Page 1

Κερδίζει την πρώτη µάχη µε τους στρατηγούς ο Ερντογάν

σελ. 30

Ελληνικό χρώµα στα βραβεία της 76ης Μόστρα

σελ. 35

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ ΤΑΣΟΣ ΡΕΤΖΙΟΣ ∆ΕΥΤΕΡΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 1,30 ΕΥΡΩ

ΕΙ∆ΙΚΗ ΕΚ∆ΟΣΗ

Πλαφόν στα καύσιµα βάζει η κυβέρνηση σελ. 28

ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Τραγωδία µε µια 38χρονη νεκρή στο φαράγγι του Ενιπέα

ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑ AKOMH ΧΡΟΝΙΑ

Στην πρέσα µέχρι το 2013

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα ενός ζευγαριού στρατιωτικών στο Λιτόχωρο Πιερίας. Το όχηµά τους παρασύρθηκε από τα ορµητικά νερά στο φαράγγι του Ενιπέα, µε αποτέλεσµα µια 38χρονη να χάσει τη ζωή της και να κινδυνέψουν σοβαρά ο σύζυγός της κι ένα φιλικό τους ζευγάρι.

Ως το 2013 θα συνεχιστεί η λιτότη-

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

τα, τόνισε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. ∆ιευκρίνισε πως δε θα υπάρξουν νέα µέτρα όσο τηρείται πιστά το µνηµόνιο. • Σε ειδικό ρόλο ο Λουκάς Παπαδήµος

Κραυγή διαµαρτυρίας από 20.000 διαδηλωτές κατά της οικονοµικής πολιτικής

σελ. 13

13 09

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑ∆Α

Σχολεία χωρίς... προσωπικό και θέρµανση σελ. 14

‹ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΦTΗΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ‹ΠΕΡΑΙΩΣΗ – «ΣΚΟΥΠΑ» ΓΙΑ ΑΝΕΛΕΓΚΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Οργή για ∆αλούκα στον Αρη για το ανύπαρκτο πέναλτι «Εφυγε» στα 75 του ο καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς σελ. 34

Τίτλοι τέλους για τον ∆ηµήτρη Καµπερίδη σελ. 34

Σαλπιγγίδης: «Με κυνηγάει η ατυχία». Προπονήθηκε ο Ελ Ζαρ

σελ. 17

σελ. 19

Βαθµός - «χρυσάφι» µε εκτελεστή τον Σολτάνι και ήρωα τον Ελευθερόπουλο σελ. 16

σελ. 3, 5 - 7, 10 - 12, 31 - 32 ΑΠΟΨΗ σελ. 4


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 7.05 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 19.37 ΣΕΛΗΝΗ 5 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας

Πρ. Τιµ. Σταυρού, Κορνηλίου Εκατοντάρχου, Αριστείδου µ. Ο άγιος Κορνήλιος ήταν Ρωμαίος εκατόνταρχος και θεοσεβούμενος, αφού είχε γνωρίσει το Λόγο του θεού από τον απόστολο Πέτρο. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Φοινίκη, την Κύπρο, την Αντιόχεια και την Εφεσο. Συνελήφθη από τον ειδωλολάτρη έπαρχο και οδηγήθηκε σε ειδωλολατρικό ναό, όπου προφήτευσε σεισμό, που στοίχισε τη ζωή πολλών εκτός από την οικογένεια του επάρχου. Ετσι, ασπάστηκε το χριστιανισμό και η οικογένεια του ειδωλολάτρη επάρχου.

Η «ξεπεσµένη αυτοκρατορία» διαχρονικά

Ο Πουκεβίλ υιοθετεί το χαρακτηρισμό πιθανότατα όμως όχι και τα αισθήματα- που κυριαρχούσε στα σαλόνια της πνευματικής ελίτ της Δύσης για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που την είχε διαδεχθεί η Οθωμανική. Περιοδεύοντας στα εδάφη της τελευταίας -στην επικράτεια του Αλή πασά, στον οποίο ήταν Πρόξενος- έχει την ευκαιρία να συναντά αποτυπώματα του ιστορικού βίου της πρώτης και την -ανιστόρητη μάλλον γι’ αυτόν και όχι κακοήθη, όπως για άλλους- ευκολία να την ονομάζει «ξεπεσμένη αυτοκρατορία». Ο Γιάννης Τσάρας, ο λαμπρός λόγιος Θεσσαλονικεύς, με καταγωγή, αν δεν κάνει λάθος η στήλη, από την εύανδρο Βλάστη, το Μπλάτσι του ήρωα της Επανάστασης Γιάννη Φαρμάκη, κάνοντας τη μετάφραση, με εισαγωγή και σχόλια, των κεφαλαίων που αναφέρονται στο «Ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία - Ανοιξη του 1806» του Φραγκίσκου Πουκεβίλ, εξανίσταται όταν συναντά τον άδικο και ανιστόρητο χαρακτηρισμό. Και στα σχόλιά του σημειώνει: «Με τον όρο ξεπεσμένη αυτοκρατορία (Bas Empire) ο Πουκεβίλ θέλει να πει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία που την είπαν έτσι μερικοί Γάλλοι ιστορικοί του 17ου και 18ου αιώνα. Το γεγονός ωστόσο πως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία σταδιοδρόμησε για χίλια χρόνια, πως την ιστορία και τον πολιτισμό της τα διδάσκουν σήμερα σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου [...] είναι η καλύτερη απόδειξη πως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν ήταν καθόλου ξεπεσμένη, μα αντίθετα μια αυτοκρατορία σταθμός στην ανθρώπινη ιστορία». Είναι μια αποστομωτική απάντηση. Η στήλη, που έχει στα συρτάρια της τους στίχους... «[...] πάντοτε να φυλάγεται κανείς/από τους ζηλωτές της θύραθεν παιδείας -ιδίως τους βυζαντινούς./ (Που αποτόλμησαν οι δείλαιοι/να γίνουν πρωτοπόροι της Αναγεννήσεως/κι ευλόγως εξ αυτού να προκαλέσουν/την μήνιν των ιστορικών της Δύσεως», την ευχαριστήθηκε ιδιαιτέρως.

αμφιθέατρο του Λυκείου Πανοράματος.

Εmma Shapplin Η Emma Shapplin μας οδηγεί σε ένα μουσικό ταξίδι, με σταθμούς σε οpera, electro, pop, rock και νεοκλασική μουσική, στο Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας, τηλ. 2310/ 206.730), στις 21.00.

ΔΕΘ Ουγγαρέζικοι παραδοσιακοί χοροί παρουσιάζονται στις 18.30, 19.30 και 20.30, στην εξέδρα μπροστά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, ενώ στις 21.00 στην «Helexpo Corona» φιλοξενείται κοντσέρτο του Adam Banda με βιολί και πιάνο.

Πανόραμα Ο Ακης Γούναρης παρουσιάζει ένα δίωρο πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένα τραγούδια μέσα από μουσικές και στίχους των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Σαββόπουλου, Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσου, Γκάτσου και πολλών άλλων δημιουργών, στις 21.00, στο

Dj set Συνεχίζονται τα δευτεριάτικα mojito nights στο καφέ «Σαχάρα» (Ικτίνου 8, τηλ. 2310/ 237.661) με dj set ξένης μουσικής.

Ο Μάριος Φραγκούλης τραγουδά απόψε στο «Μύλο» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 551.836)

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Δευτέρα, προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις με λίγες παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο, Τρίτη, προβλέπεται στα ηπειρωτικά να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 8 24

ΦΛΩΡΙΝΑ 9 21

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 26

ΚΟΖΑΝΗ 10 25

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 12 22

Α Υ Ρ Ι Ο

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 15 27

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 12 19 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19 25

ΤΡΙΠΟΛΗ 10 24 ΑΘΗΝΑ 19 25

ΚΑΒΑΛΑ 15 26

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 16 24

ΚΟΖΑΝΗ 10 22

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 12 27

Î 3

ΚΑΒΑΛΑ 15 24

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 14 24

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 18 27

ΤΡΙΠΟΛΗ 11 25

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 20 25

Î 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 16 23

ΑΘΗΝΑ 18 22

Ó 4

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 22 26

Ó 4

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στα δυτικά 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 20 26

HΡΑΚΛΕΙΟ 18 26

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ .........14 - 17 ΛΟΝΔΙΝΟ.......14 - 18 ΡΩΜΗ ............... 16 - 25 ΚΡΑΚΟΒΙΑ .............................. 10 - 19 ΟΣΛΟ .............10 - 14 ΠΑΡΙΣΙ ..............12 - 20 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ...... 10 - 18 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ............................... 10 - 20 ΚΙΕΒΟ ................8 - 17 ΜΑΔΡΙΤΗ........14 - 26 ΜΟΝΑΧΟ............ 5 - 17 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ .... 17 - 25

σαν σήμερα 1321

1939

1986

1995

∆άντης

Ελικόπτερο

Καλαµάτα

ΠΓ∆Μ

Πεθαίνει ο Ντάντε Αλιγκιέρι, εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης.

Ο Ιγκόρ Σικόρσκι κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. Τριάντα πέντε νεκροί ο απολογισμός.

Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ηλιο της Βεργίνας.


3

ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

Μέχρι το 2013 βαθιά... στο τούνελ Πρόβλεψη ότι ώς το τέλος του 2010 θα µειωθεί το έλλειµµα κατά 40% ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

Η λιτότητα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2013 και εφόσον τηρηθούν πιστά οι όροι του μνημονίου, δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δε θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Ε

ήταν που θα µιλούσαµε, όχι για το δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο µισθό, ή µάλλον για τη σύνταξη ή το µισθό, αλλά θα µιλούσαµε για τον τρίτο και τον τέταρτο και τον πέµπτο µισθό στο δηµόσιο τοµέα. Θα µιλούσαµε για την πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος, για τον αποπληθωρισµό των περιουσιών των Ελλήνων, σε τέτοιο βαθµό που θα ήταν µια τραγωδία για κάθε νοικοκυριό. Και αυτό ακριβώς αποφύγαµε. Αρα, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση και κάναµε αυτό που κάναµε, ακριβώς για να µην µπούµε σε µια λογική χρεοκοπίας», εξήγησε ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντοµα θα έχουµε ισχυρή επίδραση στις αγορές και θα µειωθούν τα spreads των ελληνικών οµολόγων», αφού «οι προηγούµενοι µήνες έδειξαν ότι είµαστε πολύ πιο δυνατοί και ικανοί να αντιµετωπίσουµε προβλήµατα».

να µήνα πριν από την έναρξη της περιόδου τροφοδοσίας των νοικοκυριών για τη χειµερινή περίοδο, ο Γιώργος Παπανδρέου προβάλλει ως βασικό κριτήριο, για τη µη υιοθέτηση των εξεταζοµένων από το οικονοµικό επιτελείο σεναρίων περί εξίσωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης, την απουσία µηχανισµού αναδιανοµής του οφέ- Ο Λουκάς Παπαδήµος λους που θα προέκυπτε από µια τέτοια ρύθΚαι σε ό,τι αφορά τον Λουκά Παπαδήµο, µιση. επιβεβαίωσε ότι αναλαµβάνει σύµβουλός «Δεν υπάρχει σήµερα αυτός ο µηχανι- του αµισθί για τα θέµατα δηµοσιονοµικής σµός και άρα δεν µπορούµε να το εφαρµό- και µακροοικονοµικής πολιτικής, καθώς σουµε, έως ότου υπάρξει», σηµείωσε χαρα- και για θέµατα λειτουργίας του τραπεζικού κτηριστικά. συστήµατος και των χρηΟ κ. Παπανδρέου απέµαταγορών. Παρ’ όλα αυτά φυγε να δώσει περαιτέρω άφησε ανοιχτό το ενδεχόΔε θα εξισωθεί προς διευκρινίσεις αναφορικά µενο λήψης πρόσθετων το παρόν το πετρέλαιο µέτρων αν η πορεία της οιµε τη δήλωσή του την προηγούµενη µέρα ότι θα ζηκονοµίας δεν προχωρήσει θέρμανσης τήσει από τον κ. Παπακωνµε βάση τς υπάρχουσες σταντίνου να σπεύσει στην εκτιµήσεις: «Δεν υπάρχουν με το κίνησης κατεύθυνση της ανακούφινέα µέτρα, πέραν αυτών σης των χαµηλοσυνταξιούπου αποτυπώνονται στη χων. Ερωτηθείς χτες επανέλαβε ότι θα εξε- σύµβαση για τη διάθεση του πακέτου των ταστεί µια τέτοια δυνατότητα στο µέτρο του 110 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέδυνατού. «Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτή- ου, για να συµπληρώσει: «Οσο πηγαίνουµε των µας, ιδιαίτερα σε σχέση µε την πορεία καλά δε χρειάζεται κανένα νέο µέτρο». των εσόδων, θα κάνουµε ό,τι καλύτερο για «Λεφτά υπάρχουν»... τους χαµηλοσυνταξιούχους», είπε. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επέΑισιόδοξος µεινε στην προεκλογική τοποθέτησή του ότι Ο πρωθυπουργός εµφανίστηκε, ωστόσο, «λεφτά υπάρχουν, το θέµα είναι πού πάνε» αισιόδοξος για την επίτευξη των άµεσων και προανήγγειλε «αµείλικτο κυνήγι» των οικονοµικών στόχων. «Εως το τέλος του µεγάλων φοροφυγάδων, που καταφεύγουν έτους, σύµφωνα µε τις δικές µας δεσµεύ- σε φορολογικούς παραδείσους, διευκρινίσεις, σύµφωνα µε τις δικές µας αποφάσεις, ζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει θα έχουµε µειώσει το έλλειµµα κατά 40%», διαδικασίες «για να πάρει στοιχεία διεθνώς τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το 2013 θα είναι και από τράπεζες του εξωτερικού». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι µε το νέο φοη καταληκτική ηµεροµηνία στην εφαρµογή του µνηµονίου. Είπε µάλιστα ότι η χώρα ρολογικό νοµοσχέδιο θα συµβάλουν πολύ θα µπορούσε να ξεφύγει από το βρόχο του περισσότερο στα ταµεία «οι έχοντες και µνηµονίου και νωρίτερα, εφόσον τα κυβερ- κατέχοντες» και πρόσθεσε ότι ο νόµος θα νητικά µέτρα αποδώσουν τα αναµενόµενα εφαρµοστεί «άτεγκτα», υπενθυµίζοντας ότι πάνω από 1.00.000 Ελληνες έχουν ανοιχτές σε µικρότερο διάστηµα. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει υποθέσεις φορολογίας. «Θα τα κλείσουµε στα σχέδια της κυβέρνησης ενδεχόµενο όλα µε καθαρό και δίκαιο τρόπο», διευκρίαναδιάρθρωσης του χρέους. «Θα ήταν κα- νισε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να πληταστροφική για την οικονοµία µας, για την ρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, µε αξιοπιστία µας, για το µέλλον µας. Τότε θα διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Για τη ∆ΕΘ Σε ερώτηση του «Α» για τις δυνατότητες που βλέπει η κυβέρνηση στη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο σχεδιασμό για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ κι αν αυτή επεκτείνεται και στην ιδιοκτησία της γης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θεωρώ ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. Αλλά πρέπει να μπαίνει σε σωστό πλαίσιο. Είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για να διευρυνθεί η δραστηριότητα της ΔΕΘ παγκοσμίως, για να ενισχυθεί και να πάρει κι άλλα ‘’brands’’ ή να συνδεθεί πιθανώς με έναν άλλο στρατηγικό επενδυτή και να συνεργαστούν -και είναι τελείως άλλο, μέσω αυτής της συνεργασίας, να είναι ένας ‘’δούρειος ίππος’’, απλώς για ένα πλιάτσικο στο ‘’real estate’’ που έχει η ΔΕΘ, στην πώληση γης, για κάποιους οι οποίοι θέλουν ένα εύκολο και γρήγορο κέρδος. Δυστυχώς, αυτό υπήρχε ως λογική πάρα πολλές φορές στη χώρα μας, ιδιαίτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση, ως προς το πώς αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία. Εμείς λέμε ‘’ναι’’ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα βοηθήσει το δημόσιο συλλογικό συμφέρον. Και βεβαίως, εάν χρειαστεί, το ‘’fast track’’ δίνει την επιλογή στον ενδιαφερόμενο να μπει σε αυτήν τη διαδικασία. Και θα έλεγα ότι δεν είναι απλώς μετεγκατάσταση, είναι η αναμόρφωση ολόκληρης της Εκθεσης».


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

η άποψή μας

Η δικαίωση του... φοροφυγά Η περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων, που θα συνοδεύεται µε καταστροφή των φορολογικών στοιχείων ώστε να είναι οριστική και αµετάκλητη, η περίφηµη «κόκκινη γραµµή» που θα χωρίζει το παρελθόν από το µέλλον, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, συνιστά πρωτίστως «βατερλό» του ελληνικού κράτους. Δευτερευόντως αποτελεί δικαίωση της τακτικής που ακολουθούν τα διάφορα… λαµόγια της χώρας, όλοι αυτοί που πλουτίζουν παρέχοντας πανάκριβες «µαύρες» υπηρεσίες. Που δεν κόβουν αποδείξεις και τα λογιστικά βιβλία τους είναι πιο λευκά κι απ’ το χιόνι, επειδή -σε πολλές περιπτώσεις- δεν έχουν ούτε µία εγγραφή. Στην αγωνία της να συλλέξει έσοδα από µια οικονοµία που βρίσκεται σε κώµα, η κυβέρνηση σκέφτηκε να προχωρήσει σε µία ακόµη περαίωση. Σε µια διαδικασία, δηλαδή, κατά την οποία ο φορολογούµενος προσέρχεται αυτοβούλως στην εφορία, συµφωνεί στα γρήγορα ένα ποσό, το δίνει και η συγκεκριµένη χρήση ή -αν είναι περισσότερες- οι συγκεκριµένες χρήσεις θεωρούνται ελεγµένες. Μόνο που µέχρι σήµερα, ακόµη και µετά την περαίωση, οι φορολογούµενοι υποχρεούνταν να διατηρήσουν τα βιβλία τους µέχρι τη χρονική παραγραφή των υποθέσεων, ώστε οι ελεγκτικές αρχές να µπορούν, αν το επιλέξουν, να επιβεβαιώσουν την ειλικρίνεια των στοιχείων της περαίωσης. Αυτήν τη φορά η ρύθµιση είναι οριστική. Θα υπάρχει επιτόπια καταστροφή των βιβλίων, τα οποία δε θα είναι δυνατόν να ξαναζητηθούν και η ανακούφιση των φορολογουµένων θα είναι απόλυτη. Η πραγµατικότητα είναι ότι, µε τον τρόπο που είναι διαρθρωµένες οι φοροελεγκτικές αρχές στη χώρα µας, ελάχιστο έργο µπορούν να παράγουν. Οι περισσότεροι επαγγελµατίες δεν καλούνται ποτέ για φορολογικές εξηγήσεις. Αλλά η επιτόπια καταστροφή των βιβλίων αφενός τους απαλλάσσει από το -έστω θεωρητικό- άγχος του ελέγχου, αφετέρου αποτελεί οµολογία αδυναµίας, την οποία είναι βέβαιον ότι οι εθισµένοι στη φοροδιαφυγή θα εξακολουθήσουν να εκµεταλλεύονται. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «το κράτος τραβάει ‘’κόκκινη γραµµή’’ µε το παρελθόν», όµως η δήλωσή του θα είχε αξία αν συνοδευόταν από κάποια συγκεκριµένη κίνηση στο επίπεδο των ελέγχων. Οσο οι εφορίες είναι έτσι όπως είναι τόσο οι φοροφυγάδες θα κάνουν... πάρτι. Μέχρι να έρθει σε λίγα χρόνια µια κυβέρνηση να τους αµνηστεύσει ξανά. Ας φτιαχτεί επιτέλους η οικονοµική Αστυνοµία, µε εισαγγελείς, εφοριακούς, τελώνες, αστυνοµικούς, να σφίξουν λίγο τα πράγµατα...

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

∆ε γίνεται, κύριε πρωθυπουργέ… Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, κάνουμε ταμείο για την ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τι είπε, τι περιμέναμε, τι δεν είπε, τι ξέχασε, τι αποσιώπησε εύσχημα. Για τον προηγούμενο τα έχουμε πει. Περσινά ξινά σταφύλια. Ας έρθουμε στο σήμερα, στο σημερινό πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρέου, ανάμεσα στα τόσα που είπε το σαββατόβραδο ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟ∆ΩΡΑΚΙ∆Η από τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που lazth@ekdotiki.gr οι δρόμοι έβραζαν από τις διαμαρτυρίες των πολιτών, οργανωμένων και μη, την ώρα που χιλιάδες αστυνομικοί έκαναν την πόλη φύλλο και φτερό για να μη στραβώσει η ομιλία, ξεχώρισε ο ίδιος δύο σημεία και τα έβαλε στην άκρη για λογαριασμό μας. Υποστήριξε μετ’ επιτάσεως το εξής: «Δεν υπάρχει το ‘’δε γίνεται’’, ας βάλουμε επιτέλους μπροστά το ‘’γίνεται’’». Το είπε και το ξαναείπε πολλές φορές. Συμφωνώ επί της αρχής ότι, άμα θέλουμε κάτι πολύ, γίνεται… Υπενθυμίζω στον κ. Παπανδρέου μερικά πράγματα που απλά… δε γίνονται είτε το θέλει είτε όχι: - Δε γίνεται τη μια χρονιά να λέτε πως τα λεφτά υπάρχουν και την επόμενη να λέτε πως παλεύουμε να μη χρεοκοπήσουμε.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.173 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

- Δε γίνεται τη μια χρονιά ως αντιπολίτευση να οραματίζεστε το μέλλον και να λέτε «έχουμε τις λύσεις» και την επόμενη ακόμη να σχεδιάζετε. - Δε γίνεται να είναι κάποιος άνεργος επί μήνες και να βλέπει... φως στο τούνελ. - Δε γίνεται να πληρώνει κάποιος το πετρέλαιο θέρμανσης όσο το κίνησης και να περιμένουμε να βγάλει το χειμώνα. - Δε γίνεται να ομολογείτε πως, αφού δε μαζεύουν τίποτε οι εφορίες και εκκρεμούν οι υποθέσεις, θα κάνουμε άλλη μια περαίωση και θα πάρουμε σφουγγάρι για το παρελθόν. - Δε γίνεται να λέτε από τη μια ότι είναι ντροπή να υπάρχει η κακόμοιρη «γενιά των 700 ευρώ» κι εσείς να την κάνετε των «600». - Δε γίνεται να ζητάτε δημόσια… χάρη από τον Παπακωνσταντίνου να δώσει ό,τι μπορεί στους χαμηλοσυνταξιούχους κι εκείνος να χειροκροτά για την ιδέα. - Δε γίνεται να μιλάτε για ένα νέο ρόλο στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας στους τέσσερις δεν έχει δουλειά. - Δε γίνεται να μιλάτε για μικρό και ευέλικτο σχήμα και να κάνετε κυβέρνηση 49 υπουργών και υφυπουργών. Κι εντέλει, τίποτε δεν είναι πια αυτονόητο και πολύ περισσότερο η επανάσταση του αυτονόητου. Ας βρούμε πρώτα μια βάση για να συζητήσουμε από την αρχή. Να συνεννοηθούμε. Να πειστεί ο κόσμος. Αλλιώς... δε γίνεται!

ΔΙΕΥΘΥΝΤEΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής, Xριστίνα Χρυσοστομίδου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«∆ε δειλιάζω στα δύσκολα» O πρωθυπουργός διέψευσε ότι θα αναλάβει τη θέση του γενικού γραµµατέα του ΟΗΕ µπορεί να σηµατοδοτήσει εξελίξεις και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Παπανδρέου, αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι επιλογές θα είναι νικηφόρες, χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο κοµµάτων θετικό βήµα και αίσιο µήνυµα για περαιτέρω συνεννοήσεις. Για το νέο εκλογικό νόµο ξεκαθάρισε ότι δε σχετίζεται µε την κήρυξη πρόωρων εκλογών. Συµπλήρωσε δε ότι αν τον ψηφίσει και η ΝΔ, τότε θα ισχύσει από τις επόµενες εκλογές.

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

«Παρών» στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα δήλωσε κατηγορηματικά χτες ο πρωθυπουργός από τη Θεσσσαλονίκη, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεν είναι του χαρακτήρα του να δραπετεύει από τα προβλήματα. Αφορμή για την τοποθέτησή του αυτή στάθηκε ερώτηση κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου σχετικά με τη φημολογία για μετακίνησή του στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Εθνικά θέµατα

Ο

κ. Παπανδρέου διέψευσε το συγκεκριµένο σενάρο λέγοντας: «Με έχετε δει να φυγοµαχώ ποτέ; Αλλοι φυγοµαχούν, άλλοι δραπετεύουν, άλλοι είναι οι φυγάδες από τα δύσκολα. Εγώ ανέλαβα στα δύσκολα, όχι στα εύκολα. Δε θα δειλιάσω και δε δειλιάζω να αντιµετωπίσω τα πιο δύσκολα που περνά σήµερα η χώρα µας. Εκεί έχω ταχθεί και εκεί θα µείνω».

Για τον Α. Σαµαρά Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ και του προέδρου της στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση της οικονοµικής κρίσης, εγκάλεσε τον κ. Σαµαρά ότι ακολούθησε «ευκαιριακή πολιτική» στο θέµα του µνηµονίου και πρόσθεσε ότι, αν ο ίδιος ήταν στην αντιπολίτευση κι έβλεπε µια κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθεί να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, θα τη στήριζε. Κατηγόρησε, εξάλλου, τον Κώστα Καραµανλή ότι µε την πολιτική του οδήγησε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και µάλιστα είπε πως, αν τον συναντούσε σήµερα, θα τον ρωτούσε γιατί δεν πάταξε τη διαφθορά. Μάλιστα του καταλόγισε ότι δε συγκαλούσε ποτέ το Υπουργικό Συµβούλιο και όποτε έπαιρνε αποφάσεις το έκανε χωρίς διαβούλευση, γι’ αυτό και οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσµα. Ως προς το αίτηµα να καταλογιστούν ευθύνες και σε πολιτικούς και να πληρώσουν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι µπορεί, χωρίς κανένα συµβιβασµό, για να αποδοθεί δικαιοσύνη, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει τα πρόσωπα, πολιτικά ή µη.

Λειτουργία της κυβέρνησης Στις πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε για τη λειτουργία και το συντονισµό τόσο του προηγούµενου όσο και του νέου υπουργικού σχήµατος, ο πρωθυπουργός υπεραµύνθηκε καταρχήν του έργου που έγινε τους προηγούµενους µήνες. «Κάναµε σε 11 µήνες όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα. Και λάθη να έγιναν, δεν κάναµε το µεγάλο λάθος: να µείνουµε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να αφήσουµε την Ελ-

λάδα να παρακµάσει ακόµα περισσότερο, να θεριέψουν κατεστηµένες αντιλήψεις και πρακτικές. Σηκώσαµε τα µανίκια και έτσι θα συνεχίσουµε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα χαρακτήρισε µύθο τα σχόλια περί κενού στη δραστηριότητα των υπουργών µετά τον ανασχηµατισµό, λόγω έλλειψης αρµοδιότητων. «Δεν υπάρχει κενό. Αυτός είναι ένας µύθος, ο οποίος καλλιεργήθηκε συστηµατικά τους τελευταίους µήνες, στην προηγούµενη αλλαγή. Οι υπουργοί που έχουν ορκιστεί, ασκούν κανονικά τις αρµοδιότητές τους. Αν αυτές

θα αλλάξουν - που θα αλλάξουν - θα αλλάξει και ο τρόπος της άσκησης των αρµοδιοτήτων», είπε. Οσο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, τόνισε ότι έχει συγκεκριµένο ρόλο και αρµοδιότητες, τις οποίες κρατάει και θα τις δούµε δηµοσιευµένες σχετικά σύντοµα.

Με την Κεντροαριστερά Ερωτηθείς αν η συνεργασία µε τη «Δηµοκρατική Αριστερά» στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρα µηνύµατα και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εθνικών θεµάτων σε δύο γείτονες, την Αλβανία και την Τουρκία. Σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας µετά τη δολοφονία οµοεθνή στην Αλβανία επειδή µιλούσε την ελληνική γλώσσα, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα Τίρανα στην πορεία προς την ένταξή τους στην ΕΕ να θέσουν υπό την προστασία τους την ελληνική µειονότητα «Για εµάς είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτηµα. Είναι πρώτα απ’ όλα σοβαρό ζήτηµα για τις διµερείς µας σχέσεις, τις οποίες θέλουµε να στηρίζουµε θετικά. Είναι σοβαρό ζήτηµα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Και θα ήθελα να στείλω και το µήνυµα προς την αλβανική πλευρά ότι οι εθνικισµοί έχουν πάντα δηµιουργήσει τεράστια προβλήµατα, όχι µόνο µεταξύ των χωρών αλλά και ανάµεσα στους πολίτες», τόνισε. Μήνυµα έστειλε και προς την Τουρκία, να συµβάλει ουσιαστικά ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. «Το Κυπριακό είναι ένα θέµα επέµβασης και κατοχής», επανέλαβε και κάλεσε την Αγκυρα «σ’ έναν εποικοδοµητικό διάλογο, µια διαδικασία διαπραγµατεύσεων για να φτάσουµε σ’ ένα αίσιο αποτέλεσµα, µέσα στα πλαίσια των γνωστών παραµέτρων, που είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ και, βεβαίως, το ευρωπαϊκό κεκτηµένο». Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δηµοκρατίας, Δηµήτρη Χριστόφια, λέγοντας ότι θα µπορούσαν να στηριχθούν από την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα, για να µπορέσουµε να έχουµε µια σαφή πρόοδο». Οπως υπογράµµισε, «θέµατα, όπως είναι το Κυπριακό, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Σκοπιανό, είναι θέµατα τα οποία εµείς θέλουµε να λυθούν. Θέλουµε να προχωρήσουµε. Κι αυτό δεν αφορά τη µία ή την άλλη συγκυρία». Ερωτηθείς για το συµβιβαστικό ψήφισµα για το Κόσοβο, που υιοθέτησε, πρόσφατα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και το ενδεχόµενο αλλαγής στάσης της Ελλάδας στο ζήτηµα της αναγνώρισης του Κοσόβου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η θέση της Ελλάδας δεν αλλάζει».


ΕΛΛΑΔΑ

6

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

στα πηγαδάκια

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Παπανδρέου

ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ

«Ενα χρόνο μετά τις ψεύτικες υποσχέσεις του ότι ‘’υπάρχουν λεφτά’’, ο πρωθυπουργός, παρόλο που προσπάθησε να μας καθησυχάσει, μας έκανε τελικά περισσότερο ανήσυχους, με τη σύγχυση, τις αντιφάσεις, τις ανακρίβειες και τα κενά των δηλώσεών του», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Η

πολύ κακή εµφάνιση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη», συνέχισε, «έδειξε τα δραµατικά αδιέξοδα της πολιτικής του. Η Νέα Δηµοκρατία επιµένει: υπάρχει διέξοδος, και προτείνει συγκεκριµένο σχέδιο για να βγούµε από την κρίση, το οποίο επαναφέρει την ελπίδα στον τόπο µας», συµπλήρωσε.

Το ΚΚΕ «Ολα όσα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός περί ‘‘αυτονόητου’’, ‘‘πατριωτισµού’’, ‘‘αναγκαίων αλλαγών’’ αποτελούν µεγάλα ψέµατα, εφόσον τα ίδια βάρβαρα µέτρα που έχει λάβει

κατά του λαού και τα νέα που θα πάρει εφαρµόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και παντού έχουν το ίδιο αποτέλεσµα, τραγικό για τους λαούς, ενώ δε δίνουν καµία γιατρειά στον υπεργερασµένο καπιταλισµό». Αυτό σηµειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καλώντας τα λαϊκά στρώµατα «να συµπορευτούν µε το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές για να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός», όπως τονίζει.

Ο ΛΑΟΣ «Συνέντευξη - Υπνοστεντόν, χωρίς ουσία, νεύρο και αποτέλεσµα» χαρακτήρισε τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, που µίλησε ακόµη για προφανή αδυναµία του πρωθυπουργού να απαντήσει στα προβλήµατα που απασχολούν τη χώρα.

Ο ΣΥΝ «Ο λόγος του πρωθυπουργού, που στο µεγαλύτερο µέρος θύµιζε έκθεση ‘‘αριστούχου’’ µαθητή Λυκείου, είχε ελάχιστα πράγµατα να πει για τα εκατοµµύρια των µισθωτών και συνταξιούχων, που στους 11 µήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ είδαν το εισόδηµά τους να µειώνε-

ται πάνω από 20%», υπογραµµίζει από την πλευρά του ο ΣΥΝ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι «επανέλαβε χιλιοδιακηρυγµένα πράγµατα, χωρίς να κάνει αποφασιστικά βήµατα».

Οι Οικολόγοι «Οι θριαµβολογίες του πρωθυπουργού συγκρούονται δυστυχώς µε την πραγµατικότητα», υπογράµµισε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, Κ. Παρασκευόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «στην καλύτερη περίπτωση, ο πρωθυπουργός ζει σε άλλον πλανήτη».

■ Από τους πρώτους χρονικά που εμφανίστηκαν στο συνεδριακό «Ι. Βελλίδης» για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού ήταν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος μάλιστα φαίνεται ότι «αποκρυπτογραφούσε» τα «μυστικά» της μάχης στο νομό Θεσσαλονίκης από τον πρώην νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο. «Ηθικό;», τον ρωτήσαμε. «Ακμαιότατον», μας απάντησε, ενώ, όταν του υπενθυμίσαμε ότι τα μέχρι στιγμής γκάλοπ τον φέρνουν πολύ πίσω από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, εξήγησε ότι είναι αισιόδοξος, γιατί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση εμφανίζεται ο ίδιος ανεβασμένος και ο κ. Ψωμιάδης σε πτώση. «Μέχρι τώρα κοιτάξαμε να βάλουμε ‘’το τρένο στις ράγες’’. Το ταξίδι είναι μέχρι το Νοέμβριο», διευκρίνισε. ■ Ενα ακόμη από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε πολλά πηγαδάκια ήταν ο προαλειφόμενος για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης (φωτογραφία). Πέρασε αρκετή ώρα στο φουαγέ του «Ι. Βελλίδης», συζητώντας με στελέχη κάθε βαθμίδας. ■ Οπως ήταν φυσικό, το γκάλοπ του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» για τη μάχη στο δήμο Θεσσαλονίκης και ο χαρακτήρας του ντέρμπι που αυτό αποτυπώνει ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης μταξύ των τοπικών, κυρίως, στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι, πάντως, σχολίαζαν ιδιαίτερα τη μικρή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ γύρω από την υποψηφιότητα Μπουτάρη, το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων και τις «διαρροές» προς άλλους υποψηφίους... ■ «Οπως ο διάβολος το λιβάνι» έδειξαν αυτήν τη φορά να αποφεύγουν οι υπουργοί τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό τους από το «Ι. Βελλίδης». Μόνον ελάχιστοι και ύστερα από πιέσεις πήγαν προς τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών συνεργείων. Δύσκολη εποχή για να απαντάς σε ερωτήσεις, φαίνεται... Ι. Τ.

Η ∆ηµοκρατική Αριστερά «Οσα αισιόδοξα µηνύµατα κι αν προσπάθησε να δώσει ο πρωθυπουργός, η πραγµατικότητα είναι τόσο κραυγαλέα και επίµονη, και οι επιπτώσεις τόσο χειροπιαστές και αρνητικές για τους Ελληνες πολίτες, που δεν µπορούν µε κανέναν τρόπο να εξωραϊστούν», σηµειώνει σε ανακοίνωσή της η Δηµοκρατική Αριστερά.

στιγμιότυπα ■ Οπως ήταν φυσικό, το περιστατικό που συνέβη το Σάββατο το μεσημέρι, με το παπούτσι που εκτόξευσε ακτινολόγος με στόχο τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε επί μακρόν στο περιθώριο της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο υφυπουργός ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης (φωτογραφία), δέχτηκε μάλιστα και πάλι τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων του ηλεκτρονικού, κυρίως, Τύπου, για το ρόλο του BBC στην υπόθεση. Ερωτηθείς, μάλιστα, αν το όλο σκηνικό ήταν μεθοδευμένο, συγκατένευσε, ενώ πρόσθεσε ότι

για την υπόθεση αυτήν «τα γεγονότα μιλούν μόνα τους». Πιο «λάιτ» ήταν η προσέγγιση του υφυπουργού Υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη, που εξέφρασε την άποψη ότι καταναλώθηκε πολύ περισσότερος χρόνος απ’ όσο έπρεπε γι’ αυτό το περιστατικό, ενώ επέμεινε πολύ στη στάση του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε μήνυση κατά του δράστη, με αποτέλεσμα ο συλληφθείς να αφεθεί ελεύθερος. ■ Δεν προσήλθαν όλοι οι υπουργοί μαζί στο «Ι. Βελλίδης», αφού αρκε-

τοί δεν έφτασαν στον τόπο πραγματοποίησης της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού με το... γνωστό πούλμαν. Πάντως, το «θηλυκό ΠΑΣΟΚ» έκανε σχεδόν σύσσωμο την εμφάνισή του στο συνεδριακό, αφού μαζί μπήκαν στην αίθουσα οι κυρίες της κυβέρνησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Φ. Γεννηματά, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Α. Νταλάρα, μαζί με την Τόνια Αντωνίου. Μάλιστα, η κ. Νταλάρα, που δε γνώριζε πολλά τοπικά στελέχη, είχε την ευκαιρία να κάνει μπόλικες χειραψίες γνωριμίας μαζί τους. Ι. Τ.


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

7

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εβδοµάδα εξελίξεων σε δήµο και Περιφέρεια Οι Γκιουλέκας και Μπουτάρης σε διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων • «Αγκάθι» για τον πρώτο η υποψηφιότητα Στεργίου Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Πέμπτη με τους Μ. Μπόλαρη και Γ. Μπουτάρη

ΤΩΝ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ, ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Εβδομάδα εξελίξεων ξεκινά από σήμερα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στον κεντρικό δήμο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σ

το στρατόπεδο του Κώστα Γκιουλέκα δεν αποκλείεται να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις ονοµάτων, ενώ αναµένεται να καταγραφεί µεγάλη κινητικότητα λόγω και της παρουσίας του Αντώνη Σαµαρά, από την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Γκιουλέκας έχει να διαχειριστεί τρία προβλήµατα: το χτένισµα των πολλών υποψηφιοτήτων που του έχουν κατατεθεί, το ξεκαθάρισµα των υποψηφιοτήτων από το στρατόπεδο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αλλά και την αντάρτικη υποψηφιότητα του Μάκη Στεργίου για τον κεντρικό δήµο της Θεσσαλονίκης. Ο πρώην προέδρος της ΝΟΔΕ Ανατολικού Τοµέα ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήµαρχος χωρίς τη στήριξη της ΝΔ, ενώ µε επιστολή του προς τη Διοικούσα της ΝΔ Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι αποχωρεί και από το κόµµα... Στο στρατόπεδο του Γιάννη Μπουτάρη αναµένουν τις επόµενες ηµέρες περαιτέρω συζητήσεις για ενδεχόµενες συνεργασίες τόσο µε τον Νίκο Ευθυµιάδη όσο και µε τον Τάσο Τζήκα και το διαπαραταξιακό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και στο θέµα της συµµετοχής του Μπάµπη Μπαρµπουνάκη στην «Πρωτοβουλία».

Ο Μ. Μπόλαρης Πίσω φαίνεται να πηγαίνει η ανακοίνωση των ονοµάτων που θα στελεχώσουν τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών στο ψηφοδέλτιο του Μάρκου Μπόλαρη, που ήταν να γίνει στα τέλη

της εβδοµάδας, καθώς στη διαδικασία της ανάδειξής τους έχει αποφασιστεί να υπάρξει στενή συνεργασία του υποψήφιου περιφερειάρχη µε την Ιπποκράτους, αλλά στο µεταξύ µεσολάβησε η µετακίνηση του Σ. Ξυνίδη στην κυβέρνηση. Το κενό που έχει δηµιουργηθεί προκαλεί προβληµατισµό για τις εξελίξεις, ωστόσο ο κ. Μπόλαρης πίεζε προς όλες τις κατευθύνσεις για να µην υπάρξουν καθυστερήσεις. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου, όπου θα επικυρωθεί, εκτός απροόπτου, η τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλη Καρχιµάκη στη θέση του γραµµατέα του κόµµατος, έχει προγραµµατιστεί για αύριο και πληροφορίες αναφέρουν ότι χτες, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη,

οι Μ. Μπόλαρης και Μ. Καρχιµάκης συζήτησαν επί µακρόν για τη δροµολόγηση των επόµενων ενεργειών. Κατά άλλες πληροφορίες, συµφώνησαν αύριο µετά το Εθνικό Συµβούλιο να προχωρήσουν στη συγκρότηση της Κοµµατικής Επιτροπής που θα αξιολογήσει τις προτεινόµενες υποψηφιότητες για τους αντιπεριφερειάρχες. Στο µεταξύ, χτες, ο κ. Μπόλαρης είχε µια ενδιαφέρουσα συζήτηση µε τους δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, τον Κρίτωνα Αρσένη και τη Χρυσούλα Παλιαδέλη, που έδειξαν µεγάλη διάθεση να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι θα συµβάλουν στη συνεργασία τους µε περιφερειάρχες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην επίσκεψη αρκετών στη Θεσσαλονίκη το επόµενο διάστηµα.

H µοναξιά του Παπουτσή και η φρουτοσαλάτα Πάγκαλου Μπορεί φέτος ο Γιώργος Παπανδρέου να διάλεξε το «Hayatt» για να καταλύσει, όμως οι χώροι του «Μακεδονία Πάλας» ήταν και χτες γεμάτοι από υπουργικά και κυβερνητικά στελέχη, αλλά και πασόκους. Μια μεγάλη παρέα καθόταν στο τραπέζι του Θόδωρου Πάγκαλου, που απολάμβανε το πρωινό του με φόντο το Θερμαϊκό. «Η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού ήταν καλή, αλλά θα προτιμούσα να μην περιείχε προαναγγελίες μέτρων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έδειχνε αφοσιωμένος στη φρουτοσαλάτα του. Δίπλα, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, έδινε στόχο. Και γιατί φορούσε ένα σακάκι στις αποχρώσεις του έντονου κόκκινου, αλλά και γιατί κυνηγούσε συνέχεια τον εξάχρονο γιο της. ■ Πηγαδάκι είχαν στήσει ο Δημήτρης Ρέππας με τον Χάρη Τσιόκα. Οταν ρωτήθηκε για το κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλονίκη, ήταν απόλυτος. «Θα κάνουμε συνεχώς κινήσεις για την πόλη. Οι Θεσσαλονικείς έχουν βαρεθεί τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, γιατί τόσα χρόνια έχουν δηλητηριαστεί από τα διάφορα ‘’θα’’», σημείωσε με νόημα. ■ Στο λόμπι και ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης που περπάτησε για λίγο με τον Φίλιππο Πετσάλνικο. «Θα τον πείσετε να μπει στο ψηφοδέλτιο του Μπουτάρη;», ήρθε το δημοσιογραφικό πείραγμα. «Στον καφέ θα τον... ψήσω», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής. ■ Πιο απόμακρος ο Χρήστος Παπουτσής. Καθόταν σε μια γωνία στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου και συζητούσε με τον υφυπουργό του, Μανώλη Οθωνα, για επιχειρησιακά θέματα. ■ «Σφίγγα» και ο Παύλος Γερουλάνος. Ο υπουργός Πολιτισμού προσήλθε μόνος του για το πρωινό και αποχώρησε χωρίς συνοδεία, αφού πρώτα ξεφύλλισε το βιβλίο ευχαριστιών του ξενοδοχείου. Ενδυματολογικά, πάντως, θύμιζε Γιώργο Παπανδρέου: άσπρο πουκάμισο, σικ γραβάτα και σηκωμένα τα μανίκια... Ν. Ο.

Υπέρ Καµίνη και Μπουτάρη και επίσηµα ο Φ. Κουβέλης Και τυπικά επικυρώθηκε η στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς στις υποψηφιότες του Γιώργου Καμίνη για το δήμο Αθηναίων, του Γιάννη Μπουτάρη για το δήμο Θεσσαλονίκης και του Γρηγόρη Ψαριανού για την Περιφέρεια Αττικής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του κόμματός του να προτείνει την υπερκομματική υποψηφιότητα του κ. Καμίνη, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «το αποτέλεσμα μπορεί να είναι νικηφόρο για να αλλάξει το αυτοδιοικητικό τοπίο της Αθήνας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι και με τον Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη «μπορεί να αλλάξει εκεί το γκρίζο αυτοδιοικητικό τοπίο». Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας για την οικονομία, αναφέρθηκε στο τετράπτυχο της πρότασης της Δημοκρατικής Αριστεράς για έξοδο από την κρίση, που συνοψίζεται σε «δίκαιη κατανομή των βαρών, αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης, νέο αναπτυξιακό πρότυπο με διεύρυνση

της παραγωγικής βάσης και πράσινη, οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτήν απαιτούνται, πρωταρχικά, πολιτικές επιλογές, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα, για να ανατραπούν άρδην αντιλήψεις και να αλλάξουν οι πολιτικές που τις διαμόρφωσαν», τόνισε.

Ξεκάθαρη θέση Μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι υπάρχουν δυνάμεις που καλούν σε συσπειρώσεις εναντίον του μνημονίου κι ότι η θέση της ΔΑ για το μνημόνιο είναι ξεκάθαρη: «Δεν το θέλουμε, το αποκρούσαμε, αλλά η απόκρουσή του προϋποθέτει εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από τις ασφυκτικές του ρυθμίσεις και όχι αφορισμούς», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Δε συμφωνούμε με συσπειρώσεις και μάλιστα ετερόκλητες από πολιτικής απόψεως που γίνονται στο όνομα της αντίθεσης στο μνημόνιο». ΙΩΝ ΤΣΩΧΟΣ


8

ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Τραγική ειρωνεία «Ηδη, σε µόλις 10 µήνες, κάναµε περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Κάνουµε το αυτονόητο πραγµατικότητα. Και είµαστε ακόµη στην αρχή». (Γ. Παπανδρέου 23/8/2010) Ηχεί ως τραγική ειρωνεία η πρωθυπουργική αυταρέσκεια µπροστά στο δράµα χωρίς κάθαρση που ζει η χώρα στη «µετά τρόικα εποχή». Αρκεί η δηµόσια οµολογία της υπουργού Διά βίου Μάθησης ότι σήµερα αρχίζει «η πιο δύσκολη σχολική χρονιά της µεταπολίτευσης», για να διαλυθεί η µαγική εικόνα που φιλοτεχνεί ο πρωθυπουργός για την κυβέρνησή του. Δείχνει πόσο περιορισµένες είναι οι φιλοδοξίες της και πόσο απέχουν από τις ανάγκες της νεολαίας µας. Για ποια ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών µπορεί να µιλά η κυβέρνηση, όταν οι παιΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ δικοί σταθµοί και τα νηΜΗΤΑΦΙ∆Η* πιαγωγεία δεν επαρκούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας; Ποια πολιτική ισότητας µπορεί να εφαρµοστεί, όταν τα προγράµµατα στήριξης των παιδιών µε µαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες καθηµερινά συρρικνώνονται; Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, όταν η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού οδηγεί σε σχολεία µε πληθωρικές σχολικές τάξεις, µε περισσότερα από τα 25 παιδιά που προβλέπει ο νόµος για τα Δηµοτικά; Πώς θα µπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του έργου τους, όταν στερούνται την αναγκαία επιµόρφωση, υποχρεώνονται σε σκληρές εργασιακές συνθήκες και οδηγούνται στα όρια της φτώχειας; Πώς θα καλυφθούν οι διδακτικές ανάγκες χωρίς κάλυψη των κενών µε µόνιµους διορισµούς; Φέτος, µάλιστα, οι γονείς θα χρειαστεί να βάλουν ακόµη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να καλύψουν ακόµη και δαπάνες του σχολείου που µέχρι σήµερα καλύπτονταν από κρατικούς πόρους. Αντιµέτωποι κάθε Σεπτέµβρη µε τα στοιχειώδη προβλήµατα λειτουργίας των σχολείων παραγκωνίζουµε άλλα εξίσου σηµαντικά: τα προγράµµατα σπουδών, τα διδακτικά βιβλία, τις παιδαγωγικές µεθόδους, τις πολιτικές αντιστάθµισης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, την αρχική εκπαίδευση και τη συνεχή επιµόρφωση του διδακτικού προσωπικού. Για να ανταποκριθεί η εκπαίδευση στις ανάγκες και τα οράµατα της νεολαίας µας, πρέπει να διεκδικήσουµε µια ριζική, δηµοκρατική εκπαιδευτική µεταρρύθµιση, που θα µεταβάλει συνολικά τη φιλοσοφία και το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων µας. Αυτό απαιτεί καταφατική απάντηση στο ρητορικό -φανταζόµαστε- ερώτηµα του πρωθυπουργού: «Θα αποφασίζουν οι λαοί, είτε απευθείας οι ίδιοι είτε µέσω των θεσµών που τους εκπροσωπούν γνήσια, ή τα κάθε λογής συµφέροντα, που, τελικά, νέµονται προς όφελός τους την εξουσία;». *Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ είναι εκπαιδευτικός - δηµοτικός σύµβουλος δήµου Θεσσαλονίκης

νοι απελευθέρωσης Απελευαθενερδυωμαµτοέλο γικής πίλη

Ρεύμ Τίνα Μπιρμ ήσει τελικά η ηρεάσει μόνο έχει δημιουργ ει που δεν έχ επ η, ησ ρν βέ κυ ουλίου αλλά στην ουργικού Συμβ Υπ υ το ες ρί κυ τις τους. Χτες, στην συναδέλφους ες τρ ωθυάν υς το ι κα Τύπου του πρ ξη ευ ντ νέ συ γραβάτα καθιερωμένη της ΔΕΘ, χωρίς ο σι αί πλ ο στ Κουτρουπουργού, ανδαλίδης, ο Γ. Σκ Κ. ο ν κα τη ύγιας. Κάτι εμφανίσ της και ο Σπ. Βο ιώ κρ αγ Μ Γ. ο μάνης, νόητο. όν θα ήταν αδια Α. Σ. που στο παρελθ

-Σας βλέπω στην τηλεόραση!

Πορτοτωκας,λόσί α από τα άρρενα μέλη της, χτκυες-

Πάν ς γραβάτας μένουν φαν τη ρα πα ης ησ ρν βέ η στο πορτοκατερη προτίμησ ορούσε έδειξαν μια ιδαί » χρωματικά φ κή τι λω υφ κτ «ε όκκινο... λί. Την πιο ρτοκαλοκαφεκ πο ώ εν , ης όν Σ. Ξυνίδης. ο Χρ. Αηδ αμπούκης και Π Χ. οι αν ησ προτίμ ημίζεται για τις οβέρδο, που φ Λ . Α ν το α γι Οσο πική του υπέρανε την προσω έκ υ, το ες άτ γραβ μπλε. Α. Σ. βαση με σκούρο

ις Απουσαφίεέρςονκαείιχεθκαέσι οετρόπος που κάθιτάσαξενι

Ενδι ρώτος τη μενες θέσεις. Π ς, έχοντας στις προβλεπό ού ο Γ. Ραγκ ση ά ιρ σε η στ ι λα στον κ. αλλά κα υσοχοΐδη. Δίπ Χρ . Μ ν το υ το δίπλα του κ. Παπανσε ο εκλεκτός θι κά δη οΐ οχ Χρυσ τέα του ΠΑΣΟΚ, ση του γραμμα του είχε τον θέ τη α γι υ έο δρ ρό , που στο πλευ Μ. Καρχιμάκης πόλαρη. Απών Μ . Μ , χη άρ ει ερ φ ρι πε ς δήμαρυποψήφιο και ο υποψήφιο λά αλ ς λο κα ο Θ. Πάγ ης. κης, Γ. Μπουτάρ Α. Σ. χος Θεσσαλονί

τα Σύντοµτιας πδιοιαμελεγάίµλεµςασυνεντεύξεις πρεωσχθυεδποόνυρτργοειύς

Από ινή. Κράτησ ις 3:40 είχτηκε η χτεσ οκληρώθηκε στ από στη ΔΕΘ αποδ ολ ι κα μ. μ. 10 η 1: σεις ώρες. Αρχισε στ ες και οι σύντομες αποχωρή έν όχι μόνο ημ αι ογ -κ ολ ν αι ώ μ.μ. Δικ υπουργ υφ ι κα ν ώ ργ ου τως, έπειτην αίθουσα υπ άμιση ώρα. Πάν έστρεμι τη ώ πρ ν τη τά οι επ καπνιστών- με λύ τέταρτο, όλ κάλεπτο, το πο δε α έν ό απ τα Α.Σ. τους. φαν στις θέσεις

λιο ι στις συνεΥπουρένγικτρόωσΣηυπαµβντοούύ, αποκέντρωσηκ.καΠαπ ανδρέου

Αποκ ουλίου. Ο ουργικού Συμβ ουργικό δριάσεις του Υπ το τελευταίο Υπ ι κα τά με ι, ότ ες κτικότερες ανακοίνωσε χτ δρόμος για τα ο ι γε οί αν , κη ά την περιστη Θεσσαλονί ού σχήματος αν ειται για ικ ητ ρν βε κυ υ όκ συνεδριάσεις το δέχτηκε ότι πρ ε, ο ίδιος παρα γίνει με στ θα ω τι λλ ε Α α. στ ει ζε έρ φ 04. Φαντά 20 το ό υπουραπ υ 48 έλους δέσμευσή το κάθε τόσο φακ ς ου εν ν; όμ ώ ερ φ ργ τους μετα και υφυπου A. Σ. τών υπουργών γών, αναπληρω

είπαν...

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Υπουργός Δικαιοσύνης «Η συζήτηση για το μέγεθος και τον τρόπο σχηματισμού μιας κυβέρνησης έχει το ενδιαφέρον της, αλλά κρατά λίγες ώρες». Το θέμα είναι οι πολιτικές...

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Ανεξάρτητη βουλευτίνα «Η λογική των χρισμάτων και των στηρίξεων έχει ξεπεραστεί από την κοινωνία». Κάποιοι δεν το έχουν αντιληφθεί...

AΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «Στο καράβι της Αριστεράς κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ταξιδεύουν μόνο στην πρώτη θέση». Οπως ο Αλαβάνος;


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΣΦΗΝΕΣ

«Απόσταση ασφαλείας» θει από συναλλαγές, διαφθορά, τοκογλυφία», δήλωσε κατά την παρουσία του στο συλλαλητήριο ο κ. Αλαβάνος. Πολύ πιο αιχμηρός ο Αλέξης Τσίπρας, που στις δικές του δηλώσεις υπογράμμισε πως σε αυτήν τη δύσκολη φάση όσοι παίρνουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν όχι με γνώμονα την κομματική περιχαράκωση ή προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά το συμφέρον του τόπου, που είναι να ανατραπεί το μνημόνιο μέσα από ένα ευρύτερο μέτωπο δυνάμεων από τον ευρύτερο αριστερό και το σοσιαλιστικό χώρο. Ευδιάκριτο το «καρφί»... Ι. Τ.

μποξέρ

Σε... απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλον κινήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου Αλέξης Τσίπρας και Αλέκος Αλαβάνος, που μετείχαν και οι δύο στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των συνδικάτων στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν, βεβαίως, και οι δύο στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο πρώτος στην κεφαλή του, ενώ ο δεύτερος κάπου στη μέση, ενώ στη συνέχεια, όπως πληροφορηθήκαμε, κινήθηκε και με τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ. «Ο ελληνικός λαός δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ για το συντριπτικό μέρος του χρέους που έχει αποδεχτεί ο Γ. Παπανδρέου κι έχει προέλ-

9

επωνύμως Πρωτοκλασάτοι Χωρίς πολλά γεύματα και βραδινές εξόδους η φετινή παρουσία των υπουργών το Σάββατο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Παρ’ όλα αυτά, έγιναν κάποιες συνάξεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, που πάντως κρατήθηκαν σε χαμηλούς τόνους. Για παράδειγμα, στο «Shark» της Καλαμαριάς έγινε το τραπέζι των πρωτοκλασάτων, καθώς εκεί συνέφαγαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Τίνα Μπιρμπίλη και ο Χάρης Παμπούκης. Ν. Ο.

Ξενοδοχείο Ο Θόδωρος Πάγκαλος προτίμησε να γευματίσει στο εστιατόριο του «Μακεδονία Πάλας», κάτι που έκαναν και ο Δημήτρης Ρέππας με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, Χάρη Τσιόκα, ενώ ο Γιάννης Μαγκριώτης πήγε στο πάρτι νεολαίας της Νεάπολης. Χτες το μεσημέρι, πάντως, τόσο οι κ. Ρέππας και Μαγκριώτης, όσο και ο Νίκος Σηφουνάκης αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη για τη Μυτιλήνη, όπου θα κάνουν περιοδεία για την πορεία των έργων υποδομής. Ν. Ο.

Αναµνήσεις Το πιο ωραίο γεύμα, πάντως, το έκανε η Αννα Διαμαντοπούλου. Πήγε στο «Τελλόγλειο», όπου παρέα με τον παλιό της συμφοιτητή και νυν πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο, τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννη Μανωλόπουλο, και άλλους πανεπιστημιακούς περιηγήθηκε στην Εκθεση Ελλήνων Ζωγράφων και στη συνέχεια δοκίμασε την κουζίνα αλά Μποτρίνι. Οπως έλεγε συνδαιτυμόνας, η «έκθεση μας άνοιξε την όρεξη και με τα θαλασσινά βουτήξαμε στις αναμνήσεις των φοιτητικών μας χρόνων». Ν. Ο.

Οι «γαλάζιοι»

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δημοσιογράφοι οι οποίοι παρακολουθούσαν τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στράφηκαν προς το μέρος του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου (σκίτσο), για να «τεστάρουν» τις αντιδράσεις του. Ειδικά όσες φορές ο Γιώργος Παπανδρέου δεχόταν αιχμηρές ερωτήσεις για το μνημόνιο ή οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν ή συζητιέται να ληφθούν, όπως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, πολλοί συνάδελφοι αναζητήσαμε αντιδράσεις του, ενώ και οι κάμερες της ΕΡΤ, που «έδιναν εικόνα» στα μάτριξ του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης», εστίασαν τα πλάνα τους πάνω του. Ωστόσο, ο υπουργός παρέμεινε ανέκφραστος, αν και με βάση αυτά που άκουγε σίγουρα θα ένιωθε την απόλυτη κάλυψη του πρωθυπουργού...

MANTEIO

Ακουγε ανέκφραστος

Ανεβαίνουν σιγά σιγά οι «γαλάζιοι» για να προετοιμάσουν την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα θα βρίσκεται εδώ ο γραμματέας Οργανωτικού, Μανώλης Αγγελάκας, ενώ την Τετάρτη θα ανέβει και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Μάλιστα, για το γραμματέα της ΝΔ υπήρχε χτες έντονη φημολογία ότι θα ανέβει νωρίτερα, για να αναλάβει να πείσει τις παλιές «καραβάνες» του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου να συνεργαστούν με τον Κώστα Γκιουλέκα. Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε... Ν. Ο.

Πότε τελειώνει η ισχύς του μνημονίου; -Το 2013 Και η υπομονή μας; -Πολύ νωρίτερα!

Υπερηφάνεια και ανοησία Τρεις ήταν οι αφορµές για το άρθρο αυτό. Την πρώτη µου την έδωσε ο Πέρσης γάτος µου. Τη δεύτερη µια δική µου παρατήρηση για τα κλιµατιζόµενα αυτοκίνητα. Την τρίτη ένας βαθυστόχαστος οικονοµικός αναλυτής κάποιο βράδυ, στις ειδήσεις. Ο ήσυχος, ολίγον βαρήκοος (τι έλλειµµα για γάτους), βαρύτατος, ασπροτρίχης γάτος είναι υπόδειγµα ηρεµίας, αρχοντιάς και διακριτικότητας. Ελα όµως που παρεισέφρησε άλλη γάτα στο διαµέρισµα παραθερισµού. Ο γάτος έγινε σιβηριανός τίγρης, που έτρεψε σε φυγή δίποδους και τετράποδους εισβολείς επί µια µέρα. Με τα πολλά, τον ηρέµησα αλλά συνειρµικά µου ήρθε το τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη, επί χούντας «Τη Ρωµιοσύνη µην την κλαις εκεί που πάει να σκύψει…». Οι αντιδράσεις των γάτων -και των ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ανθρώπων- δεν είναι ΓΕΩΡΓ. ΖΑΧΑΡΩΦ πάντα προβλέψιµες. Καθώς τον τελευταίο µήνα γύρισα διαφορετικά υψόµετρα και διαδροµές, από τα 1.500 µ. έως τις ακτές του Αιγαίου, παρατήρησα αρκετά κλιµατιζόµενα αυτοκίνητα. Είναι φανερό ότι οι εύσαρκοι, συνήθως, οδηγοί και οι συνεπιβάτες ήθελαν να συγκρατήσουν τον υγιεινό αέρα του λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, χωρίς να «µολυνθεί» από το περιβάλλον. Το µεγάλο, όµως, χτύπηµα στη διανοητική µου ισορροπία, αυτήν που µε κόπους διατηρώ, έδωσε «οικονοµολόγος». Συνέκρινε την οικονοµία της Βραζιλίας και την ελληνική, µια και έχουν και οι δύο χώρες επικεφαλής σοσιαλιστές. Εδώ, µε τις συγκρίσεις και τις στατιστικές, αρχίζει το «γελοίον του πράγµατος». Ο πρόεδρος Λούλα και ο Γ. Παπανδρέου έχουν ίδια βιογραφικά (!), η έκταση, ο πληθυσµός, η παραγωγή είναι «ίδια» κατ’ επέκταση, οι Βραζιλιάνοι -ίσως- έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, ακόµη και στις φαβέλες -«πιθανώς» και λιγότερη διαφθορά, αµφισβητήσιµο. Κατά τον οικονοµολόγο, που πρέπει να είναι σαΐνι και στην Ιστορία, αυτοί πέτυχαν, ενώ εµείς λάβαµε το θεόπνευστο «µνηµόνιο». Και γιατί δε φτιάχνουµε άλλες διµελείς σχέσεις λ.χ. Ιρλανδία - Ιαπωνία (νησιά), Λουξεµβούργο - Μπουτάν (µεσόγειες χώρες) κ.ο.κ. Εχει η ανοησία όρια; Αν πιστέψουµε τον Αϊνστάιν, όχι. Προς το παρόν, η κυβέρνηση έχει τρία καθήκοντα, άσχετα από τις «απώλειες». Τους «στόχους του µνηµονίου» -καλούς αριθµούς-, την ακµαία διάθεση του κυβερνητικού µηχανισµού -πήγε διακοπές-, τρίτο την καθησύχαση του πληθυσµού µε χριστιανικά µέσα. Πόσα ψωµιά και ψάρια είχε ο Ιησούς και χόρτασε χιλιάδες; Κάποτε ο Γεωργ. Παπανδρέου είπε στον Κων. Καραµανλή: «Οι αριθµοί ευηµερούν, οι άνθρωποι πεινούν». Σαράντα και πλέον χρόνια αργότερα, ο κορυφαίος οικονοµολόγος P. Krugman, µε παράδειγµα την Ελλάδα, τραβάει τα µαλλιά του. Και επειδή πολλοί συνέλληνες συµφωνούν έχουµε, παρήγορο, πολλά blogs, πολλά βιβλία «αιρετικά». Αισιοδοξώ!


ΕΛΛΑΔΑ

10

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στιγμιότυπο από τη συναυλία στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

∆υναµικές Περίπου 20.000 άτοµα

Μπροστά στην κρίση το Πανεπιστήµιο Επιστήμονες, άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης, πανεπιστημιακοί και φοιτητές συζήτησαν για την οικονομική κρίση και τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ περισσότεροι από 3.000 νέοι παρακολούθησαν τις συναυλίες. Ολα αυτά στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, καθώς οι πύλες του παρέμειναν φέτος ανοιχτές από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ, φιλοξενώντας εκδηλώσεις. Απόλυτα δικαιωμένος από την πρωτοβουλία που πήρε το ΑΠΘ δήλωσε ο πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου δικαιώθηκε, καθώς δε συνέβη το παραμικρό επεισόδιο. Οπως υπογράμμισε, ήταν μια σωστή απόφαση, διότι ο ρόλος του πανεπιστημίου πρέπει να είναι παρεμβατικός. Στην ανοιχτή συζήτηση, με τίτλο «Μπροστά στην κρίση», το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις αιτίες της οικονομικής κρίσης, τις διεξόδους από αυτήν, αλλά και τα «αγκάθια» της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οκτώ «µύθοι» Ως «καρδιακή προσβολή» χαρακτήρισε την περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα μας ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε οκτώ «μύθους» που διακινούν και ενισχύουν κυρίως τα μέσα ενημέρωσης, όπως η χρεοκοπία της Ελλάδας αντί του ελληνικού κράτους, η ύφεση εξαιτίας του μνημονίου, η αναδιάρθρωση του χρέους, η χρεοκοπία και η απελπισία που αυτό δημιουργεί, καθώς και η άποψη ότι πληρώνουν μόνον οι εργαζόμενοι. Οπως πρόσθεσε, για την παγκόσμια κοινότητα, το ελληνικό χρέος είναι «τίποτα», αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί μόνον το 1/3 του ελλείμματος που θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ μόνο για φέτος. «Το στοίχημα δεν είναι εάν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, αλλά με τι όρους θα βγούμε», είπε ο κ. Μανδραβέλης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Αρης Καζάκος υποστήριξε ότι δε χρειαζόταν να μπει η χώρα σε «οικονομική κατοχή» για να αντιμετωπίσει τις μίζες και τη διαφθορά. «Μπορούσαμε να το κάνουμε και μόνοι μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πολιτική εξοικονόμησης από την περικοπή μισθών και συντάξεων δημιούργησε «άνισο ισοζύγιο» με τη δυστυχία. «Τα επόμενα 3 χρόνια θα χρειαστούν 150 δισ. για την εξόφληση παλαιών δανείων. Από τις περικοπές εξοικονομούνται κάθε χρόνο 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε ο κ. Καζάκος. Την άποψη ότι ο άνθρωπος σήμερα δεν αισθάνεται ότι ακυρώνεται μόνον οικονομικά, αλλά και σε όλα τα επίπεδα, εξέφρασε ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής. Τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα επισήμανε στην ομιλία της η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία υπεραμύνθηκε των ριζικών μεταρρυθμίσεων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με βασική την κατάργηση του ασύλου. Σύμφωνα με την ίδια, τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων είναι η διαρροή του επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, η κατάχρηση του ασύλου από μικρές ομάδες που προκαλούν καταλήψεις και επεισόδια, η προώθηση συντεχνιακών αιτημάτων από πανεπιστημιακούς και φοιτητές και η παραγωγή πολλών αποφοίτων. Στη συζήτηση έκαναν παρέμβαση και ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Γιάννης Κρεστενίτης, και ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Σπύρος Μαρκέτος. Μετά την εκδήλωση, στον ίδιο χώρο ακολούθησε συναυλία με τους Διονύση Τσακνή, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, «Lexicon Project» και Ισμήνη Πεπέ. ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Στην ανοιχτή συζήτηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις αιτίες της οικονομικής κρίσης, αλλά και στα «αγκάθια» της ακαδημαϊκής κοινότητας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη διέψευσαν τους φόβους των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, η οποία διέρρεε ότι είχε σχεδιάσει μέτρα ασφαλείας παρόμοια μ’ αυτά στη Σύνοδο Κορυφής του 2003.

Ο

ι εκατοντάδες ένστολοι αστυνοµικοί των ΜΑΤ, αλλά και αστυνοµικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι είχαν «καταλάβει» το κέντρο της πόλης, αποχώρησαν «άκαπνοι», καθώς οι πορείες στις οποίες συµµετείχαν περίπου 20.000 άτοµα ολοκληρώθηκαν

χωρίς την... παρέµβαση των αρχών. Οι δυνάµεις της Αστυνοµίας περιορίστηκαν σε 45 προληπτικές προσαγωγές, όπως τις χαρακτήριζαν οι αξιωµατικοί της ΕΛΑΣ, ενώ έξω από το Βελλίδειο έγινε περιορισµένη χρήση δακρυγόνων, όταν οµάδα διαδηλωτών επιχείρησε να «σπάσει» το τείχος που είχαν δηµιουργήσει οι διµοιρίες των ΜΑΤ.

Ερηµη πόλη Το κέντρο της Θεσσαλονίκης µετά το µεσηµέρι του Σαββάτου έµοιαζε µε έρηµη πόλη, καθώς η ΕΛΑΣ είχε φροντίσει µε ανακοινώσεις να δηµιουργήσει την αίσθηση ότι υπάρχει γενικευµένη απαγόρευση κυκλοφορίας των οχηµάτων στο κέντρο του πολεοδοµικού συγκροτήµατος και στους δρόµους γύρω από τη ΔΕΘ. Τα κυ-


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

διαδηλώσεις χωρίς... φόβο και τρόµο κατέβηκαν στους δρόµους της Θεσσαλονίκης κατά της οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης

κλοφοριακά προβλήµατα µεταφέρθηκαν στην περιφερειακή οδό, ενώ οι λιγοστοί οδηγοί των αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν το µεσηµέρι του Σαββάτου έβλεπαν µόνον αστυνοµικές κλούβες, µηχανοκίνητες... πορείες από τις οµάδες ΔΙΑΣ και δεκάδες διµοιρίες των ΜΑΤ. Η Θεσσαλονίκη άρχισε να ζωντανεύει µετά τις 5.30 το απόγευµα, όταν στα σηµεία των συγκεντρώσεων άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι διαδηλωτές. Στο άγαλµα του Βενιζέλου είχαν δώσει «ραντεβού» η ΓΣΣΕ, η ΑΔΕΔΥ και ο Σύριζα, στην πλατεία Αριστοτέλους το ΠΑΜΕ, στην Καµάρα συγκεντρώθηκαν µέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ στην πλατεία Σιντριβανίου σχηµατίστηκε το µπλοκ της «Αµεσης Δηµοκρατίας» µε πρωτοβουλία της Αντιεξουσιαστικής Κί-

νησης.

Οι πορείες Το «χορό» άνοιξαν τα µέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία από την οδό Τσιµισκή κατευθύνθηκαν στο Βελλίδειο, όπου, αφού εκπρόσωπος των εργαζοµένων διάβασε ψήφισµα διαµαρτυρίας, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από την οδό Ν. Γερµανού και κατευθύνθηκαν στη Λεωφόρο Νίκης πριν διαλυθούν. Αµέσως µετά στο συνεδριακό κέντρο έφτανε η κεφαλή της πορείας που είχε ξεκινήσει από την Καµάρα και την πλατεία Σιντριβανίου. Οταν στο συνεδριακό κέντρο έφτασε η πορεία της ΓΣΣΕ - ΑΔΕΔΥ, µία οµάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε στις διµοιρίες των ΜΑΤ προκειµένου να «σπάσει» τον αστυνοµικό κλοιό. Οι αστυνοµικοί απάντησαν

Πορεία συµβασιούχων πυροσβεστών Πορεία προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συμβασιούχοι πυροσβέστες. Οπως έγινε γνωστό, τα μέλη του Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Θεσσαλονίκης, καθώς και μέλοι σωματείων από διάφορες περιοχές της χώρας, συγκεντρώθηκαν στο πλακόστρωτο γύρω από το Λευκό Πύργο και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο, όπου θα έδινε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ωστόσο, η πορεία των διαδηλωτών ανακόπηκε στο ύψος της οδού Μ. Ανδρόνικου, καθώς εκεί δυνάμεις της Αστυνομίας τους έκλεισαν το δρόμο, ώστε να μην κινηθούν προς το χώρο όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός. Κρατώντας πανό με φωτογραφίες από κατασβέσεις μεγάλων πυρκαγιών στις οποίες συμμετέχουν κάθε καλοκαίρι, αλλά

και φωτογραφίες συναδέλφων τους που έχουν πέσει την ώρα του καθήκοντος, φώναζαν συνθήματα ζητώντας τη μονιμοποίησή τους. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης παραμένουν ακόμη εργασιακά όμηροι. «Το υπουργείο μεθοδικά και συντονισμένα ροκάνισε και αυτήν την αντιπυρική περίοδο δίνοντάς μας ένα σχέδιο νόμου που ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, ενώ η μορφή του είναι ακόμη υπό συζήτηση», αναφέρουν μέλη του Σωματείου. Οι ίδιοι τονίζουν ότι το οικονομικό κόστος για την εργασιακή αποκατάστασή τους είναι πολύ μικρό, αλλά το όφελος πολύ μεγαλύτερο, καθώς θα καλυφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους τα οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος, που πλέον ξεπερνούν τα 4.200.

µε περιορισµένη χρήση χηµικών και µία χειροβοµβίδα κρότου - λάµψης, χωρίς ωστόσο η πορεία να διαλυθεί. Το ίδιο διάστηµα οι αστυνοµικοί, χρησιµοποιώντας αστυνοµικές κλούβες, απέκλεισαν την πρόσβαση στους χώρους των πανεπιστηµίων και όλες οι πορείες διαλύθηκαν στο ύψος της Καµάρας.

Οι προσαγωγές Οπως ανακοίνωσε η Αστυνοµία, πριν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις προχώρησε σε συνολικά 45 προσαγωγές ατόµων, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα. Σύµφωνα µε την ΕΛΑΣ, «προσήχθησαν 27 Ελληνες και 18 αλλοδαποί, µεταξύ των οποίων επτά Ισπανοί, τρεις Ιταλοί, δύο Αγγλοι και ένα άτοµο από την Πορτογαλία». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «προληπτικές προσαγωγές και οι έλεγχοι πριν από τις συγκεντρώσεις» είχαν προαναγγελθεί από την Αστυνοµία µε διαρροές και δηµοσιεύµατα.

Επίθεση στον Κ. Μίχαλο Πορεία προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας» πραγµατοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι οδηγοί φορτηγών - βυτιοφόρων, οι οποίοι διαµαρτύρονται για το «άνοιγµα» τους επαγγέλµατός τους και αποφάσισαν να ξεκινήσουν από σήµερα νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Μάλιστα, κάποιοι από τους διαδηλωτές, όταν αντιλήφθηκαν τον πρόεδρο του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο, να προσέρχεται στο ξενοδοχείο, κινήθηκαν εναντίον του και τον προπηλάκισαν. Ο κ. Μίχαλος άρχισε να τρέχει και στη συνέχεια φυγαδεύτηκε από τους αστυνοµικούς, ενώ µετά το περιστατικό δήλωσε ότι «οι συντεχνίες αποδεικνύεται ότι αποτελούν όχι µόνο το µεγάλο αγκάθι, αλλά δρουν και ως κακοποιά στοιχεία».

11


ΕΛΛΑΔΑ

12

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ο γύρος του κόσµου µ’ ένα... παπούτσι ∆ιεθνούς φήµης Θεσσαλονικιός ακτινολόγος ο 49χρονος που πέταξε το παπούτσι του στον πρωθυπουργό ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Ποιος είναι ο Σταύρος Βιτάλης

Ενα... παπούτσι και ένας διακεκριμένος ακτινολόγος «πρωταγωνιστές» σε μία -στημένη; - πράξη διαμαρτυρίας, στη Θεσσαλονίκη, που έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς είχε αποδέκτη τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο

49χρονος ακτινολόγος µε τη διεθνή φήµη, ο οποίος εκσφενδόνισε το µεσηµέρι του περασµένου Σαββάτου έξω από τη ΔΕΘ το παπούτσι του προς τον πρωθυπουργό, περικυκλώθηκε αµέσως από άντρες της Ασφάλειας, ακινητοποιήθηκε και µε περιπολικό µεταφέρθηκε στο Αστυνοµικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Μαζί µε τον Στέργιο Πραπαβέση, ο οποίος φέρεται ως συντονιστής του κόµµατος «Πατριωτικό Μέτωπο», προσήχθη και η 15χρονη κόρη του, αλλά και το µέλος του ίδιου κόµµατος, ο δηµοσιογράφος Σταύρος Βιτάλης. Οπως έγινε γνωστό, όλοι τους αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, καθώς ο κ. Παπανδρέου δε θέλησε να δώσει συνέχεια στο επεισόδιο και δεν υπέβαλε µήνυση εναντίον του 49χρονου γιατρού.

Ο 49χρονος γιατρός αμέσως μετά την εκτόξευση του παπουτσιού του προς τον πρωθυπουργό περικυκλώθηκε από άντρες της Ασφάλειας, ακινητοποιήθηκε και με περιπολικό μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Η... ρίψη του παπουτσιού Το περιστατικό µε το παπούτσι, που, όπως φαίνεται είχε προαναγγελθεί, σηµειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δώδεκα το µεσηµέρι του Σαββάτου έξω από την κεντρική πύλη της ΔΕΘ, από την πλευρά της ΧΑΝΘ. Ο 49χρονος ακτινολόγος, βλέποντας τον πρωθυπουργό να διασχίζει το πλακόστρωτο, κινήθηκε προς το µέρος του και πέταξε εναντίον του ένα παπούτσι, το οποίο όµως δε βρήκε το στόχο του. «Ηµουν πιο γρήγορος από τους άντρες της Ασφάλειας του πρωθυπουργού», φέρεται να είπε λίγο αργότερα ο γνωστός ακτινολόγος. «Ηταν µία πολιτική κίνηση διαµαρτυρίας. Είχαµε δηµοσιοποιήσει ότι θα προβούµε στη συγκεκριµένη πράξη εδώ και τρεις εβδοµάδες. Σαν ‘’Πατριωτικό Μέτωπο’’ αποφασίσαµε να δείξουµε την

περιφρόνησή µας σ’ αυτήν την κυβέρνηση που έσπρωξε τη χώρα στο ΔΝΤ και σπρώχνει τους Ελληνες στη φτώχεια», δήλωσε ο ίδιος, βγαίνοντας από το µέγαρο της Αστυνοµίας.

Καταξιωµένος ακτινολόγος Σύµφωνα µε στελέχη της ΕΛΑΣ, ο 49χρονος γιατρός προσήχθη µαζί µε την ανήλικη κόρη του, που τον συνόδευε, αλλά και µε το δηµοσιογράφο Σταύρο Βιτάλη, επίσης µέλος του κόµµατος «Πατριωτικό Μέτωπο». Μάλιστα, οι αξιωµατικοί έµειναν άφωνοι, όταν κατά τον έλεγχο των στοιχείων του 49χρονου διαπίστωσαν ότι έχουν µπροστά τους έναν καταξιωµένο ακτινολόγο, ο

οποίος θεωρείται από τους καλύτερους στην Ελλάδα, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστός και στο εξωτερικό. Ο 49χρονος Στέργιος Πραπαβέσης είναι ειδικός στις µαστογραφίες και τη διερεύνηση του καρκίνου µε υπερήχους και ακτινολογικές µεθόδους, ενώ είναι µέλος των µεγαλύτερων ιατρικών οργανώσεων του κόσµου.

Tο BBC Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, η πράξη του 49χρονου γιατρού δεν ήταν απλώς η αυθόρµητη αντίδραση ενός αγανακτισµένου πολίτη στα σκληρά µέτρα της κυβέρνησης, αλλά κάτι που προσχεδιάστηκε

σε συνεργασία µάλιστα µε δηµοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου BBC. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν το 49χρονο ακτινολόγο µία µέρα πριν από την επίθεση στον πρωθυπουργό να συναντιέται µε το δηµοσιογράφο του BBC και να του δείχνει τα παπούτσια που είχε συγκεντρώσει στο πορτµπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Επίσης, τη στιγµή που ακινητοποιούνταν από τους αστυνοµικούς µπροστά στην πύλη της ΔΕΘ ο 49χρονος διαµαρτυρόταν στα αγγλικά, καθώς σε µικρή απόσταση βρισκόταν ο δηµοσιογράφος του BBC µε την κάµερά του.

Γνωστός για διάφορες αμφιλεγόμενες ακτιβιστικές δράσεις αλλά και τη συμμετοχή σε κόμματα με πατριωτικές θέσεις είναι ο Σταύρος Βιτάλης (φωτογραφία), ο οποίος προχτές το μεσημέρι προσήχθη στην Αστυνομία μαζί με τον Στέργιο Πραπαβέση για το παπούτσι που πέταξε ο τελευταίος στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Το βιογραφικό του 56χρονου είναι σίγουρα ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το στοιχεία που δηλώνει ο ίδιος, μεταξύ των άλλων το 1973 «τραυματίζεται και συλλαμβάνεται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου», ενώ το 1976 «εμπλέκεται στους αγώνες των Πολισάριο για την απελευθέρωση της Δυτικής Σαχάρας». Τα επόμενα χρόνια «επισκέπτεται τη Νικαράγουα και συμμετέχει στο κίνημα των Σαντινίστας, όπου το 1986 κατατάσσεται μόνιμα». Μια χρονιά αργότερα επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, που είναι το χωριό Μάνδαλο του νομού Πέλλας, και ιδρύει το ανεξάρτητο Συνδικάτο Αγροτών Πέλλας Ημαθίας. Την περίοδο 1994 έως 1999 «επισκέπτεται τη Σερβία ως μέλος ανθρωπιστικής αποστολής, επιστρέφει και πάλι, οργανώνοντας την Πατριωτική Οργάνωση ‘’Ρήγας Φεραίος’’ με έδρα το Σαράγιεβο. Αγωνίζεται και συντονίζει αγώνες κατά των νατοϊκών δυνάμεων», σημειώνεται στο βιογραφικό του. Γίνεται «σύμβουλος της προεδρίας της Σερβικής Δημοκρατίας και του απονέμονται ο βαθμός του Ταγματάρχη Ε.Τ. και το ανώτατο μετάλλιο του Σερβικού Εθνους». Στη δεκαετία 2000-2010 «συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες συγκρότησης πατριωτικού πολιτικού χώρου των κομμάτων ΠΟΛΑΝ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Αναγέννηση», απ’ όπου πάντως διαγράφεται. Την ίδια περίοδο οργανώνει το κίνημα κατά των ιδιωτικών διοδίων των εθνικών δρόμων αλλά και κατά του μνημονίου. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Τραγωδία στο φαράγγι του ποταµού Ενιπέα Νεκρή ανασύρθηκε µια στρατιωτικός, ενώ κινδύνευσαν ο σύζυγός της κι ένα φιλικό τους ζευγάρι από ορµητικά νερά ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα ενός ζευγαριού στρατιωτικών στο Λιτόχωρο Πιερίας, όταν κατά τη διάρκεια της επιστροφής το όχημά τους παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο φαράγγι του Ενιπέα ποταμού.

Τ

ο άψυχο σώµα της 38χρονης γυναίκας εντοπίστηκε χτες το πρωί σφηνωµένο σε βράχια σε απόσταση 700 µέτρων από το σηµείο όπου το όχηµα του ζευγαριού παρασύρθηκε από τα ορµητικά νερά. Ο 40χρονος σύζυγός της είχε εντοπιστεί σώος µερικές ώρες νωρίτερα σε ξέρα σε µικρή απόσταση από την κοίτη από όπου και απεγκλωβίστηκε από τα σωστικά συνεργεία. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αργά το βράδυ του Σαββάτου το ζευγάρι των στρατιωτικών µαζί µε ένα ακόµη φιλικό τους ζευγάρι επέστρεφε από διασκέδαση στην περιοχή του Λιτοχώρου. Τα δύο οχήµατα, µε ελάχιστη χρονική διαφορά το ένα από το άλλο, χρειάστηκε να διασχίσουν ένα τσιµεντένιο µπάζωµα που χρησιµεύει ως πέρασµα στο ποτάµι, µε αποτέλεσµα το ένα από αυτά να παρασυρθεί και το δεύτερο να εγκλωβιστεί στο συγκεκριµένο σηµείο. Αξιωµατικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι δέχτηκαν κλήση από κάποια άτοµα και όταν έφτασαν στο σηµείο, διαπίστωσαν ότι ένα όχηµα ήταν ακινητοποιηµένο πάνω στο τσιµεντένιο πέρασµα, αλλά ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος µε αποτέλεσµα οι επιβάτες να µην µπορούν να βγουν. «Τους απεγκλωβίσαµε και τότε έντροµοι και οι δύο µας εί-

Το όχημα του ζευγαριού που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Ενιπέα

παν ότι είδαν λίγο νωρίτερα το όχηµα των φίλων τους αναποδογυρισµένο στο ποτάµι. Αµέσως ξεκινήσαµε τις έρευνες και πολύ γρήγορα βρήκαµε το αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί από τα ορµητικά νερά, αλλά διαπιστώσαµε ότι µέσα σε αυτό δεν υπήρχαν άτοµα», εξηγεί στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πιερίας.

Πιάστηκε από βράχια Τα σωστικά συνεργεία άρχισαν να

ψάχνουν σπιθαµή προς σπιθαµή την κοίτη του ποταµού και τελικά ανακάλυψαν σώο τον 40χρονο στρατιωτικό, ο οποίος είχε κατορθώσει να πιαστεί σε κάποια βράχια. «Ακούσαµε τις φωνές του παρά το θόρυβο που έκανε το νερό. Η κατάσταση ήταν πολύ άσχηµη γιατί από το βουνό κατέβαιναν τόνοι νερού που έτρεχε ορµητικό παρασύροντας τα πάντα», εξηγεί αξιωµατικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι έρευνες

συνεχίστηκαν, ωστόσο χτες το πρωί πυροσβέστες εντόπισαν νεκρή τη σύζυγο του 40χρονου άντρα, παγιδευµένη σε ένα απόκρηµνο σηµείο σε απόσταση περίπου 700 µέτρων από το σηµείο όπου είχε παρασυρθεί το όχηµά τους. Ο 40χρονος στρατιωτικός µεταφέρθηκε στο «424» Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης, ενώ στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυµα µεταφέρθηκε αργότερα και η σορός της συζύγου του.

Ο κλέψας... του κλέψαντος Η «συναδελφική» αλληλεγγύη φαίνεται πως πήγε... περίπατο στην περίπτωση ενός 22χρονου διαρρήκτη, ο οποίος εισέβαλε στο διαμέρισμα νεαρού ληστή και άρπαξε 500 ευρώ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο άτυχος διαρρήκτης διάλεξε να «χτυπήσει» το διαμέρισμα του ληστή του Πανοράματος, το οποίο παρακολουθούνταν από αστυνομικούς. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί, ο νεαρός διαρρήκτης άρπαξε μέρος των χρημάτων που ο 21χρονος ληστής είχε αφαιρέσει από 42χρονη γυναίκα, την οποία κράτησε όμηρο μέσα στο αυτοκίνητό της αναγκάζοντάς την να κινηθεί στους δρόμους του Πανοράματος πριν της αρπάξει 1.500 ευρώ και εξαφανιστεί.

Επεσε σε παγίδα Σύμφωνα με πληροφορίες, ο

22χρονος διέρρηξε το άδειο διαμέρισμα το βράδυ της Πέμπτης, αλλά κατά την έξοδό του «έπεσε» πάνω στους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν το χώρο. Αντρες της Ασφάλειας είδαν το νεαρό, ο οποίος, μόλις τους αντιλήφθηκε, άρχισε να τρέχει, νομίζοντας ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν στην περιοχή γιατί είχαν κληθεί, πιθανότατα από κάποιο γείτονα, για τη διάρρηξη που ο ίδιος διέπραξε. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει νωρίτερα το διαμέρισμα του ληστή του Πανοράματος και είχαν στήσει ενέδρα, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφε σε αυτό. Πράγματι ο ληστής, που κινούνταν με το αυτοκίνητό του, ένα παλιό κάμπριο, έκανε την εμφάνισή του το βράδυ της Πέμπτης και αμέσως ξεκίνησε η καταδίωξή του από αστυνομικούς και άντρες της

Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να συλλάβουν με μικρή χρονική διαφορά τόσο το ληστή του Πανοράματος όσο και το νεαρό διαρρήκτη, που είχε την... ατυχία να «χτυπήσει» το διαμέρισμα που βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Μάλιστα, μετά τη σύλληψή του οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του τα 500 ευρώ που αφαίρεσε από το σπίτι του 21χρονου άντρα και τα οποία προέρχονταν από τα χρήματα που εκείνος είχε αφαιρέσει από τη 42χρονη γυναίκα που κρατούσε όμηρο.

18χρονος «βετεράνος» διαρρήκτης Στο μεταξύ, ένας 18χρονος

φέρεται ως ο δράστης μεγάλου αριθμού διαρρήξεων σε διαμερίσματα και γραφεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, για τις οποίες ήδη σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία. Οπως διαπιστώθηκε, ο 18χρονος από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010, με τη βοήθεια συνεργού του, διέρρηξε οκτώ διαμερίσματα και ένα γραφείο, απ’ όπου αφαίρεσε ηλεκτρονικές συσκευές και κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας.

«Στη φάκα» και 26χρονος Επίσης, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 26χρονου

για διάρρηξη οχήματος και κλοπή χρηματικού ποσού, που προερχόταν από ανάληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26χρονος, με τη βοήθεια συνεργών του, το καλοκαίρι του 2009, έθεσε υπό παρακολούθηση ένα 48χρονο αμέσως μετά την έξοδό του από τραπεζικό υποκατάστημα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών. Στην περιοχή της Τούμπας, ο 48χρονος στάθμευσε το αυτοκίνητό του, το οποίο διέρρηξε ο 26χρονος αφαιρώντας από το εσωτερικό του μία τσάντα που περιείχε 4.500 ευρώ, μία κάρτα ανάληψης, ένα μπλοκ επιταγών, βιβλιάρια καταθέσεων και άλλα προσωπικά έγγραφα. Κ.Α.


14

ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ελεγχοι από την Τροχαία στη Θεσσαλονίκη

Σχολεία χωρίς... προσωπικό και θέρµανση Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τα προβλήµατα στην εκπαίδευση, µε πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Σχολικές τάξεις ακόμη και με... 37 μαθητές, κενά σε εκπαιδευτικούς, διπλοβάρδια λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων και κίνδυνος να γίνονται μαθήματα με... μπουφάν, εξαιτίας των περιορισμένων κονδυλίων για θέρμανση. Τα «παλιά» προβλήματα στα σχολεία, που επιστρέφουν με το κουδούνι του αγιασμού, τέθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ δύο 24ωρα πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Ε

κπρόσωποι των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας και αιρετοί των ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ συµµετείχαν στη σύσκεψη για τα προβλήµατα των σχολείων δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, που πραγµατοποιήθηκε το περασµένο Σάββατο στα γραφεία της ΕΔΟΘ. Οπως τόνισαν εκπαιδευτικοί, τα κενά που καταγράφονται σε διδακτικό προσωπικό είναι πολλά και σε διάφορα σχολεία, αν και ακόµη δεν έχει διαµορφωθεί πλήρης εικόνα για τις θέσεις που δεν καλύπτονται.

Υποβάθµιση των σχολείων Λίγο πριν χτυπήσει το κου-

να ταλαιπωρεί τα παιδιά, τις οικογένειές τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς, όσο δεν ανοίγει η κάνουλα για τη χρηµατοδότηση της κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, ακόµη, η µισθολογική υποβάθµιση των εκπαιδευτικών και το θέµα της συµµετοχής στη γενική απεργία της 29ης Σεπτεµβρίου, από την οποία οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να απόσχουν.

Με προβλήματα αλλά και εν μέσω αλλαγών στην εκπαίδευση ξεκινά η νέα σχολική χρονιά σήμερα

Απέκλεισαν περίπτερο της ∆ΕΘ δούνι του αγιασµού, µέλη του δ.σ. της ΟΛΜΕ ανέφεραν ότι σε αρκετές πόλεις της επαρχίας, όπως στις Σέρρες, τη Δράµα και την Αλεξανδρούπολη υπάρχουν τάξεις µε 32, 35 ακόµη και 37 µαθητές. Τα νούµερα αυτά, όπως τόνισαν, ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθµό των 25 µαθητών ανά σχολική αίθουσα που παρουσιάζει το υπουργείο Παιδείας. Οι µαθητές και οι εκπαιδευτικοί, όµως, βρίσκονται αντιµέτωποι και µε τον κίνδυνο να κάνουν µάθηµα σε απαράδεκτες αίθουσες λόγω των προβληµάτων συντήρησης και θέρµανσης. Σύµφωνα µε εκπροσώπους των ΕΛΜΕ, ζητήµατα λειτουργικά και συντήρησης παραµένουν άλυτα και ο φετινός χειµώνας προβλέπεται δύσκολος. Οπως διευκρίνισαν, ήδη η πρώτη

δόση του κονδυλίου πληρωµής για το πετρέλαιο θέρµανσης ήταν φέτος µειωµένη κατά 50%, ενώ αναµένεται και αύξηση της τιµής του πετρελαίου. Εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στη γενικότερη υποβάθµιση του δηµόσιου σχολείου, καθώς, όπως είπαν, δεν υπάρχουν κοινωνικά µέτρα για τους φτωχούς µαθητές, ενώ προβληµατικά λειτουργούν τα ειδικά σχολεία και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Απαραίτητα είναι, σύµφωνα µε τους εκπαιδευτικούς, και η ενίσχυση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Εφιάλτη, ειδικά για τους µαθητές της Θεσσαλονίκης, αποτελεί το καθεστώς της διπλοβάρδιας, το οποίο θα συνεχίσει

Στο µεταξύ, κατάληψη στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ, όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονοµικών, πραγµατοποίησαν δεκάδες ωροµίσθιοι και αναπληρωτές καθηγητές, ζητώντας την απόσυρση του νέου νοµοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί, κρατώντας πανό, απέκλεισαν το περίπτερο για περίπου µία ώρα το πρωί του Σαββάτου, φωνάζοντας συνθήµατα κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής. Παράλληλα, ζήτησαν να γίνουν µαζικοί διορισµοί στα σχολεία, καθώς τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό διογκώνονται εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων χιλιάδων εκπαιδευτικών µέσα στο 2010. Εκπρόσωποι των καθηγητών ζήτησαν συνάντηση µε εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας (το οποίο δε συµµετέχει στη φετινή ΔΕΘ).

Στη συγκρότηση πέντε συνεργείων ελέγχου σχολικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ομάδων τροχονομικών ελέγχων για την ευρύτερη περιοχή του νομού προχωρά η Τροχαία, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, σήμερα θα διανείμει σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης και του νομού έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα αξιωματικοί και τροχονόμοι θα δίνουν συμβουλές σε παιδιά και γονείς για τη χρήση των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων, τη συμμόρφωση με τους φωτεινούς σηματοδότες κ.λπ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, αξιωματικοί της Τροχαίας θα πραγματοποιούν διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής και προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα λεωφορεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές.

Συµβουλές Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Τροχαίας συμβουλεύει τους γονείς να αναζητούν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους, για να φτάσει και να επιστρέψει από το σχολείο, η οποία δεν είναι πάντα η πιο σύντομη. Οταν καταλήξουν στην πιο ακίνδυνη διαδρομή, προτείνεται να τη διανύσουν πολλές φορές με το παιδί τους, ώστε να αποτυπωθεί σωστά στο μυαλό τους. Επίσης, πρέπει να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί τους, που είναι αναγκαίο να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. Και να έχουν κατά νου ότι, ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα φωσφορίζοντα αυτοκόλλητα βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

27

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Παιχνίδια... µε την τιµή του ψωµιού ∆εν αυξάνεται η τιµή του, αλλά οι αλευροβιοµηχανίες στέλνουν «τσιµπηµένα» τιµολόγια στους αρτοποιούς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΠΗ ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Παγώνει» προς το παρόν η τιμή του ψωμιού, καθώς οι εκπρόσωποι των αρτοποιών σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με στελέχη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεσμεύτηκαν ότι δε θα προχωρήσουν σε αυξήσεις, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες.

Ο

ι αρτοποιοί καταγγέλλουν για µία ακόµη φορά ότι φτάνουν στα χέρια τους τιµολόγια µε αυξηµένες τιµές αλεύρων, που κυµαίνονται από 10% έως 12%, ποσοστά που οι εκπρόσωποι του κλάδου υποσχέθηκαν ότι δε θα τα µετακυλίσουν στον καταναλωτή. Τονίζουν δε ότι ορισµένες αλευροβιοµηχανίες πήραν πίσω τις ανατιµήσεις της τάξης του 20% µε 30% που είχαν ανακοινώσει στα µέσα Αυγούστου, ενώ άλλες µείωσαν τα ποσοστά των ανατιµήσεων περίπου στο 10%. Η µέση τιµή του ψωµιού πανελλαδικά κυµαίνεται στα 60 µε 80 λεπτά το καρβέλι (350 γραµµάρια), ενώ στη Θεσσαλονίκη η µέση λιανική τιµή διαµορφώνεται στα 60 µε 70 λεπτά. «Για άλλη µια φορά τονίζουµε ότι δε θα προχωρήσουµε σε αυξήσεις στην τιµή του ψωµιού. Παρά το γεγονός ότι δεχόµαστε πιέσεις από τις ανατιµήσεις που σηµειώνονται σε άλευρα και σιτηρά, δώσαµε

Οι αρτοποιοί όπως λένε προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά την τιμή του ψωμιού. Πάντως οι αλευροβιομηχανίες αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω κάποιες αυξήσεις που είχαν κάνει σε ποσότητες αλεύρων

Οι αγρότες θεωρούν τους εαυτούς τους ώς τους μεγάλους χαμένους, αφού παίρνουν πολύ χαμηλές τιμές για το προϊόν που παράγουν

τη δέσµευση στο γενικό γραµµατέα Εµπορίου ότι δε θα προχωρήσουµε σε καµία ανατίµηση και θα προσπαθήσουµε να απορροφήσουµε τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες», δήλωσε στον «Α» ο Μιχάλης Μούσσιος, πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι Σύµφωνα µε κύκλους του Τµήµατος Εµπορίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι αλευροβιοµήχανοι ύστερα από

πιέσεις που δέχτηκαν από τις εφόδους των κλιµακίων της Επιτροπής Ανταγωνισµού, αλλά και τους κοστολογικούς ελέγχους των υπηρεσιών του υπουργείου, αναδίπλωσαν τη στάση τους και µείωσαν τα ποσοστά των ανατιµήσεων στο 10% από 30% που είχαν προαναγγείλει στα µέσα Αυγούστου. Οι κοστολογικοί έλεγχοι της Γενικής Γραµµατείας Εµπορίου, αλλά και η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισµού, συ-

νεχίζονται σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του «Α», η Επιτροπή Ανταγωνισµού το επόµενο διάστηµα θα ελέγξει παραγωγούς και εµπόρους σιτηρών. Υπενθυµίζεται ότι στην Ολοµέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισµού που συνεδρίασε την Τετάρτη -υπό την απειλή «τσουχτερών» προστίµων και του ενδεχόµενου επιβολής ασφαλιστικών µέτρωνοι δύο σύνδεσµοι των αλευροβιοµηχάνων δεσµεύτηκαν ότι θα ανακαλέσουν τις ανακοινώσεις µε τις οποίες καλούσαν τα µέλη τους να προχωρήσουν σε ανατιµήσεις στις πρώτες ύλες, µε το επιχείρηµα ότι αυτές είναι επιβεβληµένες λόγω του διεθνούς ράλι τιµών των δηµητριακών και του εµπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας. «Η τιµή του ψωµιού δε θα αυξηθεί. Ορισµένες αλευροβιοµηχανίες πήραν πίσω τις ανατιµήσεις, ενώ κάποιες έριξαν τα ποσοστά των ανατιµήσεων στο 10% µε 12%. Ζητάµε να ξαναλειτουργήσει το Ινστιτούτο Σιτηρών στη Θεσσαλονίκη που υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έκλεισε το 1992, προκειµένου να ελέγχεται η ποιότητα των σιτηρών, να υπάρχει διαφάνεια και να βγουν από τη µέση οι µεσάζοντες που ανεβάζουν τις τιµές των αλεύρων», είπε ο Νεόφυτος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωµατείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Στο ερώτηµα γιατί δεν έπεσαν οι τιµές του ψωµιού στη λιανική, όταν την προηγούµενη διετία

ήταν µειωµένες οι τιµές παραγωγού στα σιτηρά, ο ίδιος απαντά: «Το 80% της τιµής του ψωµιού καλύπτει το κόστος παραγωγής και ειδικότερα τα εργατικά, το πετρέλαιο θέρµανσης και το ηλεκτρικό ρεύµα. Οι απανωτές αυξήσεις που έγιναν σε καύσιµα και σε λογαριασµούς ΔΕΚΟ, την τελευταία διετία, δεν αφήνουν περιθώριο κέρδους στον κλάδο µας, ο οποίος σηµειωτέον απορρόφησε και τις τελευταίες φορολογικές επιβαρύνσεις».

Οι αγρότες Οι αγρότες επισηµαίνουν ότι είναι οι πλέον χαµένοι τη φετινή εµπορική περίοδο, καθώς αναγκάστηκαν να δώσουν στους εµπόρους, τους προηγούµενους µήνες, µεγάλο µέρος της σοδειάς τους στην τιµή των 12 µε 13 λεπτών το κιλό. Τις τελευταίες µέρες η τιµή των σιτηρών ανέβηκε στα 20 µε 23 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, οι παραγωγοί επισηµαίνουν ότι το µεγαλύτερο µέρος της εγχώριας παραγωγής σίτου, δηλαδή περίπου το 60% µε 70%, έφυγε από τα χέρια τους σε χαµηλές τιµές. «Οι αγρότες για άλλη µια φορά είναι οι χαµένοι σε ό,τι αφορά το εισόδηµά τους. Το 60% µε 70% της φετινής σοδειάς δόθηκε στην τιµή των 12 µε 13 λεπτών το κιλό. Η τιµή των σιτηρών παρουσιάζει τις τελευταίες µέρες αυξητική τάση και κυµαίνεται στα 20 µε 23 λεπτά το κιλό», δήλωσε ο Μπάµπης Ορφανίδης, πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νοµού Γρεβενών.


ΕΛΛΑΔΑ

28

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Πλαφόν στα καύσιµα αποφάσισε η κυβέρνηση Την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα αποφάσισε αργά χτες το βράδυ η κυβέρνηση με στόχο να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν χτες σε πρατήρια υγρών καυσίμων μετά τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των βυτιοφορέων. Σημειώνεται ότι μετά τη γνωστοποίηση των κινητοποιήσεων των βυτιοφορέων παρατηρήθηκαν ουρές από οδηγούς ΙΧ στα βενζινάδικα τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σε συνεργασία με τα άλλα δύο υπουργεία -Οικονομικών και Περιβάλλοντοςθα επιβληθεί ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) στα καύσιμα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις Εμπορίου των νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα. Στους παραβάτες

θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις».

Οι οδηγοί Στο μεταξύ, με τα φορτηγά τους σε... πομπή κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα -εφόσον δε βρεθεί η χρυσή τομή με το υπουργείο Υπο-

δομών, Μεταφορών και Δικτύωννέα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς και τον εφοδιασμό των πρατηρίων με υγρά καύσιμα. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απεργία μιας και ακόμα ισχύει η επιστράτευση που κήρυξε το υπουργείο Μεταφορών για να λήξουν οι προηγούμενες κινητοποιήσεις. Ετσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παύση εργασιών με την παράδοση των φορτηγών τους στις κατά τόπους νομαρχίες από τις οποίες εκδόθηκαν

Αξονικός και «λίφτινγκ» για το νοσοκοµείο «Αγιος ∆ηµήτριος» ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Τέλος φαίνεται να παίρνει το σίριαλ με την προμήθεια αξονικού τομογράφου στον «Αγιο Δημήτριο». Μέχρι το Δεκέμβριο ή το αργότερο τις αρχές του 2011 αναμένεται το νοσοκομείο να αποκτήσει το πολυπόθητο μηχάνημα.

Η

έλλειψη του αξονικού έχει επιφέρει αφάνταστη ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασθενείς τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, για να εξυπηρετηθούν οι άρρωστοι εκτός νοσοκοµείου ξοδεύονται περισσότερα από 120.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που θα εξοικονοµείται πλέον µε την εγκατάσταση του αξονικού. Επειτα από αρκετά χρόνια γραφειοκρατικών προβληµάτων, η διοίκηση του νοσοκοµείου αποφάσισε την απόκτηση του µηχανήµατος µε χρηµατοδότηση, η οποία εξασφαλίστηκε µέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ). Ετσι, εγκαταλείπονται τα σχέδια για την αγορά του µε τη µέθοδο της ανά εργαστηριακής πράξης αποζηµίωσης που είχε προεγκριθεί κατά τη θητεία της προηγούµενης διοίκησης. «Η προµήθεια αξονικού τοµογράφου, ύστερα από πολλά χρόνια, θα γίνει πραγµατικότητα. Το µηχάνηµα εντάθηκε για χρηµατοδότηση από τον Αξονα Προτεραιότητας 7 (Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής) και θα υλοποιηθεί παράλληλα µε την προµήθεια αξονικών στα νοσοκοµεία Νάουσας και Εδεσσας. Μέχρι το τέλος του 2010 ή το αργότερο στις αρχές του 2011 εκτιµούµε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισµός», ανέφερε στον «Α» ο διοικη-

Ο «Αγιος Δημήτριος» αναμένεται να αποκτήσει επιτέλους αξονικό μέχρι το τέλος του 2010 ή το αργότερο τις αρχές του 2011

τής του «Αγίου Δηµητρίου», Γιώργος Φραγκίδης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, κρίθηκε ότι ο συγκεκριµένος τρόπος απόκτησης του εξοπλισµού αποτελεί την πλέον συµφέρουσα επιλογή, καθώς το κόστος του κάθε αξονικού δε θα υπερβεί τις 330.000 ευρώ. Εξάλλου, υπολογίζεται ότι σε περίπου τρία χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση, ενώ από το 2004 εκτελέστηκαν εκτός νοσοκοµείου περισσότερες από 10.000 εξετάσεις συνολικού κόστους τουλάχιστον 720.000 ευρώ. Οι εργαζόµενοι χαρακτηρίζουν την απόκτηση αξονικού επιτακτική, καθώς ζουν καθηµερινά την αγωνία των ασθενών που αναζητούν τρόπο να υποβληθούν άµεσα σε αξονική είτε για να ακολουθήσει διάγνωση ή θεραπεία του προβλήµατός τους.

«Λίφτινγκ» Μέσα στους επόµενους τρεις µήνες αναµένεται να βελτιωθεί στον

«Αγιο Δηµήτριο» και η αντιµετώπιση των καρδιοπαθών, µε την ανάπτυξη καρδιολογικού τµήµατος. Σύµφωνα µε τη διοίκηση, προς το παρόν λειτουργεί καρδιολογικό ιατρείο, αλλά ο οργανισµός του νοσοκοµείου προβλέπει και τη λειτουργία καρδιολογικού τµήµατος. Το τµήµα θα εγκατασταθεί στους χώρους της παλιάς χειρουργικής και θα διαθέτει 20 κρεβάτια. Παράλληλα, µέχρι το τέλος του 2010 προβλέπεται να εκσυγχρονιστούν οι υποδοµές στο γυναικολογικό τµήµα, όπου οι συνθήκες είναι προβληµατικές. «Οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και χρειάζεται ανακαίνιση, ώστε να διαµορφωθούν σύγχρονα ιατρεία έξω από το τµήµα για να εξετάζονται εκεί τα επείγοντα περιστατικά. Θα λειτουργούν συνολικά περίπου 19 κρεβάτια για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς», διευκρίνισε ο διοικητής του νοσοκοµείου.

και οι άδειες δημόσιας χρήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες φορτηγών ήδη έχουν στείλει φαξ στις νομαρχίες με το οποίο τις καλούν να τους υποδείξουν χώρους σε κάθε νομό, όπου μπορούν να σταθμεύσουν και να παραδώσουν τα οχήματά τους. Το Σάββατο, μετά τη γενική συνέλευση στην οποία πάρθηκαν οι αποφάσεις για το νέο κύκλο κινητοποιήσεων, οι ιδιοκτήτες φορτηγών έκαναν πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Καταναλώνουµε τα αγχολυτικά σαν... καραµέλες! Θραύση κάνουν τα αγχολυτικά και τα αντικαταθλιπτικά χάπια στη χώρα μας. Αγχος, στρες, αβεβαιότητα για το αύριο, ανεργία και οικονομική κρίση οδηγούν τους πολίτες στα φαρμακεία και τα «χάπια της χαράς» ή «της ευτυχίας», όπως πολλοί τα ονομάζουν, καταναλώνονται σαν... καραμέλες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, μέσα σε μία δεκαετία η αύξηση της χρήσης αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών ξεπέρασε το 400%, ενώ κάθε χρόνο οι Ελληνες καταναλώνουν περισσότερα από επτά εκατομμύρια κουτιά αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων! «Κάποιοι τα χρειάζονται πραγματικά για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, αλλά κάποιοι τα παίρνουν σαν καραμέλες, επειδή αγχώνονται για το μέλλον, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή “στριμώχνονται” στη δουλειά», δηλώνει στον «Α» ο ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής - Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού, Γιάννης Κούρος.

Προκατάληψη Μεγάλο ρόλο στην ευρεία κατανάλωση των αγχολυτικών φαρμάκων παίζει και η προκατάληψη των πολιτών έναντι των ψυχοσωματικών ασθενειών. Αρκετοί Ελληνες φοβούνται να επισκεφτούν κάποιον ψυχίατρο ή ψυχολόγο γιατί πιστεύουν ότι, αν το κάνουν, θα βρεθούν ένα βήμα πριν από το ψυχιατρείο. Ετσι, προτιμούν να αγοράζουν μόνοι τους τόσο από τα φαρμακεία όσο από το διαδίκτυο σκευάσματα που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους. Ο κ. Κούρος υπογραμμίζει ότι τα αγχολυτικά και τα αντικαταθλιπτικά χάπια είναι χρήσιμα, όταν χορηγούνται από γιατρό για τον κατάλληλο σκοπό, στη σωστή δόση και για ορισμένη διάρκεια χρόνου.

Η πάθηση του 21ου αιώνα Η κατάθλιψη αποτελεί την πάθηση του 21ου αιώνα και προσβάλλει ετησίως το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δυστυχώς, όμως, μόνον ένας στους δύο ασθενείς κατανοεί το πρόβλημά του και απευθύνεται στο γιατρό, με αποτέλεσμα οι συνέπειες τόσο για τους καταθλιπτικούς όσο και για τους συγγενείς τους να είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη θα είναι μέχρι το 2020 το δεύτερο σημαντικότερο νόσημα - αίτιο απώλειας υγιούς και παραγωγικής ζωής για τον άνθρωπο, λόγω της προκαλούμενης αναπηρίας, ενώ οι γυναίκες είναι πιο «ευάλωτες» στη νόσο σε σύγκριση με τους άνδρες. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

Υπάλληλος νοµαρχίας συνελήφθη για φακελάκι Υπάλληλος νομαρχίας συνελήφθη τη στιγμή που παρέλαβε από ιδιώτη 2.000 ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση άδειας κυριότητας του καταστήματός του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 54χρονος υπάλληλος της νομαρχίας Αθηνών, ως υπεύθυνος για τον έλεγχο της πληρότητας των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας αρτοποιείου, απαίτησε συνολικά 3.000 ευρώ από τον ιδιώτη. Σκοπός ήταν να παραλείψει τη βεβαίωση προστίμου, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, είχε επιβληθεί στην επιχείρηση για ελλείψεις του καταστήματος.

ΛΟΤΤΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ σημειώθηκε στην πρώτη (6άρια) και στη δεύτερη (5+1) κατηγορία του ΛΟΤΤΟ. Στην τρίτη κατηγορία βρέθηκαν 16 πεντάρια, που το καθένα κερδίζει από 1.500,00 ευρώ, 1.024 τεσσάρια (30,00) και 22.815 τριάρια (1,50). Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι 22, 23, 26, 32, 40, 44 και bonus το 17.

ΤΖΟΚΕΡ ΤΖΑΚ ΠΟΤ σημειώθηκε κατά τη διαλογή των δελτίων του Τζόκερ, στις δύο πρώτες κατηγορίες 5+1 και 5. Στην κατηγορία 4+1 βρέθηκαν 27 νικητές, που ο καθένας κερδίζει από 2.500,00 ευρώ, στην 4, 501 (50,00), στην 3+1, 1.255 (50,00), στην 3, 20.595 (2,00), στη 2+1, 17.301 (2,00) και στην 1+1, 83.255 (1,50). Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι 2, 5, 25, 27, 43 και Τζόκερ το 12.

ΠΡΟΤΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ σημειώθηκε στην πρώτη κατηγορία του ΠΡΟΤΟ. Στη δεύτερη κατηγορία βρέθηκε ένας νικητής, που κερδίζει 25.000,00 ευρώ, στην τρίτη οχτώ (2.500,00), στην τέταρτη 112 (250,00), στην πέμπτη 1.230 (25,00) και στην έκτη 13.176 (2,00). Ο εφταψήφιος κληρωθείς αριθμός: 2 5 5 3 4 9 5.

SUPER 3/EX TRA 5 ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ SUPER 3 (1η κλήρωση): 1 0 3 SUPER 3 (2η κλήρωση): 5 4 6 SUPER 3 (3η κλήρωση): 8 9 2 EXTRA 5: 6, 8, 17, 26, 28 ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ SUPER 3 (1η κλήρωση): 8 8 7 SUPER 3 (2η κλήρωση): 2 6 7 SUPER 3 (3η κλήρωση): 7 6 5 EXTRA 5: 11, 31, 32, 34, 35

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σε κρίση και η λαϊκή αγορά Η οικονοµική δυσπραγία των καταναλωτών έχει άµεση αντανάκλαση στους παραγωγούς Η οικονομική κρίση που έπληξε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στη Θεσσαλονίκη χτύπησε και το... μαλακό υπογάστριο των μικρομεσαίων νοικοκυριών, τις λαϊκές αγορές. Μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι και μισθωτοί περιορίζουν και τα ψώνια από τη λαϊκή...

Η χειρότερη χρονιά, λένε παραγωγοί και μικροπωλητές, οι οποίοι βλέπουν την κίνηση να πέφτει μέχρι και 50%

Η

κατάσταση, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι παραγωγοί και µικροπωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτές, είναι δραµατική. Η κίνηση έχει πέσει µέχρι και 40% ώς 50%, ένδειξη του πόσο βαθιά είναι η κρίση. «Λόγω των περικοπών, ο κόσµος δεν έχει χρήµατα και άρα δεν ψωνίζει παρόλο που οι τιµές στις λαϊκές αγορές είναι προσιτές», είπε στον «Α» ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλειος Μακρίδης. Στις λαϊκές αγορές της πόλης, το κιλό οι τοµάτες κυµαίνονται από 0,50 ευρώ έως 1,50 ευρώ, οι πιπεριές από 1 ευρώ έως 1,80 ευρώ, τα καρότα βρίσκονται στο 1,50 ευρώ το κιλό, οι µελιτζάνες στο 1 ευρώ το κιλό, τα 4 αγγουράκια στα 2 ευρώ και το σπανάκι στα 2 ευρώ το κιλό. Σύµφωνα µε τον Γιώργο Ευθύµογλου, παραγωγό και πωλητή σε λαϊκές αγορές, «οι τιµές είναι σχεδόν ίδιες µε πέρυσι, µε µία εξαίρεση σε κάποια εποχιακά προϊόντα, όπως στα αγγουράκια και τις τοµάτες, στα οποία οι τιµές είναι κάπως ανεβασµένες λόγω των καταστροφών που υπέστησαν αυτές οι παραγωγές». «Τον τελευταίο χρόνο δεν έχει δουλειά. Οταν ο κόσµος δεν έχει λεφτά, δεν ψωνίζει. Εµείς, πάντως, διατηρούµε τις τιµές προσιτές», επισηµαίνει ο Χάρης Αθανασιάδης, έµπορος φρούτων στις λαϊκές αγορές. Στις λαϊκές αγορές της Θεσ-

σαλονίκης το κιλό τα πορτοκάλια κοστίζουν 1,20 ευρώ, τα αχλάδια 1 ευρώ, όπως και τα µήλα, ενώ στα 1,20 ευρώ ανέρχεται το κιλό τα νεκταρίνια και το σταφύλι τύπου µοσχάτο. Τα αβγά κοστίζουν από 0,07 ευρώ έως 0,17 ευρώ το ένα και οι κουτσοµούρες το κιλό από 16 ευρώ που κόστιζαν µέχρι πρότινος, σήµερα κοστίζουν 12 ευρώ.

Είδη ένδυσης Η κρίση φαίνεται πως έχει χτυπήσει, πέρα από τους µικροπωλητές τροφίµων, και τους µικροπωλητές ειδών ένδυσης, υπόδησης αλλά και λευκών ειδών στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό της δυσµενούς αυτής κατάστασης είναι και το γεγονός ότι πολλοί από τους µικροπωλητές, παρά τις δελεαστικές τιµές και τις προσφορές, µαζεύουν το εµπόρευµά τους και αποχωρούν από τις λαϊκές αγορές πολύ νωρίς το µεσηµέρι,

λόγω της εξαιρετικά µειωµένης κίνησης. «Κάθε χρόνο είµαστε και χειρότερα. Η δουλειά µας είναι πολύ πεσµένη. Οκτώ χρόνια είµαι στις λαϊκές αγορές και η χειρότερη χρονιά είναι φέτος», τονίζει ο κ. Στέργιος Πολυχρονίδης, έµπορος ειδών ένδυσης στις λαϊκές αγορές. Οι τιµές των ειδών ένδυσης κυµαίνονται από 5 ευρώ έως 10 ευρώ για µπλούζες και φούστες και 3 ευρώ έως 10 ευρώ για τα παντελόνια, ανδρικά και γυναικεία. Το σετ τα βαµβακερά σεντόνια είναι στα 15 ευρώ και τα παιδικά στα 6 ευρώ, ενώ οι τιµές στα εσώρουχα, ελληνικής προέλευσης, κυµαίνονται από 5 ευρώ τα 4 τεµάχια έως και 7 ευρώ. «Ολα τα ρούχα κοστίζουν 3 ευρώ και 5 ευρώ, αλλά και πάλι ο κόσµος είναι πολύ σφιγµένος. Δεν έχουµε καθόλου δουλειά», λέει η Νάδα Νησιώτη, έµπορος ρουχισµού στις λαϊκές αγορές. ΕΥΑ ΜΑΛΙΝΑΚΗ

Νέο δόγµα στην αστυνόµευση «είναι δικαίωμα του πολίτη η ασφάλεια της οιΣτη δημιουργία του νέου δόγματος αστυκονομικής του δραστηριότητας και η διασφάνόμευσης με κύριο γνώμονα την εμφανή παλιση της ποιότητας της ζωής του. Αυτό ακριβώς ρουσία της Αστυνομίας σε κάθε δρόμο και το δικαίωμα του πολίτη εμείς θα εγγυηθούμε σε κάθε γειτονιά αναφέρθηκε ο αρχηγός της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Μάλιστα, ο ΕΛΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια ίδιος επισήμανε ότι, εάν οι ίδιοι οι πολίτες δε των εγκαινίων του περιπτέρου της Αστυνομίας συνεργαστούν, η ασφάλεια θα είναι ένας μαστην 75η ΔΕΘ. κρινός στόχος. «Και όταν λέω συνεργαστούν, Ο ίδιος έκανε λόγο για τις ομάδες ΔΙΑΣ, που εννοώ να συζητήσουν, να συναινέσουν και να δημιουργήθηκαν αρχικά στην Αθήνα και στη συμβάλουν και εκείνοι στην ισονομία και στην Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε όλες τις πόισοπολιτεία των πολιτών», πρόσθεσε. λεις της χώρας με πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Οπως 3.801 πυρκαγιές εξήγησε, στην παρούσα οικονομική συγκυρία «η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας είναι πιο Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του αναγκαία από ποτέ», ενώ αναφέρθηκε και στο Πολίτη εγκαινίασε το περίπτερο της Πυροτρίπτυχο «Προστασία - Δικαιοσύνη - Κατανόησβεστικής, όπου εξήρε την προσπάθεια που ση» που διέπει τη δράση της ΕΛΑΣ. καταβάλλει το Σώμα. Από την πλευρά του, ο Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Ελληνική Αστυ- Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με την ηγεσία του υπουργεί- αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στυλιανός Στενομία με παρακαταθήκη την εξάρθρωση του ου Προστασίας του Πολίτη στο περίπτερο της Πυροσβεστικής φανίδης, ανέφερε ότι από την έναρξη της φε«Επαναστατικού Αγώνα», τις συλλήψεις επικίντινής αντιπυρικής περιόδου καταγράφηκαν δυνων ημεδαπών και αλλοδαπών κακοποιών, 3.801 περιστατικά πυρκαγιών σε αγροτοδατην επιτυχή διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, καλείται να ανταποκριθεί στο σικές εκτάσεις καίγοντας 112.650 στρέμματα. Οπως τόνισε, ο αριθμός των καμέγιστο δυνατό βαθμό στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του Ελληνα πολίτη και μένων εκτάσεων είναι κατά 70% μειωμένος σε σχέση με την περσινή περίοδο, στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. ενώ επισήμανε ότι συνελήφθησαν 67 άτομα για εμπρησμό -είτε από αμέλεια Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ανέφερε ότι είτε από πρόθεση.


30

ΔΙΕΘΝΗ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

Νίκη Ερντογάν κατά κεµαλικών Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Συντάγµατος στην Τουρκία µε 58% ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙ∆Η dimitouz@yahoo.gr

Μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν ήταν το ποσοστό των Τούρκων που ενέκριναν στο χτεσινό δημοψήφισμα την αναθεώρηση του Συντάγματος που επιδιώκει η κυβέρνηση, η οποία πανηγυρίζει τη μεγάλη νίκη της επί των στρατηγών, των δικαστικών και των υπόλοιπων υπερασπιστών του κεμαλισμού.

Με την έγκριση της αναθεώρησης του Συντάγματος στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν επιδιώκει να επιβληθεί σε στρατιωτικούς και δικαστές

Μ

ε καταµετρηµένο σχεδόν το σύνολο των αποτελεσµάτων, το 58% των Τούρκων ενέκριναν την αναθεώρηση του Συντάγµατος έναντι 42% που την απέρριψε. Οι δηµοσκοπήσεις έδειχναν ότι το «ναι» θα ξεπερνούσε οριακά σε διαφορά το «όχι». Το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος ανοίγει το δρόµο στην κυβέρνηση να εφαρµόσει την αναθεώρηση του Συντάγµατος, η οποία χαρακτηρίστηκε από την ΕΕ ως το πρώτο βήµα προς τις δηµοκρατικές µεταρρυθµίσεις. Η πρόταση περιλαµβάνει 26 αλλαγές µε πιο σηµαντικές να τεθούν οι Ενοπλες Δυνάµεις της χώρας και η δικαστική εξουσία υπό τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα παίζουν στο εξής µεγάλο ρόλο στην επιλογή των ανθρώπων που θα συνθέτουν το Συνταγµατικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Συµβούλιο Δικαστικών και Εισαγγελέων και θα επιτρέπεται η δίκη στρατιωτικών που κατηγορούνται για συνωµοσία κατά της κυβέρνησης, όπως για τις υποθέσεις Εργκένεκον και Βαριοπούλα, να δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια. Επίσης, αίρεται η ασυλία των στρατιωτικών υπό τον Κενάν Εβρέν που στις 12 Σεπτεµβρίου του 1980 κατέ-

λαβαν την εξουσία µε πραξικόπηµα και συνέταξαν το ισχύον Σύνταγµα, ενώ οι στρατιωτικοί που αποστρατεύτηκαν, κυρίως για ισλαµισµό, µπορούν να ασκήσουν έφεση. Το «όχι» επικράτησε µόνο στις περιοχές όπου ο κεµαλισµός παραµένει ισχυρός, όπως στην ανατολική Θράκη και στα παράλια της Τουρκίας, στο Αιγαίο πέλαγος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «νίκη της δηµοκρατίας και ήττα των υποστηρικτών των στρατιωτικών πραξικοπηµάτων».

Εµπιστοσύνη στην κυβέρνηση Το δηµοψήφισµα αποτελούσε ψήφο εµπιστοσύνης του λαού προς την κυβέρνηση, η οποία πλέον βαδίζει µε µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις επόµενες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραµµατιστεί για τον Ιούλιο του 2011. Αντίθετα, τα κεµαλικό Ρεπουµπλικανικό Λαϊκό Κόµµα, το Κόµµα Εθνικιστικής Δράσης, και

το φιλοκουρδικό Κόµµα Ειρήνης και Δηµοκρατίας, τα οποία τάχθηκαν κατά της αναθεώρησης, εξέρχονται από την αναµέτρηση ως ηττηµένα µαζί µε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάµεων και τους δικαστές, οι οποίοι φοβούνται πλέον ότι θα περιοριστεί η εξουσία τους. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η πόλωση που δηµιουργήθηκε στην Τουρκία γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγµατος θα συνεχιστεί. Αναλυτές εκτιµούν ότι οι αντιδρώντες στην αναθεώρηση του Συντάγµατος θα συνεχίσουν να επικρίνουν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να προωθήσει µια κρυφή ατζέντα ισλαµοποίησης της Τουρκίας, αν και όπως φάνηκε χτες, το επιχείρηµά τους δεν έφερε το αποτέλεσµα που επιδίωκαν. Η ένταση ίσως αυξηθεί κι άλλο στην περίπτωση που δικαστούν οι πραξικοπηµατίες και σε περίπτωση που επιταχυνθεί η δίκη δεκάδων υπόπτων, ανάµεσά τους και πρώην υψηλόβαθµοι στρατιωτικοί, γύρω από την υπόθεση Εργκένεκον.

Φονική διαµαρτυρία στο Αφγανιστάν ενάντια στο κάψιµο του Κορανίου Δύο μουσουλμάνοι που διαδήλωναν ενάντια στο σχεδιαζόμενο κάψιμο του Κορανίου από τον Προτεστάντη πάστορα, Τέρι Τζόουνς, σκοτώθηκαν χτες σε συγκρούσεις με την Αστυνομία στο Λογκάρ στο Αφγανιστάν. Επίσης, ισλαμιστές μαχαίρωσαν ένα χριστιανό στο στομάχι και τραυμάτισαν άλλο ένα άτομο στο Μπατάκ στην Ινδονησία. Η Αστυνομία υποπτεύεται ότι οι δράστες είναι μέλη ισλαμικής

εξτρεμιστικής οργάνωσης. Για σήμερα, οργανώνεται διαδήλωση στην Τεχεράνη από υποστηρικτές του ιρανικού καθεστώτος ενάντια στο κάψιμο του Κορανίου. Τα περιστατικά αποδεικνύουν πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει προκαλέσει ο Τζόουνς με το σχέδιό του για το κάψιμο του Κορανίου στην ένατη επέτειο από την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ο Τζόουνς απέσυ-

ρε το σχέδιό του, αλλά τρία περιστατικά βεβήλωσης του Κορανίου αναφέρθηκαν στη χώρα. Αλλωστε, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων που έγιναν την Κυριακή επισκιάστηκαν από δύο ξεχωριστές ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη από υποστηρικτές και αντιδρώντες στην ανέγερση τζαμιού και ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο

«Σημείο Μηδέν», το χώρο όπου κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Περίπου 2.000 μουσουλμάνοι διαδήλωσαν υπέρ της ανέγερσης του τζαμιού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Είμαστε και εμείς Αμερικανοί», ενώ ταυτόχρονα 1.500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο αντιισλαμιστής Ολλανδός πολιτικός, Γκερτ Βίλντερς, διαδήλωσαν κατά της ανέγερσης του τεμένους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι τζαμί εδώ».

Ανένδοτο το Ισραήλ για εβραϊκούς οικισµούς Αρνήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να ικανοποιήσει το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου περιορισμών στην οικοδόμηση στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη πέρα από τις 26 Σεπτεμβρίου. Ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το μέτρο θα αρθεί. Παράλληλα, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εξελίξεις σημειώνονται

δύο ημέρες πριν από την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στο αιγυπτιακό θέρετρο, Σαρμ Ελ Σέιχ, υπό τη διαμεσολάβηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Οι Παλαιστίνιοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις στην περίπτωση που δε διακοπεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς.

Βία στην Κόσοφσκα Μιτροβίτσα έπειτα από αγώνα µπάσκετ Σέρβοι, Αλβανοί και μέλη της αστυνομικής δύναμης της ΕΕ και της στρατιωτικής δύναμης της KFOR τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων (φωτογραφία) που ξέσπασαν προχτές το βράδυ στην Κόσοφσκα Μιτροβίτσα, η οποία χωρίζεται στο βόρειο υπό σερβικό έλεγχο τμήμα και το νότιο υπό αλβανικό έλεγχο τμήμα στο Κόσοβο. Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν Αλβανοί κινήθηκαν απειλητικά

προς το βόρειο τμήμα, πανηγυρίζοντας τη νίκη της Τουρκίας επί της Σερβίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ. Οι Σέρβοι απάντησαν, ρίχνοντας πέτρες στους Αλβανούς, και ακολούθησαν πυροβολισμοί.

Παράτησε νεογέννητο στην τουαλέτα αεροπλάνου Νεογέννητο αγοράκι (φωτογραφία) βρέθηκε χτες σε σακούλα απορριμμάτων σε μια από τις τουαλέτες αεροσκάφους, το οποίο προσγειώθηκε στη Μανίλα στις Φιλιππίνες προερχόμενο από το Μπαχρέιν. Το βρέφος ήταν τυλιγμένο με χαρτί και είχε ακόμη αίμα πάνω του όταν το βρήκαν τα μέλη του συνεργείου καθαριότητας. Είναι απολύτως υγιές, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου του αγόρασε γάλα και

ρούχα. Αναζητείται η μητέρα του βρέφους, η οποία ίσως παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενη για την εγκατάλειψή του.


31

OIKONOMIA

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

Η ανάπτυξη ως «επανάσταση του αυτονόητου»

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και συμπάσχει με όσους φορτώνονται αμαρτίες άλλων, αλλά αυτή η μετάβαση, όσο επώδυνη κι αν είναι, όπως είπε, «είναι ο τοκετός που γεννά μια διαφορετική Ελλάδα»

Για τον Γ. Παπανδρέου το στοίχηµα είναι η ανάπτυξη της οικονοµίας µέσω της προσέλκυσης επενδύσεων ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Με άδειο το καλάθι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους κι ένα πακέτο πολλά υποσχόμενων αναγγελιών -που μένει να φανεί πώς θα υλοποιηθούν- για τον επιχειρηματικό κόσμο εμφανίστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο βήμα της 75ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η

µοναδική -και αόριστη- υπόσχεση που έδωσε στους πολίτες, οι οποίοι στενάζουν περισσότερο κάτω από το βάρος της κρίσης, ήταν ότι θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονοµικών να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι χαµηλοσυνταξιούχοι το χειµώνα που έρχεται. Να σηµειωθεί ότι από τα συµφραζόµενα προκύπτει ότι η όποια ενίσχυση δε θα έχει να κάνει µε επίδοµα θέρµανσης, καθώς ο πρωθυπουργός δεσµεύτηκε ότι η εξοµοίωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρµανσης -που θα καταστήσει σχεδόν διπλάσια την τιµή του τελευταίου- θα γίνει µόνον αφού βρεθεί τρόπος εξισορρόπησης του κόστους για τις αδύναµες κοινωνικά οµάδες.

Το στοίχηµα Ο Γιώργος Παπανδρέου µίλησε για την «επανάσταση του αυτονόητου» και ξεκαθάρισε ότι το στοίχηµα της κυβέρνησης από δω και πέρα -πλάι στις συνεχιζόµενες σκληρές προσπάθειες για τη δηµοσιονοµική εξυγίανση, οι οποίες «θα πετύχουν»- είναι η ανάπτυξη της οικονοµίας µέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της στήριξης της υγιούς επιχειρηµατικότητας.

Μείωση φόρων Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο πρωθυπουργός ανήγγειλε µεταξύ άλλων ότι θα µειωθεί από το 24% στο 20% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέµητων κερδών των επιχειρήσεων από το 2011, ενώ τόνισε ότι «προχω-

ράµε στη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων». Επιπλέον, η κυβέρνηση θα δηµιουργήσει, όπως είπε, «ένα νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δηµοσίων επενδύσεων σε µεγάλα αναπτυξιακά έργα, ένα ευέλικτο, διαφανές, αντικειµενικό και αποτελεσµατικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δοµών για την υλοποίηση µεγάλων επενδύσεων

και έργων, που δηµιουργούν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας. Με ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα από τη δηµιουργία της επένδυσης».

Το «αγκάθι» της περαίωσης Το µεγαλύτερο σάλο προκάλεσε η αναγγελία του Γιώργου Παπανδρέου για τη «γενναία», όπως είπε ρύθµιση µιας περαίωσης, ώστε «να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις,

όλες οι υποθέσεις που εκκρεµούν στα δικαστήρια και να γίνει µια νέα αρχή». Ο πρωθυπουργός, για να προλάβει πιθανόν την κριτική, υποστήριξε ότι η εν λόγω περαίωση «δε θα είναι άλλη µία ‘’τελευταία φορά’’. Θα είναι «πρώτη φορά που θα κλείσουµε οριστικά τη σχέση µας µε το παρελθόν. Με αυστηρό πόθεν έσχες, µε µία αυστηρή αλλά έντιµη σχέση φορολογικού συστήµατος και φορολογουµένου».

Μέτρα υπέρ των κοινωνικά αδυνάτων Καθώς η ανεργία εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, χωρίς ωστόσο να αναγγείλει καινούργια. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνόψισε: • «Ξεδιπλώνουμε ήδη ένα δίχτυ προστασίας στην αγορά εργασίας με κίνητρα ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. • Εχει ήδη σχεδιαστεί από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας πρόγραμμα. Στόχος είναι η προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. • Με γνώμονα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για τους απολυμένους 55-64 ετών, εφαρμόζουμε πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας. • Στόχος μας στο προσεχές τετράμηνο κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. • Αποφασίσαμε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ να διατεθούν στις ευάλωτες ομάδες (νέοι άνεργοι, άτομα με αναπηρία). • Ενισχύουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυ-

ναικών στην αγορά εργασίας. Με το ολοήμερο σχολείο, με την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. • Ηδη από το Σεπτέμβριο ξεκινούν 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. • Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ηδη διπλασιάσαμε το 2010 το ποσό που διατίθεται για την αύξηση των θέσεων και μέχρι το 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 100.000 μητέρες».

Μήνυµα αισιοδοξίας Ο πρωθυπουργός, αν και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να σημάνει σύντομα παύση συναγερμού για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστήριξε ότι «οι φωνές που σήμερα λένε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει πολλαπλασιάζονται. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία επιστρέφουν». Και ως ελπιδοφόρα παραδείγματα για την αργή αυτήν έξοδο από το τούνελ ανέφερε τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Εθνική Τράπεζα, καθώς και την απόφαση του δεύτερου μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου του κόσμου από τη Νορβηγία να αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Την απόφαση αυτήν ο Παπανδρέου τη χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Οι άµεσες διαρθρωτικές αλλαγές Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση, προσηλωμένη στο στόχο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, προγραμματίζει έως το τέλος του έτους: ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των οδικών εμπορευματικών μεταφορών ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ όλων των κλειστών επαγγελμάτων ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του φορολογικού μηχανισμού, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ νέου πλαισίου για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ του νέου αναπτυξιακού νόμου ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με επενδυτικές πρωτοβουλίες και όπου χρειάζεται με αποκρατικοποιήσεις ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της αγοράς ενέργειας ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο Δημόσιο ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του Γενικού Εμπορικού Μητρώου ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας

✔ ✔ ✔

✔ ✔ ✔ ✔

✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔


32

OIKONOMIA

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

7 προτεραιότητες για την αγορά Και µήνυµα Χρυσοχοΐδη κατά των πολυεθνικών που δεν τηρούν την ελληνική και ευρωπαϊκή νοµοθεσία Τη βεβαιότητα ότι η χώρα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας, «πιο γρήγορα και πιο εύκολα απ’ ό,τι εκτιμούν οι αγορές», εξέφρασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το ΕΒΕΘ με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Πρωτόγνωρες θυσίες

Π

ροϋπόθεση, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι «να προχωρήσουµε αποφασιστικά και στοχευµένα, συνεχίζοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, αξιοποιώντας σωστά και µε διαφάνεια τους διαθέσιµους πόρους, δηµιουργώντας νέες αγορές, µειώνοντας τα γραφειοκρατικά κόστη και επιβραβεύοντας επιτέλους τους τολµηρούς, καινοτόµους και ικανούς επενδυτές». Από σήµερα, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «ξεκινάµε µια επώδυνη, αλλά µεθοδική προσπάθεια να ‘’ξεκολλήσουµε’’ ένα ένα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δίνοντας πολύτιµες ‘’ανάσες’’ στην οικονοµία και στην αγορά», ενώ υποσχέθηκε στους επιχειρηµατίες ότι «σε λίγους µήνες να είµαστε σε θέση να ενισχύσουµε τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις αποτελεσµατικά µε κριτήρια και γρήγορες διαδικασίες -και µε τη σύµπραξη του τραπεζικού τοµέα». Οµως, ξεκαθάρισε ότι «δεν µπορεί να αποτελεί τη µοναδική κεντρική µας πολιτική η επιδότηση». Σύµφωνα µε τον υπουργό, «έχουµε ανάγκη από περισσότερα κίνητρα, από υγιείς και διαφανείς διαδικασίες».

Σε βάρος των καταναλωτών Κι έστειλε µηνύµατα στις πολυεθνικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα και τεκµηριωµένα ακολουθούν πρακτικές που αποβαίνουν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και της τσέπης τους. «Δυστυχώς, στη χώρα υπάρχουν πολυεθνικές επιχειρήσεις που δε σέβονται και δεν εφαρµόζουν την εθνική και κοινοτική νοµοθεσία. Αυτό δεν µπορεί να συνεχιστεί και δε θα γίνει ανεκτό σε µια χώρα που δοκιµάζεται από την κρίση», είπε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και

«Ξεκινάμε μια επώδυνη, αλλά μεθοδική προσπάθεια να ‘’ξεκολλήσουμε’’ ένα ένα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ», διακήρυξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ανταγωνιστικότητας και κάλεσε τους συνδαιτυµόνες του «να εργαστούµε µαζί και να κερδίσουµε το στοίχηµα για την αναθέρµανση και την επανεκκίνηση της οικονοµίας».

Αναµέτρηση Στην οµιλία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι η νέα

ηγεσία του υπουργείου ρίχνεται από σήµερα στη µάχη για την καλή λειτουργία της αγοράς, την αντιµετώπιση της αισχροκέρδειας, την προστασία του εισοδήµατος του πολίτη και την αναµέτρηση µε τα καρτέλ και τη διαφθορά, δίνοντας έµφαση στην ταχύτητα µε την οποία θα κινηθεί. Αλλωστε οι καθυστε-

Νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, αναφέρθηκε στις «πρωτόγνωρες θυσίες» στις οποίες υποβλήθηκαν από τους πρώτους μήνες του 2010 επιχειρήσεις και πολίτες υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος». Οπως είπε, «πρέπει να ελεγχθούν η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, καθώς δεν μπορεί να επιβαρύνουμε πάντα τις ίδιες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί σε αύξηση της φοροδιαφυγής». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, αλλά και στη χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τόνισε δε την ανάγκη αναστροφής του κλίματος με την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η οποία, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση των διαδικασιών του επιχειρείν.

ρήσεις και οι αργοί ρυθµοί της προκατόχου του, Λούκας Κατσέλη, ήταν ένα από τα µεγάλα παράπονα της επιχειρηµατικής κοινότητας και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια παράπονο των καταναλωτικών οργανώσεων. Αναλυτικότερα, όπως είπε ο υπουργός, ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα κινηθούν µε 7 προ-

τεραιότητες, τις οποίες προσδιόρισε ως ακολούθως: ΥΓΙΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της αγοράς και σεβασµός στη νοµοθεσία. ΕΝΙΣΧΥΣΗ της ρευστότητας στην αγορά µέσα από µια συµφωνία ρευστότητας µε τις τράπεζες για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ των µεγάλων επενδύσεων και γρήγορη, διαφανής και αποτελεσµατική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ των µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων µε τα χρηµατοδοτικά εργαλεία που ήδη υπάρχουν. ΕΝΙΣΧΥΣΗ των εξαγωγών, ώστε να αυξηθεί σταδιακά η συµµετοχή τους στο ΑΕΠ στο 14%. «ΞΕΠΑΓΩΜΑ» των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ αναπτυξιακές πολιτικές ανά κλάδο µε στόχο την ανάδειξη του νέου παραγωγικού µοντέλου µε οικονοµικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέµενης αξίας: τουρισµός, ναυτιλία, ενέργεια (πράσινη ανάπτυξη), αγροτοδιατροφικός τοµέας, ιατρική και κοινωνική φροντίδα.

1. 2. 3.

Να ιδρυθεί υφυπουργείο µικροµεσαίων επιχειρήσεων Το «τραγικό αδιέξοδο» στο οποίο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης με την ευκαιρία της 75ης ΔΕΘ. Και ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μείωση φορολογίας, πάταξη της γραφειοκρατίας και στάση πληρωμών παλαιότερων εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελευταίο, μάλιστα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος), αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, Ιωάννης Μανδρίνος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, ενώ ζήτησε τη δημιουργία ενός «υφυπουργείου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα συγκεντρώσει όλες τις διάσπαρτες αρμοδιότητες για τις ΜΜΕ και θα χαράξει την

αναπτυξιακή τους πορεία». Επίσης, ο κ. Μανδρίνος ζήτησε «να σταματήσει η άδικη φορολόγηση, να αντιμετωπιστεί έλλειψη της ρευστότητας, να εφαρμοστούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και να σταματήσει η συνεχής αφαίμαξη των μισθών και συντάξεων που πλήττει την αγοραστική κίνηση». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο παρεμπόριο το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει αντικαταστήσει το νόμιμο εμπόριο και κανένας δε βρίσκεται να πάρει ριζικές αποφάσεις». Σύμφωνα με τον κ. Σκορίνη, 40.000 επιχειρήσεις βρίσκονται υπό την απειλή του λουκέτου, ενώ ο κ. Μανδρίνος τόνισε ότι τα λουκέτα θα ήταν περισσότερα εάν «ήταν εύκολο να κλείσει ένα μαγαζί. Οι πολλές διατυπώσεις που χρειάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) τα υποχρεώνουν σε αδράνεια με συνέπεια να πηγαίνουν και σε αυτήν την περίπτωση οι επιχειρηματίες στην ανεργία».

4.

5. 6. 7.


OIKONOMIA

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

33

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Πράσινες» χρηµατοδοτήσεις από την Παρευξείνια Η αναπτυξιακή τράπεζα διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ Από τη χτεσινή επίδειξη έφιππης τοξοβολίας

Τοξότες, ποδηλάτες και αστέρες του σινεµά Επιδείξεις έφιππης τοξοβολίας, αγώνες ποδηλασίας και τρέιλερ από νέες 3D ταινίες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες της 75ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης κατά τη χτεσινή, δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης. Οσοι από τους επισκέπτες δεν ασχολήθηκαν με τα πολιτικά δρώμενα στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα ακόλουθα: ■ Η 27χρονη εφιπποτοξότρια Ρενάτα Σούλη, μέλος της ομάδας «Κένταυροι Kassai», πραγματοποίησε επιδείξεις έφιππης τοξοβολίας. Οι επιδείξεις αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ουγγαρία, η οποία είναι η τιμώμενη χώρα στην 75η ΔΕΘ. Οι επιδείξεις εφιπποτοξοβολίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά από διαφορετικά μέλη της ομάδας «Κένταυροι Kassai». ■ Εβδομήντα τρεις ποδηλάτισσες και ποδηλάτες πήραν μέρος στους αγώνες 4 Cross, που έγιναν στο πλαίσιο του αφιερώματος Bike Show. Στην ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή οι επισκέπτες της 75ης ΔΕΘ μπορούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας να κάνουν test drive σε ποδήλατα. ■ Στο περίπτερο 15 φιλοξενείται το Planet Cinema 3D Show, όπου οι επισκέπτες, με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών, παρακολούθησαν τρέιλερ από ταινίες που θα βγουν στις κινηματογραφικές αίθουσες την περίοδο 2010-2011 («Νάρνια», «Tron», «Cats & Dogs» κ.ά.). Από τις σημερινές εκδηλώσεις της ΔΕΘ ξεχωρίζουν οι ακόλουθες: Πρώτον, η ημερίδα «Αειφόρος Ανάπτυξη: Καινοτομία και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Βόρειο Ελλάδα», που διοργανώνουν το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η ΔΕΘ και η Ηelexpo και θα πραγματοποιηθεί στο «Ι. Βελλίδης» από τις 9.30 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ. Δεύτερον, το Business Forum που διοργανώνει το ΕΒΕΘ για την Ουγγαρία, που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης.

Το στοίχημα της «πράσινης» επιχειρηματικότητας και της «πράσινης» τραπεζικής έχει θέσει και η Παρευξείνια Τράπεζα (BSTDB), η μοναδική αναπτυξιακή τράπεζα στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που στήθηκε από τις χώρες της Παρευξείνιας Ζώνης, για να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία.

Κ

ατά τα εγκαίνια του περιπτέρου που έστησαν από κοινού στην 75η ΔΕΘ η Παρευξείνια Τράπεζα και το Επιχειρηµατικό Συµβούλιο του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ο πρόεδρος της πρώτης, Αντρέι Κοντακόφ, δήλωσε ότι η BSTDB συντάσσεται µε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του ΟΣΕΠ, που εστιάζονται στην «πράσινη» ανάπτυξη.

Σε ετοιµότητα Η Παρευξείνια, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη χρηµατοδοτήσει εταιρίες και projects του ενεργειακού τοµέα, ενώ έχει στις προτεραιότητές της την περαιτέρω χρηµατοδότηση εταιριών που υποστηρίζουν τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Μάλιστα, ο Κοντακόφ τόνισε την ετοιµότητα της τράπεζας «να αυξήσει σηµαντικά το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα», ώστε να συνδράµει στην εφαρµογή της οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε δε ότι εντός του Σεπτεµβρίου «υπογρά-

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του περιπτέρου που έστησαν από κοινού στην 75η ΔΕΘ η Παρευξείνια Τράπεζα και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)

φονται δύο projects µε ελληνικές επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, στους τοµείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας». Υπενθυµίζεται ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για τα προϊόντα της Παρευξείνιας διερύνεται κατά το τελευταίο διάστηµα, λόγω της κρίσης -κάτι που δε συνέβαινε τις εποχές της ρευστότητας, καθώς τα δάνεια της BSTDB είναι εξ ανάγκης ακριβότερα σε σχέση µε αυτά των άλλων διεθνών χρηµατοδοτικών οργανισµών στην Ευρώπη.

Συνεργασίες Παρών στα εγκαίνια του κοινού περιπτέρου ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, που εµφανίστηκε ικανοποιηµένος αφενός µεν από την κοινή αυτήν παρουσία, καθώς, όπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βλέπει όλους τους σχετιζόµενους οργανισµούς της Παρευξείνιας Ζώνης να συνεργάζονται», αφετέρου δε από την προσήλωση που

επιδεικνύουν τόσο η BSTDB όσο και το Επιχειρηµατικό Συµβούλιο του ΟΣΕΠ στο στόχο της «πράσινης» ανάπτυξης στην περιοχή. Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης υπογράµµισε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας του ΟΣΕΠ είναι να δροµολογήσει συνεργασίες σε βάθος χρόνου, οι οποίες θα ενισχυθούν και από τις επόµενες προεδρίες, ώστε να υπάρχει συνέχεια.

∆ικτύωση Η γενική γραµµατέας του Επιχειρηµατικού Συµβουλίου του ΟΣΕΠ, Ευτυχία Μπακοπούλου, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, απηύθυνε από την πλευρά της ανοιχτή πρόσκληση στην ελληνική επιχειρηµατική κοινότητα να επωφεληθεί από τις δυνατότητες ενηµέρωσης και δικτύωσης που προσφέρει το συµβούλιο. Ενηµέρωσε δε τους παρισταµένους για τα δύο υπό… κατασκευή δίκτυα στις χώρες του ΟΣΕΠ, τα οποία αφορούν την «πράσινη» και τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα.

Πρότυπο πρακτορείο του ΟΠΑΠ στην 75η ∆ΕΘ Τη μορφή του νέου πρότυπου πρακτορείου -την οποία η ΟΠΑΠ ΑΕ επιδιώκει να έχουν όλα τα πρακτορεία ανά την Ελλάδα- έχει το περίπτερο της εταιρίας στην 75η ΔΕΘ, το οποίο εγκαινίασαν οι υφυπουργοί Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης, και Υγείας, Χρήστος Αηδόνης, μαζί με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ, Χάρη Σταματόπουλο και Ιωάννη Σπανουδάκη. Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι δυο υφυπουργοί αναφέρθηκαν στη διαχρονική συμβολή του ΟΠΑΠ στην ανά-

πτυξη του αθλητισμού και στην οικονομική στήριξη κοινωνικών δράσεων. Από την πλευρά της διοίκησης της εταιρίας, ο κ. Σπανουδάκης υπογράμμισε ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί με όρους ανταγωνιστικούς στη νέα αγορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του ιντερνετικού στοιχηματισμού, την οποία πλέον ρυθμίζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Να σημειωθεί ότι το περίπτερο/πρακτορείο της ΟΠΑΠ ΑΕ στο χώρο της ΔΕΘ είναι μό-

νιμη εγκατάσταση και θα λειτουργεί στη διάρκεια και των κλαδικών εκθέσεων τις οποίες οργανώνει η Helexpo, δηλαδή περίπου 200 ημέρες το χρόνο. Τα κέρδη που θα προκύπτουν από τα παιχνίδια στο συγκεκριμένο πρακτορείο/περίπτερο σε κάθε έκθεση, θα διατίθενται για την ενίσχυση ενός συγκεκριμένου κοινωνικού σκοπού. Ειδικότερα, τα κέρδη από τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της 75ης ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου) αποφασίστηκε να διατεθούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και

Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες του νομού Καβάλας. Ομως και όσοι καταθέτουν τα δελτία τους στο συγκεκριμένο πρακτορείο και για οποιοδήποτε παιχνίδι της ΟΠΑΠ έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν, με το σύστημα της «άμεσης νίκης», ένα από τα 60 Notebooks LG ή ένα από τα 90 χειροποίητα χαλιά παραγωγής του ΕΟΜΜΕΧ. Ηδη, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του περιπτέρου/ πρακτορείου, λόγω και της μεγάλης προσέλευσης, διατέθηκαν πάνω από 10 Notebooks και χαλιά.


∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

απώλεια

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

34

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών και η Γκιζέλα Ντάλι Η Γκιζέλα Ντάλι ήταν πάντα μια εκρηκτική παρουσία στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με ρόλους συνήθως τολμηρούς. Τα τελευταία χρόνια η 70χρονη ηθοποιός ζούσε στη Νάξο -πάλευε με τον καρκίνο- όπου κι ενταφιάστηκε. Η Ντάλι

υπήρξε σύζυγος του σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα και είχε συμμετάσχει σε πολλές μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες. Ανάμεσά τους «Ου κλέψεις», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές», «Φτωχός εκατομμυριούχος» κ.ά.

«Εφυγε» ο καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς Μια μεγάλη απώλεια για τα ελληνικά γράμματα

Κηδεύεται σήµερα ο ∆ηµήτρης Καµπερίδης Σήμερα, στις 17.00, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών γίνεται η κηδεία του ηθοποιού Δημήτρη Καμπερίδη, που πέθανε το Σάββατο έπειτα από μάχη που έδινε τους τελευταίους μήνες με τον καρκίνο. Ο Καμπερίδης τα τελευταία χρόνια είχε δεθεί ιδιαίτερα με τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας σε πολλές από τις παραγωγές του ΚΘΒΕ («Το Κατερινάκι από το Χάιλμπρον», «Ειρήνη», «Ιβάνοφ», «Ιφιγένεια εν Ταύροις» κ.ά.). Γεννημένος στη Δράμα, ο Καμπερίδης φοίτησε στις δραματικές σχολές του Εθνικού και του Πέλου Κατσέλη συμμετέχοντας παράλληλα και σε παραστάσεις των κρατικών θεάτρων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελεύθερου Θεάτρου και στη δεκαετία του ‘80 δημιούργησε μαζί με άλλους το θέατρο «Αμόρε» και την ομάδα «Θέατρο της Αθήνας». Είχε

συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και πολλούς ιδιωτικούς θιάσους. Ο Καμπερίδης ήταν μια γνώριμη μορφή σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που υπέγραψαν σκηνοθέτες όπως οι Αγγελόπουλος, Βούλγαρης, Παπαστάθης, Σμαραγδής κ.ά., ενώ εμφανίστηκε και σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη θλίψη του για το χαμό του και τονίζει ότι η παρουσία του συνέβαλε «τα μέγιστα στη νέα πνοή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η δική μας γενιά βλέπει και αντιλαμβάνεται τη θεατρική δημιουργία. Η ζωή του ήταν ταυτισμένη με την τέχνη την οποία υπηρέτησε με δημιουργικότητα, αξιοπρέπεια και ήθος».

Μια μεγάλη μορφή της Νεοελληνικής Γλώσσας και της μελέτης της Ελληνικής Γραμματείας, ο καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς, πέθανε το βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 75 ετών. Με άξονα τη Νεοελληνική Γλώσσα, ο Π. Μουλλάς αναμετρήθηκε με το μεγαλύτερο όγκο της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, με τέτοιο τρόπο ώστε κατάφερε να του προσδώσει περαιτέρω δυναμική.

Γ

εννηµένος στο Κιλκίς, ο Μουλλάς σπούδασε Φιλολογία στο ΑΠΘ, υπήρξε επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών, έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι, όπου δίδαξε Νεοελληνικά στο Πανεπιστήµιο της Ναντέρ και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης. Το 1977 εξελέγη καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ κι έκτοτε ζούσε και δίδασκε στη Θεσσαλονίκη. Είχε γράψει εκατοντάδες δοκίµια και µελέτες για τη νεοελληνική πεζογραφία και ποίηση, ενώ έχει µεταφράσει και πολλά κλασικά έργα. Μερικά από τα βιβλία του «Ο χρόνος του εφήµερου. Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα», «Για τη µεταπολεµική µας πεζογραφία - Κριτικές καταθέσεις», «Για τον Αλέξανδρο Αργυρίου», «Κωστής Παλαµάς, ο ποιητής και ο κριτικός», «Εισαγωγή στην πεζογραφία του Παπαδιαµάντη», «Η δέκατη µούσα. Μελέτες για την κριτική» και πολλά ακόµη. Ο Π. Μουλλάς είχε στο παρελθόν µιλήσει αρκετές φορές στον «Α» για το έργο του. Σε µια από τις συνεντεύξεις του είχε πει πως «όταν προσδιορίζοµαι, λέω ότι είµαι και θεωρητικός και κριτικός και ιστορικός της Λογοτεχνίας. Δεν µπορεί το ένα να υπάρξει χωρίς το άλλο. Η κριτική του βιβλίου στις εφηµερίδες, πάντως, αδυνατίζει ολοένα, παρά τα ένθετα, για τα οποία µπο-

ρεί να πει κανείς και κάτι άλλο: αυτό το ξεχωριστό τµήµα αποµονώνει τον αναγνώστη της υπόλοιπης εφηµερίδας, σαν να λέει ότι η λογοτεχνία είναι για κάποιους ειδικούς». Για τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας κριτικός, έλεγε ότι «ο κριτικός είναι ένας απαιτητικός και ενηµερωµένος αναγνώστης, ένας επαρκής αναγνώστης. Οση περισσότερη εποπτεία έχει τόσο καλύτερος κριτικός θα είναι. Για να είναι καλός, χρειάζεται να έχει κάποιο ταλέντο και µια παιδεία: να ξέρει όχι µόνο λογοτεχνία, αλλά και φιλοσοφία και επιστήµη και άλλα πολλά. Η γνώση δεν έχει όρια». Ωστόσο αυτό που του έκανε εντύπωση στην Ελλάδα είναι «όχι µόνο το γεγονός ότι γράφονται πράγµατα από ανθρώπους ατάλαντους, αλλά επίσης και το ότι αυτοί που τα γράφουν δεν είναι καν ενηµερωµένοι. Πολλοί άνθρωποι πάνε στο χώρο της λογοτεχνίας για λόγους ευκολίας, γι’ αυτό έχει αυξηθεί η παραγωγή και χάνονται πολλά καλά βιβλία στο σκουπιδότοπο. Η αγορά µάς κυβερνά και το ζήτηµα είναι πώς να κάνεις τη δουλειά σου σωστά µέσα σ’ αυτήν την εµπορευµατοποίηση. Η κριτική πρέπει να είναι ένα προπύργιο. Πρέπει να αντιταχθεί σ’ αυτά τα φαινόµενα, να αντιτάξει την ποιότητα µέσα σ’ όλη αυτήν την ποσότητα». «Το µόνο που εύχοµαι είναι να έχω χρόνια για να µπορέσω να εργάζοµαι πάνω στα σχέδιά µου. Η µόνη µου ανταµοιβή θέλω να είναι η δουλειά µου. Αυτό µε κρατάει», έλεγε ο Παναγιώτης Μουλλάς. Η κηδεία του θα γίνει αυτήν την εβδοµάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού στο συλλυπητήριο µήνυµά του εξαίρει «την αφοσίωση και την επιστηµονική πληρότητα ενός από τους πλέον ισχυρούς στυλοβάτες της νεοελληνικής γραµµατείας σε παγκόσµιο επίπεδο».


35 ∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

Βενετσιάνικο βραβείο στο «Attenberg» Η πρωταγωνίστριά του βραβεύτηκε στη Μόστρα - Χρυσό Λιοντάρι η Κόπολα Αποστολή στη Βενετία: ΤΑΣΟΣ ΡΕΤΖΙΟΣ Σκηνή από το «Attenberg» της Α. Τσαγκάρη

Για να σας πούμε την αλήθεια, δεν είμαστε και πολύ σίγουροι αν θα πρέπει να χαρούμε μ’ αυτήν τη νέα διάκριση του ελληνικού κινηματογράφου και για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας (στην Αριάν Λάμπεντ) που κέρδισε στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας η ταινία «Attenberg» της Αθηνάς - Ραχήλ Τσαγκάρη. Κι αυτό διότι οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι ήταν μάλλον μια άδικη βράβευση, τη στιγμή που ως φαβορί εμφανιζόταν μια πραγματικά μεγάλη ερμηνεία, αυτή της πρωταγωνίστριας του Αμπντελατίφ Κεσίς στην ταινία «Μαύρη Αφροδίτη».

Μ

ε τα βραβεία, όµως, που δόθηκαν το Σάββατο βράδυ από µια κριτική επιτροπή που έχει πρόεδρο κάποιον σαν τον Κουέντιν Ταραντίνο, αυτή η σχεδόν από σπόντα βράβευση µοιάζει το λιγότερο κακό. Ο Ταραντίνο, ήδη από χτες στις ιταλικές εφηµερίδες, κατηγορήθηκε για φαβοριτισµό, µιας κι έδωσε το Χρυσό Λιοντάρι στην πρώην σύντροφό του, Σοφία Κόπολα, για το «Somewhere» (η πορεία ενός διάσηµου ηθοποιού που βλέπει την κενή νοήµατος ζωή του µέσα από τα µάτια της κόρης του) και το βραβείο ανδρικής ερµηνείας στο φιλαράκι Βίνσεντ Γκάλο για την ερµηνεία του ως Αφγανού φυγάδα που δε λέει ούτε λέξη στο «Essential Killing» του Γιέρζι Σκολιµόφσκι -ο οποίος πήρε και το ειδικό βραβείο της επιτροπής. Το περίεργο, βέβαια, είναι ότι αυτά µοιάζουν και τα πιο δίκαια

Η Αριάν Λάμπεντ με το βραβείο ανά χείρας

και σωστά βραβεία! Γιατί αυτό που πραγµατικά εξόργισε σχεδόν τους πάντες είναι τα δύο βραβεία που πήρε ο Ισπανός Αλεξ ντε λα Ινγκλέσια για τη «Θλιµµένη µπαλάντα της τροµπέτας». Μα, σκηνοθεσία και σενάριο σε µια πλήρως χαοτική και γκροτέσκα ταινία που δεν ξέρει πού πηγαίνει και τι θέλει; Ποιος ξέρει, όλο αυτό το θορυβώδες και νευρωτικό δηµιούργηµα µπορεί να θύµισε στον Ταραντίνο τα φιλµ δεύτερης διαλογής που έβλεπε κι απολάµβανε όταν δούλευε σε βιντεοκλάµπ... Ειδικό βραβείο δόθηκε στον αειθαλή Μόντε Χέλµαν για το «Δρόµο προς το πουθενά», µάλλον γιατί δεν ήταν και τόσο... πολιτικά ορθό, σ’ ένα φεστιβάλ όπου επικρατεί η νέα γενιά σκηνοθετών, να βραβευτεί µε κάτι περισσότερο ένας βετεράνος κι ας έκανε µία από τις

ενδιαφέρουσες ταινίες της Μόστρα. Ο Ταραντίνο υπερασπίστηκε τις επιλογές του λέγοντας πως η ταινία της Κόπολα ήταν ακριβώς αυτού του είδους η καλλιτεχνική δηµιουργία που έψαχνε εξαρχής η επιτροπή, ενώ τόνισε πως δεν άφησε τίποτα να τον επηρεάσει στις επιλογές του. Οι Ιταλοί δηµοσιογράφοι... τα πήραν ελαφρώς, µιας και δε βραβεύτηκε καµιά από τις πολλές ιταλικές ταινίες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι απόρησαν που τόσες πολλές ταινίες έµειναν εντελώς έξω από τα βραβεία. Οσο για τον Βίνσεντ Γκάλο, συνεχίζοντας να αποφεύγει τις δηµόσιες εµφανίσεις, δεν ήταν στην αίθουσα να πάρει το βραβείο, αλλά µπορούµε να βεβαιώσουµε ότι ήταν πολύ κοντά, σε µια καντίνα στην οδό... Σάντρο Γκάλο!

Χωρίς Σαµπρόλ το σινεµά... Και τώρα ποιος θα τολμήσει να κοιτάξει έτσι κατάματα την αστική τάξη και να της βγάλει τη γλώσσα με τρόπο διακριτικό και με βλέμμα που κεντρίζει; Ο Κλοντ Σαμπρόλ, ένας από τους βασικούς δημιουργούς της γαλλικής νουβέλ βαγκ, πέθανε χτες σε ηλικία 80 ετών, αν και ήταν ακόμη ενεργός, επί των επάλξεων, συνεχίζοντας να γυρίζει ταινίες. Ο Σαμπρόλ, που εμφανίστηκε το 1958 με το κλασικό πια μανιφέστο της νουβέλ βαγκ «Ο ωραίος Σέργιος», γύρισε περισσότερες από εβδομήντα ταινίες. Με άξονα πάντα τη ματιά στην υποκρισία, στη βία και στην αδικία που χαρακτηρίζει τη ζωή της αστικής τάξης, κατάφερε όχι λίγες φορές να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός. Τα φιλμ του διακρίνονταν πάντα από μια αφηγηματικότητα που συνδύασε την υψηλή κριτική ανάλυση με το κυνικό χιούμορ και την ελλειπτική σάτιρα. Το δε

στιλ του, αφού πρώτα καθιέρωσε το ύφος που γνωρίσαμε από τη νουβέλα βαγκ και τα φιλμ των Τριφό και Γκοντάρ, πέρασε σταδιακά σε άλλο επίπεδο, λιγότερο πειραματικό, αλλά ποτέ με άξονα την καθιερωμένη αφήγηση. Πριν από χρόνια είχε επισκεφτεί το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε συνέντευξή του στον «Α» είχε πει για τον τρόπο δουλειάς του: «Με ενδιαφέρει να βλέπω τη διαδικασία του πώς μια καλής πρόθεσης πράξη μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη για όλους. Με την κάμερά μου προσπαθώ να δω κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Και το χιούμορ είναι πάντα ένα πολύ καλό εργαλείο γι’ αυτό». Η τελευταία ταινία που γύρισε πέρυσι ο Σαμπρόλ είναι το «Μπέλαμι» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ενώ στην Ελλάδα αγαπήθηκαν πολύ «Η τελετή» και τα «Ανθη του κακού».

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Placebo»: γιατί η συναυλία θύµιζε... αρπαχτή; Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου. Επιτέλους, η μεγάλη μέρα έφτασε. Εχοντας εξασφαλίσει από νωρίς το εισιτήριο για την πολυαναμενόμενη συναυλία των «Placebo» φτάνω στο Θέατρο Γης. Χιλιάδες ενθουσιώδεις νέοι γέμισαν το θέατρο. Ολα έδειχναν ότι θα αποθέωναν τους πρίγκιπες του alternative rock. Στις 20.55, δηλαδή 5 λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης, τα μέλη του συγκροτήματος, ντυμένα στα άσπρα, βγαίνουν στη σκηνή. Το πάρτι αρχίζει με τον Molko να λέει «ευχαριστώ» στο τέλος σχεδόν κάθε τραγουδιού. Στις 21.45 κατεβαίνει από τη σκηνή. Ολοι φανταζόμαστε ότι ακολουθεί διάλειμμα. Στο video wall οι εικόνες δε σταματούν να προβάλλονται και ακούγεται, χαμηλά, μουσική. Δυο λεπτά αργότερα, το γκρουπ ξαναβγαίνει, ερμηνεύει ένα ακόμη τραγούδι, αφήνει τις κιθάρες και αποχωρεί. Το κοινό μένει έκπληκτο. Ολοι παγώνουμε. Δεν είχαν περάσει ούτε 60 λεπτά! Ο κόσμος χειροκροτεί, περιμένοντας ότι οι «Placebo» θα ξαναβγούν. Οι τεχνικοί όμως μαζεύουν τον εξοπλισμό. Αγανακτισμένοι θεατές πετούν μπουκάλια νερού στους φροντιστές ήχου. Γιουχαΐσματα ακούγονται παντού. Περνούν 30 λεπτά και πολλοί θεατές μιλούν για «αρπαχτή». Σιγά σιγά, άλλοι απογοητευμένοι, άλλοι εξοργισμένοι, αποχωρούν. Η συναυλία έχει καταστραφεί. Αντί να απολαύσουν το αγαπημένο τους συγκρότημα, οι θαυμαστές των «Placebo» θεώρησαν ότι εισέπραξαν έλλειψη σεβασμού. Αν δεν το έβλεπα, δε θα πίστευα ότι στις 21.40 στην είσοδο του θεάτρου αργοπορημένοι θεατές έκοβαν εισιτήρια (τα εισιτήρια κόστιζαν 30 και 40 στην προπώληση και 45 ευρώ στο ταμείο). Αραγε, ήταν γνωστό στους διοργανωτές ότι σε 5 λεπτά η συναυλία θα τελείωνε ή συνέβη κάτι απρόοπτο που το κοινό δεν αντιλήφθηκε; Την επόμενη ημέρα, στο Ιντερνετ, τα σχόλια για τη συναυλία έδιναν και έπαιρναν, ενώ κυκλοφόρησαν και φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο Molko εκνευρίστηκε από τη χειρονομία ενός θεατή. Μήπως αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της συναυλίας νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο; Το περίεργο είναι ότι έχουμε δει συγκροτήματα με μεγαλύτερη ιστορία να παίζουν στα live για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Τι να φταίει στην περίπτωση των «Placebo»; Αν και είναι άγνωστο το ποιος καθορίζει κάθε φορά τη διάρκεια της συναυλίας -το συγκρότημα ή η διοργανώτρια εταιρία-, ίσως αυτή θα έπρεπε να ανακοινώνεται στο κοινό. Το τι ακριβώς συνέβη στη συναυλία των «Placebo» ίσως και να μην το μάθουμε ποτέ... ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

τηλεβολές

Τέλος οι επαναλήψεις, αρχίζει η τηλεοπτική σεζόν Πρεμιέρα έχει σήμερα μία τουρκική σειρά στον ΑΝΤ1. Το «Kismet» τεσσάρων ανθρώπων θα ξετυλίγεται καθημερινά στις 5 το απόγευμα και θα παρασύρει το κοινό σε έναν κόσμο γεμάτο ανθρώπινα πάθη. Η σειρά, που βασίζεται στην πολυδιαβασμένη νουβέλα του Τούρκου συγγραφέα Resat Nuri Guntekin, έχει σημειώσει στη γειτονική χώρα τεράστια επιτυχία και οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1 εκτιμούν ότι θα προσελκύσει και στην

ΕΤ1

(210 7701911 -5)

08.30 Παιδικό πρόγραµµα 10.00 Η Χαρά και το γκουντούν (Ε) 10.30 Το βιβλίο που δεν το διάβαζε κανείς (Ε) 11.00 Η τέχνη της φωτογραφίας (Ε) 11.30 Οι τόποι των µύθων (Ε) 12.00 Ελληνική ταινία: «Να πεθερός, να µάλαµα» Kωµωδία (1959) 13.30 Αγουρα στάχυα (Ε) 14.00 Μπουρµπουλήθρες 14.15 Οδός φτερών 14.30 Ουράνιο τόξο (Ε) 15.00 Φινέας και Φερµπ 15.30 Η απίθανη Κιµ 16.00 Ζακ και Κόντι, σκανταλιές στο ξενοδοχείο 16.30 Ζακ και Κόντι εν πλω 17.00 Ατίθασα νιάτα 18.00 Αστροφεγγιά (Ε) 19.00 Οι Ελληνες 20.00 Κλήρωση ΕΣΚΕ 21.00 Ξένη ταινία: «Το χρώµα της φιλίας» Αµερικανική δραµατική τηλεταινία (2000) 23.00 Ειδήσεις 24.00 Doc on air (Ε) 01.45 Εγκληµα και έρευνα (Ε)

ALPHA 07.30 10.00 11.00 12.00 13.00 13.15 16.00 17.00 17.05 19.00 20.00 21.00

(212 2124000)

Πάνω στην ώρα Ερωτας µε επιδότηση ΟΓΑ (Ε) Αν µ’ αγαπάς (Ε) Μυστικά και λάθη (Ε) Ειδήσεις Κους κους το µεσηµέρι ∆έστε τους Ειδήσεις ∆έστε τους (Συν.) Ειδήσεις Νταντά αµέσου δράσης Πάµε πακέτο - Best of

NET

CSI Las Vegas 10η εντολή (Ε) Νόµος και τάξη Ιατρικές έρευνες Οι µονοµάχοι

(210 6066000)

06.00 Πρωινή ενηµέρωση 10.00 Συµβαίνει τώρα

12.00 13.00 15.00 16.00 18.00 18.30 20.00 21.00 22.00 24.00

Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα Best of Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Οι περιπέτειες του Χακ Φιν» Αµερικανική περιπέτεια (1993) Ειδήσεις Ελληνική ταινία: «Η κυρία δήµαρχος» (1960) Champions NET Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Το παιχνίδι που άφησε εποχή» Αµερικανική περιπέτεια (2005) Αναζητώντας τέρατα (Ε)

ΣΚΑΪ 05.30 06.00 10.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 17.30 18.00 19.05 20.10 20.45 21.00 22.00

22.15 23.15 00.15 01.15 02.15

Ελλάδα μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού. Πρεμιέρα έχουν σήμερα και τρεις εκπομπές του Alpha. Στις 7 το πρωί, η νεανική πρωινή καλημέρα έρχεται και πάλι… «Πάνω στην ώρα», με τους Ελενα Παπαβασιλείου και Σπύρο Λάμπρου (φωτογραφία). Στις 13.15 εισβάλλει στη συντροφιά των τηλεθεατών η παρέα του «Κους κους το μεσημέρι» για να ανατρέψει τα τηλεοπτικά δεδομένα. Η εκπομπή

23.00 24.00 01.00

(210 4800000)

Ειδήσεις Πρώτη γραµµή ΣKAΪ τώρα Νταντά πρώτων βοηθειών Το σπίτι της καρδιάς µας Top chef America’s next top model How to look good naked Σασούκι Ειδήσεις Μύθος ή πραγµατικότητα Tα πιο αστεία βίντεο του κόσµου Ελληνοφρένεια Eιδήσεις CSI, Miami: Στον τόπο του εγκλήµατος Ανθρωπος: Η απόλυτη µηχανή Final report 24

ET3

(2310 299400)

08.00 Μαθήµατα µαγειρικής για τα παιδιά 08.30 Το ψάρεµα 09.30 Καθηµερινά 11.00 Παγκόσµια οικογένεια 11.30 Αποστολή στην Αρκτική 12.30 Η ελληνική µου κουζίνα 13.00 Ειδήσεις 14.30 Τόλµη και γοητεία (Ε) 15.30 Η χαρά της ζωγραφικής 16.00 Μαγικός κόσµος 16.30 Κοσµήµατα του βυθού 17.00 Ειδήσεις 17.55 Αθλητικά 18.30 Προστατεύοντας τη φύση 19.30 Ενα ταξίδι στην άγρια Αφρική 20.00 Shamwari: Μια άγρια ζωή 20.30 Γίνε ένα µε τα πλάσµατα 21.45 Καιρός 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ελληνική ταινία: «Ευτυχώς τρελάθηκα» (1966) 00.30 Αποστολή στην Ανταρκτική

STAR 07.30 10.15 11.15 12.30 13.30 15.45 17.40 17.45 18.45 19.45 21.00 23.15

(210 3481000)

Πρωινή Mελέτη Νηστικοί πράκτορες Κορίνα, η αγριόγατα Ειδήσεις Super Star Ξένη ταινία: «Καζαάµ» Αµερικανική κωµωδία (1996) Ειδήσεις Ντετέκτιβ Μονκ Numbers Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Ο Κινέζος θα... σφυρίξει τρεις φορές» Αµερικανική περιπέτεια (2000) Οµάδα NCIS

MEGA 07.00 10.00 10.45 12.40 14.00 15.00 16.00 17.00 17.10 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 00.15 00.30 01.30 02.30

(210 6903000)

Κοινωνία ώρα Mega Πολυθρόνα για τρεις (Ε) Τα µυστικά της Εδέµ (Ε) Η ζωή της άλλης (Ε) Ειδήσεις Patty, η πιο όµορφη ιστορία (Ε) Το κόκκινο δωµάτιο (Ε) Ειδήσεις Λάκης ο γλυκούλης (Ε) Μαζί σου (Ε) Είσαι το ταίρι µου (Ε) Ειδήσεις Patty, η πιο όµορφη ιστορία Πενήντα πενήντα (Ε) Μαύρα µεσάνυχτα (Ε) Ειδήσεις Safe sex (Ε) Ποιος µας πιάνει! (Ε) Ιχνη (Ε)

ANT1 07.00 11.00 12.00 13.00 13.30 14.30 15.30 16.50 17.00 19.00 20.00 21.00 23.00

θα «αγγίξει» ενδιαφέροντα θέματα την ώρα που συμβαίνουν και θα ανοίξει μία νέα πόρτα επικοινωνίας με τους τηλεθεατές, ενώ η παρέα της εκπομπής «Δέστε τους» θα βάλει μία ανατρεπτική πινελιά στα απογεύματα (16.00). Σήμερα ξεκινούν και οι εκπομπές του Star «Πρωινή Μελέτη» με την Ελεονώρα Μελέτη (7.30) και «Super Star» με τη Χριστίνα Λαμπίρη (13.30). ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

Elatte Φίλα το βάτραχό σου (Ε) 40 κύµατα (E) Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Το καφέ της Χαράς (Ε) Ειδήσεις Kismet Εργαζόµενη γυναίκα (Ε) Ειδήσεις Χίλιες και µία νύχτες Grey’s anatomy

ALTER

(210 5707000)

06.00 Καληµέρα µε τον Γιώργο Αυτιά 10.30 Εδώ και τώρα 12.30 Πολύ µπλα µπλα 16.00 Οσο υπάρχουν άνθρωποι 17.30 Ειδήσεις 17.45 That’s life 18.45 Ειδήσεις 21.00 Υδρόγειος 21.30 Πρόσωπο µε πρόσωπο Με τον Νίκο Χατζηνικολάου 23.30 Η λίµνη των στεναγµών (Ε) 01.00 Auto Alter 01.15 Ξένη ταινία: «Ανέµελοι και ωραίοι» Βρετανική κοµεντί (2004)

24.00 Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐµη (Ε) 01.00 Ειδήσεις 01.10 Perfect 10

BOYΛΗ

(210 3707874)

10.00 Κοινοβουλευτικές Επιτροπές 17.30 Κωµωδία απόψε: Η ιστορία της σύγχρονης κωµωδίας 18.00 Ταξίδι στο βυθό της θάλασσας 19.00 Με ένα δολάριο 20.00 Το µουσικό θέατρο στο Μπρόντγουεϊ 21.00 Η δύναµη της τέχνης 22.00 Με τα δόντια 24.00 Ταξίδια στο βυθό της θάλασσας

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 10.00 11.00 12.00 14.00 15.30 18.40 19.00 19.50 21.00 22.00 23.00 24.00

(2310 504300)

Muchachitas como tu (E) Muchachitas como tu H αγορά σήµερα Bajo las riendas del amor (E) Η αγορά σήµερα Birth stories Ειδήσεις Bajo las riendas del amor American idol Stargate Atlantis Stargate Atlantis (E) Η αγορά σήµερα

TV 100 08.00 10.00 10.30 12.30 15.00 15.05 17.00 17.30 18.30 19.30 20.30 22.00 24.00 01.30

(2310 265828)

Πρωινό στην TV100 Αγρια ίχνη στην Αφρική Thess-2310 Ταξίδι στον πλανήτη Γη Ειδήσεις Εδώ Μακεδονία Ρίζες ευρωπαϊκής µαγειρικής τέχνης Με 100... στα σπορ Ειδήσεις Ενα βιβλίο, ένα ταξίδι Ελληνική ταινία Ειδήσεις Το αθλόραµα της ∆ευτέρας Ξένη ταινία

00.15 Νόµος και τάξη: Ειδική οµάδα 01.15 Medium 02.15 Ξένη ταινία: «Οι κοµάντο εκδικούνται» Αµερικανική περιπέτεια (2002)

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


37 ∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

σινεµά και θέατρο θέατρα

Σκηνοθεσία: Νανέτ Μπερστάιν Παίζουν: Ντρου Μπάριµορ, Τζάστιν Λονγκ, Τσάρλι Ντέι, Τζέισον Σουντέικις, Κριστίνα Απλγκέιτ Η φιλόδοξη δηµοσιογράφος Εριν συναντά τον πρόσφατα χωρισµένο Γκάρετ και οι δυο τους βιώνουν µία σύντοµη καλοκαιρινή περιπέτεια, από αυτές που θα ορκιζόταν κανείς ότι είναι καταδικασµένες να µην έχουν συνέχεια. Ο βασικότερος λόγος; Η Εριν ζει στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ο Γκάρετ βρίσκεται χιλιάδες χιλιόµετρα µακριά, στην άλλη άκρη των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη. Οµως παρά την απόσταση και παρά τις επιφυλάξεις του κοινωνικού τους περίγυρου, η σχέση φαίνεται να κρατάει…

Από µακριά και αγαπηµένοι ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ

ΝΑΤΑΛΙ, VILLAGE CINEMAS, ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ, STER CINEMAS CITY GATE, STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ

∆ηµοτικό Θέατρο «Ανετον» (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310/869.869) «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, µε την Ελένη Κοκκίδου, 22-26 Σεπτεµβρίου, 21.15. ∆ηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταµορφώσεως 7-9, τηλ. 2310/458.591) «Λα πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, µε την Αννα Κοκκίνου, πρεµιέρα: Τετάρτη 15 Σεπτεµβρίου, παραστάσεις καθηµερινά εκτός ∆ευτέρας, 21.15 έως 10 Οκτωβρίου. Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστηµίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/210.308) «Το τάβλι» του Χρήστου Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Αρη Ρέτσου, πρεµιέρα: 17 Σεπτεµβρίου, παραστάσεις Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, 21.15. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 589.200) «Puppet Frost Show», µουσικοθεατρική παράσταση, Πέµπτη 16 Σεπτεµβρίου, 21.00.

κινηµατογράφοι ΘΕΡΙΝΟΙ ΑΛΕΞ (τηλ. 2310/269.403, 2310/265.884 Αγίας Σοφίας - Ολύμπου): Inception (21.15) ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310/828.642 Σαρανταπόρου 4): Ραντεβού στο Παρίσι (20.45 - 22.45) ΑΥΡΑ (τηλ. 2310/454.525 Πλαζ Αρετσούς, Καλαμαριά): Ραντεβού στον αέρα (20.15) Inception (21.45)

ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310/292.304 Πλατεία ΧΑΝΘ, δίπλα στο «Ι. Βελλίδης»): Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο (20.00) Τελευταίος σταθμός (21.45)

ΝΑΤΑΛΙ (τηλ. 2310/829.457 Μεγ. Αλεξάνδρου 3): Από μακριά και αγαπημένοι (21.00 - 23.00)

ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 2310/346.720 1ο χλμ. οδού Πανοράματος - Θέρμης): Inception (21.00)

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Οι αναλώσιμοι (16.20 - 18.30 - 20.50 - 23.00) Α2. Toy story III - μεταγλωττισμένο (15.30) Inception (17.40 - 20.30 - 23.20) Α3. Το μυστικό του χαμένου βασιλείου (16.00 - 18.00) Οι κυνηγοί (20.00 - 22.10 - 00.20) Α4. Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο (15.10 17.20) Inception (19.30 - 22.30)

Α5. Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο 3D (15.40 - 17.50 - 19.50) Karate kid (22.00 - 00.50) Α6. Step up 3D: Η νέα διάσταση (16.50 - 19.10 - 21.30 - 23.50) Α7. Από μακριά και αγαπημένοι (16.10 - 18.10 - 20.20 - 22.40 - 00.50) Α8. Karate kid (15.50 - 18.50) Inception (21.50 - 00.40) Α9. Από μακριά και αγαπημένοι (20.20 - 22.40) Α10. Inception (21.50) Α11. Inception (21.10)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/834.996, 2310/844.415 Βασ. Ολγας): Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο (18.30) Τελευταίος σταθμός (20.00) Inception (21.45)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εταιρίας - Δημ. Μαργαρίτη): Τα κόκκινα παπούτσια (18.30 - 20.45 - 23.10)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www. i-ticket.gr.): Α1. Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο 3D (17.00) Step up 3D: Η νέα διάσταση (19.00 - 21.30 - 00.00) Α2. Το μυστικό του χαμένου βασιλείου - μεταγλωττισμένο (16.45 - 18.50) Inception (21.10 - 00.15) Α3. Karate Kid (18.10 - 21.00 - 23.50) Α4. Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο (18.00) Από μακριά και αγαπημένοι (20.00 - 22.15 - 00.30) Α5. Step up 3D: Η νέα διάσταση (17.50 - 20.10 - 22.30) Α6. Karate kid (17.20 - 20.10 - 23.00) A7. Οι κυνηγοί (18.10 - 20.30 - 22.50) Α8. Μαρμαντιούκ (17.10) Inception (19.10 - 22.10)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000):

Α1. Karate kid (16.50 - 19.40 - 22.20) Α2. Κλειστή Α3. Inception (16.00 - 19.00 - 22.00, Τετάρτη καμία προβολή) Α4. Step up 3D: Η νέα διάσταση (17.10 - 23.40) Οι αναλώσιμοι (19.20 - 21.30) Α5. Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο (16.00 18.00) Inception (20.00 - 23.00) A6. Kλειστή Α7. Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο (17.00 19.00) Inception (21.00 - 23.50, Τετάρτη: 22.00) Α8. Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο 3D (16.20 - 18.20) Step up 3D: Η νέα διάσταση (20.20 - 22.30) Α9. Karate kid (16.50 - 19.40 - 22.20) Α10. Το μυστικό του χαμένου βασιλείου - μεταγλωττισμένο (16.15 - 18.10) Οι κυνηγοί (20.00 - 22.10) Α11. Από μακριά και αγαπημένοι (16.30 - 18.50 - 21.10 - 23.30)

STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Από μακριά και αγαπημένοι (16.30 - 18.50 - 21.10 - 23.30) Α2. Το μυστικό του χαμένου βασιλείου - μεταγλωττισμένο (16.20 - 18.15) Οι κυνηγοί (20.00 - 22.15) Α3. Karate kid (16.00 - 18.40 - 21.20) Α4. Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο (17.00 19.00) Οι αναλώσιμοι (21.00 - 23.15) Α5. Inception (16.30 - 19.30 - 22.30) Α6. Toy story III - μεταγλωττισμένο (17.40) Step up 3D: Η νέα διάσταση (19.45 - 22.00) Α7. Σρεκ κι εμείς καλύτερα - μεταγλωττισμένο (17.30 19.30) Inception (21.30) Α8. Karate kid (20.20 - 23.00)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): Σιωπηλός γάμος (19.30 - 21.15) Inception (23.00)


ΧΡΗΣΙΜΑ

38

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ 1155 Μ ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO ΙΞΗ ΠΑΙΔ 10501 511972-3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 8243 ΔΕΗ: 92 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Η σχέση σας κινδυνεύει εάν εσείς δε δείτε και την άλλη όψη του νομίσματος.

Η δημιουργία ενός αισθηματικού δεσμού είναι πολύ πιθανή σήμερα.

ΤΑΥΡΟΣ

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

(21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

(23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Ενταση και μπλοκάρισμα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής μέρας για την αισθηματική σας ζωή.

Η γοητεία που θα ασκείτε στους άλλους δε θα περάσει απαρατήρητη.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Πιθανόν να εμφανιστούν σήμερα κάποια προβλήματα απ’ το παρελθόν που θα σας αποδυναμώσουν με την παρουσία τους.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Για να κερδίσετε περισσότερα από σήμερα στη σχέση σας, θα πρέπει να είστε πιο διπλωματικοί.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

Προχωρήστε άφοβα στην εφαρμογή των στόχων σας και καθοδηγήστε τους άλλους.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

Πιθανόν να χρειαστεί να αναλάβετε επιπλέον υποχρεώσεις στα επαγγελματικά σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Εκμεταλλευθείτε τις περιστάσεις που θα σας παρουσιαστούν για να επεκτείνετε τον κύκλο των γνωριμιών σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Τεταμένες προβλέπονται οι σχέσεις σας με τους συγγενείς του συντρόφου σας.

ΙΧΘΥΕΣ Συναισθήματα του παρελθόντος επανεμφανίζονται.

3

4

5

6

OPIZONTIA 1. AÓÙ›ıÂÙ· ÚÔ˜ ÙÔÓ Î·ÓfiÓ· ‹ ÙÔÓ Î·ÓÔÓÈÛÌfi, Ù· ÌË Î·ÓÔÓÈο. 2. I‰ÈfiÎÙËÙ˜ ·ÁÚÔÙÈΤ˜ ÂÎÙ¿ÛÂȘ, ˘ÔÛÙ·ÙÈο – £˘Ì›˙ÂÈ ÊÔ‚ÂÚfi... NÙ·ÓÙ¿. 3. ... ÎÔ˘¿ÏÂ: ·ÓÔÌÔÈfiÙ˘· – E˘Ú‡¯ˆÚ·. 4. AÚ¯·›· fi-

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Αγ. Δημητρίου 128, Π. Π. Γερμανού 6 – Τσιμισκή, Κασσάνδρου 30 – Διοικητήριο, Αγγελάκη 33 – Εκθεση, Β. Ολγας 65 – Ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» – Φλέμιγκ, Τυρολόης 21 με Γρ. Λαμπράκη 118, Ερμού 73 – ΟΤΕ, Π. Συνδίκα 56 – πάρκο Συνδίκα, Α. Παπαδιαμάντη 6 – Β. Ολγας, Α. Θράκης 76 – Κ. Τούμπα, Παπαρρηγοπούλου 10 – Βαρδάρης, 25ης Μαρτίου 55, Μητροπόλεως 18 – Βενιζέλου, Π. Ιωακείμ 13 – Εγνατία, Αετοράχης 3 – Β. Γεωργίου, 17ης Νοέμβρη 16 – προέκταση Λαμπράκη – Κωνσταντινουπολίτικα, Κορίνθου 6 με Δανιόλου 17 – Αλυσίδα, Μάντη Τειρεσία 3 – διαστ. Δελφών – Κωνσταντινουπόλεως, Ν. Φωκά 24 με Τσιμισκή 119 – πλ. Ιπποδρομείου, Φιλίππου 52 – Αγ. Σοφίας, Μ. Μπότσαρη 17 – Β. Ολγας, Καρακάση 90, Α. Παπαναστασίου 159 – γήπεδο Αρη – Χαριλάου, Κωνσταντινουπόλεως 128 – Μπότσαρη, Φλέμινγκ 37 – Γαμβέττα, Κ. Κρυστάλλη 5 – πλατεία Αντιγονιδών, Κρήτης 56 – Πάρκο Κρήτης, Λασκαράτου 18 – Κ. Βόγα – Ντεπό. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: 28ης Οκτωβρίου 39, Χρ. Ράπτη 29 - Αμπελώνων, Ελευθερίας 41. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Ιασονίδου 48. ΕΥΟΣΜΟΣ: Ανθοκήπων 34 - Ν. Πολιτεία, Καραολή & Δημητρίου 254 - τρίγωνο Ηλιούπολης (ΑΓΝΟ), Κύμης 2 και Πατρών 45. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ζ. Παπαντωνίου 3 - Ιουστινιανού - Κηφισιά, Μαρμαρά 44 - πλατεία Σκρα - Αρετσού (Ο), Καυκάσου 61 - Αγ. Παντελεήμονας, Πόντου 68 - Μεταμορφώσεως (Ο), Α. Παπανδρέου 27 με Μακεδονίας 18. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αμασείας 47 και Υδρ. Παπαγεωργίου 85 - δημαρχείο. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Α. Φλέμιγκ 15 – Σάμου 2 – όπισθεν γηροκομείου, Μαυρομιχάλη 53. ΠΥΛΑΙΑ: Παραφεντίδου 15 - 17 (Ο). ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Φιλώτα 15 με Μακρυγιάννη 39 - Α. Ηλιούπολη. ΣΥΚΙΕΣ: Ρήγα Φεραίου 58 – «Μπακαλιαράκια», Κύπρου 13 – παλιό τέρμα Νεάπολης - Ροδοχώρι ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Αγ. Σπυρίδωνος 8 – όπισθεν εκκλησίας Αγ. Σπυρίδωνος έως τα μεσάνυχτα (Ο).

Σήμερα ενδέχεται να σας κυριεύσουν οι ανασφάλειές σας.

(20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

2

7

8

9

10

11

ε στα π

12

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Καρακάση 7-9 – Μαρτίου – Δελφών, Π. Συνδίκα 43, Κωνσταντινουπόλεως 28 – Παρασκευοπούλου, Β. Ολγας 101 – στάση Μπότσαρη, Αγ. Δημητρίου 142 – προξενείο, Ελευθερίας 61 με Ευριπίδου 3, Χουρμούζη 19 – 21 Κ. Τούμπα, Ιθάκης 47 – Β’ Νέα Πολιτεία – Πάρκο, Κορομηλά 8 – Ανθέων, Γρ. Λαμπράκη 1 – Κωνσταντινουπόλεως, Θ. Νάτσινα 45 – Χαριλάου,

ÏË Ù˘ ™ÈÎÂÏ›·˜ – H ¯‹Ú· ÙÔ˘ T˙ÔÓ §¤ÓÔÓ – ¶ÚÔÙÚÂÙÈÎfi ÌfiÚÈÔ. 5. TÔ Ï¤Ì ‰Â›¯ÓÔÓÙ·˜ – °ÂÚfi, ˘ÁȤ˜ – ¶Ô...: ηÏÏÈÙ¯ÓÈ΋ Ù¯ÓÔÙÚÔ›·. 6. KÈ ¤ÙÛÈ Ï¤ÁÂÙ·È Ô ·Á·Ófi˜, Ô ·Ó¿ÚÈÔ˜ – ... ÛfiÔ˘: ÙËÏÂÔÙÈ΋ Û˘˙‹ÙËÛË. 7. IÛÔ˜ ˆ˜ ÚÔ˜ ÙÔ Ì‹-

Σουμελά 30 – πεζόδρομος Κομνηνών, Ικτίνου 18 με Τσιμισκή 81 – πεζόδρομος, Αν. Παπανδρέου 172 – Ζαχ. Μουμουλίδη, Εγνατία 72 – Παναγία Χαλκέων, Α. Παπαναστασίου 86 – Μ. Μπότσαρη, Τσιμισκή 112 – Διαγώνιος. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Κορομηλά 8 – Ανθέων, Γ. Λαμπράκη 1 – Κωνσταντινουπόλεως, Σουμελά 30 – πεζόδρομος Κομνηνών, Α. Παπαναστασίου 86 – Μ. Μπότσαρη, Τσιμισκή 112 – Διαγώνιος.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313-307000): για περιστατικά παιδοψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» (τηλ. 2310203121): για περιστατικά ουρολογικά, οδοντιατρικά, γυναικολογικά. ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310-993111): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, χειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, αγγειοχειρουργικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά νεογνολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2310-854712, 2310859202). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Το Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ» ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00,

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

¶·È‰È΋... ‚fiÏÙ· – Afi ̤ڷ Û ̤ڷ (ηı.). 7. AÓıÚˆÔ˜ ÂÍ·ÈÚÂÙÈο ÌÈÎÚfiÛˆÌÔ˜ – M·ÚÌ¿ÚÈÓ˜ ÛًϘ. 8. H ȉÈfiÙËÙ· ÙÔ˘ ·‰È·›ÚÂÙÔ˘, ÙÔ˘ ÂÓÈ·›Ô˘ – ¶·Ú¿ÓÔÌÔ˜ ÈÚÏ·Ó‰ÈÎfi˜ ÛÙÚ·Ùfi˜. 9. EÓ· ·Ì˘ÓÙÈÎfi Û‡ÌʈÓÔ – AÓ·ÊÔÚÈ΋ ·ÓÙˆÓ˘Ì›· (ıËÏ.) – XˆÚ›˜ ÙË ı¤ÏËÛ‹ ÙÔ˘ ·˘Ùfi (ηı.). 10. ... ™Ô˘Ì¿Î: ¶ÂÚÔ˘‚È·Ó‹ ÙÚ·ÁÔ˘‰›ÛÙÚÈ· – AÚ¯Èο ÎÒ‰Èη – Afi‚·ÚÔ. 11. §›ÁË... ÎÈ̈ϛ· – MÂÙÚ¿ÂÈ Í¤Ó˜ ÂÎÙ¿ÛÂȘ – AÚ¯·›· ÓÔÌÈÛÌ·ÙÈ΋ ÌÔÓ¿‰·. 12. O¯È ¢¯¿ÚÈÛÙÔ˜ ÛÙË KA£ETA 1. H ¢ı›· ÁÚ·ÌÌ‹ ·fi ÙÔ Î¤- Á‡ÛË, ·ÓÔ‡ÛÈÔ˜ – M¿Úη ÔÙÈÓÙÚÔ ÙÔ˘ ·ÎÏÔ˘ ˆ˜ ÙËÓ ÂÚÈʤ- ÎÒÓ ÎÚ˘ÛÙ¿ÏψÓ. ÚÂÈ· – E›‰Ô˜ Ù¿ËÙ·. 2. §·ÙÔÌÂ›Ô H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. – ¢È·Ê·Ó‹˜ ‡ÏË (ηı.). 3. M·ÎÚÈ¿... ·Ú¯·›ˆÓ (Â›ÚÚ.) – E·Ú¯›· Ù˘ °Î¿Ó·. 4. AÚ¯·›Ô˜ Ú‹ÙÔÚ·˜, ·fi ÙÔ˘˜ ËÁ¤Ù˜ Ù˘ ·ÓÙÈ̷ΉÔÓÈ΋˜ ·Ú¿Ù·Í˘ – KÈÓËÌ·ÙÔÁÚ·ÊÈ΋ ‰È·ÛËÌfiÙËÙ·. 5. ¶·ÏÈ¿ ÛÙÚ·Ù‡ÛÈÌË ËÏÈΛ· – AÌ¿ÚÙËÌ·, ¿ÓÔÌË Ú¿ÍË – MÈÛ‹... Ó›ÎË. 6. ÎÔ˜ Ì ¿ÏÏÔÓ – T· «ÛÊÚ·ÁȉÔÁÚ¿ÌÌ·Ù·». 8. AÛËÌ·ÓÙfiÙËÙ·. 9. ™˘ÌÂÚ·ÛÌ·ÙÈÎfi Ù˘ ·Ú¯·›·˜ – T˙¤ÓË...: ÁÓˆÛÙ‹ ‰ËÌÔÛÈÔÁÚ¿ÊÔ˜ – ™ÙÚ·ÙȈÙÈÎfi ·Ú¿ÁÁÂÏÌ·. 10. KÈ ¤ÙÛÈ ÙÔ ÛÁÔ˘Úfi – IÛÙÔÚÈ΋ fiÏË Ù˘ °·ÏÏ›·˜. 11. O,ÙÈ ÂÎÏÂÎÙfi – A‰¤ÍÈ· (Ô˘‰.). 12. AÚıÚÔ – AÓfiÛÈÔ – EÚÒÙËÛË... ÂÚ›ÂÚÁÔ˘. 13. ¶·ÏÈfi˜ ÌÔ˘ÛÔ˘ÏÌ¿ÓÔ˜ ıÂÔÏfiÁÔ˜ – EÎÏÂÎÙ‹˜ ÔÈfiÙËÙ·˜ ηʤ˜.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

14944

(24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

τουριστικό,Âπολιτιστικό Ù Â Ú ·περιοδικό ·  Ú ›  αποδράσεις! Û Ùπολλαπλές για

το σταυρόλεξο 1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΚΥΒΕΛΕΙΑ: Ασκληπιού, στην πλατεία Κυβελείων. ΜΠΟΤΣΑΡΗ: Μητροπούλου & Σόλωνος. ΧΑΡΙΛΑΟΥ: Γ. Αγγέλου και Αλκαμένους (γήπεδο του Αρη). ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ: Αρτάκης (περιοχή Κληματαριάς, Αγ. Θεράποντα). ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Εμπεδοκλέους (περιοχή Αγ. Μαρίνας). ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Μπουμπουλίνας και Ν. Ξυλούρη. ΜΕΝΕΜΕΝΗ: Κουντουριώτου πλησίον Γυμν. Μενεμένης. ΝΕΑΠΟΛΗ: Μητροπόλεως. ΣΙΝΔΟΣ/ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ/ΠΕΡΑΙΑ.

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 19.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στις 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». ΣΙΓΡΙ – ΧΙΟΣ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ: Κάθε Παρασκευή στις 20.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ε.Γ.Ο. Διαγόρας». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα: 01:41, 10:13, 11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρρες: 02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Εδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

K A B O Y P N T I ™ T E ™

A ° A § M A T A

§ E ° E N I A

O § O

K A N I ™

A ™ I A

I T A § I ¢ A

P O

I ™ O ™

N

O P A ™ H

™ A N

A E P A

A § § A X

O X § O B O H §

I P A N

O A

A K A K I E ™

A K P E ™

Y N I

O ™ I A X

K A N

O ™ T A

P O M A N T I ™ M O ™

T A ™

O T I

N A I

T O ™ E ™

Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. ΒουκουρέστιΒουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/517.517.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595.430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595.442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΚΑΡΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595.425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595.411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214.900 και 2310/218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550.500. «EUROTAXI» 2310/866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310/525.000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383.414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475.740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473.354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/ 2310/233.188


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙΑ Τη λατρευτή μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΥΛΕΑ χήρα Σαράντου ετών 92 κηδεύουμε σήμερα, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου (40 Εκκλησιές). Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Παναγιώτης – Επιστήμη. Τα αδέλφια: Ανδρομάχη Παπαϊωάννου, Αναστάσιος – Ιωάννα Τρυψιάνη, Νίτσα Τρυψιάνη. Τα εγγόνια: Ευαγγελία, Σαράντος, Ιωάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy ’s Palace» έναντι των κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γκέσιος».

ΠΕΝΘΗ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ετών 60 κηδεύσαμε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, 6 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Σοφία, Ανθή. Τα αδέλφια: Βασιλική – Γιάννης Φαφούτης, Υβόννη – Δημήτρης Τσιρτόπουλος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ» ∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών Τηλ.: 2310-860.501, 6945-430.254

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙ∆Η 1)Κ. Καραµανλή 107 - 2310-925.949 2) Μεταµορφώσεως 2, Περαία - 23920.21289

ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΚΩΤΤΗ ετών 73 κηδεύσαμε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα Περιστεράς. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ευαγγελία. Τα παιδιά: Βαΐτσα – Αθανάσιος, Αικατερίνη – Κώστας. Τα αδέλφια: Ελένη, Κωνσταντίνος – Μαρία, Γιώργος – Μαρία, Μαρία. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132.

κηδεύσαμε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Φανουρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η κόρη: Μαρία. Οι γονείς: Ζωή – Παντελής. Οι θείοι: Χρήστος – Νίκη Μοριχοβίτου. Τα εξαδέλφια: Φωτεινή – Σοφιανός, Ευανθία. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Χρ. Τσίγκρος».

Τον αγαπημένο μας γιο και πατέρα ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΠΑΠΑ ετών 47 κηδεύσαμε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η μητέρα: Αντιγόνη. Η κόρη: Ιωάννα. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο και αδελφό ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΟΥΒΛΗ ετών 58 κηδεύσαμε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος (χωριό Αγία Τριάδα). Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αννη.

Την αγαπημένη μας μητέρα, κόρη, ανιψιά και εξαδέλφη ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΚΑΡΕΚΙΔΟΥ ετών 46 Νηπιαγωγό

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ

Ο γιος: Κωνσταντίνος. Η μητέρα: Ελένη. Τα αδέλφια: Δημήτρης – Τίνα. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ετών 59 κηδεύσαμε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, 1 μ.μ., από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρδαμερίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Κυριάκος – Σήλια-Σωτηρία, Παναγιώτης – Ελένη. Ο αδελφός. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ ετών 71 κηδεύσαμε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, 4.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Κυριακή. Τα παιδιά: Μερόπη – Γιώργος. Τα αδέλφια: Στέλλα – Κωνσταντίνος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ

Αγν. Στρατιώτη 32

α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429 β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314 γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-71023

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια 1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΦΙΛΙΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ετών 81 κηδεύσαμε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Σίσσυ – Χρήστος, Δήμητρα – Παύλος. Τα αδέλφια: Ηλίας, Κωνσταντίνος. Τα εγγόνια: Κίμωνας, Φιλιώ, Βάλια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ

«ΤΣΕΠΑ»

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΟΛΟΓΓΟΥΝΗ ετών 73 κηδεύσαμε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, 11 π.μ., από τον

ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Επταλόφου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αναστασία. Ο γιος: Ιωάννης. Τα αδέλφια: Δημήτριος – Μαρία, Σπύρος – Σόνια, Κωνσταντίνος – Αννα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία

ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

ΕΛΕΝΗ ΡΙΖΙΚΑΡΗ ετών 63 κηδεύσαμε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ερωφύλλη, Βασίλειος, Ευανθία – Τριαντάφυλλος. Τα αδέλφια: Δάφνη, Κατερίνα – Κυριάκος, Μιχάλης – Βάγια, Γιάννης – Αγγελική, Βασίλης – Αγγελική. Τα εγγόνια: Θοδωρής, Χρήστος, Στέλιος, Ελένη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Χρ. Τσίγκρος».

39

ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132 - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 21.21.70, 2000.15 - ΚΙΝ.: 6977 597464 - FAX: 2310 203 691 www.baboulas.com

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

TEΛETAI

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310-831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

αφοι

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY •

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


Παπούτσι από τον τόπο σου...

Φτηνοί στ’ αλεύρι Αν η Σχολή Τυφλών καταρρέει και σαράντα τυφλά παιδιά ενδέχεται να µείνουν χωρίς σχολείο, η ευθύνη είναι µισή µισή. Μισή της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και µισή της ελληνικής Πολιτείας. Η κοινωνία έχει την ευθύνη που πάντοτε της αναλογεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Μια πόλη µ’ ένα εκατοµµύριο κατοίκους, ανάµεσά τους αρκετοί πλούσιοι και περισσότεροι νεόπλουτοι, µια πόλη όπου τα µαύρα τζιπ µε τα φιµέ τζάµια περισσεύουν και τα µεσάνυχτα στην Τσιµισκή η κυκλοφοριακή συµφόρηση είναι µεγαλύτερη απ’ όσο είναι το µεσηµέρι, αδυνατεί να συντηρήσει µε δωρεές µια Σχολή Τυφλών. Δεν είναι απαραίτητα τσιγκουνιά ακριβοί στα πίτουρα της νυχτερινής διασκέδασης και φτηνοί στ’ αλεύρι της Σχολής Τυφλών. Είναι και η νοοτροπία µε την οποία έχει ποτιστεί η ελληνική κοινωνία. Ακόµη και το χιόνι από το πεζοδρόµιό µας πρέπει να το αποµακρύνει το κράτος. Σε µικρά και µεγάλα προβλήµατα κάποιος άλλος πρέπει να δώσει τη λύση, ποτέ οι TOY MAKH BOΪTΣI∆H ίδιοι οι πολίτες. mvoitsidis@the.forthnet.gr Και δεν είναι απαραίτητα ζήτηµα χρηµάτων. Δε χρειάζεται να έχεις εικοσάµετρο γιοτ και βίλα στο Πανόραµα για να κάνεις κάτι για τη Σχολή Τυφλών. Μπορείς να διαθέσεις λίγο από το χρόνο σου. Αλλά µέσα στην ελληνική διαστροφή, ακόµη και οι απλούστερες µορφές εθελοντισµού εξακολουθούν να θεωρούνται έκφραση γραφικότητας. Αλήθεια, εκείνοι που έχουν τόσο µεγάλη αγωνία για τα αδιέξοδα της κοινωνίας και παριστάνουν τους «κοινωνικούς αγωνιστές» έχουν ποτέ διαθέσει δέκα ώρες από το χρόνο τους για να προσφέρουν εθελοντικό έργο σε ένα ίδρυµα όπως η Σχολή Τυφλών; Οχι. Ισως ο εθελοντισµός θεωρείται πράξη συµβιβασµού, όχι πράξη ανατροπής. Αν µιλάµε για υποκρισία, ξέρουµε πού πρέπει να την αναζητήσουµε. Η άλλη µισή ευθύνη ανήκει στο κράτος. Οχι επειδή δε χρηµατοδοτεί τα πάντα, αλλά επειδή ποτέ δεν ιεράρχησε τις προτεραιότητές του µε τρόπο ορθολογικό. Πού θα διοχετευτεί το δηµόσιο χρήµα ήταν πάντοτε µια υπόθεση δηµόσιων σχέσεων, µη θεσµικών διαδροµών και υπολογισµού του πολιτικού κόστους. Δε χρειαζόµαστε περισσότερο κράτος - και αν το χρειαζόµασταν, πάλι δε θα µπορούσαµε να το έχουµε επειδή η µηχανή που κόβει χρήµα χάλασε. Αλλά η Σχολή Τυφλών είναι πολύ σοβαρότερη υπόθεση από εκατοντάδες δηµόσιους οργανισµούς και παραφυάδες που κανείς δε γνωρίζει γιατί υπάρχουν ή από γιορτές και πανηγύρια που διοργανώνουν δήµαρχοι και νοµάρχες µε κρατική χρηµατοδότηση. Απλώς, οι µαθητές της Σχολής Τυφλών φαίνεται ότι δεν έχουν τις κατάλληλες «άκρες».

Φωτογραφία Associated Press

Ενα βήµα πίσω...

Ο διεθνής διαγωνισµός γλυπτών στην άµµο πραγµατοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ µε τη συµµετοχή καλλιτεχνών που δηµιούργησαν εντυπωσιακά έργα. Ενα από αυτά είναι το έργο του Ολλανδού Μάρτιν Ριέσε, υπό τον τίτλο «Ενα βήµα πίσω».

Μετά την οµιλία και τη συνέντευξη στο καναβάτσο

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Στην ομιλία σας, κύριε πρωθυπουργέ, αναφέρατε μεταξύ άλλων: «Ανθρωποι όπως ο ΔηΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H μήτρης Γλέζος, που με έδρα petefris@otenet.gr την Πάτρα έφτιαξε την εταιρία ‘’Indifex’’. Μια ομάδα νέων που ξεκίνησαν, με μόνο όπλο την όρεξή τους και το Ιντερνετ, μία μηνιαία συνάντηση που ονόμασαν OpenCoffee. Είναι η ομάδα των νέων φοιτητών, που δημιούργησε μια εφαρμογή-ένα παιχνίδι, το iSteam, που κατέβασαν 3 εκατομμύρια χρήστες του iPhone σε όλο τον κόσμο.Ή η εταιρία βιοπληροφορικής ‘’Biovista’’, που δημιούργησε μία από τις πλέον επιτυχημένες στον κόσμο ιατρικές εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο. Είναι ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς, στην Κρήτη, που έχει πάρει πρώτο παγκόσμιο βραβείο για το ελαιόλαδο που παράγει. Είναι ο ‘’Κορρές’’ και η ‘’Apivita’’. Είναι η ‘’Cocomat’’ και τα νέα σχέδια του Βαράγκη. Είναι οι Ελληνες ιχθυοκαλλιεργητές. Οι Ελληνικοί Δρό-

μοι του Κρασιού. Ελληνες διαφημιστές και καλλιτέχνες, Ελληνες σχεδιαστές και αρχιτέκτονες που διακρίθηκαν στην Biennale. Είναι τα τέσσερα Ελληνόπουλα για τα οποία ακόμη μιλάει όλο το Φεστιβάλ της Βενετίας από τα αριστουργήματα που παρουσίασαν προχτές. Ομάδες σαν τους ‘’Φίλους των Δημητρίων’’ που έχουν βάλει στόχο την αναβάθμιση του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης». Μνημόνευσα, κύριε πρωθυπουργέ, το 90%

των παραδειγμάτων «επανάστασης του αυτονόητου» που παρουσιάσατε επαινετικά στην ομιλία σας. Υποθέτω ότι κάποια κρατική συνδρομή πιθανόν θα έχουν οι ιχθυοκαλλιεργητές, οι κρασάδες και οι ελαιουργοί. Οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες. Και ό,τι έκαναν,το κάνουν μάλλον ερήμην και εναντίον του κράτους το οποίο κυβερνάτε, «παρά το κράτος», είπατε στη συνέντευξη Τύπου. Οι «Φίλοι των Δημητρίων» πολεμάνε εθελοντικά, την ίδια ώρα που έχει προγραμματιστεί η διαμόρφωση της αυλής του μουσείου της Πέλλας, με ένα σκασμό λεφτά. Το κράτος βρίσκεται στην κοσμάρα του, κύριε πρωθυπουργέ, δεν έχει καταλάβει τι εστί εξοικονόμηση και οικονομία και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η αντίδραση υπουργών στο περίπου αναγκαστικό σχέδιο Παμπούκη να πάρει μπρος η οικονομία. Δηλαδή ζώνες επιρροής, όπου θα υπάρχει μια ανοχή και μορφές ατέλειας σε μεγάλους επενδυτές. Και άλλοι υπουργοί σας μιλούσαν για το περιβάλλον, για την «πολιτική διαχείριση των επενδύσεων» (δηλαδή όχι στα… ακροδεξιά funds και άλλες ιδέες της 18ης Μπρυμαίρ) αλλά και έκκληση να υπαχθούν στο ίδιο πλαίσιο και οι «μικροί». Ξέρετε, αυτοί που έφαγαν τρία κοινοτικά πακέτα με το στιλ «δώστε μου τρία εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσω 4 θέσεις εργασίας, κι έπειτα γράψτε μου». Με βάση τα λεγόμενά σας, κύριε πρωθυπουργέ, και με απολύτως καλή θέληση απέναντί σας, εκτιμώ ότι περισσεύει το 50% του κράτους που κυβερνάτε. Ζητήστε να σας φέρουν το δημόσιο κόστος αυτών των «επαναστατικών υπέρ του αυτονοήτου πράξεων» και μαζί μια λίστα με κρατικές χρηματοδοτήσεις πράξεων που δεν είναι αυτονόητες, μήτε επαναστατικές, αλλά απασχολούν το μεγαλύτερο τμήμα του ενός εκατομμυρίου υπαλλήλων σας. Και φανταστείτε τι κέρδη θα είχαν «Ο Κορρές και η Apivita», αν είχαν έδρα τους την Μπουργκίνα Φάσο, και πόσο επιτυχώς θα τον παρομοιάζαμε με τον Συγγρό, ως γαλαντόμο ομογενή…


ΑΡΗΣ

φωνή ∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Ηττα από Ολυµπιακό, «καµπανάκι» για δύο

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

σελ. 25

16 χρόνια µετά Σε ρυθµούς... Ντουράν(τ) Ντουράν(τ), οι ΗΠΑ κέρδισαν την Τουρκία µε 81-64 και κατέκτησαν το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα. MVP ο σταρ των Θάντερ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ολοκλήρωσε το θαύµα Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ολοκλήρωσε την εκπληκτική πορεία της στο Μουντοµπάσκετ της Τουρκίας, κερδίζοντας στο «µικρό» τελικό τη Σερβία µε 99-88 και κατακτώντας το χάλκινο µετάλλιο. Ο Λίνας Κλέιζα έπαιξε... για όλους τους απόντες συµπατριώτες του (Σισκάουσκας, Καουκένας, Γιασικεβίτσιους, αδερφοί Λαβρίνοβιτς) και µε 33 πόντους οδήγησε την οµάδα του στη νίκη, που ήρθε πιο άνετα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό σκορ. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς εξαπέλυσε δριµεία επίθεση στη ΦΙΜΠΑ λόγω της κακής διαιτησίας, ζητώντας την παραίτηση του Λιούµπιµιρ Κοτλέµπα και του Πάτρικ Μπάουµαν, χαρακτηρίζοντας τη διοργάνωση ως «το χειρότερο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα στην ιστορία». Τα δεκάλεπτα: 22-23, 38-48, 54-72, 88-99. ΣΕΡΒΙΑ: Τεόντοτσιτς 9 (1), Τέπιτς 7 (1), Ράσιτς 8 (2τρ., 10ασ.), Πάουνιτς 6, Μπιέλιτσα 2, Μάρκοβιτς 3, Σαβάνοβιτς 10, Κέσελι 12 (2), Κρστιτς 5, Βελίτσκοβιτς 18, Μάτσβαν 8. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Σεϊµπούτις 2, Καλνιέτις 14 (3), Μασούλις 3 (1), Πόσιους 12 (1), Ντελινινκάιτις 4, Γιασάιτις 14 (2τρ., 10ρ.), Κλέιζα 33 (5), Κλιµαβίτσιους, Γιανκούνας 15, Γιαβτόκας 2. Η Αργεντινή χάρη στους 27 πόντους του Κάρλος Ντελφίνο και τους 22 του Λουίς Σκόλα κέρδισε την Ισπανία µε 86-81 (Φερνάντεθ 31) και πήρε την 5η θέση στη διοργάνωση. Η Ρωσία κέρδισε τη Σλοβενία µε 83-78 και πήρε την 7η θέση (Μοζγκόβ 19 - Νάχµπαρ 20).

Ο εκπληκτικός Ντουράντ πανηγυρίζει την κατάκτηση του τροπαίου

Μ

ετά από 16 ολόκληρα χρόνια η οµάδα των ΗΠΑ στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσµου στο µπάσκετ! Η παρέα του εκπληκτικού Κέβιν Ντουράντ (ο οποίος µπορεί να πάρει το τρόπαιο... σπίτι του!) κέρδισε στο χτεσινό τελικό την Τουρκία µε 81-64 και ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Ο σούπερ σταρ των Οκλαχόµα Θάντερ πήρε πανάξια το βραβείο του MVP. Οι Τούρκοι δυσκόλεψαν τους Αµερικανούς στο πρώτο δεκάλεπτο και προηγήθηκαν µε 17-14. Οταν όµως οι ΗΠΑ βρήκαν... το χέρι τους έξω από τα 6.25 πήραν τον έλεγχο του αγώνα. Με τον Κέβιν Ντουράντ να «εκτελεί» και την άµυνα να µην επιτρέπει στους Τούρκους εύκολα καλάθια, πέρασαν µε 17-22 στο 10’ και µε 32-42 στο ηµίχρονο. Ο Ντουράντ έµοιαζε αφιονισµένος και φτάνοντας στα 7/12 τρίποντα έδωσε «αέρα» 16 πόντων στις ΗΠΑ (32-48). Οι Αµερικανοί παγίωσαν τη διαφορά κοντά

στους 15 πόντους και το 30’ τους βρήκε µπροστά µε 48-61. Ο Οντοµ ανέβασε τη διαφορά στους 20 πόντους (50-70) και ουσιαστικά όλα είχαν κριθεί. Τα δεκάλεπτα: 17-22, 32-42, 48-61, 64-81. ΤΟΥΡΚΙΑ: Ακιόλ, Γκιουλέρ, Ερµις, Οναν 7, Ιλιάσοβα 7 (11ρ.), Ερντέν 9, Τουντσερί 7 (1), Σαβάς 3, Γκονλούµ 4, Αρσλάν 6 (2), Ασίκ 5, Τούρκογλου 16 (4). ΗΠΑ: Μπίλαπς 4, Ντουράντ 28 (7), Ρόουζ 8, Ουέστµπρουκ 13 (2), Γκέι 6, Ιγκουοντάλα 4, Γκρέιντζερ, Κάρι 3 (1), Γκόρντον, Λαβ, Οντοµ 15 (1), Τσάντλερ. ΣΤΟ ηµίχρονο του τελικού τιµήθηκαν οι θρύλοι του µπάσκετ που µπήκαν στο «Χολ οφ Φέιµ» το 2010: οι Αρβιντας Σαµπόνις, Βλάντε Ντίβατς, Ντίνο Μενεγκίν, Οσκάρ Σµιντ, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, Ναταλία Ζασούλσκαγια και Σέριλ Μίλερ. Ανάµεσα στους παράγοντες που µπήκαν στο «Χολ οφ Φέιµ» ήταν και ο παλαίµαχος Ελληνας διαιτητής, Κώστας Δήµου.

1

ΗΠΑ

2

Τουρκία

3

Λιθουανία

4

Σερβία

5

Αργεντινή

6

Ισπανία

7

Ρωσία

8

Σλοβενία

9

Βραζιλία

10

Αυστραλία

11

Ελλάδα

12

Νέα Ζηλανδία

13

Γαλλία

14

Κροατία

15

Ανγκόλα

16

Κίνα

ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

«Σφαγή» της Σερβίας ΧΑΡΗ σε καλάθι του Κερέµ Τουντσερί µισό δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη, η Τουρκία κέρδισε τη Σερβία µε 83-82 στο συγκλονιστικό ηµιτελικό του Σαββάτου. Πάντως οι διοργανωτές είχαν µεγάλη βοήθεια από τη διαιτησία, κάτι που προκάλεσε τα έντονα παράπονα των «πλάβι». Τα δεκάλεπτα: 20-17, 42-35, 63-60, 82-83. ΣΕΡΒΙΑ: Τεόντοτσιτς 13 (3), Ράσιτς 2, Μπιέλιτσα 2, Πέροβιτς 2, Βελίτσκοβιτς 8 (2), Τέπιτς 5 (1), Πάουνιτς, Μάρκοβιτς 2, Σαβάνοβιτς 15 (2), Κέσελι 18 (4), Κρστιτς 15. ΤΟΥΡΚΙΑ: Γκιουλέρ 3, Τουντσερί 12 (2), Τούρκογλου 16 (3), Ερντέν 9, Ακιόλ, Σαβάς, Αρσλάν 12 (3), Ερµίς, Γκονλούµ 6, Ασίκ 5, Ιλιασόβα 6, Ονάν 14 (2). Οι ΗΠΑ µε τον Κέβιν Ντουράντ να πετυχαίνει τους 17 από τους πρώτους 21 πόντους της οµάδας του νίκησαν τη Λιθουανία µε 89-74 στον πρώτο ηµιτελικό. Ο Ντουράντ έκανε ρεκόρ για τις ΗΠΑ µε 38 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 23-12, 42-27, 65-53, 89-74. ΗΠΑ: Μπίλαπς 3 (1), Ντουράντ 38 (5), Ρόουζ, Ουέστµπρουκ 12, Γκέι 2, Ιγκουοντάλα 9, Κάρι 3 (1), Γκόρντον 3 (1), Λοβ 6, Οντοµ 13 (10ρ.), Τσάντλερ. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Σεϊµπούτις, Καλνιέτις 10 (2), Πότσιους 13 (3), Γιασάιτις 5 (1), Κλέιζα 4, Γιαφτόκας 15, Μασιούλις 13 (3), Ντελινινκάιτις 8 (1), Γιανκούνας 4, Γκετσεβίτσιους 6 (2).


16

2

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Υπογραφή Σολτάνι

Τ. ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ

Ο Γαλλοαλγερινός από δηµουργός µετατράπηκε σε εκτελεστή και ο Ηρακλής έφυγε µε βαθµό (1-1) από το Περιστέρι. Ουζουνίδης: «Σταθήκαµε τυχεροί» Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Α

υτήν τη φορά ο Ηρακλής δεν είχε τη φεσκάδα και την ποιότητα της προ 15νθηµέρου εµφάνισής του κατά του Ολυµπιακού. Είχε όµως και πάλι την αποτελεσµατικότητα. Πήρε (και πάλι) στο τέλος ένα βαθµό (1-1) από τον Ατρόµητο και σε δύο αγώνες µε υψηλό συντελεστή δυσκολίας έφτασε τους τέσσερις. Απολογισµός εξαιρετικός για µια οµάδα, που ταλαιπωρήθηκε (και συνεχίζει να ταλαιπωρείται) όσο καµιά άλλη από εξαγωνιστικά προβλήµατα. Χίλιοι και πλέον φίλαθλοι ήταν και πάλι εκεί και έκαναν τους «κυανόλευκους» να αισθάνονται ότι αγωνίζονται σε οικείο περιβάλλον. Μετά τον αγώνα δικαιολογηµένα ξέσπασαν σε πανηγυρισµούς. Από την πλευρά του ο Μ. Ουζουνίδης προτίµησε να κρατήσει χαµηλούς τόνους. Απέδωσε τα εύσηµα στους παίκτες του και παραδέχτηκε ότι η οµάδα του στάθηκε τυχερή όταν, διεκδικώντας την ισοφάριση, δε δέχτηκε δεύτερο γκολ. «Πήραµε έναν πολύ σηµαντικό βαθµό σε µια πολύ δύσκολη έδρα. Πιστεύω ότι υπάρχει ποιότητα, αλλά µας λείπει η συνοχή. Χρειάζονται κι άλλα παιχνίδια για να δέσει η οµάδα. Πιστεύω σ’ αυτήν, αλλά δεν παραλείπω το γεγονός ότι είχαµε αρκετή δόση τύχης στα πρώτα δύο µατς». Ερωτηθείς για µη χρησιµοποίηση του Σολτάνι στο αρχικό σχήµα, αρκέστηκε να επισηµάνει ότι «υπάρχουν κι άλλες παράµετροι για να χρησιµοποιήσεις ή όχι έναν παίκτη. Χρειαζόµασταν πολύ ψηλούς παίκτες». Ο Γαλλοαλγερινός ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε στην ανατροπή κατά του Ολυµπιακού. Το Σάββατο, ερχόµενος από τον πάγκο, µετατράπηκε σε εκτελεστή και στη φάση του 89’ µε σουτ µέσα από την περιοχή ανταπέ-

Ο αρχηγός τα ’χει... 400

Ο Σολτάνι ισοφαρίζει µε εξαιρετικό σουτ και πανηγυρίζει δωσε το γκολ του Περόνε (61’) και πήρε «την µπουκιά από το στόµα» των γηπεδούχων. Επί προσωπικού πάντως αρνήθηκε να µιλήσει. «Δεν είµαι ο άνθρωπος του παιχνιδιού. Ολοι δουλεύουµε. Πήραµε βαθµό σ’ ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ο Χοσέµι και ο Ντάνι, που έπαιξαν για πρώτη φορά, πήγαν πολύ καλά. Κάθε παίκτης θα πρέπει να είναι έτοιµος πάντα για να προσφέρει». Οι «κυανόλευκοι» δεν ικανοποίησαν σε καµία περίπτωση. Οι περισσότεροι παίκτες βρέθηκαν σε µέτρια µέρα απέναντι σε µια οµάδα, η οποία είχε καλύτερη

ανάπτυξη και στο πρώτο µισό του δευτέρου ηµιχρόνου άσκησε µεγάλη πίεση στα καρέ του (πολύ καλού) Ελευθερόπουλου. Ο διαιτητής Δ. Θάνος, απέβαλε µε δεύτερη κίτρινη στις καθυστερήσεις τον Αναστασάκο. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Μιχαηλίδης, Ολιβέιρα, Μελισσάς, Μπαζίνσκι, Σαµπού, Νεµπεγλέρας, Σαρµιέντο (71’ Σφακιανάκης), Φαβάλι, Καραγκούνης (61’ Μπρίτο), Καµαρά, Περόνε (83’ Αναστασάκος). ΗΡΑΚΛΗΣ: Ελευθερόπουλος, Αραµπατζής, Κατσαµπής, Χοσέµι, Λίµα, Παπαστεριανός (62’ Σολτάνι), Ντάνι, Σίσιτς (73’ Βέλλιος), Μάρα, Κοµπαγιάσι (63’ Γκαρσία), Γιάκοµπ.

∆. ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ:

«Χρυσάφι» ο βαθµός, εύσηµα στον κόσµο «∆ΥΟ στα δύο» για το ∆. Ελευθερόπουλο. Ο 33χρονος τερµατοφύλακας (φωτό) ήρθε στο Καυταντζόγλειο µε ερωτηµατικά (όχι για την αξία του, αλλά) για την υγεία του, αλλά παραµένει ο γνωστός Ελευθερόπουλος. Σταθερός και αποτελεσµατικός. Κράτησε όρθια την οµάδα του κατά του Ολυµπιακού και επανέλαβε µια σπουδαία εµφάνιση και στο Περιστέρι. «Πήραµε ένα βαθµό - χρυσάφι. Μετά τη νίκη επί του Ολυµπιακού είχα πει πως το συγκεκριµένο παιχνίδι θα είναι πολύ δύσκολο απέναντι σε µια πολύ καλή οµάδα. Πολύ δύσκολα θα βρεθεί οµάδα να κερδίσει εκεί µέσα. Εµείς, όµως, δείξαµε χαρακτήρα, ειδικά στο 20λεπτο στο δεύτερο µέρος, που ο Ατρόµητος µας πίεσε αρκετά. Είναι

σηµαντικό που 1.000 άτοµα ταξίδεψαν µέχρι την Αθήνα για να µας συµπαρασταθούν. Κάναµε ό,τι µπορούσαµε για να τους ευχαριστήσουµε. Τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά θέλουµε να τους ευχαριστήσουµε», δήλωσε. Από την πλευρά του ο Μάρα τόνισε ότι ο βαθµός θα δώσει ακόµη µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην οµάδα. «Παιχνίδι µε παιχνίδι θα βελτιωνόµαστε και θα παρουσιαστούµε καλύτεροι σε µερικές Κυριακές. Εχουµε δύο παιχνίδια στην έδρα µας και θα κυνηγήσουµε το δύο στα δύο». Η ΠΑΕ Ηρακλής απένειµε τα εύσηµα στους φιλάθλους, ωστόσο κατέκρινε για υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας τη στάση της Αστυνοµίας, η οποία µετά τον αγώνα προέβη σε ρίψη χηµικών.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ πήρε ένα πολύ καλό αποτέλεσµα στο Περιστέρι και ο Τ. Κατσαµπής πέτυχε ένα µεγάλο ρεκόρ. Ο αρχηγός των «κυανολεύκων» έφτασε τις 400 συµµετοχές στην κορυφαία κατηγορία και, οδεύοντας στο 38ο έτος της ηλικίας του, πιστεύει ότι µπορεί να δει παραπάνω. Μιλώντας στο «Sentra 103,3» χαρακτήρισε «επιτυχία και εµπειρία» το ρεκόρ, αναφέρθηκε στην ποδοσφαιρική του πορεία, αλλά και σε αυτήν της οµάδας του στην οποία, όπως είπε, θέλει να κλείσει την καριέρα του µε την κατάκτηση ενός Κυπέλλου. «Είναι σηµαντικό όταν περνάς τα 400 µατς. Για να το καταφέρεις χρειάζεται καλή ζωή και σκληρή προπόνηση. Η καριέρα µου είναι πολύ ευχάριστη. Πέρασα ωραίες στιγµές. Το σηµαντικό είναι πως ακόµη νιώθω καλά. Είµαι χαρούµενος που έχω συνδυάσει το χόµπι µε το επάγγελµά µου. Τα τελευταία χρόνια µού δίνει δύναµη η αγάπη που εισπράττω από τον κόσµο», τόνισε ο Κατσαµπής και αναφέρθηκε στην αλλαγή θέσης από χαφ σε σέντερ µπακ: «Οταν πήγα στον ΠΑΟΚ, ο κ. Αναστασιάδης ήθελε έναν παίκτη ψηλό για στόπερ, που να ξέρει να κάνει παιχνίδι. Καθιερώθηκα ως αµυντικός, ενώ µε είχε καλέσει ο κ. ∆ανιήλ στην Εθνική Ανδρών. Στον Πανιώνιο ήταν απίστευτο συναίσθηµα η κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό όπως και µετά, στον ΠΑΟΚ, απέναντι στον Ολυµπιακό. Στον Ηρακλή έχω ζήσει όµορφες στιγµές. Εισπράττω απίστευτη αγάπη από τον κόσµο. Αυτό που θέλω πριν κρεµάσω τα παπούτσια µου, είναι να κατακτήσω ένα Κύπελλο και µε τον Ηρακλή». Μιλώντας για την απόδοση του Ηρακλή, έκανε λόγο για ένα ξεκίνηµα που υπερέβη τις αρχικές προσδοκίες. «Σαν παίκτης είµαι αισιόδοξος, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Ηρακλής έχει προβλήµατα. Εχουµε κάνει καλή αρχή και µε την οµάδα που έχουµε η συνέχεια θα είναι καλύτερη. Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχω αλλάξει 10 - 15 στόπερ. Κάποια στιγµή ο Ηρακλής πρέπει να αποκτήσει έναν κορµό. Πήραµε θετικό αποτέλεσµα απέναντι σε µια καλή οµάδα όπως ο Ατρόµητος. Νοµίζω ότι είχαµε τα ψυχικά αποθέµατα να ανταποδώσουµε το γκολ που δεχτήκαµε. Ο προπονητής αποτελεί µια σηµαντική παράµετρο. Ο κ. Ουζουνίδης έχει έρθει κοντά στους παίκτες».


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

3

17

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Μία από τα ίδια

ΕΚΤΟΡ ΚΟΥΠΕΡ

Η µεροληπτική διαιτησία ∆αλούκα έδειξε µε το... καληµέρα ότι, κόντρα στις αισιόδοξες εκτιµήσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει Ο Βύντρα µόλις έχει βουτήξει

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Η

προκλητική διαιτησία του Γιώργου Δαλούκα στον σαββατιάτικο αγώνα του Αρη µε τον Παναθηναϊκό διέλυσε τις ψευδαισθήσεις περί του κλίµατος συναίνεσης που υποτίθεται ότι διαµορφώθηκε µε την πανηγυρική εκλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ηγεσία της Σούπερ Λίγκας και οδήγησε σε αντιπαράθεση µεταξύ των δύο ΠΑΕ που, κατά παράδοση, κινούνται στο... παρασκήνιο. Εν προκειµένω, όµως, το θύµα του Θεσσαλού ρέφερι δεν είναι ο Ολυµπιακός, όπως δήλωσε ο µεγαλοµέτοχός του, αλλά ο Αρης, που υπέστη µία άδικη, βάσει της εικόνας του αγώνα, ήττα, εξαιτίας του πέναλτι που «εφηύρε» ο Δαλούκας στο µαρκάρισµα του Βύντρα από τον Χαβίτο. Οπως φαίνεται, παρά τις διαβεβαιώσεις των παραγόντων της διοργανώτριας αρχής, ούτε το φετινό πρωτάθληµα θα διεξαχθεί µε όρους ισονοµίας. Η εύλογη δυσφορία του Αρη εκφράστηκε επίσηµα µέσω ανακοίνωσης που αναφέρει τα εξής: «Η ΠΑΕ Αρης θα ήθελε να δώσει τα εύσηµα στον κόσµο του Αρη που γέµισε για µία ακόµα φορά

Από µακριά ο ∆αλούκας τρέχει να υποδείξει το πέναλτι που µόνο αυτός είδε το «Κλεάνθης Βικελίδης» και παρά τις προκλήσεις και την άδικη διαµόρφωση του αποτελέσµατος από ένα πέναλτι που δεν υπήρξε ποτέ, διατήρησε την ψυχραιµία του βάζοντας πάνω από όλα το καλό του συλλόγου. Η ΠΑΕ Αρης οφείλει να δώσει θερµά συγχαρητήρια στην οµάδα του Παναθηναϊκού για την άξια και δικαιότατη νίκη της στον αγώνα όπως άλλωστε δήλωσε και ο προπονητής της. Για να µην κοροϊδευόµαστε όµως µεταξύ µας θα παρακαλούσαµε τον κ. Δαλούκα να δηλώσει κώλυµα την επόµενη φορά που θα κληθεί να διαιτητεύσει αγώνα της οµά-

δας µας. Οσον αφορά τον Πρόεδρο της Superleague θα περιµέναµε τις ίδιες δηλώσεις και µετά τον αγώνα της οµάδας µας στην Καβάλα και τον µη καταλογισµό δύο πέναλτι. Ο Αρης δεν χρειάζεται "συµπάθεια", ούτε νουθεσίες από πρόεδρο ανταγωνιστικής οµάδας. Τιµούµε τον ρόλο του, ως προέδρου της Superleague, αλλά αναφορές στον κόσµο της οµάδας µας και σε συνεργάτες της εταιρίας µας είναι τουλάχιστον ατυχείς. Ας φροντίσουν όλοι να µην επαναληφθούν τέτοιες διαιτησίες στο µέλλον και πιθανώς τότε, ο Αρης να βγάζει ανακοινώσεις... συµπάθειας

προς τους «συνεταίρους» του». Ανακοίνωση µε την οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την διαιτησία εξέδωσε και η Λέσχη Φίλων Αρη, ενώ ο Γιάννης Κόντης δεν απάντησε ευθέως στις αιχµές περί σχέσεων µε τον Παναθηναϊκό και αρκέστηκε να δηλώσει: «Ο Δαλούκας είναι κακός διαιτητής και έχει πρόβληµα µε τον Αρη». Ο Δαλούκας αποχώρησε από το «Κλεάνθης Βικελίδης», περίπου µία ώρα µετά το τέλος του µατς, συνοδεία ισχυρής αστυνοµικής δύναµης και υπό τις έντονες αποδοκιµασίες οπαδών του Αρη που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Παπαναστασίου..

Α∆ΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

Μία φάση, ένα µατς

Κόκε εναντίον Μπουµσόνγκ

ΤΟ αήττητο του Αρη έσπασε µε το πέναλτι... φάντασµα του ∆αλούκα και ο αγωνιστικά µέτριος Παναθηναϊκός κέρδισε 1-0 ένα µατς που, χωρίς την παρέµβαση του διαιτητή, κατά πάσα πιθανότητα θα έληγε ισόπαλο. Οι «πράσινοι» είχαν δοκάρι µε τον Σισέ (30’) και οι «κίτρινοι» µία κλασική ευκαιρία µε τον Χαβίτο (78’), αλλά η φάση που σηµάδεψε τον αγώνα, καθορίζοντας την έκβασή του, ήταν το ανύπαρκτο πέναλτι που δόθηκε στο 42’ σε υποτιθέµενο µαρκάρισµα του Χαβίτο στο Βύντρα. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Σισέ που έστειλε την µπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη χαρίζοντας τη νίκη στην οµάδα του Νίκου Νιόπλια. Εκτός της φάσης του πέναλτι, ο ∆αλούκας ελέγχεται και

για την πλήρη αποτυχία του σε ό,τι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο. Ο Αρης είχε καλή, σε γενικές γραµµές, ανασταλτική λειτουργία, αλλά ήταν ακίνδυνος επιθετικά, γεγονός που πρέπει να προβληµατίσει τον Εκτορ Κούπερ. ΑΡΗΣ: Σηφάκης, Νέτο, Ρονάλντο, Ναφτί, Τόχα (63΄Μενδρινός), Κόκε, Ρουίς (70’ Τσέζαρεκ), Μισέλ, Χαβίτο, Λαζαρίδης, Πρίττας. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τζόρβας, Μπουµσόνγκ, Καντέ, Μαρίνος, Βύντρα, Ζιλµπέρτο, Σιµάο, Νίνης (75΄ Κατσουράνης), Γκοβού (79΄Λουίς Γκαρσία), Λέτο, Σισέ (82΄∆ηµούτσος). ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ναφτί, Χαβίτο, Μπουµσόνγκ, Λέτο, Ζιλµπέρτο, Σιµάο.

«Αξίζαµε την ισοπαλία» Ο ΕΚΤΟΡ Κούπερ εξέφρασε την άποψη ότι το αποτέλεσµα δεν αποτυπώνει µε ακρίβεια την εικόνα του αγώνα αφού, όπως είπε, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ανώτερος του Αρη. «Πιστεύω ότι µε την εµφάνιση που κάναµε κυρίως στο δεύτερο ηµίχρονο και µε τις ευκαιρίες που δηµιουργήσαµε, θα µπορούσαµε να φτάσουµε τουλάχιστον στην ισοπαλία. Ο Παναθηναϊκός έχει εξαιρετικούς παίκτες, αλλά σε καµία περίπτωση δεν ήταν ανώτερος από τη δική µου οµάδα στο συγκεκριµένο παιχνίδι. Το αποτέλεσµα µε στενοχωρεί, αλλά είµαι ικανοποιηµένος από την εµφάνιση και την διάθεση των παικτών µου. Είναι, πάντως, οδυνηρή αυτή η ήττα, αφού ήµασταν για αρκετά µατς αήττητοι στην έδρα µας και θέλαµε να διατηρήσουµε αυτό το σερί. Η φάση του πέναλτι προέρχεται από ένα δικό µας παιδαριώδες λάθος. ∆εν έχω ακόµη καθαρή άποψη, αλλά πιστεύω πως η πτώση του παίκτη του Παναθηναϊκού ήταν κάπως υπερβολική. Πρέπει πάντως να ξεχάσουµε αυτό το µατς και να κοιτάξουµε το παιχνίδι µε την Ατλέτικο Μαδρίτης για το Γιουρόπα Λιγκ. Είµαι βέβαιος ότι η ήττα αυτή δε θα µας επηρεάσει ψυχολογικά. Αυτό που µε απασχολεί περισσότερο είναι η εντεκάδα, αφού θα µας λείψουν τρεις βασικοί παίκτες». Ο Νίκος Νιόπλιας, από την άλλη, είπε ότι δεν έχει σαφή εικόνα για τη φάση του πέναλτι και υποστήριξε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια. «∆εν έχω εικόνα για το πέναλτι. Αν διαπιστώσω ότι δεν υπήρχε παράβαση, δεν θα διστάσω να το παραδεχτώ. Το µατς δεν κρίθηκε σε αυτή τη φάση. Ηµασταν καλύτεροι από τον Αρη και πήραµε µία δίκαιη νίκη σε µία δύσκολη έδρα». Πυρ και µανία µε τον ∆αλούκα είναι ο Κώστας Μενδρινός που δήλωσε: «Χάσαµε το παιχνίδι εξαιτίας ενός συστήµατος που δεν αλλάζει. Ο ∆αλούκας µας κατακρεούργησε». Ο αρχηγός του Αρη, Σέρχιο Κόκε, τόνισε ότι ο Αρης πρέπει να αφήσει πίσω του την ήττα και να εστιάσει στον µεγάλο αγώνα της Πέµπτης µε την Ατλέτικο Μαδρίτης, για το Γιουρόπα Λιγκ. «Θεωρώ ότι δικαιούµασταν την ισοπαλία, αλλά δεν πρέπει να σταθούµε περισσότερο σε αυτό το παιχνίδι. Σε λίγες µέρες θα δώσουµε ένα πολύ σηµαντικό µατς για την Ευρώπη και πρέπει να σηκώσουµε το κεφάλι. Είχαµε καλή απόδοση στο παιχνίδι µε τον Παναθηναϊκό. Πρέπει να πάµε µε γεµάτες µπαταρίες για το µατς µε την Ατλέτικο». Από το µατς µε τους «ροχιµπλάνκος» θα απουσιάσουν οι τιµωρηµένοι Νέτο, Τόχα και Τσέζαρεκ. Ο κόσµος περιµένει πώς και πώς τη µεγάλη αναµέτρηση µε την παρέα του Ντιέγο Φορλάν και το Χαριλάου θα είναι σίγουρα κατάµεστο. ΕΚΤΟΣ δράσης για περίπου δύο εβδοµάδες θα µείνει ο Ντεϊβίντας Τσεσνάουσκις, που ταλαιπωρείται από θλάση στους προσαγωγούς.


18

4

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-1

Ορθιος µε 9 στα Πηγάδια

«Χ» µε παράπονα Η Λάρισα έχασε «χρυσή» ευκαιρία να µείνει µόνη στην κορυφή και έµεινε στο 0 - 0 µε την Καβάλα, που έπαιξε για το βαθµό

Μ

οναδική ευκαιρία να βρεθεί µόνη πρώτη στον βαθµολογικό πίνακα έχασε η Λάρισα. Η ΑΕΛ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δηµιούργησε απέναντι στην Καβάλα (0-0) η οποία κατάφερε να φύγει αλώβητη από το Αλκαζάρ παρά την πίεση που της ασκήθηκε στο τελευταίο 20λεπτο. Σ’ αυτό το διάστηµα οι «βυσσινί» είχαν πολλές καλές στιγµές µε κορυφαία το δοκάρι του Ροµέου (80΄), ενώ έχουν το δικαίωµα να διαµαρτύρονται και για ακυρωθέν γκολ του Βενετίδη (35΄ως οφσάιντ). Ο ίδιος παίκτης ήταν και ο µοιραίος των γηπεδούχων καθώς στις καθυστερήσεις του αγώνα είχε την µεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν σε σέντρα του Βελάσκο ο Γκαλίνοβιτς έκανε λανθασµένη έξοδο αλλά ο αµυντικός της ΑΕΛ έστειλε την µπάλα άουτ σε κενή εστία. «Δεν ξέρω αν ήταν κανονικό το γκολ, αλλά εάν αυτό συµβαίνει, το µατς θα ήταν εντελώς διαφορετικό», είπε ο κ. Παπακώστας και πρόσθεσε: «Αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να µας γίνει µάθηµα για τη συνέχεια. Θα πρέπει να βελτιωθούµε στις

Ο Ριέρα βρήκε δίχτυα

τελικές προσπάθειες ώστε να δηµιουργούµε περισσότερες ευκαιρίες από τα άκρα. Από τα 13 σουτ που κάναµε τα δύο ήταν εύστοχα ». «Είµαι ευχαριστηµένος από το αποτέλεσµα αν και δεν µπορώ να πω το ίδιο για την απόδοσή µας στο παιχνίδι. Κυρίως στο τέλος είχαµε κάποια προβλήµατα αλλά πιστεύω θα είµαστε καλύτεροι όταν θα είναι έτοιµοι 100% και οι Ογκµπέτσε, Νταρσεβίλ, Βουτσίσεβιτς», υπογράµµισε, ο κ. Οκούκα. Παράπονα έχει η ΑΕΛ από τη διαιτησία του Αθηναίου Τριτσώνη. Εδειξε κίτρινες κάρτες στους Βελάσκο - Νταρσεβίλ, Ντιέ, Οικονόµου και Αλεξάντροβιτς. Οι συνθέσεις: ΛΑΡΙΣΑ: Βιέρα, Βελάσκο, Νταµπίζας, Ταυλαρίδης, Βενετίδης, Γκέρεµι, Ροµέου, Μετίν, Κανόµπιο (55΄ Μακινουά), Μπλάζεκ (65΄ Πούρι), Κουζέν. ΚΑΒΑΛΑ: Γκαλίνοβιτς, Πετκάκης, Τόµασιτς, Ντουγκλάο, Οικονόµου, Ντιέ (90΄ Θεοδωρέλης), Ντικρόκ, Αµπντούν, Ονουάτσι (66΄ Αλεξάντροβιτς), Ογκµπέτσε (46΄ Βουκτσίτσεβιτς), Νταρσεβίλ.

ΓΙΑ πέµπτη σερί σεζόν ο Πανιώνιος έφυγε αήττητος από τα Πηγάδια. Οι «κυανέρυθροι», αν και µε εννιά παίκτες, πήραν 1-1 στην Ξάνθη από την οµώνυµη τοπική οµάδα, και παράλληλα τον πρώτο τους βαθµό στο φετινό πρωτάθληµα, ενώ οι γηπεδούχοι δεν µπόρεσαν να αξιοποιήσουν τον βαθµό που κέρδισαν στη Λεωφόφο από τον Παναθηναϊκό. Η οµάδα του Μίκαελ Στόρε προηγήθηκε νωρίς (10’) µε τον Ριέρα. «Είχαµε στόχο τους τρεις βαθµούς αιφνιδιάζοντας την Ξάνθη. Τελικά πήραµε έναν εξαιτίας των αποβολών. Επίσης ήταν πολύ άσχηµο ότι δεχθήκαµε γκολ στο ξεκίνηµα του β΄ ηµιχρόνου», υποστήριξε ο κ. Στόρε. Οι δύο κίτρινες κάρτες που δέχθηκε µέσα σε οχτώ λεπτά ο Τσότσαλιτς (29΄, 37΄) κόστισαν στον Πανιώνιο, καθώς η Ξάνθη πίεσε και ισοφάρισε µε τον Μαρσελίνιο στο 51’ µε πέναλτι. Ο Πανιώνιος αναγκάστηκε να παίξει ακόµη τα έξι λεπτά µαζί µε τις καθυστερήσες µε εννέα παίκτες λόγω αποβολής του Ριέρα µε δεύτερη κίτρινη κάρτα (89΄). «Μετά το 1-1 δεν είχαµε καθαρό µυαλό για να κάνουµε την σωστή πάσα ή να παίξουµε πιο γρήγορα. Είµαστε στενοχωρηµένοι από το αποτέλεσµα και την εµφάνιση. Ευχαριστώ τον κόσµο που ήρθε να µας δει αν και τον στενοχωρήσαµε». είπε, ο Νίκος Κεχαγιάς, ο οποίος έχασε µε διάταση έσω πλαγίου τον Κωστούλα. Με λάθη η διαιτησία του κ. Λαµπρόπουλου (Ηλείας). Σε ένα σκληρό παιχνίδι έδειξε κίτρινες κάρτες (εκτός από τις κόκκινες που προαναφέραµε) στους Σάντος, Αντεφέµι, Μανιάτη, Ριέρα, Λάτκα, Σιόβα, Βαρό, Κουµορτζί, Μάχο, Τσότσαλιτς. Οι συνθέσεις : ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρνινγκ, Μπέρτος, Κωστούλας (23’ Μπόατενγκ), Σάντος, Τζάγκι, Αντεφέµι, Μαρσελίνιο, Κατόνγκο, Στρµπα (56’ Μπεκαµένγκα), Βασιλακάκης, Μπούγκα (64’ Πόι). ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μάχο, Μανιάτης, Λάτκα, Σιόβας, Βαρό, Τσότσαλιτς, Κουµορτζί, Γουνδουλάκης (46’ Κοντοές), Ριέρα, Βαζ Τε (83’ Χαλαλί), Μπάλαµπαν (95’ Οµο).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ 2 - 0

Ανοιξε «λογαριασµό» µε Ριέρα ΜΕ... σβηστές τις µηχανές ο Ολυµπιακός επικράτησε στο άδειο Καραϊσκάκη της Κέρκυρας (2-0) κερδίζοντας τους πρώτους του βαθµούς στο πρωτάθληµα. Ο Μέλµπεργκ άνοιξε το σκορ (29΄1-0) σε σηµείο που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την υπεροχή, αλλά ήταν φλύαροι, ενώ ο Ριέρα κλείδωσε τη νίκη στο (86’ 2-0), όταν η Κέρκυρα είχε αφήσει την άµυνά της και προσπαθούσε να απειλήσει. Ο νεαρός Φεφτατζίδης απέδειξε πως η εξαιρετική του εµφάνιση στο Καυταντζόγλειο δεν ήταν «πυροτέχνηµα», ενώ ο Ολυµπιακός ότι έχει πολύ δρόµο για να φτάσει σε υψηλά επίπεδα. «Η οµάδα πρέπει να στηρίζεται σε όλο το έµψυχο υλικό και όχι σε έντεκα. Εχω σκοπό να τους χρησιµοποιήσω όλους», είπε, στις δηλώσεις του ο κ. Βαλβέρδε. Η Κέρκυρα αµύνθηκε σθεναρά και µετά το 1-0 δεν µπόρεσε να αντιδράσει ακόµη και όταν ο κ. Τεννές προς το τέλος του αγώνα «γέµισε» την οµάδα του µε

επιθετικογενείς παίκτες. «Είναι πολύ δύσκολο για µια µικροµεσαία οµάδα να αντιµετωπίσει µία µεγάλη οµάδα η οποία προέρχεται από ήττα και να κάνει τη ζηµιά», σηµείωσε, ο κ. Τεννές. Απέφυγε τα λάθη ο κ. Γιάχος (Χίου) ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Παπαδόπουλο, ∆. Ιωάννου, Καλαντζή. Οι συνθέσεις: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Χολέµπας, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μέλµπεργκ, Ουρτάδο, Ιµπαγάσα (78΄ Ρόµενταλ), Φετφατζίδης, Ριέρα, Φουστέρ (64΄ Ντουντού), Μήτρογλου (46΄ Μιραλάς). ΚΕΡΚΥΡΑ: Κωνσταντόπουλος, ∆. Ιωάννου, Στολτίδης (46΄ Φλαβίνιο), Καλαντζής, Γιάντσης (46΄ Ηλ. Ιωάννου), Παρασκευαΐδης, Μαϊστόροβιτς, Κοντοδήµος, Γκουστάβο, Επστάιν (61΄ Λαµπρόπουλος), Μακρής.


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

5

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Επεσαν τα φτερά του Προβληµατισµός στο «∆ικέφαλο» για τη χλοµή εµφάνιση στην Τρίπολη και το 0-0 µε τον Αστέρα. «∆εν είχαµε φρεσκάδα και µαχητικότητα», τόνισε ο Παύλος ∆ερµιτζάκης Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Ευκαιρία του Κουτσιανικούλη στα καρέ του Αστέρα

Ε

πειτα από µια σειρά πειστικών εµφανίσεων, τα... φτερά του «Δικεφάλου» έπεσαν µε την κακή εµφάνιση στην Τρίπολη. Ο ΠΑΟΚ δεν εκµεταλλεύτηκε το αριθµητικό πλεονέκτηµα απ’ το 52’ και κινδύνευσε µε ήττα, παρουσιάζοντας σοβαρά αµυντικά προβλήµατα. Οι «ασπρόµαυροι» παίκτες αγωνίστηκαν χωρίς πάθος, ενώ αυτήν τη φορά το... ανακάτεµα της τράπουλας απ’ το Δερµιτζάκη δεν έφερε καρπούς. Μάλιστα ο προπονητής του «Δικεφάλου» ανέλαβε µερίδιο της ευθύνης. «Με βάση το αποτέλεσµα, µπορούµε να πούµε ότι η οµάδα... µπερδεύτηκε. Οι αλλαγές έγιναν για να βοηθήσουν. Δε µας βγήκαν µερικά πράγµατα», είπε. «Μας προβληµατίζει η απόδοση. Κάναµε λάθη και µέσα από την προπόνηση θα προσπαθήσουµε να τα διορθώσουµε. Η οµάδα µου δεν ήταν όπως στα περασµένα παιχνίδια. Μας έλειψαν η φρεσκάδα και η µαχητικότητα. Παίζαµε µε παίκτη παραπάνω, αλλά είχαµε µόνο την κατοχή µπάλας. Κάναµε αλλαγές, όµως στο τέλος

ο Αστέρας µπορούσε να νικήσει. Συνεχίζουµε. Η οµάδα έχει δείξει καλά δείγµατα γραφής. Θα προσπαθήσουµε ν’ αντεπεξέλθουµε στο δύσκολο πρόγραµµα. Δεν υποτιµήσαµε τον αντίπαλο. Οι παίκτες του Αστέρα είχαν πάθος και διάθεση. Επαιζαν µε µία µεγάλη οµάδα και είχαν κίνητρο. Αποδείχτηκε ότι καµιά φορά η αποβολή ενός

Ο Ελ Ζαρ πριν τη χτεσινή προπόνηση

παίκτη δε λειτουργεί ως πλεονέκτηµα», πρόσθεσε. Αφησε αιχµές για την προσπάθεια των παικτών, αλλά πέρασε και µήνυµα αισιοδοξίας. Χρειάστηκε η σπουδαία εµφάνιση του Κρέσιτς για να φύγει ο ΠΑΟΚ έστω µ’ έναν βαθµό. «Στο τέλος το 00 είναι καλό για εµάς. Παίξαµε µε παίκτη παραπάνω, αλλά δεν καταφέραµε να σκοράρουµε.

Τώρα πρέπει να συγκεντρωθούµε για να νικήσουµε τη Μπριζ», τόνισε ο Κροάτης. Απ’ την πλευρά του ο Φιλοµένο δήλωσε: «Δεν κάναµε κάτι στην επίθεση. Παίξαµε για τη νίκη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι είχαµε απέναντί µας έναν σηµαντικό αντίπαλο που έπαιξε καλά και δηµιούργησε ευκαιρίες». ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Λίνο,

Μπουσαϊντί, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Γκαρσία, Βιτόλο, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης, Ιβιτς (68’ Κουτσιανικούλης), Φιλοµένο (51’ Παπάζογλου). ΑΣΤΕΡΑΣ: Ντεγκρά, Φυτανίδης, Ροµπέρτο (68’ Ρούµπιλ), Αργυρόπουλος, Αράς (38’ Ουντότζι), Μπαρτολίνι, Λαδάκης, Ουριµπάρι, Μπαστία, Ροτζέριο (85’ Φορτούνης), Καρέρα.

Ο ΜΑΡΟΚΙΝΟΣ ∆ΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΩΣ ΠΛΑΓΙΟΣ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Μπήκε στις προπονήσεις ο Ελ Ζαρ ΑΥΡΙΟ η αποστολή του ΠΑΟΚ ταξιδεύει στο Βέλγιο και ήδη ξεκίνησε η προετοιµασία για την αναµέτρηση µε την Μπριζ. Κεντρικό πρόσωπο χτες στη Σουρωτή ήταν ο Ναµπίλ Ελ Ζαρ. Ο Μαροκινός προπονήθηκε για πρώτη φορά µε τους νέους του συµπαίκτες, έστω και αν οι «11» του προχτεσινού αγώνα ακολούθησαν διαφορετικό πρόγραµµα. ∆εν αποκλείεται ο µέχρι πρότινος παίκτης της Λίβερπουλ να µπει στην «ασπρόµαυρη» αποστολή για τον πρώτο αγώνα στον όµιλο του Γιουρόπα Λιγκ, παρότι ανέτοιµος για το αρχικό σχήµα. Χτες ο ∆ερµιτζάκης τον δοκίµασε σε θέση µεσοεπιθετικού, τόσο δεξιά, όσο και αριστερά,

στο «οικογενειακό διπλό». Πάντως η οµάδα του ηττήθηκε... 8-0, από 4 γκολ του Παπάζογλου, 2 του Κουτσιανικούλη, ένα του Φωτάκη και ένα του Μπαλάφα. Ο Μουσλίµοβιτς συνεχίζει τη θεραπεία, ενώ αποχώρησε απ’ την προπόνηση ο Κριστιάνο, λόγω µικροενοχλήσεων. «Ξεχάστε τον αγώνα της Τρίπολης και συγκεντρωθείτε στο επόµενο παιχνίδι. Χρειάζεται να βελτιωθούµε για να έχουµε καλύτερη απόδοση», είπε στους παίκτες ο Παύλος ∆ερµιτζάκης, ο οποίος θα ενηµερωθεί απ’ το συνεργάτη του Γιώργο Καραγιάννη για την Μπριζ (την «κατασκόπευσε» στο ντέρµπι µε τη Γκενκ). «Το πρωτάθληµα είναι ένας γολγο-

θάς, θα υπάρχουν και κακές µέρες, υπάρχει αισιοδοξία, άλλωστε δείξαµε στα προηγούµενα παιχνίδια ότι έχουµε δυνατότητες. ∆εν µας µένει τίποτα άλλο από το ν’ αφήσουµε πίσω το µατς της Τρίπολης και να κοιτάξουµε µπροστά. Ηταν µια κακή παρένθεση. Τώρα έχουµε ένα σηµαντικό παιχνίδι. Σε κανέναν όµιλο του Γιουρόπα Λιγκ δεν υπάρχουν εύκολες οµάδες, όλα τα παιχνίδια θα είναι δύσκολα, αλλά είµαστε αισιόδοξοι ότι θα κάνουµε κάτι καλό. Και στα έξι παιχνίδια θα παίξουµε για το καλύτερο αποτέλεσµα. Χρειάζεται θετική σκέψη», ήταν το µήνυµα του ∆ηµήτρη Σαλπιγγίδη για τη συνέχεια.

ΣΑΛΠΙΓΓΙ∆ΗΣ

Πρέπει να σκοράρω ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ συζήτησης και προβληµατισµού αποτελεί στον ΠΑΟΚ η δυστοκία του ∆ηµήτρη Σαλπιγγίδη. «Ο ∆ηµήτρης και όλα τα παιδιά είναι κουρασµένα από τα συνεχόµενα παιχνίδια. Πρέπει να έχεις κορµό. Είναι νωρίς για αλλαγές. Παίκτες όπως ο Σαλπιγγίδης µπορούν να σκοράρουν ανά πάσα στιγµή. Για το ∆ηµήτρη είναι θέµα χρόνου να βάλει γκολ και να µας βοηθήσει», δήλωσε ο Παύλος ∆ερµιτζάκης µε αφορµή τη µεγάλη χαµένη ευκαιρία του «Σάλπι» στην Τρίπολη. Ο διεθνής επιθετικός σχολίασε το ζήτηµα, µέσω του προσωπικού του µπλογκ στο «PAOK24». «Μια κακή παρένθεση είναι αυτό που µου συµβαίνει. Στα έξι πρώτα παιχνίδια έχω χάσει 5-6 ευκαιρίες, στις οποίες έπρεπε να έχω πετύχει τουλάχιστον 2-3 γκολ. Με προβληµατίζει, αλλά είµαι σίγουρος ότι θα έρθει το γκολ. Με κυνηγάει µια ατυχία. Σ’ αυτές τις φάσεις πολλά παίζουν ρόλο, άλλοτε η κακή εκτέλεση, άλλοτε η καλή αντίδραση του τερµατοφύλακα. Επειδή το γκολ είναι και θέµα τύχης, εύχοµαι στα επόµενα παιχνίδια να έχω λίγη παραπάνω τύχη και να σκοράρω. Το γκολ δεν είναι αυτοσκοπός µου, δεν ήρθα στον ΠΑΟΚ για να βάζω 50 γκολ, ήρθα να βοηθήσω την οµάδα να πετύχει τους στόχους της. Παίζω όµως σε µία θέση, που έχω τη δυνατότητα και πρέπει να σκοράρω. Σ’ αυτόν τον τοµέα πρέπει να βοηθήσω περισσότερο την οµάδα µου. Πιστεύω πως θα µου έρθει σύντοµα. Θέλω να σκοράρω, αλλά πρώτα απ’ όλα να κερδίζει ο ΠΑΟΚ, γιατί στην καριέρα µου πάντα το ζητούµενο ήταν να κερδίζει η οµάδα κι όχι ο εαυτός µου και τα στατιστικά µου. Ακόµη κι αν δεν βάλω γκολ, θα χαρώ πολύ να δώσω µια ασίστ, να το βάλει κάποιος άλλος και να κερδίσουµε. Οσο θέλει ο κόσµος και περιµένει γκολ από µένα, άλλο τόσο θέλω κι εγώ. Ενα γκολ έβαλα φέτος, αλλά αυτό δεν βοήθησε γιατί δεν περάσαµε τον Αγιαξ», αναφέρει ο Σαλπιγγίδης.


20

6

φω

ΔΙΕΘΝΗ

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΩΝ Σ

ΙΣΠΑΝΙΑ

«Ροπαλιά» στην Μπαρτσελόνα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ... Ηρακλής αποδείχτηκε το Σάββατο η Χέρκουλες. Η νεοφώτιστη ομάδα από το Αλικάντες νίκησε στο «Καμπ Νου» την Μπαρτσελόνα με 2-0 και διατήρησε έτσι μια περίεργη παράδοση, αφού στην τελευταία της επίσκεψη εκεί, το 1997, είχε κερδίσει και πάλι με 3-2! Πρωταγωνστής της συνάντησης ήταν ο Παραγουανός Νέλσον Βαλντές (φωτό), που σημείωσε και τα δύο γκολ, ενώ ντεμπούτο με τις δύο ομάδες έκαναν ο Χαβιέ Μασκεράνο και ο Νταβίντ Τρεζεγκέ. Ο Γάλλος είχε μάλιστα την ευκαιρία να πετύχει το τρίτο γκολ της ομάδας του. Η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε χωρίς τον Πουγιόλ, ενώ ο Τσάβι μπήκε στο β’ μέρος, εν όψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. «Μας περιμένει δύσκολη χρονιά. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες, οι αντίπαλοι ήταν καλύτεροι και νίκησαν δίκαια. Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να ανησυχούμε», τόνι-

Καυτή Ατλέτικο

Δύο στα δύο για τους «ροχιμπλάνκος», που έρχονται δεν αξιοποίησε το αριθμητικό της πλεονέκτημα. Σαρω Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

A σε ο Καταλανός τεχνικός. Η Ρεάλ δεν ήταν και αυτή εξαιρετική, αλλά κατάφερε να νικήσει την Οσασούνα στο «Μπερναμπέου», στην πρώτη εντός έδρας εμφάνιση του Μουρίνιο. Το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Καρβάλιο, ενώ πρωταγωνιστής ήταν ο γκολκίπερ των φιλοξενουμένων, Λόπεθ. «Ο Ρονάλντο και ο Χιγκουαΐν έχουν άγχος για να σκοράρουν, αλλά δεν ανησυχώ. Ο Οζίλ έπαιξε με προσωπικότητα», είπε ο Μουρίνιο. Νίκη σημείωσε και η Βαλέν-

θια, με 1-0 επί της Σανταντέρ (το γκολ ο Μαντούρο), ενώ το πιο χορταστικό παιχνίδι της ημέρας έγινε στη Σαραγόσα. Εκεί η Μάλαγα θριάμβευσε με 5-3, χάρη σε γκολ των Φερνάντο (2), Χουάνμι (2) και Οβούσου, ενώ για την γηπεδούχο σκόραραν οι Εντμίλσον, Πέρεθ και Ερέρα. Στα άλλα ματς: Χετάφε - Λεβάντε 4-1, Χιχόν - Μαγιόρκα 2-0. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται απόψε με την συνάντηση Αλμερία - Σοσιεδάδ (22.00 CONN-X).

ΑΓΓΛΙΑ

Συνεχίζουν Τσέλσι και Αρσεναλ ΤΣΕΛΣΙ και Αρσεναλ ήταν οι κερδισμένες της τέταρτης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε δύο απίστευτους βαθμούς στο «Γκούντισον Παρκ» (φωτό) και βρίσκεται ήδη τέσσερις βαθμούς μακριά από την κορυφή. Η Εβερτον προηγήθηκε με τον Πίεναρ, αλλά η Γιουνάιτεντ ανέτρεψε την κατάσταση με γκολ των Φλέτσερ, Βίντιτς και Μπερμπάτοφ. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει, ο Κέιχιλ στο 91’ και ο Αρτέτα στο 92’ έκαναν το 3-3, σφραγίζοντας ένα εκπληκτικό φινάλε. «Τέτοια πράγματα γίνονται στο ποδόσφαιρο. Ημασταν σε πλεονεκτική θέση, χάσαμε πολλές ευκαιρίες και στο τέλος πετάξαμε τη νίκη», είπε ο Φέργκιουσον, που άφησε εκτός αποστολής τον Ρούνεϊ, για να τον προστατέψει από τα υβριστικά συνθήματα των οπαδών της πρώην ομάδας του. Η Τσέλσι, όπως συνηθίζει, «καθάρισε» από νωρίς τον αγώνα με την Γουέστ Χαμ, αφού προηγήθηκε 2-0 στο πρώτο εικοσάλεπτο με τους Εσιέν και Καλού. Ο Εσιέν πέτυχε και το τρίτο γκολ, πριν μειώσει ο Κόουλ για τα «σφυριά». Η Αρσεναλ είχε δυσκολίες μέχρι τα μέσα του β’ μέρους, αλλά όταν αποβλήθηκε ο Κάχιλ της Μπόλτον, οι «κανονιέρη-

δες» έφτασαν στο 4-1 με γκολ των Κοσελνί, Σαμάκ, Σονγκ και Βέλα. Οσο για τη Λίβερπουλ, πραγματοποίησε άλλη μια μέτρια εμφάνιση στο Μπέρμιγχαμ και είναι ευχαριστημένη από το 0-0. Οι «κόκκινοι» σώθηκαν χάρη σε δύο μεγάλες επεμβάσεις του Ρέινα, ενώ ντεμπούτο έκαναν οι Μεϊρέλες και Κοντσέσκι. Η νεοφώτιστη Μπλάκπουλ, που μέχρι στιγμής εντυπωσιάζει, πέρασε θριαμβευτικά και από το Νιούκαστλ, όπου κέρδισε τους «ανθρακωρύχους» με 2-0 (Ανταμ, Κάμπελ), ενώ η Φούλαμ πλήρωσε ακριβά τη νίκη επί της Γουλβς με 2-1 (δυο γκολ ο Ντεμπελέ), αφού έχασε τον Μπόμπι Ζαμόρα. Ο διεθνής φορ έσπασε το πόδι του και θα μείνει τουλάχιστον τέσσερις μήνες εκτός γηπέδων. Απώλεια είχε και η Τότεναμ, στο 1-1 με την Μπρόμγουιτς, αφού τραυματίστηκε ο Μόντριτς, λίγο μετά το γκολ που σημείωσε. Η Μάντσεστερ Σίτι, απογοητευτική για άλλη μία φορά, έφερε 1-1 στην έδρα της με την Μπλάκμπερν και η Γουίγκαν παραχώρησε ισοπαλία με το ίδιο σκορ στην Σάντερλαντ. Απόψε παίζουν Στόουκ - Αστον Βίλα (22.00 Novasports 1). ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Τσέλσι 12, Αρσεναλ 10, Μάντσεστερ Γ. 8, Μπλάκπουλ 7, Φούλαμ 6, Α. Βίλα 6, Μπέρμιγχαμ 6.

νεβασμένη την Ατλέτικο Μαδρίτης και... προβληματισμένη την Μπριζ θα βρουν ο Αρης και ο ΠΑΟΚ αντίστοιχα, στους αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ την ερχόμενη Πέμπτη. Στο «Σαν Μαμές» η Ατλέτικο νίκησε 2-0 την Μπιλμπάο, αλλά τη χαρά της νίκης μετρίασε ο τραυματισμός του Αγουέρο. Ο Αργεντινός χτύπησε στο αριστερό γόνατο από τάκλιν του Γκουρπέγκι στο 53’ και όλοι φοβήθηκαν τα χειρότερα. Τελικά ο τραυματισμός δεν ήταν τόσο σοβαρός, ωστόσο ο Κουν δεν θα έλθει στη Θεσσαλονίκη και θα προσπαθήσει να προλάβει το ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα. Οσο για το παιχνίδι, σκόραραν ο Φορλάν στο 11’ και ο Τιάγκο στο 80’. Στο «Ολυμπιά» (νυν Γιαν Μπρέιντελ), η Μπριζ έφερε την πρώτη ισοπαλία της χρονιάς, με αντίπαλο την πρωτοπόρο Γκενκ που προηγήθηκε στο 9’ με τον Φόσεν. Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα, λόγω αποβολής του Μπράινε (δύο κίτρινες στο 15’ και 19’), η Μπριζ πέτυχε δύο γκολ σε δύο λεπτά (61’ Βάργκας, 79’ Φαν ντερ Χέιντεν), ωστόσο στο 82’ ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Ντάνιελ Τόζερ, έκανε με φάουλ το τελικό 2-2. Από τους υπόλοιπους αντιπάλους του ΠΑΟΚ η Βιγιαρεάλ ήταν εντυπωσιακή στο «Μαδριγάλ» και συνέτριψε την Εσπανιόλ 4-0, με δύο γκολ του Τζουζέπε Ρόσι και από ένα των Βαλέρο και Νίλμαρ. Η Δυναμό Ζάγκρεμπ έφερε το Σάββατο 1-1, στο ντέρμπι με την Χάιντουκ στο Σπλιτ. Προηγήθηκε με εντυπωσιακό σουτ του Σαμίρ στο 42’, αλλά η αντίπαλος της ΑΕΚ ισοφάρισε στο 59’ με τον Σαρμπίνι. Οσον αφορά τους αντιπάλους του Αρη, η Λεβερκούζεν απέσπασε 2-2 στο Ανόβερο, αλλά έχασε για έξι εβδομάδες τον Μίκαελ Μπάλακ (υπέστη κάταγμα στην κνήμη από μαρκάρισμα αντιπάλου). Η Λεβερκούζεν βρέθηκε να χάνει με 2-0 (Κονάν, Αμπντελαουέ), αλλά η τοπική ομάδα έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πόγκαντετς και οι «ασπιρίνες» ισοφάρισαν με γκολ των Ντεντιγιόκ (62’) και Χέλμες (90’). Η Ρόζενμποργκ έφερε 1-1 στο «Λέκερνταλ» με την Βίκινγκ (προηγήθηκε με τον Γιάτφαλ στο 58’) και παραμένει επτά βαθμούς μπροστά από την Βαλερένγκα.

Ο τραυματισμός του Αγουέρο ανησυχεί τους «ροχιμπλάνκο

ΓΑΛΛΙΑ

Πρώτη ήττα της Τουλούζ ΤΗΝ πρώτη της ήττα γνώρισε το Σάββατο η Τουλούζ και μάλιστα μέσα στην έδρα της, αλλά παραμένει στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος μετά τις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Η Τουλούζ έχασε 1-0 από την Σεντ Ετιέν, με γκολ του Μπατλέ και έχει ένα βαθμό πίσω της την Ρεν. Η τελευταία επικράτησε 2-1 της Σοσό με σκόρερ τους Κατρίν και Μανγκανέ. Η Λιόν, που δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν, έφερε 1-1 στο «Ζερλάν» και με την Βαλανσιέν (φωτό) και βρίσκεται πλέον στην 15η θέση. Προηγήθηκε με τον Πιέντ, αλλά ισοφαρίστηκε στο β’ μέρος από τον Μπονγκ. Χτες έχασε και η Μπορντό, με 2-1 στη Νίκαια, με γκολ του Μπαμόγκο στις καθυστερήσεις. Στο δραματικό ντέρμπι του Βορρά, η Λιλ θριάμβευσε στο «Μποζουάρ» της Λανς με 4-1, αφού η αντίπαλός της

έμεινε με εννέα παίκτε Ζερβίνιο και Φρο). Τα σματα: Μπρεστ - Λορ Καν 1-1, Μονπελιέ - Ν ΣΖ - Αρλ 4-0. ΒΑΘΜ λούζ 12, Ρεν 11, Σεντ Μονπελιέ 8, Καν 8.


ωνή

ΔΙΕΘΝΗ

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

7

21

ΣΠΟΡ

ο, μέτρια Μπριζ

ι χωρίς τον Αγουέρο. Φλύαρη η Μπριζ, ωτική η Βιγιαρεάλ, νοκ άουτ και ο Μπάλακ ΜΠΕΚΑΜ

Επάνοδος ΕΞΙ μήνες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, σε αγώνα της Μίλαν, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ επανήλθε το Σάββατο στα γήπεδα και έπαιξε 20 λεπτά στον αγώνα των Λος Αντζελες Γκάλαξι με την Κολούμπους Κρου. Η ομάδα της Καλιφόρνια νίκησε με 3-1 και ο «Μπεκς» πρόλαβε να δει και την κίτρινη κάρτα, στο διάστημα που έπαιξε. «Αισθάνθηκα πολύ ωραία, γιατί δεν είχα λείψει ποτέ για τόσο μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Αγγλος μέσος, που δεν έχει ξεγράψει μια πιθανή επανεμφάνισή του στην Εθνική Αγγλίας. ΣΤΗ Σκοτία οι δύο διεκδικήτριες συνέχισαν το πετυχημένο ξεκίνημά τους. Η Σέλτικ νίκησε 3-0 την Χαρτς (Φόρεστ, Μαλόνεϊ, Μακ Κορτ) και η Ρέιντζερς 2-1 την Χάμιλτον (Γέλαβιτς, Μίλερ). Στην Ολλανδία η Αϊντχόφεν νίκησε 3-1 τη Ναϊμέγκεν (Κούφερμανς, Αφελάι, Τοϊβόνεν) και παρέμεινε στην κορυφή.

ος»

ζ

ες (από δύο γκολ α άλλα αποτελέριάν 0-0, Οσέρ Νανσί 1-2, Παρί ΜΟΛΟΓΙΑ: Τουτ Ετιέν 10, Νις 9,

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χόφενχαϊμ, Μάιντς στην κορυφή ΙΣΟΠΑΛΟ χωρίς γκολ έληξε το ντέρμπι της Μπουντεσλίγκα, ανάμεσα στην Μπάγερν και τη Βέρντερ (φωτό), ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι αγωνίστηκαν με πολλές ελλείψεις. Την μεγαλύτερη ευκαιρία, μάλιστα, είχε η Βέρντερ στο ξεκίνημα, όταν είχε διπλό δοκάρι με τον Πρεντλ. Πριν από τον αγώνα οι οπαδοί της Μπάγερν ευχήθηκαν «Χρόνια Πολλά» στον Φραντς Μπεκενμπάουερ, που έκλεισε τα 65 του χρόνια. Ακόμη πιο άσχημα είναι τα πράγματα για την Βόλφσμπουργκ, που έχασε 2-0 στο Ντόρτμουντ (Σαχίν, Καγκάβα) και μετρά τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς, παρα τις ηχηρές μεταγραφές της. Από τους πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν ο Φάνης Γκέκας, που σημείωσε δύο γκολ στο θριαμβευτικό 4-0 της Αϊντραχτ, στο Μενχενγκλάντμπαχ. Ο Κόλερ άνοιξε το σκορ και ο Ελληνας φορ οριστικοποίησε τη νίκη, πριν την ολοκληρώ-

σει ο Οκς. Στην κορυφή είναι η Χόφενχαϊμ, που είχε νικήσει 2-0 την Σάλκε, την περασμένη Παρασκευή, αλλά και η Μάιντς, που επικράτησε χτες της Καϊζερσλάουτερν με 2-1 (Μπούνγκερτ, Σούρλε). Τα άλλα αποτελέσματα: Αμβούργο - Νιρεμβέργη 1-1, Ανόβερο - Λεβερκούζεν 2-2, Φράιμπουργκ - Στουτγάρδη 2-1, Μάιντς - Καϊζερσλάουτερν 21, Κολονία - Σ. Πάουλι 1-0. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Χόφενχαϊμ 9, Μάιντς 9, Αμβούργο 7, Ανόβερο 7, Καϊζερσλάουτερν 6, Ντόρτμουντ 6, Φράιμπουργκ 6. ΤΟΝ χαμό του Ντιέγκο Ροντρίγκεζ πενθεί η Νασιονάλ και το ποδόσφαιρο της Ουρουγουάης. Ο 22χρονος παίκτης υπέκυψε το Σάββατο στα τραύματά του, ύστερα από τροχαίο που είχε την Πέμπτη και σε ένδειξη πένθους η ομοσπονδία της χώρας ανέβαλε όλους τους αγώνες του Σαββατοκύριακου.

ITAΛΙΑ

Η Τσεζένα προσγείωσε τη Μίλαν

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1

Γιορτή στη Μόντσα «ΦΩΤΙΑ» στην κορυφή του πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1 έβαλε χτες ο Φερνάντο Αλόνσο (φωτό), με τη σπουδαία νίκη που πέτυχε στο γκραν πρι της Μόντσα, αφού τους πέντε πρώτους οδηγούς χωρίζουν μόνο 24 βαθμοί. Ο Ισπανός έχασε στην εκκίνηση την pole position από τον Τζένσον Μπάτον, αλλά «απαλλάχτηκε» γρήγορα από τον Χάμιλτον, που εγκατέλειψε στον πρώτο γύρο μετά από χτύπημα με τον Μάσα. Η μάχη των δύο συνεχίστηκε μέχρι τον 38ο γύρο, αλλά το πιτ στοπ της Φεράρι ήταν καλύτερο από εκείνο της Μακλάρεν και η Σκουντερία πανηγύρισε δύο θέσεις στο βάθρο, αφού ο Μάσα τερμάτισε τρίτος, αφήνοντας τέταρτο τον Φέτελ. «Ηταν ένα καλό διήμερο, αλλά οι πέντε τελευταίοι αγώνες είναι αυτοί που θα κρίνουν τα πάντα.

Πρέπει να δείξουμε σταθερότητα», είπε ο Αλόνσο. Στην κατάταξη ο Γουέμπερ έχει 187 βαθμούς, ο Χάμιλτον 182, ο Αλόνσο 166, ο Μπάτον 165 και ο Φέτελ 163. Στους κατασκευαστές προηγείται η Ρενό με 350 βαθμούς, έναντι 347 της Μακλάρεν και 290 της Φεράρι.

ΜΠΟΡΕΙ η Μίλαν και η Γιουβέντους να ήταν οι πρωταγωνίστριες των φετινών μεταγραφών στην Ιταλία, ωστόσο έδειξαν ότι απέχουν αρκετά από το να γίνουν αξιόπιστες όπως παλιά. Η Μίλαν, γεμάτη ενθουσιασμό από την επίθεση αστέρων που δημιούργησε, απέτυχε να σκοράρει στην Τσεζένα και έχασε με 2-0 από τη νεοφώτιστη τοπική ομάδα. Οι γηπεδούχοι «καθάρισαν» το παιχνίδι από το πρώτο μέρος, με γκολ των Μπογκντάνι και Τζακερίνι, ενώ στην επανάληψη ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχασε πέναλτι (φωτό), κάνοντας ακόμη πιο απογοητευτικό το ντεμπούτο του. «Αυτή η

ήττα θα μας κάνει καλό. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να παίξουμε ως ομάδα», σχολίασε ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Η Γιούβε, που ξόδεψε κι αυτή πολλά, είδε τους νεοαποκτηθέντες Πέπε και Κουαλιαρέλα να σκοράρουν, μαζί με τον Μαρκίζιο, αλλά παραχώρησε 3-3 στην Σαμπντόρια. Για τους «μπλουτσερκιάτι» τα γκολ σημείωσαν οι Πότσι (2) και Κασάονο. Τη βαρύτερη ήττα γνώρισε η Ρόμα, που έμεινε με δέκα παίκτες από το 22’ στο Κάλιαρι (αποβλήθηκε ο Μπουρντίσο) και κατέρρευσε. Το 5-1 για τους Σάρδους διαμόρφωσαν οι Κόντι, Μάτρι (2), Ακουαφρέσκα

και Λατζάρι, ενώ προσωρινά είχε ισοφαρίσει ο Ντε Ρόσι. Η πρωταθλήτρια Ιντερ επικράτησε 2-1 της Ουντινέζε, με κεφαλιά του Λούσιο και πέναλτι του Ετό και ο Μπενίτεθ υπερασπίστηκε τον Μιλίτο, που ήταν και πάλι μέτριος: «Ολοι ξέρουμε την ποιότητά του. Είναι θέμα χρόνου να επανέλθει». Τα άλλα αποτελέσματα: Λάτσιο - Μπολόνια 3-1, Μπρέσια - Παλέρμο 3-2, Κατάνια - Πάρμα 2-1, Τζένοα - Κιεβο 1-3, Λέτσε - Φιορεντίνα 1-0. Ασυνήθιστη η εικόνα της κορυφής, όπου η Κιέβο έχει 6 βαθμούς και οι Κάλιαρι, Σαμπντόρια, Τσεζένα και Ιντερ από 4.


22

8

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

«Σεφτέ» µε φωνές

FOOTBALL LEAGUE 2

Πρώτη νίκη για την ΑΕΚ (2-0 τον Πανσερραϊκό) αλλά και εκρηκτικό κλίµα µε (νέες) αποδοκιµασίες του κόσµου κατά Μπάγεβιτς, ο οποίος αποβλήθηκε

Ε

κρηκτική και, κατά διαστήµατα, εντυπωσιακή η ΑΕΚ πήρε το πρώτο της «τρίποντο» στο πρωτάθληµα επικρατώντας 20 του δυνατού Πανσερραϊκού. Σκόρερ ο Τζιµπούρ στο 26΄και ο Καφές στο 70’. Ντεµπούτο για Πατσατζόγλου στο δεύτερο µέρος, που αγωνίστηκε ως δεξιός χαφ, ενώ οι Λαγός και Δέλλας ήταν εντυπωσιακοί. Πάντως, µπορεί ο κόσµος της ΑΕΚ να γέµισε τη Ριζούπολη, αλλά το κλίµα δεν ήταν ιδανικό. Εξω από το γήπεδο υπήρχαν γραµµένα συνθήµατα κατά του κ. Μπαγιεβιτς, ενώ και κατά τη διάκρκεια του αγώνα αποδοκιµάστηκε ο Σέρβος από µερίδα των φιλάθλων, όπως αποδοκιµάστηκε και ο Πατσατζόγλου κατά την είσοδό του. «Είχαµε πάθος, κυνηγήσαµε τις φάσεις µέχρι το τέλος και δεν αφήσαµε στον αντίπαλο να κάνει ευκαιρίες. Κατά διαστήµατα είχαµε καλή κυκλοφορία της µπάλας», ήταν για τον Παναγιώτη Λαγό τα κύρια συστατικά της νίκης για την Ενωση. «Η ΑΕΚ κέρδισε δίκαια. Είναι

Μονοµαχία Σαχινίδη - Καρασαλίδη στον αγώνα του Μακεδονικού

Μήνυµα «µε το καληµέρα»

Ο Τζιµπούρ ανοίγει το σκορ

πολύ καλή οµάδα. Είµαι ικανοποιηµένος από την προσπάθεια των παικτών µου. Πρέπει να διορθώσουµε τα λάθη µας», σηµείωσε ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς. Πολλά παράπονα από τους γηπεδούχους και τον κόσµο, για τις αποφάσεις του διαιτητή Αµπάρκιολη (Μακεδονίας), ο οποίος απέβαλε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο 81’ για διαµαρτυρία. Εδειξε κίτρινες κάρτες στους Μάκος,

Λεονάρντο, Ντιόγκο. ΑΕΚ: Αραµπατζής, Λαγός, Γιάχιτς, Δέλλας, Μανωλάς, Μάκος (79’ Ντιόπ), Καφές, Μπερνς (65’ Πατσατζογλου), Λυµπερόπουλος, Σκόκο (89’ Λεονάρντο), Τζιµπούρ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Ράντµαν, Πάµπλο Αµο, Κάστρο, Γεωργιάδης, Μπέλιτς (64’ Τάντιτς), Βρούτσινα, Ντιόγκο, Παπάζογλου, Σουµπίνιο (56’ Αµπουµπακάρι), Λεάντρο, Αλβάρεζ (77’ Νταλέ).

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΟΚ 2 3-2 Ηρακλής 2 3-2 ΠΑΟ 2 2-1 Τρίπολη 2 1-0 Λάρισα 2 1-0 Ολυµπιακός 2 3-2 ΑΕΚ 2 3-2 Αρης 2 1-1 Εργοτέλης 2 1-1 Ολυµπιακός Β. 2 1-1 Κέρκυρα 2 2-3 Ξάνθη 2 2-2 Ατρόµητος 2 1-2 Πανιώνιος 2 1-2 Καβάλα 2 0-1 Πανσερραϊκός 2 2-5

4 4 4 4 4 3 3 3 3 3 3 2 1 1 1 0

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β.-ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 0-1

«Μπαλωθιά» στο Πανθεσσαλικό ΜΕΓAΛΗ νίκη που ίσως αποδειχθεί καθοριστική όσον αφορά την προσπάθειά του να αποφύγει τις «περιπέτειες» πέτυχε ο Εργοτέλης, που κέρδισε 1-0 τον Ολυµπιακό Βόλου στο Πανθεσσαλικό. Η οµάδα του Νίκου Καραγεωργίου πήρε το µατς χάρη στο γκολ του Κροάτη Μπούντιµιρ µε εξαιρετική κεφαλιά στο 67’ αλλά ο κορυφαίος παίκτης των Κρητικών ήταν ο τερµατοφύλακας ∆ασκαλάκης που κράτησε ανέπαφη την εστία του κάνοντας εντυπωσιακές αποκρούσεις. Χαρακτηριστικότερη όλων η φάση του 59’ όταν σε κεφαλιά του Μάρτιν, ο γκολκίπερ των φιλοξενούµενων... απογειώθηκε για να αποκρούσει σε κόρνερ. Ο Ολυµπιακός Βόλου δεν ξεκίνησε καλά αλλά στο δεύτερο ηµίχρονο ανέβασε αισθητά την απόδοσή του και, βάσει της συνολικής του παρουσίας στο παιχνίδι, αδικείται από το αποτέλεσµα. Οι γηπεδούχοι έχουν παράπονα από τη διαιτησία του Καλόπουλου για το µη καταλογισµό πέναλτι σε µαρκάρισµα του Γιαλούση στον Καµπάνταη (53’). Οι διαµαρτυρίες τους, όµως, δεν είναι εύλογες, καθώς ο επιθετικός του Ολυµπια-

κού Βόλου έκανε... θέατρο. «Το παιχνίδι έγινε σε άσχηµο αγωνιστικό χώρο και αυτό είναι ένα πρόβληµα που αντιµετωπίζουµε κι εµείς στο Παγκρήτιο στάδιο. Ελπίζω να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών σε όλα τα γήπεδα για να µπορούν οι οµάδες να αποδίδουν καλύτερα. Τόσο ο Εργοτέλης όσο και ο Ολυµπιακός Βόλου έπαιξαν για τη νίκη. Καταφέραµε να σκοράρουµε από µια στηµένη φάση αλλά είχαµε κι άλλες ευκαιρίες για να κερδίσουµε το µατς», δήλωσε ο προπονητής του Εργοτέλη, Νίκος Καραγεωργίου. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Γιακούποβιτς, Σανκαρέ, Αλβάρεζ, Τόµας, Ζέλεσι, Ρίκκα (70’ Σολάκης), Μόνχε, Ουµπίντες, Ζαραδούκας, Μπρέσκα (56’ Ρόκας), Καµπάνταης (56’ Μάρτιν) ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: ∆ασκαλάκης, Ροµάνο, Γιαλούσης, Χίµπλινγκερ, Τζούνιορ, Ρουµπάκης, Μπούντιµιρ, Λεάλ, Μπέτο, Αλεξόπουλος, Ολίσε (77’ Φραγκουλάκης) ∆ΙΑΙΤΗΤΗΣ: Καλόπουλος (Μακεδονίας).

ΜΕ νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο βορρά της Football League 2 η Αναγέννηση Επανοµής. Η οµάδα της Θεσσαλονίκης, που βίωσε πέρσι µια οδυνηρή εµπειρία χάνοντας την άνοδο στο «παρά πέντε», ξεκίνησε φέτος από κει που σταµάτησε: µε «τρίποντο» και µάλιστα εκτός έδρας. Επικράτησε 0-2 στην Αµφισσα του τοπικού Φωκικού (40’ ∆εµιρτζόγλου, 89’ Τσουκάνης) και έστειλε µήνυµα στους ανταγωνιστές της ότι θα είναι από τα φαβορί της κατηγορίας. Στην Πολίχνη, δύο οµάδες που πρωταγωνίστησαν στην περσινή διοργάνωση, ο Μακεδονικός και τα Γιαννιτσά, είχαν τις ευκαιρίες, όχι όµως και το γκολ, µε αποτέλεσµα να µείνουν στο µηδέν (00). Στο γειτονικό ντέρµπι ο Εορδαϊκός ήταν καλύτερος και µε δύο γκολ σε διάστηµα δύο λεπτών επικράτησε 2-0 της Κοζάνης (55’ Προβίδας, 57’ Μουδούρογλου), ενώ στη Σκύδρα ο νεοφώτιστος Αετός κατάφερε στο 53’ να ανταποδώσει µε το Λαφαζανίδη το γκολ του Μαϊστρέλλη στο 5’ και να πάρει τον πρώτο της βαθµό στο πρωτάθληµα (1-1). Νικηφόρο ξεκίνηµα και για τη ∆όξα Κρανούλας, η οποία µε γκολ του Κρολ στο 40’ πήρε τη νίκη (0-1) και τους τρεις βαθµούς στη Ναύπακτο από τον τοπικό Ναυπακτιακό Αστέρα. Τέλος µε το ίδιο σκορ (2-1) κέρδισαν τους αντιπάλους τους η ΑΕ Καλλονής και ο Εθνικός Φιλιππιάδας. Οι νησιώτες επιβλήθηκαν της Ζακύνθου (52’ Γάλας, 70’ Βλαστέλλης - 24’-πέναλτι Μαρίνος) και ο Εθνικός του Μ. Αλεξάνδρου Ηράκλειας (31’, 50’ Φλορένσο - 49’ Κρυστάλλης). Ρεπό είχε ο Οδυσσέας Αναγέννησης. Η πρεµιέρα ολοκληρώνεται σήµερα (16.45) στην Κατερίνη, µε το ντέρµπι των νεοφώτιστων ΑΕ Ποντίων Κατερίνης - Τυρνάβου. ΠΡΕΜΙΕΡΑ µε το «αριστερό» έκαναν στο νότιο όµιλο η Παναχαϊκή και ο Βύζας Μεγάρων. Η πρώτη ηττήθηκε (2-1) στον Απρόπυργο από την τοπική οµάδα, ενώ περισσότερο επώδυνη ήταν η ήττα του δεύτερου, 0-1 στην έδρα του από την Κόρινθο. Αµφότεροι που διεκδίκησαν (και έχασαν) την άνοδο ώς το τέλος - ο Βύζας µάλιστα έχασε την κατηγορία στο µπαράζ µε τα Τρίκαλα - διαπίστωσαν ότι και φέτος ο δρόµος θα είναι µακρύς. Στον Ασπρόπυργο οι Αχαιοί προηγήθηκαν µε γκολ του Τόµαζιτς (22’), αλλά ο Ασπρόπυργος έκανε την ολική επαναφορά στο δεύτερο ηµίχρονο και πήρε τη νίκη µε γκολ που πέτυχαν οι Κριαράς (47’) και Λύκος (67’). Στο 81’ το δοκάρι του Σαχινίδη απέτρεψε το 2-2 σε σουτ του νεοεισελθόντα Κουσκουνά. Στα Μέγαρα η αναµέτρηση κρίθηκε µε το γκολ του Μπιτσάκου οχτώ λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του 90λεπτου. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Ρόδος µε δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο από τους Μανίκα (81’) και Κακλαµάνου (83’) επιβλήθηκε 2-0 του Απόλλωνα Σµύρνης, ενώ στο Αίγιο ο Στάικος τα έκανε (σχεδόν) όλα: πέτυχε ένα γκολ (62’) και είχε δύο δοκάρια (36’, 45’+) στη νίκη 1-0 της οµάδας του επί του Πανηλειακού. Σπουδαία νίκη για την Αγ. Παρασκευή στην έδρα της Χερσονήσου (0-1, 17’ Φύτρας), ενώ άλλη µια αθηναϊκή οµάδα, ο ΠΑΟ Ρουφ, έφυγε µε νίκη από την Κρήτη (0-1 τον Πλατανιά Χανίων, το γκολ ο Σουλελές στο 34’). Τέλος µε σκορ 1-0 κέρδισαν, ο Αίας Σαλαµίνας τα Χανιά (50’ ∆ελαπόρτας) και ο Ηρακλής Ψαχνών τον Κεραυνό Κερατέας (70’ Τριανταφυλλάκης).


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

9

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο Κούτσης πρωταγωνιστεί στο µατς του Ευόσµου

Ο Ζαχαρόπουλος βρήκε δύο φορές τα αντίπαλα δίχτυα

Οπου Γιώργος και... γκολ ∆ύο δεινοί σκόρερ, οι Σαϊτιώτης και Ζαχαρόπουλος, «άνοιξαν πυρ» για τη Βέροια και το Θρασύβουλο. Νίκες για Αγρ. Αστέρα και ∆όξα, ξεκίνηµα µε το «αριστερό» ο Λεβαδειακός (0-1 από ∆ιαγόρα) Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Η

Β’ Εθνική άλλαξε όνοµα (έγινε Football League), προσέλκυσε ορισµένους καλούς παίκτες, αλλά κάποιες αξίες παραµένουν σταθερές. Δύο από τους πιο δεινούς σκόρερ της κατηγορίας, ο Γιώργος Σαϊτιώτης και ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, «άνοιξαν πυρ» στην πρεµιέρα του πρωταθλήµατος και οδήγησαν τις οµάδες τους σε νίκη. Ο 29χρονος Σαϊτιώτης έκανε (και) στη Βέροια αυτό που τόσα χρόνια ήξερε να κάνει στα Γιάννινα: να βάζει γκολ. Σκόραρε στο 40’ και η νεοφώτιστη οµάδα της Ηµαθίας έριξε στο καναβάτσο τον ΟΦΗ, που ξεκίνησε ως το απόλυτο φαβορί για την άνοδο αλλά, όπως και πέρσι, ξεκίνησε µε ήττα. Ο δρόµος για τη Σούπερ Λίγκα είναι ακόµα µακρύς.

Στη Φυλή, παρά τα 39 χρόνια του (!) ο Ζαχαρόπουλος έδειξε ότι γνωρίζει όσο λίγοι την τέχνη του γκολ. Πέτυχε δύο (1’, 15’+), άλλα δύο πρόσθεσε ο Κατσίκης (38’, 86’) και ο Θρασύβουλος πέτυχε ένα εµφατικό 4-1 σε βάρος του Ιωνικού (48’ Σάλτο), ο οποίος προσγειώθηκε ανώµαλα. Πρεµιέρα µε το «δεξί» έκαναν, στον Εύοσµο ο Αγροτικός Αστέρας και στη Δράµα η Δόξα. Οι Θεσσαλονικείς δεν ήταν καλύτεροι από την Ηλιούπολη, η οποία έχασε ευκαιρίες, αλλά ο Κούτσης ήταν ο παίκτης που άλλαξε τη ροή του αγώνα. Τρία λεπτά µετά την είσοδό του στο γήπεδο, έδωσε εξαιρετική τελική πάσα στο Στεφανίδη και ο τελευταίος πέτυχε στο 84’ το γκολ που έκρινε την αναµέτρηση. Η Δόξα ήταν ανώτερη και έφτασε εύκολα και δίκαια στο 2-0

επί της Καλλιθέας µε γκολ του Χλωρού στο 28’ και του Βέρτζου στο 75’. Ηττα -σοκ για το Λεβαδειακό, 0-1 από το Διαγόρα, και πρώτο µήνυµα ότι η επάνοδος στη Σούπερ Λίγκα δε θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η οµάδα του Γ. Φοιρού πίεσε, αλλά το γκολ το πέτυχαν οι Ροδίτες µε το Ζουρούδη (69’). Ενα λεπτό µετά αποβλήθηκε ο Προβατίδης, αλλά και µε δέκα παίκτες οι φιλοξενούµενοι άντεξαν. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της πρεµιέρας, ο Παναιτωλικός κέρδισε 1-0 τα Τρίκαλα µε γκολ του Θεοδωρίδη στις καθυστερήσεις του πρώτου ηµιχρόνου. Στο φινάλε του αγώνα ο Τζενάµο απέτρεψε την ισοφάριση σε διαδοχικά σουτ των Μανουσάκη και Μπαριέντος. Νίκη και για τον Εθνικό Αστέρα, 2-1 την Καρδίτσα (8’ Γκίκας, 24’ Διαµάντης - 21’ Ντο-

ριβάλ, ενώ στην Κατερίνη ο Πιερικός έµεινε στο 1-1 µε τον Εθνικό. Προηγήθηκαν οι φιλοξενούµενοι µε το Χανιώτη (33’) και ισοφάρισαν οι γηπεδούχοι στο 56’ µε πέναλτι του Πουλάκου. Εξι λεπτά µετά ο Παπαγεωργίου «σηµάδεψε» το δοκάρι του Εθνικού. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ολοκληρώνεται σήµερα (18.30, Conn-X1) στους Ζωσιµάδες µε την αναµέτρηση Ιωαννίνων - Πανθρακικού, δύο οµάδων που πέρσι αγωνίζονταν στην κορυφαία κατηγορία. Εκτός πλάνων για τους γηπεδούχους είναι οι τραυµατίες Σικαλιάς, Παππάς, οι νεοαποκτηθέντες Φουρτάδο, Κάρλος, Τζηµόπουλος, καθώς επίσης και οι Φρέιτας, Βαρτζιώτης. Ο Κ. Βασιλακάκης δεν υπολογίζει τους προερχόµενους από τραυµατισµό, Βαγγελόπουλο και Τζιωρτζιόπουλο.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΤΗ νέα σεζόν που θα τον βρει στο 2ο όµιλο του περιφερειακού πρωταθλήµατος εγκαινίασε ο Απόλλων Καλαµαριάς µε τον αγιασµό που τελέστηκε χτες το απόγευµα στο κεντρικό γήπεδο της οµάδας από το µητροπολίτη Ν. Κρήνης και Καλαµαριάς, Προκόπιο. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Απόλλωνα, Γ. Ιωσηφίδης, µέλη του δ.σ., ο πρώην πρόεδρος του ΜΓΣ, Θ. Κιουπτσίδης, σύσσωµο το έµψυχο δυναµικό και το προπονητικό επιτελείο. Το «παρών» έδωσαν ακόµη ο δήµαρχος Καλαµαριάς, Θ. Μπακογλίδης, ο νοµάρχης και ο αντινοµάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης και ∆ιονύσης Ψωµιάδης, ο βουλευτής, Θ. Ροµπόπουλος και άλλοι.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ»

«Πόλεµος» δηλώσεων για... ∆αλούκα! «ΠΟΛΕΜΟΣ» δηλώσεων µεταξύ Ολυµπιακού και Παναθηναϊκού ξέσπασε µε αφορµή την διαιτησία του Γιώργου ∆αλούκα στον αγώνα Αρης-Παναθηναϊκός. Ο µεγαλοµέτοχος των «ερυθρολεύκων» Βαγγέλης Μαρινάκης ζήτησε την άµεση «καρατόµηση» του Θεσσαλού ρέφερι κάνοντας λόγο για... παρακράτος και εγκλήµατα σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. «∆υστυχώς σήµερα διαπράχθηκε ένα καθαρό έγκληµα, εναντίον του ελληνικού ποδοσφαίρου, εναντίον της Ελλάδας. Ηρθαµε εδώ πριν δύο µήνες, προσφέραµε χρήµατα για να αναβαθµίσουµε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οµως κάναµε ένα τεράστιο λάθος, σε µια δύσκολη, οικονοµικά, συγκυρία. Για να αναβαθµίσουµε το ποδόσφαιρο πρέπει να ξεβροµίσουµε πρώτα τον χώρο! Θα πρέπει να ταχθούµε εναντίον των διαιτητών

και των παραγόντων του παρακράτους που µεγαλούργησε πέρυσι και λειτουργεί και φέτος. Το έδειξε και την πρώτη και την δεύτερη αγωνιστική. Ο Ολυµπιακός έχει 3 βαθµούς, έπρεπε να έχει 6. Ο Παναθηναϊκός έχει τέσσερις, αλλά θα έπρεπε να έχει δύο. Εξι θα έπρεπε να έχει σήµερα και ο Αρης. Να βγουν ο κ. Κόντης αλλά και ο Παναθηναϊκός να καταδικάσουν τα όσα έγιναν. Σήµερα τα ψέµατα τελειώνουν. Ο ∆αλούκας και οι ∆αλούκες, γενικότερα, θα πρέπει να κρεµάσουν τη σφυρίχτρα τους». Αµεση ήταν η απάντηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που συνιστά... ψυχραιµία. «Καλούµε τον πρόεδρο της Σούπερ Λιγκ να επιδείξει µεγαλύτερη ψυχραιµία και αυτοσυγκράτηση. Μετά τις φωνές της πρώτης αγωνιστικής, σήµερα ακούσαµε για... έγκληµα κατά της Ελλάδας!!! Επειδή και ο Παναθηναϊκός

εδώ και 2,5 χρόνια, πέρα από τις σηµαντικές επενδύσεις, που έχει κάνει σε έµψυχο δυναµικό, έχει δώσει τέραστια µάχη κατά του παρασκηνίου, καλό θα ήταν να επικρατήσει ηρεµία και να µην δυναµιτίζουµε το κλίµα οδηγώντας σε τέτοια επικίνδυνη κλιµάκωση, όταν ενδιαφερόµαστε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου». Πάντως, θέµα διαγραφής του ∆αλούκα από τους πίνακες δεν τίθεται (δεν προβλέπεται από τους κανονισµούς) και το πιθανότερο είναι να µπει στο... ψυγείο µέχρις ότου κοπάσει ο θόρυβος. Την Πέµπτη, µάλιστα, ο Βολιώτης διαιτητής θα διευθύνει τον αγώνα Ζάλτσµπουργκ-Μάντσεστερ Σίτι, για το Γιουρόπα Λιγκ! ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΟΥ


24

φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

10 ∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ - ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

«Βροχή» τα µετάλλια για τους Ελληνες ΜΕ τρία µετάλλια -το χρυσό του Λευτέρη Κοσµίδη στο έδαφος, το ασηµένιο του Βλάση Μάρα στο µονόζυγο και το χάλκινο του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους- επιστρέφει η ελληνική αποστολή από το Παγκόσµιο Κύπελλο Ενόργανης της Γάνδης. Ο Κοσµίδης ήταν εντυπωσιακός στις ασκήσεις εδάφους, µε βαθµολογία 15.425β. «Είναι πολύ θετικό που κέρδισε σε µία τέτοια διοργάνωση, γιατί αποκτά αυτοπεποίθηση εν όψει του Παγκόσµιου Πρωταθλήµατος», είπε ο προπονητής του Γιώργος Αγγέλου. Στο µονόζυγο, ο Μάρας ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί µε 15.27β. και ο προπονητής του ∆ηµήτρης Ράφτης επισήµανε: «Στον τελικό προσπάθησε να κάνει το πιο δύσκολο πρόγραµµά του,

αλλά δεν του βγήκε ο δεύτερος συνδυασµός ασκήσεων». Τέλος, ο Πετρούνιας πήρε το χάλκινο µετάλλιο στους κρίκους µε 15.275β. «Το πρόγραµµά µου ήταν πολύ καλά, αλλά έκανα ένα µικρό λάθος στο δεύτερο ανάποδο σταυρό», είπε ο 20χρονος πρωταθλητής. Αντίθετα, ο Βασίλης Τσολακίδης έµεινε 8ος στο δίζυγο (1.475β.) ενώ στις Γυναίκες, η Βάσω Μιλλούση ήταν 6η στους ασύµµετρους ζυγούς (13.075β.). ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: δύο χρυσά µετάλλια και ένα ασηµένιο πανηγυρίζει η ελληνική κωπηλασία στο φινάλε του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος της Πορτογαλίας. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Τζιάλλας - Χρήστου στη δίκωπο άνευ, καθώς τερµάτισαν

πρώτοι µε 6.30.34. Το δεύτερο χρυσό κατέκτησαν οι Τσιάβου - Γιαζιτζίδου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, τερµατίζοντας σε 6.58.18. Το τρίτο µετάλλιο, ασηµένιο, κατάκτησαν οι Παπαχρήστος - Τσίλης- Ν. Γκουντούλας - Απ. Γκουντούλας, στην τετράκωπο άνευ (5.54.08). ΠΥΓΜΑΧΙΑ: µεγάλη επιτυχία για την Ευγενία Τασίδου που εξασφάλισε την πρόκρισή της στα προηµιτελικά των 54κ. του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος, κερδίζοντας 12-9 στα σηµεία την Αυστραλή Μακ Γκραθ. Την Τετάρτη θα αντιµετωπίσει την Ουγγαρέζα Νέµεντι – Βάργκα για µια θέση στα ηµιτελικά. ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

Μετάλλια για Μάρα και Κοσµίδη

Αµερικανιές... Τα πρωτοποριακά «χάπενινγκ» του Μέιφορθ δεν αρκούσαν για να προκριθεί η Εθνική. Νέα ήττα από την Τουρκία και αποκλεισµός από το Ευρωβόλεϊ Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Γ

ια πρώτη φορά µετά από επτά χρόνια (και τέσσερις συνεχόµενες παρουσίες), η εθνική ανδρών του βόλεϊ έµεινε έξω από τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήµατος και θα περάσει τον επόµενο χρόνο στην αφάνεια. Ηταν µια εξέλιξη αναµενόµενη, αφού η ελληνική οµάδα δεν είχε προσανατολισµό, της έλειπαν έµπειροι παίκτες και είχε δείξει από το πρώτο παιχνίδι πως µόνο από τύχη θα έπαιρνε αυτή την πρόκριση. Οι Τούρκοι, κάνοντας λίγα και σωστά πράγµατα, µας έκαναν... φύλο και φτερό στο Ηράκλειο και το τελικό 3-2 (25-15, 25-21, 20-25, 18-25, 15-11) ασφαλώς και είναι πλασµατικό, αφού όλα κρίθηκαν στο υπέρ τους 2-0. Με υποδοχή... εφηβικού επιπέδου, απανωτά λάθη και χωρίς ούτε ένα µπλοκ στα κρίσιµα πρώτα δύο σετ, η Εθνική βελτιώθηκε µετά το 0-2, όταν χαλάρωσαν οι αντίπαλοι. Και βέβαια, σε όλα αυτά έχει µεγάλη ευθύνη και ο προπονητής, έστω και αν η διοίκηση δεν τον προστάτεψε σε κάποια πράγµατα. Ο Γκόρντον Μέιφορθ, τον οποίο κάποιοι έφεραν σαν... δάσκαλο χωρίς να έχουν ξανακούσει το όνοµά του, επειδή έτσι τους τον πλάσσαραν οι φίλοι τους, αποδείχτηκε προπονητής κο-

λεγιακού επιπέδου. Με... «αµερικανιές», όπως το κυνήγι του θησαυρού και βόλτες στα αξιοθέατα της Αθήνας, δεν κερδίζονται ούτε καν πρωταθλήµατα του NCAA, όχι ευρωπαϊκές προκρίσεις απέναντι σε επαγγελµατίες. Και η αλήθεια είναι πως η Εθνική αποκλείστηκε από οµάδες του δικού της βεληνεκούς, όπως η Φινλανδία και η Τουρκία, και όχι από κάποιο µεγαθήριο. «Ποτέ δεν άφησα οµάδα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβα. Εχω συµβόλαιο ώς το 2012 και καταστρώνω τα πλάνα µου για το µέλλον», είπε ο Αµερικανός, αλλά η αλήθεια ακούστηκε από τους ίδιους τους παίκτες. «Είµαστε εκτός Παγκοσµίου, εκτός Ευρωπαϊκού και θα είναι µια δύσκολη διετία για την εθνική», είπε ο Λάππας, «είµαστε στο σηµείο µηδέν», συµπλήρωσε ο Παπαδηµητρίου, «πιάσαµε πάτο», κατέληξε ο Ανδρεάδης. ΜΠΡΟΣΤΑ στο φάσµα να ξεφύγουν τα πράγµατα από κάθε έλεγχο, οµοσπονδία, Λίγκα και αθλητές συναντήθηκαν χτες στο Ηράκλειο και συµφώνησαν στο θέµα των ξένων. Ετσι φέτος θα χρησιµοποιηθούν τέσσερις αλλοδαποί (από τους οποίους ο ένας πρέπει να είναι κοινοτικός), ενώ στη συνέχεια οι ξένοι θα είναι τρεις.

ΠΟΛΟ

Προσπάθεια του Λάππα στον χτεσινό αγώνα

ΤΖΟΥΝΤΟ - ΠΑΛΗ

«Στην ελίτ του κόσµου»

Χάλκινα για Μπουκουβάλα και Αρζουµανίδη

ΜΕ το ασηµένιο µετάλλιο στο στήθος επέστρεψαν χτες τα κορίτσια της Εθνικής Γυναικών Πόλο (φωτό), τα οποία πήραν τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα του Ζάγκρεµπ. «Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η Ελλάδα ανήκει στην ελίτ του κόσµου», δήλωσε ο τεχνικός της οµάδας, Γιώργος Μορφέσης και συνέχισε: «Ακολουθεί ξεκούραση και τη νέα χρονιά έχουµε το Παγκόσµιο. Με τις εµφανίσεις µας έχουµε δηµιουργήσει υποχρεώσεις. Στοχεύουµε πάντα ψηλά και στα µετάλλια. Το θέµα είναι να έχεις διάρκεια και αυτή η οµάδα το έχει καταφέρει».

ΑΥΤΗΝ τη φορά η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα «έσπασε» την κατάρα της πέµπτης θέσης και ανέβηκε στο βάθρο. Η Ελληνίδα τζουντόκα κατέκτησε το Σάββατο το χάλκινο µετάλλιο στην κατηγορία των -57κ. στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα του Τόκιο, κερδίζοντας τη Ρουµάνα Καπριόριου. «∆ε θα µπορούσα να είµαι δυσαρεστηµένη από το χάλκινο µετάλλιο. Εδώ… βογκάµε για να µπορέσουµε να κατακτήσουµε µια θέση στο βάθρο, οπότε αν ήµουν στενοχωρηµένη, θα ήµουν παράλογη», δήλωσε η αθλήτρια του Νικηφόρου Ανατολής Ιωαννίνων. ΠΑΛΗ: Ο Γιάννης Αρζουµανίδης κατέκτησε το χάλκινο µετάλλιο στα 120 κιλά, επικρατώντας στο ρεπεσάζ του Αζέρου Ισάγιεφ. Ο Ελληνας πρωταθλητής σηµείωσε τρεις νίκες, χάνοντας στα ηµιτελικά από τον Ουζµπέκο Τεϊµάζοφ, που τον «έριξε» µετά από δυο ρεπεσάζ. US OPEN: η Κιµ Κλάιστερς υπερασπίστηκε µε τον καλύ-

τερο τρόπο τον τίτλο της στο αµερικανικό Οπεν, καθώς επικράτησε εύκολα στον τελικό της Ρωσίδας Βέρα Ζβονάρεβα, µε 6-2, 6-1. «Αντεξα την πίεση, πέρυσι δε µου έδινε κανείς ελπίδα. Είµαι ευχαριστηµένη µε τη συµπεριφορά µου τις τελευταίες 14 µέρες, δε λύγισα από την πίεση», είπε η Βελγίδα ενώ επισήµανε ότι δεν την ενδιαφέρει η επιστροφή στο Νο 1 αλλά το να κερδίζει τουρνουά Γκραν Σλαµ και υποσχέθηκε ότι θα παίζει τένις ώς το 2012, προκειµένου να διεκδικήσει το χρυσό µετάλλιο στους Ολυµπιακούς του Λονδίνου. ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ο ∆ούκας κατέκτησε το Κύπελλο Ανδρών κερδίζοντας στον… ετεροχρονισµένο τελικό της περσινής σεζόν τα Βριλήσσια µε 26-23. Εξάλλου, εκτός Ευρώπης έµεινε ο Φίλιππος Βέροιας, που ηττήθηκε για δεύτερη φορά στο Λουξεµβούργο από τη Χάντµπολ Ες µε 33-30. Κ. Μπ.


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

11

25

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΑΟΚ

ΗΡΑΚΛΗΣ

∆υνατά τεστ στην Ιταλία ΠΡΟΤΟΥ καλά καλά τεχνική ηγεσία και παίκτες του ΠΑΟΚ συνειδητοποιήσουν πως επέστρεψαν από την προετοιµασία στο Λιτόχωρο, σήµερα λίγο πριν από τις 12.50 θα επιβιβαστούν στο αεροπλάνο που θα τους µεταφέρει στην Ιταλία µε κύρια αιτία τη συµµετοχή στη διεξαγωγή δυο φιλικών αγώνων. Αυτά αποσκοπούν στο να παρουσιαστεί ο «∆ικέφαλος» όσο το δυνατόν πιο έτοιµος στη διπλή αναµέτρηση µε τη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης στο πλαίσιο της προκριµατικής φάσης για το EuroCup. Ο Νίκος Σταυρόπουλος, που µόλις χτες επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη και κατά τα φαινόµενα από την ανεπιτυχή απόπειρά του ν’ αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» του Τόµας Ντελινινκάιτις (στη

φωτό κόντρα στον Πέροβιτς στο χτεσινό µικρό τελικό του Μουντοµπάσκετ Λιθουανίας - Σερβίας) για ανανέωση της συνεργασίας τους, θα συνοδεύσουν µαζί µε τον Τέλη Ζουρνατζίδη την αποστολή. Το βράδυ η οµάδα θα προπονηθεί στην Καζέρτα, εκεί όπου αύριο το βράδυ, αµέσως µετά τα επίσηµα αποκαλυπτήριά της θ’ αντιµετωπίσει την οµώνυµη οµάδα στις 21.00. Μια µέρα µετά ο Σούλης Μαρκόπουλος θα µεταβεί στο Τρεβίζο για να µετάσχει στην ετήσια συγκέντρωση των προπονητών όλων των οµάδων της φετινής Ευρωλίγκας και του EuroCup. Η παρουσία του ΠΑΟΚ στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί την Πέµπτη µε τη φιλική αναµέτρηση κόντρα στην Αβελίνο στις 21.30. Κ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

«Καµπανάκι» για δύο Ο Αρης (χωρίς τον «Πι Τζέι» Τάκερ) ηττήθηκε από τον Ολυµπιακό µε 70-90, αλλά µεγαλύτερο προβληµατισµό προκάλεσε η απόδοση των Πιρς, Ντάνστον Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Τ

ο αποτέλεσµα είναι το τελευταίο ζητούµενο σε ένα φιλικό αγώνα, όµως βοηθά έναν προπονητή να βγάλει χρήσιµα συµπεράσµατα. Αυτό συνέβη χτες µε τον Σαρόν Ντρούκερ, στην ήττα του Αρη από τον Ολυµπιακό µε 7090 στο κλειστό του Πανοράµατος. Οι «κίτρινοι» έπαιξαν χωρίς τον βασικό σκόρερ τους, «Πι Τζέι» Τάκερ και τον Γάιο Σκορδίλη (αµφότεροι τραυµατίες) και ήταν ανταγωνιστικοί για 30 λεπτά, όµως στην 4η περίοδο κατέρρευσαν και ο Ολυµπιακός µε επιµέρους σερί 29-14 πήρε άνετα τη νίκη. Ο Ντρούκερ σηµείωσε αναλυτικά δύο βασικές αδυναµίες της οµάδας του. Ποιες ήταν αυτές; 1) Ο Πιέρ Πιρς για ακόµη µία φορά προβληµάτισε µε την απόδοσή του και η θέση του στον Αρη κρίνεται επισφαλής. Ο Αµερικανός ούτε οργάνωσε ικανοποιητικά, ούτε σκόραρε αρκετά. Στον Αρη εξετάζουν το ενδεχόµενο αντικατάστασής του, αν και σ΄αυτό το θέµα

Λούκας εναντίον Χατζηβρέττα στο χτεσινό φιλικό είναι πιθανό να παίξει ρόλο η ποιότητα του κοινοτικού γκαρντ που θα αποκτηθεί. Εφόσον ο παίκτης που θα έρθει (πρώτος στόχος παραµένει ο Σάµο Ούντριχ και ο Αρης ελπίζει και στον Γιοτάµ Χαλπερίν) είναι καλός και µε αξιόπιστο µακρινό σουτ, πιθανώς να δοθεί µία ακόµη ευκαιρία στον Πιρς. 2) Ο Ολυµπιακός είχε ελλείψεις στους

ψηλούς (Μπουρούσης, Νίλσεν), όµως οι υπόλοιποι έκαναν... πάρτι. Ο Μαυροκεφαλίδης και ο Γλυνιαδάκης πέτυχαν συνολικά 41 πόντους αφού ο Αρης έπαιζε ουσιαστικά χωρίς σέντερ, από τη στιγµή που σ’ αυτήν τη θέση χρησιµοποιήθηκε ο πιο ελαφρύς Μιχάλης Τσαϊρέλης. Αυτό ενέτεινε τον προβληµατισµό για τον Μπράιαντ Ντάνστον, ο οποίος δεν έχει

καλό σουτ για να παίξει ως πάουερ φόργουορντ και είναι κοντός (2.02µ.) για να αγωνιστεί ως σέντερ. Κι εδώ µένει να φανεί αν θα τεθεί θέµα αντικατάστασης ή αν οι «κίτρινοι» θα προσπαθήσουν να διορθώσουν την κατάσταση φέρνοντας έναν κοινοτικό σέντερ. «Μάθαµε πολλά από αυτό το παιχνίδι. Ηταν ένας καλός αγώνας για µας για να δούµε σε τι κατάσταση βρισκόµαστε ώστε να είµαστε έτοιµοι στην αρχή των επίσηµων αγωνιστικών υποχρεώσεών µας», δήλωσε ο Ντρούκερ που είχε τους Χατζηβρέττα, Χρυσικόπουλο σε καλή µέρα. Τα δεκάλεπτα: 19-18, 33-36, 56-61, 70-90. ΑΡΗΣ: Πιρς 6 (2ασ.), Χατζηβρέττας 15 (1), Ταπούτος 10, Ντάνστον 5, Μπορόβνιακ 8, Χρυσικόπουλος 14, Μούρτος, Τσαϊρέλης 7, Κουµπούρας 5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Λούκας 5 (1), Παπαλουκάς 5 (1), Ερτζεγκ 7, Παπανικολάου 9 (1), Μαυροκεφαλίδης 21, Νεστέροβιτς 6, Σλούκας 10 (2), Καραθανάσης, Κατσίβελης, Γλυνιαδάκης 20, Πελεκάνος 7 (2).

Ορεξάτος ο Λιούις ΜΕ καθυστέρηση µιας ηµέρας, λόγω προσωπικού προβλήµατος, ο Νικ Λιούις (φωτό) αφίχθη χτες στη Θεσσαλονίκη για λογαριασµό του Ηρακλή. Ο Αµερικανός σέντερ - φόργουορντ δήλωσε ευτυχισµένος που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. «Είµαι ενθουσιασµένος από την προοπτική της συµµετοχής µου στο ελληνικό πρωτάθληµα. Γνωρίζω κάποια πράγµατα για τη νέα µου οµάδα. Είναι θετικό ότι θα έχω ως συµπαίκτη µου τον Τερέλ (Έβερετ) τον οποίο γνωρίζω καλά. Με αυτόν αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες που υπάρχουν, θα προσπαθήσουµε να δηµιουργήσουµε µια δυνατή οµάδα, η οποία θα έχει καλή πορεία στο νέο πρωτάθληµα», τόνισε ο Λιούις. Ο Κώστας Πιλαφίδης ψάχνει για έναν κοινοτικό σµολ φόργουορντ ώστε να κλείσει το ρόστερ. Ο διεθνής Βούλγαρος Τσβάνταρ Κοστόβ άφησε καλές εντυπώσεις στο Ιβανώφειο, όµως οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στο οικονοµικό αν και είναι πιθανό οι «κυανόλευκοι» να συνεχίσουν την προσπάθεια να τον αποκτήσουν.

baskettips basket tips ΚΑΒΑΛΑ

ΕΣΑΚΕ

ΜΑΡΟΥΣΙ

ΑΕΚ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

ΜΑΚΑΜΠΙ

ΠΑΙΚΤΗΣ της Καβάλας είναι πλέον ο Θοδωρής Ζάρας. Ο Ελληνας γκαρντ, ο οποίος έχει ως ατού το καλό µακρινό σουτ, επιλέχθηκε από τον ∆ηµήτρη Πρίφτη για µία εναλλακτική λύση στις περιφερειακές θέσεις. «Χαίροµαι που ήρθα σε µία οµάδα η οποία εµπιστεύεται τους Ελληνες παίκτες», δήλωσε ο Ζάρας ο οποίος προπονήθηκε χτες στην Καβάλα.

ΣΗΜΕΡΑ στις 20:00 θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η κλήρωση του επερχόµενου πρωταθλήµατος της Α1. Στην κληρωτίδα θα µπουν κανονικά και οι έξι οµάδες (ΑΕΚ, Πανελλήνιος, Μαρούσι, Ηλυσιακός, Περιστέρι και Ηρακλής) που δεν πήραν πιστοποιητικό συµµετοχής. Παράλληλα, θα γίνουν και οι βραβεύσεις των κορυφαίων της περασµένης σεζόν.

ΜΕ «καζάνι που βράζει» µοιάζει το Μαρούσι. Στην προχτεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΑΕ µαζεύτηκαν πάνω από 50 φίλαθλοι οι οποίοι αποδοκίµασαν έντονα τη νέα διοίκηση που υποσχέθηκε δις πληρωµές αλλά έµεινε... στις υποσχέσεις. Χτες οι οργαµωνένοι φίλαθλοι εξέφρασαν τη συµπαράστασή τους προς τον Γιώργο Μπαρτζώκα ο οποίος έχει παραιτηθεί.

ΜΟΝΟΝ η επίσηµη ανακοίνωση µένει για να ντυθεί στα κίτρινα της ΑΕΚ ο Εντ Σάνον. Ο Αµερικανός πόιντ γκαρντ (33, 1.80µ.) έχει συµφωνήσει σε όλα µε την Ενωση, η οποία είναι κοντά και στην απόκτηση του ∆ήµου Ντικούδη. Στο Περιστέρι, ο Αντονι Τζόνσον δεν ικανοποίησε και αποχωρεί, και ο Αργύρης Πεδουλάκης ψάχνει πλέον για δύο Αµερικανούς.

ΣΤΗΝ Αθήνα βρίσκεται από χτες για λογαριασµό του Πανιωνίου ο Νιγηριανός σέντερ, Τινεµέλου Ελάνου. «Είµαι πολύ χαρούµενος που θα παίξω στον Πανιώνιο. Γνωρίζω ότι το πρωτάθληµα στην Ελλάδα είναι σκληρό και ανταγωνιστικό, αλλά είµαι εδώ για να κάνω τα πάντα ώστε να πετύχουµε τους στόχους µας», τόνισε το νέο απόκτηµα των «κυανέρυθρων».

ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΗ υποδοχή ετοίµασαν οι φίλαθλοι της Μακάµπι στον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, χτες το πρωί στο Τελ Αβίβ. «Θέλω να πάρουµε όλους τους τίτλους», δήλωσε ο έκπληκτος Ελληνας σέντερ. Στο µεταξύ, η Κάχα Λαµποράλ έδιωξε τον Ποπς Μενσά Μπονσού ο οποίος αρνήθηκε να συναινέσει στη λύση του συµβολαίου του σε περίπτωση τραυµατισµού.


26

φωνή

12

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου 2010

ΜΕΡΙ∆ΙΟ στην αποβολή του Ουντότζι είχε ο... Μπουσαϊντί, σύµφωνα µε «πηγαδάκι» παικτών του ΠΑΟΚ µετά τον αγώνα της Τρίπολης. Κι ας ήταν ο Σαλπιγγίδης ο παίκτης που δέχτηκε το χτύπηµα. Ο Τυνήσιος αµυντικός του «∆ικεφάλου» ήταν δίπλα στον Τσινιάρη, όταν ο Νιγηριανός του Αστέρα άρχισε τα... γαλλικά (για την ακρίβεια, τη συνηθισµένη αγγλική βρισιά) στον Αθηναίο ρέφερι. Μάλιστα ως... αυτόπτης µάρτυρας παρακινούσε για την κόκκινη κάρτα. Γ. Β. ΤΟ περασµένο Σάββατο αυτή η στήκη ανέφερε ότι είναι κωµικό να γίνονται φιλικά παιχνίδια κεκλεισµένων των θυρών για τον Τύπο και ειδικά να µην... υπάρχουν σκορ. Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ένα ακόµα κωµικό επεισόδιο παίχτηκε στην Καβάλα. Οι ιθύνοντες της οµάδας τόνισαν ότι δεν κρατήθηκε σκορ στο προχτεσινό φιλικό µε τον Πιερικό/Αρχέλαο. Οι Κατερινιώτες όµως ανακοίνωσαν χτες το πρωί ότι η οµάδα τους κέρδισε µε 71-68. Τα σχόλια είναι περιττά... Α. Γκ. ΑΠΟ τη µία οι παράγοντες της Σούπερ Λίγκας γευµατίζουν µαζί για το καλό του ποδοσφαίρου (τροµάρα τους) κι από την άλλη ανακαλύπτουν «παρακράτος». Λες και κανένας δε γνώριζε τις «φιλίες» του κ. Πατέρα την προηγούµενη σεζόν. Οταν είδαν τα ονόµατα στους πίνακες, κανείς δε διαµαρτυρήθηκε γιατί µπήκε ο (αίφνης «κακός») ∆αλούκας. Απλά είπαν χαµογελώντας: «Ο.Κ., ο «δικός» µας είναι µέσα». Α. Α.

φαλτσαριστά Συµφωνούµε ότι ορισµένοι διαιτητές πρέπει να πάνε στα σπίτια τους. Ή, έστω, να πάµε εµείς στα δικά τους. Εχει δίκιο να φωνάζει για τη διαιτησία ο Μαρινάκης. Τέτοιο πέναλτι, ούτε ο Παπουτσέλης. Ψυχραιµία και αυτοσυγκράτηση συνιστά στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΟ. ∆ε χάθηκε, άλλωστε, ο κόσµος, απλώς κέρδισε ο ΠΑΟ. Σιγά που θα καιγόταν καρφάκι του Νιόπλια επειδή κέρδισε µε κάλπικο πέναλτι. Στο ∆ηµούτσο του.

click

∆ΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ πήγε στη συνέντευξη Τύπου ο Νιόπλιας, ο οποίος χρωστάει την καριέρα του στους... Aθηναίους δηµοσιογράφους, που τον έκαναν προπονητή. Με το που µπήκε στην αίθουσα Τύπου είπε ότι ο Παναθηναϊκός «κέρδισε δι-και-ότα-τα», προφανώς για να ακούσουν αυτοί που έπρεπε από το ραδιόφωνο. Μόνο ο Βύντρα δεν µπήκε στο νόηµα και δήλωσε ότι κάτι... αισθάνθηκε (είχε Βαρδάρη λόγω ∆ΕΘ), αλλά δεν είναι σίγουρος. Θα τ’ ακούσει από ψηλά και θα σιγουρευτεί. Π.Γκ.

Ιδού οι αποδείξεις ΤΟ δηµοσίευµα της «ΦτΣ» στο φύλλο της περασµένης Πέµπτης περί λήψης προκαταβολής έναντι των τηλεοπτικών δικαιωµάτων της τρέχουσας σεζόν, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΠΑΕ Ηρακλής, η οποία απείλησε ότι θα κινηθεί νοµικά εναντίον του συντάκτη. Παραθέτουµε το έγγραφο της Λίγκας, που αποδεικνύει την ορθότητα του ρεπορτάζ. Με σφραγίδα και υπογραφές. Εάν κρίνουµε από το πνεύµα και το ύφος της ανακοίνωσης, η ΠΑΕ Ηρακλής (η οποία πάντως είχε αναλάβει δέσµευσης συγγνώµης, εάν αποδεικνυόταν το αντίθετο...) έκανε κακή αρχή.

TVεπιλογές

13.00 17.55 18.00 18.30 19.00 20.00 20.00 20.30 21.00 21.15 21.30 22.00 22.00

Τρίπολη - ΠΑΟΚ (ποδόσφαιρο, Ε) Αθλητικές Ειδήσεις (εκποµπή, Ζ) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Γιάννινα - Πανθρακικός (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports Best (εκποµπή) Κλήρωση ΕΣΑΚΕ (Ζ) Champions NET (εκποµπή, Ζ) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Αγγλικά στιγµιότυπα (εκποµπή) Κότµπους - Καρλσρούη (ποδόσφαιρο, Ζ) Superleague Experts (εκποµπή, Ζ) Αγγλικό πρωτάθληµα (ποδόσφαιρο, Ζ) Αλµερία - Σοσιεδάδ (ποδόσφαιρο, Ζ)

ΘΥΜΙΣΕ... Γιουσέιν Μπολτ ο φροντιστής του ΠΑΟΚ, Γιασέρ Ζέινο, στο σπριντ που έκανε απ’ τα αποδυτήρια στον πάγκο της οµάδας του για ν’ αντικαταστήσει τη σκισµένη φανέλα του Ιβιτς. Η υπερπροσπάθειά του ήταν τέτοια που χειροκροτήθηκε ακόµη και απ’ τους φιλάθλους του Αστέρα Τρίπολης! Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι 3-4 λεπτά µετά την αλλαγή φανέλας, ο Ιβιτς... αντικαταστάθηκε απ’ τον Κουτσιανικούλη. Γ. Β. ΥΠΟ το βλέµµα «κατασκόπων» της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Μπάγερ Λεβερκούζεν διεξήχθη το σαββατιάτικο παιχνίδι του Αρη µε τον Παναθηναϊκό. Για τον ίδιο σκοπό, ο σκάουτερ του Αρη, Γιάννης Μιχαλήτσος, βρέθηκε στη Xώρα των Βάσκων για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Αθλέτικ Μπιλµπάο µε τους «ροχιµπλάνκος». Παρών στο ντέρµπι του Χαριλάου ήταν και ο Βραζιλιάνος φορ Φαµπιάνο, η απόκτηση του οποίου θα ανακοινωθεί σήµερα από την ΠΑΕ Αρης. Β. Μ.

Novasports 1 ΕΤ-3 Novasports 2 Conn-X1 Novasports 1 ΕΤ-1 ΝΕΤ Novasports 2 Novasports 1 Conn-X2 Novasports 2 Novasports 1 Conn-X1

ΤΕΣΣΕΡΙΣ σπουδαίους βαθµούς πήρε µέχρι τώρα ο Ηρακλής και, αν καταφέρει να ελέγξει τα οικονοµικά του προβλήµατα, έχει τη δυνατότητα αγωνιστικά να φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο. ΜΙΛΑΝΕ όλοι για τη διαιτησία, µιλά και ο Ολυµπιακός. Η οµάδα που στο διάστηµα της παντοδυναµίας της έχτισε ένα ολόκληρο σύστηµα εξάρτησης και διαφθοράς είναι προφανές δεν µπορεί να µιλά για «παρακράτος».

ΑΦΟΥ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση, ο Αλεν Αϊβερσον το... µετάνιωσε. Οµως όσες πόρτες κι αν χτύπησε στο ΝΒΑ, τις βρήκε κλειστές. Ετσι, ο 35χρονος πρώην αστέρας του καλύτερου πρωταθλήµατος του κόσµου σκέφτεται να πάει στην άλλη άκρη του κόσµου για να παίξει µπάσκετ. ∆έχτηκε πρόταση από την κινέζικη Φοσάν και, σύµφωνα µε τους Αµερικανούς, είναι κοντά στο να πει το «ναι»! Α. Γκ.

µπρος πίσω ΜΠΟΡΕΙ η Σερβία να µην έπαιξε καν στον τελικό του Μουντοµπάσκετ, όµως αν υπάρχει... ηθική πρωταθλήτρια κόσµου, αυτή είναι η οµάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς. Το µπάσκετ που έπαιξαν οι Σέρβοι και ο τρόπος που έµειναν εκτός τελικού, µετριάζει την πίκρα τους για τον αποκλεισµό από τον τελικό. Εναν αποκλεισµό που οφείΑπό Απότον τη λεται στο µεγαλύτερο βαθµό Αντώνη Βίκυ στα σφυρίγµατα των διαιτητών Τσότσου Γκάτζιο κι όχι στην ανωτερότητα της Τουρκίας. ΜΕΤΑ το φιάσκο του 2005 στο «σπίτι» τους, στο Βελιγράδι, όταν ο

Η οµάδα της επόµενης δεκαετίας

Ζέλιµιρ Οµπράντοβιτς βρέθηκε στη δυσκολότερη στιγµή της καριέρας του µην µπορώντας να συµµαζέψει τους αστέρες όπως ο Γιάριτς, οι «πλάβι» αποφάσισαν να βάλουν το µαχαίρι στο κόκαλο. Γύρισαν σελίδα και επιχείρησαν ανανέωση εκ βάθρων. Και αν µη τι άλλο, είχαν (και έχουν) την υποδοµή και το υπόβαθρο για να το κάνουν, αφού είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι παίκτες στη Σερβία φυτρώνουν... σαν τα µανιτάρια. Η χώρα πέρασεένα διάστηµα στο οποίο έµεινε µακριά από διακρίσεις, σ’ αυτήν τη µεταβατική περίοδο. Οµως όσοι γνωρίζουν από µπάσκετ, καταλάβαιναν ότι κάποια στιγµή

θα έρθει η «έκρηξη». Οπερ και εγένετο. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς ξαναπήρε τα ηνία και οι θαυµατουργοί πιτσιρικάδες άρχισαν να κάνουν... τα δικά τους. Και δεν είναι µόνον αυτά που πέτυχαν έως τώρα. Αυτή είναι η οµάδα της επόµενης δεκαετίας... ΟΣΟ για τη διαιτησία του ηµιτελικού, δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Από την αρχή της διοργάνωσης φαινόταν ότι οι αµφιτρύωνες θα είχαν εύνοια, όταν χρειάστηκε διαιτησία 80%-20% για να κερδίσουν το Πουέρτο Ρίκο και να πάρουν την πρώτη θέση του οµίλου, που οδηγούσε µε µαθηµατική ακρίβεια στον τελικό...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 13/9/2010  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 13/9/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4173

Advertisement