Page 32

«Χαµένοι» στις αποδείξεις

Αµιγές καλού... Η κατάσταση στην οικοδοµή πάει να διαψεύσει το θεµελιώδη κανόνα της πολιτικής οικονοµίας, το νόµο της προσφοράς και της ζήτησης. Η κρίση κρίση, αλλά οι τιµές παραµένουν ασάλευτες. Σε αντίθεση µε ό,τι συνέβη προχτές στην Ιαπωνία και χτες στις ΗΠΑ, η ελληνική φούσκα των ακινήτων αρνείται να χάσει αέρα, µολονότι 270 χιλιάδες σπίτια σ’ όλη την Ελλάδα παραµένουν στα αζήτητα και τίποτε δεν επιτρέπει τη σκέψη ότι αύριο το πρωί όλοι οι Ελληνες θα ξεχυθούν στους δρόµους για να προσθέσουν ακόµη µια γραµµή στο Ε9 τους. Πόσο θα διαρκέσει η ακινησία παραµένει άγνωστο. Οι κατασκευαστές δεν πιέζονται να πουλήσουν. Ο κλάδος δε βαρύνεται µε δάνεια, επειδή παραδοσιακά αυτοχρηµατοδοτείται, δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε νέες κατασκευές όσο διαρκεί το απόθεµα και κυρίως τρώει από τα έτοιµα που συσσώρευσε στις «ηρωικές» εποχές. Και αυτοί που θα µπορούσαν να είναι αγοραστές ή δεν µπορούν ή δεν τολµούν ή πλέον δε θέλουν. Τα τραπεζικά δάνεια έγιναν TOY MAKH BOΪTΣI∆H δυσκολότερα, ο mvoitsidis@the.forthnet.gr φόβος της ανεργίας κάνει τον κόσµο διστακτικό να δεσµευτεί για είκοσι ή τριάντα χρόνια, µεγάλο µέρος πληθυσµού έχει πλέον καλύψει τις βασικές στεγαστικές του ανάγκες (η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27»), περισσότερα ελεύθερα διαµερίσµατα ζητούν λιγότερους ενοικιαστές (άρα δεν είναι βέβαιο ότι το σπίτι που θα αγοραστεί θα νοικιαστεί ώστε να αποφέρει εισόδηµα) και, βέβαια, η εξοχική κατοικία αρχίζει να φαίνεται πολυτέλεια, ενώ µέχρι χτες θεωρούνταν «δικαίωµα στην απόλαυση». Η οικονοµική πραγµατικότητα είναι τόσο ανεπίδεκτη παρερµηνείας, ώστε και οι σπασµωδικές προσπάθειες των µεσιτών να πείσουν τον κόσµο να µην περιµένει να πέσουν κι άλλο οι τιµές (που, στην πραγµατικότητα, δεν έπεσαν σχεδόν καθόλου), καταλήγουν βεβαιωµένα στο κενό. Αν δεν έκρυβε µικρές σκληρές ιστορίες εργατών και τεχνιτών που ελάχιστα ωφελήθηκαν από τον παροξυσµό (αφού ένα µεροκάµατο έπαιρναν, έτσι κι αλλιώς) και τώρα µένουν χωρίς δουλειά, η οικοδοµική ύφεση θα ήταν ένα ευχάριστο εργαλείο ώστε να σχεδιάσουµε χωρίς πίεση πώς θα αναπτυχθούν οι ελληνικές πόλεις. Μέχρι τώρα όλα γίνονταν σε ρυθµό ιλιγγιώδη και υπήρχαν εύκολες δικαιολογίες για το τριτοκοσµικό µοντέλο επεκτάσεων που είχε επιλεγεί - επεκτείνω τον Εύοσµο προς το Ωραιόκαστρο και το Ωραιόκαστρο προς τον Ευόσµο, την Πυλαία προς τη Θέρµη και τη Θέρµη προς την Πυλαία, ώστε στο τέλος η Θεσσαλονίκη να είναι µία «θάλασσα» από τσιµέντο. Τώρα, έχουµε χρόνο. Αν έχουµε και βούληση, µένει ν’ αποδειχτεί.

Εθνική Ηµέρα... Εσωρούχων στη Βραζιλία

Φωτογραφία: Associated Press

Ενα καλό τέχνασµα βρήκαν οι εταιρίες εσωρούχων για να διαφηµίσουν τα προϊόντα τους στη Βραζιλία, καθώς κήρυξαν την περασµένη Τρίτη Εθνική Ηµέρα Εσωρούχων και οργάνωσαν επιδείξεις µόδας στο δρόµο. Νεαρές και νεαροί πόζαραν σαν µοντέλα, φορώντας αποκαλυπτικά και σέξι εσώρουχα στις φτωχογειτονιές της Μπραζίλια, µπροστά από ζητιάνους και άστεγα παιδιά, αλλά και σε κεντρικό σταθµό λεωφορείων, όπου µαγνήτισαν τα βλέµµατα των επιβατών.

Η επίσκεψη Μολότοφ στους Ταξιάρχες στο καναβάτσο

Πέµπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Μολότοφ, Μαλένκοφ, Καγκάνοβιτς. Για κάποιο λόγο, χαμένο στην παιδική ηλικία, έτσι θυμάμαι αυτήν ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H την τρόικα, τον καιρό που petefris@otenet.gr ακουγόταν πως είχε προβλήματα με τον Στάλιν. Και για έναν ακόμη λόγο. Πολύ παλιά, μπέρδευα τις βόμβες μολότοφ και νόμιζα πως το σωστό ήταν «βόμβες Μαλένκοφ». Ενώ τα «αρμόνια Στάλιν» ποτέ μου δεν τα μπέρδευα, με τίποτε. Οποτε, λοιπόν, θυμόμουνα την τριάδα με αυτήν τη σειρά, θυμόμουνα και από ποιον βαφτίστηκαν οι γνωστές μπουκάλες με το «νερό που καίει». Πάλι λάθος: αυτό ήταν ινδιάνικο. Κι αυτά μου ήρθαν συνειρμικά, επειδή το να ρίξεις μολότοφ σε ένα βυζαντινό ναό μου φάνηκε τρελό και ανούσιο. Οχι πως είμαι

υπέρ των μολότοφ προς οποιονδήποτε στόχο, αλλά οι Ταξιάρχες! Σαν να κλοτσάς πεσμένο άνθρωπο. Οι Ταξιάρχες, που δεν ξέρουμε πώς τους έλεγαν στα βυζαντινά χρόνια, έχουν μια γραφική τοιχοδομή, είναι ένας από τους σπάνιους ναούς που έχει αυτήν την «τροπι-

κή», τη στεγασμένη στοά οργανικά δεμένη στο πλάι του και νομίζω ότι ήταν μοναστηράκι, αστικό, από τον 14ο αιώνα, οπότε και χτίστηκε. Γενικώς, η βία και η υπόμνησή της δεν περιμένει τα πολιτιστικά μου μεσαιωνικά, αλλά δεν είναι άσχημη ιδέα να θεωρήσουμε κάθε τύπου χριστιανικούς ναούς και ιδρύματα, κάθε μουσουλμανικό ευκτήριο, τεκέ, τζαμί, μασγίδιον και τουρμπέ, κάθε βωμό και άσραμ, κάθε συναγωγή και κάθε μορφής θρησκευτικό κτίσμα ότι είναι σοφό να παραμένουν εκτός βομβών, μολότοφ και βομβιδίων. Ευκαιρία, μάλιστα, πριν να μας πιάσει η τάση για διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους να προχωρήσουμε σε ένα διαχωρισμό Βυζαντίου και Εκκλησίας. Πολλές παρεξηγήσεις θα γλιτώναμε έτσι. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες μολότοφ και μάλιστα πολύ πιο αποδοτικές, ήταν κάτι βυζαντινές και αραβικές χειροβομβίδες από πηλό, γεμάτες με ένα είδος υγρό πυρ. Και μια αξέχαστη σύγκρουση του λαού της Σαλονίκης με την εξουσία διαδραματίστηκε λίγα μέτρα ψηλότερα από τους Ταξιάρχες, στο μεσότειχος. Οι Ζηλωτές είχαν επαναστατήσει και οι ευγενείς με τους αρχόντους κλείστηκαν στην Ακρόπολη. Τους ζήτησαν από τους «κουλαΐτες», όπως λέγονταν οι κάτοικοι της σημερινής γειτονιάς των Αγίων Αναργύρων, και εκείνοι τους πέταξαν από τα τείχη κάτω, προς τους εξεγερμένους. Ηταν 1345 και αυτή ήταν μια μόνο σελίδα από εκείνες τις φοβερές ημέρες, που κράτησαν από το 1342 έως το 1349. Ημέρες που όλοι μας πρέπει να μαθαίνουμε γι’ αυτές, αφενός για να μη νομίζουμε ότι στις μέρες μας έσκασε επανάσταση και δεν το ξέρουμε, αφετέρου για να ξέρουμε ότι με Μαλένκοφ, συγγνώμη, με Μολότοφ στους Ταξιάρχες απλώς κάνουμε την πλάκα μας.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 11/2/2010  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 11/2/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4030

Advertisement