Page 1

3.700 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Aρ. Φύλλου: 450 Τετάρτη 16 Μαρτίου

2011

ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΝΤΟΥΝΑ

Πυρηνικός τρόµος στην Ιαπωνία

σελ. 25

Μειωµένα µισθώ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 1,30 ΕΥΡΩ

ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

«Ψαλίδι» 50%

4 «βόµβες» στη ζωή των εφήβων Παχυσαρκία, νευρική ανορεξία, εθισµός στο διαδίκτυο και σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς προστασία έχουν ήδη αρχίσει να λαµβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις σελ. 8

Νήµα 7.000 ετών σε... ελληνικό σπήλαιο σελ. 35

στο σούπερ µάρκετ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ των καταναλωτών δείχνει µείωση των δαπανών, που σε ορισµένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόµη και το 50%, «µαχαίρι» στα περιττά έξοδα και σηµαντικές περικοπές στα είδη πρώτης ανάγκης. Tο 21% των καταναλωτών ξοδεύει περισσότερα από 100 ευρώ, ενώ η µέση δαπάνη δεν ξεπερνά τα 65 ευρώ.

Παράθυρο για ανοιχτά µαγαζιά την Κυριακή Το 55% των ερωτηθέντων ξοδεύει το πολύ έως 50 ευρώ

Τετραπλασιάστηκαν οι ακάλυπτες επιταγές

σελ. 11, 27, 29

«Βέτο» στις συγχωνεύσεις των σχολείων

σελ. 9

Πολυκατοικίες µε... νου και φαντασία στη Θεσσαλονίκη

σελ. 15

Αυξήσεις µέχρι 50% σε πρόστιµα για τροχαίες παραβάσεις

σελ. 13

16 03


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.36 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 18.33 ΣΕΛΗΝΗ 12 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας Moυσική Με τα ωραιότερα τραγούδια της θα μας ταξιδέψει η μαγευτική φωνή της Καλλιόπης Βέττα, το πιάνο του γνωστού συνθέτη και παραγωγού Γιάννη K. Ιωάννου, με τη σύμπραξη εξαιρετικών μουσικών απόψε, στις 21.00, στο club του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 510.081).

Χριστοδούλου του εν Πάτµω, Σαββίνου, Ρωµανού µ. Ο μάρτυρας Σαββίνος έζησε επί Διοκλητιανού. Οταν ο έπαρχος Αρειανός αναζητούσε χριστιανούς για να τους κάνει να απαρνηθούν την πίστη τους, αυτός έπειτα από παραινέσεις των πιστών κρύφτηκε για να συνεχίσει το έργο του στην Εκκλησία. Ενας ζητιάνος, όμως, τον πρόδωσε για χρήματα. Φυλακίστηκε, βασανίστηκε πάνω στο σταυρό και τελικά παρέδωσε το πνεύμα του, όταν τον έριξαν στα παγωμένα νερά του Νείλου.

Θέατρο Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει απόψε, στις 21.00, στην Πειραματική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη,

Κορακίστικα διαχρονικά

Η στήλη έχει τη διάθεση σήμερα να αισιοδοξήσει. Να αφήσει τις ατραπούς της αρνητικής σκέψης που προτιμά η υψηλή διανόηση της εποχής μας και να ακολουθήσει την οδό της θετικής -ακόμα κι αν διαφωνούν εκείνοι που έχουν την ικανότητα να παράγουν από την αμοιβαία αναίρεση αντιθέσεων το είδος εκείνης της σκορδαλιάς που αναζητούσε η Αγγλίδα περιηγήτρια στις σατιρικές σελίδες του Ροΐδη, ήτοι, σκορδάλμην άνευ σκορόδου!- για να γεύεται τη νοστιμιά της χωρίς όμως να μυρίζει σκόρδο. Παρόμοια σκορδαλιά είναι ο αισιόδοξος πεσσιμισμός κι η πεσσιμιστική αισιοδοξία, που δικαιολογούν ίσως τον τίτλο του σημερινού σημειώματος, ασφαλώς όμως πείθουν για το αίσθημα πνευματικής χορτασιάς και αυτάρκειας που κατέχει τους μαγείρους ανάλογων παρασκευασμάτων. Λοιπόν, η απαισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων την οποία εγκαταλείπει η στήλη είναι εκείνη που εκφράζεται διά της γνωστής οιμωγής διαπρεπούς καθηγητού της Ιατρικής, ο οποίος, όταν άκουσε εξεταζόμενο, αδαή και περιδεή φοιτητή να του λέει ότι ήξερε τον τύπο του φαρμάκου κατά του καρκίνου, αλλά μόλις τον είχε ξεχάσει στην αίθουσα αναμονής, αναφώνησε: «Δυστυχής ανθρωπότης! Εις μόνον εγνώριζε το φάρμακον κατά του καρκίνου, αλλά και αυτός το ελησμόνησε προ ολίγου!». Και η αισιόδοξη, στην οποία ανεπιφύλακτα προσχωρεί, εκφράζεται με μια ανάλογη, αλλά αντίθετη, αναφώνηση: «Ευτυχής ανθρωπότης! Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα τέτοια αφθονία κουλτούρας ικανής να συνεννοείται σε μια γλώσσα που μόνον οι μύστες της καταλαβαίνουν και πιο ικανής να θέτει επί τάπητος και να εξετάζει σφαιρικά τα παγκόσμια προβλήματα, ώστε εν τη πράξει η λύση τους δεν απαιτεί παρά μια απλή κίνηση: »Να εμπιστευθεί η ανθρωπότητα την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής, πνευματικής και ηθικής κρίσης σε εμπειρογνώμονες ελληνικών καναλιών και σε βαθυστόχαστους παντογνώστες που προάγουν τη νεοελληνική κουλτούρα».

1736

σαν σήμερα

τηλ. 2310/ 288.000), το έργο «Déjà vu», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Πρόκειται για μια κωμική ιστορία, εμπνευσμένη από μοτίβα έργων του Φραντς Κάφκα. Εγκαίνια Η έκθεση «das Manihesto» της ομάδας «DaDa Academy» φιλοξενείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο νεοσύστατο «Project Room», που λειτουργεί στον εκθεσιακό του χώρο στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, τηλ. 2310/ 589.140), από σήμερα έως τις 24 Απριλίου.

Αφιέρωμα στους θρυλικούς «Doors» πραγματοποιείται από τους «Peace frog» και τον Τόνι Φερνάντεζ απόψε, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 2310/ 895.938)

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Τετάρτη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 5 και ανατολικά τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 6 15

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Πέμπτη, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 Μποφόρ, στα πελάγη τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 5 13

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 6 18

ΚΟΖΑΝΗ 7 16

ΛΑΡΙΣΑ 7 19

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 7 17

ΚΑΒΑΛΑ 8 16

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 12 15

Ë 2

ΑΘΗΝΑ 12 18

Î 3

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10 18

ΚΟΖΑΝΗ 6 15

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 15 19

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 14 17

ΤΡΙΠΟΛΗ 7 20 ΑΘΗΝΑ 11 18

È 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 12 15

Ï 2

ΛΑΡΙΣΑ 7 21

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 6 11 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 13 17

ΤΡΙΠΟΛΗ 9 20

ΚΑΒΑΛΑ 11 17

Á 3

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 16 18

Á 3 HΡΑΚΛΕΙΟ 14 18

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 15 17

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ .........-6- -3 ΛΟΝΔΙΝΟ .......3-11 ΡΩΜΗ ................ 9-14 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ............................... 1- 9 ΟΣΛΟ .............-8- -4 ΠΑΡΙΣΙ .............7- 17 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ......... 1- 6 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .............................9- 17 ΚΙΕΒΟ ............... -2-2 ΜΑΔΡΙΤΗ ........3-11 ΜΟΝΑΧΟ ........ 6- 14 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ....12-17

1921

1978

1957

1992

Τ. Μ. Περγκολέζι

Ανατολή

Ιταλία

Κ. Μπρανκούζι

Σεισµός

Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι.

Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Αφιόν Καραχισάρ.

Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο και απειλούν ότι θα τον εκτελέσουν, αν δεν αποφυλακιστούν όσα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί.

Πεθαίνει ο Γαλλορουμάνος γλύπτης Κονσταντίν Μπρανκούζι.

Δεύτερος σεισμός μέσα σε δυο μέρες συγκλονίζει την Τουρκία, σκοτώνοντας 800 άτομα.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σφοδρή επίθεση στη Ν∆

Η κοµµατική βάση «γυρίζει την πλάτη» στο ΠΑΣΟΚ

Γ. Παπανδρέου: Θα έπρεπε να είχαν το θάρρος να υπογράψουν το µνηµόνιο ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙ∆Η

Ο πανηγυρικός χαρακτήρας της χτεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου παρουσιάστηκε η απόφαση της ευρωζώνης για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, δεν αντιστοιχεί στην κρισιμότητα της κατάστασης.

«Η προσπάθεια είναι εθνική, η επιτυχία είναι συλλογική», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου

Ο

Γ. Παπανδρέου παρουσίασε την επιτυχηµένη προσπάθειά του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους, απέφυγε όµως να αναφερθεί στα συγκεκριµένα βήµατα τα οποία καλείται να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα. «Τώρα αρχίζει ο πόλεµος», δήλωσε ο πρωθυπουργός τα ξηµερώµατα του Σαββάτου, αµέσως µετά τη Σύνοδο των 17 ηγετών της ευρωζώνης. «Κερδίσαµε µια µάχη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται», επανέλαβε και χτες, σηµειώνοντας παράλληλα ότι «ο δρόµος είναι µακρύς και δύσβατος». «Εκανα ό,τι περνούσε από το χέρι µου για να υπερασπιστώ τα συµφέροντα της χώρας», τόνισε, επίσης, ενώ πρόσθεσε ότι δε θα είχαµε πετύχει τίποτε, αν δεν είχαµε δίπλα µας τους πολίτες να βάζουν πλάτη. «Η προσπάθεια είναι εθνική, η επιτυχία είναι συλλογική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να απαντήσει σε όλες τις κριτικές κατά της πολιτικής του, πρωτίστως στο επιχείρηµα ότι έδωσε βαριά ανταλλάγµατα για να εξασφαλίσει την επιµήκυνση και το µικρότερο επιτόκιο. «Ποιες είναι οι νέες δεσµεύσεις;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι «κανένα ΔΝΤ δεν καθορίζει την πολιτική µας περισσό-

τερο από τις δικές µας επιλογές» και ότι «η πορεία µας θα εξαρτηθεί από εµάς τους ίδιους».

Για το µνηµόνιο Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, σηµειώνοντας ότι ορισµένοι παριστάνουν ότι τα προβλήµατα ξεκίνησαν µε το µνηµόνιο. «Θέλουν να ξεχνούν τις επιτηρήσεις στις οποίες µας έβαλαν, το δηµόσιο χρήµα που σπατάλησαν παντού και ότι το δηµόσιο χρέος διπλασιάστηκε επί ηµερών τους. Γι’ αυτούς χρειάστηκε η ελληνική κυβέρνηση να ψάχνει δάνεια για να σωθεί η Ελλάδα, γι’ αυτούς υπογράψαµε µνηµόνιο ως τεκµήριο ότι ποτέ πια δε θα κακοµεταχειρίζεται ελληνική κυβέρνηση τα χρήµατα του ελληνικού λαού», είπε. Αναφερόµενος πάντα σ’ αυτούς που παριστάνουν ότι τα προβλήµατα ξεκίνησαν από το µνηµόνιο, σηµείωσε ότι «θα έπρεπε να είχαν το θάρ-

ρος να το υπογράψουν οι ίδιοι. Είπαν ‘’άσε να βγάλει το ΠΑΣΟΚ τα κάστανα από τη φωτιά’’». «Σαφώς και δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα», έλεγε λίγη ώρα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες της ΝΔ και σηµείωνε ότι «εµείς προχωράµε για τα συµφέροντα της χώρας και η ΝΔ ας µείνει να επικαλείται κρυφή ατζέντα». Την ίδια ώρα, όµως, ο προβληµατισµός για το αν θα γίνει ανασχηµατισµός ή όχι συνεχίζεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, παρά τα γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου απέκλεισε µόλις προχτές ένα τέτοιο ενδεχόµενο. Το σηµαντικότερο είναι ότι συνεχίζεται και η δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών για την οικονοµική πολιτική. Το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο συγκεντρώνει τα πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και, όπως όλα δείχνουν, οι αντιδράσεις θα εκφραστούν στη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το Επιστηµονικό Συµβούλιο της Βουλής για το φορολογικό Ηχηρή δικαίωση στις διαμαρτυρίες των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών συνιστά η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το Συμβούλιο θεωρεί ότι το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής που καταβάλλεται στους διπλωματικούς υπαλλήλους του ΥΠΕΞ «δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος» και συνεπώς δεν πρέπει να φορολογείται ως τέτοιο.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται παρατηρήσεις για μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου, στις οποίες, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο διαπιστώνει: - Δε βρίσκεται σε αρμονία με ευρωπαϊκή οδηγία η διάταξη, με βάση την οποία σε περίπτωση που ο φορολογούμενος παραλείψει να υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ η φορολογική αρχή μπορεί να εκδώσει προσωρινή πράξη προσδιορισμού του φόρου χωρίς έλεγχο, βασιζόμενη αποκλειστικά στο μέσο όρο των στοιχείων των περιοδικών

δηλώσεων της προηγούμενης τριετίας. - Πάσχει η διάταξη με την οποία αφαιρείται η αποκλειστική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας (ΔΟΥ, Ελεγκτικό Κέντρο κ.λπ.) για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου και αναγνωρίζεται, παράλληλα, η ίδια δυνατότητα στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, στον οποίο μάλιστα παραχωρείται και το δικαίωμα επανελέγχου. Το Συμβούλιο αποφαίνεται ότι οδηγούμαστε

σε φόρους μη ανακλητούς και σε απουσία ιεραρχικού ελέγχου, ενώ δε διευκρινίζεται ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για το φορολογούμενο από τον επανέλεγχο ήδη οριστικοποιημένης υπόθεσής του. - Εκφράζεται ο προβληματισμός του για την απαλλαγή από τη φορολογία των κερδών από πώληση μετοχών των αλλοδαπών νομικών προσώπων που έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τα ημεδαπά. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ορθώσει το πολιτικό του ανάστημα και να μετατρέψει την απογοήτευση των πολιτών σε συλλογική συμμετοχή και σε οργανωμένη πολιτική δράση, όπως σημείωνε στην πρόσφατη ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης, ωστόσο στις κομματικές οργανώσεις υπάρχει έντονος σκεπτικισμός. Τα υψηλόβαθμα στελέχη είναι σε αδιέξοδο, καθώς αναγνωρίζουν μεν την κατεύθυνση που έδωσε ο γραμματέας ως αδήριτη ανάγκη για την ύπαρξη ενός ισχυρού κομματικού μηχανισμού ειδικά στις παρούσες συνθήκες, από την άλλη όμως τα χέρια τους είναι «δεμένα», αφού το κομματικό ακροατήριο... αναχωρεί συστηματικά. Είναι ενδεικτική της αγωνίας τους η πρόσφατη αναφορά, κατά πληροφορίες του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Χρ. Παπαστεργίου, σε κομματική εκδήλωση, ότι από τα 3.000 μηνύματα που εστάλησαν σε μέλη του κόμματος προκειμένου να συμμετάσχουν στις έξι υπό συγκρότηση επιτροπές δουλειάς, εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Σεπτεμβρίου, μόνο 100 ανταποκρίθηκαν! Οι αποστάσεις είναι εύγλωττες και σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στις κομματικές εκδηλώσεις. Η ομιλία του Μ. Καρ-

χιμάκη στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου ένα μήνα είχε τη μαζικότερη παρουσία κομματικών μελών (φωτογραφία) εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κομματικές πηγές εκτιμούν ότι η επαναπροσέγγιση της βάσης είναι μονόδρομος και, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ερχόμενη εβδομάδα θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Περιφερειακή Επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει για να οργανώσει τη δράση της με θεματικές εκδηλώσεις στην κεντρική Μακεδονία και η Νομαρχιακή Επιτροπή Β’ Θεσσαλονίκης σχεδιάζει οργανωμένες παρουσίες δυτικά και ανατολικά της υπαίθρου του νομού, όπως και στην επαρχία Λαγκαδά. Οι επικείμενες επισκέψεις των Λ. Κατσέλη και Γ. Παπακωνσταντίνου εκτιμάται ότι θα τονώσουν το εσωκομματικό κλίμα, έστω κι αν προκληθούν αντιδράσεις ειδικά σε ό,τι αφορά στην άφιξη του υπουργού Οικονομικών. Στον καμβά της επαναπροσέγγισης ήταν ενταγμένη και η τελευταία εκδήλωση - συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Θεσσαλονίκης για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση του πολιτικού συστήματος, μαζί με τις αυστηρές κριτικές που εκφράστηκαν για την κυβερνητική πολιτική και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

η άποψή μας

Το εθνικό συµφέρον Η αλαζονεία της εξουσίας και η µεµψιµοιρία της αντιπολίτευσης αποτελούν όψεις του ίδιου νοµίσµατος, απεικονίζουν έναν άγονο κοµµατικό ανταγωνισµό που οδήγησε την Ελλάδα στη διεθνή ανυποληψία, στα πρόθυρα της οικονοµικής χρεοκοπίας, στην όξυνση των κοινωνικών προβληµάτων. Το παράδοξο, µάλιστα, είναι ότι πολύ συχνά η πολιτική σύγκρουση διεξάγεται µε όρους ανοησίας, καθώς ακόµη και τα θεωρούµενα ως αυτονόητα περιβάλλονται µε µανδύα «δεξιό», «κεντρώο» ή «αριστερό» ανάλογα µε τη συγκυριακή εξυπηρέτηση του εκάστοτε κοµµατικού συµφέροντος. Πρόκειται για µια σύγχυση που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συµφέροντα της χώρας, αλλά την επιβίωση των κοµµατικών µηχανισµών. Οσα ακολούθησαν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών - µελών της ευρωζώνης για το πρόβληµα της υπερχρέωσης αποδεικνύουν τον τρόπο που αντιλαµβάνονται το ρόλο τους οι ηγεσίες των κοµµάτων. Κάποιοι από τους ελληνικούς στόχους επιτεύχθηκαν, αλλά ο συµβιβασµός µε τις ισχυρές οικονοµίες της Ευρώπης είναι επώδυνος, αφού περιλαµβάνει τη λήψη επιπλέον µέτρων και δεν αντιµετωπίζει το σοβαρότατο πρόβληµα της ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η οικονοµία της χώρας. Η αξιωµατική αντιπολίτευση θεώρησε σκόπιµο να λειτουργήσει ως αντιπολίτευση, προκειµένου να αποκοµίσει πολιτικά οφέλη. Δυσκολεύτηκε να αναγνωρίσει όσα θετικά στοιχεία εµπεριέχονται στην ευρωπαϊκή συµφωνία. Από την άλλη, παράγοντες του κυβερνώντος κόµµατος άφησαν απαράδεκτα υπονοούµενα για ενδεχόµενη σχέση της ΝΔ µε τα εγκληµατικά σενάρια περί χρεοκοπίας που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο αχανές διαδίκτυο! Η εικόνα του πολιτικού συστήµατος είναι αποκρουστική, γεννά αισθήµατα θλίψης και απογοήτευσης στους πολίτες. Η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγµές, γεγονός που επιβάλλει ψυχραιµία και σοβαρότητα. Ούτε αλαζονεία ούτε µεµψιµοιρία, αλλά συναίνεση για να βγει η χώρα από την κρίση µε τις µικρότερες δυνατές απώλειες, καθώς βρίσκεται στη δίνη ενός διεθνούς οικονοµικού πολέµου. Κατά συνέπεια, τα κόµµατα οφείλουν να υπερβούν τον εαυτό τους και να συµβάλουν µε θετικό τρόπο στην αντιµετώπιση του προβλήµατος επιβίωσης της χώρας. Διότι, εάν το εθνικό συµφέρον υποκατασταθεί από τις µικροκοµµατικές επιδιώξεις, το λαϊκισµό και τις ιδεοληψίες, είναι βέβαιο ότι το κόστος της κατάρρευσης θα επιµεριστεί όχι µόνο στην εξαντληµένη κοινωνία αλλά και στους πρωταγωνιστές του σηµερινού πολιτικού συστήµατος. Στο οποίο εν πολλοίς οφείλεται το δηµοσιονοµικό και αναπτυξιακό αδιέξοδο της χώρας.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

Τι θα γίνουµε χωρίς χρεοκοπία; «Kαι τώρα τι κάνουμε χωρίς τη χρεοκοπία; Το σενάριο αυτό ήταν μια κάποια λύση», που θα έλεγε και ο ποιητής. Σκεφτόμουν συχνά αυτές τις ημέρες τα λόγια του Καβάφη και αναρωτιόμουν τι θα κάνουν όλοι αυτοί που εδώ και μέρες στοιχημάτιζαν ότι, όπου να ‘ναι, η χώρα βυθίζεται στη χρεοκοπία. Αλήθεια, πόσες και πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει αυτό το κακό σενάριο τους τελευταίους μήνες από τόσους και τόσους άσχετους και ανεύθυνους χρήστες του επικοινωνιακού ρουλεμάν; Ο ένας λέει κάτι, ο άλλος το μεταφέρει στον τρίτο και το ρουλεμάν της ανευθυνότητας και της διακίνησης των συνωμοσιΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ολογικών σχεδίων έχει noikonomou@ekdotiki.gr ξεκινήσει. Μόνο που όταν όλα αυτά διαψεύδονται, κανείς δεν έχει την τόλμη να βγει και να ζητήσει μια συγγνώμη. Απλά οι σεναριογράφοι συνεχίζουν το έργο τους, ξεκινώντας καινούργιες ιστορίες για νέες χρεοκοπίες που θα έρθουν κάποια άλλη στιγμή. Δεν υπήρχε παρέα νέων ανθρώπων που την περασμένη εβδομάδα να μη συζητούσε το «καυτό» αυτό θέμα. Ας είναι καλά το διαδίκτυο. «Πήρες το mail; Eίναι αλήθεια ότι στις 25 Μαρτίου θα χρεοκοπήσουμε;», αναρωτιόταν την Πέμπτη μια κοπέλα σε γυναικοπαρέα, όπου καμία δεν ήξερε τι θα πει Ευρωσύνοδος, ούτε γιατί τα κακά μαντάτα ήταν για την 25η Μαρτίου. Φυσικά ούτε κουβέντα για να συλληφθούν οι υπεύθυνοι αυτής της φαρσοκωμωδίας. Ηταν, λέει, ένα mail που στάλθηκε από ένα Ιντερνετ καφέ στην Αθήνα και άρα δεν μπορεί να βρεθεί ο συγγραφέας του. Δεν

είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η κρατική μηχανή έδειξε εκ νέου χαμηλά αντανακλαστικά στη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης. Αυτό όμως που προβληματίζει εξίσου με την κακή εικόνα του κράτους είναι η στάση των υπολοίπων, που συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι σε βάρος του κράτους και της Ελλάδας. Οι πολίτες δηλαδή, που όλες αυτές τις ημέρες συζητούσαν για τη χρεοκοπία με μια άνεση, λες και αυτή αφορά κάποιο τρίτο πρόσωπο, κάποιο άλλο κράτος και όχι την Ελλάδα. Τόσο... large ή μήπως τόσο αδιάφοροι για τη χώρα τους; Θυμάμαι την ιστορία ενός γνωστού μου Βρετανού, όταν το καλοκαίρι του 1980 διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας. Βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα, αλλά δεν έβλεπε τους αγώνες στην τηλεόραση, γιατί η Θάτσερ είχε αποφασίσει να μποϊκοτάρει την Ολυμπιάδα, επειδή οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν. «Ψηφίζω Εργατικούς, αλλά όταν ο πρωθυπουργός της χώρας μου λέει κάτι, θα το τηρήσω», είπε και μου έμεινε αξέχαστο... Στη σημερινή Ελλάδα αυτά ακούγονται σαν ιστορίες από άλλον πλανήτη. Εδώ το κράτος είναι ο εχθρός και εμείς ως πολίτες θα μαλώσουμε με τον αστυνομικό, γιατί ακόμη μας θυμίζει τον κακό χωροφύλακα του Eμφυλίου και της χούντας, θα κοροϊδέψουμε για μερικά ευρώ την εφορία (λες και έτσι δεν κλέβουμε τον ίδιο μας τον εαυτό) και θα μαλώνουμε με τον τροχονόμο στους δρόμους, επειδή θεωρούμε ότι στα θέματα κυκλοφορίας εμείς ξέρουμε καλύτερα. Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες παθογένειες στο ελληνικό κράτος που πρέπει να αλλάξουν. Μήπως όμως αποτελούν μια καλή δικαιολογία για να μην αλλάξουμε πρώτα εμείς;

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.295 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αναζητά τη δοσολογία κριτικής και συναίνεσης Αιχµές για τη διαπραγµάτευση και αποδοχή του Συµφώνου από τον Σαµαρά ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Μίγμα κριτικής για τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αλλά και συναίνεσης για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη Βουλή, μετά την ενημέρωση που θα κάνει ο πρωθυπουργός για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.

Ο

αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναµένεται να επικρίνει την κυβέρνηση ότι έχασε χρόνο και ευκαιρίες αφού δε ζήτησε την άµεση εφαρµογή της απόφασης του ECOFIN του Νοεµβρίου για την παράταση της αποπληρωµής του δανείου, ώστε να διαχωρίσει την παράταση από την αλλαγή των επιτοκίων. Παράλληλα όµως, ο κ. Σαµαράς αναµένεται να επισηµάνει πως το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας,

όπως περιγράφεται καταρχήν στα συµπεράσµατα της συνόδου, είναι κοντά στις απόψεις που διατύπωσε η ΝΔ. Η απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της ΝΔ ελήφθη έπειτα από σύσκεψη µε τους στενούς του συνεργάτες στη Συγγρού, υπό το βάρος των αρνητικών εντυπώσεων που προκάλεσαν οι διαφορετικές αποχρώσεις στις τρεις δηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και η στάση του αναπληρωτή τοµεάρχη Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της µετριοπαθούς αντιµετώπισης των νέων δεδοµένων.

Πυρά σε Καρχιµάκη - Πεταλωτή Η ΝΔ συγκρούστηκε πάντως χτες, δι’ ασήµαντον αφορµήν, µε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ µε φόντο τις διαπιστώσεις κάποιου blog… Την αφορµή έδωσε ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιµάκης, ο οποίος, όταν ερωτήθηκε για τη φηµολογία που διακινείται στο διαδίκτυο ότι η χώρα θα πτωχεύσει στις 25 Μαρτίου δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ:

«Διαπιστώσαµε βέβαια και αυτό το κατάπτυστο δηµοσίευµα µέσω των blogs όπου, από ό,τι διαβάζω και σήµερα και χτες, προέρχεται από κύκλους, δε θέλω να το πιστέψω, από κύκλους της ΝΔ, που δηµιούργησαν έναν τροµακτικό πανικό σε όλη τη χώρα». Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα λεγόµενα του γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ διά του Γιάννη Μιχελάκη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση: «Καλέσαµε τον κ. Καρχιµάκη να πει συγκεκριµένα ονόµατα, τονίζοντας πως, αν δεν το πράξει, θα είναι άθλιος συκοφάντης. Μέχρι στιγµής δεν το έπραξε. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, στην ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών, κάνοντας πως δεν ξέρει τις δηλώσεις Καρχιµάκη, έλεγε: «Δεν ξέρω αν ο κ. Καρχιµάκης... νοµίζω δε µίλησε για τη ΝΔ’’. Επειτα από αυτά, αποδεικνύεται ότι δεν είναι µόνο υβριστές και συκοφάντες, αλλά και ψεύτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Γιατί πήρε αποστάσεις ο Κώστας Γκιουλέκας Κάθε άλλο παρά τυχαία θα πρέπει να θεωρείται η προχτεσινή σαφής αποστασιοποίηση του Κώστα Γκιουλέκα από τα πεπραγμένα της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αλλά και η αναφορά του σε εσωκομματικούς αντιπάλους που, όπως είπε, του στοίχισαν την εκλογική νίκη τον περασμένο Νοέμβριο. Ο επικεφαλής της «Ομάδας Δημιουργίας» πήρε αποστάσεις - τρεις φορές σε διάστημα μιας ημέρας - από τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά και από αυτούς που τον πολέμησαν. Το πρωί της Δευτέρας με δική του πρωτοβουλία στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Απόστολο Τζιτζικώστα αναφέρθηκε σε εσωκομματικούς αντιπάλους, που, όπως είπε, αντιμετώπισε πολύ έντονα. Δεν είπε ποιους εννοούσε, αλλά όποιος θεωρεί ότι το σύστημα της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου φωτογραφίζεται με αυτήν τη δήλωση δε βλέπει όλη την αλήθεια, καθώς ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ήταν και είναι δυσαρεστημένος και από συνα-

δέλφους του. Το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής του παράταξης, διαβεβαίωσε τους συμβούλους του ότι, αν προκύψουν στοιχεία σκανδάλων, θα πάει μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη στον εισαγγελέα. Μάλιστα, στην παρατήρηση που έκανε προς τους παρευρεθέντες να απαντήσουν σε περίπτωση που αισθανθούν ότι θίγονται από τις όποιες αποκαλύψεις δεν υπήρξε καμία παρέμβαση. Λίγο αργότερα

ήρθε και η δημόσια δήλωσή του στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία κινούνταν σε αυτό το μήκος κύματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η γραμμή πλεύσης του Κ. Γκιουλέκα και προεκλογικά, αν και ποτέ δεν είχε διατυπωθεί με τόση καθαρότητα. Οσο για το τάιμινγκ της δήλωσης, αυτό έχει να κάνει και με τις προθέσεις της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη να ανοίξει θέματα που αφορούν τα οικονομικά του δήμου. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Επιµένει στην εθνική συναίνεση η ∆ηµοκρατική Συµµαχία Επιμένει στη γραμμή της συναίνεσης η Δημοκρατική Συμμαχία. Εν όψει και της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, οι επιτελείς του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη επαναφέρουν την πρόταση να συμφωνηθούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις και να ψηφιστούν με πλειοψηφία 180 βουλευτών, τονίζοντας ότι έχει σημασία να υπάρξει εθνική συνεννόηση. «Είναι φανερό ότι η απόδοση της βοήθειας που μας δίνει η Ευρώπη εξαρτάται από το αν και με ποια ταχύτητα θα προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Οικονόμου, και επισήμανε πως είναι σημαντικό η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής να μην εξελιχθεί σε μια από τα ίδια. «Το πολι-

τικό σύστημα στο σύνολό του να αποδείξει ότι είναι ώριμο να πάρει αποφάσεις και να παράξει αποτελέσματα στην κατεύθυνση μείωσης του κράτους και της παρέμβασής του στην οικονομία», σημείωσε. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, με τον υπεύθυνο Οργανωτικού Λευτέρη Αυγενάκη να περιοδεύει σε διάφορους νομούς της χώρας. Την Παρασκευή ο βουλευτής Ηρακλείου βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συναντήσεις με τα μέλη των ομάδων πρωτοβουλίας της Α’ και Β’ εκλογικής περιφέρειας. Χτες, περιόδευσε στην Κόρινθο, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και με κομματικά μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ν.Ο.


6

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Να µη ζούµε µε ψέµατα Οι Ελληνες πολίτες αισθάνονται προδοµένοι γιατί επί δεκαετίες οι ασκούντες την εξουσία υπερχρέωναν τη χώρα συνάπτοντας δάνεια µε τα οποία απλά συντηρούσαν κλίµα ευδαιµονισµού, ενώ τα χρήµατα της ΕΕ, αντί να στηρίξουν εκσυγχρονισµό αγροτικών καλλιεργειών, µοιράζονταν υπό µορφή επιδοτήσεων… Ζούσαµε µε ψέµατα σε όλη τη διάρκεια της µεταπολίτευσης και δυστυχώς ζούµε µε ψέµατα και σήµερα γιατί οι πολίτες δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης. Η κυβέρνηση επέβαλε θυσίες (πάλι έµειναν στο απυρόβλητο οι ηγετικές τάξεις), καταργώντας ουσιαστικά το εργατικό δίκαιο µε την υιοθέτηση των τάχα «ευέλικτων» µορΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ* φών εργασίας, ενώ καθηµερινά αυξάgaroufas@otenet.gr νονται οι άνεργοι που κοντεύουν να γίνουν περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται και οι νέοι έπαψαν να ονειρεύονται… Ολα αυτά τα επέβαλε µέσω του µνηµονίου για να περιστείλει τις δαπάνες, αλλά δυστυχώς δεν ασχολείται µε το σκέλος της ανάπτυξης και µάλλον υποτιµά τη νοηµοσύνη µας ισχυριζόµενη ότι µε αυτά θα έλθει η ανάκαµψη. Ο απλός πολίτης, µε την κοινή λογική, σκέφτεται ότι από χρόνο σε χρόνο µειώνεται το ΑΕΠ και αυξάνεται το χρέος, ενώ δε γίνεται τίποτα για την ανάπτυξη. Κι αναρωτιέται: αν µετά 5 χρόνια θα χρωστάµε σχεδόν τα διπλάσια, πώς θα τα ξοφλήσουµε τότε; αφού δε γίνεται καµία επένδυση, πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ; πώς θα δηµιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Σε αυτά τα ερωτήµατα δε δίνεται απάντηση, ενώ τα νέα δάνεια χρησιµοποιούνται για να εξοφληθούν τα παλιά… κι όχι για επενδύσεις. Με λίγα λόγια, εξακολουθούµε ως χώρα να ζούµε µε ψέµατα µεταθέτοντας το πρόβληµα γιγαντωµένο στο µέλλον. Η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων δίνει ανάσα, αλλά δε λύνει το πρόβληµα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι, αν µειώνεται ή δεν αυξάνεται το ΑΕΠ κι αντίθετα αυξάνεται το χρέος, θα είµαστε σιδηροδέσµιοι τουλάχιστον για δεκαετίες. Αν συνεχίσουµε να παίρνουµε δάνεια µόνο για να πληρώνουµε τα παλιά, δεν κάνουµε τίποτα γιατί, για να έχουµε µέλλον, χρειάζονται επενδύσεις, αύξηση του ΑΕΠ και δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά επιτέλους πρέπει ο πολιτικός κόσµος να επεξεργαστεί και υλοποιήσει πρόγραµµα ανάπτυξης της χώρας µέσω νέων καινοτόµων επενδύσεων, αύξηση τουρισµού, αύξηση εξαγωγών, δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρωτογενών πλεονασµάτων. Αν δε γίνει αυτό, δεν έχουµε µέλλον. Πρέπει να πάψουµε να ζούµε µε ψέµατα και τα πολιτικά µας κόµµατα, αντί να σκιαµαχούν «περί ανέµων και υδάτων», οφείλουν να πουν την αλήθεια και να πράξουν αυτό που επιτάσσει το εθνικό συµφέρον. * Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Αναββολήλήθηκε τελικά η περιοδεία πουεδθαο-

Ανα ή Μακ υή σε ανατολικ ν και οι κε ασ αρ Π ν τη έκανε μαράς. Α ο Αντώνης Σα νία και Θράκη οί εκτιμούν ότι λλ πο , γνωστοί αν ιν έγ ν δε ι γο λό ς Κορυφής της κρίσιμη Σύνοδο Κι αυτό γιατί νη με χό ερ επ η ή. για την αναβολ αληφθούν οι ΕΕ ήταν η αιτία αν επ να εί υμ ιθ επ ν δε ύ ου, όταν η η Συγγρο σμένου Σαββάτ σε δύο ρα πε υ το ς ίε αρρυθμ βρέθηκε αντιδράσει και ρυφής. ΝΔ άργησε να δο ά τη Σύνο Κο ορ αφ ον Ν. Ο. όσ ες βάρκ

Καλά, εσύ Κατερίνα, γλίτωσες νωρίς!

ραµανλή Το µέλγαλοκανι χττοεςυοΚΕυαάγγελος Αντώναμαρον-ς

Σφίγ στα Καρα μέλλον του Κώ κό τι λι πο το α γι πρόσωπος επαβερνητικός εκ λή. Ο πρώην κυ μανλής είναι επί 22 χρόνια ρα νέλαβε ότι ο Κα στην Α’ Θεσσαλονίκης και Δ Ν ς τη ς κοινοβουβουλευτή α την τρέχουσα γι ει ίν με θα ί είναι ξανά ότι «εκε σο για το αν θα Ο . ο» οδ ρί πε ή ος μέχρι τις λευτικ ίωσε ότι ο δρόμ με ση ς, ιο ήφ υποψ «μακρύς». Οπό 13 είναι ακόμη 20 υ το ς γέ λο εκ οιχτά. Ν. Ο. τε όλα είναι αν

ονται να εργάόρζου ς τέ ισ λ α ικ δ ν υ σ ι Ο ρές οι προτάσεις του «Φ μεπγιενα-

Σκλη σης των ο θέμα της αύξη την Ελλάδα» στ άλλων, ζητείται η ύπαρξη ύ , η μείωση δύσεων. Μεταξ ικού πλαισίου ογ ολ ορ φ ού ράς, η εύσταθερ και της διαφθο η προας τί ρα οκ ει αφ ς και της γρ της δικαιοσύνη ία ργ υ ου ιτ λε η ρυθμ την τόνωση το βάλλοντος με ρι πε νη υ κι το ή ία ικ ασ στ ωγραφ . Αλλά και η γε ού κή σμ ρι νι με γω η τα ύ, αν κο γατικού δυναμι τικότητα του ερ ριορισμός των απεργιών ο πε ωση των απασχόληση, ς και η υποχρέ θώ κα , ιο όσ στο Δημ ... να εργάζονται Ν. Ο. συνδικαλιστών

τισμό βλέπει Γρίφοε ςτις εκλογές, ούτε τον ανασχημαμε τωπιστούν

Ούτ ις για ν’ αντι ως ικανές λύσε ς δη η. Η δική του ρί λω Φ Γ. ο » στην κυβέρνησ συντονίζει ες μί υθ ρρ «α ς οι λεγόμενε ρο» που θα ένα «ενιαίο κέντ α και κόμμα. Τρία σε πρόταση είναι ομάδ ινοβουλευτική θα πάρει κυβέρνηση, κο «Η μορφή που ο; όπ τρ ιο πο με ν», πέταξε ένα, αλλά πώς, ι κανέναν άλλο κα γό υρ πο θυ . αφορά τον πρω ραδιοφωνική του συνέντευξη Α. Σ. σε ες χτ ι άκ αλ μπ το

Γυναικώεραίοποδυέησβάιµσηο παίρνει αποστάνίκησειςοραπγαόνώτο-

Την Θεσσαλο υ ΠΑΣΟΚ, σ τη το ό σμ τις «πράσινες» νι χα μη εκδήλωση για υή τό κε ασ αρ Π μα είναι «Εκα νεται την έρειας. Το θέ η φ ι ρι να πε εί ς θα τη ήτριες γυναίκες ικών» και ομιλ και η γ. γραμνα γυ ς νε ώ αγ άκρη, χρόνια ωτερικών, Θ. Τζ ματιυφυπουργός Εσ . Στρατηγάκη. Πιο συναισθη ες, Μ , ας οι άν τρ ματέας Ισότητ ράζουν απ’ ό,τι φ εκ ς τι α όσ κά δεμένες με υσα. Α. Σ. σουν την αίθο μάλλον θα γεμί

είπαν...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ Βουλευτής της ΝΔ «Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μέχρι τότε, ο δρόμος είναι μακρύς». Πόσοι θα αντέξουν;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «Η χώρα κέρδισε άλλη μια μάχη στον αγώνα για την έξοδο από την κρίση, αγώνας που πρέπει να συνεχιστεί με σχέδιο...». Και με πρόσθετα μέτρα;

ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής της ΝΔ «Στις συγχωνεύσεις των σχολείων η υπουργός Παιδείας εφαρμόζει τη λογική Χότζα: πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Τόσο απλά;


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

7

ΣΦΗΝΕΣ

Ζυµώσεις για το Συµπαραστάτη στο γραφείο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, και συμφώνησαν στο αίτημα της διοίκησης να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος για διαβούλευση. Ακόμη όμως και οι πιο αισιόδοξοι δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι αυτή η διαβούλευση θα φέρει αποτέλεσμα. Ο «Καλλικράτης» απαιτεί τη συγκέντρωση 33 ψήφων για να γίνει Συμπαραστάτης ένας εκ των επτά υποψηφίων για τη θέση στο δήμο Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη συνεδρίαση, η διοίκηση είχε στηρίξει τον Κώστα Παπαθεοδώρου (εκ των στελεχών της Πρωτοβουλίας και πρώην αντιδήμαρχο επί Θ. Μαναβή), αλλά η αντιπολίτευση δε φαίνεται να συναινεί. Ε. Β.

μποξέρ

Πολύ θα το ήθελε ο Γιάννης Μπουτάρης ο δήμος Θεσσαλονίκης να είναι ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που θα εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη, πετυχαίνοντας την απαιτούμενη «χρυσή» πλειοψηφία των δύο τρίτων του δημοτικού συμβουλίου. Ετσι, ο δήμαρχος απευχόταν να οδηγηθεί και πάλι σε αδιέξοδο η δεύτερη μυστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μοναδική λύση ήταν η αναβολή του θέματος για μια επόμενη συνεδρίαση, κατόπιν συνεννόησης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ετσι κι έγινε. Λίγο πριν από τη συνεδρίαση, οι επικεφαλής των παρατάξεων συναντήθηκαν

επωνύμως Στον Πρόεδρο Μετά τον Γ. Παπανδρέου, ο Αλ. Τσίπρας σπεύδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι, μετά από δικό του αίτημα που έγινε δεκτό. Πηγαίνει, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, για να παρουσιάσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση. Κριτική στην κυβέρνηση αναμένεται στις δηλώσεις του αργότερα. Α. Σ.

«Πυρηνικός» συναγερµός Συναγερμό και στην Ελλάδα έχουν σημάνει τα πυρηνικά ατυχήματα στην Ιαπωνία. Χτες, οι Μ. Κατρίνης και Κ. Καρτάλης του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας αυστηρή επιθεώρηση αντιδραστήρων σε γειτονικές χώρες. Ο στόχος, όπως αποδείχτηκε από δηλώσεις του κ. Καρτάλη, ήταν ο πυρηνικός σταθμός που θέλει να φτιάξει η Τουρκία στο Ακούγιου. «Εχουμε λόγους να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί...», σημείωσε, αφού είχε επισημάνει το σεισμογενές της συγκεκριμένης περιοχής. Α. Σ.

Eρώτηση Στο ίδιο μήκος κύματος και η ερώτηση του Οικολόγου, Μ. Τρεμόπουλου, στο Ευρωκοινοβούλιο, που χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τη σεισμογενή νοτιοανατολική, όπου η Τουρκία και η Βουλγαρία σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια. Στο μεταξύ, οι Οικολόγοι της Θεσσαλονίκης οργανώνουν παράσταση το απόγευμα της Παρασκευής μπροστά από το ιαπωνικό προξενείο στην οδό Φιλίππου με πικέτες, αλλά και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. Α. Σ.

Μέτρο σύγκρισης

Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε το γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκη (σκίτσο), για το φάουλ να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι βρίσκεται πίσω από τα e-mail για επιστροφή στη δραχμή. «Δε θέλω να το πιστέψω ότι από κύκλους της ΝΔ προέρχεται το κατάπτυστο δημοσίευμα που δημιούργησε έναν τρομακτικό πανικό σε όλη την Ελλάδα», είπε ο κ. Καρχιμάκης. Και ο Γ. Πεταλωτής είπε χτες: «Δε θα κάνω ανάλυση μιας συνέντευξης. Εγώ είπα τη θέση της κυβέρνησης, την οποία διατύπωσα με πολύ εκτενή τρόπο και το πόσο ζημιά κάνουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα, όπως το e-mail που κυκλοφόρησε. Τώρα, εάν σε blog υπάρχει απόδοση ευθυνών σε κάποιο κόμμα ή οτιδήποτε άλλο, εννοείται ότι δεν το σχολιάζω». Καταλάβαμε…

MANTEIO

Εµεινε εκτεθειµένος

Στα 170 - 180 δισ. δολάρια εκτιμάται η καταστροφή στην Ιαπωνία, αυτή η πρωτοφανής καταστροφή που μας αφήνει άφωνους. Το ελληνικό χρέος είναι ήδη 360 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο! Ετσι, για να ξέρουμε για τι μιλάμε! Γ. Κ.

Ποιοι αποφεύγουν εσχάτως τα... τηλεπαράθυρα; Οι υποστηρικτές της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για «ειρηνικούς σκοπούς»!

Απογοητευµένη γενιά Μια ολόκληρη γενιά, που ήδη έχει περάσει το Ρουβίκωνα, γενιά της Κατοχής, του πολέµου και των στερήσεων, όµως γενιά των εθνικών αγώνων και της θυσίας, της δηµιουργίας και της δηµιουργικότητος, είναι απογοητευµένη, γιατί µε θλίψη διαπιστώνει πως αλλιώς είχε ονειρευτεί και φανταστεί τη µοίρα αυτού του τόπου. Πού πήγαν οι εξαιρετικές εκείνες προοπτικές, τι πήγε «στραβά» και ο ευλογηµένος αυτός τόπος έγινε αγνώριστος; Δέκα εκατοµµύρια ψυχές όλες κι όλες, απίθανες φυσικές οµορφιές, µακραίωνη ιστορία και θαυµαστή πολιτιστική παράδοση. Μεγάλη ναυτική παράδοση και εµπορική ναυτιλία που φιγουράρει χρόνια τώρα, στην πρώτη θέση παγκοσµίως. Πώς αυτή η χώρα ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΙΤΖΗ δεν κατάφερε να πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την ανάπτυξη, αλλά να βολοδέρνει... σε ανυπόληπτες θέσεις; Η µεταπολεµική περίοδος βρήκε την ταλαιπωρηµένη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και δηµιουργίας. Παραδοσιακοί κλάδοι παραγωγής όπως η υφαντουργία -έριο και βαµβάκι- ξεκίνησαν µε τις καλύτερες προοπτικές. Τα ελληνικά ανδρικά υφάσµατα γρήγορα κατέκτησαν τη δεύτερη θέση, µετά τα φηµισµένα αγγλικά στις αγορές της Ευρώπης, οι καµινάδες των εργοστασίων στα πιο γνωστά κέντρα υφαντουργίας -Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Βόλος, Πάτρα, Αργος- κάπνιζαν, χωρίς διακοπή. Παραδοσιακά προϊόντα όπως η γούνα -Καστοριά, Σιάτιστα- κατέκτησαν τις διεθνείς αγορές, ο τουρισµός, αποκλειστικά θερινός, ξεκινούσε µε µεγάλες προσδοκίες και προοπτικές, η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας µπήκε σε δυναµική τροχιά. Ακόµη η αγροτική παραγωγή µε πρότυπες καλλιέργειες ακολούθησε τη γενική ανάπτυξη. Η εκβιοµηχάνιση της χώρας είχε αρχίσει επάνω σε στέρεες βάσεις, οι υποδοµές της χώρας ήταν και αυτές σε αναπτυξιακή τροχιά. Ολα έδειχναν ότι ο ευλογηµένος αυτός τόπος είχε βρει το δρόµο του. Και όµως εις πείσµα όλων αυτών των κατακτήσεων το µπλακ άουτ δεν άργησε να έρθει και, αντί να τρώµε µε «χρυσά κουτάλια», φτάσαµε στη χρεοκοπία. Τι συνέβη άραγε; Αλλαξαν οι συνθήκες και οι προοπτικές; Καθόλου. Αλλαξαν οι άνθρωποι, οι διαθέσεις και οι συµπεριφορές τους. Τον Ελληνα τον είχαν κατακυριεύσει ο γρήγορος πλουτισµός, ο νεοπλουτισµός, η απληστία, το κυνήγι της δραχµής. Νέες πρακτικές µπήκαν στη ζωή του. Το µαύρο χρήµα, οι δουλειές του ποδαριού, η ρουσφετολογία, οι µίζες, οι «εξυπηρετήσεις». Γι’ αυτό είναι βαθιά απογοητευµένη η γενιά της Κατοχής, των στερήσεων, αλλά και της δηµιουργίας. Γιατί είδε τα όνειρά της να γκρεµίζονται. Αρκετό δεν είναι αυτό;


8

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

SOS για την υγεία των εφήβων Χιλιάδες παιδιά στα ειδικά κέντρα για παχυσαρκία, νευρική ανορεξία και εθισµό στο διαδίκτυο! τσια έναντι των αγοριών, παρουσιάζοντας έξαρση στα 14 και στα 18 χρόνια. Το πρόβληµα αυτό -σύµφωνα µε τους ειδικούς- εµφανίζεται κυρίως σε πολύ καλές µαθήτριες ανώτερου κοινωνικοοικονοµικού στρώµατος και σε αθλήτριες -το βάρος των οποίων έχει άµεση σχέση µε την επίδοσή τους (µπαλέτο, ρυθµική γυµναστική, κολύµπι). Για τις διατροφικές υπερβολές, υπογραµµίζουν τα µέλη της µονάδας, ευθύνεται ο βοµβαρδισµός των παιδιών µε λανθασµένα πρότυπα και η προβολή της εξωτερικής εµφάνισης ως βασικής προϋπόθεσης επιτυχίας και ευτυχίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ∆ΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η υγεία των εφήβων «κινδυνεύει»! Παχυσαρκία, νευρική ανορεξία, εθισμός στο διαδίκτυο και σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς προστασία έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις και να δημιουργούν συνθήκες που περιπλέκουν την ήδη πολύπλοκη πραγματικότητα της εφηβείας.

Ο

ι γονείς, αµήχανοι πολλές φορές, αναζητούν «σανίδα σωτηρίας» στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Nοσοκοµείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Η µονάδα, η οποία λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2006, έχει δεχτεί πάνω από 20.000 παιδιά και σήµερα παρακολουθεί περισσότερους από 3.000 εφήβους. «Πολλά από τα νοσήµατα των µελλοντικών ενηλίκων -πάνω από τα µισά- µπορούν να προληφθούν µε παρεµβάσεις στους σηµερινούς εφήβους», τονίζουν τα µέλη της µονάδας και επισηµαίνουν ότι νούµερο ένα κίνδυνο για την υγεία των εφήβων αποτελεί η παχυσαρκία. Ερευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας έδειξε ότι ένας στους τρεις εφήβους έχει αυξηµένη πίεση, αντιµετωπίζοντας τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε υπερτασικό ενήλικα και δύο στους τρεις παχύσαρκους εµφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη (χαρακτηριστικό του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2). Επίσης, ένας στους τέσσερις παχύσαρκους εφήβους παρουσιάζει αυξηµένες τιµές χοληστερόλης και ουρικού οξέος. Στη µελέτη πήραν µέρος 189 παχύσαρκοι και 138 υπέρβαροι έφηβοι, ηλικίας 12 έως 20 ετών.

Επιπτώσεις Η παχυσαρκία, σύµφωνα µε τους ειδικούς, συνιστά «ωρολογιακή βόµβα» για τη χώρα και οι επιπτώσεις της αναµένεται να είναι σηµαντικές στο µέλλον. Οι παχύσαρκοι έφηβοι έχουν αυξηµένη πιθανότητα να εµφανίσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη ή και ορισµένους τύπους καρκίνου κατά την ενηλικίωσή τους. Οι έφηβοι, όµως, απειλούνται και από τη νευρική ανορεξία. Η µονάδα έχει βοηθήσει πάνω από 180 εφήβους µε διαταραχές πρόσληψης τροφής, εκ των οποίων 25 νοσηλεύτηκαν και διέκοψαν µέχρι και το σχολείο για κάποιο χρονικό διάστηµα. Η συχνότητα είναι δεκαπλάσια στα κορί-

Κίνδυνοι

Το 2,4% των εφήβων ηλικίας 15-16 ετών παρουσιάζει διαδικτυακή εξάρτηση και το 19,1% των εφήβων βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξάρτηση

Ενας στους τέσσερις παχύσαρκους εφήβους παρουσιάζει αυξημένες τιμές χοληστερόλης και ουρικού οξέος

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εφήβων κρύβει και ο εθισµός στο διαδίκτυο. Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τον έφηβο στην εξάρτηση είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα chat rooms. Μελέτη της µονάδας έδειξε ότι το 2,4% των εφήβων ηλικίας 15-16 ετών παρουσιάζει διαδικτυακή εξάρτηση και το 19,1% των εφήβων βρίσκεται ένα βήµα πριν από την εξάρτηση. Επιπλέον, το 63,7% θα δηµοσιοποιούσε προσωπικά του δεδοµένα στο Ιντερνετ, ενώ το 18,5% θα συναντούσε κάποιον διαδικτυακό φίλο, αψηφώντας τους κινδύνους. Η υγεία των εφήβων κινδυνεύει, τέλος, από τη σεξουαλική τους δραστηριότητα χωρίς προστασία. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, όσο πιο νωρίς ξεκινά η σεξουαλική δραστηριότητα, τόσο µεγαλώνει και η πιθανότητα προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου στον τράχηλο της µήτρας στο µέλλον, ενώ το pick της έκθεσης στον ιό των ανθρωπίνων θηλωµάτων (HPV) είναι στην εφηβική ηλικία.

Ρεύµα από... 20 στατικά ποδήλατα στη Θεσσαλονίκη «Το ποδήλατο στη ζωή μας» βάζει το υπουργείο Υγείας, με στόχο την πρόσβαση των πολιτών σε αθλητικές υποδομές ή δραστηριότητες αλλά και τη μείωση της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό. Στο Λευκό Πύργο θα τοποθετηθούν 20 στατικά ποδήλατα σε κολόνες της ΔΕΗ προκειμένου οι πολίτες να ασκούνται και παράλληλα να παράγουν ενέργεια! Την ίδια ώρα 200 ποδήλατα αναμένεται να διατεθούν δωρεάν στη Σαμοθράκη και στον Αρχάγγελο Πέλλας, ενώ στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα είναι διαθέσιμα 75 ποδήλατα. Οπως τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, με το πιλοτικό πρόγραμμα «Το ποδήλατο στη ζωή μας» θέλουμε να διαμορφώσουμε μία νέα αντίληψη, μία νέα κουλτούρα, που έχει να κάνει με τα θέματα της διατροφής και της άθλησης, και

να εισαγάγουμε με τις πολιτικές μας νέες συνήθειες στην καθημερινή ζωή όλων». Το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας θα εφαρμοστεί περίπου στα τέλη Ιουνίου σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, στον Αρχάγγελο Πέλλας και στη Σαμοθράκη. Θα διαρκέσει ένα χρόνο κι έπειτα θα περάσει στους δήμους.

Ενεργειακά ποδήλατα Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στη Θεσσαλονίκη θα τοποθετηθούν τα λεγόμενα ενεργειακά ποδήλατα. Το πρόγραμμα «Πράττειν ενέργεια, green bikes» συνδυάζει άθληση και μηνύματα οικολογικής ευαισθησίας, τόνισε ο κ. Αηδόνης, διευκρινίζοντας ότι τα 20 στατικά ποδήλατα στο Λευκό Πύργο θα διατίθενται για εκγύμναση και παράλληλα θα παράγουν και ενέργεια. «Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει πόσες θερμίδες έχει κα-

ταναλώσει και πόση ενέργεια έχει παράξει, καθώς τα ποδήλατα θα είναι συνδεδεμένα με κολόνες της ΔΕΗ που θα συλλέγουν την ενέργεια», ανέφερε ο υφυπουργός. Στην Αθήνα θα υπάρχουν ποδήλατα σε τρία σημεία, στην Ακρόπολη, το Θησείο και τη Μητρόπολη, και απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει το ποδήλατο ο χρήστης είναι να έχει πιστωτική κάρτα. Χρέωση δε θα γίνεται, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα στοιχεία των χρηστών, σε περίπτωση που χαθεί κάποιο ποδήλατο (χρεώσεις θα γίνονται, εφόσον υπάρξουν απώλειες). Την ίδια ώρα, στα μελλοντικά σχέδια του υπουργείου είναι η δημιουργία Πάρκων Υγείας, τοίχων αναρρίχησης, καθώς και δράσεις που αφορούν τη διαμόρφωση διαδρομών άθλησης στις πόλεις. Δ. Χ.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Χωρίς πλοίο η Σαµοθράκη από ∆ευτέρα Αποκλεισμένη κινδυνεύει να μείνει από τη Δευτέρα η Σαμοθράκη, εάν το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας δε βρει άμεσα λύση, καθώς σταματά για δύο μήνες το μοναδικό δρομολόγιο που συνδέει το ακριτικό νησί με την Αλεξανδρούπολη! Πέρα από τον αποκλεισμό των περίπου 3.500 κατοίκων του νησιού, πρόβλημα θα υπάρξει και με την τροφοδοσία, αφού η μεταφορά των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Να επισημάνουμε ότι η Σαμοθράκη δε συνδέεται με κανένα άλλο λιμάνι. Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του νησιού, έπειτα από την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΣΑΟΣ Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Σαμοθράκης, σύμφωνα με την οποία το πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ» (που εκτελεί το δρομολόγιο Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη) εδώ και τρία χρόνια δεν πραγματοποίησε τη δίμηνη ακινησία ανά έτος, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και επισκευών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα δρομολόγια θα σταματήσουν από την προσεχή Δευτέρα, μέχρι και τις 20 Μαΐου, εκτός εάν οι εργασίες ολοκληρωθούν γρηγορότερα, οπότε το πλοίο θα επανέλθει νωρίτερα στα δρομολόγιά του. «Είμαστε ανάστατοι. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να βρουν λύση. Δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούμε», αναφέρει η προϊσταμένη του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, Δάφνη Σταυράκη. «Φοβάμαι ότι μας περιμένουν περιπέτειες. Η δίμηνη συντήρηση του πλοίου αποτελεί πρόσχημα του πλοιοκτήτη, ο οποίος θέλοντας να εξυπηρετήσει δικές του σκοπιμότητες, απειλεί ότι θα μας αφήσει χωρίς συγκοινωνία. Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι επισκευές του πλοίου διαρκούσαν δυο τρεις μέρες. Παρακολουθούμε το θέμα και δε θα το αφήσουμε στην τύχη του», αναφέρει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χανός.

9

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Βέτο» για τις συγχωνεύσεις Αντιδράσεις σε Μενεµένη, Ξηροκρήνη, Θεσσαλονίκη και στα χωριά του Λαγκαδά Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία των Αμπελοκήπων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα γονείς και μαθητές της Μενεμένης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση των 1ου και 2ου Γυμνασίων της περιοχής, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε δίωρη αποχή από τα μαθήματα. Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται σύλλογοι γονέων σε χωριά του Λαγκαδά και στην Ξηροκρήνη, ενώ οι καθηγητές προγραμματίζουν παραστάσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.

Π

αράλογη χαρακτηρίζουν τη συγχώνευση των 1ου και 2ου Γυµνασίων Μενεµένης οι µαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς, οι οποίοι θα κλείσουν σήµερα, στις 8 το πρωί, συµβολικά τον κεντρικό δρόµο (Θωµά Χατζίκου) της κοινότητας Μενεµένης, κοντά στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Με ανακοίνωσή της η δηµοτική αρχή του δήµου Αµπελοκήπων Μενεµένης, εκφράζει τη συµπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα της σχολικής κοινότητας. «Είµαστε αντίθετοι σε κάθε συνένωση σχολείων του δήµου µας γιατί η υπουργός δεν έλαβε υπόψη της ότι στα σχολεία µας φοιτούν µαθητές µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παλιννοστούντες, οικονοµικοί µε-

τανάστες. Είναι άδικη αυτή η συγχώνευση καθώς 346 παιδιά θα αναγκαστούν να συµβιώσουν σε υπεράριθµα τµήµατα ενώ την επόµενη χρονιά θα υποδεχθούµε στο 1ο Γυµνάσιο πάνω από 100 µαθητές του δηµοτικού», δήλωσε η αντιδήµαρχος Παιδείας, Αφροδίτη Ναλµπαντίδου. Χτες, οι µαθητές των δύο γυµνασίων πραγµατοποίησαν δίωρη αποχή από τα µαθήµατά τους.

Ετοιµάζουν κινητοποιήσεις Με κινητοποιήσεις απειλούν οι γονείς στο συγκρότηµα των 12ου και 16ου Γυµνασίων Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Ξηροκρήνης, καθώς υποστηρίζουν ότι η επικείµενη συνένωση θα οδηγήσει σε «φουσκωµένα» τµήµατα µε περισσότερους από 30 µαθητές. Στα δύο σχολεία φοιτούν πολλά παιδιά µεταναστών, ενώ εµφανίζονται αυξηµένα ποσοστά σχολικής εγκατάλειψης και παιδικής παραβατικότητας, σύµφωνα µε συνδικαλιστές καθηγητές. Επί ποδός βρίσκονται και κάτοικοι σε χωριά του Λαγκαδά, που διαφωνούν µε τις συγχωνεύσεις των δηµοτικών σχολείων Ν. Καλλινδοίων, Λευκοχωρίου και Αναλήψεως, καθώς και των Γυµνασίων Ασκού και Ξυλούπολης. Μάλιστα, εάν δεν εισακουστούν από το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζουν να προβούν σε αποκλεισµούς δρόµων και καταλήψεις, αφού έχει ήδη ληφθεί σχετική απόφαση σε διευρυµένο συµβούλιο, στο οποίο συµµετείχαν ο δήµαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης και τοπικοί παράγοντες. «Στο Γυµνάσιο Ξυλούπολης εξυπηρετούνται 20

παιδιά από γειτονικούς νοµούς και δήµους. Είναι δυνατόν ένα παιδί να ξεκινάει από την Ευαγγελίστρια και να πηγαίνει στο Γυµνάσιο Ασσήρου διανύοντας 30 χιλιόµετρα καθηµερινά;», διερωτήθηκε ο δήµαρχος Λαγκαδά. Την αντίθεσή τους στη συνένωση του 13ου Λυκείου µε το 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης εξέφρασαν χτες εκπρόσωποι των γονέων του 2ου ΓΕΛ, που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το διδακτήριο, στην οδό Ικτίνου. Το σχολείο δεν µπορεί να φιλοξενήσει τα 106 παιδιά από το13ο ΓΕΛ διότι δεν υπάρχουν αίθουσες, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των γονέων, οι οποίοι εµφανίζονται αποφασισµένοι να αντιδράσουν δυναµικά. Από την πλευρά της, η διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αλκηστις Ζερβοπούλου, υποστήριξε πως τόσο το 13ο όσο και το 2ο έχουν δεχτεί πολλά παιδιά, τα οποία δεν ανήκαν στις συγκεκριµένες περιοχές. Σε πρώτη φάση θα µετακινηθούν στο 2ο και εν συνεχεία είναι θέµα της δηµοτικής αρχής να κάνει µία διαφορετική χωροταξική κατανοµή, διότι στο κέντρο υπάρχουν πολλά σχολεία, όπως είπε η κ. Ζερβοπούλου. Η ΟΛΜΕ κάλεσε τους κατά τόπους συλλόγους των καθηγητών να οργανώσουν συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας την Παρασκευή (στις 12.30 µ.µ.) στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Προτείνεται, δε, στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ να ενταχθεί στα αιτήµατα αιχµής του κλάδου η απόσυρση της πρότασης του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις.


ΕΛΛΑΔΑ

10

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Οι ελκυστικές τιμές, σε συνδυασμό με την τάση που επικράτησε φέτος για επιλογή προορισμών εσωτερικού, έχουν αναδείξει τη Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα» των μαθητικών εκδρομών

Εισαγγελική έρευνα για το «κανόνι» µε τις εκδροµές

Οι µαθητές ψηφίζουν Θεσσαλονίκη! Η πόλη θεωρείται ο κορυφαίος προορισµός για τις εκδροµές τους ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Από την πολύβουη Εγνατία με τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τη Βαλαωρίτου της νυχτερινής διασκέδασης και από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τα ιστορικά κάστρα, η Θεσσαλονίκη έχει γεμίσει αυτές τις ημέρες από μαθητές σχολείων της χώρας. Οι ελκυστικές τιμές των πρακτορείων και των ξενοδοχείων, σε συνδυασμό με την τάση που επικράτησε φέτος για επιλογή προορισμών εσωτερικού, έχουν αναδείξει για άλλη μια χρονιά τη Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα» των μαθητικών εκδρομών.

«Ε

ίναι δύσκολο να υπολογίσουµε πόσοι µαθητές βρίσκονται αυτήν τη στιγµή στην πόλη µας, αλλά το µόνο σίγουρο είναι ότι και φέτος η Θεσσαλονίκη θα είναι ο νούµερο 1 προορισµός για τις µαθητικές εκδροµές», εξηγεί στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Δηµήτρης Μαντούσης. Η στροφή προς το εσωτερικό άρχισε να καταγράφεται από πέρυσι και φέτος έχει κορυφωθεί, µε αποτέλεσµα, σύµφωνα µε τον ίδιο, επτά στις δέκα µαθητικές εκδροµές να έχουν προορισµό εντός της Ελλάδας. «Μία οδική εκδροµή συµφέρει πολύ περισσότερο από ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Σηµαντικό ρόλο παίζουν και οι µειωµένες τιµές που έχουν καθιερώσει τα ξενοδοχεία, µε αποτέλεσµα µία εκδροµή να κοστίζει κατά

µέσο όρο 200 ευρώ για κάθε µαθητή», αναφέρει ο κ. Μαντούσης.

Θα γεµίσει η πόλη Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των παραγόντων του χώρου, το επόµενο διάστηµα αναµένεται να κορυφωθεί η άφιξη µαθητών. «Η Θεσσαλονίκη έχει καθιερωθεί ως η πόλη της κουλτούρας, του καλού φαγητού και της διασκέδασης και των αξιόλογων ξενοδοχειακών υποδοµών. Αυτοί είναι µερικοί µόνον από τους λόγους για τους οποίους µαθητές από διάφορες περιοχές της χώρας, τη Θράκη και τη νότια Ελλάδα, µας προτιµούν», σηµειώνει ο Αριστοτέλης Θωµόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. «Μελανό» σηµείο για τον κλάδο των τουριστικών πρακτορείων και τις µαθη-

τικές εκδροµές εξακολουθεί να αποτελεί το κεντρικό γραφείο ταξιδίων της Θεσσαλονίκης οι υπεύθυνοι του οποίου εξαφανίστηκαν κι άφησαν «στον αέρα» τις εκδροµές επτά σχολείων, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. «Γνωρίζαµε ότι αντιµετώπιζε οικονοµικά προβλήµατα, καθώς είχε απλήρωτους τους υπαλλήλους από τον Ιανουάριο, αλλά κανένας δε φαντάστηκε ότι θα συµβεί κάτι τέτοιο. Εµείς τους καλέσαµε σε απολογία και ενεργοποιήσαµε το πειθαρχικό µας συµβούλιο. Από όσα µαθαίνουµε, οι γονείς των µαθητών που είχαν προπληρώσει ένα µέρος του κόστους για τις εκδροµές ετοιµάζονται να κινηθούν νοµικά», καταλήγει ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Δηµήτρης Μαντούσης.

Να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας ζητούν οι οδηγοί Αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Ο Λευκός Πύργος», Περικλής Χειμωνίδης, ζητώντας τη διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σχετικά με την ασφαλή μεταφορά των μαθητών στο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών. Στην αναφορά ζητείται να διευκρινιστεί αν επιτρέπεται η νυχτερινή έξοδος των μαθητών κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών, καθώς οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων εξαναγκάζονται να εργάζονται καθ’ υπέρβασιν ωραρίου περίπου 17-20 ώρες ημερησίως, δεδομένου ότι τα σχολικά λεωφορεία δεν επανδρώνονται με δεύτερο οδηγό με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια των μαθητών και των οδικών συγκοινωνιών γενικότερα. «Παρακαλούμε όπως παρέμβετε και προβείτε στις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά μαθητών τουριστικών λεωφορείων με εντολή για ακινητοποίηση των λεωφορείων σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων ασφαλείας σχολικών εκδρομών», καταλήγει η αναφορά.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά τις καταγγελίες γονέων και μαθητών ότι έχει «εξαφανιστεί» ο υπεύθυνος τουριστικού πρακτορείου, αφήνοντας «στον αέρα» σχολικές εκδρομές για τις οποίες ήδη έχουν καταβληθεί προκαταβολές χρημάτων. Την έρευνα διέταξε η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα, μετά από σχετική αναφορά που υποβλήθηκε και ανέθεσε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί κλήθηκαν να διερευνήσουν εάν τελέστηκε το αδίκημα της απάτης ή άλλα ποινικά αδικήματα προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Καταγγελίες Η έρευνα της Εισαγγελίας διατάχθηκε μετά τις καταγγελίες ότι βρίσκονται «στον αέρα» οι σχολικές εκδρομές των μαθητών του 1ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, του 15ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, του 1ου Λυκείου Ασβεστοχωρίου, αλλά και των προσκόπων του 16ου Συστήματος. Μάλιστα, γονείς και μαθητές, όταν πληροφορήθηκαν την εξέλιξη αυτήν προχτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του πρακτορείου (φωτογραφία), ζητώντας να μιλήσουν με κάποιον υπεύθυνο, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συνέβη. «Μας πήραν από το σχολείο του παιδιού μου και μου λένε ότι ο υπεύθυνος του πρακτορείου μας εξαφανίστηκε και ότι η εκδρομή δε θα γίνει», είπε στον «Α» μητέρα μαθητή. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο μεσάζοντας που είχε αναλάβει τη συγκέντρωση χρημάτων ως προκαταβολή υποστηρίζει ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε αντιδικία με το συγκεκριμένο τουριστικό πρακτορείο. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή το ίδιο πρακτορείο είχε αφήσει χωρίς κατάλυμα 80 μαθητές από σχολείο της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βαρκελώνη.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Με 65 ευρώ στο σούπερ µάρκετ Μείωση της καταναλωτικής δαπάνης έως και 50% δείχνει έρευνα ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ

Χωρίς σύνορα τα επικίνδυνα τρόφιµα

Μείωση των δαπανών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%, «μαχαίρι» στα περιττά έξοδα, αλλά και σημαντικές περικοπές στα είδη πρώτης ανάγκης δείχνει έρευνα για τη συμπεριφορά των καταναλωτών του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τ

ο 55% των ερωτηθέντων ξοδεύει το πολύ έως 50 ευρώ κάθε φορά που πηγαίνει στο σούπερ µάρκετ και µόλις το 21% περισσότερα από 100 ευρώ, ενώ η µέση δαπάνη του καταναλωτή δεν ξεπερνά τα 65 ευρώ. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη έχει υποστεί µεγάλη µείωση, η οποία σε ορισµένους κλάδους υπερβαίνει το 50% σε σύγκριση µε τα προ κρίσεως µεγέθη. «Ενα µεγάλο τµήµα του πληθυσµού έχει αλλάξει αγοραστικές συνήθειες και στρέφεται σε προϊόντα που προσφέρουν συµφέρουσα σχέση τιµής και ποιότητας. Οσο όµως η οικονοµική κρίση διαρκεί και όσο η οικονοµική θέση των ατόµων επιδεινώνεται, τόσο θα παρατηρούµε αγοραστικές αποφάσεις που θα λαµβάνονται µε την τιµή ως µοναδικό κριτήριο επιλογής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου, Γιώργος Μπάλτας, ο οποίος επιµελείται την έρευνα καταγραφής στάσεων και συµπεριφορών των καταναλωτών. Οπως εκτιµά ο κ. Μπάλτας, την προτίµηση των καταναλωτών κερδίζουν εµπορικά κέντρα και τοπικές αγορές που βρίσκονται σε µικρότερη απόσταση, ενώ χαµένα λόγω της κρίσης είναι τα καταστήµατα στο κέντρο των µεγάλων πόλεων. Το νέο µοντέλο συνετής κατανάλωσης κυριαρχεί στην Ελλάδα της οικονοµικής κρίσης. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εκτοπίζουν σε πολλές περιπτώσεις τα ακριβότερα επώνυµα

Στα 65 ευρώ, είναι ο μέσος λογαριασμός στο σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πολύ έως 50 ευρώ ξοδεύει το 55% των καταναλωτών

προϊόντα από τα ράφια των σούπερ µάρκετ, οι πιστωτικές κάρτες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, οι µετακινήσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί εξαιτίας των τιµών των καυσίµων και η διασκέδαση έχει επιστρέψει ξανά εντός του σπιτιού.

Ψαλίδι στα έξοδα Σύµφωνα µε παλαιότερες έρευνες, πάνω από το 80% των καταναλωτών έχουν περιορίσει έως και 50% τα έξοδά τους, ενώ το 40% υποχρεώνεται σε δυσβάσταχτες οικονοµίες για να µπορέσει να εξοφλήσει προηγούµενα χρέη, από την εποχή της... καταναλωτικής ευδαιµονίας. «Οι καταναλωτές πλέον διεκδικούν το καλύτερο δυνατό και πιο οικονοµικό προϊόν και ψάχνουν να βρουν το φτηνότερο. Βέβαια δεν αξιοποιούν στο βαθµό που θα µπορούσαν τα παρατηρητήρια τιµών, τα οποία όµως δίνουν στοιχεία

µόνο στο Ιντερνετ όπου δεν έχουν πρόσβαση οι µεγαλύτερης ηλικίας. Η στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν είναι κακή, αφού τα προϊόντα αυτά ελέγχονται και είναι εξίσου ασφαλή µε τα επώνυµα. Πλέον οι περισσότερες ερωτήσεις προς τις καταναλωτικές οργανώσεις αφορούν θέµατα για χαµηλότερες τιµές, ρυθµίσεις χρεών και δυνατότητες µείωσης των δαπανών. Βέβαια, όλη αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις στην αγορά, καθώς έχουν µειώσει τις δαπάνες τους όχι µόνον όσοι αντιµετωπίζουν σοβαρό οικονοµικό πρόβληµα, αλλά ακόµη και αυτοί που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση, φοβούµενοι για το µέλλον», σηµείωσε ο Νίκος Τσεµπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Ψάχνοντας το φτηνότερο «Οι καταναλωτές, προ-

κειµένου να καλύψουν τις ίδιες ανελαστικές δαπάνες µε λιγότερα χρήµατα, έχουν αναγάγει σε τέχνη την αναζήτηση της χαµηλότερης τιµής», σηµειώνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Καταναλωτών για την Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) µε αφορµή τη χτεσινή Παγκόσµια Ηµέρα Καταναλωτή. «Το εισόδηµα των καταναλωτών έχει µειωθεί κατά 30% - 40%, ο ένας στους έξι εργαζόµενους είναι πλέον άνεργος και ο πληθωρισµός τρέχει πάνω από 4%», προσθέτει η ΕΚΠΟΙΖΩ επισηµαίνοντας ότι σε ηµερήσια βάση οι περισσότερες κλήσεις που δέχεται η οργάνωση αφορούν πληροφορίες για τη ρύθµιση χρεών προς τράπεζες, ενώ «µαθαίνουµε ότι πολλοί έχουν σε διακανονισµό µέχρι και λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος ή τηλεφώνου».

Δεν υπάρχει πλέον ασφάλεια στη διακίνηση των τροφίμων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, λένε οι επιστήμονες, συστήνοντας επαγρύπνηση περισσότερο από ποτέ. Οι διατροφικοί κίνδυνοι, όπως εξηγούν, έχουν γίνει σοβαροί, λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με τη χρήση χημικών, της βιομηχανοποίησης των τροφίμων (πρόσθετα, συντηρητικά κ.λπ.), των νέων τεχνολογιών και της κλωνοποίησης ζώων που μεταβάλλουν τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας Καταναλωτή, που θα γίνει στις 18-20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, η παγκοσμιοποίηση δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να διαλέγουν τρόφιμα από όλο τον κόσμο με διαφορετικά πρότυπα ποιότητας, με συνέπεια η ασφάλεια των τροφίμων να μην έχει πια σύνορα. Σε σχετική εισήγησή του, ο υγιεινολόγος τροφίμων Αθανάσιος Τυρπένου υπογραμμίζει ότι η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση της γεννητικότητας και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας έχουν αποκτήσει τεράστια σημασία στην αξιολόγηση του κινδύνου. Ολα αυτά, όπως λένε οι επιστήμονες, έχουν αποτέλεσμα οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι πλέον επιφυλακτικοί, καθώς γνωρίζουν τους κινδύνους των τροφίμων και δεν μπορούν να εμπιστευτούν σε μεγάλο βαθμό τις δημόσιες αρχές ελέγχου. Το δικό τους ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων παίζουν τα υλικά συσκευασίας. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Συσκευασίας δείχνουν ότι το 70% του συνόλου των καταναλωτικών συσκευασιών σε τρόφιμα και ποτά αφορά κυρίως το πλαστικό, το χαρτί, το χαρτόνι και λιγότερο το μέταλλο και το γυαλί. Στα υλικά συσκευασίας συμπεριλαμβάνονται και τα σερβίτσια, συσκευές επεξεργασίας, κόλλες, εκτυπωτικά μελάνια ετικετών καθώς και άλλα υλικά τα οποία έρχονται σε επαφή με το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιστήμονες θα αναφερθούν στους χημικούς παράγοντες που «μεταναστεύουν» από τα υλικά συσκευασίας πάνω και μέσα στα τρόφιμα, καθιστώντας τα επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Το πόσο ύποπτα ή επιβλαβή μπορεί να αποδειχτούν, εξαρτάται από το πλαστικό υλικό, το τρόφιμο, το πάχος της συσκευασίας, τον όγκο επιφάνειας, τη θερμότητα, το ηλιακό φως, το χρόνο διατήρησης κ.λπ.


12

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Πράσινο φως» για την πληρωµή των καθηγητών των ΙΕΚ

Ενας 37χρονος υπήκοος Αλβανίας συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Κρυσταλλοπηγής γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για κακούργημα, συναυτουργία σε εμπόριο ναρκωτικών, διότι ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης είχε πουλήσει τουλάχιστον τριάντα έξι κιλά ηρωίνης και είχε αγοράσει έξι κιλά κοκαΐνης. Ο δράστης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, κατά το τελευταίο 24ωρο, στο πλαίσιο αστυνομικών αναζητήσεων, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 13 άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για διάφορα αδικήματα.

Εξαρθρώθηκε κύκλωµα τοκογλύφων στη ∆ράµα Με την κατηγορία της «τοκογλυφίας κατ’επάγγελμα» συνελήφθησαν τρία άτομα στη Δράμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία 70χρονη Γεωργιανή και δύο άντρες 51 και 71 ετών, Ελληνες με καταγωγή από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές δρούσαν στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί είχαν από καιρό πληροφορίες για τη δράση των συγκεκριμένων ατόμων και έπειτα από πολύμηνες έρευνες κατόρθωσαν τελικά να εξαρθρώσουν την ομάδα των τοκογλύφων. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα τρία άτομα δρούσαν εδώ και μία τετραετία στην περιοχή της Δράμας, ενώ καθένας από αυτούς είχε το δικό του ρόλο. Αστυνομικοί επισημαίνουν ότι οι φερόμενοι ως δράστες εντόπιζαν άτομα με καταγωγή από τη Γεωργία ή παλιννοστούντες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική τους ανάγκη, τους δάνειζαν χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια απαιτούσαν να ξεπληρωθούν με αυξημένους τόκους. Μάλιστα, στην αρχή η προσφορά είχε τη μορφή «εξυπηρέτησης», καθώς έδειχναν να καταλαβαίνουν τις οικονομικές δυσκολίες των μεταναστών και προσφέρονταν να τους... βοηθήσουν. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στην κατοχή της 70χρονης γυναίκας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα τετράδια, που περιείχαν στοιχεία για τις δόσεις και το υπόλοιπο των... δανείων, καθώς και το χρηματικό ποσό των 210 ευρώ. Αξιωματικοί αναφέρουν ότι ήδη έχουν καταθέσει δύο θύματα, που δανείστηκαν χρήματα από τα συγκεκριμένα άτομα, ωστόσο αστυνομικοί εξηγούν ότι με τον καιρό θα εμφανιστούν και άλλοι μετανάστες, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετά ακόμη άτομα που δανείστηκαν χρήματα.

Κατείχε µεγάλη ποσότητα µεθαδόνης Μεγάλη ποσότητα μεθαδόνης είχε στην κατοχή του ένας 57χρονος, που συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οπως έγινε γνωστό, όταν ο 57χρονος αντιλήφθηκε ότι οι αστυνομικοί θα πραγματοποιούσαν έρευνα στο σπίτι του, στην περιοχή της Ευκαρπίας, παρέδωσε ο ίδιος 4 δενδρύλλια κάνναβης, μία μικρή συσκευασία 2,8 γραμμαρίων κάνναβης καθώς και 55 φιαλίδια υγρής μεθαδόνης συνολικού βάρους 6.640 γραμμαρίων. Στην κατοχή του είχε, επίσης, και ένα πιστόλι αερίου.

Σύλληψη 37χρονου µε ευρωπαϊκό ένταλµα

Στα τέλη Μαρτίου θα αρχίσει η καταβολή των δεδουλευμένων σε χιλιάδες ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των δημόσιων ΙΕΚ, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το 2008. Το υπουργείο Παιδείας δίνει λύση στο πρόβλημα των χρεών για την περίοδο 2008 - 2010, αφού μεταφέρεται πίστωση σε κωδικό αριθμό εξόδων του προϋπολογισμού του. Η καθυστέρηση στην πληρωμή των καθηγητών των ΙΕΚ έχει σπάσει κάθε προηγούμενο... ρεκόρ. Εδώ και 2,5 - 3 χρόνια εργάζονται χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και αγανάκτηση. «Στη Βόρεια Ελλάδα περιμένουν να πληρωθούν περίπου 2.000 καθηγητές», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Ραφτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πολλοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εκπαιδευτικούς θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου, ενώ η σχετική διαδικασία αποπληρωμής του κύριου όγκου των οφειλών του ΟΕΕΚ (Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου. Για την επίσπευση της διαδικασίας πληρωμής, έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας -στις οποίες συμμετέχουν 30 άτομα- που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό.

Η οφειλή σε κάθε εργαζόμενο υπολογίζεται, κατά μέσο όρο, σε 5.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η ωρομίσθια αποζημίωση έχει μειωθεί κατά περίπου 20%, όπως υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΕΕΚ καταργήθηκε στο τέλος του 2010 και οι οικονομικές υποχρεώσεις του μεταφέρονται, βάσει του νόμου, στο υπουργείο Παιδείας. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, έδωσε εντολή στον ΟΕΕΚ (και μετέπειτα ΕΟΠΠ) να συγκεντρωθούν οι οφει-

Εδώ και περίπου 3 χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ! λές όλων των ΙΕΚ και να ομαδοποιηθούν ανά κατηγορία δαπάνης. «Οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων ΙΕΚ θα πληρώνονται, πλέον, από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα στο μέλλον», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Σημαντικό πρόβλημα θεωρείται και η μη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης τον περασμένο Νοέμβριο, όπως είπε ο κ. Ραφτόπουλος, ο οποίος έλαβε δέσμευση ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο. ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Στη... φάκα από τη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα ιδιωτικής εταιρίας αποκωδικοποιούσε ένας 37χρονος με τη βοήθεια παράνομου λογισμικού. Ο 37χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Οπως έγινε γνωστό, προηγήθηκε καταγγελία εκπροσώπου εταιρίας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του 37χρονου άντρα, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι ο φερόμενος ως δράστης είχε θέσει σε λειτουργία αποκωδικοποιητή, όπου είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό, με αποτέλεσμα να αποκωδικοποιεί δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα ιδιωτικής εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καταγγελία της εταιρίας αναφερόταν ότι η δράση του 37χρονου έλαβε χώρα την άνοιξη του 2010.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Αλµυρότερος» ο νέος ΚΟΚ Προβλέπονται αυστηρότερα πρόστιµα για την αποφυγή τροχαίων ατυχηµάτων ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Μακραίνει ο κατάλογος για τους συµµετέχοντες στους «Πυρήνες» Ολοένα και μακρύτερος γίνεται ο κατάλογος των κατηγορουμένων που φέρονται ότι συμμετείχαν στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με τις δικαστικές αρχές να πιστεύουν ότι οι έξι συλληφθέντες στο σπίτι του Βόλου συνδέονται με τους κατηγορουμένους που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πειραιά και τη Νέα Σμύρνη, έχοντας στα διαμερίσματα που ενοικίαζαν βαρύτατο οπλισμό. Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος της Ολγας Οικονομίδου για διακεκριμένη οπλοκατοχή, ενώ δικαστικές πηγές έλεγαν με νόημα ότι οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν σε βάρος των νεαρών δε θα μείνουν στις δύο (αυτές της συμμετοχής στην οργάνωση των «Πυρήνων» και της οπλοκατοχής), αλλά θα εμπλουτιστούν λόγω των ευρημάτων που βρίσκονται στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και ερευνώνται. Οι κατηγορούμενοι, όπως όλα δείχνουν, δε θα θελήσουν να «βοηθήσουν» τις ανακριτικές αρχές, αφού ήδη δύο από αυτούς, οι Γιώργος Νικολόπουλος και Damiano Bolano, έδειξαν το πώς θα κινηθούν με το να αρνούνται να απολογηθούν, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τους εφέτες ανακριτές, Κ. Μπαλτά και Δ. Μόκκα. Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί σήμερα και ο Χρήστος Τσάκαλος, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για την αποστολή των 14 τρομοδεμάτων σε πρεσβείες του εξωτερικού, αλλά και για τη συμμετοχή του στην οργάνωση. Οι αστυνομικές αρχές, πάντως, έχουν βάλει στο στόχαστρο ακόμη δύο με τρία άτομα, τα οποία θεωρούν ύποπτα, ενώ εισαγγελικές πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι όσοι νεαροί έχουν μέχρι σήμερα συλληφθεί δεν μπορεί να δρουν χωρίς την καθοδήγηση κάποιου μεγαλύτερου, στον οποίο αποδίδουν το ρόλο του καθοδηγητή. Το βέβαιο είναι ότι για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη οι δίκες των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης των «Πυρήνων» θα είναι στο προσκήνιο, ενώ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται και η έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος για τους 6 κατηγορουμένους του «Επαναστατικού Αγώνα». Μάλιστα, λόγω του μεγάλου αριθμού δικών που θα ξεκινήσουν, διαμορφώνεται μία ακόμη δικαστική αίθουσα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Αυξήσεις μέχρι και 50% στα πρόστιμα για παραβάσεις που έχουν άμεση σχέση με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και μειώσεις από 30% μέχρι 50% σε πρόστιμα για παραβάσεις λιγότερο σοβαρές, θα περιλαμβάνει ο νέος αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για να ισχύσει από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σ

ύµφωνα µε πληροφορίες, αυστηροποιούνται οι διοικητικές ποινές του ΚΟΚ για παραβάσεις όπως του φωτεινού σηµατοδότη, της οδήγησης µε υπερβολική ταχύτητα και της οδήγησης σε κατάσταση µέθης, το πρόστιµο για τις οποίες θα ανέλθει µέχρι και στα 1.000 ευρώ, από 700 που είναι σήµερα, ενώ το ίδιο θα προβλέπεται και για τις κόντρες αυτοκινήτων και µοτοσικλετών. Για στάθµευση σε ράµπα εισόδου - εξόδου, το πρόστιµο αυξάνεται σε 325 ευρώ από 150, για στάθµευση σε πεζοδρόµιο σε 120 ευρώ από 80 και για διπλοπαρκάρισµα σε 60 ευρώ από 40. Στα 700 ευρώ παραµέ-

Το υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι η αυστηροποίηση των μέτρων είναι αναγκαία, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να καταβάλλει υψηλό «φόρο αίματος» στην άσφαλτο

νουν τα πρόστιµα για την παραβίαση STOP και σιδηροδροµικών διαβάσεων και για τους επικίνδυνους ελιγµούς. Αντίστοιχα, εξετάζεται η µείωση του προστίµου στα 280 ευρώ, από 400, για απόρριψη αντικειµένων και παραβίαση ωραρίου τροφοδοσίας και στα 490 ευρώ από 700 για έλλειψη µέτρων παθητικής ασφάλειας. Ακόµη, εξετάζεται η µείωση µέχρι και 50% ορισµένων άλλων προστίµων, τα οποία θα αυξάνονται κλιµακωτά για τους υπότροπους, κατά 75% του προστίµου για τη δεύτερη φορά και στα σηµερινά επίπεδα για την τρίτη. Στο µεταξύ, οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο

για την οδική ασφάλεια παρουσιάστηκαν χτες στην 5η συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου Οδικής Ασφάλειας από τον υφυπουργό, Σπύρο Βούγια.

Αισιοδοξία Τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε ο κ. Βούγιας προκαλούν αισιοδοξία όσον αφορά στη µείωση των θυµάτων από τα τροχαία, καθώς στο διάστηµα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011 τα θύµατα της ασφάλτου µειώθηκαν κατά 50, ενώ το 2010 οι νεκροί µειώθηκαν κατά 183 σε σχέση µε το 2009. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου εκτιµά ότι η αυστηροποίηση των µέτρων είναι αναγκαία, κα-

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Λ ΡΑΛ ! ΠΑ

ΗΛΕ

ΑΣΕ Σ ∆Ρ

ΙΣ:

8 ευή 1

ασκ Παρ ΟΛΗ ΗΝ Π »

Τ ς «Χιρ ΟΣ Σ ΧΟΡ blic, Στοά u ,P ή 20

19:00

Kυρι

ακ

Ι ΣΤΗΡ Υ ΕΡΓΑ ΙΧΤΟ ΕΣ ΧΟΡΟ ς Ο Ν Α ή ∆ΑΣΤο Μουσικ ΠΟΥ ρ ΓΙΑ Σ :30, Μέγα 11

ς στο Xορό

ρο Μέγα

Χορηγός αερομεταφορών

Σ. Φ.

θώς η χώρα µας εξακολουθεί να καταβάλλει υψηλό «φόρο αίµατος», αφού πέρυσι χάθηκαν 1.400 ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο, ενώ το κοινωνικοοικονοµικό κόστος εκτιµάται ότι ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Το νέο στρατηγικό σχέδιο 2011 - 2020 για την οδική ασφάλεια προβλέπει, µεταξύ άλλων, µέτρα που πρέπει να ληφθούν άµεσα, όπως η καθιέρωση ως υποχρεωτικού του µαθήµατος της κυκλοφοριακής αγωγής, η αναβάθµιση της εκπαίδευσης και των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών, η ενίσχυση της επιτήρησης της κυκλοφορίας και η ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

:00 011 21 2 υ ο ί r ρτ .tch.g 9 Μα www 1 ο τ α Σάββ Χορηγοί επικοινωνίας

Mε την υποστήριξη


14

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στο έλεος της Μαύρης Θάλασσας Η... µεταφερόµενη ρύπανση επηρεάζει τη θαλάσσια περιοχή από την Αλεξανδρούπολη ώς το Αγιον Ορος

Ο Φωκίων Βοσνιάκος

Ο Θερμαϊκός δεν είναι από τους άμεσους αποδέκτες της ρύπανσης από τη Μαύρη Θάλασσα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

«Μεταδοτική» είναι η ρύπανση της Μαύρης Θάλασσας, που επηρεάζει το σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου. Υπολογίζεται ότι ετησίως 26.000 κυβικά μέτρα νερού εισρέουν στη Μεσόγειο από τη Μαύρη Θάλασσα, με την όποια ρύπανση μεταφέρουν και έχουν ποιοτικές επιπτώσεις στην κατάσταση του οικοσυστήματος. Το τόξο Αλεξανδρούπολη - Αγιον Ορος είναι ένας από τους κύριους αποδέκτες της ρύπανσης...

Α

υτά επισηµαίνει ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Βαλκανικής Περιβαλλοντικής Ενωσης (ΒΕΝΑ), Φωκίων Βοσνιάκος. Από το 2009 δηµιουργήθηκε µε στήριξη της ΕΕ στη Μαύρη Θάλασσα διεθνές δίκτυο για τη συγκέντρωση όλων των σχετικών πληροφοριών για τη ρύπανσή της και για την παράκτια ανάπτυξή της. Στο Δίκτυο (Upgrade Black Sea Scientific Network-UBSS) συµµετέχουν 51 ερευνητικοί φορείς. Από την Ελλάδα συµµετέχουν το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και η ΒΕΝΑ (Βalkan Environmental Association). Στα δυο χρόνια επεκτάθηκαν και συντονίστηκαν οι ερευνητικές δραστηριότητες όλων των συµµετεχόντων ιδρυµάτων από τις έξι χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Το δίκτυο του UBSS οργανώθηκε στη βάση µιας ολοκληρωµένης έρευνας στη Μαύρη Θάλασ-

σα. Επίσης, µεταφέρθηκε τεχνογνωσία για διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης και έγιναν όλες οι απαιτούµενες ενέργειες, ώστε το UBSS ως δίκτυο να καταστεί ένα αξιόπιστο και πολύτιµο εργαλείο για την παρακολούθηση και καταγραφή της ρύπανσης στη Μαύρη Θάλασσα αλλά ταυτόχρονα και να επικεντρώσει και το µεσογειακό ενδιαφέρον, γιατί ένα µέρος της ρύπανσης αυτής τελικά φτάνει στο Αιγαίο και ειδικότερα στο τόξο Αλεξανδρούπολη - Αγιον Ορος εξαιτίας των θαλάσσιων ρευµάτων. Οπως επισήµανε η δρ Μ. Golumbeanu (Επιστηµονική Γραµµατεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης), «το UBSS κατέδειξε τη σηµασία και τη σπουδαιότητα του ρόλου της συνεργα-

Ετησίως 26.000 κυβικά μέτρα νερού εισρέουν στη Μεσόγειο από τη Μαύρη Θάλασσα σίας µεταξύ της ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινότητας µε τα υπόλοιπα όµορα κράτη προς όφελος της προστασίας των κοινών φυσικών αγαθών, όπως είναι η θάλασσα και τα προϊόντα της». Ο ρυθµός της ρύπανσης της Μαύρης Θάλασσας είναι εντονότερος τελευταία σε σύγκριση µε τα προηγούµενα χρόνια συνεπικουρούµενος από τις επιπτώσεις των κλιµατικών αλλαγών στην περιοχή και όχι µόνο. «Εν όψει δε της εγκατάστασης των νέων υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου κα πετρελαίου µεταξύ Ασίας και Ευ-

ρώπης τέτοιου είδους δίκτυα, όπως το UBSS, είναι περισσότερο από χρήσιµα και αναγκαία για το µέλλον του οικοσυστήµατος και της εφαρµογής µιας πραγµατικά βιώσιµης ανάπτυξης στη νοτιοανατολική Ευρώπη», υπογράµµισε ο κ. Βοσνιάκος.

Η ΒΕΝΑ Η ΒΕΝΑ ιδρύθηκε το 1998 κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Διασυνοριακής Ρύπανσης που οργάνωσε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σκοπός της είναι η επιστηµονική συνεργασία µε όλους τους καθηγητές και ερευνητές του περιβάλλοντος, µε έµφαση τη διασυνοριακή ρύπανση, από τα Βαλκάνια και τη Μ. Θάλασσα. Κοµβικό σηµείο, πλην της έκδοσης επιστηµονικού περιοδικού, είναι η χρηµατοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών της ίδρυσης και λειτουργίας κέντρων κατάρτισης (Κωνστάντζα, Πλόβτιβ, Σκόπια) για την προώθηση των επαγγελµάτων περιβάλλοντος και για τη µείωση της ανεργίας ανάµεσα στις «αδύναµες» οµάδες (γυναίκες, µειονότητες και άτοµα µε ειδικές ανάγκες). Ακολούθησαν άλλα δυο κέντρα (Βάρνα και Βελιγράδι). Το µόνιµο γραφείο της ΒΕΝΑ είναι στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η Διεθνής Εκτελεστική Επιτροπή της αποτελείται από καθηγητές του ΤΕΙΘ, του ΑΠΘ και βαλκανικών πανεπιστηµίων. Από τα πέντε κέντρα κατάρτισης στην περίοδο 2002 - 2010 αποφοίτησαν πλέον των 1.480 ατόµων. Η ΒΕΝΑ διαθέτει σε κάθε χώρα εθνικό γραφείο (συνολικά οκτώ) και τέσσερα γραφεία διασύνδεσης µε πέραν των 4.000 µελών.

Μαθήµατα από την Ελληνική Οµάδα ∆ιάσωσης

Σχολείο Βασικών Γνώσεων διοργανώνει για 18η συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ). Οι ενότητες που περιλαμβάνονται είναι: Πρώτες ΒοήθειεςΠρακτική Μετεωρολογία - Προσανατολισμός- Επιβίωση -Τηλεπικοινωνίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - Κατασκευή Κόμπων - Ναυαγοσωστικές Διαδικασίες-Αντιμετώπιση Μαζικών Καταστροφών- Αεροδιάσωση - Οργάνωση Επιχειρήσεων. Η σχολή ξεκινάει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 19.00, στα γραφεία της οργάνωσης, Εμ. Παππά 5, Βούλγαρη. Τα

θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 19:00 – 21:00 στα γραφεία της ομάδας, ενώ τα πρακτικά θα πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα σε ορεινές περιοχές, όπως Ρετζίκι, Χορτιάτης, Παγγαίο κ.λπ. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι πιστοποιημένη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς επίσης και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από τις 23 Ιουνίου 2005, καθιστώντας την ως τη μόνη διεθνή διασωστική οργάνωση στην Ελλάδα.

Αδελφοποίηση µε σχολείο της Κύπρου Με λύκειο της Κύπρου θα αδελφοποιηθεί το 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στην οδό Ικτίνου, στο κέντρο της πόλης. Η τελετή αδελφο-

ποίησης με το Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ της Πάφου θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί. Σε ανταπόδοση της επίσκεψης, μαθητές του 2ου ΓΕΛ θα επισκεφθούν τη Μεγαλόνησο στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Εκδήλωση για την ανορεξία Ημερίδα για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής διοργανώνουν το Σάββατο οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων γυμνασίων και λυκείων του δήμου Θερμαϊκού και ο αθλητικός όμιλος «Περσέας», σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ 2000) στο αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ, στην παραλία της Περαίας.

Στην εκδήλωση, που αρχίζει στις 5.30 το απόγευμα, θα απευθύνει χαιρετισμό η ηθοποιός και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ανάσα», Ζέτα Δούκα, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση του κοινού από εξειδικευμένους επιστήμονες για την ανορεξία, τη βουλιμία, την υπερφαγία και όλες τις διαστάσεις του προβλήματος.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Η Μέρι Πόπινς... κατοικεί στην οδό Βιζυηνού στις 40 Εκκλησιές

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Μέρι Πόπινς κατοικεί σε μια πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη. Λέει «καλημέρα» στους περιοίκους στην κεντρική οδό των 40 Εκκλησιών, την οδό Βιζυηνού, και παρά το μικρό της μέγεθος αρκεί για να δώσει λίγο χρώμα στη μουντή καθημερινότητα της γκρίζας πόλης.

Η Μέρι Πόπινς ζει... στη Θεσσαλονίκη

Η

φαντασία και το µεράκι του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας, Γρηγόρη Μαυράκη, που θέλησε να δώσει µία νότα ποιότητας και οµορφιάς στη γειτονιά, τον οδήγησαν στο να αναζητήσει τρόπο ώστε η µία πλευρά του κτίσµατος να «ζωντανέψει» µε κάποιο τρόπο. «Επέλεξα τη Μέρι Πόπινς, µια παγκόσµια αναγνωρίσιµη φιγούρα, γιατί ήθελα να υπάρχει στην πολυκατοικία κάτι ευχάριστο, σχεδόν παιδικό», τονίζει στον «Α» ο κ. Μαυράκης. Ετσι απευθύνθηκε σε ένα γραφίστα, ο οποίος και αποτύπωσε το σχέδιο στο χαρτί. «Το είδα, µου άρεσε και έστησα µια σκαλωσιά, στην οποία µετά άρχισαν να δουλεύουν τα παιδιά κάνοντας γκράφιτι», προσθέτει και εξηγεί ότι η τακτική αυτή δεν είναι ασυνήθιστη στο εξωτερικό. Η πολυκατοικία µε τη Μέρι Πόπινς έχει γίνει πια θρυλική στην περιοχή των 40 Εκκλησιών. Παιδιά µε τους γονείς τους θαυµάζουν τη µικροσκοπική φιγούρα µε την οµπρελίτσα και τη χαρακτηριστική της φούστα, που ζωντανεύει στην οδό Βιζυηνού. «Θέλατε να διαφοροποιηθείτε από το γκρίζο της Θεσσαλονίκης;», ρωτάµε τον κ. Μαυράκη και αυτός απαντά: «Στόχος µου δεν ήταν η διαφοροποίηση. Αυτή είναι απλώς η συνεισφορά µου για µια όµορφη πόλη. Δε θα ήταν όµορφο αν όλοι κάναµε κάτι αντίστοιχο;». Στην είσοδο της πολυκατοικίας, υπάρχει άλλωστε και ένας πίνακας µε τα ονόµατα των εργατών οι οποίοι έχτισαν το οίκηµα. «Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου. Ηθελα µε αυτόν τον τρόπο να τιµήσω τους ανθρώπους που ξόδεψαν µέρες από τη ζωή τους στην οικοδόµηση αυτού του κτίσµατος», προσθέτει.

Πολυκατοικίες µε φαντασία αλλάζουν το γκρίζο τοπίο της πόλης Το γκράφιτι δίνει χρώμα σε πολυκατοικία στην οδό Δημητρίου Γούναρη

γική ανάγκη των ενοίκων για περισσότερο χρώµα. Πρόκειται για µια παλιά πολυκατοικία στη συµβολή των οδών Αλεξάνδρου Σβώλου και Δηµητρίου Γούναρη στην παλιά Πυροσβεστική. Στο πλαίσιο αναµόρφωσης της πολυκατοικίας, οι ένοικοι απευθύνθηκαν στην αντιδηµαρχία Πολιτικού Σχεδια-

σµού, η οποία και εµφανίστηκε θετική σε τέτοιες πρωτοβουλίες ιδιωτών που στοχεύουν σε λίγο χρώµα στην πόλη. Το γκράφιτι είναι έργο επιχειρηµατία ειδών γκράφιτι που είχε και ο ίδιος απευθυνθεί στην αντιδηµαρχία Πολιτισµού, προκειµένου να του παραχωρηθεί χώρος για να δηµιουργήσει.

Στο κέντρο Κι αν η εικαστική αυτή παρέµβαση στην πολυκατοικία των 40 Εκκλησιών ήταν έργο ενός ανδρός, για µια άλλη πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τη... δουλειά την έκανε η συλλο-

Τα ονόματα των εργατών που έχτισαν την πολυκατοικία στη Βιζυηνού


16

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αποσύρεται µοσχοκάρυδο Αποσύρεται από την ελληνική αγορά μοσχοκάρυδο στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, πρόκειται για μοσχοκάρυδο, σε βαζάκια των 40 γραμ. Carrefour, με αριθμούς παρτίδας 33010ΛΠ5, 29510ΛΠ5, 31410ΛΠ5 και 02511ΞΑ. Τα προϊόντα συσκευάστηκαν από την εταιρία «Μπαχαρικά Καγιάς» (Πάτρα), η οποία προμηθεύεται την πρώτη ύλη από την Ινδονησία, μέσω ιταλικής επιχείρησης. Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ακόμη ότι έπειτα από σχετικούς ελέγχους βρέθηκε ότι η εταιρία «Μπαχαρικά Καγιάς» είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη για παραγωγή κι άλλων προϊόντων: ΚΑΓΙΑ Μοσχοκάρυδο τριμμένο, σε φακελάκια των 30 γραμ. και σε πλαστικό βαζάκι των 50 γραμ. και των 30 γραμ., με αριθμούς παρτίδας 3190TP2, 34310ΛΠ5, 06111ΛΠ5 και 0321ΤΡ2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα ανωτέρω προϊόντα, για προληπτικούς λόγους να μην τα καταναλώσουν.

Ενταση µε Αφρικανούς µικροπωλητές Ενταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια ελέγχου που επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικός και δημοτικός αστυνομικός σε δύο Σενεγαλέζους μικροπωλητές. Οι δύο νεαροί Αφρικανοί αρνήθηκαν τον έλεγχο και μαζί με άλλη ομάδα μικροπωλητών απώθησαν τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν ελαφρά. Στη συνέχεια, επιχείρησαν να διαφύγουν και τελικά οι δύο Σενεγαλέζοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙΑΣ».

Μουσική νυχθηµερόν αλλά µε... ντεσιµπελόµετρα Την απελευθέρωση του ωραρίου κατά το οποίο επιτρέπεται να παίζουν μουσική τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη πρότεινε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, που εμφανίστηκε χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Τόνισε ότι η απελευθέρωση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους για ηχορρύπανση, ενώ επέμεινε η δημοτική αστυνομία και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί να προμηθευτούν ειδικά μηχανήματα μέτρησης ντεσιμπέλ, τα οποία θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Ωστόσο, πολλοί εκφράζουν αντιρρήσεις για την αποτελε-

Πρόταση του δημάρχου, Γ. Μπουτάρη, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή ο έλεγχος θα ατονήσει και αυτό που θα μείνει θα είναι τα μαγαζιά που θα μπορούν ανεξέλεγκτα να παίζουν μουσική νυχθημερόν. Σήμερα τα καταστήματα μπορούν να παίζουν μουσική μέχρι τα μεσάνυχτα. «Από τη στιγμή που θα έχουμε εξασφαλίσει τον έλεγχο της έντασης της μουσικής, δε θα υπάρχει πρόβλημα η μουσική αυτή να παίζει συνέχεια», τονίζει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχε-

ΛΑΪΚO ΛΑΧΕIΟ

ΕΘΝΙΚO ΛΑΧΕIΟ

Στη χτεσινή (11η) κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου, κληρώθηκε ο αριθμός 19135. Εγινε Τζακ Ποτ. Ποσό 646.000 ευρώ μεταφέρεται στον Τρίδυμο Λαχνό της επόμενης κλήρωσης.

(Εκδοση: 216η, κλήρωση: 5η) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 3η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 65 και 157. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι:

Σειρά Αριθμός Στχ. 10 19135 Δ 10 19135 Α+Β+Γ+Ε 1 19135 Α-Ε 9 19135 Α-Ε Σε όλες τις άλλες σειρές ο ίδιος αριθμός κερδίζει 63.825 ευρώ. Αριθμός 59032 74948

Εκτός ελέγχου Για σοβαρό πρόβλημα στο κέντρο κάνει λόγο ο πρόεδρος της Α’ δημοτικής κοινότητας, Πέτρος Δημητρακόπουλος. «Υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Το μέτρο με την απελευθέρωση του ωραρίου μουσικής που με κάποια μακροθυμία προτείνει ο δήμαρχος θα συνδυαστεί με ελέγχους για ηχορρύπανση σε σταθερή και μόνιμη βάση, ενώ και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, φροντίζοντας τα

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν: 65978 157058 Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 65689 65943 157023 157769 Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 65041 65551 65575 65872 65917 65921 157001 157121 157631 157655 157952 157997

καταστήματά τους να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ηχομόνωσης. Την ίδια ώρα, εκτιμώ ότι ύστερα από καταγγελίες θα υπάρχουν και επιπτώσεις για τον παραβάτη», τονίζει.

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 3806 5260 8965 9142 15592 16911 21387 25142 31099 33112 37168 38840 40769 44326 51521 57439 60491 64737 69053 73765 77182 78814

Υπάλληλοι στους δρόµους

1122 4408 8234 12277 16143 20636 26093 29122 32401 36587 40980 43915 48271 53013 56758 59920 63986 68442 72954 75800

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 65037 65073 65078 65081 65099 65100 65105 65109 65110 65117 65123 65127 65146 65159 65175 65176 65183 65206 65211 65220 65226 65230 65261 65272 65275 65288 65308 65358 65360 65387 65396 65444 65447 65457 65477 65495 65510 65517 65519 65544 65547 65556 65590 65598 65634 65649 65651 65702 65712 65726 65735 65741 65743 65782 65790 65791 65823 65851 65855 65859 65867 65890 65893 65918 65923 65948 65964 65984 65986 65996 157003 157028 157044 157064 157066 157076 157117 157153 157158 157161 157179 157180 157185 157189 157190 157197 157203 157207 157226 157239 157255 157256 157263 157286 157291 157300 157306 157310 157341 157352 157355 157368 157388 157438 157440 157467 157476 157524 157527 157537 157557 157575 157590 157597 157599 157624 157627 157636 157670 157678 157714 157729 157731 157782 157792 157806 157815 157821 157823 157862 157870 157871 157903 157931 157935 157939 157947 157970 157973 157998

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος πρότειναν επίσης να συγκροτηθούν συνεργεία από υπαλλήλους του δήμου (στο τμήμα ελεγχόμενης στάθμευσης αυτοκινήτων, στο γραφείο τροχαίων παραβάσεων) για να ελέγχουν τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα (διπλοπαρκαρισμένα και όσα παρκάρουν στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης χωρίς εισιτήριο). Στο ίδιο πλαίσιο, θα προκηρυχτεί διαγωνισμός ή θα γίνει απευθείας διαπραγμάτευση για μίσθωση γερανοφόρων οχημάτων που θα απομακρύνουν τα παράνομα σταθμευμένα ΙΧ. ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Εθελοντές αφιερώνουν «Μια µέρα για το ∆έλτα» Στο παράκτιο τμήμα του δέλτα Αξιού στη Χαλάστρα θα συνεχιστεί την ερχόμενη Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 10 το πρωί, η εκδήλωση εθελοντικών καθαρισμών της εκστρατείας «Μια μέρα για το Δέλτα». Στην πρώτη δράση, την περασμένη Κυριακή δεκάδες εθελοντές και ομάδες από τη Θεσσαλονίκη και το Καλοχώρι κατόρθωσαν μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν την όψη του Εθνικού Πάρκου στο παράκτιο τμήμα του Καλοχωρίου και στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην πλατεία Καλοχωρίου με παράσταση από την ομάδα «Παιδιά εν δράσει», ενώ φωτογράφοι τοποθέτησαν στον κεντρικό δρόμο φωτογραφίες από το Εθνικό Πάρκο. Την προσεχή Κυριακή μετά τον καθαρισμό θα ακολουθήσει στην πλατεία της Χα-

Κέρδος 25.650 9.100

Από 950 ευρώ κερδίζουν: 7032 11075 13859 28108 29827 35005 46109 49258 54565 66179 70941

Ενοποιούνται σε μία οι επτά υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με τις άδειες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

διασμού, Ανδρέας Κουράκης, και προσθέτει ότι πριν από τη λήψη της όποιας απόφασης, η επιτροπή θα διαβουλευτεί με τους καταστηματάρχες, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης». Παράλληλα, όπως ειπώθηκε χτες, ενοποιούνται από επτά σε μία οι υπηρεσίες του δήμου που ασχολούνται με τις άδειες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κέρδος 8.575 4.550

Αριθμός 65956 157036

1693 23730 41892 61933

Από 350 ευρώ κερδίζουν: 2274 3025 4327 4689 6091 7483 9903 10614 11796 12948 14510 14981 17774 19125 19885 22138 22909 24521 26814 27486 28530 29146 30618 31710 33793 34324 35776 38059 39627 40058 41651 42813 43364 44817 45488 47030 50029 50810 52182 53814 55276 56027 57490 59001 59179 61102 62474 63205 65488 66930 67811 70130 71802 72133 74516 75077 75329 76521 77933 79361

α) Από 40 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 35. β) Από 20 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 5. γ) Από 10 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί από 19000 έως 19999, από 59000 έως 59999 και από 74000 έως 74999. Η επόμενη κλήρωση θα γίνει την Τρίτη 22 Μαρτίου.

Ηµερίδα Social Media από το Marketing Club

λάστρας, περίπου στη 1 μ.μ. παράσταση με ζογκλέρ και ξυλοπόδαρους. Η εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών «Μια μέρα για το Δέλτα» πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα με την υποστήριξη του δήμου Δέλτα.

Το Marketing Club, σύλλογος αποφοίτων και σπουδαστών του τμήματος Marketing του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σήμερα, στις 18.30, ημερίδα με τίτλο: «Social Media: Μόδα ή εργαλείο για κοινωνική δικτύωση και επιχειρηματική ανάπτυξη;». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «The Met Hotel», 26ης Οκτωβρίου 48.

Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 65000 έως 65999 και από 157000 έως 157999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η κλήρωση συνεχίζεται.

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση):

638

SUPER 3 (2η κλήρωση):

662

SUPER 3 (3η κλήρωση):

194

ΕΧΤRΑ 5:

2, 14, 25, 29, 35


25

ΔΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

∆ίνουν µάχη µε τα πυρηνικά Οι Ιάπωνες προσπαθούν να αποτρέψουν την καταστροφή στους σταθµούς της Φουκουσίµα ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Μάχη για να αποτρέψουν την καταστροφή δίνουν λίγες δεκάδες ειδικοί στο συγκρότημα των πυρηνικών σταθμών της Φουκουσίμα, όπου χτες σημειώθηκαν εκρήξεις σε δυο αντιδραστήρες και απελευθερώθηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα.

Συνεχείς είναι οι έλεγχοι για τυχόν έκθεση σε ραδιενέργεια στους κατοίκους στην περιοχή της Φουκουσίμα

Παίρνουν µέτρα και οι ξένοι

Η

έκρηξη στη Μονάδα 2 και η ακόλουθη στη Μονάδα 4, καθώς και η φωτιά που εκδηλώθηκε αµέσως µετά, σήµαναν «κόκκινο» συναγερµό τόσο στο Τόκιο όσο και διεθνώς. Η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε τους περίπου 140.000 κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χιλιόµετρα από το συγκρότηµα, να µείνουν στα σπίτια τους, ενώ απέδωσε την έκλυση ραδιενέργειας κυρίως στη φωτιά. Το επίπεδο της ραδιενέργειας στο εξωτερικό των σταθµών, µια ώρα µετά την έκρηξη, έφτασε σε επίπεδο 400 mSv, τετραπλάσιο εκείνου που µπορεί να προκαλέσει καρκίνο και στα περίχωρα του Τόκιο, σε απόσταση 250 χιλιοµέτρων, ήταν 20πλάσιο του κανονικού. Οι αρχές διένειµαν στα κέντρα φιλοξενίας των πληγέντων ιωδιούχο κάλιο για να αντιµετωπιστεί τυχόν µόλυνση από τη ραδιενέργεια, επισηµαίνοντας ότι µπορεί η ποσότητα που διέφυγε να είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, αλλά τυχόν επιπτώσεις µπορούν να προκληθούν µόνο σε περίπτωση παρατεταµένης έκθεσης. Σταδιακά το επίπεδο της ραδιενέργειας µειώθηκε, αλλά ο κίνδυνος δεν αποµακρύνθηκε. Ερωτηµατικό παραµένει η έκταση της ζηµιάς στη Μονάδα 2 και κυρίως στο βασικό περίβληµα του αντιδραστήρα. Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αµάνο, δήλωσε χτες βράδυ ότι είναι πιθανή η ζηµιά στον πυρήνα, αλλά δεν µπορεί να εκτιµηθεί ακόµα αν υπάρχει τρύπα, σχισµή ή οτιδήποτε άλλο στο περίβληµα και ειδικά στη βάση του. Οι Ιάπωνες κατάφεραν να εισαγάγουν νερό ώστε να ψύξουν τις Μονάδες 1 και 3 και µε ανάλογη µέθοδο αντιµετώπισαν το πρόβληµα στη Μονάδα 2 όπου σχεδόν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση. Το µεγάλο πρόβληµα, σύµφωνα µε ειδικούς, αφορά τη Μονάδα 4, όπου το νερό στη δεξαµενή για την αποθήκευση ανενεργού πυρηνικού καυσίµου είναι πιθανό να βρίσκεται σε κατάσταση βρασµού. Οι Ιάπωνες ζήτησαν τη συνδροµή της ΙΑΕΑ και των Αµερικανών για να γίνουν ρίψεις

Τεστ αντοχής στην Ευρώπη Σε δοκιμές αντοχής θα υποβληθούν οι 143 πυρηνικοί σταθμοί στην Ευρώπη, όπως αποφασίστηκε χτες σε συνάντηση υπουργών Ενέργειας, αξιωματούχων της ΕΕ, ειδικών σε θέματα ασφάλειας και εκπροσώπων της βιομηχανίας του τομέα. Το θέμα της ασφάλειας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Μαρτίου και στη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των 20, στη Γαλλία, στο τέλος του μήνα, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε ότι ένας πυρηνικός σταθμός στη χώρα της διακόπτει οριστικά

νερού από ελικόπτερα αλλά µέχρι το βράδυ οι προσπάθειες συνεχίστηκαν από επίγειες δυνάµεις, ενώ αποµακρύνθηκε το προσωπικό που κρίθηκε µη απαραίτητο.

Εφιαλτικό σενάριο Σε περίπτωση που οι τεχνικοί δεν καταφέρουν να σταµατήσουν το βρασµό του νερού και αρχίσει η εξάτµιση µε αποτέλεσµα να στεγνώσουν οι ράβδοι καυσίµου και να προκληθεί φωτιά από την υπερθέρµανση, θα πραγµατοποιηθεί το πλέον εφιαλτικό σενάριο. Ραδιενεργό υλικό θα εκλυθεί στην ατµόσφαιρα και οι επιπτώσεις,

τη λειτουργία του και άλλοι έξι που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 θα σταματήσουν για τρεις μήνες μέχρι να επανεξεταστεί η απόφαση της κυβέρνησής της που προέβλεπε την παράταση της λειτουργίας όλων των σταθμών για 12 χρόνια κατά μέσο όρο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Γκίντερ Οτινγκερ, κάλεσε τη Ρωσία και την Ελβετία να υιοθετήσουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ενώ σε δηλώσεις του αναρωτήθηκε αν έφτασε η στιγμή για τους Ευρωπαίους να στραφούν από την πυρηνική σε άλλες μορφές ενέργειας.

σύµφωνα µε τον πυρηνικό επιστήµονα Ντέιβιντ Λοκµπάουµ, θα είναι χειρότερες από µια έκρηξη στους σταθµούς. Σύµφωνα µε την αµερικανική εφηµερίδα «Νιου Γιορκ Τάιµς», έρευνα των επιστηµόνων του Εθνικού Εργαστηρίου Μπρουκχέβεν, στο Λονγκ Αϊλαντ, το 1977, έδειξε ότι η υπερθέρµανση εκτεθειµένων ράβδων καυσίµου µπορεί να προκαλέσει το θάνατο έως 138.000 ανθρώπων σε απόσταση περίπου 750 χιλιοµέτρων, ενώ θα µολυνθούν τα εδάφη σε ακτίνα περίπου 3.000 χιλιοµέτρων και οι ζηµιές θα αγγίξουν τα 550 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Η είδηση για το αυξημένο επίπεδο ραδιενέργειας και τη μετακίνηση του μολυσμένου νέφους προς το Τόκιο προκάλεσε πανικό σε πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι ταρακουνήθηκαν χτες από σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αρκετοί έσπευσαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη, ενώ ορισμένοι επέλεξαν τη διαφυγή σε ασφαλέστερες τοποθεσίες. Επίσης, γειτονικά κράτη έσπευσαν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τυχόν εξάπλωση της απειλής στην επικράτειά τους. Στην Κίνα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον έχουν αλλεπάλληλες συσκέψεις, ενώ σε Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη ενισχύουν τους ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα από την Ιαπωνία. Στο Πεκίνο ανακοινώθηκε παράλληλα ότι περισσότεροι από 22.000 μετανάστες απομακρύνονται με λεωφορεία από τις πλέον πληγείσες περιοχές και οι υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τόκιο έρχονται σε επαφή με 1.300 Αμερικανούς που διαμένουν στις πέντε επαρχίες στη βόρεια Ιαπωνία ώστε να διαπιστωθεί αν θέλουν να φύγουν. Από την Ουάσινγκτον εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία ώστε να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και σε ανάλογη κίνηση προέβη η Γαλλία, ενώ η Αυστρία μετακίνησε προσωρινά την πρεσβεία της στην Οσάκα. Μέτρα λαμβάνουν και οι εταιρίες, με δυο αεροπορικές της Κίνας να διακόπτουν τις πτήσεις από και προς το Τόκιο και τη γερμανική Λουφτχάνσα να αλλάζει τα δρομολόγια, τα οποία δε θα διεξάγονται μέσω του αεροδρομίου της πρωτεύουσας λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται, ενώ η γερμανική BMW μετακίνησε 800 εργαζομένους στη νότια Ιαπωνία ή τη Γερμανία. Την ίδια ώρα, περίπου 100.000 στρατιώτες της Ιαπωνίας συνδράμουν το έργο των διασωστών και των ομάδων που κατέφτασαν από 13 χώρες.

∆υο επιζώντες Χτες σημείωσαν δυο επιτυχίες που έδωσαν νέα πνοή στο έργο τους, καθώς ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των σπιτιών τους ένας 92χρονος στην Ισινομάκι και μια 70χρονη στην επαρχία Ιβάτε. Σύμφωνα με τον απολογισμό των αρχών, οι νεκροί από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι ανέρχονται σε περίπου 3.300, αλλά οι αγνοούμενοι προσεγγίζουν τους 50.000 και κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν ο αριθμός των τελευταίων θα αυξηθεί περαιτέρω αφού καθημερινά καταφτάνουν αναφορές στο Τόκιο για ψαροχώρια που εξαφανίστηκαν ή αστικές περιοχές οι οποίες ισοπεδώθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι.


ΔΙΕΘΝΗ

26

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Προελαύνει ο Καντάφι Σφοδρές µάχες άνοιξαν το δρόµο των καθεστωτικών προς τη Βεγγάζη ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι προελαύνουν στη Βεγγάζη, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών. Το τελευταίο 24ωρο χρησιμοποίησαν όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους –βομβαρδιστικά, τανκς και οπλισμό- για να καταλάβουν την Μπρέγκα αλλά και τη Ζουάρα και τη Μιζουράτα.

Οι αντικαθεστωτικοί της Βεγγάζης προετοιμάζονται για την επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι

Σ

φοδροί βοµβαρδισµοί και µάχες έγιναν για την ανακατάληψη των πόλεων αυτών οι οποίες στο πέρασµα της ηµέρας άλλαζαν διαρκώς χέρια, µε τις τελευταίες, ωστόσο, πληροφορίες να φέρνουν νικητή τον Καντάφι. Οι αντάρτες φαίνεται ότι υποχωρούν και από την Αζντεµπίγια η οποία αποτελούσε το τελευταίο ανάχωµα πριν από τη Βεγγάζη. Οσο γι’ αυτήν, ο Καντάφι, σύµφωνα µε πληροφορίες, είχε σκοπό να πείσει τους πολίτες της να διώξουν αυτοί τους αντάρτες. Στόχος είναι να την περικυκλώσει και να αφήσει µια διέξοδο γι’ αυτούς – προφανώς για να µην αποτελέσουν ξανά στο µέλλον εµπόδιο στην κυριαρχία του. Μάλιστα, είπε στην ιταλική εφηµερίδα «Ιλ Τζιορνάλε» πως έχουν δυο επιλογές, να παραδοθούν ή να φύγουν. Στο µεταξύ λιβυκή αντικαθεστωτική ιστοσελίδα ανέφερε χτες πως ένα αντάρτικο MiG23 πολεµικό αεροσκάφος κι ένα ελικόπτερο βύθισαν δυο πολεµικά πλοία του Καντάφι κοντά στην ακτή της Αζντεµπίγια. Επίσης, η διαδικτυακή σελίδα ανέφερε πως το πολεµικό βοµβάρδισε κι έναν αδιευκρίνιστο αριθµό τανκς κοντά στην Μπρέγκα και την Αζντεµπίγια. Η λιβυκή τηλεόραση µετέ-

δωσε πως η µάχη είχε πλέον νικητή και στο άκουσµα της είδησης για την κατάληψη της Αζντεµπίγια εκατοντάδες καθεστωτικοί κατέβηκαν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης πανηγυρίζοντας και πυροβολώντας στον αέρα.

Στο διπλωµατικό πεδίο Στο µεταξύ, στο διπλωµατικό πεδίο το µπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Συµβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των οκτώ πιο αναπτυγµένων χωρών στον κόσµο παρέπεµψε εκεί τη λύση επί του θέµατος της Λιβύης. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν σε σκληρή γλώσσα έκαναν λόγο για σοβαρές συνέπειες για τον Καντάφι αν αγνοήσει τη θέληση του λαού για δηµοκρατικές µεταρρυθµίσεις. Ωστόσο, δε ζήτησαν από το 15µελές συµβούλιο την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειµένου να προστατέψουν τους αντάρτες από τους βοµβαρδισµούς του Καντά-

φι. Την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων τη ζητούσαν Βρετανοί και Γάλλοι, όµως οι Γερµανοί εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ αντίθετοι ήταν οι Ρώσοι, οι οποίοι έχουν δικαίωµα βέτο στο ΣΑ, άρα µπορούν να µπλοκάρουν την όποια αντίστοιχη απόφαση. Γερµανοί και Ρώσοι εκτιµούσαν ακόµη ότι η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα απέβαινε αντιπαραγωγική, ενώ οι ΗΠΑ παρέµεναν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί µε την ιδέα αυτή. Εξάλλου, κι όσο συνεχίζεται η προσπάθεια της Δύσης να αντιµετωπίσει την κατάσταση ο Καντάφι ενδέχεται να είναι ξανά κύριος της χώρας του, άρα τα µέτρα θα µοιάζουν ετεροχρονισµένα. Στο µεταξύ, ο Λευκός Οίκος δήλωσε χτες ότι διερευνά τρόπους για να αποδεσµεύσει µερικά από τα δισεκατοµµύρια δολάρια των περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση του Καντάφι, για να παράσχει βοήθεια στη λιβυκή αντιπολίτευση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Μπαχρέιν Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπεν Ισα Αλ Χαλίφα, κήρυξε χτες και για τρεις μήνες τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των σιιτών, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία, κατά της σουνιτικής μοναρχίας και την επέμβαση των ξένων στρατιωτών. Στο μεταξύ, χτες εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν

στην πρωτεύουσα Μανάμα ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στα οποία σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός. Οι διαδηλωτές είναι εξαγριωμένοι από την παρουσία των ξένων στρατιωτών από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έπειτα από αίτημα του Μπαχρέιν. Η επέμβασή τους σημειώνεται για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασαν οι

εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή κι ανησυχεί όλον τον κόσμο. Οι ΗΠΑ συνέστησαν αυτοσυγκράτηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο μεταξύ, στην Αίγυπτο βρίσκεται από χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που χαιρέτισε την ανακοίνωση του αρμόδιου αιγυπτιακού υπουργείου για την κατάργηση του κρατικού συστήματος ασφαλείας που προϋπήρχε. Η επικεφαλής της αμερι-

κανικής διπλωματίας αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον επικεφαλής του στρατού και να του ζητήσει να εγγυηθούν την ουσιαστική μετάβαση στη δημοκρατία. Για το Μπαχρέιν είπε ότι η Σαουδική Αραβία οφείλει να προωθήσει το διάλογο μεταξύ των πλευρών, ενώ αναφερόμενη στις αρχές της Μανάμα τις κάλεσε να πάρουν αμέσως μέτρα για να διαπραγματευτούν μια πολιτική λύση στην κρίση.

∆εκάδες πλοία παγιδεύτηκαν στους πάγους Τουλάχιστον 97 πλοία παρέμεναν χτες παγιδευμένα στους πάγους στον Κόλπο της Φινλανδίας και κοντά στην Αγία Πετρούπολη κι ανέμεναν τη βοήθεια των παγοθραυστικών (φωτογραφία). Οι ρωσικές αρχές απάντησαν στην έκκληση και έστειλαν δέκα παγοθραυστικά στην περιοχή για να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των πλοίων. Τα περισσότερα από τα πλοία είναι εμπορικά αν και υπάρχουν μερικά

που μεταφέρουν επιβάτες κι είναι σε αυτήν την κατάσταση έξι ή επτά μέρες. Ο αριθμός των παγιδευμένων ανερχόταν πριν από μερικές μέρες στα 160. Ο Κόλπος της Φινλανδίας είχε να παγώσει από το 1992.

Πιθανές πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία Οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία μοιάζουν πιο κοντά έπειτα από την απόφαση δικαστηρίου που απέρριψε το συμπληρωματικό προϋπολογισμό του γερμανικού κρατιδίου για το 2010 ως αντισυνταγματικό. Τη δίκη ζήτησε η συντηρητική αντιπολίτευση όταν η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων προσπάθησε να περάσει νέα μέτρα δανεισμού περίπου 2

δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει το έλλειμμα της περιφερειακής τράπεζας WestLB. Εκτοτε, η κυβέρνηση υπαναχώρησε αλλά η απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε το συμπληρωματικό προϋπολογισμό ως «άκυρο» άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για πρόωρες εκλογές και μάλιστα σε ένα κρατίδιο το οποίο ιστορικά είναι βαρόμετρο για την παγγερμανική πολιτική σκηνή.

Κατάληψη πλοίου µε όπλα από Ισραηλινούς κοµάντος Ισραηλινοί κομάντος -και χωρίς αντίστασηκατέλαβαν το εμπορικό πλοίο «Βικτόρια», που έπλεε υπό λιβεριανή σημαία και μετέφερε μεγάλη ποσότητα όπλων από τη Συρία για τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία κατέσχεσαν (φωτογραφία). Την κατάληψη διέταξε ο πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, αφού είχε λάβει πληροφορίες για το φορτίο του πλοίου. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως το «Βικτό-

ρια» απέπλευσε από τη Λαττάκεια της Συρίας, πέρασε από την τουρκική Μερσίνα με προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο εκπρόσωπος του στρατού δεν έδωσε πληροφορίες για τον τύπο του οπλισμού. Το πλοίο οδηγήθηκε σε ισραηλινό λιμάνι.


27

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ανοίγει το «παράθυρο» της Κυριακής Παρόλο που οι έµποροι εµφανίζονται αντίθετοι στη λειτουργία της αγοράς επτά µέρες την εβδοµάδα THΣ ΠΟΠΗΣ ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βροντερό «όχι» στην επέκταση του ωραρίου της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων λέει ο εμπορικός κόσμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την αντίθεση αυτήν εκφράζουν πάνω από 9 στους 10 (ποσοστό 95,5%) εμπορικούς συλλόγους και ομοσπονδίες της χώρας. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, στις προϋποθέσεις που βάζουν οι έμποροι για το χαρακτηρισμό περιοχών ως τουριστικών στα κέντρα των πόλεων ανοίγουν από μόνοι τους το θέμα της Κυριακής.

Ε

πιπλέον, τέσσερις στους δέκα εµπορικούς συλλόγους προτείνουν χειµερινές εκπτώσεις διάρκειας 35 έως 45 ηµερών και θερινές το πολύ µέχρι 30 ηµέρες, πάνω από 9 στους 10 εµπορικούς συλλόγους θεωρούν ότι είναι απαραίτητοι οι γεωγραφικοί περιορισµοί για την εγκατάσταση πολυκαταστηµάτων, ενώ 8 στους 10 είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση καταστηµάτων stock και outlet. Τα παραπάνω στοιχεία -µεταξύ πολλών, ακόµη, σηµαντικών ευρηµάτων για τη λειτουργία της αγοράς- αποτελούν συµπεράσµατα της έρευνας που διεξήγαγε το Φεβρουάριο το Ινστιτούτο Εµπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου (ΕΣΕΕ), µε τη συµµετοχή των 260 εµπορικών συλλόγων και 12 οµοσπονδιών της χώρας. Με αφορµή τη δηµοσιοποίηση της έρευνας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ζητά από την κυβέρνηση κωδικοποιηµένη και απλή νοµοθεσία για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, καθώς και να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των εµπόρων που αποτυπώνονται στην εν λόγω δηµοσκόπηση.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, για το 22,05% των ερωτηθέντων οι χειμερινές εκπτώσεις πρέπει να διαρκούν από 45 έως 60 ημέρες

Πάντως, οι παραπάνω προϋποθέσεις για τις τουριστικές περιοχές των κέντρων των πόλεων, που θέτουν οι έµποροι στην έρευνα, εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό το «παράθυρο» για τη λειτουργία της αγοράς περισσότερων Κυριακών το χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σύνολο των ερωτηθέντων, µία οριακή πλειοψηφία

(51,97%) γνωρίζει τις αλλαγές που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης» στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, ενώ σηµαντικό είναι ότι σχεδόν 4 στους 10 (38,58%) δήλωσαν άγνοια για τις επερχόµενες αλλαγές.

Εκπτώσεις - προσφορές Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των χειµερινών

εκπτώσεων, οι απόψεις των περισσότερων εµπορικών συλλόγων συγκλίνουν σε µία περίοδο µεταξύ 30 και 45 ηµερών (ποσοστό 34,65%). Αντίθετα, για το 22,05% των ερωτηθέντων οι χειµερινές εκπτώσεις πρέπει να διαρκούν από 45 έως 60 ηµέρες. Στην περίπτωση των θερινών εκπτώσεων καταγράφεται µια σχετική διαφοροποίηση. Ετσι, το 38,59% προτείνει διάρκεια 30 ηµερών και το 36,22% θεωρεί ότι θα έπρεπε να διαρκούν 30 έως 45 µέρες. Να σηµειωθεί ότι το ποσοστό της τρίτης κατηγορίας (46 έως 60 ηµέρες) υπολείπεται σηµαντικά των προηγούµενων, καθώς είναι της τάξης του 10,24%. Σε συντριπτικό ποσοστό (87,40%) οι εµπορικοί σύλλογοι θεωρούν ότι οι προσφορές πρέπει να είναι περιορισµένες, ενώ µόλις το 7,87% υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι ελεύθερες. Επιπλέον, 7 στους 10 (ποσοστό 70,27%) εµπορικούς συλλόγους που προτείνουν την περιορισµένη διενέργεια των προσφορών κρίνουν ότι οι προσφορές θα πρέπει να διεξάγονται δύο φορές το χρόνο, ενώ το 23,42% ζητά προσφορές τέσσερις φορές το χρόνο. Η επικρατέστερη χρονική διάρκεια για τις προσφορές, σύµφωνα µε τις απαντήσεις, είναι αυτή των 10 ηµερών (40,16%) και ακολουθεί αυτή των 11 - 15 ηµερών (24,41%) και των 16 έως 30 ηµερών (14,17%). Η µεγάλη πλειοψηφία των εµπορικών συλλόγων (78,74%) τάσσεται υπέρ του περιορισµού των πρακτικών δηµοσιότητας των προωθητικών ενεργειών, ενώ το 15,75% θεωρεί ότι πρέπει αυτές να είναι ελεύθερες.

Θεσσαλονίκη Χτες, ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τάχτηκε υπέρ της δυνατότητας των επιχειρηµατιών να µπορούν σε ειδικές περιπτώσεις να ανοίγουν και τα Σαββατοκύριακα.

Ζητούν διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας Οπως έδειξε η έρευνα, το 95,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι εξαιρέσεις της κυριακάτικης αργίας, όπως αυτές αναφέρονται από το νόµο, δε θα έπρεπε να αλλάξουν, µόλις το 3% εκτιµά ότι θα έπρεπε να γίνουν αλλαγές, ενώ το 1,5% δεν έδωσε απάντηση. Από όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις της κυριακάτικης αργίας, το 2% προτείνει ότι θα µπορούσαν τα καταστήµατα να παραµένουν ανοιχτά µία επιπλέον Κυριακή, ενώ το υπόλοιπο 1% µιλά για δύο επιπλέον Κυριακές το χρόνο. Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις καθορισµού τουριστικών περιοχών και ζωνών εντός των κέντρων των πόλεων, το 76% των ερωτηθέντων λέει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρχαιολογικά µνηµεία, το 63% βάζει ως όρο την επισκεψιµότητα Ελλήνων τουριστών και το 61% των αλλοδαπών τουριστών, ενώ το 65% θέτει ως κριτήριο την ύπαρξη παραδοσιακών οικισµών.

«Φρένο» σε πολυκαταστήµατα - outlet Ενα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (ποσοστό 96,85%) θεωρεί ότι είναι απαραίτητοι οι γεωγραφικοί περιορισμοί εγκατάστασης πολυκαταστημάτων, σε αντίθεση με το 1,57%. Το μεγαλύτερο ποσοστό (75,69%) αναφέρει ότι πρέπει να τεθούν γεωγραφικοί περιορισμοί στα μικρά νησιά, το 71,65% στις τουριστικές περιοχές, το 64,57% στα μεγάλα νησιά, το 69,29% στην ενδοχώρα, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 52,76% που θεωρεί ότι πρέπει να οριοθετηθούν περιορισμοί και στις τέσσερις παραπάνω κατηγορίες. Επισημαίνεται ότι 9 στους 10 θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρ-

χουν νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλους τους «καλλικράτειους» δήμους και περιφέρειες για την εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, ενώ ποσοστό 3,94% διαφωνεί. Επίσης, 9 στους 10 (91,34%) θεωρούν ότι θα πρέπει να έχει λόγο η τοπική κοινωνία στην εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, ενώ αντίθετο σ’ αυτήν την πρόταση βρίσκεται μόλις το 7,09% των ερωτηθέντων. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 8 στους 10 (83,46%) εμπορικούς συλλόγους κρίνουν ότι πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην εγκατάσταση καταστημάτων stock - outlet, ενώ μόλις το 8,66% είναι αντίθετο στην ύπαρξη τέτοιων περιορισμών.

Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων (99,21%) θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις αδειοδότησης σε στάσιμο - πλανόδιο - υπαίθριο εμπόριο. Παράλληλα, στην άσκηση ελέγχου για το στάσιμο - πλανόδιο εμπόριο, το 84,27% απάντησε ότι θα πρέπει να γίνεται από μικτά κλιμάκια με συμμετοχή και εκπροσώπων του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Τέλος, σε ό,τι αφορά την εμπορική χωροταξία και τις αναπλάσεις, 9 στους 10 εμπορικούς συλλόγους ζητούν παρεμβάσεις στις πόλεις για την αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων, αλλά και ολοκληρωμένο σχέδιο εμπορικής χωροταξίας.


28

OIKONOMIA

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Οδηγός» για την επιδότηση ενοικίου Αναλυτικά οι προϋποθέσεις για συµµετοχή στο πρόγραµµα του ΟΕΚ Ολες τις προϋποθέσεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) περιγράφει υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

στατεύει δύο παιδιά. δ) Τουλάχιστον 1.600 ηµέρες εργασίας, εάν προστατεύει τρία παιδιά. ε) Τουλάχιστον 1.300 ηµέρες, εάν προστατεύει τέσσερα παιδιά. στ) Τουλάχιστον 1.000 ηµέρες, εάν προστατεύει πέντε παιδιά. ζ) Τουλάχιστον 900 ηµέρες, εάν προστατεύει έξι παιδιά και άνω. η) Τουλάχιστον 1.900 ηµέρες εργασίας, εάν τέλεσαν το γάµο τους µέσα στα δύο τελευταία έτη, µέχρι την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης για χορήγηση επιδότησης ενοικίου. Οι δικαιούχοι εργαζόµενοι των ανωτέρω περιπτώσεων (α έως η), που είτε οι ίδιοι είτε προστατευόµενο µέλος τους έχει αναπηρία µε ποσοστό 67% και άνω, πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον: 1.500 ηµέρες εργασίας εάν είναι έγγαµοι, 1.300 εάν προστατεύουν ένα παιδί, 1.100 εάν προστατεύουν δύο παιδιά, 1.000 εάν προστατεύουν τρία παιδιά, 900 εάν προστατεύουν τέσσερα παιδιά, 800 ηµέρες εάν προστατεύουν πέντε παιδιά, 700 εάν προστατεύουν 6 παιδιά και άνω, 1.000 εάν είναι νιόπαντρο ζευγάρι και 500 ηµέρες εργασίας εάν είναι κινητικά ανάπηροι, παραπληγικοί, εφόσον προστατεύουν σύζυγο ή παιδί ανεξάρτητα από το χρόνο πραγµατοποίησής τους, αρκεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης να πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 έχει έτος αναφοράς το 2009

Τ

ο πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου 2011 έχει έτος αναφοράς το 2009, µε διάστηµα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011, ενώ το κατασκευαστικό και µελετητικό πρόγραµµα µε έναρξη δηµοπρατήσεων από το Μάρτιο 2011. Το γενικό εισοδηµατικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραµµα θα είναι µέχρι 12.000 ευρώ, µε αυξηµένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήµατα µέχρι 6.000 ευρώ και από 6.001 έως 9.000 ευρώ. Για παράδειγµα, για δικαιούχο παντρεµένο χωρίς παιδιά µε εισόδηµα α) έως 6.000 ευρώ το επίδοµα ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά µήνα, β) από 6.001 έως 9.000 ευρώ 105 ευρώ ανά µήνα και γ) από 9.001 έως 12.000 ευρώ 85 ευρώ το µήνα. Τα όρια εισοδήµατος προσαυξάνονται κατά 2.000 ευρώ και το ποσό της επιδότησης κατά 25 ευρώ ανά προστατευόµενο µέλος. Για συµµετοχή των δικαιούχων του ΟΕΚ στο πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου, για ενοίκια που καταβλήθηκαν το έτος 2009 οι δικαιούχοι εργατοϋπάλληλοι πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει, µέσα στα όρια της Επικράτειας, µέχρι την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης για χορήγηση επιδότησης ενοικίου, τις παρακάτω ηµέρες εργασίας σε ασφάλιση οργανισµού κύριας ασφάλισης µισθωτών:

1. Μεµονωµένα άτοµα α) Τουλάχιστον 2.800 ηµέρες εργασίας. β) Τουλάχιστον 2.200 ηµέρες, εάν ο δικαιούχος είναι µακροχρόνια άνεργος. γ) Τουλάχιστον 1.700 ηµέρες, εάν ο δικαιούχος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. δ) Τουλάχιστον 1.300 ηµέρες, εάν ο δικαιούχος είναι τυφλός. ε) Οι εποχιακώς εργαζόµενοι, οι οποίοι δικαιούνται το εποχιακό επίδοµα από τον ΟΑΕΔ, καθώς και οι εργαζόµενοι που από τη σύµβαση της εργασιακής τους σχέσης προκύπτει η εποχιακή τους απασχόληση και οι οικοδόµοι απαιτείται να έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 1.700 ηµέρες εργασίας. στ) Τουλάχιστον 500 ηµέρες εργασίας, εάν ο δικαιούχος είναι κινητικά ανάπηρος - παραπληγικός, ανεξάρτητα από το χρόνο πραγµατοποίησής τους, αρκεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης να είναι δικαιούχος του ΟΕΚ. ζ) Οι οµογενείς που προέρχονται από χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης κι έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα µέχρι 31-

12-1999 και αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια ή το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει στην Ελλάδα τα ανάλογα µε τις ζώνες εγκατάστασής τους ηµεροµίσθια. η) Οι εργατοϋπάλληλοι που κατοικούν στους νοµούς Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Φλώρινας, Καστοριάς, Πέλλας, Σερρών και στα νησιά Ρόδο, Κω, Νίσυρο, Σύµη, Κάρπαθο, Ικαρία, Πάτµο, Λέρο, Κάλυµνο, Σάµο, Καστελόριζο, Χίο, Λέσβο, Λήµνο, Σαµοθράκη, Τήλο, Κάσο, Χάλκη και στα πέριξ ευρι-

σκόµενα νησιά που υπάγονται διοικητικά στα µεγαλύτερα από αυτά, πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 1.300 ηµέρες εργασίας.

2. ∆ικαιούχοι έγγαµοι ή/ και µε προστατευόµενα µέλη: α) Τουλάχιστον 2.500 ηµέρες εργασίας, εάν είναι έγγαµος, χωρίς παιδιά. β) Τουλάχιστον 2.200 ηµέρες, εάν προστατεύει ένα παιδί. γ) Τουλάχιστον 1.900 ηµέρες, εάν προ-

Ο Γ. Καπελέρης στη θέση του Γεωργακόπουλου Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, κατόπιν κοινής απόφασης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Καπελέρης αντικαθιστά τον παραιτηθέντα Δημήτρη Γεωργακόπουλο, ενώ προσωρινά θα ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του, μέσω διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η θέση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκηρύσσεται στην ιστοσελίδα http://www. opengov.gr.

Μακροχρόνια άνεργοι 3. Οι δικαιούχοι µακροχρόνια άνεργοι πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον: 2.000 ηµέρες εργασίας εάν είναι έγγαµοι, 1.800 εάν προστατεύουν ένα παιδί, 1.600 εάν προστατεύουν δύο παιδιά, 1.400 εάν προστατεύουν τρία παιδιά, 1.100 εάν προστατεύουν τέσσερα παιδιά, 800 εάν προστατεύουν πέντε παιδιά και άνω, 1.400 ηµέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρο ζευγάρι. 4. Οι δικαιούχοι εργαζόµενοι των κατωτέρω ειδικών κατηγοριών πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει µέσα στα όρια της Επικράτειας τις παρακάτω ηµέρες εργασίας: α) Οι εργατοϋπάλληλοι που κατοικούν στους νοµούς Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Φλώρινας, Καστοριάς, Πέλλας, Σερρών και στα νησιά Ρόδο, Κω, Νίσυρο, Σύµη, Κάρπαθο, Ικαρία, Πάτµο, Λέρο, Κάλυµνο, Σάµο, Καστελόριζο, Χίο, Λέσβο, Λήµνο, Σαµοθράκη, Τήλο, Κάσο, Χάλκη και στα πέριξ ευρισκόµενα νησιά, που υπάγονται διοικητικά στα µεγαλύτερα από αυτά, καθώς και οι δικαιούχοι που είναι τυφλοί, τουλάχιστον: 1.200 ηµέρες εργασίας οι έγγαµοι, 1.100 εάν προστατεύουν ένα παιδί, 1.000 εάν προστατεύουν δύο παιδιά, 900 εάν προστατεύουν τρία έως τέσσερα παιδιά, 800 εάν προστατεύουν πέντε παιδιά, 700 εάν προστατεύουν έξι παιδιά και άνω και 1.000 ηµέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρα ζευγάρια.


OIKONOMIA

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Απευθείας Θεσσαλονίκη - Παρίσι µε 35 ευρώ Από τον ερχόμενο Ιούλιο η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους easyJet θα συνδέει αεροπορικά τη Θεσσαλονίκη με το αεροδρόμιο του Charles de Gaulle στο Παρίσι. Θα πραγματοποιεί τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα σε ετήσια βάση, με αεροσκάφος τύπου Airbus A319 και η τιμή εισιτηρίου θα ξεκινάει από 34.99 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των φόρων). Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας «η easyJet επιβεβαιώνει τη διαρκή επέκταση του δικτύου της, συμβάλλοντας και στην ενίσχυση της πόλης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η προσθήκη της νέας αυτής γραμμής προς Παρίσι έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες πέντε που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με μεγάλες πόλεις -Λονδίνο, Μιλάνο, Βερολίνο, Ντόρτμουντ και Βασιλεία».

Στην τελική ευθεία οι αντικειµενικές Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όλης της χώρας από τον Ιούλιο, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα αυξηθούν έως και 100% και θα προκαλέσουν αύξηση τουλάχιστον 20 φόρων και τελών. Χτες εκδόθηκαν οι πρώτες έξι αποφάσεις για τη συγκρότηση ομάδων εργασίας σε έξι νομούς της χώρας, οι οποίες θα εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών τις τελικές τιμές των ακινήτων με βάση τις τιμές αγοράς. Πρόκειται για τους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Αττικής, Κυκλάδων, Αχαΐας και Ρεθύμνης, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση αντίστοιχων αποφάσεων για όλους τους νομούς της χώρας, εντός των προσεχών ημερών. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την υποβολή εισηγήσεων έως αρχές Μαΐου, για να υποβληθούν στη συνέχεια σε επεξεργασία από το ΥΠΟΙΚ και να εκδοθούν οι πίνακες. Η αύξηση των τιμών εφορίας των ακινήτων θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών βαρών των ακινήτων εντός του 2011 κατά 270 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε επιβάλλει το μνημόνιο, ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν το 2012. Πέραν της φορολογίας μεταβίβασης, οι νέες αντικειμενικές αυξάνουν το ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, το φόρο εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (μέσω της ΔΕΗ), το κόστος συμβολαίων, τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου, το φόρο επί των ενοικίων κ.λπ.

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εκρηξη - σοκ 365% στα «φέσια» Τετραπλασιάστηκαν οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά το α΄ δίµηνο ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Επειτα από μια περίοδο κατά τη διάρκεια του 2010, οπότε και σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη κάμψη, τα «φέσια» στην αγορά σημείωσαν μια σχεδόν αναπάντεχη εκτίναξη μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011, σε βαθμό που να προκαλεί εντύπωση.

Σ

υγκεκριµένα, όπως έγινε γνωστό χτες από τις αρµόδιες υπηρεσίες του «Τειρεσία», αυτές τις 60 µέρες, το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγµατικών ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ. Αν η ροή αυτή συνεχιστεί κατά τη διάρκεια όλου του έτους, τότε όλα προµηνύουν ότι οδεύουµε σε νέο ρεκόρ. Για την ιστορία -και όχι µόνο- να αναφερθεί ότι το Φεβρουάριο, έµειναν ακάλυπτες 16.663 επιταγές αξίας 182 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγµατικές ήταν 13.247 τεµάχια αξίας 25 εκατ. ευρώ. Σε σχέση µε τον αντίστοιχο περυσινό µήνα, οι ακάλυπτες επιταγές ήταν αυξηµένες κατά 365% ως προς την αξία τους και 315% ως προς τον αριθµό τους, δηλαδή, τουλάχιστον τετραπλασιάστηκαν. Τέτοια ποσοστά δε συναντώνται καθηµερινά και η αλήθεια είναι ότι είχαν καιρό να κάνουν την εµφάνισή

Τα στοιχεία του α΄ διμήνου δείχνουν πως η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε νέο αρνητικό ρεκόρ τα «φέσια» στην αγορά

τους. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και µε τις απλήρωτες συναλλαγµατικές, οι οποίες ήταν αυξηµένες κατά 211% και 208% αντίστοιχα. Συνολικά, το πρώτο δίµηνο η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε τα 354,3 εκατ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγµατικών τα 45,8 εκατ. ευρώ. Και κάπως έτσι προκύπτει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και κάτι. Το οποίο, βεβαίως, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά από

πλευράς ρευστότητας. Το µόνο θετικό στοιχείο απότελεί το γεγονός ότι από µήνα σε µήνα τουλάχιστον, δηλαδή, το Φεβρουάριο σε σχέση µε τον Ιανουάριο, σηµειώνεται µια µείωση κατά 6,66% όσον αφορά τον αριθµό των ακάλυπτων και αύξηση 5,64% ως προς την αξία τους. Κατά συνέπεια, υπάρχει η ελπίδα ότι στο τέλος µπορεί και να αποφύγουµε το ρεκόρ.

Η απασχόληση Στο µεταξύ, σε δραµα-

τική µείωση της απασχόλησης στο λιανικό εµπόριο οδηγεί η πτώση του τζίρου των καταστηµάτων. Σύµφωνα µε την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης απασχολουµένων ατόµων στο λιανικό εµπόριο του δ΄τριµήνου 2010, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του 2009, παρουσίασε µείωση κατά 9,9%, έναντι αύξησης 1,8% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Η λιτότητα «τρώει» το… φακελάκι Η οικονομική κρίση έφερε μείωση της διαφθοράς! Είτε διότι οι Ελληνες δεν έχουν χρήματα για να… λαδώσουν, είτε διότι οι πολλές δημόσιες συζητήσεις γύρω από το θέμα έχουν «ψαρώσει» κάποιους από τους δυνητικούς εισπράκτορες «γρηγορόσημου», το 2010 -σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς- τα ποσοστά των αναφερόμενων περιστατικών διαφθοράς έχουν μειωθεί σε 10,4% -σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα-, έναντι 13,4% το 2009. Οσο για το εκτιμώμενο μέγεθος της συνολικής διαφθοράς, την περασμένη χρονιά διαμορφώθηκε σε 632 εκατ. ευρώ, έναντι 787 εκατ. ευρώ το 2009.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας, Κώστα Μπακούρη, «η ευρύτερη οικονομική κρίση αναπόφευκτα χτυπά και το μέτωπο της μικροδιαφθοράς, καθώς τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι επηρεάζουν και το φακελάκι!»

Πρωταθλητής το ∆ηµόσιο Ο δημόσιος τομέας αναδεικνύεται και πάλι σε πρωταθλητή της διαφθοράς, με το 7,2% των νοικοκυριών να καταγράφει το 2010 περιστατικό στο δημόσιο τομέα και το 4% στον ιδιωτικό τομέα. Τα αντίστοιχα ποσοστά του 2009 ήταν 9,3% για το δημόσιο τομέα και 5,3% για τον ιδιωτικό. Ως

προς την κατάταξη των πλέον διεφθαρμένων υπηρεσιών, τα πρωτεία συνεχίζουν να κρατούν τα νοσοκομεία και ακολουθούν οι εφορίες, που το 2010 ξεπέρασαν τις πολεοδομίες. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται ακόμη οι νομαρχίες, το ΙΚΑ, το υπουργείο Μεταφορών -με τα διπλώματα οδήγησης-, η ΔΕΗ, οι δήμοι, οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών. Στον ιδιωτικό τομέα και στο πεδίο της διαφθοράς πρωτοστατούν και πάλι οι υπηρεσίες υγείας και οι δικηγόροι, ενώ σημαντική μείωση περιστατικών διαφθοράς εντοπίζεται στον τραπεζικό τομέα και πάλι λόγω των οικονομικών εξελίξεων.


OIKONOMIA

30

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

∆ηµόσιο: πάνω από 5,3 δισ. τα χρέη σε ιδιώτες Πάνω από 5,3 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές του Δημοσίου και των δημόσιων φορέων προς ιδιωτικούς φορείς, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, το ύψος των εκκρεμών οφειλών των υπουργείων, στις 31 Δεκεμβρίου 2010, έφτασε σε 832,53 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 15,9% σε σύγκριση με τις οφειλές του Νοεμβρίου του 2010, που ήταν 718,21 εκατ. ευρώ, ενώ 621 εκατ. ευρώ ήταν στο τέλος του Οκτωβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών εξηγεί ότι η παρατηρούμενη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις 31/12/2010, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, «απεικονίζει αλλαγή του τρόπου καταγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς από τούδε και στο εξής τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφονται στο σύνολό τους ανεξάρτητα του χρόνου δημιουργίας τους».

Οι... πρωταθλητές Τις περισσότερες οφειλές έχει το υπουργείο Μεταφορών, που οφείλει 2.577,4 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο σε σύγκριση με τα 355,41 εκατ. ευρώ, που ήταν οι οφειλές το Νοέμβριο, και ακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με οφειλές 223 εκατ. ευρώ. Πολλαπλάσια είναι τα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία στο τέλος του Δεκεμβρίου έφτασαν σε 4.520,37 εκατ. ευρώ, αλλά με… αστερίσκους, καθώς δεν έχει αποστείλει στοιχεία το 25,2% των φορέων. Οι οφειλές των δημόσιων φορέων στο τέλος του Νοεμβρίου ήταν 8.632,69 εκατ. ευρώ και η μείωση οφείλεται κυρίως στην εξόφληση οφειλών νοσοκομείων της περιόδου 2005 - 2009 που ρυθμίστηκαν με το Ν. 3867/2010. Πάντως, τα νοσοκομεία στο τέλος Δεκεμβρίου εμφανίζονται να οφείλουν 2.225,9 δισ. ευρώ, οι ΟΤΑ 552 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο σε σύγκριση με το Νοέμβριο, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης ποσό 1.583 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα οφείλουν ποσό ύψους 159,5 εκατ. ευρώ. Ομως τα συγκεκριμένα στοιχεία εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις δεδομένου ότι από 1.601 δημόσιους φορείς απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία μόλις οι 1.196. Απουσιάζουν, δηλαδή, οι οφειλές 405 δημόσιων φορέων.

Interamerican: στο 189% ο δείκτης φερεγγυότητας Τους στόχους για το 2011 περιέγραψε ο διευθύνων σύµβουλος, Γ. Κώτσαλος ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το... στίγμα πορείας της Interamerican έδωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Γιώργος Κώτσαλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα, κατά την οποία παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010, καθώς και το επιχειρηματικό σχέδιο για το 2011.

Σ

την εκδήλωση επισηµάνθηκε ότι µολονότι η ασφαλιστική εταιρία κατέγραψε επαναλαµβανόµενα λειτουργικά κέρδη 12,1 εκατ. ευρώ, έπειτα από φόρους κατά την περασµένη χρονιά, επέλεξε µε τη σύµφωνη της µητρικής εταιρίας Eureko να κλείσει κάθε οικονοµική εκκρεµότητα και να περιορίσει δραστικά τον επενδυτικό της κίνδυνο, µε στόχο έναν ισχυρό ισολογισµό και την απόλυτη διασφάλιση των κεφαλαίων των πελατών της. Ετσι, η Interamerican παρουσιάζει κατά το 2010 συνολικά αρνητικό αποτέλεσµα της τάξης των 28,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο ενοποιηµένος δεί-

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Interamerican για το 2011 προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση του δικτύου μεσιτών - πρακτόρων

κτης φερεγγυότητάς της υπολογίζεται στο 189%. Τα συνολικά µικτά εγγεγραµµένα ασφάλιστρα το 2010 έφτασαν στα 486 εκατ. ευρώ, µειωµένα κατά 3,2%, έναντι του 2009. Η µείωση οφείλεται, κυρίως, σε ακυρώσεις συµβολαίων ζωής. Το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας για το 2011 προβλέπει, µεταξύ άλλων, τη διεύρυνση του δικτύου µεσιτών - πρακτόρων, την ισχυροποίηση των συνεργασιών µε τράπεζες, την ανανέωση προγραµµάτων σε ζωή και υγεία, την τυποποίηση

ασφαλιστικών προγραµµάτων µε καινοτόµα χαρακτηριστικά, την εφαρµογή σχεδίου κερδοφορίας µε ορθολογική διαχείριση πόρων, την ανάπτυξη νέων συστηµάτων σύγχρονης τεχνολογίας µε επένδυση περισσότερων από 8 εκατ. ευρώ, τις πολιτικές τιµολόγησης σε προσιτό κόστος κ.ά. «Η Interamerican, βασιζόµενη στη λειτουργική κερδοφορία και σε ένα ισχυρό ισολογισµό και ευθυγραµµισµένη µε την επενδυτική πολιτική της µητρικής εταιρίας Eureko, µπορεί σήµερα και στο µέλλον

να παρέχει την απαιτούµενη σιγουριά και ασφάλεια στους πελάτες της µε γνώµονα την κεφαλαιακή επάρκεια, τη διαφάνεια και τη συνέπεια στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της», τόνισε ο κ. Κώτσαλος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, ένας στους τέσσερις ασφαλισµένους «έσπασε» πέρσι το συµβόλαιο ζωής ή υγείας λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας. «Ο κόσµος ακυρώνει τα συµβόλαιά του γιατί χρειάζεται τα χρήµατα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύµβουλος της Interamerican.

Τριετές επενδυτικό πλάνο για τη Wind Θα συνεχιστεί η πτώση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας το 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της Wind Ηellas, τα οποία παρουσίασαν χτες την πορεία της εταιρίας στους τρεις μήνες από την αναδιάρθρωση του χρέους που ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2010. Σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος της Largo (η νέα ιδιοκτήτρια της Wind), Αντόνιο Βιάνα Μπατίστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, δήλωσε ότι η εταιρία είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και ανακοίνωσε επενδυτικό πλάνο τριετίας, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της εταιρίας,

λέγοντας ότι διατήρησε μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 20%, ενώ, για την κατάσταση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, είπε ότι το 2009 τα έσοδα υποχώρησαν κατά 8%, το 2010 κατά 18% και στο πρώτο δίμηνο του 2011 κατά 20%. Απέδωσε αυτήν την πτωτική πορεία στην οικονομική κρίση που διέρχονται η χώρα γενικότερα και ο κλάδος ειδικότερα, στο φόρο κινητής τηλεφωνίας που από τον Αύγουστο του 2009 εκτόξευσε τη φορολογική επιβάρυνση των χρηστών στο 45% και στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών, που οδήγησε σε κάθετη πτώση των τιμών. Από την πλευρά του, ο κ. Μπατίστα είπε ότι η επένδυση της Largo στη Wind Hellas έχει 7ετή ορίζοντα, ότι πρόκειται για τη με-

γαλύτερη επένδυση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ύψους 420 εκατ. δολαρίων, η εταιρία είναι πλέον απαλλαγμένη από χρέη και με μετρητά στο λογαριασμό της και οι μέτοχοι προτίθενται να επενδύσουν μέσα στην επόμενη τριετία 300 εκατ. ευρώ σε υποδομές και στην ανάπτυξη του Mobile Broadband. Τα στελέχη της Wind ζήτησαν σταθερό επενδυτικό πλαίσιο ώστε να έρθουν και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας, απέκλεισαν για την ώρα το ενδεχόμενο εισαγωγής της Wind στη χρηματιστηριακή αγορά και άφησαν ανοιχτό για το μέλλον το ενδεχόμενο εξαγοράς ή συγχώνευσης με άλλη εταιρία, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο απολύσεων στην εταιρία. ΧΑΡΑ ΛΕΜΟΝΗ


OIKONOMIA

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

31

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.662,38 (+5,15%)

1.700 1.600

1.541,02 (+1,02%)

1.544,88 (+0,25%)

1.580,90 (+2,33%)

9 MAΡΤΙΟΥ 2011

10 MAΡΤΙΟΥ 2011

11 MAΡΤΙΟΥ 2011

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

1.800

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ FLEXOPACK ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ) ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

1.590,44 (-4,33%)

12,86% 9,52% 2,21% 1,76% 0,87% 0,71%

1.500 1.400 14 MAΡΤΙΟΥ 2011

15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση CENTRIC MULTIMEDIA LAVIPHARM (KO) ΣΙΔΕΝΟΡ AVENIR FOLLI FOLLIE GROUP ALPHA BANK ΓΕΝΙΚΗ INTRACOM HOLDINGS ATTICA BANK PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

62,902

Μετοχές που δεν άλλαξαν

Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση

65,426

Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ)

Μετοχές με άνοδο

38

Μετοχές με πτώση

143

Αριθμός τεμαχίων

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

35 159,512 40.297.101

8,33% 8,00% 6,93% 6,67% 6,38% 6,29% 6,25% 6,25% -6,19% 6,12%

χρηματιστήριο αθηνών

Η πυρηνική απειλή «βύθισε» τις αγορές ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Η πυρηνική απειλή που έρχεται από την Ιαπωνία και στην ουσία απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη, επομένως και την παγκόσμια οικονομία, επηρέασε χτες όλα τα χρηματιστήρια, και της Αθήνας, όπου προχτές είχε σημειωθεί κατακόρυφη άνοδος, λόγω των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής της 11ης Μαρτίου. Τα πάντα έπεφταν χτες, εκτός από το γεν, που ανεβαίνει λόγω του μαζικού επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό στην Ιαπωνία, δείγμα κι αυτό της ξεχωριστής νοοτροπίας των Γιαπωνέζων. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) έκλεισε χτες στις 1.590,44 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,33%. Ολες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με απώλειες και τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Bank (-6,29%), της Κύπρου (-6,08%), της Eurobank-5,64%), της Ελλάκτωρ-5,42%), της Πειραιώς (-5,03%) και της Εθνικής Τράπεζας (-5,01%). Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε χτες στην αγορά είναι και η σχέση κερδισμένων προς τις χαμένες μετοχές, η οποία διαμορφώθηκε στο 1 προς 3,8. Από το σύνολο των τίτλων 38 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 143 πτωτικά και 35 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 159,512 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της

1.595,45 3.630,82 1.995,89 2.502,09 859,66 2.756,30 3.169,98 2.686,88 2.659,72 652,67 2.202,06 1.365,42 6.899,95 601,66 3.389,23 7.457,87 2.274,09

Τρέχουσα -2,35% -3,69% -6,34% -2,25% -5,78% -3,05% -4,24% -4,29% -4,29% -4,52% -2,20% -5,29% -4,80% -4,46% -3,60% -3,34% -2,87%

αγοράς διαμορφώθηκε στα 62,902 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 5.554.585 τεμάχια, Πειραιώς με 5.314.391 τεμάχια, Marfin Popular Bank με 5.183.563 τεμάχια και Alpha Bank με 3.948.602 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 38,539 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 19,884 εκατ., ΟΠΑΠ με 11,875 εκατ. και ΟΤΕ με 11,292 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,3884

1,3995

1,3676

0,8674

0,87434

0,85439

7,4587

7,5184

7,3468

8,979

9,0508

8,8443

112,39

113,29

110,7

1,2756

1,2858

1,2565

7,914

7,9773

7,7953

1,3779

1,3889

1,3572

1,4105

1,4218

1,3893

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.697,25 34,66


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

32

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ΔιαφοκλεισίΜεταρά από ματος βολή χτες σε σε % ευρώ ευρώ

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων Κατώτατη

Ανώτατη

2.15

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.48

-0.01

-2.04%

0.33

0.70

EUROMEDICA

1.61

-0.01

-0.62%

1.32

4.30

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.81

-0.03

-3.57%

0.65

1.75

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

0.70

-0.06

-7.89%

0.66

1.62

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.54

-0.01

-1.82%

0.50

0.97

EPSILON NET

0.61

-

0.00%

0.54

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

4.10

-0.18

-4.21%

2.90

4.90

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.61

-0.02

-3.17%

0.52

0.84

MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP

5.48

-0.21

-3.69%

3.60

6.18

MEDITERRA

1.85

-0.03

-1.60%

1.70

2.20

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

3.14

-0.11

-3.38%

2.88

5.65

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

0.87

-0.02

-2.25%

0.65

1.02

MIG REAL ESTATE

2.85

-

0.00%

2.85

4.36

ENVITEC

2.48

0.18

7.83%

1.62

2.50

ΓΕΝΙΚΗ

1.80

-0.12

-6.25%

1.22

7.85

ΕΛΒΕ

0.53

-0.03

-5.36%

0.46

1.18

FLEXOPACK

8.79

0.19

2.21%

7.52

8.92

DIVERSA

2.86

-

0.00%

0

0

SARANTIS

3.09

-0.04

-1.28%

2.54

4.94

ΕΛΓΕΚΑ (ΚΟ)

0.69

-

0.00%

0.55

0.96

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO)

0.43

-

0.00%

0.20

0.51

DOPPLER

2.20

-

0.00%

2.20

2.62 4.03

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

12.03

-0.49

-3.91% 10.15

14.40

ΕΛΙΝΟΪΛ

1.36

-

0.00%

1.17

2.19

INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (ΚΟ)

1.20

-0.02

-1.64%

0.90

1.25

EUROXX

3.30

-

0.00%

2.88

ΕΘΝΙΚΗ

6.82

-0.36

-5.01%

5.64

13.68

ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

1.17

-0.06

-4.88%

0.52

1.31

INTERTECH (ΚΟ)

0.79

-

0.00%

0.54

0.88

FOODLINK

7.50

-0.60

-7.41%

4.02

8.94

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.34

-0.05

-3.60%

0.85

1.57

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.24

-0.02

-1.59%

0.84

1.58

INTRACOM HOLDINGS

0.45

-0.03

-6.25%

0.38

1.11

ENTERSOFT

1.30

-

0.00%

1.30

1.40

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

3.49

-0.20

-5.42%

2.70

4.52

ΕΛΛΑΔΟΣ

34.75

-1.53

-4.22% 27.89

47.15

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

7.46

-0.21

-2.74%

5.35

8.55

ΕΛΤΟΝ

0.59

-0.01

-1.67%

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

6.70

-0.14

-2.05%

4.19

7.10

ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.

1.47

-0.08

-5.16%

ΕΥΑΘ Α.Ε (ΚΟ)

4.80

-0.06

-1.23%

3.49

4.98

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

0.49

-

0.00%

ΕΥΔΑΠ

5.38

-0.07

-1.28%

4.11

6.54

ΕΤΕΜ

0.59

-0.01

-1.67%

2.50

-0.04

-1.57%

2.18

3.69

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.54

-0.02

13.80

-0.94

-6.38%

3.70

15.25

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

3.26

-0.02

ΔΕΗ

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ) FOLLI FOLLIE GROUP

KLEEMANN (ΚΟ)

1.31

-0.03

-2.24%

1.09

2.09

ALPHA TRUST

0.81

0.79

1.01

0.64

LOGISMOS

0.77

-

0.00%

0.36

0.82

PERFORMANCE TECHNOLOGIES

2.52

-

0.00%

2.52

2.52

1.37

2.90

MEVACO (ΚΟ)

0.95

-0.04

-4.04%

0.65

1.05

VIDAVO

3.52

-

0.00%

3.25

3.96

0.30

0.54

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2.61

-

0.00%

2.06

2.73

ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

1.58

-

0.00%

1.58

2.40

0.31

0.70

MODA BAGNO (KO)

0.39

-0.01

-2.50%

0.33

0.55

ΚΡΗΤΩΝ

1.12

-

0.00%

1.05

1.15

-3.57%

0.47

0.63

NEWSPHONE HELLAS

0.44

-0.01

-2.22%

0.34

0.61

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

2.23

-

0.00%

2.23

2.47

-0.61%

2.78

3.52

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.61

-0.02

-0.76%

2.09

2.96

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

0.40

-0.09 -10.00%

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

4.59

0.01

0.22%

4.58

5.20

Κ.Λ.Μ ΑΕ

0.92

-0.03

-3.16%

0.68

1.75

PASAL DEVELOPMENT

0.45

-0.02

-4.26%

0.41

0.94

ΑΕΓΕΚ (ΚO)

0.22

-

0.00%

0.20

1.05

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

9.82

-0.56

-5.39%

7.75

11.05

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

1.29

-0.04

-3.01%

1.17

3.66

PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

0.46

-0.03

-6.12%

0.41

0.84

ΑΡΙΣΤΟΒ. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.26

-

0.00%

0.26

0.55

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

8.48

-0.32

-3.64%

6.85

10.80

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.58

-0.03

-4.92%

0.52

1.26

PROTON BANK

0.81

-0.05

-5.81%

0.62

1.46

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

0.08

-

0.00%

0.08

0.79

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

5.48

-0.20

-3.52%

3.84

6.10

ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ

0.74

0.01

1.37%

0.43

0.88

Q&R (KO)

0.42

-

0.00%

0.40

0.88

ΑΤΤΙΚΑΤ (ΚΟ)

0.06

-

0.00%

0.06

0.39

ΝΗΡΕΥΣ

0.73

-0.02

-2.67%

0.48

0.88

ΙΛΥΔΑ

0.45

0.01

2.27%

0.26

2.76

REDS Α.Ε

0.69

-0.03

-4.17%

0.60

1.20

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.62

-0.01

-1.59%

0.49

0.82

ΟΛΘ

15.52

-0.03

-0.19% 10.07

15.99

ΙΝΤΕΑΛ (Κ)

0.78

0.02

2.63%

0.36

1.21

SPACE HELLAS (KO)

1.33

-0.02

-1.48%

1.24

1.72

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε (ΚΑ)

0.18

-

0.00%

0.10

0.19

ΟΛΠ

15.30

-0.19

-1.23% 10.48

16.00

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

1.12

-0.07

-5.88%

0.53

2.32

SPRIDER

0.69

-0.05

-6.76%

0.65

2.46

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΟΠΑΠ

15.47

-0.73

-4.51% 10.21

17.51

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΟ)

0.76

0.04

5.56%

0.53

0.91

YALCO-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

0.33

-

0.00%

0.28

0.47

ΕΔΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.07

-

0.00%

0.05

0.16

ΟΤΕ (ΚΟ)

8.00

-0.18

-2.20%

5.20

9.45

ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε

1.92

-0.01

-0.52%

1.19

1.95

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.18

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

1.51

-0.08

-5.03%

1.40

3.64

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 0.39

-

0.00%

0.27

0.45

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.36

-

0.00%

0.26

0.79

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

-

0.00%

3.70

3.70

ΠΛΑΙΣΙΟ (ΚΟ)

4.99

-0.05

-0.99%

4.25

5.04

ΚΟΡΡΕΣ A.E

4.30

-0.16

-3.59%

4.00

6.04

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.23

-

0.00%

0.18

0.67

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.50

0.03

6.38%

0.27

1.52

ΣΙΔΕΝΟΡ

3.09

-0.23

-6.93%

1.97

3.94

ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ

0.55

-0.02

-3.51%

0.41

0.94

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-90)

2.97

-

0.00%

1.92

4.03

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓ. Α.Β.Ε.Ε

0.08

-

0.00%

0.07

0.16

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.49

-

0.00%

0.34

1.06

ΚΡΙ-ΚΡΙ

0.91

-0.03

-3.19%

0.69

1.05

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-96)

0.90

-0.02

-2.17%

0.90

2.40

ΕΛΦΙΚΟ (ΚΟ)

0.22

-

0.00%

0.21

0.97

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

3.71

-0.10

-2.62%

2.39

4.79

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

0.41

-0.01

-2.38%

0.39

0.67

ΒΑΡΔΑΣ

1.10

-

0.00%

0.66

2.16

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.08

-

0.00%

0.08

0.11

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

1.65

0.03

1.85%

1.43

4.59

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

1.48

-

0.00%

1.48

3.00

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.17

-0.01

-5.56%

0.10

0.88

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ)

0.14

-

0.00%

0.14

0.14

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

17.50

-0.14

-0.79% 13.96

20.56

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.74

-

0.00%

0.37

1.02

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.75

-

0.00%

0.68

1.29

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

9.80

-0.10

-1.01%

8.70

13.66

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.54

0.03

5.88%

0.50

0.63

ΓΕΚΕ (ΚΟ)

7.65

0.12

1.59%

7.08

8.20

& ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

0.09

-

0.00%

0.08

0.32

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

2.78

-0.18

-6.08%

2.27

3.76

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.41

-

0.00%

0.39

0.57

ΓΕΝ. ΕΜΠ. ΒΙΟΜ. (Κ)

0.23

-

0.00%

0.18

0.36

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ* (ΚΟ)

0.20

0.01

5.26%

0.19

2.30

ΥΓΕΙΑ

0.61

-0.03

-4.69%

0.56

1.35

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ

0.79

0.09 12.86%

0.30

0.82

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

0.30

-

0.00%

0.26

0.40

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.78

-

0.00%

0.78

1.50

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ)

5.80

-0.34

-5.54%

4.80

9.15

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.40

-0.02

-4.76%

0.30

0.98

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

1.68

-0.01

-0.59%

1.21

4.08

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.14

-

0.00%

0.12

0.36

AEGEAN AIRLINES

1.93

-0.10

-4.93%

1.91

3.70

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.31

-0.01

-3.13%

0.21

0.79

ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ)

4.66

0.04

0.87%

4.35

5.78

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

0.27

-0.04 -12.90%

0.27

0.80

ALAPIS

0.30

-0.01

-3.23%

0.30

3.84

ΜΙΝΕΡΒΑ

1.22

-

0.00%

0.99

1.41

ΖΑΜΠΑ

7.00

0.05

0.72%

6.21

11.97

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (KΟ)

0.04

ALPHA BANK

4.92

-0.33

-6.29%

3.30

7.61

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

0.63

0.03

5.00%

0.57

1.60

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

0.27

-

0.00%

0.20

0.66

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠΟ)

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.80

-0.04

-2.17%

1.30

2.03

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

1.41

0.01

0.71%

1.29

4.23

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (ΠΟ)

0.38

-

0.00%

0.38

0.69

ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

19.23

-1.00

-4.94% 16.75

22.10

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLDING (ΚΟ)

0.53

-

0.00%

0.41

0.76

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ.

14.00

-

0.00% 12.60

14.00

EUROBANK ERGASIAS

4.85

-0.29

-5.64%

3.25

7.20

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

0.99

-

0.00%

0.62

1.11

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

69.00

2.00

2.99% 54.90

79.00

EUROBANK PROPERTIES

6.62

-0.12

-1.78%

5.06

7.90

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)*

1.81

0.08

4.62%

1.21

1.84

NUTRIART

0.23

0.01

4.55%

0.14

F.G EUROPE A.E (Κ)

0.64

-0.01

-1.54%

0.46

1.13

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.37

-

0.00%

0.35

0.61

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

FORTHNET (KO)

0.52

-0.03

-5.45%

0.36

1.09

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

0.44

-0.04

-8.33%

0.33

0.82

ΛΑΜΨΑ

FRIGOGLASS (ΚΟ)

10.82

-0.40

-3.57%

8.30

11.79

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.44

-0.01

-2.22%

0.38

0.88

QUEST HOLDINGS

1.45

-0.08

-5.23%

0.87

1.65

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ)

0.79

-0.03

-3.66%

0.44

J & P ΑΒΑΞ (KO)

1.23

-0.07

-5.38%

1.16

2.22

TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.

0.70

-0.01

-1.41%

JUMBO* (KO)

5.64

-0.24

-4.08%

4.50

7.93

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

2.58

-

0.00%

LAMDA-DEVELOPMENT

3.80

-0.13

-3.31%

3.39

5.50

ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

0.50

-0.03

-5.66%

LAVIPHARM (KO)

0.46

-0.04

-8.00%

0.39

0.88

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

0.54

-0.02

MARFIN INVESTMENT GROUP

0.85

-0.03

-3.41%

0.58

1.69

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

3.14

MARFIN POPULAR BANK

0.93

-0.04

-4.12%

0.85

1.79

ΡΕΒΟΪΛ ΑΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε

4.71

-0.16

-3.29%

3.39

5.04

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.49

-

0.00%

0.35

0.68

COCA-COLA

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ALPHA ETF FTSE Athex 20

7.51

-0.32

-4.09%

6.27

10.82

NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α. 16.57

-0.70

-4.05% 14.10

21.73

-0.19

-2.45%

NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 Μετοχικό

7.56

0

0

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

-

0.00%

0.04

0.08

0.08

-

0.00%

0.05

0.11

0.15

0.01

7.14%

0.12

0.30

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΜΑΙΛΛΗΣ

0.17

-0.01

-5.56%

0.16

0.32

0.40

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

0.29

-

0.00%

0.22

0.39

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.86

0.02

0.70%

2.34

3.53

ΝΑΥΤ. ΕΤ. ΛΕΣΒΟΥ (ΚΟ)

0.18

-

0.00%

0.17

4.74

0.04 19.05%

0.19

0.99

2.02

-0.11

-5.16%

1.67

4.46

18.86

-0.01

-0.05% 14.91

19.99

ΛΑΝΑΚΑΜ (Κ)

0.53

-0.01

-1.85%

0.44

0.75

ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε

0.25

1.20

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΚΟ)

0.39

-

0.00%

0.39

0.39

0.69

1.17

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.11

-

0.00%

0.09

0.19

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΠΟ)

0.54

-

0.00%

0.54

0.54

2.42

3.43

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κ)

0.10

-

0.00%

0.10

0.23

UNITED TEXTILES

0.05

-

0.00%

0.05

0.05

0.48

2.86

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Π)

0.48

-

0.00%

0.31

0.48

ΣΑΟΣ ΦΕΡΡΥΣ

0.78

-

0.00%

0.78

0.78

-3.57%

0.44

0.78

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.30

-0.01

-3.23%

0.20

0.43

ΣΙΔΜΑ

0.87

-

0.00%

0.69

1.44

-0.15

-4.56%

3.09

4.20

Π. Γ. ΝΙΚΑΣ (ΚΑ)

1.00

-

0.00%

0.96

1.54

ΤΕΞΑΠΡΕΤ *

0.08

-

0.00%

0.08

0.15

0.90

-0.02

-2.17%

0.65

1.10

ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡ.

0.21

-

0.00%

0.21

0.49

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

ΡΙΛΚΕΝ

2.60

-

0.00%

2.24

3.90

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.22

-

0.00%

0.18

0.29

ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

0.12

-

0.00%

0.12

0.15

ΣΕΛΜΑΝ (ΚΜΨ)

0.33

-0.03

-8.33%

0.28

0.70

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ

0.12

-0.01

-7.69%

0.10

0.22

ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.07

-

0.00%

0.05

0.20

ΣΕΛΟΝΤΑ

0.65

-0.02

-2.99%

0.44

0.87

ΔΑΝΕ #

1.08

-

0.00%

1.08

1.08

ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.07

-

0.00%

1.07

1.07

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.78

0.02

1.14%

1.22

1.84

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.25

-0.02

-7.41%

0.25

0.87

BETANET

0.06

-

0.00%

0.06

0.06

ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

1.04

-0.05

-4.59%

0.62

1.40

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΚΟ)

11.70

-

0.00% 10.64

17.38

COMPUCON

0.07

-

0.00%

0.06

0.13

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

3.50

-0.15

-4.11%

2.70

5.61

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΠΟ)

6.00

0.20

3.45%

3.97

9.33

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.41

-

0.00%

0.51

1.53

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.54

-

0.00%

0.23

0.59

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.29

-

0.00%

0.26

0.46

FASHION BOX ΕΛΛΑΣ

1.50

-

0.00%

1.09

1.50

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

1.47

-0.07

-4.55%

1.08

2.70

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDING (ΚO)

0.09

-

0.00%

0.09

0.31

HELLAS ONLINE

0.66

-

0.00%

0.40

1.05

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (ΚΑ)

0.46

-

0.00%

0.29

0.52

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

7.60

0.01

0.13%

6.94

7.80

INTERINVEST

1.12

-

0.00%

0.62

1.18

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

0.81

-0.16 -16.49%

0.73

1.49

ATTICA HOLDINGS

0.65

0.01

1.56%

0.58

1.82

MICROLAND (KO)

0.64

-

0.00%

0.64

0.64

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.13

-0.03

-2.59%

0.80

1.69

AVENIR

0.28

-0.02

-6.67%

0.19

1.47

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

0.58

-

0.00%

0.28

1.70

0.34

-0.02

-5.56%

0.22

0.50

RIDENCO

0.07

-

0.00%

0.07

0.25

13.50

-

0.00%

7.46

13.52

ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ

0.68

-

0.00%

0.49

0.74

ΑΙΟΛΙΚΗ

1.83

-0.01

-0.54%

1.62

2.20

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.69

-0.05

-6.76%

0.49

0.94

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 0.66

-0.01

-1.49%

0.46

0.90

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.59

-0.04

-6.35%

0.32

1.00

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.79

-0.05

-5.95%

0.55

1.26

CPI*

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

0.64

-

0.00%

0.45

1.17

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ (ΚΟ)

0.70

-

0.00%

0.66

0.96

CROWN HELLAS CAN

ΑΤΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.61

0.10 19.61%

0.51

1.66

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

0.73

-

0.00%

0.56

1.02

ELBISCO HOLDING

0.57

-

0.00%

0.30

0.74

1.46

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

1.33

-

0.00%

0.91

1.46

FIERATEX ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ

0.19

-

0.00%

0.12

0.24

0.26

-0.01

-3.70%

0.23

0.45

ATTICA BANK

1.06

-0.07

-6.19%

0.81

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΑ)

0.36

0.01

2.86%

0.21

0.53

ALSINCO

0.50

0.04

8.70%

0.33

0.93

INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

0.52

-0.01

-1.89%

0.34

0.91

AS COMPANY

0.39

-0.01

-2.50%

0.33

0.73

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.63

0.01

1.61%

0.60

1.68

ΒΑΡΔΑΣ

1.10

-

0.00%

0.66

2.16

ASTIR PALACE (KO)

2.64

-0.02

-0.75%

1.89

2.91

MEDICON

2.10

-

0.00%

1.71

3.45

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

1.27

-0.01

-0.78%

0.96

1.57

AXON HOLDING (ΚΟ)

0.59

-0.03

-4.84%

0.40

1.26

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.41

0.01

2.50%

0.37

1.58

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 0.37

-

0.00%

0.29

0.52

AUDIOVISUAL

0.48

-

0.00%

0.31

0.72

PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ

0.23

0.02

9.52%

0.14

1.20 0.30

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.70

-0.14

-2.40%

5.27

7.80

BYTE (ΚΟ)

0.51

0.01

2.00%

0.36

0.80

PC SYSTEMS (KO)

0.18

-

0.00%

0.13

ΔΙΑΣ

0.92

-0.02

-2.13%

0.52

0.96

CENTRIC MULTIMEDIA

0.44

-0.04

-8.33%

0.33

0.74

SATO A.E

0.13

-

0.00%

0.12

0.37

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1.73

0.03

1.76%

1.19

1.92

CRETA FARM (KO)

1.64

-0.09

-5.20%

1.64

6.11

SPIDER (ΚΟ)

0.19

-

0.00%

0.12

0.27

Δ.Ο.Λ. (ΚΟ)

0.53

-0.04

-7.02%

0.38

1.66

CYCLON ΕΛΛΑΣ

0.45

-0.02

-4.26%

0.37

0.68

Τ BANK

0.22

-0.01

-4.35%

0.20

0.67

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

1.14

-0.01

-0.87%

0.76

1.37

DIONIC (ΚO)

0.62

-0.01

-1.59%

0.19

0.63

UNIBIOS HOLDING (KO)

0.08

0.01 14.29%

0.07

0.20

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

1.09

-

0.00%

0.80

1.27

EUROBROKERS

0.60

0.05

9.09%

0.48

0.98

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.

0.15

-

0.00%

0.12

1.18

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.37

-

0.00%

0.30

0.55

EURODRIP (KO)

1.22

-0.01

-0.81%

0.55

1.31

VIVERE A.E

0.29

0.02

7.41%

0.22

0.68

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: ΑΛΥΣΙΔΑ, HITECH SNT,ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΟΥ ΗOLDING (Π), ΛΑΝΝΕΤ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

33

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 14/3/2011 ΤΙΤΛΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN EUROCREDIT ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ 21,640,054.42 18,904,923.06 100,079,259.90 11,981,057.44 291,032,539.36 20,729,382.33 13,499,616.79 6,158,290.96 8,182,192.12 102,913,980.59 38,176,561.11 4,608,821.97 11,167,890.28 1,163,765.13 146,624,248.70 8,597,425.16 7,778,853.57 5,663,409.40 8,076,501.78 7,356,781.93 24,166,993.62 9,924,788.82 3,193,617.32 80,074,040.76 29,673,193.28 3,688,370.55 128,296,043.86 28,311,022.27 6,579,322.35 25,228,321.21 26,493,386.39 11,782,122.86 23,948,551.31 6,670,310.68 11,416,102.12 19,703,923.15 35,436,818.79 306,410,413.14 6,152,469.03 26,132,202.59 48,580,082.38 107,494,646.05 45,890,506.83 13,400,018.59 454,395.45 6,370,128.96 1,020,616.81 11,979,107.40 972,856.00 1,351,887.99 12,422,560.93 2,402,131.53 1,980,826.39 112,794,801.47 53,817,923.20 12,951,720.49 48,514,800.70 73,290,993.58 50,339,968.48 11,051,752.70 44,963,476.21 795,213.77 20,110,702.33 5,670,005.55 2,934,199.79 278,038.77 8,113,126.87 26,586,183.07 21,621,023.12 2,989,446.92 3,823,541.32 2,751,382.90 ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ 6,560,177.47 3,738,014.11 24,590,233.64 32,452,658.10 13,060,326.93 13,021,994.99 293,504,428.12 17,435,148.99 18,841,986.34 44,587,816.39 36,648,151.58 41,555,797.63 26,346,771.00 11,723,646.95 66,874,275.03 1,949,167.36 10,853,561.39 831,723.28 63,790,771.43 138,733,591.11 22,339,572.51 4,827,631.07 152,235.20 11,505,978.36 100,877,942.68 7,662,900.03 48,782,082.78 6,051,740.54 152,123,385.87 50,444,343.31 22,808,544.93 1,665,891.74 5,307,356.56 542,855.22 11,776,396.56 1,917,118.05 16,709,678.02 8,472,118.36 44,171,787.51 11,884,121.30 57,822,612.87 11,571,712.73 39,177,583.29 5,572,455.89

4.286 6.921 7.122 5.940 2.696 7.461 5.656 4.329 6.615 8.091 6.228 3.294 9.015 9.106 12.634 12.592 4.564 3.384 3.425 6.488 7.981 1.822 12.361

4.118 6.767 7.033 5.779 2.696 7.405 5.614 4.268 6.518 8.091 6.136 3.050 8.947 9.106 12.477 12.221 4.541 3.252 3.399 6.408 7.823 1.818 12.056

4.202 6.818 7.086 5.838 2.696 7.461 5.656 4.303 6.518 8.091 6.166 3.050 9.014 9.106 12.571 12.345 4.564 3.318 3.425 6.408 7.902 1.822 12.178

0.50% 0.92% 1.01% 1.52% 1.49% 1.75% 1.90% 0.04% 1.32% 0.64% 0.04% 1.67% 0.16% 0.16% 0.27% 0.08% 1.78% 2.18% 0.66% 1.79% 0.81% 0.62% 0.77%

-0.95% 0.72% 2.41% 1.09% 2.05% 0.59% 1.08% 0.04% 1.43% 0.82% -1.44% 1.76% 0.66% 0.77% 0.34% 1.49% 2.13% 3.90% 0.01% -2.03% 2.62% -0.81% 0.34%

16.452 12.657 10.259 4.589 6.969 7.435 8.320 8.268 7.174 7.356 3.996 6.959 2.991 5.177 6.012 5.865 10.048 11.513 8.535 10.598 11.418 1,234.880 1,230.100 1,152.460 1,182.710 943.480 1,000.580 3.586 3.149 7.893 3.295 10.674 10.395 9.108 3.126 9.311 27.927 1.141 1.140 10.503 10.585 3.317 2.990 4.948 2.705 3.394 3.835 199.291 3.349

15.968 12.284 9.957 4.532 6.882 7.343 7.765 7.866 6.826 6.999 3.888 6.907 2.949 5.177 6.012 5.865 9.570 10.965 8.128 10.093 11.418 1,234.880 1,230.100 1,152.460 1,182.710 943.480 1,000.580 3.533 3.102 7.776 3.150 10.255 9.987 8.926 3.102 8.946 27.579 1.133 1.140 10.424 10.585 3.236 2.975 4.923 2.548 3.196 3.788 198.300 3.186

16.130 12.408 10.057 4.566 6.934 7.398 7.924 8.027 6.965 7.141 3.928 6.959 2.973 5.177 6.012 5.865 9.570 10.965 8.128 10.093 11.418 1,234.880 1,230.100 1,152.460 1,182.710 943.480 1,000.580 3.533 3.102 7.776 3.214 10.465 10.191 9.108 3.126 9.129 27.788 1.141 1.140 10.503 10.585 3.252 2.990 4.948 2.627 3.295 3.788 198.300 3.251

0.24% 0.07% -0.83% 0.04% 0.14% 0.03% 0.71% 0.76% 1.07% 1.17% 0.02% -0.13% -0.03% -1.15% 0.07% 0.15% 0.17% 0.59% -0.04% 0.03% 0.09% 0.03% 0.03% -0.03% -0.03% -0.00% -0.01% 0.13% -0.05% 0.25% 0.00% 0.17% 0.13% 0.03% -0.01% 0.07% -1.04% -0.05% -0.06% -0.06% -0.05% 0.47% 0.07% 0.12% 0.38% 0.20% -1.11% 0.16% 0.01%

-0.81% -0.47% -4.01% -0.21% -0.69% 0.15% 1.09% 0.71% -1.95% -1.94% 0.19% -0.80% -0.87% -1.90% 2.36% 1.22% 1.51% 1.00% 0.86% 0.58% 2.57% 0.01% 0.01% 0.26% 0.27% -0.25% -0.24% -0.38% 0.27% -0.52% -1.02% -0.98% -0.94% -1.29% -1.19% -2.24% -3.82% 1.52% 1.63% 1.83% 1.87% 0.62% 1.43% 1.91% 1.14% -0.37% -3.88% -1.78% 0.22%

2.281 7.311 4.351 16.455 3.043 6.663 10.474 6.455 11.729 7.859 31.538 13.092 5.155 1.851 4.611 1.026 1.145 5.551 1.623 7.597 1.357 17.271 839.660 841.080 14.673 5.504 8.567 2.810 20.896 4.715 0.393 0.448 1.344 1.365 3.321 1.976 2.440 1.733 10.492 1.939 37.689 0.693 8.090 0.658

2.129 6.893 4.102 15.514 2.910 6.373 10.267 6.327 11.497 7.757 30.610 12.707 5.003 1.788 4.565 1.015 1.117 5.414 1.607 7.521 1.343 17.271 839.660 841.080 14.103 5.290 8.481 2.781 20.482 4.622 0.389 0.443 1.330 1.365 3.131 1.863 2.427 1.724 10.181 1.882 36.681 0.680 7.932 0.633

2.172 6.963 4.144 15.671 2.940 6.437 10.371 6.391 11.613 7.820 30.920 12.835 5.054 1.788 4.611 1.026 1.128 5.469 1.623 7.597 1.357 17.271 839.660 841.080 14.246 5.343 8.567 2.809 20.689 4.669 0.393 0.448 1.344 1.365 3.163 1.882 2.440 1.733 10.388 1.920 36.681 0.680 7.932 0.646

4.58% 3.86% 6.01% 5.05% 3.33% 3.81% 3.51% 5.14% 4.16% 6.18% 3.08% 4.02% 1.99% 5.18% 3.77% 3.31% 4.88% 3.50% 3.78% 4.60% 5.07% 4.96% 2.19% 2.19% 4.56% 4.11% 3.90% 5.15% 3.91% 3.19% 3.88% 5.14% 3.86% 3.86% 4.38% 5.05% 4.14% 3.28% 4.67% 3.02% 4.65% 3.68% 4.76% 4.24%

14.72% 17.36% 18.72% 20.98% 12.81% 12.07% 15.53% 17.49% 17.35% 17.12% 13.86% 16.62% 10.96% 21.02% 14.06% 16.29% 19.03% 13.00% 16.51% 16.74% 16.67% 16.73% 10.20% 10.21% 14.92% 17.48% 12.77% 18.79% 12.75% 9.89% 12.73% 18.62% 14.30% 14.48% 15.65% 19.66% 14.94% 13.97% 11.37% 14.39% 15.31% 13.13% 15.83% 15.86%

ΤΙΤΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 28,625,421.55 7,102,851.55 21,432,335.83 13,644,735.28 1,103,982.46 399,814.87 4,556,087.06

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

7.631 2.810 1.746 1.884 0.933 2.443 8.182

7.350 2.782 1.646 1.758 0.906 2.326 7.788

7.500 2.810 1.663 1.794 0.915 2.349 7.867

5.35% 4.58% 5.57% 4.09% 2.14% 4.72% 4.77%

17.62% 16.80% 19.40% 14.72% 8.57% 16.93% 16.73%

17,123,172.54 13.915 1,846,679.38 4.676 3,988,483.30 8.619 5,921,205.09 5.270 11,099,115.85 12.252 34,382,397.73 11.039 15,018,802.25 13.525 3,629,161.63 6.158 5,577,141.67 2.677 8,183,413.93 5.338 4,452,822.92 2.292 1,020,899.35 8.228 19,405,429.72 3.420 29,373,111.43 3.588 1,160,656.81 8.525 3,074,437.79 7.913 456,457.93 1,216.790 37,710,304.21 1,237.530 666,792.77 1,070.110 43,928,068.20 1,071.930 43,697.05 993.270 4,755,943.34 995.090 4,450,253.63 1.601 2,327,060.08 2.765 4,313,838.31 2.768 1,542,105.84 2.821 43,972,831.79 1.367 8,268,913.61 17.191 14,823,661.38 14.107 48,660,456.50 12.784 9,164,484.10 0.726 3,507,787.44 0.744 14,742,304.84 1.052 15,739,159.99 1.049 5,183,711.62 13.007 1,225,461.62 13.268 900,463.08 18.608 16,142.80 1.330 92,010.16 1.283 404,931.62 1.562 6,604,624.47 2.163 6,096,800.31 2.225 4,476,881.45 3.824 1,313,569.87 3.086 9,436,088.82 1.514 17,607,591.10 2.938 20,617,754.00 5.540 15,653,751.91 3.002 29,239,910.04 2.255 634,008.36 17.407 3,475,154.99 293.219 1,700,284.10 5.225 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ

13.120 4.409 8.244 5.166 12.009 10.821 13.257 5.977 2.598 5.285 2.269 8.025 3.386 3.552 8.440 7.913 1,216.790 1,237.530 1,070.110 1,071.930 993.270 995.090 1.539 2.658 2.673 2.711 1.353 17.019 13.828 12.531 0.719 0.744 1.042 1.049 12.877 13.268 18.421 1.330 1.283 1.562 2.018 2.077 3.569 2.906 1.469 2.859 5.392 2.922 2.211 16.766 287.470 4.971

13.252 4.453 8.328 5.218 12.131 10.930 13.391 6.038 2.624 5.338 2.292 8.106 3.420 3.588 8.525 7.913 1,216.790 1,237.530 1,070.110 1,071.930 993.270 995.090 1.554 2.685 2.700 2.739 1.367 17.191 13.967 12.658 0.726 0.744 1.052 1.049 13.007 13.268 18.607 1.330 1.283 1.562 2.060 2.119 3.642 2.996 1.499 2.859 5.392 2.922 2.210 17.108 287.470 5.073

-1.38% -0.33% 0.08% -1.65% -1.07% -1.35% 1.54% 0.10% -1.14% -1.62% -1.04% -2.21% -1.15% -0.89% 2.58% 2.15% -0.32% -0.32% -0.89% -0.89% -0.54% -0.54% -1.61% -0.79% -1.86% -1.88% -1.80% 0.07% -1.71% -0.00% -1.72% -1.71% 0.03% 0.04% 0.41% 0.42% 1.68% 0.42% 0.41% 0.17% -0.84% -1.61% -0.17% -1.12% -1.29% -1.47% -0.38% -0.82% -1.58% 0.73% -0.49% -0.35%

-2.49% -5.48% -1.42% -8.40% 0.48% -3.25% 4.90% -0.56% -3.35% -2.79% 1.84% -0.78% 0.54% 1.49% 0.25% -3.82% -0.77% -0.76% 2.87% 2.88% 3.71% 3.72% -1.46% -6.66% -1.93% -2.44% -0.02% 1.25% -0.17% 1.05% 0.29% 0.53% 1.95% 2.22% -9.26% -9.01% -5.35% 7.91% 7.68% -0.06% 1.61% -1.00% -2.88% -2.21% -3.13% -0.87% -6.80% -4.78% -1.96% -5.87% -1.91% -4.82%

13,124,792.50 20,371,766.03 6,666,988.47 214,623,984.73 7,024,990.35 1,760,925.26 5,144,872.27 45,672,679.96 3,372,479.61 44,862,101.98 76,590,422.60 186,393,299.16 3,739,266.54 10,543,158.29 13,409,750.34 229,688,873.21 7,370,792.33 271,512,032.07

6.561 12.863 5.793 11.466 7.033 3.604 5.518 7.757 6.184 3.314 3.970 1.970 4.802 5.394 5.438 3.683 8.662 2.433

6.417 12.608 5.735 11.466 7.033 3.586 5.463 7.710 6.138 3.314 3.931 1.970 4.778 5.394 5.438 3.665 8.323 2.433

6.548 12.736 5.793 11.466 7.033 3.601 5.518 7.749 6.169 3.314 3.951 1.970 4.802 5.394 5.438 3.683 8.493 2.433

-0.02% 0.23% 0.04% 0.01% 0.12% 0.02% 0.03% 0.01% -0.04% 0.02% 0.04% 0.03% 0.02% 0.01% 0.20% 0.04% 0.01% 0.05%

0.74% 0.91% 0.59% 0.84% 1.01% 1.57% 0.61% 1.00% 0.24% 0.56% 0.87% 0.70% 0.54% 0.12% 1.08% 0.88% 1.40% 1.01%

45,885,850.86 28,053,426.92 22,262,274.22 11,810,204.93 1,151,313.22 ΜΙΚΤΑ Α/Κ

11.726 11.791 1.119 1.092 2.608

11.726 11.791 1.119 1.092 2.608

11.726 11.791 1.119 1.092 2.608

0.00% 0.01% 0.01% 0.02% 0.25%

0.15% 0.40% 0.35% 1.01% -0.77%

1,219,127.70 1,286,961.20 11,742,574.91 40,314,816.10 62,546,832.98 21,806,198.28 9,774,843.59 4,657,249.68 5,623,473.79 583,263,053.20 28,473,450.88 4,308,934.05 59,697,723.90 28,314,695.30 12,167,423.22 9,400,265.63 9,164,370.98 21,807,589.97 3,189,005.93 32,312,767.02 6,926,894.33 20,878,139.27 12,378,500.40 11,948,081.63 818,995.28 1,045,464.68 10,914,467.97 3,076,132.78 2,703,154.31 849,121.96 14,503,856.91 2,024,600.23

4.221 9.795 9.661 6.935 7.550 10.119 9.378 8.384 8.678 3.983 3.126 5.524 12.207 5.054 9.675 9.084 3.059 6.253 1.722 13.412 4.627 8.375 2.650 2.562 6.893 7.016 3.060 2.897 6.075 1.892 2.144 8.028

3.980 9.235 9.241 6.539 7.400 9.919 9.125 8.157 8.486 3.983 3.095 5.388 12.084 5.003 9.578 9.084 3.029 6.001 1.594 13.146 4.362 8.210 2.611 2.511 6.757 6.878 3.044 2.729 5.780 1.875 2.138 8.028

4.020 9.328 9.334 6.605 7.475 10.019 9.217 8.239 8.571 3.983 3.126 5.442 12.207 5.054 9.675 9.084 3.059 6.070 1.594 13.279 4.406 8.210 2.611 2.537 6.825 6.947 3.060 2.813 5.898 1.883 2.144 8.028

2.66% 3.89% 2.70% 2.57% 2.25% 2.92% 2.28% 1.44% 2.20% 3.41% 1.85% 3.45% 3.51% 1.45% 1.09% 1.15% 1.12% 2.65% 3.37% 2.01% 2.99% 0.70% 2.98% 2.81% 3.59% 3.57% 2.63% 1.39% 3.23% 3.60% 1.41% 2.67%

7.45% 12.40% 4.20% 5.36% 9.15% 7.21% 11.17% 7.61% 10.49% 9.17% 6.09% 9.18% 8.39% 4.34% 3.15% 3.16% 4.03% 8.23% 10.59% 6.33% 9.15% 0.49% 8.75% 11.18% 8.14% 7.67% 8.67% 6.60% 11.64% 9.91% 6.54% 6.27%

Το ΕΒΕΘ στη «Θράκη 2011» Την παρουσία του στην 20ή πανελλήνια εμπορική έκθεση «Θράκη 2011», που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή από 26 έως 29 Μαΐου, προγραμματίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επιδοτώντας, μάλιστα, τη συμμετοχή μελών του. Για το σκοπό αυτόν, έχει προχωρήσει στην ενοικίαση εκθεσιακού χώρου, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις - μέλη του, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, να εκθέσουν τα προϊόντα τους σε ξεχωριστά σταντ εμβαδού 12 τ. μ. το καθένα. Οι επιχειρηματίες - μέλη του ΕΒΕΘ που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στη διαδικασία επιλογής πρέπει να το δηλώσουν ώς τις 6 Απριλίου στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τύπου και Εκδόσεων του ΕΒΕΘ (τηλ. 2310/ 370.132).

Εκδήλωση για τις αδειοδοτήσεις Εκδήλωση για την απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης στη βιομηχανία οργανώνει μεθαύριο, Παρασκευή, στις 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29) ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Στο θέμα θα τοποθετηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σ. Ξυνίδης, ενώ θα αναπτύξουν την «κυβερνητική» πρόταση για την αναμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Α. Φούρλας, και ο τέως γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθ. Α. Ανδρεόπουλος. Ομιλητές θα είναι, επίσης, οι Ν. Κάρναβος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, και Δ. Σαμαράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δ. Σαμαράς και Συνεργάτες ΕΤΕ, ενώ παρατηρήσεις πάνω στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναπτύξει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιάννης Σταύρου.


34

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το «6ο AnimFest» στη Θεσσαλονίκη Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει μέρος του προγράμματος του «6ου AnimFest - Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Αθήνας», 21-23 Μαρτίου, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου «Ολύμπιον». Εχει επιλεγεί ένα αφιέρωμα σε τρεις σταθμούς στην ιστορία του γερμανικού animation, το οποίο εκτείνεται από το έργο της μεγάλης κυρίας του πρωτοποριακού κινημα-

Αφίσες αφηγούνται µια δύσκολη διαδροµή H έκθεση με 90 αφίσες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων -του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα-, που φιλοτεχνήθηκαν στη διάρκεια τριών δεκαετιών, θα φιλοξενηθούν από 17 έως 23 Μαρτίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για αφίσες από την εποχή που η «Ιθάκη», η πρώτη θεραπευτική κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Αφίσες τις οποίες υπογράφουν σκιτσογράφοι, εικαστικοί, γραφίστες, αλλά και φοιτητές, εθελοντές, πρώην χρήστες ουσιών και οι οποίες τυπώθηκαν στο λιθογραφείο του ΚΕΘΕΑ (KEΘΕΑ ΣΧΗΜΑ + ΧΡΩΜΑ). Μέσα από αυτές αναδεικνύονται διαφορετικές όψεις του προβλήματος της εξάρτησης, αλλά και οι προσπάθειες αντιμετώπισής του. Αποτυπώνουν επίσης την ανοιχτή και αμφίδρομη σχέση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης με την κοινωνία, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και κοινωνικής αλληλεγγύης, που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Το ΜΜΣΤ αποτελεί τον πέμπτο κατά σειρά σταθμό της έκθεσης, ένα σταθμό με ξεχωριστή σημασία, αφού γίνεται στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η λειτουργία των ελληνικών προγραμμάτων απεξάρτησης, για να επεκταθεί σταδιακά σε πόλεις και καταστήματα κράτησης όλης της χώρας. Η έκθεση των αφισών πλαισιώνεται από οπτικό και ενημερωτικό υλικό για το έργο και τις δράσεις του δικτύου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη.

τογράφου, Λότε Ρέινιγκερ, και την παραγωγή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μέχρι τις δημιουργίες της επανενωμένης Γερμανίας. Ακόμη, θα προβληθεί ένα αφιέρωμα στο οπτικοακουστικό έργο του Μιχάλη Αρφαρά, ένα ειδικό αφιέρωμα στο Βρετανό δημιουργό Μπάρι Περβς, καθώς και το πλήρες έργο του διεθνώς βραβευμένου καλτ Ισπανού σκηνοθέτη animator Sam.

Κυνήγι, KGB και τράπεζες Ο Ουκρανός δημιουργός Σ. Λοζνίτσα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Τα μαθηματικά, όπως και ο κινηματογράφος, είναι επικοινωνία. Αν κάποιος σπουδάσει αρχικά κάτι αφηρημένο, όπως μαθηματικά ή μουσική ή και τα δύο μαζί, μπορεί μετά να γίνει από πολιτικός μέχρι μάνατζερ».

Α

υτή είναι η άποψη του πολυβραβευµένου Ουκρανού δηµιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα, ο οποίος είναι καλεσµένος του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αφιερώµατος που πραγµατοποιείται στο έργο του. Ο ίδιος, εξάλλου, ξεκίνησε από σπουδές εφαρµοσµένων µαθηµατικών και συστηµάτων ελέγχου στο Πολυτεχνείο του Κιέβου, για να καταλήξει στον κινηµατογράφο, για τον οποίο δήλωσε ότι «είναι σαν να συµµετέχουµε σ’ ένα παιχνίδι µε όσα συµβαίνουν γύρω µας και µέσα από το οποίο µπορείς να καταλάβεις τον εαυτό σου. Πολύ σηµαντική παράµετρος είναι, µετά το τέλος της προβολής, ή πώς η επίδραση αυτής «χορεύει» πάνω στο θεατή και αν τον βοηθάει να καταλάβει κάτι από τον εαυτό του». Κινηµατογραφιστής, όπως κυνηγός. Ετσι νιώθει ο Ουκρανός δηµιουργός, αναζητώντας τα θέµατά του: «Μοιάζει µε το κυνήγι. Ψάχνω, κυνηγάω ιδέες και τότε είναι καλό να αφήσει κανείς τη λογική στην άκρη και να λειτουργήσει µε τη διαίσθηση. Πριν ξεκινήσω γυρίσµατα, ξεκινάω µε δυο τρεις ανθρώπους ένα ταξίδι για κάνα δυο εβδοµάδες, ψάχνοντας για κάτι ενδιαφέρον. Για να το βρω αυτό, χρειάζεται να ταξιδέψω µακριά από την καθηµερινότητα της µεγαλούπολης, να

αδειάσει τελείως το µυαλό». Σχετικά µε το πότε νιώθει ότι έχει ολοκληρώσει µια ταινία, απάντησε µε µια ιστορία από τα γυρίσµατα της ταινίας «Το φως του Βορρά», για τις ανάγκες της οποίας βρέθηκαν σ’ ένα αποµακρυσµένο χωριό της Ρωσίας: «Κάποια στιγµή ήρθε η... τοπική, ας πούµε, KGB και µας είχε σχεδόν µια µέρα στο αστυνοµικό τµήµα, προκειµένου να διερευνήσουν εάν είµαστε κατάσκοποι. Τότε κατάλαβα ότι έπρεπε να τελειώσουµε τη δουλειά µας εκεί». Σχετικά µε τη διαφορά µεταξύ του ντοκιµαντέρ και της ταινίας µυθοπλασίας -πέρσι έκλεψε τις εντυπώσεις στις Κάννες µε την πρώτη του ταινία µυθοπλασίας «My joy»- ο Λοζνίτσα υπογράµµισε: «Εάν σας δείξω µια σκηνή αυτοκτονίας, ίσως µε ρωτούσατε εντυπωσιασµένοι ‘’ποιος είναι αυτός ο καλός ηθοποιός;’’. Εάν σας απαντήσω ότι είναι ντοκιµαντέρ και ότι πράγµατι αυτοκτόνησε, θα σο-

καριστείτε. Το υλικό, όµως, δε θα έχει αλλάξει. Η διαφορά είναι στο µυαλό µας και στην ύπαρξη ή την απουσία της ηθικής». Οσον αφορά την προπαγάνδα, συµπλήρωσε ότι υπάρχει παντού: «Στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στη Γερµανία αλλά σε διαφορετικό βαθµό. Και κάτι στο οποίο σπάνια στεκόµαστε είναι ο ρόλος του αποδέκτη. Για παράδειγµα, όταν το 1995 είπαν στη Ρωσία οι τράπεζες ότι ‘’κλείνουµε, δεν έχουµε χρήµατα, αλλά θα δηµιουργήσουµε άλλες τράπεζες καινούργιες, οπότε, αν έχετε χρήµατα, φέρτε τα’’, έπιασε. Αλλά δε νοµίζω ότι θα λειτουργούσε και στη Γερµανία ή στις ΗΠΑ». Τα υπόλοιπα µυστικά της τέχνης του υποσχέθηκε να τα αποκαλύψει σήµερα, κατά τη διάρκεια µάστερκλας που θα παραδώσει στις 11.00, στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», στο λιµάνι. ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


35 Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Νήµα 7.000 ετών σε ελληνικό σπήλαιο Διασώθηκε απανθρακωμένο, σε μήκος μόλις ενός χιλιοστού, στην Κεφαλλονιά ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Ενα ιδιαίτερα σπάνιο -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- εύρημα κρυβόταν στο εσωτερικό σπηλαίου της Κεφαλλονιάς. Η εργαστηριακή εξέταση μάζας χώματος από το σπήλαιο αποκάλυψε στα έκπληκτα μάτια των ερευνητών ένα απανθρακωμένο νήμα μήκους μόλις ενός χιλιοστού, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται ότι φτάνει τα 7.000 χρόνια!

Σ

ύµφωνα µε τους αρχαιολόγους, το µικροσκοπικό αυτό εύρηµα, που προέρχεται από το Σπήλαιο Δράκαινα του νησιού του Ιονίου, είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, καθώς δείχνει ότι οι άνθρωποι των νεολιθικών χρόνων στην Ελλάδα µπορούσαν να γνέθουν κλωστές και να υφαίνουν υφάσµατα. Μαζί µε το νήµα εντοπίστηκαν, επίσης, απανθρακωµένα διατροφικά κατάλοιπα (οστά, σπόροι και άλλα φυτικά υπολείµµατα) που χρονολογούνται στα τέλη της 6ης χιλιετίας π.Χ. Το Σπήλαιο Δράκαινα -αθέατη βραχοσκεπή στη σηµερινή του κατάσταση- βρίσκεται στο Φαράγγι του Πόρου, τουριστικό θέρετρο στη νοτιοανατολική ακτή της Κεφαλλονιάς. Το αρχαιολογικό πρόγραµµα µελέτης των προϊστορικών επιχώσεων του Σπηλαίου ξεκίνησε το 2004 και συνεχίζεται µέχρι σήµερα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισµού και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου δρος Γεωργίας Στρατούλη και µε τη συµµετοχή πολλών ερευνητών και φοιτητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήµια. Τα αποµεινάρια υφασµάτων συγκαταλέγονται στα ευρήµατα, που, αν και δε

Μόλις ενός χιλιοστού είναι το νεολιθικό νήμα

Το Σπήλαιο Δράκαινα στην Κεφαλλονιά

φαίνονται τόσο σηµαντικά στο ευρύ κοινό, ωστόσο συναρπάζουν τους αρχαιολόγους. Ο λόγος; Η εύθραυστη φύση τους είναι ιδιαίτερα σπάνια παγκοσµίως. Τα αρχαιότερα νήµατα που έχουν βρεθεί µέχρι σήµερα εντοπίστηκαν στο Νάχαλ Χεµάρ, στο Ισραήλ (7η χιλιετία π.Χ.) και στο Καταλχόγιουκ, στην Τουρκία (6.000 π.Χ.). Το νήµα από το Σπήλαιο Δράκαινα, σύµφωνα µε την εργαστηριακή ανάλυση που έγινε στο Centre for Textile Research in Copenhagen, φαίνεται να προέρχεται από φυτική πρώτη ύλη (κατά πάσα πιθανότητα λινάρι, τσουκνίδα ή κάνναβις). Επιπλέον αναλύσεις, αυτήν τη φορά µε ακτίνες Χ, θα γίνουν εντός του 2011 στο Synchrotron Facility της Γκρενόµπλ, προκειµένου να προσδιοριστεί ποια ήταν ακριβώς η φυτική ύλη που χρησιµοποιήθηκε.

Από ιερό... µαντρί Οι ανασκαφές που διεξήχθησαν στο

Σπήλαιο της Κεφαλλονιάς από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος έφεραν στο φως αρχαιολογικές επιχώσεις που µαρτυρούν τη χρήση του από τη νεότερη νεολιθική (µέσα 6ης χιλιετίας) έως την πρώιµη εποχή του χαλκού (µέσα 3ης χιλιετίας). Υστερα από µακρά περίοδο εγκατάλειψης, το Σπήλαιο χρησιµοποιήθηκε εκ νέου από το τέλος του 7ου αιώνα έως τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. ως ιερό των Νυµφών και του θεού Πάνα. Στη σύγχρονη εποχή, το Σπήλαιο χρησιµοποιήθηκε ως µαντρί. Η µελέτη των ευρηµάτων που έχουν έρθει στο φως (εργαλεία και διατροφικά κατάλοιπα), σε συνδυασµό µε τα αποτελέσµατα αρχαιοµετρικών, παλαιοοικολογικών και πετρογραφικών ερευνών, στοχεύουν στην ανασύνθεση της βιογραφίας της θέσης και στην κατανόηση της σηµασίας του Σπηλαίου για τις νεολιθικές κοινότητες.

Ετος ∆. Θεοτοκόπουλου το 2014 Ετος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου κηρύσσεται το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από το θάνατο του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα καταρτίσει οργανωτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι Λίνα Μενδώνη, γ. γ. του ΥΠΠΟΤ, ως πρόεδρος, και Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Αγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Νικόλαος Σταμπολίδης, διεθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Ευγενία Χαλκιά, διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Νικόλαος Χατζηνικολάου, επίτιμο μέλος Ινστιτούτου «Μεσόγεια».

Και επιχορηγήσεις Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των επιχορηγήσεων για δράσεις φορέων στους τομείς των γραμμάτων

και των εικαστικών τεχνών, στην ιστοσελίδα http//:www. drasis.culture.gr. Ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη, πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟΤ, για τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού. Η αξιολόγηση των αιτημάτων έγινε από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟΤ με τη συνδρομή των αντίστοιχων επιτροπών. Στον τομέα των γραμμάτων υποβλήθηκαν συνολικά 21 αιτήματα, από τα οποία έγιναν δεκτά τα 18. Το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων ανέρχεται σε 287.000 ευρώ. Από τη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου θα λάβει 30.000 ευρώ για το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου και η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης 8.000 ευρώ για την έκδοση πρακτικών ημερίδων και συζητήσεων. Στον τομέα των εικαστικών υποβλήθηκαν συνολικά 16 αιτήματα από τα οποία έγιναν δεκτά τα 14. Το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων ανέρχεται σε 338.000 ευρώ. Το Μουσείο Φωτογραφίας του δήμου Καλαμαριάς θα λάβει 5.000 ευρώ για την έκθεση «Προελαύνοντας για την απελευθέρωση».

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδηµίας Η «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ταινία είναι υποψήφια σε 11 από τις 16 κατηγορίες των βραβείων: οκτώ υποψηφιότητες η ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα και τέσσερις το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη. Εκτός από τις τρεις παραπάνω ταινίες, το βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας διεκδικούν, επίσης, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη και το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Συνολικά, υποβλήθηκαν στην Ακαδημία 17 ταινίες μυθοπλασίας, επτά ντοκιμαντέρ και 25 μικρού μήκους. Από αυτές, υποψήφιες για τα βραβεία είναι 11 ταινίες μυθοπλασίας, τρία ντοκιμαντέρ και πέντε μικρού μήκους. Για τις ταινίες ψήφισαν σε μυστική ψηφοφορία, από τις 10 έως 12 Μαρτίου, 117 μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου. «Είμαστε σε μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό κινηματογράφο, με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε ξένα φεστιβάλ και αποκορύφωμα την υποψηφιότητα του “Κυνόδοντα” στα φετινά Οσκαρ», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τάσος Μπουλμέτης. «Με αφορμή το νέο νόμο για τον κινηματογράφο, καθώς και το πολύ φρέσκο δ.σ. του ΕΚΚ, όλοι περιμένουμε ν’ αρχίσουν τα πράγματα να λειτουργούν ώστε να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο, που, αντίθετα με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ο κινηματογράφος διαπρέπει».

Η Αμαλία Μουτούση στη «Χώρα προέλευσης»


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

τηλεβολές

«Βασιλιάδες» στο Mega, µε τη Μάρθα Καραγιάννη Η μεγάλη κυρία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, Μάρθα Καραγιάννη, επιστρέφει στη μικρή οθόνη, μέσα από τη συχνότητα του Μεγάλου Καναλιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός θα εμφανιστεί την επόμενη σεζόν σε μία καινούργια σειρά του Mega, με τίτλο «Βασιλιάδες», ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε ακόμη τους Κώστα Κόκλα, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Μίνα Ορφανού, Βασιλική Ανδρίτσου και

ΕΤ1 08.30 11.00 11.30 12.00 13.30 14.00 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 22.50 23.00 24.00

(210 7701911 -5)

NET

Παιδικό πρόγραµµα Από πέτρα και χρόνο (Ε) Η άλλη Ελλάδα (Ε) Ελληνική ταινία: «Είναι ένας... τρελός, τρελός Βέγγος» Κωµωδία (1965) Η κατσαρόλα, το γεύµα και ο ουρανίσκος (Ε) Pedal Ουράνιο τόξο (Ε) Οι αντικαταστάτες Στιτς Οι µάγοι του Γουέβερλι πλέις (Ε) Καλή τύχη, Τσάρλι Ζωογραφία (Ε) Αυτοί που πήραν τα βουνά (Ε) Τρόποι διάσωσης του πλανήτη Χρυσά κορίτσια (Ε) Ασθενείς και οδοιπόροι (Ε) Εποχές και συγγραφείς 13ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης Παρασκήνιο Ξένη ταινία: «Ανάµεσα σε δύο κόσµους» Αµερικανικό πολιτικό θρίλερ (2001)

06.00 10.00 12.00 13.00 15.00 16.00 18.15

ALPHA 07.00 10.00 13.00 13.15 16.00 17.55 18.00 19.00 20.00 21.00

(212 2124000)

Πάνω στην ώρα Καφές µε την Ελένη Ειδήσεις Κους κους το µεσηµέρι ∆έστε τους Ειδήσεις Οικογενειακές ιστορίες Ειδήσεις Κάτι ψήνεται Για λογαριασµό σας

Ζέτα Δούκα. «Γεύμα» σε ένα «Οικογενειακό εστιατόριο» προσφέρει η ΕΤ3 με τη νέα καθημερινή σειρά 15 ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής «Anaid/Fodd Network Canada - 2006», που αρχίζει τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στις 12.30, με το επεισόδιο «Συνταγή για την επιτυχία». Η σειρά, βγαλμένη από τη ζωή, με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας ελληνικής οικογένειας που διευθύνει μια «μικρή αυτοκρατορία»

(210 6066000)

Πρωινή ενηµέρωση Συµβαίνει τώρα Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα Best of Ειδήσεις Ξένη ταινία Ελληνική ταινία: «Κάλλιο πέντε και στο χέρι» Ελληνική κωµωδία (1965)

19.45 20.00 21.00 21.45

Σαν σήµερα τον 20ό αιώνα Ειδήσεις Champions NET Champions League: Ρεάλ Μ. - Λιόν 23.45 Champions NET 01.00 Εγκληµα και έρευνα (Ε)

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

05.30 Ειδήσεις 06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ τώρα 13.00 Νταντά πρώτων βοηθειών 14.00 Ten years younger 15.00 Chef στον αέρα 15.45 ΣΚΑΪ life 17.00 America’s next top model 18.00 Ειδήσεις 18.50 Top chef 19.40 Μύθος ή πραγµατικότητα 20.45 Ελληνοφρένεια 21.00 Ειδήσεις 22.00 NCIS: Λος Αντζελες 23.00 Μαριχουάνα... στοπ; 00.15 Σύζυγοι τραβεστί 01.15 CSI, Miami: Στον τόπο του εγκλήµατος

22.00 23.00 24.00 01.00

Σπίτι απ’ την αρχή Οικογενειακές ιστορίες (Ε) Sex and the city Για την καρδιά ενός αγγέλου (Ε) 02.00 Εικόνες (Ε) 03.00 Η κουζίνα της µαµάς (Ε)

ET3 08.00 08.30 09.00 09.50 11.00 11.30 12.30 13.00 14.30 15.30 16.00 16.30 17.00 18.00 18.10 18.30 19.00 19.05 19.30 20.30 21.45 23.00 00.30

STAR

(2310 299400)

Ιεροί πίθηκοι Κοσµήµατα του βυθού Οι κόρες του Μακ Λέοντ Καθηµερινά Ακραίοι ταξιδιώτες Αγριος τρόπος ζωής Συνταγές µε πέντε υλικά Ειδήσεις Τόλµη και γοητεία Μαγικός κόσµος Ερευνητές των τροφών Η χαρά της ζωγραφικής Πέντε και... Εντοµοσκόπιο Ο παππούς στην τσέπη µου Ο κόσµος των σπορ Μικροί άνθρωποι Η Σάντι... φυσικά Νεαροί εξερευνητές στην Αφρική Οι τελευταίοι νοµάδες Καιρός - Ειδήσεις Ανιχνεύσεις Θιβέτ, το κινέζικο ψέµα

(210 3481000)

06.45 07.30 10.15 11.15 12.30 13.30 15.45 17.45 17.50 19.45 21.00

Παιδικό πρόγραµµα Πρωινή Mελέτη Νηστικοί πράκτορες Μαρία, άγγελέ µου Ειδήσεις Superstar Αξίζει να το ζεις Ειδήσεις Φώτης και Μαρία live Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Στην κοιλάδα του Ιλα» Αµερικανική περιπέτεια (2007) 23.00 The mentalist

00.30 Fringe 01.30 Nip/ Tuck 02.30 Ξένη ταινία: «Κρίτερς Νο3» Αµερικανική κωµωδία (1991) 04.15 Μάγισσα τιµωρός

MEGA

(210 6903000)

07.00 10.00 13.10 14.00 15.00 16.00 16.50 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 21.50 22.50

Κοινωνία ώρα Mega Πρωινό mou Η ζωή της άλλης (Ε) Ειδήσεις Ελληνική σειρά (Ε) Επτά θανάσιµες πεθερές (Ε) Ειδήσεις ∆ύο ξένοι (Ε) Patty, η πιο όµορφη ιστορία Τα µυστικά της Εδέµ Ειδήσεις Η ζωή της άλλης Πενήντα πενήντα Κούκλες

24.00 01.00 01.15 02.15

Master chef (E) Ειδήσεις Φύγαµε (Ε) Για σένα (Ε)

BOYΛΗ

(210 3707874)

10.00 Ολοµέλεια της Βουλής 16.00 Εκπαιδευτική τηλεόραση 17.00 Ειδήσεις 17.30 Η πολιτική οικονοµία της ευρωζώνης 18.00 Κοινοβουλευτικό έργο 22.00 Ειδήσεις 22.10 Αµήν 00.30 Ειδήσεις

NOVACINEMA 1

(210 6602000)

07.50 Μην κοιτάξεις πίσω 09.40 Κινηµατογραφικά νέα 10.05 Ενας θαυµάσιος άνθρωπος 11.35 Στα παρασκήνια του Χόλιγουντ 12.05 I love Karditsa 13.45 Τα αουτσάιντερ 15.25 Κινηµατογραφικά νέα 15.55 Καταραµένη οµάδα 17.35 ∆ηµιουργία 19.30 US: Οι καλύτερες ταινίες της εβδοµάδας 20.05 Το τελευταίο τραγούδι 22.00 Εξολοθρευτής: Η σωτηρία 24.00 Ο δρόµος 01.55 Προφήτης

ANT1 06.00 07.00 10.00 12.50 13.00 13.30 14.30 15.30 17.00 17.10 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.00 01.10 01.20 02.20 03.20

εστιατορίων, περιγράφει την ισορροπία ανάμεσα στην επιβίωση της επιχείρησης και την αρμονία της οικογένειας. Στην «κερκίδα» της ΕΤ3 φιλοξενήθηκαν περισσότεροι από 188.000 τηλεθεατές για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Δόξα Δράμας - ΟΦΗ, που μεταδόθηκε στις 12 Μαρτίου 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, ο μέσος όρος τηλεθέασης του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε στο 7,9%. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

Ελληνική σειρά (Ε) Καληµέρα Ελλάδα 10 µε 1 µαζί Με αγάπη Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Το καφέ της Χαράς (Ε) Ειδήσεις Ασηµένια φεγγάρια Dancing with the stars daily Ειδήσεις Πλάκα κάνεις Steps Ράδιο αρβύλα Dirty sexy money Ειδήσεις Με αγάπη (Ε) Lost European poker tour Κάρµα (Ε)

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

12.00 Η αγορά σήµερα 14.00 Muchachitas como tu 15.00 Η αγορά σήµερα 18.00 Puzzle οµορφιάς 18.40 Married with children (E) 19.00 Ειδήσεις 19.50 Married with children (E) 20.20 Ολα στο πρόγραµµα 20.30 Police district (E) 22.30 Antimafia squad 23.30 Mayday

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

06.55 Αβάνα 09.20 «9» 10.40 Κινηµατογραφικά νέα 11.30 Scooby-Doo! The mystery begins 12.55 Μαχητικό Stealth: Η αόρατη απειλή 15.00 Ο σπουδαίος Μπακ Χάουαρντ 16.35 Κινηµατογραφικά νέα 17.10 Πέρασµα στην ωριµότητα 18.45 Σκλάβοι στα δεσµά τους 21.00 Το αντίθετο του σεξ 22.40 Cine news 23.00 Κρυφή ερωµένη 01.15 Οι µαχητές των δρόµων

ALTER

(210 5707000)

06.00 Καληµέρα, µε τον Γιώργο Αυτιά 10.30 Εδώ και τώρα 12.30 Πολύ µπλα µπλα 16.00 Οσο υπάρχουν άνθρωποι 17.30 Ειδήσεις 17.45 That’s life 18.45 Σήµερα, µε τον Ακη Παυλόπουλο 20.00 Ειδήσεις 21.00 Υδρόγειος 21.30 Auto Alter 21.45 Κορίτσια, ο Μάρκουλης (Ε) 22.45 Είσοδος ελεύθερη Με την Αννίτα Πάνια 02.00 Auto Alter 02.15 Psych 03.15 Ηρακλής 04.15 Ζίνα 05.15 Υδρόγειος (Ε)

TV 100 07.00 10.00 10.30 12.00 12.30 14.00 14.15 14.30 16.05 17.00 17.15 17.30 19.00 20.05 21.00 22.00 22.15 22.30 24.00 00.30

(2310 265828)

Πρωινό στην TV100 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη Thess-2310 Εξερευνητές του κόσµου Ελληνική µουσική παράδοση Ειδήσεις Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης Ελληνική ταινία Θηλαστικά Ειδήσεις Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης Ελληνική ταινία Ειδήσεις Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος Γη ο πλούτος µας Ειδήσεις Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης Ελληνική ταινία Cinepolis Ξένη ταινία

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


37 Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

σινεµά και θέατρο θέατρα

Σκηνοθεσία: Ντένις Ντάγκαν Παίζουν: Ανταµ Σάντλερ, Τζένιφερ Ανιστον, Μπρούκλιν Ντέκερ, Νικόλ Κίντµαν

Ο πρωταγωνιστής (Ανταµ Σάντλερ) διαπιστώνει πως όταν υποδύεται τον παντρεµένο, φλερτάρει καλύτερα και... αποτελεσµατικότερα. Τώρα, όµως, που είναι πραγµατικά ερωτευµένος θα πρέπει να πείσει τη φίλη του να υποδυθεί την πρώην γυναίκα του και το ένα ψέµα φέρνει τ’ άλλο...

VILLAGE CINEMAS, ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ, STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ, STER CINEMAS CITY GATE

Σύζυγος για ενοικίαση ΚΩΜΩ∆ΙΑ

κινηµατογράφοι ΒΑΚΟΥΡΑ

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ

(τηλ. 2310/233.665): Α1. Στην καρδιά του χειµώνα (19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Οταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω (18.15) Biutiful (20.00) Blue Valentine (22.30)

(Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket. gr.): Α1. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο 3D (17.00) Οι ιππείς της Πύλου (19.00 - 21.10 - 23.20) Α2. Μην πυροβολείτε τη γιαγιά: πατέρας και γιος εν δράσει (18.10 - 20.30) The way back (22.50) Α3. Χθες το βράδυ (18.00) Drive angry 3D (20.00) Η τελετή (22.20) Α4. London boulevard (18.30 - 20.50 - 23.10) Α5. Rango - µεταγλωττισµένο (17.40) Ο λόγος του βασιλιά (20.00) Rango - µε υπότιτλους (22.30) Α6. Κανένας (17.00) Οι ρυθµιστές (19.00 - 21.15 - 23.30) A7. Σύζυγος για ενοικίαση (18.00 20.30 - 23.00) Α8. Ο αετός της αυτοκρατορίας (18.20 - 20.50 - 23.15)

VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο (15.40) Ο λόγος του βασιλιά (17.30 - 19.50) Ο αετός της αυτοκρατορίας (22.10 - 00.30) Α2. Κανένας (16.10) Οι ιππείς της Πύλου (18.30 - 20.50 - 23.00) Α3. Rango µεταγλωττισµένο (16.20 - 18.40) Μόνο το σεξ δε φτάνει (21.00) The way back (23.20) Α4. Rango - µεταγλωττισµένο (17.20) London boulevard (20.00 - 22.20 - 00.40) Α5. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο 3D (16.40) Μην πυροβολείτε τη γιαγιά: πατέρας και γιος εν δράσει (18.20 20.30) Drive angry 3D (22.40 - 00.50) Α6. Σύζυγος για ενοικίαση (16.30 - 19.10 - 21.40 - 00.10) Α7. Rango - µε υπότιτλους (16.50 - 19.00) Η τελετή (21.20 - 23.40) Α8. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - µεταγλωττισµένο (16.00 - 18.00) Οι ρυθµιστές (19.40 - 22.00 - 00.20) Α9. London boulevard (20.00 - 22.20) Α10. Σύζυγος για ενοικίαση (19.10 - 21.40)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/834.996, 2310/844.415) Mαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο (18.00) Η ζωή µετά (19.45) Αληθινό θράσος (21.30)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εταιρείας - ∆ηµ. Μαργαρίτη): Μέσα από τις φλόγες (18.15 - 20.45 - 23.10)

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310/378.404): Α. «Ολύµπιον»: 13ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης (13/3 έως 20/3) Β. «Παύλος Ζάννας»: 13ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης (13/3 έως 20/3)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο 3D (16.00 - 17.45) Drive angry 3D (19.30) London boulevard (21.45) Α2. Κανένας (17.50) Οι ρυθµιστές (20.00 - 22.10) Α3. Μαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο (17.00) Η τελετή (19.00 - 21.20 - 23.40) Α4. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - µεταγλωττισµένο (16.30

- 18.20 - 20.10) The way back (22.20) Α5. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο (16.45) Μην πυροβολείτε τη γιαγιά: πατέρας και γιος εν δράσει (18.30) Οι ιππείς της Πύλου (20.45 - 22.45) A6. Μαύρος κύκνος (16.10 - 21.30 - 23.50) Ο αετός της αυτοκρατορίας (18.50) Α7. Rango - µε υπότιτλους (18.10 20.20) Αληθινό θράσος (22.30) Α8. Rango - µεταγλωττισµένο (16.50 - 19.00) Ο αετός της αυτοκρατορίας (21.10 - 23.30) Α9. Σύζυγος για ενοικίαση (16.20 18.40 - 21.00 - 23.20) Α10. Σύζυγος για ενοικίαση (17.20 19.40 - 22.00) Α11. London boulevard (18.00 20.30 - 23.00)

STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Οι περιπέτειες του Σάµι: το µυστικό πέρασµα - µεταγλωττισµένο (17.10) London boulevard (19.10 - 21.30 - 23.50) Α2. Σύζυγος για ενοικίαση (16.20 18.40 - 21.00 - 23.20) Α3. Rango - µεταγλωττισµένο (16.10 18.10) Οι ρυθµιστές (20.10 - 22.20) Α4. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - µεταγλωττισµένο (16.20) Rango - µε υπότιτλους (18.00 - 20.00) Μην πυροβολείτε τη γιαγιά: πατέρας και γιος εν δράσει (22.00) Α5. Μαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο (17.50) Η τελετή (19.50 - 22.10) Α6. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο (16.30) Ο αετός της αυτοκρατορίας (18.40 - 20.50 - 23.00) Α7. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο 3D (16.00) Drive angry 3D (18.20) Οι ιππείς της Πύλου (20.30 - 22.30)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): Ο τρόπος του Μπάρνεϊ (18.15 - 20.45) Αληθινό θράσος (23.10)

Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249) «Berlin Alexanderplatz» του Αλεξάντερ Ντέμπλιν, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.00. Αμαλία – Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Σε μία κόλλα χαρτί», σε σκηνοθεσία Στ. Μαυρόπουλου κάθε Τετάρτη, στις 21.00 και Κυριακή, στις 19.00. «Το κρυφό δωμάτιο», σε σκηνοθεσία Χρ. Χατζηβασιλείου, κάθε Πέμπτη και Σάββατο, στις 21.00. «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Ν. Παπανδρέου, κάθε Παρασκευή, στις 21.00. Αριστοτέλειον (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Τα μεγάλα ροκ συγκροτήματα δε διαλύονται ποτέ…» σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη, κάθε Δευτέρα – Τρίτη, στις 21.00. «Μαύρη κωμωδία» του Πίτερ Σάφερ, σε σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη, με τους Τ. Χαλκιά, Π. Δαδακαρίδη, Τετάρτη – Παρασκευή, στις 21.15, Σάββατο – Κυριακή, στις 18.15 και 21.15. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000) «Λωξάντρα» της Μ. Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, Πέμπτη– Παρασκευή, 21.00, Τετάρτη και Σάββατο, 18.00 και 21.00, Κυριακή, στις 19.00. Βίλκα (Γεωργίου Ανδρέου 21, τηλ. 2310/ 480.980 και 522.940) «Ουστ κοπρίτες…» του Χάρρυ Κλυνν, Παρασκευή – Σάββατο, στις 21.30 Κυριακή, στις 19.30. ContACT (Δάφνης 12, «City Gate», τηλ. 2314 010.237) «Lemon blossom» από την ομάδα χορού «Τrickortreat», 19-20 και 26-27 Μαρτίου, στις 21.15. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/ 225.172) «Ολόκληρος ο Σέξπιρ σε μία ώρα» με τους Ακη Σακελλαρίου, Γεράσιμο Γεννατά, Ναταλία Δραγούμη και Αντώνη Λουδάρο, Πέμπτη – Παρασκευή, στις 21.15, Σάββατο, στις 18.15 και στις 21.15 Κυριακή, στις 19.30. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Υπερώο (παλιό φουαγιέ, Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/ 288.000) «Υπάρχει και φιλότιμο» των Α. Σακελλάριου – Χ. Γιαννακόπουλου από το ΚΘΒΕ, με τον Κ. Σαντά, σε σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη, Κυριακή, στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 2.00, Τετάρτη και Σάββατο, στις 18.00 και στις 21.00. «Το ημέρωμα της στρίγγλας» με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη – Δήμητρα Ματσούκα, πρεμιέρα: 25 Μαρτίου. Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/210.308) «Μουγκαφόν-οι» του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.15. Εως αύριο. «Τρεις αδελφές» του Α. Τσέχοφ από την ομάδα « Passatempo», από τις 24 Μαρτίου, Τετάρτη – Κυριακή, 21.00, έως 17 Απριλίου. Θέατρο «Ρο» (Αριστοτέλους 23, τηλ. 2310/ 261.584) «Το ημέρωμα της στρίγγλας» του Ου. Σέξπιρ, θεατρ. προσαρμογή από το Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη, κάθε Σάββατο, στις 21.15 και κάθε Κυριακή, στις 20.30. Θέατρο «Ταξίδι ονείρου» (Στεφάνου Τάττη 3, περ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 6972/702870, 6980139113) «Frozen» της Μπραϊόνι Λέιβερ, σε σκηνοθεσία Δ. Βαλσαμίδη, κάθε Τετάρτη, στις 20.15, Παρασκευή – Σάββατο, στις 21.15. «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» των Τσιφόρου – Βασιλειάδη, κάθε Κυριακή, στις 20.00 έως τέλη Μαρτίου. Καφωδείο Ελληνικόν (Ιουστινιανού 3, τηλ. 2310/ 237.016) «Μύθοι Θερμαϊκού – Χτυποκάρδια στο κρανίο» από την «Ακτίς Αελίου» κάθε Τετάρτη, στις 22.30. Mέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 2310/ 895.938) «Trey McIntyre Project», χορός, 19 Μαρτίου, στις 21.00. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 288.000) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα, με τη Νόρα Κατσέλη, πρεμιέρα: 23 Μαρτίου. Μικρό Θέατρο: «Déjà vu» του Φρ. Κάφκα, από την Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ. Τετάρτη και Κυριακή, στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21.00, Σάββατο, στις 18.00 και στις 21.00. Πολιτεία Θεάτρου (Ολύμπου 88, αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/ 272.909) «Στο πανηγύρι την έχασα» του Ζαν Κοκτό, «Προς κατεδάφιση» και «Η αδέσμευτη» του Τ. Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία της Μ. Μπαλτατζή, Παρασκευή –Κυριακή, 21.30. Πολυμορφικός Χώρος «Κίρκη» (Φιλίππου 36, πλ. Αριστοτέλους, τηλ. για κρατήσεις 6978603326 και 6984772626) «Συγκάτοικοι

όλοι στην τρέλα», Σάββατο – Κυριακή, στις 21.30. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «I will survive» με τους Αντίνοο Αλμπάνη – Γιώργο Παπαγεωργίου, Πέμπτη και Σάββατο - Κυριακή, στις 21.00, Παρασκευή, στις 21.00 και στις 24.00. Μέχρι αρχές Απριλίου. «Το αγόρι που κλώτσαγε» σήμερα, στις 21.15. Studio «Νέμεση» (Δελφών 136, τηλ. 2310/326.230) «Δεν είναι αυτό που νομίζεις» κάθε Πέμπτη – Παρασκευή, στις 21.30. «Ενα σκεπτόνιο που το έλεγαν Μαξ» κάθε Σάββατο, στις 21.30 και Κυριακή, στις 19.30. Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310/ 216.567) «Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκλημα», βασισμένη σε έργα της Αγκαθα Κρίστι, κάθε Παρασκευή, στις 21.00. «Η κραυγή» από το Εργαστήριο Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Παράθλαση, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00 έως 20 Μαρτίου. Studio «Vis motrix» (Αγν. Στρατιώτη 20, εν. Αγίου Δημητρίου, τηλ. 2310/ 228.161) «In between the meeting point» βασισμένη σε ιδέα του Χάρη Πεχλιβανίδη, Παρασκευή, στις 24.00 Σάββατο – Κυριακή, στις 21.00. Φλέμιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Murlen rooz» stand up comedy, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, κάθε Σάββατο, 22.00. Xώρος Θεάτρου και Τέχνης «Ντουέντε» (Κοσμά Αιτωλού 26, περ. Βασ. Ολγας, τηλ. 2314 021595) «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σέξπιρ, κάθε Κυριακή, 20.30. Χώρος Τέχνης «3ος όροφος» - Ούγκα Κλάρα (Καθολικών 4, τηλ. 2310/ 535.747) «Φύλλα της» του Α. Φλουράκη, με τη Λίλα Καφαντάρη, έως 20 Μαρτίου, καθημερινά εκτός Δευτέρας, στις 21.00.

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ «Αθήναιον» (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «Μικροί Αχαρνείς» από την ομάδα «Ακτίς Αελίου» κάθε Κυριακή, 11.30. «Αμαλία» - Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Ο μικρός πρίγκιπας», κάθε Κυριακή, 11.30. Αριστοτέλειον (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, κάθε Κυριακή, 11.30. Βακούρα (Ι. Μιχαήλ 10, τηλ. 2310/ 233.665) «Η ωραία κοιμωμένη» από την Παιδική Σκηνή Ροντίδη, κάθε Κυριακή, στις 11.30 και 15.00 Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000) «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» του Ε. Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γ. Παρασκευόπουλου, κάθε Κυριακή, 11.00. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172) «Ο κουρέας της Σεβίλλης» της Κάρμεν Ρουγγέρη, κάθε Κυριακή, 11.00. Μικρό Θέατρο (Αντ. Καμάρα 3, τηλ. 2310/232.799) «Μικρό μυστικό της ζωής» με τους Γ. Βεληβασάκη – Κ. Αθυρίδη, 18-20 Μαρτίου, ώρες παραστάσεων Παρασκευή – Σάββατο, στις 18.00, Κυριακή, στις 12.00 το μεσημέρι. Μύλος – Αποθήκη (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 551.836) «Κου κου» από την ομάδα «Νεφέλες», Κυριακή, 12.00. Λαμπιόνι (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, τηλ. 2310/749.230) «Το λουρί του Σωκράτη» του Δ. Ποταμίτη, κάθε Κυριακή, στις 11.30. Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης (3ης Σεπτεμβρίου και Αγ. Δημητρίου, τηλ. 2310/ 968.531) «3 ευχές», 14-18/3, 4-8/4, στις 19.00. Ολύμπιον (αίθουσα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, πλ. Αριστοτέλους, τηλ. 2310/ 222.299) «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει…» κάθε Κυριακή, 11.30. Πολυχώρος Ερμού (Ερμού 11 με Ι. Δραγούμη, τηλ. 2310/ 306.821) «Ο Μορμόλης», κάθε Σάββατο, στις 18.30 και Κυριακή στις 11.30 Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Που να σκάσεις Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα» διασκευή του Φ. Γκ. Λόρκα, κάθε Κυριακή, 11.30. Φλέμιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Το μούτρο και η φάτσα» κάθε Κυριακή, 11.30. ΧΑΝΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 241.007) «Ο Καραγκιόζης και ο καπετάν Χρόνης» θέατρο σκιών, κάθε Σάββατο στις 18.30 και «Ο Φασουλής και η μάγισσα Μπαχλεβίτσα» κουκλοθέατρο, κάθε Κυριακή, στις 12.00.


ΧΡΗΣΙΜΑ

38

(

χρήσιμα τηλέφωνα

0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ 1155 Μ ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO ΙΞΗ ΠΑΙΔ 10501 511972-3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 8243 ΔΕΗ: 92 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Είναι εύκολο να εκφραστείτε με τόλμη και σιγουριά.

Είναι μια καλή ημέρα για να κάνετε τις ιδέες και κάποια σχέδιά σας πραγματικότητα.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Η υγεία και η ζωτικότητά σας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας πολύ πιο εύκολα από ό,τι συνήθως.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Προσοχή στα οικονομικά σας και στον τρόπο της συμπεριφοράς σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

Οι εκρήξεις και η ένταση στο οικογενειακό σας περιβάλλον είναι χαρακτηριστικό της ημέρας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Τα αισθήματά σας εύκολα μπορούν να σας παρασύρουν σε καταστάσεις που πολύ πιθανό οι άλλοι να παρεξηγήσουν.

ΛΕΩΝ Η επιθυμία σας για κάτι καινούργιο συναισθηματικά φαίνεται πως μπορεί να εκπληρωθεί.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Εσωτερική ικανοποίηση σε ότι αφορά τα συναισθήματα των άλλων απέναντί σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Ο,τι σας συμβαίνει σήμερα, σας κάνει να συνειδητοποιείτε τι χρειάζεστε, και τι θέλετε από μια σχέση.

ΙΧΘΥΕΣ

3

4

5

6

7

8

9 10 11 12 13 14 15 16

1. Aڈ̷ÙÈΤ˜ ·ÏÔÈʤ˜ – 2. EȂ‚·ÈˆÙÈÎfi ÌfiÚÈÔ – OÌÔÚÊÔ ˙ÒÔ – 3. Y¿Ú¯ÂÈ Î·È ËÏÈ·Îfi – AÚ¯Èο ÂÓfi˜ YÔ˘ÚÁ›Ԣ Ì·˜ – 4. ¶·Ú·ÎÈÓ› – AÁÁÏÈ΋ ‰È¿˙¢ÍË – 5. K¿ÓÂÈ... ·¤Ú· – 6. XˆÚ›˜ fiÚÔ˘˜ Â›Ó·È ·˘Ù‹ – ¶ÚÔÛÙ·ÎÙÈ΋ ÌÈ·˜ ÚÔÛ¢¯‹˜ – 7. AÓ·ÎÔ˘Ê›˙ÂÈ... ÛÙÔÌ¿¯È· – OÌfi˯· ʈӋÂÓÙ· ÙÔ˘ ·ÏÊ·‚‹ÙÔ˘ – 8. E›‰Ô˜

6 7 8 9

OPIZONTIA

1. ™Ù·‡ÚÔ˜...: ·Í¤¯·ÛÙÔ˜ ËıÔÔÈfi˜ Ì·˜ – A¯·Ó‹˜ ¤ÎÙ·ÛË Ì ÂÏ¿¯ÈÛÙË ı·ÌÓÒ‰Ë ‚Ï¿ÛÙËÛË – EÓ·˜... §Ô˘‰Ô‚›ÎÔ˜ – 2. ¶ÔÙ¿ÌÈ Ù˘ AÈıÈÔ›·˜ – M·ÎÚÔÛÎÂϤ˜ Ô›ËÌ· Ô˘ ‰ÈËÁÂ›Ù·È Î·ÙÔÚıÒÌ·Ù· ËÚÒˆÓ – TÔÈÎfi Â›ÚÚËÌ· – 3. MÈÎÚ¿ ‰Ô¯Â›· Ô˘ ÂÚȤ¯Ô˘Ó ÌÂÏ¿ÓÈ – ™ÙÚ·ÙȈÙÈο ·Ú¯È-

14944

Από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Μυστακίδου 20 - Χαριλάου, Λάρνακος 3 με Αρτάκης - Κ. Τούμπα, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Δ. Γουζέλη 2 - Σόλωνος, 25ης Μαρτίου 56 με Καρακάση 22 (Ο), Αγ. Τριάδος 23 - έναντι εκκλησίας, Αθηναγόρα 2 - Γρ. Λαμπράκη (Ο), Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Ξενοφώντος 10 με Δελφών 41, Αλ. Παπαναστασίου 173 - γήπεδο Αρη, Λ. Καραμανλή 128 (Ν. Εγνατία), Λωτού 21 - παραπλεύρως Αγ. Μαρίνας - Α. Τούμπα, Τραπεζούντος 8 - Ανάληψη, Βιζύης 68 - Δορυλαίου - Κ. Τούμπα, Β. Ολγας 178 - Σοφούλη, Β. Ολγας 79 - Γερμανική Σχολή, Κατσιμίδη 68 και Γ. Λαμπράκη - Παπάφειο, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφίας, Απ. Παύλου 23 με Ολυμπιάδος 135, Τσιμισκή 102 - Διαγώνιος (Ο), Αγ. Σοφίας 110 - Κουλέ Καφέ (Ο), Αγ. Σοφίας 16 - Τσιμισκή, Ολύμπου 103 - Ιασονίδου, Αλεξ. Σβώλου 40 (Ο), Αναγεννήσεως 36-38 - Ν. Σ. Σταθμός, Γ. Κολωνιάρη 33 - Ξηροκρήνη, Εγνατία 40. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Γ. Κολωνιάρη 33 - Ξηροκρήνη, Μ. Αλεξάνδρου 28. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Μ. Αλεξάνδρου 28 - λαϊκή Αγ. Γεωργίου. ΕΥΟΣΜΟΣ: Καραολή και Δημητρίου 161, Μαιάνδρου και Ευφροσύνης 19, Κοσμά Αιτωλού 6. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Εθν. Αντίστασης 7 - Αιγαίου (Ο), Πόντου 41, Αϊδινίου 17 - παλιό τέρμα Ν. Κρήνης, Πασαλίδη 40, Α. Κοραή 30 - Αρετσού, Ν. Στρατού 36 - Φοίνικας. ΝΕΑΠΟΛΗ: Α. Παπανδρέου 177, Αν. Παπανδρέου 33 (πρώην Β. Γεωργίου). ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Ελπίδος 33. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Α. Βελουχιώτη - Α. Βλάχου 14 Νικόπολη, Ικονίου 27. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Χ. Τρικούπη 33 - Αγ. Σπυρίδωνος, έως τα μεσάνυχτα (Ο).

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Ι. Δραγούμη 42 - Εγνατία, Β. Ολγας 74, Φαναρίου 26 - Κορυτσάς πίσω από ΟΤΕ - Καλαμαριά, Μ. Μπότσαρη 106 - Παπαναστασίου, Γ. Αγγέλου 21 - Χαριλάου, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Αναλήψεως 14 - εκκλησία Αναλήψεως, Αγ. Σοφίας 12 - Τσιμισκή, Παναγίας Φανερωμένης 9 - Καλλιθέα, Πέραν 36 - έναντι Μασούτη - Αμπελόκηποι, Εγνατία 142 - Καμάρα, Α. Θράκης 48 - Κ. Τούμπα, Α. Παπαναστασίου 159 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, Διστόμου 41 - τέρμα Παπάφη - Χαριλάου, Γραβιάς 51 - Θερμοπυλών - 25ης Μαρτίου, Ωραιοκάστρου 56 - Ηλιούπολη, Νικοπόλεως 46 - Μεταμορφώσεως - Καλαμαριά. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Ι. Δραγούμη 42 - Εγνατία, Πέραν 36 - έναντι Μασούτη, Α. Θράκης 48 - Κ. Τούμπα, Διστόμου 41 - Τέρμα Παπάφη - Χαριλάου, Γραβιάς 51 - Θερμοπυλών - 25ης Μαρτίου, Νικοπόλεως 46 - Μεταμορφώσεως - Καλαμαριά.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

ÁÏ˘ÎÔ‡ ·fi Î·Î¿Ô – 9. ™˘Ó‹ıÂÈ·, ȉ›ˆ˜ η΋ – °Ú¿ÊÂÙ·È ÛÙÔ ÂÓÙ¿ÁÚ·ÌÌÔ – 10. ¶ÚfiÁÔÓÔ˜ Ù˘ OÏ˘Ìȷ΋˜ AÂÚÔÔÚ›·˜ (·Ú¯Èο) – NËÛ› ÙˆÓ ºÈÏÈ›ÓˆÓ – 11. E›‰Ô˜ ‰¤ÓÙÚÔ˘ Î·È Ô Î·Úfi˜ ÙÔ˘ – ¢ÂÓ Â›Ó·È... Ô ¿ÚÚˆÛÙÔ˜ – 12. KÈ ¤ÙÛÈ Ô Ï¿ÛÙ˘ – 13. OÌÔÈ·... ÔÈÔÙÈο – ¢›„ËÊÔ ÊˆÓ‹ÂÓ – TfiÌ·˜...: ÓÔÌÂÏ›ÛÙ·˜ °ÂÚÌ·Ófi˜ Û˘ÁÁڷʤ·˜ – 14. H ı·Ï·ÛÛÈ¿... ÁÈ· ÙÔ Ì¿ÙÈ·ÛÌ· – 15. BÏ·‚ÂÚfi˜ ÌÈÎÚÔÔÚÁ·ÓÈÛÌfi˜, ·fiÚ·ÙÔ˜ Ì Á˘ÌÓfi Ì¿ÙÈ – ™¯ËÌ·Ù›˙ÔÓÙ·È Î·È Û ÛÙ¿ÛÂȘ ψÊÔÚ›ˆÓ – 16. AÚ·ÎÙÈÎfi Ô˘Ï› – ¶ÚÔԉ¢ÙÈÎfi˜ ‚·ÛÈÏÈ¿˜ ÙÔ˘ IÛÚ·‹Ï.

KA£ETA

5

διημερεύοντα φαρμακεία

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

ÓÙ·...: fiÏË ÙˆÓ H¶A – AÚ¯Èο ·ıÏËÙÈÎÒÓ ÛˆÌ·Ù›ˆÓ – ºÚ‡Á·Ó· – °ÂÚÌ·Ófi˜ ˙ˆÁÚ¿ÊÔ˜ – 9. BÈ‚ÏÈÎfi ‚Ô˘Ófi – ¶¿ÂÈ Ô... ÁÚ‹ÁÔÚÔ˜ – ¢È·ÛÙËÌÈ΋ ˘ËÚÂÛ›· ÙˆÓ H¶A.

4

(20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Διακοπή σχέσεων ή δυσάρεστα γεγονότα μέσα στην οικογένειά σας.

2

ε στα π

3

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

(23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

1

τουριστικό,Âπολιτιστικό Ù Â Ú ·περιοδικό ·  Ú ›  αποδράσεις! Û Ù πολλαπλές για

2

(22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Η σχέση σας με τον/την σύντροφό σας θα περάσει μέσα από μια ημέρα έντασης, κρίσης ή διαφωνιών με δυσάρεστα αποτελέσματα.

το σταυρόλεξο

1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ο – 4. £Ú·‡ÛÌ· ‹ÏÈÓÔ˘ ·ÁÁ›Ԣ – O›ÎÔ˜ ‚Ô˘ÏÁ·ÚÈ΋˜ ‰˘Ó·ÛÙ›·˜ – 5. ¶Ú¤ÂÈ (·Ú¯.) – AÛ‡Ìʈӷ... Ï¿ıË – AÈÛıËÙ‹ÚÈÔ fiÚÁ·ÓÔ (·Ú¯.) – M·ıËÙ‹˜ Î·È Û˘ÓÂÚÁ¿Ù˘ ÙÔ˘ AÔÛÙfiÏÔ˘ ¶·‡ÏÔ˘ – 6. IÛ·ÓÈÎfi ¿ÚıÚÔ – ¢‡Ô ·’ Ù·... fiÏ· – AÓ¤ÍÔ‰Ë ÌÔÚÊ‹ ÂÓ¤ÚÁÂÈ·˜ – MÈÛ‹... Ú‡ÌË – 7. E›‰Ô˜ „·ÚÈÒÓ – E›‰Ô˜ ÂÙÚˆÌ¿ÙˆÓ – 8. ™¿-

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313-307000): για περιστατικά παιδοψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310-493400): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, οδοντιατρικά. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» (τηλ. 2313-323000, 2313-323403): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ουρολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, ψυχιατρικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά ωτορινολαρυγγολογικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 2394023549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310-543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310-810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 20.00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Κλεάνθους, γήπεδο ΠΑΟΚ. ΚΡΗΤΗΣ: Σόλωνος - Παπαντωνίου - Πάρκο Πατρικίου. ΠΑΠΑΦΗ: Λιτοχώρου. Π. ΜΕΛΑ: Σολωμού από Καραϊσκάκη - Αγ. Δημητρίου (Σταυρούπολης) ΣΥΚΙΕΣ: Ρήγα Φερραίου - Κορυτσάς - Ναυπάκτου. ΣΥΚΙΕΣ: Δαβάκη (μπροστά στον ναό του Αγίου Βασιλείου). ΔΙΑΒΑΤΑ/Ν. ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ/ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ/ΕΠΑΝΟΜΗ/ΑΔΕΝΔΡΟ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». Τηλέφωνο λιμεναρχείου

1 1

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

2

3

4

5

6

7

8

9 10 11 12 13 14 15 16

¶ § O K A M I

¢ A

2

T

O K T A P

3

A T O Y

4

I

5

™ A

I ™

6 M

P O § O I

P P

¢ A O P A

A M A N

I

K O

8

T E P

E

I

9

A §

Θεσσαλονίκης: 2310/593147, 531504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: ICE: 07:13, 18:50, IC: 10:13, 11:40, 14:54, 01.41. Λοιπές αμαξοστοιχίες: 12:42, 16:33, 17:59, 23:33 (με κλίνες). Λάρισα: 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 13:20, 14:10, 16:00, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05. Λοιπές αμαξοστοιχίες: 12:42, 16:33, 17:59, 23:33 (με κλίνες). Αλεξάνδρεια: 04.48, 06.18, 07.01, 08.38, 09.58, 11.12, 14.00, 15.11, 17.51, 19.11, 22.16. Εδεσσα: 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Σέρρες: 07.18, 15.40 Λοιπές αμαξοστοιχίες: 07:18, 15: 41, 19:48. Δίκαια: 15: 41. Βέροια: 04:48, 06:18, 06:30, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Θεσσαλονίκη - Πλατύ: 4:28-4:52, 6:18-6:44, 6:306:55, 6:57-7:28, 8:35-9:05, 9:54-10:25, 11:09-11:39, 12:31-12:59, 14:00-14:28, 15:10-15:37, 16:29-16:56, 17:39-18:16, 19:08-19:39, 20:14-20:45, 22:15-22:43. Δράμα: 12:21, 18:25, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 09.00, 15.25, 23.05. Αλεξανδρούπολη: 12:21, 18:25. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ

I

™ O

§ A I

A P I

N

T A T

A P E N A

B E § O ™ I

™ T O ™ T

I K A

A °

A ™ A I O

7

M

N Y º H I

ø M O

æ Y ° E I

P

A ™

§ N A

T ™ E K K O Y T

I

231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484.445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595411-421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις

14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα)231.0.595411–421καιΜοναστηρίου67τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ.

OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130,


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

επιστολή

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

Ο Παπαδιαμάντης δεν πάει στη Θράκη μας; Στη συµµετοχή ή µη των Ελλήνων ποµάκων µαθητών της Θράκης στον πανελλήνιο διαγωνισµό για τους Ελληνες λογοτέχνες αναφέρεται στην επιστολή του ο Βασίλειος Δηµ. Βασιλειάδης και µεταξύ άλλων γράφει: «Στην αξιέπαινη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προκηρύξει πανελλήνιο διαγωνισµό µε συµµετοχή όλων των Ελλήνων µαθητών (Δηµοτικού, Γυµνασίου, Λυκείου) για βράβευση εργασιών που θα αφορούν τους διακεκριµένους Ελληνες λογοτέχνες Παπαδιαµάντη, Ελύτη, Τσίρκα κ.ά., θα µπορέσουν να συµµετάσχουν και οι Ελληνες µαθητές µας ποµακικής καταγωγής στη Θράκη µας; Η απάντηση των αρµοδίων ευχόµαστε να είναι “ναι’’. »Αν είναι “ναι’’, θα πρέπει άµεσα (χτες) να µοιραστούν τα βιβλία των ανωτέρω λογοτεχνών µας µέχρι και στο τελευταίο σχολείο της ακριτικής Θράκης µας στα εκεί Ελληνόπουλα – ποµακάκια µας για να συµµετάσχουν ισότιµα στο διαγωνισµό. Διαφορετικά ο διαγωνισµός θα πάσχει ακυρότητας. Προ αρκετού χρόνου ο γράφων πρότεινε τη, µε όποιο πρόσφορο τρόπο, διανοµή (αποκλειστικά µε έξοδά του) των βιβλίων του Παπαδιαµάντη στους Ελληνες – ποµάκους µαθητές µας της Θράκης µας. Η διδασκαλική, της περιοχής, απάντηση που έλαβε ήταν κατηγορηµατικά αρνητική. Το γεγονός αυτό αναφέρθηκε σε σχετική τηλεοπτική εκποµπή, όπου, προς κατάπληξη των τηλεθεατών, ακούστηκε ότι: “Η ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας έπρεπε να εγκρίνει την άδεια ώστε ο Παπαδιαµάντης να δοθεί στα Ελληνόπουλα – ποµακάκια µας της Θράκης µας...’’. Δεν υπήρξε καµία διάψευση από κανένα αρµόδιο φορέα (υπουργ. Παιδείας, Διδασκαλική Οµοσπονδία κ.λπ.). Αυτό δε συνιστά µόνο αδικία ατοµική (µαθητών), ίσων ευκαιριών στην παιδεία, στην κοινωνία, ισοπολιτεία, αλλά παραβίαση συνταγµατική κ.λπ. Είναι κατάφωρη προσβολή στην ελλαδική κρατική οντότητα, ιδιαίτερα όταν υπουργοί µας των Εξωτερικών (µε ποια αρµοδιότητα;) ενέκριναν τα τουρκικά βιβλία από την Αγκυρα, να διδάσκονται στα Ελληνόπουλά µας της Θράκης µας, ποµακικής καταγωγής. Είναι υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας µε αφορµή τον πανελλήνιο διαγωνισµό και όχι µόνο για το σύννοµο του διαγωνισµού, να κάνει µικρές σχολικές βιβλιοθήκες ιδιαίτερα στη Θράκη µας».

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ετών 84 κηδεύουμε σήμερα, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Αγγελική – Κωνσταντίνος, Δημήτρης – Δέσποινα, Ιωάννα – Παναγιώτης. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γκέσιος». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, προπαππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ ετών 83 Εμπορο κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Κυριακή. Τα παιδιά: Μιχάλης, Γεωργία – Γεώργιος, Γραμματική – Γεώργιος, Γιαννούλα – Ευάγγελος. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 10.45 στο ναό. Η ταφή θα

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

γίνει στα κοιμητήρια Πανοράματος. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΠΟΥΜΠΑ χήρα Αγγέλου ετών 96 Συνταξιούχο Δημοσίου κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου Περαίας Δήμου Θερμαϊκού. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Δημήτριος, Ρήγας – Ιωάννα. Η αδελφή: Χαριτωμένη. Τα εγγόνια: Αγγελος, Χρυσούλα, Βασιλική. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 10 π.μ. από την οικία μας, Αγγελάκη 17. Η ταφή θα γίνει στα κοιμητήρια Περαίας. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία.

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΣΟΦΙΑ ΠΕΡΙΦΑΝΗ

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

«ΤΣΕΠΑ»

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια 1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ.: 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ.: 6977-597464. 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ.: 2310-860088, 860077

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429, β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314, γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-70.023 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΟΣΜΑ ετών 87 κηδεύσαμε την Τρίτη 15 Μαρτίου, 2 μ.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Χρήστος – Ευαγγελία, Ελένη. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Ευτυχία, Ελένη, Ιωάννης, Χριστίνα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ

Την αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΤΑΣΚΟΥ ετών 83 κηδεύσαμε την Τρίτη 15 Μαρτίου, 1 μ.μ., από τον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Παύλος – Αφροδίτη, Ευαγγελία – Βασίλειος. Τα εγγόνια: Κωστής, Μάρκος, Κωνσταντίνος. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα, γι-

αγιά, προγιαγιά και θεία ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ετών 87 κηδεύσαμε την Τρίτη 15 Μαρτίου, από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καλοχωρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Σοφία – Γεώργιος, Σταύρος – Κατερίνα, Δήμητρα – Ιωάννης. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ

ετών 81 κηδεύσαμε την Τρίτη 15 Μαρτίου, 12 μ., από τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Βασίλειος – Χάιδω, Ελένη – Κωνσταντίνος. Τα εγγόνια: Απόστολος, Σοφία, Αθανάσιος, Ανδρονίκη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΠΑΝΟ) ΠΙΣΣΑΛΙΔΗ ετών 74 που εκοιμήθη, κηδεύουμε την Πέμπτη 17 Μαρτίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Μυρτώ Αναγνωστοπούλου. Τα παιδιά: Λευτέρης – Ειρήνη, Βύρων – Ανθή. Η αδελφή: Δόμνα Νέιλορ. Τα εγγόνια: Μυρτώ, Παναγιώτης-Δημοσθένης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η οικογένεια δε θα δεχθεί συλλυπητήριες επισκέψεις στην οικία. Η σορός θα εκτίθεται από τις 10.30 στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας». Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 - δίπλα στη Γερμανική Σχολή.

Κωνσταντινουπόλεως 34,

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

39

www.baboulas.com

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ» Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η Αγν. Στρατιώτη 32

Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr


Ψαλιδοχέρης...

Ποιους απειλούµε; Στην Αµερική, όπου ο επαγγελµατικός αθλητισµός είναι σοβαρή υπόθεση, οι ιδιοκτήτες των οµάδων συµφώνησαν εδώ και δεκαετίες να µην υπερβαίνουν ένα ποσό για µεταγραφές και αµοιβές αθλητών. Αυτό λέγεται salary cap. Με δεδοµένα, πρώτον, ότι οι συµφωνίες τηρούνται και, δεύτερον, ότι στη χώρα του υποτίθεται αχαλίνωτου καπιταλισµού τα «µαύρα ταµεία» σε στέλνουν κατευθείαν στη φυλακή, το παιχνίδι έχει αποκτήσει κανόνες. Είσαι ο µεγιστάνας της Σίλικον Βάλεϊ, ο ολιγάρχης της Αµπχαζίας ή ο σεΐχης του Κατάρ και θέλεις να αγοράσεις µια οµάδα για να την κάνεις πυραυλοκίνητη; Δικαίωµά σου, αλλά χωρίς να ξοδέψεις περισσότερα απ’ όσα οι ανταγωνιστές σου. Στην Ευρώπη, τέτοιοι θεσµοί ριζώνουν πιο δύσκολα. Υποτίθεται ότι οι πλουσιότερες ποδοσφαιρικές οµάδες της ηπείρου βρίσκονται εδώ και χρόνια σε συζητήσεις για ένα δικό τους salary cap αλλά συµφωνία δε φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα. Οπότε, δε χρειάζεται να το συζητήσουTOY MAKH BOΪTΣI∆H µε στην Ελλάδα mvoitsidis@the.forthnet.gr όπου οι µεγάλες οµάδες παραδοσιακά αποτελούν status symbol για τους εγχώριους µεγαλοεπιχειρηµατίες. Σιγά µην καθίσει ο ιδιοκτήτης του Ολυµπιακού να συζητήσει µε τον ιδιοκτήτη του Πανιωνίου πώς θα εξισώσουν τους προϋπολογισµούς των οµάδων τους. Αλλά κι αν τυχόν γίνει κάποιο θαύµα και συµφωνήσουν, στη χώρα της παραοικονοµίας, το χρήµα θα αλλάζει χέρια κάτω από το τραπέζι. Αλλωστε, εδώ δεν υπάρχει µόνον το γόητρο. Η συµµετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, προνόµιο των αγωνιστικά ισχυρών, κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό όπου ο πρώτος της βαθµολογίας έχει και ξοδεύει εκατό φορές περισσότερα από τον τελευταίο, η απειλή της Πολιτείας ότι θα διακόψει την επιχορήγηση µέσω του ΟΠΑΠ, µήπως και έτσι σταµατήσουν τα φαινόµενα βίας, είναι σαν την αύξηση των εισιτηρίων στο λεωφορείο. Ενδιαφέρει µόνον όποιους χρησιµοποιούν λεωφορείο. Για τον Πανσερραϊκό που είναι επί ξύλου κρεµάµενος, είναι πρόβληµα. Για τον Παναθηναϊκό, όπου οι ιδιοκτήτες της εταιρίας µπορούν ν’ αγοράσουν καµιά δεκαριά Πανσερραϊκούς γιατί τους άρεσε το σήµα µε το λιοντάρι της Αµφίπολης, είναι ψύλλοι στ’ άχυρα. Το ίδιο και η προειδοποίηση Λοβέρδου ότι θα σταµατήσει να στέλνει ασθενοφόρα στο γήπεδο και το κόστος πρέπει πλέον ν’ αναλάβουν οι οµάδες. Αλλά και ανάµεσα στους µικρούς υπάρχουν ιδιοκτήτες που απλώς µανιπουλάρουν το στοίχηµα και κερδίζουν εκατοµµύρια, υπάρχουν και ιδιοκτήτες που βάζουν από την τσέπη τους για να υπάρχει η οµάδα της πόλης τους στο χάρτη. Καλές ακούγονται οι απειλές, αλλά εντέλει ποιους απειλούµε;

Φωτογραφία Associated Press

Τα πάνω κάτω...

Ενα «τρελό σπίτι», όπως το αποκαλούν στη νότια Γερµανία. Το εν λόγω σπίτι αποτελεί µια ατραξιόν που αναµένεται να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, αφού τα έπιπλα αλλά και το ίδιο το κτίριο είναι ανάποδα...

Τα άδεια σχολεία στο καναβάτσο

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Οσοι έζησαν τη μεταχουντική Ελλάδα, θυμούνται τα πελώρια πέτρινα σχολειά του μεσοπολέμου και παλιότερα, ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H που στοίχειωναν τα χωριά του petefris@otenet.gr τόπου. Ηταν άδεια, επειδή η Ελλάδα ζούσε την «ευλογία» της μετανάστευσης και οι πόλεις είχαν γεμίσει από παιδάκια μεταναστών που ζούσαν με παππούδες και γιαγιάδες στις πόλεις. Πριν τριάντα χρόνους, οι τότε κυβερνήσεις, τυφλά εμπιστευόμενες το γνωμικό «δώσε κύρος στην μικρή τοπική κοινωνία και θα παραμείνεις αιωνίως στην κυβέρνηση», έχτισαν σχολικά συγκροτήματα υπακούοντας είτε στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό είτε στις απαιτήσεις των κοινοταρχών. Τα ίδια συνέβησαν στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και στην υγεία. Η Ελλάδα γέμισε κακοσυντηρημένα, κακοφορμισμένα και αλειτούργητα δημόσια κτίρια, που μπορούσαν να συγκριθούν μόνον με τα δήθεν βιομηχανικά σκέλεθρα του φοβερού νόμου 1262. Η εκλογίκευση της ανορθόδοξης αποκέντρωσης ήταν πάγιο αίτημα, ακόμη και του ΠΑΣΟΚ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, αλλά η σιχασιά των Ελλήνων στο ΔΝΤ αλλάζει και το DNA τους. Το υπουργείο καταργεί και συγχωνεύει σχολεία και ήδη στις ραχούλες και στο πνεύμα των αδικημένων τοπικών κοινωνιών άρχισε η διαμαρτυρία. Να μείνει το σχολειό μας. Ολοι ξέρουμε ότι έχουμε ξεμείνει από λεφτά. Οχι, βέβαια, όλοι. Αλλά σίγουρα οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας, βαρέως φορολογούμενοι, και υποφέροντας από δάνεια που δυσκολεύονται να πληρώσουν. Υπάρχουν και εκατό χιλιάδες εύπορες οικογένειες που διαμορφώνουν με άλλους όρους τη ζωή τους, για τις οποίες είναι αδιάφορο αν κλείνει ή ανοίγει σχολείο.

Ωστόσο, τα άδεια σχολεία κρύβουν ένα τρομερό φαινόμενο. Η χώρα δεν πιστεύει ότι δεν έχει λεφτά. Οι δήμοι, φανταστείτε, ετοιμάζουν ακόμη τεχνικά προγράμματα! Περιφέρειες και δήμοι ευχαριστιούνται που κυκλοφορούν τροποποιήσεις για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία με ευθύνη τους! Και σκέφτομαι. Καλά, κανένας δεν καταλαβαίνει πως για να νικήσει πολιτικά αυτός ο λαός, δεν πρέπει να φάει το υπόλοιπο της ζωής του με κατασχέσεις, φυλακίσεις και δόσεις δανείων; Τέτοια τύφλωση μας έχει πιάσει και, προκειμένου να «ενοχλήσουμε» τους μανδαρίνους των υπουργείων, κλείνουμε σχολεία, τη μόνη ελπίδα των παιδιών μας για να αλλάξουν το δικό τους αύριο; Ακούστε λοιπόν τι πιστεύω και ας με θεωρήσετε απροσάρμοστο. Οι γονείς να καταλάβουν ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των παιδιών έως την πόρτα του σχολείου. Να αναλάβουν τη μεταφορά των παιδιών. Να δώσει η κυβέρνηση ένα ποσό, αυτό που καθόρισε, τα 500 ευρώ ανά μαθητή σε γονείς που έχουν αυτοκίνητο και μπορούν να μεταφέρουν τέσσερα παιδιά στο σχολείο. Να καταργηθούν οι εκδρομές, οι σχολικοί τροχονόμοι, οι αδικαιολόγητες απουσίες (αυτό το νεοελληνικό μεταπολεμικό φρούτο!) και εν ανάγκη το σχολικό πρόγραμμα να εξοικονομηθεί σε λιγότερους μήνες. Να πάψει να είναι πάρκινγκ ανθρώπινων ψυχών το σχολείο. Που μπορεί να μένει συνεχώς ανοιχτό για να ασχοληθούν τα παιδιά εκτός ωραρίου με δημόσιο διάλογο, με καλλιτεχνικά θέματα, με πολιτισμό, με περιβάλλον, αλλά οικειοθελώς. Τα σπασικλάκια να ορμήσουν στον ελεύθερό τους χρόνο για τις εξετάσεις. Εχω πολλά ακόμη απροσάρμοστα στο μυαλό, αλλά με πνίγει η λύπη και κωλύομαι.


φωνή Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΧΙΜΕΝΕΘ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΑΡΗΣ

Στο κυνήγι της Ευρώπης και για... το χρήµα σελ. 20-21

Σαν... τελικός MEGAPRESS

Πάνοπλος ο ΠΑΟΚ στην κρίσιµη ρεβάνς Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ. Κατάµεστη απόψε η Τούµπα, καθώς απέµειναν ελάχιστα εισιτήρια. Τα πλάνα του Μάκη Χάβου

«Χωρίς φόβο» ΕΝΕΣΕΙΣ... ηθικού κάνει στους παίκτες του ο Μανόλο Χιµένεθ (φωτό), πριν από τη δοκιµασία της οµάδας του στην Τούµπα. «Εχουµε αγωνία, όχι φόβο. Η Τούµπα είναι δυνατή έδρα. Ελπίζω οι παίκτες µου να κάνουν τη δουλειά τους 100% και να µην κοιτάνε την εξέδρα. Οι δικοί µου δεν πρόκειται να δειλιάσουν. Εχω έρθει στην Ελλάδα µε µεγάλη φιλοδοξία και θέλω να βελτιώνοµαι. Τέτοια παιχνίδια αποδεικνύουν ότι η ΑΕΚ και οι ποδοσφαιριστές της είναι πολεµιστές. Εχουν ειπωθεί πολλά, αλλά αυτή η µέρα ανήκει στην ΑΕΚ. Τρίτη στη βαθµολογία, και «ζωντανή» σ’ έναν ηµιτελικό απέναντι σε µια οµάδα παρόµοιά µας. Η Ιστορία είναι αυτή που µας κάνει µεγάλους. Νιώθω περηφάνια για τους ποδοσφαιριστές µου», τόνισε ο προπονητής της ΑΕΚ. «Ο ενθουσιασµός των φιλάθλων, µας δίνει κίνητρο. Βγάζουµε παραπάνω απ’ όσα έχουµε. ∆ε χωράει αµφιβολία ότι οι παίκτες µου θα τα δώσουν όλα. Το ξέρω. Ελπίζω να είναι αρκετό για την πρόκριση. Το ποδόσφαιρο είναι ανταγωνιστικό, κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Εµείς θα προσπαθήσουµε να κερδίσουµε. Εχω πει στους παίκτες µου ότι νιώθω υπερήφανος γι’ αυτούς και θέλω κι αυτοί µε τη συµπεριφορά τους να µου δώσουν κίνητρο. Οποιος δεν είναι έτοιµος γι’ αυτόν τον αγώνα, δεν είναι έτοιµος για το ποδόσφαιρο συνολικά», πρόσθεσε ο Ισπανός. Μοναδικός απών των «κιτρινόµαυρων» θα είναι ο τραυµατίας Γκέντσογλου.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν πανηγυρίσει µια µεγάλη νίκη στο µατς πρωταθλήµατος στην Τούµπα κόντρα στην ΑΕΚ, χάρη στο εκπληκτικό γκολ του Βιεϊρίνια Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Ο

ΠΑΟΚ έχει δώσει αρκετούς «τελικούς» τους προηγούµενους µήνες, κατά κανόνα µε επιτυχία. Στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζάγκρεµπ, στην Τούµπα (ρεβάνς Κυπέλλου µε τον Ολυµπιακό), στη Μόσχα. Ο αποψινός (21.00, Conn-Χ) επαναληπτικός ηµιτελικός µε την ΑΕΚ είναι ο πιο κρίσιµος... τελικός της σεζόν. Το 0-0 του αγώνα του ΟΑΚΑ ανοίγει το δρόµο της πρόκρισης. Η πρόκληση ενός τελικού κόντρα σε Ατρόµητο ή Ολυµπιακό Βόλου είναι τεράστια. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν αυτοπεποίθηση και δείχνουν αποφασισµένοι να µην αφήσουν τη µεγάλη ευκαιρία να περάσει ανεκµετάλλευτη. Γνωρίζουν τη σηµασία αυτής της αναµέτρησης. Αλλωστε, δικαιούται έναν τίτλο αυτή η οµάδα που δηµιούργησαν Ζαγοράκης, Βρύζας, Σάντος την προηγούµενη διετία µε παίκτες επιπέδου Κοντρέρας, Γκαρσία, Βιεϊρίνια, Βιτόλο, Ιβιτς. Αν έρθει το τρόπαιο, ίσως για κάποιους να είναι και το τελευταίο της καριέρας

τους. Γενικά, από την «οικογένεια» του ΠΑΟΚ λείπει ένα Κύπελλο. Τελευταία κατάκτηση ήταν το 2003. Τότε µάλιστα, οι παίκτες του Αναστασιάδη είχαν αποκλείσει την ΑΕΚ στα ηµιτελικά (0-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια, 1-1 στη ρεβάνς µε ισοφάριση του Οκκά στο 88’). Ολο το έµψυχο υλικό της οµάδας βρίσκεται στη διάθεση του Χάβου. Οσοι είχαν αντιµετωπίσει προβλήµατα τραυµατισµών, είναι πάλι «ετοιµοπόλεµοι» και ο προπονητής του ΠΑΟΚ µπορεί να σχηµατίσει την καλύτερη δυνατή εντεκάδα, έχοντας ποιοτικές επιλογές σε κάθε θέση. Πιθανότατα θα χρησιµοποιήσει τους Κρέσιτς, Σνάουτσνερ, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Λίνο στην άµυνα, Βιτόλο, Γκαρσία αµυντικούς χαφ, Ιβιτς, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδη µεσοεπιθετικούς, Μουσλίµοβιτς σέντερ φορ. Στην αποστολή είναι ακόµη οι Χαλκιάς, Σαβίνι, Φωτάκης, Τσουκαλάς, Κουτσιανικούλης, Ετο (ένας εξ αυτών θα αποκλειστεί) και δύο νεαροί (Πετρίσεβιτς, Μωυσιάδης), όπως απαιτεί η προκήρυξη του Κυπέλλου. Εκτός 19άδας έµειναν οι Μαλεζάς, Μπαλάφας, Ελ Ζαρ. Ειδικό πρόγραµ-

µα ακολούθησε τις τελευταίες µέρες ο Κοντρέρας, καθώς έχει καταπονηθεί ιδιαίτερα από το ξεκίνηµα της σεζόν. Το γεγονός ότι ορισµένοι παίκτες (Λίνο, Σνάουτσνερ, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης) ξεκουράστηκαν την περασµένη Κυριακή, προϊδεάζει ότι ο ΠΑΟΚ θα εµφανιστεί πιο «φρέσκος», παρότι το πρόγραµµα της οµάδας είναι βαρύ τις τελευταίες εβδοµάδες. Το 4-2-3-1 θα διατηρηθεί, καθώς οι «ασπρόµαυροι» δεν έχουν κανένα λόγο να ρισκάρουν. Θα ψάξουν το... αγαπηµένο τους 1-0, πρώτα θα διαφυλάξουν τα νώτα τους και µετά θα σκεφτούν το σκοράρισµα. Αλλωστε, το γκολ µπορεί να το πετύχει και η... κερκίδα. Η ατµόσφαιρα θα είναι... καυτή απόψε, αφού περίπου 28.000 φίλαθλοι θα δηλώσουν «παρών». Μερικές εκατοντάδες εισιτήρια (µόνο 50, 60 ευρώ στις θύρες 1, 2, 3), είχαν αποµείνει χτες το βράδυ, όταν έκλεισαν τα εκδοτήρια του γηπέδου. Το ντέρµπι θα διευθύνει ο Αθηναίος Μάνταλος (βοηθοί οι Μπαλτάς, Γούκος), που είχε διαιτητεύσει τον επαναληπτικό προηµιτελικό ΠΑΟΚ - Ολυµπιακός (1-0).


18

2

φωνή

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Εφτάψυχη Ιντερ!

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Ε

σπασαν... καρδιές χτες στο Μόναχο, σ’ έναν απ’ τους πιο συναρπαστικούς αγώνες του φετινού Τσάµπιονς Λιγκ. Η Ιντερ βρέθηκε σε δεινή θέση, τελικά όµως επικράτησε 3-2 της Μπάγερν µε γκολ στο 88’ και προκρίθηκε, παρά την ήττα της (0-1) στο «Μεάτσα». Οι συγκινήσεις άρχισαν νωρίς και µόλις στο 4’ ο Ετό, από πάσα του Πάντεφ, βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και δε δυσκολεύτηκε να πλασάρει τον Κραφτ. Δικαιολογηµένα πάντως διαµαρτυρήθηκαν οι γηπεδούχοι, επειδή ο Καµερουνέζος έφυγε από θέση οφσάιντ. Οι Βαυαροί δεν απογοητεύτηκαν, πίεσαν και στο 21’ εκµεταλλεύτηκαν το «δώρο» του Ζούλιο Σέζαρ. Ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ έχασε την µπάλα απ’ τα χέρια του σε... εύκολο σουτ του Ρόµπεν και ο Γκόµεζ ισοφάρισε µε θαυµάσιο γυριστό σουτ. Η Μπάγερν κράτησε τον έλεγχο και στο 31’ πανηγύρισε το 2-1 µε κοντινό πλασέ του Μίλερ. Η άµυνα των «νερατζούρι» συνέχισε να περνά εφιαλτικές στιγµές, κινδυνεύοντας σε κάθε γερµανική επίθεση. Μάλιστα στο 41’ σε µία απίστευτη φάση η µπάλα κύλησε πάνω στη γραµµή σε πλασέ

ΜΠΑΓΕΡΝ

2-3

του Γκόµεζ και µετά ο Μίλερ είχε δοκάρι εξ επαφής! Η εικόνα δεν άλλαξε στο ξεκίνηµα του δεύτερου ηµιχρόνου. Ενώ όµως η Μπάγερν έχανε αλλεπάλληλες ευκαιρίες, η Ιντερ ισοφάρισε (2-2) στο 63’ µε δυνατό σουτ του Σνάιντερ. Ολα... κρέµονταν πλέον σε µία κλωστή, οι Ιταλοί ανέβασαν την απόδοσή τους και... έκλεψαν την πρόκριση µε το σουτ του Πά-

ΙΝΤΕΡ ντεφ λίγο πριν από το τέλος. ΜΠΑΓΕΡΝ: Κραφτ, Λαµ, Μπρένο (89’ Κρόος), Φαν Μπούιτεν (70’ Μπαντστούµπερ), Πράνιτς, Γκουστάβο, Σβαϊνστάιγκερ, Ρόµπεν (68’ Αλτιντοπ), Ριµπερί, Μίλερ, Γκόµεζ. ΙΝΤΕΡ: Σέζαρ, Κίβου (87’ Ναγκατόµο), Λούσιο, Ρανόκια, Μαϊκόν, Μότα, Στάνκοβιτς (51’ Κουτίνιο), Καµπιάσο, Σνάιντερ, Πάντεφ (90’ Καρζά), Ετό.

Υπογραφή Ερνάντεζ Δ

ύο γκολ του νεαρού Χαβιέ Εερνάντεζ έστειλαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κλήρωση των προηµιτελικών του Τσάµπιονς Λιγκ, καθώς η οµάδα του Φέργκιουσον κινδύνεψε αρκετά από την θαρραλέα Μαρσέιγ, πριν φτάσει στο 2-1. Η αγγλική οµάδα ξεκίνησε µε το... πόδι στο γκάζι και άνοιξε το σκορ µόλις στο 5’ µε πλασέ του Μεξικανού, έπειτα από εξαιρετική πάσα του Ρούνεϊ. Παρά την ψυχρολουσία, οι Γάλλοι επανέκτησαν γρήγορα την αυτοκυριαρχία τους και στο 9’ έχασαν καλή ευκαιρία µε τον Ζινιάκ. Στη συνέχεια η Γιουνάιτεντ είχε τον έλεγχο και έκανε κάποιες φάσεις στην περιοχή του Μανταντά, ωστόσο η Μαρσέιγ ήταν αυτή που πλησίασε την ισοφάριση στο 35’, µε κεφαλιά του αφύλακτου Ντιαβαρά που όµως δεν βρήκε στόχο. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ρεµί είχε άλλη µια ευκαιρία και το σφύριγµα της λήξης ήταν µάλλον ανακουφιστικό για τους γηπεδούχους. Στο β’ µέρος οι δύο οµάδες έδειξαν µεγαλύτερη επιθετική διάθεση, η µεν Γιουνάιτεντ για να «καθαρίσει» το µατς, η

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

2-1

δε Μαρσέιγ για να πετύχει την ανατροπή. Οι γηπεδούχοι είχαν ατυχίες, καθώς έχασαν δύο αµυντικούς µε θλάσεις (Ο’ Σέι και Ραφαέλ), αλλά κατάφεραν να πετύχουν το δεύτερο γκολ στο 75’ και πάλι µε τον «Τσικαρίτο». Η Μαρσέιγ µείωσε στο 82’ µε αυτογκόλ του Φάµπιο, αλλά δεν είχε άλλο χρόνο για να φτάσει στην πρόκριση.

ΜΑΡΣΕΪΓ MANTΣΕΣΤΕΡ Γ.: Φαν ντερ Σαρ, Ο’ Σέι (36’ Ραφαέλ, 69’ Φάµπιο), Μπράουν, Σµόλινγκ, Εβρά, Γκιγκς, Σκόουλς, Κάρικ, Νάνι (61’ Bαλένσια), Ρούνεϊ, Ερνάντεζ. ΜΑΡΣΕΪΓ: Μανταντά, Φανί, Ντιαβαρά, Χάιντσε, Ταϊβό, Εµπιά (80’ Τζ. Αγιού), Σεϊρού, Γκονζάλες, Ρεµί, Ζινιάκ (69’ Βαλµπουενά), Α. Αγιού.

Ετοιµος ο Ρονάλντο ΜΠΟΡΕΙ ο Ζοζέ Μουρίνιο να προσπάθησε να µπερδέψει τα πράγµατα, σε ό,τι αφορά τη συµµετοχή του Κριστιάνο Ρονάλντο (φωτό) στην αποψινή ρεβάνς µε την Λιόν (21.45 ΝΕΤ), ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως ο Πορτογάλος σταρ θα απουσιάσει από το µεγάλο αυτό µατς. Η Ρεάλ αντιµετωπίζει τον κακό της δαίµονα στο «Μπερναµπέου» και προσπαθεί να βρεθεί ξανά στα προηµιτελικά του Τσάµπιονς Λιγκ µετά από επτά χρόνια, έχοντας ως αβαντάζ το 1-1 του πρώτου αγώνα. «∆εν θα περιµένω τον Ρονάλντο µέχρι την τελευταία στιγµή, θέλω να έχω ξεκάθαρη εικόνα στο µυαλό µου πριν από το παιχνίδι. Αν ο αγώνας γινόταν σήµερα, δεν ξέρω αν θα µπορούσε να παίξει», δήλωσε χτες το απόγευµα ο Μουρίνιο, αλλά ο Ρονάλντο προπονήθηκε κανονικά. Ο τεχνικός της Ρεάλ, πάντως, προσπάθησε να αποφορτίσει τους παίκτες του. «Πρέπει να παλέψουµε για να προκριθούµε, αλλά, κι αν δεν τα καταφέρουµε, θα ξαναπροσπαθήσουµε του χρόνου. Τον να µην πάµε στον τελικό δεν είναι σοβαρό πρόβληµα. Σοβαρά είναι αυτά που συµβαίνουν στην Ιαπωνία...», είπε και στη συνέχεια απάντησε ειρωνικά στον πρόεδρο της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολάς, που είχε πει ότι η Ρεάλ θα παίξει για το 0-0: «Ετσι είναι... θα παίξουµε αµυντικά. Θα κλειστούµε πίσω και θα περιµένουµε από τον Κασίγιας να κάνει πολλές αποκρούσεις, για να κρατήσουµε το 0-0 και να περάσουµε...». Μοναδικός απών του αγώνα θα είναι ο τιµωρηµένος χαφ της Λιόν, Μισέλ Μπάστος. Στο άλλο παιχνίδι της βραδιάς, η Τσέλσι αναµένεται να κάνει... χαλάρωµα µε αντίπαλο την Κοπεγχάγη (21.45 Novasports 1) στο «Στάµφορντ Μπριτζ», καθώς το 2-0 του πρώτου αγώνα δεν αφήνει περιθώρια για εκπλήξεις. «Είναι ανόητο να παίξεις αµυντικά, όταν χάνεις µε 2-0. Θα παίξουµε επιθετικά και, αν σκοράρουµε πρώτοι, θα τους κάνουµε να νιώσουν νευρικότητα», είπε ο Στάλε Σολµπάκεν. Ο Κάρλο Αντσελότι δεν έκρυψε ότι έχει το µυαλό του και στην αυριανή κλήρωση: «Ελπίζω να είµαστε στην κλήρωση, γιατί είναι πολύ σηµαντικό να προκριθούµε. ∆εν µας προβληµατίζει ποιος θα είναι ο αντίπαλος, ακόµη κι αν πρόκειται για την Μπαρτσελόνα». ΕΠΕΙΤΑ από ένα χρόνο απουσίας από τα γήπεδα, ο 41χρονος γκολκίπερ Γενς Λέµαν αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση, για να βοηθήσει την Αρσεναλ µέχρι το τέλος της σεζόν. Στην Τουρκία παραιτήθηκε ο Μπερντ Σούστερ από την Μπεσίκτας, ενώ στη Γερµανία ο Γιόγκι Λεβ ανανέωσε το συµβόλαιό του και θα παραµείνει στην Εθνική µέχρι το Μουντιάλ του 2014. Τέλος, ο Καπέλο προανήγγειλε ότι θα ξαναδώσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Τέρι.


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Κίνδυνος θάνατος! Ο Μάρα «σήµανε συναγερµό» εν όψει Πανιωνίου και Μήτρογλου. Ζητούµενο το γρήγορο γκολ για να τελειώνει ο Ηρακλής µε την υπόθεση παραµονή Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Η

ήττα από τον Παναθηναϊκό και τα αποτελέσµατα των οµάδων που υπολείπονται στη βαθµολογία,µετατρέπουν την κυριακάτικη αναµέτρηση µε τον Πανιώνιο σ’ έναν ακόµη «τελικό» για τους «κυανόλευκους». Με δεδοµένο ότι η υπόθεση παραµονή δεν έχει εξασφαλιστεί και κόντρα σε µια οµάδα που έχει άµεση την ανάγκη για βαθµούς, οι παίκτες του Γ. Παράσχου βρίσκονται σε εγρήγορση. Οµοίως και ο Μπόγκταν Μάρα (φωτό), ο οποίος µιλώντας στο «contra.gr» «σήµανε συναγερµό» εν όψει Πανιωνίου και... Μήτρογλου. «Βλέπουµε πως ο Πανιώνιος στο δεύτερο γύρο του πρωταθλή-

µατος έχει ανεβάσει στροφές και παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Είναι µια οµάδα που δείχνει καλύτερα στοιχεία τώρα, έχει καλούς παίκτες και έµπειρους, ωστόσο πρέπει να προσέξουµε ιδιαίτερα το Μήτρογλου.

Σκοράρει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι και είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης του Πανιωνίου. Επίσης δύσκολος αντίπαλος είναι και ο Μπάλαµπαν. Αυτούς τους δύο πρέπει να τους προσέξουµε πολύ», τόνισε ο Ρουµάνος µέσος, ο οποίος χαρακτήρι-

Επέστρεψε ο Χοσέµι ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ήταν τα νέα για το Γ. Παράσχο στην πρωινή προπόνηση του Ηρακλή, καθώς είδε τους Χοσέµι και Γιάκοµπ να επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθµούς, και το Ζερκά να βγάζει µέρος του προγράµµατος. Ο προπονητής των «κυανολεύκων» θα έχει στη διάθεσή του για την κυριακάτικη αναµέτρηση τον Ισπανό ακραίο, ο οποίος επέστρεψε από την άδεια και συµµετείχε κανονικά στην προπόνηση, αλλά και το Γιάκοµπ, ο οποίος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στη µέση και ενσωµατώθηκε µε την υπόλοιπη οµάδα. Σε ό,τι αφορά το Ζερκά, εκτός από το ατοµικό πρόγραµµα, το οποίο συνέχισε, ακολούθησε και µέρος της κανονικής προπόνησης, ενώ σήµερα αναµένεται να µπει σε πλήρεις ρυθµούς. Ο Κατσαµπής ξεκίνησε τρέξιµο, ενώ το πρόγραµµα αποκατάστασης του γονάτου του συνεχίζει ο Κατσικάς. Τους τρεις τελευταίους αντιπάλους του Ηρακλή στη σεζόν, Εργοτέλη, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, θα κατασκοπεύσει ο συνεργάτης του κ. Παράσχου, Γ. Βλάχος. Σήµερα θα παρακολουθήσει τους δύο «∆ικεφάλους» στο µεταξύ τους ηµιτελικό του Κυπέλλου, ενώ την ερχόµενη Κυριακή θα δει αγωνιζόµενο τον Εργοτέλη στο «AEL FC Arena»

20 ΜΑΡΤΙΟΥ

Να η ευκαιρία 8 γνωστοί Θεσσαλονικείς µοιράζονται την άποψή τους για το τι θεωρούν «επένδυση» σε καιρό κρίσης.

σε ως ζητούµενο το γρήγορο γκολ («αν βρεθούµε πίσω στο σκορ τα πράγµατα θα είναι δύσκολα για µας»), ενώ παραδέχτηκε πως θέλει πολύ να χριστεί σκόρερ. «Θα ήταν πολύ σηµαντικό για µένα. Ωστόσο αυτό που µετρά είναι να νικήσει ο Ηρακλής. Αν κερδίσει η οµάδα µου και βάλω και γκολ, αυτό θα είναι το ιδανικό, το τέλειο σενάριο». ΠΟΛΥ καλό για να είναι αληθινό. Κάπως έτσι µπορεί να χαρακτηριστεί το φερόµενο ως ενδιαφέρον της Βιγιαρεάλ για το Μ. Παπαστεριανό. Κι αυτό διότι πρόσφατα η ισπανική οµάδα πρoώθησε από τις Ακαδηµίες της στη θέση του αµυντικού µέσου πέντε ποδοσφαιριστές, ενώ και η ηλικία του Παπαστεριανού (24 ετών) θεωρείται «απαγορευτική» για µια τέτοια επένδυση.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ CLOSE UP ΜΑΖΙ ME TON ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

1

Τo ο περιοδικό στη Θεσσαλονίκη

Μόδα

Το λευκό είναι κυρίαρχο φέτος την άνοιξη και επιβάλλει τη δύναµή του.

Extra σπίτι

ΜΕ

Υποδεχτείτε ΕΠΙΠΛΕΟΝ την άνοιξη σε ανανεωµένο σπίτι. Ιδέες, ΑΠΟ 25 MAΡΤΙΟΥ τάσεις, αγορά, ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΕ €4 design, πρόσωπα .

€2 Το Νο1 γυναικείο περιοδικό της Θεσσαλονίκης κυκλοφορεί κάθε τρίτη Κυριακή του μήνα μαζί με τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας και στη συνέχεια, αυτόνομα όπως πάντα, στα περίπτερα.


20

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΤΩΝ Σ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Μήνυση Μπέου, απάντηση Πατέρα ΣΤΗΝ αντεπίθεση πέρασε χτες ο Αχ. Μπέος (φωτό), καταθέτοντας μήνυση σε βάρος του Ν. Πατέρα και του Αλ. Κούγια, για παράβαση του νόμου περί απορρήτου των επικοινωνιών, χρήση προϊόντος υποκλοπής και πλαστογραφία. Στην πολυσέλιδη μήνυσή του, ο κ. Μπέος υποστηρίζει ότι ο πρώην φίλος του, Ν. Πατέρας, καταχράστηκε την εμπιστοσύνη και τη φιλία τους, «προβαίνοντας συστηματικά στην αθέμιτη αποτύπωση των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων». Μάλιστα, ο μηνυτής, προσδίδει στον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός την ιδιότητα του υποκλοπέα, υποστηρίζοντας ότι σε συνεργασία με τον Αλ. Κούγια μεθόδευσε την υποκλοπή των συνομιλιών τους και νόθευσε το περιεχόμενο του cd. Απαντώντας ο κ. Πατέρας χαρακτήρισε τον Αχ. Μπέο «μυθομανή κιαι συκοφάντη» και ξεκαθάρισε πως θα καταθέσει μήνυση εναντίον του για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία

και συκοφαντική δυσφήμηση. ΜΕΘΑΥΡΙΟ θα ανακοινωθεί από τον Φ. Σάντος η αποστολή της Εθνικής για τους δύο αγώνες με τη Μάλτα και την Πολωνία. Ο πρώτος, ο οποίος είναι στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2012, θα διεξαχθεί στις 26 του μήνα και ο δεύτερος που είναι φιλικός, τρεις μέρες αργότερα. Στο μεταξύ, η Εθνική Παίδων προετοιμάζεται για την ενδιάμεση φάση του Euro 2011, η οποία θα διεξαχθεί από 23 έως 28 Μαρτίου, στην Αλεξανδρούπολη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρό-

τημα θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Λετονία (23/3), Εϊρε (25/3) και Δανία (28/3), ενώ στην τελική φάση της διοργάνωσης προκρίνεται η πρώτη ομάδα της βαθμολογίας. ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ δύο εμπλεκομένων στην επίθεση κατά του Κ. Βασσάρα τον περασμένο Νοέμβριο έχει στα χέρια της η ΕΥΠ έπειτα από την άρση των τηλεφωνικών απορρήτων και τις έρευνες που έγιναν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Espresso», η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη από δύο άτομα, των οποίων η ταυτότητα έχει διακριβωθεί και σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία. ΕΠΤΑ ΠΑΕ κλήθηκαν σε απολογία από το πειθαρχικό όργανο της Λίγκας. Κατηγορούμενοι για επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών τους είναι οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ (δις, για αγώνες με Εργοτέλη και Ολυμπιακό), ΑΕΚ, Αρης, Τρίπολη, Ηρακλής, Κέρκυρα και Πανιώνιος.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

Θέλει αποτέλεσμα ο Δημητρίου ΚΑΛΗ εμφάνιση και θετικό αποτέλεσμα ζήτησε εναντίον του Αρη ο Παύλος Παπαδημητρίου από τους παίκτες του Πανσερραϊκού ώστε να διατηρήσουν την καλή εικόνα που δημιούργησαν με την επιτυχία επί της Ξάνθης. Ο προπονητής της σερραϊκής ομάδας είδε τον Λεοζίνιο να ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα, ενώ δε γυμνάστηκαν οι Σουμπίνιο και Παντελιάδης αν και ο πρώτος έχει κάποιες ελπίδες να αγωνιστεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το πρώην μέλος του δ.σ. της ΠΑΕ Πανσερραϊκός, Χρήστος Μέγκλας, αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν στην παραίτησή του και παράλληλα αφήνει αιχμές για τις «σκιές» που άφησαν κάποιοι για το έργο του στην ΠΑΕ. «Η παραίτησή μου από το δ.σ. της ΠΑΕ Πανσερραϊκός είναι μία πράξη δυσαρέσκειας και οργής, που συμβολικά συνοδεύτηκε από τον τερματισμό του χορηγικού μου προγράμματος. Διαφορετικά, η παραίτησή μου θα έχανε το νόημά της, το οποίο είναι να ταρακουνηθεί η κεφαλή της διοίκησης και επιτέλους να ενεργήσει αποτελεσματικά έτσι ώστε να “φτιάξει” τον δυνατό Πανσερραϊκό που αξίζει στους Σερραίους φιλάθλους», αναφέρει μεταξύ άλλων. ΞΑΝΘΗ: Χτες οι πο-

δοσφαιριστές της Ξάνθης υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις. Μοναδικά προβλήματα για τον Νίκο Παπαδόπουλο εν όψει του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης είναι ο Κομεσίδης (νάρθηκα στο χέρι) και ο Κιντάνα (ίωση). ΚΑΒΑΛΑ: Παραμένει αβέβαιο αν ο Ονουάτσι θα καταφέρει πλήρως να αποθεραπευτεί μέχρι την Κυριακή για να είναι έτοιμος στο «ντέρμπι» με τον Ολυμπιακό Βόλου. Το ιατρικό τιμ δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει στον Κάσπερτσακ πότε θα επιστρέψει ο Αφρικανός στις προπονήσεις, αλλά ο ποδοσφαιριστής κάνει προπαθεια ώστε να αγωνιστεί. ΛΑΡΙΣΑ: Ο Τσιμπάμπα, που παρέτεινε για ένα περίπου 10ήμερο την άδειά του, εμφανίστηκε στην προπόνηση της ΑΕΛ. Ο Νίκος Κωστένογλου δεν συζήτησε με τον Α φρικανό διότι περιμένει τον κ. Πηλαδάκη. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Ειρωνική ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου με την οποία στρέφεται εναντίον του αρχηγού της Λάρισας, Νίκου Νταμπίζα, απαντώντας παράλληλα στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα της Νέας Σμύρνης. «Κατανοούμε τους θεατρινισμούς του Νίκου Νταμπίζα, αφού με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και να εξασφαλίσει ένα καινούργιο συμβόλαιο για να γνωρίσει τα γήπεδα της Β’ Εθνικής με τη Λάρισα». Α. Α.

Η νίκη στην Κέρκυρα επιτρέπει στον Αρη να διατηρεί «ζωντανή» την ελπίδα για ευρωπαϊκή έξοδο. Γι’ αυ και η... μάχη θα δοθεί ώς το τέλος, όπως υπογράμμισε ο Φατί (δεξιά)

Είναι πολλά τα

Ο Αρης εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από το στόχο παλέψει, αφού, χωρίς τα έσοδα από την Ευρώπη, το οι Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Η

συμμετοχή του Αρη στο Γιουρόπα Λιγκ και την επόμενη περίοδο δεν είναι σημαντική μόνο για λόγους... πρεστίζ. Με δεδομένο το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική επιβίωση της ΠΑΕ, η οποία έβαλε φέτος στο ταμείο της περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από την πορεία έως τους «32» της διοργάνωσης. Η διοίκηση κατέστησε λοιπόν σαφές στους παίκτες ότι πρέπει να παλέψουν μέχρι τέλους για την είσοδο στα πλέι οφ, έστω κι αν οι βαθμολογικές ισορροπίες καθιστούν πολύ δύσκολη την εκπλήρωση του στόχου. Οι «κίτρινοι» είδαν μια... χαραμάδα φωτός μετά τα αποτελέσματα της προηγούμενης αγωνιστικής και πιστεύουν ότι η διαφορά των πέντε βαθμών από την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου μπορεί να καλυφθεί. Με μία βασική προϋπόθεση. Οτι η ομάδα θα κερδίσει και τα

τέσσερα παιχνίδια που απέμειναν κόντρα σε Πανσερραϊκό, Αστέρα Τρίπολης, Ολυμπιακό Βόλου και Ξάνθη. Ο Αρης ποντάρει στο, θεωρητικά τουλάχιστον, δυσκολότερο πρόγραμμα των αντιπάλων του, αλλά και σε δύο άλλα δεδομένα. Στην υπεροχή του έναντι της Καβάλας, σε περίπτωση ισοβαθμίας (οι «κίτρινοι» έχουν κερδίσει δύο φορές τους «Αργοναύτες») και στο γεγονός ότι θα υποδεχτούν τον Ολυμπιακό Βόλου στο Χαριλάου, την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Τσιώλης και οι παίκτες του προσβλέπουν

επίσης σε μία ισοπαλία στον προσεχή αγώνα μεταξύ της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου, ώστε με νίκη επί του ουραγού Πανσερραϊκού, που κατ’ ουσίαν έχει ήδη υποβιβαστεί, να μειώσουν στους τρεις βαθμούς την απόσταση από την πέμπτη θέση. Η ΠΑΕ έχει εφεσιβάλει την απόφαση με την οποία της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού της έδρας για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ηρακλή και η νομική υπηρεσία εκτιμά ότι υπάρχουν ελπίδες δικαίωσης, με βασικό επιχείρημα ότι η συμπεριφορά των

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β. - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Ολα για τον πρώτο τελικό! ΜΕ... λάφυρο την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία τους, Ολυμπιακός Βόλου και Ατρόμητος συγκρούονται σήμερα στο Πανθεσσαλικό (18.00). Οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν βέβαια να ανατρέψουν το 2-1 του πρώτου αγώνα στο Περιστέρι, ενώ αντίθετα οι φιλοξενούμενοι να το διαφυλάξουν. Για τους Βολιώτες ο Μάκης Κατσαβάκης συμπεριέλαβε στην αποστολή τον Μαρτίν, αν και δεν είναι 100% έτοιμος, αλλά και τον Μόνχε, ο οποίος πιθανόν να ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα. Ο Καπετάνος δεν κατάφερε να ξεπεράσει

το πρόβλημα τραυ παιχνίδι από την κε τος βρίσκεται στο και Μπαζίνσκι. «Θα «χρυσά» γράμματα και να βρεθεί η ομά βάση αυτά που βλέ ο Γιώργος Δώνης, προσφέρουν θέαμα


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

5

21

ΣΠΟΡ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

Σχέδια για γήπεδο

υτό άλλωστε 

MEGAPRESS

α λεφτά

ο αλλά είναι υποχρεωμένος να ικονομικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί φιλάθλων της έπληξε αποκλειστικά και μόνον την ίδια και όχι τον αντίπαλο, επομένως δεν τίθεται ζήτημα υπαιτιότητας. Αν η πρωτόδικη απόφαση καταπέσει, οι «κίτρινοι» θα παίξουν με κόσμο στο ματς με τον Πανσερραϊκό.

Φατί: «Αγώνας μέχρι το τέλος» Οι παίκτες του Αρη πιστεύουν στη μεγάλη ανατροπή και ο Ρίκι Φατί δήλωσε στη Δημοτική Τηλεόραση ότι η ομάδα θα το παλέψει μέχρι τέλους. «Ο νέος προπονητής έχει άλλη φιλοσοφία, την οποί-

υματισμού στους κοιλιακούς και θα δει το ερκίδα. Από την άλλη πλευρά, ο ΑτρόμηΒόλο χωρίς τους τραυματίες Μιχαηλίδη α δώσουμε τα πάντα ώστε να γράψουμε με μια νέα σελίδα στην ιστορία του Ατρόμητου άδα σε αυτόν τον τελικό. Είμαι σίγουρος με έπω στα μάτια των παικτών μου», δήλωσε ο οποίος προέβλεψε ότι οι δύο ομάδες θα α καθώς θα αγωνιστούν ανοιχτά. Α. Α.

αχπερνά σταδιακά στην ομάδα, αφού βρισκόμαστε στο τέλος του πρωταθλήματος και δεν μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα. Μείναμε πίσω γιατί χάσαμε πολύτιμους βαθμούς στην έδρα μας. Μάλιστα, χάσαμε βαθμούς από υποδεέστερες ομάδες με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε αυτήν τη δύσκολη θέση. Θα συνεχίσουμε όμως τη “μάχη” μέχρι και το τελευταίο λεπτό του πρωταθλήματος». Η προετοιμασία για το παιχνίδι της Κυριακής με τον Πανσερραϊκό ξεκινά σήμερα (η ομάδα είχε χτες ρεπό) και ο Σάκης Τσιώλης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τιμωρημένο Βανγκέλι και τον τραυματία Τσέζαρεκ. Οι Πρίττας και Μπομπαντίγια, αντίθετα, θα είναι πιθανότατα στη διάθεση του 52χρονου τεχνικού και διεκδικούν θέση στην εντεκάδα. Οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σήμερα. Οι εξετάσεις γίνονται με εντολή του Σάκη Τσιώλη που θέλει να έχει σαφή άποψη για τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

«ΠΑΛΑΤΙ» σχεδιάζει να χτίσει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Χριστοβασίλης θέλει να χτίσει το νέο γήπεδο της ομάδας, ενώ έγιναν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες που αναφέρει η έκθεση του νέου σταδίου. Τα σημαντικότερα σημεία είναι ότι η συνολική επένδυση θα «αγγίξει» τα 87 εκατομμύρια ευρώ, το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 20 χιλιάδων θεατών με τις αντίστοιχες χρήσεις: 65% αθλητική, 17,5% παρεμφερή και το 17,5% εμπορική. Επίσης θα έχει χώρο πάρκινγκ, προπονητικό κέντρο και χώρους αναψυχής. Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ: πραγματοποιήθηκε η γ.σ. της «football league 2», όπου συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν προτάσεις που θα κατατεθούν στην ΕΠΟ για την βελτίωση του πρωταθλήματος. Συνοπτικά, μερικές από τις προτάσεις: 1) μείωση των ομάδων σε τρία χρόνια για να μείνει ένας όμιλος των 20, 2) τη νέα σεζόν να υποβιβαστούν εννέα ομάδες και να ανέβουν πέντε από τη Δ’ Εθνική, 3) εγγυημένος προϋπολογισμός ύψους 100.000 ευρώ, 4) να μην επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικών παικτών, 5) κάθε ομάδα να υποχρεούται να έχει 250 μέλη που θα δίνουν από 200 ευρώ το χρόνο, 6) προσαρμογή των μισθών στα επίπεδα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, 7) ορισμό διαιτητών από όμορους νομούς. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πάρουν τα χρήματά τους οι παίκτες της Επανομής, που επέστρεψαν στις προπονήσεις. Φιλικό αγώνα με τον Αγιο Δημήτριο έδωσε ο Μακεδονικός (κέρδισε 4-0). Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ: σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η αποχή των ομάδων από τους αγώνες της Κυριακής. Χτες υπήρξε επικοινωνία των προέδρων με την ΕΠΟ και η τελευταία τους τόνισε ότι αν δεν αγωνιστούν θα τους μηδενίσει. Ωστόσο, οι ομάδες δεν είναι διατεθειμένες να ενδώσουν στις πιέσεις. Γ. ΓΕΡΑΚΗΣ

«Ομόφωνη απόφαση και θέση» ΑΝΤΙΘΕΣΗ και δυσαρέσκεια κατά του ΓΓΑ, Π. Μπιτσαξή, και των χαρακτηρισμών του για την «ακατάλληλη να διοργανώσει πρωτάθλημα» διοργανώτρια αρχή διατυπώθηκε στο χτεσινό δ.σ. της Σούπερ Λίγκας. Για ομόφωνη απόφαση και θέση των μελών του δ.σ. έκανε λόγο ο Β. Μαρινάκης (φωτό). «Η Σούπερ Λίγκα εκφράζει τη λύπη της, διότι ο κ. Μπιτσαξής ούτε ανέφερε - τεκμηρίωσε τις συγκεκριμένες αιτιάσεις του», αναφέρει στην ανακοίνωση και τον καλεί να διευκρινίσει ή να ανασκευάσει το περιεχόμενο της επιστολής του. «Ηχηρές» ήταν οι απουσίες του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της Λάρισας, ενώ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ. Η απουσία της Λάρισας είχε στόχο το μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βόλου και τη συνεχιζόμενη μεταξύ τους κόντρα σε προσωπικό, αλλά και συλλογικό επίπεδο. «Η θέση μου δεν ανήκει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Μπέο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κ. Πηλαδάκης, ενώ απαντώντας ο Αχ. Μπέος κάλεσε τη Λάρισα «να βάλει πρόεδρο τον... Βέρτη, για να κάνει συναυλίες επί χόρτου και επί πάγου».

Κατά τη διάρκεια του δ.σ. ο Β. Μαρινάκης αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέμα των cd, κάνοντας λόγο για «φωτοβολίδες», «συρραμένα σχόλια» και «ηδονοβλεπτική δίψα των ΜΜΕ», αλλά αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για να πάρει θέση, είπε «κανένα σχόλιο». Αναφερόμενος στην απουσία του Παναθηναϊκού ο προεδρεύων αντιπρόεδρος, Δημ. Γόντικας, ξεκαθάρισε ότι η στάση αυτή αφορά τα πρόσωπα και όχι τους θεσμούς. «Το πρόβλημά μας δεν ήταν ο θεσμός, καθώς η Σούπερ Λίγκα έχει δουλέψει στο παρελθόν καλά και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Ωστόσο πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα με την στελέχωσή της, είναι δηλαδή θέμα προσώπων και όχι θεσμών». Στο μεταξύ, 15 μηνύσεις (!) κατέθεσε χτες ο πρόεδρος του Ολυμπιακού. Τρεις από αυτές αφορούν ισάριθμα sites, ενώ μηνύσεις έγιναν και κατά διάφορων δημοσιογράφων. Ο Β. Μαρινάκης μήνυσε ακόμα και τον Τζιμπρίλ Σισέ για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση. Ολες οι μηνύσεις αφορούν τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν μετά το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός.

«ΠΡΩΤΑ Η ΑΕΚ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ»

Δωρεά Σισέ... λόγω αγάπης ΤΗ στιγμή που ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός «φυτοζωεί», ο Τζιμπρίλ Σισέ εμφανίζεται ως άλλος σωτήρας. Ο Γάλλος άσος, στο πλαίσιο εκδήλωσης για οικονομική ενίσχυση των προβληματικών τμημάτων του συλλόγου, ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει δωρεά ύψους 10.000 ευρώ στον Ερασιτέχνη, κάτι που έπραξε αμέσως μόλις τελείωσε η συγκέντρωση σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου. «Ξέρω τι περιμένετε να

πω, αλλά δε θα πω αυτό...», είπε αναφερόμενος στο θέμα της παραμονής του, ενώ τόνισε ότι τρέφει μεγάλη αγάπη για το σύλλογο. ΤΗΝ πρόθεσή του να συνεχίσει να αγωνίζεται στον Ολυμπιακό και τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο Α. Παπαδόπουλος. Ο διεθνής αμυντικός , που έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση εταιρίας αθλητικών ειδών, επισήμανε ότι προέχει το ματς με την ΑΕΚ.

«Θα έλεγα πως το θέμα του συμβολαίου μου δεν είναι της ώρας. Εχω δηλώσει τις προθέσεις μου και στο παρελθόν, αλλά τώρα προέχει το ματς με την ΑΕΚ και η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ελπίζω να νικήσουμε την Κυριακή, να πανηγυρίσουμε τον τίτλο και στη συνέχεια με ηρεμία και καλή διάθεση να συζητήσουμε για την ανανέωση του συμβολαίου. Το σημαντικό είναι να πηγαίνει καλά η ομάδα γιατί έτσι διακρίνονται όλοι».


22

6

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΒΟΛΕΪ

Οι διακόσιοι του Ηρακλή ΤΗ βοήθεια των οπαδών τους, έστω και λίγων, θα έχουν τελικά ο Ηρακλής και ο Ολυµπιακός στον τελικό του Kυπέλλου. Μετά τις δικαιολογηµένες αντιδράσεις των «κυανολεύκων» και τις πιέσεις της ΕΟΠΕ, η Αστυνοµία της Ορεστιάδας συµφώνησε να δοθούν από 200 προσκλήσεις σε κάθε οµάδα, οι οποίες θα αναφέρουν το ονοµατεπώνυµο και άλλα προσωπικά στοιχεία του κατόχου τους, αλλά και τον τρόπο που θα µετακινηθεί. Ανεξάρτητα από τον τρόπο µετακίνησής τους, οι 200 οπαδοί της κάθε οµάδας θα συγκεντρωθούν και θα οδηγηθούν µαζικά στο γήπεδο. Ακόµη, οι δύο σύλλογοι θα ορίσουν από τέσσερις συντονιστές που θα έχουν την ευθύνη των οπαδών και θα ενηµερώνουν τους οργανωτές και την Αστυνοµία... ΜΟΤΟ: Οπως αναµενόταν, η παγκόσµια οµοσπονδία ανέβαλε για τον Οκτώβριο τον αγώνα MotoGP της Ιαπωνίας. Ο αγώνας ήταν προγραµµατισµένος για τις 24 Απριλίου, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, µετά τον καταστροφικό σεισµό, δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή του. Το ιαπωνικό γκραν πρι είχε αναβληθεί και πέρυσι, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία, που είχε δηµιουργήσει προβλήµατα στις µετακινήσεις. Η σεζόν του φετινού πρωταθλήµατος MotoGP αρχίζει το Σαββατοκύριακο στο Κατάρ. Για τη Φόρµουλα 1, που είναι προγραµµατισµένη επίσης για τον Οκτώβριο, δεν αναµένεται να υπάρξει πρόβληµα.

ΠΟΛΟ

Για πρόκριση ο ΠΑΟΚ ΤΟ ευρωπαϊκό «εισιτήριο» µέσω... Κυπέλλου θέλει να διεκδικήσει σήµερα η οµάδα πόλο του ΠΑΟΚ (φωτό) και το πρώτο βήµα καλείται να το κάνει ξεπερνώντας το εµπόδιο της Χίου. Οι δύο οµάδες βρίσκονται αγωνιστικά σε ίδια επίπεδα, έχοντας απολέσει σε µεγάλο ποσοστό την ευκαιρία να µπουν στα πλέι οφ του πρωταθλήµατος και βλέπουν το Κύπελλο ως τη µοναδική δυνατότητα να παίξουν στην Ευρώπη. Φέτος, οι νίκες είναι µοιρασµένες, καθώς ο «∆ικέφαλος» είχε ηττηθεί, 12-7 στη Χίο και είχε κερδίσει 12-10 στο Ποσειδώνιο. Σπουδαίο µατς θα γίνει και στο Λαιµό, όπου η Βουλιαγµένη φιλοξενεί τον Πανιώνιο και µόνον ένας θα ταξιδέψει στην Κάλυµνο, όπου θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ. Το πρόγραµµα των προηµιτελικών (τα µατς είναι νοκ άουτ): 15.45: Χίος - ΠΑΟΚ, 19.00: Βουλιαγµένη - Πανιώνιος, 20.30: Περιστέρι - Ολυµπιακός. Στους «4» έχε περάσει ήδη ο Παναθηναϊκός, καθώς τα Χανιά απέσυραν τη συµµετοχή τους. Εξάλλου, 21 πολίστες θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στο κολυµβητήριο του Ζαππείου, εν όψει των αγώνων µε Κροατία (22/3, για τα προκριµατικά του Γουόρλντ Λιγκ) και Γεωργία (30/3) για τα προκριµατικά του Ευρωπαϊκού). Ο Ντράγκαν Αντριτς κάλεσε τους: Χρ. Αφρουδάκη, Μυλωνάκη, ∆ελακά, Κολόµβο, Ντόσκα, Γιάννη Φουντούλη, Θεοδωρόπουλο, Τσαλκάνη, Ελµισιάν, Βουλγαράκη, Γούνα, Βλαχόπουλο, Καραµπέτσο, Γαλανίδη, Μουρίκη, Καπότση, Μιράλη, Μπεριστιάνο, Γιώργο Φουντούλη, Γεννηδουνιά, Αλιχανίδη. ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Βρετανού Σλέιτερ, που κρατούσε περισσότερο από δέκα χρόνια (28/10/2000), κατέρριψε ο Μάµαλος στους διεθνείς αγώνες άρσης βαρών σε πάγκο «Fazza», κατακτώντας το χρυσό µετάλλιο στα 100κ., σηκώνοντας 234κ. Κ. Μπ.

Βήµα σηµειωτόν Καµία πρόοδος στο θέµα του αντικαταστάτη του Τζάστιν Γκρέι στον ΠΑΟΚ και ο Σούλης Μαρκόπουλος «κάθεται σε αναµµένα κάρβουνα» Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Μ

ε βήµα… σηµειωτόν προχωρούν (;) οι εξελίξεις στην προσπάθεια εντοπισµού του Τζάστιν Γκρέι στον ΠΑΟΚ. Ούτε η νέα περίπτωση του Αµερικανού που «σκιαγράφησε» χτες η «ΦτΣ» ευοδώθηκε, µε λογική συνέπεια η τεχνική ηγεσία του «Δικεφάλου» να στρέφεται σε νέους στόχους. Εκεί δηµιουργείται ένα πρόβληµα. Υπάρχουν αξιόλογες υποψηφιότητες, που όµως δε συνάδουν µε τις οικονοµικές δυνατότητες της οµάδας, ενώ η πλειοψηφία αυτών που δηλώνουν πρόθυµοι για συνεργασία ελλοχεύει σηµαντικά µεγαλύτερο ρίσκο από αγωνιστικής πλευράς. Η «χρυσή τοµή» βρίσκεται κάπου στη µέση και γι’ αυτήν προσπαθούν οι εµπλεκόµενοι. Σηµαντικό είναι το χρονικό διάστηµα που µεσολάβησε από την αποχώρηση του Γκρέι και δυστυχώς παρήλθε ανεκµετάλλευτο. Ο Σούλης Μαρκόπουλος και οι συνεργάτες του, πέρα από την εύρεση του νέου πλέι µέικερ, είναι συνειδητοποιηµένοι πως τα όποια αγωνιστικά πλάνα για την εκτός έδρας αναµέτρηση µε τον Πανελλήνιο στη Λαµία είναι υποχρεωµένοι να τα κάνουν υπολογίζοντας µόνον στους παρόντες. Φαντάζει απίθανο στις πέντε ηµέρες που αποµένουν να προκύψει συµφωνία, ο παίκτης να έρθει στη Θεσσαλονίκη και

Παίζει µε Πανελλήνιο ο Γιαννακίδης

να προλάβει να πάρει – έστω και – µια ικανοποιητική γεύση από τη νέα του οµάδα. Αναγκαστικά, ο ΠΑΟΚ θα στηριχτεί στην άµυνά του κι ελπίζει να διατηρήσει στο παρκέ, όσο πιο …φρέσκους γίνεται, τους παίκτες που µπο-

ρούν να κάνουν τη διαφορά. Κανονικά υπολογίζεται ο Μιχάλης Γιαννακίδης, καθώς ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στη µέση και χτες τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του, σε αντίθεση µε τον Δηµήτρη Αράπη, που έµεινε

εκτός λόγω γαστρεντερίτιδας. Από σήµερα άπαντες µπαίνουν στη λογική της προετοιµασίας για την επικείµενη αναµέτρηση µε βασικό στόχο να διατηρηθεί η οµάδα στην τρίτη θέση της βαθµολογίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η επιστροφή του Μπουρούση Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ συνέτριψε σε φιλικό αγώνα τον Πανιώνιο µε 90-58, όµως η είδηση της αναµέτρησης ήταν η επιστροφή του Γιάννη Μπουρούση στη δράση. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ είχε πάρει άδεια ενός µήνα από τον Ντούσαν Ιβκοβιτς και χτες έπαιξε για πρώτη φορά από τότε, δείχνοντας ιδιαίτερα ορεξάτος µε 15 πόντους. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τεόντοτσιτς 9 (1), Χαλπερίν 2, Μπουρούσης 15 (2), Μαυροκεφαλίδης 9, Παπανικολάου 2, Σπανούλης 9, Παπαλουκάς 11 (1), Νεστέροβιτς 16, Ερτσεγκ 5, Πελεκάνος 7 (1), Κατσίβελης, Γλυνιαδάκης 4. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Γιάνκοβιτς 2, Μπάρλος 7, Μπα-

τής 8, Αντερσον 7 (1), Κοβίλ 13, Ιωάννου 2, Αλεξιτς 14, Καββαδάς 4, Αθανασούλας 1, Γιαννόπουλος, Αθηναίου. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: για πρώτη φορά µετά από τέσσερις µήνες ο Αλεξ Μάριτς συµµετείχε στο εσωτερικό διπλό του Παναθηναϊκού. Ο Αυστραλοσέρβος σέντερ προσπαθεί να προλάβει τους προηµιτελικούς της Ευρωλίγκας µε την Μπαρτσελόνα. Απών από τη χτεσινή προπόνηση ήταν ο Μάικ Μπατίστ, ο οποίος όµως θα αγωνιστεί κανονικά την Παρασκευή στο Αλεξάνδρειο κόντρα στον Αρη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο τελικός θα γίνει κανονικά» ΤΗ σιγουριά του ότι ο τελικός του Κυπέλλου ανάµεσα στον Ολυµπιακό και τον Παναθηναϊκό θα γίνει κανονικά εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. «Η µόνη θεσµικά αρµόδια αρχή είναι η οµοσπονδία για να προχωρήσει τη διοργάνωση του Κυπέλλου, όπως έκανε και τόσα χρόνια. ∆ιοργανώναµε πάντα το Κύπελλο Ελλάδας, όχι βέβαια κάτω από καλές συνθήκες. Τώρα η Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού µας οδήγησε στην αναβολή. Ηταν διαταγή και το ξέρετε πολύ καλά. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι ο τελικός θα γίνει και το Κύπελλο θα ολοκληρωθεί. Θα έχουµε κυπελλούχο Ελλάδας. Υπάρχουν κάποιες ηµεροµηνίες τις οποίες συζητάµε µε τον Ολυµπιακό και τον Παναθηναϊκό,

που συµµετέχουν σ’ αυτήν τη φάση. Εδώ που φτάσαµε πρέπει να προσέχουµε», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος µιλώντας στον Sentra FM. Εχω κάποιες ηµεροµηνίες που θα προτείνω. Μέχρι την ερχόµενη ∆ευτέρα θα λυθεί αυτό, όπως και η σύνθεση της εξέδρας µετά τις συναντήσεις µε τα σωµατεία. Πάντως είµαστε σε καλό δρόµο», συµπλήρωσε. Η συνάντηση ανάµεσα στην ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ για την ηµεροµηνία διεξαγωγής του τελικού θα γίνει σήµερα. Οι δύο φορείς θα αναζητήσουν κενές ηµεροµηνίες, ώστε να µη δηµιουργηθεί νέα αναταραχή στο πρωτάθληµα, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι οι δύο «αιώνιοι» θα δώσουν µέχρι και πέντε µατς για τους «8» της Ευρωλίγκας.


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΗΡΑΚΛΗΣ

Φέρνει Μπάβτσιτς Ο Βόσνιος πάουερ φόργουορντ αναµένεται να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Ντέγιαν Μπορόβνιακ. Το βάρος στην αναζήτηση σέντερ ρίχνει ο Λευτέρης Σούµποτιτς Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Επέστρεψε ο Πάρκερ Ο ΣΜΟΥΣ Πάρκερ (φωτό) έδωσε το «παρών» στη χτεσινή απογευµατινή προπόνηση του Ηρακλή και ο Κρις Χουγκάζ είχε ένα λόγο για να χαµογελάει. Ο Αµερικανός γκαρντ έκανε µία κίνηση καλής θέλησης, όµως αυτό δε σηµαίνει ότι το πρόβληµα λύθηκε. Οσο στον Ηρακλή δε βρίσκουν άκρη µε την πληρωµή του (την έχει αναλάβει ο χορηγός της ΚΑΕ, Γιώργος Γαλανός, ο οποίος όµως ουσιαστικά... ένιψε τας χείρας του), τόσο θα παραµένει πιθανό το ενδεχόµενο αποχώρησής του, εν όψει µάλιστα του «τελικού» µε το Μαρούσι, την ερχόµενη Κυριακή στον Αγιο Θωµά. Για παν ενδεχόµενο ο Ηρακλής απέκτησε χτες τον Τριαντάφυλλο Τζακόπουλο (25, 1.85µ.). Στο µεταξύ, ο «πόλεµος» της διοίκησης και του κ. Γαλανού συνεχίζεται. Χτες το βράδυ στο Ιβανώφειο συναντήθηκαν αντιπροσωπείες της ΚΑΕ και του Γ.Σ., όχι όµως και ο Βολιώτης επιχειρηµατίας. Στη συνάντηση τονίστηκε ότι ο κ. Γαλανός βοήθησε απειροελάχιστα σε σχέση µε όσα είχε συµφωνήσει όταν επέστρεψε στην οµάδα. Τη ∆ευτέρα θα γίνει νέα συνάντηση, παρουσία του χορηγού της ΚΑΕ, της διοίκησης, του προέδρου του Γ.Σ., Ντίνου Γωγάκου και αντιπροσωπείας των Συνδέσµων. «Ο Ηρακλής είναι µεγάλο σωµατείο και δεν µπορεί να τον κοροϊδέψει κανένας. ∆εν είναι µικρή οµάδα να περιπαίζεται. Ο κ. Γαλανός έχει κοροϊδέψει το σύλλογο, έχει µια απίστευτα κακή συµπεριφορά προς αυτόν», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Μάκης Σαρλής. A. Γκ.

Μ

ετά από διαδοχικά «ναυάγια», ο Αρης βρήκε τον αντικαταστάτη του Ντέγιαν Μπορόβνιακ στο πρόσωπο του Εντιν Μπάβτσιτς. Ο 27χρονος, ύψους 2.10µ. Βόσνιος πάουερ φόργουορντ εκτός απροόπτου θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Ντέγιαν Μπορόβνιακ στο ρόστερ των «κιτρίνων». Ο Μπάβτσιτς ξεκίνησε τη σεζόν στην ιταλική Μπρίντιζι και συνέχισε στην ουκρανική Χιµίκ, από την οποία αναµένεται να αποτελέσει παρελθόν, πιθανότατα σήµερα. Ο Μπάβτσιτς έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συµφωνία µε τον Αρη και η απόκτησή του αναµένεται να ανακοινωθεί σήµερα, ώστε αύριο να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή να ντεµπουτάρει κόντρα στον Παναθηναϊκό.Ο Βόσνιος σε 21 αγώνες πρωταθλήµατος έχει 9,2 πόντους και 5,1 ριµπάουντ σε 24,5 λεπτά συµµετοχής κατά µέσο όρο. Χτες ήταν από τους διακριθέντες στη νίκη της Χιµίκ επί της Ντόνετσκ µε 70-64, έχοντας 11 πόντους (2/3β., 3/7δ., 1/4τρ.), 6 ριµπάουντ και 2 ασίστ σε 34΄ συµµετοχής. Ο Σούµποτιτς ψάχνει πλέον για καθαρόαιµο σέντερ, ο οποίος θα πάρει τη θέση του Τζον Τόµας που επιµένει να φύγει. Ο Αρης έχει δικαίωµα να αποκτήσει είτε Αµερικανό, είτε κοινοτικό στη θέση του.

Ο Μπάβτσιτς µε τη φανέλα της Ολίµπια Λιουµπλιάνα Οι «κίτρινοι» συνεχίζουν την προετοιµασία τους για τον αγώνα του Αλεξανδρείου µε τον Παναθηναϊκό. Από τη χτεσινή προπόνηση απών ήταν ο Λίνος Χρυσικόπουλος λόγω γρίπης. «Θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι γιατί την τελευταία φορά που βρεθήκαµε αντιµέτωποι µε τον Παναθηναϊκό

τον κερδίσαµε και σίγουρα θα θέλει να πάρει τη ρεβάνς. Θέλουµε τον κόσµο δίπλα µας να µας στηρίξει. Ελπίζω να δείξουµε καλό πρόσωπο και να νικήσουµε», δήλωσε ο Μιχάλης Τσαϊρέλης.

Καλώς... τον Ντρούκερ! Ο Σαρόν Ντρούκερ... επα-

νεµφανίστηκε χτες και µε δηλώσεις του στα ισραηλινά ΜΜΕ προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την αποτυχία του στον Αρη. Ο Ισραηλινός κόουτς, ο οποίος δεν άφησε... τίποτα όρθιο από το πέρασµά του στους «κίτρινους», τόνισε ότι «είναι τρέλα να προπονείς οµάδα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν προβλήµατα µε την οικονοµική κρίση µόνο στο Ισραήλ. Και στην Ελλάδα η κατάσταση είναι σοβαρή. Στην αρχή όλα ήταν εξαιρετικά. Είχαµε κάποια καλά αποτελέσµατα στο πρωτάθληµα και στο EuroCup, οι µισθοί δίνονταν στην ώρα τους, αλλά ξαφνικά κάτι άλλαξε προς το χειρότερο. Δεν υπήρχαν χρήµατα για τους ξένους και αυτοί δεν ήθελαν να παίξουν και αυτό έφερε µεγάλο µπλέξιµο. Ακόµα κι έτσι όµως καταφέραµε να κερδίσουµε στο Κύπελλο τον Παναθηναϊκό». Αυτό που δεν είπε ήταν πως το µατς ήταν παντελώς αδιάφορο µετά το -29 του ΟΑΚΑ... Αναφερόµενος και στους φιλάθλους του Αρη ο Ντρούκερ σηµείωσε: «Είναι εξαιρετικοί, αλλά ζουν στις δοξασµενες µέρες του παρελθόντος µε τον Γκάλη και τον Γιαννάκη. Σήµερα η κατάσταση είναι διαφορετική, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυµπιακός κυριαρχούν. Παρ’ όλα αυτά ήταν µια εξαιρετική εµπειρία». Για τον ίδιο...

ΜΑΡΟΥΣΙ: ΝΤΟΠΕ Ο ΣΑΜΠΤΕΡ

ΝΒΑ

Αµφίβολος ο Παλάσιο στην Καβάλα

Η εκδίκηση των Χιτ

ΜΕ µία σηµαντική απουσία είναι πιθανό να παραταχθεί η Καβάλα στον αγώνα µε την ΑΕΚ, το Σάββατο στο κλειστό του Ελληνικού. Ο Μιλτ Παλάσιο (φωτό) ένιωσε ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και δεν προπονήθηκε χτες και η συµµετοχή του στην αναµέτρηση µε την Ενωση είναι αµφίβολη. Αξίζει να σηµειωθεί ότι µετά από τον αγώνα του πρώτου γύρου ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μπάµπης Καραµανλής, µε µία απαράδεκτη ανακοίνωση είχε... απειλήσει τον Παλάσιο τονίζοντας ότι «θα τον υποδεχτούµε όπως πρέπει στη ρεβάνς». ΜΑΡΟΥΣΙ: στην Αθήνα βρίσκεται από χτες το νέο µεταγραφικό απόκτηµα του Αµαρουσίου, Εντουαρντ Μπάσντεν, όµως ο Βαγγέλης Αλεξανδρής δεν µπόρεσε να το... χαρεί για πολύ. Κι αυτό επειδή όπως έγινε γνωστό, ο Μάρκους Σάµπτερ βρέθηκε θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης στο τεστ που υποβλήθηκε µόλις ήρθε στην Ελλάδα, µόλις πριν από µία εβδοµάδα! ΙΣΠΑΝΙΑ: συγκινηµένος για την επιστροφή του στη Μάλαγα δήλωσε ο Χόρχε Γκαρµπαχόσα, ο οποίος θα ντεµπουτάρει κόντρα στην πρώην οµάδα του, Ρεάλ Μαδρίτης! «∆εν είµαι απ’ τη Μάλαγα, αλλά αισθάνοµαι σαν να γύρισα σπίτι µου. Πέρασα εδώ δυο από τα καλύτερα χρόνια της καριέρας µου», δήλωσε ο Ισπανός φόργουορντ. Στο µεταξύ, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Σάνι Μπετσίροβιτς.

ΤΟ Μαϊάµι κάτι χρωστούσε στο Σαν Αντόνιο, µετά το διασυρµό που είχε υποστεί χάνοντας µε διαφορά 30 πόντων και φρόντισε να… ανταποδώσει τη φιλοξενία υποχρεώνοντας τους Σπερς µε ακριβώς ιδίου µεγέθους ήττα, 110-80 (φωτό, Μπος 30π., 12ρ. – Πάρκερ 18). «Είναι τεράστια επιτυχία για µας, να ρεφάρουµε και να ερχόµαστε στα… ίσα µ’ αυτήν την οµάδα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάµε πως είναι µόνον ένας αγώνας», δήλωσε ο πρωταγωνιστής των Χιτ, Κρις Μπος. Η οµάδα του ήταν κυρίαρχη κάτω από τα καλάθια µε 47 – 33 ριµπάουντ και πιο εύστοχη εντός παιδιάς µε 54% έναντι 33% των Σπερς, σηµείο στο οποίο στάθηκε και ο τεχνικός τους, Γκρεγκ Πόποβιτς: «Ευστοχήσαµε σε πολλά καλάθια στο Σαν Αντόνιο, αυτοί το έκαναν εδώ, η ζωή… κύκλους κάνει». Στις υπόλοιπες αναµετρήσεις: Νιου Τζέρσεϊ – Βοστόνη 88-79 (Λόπεζ 20 – Αλεν 19), Ουάσινγκτον – Οκλαχόµα 89-116 (Ουόλ 14 – Ντουράντ 32), Νέα Ορλεάνη – Ντένβερ 103-114 (Πολ 27π., 10ασ. – Λόσον 23), Μέµφις – Λ.Α. Κλίπερς 10582 (Ράντολφ 30π., 12ρ. – Μπλέντσο 19), Χιούστον – Φίνιξ 95-93 (Μάρτιν 23 – Κάρτερ 21), Γιούτα – Φιλαντέλφια 112-107 (κ.α. 103-103, Τζέφερσον 30π., 17ρ. – Ιγκουοντάλα 23), Σακραµέντο – Γκόλντεν Στέιτ 129-119 (Μ. Θόρντον 42 – Αλ Θόρντον 23), Λ.Α. Λέικερς – Ορλάντο 97-84 (Γκασόλ 23 – Χάουαρντ 22π., 15ρ.). Κ. Μπ.


24

φωνή

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ο ∆ΗΜΗΤΡΗΣ Θάνος αντικατέστησε τον Γιώργο Σταθόπουλο στο διαιτητικό τιµ του αποψινού ντέρµπι. Ο Γρεβενιώτης θα είναι τελικά τέταρτος ρέφερι στην Τούµπα, όπως ανακοίνωσε η ΚΕ∆. Εποµένως, ο ΠΑΟΚ δε θ’ ανησυχεί µην... πάθει θλάση ο πρώτος διαιτητής (ο... νιόπαντρος Καβαλιώτης, Σταύρος Μάνταλος) και βρει ξαφνικά µπροστά του στο γήπεδο τον... ανεπιθύµητο ρέφερι του συνδέσµου Αχαΐας (που όµως ζει στην... Αθήνα). Γ. Β.

ΤΗΝ αγωνία των ανθρώπων του Ηρακλή για την τύχη του Ντάιγκο Κοµπαγιάσι, διαδέχτηκε η ανακούφιση. Οι πληροφορίες για τον Ιάπωνα, πρώην άσο του «Γηραιού» και την οικογένειά του ήταν καθησυχαστικές, καθώς «την ώρα του σεισµού, ο Ντάιγκο βρισκόταν στο Τοτόρι, περίπου 600 χιλιόµετρα από το Τόκιο. Το σπίτι του υπέστη πολύ σοβαρές ζηµιές, αλλά ευτυχώς δεν ήταν µέσα τη στιγµή του σεισµού», διαβεβαίωσε µια συµπατριώτισσα του Κοµπαγιάσι, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη. Γ. Π.

Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ του Πέτρου Πάλµα στο δ.σ. της ΚΑΕ Αρης δεν ήταν µία... απλή ενίσχυση του δ.σ. Ο Κύπριος επιχειρηµατίας είναι «ζεστός» για να βοηθήσει την οµάδα και να συνδράµει οικονοµικά. Οµως αυτή η βούληση δεν πρέπει να συγχέεται µε πρόθεση αγοράς µετοχών από τον κ. Πάλµα. Ο τελευταίος µάλιστα ενοχλήθηκε όταν είχε διαρρεύσει η σχετική φήµη. Πιο πιθανό είναι να αναβαθµιστεί από τη θέση του αντιπροέδρου... Α. Γκ.

φαλτσαριστά Εννοείται ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα τα δώσουν όλα απόψε. Το ερώτηµα είναι αν θα τα πάρει η ΑΕΚ. Εχετε δίκιο, το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ κάλλιστα θα µπορούσε να ‘ναι ο τελικός. Αλλά, ας µην απαξιώνουµε άλλο το Κύπελλο. Εξυπακούεται ότι δεν µπορούν να γίνουν πολλές συγκρίσεις ανάµεσα στους δύο ∆ικεφάλους. Ο ένας έχει Τέο κι η άλλη το Ματέο. Ακούγοντας τον Μπέο να µιλά για τα cd, βεβαιωθήκαµε ότι δεν τρώει κουτόχορτο. Θα µας πει τουλάχιστον τι πίνει;

click

ΕΧΕΙ χαθεί η µπάλα µε την... κασετολαγνεία! Ολόκληρες αθλητικές εφηµερίδες δεν µπορούν να ανταποκριθούν στον βοµβαρδισµό ειδήσεων που γίνεται κάθε λεπτό της ώρας. Μηνύσεις, αγωγές, καταθέσεις, ανακρίσεις, δηλώσεις, ανακοινώσεις και δελτία Τύπου πάνε κι έρχονται σε χρόνο...dt και χρειάζονται ολόκληρα επιτελεία, µόνο για να συλλέγουν και να καταγράφουν. Πιο πολύ µάλιστα το απολαµβάνουν όσοι... εµπλέκονται στην υπόθεση, παρά αυτοί που θέλουν κάποια στιγµή να σπάσει το απόστηµα! Π. Γκ. ΑΣΧΗΜΗ ήταν η εµπειρία του Νίκολα Νίκεζιτς από το ρωσικό πρωτάθληµα. Ο Μαυροβούνιος φορ αρνήθηκε να λύσει το συµβόλαιό του µε την Κουµπάν Κράσνονταρ και, σύµφωνα µε όσα κατήγγειλε, δύο ένοπλοι τον έκλεισαν σε ένα από τα γραφεία του συλλόγου, τον χτύπησαν και τον απείλησαν ότι, αν δεν υπογράψει τη λύση του συµβολαίου του «θα µείνει... ανάπηρος»! Ο Νίκεζιτς υπέγραψε και έστειλε καταγγελία στην ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Ζ. Ν.

Φίλος του µπάσκετ Ο ΤΙΕΡΙ Ανρί δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι φίλαθλος του µπάσκετ. Ο Γάλλος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, όντας παίκτης των Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, έδωσε µαζί µε το συµπαίκτη του, Μάρκες, το «παρών» στον αγώνα των Νιου Τζέρσεϊ Νετς µε τους Μπόστον Σέλτικς. Και είδε τους πρώτους να παίρνουν µεγάλη νίκη...

TVεπιλογές

10.30 11.45 12.45 14.25 16.45 18.00 18.00 18.00 19.45 20.00 20.30 21.00

Αλπικό σκι (παγκόσµιο κύπελλο, Ζ) Telemark Ski (παγκόσµιο πρωτάθληµα, Ζ) Ποδόσφαιρο: Nabisco Cup Ιαπωνίας (Ζ) Γαλλικές Ιπποδροµίες (Ζ) Σκι αντοχής (παγκόσµιο κύπελλο, Ζ) Ο Κόσµος των Σπορ (εκποµπή, Ζ) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Ολυµπιακός Β. - Ατρόµητος (ποδόσφαιρο, Ζ) Ποδόσφαιρο: Champions League Γυναικών (Ζ) Τένις: ATP Masters 1000 (Ζ) Novasports News (εκποµπή, Ζ) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ποδόσφαιρο, Ζ)

Eurosport Eurosport 2 Eurosport 2 sport plus Eurosport ΕΤ-3 Novasports 2 Conn-X2 Eurosport Novasports 4 Novasports 2 Conn-X1

21.00 21.00 21.45 21.45 22.00 23.00 23.45 23.45 00.30 02.50 02.50 05.30

Champions NET (εκποµπή, Ζ) Ποδόσφαιρο: Copa America U-17 (Z) Ρεάλ Μ. - Λιόν (ποδόσφαιρο, Ζ) Τσέλσι - Κοπεγχάγη (ποδόσφαιρο, Ζ) Τένις: τουρνουά WTA (Ζ) Ποδόσφαιρο: Copa America U-17 (Z) Champions NET (εκποµπή, Ζ) Champions Live (εκποµπή, Ζ) Παουλίστα - Ατλέτικο Π. (ποδόσφαιρο, Ζ) Κόλο Κόλο - Σάντος (ποδόσφαιρο, Ζ) Φορταλέζα - Φλαµένγκο (ποδόσφαιρο, Ζ) Τένις: ATP Masters 1000 (Ζ)

ΝΕΤ Eurosport 2 ΝΕΤ Novasports 1 Eurosport Eurosport 2 ΝΕΤ Novasports 2 Conn-X1 Conn-X1 Conn-X3 Novasports 4

ΑΛΛΟΙ θα πετούσαν τη σκούφια τους ακούγοντας τον Μάικλ Τζόρνταν να λέει ότι «οι Σικάγο Μπουλς κατέκτησαν έξι πρωταθλήµατα και µπορούν να κατακτήσουν άλλα τόσα». Οχι όµως ο Ντέρικ Ρόουζ. Ο νυν ηγέτης των «ταύρων» (και υποψήφιος MVP της κανονικής περιόδου) ουσιαστικά... επέπληξε τον θρύλο του ΝΒΑ λέγοντας «µας φόρτωσε µεγάλη πίεση και δεν βλέπω τον λόγο να γίνει κάτι τέτοιο αυτή την περίοδο». Μεγάλος δεν πρέπει να είσαι µόνο στο γήπεδο, αλλά και έξω απ’ αυτό... Α. Γκ.

Η ΝΙΚΗ του Αρη στην Κέρκυρα συνοδεύτηκε από τις συνήθεις υπερβολές και αποδόθηκε στο «µαγικό» ραβδί του Σάκη Τσιώλη που, ως άλλος... Χουντίνι, κατάφερε να αλλάξει ριζικά την εικόνα της οµάδας, µέσα σε περίπου 48 ώρες! Είναι, πάντως, βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς που αποδείχθηκαν... βασιλικότεροι του βασιλέως, δε θα είχαν κανένα δισταγµό να χρεώσουν (δικαίως ή αδίκως) στον Τσιώλη το πρώτο άσχηµο αποτέλεσµα των «κιτρίνων». Β. Μ.

µπρος πίσω ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ αυτά που συµβαίνουν τις τελευταίες µέρες στον Ηρακλή, κανείς δεν πρέπει να απορεί γιατί η οµάδα βρίσκεται τόσο κοντά στον υποβιβασµό. Ο «χαρτοπόλεµος» µεταξύ της ΚΑΕ και του χορηγού της οµάδας, Γιώργου Γαλανού, µόνο σοβαρότητα δεν αποπνέει για ένα σύλλογο ο οποίος έχει πολλάκις Από Απότον τη αδικήσει το όνοµα, τη φανέΑντώνη Βίκυ λα και την ιστορία του. Τσότσου Γκάτζιο ΤΟ ποιος φταίει δεν είναι της παρούσης. Για την ακρίβεια, σε έναν καβγά φταίνε και οι δύο. Μετά τη διάσπαση του προηγού-

∆ιασύρεται το όνοµα του Ηρακλή

µενου σχήµατος, η νυν διοίκηση «έφερε» πίσω στην ΚΑΕ τον κ. Γαλανό, δεν ήρθε µόνος του ο τελευταίος. Και πριν αλέκτωρα φωνήσαι, ο τελευταίος «τα έσπασε» µε τον µέχρι πρότινος στενό φίλο του, Μάκη Σαρλή (πρόεδρο της ΚΑΕ) µε αποτέλεσµα η κατάσταση να οδηγηθεί στο σηµερινό... ξεκατίνιασµα µέσω ανακοινώσεων. Και ο ίδιος ο Βολιώτης επιχειρηµατίας βέβαια δεν έκανε όσα υποσχέθηκε. Προχτές εξέδωσε ανακοίνωση που στο µεγαλύτερο µέρος της καταφερόταν κατά του υπευθύνου Τύπου της ΚΑΕ (βρέθηκε το πρόβληµα της οµάδας!), όµως η κατάληξή της ήταν όλο το «ζουµί»: δεν προτίθεται να

εξοφλήσει τους Πάρκερ, Κόλεµαν, Χουγκάζ, όπως είχε υποσχεθεί. ΤΟ θέµα είναι ότι κάθε οµάδα µε το µέγεθος του Ηρακλή δεν µπορεί να εξαρτάται από ένα χορηγό όπως ο Γιώργος Γαλανός. Το πρόβληµα στην οµάδα είναι πολύ πιο βαθύ απ’ αυτό που φαίνεται. Και τα πιο δύσκολα δεν ήρθαν ακόµα, αφού αν δεν επιτευχθεί το θαύµα της παραµονής, τα πράγµατα θα είναι ακόµα πιο δύσκολα σε σχέση µε την πρώτη φορά που υποβιβάστηκε η οµάδα, το 2006. Γιατί υπάρχει που υπάρχει η αδιαφορία της οικογένειας του Ηρακλή για το τµήµα µπάσκετ, είναι και η οικονοµική κρίση που... δένει το γλυκό.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 16/3/2011  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4295