Page 1

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ

ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ «ΑτΚ» ΕΙ∆ΙΚΗ ΕΚ∆ΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ

1.703 αγγελίες 345 θέσεις ΟΑΕ∆

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

www.agelioforos.gr

Η

ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ

ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Ο∆ΗΓΗΣΗΣ | ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ

Μ Ε Γ Α Λ Υ Τ Ε Ρ Η

Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι ∆ Α

Τ Η Σ

Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 | 1,30 ΕΥΡΩ

Πώς θα µειωθούν οι συντάξεις

ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Βροχή οι καταγγελίες για νοθεία, παρεµπόριο ΟΠΩΣ ∆ΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ χτες σε σύσκεψη, η αγορά της πόλης αντιµετωπίζει σηµαντικά προβλήµατα, µε κρούσµατα νοθείας, προϊόντα παρεµπορίου, ακατάλληλα τρόφιµα και παραπλανητικές πρακτικές. Τα όσα καταγγέλθηκαν σοκάρουν:

15 12

σελ. 9

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

∆εν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση, είπε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός • Μέχρι το Μάρτιο οι πληρωµές 7 δισ. ευρώ σε ιδιώτες

σελ. 5, 18, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

Συναγερµός για... λύσσα και στη Θεσσαλονίκη

Καταγγελίες για διάθεση προϊόντων διαλογής προς τρίτους και µάλιστα ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για µη εµπορεύσιµα προϊόντα, που, αντί να τα πετούν, τα δίνουν σε τρίτους και εκείνοι τα διοχετεύουν στις γειτονιές!

Μας νίκησε το παρεµπόριο, λένε οι έµποροι...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ:

• Τέλος Γενάρη η ρύθµιση για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά

Αναφορές για καύσιµα νοθευµένα µε τολουόλη ή ξυλόλη, για λαθραία και κλεµµένα καύσιµα, για πειραγµένες αντλίες

Υπάρχουν και µικροπωλητές που «νοθεύουν» τα ψάρια. Πωλούν ψάρι του γλυκού νερού (σίλβερ), µε αξία στα 2 ευρώ, για µαγιάτικο σε φέτες, που έχει πενταπλάσια αξία!

• Και νέα απογραφή για συντάξεις χηρείας σελ. 19

Μετά τα δυο κρούσµατα λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες στην περιοχή του Κιλκίς, µπήκε στη ζώνη επιτήρησης τόσο ο νοµός Θεσσαλονίκης, όσο και µέρος του νοµού Ηµαθίας σελ. 15

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑ∆ΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Βουνό τα αιτήµατα στους δήµους της Θεσσαλονίκης για βοήθεια σελ. 12 - 13

Σε ισχύ η ρύθµιση «δεν πληρώνω, όταν δεν παίρνω απόδειξη» σελ. 9

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

∆ιαβούλευση για τον πεζόδροµο της Αγίας Σοφίας Θα εξεταστεί τον Ιανουάριο αν θα παραµείνει πεζόδροµος ή θα ξαναγίνει δρόµος σελ. 9

ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

∆εκάδες νεκροί σε δηµοτικό σχολείο από ένοπλο Μεταξύ των 27 νεκρών, 18 παιδιά µιας τάξης σελ. 17

Να αφήσει το στίγµα του στον ΠΑΟΚ θέλει ο Κώστας Κατσουράνης σελ. 24


2 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ chskandyla@gmail.com

Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

AΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ 07.34 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ 17.07 ΣΕΛΗΝΗ 3 ΗΜΕΡΩΝ

TOΣΥΝΑΞΑΡΙ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

✝ Ελευθερίου ιερομ. και μητρός αυτού Ανθίας

Ιστορικές αναλογίες

η ατζέντα της ηµέρας

Ο Ελευθέριος έδρασε στη Ρώμη κατά το 2ο αι. μ.Χ. Η μητέρα του, Ανθία, η οποία είχε κατηχηθεί στο Λόγο του Θεού από τον απόστολο Παύλο, φρόντισε να τον αναθρέψει χριστιανικά. Σε μικρή ηλικία χειροτονήθηκε διάκονος και αργότερα επίσκοπος Ιλλυρικού. Συνελήφθη από τους στρατιώτες του Σεπτίμου Σεβήρου, βασανίστηκε και τελικά οδηγήθηκε στην αρένα, όπου, όμως, τα άγρια ζώα δεν τον άγγιξαν. Τελικά οι ειδωλολάτρες τον αποκεφάλισαν.

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά το 1821, το 1893, η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση. Εβδομήντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τον πόλεμο του 1940 το 2012, όταν η Ελλάδα βρίσκεται πάλι μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης. Ας υποθέσουμε ότι το 1893 οι βυθισμένοι στην απελπισία της οικονομικής κρίσης νέοι της εποχής, βλέποντας κάποιον από τους επιζώντες του Αγώνα, του κάνουν την ερώτηση: - Θυμάστε τίποτα από την εποχή εκείνη; Είναι αλήθεια αυτά που ακούμε και διαβάζουμε τώρα για τους ηρωισμούς και τις θυσίες; Είναι δυνατόν ο λαός της μιζέριας που βλέπουμε σήμερα να προέρχεται από εκείνον το λαό της δόξας και του μεγαλείου;

Σε πανελλήνια πρώτη Πρεμιέρα κάνει απόψε, στις 21.00, το «Μαύρο νερό» της Νοτιοαφρικανής Ρεζά ντε Βετ στο studio «Vis Motrix» (Αγνώστου Στρατιώτη 20, τηλ. 2310 228161). Το έργο ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Το πάρκο – Ενας αυτοσχεδιασμός για τις τέσσερις εποχές» με τον Θωμά Βελισσάρη παρουσιάζεται απόψε, στις 21.15 στο «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249).

16, 25, 26, 29, 34 3, 6, 7, 21, 25

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΚΟΘ

ΠΑΡΤΙ

Ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο Βασίλης Πρατσινάκης, η Μαρία Φραγκούλη και η Λιζέτα Καλημέρη παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα λαϊκής και έντεχνης μουσικής απόψε, στις 21.30, στη «Ζωντανή μαύρη τρύπα» (πρώην «Αγκάθι», Βαΐου 5, Λαδάδικα, τηλ. 2310/ 514.514).

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το «dissonArt ensemble» διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συνθετών, ο τελικός του οποίου πραγματοποιείται σήμερα στις 21.00 στην αίθουσα «Σόλων Μιχαηλίδης» (πρώην «Παλλάς», Λ. Νίκης 73), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι «Trashformers», η ομάδα που δημιούργησε τον όρο «Trash Party», έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και εμφανίζεται απόψε στο Club του «Μύλου», με μουσική των ‘80s και ‘90s, από Κώστα Μπίγαλη έως «Backstreet Boys» και Ακούνα Ματάτα.

Η ίδια ερώτηση έγινε το 2012 όχι υποθετικά αλλά πραγματικά αυτήν τη φορά σε γέροντα, επιζώντα της εποχής του 1940. Τον ρωτούσε ένας νεαρός, βαθιά επηρεασμένος από τις γιορτές για την 72η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά ακόμη πιο πολύ από τις συνέπειες της οικονομικής, κι όχι μόνο, κρίσης που πλήττει την Ελλάδα: - Είναι αλήθεια αυτά που ακούμε για έναν όρθιο λαό, που πατούσε γερά στη γη του κι έγινε γίγαντας από τη δύναμή της, από το αίσθημα της τιμής και περηφάνιας κι από την αγάπη του για την πατρίδα; Είμαστε, αλήθεια, αυτός ο ίδιος λαός; Είμαστε τα παιδιά και τα εγγόνια του λαού εκείνου; Και πώς καταντήσαμε έτσι; Τι λέει γι’ αυτά η γνώση σας και η πείρα σας; Τι θα μας δώσει; Ελπίδα ή απελπισία; - Ο Κωστής Παλαμάς, που ήταν 34 ετών το 1893 και 81 το 1940, κουβαλούσε όλη την πείρα και την πίκρα της ελληνικής πατρίδας, όταν είπε το λόγο του για το αθάνατο κρασί του ‘21. Ηταν λόγος εμπιστοσύνης στον ελληνικό λαό. Λόγος ελπίδας, απάντησε ο γέροντας.

ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV | ΣΙΝΕΜΑ | ΘΕΑΤΡΟ | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

947, 337, 052, 601, 333, 289, 367, 806, 268, 699

ΚΑΙΡΟΣ Κιλκίς

Σέρρες

2

2

8

9 Καβάλα 0 8

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αλεξανδρούπολη

0 Καστοριά

Κοζάνη

-3 4

-2 6

6

Κατερίνη

2 11 Πρέβεζα

5 10

4 12 Πάτρα

14 18

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

Αθήνα

ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Κιλκίς

Σέρρες

3

4 12 Καβάλα 5 11

2

9

Κοζάνη

3 11 Κατερίνη

6 15 Πρέβεζα

8 12 Πάτρα

13 18

13 17

7 14

Σήµερα

Αθήνα

11 17

Καλαμάτα

12 17

Αλεξανδρούπολη

3 11 Καστοριά

9 15

Χανιά

8

Ηράκλειο

11 16

ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Προβλέπονται αυξημένες κατά περιόδους νεφώσεις. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καλαμάτα

13 17

Χανιά

Αύριο

12 18

Ηράκλειο

10 18

ΕΛΣΙΝΚΙ -6--2 ΟΣΛΟ -8-1 ΚΙΕΒΟ -12--4 ΛΟΝΔΙΝΟ 4-9 ΠΑΡΙΣΙ 6-11 ΜΑΔΡΙΤΗ 7-13 ΡΩΜΗ 7-13 ΒΕΡΟΛΙΝΟ -1-4 ΜΟΝΑΧΟ -2-5 ΚΡΑΚΟΒΙΑ -6-4 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 0-5 ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ -3-9 ΣΟΦΙΑ -6-4 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ -18--3 ΤΙΡΑΝΑ 5-11 ΠΡΑΓΑ -3-4


4 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

Η

ΣΕΛΙΔΑ

Η ΑΠΟΨΗ

Οι αλλαγές και το κόσκινο! Η κυβέρνηση τα κατάφερε καλά µε τη δόση. Οχι µόνη της. Με τις πλάτες του ελληνικού λαού που «πληρώνει το µάρµαρο». Τώρα πρέπει να κυβερνήσει. Να αλλάξει δηλαδή τα πάντα. Αν θέλουµε τα µορφωµένα νιάτα αυτής της χώρας να µη φεύγουν στη νέα µεγάλη µετανάστευση, υπονοµεύοντας πολλαπλά το µέλλον της Ελλάδας, πρέπει σ’ αυτήν τη χώρα να αλλάξουν τα πάντα, εκτός από τις οµορφιές της. Αν θέλουµε να αρχίσουµε να δηµοσιεύουµε ειδήσεις για δηµιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα στείλουν την «εθνική κατάθλιψη» στα µπάζα, τότε θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στις δοµές του κράτους. Δυστυχώς, όµως, τα πρώτα µηνύµατα από το φορολογικό δε βαδίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα συνήθη «υποζύγια» που πλήρωναν ώς τώρα τους φόρους τους θα συνεχίσουν να συµβάλλουν σε υπερθετικό βαθµό, ενώ όσοι λούφαζαν µε την ανοχή των νοµοθετών και των κυβερνητών ώς τώρα, δεν είναι βέβαιο ότι θα πληρώσουν... Μάλλον παραπέµπεται αυτή η ριζική και πολυαναµενόµενη από την κοινωνία ρηξικέλευθη αλλαγή σε ένα άλλο πλήρες φορολογικό που «θα» έρθει την άνοιξη. Απλώς να θυµίσω ότι ήταν να ‘ρθει πέρυσι το Σεπτέµβριο. Πριν από 15 µήνες. Αν έρθει την άνοιξη, θα έχουν χαθεί οι φόροι δύο οικονοµικών ετών. Κι οι φόροι που υπολογίζεται ότι χάνονται στην Ελλάδα, σε σύγκριση πάντοτε µε όσα εισπράττονται από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι περίπου 12 δισ. ευρώ το χρόνο. Το πολυνοµοσχέδιο -τα περίφηµα «µέτρα» για να πάρει η χώρα τη δόση της- προβλέπει περικοπές 18 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια, ενώ σε 2 χρόνια θα µπορούσαν δυνητικά να µπουν στα ταµεία του κράτους 24 δισ. από τη φοροδιαφυγή. Λέµε, δυνητικά, διότι δεν αρκεί η νοµοθέτηση, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από την πρακτική οργάνωση ενός µηχανισµού που θα µπορεί να οδηγήσει στον «πάγκο» όσους δε δηλώνουν και θα συνεχίσουν να µη δηλώνουν όσα βγάζουν. Ο προσεκτικός παρατηρητής θα διαπίστωσε ότι στην ανάγκη ενός νέου φορολογικού, µιας νέας φορολογικής µεταρρύθµισης, που θα είναι µοχλός για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, επέµεινε τόσο ο Ολι Ρεν, όσο και ο Σόιµπλε. Νισάφι πια. Ωρες ώρες αισθάνοµαι ότι οι ξένοι είναι πιο πατριώτες -όντας απλώς ορθολογιστές- από τους εγχώριους πολιτικάντηδες, που γνωρίζουν ότι πρέπει να ζυµώσουν, αλλά χρόνια ολόκληρα απλώς κοσκινίζουν... ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μόλις ήρθε η δόση...

ΑΠΟ ΤΟ(Ν) «Α» ΩΣ ΤΟ «Ω»

Λάθος του συστήµατος ή λάθος σύστηµα; Η σημαντική άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Διότι η φθορά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είναι σε αυτήν τη φάση απολύτως λογική, αφού με τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου ξεπερνιέται κάθε αντοχή που είχε απομείνει στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα σε λίγους μήνες εξελίχθηκε από φωνή διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας, δεν έχει «χωνέψει» ακόμη αυτήν την πρόοδο κι απέχει πολύ από το να πείσει περισσότερους από τους ήδη πεισμένους. Το ΚΚΕ έχει ΤΟΥ πέσει θύμα του ίδιου του εαυτού του, ΓΙΩΡΓΟΥ ενώ άλλα προσωποπαγή κόμματα που ΜΗΤΡΑΚΗ δημιουργήθηκαν -από τον Καμμένο και τον Καρατζαφέρη μέχρι τον Τζήμερο«βράζουν στο ζουμί» των αντινομιών και της ανεπάρκειας λόγου και ιδεών. Τι απομένει; Ενα ακροδεξιό κόμμα σε μια εποχή κατά την οποία κανείς δεν πιστεύει σε ιδεολογίες και… διαχωρισμούς επί χάρτου. Με «λύσεις» για τα πάντα και μια καθημερινή δράση απολύτως στοχευμένη. Και με έμμεση ή άμεση επίκληση της δικτατορίας του 1967, όταν δήθεν όλα σε αυτήν τη χώρα... πήγαιναν ρολόι. Ρεύμα στα χωριά, δρόμοι στα βουνά, μηδενικό δημόσιο χρέος και καλοπέραση για όσους κάθονταν ήσυχοι! Οι τυπικές

ΕΤΟΣ: 17o ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.652

καφενειακές απόψεις των Νεοελλήνων, που στα πολιτικά θέματα βρίθουν απλοϊκότητας. Από τον παράδεισο της Σοβιετικής Ενωσης μέχρι την αποθέωση της Αμερικής ένα τσιγάρο δρόμος. Αϊντε κι ένας καφές… Αν σε όλα αυτά πέριξ της Χρυσής Αυγής προσθέσει κανείς και τη διακαναλική απόφαση για αποκλεισμό των εκπροσώπων της από τα πάνελ μετά τα χαστούκια του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, αλλά και την επιμονή κάποιων να απειλούν ότι θα επιχειρήσουν να θέσουν την παρέα του Μιχαλολιάκου εκτός νόμου, η εικόνα ξεκαθαρίζει. Πολύ απλά, τους κάνουν... ήρωες. Η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος είναι απολύτως εξηγήσιμη. Θα έπρεπε, όμως, να είναι και προβλέψιμη από τους παράγοντες του συστήματος. Η ιστορία, λοιπόν, επαναλαμβάνεται; Η Ακροδεξιά στην Ελλάδα σηκώνει κεφάλι, ωθούμενη όχι τόσο από όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και άρα δεν έχουν να χάσουν τίποτα, αλλά από την περίφημη μεσαία -ή μάλλον μικρομεσαία- τάξη, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της φτωχοποίησης και της συνύπαρξης με... αλλόφυλους, κάτι που δεν μπορεί να αντέξει ως προοπτική. Στα δύσκολα η Ελλάδα, δηλαδή οι Ελληνες, αντιδρούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. «Ξεσκονίζουν» ένα -κατά κανόνα προσαρμοσμένο και γι’ αυτό ψευδεπίγραφο- εθνικό φρόνημα, ξαναθυμούνται την τάξη και την ηθική, επιστρέφουν στις εκκλησίες και επικαλούνται το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο», εξαιτίας του οποίου άλλωστε τους κυνηγούν θεοί και δαίμονες. Λάθος του συστήματος. Ή λάθος σύστημα;

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Aλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Tραϊανός Χατζηδημητρίου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Eύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΙΡΙΣ Α.Ε.Β.Ε.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852 ΓΡΑΦΕΙΑ AΘΗΝΑΣ Βουλής 14, Σύνταγμα, Τ.Κ. 10563, Τηλ.: 210 7256750, Fax: 210 7256760 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ Τηλ.: 2310 294444, Fax: 2310 237316 ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Τηλ.: 2310 779111


5

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με τον κοινοτικό επίτροπο Χουακίν Αλμούνια, στον οποίο παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης, συναντήθηκε χτες ο Αντώνης Σαμαράς

Tώρα αρχίζει νέος µαραθώνιος Ο Αντώνης Σαµαράς ήταν σαφής χτες από τις Βρυξέλλες. Λίγες µόνον ώρες µετά την απόφαση του Eurogroup για τη δόση - «µαµούθ», ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές µήνυµα για την επόµενη µέρα. ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ noikonomou@ekdotiki.gr

«Μ

όλις τελείωσε µ ε επιτυχία ο ένας µαραθώνιος και τώρα ξεκινά ο επόµενος. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση», είπε για τα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός. Ο Ελληνας Ο Αντώνης πρωθυπουργός Σαµαράς επιέστειλε µήνυµα κ ε ν τ ρ ώ θ η κ ε από τις Βρυξέλες στα όσα έχουν πως... δεν υπάρ- να γίνουν από εδώ και στο χει ούτε λεπτό εξής και µίληγια χαλάρωση σε για σειρά συναντήσεων που έχει προγραµµατίσει ο ίδιος και οι αρµόδιοι υπουργοί του, προκειµένου να προωθηθούν πολιτικές επενδύσεων και ανάπτυξης για τη χώρα µας. Προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί στην

Αθήνα µε εκπροσώπους µεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα µε αντικείµενο τις επενδύσεις και τη δηµιουργία θέσεων εργασίας. Απενοχοποίηση «Περνάµε στη φάση της απενοχοποίησης της επιχειρηµατικότητας, γιατί χωρίς επενδύσεις στη χώρα δεν θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη», σηµείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι στα παρασκήνια της Συνόδου «όλοι οι ηγέτες εκφράστηκαν µε ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά κυρίως για τις θυσίες του ελληνικού λαού». Ο ίδιος σηµείωσε: «Αντιλαµβάνονται ότι η επιτυχία για την Ελλάδα ταυτόχρονα γίνεται επιτυχία για την Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός σηµείωσε ακόµη ότι η παραµονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωζώνη είναι πλέον βέβαιη, κάτι το οποίο ουσιαστικά επιτεύχθηκε την τελευταία στιγµή. «Μόλις το προλάβαµε», σηµείωσε,

ενώ για τα χρήµατα της δόσης που θα έρθουν στην Ελλάδα ο κ. Σαµαράς είπε ότι η χώρα αποκτά µια µεγάλη ευκαιρία που πλέον είναι στο χέρι της να αξιοποιήσει. «Για άλλους η δόση θα φέρει ανακούφιση άµεσα, για άλλους αργότερα, για άλλους απλά θα αλλάξει την ψυχολογία. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπήρχε αυτή η εξέλιξη, δύσκολα θα µπορούσαµε να κοιτάµε το µέλλον µε αισιοδοξία», εκτίµησε. Για τις τράπεζες Απαντώντας στις ερωτήσεις των δηµοσιογράφων, ο κ. Σαµαράς είπε ότι µόλις γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα υπάρξει συνάντηση µε τους επικεφαλής των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων, προκειµένου να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει βελτίωση της ρευστότητας. «Τα στοιχεία είναι καθαρά και µετρηµένα σε σχέση µε το πού θα πάνε τα χρήµατα. Οποιος θελήσει να διαβά-

σει και να µάθει, το κάνει. Καταλαβαίνω την αµηχανία όσων αµφισβητούν τα αποτελέσµατα», σηµείωσε, ενώ σε ερώτηση για την ΠΓΔΜ και ένα έγγραφο που κατέθεσε στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Γκρουέφσκι, ο κ. Σαµαράς είπε ότι η επίλυση της εκκρεµότητας της ονοµασίας αποτελεί προϋπόθεση για ενταξιακές διαπραγµατεύσεις ΒρυξελλώνΣκοπίων. «Με άλλα λόγια, η ΕΕ επανέλαβε αυτό που είχε αποφασίσει και το ΝΑΤΟ. Για να ανοίξει η πόρτα της Ευρώπης, υπάρχουν δύο κλειδιά. Το ένα το έχουν στα Σκόπια εκείνοι και το άλλο το έχει η Ευρώπη», υπογράµµισε. Περί Αργεντινής Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριµεία επίθεση στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει µπει σε µια φάση που προχωρά στην απενοχοποίηση της επιχειρηµατικότητας και στο καλωσόρισµα των επενδύσεων. «Οποιος δεν το βλέπει αυτό πλανάται πλάνην οικτράν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σηµείωσε επίσης ότι «κάποιοι περίµεναν ότι δεν θα µας δώσουν το δάνειο, ότι δεν θα πάρουµε τη δόση και ότι θα µας βάλουν νέους όρους. Διαψεύστηκαν», είπε και σηµείωσε ότι κάποιοι ζητούσαν να µιµηθεί η Ελλάδα το παράδειγµα της Αργεντινής, υπογραµµίζοντας, όµως, παράλληλα ότι η αποµείωση του χρέους που πέτυχε η Ελλάδα είναι µεγαλύτερη του χρέους της Αργεντινής. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέµη Μπαλασόπουλου ότι «εµείς θα τους τροµοκρατούµε µε την παρουσία µας», ο κ. Σαµαράς χρησιµοποίησε σκληρή γλώσσα: «Οι προνοµιούχοι τροµοκρατούν γιατί χάνουν τα προνόµιά τους. Εµείς προχωράµε». Με Αλμούνια Χτες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε µε τον κοινοτικό επίτροπο Χουακίν Αλµούνια, στον οποίο παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση για το πρόγραµµα των ιδιωτικοποιήσεων, την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και την προσέλκυση νέων επενδυτών.

ΣΥΡΙΖΑ:

Μνηµονιακό έγκληµα η εθνική σωτηρία

Για μια ακόμη φορά το μνημονιακό έγκλημα βαφτίζεται ως «εθνική σωτηρία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup και τα νέα «μνημονιακά μέτρα». Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση πανηγυρίζει την απόφαση του Eurogroup, παρόλο που δεν δίνεται δίκαιη και βιώσιμη απάντηση στο χρέος και παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως άλλωστε ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση «κλείνει τα μάτια μπροστά στις ακραίες συνέπειες της άγριας πολιτικής λιτότητας στην οικονομία και την κοινωνία, προωθεί μια φορολογική μεταρρύθμιση που συνιστά ακραίο παράδειγμα λεηλασίας των εισοδημάτων των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων, κλείνοντας ταυτόχρονα κάθε στρόφιγγα ανάπτυξης». Σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ, Αλέξη Τσίπρα, αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη σε Βραζιλία και Αργεντινή. Η επίσκεψη γίνεται μετά από πρόσκληση των αντίστοιχων κυβερνώντων κομμάτων. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Χουντή, Κώστα Ησυχο, Κώστα Αθανασίου και Ανδρέα Καρίτζη.

ΚΚΕ:

Ερχονται νέα µέτρα εξαθλίωσης «Ο πρωθυπουργός εμφάνισε ως σωτήρες την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους που ευθύνονται για την κρίση και για τα δεινά του λαού. Εκρυψε ότι για να δοθούν τα χρήματα των δόσεων, που όλα θα πάνε στους τραπεζίτες και σε άλλα μονοπώλια, θα επιβληθούν και νέα μέτρα εξαθλίωσης και φοροεξόντωσης του λαού. Αυτήν την πολιτική χαιρετίζουν και στηρίζουν οι κυβερνήσεις και τα ηγετικά όργανα της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο της ΕΕ. Το ΚΚΕ καλεί σε «λαϊκή συμμαχία ανυπακοής και αντεπίθεσης απέναντι στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, των μεγάλων επιχειρηματιών και των κομμάτων που τους υπηρετούν».


6 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ς ε ν σφή

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

επωνύμως

Βάστα, Σίλβιο Θέλω να συµµεριστώ τον ενθουσιασµό που διαπνέει την κυβέρνηση 24 ώρες µετά την εκταµίευση της δόσης και να νιώσω µια µικρή εθνική ανάταση. Αλλά δεν µπορώ. Δε φταίνε τα µαθηµατικά της επαναγοράς χρέους, η µείωση του οποίου κατά 31 δισ. επιτυγχάνεται µε πρόσθετο δανεισµό 10 δισ., άρα η πραγµατική µείωση είναι 21 δισ. Δε φταίει ότι αυτά τα 10 δισ. της επαναγοράς, µαζί µε τα 16 δισ. της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και µε τα 5,5 δισ. των εντόκων γραµµατίων που λήγουν θα αφαιρεθούν από τη δόση των 34 δισ., άρα δύσκολα θα δούµε πραγµατική ρευστότητα στην οικονοµία. Δε µ’ ενοχλεί ούτε καν η νέα αύξηση του εθνικού µας χρέους, το οποίο πάλι µε χρόνους µε καιρούς θα µειωθεί κάτω από το «βιώσιµο 120%». Αυτό που πραγµατικά µε ενοχλεί το περιέγραψε, πολύ εύστοχα, στη στήλη Α-Ω του «Α» ο Λάζαρος Θεοδωρακίδης: «Σιγά σιγά, µεθοδευµένα, µε εξαιρετικό στρατηγικό σχεδιασµό γεννιέται ένα νέο «πολίτευµα»: η οικονοµοκρατία». Ανακοίνωσε πριν από λίγες µέρες ο κ. Μπερλουσκόνι την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Υπενθυµίζεται ότι έχει εκλεγεί τρεις φορές πρωθυπουργός και είναι αρχηγός του κόµµατος που ψηφίστηκε το 2008 από το 37,4% του ιταλικού λαού. ΤΟΥ Κατήγγειλε, ταυτόχρονα, ΑΓΙ Μ. αυτό που οι περισσότεροι ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν Καθηγητή κατ’ ιδίαν, αλλά κανείς δεν Πολυτεχνικής τολµά να πει ανοιχτά, δηλαΣχολής ΑΠΘ δή την οικονοµική επικυριαρχία της Γερµανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την οικονοµική ασφυξία και την κοινωνική έκρηξη που η ακολουθούµενη πολιτική ευρω-λιτότητας προκαλεί στις χώρες του Νότου. Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική: µετά από ένα µπαράζ δηµοσιευµάτων στα γνωστά οικονοµικά έντυπα περί του «κινδύνου του χάους», ακολούθησε ο χορός των απειλών κι οι προειδοποιήσεις των συνετών, «ευρωπαϊστών» πολιτικών. Τέλος, ο Γερµανός υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε στους Ιταλούς ότι τα θέµατα της προεκλογικής ατζέντας των ιταλικών εκλογών δεν πρέπει να θίγουν τη Γερµανία. Ποτέ δεν υπήρξα οπαδός της πολιτικής του κ. Μπερλουσκόνι, αν και η Μίλαν έπαιζε υπέροχο ποδόσφαιρο την εποχή της ολλανδικής αγίας τριάδας. Είναι, όµως, απολύτως ενδεικτικός της αλαζονείας που διέπει την οικονοµοκρατία και τους πολιτικούς εκπροσώπους/αντιπροσώπους της, ο τρόπος που ωµά πλέον επιβάλλει τις βουλές της: από το διορισµό µη εκλεγέντων πρωθυπουργών ώς την ακύρωση δικαστικών αποφάσεων και τις δεκαπέντε (15!) πράξεις νοµοθετικού περιεχοµένου. Κι όταν η οικονοµοκρατία µπορεί να επιβάλλεται στην Ιταλία, χώρα εκ των έξι ιδρυτικών µελών της ενωµένης Ευρώπης, που διαθέτει και πλεονασµατικό εµπορικό ισοζύγιο, σε τι να προσβλέπει η Ελλάδα του µνηµονίου 3; Προφανώς πάντως όχι στον κ. Ντράγκι, που δήλωσε (ξανά) ότι οι χώρες µε χρέος έχουν χάσει από καιρό την εθνική τους κυριαρχία.

ούλευση Σε πλατικιάασίεδςιαδιβαβούλευσης με τα κόμμασα-η

Σε διαδ ΑΣΟΚ την πρότ ωνία θέτει το Π ιν κο ακούν τη ι κα τα ιάσει για την αν υσ ρο πα η ήδ ει ι για μια νόμου που έχ καθώς πρόκειτα ν, ώ πτ λη ιο νε μεγάλη, αν φιση των δα που αφορά τη η εσ όθ υπ ρή λήνων ποπολύ σοβα ειοψηφία των Ελ πλ ή, ικ πτ ρι ντ τώρα δυσκοόχι τη συ ρει δάνεια, αλλά πά ν ου έχ υ πο λιτών ις. Ηδη ο Θάνος ώσουν τις δόσε ηρ πλ να αι ντ λεύο μματος για θέμα σηγητής του κό ει ό ς ω ργ ς, ου ΐτη υπ ρα υφ Μω τον συναντήθηκε με τα ανάπτυξης, λά και την αντίαλ , δά ορ άση Σκ Ξηροτύρη. Ανάπτυξης, Θαν ΜΑΡ, Ασημίνα ΔΗ ς τη α δι μό Α.Σ. στοιχα αρ

Το... πουλάκι

είτε» είπε ο κ. Μωρα«Ανταπολικστραιθ ενδιαφέρον τι ατα

Εχει μά τα δύο κόμμ λητές του από μι νο ότι συ ς ου στ ΐτης ύ. Τους είπε ού συνασπισμο ικ ην ητ στ ρν βε υς το κυ ά υ το σειρ ποκριθούν με τη ν τη ό απ λα «πρέπει να αντα λη νη». Παράλ θύ ευ υς ώ το εκπροσ κοινωνική συναντηθεί με θα η ρτ τά Τε νισμών, για να ερχόμενη τείων και οργα μα σω ν, έω ορ καλύτερες να πους φ εις τους και τις άσ οτ πρ τις ι σε ασή του προς ακού ΠΑΣΟΚ σε πρότ το ι σε ι οι τώ μα σω τις εν ι να δεχτούν κα μα βέβαια είνα θέ Το . . ς» λή μή ου ω Β τη ίες πληρ κάνουν «ευκολ Α.Σ. τραπεζίτες να

ζια «Πράσινείαπο»υγήτκανά στο κομματικό… ρελανττεί,-

Από εκ ΟΚ, που τις κειται για το ΠΑΣ ρό Π ι! ακή άζ γκ ει πατά ει μια εντυπωσι μέρες αναπτύσσ σι ιάκο δρ εί νε ες συ αί υτ λε μματικές με συνεχείς κο α, το ητ μα ότ ρι αγ τη πρ ς ασ τη δρ ίες εν όψει ιλ ομ ι κα ις υσε σεις, εκδηλώ ερχόμενο Φεβρο νεδρίου του τον ατοκύριακα. ποίησης του συ ά ούτε τα Σαββ ατ αμ στ δε ι υν τα όργανα άριο. Κα θα συνεδριάσο ιο ύρ θα με ι κα Αύριο τή Οδ. Κωνστα υσία του βουλευ ρο Γ. πα ν , το ίς λκ με Κι στο Ημαθία ις Σέρρες, στην ντινόπουλου, στ τα και τη Χίο. Αρ ν τη Μεσσηνία, η στ , Α.Σ. τη ιώ κρ αγ Μ

υπογραποφυέέχςει προκα0 0 .0 0 3 ό π α ω Πάν είωτη είναι και η κινητικότητα λίτες να υπο-

Αξιοσημ προς τους πο η το κάλεσμά του με Ε, ΚΚ α την κατάργησ το ι λέσε ση στη Βουλή γι τη ζή κι συ όκ ι «κ νε γί ην εων. Στ γράψουν για να νειακών συμβάσ ι δα χρ ν μέ τω ι ι σε κα πέ ν e.gr έχουν kk των μνημονίω n. io on m ni im ααδικ katargis ραφές. Και η δι νη» ιστοσελίδα ό 30.000 υπογ απ ετική σχ ες η ερ στ ότ ιο σσ όλ τώρα περι ντως το σχ πά ι ίζε ατ ημ βλ Προ πολίτες που σία συνεχίζεται. ογράφουν και υπ ι ότ ος ατ μμ υ κό δηλώνουν ή το ανακοίνωση το με το ΚΚΕ. Το ά ικ στ κα αγ αν μελών του; δεν ταυτίζονται τα μητρώα των με ή ολ A.Σ. αβ αρ τιπ κόμμα κάνει αν

θηκε χτες «ΠΡΑΤΤόμΩη»κίνηση ιδεών και πολιτών προσνετέ«Π ΡΑΤΤΩ»

Μια ακ ς χώρας. Τη λέ ίζοντα αυτής τη ιάς, που ένα στον πολιτικό ορ τής Νίκος Κοτζ γη θη κα ο ι να ς εί πουργού, Γ. και πρόεδρός τη υ πρώην πρωθυ το ς λο ου μβ σύ ι μιουργίας μιας φεγγάρι ήταν κα ύθυνση της δη τε κα ην στ ι να ς, αλλά μάλλον Παπανδρέου. Εί ιωτικής Αριστερά τρ πα , τούν ής ικ ατ με όσους συζη μεγάλης δημοκρ αμμή πλεύσης γρ οϋή ιν πρ κο οι ει ού βρ ς, αφ δύσκολα θα Κεντροαριστερά ας ης νέ ς ησ τη ρν ση βέ τη κυ αλλαγή για τη συγκρό ΡΑΤΤΩ» είναι η έ«Π επ η ν ι ω ζε όσ βά α υ ρί πο ω ποθέσεις ιγματική τιμ δε ρα πα η ι κα σης ου χρήματος. και διακυβέρνη Α.Σ. αρπαγή δημόσι ι κα η άλ ατ σπ τρεψαν

είπαν...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ Πρώην εκπρόσ. Τύπου ΑΝΕΛ «Χτίσαμε ένα κόμμα για να δώσουμε ελπίδα και διέξοδο. Οι πολίτες δεν έχουν χρόνο να ακούν μαλλιοτραβήγματα». Εχετε και πολλές βουλευτίνες...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ Ανεξάρτητος βουλευτής «Δεν έχω πρόθεση να ρίξω την κυβέρνηση και να την ωθήσω σε εκλογές». Να το δούµε στην πράξη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Πρόεδρος του ΛΑΟΣ «Δε με φόβιζε ο κ. Τσίπρας παλιότερα όσο με φοβίζει το προσωπείο του αστού που προσπαθεί να παρουσιάσει τώρα». Προτιµάτε τον επαναστάτη Τσίπρα;


ς ε ν σφή

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μαγκιές και ο καραγκιόζης... ασε τα λεφτά», τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι επειδή ο κ. Τσίπρας είναι και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «και σου λέει ‘’σιγά μη μου κόψουν και το ρεύμα’’, πηγαίνει και κάνει μαγκιές». Δριμύτερη ήταν η επίθεση προς τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Είναι ο μεγαλύτερος καραγκιόζης που έχει βγει στην πολιτική τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει δεύτερος. Είναι ό,τι πιο αστείο υπάρχει στην πολιτική. Το ότι αυτός ο άνθρωπος πήρε 10% είναι δείγμα τρομερής παρακμής. Εβγαζε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ψεύτη», σημείωσε. Σίγουρα θα έχουμε και άλλο ημίχρονο... Ν.Ο.

μποξέρ

Επίθεση ένθεν και ένθεν χτες από τον Αδωνι Γεωργιάδη που τα έβαλε και με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον Πάνο Καμμένο. Στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «τα έχωσε», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, δεν τήρησε την υπόσχεσή του να δώσει τα χρήματα, που δεν πλήρωσε για το χαράτσι, στο ΚΕΘΕΑ. «Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Υγείας, που μου ήρθε, αναφέρει ότι δεν υπάρχει κατάθεση στο όνομα του κ. Τσίπρα, αλλά υπάρχουν πολλές ανώνυμες δωρεές. Οταν κάποιος λέει δημοσίως πως θα δώσει το χαράτσι στο ΚΕΘΕΑ, δεν τον πιάνει ξαφνικά η σεμνότητα να πάει να τα δώσει ανώνυμα. Ο κ. Τσίπρας τα... παντελόνι-

επωνύμως Νούμερα Στην Ελλάδα μπορεί να μη θέλουν να τη δουν, αλλά στη Γερμανία τα νούμερα που κάνει είναι υψηλά. Ο λόγος για την Ανγκελα Μέρκελ και τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, που εμφανίζει σταθερό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών, συγκεντρώνοντας στην τελευταία δημοσκόπηση το 40% της προτίμησης έναντι 30% της SPD. Αξιοσημείωτo και το υψηλό ποσοστό αποδοχής του έργου της κυβέρνησής της, με 62% έναντι 30% εκείνων που θεωρούν ότι η κυβέρνηση «κάνει κακή δουλειά». Να δούμε τι θα βγάλει και η κάλπη το Σεπτέμβριο του 2013. Ν.Ο.

Εκπρόσωπος Και εκπρόσωπος Τύπου του Κώστα Καραμανλή έγινε χτες ο Πάνος Καμμένος. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απαντώντας στην πρόταση του πρώην στελέχους του κόμματός του Δημήτρη Σταμάτη για επαναδραστηριοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, επικαλέστηκε μια συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες πριν από καιρό. Εκεί ο Καραμανλής φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι δεν ασχολείται με τέτοια θέματα... Ν.Ο.

Δράκος Μένουμε στον Καραμανλή, που χτες είχε την τιμητική του. Στον πρώην πρωθυπουργό αναφέρθηκε κσι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον «AΝΤ1», απάντησε ως εξής στο δημοσιογραφικό σχόλιο ότι κανείς δεν είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κρίση. «Ο Καραμανλής τότε είπε την αλήθεια», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, προκαλώντας το δημοσιογράφο να αποκαλύψει τι είχε πει εκείνη την εποχή ο πρώην πρωθυπουργός σε μια off the record κουβέντα. Οτι έρχεται ο δράκος... Ν.Ο.

Φιλελεύθεροι

Ευλογίες Θρησκευτικές ευλογίες και προεδρικά εύσημα μάζεψε αυτές τις ημέρες ο Γιάννης Ιωαννίδης (σκίτσο). Ο υφυπουργός Αθλητισμού πετάχτηκε την Τρίτη το απόγευμα μέχρι το Αίγιο για να παραστεί στη δοξολογία για τον πολιούχο της πόλης Αγιο Σπυρίδωνα και εκεί πήρε τις ευλογίες του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου, μαζί και με ένα μπουκάλι ευλογημένο κόκκινο κρασί. Την επομένη πέρασε μαζί με τους αθλητές και τις αθλήτριες που πήραν μέρος και διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και το Διοικητικό Συμβούλο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία το Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχτηκε ο Κάρολος Παπούλιας. Και εκεί άκουσε τα καλά λόγια του Προέδρου που δηλώνει φαν του «ξανθού».

7 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

Στην Αίθουσα του Νερού στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης συναντώνται τη Δευτέρα το απόγευμα οι φίλοι της Δράσης της Θεσσαλονίκης, που πορεύονται πλέον χωρίς την ενεργή συμμετοχή του Στέφανου Μάνου. Οι φιλελεύθεροι της πόλης θα συζητήσουν την πρόταση της Δράσης για τις εξελίξεις στο μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, ενώ θα γίνουν και προτάσεις για την οργάνωση τοπικών ομάδων συνεργασίας και την οργανωτική συμμετοχή στις κεντρικές ομάδες παρόντος του προέδρου του κόμματος, του Δραμινού δικηγόρου Αντύπα Καρύπογλου και του συντονιστή της Θεσσαλονίκης Σάκη Κατρανίτσα. Ν.Ο.

Εξ αφορµής... Οι φωνές και η δήθεν αγανάκτηση για τις αυξήσεις που ζητάει η ΔΕΗ στα τιµολόγια του ρεύµατος είναι µια ακόµα έκρηξη υποκρισίας ανάµεσα στις τόσες άλλες. Πρόκειται για µια ακόµα επιχείρηση παραπλάνησης των αδύναµων αυτής της κοινωνίας, δηλαδή αυτών που εντελώς συµπτωµατικά φορτώνονται τα βάρη της κρίσης, πίσω απ’ την αγωνία των οποίων κρύβονται συστηµατικά οι πραγµατικοί υπεύθυνοι. Ηταν από πολλά χρόνια γνωστό ότι οι µονάδες της ΔΕΗ ήταν ξεπερασµένης τεχνολογίας κι ότι χρειάζονταν εκσυγχρονισµό και προσαρµογή σ’ ένα διαρκώς εξελισσόµενο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσµιο τοπίο στην παραγωγή και στο εµπόριο ενέργειας. Ποιοι αντιδρούσαν λυσσωδώς, ποιοι δε συζήτησαν καν ποτέ οποιαδήποτε αλλαγή, ποιοι αγωνίστηκαν και πέτυχαν να µείνουν όλα ως έχουν; Ηταν από χρόνια γνωστό και πάντως πολύ πριν απ’ την παρούσα κρίση, ότι το 2013 θα είναι χρονιά ορόσηµο, δεδοµένου τότε θ’ αρχίσουν να µετράνε οι δεσµεύσεις της συµφωνίας του Κιότο για τους ρύπους. Ποιοι συσκότισαν συστηµατικά το γεγονός αυτό; Ποιοι φρόντισαν ν’ αναβάλλεται διαρκώς η λήψη µέτρων και τι θα πουν τώρα που έρχεται ο ΤΟΥ λογαριασµός; Μήπως ότι ΓΙΩΡΓΟΥ για τις αυξήσεις φταίνε οι ΚΑΣΤΟΥΡΑ δανειστές και το µνηµόνιο; Ποιοι ευθύνονται για το ότι µόνο στην εξόχως ευνοηµένη αυτή χώρα πετύχαµε ένα απίστευτο κοµφούζιο µε τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, αυτές που σ’ όλον τον κόσµο αποτελούν πολύτιµο εργαλείο για την οικονοµία και την ποιότητα ζωής; Οσο ψάχνουµε, τους ίδιους πρωταγωνιστές βρίσκουµε πίσω από κάθε σύγκρουση. 1. Τις συντεχνίες - συµµορίες που αναγορεύτηκαν προστάτες του δηµόσιου συµφέροντος, φυσικά χωρίς να τους το ζητήσει κανένας. 2. Τους ίδιους κατά τοµέα πρωταθλητές του κρατικοδίαιτου καπιταλισµού και τα φερέφωνά τους, εφηµερίδες και κανάλια. Ολους αυτούς για τους οποίους ελευθερία είναι να µην µπορεί να δουλέψει κανένας άλλος. 3. Το µεγαλύτερο µέρος ενός ψοφοδεούς και διάτρητου πολιτικού συστήµατος (σε όλο το φάσµα) που το µόνο που επιδιώκει είναι η µε κάθε κόστος αναπαραγωγή του, µε µικρές έστω παραλλαγές. Βεβαίως υπάρχουν εξαιρέσεις. Αυτοί που αποφάσισαν να συγκρουστούν κι απολύθηκαν µετ’ επαίνων. Για όλους αυτούς ο στόχος είναι ο ίδιος: να µην αλλάξει ποτέ τίποτε. Ν’ αποφεύγουν αναζήτηση λύσεων που µπορεί ν’ απειλήσει τη θέση τους. Να παραπέµπουν το λογαριασµό στο µέλλον. Τέλος, αν µας πουν ότι για τις επικείµενες αυξήσεις στο ρεύµα φταίει η κρίση, το µνηµόνιο και τα λοιπά, ας µην τους πιστέψουµε. Οσοι αναφέραµε παραπάνω έχουν κάνει πολλά για να φτάσουµε µέχρι εδώ. Οταν µιλούν οι αυθεντίες, πρέπει να ακούµε µε προσοχή και περίσκεψη. Γιατί, ευτυχώς, καµιά αυθεντία δεν αναιρεί την κοινή λογική.


8 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ανοιχτό πόλεµο ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σε άγρια κόντρα εξελίχθηκε χτες η, ούτως ή άλλως, σφοδρή αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ µε το ΣΥΡΙΖΑ - κι ενώ ο Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται στη Ρώµη για τη σύνοδο των αρχηγών των σοσιαλδηµοκρατικών κοµµάτων - γύρω από την υπόθεση της Proton Bank και τη σύλληψη του Λ. Λαυρεντιάδη.

Νέα κόντρα Μαρκόπουλου Καµµένου

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ astivaktaki@ekdotiki.gr

Α

ιτία αποτέλεσαν οι ισχυρισµοί του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη ότι ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονοµικών πέρασε ρύθµιση για την Proton Bank χαρίζοΑιτία αποτέλεσαν ντας ουσιαστι160 εκαοι ισχυρισµοί του κά τοµµύρια ευρώ ∆. Στρατούλη ότι ο στον κ. ΛαυρεΕυ. Βενιζέλος ως ντιάδη. Η απάντηση από την υπουργός ΟικοΙπποκράτους νοµικών πέρασε ήταν άµεση και χαριστική ρύθµιση έκανε λόγο για χυδαιότητα του για την Proton κόµµατος του Bank κ. Τσίπρα που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούµενο. «Ο τρόπος µε τον οποίο πολιτεύεται η αξιωµατική αντιπολίτευση δείχνει ακριβώς τον τρόπο µε τον οποίο προσδοκά να κυβερνήσει: µε το ψέµα και το λαϊκισµό», επισηµαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά την ουσία των κατηγοριών που εκτόξευσε ο κ. Στρατούλης, σηµειώνεται ότι «η αποµάκρυνση της διοίκησης Λαυρεντιάδη από την Proton και η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας έγιναν επί θητείας

Η υπόθεση της Proton Bank και η σύλληψη του Λ. Λαυρεντιάδη προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

του κ. Βενιζέλου». Επιπλέον υπογραµµίζεται ότι «η κατάθεση για µια ηµέρα διαθεσίµων του ελληνικού Δηµοσίου ύψους 160 εκατ. (που φυσικά επεστράφησαν εντόκως την εποµένη) στην Proton, που δεν τελούσε πια υπό διοίκηση επιλογής Λαυρεντιάδη, έγινε -όπως και σε όλες τις άλλες τράπεζες- την περίοδο εκείνη -, σε συνεννόηση µε την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για να προστατευθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήµατος». Οι απαντήσεις του ΠΑΣΟΚ

πάντως δεν ικανοποίησαν τον κ. Στρατούλη που µε νέα του δήλωση σχολίασε ότι στο ΠΑΣΟΚ «θα πρέπει επιτέλους να µάθουν και να εµπεδώσουν τη σοφή λαϊκή παροιµία ότι ‘’στο σπίτι του κρεµασµένου δεν πρέπει να µιλάνε για σκοινί’’». Τροπή που οδήγησε σε νέα ανταπάντηση από την Ιπποκράτους, η οποία δε δείχνει πάντως διατεθειµένη να δώσει περαιτέρω συνέχεια στην αντιπαράθεση γι’ αυτό το θέµα, αφού επισηµαίνει ότι «την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται µε «κρεµασµένους και σκοινιά», το ΠΑΣΟΚ αναλαµβάνει

πρωτοβουλίες για τη χώρα µε Ευρωπαίους σοσιαλιστές». Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος, στο περιθώριο της συµµετοχής του στη διήµερη συνάντηση των ηγετών των σοσιαλδηµοκρατικών κοµµάτων στη Ρώµη θα έχει συναντήσεις µε σοσιαλιστές ηγέτες, ενώ σήµερα το πρωί θα συµµετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι για τις «νέες προκλήσεις της παγκόσµιας οικονοµίας και την προοδευτική στρατηγική» που θα συντονίσει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου, Pascal Lamy.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ

Ενταλµα σύλληψης και για τον Π. Κυριακίδη Καταζητούμενος, έπειτα από ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση Λαυρεντιάδη, είναι πλέον από χτες και ο στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί από την Αστυνομία. Η δεύτερη ειδική ανακρίτρια εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πέτρου Κυριακίδη, γνωστού από τη δραστηριότητά του στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση των ζημιογόνων δανείων, τα οποία χορηγούσε η Proton Bank σε εταιρίες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρε-

ντιάδη, που συνολικά ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ, έπειτα από εντάλματα της ανακρίτριας, συνελήφθησαν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση, υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Στην υπόθεση των επισφαλών δανείων της τράπεζας, πλην του Λ. Λαυρεντιάδη, κατηγορούνται 26 πρόσωπα και θεωρείται βέβαιο ότι η ανακρίτρια θα εκδώσει κι άλλα εντάλματα για κατηγορούμενους που κρίνονται ύποπτοι φυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει εκδοθεί και νέο ένταλμα σύλληψης για γυναίκα, πρώην στέλεχος της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι μετά τη σύλληψή του, ο Λ. Λαυρεντιάδης δήλωσε αδιαθεσία, λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σπίτι του οι αρχές βρήκαν, μεταξύ άλλων, ένα χαρτοκιβώτιο με χαρτονομίσματα, καθώς και κοσμήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Αλλες 16 συλλήψεις Πάντως, όπως αποκαλύφθηκε χτες, μαζί με τον Λ. Λαυρεντιάδη το βράδυ της Πέμπτης συνελήφθησαν κι άλλα 16 άτομα, και συγκεκριμένα δύο λιμενικοί, δύο αστυνομικοί και

δώδεκα ιδιώτες, με την κατηγορία ότι του παρείχαν προστασία. Οι 16 βρέθηκαν στο σπίτι του επιχειρηματία και οδηγήθηκαν χτες στον εισαγγελέα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας, χωρίς άδεια. Οι λιμενικοί είναι δύο 32χρονοι βατραχάνθρωποι, που υπηρετούν στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ενώ οι αστυνομικοί είναι ένας υπαστυνόμος ηλικίας 50 ετών, που υπηρετεί στα ΜΑΤ και ένας αρχιφύλακας 45 ετών, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων.

Δεν έχει τέλος η κόντρα του Πάνου Καμμένου με παραιτηθέντα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Κώστας Μαρκόπουλος, έκανε λόγο για μυστική σχέση του κ. Καμμένου με τον πρώην υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι οι αποχωρήσεις ήταν προσχεδιασμένες για να δημιουργηθεί ομάδα βουλευτών «καβάντζα» -όπως είπε- για να περνούν τα νομοσχέδια που δεν ψηφίζει η ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Μαρκόπουλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real», είπε:«Εδώ υπάρχει μία σχέση μεταξύ Καμμένου - Βουλγαράκη μυστική, μυστική ατζέντα κι αυτή, όπως μυστική ατζέντα και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και μυστική, αστεία ατζέντα και το δολάριο». Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στο «Σκάι», είπε αναφερόμενος στους βουλευτές που αποχώρησαν: «Αντί να σβήσουν τη φωτιά, έβαλαν πυρκαγιά». Υποστήριξε, επίσης, ότι «η αποχώρηση ήταν προσχεδιασμένη για να δημιουργηθεί μία ομάδα βουλευτών ‘’καβάντζα’’, ώστε να περνούν τα νομοσχέδια στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν δεν τα ψηφίζει η ΔΗΜΑΡ». Ο κ. Καμμένος είπε ότι «ακόμα και σε χαντάκι να με βρουν, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Απαντώντας στο ερώτημα αν δέχεται απειλές, είπε: «Ολοι απειλούμαστε, όποιος δεν πάει με το σύστημα δέχεται απειλές... εγώ δε μασάω από απειλές», σημειώνοντας όμως ότι δεν μπορεί να τεκμηριώσει τις αναφορές του. Για το non paper, επανέλαβε ότι είναι ανύπαρκτο και διερωτήθηκε: «Ανοίξτε τα πρακτικά με τον Κ. Παπούλια. Υπάρχει πουθενά αναφορά;». Νέα παραίτηση Χτες πάντως ανακοίνωσε την παραίτησή του από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και ο πρόεδρος του Συντονιστικού Γραφείου Νεολαίας Μπάμπης Αποσκίτης. Ο κ. Αποσκίτης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, η δημοσιοποίηση ειδήσεων που, καλή τη πίστει, θεωρούσα ψευδείς έως σήμερα, οι εκφρασθείσες ανησυχίες για την τύχη του κινήματος από ‘’περίεργα’’ πρόσωπα, μα κυρίως η έλλειψη κοινού οράματος, δε μου επιτρέπουν να παραμείνω άλλο στους Ανεξάρτητους Ελληνες».


9

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές όταν αγοράζουν ψάρια

σε στις κεντρικές αγορές (Μοδιάνο, Καπάνι κ.τ.λ.) να µην υπάρχουν εκτεθειµένα κρέατα. Παρεμπόριο Ο πρόεδρος του Συνδέσµου Εµπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Χαραλαµπίδης, επισήµανε ότι «το στεγασµένο εµπόριο βάλλεται. Μας νίκησε το παρεµπόριο. Οι πλανόδιοι πωλούν πατάτες Νευροκοπίου προς 0,45 ευρώ κι αν βρείτε στη Λαχαναγορά να φεύγουν µε πάνω από 0,5 ευρώ το κιλό θα αλλάξω επάγγελµα. Οι τιµές είναι στο ένα τρίτο σε σχέση µε πέρσι». Ψάρια του... γλυκού νερού!

Ακόµη και... ψάρια - «µαϊµού» Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά της Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει τα συνεργεία των αρµόδιων υπηρεσιών εν όψει των γιορτών. ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο

πως όµως διαπιστώθηκε σε χτεσινή σύσκεψη, η αγορά της πόλης αντιµετωπίζει σηµαντικά προβλήµατα, µε κρούσµατα νοθείας, προϊόντα παρεµπορίου, ακατάλληλα τρόφιµα και παραπλανητικές πρακτικές. Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος ΤζιτζικώΚρούσµατα νο- στας, επισήµανε «η αγορά δοθείας, προϊόντα ότι κιµάζεται και πως παρεµπορίου, αυτή είναι η χειρότερη εορταστιακατάλληλα κή περίοδος Χριτρόφιµα και στουγέννων από παραπλανητικές τότε που µπήκαµε πρακτικές στην κρίση». Προτεραιότητα είναι η δηµόσια υγεία, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, και κάλεσε τα συνεργεία ελέγχου να συντονιστούν. Ο εντεταλµένος σύµβουλος σε θέµατα εµπορίου της Περιφέρειας, Φάνης Παππάς, σηµείωσε ότι κλιµάκια ελέγχου υπάρχουν και πρωί και απόγευµα και ο προϊστάµενος της διεύθυνσης Ανάπτυξης, Νίκος Αδαµαντιάδης, διευκρίνισε ότι καθηµερινά βγαίνουν τρία ώς τέσσερα συνεργεία. Ο διευθυντής του ΕΦΕΤ, Νίκος Τράιος, δήλωσε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισµός των υπηρεσιών ελέγχου για να µην παρελαύνουν τα συνεργεία το

ένα µετά το άλλο και δηµιουργούν εκνευρισµό στους εµπόρους και καταστηµατάρχες. Ψευτοπαραγωγοί και καύσιμα Οι καταγγελίες όµως για αγορανοµικές παραβάσεις είναι πολλές. Ο ίδιος ο κ. Αδαµαντιάδης είπε ότι «το Σωµατείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κατήγγειλε στο ΣΔΟΕ ψευτοπαραγωγούς. Η καταγγελία µέσω υπουργείου έφτασε σε εµάς. Γιατί όµως δεν τους καταγγέλλουν επωνύµως; Εχουµε καταγγελίες για καύσιµα νοθευµένα µε τολουόλη ή ξυλόλη, για λαθραία και κλεµµένα καύσιµα, για πειραγµένες αντλίες». Ο προϊστάµενος της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονοµικού Ελέγχου της Περιφέρειας, Σοφοκλής Κουρτίδης, τόνισε ότι «έχουµε καταγγελίες για διάθεση προϊόντων διαλογής προς τρίτους και µάλιστα ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για µη εµπορεύσιµα προϊόντα, που, αντί να τα πετούν, τα δίνουν σε τρίτους και εκείνοι τα διοχετεύουν στις γειτονιές». Οι καταγγελίες Αποκαλυπτικός ήταν πάντως

ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Νίκος Τσεµπερλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «οι καταγγελίες που στέλνουµε στον ΕΦΕΤ επιβεβαιώνονται σε ποσοστό 99%. Οσες στέλναµε στις υπηρεσίες της πρώην νοµαρχίας Θεσσαλονίκης δεν επιβεβαιώνονταν σε ποσοστό 99%. Χρειάζεται αποκατάσταση της αξιοπιστίας των µηχανισµών ελέγχου». Ο πρόεδρος του Σωµατείου Επαγγελµατιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος, είπε ότι «η κεντρική αγορά έχει κακό χάλι και πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκό πρόγραµµα για να σταθεί όρθια». Λαθροσφαγές Ο πρόεδρος του Σωµατείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Εµµανουηλίδης, τόνισε πως δεν είναι θεµιτός ο ανταγωνισµός µε τις υπεραγορές τροφίµων, ενώ κατήγγειλε λαθροσφαγές ειδικά σε χοιρινά. Ο προϊστάµενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, Γιώργος Βαφειάδης, είπε πως οι λαθροσφαγές έχουν περιοριστεί, ενώ τόνισε πως γι’ αυτούς τους ελέγχους υπάρχει και «συνεργείο κοµάντο»! Ζήτη-

Ο πρόεδρος των ψαράδων µικροπωλητών στις λαϊκές αγορές, Θεόδωρος Τσιφτσίδης, είπε ότι υπάρχει πρόβληµα και στις λαϊκές και στην ιχθυόσκαλα. Κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει γιατρός να ελέγχει για τυχόν αλλοιωµένα ψάρια στην ιχθυόσκαλα και ότι δίνονται άδειες σε δήθεν παραγωγούς στις λαϊκές, την ώρα που οι παραγωγοί στα ψάρια είναι σχεδόν όλοι «µαϊµού»... «Πωλούνται φαγκριά και τσιπούρες ιχθυοτροφείου ως αλιευµένες, σολοµός Νορβηγίας και ισπανικές γαρίδες, ενώ υπάρχουν και µικροπωλητές που νοθεύουν τα ψάρια. Πωλούν ψάρι του γλυκού νερού (σίλβερ) µε αξία στα 2 ευρώ, για µαγιάτικο σε φέτες, που έχει πενταπλάσια αξία (10 - 15 ευρώ)», κατήγγειλε. Το παρεµπόριο είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα της αγοράς, είπε ο αντιπρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Στις λαϊκές γίνεται χαµός, στους δρόµους το ίδιο, ακόµη και έµποροι πωλούν προϊόντα παρεµπορίου. Εχουµε πλέον και ζήτηµα µε µεταχειρισµένα ρούχα. Μαζεύονται και έρχονται σε απίστευτα µεγάλες ποσότητες. Το 70% στις λαϊκές είναι µεταχειρισµένα ρούχα. Τα αγοράζουν µε το κιλό και τα πωλούν µε το κοµµάτι. Ενα µακό κοστίζει 12 λεπτά! Η εγκληµατικότητα είναι επίσης µεγάλο πρόβληµα. Δεν µπορεί κάθε µισό λεπτό να κλέβουν ένα πορτοφόλι. Ζήτηµα υπάρχει και µε τα πάρκινγκ», είπε.

∆εν πληρώνω... χωρίς απόδειξη Τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής, καθώς η σχετική αγορανομική διάταξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι

επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».

ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Διαβούλευση για το αν θα µείνει πεζόδροµος Λίγα φαίνεται να είναι τα... ψωμιά της πεζοδρομημένης Αγίας Σοφίας. Οι εκπρόσωποι εμπόρων, επαγγελματιών και καταστηματαρχών του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι η πιλοτική πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας όχι μόνο δε λειτούργησε, αλλά έφερε αλυσιδωτά προβλήματα σε όλη την «πυρίκαυστη ζώνη» της πόλης. Η διαβούλευση για τη συνέχιση ή μη του μέτρου θα γίνει τον Ιανουάριο, όταν θα ληφθεί από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης και η τελική απόφαση. Χτες, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, έγινε αποδέκτης των διαμαρτυριών του εμπορικού κόσμου για το μέτρο της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος, είπε ότι «η Αγίας Σοφίας μάς κατέστρεψε. Επιτέλους ανοίξτε την, έχει προκαλέσει ασφυξία σε όλο το ιστορικό κέντρο». Το χορό των διαμαρτυριών συνέχισε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, τονίζοντας πως «η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας ήταν έγκλημα, ήταν λάθος. Εξυπηρετούνται πέντε καταστήματα και καταστρέφονται όλοι οι υπόλοιποι. Ετσι κι αλλιώς όσοι ονειρεύονταν καφετέριες με τραπεζάκια δεν πρόκειται να τα δουν...». Ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε πως η αρμοδιότητα πεζοδρόμησης ανήκει στο δήμο, αλλά η αντιπεριφέρεια δίνει την άδεια. «Είμαστε υπέρ των μέτρων βιώσιμης κινητικότητας, όπως και οι πεζοδρομήσεις. Ομως πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συγκυρία. Χωρίς μετρό με τα έργα να μπλοκάρουν την πόλη, θα πρέπει να επανεξετάσουμε το ζήτημα. Η πιλοτική εφαρμογή λήγει στις 30 Ιανουαρίου και τότε θα αποφασίσουμε συλλογικά για το αν θα συνεχιστεί η πεζοδρόμηση ή όχι. Πάντως, έχω αποφασίσει ότι δε θα δοθεί άλλη παράταση στην πιλοτική εφαρμογή. Η Αγίας Σοφίας ή θα αποδοθεί στην κυκλοφορία ή θα γίνει μόνιμα πεζόδρομος», διευκρίνισε ο αντιπεριφερειάρχης. Τ. Τ.


10 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποχωρεί σταδιακά το ψύχος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πολικές θερµοκρασίες επικρατούσαν και χτες στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο σύµφωνα µε τους µετεωρολόγους της ΕΜΥ, τις επόµενες µέρες η θερµοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει µέχρι τις αρχές της επόµενης εβδοµάδας. Στη συνέχεια, όµως,αναµένεται να ξεκινήσει ένας νέος «γύρος» κακοκαιρίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Σ

το µεταξύ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ηµέρας σχεδόν στους περισσότερους νοµούς ο υδράργυρος έκανε και πάλι «βουτιά» δείχνοντας αρκετούς βαθµούς κάτω από το µηδέν, ενώ ακόµη και στη Θεσσαλονίκη νωρίς χτες το πρωί η θερµοκρασία ήταν -5 βαθµούς. Μάλιστα, Σε πολλές πεείναι χαρακτηριοχές τόσο της ριστικό πως ∆υτικής όσο και σχεδόν στις περισσότερες περιτης Κεντρικής οι χτεσινές Μακεδονίας είναι οχές θερµοκρασίες απαραίτητες οι ήταν παρόµοιες αντιολισθητικές και ίσως ελάχιστα αυξηµένες αλυσίδες σε σύγκριση µε την προηγούµενη ηµέρα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη όπου η θερµοκρασία ήταν αισθητά πιο χαµηλή χτες. Οπως εξηγούν µετεωρολόγοι, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη έπνεε άνεµος που δεν επέτρεψε στον υδράργυρο να πέσει αισθητά, ενώ µόλις ο αέρας σταµάτησε καταγράφηκε αµέσως πτώση της θερµοκρασίας. Η χαµηλότερη θερµοκρασία ωστόσο καταγράφηκε και πάλι στη Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος έπεσε χτες στους -15 βαθµούς Κελσίου, ενώ -12 βαθµούς έδειχνε το θερµόµετρο στην Καστοριά, -7 στην Κοζάνη και -6 στις Σέρρες, -4 στη Δράµα και τη Βέροια και -2 στο Κιλκίς. Σε πολλές περιοχές τόσο της Δυτικής όσο και της Κεντρικής Μακεδονίας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες όχι µόνο εξαιτίας της χιονόπτωσης των προηγούµενων ηµερών, αλλά κυρίως λόγω του παγετού, που µετατρέπει τους δρόµους σε... πίστες πατινάζ. Σύµφωνα µε ανακοίνωση των αστυνοµικών αρχών, αλυσίδες απαιτούνταν και χτες στο νοµό Γρεβενών και συγκεκριµένα στην επαρχιακή οδό Γρεβενών - Σαµα-

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν είχαμε και χτες σε πολλές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας

ρίνας, από το 31ο έως το 54ο χιλιόµετρο, στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – χιονοδροµικού κέντρου Βασιλίτσας από το 32ο έως το 45ο χιλιόµετρο, στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου από το 35ο έως το 43ο χιλιόµετρο, αλλά και εντός των οικισµών που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Στο νοµό Καστοριάς αλυσίδες χρειάζονταν οι οδηγοί

στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (µέσω Βιτσίου) από το 14ο έως το 28ο χιλιόµετρο, αλλά και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (µέσω Νεστορίου) από το 35ο έως το 45ο χιλιόµετρο, ενώ στο νοµό Κοζάνης αλυσίδες απαιτούνταν µόνο από το 12ο έως το 24ο χιλιόµετρο της επαρχιακής οδού Πτολεµαΐδας – Βλάστης. Επίσης, στο νοµό Φλώρινας οι αλυσίδες ήταν απαραίτητες στην εθνική οδό

Φλώρινας – Καστοριάς (µέσω Βίγλας) από το 13ο έως το 42ο χιλιόµετρο και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (µέσω Βιτσίου) από το 15ο έως το 30ό χιλιόµετρο. Τέλος, στην Κεντρική Μακεδονία µε αλυσίδες διεξαγόταν η κίνηση των οχηµάτων προς όλα τα χιονοδροµικά κέντρα και σε ορισµένους ορεινούς επαρχιακούς δρόµους των νοµών Σερρών, Ηµαθίας, Πέλλας και Κιλκίς.

Εξαπάτησαν ηλικιωµένο στο Κιλκίς Την αδυναμία ενός ηλικιωμένου στα παιδιά του εκμεταλλεύτηκε επιτήδειος, ο οποίος κατόρθωσε να τον εξαπατήσει και να του αποσπάσει χρήματα με το πρόσχημα ότι η κόρη του έπρεπε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Οπως έγινε γνωστό, το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Βαφειοχώρι Κιλκίς. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ένας 50χρονος άντρας πλησίασε 80χρονο κάτοικο του χωριού με το πρόσχημα ότι γνώριζε την κόρη του. Οπως κατήγγειλε ο ηλικιω-

μένος, ο άγνωστος του ανέφερε πως η κόρη του είχε οικονομική ανάγκη γιατί επρόκειτο να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο για κάποιο πρόβλημα υγείας που είχε, με αποτέλεσμα να τον πείσει να του παραδώσει το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ. Μάλιστα, στη συνέχεια ο άγνωστος άντρας αφαίρεσε από τα χέρια του 80χρονου και ένα φάκελο που περιείχε άλλα 1.000 ευρώ και τράπηκε σε φυγή με ΙΧ αυτοκίνητο όπου τον περίμενε μία συνεργός του.

Ανήλικος σε σπείρα που άνοιγε ΙΧ Σπείρα που διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις και στην οποία συμμετείχε και ένας ανήλικος εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Ηδη την Πέμπτη συνελήφθησαν δύο άτομα, ηλικίας 15 και 33 ετών, ενώ αναζητούνται άλλα τέσσερα. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο ανήλικος και ο 33χρονος συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας, γιατί μαζί με συνεργό τους διέρρηξαν σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης και αφαίρεσαν ένα ράδιοcd. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε πως τα συγκεκριμένα άτομα μαζί με τους υπόλοιπους συνεργούς τους φέρονται να αφαίρεσαν από τις αρχές Νοεμβρίου δύο ΙΧ αυτοκίνητα και ένα φορτηγό, ενώ διέρρηξαν άλλα τέσσερα αυτοκίνητα, από το εσωτερικό των οποίων αφαίρεσαν ηλεκτρονικές συσκευές, χρηματικά ποσά, καθώς και προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα των ιδιοκτητών. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., διέρρηξαν κατάστημα κατασκευής μεταλλικών αμαξωμάτων, από όπου αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές και ένα δίκυκλο μοτοποτοδήλατο, καθώς και μία εταιρία καλωδίων από τον προαύλιο χώρο της οποίας αφαίρεσαν καλώδια χαλκού.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Νέες συλλήψεις για χρέη Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο. Οπως έγινε γνωστό, συνελήφθη προχθές το πρωί στη Θεσσαλονίκη 60χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας επίπλων - ξυλείας - ειδών και υλικών επιπλοποιίας για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. To ύψος του χρέους ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 666.826,41 ευρώ. Επίσης, την ίδια μέρα συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη δύο άτομα, ηλικίας 46 και 45 ετών, έμποροι, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε βάρος τους έχουν βεβαιωθεί χρέη που ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 65.634,72 ευρώ.


ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

11 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πορεία µε απορριµµατοφόρα Δυναμικό... «παρών» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έδωσαν χτες οι δημοτικοί υπάλληλοι, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Χτες το πρωί εργαζόμενοι από όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία. Με την πορεία των πεζών δημοτικών υπαλλήλων ενώθηκαν συνάδελφοί τους με απορριμματοφόρα, προκειμένου όλοι μαζί να διαμαρτυρηθούν για τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και ειδικότερα για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Ετσι, πεζοί και απορριμματοφόρα οχήματα διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πάρτε το μνημόνιο και φύ-

γετε από δω», διαμαρτυρήθηκαν κυρίως για τη διαθεσιμότητα, η οποία αφορά και δημοτικούς υπαλλήλους. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Υπενθυμίζεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή

της ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία, η οποία ολοκληρώθηκε χτες, αποχή από κάθε εργασία σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, νέα 48ωρη τη Δευτέρα και την Τρίτη και συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη. Οι δήμαρχοι πάντως ανησυχούν, διότι κανείς δεν ξέρει μέχρι αυτήν τη στιγμή πώς θα εξελιχθεί το τοπίο τις επόμενες μέρες, αν δηλαδή θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους οι δημοτικοί υπάλληλοι μετά την Τετάρτη. Ετσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέου γύρου κινητοποιήσεων, κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα γιορταστούν με βουνά σκουπιδιών στους δρόμους των περισσότερων πόλεων.

«Στον αέρα» 60.000 παιδιά που πάνε σε παιδικούς σταθµούς µέσω ΕΣΠΑ Περίπου 60.000 παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός δηµόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθµών, αλλά και Κέντρων ∆ηµιουργικής Απασχόλησης (Κ∆ΑΠ), καθώς το Ζ’ Τµήµα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε την ακύρωση της σύµβασης για χρηµατοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθµών από το ΕΣΠΑ.

Η

απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελήφθη µετά από προσφυγή τεσσάρων ιδιωτικών παιδικών σταθµών κατά της νέας ρύθµισης που έκανε το υπουργείο Εργασίας στο πρόγραµµα. «Πρόκειται για τη Το ΕλεγκτιΣυνέδριο χειρότερη εξέλι- κό έκρινε ότι οι ξη, για την οποία συνεχείς τροείχαµε προειδο- π ο π ο ι ή σ ε ι ς ποιήσει έγκαιρα, οδήγησαν σε σαφή αλλααλλά δυστυχώς γή των όρων δεν εισακουστή- του προγράµκαµε», είπε ο δή- µατος, κάτι κρίθηκε µαρχος Νεάπολης που αντίθετο µε - Συκεών, Σίµος τις αρχές της χρηστής διοί∆ανιηλίδης κησης. Ετσι, εκτός από τα 60.000 παιδιά, «στον αέρα» βρίσκονται και τα κονδύλια ύψους 145 εκατ. ευρώ για τους δηµοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθµούς. Δεδοµένου ότι οι δήµοι δεν µπορούν να καλύψουν τις αναγκαίες δαπάνες, ενδέχεται να δηµιουργηθεί αναταραχή σε χιλιάδες οικογένειες που θα δουν τον προγραµµατισµό τους να τινάζεται στον αέρα. Κι αυτό,

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε την ακύρωση της σύμβασης για χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από το ΕΣΠΑ

καθώς δεν αποκλείεται οι γονείς είτε να αναγκαστούν να πληρώσουν εξολοκλήρου το κόστος φιλοξενίας των παιδιών τους, είτε να πάρουν τα παιδιά τους από τους παιδικούς σταθµούς. «Πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη, για την οποία είχαµε προειδοποιήσει έγκαιρα µε τους πιο υψηλούς τόνους, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαµε. Οι εµµονές του υπουργείου Εργασίας µας οδήγησαν σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, ακυρώνοντας ένα ιδιαίτερα σηµαντικό πρόγραµµα σε καιρούς χαλεπούς για την ελληνική οικογένεια και οδη-

γώντας πλέον τους γονείς σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης», δηλώνει ο δήµαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίµος Δανιηλίδης. Η απόφαση Το Ελεγκτικό Συνέδριο «... αποφαίνεται ότι κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύµβασης µεταξύ της ‘’Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ’’ και των επιλέξιµων φορέων υλοποίησης της Δράσης ‘’Εναρµόνιση Οικογενειακής και Επαγγελµατικής Ζωής’’ για το σχολικό έτος 2012 - 2013 του Επιχειρησιακού Προγράµµατος ‘’Ανάπτυξη Ανθρώπινου

Δυναµικού’’ 2007-2013…». «Δυστυχώς, παρά τις επανειληµµένες και έγκαιρες επισηµάνσεις µου για αύξηση της χρηµατοδότησης του προγράµµατος µε αξιοποίηση των λιµναζόντων πόρων του ΕΣΠΑ και του ΕΠΑΝΑΔ, το υπουργείο επέλεξε εµβαλωµατικές λύσεις, οι οποίες σήµερα ξηλώνονται και κατεδαφίζονται. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ-ΚΜ ως συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Μάιο του 2012, µε επιστολές προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και σε άλλα συναρµόδια υπουργεία, προτείναµε συγκεκριµένες λύσεις στην κατεύθυνση της αξιοποίησης αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ, οι οποίες ουδέποτε εισακούστηκαν», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης. «Λύση υπάρχει κι αυτή δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρµογή και υλοποίηση της προκήρυξης, όπως αρχικά είχε διατυπωθεί, µε την πλήρη και συνολική κάλυψη του προγράµµατος µε την υποστήριξή του µε επιπλέον κονδύλια από τα αδιάθετα και λιµνάζοντα του ΕΣΠΑ, πριν κι αυτά… ριχτούν στον Καιάδα», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.

ΞΑΝΘΗ

Εξιχνιάστηκαν δέκα ληστείες Ειδικότητα στις ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων είχε ομάδα που εξαρθρώθηκε στην Ξάνθη, η μέθοδος της οποίας ήταν να εισβάλλει στα σπίτια των θυμάτων και να αρπάζει χρήματα και χρυσαφικά. Ηδη από τις αστυνομικές αρχές εξιχνιάστηκαν δέκα ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων σε χωριά της Ξάνθης, ενώ συνελήφθησαν τρία άτομα, ηλικίας 17, 23 και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας, ληστείες, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη οπλοφορία - οπλοκατοχή. Επίσης, για την ίδια υπόθεση αναζητείται ένα ακόμη άτομο, ηλικίας 35 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία άτομα συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης λίγη ώρα αφότου είχαν εισέλθει στο σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού σε χωριό της Ξάνθης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριού και τη χρήση σωματικής βίας τρία κινητά τηλέφωνα, τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια και το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας φέρονται να διέπραξαν συνολικά δέκα ληστείες από τις αρχές Νοεμβρίου 2012, ενώ τις περισσότερες φορές έδεναν ή χτυπούσαν τα ηλικιωμένα θύματά τους. Κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν στα σπίτια των φερόμενων ως δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, έντεκα κινητά τηλέφωνα και χρυσαφικά.

ΠΕΡΑΙΑ

Η δωρεά οργάνων στο επίκεντρο εκδήλωσης Τι είναι μεταμόσχευση; Τι σημαίνει «εικαζόμενη συναίνεση»; Τι λέει ο νόμος; Πώς είναι δωρητές οργάνων με νόμο όλοι οι Ελληνες; Υπάρχουν θρησκευτικές αντιρρήσεις για τη μεταμόσχευση; Απαντήσεις σε όλες αυτές τις απορίες θα δώσουν επιστήμονες ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις στην εκδήλωση που διοργανώνει, σήμερα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, ο Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Γυμνάσιο Περαίας, στην οδό Πηγάσου 4, θα μιλήσουν οι Νικόλαος Τάσκος, καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ με θέμα «Εγκεφαλικός Θάνατος», Εύη Αυλογιάρη, δικηγόρος, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια (CiARD), ειδικευμένη στη Βιοηθική, με θέμα «Νομική διάσταση των μεταμοσχεύσεων» και Δήμητρα Ζαχαρούδη, συντονίστρια μεταμοσχεύσεων, με θέμα «Η διαδικασία της δωρεάς οργάνων». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί δεκαπεντάλεπτη ταινία για την προσφορά οργάνων και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


12 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ

Δήμος Θεσσαλονίκης Σε περισσότερους από 700 απόρους που στερούνται ακόµη και το φαγητό επιχειρεί να δώσει βοήθεια ο δήµος Θεσσαλονίκης. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του σχεδιάζουν δράσεις µε τη συνδροµή φορέων, επιχειρήσεων εστίασης και ιδιωτών, προκειµένου στο άµεσο µέλλον να δοθεί τροφή σε όσο το δυνατόν περισσότερους δηµότες. «Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουµε φροντίζουµε ώστε ο δήµος Θεσσαλονίκης να είναι αρωγός και να στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στόχος µας είναι µέσα από τη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών µε τις Δηµοτικές Κοινότητες να αναπτύξουµε ένα δίκτυο, ώστε να µην υπάρχει περιοχή του δήµου Θεσσαλονίκης όπου οι άνθρωποι δε θα έχουν πρόσβαση στη σίτιση», δηλώνει η Καλυψώ Γούλα, αντιδήµαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του πολίτη. Πέρα από τη σίτιση απόρων, παρόµοια ενέργεια επιχειρείται και στα σχολεία µε τη χορήγηση δωρεάν πρωινού σε 860 µαθητές της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. Ο αριθµός από πέρυσι αυξήθηκε, καθώς την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά στα σχολεία του δήµου σιτίζονταν 600 παιδιά οικογενειών µε οικονοµικά προβλήµατα, κάτι που αποτελεί απόδειξη της κλιµακούµενης αύξησης των πολιτών που χρειάζονται άµεσα βοήθεια. Δήμος Νεάπολης - Συκεών Δεν άλλαξε όµως µόνον ο αριθµός αλλά και το προφίλ των ανθρώπων που σήµερα στρέφονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήµων για να ζητήσουν βοήθεια. Πέραν των αστέγων και των απόρων, µια νέα κατηγορία νεόπτωχων φαίνεται να αναδύεται λόγω της βαθιάς κρίσης. Μικροµεσαίοι επιχειρηµατίες που έκλεισαν τα µαγαζιά τους ή πτώχευσαν δεν έχουν πλέον την παραµικρή οικονοµική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ανθρωποι που µέχρι χτες διατηρούσαν

«Αποκούµπι» οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήµων Χιλιάδες άνθρωποι, μη έχοντας καμία στήριξη, στρέφονται καθημερινά στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της Θεσσαλονίκης, ζητώντας κάθε είδους βοήθεια, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν. Σε μια περίοδο που για μερικούς τα βασικά αγαθά θεωρούνται πολυτέλεια, οι δήμοι καλούνται να καλύψουν την οικονομική αδυναμία χιλιάδων νεόπτωχων με κάθε είδους τρόπο και μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων και υπηρεσιών να περιορίσουν το μέγεθος του προβλήματος και τον αριθμό των δημοτών που καθημερινά βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

ι ο π ω ρ θ ν ά ς ε δ ιά ιλ χ ν ύ Βοήθεια ζητο

τους ή έκλεισαν τα ητό, άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές φαγ ο πιάτ ένα ε ούτ ς του ιά παιδ στα ν ρου Οικογένειες που δεν µπορούν να προσφέ

µια επιχείρηση και ζούσαν µια φυσιολογική ζωή κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόµο λόγω της τραγικής οικονοµικής κατάστασης που βιώνουν. «Πριν δυο χρόνια το ποιόν των δηµοτών που µας ζητούσαν βοήθεια ήταν διαφορετικό. Πέρα από το γεγονός ότι οι αιτήσεις για οικονοµική ενίσχυση και για τα κοινωνικά παντοπωλεία έχουν ανέβει 30% στο δήµο, βλέπουµε σήµερα µικροµεσαίους επιχειρηµατίες να έχουν κλείσει τα µαγαζιά τους, να έχουν βρεθεί στο δρόµο και να ζητάνε από τα συσσίτια ένα πιάτο φαΐ», επισηµαίνει ο Δηµήτρης Απατσίδης, αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήµου Νεάπολης - Συκεών. Τα αιτήµατα για βοήθεια στο δήµο αυξάνονται ραγδαία και σήµερα 120 οικογένειες µε σοβαρά προβλήµατα σιτίζονται από το κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ καθηµερινά µοιράζει

Γνώριμη εικόνα για τη Θεσσαλονίκη του 2012, ακόμα και στους κεντρικούς της δρόμους


ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χείρα βοηθείας στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων αναζητούν χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης

της διπλανής πόρτας

µε ειδικές ανάγκες. ης, πολύτεκνοι, άστεγοι, άποροι, άτοµα µαγαζιά τους λόγω της οικονοµικής κρίσ 600 - 700 µερίδες η Εκκλησία µε τη βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών. Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Χρήµατα για να πληρώσουν το ρεύµα και για να βάλουν πετρέλαιο θέρµανσης, προκειµένου να βγάλουν το δύσκολο χειµώνα, ζητούν άνεργοι και οικογένειες από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήµου Αµπελοκήπων - Μενεµένης. Πάνω από 180 οικογένειες που έχουν επιλεχθεί µε κοινωνικά κριτήρια λαµβάνουν τρόφιµα από το δήµο, ενώ 60 οικογένειες έχουν λάβει από 200 ευρώ για να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες τους. «Σήµερα έρχονται και µας ζητάνε βοήθεια άνθρωποι που παλιότερα δεν είχαν καµία ανάγκη. Εκτός από τα βασικά, ζητούν χρήµατα για να πληρώσουν το ρεύµα αλλά και για πετρέλαιο. Προσπαθούµε να ελέγχουµε τα άτοµα και τις οικογένειες που ζητούν βοήθεια, για να είµαστε σίγουροι πως έχουν πραγµατικά ανάγκη.

Επίσης επιδοτήσαµε φέτος µε 25.000 ευρώ τις τοπικές ενορίες, για να οργανώσουν εκείνες τα συσσίτια και να βοηθήσουν, γνωρίζοντας καλύτερα τα προβλήµατα του καθενός, πάντα όµως µε τη δική µας επιτήρηση», αναφέρει η Μάγδα Ρουσσέτη, διευθύντρια του τµήµατος Κοινωνικής Προστασίας του δήµου Αµπελοκήπων - Μενεµένης. Δήμος Καλαμαριάς Καθηµερινά πλέον στο δήµο Καλαµαριάς γονείς µαζί µε τα παιδιά τους προσέρχονται στις κοινωνικές υπηρεσίες ζητώντας απεγνωσµένα οικονοµική βοήθεια. Αρκετά είναι τα περιστατικά επίσης όπου πολίτες ζητούν χρήµατα από το δήµο για να πληρώσουν το ενοίκιό τους, το ρεύµα και το χαράτσι. Οι εξώσεις από τα σπίτια έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήµου προσπαθούν να φροντίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, ακόµα και να τους δώσουν µια προσωρινή λύση για τη στέγη. Περισσότερα από 250 άτοµα ζητούν να ενταχθούν στα προγράµµατα σίτισης του δήµου, ενώ το κέντρο σίτισης καθηµερινά προσφέρει γεύµα σε πάνω από 100 άτοµα. «Σήµερα ένας κύριος ήρθε εδώ µε τα δυο του παιδιά, για να ζητήσει βοήθεια από το δήµο. Ανθρωποι που είχαν δική τους δουλειά, άνθρωποι της µεσαίας τάξης που µέχρι πριν δυο χρόνια τα έβγαζαν πέρα κανονικά, τώρα δεν µπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το καθηµερινό τους φαγητό. Εµείς µέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο, µέσα από τα συσσίτια της Εκκλησίας και µέσα από την αλληλεγγύη που δείχνουν συνδηµότες και σύλλογοι, προσπαθούµε να βοηθήσουµε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσµο, ελέγχοντας πάντα µέσα από κοινωνικούς λειτουργούς ποιος έχει πραγµατικά ανάγκη», λέει η αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Κυριακή Μπαλτατσή - Φοροπούλου. Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου Ιδιαίτερο έλεγχο από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους κάνουν οι

13 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

κοινωνικές υπηρεσίες στα άτοµα και στις οικογένειες που υποβάλλουν αιτήσεις για οικονοµική βοήθεια, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά που δηµότες από άλλους δήµους, που ίσως δεν έχουν τόσο µεγάλη ανάγκη, λαµβάνουν τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται σε αυτούς που βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Στις αιτήσεις που γίνονται για σίτιση ή οικονοµική βοήθεια ζητάµε οτιδήποτε χρειάζεται προκειµένου να διαπιστώσουµε πως υπάρχει πραγµατικά το πρόβληµα. Οι αιτήσεις φέτος ήταν γύρω στις 600 και από αυτές καταφέραµε να βοηθήσουµε στις µισές. Παράλληλα, τρέχουν προγράµµατα σίτισης στα σχολεία και δωρεά τροφίµων µε τη συνεργασία πολιτιστικών συλλόγων», λέει η Αβρόρα Σαββίδου, αντιδήµαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας του δήµου Κορδελιού - Ευόσµου. Δήμος Λαγκαδά Πρόβληµα στα προγράµµατα σίτισης µαθητών στα νηπιαγωγεία και στα δηµοτικά σχολεία έχει δηµιουργηθεί στο δήµο Λαγκαδά, λόγω του µεγάλου αριθµού µαθητών που δήλωσαν οι διευθυντές πως χρειάζονται επειγόντως οικονοµική βοήθεια. Τα κοινωνικά παντοπωλεία σε συνεργασία µε τα κοινωνικά φαρµακεία και ιατρεία που έχουν συσταθεί σε όλες τις κοινότητες του δήµου βοηθούν 880 άτοµα, ενώ συνεχώς αυξάνονται οι αιτήσεις των απόρων και των οικογενειών που ζητούν να συµπεριληφθούν στα προγράµµατα. «Η κατάσταση όσον αφορά τα σχολεία έχει ξεφύγει. Πέρυσι είπαµε στους διευθυντές να κάνουν καταγραφή του προβλήµατος και µας έστειλαν πάνω από τους µισούς µαθητές των σχολείων. Φυσικά είναι αδύνατο να βοηθήσουµε τόσο κόσµο. Διπλάσιοι είναι επίσης και οι δικαιούχοι στα κοινωνικά παντοπωλεία φέτος, όπου έχουµε προµηθευτεί 20 τόνους τρόφιµα προκειµένου να βοηθήσουµε όσο µπορούµε», αναφέρει ο Στέλιος Δεργιανλής, υπεύθυνος Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας του δήµου.


14 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κρίση µάς διώχνει... και από τον οδοντίατρο Σε πολυτέλεια… έχει εξελιχθεί για χιλιάδες Ελληνες η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Σύµφωνα µε τα µέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Οµοσπονδίας, η οικονοµική κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις στη στοµατική υγεία, αφού οι πολίτες λόγω οικονοµικών δυσκολιών επισκέπτονται ολοένα και πιο σπάνια τους ιδιώτες οδοντιάτρους. Οι θέσεις που θα ανοίξουν για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ανέρχονται σε 39

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ∆ΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Ο

ι περισσότεροι Ελληνες έχουν περιορίσει τις επισκέψεις στον οδοντίατρο στις τελείως απαραίτητες και απευθύνονται στα οδοντιατρεία µόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη και υποφέρουν από πονόδοντο», ανέφερε σε χτεσινή εκδήλωση στο υπουργείο Υγείας για τη στοµατική υγεία ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η κίνηση στα ιδιωτικά οδοντιατρεία λόγω της κρίσης έχει µειωθεί στο µισό και δεν αποκλείεται αρκετοί οδοντίατροι να βάλουν τους επόµενους µήνες λουκέτο και να φύγουν για εργασία στο εξωτερικό. Λόγω της άσχηµης οικονοµικής κατάστασης, οι πολίτες αµελούν τη στοµατική τους υγεία και δεν πηγαίνουν για έλεγχο και καθαρισµό στον οδοντίατρο. Μάλιστα, σε σύγκριση µε άλλους ΕυΜόλις το 1,23% ρωπαίους, οι Ελληνες παρουσιάζουν περιστων δηµόσιων δαπανών υγείας σότερα οδοντιατρικά προβλήµατα και πολδιατίθεται για λές φορές οι οδοντιοδοντιατρική ατρικές τους ανάγκες µένουν για µεγάλο φροντίδα στην χρονικό διάστηµα χωΕλλάδα ρίς κάλυψη. Επιβάρυνση Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Στοµατικής Υγείας, µόλις το 1,23% των δηµόσιων δαπανών υγείας διατίθεται για οδοντιατρική φροντίδα στην Ελλάδα (στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό κυµαίνεται από 5% έως 10%). Ως αποτέλεσµα της ελλιπούς χρηµατοδότησης, το κάθε νοικοκυριό επιβαρυνόταν µέχρι τώρα το κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας, το οποίο έφτανε στο 33,98% των χρηµάτων που πλήρωνε µία οικογένεια για δαπάνες υγείας. Τώρα, όµως, τα ελληνικά νοικοκυριά δεν µπορούν να διαθέσουν τόσα χρήµατα για οδοντίατρο. Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η κακή κατάσταση της στοµατικής υγείας µπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει νοσήµατα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ασθενής µε στοµατικό καρκίνο που θα αντιµετωπιστεί στα πρώτα στάδια, έχει πάνω

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

200 επικουρικοί γιατροί για την κάλυψη των κενών

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κακή κατάσταση της στοματικής υγείας μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει νοσήματα

από 90% πιθανότητες να επιβιώσει την επόµενη πενταετία. Σε περίπτωση, όµως, που καθυστερήσει η διάγνωση, το ποσοστό επιβίωσης πέφτει κατακόρυφα, στο 10%-20%, ενώ εκτιµάται ότι οι δαπάνες στο ΕΣΥ για την περίθαλψη και θεραπεία ασθενών µε οδοντιατρικά νοσήµατα ανέρχονται περίπου στα 2,5 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως. Στα σχολεία Στο µεταξύ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι ξεκίνησε πρόγραµµα πρόληψης και προαγωγής της στοµατικής υγείας σε 950 σχολεία της

χώρας. Το πρόγραµµα υλοποιείται σε 800 ολοήµερες και 150 δυσπρόσιτες σχολικές µονάδες σε όλη την Ελλάδα και αφορά περίπου 30.000 µαθητές και µαθήτριες της β’ δηµοτικού. Παράλληλα, το υπουργείο και η Εθνική Επιτροπή Στοµατικής Υγείας θα ξεκινήσουν πρόγραµµα για την επιµόρφωση ιδιωτών και νοσοκοµειακών οδοντιάτρων και γιατρών πάνω στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της στοµατικής κοιλότητας, θα ενηµερώσουν το γενικό πληθυσµό για το θέµα και θα διενεργήσουν επιδηµιολογική µελέτη για τη στοµατική υγεία των Ελλήνων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στοµατικός έλεγχος από τους οδοντιάτρους Δωρεάν στοματικό έλεγχο στους πολίτες προσφέρει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Σήμερα, Σάββατο, κλιμάκιο οδοντιάτρων - μελών του Συλλόγου θα βρίσκεται στην πλατεία Ευόσμου. Από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, οι οδοντίατροι θα κάνουν προληπτικές εξετάσεις στους ενδιαφερόμενους και θα τους δίνουν οδηγίες για την καλύτερη στοματική τους υγεία. Αλλη μια προληπτική και εορταστική εξόρμηση θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου, στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, 11 π.μ. - 2 μ.μ. Εκτός από τις δωρεάν εξετάσεις, οι οδοντίατροι της πόλης υπόσχονται και πολλές χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις σε μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μήνα στοματικής υγείας που διοργανώνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους δήμους Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου και Θεσσαλονίκης. Η πρώτη εξόρμηση προληπτικής οδοντιατρικής έγινε το περασμένο Σάββατο, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, όπου έσπευσαν εθελοντές οδοντίατροι με την κινητή οδοντιατρική μονάδα του Συλλόγου και εξέτασαν δεκάδες ενδιαφερόμενους δημότες.

Την πρόσληψη 200 επικουρικών γιατρών για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Οι επικουρικοί θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας και σύμφωνα με το υπουργείο, οι θέσεις που θα ανοίξουν για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ανέρχονται σε 39. Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα για να μη χαθεί χρόνος και σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, με τους 200 γιατρούς θα αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και θα ενισχυθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότερη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων προς όφελος των ασθενών και μάλιστα σε περίοδο ιδιαίτερης δημοσιονομικής δυσχέρειας, όπως είναι η σημερινή. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ανοίγουν δύο θέσεις παθολόγων, μία θέση ουρολόγου και μία θέση παθολογοανατόμου. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» θα προσληφθούν ένας αιματολόγος για τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων, ένας αναισθησιολόγος, ένας εντατικολόγος και ένας παθολόγος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» θα προσληφθούν ένας αναισθησιολόγος για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένας χειρουργός, ενώ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» θα καλυφθούν τρία κενά (ένα στο παιδιατρικό τμήμα, ένα στο γαστρεντε-

ρολογικό και ένα στη χειρουργική παίδων). Επίσης, στο ΑΧΕΠΑ θα ανοίξουν τρεις θέσεις (μία στην Παθολογία, μία θέση αναισθησιολογίας για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και μία θέση αιματολογίας ή ιατρικής βιοπαθολογίας ή παθολογίας) και στο Ιπποκράτειο τέσσερις θέσεις, εκ των οποίων δύο αιματολόγων, ενός ιατρού βιοπαθολόγου και ενός παιδιάτρου. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα προσληφθεί ένας παθολόγος, στο Θεαγένειο ανοίγουν τρεις θέσεις (μία θέση στη στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική, μία θέση ΩΡΛ και μία θέση στη χειρουργική θώρακα) και στον «Αγιο Παύλο» δύο θέσεις (μία θέση αιματολογίας και μία θέση ιατρικής βιοπαθολογίας). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα καλυφθούν τρία κενά στο ιατρικό προσωπικό (ένα στη νευροχειρουργική, ένα στην οδοντιατρική και ένα στην παθολογική ανατομική), στο Νοσοκομείο Καβάλας θα προσληφθούν ένας αιματολόγος, ένας εντατικολόγος και ένας κυτταρολόγος και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ένας αναισθησιολόγος. Στο Νοσοκομείο Ξάνθης θα ανοίξει μία θέση παθολογίας για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο Νοσοκομείο Καστοριάς μία θέση αναισθησιολόγου, στο Νοσοκομείο Κοζάνης μία θέση νεφρολόγου και στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας θα προσληφθούν τρεις γιατροί (ένας εντατικολόγος, ένας παθολόγος και ένας νεφρολόγος).


ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα φάρµακα για τις νεφροπάθειες ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Γ

Σύμφωνα με τον Μενέλαο Παπαδημητρίου, καθηγητή Παθολογίας- Νεφρολογίας, η έγκαιρη διάγνωση των νεφροπαθειών μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια και να απαλλάξει τους ασθενείς από την αιμοκάθαρση

φτάσει στο τελικό στάδιο της νεφροπάθειας και να αποφευχθεί η εφαρµογή του τεχνητού νεφρού», επισηµαίνει ο κ. Παπαδηµητρίου. Σύµφωνα µε τον ίδιο, νεότερα φάρµακα µε λιγότερες παρενέργειες, όπως αυτά στις κατηγορίες των αντιυπερτασικών και ανοσοκατασταλτικών, δρουν θεραπευτικά και αναστρέφουν την πορεία νεφροπαθειών. Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογο αποτέλεσµα επιτυγχάνεται και µε τη διακοπή χορήγησης νεφροτοξικών φαρµάκων. «Στην περίπτωση των σπειραµατονεφροπαθειών, σε

ποσοστό 20%-25% παρατηρείται ανακοπή της πορείας της νόσου», διευκρίνισε ο καθηγητής. Οι διαβητικοί Στο µεταξύ, καλύτερα είναι χρόνο µε το χρόνο τα νέα για τους διαβητικούς οι οποίοι ταλαιπωρούνται και από παθήσεις των νεφρών. «Για τους νεφροπαθείς, µέσα σε 5 χρόνια η επιβίωση έχει φτάσει σε ποσοστό 95%, ενώ αν ο ασθενής έχει και διαβήτη, τότε η επιβίωση πέφτει στο 50%-60%», τονίζει ο κ. Παπαδηµητρίου. Αναφερόµενος στην πρό-

ληψη της διαβητικής νεφροπάθειας, ο οµότιµος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δηµήτρης Καραµήτσος, θα υπογραµµίσει ότι «η πρόληψη της διαβητικής νεφροπάθειας έχει µεγάλη σηµασία. Περιλαµβάνει την άριστη ρύθµιση του διαβήτη, τη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και ενδεχοµένως τον περιορισµό των πρωτεϊνών». Σύµφωνα µε τον ίδιο, σε πειραµατικό επίπεδο ερευνώνται φάρµακα όπως αυτά που παρεµποδίζουν τη γλυκοζυλίωση πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικά φάρµακα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συναγερµός για... λύσσα! Στο... μάτι του κυκλώνα, λόγω λύσσας, είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Γιώργος Βαφειάδης. Μετά τα δυο κρούσματα λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες στην περιοχή του Κιλκίς, μπήκαν στη ζώνη επιτήρησης τόσο ο νομός Θεσσαλονίκης, όσο και μέρος του νομού Ημαθίας. «Καλό θα είναι να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Πανικός δεν πρέπει να επικρατήσει, αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί. Οσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα οι

κόκκινες αλεπούδες θα αρχίσουν να προσεγγίζουν στα χωριά, αναζητώντας τροφή. Υπάρχει συνεπώς κίνδυνος για τους κατοίκους της υπαίθρου και ειδικά για τους κτηνοτρόφους. Αν δε διαγνωστεί εγκαίρως η προσβολή από λύσσα μπορεί να είναι θανατηφόρα», τόνισε ο κ. Βαφειάδης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν πλέον να δημιουργήσουν «βιολογικό φραγμό» στην επέκταση της λύσσας, με εμβολιασμό όλων των «ύποπτων» ζώων, δηλαδή σκυλιών, γατιών κ.τ.λ., που μπορούν να έρθουν σε επαφή με την κόκκινη

αλεπού, που έχει προσβληθεί από τη λύσσα και να τη μεταδώσουν έτσι και στους ανθρώπους. Ο εμβολιασμός όλων των οικόσιτων ζώων είναι αδύνατος, είπε ο κ. Βαφειάδης, διευκρινίζοντας πως είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα επιτήρησης της Κεντρικής Μακεδονίας από τον προηγούμενο Απρίλιο. Ηδη έχουν παραγγελθεί εμβόλια για τους ανθρώπους που ίσως προσβληθούν (παρότι τέτοιο κρούσμα ακόμη δεν υπήρξε), αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη οι παρτίδες στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα θα απασχο-

ΙΜΧΑ

Στη φυλακή πρώην λογιστής του ιδρύµατος

Η έγκαιρη διάγνωση των νεφροπαθειών µπορεί να αποδειχτεί σωτήρια, ακόµη και να απαλλάξει τους ασθενείς από τη διαδικασία της αιµοκάθαρσης µε τεχνητό νεφρό.

ια τους ασθενείς πάντως που υποβάλλονται σε αιµοκάθαρση για να αντιµετωπιστεί η ανεπαρκής λειτουργία των νεφρών τους, τα ποσοστά επιβίωσης βελτιώνονται συνεχώς, ακόµα και για όσους έχουν επιβαρυµένη υγεία όπως Ηµερίδα συνδι- οι διαβητικοί. Τις επισηοργανώνουν αύµάνσεις αυτές ριο το Ιπποκρά- κάνει ο Μετειο Νοσοκοµείο νέλαος Παπαδηµητρίου, Θεσσαλονίκης καθηγητής και το ∆ιαβαλΠαθολογίαςκανικό Κέντρο, Νεφρολογίας, στο ξενοδοχείο επιστηµονικός του «Hyatt Regency» διευθυντής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, µε αφορµή την ηµερίδα που συνδιοργανώνεται αύριο Κυριακή µε το Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency». Οι ειδικοί θα αναφερθούν στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά µε τις ανατάξιµες επιπλοκές σε αρρώστους µε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. «Στις µέρες µας, υπάρχουν νεφρικές νόσοι που θεραπεύονται τελείως ή δεν προχωρούν προς τη νεφρική ανεπάρκεια. Ο ασθενής έχει δηλαδή πιθανότητες να µη

15 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

λήσει την περιοχή για περισσότερα από 20 χρόνια, όπως έχει γίνει και στη Γερμανία, αλλά και σε σχεδόν όλες τις βαλκανικές χώρες. Αμεση αντιμετώπιση Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού. Γίνεται στενή παρακολούθηση», ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας επισήμαναν πως σε περίπτωση προσβολής ανθρώπου, πρέπει να γίνει άμεση αντιμετώπιση της νόσου, αλλιώς μπορεί να αποβεί μοιραία.

Στη φυλακή οδηγήθηκε χτες πρώην λογιστής του Ιδρύματος Mελετών Xερσονήσου του Aίμου (IMXA) ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης πέντε ετών χωρίς να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε ο κατηγορούμενος. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος από το 1998 ήταν λογιστής ενώ από το Σεπτέμβριο του 2000 έως και το Μάρτιο του 2005 εκτελούσε και χρέη προϊσταμένου της Σχολής Βαλκανικών Γλωσσών και Ρωσικής του ιδρύματος, υπεξαίρεσε συνολικά το ποσό των 143.145 ευρώ. Σύμφωνα με το βούλευμα, τα χρήματα που φέρεται ότι υπεξαίρεσε προέρχονται από τα χρηματικά ποσά που δίνονταν ως επιχορήγηση, από τα δίδακτρα των σπουδαστών, από φωτοτυπίες που δίνονταν, ακόμη και από το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς όπως διαπιστώθηκε έκαναν «φτερά» 2.062 λίτρα!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»

Χαρούµενες γιορτές µε την «Αντηρίδα» Χαρά σε μικρούς και μεγάλους θα δώσουν εν όψει των γιορτών τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» «Η Αντηρίδα», μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα. Από τις 10:30 το πρωί, θα ξεκινήσει η μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα μικρά παιδιά του νοσοκομείου. Με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Παπαγεωργίου», σε όλα τα παιδιά των εργαζομένων θα μοιραστούν δώρα. Στη γιορτινή εκδήλωση θα συμμετάσχουν παιδιά από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, από το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» και από τον «Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών σε Κίνδυνο- Το σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο, τα οποία έχει καλέσει ο σύλλογος. Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στις 16:0016:30 η παιδική χορωδία του Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου θα τραγουδήσει χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια. Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 12:00, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» θα τραγουδήσει τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων της Μικράς Ασίας.


16 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθνικό Λαχείο

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΜΕΝΕΜΕΝΗ

Πολίτες µαζεύουν φάρµακα για το Χαρίσειο Γηροκοµείο Η Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Πολίτες σε Δράση» καλεί όλους τους πολίτες του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, να συνδράμουν στη φετινή συλλογή φαρμάκων: «Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί έξω από τις εκκλησίες του δήμου, όπου συνεργεία της παράταξής μας θα συλλέγουν τα φάρμακα σε ειδικά κουτιά. Ολα τα φάρμακα θα διατεθούν στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην Α. Τούμπα την ερχόμενη Πέμπτη στις 11 το πρωί».

ΠΕΥΚΑ

Γιορτή αφιερωµένη στα παιδιά Γιορτή αφιερωμένη στα παιδιά οργανώνει ο σύλλογος ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ, σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑλλάΖω, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών, αύριο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων (οδός Δημοκρατίας) στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει πάρτι με κεράσματα, κουκλοθέατρο από τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα Παιδαγωγικού ΑΠΘ, χειροτεχνίες σε συνεργασία με το σύλλογο ΜΟΡΦΟΓΕΝΕΣΗ, παιχνίδι, προβολή ταινίας, ανταλλαγή βιβλίων, CD και παιχνιδιών, παζάρι από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν και οι μεγάλοι θα βοηθήσουν στο έργο του Ελληνικού Παιδικού Χωριού Φιλύρου. Στη γιορτή θα φιλοξενηθούν και τα παιδιά του χωριού.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

Γλέντι στην πλατεία Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η ΒΑΛΜΑΔΑ» αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο «ΚΟΛΝΤΕ ΚΟΛΝΤΕ» την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στην πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολικού στις 7 το απόγευμα.

(Εκδοση: 221, Κλήρωση: 6). Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 15η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 94 και 180. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι: Φορολογητέοι Λαχνοί Αριθμός Κέρδος 180198 25.650 94582 9.100 Από 4.600 ευρώ κερδίζουν: 94604 180220 Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 94315 94569 180185 180931 Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 94177 94201 94498 94543 94547 94667 180114 180159 180163 180283 180817 94013 94083 94143 94275 94367 94417 94493 94549 94622 94731 94809 94887 94984 180033 180109 180165 180238 180347 180425 180503 180600 180686 180737 180798 180954

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 94022 94070 94073 94103 94121 94136 94173 94182 94224 94328 94338 94361 94369 94408 94416 94449 94477 94481 94516 94519 94544 94574 94590 94612 94663 94699 94704 94735 94736 94802 94832 94837 94846 94898 94914 94934 94986 180024 180032 180065 180093 180097 180132 180135 180160 180190 180206 180228 180279 180315 180320 180351 180352 180418 180448 180453 180462 180514 180530 180550 180602 180629 180638 180689 180699 180719 180752 180759 180789 180840 180891 180944 180977 180983 180985

Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 94000 έως 94999 και από 180000 έως 180999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.

ΑΠΘ

50 χρόνια λειτουργίας του τµήµατος Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών Εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας του τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε χτες στο κτίριο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ (ΚΕΔΕΑ, οδός 3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, μεταξύ Φοιτητικής Λέσχης και Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Η ακαδημαϊκή χρονιά 1962-63 ήταν η πρώτη κατά την οποία λειτούργησε το τμήμα (το τρίτο, κατά χρονολογική σειρά ίδρυσης, τμήμα Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρωταγωνιστές τα παιδιά για επτά ηµέρες Για επτά ημέρες τα παιδιά θα είναι οι πρωταγωνιστές των Δημιουργικών Εργαστηρίων του Τελλογλείου στη Θεσσαλονίκη σε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που θα «τρέξει» στη διάρκεια των εορτών. Καθημερινά στις 27, 28,29, 30 Δεκεμβρίου και στις 3, 4, 5 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 1.30 μετά το μεσημέρι, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν δημιουργικά με έναν διαφορετικό τρόπο. Κάθε μέρα και μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία από πολλές χώρες θα ζωντανεύει μέσα από την αφήγηση παραμυθιών με μεγάλες κούκλες. Το παιδί θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο έργο. Να ζωγραφίσει τις ιστορίες, να παίξει θέατρο σκιών, να κατασκευάσει τους ήρωες χρησιμοποιώντας πληθώρα υλικών (υφάσματα, papier mache, πηλό), ακόμη και να γνωρίσει μέσα από λαϊκά παραμύθια τα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα της Ελλάδας. Οι μικροί δημιουργοί θα επιδοθούν και στη ζαχαροπλαστική! Για μερικές ώρες τα καλλιτεχνικά εργαστήρια θα μετατραπούν σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, γεμίζοντας αντί σελίδων μπλοκ ζωγραφικής, δίσκους με χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα. Στο τέλος του επταημέρου, τα παιδιά θα έχουν δημιουργήσει τα δικά τους βιβλιαράκια, τη δική τους εικονογράφηση, το δικό τους

ήρωα. Θα αξιοποιήσουν με τον ιδανικότερο τρόπο την ομορφιά της λογοτεχνίας, τη μετατροπή της σε εικόνα, γλυπτό, θέατρο σκιών. Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους παραμύθι, βασισμένο σε κείμενα τα οποία θα αφηγούνται οι εκπαιδευτές, ενώ μαζί με το παραμύθι που θα είναι σε εικαστική μορφή οι γονείς παραλαμβάνουν CD με βίντεο

και φωτογραφίες με το σύνολο των δραστηριοτήτων. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2310991615 – 2310994878 – 2310247111. Τα δίδακτρα είναι 10 ευρώ την ημέρα για κάθε παιδί. Οι ώρες διεξαγωγής προγράμματος είναι από τις 10 το πρωί ώς τις 1:30 το μεσημέρι.

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Τα παιδιά θα υποδεχτούν τα Χριστούγεννα με ένα δίωρο ξεχωριστό εορταστικό πρόγραμμα αύριο στις 11.30 το πρωί, συμμετέχοντας στις δράσεις των οργανωμένων εργαστηριών του Τελλογλείου. Ετσι, θα μπορούν να κατασκευάσουν πρωτότυπες φάτνες, να στολίσουν δέντρα της… αρχαιότητας, αλλά και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα εμπνευσμένα από τη μεγάλη έκθεση του Τελλογλείου. Σημειώνεται πως την τρέχουσα περίοδο το Τελλόγλειο φιλοξενεί την έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι 16ος – 19ος αι.», στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Εργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», που πραγματοποιείται από τα 5 Μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης». Επίσης, τρία ξωτικά θα υποδέχονται στο Τελλόγλειο

τους μικρούς φίλους και θα τους βοηθούν να γράψουν τις ευχές τους στον Αϊ-Βασίλη. Και ποιος ξέρει; Μπορεί να είναι τυχεροί και να περάσει ο ίδιος να μαζέψει τα γράμματά τους! Μουσικά τη γιορτή θα «αγκαλιάσει» η Παιδική Χορωδία της Αδαμαντίου Σχολής. Επίσης συμμετέχει το «Concerto Quartet», με τους Γιώργο Ζαχαρούδη (βιολί), Γιώργο Ιωσηφίδη (βιολί), Μαρίνη Πεϊκίδου (βιόλα) και Γεωργία Πετμεζά (τσέλο). Η χριστουγεννιάτικη γιορτή έχει κι άλλη μια, γλυκιά αυτήν τη φορά έκπληξη: το Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας, στον οποίο θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους οι γονείς των παιδιών των Δημιουργικών Εργαστηρίων του Τελλογλείου, προσφέροντας γλυκίσματα με άρωμα… ελληνικών μύθων.


17

ΚΟΣΜΟΣ

Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΗΠΑ

ΣΥΡΙΑ

Σοκ από το φονικό σε δηµοτικό σχολείο

Μαθητές οδηγούνται μακριά από το σχολείο όπου σημειώθηκε το μακελειό

Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες όσον αφορά επιθέσεις ενόπλων, βιώνουν οι Αμερικανοί. Ενας άντρας εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιουτάουν, στο Κονέκτικατ, κι άρχισε να πυροβολεί. Πανικοβλημένοι μαθητές και δάσκαλοι επιχείρησαν να κρυφτούν και να αποφύγουν τα πυρά αλλά για δεκάδες από αυτούς ήταν αργά. Η τοπική Aστυνομία και το προσωπικό νοσοκομείου όπου διακομίστηκαν πολλοί τραυματίες, ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά. Μέσα ενημέρωσης στο Νιουτάουν μετέδωσαν ότι μια ολόκληρη τάξη του δημοτικού δεν υπάρχει πλέον και, σύμφωνα με το CNN, σκοτώθηκαν ο πατέρας ενός παιδιού κι ο διευθυντής του σχολείου, ενώ νεκρός έπεσε ο δράστης χωρίς

να έχει διευκρινιστεί αν σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών, οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή, ή αν αυτοκτόνησε όπως ασαφές ήταν τις πρώτες ώρες αν υπήρχε συνεργός του στο σχολείο. Τα σχολεία στο Νιουτάουν έκλεισαν αμέσως με εντολή των αρχών και για τις εξελίξεις ενημερώθηκε άμεσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, προέχει η στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει χρόνος για να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα. Εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου επανέλαβε πάντως ότι ο Ομπάμα παραμένει αποφασισμένος να προωθήσει νομοσχέδιο για την απαγόρευση των επιθετικών όπλων.

Οι άστεγοι δείχνουν τον κόσµο τους Μια µατιά στον «αθέατο» κόσµο των αστέγων έχουν την ευκαιρία να ρίξουν οι τουρίστες στην Πράγα, όπου διοργανώνονται περιηγήσεις µε οδηγούς τους ανθρώπους οι οποίοι καθηµερινά δίνουν αγώνα για να επιζήσουν. ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Ο

πληθυσµός των αστέγων διογκώνεται σταθερά στις ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια και οι αρµόδιοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η κρίση θα εκτοξεύσει τον αριθµό τους στα ύψη στο επόµενο διάστηµα. Το Πρόγραµµα Με λίγα ευρώ, οι Εγκατάστασης του τουρίστες έχουν ΟΗΕ εκτιµάει ότι Γηραιά Ηπειµια εναλλακτική στη ρο βρίσκονται περιήγηση περίπου 600.000 άστεγοι και το 10% από αυτούς µένει στους δρόµους, αλλά οι αριθµοί αµφισβητούνται από τις οργανώσεις που κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους. Μάλιστα αναφέρουν ότι η διόγκωση του πληθυσµού καθιστά σχεδόν αδύνατη την προσέγγιση της πλειοψηφίας των αστέγων και τη συνδροµή τους, µε αποτέλεσµα να αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσµός όλων όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε κέντρα φιλοξενίας έστω και για µια νύχτα. Παράλληλα η κρίση σε αρκετές χώρες «τροφοδοτεί» τις κοινωνίες µε όλο και περισσότερους αστέγους, αφού πολλοί µένουν άνεργοι και αδυνατούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια που είχαν πάρει, καταλήγοντας αναγκαστικά στο δρόµο µετά την κατάσχεση των σπιτιών τους.

Μια γωνιά για να προφυλαχθούν από το τσουχτερό κρύο και τις χιονοπτώσεις αναζητούν οι άστεγοι αυτές τις μέρες σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Στις κάλπες για το δηµοψήφισµα Κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, ανοίγουν οι κάλπες στην Αίγυπτο σήμερα για το δημοψήφισμα που αφορά το νέο Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων, περίπου 120.000 στρατιώτες και 6.000 άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στο Κάιρο και τις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου όπου διεξάγεται σήμερα η ψηφοφορία, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί στις άλλες περιοχές της χώρας αύριο. Η συνδρο-

Σε µια προσπάθεια να βοηθήσει τους άστεγους στην Τσεχία, µια φοιτητική οργάνωση ξεκίνησε στο τέλος του καλοκαιριού πρόγραµµα τουριστικών περιηγήσεων στις οποίες δεν περιλαµβάνονται τα γνωστά αξιοθέατα της πόλης. Με οδηγό έναν άστεγο, οι τουρίστες συνοδεύονται σε τοποθεσίες όπου κυριαρχούν η «µαύρη» αγορά,

μή του στρατού είναι καθοριστική για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ελπίζει να μην υπάρξουν προβλήματα μέχρι αύριο. Πάντως χτες, οπαδοί του και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν σε αρκετές περιοχές με τα πιο βίαια επεισόδια να σημειώνονται στην Αλεξάνδρεια όπου πυρπολήθηκαν οχήματα.

η πορνεία, οι ναρκοµανείς, επισκέπτονται αποµακρυσµένες γέφυρες και βαγόνια τρένων στα οποία βρίσκουν καταφύγιο τη νύχτα όσοι δεν έχουν ένα δωµάτιο για να κοιµηθούν, ενηµερώνονται για την καθηµερινότητα των αστέγων, τις προσπάθειες για να βρουν λίγο φαγητό. Οι άστεγοι οδηγοί διηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους, εξη-

γούν πώς βρέθηκαν στο δρόµο, αναφέρονται στους κινδύνους που αντιµετώπισαν και στον κοινωνικό αποκλεισµό. Μέχρι στιγµής εκατοντάδες τουρίστες συµµετείχαν στις περιηγήσεις, καταβάλλοντας τις 200 κορόνες (περίπου 8 ευρώ) τις οποίες µοιράζονται η φοιτητική οργάνωση και ο άστεγος οδηγός.

Οι Ευρωπαίοι συζητούν όλα τα ενδεχόµενα Ολα τα ενδεχόμενα αφήνουν ανοικτά οι Ευρωπαίοι όσον αφορά τη στήριξη στους αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν κατευθύνσεις στους υπουργούς Εξωτερικών, προκειμένου να συζητήσουν την ενίσχυση των αντικαθεστωτικών και σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το θέμα του εξοπλισμού των ανταρτών. Παράλληλα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, ο οποίος μετέβη στην Αγκυρα μετά τις επισκέψεις του σε Αφγανιστάν και Κουβέιτ, υπέγραψε τη διαταγή για την αποστολή 400 στρατιωτών και πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνδρομής του ΝΑΤΟ στη χώρα για να αντιμετωπιστούν τυχόν κίνδυνοι από το συνεχιζόμενο εμφύλιο στη Συρία. Το «πράσινο φως» στην αποστολή Πάτριοτ και 400 στρατιωτών άναψε χτες και η γερμανική Βουλή. Τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι οι μέρες του Ασαντ στην εξουσία είναι μετρημένες, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι αντάρτες κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αξιωματούχοι στη Δύση επισήμαναν μάλιστα την ανάγκη να συζητηθεί η επόμενη μέρα στη Συρία, καλώντας πρακτικά για την έναρξη των διαβουλεύσεων, προκειμένου να μην βρεθούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προ τετελεσμένων γεγονότων. Πάντως, η Μόσχα έσπευσε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν γύρω από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Μιχαΐλ Μπογκντάνοφ, σχετικά με το ορατό ενδεχόμενο μιας νίκης των αντικαθεστωτικών στον εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι Ρώσοι επανέλαβαν τη στήριξή τους στο συριακό καθεστώς.


18 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

OIKONOMIA

Τα χρέη προς τις τράπεζες έχουν γίνει... σε θηλιά για χιλιάδες νοικοκυριά

ΔΗΜΟΣΙΟ

Μέχρι το Μάρτιο οι πληρωµές 7 δισ. σε ιδιώτες

Τέλος Γενάρη η ρύθµιση για τα υπερχρεωµένα Την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναµένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειµένου να καταθέσουν στη Βουλή το νοµοσχέδιο για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά.

Σ

υγκεκριµένα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, µιλώντας στη Βουλή, εξήγησε ότι το νοµοσχέδιο είναι έτοιµο, έχει λάβει την έγκριση των ενώσεων καταναλωτών, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και άλλων οινωνικών Η µηνιαία κατα- κεταίρων, ενώ, βολή θα περιο- σύµφωνα µε ρίζεται στο ύψος πληροφορίες, έως το τέλος του 30% του Ιανουαρίου εισοδήµατος αναµένεται να έχει πάρει το πράσινο φως από την ΤτΕ και την ΕΚΤ για να έρθει στη Βουλή. Πάντως, πρέπει να σηµειωθεί ότι ο κ. Σκορδάς ξεκαθάρισε πως στις διατάξεις του νοµοσχεδίου δεν πρόκειται να περιλαµβάνεται «κούρεµα» χρεών, καθώς θα ανατρεπόταν το σχέδιο κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Τόνισε, όµως, ότι θα παρέχει «µια σηµαντική ανάσα ανακούφισης σε

EUROSTAT

Βουτιά και στην απασχόληση 8,9% Η απασχόληση μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 8,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο αριθμός των εργαζόμενων στην ευρωζώνη μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,7% και κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ για την ΕΕ η απασχόληση μειώθηκε επίσης κατά 0,5% και 0,2%, αντίστοιχα. Μεγάλη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε και στην Ισπανία και την Πορτογαλία (4,1% και για τις δύο χώρες), την Κύπρο (3,2%) και την Πολωνία (3,5%), εκείνους που πραγµατικά την έχουν ανάγκη». Στις ρυθµίσεις θα µπορούν να υπαχθούν µισθωτοί, εργαζόµενοι µε εξαρτηµέ-

ενώ μικρή μείωση (0,1%) κατέγραψε και η Γαλλία. Αντίθετα, αύξηση σημείωσε η Γερμανία (0,9%) και ακόμη υψηλότερα ποσοστά η Λετονία (3,4%), η Εσθονία (1,2%) και η Βρετανία (1,8%). Σύμφωνα με τη Eurostat, η απασχόληση μειώθηκε στους περισσότερους τομείς, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) στον τομέα των κατασκευών (1,5% στην ευρωζώνη και 1,3% στην ΕΕ). Η Eurostat εκτιμά ότι στο τρίτο τρίμηνο οι εργαζόμενοι στην ΕΕ ανήλθαν σε 222,6 εκατομμύρια άτομα, από τους οποίους 146 εκατομμύρια εργάζονται στην ευρωζώνη. νη σχέση εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και συνταξιούχοι που έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδηµα µέχρι 25.000 ευρώ και έχουν

υποστεί από την 1η Ιανουαρίου 2010 µείωση των εισοδηµάτων τους κατά 35%. Οι δόσεις Επίσης, θα υπάγονται οι άνεργοι, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες. Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το νοµοσχέδιο θα προβλέπει ότι για 4 χρόνια οι δανειολήπτες θα πληρώνουν µόνο τους τόκους των δανείων ενώ η δόση δε θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των εισοδηµάτων τους. Ωστόσο εάν το ποσό της τοκοπληρωµής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήµατος, η µηνιαία καταβολή θα περιορίζεται στο ύψος του 30%. Επιπροσθέτως, ο κ. Σκορδάς σηµείωσε ότι βελτιώνεται η αποτελεσµατικότητα του εξωδικαστικού συµβιβασµού µε πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συµφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 51% των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης οµοφωνία, 100% που απαιτούνταν µέχρι σήµερα). Επίσης, θα προβλέπεται ρύθµιση για καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθµιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεµοδικίας. Ταυτόχρονα, ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι τις επόµενες ηµέρες θα κατατεθεί και η ρύθµιση που αναστέλλει τους πλειστηριασµούς πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2013.

Μέχρι το Μάρτιο θα εξοφληθούν 7 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος σε επιχειρηματίες και οι εξαγωγείς είναι η πρώτη ομάδα που πρέπει να εξοφληθεί. Αυτό υποστήριξε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Α’ Κύκλος Διαλόγου με τις Εξαγωγικές Επιχειρήσεις» στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών. «Η ελληνική οικονομία κινείται σε ένα νέο μοντέλο με στόχο να μειώσει τις εισαγωγές σε προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε στη χώρα και να αυξήσει τις εξαγωγές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, μετά τη χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει θα επιτευχθούν», σημείωσε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος διαπίστωσε ότι «ήδη στις επενδύσεις υπάρχει μεταστροφή του κλίματος και θέλω να πιστεύω ότι αυτήν τη μεταστροφή θα τη βιώσουμε και στις εξαγωγές». Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό της εξαγωγικής στρατηγικής, σημείωσε τη σημασία που δίνεται στο συντονισμό όλων των συναρμόδιων για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης και τη διείσδυση σε νέες αγορές. Στην ίδια εκδήλωση ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Π. Μίχαλος, ανέφερε ότι η εξόφληση των δημόσιων οφειλών του Δημοσίου προς τους επιχειρηματίες, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων θα βοηθήσουν στο στόχο της αύξησης των εξαγωγών. Ο Κ. Χατζηδάκης Πάντως, για το θέμα της εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο δεσμεύτηκε ότι τα 9 δισ. ευρώ που οφείλει συνολικά το ελληνικό Δημόσιο, τόσο σε ελληνικές όσο και σε ξένες επιχειρήσεις θα πληρωθούν όλα το 2013, κάτι που εγγυάται -όπως είπε- η συμφωνία με την τρόικα. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «τα επτά δισ. ευρώ θα πληρωθούν όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέχρι το Μάρτιο και τα υπόλοιπα μέχρι τον Ιούνιο, ώστε οι λογαριασμοί αυτοί να κλείσουν οριστικά».


OIKONOMIAΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς θα µειωθούν οι συντάξεις Οδηγίες για τη µείωση των συντάξεων από 1-1-2013 παρέχει σε εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

19 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΑΓΟΡΑ

«Στον αέρα» η δεύτερη Κυριακή

ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Ε

ιδικότερα οι καταβαλλόµενες µηνιαίες συντάξεις µειώνονται από 1/1/2013, ως εξής: 1. Για ποσό µηνιαίας σύνταξης ή αθροίσµατος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ γίνεται µείωση κατά 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης Οι µειώσεις που αφορούν όλες µετά τηαποµένει µείωση τις συντάξεις αυτή δεν µπορεί που καταβάλ- να υπολείπεται ποσού των λονται µεµο- του 1.000,01 ευρώ. νωµένες ή 2. Για ποσό µηνιαίας σύντααθροιστικά ξης ή αθροίσµατος από 1.500,01 ευρώ και έως 2.000,00 ευρώ γίνεται µείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που αποµένει µετά τη µείωση αυτή δεν µπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ. 3. Για ποσό µηνιαίας σύνταξης ή αθροίσµατος από 2.000,01 ευρώ και έως 3.000,00 ευρώ γίνεται µείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που αποµένει µετά τη µείωση αυτή δεν µπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

Αντιμέτωποι με νέες περικοπές οι συνταξιούχοι

4. Για ποσό µηνιαίας σύνταξης ή αθροίσµατος από 3.000,01 ευρώ και άνω γίνεται µείωση κατά 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που αποµένει µετά τη µείωση αυτή δεν µπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ. Και τα μερίσματα Oπως τονίζεται στην εγκύκλιο, οι µειώσεις αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται µεµονωµένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη

ή µέρισµα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δηµόσιο, το ΜΤΠΥ, καθώς και από κάθε άλλη πηγή. Η µείωση γίνεται στο σύνολο των καταβαλλόµενων συντάξεων (κύριων - επικουρικών - µερισµάτων) το άθροισµα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000,00 ευρώ κατά µήνα. Για τον υπολογισµό των ποσών που αναφέρονται στις

ανωτέρω κλίµακες, λαµβάνεται υπόψη το καταβλητέο την 31/12/2012 ποσό σύνταξης ή αθροίσµατος συντάξεων [συµπεριλαµβανοµένης και της προσαύξησης λόγω απόλυτης αναπηρίας (άρθρο 60 του Ν. 3518/2006, που αντικατέστησε τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 10 του Α.Ν. 1846/51 όπως έχουν συµπληρωθεί)]. Από τις εν λόγω µειώσεις εξαιρούνται µόνον όσοι συνταξιούχοι λαµβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυµατικό επίδοµα.

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Εγκύκλιος για νέα απογραφή για συντάξεις χηρείας Ειδική απογραφή όλων των συνταξιούχων λόγω θανάτου (χήροι, χήρες και παιδιά άνω των 12 ετών), καθώς και των προσώπων που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των άγαμων θυγατέρων, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, προς όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου. Η απογραφή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει βάλει πλώρη να ανοίξει την αγορά όλες τις Κυριακές, ωστόσο ακόμη παραμένει «στον αέρα» η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. «Αναφορικά με τις φημολογούμενες εξαγγελίες για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εφέτος και δεύτερη Κυριακή κατά τη διάρκεια των εορτών και συγκεκριμένα την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 και προκειμένου να ξεκαθαριστεί η σύγχυση που προκαλείται στην αγορά», από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης διευκρινίζεται ότι «μόνον εάν υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη συγκεκριμένη ημέρα τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά». Σε κάθε άλλη περίπτωση -τονίζει ο ΕΣΘ- και εφόσον δεν υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν, βάσει του Β.Δ. 750/1971 αποκλειστικά και μόνον την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και εν προκειμένω την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012. Την ίδια ώρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ζήτησε την πλήρη απόσυρση του άρθρου 6 του αγορανομικού κώδικα που αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, σχετικά με το άρθρο 5, που αναφέρεται στις εκπτώσεις, τις μεθόδους μάρκετινγκ, τα stock και outlet και τις προσφορές, το προεδρείο της ΕΣΕΕ δεσμεύτηκε ότι μέχρι την 21η Δεκεμβρίου θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, συμπεριλαμβάνοντας τις θέσεις του συνόλου των Εμπορικών Συλλόγων που εκπροσωπεί. Επίσης, το προεδρείο της ΕΣΕΕ αποφάσισε ότι η τελική επιλογή για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή στις 30 Δεκεμβρίου 2012, και εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει να παραμείνει στην αποκλειστική βούληση και απόφαση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την περιστολή των δαπανών, τη διασταύρωση στοιχείων και την εκμηδένιση των πλαστών και παράνομων συντάξεων. Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, η απογραφή είναι αυτοπρόσωπη και υποχρεωτική και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2013. Οι διοικήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εκδώσουν άμεσα ρητές και σαφείς οδηγίες για την απρόσκοπτη εφαρμογή της ειδικής απογραφής και να ενημερώσουν έγκαιρα τους συ-

νταξιούχους της ανωτέρω κατηγορίας, ώστε αφενός η ειδική αυτή απογραφή να ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και αφετέρου να μην υποβληθούν σε ταλαιπωρία οι ευπαθείς ομάδες συνταξιούχων. Τα δικαιολογητικά Οι συνταξιούχοι (ή ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε περιπτώσεις προσώπων που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας ή κατοικούν στο εξωτερικό) θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά: α) Αστυνομική ταυτότητα ή δι-

αβατήριο. β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. γ) Το τελευταίο εκκαθαριστικό εισοδήματος. δ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ρητά από το συνταξιούχο ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησής του μέχρι σήμερα δεν έχει τελέσει γάμο και ότι εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση χηρείας (ή προκειμένου για άγαμες θυγατέρες ότι εξακολουθούν να είναι άγαμες). ε) Πιστοποιητικό σπουδών για τα τέκνα που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

Χαµηλότερα στην Ελλάδα Στο 2,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, από 2,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Eurostat. Σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,2%. Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% από 2,6% τον Οκτώβριο, ενώ σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,1%. Η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο τιμάριθμο και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με 0,4%. Ακολουθούν Σουηδία (0,8%) και Κύπρος (1,4%). Ο χαμηλότερος μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου είναι σε Σουηδία (0,9%), Ελλάδα (1,2%) και Ιρλανδία (1,9%).


20

OIKONOMIAΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ∆ΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΧΑ

H ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΧΑ OLYMPIC AIR Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) Μετοχές µε άνοδο Μετοχές µε πτώση Μετοχές που δεν άλλαξαν Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) Αριθµός τεµαχίων

900 800 700

852,63 +1,42%

859,76 -1,54%

873,25 0,14%

872,03 +2,28%

857,05 -0,32

600 500 10 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟ∆Ο

11 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

12 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

DIONIC (ΚO) NEWSPHONE HELLAS ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ) ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ) PAPERPACK Α.Β.Ε.Ε CYCLON ΕΛΛΑΣ ΕΛΛ. ΚΑΛΩ∆ΙΑ (ΚΟ) ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ CRETA FARM (KO) F.G EUROPE A.E (Κ)

28,29% 18,20% 15,91% 13,79% 9,73% 6,35% 5,95% 5,40% 5,29% 4,92%

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+5,40%), της Ιντραλότ (+4,05%), της ΔΕΗ (+3,55%), της Μυτιληναίος (+2,96%) και του ΟΤΕ (+1,89%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Folli Follie (-4,11%), της Frigoglass (-3,93%), της Jumbo (3,78%) και της Motor Oil (-3,25%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρι-

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ

CENTRIC ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ * FOLLI FOLLIE GROUP CYPRUS POPULAR BANK FRIGOGLASS (ΚΟ) JUMBO* (KO) TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π. ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ ΕΛΤΟΝ ΟΛΘ

Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

ΤΡΕΧΟΥΣΑ

Για συναλλαγές μέχρι ισοτίμου ευρώ 10.000 • (Ποσότητα νομίσματος ανά 1 ευρώ)

ΤΡΕΧΟΥΣΑ

14 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

32,458 92 56 29 37,99 45.011.116

-5,05% -4,80% -4,11% -4,00% -3,93% -3,78% -3,62% -3,25% -2,64% -2,47%

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής:

Λίγες συναλλαγές, ήπια πτώση Ηπιες πτωτικές τάσεις κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω μικρών διακυμάνσεων και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 857,05 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,32%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,94%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 25,96%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 10 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 862,77 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 0,35% και κατώτερη τιμή στις 853,18 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 0,71%. Ο δείκτης FTSE / XA Large Cap έκλεισε στις 298,71 μονάδες, με πτώση 0,07%, ενώ ο δείκτης FTSE / XA Mid Cap διαμόρφωση στις 1.053,51 μονάδες με πτώση 0,68%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο

13 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

32,389

2.822,78 +0,36% 1.716,96 -4,08% 1.748,31 -0,60% 2.619,62 -1,68% 2.933,92 -3,19% 2.107,21 +2,60% 1.005,46 +1,69% 623,80 +1,25% 1.332,24 +1,89% 239,79 αμετάβλητος 6.120,93 -2,08% 259,37 +0,81% 2.119,83 +3,59% 1.251,19 +0,16%

ών: Γενική Τράπεζα με 15.409.788 τεμάχια, τράπεζα Πειραιώς με 5.548.964, Cyprus Popular Bank με 4.394.930 και Εθνική Τράπεζα με 2.771.235 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: ΟΤΕ με 7,647 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 3,896 εκατ., Εθνική Τράπεζα με 3,731 εκατ. και Coca Cola Τρία Εψιλον με 2,534 εκατ. ευρώ.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ

TA METAΛΛΑ (Τιμές συμβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

109,55

111,19

107,36

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

1,3081

1,3277

1,2819

ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

1,2089

1,2270

1,1847

ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ

0,81150

0,82367

0,79527

ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ 7,3715

7,4821

7,2241

ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ

7,4613

7,5732

7,3121

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

1,2878

1,3071

1,2620

ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

8,7743

8,9059

8,5988

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 1,2429

1,2615

1,2180

Χρυσός Ασήµι

1.695,04 32,33

Επιβράβευση µε το Business on Board Mε το μοναδικό πρόγραμμα επιβράβευσης Business on Board η Olympic Air συνεχίζει να στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και όσες δραστηριοποιούνται στο δίκτυο του εξωτερικού της. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το Business on Board προσφέρει μοναδικά προνόμια και υπηρεσίες τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και μεμονωμένα στα στελέχη τους που ταξιδεύουν. Η εγγραφή των εταιριών στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και το όφελος είναι διπλό. Η κάθε εταιρία-μέλος κερδίζει εύκολα και απλά μίλια, τα οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε δωρεάν εισιτήρια για οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου της Olympic Air. Παράλληλα τα στελέχη, χρησιμοποιώντας την προσωπική τους κάρτα στο Travelair Club, απολαμβάνουν μοναδικά προνόμια στον αέρα και στο έδαφος, κερδίζοντας μίλια, τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν επιλέγοντας ανάμεσα σε υπηρεσίες και

προϊόντα υψηλής ποιότητας. Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα Με την εγγραφή στο πρόγραμμα Business on Board, η εταιρία-μέλος αποκτά ένα μοναδικό κωδικό για να διαχειρίζεται το λογαριασμό της. Από την πρώτη κιόλας ημέρα κερδίζει 1 μίλι για κάθε 1 ευρώ αγορών σε εισιτήρια της Olympic Air. Οσο περισσότερο επιλέγει την Olympic Air για τα επαγγελματικά ταξίδια, τόσο περισσότερο κερδίζει. Ο συντελεστής μιλίων μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 7 μίλια για κάθε ευρώ αγορών, στη διάρκεια των 12 μηνών από την ημέρα εγγραφής. Τα μίλια μπορούν να εξαργυρωθούν σε ταξίδια οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους, χωρίς να επηρεάζεται το συνολικό άθροισμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Business On Board οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα της Olympic Air www. olympicair.com.

ΙΚΑ

Αναστολή συντάξεων για όσους δεν απογράφηκαν Την εφαρμογή της αναστολής από την 1η Ιανουαρίου των συντάξεων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που δεν προσήλθαν για φυσική απογραφή ζητά με επείγον έγγραφό της από τις υπηρεσίες του ιδρύματος η Γενική Διεύθυνση Ασφαλίσεων του ΙΚA ΕΤΑΜ. Η καταγραφή φυσικής παρουσίας για τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΛΤ και ΤΑΠ-ΟΤΕ έληξε στις 26/11/2012. Σύμφωνα με το έγγραφο, για όλες αυτές τις συντάξεις, θα εκτυπωθούν καταστάσεις από την Η.ΔΙ. Κ.Α. (Ηλεκτρονική διακυβέρ-

νηση), ενώ η ειδική οθόνη καταγραφής μέσω Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων θα παραμείνει ενεργή μόνο για την πληρωμή των συντάξεων που αφορούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2012. Από την ίδια οθόνη θα μπορεί να εκδίδεται και ένταλμα για την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων 2012 για τις συντάξεις που έχουν ανασταλεί από 1/1/2013, εφόσον υφίσταται δικαίωμα χορήγησης δώρου Χριστουγέννων 2012. Σημειώνεται ότι το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους του ΙΚΑ καταβλήθηκε χτες.


23

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

Νίκη µε κάθε τρόπο!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το πρόγραμμα του τριημέρου ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ

Ο Αρης θέλει µε κάθε τρόπο τους τρεις βαθµούς της νίκης κόντρα στην Ξάνθη, αύριο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για να βγει από το αγωνιστικό αδιέξοδο. Επιστρέφουν Αγκάνθο, Βελλίδης, Καπετάνος, Νταµαρλής, ενδεχοµένως και ο Πουλίδο! Αλκαράθ: «Θα τα καταφέρουµε».

Σήμερα Κέρκυρα-Πανθρακικός ΟΦΗ-Αστέρας Τρίπολης Πανιώνιος-Ολυμπιακός

17:15 17:15 19:30

NS3 NS2 NS2

15:00 17:15 17:15 19:30

NS1 NS1 NS3 NS1

19:30

NS1

Αύριο ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

Ο

Αρης παίζει µόνο για ένα αποτέλεσµα αύριο στις 3 το µεσηµέρι στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Οι «κίτρινοι» αντιµετωπίζουν την Ξάνθη και θέλουν οπωσδήποτε τους τρεις βαθµούς της νίκης για να αναπνεύσουν βαθµολογικά, να προσπεράσουν τον αντίπαλό τους (που επίσης είναι σε δύσκολη θέση) και να αποµακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη. Ο Λούκας Αλκαράθ θα έχει πάντως σηµαντικές προσθήκες σε σχέση µε το παιχνίδι της Τρίπολης, αφού επιστρέφει στη γραµµή κρούσης ο Αγκάνθο, που µαζί µε τον Γιαννιώτα θα προσπαθήσουν να βάλουν τις βάσεις για τη νίκη, ενώ ετοιµοπόλεµοι είναι πλέον και οι Βελλίδης, Καπετάνος και Νταµαρλής. Ακόµη και ο Ρούµπεν Πουλίδο είναι πλέον έτοιµος να αγωνιστεί (η απουσία του από το κέντρο της άµυνας κόστισε στον Αρη) και σήµερα θα αποφασιστεί αν θα µπει στην αποστολή. «Γνωρίζουµε καλά την Ξάνθη, την έχουµε δει, είναι µία οµάδα που µεσοεπιθετικά έχει ποιότητα και πολύ

µεγάλη ταχύτητα. Εποµένως, η δική µου οµάδα θα πρέπει να παρουσιαστεί µε ένα πάρα πολύ συµπαγές σύνολο, να είναι κοντά οι γραµµές και να έχουµε και αρκετούς µηχανισµούς ώστε να µπορούµε σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού να έχουµε εµείς τον έλεγχο του αγώνα. Να αποδυναµώσουµε το ατού της Ξάνθης που είναι η ταχύτητά της µεσοεπιθετικά. Αυτό είναι που θα δουλέψουµε και πιστεύω ότι θα το καταφέρουµε µέσα στον αγωνιστικό χώρο», δήλωσε χτες ο Ισπανός προπονητής, που εξήγησε ποια κατάσταση επικρατεί στα αποδυτήρια: «Η οµάδα έχει πίστη. Πιστεύουµε στις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών και οι παίκτες πιστεύουν ότι µπορούµε να βγούµε από αυτή την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει διάθεση και αν οι παίκτες συνεχίσουν να έχουν αυτή την όρεξη θα έρθει η στιγµή στην οποία θα µπορέσουµε να ξεφύγουµε από τις τελευταίες θέσεις της βαθµολογίας». Τη στήριξή τους στη νέα διοίκηση της ΠΑΕ εξέφρασαν οι βετεράνοι του Αρη, που ευχήθηκαν καλή δύναµη στο νέο διοικητικό συµβούλιο.

Αρης-Ξάνθη ΑΕΚ-Ατρόμητος Λεβαδειακός-Πλατανιάς Βέροια-Παναθηναϊκός

Δευτέρα ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ

Βαθμολογία 1. Ολυμπιακός 33-9 36 2. ΠΑΟΚ 18-8 28 3. Αστ. Τρίπολης 19-8 25 4. Ατρόμητος 14-11 24 5. Πανιώνιος 16-18 21 6. ΠΑΣ Γιάννινα 14-11 21 7. Παναθηναϊκός 16-12 20 8. Λεβαδειακός 10-12 18 9. Πανθρακικός 14-16 17 10. Πλατανιάς 13-17 16 11. ΟΦΗ 14-18 14 12. Ξάνθη 11-16 14 13. Αρης 12-22 12 14. Βέροια 7-17 12 15. Κέρκυρα 7-17 12 16. ΑΕΚ 10-16 11 * Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ Αύριο

Ο Στυλιάρας στον Αρη, ο Παππάς στον ΠΑΟΚ Ο Στυλιάρας θα σφυρίξει το παιχνίδι του Αρη με την Ξάνθη, όπως έγινε και πέρσι, ενώ στο ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ ορίστηκε ο Παππάς. Αναλυτικά οι διαιτητές: Πανιώνιος-Ολυμπιακός: Σπάθας (Πειραιά), Αρης-Ξάνθη: Στυλιάρας (Αιτ/νίας), Βέροια-Παναθηναϊκός: Θάνος (Γρεβενών), ΟΦΗ-Αστέρας Τρίπολης: Δασκαλόπουλος (Κορινθίας), Λεβαδειακός-Πλατανιάς: Λιαχούδης (Μακεδονίας), ΑΕΚ-Ατρόμητος: Κάκος (Κέρκυρας), ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ: Παππάς (Αθηνών), Κέρκυρα-Πανθρακικός: Γιάχος (Χίου).

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΦΙΛΕ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΠΑΔΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Εντός έδρας ο ΠΑΟΚ σήµερα σε βόλεϊ (Μίλωνας) και χάντµπολ (ΓΑΣ Κιλκίς)

∆ιάλογοι-«φωτιά» περί υποδίκων ανάµεσα σε Μαρινάκη και Παναγόπουλο

Ο αγώνας του Ηρακλή με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, τη Δευτέρα στη Μίκρα, ξεχωρίζει από τη 10η αγωνιστική στο βόλεϊ. Βέβαια άλλα χρόνια αυτό το ζευγάρι έβγαλε πρωταθλητή, πλέον όμως ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί. Ο δεύτερος στη βαθμολογία Αρης θα φιλοξενηθεί στη Γλυφάδα (19:00) από τον Παναθηναϊκό, που βρίσκεται στην προτελευταία θέση, ενώ ο ΠΑΟΚ θα έχει σήμερα εύκολο έργο στην Πυλαία (19:00) κόντρα στον ουραγό Μίλωνα.

Χοντρή κόντρα ξέσπασε χτες ανάμεσα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, που μετά από αρκετό καιρό πήγε σε συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ και τον αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού, Χρήστο Παναγόπουλο. «Ερχεται στις συνελεύσεις ο καταδικασμένος από το Εφετείο κ. Παναγόπουλος και μας λέει ότι οι διαιτητές που δεν έχουν απολογηθεί πρέπει να αποχωρήσουν από το ποδόσφαιρο, ενώ ο ίδιος που είναι καταδικασμένος μπορεί να διοικεί και να έχει λόγο», είπε ο

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Με τα παιχνίδια της 8ης αγωνιστικής συνεχίζεται το πρωτάθλημα. Ο Φοίβος Συκεών υποδέχεται στις 17:00 τον πρωτοπόρο Διομήδη Αργους, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει εύκολη αποστολή στη Μίκρα (19:00) κόντρα στον ΓΑΣ Κιλκίς. Στο Λουτράκι ο Ποσειδώνας παίζει με τον Αερωπό Εδεσσας, ενώ η ΧΑΝΘ έχει δύσκολο έργο (17:00) κόντρα στον δυνατό Δούκα. Η 8η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Τρίτη με την αναμέτρηση του Πανελληνίου με τον Φίλιππο Βέροιας.

ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, ενώ ο Xρήστος Παναγόπουλος απάντησε: «Υπόδικος είσαι εσύ, ας μην ανοίξουμε τώρα το θέμα». Η Σούπερ Λιγκ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε τις πρακτικές δυσφήμησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. ΑΕΚ: Κατάληψη στα γραφεία της ΠΑΕ στα Σπάτα έκαναν οι οπαδοί της ΑΕΚ ξεκαθαρίζοντας πως η κίνησή τους έχει συμβολικό χαρακτήρα, ενώ άφησαν κανονικά τους ποδοσφαιριστές να προπονηθούν.

Καβάλα-Δόξα Δράμας Εθνικός Γαζώρου-Παναχαϊκή Καλλονή-Βύζας Παναιτωλικός-Θρασύβουλος Ηρακλής-Φωκικός Πιερικός-Λάρισα Αναγέννηση Επανομής-Εργοτέλης Ηρακλής Ψαχνών-Πανσερραϊκός Ολυμπιακός Βόλου-Νίκη Βόλου

15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 18:00 OTE TV

Δευτέρα Απόλλων Σμύρνης-Καλλιθέα Ρεπό: Αναγέννηση Γιαννιτσών

19:00 OTE TV

Βαθμολογία 1. Απόλλων Σμύρνης 2. Νίκη Βόλου 3. Εργοτέλης 4. Ηρακλής Ψαχνών 5. Ηρακλής 6. Εθνικός Γαζώρου 7. Αν. Γιαννιτσών 8. Λάρισα 9. Παναιτωλικός 10. Ολυμπιακός Βόλου 11. Παναχαϊκή 12. Πανσερραϊκός 13. Καλλονή 14. Καβάλα 15. Καλλιθέα 16. Φωκικός 17. Πιερικός 18. Δόξα Δράμας 19. Θρασύβουλος 20. Βύζας Μεγάρων 21. Αν. Επανομής

12 13 12 12 12 13 13 12 13 13 13 12 12 12 12 12 12 13 13 12 12

13-5 14-10 10-7 13-8 15-8 15-10 16-15 13-10 9-6 9-8 11-11 11-11 7-8 7-8 16-18 10-13 7-13 11-13 7-10 7-15 7-21

ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ 2 Αύριο (15:00) Ζάκυνθος-Βατανιακός Οδυσσέας Κορδελιού-Οικονόμος Τσαριτσάνης Τύρναβος-Δόξα Κρανούλας Εθνικός Σιδηροκάστρου-Κασσιόπη Δευτέρα (15:00) Αιγινιακός-Απόλλων Καλαμαριάς Τηλυκράτης-Αναγέννηση Καρδίτσας

Βαθμολογία 1. Απόλλων Καλαμαριάς 2. Κασσιόπη 3. Τύρναβος 4. Αναγέννηση Καρδίτσας 5. Αιγινιακός 6. Δόξα Κρανούλας 7. Βατανιακός 8. Ζάκυνθος 9. Εθνικός Σιδηροκάστρου 10. Οδυσσέας Κορδελιού 11. Τηλυκράτης Λευκάδας 12. Οικονόμος Τσαριτσάνης

9-2 13-5 9-6 10-8 12-8 6-7 9-12 6-10 5-5 8-11 5-10 5-13

21 13 12 12 10 8 8 8 7 6 5 3

24 23 22 22 21 20 19 18 18 17 17 17 16 15 14 13 13 12 11 7 5


24 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΑΘΛΗΤΙΚΑΡΕΠΟΡΤΑΖ

Να αφήσει το στίγµα του ο «Κατσούρ» στον ΠΑΟΚ! Ο Κώστας Κατσουράνης δήλωσε χαρούµενος που θα φορέσει τα ασπρόµαυρα και αποφασισµένος «να πετύχω πράγµατα, που δεν έχει ξαναπετύχει ο ΠΑΟΚ στην ιστορία του». Συνεχίζεται η προσπάθεια για Βιεϊρίνια, το Σκοπιανό Χασάνι προτείνει η Βόλφσµπουργκ. ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

Α

ποφασισµένος να αφήσει το στίγµα του στον ΠΑΟΚ δήλωσε ο Κώστας Κατσουράνης στη χτεσινή παρουσίαση της ΠΑΕ, λίγη ώρα µετά την υπογραφή του συµβολαίου του. Ο 33χρονος µέσος, που υποβλήθηκε σε εργοµετρικές εξετάσεις και θα επιστρέψει την Τρίτη για να αρχίσει προπονήσεις, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ και απέφυγε να υποσχεθεί µεγάλα πράγµατα παρά µόνο σκληρή δουλειά στο γήπεδο. «Είµαι χαρούµενος που είµαι εδώ, µε ανθρώπους που ξέρω. Ο ΠΑΟΚ είναι µεγάλη οµάδα. Θέλω να γίνω και εγώ ένα κοµµάτι µε τους υπόλοιπους και να τον φτάσουµε όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν υπόσχοµαι συνήθως, ο καθρέφτης είναι το γήπεδο. Εκεί θα δώσω το 100%», είπε αρχικά, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ζήση Βρύζα, που τον παρουσίασε στους

δηµοσιογράφους. «Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τα ξέρετε όλοι. Θα µας βοηθήσει και µε την προσωπικότητά του και θα γίνει κοµµάτι της οµάδας που θέλουµε να χτίσουµε». Ο αρχηγός της εθνικής ρωτήθηκε για το ρόλο που θα έχει: «Θα προσπαθήσω µε την εµπειρία µου να βοηθήσω τα νέα παιδιά. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατός στην έδρα του. Εφόσον είµα-

στε καλά οργανωµένοι µπορεί να πετύχει πράγµατα, που δεν έχει ξαναπετύχει στην ιστορία του». Οταν ρωτήθηκε για την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό απέφυγε να πει ακόµη και το όνοµα της πρώην οµάδας του! «Τα περισσότερα πράγµατα για µένα τα έχουν γράψει κάποιοι που δεν µε ξέρουν. Ηµουν εύκολος στόχος, αλλά δεν µε πείραξε. Κύριος

πήγα και κύριος έφυγα». Για το ότι οι φίλαθλοι ονειρεύονται συµµετοχή στους οµίλους του Τσάµπιονς Λιγκ, είπε: «Πρέπει να πάµε βήµα βήµα. Το πρωτάθληµα δεν έχει τελειώσει. Αλλά ακόµη και αν αναγκαστούµε να παίξουµε στα πλέι οφ, έχει τη δυνατότητα η οµάδα να διεκδικήσει την πρόκριση στους οµίλους». Για το ότι υπάρχουν άνθρωποι του ποδοσφαίρου στον ΠΑΟΚ, σχολίασε: «Αισθάνοµαι ασφάλεια. Εχουν παίξει ποδόσφαιρο και έχουµε ζήσει πράγµατα µαζί. Τον κ. Δώνη δεν τον είχα ποτέ προπονητή. Μίλησα µια φορά στο τηλέφωνο και για το θέµα στο κέντρο της άµυνας. Εχω παίξει παραπάνω από 50 φορές στη θέση του κεντρικού αµυντικού. Είναι επιλογή του προπονητή µου πού θα παίξω. Εµένα µου αρέσει να παίζω και στις δυο θέσεις». Ο Ζήσης Βρύζας ρωτήθηκε για τις µεταγραφές. «Θέλουµε το καλύτερο για την οµάδα. Η οµάδα µπαίνει σε µια σειρά. Θέλουµε σωστή αγωνιστική εικόνα και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση κινούµαστε και µεταγραφικά». Για το θέµα του Βιεϊρίνια πρόσθεσε: «Εξετάζεται. Ξέρουµε τι συµβαίνει στην οµάδα του. Είναι ένα παιδί που προέρχεται από εµάς και υπάρχει αλληλοεκτίµηση». Σύµφωνα πάντως µε την γερµανική Bild, η πρόταση του ΠΑΟΚ δεν ικανοποίησε την Βόλφσµπουργκ, που πρότεινε στον Δικέφαλο τον Σκοπιανό αριστερό εξτρέµ Χασάνι. Με επίπληξη τιµωρήθηκαν καθυστερηµένα οι Ετο και Αθανασιάδης για τα σχόλια στο twitter. Στο µεταξύ συνεχίζεται η προετοιµασία για το µατς της Δευτέρας στα Γιάννινα. Θα απουσιάσουν σίγουρα οι τραυµατίες Ετο και Κωνσταντινίδης.

Για τη νίκη ο ΠΑΟΚ, για ρεκόρ ο Σούλης Ιδιαίτερη προσοχή από τους παίκτες του ζήτησε ο Σούλης Μαρκόπουλος για το σημερινό παιχνίδι με τον Πανελευσινιακό στην Πυλαία. «Εκ πρώτης όψεως ίσως να φαίνεται εύκολο ματς, αλλά δεν είναι. Πρέπει να παίξουμε το ίδιο δυνατά για σαράντα λεπτά, για να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα και να συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε τελευταία», δήλωσε ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Σε ερώτηση για το ρεκόρ που θα καταρρίψει σε περίπτωση νίκης (θα γίνει πολυνίκης στον πάγκο του ΠΑΟΚ με 101 νίκες), είπε: «Ας νικήσουμε πρώτα και μετά βλέπουμε. Κάθε άνθρωπος, σε κάθε επάγγελμα χρειάζεται να συμπληρώνει τον εαυτό του». Ο Αρης διανυκτέρευσε χτες στην Καβάλα και σή-

μερα ταξιδεύει στη Δράμα για να αντιμετωπίσει τον ΚΑΟΔ. «Καλούμαστε με ομαδικότητα, αντίδραση και άμυνα να ελέγξουμε το παιχνίδι», σχολίασε ο Βαγγέλης Αγγέλου και πρόσθεσε: «Ο ΚΑΟΔ στηρίζεται στο ρυθμό που επιβάλλουν οι περιφερειακοί παίκτες». Ο Κώστας Χαρίσης, συμπλήρωσε: «Θα επιδιώξουμε να παρουσιαστούμε σοβαροί και να βγάλουμε στο παιχνίδι μας τα στοιχεία εκείνα που θα μας φέρουν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη». Το πρόγραμμα: 17:00 ΠΑΟΚ–Πανελευσινιακός, 19:00 ΚΑΟ Δράμας–Αρης (ΕΤ-3). Αύριο: 13:00 Ολυμπιακός–Ηλυσιακός, 15:45 Περιστέρι–Κολοσσός Ρόδου, 16:00 Ικαρος Καλλιθέας–ΑΓΟ Ρεθύμνου, 17:00 Καβάλα–Παναθηναϊκός (ΕΤ-1), 19:00 Απόλλων Πατρών–Πανιώνιος (ΝΕΤ).

ΓΑΛΛΙΑ

Αποκαλύπτουν επαφή Παρί µε Μουρίνιο! Ενώ η Παρί ετοιμάζεται για το αυριανό ντέρμπι στο Παρκ Ντε Πρενς με την πρωτοπόρο Λιόν (είναι μπροστά τρεις βαθμούς), το γαλλικό περιοδικό «10 Sport» αποκάλυψε ότι πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση του ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τανί με τον Ζοζέ Μουρίνιο, προκειμένου ο Πορτογάλος να αναλάβει την ερχόμενη σεζόν τους Παριζιάνους. Πάντως ο Μουρίνιο έχει συμβόλαιο μέχρι το 2016 με τη Ρεάλ, ενώ χτες ο Φλορεντίνο Πέρεθ εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στον «special one». Στην Ισπανία ξεχωρίζει το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης (τις χωρίζουν έξι βαθμοί). Ολοι περιμένουν την κόντρα των σούπερ σκόρερ Μέσι (23 γκολ) και Φαλκάο (16 γκολ), καθώς ο Κολομβιανός ξεπέρασε τις μυϊκές ενοχλήσεις και χτες προπονήθηκε κανονικά. Θα απουσιάσει όμως το δεύτερο «βιολί» της Ατλέτικο ο Αντριάν. Στην Ιταλία τα φώτα πέφτουν στο «Ολίμπικο», όπου σήμερα (21:45) η Λάτσιο υποδέχεται την Ιντερ σε ένα παιχνίδι μεγάλης βαθμολογικής σημασίας, καθώς η Ιντερ είναι δεύτερη και η Λάτσιο τέταρτη στη βαθμολογία. Η πρωτοπόρος Γιουβέντους φιλοξενεί την Αταλάντα. Χτες ο ατζέντης του Χούντελαρ δήλωσε ότι ο Ολλανδός επιθετικός της Σάλκε, θα ήθελε να παίξει στην Ιντερ. Στην Ιαπωνία, η Τσέλσι αντιμετωπίζει αύριο το μεσημέρι (12:30) στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συλλόγων τη βραζιλιάνικη Κορίνθιανς. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τουρνουά, ειδικά για τους Νοτιοαμερικάνους. Είναι ένα όνειρο ζωής για εκείνους. Η Κορίνθιανς είναι δυνατή ομάδα με εξαιρετική άμυνα», σχολίασε χτες ο Τόρες.


25 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

MΙΚΡΑ ΝΕΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ «Χαμένο Μνημείο» του Στ. Τσιβόπουλου, έργο του 2009, βασισμένο σε αρχειακά ντοκουμέντα για τον περιπετειώδη βίο του αγάλματος του Τρούμαν το 1963 στην Αθήνα

ΜΙΡΑ ΝΑΪΡ

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χριστούγεννα µε κινούµενα σχέδια

Και οι πόλεις έχουν µνήµη Εργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις παρουσιάζονται σε έκθεση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1, στο λιµάνι.

Η

µνήµη της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη ή το Βελιγράδι, η διερεύνηση της προσωπικής σκιαγράφησης ενός τόπου µέσω µαρτυριών, επικαλύψεων και αποκαλύψεων είναι οι άξονες της έκθεσης «Τόποι της µνήµης- Πεδία οραµάτων» του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Η έκθεση πλαι- Θεσσαλονίκης του σιώνεται από Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης παράλληλες που εγκαιδράσεις, εκπαι- Τέχνης, νιάζεται την Παραδευτικά προσκευή 21 Δεκεµβρίου, στις 20.30, γράµµατα και στην Αποθήκη Β1, ξεναγήσεις στο λιµάνι. Παρουσιάζονται 16 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις , παλαιότερες παραγωγές του ΚΣΤΘ και νέα έργα. Συµµετέχουν οι καλλιτέχνες: Νάνσι Ατακάν, Γεβγκένι Φιξ, Γκένκο Γκιουλάν, Βλάνταν Γέρεµιτς - Ρένα Ρέντλε, Βλαντιµίρ Μιλαντίνοβιτς, Μίλος Τόµιτς, Ρίτσαρντ Γουίτλοκ, Αικατερίνη Γεγησιάν, Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, Σωτήρης Λιούκρας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Πάρης Πετρίδης – Σάκης Σερέφας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Βίκυ Τσαλαµατά, Ευανθία Τσαντίλα, Στέφανος Τσιβόπουλος. «Μικρές, προσωπικές, κρυ-

φές και λησµονηµένες ιστορίες στην εµπλοκή τους µε τα µεγάλα, εθνικά ή παγκόσµια αφηγήµατα αποτελούν τον πυρήνα των καλλιτεχνικών αναζητήσεων που δεν εξωραΐζουν, ούτε αρνούνται την εγγενή αντιφατικότητα των αµφιλεγόµενων και δυνητικά συγκρουσιακών αφηγήσεων», σηµειώνει η επιµελήτρια της έκθεσης, ιστορικός Τέχνης Συραγώ Τσιάρα. «Ο χρόνος και η ανθρώπινη δράση αλλάζουν την εικόνα των τόπων. Η πράξη της ενθύµησης, όπως πάντα, επενεργεί παραµορφωτικά στο υπαρκτό αστικό τοπίο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας παλαιότερα στρώµατα εικόνων, χρήσεων και βιωµάτων, αναδιατάσσοντας τη σήµανση του τόπου µε κριτήρια συναισθήµατος». Η έκθεση είναι µέρος του κεντρικού προγράµµατος του «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσµογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ θα πλαισιωθεί από πρόγραµµα παράλληλων δράσεων, εκπαιδευτικά προγράµµατα και ξεναγήσεις για το κοινό. Μεταξύ άλλων, θα γίνει workshop στο stop motion filming από τον καλλιτέχνη Μίλος Τόµιτς και παρουσιάσεις του έργου της Νάνσι Ατακάν και του Στέφανου Τσιβόπουλου. Το νέο φωτογραφικό βιβλίο

τους «Εδώ. Τόποι Βίας στη Θεσσαλονίκη» (εκδόσεις Αγρα) θα παρουσιάσουν ο Σάκης Σερέφας και ο Πάρις Πετρίδης, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιµισκή 11) την Τρίτη 18 Δεκεµβρίου στις 20.00. Η συµµετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό. Οµιλητές: Θοδωρής Παπαγγελής, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Γιάννης Σταυρακάκης. Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό πραγµατοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ξεκινώντας µε µία προ-παρουσίαση από τη Συραγώ Τσιάρα και πολλούς από τους συµµετέχοντες καλλιτέχνες πριν από τα εγκαίνια, την Παρασκευή 21 Δεκεµβρίου, στις 12.00. Δύο ξεναγήσεις θα πραγµατοποιηθούν επίσης το Σάββατο 22 Δεκεµβρίου στις 12.00 και στις 13.00 ως µέρος των δράσεων «Τα Χριστούγεννά τους Αλλιώς» του περιοδικού «parallaxi» και της οµάδας «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» (δωρεάν είσοδος-συµµετοχή). Ξεναγήσεις σε τάξεις της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης ή άλλες οµάδες στην έκθεση πραγµατοποιούνται κατόπιν συνεννόησης µε το Τµήµα Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων (τηλ. 2310/589.222). Η έκθεση «Τόποι της µνήµης – Πεδία οραµάτων» θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου 2013. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00.

Μ’ ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους μικρούς θεατές αποχαιρετά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τη χρονιά, παρουσιάζοντας τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη Δανία. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, λιμάνι, τηλ. 2310/508.398). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες «Jungle Jack» των Στέφαν Φγιέλντμαρκ και Φλέμινγκ Κουίστ Μέλερ (22 Δεκεμβρίου, 11:30 και 23 Δεκεμβρίου, 16:00), «Σαμψών και Σάλλυ» (22 Δεκεμβρίου, 16:00 και 23 Δεκεμβρίου, 11:30), «Ο πόλεμος των πουλιών» (29 Δεκεμβρίου, 11:30 και 30 Δεκεμβρίου, 16:00) και «Υπόγεια διαδρομή για τον Παράδεισο» (29 Δεκεμβρίου, 16:00 και 30 Δεκεμβρίου, 11:30) του Γιάνικ Χάστρουπ. Οι προβολές των ταινιών θα πλαισιώνονται από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (σε ιδέα της μουσειοπαιδαγωγού Ευαγγελίας Σοφή και πρακτική εφαρμογή των εκπαιδευτικών Παρασκευής Γκαϊτατζή και Δήμητρας Αδάμου). Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσα από διαδραστικά και ομαδικά παιχνίδια να φτιάξουν και τη δική τους ταινία με την τεχνική του blue box, να παίξουν παντομίμα, σταυρόλεξα και παζλ και κολάζ με θέμα τους ήρωες της ταινίας. Η πρώτη ημέρα του παιδικού προγράμματος, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στη σειρά δράσεων «Τα Χριστούγεννά τους Αλλιώς». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οι ταινίες «Jungle Jack» και «Σαμψών και Σάλλυ», ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εισιτήρια πωλούνται αντί 3 ευρώ στο χώρο του ΜΚΘ.

«Γάµος των µουσώνων» και στο Μπρόντγουεϊ Η Ινδή σκηνοθέτρια Μίρα Ναΐρ δουλεύει τη διασκευή της βραβευμένης της ταινίας «Ο Γάμος των μουσώνων» σε μορφή μιούζικαλ που θα παρουσιαστεί στο Μπρόντγουεϊ μέσα στο 2014. Η ταινία αναφέρεται σ’ ένα μεγαλοαστικό γάμο στο σύγχρονο Νέο Δελχί, έχοντας ωστόσο κριτική ματιά πάνω σε μια συγκεκριμένη κοινωνία. Η ίδια σε δηλώσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα «Times of India» αναφέρει ότι «η σκηνή πρέπει να είναι φαντασμαγορική. Θα υπάρχουν 12 τραγούδια, τα έξι από τα οποία έχουν ηχογραφηθεί». Η μουσική είναι του Ινδού Βισάλ Μπαραντουάζ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Λ. Παπαδόπουλος και Vassilikos στη σκηνή Μια ανατρεπτική και απρόβλεπτη μουσική συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 27 Δεκεμβρίου, στις 22.00, επί σκηνής στο «Love Casual Living» (Εθνικής Αντιστάσεως 16, Βυζάντιο, τηλ. 2310/365.425 & 2310/ 441.601). Ο Λάκης Παπαδόπουλος συναντά τον Vassilikos και υπό τον τίτλο «Retraudio» προτείνουν ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όχι μόνο δικά τους τραγούδια, αλλά και διασκευές από ελληνικά και ξένα κομμάτια. Η τιμή εισόδου είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ (φοιτητικό/ κάρτα ανεργίας).


26 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΑΒΑΛΑ

Συναυλία της Μ. Φαραντούρη

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΚΟΥΚΙΑΔΗΣ

Εργατικό ∆ίκαιο και ατοµικές εργασιακές σχέσεις Κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις Σάκκουλα» ΑΕ (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή στο ΑΠΘ, Ιωάννη Δ. Κουκιάδη, με τίτλο «Εργατικό Δίκαιο- Ατομικές εργασιακές σχέσεις και το Δίκαιο της ευελιξίας της εργασίας» (Στ΄ έκδοση). Με τη νέα έκδοση που αναφέρεται στο σύνολο του εργατικού δικαίου για τις ατομικές σχέσεις εργασίας, επιχειρείται ανάλυση και των ανατροπών που επέφεραν οι νεότεροι νόμοι και πρωτίστως οι εφαρμοστικοί για τα μνημόνια, 3843/2010, 3845/2010, 3899/2010, 3996/2011, 4024/2011, 4046/2012, 4052/2012, 4093/2012. Οι νέες ρυθμίσεις, ανεξάρτητα από τις τυχόν αντισυνταγματικότητες και ασυμβατότητες με διεθνείς συμβάσεις, θέτουν σειρά νομικών προβλημάτων που ξεπερνούν τα συνήθη ερμηνευτικά προβλήματα, γιατί σε πολλά σημεία φέρουν περισσότερο το αποτύπωμα οικονομολόγων παρά νομικών. Το βιβλίο επιχειρεί να αναδείξει τα προβλήματα και να δώσει λύσεις. Κατά το συγγραφέα, τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων ρυθμίσεων είναι ότι δεν περιορίζονται στην αντιμετώπιση της κρίσης με μεταβατικές διατάξεις, εκτός εξαιρέσεων ή στην αναγκαία προσαρμογή στα νέα δεδομένα των παραγωγικών σχέσεων, αλλά περιλαμβάνουν ανατροπές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Αυτό, μέσα από την έξαρση του ανταγωνισμού των κοινωνικών νομοθεσίων, επιδιώκει σταθερώς την κατάλυση των κοινωνικών σταθεροποιητικών θεσμών. Ετσι, οι πρόσφατες ρυθμίσεις δεν περιορίζονται στη δημιουργία κανόνων ευελιξίας με ασφάλεια (felxicurity), αλλά υιοθετούν λύσεις χωρίς την αναγκαία στάθμιση συμφερόντων και χωρίς επαρκή αντισταθμίσματα, ενώ υποτάσσουν κάθε κοινωνική ανάγκη σε οικονομικές προεπιλογές που θεωρούν νομοτελειακά ανεπίδεκτες αμφισβητήσεων.

Η Μαρία Φαραντούρη θα δώσει συναυλία την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στις 21.00, στο κινηματοθέατρο «Οσκαρ», στην Καβάλα. Το πρόγραμμα είναι μια μουσική τοιχογραφία από δημοφιλή τραγούδια συνθετών όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Θάνος Μικρούτσικος. Τη Μαρία Φαραντούρη συνοδεύει στο πιάνο o Αχιλλέας Γουάστωρ και στα φωνητικά και την κιθάρα, Παναγιώτης Μπούσαλης. Η γενική είσοδος για τη συναυλία (διοργάνωση του δήμου Καβάλας και ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας) είναι 12 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ 2510/ 220.876.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Χριστούγεννα µε την Παιδική Χορωδία του ΣΦΜΘ ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο

«Μικρός Τυµπανιστής», η «Αγια Νύχτα», χριστουγεννιάτικα καλάντα και τραγούδια από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αντηχήσουν αύριο, στις 20.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιµίλιος Ριάδης). Πρόκειται για την καθιερωµένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, που και φέτος µε πρωταγωνιστές τα 76 παιδιά- µέλη της, σκοπό έχει να µεταφέρει το Χριστουγεννιά- κλίµα των ηµετικες µελωδίες, ρών. Την Παιδιύµνοι και κάλα- κή Χορωδία θα διευθύνει ο νέος ντα θα ερµηνεύ- της µαέστρος σει η Παιδική Σωτήρης Αλεβίζος, ενώ σολίστ Χορωδία του στο πιάνο θα ΣΦΜΘ είναι η Θεανώ Φυγκιώρη. Μιλώντας στον «Α» ο γενικός γραµµατέας του ΣΦΜΘ και επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης της Παιδικής Χορωδίας, Γιάννης Σφεν-

Η Παιδική Χορωδία κατά τη διάρκεια πρόβας

δόνης, ανέφερε σχετικά µε το πρόγραµµα της βραδιάς: «Απόψε, µαζί θα ταξιδέψουµε µε τα φτερά του χριστουγεννιάτικου ονείρου σε 12 αιώνες ύµνων και µελωδιών, που όλες µαζί µας οδηγούν στο αστέρι των Χριστουγέννων. Ξεκινάµε µε τα 21 µέλη του φυτωρίου (που είναι από 7-12 ετών), στον 9ο αιώνα µε γρηγοριανό µεγαλυνάριο, την προσευχή του Μίκη Θεοδωράκη, στο ‘’Μικρό Τυµπανιστή’’. Θα συνεχίσει η τριφωνική χορωδία µε χριστουγεννιάτικα τραγούδια από το Τυρόλο, την ‘’Αγια Νύχτα’’, αλλά και αµερικάνικα

κάλαντα. Στο δεύτερος µέρος η τετραφωνική χορωδία θα ερµηνεύσει, µεταξύ άλλων, το ‘’Ave Maria’’, παραδοσιακά κάλαντα της Βοηµίας, της Ουκρανίας και της Καστοριάς, ενώ για ένα φινάλε-έκπληξη θα ενωθεί µε το φυτώριο». «Η κρίση θέλει γενναιότητα» Στο µεταξύ συνεχίζεται η πιλοτική λειτουργία του Νεανικού Διαδικτυακού Μουσικού Σταθµού µε το όνοµα «Europe friends of music» στη διεύθυνση www. eurofriendsofmusic. gr. Ο πρόεδρος του ΣΦΜΘ, Κωνσταντίνος Πυλαρινός,

υπογράµµισε: «Ηδη γίνονται πιλοτικές εκποµπές, και σήµερα, µάλιστα θα προσέλθουν περίπου 100 παιδιά -από 12-18 ετών- από σχολεία της Θεσσαλονίκης, συµπεριλαµβανοµένων και του µουσικού γυµνασίου, προκειµένου να τους δοθούν αρµοδιότητες ως προς την εθελοντική προσφορά τουςσυµµετοχή τους στο σταθµό. Και έτσι µε την πάροδο του χρόνου να εξελιχθούν και το έργο και η ποιότητα των εκποµπών. Σκοπός µας παραµένει πάντα η ενίσχυση των νέων, µέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουµε για την προώθηση της µουσικής τους παιδείας, αλλά και της προσωπικής τους καλλιτεχνικής δηµιουργίας. Σ’ ό,τι αφορά τη µουσική βιβλιοθήκη και τη δηµιουργία µουσείου µουσικών οργάνων, είµαστε στην αναζήτηση χορηγών για να προχωρήσουµε. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά η κρίση πρέπει να αντιµετωπιστεί µε γενναιότητα και όχι µε µιζέρια. Εξάλλου, οφείλουµε απέναντι στους νέους να είµαστε αισιόδοξοι και µε ελπίδες».


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΘΕΑΜΑΤΑ

27 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

Εξοδος

ΘΕΑΤΡΟ

Εξοδος

ΣΙΝΕΜΑ

η πρότασή µας Holy Motors Σκηνοθεσία: Λεός Καράξ Παίζουν: Ντενίς Λαβάν, Εντίτ Σκομπ, Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ, Μισέλ Πικολί Ο κύριος Οσκάρ φεύγει από το σπίτι του την αυγή και επιστρέφει το σούρουπο. Στις ώρες της απουσίας του επιβαίνει στη λιμουζίνα του, διασχίζει το Παρίσι και «ταξιδεύει» από μια ζωή σε επόμενη και σε επόμενη και σε επόμενη. Ξεκινά ως επιτυχημένος επιχειρηματίας και μετατρέπεται σε ζητιάνο, δολοφόνο, τέρας και οικογενειάρχη. Ομως, πού αρχίζει και πού τελειώνει ο κάθε ρόλος και πού βρίσκεται τελικά η αλήθεια του; ΒΑΚΟΥΡΑ

ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310 233.665): Α1: O Θεός αγαπάει το χαβιάρι (Σάββατο & Κυριακή 17.30) Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ (19.15 - 21.00 - 22.30 ) Α2: Frankenweenie (Σάββατο & Κυριακή 17.30) Ποτέ δεν είναι αργά (19.00 - 20.45) Holy motors (22.30) VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Ξενοδοχείο για τέρατα – μεταγλωττισμένο (17.40, Κυριακή: 11.40 – 13.40 – 15.40 – 17.40) Το λυκόφως: χαραυγή μέρος 2ο (19.40) Το σπίτι στο τέλος του δρόμου (22.10 – 00.20) Α2. Skyfall 007 (16.30, Κυριακή: 13.40 – 16.30) Αν… (19.20 – 21.40 – 24.00) Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία (Κυριακή: 11.30) Α3. Μαδαγασκάρη 3: οι φυγάδες της Ευρώπης – μεταγλωττισμένο (Κυριακή: 13.30 – 15.30) Αν… (17.30 – 20.00 – 22.20 – 00.40) Α4. Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι 3D (17.45 – 21.00 – 00.15, Κυριακή: 11.15 – 14.30 – 17.45 – 21.00 – 00.15) Α5. Ξενοδοχείο για τέρατα – μεταγλωττισμένο 3D (Κυριακή: 12.00 – 14.00) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (16.00 – 19.15 – 22.30, Τετάρτη: 19.15 – 22.30) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι 3D (Τετάρτη 16.00) Α6. Τίνκερμπελ: το μυστικό των νεραϊδοφτερών – μεταγλωττισμένο (Κυριακή: 13.20) Ξενοδοχείο για τέρατα – μεταγλωττισμένο 3D (16.45, Κυριακή καμία προβολή) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (Τετάρτη: 18.45 – 22.00) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι 3D (18.45 – 22.00, Κυριακή: 15.30 – 18.45 – 22.00, Τετάρτη καμία προβολή) Α7. Brave – μεταγλωττισμένο (Κυριακή: 11.00 – 13.00) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (18.15 – 21.30 – 00.45, Κυριακή: 15.00 – 18.15 – 21.30 – 00.45) Α8. Η εποχή των παγετώνων: ο χορός των ηπείρων – μεταγλωττισμένο (Κυριακή: 11.40) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (17.00 – 20.15 – 23.30, Κυριακή: 13.45 – 17.00 – 20.15 – 23.30) Α9. Αν… (20.00 – 22.20 – 00.40) Α10. Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (17.00 – 20.15 – 23.30) ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310 834.996) Οι Πέντε Θρύλοι – μεταγλωττισμένο (16.20) Ξενοδοχείο για τέρατα – μεταγλωττισμένο (17.50, Κυριακή: 14.45 – 17.50) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (19.30 – 22.30) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310 261.727) Αν… (19.00 – 21.00) Banksy: η τέχνη στο δρόμο ( 17.30 – 23.00) ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (τηλ. 2310 508.398 ) Α. Τ. Κανελλόπουλος: Cinedoc: Catherine Deneuve (Τετάρτη 19.30 – 21.00) Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Κλασικές ευρωπαϊκές ταινίες (έως Κυριακή 18.30 – 20.30) ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310 378.404): Α. «Ολύμπιον» Σώμα με σώμα (18.15 – 20.45 – 23.00) Β. «Παύλος Ζάννας» Το κυνήγι (18.45 – 21.00 – 23.00) Cinedoc: Catherine Deneuve (Κυριακή 17.45)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Ξενοδοχείο για τέρατα – μεταγλωττισμένο 3D (Σάββατο και Κυριακή: 15.00 – 17.00) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι 3D (19.00 – 22.30) Α2. Ξενοδοχείο για τέρατα – μεταγλωττισμένο (Σάββατο και Κυριακή: 15.30) Cloud Atlas (19.20 – 22.40) Α3. Αν… (18.00, Σάββατο και Κυριακή: 15.20 – 18.00) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (21.00) Α4. Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (Σάββατο και Κυριακή: 15.10 – 18.20 – 22.00) Α5. Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (16.30 – 20.00 – 23.30) Α6. Το λυκόφως: χαραυγή μέρος 2ο (18.10) Το σπίτι στο τέλος του δρόμου (20.40 – 22.50) A7. Ξενοδοχείο για τέρατα – μεταγλωττισμένο 3D (17.30) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (19.30 – 23.00) Α8. Αν… (18.40 – 21.00 – 23.20, Σάββατο και Κυριακή: 16.20 – 18.40 – 21.00 – 23.20) STER CINEMAS ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (16.10 – 19.20 – 22.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 – 16.10 – 19.20 – 22.30) Α2. Ξενοδοχείο για τέρατα – μεταγλωττισμένο (17.15, Σάββατο και Κυριακή: 13.10 – 15.15 – 17.15) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (19.10 – 23.00) Α3. Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (16.50 – 20.10 – 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.30 – 16.50 – 20.10 – 23.30) Α4. Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι (Σάββατο και Κυριακή: 13.20) Ανθρωποι σαν κι εμάς (18.00, Σάββατο και Κυριακή: 15.40 – 18.00) Αν... (20.20 – 22.40) Α5. Μαδαγασκάρη 3: οι φυγάδες της Ευρώπης – μεταγλωττισμένο (Σάββατο και Κυριακή: 12.40 – 15.00) Αν… (έως Σάββατο: 17.00 – 19.20 – 21.40, Κυριακή- Τετάρτη: 17.00 – 19.20 – 21.40 – 24.00) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (έως Σάββατο: 24.00) Α6. Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι (Σάββατο και Κυριακή: 12.20) Ξενοδοχείο για τέρατα – με υπότιτλους (16.50, Σάββατο και Κυριακή: 14.50 – 16.50) Αν… (19.00 – 21.20) Το σπίτι στο τέλος του δρόμου (23.40) A7. Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία (16.00, Σάββατο και Κυριακή: 13.50 – 16.00) Skyfall 007 (18.10 – 21.10, Σάββατο: 18.10 – 21.10 – 00.10) Α8. Ξενοδοχείο για τέρατα – μεταγλωττισμένο (16.15 – 18.15, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 – 14.15 – 16.15 – 18.15) Ποτέ δεν είναι αργά (20.15) Cloud Atlas (22.15) Α9. Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (18.40 – 22.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 15.20 – 18.40 – 22.00) Α10. Το λυκόφως: χαραυγή μέρος 2ο (Σάββατο και Κυριακή: 12.50 – 15.10) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι (17.20 – 21.00, Σάββατο: 17.20 – 21.00 – 00.50) Α11. Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι – μεταγλωττισμένο 3D (16.00, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 – 16.00) Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι 3D (18.20 – 21.30, Σάββατο: 15.10 – 18.20 – 21.30 – 00.40, Κυριακή: 15.10 – 18.20 – 21.30) ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310 960.063): Barbara (18.45 - 20.45 - 22.30, Κυριακή: 20.45 - 22.30, Δευτέρα: 18.45 - 23.00) Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης: Μηδαμινές αποστάσεις (Δευτέρα 21.00)

ΑΘΗΝΑΙΟΝ (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310 832.060) «Θέλω ένα αστέρι» 21-23 Δεκεμβρίου, 18.00 Μικρό Αθήναιον: «Ολυμπος εν κρίσει 2012» Παρ. - Σάβ. 21.30 ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249) «Το πάρκο – Ενας αυτοσχεδιασμός για τις τέσσερις εποχές» Σάβ. - Κυρ. 21.15 ΑΝΑΤΟΛΗ (Κορυτσάς 8, Πυλαία, τηλ. 2310/322.094) «Ανω Αυστρία» Σάβ. - Κυρ. 21.00 Εως σήμερα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Η γιαγιά» Παρ. 21.00 Σάβ. 18.00 και 21.00 Κυρ. 20.00 ΑΥΛΑΙΑ (κτίριο ΧΑΝΘ, τηλ.2310/ 423.925, 237.700) «Erofili synopsis» Τετ. - Σάβ. 21.00 Κυρ. 20.00 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2315/ 200.200) «Το μεγάλο μας τσίρκο» Τετ. - Κυρ. 19.00 Πέμ. – Παρ. 21.00 Σάβ. 18.00 -21.00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ (Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/ 210308) «Ψάρι στα χείλη» Σάβ. - Κυρ. 21.15 «Μήδεια» από 21 Δεκεμβρίου Παρ. - Κυρ. 21.15 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2315/ 200.200) «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» από 22 Δεκεμβρίου ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (25ης Μαρτίου

Εξοδος

και Παραλία, τηλ. 2310/ 895.938) αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2: MET Live: «Αΐντα» σήμερα, 19.55 ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2315 /200.200) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «100 λογιών ζαντίας» Τετ. - Κυρ. 19.00 Πέμ. - Παρ. 21.00 Σάβ. 18.00 -21.00 Εως 30 Δεκεμβρίου ΝΕΜΕΣΗ (Δελφών 176, τηλ. 2310/326.230) «Η πάπισσα Ιωάννα» Σάβ. 21.00 Κυρ. 19.00 ΟΡΑ (Αντ. Καμάρα 3 και Τσιμισκή, τηλ. 2310/ 232.799) «Νordost» Παρ. - Σάβ. 21.00 Κυρ. 20.00 studio Ορα: «Η σονάτα των φαντασμάτων» από 20 Δεκεμβρίου Πέμ. - Σάβ. 21.15 Κυρ. 20.00 ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310/ 216.567) «Νύχτες στο Παλέρμο» Σάβ. - Κυρ. 21.00 «Δημόσιος κίνδυνος» Παρ. 21.30 ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ (Ολύμπου 88, τηλ. 2310/ 272.909) Αφιέρωμα στον Ζαν Κοκτώ Παρ. 21.30 Ο Τσέχωφ στην κωμωδία Σάβ. - Κυρ. 21.30 ΣΟΦΟΥΛΗ (Τραπεζούντος 5 και Θ. Σοφούλη, τηλ. 2310/ 423.925) «Παί-ζουμε?» Παρ. - Κυρ. 21.00 STUDIO ΚΟΙΤΩΝΕΣ (πρώην στρατόπεδο Κόδρα, τηλ. 6932412121 «Πεθαίνω σαν χώρα» Παρ. - Σάβ. 21.00 Κυρ. 20.00 STUDIO VIS MOTRIX (Αγνώστου Στρατιώτη 20, τηλ. 2310 228161) «Μαύρο νερό» Πέμ. - Κυρ. 21.00

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑΙΟΝ (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310 832.060) «Ο Τζακ και η φασολιά» Κυρ. 11.30 ΑΝΑΤΟΛΗ (Κορυτσάς 8, Πυλαία, τηλ. 2310/ 322.094) «Πινόκιο» Σάβ. 18.00 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051) «Ο εγωιστής γίγαντας» Κυρ. 11.30 ΑΥΛΑΙΑ (κτίριο ΧΑΝΘ, τηλ.2310/ 423.925, 237.700) «Η μικρή γοργόνα» Κυρ. 11.30 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2315 200.200) «Πήτερ Παν» Κυρ. 11.00 ΔΗΜΟΤΙΚΟΘΕΑΤΡΟΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» (Μεταμορφώσεως 7-9, τηλ. 2310/ 458.591) «Ενα σπίτι παραμύθια» Κυρ. 12.00 ΕΓΝΑΤΙΑ (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/ 225.172) «Οι άθλοι του Ηρακλή» Κυρ. 11.30 και 15.00 «ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΤΕΙΧΗ» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2314 021595) «Τα ρούχα του βασιλιά» Κυρ. 11.30 ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Βασ. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834996) «Αλαντίν» Κυρ. 11.30 ΛΑΜΠΙΟΝΙ (χώρος Nodo Junior, Μαρίνου Αντύπα και Χάλκης 3, τηλ. 2310/ 749.230 και 6936645415 ) «Ο μικρός πρίγκιπας» Κυρ. 11.30 ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2315 /200.200) «Ο μικρός ήρως» Κυρ. 11.00

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310/ 222.299 και 6977 445161) «Το όνειρο του σκιάχτρου» Κυρ. 11.30 ΟΡΑ (Αντ. Καμάρα 3 και Τσιμισκή, τηλ. 2310/ 232.799) «Πετάει πετάει το παλτό» Κυρ. 11.30 ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΡΜΟΥ (Ερμού 11 & Ιων. Δραγούμη, τηλ. 6945 260308 και 6985 858932) «Η μυλωνού» Κυρ. 10.30 και 11.30 ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ (Παρασκευοπούλου 9, τηλ. 2310/ 819.153) «Το ζαχαρωτό σπίτι της μάγισσας» Σάβ. 12.30 και 18.00 Κυρ. 11.30 και 15.00 ΣΟΦΟΥΛΗ (Τραπεζούντος 5 και Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310/ 423.925) «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» Κυρ. 11.30 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Πτολεμαίων 33, 4ος όροφος, τηλ. 2310 525423) «Ο ποιητιτής και το μυστικό της Εντροπίας» Κυρ. 12.00 Εως 30 Δεκεμβρίου ΤΑΞΙΔΙ ΟΝΕΙΡΟΥ (Στεφάνου Τάττη 3, τηλ. 6972.702870) «Μαγική απειλή στο Τρουφοχώρι» Κυρ. 11.30 ΦΛΕΜΙΝΓΚ (Μισραχή 15, τηλ. 2310 812.000) «Η γάτα που κλωσάει αυγά» Κυρ. 11.30 ΧΑΝΘ (τηλ. 2310/ 241.007) «Ο Φασουλής και ο καλικάντζαρος» Κυρ. 12.00


28 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΤ1 08.00 10.00 10.45 11.30 13.30 14.10 16.30 17.00 18.00 19.00 20.00 20.45 22.30 24.00

ΝΕΤ Σαββατοκύριακο με τα παιδιά Ενα κτίριο μια ιστορία Μετα-Μουσείο (Ε) Εκπαιδευτική τηλεόραση Μουσική παράδοση Θέατρο από το αρχείο της ΕΡΤ Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία Το ταξίδι ενός ναυαγίου Ημερολόγια 2 Από τον Φρόιντ στο διαδίκτυο Το πανόραμα του αιώνα Ωδή στον Νικηφόρο Βρεττάκο Η παράνοια της TV Αμερικανική κωμωδία (2006) Κυνόδοντας Ελληνικό δράμα (2009)

06.45 10.00 12.00 12.30 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 18.00 18.10 19.00 21.00 22.00 24.00 00.10 01.30

ET3 Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ ΝΕΤ παντού Ειδήσεις Mediterraneo (E) Κοινοβούλιο αιχμής 9+1 Μούσες (Ε) Ειδήσεις Προσωπικά Η άλλη όψη Ειδήσεις Η μηχανή του χρόνου Καρυωτάκης (Ε) Ειδήσεις Στην υγειά μας (Ε) Ειδήσεις Στην υγειά μας (Συν.) Στα άκρα (Ε)

07.30 07.40 08.05 08.30 09.30 10.00 12.00 13.00 13.30 15.00 16.00 17.00 17.05 18.00 19.00 21.00 22.00 23.00 01.00

MEGA Εντομοσκόπιο (Ε) Ο παππούς στην τσέπη μου Ελεύθερο ραδιόφωνο Roscoe Η Σάντι... φυσικά Ο υπέροχος βυθός της Μεσογείου Δεύτερη ανάγνωση Αξιον εστί Ειδήσεις Διασπορά (Ε) Εξυπνη ζωή Του νερού τα παραμύθια Ειδήσεις Πετρέλαιο: το έπος του μαύρου χρυσού 2 πετάλια δρόμος Μπάσκετ Α1 ΚΑΟ Δράμας - Αρης Τα τραγούδια της οθόνης (Ε) Ειδήσεις Η κατάρα του πράσινου σκορπιού Αμερικανο-γερμανική κωμωδία (2000) Ονείρου Ελλάς (Ε)

06.00 07.00 10.00 11.00 11.40 12.50 14.00 14.50 16.45 16.50 18.00 19.00 20.00 21.15 23.15 00.50 01.05 01.30 03.30 05.00

Τα μυστικά της Εδέμ (Ε) Mega Σαββατοκύριακο Τηλεμπόρα (Ε) Με δυο μαμάδες (Ε) Λάκης ο γλυκούλης (Ε) Minute to win it (E) Ειδήσεις Δεν θέλω να γίνω εκατομμυριούχος Αμερικανική κωμωδία (2002) Ειδήσεις Ολα για την υγεία mou Οι κηπουροί του Mega (E) Σαββατογεννημένες (Ε) Ειδήσεις Το βιβλίο της ζούγκλας: Μόγλι και Μπαλού Αμερικανική περιπέτεια (1997) Κάποτε στο Μεξικό Αμερικανική περιπέτεια (2003) Ειδήσεις Ξένη ταινία (Συν.) Η μεγάλη των αεροσυνοδών σχολή Αμερικανική κωμωδία (1986) Αέρινες σιωπές (Ε) Χαραυγή (Ε)

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με εκπομπές σε επανάληψη

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με εκπομπές σε επανάληψη

ANT1

STAR

ALPHA

ΣΚΑΪ

06.00 06.40 07.40 08.40 09.40 10.40 11.30 11.40 12.50 13.00 13.30 13.40

06.00 13.00 13.45

06.00 08.00 09.00 10.00 14.00 14.15

05.30 06.45 11.00 11.30 12.00 14.00 15.00 15.30 16.00 17.00 18.00 18.45 19.45

15.30 15.30 16.50 17.50 18.00 20.00 21.00 23.20 01.30 03.30 05.10 05.30

Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή (Ε) Τύχη βουνό (Ε) Δεληγιάννειο παρθεναγωγείο (Ε) Φίλα το βάτραχό σου (Ε) Wipe out (Ε) Black out (Ε) Oreo cooking (Ε) The X-Factor audition (E) Super game Ειδήσεις Super game Οι περιπέτειες των Μπου και Ζίνο Κινούμενα σχέδια (2004) Cook smart by Coca-Cola (E) Λίτσα.com (E) Ο πόλεμος των άστρων (Ε) Ειδήσεις Εργαζόμενη γυναίκα (Ε) Ειδήσεις Ξένη ταινία Ολα μπάχαλο φέτος Τηλεκύβος Ερωτικό γράμμα Αμερικανική κομεντί (1999) Τηλεμάρκετινγκ Project Runway

15.30 16.30 17.00 17.50 18.00 19.45 21.00 22.40 00.45 03.15

Starland Ειδήσεις Η γέφυρα για την Τεραμπίθια Αμερικανική περιπέτεια (2007) Τα φιλαράκια Love in the end στη Θεσσαλονίκη Ελληνική ταινία μικρού μήκους (2012) Smallville Ειδήσεις Gossip girl Ειδήσεις Monster high: Πάρτι μασκέ Κινούμενα σχέδια (2012) Το πλουσιόπαιδο Αμερικανική κωμωδία (1994) Serenity Αμερικανική περιπέτεια (2005) Σήμα κινδύνου 2 Αμερικανική τρόμου (2005)

16.15 16.55 17.00 19.00 20.00 21.00 22.45 00.45 01.30 04.00 05.00 05.15

Το αγιάζι του έρωτα Dogs 101 Εντιμότατοι κερατάδες (Ε) Μες στην καλή χαρά Ειδήσεις Η Παριζιάνα Ελληνική κωμωδία (1969) The king of queens Ειδήσεις Αννίτα SOS Ειδήσεις Oliver’s twist Αλ τσαντίρι νιουζ - Best of Proof Αμερικανικό δράμα (2005) Mr Bean Τηλεμάρκετινγκ CSI: Miami Τηλεμάρκετινγκ Εικόνες (Ε)

21.00 22.00 23.00 00.15 01.30

Ξενάγηση στο ζωικό βασίλειο Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά Eco news Ο κόσμος ανάποδα Goal χωρίς σύνορα Chef στον αέρα (Ε) Ο κόσμος ανάποδα (Ε) Χ-Player Σασούκι Doctor Who Traction World’s toughest fixes Ακολουθώντας τον τροπικό του καρκίνου Ειδήσεις Γλυκές αλχημείες CSI Νέα Υόρκη: Στον τόπο του εγκλήματος X-Player uncut Στα άδυτα του Γκουαντάναμο

4Ε 08.00 Ακολουθία του όρθρου 12.00 Γράμματα σπουδάματα (Ε) 13.00 Πες... αλεύρι (Ε) 13.45 Διατροφή και υγεία 14.00 Σκέψεις, κρίσεις, σχόλια 15.00 Ενάτη ώρα 15.20 Αγιογραφικά αναγνώσματα 15.40 Ημερολόγιο 15.45 Κοντά στον πολίτη 16.15 Εν χορδαίς 16.45 Λέξεις και έννοιες 17.00 Μια φορά κι έναν καιρό... 17.15 Μικρό συναξάρι 17.30 Παιχνιδοπαγίδες 18.20 Ακολουθία του εσπερινού 19.00 Μαθαίνω να είμαι γονιός 19.30 Τα λέμε... ιταλικά 20.00 Ταξίδια 20.30 Κοινωνία πληροφορίας και επικοινωνίας 21.00 Προσεγγίσεις 22.00 Προσανατολισμοί 23.00 Μικρό απόδειπνο TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 08.00 Η αγορά σήμερα 09.30 Angel’s friends 10.00 Food IQ 10.30 Daniel’s daughter (E) 12.00 Η αγορά σήμερα 14.00 Food IQ (E) 14.30 Η αγορά σήμερα 16.30 Changing rooms (E) 17.00 Η αγορά σήμερα 19.00 H αγορά σήμερα 20.00 Η αγορά σήμερα 20.15 Changing rooms 20.45 Cine club (E) 21.30 Ειδήσεις 22.00 Christmas hope 24.00 Sex and the city (E) 01.00 Δημοπρασίες NOVACINEMA 1 06.10 Αυταπάρνηση 07.50 Ζωντανός θρύλος 09.30 Κινηματογραφικά νέα 10.05 Το δέντρο της ζωής 12.40 Κινηματογραφικά νέα 13.10 Η νικήτρια 15.00 NCIS X Επ. 9 15.55 Τα τελευταία 8 λεπτά 17.35 Γλυκιά ζωή 19.10 Eichmann 21.00 Boardwalk empire III Επεισ. 12 22.10 Chalet girl 24.00 Πως να κλέψετε έναν ουρανοξύστη 01.45 Κινηματογραφικά νέα 02.15 Scorpion king 3: Μάχη για την λύτρωση 04.00 Harakiri: Ο θάνατος ενός Σαμουράι NOVACINEMA 2 06.30 Κινηματογραφικά νέα 07.10 Υπηρέτριες 09.40 Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου: Μέρος 1 12.05 Penelope 13.55 Το χρονικό της Νάρνια: Ο ταξιδιώτης της αυγής 15.50 Ο γάμος είναι της μόδας 17.40 Mad on Novacinema 18.20 Kate and Leopold 20.20 Νικόστρατος: Ενα ξεχωριστό καλοκαίρι 22.00 The hangover part II 23.50 London boulevard 01.40 Ο δρόμος του χρήματος 03.30 Κινηματογραφικά νέα 04.30 Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στη στεριά TV100 07.00 Κηπουρική 07.30 Κινούμενα σχέδια 08.30 Η υγεία των παιδιών 09.00 Ερευνα για το μέλλον 09.30 Η Ελλάδα μέσα από το θέατρο σκιών 10.30 Εξερευνώντας τη Μεσόγειο 11.00 Εκφραση με νόημα 11.30 Αποστολή στην Αρκτική 12.30 Φυσικά συστήματα στο περιβάλλον 13.00 Ενα βιβλίο ένα ταξίδι 14.00 Τα εν δήμω 15.00 Ειδήσεις 15.30 Αρπακτικά ζώα 16.30 Επτά τοις εκατό 18.30 Μεγάλα παγκόσμια μυστήρια 19.00 Ειδήσεις 20.00 Ξένη ταινία 21.30 Εναλλακτικές πηγές ενέργειας 22.00 Fatsabook 22.30 Παγκόσμιος κινηματογράφος 24.00 Ειδήσεις 01.00 Αγρια ίχνη στην Αφρική ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 18.00 Σε θέση ετοιμότητας 19.00 Ενας μοντέρνος Παυσανίας: Καλαμάτα 19.30 Ο Πέτρος και ο λύκος 20.00 Ο Λαρ Λούμποβιτς χορογραφεί Μότσαρτ και Φίλιπ Γκλας 21.00 Πολιτιστικό ημερολόγιο 22.00 Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών 23.30 Στον ωκεανό της νοσταλγίας

ΕΤ1 ✆ (210 7701911-5) ΝΕΤ ✆ (210 6066000) ET3 ✆(2310 299400) MEGA ✆ (210 6903000) ΑΝΤ1 ✆ (210 6886100) STAR ✆ (211 1891000) ALPHA ✆ (212 2124000) ΣΚΑΪ ✆ (210 4800000)

16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ CLOSE UP ME TON ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ

€2

Μαζί και η ειδική έκδοση Christmas at mediterranean COSMOS

ΤV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ✆ (2310 504300) TV100 ✆ (2310 265828) NOVACINEMA 1 ✆ (210 6602000) ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ NOVACINEMA 2 ✆ (210 6602000) ✆ (210 3707874)


ΧΡΗΣΙΜΑ

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 ΟΜ Ν ΤΟ ΡΑ ΣΤ 9 04-7 ΤΙΚΗ 19 , 2310 5315 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310 531502 ΛΙΜΕΝ 10 554871 ΟΜΙΑ 23 6 ΚΗ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 1155 ΜΕΣ ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 10400 ΗΘ ΕΛΠΑ 00 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 2310 3790 ΡΑΚΗΣ ΟΝΙΑΣ - Θ ΕΔ Κ Α ΤΑ Μ Γ.Γ. ΕΝΟΤΗ 1536 ΟΛΙΤΙΚΗ MHTΡΟΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310 375200 Σ Η ΙΚ Ν ΕΣΣΑΛΟ ΠΘ 2310 996000 ΔΗΜΟΣ Θ Α 1525 ΚΤΕΟ 10 243373 33 AIDS 23 859459, 2310 8478 2310 Α ΑΤ Μ 10 515150 ΣΗ 23 Ο Ν & Α 45 Κ 11 ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 34-5 2310 5661 εφήβους) 2310 555053 ια (γ Α Ν ΟΚΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 233333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 7776 10 25 ΑΤΑΝΑ 23 Κ Α ΣΙ Α ΠΡΟΣΤ ΕΚΠΟΙΖΩ 2310 535263 ΙΝΚΑ 1056 ΩΝ SOS 10501 ΙΔ Α Π Η ΙΞ Ρ Η 1972-3 Η ΣΤ ΙΚ Ο Π /Ν Υ ΘΕΣ & 2310 51 ΔΕΗ: ΔΥΤ. ΕΣ/ΝΙΚΗ 10502 3 & 2310 928243 1050 10 ΚΕΝ. Θ 23 /ΝΙΚΗ ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 13888 ρό, 2310 1 24 από σταθε ΒΕΣ: 11 ΕΥΑΘ ΒΛΑ ΙΟ 800 11 87878 0642 από κινητό 52 ΕΡ ΦΥΣΙΚΟ Α » 520309, 2310

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2310-357602): για περιστατικά παιδοψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310-493400): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, οδοντιατρικά. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» (τηλ. 2313-323000, 2313323403): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ουρολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, οφθαλμολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά παιδιατρικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2313-324100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «θΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Το Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ», ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15:00-22:00, ορθοπεδικά περιστατικά: 08:00-22:00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08:00-08:00 Το Δερματολογικό, ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15.00 - 20.00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08.00 - 20.00 Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Από τις 08.30 έως τις 14.30 Αλκμήνης 76 - όπισθεν γηπ. Αρη - Χαριλάου, Βενιζέλου 38, Κωνσταντινουπόλεως 76 - Ιπποκράτειο, Δελφών 115 - Ανάληψη, Π. Συνδίκα 3, Βελισσαρίου 6 - Ευζώνων, Β. Ολγας 74, Πυλαίας

27 - Αν. Ρωμυλίας - Κ. Τούμπα, Αγ. Σοφίας 110 - Κουλέ Καφέ, Αγ. Δημητρίου 127, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Α. Παπαναστασίου 110 - Χαριλάου, Παπάφη 184 - Μ. Μπότσαρη, Α. Παπαναστασίου 205 - τέρμα Χαριλάου, Βούλγαρη 75 - τέρμα Χαριλάου, Τερτσέτη 3 - Λαγκαδά 12 - Βαρδάρι, Γιάννη Αγγέλου 21 - Χαριλάου, Σόλωνος 77 - 25ης Μαρτίου, Ερμού 73 - ΟΤΕ, Γ. Μπαλόγλου 39, Π.Π. Γερμανού 6 - Τσιμισκή, Γρ. Λαμπράκη 127 - Α. Τούμπα, Φαιάκων 1 με Αρτάκης 18 - Κ. Τούμπα, Β. Ολγας 57, Εθν. Αμυνας 33 - Σιντριβάνι, Αγ. Δημητρίου 109, Παπάφη 24, Μ. Μπότσαρη 41 - Δελφών, Αθηναγόρα 2 - Γρ. Λαμπράκη, Βενιζέλου 3, Μαντινείας 45 - Μπότσαρη - Ν. Εγνατία, Βούλγαρη 16 - στάση Αγ. Ελευθερίου, Αγ. Δημητρίου 68 - Παπαγεωργίου - Διοικητήριο, Εγνατία 102 - Αγ. Σοφίας, Αμαλίας 58 - Παρασκευοπούλου - Φάληρο, Ολύμπου 85 - Εργατικό Κέντρο, Κλεάνθους και Πεστών 79 - Κ. Τούμπα, Β. Ολγας 193 - στάση Μαρτίου, Αγ. Σοφίας 12 - Τσιμισκή, 25ης Μαρτίου 129 - Χαριλάου, Αιγαίου 16 - Κηφισιά, Γ. Κολωνιάρη 33 - Ξηροκρήνη, Β. Ολγας 115 - Μ. Μπότσαρη, Ι. Δραγούμη 75 - Ολύμπου - Διοικητήριο, Κωνσταντινουπόλεως 105 - Ν. Εγνατία, Αετοράχης 3 - Β. Γεωργίου, Π. Μελά 33 - Π.Π. Γερμανού, Μακεδονίας 36 - Μ. Μπότσαρη, Κ. Καραμανλή 172, Ν. Φωκά 24 - Τσιμισκή 119 - πλ. Ιπποδρομίου, Παπάφη 109 Κλεάνθους, 28ης Οκτωβρίου 37, 25ης Μαρτίου 17, Αριστοτέλους 11, Λ. Ιασονίδου 3 - Καμάρα - Εγνατία, Αν. Θράκης 48 - Κ. Τούμπα, Δελφών 50 - Καλλιδοπούλου, Β. Γεωργίου 24 - στάση Ευζώνων, Τραπεζούντος 8 - Ανάληψη, Εμ. Σουανίδη 6 - Α. Τζουμαγιάς - Α. Τούμπα, Αλεξ. Σβώλου 23 - Εσπερος - Ναυαρίνο, Α. Σβώλου 20 - κινημ. Εσπερος, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Ζ. Παπαντωνίου 10 με Κρήτης 49 - 25ης Μαρτίου, Φλέμιγκ 37 - Γαμβέττα, Ακροπόλεως 32, Κ. Κρυστάλλη 5 - πλατεία Αντιγονιδών, Αντιγονιδών 8 - Κολόμβου, Ν. Πλαστήρα 62-64. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Ελευθερίας 61 με Ευριπίδου 3, Θερίσσου 2 με Φιλιππουπόλεως 19, Μ. Αλεξάνδρου 28. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Κηφισίας 20 με Σωκράτους 4, Σμύρνης 37 - Ν. Κρήνη, Καπ. Γκώνη 24 - Βλ. Γαβριηλίδου - Καραμπουρνάκι, Κίου 32, Φαναρίου 26 - Κορυτσάς - πίσω από ΟΤΕ Καλαμαριάς, Ιωακείμ με Ευελπίδου 12 - πλατεία Σκρα - Αρετσού, Ι. Πασαλίδη 141 - Χειμωνίδη, Λυκούδη 33, Κουντουριώτου 39 - πλατεία Υδρας - Ν. Κρήνη, Ιμέρας 5 - πεζόδρομος, Ιπποκράτους 3 - Κηφισίας 44, Αιγαίου 55, Τραπεζούντος 4 Σοφούλη, Εθν. Αντίστασης 141 - έναντι Νταλίπη, Εθν. Αντίστασης 42 - Κρικέλας, Μεταμορφώσεως 27, Πόντου 65. ΝΕΑΠΟΛΗ: Ελ. Βενιζέλου 103, Α. Παπανδρέου 49, Α. Παπανδρέου 33 (Πρώην Β. Γεωργίου 33), Γρηγορίου Ε΄ 24 και Ζάκα. ΠΟΛΙΧΝΗ: Α. Φλέμιγκ 15 - Σάμου 2 όπισθεν Γηροκομείου. ΠΥΛΑΙΑ: Γρ. Λαμπράκη 224 - τέρμα Α. Τούμπας. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Χρ. Σμύρνης 7 - όπισθεν θεάτρου, Μακρυγιάννη 62 - Α. Ηλιούπολη, Σ. Δαβάκη 28, Παλαιολόγου 115 - Νικόπολη, Ιατρού Γωγούση 37Δ - Lidl Euromedica. ΣΥΚΙΕΣ: Επταπυργίου 53, Κύπρου 13 - παλιό τέρμα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 32, Ν. Παρασκευά 53. Από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Λ. Ιασονίδου 34 - Αγ. Σοφίας - Αγ. Δημητρίου 120, Καρακάση 7 - 9 περιοχή Μαρτίου - Δελφών, Απ. Παύλου 23 - Ολυμπιάδος 135 - τουρκικό προξενείο, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο,

✐ το σταυρόλεξο 1

2

3

4

5

τουριστικό, πολιτιστικό περιοδικό για πολλαπλές αποδράσεις! 6

7

8

9

10

11

12

13

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 OPIZONTIA 1. ªÔÚÊ‹ ÚÔÁ·ÌÈ·›·˜ ‰ˆÚ¿˜ ÛÙÔ ·ÚÂÏıfiÓ. 2. À¿Ú¯Ô˘Ó Î·È ı·Ï¿ÛÛÈ· – ∫˘ÎÏÈ΋ ΛÓËÛË, ÂÚÈÛÙÚÔÊ‹. 3. EÚÁ·Û›Â˜ – … ∫·ÁÈ¿Ì: ¶¤ÚÛ˘ ÔÈËÙ‹˜ – ¶ÚÔ‰›‰ÂÈ… ™ÎÔÙÛ¤˙Ô. 4. º·‡Ï˜, ·Ó‹ıÈΘ –

Μακεδονίας 59 - και Τομπάζη - Μπότσαρη, Μ. Μπότσαρη 146 - Παπάφη - Κ. Τούμπα, Ετεοκλέους 28 - παράλληλη Γ. Αγγέλου - Χαριλάου, Μπιζανίου 33 - Λεωφ. Στρατού, Θεαγένους Χαρίση 97 - Ιπποκράτειο (Ο), Χαλκιδικής 74 - Π. Συνδίκα - Ανάληψη, Αν. Θράκης 10 - Κ. Τούμπα, Κλείτου 24 με Γαριβάλδη 32 - Ιπποκράτειο (Ο), Αλεξανδρείας 10 - Ανάληψη - Μ. Μπότσαρη, Ιλιάδος 12 - Κωνσταντινουπόλεως, Αγ. Σοφίας 12 - Τσιμισκή, Μητροπόλεως 94 - Διαγώνιος, Αλεξ. Σβώλου 25 - Εσπερος - Ναυαρίνο, 25ης Μαρτίου 99 - Ν. Εγνατία, Β. Ολγας 167 - Γραβιάς, Γρ. Λαμπράκη 159 - Α. Τούμπα, Συγγρού 30 - έναντι 4ου γυμνασίου, Α. Τζουμαγιάς 61 με Γρ. Λαμπράκη 100 - Κ. Τούμπα, 25 Μαρτίου 17, Β. Γεωργίου 37 - Φάληρο, Αγν. Στρατιώτου 4 - έναντι Αρχ. Αγοράς, Εγνατία 72 - Παν. Χαλκέων, Αμφιπόλεως 11 - στάση Κληματαριά - Κ. Τούμπα, Α. Παπαναστασίου 93 - Μ. Μπότσαρη - Αλυσίδα, Νικολάου Μάνου 18 - Βασ. Ολγας 82 - Μπότσαρη (ΕΛΤΑ), Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Φιλιππουπόλεως 44, Ελ. Βενιζέλου 39. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Ανδρέα Παπανδρέου 54. ΕΥΟΣΜΟΣ: Μ. Αλεξάνδρου 60 (Ο), 25ης Μαρτίου 86 (πρώην Τζ. Κέννεντυ). ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Αργυρουπόλεως 29 - διώροφα, Πασαλίδη 61 με Μ. Χρυσάνθου 15, Εθν. Αντίστασης 99 - Βότση, Σμύρνης 14 - Ν. Κρήνη, Αιγαίου 55. ΝΕΑΠΟΛΗ: Π. Τσαλδάρη 19 - Αγ. Γεώργιος, Ε. Βενιζέλου 10. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Αγ. Παντελεήμονος 3. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Εδέσσης 1 - πλ. Τερψιθέας, Καραβαγγέλη 11 - Καποδιστρίου - Ηλιούπολη. ΣΥΚΙΕΣ: Αν. Παπανδρέου 156 - Κύπρου, Ρήγα Φεραίου 90 - σχολείο Θερμού. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Αγ. Σπυρίδωνα 8 - όπισθεν εκκλησίας, έως τα μεσάνυχτα.

14944

¶·ÏÈ¿ È·ˆÓÈ΋ ÚˆÙÂ‡Ô˘Û·. 5. ∫Ú›ÛÙÔÊÂÚ…: ·Í¤¯·ÛÙÔ˜ ËıÔÔÈfi˜ – O ¡Ù·ÁÈ¿Ó – AÚ¯‹... ÊÚ¿Û˘. 6. ∂ȉÈÎfi˜ Û‡Ó‰ÂÛÌÔ˜ – ™ÙÔ Ï·ÈÌfi… ÙÔ Ì‹ÏÔ ÙÔ˘ – I‰Ú˘Û ÙÔ Û‡Á¯ÚÔÓÔ ‚ÚÂÙ·ÓÈÎfi Û˘ÓÙËÚËÙÈÎfi ÎfiÌÌ·. 7. AÓıÚˆÔ˜ Ì ‚Ú·¯Ó‹

δονίας ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ: Κολωνιάρη - Καλλιθέας - Χαλκοκονδύλη ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγίου Στεφάνου ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Παυσανία (περιοχή Γηροκομείου) ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σιατίστης - Παπαφλέσσα - Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Μακροχωρίου (περιοχή Ι. Ν. Αγίου Νικολάου) ΕΥΟΣΜΟΣ: Ιθάκης (κοντά στην περιφερειακή) ΧΑΛΑΣΤΡΑ - ΘΕΡΜΗ - ΓΕΦΥΡΑ- ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ.

πλοία

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα IC: 05:11 07:04 10:04, 12:04, 15:04, 18:04. Λοιπές αμαξοστοιχίες ΤΠ: 23:00. Λάρισα ΠΡΟΑ: 05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 16:17, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47, 23:00. Αλεξάνδρεια – Βέροια - Εδεσσα ΑΠ: 04:32, 05:52, 07:20, 08:50, 10:56, 12:21, 13:57, 15:25, 16:55, 18:25, 22:05. Θεσσαλονίκη - Πλατύ ΠΡΟΑ:05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47. Σέρρες - Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη Δίκαια: ΑΠ 07:11, IC 16:10. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Χρ. Σμύρνης 7 - όπισθεν θεάτρου Σταυρούπολης, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφία, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Εγνατία 125 - Παναγία Δεξιά, Μακεδονίας 117 - 25ης Μαρτίου, Α. Παπαναστασίου 166 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Φιλιππουπόλεως 13 - Αμπελόκηποι, Α. Παπανδρέου 49 - Νεάπολη, Ιμέρας 5 -πεζόδροομς - Καλαμαριά, Θ. Βασιλειάδη 35 με Λαμπράκη 190 - Α. Τούμπα, Εδ. Ροστάν 34 - Καλλιοδοπούλου, Αιγαίου 55 - Καλαμαριά, Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη, Σκρα - 28ης Οκτωβρίου 9 (δίπλα στο Β’ ΚΑΠΗ) - Ελευθέριο Κορδελιό, Εγνατία 45 - Ιωνος Δραγούμη, Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Χρυσ. Σμύρνης 7 - όπισθεν θεάτρου Σταυρούπολης, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Εγνατία 125 - Παναγία Δεξιά, Α. Παπαναστασίου 166 - γήπεδο Αρη Χαριλάου, Ιμέρας 5 - Πεζόδρομος - Καλαμαριά.

λαϊκές αγορές 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Πατρ. Γρηγορίου Ε’ και Μακε-

α πτερ π ε ρ ί ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ! α τ σ ʈӋ (ÌÙÊ.). 8. M›· ÓfiÙ· ÙÔ˘ ÌÔ˘ÛÈÎÔ‡ ÂÓÙ·ÁÚ¿ÌÌÔ˘ – ¡fiÙÈÔ˜ ¿ÓÂÌÔ˜ – ™È‰ËÚÔ‰ÚÔÌÈο ·Ú¯Èο. 9. ™ÈÈÙÈ΋ ÔÚÁ¿ÓˆÛË – ª˘ıÈÎfi˜ Ù·Ì›·˜ ÙˆÓ ·Ó¤ÌˆÓ. 10. KÚÔ·ÙÈ΋ fiÏË – … §¿Ô˘ÓÙ·: Ú·Ï›ÛÙ·˜ – ªÈÛfi… ÎÈÏfi. 11. ÃÙ‡Ô˜ ÚÔÏÔÁÈÔ‡ – ¡ÔÚ‚ËÁÈÎfi ÌÔ˘ÛÈÎfi Û˘ÁÎÚfiÙËÌ· – ∞ÏÂÍ¿Ó‰Ú· ‚·ÊÙ›ÛÙËÎÂ. 12. M›· ... Ë ÙÚ›ÙË – X›Ì·ÈÚ·. 13. … ™Ù·ıÔÔ‡ÏÔ˘: ·Í¤¯·ÛÙË ËıÔÔÈfi˜ – ¢›¯ˆ˜ ÛÎÈ¿ ·˘Ù¿. 14. ∞fi ¿ÚÁ˘ÚÔ Â›Ó·È ÊÙÈ·Á̤ӷ – °ÂÚÌ·ÓÈÎfi ÎÚ·Ù›‰ÈÔ. KA£ETA 1. µÏ¿ÛÙËÌ· Ô˘ Ê˘ÙÚÒÓÂÈ ·fi ÙÔ ÎÔ‡ÙÛÔ˘ÚÔ ‰¤ÓÙÚÔ˘. 2. º˘Û¿… Û ÔÈ‹Ì·Ù· – ∫·È Û ·È‰ÈΤ˜ ¯·Ú¤˜ ˘¿Ú¯Ô˘Ó. 3. EÓ· Ê˘Ùfi – ∂‡ÚˆÛÙË. 4. ª¿Úη ÔÚÛÂÏ¿Ó˘ – ª¿ÓÙÈ…: ·ÏÈfi˜ ÙÚ·ÁÔ˘‰ÈÛÙ‹˜ – ¶ÔÙ¿ÌÈ Ù˘ ∞ÁÁÏ›·˜. 5. O ·ÚÈıÌfi˜ 21 Ì ÁÚ¿ÌÌ·Ù· – §›ÓÙ· ...: ËıÔÔÈfi˜ – … ÌÚ¤ÈÎ: fiÚÔ˜ ÙÔ˘ ‚fiÏÂ˚. 6.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις

14944 ΛΗΜΝΟ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟ - ΣΑΜΟ - ΙΚΑΡΙΑ: Κάθε Κυριακή στις 15.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2313/325821, 822, 823, 824. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430-475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424437-402-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416-436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409-403-407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

29 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 SKY EXPRESS, τηλ. 2810/223800 CYPRUS AIRWAYS, τηλ. 2310/228352 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 TURKISH AIRLINES, τηλ. 00902124440849 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/23318 RYANAIR, τηλ. 448712460002 AIR BERLIN, τηλ. 2310 473664 LUFTHANSA, τηλ. 210 6175200 ASTRA AIRLINES, τηλ. 2310/489390, 2310/489391 SWISS AIR, τηλ. 2310/471481, 2310/471466

εφημερεύοντες γιατροί Μέχρι το πρωί της Δευτέρας εφημερεύουν οι παρακάτω ιατροί: ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ: Σκούτας Δημήτριος, Εγνατία 75, τηλ. 2310 228.631, 6944718824, Ηλιάδης Ανέστης, Π. Π. Γερμανού 28, τηλ. 2311 204508, 6974053857, Δουλουμπάκας Ιωάννης, Κομνηνών 47 - Πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ. 2310 460.730, 6977540513, Γραικός Κωνσταντίνος, Μητρ. Καλλίδου 34-Καλαμαριά, τηλ. 2310 903.149, 6947184453, Παπαδοπούλου Γαλήνη, 28ης Οκτωβρίου 19-Εύοσμος, τηλ. 2310 763.088, 6945772648, Παπαδοπούλου Ευρώπη, Μ. Αλεξάνδρου 15-Μετέωρα, τηλ. 2310 636.214, 6970085697, Μπάνια Ναταλία, Γρ. Λαμπράκη 207 & Τσιαπάνου 36-38 Ανω Τούμπα, τηλ. 2313 020.690, 6973567071, Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, Ιωνος Δραγούμη 49, τηλ. 2310 526.526, 6972300357, Τσολακίδης Ιωάννης, Καβάφη 14 – 40 Εκκλησιές, τηλ. 2310 218.200, 6944860397, Χατζηχηδήρογλου Αναστάσιος, Μιαούλη 25 – Τριανδρία, τηλ. 2310 900.077, 6936143896, Κατσάνος Ιωάννης, Ελ. Βενιζέλου 96 – Νεάπολη, τηλ. 2310 633.640, 6976991623, Τσαβδαρίδης Ιωάννης, Νυμφαίου 40 – Εύοσμος, τηλ. 2310 774.889, 6972466543, Παπαδόπουλος Αλέξανδρος Ιωνος Δραγούμη 49, τηλ. 2310 526.526, 6972300357, Μητρέντση Δήμητρα, Μαν. Κυριάκου 6, τηλ. 2310 6938653903. ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Κουκουφίκης Γεώργιος, Ι. Πανταζίδη 25 με Χρ. Περραιβού – Πυλαία, τηλ. 2310 926.075, 6974931868, Μαυρίδης Ευστράτιος, Μεταμορφώσεως 24 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 422.301, 6974931868, Γλύστρα

∞˘Ùfi˜ Ô ›‰ÈÔ˜ (ȉȈÌ.) – ¢ÈÔÚÈṲ̂ӷ ¯·ÚÈÛÙÈο – AÚÈ…: ÚÔÔÓËÙ‹˜ Ô‰ÔÛÊ·›ÚÔ˘. 7. ªÓ‹ÌË ÎÔÌÈÔ‡ÙÂÚ – ∞fiÌ·ÎÚ· – ªÈ· ÓfiÙ·. 8. ¢È·ÊÔÚÂÙÈÎÔ› – ∆· ›¯Â… 400. 9. T¤ÏÏÔ˜ ...: ÏÔÁÔÙ¤¯Ó˘ – ∂›‰Ô˜ „·ÚÈÔ‡. 10. §›ÁË… Ù‡¯Ë – ∆·ÈÓ›· ÙÔ˘ B. µ·Ê¤· – B·ÛÈÏÈ¿˜ Ù˘ ∫·Ï˘‰ÒÓ·˜. 11. … ∆fiÌ·˜: ÙÚ·ÁÔ˘‰›ÛÙÚÈ· – OÌËÚÈÎfi˜ ˙ËÙÈ¿ÓÔ˜ – ¶·Ú·fiÙ·ÌÔ˜ ÙÔ˘ ¢Ô‡Ó·‚Ë. 12. ∞Ú¯Èο ÌÈ·˜ ÔÚ¯‹ÛÙÚ·˜ – ∞·Ú·›ÙËÙÔ Û Ӣ¯ÙÂÚÈÓ‹ ʈÙÔÁÚ¿ÊËÛË – ¢ÂÏÙ›Ô. 13. ∫ÈÓËÌ·ÙÔÁÚ·ÊÈÎfi ‚Ú·‚Â›Ô – ÃÈÔÓÔ‰ÚÔÌÈÎfi Ì·˜ ΤÓÙÚÔ – ∏ Û‡˙˘ÁÔ˜… ÙÔ˘ ∞¯ÈÏϤ·. H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

T H § E ™ X O § I A ™ T E ™

™ ¶ A P T A K O ™

A I N A

K O T

M I ™ £ O I

A

K ¶

O § I K A

¶ A P I

E N I A I A

T K

P E •

A T A K A

K E I K

P I M A T E ™ A

N T A § I º A I

T A P T A N

A P E N E ™ ™ I P A K

A P A K O ™ K A N O

A T Y ¶ O I N

º I P M A A ™ T

A B P A E P

™ E P A O § K I M A

N I K O § A I T E ™

A £ A ™ E N T

Ανδρονίκη, Λεωφόρος Οχι 13 – Αγιος Παύλος, τηλ. 2314 000.295, 6947323816. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Φωτιάδης Παναγιώτης, Σπάρτης 35, τηλ. 2310 240.674, Παπαβραμίδης Θεοδόσιος, Αιγαίου 6, τηλ. 6944536972. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ: Δαδούλης Ιωάννης, Ουράνη 2 – Πεύκα, τηλ. 2310 348.167, 6974221681, Πιτσώνη Νικολέτα, Παν. Βιοπούλου 3 – Αγ. Ιωάννης, τηλ. 2310 432.795, 6981448501, Καϊλίδης Κοσμάς, Λ. Κων/νου Καραμανλή 41 και Περδία 56 - Παπάφειο, τηλ. 2314 008.148, 6939171200, Κωτσόπουλος Ευάγγελος, Β. Γεωργίου 9, τηλ. 2310 852.828, 6947077886, Κόκοτα Αναστασία, Αγ. Δημητρίου 150, τηλ. 2310 212.700, 6996950950, Σαββίδου Αβρόρα, Μεγ. Αλεξάνδρου 58 – Εύοσμος, τηλ. 2310 765.455, 6974379762, Παυλίδης Δημήτριος, Κομνηνών 68, Καλαμαριά, τηλ. 2310 481.870, 6945728056. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ: Ηλιάδης Ιωάννης Εγνατία 63, τηλ. 2310 276.322, 6944577382. ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Χριστοφορίδου Χριστίνα, Αγ. Σοφίας 32, τηλ. 2310 222.437, 6947273304, Βαρναλίδης Ιωάννης, Πλ. Αριστοτέλους 4, τηλ. 2310 222.844, 6972941230. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Μπότσογλου Θεόδωρος, Μαρία Κάλλας 13 (πρώην Μ. Αλεξάνδρου), τηλ. 6932436979. ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ: Γραμμένος Δημήτριος, Αγ. Σοφίας 48, τηλ. 2310 234.717, 6973006390, Παπαθανασίου Μιχαήλ, Εθνικής Αντιστάσεως 75 - Καλαμαριά, τηλ. 2310 447.110, 6972695805, Μαυρίδης Ανδρέας, Ανδρέα Παπανδρέου 35-37 – Ν. Κορδελιό, τηλ. 2310 700.409, 6945153545. ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ: Βαβαλέτσκος Στυλιανός, Μητροπόλεως 46-48, τηλ. 2310 250.350, 6944558292, Λιγούρας Στέφανος, Κομνηνών 47 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 432.722, 6973696520, Κωνσταντινίδης Αντώνιος, Μητροπόλεως 25, τηλ. 2310 223.424, 6973804935. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ: Καϊλάρη Σουζάνα, Γρηγ. Λαμπράκη149 & Δημ. Χαρίση 7, τηλ. 2310 858.800, 6972992939, Σουλτανίδης Μαρίνος Αντιγονιδών 11, τηλ. 2310 515.158. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΙ: Ελευθεράκης Αθανάσιος, Αριστοτέλους 28 (κέντρο), τηλ. 2310 233.525, 6937029273, Παλιόμπεη Βασιλική, Μεγ. Αλεξάνδρου 108 – Εύοσμος, τηλ. 2310 558.400, 6944354456, Kανιούρας Κωνσταντίνος, Εγνατία 92, τηλ. 2310 222.472, 6945166277, Καραϊσαρίδης Ανδρέας Καζαντζίδη 6 – Σταυρούπολης, τηλ. 2310 699.880, 6945800242, Δακοπούλου Ευφροσύνη Ι. Πασσαλίδη 66, Καλαμαριά, τηλ. 2310 453.463, Ουζουνίδου Σεβαστή, Μακεδονίας 40 με Προφήτου Ηλία 76 Πυλαία, τηλ. 2310 330.098, 694437020, Λευκίδης Νικόλαος, Κερασούντος 79, τηλ. 2310 427.175, 6948279746. ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ: Ναλμπάντης Αθανάσιος, Επανομής 29 – Καλαμαριά, τηλ.2310 416.435, 6977501600, Τσαβλής Δρόσος, Γ. Παπανδρέου 23 (Ανθέων – Μαρτίου), τηλ. 2310 888.737, 6945540502.

εφημερεύον κτηνιατρείο Μέχρι το πρωί της Δευτέρας εφημερεύει το κτηνιατρείο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΣΚΟΥ, Παπανικολάου 39, Πεύκα, τηλ. 2310/672.543, τηλ. 6936/495.296.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

30 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

Ζώδια

ΚΡΙΟΣ (21 Μαρτίου – 20 Απριλίου) H σημερινή μέρα θα είναι δυνατόν να αποδειχθεί ήρεμη, αν επιλέξετε οι ίδιοι να ακολουθήσετε έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου) Διαφορετικά από εσάς, στη φύση αλλά και στη συμπεριφορά τους, άτομα θα σας ενθουσιάσουν, αλλά και θα σας δώσουν ελπίδες, σε θέματα που μπορεί να είχατε χάσει το νόημά τους.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου) Ατομα από το εργασιακό σας περιβάλλον ίσως να σας φερθούν με τρόπο που δεν θα περιμένατε.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου) Ο,τι κι αν κάνουν οι γύρω σας ίσως τελικά βοηθήσει στην περαιτέρω ενεργοποίησή σας και τη μεγαλύτερη επιρροή στο περιβάλλον σας.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου) Μην απορρίψετε καμία πιθανότητα μέσα από την οποία θα μπορούσατε να διευρύνετε το φιλικό αλλά και τον κοινωνικό σας κύκλο.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου) Σήμερα, θα έχετε μια ιδιαίτερα ερωτική συμπεριφορά, που θα εντυπωσιάσει τους πάντες.

ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου) Σήμερα, δεν πρέπει να πιέσετε τις καταστάσεις, αλλά καλό είναι να παραμείνετε πιο ήπιοι και διακριτικοί.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου) Ισως, σήμερα να χρειαστεί να περάσετε περισσότερη ώρα μακριά από το σπίτι ή τον οποιονδήποτε άλλον προσωπικό σας χώρο.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου) Σήμερα θα έχετε έναν μοναδικό τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων και του κάθε ενδιαφέροντός σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου) Σήμερα, φροντίστε να είστε άμεσοι αλλά και γεμάτοι προσοχή προς τα πρόσωπα που αγαπάτε.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου) Το χιούμορ και η πρωτοτυπία σας θα είναι ακαταμάχητα στοιχεία, με τα οποία θα μπορέσετε να προωθήσετε επιτυχώς τα συμφέροντά σας.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου) Αρκετά ανατρεπτικοί στους τρόπους και τις απόψεις σας, θα γοητεύσετε, ιδιαίτερα τους πιο παθητικούς και μετρημένους ανθρώπους, που θα έχουν πολλές κρυμμένες αλλά ισχυρές επιθυμίες.

Οι προαναγγελίες των Γάµων δηµοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ευχαριστήριο

Στο χειρουργό κ. Ελευθέριο Ρόιδο, διευθυντή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωµένων «ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ», ευχόµαστε χρόνια πολλά για την ονοµαστική του εορτή και εκφράζουµε τις ευχαριστίες µας για την αµέριστη βοήθεια σε συγγενικό µας πρόσωπο. Αφρούλα – Αλέξανδρος Λόρτος

κηδείες Τον αγαπηµένο µας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΣΜΙ∆Η ετών 76 κηδεύουµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10.30 π.µ., από τον ιερό ναό Πέτρου και Παύλου, Κάτω Ποταµιάς Κιλκίς. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Χριστίνα, Μαρία – Μιχάλης. Οι αδελφές: Ιωάννα, Ολγα. Οι εγγονές: Παναγιώτα, Ελευθερία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Αναχώρηση µε λεωφορείο από την οικία µας στις 9 π.µ. Ακολουθεί δεξίωση στου ∆ΩΡΗ στην Αργυρούπολη. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Σ. Χατζηβαρίτης». Την αγαπηµένη µας µητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΖΑΦΕΙΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΓΛΟΥ ετών 90 κηδεύουµε σήµερα, 10.30 π.µ., από τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής, Επταλόφου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: ∆ηµήτριος – Ρούλα. Η αδελφή: Ελένη. Τα εγγόνια: Στέφανος – Χρύσα, Φώτης – ∆ήµητρα. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα των κοιµητηρίων Ευόσµου.

πένθη Την αγαπηµένη µας σύζυγο, µητέρα, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΙΤΙ∆ΟΥ ετών 84 κηδεύσαµε την Παρασκευή 14 ∆εκεµβρίου, 2.30 µ.µ. από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούµε θερµά όλους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο βαρύ µας πένθος. Ο σύζυγος: Παναγιώτης. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Ελισάβετ, Θεοδώρα – Ευάγγελος, Ιορδάνης. Τα εγγόνια: Αντωνία – Θεόφιλος, Βασίλειος, Ελένη, Χαρά, Παναγιώτης, Ελένη, Νικολέτα. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιµελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96. Τον αγαπηµένο µας σύζυγο και πατέρα ΑΘΑΝΑΣΙΟ (ΘΑΝΟ) ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ ετών 66 Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ κηδεύσαµε την Πέµπτη 13 ∆εκεµβρίου, 3.30 µ.µ. από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούµε θερµά όλους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο βαρύ µας πένθος. Η σύζυγος: Ιωάννα Φένια. Τα παιδιά: Θεοδώρα – Manash, Ιουλία. Οι συγγενείς. Την τελετή επιµελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαµπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερµανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22 µε Π.Π. Γερµανού. Την αγαπηµένη µας σύζυγο, µητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία ∆ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΡΤΑ ετών 77 κηδεύσαµε την Παρασκευή 14 ∆εκεµβρίου, 3.30 µ.µ. από τον ιερό ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου, ∆ρυµού. Ευχαριστούµε θερµά όλους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο βαρύ µας πένθος. Ο σύζυγος: Νικόλαος. Τα παιδιά: Ευαγγελία, Αθανάσιος – Ελισάβετ. Τα εγγόνια: Σωτή-

ρης, ∆ήµητρα, Μαρία, Νίκος, ∆ήµητρα. Τα αδέλφια: Αντώνης – Χάιδω. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιµελήθηκε ο οίκος τελετών «Αναστασιάδη».

ετήσιο μνημόσυνο Ελένης Παπουλίδου Για την Ελένη µου. Ενας χρόνος µνήµης για την Ελένη Παπουλίδου, την αείµνηστη φίλη µου, την αδελφή µου, τη γειτόνισσά µου, τη δασκάλα µου, το δικό µου άνθρωπο, τη δική µου Ελένη! Μεγάλο κενό η απουσία της. Ο χρόνος λένε γιατρεύει και απαλύνει τον πόνο. Οµως η προσωπικότητα της Ελένης ήταν τόσο διακριτικά έντονη, τόσο πληθωρικά τρυφερή, που θα ζωντανεύει για πάντα µε ένα µαγικό τρόπο τις µνήµες του παρελθόντος, που ζήσαµε κατά τη διάρκεια της όµορφης 40χρονης φιλίας µας. Παραδοσιακή γυναίκα, Λωξάντρα της εποχής µας, άριστη σύζυγος και µητέρα! Θαρρείς και τα χρόνια που περνούσαν την Ελένη δεν την άγγιζαν! Παρέµενε πάντα έφηβη! Είχε πολλά χαρίσµατα και ικανότητες. Ηταν ακούραστη, δοτική και φιλότιµη, συµπαραστάτης στο συνάνθρωπο! Νιώθω απέραντη ευγνωµοσύνη στη θύµησή της, που για µένα είναι καθηµερινή, γιατί µαζί της έµαθα και µοιράστηκα πολλά! ∆ασκάλα αυτή, µαθήτρια εγώ. Παντού µαζί σε λύπες, σε χαρές, στο νοικοκυριό, στα εργόχειρα, στη µαγειρική, σε άπειρες δραστηριότητες που µαζί προγραµµατίζαµε! Ευχαριστώ τον Θεό που την έστειλε δίπλα µου, γειτόνισσά µου. Για εκείνη ήµουν πάντα η Αγνούλα της. Η καρδιά µου και η µνήµη µου για την Ελένη µου νοσταλγία και αγάπη! Εκεί στην Ανω Ιερουσαλήµ όπου βρίσκεται της εύχοµαι «Καλό Παράδεισο» και η µνήµη της αιωνία! Αγνή Γκαντώνα Σταµατέλου

μνημόσυνα Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Θεράποντα, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΚΑΜΑΡΗ ΚΑΜΑΡΗ Η σύζυγος: Μαρίκα. Τα παιδιά: Χρυσάνθη – Γιώργος, Πασχαλιά – Νίκος. Η αδελφή: Αγγελική. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96. Τελούµε την Κυριακή 16 ∆ε-

κεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Παναγίας Ρευµατοκρατούσης (Γέφυρα Θεσσαλονίκης), τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας πατέρα, παππού και θείου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΒΟΓΟΓΙΑ∆Η Τα παιδιά: Βασιλική – Κωνσταντίνος, Θεοφάνης – Ελένη. Τα εγγόνια: Ελένη, Νίκος, Στέφανος, Αθανάσιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα «Τάσος». Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96. Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίων Πάντων, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, παππού, προπαππού και θείου ΙΩΑΝΝΗ ∆ΕΛΙΟΥ Η σύζυγος: ∆έσποινα. Τα παιδιά: Πέτρος, Μαρία – Νίκος. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96. Τελούµε σήµερα, 11 π.µ., στον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου (νέα κοιµητήρια), τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, υιού, αδελφού και θείου ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝ∆ΥΛΗ Η σύζυγος: Ευτέρπη. Τα παιδιά: Ευάγγελος, Αννα, Βαλεντίνη, Πολυχρόνιος. Τα αδέλφια: Γρηγόρης – Ελισσάβετ. Η µητέρα: Βαλεντίνη Μωυσιάδου. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιµητηρίων. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Γκέσιου». Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας αδελφής και θείας ΕΛΛΗΣ – ΡΟΖΙΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ Η αδελφή: Κλειώ. Τα ανίψια: Αθανάσιος – Μυρτώ. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «∆έδος». Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίων Ιωσήφ και Φωτεινής, Ευόσµου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας συζύγου, µητέρας, αδελφής και γιαγιάς

ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΧΑΒΙΑΡΙ∆ΟΥ Ο σύζυγος: Χαράλαµπος. Τα παιδιά: Ελένη, Θεόδωρος. Τα εγγόνια: Χαράλαµπος, Ευαγγελία, Βασιλική. Τα αδέλφια: Ελισσάβετ – Ανδρέας. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Θέρµης, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΙΤΖΕΝΗ Η σύζυγος: Ευτυχία. Τα παιδιά: ∆ηµήτριος, Αριστείδης – Ξένια, Πηγή – Νικόλαος. Τα αδέλφια: Ζωή – Κωνσταντίνος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Θερµαΐς».

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου, Λάκκωµα Χαλκιδικής, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, γιου και αδελφού ΑΝΤΩΝΗ ΘΩΜΑΪ∆Η ετών 42 Η σύζυγος: Ιλίνα. Ο γιος: Ιωάννης. Οι γονείς: Ιωάννης – Πηνελόπη. Τα αδέλφια: Στάθης – Αγάπη. Οι συγγενείς. Αναχώρηση µε λεωφορείο στις 8.30 π.µ. από την οικία µας. Η δεξίωση θα γίνει στο κέντρο «Νόστος».

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 9.30 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, Αγγελοχωρίου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, γιου και αδελφού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΤΙΝΟΥ συνταξιούχου ΟΑΣΘ Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Χρήστος, Ντίνα. Η µητέρα: Στυλιανή. Τα αδέλφια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «∆ηµήτριος Χρ. Τσίγκρος».

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, Ελευθέρια, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΙΟΝΗ Η σύζυγος: Βαρβάρα. Τα παιδιά: Σταύρος – ∆έσποινα, Φώτης – Ευγενία. Τα εγγόνια: Μιλτιάδης, Βαρβάρα, Βασιλική, Βασίλης. Η αδελφή: Γεωργία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τελούµε σήµερα, 9 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήµονος, Ν. Μαγνησίας, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας, γιαγιάς και αδελφής ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΚΕΧΑΓΙΑ ΚΑΡΑ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ Τα παιδιά. Τα εγγόνια. Τα αδέλφια. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Κοσµά του Αιτωλού, Ευόσµου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας πατέρα και παππού ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ Τα παιδιά: Ντίνα - Στέφανος. Τα εγγόνια: Χρήστος – Τάνια, Μάριος – ∆ήµητρα. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής, Μενεµένης, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΟΡΕΛΟΥ Η σύζυγος: ∆έσποινα. Τα παιδιά: Χρύσα – Αναστάσιος, Αθανάσιος – Νίκη, Φωτεινή – Σάββας. Τα αδέλφια: Παράσχος – Αναστασία, Νικόλαος – Παρασκευή, Πέτρος – Αναστασία, Ευάγγελος – ∆έσποινα. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 9.30 π.µ., στον ιερό ναό Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, κοιµητήρια Ευόσµου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας φίλης ∆ΗΜΗΤΡΙΑΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΟΥ Οι φίλοι. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα των κοιµητηρίων Ευόσµου.

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Ευαγγελισµού της Θεοτόκου, Ευόσµου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΙ∆Η Τα παιδιά: Μαρία – Ιωάννης, Κυριακή. Τα αδέλφια: Κυριακή, Ιωακείµ – ∆έσποινα, Βασιλική, Γεώργιος – Ευγενία, Χαράλαµπος – Βαΐα. Τα εγγόνια: Περικλής, Στυλιανός. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΚΑΣΤΑΝΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ Αετοράχης 62 τηλ.: 2310-810.245, Κιν. 6978-329.945, 6977-986.122 ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Ευαγγελισµού της Θεοτόκου, Ευόσµου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας συζύγου, µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΕΡΕΝΙ∆ΟΥ Ο σύζυγος: Αθανάσιος. Τα παιδιά: Αριστείδης – Χριστίνα, Αγγελική – Σταύρος. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνος, Αθανάσιος, Αθανάσιος, Στέλιος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

ΔΑΛΟΓΛΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ

Ολυµπιάδος 104, Τηλ.: 2310-218.777, Κιν. 6937-301.938 www.daloglou.gr

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

Γ. Παπανδρέου 30 (Ανθέων), τηλ. 2310 -429.141, 429.142. Κιν. 6944-242.142

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Παπάφη 10 τηλ : 2310-22 62 52 Κιν 6932-728 760

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ: 2310-843 648,845 230, 2310-822.580 fax 2310-826 373

ΠΕΤΡΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΥ Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Νικόλαος – Γεωργία, Νάκης – Ευτέρπη. Τα εγγόνια: Μαρία, Θανάσης, Πέτρος, Σοφία. Τα αδέλφια: Κώστας – Στέλλα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήµονος, Αµπελοκήπων, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ

ΟΙΚΟΣ ΓΚΕΣΙΟΣ

ΧΡ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

Τον αγαπηµένο µας σύζυγο και θείο ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΗΛΙΑ ετών 87 κηδεύσαµε την Παρασκευή 14 ∆εκεµβρίου, 4 µ.µ. από τον ιερό ναό Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, κοιµητήρια Ευόσµου. Ευχαριστούµε θερµά όλους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο βαρύ µας πένθος. Η σύζυγος: Βερονίκη. Τα ανίψια: Αλεξάνδρα, Βεατρίκη, Ειρήνη – Νικόλαος. Οι συγγενείς. Την τελετή επιµελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96.

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Παύλου, Νέας Κρήνης, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ : 2310-869 235, 2310-869 236

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου, Ν. Μαγνησίας, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας συζύγου, µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Ο σύζυγος: Χρήστος. Τα παιδιά: Μαρία – Κωνσταντίνος, Πασχαλίνα – Κωνσταντίνος, Ευαγγελία – Χρήστος. Τα αδέλφια: Αντώνιος – Κυριακή, ∆ήµητρα – Παναγιώτης. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

πένθος

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήµονος, Βότση, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆ΟΥ Τα παιδιά: Μαριάνθη – Γεώργιος, Στέφανος – Αλεξάνδρα. Τα αδέλφια: Παναγιώτα, Μαρία – Χαράλαµπος, Ιωάννης – Γερακίνα. Ο εγγονός: Φώτης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές, τηλ.: 2310.639.509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία, τηλ.: 2310-280148, Κιν.: (Σάκης): 6944-389902

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΣΑΚΗΣ

αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου και πατέρα ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ Η σύζυγος: Παναγιώτα. Τα παιδιά: Βασιλεία – Περικλής, Ειρήνη – Παναγιώτης. Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Ευαγγελισµού της Θεοτόκου, Ευόσµου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΥΧΤΕΡΗ Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Μαρία, Ιπποκράτης – Αικατερίνη. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Αγν. Στρατιώτη 32

Τηλ.: 2310-610.666, Κιν.: 6937-437.288, 6936v-699.218, fax: 2310-610.800 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ : 2310-622 642, Κιν : 6944 420 058

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ» Αγ. Δημητρίου 157 Τηλ : 2310-204615, 2310-205404

Από το 1887 (4η ΓΕΝΙΑ) Κούλης Στ. Γιαννουκάκος

Εξαδακτύλου 6 (με Εγνατία 101), Τηλ.: 2310-275.843 Κινητό: 6932-925.346

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

25ης Μαρτίου 79, Τηλ: 2310-300.410, Κινητό: 6932-204.222

«Α ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 Αγγελάκη 27, τηλ 2310-273 414, 2310-273 352 Κινητά:6972-495 431, 6944-860 760

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Κοντά σας µε πολύ προσιτές τιµές Β. Όλγας 47, τηλ 2310-830.924 www.daraviga.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ tșɄȾɇȪȻɚɄɈɌɅȾȨȨțȾɉɅȺɆɈɘɋɀɄ tȚȺɊȧɄȼȺɑ țȾɉɅȺɆɂɃɔɊɎɈɄɔ ɋɀɄ  Κινητό: 6944-315.827 www.baboulas.gr

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

31 Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

μνημόσυνα Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας συζύγου, µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ∆ΕΣΠΟΙΝΑΣ ΤΣΙΩΡΑ Ο σύζυγος: Νικόλαος. Τα παιδιά: Βασιλική – Αρης Κλοκκάρης, ∆ήµητρα – Πέτρος Παπαϊωάννου. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Ρένος, Χρήστος, Νίκος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών (Στεφ. Τάττη 5). Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96.

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 11.15 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαµά (Μητρόπολη), ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ Υποστρατήγου ε.α. Η σύζυγος: Μαριάννα. Τα παιδιά: Σπύρος, Αφροδίτη. Τα αδέλφια: Μαίρη, Γεώργιος, Αρχοντής – Μαρία. Τα εγγόνια: ∆ηµήτριος, Ιφιγένεια, Ιάσων. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαµπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερµανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22 µε Π.Π. Γερµανού.

Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία, Ανω Ηλιούπολης, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΜΑΓΙΑ Η σύζυγος: Μαγδαληνή. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Ολγα, Αθανάσιος – Μαγδαληνή. Τα αδέλφια: Γεώργιος – Αννα, Αναστασία – Αθανάσιος, Βασιλική. Τα εγγόνια: ∆ηµήτρης, ∆ηµήτρης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Τελούµε την Κυριακή 16 ∆εκεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Λουκά, Σταυρούπολης, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας συζύγου, µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΜΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑ∆ΟΥ Ο σύζυγος: Ιωάννης. Τα παιδιά: Θεόφιλος – Μαρία, Σάββας – Μαρία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.


32

Αγοραφοβία...

Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου 2012

Ενα δέντρο αλλιώτικο από τα άλλα, «στολισµένο» µε γάλα για τα παιδιά που το χρειάζονται αλλά η οικογένειά τους αδυνατεί να το εξασφαλίσει, στήθηκε χτες στον πεζόδροµο της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Μικροί και µεγάλοι στήριξαν την πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσµου και των Thessalonistas, φέρνοντας ένα κουτί γάλα εβαπορέ. Εορταστικό χαρακτήρα στο στολισµό του πρωτότυπου δέντρου έδωσε µε τη συµµετοχή της η οµάδα κρουστών του ψυχοθεραπευτικού προγράµµατος πρώην τοξικοµανών «Αργώ». Φωτογραφία: Παύλος Μακρίδης

ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ

Ερείκες Ολλανδίας Μου αρέσει να περιφέροµαι σε φυτώρια, είναι µια άλλη αίσθηση του κόσµου. Αλλά µε εξαίρεση το Ανατολικό Πήλιο, όπου συνάντησα παραγωγούς – παραγωγούς, τη διεύθυνση Αναδασώσεων και το δήµο, τα φυτώρια που ξέρω γύρω από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ακριβώς φυτώρια. Είναι καταστήµατα λιανικής πώλησης. Για ανθρώπους µε µεράκι που έχουν τα φυτά σαν παιδιά τους ή για νεόπλουτους που φορτώνουν στο καροτσάκι ό,τι βρεθεί µπροστά τους και µετά δεν ξέρουν αν πρέπει να τα φυτέψουν σε όξινο ή αλκαλικό χώµα. Αλλά µε τόσο κόσµο να ενδιαφέρεται, είναι φανερό ότι εδώ πρόκειται για µεγάλη αγορά. «Είναι πράγµατι µεγάλη», µε προϊδέασε ένας γνωστός µου, γεωπόνος. «Μόνο µε σπορόφυτα βασιλικού, αν οργανώσεις την επιχείρηση σωστά, µπορείς να έχεις ένα σοβαρό εισόδηµα». Μετά, µια φίλη µου, που ασχολείται µε τις ανθοδιακοσµήσεις, προθυµοποιήθηκε να µε ξεναγήσει ΤΟΥ σε µια ανθαγορά ΜAΚΗ ΒΟΪΤΣΊ∆Η έξω από τη Θεσσαmvoitsidis λονίκη. Μόνο για @gmail.com επαγγελµατίες. Εγώ τρύπωσα διά της προσκολλήσεως. Ηταν σαν βόλτα σε µικρό βοτανικό κήπο. Από πανσέδες και πρίµουλες, µέχρι γιγαντιαία τσίκας - κοντά χίλια ευρώ, τιµή χονδρικής. Αλλά µόλις άρχισα να προσέχω την προέλευση των φυτών, µου έπεσε το ηθικό. Εκτός από τα πηλιορείτικα οξύφιλα, καµέλιες, γαρδένιες, αζαλέες και βαθυπράσινα εσπεριδοειδή από την Αρτα, αυτά που τα φυτεύεις στα µέρη µας και κάνεις το σταυρό σου µην πέσει το θερµόµετρο κάτω από το µηδέν, σχεδόν όλα τ΄ άλλα ήταν από την Ολλανδία. Γιατί, βρε παιδιά, από την Ολλανδία; Δεν µπορούµε να παραγάγουµε στην Ελλάδα νάνες τριανταφυλλιές, σπειραίες και ερείκες; Και τα φυτά εσωτερικού χώρου, φίκοι και διεφεµπάχιες, τόσο δύσκολα είναι; Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι δύσκολο. Οργάνωση χρειάζεται, επιχειρηµατικότητα, πειραµατισµός και, φυσικά, έρευνα – αυτή που µετά βδελυγµίας αποκηρύσσουν όσοι θεωρούν ότι τα πανεπιστήµια πρέπει να λειτουργούν σε κενό αέρα, για να µη µολυνθούν από την αγορά. Μεµονωµένα ναι, γίνονται σοβαρές προσπάθειες, αλλά χάσαµε πολύ χρόνο µε το ραχάτι των επιδοτήσεων που πήγαιναν στο γάµο του Καραγκιόζη. Με το σπάνιο κλίµα της και ανακτώντας τα αντανακλαστικά της, η Ελλάδα µπορεί να κάνει θαύµατα στην ανθοκοµία, αλλά εξακολουθεί να φυτεύει βαµβάκι. Ποιος είπε ότι η κρίση δεν είναι και ευκαιρία;

Σαν σήµερα 1025

1675

1828

Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος Πεθαίνει, σε ηλικία 67 ετών, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος. Η βασιλεία του αποτελεί την τελευταία περίοδο πολιτικής ακμής στην αυτοκρατορία.

Γ. Βερμέερ Πεθαίνει, σε ηλικία 43 ετών, ο Ολλανδός ζωγράφος Γιοχάνες Βερμέερ. Μαζί με τον Ρέμπραντ ανήκει στους σημαντικότερους ζωγράφους της Χρυσής Εποχής της Ολλανδίας.

1891

1920

1966

2008

Μπάσκετ Ο Καναδός Τζέιμς Νάισμιθ εφευρίσκει το μπάσκετ.

Αποκλεισμός Οι Σύμμαχοι, μετά την επάνοδο του Κωνσταντίνου στο θρόνο, επιβάλλουν οικονομικό αποκλεισμό στην Ελλάδα.

Γουόλτ Ντίσνεϊ Πεθαίνει, σε ηλικία 65 ετών, ο Αμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του Μίκυ Μάους και του Ντόναλντ Ντακ, Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Χρηματιστηριακή απάτη Ο Μπέρναρντ Μέιντοφ, πρώην πρόεδρος της αγοράς Nasdaq, εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Δικαστήρια Ο Ιωάννης Καποδίστριας συστήνει με θέσπισμα τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.

1832 Γ. Αϊφελ Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας Γουστάβος Αϊφελ. Το γνωστότερο δημιούργημά του είναι ο Πύργος του Αϊφελ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 15/12/2012  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 15/12/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4652

Advertisement