Page 1

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ

2.100 αγγελίες 445 θέσεις ΟΑΕ∆

ΝΕΑ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗ

∆ιαγράφηκε ο πρόεδρος της ∆ΑΚΕ ιδιωτικού τοµέα

Προσφορά χωρίς τέλος από συνταξιούχο δασκάλα

σελ. 3

σελ. 10

www.agelioforos.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 | 1,30 ΕΥΡΩ

«Αναψαν φωτιές» οι δηλώσεις Κατσάµπα

EΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Πρωταθλητές της εξωστρέφειας «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ της παραγωγικής διαδικασίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, τους επικεφαλής 14 αγροτικών επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων που, παρά τη δύσκολη οικονοµική συγκυρία, κατάφεραν, βασισµένοι στην καινοτοµία, να διακριθούν και να επιτύχουν. Σε χτεσινή ηµερίδα στο πλαίσιο της ∆ΕΘ, ο κ. Τσαυτάρης εξήρε τις προσπάθειες των συγκεκριµένων επιχειρηµατιών: «Αυτή είναι η γεωργία που οραµατιζόµαστε. Χαιρόµαστε που κάποιοι την κάνουν πράξη και σ’ αυτήν τη γεωργία ποντάρουµε για να βγούµε από τα σηµερινά αδιέξοδά µας και να την ξανακάνουµε πυλώνα ανάπτυξης».

Ποιες είναι οι 14 καινοτόµες επιχειρήσεις στο γεωργικό τοµέα και τι παράγουν

Τι εκτιµά ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ∆ΝΤ σελ. 16, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ

30% άνεργοι στη ∆υτική Μακεδονία Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, το β’ τρίµηνο 2012 η ανεργία ανήλθε πανελλαδικά στο 23,6%, έναντι 16,3% το αντίστοιχο διάστηµα του 2011

«Ασπίδα» στον καρκίνο του προστάτη τα αντιοξειδωτικά σελ. 11

σελ. 16

14 09

Aλλαγή χρήσης για το παλιό «Interni» σελ. 9

σελ. 8

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η Θεσσαλονίκη

των αρχών του 20ού αιώνα Μέσα από καρτ ποστάλ και συλλεκτικά κοµµάτια δύο εκθέσεις ανατέµνουν την Ιστορία σελ. 22-23

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ»

Εκρηξη οργής κατά των ΗΠΑ Ταραχές σε Αίγυπτο, Υεµένη, Τυνησία, Μαρόκο, Σουδάν µετά το θάνατο του διπλωµάτη στη Λιβύη σελ. 15

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ

Την απόδοση ευθυνών ζητά η Λίβερπουλ µετά την ηθική δικαίωση σελ. 20


2 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ

AΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ 07.06 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ 19.34 ΣΕΛΗΝΗ 28 ΗΜΕΡΩΝ

TOΣΥΝΑΞΑΡΙ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

✝ Η Υψωσις Του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Το µεγαλείο

Το 326 η αγία Ελένη πήγε στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει και να αναζητήσει τον Τίμιο Σταυρό. Γκρεμίζει το ναό της Αφροδίτης στο Γολγοθά και βρίσκει τρεις σταυρούς. Μην ξέροντας ποιος από τους τρεις είναι αυτός που αναζητούσε, τους ακούμπησε στο σώμα νεκρής γυναίκας διαδοχικά. Η γυναίκα αναστήθηκε όταν ήρθε η σειρά του Τιμίου Σταυρού. Τότε τον ύψωσαν στο ναό και τον προσκύνησαν όλοι οι πιστοί.

4, 6, 7, 28, 41

η ατζέντα της ηµέρας

Η χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων Πεύκων θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή στις 20.00 στο δημοτικό άλσος Δελασάλ. Θα ακολουθήσει η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής των Δημοτικών Ωδείων Νεάπολης-Συκεών, με τον Ανδρέα Καρακότα, σε ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Θεσσαλονικιό συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ο Δημήτρης Νικολούδης και οι «Metamorphosis» δίνουν συναυλία απόψε, στις 21.30 στο φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 589.200).

4, 18, 23, 25, 33 7, 12, 15, 16, 21

Την εποχή μας τη χαρακτηρίζει, τουλάχιστον μέχρις αποδείξεως του εναντίου, η μετριότητα των πολιτικών μας. Επειδή οι καιροί απαιτούν να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αποδείξουν ότι μπορούν να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες που τους αναλογούν για την έξοδο από την κρίση και τολμούν να αρθούν στο ύψος που εγγίζει τα όρια του μεγαλείου για έναν πολιτικό, αξίζει να δούμε αυτόν το διάλογο.

Αφιέρωµα στον Στ. Κουγιουµτζή

8

2947990

Από τα δυνατά σημεία στο μυθιστόρημα «Ανατολικά της Εδέμ» του Τζον Στάινμπεκ είναι ο διάλογος δύο ηρώων του για την ευθύνη και το ανθρώπινο θάρρος και για τη διάκριση ανάμεσα στο μεγαλείο και τη μετριότητα.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΘΕΑΤΡΟ

ΚONTAΚT

Συνεχίζεται σήμερα και αύριο το μουσικό φεστιβάλ «Τοίχο- τοίχο» με ελληνική, ροκ και τζαζ μουσική, που θα πραγματοποιηθεί στα Βυζαντινά Τείχη (Πλατεία Πολυδώρου) στην Ανω Πόλη (Μεσαία Πορτάρα).

Ολοκληρώνονται σήμερα οι παραστάσεις της επιθεώρησης της Θερινής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Ελα απόψε στου... Μελά» στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά (τηλ. 2315/ 200.200). Ωρα έναρξης: 21.00.

Aρχίζει σήμερα, στις 19.00, το τριήμερο φεστιβάλ ΚontaΚt στις νέες εγκαταστάσεις του οργανισμού (Ρεγκούκου 31- Αγ. Πάντων, τηλ. 2314/010237), καθώς και στο συνεργαζόμενο πολυχώρο τέχνης «εκτ6ς» (Ορφανίδου 5, 6ος ορ.). Θα παρουσιαστούν τα έργα «Ανα-λόγια να αγαπιόμαστε», «Αργά», «Orgone», «Παιχνίδια μνήμης» και «Broken tempo».

Ρωτάει εμμέσως ο ένας συνομιλητής τον άλλον: «Αναρωτήθηκα πολλές φορές, πώς ένας άνθρωπος με τη μόρφωσή σου ήρθε να εργαστεί σ’ αυτά τα ξεροβούνια». - Είναι γιατί δεν έχω θάρρος […] Ποτέ μου δεν μπόρεσα να πάρω πάνω μου ευθύνες…[…] Αυτού είναι η διαφορά μεταξύ του μεγαλείου και της μετριότητας… […] Είναι ευχάριστο για τον μέτριο άνθρωπο να ξέρει ότι το μεγαλείο είναι αναγκαστικά η κατάσταση με τη μεγαλύτερη μοναξιά στον κόσμο. […] Πιστεύω πως όταν φτάσει κανείς στο σημείο της ευθύνης, βρίσκεται ολομόναχος απέναντι στο μεγαλείο για να κάνει την εκλογή του. Από τη μια έχει τη γλυκιά θαλπωρή, τη συντροφιά των ανθρώπων και την κατανόηση, κι από την άλλη το κρύο και τη μοναξιά του μεγαλείου. Και τότε κάνει την εκλογή του. Είμαι ευχαριστημένος που διάλεξα τη μετριότητα…[…]». Είναι σχετικά πρόσφατα τα παραδείγματα πολιτικών μας που έκαναν την εκλογή τους και διάλεξαν τη μετριότητα και τη θαλπωρή της. Δεν ξέρουμε αν είναι ευχαριστημένοι. Ενας Βενιζέλος, ένας Καραμανλής, είχαν διαλέξει τη μοναξιά και το μεγαλείο. Μιμητές χρειάζεται η χώρα.

ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV | ΣΙΝΕΜΑ | ΘΕΑΤΡΟ | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

158, 475, 749, 668, 553 808, 433, 425, 328, 999

ΚΑΙΡΟΣ Κιλκίς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σέρρες

19 22 17 23 Καβάλα 17 24 Κοζάνη

17 23

16 22 Κατερίνη

16 26 Πρέβεζα

20 28

23 25 Πάτρα

21 27

Κιλκίς

ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κοζάνη

14 18

15 19 Κατερίνη

16 22 Πρέβεζα

23 28 Πάτρα

22 28

23 28

17 22

Σήµερα

20 22

Αθήνα

21 20

Καλαμάτα

Χανιά

Αλεξανδρούπολη

17 21 Καστοριά

21 24

Αθήνα

Σέρρες

16 21 18 20 Καβάλα 18 20

Αλεξανδρούπολη

17 24 Καστοριά

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο

20 24

ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, ενώ από το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Καλαμάτα

21 24

Χανιά

Αύριο

18 21

Ηράκλειο

19 23

ΕΛΣΙΝΚΙ ΟΣΛΟ ΚΙΕΒΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΑΔΡΙΤΗ ΡΩΜΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΟΝΑΧΟ ΚΡΑΚΟΒΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΤΙΡΑΝΑ ΠΡΑΓΑ

11-16 8-14 10-19 5-17 11-19 16-27 15-28 11-16 9-18 14-23 17-27 17-27 10-24 12-23 14-26 10-20


3

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στο ΥΠΟΙΚ, όπου συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα

Μοσκοβισί: «Ναι» σε επιµήκυνση και νέο «κούρεµα» Στήριξη στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για παραµονή στο ευρώ παρείχε χτες ο Γάλλος υπουργός Οικονοµικών, Πιερ Μοσκοβισί, µετά τις συναντήσεις του µε τον πρωθυπουργό Α. Σαµαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, και τους υπουργούς Οικονοµικών και Ανάπτυξης. ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

Ο

Γάλλος υπουργός Οικονοµικών δεν απέκλεισε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εφόσον τηρηθούν οι δεσµεύσεις -θέµα που απασχόλησε και την πρόσφατη συνάντηση του Αντώνη Σαµαρά µε τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράµµισε πως η Γαλλία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας και αγωνίζεται να µη θιγεί η ακεραιότητα Επίσκεψη στην της ευρωζώνης, Αθήνα του Γάλ- ενώ τόνισε χαρακτηριστικά λου υπουργού ότι «υπάρχει µία Οικονοµικών λέξη που είναι κοινή στα στόµατα όλων µας, η αποφασιστικότητα», εξηγώντας ότι ο όρος αυτός σηµαίνει διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, µια πιο αποτελεσµατική δηµόσια διοίκηση, κοινωνική δικαιοσύνη, εκσυγχρονισµό της οικονοµίας. Ο Π. Μοσκοβισί εµφανίστηκε πεπεισµένος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στις

µεταρρυθµίσεις: «Το ουσιώδες είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει και να επιτευχθεί συµφωνία µε την τρόικα», κατέληξε. Παράλληλα, µετέφερε µήνυµα εκ µέρους του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, δηλώνοντας ότι είναι σηµαντικό ο ελληνικός λαός να απο-

κτήσει ελπίδα, για να υπάρξει δικαιοσύνη και ανάκαµψη. Ψηλά στην ατζέντα της τρόικας τα εργασιακά Στις διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα, το τοπίο µοιάζει να ξεκαθαρίζει µετά τις «κόκκινες γραµµές» που έθεσαν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και αποδέχεται η κυ-

βέρνηση. Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απολύσεις στο Δηµόσιο ή για οριζόντιες περικοπές σε µισθούς και συντάξεις. Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης δεν απέκλεισαν µία συζήτηση για τα εργασιακά, µε τον Αντώνη Σαµαρά να τους διαβεβαιώνει ότι θα χειριστεί προσωπικά το θέµα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, που είναι το πρώτο θέµα στην ατζέντα. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το «ισοδύναµο» που καταρχήν συζητούν τα τρία κόµµατα, προκειµένου να βγει οριστικά από το τραπέζι το ζήτηµα των απολύσεων δηµόσιων υπαλλήλων και οι οριζόντιες περικοπές. Ωστόσο, ενδεικτικό της κρισιµότητας της κατάστασης είναι το τηλεφώνηµα που έκανε ενώπιον των δύο κυβερνητικών εταίρων του ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειµένου να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η διαπραγµάτευση θα γίνει στο ανώτατο επίπεδο -και όχι από το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, παραµένει ο έντονος προβληµατισµός στο Μέγαρο Μαξίµου και στα κοµµατικά επιτελεία για την παράταση των συνοµιλιών µε τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η σηµερινή σύνοδος του Eurogroup δεν πρόκειται να καταλήξει σε απόφαση για την Ελλάδα και είναι απολύτως απαραίτητο πλέον να υπάρξει απόφαση για την εκταµίευση της επόµενης δόσης του δανεισµού (31 δισ. ευρώ) στην επόµενη σύνοδο, στις 8 Οκτωβρίου.

Οπισθεν για τη Siemens Στην απόσυρση της τροπολογίας για τη Siemens προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά την επίμονη άρνηση της ΔΗΜΑΡ να την υπερψηφίσει. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η επίμαχη τροπολογία εισήχθη προς ψήφιση για να μην αμφισβητήσει η Siemens τη συμφωνία, η οποία, όπως τόνισε, «είναι επωφελής για το Δημόσιο», ενώ χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης «δημαγωγία και συνωμοσιολογία». Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι ήδη η Siemens με επιστολή της αποδέχεται ότι έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι όροι για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας και «άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος» να επιμείνει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η τροπολογία αποσύρθηκε «ως περιττή», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Η τροπολογία δεν παρεμβαίνει στην ουσία του συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρία, αλλά καθιστά εμπρόθεσμη την κύρωσή

της, δεδομένου ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κυρώθηκε στην προηγούμενη Βουλή (επί κυβέρνησης Παπαδήμου) με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τότε, η Δημοκρατική Αριστερά είχε διαφωνήσει και εξακολουθεί να διαφωνεί. Οπως δήλωσε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Τσούκαλης, «ήμασταν εξαρχής κατηγορηματικά αντίθετοι με το συμβιβασμό που επετεύχθη και θα καταψηφίσουμε την τροπολογία», ενώ την ίδια στάση τήρησε και ο βουλευτής του κόμματος Οδ. Βουδούρης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «η υπόθεση Siemens ζυγίζει δισεκατομμύρια κι αυτό, με τη ρύθμιση που κάναμε, το στερηθήκαμε». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως εάν αυτό το ‘’όχι’’ έφτανε σε ψηφοφορία, το πρόβλημα θα ήταν πρωτίστως πολιτικό, καθώς θα επρόκειτο για την πρώτη καταψήφιση στη Βουλή από κυβερνητικό εταίρο.

Ν. ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ

Διαγράφηκε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τοµέα Τρίτο... ημίχρονο είχε τελικά o προχτεσινός αγώνας διαμαρτυρίας της ΔΑΚΕ έξω από τη Συγγρού και τα γραφεία της ΝΔ. Με χτεσινή απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος διαγράφηκε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και Θεσσαλονικιός, Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος παραπέμπεται για «αντικομματική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά». Με αυτόν το σκληρό τρόπο η ΝΔ αντέδρασε στις διαμαρτυρίες που πραγματοποίησε προχτές το βράδυ έξω από τα γραφεία του κόμματος ο κ. Κιουτσούκης και περίπου 40 ΔΑΚίτες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, για να διαμαρτυρηθούν προς τους «γαλάζιους» υπουργούς που είχαν προσέλθει στη Συγγρού, για να συνομιλήσουν με τους βουλευτές του κόμματος εν όψει των νέων μέτρων. Η ατμόσφαιρα προχτές «μύριζε μπαρούτι», καθώς σε κουβέντα που έπιασαν οι ΔΑΚίτες με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, ακούστηκαν αρκετά... γαλλικά. «Κόκκινο πανί» για τους ΔΑΚίτες ήταν και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον οποίο οι «γαλάζιοι» καταλογίζουν μεγάλη υποχωρητικότητα μπροστά στα αιτήματα της τρόικας. Οπως έλεγαν στη Συγγρού, η απόφαση της διαγραφής αφορούσε τη συνολική συμπεριφορά του κ. Κιουτσούκη και τόνιζαν ότι το ποτήρι πια είχε ξεχειλίσει. Μάλιστα, χτες το πρωί ο κ. Κιουτσούκης σε νέες δηλώσεις του είχε ρίξει λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας τον κ. Βρούτση ότι έχει γίνει υπουργός των εργοδοτών, ενώ υποστήριξε ότι η ΔΑΚΕ έχει παράλληλη πορεία με τη ΝΔ και ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει φερέφωνο κανενός κόμματος. Ο συνδικαλιστής έχει καταγωγή από τη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της ΕΚΟ ΟΣΕ. Είχε οριστεί πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ. Ο κ. Κιουτσούκης ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ εσωκομματικά ανήκε στη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά». Ν. Ο.


4 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

Η

ΣΕΛΙΔΑ

Η ΑΠΟΨΗ

Το κλήµα και ο γάιδαρος «Ηταν στραβό το κλήµα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος»... Τη στιγµή της σκληρής διαπραγµάτευσης για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και τις επιπλέον απαιτήσεις της τρόικας για «γη και ύδωρ» σε ασφαλιστικό και εργασιακά... Τη µέρα που ο υπουργός Οικονοµικών της Γαλλίας, Μοσκοβισί, δηλώνει ότι βεβαίως πρέπει να κάνει η Ελλάδα προσαρµογές και περικοπές, αλλά και η Ευρώπη δεν πρέπει να δρα τιµωρητικά, αλλά µε αλληλεγγύη... Την ώρα που µια -πρωτοφανής για την ελληνική πολιτική Ιστορία- τρικοµµατική κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά... Αυτήν την ώρα έρχεται ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ να δηλώσει ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης». Δυο τρεις βδοµάδες πριν από την πολυαναµενόµενη έκθεση της τρόικας, µια µέρα πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία, στην οποία θα πάρει µέρος και η Λαγκάρντ... Μπορεί όσα είπε ο κ. Κατσάµπας να φαντάζουν λογικά, ότι δηλαδή σε περίπτωση επιµήκυνσης, το χρηµατοδοτικό κενό των 20 δισ. ευρώ δεν µπορεί να το καλύψει η Ελλάδα και θα πρέπει η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ να βρουν αυτά τα χρήµατα... Ωστόσο, ο χρόνος, ο τρόπος και η ιδιότητα του δηλούντος βάζουν «φωτιά στα τόπια» και δείχνουν ότι το «ελληνικό ζήτηµα» είναι τόσο ευαίσθητο και µε τόσες παραµέτρους, που χρειάζεται µεγάλη σοβαρότητα, σταθερότητα και στοχοπροσήλωση από όλους όσοι κατέχουν υπεύθυνη θέση και εκφράζουν στον έναν ή άλλο βαθµό τις ελληνικές θέσεις, ώστε να υπάρξει ευτυχής κατάληξη και τελική διέξοδος στην ελληνική τραγωδία. Πολλές φορές στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία ένα γεγονός συγκλόνισε ή στιγµάτισε τον τόπο, προερχόµενο και οφειλόµενο σε αφέλεια, ολιγωρία, ανωριµότητα «υπεύθυνων» προσώπων. Συχνά οδήγησαν την Ελλάδα να κάνει βήµατα πίσω ή και σε τραγωδίες. Ας µας διδάξει κάτι το παρελθόν. ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σκίτσο: Βαγγέλης Παπαβασιλείου

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Κοινό έδαφος, δηµόσιος χώρος «Common Ground» είναι ο τίτλος και το βασικό θέμα της φετινής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, που αναφέρεται στο κοινό έδαφος, τον κοινό τόπο, και περιλαμβάνει προτάσεις για την επανάκτηση του δημόσιου χώρου. Οι πόλεις είναι ο γεωμετρικός τόπος των ονείρων αυτών που τις κατοικούν, έγραφα σ’ ένα παλιό και ξεχασμένο προεκλογικό φυλλάδιο. Ο τόπος αυτός μοιράζεται, βέβαια, ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο. Ο ιδιωτικός χώρος ξεκινά από την πόρτα του κάθε διαμερίσματος και αποτελεί το άβατο ενός νοικοκυριού ή του κάθε ξεχωριστού ατόμου. Εκεί δεν μπορεί να υπεισέλθει ΤΟΥ κανένας σχεδιασμός, αφού η προσωπική ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ζωή του κάθε πολίτη είναι απαραβίαστη και τα συγκοινωνιολόγου, δεδομένα της πρέπει να προστατεύονται με πρώην βουλευτή κάθε τρόπο. Ο δημόσιος χώρος, όμως, που ξεκινά από τον κοινόχρηστο της οικοδομής και επεκτείνεται σε κάθε αδόμητη γωνιά της πόλης, είναι το κοινό μας έδαφος, ακριβώς γιατί ανήκει σε όλους. Ο δημόσιος χώρος είναι το πεδίο συνάντησης με τους άλλους, εκεί που τέμνονται οι άπειρες καθημερινές διαδρομές των ανθρώπων και χαράσσονται τα ίχνη που αφήνουν στο πέρασμά τους για τη δουλειά, το μάθημα, την αγορά ή τη διασκέδαση το βράδυ. Στο δημόσιο χώρο εγγράφονται οι αντιθέσεις, οι ανισότητες, οι ομοιότητες και οι διαφορές που

ΕΤΟΣ: 17o ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.591

κάνουν τις πόλεις ενδιαφέρουσες και γοητευτικές. Στην Ελλάδα ο δημόσιος χώρος δε σχεδιάζεται ποτέ αυτόνομα αλλά συγκροτείται από ό,τι απομένει, ό,τι δηλαδή περισσεύει από την αλόγιστη και συχνά άναρχη δόμηση. Και γι’ αυτό ίσως υπερισχύει στη χώρα μας η αντίληψη ότι δε χρειάζεται το ενδιαφέρον, τη φροντίδα και την προστασία μας, αφού το κενό δεν ανήκει σε κανέναν. Η αντίληψη αυτή υλοποιείται δυστυχώς καθημερινά στην πράξη με πολλούς τρόπους, που εκφράζουν την αδιαφορία ή ακόμη και την έντονα επιθετική και εχθρική στάση απέναντι στο δημόσιο χώρο ως έκφραση, υποτίθεται, της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το κράτος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η άρνηση να αποδεχθεί κάποιος την κοινή και ελεύθερη χρήση του απ’ όλους με αυθαίρετες δεσμεύσεις και καταλήψεις, η αισθητική ρύπανση και υποβάθμισή του, οι βανδαλισμοί και η καταστροφή με κάθε αφορμή των δημόσιων αγαθών και της λαϊκής περιουσίας (αστικός εξοπλισμός, μνημεία, παραδοσιακά κτίρια, μέσα μαζικής μεταφοράς και λοιπά). Ανεξάρτητα από τη διαταραγμένη σχέση του πολίτη με το κράτος, ο κοινός μας τόπος, ο δημόσιος χώρος, εξακολουθεί να παραμένει το προνομιακό πεδίο όπου ασκείται η άμεση δημοκρατία της καθημερινής ζωής, το πρόσφορο έδαφος όπου αναπτύσσεται αυθόρμητα ο πολιτισμός της πόλης. Γι’ αυτόν το λόγο απαιτεί πρωτογενή και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με στόχο την ενοποίηση και όχι τον κατακερματισμό του, ώστε να επιτευχθεί το όραμα μιας συνεκτικής πόλης, που είναι και η βασική προϋπόθεση για μία συνεκτική κοινωνία των πολιτών.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Aλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Tραϊανός Χατζηδημητρίου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Eύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852 ΓΡΑΦΕΙΑ AΘΗΝΑΣ Βουλής 14, Σύνταγμα, Τ.Κ. 10563, Τηλ.: 210 7256750, Fax: 210 7256760 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ Τηλ.: 2310 294444, Fax: 2310 237316 ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

5 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:

Αδύναµος πρωθυπουργός ο Σαµαράς

Αδύναμο πρωθυπουργό χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για τη ΔΕΘ, υποστήριξε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν παραδοθεί άνευ όρων στην τρόικα και ότι ψάχνουν τρόπο για να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση χωρίς μεγάλο τίμημα. Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και η Ελλάδα να δείξουν πυγμή και αποφασιστικότητα, γιατί οι εταίροι μας φοβούνται. Χαρακτήρισε τον Φώτη Κουβέλη σοβαρό άνθρωπο, προέβλεψε ότι από την παρούσα Βουλή θα προκύψει νέος πρωθυπουργός, που θα είναι άλλος από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ άφησε αιχμές για τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι μπορεί να έχουμε τις καλύτερες δημόσιες σχέσεις αλλά εξωτερική πολιτική δεν έχουμε. Επίσης σημείωσε ότι έκανε λάθος με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. «Κοίταξα την Ελλάδα και όχι το κόμμα. Γι΄ αυτό βρεθήκαμε στις εκλογές εκτός Βουλής», σημείωσε. Πριν από τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Καρατζαφέρης επισκέφτηκε το περίπτερο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη ΔΕΘ, όπου είχε συνάντηση με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης υποστήριξε ότι η φωνή του κ. Καρατζαφέρη λείπει από τη σημερινή Βουλή, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανταπέδωσε λέγοντας ότι φωνές σαν του κ. Ψωμιάδη που «προέρχονται από τη ζώσα κοινωνία και όχι από τα σκοτεινά γραφεία είναι πολύ χρήσιμες». Ν.Ο.

Ανευ όρων παραδόθηκαν στην τρόικα οι κυβερνητικοί εταίροι, τόνισε ο Γ. Καρατζαφέρης

Τριήµερη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη θεσσαλονίκη Ξεκινά σήμερα το απόγευμα η τριήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις 5 μ.μ. θα επισκεφτεί το ΑΠΘ και μία ώρα αργότερα θα συναντηθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Μπουτάρη. Στις 7 μ.μ. στο δημαρχιακό μέγαρο (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) θα μετάσχει σε σύσκεψη με συλλογικότητες, εκπροσώπους κινημάτων, φορέων, σωματεία εργαζομένων.

Αύριο στις 10 το πρωί ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τα δ.σ. ΔΕΘ και HELEXPO, (Γραφεία της Διοίκησης Helexpo) και στις 10.45 με Σωματεία Εργαζομένων στις δύο εταιρίες. Στις 11.30 θα περιοδεύσει στα περίπτερα της Εκθεσης, στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Στον ίδιο χώρο στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία του και στη 1 μ.μ. της Κυριακής θα δώσει Συνέ-

Στη Θεσσαλονίκη έρχεται από σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

ντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. Πέραν του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για συναντήσεις με φορείς της πόλης. Σήμερα στις 11.30 το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Στρατούλης θα μετάσχει σε διαβούλευση για τις περικοπές κοινωνικών παροχών, ενώ ο Γ. Σταθάκης επισκέφτηκε χτες το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Ι. Τ.

«Ζεσταίνεται»... επικίνδυνα το κλίµα στη ∆ΗΜΑΡ «Ζεσταίνεται» επικίνδυνα το εσωκοµµατικό τοπίο στη ∆ΗΜΑΡ, καθώς πλησιάζουµε στην οριστικοποίηση του πακέτου των µέτρων, σε ένα σκηνικό που ορίζεται από την προσπάθεια του Φώτη Κουβέλη να σώσει ό,τι περισσότερο µπορεί, τις όλο και πιο εκβιαστικές απαιτήσεις της τρόικας και την «απορία» βουλευτών και άλλων στελεχών για το «πόσο ακόµη θα υποχωρήσουν οι ‘’κόκκινες γραµµές µας’’», όπως λένε. ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ itsoxos@ekdotiki.gr

Αρκετά ερωτηματικά στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, προχτές, έξω από το Μαξίμου

Η

προχτεσινή δήλωση του Φώτη Κουβέλη έξω από το Μέγαρο Μαξίµου, ότι η Δηµοκρατική Αριστερά βάζει βέτο σε δύο ζητήµατα, τις απολύσεις στο Δηµόσιο και τη µη επιδείνωση του τοπίου στις εργασιακές σχέσεις, έκανε πολλούς να διερωτηθούν αν ο πρόεδρος του κόµµατος ήδη «εγκατέλειψε τη µάχη», κατά Καθησυχαστικά την έκφρασή για τις «κόκκινες τους, για τα έξι µέτρα που προ γραµµές» τα τριηµέρου παστελέχη κοντά ρουσίασε η ΔΗστον Φ. Κουβέλη ΜΑΡ ως «κόκκινες γραµµές» (αναπηρικά επιδόµατα, δώρα, ΕΚΑΣ κλπ) και τα ισοδύναµα που αντιπρότεινε. Στελέχη κοντά στον Φώτη Κουβέλη εµφανίζονταν καθησυχαστικά, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Κουβέλης µίλησε για αυτά τα δύο «βέτο», επειδή γι’ αυτά ερωτήθηκε από τους δηµοσιογράφους, επαναλαµβάνοντας ότι η σκληρή διαπραγµάτευση συνεχίζεται κι όλα είναι ανοιχτά έως το

τέλος. Οµως τα στελέχη που διαφωνούν δεν έδειχναν τουλάχιστον χτες να πείθονται και ετοιµάζονται να παρουσιάσουν συνολικά τις ενστάσεις τους σε προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς στην πιο πρόσφατη που έγινε προτίµησαν να δοθεί µια µικρή ακόµη πίστωση χρόνου, µε το βλέµµα και στην εµπλοκή που παρουσιάζεται µε τις προθέσεις του Αντώνη Μανιτάκη, καθώς δεν έχει εκλείψει ακόµη το ενδεχόµενο παραίτησής του, αν περάσουν οι απολύσεις στο Δηµόσιο. Κατόπιν όλων αυ-

τών, θεωρείται για τη ΔΗΜΑΡ κεφαλαιώδους σηµασίας να «περάσει» η πρότασή της για ρήτρα ισοδυνάµων µέτρων, που θα αποτελέσει ισχυρό εσωκοµµατικό επιχείρηµα όποια κι αν είναι η τελική µορφή του «πακέτου». Στην περιφέρεια Σε κάθε περίπτωση, αποφασίστηκε ήδη ο γραµµατέας του κόµµατος, Σπύρος Λυκούδης, και τα δύο κορυφαία στελέχη Δηµήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου, που µετέχουν στην οµάδα διαπραγµάτευσης εκ µέρους

της ΔΗΜΑΡ, να παραστούν σε συνεδριάσεις των περιφερειακών οργανώσεων, ώστε να ενηµερώσουν για τη στάση της ΔΗΜΑΡ και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις επαφές µε τους τροϊκανούς, εν όψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής για έγκριση ή µη του «πακέτου» των µέτρων, µόλις αυτό πάρει οριστική µορφή. Η διαδικασία για την οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνει στις 22 Σεπτεµβρίου και θα ακολουθήσουν ανάλογες για τη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.


6 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ς ε ν σφή

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

EΠΩΝΥΜΩΣ

ξαν» στο ΚΚΕ με την έτσι κι αλλιώς ατυχή δήλωση του Βρούτση ότι η «Ελλάδα στα εργασιακά λειτουργούσε ως Σοβιέτ και όχι ως ελεύθερη οικονομία» κι ότι περίπου... απελευθερώθηκε με το μνημόνιο. Οχι όμως τόσο για την ουσία της δήλωσης, όσο για τον... ψόγο προς τα σοβιέτ. Ο Παναγιώτης Μεντρέκας λοιπόν χαρακτήρισε «μπουρδολογία» τον παραλληλισμό, προσθέτοντας πως «το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να ανασάνει πια χωρίς να εξοντώνει ό,τι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, ιδιαίτερα στη Σοβιετική Ενωση». Ι.Τ.

Θέατρο Σκιών… Στη Μασσαλία βρίσκεται από χτες η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής Επικρατείας της Ν∆ ταξίδεψε µέχρι τη γαλλική πόλη για να συµµετάσχει σε διεθνές συνέδριο που έχει θέµα την ευρωπαϊκή κρίση, όπου πέραν όλων

-Παναγιώτη, εγώ πάντως δεν σε... ξεχνώ

Πρώτη η Καλαµαριά

άτρας, που θα είναι και ο επικεφαλής, ο Χρ. Σερμπίνης, η υποψήφια βουλευτίνα Αγγ. Ιωάννου και ο Π. Αλεξιάδης. Αργότερα, στο κλιμάκιο θα προστεθούν κι άλλα πρόσωπα. Α.Σ.

Τους κράτησε «ζεστούς» Οτι υπάρχει κινέζικο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι γνωστό από την εποχή των διαπραγματεύσεων για τα λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει όμως και επίσημη «γραμμή» από το Κουμμουνιστικό Κόμμα

της Κίνας, η οποία δόθηκε στη συνάντηση που είχε χτες επταμελής αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, εκφράστηκε η ετοιμότητα από την πλευρά τους για επενδύσεις και ο Ευ. Βενιζέλος τους «κράτησε ζεστούς», ενημερώνοντας για τις ελληνικές προσπάθειες υπέρβασης της κρίσης. Α.Σ.

«Μπουρδολογία»... «Αστραψαν και βρόντη-

«Ο σοσιαλισμός δεν έχει καμία σχέση με το βάρβαρο γερασμένο εκμεταλλευτικό σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Μεντρέκας, ενώ συνεχίζοντας ακόμη πιο δυναμικά, συμπλήρωσε: «Στη Σοβιετική Ενωση έγινε η πρώτη απόπειρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Εμπνέει με τις πρωτοφανέρωτες κατακτήσεις που σημείωσε, ενώ διδάσκει τους εργαζόμενους, ακόμη και με τα λάθη, για το ποιος είναι ο μοναδικός δρόμος γι’ αυτούς για να απελευθερωθούν από τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ότι είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ και ότι η εργατική τάξη όταν το θελήσει μπορεί να τον κατακτήσει». Ι.Τ.

Χαµόγελα Την εντατικοποίηση των πειθαρχικών ελέγχων στους δηµόσιους υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώµατα, υποσχέθηκε ο αρµόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης. Ελπίζουµε να τα καταφέρει! Φ.Π.

...

Χαμόγελα καταγράφονταν προχτές το βράδυ στα πρόσωπα των στελεχών της Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η τριήμερη παρουσία του Πάνου Καμμένου στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, κάτι που επισφραγίστηκε και από το μέγεθος της προχτεσινής συγκέντρωσης του κόμματος που έγινε στη μικρή αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ. Ο Καμμένος ίσως να κούρασε λίγο με τα νούμερα που ανέφερε στην ομιλία του, αλλά οι καρέκλες στην αίθουσα γέμισαν, χωρίς μάλιστα μεταφερόμενους οπαδούς. Ενα επίτευγμα καθόλου εύκολο στις δύσκολες εποχές της πολιτικής που περνάμε και μετά από δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ν.Ο.

«Ουράνια ύψη»

Α ΡΟΤΡΥΠ

των άλλων θα έχει και κάποιες σηµαντικές συναντήσεις µε µερικά γερµανικά «γεράκια», που επηρεάζουν τα τεκταινόµενα στην ευρωπαϊκή οικονοµία. Πάντως η Ντόρα µε την οµιλία της στη Μασσαλία θα σπάσει τη σιωπή που τηρεί µετεκλογικά, καθώς ούτε προχτές στη Συγγρού, όπου συµµετείχε στη σύσκεψη µε τους «γαλάζιους» υπουργούς της κυβέρνησης, πήρε το λόγο. Μάλιστα όπως έλεγαν άνθρωποι που ήταν παρόντες έξω από τα γραφεία της Ν∆, οι ∆ακίτες δεν τα είχαν µαζί της, προς άλλους τα έψαλλαν. Ν.Ο.

Μπορεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες στην Ιπποκράτους να επικεντρώνεται, όπως είναι άλλωστε φυσικό, στην κατάρτιση του πακέτου των νέων μέτρων, στη Θεσσαλονίκη όμως αρχίζει εκ των ενόντων η «δουλίτσα» για την κομματική ανασυγκρότηση. Σήμερα μάλιστα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση στην Καλαμαριά, της ομάδας των κομματικών στελεχών που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαδικασία της ανασύστασης στο συγκεκριμένο δήμο. Θα μετέχουν ο Θανάσης Σι-

...τα περί «σοβιέτ»

Η ΚΛΕΙ∆Α

Τις τελευταίες ημέρες η τρόικα εμφανίζεται να απαιτεί την πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, τη στιγμή που η ανεργία υπερβαίνει το 24% (επισήμως). Για τους «υπερμέγιστους» γραφειοκράτες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, το πρόβλημα της χώρας θα λυθεί εάν οι Ελληνες δουλεύουμε έξι ημέρες την εβδομάδα και 13 ώρες ημερησίως, σύμφωνα τουλάχιστον με το δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας. Το ότι για ακόμη μια φορά κάνουν λάθος εκτίμηση, λίγους δείχνει να προβληματίζει. Από τούτη τη φιλόξενη στήλη τονίσαμε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά η υιοθέτηση παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Δηλαδή, πρώτα να αποφασίσουμε τι παράγουμε και σε ποιους πουλάμε και μετά πόσο θα παράγουμε… Την ίδια ώρα -παραμονές κρίσιμης σύσκεψης του Ecofin- η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίΤΟΥ ζεται εμφανώς… ΑΡΓΥΡΗ τριχοτομημένη. ΑΡΓΥΡΙΑ∆Η Συμπληρώθηκαν δικηγόρου τρεις μήνες διαwww.argiriadis.gr πραγματεύσεων (τελικά μαγικός αριθμός το 3…) και τα νέα μέτρα παραμένουν άφαντα. Τα ισοδύναμα μέτρα του Σαμαρά έχουν προ πολλού κλειδαμπαρωθεί στο μαυσωλείο των ανέξοδων υποσχέσεων, ενώ Βενιζέλος και Κουβέλης δεν θέλουν να σφάξουν την ιερή αγελάδα της ιθαγενούς σοσιαλδημοκρατίας: τη δημοσιο-υπαλληλία. Επί τρία χρόνια σε αυτήν τη χώρα βερμπαλίζουμε και αναμασάμε την ίδια καραμέλα: δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και δεν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Αμφότεροι οι στόχοι είναι αντιφατικοί και για το λόγο αυτόν ποτέ δεν επιτυγχάνονται. Αμεση μείωση λειτουργικών δαπανών μπορεί να γίνει μόνο με περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Για να επιτευχθεί τούτο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις: είτε θα επιλέξεις τις οριζόντιες περικοπές (δηλαδή θα κόψεις λίγα από όλους) είτε θα κλείσεις τους αντιπαραγωγικούς φορείς του Δημοσίου, καταργώντας τις σχετικές θέσεις. Τελικά, αρχικά ο Παπανδρέου, στη συνέχεια ο Παπαδήμος και τώρα η τρικομματική κυβέρνηση έκαναν το ίδιο λάθος. Περικόπτοντας σταδιακά λίγα από όλους, περιέκοψαν πολλά. Και μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον θα πρέπει να περικόψουν ακόμη περισσότερα. Ολα αυτά γιατί φοβήθηκαν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, επιλέγοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα Θέατρο Σκιών…

«Οι κατεδαφιστικές μνημονιακές πολιτικές και οι κυβερνήσεις που τις εφαρμόζουν έχουν οδηγήσει τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, σε ουράνια ύψη», δήλωσε ο Δ. Στρατούλης (ΣΥΡΙΖΑ) για τα ποσοστά ανεργίας που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2012. «Η εμμονή στη συνέχιση των μνημονίων της καταστροφής, μετατρέπει τη χώρα μας σε χώρα κοινωνικής εξαθλίωσης», πρόσθεσε. Ι.Τ.


ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ astivaktaki@ekdotiki.gr

Τ

ην ανάγκη πραγµατικών προσαρµογών αλλά και περικοπών, που όµως «δε θα πρέπει σε καµία περίπτωση -και είναι κάτι που αποκλείουµε- να γίνουν µε τρόπο µονοµερή, µε τρόπο που θα προκαλέσει οδύνη και µε τρόπο που θα είναι τιµωρητικός για την Ελλάδα», συζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονοµικών, Π. Μοσκοβισί, στη χτεσινή του συνάντηση µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Το µήνυµά του προς τους Ευρωπαίους εταίρους για τον τρόπο αντιµετώπισης της χώρας µας ήταν σαφές, ωστόσο ο κ. Μοσκοβισί επέµεινε, παραπέµποντας στη σχετική παλαιότερη δήλωση του Φ. Ολάντ «επιθυµούµε η Ευρώπη να επιδείξει όλη της την αλληλεγγύη στην Ελλάδα». Και επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε και στις συναντήσεις του νωρίτερα µε τους κ.κ. Σαµαρά και Στουρνάρα, ότι η χώρα του επιθυµεί «η Ελλάδα να παραµείνει στην ευρωζώνη και είµαστε πραγµατικά αποφασισµένοι η ευρωζώνη να παραµείνει ως έχει». Ο Γάλλος υπουργός σηµείωσε ότι η γαλλική πλευρά βασίζεται πάρα πολύ στην υποστήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το πρόγραµµα. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος σηµείωσε ότι συµφώνησαν να προχωρήσουν «µε µια αφήγηση που δίνει ελπίδα και προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και ιδίως σε λαούς όπως ο ελληνικός, που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές θυσίες και πρέπει να νιώθουν ότι αυτό γίνεται αντιληπτό και σεβαστό από τους εταίρους και τη διεθνή κοινή γνώµη». Στην Ιπποκράτους, µια µέρα µετά την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπάρχει συγκρατηµένη αισιοδοξία ότι, στο τέλος της διαπραγµάτευσης µε την τρόικα, το πακέτο µέτρων θα είναι ισορροπηµένο, χωρίς εξόφθαλµα άδικα και άνισα µέτρα. Ειδικά για τις δύο «κόκκινες γραµµές» του ΠΑΣΟΚ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Μήνυµα συµπαράστασης από το Γάλλο υπουργό Οικονοµικών

7 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

και της ΔΗΜΑΡ, που αναδείχτηκαν µε ιδιαίτερη έµφαση στη σύσκεψη µε τον κ. Σαµαρά, τις απολύσεις στο Δηµόσιο και τις αλλαγές στα εργασιακά, επισηµαίνεται από επιτελείς της ηγεσίας ότι το µέτωπο που συνέστησε η ταυτότητα απόψεων των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, παρά τις µεγάλες δυσκολίες της διαπραγµάτευσης, θα παραµείνει αρραγές έως ότου οι εκπρόσωποι των δανειστών αποσύρουν εξολοκλήρου τις δικές τους αξιώσεις. Οσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι πολύ πιο επιφυλακτική από ό,τι η ΔΗΜΑΡ. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έλεγαν χαρακτηριστικά χτες ότι η αποδοχή τους ή µη θα εξαρτηθεί από τη συνολική διαµόρφωση του τελικού πακέτου µέτρων. «Εάν όλες οι υπόλοιπες προτάσεις µας για την αποτροπή των οριζόντιων περικοπών γίνουν δεκτές και µείνει ανοιχτό µόνο το θέµα των ορίων συνταξιοδότησης, είναι προφανές ότι πολύ δύσκολα θα µπορέσουµε να αρνηθούµε», σηµείωναν χαρακτηριστικά. Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ακόµη µεγάλη απόσταση από την επίτευξη των στόχων, ωστόσο σηµείο - «κλειδί» για τις εξελίξεις θεωρείται η παράταση του χρόνου δηµοσιονοµικής προσαρµογής και συνακόλουθα το «κούρεµα» του χρέους µε τρόπο που να µην επιβαρύνει τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς. Στην Ιπποκράτους υπάρχει µεγάλη ικανοποίηση, παρόλο που δεν οµολογείται, για την εξέλιξη των δύο κοµβικών αυτών ζητηµάτων, που ο κ. Βενιζέλος θεωρεί δεδοµένο ότι θα επιλυθούν ευνοϊκά για την Ελλάδα. Η αίσθηση της δικαίωσης που έρχεται είναι πάντως εµφανής στα σχόλια των συνεργατών του, αφού πρόκειται για θέµατα που ανέδειξε εξαρχής ως καθοριστικές αναγκαιότητες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν ότι αποτελούν το µονόδροµο για την πορεία εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση.

ΑΠΟ ΤΟ(Ν) «Α» ΩΣ ΤΟ «Ω»

Και θα µείνουµε στο ευρώ και θα φύγουµε

«Ε

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

ίναι συµφέρον όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ να παραµείνει η Ελλάδα εντός του ενιαίου νοµίσµατος», τόνισε πριν από δυο µέρες σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. «Δεν προβλέπεται καµία διαδικασία για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», πρόσθεσε. Ε, καλά. Καµιά πρωτοτυπία. Το ότι δεν πρόκειται να βγούµε εκτός ευρώ το έχουµε εµπεδώσει όλοι πια, αφού το ακούµε να το επαναλαµβάνουν ξένοι πολιτικοί,

αξιωµατούχοι της ΕΕ και διάφοροι άλλοι ειδικοί και µη ειδικοί, καθώς και κάτι µέντιουµ που διαβάζουν τ’ άστρα, µήνες τώρα. Ή µήπως είναι χρόνια; Μήνες τώρα όµως, ίσως και χρόνια, ακούµε και το ακριβώς αντίθετο: Είναι συµφέρον όλων των χωρών της ευρωζώνης αλλά και της ίδιας της Ελλάδας να βγούµε σούµπιτοι και χωρίς δεύτερη κουβέντα εκτός ευρώ. Βεβαιότητα κι αυτή, που διατυπώνεται από ξένους πολιτικούς, αξιωµατούχους της ΕΕ και διάφορους άλλους ειδικούς και µη ειδικούς και τα γνωστά

µέντιουµ οπωσδήποτε. Δεν ξέρω πώς θα καταγράψει η Ιστορία την απερίγραπτη περίοδο που διανύουµε, σίγουρα όµως, σε κάποιο κεφάλαιο θα πρέπει να εντάξει και το µεγάλο αυτό παράδοξο, που παραφράζει µια χαρά τον 3ο νόµο του Νεύτωνα περί δράσης και αντίδρασης, αν θυµάστε και από το σχολείο: για κάθε βεβαιότητα υπέρ της παραµονής µας στο ευρώ υπάρχει και µία άλλη ίση και αντίθετη βεβαιότητα για την αποχώρησή µας από αυτό. Συµπέρασµα; Από την τόση βεβαιότητα προκύπτει η πλήρης αβε-

βαιότητα. Αυτήν που είχαµε και χτες και προχτές δηλαδή. Και πριν από µερικούς µήνες, για να µην πω χρόνια. «Συνήθως χρειάζεται µια γενιά για να ολοκληρωθεί η πολιτική και κοινωνική αλλαγή, που, από την Ελλάδα, ζητάµε να κάνει πράξη µέσα σε τρία µε τέσσερα χρόνια», διαπίστωσε στην ίδια συνέντευξή του ο ο Ιταλός πρωθυπουργός. Σωστό και µαζί εντελώς λάθος. Αυτό το διάστηµα οι περισσότεροι έχουµε την αίσθηση ότι τα ζούµε όλα σε fast forward ή ότι εδώ και χρόνια ζούµε ξανά και ξανά σ’ ένα ακίνητο πλάνο.


8 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης «πρωταθλητές στην εξωστρέφεια»

Οι 14 επιχειρηματίες παρουσίασαν τις επιτυχημένες τους επιχειρηματικές προσπάθειες στο πλαίσιο της 77ης ΔΕΘ

«Πρωταθλητές» της παραγωγικής διαδικασίας «Πρωταθλητές της παραγωγικής διαδικασίας» και «πρωταθλητές της εξωστρέφειας» χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Αθ. Τσαυτάρης, τους επικεφαλής 14 αγροτικών επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων που, παρά τη δύσκολη οικονοµική συγκυρία, κατάφεραν, βασισµένοι στην καινοτοµία, να διακριθούν και να επιτύχουν. ΡΕΠΟΡΤΑΖ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΙΤΣΙ∆ΗΣ

Σ

ε ηµερίδα που πραγµατοποίησε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων στο πλαίσιο της 77ης Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσαυτάρης εξήρε τις προσπάθειες των συγκεκριµένων επιχειρηµατιών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι η γεωργία που οραµατιζόΟ Αθ. Τσαυτάρης µαστε. Χαιρόµαστε που κάποιοι την εξήρε τις προκάνουν πράξη και σπάθειες των σ’ αυτήν τη γεωρεπιχειρηµατιών γία ποντάρουµε για να βγούµε από τα σε εκδήλωση σηµερινά αδιέξοδά χτες στην 77η µας και να την ξα∆ΕΘ νακάνουµε πυλώνα ανάπτυξης». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήµανε ότι για τη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια, από τον Πρωτογενή Τοµέα µέχρι τη µεταποιητική βιοµηχανία και τις εξαγωγές, διατίθενται περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Υπογράµµισε ακόµα ότι είναι λάθος αυτό που πιστεύουν πολλοί,

ότι µε το τέλος του 2013 σταµατούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις των Ελλήνων αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πρωταγωνιστές της χτεσινής εκδήλωσης, οι οποίοι µοιράστηκαν τις εµπειρίες από τις επιχειρηµατικές τους δραστηριότητες µε το κοινό, ήταν οι εξής: * Σκεντερίδης Παύλος, υπεύθυνος της εταιρίας Bioinsecta, από τις ελάχιστες στη χώρα µας που ασχολούνται µε την παραγωγή και προώθηση ωφέλιµων εντόµων στους βιοκαλλιεργητές. Η Bio-insecta είναι το µοναδικό εντοµοτροφείο στον κόσµο που διαθέτει εµπορικά το ωφέλιµο είδος Nephus inciudes, το οποίο αφορά την καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού. * Μαρία Βλάχου, υπεύθυνη πωλήσεων και µάρκετινγκ της εταιρίας Fereikos Helix, η οποία εκτρέφει βιολογικά σαλιγκάρια. Το 2009 βραβεύτηκε µε το χρυσό σαλιγκάρι ως η καλύτερη εταιρία στον κόσµο από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας και το 2011 έλαβε το Διεθνές Βραβείο Σαλιγκαροτροφίας για τη συνολική της δράση. * Ιωάννης Κατσαµπής, υπεύθυνος της εταιρίας Beenectar, που

ασχολείται µε τη µελισσοκοµία. Κατάφερε µε ευρεσιτεχνία του να αυξήσει κατά περίπου 40% την παραγωγή χωρίς κάπνισµα και φάρµακα. * Αρης Κεφαλογιάννης, υπεύθυνος της εταιρίας Gaea, η οποία ασχολείται µε την παραγωγή ελαιοκοµικών προϊόντων. Τιµήθηκε µε τη Διάκριση Green Leader - Μείωσης Εκποµπών Ρύπων για ένα καλύτερο περιβάλλον. Κατέγραψε τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε µέρος της παραγωγικής διαδικασίας από την καλλιέργεια µέχρι και τη διανοµή και, σύµφωνα µε τις υποδείξεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, πληρώνει ως αντιστάθµισµα ένα σηµαντικό ποσό, το οποίο διοχετεύεται, µέσω του διεθνούς οργανισµού My Climate και την εποπτεία του ΟΗΕ σε περιβαλλοντικά προγράµµατα ανά τον κόσµο. * Μιχάλης Πετρόπουλος, δήµαρχος Ιου, και Βένιος Κυριάκος, πρόεδρος τυροκοµείου Ιου. Κέρδισε το Χρυσό Βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τυριού και Αλλαντικού 2008. Ηταν υποψήφιος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηµατικότητας 2010 στην κατηγορία «Βελτίωση του Επιχειρηµατικού Περιβάλλοντος» και

έλαβε τη 2η θέση στα πλαίσια των European Enterprise Awards 2010 στην κατηγορία «Improving the Business Environment Award». * Κωνσταντίνος Ντούλιας, υπευθυνος της εταιρίας Alorea. Δηµιούργησε τον πρώτο βιολογικό κρανεώνα παγκοσµίως και κατοχύρωσε δύο ποικιλίες κρανιάς, τις οποίες δηµιούργησε. Μετρήσεις του ΕΘΙΑΓΕ έδειξαν ότι τα κράνα του έχουν τη µεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα καλλιεργούµενα φρούτα της Μακεδονίας. * Αναγνώστης Τσουκαλάς, υπεύθυνος της εταιρίας Apivita, παραγωγής καλλυντικών. Εχει πάρει πληθώρα βραβείων. Το περιοδικό GCI την κατατάσσει ανάµεσα στις 13 πρωτοπόρες εταιρίες φυσικών καλλυντικών στον κόσµο που συνεχίζουν να ηγούνται (2008). Διακρίθηκε ως µια από τις τρεις πιο καινοτόµες εταιρίες στην Ελλάδα από το Σύνδεσµο Ελλήνων Βιοµηχάνων. * Αριστείδης Μπελλές, υπεύθυνος εταιρίας Νηρεύς, που ασχολείται µε ιχθυοκαλλιέργειες. Ο µεγαλύτερος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακιού κατετάγη µεταξύ των 10 κορυφαίων εταιριών του κλάδου παρασκευής

τροφίµων στον τοµέα των επενδυτικών σχέσεων, σύµφωνα µε την Πανευρωπαϊκή Ερευνα Extel. Κατέχει την 5η θέση µεταξύ των ελληνικών εισηγµένων εταιριών για τον ίδιο τοµέα - Επενδυτικές Σχέσεις. * Ρήγας Κωνσταντίνος, γενικός γραµµατέας, Ερµιόνη Χασιώτη, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αρωµατικών Φαρµακευτικών και Οπωροκηπευτικών φυτών Βοΐου Κοζάνης. Ασχολείται µε την καλλιέργεια τριαντάφυλλου και την παραγωγή ροδέλαιου και ροδόνερου. Η ποιότητα του ροδέλαιου χαρακτηρίστηκε εφάµιλλη µε της Βουλγαρίας, που θεωρείται η καλύτερη παγκοσµίως. * Χρήστος Τράντης, γενικός διευθυντής, και Κώστας Βίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πολυδύναµων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας (ιπποφαές, µύρτυλο, κράνο κ.ά). Δηµιουργήθηκε µε σκοπό την καλλιέργεια των συγκεκριµένων φυτών που συνιστούν πολλά υποσχόµενες οικονοµικά καλλιέργειες. * Δρ Πάνος Κανέλλης, πρόεδρος της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής. Συνδύασαν εκπαίδευση και παραγωγή άριστης ποιότητας. Παρά το ότι είναι ακριβότερα τα προϊόντα τους στην αγορά, πέτυχαν να είναι πολύ δηµοφιλή. * Δηµήτρης Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύµβουλος της εταιρίας Gineagrotis.gr. Δηµιούργησαν µια ηλεκτρονική πλατφόρµα όπου ο καταναλωτής διαλέγει το κτήµα και τα βιολογικά λαχανικά που θέλει να καλλιεργήσει και ο αγρότης τα καλλιεργεί και του τα στέλνει κάθε εβδοµάδα. * Νικόλαος Κουτλιάµπας, πρόεδρος της εταιρίας ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, που καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά. Τροφοδοτεί µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ µε τα προϊόντα του. * Στέλιος Θεοδουλίδης, διευθυντής πωλήσεων, και Αντώνης Μαρκοβίτης, πρόεδρος της εταιρίας Venous Growers, που ασχολείται µε την κονσερβοποίηση φρούτων. Είναι οι πρώτοι παγκοσµίως που συσκεύασαν µεταποιηµένα φρούτα σε διαφανείς συσκευασίες.

Ανοιξαν οι στρόφιγγες της ΑΤΕ Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, ανακοίνωσε ότι από χτες το πρωί η ΑΤΕ ενεργοποίησε τα δάνεια για τους όλους τους γεωργούς . Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι η τράπεζα άνοιξε τα δάνεια που αφορούν τους κτηνοτρόφους που δεν εντάσσονται στους δικαιούχους των ενισχύσεων που αναμένονται τον Οκτώβριο, καθώς και τα δάνεια συγκομιδής των μεταποιητικών

βιομηχανιών, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πάρουν χρήματα, να πληρώσουν τους παραγωγούς που θα συγκομίσουν τις καλλιέργειές τους και στη συνέχεια να τα αποπληρώσουν, μόλις ολοκληρωθεί η μεταποιητική διεργασία και βγει στην αγορά το τελικό προϊόν. «Αυτό ήταν μια μεγάλη ανάσα στους γεωργούς μας και στους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα», υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης.

Ο κ. Ντούλιας δημιούργησε και κατοχύρωσε δύο ποικιλίες κρανιάς


ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αλλαγή χρήσης για το παλιό «Ιnterni»

Ζητούν µείωση µισθωµάτων οι κυλικειάρχες

Σε ήπιας µορφής αξιοποίηση του δηµοτικού ακινήτου που βρίσκεται στη Νέα Παραλία και τυπικά λειτουργεί ως αναψυκτήριο, παλαιότερα γνωστό ως «Ιnterni», φαίνεται ότι θα προχωρήσει ο δήµος Θεσσαλονίκης.

9 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Σε οικονοµικό αδιέξοδο βρίσκονται δεκάδες ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούν τη μείωση των μισθωμάτων για να μπορέσουν να «ορθοποδήσουν» και να αποπληρώσουν χρέη της περασμένης σχολικής χρονιάς. «Από το Σεπτέμβριο του 2011 και κατόπιν αιτημάτων της ομοσπονδίας μας και των κατά τόπους σωματείων στο υπουργείο Οικονομικών, θεσπίστηκαν ανά την επικράτεια, Επιτροπές Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων προκειμένου, κοινή συναινέσει, να επιτευχθούν εκπτώσεις στα μισθώματά μας, λόγω της οικονομικής κρίσης», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Υστερα από την εξέλιξη αυτήν, μόνο στα μισθώματα κυλικείων του δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε μείωση της τάξεως του 25%, ενώ στους περισσότερους δήμους του νομού οι σχολικές επιτροπές τηρούν αρνητική στάση, σύμφωνα με τους κυλικειάρχες. «Μάλιστα, έφτασαν και στο επαίσχυντο και εκτός νόμου επιχείρημα ότι εάν καταφύγουμε δικαστικά-μέσω ασφαλιστικών μέτρων- για να δικαιωθούμε, θα προχωρούσαν σε καταγγελίες συμβάσεων, κάτι που αποτελεί εξόφθαλμη απειλή», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Πάντως, αρκετοί κυλικειάρχες δεν έχουν εξοφλήσει τις δόσεις (των ενοικίων) της περσινής χρονιάς, ενώ χρωστούν σε προμηθευτές και στον ΟΑΕΕ. Ζητάμε, όπως είπε στον «Α» ο πρόεδρος του Σωματείου, Στέφανος Φακούδης, να μειωθούν τα μισθώματα, για να μπορούμε να δουλέψουμε και να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μειωμένο αριθμό των μαθητών που ψωνίζουν από τα κυλικεία, λόγω της κρίσης. «Στο μεγαλύτερο ποσοστό των κυλικείων η μείωση φτάνει και το 50% ή το 60% σε μία διετία», εξήγησε ο ίδιος. «Αναρωτιόμαστε γιατί μας εξωθούν να εγκαταλείψουμε το επάγγελμά μας. Υπάρχει κάτι πίσω από αυτό; Η πολιτική αυτή μόνο επιζήμια θα είναι και για τις σχολικές μονάδες αλλά και για έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ιδιοκτητών κυλικείων. Λ.Κ.

Η

προσωρινή αναβολή που είχε δοθεί στο σηµερινό ενοικιαστή του χώρου, προκειµένου να µπορέσει να αποπληρώσει το χρέος του (που σήµερα ανέρχεται σε περίπου 250.000 ευρώ), φαίνεται ότι έµεινε «ανεκµετάλλευτη». Ετσι, στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Θεσσαλονίκης τη ΔευΣτο επίκεντρο τέρα, το θέµα της του δηµοτικού διοικητικής αποσυµβουλίου της βολής του σηµερινού ενοικιαστή ∆ευτέρας το βρεθεί και πάλι θέµα της αποβο- θα στο επίκεντρο. λής του σηµεριΗ εταιρία χρωνού ενοικιαστή στούσε συνολικά στο δήµο – σύµφωνα µε την εισήγηση της αρµόδιας υπηρεσίας – ποσό ύψους άνω των 311.700 ευρώ (όταν το µίσθωµα φτάνει στα 240.000 ευρώ ετησίως). Η πρώτη φορά που ο δήµος ξεκίνησε τη διαδικασία της έξωσης της εταιρίας ήταν τον περασµένο Ιούνιο, αλλά τότε το θέµα είχε αναβληθεί, λόγω σχετικού αιτήµατος του ενοικιαστή. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστηµα, στα ταµεία του δήµου µπήκε ποσό µόλις 60.000 ευρώ για την αποµείωση του χρέους, το οποίο που προφανώς δεν ικανοποίησε το δήµο Θεσσαλονίκης και για το λόγο αυτό επαναφέρει το θέµα. «Μαύρη τρύπα» Το συγκεκριµένο κοµµάτι απουσιάζει από τη µελέτη ανάπλασης της Νέας Παραλίας, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Ηταν η «µαύρη τρύ-

Σε έξωση του σημερινού ενοικιαστή του δημοτικού αναψυκτηρίου, πιο γνωστού ως «Ιnterni», προχωρά ο δήμος

πα» του σχεδιασµού, αφού το τµήµα αυτό είχε αποφασιστεί να εξαιρεθεί από το σχεδιασµό. µε απόφαση της προηγούµενης διοίκησης του δήµου Θεσσαλονίκης. Ηταν ο κήπος που θα ονοµαζόταν Κήπος του Ισκιου και ο οποίος τελικά δεν υλοποιήθηκε, αφού αποφασίστηκε το τµήµα αυτό να µείνει ανέπαφο, όπως άλλωστε και οι χώροι όπου στεγάζονται οι όµιλοι. Ολα αυτά τα χρόνια, το δηµοτικό ακίνητο, συνολικής επιφάνειας περίπου 7.896 τ.µ., χρησιµοποιείται ως εστιατόριο πολυτελείας και ο εξωτερικός του χώρος ως αναψυκτήριο και ως χώρος για τη στάθµευση των αυτοκινήτων των πελατών. Η ισχύς της σύµβασης µεταξύ του δήµου και της εταιρίας ξεκίνησε το 2003 και έληξε το 2009, αλλά η εταιρία συνεχίζει να παραµένει µέχρι και

σήµερα στο ακίνητο, κάνοντας χρήση άρθρου ιδιωτικού συµφωνητικού. Οχι κατεδάφιση Η απόφαση για µη ένταξη του εν λόγω κοµµατιού στη µελέτη ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης των Νικηφορίδη – Cuomo, που υλοποιείται µε βασικό χρηµατοδότη τα ευρωπαϊκά ταµεία, σηµαίνει πρακτικά ότι ο δήµος θα πρέπει να αξιοποιήσει δικούς του πόρους για να υλοποιήσει τα όποια σχέδια για το µέλλον του συγκεκριµένου κτιρίου. Υπό αυτήν την έννοια, η χαµηλή χρηµατοδότηση δεν επιτρέπει µεγαλόπνοα σχέδια. Το ενδεχόµενο κατεδάφισής του πάντως –αν και δεν αποκλείεται– φαίνεται ότι αποµακρύνεται. «Εκτιµώ ότι το κτίριο θα πρέπει να φιλοξενήσει

κάποια δραστηριότητα που θα εντάσσεται οµαλά στο σχεδιασµό της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, πλην όµως θα πρέπει κάπως να ‘’βγάζει’’ τα έξοδα του κτιρίου. Η χρήση αυτή δεν έχει αποφασιστεί ακόµη. Μπορεί όµως να ακούσουµε ιδέες για την αξιοποίηση του κτιρίου από τους αρχιτέκτονες που θα συµµετάσχουν στο διαγωνισµό για το νέο τοπόσηµο της πόλης, ο οποίος έχει ήδη προκηρυχτεί», τονίζει ο αντιδήµαρχος Αστικού Σχεδιασµού, Πολεοδοµίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης. «Με µικρές παρεµβάσεις ο χώρος θα µπορούσε να φιλοξενήσει ήπιας µορφής χρήσεις, ενδεχοµένως πολιτιστικού χαρακτήρα», τονίζει και ο µελετητής του έργου, τεχνικός σύµβουλος του δήµου, Πρόδροµος Νικηφορίδης.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Ρίχνει» τα ενοίκια στην αγορά Βλάλη Τη μείωση κατά 20% των ενοικίων των καταστημάτων που εκμισθώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην αγορά Βλάλη εξετάζει η διοίκηση. Το θέμα θα απασχολήσει την προσεχή Δευτέρα και τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλαν οι ενοικιαστές των καταστημάτων αυτών, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Σύμφωνα με την πρόταση της Διεύθυνσης Οικονομικών του δήμου, τα ενοίκια των δημοτικών καταστημάτων στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης θα πρέπει να μειωθούν σε ποσοστό 20% για ένα έτος. Η πρόταση αφορά τα καταστήματα αλλά και τους πάγκους που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο. Στην πλειοψηφία τους, τα καταστήματα αυτά δεν ξεπερνούν τα 13 τ.μ., με ετήσιο

μίσθωμα να φτάνει κατ’ ανώτατο ύψος τα 2.800 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η διάρκεια της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ετήσιας ανανέωσής της, με όμοια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά περίπτωση, εφόσον συνεκτιμηθούν οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες.


10 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα δωρεά από τη «δασκάλα µε τη χρυσή καρδιά»

Απευθείας αναθέσεις 136.000 ευρώ

«Ολα τα παιδιά του κόσµου είναι και δικά µου παιδιά. Πέρασαν από τα χέρια µου 5.000 µαθητές και όλοι είναι επιστήµονες». ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

Η

προσφορά είναι ...τρόπος ζωής για τη συνταξιούχο εκπαιδευτικό, Παναγιώτα Σταµπουλή, η οποία παρέδωσε σε αριστεύσαντες µαθητές δηµοτικού σχολείου της Χαλκιδικής βιβλιάρια µε χρήµατα, προκειµένου να τους επιβραβεύσει για τις επιδόσεις τους στα µαθήµατα. Αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησε επί 35 χρόνια προσφέροντας γνώσεις και εφόδια σε ολόκληρες γεΗ προσφορά εί- νιές µαθητών. ναι τρόπος ζωής Η Παναγιώτα απογια τη συνταξι- Σταµπουλή φάσισε πέρυσι ούχο εκπαιδευ- να καταθέσει τικό, Παναγιώτα το ποσό των 12.000 ευρώ Σταµπουλή στη Σχολική Επιτροπή του 2ου Δηµοτικού Σχολείου Κασσανδρείας, ώστε να λαµβάνουν κάθε χρόνο ένα χρηµατικό... έπαθλο οι αριστεύσαντες απόφοιτοι της στ’ δηµοτικού. Κίνητρο «Εχω φοιτήσει κι εγώ στο 2ο Δηµοτικό Κασσανδρείας», επισηµαίνει η κ. Σταµπουλή, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο επέλεξε το συγκεκριµένο σχολείο.

Η Παναγιώτα Σταμπουλή αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησε επί Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός δώρισε το 2011 35 αλεξίσφαιρα γιλέκα στις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης 35 χρόνια

Κατά την τελετή του αγιασµού, που σήµανε την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, η συνταξιούχος δασκάλα παρέδωσε στους µαθητές µε τα «δεκάρια» τα βιβλιάρια µε τα χρήµατα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί, όπως λέει η ίδια, στο να αποκτήσουν τα παιδιά κίνητρο και ερέθισµα και να αποδώσουν καλύτερα στα µαθήµατά τους. Πέρυσι βραβεύτηκαν για τις άριστες επιδόσεις τους οκτώ µαθητές και φέτος τέσσερις. Με θαυμασμό Η αγάπη της για τα παιδιά «αναβλύζει» µέσα από κάθε της λέξη. «Ολα τα παιδιά του κόσµου είναι και δικά µου

παιδιά», τονίζει. Οκτώ χρόνια µετά τη συνταξιοδότησή της, παλαιοί µαθητές της, µόλις την αντικρίζουν στο δρόµο, τρέχουν για να την αγκαλιάσουν και να της µιλήσουν. Εκτίµηση και θαυµασµό για τη συνταξιούχο δασκάλα εκφράζουν, όµως, και συνάδελφοί της στη Χαλκιδική. Παράδειγμα προς μίμηση Η φιλανθρωπική δράση της κ. Σταµπουλή είναι γνωστή και δεν περιορίζεται µόνο στο χώρο της εκπαίδευσης. Η δασκάλα «µε τη χρυσή καρδιά», όπως την αποκαλούν, έχει δωρίσει ένα ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, ένα αυτοκίνητο τύπου

4X4 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και εξοπλισµό για την ενίσχυση του έργου των εθελοντών πυροσβεστών Κασσανδρείας. Πέρυσι προχώρησε σε δωρεά 35 αλεξίσφαιρων στολών, οι οποίες παραδόθηκαν στην ΕΛΑΣ σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο Αστυνοµικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Τότε ο γενικός αστυνοµικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Τρύφων Κούκιος, εξήρε την ευαισθησία, τα ανιδιοτελή και φιλάνθρωπα αισθήµατα της κ. Σταµπουλή επισηµαίνοντας ότι παρόµοιες ενέργειες στηρίζουν και ενισχύουν τους αστυνοµικούς όχι µόνο υλικά, αλλά και ηθικά.

Κλειστό το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης τη ∆ευτέρα

∆ωρεάν σίτιση για αναπληρωτές

«Λουκέτο» μπαίνει και την ερχόμενη Δευτέρα στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς η διοίκηση του ιδρύματος αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του σε ένδειξη συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των διδασκόντων. Σημειώνεται ότι οι καθηγητές των ΤΕΙ βρίσκονται σε πενθήμερη αποχή από το εκπαιδευτικό τους έργο μέχρι και σήμερα, οπότε και θα συνεδριάσει το πανελλήνιο συνδικαλιστικό τους όργανο (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) για να καθορίσει τη στάση του κλάδου. Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, Γιάννης Τσάκνης, δήλωσε στον «Α» ότι θα προτείνει

Τρία μέτρα, άμεσης εφαρμογής, για τη στήριξη των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Πρώτον, αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών για δωρεάν σίτιση, από 57.000 σε 70.000. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των κλινών των εστιών κατά 700 για δωρεάν στέγαση φοιτητών και σπουδαστών, ενώ παρέχεται δωρεάν σίτιση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους. Η σίτιση των εκπαιδευτικών θα γίνεται πιθανότατα σε στρατιωτικές λέσχες των περιοχών ή σε άλλους χώρους που θα διατεθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. «Ξέρω ότι αυτά δεν είναι αρκετά, αλλά μέσα στο πλαίσιο της βαθιάς αυτής κρίσης, είναι αυτό που η Πολιτεία μπορεί να κάνει», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

σήμερα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου. Το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης παρέμεινε κλειστό και την περασμένη Δευτέρα με απόφαση της διοίκησης, η οποία υποστηρίζει ότι οι νέες μειώσεις των αποδοχών των καθηγητών των ΤΕΙ είναι άδικες και πέραν κάθε λογικής. «Το μισθολόγιο των καθηγητών ΤΕΙ έχει παραμείνει στάσιμο από το 2004, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια», σημειώνεται σε ανακοίνωση, που φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου του ΑΤΕΙ-Θ, Κωνσταντίνου Βαρσαμίδη.

Σε απευθείας αναθέσεις, συνολικού ύψους 136.000 ευρώ, προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης σε εννέα διαφορετικές περιπτώσεις προμηθειών ή εκτέλεσης εργασιών, που θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, είχε προηγηθεί η διενέργεια διαγωνισμών, όμως όλοι κατέστησαν άγονοι. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τη διοίκηση το γενικότερο κλίμα απαξίωσης των δήμων, αφού, λόγω της χαμηλής οικονομικής τους δυνατότητας, έχουν καταστεί αναξιόπιστοι στους επιχειρηματίες της αγοράς. Από την άλλη, η επιλογή της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις αναμένεται να προκαλέσει για μία ακόμη φορά την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που και στο παρελθόν στηλίτευσαν τη διοίκηση για ανάλογες επιλογές. Από τις απευθείας αναθέσεις που θα συζητηθούν τη Δευτέρα ξεχωρίζουν αυτή για την εκτέλεση μέρους τεχνικών εργασιών υπηρεσιών του δήμου (διεύθυνση Οδοποιίας) με μηχανήματα έργου για το 2012-2013, με προϋπολογισμό άνω των 40.000 ευρώ, αλλά και η απευθείας ανάθεση προμήθειας τσιμέντου προϋπολογισμού δαπάνης 28.302 ευρώ.

Επαναλειτουργεί ο παιδικός σταθµός Ξηροκρήνης Στην επαναλειτουργία του δημοτικού παιδικού σταθμού της Ξηροκρήνης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Οπως τονίζει σε επιστολή που απέστειλε στον «Α» - απαντώντας σε σχετικό σχόλιο αναγνώστη - η πρόεδρος του αρμόδιου Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (ΟΒΡΕΠΟΜ) του δήμου Θεσσαλονίκης, Κυβέλη Ρουμελιώτου, ο σταθμός παρέμεινε κλειστός με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης. «Για το λόγο αυτό και σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο πολιτικό μηχανικό και ολοκληρώνεται η έρευνα στατικής επάρκειας και η δυνατότητα ενισχύσεων του κτιρίου», ενώ οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο σταθμός θα μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 50 νήπια και 20 βρέφη.


ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

11 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

«Ασπίδα» στον προστάτη τα αντιοξειδωτικά Οσοι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά µπορούν να νιώθουν περισσότερο «προστατευµένοι» από τον καρκίνο του προστάτη. Η συγκεκριµένη διατροφή, ακόµη και τα βότανα που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, συµβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Η

πάθηση αποτελεί εφιάλτη για πολλούς άνδρες, καθώς στις ευρωπαϊκές χώρες εµφανίζεται µε συχνότητα 214 διαγνώσεις ανά 1.000 άνδρες. Το καλό νέο όµως είναι ότι ο καρκίνος του προστάτη µπορεί να θεραπευτεί 100%, αν διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο, γι΄ αυτό και ο περιοδικός έλεγχος για κάθε άνδρα που «πατάει» τα 50 αποδεικνύεται σωτήριος. Ειδικά για τη σηµασία της διατροφής και τη χρήση θεραπευτικών βοτάνων στην H διάγνωση του πρόληψη πακαρκίνου γίνεται θήσεων του οι εύκολα, σε πρώι- προστάτη επιστήµονες µο στάδιο, δίνο- υποστηρίζουν θετική ντας τη δυνατότη- ότι δράση έχουν τα για εκρίζωση πολλές τροφές της νόσου µε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η ντοµάτα, που περιέχει λυκοπένιο, ενώ και το επιλόβιο ανήκει στα βότανα µε θεραπευτικές ιδιότητες. Εγκαιρη διάγνωση Το µήνυµα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη έστειλε χτες ο διευθυντής του Ουρολογικού Τµήµατος του Θεαγένειου Νοσοκοµείου, χειρουργός ουρολόγος Νικόλαος Δηµάσης, σε συνέντευξη Τύπου µε αφορµή ενηµερωτική καµπάνια για την πρόληψη της πάθησης στο 45ο ράλι ΔΕΘ, που θα διεξαχθεί αύριο, στη νότια πύλη της ΔΕΘ. «Το 80% των ανδρών άνω των 80 έχουν καρκίνο του προστάτη, ενώ όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθµού µε τη συγκεκριµένη µορφή καρκίνου έχουν διπλάσια πιθανότητα να

Από τη συνέντευξη Τύπου με αφορμή ενημερωτική καμπάνια για τον καρκίνο του προστάτη στο 45ο ράλι ΔΕΘ. Διακρίνονται (από αριστερά προς δεξιά) ο Παναγιώτης Νάνος, ο Νικόλαος Δημάσης και ο Γεώργιος Ζώτος

προσβληθούν και αυτοί», τόνισε, προσθέτοντας ότι, εκτός από τη διατροφή, άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή του είναι η αύξηση της ηλικίας, η γενετική προδιάθεση, η γεωγραφική περιοχή και η επαγγελµατική έκθεση σε βαρέα µέταλλα. Οπως εξήγησε ο κ. Δηµάσης, η διάγνωση του προστατικού καρκίνου γίνεται εύκολα, σε πρώιµο στάδιο, δίνοντας την δυνατότητα για την εκρίζωση της νόσου. «Η δακτυλική εξέταση, η µέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και ο υπερηχοτοµογραφικός έλεγχος είναι η τριάδα των ελέγχων που βοηθάει να διακρίνουµε ποιοι από τους άνδρες πρέπει να υποβληθούν σε βιοψία του προστάτη για την αποκάλυψη της νόσου», υπογράµµισε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους επτά άνδρες θα αναπτύξει προστατικό καρκίνο, ωστόσο λίγοι θα παρουσιάσουν κλινικά σηµαντική νόσο. Τα συµπτώµατα συγχέονται µε εκείνα άλλων παθήσεων. Ενας άνδρας που βλέπει αίµα στο σπέρµα του θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί το γιατρό για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Μετά την ηλικία των 50 ετών, η δακτυλοσκοπική εξέταση και η εξέταση PSA µια φορά το χρόνο επιβάλλονται, ενώ, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι εξετάσεις αυτές συνιστώνται από την ηλικία των 40 ετών. Ενημέρωση Ενηµερωτικά έντυπα για τον καρκίνο του προστάτη θα διανεµηθούν στο κοινό, αύριο, στη διάρκεια του ράλι ΔΕΘ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο. Πληροφορίες για το πρόγραµµα παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόµενο, µέσω του ιστότοπου www.anticancer. gov.gr.


12 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροβόλησαν... καφενείο Μία περίεργη υπόθεση, που αφορά τον πυροβολισμό από αγνώστους κατά καφενείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ερευνούν οι αστυνομικές αρχές. Οπως έγινε γνωστό το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Αρμενοπούλου χτες τα ξημερώματα και μάλιστα την ώρα που στην περιοχή υπήρχε συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές, ο πυροβολισμός προήλθε από άτομο ή άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, η οποία αμέσως μετά το περιστατικό εξαφανίστηκε στα στενά δρομάκια της περιοχής.

Εµπρησµός σε λέσχη φίλων ποδοσφαιρικής οµάδας Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό τοποθέτησαν στη Δράμα άγνωστοι χτες τα ξημερώματα σε λέσχη φίλων ποδοσφαιρικής ομάδας. Οπως έγινε γνωστό από τις αρχές, οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν έξω από τα γραφεία της λέσχης έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό αποτελούμενο από τρεις κροτίδες και ένα πλαστικό μπουκάλι, το οποίο περιείχε εύφλεκτο υγρό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Αλλη µία σύλληψη οφειλέτη Μία 45χρονη επιχειρηματίας συνελήφθη χτες το πρωί στην Καβάλα για οφειλές προς το Δημόσιο. Οπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές, πρόκειται για την ιδιοκτήτρια καταστήματος σε βάρος της οποίας έχουν βεβαιωθεί χρέη που ανέρχονται σε 121.723,16 ευρώ.

Εξαπάτησε 14χρονο! Ενα 14χρονο εξαπάτησε επιτήδειος στην Καβάλα αποσπώντας του 32... λίρες με το πρόσχημα της αγοράς μοτοσικλέτας. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ως δράστης φέρεται ένας 22χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη. Μάλιστα, όπως προέκυψε ο ανήλικος είχε βρεθεί δύο φορές στο στόχαστρο του 22χρονου, ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου τον πλησίασε και του απέσπασε 50 ευρώ με το πρόσχημα αγοράς φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ μερικές μέρες αργότερα τον έπεισε να του δώσει 32 λίρες της μητέρας του αναφέροντάς του ότι θα του πουλούσε μία μοτοσικλέτα.

Με ακάλυπτες επιταγές αγόραζαν πολυτελή οχήµατα Πόρσε Καγέν και BMW αγόραζαν µε ακάλυπτες επιταγές µέλη σπείρας, η οποία µάλιστα είχε συστήσει εικονική εταιρία µε... φωτοβολταϊκά συστήµατα, προσπαθώντας να εµφανίζει στην αγορά ένα φερέγγυο «πρόσωπο».

Η

δη σχηµατίστηκε δικογραφία από το Τµήµα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωµάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε βάρος δύο ηµεδαπών ηλικίας 49 και 44 ετών, καθώς και άλλων τεσσάρων συνεργών τους, για τα αδικήµατα της «εγκληµατικής οργάνωσης», «απάτης», «πλαστογραφίας», «νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα» και «υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης», ενώ, όπως έγινε γνωστό, η αξία οχηµάτων και εµπορευµάτων Τα µέλη της ορ- ανέρχεται περίπου 160.000 ευρώ. γάνωσης είχαν στιςΣύµφωνα µε συστήσει και αξιωµατικούς, ως εικονική εταιρία ιθύνων νους φέρεται ο 44χρονος, ο για λόγους... οποίος µάλιστα έχει φερεγγυότητας απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές. «Η οργάνωση σύστησε µία εικονική επιχείρηση στη Λάρισα στο όνοµα του 49χρονου, ο οποίος, όπως συµβαίνει συνήθως, δε βρισκόταν σε καλή οικονοµική κατάσταση και γι’ αυτό προφανώς τον προσέγγισε το κύκλωµα», εξηγεί χαρακτηριστικά αστυνοµικός. Στέλεχος της Ασφάλειας αναφέρει πως τα µέλη της σπείρας προχώρησαν στη συνέχεια στην έκδοση µπλοκ επιταγών και άρχισαν να αγοράζουν πολυτελή οχήµατα και άλλα είδη εµπορευµάτων, τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν σε πολύ χαµηλότερες τιµές. Μάλιστα, πάντα έδιναν µία µικρή προκαταβολή, ώστε να πείθουν για τη φερεγγυότητά τους και κανείς να µην υποψιάζεται τίποτα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µεταξύ των οχηµάτων που αγόρασαν ήταν ένα Πόρσε Καγέν, αλλά και µία BMW X5, που πρόσφατα εντοπίστηκαν στη... Γερµανία. Μάλιστα, ήδη έχουν ενηµερωθεί τα άτοµα που τα αγόρασαν και αναµένεται να ξεκινήσουν οι απαιτούµενες διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους. «Είναι χαρακτηριστικό ότι για το Πόρσε πλήρωσαν 10.000 ως προκαταβολή και έδωσαν δύο επιταγές, που διαπιστώθηκε

Δικαστικός υπάλληλος κατηγορείται για υπεξαίρεση Σε 92.000 ευρώ προσδιορίζονται τα χρήματα που υπεξαίρεσε δικαστικός υπάλληλος στη Θεσσαλονίκη. Σε βάρος του ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη, ενώ ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί, εάν και έχει κληθεί από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε και άρχισε να διερευνάται χάρη στην παρατηρητικότητα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Μπακέλα, όταν διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος «κούρεψε» εξαγοράσιμη ποινή προκειμένου να ιδιοποιηθεί το ποσό των 9.700 ευρώ! Μάλιστα, στη συνέχεια επιχείρησε να «επιστρέψει» τα χρήματα προσκομίζοντας στην αρμόδια ΔΟΥ επιταγή από το ταμείο που διαχειρίζεται τα χρήματα για τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης μαρτύρων σε ποινικές δίκες! Από την έρευνα που διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των χρημάτων που υπεξαίρεσε ο δικαστικός υπάλληλος φτάνει στα 92.000 ευρώ χρήματα που κυρίως προορίζονταν για να καλύπτονται έξοδα μαρτύρων και οι αμοιβές διερμηνέων.

ότι ήταν ακάλυπτες», επισηµαίνει αξιωµατικός. Πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύµατά τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, µεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, πέντε αυτοκίνητα, τέσσερις ηλεκτρογεννήτριες, αναλώσιµα εµπορεύµατα και εργαλεία. Σύµφωνα µε την ΕΛΑΣ, το κύκλωµα έδρασε το χρονικό διάστηµα από το Μάρτιο έως το Μάιο του 2011. Παράλληλα, τα µέλη του κυκλώµατος χρησιµοποιούσαν και πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις. Μάλιστα, από εκεί άρ-

χισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι της υπόθεσης, όταν ένα από τα θύµατα που είχε αγοράσει αυτοκίνητο από τα µέλη του κυκλώµατος είδε πάνω σε µία υπεύθυνη δήλωση, που υπήρχε στα χαρτιά της µεταβίβασης, σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου από ΚΕΠ της Θεσσαλονίκης. Αµέσως πήρε στο συγκεκριµένο ΚΕΠ θέλοντας απλώς να βεβαιωθεί για την εγκυρότητα των εγγράφων και έκπληκτος άκουσε από την υπάλληλο να του λέει πως ουδέποτε υπέγραψε αυτή τη βεβαίωση, µε συνέπεια και οι δύο να καταγγείλουν το περιστατικό στις αρχές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ


ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

13 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ

«Συζητώ µε το δήµαρχό µου»

«Συζητώ με το δήμαρχό μου» ονομάζεται η πρωτοβουλία των προγραμματισμένων συναντήσεων του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, με πολίτες σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου. Πρόκειται για μια ανοιχτή άμεση δημόσια συζήτηση μεταξύ δημάρχου και δημοτών, για θέματα καθημερινής λειτουργίας αλλά και για την κατάθεση προτάσεων βελτίωσης αυτής της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, που είχε γίνει και στο παρελθόν, έχουν οριστεί συγκεκριμένες συναντήσεις. Η πρώτη θα γίνει την Κυριακή στις 11 το πρωί, στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο της Πυλαίας . Συναντήσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο ΚΑΠΗ πλατείας Φιλύρου, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο Πανόραμα (πολιτιστικό κέντρο - αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη»), τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Χορτιάτη (αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκης»). Η υποβολή ερωτημάτων μπορεί να γίνεται και με tweets στην ιστοσελίδα του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη (www.pilea-hortiatis.gr).

ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ

Διεθνές οφθαλµολογικό σεµινάριο Με έντονο ενδιαφέρον αναμένονται οι εργασίες του 2ου Thessaloniki Vitreo retinal Summer School, που ξεκινά σήμερα στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Στη διοργάνωση, που γίνεται με πρωτοβουλία της Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», του Vita-Salute Scientific Institute San Raffaele του Μιλάνου και της Jules - Gonin Eye Clinic της Λοζάνης, θα πάρουν μέρος διακεκριμένοι οφθαλμίατροι. Οι εργασίες επικεντρώνονται θεματολογικά στις εξελίξεις που αφορούν τις παθήσεις του υαλοειδούς και αμφιβληστροειδούς και θα ολοκληρωθούν στις 16 Σεπτεμβρίου. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Προσφεύγει στη ∆ικαιοσύνη για τους παιδικούς σταθµούς Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, για να επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους «πρωταγωνιστές της μεθόδευσης» που ακολουθήθηκε για την κάλυψη των επιπλέον θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Το δ.σ. της ΠΕΔΚΜ με ομόφωνη απόφασή του διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την επιλογή της

πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την κατανομή των επιπλέον θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με τρόπο που δεν είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου και της προκήρυξης και ελλοχεύει τον κίνδυνο να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα στη χώρα, εξαιτίας της παραβίασης βασικών κανόνων της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και ουσιαστικής παραβίασης της προκήρυξης του προγράμματος. «Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να

εντάσσονται παιδιά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της Αττικής, οι μητέρες των οποίων συγκέντρωναν μόλις 11-16 μόρια. Την ίδια ώρα, παιδιά της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας που οι μητέρες τους συγκέντρωσαν 40 και πλέον μόρια μένουν εκτός προγράμματος. Εκτός από πολιτικές, διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες, θα αναζητήσουμε να καταλογιστούν και ποινικές», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης.

Προσωρινή «ανακωχή» δηµάρχων - κυβέρνησης Σε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων προχωρούν οι δήµαρχοι της χώρας, οι οποίοι φαίνεται ότι έµειναν ικανοποιηµένοι από τη χτεσινή δέσµευση του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών, Χ. Σταϊκούρα, ότι πολύ σύντοµα η κυβέρνηση θα καταθέσει ευνοϊκή ρύθµιση για τα δάνεια των δήµων. ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Π

ρόκειται για ένα πάγιο αίτηµα των δηµάρχων, που προβλέπει τη διετή παράταση χάριτος στα δάνεια και τη µείωση του επιτοκίου, καθώς και την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής τους. Οπως αποφάσισαν χτες, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη και προβληµατισµό, τα µέλη του δ.σ. Τετράωρη στάση της ΚΕΔΕ, κατά συνεδρίασή εργασίας πραγ- τη τους µετά την µατοποιούν ενηµέρωση που σήµερα οι δηµο- είχαν στη Βουαπό τον κ. τικοί υπάλληλοι λή Σταϊκούρα αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι δήµαρχοι θα τηρήσουν στάση αναµονής και θα επανεξετάσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους, αφού διαπιστώσουν κατά πόσο πράγµατι θα υλοποιηθούν άµεσα οι κυβερνητικές αυτές δεσµεύσεις (µαζί και µε την εκταµίευση των 35 εκατ. ευρώ από τα χρωστούµενα των παρελθόντων οικονοµικών ετών, καθώς και των 20 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων). Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να λάβουν εκ νέου απόφαση για κινητοποιήσεις. Παράλληλα, θα προχω-

Τους βουλευτές - μέλη των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής ενημέρωσε χτες η ΚΕΔΕ για τα οικονομικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης

ρήσουν σε εκτίµηση - απογραφή της συµµετοχής των δήµων στις µέχρι τώρα κινητοποιήσεις και στη διήµερη αναστολή λειτουργίας των δηµαρχείων. Διάσπαση Την απόφαση να µη συµµετάσχει στη χτεσινή δεύτερη µέρα των κινητοποιήσεων των δήµων ανακοίνωσε χτες ο δήµαρχος Κορδελιού - Ευόσµου, Στάθης Λαφαζανίδης, καταγγέλλοντας αφενός την Περιφερειακή Ενωση Δήµων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) «για τη µη δίκαιη αντιµετώπιση των δήµων και την Κεντρική Ενωση Δήµων για τη µη προώθηση εισήγησης

προς το υπουργείο Εσωτερικών για την επικαιροποίηση της απογραφής του 2011, σύµφωνα µε την οποία θα πρέπει να γίνει η ανακατανοµή των πόρων προς τους ΟΤΑ όλης της χώρας από τα υπουργεία». Ετσι, ενώ ο δήµος Κορδελιού - Ευόσµου είναι ο δεύτερος σε πληθυσµό µετά το δήµο Θεσσαλονίκης, παίρνει λιγότερα χρήµατα από πολλούς µικρότερους δήµους του πολεοδοµικού συγκροτήµατος Θεσσαλονίκης, περίπου 4 εκατοµµύρια, µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να καλύψει ούτε τη µισθοδοσία των υπαλλήλων. Υπενθυµίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ, ο κ.

Λαφαζανίδης διαπληκτίστηκε έντονα µε τον πρόεδρο του Σώµατος, Σίµο Δανιηλίδη, για τον αριθµό των θέσεων στους παιδικούς σταθµούς, µέσω του ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκαν ανά δήµο. Στάση εργασίας Σε στάση εργασίας από τις 7 µέχρι τις 11 το πρωί προχωρούν σήµερα οι δηµοτικοί υπάλληλοι, µε αποτέλεσµα να υπολειτουργούν και πάλι οι δήµοι. Επιπλέον, σύµφωνα µε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, την Τετάρτη 19 Σεπτεµβρίου οι εργαζόµενοι θα προχωρήσουν σε συµβολική κατάληψη των δηµαρχείων.


14 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Ιατρικό «όχι» σε αιµοδοσία της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη Την ακύρωση της αιμοδοσίας που προγραμματίζει η Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη ζητούν με έγγραφη ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). «Εδώ και μήνες η Χρυσή Αυγή έχει εντάξει την αιμοδοσία στο οπλοστάσιο της μισαλλόδοξης προπαγάνδας της, διακηρύσσοντας τη διε-

νέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας «μόνο για Ελληνες». Ως γιατροί θεωρούμε αποκρουστικό να εντάσσεται η εθελοντική αιμοδοσία στη λογική της διάκρισης, του ρατσιστικού διαχωρισμού και της εκστρατείας μίσους της Χρυσής Αυγής», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση. Οι δυο ενώσεις καλούν τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας και τους γιατρούς να αρνηθούν τη συμμετοχή τους, αλλά

και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το υπουργείο Υγείας «να παρέμβουν άμεσα για την προστασία της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τον επιχειρούμενο διασυρμό της και να ακυρώσουν την προγραμματισμένη αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, καθώς και κάθε άλλη αιμοδοσία που παραβιάζει τις βασικές αρχές της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας».

Ευκολότερη η πρόληψη του καρκίνου της µήτρας Πιο εύκολο θα είναι στο µέλλον και για τις Ελληνίδες, ακόµη και για όσες σήµερα αποφεύγουν το τεστ Παπ, να µαθαίνουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της µήτρας.

Ζωή σε πέντε ανθρώπους χάρισε 67χρονη δότρια Δώρο ζωής σε πέντε ανθρώπους έκανε με την προσφορά της η οικογένεια 67χρονης, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή έπειτα από νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου». Η άτυχη γυναίκα, που υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή. Ωστόσο, οι δικοί της άνθρωποι βρήκαν το κουράγιο σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή να συναινέσουν στη δωρεά των οργάνων της για να σωθούν άλλοι άνθρωποι. Ηδη, ένας 59χρονος με κίρρωση ήπατος και νεόπλασμα έλαβε το ήπαρ της κατά τη μεταμόσχευση που έγινε προχτές. Σύμφωνα με τους γιατρούς της κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ και εξελίσσεται θετικά. Σε έναν 65χρονο, ο οποίος υποβαλλόταν για πολλά χρόνια σε αιμοκάθαρση, μεταμοσχεύτηκε ο ένας νεφρός και ο ασθενής επίσης διανύει με καλά αποτελέσματα τη μετεγχειρητική περίοδο. Ο δεύτερος νεφρός στάλθηκε στο νοσοκομείο Λαϊκό στην Αθήνα, ενώ οι κερατοειδείς στο ΑΧΕΠΑ, όπου φυλάσσονται στην τράπεζα οφθαλμών για να αξιοποιηθούν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Ο

ι γυναίκες θα µπορούν από το... σπίτι να κάνουν προληπτικό έλεγχο, χρησιµοποιώντας ένα σετ που περιλαµβάνει ειδικό βουρτσάκι και µπουκαλάκι. Εκεί θα συλλέγουν µόνες τους το κολπικό υγρό και στη συνέχεια θα το παραδίνουν σε ιατρικό εργαστήριο, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό των Προληπτικός ανθρωπίνων έλεγχος από το θηλωµάτων που σπίτι µε µια απλή (HPV) ενοχοποιείδιαδικασία ται για τον καρκίνο του τραχήλου της µήτρας. Οι Ολλανδέζες το χρησιµοποιούν ήδη και θωρακίζονται πια µε εύχρηστο και απλό τρόπο από τον ιό, καθώς το σετ πωλείται στα φαρµακεία. Για τις Ελληνίδες, οι οποίες αµελούν σε µεγάλο βαθµό την πρόληψη και εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης, ειδικοί αισιοδοξούν ότι µε την κυκλοφορία του σετ θα ωφεληθούν πολλαπλώς. «Η αυτο-λήψη (selfsampling) του κολπικού

O καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός

εκκρίµατος για HPV DNA test είναι µια ενδιαφέρουσα προοπτική για χώρες µε µικρό ποσοστό συµµετοχής του γυναικείου πληθυσµού στον τακτικό προληπτικό έλεγχο, όπως η Ελλάδα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεόδωρος Αγοραστός, µε αφορµή την 5η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας HPV, που ξεκινά σήµερα στη Θεσσαλονίκη. Οπως πρόσθεσε, τα επόµενα χρόνια το τεστ Παπ θα αντικατασταθεί από το HPV DNA τεστ, µια εξέταση για την ανίχνευση των ογκογόνων

(καρκινογόνων) τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωµάτων, λόγω µεγαλύτερης αποτελεσµατικότητας του δεύτερου. Εμβόλιο και τεστ σώζουν Η πρόληψη είναι το µοναδικό «όπλο» των γυναικών και ο συνδυασµός εµβολιασµού και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια προστασία εφ’ όρου ζωής συγκριτικά µε το τεστ Παπ µόνο του, υπογράµµισε ο κ. Αγοραστός. «Τα ποσοστά θνησιµότητας από καρκίνο του τραχήλου της µήτρας στην Ελλάδα δεν ελαττώνονται τα τελευταία 25 χρόνια, σε αντίθεση µε τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο µία

στις 4-5 Ελληνίδες, κατά κανόνα άνω των 30 ετών, κάνει τακτικά το τεστ Παπ για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας», σύµφωνα µε τον καθηγητή. Ο ίδιος επικαλέστηκε πολυκεντρική µελέτη στη χώρα µας, τα πρώτα αποτελέσµατα της οποίας επιβεβαιώνουν ότι το HPV DNA τεστ υπερέχει έναντι του τεστ Παπ. «Το HPV DNA τεστ γίνεται κάθε 5 χρόνια, κάτι που θα έχει και χαµηλότερο κόστος συγκριτικά µε την εφαρµογή του τεστ Παπ, αλλά και µικρότερη επιβάρυνση των γυναικών», είπε ο κ. Αγοραστός. Για την HPV µόλυνση συνιστάται εµβολιασµός όχι µόνο σε κορίτσια αλλά και σε αγόρια και σε άνδρες, δεδοµένου ότι ο ιός HPV ενοχοποιείται σε ποσοστά 30%-90% και για καρκίνους του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού και της στοµατοφαρυγγικής κοιλότητας. Μελέτες δείχνουν ότι ο έγκαιρος εµβολιασµός εναντίον των κύρια ογκογόνων τύπων του ιού, 16 και 18, προσφέρει προστασία τουλάχιστον 70%. Μάλιστα, στην Αυστραλία το Φεβρουάριο του 2013 ξεκινά ο µαζικός εµβολιασµός νέων αγοριών.

Νέος ηγούµενος στη µονή Βλατάδων Ο αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ψυχλούδης θα είναι ο νέος ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Θεσσαλονίκης. Η ενθρόνισή του θα γίνει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο καθολικό του μοναστηριού και θα τελεστεί με τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Εγγραφές στα Εργαστήρια Δηµιουργικής Εκφρασης Τα Εργαστήρια Δημιουργικής Εκφρασης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ βάζουν πλώρη... για ένα δημιουργικό ταξίδι στην ακαδημαϊκή χρονιά ’12 - ’13, από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη των εγγραφών σε οχτώ εργαστήρια. Τα Εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών, αλλά και σε ενήλικες, με τις ανάλογες θεματικές ενότητες. Αναλυτικότερα θα λειτουργήσουν: *Εργαστήρια για παιδιά: «Ουράνιο Τόξο», 4 – 6 ετών, Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση, 6-8 ετών, Κατασκευή Κούκλας και Καραγκιόζη, 6-8 ετών, Ζωγραφική – Θέατρο, 7-9 ετών, Τελλόγλειο – Τέχνη – Ταυτότητα, 10-12 ετών. *Εργαστήρια ενηλίκων: Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, Εργαστήρι Σεναρίου, Ιστορίας Τέχνης, Λογοτεχνία, Λέσχη Βιβλίου. Οι εγγραφές, για τις οποίες θα τηρηθεί προτεραιότητα, θα γίνονται μέχρι και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή και από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310/991.615, 2310/994.878, 2310/247.111.


15

ΚΟΣΜΟΣ

Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

Μουσουλμάνοι καίνε την αστερόεσσα στο Μπανγκλαντές

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ξεκίνησαν δουλειά!

Ξέσπασε αντιαµερικανικό µένος Εξαπλώθηκε στον αραβικό κόσµο και την Αφρική η οργή των µουσουλµάνων κατά των ΗΠΑ η οποία προκλήθηκε από το βλάσφηµο φιλµ που απεικόνιζε τον Μωάµεθ. ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Μ

αρόκο, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Υεµένη, Σουδάν, Ιράκ, Ιράν, Λωρίδα της Γάζας, Μπανγκλαντές. Χώρες στις οποίες είτε λίγο είτε πολύ εκδηλώθηκαν αντιαµερικανικές διαµαρτυρίες και επιθέσεις εναντίον κτιρίων που στεγάζουν αµερικανικές πρεσβείες ή που εξυπηρετούν την αµερικανική κυβέρνηση, όπως κάνει η ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Οι δυνάµεις ασφαλείας των χωρών αυτών χρησιµοποίησαν από κανόνι ύδατος µέχρι και αληθινά πυρά στον αέρα για να διαλύσουν τους διαµαρτυρόµενους. Τουλάχιστον 270 άτοµα τραυµατίστηκαν συνολικά στα επεισόδια που ως αφορµή είχαν τη δηµοσίευση στο διαδίκτυο του φιλµ «η Αθωότητα των Μουσουλµάνων» όπου εµφανίζεται ο Μωάµεθ και µάλιστα µε υβριστικό τρόπο. Υπενθυµίζεται πως οι µουσουλµάνοι θεωρούν βλάσφηµη οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη τους. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν ξηµερώµατα Τετάρτης και τέσσερα άτοµα στο αµερικανικό προξενικό κτίριο της Βεγγάζης µεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς. Οι επιθέσεις ώθησαν τον πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα να διατάξει

την αποστολή δυο αµερικανικών πολεµικών πλοίων προς τη Λιβύη για περαιτέρω προστασία. Ακόµη, διέταξε την αύξηση των µέτρων περιφρούρησης σε όλες τις διπλωµατικές της υπηρεσίες κι είπε ότι οι υπεύθυνοι για το θάνατο των 4 διπλωµατικών υπαλλήλων θα πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για τις πράξεις τους. Η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε την παραγωγή του φιλµ από Αµερικανούς πολίτες –µάλλον κόπτες χριστιανούς και ευαγγελιστές-, αλλά διευκρίνισε ότι η αµερικανική κυβέρνηση δε σχετίζεται µε αυτό κι ότι σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία. Η Λιβύη, αφού ζήτησε συγγνώµη για το θάνατο των 4, ξεκίνησε έρευνες προκειµένου να εντοπίσει ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις. Μέχρι και χτες αργά δεν είχε ξεκαθαριστεί εάν υπήρξε κάποιο συντονισµένο και συνωµοτικό σχέδιο, πλην της δηµοσίευσης του φιλµ, που ενδέχεται να σχετίζεται µε την 11η Σεπτεµβρίου καθώς τα επεισόδια ξεκίνησαν στην ενδέκατη επέτειο των τροµοκρατικών χτυπηµάτων. Το Ρόιτερς έγραψε πως οι υπόνοιες επέστρεφαν στην Ανσάρ αλ Σαρία παρά τις αρνήσεις της. Επίσης, όµως, Αµερικανοί αξιωµατούχοι ερευνούσαν και την πιθανότητα εµπλοκής της Αλ Κάιντα και των δικτύων της που δρουν στη βόρεια Αφρική.

Καταδίκη Η Αίγυπτος διά στόµατος του προέδρου της Μοχάµεντ Μόρσι κι έπειτα από δυο ηµέρες επεισοδίων απάντησε τελικά στις επιθέσεις καταδικάζοντάς τες. Εκανε έκκληση για ηρεµία, καταδίκασε όλους όσους προσβάλλουν τον προφήτη τους, αλλά τόνισε πως είναι καθήκον τους να προστατεύουν τους φιλοξενούµενους και τους επισκέπτες τους από το εξωτερικό. Κάλεσε δε τους πολίτες να τα λάβουν όλα αυτά υπόψη τους, να µην παραβιάζουν τον αιγυπτιακό νόµο και να µην επιτίθενται σε πρεσβείες. Ο Λίβυος πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπήρχε νοµιµοποίηση για τις επιθέσεις της Βεγγάζης. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαµίντ Καρζάι ανέβαλε µια προγραµµατισµένη επίσκεψη στη Νορβηγία, φοβούµενος εξάπλωση και στη χώρα του των επεισοδίων, ενώ και η πακιστανική Αστυνοµία έλαβε προληπτικά µέτρα. Τα ερωτήµατα πάντως που συνέχιζαν να προκύπτουν δεν αφορούσαν µόνο την αφορµή των επιθέσεων. Πολλοί αναλυτές άρχισαν να αναρωτιούνται µήπως τελικά η «Αραβική Ανοιξη» είχε ως αποτέλεσµα και την έξαρση του αντιαµερικανικού µένους κυρίως επειδή η Ουάσινγκτον επί δεκαετίες στήριζε τους δικτάτορες που κυβερνούσαν τις χώρες τους. Επίσης, εκτιµούσαν πως η παρέµβαση του Μόρσι ήταν κάπως καθυστερηµένη.

Φιλελεύθεροι και Εργατικοί ξεκίνησαν ήδη τις συνομιλίες για να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ολλανδία. Οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Ρούτε (φωτογραφία) με τον αέρα του νικητή αφού απέσπασαν 41 έδρες στο Κοινοβούλιο των 150 μελών ετοίμασαν ήδη τις πρώτες προτάσεις τους τις οποίες ανέμεναν οι δεύτεροι Εργατικοί του Ντίντερικ Σάμσομ, οι οποίοι κατέκτησαν 39 έδρες. Οι συνομιλίες γίνονται με απόλυτη μυστικότητα διότι τα θέματα είναι πολλά, όπως άλλωστε ουσιαστικές είναι και οι διαφωνίες. Οι μεν πρώτοι είναι δεμένοι στο άρμα της αυστηρής λιτότητας και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, οι δε δεύτεροι προκρίνουν την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων για την πάταξη της ανεργίας προσεταιριζόμενοι το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα, την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τα δυο πρώτα κόμματα εξέφρασαν, όπως έγραψε

χτες η «Ελ Παΐς», και οι φιλελεύθεροι της Αριστεράς (με 12 έδρες) αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες (13 έδρες), κάτι το οποίο αν πραγματοποιηθεί θα δώσει στην Ολλανδία μια σταθερή κυβέρνηση. Αξίζει να αναφερθεί πως η χώρα έχει δει μέσα σε μια δεκαετία τουλάχιστον πέντε διαφορετικές κυβερνήσεις κι έχει ανάγκη μια κυβερνητική σταθερότητα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Ο μεγάλος ηττημένος των προχτεσινών εκλογών ήταν ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για την ΕΕ και απέτυχε παταγωδώς, καθώς είδε τους 24 βουλευτές του να μειώνονται σε 15. Παραδέχτηκε τελικά πως δεν κατάφεραν να περάσουν το μήνυμά τους στους ψηφοφόρους. Υπενθυμίζεται πως τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 17 Σεπτεμβρίου και πως τότε θα ξεκινήσουν κι οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Υπέγραψε ο Γκάουκ, αποµένουν οι αλλαγές Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ υπέγραψε χτες το νόμο για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η επίσημη έγκριση όμως της χώρας για το μόνιμο μηχανισμό θα υπάρξει μόλις η κυβέρνηση εκπληρώσει είτε ενσωματώνοντας στο νόμο κάποια προσθήκη είτε κάποιο σχετικό πρωτόκολλο τις προϋποθέσεις που έθεσε με την απόφασή του το Συ-

νταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης. Οι δικαστές στην ετυμηγορία τους επέμειναν ιδιαίτερα στο να δοθεί δικαίωμα βέτο στο γερμανικό Κοινοβούλιο στην περίπτωση που απαιτηθεί αύξηση της συνεισφοράς της χώρας στον ESM άνω των 190 δισ. ευρώ. Πάντως, η καθυστέρηση αυτή δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες το πρακτορείο Ρόιτερς.


16 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

OIKONOMIA Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας

ΕΛΣΤΑΤ

Ρεκόρ τριµήνου για την ανεργία

«Αναψε φωτιές» στην κυβέρνηση µέσω ∆ΝΤ «Φωτιές άναψε» στην κυβέρνηση, µία µέρα πριν από το Eurogroup στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, Θάνος Κατσάµπας, µε τις δηλώσεις του για νέο «κούρεµα» του δηµόσιου χρέους και για επιµήκυνση του προγράµµατος προσαρµογής µε νέο δάνειο.

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Ε

ιδικότερα, σε δηλώσεις του στην εφηµερίδα «Wall Street Journal» (WSJ), ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ µίλησε για τρίΟργισµένη και το πακέτο διάσωσης που άµεση ήταν η θα χρειαστεί αντίδραση του η Ελλάδα, στο ΥΠΟΙΚ στις οποίο, όπως δηλώσεις του είπε, δεν µπορεί να συµµεΘ. Κατσάµπα τάσχει το ΔΝΤ, αλλά µόνον η ΕΕ και η ΕΚΤ, όπως επίσης και για το «κούρεµα» των δανείων των χωρών της ευρωζώνης και όχι του ΔΝΤ. Αναφερόµενος στο χρηµατοδοτικό κενό των 20 δισ. ευρώ που θα δηµιουργήσει η διετής παράταση

Προς παράταση και νέο «κούρεµα»; Στο μεταξύ, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, καθώς, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν στο ΔΝΤ σκέψεις να προχωρήσει σε νέο κούρεμα του επίσημου τομέα (ΟSI) προκειμένου να βρεθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, απάντησε ότι «το ταμείο πάντα ζητά τη βιωσιμότητα του χρέους για να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας για το θέμα του χρέους», αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά. Ο κ. Ράις ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, για να συνεχίσει την αξιολόγηση. Σχετικά με τη διάρκεια της αξιολόγησης της

ελληνικής οικονομίας, τόνισε πως θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο αυτό «…δεν μπορώ να είμαι σαφής για το χρόνο που θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση». Πρόσθεσε, επίσης, πως το ΔΝΤ εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τους Ελληνες πολίτες και μια από τις προκλήσεις θα είναι η εφαρμογή των μέτρων με δίκαιο τρόπο, που θα προστατεύει τους περισσότερους αδύναμους. «Αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση». Τέλος, στο 100% της ονομαστικής του αξίας πληρώθηκε το ομόλογο του ΟΣΕ, ύψους 200 εκατ. ευρώ), που έληξε χτες, 13 Σεπτεμβρίου, και οι κάτοχοί του αρνήθηκαν το PSI.

στην επίτευξη των δηµοσιονοµικών στόχων, σηµείωσε πως είναι µη ρεαλιστική η υπόθεση πως η Ελλάδα µπορεί να το καλύψει µόνη της, προσθέτοντας πως την κάλυψή του θα πρέπει να την αναλάβουν η ευρωζώνη και η ΕΚΤ. «Παράταση της αποπληρωµής των δανείων του ΔΝΤ είναι αδύνατη, καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δάνεια του ΔΝΤ προς όλες τις χώρες βασίζονται σε κανόνες που δεν είναι διαπραγµατεύσιµοι», επισήµανε, ενώ διευκρίνισε ότι µόνον η ευρωζώνη και η ΕΚΤ µπορούν να αναλάβουν το βάρος να καλύψουν αυτό το κενό. Χαρακτήρισε, επίσης, «ανεπιθύµητο» το ενδεχόµενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς θα οδηγούσε τη χώρα δεκαετίες πίσω, ενώ δήλωσε πως η προηγούµενη κυβέρνηση συνασπισµού υπό τον Λουκά Παπαδήµο εκτίµησε πως µόνο το 22% των δεσµεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράµµατος εφαρµόστηκαν το 2011, που σηµαίνει κατά τον κ. Κατσάµπα, πως «ο δηµόσιος τοµέας πρέπει να συρρικνωθεί περαιτέρω». Οι δηλώσεις του κ. Κατσάµπα προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Οικονοµικών. «Οι θέσεις της χώρας διαµορφώνονται από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονοµικών», δήλωσε ο υπουργός Οικονοµικών, Γιάννης Στουρνάρας. Επίσης, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια για τη χρονική στιγµή κατά την οποία έγιναν οι συγκεκριµένες δηλώσεις. Αργά το βράδυ ο κ. Κατσάµπας επιχείρησε να ανασκευάσει µέρος των δηλώσεών του, ωστόσο η εφηµερίδα WSJ επιµένει για την ακρίβεια των όσων ανέφερε.

Στη Δυτική Μακεδονία, με 30%, παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας πανελλαδικά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ για το σύνολο της χώρας το ποσοστό διαμορφώθηκε, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο 23,6% από 22,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 16,3% το β΄ τρίμηνο του 2011. Το 23,6% είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1998, όταν άρχισαν να ανακοινώνονται στοιχεία σε τριμηνιαία βάση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ: -Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 44,2% έναντι του β΄ τριμήνου 2011, σε 1.168.761 άτομα. -Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το πρώτο φετινό τρίμηνο. -Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (27,3%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (20,8%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (53,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φτάνει στο 62,1%. -Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (35,8%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης και τα άτομα με πτυχία ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (26,0%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,9%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,2%). -Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν το 59%. Νέα απεργία Στο μεταξύ, την κήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, απορρίπτοντας «την κυβερνητική παρέμβαση για νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», καθώς και «τις προθέσεις κατ’ εντολήν των δανειστών για μείωση των αποζημιώσεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».


OIKONOMIAΡΕΠΟΡΤΑΖ

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ∆ΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΧΑ 1.000

741,76 -3,73%

731,51 +0,75%

693,49 +2,14%

800 700

770,53 +5,33

726,05 +4,70%

600

H ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΧΑ

500 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟ∆Ο

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

1. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ 2. EUROBANK 3. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 4. ΕΛΑΣΤΡΟΝ 5. INTRACOM HOLDINGS 6. ΟΛΘ 7. ΕΛΛΑ∆ΟΣ 8. DIONIC (ΚO) 9. ASTIR PALACE (KO) 10. ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

6,10% 5,71% 5,08% 4,01% 2,36% 1,73% 1,63% 1,42% 1,16% 0,90%

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

φαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+5,71%), της Τιτάν (+0,86%) και της MIG (+0,35%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου (-12,46%), της Alpha Bank (-8,24%), της Εθνικής Τράπεζας (-6,86%), της Μυτιληναίος (-6,25%) και των ΕΛΠΕ (-6,14%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ

28,341

Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση

29,292

Μετοχές µε άνοδο

55

Μετοχές µε πτώση

89

Μετοχές που δεν άλλαξαν

21

1. CYPRUS POPULAR BANK 2. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ 3. ΕΛΒΕ 4. ΣΙ∆ΕΝΟΡ 5. ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ) 6. ALPHA BANK 7. ATTICA BANK 8. ΚΟΡΡΕΣ A.E 9. ΕΛΛ. ΚΑΛΩ∆ΙΑ (ΚΟ) 10. ΕΘΝΙΚΗ

Τράπεζες Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Ακίνητης περιουσίας Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Τρόφιμα και ποτά Πρώτες ύλες Κατασκευές και υλικά Πετρέλαιο και αέριο Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Υγεία

ΤΡΕΧΟΥΣΑ

Για συναλλαγές μέχρι ισοτίμου ευρώ 10.000 • (Ποσότητα νομίσματος ανά 1 ευρώ)

ΤΡΕΧΟΥΣΑ

Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) Αριθµός τεµαχίων

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΕΕΘ

105,959 113.578.879

-13,04% -12,46% -10,00% -9,55% -9,09% -8,24% -7,41% -7,40% -6,92% -6,86%

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής:

Πτώση λόγω κατοχύρωσης κερδών Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη χτεσινή συνεδρίαση, για να «κλειδώσουν» μέρος των μεγάλων κερδών που κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στις επτά προηγούμενες συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε κέρδη 19,95%. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 741,76 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,73%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 782,79 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,59%, ενώ κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 739,65 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 4,01%. Ο δείκτης FTSE / ASE 20 έκλεισε στις 276,52 μονάδες, με απώλειες 4,19%, ενώ ο δείκτης FTSE / MID CAP έκλεισε στις 749,67 μονάδες με πτώση 3,19%. Από τις μετοχές της υψηλής κε-

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

288,79 935,41 2.328,75 1.119,04 1.406,52 2.124,62 5.251,32 1.447,04 1.682,38 2.247,46 1.077,70 374,75 825,77 1.386,22 130,37

-6,26% -2,57% -1,66% -2,43% -0,52% -4,41% -4,60% -6,22% +0,89% -4,74% -3,00% +1,54% -3,85% -4,48% -2,48%

εταιριών: Τράπεζα Πειραιώς με 22.710.115 τεμάχια, Cyprus Popular Bank με 21.785.659, Τράπεζα Κύπρου με 21.325.063 και Εθνική Τράπεζα με 12.079.139 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 24,203 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 12,803 εκατ., Alpha Bank με 12,029 εκατ. και Eurobank με 11,015 εκατ. ευρώ.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ

TA METAΛΛΑ (Τιμές συμβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

100,24

101,74

98,24

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

1,2910

1,3104

1,2652

ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

1,2130

1,2312

1,1887

ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ

0,80145

0,81347

0,78542

ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ 7,4190

7,5303

7,2706

ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ

7,4536

7,5654

7,3045

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

1,2599

1,2788

1,2347

ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

8,5088

8,6364

8,3386

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 1,2357

1,2542

1,2110

Χρυσός Ασήµι

17 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

1.732,80 33,06

Καθηµερινή η αγωνία για τους επαγγελµατίες Τα προβλήματα των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την κατάσταση της αγοράς της Θεσσαλονίκης παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφτηκε τα γραφεία του ΕΕΘ με επικεφαλής το βουλευτή και τομεάρχη Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Σταθάκη. Οπως είπε ο κ. Ζορπίδης, η περιοχή, εκτός από την πρωτογενή παραγωγή, στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που ουσιαστικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αφού δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, του τουρισμού, καθώς και στο σύνολο της παροχής υπηρεσιών. Γι’ αυτούς τους λόγους η στήριξή τους -κυρίως θεσμική αλλά και οικονομική- συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί αρχικά στη ζωή το οικονομικό σύστημα και στη συνέχεια να δρομολογηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία με ενίσχυση της απασχόλησης και αύξηση του πλούτου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, η αγορά και οι επαγγελματίες αγωνιούν καθημερινά, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης οφείλονται στην αρνητική οικονομική συγκυρία και την ύφεση, αλλά και στη γεωγραφική τους θέση. «Η κρίση και η ανεργία μαστίζει την ευρύ-

τερη περιοχή, ενώ το κράτος δε λειτουργεί αποκεντρωμένα και το διοικητικό κόστος μιας επιχείρησης στην περιφέρεια είναι σαφώς υψηλότερο», είπε χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία, ο κ. Ζορπίδης επανέλαβε τις προτάσεις του ΕΕΘ γύρω από τα βασικότερα προβλήματα των επαγγελματιών. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, απλούστευση και κωδικοποίηση όλου του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για να καταστεί κατανοητό, χωρίς παραπομπές, υποσημειώσεις, διορθώσεις και αστερίσκους, να διευκολυνθεί η λειτουργία του κράτους, να ελαχιστοποιηθεί το λειτουργικό του κόστος, να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαφάνεια της διαχείρισης. Επίσης, πρότεινε την ίδρυση και των ατομικών επιχειρήσεων με την «Υπηρεσία Μιας Στάσης» μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, αλλά και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης στους θεσμούς της περιφέρειας και συγκεκριμένα στα Επιμελητήρια και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επέμεινε στην ανάγκη πάταξη του πάσης φύσεως παρεμπορίου με όλα τα διοικητικά και κατασταλτικά μέσα, δηλαδή, με ενεργοποίηση των φορολογικών και αστυνομικών δυνάμεων (ΣΔΟΕ, Τελωνειακές Αρχές, Δημοτική Αστυνομία, ΕΛΑΣ), ενώ επανέλαβε το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές δραστηριότητες και στην εστίαση.

ΕΒΕΘ

Επιδότηση µελών για την 38η Tehnoma Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής από επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΘ στη διαδικασία επιδότησης για την 38η Διεθνή Εκθεση Μεταλλουργίας, Ηλεκτρονικών, Ενέργειας, Μη-μεταλλικών προϊόντων, Δομικών υλικών & Ασφάλειας «Tehnoma», στην οποία το ΕΒΕΘ θα δώσει και φέτος το «παρών». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα 16-20 Οκτωβρίου 2012, στα Σκόπια, στο πλαίσιο

της ελληνικής συμμετοχής την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ ΑΕ. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στη διαδικασία επιδότησης πρέπει να το δηλώσουν το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τύπου και Εκδόσεων του ΕΒΕΘ (τηλ. 2310/370.132). Η μετακίνηση, η διαμονή επιχειρηματιών/ στελεχών, καθώς και η μεταφορά των εμπορευμάτων θα πραγματοποιηθούν με τη μέριμνα και τις δαπάνες των ίδιων των εκθετών.


18

OIKONOMIAMETOXEΣ

Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ΔιαφοκλεισίΜεταρά από ματος βολή χτες σε σε % ευρώ ευρώ

Μετοχές

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων Κατώτατη

Ανώτατη

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLDING (ΚΟ)

0.400

-0.010

-2.44% 0.270

0.570

NEWSPHONE HELLAS

0.260

-0.007

-2.62% 0.196

0.390

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ* (ΚΟ)

0.480

-

0.00% 0.225

1.008

ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ

0.280

0.007

2.56% 0.225

0.447

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)*

1.450

-

0.00% 1.170

1.620

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

1.720

0.070

4.24% 1.200

2.500

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO)

0.026

-

0.00% 0.024

0.180

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.155

-

0.00% 0.137

0.726

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

3.000

-0.200

-6.25% 1.340

3.700

PAPERPACK Α.Β.Ε.Ε

0.131

-0.017 -11.49% 0.060

0.190

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.429

-

0.00% 0.416

0.720

ΑΙΟΛΙΚΗ

0.749

-0.001

-0.13% 0.600

1.120

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

0.672

-

0.00% 0.460

1.130

PASAL DEVELOPMENT

0.183

-0.016

-8.04% 0.171

0.366

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.140

-

0.00% 0.140

0.140

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.210

-

0.00% 0.159

0.685

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.222

0.017

8.29% 0.122

0.328

PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

0.478

-0.015

-3.04% 0.180

0.620

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

0.088

-

0.00% 0.088

0.390

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.356

-

0.00% 0.202

0.450

ΝΗΡΕΥΣ

0.420

-0.007

-1.64% 0.241

0.709

PROTON BANK

0.180

-

0.00% 0.180

0.260

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (KΟ)

0.040

-

0.00% 0.040

0.040

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

0.251

0.011

4.58% 0.185

0.410

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

0.324

-

0.00% 0.181

0.459

Q&R (KO)

0.397

-

0.00% 0.352

0.648

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠΟ)

0.080

-

0.00% 0.080

0.080

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.085

0.005

6.25% 0.073

0.160

ΟΛΘ

14.690

0.250

1.73% 8.900

14.900

QUEST HOLDINGS

0.715

-0.020

-2.72% 0.443

0.735

ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.132

-

0.00% 0.036

0.160

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-90)

1.790

-

0.00% 1.570

2.370

ΟΛΠ

11.920

-0.130

-1.08% 7.580

12.050

REDS Α.Ε

0.460

-0.005

-1.08% 0.349

0.920

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ

0.100

-

0.00% 0.100

0.100

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-96)

0.450

-

0.00% 0.450

0.700

ΟΠΑΠ

6.220

-0.190

-2.96% 3.500

8.400

S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε

4.850

-0.100

-2.02% 2.961

5.077

ΜΑΙΛΛΗΣ

0.063

-0.002

-3.08% 0.061

0.130

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΑ)

0.275

-

0.00% 0.156

0.435

ΟΤΕ (ΚΟ)

3.000

-0.120

-3.85% 1.130

4.000

SARANTIS

2.340

-0.040

-1.68% 1.260

2.480

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

0.385

-

0.00% 0.174

0.385

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

0.339

-

0.00% 0.133

0.420

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.349

-

0.00% 0.300

0.462

SPACE HELLAS (KO)

1.110

-0.080

-6.72% 1.090

1.600

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.181

-

0.00% 0.108

0.233

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

0.352

-

0.00% 0.214

0.551

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

0.513

-

0.00% 0.187

0.700

SPIDER (ΚΟ)

0.080

-

0.00% 0.053

0.140

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.113

-

0.00% 0.075

0.170

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

2.870

-0.020

-0.69% 1.590

3.710

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ)

0.297

-0.008

-2.62% 0.193

0.516

TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.

0.440

-0.027

-5.78% 0.392

0.790

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.000

0.060

3.09% 1.510

2.610

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.427

-0.183 -30.00% 0.358

1.100

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

0.411

-0.009

-2.14% 0.190

0.680

UNIBIOS HOLDING (KO)

0.253

0.024

10.48% 0.136

0.780

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κ)

0.077

-

0.00% 0.067

0.130

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

0.994

-

0.00% 0.763

1.114

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

1.400

-0.050

-3.45% 1.100

2.000

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Π)

0.140

-

0.00% 0.120

0.500

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.

0.070

0.002

2.94% 0.057

0.147

ΠΛΑΙΣΙΟ (ΚΟ)

2.340

0.010

0.43% 1.550

4.690

ALPHA ETF FTSE Athex 20

2.760

-0.130

-4.50% 1.688

3.512

ΝΑΥΤ. ΕΤ. ΛΕΣΒΟΥ (ΚΟ)

0.056

-0.001

-1.75% 0.029

0.130

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.440

-0.048

-9.84% 0.300

0.580

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

0.679

-0.011

-1.59% 0.370

0.699

NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

7.780

-0.310

-3.83% 4.920

8.780

ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε

0.125

-

0.00% 0.071

0.290

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

1.240

0.060

5.08% 0.487

1.320

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

4.350

0.250

6.01% 3.000

4.630

NBGAM ETF GREECE

ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

0.276

-

0.00% 0.155

4.250

ΓΕΝ. ΕΜΠ. ΒΙΟΜ. (Κ)

0.351

-0.007

-1.96% 0.230

0.410

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.071

-0.004

-5.33% 0.071

0.160

& TURKEY 30 - Μετοχικό

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΚΟ)

0.390

-

0.00% 0.390

0.390

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

4.870

0.240

5.18% 4.420

8.100

ΡΕΒΟΪΛ ΑΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

0.416

-0.008

-1.89% 0.308

0.660

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΠΟ)

0.540

-

0.00% 0.540

0.540

ΔΕΗ

3.680

-0.180

-4.66% 1.180

6.680

ΣΕΛΟΝΤΑ

0.246

-0.023

-8.55% 0.200

0.797

ΑΤΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.518

-

0.00% 0.360

2.000

Π. Γ. ΝΙΚΑΣ (ΚΑ)

0.599

-

0.00% 0.431

1.000

ΔΙΑΣ

0.540

-

0.00% 0.540

0.540

ΣΙΔΕΝΟΡ

0.805

-0.085

-9.55% 0.402

2.230

ΓΕΚΕ (ΚΟ)

7.000

-

0.00% 4.610

9.990

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ

0.020

-

0.00% 0.018

0.060

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

0.480

0.030

6.67% 0.390

0.699

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.030

-0.070

-6.36% 1.030

1.637

ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ)

2.200

0.010

0.46% 1.140

3.330

ΣΕΛΜΑΝ (ΚΜΨ)

0.349

-

0.00% 0.050

0.361

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.190

-0.010

-5.00% 0.140

0.353

ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

1.000

-0.060

-5.66% 0.456

1.060

ΓΕΝΙΚΗ

9.000

-

0.00% 7.100

99.987

ΣΙΔΜΑ

0.740

0.040

5.71% 0.443

1.070

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.335

-

0.00% 0.240

0.485

Τ BANK

0.048

-

0.00% 0.014

0.079

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.700

-

0.00% 0.700

1.430

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

1.100

-

0.00% 0.600

1.160

ΕΘΝΙΚΗ

1.900

-0.140

-6.86% 0.915

3.190

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

0.168

-

0.00% 0.168

1.110

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

0.410

-

0.00% 0.230

2.186

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

0.267

-

0.00% 0.172

0.334

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

1.580

-0.090

-5.39% 0.829

1.921

ΛΑΜΨΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.347

-

0.00% 0.019

0.351

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.399

-0.003

-0.75% 0.289

0.528

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

1.210

-0.040

-3.20% 0.888

1.640

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

0.596

0.023

4.01% 0.359

0.673

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (ΚΑ)

0.230

-

0.00% 0.191

0.430

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.160

-0.040

-3.33% 0.680

1.630

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

14.120

0.120

0.86% 9.470

15.400

ΕΛΒΕ

0.540

-0.060 -10.00% 0.366

0.800

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

5.500

-0.300

-5.17% 4.070

ΕΛΓΕΚΑ (ΚΟ)

0.251

-0.024

-8.73% 0.160

0.500

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

0.260

ΕΛΙΝΟΪΛ

0.670

0.002

0.30% 0.427

1.540

ΥΓΕΙΑ

ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

0.900

0.008

0.90% 0.522

1.230

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.210

-0.090

-6.92% 0.812

1.860

13.690

0.220

1.63% 8.260

19.270

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

1.400

-

0.00% 0.620

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

6.570

-0.430

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

3.410

-0.190

ΕΛΤΟΝ

0.583

0.004

ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.

1.800

-

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

0.407

0.010

ΕΤΕΜ

0.240

ΕΥΑΘ Α.Ε (ΚΟ)

ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

7.270

-0.180

-2.42% 5.120

7.450

ΧΑΜΗΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

0.550

-

0.00% 0.550

0.861

16.810

-

0.00% 15.100

18.000

ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔ. ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

0.078

-

0.00% 0.022

0.440

UNITED TEXTILES

0.050

-

0.00% 0.050

0.050

ΡΙΛΚΕΝ

3.650

-

0.00% 3.400

3.650

ΣΑΟΣ ΦΕΡΡΥΣ

0.780

-

0.00% 0.780

0.780

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

0.120

-

0.00% 0.120

0.120

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.038

-

0.00% 0.025

0.260

6.470

CPI*

0.240

-

0.00% 0.120

0.390

ΤΕΞΑΠΡΕΤ *

0.080

-

0.00% 0.080

0.080

-0.037 -12.46% 0.161

1.239

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.560

-

0.00% 0.560

0.560

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.328

-

0.00% 0.149

0.330

0.213

-0.009

-4.05% 0.128

0.547

MEDICON

0.589

-0.036

-5.76% 0.576

2.700

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.120

-

0.00% 0.120

0.120

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ)

1.200

-0.120

-9.09% 0.642

3.180

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.199

-

0.00% 0.099

0.370

ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

0.120

-

0.00% 0.120

0.120

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

0.496

-0.048

-8.82% 0.450

1.190

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.085

0.005

6.25% 0.073

0.160

ALAPIS

0.041

-

0.00% 0.023

0.151

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.500

-0.009

-1.77% 0.294

0.740

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

6.290

-

0.00% 4.800

7.600

ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.032

0.001

3.23% 0.013

0.074

1.670

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDING (ΚO)

0.033

-

0.00% 0.030

0.080

ATTICA HOLDINGS

0.164

-

0.00% 0.129

0.345

ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.070

-

0.00% 1.070

1.070

-6.14% 4.050

7.000

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ (ΚΟ)

0.677

-

0.00% 0.348

1.000

CROWN HELLAS CAN

-5.28% 1.980

3.836

AEGEAN AIRLINES

1.390

-0.010

-0.71% 1.050

1.640

ELBISCO HOLDING

0.69% 0.488

0.630

ALPHA BANK

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

0.00% 1.400

1.950

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

2.52% 0.358

0.600

0.006

2.56% 0.158

4.140

-0.050

ΕΥΔΑΠ

4.180

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

ΕΛΛΑΔΟΣ

13.500

-

0.00% 13.500

13.500

AXON HOLDING (ΚΟ)

0.100

0.007

7.53% 0.058

0.218

0.108

-

0.00% 0.108

0.550

BETANET

0.060

-

0.00% 0.060

0.060

COMPUCON

0.045

-0.005 -10.00% 0.016

0.117

EUROBROKERS

0.040

-

0.00% 0.040

0.270

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.410

-

0.00% 1.410

1.410

EUROMEDICA

0.450

-

0.00% 0.248

0.540

1.560

-0.140

-8.24% 0.420

1.810

17.940

-

0.00% 3.900

96.117

ALSINCO

0.300

-

0.00% 0.180

0.637

0.308

AS COMPANY

0.273

0.004

1.49% 0.200

0.351

-1.19% 2.640

4.370

ASTIR PALACE (KO)

3.490

0.040

1.16% 1.350

3.770

EPSILON NET

0.450

-

0.00% 0.450

0.600

FASHION BOX ΕΛΛΑΣ

1.300

-

0.00% 1.300

1.350

0.030

0.72% 2.300

4.380

ATTICA BANK

0.250

-0.020

-7.41% 0.182

0.460

MEDITERRA

0.825

-

0.00% 0.825

1.350

FORTHNET (KO)

0.055

0.004

7.84% 0.040

0.300

0.508

-0.002

-0.39% 0.381

0.620

AUDIOVISUAL

0.043

-0.001

-2.27% 0.040

0.424

ENVITEC

1.950

-

0.00% 1.950

2.230

HELLAS ONLINE

0.383

0.047

13.99% 0.200

0.871

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

0.652

-0.038

-5.51% 0.500

0.990

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.180

0.010

0.85% 0.810

1.580

DIVERSA

2.290

-

0.00% 2.290

2.860

LAVIPHARM (KO)

0.110

-0.001

-0.90% 0.091

0.310

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.374

-

0.00% 0.175

0.376

AVENIR

0.046

-

0.00% 0.024

0.190

DOPPLER

1.510

-

0.00% 1.510

1.880

MICROLAND (KO)

0.640

-

0.00% 0.640

0.640

ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ

0.750

-0.010

-1.32% 0.660

0.940

BYTE (ΚΟ)

0.361

0.012

3.44% 0.244

0.427

EUROXX

3.060

-

0.00% 3.000

3.060

NUTRIART

0.074

0.012

19.35% 0.035

0.131

ΙΛΥΔΑ

0.379

-

0.00% 0.184

0.640

CENTRIC

0.144

-0.010

-6.49% 0.090

0.220

FOODLINK

3.700

0.100

2.78% 3.400

4.919

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

1.200

-

0.00% 0.500

11.000

ΙΝΤΕΑΛ (Κ)

0.576

-0.001

-0.17% 0.355

0.790

COCA-COLA

14.020

-0.680

-4.63% 10.835

15.490

ENTERSOFT

1.600

-

0.00% 1.600

1.940

PC SYSTEMS (KO)

0.109

-0.001

-0.91% 0.040

0.165

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

0.160

-

0.00% 0.139

0.287

CRETA FARM (KO)

0.380

-0.010

-2.56% 0.200

1.270

ALPHA TRUST

0.500

-

0.00% 0.478

0.900

RIDENCO

0.032

-

0.00% 0.016

0.060

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (ΠΟ)

0.235

-

0.00% 0.170

0.460

CYCLON ΕΛΛΑΣ

0.345

0.001

0.29% 0.232

0.432

PERFORMANCE TECHNOLOGIES

2.520

-

0.00% 2.520

2.520

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.051

-

0.00% 0.051

0.210

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

0.583

-0.027

-4.43% 0.314

0.710

DIONIC (ΚO)

0.143

0.002

1.42% 0.071

1.530

VIDAVO

3.650

-

0.00% 3.650

3.650

SATO A.E

0.069

0.010

16.95% 0.037

0.154

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

1.130

-0.040

-3.42% 0.600

1.170

EUROBANK

1.110

0.060

5.71% 0.291

1.350

ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

1.340

-

0.00% 1.080

1.340

SPRIDER

0.053

0.008

17.78% 0.029

0.340

Κ.Λ.Μ ΑΕ

0.400

-0.003

-0.74% 0.230

0.440

EUROBANK PROPERTIES

4.780

-0.020

-0.42% 2.430

4.800

ΚΡΗΤΩΝ

1.010

-

0.00% 1.010

1.090

YALCO-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

0.130

0.011

9.24% 0.111

0.230

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

0.420

-

0.00% 0.351

4.690

EURODRIP (KO)

1.110

-0.050

-4.31% 0.560

1.170

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

1.800

-

0.00% 1.800

1.800

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΟ)

0.825

-

0.00% 0.480

0.870

F.G EUROPE A.E (Κ)

0.481

0.025

5.48% 0.373

0.542

ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε

1.850

-0.050

-2.63% 1.750

2.080

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.750

-

0.00% 0.309

0.794

ΑΕΓΕΚ (ΚO)

0.115

0.010

9.52% 0.060

0.178

& ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

0.120

-

0.00% 0.018

0.133

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

2.870

-0.030

-1.03% 0.892

4.580

FIERATEX ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ

0.321

-

0.00% 0.084

0.400

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

0.300

-

0.00% 0.225

0.390

ΕΛΦΙΚΟ (ΚΟ)

0.024

-

0.00% 0.024

0.280

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

0.340

-

0.00% 0.270

0.410

FLEXOPACK

1.950

-0.130

-6.25% 1.150

8.193

ΑΡΙΣΤΟΒ. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.260

-

0.00% 0.260

0.260

ΖΑΜΠΑ

5.500

-

0.00% 3.280

6.880

ΚΟΡΡΕΣ A.E

3.380

-0.270

-7.40% 2.740

4.000

FOLLI FOLLIE GROUP

7.900

-0.200

-2.47% 3.300

8.710

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

0.080

-

0.00% 0.080

0.080

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΚΟ)

2.750

-

0.00% 2.100

11.700

ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ

0.272

-

0.00% 0.200

0.450

FRIGOGLASS (ΚΟ)

4.050

-0.270

-6.25% 2.990

5.750

ΑΤΤΙΚΑΤ (ΚΟ)

0.028

0.004

16.67% 0.012

0.060

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΠΟ)

0.960

-

0.00% 0.960

6.150

ΚΡΙ-ΚΡΙ

0.872

0.037

4.43% 0.540

0.872

INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (ΚΟ)

0.960

0.020

2.13% 0.600

0.960

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.320

0.005

1.59% 0.310

0.534

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

0.219

0.019

9.50% 0.175

0.260

INTERTECH (ΚΟ)

0.366

-

0.00% 0.318

0.511

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε (ΚΑ)

0.185

-0.046 -19.91% 0.039

0.540

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

1.150

-

0.00% 0.900

1.150

INTRACOM HOLDINGS

0.260

0.006

2.36% 0.108

0.330

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.135

-0.006

-4.26% 0.051

0.209

1.010

-

0.00% 0.560

1.070

Δ.Ο.Λ. (ΚΟ)

1.390

-

0.00% 0.799

1.660

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ. ΚΑΡΕΛΙΑΣ

1.760

-

0.00% 1.760

1.760

14.000

-

0.00% 13.950

14.500

110.750

-

0.00% 51.710

120.000

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.533

-0.014

-2.56% 0.285

0.650

J & P ΑΒΑΞ (KO)

ΛΑΝΑΚΑΜ (Κ)

0.661

-

0.00% 0.437

0.735

JUMBO* (KO)

4.140

-0.170

-3.94% 2.381

4.470

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

0.835

-

0.00% 0.310

0.870

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.385

-

0.00% 0.314

0.459

KLEEMANN (ΚΟ)

0.730

-0.010

-1.35% 0.540

0.960

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.100

-

0.00% 0.100

0.100

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.879

-

0.00% 0.283

0.887

LAMDA-DEVELOPMENT

2.370

-

0.00% 1.590

2.850

ΕΔΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.134

-

0.00% 0.038

0.171

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ

0.253

0.023

10.00% 0.150

0.540

LOGISMOS

0.270

0.001

0.37% 0.221

0.439

ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.072

-

0.00% 0.040

0.108

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

6.490

-0.030

-0.46% 5.180

8.280

MARFIN INVESTMENT GROUP

0.285

0.001

0.35% 0.182

0.496

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.620

-

0.00% 3.620

3.700

ΜΙΝΕΡΒΑ

0.389

0.004

1.04% 0.357

1.270

CYPRUS POPULAR BANK

0.040

-0.006 -13.04% 0.030

0.450

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.760

-

0.00% 0.760

0.760

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

0.389

-0.043

-9.95% 0.219

0.478

MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP

4.500

-

0.00% 3.960

7.090

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

0.259

-

0.00% 0.146

0.290

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

5.640

-0.110

-1.91% 3.800

6.530

MEVACO (ΚΟ)

0.900

-

0.00% 0.783

1.076

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡ. Α.Β.Ε.Ε

0.115

-

0.00% 0.021

0.120

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.214

-0.023

-9.70% 0.160

0.282

MIG REAL ESTATE

1.100

0.020

1.85% 0.921

3.220

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.080

-

0.00% 0.080

0.080

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.800

-0.120 -13.04% 0.620

1.210

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2.130

0.020

0.95% 1.900

2.300

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ)

0.140

-

0.00% 0.140

0.140

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

0.304

0.526

MODA BAGNO (KO)

0.576

-

0.00% 0.130

0.576

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

2.800

-

0.00% 2.010

2.980

-

0.00% 0.302

ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΟΥ ΗOLDING (Π), ΛΑΝ-ΝΕΤ


OIKONOMIAΑΜΟΙΒΑΙΑ

19 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 12/09/2012

ΤΙΤΛΟΙ ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ALLIANZ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘEΣΙΜΩΝ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ A/K ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ EMEA ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA GLOBAL ALLOCATION ΜΙΚΤΟ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ΑLPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS GLOBAL ΜΙΚΤΟ ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS BRIC ΜET. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS COMMODITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS USA ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS EUROPE ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS SILK ROUTE ASIA MET.ΕΞ. ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND GENIKI EURO MONEY MARKET FUND - SHORT TERM S&B ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA DYNAMIC ASSET ALLOCATION FUND OF FUNDS MIKTO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ EURO ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΜΕΤΟΧΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS EUROBANK WIN-WIN ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ALL WEATHER ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EQUITY BLEND FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ EUROBANK BALANCED BLEND FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (USD) (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG (LF)- INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR EUROBANK (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS PROTECT FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS PROTECT II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG (USD) (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG (USD) (LF) FUND OF FUNDS- BRIC INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA € EUR EUROBANK EFG (LF) SP 6% EQUITY FORMULA $ EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR EUROBANK EFG (USD) (LF) FOF-BALANCED BLEND EUROBANK EFG (LF)- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG $ (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 10,441,602.58 6,280,339.04 20,369,212.08 4,343,783.24 7,429,573.92 2,162,527.62 6,209,320.61 35,361,569.78 90,057,557.66 22,920,742.10 5,494,126.52 20,385,905.69 19,524,823.90 9,696,786.04 17,675,690.42 22,531,269.13 6,744,812.31 31,396,147.63 9,239,891.40 119,574,321.82 156,619,935.78 8,315,007.51 8,962,119.58 16,560,266.15 2,799,168.63 9,739,460.45 34,064,104.95 9,063,218.51 7,503,299.02 17,353,772.81 15,831,761.13 21,485,407.32 34,141,437.32 40,685,765.71 21,959,295.07 25,323,236.67 19,889,738.22 2,460,071.03 4,561,950.41 6,959,030.34 5,588,984.63 4,355,537.79 5,290,714.72 4,981,209.42 6,591,663.86 6,391,038.74 47,092,221.30 9,132,367.37 13,025,640.94 12,658,258.82 6,233,228.00 1,094,826.48 2,804,332.09 1,532,226.41 21,985,301.87 18,925,045.19 1,812,029.33 298,574,774.39 137,927,584.45 8,906,014.91 33,975,694.86 1,357,870.45 17,129,564.48 9,498,411.25 4,229,528.34 5,894,505.05 3,871,372.94 38,336,865.11 11,782,220.97 4,764,299.93 42,482,507.00 37,308,324.86 3,946,916.82 23,212,953.03 58,119,506.52 103,333,247.40 49,946,244.08 12,892,767.72 42,002,635.78 2,937,365.81 16,144,716.73 57,859,760.37 28,162,239.56 15,016,652.35 68,893,920.95 24,971,922.82 9,301,925.93 10,387,372.19 28,828,903.79 32,866,383.24 21,663,066.27 7,957,576.07 3,007,839.16 285,484.09 9,285,260.25 13,596,914.00 11,555,207.50 745,652.58 2,913,563.87 980,675.00 44,110,715.88 20,587,556.40 826,683.39 3,332,608.97 637,015.77 5,924,572.49 674,606.89 1,578,413.63 539,054.61 119,998,271.50 684,776.20 33,266,426.13 780,565.84 64,730,109.59 37,098,390.02 34,109,704.10 31,209,589.39 9,167,391.57 528,290.62 37,045,943.63 170,509.12 10,911.06 24,127,247.38 13,716,243.20 383,000.08 20,111,081.62 34,931,823.19 25,534,665.14 31,500,676.26 1,978,985.15 1,103,673.59 48,332,523.69 4,631,503.06 567,871.64 511,520.14 203,958.54 1,650,877.50 3,719,602.08 181,543.54 146,281.66 1,195,159.80 2,598,992.73 1,411,801.38 1,144,891.55 133,439.57

4.078 5.874 3.177 6.169 1.860 6.944 3.238 2.816 5.033 7.596 8.558 7.391 7.022 6.329 6.870 3.455 4.616 12.112 7.058 12.261 6.062 3.122 6.733 2.885 4.359 10.868 11.761 10.232 4.055 8.604 7.089 9.077 10.218 16.739 20.782 8.545 4.232 5.754 2.741 7.437 7.350 6.754 3.148 4.271 5.616 11.553 7.450 3.094 2.669 3.372 0.597 8.971 1.580 3.474 2.663 2.873 2.530 2.039 1.278 3.922 2.473 0.734 2.014 6.337 2.157 2.873 7.408 6.628 7.352 3.720 10.642 1.464 15.260 4.509 3.489 3.694 12.041 11.586 10.209 1.458 12.338 6.980 8.772 7.862 10.664 2.675 31.483 15.168 11.266 2.977 3.384 0.776 0.808 1.001 0.935 0.948 0.213 0.220 14.152 18.715 1.174 1.183 1.185 8.281 8.668 8.694 9.146 8.669 9.201 8.493 8.989 6.640 7.203 7.192 6.560 7.683 10.744 10.374 10.488 0.839 1.082 0.880 0.759 0.798 0.979 0.767 10.163 10.165 1.071 1.093 1.381 1.257 0.965 0.992 7.463 7.813 7.614 5.279 1.288 1.223 2.707 12.323 15.906 12.446 1.407

3.988 5.619 2.996 6.107 1.779 6.642 3.097 2.781 4.971 7.501 8.452 6.899 6.681 6.022 6.603 3.387 4.525 11.873 6.918 12.261 5.942 3.060 6.599 2.876 4.273 10.652 11.528 10.030 3.975 8.433 6.948 8.897 10.015 16.408 20.171 8.294 4.108 5.585 2.661 7.236 7.151 6.572 3.063 4.156 5.560 11.213 7.160 2.974 2.630 3.372 0.582 8.750 1.558 3.457 2.597 2.833 2.468 2.039 1.278 3.892 2.448 0.727 1.993 6.273 2.135 2.851 7.408 6.562 7.296 3.683 10.224 1.449 15.107 4.464 3.462 3.532 11.569 11.132 10.005 1.444 12.338 6.893 8.719 7.706 10.452 2.622 31.092 14.868 11.042 2.948 3.351 0.768 0.808 0.981 0.926 0.948 0.211 0.217 14.011 18.528 1.174 1.174 1.185 8.116 8.668 8.520 9.146 8.496 9.201 8.323 8.989 6.573 7.131 7.120 6.494 7.606 10.529 10.296 10.488 0.831 1.066 0.880 0.744 0.798 0.959 0.752 9.960 9.962 1.060 1.093 1.360 1.257 0.955 0.992 7.314 7.813 7.315 5.239 1.288 1.211 2.707 12.139 15.668 12.199 1.393

4.018 5.676 3.026 6.169 1.797 6.709 3.128 2.802 5.008 7.558 8.516 7.039 6.818 6.145 6.670 3.421 4.570 11.992 6.988 12.261 6.002 3.091 6.666 2.882 4.316 10.760 11.644 10.131 4.015 8.519 7.018 8.987 10.116 16.573 20.375 8.377 4.150 5.641 2.688 7.309 7.223 6.638 3.093 4.198 5.616 11.326 7.233 3.004 2.643 3.372 0.588 8.839 1.570 3.470 2.623 2.856 2.492 2.039 1.278 3.922 2.473 0.734 2.014 6.337 2.157 2.873 7.408 6.628 7.352 3.720 10.433 1.464 15.260 4.509 3.489 3.604 11.805 11.359 10.209 1.458 12.338 6.945 8.763 7.784 10.558 2.649 31.327 15.018 11.154 2.977 3.384 0.776 0.808 1.000 0.935 0.948 0.213 0.220 14.152 18.715 1.174 1.183 1.185 8.281 8.668 8.694 9.146 8.669 9.201 8.493 8.989 6.640 7.203 7.192 6.560 7.683 10.744 10.374 10.488 0.839 1.082 0.880 0.759 0.798 0.979 0.759 10.163 10.165 1.071 1.093 1.381 1.257 0.965 0.992 7.463 7.813 7.464 5.279 1.288 1.223 2.707 12.323 15.906 12.322 1.407

Ηµερήσια Μεταβ. (%) 0.32% 3.02% 2.62% 0.02% 3.03% -0.48% 4.91% 2.53% 0.03% -0.11% -0.08% 0.31% 0.73% 2.19% 0.59% 2.98% 2.85% -0.15% -0.17% 0.01% 3.48% 5.14% 3.01% 6.79% 0.25% -0.61% -0.80% -0.16% -0.34% 0.08% -0.35% -0.56% 0.35% 0.07% 3.95% 3.29% 1.34% 0.24% -0.43% 0.81% 2.46% 0.77% 1.30% 0.05% -0.00% 0.02% 4.50% 3.02% 0.51% -0.01% 3.40% 0.06% 2.37% 0.03% 0.15% 0.11% -0.33% 2.74% 0.72% 0.15% 3.52% 1.64% 2.13% -0.73% 0.07% -0.02% 0.01% -0.38% -0.22% -0.28% 0.09% -0.27% -0.21% 5.60% -0.14% 0.14% -0.03% -0.08% 0.03% 5.24% 0.05% 2.27% 0.09% 4.12% 5.53% 4.36% -0.88% -0.26% -0.21% -0.19% -0.13% -0.26% -0.26% 0.59% -0.18% -0.17% 5.66% 5.33% -0.61% 0.24% 0.00% 0.06% 0.05% 0.03% 0.03% -0.10% -0.01% -0.09% -0.08% 0.22% 0.23% 0.20% 0.60% 0.60% 0.50% 0.48% 0.54% 0.04% 0.04% -0.15% 0.69% -0.15% 0.04% 0.04% 0.89% 0.04% 0.01% 0.01% -0.13% -0.13% 0.72% 0.13% 5.41% 5.41% 0.46% 0.46% 0.46% 2.87% 0.23% 0.22% 0.37% -0.25% 0.61% -0.24% 0.24%

Μεταβ. (%) από 1/1/2012 -15.63% -3.21% -11.07% 4.54% 12.12% 11.68% 5.04% -30.58% 9.74% 4.91% 10.20% 4.21% 4.18% 32.09% 9.66% -8.89% -13.85% 6.24% 9.74% 3.34% 15.02% 14.63% 22.77% 11.22% 13.85% 0.70% 5.69% 15.26% 9.24% 5.44% 3.77% 10.37% 14.73% 8.81% 14.28% 16.04% 12.80% 11.69% 9.10% 14.49% 12.55% 13.08% 2.52% 14.48% 0.15% 9.94% 8.52% -3.50% -24.78% 0.62% 17.94% 16.85% -40.52% -0.16% 9.42% 0.51% -1.01% -5.38% -23.42% -24.21% 14.98% 17.57% -1.40% 11.81% 9.22% -23.12% 2.48% 7.29% 4.30% 5.29% 13.81% 9.12% 15.47% 18.23% 6.87% 11.10% 9.77% 8.46% 9.53% 28.50% 3.40% -16.74% 10.40% 0.65% 16.62% 20.50% 0.85% 9.51% 14.77% 8.64% 9.00% 9.33% 10.23% 8.95% 15.71% 16.56% 20.98% 26.15% 46.79% 46.29% 2.67% 6.79% 6.93% 5.71% 6.12% 4.40% 4.80% 6.20% 6.99% 13.32% 13.35% 9.03% 10.39% 10.42% 11.40% 14.32% 14.32% 8.03% 8.17% 7.98% 7.61% 8.68% 4.70% 5.46% 4.35% 4.72% -1.42% -0.26% 7.68% 8.06% 7.31% 14.61% 29.67% 30.39% 8.42% 9.53% 8.42% 9.48% 9.93% 9.12% 11.86% 16.38% 16.00% 16.38% 21.09%

ΤΙΤΛΟΙ PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN PRELIUM B (LF) TOTAL RETURN BANCPOST (LF) SP EQUITY FORMULA BONUS (RON) POLBANK (LF) SPECIAL PURPOSE-EUR/PLN-FX FORMULA EUROBANK EFG (LF) S.P.-10%EQUITY FORMULA € EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-NEW FRONTIERS EUROBANK EFG (USD)(LF) FUND OF FUNDS-NEW FRONTIERS INTERAMERICAN (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND INTERAMERICAN (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS-NEW FRONTIERS EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET FUND - RESERVE INTERAMERICAN (LF) MONEY MARKET FUND - RESERVE INTERAMERICAN (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) GLOBAL BOND ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ GLOBAL TITANS ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS - ΣΥΝΘΕΤΟ Α/Κ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST BLUE - FOF ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST GREEN - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST YELLOW - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST RED - FOF ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΝΕΠΤ/ΝΩΝ ΧΩΡΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ INVESTMENT GRADE (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ HIGH YIELD ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΥΡΩ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ING Α/Κ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ INTERNATIONAL ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ INTERNATIONAL ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ INTERNATIONAL ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΥΠΡΟΥ EURO BOND PREMIUM ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURO BALANCED PREMIUM ΜΙΚΤΟ ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS MIKTO ΚΥΠΡΟY EURO EQUITY PREMIUM ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. MARFIN PREMIUM SELECTION FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤ/ΚΙΩΝ EURO HEDGED FOFs ΜΕΤ. MARFIN UNIVERSAL STRATEGY FOFs ΜΙΚΤΟ MARFIN GLOBAL STRATEGY FOFs ΜΙΚΤΟ MARFIN EMERGING ΕΜΕΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN EURO GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ MARFIN USD GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ FTSE-20 INDEX FUND CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ PROTON GREEK RECOVERY FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ALICO FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM EURO PLUS ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ MILLENNIUM VALUE PLUS ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ FUND OF FUNDS ΜΕΤ. PROBANK ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 2,285,435.56 1,100,324.56 5,026,901.74 21,397,049.30 21,587,351.99 3,161,398.74 471,275.64 2,347,545.94 1,535,868.13 1,146,540.07 263,935,487.91 27,125,771.57 1,629,086.37 1,962,589.18 43,467,490.03 67,600,006.53 2,373,686.57 26,402,552.60 24,507,364.02 9,498,459.63 282,770,772.92 39,120,754.26 747,184.02 2,878,061.62 33,442,614.40 81,695,284.26 32,896,723.09 7,538,655.42 32,469,709.20 21,492,618.51 8,397,714.66 7,694,305.39 62,221,136.20 25,973,231.90 15,413,597.82 3,344,289.35 23,648,388.01 374,208.45 37,728,206.33 505,324.69 30,398,463.92 1,581,886.73 1,603,270.90 4,103,017.80 5,035,663.01 1,799,880.42 4,695,745.81 1,452,390.43 13,446,459.88 2,318,497.07 1,451,492.82 5,196,619.44 18,097,370.57 30,002,660.26 8,656,519.63 7,781,141.24 6,583,336.15 3,251,740.81 8,552,628.32 43,155,137.77 7,307,267.01 5,258,102.63 2,523,714.01 3,461,037.63 1,452,231.80 6,242,917.86 3,394,396.40 313,520.50 3,332,433.48 1,492,419.77 10,533,423.15 4,029,624.83 505,487.71 940,666.68 2,856,641.45 25,637,251.69 7,597,829.59 4,632,658.22 106,526,765.87 5,107,202.70 18,844,899.68 1,189,075.26 966,654.63 2,505,740.98 7,013,340.33 2,413,675.35 52,927,461.99 7,310,473.68 14,408,483.85 6,702,439.18 15,718,116.75 4,303,379.82 581,971.00 2,073,889.84 23,352,601.56 4,327,359.14 6,330,848.50 3,295,174.16 14,406,599.30 614,649.24 4,610,231.05 1,425,178.24 1,622,949.58 611,936.63 727,503.63 98,856.58 10,560,436.06 2,304,594.87 733,569.70 2,980,993.24 1,478,038.45 8,206,571.75 4,702,180.79 6,849,531.17 4,685,018.66 2,238,587.01 8,611,908.23 1,223,307.17 6,175,865.70 4,412,433.96 5,282,785.30 481,311.90 11,828,994.93 3,151,172.78 4,004,820.69 5,385,342.72 20,204,148.66 6,283,951.32 344,955.84 434,052.14 2,529,021.12 3,777,449.63 1,766,703.51 3,349,606.55 10,788,211.54 237,447,012.75 6,619,893.67 9,720,916.45 761,555.49 2,833,062.54 1,241,376.20 1,071,557.48 682,706.24 11,901,228.74 6,737,015.73 3,593,988.51

8.687 8.820 9.996 10.040 9.552 11.127 14.343 0.945 14.230 11.241 10.095 10.045 0.783 10.025 4.214 3.599 8.050 5.518 4.020 7.553 5.976 2.909 4.447 7.407 5.678 8.291 0.885 2.406 10.563 12.061 11.435 10.681 9.472 9.030 9.072 1,185.190 1,217.060 1,232.850 1,254.590 974.820 977.030 8.365 1.502 3.060 1.725 2.592 3.003 3.165 3.957 3.429 0.874 5.668 2.023 22.735 2.934 4.735 2.946 4.398 6.678 4.657 1.900 5.400 4.097 1.936 6.667 1.481 1.908 2.358 5.076 5.025 1.277 1.454 3.311 3.324 3.167 1.270 3.645 1.625 4.257 3.045 2.944 0.182 0.195 2.771 3.205 4.633 17.708 13.304 7.531 14.369 17.406 12.571 11.517 5.859 13.689 12.254 3.549 4.850 1.734 3.309 0.863 3.957 3.778 2.697 4.590 1.075 3.740 13.917 10.574 8.854 1.072 0.719 1.896 1.040 2.588 3.012 1.614 2.383 3.980 2.049 1.416 0.937 3.612 0.403 1.257 4.659 10.404 3.191 2.903 2.913 9.966 10.645 11.040 290.789 204.618 2.691 1.217 1.490 0.524 3.521 3.802 4.249 2.606 2.115 5.568 1.256

8.687 8.820 9.996 9.553 9.360 10.905 14.056 0.935 14.089 11.130 10.045 10.045 0.775 9.949 4.214 3.563 8.050 5.463 3.980 7.477 5.976 2.880 4.403 7.407 5.678 7.897 0.876 2.382 10.510 12.061 11.435 10.575 9.377 8.939 8.981 1,185.190 1,217.060 1,232.850 1,254.590 974.820 977.030 8.241 1.391 2.941 1.658 2.491 2.901 3.043 3.898 3.378 0.809 5.598 2.013 22.126 2.856 4.609 2.867 4.344 6.547 4.566 1.872 5.400 3.976 1.825 6.617 1.396 1.899 2.300 5.051 5.000 1.271 1.447 3.295 3.308 3.151 1.196 3.433 1.530 4.214 2.868 2.773 0.172 0.183 2.610 3.018 4.363 17.187 13.040 7.101 13.547 16.411 11.733 10.749 5.686 13.287 11.894 3.479 4.573 1.635 3.261 0.834 3.731 3.596 2.566 4.477 1.024 3.526 13.122 9.970 8.506 1.029 0.677 1.770 0.971 2.415 2.812 1.506 2.224 3.960 2.033 1.402 0.928 3.479 0.388 1.232 4.659 10.404 3.128 2.846 2.855 9.745 10.435 10.848 287.910 203.600 2.691 1.214 1.483 0.519 3.503 3.764 4.249 2.593 2.110 5.568 1.243

8.687 8.820 9.996 9.748 9.551 11.127 14.343 0.935 14.089 11.130 10.045 10.045 0.775 10.025 4.214 3.599 8.050 5.518 4.020 7.553 5.976 2.909 4.447 7.407 5.678 7.897 0.885 2.406 10.563 12.061 11.435 10.681 9.472 9.030 9.072 1,185.190 1,217.060 1,232.850 1,254.590 974.820 977.030 8.241 1.391 2.971 1.675 2.516 2.930 3.073 3.898 3.378 0.809 5.598 2.013 22.126 2.856 4.609 2.867 4.344 6.547 4.565 1.872 5.400 4.016 1.844 6.650 1.410 1.908 2.311 5.076 5.025 1.277 1.454 3.311 3.324 3.167 1.233 3.539 1.577 4.235 2.957 2.858 0.177 0.189 2.691 3.111 4.498 17.360 13.172 7.173 13.684 16.577 11.973 10.968 5.744 13.421 12.014 3.514 4.620 1.652 3.261 0.834 3.769 3.633 2.619 4.523 1.034 3.562 13.254 10.071 8.680 1.051 0.684 1.806 0.991 2.465 2.869 1.537 2.269 3.980 2.049 1.416 0.932 3.550 0.396 1.244 4.659 10.404 3.159 2.875 2.884 9.819 10.514 10.930 287.910 203.600 2.691 1.217 1.487 0.521 3.512 3.783 4.249 2.599 2.115 5.568 1.250

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2012

-0.01% -0.09% 0.12% -0.19% 0.00% -0.13% 0.72% -0.17% -0.58% -0.13% 0.00% 0.00% -0.26% -0.13% 2.35% 4.70% 5.20% 3.41% 1.82% 1.74% 0.10% -0.48% -2.68% 0.28% -0.75% 0.37% 3.72% 1.30% 0.20% 0.00% 0.17% 0.04% 0.03% 0.09% 0.04% 0.01% 0.01% 0.15% 0.15% 1.09% 1.09% -0.07% -0.11% 2.91% 0.23% -0.11% -0.16% -0.77% -0.03% 0.20% 2.01% -0.11% 0.01% 2.76% -0.66% 0.17% -0.31% -0.96% -0.32% 2.36% 1.72% -0.00% 1.18% 1.59% 0.00% 2.57% 0.61% 0.23% 0.06% 0.01% 3.71% 0.71% -0.13% -0.06% 0.17% 3.67% 0.05% -0.12% 0.01% -0.22% 0.53% 0.40% 0.48% -1.08% 0.10% 0.09% -0.22% 0.02% 4.35% -0.66% 0.39% 0.10% 0.39% 0.79% -0.12% -0.98% -0.01% 2.36% 6.88% 2.58% 4.26% -0.06% 3.22% 3.43% 3.11% 2.55% 0.16% 0.01% -0.13% -0.01% 2.90% 4.14% 0.13% 3.17% -0.76% 0.34% 1.19% 0.04% 0.01% 3.83% 3.96% 5.61% 4.82% 2.30% 2.63% 0.01% 0.01% 2.25% 2.15% 2.12% 0.11% -0.06% -0.27% 0.72% 0.02% 0.02% 1.67% 3.38% 5.19% 0.03% -0.40% 4.24% 2.45% 1.79% 0.02% 4.60%

7.30% 7.96% 6.01% 1.89% 0.30% 8.08% 7.72% 15.71% 47.22% 8.08% 0.25% 0.26% 9.32% 0.25% -14.36% 13.55% 15.64% -10.42% 6.36% 5.16% 12.82% 0.48% -15.86% 39.98% 13.75% 13.63% 17.24% 6.05% 13.95% 1.78% 12.23% 3.93% 6.17% 7.25% 11.33% 5.20% 5.24% 12.06% 12.09% 14.24% 14.27% 3.93% -31.57% 16.32% 15.40% 8.49% 13.22% 8.75% 9.02% 12.52% -0.65% 6.61% 0.43% 8.85% 14.09% 5.41% 8.19% 4.79% 5.48% 9.27% 8.25% -0.34% 4.34% -21.90% 2.91% 0.90% -28.18% -10.24% 6.13% 2.18% 15.08% -11.59% 7.48% 8.50% 5.55% 19.53% 5.75% 11.26% 3.46% 8.29% 10.82% 2.73% 4.54% 3.68% 7.77% 7.96% 5.72% 2.28% 9.71% 6.63% 6.70% 4.16% 2.12% 14.11% 7.52% 1.03% 0.15% 25.09% 12.77% -29.90% 12.14% -1.56% 14.85% 3.29% -31.87% 7.41% 11.25% 1.12% 7.76% -0.04% -41.09% 8.34% 8.88% 21.23% 7.77% -3.74% 5.30% 4.19% 3.38% -10.70% 9.41% 9.28% 19.12% 20.35% 5.01% -6.41% 2.95% -5.96% -0.54% -3.09% 11.19% 7.74% 5.64% 8.44% -0.31% 5.32% -6.94% 2.55% 10.92% 4.54% 4.21% -2.11% 3.70% -18.88% -5.87% 14.72%

Αύξηση επιβατών για Aegean Παρά τη μείωση της καταναλωτικής ισχύος της ελληνικής αγοράς λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κάμψης των αφίξεων σε πανελλαδικό επίπεδο, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρουσιάζει αυξημένη κίνηση από το εξωτερικό. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Aegean Airlines, που, για το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2012, καλύπτοντας 12 τακτικά δρομολόγια εξωτερικού από Θεσσαλονίκη σε προορισμούς της Γερμανίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Ισραήλ και Κύπρου, μετέφερε 420.000 επιβάτες στο διεθνές δίκτυό της από Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από τους προορισμούς της Ρωσίας, όπου δραστηριοποιείται η εταιρία, αλλά και από αυτούς της Γερμανίας, που αποτελεί την πιο παραδοσιακή αγορά της Aegean από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σύμφωνα με το διεύθυνοντα σύμβουλο της Aegean, Δημήτρη Γερογιάννη, «η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους του φετινού καλοκαιριού. Τόσο η Aegean όσο και κάποιες άλλες εταιρίες αύξησαν τη διεθνή τους δραστηριότητα κόντρα στην κρίση. Αυτό που απαιτείται από την Πολιτεία είναι ανταγωνιστικά και λειτουργικά αεροδρόμια, αλλά και ισότιμη αντιμετώπιση των αερομεταφορέων, χωρίς διακρίσεις και ειδικές επιδοτήσεις. Επίσης, το θέμα της χειμερινής δραστηριότητας και των χαμηλότερων τελών για την αδύναμη περίοδο είναι σημαντικό». Οσον αφορά το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Aegean τόσο σε αεροσκάφη που έχουν βάση αυτό (5 Airbus 320/319) όσο και σε απασχολούμενο προσωπικό. Η εταιρία έχει επίσης κάνει σημαντική επένδυση στο Business Lounge της, που εξυπηρετεί και άλλες εταιρίες της παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance.


20 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στο... εδώλιο η Αστυνοµία!

ΠΑΕ ΑΡΗΣ

Εκδίδονται τα δελτία, πλήρεις στο ΟΑΚΑ οι «κίτρινοι»

Η απαίτηση της κοινής γνώµης για παραδειγµατική τιµωρία των υπευθύνων της τραγωδίας του Χίλσµπορο επισπεύδει τις εξελίξεις και η Αστυνοµία του Σάουθ Γιόρκσαϊρ αποφάσισε να... αυτοπαραπεµφθεί. Ευθύνες στην κυβέρνηση Θάτσερ αποδίδουν στελέχη των Εργατικών. ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Σ

υγκλονισµένη είναι η αγγλική κοινωνία από τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της ανεξάρτητης αρχής που διενήργησε έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας του Χίλσµπορο, η οποία είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο 96 φιλάθλων, στις 15/4/1989. Η απαίτηση των οικογενειών των θυµάτων αλλά και της κοινής γνώµης για παραδειγµατική τιµωρία των υπευθύνων, έστω και 23 χρόνια µετά, επισπεύδει τις εξελίξεις και η Αστυνοµία του Σάουθ Γιόρκσαϊρ αποφάσισε να... αυτοπαραπεµφθεί, ώστε ο φάκελος Χίλσµπορο να επανεξεταστεί από την IPCC (Independent Police Complaints Commission), την ανεξάρτητη επιτροπή της Αστυνοµίας, που είναι αρµόδια να εξετάζει καταγγελίες σε βάρος των αστυνοµικών αρχών. Το θέµα αποκτά µάλιστα και σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, δεδοµένου ότι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών ήταν ο βουλευτής του κυβερνώντος συντηρητικού κόµµατος, Ιρβαϊν Πάτνικ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάµερον ζήτησε συγγνώµη

από τους συγγενείς των θυµάτων αλλά πολιτικοί παράγοντες και δηµοσιογράφοι που πρόσκεινται στους Εργατικούς, κάνουν, έστω και έµµεσα, λόγο για συµµετοχή της κυβέρνησης Θάτσερ στην προσπάθεια συγκάλυψης, η οποία στηρίχθηκε στην κατασυκοφάντηση των οπαδών της Λίβερπουλ, ως υπευθύνων για την τραγωδία. Βουλευτές των Εργατικών ζητούν µάλιστα να αφαιρεθεί ο τίτλος του σερ από τον Πάτνικ. Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του αγγλικού Τύπου, η άνωθεν πολιτική κάλυψη προς την Αστυνοµία κρίθηκε αναγκαία, ώστε να µην πληγεί το κύρος των κρατικών θεσµών και να µην δοθεί επιπρόσθετο κίνητρο στους οπαδούς να επιτίθενται στους Αστυνοµικούς.Η σηµερινή κυβέρνηση δεσµεύεται πάντως ότι το µαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί έστω και µε καθυστέρηση 23 χρόνων. Ζήτηµα παραγραφής δεν τίθεται και όπως τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ: «Ηρθε η ώρα η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Σηµειώνεται ότι 195 αστυνοµικοί που είχαν υπηρεσία την ηµέρα της τραγωδίας, εξακολουθούν να υπηρετούν στην Αστυνοµία του Σάουθ Γιόρκσαϊρ.

Ο ρόλος της SUN και η «απολογία» 23 χρόνια µετά Ανεξάρτητα από το πόρισμα της έρευνας, οι ευθύνες της Αστυνομίας είναι προφανείς, αφού σε μία θύρα χωρητικότητας 1.600 ατόμων, εισήλθαν περισσότερα από 3.000 άτομα! Η σκανδαλοθηρική εφημερίδα SUN, που είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία - δυσφήμηση των φιλάθλων (είχε γράψει μεταξύ άλλων ότι οι οπαδοί που επέζησαν της τραγωδίας έκαναν... πλιάτσικο στα πτώματα) αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μέσα από το πρωτοσέλιδό της.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο ΠΑΟΚ

ΣΑΜΠΙΟΝΑ

«Βόµβες» Γιαννακόπουλου στον «Sentra» για τον Παναθηναϊκό

Με Παρί και Μονπελιέ ξεκινά η 5η αγωνιστική στη Γαλλία

Αποκαλυπτικός ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε στον Sentra Fm 103,3. Ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού, έριξε «βόμβες» λέγοντας ότι «εν αγνοία του Ομπράντοβιτς, κάποιοι στο περιβάλλον του διέλυσαν το δημιούργημα». Αποκαλύψεις όμως έκανε και για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Το 2003 δίναμε 50 εκατ. ευρώ στον Γιάννη Βαρδινογιάννη για την ΠΑΕ, μαζί με την Παιανία. Εκείνος μας είπε 50 εκατ. χωρίς την Παιανία, 100

Με τους αγώνες δύο εκ των διεκδικητών του τίτλου ανοίγει απόψε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής στη Γαλλία. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι υποδέχεται την Τουλούζ και είναι το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη, ενώ η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ και περσινή πρωταθλήτρια, Μονπελιέ, φιλοξενείται από τη Ρεμς. Την Κυριακή, η πρωτοπόρος του Σαμπιονά, Ολιμπίκ Μαρσέιγ, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Νανσί. Στην Μπουντεσλίγκα, η 3η αγωνιστική

με την Παιανία». ΠΑΟΚ: Στο τουρνουά του Απόλλωνα Πάτρας θα πάρει μέρος ο ΠΑΟΚ, μαζί με τον Ικαρο Καλλιθέας και τον Πανελευσινιακό. Ο Σούλης Μαρκόπουλος θα έχει μαζί του τους: Χάτσερ, Κασελάκη, Χαραλαμπίδη, Μακ Γκραθ, Θεοδωράκο, Τσαϊρέλη, Δέδα, Μαργαρίτη, Παπαδόπουλο, Καλλέ, Λιάπη και Αμπαρά. ΑΡΗΣ: Τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας υπέγραψε ο Λευτέρης Μποχωρίδης και ακολουθεί ο Τσακαλέρης.

ξεκινά με το παιχνίδι μεταξύ της Αουγκσμπουργκ και της Βόλφσμπουργκ. Η Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται αύριο τη Μάιντς και η συμμετοχή του τραυματία Ρόμπεν είναι αμφίβολη. ΒΟΛΕΪ: Σήμερα στις 15:00 η εθνική ομάδα των Ανδρών αντιμετωπίζει το Μαυροβούνιο, στο Ελσίνκι, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του ευρωπαίκού πρωταθλήματος. Στο άλλο αποψινό παιχνίδι, η οικοδέσποινα Φινλανδία παίζει με τη Ρουμανία.

Ο Αρης δε θα παραταχθεί αποδεκατισμένος στον εκτός έδρας αγώνα της Κυριακής με την ΑΕΚ. Η ΠΑΕ κατέθεσε έγκαιρα τα δικαιολογητικά για την έκδοση των δελτίων των νεοαποκτηθέντων ποδοσφαιριστών και ο Μάκης Κατσαβάκης μπορεί να καταστρώσει χωρίς σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα τα πλάνα του για το ματς με την Ενωση. Με τη χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώθηκε η άποψη των μελών της διοικούσας επιτροπής που, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία, είχαν σπεύσει να διαβεβαιώσουν τους φιλάθλους ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην εκδοθούν τα δελτία από την ΕΠΟ. Ο Μάρκος Βελλίδης είναι το φαβορί για τη θέση του βασικού τερματοφύλακα αφού το επεισόδιο με τον Μάκη Κατσαβάκη θεωρείται λήξαν. Στο αρχικό σχήμα θα συμπεριληφθεί σίγουρα και ο Ισπανός Πουλίδο αλλά ο προπονητής των «κιτρίνων» δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα τον χρησιμοποιήσει ως στόπερ (είναι η φυσική του θέση) ή ως αμυντικό χαφ. Ο Νταβίντ Αγκάνθο έχει τεθεί στη διάθεση του 59χρονου τεχνικού, ωστόσο ενδέχεται να μην ξεκινήσει, αφού δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος. Στην άμυνα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο δεξιό άκρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του Παπαστεριανού σε ρόλο δεξιού μπακ και, σε αυτήν την περίπτωση, ο νεαρός Γιαννίτσης θα μείνει στον πάγκο. Την αριστερή πλευρά θα καλύψει ο Ψυχογιός. Η συμμετοχή του τραυματία Τριανταφυλλάκου εξακολουθεί να είναι αμφίβολη. Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση σχετικά με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η Κοινωνία Μελών Αρη ξεκαθάρισε το τοπίο τονίζοντας ότι, προς το παρόν, δεν συντρέχουν οι νομικές προϋποθέσεις για τη δρομολόγηση της διαδικασίας. Η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΠΑΕ ήταν αρνητική με το αιτιολογικό ότι η υποβολή αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 δεν θα απάλλασσε την ομάδα από τον κίνδυνο τιμωρίας, σε περίπτωση αδυναμίας διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοινωνία Μελών Αρη, το βράδυ της Τετάρτης, τονίζεται επίσης η πρόθεση άμεσης υλοποίησης της απόφασης για τη συγκρότηση διοίκησης Πρωτοδικείου. Τέλος, ο Τάσος Δεσύπρης, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωνίας Μελών Αρη (η συνεδρίαση του δ.σ. ήταν και χτες επεισοδιακή), για προσωπικούς λόγους.


ΑΘΛΗΤΙΚΑΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ: ΣΥ-

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ

Και τώρα τρέχει για µεταγραφές! Αφού καταλάγιασε η σκόνη από την απόφαση που στέλνει τον Ηρακλή στη Β΄Εθνική, οι παράγοντες της ομάδας τρέχουν για να κάνουν μεταγραφές, προκειμένου να ενισχύσουν το ρόστερ για να πρωταγωνιστήσει. Ηδη απεστάλη σχετικό ερώτημα στην ΕΠΟ αν θα δοθεί παράταση στις τρεις ομάδες για να ενισχυθούν, καθώς η προθεσμία για ελεύθερους παίκτες λήγει σήμερα. Οι επιτελείς του Γηραιού βρίσκονται σε συνεχείς μεταγραφικές συσκέψεις σε μια προσπάθεια να προλάβουν τον χρόνο. Ηδη γίνονται επαφές με τον Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο Αντρέ Ρότσα, που πέρυσι έπαιζε στον Παναιτωλικό και τον Ολλανδό επιθετικό της Βίλεμ Ντάνι Ντε Γκρουτ. «Είμαστε σε επικοινωνία με αξιόλογους ξένους παίκτες. Θα δώσουμε σαράντα αγώνες και θέλουμε να

έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει χρόνος, εγώ είμαι υποχρεωμένος να παρουσιάσω την ομάδα όσο πιο έτοιμη γίνεται», δήλωσε ο προπονητής της ομάδας Γιώργος Στράντζαλης. Στο μεταξύ, εννέα πρώην παίκτες του Ηρακλή ενημέρωσαν με εξώδικο τις κείμενες Αρχές ότι υπάρχουν αποφάσεις επιτροπών της ΕΠΟ και πολιτικών δικαστηρίων για χρήματα που δεν καταβλήθηκαν από την ΠΑΕ Ηρακλής και απειλούν με ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές και προσφυγή στη ΦΙΦΑ, αλλά οι άνθρωποι του Ηρακλή λένε ότι δεν υπάρχει ανησυχία. Στο μεταξύ η Καβάλα συζητά με τον Αγγελο Χαριστέα, ενώ στην Παναχαϊκή ο Αλέξης Κούγιας απέλυσε τον Γιάννη Παπακώστα και τον επαναπροσέλαβε... τρεις ώρες μετά!

Σύνθηµα αντεπίθεσης Ο κόσµος του ΠΑΟΚ θέλει νίκη κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και ο Κλάους Αθανασιάδης έστειλε µήνυµα για νέα αρχή. Ξεπέρασαν τις ενοχλήσεις Φωτάκης και Γεωργιάδης, επέστρεψαν στις προπονήσεις Κουµάλο και Λάζαρ. Καταλήγει σε Λόρενς για την επίθεση ο ∆ώνης ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

Μ

ετά από δύο αρνητικά αποτελέσµατα κόντρα σε Ραπίντ και Ατρόµητο, ο κόσµος του ΠΑΟΚ περιµένει να δει µια διαφορετική οµάδα και φυσικά να πανηγυρίσει τη νίκη κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης την Κυριακή. Με δεδοµένη µάλιστα την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στα επίσηµα, θα υπάρχει µεγαλύτερη πίεση. Πάντως παρά τις σηµαντικές απουσίες από τις προπονήσεις τις τελευταίες δέκα µέρες λόγω εθνικών οµάδων και τραυµατισµών, ο Γιώργος Δώνης µπορεί να χαµογελάει ξανά. Από τη µια ο Φωτάκης και ο Γεωργιάδης ξεπέρασαν τις ενοχλήσεις και δήλωσαν έτοιµοι να αγωνιστούν. Από την άλλη επέστρεψαν στις προπονήσεις οι Κουµάλο και Λάζαρ και παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν ατοµικό πρόγραµµα, δήλωσαν ετοιµοπόλεµοι στον προπονητή τους. Με δεδοµένη την απουσία του Βιβιάν, ο Νοτιοαφρικανός είναι απαραίτητος στο κέντρο της άµυνας, όπου θα έχει παρτενέρ τον Κατσικά, ενώ από τη µεσαία γραµµή θα λείπει ο Γκαρσία, άρα ο Ρουµάνος είναι αναντικατάστατος. Φυσικά απουσιάζει και ο Σαλπιγγίδης, αν και ο Δώνης σκέφτεται να ρίξει τον Λόρενς δίπλα στον Κλάους Αθανασιάδη. Χτες ο στράικερ του ΠΑΟΚ παρέλαβε το βραβείο για το καλύτερο γκολ της πρώτης αγωνι-

Ερχεται στην Τούµπα ο Ιβάν, παίρνει αποφάσεις Ακριβώς ένα μήνα μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης θα βρεθεί στην Τούμπα για να παρακολουθήσει τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο μεγαλομέτοχος του Δικέφαλου αναμένεται να προχωρήσει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΠΑΕ, καθώς ήδη έχει δώσει εντολή για επαστικής και φρόντισε να στείλει µήνυµα νίκης για το µατς µε τον Αστέρα. «Το να ξεκινάς µε ένα βραβείο είναι ιδιαίτερα σηµαντικό. Εγώ σκόραρα, αλλά βοήθησαν και οι συµπαίκτες µου και γι΄αυτό αξίζουν κι αυτοί το βραβείο. Ξεκινήσαµε καλά, αλλά ο αποκλεισµός από την Ραπίντ µας επηρέασε ψυχολογικά. Μετά ήρθε και το

21 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ναξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού κι αυτό σημαίνει ότι στα γραφεία της εταιρίας έχει σημάνει συναγερμός τις τελευταίες ώρες. Παράλληλα είναι πολύ πιθανό να γίνουν αλλαγές ή προσθήκες και στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης πιθανότατα θα ασχοληθεί εκ νέου με το ζήτημα των χρεών προς το Δημόσιο.

αρνητικό αποτέλεσµα µε τον Ατρόµητο και τώρα θέλουµε να κάνουµε µία νέα αρχή, να παρουσιαστούµε κόντρα στον Αστέρα δυνατοί και σοβαροί για να πάρουµε αυτό που θέλουµε». Για τη δυστοκία στο σκοράρισµα, αλλά και την παράδοση που έχει δηµιουργήσει ο Αστέρας απέναντι στον ΠΑΟΚ,

σχολίασε: «Το παιχνίδι εξαρτάται από την δική µας απόδοση. Αν είµαστε αυτοί που πρέπει θα κερδίσουµε, άλλωστε, κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Στα τελευταία µατς δεν µας βγήκαν οι φάσεις και δεν µπορέσαµε να σκοράρουµε. Δουλεύουµε στις προπονήσεις στα τελειώµατα και σύντοµα θα έρθουν τα γκολ».

Πιάνει «λιµάνι» ο Κολοµβιανός Πίνο Ο Ολυμπιακός είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Κολομβιανό επιθετικό Χουάν Πάμπλο Πίνο, ο οποίος όμως θα έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί τον Ιανουάριο. Ο 25χρονος ανήκει στην Γαλατασαράι. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Για απαράδεκτη και αόριστη δίωξη κάνει λόγο η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» για την πειθαρχική δίωξη που είχε ασκηθεί από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα για την ανακοίνωση που ασκούσε κριτική στις διαιτητικές αποφάσεις. «Το ποδόσφαιρο είναι βρόμικο από την κορυφή ώς τα νύχια και η ανακοίνωση αποτελεί μια κραυγή διαμαρτυρίας», δήλωσε ο Αριστείδης Καμάρας. ΑΣΤΕΡΑΣ: Στην ομάδα της Τρίπολης θα αγωνίζεται ο Χρήστος Καλαντζής, ο οποίος υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Λεβαδειακός επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση και περιμένει την απάντηση του Βλάνταν Ιβιτς. Η Ξάνθη θα παραταχθεί πάνοπλη στην Κέρκυρα, ενώ στον Ατρόμητο ο Μπρίτο είναι αμφίβολος για το ματς με τον Πλατανιά. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές της 3ης αγωνιστικής. Πανιώνιος-ΟΦΗ (17/9, 20:30) Ζαχαριάδης (Μακεδονίας), Λεβαδειακός-Βέροια (15/9, 17:15) Κάκος (Κέρκυρας), ΑΕΚ-Αρης (16/9, 20:30) Κομίνης (Θεσπρωτίας), ΠΑΣ ΓιάννιναΟλυμπιακός (15/9, 19:30) Κουκουλάκης (Ηρακλείου), Κέρκυρα-Ξάνθη (16/9, 16:00) Βοσκάκης (Ρεθύμνου), Πανθρακικός-Παναθηναϊκός (15/9, 17:15) Αρετόπουλος (Τρικάλων), ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης (16/9, 18:15) Μήτσιος (Ηπείρου), Πλατανιάς-Ατρόμητος (16/9, 18:15) Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας).


22

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

MΙΚΡΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Προβολές του 14ου ΓκΛΑΤ στο λιµάνι

Μπροστά από το πολυτελές ξενοδοχείο «Ολυμπος Παλλάς» στην παραλιακή λεωφόρο ένας μουσουλμάνος και οι δυο βοηθοί του «σαλαγούν» ένα κοπάδι γαλοπούλες

Δύο Εβραίες, η μάνα με την παραδοσιακή της ενδυμασία και η κόρη ντυμένη με την ευρωπαϊκή μόδα, το νέο και το παλιό, βαδίζουν πλάι πλάι

Καρέ καρέ προς τη ∆ύση Εκθεση µε καρτ ποστάλ για τον παλιό και νέο κόσµο της Θεσσαλονίκης του 1912, της πιο «δυτικής» από τις πόλεις του Λεβάντε θα εγκαινιαστεί στις 26 Σεπτεµβρίου, στο ΜΙΕΤ. ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ε

να κοπάδι γαλοπούλες µπροστά από το ξενοδοχείο «Ολυµπος Παλλάς» επί της παραλιακής Λ. Νίκης, µικροί εφηµεριδοπώλες -ένας µε την «L’ independant» ανά χείρας-, πλανόδιοι κρεοπώλες, πωλητές χυµού γλυ«Χαριέστακόριζας, ξινόγαλου τες, εράσµιες, και αραχίδων (αράθελκτικές» είναι πικα φιστίκια), το διώροφο κατάστηο τίτλος του δρώµενου που µα «Στο Λούβρο» επί των Αγ. Μηνά θα εκτυλίσσεται και Τσιµισκή, µέλη κάθε Τετάρτη µασόνων στην είσοδο του «Σπλέντιντ», αλλά και ένα σπάνιο καρέ-άποψη της Θεσσαλονίκης, που χρονολογείται στο 187080. Πρόκειται για στιγµές από τη Θεσσαλονίκη των αρχών του περασµένου αιώνα χάρη στο... «φωτορεπορτάζ» της εποχής- τις καρτ ποστάλ, που διασώθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση «Η ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ο

αιώνας που διαµόρφωσε τη Θεσσαλονίκη του 1912». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 26 Σεπτεµβρίου, στις 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύµατος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Ολγας 108, τηλ. 2310/295.170-1). Πρόκειται για µια έκθεση -µε την ευκαιρία της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης- βασισµένη στις συλλογές καρτ ποστάλ του Αγγελου Παπαϊωάννου και του Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), που φανερώνει ότι στη Θεσσαλονίκη του 1912 συνυπάρχουν ο παλιός και ο νέος κόσµος. Το πρώτο µέρος του τίτλου της έκθεσης «Η ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» οφείλεται στο οµότιτλο βιβλίο της Ελλης Σκοπετέα και υπογραµµίζει πως η Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα εξελίσσεται στην πιο «δυτική» από τις πόλεις του Λεβάντε και πως ο εκδυτικισµός αρχίζει να υπερτερεί σε σχέση µε τον τρόπο ζωή της Ανατολής. Οι επισκέπτες της έκθεσης µέσα από τις 170 φωτογραφίες έχουν την ευκαιρία να

δουν τη συνύπαρξη του παλιού µε το νεότερο, που αντιπροσωπεύονται σχηµατικά από τις δύο Εβραίες, τη µάνα µε την παραδοσιακή της ενδυµασία και την κόρη ντυµένη µε την ευρωπαϊκή µόδα, να βαδίζουν πλάι πλάι. Καρέ του εκδυτικισμού Ο Γιάννης Επαµεινώνδας, που έχει την επιµέλεια της έκθεσης, εξηγεί ότι «πέρα από τις καρτ ποστάλ της πόλης, υπάρχει και αναφορά σε παράλληλα γεγονότα της εποχής σε µια προσπάθεια να οριοθετήσουµε το ιστορικό πλαίσιο. Για παράδειγµα, το 1912 είχε βυθιστεί ο Τιτανικός, έγιναν οι Ολυµπιακοί Αγώνες στη Στοκχόλµη. Τέλος, στην έκθεση παρουσιάζεται µια σπάνια και ενδεχοµένως από τις παλιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης από τη συλλογή Γιώργου Δέλλιου, που χρονολογείται το 1870-1880 και απεικονίζει την παραλιακή όψη της πόλης». Ο ιστορικός σύµβουλος της έκθεσης, Ιωάννης Στεφανίδης, συµπλήρωσε ότι «ένας άλλος τίτλος αναλογικά

θα µπορούσε να είναι ‘’Εργα σε πρόοδο». Υπάρχει µια συνειδητή επιτάχυνση των υποδοµών στα τέλη του 19ου αιώνα, κάτι στο οποίο συνέβαλαν και φυσικές καταστροφές και κυρίως πυρκαγιές. Ωστόσο, δεν πρόκειται για µια κοσµοπολίτικη πόλη, αλλά για µια πολυεθνοτική, ενδεχόµενως και εξωτική για τους επισκέπτες». Από την πλευρά του ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε σχετικά µε την ιδιότητα του συλλέκτη ότι «µαζί µε κάποιους ανθρώπους προσπαθούµε να σώσουµε µνήµες από αυτήν την πόλη όταν οι άλλοι τις πετάνε». Μια Ελληνίδα αστή, µουσουλµάνα στο χαρέµι, ηλικιωµένη Εβραία, σύζυγος ενός ντονµέ, φτωχή πλύστρα, Γαλλίδα αρτίστα, τραγουδίστρια σε καφέαµάν: Ολες τους «Χαριέστατες, εράσµιες, θελκτικές», όπως είναι ο τίτλος του δρώµενου, που πλαισιώνει την έκθεση και θα επαναλαµβάνεται κάθε Τετάρτη στις 20.00. Η ιδέα είναι της Ολγας Χατζηιακώβου, ερµηνεύει η Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου και αφηγείται ο Δηµήτρης Ναζίρης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει με τη μη κερδοσκοπική εταιρία Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών, Διεμφυλικών) Ταινιών. Θα προβληθούν ταινίες από όλο τον κόσμο από σήμερα έως τις 23 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Κινηματογράφου (λιμάνι). Επίσης θα φιλοξενηθεί έκθεση πορτρέτων με τίτλο «Proudly African & Transgender» της Gabriele Le Roux (από τη Διεθνή Αμνηστία – Γραφείο Ελλάδας) στο φουαγέ του Μουσείου Κινηματογράφου.

ΕΜΣ

Νέο µέλος και αντιπρόεδρος στο δ.σ. Μετά την εκδημία του αειμνήστου αντιπροέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Χαράλαμπου Νάσλα, το διοικητικό συμβούλιο κατά την τελευταία τακτική συνεδρίασή του, όρισε ως το νέο μέλος του την ιστορικό Ευανθία Τέγου Κωνσταντίνου Στεργιάδου. Στη συνέχεια εξέλεξε ομόφωνα αντιπρόεδρο του δ.σ. τον ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Νάκο.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΕΠΟΡΤΑΖ

23 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

Μια βραδιά µε τον Γιάννη Αγγελάκα

«ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ»

Η λογοτεχνική διαδροµή της Θεσσαλονίκης Τη λογοτεχνική διαδρομή της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1912 - 2012 θα διερευνήσει η Λογοτεχνική Σκηνή του «Παρά θίν’ αλός», σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων (σήμερα, αύριο και την Κυριακή, ώρα έναρξης 19.30), στο Δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Το τριήμερο περιλαμβάνει ομιλίες από μελετητές. Σήμερα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής και μελετητής της λογοτεχνικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει για την περίοδο 1912-1932 και ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, για την περίοδο 1933-1945. Αύριο, σειρά έχουν ο Δημήτρης Κόκορης, φιλόλογος - συγγραφέας, που θα αναφερθεί στην περίοδο 1946-1955, και η Βενετία Αποστολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ, για την περίοδο 1956-1970. Την Κυριακή ο Θανάσης Μαρκόπουλος, φιλόλογος, ποιητής και κριτικός, θα μιλήσει για την περίοδο 1971-1980 και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, για την περίοδο 1981 έως σήμερα. Επίσης θα γίνει προβολή βίντεο με σημαντικούς λογοτέχνες που δε ζουν πια (Στέλιος Ξεφλούδας, Γ. Θ. Βαφόπουλος, Ν. Γ. Πεντζίκης, Ζωή Καρέλλη, Νίκος Μπακόλας, Τόλης Καζαντζής, Ανέστης Ευαγγέλου, Γιώργος Ιωάννου, Ηλίας Πετρόπουλος, Τάσος Χατζητάτσης). Ποιήματα και πεζά, συνοδεία μουσικής, θα διαβάσουν λογοτέχνες όπως ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Ισίδωρος Ζουργός, ο Πρόδρομος Μάρκογλου, ο Σάκης Σερέφας, ο Δημήτρης Μίγγας, ο Θανάσης Τριαρίδης, ο Τόλης Νικηφόρου, η Σοφία Νικολαΐδου. Τη Λογοτεχνική Σκηνή συντονίζει ο συγγραφέας Γιώργος Κορδομενίδης, που διευθύνει το «Εντευκτήριο» (περιοδικό, εκδόσεις, εκδηλώσεις). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της καλοκαιρινής περιοδείας του, ο Γιάννης Αγγελάκας επιστρέφει στα πάτρια εδάφη. Με τον Ντίνο Σαδίκη στον μπαγλαμά, τον Χρήστο Χαρμπίλα στα ηλεκτρονικά, τον Τίτο Καργιωτάκη στην κονσόλα του ήχου και τον Στάθη Αραμπατζή στην κιθάρα, εμφανίζονται αύριο βράδυ (21.30) στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης. Το προηγούμενο διάστημα η ομάδα βρισκόταν στο studio ηχογραφώντας τραγούδια για το καινούργιο άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει στο τέλος της χρονιάς. Μέρος αυτής της δουλειάς παρουσιάζουν στις συναυλίες τους.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΒΠ

Η Θεσσαλονίκη ως συλλεκτικό κοµµάτι

Ν

οµίσµατα, χαρακτικά, χάρτες, οµόλογα, µετοχές, εφηµερίδες, επιστολικά δελτάρια, φωτογραφίες, στολές και τµήµατα οπλισµού συγκαταλέγονται στα αντικείµενα που θα παρουσιαστούν σε µία καινούργια έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού, φωτίζοντας µε το δικό τους τρόπο πτυχές της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης. «Η Θεσσαλονίκη των συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης», είναι το θέµα της έκθεσης που διοργανώνει το ΑΠΘ σε συνεργασία µε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 21 Σεπτεµβρίου (20.00), στο ΜΒΠ. Τα σπάνια εκθέµατα, τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεµερτζή, Γιώργου Θωµαρέη, οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Αγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταµάτη,

Salonique, διακοσμητικό κουταλάκι. Στο κοίλο, ζωγραφισμένος με σμάλτο, o Λευκός Πύργος

Souvenir de Salonique 1916: o Λευκός Πύργος σε σταμπωτό μαντίλι

Δηµήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου. Στην έκθεση η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται ως ένα συλλεκτικό κοµµάτι, µέσα από τις συλλογές, και αναδεικνύονται τα πρόσωπα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ως πόλη ανατολίτικη, ευρωπαϊκή, πολυεθνική, πολυπολιτισµική, νωχελική και ταυτόχρονα ορµητικά κοσµοπολίτικη, ξεδιπλώνει νή-

µατα της Ιστορίας της από παλιά, φανερώνει τόπους, τοπία και ανθρώπους, αναδεικνύει τη ζωή και τις σχέσεις τους, τις συνήθειες και τις νέες τους εµπειρίες, στην περίοδο 18691912 και στα δύσκολα χρόνια 1912-1917. Προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων της πόλης µπλέκονται µε τις ιστορίες της Θεσσαλονίκης και γίνονται η σύγχρονη πόλη, µας βοηθούν

να αναστοχαστούµε πώς µεταλλάχθηκε, µας οδηγούν να σκεφτούµε πώς µπορεί να γίνει αυτή που της αξίζει. Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται µε οπτικοακουστικές παραγωγές. Το συντονισµό του έργου ανέλαβαν από το ΑΠΘ, οι καθηγητές Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου (είχε και την επιµέλεια µαζί µε την ιστορικό - µουσειολόγο στο Ιδρυµα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Περσεφόνη Καραµπάτη) και από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού η διευθύντριά του, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου. Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασµό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεµβρίου.


24 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΘΕΑΜΑΤΑ

Εξοδος

ΣΙΝΕΜΑ

η πρότασή µας O εραστής της κομμώτριας Σκηνοθεσία: Πατρίς Λεκόντ Παίζουν: Ζαν Ροσφόρ, Αννα Γκαλιένα Ο 12χρονος Αντουάν ερωτεύεται την πληθωρική κομμώτρια στη μικρή πόλη όπου ζει και πηγαίνει να κουρευτεί στο κομμωτήριό της όσο πιο συχνά μπορεί. Οντας μεσήλικας, ο Αντουάν συναντά τη Ματίλντ: μια άλλη πληθωρική κομμώτρια! Και την ερωτεύεται! Της προτείνει να παντρευτούν, εκείνη δέχεται και η ζωή τους κυλάει ευτυχισμένα. Εως ότου η Ματίλντ παίρνει μια δραματική απόφαση στοχεύοντας - όσο ζει - να μη δει τη σχέση τους και το πάθος τους να ξεθωριάζει. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ

ΘEΡΙΝΑ ΑΛΕΞ (τηλ. 2310/265.884, 2310/269.403) Η μηχανή της χαράς (21.00 - 23.00) ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310/828.642) Το δικό μας βαλς (20.45 - 23.00) ΑΥΡΑ (τηλ. 2310/454.525) έως Τετάρτη: Η εποχή των παγετώνων: Ο χορός των ηπείρων – μεταγλωττισμένο (19.45) έως Κυριακή: Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη (21.15 – 23.00) Δευτέρα – Τετάρτη: Ο έρωτας του φεγγαριού (21.00 – 23.00) ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310/292.304) Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης – μεταγλωττισμένο (19.30) Για όλα φταίει το όνομά σου (21.00 - 23.00) ΝΑΤΑΛΙ (τηλ. 2310/829.457) Στη Ρώμη με αγάπη (20.45 - 23.00) ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 2310/346.720) Η εποχή των παγετώνων: Ο χορός των ηπείρων – μεταγλωττισμένο ( Σάββατο και Κυριακή: 20.00) Ανδρες εναντίον γυναικών (21.00, Σάββατο και Κυριακή: 21.30) ΣΙΝΕ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (τηλ. 2310600696, Φιλίππου & Μαυρομιχάλη-Πολίχνη ) έως Σάββατο: Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο (21.15)

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/233.665): Α1. 7 Μέρες στην Αβάνα (20.15 - 22.30) Α2. Ολα για την Εύα (20.00) Κυνηγοί κεφαλών (22.30) VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Step up revolution (16.10, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 – 14.10 – 16.10) Γείτονες σε περιπολία (18.10 – 20.20 – 22.40 – 00.50) Α2. Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης – μεταγλωττισμένο (16.40 – 18.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 – 14.40 – 16.40 – 18.40) Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή (20.40) Ολική επαναφορά (23.50) Α3. Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης – μεταγλωττισμένο (15.20 – 17.30, Σάββατο και Κυριακή: 11.20 – 13.20 – 15.20 – 17.30 – 19.30) Στη Ρώμη με αγάπη (19.30 – 22.00 – 00.30, Σάββατο και

Κυριακή: 22.00 – 00.30) Α4. Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης – μεταγλωττισμένο (16.00 – 18.00, Σάββατο: 12.00 – 14.00 – 16.00 – 18.00, Κυριακή: 14.00 – 16.00 – 18.00) Step up revolution 3D (20.00 – 22.10 – 00.20, Τετάρτη: 20.00) Step up revolution (Τετάρτη: 22.10 – 00.20) Α5. Paranorman: Μια μεταφυσική ιστορία – μεταγλωττισμένο (16.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 14.00 – 16.00) Paranorman: Μια μεταφυσική ιστορία – με υπότιτλους 3D (18.00) Ολική επαναφορά (20.00 – 22.20 – 00.40) Α6. Paranorman: Μια μεταφυσική ιστορία – μεταγλωττισμένο 3D (15.40 – 17.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.40 – 13.40 – 15.40 – 17.40) Γείτονες σε περιπολία (19.40 – 21.50 – 24.00) Α7. Paranorman: Μια μεταφυσική ιστορία – μεταγλωττισμένο (15.10 – 17.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 – 13.10 – 15.10 – 17.10) Step up revolution (19.10 – 21.10 – 23.30) Α8. Η εποχή των παγετώνων: Ο χορός των ηπείρων – μεταγλωττισμένο (Προβολές Σάββατο και Κυριακή: 12.30 – 14.30) Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή (16.30 – 19.50 – 23.10) Α9. Στη Ρώμη με αγάπη (19.30 – 22.00 – 00.30) Α10. Γείτονες σε περιπολία (19.40 – 21.50 – 24.00) Α11. Γείτονες σε περιπολία (21.30) ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/834.996) Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης – μεταγλωττισμένο (18.30) Για όλα φταίει το όνομά σου (20.00 - 22.00) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/261.727) Ο εραστής της κομμώτριας (19.00 - 21.00 – 23.00) ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (τηλ. 2310/508.398 ) Α. Τ. Κανελόπουλος: 14ο Πολιτιστικό πανόραμα για το φύλο από Παρασκευή 14/9 (18.00 – 20.00 – 2200) ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310 378.404): Α. «Ολύμπιον» Για όλα φταίει το όνομά σου (18.30 - 20.45 – 23.00) Α. «Παύλος Ζάννας» Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης (18.00 – 19.45 – 21.30) ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Paranorman: Μια μεταφυσική ιστορία – μεταγλωττισμένο 3D (18.30, Σάββατο και Κυριακή: 16.30 – 18.30) Στη Ρώμη με αγάπη (20.40 – 23.00) Α2. Η εποχή των παγετώνων: Ο χορός των ηπείρων – μεταγλωττισμένο (Προβολές Σάββατο και Κυριακή: 16.50) Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή (19.10 – 22.20) Α3. Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης – με υπόττλους 3D (19.00, Σάββατο και Κυριακή: 17.00 – 19.00) Paranorman: Μια μεταφυσική ιστορία – με υπότιτλους 3D (21.00) Οι αναλώσιμοι (23.10) Α4. Paranorman: Μια μεταφυσική ιστορία – μεταγλωττισμένο (19.30, Σάββατο και

Κυριακή: 17.30 – 19.30) Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή (21.30) Α5. Step up revolution 3D (Σάββατο και Κυριακή: 16.40 – 18.50 – 21.00 – 23.10) Α6. Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης – μεταγλωττισμένο (18.00) Ολική επαναφορά (20.10 – 22.40) A7. Step up revolution (17.50 – 20.00 – 22.10) Α8. Γείτονες σε περιπολία (18.15 – 20.30 – 22.50) STER CINEMAS ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Paranorman: Μια μεταφυσική ιστορία – μεταγλωττισμένο 3D (17.20, Σάββατο και Κυριακή: 15.20 – 17.20) Step up revolution 3D (19.20 – 21.20 – 23.20) Α2. Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης – μεταγλωττισμένο (16.10 – 18.10 – 20.10, Σάββατο και Κυριακή: 14.10 – 16.10 – 18.10 – 20.10) Ολική επαναφορά (22.10) Α3. Paranorman: Μια μεταφυσική ιστορία – μεταγλωττισμένο 3D (16.20 – 18.20 – 20.20, Σάββατο και Κυριακή: 14.20 – 16.20 – 18.20 – 20.20) Στη Ρώμη με αγάπη (22.20) Α4. Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή (16.30 – 19.30 – 22.30) Α5. Η εποχή των παγετώνων: Ο χορός των ηπείρων – μεταγλωττισμένο (16.00 – 18.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή: 14.00 – 16.00 – 18.00 – 20.00) Οι κουμπάροι και το κριάρι (22.00 – 24.00) Α6. Ολική επαναφορά (16.50 – 19.10, Σάββατο και Κυριακή: 14.30 – 16.50 – 19.10) Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή (21.30) A7. Γείτονες σε περιπολία (17.10 – 19.40 – 21.45 – 23.50, Σάββατο και Κυριακή: 15.00 – 17.10 – 19.40 – 21.45 – 23.50) Α8. Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή (17.30 – 20.30 – 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 14.30 – 17.30 – 20.30 – 23.30) Α9. Στη Ρώμη με αγάπη (18.10 – 21.00 – 23.40, Σάββατο και Κυριακή: 15.20 – 18.10 – 21.00 – 23.40) Α10. Κλειστή Α11. Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900 – 1922 (17.30 – 19.20 – 21.10 – 23.00, Σάββατο και Κυριακή: 15.40 – 17.30 – 19.20 – 21.10 – 23.00)

Εξοδος

ΘΕΑΤΡΟ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Μnimonimus» έως 30 Σεπτεμβρίου, Παρ. - Κυρ., 21.15 ΑΥΛΑΙΑ (κτίριο ΧΑΝΘ, τηλ. για κρατήσεις 2310/ 423925} «Το χέρι» έως 16 Σεπτεμβρίου, 21.15 «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» από 19 Σεπτεμβρίου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ (Ν. Γερμανού 1, τηλ. 2310/ 256.775) «Η όπερα της πεντάρας» 20-21 Σεπτεμβρίου ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ (Σέιχ Σου, τηλ. 2310/ 245.307) «Το μεγάλο μας τσίρκο» 20 Σεπτεμβρίου, 21.00 ΘΕΡΙΝΗ ΣΚΗΝΗ ΚΘΒΕ (πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, τηλ. 2315/ 200.200) «Ελα απόψε στου ...Μελά» Τρ. - Παρ., 21.00. Εως 14 Σεπτεμβρίου ΟΡΑ (Αντ. Καμάρα 3 και Τσιμισκή, τηλ. 2310/ 232.799) «Αγρια μοναξιά» από 20 Σεπτεμβρίου

Εξοδος

ΠΑΙ∆ΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΧΑΝΘ (τηλ. 2310/ 241.007) «Ο Φασουλής και η μάγισσα Μπαχλεβίτσα» Κυριακές Οκτωβρίου, 12.00


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΤ1 08.00 09.45 10.00 10.30 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 24.00 00.30 02.00 03.00

ΝΕΤ Παιδικό πρόγραμμα Changes (E) Το ρίζωμα (Ε) Τα μυστικά του απόλυτου γαλάζιου (Ε) Εκπαιδευτική τηλεόραση Η λυγερή (Ε) Κουκλομπελάδες (Ε) Ουράνιο τόξο (Ε) Η μικρή Λουλού (Ε) Αστυνόμος Σαΐνης (Ε) Χάνα Μοντάνα για πάντα (Ε) Τελευταία έκδοση (Ε) Η κατάλληλη στιγμή (Ε) Ζωογραφία (E) Η ζωή είναι αλλού (Ε) Σημείο art (Ε) Αθήνα-Θεσσαλονίκη (Ε) Ολική έκλειψη Ιρλανδικό δράμα (2009) WRC - Παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι - Ουαλία - Μ. Βρετανία Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων Φαντάσματα (Ε) Σημείο art (E)

06.00 12.00 13.00 15.00 16.00 17.00 18.00 18.15 19.00 20.00 21.00 22.00 24.00 00.30

ΕΤ3 Πρωινή ενημέρωση Ειδήσεις Μένουμε Ελλάδα Best of Ειδήσεις Οψεις της Νέας Υόρκης (Ε) Ανταποκριτές (Ε) Ειδήσεις Εκτός των τειχών (Ε) Ταξιδεύοντας με τη Μάγια (Ε) Βασανιστήρια αμερικανικής προέλευσης (Ε) Ειδήσεις Στα άκρα (Ε) Ειδήσεις Πίσω απ’ τον καθρέπτη Αμερικανικό θρίλερ (2007)

07.30 08.30 09.30 10.00 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 17.15 17.30 18.00 19.00 20.00 21.45 22.00 22.55 23.00 00.30 01.30

MEGA Μπείτε στο τρένο Πολιτισμοί σε κίνδυνο Η χαρά της ζωγραφικής Μητέρα γη (Ε) Ελλήνων δρώμενα (Ε) Balkan express (E) Ειδήσεις Τόλμη και γοητεία (E) Ο γύρος του κόσμου με τη La Boudeuse Του νερού τα παραμύθια (Ε) Ειδήσεις Ο κόσμος των σπορ Το ημερολόγιο της γης Ζήσε την Ελλάδα... Αληθινά σενάρια (Ε) Το αγόρι π’ αγαπώ Ελληνική κωμωδία (1960) Καιρός Ειδήσεις Εκατογραφία Λαβύρινθος Ταξίδι στην Αραβία Ο γύρος του κόσμου με τη La Boudeuse (Ε)

05.45 06.45 10.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 16.50 17.00 18.00 18.40 20.00 21.00 22.00 23.10 00.15 00.30 01.30 03.15 04.00 05.00

Τα μυστικά της Εδέμ (Ε) Κοινωνία ώρα Mega Το κόκκινο δωμάτιο (Ε) Sila (E) Μοιραίος έρωτας (Ε) Ειδήσεις Μπουκιά και συχώριο (Ε) Παιδική χαρά (Ε) Ειδήσεις Δύο ξένοι (Ε) Singles (E) Μοιραίος έρωτας Ειδήσεις Sila Ευτυχισμένοι μαζί (Ε) Μαύρα μεσάνυχτα (Ε) Ειδήσεις Masterchef (Ε) Βαμπίρ: Αιματηρή επιστροφή Αμερικανική τρόμου (2005) Ιερή οικογένεια (Ε) Τηλεμάρκετινγκ Μια στιγμή, δυο ζωές (Ε)

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με εκπομπές σε επανάληψη

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με εκπομπές σε επανάληψη

ΑΝΤ1

STAR

ALPHA

ΣΚΑΪ

06.00 07.00 10.00 11.00 12.00 12.50 13.00 13.30 14.30 14.40 15.40 15.50 17.00 18.00 18.10 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.10 03.10 04.10 04.45 05.20

06.00 06.50 12.30 13.30 14.00 15.45 16.50 17.45 17.50 18.50 19.45 21.00 22.00

06.15 07.45 08.45 09.45 10.45 11.45 12.45 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 17.05

05.30 06.00 10.00 13.00 13.30 14.00 15.00 16.50 17.00 18.00 19.00 20.30 21.00 22.00 23.00 00.15

Ελληνική σειρά (Ε) Πρωινό ΑΝΤ1 40 κύματα (Ε) Ονειροπαγίδα (Ε) Starfish Super game Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Super game Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Super game Το καφέ της Χαράς (Ε) Fthis TV Ειδήσεις Θα βρεις το δάσκαλό σου (Ε) Εγκλήματα (E) Ειδήσεις Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής Asi Φίλα το βάτραχό σου (Ε) Brothers and sisters Τηλεκύβος Μαύρος ωκεανός (Ε) Τηλεμάρκετινγκ - Τηλεαγορά Mobile fun Αδελφές ψυχές (Ε)

24.00 01.45 03.45

Trauma Παιδικό πρόγραμμα Ζίνα Ειδήσεις Floricienta Chuck Ο πρίγκιπας του Bel Air Ειδήσεις Ντετέκτιβ Μονκ Ιατρικές υποθέσεις Ειδήσεις NCIS Mr/ Moce giu Κινεζική περιπέτεια (1997) Αχαλίνωτες νύχτες Αμερικανικό δράμα (2008) Ο πρωτάρης της χρονιάς Αμερικανο-βρετανική κομεντί (2006) Επικίνδυνη στάση: Μην κοιτάς πίσω Αμερικανική τρόμου (2008)

19.00 20.00 21.00 22.15 23.30 00.30 01.30 02.30 03.30 04.10 04.45

Mac Gyver Οδός Παραδείσου 7 (Ε) Αν μ’ αγαπάς (Ε) Ερωτας με επιδότηση ΟΓΑ (Ε) Θα σε δω στο πλοίο (Ε) Βελούδο από μετάξι (Ε) Ειδήσεις Η κουζίνα της μαμάς (Ε) Kitchen nightmares USA Jamie’s 30’ meals Σφηνάκια (Ε) Ειδήσεις Περάστε, φιλήστε, τελειώσατε Ελληνική κωμωδία (1986) Ειδήσεις Νταντά αμέσου δράσης Δύο και κάτι άντρες Σφηνάκια (Ε) Αληθινοί έρωτες (Ε) Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα (Ε) Judging Amy Fashion fever Patras aller retour (E) Τηλεαγορές Δέστε τους (E)

01.15 02.15

Ειδήσεις Πρώτη γραμμή ΣΚΑΪ τώρα Μαγειρεύοντας με τη Nigella Ten years younger Dog whisperer ΣΚΑΪ life Ειδήσεις Top chef Chef στον αέρα (Ε) ΣΚΑΪ με τον Νίκο Ευαγγελάτο Deadly 60 Eιδήσεις Hawaii five-0 The defenders Υπόθεση: Fritzl: Ο πατέρας βιαστής Διακοπές στην κόλαση Boob envy

Άννα Πρέλεβιτς

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 09.00 Η αγορά σήμερα12.00 Call 4 cash 14.00 Η αγορά σήμερα 17.00 Στήριξη υγείας 17.15 Φέτος το καλοκαίρι επιλέγουμε Ρόδο 17.30 Just for laughs (E) 18.00 Police district (Ε) 19.00 Ειδήσεις 20.00 Just for laughs 20.30 Ο θρίαμβος της αγάπης 21.30 Φέτος το καλοκαίρι επιλέγουμε Ρόδο 21.50 Just shoot me 22.30 Who’s the boss 23.00 Police district 24.00 H αγορά σήμερα NOVACINEMA 1 08.00 Σχολικές αναμνήσεις 09.30 Κινηματογραφικά νέα 10.05 Jesse Stone: Innocents lost 11.40 Mad on Novacinema 12.15 Real steel 14.25 Stars in style 15.00 Φιλίες και έρωτες 16.55 Monte Carlo 18.50 Jane Eyre 21.00 NCIS IX Επ. 14 22.00 Tron: Legacy 00.10 Σανγκάη, η πόλη των κατασκόπων 02.00 Κινηματογραφικά νέα 02.30 Elektra 04.10 Ο άτρωτος NOVACINEMA 2 08.10 Κινηματογραφικά νέα 09.10 Μεγαλοφυής 10.45 Ο κύκλος των χαμένων ποιητών 13.00 Κινηματογραφικά νέα 13.50 Παραλίγο γάμος 15.25 Οχι μόνο φίλοι 17.20 Spotlight on 18.00 Γονείς της συμφοράς 19.45 Κώδικας τιμής 22.00 Kill Bill: Vol 2 00.25 Η πολιορκία 02.25 Σλίβερ 04.15 Κινηματογραφικά νέα TV100 07.00 Ευρωπαϊκή μαγειρική τέχνη 07.30 Πρωινό με θέα 09.30 Αγρια ίχνη στην Αφρική 10.00 Πάρτε θέση 11.30 Portfolio 11.45 Ελληνική ταινία 13.15 Ταξίδι στον πλανήτη γη 14.15 Portfolio 14.30 Δημιουργίες 15.00 Ειδήσεις 16.00 Δημότης on line 17.30 Portfolio 17.45 Πάρτε θέση 19.00 Ειδήσεις 20.15 Portfolio 20.30 Πόλις πολίτης πολιτική 21.00 Μεγάλα παγκόσμια μυστήρια 21.30 Τα εν δήμω 23.00 Ευρωπαϊκή μαγειρική τέχνη 23.30 Αγρια ίχνη στην Αφρική 24.00 Ειδήσεις 01.00 Χρηστικές πληροφορίες

ΤV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ✆ (2310 504300) TV100 ✆ (2310 265828) NOVACINEMA 1 ✆ (210 6602000) ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ NOVACINEMA 2 ✆ (210 6602000) ✆ (210 3707874)

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ CLOSE UP ΜΑΖΙ ME TON ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Μόδα

Η πανέμορφη παρουσιάστρια φωτογραφίζεται, πιο θηλυκή από ποτέ, και μιλάει για την καριέρα της, την οικογένεια και τα μελλοντικά σχέδιά της.

4Ε 08.00 Ακολουθία του όρθρου 12.00 Αναδιφήσεις στην ιστορία και τον πολιτισμό (Ε) 13.00 Σκάκι παίζετε; (Ε) 13.30 Μικροί χορευτές 13.50 Επίσκεψη στο αρχονταρίκι του Αθω 14.10 Αγιογραφικά αναγνώσματα 14.30 Ενάτη ώρα14.50 Μαγειρεύοντας ελληνικά 15.00 Ματιές στο σήμερα 16.05 Παρακλητικός κανών 16.45 Παιχνιδοπαγίδες (Ε) 17.45 Ημεροδρόμιο 18.00 Ακολουθία του εσπερινού 18.30 Σκέψεις, κρίσεις, σχόλια 19.30 Ντοκιμαντέρ 20.15 Το ελληνικό τραγούδι 21.00 Ορθόδοξη μαρτυρία 21.30 Επικαιρότητες 23.00 Μικρό απόδειπνο

ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 10.00 Ολομέλεια της Βουλής 16.00 Ταξίδια στην Ελλάδα 17.00 Ειδήσεις 17.30 Ετσι χάσαμε τη Σμύρνη 18.00 Η ιστορία της Μ. Βρετανίας 19.00 Το μέλλον της Αμερικής 20.00 Η περιπέτεια της μοντέρνας τέχνης 22.00 Ειδήσεις 22.10 Ταρτούφος

ΕΤ1 ✆ (210 7701911-5) ΝΕΤ ✆ (210 6066000) ET3 ✆(2310 299400) MEGA ✆ (210 6903000) ΑΝΤ1 ✆ (210 6886100) STAR ✆ (211 1891000) ALPHA ✆ (212 2124000) ΣΚΑΪ ✆ (210 4800000)

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

25 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

Δερμάτινα looks, η πιο hot τάση του χειμώνα, στην πιο σέξι εκδοχή της!

ΑΠΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΕ €4 CLOSE UP SOCIAL NEWS FOLLOW US

Fashion story

Ο Karl Lagerfeld μιλάει για το new vintage feel της νέας συλλογής haute couture της Chanel!

ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ

€2


26 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Οι προαναγγελίες των Γάµων δηµοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ψήφισμα Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Εκπαιδευτηρίων Α. Σχινά, µετά την αναγγελία του θανάτου της Ολυς Ανδρόνικου, επί σειρά ετών καθηγήτριας των Εκπαιδευτηρίων και επίτιµης προέδρου του Συλλόγου, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε: 1. Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό της. 2. Να γίνει δωρεά στη µνήµη της σε φιλανθρωπικό ίδρυµα. 3. Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο και τα µέλη του Συλλόγου να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία. 4. Να δηµοσιευθεί το παρόν ψήφισµα στον ηµερήσιο Τύπο της πόλης.

κηδεία Την αγαπηµένη µας µητέρα, γιαγιά και θεία ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ετών 87 κηδεύουµε σήµερα, 12 µ., από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ναµάτων Κοζάνης. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Γεωργία, Φάνης – Μαρία. Τα εγγόνια: Αλκιβιάδης, ∆ήµητρα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

πένθη Την αγαπηµένη µας σύζυγο, µητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΒΟΥΣΒΟΥΚΗ ετών 69 κηδεύσαµε την Τρίτη 11 Σεπτεµβρίου, 5 µ.µ. από τον ιερό ναό Αγίου Λουκά Σταυρούπολης. Ευχαριστούµε θερµά όλους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο βαρύ µας πένθος. Ο σύζυγος: Φώτιος. Τα παιδιά: Ευστράτιος – Παρασκευούλα, Κυριακή – Κωνσταντίνος. Τα εγγόνια: Φώτης, Ανδρέας, ∆έσποινα, Σουλτάνα. Τα αδέλφια: Αναστασία, Μαργαρίτης – Λεµονιά. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπηµένη µας σύζυγο, µητέρα, αδελφή, θυγατέρα, γιαγιά και θεία ΧΡΥΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆ΟΥ ετών 63 κηδεύσαµε την Πέµπτη 13 Σεπτεµβρίου, 1 µ.µ. από τον ιερό ναό Αγίου ∆ηµητρίου, Μελάνθιο Κιλκίς. Ευχαριστούµε θερµά όλους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο βαρύ µας πένθος. Ο σύζυγος: Λάζαρος. Τα παιδιά: Μαρία – Παύλος, Τασούλα – Ηλίας. Τα αδέλφια: Κώστας - Πηνελόπη, Λευθέρης - Γεωργία, Σεβαστή – Νικόλαος. Η µητέρα: Αναστασία. Τα εγγόνια: Χρυσή, Ελπινίκη, Λάζαρος, Λάζαρος, Νίκος, Βασίλης, Ροδή, Χρήστος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Τον αγαπηµένο µας πατέρα και παππού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΑΡΜΠΟΠΟΥΛΟ ετών 85 κηδεύσαµε την Πέµπτη 13 Σεπτεµβρίου, 12.30 µ.µ. από τον ιερό ναό Αγίων Πάντων ∆ράµας. Ευχαριστούµε θερµά όλους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο βαρύ µας πένθος. Τα παιδιά: Θεόδωρος, Αντιγόνη – Αυξέντιος. Ο εγγονός: Κωνσταντίνος. Οι συγγενείς. Την τελετή επιµελήθηκε ο οίκος τελετών «∆ηµήτριος Χρ. Τσίγκρος». Τον αγαπηµένο µας σύζυγο, πατέρα και παππού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΑΡΓΚΑΝΗ ετών 92 κηδεύσαµε την Πέµπτη 13 Σεπτεµβρίου, 11.30 π.µ. από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούµε θερµά όλους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο βαρύ µας πένθος. Η σύζυγος: Μάρθα. Τα παιδιά: Ελισσάβετ – Κωνσταντίνος, Ζωή – Γρηγόριος. Τα εγγόνια: Σπύρος, Μάρθα, ∆έσποινα. Οι συγγενείς.

μνημόσυνα Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 10.30 π.µ., στον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, υιού, αδελφού, παππού και θείου ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΙΑ∆Η Η σύζυγος: Μάτα. Τα παιδιά: Μαργαρίτα – Αχιλλέας, Σωκράτης – Ολγα. Η µητέρα: Μαργαρίτα. Τα αδέλφια: Αγάπη Αλεξιάδου, Ιωάννα Αλεξιάδου, Χαρούλα Τσουγγάρη, ∆ηµήτρης – Ρούλα Τσουγγάρη. Τα εγγόνια: Γιάννης, Ευγενία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στον ιδιόκτητο οίκο τελετών Φάνη Μπαµπούλα «Η Ανάστασις» (παραπλεύρως κοιµητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές, τηλ.: 2310.639.509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία, τηλ.: 2310-280148, Κιν.: (Σάκης): 6944-389902

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ : 2310-869 235, 2310-869 236

ΟΙΚΟΣ ΓΚΕΣΙΟΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

Γ. Παπανδρέου 30 (Ανθέων), τηλ. 2310 -429.141, 429.142. Κιν. 6944-242.142

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Παπάφη 10 τηλ : 2310-22 62 52 Κιν 6932-728 760

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ: 2310-843 648,845 230, 2310-822.580 fax 2310-826 373

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαµπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερµανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγ. Κοσµά του Αιτωλού Ευόσµου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΤΟΥΛΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΡΩΣΣΙ∆ΟΥ Τα παιδιά: Ελένη, Παντελής – Μαρία. Τα αδέλφια: Αννα – Βασίλης. Τα εγγόνια: Γιώργος, Ανατολή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96.

αδέλφια. Τα εγγόνια: Νίκος, ∆έσποινα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96. Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 9.30 π.µ., στον ιερό ναό Αναλήψεως, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας και γιαγιάς ∆ΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΥΚΙ∆ΟΥ Τα παιδιά: Μάρθα – ∆ηµοσθένης, Στέργιος – Μαρία. Οι εγγονές: ∆έσποινα, Σοφία. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96.

Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 9.30 π.µ., στον ιερό ναό Λαοδηγήτριας, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΥ ΒΕΛΕΤΣΟΥ Συνταξιούχου Χηµικού Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Βαγγέλης, Ελένη – Στέλιος. Ο εγγονός: Ηλίας. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96.

Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήµονος Πολίχνης, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΜΑΛΑΜΑΣ ∆ΑΦΤΣΙΟΥ Τα παιδιά: Μαρία – Χρήστος. Τα εγγόνια: Λεµονιά, Φώτης. Τα αδέλφια: ∆ηµήτριος – ∆έσποινα, Θεόδωρος – Μαίρη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος», Ν. Παρασκευά 2 Συκιές.

Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΒΑΛΕΝΤΙΝΗΣ ΣΑΓΑΤΕΛΙΑΝ Τα παιδιά: ∆έσποινα – Αθανάσιος, Λαµπρινή – Ιορδάνης. Η αδελφή: Πολύµνια. Τα εγγόνια: Νικήτας, Σωτηρία, Βαλεντίνη, Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαµπούλας», Κασσάνδρου 132, δεύτερο γραφείο Β. Ολγας 96.

Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Μεταµορφώσεως του Σωτήρος, Μητρόπολη Καλαµαριάς, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Η σύζυγος: Γιάννα. Τα παιδιά: Στέφανος – Πολυξένη. Τα αδέλφια: Βασίλειος – Ευαγγελία, Γεώργιος – Ευθυµία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο καφέ «Ανατολικών» έναντι ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος», Ν. Παρασκευά 2 Συκιές.

Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών (Βούλγαρη), ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΦΥΡΗ Τα παιδιά: Ανοιξούλα – Μάκης. Τα

Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρί-

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ : 2310-622 642, Κιν : 6944 420 058

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ» Αγ. Δημητρίου 157 Τηλ : 2310-204615, 2310-205404

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ Από το 1887 (4η ΓΕΝΙΑ) Κούλης Στ. Γιαννουκάκος

Εξαδακτύλου 6 (με Εγνατία 101), Τηλ.: 2310-275.843 Κινητό: 6932-925.346

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

25ης Μαρτίου 79, Τηλ: 2310-300.410, Κινητό: 6932-204.222

«Α ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 Αγγελάκη 27, τηλ 2310-273 414, 2310-273 352 Κινητά:6972-495 431, 6944-860 760

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Κοντά σας µε πολύ προσιτές τιµές Β. Όλγας 47, τηλ 2310-830.924 www.daraviga.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ tșɄȾɇȪȻɚɄɈɌɅȾȨȨțȾɉɅȺɆɈɘɋɀɄ tȚȺɊȧɄȼȺɑ țȾɉɅȺɆɂɃɔɊɎɈɄɔ ɋɀɄ  Κινητό: 6944-315.827 www.baboulas.gr

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ου, 9.30 π.µ., στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας, αδελφής και θείας ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Τα παιδιά: Αθανασία, Ηλίας – ∆ήµητρα. Η αδελφή: Κυριακή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος», Ν. Παρασκευά 2 Συκιές. Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 9.30 π.µ., στον ιερό ναό Αρχαγγάλεων Μιχαήλ και Γαβριήλ κοιµητηρίων Ευόσµου, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας, αδελφής και θείας ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΚΙΑΜΙΛΗ Τα παιδιά: Αναστάσιος, Παναγιώτης, Ευάγγελος. Η αδελφή: Ελένη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα των κοιµητηρίων. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος», Ν. Παρασκευά 2 Συκιές. Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 9.45 π.µ., στον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας και γιαγιάς ΑΘΗΝΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ Τα παιδιά: Καίτη Κηπουρού, Μαριόγκα – Παντελής Γιαλαµάς. Η εγγονή: Γεωργία. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιµητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «∆ηµήτριος Χρ. Τσίγκρος». Τελούµε την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπηµένου µας πατέρα και παππού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Συνταξιούχου Αρτοποιού Τα παιδιά: Ελευθέριος – Ευαγγελία, Παναγιώτα. Τα εγγόνια: Θανάσης, Ολγα – Βασίλης. Το δισέγγονο: Αβάπτιστο. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του ναού.

κηδεία Την αγαπηµένη µας ΟΛΥ ΧΗΡΑ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝ∆ΡΟΝΙΚΟΥ ετών 91 κηδεύουµε σήµερα, 6 µ.µ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου του ∆ήµου Θεσσαλονίκης. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Οι συγγενείς: Μαρίκα Κακουλίδου, ∆ηµήτριος – Ελσα Βικελίδου, Αγαµέµνων – Ξένια Κακουλίδου, Ανδρέας – ∆ώρα Κακουλίδου. Αναχώρηση µε λεωφορείο από την οικία µας, Παπάφη 3, στις 5 µ.µ. Η σορός θα βρίσκεται στα νεκροστάσια των κοιµητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου, από τις 5 µ.µ. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιµητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «Α. Αντωνακάκη», 25ης Μαρτίου 79.

Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «∆ηµήτριος Χρ. Τσίγκρος». Τελούµε το Σάββατο 15 Σεπτεµβρίου, 10 π.µ., στον ιερό ναό Αναλήψεως, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας αδελφής και θείας ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΣΙΠΗΤΑΝΟΥ Η αδελφή: Ασπασία. Τα ανίψια: Ντίνος – Σοφία. Οι συγγενείς. Την τελετή επιµελείται ο οίκος τελετών «∆ηµήτριος Χρ. Τσίγκρος». Τελούµε το Σάββατο 15 Σεπτεµβρίου, 9 π.µ., στον ιερό ναό Μεταµορφώσεως του Σωτήρος και ∆ώδεκα Αποστόλων, Πεύκα Ρετζίκι, τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπηµένης µας µητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΑΓΛΑΪΑΣ ΜΠΕΤΖΙΟΥ Τα παιδιά: Ανδρέας – Μαρία, Βάγια. Η αδελφή: Κωνσταντία. Τα εγγόνια: Στυλιανός, Κωνσταντίνα, ∆ανιήλ. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην οικία µας.


ΧΡΗΣΙΜΑ

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 04-7 ΤΙΚΗ 19 , 2310 5315 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310 531502 71 48 ΛΙΜΕΝ 55 2310 ΟΜΙΑ 6 ΚΗ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 1155 ΕΣ Μ ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 10400 ΗΘ ΕΛΠΑ ΟΔΙΚΗ ΒΟ 10 379000 ΚΗΣ 23 ΙΑΣ - ΘΡΑ Ν Ο ΕΔ Κ Α ΤΑ Γ.Γ. Μ ΕΝΟΤΗ 1536 ΟΛΙΤΙΚΗ MHTΡΟΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310 375200 Σ Η ΙΚ ΕΣΣΑΛΟΝ ΠΘ 2310 996000 ΔΗΜΟΣ Θ Α 1525 ΚΤΕΟ 73 2310 2433 2310 847833 AIDS , 10 859459 5150 23 Α 51 ΜΑΤ ΚΑ ΝΟΣΗ ΚΗ 1145 & 2310 ΛΙ ΥΑ ΞΟ ΣΕ ΙΘΑ 34-5 2310 5661 ς) ου ια εφήβ 10 555053 ΟΚΑΝΑ (γ Α ΘΕΜΑΤΑ 23 233333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 7776 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 25 63 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 2310 5352 ΙΝΚΑ 1056 S ΩΝ SO 10501 -3 ΙΞΗ ΠΑΙΔ 10 511972 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10502 & 23 2310 928243 ΔΕΗ: & /ΝΙΚΗ ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 2310 10503 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 13888 ρό, 2310 1 24 από σταθε ΒΕΣ: 11 ΕΥΑΘ ΒΛΑ ΙΟ 800 11 87878 0642 από κινητό 52 ΕΡ ΦΥΣΙΚΟ Α » 520309, 2310

1

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεµβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Αποφύγετε να πάρετε κάποιο επαγγελματικό ρίσκο.

Τα πράγματα στα αισθηματικά σας μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Πρέπει στα οικονομικά σας να τακτοποιήσετε κάποιους λογαριασμούς για να αποφύγετε προβλήματα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεµβρίου)

Είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες παρεξηγήσεις με τον σύντροφό σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ

ΤΟΞΟΤΗΣ

(21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

(23 Νοεµβρίου – 21 Δεκεµβρίου)

Πάρτε αποφάσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καθημερινότητά σας καλύτερη.

Προβλήματα του παρελθόντος είναι πιθανό να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

(22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

(22 Δεκεµβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Η σημερινή ημέρα δεν είναι κατάλληλη για να κάνετε συζητήσεις και να ξεκαθαρίσετε σοβαρά ζητήματα.

Μια νέα γνωριμία θα σας ανανεώσει πάρα πολύ.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου 23 Αυγούστου)

Τολμήστε να κάνετε κάποιες δραστικές αλλαγές στην εξωτερική σας εμφάνιση.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

(20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Δείξτε προσοχή σε κάποια προβλήματα υγείας που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους .

ΙΧΘΥΕΣ

(24 Αυγούστου – 22 Σεπτεµβρίου)

(20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Κάποια προβλήματα σήμερα στην εργασία σας είναι πιθανό να σας αγχώσουν.

Οργανώστε κάποια απόδραση προκειμένου να αλλάξετε παραστάσεις.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

OPIZONTIA 1. MÂÙ·ÏÏÈÎfi ‹ ͇ÏÈÓÔ Î·ÚÊ› – KÚ›ıËÎ·Ó Èηӿ ÌÂÙ¿ ·fi ‰ÔÎÈÌ‹ ·˘Ù¿. 2. ™˘ÁÁڷʤ·˜ ·Ó‹ıÈÎˆÓ ‹ ˘‚ÚÈÛÙÈÎÒÓ ‰ËÌÔÛÈÂ˘Ì¿ÙˆÓ. 3. TÚ‡˜ – ¶ÚÔÎÏËÙÈ΋, ·˘ı¿‰Ë˜. 4. ™˘ÓÔÈΛ· Ù˘ Aı‹Ó·˜ – OÌÔÈ·

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2310357602): για περιστατικά παιδοψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310-493400): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, οδοντιατρικά. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» (τηλ. 2313-323000, 2313323403): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ουρολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, οφθαλμολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, ψυχιατρικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2313-324100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Το Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ», ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15:00-22:00, ορθοπεδικά περιστατικά: 08:00-22:00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08:00-08:00 Το Δερματολογικό, ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15.00 - 20.00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08.00 - 20.00 Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Û‡Ìʈӷ. 5. ¶fiÏË Ù˘ °·ÏÏ›·˜ – H ¿ÓÔÈÍË (ηı.) – TÚ·ÁÔ˘‰ÈṲ̂ÓÔ... ‰¤ÓÙÚÔ. 6. §›ÁÔ... ÙÔ Î·Îfi – EÎÊÚ¿˙ÂÈ Î·È ·Ú·Î›ÓËÛË – X·Úˆfi, ʷȉÚfi ÎÈ ·˘Ùfi. 7. AÁÁÂÏÔ˜ ÙÔ˘ ˙ˆÚÔ·ÛÙÚÈÛÌÔ‡ – AÓ·ÎÔ‡ÊÈÛË, Í·Ï¿Êڈ̷ (ÌÙÊ.). 8.

δου ΠΑΟΚ, 25ης Μαρτίου 100 - Χαριλάου, Αγίας Τριάδος 23 - Αμαλίας - έναντι εκκλησίας, Αιγαίου 85 - Καλαμαριά, Ολυμπιάδος 84 - Αγ. Σοφίας, Εγνατία 40, Κωνσταντινουπόλεως 80 - Ιπποκράτειο, Ικτίνου 18 με Τσιμισκή 81 - Πεζόδρομος, Μ. Ψελλού 17 - Κηφισίας, Εγνατία 108 - Αγ. Σοφίας, Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Ανω Ηλιούπολη, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, Πέραν 36 - έναντι Μασούτη - Αμπελόκηποι, Αλ. Σβώλου 23 - Εσπερος Ναυαρίνο, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Σκρα - 28ης Οκτωβρίου 9 (δίπλα στο Β’ ΚΑΠΗ) - Κορδελιό, Ζαχ. Παπαντωνίου 10 με Κρήτης 49 - 25ης Μαρτίου, Αμπελώνων 9 - Αγίων Πάντων - Ξηροκρήνη. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Γ. Λαμπράκη 77 - Α. Τούμπα - έναντι γηπέδου ΠΑΟΚ, Αιγαίου 85 - Καλαμαριά, Ολυμπιάδος 84 - Αγίας Σοφίας, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, Α. Σβώλου 25 - Εσπερος Ναυαρίνο, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Αμπελώνων 9 - Αγίων Πάντων - Ξηροκρήνη.

λαϊκές αγορές ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: πλ. Γυμναστηρίου (1ο και 2 Γυμν. Τριανδρίας). ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ: Χαλκιδικής (περιοχή Μπότσαρη). ΚΗΦΙΣΙΑ: Καλαμαριά – Καππαδοκίας και τμήμα της Ζηργάνου. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Μεσολογγίου και Βενιζέλου. ΕΥΟΣΜΟΣ: Αριστοτέλους, πάρκο Ελπίδας. Γ΄ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: Καυταντζόγλου στο πάρκο Στρατηγείου. ΜΕΤΕΩΡΑ: Πολίχνη, παραπλεύρως των οδών Μ. Αλεξάνδρου, Γρανικού και Κυριακοπούλου. ΒΑΣΙΛΙΚΑ/ΚΑΛΟΧΩΡΙ/ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ/ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ/ΣΟΧΟΣ/ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΣΑΜΟΣ: Κάθε Πέμπτη με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2313/325821, 822, 823, 824. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

τρένα 1110

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Γ. Λαμπράκη 77 - Ανω Τούμπα - έναντι γηπέ-

Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα IC: 05:11 07:04 10:04, 12:04, 15:04, 18:04. Λοιπές αμαξοστοιχίες ΤΠ: 23:00. Λάρισα ΠΡΟΑ: 05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 16:17, 17:14, 18:37, 20:45,

τερα ε ρ ί π ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ! π α στ ¯Ô˜ – °ÂÚÌ·Ófi˜ ÊÈϤÏÏËÓ·˜. 6. ¶·Ú·Ï›ÁÔ... ¿ÁÈ· – A¯·Ú¿ÎˆÙÔ. 7. °ÂÈÙÔÓÈο ÁÚ¿ÌÌ·Ù· – E›‰Ô˜ Á˘Ó·ÈΛ·˜ ÊÔ‡ÛÙ·˜ ·ÏÈfiÙÂÚ˘ ÂÔ¯‹˜. 8. ™‡ÓÔÚÔ – MÈ· ÓfiÙ· ÙÔ˘ ÌÔ˘ÛÈÎÔ‡ ÂÓÙ·ÁÚ¿ÌÌÔ˘ – O ·ÚÈıÌfi˜ 11 Ì ÁÚ¿ÌÌ·Ù· – ¢Èο ÛÔ˘ (·Ú¯.). 9. M·Ú·Ì¤Ó·, Û˘ÚÚÈÎӈ̤ӷ. 10. ¶·ÏÈ¿ Ì¿Úη ·˘ÙÔÎÈÓ‹ÙˆÓ – EÓˆÛË ÌÂÁ¿ÏˆÓ ÔÌÔÂȉÒÓ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂˆÓ – MÔÚÊ‹ ÂÙ·ÈÚ›·˜ (·Ú¯Èο). 11. PˆÌ·›Ô˜ ‡·ÙÔ˜ Ô˘ ˘¤Ù·Í ÔÚÈÛÙÈο ÙËÓ EÏÏ¿‰· ÛÙË PÒÌË – A˘Ùfi˜ ¤¯ÂÈ ıÂ˚΋ ηٷÁˆÁ‹. 12. AÁÓˆÛÙ· ÛÙÔ˘˜ KA£ETA 1. ™¯ÂÙÈο Ì ˘ÔΛÓËÛË ÂÓÂÚÁÂÈ- ÔÏÏÔ‡˜ – KψÛÙÈÎfi ÂÚÁ·Ï›Ô. ÒÓ ÁÈ· ÙËÓ ÚfiÎÏËÛË ·ÓÙÈÔ›ÓˆÓ. H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. 2. AÚ¯‹... Ú˘ÌÔÙÔÌ›·˜ – º·ÓÂÚfi˜, ¢‰È¿ÎÚÈÙÔ˜ – P·‰ÈÔÙËÏÂÔÙÈο Ì·˜ ·Ú¯Èο. 3. XÚÔÓÈÎfi Â›ÚÚËÌ· – ¢ÂÓ‰ÚÔÛÙÔȯ›· – O ÔÔ›Ô˜ (·Ú¯.). 4. °Ú¿ÌÌ· Ô˘... ÊÔÚÈ¤Ù·È – ™˘ÓıÂÙÈÎfi ÛÙÚ·ÙȈÙÈÎÔ‡ ·Ú·ÁÁ¤ÏÌ·ÙÔ˜ – ¶ÔÓÙÈÎÔ·Á›‰·. 5. °‹‰· Ù·˘ÚÔÌ·¯ÈÒÓ – T· ¤¯ÂÈ Ô... ‹-

KÈ ¤ÙÛÈ Ï¤ÁÂÙ·È ÙÔ ÚÈ„ÔΛӉ˘ÓÔ, ÙÔ Ôχ ı·ÚÚ·Ï¤Ô – AıfiÚ˘‚Ë... Ì¿Û·. 9. ™˘ÁÎÔÈÓˆÓȷο Ì·˜ ·Ú¯Èο – ¶ÂÚ›Ô‰Ô˜ ¯ÈÏ›ˆÓ ÂÙÒÓ. 10. ™˘Ó¯fiÌÂÓ· ÛÙÔÓ... ηʤ – ... ™Ì·Ù˜: NÔÙÈÔ·ÊÚÈηÓfi˜ ÛÙÚ·ÙȈÙÈÎfi˜ Î·È ÔÏÈÙÈÎfi˜ – M›· ÚfiıÂÛË (ηı.). 11. EÓ·˜... §Ô˘‰Ô‚›ÎÔ˜ – XˆÚ›˜ ÙË ı¤ÏËÛ‹ ÙÔ˘ ·˘Ùfi˜ (ηı.) – ¶ÔÏÂÌÈ΋ È·¯‹ ÙÔ˘ '40. 12. KÈÙÚÈÓˆfi˜ – X·ÚÙÔ·ÈÎÙÈÎfi˜ fiÚÔ˜. 13. AÙË̤ÏËÙÔ – E˘Ú˘¯ˆÚ›·.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

ζώδια ΚΡΙΟΣ

τουριστικό, πολιτιστικό ›  Ù Â Ú · περιοδικό ÂÚ Û Ù ·πολλαπλές για αποδράσεις!

το σταυρόλεξο

27 Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

21:47, 23:00. Αλεξάνδρεια – Βέροια Εδεσσα ΑΠ: 04:32, 05:52, 07:20, 08:50, 10:56, 12:21, 13:57, 15:25, 16:55, 18:25, 22:05. Θεσσαλονίκη - Πλατύ ΠΡΟΑ:05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47. Σέρρες Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη - Δίκαια: ΑΠ 07:11, IC 16:10. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-437-402-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416-436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝ-

1

2

3

4

5

6

£ E A M A T I K O T H T A

E K N O M A

A T A

T P I X I N A

P O T A P I

O X I

O M A § O ™

O I A K A ™ ¶ §

¢ A K I A

M A K O N

O A ™ A I P A

7

I O N

™ O X O A E K

8

9

10

11

12

™ A

I ™ T I A

E M A

P O ™ T A N

A ™ I A T H ™

A ¶ H ° A N O ™ A

I I

Y I O ™

™ O A P E ™

P M

I § I ™ I A

™ A § O ™

ΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409-403-407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 SKY EXPRESS, τηλ. 2810/223800 CYPRUS AIRWAYS, τηλ. 2310/228352 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 TURKISH AIRLINES, τηλ. 00902124440849 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/ 23318 RYANAIR, τηλ. 448712460002 AIR BERLIN, τηλ. 2310 473664 LUFTHANSA, τηλ. 210 6175200 ASTRA AIRLINES, τηλ. 2310/489390, 2310/489391 SWISS AIR, τηλ. 2310/471481, 2310/471466


28

Ανάσες...

Παρασκευή 14 Σεπτεµβρίου 2012

Ασκήσεις θάρρους; Ασκήσεις αλήθειας; Ασκήσεις µαθηµατικών; Ασκήσεις που εκτελούνται καλύτερα κι ελαχιστοποιούν το λάθος, όταν επαναλαµβάνονται ή όταν καθοδηγούνται από κάποιον που γνωρίζει, όπως η οµάδα η οποία ακολουθεί τη γυµνάστριά της σε πάρκο του Πεκίνου.

ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ

Σκόρδα Αργεντινής

M

oυ έγινε συνήθεια. Κάθε φορά που βρίσκοµαι περαστικός στη Γερµανία, µπαίνω στα σούπερ µάρκετ τροφίµων και κοιτάζω από πού προέρχονται τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε κάθε είδος σούπερ µάρκετ, από φτηνές αλυσίδες µέχρι γκουρµέ. Εχουµε και λέµε, από την πρώτη φθινοπωρινή επίσκεψη. Κεράσια – θαύµα από τον Καναδά. Σταφύλια και αχλάδια από τη Γαλλία. Ροδάκινα και δαµάσκηνα από την Ιταλία. Πεπόνια, τρία είδη, το ένα έλαµπε σαν χρυσάφι, από την Ισπανία. Αυτό το πεπόνι είναι αµαρτία να το κόψεις. Το αφήνεις πάνω στο τραπέζι της βεράντας για στολίδι. Γκρέιπφρουτ από το Μεξικό. Σύκα, κάτι γίγαντες, µια οκά το καθένα, από την Τουρκία – ένα ευρώ το κοµµάτι. Μελιτζάνες από την Ολλανδία, τόσο ωραίες που καταρράκωσαν το ΤΟΥ ηθικό µου ως µπαΜAΚΗ ΒΟΪΤΣΊ∆Η χτσεβάνη. Ντοµαmvoitsidis τάκια ρόµα από το @gmail.com Βέλγιο. Μέχρι και φασολάκια από µια φάρµα στο Ναϊρόµπι της Κένια. Είχε και κάτι συσκευασίες µε κλωναράκια βασιλικού – γερµανικά. Κάτι ελληνικό, παιδιά; Κανένα καρπούζι, κανένα αχλάδι; Τίποτε! Ούτε για δείγµα. Κάποτε, στη γερµανική αγορά υπήρχαν ελληνικά προϊόντα. Ολόκληρα τρένα φόρτωναν στα διαλογητήρια της Πέλλας και ταξίδευαν προς το Βορρά. Μετά, ο ανταγωνισµός µας έπεσε βαρύς. Στείλαµε εµπόρευµα δεύτερης διαλογής, µπήκαν στη µέση οι συνεταιρισµοί και έκαναν τη λοβιτούρα επιστήµη, βολευτήκαµε µε το επιδοτούµενο βαµβάκι που διπλοτριπλοζυγιζόταν, το να είσαι πραγµατικός αγρότης θεωρήθηκε µπας κλας, ενώ το σωστό ήταν να παίζεις χαρτιά στο καφενείο και να εισπράττεις επιταγές Βρυξελλών και κάπως έτσι χαθήκαµε από την ευρωπαϊκή πιάτσα. Τα άσπρα Interfrigo, που σκουριάζουν στις ράγες και λεηλατούνται για το µέταλλό τους, είναι το σύµβολο του νήµατος που αφήσαµε να φύγει από τα χέρια µας. Η κρίση θα βάλει τα πράγµατα στη θέση τους. Η ανάπτυξη µε δανεικά τελείωσε και η Ελλάδα είναι αναγκασµένη να αποφασίσει τι θα έχει ο πάγκος της στην παγκόσµια λαϊκή αγορά. Θέλει, δε θέλει, θα ασχοληθεί σοβαρότερα µε τον τουρισµό και θα ανακαλύψει πάλι την αγροτική παραγωγή. Και ίσως κάποτε δε θα αναγκαζόµαστε να αγοράζουµε σκόρδα Αργεντινής και φακές Κίνας.

Φωτογραφία Associated Press

Σαν σήµερα 1814

1829

1956

1960

«Φιλική Εταιρεία» Ανήμερα της Υψωσης του Σταυρού, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ιδρύουν στην Οδησσό τη «Φιλική Εταιρεία».

Συνθήκη Αδριανούπολης Υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης ανάμεσα στη Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από το Ρώσο κόμη Αλεξέι Ορλώφ και τον Τούρκο Αμπντούλ Καντίρ-μπεη. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέχει πρόσβαση στη Ρωσία στις εκβολές του Δούναβη και στη Γεωργία και «ανοίγουν» τα Δαρδανέλια σε όλα τα εμπορικά πλοία.

Κώστας Καραμανλής Γεννιέται ο Κώστας Καραμανλής, πρωθυπουργός της Ελλάδας (2004-2009).

ΟΠΕΚ Ιδρύεται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) από τα κράτη: Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα. Ο σκοπός της δημιουργίας του ΟΠΕΚ είναι η διασφάλιση των εσόδων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών από τις πετρελαϊκές εταιρίες.

1960

1982

2001

2003

Μ. Καραγάτσης Πεθαίνει, σε ηλικία 52 ετών, ο Μ. Καραγάτσης. Ο Καραγάτσης, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της «Γενιάς του ‘30».

Γκρέις Κέλι Πεθαίνει, σε ηλικία 53 ετών, η ηθοποιός, μετέπειτα πριγκίπισσα του Μονακό Γκρέις Κέλι. Είχε παντρευτεί τον πρίγκιπα Ρενιέ στα 26 της και εγκατέλειψε τη λαμπρή καριέρα της στο Χόλιγουντ για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της.

Στέλιος Καζαντζίδης Πεθαίνει, σε ηλικία 70 ετών, ο λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης. Συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τραγουδιστές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Σουηδία - Ευρώ Οι Σουηδοί απορρίπτουν με δημοψήφισμα την ένταξή τους στο «μηχανισμό του ευρώ» και συνεπώς την εισαγωγή του νέου νομίσματος στη χώρα τους. Οι ψήφοι ήταν 56,1% κατά έναντι 41,8% υπέρ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 14/09/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4591