Page 19

OIKONOMIA

Πέµπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Μικρό «καλάθι» για τα νέα µέτρα της κυβέρνησης Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν στην αγορά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε τρία μέτωπα: στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική. Κάποιοι θεωρούν πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως κρατούν μικρό καλάθι, περιμένοντας να δουν πώς θα εφαρμοστούν. Αλλοι πάλι, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δεν είναι απλώς επιφυλακτικοί, αλλά εκτιμούν πως θα δημιουργηθούν περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στην αγορά. «Η ασφυκτική εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, που θα επιφέρει μείωση στις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων και κατά συνέπεια δραστική μείωση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την έλλειψη του αναπτυξιακού χαρακτήρα των νέων φορολογικών μέτρων και με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών πολιτών και επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στην ήδη χτυπημένη από την κρίση αγορά», είπε ο κ. Μίχαλος. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι «αποσπασματικά υπάρχουν θετικά σημεία, αλλά τα αρνητικά σαφώς υπερτερούν», όμως αναμένει, όπως είπε, «την ανάλυση όλων αυτών των μέτρων, όπως θα συμπεριληφθούν στο σχετικό νομοσχέδιο».

Οι τραπεζίτες Οι τραπεζίτες καλωσόρισαν τα μέτρα, υποστηρίζοντας πως στέλνουν θετικό μήνυμα προς τις αγορές, αλλά όλα θα κριθούν από την υλοποίησή τους. Μάλιστα εκτιμούν πως, αν η κυβέρνηση μείνει πιστή στην εφαρμογή των ανατροπών, αυτό θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στη μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου. Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), που προβλέπει μείωση των δημόσιων εσόδων που προέρχονται από τη φορολογία, «οδηγώντας την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και επιβολής νέων φορολογικών μέτρων».

Η ΕΣΕΕ Αντίθετη σε κάθε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δηλώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Ο πρόεδρός της, Β. Κορκίδης, υπογράμμισε ότι «επί του θέματος των ορίων ηλικίας, η θέση της ΕΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και αντίθετη σε κάθε αύξηση». Πρόσθεσε δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, βάσει του οποίου προβλέπεται η θεσμοθέτηση μικτού σχήματος (βασική + αναλογική), δημιουργεί καταρχήν ένα κίνητρο ασφάλισης, αλλά η ΕΣΕΕ ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα. «Οι προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας θα αξιολογηθούν προσεκτικά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών, όπου θα κατατεθούν οι επίσημες θέσεις και προτάσεις της Συνομοσπονδίας και των άλλων κοινωνικών εταίρων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.

27

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Νέα, κοινή απεργία στις 24 Φεβρουαρίου Σε συντονισµό δράσης Α∆Ε∆Υ και ΓΣΕΕ • Κρίσιµη συνάντηση σήµερα µε υπουργούς ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙ∆Η

Ενώνουν τις δυνάμεις τους ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων να αποφασίζει σήμερα τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει ο ιδιωτικός τομέας για την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Απεργία για την ίδια ημέρα έχει κηρύξει και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Η

ανακοίνωση της εισοδηµατικής πολιτικής στο Δηµόσιο και των αλλαγών στο ασφαλιστικό επισπεύδουν τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ για κλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου. Ωθηση στην απόφαση για νέα απεργία δίνει και η υψηλή συµµετοχή των δηµόσιων υπαλλήλων στη χτεσινή 24ωρη του κλάδου. Τα ποσοστά συµµετοχής ήταν πολύ µεγαλύτερα από ανάλογες κινητοποιήσεις που είχαν πραγµατοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Σύµφωνα µε την ΑΔΕΔΥ, η συµµετοχή των εργαζοµένων στο Δηµόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ ξεπέρασε το 75%, ενώ σε µερικές υπηρεσίες ξεπέρασε ακόµη και το 90%. Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν εφορίες στις οποίες η συµµετοχή έφτασε και το 100%, ενώ ο µέσος όρος συµµετοχής των εφοριακών της πόλης στη χτεσινή απεργία κινήθηκε, σύµφωνα µε συνδικαλιστές, στο 75%.

«Νεοφιλελεύθερες συνταγές» Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, µιλώντας στην κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, καυτηρίασε τα κυβερνητικά µέτρα και έκανε λόγο για ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας διοργάνωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΟΘ (επάνω) και το ΠΑΜΕ (δεξιά)

Κάλεσε τους συνδικαλιστές να οργανώσουν τις αντιδράσεις µε βασική µέθοδο την ενότητα των εργαζοµένων στο Δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα και στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ραντεβού µε υπουργούς Η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ θα έχει σήµερα το µεσηµέρι την ευκαιρία να αναλύσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το ασφαλιστικό στη συνάντηση εργασίας που θα έχει µε τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονοµικών, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η αδυναµία του Ταµείου Πρόνοιας να καταβάλει εφάπαξ σε 17.000 δηµόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη και του ΟΠΑΔ να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, προς γιατρούς και φαρµακεία, αλλά και η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών είναι τα θέµατα αιχµής που θα τεθούν στη σηµερινή συζήτηση. «Δεν αποτελεί για εµάς αποδεκτή επιλογή η χορή-

γηση τραπεζικού δανείου για την κάλυψη των υποχρεώσεων ΟΠΑΔ και ΤΠΔΥ», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης.

Το ΠΑΜΕ Αύξηση στους µισθούς, τα ηµεροµίσθια και τις συντάξεις, µονιµοποίηση όλων των εργαζοµένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προστασία των ανέργων, κατάργηση όλων των «αντιασφαλιστικών-αντεργατικών νόµων», δηµόσιες και δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές παροχές στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι το πλαίσιο των διεκδικήσεων που έθεσε το ΠΑΜΕ, το οποίο κήρυξε χτες 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τοµέα. Στη Θεσσαλονίκη πραγµατοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση διαµαρ-

τυρίας στο άγαλµα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία προς το πρώην Διοικητήριο.

Χειρόφρενο στα ταξί Τη σκυτάλη στον απεργιακό µαραθώνιο που άνοιξε χτες παίρνει σήµερα ο κλάδος των ταξί, ο οποίος προχωρεί από τις 5 το πρωί σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να εφαρµόσει το λογιστικό προσδιορισµό των εισοδηµάτων τους, µε βάση την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων. Η Πανελλήνια Οµοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί έχει προτείνει στην κυβέρνηση την επιβολή φόρου ανά όχηµα σε όλα τα ταξί για το σκέλος των εσόδων και συσχετισµό του τεκµαρτού ΦΠΑ µε καταγραφή των επαγγελµατικών δαπανών για το σκέλος των εξόδων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 11/2/2010  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 11/2/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4030

Advertisement