χρόνια δεν έβρισκε δουλειά αλλά έκανε περιστασιακά κάποια μεροκάματα σε οικοδομές, ενώ και η σύζυγός του είχε μείνει άνεργη. Ο Δημήτρης Κοτζαρίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή αλλά ήρθε στην Αθήνα πριν κλείσει τα 20 του χρόνια. Ηταν γόνος οικογένειας κομμουνιστών, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», και το 1980 οργανώθηκε στο συνδικάτο οικοδόμων του κόμματος. Ο ίδιος διαδήλωνε πάντα ειρηνικά και έδινε το «παρών» σε συγκεντρώσεις κατά δυσβάστακτων μέτρων. Η κηδεία του Δημήτρη Κοτζαρίδη θα γίνει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι από το νεκροταφείο Βύρωνα.

Ιατροδικαστική εξέταση Τα πρώτα μακροσκοπικά ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που έγινε στη σορό του 53χρονου δείχνουν πως ο άνθρωπος έφυγε από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο και δεν έπασχε από καρδιά στο παρελθόν. Πάντως όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, για να γίνει γνωστό εάν ο άτυχος διαδηλωτής εισέπνευσε χημικά ή όχι. Οπως δήλωσε o ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, «μακροσκοπικά, δηλαδή με τα μάτια μας, βρήκαμε πρόσφατες ισχαιμικές μυοκαρδιακές αλλοιώσεις, δηλαδή από την καρδιά ‘’έφυγε’’ ο άνθρωπος. Αλλά εργαστηριακά θα εξετάσουμε εάν είναι τοξικής αιτιολογίας ή εάν τα αίτια είναι παθολογικά. Σε περίπου 10 με 15 μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων».

5


6

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Οι πεζοδροµήσεις Η διεθνής εµπειρία, αλλά και η τοπική, πιστοποιούν πως η πεζοδρόµηση οδών στο εµπορικό κέντρο των πόλεων όχι µόνον αναβαθµίζει την περιοχή, αλλά δίνει και µία νέα δυναµική σ’ αυτήν. Συνεπώς, είναι επιτυχής η επιλογή αυτή από τη Δηµοτική Αρχή και αναµένεται να αποδώσει εάν και εφόσον εφαρµοστούν κάποιοι κανόνες και τηρηθούν ορισµένες προϋποθέσεις. Η πεµπτουσία της πεζοδρόµησης είναι η πεζοδροµηθείσα περιοχή να καταστεί φιλική προς τον πεζό και το διαβάτη, εξασφαλίζοντάς τους ηρεµία, ασφάλεια, άνεση κινήσεων και αναψυχή. Στον τόπο αυτό, πολλά σχεδιάζονται και ξεκινούν οµαλά και κανονικά, αλλά στην εφαρµογή τους ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ και στην πράξη ΣΙΜΙΤΖΗ ανατρέπονται, αλλοιώνονται και γενικώς ξεφεύγουν από τον αρχικό σκοπό τους. Την πεζοδροµηθείσα οδό θα πρέπει να την εκλάβουµε ως µία όαση καταµεσής του δρόµου. Οαση για τους πεζούς και όχι για τους µηχανόβιους. Να εξηγούµεθα. Ούτε όαση για κάθε είδους «παζαρτζίδικες» δραστηριότητες. Πιο συγκεκριµένα εννοούµε ένα χώρο καταφύγιο και άσυλο για τον πεζό, µε πράσινο, λουλούδια, παρτέρια και τα συναφή, παγκάκια και κιόσκια, για την προστασία από τον καυτό ήλιο, και ει δυνατόν και αρκετό υδάτινο στοιχείο. Ενα χώρο αναψυχής και ανάπαυσης σε µία περιοχή που σφύζει από εµπορική κίνηση. Αν αλλοιωθεί αυτός ο χαρακτήρας και παρεισφρήσουν θορυβώδεις και θρασείς µηχανόβιοι και άλλοι πλανόδιοι, τότε χαιρετίσµατα. Οσον αφορά τις παρακείµενες εµπορικές επιχειρήσεις, σ’ αυτές θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εφοδιασµός, ενώ οι παρακείµενες κατοικίες θα πρέπει κι αυτές να τύχουν κάποιας ευνοϊκής µεταχείρισης. Είναι γεγονός πως η πεζοδρόµηση έχει λειτουργήσει ευνοϊκά για την αγορά. Παραδείγµατα υπάρχουν άπειρα και στον τόπο µας. Μία άλλη παράµετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι ότι η πεζοδρόµηση γίνεται αφορµή να δηµιουργηθούν σοβαρές εστίες πρασίνου στο κέντρο της πόλεως, εκεί όπου υπερτερεί, µέχρι πλεονασµού, το τσιµέντο. Ακόµη, το πράσινο που θα δηµιουργηθεί θα συµβάλει στην απορρόφηση ρύπων και καυσαερίων που εκπέµπονται εν αφθονία, βελτιώνοντας την ποιότητα του περιβάλλοντος. Πολλά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από µία πεζοδρόµηση, εφόσον αυτή γίνει όπως πρέπει. Μία τέτοια περιοχή είναι απαραίτητο να φυλάσσεται και να προστατεύεται, δεδοµένου ότι οι επίδοξοι καταπατητές είναι εν αφθονία στον τόπο αυτόν.

η Αντεποιίθνωενισακ ή

υ Αντώνη αντεπίθεση το αυτή η Επικ έκρυβε ρμανικά ΜΜΕ της ΝΔ πέΣαμαρά σε γε δρ τα ο πρόε ος ισ άλ Μ . δα μά συντηρητική εβδο παρουσίες στη ο δύ η ει έχ να τυχε που, που είναι γερμανικού Τύ υ η το η α ίτ ίδ Τρ ρχ ν υα Τη να ng». llgemeine Zeitu ι άκ οτ σκ πι «μ «Frankfurter A ηρίστηκε κτ ρα χα υ το οστρατηγική σιεύτηκε άπ ενώ χτες δημο πό την αρχή για φάρμακο», «Α ο τον τίτλ με ρά μα Σα κ. έπεισε, μένει ψη του νταγή». Αν τους συ η ς θο λά ήταν ί... Ν.Ο. να επιβεβαιωθε

-Πέτρο, έφυγες νωρίς από τη Βουλή κι ησύχασες!

αν Κλίµατως κάποιοι Γερμανοί που βρέθηκ ησαν

Πάν Ελλάδα έζ ημέρες στην ες αί υτ λε τε ς τι ών. Μιλάμε για κλίμα των ημερ Ντόρτμουντ, από κοντά το ια της Μπορούσ τους οπαδούς ίτη για τον αγώ Τρ ν τη να θή Α ην στ να ν ία που ήρθα την... ατυχ ιακό και είχαν να με τον Ολυμπ σε ξενοδοχεία κοντά στην ν διανυκτερεύσου τος. Είδαν δηλαδή από τα μα πλατεία Συντάγ υ διαδραματίτα επεισόδια πο έμπτη κατά υς το ά τι μά δω νΠ ρτη αλλά και τη στηκαν την Τετά αδηλώσεων. ν δι Ν.Ο. τη διάρκεια τω

Γκρίνιεσειςς και σε αμιγώς κομματικό επίπΝεδΔ.οΕτκασιταεκγρτόά-ς

Εντά ην τοπική ς μετατην περίοδο στ διαγκωνισμού φονται αυτήν υς το ι κα η άδ μι Ψω ι γκρίνιες από το μέτωπο α, υπάρχουν κα στ λί τη α γι ν ρω εκφράζει ο ξύ των μνηστή ος. Μάλιστα τις ατ μμ κό υ το ία τος Τασσούλης, για τη λειτουργ κού τομέα Μίλ τι δυ Ε Δ Ο Ν ς ς υποστηριπρόεδρος τη υς πιο ένθερμου του Τάκη το ό απ ας έν αι όμο που θεωρείτ . Βαδίζει στο δρ ρά μα Σα νη ώ ντ κτές του Α Ν.Ο. Δημόπουλου;

Χάος ς έγραψε το «Kicker» στην ηλεκειτρναο-ν

Οπω αθλοι έμ , οι άτυχοι φίλ ση δο έκ υ το νική και δεν τολμού δωμάτιά τους α στ δώ οι «Ε . έν υν σμ ει ξο κλ ανοί παράθυρα να . σαν ούτε τα αι το σύμπαν ετ ίγ κα ς θώ κα , ος χά ρα ί χα επικρατε έξω», σημείωσε ρεμε ού βγ να τε άντως το Φοβόμασ από αυτούς. Π κτηριστικά ένας νόηση για τις διαμαρτυρίες κατα νόταν χαραπορτάζ έδειξε ς -όπως σημειω υν πλέον θώ κα ν, τώ λι πο των αντέχο άνθρωποι δεν κτηριστικά- οι σίες. Ν.Ο. τις συνεχείς θυ

ο ιτήσεις άζιοι» το δρόμ Παραακ και άλλοι «γαλ ο αν ήτ ς τη ολουθήσουν ρά

Θα νεοδημοκ ντζου οι Σιμόπουλου. Ο του Στράτου σταση Λυκουρέ σύ τη ό απ ρα τε τα κομμαπρώτος που ύσ ραιτηθούν από πα να ες στ λί ς τι ργώντας ως μνηστήρες για το χορό, λειτου ι έπονται ξε οι άν τα μα τικά τους αξιώ ς Πανοζάχος κα . ησε ο Δημήτρη ύθ λο κο λική Τζότζολα Α ς. γό λα ος και η Βασι άν χι αβ Ο σι ι. χτ τα Βα τε ο Διαμαντής μάλλον το σκέφ υλευννα Ευθυμίου, ι υποψήφια βο να Οσο για την Α εί θα αν λά εί, αλ αν θα παραιτηθ Ν.Ο. τίνα...

είπαν...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

«Πώς να είμαι ευχαριστημένος, όταν αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε κάτι που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους πολίτες;».

«Ελπίζω ότι έστω και την ύστατη ώρα θα επικρατήσει σωφροσύνη και οι δύο αρχηγοί θα υποστηρίξουν τη θέση της Ελλάδας».

«Στις εκλογές δε θα πάμε με αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου. Δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος».

Υπήρχε άλλη λύση;

Οσο ζω ελπίζω...

Ξέρετε κάτι;


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

7

ΣΦΗΝΕΣ

Η «υπευθυνότητα» των πολιτών και βλέπουν τα σκουπίδια στην πόρτα τους, συνεχίζουν να βγάζουν μπουκάλια, χαρτιά, πλαστικά και δεν τα κρατάνε στα μπαλκόνια τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα όλοι ρίχνουν την ευθύνη στο κράτος και, ενώ κινδυνεύει η δημόσια υγεία, ορισμένοι αντί να συμβάλουν για να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα με τις πράξεις και τις ενέργειές τους, το επιτείνουν. Ιδιαίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης με ανταποδοτικότητα, είναι τραγικό για καταστηματάρχες να ρίχνουν στα πεζοδρόμια υλικά ανακύκλωσης και να μην τα πηγαίνουν εκεί που δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ευτυχώς ανεστάλη η απεργία! Φ.Π.

μποξέρ

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την απεργία των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ οι μεγαλουπόλεις γέμισαν σκουπίδια, δίχως οι δημοτικές αρχές στην πλειοψηφία τους να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η επιστράτευση με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων οδηγήθηκε σε φιάσκο, δείχνοντας την αδυναμία της διοίκησης. Τίποτε το αξιοπερίεργο. Σύνηθες! Τα σκουπίδια παραμένουν στα πεζοδρόμια και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στις εισόδους των πολυκατοικιών και των καταστημάτων. Μπορεί να είναι ευθύνη των δημοτικών αρχών να τα μαζέψουν, ωστόσο ευθύνη έχουν και οι καταστηματάρχες και οι πολίτες -όχι ανάλογη βέβαια-, οι οποίοι αν

επωνύμως Ενόχλησε Πυρ και μανία ήταν χτες πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την τοποθέτηση της Β. Παπανδρέου στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Ειδικά με τη φράση της «δεν μπορώ να αναλάβω αυτήν την ευθύνη να μη δοθεί η δόση», την ώρα που «η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει». «Δηλαδή κάποιοι ξαφνικά είναι πιο ευαίσθητοι από όλους εμάς, που παρά τις αντιρρήσεις μας βάλαμε πλάτη χωρίς να κάνουμε φασαρία;», σχολίαζαν ρητορικά. Α.Σ.

Ευαισθησία µε το µέτρο Ακόμη και ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, δεν άντεξε στον πειρασμό να μη ρίξει το «καρφί» του. «Διαφωνώ με την πρακτική συναδέλφων μου της ΚΟ που καταγγέλλουν, γκρινιάζουν και βγάζουν προς τα έξω τις δυσκολίες τους. Ολοι έχουμε δυσκολίες. Μας ρώτησαν εμάς ως υπουργούς τι ζόρι τραβάμε κάθε μέρα; Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητος από εμένα κι από τους άλλους συναδέλφους», είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Α.Σ.

Μετοχές στα ύψη Πάντως μια μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ανέβηκαν κατακόρυφα οι μετοχές του Θ. Ρομπόπουλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που αυτός είναι πλέον εκτός! Στην αποτίμηση γεγονότων και συμπεριφορών των τελευταίων εικοσιτετραώρων που έκαναν «πράσινοι» βουλευτές, δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαρακτήριζαν πιο καθαρή και ντόμπρα την απόφαση του κ. Ρομπόπουλου να παραιτηθεί. Κάποιος έλεγε μάλιστα ότι με την επιλογή «απέδειξε πως αγαπάει πραγματικά το ΠΑΣΟΚ». Α.Σ.

Υπογραφές

Πολλοί είναι οι προβληματισμοί που ακούστηκαν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς (σκίτσο) δε μίλησε στην προχτεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ περιορίστηκε σε μια δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο Κοινοβούλιο, με την οποία έκανε κάλεσμα σε όλους να διατηρήσουν την αυτοσυγκράτηση και την ψυχραιμία τους. Στη Συγγρού επικράτησε η άποψη ότι λόγω των επεισοδίων, αλλά και της τραγικής τους κατάληξης, δεν υπήρχε λόγος ο Αντώνης Σαμαράς να αναμειχθεί σε κοινοβουλευτικές κοκορομαχίες. Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκτιμούσαν ότι έπρεπε να ακουστεί διά στόματος Αντώνη Σαμαρά η θέση του κόμματος για το πολυνομοσχέδιο. Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ παρακολούθησε με προσοχή όλες τις ομιλίες.

MANTEIO

Γιατί δε µίλησε...

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ο Ελληνας ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος και ο Γερμανός συνάδελφός του Σβ. Γκίγκολντ. Το σκεπτικό είναι ότι τα μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια δε θα είχαν διατηρήσει την αξία τους χωρίς τα ιλιγγιώδη ποσά δημόσιου χρήματος που δαπανήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. callforawealthlevy.eu. υπάρχει χώρος για όλους. Α.Σ.

- Τι αισθάνθηκαν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Ανακούφιση!

Οι πολιτικάντηδες και το µνηµόνιο Η πλειονότητα των Ελλήνων αποκρούει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν τα κόµµατα εξουσίας, γιατί µέρα µε την ηµέρα διαπιστώνει ότι δεν κάνουν τίποτα απολύτως για να προστατέψουν την κοινωνία από τις σύγχρονες µάστιγες της ακρίβειας, της ανεργίας και της ανέχειας, που την οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωσή της. Η πολιτική του µνηµονίου που ακολουθείται από την κυβέρνηση µε τις επιταγές της κατοχικής τρόικας, µε το πρόσχηµα να σωθεί, δήθεν, η Ελλάδα από τη χρεοκοπία, όπως βαρύγδουπα επαναλαµβάνει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός µας, είναι αναποτελεσµατική και αδιέξοδη και είναι αυτή η πολιτική που οδηγεί µε βεβαιότητα στη χρεοκοπία του λαού µας. Η πολιτική αυτή ήδη έχει ανεβάσει την ανεργία στο 17% και το όριο φτώχειας του ελληνικού λαού πάνω από 25%, οι ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΓΑΪΤΑΝΙ∆Η* µισθοί και οι συντάξεις των εργαζοµένων πετσοκόβονται µε απώτερο στόχο την κινεζοποίησή τους, η εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις είναι προ των πυλών. Και µέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των προβληµάτων που αντιµετωπίζει ο λαός µας, εξαιτίας αυτής της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής, οι ηγέτες των κοµµάτων εξουσίας της Βουλής προχωρούν δειλά δειλά στην προώθηση και προβολή των εκλεκτών υποψηφίων τους, που παράγονται στα κοµµατικά εκτροφεία τους, για τις επόµενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Ο Πλούταρχος έλεγε χαρακτηριστικά ότι µε την πολιτική διατρίβονται και επιδιώκουν να αναρριχηθούν µέσω αυτής στα αξιώµατα της πολιτείας οι ράθυµοι, οι ανεπαρκείς, οι φυγόπονοι και οι οκνηροί, αυτοί που χαρακτηρίζονται για το ολίγιστο των γνώσεών τους και το χθαµαλόν της προσωπικότητάς τους, γιατί δεν µπορούν να προβάλουν µε άλλον τρόπο τους εαυτούς τους ως κορυφές. Πολιτικοί ορκίστηκαν στη Βουλή ότι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο έθνος και την πατρίδα και ότι θα αγωνίζονται για την προάσπιση των συµφερόντων και τη σωτηρία του ελληνικού λαού. Οµως, αποδείχθηκαν επιλήσµονες του όρκου τους, αφού δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν την κατάργηση των δικαιωµάτων και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, που οικοδοµήθηκε µε τους αγώνες και το αίµα του λαού µας τα τελευταία 100 χρόνια. Αφού η εξουσία είναι απρόσωπη αλλά ασκείται από πρόσωπα, όλοι οι µέτριοι και καιροσκόποι ηγετίσκοι και οι πέριξ αυτών οικειοποιούνται την έκφραση της εξουσίας στο «πόπολο», κοµπορρηµονούντες και λέγοντας παχιά λόγια περί του δήθεν ενδιαφέροντός τους για τα λαϊκά συµφέροντα. Ετσι, όµως, γίνονται οι πολιτικάντηδες της τρόικας και του µνηµονίου. Αλλά ποιος βλέπει την αστειότητα και τη θλίψη αυτής της Πολιτείας; Κανείς, δυστυχώς! Ετσι βαδίζουν οι θορυβέστατοι κενολόγοι της πολιτικής, αφού η κοινωνία περί άλλων τυρβάζει έχοντας, άλλωστε, εκπαιδευτεί να υπακούει και να οµνύει σε όσους φαίνεται να εξουσιάζουν και να βολεύονται ταυτόχρονα. *Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ είναι πρώην γ.γ. της ΠΑΣΕΓΕΣ


8

Χαλλλαρά...

Σκίτσο: Βαγγέλης Παπαβασιλείου

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

9

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Πετρέλαιο µέχρι 1 ευρώ το λίτρο Ακριβότερα έως 30%, σε σύγκριση µε πέρσι, το αγοράζουν φέτος τα νοικοκυριά, αλλά µε... δόσεις ο Εµπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφερόµενος στο άρθρο 36 του Ν. 3986/1-7-11 που εξαιρεί από τη χρήση πετρελαίου θέρµανσης τις εταιρίες οι οποίες υποχρεούνται να αγοράζουν για τη θέρµανσή τους πετρέλαιο κίνησης µε τιµές κοντά στα 1,50 ευρώ το λίτρο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Από 90 έως 95 λεπτά το λίτρο πωλείται στη Βόρεια Ελλάδα το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε από χτες, με μια εβδομάδα καθυστέρηση, λόγω της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων.

Αρχισε από χτες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τις πρώτες παραγγελίες να εξυπηρετούνται ενός 2-3 ημερών

Μεγάλη ζήτηση σε ηλεκτρικές συσκευές και ξύλα

Ο

ι τιµές την πρώτη ηµέρα βρίσκονται περίπου 30% υψηλότερα από την ίδια περίοδο πέρσι, όταν είχε ξεκινήσει µε 68 - 73 λεπτά, όµως πολύ κοντά στα επίπεδα του περασµένου Απριλίου, όταν κόστιζε 88 λεπτά το λίτρο. Σηµειώνεται ότι µεσολάβησε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 21 στα 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που επέφερε µια µέση επιβάρυνση για τον καταναλωτή περίπου 5 λεπτά το λίτρο. Η διανοµή του πετρελαίου θέρµανσης στα νοικοκυριά αναµένεται να οµαλοποιηθεί στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας, καθώς, λόγω της απεργίας, δηµιουργήθηκαν λίστες προτεραιότητας δεκάδων πελατών σε κάθε έµπορο ή πρατηριούχο, µε τους περισσότερους να ζητούν µικρές ποσότητες των 100 300 λίτρων. «Θα χρειαστούµε περίπου 4 ηµέρες για να εξυπηρετήσουµε όσες παραγγελίες έχουµε. Ο χειµώνας έχει ξεκινήσει για τα καλά σε όλη τη Μακεδονία, είχαµε ζήτηση τις προηγούµενες ηµέρες και όλοι θέλουν να βάλουν έστω και λίγο για να περάσουν τις επόµενες ηµέρες. Οι τιµές στην περιφέρεια κυµαίνονται από 93 λεπτά µέσα στην πόλη και φτάνουν µέχρι 95 λεπτά σε χωριά», σηµείωσε ο Γιάννης Μαγλουσίδης, αντιπρόεδρος της Οµοσπονδίας Βενζινοπωλών

Ελλάδας.

Από 89 λεπτά Σύµφωνα µε το Παρατηρητήριο Τιµών Υγρών Καυσίµων, η χαµηλότερη τιµή καταγράφεται σε πρατήριο της Πέλλας µε 89 λεπτά και η υψηλότερη στο νοµό Αρτας µε 1 ευρώ το λίτρο. Στη Θεσσαλονίκη οι τιµές ξεκινούν από 89,8 λεπτά, µε µέση τιµή περίπου στα 92 λεπτά το λίτρο για µεγάλες ποσότητες και 93 λεπτά για µικρότερες παραγγελίες. Ανάλογες είναι οι τιµές στην Πιερία, την Ηµαθία και τη Φλώρινα. Στα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Χαλκιδική, την Ξάνθη και τη Ροδόπη η µέση τιµή διάθεσης του πετρελαίου διαµορφώνεται στα 95 λεπτά ανά λίτρο. «Στη Θεσσαλονίκη οι τιµές διαµορφώνονται από 90 έως 93 λεπτά το λίτρο

µε µια µέση τιµή στα 92 λεπτά. Από την προηγούµενη Παρασκευή, επρόκειτο να αρχίσει κανονικά η διάθεση, οι τιµές αυξήθηκαν περίπου 3-4 λεπτά, καθώς η χονδρική τιµή ανέβηκε 17 ευρώ ο τόνος, λόγω µεταβολών των διεθνών τιµών του πετρελαίου. Εχουµε αυξηµένη ζήτηση, από την προηγούµενη εβδοµάδα όταν έπεσε η θερµοκρασία, όµως σε 2-3 ηµέρες θα έχει γίνει ο ανεφοδιασµός και η κατάσταση θα οµαλοποιηθεί. Το πρόβληµα που υπάρχει έχει να κάνει µε τις επιχειρήσεις που υποχρεώνονται πλέον να καίνε πετρέλαιο κίνησης», σηµείωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωµατείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίµων νοµού Θεσσαλονίκης. Για ένα ακόµη χαράτσι που προστίθεται στο σύνολο αυτών που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κλείσιµο κάνει λόγο

Τις προηγούµενες ηµέρες, λόγω και της έλλειψης πετρελαίου θέρµανσης, καταγράφηκε σηµαντική αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών (θερµάστρες, αερόθερµα κ.ά.). «Πολλοί αγοράζουν από αερόθερµα µέχρι και ηλεκτρικές θερµάστρες. Οι τιµές ξεκινούν από 20 και φτάνουν µέχρι και τα 100 ευρώ για κάθε συσκευή. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις τόσο στην κατανάλωση ρεύµατος όσο και στην απόδοση. Η µεγαλύτερη ζήτηση αφορά τις θερµάστρες λαδιού, οι οποίες κοστίζουν από 55 έως 95 ευρώ και είναι οι πιο αποδοτικές αφού διατηρούν τη θερµοκρασία και µπορούν να ζεστάνουν ένα µεγάλο δωµάτιο», επισήµανε υπάλληλος καταστήµατος πώλησης ηλεκτρικών συσκευών. Αυξηµένη είναι η ζήτηση και στα καυσόξυλα, οι τιµές των οποίων κυµαίνονται από 120 έως 130 ευρώ ο τόνος. Τα καυσόξυλα έχουν την «τιµητική» τους στην περιφέρεια, όπου σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα σε χωριά, αποτελούν το κύριο µέσο θέρµανσης των σπιτιών. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την προµήθεια πέλετ, του εναλλακτικού καυσίµου που χρησιµοποιείται από διαφορετικούς λέβητες για τη θέρµανση σπιτιού. Οι τιµές πώλησης ενός τόνου πέλετ κυµαίνονται από 210 έως 240 ευρώ.

Φτηνότερο κατά 30% το φυσικό αέριο για τους καταναλωτές Φτηνότερο τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με το πετρέλαιο είναι το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου για τον Οκτώβριο του 2011 στην κατηγορία αυτόνομη/ανεξάρτητη θέρμανση (Τ2) ανέρχεται σε Η εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά υπερβαίνει το 30% με το φυσικό αέριο, υποστηρίζει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

0,679 ευρώ ανά κυβικό μέτρο (0,062 ευρώ/kWh) συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε από φέτος και του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η ΕΠΑ, «η εξοικονόμηση συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης να υπερβαίνει το 30%». Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός γίνεται με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,088 ευρώ/kWh (0,93 ευρώ το λίτρο) σύμφωνα με τη μέση τιμή που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυ-

ξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Για την κατηγορία κεντρική θέρμανση και εμπορική χρήση (Τ3) η τιμή του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 0,698 ευρώ ανά κυβικό μέτρο (0,060 ευρώ/kWh) συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚ και του ΦΠΑ με την εξοικονόμηση να υπερβαίνει το 28%. Οπως τονίζει η ΕΠΑ, η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές χρήστες φυσικού αερίου, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χειμερινής περιόδου από τον Οκτώβριο

έως τον Απρίλιο, αλλά και στη δεκαετή λειτουργία του αερίου στην πόλη, είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερη του 23%. Τέλος, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης σημειώνει την κατακόρυφη αύξηση, που ξεπερνά το 100% τους τελευταίους μήνες, στην υπογραφή νέων συμβολαίων με αποτέλεσμα σήμερα πάνω από 516.000 πολίτες στη Θεσσαλονίκη να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, καθώς τα νοικοκυριά που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο διανομής αερίου ξεπερνούν τις 150.000.


10

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Βρόµα και δυσωδία παντού Aρχισε η αποκοµιδή των απορριµµάτων µετά τη λήξη της απεργίας ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

«Πνιγμένη» στα σκουπίδια εξακολουθεί να είναι η Θεσσαλονίκη, ωστόσο ήδη ξεκίνησε από χτες το βράδυ η αποκομιδή των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που έχουν κατακλύσει όλους τους δρόμους. Χτες το βράδυ η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε τερματισμό των κινητοποιήσεων και η κυβέρνηση θα άρει την επίταξη.

To 32ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Νέα θεραπεία για την «αρρύθµιστη» πίεση

Η

κατάσταση, σύµφωνα µε τις πλέον αισιόδοξες εκτιµήσεις, δεν αναµένεται να εξοµαλυνθεί πριν να περάσουν τέσσερις µέρες. Κι αυτό διότι µόνο στον κεντρικό δήµο έχουν συσσωρευτεί περισσότεροι από 5.000 τόνοι σκουπιδιών, µε την εικόνα που επικρατεί στα στενά να είναι δραµατική... Η περίφηµη επίταξη των εργαζοµένων αποδείχθηκε µέχρι και χτες κενό γράµµα, οπότε η ήδη επιβαρυµένη κατάσταση επιδεινώθηκε ακόµα περισσότερο, αφού στους δρόµους προστέθηκαν επιπλέον σκουπίδια, θέτοντας σε µεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Απέναντι στα βουνά που σχηµατίζουν τα σκουπίδια σε όλη τη Θεσσαλονίκη, υπήρχε µόνο το προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή µερικές δεκάδες εργαζοµένων και µόλις πέντε απορριµµατοφόρα, όταν για να εξοµαλυνθεί η κατάσταση χρειάζεται να δουλεύει νυχθηµερόν όλη η δύναµη του δήµου για µέρες.

Ο αντιδήµαρχος Ο αντιδήµαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, σηµείωσε ότι και κατά τη χτεσινή µέρα καταβαλλόταν προσπάθεια ώστε τα σκουπίδια να µπαίνουν µέσα σε µεγάλες σακούλες για να µην... κατρακυλούν στους δρόµους. Πάντως, η γενική συνέλευση των εργαζοµένων στο δήµο Θεσσαλονίκης, όπως επισήµανε ο πρόεδρος των εργαζοµένων, Ηλίας Μανουσαρίδης, αποφάσισε να ζητήσει από την ΠΟΕ ΟΤΑ

Θα χρειαστούν αρκετές μέρες μέχρι να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης από τους πάνω από 5.000 τόνους σκουπιδιών

Οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη: εκεί όπου η Ελλάδα δεν υπάρχει Οι συνήθεις φωτογραφίες με τις φλόγες από τις βόμβες μολότοφ και τους κουκουλοφόρους να στέκονται απέναντι σε αστυνομικούς, «κόσμησαν» τα ευρωπαϊκά φύλλα τις προηγούμενες μέρες. Οι αναφορές στην ελληνική κρίση πάμπολλες, από την πολιτική αντιπαράθεση μέχρι τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Χτες όλα άλλαξαν. Το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι εκτόπισε σχεδόν όλα τα θέματα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου. Εκτός από ένα: την Ελλάδα που αγκομαχά, τους πολίτες της, οι οποίοι αγωνίζονται, και το κράτος που απουσιάζει... Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεγάλες εφημερίδες στη Γαλλία, όπως «Λε Φιγκαρό» και «Λε Μοντ». Ακόμη και το νεογέννητο των Σαρκοζί δεν απασχολεί τις δυο εφημερίδες, οι οποίες προτιμούν, κάτω από τον Καντάφι, να επικεντρωθούν στο ελληνικό μαρτύριο: «Η Ελλάδα πνίγεται στα σκουπίδια εν μέσω κρίσης», επισημαίνει η μια και αναφέρεται στην τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ η άλλη στέκεται στην απόγνωση Ελλήνων και Πορτογάλων, οι οποίοι μαστίζονται από τη λιτότητα. Η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας, σκέφτονται ορισμένοι και γυρίζουν... σελίδα, πέφτοντας στη βρετανική «Γκάρντιαν» όπου τα πράγματα είναι ακόμα πιο

τη συνέχιση της απεργίας, σε συντονισµό µε άλλους κλάδους του Δηµοσίου. «Ο,τι κι αν συµβεί δεν πρόκειται να σταµατήσουµε

σοβαρά. Οι Βρετανοί δε στέκονται στις εικόνες και τα τηλεγραφήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Εστειλαν δημοσιογράφο να περιοδεύσει στις δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες της ευρωζώνης: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Το οδοιπορικό του Τζον Χένλι με τίτλο «Η Ευρώπη στο χείλος της φτώχειας», ξεκίνησε από τη Λισαβόνα και πέρασε από τη Νάπολι, φτάνοντας στα μέρη μας, τη Θεσσαλονίκη όπου «Η Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον», όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής, διαπιστώνοντας μια εντεινόμενη δραστηριότητα ακτιβιστών και οργανώσεων για να καλυφθούν τα κενά από την έλλειψη του κράτους και των υπηρεσιών του.

«Να ζωντανέψουν» Ο Βρετανός περιηγητής καταγράφει δραστηριότητες όπως της «Θεσσαλονίκης Αλλιώς» και συνομιλεί με εργαζoμένους στο περιοδικό «Παράλλαξη», συμμεριζόμενος, όπως αφήνει να εννοηθεί, την άποψη ότι όλα θα μείνουν ίδια αν δεν κινητοποιηθούν οι πολίτες για να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, να «ζωντανέψουν» παρά τα προβλήματά τους. Υπάρχει ελπίδα; Οι οργανώσεις εκτιμούν πως «ναι». Οι πολίτες όμως είναι απογοητευμένοι. ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

τον αγώνα µας. Τη Δευτέρα θα συγκεντρωθούµε στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου, και θα ζητήσουµε να αποφασι-

στεί να µην προχωρήσει το µέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο δήµο Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Μανουσαρίδης.

Οσοι υποφέρουν από «αρρύθμιστη» πίεση, παρά του ότι λαμβάνουν αντιυπερτασικά χάπια μπορούν πλέον να ελπίζουν ότι θα ζήσουν απαλλαγμένοι από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που αυτή συνεπάγεται. Τις ελπίδες δίνει πρωτοποριακή μέθοδος που γίνεται με τοπική αναισθησία, απαιτεί μιας ημέρας νοσηλεία και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά επιτυχώς στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. «Η απονεύρωση των νεφρών αντιμετωπίζει τη σοβαρή αρτηριακή υπέρταση, ανοίγοντας νέους θεραπευτικούς δρόμους. Αφορά το 5%-10% των υπερτασικών ασθενών, με αρρύθμιστη πίεση παρά τη λήψη τριών ή περισσότερων αντιυπερτασικών φαρμάκων, εκ των οποίων το ένα διουρητικό», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, σε συνέντευξη Τύπου για το 32ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. «Χρησιμοποιώντας ειδικό καθετήρα “μπαίνουμε“ διαδερμικά στη νεφρική αρτηρία και με υψίσυχνο ρεύμα την "καίμε", την απονευρώνουμε. Ετσι, μειώνεται η πίεση με σχετικά απλή και ασφαλή διαδικασία», επισήμανε ο κ. Τσιούφης, υπό την εποπτεία του οποίου εφαρμόστηκε η μέθοδος στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών.

Κινητοποίηση για το Λοιµωδών Την αγωνία τους για την τύχη του Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών) εξέφρασαν για άλλη μια φορά χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία). Οπως είπαν, τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για κατάργηση της δημόσιας δωρεάν υγείας, μείωση των κλινών και πιθανό κλείσιμο του Ειδικών Παθήσεων τους «έβγαλαν» στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι, λίγο μετά τις 9:30 το πρωί, συγκεντρώθηκαν στην οδό Γρ. Λαμπράκη και απέκλεισαν το δρόμο. Ταυτόχρονα, ενημέρωναν επισκέπτες και περαστικούς για τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει το νοσοκομείο και για τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, αν μειωθούν τα κρεβάτια, συγχωνευτούν, μεταφερθούν αλλού κλινικές ή μετακινηθεί προσωπικό.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αγώνας ζωής στα 5.500 µέτρα

Θα ανοιγοκλείνουν τα Τέµπη για ένα µήνα

Μια 46χρονη Ελληνίδα µε καταγωγή από τον Καύκασο θα τρέξει 300 χιλιόµετρα στο Νεπάλ!

Προβλήματα θα δημιουργηθούν στην κυκλοφορία των οχημάτων στα Τέμπη από 1 Νοεμβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου. Στο διάστημα αυτό θα γίνουν εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, όπως προβλέπεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το Μάιο του 2010. Το αποτέλεσμα θα είναι για κάποιες ώρες την ημέρα να διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών δε θα εισπράττονται διόδια στους Σταθμούς Μακρυχωρίου και Πυργετού. Οι αρμόδιοι εφιστούν την προσοχή των χρηστών κατά τη διέλευσή τους. Το πρόγραμμα της διακοπής της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, έχει ως εξής: ■ Στις 1, 3, 7, 9 και 11 Νοεμβρίου, για δύο ώρες, από τις 06:00 έως τις 08:00. ■ Από 14 Νοεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου από τις 6 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. ■ Από 26 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου, δύο μόνο ημέρες και για δύο μόνο ώρες, από τις 06:00 έως τις 08:00 (οι ακριβείς ημερομηνίες θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των εργασιών και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω). Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, καθώς και οι παρακαμπτήριες διαδρομές, θα ανακοινωθούν από την Τροχαία. Για περισσότερες πληροφορίες οι οδηγοί μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στο τηλέφωνο 2410/741.440 καθώς και στην ιστοσελίδα www.aegeanmotorway.gr

Σε έναν αγώνα ζωής θα αγωνιστεί για πρώτη φορά μια Ελληνίδα. Η 46χρονη Ναταλία Παπουνίδου με καταγωγή από τον Καύκασο, μητέρα ενός 19χρονου αγοριού, αγιογράφος στο επάγγελμα και πρώην αεροσυνοδός της ρωσικής εταιρίας Aeroflot θα είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα συμμετάσχει στο διεθνή υπερμαραθώνιο ορεινού τρεξίματος (trail running) 300 χιλιομέτρων στο Νεπάλ «Solokhumbu trail», σε υψόμετρο που φτάνει τα 5.500 μέτρα!

Η Ναταλία Παπουνίδου στο Μαραθώνιο του Ολύμπου τον Ιούνιο του 2010, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση

Τ

ον αγώνα ετάπ «Solokhumbu trail», που θα ξεκινήσει στις 4 Νοεµβρίου και περιλαµβάνει 13 αγωνιστικές µέρες, διοργάνωσε πριν από τρία χρόνια ο Νεπαλέζος αθλητής διεθνών µαραθωνίων βουνού και sherpa (σέρπα) Dachhiri Dawa. Οι συνολικά 50 αθλητές από διάφορες χώρες του κόσµου διανύουν καθηµερινά µια συγκεκριµένη χιλιοµετρική απόσταση (κατά µέσο όρο 24 χιλιόµετρα τη µέρα), καλύπτοντας συνολικά 300 χιλιόµετρα, σε υψόµετρο που φτάνει µέχρι τα 5.535 µέτρα. Οι συνθήκες του αγώνα είναι ιδιαίτερα αντίξοες, καθώς οι αθλητές µετά την καθηµερινή σκληρή καταπόνηση σε χαµηλές θερµοκρασίες (ανώτατη θερµοκρασία 5 βαθµοί), διαµένουν σε σκηνές ή σε καταλύµατα, όπου το βράδυ η θερµοκρασία πέφτει κατακόρυφα, δεν υπάρχει θέρµανση, ζεστό νερό ή άφθονο φαγητό.

Πρώτη στον Ολυµπο Η Ναταλία εξασφάλισε τη συµµετοχή της στο δηµοφιλή διεθνή µαραθώνιο βουνού, όταν πέρσι το καλοκαίρι (Ιούνιος 2010) κατέκτησε την πρώτη θέση, ανάµε-

σα στις Ελληνίδες αθλήτριες και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη, στο Μαραθώνιο του Ολύµπου (Olympus Marathon), όπου οι αθλητές καλούνται να καλύψουν, τρέχοντας, 45 χιλιόµετρα, ανεβοκατεβαίνοντας ουσιαστικά το βουνό, σε ύψος µέχρι 2.680 µέτρα, µέσα σε µόλις 6 ώρες και 20 λεπτά. Στο Mαραθώνιο του Ολύµπου συµµετείχε, πολλές χρονιές, πετυχαίνοντας πάντα µια θέση στην τριάδα, ενώ το 2007 την πρώτη. Ανελλιπείς και εξίσου πετυχηµένες ήταν οι συµµετοχές της σε πολλούς υπερµαραθώνιους βουνού ανά την Ελλάδα, άνω των 100 χιλιοµέτρων. Στην Τιφλίδα, όπου µεγάλωσε, πρωτοασχολήθηκε µε την ορει-

βασία σε ηλικία 18 ετών, φοιτώντας σε κρατική σχολή ψηλού βουνού, όπου έµαθε τη χρήση εξοπλισµών βουνού, διαβίωση και δύσκολες πορείες. Εκτοτε, διένυσε χιλιάδες χιλιόµετρα σε βουνά του Καυκάσου, µε ψηλότερη ωστόσο κορυφή τα 4.200 µέτρα. «Το όνειρό µου ήταν µια εµπειρία στο εξωτερικό, σε πολύ υψηλότερα βουνά, ωστόσο, δεν είχα ποτέ αυτή την ευκαιρία. Γι’ αυτό ο αγώνας του Νεπάλ είναι για µένα ταξίδι ζωής και µε ενθουσιάζει. Αν τα καταφέρω, θα βάλω στόχο την επόµενη χρονιά να συµµετάσχω στον αγώνα του γύρου της κορυφής Αναπούρνα (πάλι στο Νεπάλ), των 360 χιλιοµέτρων», ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ρώσοι πεζοναύτες στην παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη! «Απόβαση» Ρώσων πεζοναυτών στην... Αλεξανδρούπολη φέρνει η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Στην ακριτική πόλη κατά τη διάρκεια της φετινής παρέλασης, δίπλα στα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα βαδίσουν και περίπου 70 Ρώσοι στρατιώτες. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό στην εξέδρα των επισήμων της παρέλασης να κάθεται και η σύζυγος του προέδρου της Ρωσίας Ζβετλάνα Μεντβέντεβα... Η ελληνορωσική προσέγγιση ξεκίνησε πριν από περίπου 7 μήνες, με την αδελφοποίηση των πόλεων της Αλεξανδρούπολης και του Σοσνόβι Μπορ, ενός προαστίου της Αγίας Πετρούπολης, απ’ όπου κατάγεται η σύζυγος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και διαμένουν περίπου 70.000 κάτοικοι. Ανάμεσά τους και πολλοί απόγονοι των Ρώσων στρατιωτών που το 1878 πέθαναν από τύφο στον Εβρο κατά τη

διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου. Οσο για την κοινή παρέλαση, αυτή πήρε σάρκα και οστά εξαιτίας της παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο του αποβατικού σκάφους «Tsesar Kunikof» του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που σε λίγες ημέρες θα καταπλεύσει στην Αλεξανδρούπολη. Με δύναμη 150 Ρώσων πεζοναυτών και δεκάδες τροχοφόρα ΤΟΜΑ BTR-80 διάφορων εκδόσεων, μεταξύ των οποίων και τη σπάνια έκδοση SHORAD, το «Tsesar Kunikof», «έδεσε» την περασμένη Κυριακή στην Κεφαλλονιά και ήδη έχει ξεκινήσει το ταξίδι προς την Αλεξανδρούπολη, όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 27 Οκτωβρίου. «Καλωσορίζουμε τους Ρώσους ναύτες σε ένα κλίμα πραγματικής αδελφοποίησης και ταυτόχρονα χαιρετίζουμε το γεγονός της κοινής παρέλασης που θα γίνει σε μια ακριτική

περιοχή της χώρας», τονίζει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης.

Φιλικός αγώνας Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα διεξαχθεί φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των Ρώσων ναυτών και πεζοναυτών και στρατιωτών της 12ης Μεραρχίας Πεζικού του ΕΣ, ενώ μετά την παρέλαση θα πραγματοποιηθεί και η τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου μνημείου που θα είναι αφιερωμένο στους Ρώσους στρατιώτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου, ενώ είναι πολύ πιθανό, αν δοθεί το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, να διεξαχθεί και κοινή άσκηση μεταξύ των Ρώσων πεζοναυτών και ελληνικής μονάδας της περιοχής. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

«Θεσσαλονίκη µου 1900-2000» Μια ιστορική μουσική ανασκόπηση της Θεσσαλονίκης, από το 1900 μέχρι το 2000, θα παρουσιαστεί στην έκθεση με τίτλο «Θεσσαλονίκη μου 1900-2000». Στο πλαίσιο της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα στις 11 το πρωί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση - προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη, από το πολύτιμο κινηματογραφικό αρχείο του Νίκου Μπιλιλή.Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «Φιλόλογος» σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.


ΕΛΛΑΔΑ

12

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Τον πρόδωσαν τα... περίεργα πλούτη

Η ασφάλιση των αγροτών που βάζουν φωτοβολταϊκά

Νέα δίωξη σε βάρος του πρώην διοικητή Ασφάλειας Πολυγύρου πολύτιµες πληροφορίες στα µέλη του κυκλώµατος, ώστε να αποφεύγουν τις διωκτικές αρχές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες» σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης σε βάρος του πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα που είχε στήσει εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στην περιοχή της Χαλκιδικής και έκανε... εξαγωγές των φορτίων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σ

ύµφωνα µε δικαστικές πηγές, η δίωξη ασκήθηκε µετά την αναφορά που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία από τους αξιωµατικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα διενεργήθηκε έπειτα από ανώνυµη καταγγελία για «περίεργο πλουτισµό του συγκεκριµένου αξιωµατικού». Οπως προέκυψε από την έρευνα, ο συγκεκριµένος αξιωµατικός είχε αγοράσει ένα οικόπεδο δύο στρεµµάτων στην περιοχή της Κασσάνδρας, όπου έχτισε µία διώροφη κατοικία, καθώς και δύο µικρά διαµερίσµατα στη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχα. Επίσης

Ζηµίες εκατοµµυρίων...

Ολόκληρο εργοστάσιο που έφτιαχνε λαθραία τσιγάρα είχαν στήσει στη Χαλκιδική τα μέλη του κυκλώματος

βρέθηκε στο όνοµά του ένα χαρτοφυλάκιο µετοχών µικρής αξίας. Σύµφωνα µε την αναφορά που υποβλήθηκε, δεν προκύπτει µε σαφήνεια ο τρόπος µε τον οποίο αποκτήθηκαν τα συγκεκριµένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ φέρεται ότι υπάρχουν και ελλείψεις στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» για τα έτη από το 2006 έως και το 2009. Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε η δικογραφία αναµένεται να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, προκειµένου να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα. Για την υπόθεση του «εργοστασίου» λαθραίων τσιγάρων που εντοπίστηκε στην περιοχή της Χαλκιδικής ήδη το Συµβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης µε βούλευµα που εκδόθηκε πριν από περίπου τρεις µήνες παραπέµπει σε

δίκη 25 άτοµα, αποδίδοντας στους εµπλεκόµενους κατηγορίες για εγκληµατική οργάνωση, ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος, λαθρεµπορία, πλαστογραφία, ενώ ο φερόµενος ως αρχηγός του κυκλώµατος αντιµετωπίζει και κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας µε συγκατηγορούµενό του έναν από τους αστυνοµικούς, ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Με το ίδιο βούλευµα είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία και η άρση της προσωρινής κράτησης του πρώην διοικητή του Τµήµατος Ασφάλειας Πολυγύρου. Αντίθετα στη φυλακή παραµένει ο πρώην προϊστάµενος του Τµήµατος Ασφάλειας Κασσανδρείας. Στο βούλευµα αναφέρεται ότι οι αστυνοµικοί παρείχαν

Το κύκλωµα εξαρθρώθηκε στα τέλη Σεπτεµβρίου του 2010 έπειτα από συντονισµένη επιχείρηση των αστυνοµικών της Δίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και οκτώ δικαστικών λειτουργών υπό την εποπτεία εισαγγελέα οικονοµικών εγκληµάτων. Το «εργοστάσιο», που βρισκόταν σε δασική περιοχή στη θέση «Κελί» κοντά στον επαρχιακό δρόµο Σίβηρης - Φούρκας, ήταν το δεύτερο που στήθηκε από τα µέλη του ίδιου κυκλώµατος, καθώς το καλοκαίρι του 2010 οι προηγούµενες εγκαταστάσεις που χρησιµοποιούσε η σπείρα τυλίχτηκαν στις φλόγες έπειτα από βραχυκύκλωµα. Σύµφωνα µε το βούλευµα που εκδόθηκε, από τη δράση του συγκεκριµένου κυκλώµατος η ζηµιά που υπέστη η καπνοβιοµηχανία «Phillip Morris» είναι 5.630.000 ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασµοί για το ελληνικό Δηµόσιο φτάνουν τα 4.782.758 ευρώ. Μάλιστα, όπως επισηµαίνεται, τα κέρδη για τα µέλη του κυκλώµατος ήταν τουλάχιστον 640.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται ότι στα παράνοµα εργοστάσια είχαν «παραχθεί» 10.000.000 λαθραία τσιγάρα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα οι δικαστικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ομοσπονδία τους. Οπως ανακοινώθηκε, από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου οι υπάλληλοι θα πραγματοποιούν δίωρες διακοπές εργασίας το πρωί από τις 9 π.μ έως και τις 11.30 π.μ. κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιούνται συνελεύσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους δικαστικά μέγαρα. Με την ανακοίνωσή της

η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων ζητά μεταξύ άλλων την «άμεση απόσυρση του μισθολόγιου - βαθμολόγιου πείνας, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων». Την κατάσταση στα δικαστήρια της χώρας επιδεινώνει και η απόφαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για καθημερινές διακοπές των συνεδριάσεων από τις δώδεκα έως τις τρεις το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ενωσης έχει τηρήσει τη συγκεκριμένη

απόφαση. «Οι πρόεδροι των Ενώσεων δήλωσαν ότι εμμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους και ότι τα αρμόδια όργανά τους θα επανακαθορίσουν τη στάση τους, ως προς τη συνέχιση ή μη των διακοπών των συνεδριάσεων, ύστερα από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και ανάλογα με τις δεσμεύσεις του», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των τριών δικαστικών ενώσεων. Β.Κ.

Διευκρινίσεις για την ασφάλιση αγροτών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Οπως ανέφερε ο υπουργός, με το Ν. 3846/2010 προσδιορίζεται ότι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ πρόσωπα που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος άνω των 20 Kw. Εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και υπαγωγή στον ΟΓΑ προβλέπεται ωστόσο μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μία πενταετία, οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι και 100 Kw. Οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 Kw ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. Η διάταξη αυτή, επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, δίνει στους αγρότες «σημαντικά κίνητρα να παραμείνουν στην ελληνική περιφέρεια αξιοποιώντας την αγροτική τους περιουσία και σε άλλες δραστηριότητες, πέραν των γεωργικών, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενισχύοντας παράλληλα το αγροτικό τους εισόδημα».

Προχωρά η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη Το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου και μάλιστα έχει βρεθεί ο χώρος, δίπλα στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη. Πρόκειται για ιδιοκτησία του δήμου Θεσσαλονίκης, έκτασης 500 στρεμμάτων, που σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο. Σε ένα μικρό μέρος της έκτασης θα στηθεί ένα οίκημα, περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγαστούν οι απαραίτητες λειτουργίες του αποτεφρωτηρίου. «Είναι σημαντικό για τη Βόρεια Ελλάδα να αποκτήσει ένα αποτεφρωτήριο. Το έργο θα γίνει με χρηματοδότηση είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από ιδιωτικά κεφάλαια», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου θα κοστίσει γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2012.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Το θαύµα των... τριών ηµερών Αρον άρον «λίφτινγκ» σε κέντρο κράτησης λαθροµεταναστών λόγω επιθεώρησης από κλιµάκιο της ΕΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

«Λίφτινγκ» των εγκαταστάσεων του κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο του Εβρου πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή επίσκεψη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρουν συνοριοφύλακες σε ανακοίνωσή τους.

Υπό την πίεση της επίσκεψης κλιμακίου της ΕΕ στο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Εβρου, σε χρόνο ρεκόρ πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων

Ε

ίναι χαρακτηριστικό πως το κέντρο στο Φυλάκιο ασφυκτιούσε από λαθροµετανάστες και... προβλήµατα, ωστόσο εν όψει ενός ευρωπαϊκού ελέγχου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φαίνεται πως βρήκε τα χρήµατα για να προβεί σε µία σειρά από απαραίτητες εργασίες. Οπως χαρακτηριστικά επισηµαίνουν συνοριοφύλακες του Εβρου, µέσα σε µόλις τρεις ηµέρες έγιναν επισκευές οι οποίες ζητούνταν από τις τοπικές αρ-

SUPER 3/EX TRA 5 ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 10.00

708

11.00

135

12.00

226

13.00

067

14.00

845

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 16.00

680

17.00

101

18.00

418

ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 20.00

778

21.00

285 EXTRA5

(1η κλήρωση):

7, 11, 14, 16, 31

(2η κλήρωση):

4, 5, 8, 16, 24

χές εδώ και χρόνια.

Χρόνια προβλήµατα Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Συνοριοφυλάκων Εβρου, µέχρι πρόσφατα στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο βρίσκονταν σε καθηµερινή βάση 500 µε 600 λαθροµετανάστες, τη στιγµή που η χωρητικότητά του είναι για περίπου 350 άτοµα. Επιπλέον, οι ίδιοι κάνουν λόγο για κατεστραµµένες εγκαταστάσεις (τζάµια, τοίχοι, κάγκελα και συστήµατα εξαερισµού) τόσο εξαιτίας της χρήσης

όσο και από επανειληµµένες προσπάθειες απόδρασης των µεταναστών αλλά και εξεγέρσεις. Ωστόσο, τα µεγαλύτερα προβλήµατα εντοπίζονταν στα υδραυλικά και στο σύστηµα αποχέτευσης, που είχαν ως συνέπεια πολλές φορές οι βόθροι να υπερχειλίζουν και τα λύµατα να κατακλύζουν τα κελιά και την αυλή.

Επισκευές σε χρόνο ρεκόρ «Ξαφνικά πριν από µερικές ηµέρες έφτασαν στην περιοχή συνεργεία και αναγκαστήκαµε να βγάλουµε

Ζωή σε δύο ανθρώπους έδωσε 68χρονη µε το θάνατό της Σε μια καλύτερη ζωή μπορούν να ελπίζουν πλέον δυο νεφροπαθείς οι οποίοι δέχτηκαν τα μοσχεύματα που χάρισε η οικογένεια 68χρονης. Η άτυχη γυναίκα κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και οι συγγενείς της αποφάσισαν να χαρίσουν τα όργανά της. Η επιχείρηση ζωής στήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης. Οι γιατροί έκριναν ότι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι πνεύμονες, η καρδιά και το ήπαρ της 68χρονης, λόγω της ηλικίας και της κλινικής κατάστασης της δότριας. Ομως η ομάδα λήψης των οργάνων πήρε τους νεφρούς της γυναίκας καθώς και τον έναν κερατοειδή, καθώς ο δεύτερος είχε χειρουργηθεί για καταρράκτη και θεωρήθηκε ακατάλληλος προς μεταμόσχευση. Οι δυο νεφροί μεταμοσχεύτηκαν με επιτυχία σε ασθενείς στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στον «Ευαγγελισμό», ενώ ο κερατοειδής φυλάσσεται στην τράπεζα οφθαλμών του ΑΧΕΠΑ και θα μεταμοσχευτεί σε ασθενή με πρόβλημα όρασης τις επόμενες ημέρες.

τους λαθροµετανάστες στην αυλή για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Πράγµατι µέσα σε τρεις µέρες έγιναν κάποιες εργασίες, όχι βέβαια όσες απαιτούνται, αλλά τουλάχιστον λύθηκαν κάποια σοβαρά προβλήµατα», εξηγεί χαρακτηριστικά συνοριοφύλακας. Αργότερα, όπως λέει ο ίδιος, ενηµερώθηκαν πως επρόκειτο να τους επισκεφτεί κλιµάκιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που έγινε τελικά πριν από µερικές µέρες και αναµένεται η σχετική έκθεση. Μάλιστα, αυτό που έκανε

εντύπωση στους συνοριοφύλακες είναι το γεγονός πως µαζί µε κάποια από τα προβλήµατα «εξαφανίστηκαν» και οι λαθροµετανάστες. «Μέχρι σήµερα το Φυλάκιο έχει σχεδόν σε καθηµερινή βάση από 400 µέχρι και 600 άτοµα. Ωστόσο, όταν µας επισκέφτηκε το κλιµάκιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο κέντρο βρίσκονταν µόλις 170 λαθροµετανάστες. Στους υπόλοιπους είχαν δοθεί υπηρεσιακά σηµειώµατα και είχαν φύγει», εξηγεί συνοριοφύλακας της περιοχής. «Εντελώς ξαφνικά και τα χρήµατα βρέθηκαν και ο αριθµός των κρατουµένων µειώθηκε. Μέσα σε τρεις µέρες οι εγκαταστάσεις βάφτηκαν, τα υδραυλικά φτιάχτηκαν και τα φύλλα απολύσεως σε κρατουµένους δόθηκαν απλόχερα. Γιατί δεν τα άφησαν όπως τα βιώνουµε εµείς καθηµερινά;», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Συνοριοφυλάκων Εβρου. Οι ίδιοι πάντως τονίζουν πως κάθε βελτίωση είναι θετική, ωστόσο µε τον τρόπο αυτό δόθηκε στην επιτροπή που έφτασε στην περιοχή µία ψεύτικη εικόνα, που δεν έχει καµία σχέση µε τα προβλήµατα που παρατηρούνται σε καθηµερινή βάση.

Χτύπησαν και λήστεψαν 82χρονο λαχειοπώλη Ενέδρα σε 82χρονο λαχειοπώλη έστησαν έξω από το διαμέρισμά του θρασύτατοι ληστές, οι οποίοι δε δίστασαν ακόμη και να τον χτυπήσουν σε διάφορα σημεία του σώματός του. Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, την ώρα που ο ηλικιωμένος λαχειοπώλης ετοιμαζόταν να μπει στο διαμέρισμά του στην περιοχή της Ανάληψης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο 82χρονος δέχτηκε επίθεση από δύο άγνωστα άτομα, τα οποία τον χτύπησαν και στη συνέχεια του αφαίρεσαν 250 ευρώ και 15 δεκάδες του εθνικού λαχείου αξίας 600

ευρώ. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή, ενώ ο 82χρονος κατήγγειλε το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές.

Στην Καλαµαριά Στο μεταξύ, θύμα ληστείας έπεσε νωρίς χτες το πρωί και μία 47χρονη γυναίκα στην περιοχή της Καλαμαριάς. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές, δέχτηκε επίθεση από άγνωστο άτομο τη στιγμή που έκανε ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ. Οπως έγινε γνωστό, ο δράστης την απείλησε με όπλο και της αφαίρεσε 300 ευρώ, ενώ αμέσως μετά εξαφανίστηκε.

Εθνικό Λαχείο

(Εκδοση: 218, Κλήρωση: 3) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 2η, τυχερή χιλιάδα ήταν η 29. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι: Αριθμός 29312

Κέρδος 42.650

29334

4.600

Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 29045 29299 Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 29228 29277

29273 29397

29907

29931

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 29068 29567

29249 29576

29752

29833

29429 29628

29434 29716

Από 300 ευρώ κερδίζουν: 29005

29007

29058

29069

29082

29091

29097

29099

29102

29127

29138

29146

29147

29179

29207

29211

29215

29223

29246

29256

29274 29327 29368 29444 29465

29279 29340 29393 29455 29466

29304 29342 29411 29456 29473

29320 29352 29437 29461 29479

29483 29531

29486 29532

29502 29539

29515 29561

29562 29617 29713 29753 29813 29851

29582 29631 29714 29764 29818 29866

29586 29644 29743 29800 29820 29873

29587 29664 29744 29803 29847 29875

29900

29903

29912

29943

29946

29954

29962

29990

Τέλος, από 160 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 29000 έως 29999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η επόμενη κλήρωση (Δ΄) αρχίζει την 31η Οκτωβρίου.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤAEKWON - DO ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Α.Ο.Τ.Ε. Το Δ.Σ. της Αθλητικής Ομοσπονδίας TAEKWON-DO Ελλάδος κατόπιν απόφασής του κατά τη συνεδρίαση της υπ’ αριθμό 50/15-9-2011 στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας καλεί τα μέλη με δικαίωμα ψήφου της Α.Ο.Τ.Ε. σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 29 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 21:00 μ.μ. στην αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου Λεωνιδίου. ΘΕΜΑΤΑ: 1. ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ. 2. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012 - ΕΓΚΡΙΣΗ. 3. ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. 4. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ - Α.Σ. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ TAEKWON-DO ΕΥΚΛΕΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ. 5. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο στις 5 Νοεμβρίου 2011 στις 11:00 π.μ. με τα ίδια θέματα. Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Κωνσταντίνος Αναστασιάδης Ιωάννου


14

ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ο Καντάφι διχάζει Οι εικόνες µε τις τελευταίες στιγµές του Λίβυου ηγέτη προκαλούν τον οποίο πιθανότατα εκτέλεσαν µε µια σφαίρα στο κεφάλι, ξύπνησε συνειδήσεις στη Δύση.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Επιστήµονες απενοχοποιούν τα κινητά για τον καρκίνο Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου στον εγκέφαλο, υποστηρίζουν Δανοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του Καρκίνου στην Κοπεγχάγη. Οι ερευνητές μελέτησαν τα τελευταία 18 χρόνια δεδομένα που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας ηλικίας άνω των 30 ετών και ανέφεραν ότι δε διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή άλλων μορφών της νόσου. Οπως επισήμαναν στα συμπεράσματά τους σχετικά με τη μεγαλύτερη έρευνα που διενεργήθηκε στο θέμα παγκοσμίως, τα ποσοστά των καρκινοπαθών μεταξύ όλων όσοι

χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα είναι περίπου ίδια με εκείνα που καταγράφηκαν στον πληθυσμό που δε χρησιμοποιεί υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Οι ερευνητές ανέφεραν, πάντως, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός μεγαλύτερου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου σε όσους χρησιμοποιούν κινητά πολλές ώρες στη διάρκεια της ημέρας ή για περισσότερα από 15 χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως επισήμαναν, είναι απαραίτητο να διενεργηθούν νέες έρευνες, οι οποίες θα αφορούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και θα διενεργηθούν με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο αλλοίωσης των αποτελεσμάτων από διάφορους παράγοντες.

Στο σκαµνί το Facebook

Ξεκίνησε ο «Γαλιλαίος»

Κατηγορίες για παραβίαση των κανονισμών σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων αντιμετωπίζει η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ενας 24χρονος φοιτητής από την Αυστρία ζήτησε από την εταιρία να του παραδώσει τα στοιχεία σχετικά με το λογαριασμό του στην ιστοσελίδα και, όταν παρέλαβε το CD που του εστάλη, διαπίστωσε ότι υπήρχαν δεδομένα τα οποία ο ίδιος είχε διαγράψει στη διάρκεια της τριετούς λειτουργίας του λογαριασμού του στο Facebook. Ο φοιτητής προσέφυγε σε δικαστήριο της Ιρλανδίας, καθώς το παράρτημα του Facebook στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα διαχειρίζεται τα θέματα που αφορούν τους Ευρωπαίους χρήστες και, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου, σε περίπτωση που η αμερικανική εταιρία κριθεί ένοχη, θα της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

Επιτυχημένη ήταν η πρώτη εκτόξευση ενός πυραύλου Σογιούζ στο Διάστημα, μακριά από τη Ρωσία. Ο πύραυλος μετέφερε σε τροχιά δυο δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), τους πρώτους του προγράμματος για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού θέσης με την ονομασία «Γαλιλαίος». Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που άρχισε να σχεδιάζεται εδώ και μια δεκαετία, αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθιστώντας τους Ευρωπαίους αυτόνομους από το σύστημα των ΗΠΑ, GPS, ενώ πρόσφατα η Μόσχα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του δικού της συστήματος. Οι Ευρωπαίοι στράφηκαν στους Ρώσους για τη χρήση πυραύλων Σογιούζ και κατασκεύασαν την κατάλληλη βάση εκτόξευσης στη Γαλλική Γουαϊάνα, ενώ η ρωσική Αεροδιαστημική Υπηρεσία, Roscomos, εισπράττει δέκα εκατομμύρια ευρώ για κάθε πύραυλο που αποστέλλει.

Η επόμενη μέρα της εξόντωσης του Μουαμάρ Καντάφι βρήκε τους Λίβυους και τη διεθνή κοινότητα να αναρωτιούνται τι πήγε στραβά στην αλλαγή σελίδας στη βορειοαφρικανική χώρα. Οι συγκρουόμενες αναφορές για τις συνθήκες θανάτου του πρώην ισχυρού άντρα της Λιβύης προκάλεσαν και την παρέμβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας.

Η

σορός του αποκαλούµενου Αδελφού Ηγέτη, στα σχεδόν 42 χρόνια της εξουσίας του, παρέµεινε χτες σε ένα ψυγείο της κρεαταγοράς στη Μισράτα, καθώς αποφασίστηκε να καθυστερήσει η ταφή µέχρι να διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση για τις συνθήκες θανάτου. Από το βράδυ της Πέµπτης και µε αφορµή τις φωτογραφίες, καθώς και το βιντεοσκοπηµένο υλικό που έκαναν το γύρο του κόσµου, εντάθηκε η συζήτηση γύρω από το τέλος του Καντάφι, ενώ οι ισχυρισµοί αξιωµατούχων του Εθνικού Μεταβατικού Συµβουλίου (NTC) περιέπλεξαν την κατάσταση. Η εκδοχή τους για ανταλλαγή πυρών µεταξύ υποστηρικτών του Καντάφι και των ενόπλων οι οποίοι τον συνέλαβαν δεν πείθει κανέναν και η αγριότητα των δεσµωτών απέναντι στο µέχρι πρότινος ηγέτη τους,

Παρέµβαση ΟΗΕ Με καθυστέρηση αρκετών ωρών, αρκετοί Ευρωπαίοι αντέδρασαν στις βιντεοσκοπηµένες σκηνές, που απέχουν ελάχιστα από το λιντσάρισµα, ενώ εκπρόσωπος της Υπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα επισήµανε την ανάγκη να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου. Ερευνα πιθανολογείται ότι θα διενεργηθεί και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έστω κι αν οι Λίβυοι έδειξαν να δυσανασχετούν, ενώ το ενδεχόµενο φαντάζει ακόµα πιο ορατό µετά τη δηµοσιοποίηση φωτογραφιών του Μουτασίµ Καντάφι, οι οποίες δείχνουν ότι ο γιος του 69χρονου βρέθηκε τραυµατίας και εκτελέστηκε από ενόπλους, όπως κι ο πατέρας του. Στη Μισράτα, τη µαρτυρική πόλη της εξέγερσης κατά του Καντάφι, στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη και τη Σύρτη, φούντωσαν οι συζητήσεις γύρω από τις εξελίξεις, αλλά αξιωµατούχοι του NTC δήλωσαν ότι η ταφή θα αναβληθεί, ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες, χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Στη Μισράτα έγινε γνωστό ότι µέλη της φυλής του Καντάφι ζήτησαν τη σορό για να προχωρήσουν στην ταφή, δηµιουργώντας νέο προβληµατισµό. Αλλωστε ο τόπος της ταφής αποτελεί το πεδίο της επόµενης αντιδικίας, καθώς αρκετοί επιθυµούν να παραµείνει µυστικός, ώστε να µη µετατραπεί σε προσκύνηµα στο µέλλον, ιδιαίτερα από τη στιγµή κατά την οποία παραµένει ελεύθερος ο Σαΐφ αλ-

Η σορός του Καντάφι παραμένει σε ψυγείο κρεαταγοράς στη Μισράτα


ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Η Κλίντον έστειλε µηνύµατα

ακόµη και νεκρός αντιδράσεις και διεθνή έρευνα • Πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί ο τόπος ταφής του

Ελπίζουν σε Συρία, Υεµένη, Μπαχρέιν

Σαφές μήνυμα στην πακιστανική ηγεσία έστειλε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στο Ισλαμαμπάντ. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Πακιστανούς να δεσμευτούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και επισήμανε την ανάγκη εμπλοκής των Ταλιμπάν και του δικτύου Χακάνι στην ειρηνευτική διαδικασία. Η ίδια, πάντως, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν συνομιλίες με εκπροσώπους του δικτύου, το οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν για μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Ιράν και Τουρκία κατά Κούρδων

Το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι αναπτέρωσε τις ελπίδες των διαδηλωτών σε Συρία (φωτογραφία), Υεμένη και Μπαχρέιν, ότι σύντομα τα καθεστώτα τους θα έχουν την τύχη εκείνου στη Λιβύη. Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στις τρεις χώρες χτες μετά την προσευχή της Παρασκευής και σήκωσαν πανό για να χαιρετίσουν τη νίκη των «αδελφών» τους στη Λιβύη, Ισλάµ, ο γιος του Καντάφι που ήταν ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του.

∆ιέφυγε ο Σαΐφ αλ-Ισλάµ Σε αντίθεση µε τους ισχυρισµούς της προηγούµενης µέρας, ο Σαΐφ αλ-Ισλάµ φαίνεται ότι δεν τραυµατίστηκε θανάσιµα και διέφυγε από τη Σύρτη, κατευθυνόµενος στη νότια Λιβύη µε την ελπίδα να περάσει στο Νίγηρα, εκεί όπου έχει καταφύγει ο αδελφός του Σααντί, τον οποίο οι αρχές της χώρας άφησαν να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να παραδώσουν στους Λίβυους ή στη διεθνή κοινότητα. Η ενδεχόµενη διαφυγή του Σαΐφ αλ-Ισλάµ θα αφήσει ανοικτό το

προειδοποιώντας παράλληλα τους ηγέτες τους ότι έρχεται η σειρά τους. Στη Συρία, πάντως, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ φρόντισαν να ενισχύσουν την παρουσία τους σε όλες τις πόλεις, προκειμένου να αποτρέψουν τις κινητοποιήσεις, ενώ στις επιχειρήσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι.

«παράθυρο» για την έναρξη ενός αντάρτικου τους επόµενους µήνες στη Λιβύη, που δεν επιθυµεί κανένας, σε µια περίοδο µάλιστα κατά την οποία το NTC θα αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα. Ηδη άρχισαν να κυκλοφορούν στην Τρίπολη και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα ονόµατα όσων διεκδικούν θέσεις και αξιώµατα στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα για να δροµολογήσει τις διαδικασίες εκδηµοκρατισµού της χώρας. Παράλληλα, οι επικεφαλής του NTC βρίσκονται εκ νέου στο στόχαστρο αντιπάλων τους, οι οποίοι υπενθυµίζουν ότι οι πρώτοι είχαν πολυετείς δεσµούς µε το καθεστώς

του Μουαµάρ Καντάφι και ζητούν – δειλά προς το παρόν – τον παραγκωνισµό τους προς όφελος άλλων. Το κλίµα της αµφισβήτησης είναι πιθανό να συνέβαλε στην αλλαγή των σχεδίων του NTC και του επικεφαλής του, Μουσταφά Αµπντέλ Τζαλίλ, σχετικά µε την επισηµοποίηση της αλλαγής σελίδας στη Λιβύη. Ο Τζαλίλ αναµένεται να προχωρήσει σήµερα στην ανακήρυξη της απελευθέρωσης και η σχετική δήλωση θα γίνει στη Βεγγάζη, στην πόλη η οποία παραµένει φιλική στο σχήµα του Συµβουλίου, ενώ η µετάβαση στην Τρίπολη µετατέθηκε, για µια ακόµη φορά, για τις επόµενες µέρες.

Χείρα βοηθείας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών έτεινε το Ιράν. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, επισκέφθηκε χτες την Αγκυρα και διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι το πρόβλημα είναι κοινό, ενώ κάλεσε για συνεργασία στην αντιμετώπιση των ανταρτών. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε ότι η εισβολή στο έδαφος της γειτονικής χώρας είναι περιορισμένη.

Οι ΗΠΑ φεύγουν από το Ιράκ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε χτες βράδυ την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ στο τέλος του χρόνου. Οι Αμερικανοί επιθυμούσαν να παραμείνουν λίγες χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό στη διάρκεια συνομιλιών για το θέμα. Ετσι στην ασιατική χώρα θα μείνουν μόνον 160 στρατιώτες για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων και οι περίπου 40.000 Αμερικανοί θα αποχωρήσουν μέχρι το Δεκέμβριο.

Το ΝΑΤΟ τα µαζεύει από τη Λιβύη µέσα σε δυο εβδοµάδες Η αλλαγή σελίδας στη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί χωρίς την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ, το οποίο ετοιμάζεται να αποσυρθεί. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έσπευσε να προαναγγείλει την αποδέσμευση των νατοϊκών από τη βορειοαφρικανική χώρα, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος και άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να εξεταστεί η κατάσταση πριν ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, για τις οποίες παρέπεμψε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, έδειξε πάντως το δρόμο γράφοντας στη

σελίδα του στο Facebook ότι η αποστολή εξετελέσθη και θα προτείνει τον τερματισμό της. Η πρόταση κατατέθηκε στη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με διπλωμάτες, η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε διάστημα δυο εβδομάδων ώστε να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο ασφαλείας στη βορειοαφρικανική χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή, οι Καναδοί προανήγγειλαν την αποχώρησή τους εντός των επόμενων 15 ημερών, ενώ στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι έπειτα από εφτά μήνες, στους οποίους

πραγματοποιήθηκαν περίπου 26.000 πτήσεις μαχητικών, είναι αδύνατο να διακοπεί η λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα σε μια μέρα. Οι Δυτικοί θα συνεχίσουν πάντως να παρέχουν στήριξη στους Λίβυους, καθώς παραμένουν ανοικτά μέτωπα, έστω κι αν δεν έχουν σχέση με το στρατιωτικό πεδίο.

Ψάχνουν τα λεφτά Μια από τις πρώτες κινήσεις είναι η κοινή έρευνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να εντοπιστούν τα περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος Καντάφι. Στο πλαίσιο των κυρώσεων τους προηγούμενους μήνες, «πά-

γωσαν» λογαριασμοί και καταγράφηκαν εταιρίες λιβυκών συμφερόντων συνολικής αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, αρκετοί εκτιμούν ότι η οικογένεια Καντάφι διέθετε πολύ μεγαλύτερη περιουσία στο εξωτερικό και ακολούθησε μεθόδους για να μην είναι «ορατή». Αναλυτές πιθανολογούν ότι μόνο στις ΗΠΑ τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται στο ύψος των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι λιβυκοί πόροι είναι ανάλογοι σε ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε ασιατικές. Για τον εντοπισμό τους ωστόσο θα απαιτηθούν μεγάλες έρευνες και συνεργασία με τις αρχές πολλών χωρών.


16

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββ 22 Οκτωβρ

Μεροκάματο 22 ευρώ για ν

Στο «βατήρα» για ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα • ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

«Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την κρίση είναι καταστροφικός», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Eurogroup: Ολα ανοιχτά με το ελληνικό «κούρεμα» ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Ηταν ίσως το πιο αμήχανο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, από ιδρύσεώς του. Ο πρόεδρός του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα είπε όλα πριν ακόμη αυτό αρχίσει χτες το απόγευμα: «Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την κρίση είναι καταστροφικός». Μια μέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει σε δόσεις κι αν όλα πάνε καλά θα τελειώσει την Τετάρτη, όλα είναι ακόμη ανοιχτά, όλες εκείνες οι... λεπτομέρειες της «τελικής λύσης» στην κρίση χρέους. Στο πολιτικό επίπεδο, βέβαια, Μέρκελ και Σαρκοζί δηλώνουν συνεχώς αποφασισμένοι να τη βρουν -κι έχουν κανονίσει άλλη μια τετ α τετ συνάντηση απόψε το βράδυ. Ωστόσο, ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος ούτε ο Γάλλος πρόεδρος έχουν καταφέρει να πείσουν αλλήλους ούτε για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους -αυτή το θέλει μεγάλο, αυτός μικρότερο- ούτε για τον τρόπο λειτουργίας του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF. Αυτό το τελευταίο είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι». Οι Γάλλοι επιμένουν να λειτουργήσει το EFSF ως τράπεζα, να μπορεί να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δανείζει χώρες και ιδιωτικές τράπεζες -που θα πληγούν από το «κούρεμα» το ελληνικό και από πιθανά άλλα- να γίνει, κοντολογίς, ένα «σούπερ μπαζούκας», όπως έλεγε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ομπάμα, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα όσο διαιωνίζεται η δυστοκία στην ευρωζώνη να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση. Οι Γερμανοί πάλι δε θέλουν ούτε να το ακούσουν. Πριν ξεκινήσει χτες το συμβούλιο του Eurogroup, - που έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου»-, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φρόντισε να επα-

ναλάβει την κάθετη αντίθεσή του στο να αυξηθούν οι εγγυήσεις που δεσμεύτηκαν να δώσουν τα κράτη - μέλη στο μηχανισμό. (σ.σ. τα 440 δισ. ευρώ). Και χωρίς την αύξηση των εγγυήσεων μόνο με ένα... θαύμα θα μπορέσει να λειτουργήσει το EFSF ως μπαζούκας. Επιπλέον, ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ΕΚΤ για να χρηματοδοτηθούν οι χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό. Βέβαια, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα του να βρεθεί λύση, να γίνει «αποτελεσματικός» ο μηχανισμός, καθώς, όπως παραδέχεται, «η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σοβαρή». Ακόμη σοβαρότερη είναι η κατάσταση με το ελληνικό χρέος. Για πρώτη φορά βγήκε χτες δημόσια ένας Ευρωπαίος τραπεζίτης, και μάλιστα από αυτούς που έχουν αρκετά ελληνικά ομόλογα στα θησαυροφυλάκιά του, να ζητήσει ευθαρσώς τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη απομείωση του χρέους της, η οποία δεν μπορεί πλέον να γίνει σε «εθελοντική» βάση, αλλά μόνο με το να κηρύξει η ίδια η Ελλάδα στάση πληρωμών.

Απώλειες έως 55% για τους δημόσιους υπαλλήλους και έως 30% για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα μαζί με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, τα χαράτσια στα ακίνητα και τη νέα φοροεπιδρομή, φέρνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Κ

αι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σε πάνω από 10 δισ. ευρώ το χρόνο εκτιμάται η φοροδιαφυγή στη χώρα μας και 14.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις οφείλουν (ληξιπρόθεσμα χρέη) 37 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο! Την ίδια στιγμή τα νέα χαράτσια και ο ισοπεδωτικός κεφαλικός φόρος στα ακίνητα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, κατόχους της όποιας μικροϊδιοκτησίας, την οποία απέκτησαν με δάνεια που αποπληρώνουν με δόσεις κάθε μήνα, κάνοντας αιματηρές οικονομίες. Τα 8 νέα μέτρα, όπως τα καταγράφουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, κωδικοποιούνται ως εξής: 1. Νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ. 2. Νέα δραματική μείωση των μισθών των υπαλλήλων του Δημοσίου. Κατά την ΑΔΕΔΥ, με το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο οι νέοι βασικοί μισθοί και οι αποδοχές που θεσμοθετεί θα έχουν ως αποτέλεσμα τη νέα μείωση των εισοδημάτων από 7% έως 55%! Η σύνδεση μισθού με τους βαθμούς και την αξιολόγηση σε συνδυασμό με τους φραγμούς που τίθενται στη βαθμολογική εξέλιξη, τον αυθαίρετο περιορισμό των ποσοστών στους μεγαλύτερους βαθμούς, αλλά και τον τρόπο κατάταξης, θα οδηγήσουν στην παραπέρα μισθολογική καθήλωση των υπαλλήλων. Επιπλέον, η κατάργηση όλων των γενικών και κλαδικών επιδομάτων

συμπαρασύρει ακόμη και το επίδομα γάμου. Οι συνολικές απώλειες από το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και τα προηγούμενα μέτρα της κυβέρνησης θα ξεπεράσουν το 55%. Οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο της ΠΕ Κατηγορίας θα αμείβονται με 660 ευρώ το μήνα, ενώ για τις κατηγορίες ΥΕ & ΔΕ οι αποδοχές είναι πολύ κατώτερες, χωρίς δυνατότητα εξέλιξης στους ανώτερους βαθμούς. Ολοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου υφίστανται απώλειες των αποδοχών τους. 3. Είκοσι δύο ευρώ θα είναι το μεροκάματο ενός νέου υπαλλήλου. 4. Νέα μείωση των κύριων συντάξεων κατά 20% για το μέρος της σύνταξης που είναι πάνω από 1.200 ευρώ και μείωση κατά 40% για συνταξιούχους κάτω των 55 χρόνων για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. 5. Περικοπές κατά 30% στις επικουρικές συντάξεις. 6. Νέα μείωση του εφάπαξ των εργαζομένων στο Δημόσιο (και στη ΔΕΗ) κατά 15% και 20%. 7. Θα απολυθούν από το Δημόσιο πάνω από 30.000 υπάλληλοι με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και την κατάργηση των οργανικών θέσεων.

Ζούγκλα... 8. Στα εργασιακά αναστέλλονται για 4 χρόνια οι επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Ετσι, διευκολύνεται η εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, που οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις μισθών. Επιπλέον, η ζούγκλα που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα παίρνει πιο άγρια χαρακτηριστικά και επεκτείνεται και στο Δημόσιο. Ειδικότερα, τα μέτρα για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο είναι: Ó Η αναστολή της επέκτασης των επαγγελματικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μέχρι τουλάχιστον στο τέλος του 2014. Στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχει-

Ο Ολι Ρεν Στον αντίποδα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει: «Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή μια υποχρεωτική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις πιο αδύναμες χώρες, όσο και για ολόκληρη την ΕΕ. Γι’ αυτό προτιμούμε μια εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο κούρεμα». Να σημειωθεί ότι η ανησυχία του Ρεν επιβεβαιώνεται από τις απειλές της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Η... ζούγκλα που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα παίρνει πιο άγρια χαρακτηριστικά και επεκτείνεται και στο Δημόσιο

ρή να ρη ενδ κλα ρο οδ γασ

ρη τω εύρ σια

ων φω πτώ βα ακ χυρ νόμ οι ε

αρ σύ ναδ κα γρα θα ομ μπ οεπ δε ρο Συ της συ


OIKONOMIA

βατο ρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο!

• Ποιες σαρωτικές αλλαγές φέρνει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

ήσεις και το προσωπικό τους, προκειμένου συμφωνούν μεταξύ τους σε επίπεδο επιχείησης, για το ύψος των μισθών. «Υπάρχουν δείξεις ότι οι μισθοί που συμφωνήθηκαν σε αδικό επίπεδο, γίνονται όλο και περισσότεο δεσμευτικές για τις μικρές επιχειρήσεις και δηγούν ουσιαστικά στην απώλεια θέσεων ερσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ó Η κατάργηση της ρήτρας της ευνοϊκότεης ρύθμισης. Στόχος είναι η αποκέντρωση ων συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη διρυνση του πεδίου εφαρμογής των επιχειρηακών συμβάσεων. Ó Επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεν σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Σύμωνα με την Κομισιόν, σε ορισμένες περιώσεις, και ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, ασικό εμπόδιο για την υπογραφή επιχειρησικής σύμβασης είναι η απουσία θεσμικά κατορωμένου συνομιλητή με τον εργοδότη. Στο μο που ψηφίστηκε το ρόλο αυτό θα παίξουν ενώσεις προσώπων. Ολα αυτά σημαίνουν ότι καταργείται η ρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ύμβασης ανοίγοντας το δρόμο για την επαδιαπραγμάτευση όλων των όρων αμοιβής αι τον επανακαθορισμό τους μέσω της υποαφής επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες α υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και των μοιοεπαγγελματικών. Οι επιχειρησιακές θα πορούν να υπερισχύουν εκτός από τις ομοιπαγγελματικές και από τις κλαδικές, όμως, θα μπορούν να προβλέπουν δυσμενέστεους όρους από την EΓΣΣE (Εθνική Γενική υλλογική Σύμβαση Εργασίας). Η κατάργηση ς αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις υλλογικές συμβάσεις εργασίας, που οδηγεί

17

Ο κατώτατος μισθός Ανοιχτό -παρά την ψήφιση του άρθρου 37- παραμένει το θέμα του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, καθώς στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτελεί προάγγελο της έκθεσης των δανειστών, προβλέπεται ρητά πως η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να εξετασθούν όλες οι παράμετροι στην αγορά εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την οικονομία στο σύνολό της. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΕ, στόχος είναι να υπογραφεί μια εθνική τριμερής συμφωνία, που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται, προς αποφυγή κάθε παρανόησης, ότι στη συζήτηση πρέπει να τεθούν όλες οι παράμετροι που έχουν αντίκτυπο στο κόστος εργασίας, οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένων των κατώτατων μισθών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς επίσης και παράμετροι μη μισθολογικού κόστους εργασίας, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές. σε υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας έναντι της κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής σε περίπτωση συρροής, σε συνδυασμό με την ικανότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων όχι μόνο από αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, αλλά και από ενώσεις προσώπων, σηματοδοτεί τη δυνατότητα για ανεξέ-

Οι κλαδικές συμβάσεις δεν «παγώνουν απλώς», αλλά ουσιαστικά καταργούνται λεγκτες και απότομες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η μείωση θα είναι έως και 25%. Ειπλέον, η πρώην υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη -η οποία καταψήφισε το επίμαχο άρθρο 37 του πολυνομεσχεδίου και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-, εκτιμά ότι η απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα κυμαίνεται από 10% έως 30%.

Τι σημαίνει το άρθρο 37 Η δυνατότητα που δίνεται πλέον με το άρθρο 37 να υπερισχύει η επιχειρησιακή σύμβαση έναντι της κλαδικής σημαίνει απλά ότι ένας εμποροϋπάλληλος δε θα καλύπτεται πλέον από την κλαδική σύμβαση που προβλέπει εισαγωγικό μισθό 860 ευρώ. Ο μισθός του, μέσα σε μια εβδομάδα από την ψήφιση του άρθρου, δύναται να μειωθεί μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή στα 740 ευρώ. Αρκεί να συνα-

φθεί μια επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή, όπου δεν υπάρχει, μιας ομάδας εργαζομένων. Σημαίνει ακόμα ότι όλες οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να προσαρμοστούν προς τα κάτω, αφού δεν υπάρχει όριο παρά μόνο ο κατώτατος μισθός. Σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει σε όλες τις επιχειρήσεις και για πάνω από 1 εκατ. εργαζομένους από τους 1.900.000 που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Τι θα συμβεί; Mια γενικευμένη, απότομη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών που με συντηρητικές εκτιμήσεις που κατέθεσε στη Βουλή η Λ. Κατσέλη, θα αφαιρέσει πολλά δισεκατομμύρια (4,5 -13 δισ. ευρώ) από την ελληνική οικονομία, βαθαίνοντας την ύφεση που θα ξεπεράσει με συντηρητικές εκτιμήσεις το 5% για το 2012 έναντι 2,5% που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού και θα εκτροχιάσει τα έσοδα. «Θα έρθει λοιπόν σύντομα η τρόικα να μας ζητάει πάλι νέα μέτρα γιατί δήθεν δεν πιάσαμε τους στόχους. Οι επιπτώσεις όμως είναι και ευρύτερες σε βάθος χρόνου. Η όποια διαπραγματευτική δύναμη και προστασία (θεσμική ή μη θεσμική) των εργαζομένων εξανεμίζεται. Οι κλαδικές συμβάσεις δεν ‘’παγώνουν απλώς’’ για μερικά χρόνια αλλά ουσιαστικά καταργούνται. Και αυτό γιατί κανένας εργοδότης δε θα έχει κίνητρο να συμμετέχει σε εργοδοτικές οργανώσεις και κλαδικές συμβάσεις αφού μπορεί να συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση με τους εργαζομένους του. Ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων του ιδίου κλάδου για συνεχείς μειώσεις μισθών θα ενταθεί με αποτέλεσμα συνεχείς μειώσεις μισθών και μεγαλύτερη ύφεση», τόνισε η Λ. Κατσέλη.

Αθέμιτες πρακτικές πλήττουν την αγορά Μια δυσάρεστη έκπληξη που ταυτόχρονα δείχνει τις τραγελαφικές καταστάσεις που επικρατούν στην ελληνική αγορά ένιωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας «Zorpidis Travel Services», συμφερόντων του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν οφειλή από άλλη τουριστική επιχείρηση. Οπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Ζορπίδης στον ΕΟΤ, το HATTA και την Ενωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, όταν στις 10 Οκτωβρίου η εταιρία του προσπάθησε να κατάσχει έναντι των χρεών την κινητή περιουσία του οφειλέτη διαπίστωσε ότι ο εξοπλισμός γραφείου –μέχρι και η... επιγραφή της πρόσοψης- είχε πωληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου σε άλλον ιδιώτη, ο οποίος εν συνεχεία τον είχε εκμισθώσει στον πωλητή. Η πώληση επισήμως έγινε έναντι 9.000 ευρώ και για χρέος προς τον αγοραστή 75.829 ευρώ! Οπως, μάλιστα, αναφέρει ο κ. Ζορπίδης στην επιστολή, οι τιμές της πώλησης των επίπλων είναι… εξωφρενικές. Οπως σημειώνει: Ξύλινο γραφείο καφέ: τιμή 12,20 ευρώ. Γραφείο με πόδια νίκελ: 8,13 ευρώ. Τηλεφωνικό κέντρο Panasonic: 85,45 ευρώ. Τηλεφωνική συσκευή Panasonic: 2,43 ευρώ. Ψυγείο PITSOS: 24,30 ευρώ. Οθόνη υπολογιστή PHILIPS: 10 ευρώ. Οθόνη υπολογιστή NCC: 8 ευρώ.

Νοσηρά φαινόμενα Ο πρόεδρος του ΕΕΘ στην επιστολή του κάνει λόγο «για νοσηρά φαινόμενα, τα οποία απλώς ενισχύουν την εικόνα ζούγκλας που τείνει να επικρατήσει στην αγορά» και ζητά από επαγγελματικούς και κλαδικούς φορείς να εργαστούν για την άρση αυτών των φαινομένων. Το καλό ή κακό είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι μικρή και όλοι λίγο πολύ γνωρίζονται. Ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιούνται σε ανάλογες επαγγελματικές δραστηριότητες ξέρουν πολύ καλά τι κάνει ο καθένας! ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΑΚΗΣ


18

OIKONOMIA

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΙΚΑ: προβλήµατα στην καταβολή των συντάξεων Χωρίς σύνταξη θα μείνουν το Νοέμβριο δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ενώ μικρότερα ποσά ενδέχεται να εισπράξουν και όσοι πληρωθούν έως τις 24 Οκτωβρίου. Οι συντάξεις θα καταβληθούν στο τέλος Νοεμβρίου, μαζί με τη σύνταξη Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με στελέχη του ταμείου, το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, έως τις 22 Νοεμβρίου παρατείνεται η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να απογράφονται στα Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων του υποκαταστήματος του τόπου κατοικίας τους. Στόχος, η καταγραφή των 110.000 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν προκειμένου να απογραφούν. Την ίδια ώρα στα 392.494.135,68 ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, μετά από αίτημα του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου. Οι απαιτήσεις αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αφορούν δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοτικές-Κοινοτικές Επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Επιχειρήσεις ΟΤΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.ά.), Σχολικές Επιτροπές και Δημόσια Σχολεία.Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από τα ΝΠΔΔ, ακολουθούν τα ΝΠΙΔ και μετά οι δημοτικές επιχειρήσεις. Από τις παραπάνω απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα 62.244.229,82 ευρώ χαρακτηρίζονται «οφειλές σε ρύθμιση» και 323.249.905,86 ευρώ χαρακτηρίζονται «οφειλές χωρίς ρύθμιση». Διευκρινίζεται επίσης ότι στις παραπάνω οφειλές περιλαμβάνονται περιπτώσεις οφειλών σε εκκαθάριση, πτώχευση, οριστική διακοπή και ανενεργές συνολικού ποσού 45.805.236 ευρώ.

«Απόστηµα η ΓΓΠΣ για το υπουργείο Οικονοµικών» «Ούτε ο Βενιζέλος δεν µπορεί να έχει αξιόπιστα στοιχεία», λέει το Σ∆ΟΕ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, προσδιόρισε ως όραμα τη βελτίωση των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων του φορολογικού συστήματος στην πραγματική οικονομία

Μια πραγματική βόμβα πυροδότησε χτες από το βήμα του φορολογικού συνεδρίου «3ο Tax Forum», που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο διευθυντής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ στην πόλη Χρήστος Παπαχατζής.

Ο

πως είπε ο υψηλόβαθµος εφοριακός, η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων είναι απόστηµα που πρέπει να σπάσει και η δυσλειτουργία της απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την όποια φορολογική µεταρρύθµιση επιχειρηθεί. Οπως υποστήριξε ο κ. Παπαχατζής, το λειτουργικό σύστηµα της ΓΓΠΣ δεν µπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες αφενός διότι είναι πεπαλαιωµένο, αφού έχει αγοραστεί τη δεκαετία του 1990 και αφετέρου διότι επικεφαλής της είναι άνθρωποι της πληροφορικής και όχι οικονοµολόγοι και στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, όπως θα έπρεπε να είναι. «Ακόµη κι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών, δηλαδή ο Βενιζέλος, ο Οικονόµου ή ο Καπελέρης, θέλουν ανά πάσα στιγµή να ενηµερωθούν για την αποτελεσµατικότητα και τα έσοδα µιας συγκεκριµένης ΔΟΥ δε θα τα καταφέρουν», είπε ο κ. Παπαχατζής, ο οποίος δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την τύχη οποιασδήποτε φορολογικής µεταρρύθµισης υπό τις παρούσες συνθήκες.

Φορολογική ηθική Το συνέδριο είχε ως θέµα την «ανάγκη νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήµατος, σε πλαίσιο ολοκληρωµένης φορολογικής µεταρρύθµισης». Ο πρόεδρος του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, Γιάννος Γραµµατίδης, στο χαιρετισµό του προσδιόρισε ως όραµα τη βελτίωση των αναπτυξιακών αποτελεσµάτων του φορολογικού συστήµατος στην πραγµατική οικονοµία, µε σχεδιασµούς που θα προστατεύουν το συνεπή φορολογούµενο, αλλά και το δηµόσιο συµφέρον». Σύµφωνα µε τον κ. Γραµµατίδη, είναι πια καιρός να αποκτήσει η Ελλάδα

ένα φορολογικό σύστηµα που «να τονώνει τη φορολογική ηθική, να ενισχύει την εµπιστοσύνη στο πολιτικό κεφάλαιο και να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην οικονοµία και την κοινωνική συνοχή. «Ενα τέτοιο σύστηµα θα εκπέµψει θετικά µηνύµατα προς τις αγορές, αλλά και προς την παγκόσµια επιχειρηµατική κοινότητα, µηνύµατα που µέχρι σήµερα είναι αρνητικά κι αποτρεπτικά για κάθε ξένη επένδυση», είπε χαρακτηριστικά.

Θετική προοπτική Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου και πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, Νικόλαος Μπακατσέλος, εκτίµησε πως «αν το φορολογικό περιβάλλον είναι ο καθρέφτης της οικονοµίας µιας χώρας, τότε στην Ελλάδα η κακή κατάσταση της οικονοµίας αντικατοπτρίζει ένα προβληµατικό φορολογικό καθεστώς που αλλάζει κάθε τρεις και λίγο χωρίς να πετυχαίνει το στόχο, δηλαδή τη δικαιότερη συµµετοχή και τη συνεισφορά όλης της ελληνικής κοινωνίας στο κοινό ταµείο». Ταυτόχρονα, τόνισε πως πέραν των προσπαθειών που γίνονται για την προσέγγιση ξένων επενδύσεων το νέο φορολογικό σύστηµα θα πρέπει να τονώσει το αίσθηµα της ασφάλειας και της θετικής προοπτικής στην ελληνική επιχειρηµατική κοινωνία. «Ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, όπου λόγω της µικρής απόστασης από τις γειτονικές χώρες, οι επιχειρήσεις µεταναστεύουν κατά εκατοντάδες», υπογράµµισε ο κ. Μπακατσέλος.

Φορολογική αναµόρφωση Κατά την εισηγητική του οµιλία στο συ-

νέδριο ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, Σταύρος Κώστας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας και εξόδου από την κρίση. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στο επίκεντρο αυτής της υπερ -προσπάθειας, όπως άλλωστε προβλέπει και το πρόγραµµα δηµοσιονοµικής σταθερότητας, παραµένει στόχος ζωτικής σηµασίας για την αποτελεσµατικότητα του νέου µας οικονοµικού µοντέλου η εκ βάθρων διαρθρωτική φορολογική αναµόρφωση. Ενα εγχείρηµα, που προϋποθέτει εξ υπαρχής τη συντεταγµένη µετάβαση σε ένα εκσυγχρονισµένο, δίκαιο, αποτελεσµατικό, διαφανές, απλό και σταθερό, φορολογικό σύστηµα». Ο ίδιος πρότεινε ως διέξοδο την καθιέρωση ενός φορολογικού συστήµατος µακριά από τα µέχρι τώρα απαξιωτικά χαρακτηριστικά του, που θα εγγυάται ότι η φορολογία σε θεσµικό πλαίσιο, περιορισµένου σε µέγεθος και παρεµβατικότητα κράτους, θα έχει ρόλο αληθινού συνεταίρου της επιχειρηµατικότητας και δε θα αποτελεί εµπόδιο της βιώσιµης επιχειρηµατικής ευκαιρίας, εντόπιας ή εισερχόµενης. «Για να "πεισµώσουµε" ακόµη περισσότερο στην προσπάθεια αυτή, καλό είναι να αναλογιστούµε ότι από το 2005 και µετά, έχουµε βιώσει τέτοια απανωτά κύµατα φορολογικού ανασχεδιασµού και αναµόρφωσης», σηµείωσε µε έµφαση, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στην πραγµατικότητα επρόκειτο για σχεδιασµούς «µε µεγάλη, µάλιστα, προβολή, αλλά αµφίβολη όµως, κατά κοινή οµολογία, αποτελεσµατικότητα».

Η SPECIAL ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Μία μοναδική αεροπορική εκδρομή 4 ημερών στη μαγευτική Πράγα (αναχώρηση κάθε Τρίτη), από 1/11/2011 έως 31/3/2012, με απευθείας πτήσεις CSA, με διαμονή σε ξενοδοχείο 4* με πρωινό, ξενάγηση & μεταφορές, από το ταξιδιωτικό γραφείο «Cosmorama».

Προσφορές που σου φτιάχνουν τη µέρα!

Από 390€/άτομο μόνο

195€/άτομο Εκπτωση 50%

(Φόροι αεροδρομίων & επίναυλος καυσίμων δεν περιλαμβάνονται)

Μπες στο dealmyday.gr και... αγόρασέ το!


OIKONOMIA

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

19

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.100 1.000 900

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

752,59 (-2,97%)

738,08 (-1,93%)

17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

800

740,93 (+0,39%)

742,76 (+0,25%)

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

782,36 (+5,33%)

700 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Χτεσινή κεφαλαιοποίηση

32,667 30,29

Μετοχές με άνοδο

131

Μετοχές με πτώση

28

29,08% 28,24% 27,78% 27,50% 20,54% 17,67% 15,56% 13,00% 11,66% 11,64%

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ LAMDA-DEVELOPMENT ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ) ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

η εικόνα του ΧΑ Συνολική κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ AXON HOLDING (ΚΟ) Τ BANK ALAPIS ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ATTICA BANK FORTHNET (KO) ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ) ΥΓΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Μετοχές που δεν άλλαξαν Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) Αριθμός τεμαχίων

9,92% 0,75% 0,69% 0,28%

18 57,555 43.456.804

χρηματιστήριο αθηνών

Αισιοδοξία και άνοδος ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Ανοδικά κινήθηκαν χτες τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στην Αμερική, αφού η προσδοκία των αγορών είναι ότι την προσεχή εβδομάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συμφωνία για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και άλλων αδύναμων οικονομιών. Στην Αθήνα η άνοδος ήταν ισχυρή. Από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές της Atebank (+29,08%), της TBank (+27,78%), του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (+20,54%), της Attica Bank (+17,67%), της Πειραιώς (+11,64%), της Εθνικής (+10,99%), της Eurobank (+9,72%) και της Alpha Bank (+9,43%). O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 782,36 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 5,33%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,87%, ενώ από τις

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής:

Τρέχουσα

Ασφάλειες

1.230,72

+0,99%

Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες

2.761,82

+2,00%

Εμπόριο

1.102,25

+1,41%

Κατασκευές και υλικά

1.583,77

+4,29%

Πετρέλαιο και αέριο

2.329,09

+3,19%

Προσωπικά και οικιακά προϊόντα

1.975,90

+2,80%

Πρώτες ύλες

1.665,40

+6,73%

Ταξίδια και αναψυχή

1.195,90

+4,68%

Τεχνολογία

349,50

+8,45%

Τηλεπικοινωνίες

922,11

+5,68%

Τράπεζες

375,56

+9,29%

4.759,48

+6,82%

172,12

+11,72%

Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

1.799,10

+3,19%

Χημικά

5.196,98

+3,29%

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

1.178,80

+4,29%

Τρόφιμα και ποτά Υγεία

αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 44,67%. Από το σύνολο των τίτλων ανοδικά κινήθηκαν 131 μετοχές, πτωτικά 28, ενώ 18 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 57,555 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 32,667 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών

παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 7.707.770 τεμάχια, Τράπεζα Πειραιώς με 4.783.072, MIG με 4.611.939 και Marfin Popular Bank με 3.530.060 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 14,897 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 8,322, Coca Cola 3E με 5,018 και Alpha Bank με 3,614 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,3798

1,4005

1,3522

ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ

0,86775

0,88077

0,8504

ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ

7,4456

7,5573

7,2967

ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

9,1031

9,2396

8,921

ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

105,82

107,41

103,7

ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

1,2307

1,2492

1,2061

7,706

7,8216

7,5519

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

1,3957

1,4166

1,3678

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

1,3401

1,3602

1,3133

ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.636,15 31,07


φωνή Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΣΤΗ Θεσσαλονίκη ανοίγει σήµερα η 2η αγωνιστική της Volleyleague. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον ΑΟ Κηφισιάς, ενώ ο Ηρακλής τον Απόλλωνα Καλαµαριάς. Και οι δύο αγώνες αρχίζουν στις 19:00. «Πάντα µε την Κηφισιά τα παιχνίδια είναι µεγάλες µάχες», είπε ο Γιάννης Μέλκας. «Ελπίζουµε ότι αυτή τη φορά δεν θα χρειαστούµε πάλι πέντε σετ», είπε για τον Ηρακλή ο Θοδωρής Μποζίδης. Χτες ο Παµβοχαϊκός έριξε νέα «βόµβα» κερδίζοντας 3-2 τον Παναθηναϊκό. Τα σετ:

17-25, 25-22, 23-25, 25-17, 15-13. ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Χωρίς τον πρωτοπόρο ∆ιοµήδη που έχει ρεπό, το ενδιαφέρον για την 5η αγωνιστική που διεξάγεται σήµερα πέφτει στους αγώνες ΑΕΚΑερωπός (16:30), Κιλκίς-ΧΑΝΘ (18:00) και ΠΑΟΚΑρης Νικαίας (19:00, Μίκρα). ΠΟΛΟ: Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Πτολεµαΐδα το Καλαµάκι (16:30) και θέλει να πετύχει τη δεύτερη νίκη του. Στις 17:00 το Π. Φάληρο φιλοξενεί τα Χανιά.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Κλείνει το «deal» ΣΤΗΝ τελική ευθεία έχουν µπει οι διαπραγµατεύσεις των εκπροσώπων του µεγαλοµετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Σαουδάραβα υποψήφιου επενδυτή Σουλτάν Αλ Σαούντ για τη µεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των µετοχών (54,7%) της ΠΑΕ. Χτες οι δύο πλευρές τα έλεγαν για δύο ώρες και αποµένει να οριστικοποιηθεί ο τρόπος καταβολής των χρηµάτων. Τη ∆ευτέρα θα γίνει νέα συνάντηση και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα, Βλάσης Τσάκας, «βαδίζουµε αµετάκλητα σε οριστική συµφωνία στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας». Μάλιστα έδωσε στη δηµοσιότητα δύο εγγυητικές επιστολές από τράπεζα για ποσά 20 και 50 εκατ. ευρώ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ: Με τρεις αγώνες ανοίγει σήµερα η 7η αγωνιστική του πρωταθλήµατος. Το πρόγραµµα: ΣΉΜΕΡΑ 17:15 Αστέρας Τρίπολης - Ξάνθη 17:15 Ατρόµητος - ΠΑΣ Γιάννινα 19:30 Παναθηναϊκός - Εργοτέλης ΑYΡΙΟ 18:15 ΟΦΗ - ΑΕΚ 18:15 Πανιώνιος - Ολυµπιακός 20:30 Αρης - ΠΑΟΚ ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ: Εντυπωσιακή πρεµιέρα έκανε η οµάδα του Κώστα Τσάνα στο 10ο προκριµατικό όµιλο του EURO U-19 2012, που γίνεται στην Αρµενία, καθώς συνέτριψε µε 10-0 την αδύναµη Ανδόρα. Τα γκολ πέτυχαν οι Κουσίδης (22΄, 32΄), ∆ιαµαντάκος (25΄, 47΄), Κατίδης (36΄), Κουρµπέλης (41΄), Κολοβός (45΄), Μπακασέτας (67΄, 83΄), Μπουγαΐδης (70΄). FOOTBALL LEAGUE: Τη ∆ευτέρα θα απολογηθούν οι ΠΑΕ Πιερικός, Εθνικός Αστέρας, Αναγέννηση Επανοµής, Εθνικός Φιλιππιάδας, Αετός Σκύδρας και ∆όξα Κρανούλας για την υπόθεση των «ύποπτων» αγώνων, καθώς χτες δεν υπήρχε σύνθεση δικαστηρίου στην Πρωτοβάθµια Πειθαρχική Επιτροπή της Football League και Football League 2.

TV επιλογές

ΒΟΛΕΪ: ∆ΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

14:00

Κότµπους-Γκρόιτερ Φίρτ (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport2

14:45

Γουλβς-Σουόνσι (ποδόσφαιρο, Ζ)

Νοvasports 1

16:30

Ντόρτµουντ-Κολονία (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport2

16:30

Χοφενχάιµ-Γκλάντµπαχ (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport1

16:30

Νιρεµβέργη-Στουτγκάρδη (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport3

17:00

Νιούκασλ-Γουίγκαν (ποδόσφαιρο, Ζ)

Νοvasports 1

17:15

Ατρόµητος-ΠΑΣ Γιάννινα (ποδόσφαιρο, Ζ)

Νοvasports 2

17:15

Αστέρας Τρ.-Ξάνθη (ποδόσφαιρο, Ζ)

Νοvasports 3

19:00

Σανταντέρ-Εσπανιόλ (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport1

19:00

Φιορεντίνα-Κατάνια (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport2

19:30

Παναθηναϊκός-Εργοτέλης (ποδόσφαιρο, Ζ)

Νοvasports 1

19:30

Λίβερπουλ-Νόριτς (ποδόσφαιρο, Ζ)

Νοvasports 2

19:30

Αµβούργο-Βόλφσµπουργκ (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport3

21:00

Μάλαγα-Ρεάλ Μαδρίτης (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport1

21:30

Καϊζερσλάουτερν-Φράιµπουργκ (ποδόσφαιρο, M) OTE sport3

21:45

Γιουβέντους-Τζένοα (ποδόσφαιρο, Ζ)

22:00

Λοριάν-Τουλούζ (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport2 Νοvasports 1

23:00

Μπαρτσελόνα-Σεβίλη (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport1

23:45

Χέρτα-Μάιντς (ποδόσφαιρο, Μ)

OTE sport2

02:00

Βανκούβερ-Κολοράντο (ποδόσφαιρο, Ζ)

OTE sport2

Η

πρόταση για αύξηση των οµάδων σε 18 ώστε να... βολευτούν όλοι έπεσε στο κενό και τελικά χτες αποφασίστηκε οριστικά να συνεχιστεί το πρωτάθληµα της Σούπερ Λίγκας µε 16 οµάδες. Οι οµάδες του συνεταιρισµού συνεδρίασαν χτες εκτάκτως και πέρασαν την πρόταση, αλλά όταν η ΕΠΟ ξεκαθάρισε ότι οι 18 οµάδες θα µείνουν µόνο για δύο χρόνια, άρχισαν οι πρώτοι τριγµοί. Η Ξάνθη αποχώρησε διαφωνώντας κάθετα, καθώς τη σεζόν 2013-2014 θα έπρεπε να υποβιβαστούν πέντε οµάδες και στη συνέχεια µε γραπτή της ανακοίνωση πρότεινε να συνεχιστεί το πρωτάθληµα µε 14 οµάδες. Αλλαγή πλεύσης είχε και ο ΟΦΗ, ο Εργοτέλης αρνήθηκε, ενώ ο Πανιώνιος διαφώνησε στο ενδεχόµενο µείωσης των εσόδων από τα τηλεοπτικά καθώς το συνδροµητικό δεν µπορούσε να αναλάβει τα χρήµατα και για τις 18 οµάδες. Παρέµβαση έκαναν και οι ΠΑΕ Διαγόρας και Πανθρακικός, απειλώντας µε προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια αν παρέµεναν στις 18 οµάδες η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός στη θέση τους σε παράβαση του ΚΑΠ. Μπροστά σ’ αυτήν τη κατάσταση, η Λίγκα αποφάσισε να συνεχιστεί το πρωτάθληµα Α’ Εθνικής µε 16 οµάδες και σήµερα θα ανακοινώσει ποιες οµάδες θα αντικαταστήσουν τις «οµάδες

«Κλείδωσε» στις 16 Αλλαγή πλεύσης από τις ΠΑΕ, που σήµερα αποφασίζουν για τις οµάδες Α και Β. Αποχώρησε η Ξάνθη Α και Β» (δηλαδή τον Ολυµπιακό Βόλου και την Καβάλα). Η καθυστέρηση οφείλεται στην αποχώρηση της Ξάνθης και στην αδυναµία του εκπροσώπου του ΠΑΟΚ Μάκη Γκαγκάτση να ψηφίσει, αφού δεν είναι µέλος του δ.σ. Σήµερα πάντως θα παρθεί η απόφαση και θα κατατεθεί στην

ΕΠΟ, που θα αποφασίσει τελεσίδικα τη Δευτέρα. Πάντως... διαρροές από το συµβούλιο ανέφεραν ότι τις θέσεις θα κερδίσουν ο Λεβαδειακός και η Δόξα. Ο πρόεδρος της Λάρισας Κώστας Πηλαδάκης αποχώρησε εκνευρισµένος και δήλωσε µε νόηµα: «Λυπάµαι, που για ένα

χρόνο ήµουν πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας. Yπάρχει µία µειοψηφία οµάδων, όχι των ιδιαίτερα δηµοφιλών, που έκαναν... κωλοτούµπα, και ενώ στο συµβούλιο είχαν κρίνει οµόφωνα να αγωνιστούν 18 οµάδες, τώρα η γενική συνέλευση αποφασίζει αν θα µείνουν 16...».

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τζάµπολ µε ντέρµπι Βορρά-Νότου ΤΟ πρωτάθληµα επιτέλους αρχίζει έστω και µε... 13 οµάδες. Η Α1 κάνει τζάµπολ µε πολλά οικονοµικά προβλήµατα, µε αδύναµες οµάδες, µε το Μαρούσι να έχει... ρεπό αλλά και µε δύο «ντέρµπι» Βορρά - Νότου, µε κλειστές όµως πόρτες. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται αύριο τον Αρη και ο ΠΑΟΚ τον Ολυµπιακό το απόγευµα της ∆ευτέρας. Μάλιστα και τα δύο παιχνίδια θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΤ-3. «Είναι µεγάλο το κίνητρο γιατί

παίζουµε µέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού, που είναι πρωταθλητής Ευρώπης και ξεκίνησε εντυπωσιακά την πρεµιέρα. Γνωρίζουµε πολύ καλά ότι έχουµε δύσκολη αποστολή, αλλά θέλουµε πολύ να παρουσιαστούµε πολύ καλύτεροι από το µατς µε τον Ολυµπιακό. Πέρασαν δέκα µέρες από τότε και δουλέψαµε πολύ καλά όλο αυτό το διάστηµα. Το πρώτο πράγµα που πρέπει να βελτιώσουµε είναι οι συνεργασίες µας», έγραψε ο ∆ηµήτρης

Βεργίνης στο blog του στην ιστοσελίδα pressaris.gr για την αναµέτρηση κόντρα στην πρώην του οµάδα. Το σηµερινό πρόγραµµα: 17:00 Κολοσσός - Πανιώνιος, 17:00 ΑΓΟΡ - Ικαρος, 17:00 Ηλυσιακός - Καβάλα. Αύριο: 17:00 Περιστέρι - ΚΑΟ∆, 19:00 ΠΑΟ - Αρης. ∆ευτέρα: 19:00 ΠΑΟΚ - Ολυµπιακός. ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Στην πρεµιέρα του στη διοργάνωση, ο Ολυµπιακός έχασε από την Μπιλµπάο µε 76-61.


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Για την πρώτη νίκη Με πάθος και κόσµο ο Αρης θέλει στην έδρα του µόνο τους τρεις βαθµούς κόντρα στον ΠΑΟΚ. Κλειστά χαρτιά για την εντεκάδα από τον Τσιώλη Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

Σ

υναγερµός νίκης στο Χαριλάου! Οι φίλαθλοι των κιτρίνων, µπαρουτοκαπνισµένοι στα ντέρµπι µε τον ΠΑΟΚ, δίνουν το σύνθηµα της κατάκτησης των τριών βαθµών στον «πρωτάρη» Σάκη Τσιώλη και τους παίκτες του. Η ψυχολογία της κερκίδας έχει τρυπώσει και στα αποδυτήρια τις τελευταίες µέρες και έχει παθιάσει τους ποδοσφαιριστές του Αρη, που θέλουν να κάνουν νέο ξεκίνηµα. Ο Καρδιτσιώτης τεχνικός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του στη χτεσινή προπόνηση και δεν δοκίµασε κανένα σχήµα, θέλοντας να κρύψει τα ατού του από τον Μπόλονι. Ο Τσιώλης προβληµατίζεται περισσότερο για τη θέση του δεξιού µπακ ανάµεσα στον Παπαστεριανό και τον Καζναφέρη, όπου αντίπαλος θα είναι ο Βιεϊρίνια, αλλά και για

την κορυφή της επίθεσης. Δεν αποκλείεται δίδυµο Καστίγιο - Γιάκοµπ, αλλά ακόµη και η πιθανότητα να παίξει ως φορ ο Γάλλος Φατί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο δίπλα στον Πρίττα ίσως παίξει ο Καπετάνος, ενώ Ούµπιντες και Ακόστα θεωρούνται σίγουροι. Θέση στην ενδεκάδα διεκδικεί και ο Πορτίγια. Στην άµυνα πάντως το δίδυµο Σανκαρέ και Ντίκο δεν θα αλλάξει (περιµένει πολλά ο Τσιώλης στα στηµένα από τους δύο στόπερ καθώς ο ΠΑΟΚ έχει παρουσιάσει αδυναµία στο κέντρο της άµυνας), όπως και ο Βελλίδης κάτω από τα γκολπόστ. Εκτός µάχης έχουν τεθεί οι Βράνιες και Γκαρσία λόγω τραυµατισµού, αλλά και ο τιµωρηµένος Σολτάνι. «Από το πρώτο λεπτό όποιος επιβάλει τον ρυθµό του θα κερδίσει το παιχνίδι. Θέλει ποδοσφαιρική ευφυΐα», δήλωσε χτες στον Αρης FM, ο τιµ µάνατζερ του Αρη, Αγαπητός Αµπελάς.

Με ψυχολογία... ... αλλά και λαβωµένος από τους πολλούς τραυµατισµούς ο ΠΑΟΚ στο τοπικό ντέρµπι. Στην κορυφή ο Σαλπιγγίδης, στην αποστολή ο Κοντρέρας

Ο

ΠΑΟΚ πάει µε τον αέρα από την ευρωπαϊκή του επιτυχία στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να αντιµετωπίσει τον Αρη, αλλά και λαβωµένος από τους πολλούς τραυµατισµούς. Ο Λάσλο Μπόλονι µε δυσκολία προσπαθούσε χτες να βγάλει εντεκάδα, καθώς λείπουν ήδη οι Γκαρσία, Φωτάκης, Μπαλάφας και Τσουκαλάς από τη µεσαία γραµµή, ο Λίνο που τραυµατίστηκε στο µατς µε την Σάµροκ και ο Αθανασιάδης που δέχθηκε χτύπηµα και περίµενε τα αποτελέσµατα της µαγνητικής τοµογραφίας. Ηδη έξι παίκτες είναι εκτός µάχης (οι πέντε βασικοί σε πολλά παιχνίδια), ενώ ο Κοντρέρας επιστρέφει από τραυµατισµό και δεν είναι σίγουρο αν θα ξεκινήσει στο αρχικό σχήµα. Αν δεν αλλάξει κάτι στη σηµερινή τελευταία προπόνηση, ο Μπόλονι θα καλύψει το κενό στο αριστερό άκρο της άµυνας µε τον Σνάουτσνερ που ήταν εξαιρετικός κόντρα στους Ιρλανδούς, ενώ θα προωθήσει τον Σαλπιγγίδη στην κορυφή της επίθεσης και θα επιλέξει τον Γεωργιάδη στο δεξί άκρο. Ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει φιλάθλους µετά την απαγόρευση µετακίνησης από την αστυνο-

µία, παρά µόνο τα µέλη της διοίκησης που θα συνοδεύσουν την οµάδα. Ωστόσο έχει αγωνιστικό πλεονέκτηµα µε το ρυθµό που έχει αποκτήσει από τα συνεχόµενα παιχνίδια. «Ολοι ξέρουµε τι σηµαίνει το ντέρµπι για την οµάδα µας και τον κόσµο µας, αλλά αντίστοιχα και για τον Αρη. Θα το αντιµετωπίσουµε όπως πρέπει. Πρέπει να ξεκουραστούµε, να κοιτάξουµε τα λάθη µας και να δούµε τι πρέπει να κάνουµε για να αντιµετωπίσουµε τους "κίτρινους"», δήλωσε στο sport24 ο Στέλιος Μαλεζάς. Παράλληλα η διοίκηση του ΠΑΟΚ προσπαθεί να ενισχύσει το ρόστερ του Μπόλονι µε την απόκτηση ενός έµπειρου και ικανού στράικερ, όπως είναι ο διεθνής Γιάννης Αµανατίδης της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, που το βράδυ της Πέµπτης ήταν ανάµεσα στους θεατές της Τούµπας στο µατς µε τους Ιρλανδούς. Ο Αµανατίδης βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις µε τον Ζήση Βρύζα και τον Παντελή Κωνσταντινίδη, ώστε να βρεθεί η φόρµουλα να αποδεσµευθεί και να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Π. ΓΚ.

ΗΡΑΚΛΗΣ

ΑΓΓΛΙΑ

Τη ∆ευτέρα η απόφαση

Ολοι βλέπουν Μάντσεστερ!

Ο ΚΟΣΜΟΣ του Ηρακλή, µέσα από τις διαδικασίες ανοιχτής συνέλευσης στο Κατσάνειο θα αποφασίσει για το µέλλον του ποδοσφαιρικού Ηρακλή. Τα χρονικά περιθώρια τελείωσαν και πρέπει πλέον να παρθεί µια απόφαση. Η µία πρόταση έχει κατατεθεί από τον Ανδρέα Παντελή, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι έχει συµφωνήσει να πάρει το ΑΦΜ άλλης οµάδας και να παίξει ο Ηρακλής στη Β΄Εθνική. Σ΄αυτήν την περίπτωση δεν θα υπάρχουν χρέη, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο Ηρακλής δεν θα βρει εµπόδια από την ΕΕΑ. Η δεύτερη πρόταση έρχεται από τον Γιώργο Ξενίδη, ο οποίος θα ξεκινήσει µε άλλα µέλη της κυανόλευκης οικογένειας την προσπάθεια ξανά από την αρχή, αφού σε αυτήν την περίπτωση ο Ηρακλής θα αγωνιστεί στη ∆΄Εθνική, καθαρός, αλλά µε βάθος τριετίας στην καλύτερη περίπτωση για να επιστρέψει στη Σούπερ Λίγκα. Οπως ανακοίνωσε ο ΓΣ Ηρακλής «µετά την ενηµέρωση και τις επαφές που έγιναν τις τελευταίες ηµέρες για το µέλλον του ποδοσφαιρικού τµήµατος και λόγω της κρισιµότητας της κατάστασης, καλούµε όλους τους φορείς αλλά και τον απλό φίλαθλο κόσµο σε ανοιχτή συγκέντρωση την ∆ευτέρα και ώρα 20.00 στο Ιβανώφειο».

Η ΜΕΓΑΛΗ ώρα έφτασε! Η κορυφή της Πρέµιερ Λιγκ παίρνει φωτιά, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται στο «Ολντ Τράφορντ» την Κυριακή τη µισητή συµπολίτισσα Σίτι, που ήδη βρίσκεται δύο βαθµούς ψηλότερα. «Είναι ένα παιχνίδι που θέλω να κερδίσω πάση θυσία. Ολοι στην πόλη µιλούν γι’ αυτή την αναµέτρηση», δήλωσε ο Κρις Σµόλινγκ (φωτό), ενώ ο Μάριο Μπαλοτέλι, που βρίσκεται σε εξαιρετική φόρµα ζήτησε από τους συµπαίκτες του νίκη για να την αφιερώσει στον Ροµπέρτο Μαντσίνι, που του έδωσε µία ακόµη ευκαιρία. Αρσεναλ, Λίβερπουλ και Τσέλσι (που είναι κοντά στην απόκτηση του Αζάρ) λογικά δεν θα αντιµετωπίσουν προβλήµατα. Στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα ενισχυµένη µε τον Φάµπρεγας φιλοξενεί τη Σεβίλλη και θέλει νίκη, ενώ η Ρεάλ δοκιµάζεται στο «Ροζαλέδα» κόντρα στη Μάλαγα. Στη Μπουντεσλίγκα η πρωτοπόρος Μπάγερν έχει δύσκολη έξοδο στο Ανόβερο, ενώ στο Καµπιονάτο, που απουσιάζει το µεγάλο παιχνίδι, η Μίλαν θέλει να φύγει αλώβητη από το «Βία Ντελ Μάρε» κόντρα στη Λέτσε. Αντίθετα στη Γαλλία, η πρωταθλήτρια Λιλ φιλοξενεί στο ντέρµπι της 11ης αγωνιστικής τη Λιόν.


24

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο Μπον Τζόβι στην κουζίνα Μπορεί να έγινε διάσημος ως μουσικός, ωστόσο ο Τζον Μπον Τζόβι αποφάσισε να ασχοληθεί παράλληλα και με την κουζίνα, ανοίγοντας ένα αλλιώτικο εστιατόριο στη γενέτειρά του, το Νιου Τζέρσι, το «JBJ Soul Kitchen». Στους καταλόγους του εστιατορίου δεν υπάρχουν τιμές και οι πελάτες θα πρέπει να κάνουν μια δωρεά που θα καλύπτει το κόστος του φαγητού τους - 20 δολάρια για ένα γεύμα τριών πιάτων από οργα-

νικά υλικά που δωρίζουν τοπικοί έμποροι και καλλιεργητές. Εναλλακτικά, θα μπορούν αντί χρημάτων να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εστιατόριο. Ο ίδιος εξήγησε: «Οταν ένα στα πέντε νοικοκυριά ζει στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και όταν ένας στους έξι Αμερικανούς δεν ξέρει αν θα εξασφαλίσει την τροφή του, νομίζω ότι ήρθε η ώρα για ένα τέτοιο εστιατόριο».

Ντενεκεδάκια... αγναντεύουν τ’ άστρα Συνέχεια με Μ. Λουντέμη και Ε. Φακίνου από τις σκηνές του ΚΘΒΕ στη ΣΤ’ Δηµοτικού ο αγαπηµένος µου παππούς και το έχω ακόµα φυλαγµένο µαζί µε τη φωτογραφία του παππού µε τον Λουντέµη στη Μακρόνησο». Τα κοστούµια της παράστασης είναι του Χρήστου Μπρούφα, η κίνηση - χορογραφία της Αλεξάνδρας Τσοτανίδου και παίζουν µεταξύ άλλων οι Γιάννης Καραούλης, Μαριάννα Αβραµάκη, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Παύλος Ελευθεριάδης και Χρύσα Ζαφειριάδου.

ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μια πολιτεία φτιαγμένη από ντενεκέδες, με κατοίκους τον Σαρδέλα, τη Μηλίτσα, τον Βουτυρένιο, τον Μελένιο, τον Σοφό, τον Οκέι - Μπαμ - Μπαμ, ντενεκεδάκια - μετανάστες από ένα σκουπιδότοπο. Αλλά και ο Μέλιος, που με οδηγό τ’ άστρα πρωταγωνιστεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιπέτειες στη χώρα της γνώσης και της ελευθερίας. Αυτοί είναι οι βασικοί ήρωες στις δυο νέες παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που συνεχίζει -αν και με το προσωπικό απλήρωτο εδώ και ενάμιση μήνα- να επιμένει σε ελληνικό ρεπερτόριο.

Π

ρόκειται για την «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου, σε µουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου (Παιδική Σκηνή, Βασιλικό Θέατρο) και το «Ενα παιδί µετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέµη, διασκευασµένο από τον Λάκη Λαζόπουλο, που ξεκινάει την Τρίτη 1 Νοεµβρίου (στη Νεανική Σκηνή, Μονή Λαζαριστών). Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, αποκάλυψε ότι η «Ντενεκεδούπολη» τον ταξιδεύει πίσω 36 χρόνια, όταν «ήµασταν πίσω από ένα µπερντέ -που η Ευγενία είχε φτιάξει στο ύψος της- µαζί µε τους Γιάννη Μαρκόπουλο, Μιχάλη Φα-

Ακαπνοι και απλήρωτοι

Πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου για την «Ντενεκεδούπολη»

κίνο, Παύλο Σιδηρόπουλο. Τώρα ο µπερντές αυτός ανεβαίνει πια στο σανίδι, µε τους ηθοποιούς να δίνουν όλη τους την ψυχή, για να ζωντανέψουν την Ντενεκεδούπολη». Η «αρχιτεκτόνισσα» αυτής της ξεχωριστής πολιτείας, Ευγενία Φακίνου, µέσω διαδικτυακής σύνδεσης έδωσε το «παρών» στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου: «Οταν πριν από 36 χρόνια ανεβάσαµε αυτά τα ντενεκεδάκια στη σκηνή, ήταν µια τρέλα. Ειδικά όταν το περιβάλλον και η ανακύκλωση δεν έλεγαν τίποτα στον κόσµο. Σήµερα που όλα είναι πολύ δύσκολα και ίσως γίνουν δυσκολότερα, νοµίζω ότι η ιστορία γίνεται πιο επίκαιρη παρά ποτέ». Από την πλευρά της η σκηνοθέτρια της παράστασης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, εξήγησε: «Αφήσαµε τη φαντασία να δουλέψει µε απόλυτο σεβασµό στην έννοια της παλιάς Ντενεκεδούπολης, αλλά και µε

«Το ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μ. Λουντέμη ανεβαίνει στο σανίδι την 1η Νοεμβρίου

λίγο σηµερινό αέρα. Συνδυάσαµε την υποκριτική µε την παλιά τέχνη του κινούµενου σχεδίου -ως φόντο- αλλά και το µαύρο θέατρο για κάποιες πιο σκοτεινές καταστάσεις». Τα σκηνικά, κοστούµια, κατασκευές και βίντεο αρτ είναι του Γιώργου Κόφτη και παίζουν οι Ειρήνη Αµπουµόγλι, Δηµήτρης Διακοσάββας, Χρίστος Νταρακτσής, Νίκος Ορτετζάτος και Δηµήτρης Παπιόπουλος.

Συντακτικό ψυχής «Στην εποχή αυτή χρειαζόµαστε περισσότερο από ποτέ την παιδεία και τα γράµµατα, µόνο που έχει σηµασία πως συντάσσει κανείς τα γράµµατα. Αν έχει συντακτικό ψυχής, όπως ο Μέλιος - γιατί υπάρχει και συντακτικό της πονηριάς, της ρητορείας, της βίας», εξήγησε ο Λάκης Λαζόπουλος, επίσης «διαδικτυακός» καλεσµένος, αναφερόµενος σε

µια από τις βασικές αξίες που πηγάζει από το βιβλίο του Μενέλαου Λουντέµη, που διασκεύασε. Για το σκηνοθέτη της παράστασης, Γιάννη Ρήγα, «είναι ένα βιβλίο που µε συνδέει µε την εποχή της αθωότητας και που τη ζωντανεύουµε µαζί µ’ ένα θίασο καµικάζι. Είναι σαν να µεγαλώσαµε µαζί. Και έχω την εντύπωση ότι αποµείναµε σε µια στάση να περιµένουµε το επόµενο όνειρο. Δεν άλλαξε τίποτα; Κάναµε λάθος; Κουβαλήσαµε, µια ζωή, ένα άδειο κιβώτιο; Φταίει το κεφάλι το ξερό µας; Λυπάµαι Μέλιο και ζητώ συγγνώµη για όλα αυτά. Σου δίνω µια υπόσχεση πάντως: θα συνεχίσουµε να µετράµε τ’ άστρα όσο κι αν µεγαλώσουµε, όσο κι αν κοστίσει, όσο χρόνο κι αν πάρει». Για τον Γιώργο Χριστιανάκη, που υπογράφει τη µουσική, η έµπνευσή της ζητούσε χρόνια τώρα διέξοδο, αφού όπως ανέφερε: «Το βιβλίο αυτό µου το δώρισε

Παρών και ο δήµαρχος Παύλου Μελά, Διαµαντής Παπαδόπουλος όπου υπάγεται και το θέατρο της Μονής Λαζαριστών- υπογράµµισε ότι «υπάρχει στις δύσκολες εποχές που ζούµε ανάγκη από καλές ειδήσεις, όπως αυτές οι παραστάσεις, που θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά στην ψυχή των ανθρώπων. Εµείς ως δήµος προσπαθούµε να στηρίξουµε µια βιωµατική σχέση της πόλης -και ειδικά των δυτικών περιοχών- µε το θέατρο». Αξίζει να σηµειωθεί ότι εµβόλιµα, στα διαλείµµατα των παραστάσεων, θα λαµβάνει χώρα το δρώµενο µε τίτλο «Θα κάνω ό,τι µου καπνίσει», διάρκειας 15 λεπτών, µε «αντικαπνιστικό» περιεχόµενο. Εν τω µεταξύ το προσωπικό της δεύτερης κρατικής σκηνής της χώρας µετρά ένα µήνα και 18 µέρες απλήρωτο, αλλά παρ’ όλ’ αυτά επιδεικνύει µια «γενναία και ωραία στάση» συνεχίζοντας να κρατά το θέατρο ανοιχτό. Οπως ανέφερε η διοίκηση την προηγούµενη εβδοµάδα υπογράφηκε απόφαση του ΥΠΠΟΤ σχετικά µε την εκταµίευση κάποιου χρηµατικού ποσού, το οποίο ωστόσο έχει µπλοκαριστεί µεταξύ απεργιών και καταλήψεων.


ΒΙΒΛΙΟ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

25

MATTHEW ARNOLD

ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ

ΜΑΡΙΟΛΙΝΑ ΒΕΝΕΤΣΙΑ

«Κουλτούρα και αναρχία»

«Κατασκευάζοντας τον εχθρό»

«Χίλια χρόνια που ζω εδώ»

Μτφ. Γιώργος Χρηστίδης

Μτφ. Εφη Καλλιφατίδη

Πάπυρος

Ψυχογιός

Μτφ: Δήμητρα Κατσιμάνη Δήμητρα Δότση Καστανιώτης

Μια σειρά από «περιστασιακά», όπως τα αποκαλεί ο ίδιος, κείμενα του Ουμπέρτο Εκο σχετικά με το Απόλυτο, τους λόγους που μας ωθούν να κλαίμε για τη μοίρα της Αννας Καρένινα, τους θησαυρούς των καθεδρικών ναών, τον Βικτόρ Ουγκό, την τύχη ή την ατυχία του Τζόις κατά την εποχή του φασισμού, την υπόθεση Wikileaks κ.ά. Η επιλογή του τίτλου του πρώτου κειμένου ως τίτλου της συλλογής αυτής δοκιμίων σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι, όπως λέει ο Εκο, οι Εχθροί πρέπει να εφευρίσκονται συνεχώς και να παρουσιάζονται με τρόπο απεχθή και τρομακτικό, προκειμένου να κρατιούνται «αιχμάλωτοι» οι λαοί.

Πέντε γυναίκες, πέντε διαφορετικές γενιές, με φόντο ένα χωριό του ιταλικού Νότου στο πέρασμα της Ιστορίας. Μια ιστορία που ξεκινά το 1861 με την Ενωση της Ιταλίας και κλείνει το 1989 με την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Πόλεμοι, προσφυγιά, πείνα, σκάνδαλα, αγώνες, αλλά και ερωτικά πάθη που θα στιγματίσουν για πάντα την οικογένεια Φαλκόνε, είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει το μυθιστόρημα αυτό, πρώτο της Μαριολίνα Βενέτσια, που έκανε τη συγγραφέα του γνωστή ανά τον κόσμο. Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο Καμπιέλο καλύτερου μυθιστορήματος, το 2007.

Ο Μάθιου Αρνολντ υπήρξε από τους σημαν τικότερους Αγγλους ποιητές, κριτικούς και στοχαστές του 19ου αιώνα. Το ιδεώδες που προέβαλε στο έργο του «Κουλτούρα και αναρχία» (1869), όπως και στα υπόλοιπα δοκίμιά του, είναι κατηγορηματικά αταξικό. Με φόντο τις εξελίξεις στη βικτοριανή Αγγλία, ο Αρνολντ αναφέρεται στην προσπάθεια για την άρση της αναγνώρισης της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία, στο κίνημα για τη δεύτερη εκλογική μεταρρύθμιση στην Αγγλία, στις κοινωνικές συνέπειες από τη γενική απελευθέρωση του εμπορίου. Ασκεί κριτική στους φιλελεύθερους, θεωρώντας τους υπαίτιους για ένα σύστημα που έχει προαγάγει την εγωιστική ιδιοτέλεια σε υπέρτατο κανόνα συμπεριφοράς.

Στις προθήκες Νέες εκδόσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ (ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ)

«Ενας ∆άσκαλος Καπετάνιος» Επίκεντρο Ο Βασίλης Γκανάτσιος (ή καπετάν Χείμαρρος), ο τελευταίος επιζών στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ηλικίας 96 ετών σήμερα, ξετυλίγει το μίτο των αναμνήσεών του από την περίοδο 1940 - 1950. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος,

ΛΟΡΑΝ ΓΚΟΝΤΕ

«Στο έλεος του κυκλώνα» Μτφ. Κλαιρ Νεβέ, Εύη Σιούγγαρη

Καστανιώτης Κυκλώνας πλησιάζει τη Νέα Ορλεάνη και οι κάτοικοι της πόλης την εγκαταλείπουν όπως όπως για να σωθούν. Οι λίγοι που μένουν πίσω θα βρεθούν αντιμέτωποι με το τρομερό φυσικό φαινόμενο. Ανάμεσά τους μια ηλικιωμένη νέγρα, η Ζοζεφίν, που δε φοβάται τίποτα μετά από όσα έχει ζήσει, ο Κιάνου, που αναζητά την αγαπημένη του Ρόουζ, μερικοί φυλακισμένοι που βρίσκουν ευκαιρία να δραπετεύσουν. Ο βραβευμένος με Γκονκούρ Λοράν Γκοντέ γράφει για την παραφροσύνη της φύσης και των ανθρώπων, το φόβο, την ανάγκη για επιβίωση και τη δύναμη του έρωτα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΛΕΣΙΟΣ

«Το θεατρικό έργο του ∆.Κ. Βυζάντιου» Παπαζήση Ο Δημήτριος Βυζάντιος, από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του 19ου αιώνα, είναι γνωστός κυρίως για τη «Βαβυλωνία», ένα έργο που αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό

τα χρόνια της εξορίας, τα δραματικά γεγονότα της Τασκένδης, αλλά και οι δραματικές συνθήκες επιβίωσης για τους «διαφωνούντες» καταγράφονται από το συγγραφέα με πολλές άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες. Το βιβλίο, που ήταν εξαντλημένο, κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση.

στο πέρασμα του χρόνου. Ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα που έγραψε είναι και τα: «Ο Σινάνης», «Η γυναικοκρατία», «Ο κόλαξ». Το βιβλίο του Αθανάσιου Μπλέσιου αναλύει τα έργα του Δ.Κ. Βυζάντιου συνδέοντάς τα και με άλλα δείγματα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής δραματουργίας, προσπαθώντας παράλληλα να δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής και της δραστηριότητας του συγγραφέα, καθώς και της πρόσφατης σκηνικής απόδοσης των έργων του.

TIMOTHY W. RYBACK

«Η βιβλιοθήκη του Χίτλερ» Μτφ. Αλεξάνδρα Κονταξάκη Πατάκης Μία ασυνήθιστη βιογραφία του Χίτλερ, που φιλοτεχνείται μέσα από τις αναγνωστικές του προτιμήσεις. Τι διάβαζε ο ηγέτης του Τρίτου Ράιχ; Τα βιβλία φαίνεται πως αποτελούσαν αχώριστο σύντροφό του: η βιβλιοθήκη του περιλάμβανε πάνω από 16.000 τίτλους. Ο Ράιμπακ εξετάζει τους τόμους που διασώθηκαν και παρουσιάζει τις αντιλήψεις και τις εμμονές που απασχολούσαν τη σκέψη του δικτάτορα και φυσικά τις συνέπειες που είχαν αυτές για τον κόσμο. ΟΤίμοθι Ράιμπακ είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου για την Ιστορική Δικαιοσύνη και Συμφιλίωση (IHJR), που εδρεύει στη Χάγη.

ANDREW HODGES

«Από το 1 έως το 9. Η κρυφή ζωή των αριθµών» Μτφ. Νέστορας Χούνος Τραυλός ΟΑντριου Χότζις, καθηγητής Μαθηματικών στην Οξφόρδη, μας ξεναγεί στο μαγευτικό σύμπαν των αριθμών. Καταπιάνεται ξεχωριστά με καθέναν από τους αριθμούς από το 1 ώς το 9 και στη συνέχεια τους συνθέτει δημιουργώντας ένα ενοποιητικό σχήμα εντυπωσιακού εύρους, που καλύπτει την αισθητική, τη φιλοσοφική και φυσικά τη μαθηματική σημασία των θεμελιωδών ακέραιων αριθμών, καθώς και το ρόλο τους στη θεωρία αριθμών, την κβαντική κρυπτογραφία και τη μαθηματική φυσική. Ο Χότζις είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Αλαν Τιούρινγκ, Το Αίνιγμα».


26 Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σελίδες που δεν πρέπει να χάσετε Εκδηλώσεις λόγου και ενδιαφέροντα αφιερώματα σε περιοδικά Με κεντρικό θεματικό άξονα τις εφαρμοσμένες τέχνες στη Θεσσαλονίκη και στο εξώφυλλο το αδημοσίευτο έργο του εικαστικού Φώτη Σαγώνα, κυκλοφόρησε η νέα έκδοση των «Θεσσαλονικέων πόλις». Ανάμεσα στα ενδιάφεροντα θέματα του περιοδικού ξεχωρίσαμε το κείμενο του Κώστα Μπλιάτκα για το φιλέλληνα σερ Τζέφρι Τσάντλερ, «πατέρα της κοινωνικής ευθύνης και πρωτοπόρο του εθελοντισμού στη Μεγ. Βρετανία», ο οποίος και έζησε στη Βόρεια Ελλάδα από τους τελευταίους μήνες της Κατοχής ώς τις αρχές του Εμφυλίου.

Α

κόµη, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Γιώργος Αναστασιάδης συνεχίζει το χρονολόγιο µε τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα της πόλης µας – σε

αυτό το τεύχος βρίσκουµε το τέταρτο µέρος του χρονολογίου που αναφέρεται στην περίοδο που φτάνουν στην πόλη µας οι πρόσφυγες ,1923-1926. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδροµή των έργων κόµικ στη Θεσσαλονίκη, έτσι όπως αυτή «ζωντανεύει» µέσα από το κείµενο της ιστορικού τέχνης Αρετής Λεοπούλου.

«∆ιαβάζω» campus novel «Ζουµ» στο επονοµαζόµενο campus novel κάνει το περιοδικό «Διαβάζω», µε την έγκριτη άποψη ανθρώπων του λόγου, όπως ο Πέτρος Μαρτινίδης, η Αργυρώ Μαντόγλου και η Σοφία Νικολαΐδου, που διερευνούν τη γεµάτη διακυµάνσεις σχέση της λογοτεχνίας µε το πανεπιστήµιο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ανάµεσα στις συνεντεύξεις του περιοδικού βρίσκουµε αυτήν της Σουηδής συγγραφέως µπεστ σέλερ Καµίλα Λάκµπεργ, που κέρδισε φήµη µε το πρώτο της ακόµη αστυνοµικό µυθιστόρηµα, ενώ στο κείµενο

της Ερατώς Μπασέα αναλύεται άλλη µία «δυνατή» σχέση, αυτή που συνδέει το σινεµά µε τη λογοτεχνία.

Εκδηλώσεις λόγου Η Χρυσηίδα Δηµουλίδου επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη µε αφορµή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου µε τίτλο «Ο λύκος της µοναξιάς» από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Η δηµοφιλής συγγραφέας θα βρεθεί την Τρίτη στις 18.00 στο« Hondos Center Apollonia Politia» και την Τετάρτη στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο «La Penna». Το δίτοµο έργο του Φρανσουά Κρουζέ «Η Κυπριακή διένεξη 19461959» παρουσιάζεται µεθαύριο, Δευτέρα, στο βιβλιοπωλείο MIET, στις 19.30. Στην εκδήλωση θα µιλήσουν ο Πέτρος Παπαπολυβίου, επίκ. καθηγητής του τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Κύπρου και ο Ιωάννης Χασιώτης, οµ. καθηγητής του ΑΠΘ. Χ.Σ.

Προσφορές

που σου φτιάχνουν τη µέρα!

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Eνα κουπόνι αξίας 30€ για να αποκτήσετε έκπτωση 560€, για την εγκατάσταση υγραεριοκίνησης αυτοκινήτου, μαζί με όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη νομιμοποίησή της, παράβολο ελέγχου ΚΤΕΟ για την έκδοση καινούριας άδειας & 15 λίτρα αέριο, από την «AutoGas Center Stergiou» στη Θεσσαλονίκη.

Από 1450€ Εκπτωση

36,5%

Μπες στο dealmyday.gr και... αγόρασέ το!


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

27

τηλεβολές

Νέος κύκλος εκποµπών «Στην υγειά µας» Ο Σπύρος Παπαδόπουλος ετοιμάζεται να «κεράσει» και φέτος τους τηλεθεατές του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΤ σκέφτεται να επαναφέρει την εκπομπή «Στην υγειά μας» , αφού, εκτός του ότι έκανε καλά νούμερα τηλεθέασης, τη ζητάνε και οι τηλεθεατές. H εκπομπή θα επανέλθει με μειωμένο κόστος παραγωγής κατά 25%. Η εταιρία παραγωγής κατέθεσε πρόταση με κόστος 37.000 ευρώ, ενώ ο παρουσιαστής δέχτηκε από 9.000 ευρώ που έπαιρνε για

ΕΤ1 08.00 10.00 11.00 11.30 12.00 13.30 14.00 15.45 17.30 18.00 19.00 20.00 21.00

κάθε επεισόδιο μέχρι πέρυσι φέτος να λαμβάνει μόλις 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η κρατική τηλεόραση για τριάντα επεισόδια θα πρέπει να πληρώσει 1.110.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Το μόνο που μένει είναι η πρόταση αυτή να περάσει από την επιτροπή κοστολογίου, αλλά η διοίκηση είναι θετική ότι θα πάρει τελικά η εκπομπή το «πράσινο φως». Παρότι αρχικά υπήρχαν υπόνοιες για τη μεταφορά της σειράς «Πίσω στο σπίτι» στο

(210 7701911 -5)

NET

(210 6066000)

Εκπαιδευτική τηλεόραση Οικογένεια Πράουντ (Ε) Είµαι στο συγκρότηµα Χάνα Μοντάνα για πάντα Το σπαθί του βασιλιά Αρθούρου Κινούµενα σχέδια Mediterraneo (Ε) Ελληνική ταινία: «Ενας ήρωας µε παντούφλες» Κωµωδία (1968) Ξένη ταινία: «Ψωµί, έρωτας και... ζήλια» Ιταλική κωµωδία (1954) Ελληνικό κόσµηµα (Ε) Εικόνα σου είµαι (Ε) Η εποχή των εικόνων (Ε) Μετα-Μουσείο (Ε) Ξένη ταινία: «Ακολουθώντας την Εϊµι» Αµερικανική κοµεντί (1997)

07.00 10.00 11.00 12.00 12.30 13.00

Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ Κοινοβούλιο αιχµής Κιβωτός.gr (Ε) Ειδήσεις Κλιµατική πρόκληση (Ε) Ξένη ταινία: «Γουέντι Γου: Πολεµώντας για το αύριο» Αµερικανική περιπέτεια (2006) Ειδήσεις Sayome, Νίκος Νταγιαντάς Ανταποκριτές (Ζ) Ειδήσεις Τραγούδια που έγραψαν ιστορία (Ε) Ξένη ταινία: «Παιχνίδια της µοίρας» Αµερικανική κωµωδία (1994) Ειδήσεις Στην υγειά µας (Ε) Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο Ειδήσεις Στην υγειά µας (Συν.) Ξένη ταινία: «Εντιµότατοι φίλοι µου» Αµερικανική κωµωδία (1985)

15.00 16.00 17.00 18.00 18.15 19.00 21.00 22.00 24.00 00.30 02.00

ET3

(2310 299400)

07.30 Νεαροί εξερευνητές στην Αφρική 08.30 Η διάσωση της αφρικανικής τσίτα 09.00 Καλή ψαριά 10.00 ∆εύτερη ανάγνωση 12.00 Αξιον εστί 13.00 Ειδήσεις 13.30 ∆ιασπορά (Ε) 15.00 Μνήµη µου σε λένε Πόντο 16.00 Εννέα συν µία µούσες 17.00 Ειδήσεις 17.05 Χωρίς αυτοκίνητο 17.30 Εκτη αίσθηση 18.30 Οι µεγαλύτερες πόλεις του κόσµου 19.00 Ελληνική ταινία: «Ο µεγάλος διχασµός» ∆ράµα (1968) 21.00 Ονείρου Ελλάς (Ε) 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ξένη ταινία: «∆εσµοί αίµατος» Αµερικανικό δράµα (1993) 02.30 Οι µεγαλύτερες πόλεις του κόσµου (Ε)

MEGA 07.00 10.00 10.30 11.00 12.00 13.00 14.00 14.50 16.35 16.40 18.00 19.00 20.00 21.00 23.15 00.50 01.05 03.00

(210 6903000)

Mega Σαββατοκύριακο Mommy - Το παιδί µου κι εγώ Κανείς δε λέει σ’ αγαπώ Food and the city (Ε) Η ώρα η καλή (Ε) Περί ανέµων και υδάτων (Ε) Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Η πριγκίπισσα και ο ναύτης» Αµερικανικό δράµα (2001) Ειδήσεις Ολα για την υγεία mou Το κόκκινο δωµάτιο (E) Πενήντα, πενήντα (Ε) Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Το κυνήγι της επιτυχίας» Αµερικανική κοινωνική ταινία (2006) Ξένη ταινία: «Ιωάννα της Λωρένης» Αµερικανο-γαλλική περιπέτεια (1999) Ειδήσεις Ξένη ταινία (Συν.) Ολα για την υγεία mou

ALPHA

(212 2124000)

Καλά να πάθεις (Ε) Χορεύοντας στη σιωπή (Ε) Μες στην καλή χαρά Ειδήσεις How clean is your house Για λογαριασµό σας (Ε) Hotel inspector (E) Ειδήσεις Ξένη ταινία: «The 300 Spartans» Αµερικανική ιστορική περιπέτεια (1962) 19.00 Ειδήσεις 20.00 Jamie’s Oliver food revolution

21.00 Ξένη ταινία: «Ζιγκολό της συµφοράς» Αµερικανική κωµωδία (1997) 23.00 Ξένη ταινία: «Kill Bill: Volume 1» Αµερικανική περιπέτεια (2003) 01.00 Ξένη ταινία: «Το ουρλιαχτό της µούµιας» Αµερικανικό θρίλερ (2000)

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

05.30 Ξενάγηση στο ζωικό βασίλειο 06.45 The world at war 07.45 Η άγρια οµορφιά της Ιαπωνίας 08.55 Moto GP ∆οκιµαστικά live: Μαλαισία 10.00 Παρά τρίχα 10.30 Eco news 11.00 Eco engineering 12.00 Goal χωρίς σύνορα 14.00 American chopper 15.00 Σασούκι 16.00 Μύθος ή πραγµατικότητα 17.00 Primeval 18.00 Υπόγειοι κόσµοι: Στη γη των Φαραώ 19.00 Deadliest catch 20.00 Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου 21.00 Ειδήσεις 22.00 Η ζωή στο µικρόκοσµο 23.00 CSI Las Vegas: Στον τόπο του εγκλήµατος 24.00 Californication (E) 01.30 Dexter

STAR 06.00 06.40 13.00 13.45 15.30 16.50 17.45 18.00 19.45 21.00

(211 1891000)

Στην εντατική Παιδικό πρόγραµµα Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Αλεξ Ράιντερ: Μυστική αποστολή» Αµερικανική περιπέτεια (2006) Τα φιλαράκια The big bang theory Ειδήσεις Hellcats Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Tomb Raider 2: Το λίκνο της ζωής» Αµερικανική περιπέτεια (2003)

23.15 Ελληνική ταινία: «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» Κωµωδία (2005) 01.45 Ξένη ταινία: «Αγάπη στ’ άκρα» Βρετανική αισθηµατική ταινία (2008)

(210 6886100)

08.00 Οι µεν και οι δεν (Ε) 09.00 ∆εληγιάννειο παρθεναγωγείο (Ε) 10.00 Ελληνική ταινία: «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη» Κωµωδία (1972) 12.00 Τα κορίτσια του µπαµπά (Ε) 12.50 Με αγάπη (Ε) 13.00 Ειδήσεις 13.30 Με αγάπη (Ε) 13.40 Ξένη ταινία: «Η οικογένεια Ανταµς» Αµερικανική κωµωδία (1991) 15.40 Cook smart by Coca Cola 15.50 Extreme makeover: Home edition 17.50 Ειδήσεις 18.00 Ελληνική ταινία: «Η ζηλιάρα» Κωµωδία (1968)

ALTER 06.30 07.00 10.45 11.30 13.00 16.15 18.45 21.00 22.00 01.00 03.00

(210 5707000)

Λάσι Παιδικό πρόγραµµα Kid songs Παιδικό πρόγραµµα TV weekend Τα παρατράγουδα Με την Αννίτα Πάνια Ειδήσεις Lifestyle Ο τελευταίος ιππότης Ξένη ταινία: «Αναζητώντας τον έρωτα» Αυστραλιανό δράµα (2004) Witness genius

20.00 Ειδήσεις 21.00 The X-Factor USA 23.00 Ξένη ταινία: «Speed» Αµερικανική περιπέτεια (1994) 01.20 Ειδήσεις 01.30 Thief

22.00 Παγκόσµιο πρωτάθληµα ράλι - Ισπανία 23.00 Η εποχή των εικόνων (Ε)

08.00 09.00 10.00 14.00 14.15 15.00 16.00 17.00 17.05

ANT1

δεύτερο μισό της σεζόν, τελικά αποφασίστηκε η σειρά να μπει άμεσα στο πρόγραμμα του Mega. Θα τη δούμε λοιπόν από τα μέσα του Νοεμβρίου, τη Δευτέρα 14 του μήνα συγκριμένα, άκρως επίκαιρη να πραγματεύεται την επιστροφή των μελών μιας οικογένειας στην πατρική εστία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης... Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Θοδωρής Αθερίδης, Μαρία Καβογιάννη, Αποστόλης Τότσικας, Θανάσης Τσαλταμπάσης και Τζένη Θεωνά.

BOYΛΗ

(210 3707874)

18.00 Σε θέση ετοιµότητας 19.00 Μπαγιαντέρα 21.00 Πολιτιστικό ηµερολόγιο 22.00 Αµήν 00.10 Ευθανασία

NOVACINEMA 1

(210 6602000)

06.45 Κινηµατογραφικά νέα 07.45 Step up 3: Η νέα διάσταση 09.35 Μπάτσοι από τον πάγκο 11.25 Κινηµατογραφικά νέα 12.00 (Γ)λυκάκια 13.30 Enid 15.00 How I met your mother Επεισ. 3 15.45 Αύριο την αυγή 17.30 Αγάπης δίληµµα 19.20 Ο φίλος της µαµάς µου 21.00 How I met your mother Επεισ. 4 21.35 Entourage VII Επεισ. 4 22.15 Μεγάλα κόλπα σε µικρή πόλη 24.00 Tron: Legacy 02.15 Θρυλικός µαχητής

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

11.00 Hell’s kitchen (E) 12.00 Η αγορά σήµερα 14.00 Just for laughs (E) 14.30 Η αγορά σήµερα 16.30 Just for laughs (E) 17.00 Η αγορά σήµερα 20.30 Mayday (E) 21.30 Ειδήσεις 22.00 Dominion 24.00 Birthdays (E)

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

06.55 Αδίστακτοι εραστές 08.45 Ο τελευταίος Σαµουράι 11.20 Κινηµατογραφικά νέα 12.10 Υποψήφιος µάγος 14.05 Η γυναικοπαρέα 16.10 Ραντεβού για παντρεµένους 17.45 Mad on Novacinema 18.25 Σπιτικές τηγανητές πατάτες 20.05 Τροµερά παιδιά 22.00 The special relationship 23.40 Τα καλά παιδιά 02.15 Ερωτικές αναταράξεις 04.25 Υποπτος µηδέν

TV 100

(2310 265828)

07.00 Αγρια ίχνη στην Αφρική 07.30 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη 08.00 Κινούµενα σχέδια 09.00 Beach Volley 10.00 Ιστίο 10.30 Θαλάσσια διαβίωση 11.00 Μακάριος, η πορεία του 11.30 Επτά τοις εκατό 13.30 Η ιστορία της µουσικής 14.00 Ειδήσεις 14.15 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης 14.30 Κύπρος µια περιδιάβαση 15.00 Η Κρήτη στο πέρασµα του χρόνου 15.30 Εκφραση µε νόηµα 16.00 Ενα βιβλίο ένα ταξίδι 17.00 Ελληνική ταινία 19.00 Ειδήσεις 20.00 Ντοκιµαντέρ 20.30 Μουσική σκηνή Θεσσαλονίκης 22.00 ∆ιψασµένος πλανήτης 22.30 Fatsabook 23.00 Ξένη ταινία 00.45 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00-09.00 Εύη Καρκίτη 09.00-11.00 Νίκος Τερζόγλου 11.00-13.00 Τάσος Μητακίδης 13.00-15.00 Αληθινή Μουσική 15.00-17.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 17.00-20.00 Θωµάς Αρβανίτης 20.00-22.00 Σοφία Κωνσταντοπούλου 22.00-08.00 Αληθινή Μουσική


28 Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

σινεµά και θέατρο θέατρα Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν Παίζουν: Ελεν Μίρεν, Σαµ Γουόρθινγκτον, Τζέσικα Τσαστέιν, Γέσπερ Κρίστενσεν, Τοµ Γουίλκινσον Η Ρέιτσελ, σε νεαρή ηλικία, µαζί µε άλλους δυο πράκτορες της Μοσάντ είχαν αναλάβει να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης έναν περιβόητο εγκληµατία πολέµου, αλλά τριάντα χρόνια µετά µερικά χρέη δεν έχουν ξεπληρωθεί ακόµη...

Το χρέος

VILLAGE CINEMAS , ΠΛΑΤΕΙΑ ODEON, STER CINΕMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

κινηµατογράφοι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (τηλ. 2310 262.051, 2310 270.073): Contagion (19.00 - 21.00 - 23.00)

ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310 233.665): Α1. Drive (19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Ανώνυμοι ρομαντικοί (19.00 - 21.00) Μελαγχολία (22.30)

VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Kung Fu Panda 2 - μεταγλωττισμένο (Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη: 12.20) Johnny English - Η επιστροφή (16.30 - 18.40 - 20.50, Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη: 14.20 - 16.30 - 18.40 - 20.50) Μη φοβάσαι το σκοτάδι (23.00 - 01.00) Α2. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (15.30 - 17.40, Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη: 11.00 - 13.20 - 15.30 - 17.40) Αι ειδοί του Μαρτίου (20.00, Τετάρτη καμία προβολή) Το χρέος (22.20 - 00.40, Τετάρτη: 20.00 - 22.20 - 00.40) Α3. WINX: Μαγική περιπέτεια - μεταγλωττισμένο (15.00 - 16.50 - 18.50, Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη: 11.10 - 13.10 - 15.00 - 16.50 - 18.50) Μεταφυσική δραστηριότητα 3 (20.40 - 22.40 - 00.50) Α4. Ο βασιλιάς των λιονταριών - μεταγλωττισμένο (15.20 - 17.20, Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη: 11.20 - 13.30 - 15.20 - 17.20) Μεσάνυχτα στο Παρίσι (19.20 - 21.20 - 23.20) Α5. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο 3D (16.00 - 18.10 - 20.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.40 - 13.50 - 16.00 - 18.10 - 20.20, Τετάρτη: 11.40 - 13.50 - 16.00 - 18.10) Αι ειδοί του Μαρτίου (22.30 - 00.40, Τετάρτη: 20.20 - 22.30 - 00.40) Α6. WINX: Μαγική περιπέτεια - μεταγλωττισμένο (15.50 - 17.50, Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη: 12.00 - 14.00 - 15.50 - 17.50) Contagion (19.40 - 21.50 - 24.00) Α7. Αυτοκίνητα 2 - μεταγλωττισμένο (Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη 12.30 - 14.40) Πόντιοι: νέα γενιά (17.10) Killer Elite (19.30 - 22.10 - 00.30) Α8. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (17.00, Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη: 12.40 - 14.50 - 17.00) Πόντιοι: Νέα γενιά (19.10 - 21.30 - 23.40) Α9. Killer Elite (17.10 - 19.30 - 22.10 - 00.30, Κυριακή & Τετάρτη: 14.50 - 17.10 - 19.30 - 22.10 - 00.30 ) Α10. Contagion (17.30 - 19.40 - 21.50 - 24.00, Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη: 15.20 - 17.30 - 19.40 - 21.50 - 24.00)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310 834.996): Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (17.30) Πόντιοι: νέα γενιά (19:00) Killer Elite (20.30- 22.30)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (Φιλ. Εταιρείας - Δημ. Μαργαρίτη, τηλ. 2310

261.727): Μεσάνυχτα στο Παρίσι (19.00 - 21.00 - 22.40, Σάββατο-Κυριακή: 17.00 - 19.00 - 21.00 - 22.40)

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310 378.404): Α. «Ολύμπιον»: Το δέρμα που κατοικώ (18.30 - 20.50 - 23.00) Β. «Παύλος Ζάννας»: Καναρίνι μου γλυκό: Μια ταινία για τη Ρόζα Εσκενάζυ (έως Σάββατο 21.00 22.45, Κυριακή έως Τετάρτη 19.15 - 21.00 - 22.45)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. WINX: Μαγική περιπέτεια - μεταγλωττισμένο 3D (18.00, Σάββατο και Τετάρτη: 16.00 - 18.00, Κυριακή: 12.00 - 14.00 - 16.00 - 18.00) Μεσάνυχτα στο Παρίσι (20.00 - 22.10, Δευτέρα καμία προβολή) Το χρέος (Δευτέρα 23.30) Α2. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (Σάββατο και Τετάρτη: 16.20, Κυριακή: 13.00 - 16.20) Το χρέος (18.40 - 21.10 - 23.20, Δευτέρα καμία προβολή) Μεσάνυχτα στο Παρίσι (Δευτέρα 20.00 - 22.10) Α3. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο 3D (Σάββατο: 14.30 - 16.50, Κυριακή: 12.15 - 14.30 - 16.50) Οι τρεις σωματοφύλακες 3D (19.00 - 21.20) Μη φοβάσαι το σκοτάδι (23.40) Α4. WINX: Μαγική περιπέτεια - μεταγλωττισμένο (17.00, Κυριακή: 12.30 15.00 - 17.00) Αι ειδοί του Μαρτίου (18.50 - 21.00 - 23.10) Α5. Ο βασιλιάς των λιονταριών - μεταγλωττισμένο 3D (Σάββατο και Κυριακή & Τετάρτη: 16.40) Contagion (18.40 - 21.00 - 23.20) Α6. Οι τρεις σωματοφύλακες (17.40 - 20.00) Colombiana (22.30) A7. Killer Elite (18.20 - 20.40 - 23.00, Δευτέρα: 18.20 - 20.40 - 23.10, Σάββατο και Κυριακή: 16.00 -18.20 - 20.40 - 23.00) Α8. Πόντιοι: Νέα γενιά (17.30) Μεταφυσική δραστηριότητα 3 (19.30 - 21.30 - 23.30)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. WINX: Μαγική περιπέτεια - μεταγλωττισμένο 3D (17.00 - 18.50, Σάββατο και Κυριακή: 13.20 - 15.10 - 17.00 - 18.50, Τετάρτη: 15.10 - 17.00 - 18.50) Μεταφυσική δραστηριότητα 3 (20.40 - 22.30, Σάββατο: 20.40 - 22.30 - 00.20) Α2. Το χρέος (16.50 - 19.10 - 21.30 - 23.50, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 - 14.30 - 16.50 - 19.10 - 21.30 - 23.50, Τετάρτη: 14.30 - 16.50 - 19.10 - 21.30 - 23.50) Α3. Μεσάνυχτα στο Παρίσι (17.00 - 19.00 - 21.00 - 23.00, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.00 - 17.00 - 19.00 - 21.00 - 23.00, Τετάρτη: 15.00 - 17.00 - 19.00 - 21.00 - 23.00 ) Α4. Contagion (17.20 - 19.30 - 21.40, Σάββατο: 13.00 - 15.10 - 17.20 - 19.30 - 21.40 - 00.10, Κυριακή:

13.00 - 15.10 - 17.20 - 19.30 - 21.40 - 00.10, Τετάρτη: 15.10 - 17.20 - 19.30 - 21.40 - 00.10) Α5. Πόντιοι: Nέα γενιά (17.20 - 19.20 - 21.20, Σάββατο και Κυριακή: 13.20 - 15.20 - 17.20 - 19.20 - 21.20, Τετάρτη: - 15.20 - 17.20 - 19.20 - 21.20) Μη φοβάσαι το σκοτάδι (23.20) A6. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (16.30 - 18.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.30 - 16.30 - 18.30, Τετάρτη: 14.30 - 16.30 - 18.30) Contagion (20.30 - 22.40, Σάββατο: 20.30 - 22.40 - 00.50) Α7. Πόντιοι: Νέα γενιά (16.40 18.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 14.40 - 16.40 - 18.40, Τετάρτη: 14.40 - 16.40 - 18.40) Αι ειδοί του Μαρτίου (20.40 - 22.50) Α8. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (17.40, Σάββατο και Κυριακή: 13.40 - 15.40 - 17.40, Τετάρτη: 15.40 - 17.40) Αι ειδοί του Μαρτίου (19.40 - 21.50, Σάββατο: 19.40 21.50 - 00.40) Α9. WINX: Μαγική περιπέτεια - μεταγλωττισμένο 3D (16.30 - 18.20 - 20.10, Σάββατο και Κυριακή: 12.50 - 14.40 - 16.30 - 18.20 - 20.10, Τετάρτη: 14.40 - 16.30 - 18.20 - 20.10) Μεσάνυχτα στο Παρίσι (22.00, Σάββατο: 22.00 - 24.00) Α10. Killer Elite (17.30 - 19.50 - 22.10, Σάββατο: 12.50 - 15.10 - 17.30 - 19.50 - 22.10 - 00.30, Κυριακή: 12.50 - 15.10 - 17.30 - 19.50 - 22.10, Τετάρτη: 15.10 - 17.30 - 19.50 - 22.10) Α11. WINX: Μαγική περιπέτεια - μεταγλωττισμένο 3D (17.30 - 19.20, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 13.50 - 15.40 - 17.30 - 19.20, Τετάρτη: 15.40 - 17.30 - 19.20) Killer Elite (21.10 - 23.30)

STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Πόντιοι: Νέα γενιά (17.00 - 19.00 - 21.00 - 23.00, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.00 - 17.00 - 19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Αι ειδοί του Μαρτίου (16.50 - 19.00 - 21.10 - 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.40 - 16.50 - 19.00 - 21.10 - 23.30) Α3. Μη φοβάσαι το σκοτάδι (16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.50 - 16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30) Α4. Johnny English - Η επιστροφή (17.10 - 19.20 21.30 - 23.50, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 15.00 - 17.10 - 19.20 - 21.30 - 23.50) Α5. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (17.20 - 19.20, Σάββατο και Κυριακή: 13.20 - 15.20 - 17.20 - 19.20) Οι τρεις σωματοφύλακες (21.20 - 23.40) Α6. Abduction (17.30 - 19.45 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.15 - 17.30 - 19.45 - 22.00) Α7. Ο βασιλιάς των λιονταριών - μεταγλωττισμένο 3D (16.00 18.00 - 20.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 14.00 - 16.00 - 18.00 - 20.00) Οι τρεις σωματοφύλακες 3D (22.20)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310 960.063): Ενας χωρισμός (18.30 - 20.45 - 23.00)

Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249) «Ουτοπίξ – Ενα βότσαλο στη µνήµη» σε κείµενο και σκηνοθεσία Θωµά Βελισσάρη κάθε Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.15. Αµαλία – Πειραµατική Σκηνή της Τέχνης (Αµαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Λιωµένο βούτυρο revisited» του Σάκη Σερέφα, από την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος», σε καλλιτεχνική διεύθυνση Σίµου Κακάλα, Tετάρτη – Κυριακή, στις 21.00 έως 30 Οκτωβρίου. Ανώτατη ∆ραµατική Σχολή «Ανδρέα Βουτσινάς» (Λέοντος Σοφού 18, τηλ. 2310/ 528917) «Το δεύτερο φύλο», Σάββατο – Κυριακή, στις 21.30, έως αύριο. ContACT (∆άφνης 12, «City Gate», τηλ. 2314 010.237) «Κατεπείγον: ετών 10», σε σκηνοθεσία Σµαρώς Πλατιώτη, από σήµερα έως τις 24 Οκτωβρίου, 5-6 Νοεµβρίου, στις 21.30. ∆ηµοτικό Θέατρο «Ανετον» (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310/ 869.869) «Απογραφή πληθυσµού», στο πλαίσιο των «∆ηµητρίων» από σήµερα έως τις 24 Οκτωβρίου. Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2315/200200) Στο Υπερώον: «Ιστορίες για αρκούδες» από το ΚΘΒΕ, µονόπρακτα του Α. Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Γ. Καλατζόπουλου, Τετάρτη και Κυριακή, στις 19.00, Πέµπτη – Σάββατο, στις 21.00. Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστηµίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/210.308) «Μαθήµατα Νεοελληνική Ιστορίας» της Πένυς Φυλακτάκη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόµου, κάθε Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.15. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. 2310/ 895.938) «Μπεριόσκα – Κρατικό Μπαλέτο Μόσχας», αύριο, στις 21.00 Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2315/ 200.200) «Λωξάντρα» της Μ. Ιορδανίδου, µε τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, Τετάρτη και Κυριακή, στις 19.00, Πέµπτη – Παρασκευή στις 21.00 και Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00. Πολιτεία Θεάτρου (Ολύµπου 88, αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/ 272.909) «Συγκάτοικοι για κλάµατα» της Μ. Μπαλτατζή, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.00. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Το τάβλι» µε Ν. Ορφανό και Κ. Κάππα, έως αύριο, στις 21.00. Σχήµα εκτός Αξονα (Πλάτωνος 35, τηλ. 2310/ 823.444) «Χαίρω πολύ, Νόρα», βασισµένο στη «Νόρα» του Ιψεν, σε κείµενο – σκηνοθεσία Λουκίας Βασιλείου, στις 21.00, έως αύριο. Studio Vis Motrix (Αγν. Σταρτιώτη 20, τηλ. 2310/ 228.161) «Ο συγγραφέας και ο αδερφός του συγγραφέα» του Μ. Μακντόνα, σε σκηνοθεσία Σπ. Αθηναίου κάθε Παρασκευή, στις 22.30 και Σάββατο – Κυριακή, στις 21.00.

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Αθήναιον (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «∆ον Κιχώτης» από τη θεατρική εταιρία «Νεφέλες», κάθε Κυριακή, στις 12.00. Αµαλία – Πειραµατική Σκηνή της Τέχνης (Αµαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Το νερό της ζωής» σε σκηνοθεσία Ελένης ∆ηµοπούλου, κάθε Κυριακή, στις 11.30. Αριστοτέλειον (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051) «Οικογένεια Νώε» των Ξένιας Καλογεροπούλου – Θωµά Μοσχόπουλου, κάθε Κυριακή, στις 11.30. Βαφοπούλειο Πνευµατικό Κέντρο (Γ. Βαφοπούλου 3, τηλ. 2310/ 424.132) «Το παραµύθι – Η αυγή και ο ανθός» του Θωµά Βελισσάρη από την «Ακτίς Αελίου» από αύριο, κάθε Κυριακή, στις 12.00. ∆ηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταµορφώσεως 7-9, τηλ. 2310/458.591) «Το θαυµαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» της Σέλµα Λάγκερλεφ, από την οµάδα «Μαγικές σβούρες» κάθε Κυριακή, στις 11.30. Θέατρο «Ορα» (πρώην «Μικρό Θέατρο», Αντ. Καµάρα 3, πλησίον ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 232.799) «Καροτοπάντζαρο, ντοµατόπρασο, µαϊντανοµαρούλι, κι ένα κρεµµύδι λείπει (λύπη;)» κάθε Κυριακή, στις 12.00 εκτός από τις 6 Νοεµβρίου, σήµερα - αύριο, στις 21.30. Oλυµπιακό Μουσείο (Αγ. ∆ηµητρίου και 3ης Σεπτεµβρίου, τηλ. 2310/ 968.531) «Η Φραντζέλα και η βιολογική φάρµα» 7-11 και 21-25 Νοεµβρίου, έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Η χώρα των πουλιών», διασκευή της κωµωδία του Αριστοφάνη «Ορνιθες», κάθε Κυριακή, στις 11.30. «Ταξίδι ονείρου» (Στεφάνου Τάττη 3, περ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 6972/702870, 6980139113) «Σρουµφοπάρτυ» κάθε Κυριακή, στις 11.30 Φλέµιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Φαφούτικο λιοντάρι» της Καρίνας Ιωαννίδου, κάθε Κυριακή, στις 11.30. ΧΑΝΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 241.007) «Ο Μέγας Αλέξανδρος και τα αινίγµατα της βεζυροπούλας» θέατρο σκιών από τον Μ. Χατζάκη, κάθε Σάββατο του Οκτωβρίου, στις 18.30. «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος», κουκλοθέατρο κάθε Κυριακή του Οκτωβρίου, στις 12.00


ΧΡΗΣΙΜΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

(

χρήσιμα τηλέφωνα ΑΣΗ 100 ΑΜΕΣΗ ΔΡ 10 894646 ΟΜΙΑ 23 ΣΤΡΑΤΟΝ 04-7 199 ΚΗ ΤΙ 2310 5315 ΠΥΡΟΣΒΕΣ Ο 2310-531502, ΙΚ ΕΝ ΛΙΜ 10 554871 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙ Σ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 166 ΕΣΗ 11555 ΚΕΝΤΡΟ ΑΜ ΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘΕ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 ΔΕΛΤΙΟ ΚΑ Σ 2310 379000 9609 Σ-ΘΡΑΚΗ ΙΑ ΟΝ 6 & 2310 40 ΕΔ 15 Α ΥΠ. ΜΑΚ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 877777 ΙΚΗΣ ΕΣΣΑΛΟΝ Θ 2310 996000 ΔΗΜΟΣ Θ ΑΠ 25 ΚΤΕΟ 15 10 243373 10 847833 AIDS 23 59, 23 2310 8594 Α 50 ΑΤ Μ Η ΝΟΣ 2310 5151 & ΚΑ ΛΙ 45 ΥΑ 11 ΣΕΞΟ ΙΘΑΚΗ 6134-5 56 10 23 ς) 5053 ια εφήβου ΟΚΑΝΑ (γ Α 2310 55 33 ΙΑ ΘΕΜΑΤ 10 2333 23 ΓΥΝΑΙΚΕ Ν ΤΩ ΑΛΩ ΙΑ ΚΑΤΑΝ ΟΙΖΩ 2310 257776 ΠΡΟΣΤΑΣ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 S 1056 SO Ν ΔΩ ΞΗ ΠΑΙ 10501 ΥΠΟΣΤΗΡΙ 511972-3 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 8243 ΔΕΗ: ΔΥΤ. /ΝΙΚΗ 10 92 10 23 & 3 ΚΕΝ. ΘΕΣ 50 /ΝΙΚΗ 10 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ 10 300846 ό σταθερό ΥΣΗΣ 23 απ ΤΕ ΧΕ Ο ΑΠ 11 87878 ΡΙΟ 800 ό κινητό ΦΥΣΙΚΟ ΑΕ » 2310 520309 απ

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.: Αγ. Δημητρίου 128, Π. Π. Γερμανού 6 – Τσιμισκή, Κασσάνδρου 30 – Διοικητήριο, Αγγελάκη 33 – Εκθεση, Β. Ολγας 65 - Φλέμιγκ, Τυρολόης 21 – Α. Τούμπα, Ερμού 73 – ΟΤΕ, Π. Συνδίκα 56 - Δελφών (Ο), Α. Παπαδιαμάντη 2 Β. Ολγας, Αν. Θράκης 76 - Κ. Τούμπα, Παπαρρηγοπούλου 10 – Βαρδάρι, 25ης Μαρτίου 55, Μητροπόλεως 18 – Βενιζέλου, Π. Ιωακείμ 13 – Εγνατία, Αετοράχης 3 - Β. Γεωργίου, 17ης Νοεμβρίου 16 - (προέκταση Λαμπράκη) – Κωνσταντινουπολίτικα, Κορίνθου 6 με Δανιόλου 17 - Αλυσίδα, Μάντη Τειρεσία 3 - διασταύρωση Δελφών - Κωνσταντινουπόλεως (Ο), Ν. Φωκά 24 με Τσιμισκή 119 – πλ. Ιπποδρομίου, Φιλίππου 52 – Αγ. Σοφίας, Μ. Μπότσαρη 17 - Β. Ολγας, Καρακάση 90, Αλ. Παπαναστασίου 159 - γήπεδο Αρη (Ο), Κωνσταντινουπόλεως 128 - Μπότσαρη, Φλέμινγκ 37 - Γαμβέττα, Κ. Κρυστάλλη 5 – πλατεία Αντιγονιδών, Κρήτης 56 - πάρκο Κρήτης, Λασκαράτου 18 - Κίμωνος Βόγα - Ντεπό (Ο). ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: 28ης Οκτωβρίου 39, Ελευθερίας 41. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Ιασονίδου 48. ΕΥΟΣΜΟΣ: Ανθοκήπων 34 - Ν. Πολιτεία, Καραολή & Δημητρίου 254 - τρίγωνο Ηλιούπολης (ΑΓΝΟ), Μ. Αλεξάνδρου 126, Πατρών 45 με Κύμης 2. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ζ. Παπαντωνίου 3 - Ιουστινιανού - Κηφισιά, Μαρμαρά 44 - πλατεία Σκρα - Αρετσού (Ο), Καυκάσου 61 - Αγ. Παντελεήμονας, Πόντου 68 - Μεταμορφώσεως (Ο), Α. Παπανδρέου 79 με Μακεδονίας 18. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αμασείας 47 και Υδρ. Παπαγεωργίου 85 - Δημαρχείο. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Α. Φλέμιγκ 15 με Σάμου 2 – όπισθεν γηροκομείου, Αγ. Στρατιώτη 84. ΠΥΛΑΙΑ: Παραφεντίδου 15 - 17 (Ο). ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Φιλώτα 15 με Μακρυγιάννη 39 - Α. Ηλιούπολη. ΣΥΚΙΕΣ: Ρ. Φεραίου 58 – Μπακαλιαράκια, Κύπρου 13 - παλιό τέρμα Νεάπολης. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Αγ. Σπυρίδωνος 8 - όπισθεν Αγ. Σπυρίδωνος έως τα μεσάνυχτα (Ο).

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Χρ. Σμύρνης 7 - όπισθεν θεάτρου Σταυρούπολης, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφία, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, Γρ. Παλαμά 21 με Παύλου Μελά 30 - Πλατεία Ναυαρίνου, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Μακεδονίας 117 - 25ης Μαρτίου, Α. Παπαναστασίου 166 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Φιλιππουπόλεως 13 - Αμπελόκηποι, Α. Παπανδρέου 49 - Νεάπολη, Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6, Ιμέρας

5 - πεζόδρομος - Καλαμαριά, Θ. Βασιλειάδη 35 με Λαμπράκη 190 - Α. Τούμπα, Εδ. Ροστάν 34 - Καλλιδοπούλου, Αιγαίου 55 Καλαμαριά, Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη, Σκρα - 28ης Οκτωβρίου 9 (δίπλα στο Β’ ΚΑΠΗ) Κορδελιό, Εγνατία 45 Ιωνος Δραγούμη. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφία, Μακεδονίας 117 - 25ης Μαρτίου, Α. Παπανδρέου 49 - Νεάπολη, Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6, Θ. Βασιλειάδη 35 με Λαμπράκη 190 - Α. Τούμπα, Αιγαίου 55 - Καλαμαριά, Σκρα - 28ης Οκτωβρίου 9 (δίπλα στο Β’ ΚΑΠΗ) - Ελευθέριο - Κορδελιό.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313307000): για περιστατικά παιδοψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310-493400): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, οδοντιατρικά. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» (τηλ. 2313-323000, 2313-323403): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ουρολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, οφθαλμολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, ψυχιατρικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310-543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310-810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15:00-22:00, ορθοπεδικά περιστατικά: 08:00-22:00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08:00-08:00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης

το σταυρόλεξο 1

2

3

4

5

6

τουριστικό, πολιτιστικό Â Ú · περιοδικό  Â Ú ›  Ù αποδράσεις! · πολλαπλές Û Ùγια 7

8

9

10 11 12 13 14 15 16

1 2 3

ε στα π

29

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

OÚÁ·ÓÔ Á˘ÌÓ·ÛÙÈ΋˜ – Afi ηÏÏÈÙ¤¯Ó˜ ‰›ÓÂÙ·È – T· ¤¯ÂÈ Ô... TÔÙfi˜ – 9. OÓÔÌ· ·˘ÙÔÎÚ·ÙfiÚˆÓ ÙÔ˘ B˘˙·ÓÙ›Ô˘ – §ÂÍÈÎfi Ì ÔÌÔÈÔηٿÏËÎÙ˜ ϤÍÂȘ.

– 7. ¢ÈÂıÓ‹˜ ¤ÓˆÛË ·ÂÚÔÌÂÙ·ÊÔÚÒÓ – ¢ÔÏÔÊÔÓ‹ıËΠ·fi ÙȘ EÚ˘ıÚ¤˜ T·ÍÈ·Ú¯›Â˜ – 8. HÊ·›ÛÙÂÈÔ Ù˘ I·ˆÓ›·˜ – KÔ„›Ì·Ù· – 9. æ˘¯Úfi˜ (ÌÙÊ.) – 10. ¶ÓÂ˘Ì·ÙÈÎfi˜ Ô‰ËÁfi˜ (ÌÙÊ.) – ... NÙ¿ÚÈ·: ·ÛÈ·ÙÈÎfi ÔÙ¿ÌÈ – 11. ¢ÈÛÙ·ÎÙÈÎÔ› ÙÔ Ï¤ÓÂ Û˘¯Ó¿ – ... ‚Ô˘·ÁÈ¿˙: Ù·ÍȉȈÙÈÎfi˜ Û¿ÎÔ˜ – A‰È¿ÎÚÈÙË... ÂÚÒÙËÛË – 12. ¢ÂÓ Î¿ÓÂÈ... ÙÔÓ ·¿ – ™ÙÔ Ï·ÈÌfi ÙÔ... Ì‹ÏÔ ÙÔ˘ – 13. ¶ÚÔÛÙ·ÎÙÈ΋ ÚÔÛÎfiˆÓ – XÚ‹Ì·Ù· – 14. ¶fiÏË Ù˘ BÚ·˙ÈÏ›·˜ – 15. MÈÎÚfi Ú‡̷ ÓÂÚÔ‡ – BÏ·‚ÂÚÔ› ÌÈÎÚÔÔÚÁ·ÓÈÛÌÔ› – 16. ¶ÙËÙÈ΋ Û˘Û΢‹.

KA£ETA 1. Y¿Ú¯ÂÈ Î·È ·ÚÚ·‚ÒÓ· – 2. ¢ÈÂıÓ‹˜ ·ÎÙÔÁÚ·ÊÈÎfi˜ fiÚÔ˜ – Y¿Ú¯ÂÈ Î·È ÌÂÁÂı˘ÓÙÈÎfi˜ – 3. TÔ ÛËÌÂ›Ô ÂÈÛfi‰Ô˘ – ¢ÂÚÌ¿ÙÈÓË ÎÔ‡ÓÈ· ‚ÚÂÊÒÓ – 4. ¶ÔÏÏ¿ ¤¯Ô˘Ó ÔÈ ÔχÙÂÎÓÔÈ – AÛ‡ÌʈÓÔ... ‰fiÁÌ· – 5. OÌËÚÈÎfi˜... A‰Ë˜ – AÓÙ›·ÏÔ˜ ÙÔ˘ KÚfiÌ‚ÂÏ – 6. AʈÓË... N›ÎË – T˙¤È̘...: ‰È¿ÛËÌÔ˜ ËıÔÔÈfi˜

4 5 6 7 8 9 OPIZONTIA 1. £ÂÚÈÛÙÈο ÂÚÁ·Ï›· Ì ΢ÚÙ¤˜ ÏÂ›‰Â˜ – ¢ÂÚÌ¿ÙÈÓË ı‹ÎË ÁÈ· ‚¤ÏË – 2. YÁÚfi ÌÂ... ÔÌ¿‰Â˜ – XÂÈÌÂÚÈÓfi˜ ˘·›ıÚÈÔ˜ ÌÈÎÚÔˆÏËÙ‹˜ – AÛ‡ÌʈÓÔÈ... ı‡Ù˜ – 3. º·Ú̷΢ÙÈο Û΢¿ÛÌ·Ù· – ¶fiÏË Ù˘ °·ÏÏ›·˜ – H¯ÔÂÓÙÔÈÛÙÈ΋ Û˘Û΢‹ – 4. M¿Ù·È·, ·ÓÒÊÂÏ· –

μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Πατρ. Γρηγορίου Ε’ και Μακεδονίας ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ: Κολωνιάρη - Καλλιθέας - Χαλκοκονδύλη ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγίου Στεφάνου ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Παυσανία (περιοχή Γηροκομείου) ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σιατίστης - Παπαφλέσσα - Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Μακροχωρίου (περιοχή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) ΕΥΟΣΜΟΣ: Ιθάκης(κοντά στην περιφερειακή) ΧΑΛΑΣΤΡΑ - ΘΕΡΜΗ - ΓΕΦΥΡΑ - ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

πλοία

XÚËÌ·ÙÈÎfi ÌÔÚ› Ó· Â›Ó·È – ¶fiÏË ÙÔ˘ IÛÚ·‹Ï – 5. ¶ÚÒÙ· ÛÙÔ... ‡ÊÔ˜ – ¢ÈÏfi... ·ÓÙÈϤÁÂÈ – ¶ÔÙ¿ÌÈ Ù˘ O˘ÁÁ·Ú›·˜ – ¶ÚˆÙ·ÁˆÓ›ÛÙËÛ ÛÙËÓ «AÁÚÈ· Oگȉ¤·» – 6. ... T¿ÚÓÂÚ: ·ÏÈ¿ ËıÔÔÈfi˜ – NÔ˘‚¤Ï· ÙÔ˘ TÛ‚¿È¯ – AÔı‹ÎË ÔÙÒÓ – 7. AÛÊ·ÏÈÛÙÈο ·Ú¯Èο – ¶·Ú¿ÓÔÌÔ˜ – ¶·ÓÔ‡ÚÁ·, ηÙÂÚÁ¿Ú· – 8.

ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ–ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416-436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409-403-407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

ραδιοταξί

14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 17.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ταξιάρχης». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2313/325.821, 822, 823, 824. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

«ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα IC: 05:11 07:04 10:04, 12:04, 15:04, 18:04. Λοιπές αμαξοστοιχίες ΤΠ: 23:00. Λάρισα ΠΡΟΑ: 05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 16:17, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47, 23:00. Αλεξάνδρεια – Βέροια - Εδεσσα ΑΠ: 04:32, 05:52, 07:20, 08:50, 10:56, 12:21, 13:57, 15:25, 16:55, 18:25, 22:05. Θεσσαλονίκη - Πλατύ ΠΡΟΑ:05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47. Σέρρες - Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη - Δίκαια: ΑΠ 07:11, IC 16:10. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-437-402-491.

OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 TURKISH AIRLINES, τηλ. 00902124440849 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/23318

εφημερεύοντες γιατροί Οι γιατροί που εφημερεύουν μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είναι οι εξής: ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ: Γραικός Κωνσταντίνος, Μητρ. Καλλίδου 34 - Καλαμαριά, τηλ. 2310 423.301, 6947184453, Παπαδοπούλου Γαλήνη, 28ης Οκτωβρίου 19-Εύοσμος, τηλ. 2310 763.088, 6945772648, Τσολακίδης Ιωάννης, Καβάφη 14 – 40 Εκκλησιές, τηλ. 2310 218.200, 6944860397, Χατζηχηδήρογλου Αναστάσιος, Μιαούλη 25 – Τριανδρία, τηλ. 2310 900.077, 6936143896, Τσαβδαρίδης Ιωάννης, Νυμφαίου 40 – Εύοσμος, τηλ. 2310 774.889, 6972466543, Σκούτας Δημήτριος, Εγνατία 75, τηλ. 2310 228.631, 6944718824, Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, Ιωνος Δραγούμη 49, τηλ. 2310 526.526, 6972300357, Ηλιάδης Ανέστης, Π. Π. Γερμανού 28, τηλ. 2311204508, 6974053857, Δουλουμπάκας

1 1

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

2

3

4

5

§ A ¶ A ™

3

A M

4 º A 5 6 7

7

8

9

10 11 12 13 14 15 16

I

P I

T

I

I

M A

I A P

I

K H

™ X Y P A

M

I

§ A A N

A T A K T A

M A

9 O ™ H

M ¶ A § E ™

E § ¶ A

§ A T O

A K P A

E N H M E P O

8 ¶ E

Ιωάννης, Κομνηνών 47 - Πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ. 2310 460.730, 6977540513, Κατσάνος Ιωάννης, Ελ. Βενιζέλου 96, Νεάπολη, τηλ. 2310 633.640, 6976991623, Μαυρίδης Γεώργιος, Τσιμισκή 71, τηλ. 2310 283.992, 6974194321. Ηλιάδης Ανέστης, Π.Π.Γερμανού 28, τηλ.2311204508 και κιν. 6974053857. Παπαδοπούλου Ευρώπη, Μ.Αλεξάνδρου 15-Μετέωρα, τηλ.2310 636.214 και κιν. 6970085694. ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Ιωαννίδης Δημήτριος, Καρυπίδη 23 - Πολίχνη, τηλ. 2310 657.774, 6947158121, Μαυρίδης Ευστράτιος, Μεταμορφώσεως 24 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 422301, Φαργκάνης Μιχαήλ, Τζιβαροπούλου 39 - Κουφάλια, τηλ. 23910 52750, 6976004332, Κούβελας Δημήτριος, Καραολή & Δημητρίου 38, τηλ. 2313 009.356. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Παπακωνσταντίνου Παντελεήμων, Αγ. Σοφίας 18, τηλ. 2310 269.709, 6944690837, Παπαβραμίδης Θεοδόσιος, Αιγαίου 6, τηλ. 6944536972, Χαραλαμπόπουλος Ηλίας, Βασ. Ολγας 127, τηλ. 2310 869.546, 6947611987, Αγγελόπουλος Βάιος, Π. Μελά 33, τηλ. 2310 261.200, 6944557170, Πανδοκίδης Κωνσταντίνος, Δελφών 11, τηλ. 2310 815.727, 6976694637, Τσολάκης Μιχαήλ, Δωδεκανήσου 15, τηλ. 2310 500.033, 6944720539. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ: Σουλτάτης Νικόλαος, Μαραθώνος 3 - Παπάφειο, τηλ. 2310 939.106, 6937928479, Πιτσώνη Νικολέτα, Παν. Βιοπούλου 3 – Αγ. Ιωάννης, τηλ. 2310 432.795, 6981448501, Κονταλέκας Αλέξανδρος, Μεταλλείων Ταύρου 4 – Εύοσμος, τηλ. 2310 558.822, 6979677988, Ξεφτέρη Μαρία, Αρτάκης 34 - Κ. Τούμπα, τηλ. 2310 951.755, 6944338144, Κωτσόπουλος Ευάγγελος, Β. Γεωργίου 9, τηλ. 2310 852.828, 6947077886, Τσακνίδη Ευγενία, 25ης Μαρτίου 59 - Επανομή, τηλ. 23920 42229, 6995960589, Σαραφίδου Σοφία, Βούλγαρη 2 και Μακρυγιάννη Γωνία – Α. Ηλιούπολη, τηλ. 2314312955, 6946038098, Κόκοτα Αναστασία, Αγ. Δημητρίου 150, τηλ. 2310 212.700, 6996950950, Βασιλείου Γεώργιος, Γρ. Λαμπράκη 21Α, τηλ. 6944371367, Αχθοφορίδης Δημήτριος, Κερασούντος 68 - Καλαμαριά, τηλ. 2310 412470, 6944341180, Δαδούλης Ιωάννης, Ουρανή 2 - Ρετζίκι, τηλ. 2310 348.167, 6974221681, Παυλίδης Δημήτριος, Κομνηνών 68, Καλαμαριά, τηλ. 2310 481.870, 6945728056. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΩΝ: Ραμματά Αικατερίνη Εθν. Αμύνης 40 τηλ. 2310 268.900 694.581, 6974123224, Μαρινόπουλος Ιωάννης, Εθνικής Αμύνης 32Α, τηλ. 2310 240.697, 6946452138, Λιασίδου Ευπραξία, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6932225444, Νικάνδρου Νίκος, Κ. Καραμανλή 158, τηλ. 2310 334.284, 6944981206, Σίμηνας Σωτήριος, 28ης Οκτωβρίου 28Α, τηλ. 2310 824.849, 6945333901. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ: Ηλιάδης Ιωάννης, Εγνατία 63, τηλ. 2310.276.322 και κιν. 6944577382.

6

E § E º A N T A ™

2

I

M O A

I

I B

N A E ° P

T A ¶ H §

I

K A

K O P º O Y I

N O ™

O §

I

O A P

™ P

I

A N

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ: Χριστοφοριδου Χριστίνα, Αγ. Σοφίας 32, τηλ. 2310 222.437, 6947273304. ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ: Γεροθανάσης Δημήτριος, Πλαστήρα 2Α-Θέρμη, τηλ.2310 463.788, 6970175900, Μπότσογλου Θεόδωρος, Μεγ. Αλεξάνδρου 65 - Ν. Παραλία, τηλ. 2310 869.903, 6932436979. ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ: Κυριακίδης Παναγιώτης, Β. Ταβάκη 24Α Θέρμη, τηλ. 2310 383.866, 6946096931, Παρούσης Μιλτιάδης, Παπάφη 57, τηλ. 2310 931.172, 6938004618. ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ: Ναβροζίδης Τριαντάφυλλος, Δημητρίου - Καραολή 96 - Εύοσμος, τηλ. 2310 707.401, 2310 700.257, 6946912207, Θάνος Βασίλειος, Ερμού 36, τηλ. 2310 250.719, 6977284620, Παπουτσόπουλος Νικόλαος, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6937637090. ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ: Κεσσίδης Εκτορας, Μακένζυ Κινγκ 4 - Πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310 240.413, 6936185856, Κωνσταντινίδης Αντώνιος, Μητροπόλεως 25, τηλ. 2310 223.424, 6973804935, Λιγούρας Στέφανος, Κομνηνών 47 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 432.722, 6973696520, Αγγελίδης Ιορδάνης, Βασ. Ολγας 8, τηλ. 2310 825.817, 6932495498, Ουργκαντζίδης Γκαρνίκ, Π. Μελά 11 - Ασπροβάλτα, τηλ. 23970 22555, 6977514334. ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ: Μαυρίδης Ανδρέας, Α. Παπανδρέου 35-37 – Κορδελιό, τηλ. 2310 700.409, 6945153545, Παπαθανασίου Μιχαήλ, Εθνικής Αντιστάσεως 75 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 447.110, 6972695805, Βακαλίδης Κωνσταντίνος, Εγνατία 67, τηλ. 2310 240.043, 6974992171. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Βληγουρίδης Αγγελος, Μακένζυ Κινγκ 4, τηλ. 2310 282.225, 6947852673. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ: Σουλτανίδης Μαρίνος, Αντιγονιδών 11, τηλ. 2310 515.158, 6937146757, Καϊλάρη Σουζάνα, Γρηγ. Λαμπράκη 149 και Δημ. Χαρίση 7, τηλ. 2310 858.800, 6972992939, Καρκαμάνη Γεωργία, Κομνηνών 47 - Καλαμαριά, τηλ. 2310 444.105, 6955580433. ΩΡΛ: Δακοπούλου Ευφροσύνη, Ι. Πασσαλίδη 66 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 453.463, 6972845400, Βάσσος Αγγελος, Καραολή και Δημητρίου 46 – Εύοσμος, τηλ. 6972845400, Κανιούρας Κωνσταντίνος, Εγνατία 96, τηλ. 6945166277. ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ: Ναλμπάντης Αθανάσιος, Επανομής 29 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 416435, 6977501600.

εφημερεύον κτηνιατρείο Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας εφημερεύει το κτηνιατρείο του Μιλτιάδη Γουδούση, Σχολείου 2Α, Πανόραμα, 2310/344084, 6944/394252


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

30

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

Κάποια χρόνια προβλήματα υγείας είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Ζητήματα σχετικά με τα επαγγελματικά σας θα σας προβληματίσουν έντονα.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Επαφές με σημαντικά πρόσωπα θα ωφελήσουν την εξέλιξή σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Μείνετε μακριά από εντάσεις και προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση σε κάποιες συζητήσεις που θα κάνετε.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

Φροντίστε να μην κάνετε οικονομικές επενδύσεις, αν δεν είστε σίγουροι.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Να είστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις σας σήμερα.

ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Αποφύγετε να κάνετε αγορές που δεν είναι αναγκαίες.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Τολμήστε να κάνετε κάποιες αλλαγές στην εμφάνισή σας, προκειμένου να ανανεωθείτε λίγο.

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού, προπαππού και θείο ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ετών 83 κηδεύουμε σήμερα, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναλήψεως Πολίχνης. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Ελένη, Αναστασία – Μανόλης, Σταμάτης – Ελένη. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η ταφή και η δεξίωση θα γίνουν στα κοιμητήρια Ευόσμου. Η οικογένεια θα παρέχει λεωφορείο για τη μετακίνηση συγγενών και φίλων από την εκκλησία. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μιχ. Καραολή 2 – Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΥΡΜΑΝΟΓΛΟΥ ετών 75 κηδεύουμε σήμερα, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου (Ν. Ευκαρπία). Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Ανδρέας. Τα παιδιά: Αναστάσιος – Αλεξάνδρα, Βασιλική – Νεόφυτος, Χαράλαμπος – Κυράνθη. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Βασίλης, Μαρούλα, Αναστασία, Αργυρώ, Ανδρέας. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γκέσιος». Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή και γιαγιά ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΟΥΜΠΟΓΛΟΥ ετών 83 κηδεύουμε σήμερα, 12 μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Φρειδερίκη, Γεωργία, Εμμανουήλ. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΤΟΞΟΤΗΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

(23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10.15 π.μ. στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας

Αποφύγετε τις εντάσεις στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Προβλήματα που αντιμετωπίζατε στο παρελθόν θα τακτοποιηθούν.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Κάντε καλύτερη διαχείριση, γιατί κάποια απρόοπτα έξοδα μπορεί να σας βγάλουν εκτός προγραμματισμού.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Κάποιες συζητήσεις που θα έχετε θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε σημαντικά θέματα.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΖΑΦΡΑΚΑ Κτηνίατρου Ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Η σύζυγος: Αλκμήνη. Τα παιδιά: Φανή – Σωτήρης Θεμελίδης, Μενέλαος – Παναγιώτα, Αναστασία – Βίλχελμ Βίπφλερ. Τα εγγόνια: Τζίλντα, Απόστολος, Αλκμήνη, Βάλτερ. Η δεξίωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., σε αίθουσα του ιερού ναού, Αγίας Σοφίας 3.

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΣΑΝΤΕΚΙΔΗ Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Μαίρη, Κυριάκος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Σωκράτης, Ελένη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10.45 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΤΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ χήρας Αθανασίου Τα παιδιά: Βασιλική – Κώστας. Τα αδέλφια: Χρήστος – Μαρία, Δημήτρης, Αναστασία, Γιώργος – Μαργαρίτα, Μαρία, Φούλα – Γιάννης, Τασούλα, Φώτης. Τα εγγόνια: Χριστίνα, Θανάσης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα δεξιώσεων του οίκου τελετών «Παχούμη», παραπλεύρως των κοιμητηρίων της Αναστάσεως του Κυρίου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αναλήψεως, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΥΚΙΔΟΥ Τα παιδιά: Στέργιος – Μαρία, Μάρθα – Δημοσθένης. Οι εγγονές: Δέσποινα, Σοφία. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΙΠΙΔΗ Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Αικατερίνη – Γιώργος, Δήμητρα – Δημήτρης. Τα αδέλφια: Βασίλης – Αικατερίνη, Διαμάντω. Τα εγγόνια: Στέφανος, Χάρης, Γιώργος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10.15 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονα Καλαμαριάς, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ Τα παιδιά: Βασίλης – Μαρία, Μεταξία – Λεωνίδας. Τα εγγόνια: Ειρήνη, Ιωάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα «Πλάτανος» (οδός Παπαφλέσσα). Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας

Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ Η σύζυγος: Αννα. Τα παιδιά: Παντελής – Μαρία, Δέσποινα – Θεόδωρος. Τα αδέλφια: Λάζαρος – Μαγδαληνή, Δημήτριος – Ειρήνη, Κυριάκος – Σοφία, Παναγιώτα. Τα εγγόνια: Γεώργιος, Αλέξανδρος, Αννα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών (Βούλγαρη), ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, κόρης, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΟΛΓΑΣ ΤΖΙΩΡΑ Καθηγήτριας θεολογίας Ο σύζυγος: Ιωάννης. Τα παιδιά: Μερόπη – Γιώργος, Γιώργος – Ζωή. Οι γονείς: Θεμιστοκλής – Ζωή, Μερόπη. Ο αδελφός: Ανέστης. Οι εγγονές: Ολγα, Ιωάννα. Η ανιψιά: Ζωή. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΥ Η αδελφή: Βασιλική. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Κωνσταντινίδης». Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10.15 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΣΟΝΙΑΣ ΠΑΠΑΖΑΪΤΗ Ο σύζυγος: Δημήτριος. Τα παιδιά: Γιάννης – Μαριάννα. Τα αδέλφια: Μιχάλης – Χρυσούλα, Αναστασία. Τα εγγόνια: Σοφία, Αγγελος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας θεία ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΓΟΥΠΙΔΟΥ – ΓΟΠΗ Συνταξιούχο ΑΠΘ κηδεύουμε σήμερα, 5.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα ανίψια: Φώτης Γόπης, Ανθή Κουλιούφα. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 4 μ.μ., στα ιδιόκτητα νεκροστάσια του οίκου τελετών «Φάνη Μπαμπούλα». Αναχώρηση με λεωφορείο από την οικία μας Β. Γεωργίου 4, στις 4.30 μ.μ. Η δεξίωση θα γίνει στον ιδιόκτητο οίκο τελετών «Φάνη Μπαμπούλα» «Η Ανάστασις», παραπλεύρως των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, γιο, πατέρα, αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΡΙΒΑ Επιχειρηματία ετών 53 κηδεύουμε σήμερα, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Βασιλική. Τα παιδιά: Θάνος, Πέρσα. Οι γονείς: Θανάσης, Λάμπρος – Περσεφόνη. Τα αδέλφια: Βασίλης – Ασπα, Στέφανος – Ολίβια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η οικογένεια παρέχει λεωφορείο για τη μετακίνηση των παρευρισκομένων, το οποίο θα αναχωρήσει από την οικία μας, Παπαφλέσσα 5 (Ν. 751 Πανόραμα) στις 3.30 μ.μ. Η δεξίωση θα γίνει στον οίκο τελετών «Φάνη Μπαμπούλα», «Η Ανάστασις».

«Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10.15 π.μ., στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Ν. Μηχανιώνας, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΙΟΛΙΟΥ Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Ελευθέριος – Ιφιγένεια, Βασίλειος – Ιωάννα, Δημήτριος – Ευδοκία. Τα αδέλφια: Μάρκος – Αννεζούλα, Δημάκης – Μαρία, Δημήτριος – Αννα, Θεοδώρα. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο πνευματικό κέντρο Ν. Μηχανιώνας. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Παύλου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, αδελφής και θείας ΡΑΛΛΙΑΣ ΤΣΑΚΟΥΡΗ Ο σύζυγος: Σταύρος. Τα αδέλφια: Βιργινία – Γιώργος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου, τριετές μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας θείας ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ Τα ανίψια: Λευθέρης – Κική, Περικλής – Αρετή, Αλέκος – Ειρήνη, Μιχάλης – Ντίνα, Σωτήρης – Αικατερίνη. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Τένεδος Χαλκιδικής, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΟΡΑΚΑ Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Αθανάσιος – Αικατερίνη, Ουρανία – Ζαφείρης. Τα εγγόνια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο πνευματικό κέντρο. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας γιου, αδελφού και εγγονού ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ Οι γονείς: Βασίλης – Μάγδα. Ο αδελφός: Δημήτρης. Οι γιαγιάδες: Κατερίνα, Μαρία. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Παλιό Αγιονέρι, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ΓΙΑΝΝΑΚΟΒΑ) ΚΑΡΙΜΠΟΒΑ Τα παιδιά. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα «Νόστος». Αναχώρηση με λεωφορείο από την πλατεία Αριστοτέλους, στις 9 π.μ. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής (β΄ νεκροταφείο), τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας γιου, αδελφού και εγγονού ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΑΪΟΓΛΟΥ Η μητέρα: Αννα. Η αδελφή: Μαρία. Οι παππούδες: Αβραάμ – Ελισσάβετ. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 11 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΙΩΑΝΝΑΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ Ο σύζυγος: Αλέξανδρος. Τα παιδιά: Ιωάννης – Μαριάννα, Αφροδίτη, Βασιλική – Αλέξιος. Τα αδέλφια: Μαίρη – Νικόλαος, Ευδοξία – Ευάγγελος. Η εγγονή: Ανδριάννα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

31

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΜΝΗΜOΣΥΝO

Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Οσίας Ξένης Χαριλάου (Μαρασλή), τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΑΝΝΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Τα παιδιά: Νικόλαος – Ελένη. Τα αδέλφια: Αντώνιος – Μαριάνθη Παπανικολάου. Τα εγγόνια: Αννα, Αθανάσιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΙΟΣΟΓΛΟΥ Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Μιχάλης – Χρύσα. Τα αδέλφια: Γιάννης – Σοφία. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, προπαππού και θείου ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ Εμπόρου Η σύζυγος: Ασπασία. Τα παιδιά: Δέσποινα – Γεώργιος, Σοφία - Χαράλαμπος. Τα εγγόνια: Μανώλης – Σταυρούλα, Ιωάννης – Ασπασία, Ασπασία. Οι δισεγγονές: Δέσποινα, Ασημίνα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

ΠΕΝΘΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Γεωπόνο ετών 60 κηδεύσαμε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Κατερίνα. Τα αδέλφια: Σπύρος – Αμαλία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή και θεία ΑΝΝΑ ΓΟΥΔΑ Εκπαιδευτικό ετών 57 κηδεύσαμε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ιορδάνης, Ελένη. Τα αδέλφια: Χρυσούλα – Αντώνης, Μαρία – Νίκος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Οι συνάδελφοι, οι μαθητές και μαθήτριές της.

Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και προγιαγιάς ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Τα παιδιά: Κωνσταντινιά – Ελευθέριος, Αντιγόνη – Σωκράτης. Η αδελφή: Αλεξάνδρα. Τα εγγόνια: Ελένη, Παναγιώτης, Εμμανουήλ, Δέσποινα, Νικόλαος, Νικόλαος. Τα δισέγγονα. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής (β΄ νεκροταφείο), τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η σύζυγος: Σταυρούλα. Τα παιδιά: Ολγα – Αναστάσιος, Θεόδωρος. Τα εγγόνια: Σάββας, Αναστασία-Ραφαέλα. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής, χωριό Αγία Παρασκευή, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ

αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και προπαππού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΓΚΛΗ Η σύζυγος: Σμαρώ. Τα παιδιά: Αναστάσιος – Αθανασία. Τα εγγόνια: Κώστας – Μαρία, Δημήτρης – Αννα. Τα δισέγγονα. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Φλογητά Χαλκιδικής, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και γιαγιάς ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΙΔΟΥ Ο σύζυγος: Ευθύμιος. Τα παιδιά: Μελέτιος – Μάλαμα, Σωτηρία – Κωνσταντίνος. Η αδελφή: Αθηνά. Η εγγονή: Μαριάμ. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Αναχώρηση με λεωφορείο από Μοναστηρίου 243 (Μπουγάτσα «Βόσπορος»), στις 8 π.μ. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ευόσμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΕΝΙΑΣ ΜΩΥΣΙΔΟΥ Τα παιδιά: Ολυμπία – Γιώργος, Βάσω – Γιώργος. Τα αδέλφια: Κώστας – Ελέ-

Α ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ ∆ηµητρίου 172, τηλ 2310-205 429, β) Αλ Παπαναστασίου 135, τηλ 2310-304 314, γ) Ν Ρύσιο, τηλ 23920-70 023

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ» ∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ : 2310-869 235, 2310-869 236

«Α ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ 2310-273 414, 2310-273 352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ 2310831 064, 2310-831 065 Κινητά:6972-495 431, 6944-860 760

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΤΣΕΠΑ» Τηλ : 2310-555 106 fax 2310-555 107 κιν 6946-81 71 71 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ : 2310-622 642, Κιν : 6944 420 058

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Παπάφη 10 τηλ : 2310-22 62 52 Κιν 6932-728 760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Κοντά σας µε πολύ προσιτές τιµές Β. Όλγας 47, τηλ 2310-830.924 www.daraviga.gr

νη, Ευαγγελία – Δημήτρης. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, κοιμητήρια Ευόσμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας γιου, αδελφού και θείου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ Η μητέρα: Ελένη. Τα αδέλφια: Στέλλα – Ιωάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΘΗ ετών 88 κηδεύσαμε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Βότση Καλαμαριάς. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Αθανάσιος – Χλόη, Δημήτριος. Τα

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ» Αγ ∆ηµητρίου 157 Τηλ : 2310-204615, 2310-205404

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

αδέλφια: Ιωάννης – Νίκη. Τα εγγόνια: Νικόλαος – Λίνα, Χαράλαμπος – Αθηνά, Χαράλαμπος, Ευαγγελία. Ο δισεγγονός: Δημήτριος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Την αγαπημένη μας κόρη και αδελφή ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΪΝΑΛΗ ετών 45 κηδεύσαμε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 4.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, κοιμητήρια Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Οι γονείς: Κωνσταντίνος – Παρθένα. Η αδελφή: Σοφία. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ κηδεύσαμε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 4.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας

ΜΝΗΜOΣΥΝO Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, προγιαγιάς και θείας ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ Συνταξιούχου διδασκάλισσας Τα παιδιά: Εύφη – Γεώργιος. Τα εγγόνια: Χρύσανθος – Δάφνη, Νικόλαος – Ελίνα. Τα δισέγγονα: Γιώργος, Ευφημία, Ελενα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο καφέ «Lazy Lizard». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΜΝΗΜOΣΥΝO

Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας γιου, αδελφού και θείου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗ Η μητέρα: Ευαγγελία. Τα αδέλφια: Στυλιανή – Κωνσταντίνος. Τα ανίψια: Νικόλαος, Ελένη – Θεμιστοκλής. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Κωνσταντινίδης».

Τελούμε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών (Βούλγαρη), τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο σύζυγος: Αντώνης. Τα παιδιά: Ελένη – Γιώργος, Δημήτριος – Παρθενούλα, Στέργιος – Κούλα. Τα αδέλφια: Χρήστος, Μαργαρίτης – Σοφία, Φρόσω. Τα εγγόνια: Δημήτρης, Γιάννης, Αντώνης, Γιάννα, Χρύσα - Στέλιος, Βασίλης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

πένθος. Ο σύζυγος: Βασίλειος. Τα παιδιά: Αναστασία – Ιάκωβος, Ιωάννα. Τα αδέλφια: Αλέξανδρος – Μαργαρίτα. Τα εγγόνια: Απόστολος, Αικατερίνη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

∆ΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΡΑΦΑΗΛ» 1) «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙ∆ΗΣ», Καραϊσκάκη 19, τηλ. 2310-846.396, 6974-799.804, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2) Κωστή Παλαµά 33 & ΟΧΙ 27, τηλ. 2310-797.107 Κιν. 6948-078.024, (Σπύρος) ΣΙΝ∆ΟΣ

Γραφείο Τελετών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ

1 Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ : 2310-639509 2 Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν (Σάκης): 6944-389902

Εξαδακτύλου 6 (µε Εγνατία 101) Τηλ.: 2310-275.843 Κινητό: 6932-925.346

Από το 1887

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ : 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ : 6977-597464 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ : 2310-860088, 860077

www baboulas com

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ Βασ Ολγας 149 (μετά τη στάση Γεωργίου) Τηλ 2310-866 380 - 6948-957 847

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ- ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Διευκολύνσεις πληρωμών

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Κωνσταντινουπόλεως 34,

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Τηλ : 2310-843 648,845 230 fax 2310-826 373

• Βασ Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ 2310-869 250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www baboulas gr email: Info@baboulas gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


Kaι τα έπιπλα στο τζάκι!

Γιατί όχι Βουλγαρία; Τι είδους συµβόλαιο υπέγραψε η Ελλάδα µε την Ιστορία και θεωρεί αδιανόητο να γίνει Βουλγαρία; Δηλαδή, γιατί η Βουλγαρία έγινε Βουλγαρία; Από άλλο θεό γεννιούνται οι Βούλγαροι και πρέπει απαραίτητα να ζουν φτωχότεροι από τους Ελληνες; Προφανώς όχι, αλλά µέσα στη γενικευµένη παραζάλη, έχουµε χάσει τη στοιχειώδη λογική. Οτι σ’ αυτά τα πράγµατα δεν υπάρχουν ινδικές κάστες. Υπάρχουν συγκυρίες, ευκαιρίες, ατυχίες, ηγεσίες, νοοτροπίες, καιροσκοπίες, του κύκλου τα γυρίσµατα, αλλά τίποτε δεν είναι σταλµένο από τον ουρανό. Κανείς γραπτός και άγραφος νόµος δεν εγγυάται πόσο δυνατό, πλούσιο, σεβαστό θα είναι κάθε κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Στο κάτω κάτω, η Βουλγαρία έγινε Βουλγαρία όχι επειδή το επέλεξε, αλλά επειδή ο Τσόρτσιλ, ο Στάλιν και ο Ρούσβελτ, πίνοντας τσάι στη Γιάλτα, τράβηξαν τη γραµµή έτσι και όχι αλλιώς – εάν την είχαν τραβήξει αλλιώς, σήµερα θα κάναµε ανασφάλιστα µεροκάµατα TOY MAKH BOΪTΣI∆H στο Μπλαγκόεmvoitsidis@the.forthnet.gr βγκραντ. Αντίθετα, εάν η Ελλάδα τείνει να γίνει Βουλγαρία, αιτία δεν είναι ούτε σκοτεινές ξένες δυνάµεις, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η Μέρκελ, ούτε η λέσχη Μπίλντεµπεργκ, ούτε τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών, τίποτε απ’ όλες τις ανοησίες που διακινούνται στο διαδίκτυο και πού και πού ξεπροβάλλουν στο δηµόσιο διάλογο. Πολύ περισσότερο, αιτία δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, που εδώ και τριάντα χρόνια διοχετεύει στη χώρα ποταµούς χρηµάτων για να τη βρίζουν σήµερα οι τζάµπα µάγκες στα ανά την επικράτεια καφενεία. Η Ελλάδα έβγαλε µόνη της τα µάτια της, γιατί δηµιούργησε, ανέχθηκε και διεύρυνε τον πιο φαύλο ανάµεσα στους φαύλους κύκλους που µπορεί να τύχει σε µια χώρα. Μια ωφελιµιστική κοινωνία που βάδιζε προς τη λάθος κατεύθυνση και πολιτικούς που, αντί να την καθοδηγήσουν, την ακολουθούσαν προς τη λάθος κατεύθυνση. Κάποια στιγµή, έστω και την ύστατη, πρέπει να τολµήσουµε να πούµε την αλήθεια µεταξύ µας, όχι να κρυβόµαστε πίσω από το ανόητο παραµύθι, ότι από τη µια πλευρά υπάρχουν διεφθαρµένοι πολιτικοί και από την άλλη ένας αθώος λαός, που δεν έφταιξε ποτέ και σε τίποτε. Αν δεν το κάνουµε, και την πρωτοβουλία των κινήσεων συνεχίζουν να έχουν οι λαοπλάνοι, όχι Βουλγαρία, αλλά και Αλβανία του Εµβέρ Χότζα µπορεί να γίνει η Ελλάδα. Τώρα, πώς ανάµεσα στους φιλόδοξους σωτήρες περιλαµβάνονται και οι θαυµαστές της Αλβανίας του Εµβέρ Χότζα, αυτό µάλλον ανάγεται στην εθνική σχιζοφρένεια.

Φωτογραφία Associated Press

Η θεά και οι πιστοί της

∆εν το ονοµάζουν τυχαία λαοφιλές άθληµα. Το ποδόσφαιρο παίζεται παντού, σε κάθε ώρα και στιγµή και χωρίς πολλά πολλά. Χρειάζεται µόνο… τη στρογγυλή θεά -την µπάλα- και το πολύ ταλέντο των πιστών του. Τυχεροί οι κάτοικοι της γειτονιάς της Τζακάρτα. Πού ξέρεις; Μπορεί να απολαµβάνουν το δικό τους Ινδονήσιο Λιονέλ Μέσι!

Οι φυλές στο καναβάτσο

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

το οπισθόφυλλο

παραβολές

To λιντσάρισμα του Καντάφι δείχνει πολλά. Επιβεβαιώνει μια σειρά κινήσεων των μεγάλων δυνάμεων που ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H καταλήγουν σε εξευτελιστικό petefris@otenet.gr και άκρως οδυνηρό θάνατο του αντιπάλου τους, συμβάν που παρουσιάζει μια ασυνήθιστη συχνότητα στον αραβικό κόσμο και έχει τις ερμηνείες του. Χίλια πεντακόσια χρόνια οι Αραβες, αν εξαιρεθεί μια περίοδος επί Σαλαδίνου, μακελεύονται μεταξύ τους με σπάνια ένταση. Ο στρατηγός Αλενμπι, που χάραζε γραμμές στην έρημο και τις παρουσίαζε ως σύνορα στις αραβικές φυλές, ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Καθώς οι φυλές πολύ σπάνια είναι μεγάλες σε μέγεθος, αναπληρώνουν το ολιγάνθρωπο διά της απίστευτης βίας. Κατά καιρούς κινδυνεύουν να εξοντωθούν αύτανδρες, πράγμα που συνέβαινε και με τις ελληνικές πόλεις - κράτη, αλλά και με πολλούς αρχαίους λαούς της Ευρώπης, όπως τους Γέπιδες και τους Αβάρους. Η Ευρώπη, που άργησε να εκχριστιανιστεί αρκετά (σε μερικές περιοχές οι χριστιανοί επικράτησαν έξι αιώνες μετά το Ισλάμ), ποτέ δεν αφαίρεσε από τα όπλα της το να στρέφει τη μια φυλή εναντίον της άλλης. Ελαμψε το Βυζάντιο σε αυτές τις ρυθμίσεις. Είναι μάταιο να μιλάμε για αναίτια βία. Η εξόντωση με εξωπραγματικό τρόπο ενός φυλάρχου είναι μιας μορφής ξέπλυμα ευθυνών. Η ανάθεση του έργου των βασανιστηρίων στους συγγενείς των αδικημένων από τον έναν τύραννο κράτησε και κρατάει από τα χρόνια του Μεγαλέξανδρου (με το δολοφόνο του

Δαρείου) έως τον Σαντάμ. Να παρατηρήσω απλά ότι όλες αυτές οι αηδίες έχουν ένα πλεονέκτημα: εξοικονομούν ζωές από επαγγελματίες στρατιώτες των μεγάλων δυνάμεων. Κανονικά, η Δύση, εάν σκορδοκαίγονταν να λευτερώσει τους Λίβυους, έπρεπε να τους ρωτήσει και όχι να εφεύρει την καταπίεσή τους. Και μετά, να παρέμβει με στρατό που υπακούει τη συνθήκη της Γενεύης. Χωρίς πράξεις αντεκδίκησης. Μπορεί ο κόσμος να μας φαίνεται βαρύς και εχθρικός, αλλά στην Ιστορία αφθονούν τα παραδείγματα ηγετών που σεβάστηκαν τους ηττημένους και άσκησαν ήπια πολιτική απέναντί τους. Με τη Λιβύη, καθάριζαν το έδαφος πριν ορμήσουν σαν τα χασαπόσκυλα οι διψασμένοι για εξουσία και πάθος ισλαμιστές, που από την εποχή του Μπιν Λάντεν βοηθούν τους Δυτικούς, μετά περνάνε μια περίοδο έχθρας και αντιπάθειας, ώσπου στο τέλος εξοντώνονται και μια άλλη σέχτα φανατικών παίρνει τη θέση τους. Λυπάμαι τον Καντάφι, επειδή κάθε άνθρωπος δικαιούται τον οίκτο. Το δικαίωμα στη ζωή και η υποχρέωση να μείνει μακριά από το πλήθος μια εγκληματική προσωπικότητα σημαίνει, μαζί με το δικαίωμα του οίκτου, και την υποχρέωση της απομόνωσης. Δεν έχω άλλα να προσθέσω, επειδή οι Ρωμιοί κάναμε τρισχειρότερα στον Ανδρόνικο, ένα γεροβασιλιά, αλλά και στον αρχηγό μιας αίρεσης, που τον άνοιξαν ζωντανό για να μελετήσουν την ανατομία των εσωτερικών του οργάνων. Στη φρίκη δεν απαντάς με φρίκη, αλλά με ντροπή.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 22/10/2011  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4431

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you