Page 1

2.000

Στήριξη Ζαγοράκη σε Μπερέτα και στόχοι πρωταθλητισµού

MIKΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

σελ. 20 - 21

ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 | 1,30 ΕΥΡΩ

ΘΥΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΚΙΟΛΙΑΣ

Στο πανεπιστήµιο µε το µυαλό στην... κρίση ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ Σχολές και τμήματα που εξασφαλίζουν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση σε πρώτη ζήτηση. Στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές και παιδαγωγικά έρχονται πρώτα, ενώ ακολουθούν η Ιατρική και η Νομική Αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50% ο αριθμός των παλιών υποψηφίων που ξανακάνουν δηλώσεις για να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ - ΤΕΙ σελ. 9

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το δήµο Θεσσαλονίκης σελ. 5, AΠΟΨΗ σελ. 4

Τροµο-σοκ µε υπογραφή Σέχτας Με τα όπλα - σήμα κατατεθέν της χτύπησε χτες η τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», δολοφονώντας με άγριο τρόπο τον 37χρονο δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια. Οι τρομοκράτες σκότωσαν με δύο πιστόλια και 16 σφαίρες τον άτυχο δημοσιογράφο. Το ένα από τα δύο όπλα είχε χρησιμοποιηθεί και στις τρεις ένοπλες επιθέσεις της οργάνωσης, στη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα, στις 17 Ιουνίου 2009, στα Πατήσια και στις ένοπλες επιθέσεις κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, στις 3 Φεβρουαρίου του 2009, και του

τηλεοπτικού σταθμού ALTER στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Επίσης, οι κάλυκες από το συγκεκριμένο πιστόλι ταυτίζονται με κάλυκα που είχε βρεθεί επάνω στον τάφο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μία μέρα μετά την επίθεση στο ΑΤ Κορυδαλλού, μαζί με την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

σελ. 10 - 11

Ενα βακτήριο σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο Πνίγονται στα Οµάδες σκουπίδια οι ∆ΙΑΣ σε όλη γειτονιές της τη Βόρεια Θεσσαλονίκης Ελλάδα σελ. 15

σελ. 13

Ο «δολοφόνος» του Μακεδόνα στρατηλάτη ήταν ένα τοξικό βακτήριο, προερχόμενο από τα νερά της Στυγός, σύμφωνα με τοξικολογικές και γεωλογικές έρευνες σελ. 34

Αύξηση 50% στη µερική απασχόληση σελ. 29

Στο δρόµο βγαίνουν «Πόθεν έσχες» οι ροδακινοπαραγωγοί σε Πέλλα - Ηµαθία - Λάρισα για τους σελ. 16 διευθυντές του ΕΣΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΣΙΡΟΤΟ! σελ. 14

σελ. 27


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.18 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 20.44 ΣΕΛΗΝΗ 9 ΗΜΕΡΩΝ

✝ Ηλιού προφ. του Θεσβίτου Ο προφήτης Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε για την έλευση του Χριστού στη Γη 816 χρόνια πριν. Ηταν τόσο μεγάλη η πίστη του, που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε τη βροχή και ανάστησε νεκρούς. Με τη φωτιά, μάλιστα, έκαψε τους στρατιώτες που είχε στείλει ο βασιλιάς Οχοζίας για να τον συλλάβουν. Στο όρος Χωρήβ είδε τον ίδιο τον Θεό, διέσχισε τον Ιορδάνη με τη μηλωτή του και τέλος ανελήφθη με άρμα πυρός. Επίσης παρέστη στη Μεταμόρφωση του Χριστού μαζί με τον Μωυσή.

η ατζέντα της ημέρας «Αρχοντοχωριάτης» Η κλασική κωμωδία του Μολιέρου ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, απόψε και αύριο, στις 21.30 στο Θέατρο Κήπου (Ν. Γερμανού 1, έναντι ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 256.775), στο πλαίσιο των «Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου», που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλατζόπουλος και πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Πιατάς, Τάκης Παπαματθαίου, Τάσος Παλαντζίδης, Νικολέττα Βλαβιανού, Ελενα Κρίτα, Γιώργος Χρανιώτης κ.ά. «Πυλαιώτικα» Χορευτικά τμήματα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς, στις 21.00, στον πεζόδρομο του «Πέτρινου», στην Πυλαία, στο πλαίσιο των «Πυλαιώτικων». Μουσική Ο Δημήτρης Γιαννακάκης δίνει συναυλία στον Προφήτη Ηλία Ασβεστοχωρίου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της νομαρχίας Θεσσαλονίκης «Στην περιφέρεια για τον πολιτισμό».

Χιαστί διαχρονικά

Διατηρείται επίκαιρη (και θα παραμένει όσο δεν ανατέλλει μια «νέα – πολιτισμική – εποχή») η συζήτηση για την πολιτιστική άνοιξη της «Δεκαετίας του Εξήντα», που πρέπει να τοποθετείται εντός εισαγωγικών, επειδή η χρονική της διάρκεια άρχισε πριν από το 1960 και τελείωσε πριν από το 1970. Κατά την περίοδο εκείνη σημειώθηκε εντυπωσιακή άνθηση σε όλους τους τομείς της Τέχνης, αναδείχθηκαν φυσιογνωμίες καλλιτεχνών, παρήχθησαν απαράμιλλα «προϊόντα» και δημιουργήματα, σε ένα πεδίο ευρέος φάσματος, με πιο προβεβλημένο τον τομέα της μουσικής. Δε χρειάζεται να αναφερθούν ονόματα, αφού οι πρωταγωνιστές της μεγάλης εκείνης ακμής κατέχουν κορυφές ορατές κι ευδιάκριτες για καθέναν που στοιχειωδώς γνωρίζει την πραγματικότητα. Η συζήτηση, πάντως, που γίνεται γι’ αυτήν τη «χρυσή περίοδο» εντοπίζεται στην αναζήτηση των αιτίων που την παρήγαγαν. Εχουν γίνει κοινωνιολογικές, ψυχολογικές, ιστορικές προσεγγίσεις και διατυπώθηκαν αξιόλογες απόψεις, με στόχο, κυρίως, να πάρουμε παραδείγματα και τρόπους για να ξαναφτάσουμε ψηλά. Η στήλη νομίζει, ωστόσο, ότι η πιο απλή εξήγηση μάλλον διέφυγε. Η καταφανής αντίθεση ανάμεσα στην ξέθαρρη και χαρούμενη (αν και κάπως ρηχή και αφελή) αφενός ματιά της ζωής, και στην ελεγειακή (αν και αγωνιστική) αφετέρου διεκτραγώδησή της, όπως εκφράστηκαν κυρίως, η μεν με το ελαφρό – λαϊκό τραγούδι της εποχής, η δε με τα έπη του Θεοδωράκη, θα έπρεπε να γίνει κλειδί κατανόησης του φαινομένου. Ηταν η επομένη ενός (εμφύλιου) πολέμου, με νικητές και νικημένους. Ο Ομηρος μας είπε τι συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, με το περίφημο χιαστό σχήμα του: «...Ενθα δ’ άμα οιμωγή τε και ευχωλή πέλεν ανδρών ολλύντων τε και ολλυμένων...». (Η ευχωλή, η ρομαντική και κάπως χαζοχαρούμενη έκφραση, ήταν των νικητών. Των νικημένων ήταν η οιμωγή, που την έκανε αιώνιο μνημείο ο Θεοδωράκης).

Οι «Jethro Tull» δίνουν συναυλία απόψε στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 589.200).

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Τρίτη, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες καταιγίδες το απόγευμα, κυρίως στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο, Τετάρτη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 14 28

ΦΛΩΡΙΝΑ 15 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 33

ΚΟΖΑΝΗ 16 30

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 16 28

Α Υ Ρ Ι Ο

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 21 32

ΚΑΒΑΛΑ 21 32

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 19 35

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 17 29 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 24 35

ΤΡΙΠΟΛΗ 15 31 ΑΘΗΝΑ 23 31

Î 3

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 33

ΚΟΖΑΝΗ 17 31

ΚΑΒΑΛΑ 23 32

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 20 35

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 24 36

ΤΡΙΠΟΛΗ 15 31

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 24 29

Î 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 23 33

ΑΘΗΝΑ 24 31

Ó 4

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 23 30

Ó 4 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 23 30

HΡΑΚΛΕΙΟ 23 31

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ..........18 - 23 ΛΟΝΔΙΝΟ.......13 - 24 ΡΩΜΗ ...............24 - 32 ΚΡΑΚΟΒΙΑ................................17 - 27 ΟΣΛΟ .................8 - 23 ΠΑΡΙΣΙ ..............18 - 32 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ......17 - 28 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ...............................19 - 31 ΚΙΕΒΟ ..............22 - 33 ΜΑΔΡΙΤΗ........19 - 35 ΜΟΝΑΧΟ.........15 - 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ....23 - 27

σαν σήμερα 1917

1936

1969

1974

1973

1989

Γιουγκοσλαβία

Ολυµπία

Σελήνη

Κύπρος

Μπρους Λι

Γ. Τσαρούχης

Υπογράφεται η Συνθήκη της Κέρκυρας, με την οποία Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι δημιουργούν το κράτος της Γιουγκοσλαβίας.

Πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η προθιέρεια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη.

Ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη.

Απόβαση και εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Γενική επιστράτευση στην Ελλάδα.

Πεθαίνει ο Κινέζος άσος του καράτε και ηθοποιός Μπρους Λι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λι Γιουν Καμ.

Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Προβληµατισµένοι στο ΠΑΣΟΚ Εντονες οι αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Οµάδα για τις πιθανές συγχωνεύσεις τραπεζών λώνα. «Η κυβέρνηση, αυτήν τη στιγµή, εξετάζει αποκλειστικά, µε γνώµονα το δηµόσιο συµφέρον, τη συγκεκριµένη πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτήν εξετάζουµε», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙ∆Η

Μετά το μνημόνιο και το ασφαλιστικό ήρθε η πρόταση για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να προβληματίσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τον κομματικό μηχανισμό.

Προετοιµασία για τις εκλογές

Η

στάση της κυβέρνησης δεν προεξοφλεί και το αποτέλεσµα της διαπραγµάτευσης, που µόλις αρχίζει. Παρ’ όλα αυτά, οι αντιδράσεις είναι έντονες και µεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόµµατος. «Οσοι βιάζονται να µιλήσουν για ξεπούληµα, ας κάνουν λίγη υποµονή», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εξηγώντας ότι «υπάρχει µια θεσµοθετηµένη διαδικασία. Ειδικά αυτή η κυβέρνηση και ειδικά αυτήν τη χρονική στιγµή, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει καµία ενέργεια που δε θα είναι διαφανής και δε θα είναι προς όφελος του δηµόσιου συµφέροντος». Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε και χτες πως «ήδη δροµολογείται η επιλογή συµβούλου, έτσι ώστε να γίνει αποτίµηση της συγκεκριµένης πρότασης. Και φυσικά, θα υπάρχει και συνεδρίαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, προκειµένου να περάσει και από αυτήν την Επιτροπή οποιαδήποτε ενέργεια γίνει από κει και πέρα».

∆ε διαπιστώνει διαταραχές Ο κ. Πεταλωτής αρνείται ότι υπάρχει ανησυχία στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ: «Εγώ δεν έχω διαπιστώσει πουθενά ενδοκυβερνητικές διαταραχές. Το αν υπάρχουν γνώµες ή απόψεις που εκφράζουν τους συγκεκριµένους φορείς αυτών των απόψεων αυτό δε σηµαίνει ότι υπάρχει ενδοκυβερνητική ταραχή. Αυτό που κάνουµε εµείς ως κυβέρνηση -και είναι πολύ συγκεκριµένο και συγκροτηµένο- είναι ότι: πάνω απ’ όλα βάζουµε το δηµόσιο συµφέρον, πάνω απ’ όλα βάζουµε τη βιωσιµότητα αυτών των τραπεζικών οργανισµών, που ένα µεγάλο µέρος τους καλύπτεται από το δηµόσιο συµφέρον. Θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια, πλήρης αξιολόγηση, πλήρης απόδειξη

Επιφυλακτικοί είναι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο συγχώνευσης τραπεζών

στην απόφαση που θα πάρει το ελληνικό Δηµόσιο, έτσι ώστε να µην υπάρχει καµία σκιά γι` αυτήν την απόφαση. Εµείς θέλουµε να υπάρξει κινητικότητα στην τραπεζική αγορά. Εδώ και αρκετό καιρό µιλούσε η κυβέρνηση και ενεθάρρυνε το να γίνονται στρατηγικές κινήσεις στον τραπεζικό

χώρο, γιατί όλοι γνωρίζουµε ότι αυτό σηµαίνει ανάπτυξη. Από κει και πέρα, όµως, η συγκεκριµένη πρόταση της Πειραιώς θα εξεταστεί στα θεσµοθετηµένα και νοµοθετηµένα πλαίσια, µε πλήρη διαφάνεια και µε γνώµονα το δηµόσιο συµφέρον». Η κυβέρνηση δηλώνει κατη-

γορηµατικά πάντως ότι δεν εξετάζει αυτήν την ώρα καµία άλλη πρόταση, ούτε αυτή του διοικητή της Αγροτικής, Θ. Πανταλάκη, για συνένωση Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου, Αγροτικής, Αττικής και Παρακαταθηκών και Δανείων, για τη δηµιουργία ενός δηµόσιου τραπεζικού πυ-

Παράλληλα µε τη µάχη της οικονοµίας, η οποία συνεχίζεται και λόγω της παρουσίας της «τρόικας», αλλά και λόγω των µεταρρυθµίσεων που συνεχίζει να προγραµµατίζει µέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση, έχει αρχίσει και η προετοιµασία για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να έχει κλείσει το µεγαλύτερο µέρος των υποψηφιοτήτων σε περιφέρειες και δήµους µέχρι το τέλος Ιουλίου. Η αρµόδια Επιτροπή για την αξιολόγηση των υποψηφίων, υπό τον Θανάση Τσούρα, εργάζεται πυρετωδώς, υπό χρονική πίεση και εν µέσω έκτακτης πολιτικής συγκυρίας, για να καταλήξει στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων. Η µεγάλη µάχη θα δοθεί στις περιφέρειες, καθώς από την επικράτηση σε αυτές θα βγουν κυρίως τα πολιτικά συµπεράσµατα. Η προσοχή είναι στραµµένη στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική, βεβαίως και στους τρεις µεγάλους δήµους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Ο Κ. Γκιουλέκας επισπεύδει τις εξελίξεις Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι «πράσινοι» της Θεσσαλονίκης τις εξελίξεις στο χώρο της ΝΔ σε σχέση με το δήμο Θεσσαλονίκης και τις σημερινές ανακοινώσεις του Κ. Γκιουλέκα. Μάλιστα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο ή παράδοξο, αναμένουν περίπου με αδημονία τη δήλωση εκτός απροόπτου- του «γαλάζιου» βουλευτή ότι θα διεκδικήσει τελικά τον κεντρικό δήμο! Η εξήγηση είναι απλή. Εκτιμούν ότι η γνωστοποίηση των προθέσεων του κ. Γκιουλέκα και το επόμενο βήμα της στήριξης της υποψηφιότητάς του τις επόμενες μέρες από το κόμμα του κ. Σαμαρά θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για να επισπεύσει και η Ιπποκράτους την ανακοίνωση των δικών της αποφάσεων. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μπουτάρης (φωτογραφία), που έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, ετοιμάζεται να εμφανιστεί αύριο σε συνέντευξη Τύπου πλαισιωμένος

από υποστηρικτές του. Μεταξύ αυτών θα είναι ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Π. Παρασκευόπουλος, όπως και ο αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Θανάσης Τζεβελέκης, ενώ ο κ. Μπουτάρης έχει απευθύνει προσκλήσεις στον Τ. Τζήκα, που δηλώνει διαθέσιμος, καθώς και στον Νίκο Ευθυμιάδη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπουτάρης θα τονίσει ότι η παράταξή του, «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», έχει και παρελθόν και «προίκα», εννοώντας προφανώς τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών και τη δράση της κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Θα υπογραμμίσει δε, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ότι η παράταξή του είναι ανοιχτή στη συζήτηση για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης στο δήμο. Α. Σ.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

η άποψή μας

Αρχίζει το µατς... Σήµερα µε την ανακοίνωση -κατά πάσα βεβαιότητατης υποψηφιότητας του Κώστα Γκιουλέκα για τη δηµαρχία της Θεσσαλονίκης δίδεται το εναρκτήριο λάκτισµα για τις δηµοτικές εκλογές στην πόλη. Πιθανότατα αύριο µεθαύριο θα ακολουθήσει και η ανακοίνωση του Γιάννη Μπουτάρη ως ανεξάρτητου υποψηφίου. Μένει να γίνει γνωστή η επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Και πιθανές άλλες υποψηφιότητες, ώστε να συµπληρωθεί το παζλ. Ηδη, το ΚΚΕ έχει ορίσει υποψήφιο δήµαρχο. Είναι προφανές ότι δήµαρχος θα εκλεγεί ένας υποψήφιος που είτε θα στηρίζεται από ένα από τα δύο µεγάλα κόµµατα είτε θα µπορεί να διεµβολίσει τον πολιτικό τους χώρο σε µεγάλο βαθµό. Εδώ και 24 χρόνια οι δήµαρχοι Θεσσαλονίκης προέρχονται από το συντηρητικό πολιτικό χώρο, είτε πρόκειται για τον Σωτήρη Κούβελα είτε για τον Κωνσταντίνο Κοσµόπουλο είτε (τα µισά από αυτά τα χρόνια) για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Τώρα, είναι τόσο ρευστή η κατάσταση και τόσο συγκεχυµένα τα όρια των επιρροών, που ίσως για πρώτη φορά µετά την υποψηφιότητα του καθηγητή Μίµη Φατούρου υπάρχει στα σοβαρά το ενδεχόµενο να µην κερδίσει το δήµο Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος που υποδεικνύεται και υποστηρίζεται από τη ΝΔ. Ο Κώστας Γκιουλέκας έχει το προσόν να συνενώνει και τον πέρα της ΝΔ χώρο προς τα δεξιά. Εµφανίζει «κοιλιά» στο προφίλ και το «πέρασµά» του στον κεντρώο χώρο. Εκεί θα παιχτεί και το παιχνίδι της νίκης. Οποιος από τους υποψηφίους µπορέσει να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους θα κερδίσει τη δηµαρχία. Οση όµως σηµασία έχει η πολιτική καταγωγή του νέου δηµάρχου Θεσσαλονίκης άλλο τόσο «αδιάφορη» είναι. Αυτό που κυρίως «καίει» τον κάθε κάτοικο είναι να αποδειχτεί ικανός ο νέος δήµαρχος να αλλάξει προς το καλύτερο την καθηµερινότητα στην πόλη, να µαζεύει µε συνέπεια τα σκουπίδια, να µπορέσει να συµβάλει µε µέτρα, πρωτοβουλίες και αποφάσεις στην κυκλοφοριακή αποσυµφόρηση, στην αναβάθµιση του πρασίνου, στη δηµιουργία όµορφων «γωνιών» (µικρές πλατείες, παρκάκια, ακάλυπτοι χώροι, αδόµητα οικόπεδα), που θα δίνουν ανάσα και ποιότητα ζωής στον κάτοικο, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους ηλικιωµένους. Να παίρνει πρωτοβουλίες που θα συνενώνουν τις δηµιουργικές δυνάµεις, θα συνεγείρουν όσους απογοητευµένοι έχουν αποσυρθεί στην ησυχία του σπιτιού τους, να κινητοποιεί φορείς που τώρα δρουν κατά µόνας ώστε να αντιµετωπιστούν µείζονα θέµατα: η ανεργία, η περίθαλψη και βοήθεια στους αδύναµους, η παραγωγή, οι διεθνείς πρωτοβουλίες κ.λπ.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

Η Μέρκελ και οι άντρες της Συνήθως, ένας πολιτικός πριν αποφασίσει να πάει σπίτι του, πρέπει να χάσει τουλάχιστον δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αν όχι παραπάνω. Ακόμη κι αν έχει κι ο ίδιος καταλάβει ότι δεν τα καταφέρνει, σπανίως παραιτείται. Κάποιοι, μάλιστα, ακολουθούν τα βήματα των ηθοποιών. Πεθαίνουν στο… σανίδι. Αντίθετα, οι περιπτώσεις παραίτησης πολιτικών –που δεν πρωταγωνίστησαν σε σκάνδαλα και δεν έχασαν εκλογές- ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα άγνωστες. Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι παραιτήσεις επιτυχημένων και σχετικά νέων πολιτικών –και δη ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ από το κόμμα της Ανγκεfinance@ekdotiki.gr λα Μέρκελ- στη Γερμανία έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας. Το τελευταίο κρούσμα ήρθε από το Αμβούργο το Σαββατοκύριακο, όπου ο κυβερνήτης- δήμαρχος Ολε φον Μπόιστ ανήγγειλε ότι τα βροντάει. Κανείς δεν τον ανάγκασε να πάρει αυτήν την απόφαση. Ούτε οι ψηφοφόροι ούτε το κόμμα του ούτε κάποιο σκάνδαλο ούτε κάποιο πρόβλημα υγείας. Προφανώς, ο εκ των ισχυρότερων ανδρών της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, πρωτοπόρος μάλιστα στην κυβερνητική συνεργασία με τους Πράσινους, δεν έχει πια διάθεση να ασχοληθεί με την πολιτική. Οπως πριν από το φον Μπόιστ, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 14ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.134 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

της Εσης και ισχυρότερος εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών Ρόναλντ Κοχ, που ανήγγειλε προ διμήνου ότι στο τέλος του καλοκαιριού τα παρατάει, ενώ μόλις προ ολίγων μηνών είχε καταφέρει να επανεκλεγεί. Οπως και ο πρόεδρος της γερμανικής δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, που ένα χρόνο μετά την πανηγυρική επανεκλογή του για μια δεύτερη θητεία παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, επειδή η κυβέρνηση δεν τον στήριξε έπειτα από κάποιες ατυχείς- πλην όμως ειλικρινείς- δηλώσεις του. Εχει πέσει περονόσπορος στον κόμμα της Μέρκελ, οι μισοί ισχυροί άνδρες του κόμματός της –έξι από την αρχή της χρονιάς- τα βρόντηξαν. Το κοινό στοιχείο των παραιτηθέντων, πλην του προέδρου, ήταν ότι είχαν μεγαλύτερες φιλοδοξίες, ότι μετά την επιτυχή θητεία τους στα κρατίδια ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στο Βερολίνο. Θεωρούνταν, μάλιστα, «βαρόνοι», εν δυνάμει διάδοχοι της καγκελαρίου. Ομως, όπως και ο μέντοράς της, ο Χέλμουτ Κολ, η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει κανένα λουλούδι ν’ ανθίσει στο πλάι της. Κόβει επιτυχώς τη φόρα σε κάθε επικίνδυνο εσωκομματικό της αντίπαλο, αλλά τώρα πια η συνεχής αιμορραγία των μεγαλοστελεχών αρχίζει να κοστίζει και στην ίδια. Στο τέλος, δε θα της μείνουν παρά «γιες μεν» να εφαρμόζουν την πολιτική της, μια πολιτική που όλο και λιγότερο έχει τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών πολιτών.

ΔΙΕΥΘΥΝΤEΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής, Xριστίνα Χρυσοστομίδου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

400 εκατoµµύρια ευρώ για την έρευνα Το νέο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας παρουσίασε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, αναφέροντας πως ώς το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό που θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια κεντρική πολιτική, επιλογή είναι η δημιουργία ενός Ενοποιημένου Χώρου Ερευνας, με στόχους τη μεγιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των ερευνητικών ομάδων, τη συγκέντρωση κρίσιμης μάζας ερευνητικών προσπα-

θειών σε συγκεκριμένους τομείς και την αντιμετώπιση του φαινομένου του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης των ερευνητικών υποδομών και δράσεων. Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι και η προετοιμασία της «Νέας Αρχιτεκτονικής του Ερευνητικού Ιστού» στη χώρα, ξεκινώντας ένα σε βάθος διάλογο για τις απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Σημειώνεται εξάλλου πως στις 23 Ιουλίου ξεκινάει η διαβούλευση για το περιεχόμενο των προσεχών δράσεων για την προώθηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, οι οποίες θα

ανταποκρίνονται στη ζήτηση και τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα. Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ακόμη την απόφαση του υπουργείου για σταδιακό τριπλασιασμό των δαπανών για την έρευνα την επόμενη δεκαετία, ώστε να φτάσει το 2020 το 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της συνεργασίας του παραγωγικού τομέα με τους ερευνητικούς φορείς για την εκτέλεση ερευνητικών και τεχνολογικών έργων που εντάσσονται στα πλαίσια των εθνικών προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της χώρας.

Σήµερα ανακοινώνεται η υποψηφιότητα Γκιουλέκα για το δήµο Θεσσαλονίκης

Ουκ ολίγα τα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο Κώστας Γκιουλέκας ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της ΝΔ. Το πρώτο αφορά στην κατάρτιση του συνδυασμού του, ένα ζήτημα για το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν κάποιες πρώτες διερευνητικές επαφές. Κι αυτό γιατί αν επιθυμεί πραγματικά να γυρίσει σελίδα όσον αφορά στα πρόσωπα, η ανανέωση τους συνδυασμού κρίνεται ως επιτακτική. «Δεν μπορούμε να πάμε στον αγώνα του Νοεμβρίου με αυτήν τη γερασμένη ομάδα, από την οποία πολλά μέλη εκλέγονται για πάνω από είκοσι χρόνια», τονίζουν έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα όμως δεν είναι καθόλου εύκολο: πολλοί εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ και τα καινούργια πρόσωπα δε σχηματίζουν όπως στο παρελθόν ουρές έξω από τα γραφεία των υποψηφίων. Γιατί η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι πια και πολύ της μόδας.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Γκιουλέκα σήμερα για το δήμο Θεσσαλονίκης αποτελεί τη συνέχεια της στρατηγικής της Ρηγίλλης, σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχουν δημοσιοποιηθεί όλα τα ονόματα των προσώπων που θα στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους μεγάλους δήμους και τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.

Σ

τη δυτική Μακεδονία υποψήφιος µε την υποστήριξη της ΝΔ θα είναι ο νυν νοµάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, που θα πάρει επίσης το χρίσµα τις επόµενες ηµέρες. Μετά τα Ιωάννινα, όπου ο Αντώνης Σαµαρά θα ανακοινώσει τη στήριξή του στον Αλέξανδρο Καχριµάνη, νυν νοµάρχη Ιωαννίνων, για την Περιφέρεια Ηπείρου, ανάλογη κίνηση θα κάνει και στο τέλος του µήνα κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο όπου αναµένεται να δώσει το χρίσµα στο νυν νοµάρχη, Παύλο Βογιατζή.

Ενόχληση Μανώλη Στην Πελοπόννησο η ΝΔ φαίνεται πως τελικά καταλήγει να στηρίξει το νοµάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Δηµήτρη Δράκο. Η επιλογή δεν έχει ακόµη οριστικοποιηθεί και για το λόγο αυτόν ο πρώην βουλευτής Αργολίδας και νυν γραµµατέας συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης δεν εγκαταλείπει τα όπλα, χωρίς να κρύβει ταυτόχρονα και την ενόχλησή του: «Ξέρετε όµως ότι αυτό δεν είναι το µοναδικό κριτήριο για να µπει κάποιος υποψήφιος. Φαίνεται ότι επικρατούν

Τα αγκάθια του «γαλάζιου» υποψηφίου

Τρία δύσκολα ζητήµατα

άλλες απόψεις µε άλλα κριτήρια. Ο αρχηγός και τα όργανα αποφασίζουν και η απόφασή τους είναι σεβαστή και αυτοί απολογούνται στο τέλος για το αποτέλεσµα», δήλωσε ο κ. Μανώλης στο «Κανάλι 1».

Νέος διευθυντής στο κόµµα Η Ρηγίλλης ανακοίνωσε χτες και την αντικατάσταση του γενικού διευθυντή του κόµµατος Μενέλαου Δασκαλάκη από τον Θανάση Σκορδά, ο οποίος είναι πρόσωπο της απολύτου εµπιστοσύνης του Αντώνη Σαµαρά. Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δηµοκρατίας Αντώνη Σαµαρά, ο Μενέλαος Δασκαλάκης αναλαµβάνει

καθήκοντα γραµµατέα Πολιτικής Τεκµηρίωσης και Προγραµµατισµού του κόµµατος. Γενικός διευθυντής του κόµµατος της Νέας Δηµοκρατίας, στη θέση του Μενέλαου Δασκαλάκη, τοποθετείται ο µέχρι πρότινος γραµµατέας Παραγωγικών Φορέων, Θανάσης Σκορδάς. Με την κίνηση αυτήν ο κ. Σαµαράς ολοκληρώνει τον κύκλο των αλλαγών των προσώπων στο οργανωτικό σχήµα. Σε δεύτερη φάση έως το τέλος Αυγούστου θα γίνουν και οι αλλαγές στο αντιπολιτευτικό σχήµα µε την αντικατάσταση τοµεαρχών που δεν απέδωσαν τα αναµενόµενα, ώστε ο πρόεδρος της ΝΔ να εµφανιστεί µε νέα ανανεωµένη αντιπολιτευτική οµάδα στη Θεσσαλονίκη.

Σε πολιτικό επίπεδο τρία είναι τα δύσκολα ζητήματα. Ο διεμβολισμός του συνδυασμού προς τα δεξιά, όπου κινούνται πολύ ψηφοφόροι του προφίλ του κ. Γκιουλέκα, καθώς όπως φαίνεται ο ΛΑΟΣ θα σταθεί απέναντι από το βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης. Εδώ ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Αλλο πρόβλημα είναι η αλίευση ψήφων από το λεγόμενο «μεσαίο χώρο», που θεωρείται κρίσιμος για να κερδηθεί ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης, όπου οι αστοί ψηφοφόροι είναι καθοριστικής σημασίας. Το ότι η πλειοψηφία των φίλων της Ντόρας Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη, που κρίνονται κρίσιμοι γι΄ αυτόν που θέλει να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις στο χώρο του κέντρου, δηλώνουν αντίθετοι στην υποψηφιότητα Γκιουλέκα δυσχεραίνει το εγχείρημά του. Τρίτο πρόβλημα οι συνεργασίες του υποψήφιου δημάρχου με τους πόλους της τοπικής ΝΔ. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί τη στήριξη όλων των συναδέλφων του, αλλά και του παράγοντα που λέγεται Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για να έχει πιθανότητα νίκης. Κάτι που αυτήν τη στιγμή δε φαίνεται και ως δεδομένη... ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


6

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΣΦΗΝΕΣ Οσοι πρόλαβαν και βγήκαν στη σύνταξη πάνε για ψάρεµα!

επωνύμως

Επιτάχυνση στην απονοµή δικαιοσύνης Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδης, εξήγγειλε πρόσφατα µία δέσµη νοµοθετικών ρυθµίσεων µε σκοπό την επιτάχυνση της απονοµής στη δικαιοσύνη και ειδικότερα δήλωσε πως θα φέρει προς ψήφιση ένα νόµο για την καθιέρωση του θεσµού της διαµεσολάβησης σε αστικές και εµπορικές υποθέσεις, που θα ενσωµατώνει σχετική Κοινοτική Οδηγία και θα δίνει το δικαίωµα σε όσους επιθυµούν και συµφωνούν µεταξύ τους να υπάγουν ορισµένες τέτοιες διαφορές σε διαµεσολάβηση, µε σκοπό να λύνονται αυτές σε σύντοµο χρόνο και µε λιγότερα έξοδα. Ο θεσµός είναι θετικός και φαίΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΗ* νεται ότι θα στηριχθεί από τους δικηγόρους, αφού είναι κατοχυρωµένος ο ρόλος τους στο πλευρό του πελάτη τους και καλό θα είναι να στηριχθεί και από τους πολίτες µε σκοπό την αποσυµφόρηση των δικαστηρίων. Επίσης, θετικές φαίνονται οι εξαγγελίες για την ποινική συνδιαλλαγή, µε την πρόβλεψη καταβολής αποζηµίωσης από το δράστη, σε ζηµιωθέντες από ποινικά αδικήµατα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας τους σε βαθµό πληµµελήµατος και κακουργήµατος, στα οποία δεν έχει ασκηθεί βία. Μάλιστα, προβλέπεται όπως η διαδικασία καταβολής αποζηµίωσης και συνδιαλλαγής θα γίνεται µε την εµπλοκή αρµόδιου εισαγγελέα και η δέσµη αυτή µέτρων και ρυθµίσεων φαίνεται ότι µπορεί να οδηγήσει στην αποσυµφόρηση σε µακρόσυρτες ποινικές δίκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ρυθµίσεις που εξαγγέλθηκαν για την επιτάχυνση στις διοικητικές δίκες, µε τις λεγόµενες πιλοτικές δίκες για υποθέσεις που απασχολούν µεγάλο αριθµό προσώπων, καθώς και άλλες διατάξεις για την επίλυση θεµάτων αντισυνταγµατικότητας διατάξεων νόµων, για τις οποίες αναµένουµε τη λεπτοµερή έκθεση από το σχέδιο νόµου. Ειδικότερα όµως εκφράζουµε τις επιφυλάξεις µας για την εισαγωγή φίλτρου διαλογής για τις υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, αφού υπάρχει κίνδυνος µε το λεγόµενο φιλτράρισµα να στερούνται πολίτες το φυσικό τους δικαστή. Επίσης, ο θεσµός της λεγόµενης πιλοτικής δίκης, η οποία µπορεί να διεξάγεται και µε πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονοµικών, µας δηµιουργεί σκεπτικισµό µήπως η εκτελεστική εξουσία χρησιµοποιήσει τη διάταξη αυτή για να απαλλαγεί από ενοχλητικές υποθέσεις ασφαλιστικές, οικονοµικές κ.λπ. Αναµένουµε τις λεπτοµερείς ρυθµίσεις και κλήση για οργανωµένο διάλογο. *Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ είναι δικηγόρος

τος Θεσσαλονίκης θα είναι ο Ο πρώμα ρχος ς που

Ο δή σαλονίκη ιος» της Θεσ πρώτος «γαλάζ ολιάσει την απόφαση του σχ αναμένεται να ήφιος για τον α να είναι υποψ έκ υλ ιο Γκ α στ Κώ του βουλευτή . Η συνέντευξη ς μο δή κό ρι ντ κε ατισμένη για τι είναι προγραμμ απαγεωργόΘεσσαλονίκης ςΠ ενώ ο Βασίλη 11.15 το πρωί, ερωμένη εβδο θι κα ν τη 12 ις στ ει έχ ρά σιογ πουλος θα υ με τους δημο το ή ησ ντ νά συ μαδιαία πει... διαφέρον τι θα Ν.Ο. φους. Θα έχει εν

α 1 έχει γίνει ο τόπος όπου πραγΓιάφκλκ ιδική ύρια-

Η Χα Σαββατοκ ι ιδιαίτερα τα ματοποιούντα εις «γαλάζιων» ήσ ντ σες συνα ου ε έρ αφ δι εν κα γιάφκα στήθηκ ν. Μια τέτοια ώ ξι εί δε οσ Π ρο ο ντ στ κε r ή beach ba ό στ ω γν σε ς ή την Κυριακ ευτή Εβρου τη ετοχή του βουλ ρης του, δι, με τη συμμ πουλου, της κό ζό ντ με ερ Δ υ ετάσχει ΝΔ, Αλέκο ται ότι θα συμμ ι του γε ού ακ υ πο , έκα, κα Μελίνας υ Κώστα Γκιουλ το ό σμ υα νδ α. Η κουβέστο συ ύ» Λεωνίδα Φάκ κο ρι το τή «ν ού στ γνω τα του βουλευ ν υποψηφιότη τη ωα γι μφ αν συ ήτ αν α ντ άφηκ και δεν καταγρ ς κη νί λο σα εσ Θ Ν.Ο. νίες...

Γιάφκαχιλι2όμετρα βορειότερα, στην Ελγεάννιη,-

Λίγα ο πρώην δική του γιάφκα ς Ανανίκας, είχε στήσει τη ου υ ΥΜΑ-Θ, Λ κά το ας τέ μα αμ ό ρόλο στο κός γρ πρωταγωνιστικ ει άβ αλ αν ει η. Το γνωστό που έχ αγιώτη Ψωμιάδ νομιλητές αν Π υ το ο εί ελ επιτ ς συ εχος έλεγε στου «γαλάζιο» στέλ ναι η υποδοχή που συναντά εί του πόσο θετική περιφέρειας ο Παναγιώτης ς τη ύς αυτήν στους νομο γαλύτερη από με ν λο άλ Μ . Ψωμιάδης λονίκη... έχει στη Θεσσα Ν.Ο. που δείχνει να

ιριΚρήτητην Κρήτη ετοιμάζει και φέτος τιπρςόεκαδρλοοςκατο υ

Για ρας. Ο ο Αλέξης Τσίπ ες τσ λί υς εκπροσώ βα υ το νές νάντηση με το συ χε εί ες χτ Ταχυ δρομικό ΣΥΝ, ο οποίος ζομέ νων σ το γα Ερ ου όγ λλ νευσης, θα κά πους του Συ μα της συγχώ τη υ ζή το το α τι α γι νό ιο Ταμιευτήρ ιές κά που σ τα ι σε ες ημέρες βουτ ι να μι λήσει κα ζί σε νει τις επόμεν τί μα αμ ρ ογ ει πρ τά μα νησιού, ενώ έχ δήλω ση σ τα Χανιά. Ολα αυ εκ ή ικ ατ μμ μια κο Ν.Ο. Τσίπρα. με το... μικρό

Κεφαίθλετλαο,νοιάΦώτης Κουβέλης ετοιμάκήζεςταΑιριγισταερπιάςο

Αντ Δημοκρατι θα μιπρόεδρος της φαλλονιά, όπου που κρύα νερά. Ο Κε ην στ ο ρι ό αύ ος θα βρίσκεται απ ους φίλους του νέου κόμματ σιά. νη σι ά νή ικ τα ον Επ ιτ γε σε ό τα λήσει ο Αργοστόλι απ συζήστ , υν ση θο μω έλ ζύ οσ κή θα πρ ι οργανωτι κα κή ι και τι λι άρ ψ πο ρέσκο Προβλέπεται κές εκλογές, φ τι κη οι δι το αυ τηση για τις ς στο Ιόνιο... φυσικά βουτιέ Ν.Ο.

είπαν...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ Κυβερνητικός εκπρόσωπος «Οι υπουργοί δε συνηθίζουν να πηγαίνουν διακοπές και να αφήνουν τη δουλειά τους στη μέση». Και τα μπάνια του λαού;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Αντιπρόεδρος της ΝΔ «Την καινούργια ΝΔ την οδηγεί το μέλλον. Σε ό,τι αφορά το παρελθόν, πήραμε τα μαθήματά μας». Τα παθήματα έγιναν μαθήματα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Υπουργός Οικονομικών «Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν αλώβητες τα τεστ αντοχής και θα βγουν πιο δυνατές από αυτά». Είστε βέβαιος;


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

7

ΣΦΗΝΕΣ

«Να πάνε όλα καλά» γράφους, κάμερες και φωτογράφους. Ο κ. Παπούλιας, από την πλευρά του, του προσέφερε ένα πολύ κρίσιμο δώρο, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός δίνει κι αυτός το δικό του αγώνα με πολλές δυσκολίες, ωστόσο συμπλήρωσε ότι και ο ελληνικός λαός περιμένει επίσης πολλά, συμπληρώνοντας: «Ελπίζουμε ότι θα βγούμε από την κρίση». Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως η ευχή του «να πάνε όλα καλά». Μια ευχή που εκφράζει σε ελάχιστες λέξεις το σύνολο των συναισθημάτων όλων μας, ελπίδα για καλύτερες μέρες ταυτόχρονα με αγωνία και ανησυχία. Α.Σ.

μποξέρ

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας επιχείρησε να στείλει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέσω της συνάντησης που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να του παρουσιάσει το νέο πρόεδρο και τους νέους αντιπροέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. «Οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά τα πράγματα έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε ένα δρόμο και αυτό αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας, αλλά νομίζω και από τους Ελληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, πριν κλείσουν οι πόρτες για δημοσιο-

επωνύμως Εν αναµονή Από εβδομάδα σε εβδομάδα περιμένει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θ. Μπακογλίδης, τις πρώτες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ για τα πρόσωπα που θα υποστηρίξει στους δήμους. Εκανε αίτηση στις εσωκομματικές διαδικασίες κι αναγκαστικά τώρα περιμένει. Στο μεταξύ, μαθαίνουμε, πάντως, ότι κινείται στο ρυθμό των προεκλογικών προετοιμασιών, καθώς φημολογείται ότι θα του δοθεί η πολυπόθητη κομματική στήριξη. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι έχει νοικιάσει και εκλογικό κέντρο στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς. Α.Σ.

Εξηγήσεις Η προσέγγιση της Θεσσαλονίκης - κατά το πρότυπο της Αθήνας - ως μεγάλου καταναλωτή ενέργειας αλλά και μεγάλου ρυπαντή είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη δουλειά του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τη δήλωση έκανε χτες η υπουργός, Τ. Μπιρμπίλη, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αλλά περαιτέρω διευκρινίσεις δεν έδωσε. Eξηγήσεις αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε αναμένεται επίσκεψη της υπουργού στην πόλη. Α.Σ.

Για τα τρένα Υπαίθρια συνέντευξη Τύπου μέσα στο κατακαλόκαιρο οργανώνουν σήμερα οι Οικολόγοι. Είναι μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Μεταφορών στην Αθήνα, για το σχεδιαζόμενο, όπως υποστηρίζουν, ακρωτηριασμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Τι υποστηρίζουν οι Πράσινοι; Πρώτον ότι η εξυγίανση του οργανισμού είναι εκτός από δυνατή και αναγκαία, όπως κι ότι υπάρχουν μύθοι γύρω από το έλλειμμα του ΟΣΕ που είναι καταρχήν πολιτικό και μετά οικονομικό... Α.Σ.

Πρόληψη και περικοπές

«Η Ελλάδα δε θα παρασυρθεί σε ένα διάλογο εκτός του πλαισίου, που εμείς έχουμε καθορίσει, όπως εμφανώς επιδιώκει η Τουρκία», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας (σκίτσο), αναφερόμενος στην προκλητική παρουσία του «Πίρι Ρέις» σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Ο κ. Δρούτσας ουσιαστικά παρουσίασε την επιδίωξη της Αγκυρας-σύμφωνα με την ανάλυση της Αθήνας- σε μια μέρα, μάλιστα, κατά την οποία στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε ο 45ος γύρος των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο. Είπε και κάτι ακόμα: Οτι η Αγκυρα επιδιώκει να μπούμε «σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση». Η ψυχραιμία είναι καλός σύμβουλος, όμως οι Τουρκία κλιμακώνει τις ενέργειές της. Το θέμα είναι να μη δημιουργηθούν νέες «γκρίζες ζώνες» σε περιοχές κυριαρχικών ελληνικών δικαιωμάτων. Και εδώ καλό θα είναι η Αθήνα να έχει και κάποιες ακόμη σκέψεις πέραν της ψυχραιμίας.

MANTEIO

Ανεξέλεγκτη κατάσταση

Παράλληλα οι Οικολόγοι καταγγέλλουν έλλειμμα πολιτικής βούλησης για την αποτελεσματική προστασία των δασών μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, σημειώνουν ότι από το Μάρτιο προειδοποιούσαν, αλλά, όπως υποστηρίζουν, απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων. «Τα μέτρα πρόληψης», επισημαίνουν, αντί να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ζωής και θανάτου, αφήνονται τελευταία σε προτεραιότητα με ό, τι απομείνει από τις περικοπές. Α.Σ.

- Γιατί το ΠΑΣΟΚ ψάχνει για τη Θεσσαλονίκη δήμαρχο με προδιαγραφές ΔΝΤ; Θέλει να είναι Δ-ήμαρχος Ν-έος και Τ-ίμιος!

Η πρόταση της κοινωνίας Ενα κρίσιµο ζήτηµα για την πόλη µας, που µονοπωλεί όλες τις συζητήσεις των συµπολιτών είτε βρίσκονται εδώ είτε στις παραλίες των διακοπών τους, είναι η υποψηφιότητα του δηµάρχου για τις επικείµενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποιο θα είναι τελικά το πρόσωπο το ικανό που θα συσπειρώσει όλες τις δηµοκρατικές δυνάµεις κοινής αποδοχής και εκτίµησης, που θα δώσει τη δυνατότητα της νικηφόρου απαλλαγής από το καθεστώς που κράτησε στο περιθώριο την πόλη επί 24 συνεχή χρόνια. Η υπόθεση δεν είναι απλή, δεδοµένης της κακής κατάστασης του δήµου που έχει να παραλάβει µε τα άδεια ταµεία και την κακοδιαχείριση όλων αυτών ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ* των χρόνων. Πολλά ονόµαbarbounakisbabis@yahoo.gr τα υποψηφίων φιγουράρουν στις τοπικές κι όχι µόνον εφηµερίδες συνοδευόµενα από πιθανά σενάρια συνεργασιών, που τελικά µαταιώνονται γιατί δεν επέρχονται οι σχετικές συµφωνίες. Ποιος δηλαδή θα ηγηθεί της µεγάλης αυτής προσπάθειας µέσω οικονοµικής κρίσης -που όλοι περιµένουν την αποκορύφωσή της το προσεχές φθινόπωρο- να πείσει τους ψηφοφόρους για την ικανότητά του να φέρει το νικηφόρο αποτέλεσµα στις εκλογές του Νοέµβρη. Ο ισχυρισµός ότι η υποψηφιότητα δεν πρέπει να είναι κοµµατική εν πρώτοις φαίνεται σωστός, σε µια δεύτερη ανάγνωση µπορεί όµως να αποκαλύψει τα µελλοντικά προβλήµατα. Το επίφοβο είναι πως µπορεί να υποστηριχθεί κάποιος πολίτης που δεν είχε µέχρι σήµερα παρουσία – δράση στα κοινά ή καµία εµπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ώστε να µπορέσει να αντεπεξέλθει στα προβλήµατα και να δώσει ώθηση και προοπτική στην αναπτυξιακή πορεία µιας µεγαλούπολης όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Και αν πιστεύουµε ότι αυτές οι εκλογές είναι µια ευκαιρία για την κοινωνία των πολιτών, πρέπει να δούµε σε ποιους πολίτες αναφερόµαστε, πόσο µπορεί η τοπική κοινωνία να εµπιστευτεί την πορεία της πόλης σε µη αυτοδιοικητικούς που ανακαλύπτουν τη γοητεία της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού έχουν κάνει τον επαγγελµατικό τους κύκλο χωρίς να έχουν συµµετοχή στα κοινά... Κανείς φυσικά δεν µπορεί να απαγορεύσει σε κανένα να αναζητεί ρόλους – θέσεις στην ΤΑ, όµως κανένας επίσης δεν έχει το δικαίωµα να µη λαµβάνει υπόψη τη γνώµη των πολιτών που έχουν ψηφίσει άτοµα της εµπιστοσύνης τους. Η γνώση και η πείρα σε ό,τι αφορά τα προβλήµατα της πόλης, η προσφορά και δράσεις για το κοινό καλό και ο λαϊκός χαρακτήρας της υποψηφιότητας του δηµάρχου πρέπει να συνυπολογιστούν στην απόφαση καθοριστικής σηµασίας για τα χρόνια που θα ’ρθουν… *Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι δηµοτικός σύµβουλος Θεσσαλονίκης


ΕΛΛΑΔΑ

8

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Τεχνητή ένταση στο Αιγαίο προκαλεί η Τουρκία Το «Πίρι Ρέις» µπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

Για «συστηματική προσπάθεια της Αγκυρας, εδώ και μερικές εβδομάδες, να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και να οξύνει την κατάσταση στο Αιγαίο», έκανε λόγο χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παραμονή επί τετραημέρου του τουρκικού ερευνητικού «Πίρι Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τ

αυτόχρονα, ο Δ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι «δε θα επιτρέψουµε η Ελλάδα να µπει σε µια ανεξέλεγκτη κατάσταση ούτε να παρασυρθεί σε ένα διάλογο εκτός του πλαισίου που εµείς έχουµε καθορίσει -όπως εµφανώς επιδιώκει η Τουρκία». Στην ανάλυση που κάνουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, συνδέουν ευθέως την τουρκική τακτική µε το γεγονός ότι εντατικο-

ποιούνται οι διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα. Είναι ενδεικτικό ότι χτες Ελληνες και Τούρκοι διπλωµάτες κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του 45ου γύρου διερευνητικών επαφών. Την ίδια ώρα, το «Πίρι Ρέις» εξακολουθούσε να µπαινοβγαίνει (για τέταρτο 24ωρο) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -πάνω κάτω στα 40 ναυτικά µίλια νότια του Καστελόριζου. Με τις προκλητικές κινήσεις του «Πίρι Ρέις», η Αγκυρα επιχειρεί να θέσει ντε φάκτο τις αµφισβητήσεις της για την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ως απάντηση, ένα ελληνικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του Λιµενικού παρακολουθεί κατά πόδας τους Τούρκους, υπενθυµίζοντας το καθεστώς που ισχύει µε βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύµφωνα µε την αναγγελία «Navtex» που έχει εκδώσει η Αγκυρα, σήµερα το ερευνητικό σκάφος ολοκληρώνει τις εργασίες του.

Στην Αθήνα ο Μ. Κυπριανού Στο µεταξύ, Αθήνα και Λευκωσία κάνουν αποτίµηση των

νέων δεδοµένων στο Κυπριακό, υπό το φως των αρνητικών αντιδράσεων της τουρκικής πλευράς στο τρίπτυχο προτάσεων που παρουσίασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Δηµήτρης Χριστόφιας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, είχε χτες συνάντηση µε τον Δ. Δρούτσα και αµέσως µετά τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η συµφωνηµένη διαδικασία των απευθείας διαπραγµατεύσεων χωρίς την εµπλοκή τρίτων. «Δεν µπορεί να αλλάζει κανείς τους όρους του παιχνιδιού, από τη στιγµή που ήταν η βασική προϋπόθεση ακριβώς για την έναρξή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Κυπριανού, ενώ η ελληνική πλευρά επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στους χειρισµούς της Λευκωσίας εν όψει και της συνάντησης του Δ. Χριστόφια µε τον Γ. Παπανδρέου στη Λάρνακα την επόµενη εβδοµάδα. Στον αντίποδα, ο Τουρκοκύπριος Ντερβίς Ερογλου επέµεινε χτες στην τουρκική πρόταση για διεθνή διάσκεψη.

Κινητικότητα στο δήµο Συκεών - Νεάπολης Εντονη κινητικότητα αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες στο νέο δήμο που συγκροτούν οι Συκιές, η Νεάπολη, ο Αγιος Παύλος και τα Πεύκα στις τάξεις των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ. Οπως είναι γνωστό, στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος δύο ισχυρές υποψηφιότητες έχουν εκδηλωθεί από το δήμαρχο Συκεών, Σ. Δανιηλίδη (φωτογραφία), και το δήμαρχο Νεάπολης, Ν. Λαδόπουλο. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας συγκροτήθηκε μια νέα κίνηση, η «Δράση Πολιτών για τα Πεύκα». Πρωτεργάτες σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι ο γραμματέας της «πράσινης» Τοπικής Κ. Νικολόπουλος, δύο μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του κομματικού οργάνου, η Γ. Κατσίκη και ο Κ. Εμμανουηλίδης, καθώς και η Κ. Αμοιρίδου και ο Μ. Νικάνδρου από την Ενωση Γονέων Θεσσαλονίκης. Στην ιδρυτική διακήρυξη της κίνησής τους επισημαίνουν ότι προτεραιότητά τους αποτελεί η έναρξη ενός ανοιχτού και δημιουργικού διαλόγου με τους συμπολί-

τες τους και με όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου, ρεαλιστικού και οραματικού συνόλου προτάσεων και φιλοδοξία τους είναι να βρεθούν σε αυτήν την πορεία μαζί με δυνάμεις και από τους τρεις άλλους δήμους. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι βρίσκονται πιο κοντά στον κ. Δανιηλίδη απ’ ό,τι στον κ. Λαδόπουλο. Επιπλέον, άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο νυν δήμαρχος Πεύκων, Στ. Συμεωνίδης, που έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να συμπράξει με τον κ. Δανιηλίδη που σε πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ πολιτών των τεσσάρων υπό συνένωση ΟΤΑ συγκεντρώνει το 55,2% των προτιμήσεων. Ο ίδιος αρκείται να πει ότι κατεβαίνει στις εκλογές μόνος του, αλλά κι ότι δε θα ζητήσει τη στήριξη της ΝΔ, η οποία πάντως δείχνει να αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική να τον περιλάβει στις ανακοινώσεις της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Α. Σ.

Εντός των ηµερών στην ανακρίτρια ο Γιάννης Αγγέλου Το «ραντεβού» του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Αγγέλου, με την εφέτη - ειδική ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού, για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της μονής Βατοπεδίου, επιχειρείται να κρατηθεί μυστικό. Τις επόμενες μέρες -ακόμη και σήμερα- ο κ. Αγγέλου αναμένεται να περάσει την πόρτα του ανακριτικού γραφείου ως κατηγορούμενος για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία που του αποδίδεται. Ο κατηγορούμενος, που ήταν επί χρόνια το «Νο 2» στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησε και πήρε νέα ολιγοήμερη προθεσμία για να ολοκληρώσει την προετοιμασία της υπεράσπισής του, ενώ, σύμφωνα με άλλες πληρο-

φορίες, δεν έχει αλλάξει η προκαθορισμένη ημερομηνία της απολογίας του. Ανεξάρτητα, πάντως, από το πότε θα εμφανιστεί να απολογηθεί ο κ. Αγγέλου, μόλις ολοκληρώσει τις εξηγήσεις που έχει να δώσει για την υπόθεση ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο ίδιος αρνείται ότι είχε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών», όπως του... χρεώνουν μέχρι τώρα όχι μόνον η κατηγορούμενη πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και μάρτυρες που δεν είχαν καμία ποινική εμπλοκή στην υπόθεση.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

9

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σπουδές µε το µυαλό στην κρίση Σχολές κοντά στο σπίτι και σταθερή δουλειά επέλεξαν οι περισσότεροι υποψήφιοι, µε βάση τα µηχανογραφικά να αποκλείεται µία µικρή πτώση, αφού το ρητό «ή δάσκαλος ή τίποτα» σιγά σιγά ξεθωριάζει όσο αποµακρύνονται οι προοπτικές άµεσου διορισµού µετά την αποφοίτηση των φοιτητών. «Νοµικές και ιατρικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν να διατηρούν ψηλά τις βάσεις εισαγωγής, όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες περιζήτητες σχολές, οι οποίες είτε θα παραµείνουν στα ίδια επίπεδα, είτε θα σηµειώσουν µικρή πτώση», καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Σπουδές δίπλα στο σπίτι, μόνιμη δουλειά και σταθερό μισθό «βρέξει χιονίσει» επέλεξαν φέτος -ελέω της κρίσης- οι περισσότεροι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πρώτα στοιχεία από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, όπου κατατίθενται μέχρι σήμερα τα μηχανογραφικά δελτία, δείχνουν πως η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει σημαντικά τα «θέλω» των υποψηφίων, οι οποίοι διαμορφώνουν τις επιλογές τους με γνώμονα την επαγγελματική αποκατάσταση.

Η

«χρυσή τετράδα» των στρατιωτικών - αστυνοµικών, παιδαγωγικών, ιατρικών και νοµικών σχολών επικράτησε και φέτος στην πλειοψηφία των µηχανογραφικών µε υψηλό αριθµό µορίων. «Η πρώτη εικόνα που έχουµε σχηµατίσει από τα µηχανογραφικά είναι πως οι περισσότεροι µαθητές κλίνουν σε σχολές που προσφέρουν σιγουριά και µονιµότητα, γεγονός που ήταν αναµενόµενο λόγω της οικονοµικής συγκυρίας», δήλωσε στον «Α» ο διευθυντής Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Καλύτερα... κοντά Εκτός από τη µελλοντική µο-

Μέχρι σήµερα µηχανογραφικά

Η «χρυσή τετράδα» των στρατιωτικών - αστυνομικών, παιδαγωγικών, ιατρικών και νομικών σχολών επικράτησε και φέτος στην πλειοψηφία των μηχανογραφικών με υψηλό αριθμό μορίων

νιµότητα, όµως, οι περισσότεροι υποψήφιοι θέλουν να διασφαλίσουν οικονοµικά και το παρόν τους. Σε µία προσπάθεια εξοικονόµησης χρηµάτων δείχνουν διατεθειµένοι να αποχαιρετήσουν την έντονη φοιτητική ζωή ιεραρχώντας τις σχολές επιλογής µε κριτήριο τον τόπο διαµονής τους. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι, ενώ είχαν εξασφαλισµένη την εισαγωγή τους σε κάποια υψηλόβαθµη σχολή, συµπλήρωσαν το µηχανογραφικό τους επιλέγοντας συναφείς χαµηλόβαθµες σχολές µε κριτήριο τη γειτνίαση µε το σπίτι τους. Αξίζει να σηµειωθεί πως κατα-

Απεργία πείνας από µετανάστες Απεργία πείνας πραγματοποιούν οι 170 κρατούμενοι του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στη Σάμο, αντιδρώντας στην απέλασή τους. Η είδηση ότι την περασμένη εβδομάδα 60 άτομα μεταφέρθηκαν στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας προκάλεσε την αντίδρασή τους. Τα προβλήματα στο Κέντρο είναι πολλά και έχουν να κάνουν με τη μειωμένη αστυνομική δύναμη που υπάρχει, αλλά και τη γενικότερη έλλειψη κανονισμού λειτουργίας του Κέντρου, όπως υποστηρίζουν και αστυνομικοί της Σάμου. Τα περισσότερα τμήματα του νομού λειτουργούν με το 50% των οργανικών τους θέσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Σάμου, Στέλιο Βελώνη.

γράφηκε αυξηµένη προσέλευση των υποψηφίων παρελθόντων ετών, οι οποίοι διεκδικούν µία θέση στην τριτοβάθµια εκπαίδευση µε το ποσοστό του 10%. Χαρακτηριστικό είναι, µάλιστα, το στοιχείο ότι στη διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι που προσήλθαν ήταν αυξηµένοι κατά 50% σε σχέση µε πέρυσι.

Η πορεία των βάσεων Οι προτιµήσεις των υποψηφίων όπως αποτυπώθηκαν στα µηχανογραφικά αναµένεται να επηρεάσουν ανοδικά την πορεία των βάσεων στις σχολές υψηλής ζήτησης, ενώ στα υπόλοιπα τµή-

µατα σε γενικές γραµµές αναµένεται πτώση των βάσεων. Οπως επισηµαίνει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Κώστας Πετρόπουλος, «οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές σταθερής τροχιάς, όπως οι στρατιωτικές - αστυνοµικές οι οποίες γνωρίζουν ‘‘µεγάλες δόξες’’, και φέτος θα κινηθούν ανοδικά, ανάλογα βέβαια µε τα Σώµατα και τα όπλα. Η άνοδος αυτή δε θα είναι σε άµεση συνάρτηση µε την ποιότητα και τη βαθµολογία των µαθητών όσο µε τη µεγάλη ζήτηση». Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι παιδαγωγικές σχολές αναµένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι χωρίς

Ασφαλτοστρώσεις ∆ιακοπές νερού στη Θεσσαλονίκη στην Καλαµαριά Ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς όλη την εβδομάδα, αφού συνεχίζεται το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων από το δήμο Θεσσαλονίκης. Τα έργα πραγματοποιούνται στον ανατολικό τομέα της πόλης. Σήμερα θα ασφαλτοστρωθεί η οδός Πυλαίας και αύριο η οδός Ιπποδρομίου. Οι εργασίες ασφαλτόστρωσης θα συνεχιστούν την Πέμπτη στην οδό Πασαλίδη, την Παρασκευή στον κόμβο Κηφισίας με Ψελλού και το Σάββατο στον κόμβο Κηφισίας με Αιγαίου.

Διακοπές στην υδροδότηση θα σημειωθούν σήμερα, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, στην περιοχή της Καλαμαριάς και σε αυτήν του Αγίου Παντελεήμονα, αφού η ΕΥΑΘ θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες εργασίες. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει αντικατάσταση της δικλείδας Φ150 στη συμβολή των οδών Κεραμοπούλου και Καλαβρύτων.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία, µέχρι χτες το µεσηµέρι είχαν κατατεθεί συνολικά 10.090 µηχανογραφικά στις δύο διευθύνσεις Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης ενώ σήµερα, στην εκπνοή της προθεσµίας, εκτιµάται πως θα κατατεθούν άλλα 3.000 µηχανογραφικά από υποψηφίους, οι οποίοι δεν προσήλθαν στις διευθύνσεις στις προκαθορισµένες ηµεροµηνίες. Υπενθυµίζεται πως οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση πρέπει να έχουν µαζί τους αίτηση, ατοµικό δελτίο εξεταζοµένου, αστυνοµική ταυτότητα, έντυπο Μηχανογραφικού Δελτίου (ο υποψήφιος το παραλαµβάνει από το σχολείο του), επικυρωµένο αντίγραφο του απολυτήριου τίτλου δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης, φωτοτυπία της Βεβαίωσης Πρόσβασης (θα επικυρώνεται από την Επιτροπή Συγκέντρωσης Δικαιολογητικών) και νόµιµη εξουσιοδότηση (όταν δεν κατατίθεται το µηχανογραφικό δελτίο από τον ίδιο).

ÏÑÃÁÍÉÓÌÏÓ ËÉÌÅÍÏÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÁÍÙÍÕÌÇ ÅÔÁÉÑÉÁ (Ï.Ë.È. Á.Å.) Áñ. Ì.Á.Å.: 42807/06/Â/99/30 ÅÄÑÁ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ Á Í Á Ê Ï É Í Ù Ó Ç ÏËÈ ÁÅ Ç Ï.Ë.È. Á.Å. åíçìåñþíåé ôïõò ÷ñÞóôåò ôçò åôáéñßáò, üôé Üñ÷éóå ç äéáäéêáóßá êáôÜèåóçò äéêáéïëïãçôéêþí ãéá ôç ÷ïñÞãçóç áäåéþí åéóüäïõ-óôÜèìåõóçò óôïõò ÷þñïõò ôïõ ëéìÝíá ãéá ôï äéÜóôçìá áðü 1.7.-31.12.2010. Ç õðïâïëÞ ôùí äéêáéïëïãçôéêþí èá ãßíåôáé óôï ÔìÞìá Öýëáîçò Ýùò 31.7.2010. (Ðëçñïöïñßåò óôá ôçëÝöùíá: 2310/593371,2,3,120).


10

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στο στόχαστρο της «Σέχτας Επαναστατών» και οι δηµοσιογράφοι Οι αστυνομικοί, τους οποίους προέτρεπαν μάλιστα να αλλάξουν επάγγελμα, οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου, αλλά και οι δημοσιογράφοι, τους οποίους απειλούσαν ότι «θα ‘ρθει και η σειρά τους» ήταν, σύμφωνα με τις προηγούμενες προκηρύξεις της «Σέχτας Επαναστατών», στο στόχαστρο της νεοεμφανιζόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης. Τα μέλη της «Σέχτας» ανέφεραν στις προκηρύξεις τους ότι «θα χτυπάμε όλους τους κυρίαρχους μηχανισμούς, τους θεσμικούς φορείς και τα πληρεξούσια άτομα», ενώ έχουν ξαναβάψει τα χέρια τους με αίμα, σκοτώνοντας τον υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Νεκτάριο Σάββα, που φρουρούσε μάρτυρα στην υπόθεση του «ΕΛΑ».

Το Φεβρουάριο του 2009 Η «Σέχτα Επαναστατών» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 3 Φεβρουαρίου του 2009, με επίθεση εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν πυροβολήσει κατά του Τμήματος από απόσταση 15 μέτρων και πέταξαν χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Η προκήρυξη της οργάνωσης, με την οποία αναλάμβαναν την ευθύνη της επίθεσης, βρέθηκε λίγες ημέρες αργότερα στον τάφο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μαζί με μια σφαία που άφησαν πάνω στο μνήμα του. Λίγες μέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 2009, η οργάνωση χτύπησε ξανά. Τέσσερις άγνωστοι που φορούσαν κράνη προσέγγισαν το κανάλι του Alter και άνοιξαν πυρ στο χώρο στάθμευσης. «Γάζωσαν» τα οχήματα που υπήρχαν σταθμευμένα, πέταξαν έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό, ο οποίος δεν εξερράγη, και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Η «Σέχτα» ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα με προκήρυξη που άφησε στην είσοδο της πολυκατοικίας, στην οδό Νιόβης 4, όπου το 1998 τραυματίστηκε θανάσιμα η όμηρος του Σορίν Ματέι, Αμαλία Γκινάκη. Στην προκήρυξη αυτή ανέφεραν: «Ας μάθουν οι γυμνοσάλιαγκες της μιντιακής δημοσιογραφίας ότι εκτός από τα σάλια που αφήνουν πίσω τους, για να κολακεύουν τους καθεστωτικούς προϊσταμένους τους και τα συμφέροντα των χορηγών τους, σύντομα θα αφήσουν κι αίμα. Ο καιρός που ήσασταν στο απυρόβλητο τελείωσε», έλεγε η προκήρυξη, ενώ προανήγγειλαν μπαράζ νέων χτυπημάτων.

Αγρια δολοφονία µε την Με τα όπλα - σήµα κατατεθέν της τροµοκρατικής οργάνωσης δολοφονήθηκε µε ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΑΡΑ ΛΕΜΟΝΗ, ∆ΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σοκ και δέος προκαλεί όχι μόνο στο δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία, η πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά, ειδεχθής εκτέλεση του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, ανθρώπου του μαχητικού ρεπορτάζ, γενικού διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 989» και συνεργάτη του μπλογκ «troktiko». Μία επίθεση με σφραγίδα τρομοκρατίας, αλλά τεχνική του κοινού Ποινικού Δικαίου, κάτι που επιβεβαιώνει την άποψη της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας ότι πλέον τρομοκρατία και υπόκοσμος συνδέονται με γερούς δεσμούς.

Η

είδηση έπεσε χτες το πρωί σαν κεραυνός και οι στενοί συνεργάτες του δεν µπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Σωκράτης Γκιόλιας δε θα πήγαινε το πρωί στο ραδιόφωνο, όπως

έκανε καθηµερινά, για να ασχοληθεί µε τα θέµατα που θα έβγαζε στον αέρα ο σταθµός και µε την 20λεπτη εκποµπή του, όπου καθηµερινά σχολίαζε και σατίριζε την επικαιρότητα. Η βαλλιστική εξέταση των δύο όπλων, µε τα οποία έγινε η ειδεχθής δολοφονία, οδήγησε τελικά στο συµπέρασµα ότι επρόκειτο για τροµοκρατική επίθεση, ανατροπή που ξάφνιασε τους έµπειρους αστυνοµικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι µέχρι αργά το µεσηµέρι πίστευαν ότι πρόκειται για µία στυγνή δολοφονία από δράστες του κοινού Ποινικού Δικαίου, για ένα συµβόλαιο θανάτου από κάποιους που είχαν στόχο να κλείσουν το στόµα του δηµοσιογράφου και να σταµατήσουν τις έρευνές του. Είναι χαρακτηριστικό πως από την πρώτη στιγµή οι αστυνοµικοί στράφηκαν στη διερεύνηση των στοιχείων που είχε στη διάθεσή του ο δηµοσιογράφος ως αποτελέσµατα διάφορων ερευνών που είχε κάνει ή βρίσκονταν σε εξέλιξη και που κάποιες τις είχε προαναγγείλει. Οµως, ο έλεγχος στα δύο εννιάρια πιστόλια αποκάλυψε ότι αυτά είχαν χρησιµοποιηθεί από τα µέλη

της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» και στις τρεις επιθέσεις που είχε κάνει η οργάνωση στο παρελθόν. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνοµία, από τον τόπο της επίθεσης περισυνελέγησαν 16 κάλυκες, διαµετρήµατος 9 mm Parabellum. Οι 13 είχαν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιµοποιήθηκε για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριου Σάββα, στις 17 Ιουνίου 2009, στα Πατήσια. Τρεις είχαν πυροδοτηθεί από το

Οι τρομοκράτες σκότωσαν με δύο πιστόλια και 16 σφαίρες τον άτυχο δημοσιογράφο 9άρι πιστόλι -διαφορετικό από το προηγούµενο- το οποίο χρησιµοποιήθηκε στην ίδια δολοφονία, καθώς και στις ένοπλες επιθέσεις κατά του Αστυνοµικού Τµήµατος Κορυδαλλού στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 και κατά του τηλεοπτικού σταθµού Αlter στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

∆ολοφονία αστυνοµικού Το τρίτο χτύπημα το οποίο βάφτηκε με αίμα έγινε στις 17 Ιουνίου του 2009. Ο αστυνομικός Νεκτάριος Σάββας, που βρισκόταν στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και φρουρούσε μάρτυρα του «ΕΛΑ», έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της «Σέχτας». Τρεις άγνωστοι τον πλησίασαν και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Οι σφαίρες, σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση, προέρχονταν από όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί από τη «Σέχτα Επαναστατών». Το επόμενο χτύπημα που προκάλεσε σοκ στο δημοσιογραφικό κόσμο και στην κοινή γνώμη ήταν η χτεσινή δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. «Κύριοι δημοσιογράφοι, ήρθαμε στην πόρτα σας. Την επόμενη φορά, όμως, θα έρθουμε στα σπίτια σας», έλεγαν στην προκήρυξη μετά την επίθεση στο Alter και, δυστυχώς, το έπραξαν με τον πιο αδίστακτο τρόπο…

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν και μετά έκαψαν οι τρομοκράτες για να μη βρεθούν τα στοιχεία τους

Επίσης, οι κάλυκες από το συγκεκριµένο πιστόλι ταυτίζονται µε κάλυκα που είχε βρεθεί επάνω στο µνήµα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, µία µέρα µετά την επίθεση στο Αστυνοµικό Τµήµα Κορυδαλλού, µαζί µε την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριµένη ενέργεια. Κατόπιν τούτου, την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία, ενώ µετά τις πρώτες ώρες που είχαν ακολουθήσει της δολοφονίας η Αντιτροµοκρατική είχε αποσυρθεί αφήνοντας τις έρευνες στο Τµήµα Εγκληµάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Με στολές και σχέδιο Η εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια έγινε στις 5.20 το πρωί, όταν οι δύο από τους τρεις εκτελεστές (ο τρίτος έδινε εντολές) πυροβόλησαν το θύµα µε συνολικά 16 σφαίρες. Οι δράστες φορούσαν στολές, πανοµοιότυπες µε αυτές της Δηµοτικής Αστυνοµίας ή υπαλλήλων σεκιούριτι, άσπρα πουκάµισα, σκούρα γιλέκα και µαύρα παντελόνια. Ο ένας από αυτούς χτύπησε το κουδούνι του δηµοσιογράφου που έµενε στο δεύτερο όροφο, στην οδό Δαιδάλου 21, µαζί µε τη σύζυγό του που εγκυµονεί στον τέταρτο µήνα και το δίχρονο αγοράκι τους και του είπαν ότι χτυπούσε ο συναγερµός του αυτοκινήτου του, που προσπάθησαν να το κλέψουν, γι’ αυτό και κατέβηκε µέσα στη νύχτα να δει τι είχε συµβεί. Καθώς όµως βγήκε από το ασανσέρ και άνοιξε την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας, οι δράστες τον «γάζωσαν» µε τα δύο πιστόλια και διέφυγαν µε ΙΧ αυτοκίνητο. Ο Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός µε το σώµα του να κείτεται µισό έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας και µισό µέσα σε αυτήν, ενώ αµέσως ακούστηκε µία δυνατή κραυγή, προερχόµενη από τη σύ-


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

υπογραφή της «Σέχτας» στυγνό τρόπο ο 37χρονος δηµοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας Η πολυκατοικία στην οδό Δαιδάλου, όπου διέμενε ο Σ. Γκιόλιας και σημειώθηκε η δολοφονία

ζυγό του, Αδαµαντία, που έθεσε σε λειτουργία το συναγερµό. Οι πρώτες πληροφορίες της ΕΛΑΣ συγκεντρώθηκαν από τη µοναδική αυτόπτη µάρτυρα πολυκατοικίας που βρισκόταν απέναντι, η οποία εκείνη την ώρα είχε βγει στο µπαλκόνι και πότιζε τα λουλούδια, καθώς η σύζυγός του δε βρίσκεται ακόµη σε τέτοια κατάσταση που να της επιτρέπει να καταθέσει. Αλλη γειτόνισσα του δηµοσιογράφου είπε ότι η γειτονιά ξύπνησε από τους αλλεπάλληλους πυροβολισµούς, ωστόσο µέσα στη νύχτα δεν µπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε. Στη συνέχεια, άκουσε τη δυνατή κραυγή και έτρεξε στο σηµείο του συµβάντος. Οι δράστες ήδη είχαν εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω τους το αιµόφυρτο πτώµα. «Το περίεργο είναι ότι όταν έφτασα στο σηµείο δεν είδα ούτε µοτοσικλέτα ούτε αυτοκίνητο να αποµακρύνεται µε ταχύτητα ούτε άκουσα κάποιον τέτοιο θόρυβο. Δεν µπορώ να κα-

11

ταλάβω πώς έφυγαν», είπε άλλη µάρτυρας. Στο σπίτι της συζύγου του Σωκράτη Γκιόλια έφτασε, έπειτα από λίγα λεπτά, συγκλονισµένος ο ιερέας πεθερός του και πολύ γρήγορα η πολυκατοικία κατακλύστηκε από συγγενείς και φίλους του, που σαστισµένοι δεν µπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβη.

Κλεµµένο ΙΧ Οι δράστες διέφυγαν µε ΙΧ αυτοκίνητο Honda Civic, που είχε κλαπεί προχτές στον Αλιµο και το οποίο βρέθηκε καµένο, λίγο αργότερα, στη συµβολή των οδών Βουλιαγµένης και Λεωνιδίου, σε απόσταση περίπου ενάµισι χιλιοµέτρου από τον τόπο της δολοφονίας. Στην περιοχή έσπευσαν αµέσως περιπολικά και αξιωµατικοί της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι όµως, µετά τις πρώτες έρευνες, πίστεψαν ότι πρόκειται για εκτέλεση συµβολαίου θανάτου, παραπέµποντας για περαιτέρω

Τα διεθνή ΜΜΕ Η στυγνή εκτέλεση του δημοσιογράφου έκανε το γύρο του κόσμου με εκτενή ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Πρώτο μετέδωσε την είδηση το αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX News, που ανέφερε ότι «ο 37χρονος δημοσιογράφος, διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού στην Αθήνα, εκτελέστηκε από αγνώστους με 15 σφαίρες». Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξένησαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Αssociated Press», «Agence France Press» και το κρατικό κινεζικό «Xinhua». Από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων διεθνών εφημερίδων και καναλιών πρώτα μετέδωσαν την είδηση τα αμερικανικά «CBS» και «New York Daily News» και το γαλλικό «France24», ενώ εκτενέστατο ήταν το ρεπορτάζ του κυπριακού ειδησεογραφικού δικτύου «Cyprus News Report».

έρευνες στο τµήµα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. Το απόγευµα, η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην oποία ανέφερε ότι από τις εργαστηριακές - συγκριτικές εξετάσεις

που διενήργησε η διεύθυνση Εγκληµατολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνοµίας σε 16 κάλυκες διαµετρήµατος 9mm Parabellum, που βρέθηκαν στον τόπο της ανθρωποκτονίας δηµοσιογράφου, στην οδό Δαιδάλου 21, στην Ηλιούπολη Αττικής, διαπιστώθηκε ότι έχουν πυροδοτηθεί από δύο όπλα, που έχουν χρησιµοποιηθεί σε ενέργειες της τροµοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».

Σήµερα η κηδεία Η κηδεία του Σωκράτη Γκιόλια θα γίνει στις 4.30 το απόγευµα από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης. Σε όλη τη διάρκεια της νεκρώσιµης ακολουθίας το ραδιόφωνο «Θέµα 989» θα µεταδίδει αποσπάσµατα από την εκποµπή του. Χτες, ο σταθµός κατακλύστηκε από µηνύµατα ακροατών που εξέφραζαν τον αποτροπιασµό τους για την εν ψυχρώ δολοφονία του δηµοσιογράφου. Με 16 σφαίρες «γάζωσαν» τον άτυχο Σωκράτη Γκιόλια οι εκτελεστές του

Καταδίκη των δολοφόνων Τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια καταδικάζουν η πολιτική ηγεσία της χώρας, ο δημοσιογραφικός κόσμος και η κοινή γνώμη. Την «οργή» και τη «θλίψη», εκ μέρους όλου του Κοινοβουλίου, για την «αποτρόπαιη δολοφονική ενέργεια, που αφαίρεσε τη ζωή του δημοσιογράφου», εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, διατύπωσε την απερίφραστη καταδίκη, εκ μέρους της κυβέρνησης, της «άνανδρης και εν ψυχρώ δολοφονίας» του δημοσιογράφου, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης προς στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος. «Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δε φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν απειλούνται», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες αρχές ήδη έχουν αναλάβει δράση, ώστε να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της δολοφονίας.

Ν∆ «Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού στην κοινή γνώμη και συγκλονίζει τη δημοσιογραφική οικογένεια. Η ελληνική κοινωνία περιμένει από τις αρμόδιες αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την πολύ σκοτεινή αυτή υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

ΚΚΕ «Καταδικάζουμε τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΛΑΟΣ - ΣΥΝ Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, έκανε λόγο για ένα χτύπημα στην ελεύθερη δημοσιογραφία, που σκοπό έχει να εκφοβίσει και να λειτουργήσει αντανακλαστικά φιμώνοντας τους δημοσιογράφους, ενώ ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η εξιχνίαση των αιτιών της δολοφονίας του άτυχου δημοσιογράφου αποτελεί καθήκον των διωκτικών αρχών».

ΠΟΕΣΥ Την οδύνη του για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια εξέφρασε και το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). «Ο τρόπος της δολοφονίας του παραπέμπει στις πιο άγριες μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών προς πάσα κατεύθυνση, για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ και σημειώνει ότι θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια του συναδέλφου.


12

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

15,5 εκατ. ευρώ για 5 σχολεία Η κατασκευή των διδακτηρίων στην Κ. Μακεδονία θα χρηµατοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Πέντε νέα σχολεία εντάχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν με συνολικά 15,5 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στους νομούς Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Τα πέντε έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι: 1. «Ανέγερση Δηµοτικού Σχολείου Ριζωµάτων» στην Ηµαθία προϋπολογισµού 3.209.430 ευρώ. Περιλαµβάνει την ανέγερση τετραθέσιου δηµοτικού σχολείου, δυναµικότητας 100 µαθητών στον οικισµό Ριζωµάτων του δήµου Μακεδονίδος. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο µε ηµιυπαίθριο χώρο και µε υπόστεγο χώρο γυµναστικής και πρώτο όροφο. Ακόµη διαµορφώνεται ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου ως αυλή,

Πέντε νέα σχολεία θα κατασκευαστούν σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας

µε πρόβλεψη γηπέδου µε κερκίδες και πρασίνου µε καθιστικά και βρύσες. 2. «Προσθήκη κατ’ επέκταση διώροφου κτιρίου στο Γυµνάσιο - Λύκειο Συκιάς Χαλκιδικής και βελτιώσεις στο υφιστάµενο κτίριο» προϋπολογισµού 1.313.000 ευρώ. Στο ισόγειο του κτιρίου προβλέπονται αίθουσα

υπολογιστών, βιβλιοθήκη, αίθουσα τεχνολογίας, γραφείο καθηγητών, λεβητοστάσιο, χώροι υγιεινής και κλιµακοστάσιο. Στον όροφο προβλέπονται: αίθουσα φυσικοχηµείας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώροι υγιεινής και κλιµακοστάσιο. 3. «Κατασκευή δωδεκαθέσιου Δηµοτικού

Σχολείου Σκουτάρεως» στο νοµό Σερρών, προϋπολογισµού 4.424.000 ευρώ. Θα κατασκευαστεί νέο κτίριο δωδεκαθέσιου δηµοτικού σχολείου και βοηθητικό κτίριο για ηλεκτροµηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικό χώρο, αλλά και υπόστεγο γυµναστικής. 4. «Ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση των 8ου και 15ου Ολοήµερων Νηπιαγωγείων» στο δήµο Συκεών Θεσσαλονίκης, προϋπολογισµού 3.800.216 ευρώ. Περιλαµβάνει την ανέγερση διώροφου κτιρίου µε υπόγειο και στέγη επί της οδού Σπαρτάκου και Γκίνη για τη στέγαση των συστεγαζόµενων 8ου και 15ου Νηπιαγωγείων του δήµου Συκεών δυναµικότητας 75 νηπίων. 5. «Ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση του 16ου Ολοήµερου Νηπιαγωγείου» στο δήµο Συκεών Θεσσαλονίκης προϋπολογισµού 2.723.967 ευρώ. Περιλαµβάνει την ανέγερση κτιρίου µε όροφο, υπόγειο και στέγη επί των οδών Τσαρούχη και Κυπρίων ηρώων Ισαάκ και Σολωµού, για τη στέγαση του 16ου ολοήµερου νηπιαγωγείου του Δήµου Συκεών, δυναµικότητας 50 νηπίων.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Καβάλα: ένταση στους δικηγόρους

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Οµάδα ∆ΙΑΣ σε όλους τους νοµούς της Β. Ελλάδας Επεκτείνεται η µηχανοκίνητη αστυνόµευση για την πάταξη της εγκληµατικότητας ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Το θέμα της απελευθέρωσης του δικηγορικού επαγγέλματος συζήτησαν χτες στην Καβάλα τα μέλη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη. Ο κ. Καστανίδης παρουσίασε στους συνδικαλιστές δικηγόρους τμήματα της απάντησης του υπουργείου στην αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕ για την απελευθέρωση του επαγγέλματος και ξεκαθάρισε ότι πρώτο μέλημά του είναι να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε μια προσπάθεια να μη χαθεί το θέμα των κατώτατων αμοιβών. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα δικηγόρων ζήτησε να παραστεί στη συνεδρίαση εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το άνοιγμα του επαγγέλματος. Τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού και των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, αντιπροσωπεία των δικηγόρων παρευρέθηκε στη συνεδρίαση και μέλη της είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στον κ. Καστανίδη. Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφτηκε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, όπου ενημερώθηκε για τα λειτουργικά του προβλήματα, ενώ στο πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας για δημιουργία Εφετείου Ανατολικής Μακεδονίας ανέφερε ότι αποτελεί βούληση του υπουργείου το οποίο θα απευθύνει ερώτημα νομιμότητας προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ζευγάρι κατήγγειλε ότι έπεσε θύµα ληστείας Ζευγάρι ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι έπεσε θύμα ληστείας στην περιοχή του Ευόσμου. Οπως ανέφεραν στους αστυνομικούς, άγνωστοι τους ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριού και τους απέσπασαν μικρό χρηματικό ποσό, μια χρυσή αλυσίδα και τα κινητά τους τηλέφωνα. Μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι οι ληστές τούς ανάγκασαν να μπουν στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου αλλά αυτοί κατάφεραν να κατάφεραν να βγουν ενώ το όχημα βρισκόταν σε κίνηση. Η καταγγελία εξετάζεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας που διενεργούν προανάκριση.

Στη «μάχη» της εγκληματικότητας ρίχνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περισσότερους από 570 «μηχανοκίνητους», αστυνομικούς οι οποίοι θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Ο

πως ανακοινώθηκε χτες, το πρόγραµµα της δίκυκλης αστυνόµευσης µετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε να εφαρµόζεται επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς σχεδιάστηκαν µηχανοκίνητες περιπολίες τις οποίες θα αναλάβουν συνολικά 1.060 αστυνοµικοί. Οι επιτελείς αξιωµατικοί της ΕΛΑΣ αφού «χαρτογράφησαν» την εγκληµατικότητα κάθε νοµού ανακοίνωσαν την έναρξη των µηχανοκίνητων περιπολιών σε περισσότερες από 100 περιοχές σε όλες τις αστυνοµικές διευθύνσεις της χώρας.

Η στελέχωση Οπως ανακοινώθηκε, στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά θα διατεθούν 572 αστυνοµικοί οι οποίοι µε 286 µοτοσικλέτες ανά δύο θα περιπολούν από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ σε γειτονιές όπου έχει καταγραφεί υψηλή εγκληµατικότητα. Σύµφωνα µε το σχεδιασµό της ΕΛΑΣ, στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης την οµάδα ΔΙΑΣ θα στελεχώσουν συνολικά 120 αστυνοµικοί οι οποίοι «χωρισµένοι» σε τρεις βάρδιες θα περιπολούν στους τοµείς που έχουν επιλεγεί στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κοµοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράµα.

572 αστυνομικοί με 286 μοτοσικλέτες ανά δύο θα περιπολούν από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ σε γειτονιές όπου έχει καταγραφεί υψηλή εγκληματικότητα

Στους νοµούς της κεντρικής Μακεδονίας η ΕΛΑΣ θα διαθέσει 140 µοτοσικλετιστές οι οποίοι µε 70 µοτοσικλέτες θα περιπολούν στις γειτονιές των νοµών. Ιδιαίτερη έµφαση έχει δοθεί στους νοµούς Ηµαθίας, Πέλλας, Σερρών και Πιερίας, όπου οι αστυνοµικοί θα περιπολούν σε τρεις βάρδιες ενώ λιγότερες περιπολίες έχουν σχεδιαστεί για τους νοµούς Κιλκίς, Χαλκιδικής και Νάουσας. Στη Γενική Αστυνοµική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η µηχανοκίνητη οµάδα ΔΙΑΣ θα στελεχωθεί από 84 αστυνοµικούς, οι οποίοι θα περιπολούν στους νοµούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών.

Βάσει σχεδιασµού Σύµφωνα µε ανακοί-

νωση της Αστυνοµίας, η πρώτη φάση εφαρµογής του προγράµµατος είχε ξεκινήσει το Μάρτιο σε 75 δήµους της Αττικής και 21 περιοχές της Θεσ-

1.060 αστυνομικοί θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ στην περιφέρεια σαλονίκης µε 2.448 αστυνοµικούς, ενώ σήµερα η οµάδα ΔΙΑΣ στελεχώνεται συνολικά από 3.640 αστυνοµικούς σε όλη τη χώρα. «Αποτελούν την αιχµή του δόρατος της εµφανούς αστυνόµευσης. Οι 1.060 αστυνοµικοί που στελεχώνουν τη ΔΙΑΣ στην περιφέρεια θα αστυνοµεύ-

ουν περισσότερες από 100 περιοχές σε όλες τις αστυνοµικές διευθύνσεις της χώρας, βάσει σχεδιασµού που στηρίζεται στη χαρτογράφηση της εγκληµατικότητας, την έκταση και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής», επισηµαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Σύµφωνα µε τους αξιωµατικούς της ΕΛΑΣ, τα πρώτα αποτελέσµα της εφαρµογής της Δίκυκλης Αστυνόµευσης είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Οπως ανακοινώθηκε, τον πρώτο µήνα των περιπολιών στη Θεσσαλονίκη οι ληστείες µειώθηκαν κατά 39,39%, κατά 26,19% µειώθηκαν οι κλοπές – διαρρήξεις ενώ κατά 13,58% µειώθηκαν οι κλοπές τροχοφόρων.


ΕΛΛΑΔΑ

14

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΕΣΥ... στην ουρά Κλινικές υπολειτουργούν και µη επείγοντα χειρουργεία αναβάλλονται στα νοσοκοµεία ΡΕΠΟΡΤΑΖ ∆ΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μετά την προκήρυξη της πενθήμερης απεργίας (19-23 Ιουλίου) των νοσοκομειακών γιατρών, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, κλινικές υπολειτουργούν και μη επείγοντα χειρουργεία αναβάλλονται. Οι γιατροί δέχονται μόνον τα έκτακτα περιστατικά και οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη αναμένεται να ταλαιπωρηθούν αρκετά.

Τ

α µέλη της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απορρίπτουν το νοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και το οποίο προβλέπει την ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων, τονίζοντας ότι το υπουργείο προωθεί την ιδιωτικοποίηση της νοσοκοµειακής περίθαλψης. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν µάλιστα ως απαράδεκτες τις διατάξεις του νοµοσχεδίου για το εφηµεριακό καθεστώς των νοσοκοµείων και εµµένουν στην κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραµµάτων εφηµέρευσης.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία μέχρι την Παρασκευή

«Πόθεν έσχες»

Σήµερα, στη Βουλή Η συζήτηση του νοµοσχεδίου ξεκινά σήµερα, στο θερινό τµήµα της Βουλής, ενώ αύριο στις 11 το πρωί -ηµέρα ψήφισης του νοµοσχεδίουθα πραγµατοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο των νοσοκοµειακών γιατρών µπροστά στη Βουλή. Στις 21 Ιουλίου θα πραγµατοποιήσουν απεργία όλα τα µέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Δηλαδή, «λουκέτο», εκτός από τα νοσοκοµεία, θα µπει και στα ιατρεία των ελεύθερων επαγγελµατιών. Οι σχέσεις του υπουργείου Υγείας και των νοσοκοµειακών γιατρών είναι ακόµη µία φορά σε οριακή κατάσταση και τα θύµατα της κόντρας είναι και πάλι οι ασθενείς. Οι γιατροί δέχονται µόνον τα έκτακτα περιστατικά και ακυρώνουν εκατοντάδες προγραµµατισµένα ραντεβού σε όλη τη χώρα. «Αλαλούµ» θα επικρατήσει τις προσεχείς µέρες και στα επείγοντα τµήµατα των νοσοκοµείων, καθώς η κατάσταση που επικρατεί αναµένεται να επιδεινωθεί µε τις καλοκαιρινές άδειες και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. «Καλούµε την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να

«Πόθεν έσχες» για τους διευθυντές γιατρούς του ΕΣΥ καθιερώνεται με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ». Σύμφωνα με την υπουργό, κ. Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης και της εποπτείας στο ΕΣΥ επεκτείνεται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και στους διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. αποσύρει το νοµοσχέδιο για την ‘’Αναβάθµιση του ΕΣΥ’’ και να στηρίξει τις δαπάνες λειτουργίας των νοσοκοµείων και των κέντρων υγείας της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισµό», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δηµήτρης Βαρνάβας. Παράλληλα, σύµφωνα µε τον ίδιο, «η ΟΕΝΓΕ θα καλύψει όλες τις ενώσεις που αποφασίζουν την εφαρµογή προγραµµάτων τεσσάρων εφηµεριών ανά γιατρό ή προγραµµάτων που αντιστοιχούν αποκλειστικά και µόνο στο ‘’εγγυηµένο’’ ποσό που προβλέπει η πρόταση του υπουργείου».

Προς νέα απεργία Πάντως, οι νοσοκοµειακοί γιατροί εµφανίζονται αποφασισµένοι να µην κάνουν πίσω. Ενδέχεται να κλιµακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προχωρήσουν σε νέα πενθήµερη απεργία, βάζοντας το ΕΣΥ στην

«εντατική». Σύµφωνα µε τον Χρήστο Παπαστεργίου, µέλος της Ενωσης Νοσοκοµειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, «χτες στο νοσοκοµείο Παπαγεωργίου ακυρώθηκαν τακτικά ιατρεία και προγραµµατισµένα µη επείγοντα χειρουργεία». Η ίδια κατάσταση επικράτησε σε όλα σχεδόν τα νοσοκοµεία της Βόρειας Ελλάδας. Στο νοσοκοµείο της Πτολεµαΐδας, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, αρκετοί γιατροί δήλωσαν ότι απεργούν, ωστόσο δούλεψαν κανονικά για να µη θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, τόνισε ο Χρήστος Κατσίνας, µέλος της Ενωσης Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στο νοσοκοµείο των Γιαννιτσών τα προβλήµατα που είχαν δηµιουργηθεί πριν από λίγες µέρες µε την επίσχεση εργασίας των γιατρών οξύνθηκαν.

240 αιτήσεις για 22 θέσεις στο δήµο Πολίχνης Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την προκήρυξη του δήμου Πολίχνης, σύμφωνα με την οποία θα προσληφθούν 22 εποχικοί υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας. Μέχρι χτες είχαν υποβληθεί περίπου 240 αιτήσεις για όλες τις ειδικότητες, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 11 άτομα διεκδικούν την κάθε θέση. Η αναλογία αυτή ενδέχεται ν’ αλλάξει, καθώς οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, θα καλυφθούν: 14 θέσεις εργατών καθαριότητας (συνοδών απορριμματοφόρων) ΥΕ, πέντε θέσεις οδηγών απορριμματοφόρων ΔΕ, μία θέση χειριστή σαρώθρου ΔΕ, μία θέση χειριστή καλαθοφόρου οχήματος ΔΕ και μία θέση χειριστή εκσκαφέα JCB ΔΕ. Τα άτομα που θα προσληφθούν θα καλύψουν ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου. Περισσότερες πληροφορίες για τα απαιτούμενα προσόντα και τη διαδικασία αναφέρονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. polichni.gr. Με βάση τον προγραμματισμό του Γραφείου Προσωπικού, οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων αναμένεται να εκδοθούν σε περίπου ένα μήνα. Ο δήμος έχει το δικαίωμα να προσλάβει το προσωπικό αμέσως μετά την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης. Σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στον οριστικό πίνακα είτε λόγω εκδίκασης των ενστάσεων είτε βάσει αυτεπάγγελτου ελέγχου του ΑΣΕΠ, οι υποψήφιοι που δε δικαιούνται πρόσληψης θα απολυθούν. Οι απολυόμενοι θα πάρουν τις αποδοχές που προβλέπονται για την απασχόλησή τους έως την ημέρα της απόλυσης, χωρίς οποιαδήποτε αποζημίωση από την αιτία αυτήν. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την επιλογή τους από την αρμόδια επιτροπή θα ληφθεί υπόψη το κριτήριο της εντοπιότητας με βάση το οποίο προηγούνται οι δημότες του δήμου Πολίχνης (Α βαθμός εντοπιότητας), ακολουθούν οι δημότες των υπόλοιπων δήμων και κοινοτήτων του νομού Θεσσαλονίκης (Β βαθμός εντοπιότητας), ενώ στη συνέχεια κατατάσσονται οι μόνιμοι κάτοικοι όλων των νομών της χώρας (Γ βαθμός εντοπιότητας).

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για 22 θέσεις εποχικών


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Πνίγονται» στα σκουπίδια οι γειτονιές Λίγα τα απορριµµατοφόρα που κάνουν αποκοµιδή ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Τα σκουπίδια εξακολουθούν να βασιλεύουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, όπου οι κάδοι μοιάζουν μόνιμα ξεχειλισμένοι από κάθε είδους απορρίμματα. Αιτία είναι ο μικρός ακόμη αριθμός των απορριμματοφόρων που δρομολογούνται από την Υπηρεσία Καθαριότητας. Η κατάσταση σήμερα δε θυμίζει τις εικόνες του προηγούμενου διαστήματος, όταν καθημερινά κυκλοφορούσε μονοψήφιος αριθμός απορριμματοφόρων, όμως ακόμη απέχει από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Π

ολίτες διαµαρτύρονται, ειδικά στις περιοχές εκτός πρώτου δηµοτικού διαµερίσµατος, ότι στη διάρκεια της ηµέρας συσσωρεύονται µεγάλες ποσότητες σκουπιδιών στους δρόµους και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους ο δήµος δεν ανταποκρίνεται. «Κάνουµε ό,τι µπορούµε, αλλά δεν αρκούν τα οχήµατα που είναι σε λειτουργία, έχουµε παλιά απορριµµατοφόρα και µέχρι πρότινος δεν έβγαιναν καν οι βάρδιες», τόνιζαν εργαζόµενοι στην καθαριότητα. Ο δήµος Θεσσαλονίκης διαθέτει στόλο περίπου 80 απορριµµατοφόρων. Σε κυκλοφορία είναι συνήθως 65, αριθµός που είναι ικανός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αποκοµιδής. Κι όµως τις προηγούµενες εβδοµάδες τα απορριµµατοφόρα που κυκλοφορούσαν ήταν µόλις οχτώ ή 14, καθώς υπήρξε σοβαρότατο πρόβληµα και µε τα ανταλλακτικά, που δεν µπορούσε να προµηθευτεί η αντιδηµαρχία Καθαριότητας, µε αποτέλεσµα τα οχήµατα να παροπλιστούν.

Το πρόβληµα ανέκυψε όταν ο διεθνής διαγωνισµός που προκηρύχθηκε από το δήµο για την προµήθεια των αναγκαίων ανταλλακτικών ύψους 1,17 εκατ. ευρώ κηρύχθηκε άγονος. Αυτό έγινε τον προηγούµενο Ιανουάριο και η επαναληπτική διαδικασία προσδιορίστηκε για τις 17 του επόµενου µήνα. Στο µεσοδιάστηµα ο δήµος προσπάθησε να αναθέσει απευθείας την προµήθεια µέρους των ανταλλακτικών ύψους 200.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε τη σχετική από-

Στο δήμο υπάρχουν 80 απορριμματοφόρα, αλλά συνήθως κινούνται τα 65. Από αυτά είναι σε λειτουργία μόλις 37! φαση του δηµοτικού συµβουλίου, που έτσι κι αλλιώς αφορούσε µεγάλο ποσό για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και ακολούθησε προσφυγή του δήµου στην αρµόδια επιτροπή, ώστε να κατορθώσει να προµηθευτεί κάποια ανταλλακτικά, δεδοµένου ότι το ένα µετά το άλλο τα απορριµµατοφόρα «αχρηστεύονταν». Η αποκοµιδή των απορριµµάτων, σε ένα δήµο που παράγει περίπου 650 τόνους σκουπιδιών ηµερησίως, δεν ήταν και δεν είναι η δέουσα. Σήµερα, σύµφωνα µε τους συνδικαλιστές του δήµου, κυκλοφορούν 37 οχήµατα, όταν ο ελάχιστος αριθµός για ένα µίνιµουµ επίπεδο καθαριότητας είναι 50 και πάνω. Οι αρµόδιοι υπολογίζουν πως από την επόµενη εβδοµάδα τα πράγµατα θα βελτιωθούν, καθώς το πρόβληµα των ανταλλακτικών... τακτοποιείται. Ωστόσο, σε χτεσινή

ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Δηµοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» επισηµαίνει πως «για να απαξιώσουν την Υπηρεσία Καθαριότητας, αφού σκοπό έχουν την ιδιωτικοποίησή της, και να “κάνουν οικονοµία” δεν προµηθεύονται ανταλλακτικά για τα σαραβαλιασµένα απορριµµατοφόρα, µε αποτέλεσµα ο µισός και παραπάνω στόλος των οχηµάτων να είναι παροπλισµένος και οι εργαζόµενοι να αντιµετωπίζουν προβλήµατα και κινδύνους κατά την εκτέλεση της εργασίας τους».

Αν και στο κέντρο έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από τις υπηρεσίες καθαριότητας, υπάρχουν στιγμές της ημέρας που συσσωρεύονται πολλά σκουπίδια

Οι εργαζόµενοι Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζοµένων του δήµου, Τάσος Κυριακίδης, υπογράµµισε στον «Α» ότι «περίπου 31 απορριµµατοφόρα είναι πλέον σε λειτουργία, αφού µερικώς επιλύθηκε το πρόβληµα µε τα ανταλλακτικά, ενώ δροµολογούνται και έξι ανοιχτά οχήµατα για τα ογκώδη και την ανακύκλωση. Είµαστε σαφώς βελτιωµένοι σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα και µειώθηκε και η πίεση. Οµως για να είµαστε σε κανονικό ρυθµό αποκοµιδής πρέπει να κυκλοφορούν σε ηµερήσια βάση τουλάχιστον 50 οχήµατα, για να γίνονται και απρόσκοπτα οι βάρδιες και να µην υπάρχουν καθυστερήσεις. Ο κόσµος που διαµαρτύρεται αισθάνεται έντονα τα προβλήµατα στην αποκοµιδή, επειδή είναι ζέστη και είναι πιο έντονο το πρόβληµα. Τρεις µήνες ταλαιπωρήθηκε ο δήµος µε το θέµα των ανταλλακτικών. Οι γειτονιές αντιµετώπισαν έντονο πρόβληµα, αλλά σε µια εβδοµάδα πιστεύω πως θα έχουµε επιτύχει πλήρη οµαλοποίηση». Ευτυχώς, πάντως, που µεγάλο µέρος του κόσµου άρχισε να απουσιάζει µε άδειες, οπότε και ο όγκος των απορριµµάτων µειώνεται διαρκώς. Το µέλος του Συλλόγου Εργαζοµένων,

Ο μικρός αριθμός κυκλοφορούντων απορριμματοφόρων δημιουργεί προβλήματα στην καθαριότητα της πόλης

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις γειτονιές και όσο απομακρύνεται κάποιος από το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σάββας Τσακµακίδης, τόνισε ότι «οι βάρδιες άρχισαν πλέον να βγαίνουν κανονικά. Η ζέστη επιδεινώνει το πρόβληµα, αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη τις τελευταίες µέρες. Παραµένει το πρόβληµα της παλαιότητας του στόλου και το Σεπτέµ-

βριο - Οκτώβριο θα έχουµε πάλι προβλήµατα. Πρέπει να γίνει ανανέωση του στόλου των απορριµµατοφόρων». Εργαζόµενοι διαµαρτυρήθηκαν για «ασταθή και εξαντλητικά ωράρια», ενώ επισήµαναν πως ανα-

γκάζονται κάποιες φορές ακόµη και να µαζεύουν τα σκουπίδια µε τα χέρια. Η αντιδηµαρχία Καθαριότητας για να αντιµετωπίσει τα προβλήµατα συνεχίζει να βγάζει δροµολόγια σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.


ΕΛΛΑΔΑ

16

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

∆ωρεά της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στο Μουσείο Ολοκαυτώµατος των ΗΠΑ Δύο επιτύμβιες στήλες του παλιού Εβραϊκού Κοιμητηρίου της Θεσσαλονίκης, που είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, θα ενταχθούν στα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) ανταποκρίθηκε στο αίτημα που είχε υποβάλει προ ετών το Μουσείο, ενώ η επίδοσή τους κρίνεται και ως ανταπόδοση για τη χειρονομία του Ιδρύματος να επιδώσει αντίγραφα από τους καταλόγους με τα ονόματα των μελών της ΙΚΘ που είχαν πάρει οι Γερμανοί και μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου βρέθηκαν στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, η έκθεση των κειμηλίων στο Μουσείο Ολοκαυτώματος που

δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο, ώστε περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της Ισραηλιτικής

Κοινότητας της πόλης, που μετρά αιώνες ζωής. Το παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης καταλάμβανε έκταση περίπου 300.000 τ.μ. στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Καταστράφηκε από τους ναζί και τα ταφικά μνημεία λεηλατήθηκαν και διασκορπίστηκαν σ’ ολόκληρη την πόλη όπου χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά. Μετά την απελευθέρωση, η Κοινότητα χρησιμοποιεί το νέο νεκροταφείο της, στην περιοχή της Σταυρούπολης, το οποίο της παραχωρήθηκε το 1938. Οι επιτύμβιες στήλες θα παραδοθούν στη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Κάθριν Κέι, σε ειδική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στο Εβραϊκό Κοιμητήριο. Η δωρεά γίνεται με έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Σύγχρονη µάστιγα η παχυσαρκία Το 20% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών έχουν βάρος πάνω από το ενδεδειγµένο ΡΕΠΟΡΤΑΖ ∆ΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε μάστιγα εξελίσσεται η παχυσαρκία στη χώρα μας. Περίπου επτά στους δέκα άνδρες και μία στις δύο γυναίκες έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ενώ τα Ελληνόπουλα παραμένουν σταθερά από τα πιο «τροφαντά» παιδιά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 20% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών έχουν μεγαλύτερο από το ενδεδειγμένο σωματικό βάρος.

Ο

ι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι οι Ελληνες όχι µόνον έχουν εγκαταλείψει τη µεσογειακή διατροφή, αλλά έχουν αυξήσει σηµαντικά τις µερίδες του φαγητού. Σύµφωνα µε το διαιτολόγο - διατροφολόγο Κωνσταντίνο Κούτσικα, από το 1970 έως σήµερα, το µέγεθος της µερίδας έχει διπλασιαστεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει ακόµη και πενταπλασιαστεί! Αυτός είναι κι ένας από τους σηµαντικότερους παράγοντες που οδηγεί στην αύξηση της «επιδηµίας» της παχυσαρκίας. Οπως τόνισε ο ίδιος στον «Α», «σήµερα προσλαµβάνουµε περίπου 200 θερµίδες επιπλέον την ηµέρα, που ισοδυναµούν µε 10 κιλά παραπάνω βάρος το χρόνο».

Η... µερίδα Ενα σηµαντικό λάθος που κά-

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι Ελληνες έχουν εγκαταλείψει το μεσογειακό τρόπο διατροφής αλλά κι έχουν αυξήσει τις μερίδες φαγητού

νουν οι περισσότεροι Ελληνες, σύµφωνα µε τους ειδικούς, είναι ότι αποκαλούν µερίδα την ποσότητα που οι ίδιοι καταναλώνουν, ασχέτως αν αυτή είναι πολλαπλάσια της κανονικής. Η αύξηση στο µέγεθος της µερίδας αντικατοπτρίζεται και στα µεγέθη των σκευών σερβιρίσµατος. Ετσι, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, το πιάτο σερβιρίσµατος είχε διάµετρο περίπου 25 εκατοστά, σήµερα έχει διάµετρο 30 εκατοστά. Πολλές φορές, δε, για το µέγεθος της µερίδας οι καταναλωτές σκέφτονται τη µερίδα εστιατορίου. Οµως, ούτε η µερίδα αυτή είναι η κατάλληλη, αφενός γιατί διαφέρει από εστιατόριο σε εστιατόριο, αφετέρου διότι οι µερίδες στα εστιατόρια είναι δύο έως και

τέσσερις φορές µεγαλύτερες από το κανονικό µέγεθος. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές οι µερίδες που φτάνουν στο τραπέζι του εστιατορίου αναλογούν σε δύο άτοµα και όχι σε ένα. Για παράδειγµα, µία µερίδα πατάτες τηγανητές, είναι µόλις 10 πατάτες και όχι όλο το πιάτο του εστιατορίου ή το µπολ του φαστ φουντ, ενώ µια πραγµατική µερίδα µακαρόνια χωράει µέσα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, άρα καµία σχέση δεν έχει µε το βαθύ πιάτο που σερβίρουν στα εστιατόρια. «Η ανάγκη επαναπροσδιορισµού του τι σηµαίνει µερίδα καθίσταται επιτακτική», σηµείωσε η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Ιωάννα Κατσαρόλη και πρόσθεσε ότι, αν και η µερίδα είναι

εξατοµικευµένη, εξαρτάται δηλαδή από τις θερµιδικές ανάγκες του κάθε ατόµου, µία «µεζούρα» δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. «Δεδοµένου ότι οι περισσότεροι δε διαθέτουν ζυγαριές ή ειδικά σκεύη µέτρησης, η οπτική σύγκριση µε καθηµερινά αντικείµενα µπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιµη», ανέφερε η κ. Κατσαρόλη. «Πρέπει να εκπαιδεύσουµε τους Ελληνες να µετρούν, για παράδειγµα, τα φρούτα µε βάση τις γροθιές τους και το τυρί έχοντας για "µεζούρα" τις µπαταρίες. Επίσης, µπορούν να συγκρίνουν το ψωµί µε το κινητό τηλέφωνο και την πατάτα µε το ποντίκι του υπολογιστή», υπογράµµισε η ίδια. Το σηµαντικό, εξάλλου, είναι να ξαναβρούν και πάλι το χαµένο τους… µέτρο.

Στους δρόµους οι ροδακινοπαραγωγοί Κινητοποιήσεις αρχίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί σε Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα, προχωρώντας ακόμη και σε αποκλεισμούς βιομηχανιών. Αιτία, όπως λένε, οι χαμηλές τιμές που δίνουν φέτος οι βιομήχανοι για την αγορά του προϊόντος τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι βιομηχανίες πληρώνουν 0,190,20 ευρώ το κιλό, ενώ οι παραγωγοί διεκδικούν 0,35 ευρώ το κιλό. Οι ροδακινοπαραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου σε μπλοκάρισμα των εισόδων των βιομηχανιών και στους τρεις νομούς, έτσι ώστε να μην περνούν τα φορτηγά με το προϊόν. Εντός της εβδομάδας οι ομάδες παραγωγών των τριών νομών πρόκειται να συνεδριάσουν, προκειμένου να αντιδράσουν μαζικά και ενωμένοι. Αν δεν πετύχουν αυτό που διεκδικούν, δηλώνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε εκριζώσεις των δέντρων τους. Χτες το πρωί, ροδακινοπαραγωγοί από τη Λάρισα προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό εργοστασίου της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή τιμή που καταβάλλει για το προϊόν τους (0,20 ευρώ/κιλό), η οποία, σύμφωνα με τους παραγωγούς, «μετά βίας καλύπτει το κόστος παραγωγής». «Στον αέρα είναι τα πάντα», επισήμανε ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στην Πέλλα, Τάσος Κυραλίδης, επισημαίνοντας πως όσοι πωλούν, εισπράττουν τιμή που δεν ξεπερνά τα 0,19 ευρώ το κιλό, όταν οι παραγωγοί διεκδικούν 0,35 ευρώ το κιλό. Οπως διευκρίνισε ο κ. Κυραλίδης, από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου «θα αποκλείσουμε τις εισόδους στις βιομηχανίες». «Δεν έχουμε λεφτά για να βάλουμε φαΐ στο τραπέζι μας», διαμαρτύρεται από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ομάδων Παραγωγών Αγίου Παύλου Ημαθίας, Αντώνης Νεστορόπουλος, προειδοποιώντας τις βιομηχανίες πως «φέτος είναι η τελευταία χρόνια που μπορούν να δουλεύουν με άνεση, καθώς οι περισσότεροι ροδακινοπαραγωγοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε εκριζώσεις».


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

25

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Φως στην καύση αποβλήτων Περισσότερα στοιχεία από το ΤΙΤΑΝ ζητάει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης Πλήρη διαφάνεια για την καύση αποβλήτων στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ ζητάει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Η καταιγίδα µαταίωσε συναυλία των «Blues Brothers» Η χτεσινοβραδινή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε τη ματαίωση της συναυλίας του συγκροτήματος «Blues Brothers» που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη. Οσοι αγόρασαν εισιτήριο μπορούν από μεθαύριο να το εξαργυρώσουν στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους. Ωστόσο, η χτεσινή ισχυρή νεροποντή προκάλεσε προβλήματα κυρίως στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Στη ΒΙΠΕΘ η Πυροσβεστική κλήθηκε για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια, ενώ καταγράφηκαν και πτώσεις δένδρων λόγω του ισχυρού ανέμου. Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν στις περιοχές της Σίνδου, της Νεοχωρούδας, του Πενταλόφου και του Σοχού.

Ολοκληρώθηκε η σύνδεση Σιάτιστας - Κοροµηλιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙ∆ΟΥ

Πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση των επενδύσεων στην αντιρρυπαντική τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί ζητά η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), για την περίπτωση της χρήσης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων ως καύσιμης ύλης από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.

Τ

ο εύρος των χρησιµοποιούµενων αποβλήτων -σύµφωνα µε την οργάνωση-, όπως προβλέπεται στην απόφαση του νοµαρχιακού συµβουλίου Θεσσαλονίκης, καθιστά την περίπτωση του ΤΙΤΑΝ µοναδική σε πανελλαδικό επίπεδο, γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρξει ενηµέρωση της κοινής γνώµης για την επένδυση. «Αν µιλάµε για RDF (υπολείµµατα µηχανικής ανακύκλωσης απορριµµάτων) και µόνο για µικρές ποσότητες, είναι προτιµότερο να καεί παρά να καταλήξει σε ένα ΧΥΤΑ. Ωστόσο, µιλάµε για ελάχιστες ποσότητες και µε τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία αυτής της διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ κι από αυτά που είδαν το φως της δηµοσιότητας, χρειάζεται να δοθούν στοιχεία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την καύση βιοµηχανικών αποβλήτων (ποια είναι και µε ποια τεχνολογία θα διασφαλιστεί η -χωρίς επιπτώσεις- καύση τους), καθώς στο εργοστάσιο της Βοιωτίας είναι γνωστό ότι χρησιµοποιούνται µόνον

ελαστικά», επισηµαίνει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος. Σε παρέµβασή της, µε αφορµή τη λειτουργία εργοστασίου καύσης RDF στα Λιόσια, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ανέφερε ότι η τελική διάθεση αυτών των απορριµµάτων προϋποθέτει δηµόσιο διάλογο και να παρουσιαστούν, από τη συγκεκριµένη βιοµηχανία, µετρήσεις και στοιχεία σχετικά µε τις επιπτώσεις από τη χρήση του RDF ως εναλλακτικού καυσίµου. «Μεταξύ άλλων, πρέπει να αποδείξει ότι το υπάρχον ‘‘εξωτερικό’’ περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος σε σχέση µε την ευρύτερη περιοχή είναι σχετικά µε άλλες επιλογές χαµηλό, ότι διαθέτει κατάλληλα συστήµατα αντιρρύπανσης, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αέριες εκποµπές του (και ιδιαίτερα ο υδράργυρος και οι διοξίνες), όταν χρησιµοποιεί ως καύσιµο το RDF, και πως οι επιπτώσεις από την επιβάρυνση του τσιµέντου µε βαρέα µέταλλα και χλώριο είναι πραγµατικά αµελητέες».

Οι προδιαγραφές Σύµφωνα µε την ΟΕΑ, «ιδιαίτερα η εκποµπή διοξινών εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιµοποιείται και από τη θερµοκρασία του ηλεκτροστατικού φίλτρου ή του σακόφιλτρου και µπορεί να κυµανθεί από 0-5 µg TEQ/τόνο παραγόµενου τσιµέντου (UN Environment Programme, 2001). Η χρήση RDF ως εναλλακτικού καυσίµου µπορεί ενδεχοµένως να αυξήσει τις εκπεµπόµενες διοξίνες, αφού το RDF µπορεί να περιέχει πλαστικό PVC ή άλλες ουσίες που περιέχουν χλώριο (π.χ. χρώµατα κ.ά.). Ο υδράργυρος είναι ίσως πιο ‘‘αδύνατο’’ θέµα

για τη διάθεση του RDF σε τσιµεντάδικο σε σχέση µε τις διοξίνες. Θα πρέπει να εξεταστεί η περιεκτικότητα του RDF σε υδράργυρο και η αποτελεσµατικότητα των συστηµάτων αντιρρύπανσης στη συγκράτηση του υδραργύρου. Ετσι, η αύξηση ή µη των ενδεχόµενων εκπεµπόµενων διοξινών ή υδραργύρου θα εξαρτηθεί από την περιεκτικότητα του υπάρχοντος καυσίµου και του RDF σε χλώριο ή υδράργυρο και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας του τσιµεντάδικου».

Η εταιρία Από την πλευρά της, η εταιρία ΤΙΤΑΝ αναφέρει την εµπειρία από τη «δεκαετία απολύτως επιτυχηµένης και ασφαλούς χρήσεως εναλλακτικών καυσίµων στο εργοστάσιό της, στο Καµάρι Βοιωτίας» και επισηµαίνει ότι έχει υποβάλει πλήρη µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά τη χρήση αποβλήτων ως καύσιµης ύλης, επισηµαίνονται τα οφέλη, καθώς η µέση ενεργειακή απαίτηση για την παραγωγή ενός τόνου τσιµέντου αντιστοιχεί στην καύση περίπου 120 κιλών άνθρακα. Μεταξύ άλλων, ως οφέλη αναφέρονται: µείωση της χρήσης µη ανανεώσιµων ορυκτών καυσίµων, συνεισφορά στη µείωση των εκποµπών, όπως των αερίων, που συµβάλλουν στο φαινόµενο του θερµοκηπίου, µεγιστοποίηση της εξοικονόµησης ενέργειας από τα απόβλητα και ανάκτησης του ανόργανου τµήµατος των αποβλήτων, εξάλειψη της ανάγκης να διατεθεί το στερεό κατάλοιπο ή η τέφρα, καθώς το ανόργανο τµήµα υποκαθιστά τις πρώτες ύλες στο τσιµέντο.

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε χτες στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα ενός από τους σημαντικότερους κάθετους άξονες της Εγνατίας οδού, που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με την Καστοριά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα (Κρυσταλλοπηγή - Ιεροπηγή). Το κομμάτι από τον ανισόπεδο κόμβο Βογατσικού μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Αλιάκμονα εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη. Με την παράδοση του τμήματος, ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος από τη Σιάτιστα μέχρι την Κορομηλιά, μήκους 51 χιλιομέτρων. Οπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, «ο κάθετος άξονας Σιάτιστα - Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή

είναι τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, εξασφαλίζει τη σύνδεση προς Pogrades - Cafasan - Δυρράχιο στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και αποτελεί κλάδο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ». Ο υφυπουργός σημείωσε πως υπάρχει ετοιμότητα δημοπράτησης του υπόλοιπου τμήματος από την Κορομηλιά μέχρι την Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ. «Η χώρα μας βρίσκεται στη τελική συνεργασία με την Αλβανία, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατη Κοινοτική Οδηγία, έργα διασυνοριακού χαρακτήρα, πρέπει να έχουν έγκριση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και από τις δυο χώρες», τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.

Επαυσε η διαθεσιµότητα αστυνοµικού Επαυσε η διαθεσιμότητα υπαρχιφύλακα της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι έκλεψε 1.200 ευρώ από το σπίτι 74χρονης όπου είχε πάει για να επικυρώσει το γνήσιο υπογραφής του ηλικιωμένου συζύγου τους. Η 74χρονη, η οποία είχε υποβάλει και μήνυση, κατέθεσε συμπληρωματικά χτες και ανέφερε ότι τα χρήματα που ισχυρίστηκε ότι είχαν κλαπεί από τον αστυνομικό τα βρήκε τελικά μέσα στο σπίτι της. Μετά την εξέλιξη αυτήν το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με απόφασή του έπαυσε τη διαθεσιμότητα του υπαρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής.

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση):

589

SUPER 3 (2η κλήρωση):

293

SUPER 3 (3η κλήρωση):

732

EXTRA 5:

2, 10, 23, 24, 28


26

ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ν. ΑΦΡΙΚΗ

Η ΒΡ κι άλλες «καυτές πατάτες» Προσπάθεια αναθέρµανσης της ειδικής σχέσης ΗΠΑ-Βρετανίας Οι δυο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν πιο διεξοδικά όλα τα θέματα σε σχέση με τη συνάντηση στο Τορόντο

Τζελ προστατεύει από το AIDS Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του AIDS που ανακοίνωσαν επιστήμονες από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τη μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη κατά του AIDS, στη Βιέννη, όπου χτες μίλησε ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (φωτογραφία) και αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Science», η εφαρμογή ενός κολπικού τζελ που αναπτύχθηκε μπορεί να μειώσει έως 50% τον κίνδυνο μόλυνσης από το θανατηφόρο ιό σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής της γυναίκας με φορέα της νόσου. ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Παιχνίδι τακτικής µε το ∆ΝΤ Η ουγγρική κυβέρνηση δείχνει να αντιστέκεται στα καλέσματα της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αποδεσμευτεί μια ακόμη δόση του δανείου ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα. Το ουγγρικό νόμισμα υποχώρησε 3,3% έναντι του ευρώ χτες, αλλά αναλυτές εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση απλά καθυστερεί την εφαρμογή των μέτρων που ζητούν οι διεθνείς επιτηρητές προκειμένου να περάσει χωρίς απώλειες τις τοπικές εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου. ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Η Αλ Κάιντα στο προσκήνιο Επίθεση κατά των Αράβων ηγετών, όπως ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι αποδεικνύονται πιο επικίνδυνοι από τους Ισραηλινούς για τον αγώνα των Παλαιστινίων, εξαπέλυσε ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, με μήνυμά του στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, από το Ισλαμαμπάντ όπου βρίσκεται, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε ότι η χώρα της και το Πακιστάν πρέπει να συνεργαστούν καλύτερα, προκειμένου να εξαρθρώσουν την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Στη βελτίωση της «ειδικής σχέσης» ΗΠΑ και Βρετανίας θα επικεντρωθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στην τρίωρη σημερινή συνάντηση που πρόκειται να έχουν στο Οβάλ Γραφείο, στο Λευκό Οίκο.

Η

πρώτη επίσηµη επίσκεψη του Κάµερον στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει από την προεδρική κατοικία στην Ουάσινγκτον. Οµπάµα και Κάµερον θα εστιάσουν στις «καυτές πατάτες» που αφορούν τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, την οικονοµία και την υπόθεση του Λίβυου Αλ Μεγκράχι, ο οποίος καταδικάστηκε για την τροµοκρατική επίθεση στο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Λόκερµπι, φυλακίστηκε στη Σκοτία και παραδόθηκε πέρυσι στους Λίβυους, οι οποίοι πρόσφατα τον άφησαν ελεύθερο. Από την ατζέντα τους δε θα λείψει η πετρελαιοκηλίδα που έχει καταστρέψει τον Κόλπο του Μεξικού και βαρύνει το βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό, την ΒΡ. Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, µε προέκταση την Τουρκία και το Ιράν, οι δυο ηγέτες αναµένεται να αναφερθούν στην τωρινή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή καθώς και στο «λάθος» της ΕΕ να προσπαθεί να περιθωριοποιήσει το Ισραήλ, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι «Τάιµς» του Λονδίνου. Επίσης, θα συζητήσουν για το Αφγανιστάν, καθώς αµφότεροι πι-

έζονται αφενός να τερµατίσουν επιτυχώς έναν πόλεµο που δείχνει χαµένος κι αφετέρου να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι τα στρατεύµατά τους δε θα µείνουν εκεί επ’ αόριστον.

∆ιάλογος µε Ταλιµπάν Θα ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο Χαµίντ Καρζάι να πατάξει τη διαφθορά που υπονοµεύει τις προσπάθειές τους, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η «Γκάρντιαν», ο Οµπάµα θα ενηµερώσει τον Κάµερον ότι τάσσεται υπέρ της συνδιαλλαγής µε την ηγεσία των Ταλιµπάν. Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το µεταξύ τους χάσµα που αφορά την οικονοµία. Στο Τορόντο του Καναδά, στο πλαίσιο της Συνόδου του G20, Οµπάµα και Κάµερον βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα µε τον Αµερικανό πρόεδρο να επιδιώκει συνέχιση των προγραµµάτων εξυγίανσης της οικονοµίας και τον Κάµερον περικο-

πές ώστε να µειωθούν τα υπέρογκα δηµόσια ελλείµµατα των χωρών. Ενα άλλο, αλλά όχι έσχατο, θέµα είναι ο Λίβυος Αµπντελµπαζέτ αλ Μεγκράχι, ο βοµβιστής του Λόκερµπι που απελευθερώθηκε πέρσι από τη σκοτσέζικη κυβέρνηση για ανθρωπιστικούς λόγους -ήταν στο τελικό στάδιο καρκίνου του προστάτη. Φηµολογείται, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν πιέστηκε από την ΒΡ να απελευθερώσει τον φυλακισµένο ώστε να εξασφαλίσει συµβόλαιο εκµετάλλευσης µε τη Λιβύη τουλάχιστον 650 εκατοµµυρίων ευρώ. Ο Κάµερον θα πει στον Οµπάµα ότι ήταν «λάθος» η απελευθέρωση του Μεγκράχι κι ότι «λυπάται βαθύτατα» για τον πόνο που προκάλεσε η απελευθέρωση του ανθρώπου που καταδικάστηκε για την επίθεση στην πτήση της Pan Am 103, όταν το αεροπλάνο που την εκτελούσε εξερράγη µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν 270 άτοµα το 1988.

«Στίγµα» η πετρελαιοκηλίδα Ο Ομπάμα άσκησε δριμεία κριτική στην τακτική της ΒΡ, ενώ ο Κάμερον δέχτηκε τα πυρά των συμπατριωτών του κατηγορούμενος ότι δεν υπερασπίστηκε όπως όφειλε την εταιρία. Πάντως, τον πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί να περιορίσει την οργή των Αμερικανών για την ΒΡ ώστε να διαφυλάξει τα συμφέροντα της εταιρίας, δείχνει να τον βοηθά το ότι δεν υπάρχει διαρροή στο κάλυμμα που έχει τοποθετηθεί στο υποθαλάσσιο κοίτασμα στον Κόλπο του Μεξικού. Η αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε τελικά χτες την ΒΡ να κρατήσει κλειστό το κάλυμμα για άλλη μια μέρα, αφού έλαβε την υπόσχεση της εταιρίας ότι θα ελέγξει πιο επισταμένα τυχόν διαρροές. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει ξοδέψει ήδη 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης μεταξύ των οποίων είναι τα 207 εκατομμύρια για αποζημίωση όσων επλήγησαν από τη χειρότερη οικολογική καταστροφή των ΗΠΑ.


ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Οι εµβολιασµοί θα γίνονται µε τσιρότα

∆εκάδες νεκροί σε σύγκρουση τρένων Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στο σταθμό Σαΐνθια, περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια της Καλκούτας, χτες τα ξημερώματα. Η σφοδρή σύγκρουση μετέτρεψε σε άμορφη μάζα δυο βαγόνια γεμάτα με επιβάτες και ένα τρίτο που ήταν φορτωμένο με εμπορεύματα, ενώ η οροφή ενός από αυτά εκσφενδονίστηκε και βρέθηκε σε παρακείμενη υπερυψωμένη διάβαση (φωτογραφία). Οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν 61 νεκροί, μεταξύ των οποίων οι δυο μηχανοδηγοί, και 125 τραυματίες, διαψεύδοντας τις καταγγελίες ντόπιων ότι τα σωστικά συνεργεία εμφανίστηκαν στο σημείο με πολύωρη καθυστέρηση. Ο αρμόδιος υπουργός για τον ινδικό σιδηρόδρομο, Μαμάτα Μπανέρτζι, δήλωσε ότι τα αίτια της τραγωδίας είναι υπό διερεύνηση και άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται η σύγκρουση να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια των μαοϊστών ανταρτών. Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη στους εξτρεμιστές για την προηγούμενη τραγωδία στις ράγες στο τέλος Μαΐου, όταν αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε και συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 145 άνθρωποι.

Περιµένουν την κατάθεση της Μπετανκούρ Η μεγαλομέτοχος της «L’ Oreal» και πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, Λιλιάν Μπετανκούρ, θα κληθεί να καταθέσει στην Αστυνομία σχετικά με τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, διαβεβαίωσαν οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση, στην οποία ενεπλάκη το όνομα του προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Πάντως, χτες, ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, έσπευσε να απορρίψει τις νέες κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων που δέχτηκε με αφορμή την κατάθεση του αρχιλογιστή της Μπετανκούρ, Πατρίς ντε Μεστρ. Ο τελευταίος άφησε να διαφανεί ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τον Βερτ να προσλάβει τη σύζυγό του, η οποία στη συνέχεια διαχειρίστηκε την περιουσία της Μπετανκούρ ως υπάλληλος εταιρίας συμβούλων επενδύσεων, λέγοντας ότι ο υπουργός τού ζήτησε να τη συναντήσει και να τη συμβουλέψει για τη δουλειά της.

27

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Η σύριγγα, ο εφιάλτης για τα παιδιά και αρκετούς ενήλικες όταν πρέπει να εμβολιαστούν, οδεύει στο... χρονοντούλαπο της Ιστορίας της επιστήμης, καθώς τη θέση της ετοιμάζονται να πάρουν επιδερμικά επιθέματα. Η επαναστατική μέθοδος αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια, με τη συνεργασία συναδέλφων τους από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ιμορι, και, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δοκιμές, δείχνει ικανή να μετατρέψει ακόμη και μαζικούς εμβολιασμούς σε μια απλούστατη διαδικασία χωρίς την παρέμβαση νοσηλευτικού προσωπικού. Στα τσιρότα που δοκίμασαν οι επιστήμονες σε πειραματόζωα είναι ενσωματωμένες σε σειρά συνολικά 100 μικροσκοπικές βελόνες κατασκευασμένες από βιοδιασπώμενο πλαστικό υλικό, οι οποίες ξύνουν χωρίς να προκαλούν πόνο την επιδερμίδα προκειμένου να διαλυθεί στον οργανισμό το εμβόλιο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το εμβόλιο «επικολλάται» στις βιοδιασπώμενες βελόνες σε θερμοκρασία δωματίου με τη χρήση υπεριωδών ακτίνων και η ξηρά μορφή που αποκτά βοηθάει στη διατήρηση και τη μεταφορά του, καθώς δεν είναι αναγκαία η παραμονή των συσκευασιών σε ψυγεία ούτε η διαχείρισή τους από ειδικό προσωπικό, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» επικαλούμενη την ερευνήτρια Ιωάννα Σκούντζου που μετείχε στη μελέτη με την ομάδα του πανεπιστημίου Ιμορι. Σύμφωνα με την έρευνα, ο

εμβολιασμός με τα τσιρότα είναι αποτελεσματικότερος κατά της γρίπης από την παραδοσιακή μέθοδο με τη σύριγγα, καθώς η ουσία εισάγεται στον οργανισμό μέσω του δέρματος που αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν κατευθύνεται στους μύες, οι οποίοι συνήθως δεν είναι το καταλληλότερο σημείο για να προκαλέσουν την ανοσοποιητική αντίδραση. Στα πειράματα, μάλιστα, τα ποντίκια που εμβολιάστηκαν με τα επιδερμικά επιθέματα εμφανίστηκαν πιο ανθεκτικά τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη μόλυνση με ιούς της γρίπης σε σχέση με όσα εμβολιάστηκαν με σύριγγες. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Πράσνιτς, δήλωσε ότι τα επιδερμικά επιθέματα θα αλλάξουν τα πάντα στο θέμα των εμβολιασμών, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το κόστος, ενώ θα είναι δυνατή η θωράκιση πληθυσμών απέναντι στους ιούς ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς την παρουσία πολυπληθούς ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι το ελάχιστο μήκος των βιοδιασπώμενων βελονών που είναι μόλις 650 micron, δηλαδή έξι φορές το πάχος μια ανθρώπινης τρίχας, όπως φαίνεται σε σύγκριση με ένα κέρμα (φωτογραφία), καθιστά ανώδυνη τη διαδικασία, αφού δεν εισχωρούν τόσο βαθιά στο δέρμα, ώστε να ενεργοποιήσουν τους αισθητήρες πόνου. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν πάντως ότι θα συνεχίσουν τις δοκιμές με πειραματόζωα πριν προχωρήσουν τις έρευνες σε ανθρώπους και πιθανότατα θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμη πριν διατεθεί το εμβόλιο-τσιρότο στην αγορά.

Οι Χριστιανοδηµοκράτες δεν ανησυχούν για τις διαρροές Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες έσπευσαν χτες να υποβαθμίσουν τη νέα απώλεια για το κυβερνών κόμμα που σηματοδότησε η παραίτηση του δημάρχου του Αμβούργου, Ολε φον Μπόιστ, ενός από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς και από τα σημαίνοντα στελέχη των κυβερνώντων. Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει τους λόγους, αλλά η αποχώρησή του εκτιμάται ότι πλήττει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τους τελευταίους δέκα μήνες μετράει πλέον την αποχώρηση έξι στελεχών από το κόμμα. Ενας από αυτούς, ο πρωθυπουργός της Εσης, Ρόλαντ Κοχ, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα εγκαταλείψει τη θέση στο τέλος Αυγούστου, υποστήριξε ότι οι αλλαγές εντάσσονται σε μια διαδικασία τυπική για ένα κόμμα που βρίσκεται τόσο μεγάλο διάστημα στην εξουσία. Παράλληλα, ο Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτης της συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού οι κυβερνώντες διαθέτουν ικανά νέα στελέχη. Αναλυτές, πάντως, επισήμαναν ότι η έκτη αποχώρηση μπορεί να πλήξει τις φιλοδοξίες της Μέρκελ να διατηρήσει την εξουσία και στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα για την καγκελάριο η ενδεχόμενη απώλεια της δημαρχίας του Αμβούργου όπου το κύρος του Φον Μπόιστ κατέστησε δυνατή την πρωτοφανή συμμαχία διακυβέρνησης των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους το 2008.

Επιστήµονας «βλέπει» στα µάτια τα ψέµατα

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο για να διαπιστώνεται αν ένα άτομο ψεύδεται. Ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Γιούτα, Τζον Κίρτσερ, ισχυρίστηκε ότι η μεθοδολογία καταγραφής των κινήσεων του ματιού διαφέρει από την τεχνολογία της αποκαλούμενης μηχανής της αλήθειας και είναι περισσότερο αξιόπιστη από την τελευταία. Οπως εξήγησε, η μεθοδολογία συνδέει και αξιολογεί την απάντηση ενός ατόμου, μεταξύ άλλων, με τη διαστολή της κόρης και το χρόνο απόκρισης. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι στις μέχρι τώρα δοκιμές τα αποτελέσματα παρατήρησης του ματιού ήταν το ίδιο ή και καλύτερα από τη μηχανή της αλήθειας για τον εντοπισμό ψεμάτων.


28

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

∆ράσεις για µικροµεσαίους Τη σύσταση Ταµείου Επιχειρηµατικότητας ανακοίνωσε η υπουργός Οικονοµίας, Λούκα Κατσέλη Συμβόλαιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέγραψε χτες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, με εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Σ

τόχος του συµβολαίου, όπως τόνισε η υπουργός, είναι η αύξηση της ποιοτικής παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιό του ανακοινώθηκαν χτες τρεις δράσεις: Η ΣΥΣΤΑΣΗ Ταµείου Επιχειρηµατικότητας, µε ίδια κεφάλαια, ύψους 460 εκατ. ευρώ, που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το Ταµείο Επιχειρηµατικότητας στοχεύει στη χρηµατοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα επόµενα τρία χρόνια µέσω της µόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του µε πόρους του χρηµατοπιστωτικού τοµέα. Μεσοπρόθεσµα το νέο αυτό Ταµείο Επιχειρηµατικότητας από απλό εργαλείο διαχείρισης ΕΣΠΑ 2007-2013 θα γίνει ένα πλήρες και νέο χρηµατοδοτικό σχήµα. Το ΥΠΟΙΑΝ επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόµου. Το Ταµείο Επιχειρηµατικότητας θα αποτελείται από τα εξής επιµέρους ταµεία: ■ Ταµείο Γενικής Επιχειρηµατικότητας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου για τον εκσυγχρονισµό και την ανάπτυξή τους. Προϋπολογισµός, περίπου 200250 εκατ. ευρώ. ■ Ταµείο Ειδικής Επιχειρηµατικότητας, µε προϋπολογισµό περίπου 150 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων πιο ειδικευµένων προϊόντων σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν για πράσινη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, για την καινοτοµία. ■ Ταµείο Πολιτιστικής Επιχειρηµατικότητας, µε προϋπολογισµό περίπου 40 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων σε νέους δηµιουργούς και επιχειρήσεις του πολιτιστικού τοµέα. Είναι η πρώτη φορά που ένα από τα αδιαµφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Ελλάδας ―ο πολιτισµός― θα αποτελέσει εργαλείο σε µια αναπτυξιακή στρατηγική. ■ Ταµείο Εκσυγχρονισµού της Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική

1

Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων, είναι ο στόχος των δράσεων του συμβολαίου που υπέγραψε χτες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη

αλυσίδα, µε στόχο τον εκσυγχρονισµό και την ανάπτυξή τους, που µε τη σειρά της θα επηρεάσει θετικά το

Ενεργοποιείται το Jeremie, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ εµπόριο και την ποιότητα των προϊόντων και θα βοηθήσει να µειωθούν οι τιµές. Προϋπολογισµός, περίπου 20 εκατ. ευρώ. Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ του χρηµατοδοτικού εργαλείου Jeremie, προϋπολογισµού 290 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος του Jeremie είναι η ενίσχυση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων µέσω των διαρθρωτικών ταµείων µε τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων

2

(δάνεια, εγγυήσεις, συµµετοχές σε επιχειρηµατικά κεφάλαια κ.λπ.). Το µεγάλο πλεονέκτηµα του Jeremie είναι το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις ΜΜΕ είναι ανακυκλούµενες, δηλαδή επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές. Το Επενδυτικό Συµβούλιο του Jeremie έχει ήδη συσταθεί και συνεδριάζει και βρισκόµαστε στο στάδιο της επιλογής των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων που θα διαθέσουν το πρώτο προϊόν για δάνεια επιµερισµού κινδύνου, δηλαδή χαµηλότοκα δάνεια. Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ πρόσθετων προγραµµάτων επιχορηγήσεων για το 2010-2011 ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της υγιούς επιχειρηµατικότητας και των πράσινων δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Πώς θα γίνει η ρύθµιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία Ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει ο νέος νόμος Λοβέρδου για το ασφαλιστικό (ν.3863 /2010-ΦΕΚ. 115 /τ. Α΄/15-07-2010). Η νέα ρύθμιση προβλέπει έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού, και 60% σε περίπτωση τμηματικής - με ελάχιστη δόση για οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) τα 100 ευρώ και ημερομηνία υποβολής αίτησης έως 15-10-2010. Οπως τονίζει σε σχετική του εγκύκλιο το ΙΚΑ, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών). Επίσης, η εγκύκλιος του ΙΚΑ προβλέπει ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, και με έκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών). Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν την προαναφερόμενη ευνοϊκή ρύθμιση, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010, για τον προσδιορισμό του ύψους της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα εξοφληθεί ή θα ρυθμιστεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Εφόσον η αίτηση για έλεγχο και ρύθμιση των οφειλών υποβληθεί μετά την 15.10.2010, τα ανωτέρω ποσοστά των εκπτώσεων καθορίζονται σε 40% και 20% αντίστοιχα για τις ανωτέρω περιπτώσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, με τη νέα ρύθμιση θα δοθεί οικονομική «ανάσα» σε περίπου 300.000 επιχειρήσεις που έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Να σημειωθεί, δε, πως η ρύθμιση ισχύει και για οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής.

3

Με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών


OIKONOMIA

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Υποσχέσεις για διαφάνεια Ο υπουργός Οικονοµικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα ΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της πρόθεσης της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στην εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επιχειρούν να «χαρτογραφήσουν» η αγορά και οι βασικοί πρωταγωνιστές της.

Κ

αι µπορεί η Εθνική Τράπεζα να διέψευσε χτες, εµµέσως πλην σαφώς, το ενδεχόµενο µιας στρατηγικής κίνησης άµεσα -µέσω δήλωσης ανώνυµου κορυφαίου στελέχους της στο «Reuter’s»- όµως αυτό δε συνεπάγεται ότι δε θα γίνει κάτι στο προσεχές διάστηµα. Απλώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Α», τόσο στην Εθνική όσο και στις υπόλοιπες τράπεζες θα περιµένουν πρώτα να δουν τα αποτελέσµατα του «stress test», που θα ανακοινωθούν το απόγευµα της Παρασκευής και µετά να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

Η ∆ιυπουργική Εξάλλου, είναι απλώς θέµα ωρών να συνεδριάσει η αρµόδια Διυπουργική Επιτροπή, προκειµένου να ορίσει το σύµβουλο αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης. Ηδη, στο γραφείο του υπουργού

Αισιοδοξία για τα «stress tests» των τραπεζών Την αισιοδοξία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα «stress tests» εξέφρασε στην ομιλία του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εφόσον χρειαστεί, δημιουργήσαμε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να στηρίξουμε τις τράπεζες». Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός και για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι στο τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει πιάσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, με επίδοση πιθανώς καλύτερη του στόχου. Επιπλέον, τόνισε, το ΑΕΠ θα μειωθεί τελικά σε χαμηλότερο ρυθμό από το στόχο του -4%. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων στη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, με νομοσχέδιο το οποίο θα προωθήσει η κυβέρνηση τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι αλλαγές θα είναι κυρίως οργανωτικές, για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις.

Ανοιχτές διαδικασίες στις αποκρατικοποιήσεις τραπεζών υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες η Eurobank Efg

Οικονοµικών έχει συγκροτηθεί µια λίστα µε υποψήφιους ξένους οίκους να αναλάβουν το ρόλο, ενώ εκτιµάται ότι όσο θα περνούν οι µέρες συνεχώς θα πυκνώνει. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι συµβούλους, για το ίδιο πρότζεκτ, πρόκειται να προσλάβουν και οι υπόλοιποι εµπλεκόµενοι. Για παράδειγµα, λέγεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς, κατά πάσα πιθανότητα, θα αξιοποιήσει τις υπηρεσίες της USB, µε την οποία διατηρεί παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις. Επίσης, σύµβουλο κατά πάσα πιθανότητα θα αναζητήσει και η Αγροτική, η οποία ήδη

κάνει χρήση των συµβουλών που της προσφέρει ξένος οίκος, ενώ το ίδιο αναµένεται ότι θα πράξει και το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο.

Η Eurobank Κινητικότητα, επίσης, από σήµερα και για τα επόµενα 24ωρα αναµένεται ότι θα σηµειωθεί και εκτός συνόρων. Ο λόγος αφορά στη Eurobank Efg, η οποία αναλαµβάνει να προχωρήσει σε µια ευρεία παρουσίαση του ευνοϊκού σεναρίου για την ελληνική οικονοµία, που επεξεργάστηκε πρόσφατα το Τµήµα Αναλύσεών της. Εκτενώς, η έκθεση παρου-

σιάστηκε χτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στην οποία βασικός οµιλητής ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος για µία ακόµη φορά τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο τραπεζικό σύστηµα. Υποσχέθηκε διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες στις αποκρατικοποιήσεις τραπεζών, ενώ εξέφρασε βεβαιότητα για την επιτυχία των τραπεζών στα τεστ αντοχής. «Την πρόταση που δεχτήκαµε για τις δύο κρατικές τράπεζες, αλλά και κάθε παρόµοια, θα τις εξετάσουµε µε προσοχή, µε διαφάνεια, µε ανοιχτές διαδικασίες για όλους και αυτό όχι µόνο από

σεβασµό για το θεσµικό πλαίσιο, αλλά γιατί αυτό είναι η αρχή αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Νέο µοντέλο «Χρειαζόµαστε ένα διαφορετικό µοντέλο ανάπτυξης» ήταν το σύνθηµα των επιτελών της Eurobank (Νανόπουλος, Καραµούζης, Χαρδούβελης κ.ά.), οι οποίοι από σήµερα θα παρουσιάσουν το ίδιο κείµενο σε διαχειριστές επενδυτικών funds στο Λονδίνο, αλλά και σε στελέχη διεθνών ΜΜΕ (για παράδειγµα, στους «Financial Times»).

Κάνει θραύση η «ευελιξία» της εργασίας στη Θεσσαλονίκη Αυξημένες κατά 50% είναι οι μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου. Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ είναι αποκαλυπτικά και για την υπόλοιπη χώρα: ■ Μία στις τρεις νέες προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα αφορά ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία). Μάλιστα, το ίδιο διάστημα περισσότερες από 6.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, εξέλιξη που απεικονίζει τις ραγδαίες εξελίξεις στην ελληνική αγορά εργασίας. ■ Το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου έγιναν 64.755 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 15.831 προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Το ίδιο διάστημα 4.768 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής

απασχόλησης και 1.324 σε εκ περιτροπής εργασίας (εκ των οποίων οι 20 με μονομερή απόφαση του εργοδότη). ■ Οι μετατροπές των συμβάσεων από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής είναι σημαντικά αυξημένες σε όλη τη χώρα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη, παρατηρείται το 50% αυτής της αύξησης, ενώ στη Λάρισα και τις Σέρρες, με σημαντική και σ’ αυτές αύξηση αναλογικά με το εργατικό δυναμικό τους.

Οι προσλήψεις Οσον αφορά στις νέες προσλήψεις, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνεται πανελλαδικά αύξηση στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής (κάτι που συνδέεται με την τουριστική δραστηριότητα). Η μεγαλύτερη αύξηση σε προσλήψεις παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές, όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά, Κρήτη, Χαλκιδική

και γενικότερα σε πόλεις που έχουν τουριστική ανάπτυξη. Αντιθέτως, νομοί όπως η Αττική και νομοί που έχουν βιομηχανική δραστηριότητα (Βοιωτία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ως προς τις προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής. Οσον αφορά στους ελέγχους της κοινωνικής επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, παρατηρείται αύξηση κατά 8,47% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ωστόσο καταγράφεται μείωση κατά 6,01% σε σχέση με το 2008, εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αισθητή μείωση -κατά 14,35%- των υπηρετούντων υπαλλήλων (οι κοινωνικοί επιθεωρητές από 439 το 2008 έχουν μειωθεί σε 376). Τα πρόστιμα αυξήθηκαν κατά 36,95% σε σχέση με το 2009 και κατά 27,09% σε σχέση με το 2008. Τέλος, αύξηση παρουσιάζουν φέτος οι εργατικές διαφορές (5,61% σε σχέση με πέρσι και 25,88% σε σχέση με το 2008).


30

OIKONOMIA

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Οριακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τετράµηνο του έτους • Στην 21η θέση της κατατάξης παραµένει η Ελλάδα Συνολική αύξηση 12,6% παρουσίασαν κατά το πρώτο τετράμηνο του 2010 οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών, έναντι του ανάλογου διαστήματος του 2009, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,2 τρισ. ευρώ.

Π

αρά αυτήν την αύξηση, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σε απόλυτες τιµές παρέµειναν στο επίπεδο του 2006. Οι εξαγωγές σε επίπεδο ευρωζώνης, για το ίδιο διάστηµα, σηµείωσαν αύξηση κατά 11,5%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 2%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ.

2010, τα πρωτεύοντα αγαθά (τρόφιµα πρώτες ύλες - ενέργεια) σηµείωσαν αύξηση κατά 28%, ενώ τα βιοµηχανικά (χηµικά - µηχανήµατα - λοιπά βιοµηχανικά) κατέγραψαν αύξηση κατά 15%. Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές ανά κυριότερο κλάδο αντίστοιχα, στα πρωτεύοντα αγαθά καταγράφεται αύξηση κατά 2% και στα βιοµηχανικά αύξηση κατά µόλις 1%. Σηµειώνεται ότι όταν τα ευρωπαϊκά τρόφιµα - ποτά αυξήθηκαν κατά 14% το εξεταζόµενο διάστηµα, τα ελληνικά τρόφιµα - ποτά, που διαχρονικά αποτελούσαν στυλοβάτη των ελληνικών εξαγωγών, µειώθηκαν κατά 2%.

Ετήσια τάση εξαγωγών ΕΕ και Ελλάδας στις αγορές - στόχους της ΕΕ την περίοδο Ιανουάριος - Απρίλιος 2009-10 (ετήσια τάση 2010/2009) Χώρες ΗΠΑ

ΕΕ-«27»

Ελλάδα

6%

-32%

Κίνα

43%

79%

Ρωσία

12%

27%

Ελβετία

11%

29%

Νορβηγία

11%

-20%

Ιαπωνία

15%

-7%

Τουρκία

40%

35%

Νότια Κορέα

28%

94%

Εξωστρέφεια

Η κατάταξη

Ινδία

28%

-15%

Με αυτά τα δεδοµένα, η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ των «27» σε επίπεδο εξαγωγών παραµένει η 21η, ενώ στην κατάταξη της ευρωζώνης η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση επί συνόλου 16 χωρών. Τα στοιχεία αυτά ανήκουν στη Eurostat και τα επεξεργάστηκε ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Τα στελέχη του ΣΕΒΕ συµπεραίνουν ότι «εξετάζοντας την επίδοση των Ευρωπαίων εταίρων µας ανά χώρα, παρατηρείται ότι στο σύνολο των 27 χωρών η Ελλάδα σηµειώνει την τέταρτη χειρότερη εξαγωγική επίδοση, µε οριακή αύξηση κατά 2% των εξαγωγών της, ενώ κυρίαρχες χώρες στο εξαγωγικό εµπόριο της ΕΕ των «27», όπως η Γερµανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, σηµειώνουν σηµαντική άνοδο

Πηγή: Eurostat Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ

«Η ανάγκη της Ελλάδας για εξωστρέφεια γίνεται περισσότερο εµφανής, όταν διαπιστώνουµε ότι η χώρα µας αδυνατεί να ακολουθήσει την πορεία των Ευρωπαίων εταίρων της», σηµειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΒΕ, η διοίκηση του οποίου εκφράζει την ικανοποίησή της από το γεγονός ότι ένας από τους τρεις βασικούς άξονες του Σχεδίου Στήριξης για τις Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε χτες η υπουργός Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών µικροµεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αποτελεί πάγιο αίτηµα του ΣΕΒΕ και των άλλων εξαγωγικών φορέων ο συντονισµός των εµπλεκόµενων στις εξαγωγές συναρµόδιων υπουργείων και κρατικών φορέων και η εξεύρεση ενός αποτελεσµατικού πλαισίου συνεργασίας µε τον ιδιωτικό τοµέα.

κατά 12%, 17% και 10% αντίστοιχα το εξεταζόµενο διάστηµα, συνεισφέροντας καθοριστικά, και λόγω όγκου εξαγωγών, στη βελτίωση του εµπορικού ισοζυγίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οπως σηµειώνει ο ΣΕΒΕ, «στις εµπορικές ροές της ΕΕ των ‘’27’’ µε τους βασικούς της εταίρους, καταγράφεται αύξηση και µε τις δέκα συνολικά οικονοµίες». Πιο συγκεκριµένα, τα στοιχεία της Eurostat αποδίδουν ισχυρότερη αύξηση στο µερίδιο αγοράς της ΕΕ των «27» στη Βραζιλία (κατά 46%), την Κίνα (κατά 43%) και την Τουρκία (κατά 40%).

Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές στις αγορές - στόχους της ΕΕ-«27», συνολικά παρουσιάζεται πτώση στις πέντε από τις δέκα οικονοµίες. Οι εξαγωγές µας στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 35% το εξεταζόµενο διάστηµα, όταν αποσπούν το 5% του συνόλου, ενώ στις ΗΠΑ, που αποτελεί τον επόµενο σηµαντικότερο εταίρο για τη χώρα µας µε µερίδιο 4%, οι ελληνικές εξαγωγές µειώθηκαν κατά 32%.

Οι κλάδοι Εξετάζοντας κλαδικά τις εξαγωγές της ΕΕ-«27» για το πρώτο τετράµηνο του

Οι επενδυτές τιµωρούν την Ουγγαρία ο καβγάς, η Ουγγαρία θα Με αναταράξεις στις πρέπει να βρει αλλού δααγορές, κυρίως στα χρηνειστές, κάτι εξαιρετικά ματιστήρια της Βιέννης δύσκολο, ακόμη και ληκαι της Βουδαπέστης, ξεστρικά επιτόκια. Χτες το κίνησε η εβδομάδα, εξαιουγγρικό νόμισμα, το φιοτίας του καβγά μεταξύ του ρίνι, πήρε την κατρακύλα, Διεθνούς Νομισματικού όπως και ο γενικός δείΤαμείου, της Ευρωπαϊκής κτης του χρηματιστηρίου Ενωσης και της κυβέρνητης Βουδαπέστης, ενώ οι σης της Ουγγαρίας, για το επενδυτές έσπευσαν να πρόγραμμα λιτότητας της ξεφορτωθούν τα ουγγρικεντροευρωπαϊκής χώκά κρατικά ομόλογα. ρας. Ολα ξεκίνησαν όταν Οι εξελίξεις στην Ουγτο Σαββατοκύριακο το γαρία είχαν άμεσο αντίΔΝΤ «πάγωσε» την επόΟ νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, κτυπο πρωτίστως στη μενη δόση της βοήθειας δε θέλει να πάρει πρόσθετα μέτρα γειτονική Αυστρία, οι τράπρος την Ουγγαρία, επειπεζες της οποίας έχουν μεδή η Βουδαπέστη αρνήθηκε να πάρει επιπλέον μέτρα ώστε να μειώσει φέτος το έλλειμμά γάλα ανοίγματα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, αλλά και στην Πολωνία και τη Ρουμανία, όπου είδαν τα νομίσματά τους της στο 3,8% του ΑΕΠ. Χτες ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, Γκιόργκι να διολισθαίνουν έναντι του ευρώ και του δολαρίου. ΤαυτόχροΜατόλσκι, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν να αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τα ομόλογα πρόσθετα μέτρα, καθώς θα «πνίξουν» την όποια δυνατότητα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της ανάκαμψης της ουγγρικής οικονομίας. Μέχρι να ξεπεραστεί Ιρλανδίας.

Νέοι φωτοβολταϊκοί σταθµοί από KLT Energy Στους 150 ανέρχεται πλέον ο συνολικός αριθμός των φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που κατασκεύασε η KLT Energy AE σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ. Η συνολική ισχύς τους είναι 10,8 MWp, κατέχοντας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το σημαντικότερο μερίδιο στο σύνολο των συνδεδεμένων έργων της ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών. «Τον αριθμό των έργων πέτυχε η εταιρία, με ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και επέκτασης των εργασιών, που πραγματοποίησε κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Επίσης, τονίζεται ότι η δυναμική πορεία της KLT Energy, στη συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη υπάρχουν άλλα 45 νέα έργα σε εξέλιξη, συνολικής ισχύος 4 MWp.


OIKONOMIA

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

31

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.800 1.700 1.600

1.567,48 (+2,61%)

1.573,87 (+0,41%)

13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

1.608,76 (+2,22%)

1.612,87 (+0,26%)

15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

1.626,60 (+0,85%)

ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ (ΚΟ) ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. (ΚΟ) ATTICA BANK ΑΝΩΝ.ΤΡΑΠ.ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε. (ΚΟ) ΕΛΒΑΛ Α.Ε ΒΙΟΜ/ΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓ. ΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε. (ΚΟ) ΚΡΕ.ΚΑ Α.Ε. (ΚΟ) ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. (ΚΟ) ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E

1.500 1.400 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. (ΚΟ) DIONIC Α.Ε.Β.Ε. Παρνασσός Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Τ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗ VELL GROUP Α.Ε (ΚΟ) Βιοχάλκο Ε.Β. Χαλκού και Αλουμ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ ATEbank ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε. (ΚΟ) FOLLI - FOLLIE Α.Β.Ε.Ε. (ΚΟ)

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) 64,1

Μετοχές με πτώση

Xθεσινή Κεφαλαιοποίηση

Μετοχές που δεν άλλαξαν

63,6

76 112

Αξία Συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) 110,3

Μεταβολή Κεφαλαιοποίησης Απόλυτη/Σχετική

0,50 0,1%

Μετοχές με άνοδο

101

Αριθμός τεμαχίων

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 18,18 17,24 13,56 9,68 7,94 6,90 5,19 4,29 4,23 4,20

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

Του ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Αντεξε και χτες το εγχώριο καλοκαιρινό στόρι γύρω από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη για μια ακόμη συνεδρίαση. Πρωταγωνίστησαν και πάλι οι τράπεζες, αν και, όπως φάνηκε, ο επενδυτικός ενθουσιασμός που εκδηλώθηκε στο μέσον της προηγούμενης εβδομάδας δείχνει σιγά σιγά να εκτονώνεται. Στο εξωτερικό είχαμε υποχώρηση των ελληνικών και των άλλων «ύποπτων» ομολόγων της ΕΕ, αφενός μεν λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από τη Moody’s, αφετέρου δε λόγω της δυσμενούς κρίσης του ΔΝΤ για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.626,60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 13,73 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,85%. Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.640,31 μονάδες,

13.588,36 106.294,18 110.985,69 104.756,95 37.127,30 52.541,15 15.550,15 168.196,53 23.795.339,73 11.526.437,60

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 11,76 4,88 4,23 3,85 3,03 2,83 2,69 2,61 2,53 2,29

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 20.644,86 46.382,62 51.895,95 118.304,50 765.438,72 446.150,91 267.611,01 720.613,33 742.578,33 70.521,56

25.385.498

χρηματιστήριο αθηνών

Αντέχουν ακόµη οι τράπεζες

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

όταν σημείωνε κέρδη έως και 1,70%, τα οποία ωστόσο περιορίστηκαν προς το τέλος των συναλλαγών. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Η Alpha Bank ενισχύθηκε 4,23%, η Eurobank 4,20%, το ΤΤ έκλεισε με άνοδο 3,31%, η Κύπρου ενισχύθηκε κατά 2,08% και η Εθνική έκλεισε με κέρδη 2%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 101 είχαν κέρδη και 76 κατέγραψαν απώλειες, ενώ οι τιμές 112 τίτλων παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα

1.755,47 3.351,56 2.042,29 2.543,76 1.671,26 2.392,90 3.178,64 2.213,71 2.066,82 812,49 1.761,64 1.731,03 6.579,12 2.456,92 3.511,92 6.127,03 2.358,55

Τρέχουσα +0,16% -0,91% +1,03% -1,31% +0,53% +0,47% -0,80% +2,21% +0,53% +1,57% -0,80% +2,50% -0,39% -1,20% +2,20% -1,05% -0,24%

110,3 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Alpha Bank με 4.609.601 τεμάχια, της Εθνικής με 2.901.964 τεμάχια και της Eurobank με 2.201.061 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής με 32,501 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank με 23,795 εκατ. ευρώ και της Eurobank με 11,526 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 64,1 δισ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,2957

1,3061

1,2763

0,8483

0,85509

0,83558

7,4529

7,5125

7,3411

9,5312

9,6075ς

9,3882

112,84

113,74

111,15

1,364

1,3749

1,3435

8,142

8,2071

8,0199

1,3667

1,3776

1,3462

1,4943

1,5063

1,4719

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.180,95 17,61


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

32

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. (KO)

4.00

0.00

0.00

4.80

3.99

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.43

-0.02

-4.44

1.29

0.40

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.30

-0.02

-6.25

0.75

0.24

4.65

2.16

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

2.30

0.01

0.44

2.41

1.44

ΝΕΩΡΙΟΝ (ΚΟ)

0.54

0.04

8.00

1.52

0.42

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.13

0.02

18.18

0.28

0.10

-1.38

7.11

1.84

MODA BAGNO - ΒΑΡΒΕΡΗΣ (ΚΟ)

0.46

0.00

0.00

0.86

0.33

ΝΗΡΕΥΣ (ΚO)

0.71

0.01

1.43

0.97

0.48

ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ (Κ)

3.48

0.00

0.00

3.52

2.83

4.23

13.01

3.99

NEWSPHONE (ΚΟ)

0.52

-0.01

-1.89

0.88

0.40

ΝΤΙΟΝΙΚ (ΚΟ)

0.39

-0.02

-4.88

0.91

0.18

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.13

-0.03

-18.75

0.40

0.12

-0.08

-0.43

21.00

13.32

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.30

0.02

0.88

4.25

2.04

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (ΚΟ)

0.54

0.01

1.89

0.79

0.27

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΠΑ)

0.40

0.00

0.00

0.40

0.30

5.21

0.21

4.20

12.94

3.46

PASAL DEVELOPMENT

0.62

0.02

3.33

1.95

0.41

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (K)

0.66

0.00

0.00

0.75

0.41

ΝΙΚΑΣ (ΚO)

0.96

0.00

0.00

2.17

0.95

5.65

-0.01

-0.18

8.64

4.99

PROFILE (ΚΟ)

0.62

0.00

0.00

1.02

0.59

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π)

0.64

0.04

6.67

0.81

0.45

ΠΕΡΣΕΥΣ (ΚΟ)

0.21

0.00

0.00

1.08

0.21

17.10

-0.40

-2.29

19.00

12.50

REDS (Κ)

0.89

0.02

2.30

1.78

0.74

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.47

0.00

0.00

1.12

0.38

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (Κ)

0.19

0.01

5.56

0.44

0.16

FORTHNET (ΚΟ)

0.73

0.00

0.00

1.89

0.60

REVOIL (ΚΟ)

0.74

0.01

1.37

1.20

0.66

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

0.68

-0.03

-4.23

2.78

0.43

ΣΑΤΟ (ΚΟ)

0.22

0.00

0.00

0.72

0.15

FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

7.10

0.00

0.00

12.28

4.52

RILKEN (ΚΟ)

3.45

-0.03

-0.86

4.55

2.58

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

3.04

0.00

0.00

4.70

2.55

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.53

0.04

8.16

0.91

0.31

FRIGOGLASS (ΚΟ)

8.56

-0.04

-0.47

10.99

5.92

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.67

0.02

3.08

0.76

0.36

ΠΗΓΑΣΟΣ (ΚΟ)

1.28

0.06

4.92

2.95

1.18

ΤΕΧΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.32

-0.03

-8.57

0.80

0.22

J. & P. ΑΒΑΞ (ΚΟ)

1.34

-0.02

-1.47

4.08

1.26

SPACE HELLAS (ΚΟ)

0.33

0.00

0.00

0.74

0.28

ΠΛΑΣΤ. ΚΡΗΤΗΣ (KΟ)

3.63

-0.03

-0.82

4.19

2.91

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΚO)

16.98

0.00

0.00

18.00

8.00

JUMBO (ΚΟ)

5.48

-0.08

-1.44

9.55

4.50

SPRIDER (KO)

0.52

0.00

0.00

2.08

0.41

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.55

-0.01

-1.79

1.02

0.44

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΠΟ)

16.98

0.00

0.00

18.00

8.00

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ)

3.83

-0.12

-3.04

8.60

3.60

TRASTOR ΑΕΕΑΠ

0.80

0.02

2.56

1.76

0.69

ΣΕΛΜΑΝ (Κ)

0.39

0.01

2.63

0.92

0.31

ΦΙΕΡΑΤΕΞ (ΚΟ)

0.19

0.01

5.56

0.62

0.13

MARFIN INVESTMENT GROUP (KO)

1.04

-0.02

-1.89

3.04

0.79

VELL GROUP (ΚO)

0.96

-0.03

-3.03

1.22

0.33

ΣΕΛΟΝΤΑ (ΚΟ)

0.68

0.06

9.68

0.94

0.41

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.27

0.00

0.00

0.76

0.24

MARFIN POPULAR BANK PUBLIC

1.70

0.04

2.41

3.49

1.35

YALCO (ΚΑ)

0.42

0.02

5.00

0.74

0.34

ΣΠΥΡΟΥ (KΟ)

0.64

0.01

1.59

0.91

0.45

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΟ)

0.16

0.00

0.00

0.61

0.14

PROTON BANK (KO)

0.97

0.02

2.11

2.34

0.74

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔ. (ΚO)

1.78

0.03

1.71

2.22

1.53

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.62

0.03

5.08

2.08

0.50

S & B ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ)

4.26

0.06

1.43

5.94

3.50

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.55

0.00

0.00

1.00

0.50

ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

0.96

0.01

1.05

2.35

0.71

ALTEC (KO)

0.13

0.01

8.33

0.28

0.09

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.12

-0.03

-2.61

2.47

0.96

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (KO)

0.57

0.03

5.56

1.50

0.40

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

0.34

0.05

17.24

0.59

0.24

ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ

0.06

0.00

0.00

0.06

0.00

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

4.12

-0.12

-2.83

5.28

2.89

ΑΛΟΥΜΥΛ-ΜΥΛΩΝΑΣ (ΚΟ)

0.81

-0.01

-1.22

1.42

0.57

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (ΚΑ)

0.41

-0.04

-8.89

0.57

0.27

COMPUCON (KO)

0.12

0.00

0.00

0.16

0.07

ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ (ΚΟ)

2.23

0.01

0.45

6.35

1.78

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (KO)

0.73

0.00

0.00

1.85

0.60

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

3.25

-0.17

-4.97

5.49

3.16

FASHION BOX (ΚΟ)

1.32

-0.14

-9.59

2.07

1.04

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ)

4.20

0.00

0.00

7.46

3.82

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

1.08

-0.01

-0.92

1.61

0.96

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ (ΚΟ)

0.89

0.00

0.00

1.95

0.80

HELLAS ON LINE (KO)

0.64

0.02

3.23

2.09

0.37

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.39

0.01

2.63

1.28

0.33

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

1.44

0.00

0.00

2.15

1.05

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.25

-0.03

-2.34

1.87

0.68

RIDENCO (ΚΟ)

0.15

0.00

0.00

0.50

0.13

ΔΕΗ (ΚΟ)

12.71

0.36

2.91

17.40

10.83

ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.34

0.16

13.56

2.59

0.95

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (ΚΟ)

0.44

0.00

0.00

0.50

0.37

ΑΕΓΕΚ (ΚΟ)

0.40

0.01

2.56

2.80

0.37

ΔΟΛ (ΚΟ)

1.04

-0.01

-0.95

3.82

0.77

ΒΑΡΔΑΣ (ΚΟ)

0.26

0.00

0.00

0.90

0.25

ΑΤΛΑΝΤΙΚ (ΚΟ)

0.14

-0.01

-6.67

1.39

0.12

11.20

0.22

2.00

28.25

8.80

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΚΟ)

0.90

0.00

0.00

1.17

0.60

ALPHA ΑΣΤ. ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟ)

7.60

0.00

0.00

8.10

6.42

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (ΚΟ)

0.23

0.01

4.55

0.72

0.14

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.36

0.10

7.94

2.25

1.00

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.80

0.00

0.00

1.89

0.78

ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

1.18

-0.02

-1.67

2.30

1.12

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.64

-0.03

-4.48

0.89

0.62

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΚΟ)

3.26

-0.09

-2.69

6.74

2.56

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΚΟ)

1.37

-0.15

-9.87

2.33

0.87

CPI (ΚΟ)

0.30

0.00

0.00

0.44

0.22

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (ΚΑ)

0.13

0.00

0.00

0.30

0.10

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

6.11

0.01

0.16

8.98

5.35

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (ΚΟ)

0.47

0.02

4.44

0.66

0.27

CROWN HELLAS CAN (Κ)

8.00

0.00

0.00

9.00

7.20

ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ (ΚΟ)

0.08

0.00

0.00

0.48

0.07

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

5.18

0.18

3.60

10.78

4.24

ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.90

0.00

0.00

7.90

4.61

ELBISCO ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΚA)

0.45

-0.05

-10.00

0.88

0.24

ΕΙΚΟΝΑ & ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.16

-0.01

-5.88

0.25

0.10

ΕΥΑΘ (ΚΟ)

4.18

-0.02

-0.48

7.72

3.80

ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

0.65

0.00

0.00

0.82

0.54

ELMEC SPORT (Κ)

0.56

0.00

0.00

2.14

0.52

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

0.00

0.00

4.00

2.00

ΕΥΔΑΠ (ΚΟ)

5.35

-0.05

-0.93

7.10

4.84

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ. (ΚO)

1.64

-0.03

-1.80

2.10

1.12

INFORMER (KO)

0.46

0.00

0.00

0.63

0.36

ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΙ (ΚΟ)

0.10

0.01

11.11

0.24

0.07

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

2.12

0.01

0.47

4.70

2.04

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

0.89

-0.01

-1.11

1.89

0.53

INTERFISH ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚO)

0.25

0.00

0.00

0.68

0.23

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

1.19

0.00

0.00

1.50

0.75

0.94

0.43

0.64

3.24

1.99

1.76

-0.98

-7.41

1.32

-0.01

-0.04

0.01

1.01

0.50

0.77

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

ΕΛΦΙΚΟ (ΚO)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.26

0.02

8.33

0.81

0.18

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

0.14

0.00

0.00

0.29

0.11

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.18

0.00

0.00

0.44

0.18

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΚO)

0.72

0.00

0.00

0.86

0.33

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΚO)

0.07

0.00

0.00

0.19

0.05

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠO)

0.08

0.00

0.00

0.18

0.06

ΚΟΥΜΠΑΣ (ΚΟ)

0.25

-0.02

-7.41

0.73

0.15

ΜΑΪΛΛΗΣ (ΚΟ)

0.23

0.00

0.00

0.48

0.19

ΜΑΡΑΚ (ΚΟ)

0.25

0.00

0.00

0.60

0.23

ΝΕΛ (ΚΟ)

0.08

0.00

0.00

0.48

0.07

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.47

0.01

2.17

0.56

0.27

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.24

0.02

9.09

0.46

0.17

Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης AEGEAN AIRLINES (ΚΟ)

2.39

0.00

0.00

ALAPIS (ΚO)

2.14

-0.03

ALPHA BANK (KO)

5.18

0.21

COCA COLA HBC (ΚΟ)

18.32

EUROBANK EFG (ΚΟ) EUROBANK PROPERTIES FOLLI - FOLLIE (ΚΟ)

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΚΟ)

0.73

0.03

4.29

1.97

0.55

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.39

0.01

2.63

0.92

0.30

NUTRIART (πρώην ΚΑΤΣΕΛΗΣ) (Κ)

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

3.08

-0.08

-2.53

5.20

2.48

ΕΒΖ (ΚΑ)

0.80

0.00

0.00

1.67

0.52

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.93

0.01

1.09

2.00

0.91

ΚΑΕ (ΚΟ)

4.88

0.07

1.46

7.20

4.29

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.48

0.00

0.00

1.35

0.35

PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.19

0.00

0.00

0.45

0.14

0.24

0.01

4.35

0.36

0.15

ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

3.93

0.08

2.08

6.24

2.93

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.82

0.01

1.23

1.12

0.57

PC SYSTEMS AE (ΚΟ)

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

8.70

0.06

0.69

11.77

7.84

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Κ)

0.43

0.00

0.00

0.86

0.33

QUALITY & RELIABILITY (ΚΟ)

0.14

0.00

0.00

0.36

0.11

SPIDER (ΚΟ)

0.18

0.00

0.00

0.41

0.15

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.59

0.01

1.72

2.14

0.53

ΕΛΒΕ (ΚΟ)

0.89

0.01

1.14

1.53

0.70

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.46

0.01

2.22

1.54

0.42

ΕΛΓΕΚΑ (ΚO)

0.88

-0.02

-2.22

1.38

0.53

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ)

8.13

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ) ΟΛΘ (ΚΟ) ΟΛΠ (ΚΟ)

1.37

12.80

6.70

4.30

0.06

1.42

6.74

3.53

13.26

-0.02

-0.15

17.30

10.79

14.92

ΟΠΑΠ (ΚΟ)

0.11

11.40

-0.02 0.11

-0.13 0.97

18.60 19.05

11.12 9.95

ΕΛΙΝΟΪΛ (ΚO)

1.90

-0.09

-4.52

2.83

1.75

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.24

0.08

6.90

2.08

0.86

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (ΚΟ)

0.40

0.00

0.00

0.61

0.30

ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) ΕΛΤΟΝ (ΚΟ)

32.56 0.48

-0.01

-2.04

0.73

0.43

-0.93

12.79

5.33

ΕΛΤΡΑΚ (ΚO)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)

4.55

0.01

0.22

13.45

3.26

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ)

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS (ΚΟ)

4.62

0.05

1.09

5.53

3.70

ΕΤΕΜ (Κ)

0.47

0.02

4.44

0.95

0.35

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚO)

4.12

0.00

0.00

5.49

3.54

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.58

0.00

0.00

0.91

0.45

ΣΙΔΕΝΟΡ (ΚΑ)

2.49

0.07

2.89

6.70

1.94

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (KO)

2.85

0.00

0.00

2.94

1.22

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)

3.43

0.11

3.31

5.96

2.34

ΖΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.82

-0.01

-1.20

1.63

0.78

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

3.34

-0.01

-0.30

7.00

3.12

ΗΛΕΚ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

1.36

-0.02

-1.45

3.40

1.20

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

17.27

-0.23

-1.31

26.63

13.16

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚO)

0.60

-0.01

-1.64

0.96

0.42

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

10.56

0.56

5.60

18.80

9.20

ΙΛΥΔΑ (ΚΟ)

0.43

-0.01

-2.27

1.42

0.39

ΥΓΕΙΑ (ΚO)

1.14

-0.02

-1.72

2.34

0.94

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ)

0.75

0.00

0.00

1.37

0.64

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.82

0.02

2.50

2.09

0.58

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΟ)

8.26

0.00

0.00

8.26

8.26

ΙΝΤΕΡΤΕΚ (ΚΟ)

0.75

0.02

2.74

1.37

0.55

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΚΟ)

0.34

0.00

0.00

1.17

0.23

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

5.00

0.07

1.42

5.30

4.09

ΚΑΝΑΚΗΣ (KO)

1.57

0.00

0.00

1.76

1.21

A.S. COMPANY (ΚΟ) ALSINCO (KO) ALTER CHANNEL (ΚΟ)

0.57 0.82 1.20

-0.01 -0.01 0.01

-1.72 -1.20 0.84

1.04 1.36 3.08

0.45 0.57 0.95

0.00

3.14

29.99

-0.06

0.00

0.44

60.70

6.40

0.34

0.01

1.91

ΟΤΕ (ΚΟ)

Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης

2.26

0.61

0.58

2.01 0.27

ASPIS BANK (ΚΟ)

0.44

0.00

0.00

1.08

0.33

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (KΟ)

0.69

0.05

7.81

1.27

0.50

AUDIOVISUAL (ΚΟ)

0.53

0.00

0.00

2.27

0.38

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (ΚΟ)

1.22

0.00

0.00

1.80

1.08

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.74

-0.02

-1.14

2.20

1.50

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ (ΚΟ)

1.12

0.02

1.82

3.36

0.99

ΚΟΡΡΕΣ (KO)

4.93

0.02

0.41

7.79

4.64

ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.47

BYTE COMPUTER (ΚΟ)

0.55

CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΚΟ)

0.68

CYCLON ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.54

EUROBROKERS (KO)

0.79

EURODRIP (ΚO) EUROLINE ΑΕΕΧ (KO)

0.00 0.03

0.00

1.24

0.29

5.77

1.23

0.51

ΚΡΕ.ΚΑ A.E. (KA)

0.81

0.04

5.19

1.31

0.46

0.00

0.00

1.43

0.42

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (KO)

4.20

-0.10

-2.33

9.35

3.76

-0.01

-1.82

1.25

0.39

ΚΡΙ ΚΡΙ (ΚO)

1.35

0.00

0.00

1.69

1.15

0.01

1.28

1.87

0.63

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΚO)

0.59

0.02

3.51

0.91

0.52

0.71

0.00

0.00

0.98

0.55

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)

1.48

-0.14

-8.64

2.05

1.14

1.25

0.00

0.00

1.54

0.96

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κ)

2.40

-0.15

-5.88

5.00

2.17

EUROMEDICA (KO)

2.25

-0.05

-2.17

6.10

2.16

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ FHL (ΚΟ)

0.82

0.07

9.33

1.08

0.51

F.G. EUROPE (ΚΟ)

0.88

0.05

6.02

1.65

0.69

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.31

0.01

3.33

1.21

0.21

FLEXOPACK (ΚO)

7.85

0.13

1.68

8.45

7.20

ΛΑΝΑΚΑΜ (ΚO)

0.52

0.01

1.96

1.88

0.40

INFO-QUEST (ΚΟ)

1.11

-0.02

-1.77

1.95

0.83

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.58

-0.02

-3.33

0.74

0.52

INFORM ΛΥΚΟΣ Π. (ΚΟ)

1.10

0.02

1.85

1.91

0.91

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.58

-0.02

-3.33

0.74

0.52

INTERINVEST AEEX (KO)

0.77

0.00

0.00

1.36

0.70

ΛΙΒΑΝΗ (ΚΟ)

0.40

0.01

2.56

1.08

0.33

KLEEMAN HELLAS (KO)

1.84

0.05

2.79

2.97

1.60

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΚΟ)

0.47

0.01

2.17

0.94

0.28

LAVIPHARM (ΚΟ)

0.79

-0.01

-1.25

1.68

0.45

ΜΙΝΕΡΒΑ (ΚΑ)

1.25

0.00

0.00

1.88

1.13

LOGISMOS (ΚΟ)

0.42

0.00

0.00

0.84

0.34

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΟ)

1.09

0.00

0.00

2.19

0.93

MEDICON ΕΛΛΑΣ (KO)

2.53

0.02

0.80

4.16

2.22

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLD. (ΚΟ)

0.66

0.03

4.76

1.30

0.52

MEVACO (KO)

0.80

0.00

0.00

1.55

0.65

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ΚΟ)

0.81

0.00

0.00

1.50

0.61

UNIBIOS (ΚΟ) VIVARTIA ABEE (KΟ) VIVERE

0.11

0.00

0.00

0.30

0.10

17.83

-0.17

-0.94

25.40

17.18

0.40

0.00

0.00

1.09

0.30

Σε Επιτήρηση

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.51

0.00

0.00

1.23

0.36

ΑΝΕK (ΚΟ)

0.25

-0.01

-3.85

1.01

0.20

ΑΝΕΚ (ΠΟ, ‘96)

1.32

0.00

0.00

1.80

1.02

ΣΑΟΣ (ΚΟ)

0.78

0.00

0.00

0.78

0.00

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (ΚΟ)

2.39

-0.01

-0.42

4.53

2.07

ΣΙΔΜΑ (ΚΟ)

1.02

0.00

0.00

2.25

0.67

ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

1.53

0.00

0.00

1.96

1.14

ΤΕΞΑΠΡΕΤ (ΚO)

0.10

0.00

0.00

0.30

0.09

ΑΦΟΙ Χ.ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΟ)

0.37

0.03

8.82

0.79

0.20

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (Κ)

0.53

0.01

1.92

1.56

0.45

35.73

0.00

0.00

38.40

30.03

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.15

-0.02

-11.76

0.43

0.12

ΓΕΒ (ΚΑ)

0.33

0.01

3.13

0.57

0.22

ΓΕΚΕ - PRESIDENT (ΚΑ)

7.70

-0.01

-0.13

8.99

7.17

ΕΚΔ. ΛΥΜΠΕΡΗ (ΚΟ)

0.60

0.00

0.00

1.02

0.34

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

2.62

0.01

0.38

6.54

ΖΑΜΠΑ (Κ)

8.79

0.00

0.00

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ (ΚΟ)

4.75

-0.05

ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε. (ΚΟ)

0.39

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ AB (KO)

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 NBGAM ETF ATHEX GENERAL INDEX

7.97

0.11

1.40

15.24

6.44

16.66

0.00

0.00

29.35

14.33

Εναλλακτική Αγορά ALPHA TRUST ΑΕΠΕΥ (KO)

1.00

0.00

0.00

1.05

0.95

BIOMEDICAL & ROB. TECHN. (KO)

2.47

0.00

0.00

2.85

1.80

DIVERSA COMMERCIAL (KO)

2.86

0.00

0.00

2.86

2.60

2.52

DOPPLER (KO)

2.34

0.00

0.00

2.72

2.34

15.40

6.65

ENTERSOFT (KO)

1.40

0.00

0.00

1.64

1.29

-1.04

6.73

4.50

ENVITEC (KO)

1.98

0.00

0.00

4.45

1.84

0.03

8.33

1.01

0.17

EPSILON NET (KO)

0.83

0.00

0.00

2.45

0.49

14.00

0.00

0.00

15.80

12.63

EUROXX (KO)

4.03

0.00

0.00

4.03

3.03

0.12

0.00

0.00

0.86

0.11

FOODLINK

2.40

0.00

0.00

2.43

2.01

ΚΑΡΕΛΙΑΣ (Κ)

65.50

0.00

0.00

86.00

58.65

MEDITERRA (KO)

2.16

0.00

0.00

2.22

1.95

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

3.39

-0.16

-4.51

7.32

2.17

OPTRONICS (KO)

2.40

0.00

0.00

3.19

2.10

ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ)

0.31

0.00

0.00

0.46

0.27

PERFORMANCE TECHNOLOGIES (KO)

2.52

0.00

0.00

2.80

2.10

18.70

0.00

0.00

22.88

14.27

VIDAVO HEALTH TELEMATICS (KO)

3.96

0.00

0.00

3.96

3.22

3.38

0.22

6.96

4.30

2.29

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ)

1.13

0.00

0.00

1.35

1.05

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΕΙΑΧΗ (ΚΟ) ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚO)

ΛΑΜΨΑ (ΚΟ) ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: HITECH SNT (ΚΟ), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (ΚΟ), ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ), ΛΑΝ-ΝΕΤ, ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ), BETANET (KO), ΣΑΟΣ (ΚΟ), ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (ΚΟ), ΩΜΕΓΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ), MICROLAND COMPUTERS (KO), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ), ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΤΕΡΜΩΝ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ .

www.eurobankequities.gr Φιλελλήνων 10 Τηλεφωνικό κέντρο: 2103720000 fax: 2103720001


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

33

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 16/7/2010 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΙΟΝΙΚΗ ΖΩΗΣ ΣΥΝΤ.ΠΡΟΓΡ.ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ΜΕΤΟΧΙΚO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. GENIKI ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ALPHA TRUST OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS P II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC TOP 20 ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛ.ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ.

22,500,990.55 18,996,420.31 108,105,701.93 12,873,103.00 301,332,545.50 23,280,480.60 15,015,013.79 6,288,912.10 9,727,091.13 105,815,241.48 42,268,080.64 5,126,304.28 13,970,738.14 4,756,311.57 164,994,325.60 8,822,149.36 3,501,905.90 8,866,181.88 6,818,890.29 8,348,881.48 11,228,745.09 27,908,191.27 9,721,534.48 3,406,759.40

4.528 7.003 7.365 5.946 2.792 7.477 5.820 4.393 6.672 8.017 6.636 3.435 8.954 9.012 12.759 12.908 5.416 4.590 3.313 3.436 6.879 8.048 1.787 12.646

4.351 6.848 7.273 5.786 2.792 7.421 5.777 4.331 6.574 8.017 6.537 3.181 8.886 9.012 12.600 12.528 5.256 4.544 3.183 3.410 6.794 7.889 1.782 12.335

4.440 6.900 7.328 5.844 2.792 7.477 5.820 4.366 6.574 8.017 6.570 3.181 8.954 9.011 12.696 12.655 5.310 4.590 3.248 3.436 6.794 7.969 1.787 12.460

0.17% 0.26% 0.26% 0.30% 0.35% 0.37% 0.16% -0.21% 0.16% -0.04% 0.25% 0.30% 0.03% 0.03% 0.17% 0.16% 0.19% 0.14% 0.42% 0.14% 0.28% 0.47% 0.17% 0.19%

-11.83% -17.01% -18.93% -16.17% -21.43% -17.15% -18.75% -18.63% -13.79% -9.64% -17.23% -19.93% -13.94% -13.69% -16.38% -24.54% -9.95% -12.49% -15.34% -7.13% -11.20% -19.62% -7.40% -14.81%

82,759,861.66 27,358,729.69 4,042,321.08 145,984,656.25 31,751,140.34 7,587,065.21 25,735,803.92 29,526,469.93 15,164,556.62 9,478,618.35 28,270,532.04 11,625,518.39 19,955,606.80 37,336,937.83 301,219,343.15 5,553,055.12 26,838,250.21 53,627,028.26 116,985,302.62 51,330,777.97 13,737,037.69 124,830.33 6,296,420.01 658,238.89 12,593,108.54 974,970.04 1,319,391.81 5,169,424.93 13,341,599.40 3,649,750.22 3,162,726.91 118,199,042.34 57,613,249.46 13,252,611.37 53,655,226.23 99,348,280.10 55,246,006.62 13,870,853.41 49,489,665.65 58,797,503.19 29,226,663.44 3,601,066.93 402,296.07 8,855,955.57 42,761,379.86 20,794,377.17 3,240,246.85 4,427,997.69 4,092,282.83 ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ

16.963 12.748 10.966 4.586 7.158 7.286 8.206 8.815 8.947 3.828 7.681 6.953 3.029 5.290 5.804 5.817 9.673 11.306 8.561 10.472 10.966 1,221.030 1,215.870 1,131.450 1,160.810 921.040 976.520 4.494 3.579 3.067 8.229 3.299 10.825 10.571 9.416 3.194 9.644 29.855 8.963 1.084 10.158 3.316 2.930 4.802 2.635 3.461 4.150 205.281 3.353

16.464 12.373 10.643 4.529 7.069 7.196 7.659 8.387 8.513 3.725 7.309 6.901 2.987 5.290 5.804 5.817 9.212 10.767 8.153 9.924 10.966 1,221.030 1,215.870 1,131.450 1,160.810 921.040 976.520 4.438 3.526 3.022 8.108 3.154 10.401 10.156 9.227 3.170 9.266 29.483 8.784 1.076 10.082 3.218 2.901 4.754 2.583 3.259 4.098 204.260 3.190

16.631 12.498 10.751 4.563 7.122 7.250 7.816 8.558 8.686 3.762 7.458 6.953 3.011 5.290 5.804 5.816 9.212 10.767 8.153 9.974 10.966 1,221.030 1,215.870 1,131.450 1,160.810 921.040 976.520 4.472 3.526 3.022 8.108 3.219 10.613 10.364 9.416 3.194 9.455 29.706 8.963 1.084 10.158 3.251 2.930 4.802 2.609 3.360 4.098 204.260 3.256

0.26% 0.11% -0.84% 0.14% 0.25% -0.29% -0.09% 0.59% 1.93% -0.05% 0.29% -0.11% -0.04% -0.99% 0.01% 0.23% 0.06% 0.65% 0.20% 0.01% 0.35% -0.05% -0.05% 0.03% 0.03% -0.03% -0.03% 0.27% 0.17% 0.11% 0.26% 0.07% 0.09% 0.06% -0.01% 0.01% 0.03% -1.14% -0.34% 0.13% 0.23% 1.02% 0.09% 0.17% 0.09% 0.28% -1.11% -0.12% 0.15%

2.21% 2.34% 16.86% 1.30% 3.01% 8.66% -8.23% -9.62% -10.79% -4.38% -8.79% 2.07% -4.59% 14.10% 1.65% 1.46% -2.39% 1.88% -5.82% -0.90% 1.81% 0.45% 0.48% -2.37% -2.34% -6.00% -5.98% 0.25% 0.65% -3.37% 0.36% -1.32% -0.41% -1.01% -2.44% 2.62% -2.02% 12.01% -8.34% -3.40% -5.38% -1.41% -1.21% -0.36% -9.31% 1.09% 11.56% -2.30% -0.89%

6,892,277.93 3,985,695.64 20,953,141.95 30,604,367.80 12,961,577.90 13,104,691.97 150,703,400.31 146,740,508.42 16,814,869.66 17,590,011.50 48,266,364.25 37,050,707.98 38,362,303.96 26,733,832.27 1,029,852.06 13,586,394.77 66,231,160.51 1,863,599.93 10,137,003.26 769,106.61 61,553,234.24 134,985,013.67 21,953,323.36 4,673,902.68 152,722.66 11,540,054.68 1,203,339.26 96,375,753.60 8,758,195.10 7,327,339.97 48,183,733.44 6,211,443.25 156,709,635.51 53,179,912.55 23,629,464.59 1,536,494.92 78,043,514.05 46,439,156.03 41,690,289.35 4,570,097.50 538,688.52 2,423,049.03 10,308,773.28 1,899,918.53 16,512,888.86 8,606,363.09 46,852,853.95 11,368,781.22 59,919,845.43 3,217,156.94 5,339,397.75 11,484,679.22 38,669,752.00 5,704,255.89 29,481,941.44

2.319 7.393 4.289 15.245 2.882 6.513 10.055 10.116 6.206 11.021 7.885 31.462 11.840 4.711 5.026 1.720 4.525 0.954 1.073 5.455 1.523 7.204 1.296 16.721 842.350 843.580 3.169 14.437 2.053 5.361 8.271 2.657 20.317 4.597 0.380 0.425 7.772 7.428 8.233 1.254 9.295 9.296 3.243 1.858 2.320 1.684 10.544 1.790 35.485 7.223 3.278 0.673 7.781 0.645 7.426

2.165 6.970 4.044 14.374 2.757 6.230 9.856 9.916 6.083 10.803 7.783 30.536 11.492 4.573 4.878 1.662 4.479 0.944 1.047 5.320 1.508 7.132 1.283 16.721 842.350 843.580 3.075 13.876 1.973 5.153 8.188 2.630 19.915 4.506 0.376 0.420 7.694 7.428 8.233 1.241 9.109 9.110 3.057 1.752 2.297 1.667 10.231 1.737 34.535 7.030 3.190 0.660 7.629 0.621 7.152

2.209 7.041 4.085 14.519 2.784 6.293 9.955 10.016 6.144 10.912 7.846 30.845 11.608 4.619 4.928 1.662 4.525 0.954 1.058 5.374 1.523 7.204 1.296 16.721 842.350 843.580 3.138 14.016 1.993 5.205 8.271 2.657 20.116 4.551 0.380 0.425 7.772 7.428 8.233 1.254 9.295 9.296 3.088 1.769 2.320 1.684 10.439 1.772 34.535 7.030 3.190 0.660 7.629 0.634 7.298

0.36% 0.03% 0.60% 0.06% -0.18% -0.25% 0.14% 0.16% 0.24% 0.18% 0.60% -0.06% -0.02% -0.07% -0.71% 0.04% -0.18% -0.23% 0.02% -0.12% 0.19% 0.20% 0.59% 0.25% 2.25% 2.25% 0.23% 0.30% -0.13% -0.24% -0.24% -0.02% -0.23% -0.50% -0.21% 0.00% 0.13% 0.24% 0.10% -0.25% 0.35% 0.35% 0.25% 0.31% 0.08% -0.14% -0.21% -0.29% -0.04% 0.37% -0.20% 0.08% 0.13% 0.06% 0.34%

-24.98% -24.27% -28.44% -24.49% -18.56% -23.96% -22.05% -21.87% -24.62% -21.69% -28.36% -23.54% -18.69% -22.65% -22.91% -23.97% -19.61% -18.16% -19.52% -20.64% -22.76% -25.27% -23.94% -24.70% -24.44% -24.43% -24.72% -22.70% -21.96% -22.03% -20.22% -20.68% -20.24% -21.42% -20.12% -20.88% -7.97% -10.96% -8.84% -14.82% -15.28% -15.27% -22.99% -23.30% -20.83% -22.04% -24.59% -21.73% -26.31% -28.21% -25.11% -23.93% -25.21% -23.51% -25.24%

ΤΙΤΛΟΙ PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

6,843,145.48 21,739,743.73 14,077,061.10 913,623.87 385,668.07 4,595,273.16

2.656 1.663 1.824 0.934 2.281 7.564

2.629 1.568 1.702 0.907 2.172 7.200

2.656 1.584 1.737 0.916 2.194 7.273

0.10% 0.44% -0.12% -0.21% 0.10% 0.15%

-18.37% -23.98% -27.54% -17.42% -23.04% -22.34%

15,367,781.38 2,876,435.97 6,800,697.66 9,951,248.05 15,320,802.49 3,565,821.70 7,699,754.49 3,907,998.45 1,030,749.93 18,386,455.88 28,116,785.16 1,222,689.81 648,619.36 35,298,393.80 712,551.81 41,698,398.43 40,225.26 4,376,917.22 3,905,979.51 1,909,392.93 4,114,637.56 1,737,618.23 3,772,297.28 1,607,306.80 49,712,162.15 7,623,795.92 14,686,396.95 42,389,866.83 9,138,217.21 12,120,905.18 2,932,202.84 3,494,604.33 1,243,902.18 139,755,756.64 43,267,632.93 1,367,591.31 21,670,450.23 6,168,923.15 5,221,271.03 2,612,106.22 1,759,994.17 8,994,326.92 16,546,725.73 17,720,127.36 12,060,351.06 29,623,181.93 652,820.32 3,466,818.73 1,745,291.10

12.426 7.062 4.942 9.670 12.228 5.641 4.992 2.159 7.395 3.194 3.387 8.934 1,126.500 1,145.420 1,016.050 1,017.530 914.360 915.790 3.443 4.534 1.509 2.536 2.543 2.609 1.260 14.164 13.079 10.553 0.666 0.858 8.578 8.673 8.704 8.258 7.207 3.040 10.121 2.078 2.036 3.694 2.984 1.428 2.725 5.036 2.818 2.080 17.746 279.582 5.218

11.716 6.755 4.844 9.479 11.986 5.475 4.942 2.138 7.213 3.162 3.353 8.845 1,126.500 1,145.420 1,016.050 1,017.530 914.360 915.790 3.341 4.399 1.450 2.437 2.456 2.508 1.248 14.023 12.820 10.344 0.659 0.850 8.406 8.500 8.530 8.093 7.135 3.001 9.919 1.939 1.900 3.448 2.810 1.386 2.652 4.902 2.743 2.040 17.092 274.100 4.964

11.834 6.824 4.893 9.574 12.107 5.531 4.992 2.159 7.286 3.194 3.387 8.934 1,126.500 1,145.420 1,016.050 1,017.530 914.360 915.790 3.409 4.489 1.465 2.462 2.481 2.533 1.260 14.164 12.949 10.448 0.666 0.858 8.578 8.673 8.704 8.258 7.207 3.040 10.121 1.979 1.939 3.519 2.897 1.414 2.652 4.902 2.743 2.039 17.441 274.100 5.066

-2.94% -2.01% -2.12% -3.95% -0.55% -1.23% -3.27% -1.75% -2.32% -2.41% -1.83% -2.07% -1.08% -1.08% -1.26% -1.26% -1.15% -1.15% 0.89% -1.79% -1.95% -2.91% -3.24% -4.06% -3.01% -1.97% -3.07% -1.98% -3.11% -1.90% -0.13% -0.01% 0.08% 0.04% 0.35% -1.35% 0.00% -1.68% -2.96% -1.23% -2.14% -2.83% -4.06% -2.17% -1.62% -3.12% -0.77% -1.00% -3.35%

-1.87% 4.41% 9.18% -6.30% -2.14% 0.05% 3.76% -7.77% -0.77% -7.11% -10.77% -10.66% 1.05% 1.07% -7.39% -7.37% -7.49% -7.47% -15.27% -7.13% -0.60% 4.61% 4.23% 5.80% 0.09% 5.68% -0.90% 5.13% 0.24% 4.28% -5.42% -4.66% -2.51% -6.56% -5.99% -1.35% -4.26% -11.11% 3.95% -6.15% -3.42% -0.79% 4.59% 0.55% -1.16% -1.25% 12.14% -1.63% -7.01%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA $ USD MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ.

13,293,660.84 21,806,065.95 6,590,322.02 217,910,286.18 9,696,022.43 1,836,284.40 6,692,136.49 50,337,079.05 4,298,535.31 68,169,475.79 93,784,047.97 164,626,601.10 4,209,498.66 11,944,271.06 22,794,488.60 92,766,920.91 10,391,013.56 162,338,616.23

6.552 12.533 5.674 11.151 6.875 3.528 5.422 7.462 6.033 3.271 3.839 1.926 4.707 5.373 5.323 3.578 8.324 2.351

6.408 12.285 5.617 11.151 6.875 3.511 5.368 7.417 5.988 3.271 3.801 1.926 4.660 5.373 5.323 3.560 7.998 2.351

6.539 12.409 5.674 11.151 6.875 3.525 5.422 7.454 6.018 3.271 3.820 1.926 4.707 5.373 5.323 3.578 8.161 2.351

0.01% 0.02% 0.02% 0.06% 0.01% -0.01% 0.01% 0.04% -0.02% 0.02% -0.12% 0.01% 0.01% 0.00% 0.00% 0.02% 0.26% 0.01%

0.46% 0.69% -2.96% 1.03% -0.42% -2.51% -1.82% 0.92% 3.87% 0.06% -1.88% 1.55% 1.44% 0.64% -0.23% 0.84% 0.07% 1.93%

61,659,152.40 32,100,909.19 22,919,054.69 15,349,647.20 1,111,280.64

11.658 11.605 1.101 1.046 2.517

11.658 11.605 1.101 1.046 2.517

11.658 11.605 1.101 1.046 2.517

0.00% 0.04% 0.04% 0.16% -0.69%

0.20% 0.26% 0.26% -0.55% 2.25%

1,514,077.03 1,455,374.86 1,154,932.90 12,483,524.18 40,260,911.26 71,211,047.60 23,874,002.38 10,846,548.57 3,978,709.03 5,465,149.05 571,180,518.15 28,046,819.96 4,512,437.68 62,085,782.41 26,838,797.20 12,184,114.59 10,449,792.68 8,670,703.34 21,083,918.33 3,433,994.15 36,702,968.21 6,911,145.16 31,004,217.13 12,839,513.56 12,140,339.82 822,305.44 1,055,821.74 11,724,608.80 3,057,829.23 2,841,683.97 847,123.07 14,400,681.95 1,961,080.55

4.504 9.840 9.577 9.799 7.098 7.441 9.958 8.969 8.329 8.431 3.901 3.077 5.544 12.329 4.936 9.649 8.964 2.961 6.257 1.699 13.508 4.647 8.341 2.638 2.538 6.921 7.086 2.981 2.773 5.832 1.887 2.103 7.776

4.247 9.278 9.295 9.373 6.692 7.294 9.760 8.726 8.104 8.243 3.901 3.046 5.407 12.206 4.886 9.553 8.964 2.932 6.014 1.573 13.240 4.382 8.177 2.599 2.488 6.784 6.946 2.951 2.612 5.549 1.870 2.098 7.776

4.290 9.371 9.389 9.467 6.760 7.368 9.859 8.814 8.186 8.327 3.901 3.077 5.462 12.329 4.936 9.649 8.964 2.961 6.075 1.573 13.374 4.426 8.177 2.599 2.513 6.853 7.016 2.981 2.693 5.662 1.878 2.103 7.776

0.19% 0.48% -0.51% 0.11% -0.12% 0.25% 0.04% 0.22% 0.31% 0.32% 0.24% 0.24% 0.06% 0.28% 0.13% 0.22% 0.12% -0.05% 0.22% 0.05% -0.05% -0.15% -0.68% 0.36% 0.47% 0.35% 0.31% 0.45% -0.15% 0.00% 0.06% 0.02% -0.06%

-31.83% -24.51% -3.93% -17.85% -21.71% -19.41% -14.03% -17.50% -18.15% -17.38% -18.33% -15.50% -19.57% -19.09% -8.88% -8.15% -12.59% -10.67% -19.95% -20.79% -19.24% -19.09% -8.69% -24.05% -24.06% -19.85% -19.75% -17.37% -10.25% -22.62% -19.72% -11.18% -18.79%

19,210,865.96 6,329,552.90 4,041,618.25 2,607,402.49 1,736,138.88 13,819,097.45 57,756,012.22 36,454,626.26 22,034,207.91 36,219,387.91 1,957,711.83 11,992,000.70

17.546 11.511 11.807 10.988 5.432 6.742 10.456 6.110 2.656 10.008 3.632 2.606

16.543 10.744 11.020 10.256 5.272 6.608 10.249 6.049 2.591 9.958 3.458 2.554

16.710 10.963 11.244 10.465 5.326 6.675 10.353 6.110 2.617 10.008 3.493 2.580

-1.08% -0.58% -0.71% -1.23% -1.62% 0.08% -0.91% -1.48% -1.25% -0.68% -1.34% -0.21%

-6.07% -3.64% -2.82% -3.92% -2.07% 3.71% -0.50% -0.45% -7.13% -0.46% 7.82% -6.19%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS$ USD EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN)

ΜΙΚΤΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ SOLIDUS MID RISK GREEK MUTUAL FUND-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ABSOLUTE RETURN ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Στο προσκήνιο οι τράπεζες Οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν στο προσκήνιο των χρηματιστηριακών εξελίξεων για το επόμενο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, αν τα σενάρια των συγχωνεύσεων συντηρηθούν ή -όπως δείχνουν οι ενδείξειςεπεκταθούν, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η αγορά θα διατηρηθεί «ζεστή» και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών θα «σημαδέψει» υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με την Guardian Trust, η γενικευμένη -όπως αποδεικνύεται- ανάγκη για αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες και πιο σταθερές τράπεζες, που εκδηλώθηκε πρακτικά με την πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για ταυτόχρονη εξαγορά από την τράπεζα Πειραιώς του 77% των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας και του περίπου 34% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, έχει πείσει τους επενδυτές ότι θα υπάρξουν χειροπιαστές εξελίξεις. Την κινητικότητα στο ΧΑ συντήρησε και η πρόταση -κάτι σαν αντιπρόταση- του προέδρου του ομίλου της Αγροτικής, Θεόδωρου Πανταλάκη, ο οποίος εισηγήθηκε στον υπουργό Οικονομικών τη δημιουργία ενός αμιγούς χρηματοπιστωτικού ομίλου με τη συγχώνευση της ΑΤΕ, του ΤΤ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Τράπεζας Αττικής.

Τα «stress tests» Στο μεταξύ, στο τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένονται και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής («stress tests») των ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικές. Δεν αναμένεται να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς φαίνεται ότι ο πήχης έχει τοποθετηθεί σε αυτήν τη φάση σχετικώς χαμηλά. Ισως πιο ενδιαφέρουσα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναδειχτεί η διαδικασία των «stress tests» του προσεχούς Σεπτεμβρίου.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

34

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στην κορυφή των εισπράξεων οι «U2» Οι «U2», με κέρδη 130 εκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια περιοδεία τους και από άλλα συμβόλαια, είναι οι υψηλότερα αμειβόμενοι μουσικοί στον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού «Φορμπς». Το γκρουπ του Μπόνο κέρδισε 10 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εισιτηρίων σε κάθε σταθμό της περιοδείας του και βρίσκεται μία θέση πάνω από το συγκρότημα χέβι μέταλ «AC/DC»

-οι τελευταίοι συγκέντρωσαν 114 εκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια περιοδεία τους. Η Μπιγιονσέ Νόουλς ακολουθεί στην τρίτη θέση με 87 εκατομμύρια δολάρια, τρεις θέσεις πάνω από το σύζυγό της, τραγουδιστή της ραπ, Jay-Z. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο Μπρους Σπρίνγκστιν και το συγκρότημά του «E Street Band» και η τραγουδίστρια της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς.

Βακτήριο ο δολοφόνος του Μ. Αλεξάνδρου Τι δείχνει γεωλογική και τοξικολογική έρευνα ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Σεξπιρική «Στρίγγλα» στο Θέατρο ∆άσους Μπορεί μια στρίγγλα να γίνει αρνάκι; Και πόσο απέχουν η εξημέρωση από την υποταγή και ο έρωτας από τη σκλαβιά; Οι απαντήσεις στο κλασικό σεξπιρικό έργο «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι», που ανεβαίνει, με τη Σμαράγδα Καρύδη και τον Θοδωρή Αθερίδη στους βασικούς ρόλους, στις 26 και 27 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους. Πρόκειται για την ιστορία του Μπατίστα, που έχει δύο κόρες, την Κατερίνα, τη μεγαλύτερη, και την Μπιάνκα. Η Κατερίνα είναι δύστροπη, αλλά πανέξυπνη και αρνείται να υποταχτεί στους κανόνες της εποχής και να συνεννοηθεί με τους μνηστήρες που της κάνουν προξενιό. Μέχρι που ο Πετρούκιο δέχεται να την παντρευτεί βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό του να την εξημερώσει. Ανάμεσα στους δύο

ήρωες αρχίζει ένας πόλεμος αισθημάτων και απόψεων που καθρεφτίζουν τις αντιλήψεις τις εποχής, με κωμικά περιστατικά και ανατροπές που θα οδηγήσουν στο αίσιο τέλος. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θοδωρής Αθερίδης, η μετάφραση είναι της Μαριαλένας Κωτσάκη, τα σκηνικά και κοστούμια του Μανώλη Παντελιδάκη. Παίζουν ακόμα οι Νάστια Βραχάτη, Νίκη Γαβριηλίδου, Στέλιος Γούτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Χρύσανθος Καγιάς, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Πατρίκιος Κωστής, Χρήστος Δημήτρης Τσέλιος, Ηλίας Τσιάρας, Σόλωνας Τσούνης. Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια της Αριστοτέλους αντί 24 ευρώ, 17 (φοιτητικό) και 12 ευρώ (παιδικό έως 12 ετών).

Ελονοσία, τυφοειδής πυρετός ή γρίπη προκάλεσαν το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Ισως τίποτα από όλα αυτά. Ο «δολοφόνος» του Μακεδόνα στρατηλάτη ήταν ένα τοξικό βακτήριο, προερχόμενο από τα νερά της Στυγός, υποστηρίζει η Αντριεν Μέγιορ, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ενισχύοντας μέσα από τοξικολογική και γεωλογική έρευνα την άποψη που είχε καταθέσει αιώνες νωρίτερα ο Παυσανίας.

Σ

ύµφωνα µε τη µυθολογία, τα ύδατα της Στυγός, στο Χελµό στην Αχαΐα, ήταν δηλητηριώδη και κατέβαιναν στον Αδη. Οποιος άνθρωπος ή ζώο έπινε από τα νερά, πέθαινε και οποιοδήποτε µέταλλο ή πέτρωµα το βουτούσαν εκεί έλιωνε. Σ΄αυτά τα νερά ορκίζονταν οι θεοί του Ολύµπου και αν έλεγαν ψέµατα έχαναν τη µιλιά ή την ανάσα τους για ένα χρόνο, σύµφωνα µε τον Ησίοδο. Ο Παυσανίας µνηµονεύει µύθο, σύµφωνα µε τον οποίο ο Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε από το νερό αυτής της πηγής. «Δεν υπάρχει αρχαίος συγγραφέας που να αµφιβάλλει για την ύπαρξη κάποιου δηλητηρίου στα νερά της Στυγός», δήλωσε στο «Discovery news» η Μέγιορ. Το µυθικό αυτό δηλητήριο ταυτίζουν οι σύγχρονοι επιστήµονες µε την calicheamicin, µία ιδιαίτερα τοξική ουσία η οποία έχει χρησιµοποιηθεί και στη θεραπεία κατά του καρκίνου. «Πρόκειται για ένα βακτήριο

του εδάφους που µόνο πρόσφατα έπεσε στην αντίληψη των επιστηµόνων. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 σε εναποθέσεις ανθρακικού ασβεστίου πάνω σε ασβεστόλιθο και είναι αρκετά συνηθισµένο στην Ελλάδα», λέει η Αντουανέτ Χέις, τοξικολόγος της «Pfizer Research», που συνεργάστηκε µε τη Μέγιορ για την έρευνα. Χωρίς να καταλήγουν µε βεβαιότητα στο συµπέρασµα ότι το δηλητηριώδες βακτήριο προκάλεσε το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι δύο ερευνήτριες λένε ότι το θεωρούν πολύ πιθανό. «Ενα τέτοιο "ιερό" δηλητήριο, που χρησιµοποιούνταν από τους θεούς, θα ταίριαζε στον Αλέξανδρο, ο οποίος θεωρούνταν κάτι σαν ηµίθεος», τονίζει η Μέγιορ. Το 323 π.Χ., κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ανατολή κι ενώ βρισκόταν στη Βαβυλώνα, ο Αλέξανδρος ένιωσε φοβερό πόνο στο συκώτι. Ανέβασε υψηλό πυρε-

τό και µέρα µε τη µέρα η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε. Σε δώδεκα µέρες δεν µπορούσε πια να κουνήσει παρά µόνο τα µάτια και τα χέρια του, έχασε τη φωνή του κι ύστερα έπεσε σε κώµα. Μέχρι σήµερα έχουν καταγραφεί αµέτρητες υποθέσεις για τα αίτια του θανάτου του: υψηλές δόσεις αλκοόλ, σηψαιµία, παγκρεατίτιδα, ελονοσία, πυρετός του Δυτικού Νείλου, τυφοειδής πυρετός, τυχαία ή µεθοδευµένη δηλητηρίαση από ουσίες όπως το αρσενικό ή η στρυχνίνη. «Κάποια από τα συµπτώµατα της ασθένειάς του ταιριάζουν µε την αρχαία ελληνική µυθολογία για τη Στύγα. Ο Αλέξανδρος έχασε µέχρι τη φωνή του, όπως οι θεοί που έπεφταν σε κώµα όταν έπιναν νερό από τον ποταµό», λέει η Μέγιορ. Τα πορίσµατα της έρευνας των δύο επιστηµόνων θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο Τοξικολογίας που πραγµατοποιείται αυτές τις µέρες στη Βαρκελώνη.


35 Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο «Αρχοντοχωριάτης» της διπλανής πόρτας Η μολιερική κωμωδία με τον Δημήτρη Πιατά, σήμερα και αύριο, στο Θέατρο Κήπου «Μόνο τα κοστούμια άλλαξαν. Τον Ιορδάνη θα τον συναντήσετε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Αυτός που διεκδικεί να αλλάξει την κοινωνική του τάξη, προσπαθώντας να αποκτήσει πισίνα». Περιγράφοντας με αυτά τα λόγια το ρόλο του στον «Αρχοντοχωριάτη», ο Δημήτρης Πιατάς τονίζει την επικαιρότητα του μολιερικού έργου. Η κωμωδία παρουσιάζεται απόψε και αύριο από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, στο Θέατρο Κήπου, στη Θεσσαλονίκη.

Π

ρόκειται για µία διασκευή του κλασικού έργου, όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης της παράστασης. «Η γλώσσα του είναι πολύ σύγχρονη, λείπουν τα ιντερµέδια. Κρατήσαµε µόνο τα σκηνικά και τα κοστούµια εποχής. Ο ‘’Αρχοντοχωριάτης’’ µας παρέχει ένα πρώτης τάξεως υλικό για να µιλήσουµε µε τη γλώσσα του Μολιέρου για τις αντίστοιχες σηµερινές καταστάσεις. Η ξιπασιά και η επιδειξιοµανία, αν ήταν ακραίες εξαιρέσεις στην εποχή του Μολιέρου, στην εποχή µας έχουν αναχθεί σε κανόνα», υπογράµµισε ο σκηνοθέτης. Σε σχέση µε το διαχρονικό χαρακτήρα του κειµένου και την «ισχύ» που βρίσκει στη νεοελληνική κοινωνία µίλησε και ο Δηµήτρης Πιατάς: «Ο Μολιέρος τέµνει µέχρι τέλους το χαρακτήρα του και την εποχή του και µαζί και τη δική µας εποχή, καταλήγοντας να µιλάει για την προσωπική µας πτώχευση».

Η υπόθεση Ο κυρ Ιορδάνης, λοιπόν, είναι ένας ευκα-

Ο Δημήτρης Πιατάς ερμηνεύει έναν απολαυστικό «Αρχοντοχωριάτη» στην ομώνυμη παράσταση απόψε και αύριο στο Θέατρο Κήπου

τάστατος νοικοκύρης. Τίποτα δεν του λείπει και θα έπρεπε κανονικά να είναι ευτυχισµένος. Οµως δεν είναι. Θέλει να γίνει ανώτερος, ευγενής, ένας αριστοκράτης. Το ψώνιο του και την αφέλειά του εκµεταλλεύεται ο αδέκαρος, ξεπεσµένος κόµης Δοράντης και τον «τρελαίνει» στα δανεικά. Ο έρωτας, ως ένα υγιές αντίβαρο στην επιπολαιότητα και τη φαυλότητα, συµβάλλει στο να δοθεί η λύση στο έργο και να πάρει ο αρχοντοχωριάτης Ιορδάνης το µάθηµά του. Ο Δηµήτρης Πιατάς, ο οποίος «συναντιέται» για δεύτερη φορά µε το ρόλο του «Αρχοντοχωριάτη» -η πρώτη ήταν µε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε σκηνοθεσία Θέµη Μουµουλίδη- ξεκαθάρισε ότι µέτρησε πολύ στην απόφασή του να συνεργαστεί στην παράσταση το όνοµα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, το οποίο όπως είπε «είναι το µόνο που... δε

χρωστάει». Και ο σκηνοθέτης της παράστασης, όµως, αναφέρθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ευχαριστώντας το επειδή «συνεχίζει να µη διαπραγµατεύεται τους στόχους του».

Ταυτότητα της παράστασης Πέρα από τη διασκευή και τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Καλατζόπουλος υποδύεται και έναν από τους ρόλους του έργου. Ακόµη στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Τάσος Παλαντζίδης, Τάκης Παπαµατθαίου, Ελένη Κρίτα, Νικολέτα Βλαβιανού, Γιώργος Χρανιώτης, Θεοδώρα Σιάρκου, Ιωάννα Μυλωνά και Στέλλα Δρογγίτη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Αντώνης Χαλκιάς, τα κοστούµια επιµελείται η Βάλια Μαργαρίτη και τη µουσική ο Δηµήτρης Λέκκας. ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ

Οι «Εν Χορδαίς» σε καλοκαιρινές διαδροµές Τα μουσικά ταξίδια τους ανά την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, συνεχίζουν οι «Εν Χορδαίς». Μετά την παράσταση με τίτλο «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο», το γνωστό μουσικό σχήμα της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του περιοδείας, παρουσιάζοντας κομμάτια του νέου του δίσκου με τραγούδια και σκοπούς από τη μουσική παράδοση της Πόλης, της Σμύρνης και της Μ. Ασίας. Οι «Εν Χορδαίς» -Κυριάκος Πέτρας, βιολί, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ούτι, Δρόσος Κουτσόκωστας, τραγούδι, Αλκης Ζοπόγλου, κανονάκι, Πέτρος Παπαγεωργίου, κρουστά, Ηλίας Ανδρεουλάκης, πολίτικη και κρητι-

κή λύρα- θα βρεθούν από αύριο στην Κύπρο, αφού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νύχτες κα-

λοκαιριού» θα εμφανιστούν στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο της Λευκωσίας. Την Πέμπτη 22 Ιου-

λίου θα δώσουν συναυλία στο πλαίσιο του «Ethnic Festival», στην Πλατεία Ηρώων, στη Λεμεσό. Το «παρών» θα δώσουν και στην Αθήνα, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στο Αττικό Αλσος. Οι «Εν Χορδαίς» θα φτάσουν μέχρι την Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Nostalgia - Perfume of Levante». Θα δώσουν συναυλία το Σάββατο 31 Ιουλίου, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Οι συναυλίες στην Αθήνα και την Αλεξάνδρεια θα γίνουν σε συνεργασία με το σχήμα του λυράρη της Πόλης Ντεριά Τουρκάν, «Duo Ahenk», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κωνσταντινούπολη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010».

Η Εµα Σάπλιν στη Θεσσαλονίκη «Τη "Βασίλισσα της Νύχτας" του Μότσαρτ την είχα ακούσει σε μια διαφήμιση στην τηλεόραση και την τραγουδούσα παντού, στο δρόμο, στο σχολείο... Ηταν η πρώτη φορά που δοκίμαζα ευχαρίστηση ακούγοντας τη φωνή μου. Ως τότε δεν αισθανόμουν άνετα μαζί της. Σκεφθείτε ότι δεν ήξερα καν ότι πρόκειται για Μότσαρτ. Το ανακάλυψα τρία χρόνια αργότερα», λέει η Εμα Σάπλιν. Η γνωστή ερμηνεύτρια έρχεται στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις στις 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης, στη Θεσσαλονίκη και στις 14 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, στην Αθήνα. Ντίβα της όπερας ή ποπ είδωλο, η Εμα Σάπλιν φαίνεται ότι έχει βρει τον τρόπο να γοητεύει το κοινό. Μετά την επιτυχία του «Spente le stelle», τις πωλήσεις του δίσκου «Carmine Meo» 1.500.000 αντίτυπα- ακολούθησαν τα «Etterna» και «Macadam Flower». Γεννημένη στο Παρίσι το 1974, ήταν τόσο ντροπαλή που «δεν άνοιγα καν το στόμα μου, πόσο μάλλον για να τραγουδήσω», όπως λέει. Τα πράγματα άλλαξαν, όταν κάπου στα 11 άκουσε το «Queen Of The Night» από το «Μαγικό Αυλό». Η ίδια εξομολογήθηκε ότι «αυτή η μουσική άγγιξε την ψυχή μου». Στα 14 έκανε τα πρώτα μαθήματα τραγουδιού. Ωστόσο, οι γονείς της προτιμούσαν να δουν την κόρη τους να ακολουθεί ένα πιο «σίγουρο» επάγγελμα και την πίεσαν να σταματήσει και ν’ αφοσιωθεί στις απαιτήσεις του σχολείου. Και στο σχολείο όμως βρέθηκε να συμμετέχει σ’ ένα χέβι μέταλ συγκρότημα κάποιων συμμαθητών της. Οσον αφορά τη σχέση της με την όπερα, η Εμα Σάπλιν δηλώνει: «H αλήθεια είναι ότι δε θεωρώ τον εαυτό μου ακριβώς τραγουδίστρια της όπερας. Απλώς νιώθω να με ελκύει πολύ η τεχνική του λυρικού τραγουδιού. Με κάνει να νιώθω ολοκληρωμένη, με την έννοια ότι το συγκεκριμένο είδος τραγουδιού απαιτεί να του διαθέσεις χώρο, χώρο από εσένα τον ίδιο. Ισως γι’ αυτό οι δυνατότητές τους να είναι λιγότερες». Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται αντί 38 ευρώ στο δισκοπωλείο «Metropolis», στα εκδοτήρια του δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους, από την 1η Σεπτεμβρίου και τηλεφωνικά στο 801 11 60 000.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

τηλεβολές

Νέες τουρκικές σειρές στον ΑΝΤ1 από το Σεπτέµβριο Τη… βοήθεια της γειτονικής χώρας φαίνεται πως ζήτησαν οι αρμόδιοι του ΑΝΤ1 για να κερδίσουν τη μάχη της τηλεθέασης! Μετά την επιτυχία της σειράς «Χίλιες και μία νύχτες» (φωτογραφία), οι ιθύνοντες του καναλιού απευθύνθηκαν στην Τουρκία και για άλλα σίριαλ. Ηδη έχουν στα χέρια τους τρεις σειρές, οι οποίες αναμένεται να βγουν σταδιακά στον αέρα. Η προβολή της πρώτης σειράς θα ξεκινήσει στις αρχές Σε-

ΕΤ1 08.15 09.45 10.00 10.30 11.00 11.30 12.00 14.00 14.15 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 18.00 19.00 19.10 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 00.15 01.15

(210 7701911 -5)

NET

(210 6066000)

Παιδικό πρόγραµµα Οδός φτερών Το καπλάνι της βιτρίνας (Ε) Το κορίτσι από το ποτάµι (Ε) Μνήµες (Ε) Αναζήτηση: Ενας άνθρωπος ένας τόπος (Ε) Ελληνική ταινία: «Ζούσα µοναχός χωρίς αγάπη» ∆ράµα (1971) Σαν σήµερα τον 20ό αιώνα Οδός φτερών Ουράνιο τόξο (Ε) Ενα σχολείο για τον αυτοκράτορα Η απίθανη Κιµ Ζακ και Κόντι εν πλω Τζόνας Ατίθασα νιάτα Η λυγερή (Ε) Κλήρωση Λαϊκού Λαχείου Παράβαση (Ε) Η ιστορία της NASA (E) Ισιδώρα Ντάνκαν (Ε) Νοικοκυρές σε απόγνωση Ειδήσεις 47ο ∆ιεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλι Αιγαίου (Μ) Μικροφίλµ: Οι ταινίες Εγκληµα και έρευνα (Ε)

06.00 07.00 10.00 11.00 12.00 13.00 15.00 16.00 18.00 18.30

Η δύναµη της τέχνης Πρωινή ενηµέρωση Η µηχανή του χρόνου (Ε) Εξάντας (Ε) Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα Best of Ειδήσεις Εχει γούστο (Ε) Ειδήσεις Ελληνική ταινία: «Σχολή για σοφερίνες» Κωµωδία (1964) Ταξιδεύοντας µε τη Μάγια (Ε) Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Η µαγεµένη» Αµερικανική περιπέτεια (2007) Ιστορία: Πολεµιστές (Ε) Ιστορία: Το Σύµπαν (Ε)

ALPHA 06.00 08.00 09.00 10.00 13.00 13.15 14.15 15.15 16.00 17.00 17.05 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.00 02.00 03.00

(212 2124000)

Baywatch Θα σε δω στο πλοίο (Ε) Χορεύοντας στη σιωπή (Ε) Καφές µε την Ελένη Best of Ειδήσεις Κινούµενη άµµος (Ε) Εντιµότατοι κερατάδες (Ε) Σφηνάκια (Ε) Baywatch Ειδήσεις Ξένη σειρά (Συν.) Kitchen nightmares Ειδήσεις Νταντά αµέσου δράσης Got to dance Οµάδα Cobra 11 Υπέροχα πλάσµατα (Ε) Νόµος και τάξη Χωρίς ίχνος Οι µονοµάχοι Κόκκινος κύκλος (Ε)

20.30 21.00 22.00 24.00 01.00

πτεμβρίου και θα παίζει απέναντι από την επιτυχημένη σειρά του Mega «Τα μυστικά της Εδέμ». Οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1 σκέφτονται μάλιστα το ενδεχόμενο το τουρκικό σίριαλ να ξεκινά πριν από αυτό του Μεγάλου Καναλιού και να παραδίδει τη σκυτάλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Βροχή πέφτουν οι προτάσεις από Κύπρο. Πηγές αναφέρουν ότι ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και η Σοφία Αλιμπέρτη

ET3 07.00 08.00 08.30 09.30 10.30 11.30 12.30 13.00 14.30 15.30 16.00 16.30 17.00 17.55 18.15 18.30 19.00 20.00 21.00 21.40 22.00 23.00 23.30 01.30

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

05.30 Ειδήσεις 06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ τώρα 13.00 Νταντά πρώτων βοηθειών 14.00 Ο φίλος µας ο Τσάρλι 15.00 The Oprah Winfrey show 16.00 Το σπίτι της καρδιάς µας 17.00 Αστραφτερά σπίτια 17.30 Το κάστρο του Τακέσι 18.00 Ειδήσεις 19.05 Εκτός ορίων 20.10 Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου 20.45 Ελληνοφρένεια (Ε) 21.00 Eιδήσεις 22.00 Αγρια Αυστραλία 23.00 CSI, Νέα Υόρκη: Στον τόπο του εγκλήµατος

24.00 Critical rescue 01.00 Ρώµη

STAR

(2310 299400)

Αληθινά σενάρια (Ε) Η φροντίδα του κήπου µας Οι κόρες του Μακ Λέοντ (Ε) Balkan express (E) Ανακαλύπτοντας τον κόσµο Προστατεύοντας τη φύση Μαγειρική του κόσµου Ειδήσεις Οι κόρες του Μακ Λέοντ Τόλµη και γοητεία Η χαρά της ζωγραφικής Μαγικός κόσµος Ειδήσεις Αθλητικά Εκτη αίσθηση Ο υπέροχος βυθός της Μεσογείου Ο πύργος της Βαβέλ Ανατρεπτική εξερεύνηση Ο θαυµαστός κόσµος του ωκεανού Καιρός Ειδήσεις Ταξίδια στην άκρη του κόσµου µε τον Αρτ Γουλφ Ξένη ταινία: «Σχέδιο εκδίκησης» Αµερικανική κωµωδία Ο πύργος της Βαβέλ

(210 3481000)

06.00 Office: An American workplace 07.00 Το κλειδί (Ε) 08.00 Παιδικό πρόγραµµα 13.00 Ειδήσεις 13.45 Κορίνα, η αγριόγατα 15.15 Φίλοι για πάντα 16.10 Gossip girl 17.00 Ειδήσεις 17.10 Πράκτορας... στο τσακ 18.00 Ντετέκτιβ Μονκ 18.50 Numbers 19.45 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία: «Αµφι... µπερδέµατα» Αµερικανική κοµεντί (2006) 23.00 Οµάδα NCIS 24.00 Νόµος και τάξη: Ειδική οµάδα 01.00 Jericho 02.00 Ξένη ταινία: «Σούπερµαν Νο 2» Αµερικανική περιπέτεια (1980) 04.30 Νόµος και τάξη: Αστυνοµικές ιστορίες 05.30 Veronica Mars

MEGA

(210 6903000)

06.00 07.00 10.00 10.45 12.40 14.00 15.00 16.00 17.00 17.10 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00

Βέρα στο δεξί (Ε) Πρωινό Mega Φάε τη σοκολάτα σου (Ε) Τα µυστικά της Εδέµ (Ε) Η ζωή της άλλης (Ε) Ειδήσεις Μπουκιά και συχώριο (Ε) Το κόκκινο δωµάτιο (Ε) Ειδήσεις Οι αταίριαστοι (Ε) Λατρεµένοι µου γείτονες (Ε) Λάκης ο γλυκούλης (Ε) Ειδήσεις Μ+Μ (Ε) 50-50 (Ε) Μίλα µου βρώµικα (Ε)

24.00 01.00 01.15 02.15 03.15

Χαρά αγνοείται (Ε) Ειδήσεις Οι µάγισσες της Σµύρνης (Ε) Φύγαµε (Ε) Απόσταση αναπνοής (Ε)

BOYΛΗ

(210 3707874)

09.00 17.00 17.30 18.00 22.00 22.10 23.10

Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ειδήσεις Μαγικός φανός Ολοµέλεια της Βουλής Ειδήσεις Σε θέση ετοιµότητας Μικροκύµατα Ελληνικές ταινίες µικρού µήκους. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Η Κούκλα» του Αλέξανδρου Κακαβά, «Παραµονή Πρωτοχρονιάς» του Πέτρου Ζούλια, Η Καρέκλα του Σπύρου Τσιφτσή και «Ο Τοίχος» του ∆ιονύση Λυκιαρδόπουλου. 00.10 Ειδήσεις

ANT1

σκέφτονται να «κλείσουν» την επόμενη τηλεοπτική χρονιά συμφωνίες με κανάλια της Κύπρου. Η Αλιμπέρτη ενδέχεται να αναλάβει την παρουσίαση καθημερινής απογευματινής εκπομπής. Την ίδια ώρα η Κατερίνα Καινούργιου αποφάσισε μετά τη λήξη του συμβολαίου της με το Mega να μετακομίσει στον Alpha και να ενταχθεί στην ομάδα της εκπομπής «Δέστε τους». ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

06.00 07.00 11.00 12.00 13.00 13.30 14.30 15.30 16.50 17.50 18.00 19.00 20.00 21.00 23.00 24.00 01.00 01.10

Ελλάς το µεγαλείο σου (Ε) Elatte Ονειροπαγίδα (Ε) Λίτσα.com (E) Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Το καφέ της Χαράς (Ε) Wipe out USA Ειδήσεις Desperate housewives Εργαζόµενη γυναίκα (Ε) Ειδήσεις Χίλιες και µια νύχτες Bones ΟLΑ 10 Summer edition Ειδήσεις Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐµη (Ε) 02.10 Της αγάπης µαχαιριά (Ε) 03.10 Πρόκληση (Ε)

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 10.00 11.00 12.00 14.00 15.30 18.30 19.00 20.00 20.30 21.30 22.35 23.35 00.30

(2310 504300)

Muchachitas como tu (E) Muchachitas como tu H αγορά σήµερα Κορίτσια για σπίτι (E) Η αγορά σήµερα Birth stories (E) Ειδήσεις Birth stories Bajo las riendas del amor American idol Stargate Atlantis It could happen tomorrow Η αγορά σήµερα

ALTER

(210 5707000)

07.15 07.45 08.45 10.00 11.00 13.00 15.15 17.15 17.30 18.45 20.00 21.00 21.30 21.45 22.15 23.15 00.15 01.15 02.15 02.45 03.00

Υδρόγειος (Ε) Lifestyle (E) That’s life (E) Στην κουζίνα Εδώ και τώρα Πολύ µπλα µπλα Best of Μεσηµεριανό express Best of Ειδήσεις That’s life Σήµερα Ειδήσεις Υδρόγειος Auto Alter 30 Rock Friday night lights Heroes Psych Eureka Hit parade Auto Alter Ξένη ταινία: «Η απαγωγή» Αµερικανική ταινία µυστηρίου (2005) 04.45 Ξένη ταινία: «Κίνδυνος στο διαδίκτυο» Αµερικανική περιπέτεια (1999) 05.30 Υδρόγειος (Ε)

TV 100 08.00 08.30 09.00 09.30 10.00 11.00 12.00 12.45 13.00 14.00 15.30 16.30 17.00 17.30 18.30 19.30 20.00 21.30 22.00 24.00 01.30

(2310 265828)

Θαλάσσια διαβίωση Αγρια ίχνη στην Αφρική Κινούµενα σχέδια Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών Beach Volley Μουσική σκηνή Θεσσαλονίκης Σειρές οικολογίας Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης Ιδιαιτέρως... ιδιαίτερα Ελληνική µουσική παράδοση Ιστορίες πολιτισµού Ειδήσεις ∆ιαµάντια του βυθού Με 100 στα σπορ Ειδήσεις Οι εφευρέτες του κόσµου Thess-2310 Αγρια ίχνη στην Αφρική Ειδήσεις Ξένη ταινία Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 262641, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202, 101,7 ΣΙΝΔOΣ FM

2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,2 ΡΑΔΙO ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜOΣ 2310 566362, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 250131-4, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


37 Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

σινεµά και θέατρο θέατρα Σκηνοθεσία: Τζο ΚάρναχανΠαίζουν: Μπράντλεϊ Κούπερ, Λίαµ Νίσον, Τζέσικα Μπίελ Μια οµάδα πρώην στρατιωτών των ειδικών δυνάµεων κατηγορείται για ένα έγκληµα που δε διέπραξε και προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά της και να βρει τον αληθινό ένοχο.

The A-Team VILLAGE CINEMAS

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

κινηµατογράφοι ΘΕΡΙΝΟΙ ΑΛΕΞ (τηλ. 2310/269.403, 2310/265.884 Αγίας Σοφίας Ολύμπου): Σιωπηλός γάμος (21.10 - 23.00)

ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310/828.642 Σαρανταπόρου 4): Αλφρεντ Χίτσκοκ: Τηλεφωνήστε ασφάλεια αμέσου δράσεως (21.00) Οικογένεια σε παράνοια (23.00)

ΑΥΡΑ (τηλ. 2310/454.525 Πλαζ Αρετσούς, Καλαμαριά): Υποψία (21.00 - 23.00)

ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310/292.304 Πλατεία ΧΑΝΘ, δίπλα στο «Ι. Βελλίδης»): Rebound (21.00) I love you Phillip Morris (22.45)

ΝΑΤΑΛΙ (τηλ. 2310/829.457 Μεγ. Αλεξάνδρου 3): Επικίνδυνες παρέες (21.00 - 23.10)

ΣΙΝΕ ΘΕΡΜΑΪΣ (τηλ. 2310/ 463.423, Δημητρίου - Καραολή και καπετάν Χάψα,) Αδωξη μπάσταρδη (21.30)

ΣΙΝΕ ΚΑΤΙΑ (τηλ. 23750 23.580, Νικήτη) Σήμερα: Υποψία (21.00 – 23.00) Τετάρτη: Πλανήτης 51 (21.00) Υποψία (23.00)

ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 2310/346.720 1ο χλμ. οδού Πανοράματος Θέρμης): Ραντεβού στον αέρα (21.00 - 23.00)

ΣΙΝΕ ΠΑΡΑ∆ΕΙΣΟΣ (τηλ. 2310/631.700. Περιοχή Στρεμπενιώτη Νεάπολη): Πλανήτης 51: Επισκέπτης από τη Γη (21.30)

ΣΙΝΕ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (τηλ. 2310/600.696 Μαυρομιχάλη - Φιλίππου, Πάρκο Κρύας Βρύσης, δήμος Πολίχνης): Agora (21.30)

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Prince of Persia: The sands of time (17.40 - 20.20) Robin Hood (22.40) Α2. Toy story III - μεταγλωττισμένο (17.00 - 19.10) I love you Phillip Morris (21.30 - 23.30) Α3. The kings of Mykonos (18.50 - 21.00) The A-Team (23.00) Α4. Υποψήφιος μάγος (17.10 - 19.30 - 21.50 - 24.00) Α5. Street dance 3D (17.20) Εκλειψη (19.20 - 22.00 - 00.20) Α6. Επικίνδυνες παρέες (17.50 - 20.00 - 22.20 - 00.40) Α7. Υποψήφιος μάγος (18.00 - 20.30 - 22.50) Α8. Toy story III - μεταγλωττισμένο (18.30) Εκλειψη (20.50 - 23.10) Α9. Υποψήφιος μάγος (21.50) Α10. Επικίνδυνες παρέες (20.00 - 22.20) Α11. Επικίνδυνες παρέες (21.20 - 23.40)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 67 86 000, on

line: www.i-ticket.gr.): Α1. Εκλειψη - Digital (19.30 22.15) Α2. Toy story III - μεταγλωττισμένο (18.10) The kings of Mykonos (20.40 - 22.50) Α3. Υποψήφιος μάγος (17.50 - 20.10 - 22.30) Α4. Εκλειψη (18.00 - 20.30 - 23.00) Α5. Επικίνδυνες παρέες (19.40 - 22.00 - 00.20) Α6. Toy story III - μεταγλωττισμένο (19.00) Εκλειψη (21.15 - 23.50) A7. Επικίνδυνες παρέες (18.30 - 20.50 - 23.10) Α8. Υποψήφιος μάγος (18.40 - 21.00 - 23.20)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23 71 000): Α1. Επικίνδυνες παρέες (19.10 - 21.30 - 23.50) Α2. Επικίνδυνες παρέες (20.10 - 22.30) Α3. Toy story III - μεταγλωττισμένο (18.30) Υποψήφιος μάγος (20.40 - 23.00) Α4. Εκλειψη (22.15) I love you Phillip Morris (20.00) Α5. Κλειστή A6. Κλειστή Α7. Κλειστή Α8. Toy story III - μεταγλωττισμένο 3D (19.00) Εκλειψη (21.10 - 23.40) Α9. Υποψήφιος μάγος (18.40 - 21.00 - 23.20) Α10. Υποψήφιος μάγος (19.40 - 22.00) Α11. Κλειστή

STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23 71 000): Α1. Επικίνδυνες παρέες (19.10 - 21.30 - 23.50) Α2. Toy story III - μεταγλωττισμένο (18.00) Επικίνδυνες παρέες (20.10 - 22.30) Α3. Υποψήφιος μάγος (19.40 - 22.00) Α4. Κλειστή Α5. Κλειστή Α6. Εκλειψη (18.00 - 20.30 - 23.00) Α7. Κλειστή Α8. Υποψήφιος μάγος (21.00 - 23.20)

Θέατρο ∆άσους (Σέιχ Σου, τηλ. 2310/ 245.307) «Πλούτος- Πενίας θρίαµβος» του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης, µε τους Κάτια Γέρου και ∆ηµήτρη Λιγνάδη, 21-22 Ιουλίου, «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σέξπιρ, µε τους Θοδωρή Αθερίδη και Σµαράγδα Καρύδη, 26-27 Ιουλίου. «Ο έµπορος της Βενετίας» του Σέξπιρ από το ∆ΗΠΕΘΕ Ρούµελης, 28-29 Ιουλίου. Θέατρο Κήπου (Ν. Γερµανού 1, έναντι ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 256.775) «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου από το ∆ΗΠΕΘΕ Κρήτης, µε τον ∆ηµήτρη Πιατά, σήµερα και αύριο, 21.30, «ΜΠΑΝΤΑ-ρισµένοι» από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθετική επιµέλεια Εύης Σαρµή, 22-23 Ιουλίου. Θέατρο «Τσούκες» ∆ρυµού «Απόψε τρώµε στης Ιοκάστης» του Ακη ∆ήµου, µε τη Σοφία Φιλιππίδου, σε σκηνοθεσία Σταµάτη Φασουλή, 22 Ιουλίου. «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου από το ∆ΗΠΕΘΕ Κρήτης, µε τον ∆ηµήτρη Πιατά, 27 Ιουλίου Φεστιβάλ Αµφίπολης - αρχαιολογικό πάρκο Αµφίπολης (τηλ. 23240/ 93.840-1) «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσµο στο λαιµό του» των Αλέξανδρου Ρήγα - ∆ηµήτρη Αποστόλου, µε την Εβελίνα Παπούλια, 24 Ιουλίου. Φεστιβάλ Θάλασσας – αµφιθέατρο Ν. Μουδανιών (τηλ. 23730/65.804, 65.037) «Η τραπεζαρία» του Ντέιβιντ Γκέρνι από τον πολιτιστικό σύλλογο δήµου Μουδανιών, 21 Ιουλίου, «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σέξπιρ µε τους Θοδωρή Αθερίδη και Σµαράγδα Καρύδη, 24 Ιουλίου. Φεστιβάλ Κασσάνδρας – αµφιθέατρο Σίβηρης (τηλ. 23740/ 23.997) «Ο Μπακαλόγατος» µε τον Πέτρο Φιλιππίδη, Τετάρτη 21 Ιουλίου. «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου από το ∆ΗΠΕΘΕ Κρήτης, µε τον ∆ηµήτρη Πιατά, 28 Ιουλίου. Φεστιβάλ Ολύµπου – αρχαίο θέατρο ∆ίου (τηλ.23510/ 76.041) «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σέξπιρ µε τους Θοδωρή Αθερίδη και Σµαράγδα Καρύδη, 25 Ιουλίου. Φεστιβάλ Φιλίππων – αρχαίο θέατρο Φιλίππων (τηλ. για πληροφορίες 2510/ 620.566, 321.011) «Πλούτος- Πενίας θρίαµβος» του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης, µε τους Κάτια Γέρου και ∆ηµήτρη Λιγνάδη, 24 Ιουλίου,

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Φεστιβάλ Θάλασσας – αµφιθέατρο Ν. Μουδανιών (τηλ. 23730/65.804, 65.037) «Σεβάχ ο θαλασσινός», σε σκηνοθεσία Χάρη Ρώµα, 28 Ιουλίου. Φεστιβάλ Κασσάνδρας – αµφιθέατρο Σίβηρης (τηλ. 23740/ 23.997) «Σεβάχ ο θαλασσινός», σε σκηνοθεσία Χάρη Ρώµα, 26 Ιουλίου.


38

ΧΡΗΣΙΜΑ

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ 1155 Μ ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO ΙΞΗ ΠΑΙΔ 10501 511972-3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 8243 ΔΕΗ: 92 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου) Επαγγελματικά ζητήματα από σήμερα αρχίζουν να μπαίνουν σε μια σειρά.

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου) Αποφύγετε να κάνετε απερίσκεπτες κινήσεις, όσον αφορά τα οικονομικά σας.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου) Στασιμότητα υπάρχει στα έσοδά σας αλλά μην ανησυχείτε, πολύ σύντομα η κατάσταση αυτή θα αλλάξει προς το καλύτερο.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου) Καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι, γιατί αρκετές θα είναι οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στον αισθηματικό τομέα.

ΤΟΞΟΤΗΣ ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου) Αν σας προβληματίζει η συμπεριφορά του συντρόφου σας, καλά θα κάνετε να το συζητήσετε μαζί του.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου) Αποφύγετε να ασχοληθείτε με δουλειές που θα σας κουράσουν.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου) Μην κάνετε πίσω αν συναντήσετε κάποια δυσκολία.

(23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου) Φροντίστε με προσοχή κοντινά σας πρόσωπα που πιθανόν να χρειαστούν τη στήριξή σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου) Εσείς που δεν έχετε ακόμα ταίρι, μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε λίγο καλύτερα ένα πρόσωπο που θα σας πλησιάσει.

(20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου) Σταματήστε με τη φαντασία σας να μεγαλοποιείτε καταστάσεις, γιατί επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ψυχολογία σας.

ΙΧΘΥΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου) Είναι σημαντικό ορισμένα ζητήματα να τα δείτε από διαφορετική σκοπιά.

(20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου) Μην κάνετε συζητήσεις με το ταίρι σας για ζητήματα που αφορούν το παρελθόν και θα φέρουν εντάσεις.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

ε στα π

13

OPIZONTIA 1. AÔÙÂÏÔ‡ÌÂÓ˜ ·fi ÏÂÁ̤Ó˜ Ù·Èӛ˜. 2. ¢Ô˘ÏÂÈ¿ – TË ÊÔÚ¿ Ô ZÔÚfi. 3. ™‡Ìʈӷ Ù˘... Ú‚¿Ó˜ – ™˘ÓıÂÙÈÎfi ˘ÁÌ·¯ÈÎÒÓ fiÚˆÓ – ¶·Ù¤Ú·˜ ÙÔ˘ IÛ·¿Î. 4. EÎÏÂÎÙfi ̤ÚÔ˜ ÛÊ·Á›Ô˘ – ¶fiÏË

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Καρακάση 7 - 9 Δελφών - Μαρτίου, Ν. Μάνου 18 με Β. Ολγας 82 - Μπότσαρη, Μακεδονίας 59 και Τομπάζη - Μ. Μπότσαρη, Ετεοκλέους 28 Χαριλάου, Μπιζανίου 33 - Λεωφόρος Στρατού, Θεαγένους Χαρίση 97 - Ιπποκράτειο (Ο), Χαλκιδικής 74 - Π. Συνδίκα - Ανάληψη, Αν. Θράκης 10 - Κ. Τούμπα, Λ. Καραμανλή 6, Κλείτου 24 με Γαριβάλδη 32 - Ιπποκράτειο (Ο), Αλεξανδρείας 10 - Ανάληψη - Μ. Μπότσαρη, Ιλιάδος 12 - Κωνσταντινουπόλεως, 25ης Μαρτίου 99 - Ν. Εγνατία, Γρ. Λαμπράκη 159 - Α. Τούμπα, Α. Τζουμαγιάς 61 με Γρ. Λαμπράκη 100 - Τούμπα, Β. Γεωργίου 37 - Φάληρο, Αμφιπόλεως 11 - στάση Κληματαριά - Κ. Τούμπα, Α. Παπαναστασίου 93 - Μ. Μπότσαρη, Β. Ολγας 167 - Γραβιάς, Λ. Ιασονίδου 34 - Αγ. Δημητρίου γωνία, Απ. Παύλου 23 με Ολυμπιάδος 135 - Τουρκικό προξενείο, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο, Αγ. Σοφίας 12 - Τσιμισκή (Ο), Μητροπόλεως 94 - Διαγώνιος, Αλ. Σβώλου 25 - Εσπερος (Ο), Συγγρού 30 - έναντι 4ου Γυμνασίου, Αγν. Στρατιώτη - Εναντι Αρχαίας Αγορά, Εγνατία 72. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Φιλιππουπόλεως 44, Ελ. Βενιζέλου 39. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Ανδρέα Παπανδρέου 54. ΕΥΟΣΜΟΣ: Μ. Αλεξάνδρου 60 (Ο), 25ης Μαρτίου 86. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Γ. Γεννηματά 17 - όπισθεν Νταλίπη - Αγ. Ιωάννης, Αργυρουπόλεως 29 - Διώροφα, Πασαλίδη 61 με Μ. Χρυσάνθου 15, Σμύρνης 14 - Ν. Κρήνη, Αιγαίου 55, Εθ. Αντίστασης 99 - Βότση. ΝΕΑΠΟΛΗ: Π. Τσαλδάρη 19 - Αγ. Γεώργιος, Ε. Βενιζέλου 10. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Αγ. Παντελεήμονος 3. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Α’ Πάροδος Εδέσσης 1, Καραβαγγέλη 11 - Καποδιστρίου Ηλιούπολη (Ο). ΣΥΚΙΕΣ: Αν. Παπανδρέου 156, Ρ. Φεραίου 90 - σχολείο Θερμού. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Αγ. Σπυρίδωνος 8 - όπισθεν Αγ. Σπυρίδωνος, έως τα μεσάνυχτα (Ο).

14944

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313307000): για περιστατικά θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2313312000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, παιδοψυχιατρικά. «Β’ ΙΚΑ» (τηλ. 2310-479600): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2310-854712, 2310-859202). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310-543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310-810490, 2310810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «θΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΑ: ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00.

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Κηφισίας 60 με Σωκράτους 4 - Καλαμαριά, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφίας, Κ. Καραμανλή 71 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Τσιμισκή 102 - Διαγώνιος, Α. Παπανδρέου 140 - Συκιές - Νεάπολη, Σόλωνος 36-38 - κάθετος Μπότσαρη, Ελευθερίας 61 με Ευριπίδου 3 - Αμπελόκηποι, Β. Ολγας 122, Αγ. Δημητρίου 2 (πλησίον οδού Λαγκαδά), Αγγελάκη 33 - Εκθεση, Α. Παπαναστασίου 140 - πλ. Χαριλάου, Ε. Βενιζέλου 68 - κέντρο (μεταξύ Φιλίππου και Ολύμπου), Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6, Κερασούντος 11 με Τάκη Οικονομίδη 86 - Καλαμαριά, Πόντου 65 - Καλαμαριά, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Βιζύης 68 - Δορυλαίου - Κ. Τούμπα, Φλέμινγκ 37 - Γαμβέττα, Β. Ολγας 79 - Γερμανική Σχολή. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Κηφισίας 60 με Σωκράτους 4 - Καλαμαριά, Κ. Καραμανλή 71 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Τσιμισκή 102 - Διαγώνιος, Α. Παπανδρέου 140 - Συκιές - Νεάπολη, Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6, Β. Ολγας 79 - Γερμανική Σχολή.

Ù˘ IÓ‰›·˜. 5. TÚÔÊfi˜ ÙÔ˘ ¢ÈÔÓ‡ÛÔ˘ – M·ÓÙÈο ÚÔÌËӇ̷ٷ – AÁÁÏÈ΋ ‰È¿˙¢ÍË. 6. §›ÁÔ... Ï›ÁÔ – EÚÁ·ÏÂ›Ô ÙÔ˘ ÛȉÂÚ¿ – TÌ‹Ì· ·˘ÙÔÎÈÓ‹ÙÔ˘. 7. A·ÏÏ·Á‹ ·fi ÊfiÚÔ ‹ ‰·ÛÌfi – °¿ÏÏÔ˜ ÎÔÈÓˆÓÈÔÏfiÁÔ˜. 8. ºÈÁÔ‡Ú· Ù˘ ÙÚ¿-

εφημερεύοντα νοσοκομεία

λαϊκές αγορές ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Ηρακλείας στην πλατεία Ελευθερίας. ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Παπαδάκη και Πανσελήνου. ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Μικράς Ασίας. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Αρκαδίου - Ζαλόγγου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ: Μ. Αλεξάνδρου - Παπάγου - Αριστοτέλους. ΠΥΛΑΙΑΣ: Τσέλιου. Ν. ΚΡΗΝΗ: Λυκούδη (Αγ. Γεώργιος - Εργατικές Κατοικίες). ΕΥΟΣΜΟΣ: Πλάτωνος κοντά στο Δημαρχείο. 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Ορμυλίας - Κιμ. Βόγα. ΚΟΥΦΑΛΙΑ-ΛΑΓΚΑΔΑΣ-ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 19.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». ΣΙΓΡΙ – ΧΙΟΣ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ: Κάθε Παρασκευή στις 20.00 με το

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

Ô˘Ï·˜ – KÈ ¤ÙÛÈ Ï¤ÁÂÙ·È Ô ‰È¿ÓÔ˜. 9. AÚ¯‹... ÒÌÔ˘ – §›ÁÔ ˙ÂÛÙfi. 10. ¢›„ËÊÔ Û‡ÌʈÓÔ – AÌ˘‰Ú¿ – AÓ¿‰Ô¯ÔÈ. 11. Y¿Ú¯ÂÈ Î·È ÔÈÎÔÏÔÁÈ΋ – ™Ù·Ì·ÙÒ Î›ÓËÛË Ì˯·Ó‹˜. 12. OÌËÚÈÎfi ¤Ô˜ – AÓ·ÊÔÚÈ΋ ·ÓÙˆÓ˘Ì›· (ıËÏ.) – O ·ÚÈıÌfi˜ 74 Ì ÁÚ¿ÌÌ·Ù·. 13. £Â·ÙÚÈÎfi ÂÈÊÒÓËÌ· – I‰È˜ ÛÙȘ ‰È·ÛÙ¿ÛÂȘ – ¶ÔχÙÈ̘ ÔÈ Û˘Ì‚Ô˘Ï¤˜ Ù˘. 14. ... °ÎÈÙÚ›: ı·ÙÚÈÎfi˜ Û˘ÁÁڷʤ·˜ – OÚÁ·ÓÔ Î·ıÔÚÈÛÌÔ‡ ÙÔ˘ ÌÂÁ¤ıÔ˘˜ ‹ ÙÔ˘ ÔÛÔ‡.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

14944

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

τουριστικό, πολιτιστικό Â Ú · περιοδικό  Â Ú ›  Ù αποδράσεις! · πολλαπλές Û Ùγια

το σταυρόλεξο 1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

KA£ETA 1. E›Ó·È fiÔÈÔ˜ ¢¯·ÚÈÛÙ› ÙÔ Ï·Ú‡ÁÁÈ. 2. M¤Ù˘...: ËıÔÔÈfi˜ – º‡ÏÏÔ ¯·ÚÙÈÔ‡. 3. O ·ÚÈıÌfi˜ 13 Ì ÁÚ¿ÌÌ·Ù· – AÎÚÈÙÈ΋ ÓËÛ›‰· Ì·˜ – ¶ÚÔÛˆÈ΋ ·ÓÙˆÓ˘Ì›· – §¤ÍË ÂÌÔÚÈÎÒÓ ÂˆÓ˘ÌÈÒÓ. 4. AÏ‚·Ófi˜ ÔÏÈÙÈÎfi˜ – TË ‰fiÍ·ÛÂ Ô Aı·Ó¿ÛÈÔ˜ ¢È¿ÎÔ˜. 5. ¶ÔÏÈÙ›˜ ÌÂ... ÈÛÔÔÏÈÙ›· – K·ÏfiÈ·-

επιβατηγό οχηματαγωγό «Ε.Γ.Ο. Διαγόρας». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα: 01:41, 10:13, 11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρρες: 02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-ΣκύδραΕδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. Βουκουρέστι-Βουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/517.517.

ÛÌ·. 6. ™˘ÁÁÂÓ›˜ – X¿Óˆ... ·ıfiÚ˘‚· – ™ÙÚ·ÙȈÙÈο ·Ú¯Èο. 7. B˘˙·ÓÙÈÓ‹ ÓfiÙ· – MÈÏ¿ ‰˘Ó·Ù¿ ·˘Ùfi˜ – AÚ¯Èο ÂÙ·ÈÚÈÒÓ. 8. ªÈÎÚfi Úfi‚·ÙÔ – ¢›„ËÊÔ ÊˆÓ‹ÂÓ – ¶Úfi¯ÂÈÚÔ Ê·˝. 9. E¯ÂÈ ˙ˆ‹ ·˘Ùfi – O ÔχÙÈÌÔ˜ Ï›ıÔ˜ Ï·˙Ô˘Ú›Ù˘. 10. A‰ÂÏÊfi˜ ÙÔ˘ §˘‰Ô‡ (Ì˘ı.) – AÔηٿÛÙ·ÛË ÈÛÔÚÚÔ›·˜. 11. ¶›ÓÂÙ·È Î·È Ì ÙÔ ÚfiÁÂ˘Ì· – §ÈÌ¿ÓÈ Ù˘ IÙ·Ï›·˜ – ™˘Ó¯fiÌÂÓ· ÛÙË... ÚfiÙ·. 12. Yԉȷ›ÚÂÛË ÙÔ˘ ̤ÙÚÔ˘ – M¤ÚÔ˜ ÔÈÎÔ‰ÔÌ‹Ì·ÙÔ˜. 13. °¿È‰·ÚÔÈ ÙÔ... ÌÈÛÔ‡Ó – ™¯Â‰fiÓ ·Ó‡·ÚÎÙÔ˜ (ÌÙÊ.). H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

M Y P M H ° K O º ø § I E ™

Y ¶ O ¶ T O I

£ E M A

I P A N O I

™ B

T A P A M O ™ A § A T A

O ™ E

P H N O ™

H

M ¶ A º I A ™ M A

A I

T A B A N ø M A

A º I ™ A

P E A § O

N A N O ™ I A N

° K A I N T A

I P M A A K K A T

E

O ™ T P A K O T ™

P § I N E ™

T P ¶ O T A I N I A

™ A P I

E E T ¶ P I M I N

™ O P ° O

A X P H ™ T O ™

ΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595.430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595.442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΚΑΡΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595.425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595.411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214.900 και 2310/218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550.500. «EUROTAXI» 2310/866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310/525.000.

πτήσεις

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑ-

OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383.414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475.740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473.354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/ 2310/233.188


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Η οικογένεια του Σταύρου Ρεπανά επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς το Δήμο Καλαμαριάς για την τιμή να αποδώσουν το όνομα του συζύγου και πατέρα μας Σταύρου Ρεπανά σε οδό του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΩΝΥΜΟΥ Στη Δ/νση Πολιτικών Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκαν από τον κ. Κορνέλιους-Κωνσταντίνο Γρηγορά-Λεοντίεφ του Βαλεντίνου κάτοικο Θεσσαλονίκης οδός Κερασούντος αριθμός 5 δικαιολογητικά για αλλαγή του επωνύμου του από «Γρηγοράς-Λεοντίεφ» σε «Γρηγοράς» αντίστοιχα στην εγγραφή του στα Μητρώα Αρρένων - στο Δημοτολόγιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με έτος γεννήσεως 1992. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει ότι η αιτούμενη αλλαγή επωνύμου βλάπτει τα συμφέροντα τρίτου ή είναι αντίθετος σ’ αυτή να υποβάλει μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες, στη Δ/νση Πολιτικών Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αστικής Κατάστασης, Βασ. Ολγας 198, διώροφο κίτρινο κτίριο, γραφείο 3), τις τυχόν αντιρρήσεις του. Με ΕΝ Η αν. προϊσταμένη διεύθυνσης ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΣΩΤΗΡΙΟ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟ ετών 79 κηδεύουμε σήμερα, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Μανώλης - Αφροδίτη. Τα αδέλφια: Θεοδώρα, Χρήστος - Μαριάνα. Τα εγγόνια: Σωτήρης, Φοίβος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει απέναντι από τα κοιμητήρια Μαλακοπής. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Βλάχος».

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429 β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314 γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-71023

Τον αγαπημένο μας γιο και βαφτισιμιό ROMOLO CHERI ετών 34 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Οι γονείς: Μάριος – Δέσποινα. Οι νονοί: Ευαγγελία – Νικόλαος. Η σορός θα εκτίθεται στα νεκροστάσια των κοιμητηρίων. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Μπατζής».

Τον αγαπημένο μας γιο, αδελφό, εγγονό, ανιψιό, θείο και ξάδελφο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΖΗΜΟ ετών 30 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, 6.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Οι γονείς: Αντώνιος – Αργυρώ. Τα αδέλφια: Ελευθερία – Χρήστος, Βασίλειος. Η γιαγιά: Αλεξάνδρα. Οι θείοι. Τα ανίψια: Γιώργος, Αργυρώ. Τα ξαδέλφια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Χατζηβαρίτης».

Τον αγαπημένο μας αδελφό ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΝΩΡΑ ετών 46 Δημοτικό υπάλληλο κηδεύουμε σήμερα, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η αδελφή: Χρυσούλα. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται στα νεκροστάσια των κοιμητηρίων. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Μπατζής».

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΑΤΑΔΕΛΟ ετών 67 κηδεύσαμε την Κυριακή 18 Ιουλίου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αναστασία. Ο γιος: Χαράλαμπος. Τα αδέλφια: Βασιλική, Δέσποινα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος».

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή και γιαγιά ΕΛΕΝΗ ΠΗΝΕΛΙΔΟΥ ετών 78 κηδεύουμε σήμερα, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Σταύρος – Φωτεινή, Θεόφιλος – Αγγελική. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 2 μ.μ. στην οικία μας, Στυλ. Ιακωβίδη 10 – Πολίχνη. Η ταφή και η δεξίωση θα γίνουν στα κοιμητήρια Ευόσμου.

ΠΕΝΘΗ Τον αγαπημένο μας πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΞΑΝΘΟΥΔΗ ετών 93 κηδεύσαμε την Κυριακή 18 Ιουλίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η κόρη: Στέλλα. Τα εγγόνια: Δημήτρης, Εφη. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

«ΤΣΕΠΑ»

Την αγαπημένη μας αδελφή, γιαγιά και θεία ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΡΝΟΚΟΥΡΟΥ χήρα Θεμιστοκλέους κηδεύσαμε την Παρασκευή 16 Ιουλίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο αδελφός: Θόδωρος Στεφόπουλος. Τα ανίψια: Μαρία – Παναγιώτης, Θόδωρος – Εφη, Θόδωρος – Κωνσταντίνα, Ανθή – Κώστας, Γιώργος – Σοφούλα, Δημήτρης – Μαρία. Τα εγγόνια. Οι φίλοι: Νανά – Ιωσήφ, Φωτεινή. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ ετών 70 κηδεύσαμε το Σάββατο 17 Ιουλίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Ευαγγελισμού Λαγκαδά. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Παρθένα. Τα παιδιά: Αναστασία – Δημήτρης, Αννα – Στέφανος. Τα αδέλφια: Θεόδωρος – Θεοδώρα. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ετών 71 κηδεύσαμε το Σάββατο 17 Ιουλίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Σωτήρης, Χρύσα. Τα αδέλφια: Ελένη, πατήρ Ιωακείμ – Αικατερίνη, Αννα – Αντώνης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας κόρη, αδελφή και θεία

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ ετών 60 κηδεύσαμε την Κυριακή 18 Ιουλίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα αδέλφια: Σοφία – Νικόλαος, Βασίλειος – Αικατερίνη, Γεωργία – Παύλος, Καρυοφύλλης – Ελένη, Αντώνιος – Χρυσούλα, Αθανασία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΦΑΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ χήρα Μιχαήλ ετών 80 κηδεύσαμε την Κυριακή 18 Ιουλίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Δημήτριος, Μαρία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Μαριάννα, Αλεξάνδρα, Μιχαέλα, Ελένη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Την αγαπημένη μας σύζυγο, κόρη, αδελφή και θεία ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΡΑΚΑ ετών 44 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, 6 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Οδυσσέας. Η μητέρα: Μαρία. Τα αδέλφια: Βασίλειος – Βικτωρία, Γεράσιμος. Τα ανίψια: Θανάσης, Γιώργος. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο, αδελφό και θείο ΓΑΒΡΙΗΛ ΦΟΥΝΤΟΥΚΗ ετών 44 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Αξιοχώρι Κιλκίς. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ευανθία. Η κόρη: Μαρία-Αννα. Οι γονείς: Αθανάσιος – Μαρία. Τα αδέλφια: Ανδρέας – Βέρα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ κηδεύσαμε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, 6 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παύλου κοιμητηρίων Μαλακοπής. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ευμορφία, Αννα. Τα εγγόνια: Μαρία, Αφροδίτη, Ευαγγελία, Κωνσταντίνα. Οι συγγενείς.

Αγν. Στρατιώτη 32

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣ

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΡΙΔΑΚΗ ετών 55 κηδεύσαμε την Κυριακή 18 Ιουλίου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Κυριακής Χαριλάου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η μητέρα: Μαλαματένια. Τα αδέλφια: Μαργαρίτα – Γιώργος. Τα ανίψια: Δήμητρα, Νικολέτα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

ΠΕΝΘΟΣ Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ετών 67 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ισιδώρα. Τα παιδιά: Πέτρος – Ελένη, Ουρανία – Θεόδωρος, Εμμανουέλα. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Δημήτρης, μπέμπης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΟΥΔΙΩΤΗ ετών 23 κηδεύσαμε την Κυριακή 18 Ιουλίου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Οι γονείς: Γιάννης – Σοφία. Η αδελφή: Μαρία. Ο παππούς: Νίκος. Οι θείοι. Τα ξαδέλφια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132.

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών Τηλ.: 2310-860.501, 6945-430.254

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙ∆Η

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132 - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 21.21.70, 2000.15 - ΚΙΝ.: 6977 597464 - FAX: 2310 203 691 www.baboulas.com

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΑΡΜΠΑ ετών 74 κηδεύσαμε την Παρασκευή 16 Ιουλίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου. Ευχαριστούμε θερμά

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

1)Κ. Καραµανλή 107 - 2310-925.949 2) Μεταµορφώσεως 2, Περαία - 23920.21289

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΟΥ ετών 81 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Οσίας Παρασκευής Ν. Επιβατών. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Δημήτριος – Ελένη, Απόστολος – Κλεοπάτρα. Τα αδέλφια: Νικόλαος – Ισμήνη. Τα εγγόνια: Καλλιόπη, Ευαγγελία, Ηλίας, Γιώργος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Καρβουνίδης».

όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Ουρανία – Γεώργιος, Παναγιώτα – Εμμανουήλ, Δήμητρα. Τα αδέλφια: Νικόλαος – Ελένη, Αστέριος – Ευανθία, Μαρία – Κωνσταντίνος. Τα εγγόνια: Ουρανία, Παναγιώτα, Ιωάννης, Φώτης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

39

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310-831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

TEΛETAI

αφοι

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY •

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


Mάθε, παιδί µου, γράµµατα... κοντά στο σπίτι σου

Τα αποκαΐδια H Ελλάδα δεν έχει παράδοση στις δολοφονίες δηµοσιογράφων. Αυτά συµβαίνουν σε χώρες µε ισχυρό οικονοµικό παρακράτος, όπως η Κολοµβία, η Ρωσία και το Μεξικό, µε θρησκευτικό φονταµενταλισµό, όπως το Πακιστάν και η Σοµαλία, και µε έλλειµµα δηµοκρατίας, όπως το Τουρκµενιστάν και άλλες πρώην σοβιετικές δηµοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Αλλά τα σύννεφα είχαν αρχίσει να µαζεύονται από καιρό, άλλοτε µε τοποθέτηση εκρηκτικών µηχανισµών σε σπίτια συντακτών και άλλοτε µε επιθέσεις σε εφηµερίδες. Η εκτίµηση ότι οι επιθέσεις ήταν συµβολικές και χαµηλής επικινδυνότητας αποδείχτηκε απλώς προβολή της επιθυµίας στην πραγµατικότητα. Θεωρούσαµε ότι θα συνέβαινε αυτό που θέλαµε -ή, για την ακρίβεια, δε θα συνέβαινε αυτό που δε θέλαµε. Αποδείχτηκε ότι ήταν µια µεταφυσική προσδοκία, µακριά από κάθε είδους ρεαλιστικά δεδοµένα. Το ίδιο µεταφυσική, και µακριά από την πραγµατικότητα, είναι η προσδοκία ότι το φαινόµενο της τροµοκρατίας κάποτε θα εκτονωθεί. Απολύτως τίποτε δεν TOY MAKH BOΪTΣI∆H επιτρέπει τέτοιες mvoitsidis@the.forthnet.gr σκέψεις. Κοντά στις άλλες πληγές της, η Ελλάδα είναι η µοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αντιµετωπίζει πρόβληµα «ιδεολογικοποιηµένης» τροµοκρατίας. Δεν υπάρχει τροµοκρατία στη Νορβηγία µε το διάχυτο πλούτο, δεν υπάρχει στη Βουλγαρία µε τη διάχυτη φτώχεια, δεν υπάρχει στην Ελβετία µε τις µικρές κοινωνικές διαφορές, δεν υπάρχει στην Αλβανία µε τις τεράστιες κοινωνικές διαφορές, δεν υπάρχει πουθενά. Στην Ιταλία το οργανωµένο έγκληµα σχετίζεται µε την οικονοµική δράση της Μαφίας και στην Ισπανία µε το αυτονοµιστικό κίνηµα των Βάσκων, αλλά πουθενά δε συνηθίζεται να τοποθετούν, για ιδεολογικούς λόγους, βόµβες σε δηµόσια κτίρια και όποιον πάρει ο χάρος. Οπως συνέβη πρόσφατα µε το παιδάκι από το Αφγανιστάν, για το οποίο ένα κερί άναψαν µόνο οι συµπατριώτες του, ίσως επειδή οι δολοφόνοι του δεν ανήκαν στην πλευρά της «κρατικής καταστολής». Ακριβώς εδώ εµφανίζεται η υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας, που, αν αντέχει να διδαχθεί από τα λάθη της, είναι καιρός να αναλογιστεί ποιες είναι οι δικές της ευθύνες για την τροµοκρατία. Η πικρή αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι από τα µέσα της δεκαετίας του ’70 µέχρι σήµερα, ένα µεγάλο µέρος της ελληνικής κοινωνίας ανέχθηκε πράξεις τροµοκρατίας. Ακόµη περισσότερο, τις ανέχθηκε ένα σεβαστό τµήµα των ΜΜΕ που λησµόνησε ότι οι εν ψυχρώ δολοφονίες δεν µπαίνουν στη ζυγαριά. Εχουν την ίδια απαξία, όποιο κι αν είναι το «ιδεολογικό» περίβληµά τους. Σήµερα, όλοι αναγκάζονται να µαζέψουν τα αποκαΐδια...

Φωτογραφία Associated Press Θέατρο σκιών ή θέατρο του παραλόγου; ∆έκα χρόνια ήδη στον 21ο αιώνα και εννιά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεµος στο Αφγανιστάν κι ενώ έχουν επενδυθεί δεκάδες δισεκατοµµύρια για την ανοικοδόµηση της χώρας, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Κάποιοι παραµένουν σε σκηνές, χωρίς νερό και σε ένα παράξενο σκοτάδι, όπως αυτή η οικογένεια στην Καµπούλ.

Θέατρο του παραλόγου

Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια στο καναβάτσο

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Ο άνθρωπος που «καθάρισαν» σε ενέδρα ήταν οργανικό στοιχείο, περίπου συστημικό, της «νέας» δημοσιογραφίας ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H που άρχισε να ξετσουτσουμίpetefris@otenet.gr ζει από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Τότε, που ακόμη και το σχήμα ταμπλόιντ θεωρούνταν από την παλιά γενιά, που μόλις είχε εξοντώσει τον Κοσκωτά και σκόπευε να αθωώσει τον Ανδρέα, έγκλημα καθοσιώσεως. Ο Γκιόλιας, βοηθός αρχικά, αρχισυντάκτης αργότερα μιας τηλεοπτικής περσόνας, επικεφαλής ενός συστήματος που έφερνε μέσω ενός ιδιότυπου καμποτινισμού ολόκληρη τη χώρα προς έναν ορμητικά επιβαλλόμενο ιακωβινισμό, έφτασε να συγκρουστεί εδώ και δύο χρόνια σε φοβερό βαθμό με τα παλιά του λημέρια και βρισκόταν, κατά τις διαδόσεις, πίσω από το φαινόμενο του «τρωκτικού», δηλαδή μιας κυλιόμενης ιστοσελίδας ποικιλιών, βιαστικά γραμμένης, που περιείχε ακριβείς ειδήσεις από την Ηπειρο, παράλογες πολλές φορές διαμαρτυρίες καταναλωτών

και πολιτών, αλλά και έντονη κινητικότητα ειδησεογραφική. Παρότι έμοιαζε με μπλογκ, ήταν σαν μια χειροκίνητη εφημερίδα τοίχου, όπου οι ειδήσεις για κάποια Κιμ Καρντασιάν παρουσιάζονταν ισότιμα με το άγχος κάποιου επιφυλλιδογράφου. Ο Γκιόλιας, σύμφωνα με την άποψή μου, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημιουργίας ενός νέου Μέ-

σου, που δημιουργεί δήθεν απέχθεια σε εμάς τους κουλτουριαραίους β΄ διαλογής, που απομείναμε στην πιάτσα, αλλά διαβάζεται με πείσμα και άποψη, υπό μια υγιέστατη προκατάληψη. Καταγράφω την κατάσταση, δεν αποτιμώ καλβινιστικά, αφού περνάω μισή ημέρα στον υπολογιστή και επισκέπτομαι τέτοιες σελίδες καμιά εικοσαριά φορές ημερησίως. Μάρτυράς μου το history του Google. Οι εφημερίδες, στην ηρωική τους εποχή, δεν κινήθηκαν διαφορετικά. Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ έφτασε, αρχές του 20ού αιώνα, να μπουκάρει στην Κούβα χάριν των επικοινωνιακών του ανταλλαγμάτων. Εάν τότε, οι εφημερίδες διαχειρίστηκαν τη λαχτάρα του πόπολου για αθλήματα, σταρ του Χόλιγουντ, ποιος κουνάει την αχλαδιά και ποιος κάνει μπάνιο σε γάλα καμήλας, τα λεγόμενα ειδησεογραφικά μπλογκ διαχειρίζονται το μίσος του κοινού για την «ντελικάτη» είδηση, για εντοπίους σταρ, ποιος κουνάει (και πάλι) την αχλαδιά, αλλά και ποιος είναι γενικά μπλεγμένος, συν μια τσοντούλα για το ποια σταρλετίτσα παρουσιάζεται ελαφρώς άπλυτη στους παπαράτσι. Ο θάνατός του δε νομίζω ότι είναι η συνέπεια κάποιας προσωπικής κόντρας με κάποιο σύστημα, όσο παράπλευρη απώλεια που έσκασε επειδή κάποιος επιτέθηκε με πάθος σε κάποιον και την ώρα της επίθεσης τον ποδοπάτησε μια ξέφρενη αγέλη βουβάλων. Ο κόσμος που θα διαδεχτεί το σημερινό κόσμο της διανομής πλούτου μέσω της διαφήμισης είναι κόσμος ψηφιακός, δεν έχει πολύ χαρτί, περιέχει βάρδιες γραφής, αλλά κυρίως ανταγωνισμό λυσσώδη. Κι αν αυτό γίνει πραγματικότητα σε πέντε χρόνια, θα έχει βεβαιότατα και νεκρούς. Οι οποίοι θα πέφτουν γαζωμένοι από παρωχημένες μορφές της παρανομίας. Παρωχημένες, επειδή νικά παντού η εικόνα. Αν ο μακαρίτης ο Γκιόλιας δε διάλεγε μια συγκρουσιακή λογική, θα τον είχαν μετατρέψει σε ζωντανό νεκρό. Εχει και τέτοιους ανάμεσα στους πενθούντες το θάνατό του.


φωνή Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΑΕΚ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική... γενιά, εθισµένη στην κορυφή σελ. 22

Αντίστροφη µέτρηση Η ώρα του πρώτου αγώνα µε την πολωνική Γιαγκιελόνια Μπιάλιστοκ πλησιάζει και το αυριανό φιλικό µε την Κέρκυρα θα είναι το τελευταίο κρίσιµο τεστ

Κερδίζει, δεν πείθει Η ΑΕΚ επικράτησε µε 1-0 της Χάποελ Μπερ Σεβά (φωτό) και αποχαιρετά την Αυστρία µε τρεις νίκες σε ισάριθµα φιλικά. Το γκολ πέτυχε ο Αργυρίου (59’), µε την οµάδα του Μπάγεβιτς να κρατά το µηδέν στην άµυνα και πάλι, αλλά να έχει και πολλά προβλήµατα στην κυκλοφορία της µπάλας. Ντεµπούτο µε τη φανέλα της Ενωσης έκανε ο (εµφανώς ανέτοιµος) Νταντόµο. Παρά ταύτα, ο Σερβοέλληνας προπονητής τόνισε πως «είµαστε σε πάρα πολύ δρόµο και έχω µείνει απόλυτα ικανοποιηµένος µε όσα έχω δει µέχρι στιγµής». Η αποστολή επιστρέφει σήµερα στην Αθήνα. Εξάλλου, λύθηκε χτες το συµβόλαιο µε το Ρουµάνο Ιορντάκε. ΙΣΟΠΑΛΟΙ 2-2 ήρθαν Καβάλα και Ατρόµητος σε φιλικό αγώνα που έγινε στο Καρπενήσι. Ο Μπρίτο (30’) έδωσε προβάδισµα στην οµάδα του Γ. ∆ώνη, η (καλύτερη) Καβάλα ανέτρεψε το σκορ µε τους Αυλωνίτη (65’) και Αλεξάντροβιτς (78’), για να διαµορφώσει ο Τάτος στο 89’ το τελικό 2-2. ΣΤΙΣ προπονήσεις επί ελληνικού εδάφους επέστρεψε ο Πανιώνιος, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής (20.00) θα αντιµετωπίσει σε φιλικό αγώνα τον Αστέρα Τρίπολης. ΝΕΟ (περισσότερο «ευρωπαϊκό») όνοµα αποκτούν την επόµενη σεζόν τα πρωταθλήµατα Β’ και Γ’ Εθνικής. Συγκεκριµένα, η Β’ Εθνική µετονοµάζεται σε «Λίγκα» και το πρωτάθληµα της Γ’ Εθνικής «Λίγκα 2». Εξάλλου, ΠΑΕ Παναιτωλικός αιτήθηκε να διεξαχθεί η φετινή κλήρωση των πρωταθληµάτων (σ.σ. 23 Αυγούστου) στο Αγρίνιο.

Πρώτο φιλικό στο Χαριλάου αύριο για τον Ναφτί, τον Κάλβο και τους υπόλοιπους παίκτες του Αρη Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Ο

Εκτορ Κούπερ δήλωσε ικανοποιηµένος από την πρόοδο του Αρη σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και αφοµοίωσης της αγωνιστικής τακτικής. Το αυριανό φιλικό παιχνίδι µε την Κέρκυρα, στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (20:30), θα είναι η τελευταία πρόβα του Αρη πριν από τον εκτός έδρας αγώνα µε την Γιαγκιελόνια Μπιάλιστοκ και οι επιλογές του Αργεντινού προπονητή θα αποκαλύψουν τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την εντεκάδα και το πλάνο αντιµετώπισης των Κυπελλούχων Πολωνίας. Από το πρώτο παιχνίδι µε την Γιαγκιελόνια θα απουσιάσει σίγουρα ο επιθετικός από τη Γουατεµάλα, Κάρλος Ρουίς, που έχει υποστεί βαρύ διάστρεµµα. Αντίθετα, «ετοιµοπόλεµοι» αναµένεται να είναι οι Σέρχιο Κόκε και Ντάνιελ Τσέζαρεκ. Αµφότεροι, αντιµετωπίζουν προβλήµατα που δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στο ιατρικό τιµ. Το παιχνίδι µε τους Φαίακες είναι το πρώτο ραντεβού της νέας

σεζόν µε τους φιλάθλους του Αρη, που θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η οµάδα λίγο πριν µπει στη «µάχη» των προκριµατικών του Γιουρόπα Λιγκ.

Στο προσκήνιο ο Αντράντε Οσον αφορά τα µεταγραφικά, σε εκκρεµότητα παραµένει το θέµα του αµυντικού χαφ. Ο 29χρονος Βραζιλιάνος Ζοάο Αντράντε, που έπαιζε στην Κοριτίµπα, είναι ένας από τους παίκτες που έχουν προταθεί και οι πιθανότητες απόκτησής του είναι πολλές, αφού, συν τοις άλλοις, το κασέ του είναι προσιτό. Πάντως, η διοίκηση της ΠΑΕ δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις. Το βέβαιο είναι ότι, αυτήν τη στιγµή, το ρόστερ δεν είναι πλήρες. Ο Εκτορ Κούπερ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κενά στην οµάδα που πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν και αιτιολόγησε τη στροφή στην ελληνική αγορά. «Υπάρχουν θέσεις που πρέπει να καλυφθούν γι’ αυτό και εξετάζουµε τις επιλογές µας. Οι Ελληνες παίκτες, για παράδειγµα, δε χρειάζονται χρόνο προσαρµογής, όπως συµβαίνει, κατά

MEGAPRESS κανόνα, µε τους αλλοδαπούς. Επιπλέον, υπάρχει ο κανονισµός της ΟΥΕΦΑ που µας αναγκάζει να έχουµε οκτώ γηγενείς στο ρόστερ. Οσον αφορά το στιλ παιχνιδιού, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται χρόνος για να παίξουµε αυτοµατοποιηµένο ποδόσφαιρο και να ξέρει ο κάθε παίκτης πότε και πώς πρέπει να κινείται στο γήπεδο». Ο πρόεδρος της Γιαγκιελόνια Μπιάλιστοκ, Τσέζαρι Κουλέτζα, µε δήλωσή του στο «Metropolis», εξέφρασε την εκτίµηση ότι οι πιθανότητες πρόκρισης είναι µοιρασµένες. «Θεωρώ ότι έχουµε ίσες πιθανότητες πρόκρισης µε τον Αρη. Η προσπαθειά µας να ενισχύσουµε το ρόστερ της οµάδας δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά είµαστε αισιόδοξοι. Αισθανόµαστε άλλωστε τυχεροί, αφού έχουµε στον πάγκο έναν ταλαντούχο προπονητή, ο οποίος θεωρώ ότι τα επόµενα χρόνια θα είναι ο κορυφαίος Πολωνός τεχνικός. Σε ό,τι αφορά το γήπεδο, πιστεύω ότι η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει µέχρι το τέλος της εβδοµάδας. Προς το παρόν, δεν ξέρουµε πού θα γίνει ο εντός έδρας αγώνας µας µε τον Αρη».


18

2

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ζεστός για Τζόε

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Ουρουγουανός Μπιζέρα είναι πιθανό να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασµό του Ηρακλή. Απορρίφθηκαν Ριντλ, Κροτόιου Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Μ

ετά τον Αλβάρο Μεχία, ο Τζόε Μπιζέρα είναι το νέο όνοµα για το κέντρο άµυνας του Ηρακλή. Λιγότερο «ξακουστός» από τον Ισπανό, αλλά αρκούντως αξιόπιστος και, το κυρότερο γνώστης της ελληνικής πραγµατικότητας από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ, ο 30χρονος Ουρουγουανός είναι πιθανό να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, εφτά µήνες µετά την αναχώρησή του απ’ αυτή. Ο Μπιζέρα είχε λίγες συµµετοχές τη σεζόν που τελείωσε στην Αλµπαθέτε, από την οποία έµεινε ελεύθερος και προτάθηκε στους «κυανόλευκους». Οι τελευταίοι βλέπουν εξόχως σοβαρά την περίπτωση που, συν τοις άλλοις, είναι προσιτή στο οικονοµικό βελεηνεκές τους. Τερµατοφύλακας, στόπερ και επιθετικός αποτελούν θέµατα προτεραιότητας στη Μίκρα. Για τη θέση Νο1 δεν υπάρχει εξέλιξη µετά το «ναυάγιο» Ανγκεργκρεν, για την τελευταία υπάρχει στασιµότητα. Εάν ο Ηρακλής βρει τις 30.000 ευρώ - προκαταβολή για το Σολτάνι, ο παίκτης θα υπογράψει. Χωρίς πάντως

Ο Τζόε Μπιζέρα προτάθηκε στον Ηρακλή

αυτό να σηµαίνει ότι θα περιµένει επ’ άπειρον. Στο µεταξύ, λιγότερο από 48 ώρες κράτησε η δοκιµή των Ριντλ και Κροτόιου στο Πήλιο. Αµφότεροι απορρίφθηκαν από τον Μπουµπένκο, αφού ήταν προφανές ότι δεν µπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στο χώρο της µεσαίας γραµµής. Ο τρίτος που πήρε το δρόµο της επιστροφής ήταν ο Σκοπιανός, Μ. Ιβανόφσκι, αν και γι’ αυτόν

MEGAPRESS

ο Σλοβάκος προπονητής είχε ήδη αποφανθεί αρνητικά τις προηγούµενες µέρες, ωστόσο συνέχισε να προπονείται µε την οµάδα. Από χτες πάντως ο Ηρακλής µετρά µια ακόµη άφιξη στο χώρο προετοιµασίας. Πρόκειται για το Λ. Τουπάλσκι, ο οποίος θα περάσει επίσης από το «µικροσκόπιο» του προπονητή. Είναι 30 ετών, κεντρικός αµυντικός, µε µακρά θητεία στην πολωνική Λίγκα και,

µεταξύ των οµάδων, ήταν η Γιαγκελόνια, προσεχής αντίπαλος του Αρη στην προκριµατική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Εξάλλου, ιταλικό δηµοσίευµα αναφέρει ότι η Μπρέσια περιµένει την απάντηση του Ηρακλή για τον Π. Κονέ. Στη Μίκρα πάντως δεν έχουν δεχτεί καµία απολύτως κρούση από ενδιαφερόµενη οµάδα και δεν προτίθενται καν ν’ αφήσουν ελεύθερο τον Κονέ, αφού θεωρούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου στη διαµάχη µε το νεαρό ποδοσφαιριστή θα είναι υπέρ τους. Τέλος, ο Περπερίδης συµφώνησε να πάρει σε δόσεις τα δεδουλευµένα (25.000 ευρώ) και να αποσύρει την προσφυγή του. ΤΙΣ εµπειρίες του από την προετοιµασία στο Πήλιο µετέφερε µέσω του επίσηµου site της ΠΑΕ ο Α. Μήτσικας, ένα από τα νέα παιδιά που έχουν τεθεί υπό τις οδηγίες του κ. Μπουµπένκο. «Είναι η πρώτη µου εµπειρία συµµετοχής σε προετοιµασία της οµάδας. Προσπαθούµε όλοι µαζί να φτάσουµε σ’ ένα επίπεδο απόδοσης, το οποίο και θα µας συνοδεύει σταθερά στη συνέχεια. Στόχος µου είναι να δω την οµάδα όσο πιο ψηλά γίνεται», δήλωσε µεταξύ άλλων ο Μήτσικας.

Sounds of the World

23.07

Deolinda

24.07

Céu

25.07

Giulia y los Tellarini

Έναρξη 21:30, Λόφος Σάνης. Για προπώληση & περισσότερες πληροφορίες: 2310-317.327, www.sanifestival.gr

Πρόβληµα µε Ονουάτσι ΠΡΟΒΛΗΜΑ υγείας που αναµένεται να τον κρατήσει εκτός προπονήσεων για τουλάχιστον δύο εβδοµάδες αντιµετωπίζει ο Μπέντζαµιν Ονουάτσι (φωτό), ο οποίος ταλαιπωρείται από πυρετό και εµφανίζει συµπτώµατα έντονης κόπωσης. Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, ο Νιγηριανός άσος προσεβλήθη από ιό και λαµβάνει ήδη ισχυρή φαρµακευτική αγωγή. Σε φιλικό αγώνα που έγινε χτες στο Καρπενήσι η Καβάλα ήρθε ισόπαλη µε τον Ατρόµητο 2-2 (Αυλωνίτης, Αλεξάντροβιτς - Μπρίτο, Τάτος). ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Ο Σλοβάκος Πέτερ Ντόλεζαϊ, που αγωνιζόταν στη Σπαρτάκ Τρνάβα είναι ο βασικός στόχος της διοίκησης του Πανσερραϊκού για τη θέση του κεντρικού αµυντικού. Πληροφορίες κάνουν λόγο για καταρχήν συµφωνία µε τον 29χρονο στόπερ που αναµένεται σύντοµα στην Ελλάδα για τις τελικές συζητήσεις. Τα «λιοντάρια» ενδιαφέρονται επίσης για το Νιγηριανό φορ Γιούρι Μπέλο και τον Κροάτη επιθετικό Πόποβιτς που έπαιζε στον Ατρόµητο και πιθανότατα θα µείνει ελεύθερος. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β.: Ανοιχτό παραµένει το ενδεχόµενο συνεργασίας µε τον Ολλανδό φορ Αντβέλε Σλόρι, παρά τις δυσκολίες που έδειχναν να «φρενάρουν» τη διαπραγµάτευση. Στο µεταξύ, η διοίκηση της ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καµία αντίρρηση στη χρησιµοποίηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου από τη Νίκη Βόλου, ως έδρας για τη νέα αγωνιστική σεζόν. ΞΑΝΘΗ: Ο νεοαποκτηθείς Ολουµπάγιο Αντεφέµι ενσωµατώθηκε στην οµάδα και προπονήθηκε για πρώτη φορά µε τους Ακρίτες. Ο Νίκος Κεχαγιάς δεν αντιµετωπίζει ιδιαίτερα προβλήµατα και από την προπόνηση απουσίασαν µόνον οι Βάλλας και Ζίεντσουκ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.: Σε κίνηση ενίσχυσης της άµυνάς του προχώρησε ο Αστέρας. Η οµάδα του Βαγγέλη Βλάχου ανακοίνωσε τη συµφωνία µε τον Ισπανό στόπερ Ντάνιελ Ορόθκο. Ο αµυντικός της Μάλαγα θα υπογράψει τριετές συµβόλαιο και θα καλύψει το κενό που δηµιούργησε η αποχώρηση του Μαρσελάο.


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

«Κόκκινος» ο Κόουλ Ο διεθνής µέσος συµφώνησε µε τη Λίβερπουλ, όπου θα αντικαταστήσει τον Μπεναγιούν. Ο Πλετίκοσα στην Τότεναµ, ο Ακουαφρέσκα στη Λάτσιο και ο Μπουκάροφ στη Ζενίτ Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Α

φού άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο µε τους «υπό µεταγραφή» αστέρες (Τζέραρντ, Τόρες, Κάουτ), που όπως φαίνεται θα παραµείνουν στη Λίβερπουλ, ο Ρόι Χότζον έφερε στο «Ανφιλντ» και τον αντικαταστάτη του Μπεναγιούν. Πρόκειται για τον Τζο Κόουλ, τον... προκάτοχο του Ισραηλινού στην Τσέλσι, που αποδέχτηκε την πρόταση των 100.000 ευρώ την εβδοµάδα και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην οµάδα που «εκτέλεσε» πολλές φορές (ειδικά επί Μουρίνιο). Ο 28χρονος µέσος θα περάσει µέσα στο επόµενο διήµερο από ιατρικές εξετάσεις και θα υπογράψει τετραετές συµβόλαιο. Στην πραγµατικότητα πρόκειται για µια ανταλλαγή ανάµεσα στις δύο οµάδες, µόνο που στην Τσέλσι στοίχησε 7,5 εκατοµµύρια ευρώ και στην Λίβερπουλ τίποτε. Την Κυριακή ο Χότζον είχε προσπαθήσει να θολώσει τα νερά, λεγοντας πως δεν µίλησε ποτέ µε τον Κόουλ, ενώ ο Αντσελότι παραδέχτηκε πως ο παίκτης έφυγε από την

Σπουδαία µεταγραφή για τη Λίβερπουλ ο Τζο Κόουλ Τσέλσι για οικονοµικούς και όχι αγωνιστικούς λόγους. Ο Ιταλός τεχνικός, πάντως, διαβεβαίωσε ότι ο Ασλεϊ Κόουλ θα παραµείνει στην οµάδα και δεν πρόκειται να παραχωρηθεί στην Ρεάλ. Οσο για την Τότεναµ, που ήταν ο βασικός

διεκδικητής της υπογραφής του Τζο Κόουλ, αναµένεται να κινηθεί για την απόκτηση του Κρεγκ Μπέλαµι από την Σίτι, ενώ είναι πολύ κοντά σε συµφωνία µε τον διεθνή Κροάτη γκολκίπερ της Σπαρτάκ Μόσχας, Στίπε Πλετίκοσα.

Στην Ιταλία, η Λάτσιο συµφώνησε µε την Τζένοα για την απόκτηση του Ροµπέρτο Ακουαφρέσκα, που µετά την έλευση του Τόνι δεν θα είχε χρόνο συµµετοχής. Ο 23χρονος φορ είχε αγωνιστεί πέρυσι, ως δανεικός, στην Αταλά-

ντα. Επίσης, σε αναζήτηση οµάδας βρίσκεται ο νεαρός Τζιοβίνκο, αφού ο Ντελ Νέρι δεν τον υπολογίζει για βασικό στην Γιουβέντους. Στην Ισπανία, πολύ κοντά στην απόκτηση του Βραζιλιάνου αµυντικού Φιλίπε Λουίς βρίσκεται η Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Φιλίπε, µάλιστα, δεν ακολούθησε την Λα Κορούνια στην προετοιµασία της, προκειµένου να ολοκληρώσει την µεταγραφή του στους Μαδριλένους. Οι τελευταίοι προσπαθούν να κρατήσουν και τον Ντιέγκο Φορλάν, για τον οποίο ενδιαφέρεται η Γιουβέντους. Ακόµη, η Βιγιαρεάλ απέκτησε τον Μπόρχα Βαλέρο που ανήκε στην Μπρόµγουιτς και αγωνίστηκε πέρυσι στη Μαγιόρκα. Για τον Μπόρχα είχε ενδιαφερθεί και η Σεβίλη. Στη Γερµανία, η Σάλκε ενδιαφέρεται για τον Ουρουγουανό Φουσίλε, προκειµένου να αντικαταστήσει τον Βέστερµαν (πάει στο Αµβούργο). Στη Ρωσία, τέλος, η Ζενίτ έκανε άλλη µία µεταγραφή, αποκτώντας τον διεθνή Ρώσο στράικερ Αλεξάντερ Μπουκάροφ από την πρωταθλήτρια Ρούµπιν Καζάν, αντί περίπου 12 εκατοµµυρίων ευρώ.

ΣΑΜΑΡΑΣ

Πωλείται και... σκοράρει ΑΠΟ τους πρώτους διεθνείς που άρχισαν προετοιµασία µε την οµάδα του ήταν ο Γιώργος Σαµαράς (φωτό) και οι πρώτες του φετινές εµφανίσεις µε την Σέλτικ ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρες. Ο Ελληνας φορ φαινόταν ότι θα παραχωρηθεί, µετά την αγορά του Μέρφι από την Σάντερλεντ, ωστόσο σκόραρε και στα δύο φιλικά επί καναδικού εδάφους, όπου οι Σκοτσέζοι έχασαν 3-1 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νίκησαν 2-1 τους Σιάτλ Σάουντερς, Ετσι, ο Νιλ Λένον αποφάσισε να µην απαντήσει ακόµη στην πρόταση της ισπανικής Χέρκουλες, που επέστρεψε φέτος στην Πρεµέρα Ντιβιζιόν και ζήτησε τον Ελληνα διεθνή. «Ο Σαµαράς είναι... αίνιγµα και µας έδωσε τροφή για σκέψη... Νοµίζω ότι µπορεί να µας λύσει το πρόβληµα του γκολ», είπε ο Λένον. Ενας από τους απόντες του Μουντιάλ, ο Μι-

καέλ Εσιέν, επέστρεψε στις υποχρεώσεις και µε δικό του γκολ οι Λονδρέζοι νίκησαν 1-0 την Κρίσταλ Πάλας. Η Μάντσεστερ Σίτι άρχισε την αµερικανική της τουρνέ, κερδίζοντας 3-0 το Πόρτλαντ (Αϊρλαντ, Αντεµπαγιόρ, Ζιό), η Τότεναµ έφερε 0-0 στο Σαν Χοσέ, η Μπόλτον νίκησε 2-0 την Τσάρλεστον (Ντέιβις, Κοέν), ενώ στο Μπρισµπέιν η Εβερτον επικράτησε µε 2-1 της Μπρισµπέιν (Ρόντγουελ, Γκεγέ). Ακόµη, το Αµβούργο έφερε 0-0 µε την Γιουβέντους και η Σπόρτινγκ νίκησε 2-0 την Λιόν (Τονέλ, Γιανίκ). Στο Σάο Πάουλο, όπου βρίσκεται για διακοπές, ο Λιονέλ Μέσι συµµετείχε σε φιλανθρωπικό αγώνα µε εν ενεργεία και βετεράνους διεθνείς, για την ενίσχυση του ιδρύµατος του Ντέκο. Μεταξύ άλλων αγωνίστηκαν οι Καρέκα, Ριβελίνο, Ρινκόν και ο γνωστός µας Μάρσιο Αµορόζο.

ΑΓΙΑΞ

Φαβορί ο Μπλιντ ΣΕ αναζήτηση προπονητή βρίσκεται, τουλάχιστον ανεπίσηµα, ο Αγιαξ, αφού τις επόµενες µέρες αναµένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία του Μάρτιν Γιολ µε την Φούλαµ. Ο Ολλανδός τεχνικός ήθελε να επιστρέψει στο Λονδίνο (έχει και σπίτι στην αγγλική πρωτεύουσα), αφού ήταν δυσαρεστηµένος µε την διοίκηση του Αγιαξ και ο Αλ Φαγέντ του έδωσε την ευκαιρία που ζητούσε. Πριν αποφασίσει να αφήσει το Αµστερνταµ, ο Γιολ είχε ζητήσει ενίσχυση της οµάδας, προκειµένου να µπει στους οµίλους του Τσάµπιονς Λιγκ και ειδικότερα την αντικατάσταση του Πάντελιτς. Οµως, η διοίκηση του διαµήνυσε ότι πρέπει πρώτα να πουλήσει τον Λουίς Σουάρες, κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε. Ο Ουρουγουανός, µαζί µε τον Φαν ντερ Βιλ και τον τερµατοφύλακα Στεκέλενµπουργκ, είναι αυτή τη στιγµή οι πρώτοι υποψήφιοι προς πώλησιν και µάλιστα η µετακίνηση του Φαν ντερ Βιλ στην Μπάγερν φαίνεται ότι αναµένεται να κλείσει πριν από τον πρώτο αγώνα µε τον ΠΑΟΚ. Οι άλλοι δύο είναι πιθανό να αγωνιστούν εναντίον του «∆ικεφάλου» και µετά να αποχωρήσουν, ενώ φαβορί για τον πάγκο είναι ο παλιός διεθνής Ντάνι Μπλιντ, που ήταν βοηθός του Γιολ. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ άρχισε χτες και η Μπαρτσελόνα, στην οποία όµως συµµετέχουν µόνο 11 παίκτες της πρώτης οµάδας. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είπε ότι στην οικονοµική δυνατότητα της Ρεάλ του Μουρίνιο, η οµάδα του θα αντιπαρατάξει τον ενθουσιασµό, χαρακτήρισε απώλεια την αποχώρηση του Τουρέ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι µπορεί να φύγει και ο Ιµπραΐµοβιτς, ενώ για τον Φάµπρεγας τόνισε πως η περίπτωσή του είναι πολύ δύσκολη. ΤΗΝ πρόκρισή της στον δεύτερο προκριµατικό γύρο του Τσάµπιονς Λιγκ σφραγίζει απόψε η Ανόρθωση. Η πρωταθλήτρια Κύπρου παίζει στα Σκόπια µε την Ρενόβα, την οποία είχε νικήσει µε 3-0 στη Λευκωσία.


20

4

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

φω

ΤΩΝ Σ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΟΥ

Μια ανάσα από Ριέρα ο Ολυμπιακός ΠΙΟ κοντά από ποτέ βρίσκεται ο Ολυμπιακός από τον Α. Ριέρα (φωτό). Ο μάνατζερ του Ισπανού μέσου, Α. Κάστελ, βρίσκεται από χτες το μεσημέρι στην Αθήνα για να συζητήσει με τους «ερυθρόλευκους», έτσι ώστε να υλοποιηθεί η μεγάλη μεταγραφή. Δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να έρθει ο άσος της Λίβερπουλ να υπογράψει, μιας και οι Αγγλοι τα έχουν βρει με την ελληνική ομάδα. Ο Ριέρα θέλει τριετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, ο Ολυμπιακός προσφέρει 1,5, αλλά πιστεύεται ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή. Θέμα ωρών είναι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση Σένα με τη διαφορά να βρίσκεται περίπου στις 400.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση Γκατούζο ο Ολυμπιακός διαψεύδει ότι υπάρχει (πλέον) θέμα, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ιταλού συντηρεί την υπόθεση, ενώ δίνει πιθανότητες να έρθει ο πελάτης του στη Ελλάδα.

ΤΟ βάρος στην απόκτηση του Γκαλάς ή του Μαρτσένα θα ρίξει ο Παναθηναϊκός, όπως προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της διοικούσας εκτελεστικής επιτροπής των «πρασίνων», που έγινε στα γραφεία της ΠΑΕ. Τα μέλη της επιτροπής εξουσιοδότησαν τον Δ. Γόντικα, προκειμένου ο α’ αντιπρόεδρος να προχωρήσει στις τελικές επαφές με τους δύο παίκτες. Πλέον, Γκαλάς και Μαρτσένα είναι αυτοί που μοιάζουν πιο κοντά στον Παναθηναϊκό, αφού ο Βραζιλιάνος Κρις θα περιμένει μέχρι το τέλος Ιουλίου την απάντηση της Λιόν για το αν θα μείνει ελεύθερος. Εξάλλου, την ανάθεση στον Παναθηναϊκό της ανακατασκευής του χλοοτάπητα του ΟΑΚΑ ώστε να μην εκτεθεί η Πολιτεία διεθνώς, πρότεινε ο Ν. Κωνσταντόπουλος στον υφυπουργό Πολιτισμού, Γ. Νικητιάδη, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες χτες το απόγευμα.

Β’ ΕΘΝΙΚΗ

«Πρεμιέρα» για τη Δόξα Δράμας ΧΙΛΙΟΙ και πλέον φίλαθλοι έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή «πρώτη» της Δόξας Δράμας με το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Αθ. Σάμιο, να δίνει το «στίγμα» της ομάδας, στόχος της οποίας τη νέα χρονιά θα είναι η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν η βουλευτής Δράμας. Χ. Κεφαλίδου, ο νομάρχης Κ. Ευμοιρίδης και ο δήμαρχος, Θ. Μαργαρίτης. Στο μεταξύ, ο Πιερικός συμφώνησε για συνεργασία ενός έτους με τον 27χρονο Σέρβο επιθετικό, Στ. Μιλόσκοβιτς, ο Εθν. Αστέρας έκανε την

έβδομη φετινή μεταγραφή, εντάσσοντας στο ρόστερ του το νεαρό, Β. Γιακούπι, στην Καλλιθέα επέστρεψε ο Γ. Χάλαρης, ενώ εξελίξεις αναμένονται στα διοικητικά του Θρασύβουλου με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο Φυλής, Σ. Μασούρη, να διαδέχεται στην προεδρία τον παραιτηθέντα, Γ. Ρόδη. Τα νεοφώτιστα Τρίκαλα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με το διεθνή Σκοπιανό, πρώην της ΑΕ Λάρνακας, Βλ. Γκροζντανόσκι, ο Σουμπίνιο αναμένεται να ενσωματωθεί στην αποστολή του Εθνικού, ο οποίος έλυσε τη συνεργασία του με το Χαλαουλάνι, στον

Παναιτωλικό παρελθόν αποτελεί ο Βόσνιος επιθετικός, Ε. Χάντζιτς, η Βέροια έχει βάλει στο στόχαστρό της τον Πολωνό επιθετικό, πρώην της Ζακύνθου, Τ. Μόσκαλ, ενώ στο Λεβαδειακό επέστρεψε ο 34χρονος αμυντικός, Γ. Κόλτζος. Εξάλλου, μονόδρομο χαρακτήρισε την επάνοδο του ΟΦΗ στη Σούπερ Λίγκα ο Κ. Κιάσσος. Μιλώντας στα ερτζιανά του Ηρακλείου ο έμπειρος μέσος επισήμανε ότι η ομάδα του μπαίνει «πιο διαβασμένη» στη φετινή διαδικασία και στόχος για την απευθείας άνοδο είναι η στο μέγιστο βαθμό αξιοποίηση της έδρας.

ΑΓΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

Νέα αρχή

Αρνηση Ζαγοράκη

ΥΠΟ καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε η χτεσινή «πρώτη» του Αγροτικού Αστέρα με τον Περικλή Αμανατίδη να επιστρέφει ύστερα από τρία χρόνια στην ομάδα και να δίνει με τις δηλώσεις του το στίγμα της επόμενης μέρας. «Χαίρομαι που είμαι σε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει σταθερή πορεία. Θέλω να ανοίξει ένας νέος κύκλος. Να υπάρξουν μεγάλες στιγμές, όπως την προηγούμενη φορά. Θέλουμε να αναδείξουμε νέους παίκτες και να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και γενικότερα έχουμε καλό έμψυχο υλικό», τόνισε, ενώ ο πρόεδρος Κώστας Ριαβόγλου, σημείωσε: «Μια ομάδα που πριν από 15 ημέρες δε θα συμμετείχε στο πρωτάθλημα, με την αυταπάρνηση κάποιων ατόμων που έβαλαν πάνω από το συμφέρον τους το αίσθημα τους για την ομάδα, δημιουργήσαμε μια ανταγωνιστική ομάδα».

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ είναι ο Θ. Ζαγοράκης στο ενδεχόμενο να αναλάβει την ηγεσία της Σούπερ Λίγκας. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ θεωρεί ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν άλλες, σοβαρότερες για την ομάδα, προτεραιότητες, ενώ στη σημερινή σύσκεψη των επιτελών θα αποφασιστεί η θέση που θα κρατήσει ο «Δικέφαλος» στη μεθαυριανή εκλογή. Η εξέλιξη αυτή «ανοίγει» το παιχνίδι, αφού ο κ. Ζαγοράκης θεωρείτο ως το μεγάλο φαβορί, ενώ διά στόματος Π. Κομνηνού είχε προκριθεί ως «ιδανική λύση». «Υπάρχει μια εκκρεμότητα για το κατά πόσο ο κ. Ζαγοράκης έχει το χρόνο και τη διάθεση να αναλάβει πρόεδρος, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει τη δυνατότητα να ενώσει τους άλλους συλλόγους», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας, ο οποίος αναφερόμενος στην εναλλακτική λύση Πηλαδάκη, σημείωσε ότι (με το μεγαλομέτοχο της Λάρισας) «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, αλλά όσο πλησιάζουμε στην Πέμπτη θα έχουμε πιο σαφή εικόνα».

Προεδρικό ξέ

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο Μπα ο ΠΑΟΚ. Στήριξη σε Μπερέτα, στόχοι... πρωταθλητισμού κα Μπαντ Μπρουκενάου ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

Ο

ύτως ή άλλως οι φορές που ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχει μιλήσει δημόσια είναι ελάχιστες, συνεπώς το ενδιαφέρον που προκύπτει για τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όποτε συμβαίνει κάτι ανάλογο, είναι τεράστιο. Η πλέον πρόσφατη αντίστοιχη επικοινωνία του ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Εκτοτε μπόλικο νερό κύλησε στο αυλάκι του «Δικεφάλου» κι ομολογουμένως πολλά και σημαντικά θέματα είχαν συσσωρευτεί σε μια κατηγορία «ερωτημάτων» ή αποριών για τους φίλους της ομάδας. Ωστόσο, η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες φορές ήταν η δική του εμφανής διάθεση να μιλήσει και ν’ απαντήσει σε όλα όσα ακούγονται αυτό το διάστημα. Το μοναδικό του δίλημμα είχε να κάνει με το αν θα έπρεπε να το πράξει στη Θεσσαλονίκη ή εδώ που προετοιμάζεται η ομάδα. Τελικά, θα το πράξει εις διπλούν. Το έκανε χτες καλύπτοντας το μεγαλύτερο φάσμα των θεμάτων που απασχόλησαν κι απασχολούν τον ΠΑΟΚ και θα το επαναλάβει, σε πιο συγκεκριμένη βάση, οικονομική κι όχι μόνο. Είναι αποφασισμένος περί τα τέλη Αυγούστου κι έχοντας σαφή εικόνα για το πώς ανταποκρίθηκε η ομάδα στις πρώτες ευρωπαϊκές της προκλήσεις να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπου επιπλέον θα μιλήσει αναλυτικότατα και για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στο «Δικέφαλο».

ΓΙΑ ΤΟΝ... Τ

Προσπάθ

ΙΣΩΣ για πρώτη φο ΠΑΕ ΠΑΟΚ παραδέχτηκ να είχε πάρει τον τίτλο. ανθρώπου… Ενα θέμα σει αυτούς που αποφασ τη νοημοσύνη άλλων π ποδόσφαιρο και το πώς σφύριγμα αλλά για την να μας βγάλει τρελούς»! Ενα άλλο θέμα που του ΠΑΟΚ να πουλήσει

Ο απολογισμός … Ο επικεφαλής της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεκίνησε, σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της περυσινής σεζόν: «Το μόνο σίγουρο είναι πως ήταν επιτυχημένη αγωνιστικά. Η ομάδα τερμάτισε πρώτη στα πλέι οφ και τρίτη στην κανονική διάρκεια. Αφού δεν καταφέραμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, πήγαμε για το καλύτερο δυνατό και το πετύχαμε. Είχαμε όμως και δύο αρνητικά: αποκλεισμό από την Ευρώπη, που στοίχισε και οικονομικά κι ο αντίστοιχος στο Κύπελλο». Ωστόσο, οι δυο αποκλεισμοί είχαν προεκτάσεις. «Γνωρίζαμε πως για να κάνεις ανταγωνιστική ομάδα και να πετύχεις στόχους πρέπει να δυναμώσει. Ξέραμε ότι θα κάνουμε υπέρβαση στο μπάτζετ. Και σε μένα δεν αρέσει να δημιουργούμε χρέη που μπορεί να μείνουν στον ΠΑΟΚ. Δυστυχώς από τους δύο αποκλεισμούς έμεινε το άνοιγμα. Δεν είναι χρέη. Δε χρωστάμε κάπου. Είναι κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα δεν αρκούσαν. Εκτός από εισιτήρια διαρκείας και τις χορηγίες, δεν υπάρχει κάτι άλλο να φέρνει έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι και την προσεχή σεζόν πρέπει να κινηθούμε στα ανάλογα επίπεδα. Δεν πρόκειται όμως ν’ αφήσουμε την ομάδα γυμνή». Αν ωστόσο η εξέλιξη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ είναι θετική, «τίποτα δε θα πρέπει ν’ αποκλείεται».

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αναλύει τις σκέψεις του στ

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟ

Οχι και

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝ στην Ευρώπη και το Ζαγοράκης απάντησε: σπάθεια. Σύντομα ο κ οικονομικά στοιχεία. Ε κείου και καταθέτουμ τέχνη. Υπάρχει το ελεύ έρθει να μας ελέγξει. διάφορες… Κασσάνδρ είτε οι συνεργάτες μου ταχραστήκαμε χρήματα να μας χρεώσουν λάθ το επιτρέπουμε σε καν ούτε πρόκειται να το κ


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

5

21

ΣΠΟΡ

έσπασμα

ΦΙΛΙΚΟ

ΓΙΑ ΜΠΕΡΕΤΑ

Με απουσίες κόντρα σε Νιρεμβέργη

αντ Μπρουκενάου, όπου προετοιμάζεται αι απάντηση για τα οικονομικά

ΤΙΤΛΟ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ

θησε να μας βγάλει τρελούς

ορά επισήμως ο πρόεδρος της κε πως η ομάδα θα μπορούσε Τι έφταιξε; «Το ρεσιτάλ ενός α που πρέπει να προβληματίασίζουν και να μην παίζουν με που τυγχάνει να γνωρίζουν το ς λειτουργεί. Δε μιλάμε για ένα προσπάθεια ενός ανθρώπου ! υ συζητήθηκε ήταν η πρόθεση κάποιον από τους πρωτοκλα-

σάτους παίκτες του. «Για κάθε ποδοσφαιριστή για τον οποίο υπάρχει πρόταση… μπορούμε να τη συζητήσουμε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα Κοντρέρας αυτήν τη στιγμή». Κι αν η εξέλιξη στα προκριματικά είναι αρνητική; «Αν η ομάδα δεν καταφέρει να καλύψει το οικονομικό κενό, θα δούμε. Σε καμία περίπτωση δε θα την αφήσουμε οικονομικά εκτεθειμένη. Θα είμαστε ειλικρινείς. Το περσινό ρίσκο θα το ξαναπαίρναμε. Είδαμε πως ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα, ανταποκρίνεται κι η ομάδα το ίδιο…. Είναι αναπόφευκτο να έχουν γίνει λάθος επιλογές».

«Στόχος παραμένει ο πρωταθλητισμός» Η ΕΠΙΛΟΓΗ του Μάριο Μπερέτα δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τον Θόδωρο Ζαγοράκη. «Κάναμε μια επιλογή που θεωρούμε ότι θα μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα εκεί που θέλουμε. Στόχος παραμένει να κάνει η ομάδα πρωταθλητισμό. Η ομάδα παρέμεινε ίδια, ο προπονητής έχει γνώση τι υπήρχε, τι υπάρχει και ποια θα είναι η συνέχεια. Πήραμε έναν άνθρωπο που δουλεύει 20 χρόνια στο ιταλικό πρωτάθλημα. Εχει περίπου τη φιλοσοφία που είχαμε σαν ομάδα και πιστεύουμε ότι θα έχει συνέχεια η πορεία της». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ρωτήθηκε και για τη διακοπή της συνεργασίας με τον Σάντος. «Προτίμησε να μη συνεχίσει», αποκρίθηκε αρνούμενος να μπει σε λεπτομέρειες: «Κάποια πράγματα αφορούν προσωπικά κάποιους ανθρώπους κι από τη στιγμή που ανήκουν στο παρελθόν, μένουν εκεί. Η ομάδα δε θα μένει σε πρόσωπα. Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει όποιος και να είναι». Λίγες ώρες μετά την άφιξή του στη Γερμανία συναντήθηκε με τον Ζήση Βρύζα κι αμέσως μετά με τον Ιταλό τεχνικό. Μια μέρα μετά σειρά πή-

τον Κωστή Μπότσαρη

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

ΟΝΟΜΙΚΑ

να μας συκοφαντούν

ΝΟΣ σε πιθανή αποτυχία τι μέλλει γενέσθαι, ο Θόδ. : «Θα συνεχίσουμε την προκόσμος θα λάβει αναλυτικά Είμαστε διοίκηση Πρωτοδιμε ισολογισμό στον Ερασιύθερο σε οποιονδήποτε να Οχι σήμερα… χτες. Αν και ρες λένε διάφορα. Είτε εγώ, υ κατηγορούμαστε πως καα. Ο,τι χειρότερο! Μπορούν θος επιλογές αλλά αυτό δεν νέναν! Δε δώσαμε δικαίωμα, κάνουμε κοροϊδεύοντας τον

κόσμο. Η ομάδα δε θα γίνει περίγελος κανενός». Για την πρόταση δημιουργίας ελεγκτικής επιτροπής από τον Ερασιτέχνη: «Γνωρίζει τα πάντα ο πρόεδρος του Α.Σ. Αν υπάρχουν ανησυχίες από άλλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, ας έρθουν να ελέγξουν». Αναφορικά με το θέμα της χορηγίας τόνισε: «Υπάρχει συμβόλαιο με τη ΔΕΠΑ. Παράλληλα αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει να έρθουν κεφάλαια. Θέλουμε η ομάδα ν’ ανεβαίνει οικονομικά σκαλοπάτια αλλά δε θα ξεφεύγει από την οικονομική εξυγίανση», ενώ για τη Ν. Μεσημβρία επισήμανε: «Επιτεύχθηκε μια συμφωνία με μια εταιρεία για την αποπεράτωση του κτιρίου που είναι κι αυτό που απομένει».

ραν οι παίκτες. «Αυτό που είδαμε στα φιλικά δεν άρεσε σε κανέναν. Είμαι βέβαιως ότι θ’ αλλάξει η εικόνα. Με 15-20 ημέρες προετοιμασία δεν μπορείς να είσαι απόλυτα έτοιμος, ούτε βέβαια θα παραμείνει αυτή η εικόνα. Αν ψάξουμε για δικαιολογίες υπάρχουν πολλές… Δεν μπορεί μέσα σ’ ένα μήνα να έχουν ξεχάσει οι παίκτες αυτά που γνώριζαν. Η ομάδα έχει μπει σε ρότα», σχολίασε για να καταλήξει: «Κάθε διοίκηση επιζητά το καλύτερο. Προσπαθούμε μ’ αυτά που διαθέτουμε να έχουμε τους καλύτερους κι η απάντηση δίνεται μέσα από την τελευταία διετία». Στο... τραπέζι της συζήτησης έπεσε και το όνομα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο. «Χωρίσαμε σαν φίλοι. Ο ίδιος πρώτος μας είπε πως δυο τεχνικοί διευθυντές είναι πλεονασμός». Οσον αφορά για τα όσα ακούγονται κατά καιρούς για τη σχέση του με τον Ζήση Βρύζα, ο κ. Ζαγοράκης ήταν απόλυτος: «Αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή, δηλαδή ότι υπάρχει πρόβλημα. Εδώ και πόσους μήνες ακούω πως είμαστε "σκοτωμένοι". Αυτά δεν ισχύουν…».

Ο ΘΟΔΩΡΗΣ Ζαγοράκης παρακολούθησε και τις δυο προπονήσεις που έγιναν χτες, παραμονή του σημερινού, τελευταίου και πιο δυνατού φιλικού με αντίπαλο τη Νιρεμβέργη (20.00). Το συγκεκριμένο ματς λογιζόταν ως η τελική πρόβα εν όψει των πρώτων αγωνιστικών υποχρεώσεων αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα λόγω των πολλών απουσιών. Ο Μάριο Μπερέτα εμφανίζεται προβληματισμένος για την απόδοση παικτών, με αποτέλεσμα να έχει προβεί σε εσωτερικές αλλαγές, όπως η τοποθέτηση του Σαβίνι στο κέντρο της άμυνας κι η τοποθέτηση του Σνάουτσνερ στο δεξιό άκρο ή η μετατόπιση του Σαλπιγγίδη στην κορυφή της επίθεσης. Παράλληλα, αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των προπονήσεων στη λειτουργία της ομάδας στα στημένα. Ομως τα προβλήματα δε λείπουν. Ο Ιβιτς, κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρωινής προπόνησης ένιωσε ενοχλήσεις στα «καλάμια» κι αποχώρησε προληπτικά. Εκτός του σημερινού αγώνα θα μείνει κι ο Βιεϊρίνια, καθώς προπονήθηκε μόνο μια φορά χτες λόγω ενοχλήσεων στη μέση. Απόντες από την απογευματινή προπόνηση ήταν επίσης οι Ζουέλα, Μουσλίμοβιτς λόγω ενοχλήσεων κι αν ο πρώτος δεν αγωνιστεί, για το δεύτερο δεν τίθεται ανάλογο θέμα. Οσο για τα εισιτήρια διαρκείας έφτασαν στις 18.123, καθώς χτες «έφυγαν» άλλα 107.

ΜΑΛΕΖΑΣ

«Πρώτα εμείς θέλουμε να πετύχουμε» «ΔΕΝ ξέρω αν θα είμαστε έτοιμοι μέχρι το ματς με τον Αγιαξ. Θα πρέπει να είμαστε όμως...». Ο Στέλιος Μαλεζάς (φωτό) αναγνωρίζει ότι κόντρα στους Ολλανδούς ο «Δικέφαλος» θα έχει δύσκολο έργο, ωστόσο υποστηρίζει ότι όλα εξαρτώνται από την ομάδα του. «Είναι ιστορικά παιχνίδια απέναντι σε μία πολύ μεγάλη ομάδα και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλό. Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για την ομάδα από μία ενδεχόμενη πρόκριση είναι μεγάλα και πρώτοι εμείς οι ποδοσφαιριστές θέλουμε να πετύχουμε. Και ο κόσμος της ομάδας όμως αξίζει μια μεγάλη χαρά σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αν είμαστε εμείς καλά δεν πρέπει να φοβόμαστε». Αναφερόμενος στην εικόνα που έχει δείξει μέχρι τώρα ο ΠΑΟΚ, ο διεθνής αμυντικός επισήμανε ότι υπάρχει θέμα αυτοσυγκέντρωσης. «Δεν έχουμε κάνει και τις καλύτερες εμφανίσεις.

Θεωρώ ότι σιγά σιγά θα αποκτήσουμε την απαραίτητη ομοιογένεια. Εχει έρθει ένας νέος προπονητής και αυτά που ζητάει δεν έχουν βγει ακόμα. Εχουμε μπροστά μας το φιλικό με τη Νιρεμβέργη και άλλη μία εβδομάδα για να είμαστε έτοιμοι στα παιχνίδια με τον Αγιαξ. Εχουμε δεχτεί γκολ από στημένες φάσεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με την αμυντική λειτουργία αλλά με την αυτοσυγκέντρωση». Οσο για τις διαφορές ανάμεσα στον Μπερέτα και τον Σάντος, ο Μαλεζάς, σχολίασε: «Κάθε προπονητής έχει τους δικούς του τρόπους προπόνησης αλλά οι διαφορές είναι λίγες. Θα φανεί στο μέλλον τι μπορούμε να κάνουμε με αυτόν τον προπονητή. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, κάθε παιχνίδι διαφορετικό και εμείς δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τις αλλαγές προπονητή και με τέτοιου είδους λεπτομέρειες».


22

6

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Νέοι... άνδρες Τα παιδιά της Εθνικής Νέων κατέκτησαν το αργυρό µετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό και έδειξαν... ετοιµότητα για το επόµενο επίπεδο

Η

απογοήτευση για ένα χαµένο τελικό ακόµα και σε επίπεδο µικρών Εθνικών καταδεικνύει τον... εθισµό του ελληνικού µπάσκετ στις επιτυχίες. Η Ελλάδα κατέκτησε το ασηµένιο µετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Νέων του Ζαντάρ κι όµως οι διεθνείς µας αποχώρησαν µε πίκρα από το «Σπόρτσκι Αρένα» που δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα σκήπτρα µετά την περσινή κατάκτηση του χρυσού στη Ρόδο. Γνωρίζουν, όµως, και το απέδειξαν ότι το µέλλον τους ανήκει. Ενα χρόνο µετά τον τελικό του Βενετοκλείου η Γαλλία πήρε την εκδίκησή της, αφού αυτήν τη φορά κέρδισε στον τελικό µε 62-73. Για την Ελλάδα είχε προηγηθεί ένας ακόµα περίπατος στον ηµιτελικό κόντρα στη διοργανώτρια Κροατία µε 71-56 (Παππάς 23, Παπανικολάου 14), που ενδεχοµένως συνέβαλε σε λανθασµένη αξιολόγηση του τελικού. Οι Γάλλοι «πυροβολώντας» από την περιφέρεια (είχαν 10/20 τρίποντα έναντι 1/13 της Ελλάδας) είχαν τον απόλυτο έλεγχο για τρία δεκάλεπτα, η Εθνική µείωσε σε 58-63 µε συνεχόµενους πόντους

Τα παιδιά του Κώστα Μίσσα µε το ασηµένιο µετάλλιο του Παππά στο 37’, αλλά ώς εκεί...Τα δεκάλεπτα: 6-19, 22-41, 39-56, 62-73. Η σύνθεση της Ελλάδας: Κατσίβελης, Γεωργάκης, Μάντζαρης 12 (1), Παπανικολάου 10, Σλούκας 4, Γιάνκοβιτς 3, Παππάς 22, Κασελάκης 4, Σαρικόπουλος 7. Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού, πάντως, φανερώνουν το σπουδαίο της επιτυχίας των παικτών του Κώστα Μίσσα, που γι’ ακόµη µία φορά µας έκαναν υπερήφανους και...

ασφαλείς για τα επόµενα χρόνια της Εθνικής Ανδρών. «Αυτή η γενιά µπορεί να πετύχει πολλά», αξιολόγησε ο Μίσσας που τόνισε επίσης: «Μιλάµε για παιδιά που αγαπάνε το µπάσκετ για το µπάσκετ και είναι από µόνο του κάτι πολύ σηµαντικό. Εχουν όραµα γενικότερα. Δουλεύουν πολύ και θέλουν να τους δοθούν οι ευκαιρίες για να αποδείξουν ότι µπορούν να παίξουν». ΟΙ Νίκος Παππάς και Κώστας Παπανικολάου

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝ∆ΡΩΝ

«Καταδικασµένη...» ΤΟ ταξίδι αρχίζει για την Εθνική Ανδρών και επιθυµητός προορισµός είναι η κορυφή. Οι Ελληνες διεθνείς ξεκίνησαν χτες την προετοιµασία τους στο Καρπενήσι, σκοπός της οποίας αποτελεί η ετοιµότητα για διακρίσεις στο Μουντοµπάσκετ της Τουρκίας, που θα πραγµατοποιηθεί 28/08 µε 12/09. Σε τέτοιες περιπτώσεις είθισται να γίνεται λόγος για στόχους, στην περίπτωση της Ελλάδας όµως τέτοια ανάγκη δεν παρουσιάζεται. Πάντα µία θέση στο βάθρο διοργάνωσης αποτελεί το ζητούµενο. Οπως, άλλωστε, δήλωσε και ο Κώστας Τσαρτσαρής (φωτό): «Η Ελλάδα έχει ταλέντο στο µπάσκετ και το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια. Αυτή η οµάδα έχει στη σύνθεσή της τα µεγαλύτερα αστέρια του ελληνικού - και όχι µόνο - πρωταθλήµατος. Είναι λίγο... καταδικασµένη να διεκδικεί διακρίσεις. Ενα µετάλλιο ή την τετράδα, που για Παγκόσµιο Πρωτάθληµα αποτελεί διάκριση σίγουρα». Για τον Τσαρτσαρή το φετινό καλοκαίρι έχει την ιδιαιτερότητα της... µεγάλης επιστροφής, αφού πέρυσι δεν µπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ευρωµπάσκετ της Πολωνίας λόγω τραυµατισµού. «Σαν να µην πέρασε µια µέρα», τόνισε πως αισθάνεται στην επίσηµη ιστοσελίδα της Οµοσπονδίας και συνέχισε: «Είναι ωραία τα συναισθήµατα στην οµάδα, είναι πάντα θετικό όταν βρίσκεσαι σε αυτήν την παρέα. Εδώ δεν υπάρχουν συλλογικές διαφορές, παλεύουµε όλοι για ένα στόχο και για ένα κράτος ολόκληρο. Θέλουµε να φτάσουµε ψηλά όλοι µαζί. Η Εθνική είναι κάτι ξεχωριστό για όλους µας. Εχουµε ζήσει µεγάλες στιγµές και µας έχει προσφέρει πολλά». Η αποστολή της Εθνικής θα καταλύσει µέχρι την ερχόµενη Κυριακή στο Καρπενήσι, όπου σήµερα ο Γιόνας Καζλάουσκας περιµένει τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη και τους «ασηµένιους Νέους» Κώστα Παπανικολάου και Νίκο Παππά να ενσωµατωθούν.

µαζί µε τον Κροάτη Μάριο Ντέλας, τον Ισπανό Νικόλα Μίροτιτς και το Γάλλο MVP του Πανευρωπαϊκού Αντριου Αλµπισί συµπεριλήφθηκαν στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Μακράν του δεύτερου, µάλιστα, ο Παππάς αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά µε 22.1 πόντους κατά µέσο όρο. Η αποστολή της Εθνικής αναµενόταν να αφιχθεί από το Ζαντάρ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν από τα µεσάνυχτα.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΠΑΟΚ

ΠΟΛΟ

Αυλαία µε ντέρµπι...

Στη Σικελία η Εθνική

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ χτες στα γραφεία της ΟΧΕ η κλήρωση των εθνικών πρωταθληµάτων. Στην Α1 Ανδρών, η κληρωτίδα έκανε τα... παιχνίδια της, µε συνέπεια η πρώτη αγωνιστική να περιλαµβάνει ντέρµπι ανάµεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, που µέσα στην εβδοµάδα περιµένουν την απόφαση του ΑΣΕΑ∆ αναφορικά µε τις ποινές που επιβλήθηκαν για τα επεισόδια της Λαµίας, θα ξεκινήσουν λοιπόν εκτός έδρας την υπεράσπιση του τίτλου τους, ενώ στην τελευταία

αγωνιστική θα αντιµετωπίσουν το Φίλιππο Β. Στο περιθώριο της κλήρωσης, ο γεν. γραµµατέας της ΟΧΕ, Χαράλαµπος Πιλαφάς ανακοίνωσε ότι το φάιναλ φορ του Κυπέλλου θα είναι η τελευταία διοργάνωση της περιόδου 2010-11 και πρόσθεσε πως το πρωτάθληµα της Α1 Ανδρών θα αρχίσει 18/9/2010 ώστε να τελειώσει 21/5/2011 και να υπάρχει χρόνος για την προετοιµασία της Εθνικής Νέων για το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα. Οσο για την Α1 Γυναικών υπήρξαν δυο αλλαγές καθώς λόγω οικονοµι-

κών προβληµάτων αποχώρησαν οι οµάδες Αναγέννηση Βύρ. και Ποσειδών Λουτρ. και µπήκαν οι οµάδες Παναιτωλικός και Αρης Ν. Η 1η αγωνιστική στην Α1 Ανδρών: Φίλιππος Βέρ. - ΧΑΝΘ, ΑΕΚ ΠΑΟΚ, Αερωπός Εδ. - Πανελλήνιος, ∆ούκας - Βριλήσσια, ∆ιοµήδης Αρ. - Ιωνικός ΝΦ, Κύδων Χ. - Ζαφειράκης. Η 1η αγωνιστική στην Α1 Γυναικών (25/9-16/4): Αρης - Μακεδονικός, Παναιτωλικός - Ορµή Π., ΠΑΟΚ - Αναγ. Αρτας, Αρίων Πτ. - Ν. Ιωνία, Αρης Ν. - Μ. Αλέξ. Γιαννιτσών.

ΓΙΑ τη Σικελία αναχωρεί σήµερα η Εθνική Ανδρών, προκειµένου το διάστηµα 21-25 Ιουλίου να συµµετάσχει σε τουρνουά προετοιµασίας στις Συρακούσες, εν όψει της συµµετοχής της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα του Ζάγκρεµπ. Την αποστολή συγκροτούν 14 πολίστες, οι οποίοι είναι: Φλέγκας, Τσαλκάνης, Μιράλης, Μιτελούδης, ∆ελακάς, Παπαδόγκωνας, Ντόσκας, Μυλωνάκης, Κολόµβος, Γιω. Φουντούλης, Για. Φουντούλης, Μουρίκης, Γούνας, Αφρουδά-

κης. Η Εθνική µετέχει στο Β΄ όµιλο, όπου θα αντιµετωπίσει Καναδά, Γερµανία και Ουγγαρία. Το πρόγραµµα των αγώνων του οµίλου της Εθνικής: ΑΥΡΙΟ: 20: 30 Ουγγαρία - Ελλάδα, 22: 00 Ιταλία - Ρωσία. ΠΕΜΠΤΗ: 20:00: Ρωσία - Ουγγαρία, 21.30: Ελλάδα - Ιταλία. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 20: 00 Ρωσία - Ελλάδα, 21: 30 Ιταλία - Ουγγαρία. ΣΤΙΒΟΣ: Η ΙΑΑΦ επικύρωσε το παγκόσµιο ρεκόρ που σηµείωσε η Πολωνή Ανίτα Βλόνταρτσικ στη σφυροβολία µε 78.30µ. στις

6 Ιουνίου στο Μπίντγκος. Το προηγούµενο ρεκόρ κατείχε η ίδια µε 77.96µ, από τον Αύγουστο του 2009 στο Βερολίνο. ΤΖΟΥΝΤΟ: Την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του δ.σ. της οµοσπονδίας τζούντο ανακοίνωσε χτες ο Βαγγέλης Σουφλέρης, αφήνοντας αιχµές κατά όλων όσοι «προσπαθούν να εισβάλουν στην οµοσπονδία και οι οποίοι ενδιαφέρονται µόνο για την καρέκλα και όχι για το όραµα που ακολουθεί το ελληνικό τζούντο».


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΑΟΚ

Τραβάει... «άσους»

Βήµα... σηµειωτόν

Ο Αρης ξεκινά την ανοικοδόµηση του ρόστερ από τη θέση «1». «Κλείνει» ο Αµερικανός, Χαραλαµπίδης για «µπακ απ» ACTION IMAGES

Του ΜΙΛΤΟΥ ΨΩΜΑΔΑΚΗ

Ο

ι οµάδες λένε ότι ξεκινούν από τον «άσο», δόγµα που βρίσκει πλήρη εφαρµογή στα µεταγραφικά του Αρη. Οι διοικούντες την οµάδα έχουν εισπράξει τις εισηγήσεις του Σαρόν Ντρούκερ και κάνουν ό,τι µπορούν για να τις υλοποιήσουν ξεκινώντας τις εργασίες τους από τη θέση του πλέι µέικερ. Ο Ισραηλινός κόουτς έχει ξεχωρίσει τον «εκλεκτό» του αναφορικά µε το βασικό Αµερικανό που θα πάρει στις πλάτες του την οµάδα -µάλιστα πληροφορίες τον θέλουν να είχε δίωρη συνάντηση µαζί του στο Λας Βέγκας- η περίπτωσή του οποίου απασχολεί καθηµερινά τη διοίκηση. Ο Αρης παραµένει κοντά σε συµφωνία µε το συγκεκριµένο αθλητή, αλλά όσο δεν πέφτουν οι υπογραφές το όνοµά του φυλάσσεται ως επτασφράγιστο µυστικό. Ο λόγος είναι πως οι «κίτρινοι» δεν παίζουν σε... µονό ταµπλό, αφού υπάρχει οµάδα από το «σπαγκέτι σιρκουί» που έχει εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον. Για πίσω από τον παίκτη «µυστήριο», µετά το «στοπ» του Ντούσαν Ιβκοβιτς για το δανεισµό του Κώστα Σλούκα και τις δυσκολίες µε τον Δη-

ΟΥΤΕ χτες υπήρξε εξέλιξη στο θέµα του διακανονισµού των οφειλοµένων σε Γκετσέφσκι και Ντελινινκάιτις. Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ περιµένει ακόµη την απάντηση του Λουτσιάνο Καπικιόνι στην πρόταση που έχει καταθέσει, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι µέχρι το τέλος της εβδοµάδας η εκκρεµότητα θα έχει κλείσει θετικά. Πάντως στην ΚΑΕ δεν έχει φτάσει καµία ειδοποίηση από τη FIBA, σχετικά µε την κατάθεση προσφυγής από τους δύο παίκτες. Οσο για το σχεδιασµό της νέας σεζόν αυτός έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Σούλης Μαρκόπουλος (φωτό) είχε συνάντηση χτες το πρωί µε τον Νίκο Σταυρόπουλο προκειµένου να συζητηθούν µεταγραφικοί στόχοι. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει έρευνα αγοράς µε προτεραιότητα σε Αµερικανό πλέι µέικερ και παίκτη στη θέση «3». Το απόγευµα υπήρξε συζήτηση του κ. Μαρκόπουλου και µε τον Τέλη Ζουρνατσίδη, ο οποίος από την πλευρά του ενηµέρωσε τους κ.κ. Στογιάννη, Κατσιώρα για θέµατα που αφορούν την οµάδα, όπως η συντήρηση του παρκέ κι η νέα διαγράµµιση σύµφωνα µε τους νέους κανονισµούς αλλά και βελτίωση των χώρων που χρησιµοποιούνται από την οµάδα. Ενα ακόµη θέµα που τέθηκε επί τάπητος ήταν η προετοιµασία, η οποία αναµένεται να ξεκινήσει µετά τις 15 Αυγούστου, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριµένη ηµεροµηνία. Εξάλλου, αύριο θα υπάρξει συνάντηση µελών της διοίκησης µε τους συνδέσµους, ενώ τις επόµενες ηµέρες θα υπάρξει ανακοίνωση της ΚΑΕ για προνόµια στους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας.

ΗΡΑΚΛΗΣ Ο Αρης ενδιαφέρεται για τον Κώστα Χαραλαµπίδη, ο οποίος όµως δεσµεύεται µε συµβόλαιο µε τον Πανελλήνιο µήτρη Βεργίνη που έχει συµβόλαιο µε τον Παναθηναϊκό, οι «κίτρινοι» στρέφονται στη δοκιµασµένη από αρκετές οµάδες λύση του Κώστα Χαραλαµπίδη. Ο 34χρονος πόιντ γκαρντ έχει συµβόλαιο µε τον Πανελλήνιο και το θέµα του παρακολουθείται διακριτικά. Σύµφωνα, πάντως, µε πληροφορίες θέλει να το λύσει, αφού η προοπτική του Αρη και της Θεσσαλονίκης τον ενδιαφέρει. Δύο φορές στο παρελθόν ο Χαραλαµπίδης είδε την πόρτα του Αλε-

ξανδρείου σε µεταγραφική περίοδο, δεν αποκλείεται την τρίτη να την περάσει κιόλας. Σίγουρος στο ρόστερ της νέας περιόδου, πάντως, λογίζεται ο Ντέγιαν Μπορόβνιακ η µεταγραφή του οποίου αναµένεται σήµερα να ανακοινωθεί και επίσηµα για να ολοκληρωθεί και το τυπικό µέρος της. Στο µεταξύ, µε αφορµή την παρουσία του στην Αθήνα για το διοικητικό συµβούλιο του ΕΣΑΚΕ ο Γιάννης Δαµιανίδης είχε µία σειρά

επαφών. Μέσα σ’ αυτές ήταν και µε τον εκπρόσωπο του Κίκι Κλαρκ µε θέµα φυσικά τη λύση της συνεργασίας, η οποία µετατίθεται για την Παρασκευή. Ο εν λόγω ατζέντης εκπροσωπεί και τον Δήµο Ντικούδη, για τον οποίο όµως δεν έγινε καµία συγκεκριµένη αναφορά. Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Αρης ήταν η µοναδική οµάδα που στο δ.σ. του ΕΣΑΚΕ κατέθεσε πρόταση για την καταπολέµηση της βίας στα γήπεδα.

ΕΣΑΚΕ

«Ναι», στην απαγόρευση µεταγραφών! ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ίσως για την πιο σηµαντική απόφαση που παίρνουν από κοινού οι οµάδες τα τελευταία χρόνια στοχεύοντας στη βελτίωση του ελληνικού µπάσκετ. Το χτεσινό διοικητικό συµβούλιο του ΕΣΑΚΕ έχει ιστορική σηµασία, αφού οι ΚΑΕ αποφάσισαν να υιοθετήσουν το µέτρο της απαγόρευσης µεταγραφών, που έχει εφαρµοστεί στο εξωτερικό (κυρίως στην Ιταλία) µε επιτυχία. Οι οµάδες, λοιπόν, αποφάσισαν να ψηφίσουν στον κανονισµό του πρωταθλήµατος απαγόρευση µεταγραφών σε όσες οµάδες βαραίνονται µε τελεσίδικες αποφάσεις για οφειλές σε παίκτες ή προπονητές. ∆ίνεται, µάλιστα, ένα χρονικό περιθώριο πέντε εργάσιµων ηµερών προκειµένου να διευθετήσουν την οφειλή, διαφορετικά ξεχνούν τη

λέξη «ενίσχυση». Πρόκειται για µέτρο που πρότεινε ο Βασίλης Οικονοµίδης, έτυχε καθολικής αποδοχής και θα επικυρωθεί στις 27 του µηνός σε νέα γενική συνέλευση. «Πρέπει όλες οι ΚΑΕ να είναι έτοιµες και να έχουν πλήρεις φακέλους, αν κάποιοι δεν είναι έτοιµοι θα ξεκινήσουµε το πρωτάθληµα και µε λιγότερες οµάδες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ. Εξάλλου, η λίγκα οριστικοποίησε µία σειρά µε προτάσεις για την καταπολέµηση της βίας, η οποία θα κατατεθεί στον υφυπουργό Αθλητισµού, Γιώργο Νικητιάδη, έπειτα από σχετικές παροτρύνσεις. Ανάµεσα σε αυτές συγκαταλέγεται το κλείσιµο της κάνουλας από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ σε οµάδες που οι οπαδοί τους δηµιουργούν επεισόδια.

Εβδοµάδα επαφών ΜΕΤΑ την ταύτιση απόψεων µεταξύ του Ερασιτέχνη και της επιτροπής µπάσκετ στον Ηρακλή ξεκίνησε µία από κοινού προσπάθεια, προκειµένου να µπει το τµήµα σε µία σειρά. Πρώτος στόχος παραµένει η εύρεση ανθρώπων που θα εµπλακούν στη νέα ΚΑΕ και θα πλαισιώσουν τους ανθρώπους της επιτροπής. Ως γνωστόν, απατείται ένα ποσό 240.000 ευρώ για µετοχικό κεφάλαιο αναφορικά µε τη µετατροπή του ΤΑΚ και η συγκέντρωσή του πρωτεύει στον Ηρακλή. Την ίδια ώρα, ο Λευτέρης Κακιούσης (φωτό) προχωρά το σχεδιασµό του επί του αγωνιστικού και καταθέτει τις πρώτες του εισηγήσεις. ∆εν τίθεται πια θέµα µη παραµονής του, µετά τις σύµπλευση Ερασιτέχνη και επιτροπής. Α1: κοινός στόχος για Παναθηναϊκό και Ολυµπιακό προέκυψε χτες πως είναι ο Νάντο Ντε Κολό, γεγονός πάντως που έτυχε διάψευσης και από τις δύο πλευρές. Ο Γάλλος έχει, εξάλλου, «µπάι άουτ» 500.000 δολαρίων από την Βαλένθια. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πολύ κοντά στη µεταγραφή του Ροµέιν Σατό (του προτάθηκε τριετές συµβόλαιο µε συνολικές αποδοχές 6.000.000 ευρώ), ενώ κινείται και για την απόκτηση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη! Ο Ολυµπιακός το παλεύει για τον Ντέιβιντ Αντερσεν, ενώ µε δηλώσεις του σε σερβικά ΜΜΕ ο Νεµάνια Μπιέλιτσα τόνισε πως θέλει να παίξει υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ιβκοβιτς. Παίκτης του Κολοσσού, εξάλλου, θα είναι για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά ο Αντώνης Ασηµακόπουλος που ανανέωσε τη συνεργασία του µε τους Ροδίτες. ΕΥΡΩΠΗ: επεκτάσεις των συµβολαίων τους µέχρι το 2014 υπέγραψαν ο Σέρχιο Γιουλ µε τη Ρεάλ και ο Ράφα Μαρτίνεθ µε τη Βαλένθια. Η ΤΣΣΚΑ ανακοίνωσε τη µεταγραφή του Τζέιµον Γκόρντον, που γίνεται Μοσχοβίτης για τα επόµενα τρία χρόνια.


24

φωνή

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο ΑΡΗΣ είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, το φαβορί για την πρόκριση στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο, η άσηµη Γιαγκελόνια δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρηθεί αµελητέα ποσότητα. Η Κυπελλούχος Πολωνίας έκανε πολύ καλή εµφάνιση στο φιλικό µε τη δευτεραθλήτρια Γερµανίας Σάλκε (ηττήθηκε 1-0) δείχνοντας ότι είναι έτοιµη για τους αγώνες µε τους «κίτρινους». Οι παίκτες του Κούπερ δε θα έχουν καµία δικαιολογία αν υποτιµήσουν τους Πολωνούς. Β. Μ.

click

ΚΑΘΕ µέρα που περνάει ο Πάµπλο Κοντρέρας, που έφτασε την Κυριακή, ανεβάζει ρυθµούς, προσπαθώντας να φτάσει στα επιθυµητά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Αλλωστε, τόσο ο προπονητής του όσο και ο Ζήσης Βρύζας του έχουν καταστήσει σαφές ότι τον υπολογίζουν, ακόµη και για τα πρώτα επίσηµα µατς του ΠΑΟΚ κόντρα στον Αγιαξ. Αλλωστε, η µέχρι τώρα εικόνα στην αµυντική λειτουργία του «∆ικεφάλου» µάλλον το επιβάλλει. Κ. Μπ.

ΣΤΑ... ίδια αριθµητικά δεδοµένα παρέµεινε η εκπροσώπηση της διοίκησης του ΠΑΟΚ στο Μπαντ Μπρουκενάου. Την Κυριακή έφτασε στη Γερµανία ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Θόδωρος Ζαγοράκης, χτες ωστόσο αναχώρησε µε προορισµό την Ελλάδα ο Σπύρος Μηλιωρίδης, ο οποίος εκτελούσε µέχρι πρότινος χρέη αρχηγού αποστολής. Μάλιστα, ο κ. Μηλιωρίδης ήταν αυτός που υποδέχτηκε στη Φρανκφούρτη τον πρόεδρο και τον µετέφερε στο χώρο της προετοιµασίας, ενηµερώνοντάς τον για όλα στη διάρκεια του 90λεπτου ταξιδιού. Κ. Μπ. Ο ΝΤΕΓΙΑΝ Στάνκοβιτς βρέθηκε τις προάλλες στην Κέρκυρα - όχι φυσικά για να... συµφωνήσει µε τους Φαίακες - αλλά για διακοπές. Ο Σέρβος µέσος της Ιντερ έµεινε µαζί µε τη σύζυγό του στο ξενοδοχείο του νέου προέδρου του ΑΟ Κέρκυρας, Γ. Λιµπάντση, γύρισε όλο το νησί κι έφυγε γοητευµένος από τις οµορφιές του. Και, όπως συµβαίνει µε τους περισσότερους, ανανέωσε το ραντεβού του για του χρόνου. Γ. Π.

φαλτσαριστά Σκληρή γλώσσα χρησιµοποίησε στους παίκτες του ΠΑΟΚ ο Ζαγοράκης. Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι δεν του απάντησαν. Είναι αλήθεια ότι αρκετοί παίκτες δεν έχουν δείξει τον πραγµατικό εαυτό τους. Ενδεχοµένως, µπορούν και χειρότερα. Μ’ αυτά που βλέπει ο Μπερέτα, µην αποκλείετε τίποτα. Ακόµη και να εκπυρσοκροτήσει. ∆ηλώσεις για πρωτάθληµα της ΑΕΚ έκανε από την Αυστρία ο Αδαµίδης. Στην Ελλάδα δε γίνονται τέτοια αστεία.

ΑΝΟΙΧΤΟ είναι το ενδεχόµενο επιστροφής του Νούνο Πιλότο στην Ακαδέµικα. Ο πρώην αρχηγός της πορτογαλικής οµάδας που έλυσε το συµβόλαιό του µε τον Ηρακλή, προτού προλάβει -λόγω τραυµατισµού- ν’ αγωνιστεί σε επίσηµο παιχνίδι, έχει πρόταση από την Ολανένσε, οµάδα Β’ Κατηγορίας, αλλά το πιθανότερο είναι να επιστρέψει στην Ακαδέµικα. Εκεί όπου προπονητής είναι ο Ζόρζε Κόστα, ο οποίος για ένα διάστηµα φερόταν ως διάδοχος του Σάντος στον ΠΑΟΚ. Γ. Π.

Συνάντηση δύο κόσµων ΛΙΟΝΕΛ Μέσι και Ροµπέρτο Ριβελίνο ή, αλλιώς, το µέλλον και το παρελθόν του παγκόσµιου ποδοσφαίρου. Ο Αργεντινός άσος, παρά τις υποχρεώσεις του στο Μουντιάλ προτιµά την µπάλα από τις διακοπές και η συνάντησή του µε το Βραζιλιάνο παγκόσµιο πρωταθλητή το 1970, έγινε στο πλαίσιο αγώνα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

TVεπιλογές

14.00 14.00 17.00 17.00 17.55 19.00 19.55 22.00 22.00 23.30 00.00 00.00

Ουνιβερσιτάντ - Φλαµένγκο (ποδόσφαιρο, Ε) US RGA Tour (γκολφ, Ε) Σπαρτάκ Μ. - Ρούµπιν Κ. (ποδόσφαιρο, Ε) Αγώνες Κολύµβησης (Μ) Αθλητικές Ειδήσεις (εκποµπή, Ζ) Extreme Sports (Ασία, Ε) ΠΑΟΚ - Νιρεµβέργη (ποδόσφαιρο, Ζ) Παγκόσµιο Superleague Formula (Ε) Αρχεντίνος Τζ. - Ιντεπεντιέντε (ποδόσφαιρο, Ε) Ο δρόµος προς το Λονδίνο 2012 (Ε) Ιστιοπλοϊκό Ράλι Αιγαίου (Μ) Αγώνες Πυγµαχίας (Μ)

Novasports 2 Novasports 3 Novasports 1 Novasports 3 ΕΤ-3 Novasports 1 Novasports 1 Novasports 1 Novasports 2 Novasports 1 ΕΤ-1 Novasports 2

Η ∆ΙΑΤΗΡΗΣΗ της Εθνικής Νέων του µπάσκετ σε υψηλό επίπεδο είναι αξιοπρόσεχτη. Το ίδιο αξιοπρόσεχτο είναι και το ταλέντο αρκετών παιδιών, παρά το γεγονός ότι «γυαλίζουν» τους πάγκους στις οµάδες τους. ΤΑ αποτελέσµατα των φιλικών του ΠΑΟΚ δεν ήταν και πέρσι καλά, µε τη διαφορά ότι τότε ο «∆ικέφαλος» έδειχνε την εικόνα οµάδας. Φέτος αυτή η εικόνα δεν υπάρχει. Τουλάχιστον µέχρι στιγµής.

Ο ΑΝΤΙ Μπάρον, που αγωνίστηκε για τέσσερα λεπτά στο Μουντιάλ µε τη φανέλα της Νέας Ζηλανδίας, ήταν ο µοναδικός ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής που πήρε µέρος στην κορυφαία διοργάνωση. Μετά από αυτό, ο 30χρονος τραπεζικός έκρινε πως πέτυχε τα πάντα στην αθλητική του καριέρα και αποφάσισε να κρεµάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. «Πάντα έπαιρνα άδεια για να παίζω µε την εθνική και οφείλω πλέον στους εργοδότες µου να συγκεντρωθώ στη δουλειά µου», εξήγησε. Ζ. Ν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τις εκπλήξεις ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Μετά την «ξαφνική» γέννηση του γιού του (στον οποίο έδωσε και το όνοµά του) και τις αποκαλύψεις ότι η άγνωστη µητέρα ήταν µια γκαρσόνα από το Λος Αντζελες, η µνηστή του Ιρίνα Σαΐκ αποκάλυψε µέσω του Facebook ότι θα παντρευτεί τον Πορτογάλο πριν από τα Χριστουνέννα. Προφανώς, ο άσος της Ρεάλ κατάλαβε ότι ο µικρός Κριστιάνο χρειάζεται µια µητέρα και αποφάσισε να επισπεύσει τις εξελίξεις. Ζ. Ν.

µπρος πίσω ∆ΥΟ διαχρονικής αποδοχής απόψεις που κυριαρχούν στο ελληνικό µπάσκετ αναφορικά µε τους νεαρούς καλαθοσφαιριστές είναι: α) πρέπει να παίρνουν χρόνο συµµετοχής στις οµάδες τους, β) δυστυχώς αυτό δεν µπορεί να συµβεί σε συλλόγους µε υψηλούς στόχους... Για το δεύτερο σκέλος βλέποντας τον Ρίκι Ρούµπιο Από Toυτη από τα 17 του να παίζει βασιΜίλτου Βίκυ κός σε επίπεδο Ευρωλίγκας Ψωµαδάκη Τσότσου ο καθένας µπορεί να έχει τις επιφυλάξεις του. Το ελληνικό µπάσκετ απολαµβάνει µία ακόµη «χρυσή φουρνιά», την Εθνική

Φέτος δε χωρούν δικαιολογίες

Νέων των τριών συνεχόµενων τελικών. Μία οµάδα που ξεκίνησε πέρυσι να θριαµβεύει συµµετέχοντας στον τελικό του Παγκόσµιου Εφήβων της Νέας Ζηλανδίας, συνέχισε µε το χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Νέων της Ρόδου το ίδιο καλοκαίρι και φέτος έπαιξε ακόµα έναν τελικό στο Παγκόσµιο Νέων του Ζαντάρ. Τα µετάλλια, ανεξαρτήτως χρώµατος, καταδεικνύουν τον πλούτο του ταλέντου που υπάρχει - ακόµα - στις µικρές µας Εθνικές. Η ΠΙΚΡΗ πραγµατικότητα της Α1 καταγράφει πως οι νεαροί αστέρες µας -και φέτος- κυρίως «σκούπιζαν» πάγκους και κουβαλούσαν νερά... Ο αναντικατάστατος στους Νέους Παπανικολάου αύξησε τα 53 λεπτά

που είχε στον Αρη σε 179’ στον Ολυµπιακό, ο συµπαίκτης του Σλούκας έπαιξε 154’ (µόλις 3’ στα πλέι οφ!), ο Κασελάκης ούτε καν έπαιξε στον Ηλυσιακό! Φωτεινές εξαιρέσεις αποτελούν οι Παππάς και Μάντζαρης που βρήκαν χώρο σε Κολοσσό και Περιστέρι αντίστοιχα. Ο ΚΩΣΤΑΣ Μίσσας, που ήταν 42 µέρες µε τα παιδιά και φυσικά µοιράστηκε τους προβληµατισµούς τους, τάχθηκε χτες υπέρ των δανεισµών. Φέτος, θα φανεί αν όντως οι οµάδες ενδιαφέρονται πραγµατικά να αναδείξουν ταλέντα. Πρόκειται για µία χαµηλή σε κόστος πρακτική, που αν δε βρει εφαρµογή και εν µέσω στενών οικονοµικών περιθωρίων, δε θα βρει ποτέ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 20/7/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4134

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you