Page 13

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Στον αέρα» τα έργα διαχείρισης απορριµµάτων στη Θεσσαλονίκη «Στον αέρα» κινδυνεύουν να τιναχτούν όλα τα έργα διαχείρισης των σκουπιδιών, που έχουν γίνει με κόπο, χρήμα και τεράστιες καθυστερήσεις, εξαιτίας της απόφασης του ΑΣΕΠ να μην εγκρίνει καμιά ανανέωση των συμβάσεων στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί όλα τα έργα. Πρόκειται για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τις μονάδες βιοαερίου (Ταγαράδες, Μαυροράχη), τα τρία περιβαλλοντικά πάρκα (Δερβένι, Θέρμη, Ταγαράδες) και το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Στο Σύνδεσμο εργάζονται 115 μόνιμοι και 185 συμβασιούχοι. Οι συμβάσεις των τελευταίων λήγουν την 31η Αυγούστου. Ο Σύνδεσμος κατέθεσε το αίτημά του για ανανέωση περισσότερων των 200 συμβάσεων, ώστε ακόμη και με περικοπή του 30% να έχει επαρκές προσωπικό για τη λειτουργία των έργων. Μάλιστα, στο τέλος του έτους θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς άλλα 50 άτομα για να λειτουργήσουν το νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία. Το ΑΣΕΠ, ενώ ενέκρινε συμβάσεις σε όλους τους συνδέσμους της χώρας, δεν ενέκρινε καμιά θέση του ΣΟΤΑΝΘ, όπως κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Ζουρνάς. Ο κ. Ζουρνάς είπε πως ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών δε γνώριζαν το θέμα και τους ενημέρωσε, ενώ απέδωσε το ζήτημα σε «κάποιον γραφιά που μάλλον δεν κατάλαβε τι έκανε». Ο ίδιος επισήμανε πως οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι συμβασιούχοι του Συνδέσμου είναι εξειδικευμένο προσωπικό και δουλεύουν όλες αυτές τις υποδομές. «Σε περίπτωση που δε γίνει κάτι, από την 1η Σεπτεμβρίου παύει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και θα μετατραπεί σε χωματερή, ενώ και όλα τα άλλα έργα διαχείρισης τινάζονται στον αέρα. Μετά θα αρχίσουν τα πρόστιμα και η ΕΕ θα ζητήσει τα χρήματα για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα πίσω», δήλωσε ο κ. Ζουρνάς. ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Εκκίνηση για τις πανελλήνιες Συνολικά θα συµµετάσχουν 93.713 υποψήφιοι • Επιπλοκές από την απεργία της 20ής Μαΐου ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖ∆ΡΙΓΙΑΝΝΗ

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας ξεκινούν σήμερα οι πανελλήνιες εξετάσεις

Στη μάχη των πανελλήνιων εξετάσεων μπαίνουν από σήμερα οι υποψήφιοι από τα ημερήσια λύκεια και τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδας Β) ξεκινώντας με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, ενώ στο ίδιο μάθημα θα διαγωνιστούν αύριο οι υποψήφιοι της Δ’ τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων και των Εσπερινών ΕΠΑΛ.

Σ

υνολικά θα συµµετάσχουν 93.713 υποψήφιοι, εκ των οποίων 77.687 µαθητές της Γ’ τάξης ηµερήσιων Γενικών Λυκείων, 351 µαθητές της Γ’ τάξης ηµερήσιων ΕΠΑΛ (οµάδα Β’), 830 µαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ (οµάδα Β’), καθώς και 14.845 απόφοιτοι προηγούµενων ετών. Από την κεντρική Μακεδονία ο αριθµός των υποψηφίων ανέρχεται στους 16.165. Σύµφωνα µε τις αρµόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, όλα είναι έτοιµα για την οµαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Ωστόσο, φέτος τα εξεταστικά κέντρα στο νοµό Θεσσαλονίκης θα είναι λιγότερα, καθώς µε διαταγή του ΥΠΕΠΘ γίνεται σύµπτυξη των εξεταστικών κέντρων, σε µια προσπάθεια να εξοικονοµηθούν χρήµατα λόγω της οικονοµικής κρίσης. Ειδικότερα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη µειώνονται στα 53 από 64, ενώ δύο λιγότερα εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στη δυτική πλευρά της πόλης. Οι εξετάσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα, οπότε οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε ένα

από τα τέσσερα µαθήµατα Γενικής Παιδείας που έχουν επιλέξει: Βιολογία, Φυσική, Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία.

Η απεργία της 20ής Μαΐου Στο µεταξύ, την αναβολή των πανελλήνιων εξετάσεων που θα διενεργηθούν στις 20 Μαΐου ζητά η ΟΛΜΕ από το υπουργείο Παιδείας συµµετέχοντας στη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ. Υπενθυµίζεται ότι η απεργία που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την ερχόµενη Πέµπτη συµπίπτει µε τις πανελλήνιες εξετάσεις των υποψηφίων των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ, οι οποίοι εκείνοι την ηµέρα διαγωνίζονται στα µαθήµατα Κατεύθυνσης: Λατινικά, Χηµεία, Ηλεκτρολογία, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Καλύτερη ζωή µε νανοτεχνολογία Νέα πεδία εφαρμογών που αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα και να αλλάξουν τους τρόπους επικοινωνίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, παραγωγής ενέργειας και φωτισμού δημιουργούνται χάρη στην τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών που αποτελεί ένα νέο τομέα της νανοτεχνολογίας. Οι χαμηλού κόστους εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά συστήματα, οι βιοδιαγνωστικές συσκευές μιας χρήσης και τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης είναι μόνο μερικά παραδείγματα των εφαρμογών των οργανικών ηλεκτρονικών που βασίζονται στα νέα οργανικά ημιαγωγικά/ αγώγιμα υλικά και τις διαδικασίες ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας. Τα οργανικά ηλεκτρονικά μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων όπως δίοδοι, αισθητήρες, τρανζίστορ, φωτοβολταϊκά και φωτισμός. Σε σύγκριση με τα ανόργανα ηλεκτρονικά είναι φανερό ότι τα οργανικά ηλεκτρονικά εμφανίζουν μεγαλύτερη δυναμική στις εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, μικρής ενεργειακής κλίμακας και χαμηλού κόστους. «Η έρευνα γύρω από τη νανοτεχνολογία

και τη νανοϊατρική μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να μεταφερθεί προς την κοινωνία. Τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πραγματικός πλούτος μέσα από την επιστήμη και την τεχνολογία, που δημιουργεί το ίδρυμά μας, πράγματι μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την κεντρική Μακεδονία», τόνισε χτες στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης με αφορμή τη διεξαγωγή δύο διεθνών συνεδρίων και ενός θερινού σχολείου, που θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 17 Ιουλίου στη Χαλκιδική με στόχο την παρουσίαση πολιτικών έρευνας στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, καθώς και συναντήσεων μελών έργων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως τόνισε, το ερευνητικό έργο «OLAtronics», το συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει το ΑΠΘ μέσω του Ερευνητικού Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, προσανατολίζεται στην ανάπτυξη υλικών χαμηλού κόστους με βελτιωμένες ιδιότητες και διάρκεια ζωής με σκοπό την παραγωγή μεγάλης κλίμακας πρωτότυπων εύκαμπτων διατάξεων. «Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και θα διαρκέσει τρία χρόνια», σχολίασε ο ίδιος.

H υπουργός Παιδείας, Αννα Διαµαντοπούλου, µε χτεσινοβραδινή γραπτή δήλωσή της επισηµαίνει: «Το πρόγραµµα των πανελλήνιων εξετάσεων είναι µια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία. Τυχόν αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των εξετάσεων, µέχρι τη λήξη τους, για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέµα, καθώς η διαδικασία των εξετάσεων αφορά το µέλλον και τα όνειρα των νέων παιδιών. Γι΄ αυτό, αν και κατανοώ τις δυσκολίες που προκύπτουν από την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 20/5, ευελπιστώ ότι η ΟΛΜΕ µε το αίσθηµα ευθύνης που τη διακρίνει θα θεωρήσει ως προσωπικό ασφαλείας τους καθορισµένους επιτηρητές, προκειµένου να διεξαχθούν οµαλά οι εξετάσεις για τα Εσπερινά Λύκεια, που είναι προγραµµατισµένες εκείνη την ηµέρα».

Παραιτήθηκε ο Γ. Μπαµπινιώτης Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπέβαλε χτες ο Γιώργος Μπαμπινιώτης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει πλέον ενεργό ρόλο που να δικαιολογεί τη θέση του ως προέδρου του Συμβουλίου. Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγο μετά το αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας για σύγκληση του ΣΠΔΕ (Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) ώστε να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο διάλογος για τα προβλήματα της εκπαίδευσης αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο του κ. Μπαμπινιώτη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Κουρουτός, με ανακοίνωσή του επαναφέρει στη δημοσιότητα τα σκάνδαλα του τελευταίου διαστήματος στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα τη διαρροή των θεμάτων για τις εξετάσεις του Διεθνούς Απολυτηρίου (Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά) καταγγέλλοντας την υποκριτική στάση του υπουργείου Παιδείας μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 14/05/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4091

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 14/05/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4091

Advertisement