Page 20

28

OIKONOMIA

Πέµπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Παρέµβαση εργαζοµένων για τις εξελίξεις σε TT Η «Ασπίς Πρόνοια» έχει 189.000 συμβόλαια ζωής και περί τους 2.200 συνεργαζόμενους ασφαλιστές

Σύλλογος Ζηµιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η πανελλαδική συγκέντρωση των ασφαλισμένων, των ασφαλιστών και των εργαζομένων της Ασπίς Πρόνοια, οι οποίοι ίδρυσαν το Σύλλογο των Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια. Πρόκειται για όλους όσοι θίγονται αφενός από το ξαφνικό «λουκέτο» που επέβαλαν οι εποπτικές αρχές του κράτους στην εταιρία και αφετέρου από το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει 4,5 μήνες από τότε, η Πολιτεία δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για να τους προστατεύσει. Σημειώνεται ότι η «Ασπίς Πρόνοια» έχει 189.000 συμβόλαια ζωής, περί τους 2.200 συνεργαζόμενους ασφαλιστές και 800 εργαζομένους. Σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου, στους σκοπούς συμπεριλαμβάνονται η αντιμετώπιση των πάσης φύσεως προβλημάτων που προέκυψαν από την ανάκληση αδείας λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια, αλλά και την προώθηση και προάσπιση των συμφερόντων των θιγομένων από τη διακοπή λειτουργίας της εταιρίας. Οπως προβλέπει το άρθρο 4 του καταστατικού του συλλόγου «για την προώθηση του σκοπού του ο σύλλογος δύναται ενδεικτικά να ασκεί τα ένδικα μέσα και τα βοηθήματα που προβλέπει η ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», αλλά και την άσκηση επιρροής «προς όλες τις κατευθύνσεις».

Πολλαπλά μηνύματα με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε για την απόκτηση ενός σημαντικού πακέτου μετοχών της Aspis Bank από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) έστειλε χτες το Σωματείο των Εργαζομένων στο ΤΤ. Το βασικότερο; «Ναι» στην απορρόφηση της Aspis, αλλά «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του Ταμιευτηρίου. Και φρόντισε να το καταστήσει όσο το δυνατόν πιο σαφές με ανακοίνωση που εξέδωσε. Στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ναι μεν το Ταμιευτήριο «οφείλει με τέτοιες στρατηγικές κινήσεις (σ.σ. απορρόφησης της Aspis Bank) να συμβάλει στην ομαλή πορεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας, στην παρούσα οικονομική κρίση», όμως, από την άλλη πλευρά, «επιμένουμε στην αυτόνομη πορεία του TT και την περαιτέρω ενδυνάμωσή του, ώστε να συνεχίσει, όπως κάνει εδώ και 109 χρόνια, να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, να ενισχύει την ελληνική οικονομία, να στηρίζει τον απλό Ελληνα πολίτη». Αυτή η τακτική του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» συνεχίζεται και παρακάτω, όπου επισημαίνεται με νόημα ότι «αγωνιζόμαστε για ένα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με διακριτό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα, με δημόσιο έλεγχο, αυτόνομη πορεία και κοινωνικό χαρακτήρα, ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης», αλλά κι «οφείλουμε όμως να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και για το ξεκαθάρισμα του ρόλου του στο

Οι νέοι µισθοί Η µείωση στις αποδοχές κυµαίνεται ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Επανέρχονται τα σενάρια απορρόφησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο

τραπεζικό σύστημα». Καταλήγοντας με το σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα: «Δε θα συμφωνήσουμε σε καμία περίπτωση στα οποιαδήποτε σχέδια και σενάρια των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και του τραπεζικού κατεστημένου». Κατά συνέπεια, «η κυβέρνηση οφείλει να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση, που θα βάζει φρένο στα κατευθυνόμενα σενάρια των τραπεζιτών που το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας».

Τα σενάρια Μετά από όλα αυτά, το γεγονός ότι το ΤΤ ετοιμάζεται να πάρει ισχυρό πλειοψηφικό πακέτο στην Aspis Bank περνάει σε δεύτερο πλάνο. Σε πρώτο πλάνο επανέρχονται τα σενάρια απορρόφησης του ΤΤ από ένα μεγαλύτερο όμιλο. Για την Ιστορία, αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η διοίκηση του ΤΤ ζητά ποσοστό μεταξύ 30% και 32,9% της Aspis, αλλά παράλληλα και τη μη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης ή τυχόν δικαιωμάτων προεγγραφής, εκ μέρους των βασικών μετόχων της Aspis Bank ΑΕ, είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

Μεγαλύτερες μειώσεις των τελικών αποδοχών θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, λόγω της εισοδηματικής πολιτικής, αλλά και της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησής τους.

Α

πό τα παραδείγµατα του υπουργείου Οικονοµικών προκύπτει ότι από τη µείωση των επιδοµάτων και την αύξηση της φορολόγησής τους τις µεγαλύτερες απώλειες έχουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονοµικών λόγω των υψηλών επιδοµάτων που εισπράττουν (από ΔΕΤΕ, ΔΙΒΕΤ), οι δικαστικοί και οι γιατροί. Με βάση την εισοδηµατική πολιτική που εξαγγέλθηκε, παγώνουν οι βασικοί µισθοί στα επίπεδα της 31ης Δεκεµβρίου του 2008, τα επιδόµατα µειώνονται κατά 10% και παράλληλα θα φορολογούνται µε βάση τη φορολογική κλίµακα και υψηλότερους Το εισόδημα θα συντελεστές και όχι αυτοτελώς, όπως συμειωθεί και από νέβαινε έως και τα ειτον περιορισμό σοδήµατα του 2009.

Εξαιρέσεις

των υπερωριών κατά 30%

Από τις περικοπές κατά 10% εξαιρούνται το κίνητρο απόδοσης που λαµβάνουν όλοι οι δηµόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόµατα µεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόµατα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ακόµη το εισόδηµα των απασχολουµένων στο Δηµόσιο θα µειωθεί από τον περιορισµό των υπερωριών κατά 30%, των οδοιπορικών εξόδων και της αποζηµίωσης για τη συµµετοχή σε οµάδες και επιτροπές εργασίας.

Eξοικονόµηση 900 εκατ. ευρώ

Υποχώρησε το έλλειµµα, αυξήθηκαν τα πρόστιµα για τιµολόγια - ΦΠΑ Σημαντική μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατέγραψαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το μήνα Ιανουάριο. Το έλλειμμα μειώθηκε κατά 39% και διαμορφώθηκε σε 818 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.342 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009. Παράλληλα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,3% σε 4.276 εκατ. ευρώ από 3.995 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 7,6%, σε 4.379 εκατ.

ευρώ, από 4.740 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009. Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε σε 200 εκατ. ευρώ έναντι 452 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009. Εξάλλου, η δαπάνη για πληρωμές τόκων μειώθηκε κατά 278 εκατ. ευρώ ή κατά 32,03% και διαμορφώθηκε σε 590 εκατ. ευρώ, από 868 εκατ. ευρώ πέρυσι τον ίδιο μήνα. Στο μεταξύ, αύξηση κατά 75% κατέγραψε τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο πε-

ρυσινό μήνα, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των προστίμων και του ΦΠΑ που καταλόγισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κατά 103% των προστίμων που προέρχονται από παραβάσεις που αφορούν την έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, αφού από 66,6 εκατ. ευρώ το 2009 ανήλθαν στα 135,3 εκατ. ευρώ φέτος. Επίσης, οι φόροι που δεν έχουν αποδοθεί αλλά έχουν καταλογιστεί από ΦΠΑ, ΦΜΥ και λοιπούς παρακρατούμε-

νους φόρους κατέγραψαν αύξηση 17% αφού από 17,8 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο ανήλθαν τον προηγούμενο μήνα στα 21 εκατ. ευρώ. Τέλος, μείωση κατά 24% κατέγραψαν τα πρόστιμα που προήλθαν από άλλες υποθέσεις ήταν λιγότερες οι εκθέσεις που απεστάλησαν στις ΔΟΥ. Αξιοσημείωτο ότι και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα τελωνεία παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 60%, αφού ανήλθαν σε 2,7 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009.

Στόχος είναι, σύµφωνα µε το υπουργείο Οικονοµικών, µε τα µέτρα αυτά η εξοικονόµηση ποσού της τάξης των 900 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε το υπουργείο Οικονοµικών, µε την εφαρµογή της εισοδηµατικής πολιτικής, η µείωση στις αποδοχές κυµαίνεται από 18 ευρώ για τους υπαλλήλους των νοµαρχιακών αυτοδιοικήσεων µέχρι και τα 345 ευρώ για τους δικαστικούς, όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες. Ακόµη, εξαγγέλθηκε η συγκρότηση «Επιτροπής Μισθών» µε τη συµµετοχή και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και κυρίως της ΑΔΕΔΥ για τη διαµόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου του Δηµόσιου Τοµέα. Επίσης έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά το έργο της δηµιουργίας µιας Ενιαίας Βάσης Δεδοµένων για όλους τους µισθούς και η θεσµοθέτηση µιας Ενιαίας Αρχής Πληρωµής όλων των µισθών του Δηµοσίου από το υπουργείο Οικονοµικών. Στόχος της αρχή αυτής είναι ο έλεγχος των επιδοµάτων που καταβάλλονται.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 11/2/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4030

Advertisement