Page 7

ΕΛΛΑΔΑ

Πέµπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

7

ΣΦΗΝΕΣ

«Γαλάζιες» ουζοσυνάξεις... των συνδαιτυμόνων ήταν σαφώς μικρότερος, καθώς το κοινό τους στοιχείο ήταν ότι διετέλεσαν τα παλιά χρόνια πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Ηταν εκεί ο Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Νίκος Λιακόπουλος, ο Λευτέρης Γεωργιάδης, ο Θέμης Καρτσιώτης (η είδηση ήταν ότι οι δύο κάθονταν δίπλα δίπλα!), ο Γιώργος Στύλλιος, ο σημερινός πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ Ακης Νούλης και ο διοργανωτής του δείπνου, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Κρατήστε από τη συνάντηση τη στήριξη που έδωσαν οι παρευρεθέντες στον Ανδρέα Παπαμιμίκο για τη θέση του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Ν.Ο.

μποξέρ

Της μόδας είναι αυτήν την περίοδο οι καφέδες και τα δείπνα στη ΝΔ Θεσσαλονίκης. Καθώς είναι εκτός κυβέρνησης πλέον οι «γαλάζιοι», ο χρόνος βρίσκεται. Χτες το μεσημέρι έπιναν καφέ στο «Ηλέκτρα Πάλας» οι δύο πρώην βουλευτές Γιώργος Ορφανός και Βαγγέλης Πολύζος. Ο πρώτος παρήγγειλε καπουτσίνο και φιλοσοφούσε για τα πολιτικά πράγματα, ο δεύτερος (ήπιε ελληνικό καφέ) δεν έκρυβε τον ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος δήμαρχος σε δήμο της βόρειας Πιερίας που θα προκύψει από τον «Καλλικράτη». Μια ημέρα νωρίτερα, σε δείπνο που διοργανώθηκε στο «Ούζου Μέλαθρον», ο μέσος όρος ηλικίας

επωνύμως Σασπένς Για την ερχόμενη Τρίτη στις 8.30 το βράδυ ορίστηκε τελικά η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του Χριστόδουλου Οικονομίδη, που θα εκλέξει τον αντικαταστάτη του στην καρέκλα του δημάρχου Καλαμαριάς. Αλλά το πώς θα εξελιχθεί κανένας δεν είναι σε θέση να το προβλέψει από τώρα, καθώς οι μνηστήρες είναι έξι και τα πάντα μπορεί να συμβούν. Θα παραμείνουν έξι; Θα επανεξεταστεί η πρόταση για μεταβατικό δήμαρχο; Σίγουρα θα υπάρχει σασπένς! Α.Σ.

«Μητροπολιτικά» σεµινάρια Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τοπική τοπική στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ για τη μητροπολιτική αυτοδιοίκηση. Χτες ήταν η σειρά της Πολίχνης και ακολουθούν οι «πράσινες» δυνάμεις στους Αμπελόκηπους. Είναι περίπου σαν εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά μητροπολιτικού χαρακτήρα, αφού οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουν επί του θέματος, αλλά και να ενημερωθούν από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης για τη μητροπολιτική οργάνωση των δήμων στην Ευρώπη και πέραν του... Ατλαντικού. Α.Σ.

Απουσιολόγιο «Η Ελενα πάλι δεν κατάφερε να παραβρεθεί...». Το σχόλιο έγινε με νόημα και ανήκει σε μέλος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης, που μάλλον ειρωνικά παρατηρούσε ότι η Ελενα Ράπτη δεν ήταν παρούσα ούτε στη συνεδρίαση που έγινε το Σάββατο το πρωί ούτε σε αυτήν που ακολούθησε την Κυριακή το βράδυ. Φαίνεται ότι κάποιοι «γαλάζιοι» έχουν βγάλει το απουσιολόγιο και μετρούν τις πολλές απουσίες της στη Διοικούσα... Ν.Ο.

Η δεύτερη σηµαντική προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, αλλιώς το σχέδιο διακινδυνεύει να µην υλοποιήσει τους στόχους του. Το Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το πλαίσιο µέσα στο οποίο διατυπώθηκαν οι άξονες δηµοσιονοµικής, εισοδηµατικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Οπως είναι γνωστό, καταρχήν το πρόγραµµα αυτό απέσπασε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θετικό βήμα με πολλές υποχωρήσεις τιτλοφόρησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι την ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τους μετανάστες. Μιλούν για κυβερνητική υπαναχώρηση και εκτιμούν ότι γίνονται «μετρημένα βήματα» έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Γιατί, όπως σημειώνουν, το κενό που αφήνει η απουσία ευρωπαϊκής και εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής το εκμεταλλεύονται μεταξύ άλλων όσοι καλλιεργούν φοβικές τάσεις προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν εκλογικά. Για ποιους χτυπούν την καμπάνα; A.Σ.

MANTEIO

Οι εσωκομματικές δοκιμασίες του Αντώνη Σαμαρά (σκίτσο) μόλις αρχίζουν και θα εντείνονται όσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωράει προς το συνέδριό του. Η εκλογή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στη θέση του Γιάννη Τραγάκη, είναι η πρώτη δοκιμασία. Τα στοιχήματα έχουν αρχίσει για το αν ο Σαμαράς θα περάσει τις εξετάσεις και για το πόσα άκυρα ή λευκά θα πέσουν. Οπως επίσης για το αν θα υπάρξει και δεύτερος υποψήφιος, εκτός από αυτόν που θα προτείνει ο αρχηγός του κόμματος. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν και τη στάση που θα τηρήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ολες αυτές οι δοκιμασίες είναι πρώτα απ’ όλα… τεστ κοπώσεως για τον κ. Σαμαρά. Διότι δε θα χρησιμοποιηθούν τα μεγάλα όπλα για τη συγκεκριμένη θέση.

Μετά από ένα δύσκολο τετράµηνο προβληµατισµών περί το πρακτέον, διατυπώθηκαν, κάτω από την ισχυρή πίεση των διεθνών χρηµατοπιστωτικών αγορών, οι άξονες οικονοµικής πολιτικής µε τα εξειδικευµένα µέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστηµα και στην εισοδηµατική πολιτική. Οµολογουµένως πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, µε στόχο τη δηµοσιονοµική εξυγίανση, όπως αυτή κρίνεται απαραίτητη στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, το οποίο, µε αυστηρά οικονοµικά κριτήρια, µπορεί να κριθεί επαρκές και να έχει σηµαντικές πιθανότητες επιτυχίας υπό ορισµένες προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι καθαρά πολιτική, µε ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ την έννοια ότι η ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ* κοινωνία θα δείξει τη βούλησή της να στοιχηθεί πίσω από το πρόγραµµα αυτό και τα πολιτικά κόµµατα να αποδεχθούν ότι, αν δεν υπάρχει αξιόπλοο καράβι, ο πολιτικός ανταγωνισµός ασκείται για ένα πουκάµισο αδειανό.

Καµπάνα

Τεστ κοπώσεως...

Χρειάζεται προπαντός η ρευστότητα

Πόσο θα αντέξουν οι «πράσινες» αντιδράσεις για τα οικονομικά μέτρα; - Εως ότου πειστούν άπαντες ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πλάκα...

Εντούτοις, οι πιέσεις στα ελληνικά οµόλογα δεν υποχώρησαν διακινδυνεύοντας έτσι τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά και πλέον αυτού, οδηγούν, αν η τάση συνεχιστεί, σε µεγαλύτερη επιβάρυνση του Δηµοσίου ως προς τους καταβλητέους τόκους και άρα εκ των πραγµάτων δυσχεραίνουν την υλοποίηση του σχεδίου. Οµως, αφού υφίσταται η σχετική έγκριση, πρέπει να προβεί η ΕΕ σε µία µορφή εγγυοδοσίας των ελληνικών οµολόγων, για να σταµατήσει ο σπειροειδής φαύλος κύκλος και να περιοριστεί ο συστηµικός κίνδυνος για το σύνολο της ευρωζώνης, που προκύπτει από τη συνεχή υποχώρηση των τιµών των οµολόγων µιας χώρας - µέλους αυτής. Αν µε κάποιον τρόπο, που βέβαια δεν προβλεπόταν από την αρχική -προφανώς πια ελλιπή- αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, δε χορηγηθεί αυτή η εγγυοδοσία, µπορεί να αποδειχθεί ότι το ΠΣΑ θα µείνει γράµµα κενό και οι κλυδωνισµοί για το ευρώ θα είναι δραµατικοί.

* Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ είναι αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 11/2/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4030

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 11/2/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4030

Advertisement