Page 1

O «Α»

ΑΥΡΙΟ

ΣΗΜΕΡΑ

3.100 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΕΙ∆ΙΚΗ ΕΚ∆ΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 76η ∆ΕΘ & TO ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ COOKING

EKΤΑΚΤΩΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΗ ∆ΕΥΤΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 1,30 ΕΥΡΩ

KATEBAΣΜΕΝΑ ΣΤΟΡΙΑ, ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το φάντασµα της Θεσσαλονίκης Γ. ΠΑΠΑΝ∆ΡΕΟΥ:

Επιµένουµε στο δρόµο των µεγάλων αλλαγών «Ο άλλος δρόµος, ο δήθεν εύκολος, που δε βλέπει τα προβλήµατα κατάµατα, τελικά είναι ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή»

Τι συζήτησε στο δηµαρχείο ο πρωθυπουργός µε τον Γ. Μπουτάρη σελ. 3

σελ. 12

Nέες απειλές Ερντογάν κατά του Ισραήλ σελ. 16

∆έκα συλλαλητήρια κατά της κυβερνητικής πολιτικής Πώς θα διεξάγεται η κίνηση τις απογευµατινές ώρες Αλλαγές στα δροµολόγια του ΟΑΣΘ

σελ. 12 - 13, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Χωµατερή µε θέα... τη θάλασσα Εφυγε το «γεράκι» της ΕΚΤ, Γ. Σταρκ σελ. 26

Η εικόνα θα αλλάξει δραµατικά µετά τις 7 το απόγευµα, όταν χιλιάδες διαδηλωτές και αστυνοµικοί θα βρεθούν αντιµέτωποι στην πλατεία της ΧΑΝΘ, λίγα µέτρα από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου θα µιλήσει ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

Στους δρόµους και στα δικαστήρια ο «Γηραιός»

Καταγγελίες από τους οικολόγους για ρίψη µπάζων από το Ναυτικό Οµιλο Καλαµαριάς. Ο κυµατοθραύστης έχει µετατραπεί σε πραγµατικό σκουπιδότοπο σελ. 15

profilgroup 92011

10 09

Στους δρόµους της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χτες χιλιάδες ένστολοι

ΕΡΗΜΗ πόλη σήµερα η Θεσσαλονίκη. Οι δρόµοι θα κλείσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, από τις 12 το µεσηµέρι, περιµετρικά της ∆ΕΘ. Ταξί δε θα κυκλοφορούν. Πολλά εστιατόρια και καφέ του κέντρου θα παραµείνουν κλειστά. Τα εµπορικά καταστήµατα θα κατεβάσουν ρολά από τις 3 µετά το µεσηµέρι.

σελ. 20 - 21


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

το συναξάρι

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 7.02 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 19.42 ΣΕΛΗΝΗ 13 ΗΜΕΡΩΝ

Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυµφοδώρας µαρτύρων Οι άγιες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα ήταν αδελφές και από μικρή ηλικία αφοσιώθηκαν στον Κύριο και ασκήτεψαν. Ελαβαν από τον Θεό το χάρισμα να κάνουν θαύματα και να θεραπεύουν χριστιανούς. Συνελήφθησαν και οι τρεις και με θάρρος ομολόγησαν την πίστη τους στον Θεό. Βασανίστηκαν φριχτά και παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο.

Ελλάδα και Σερβία διαχρονικά

Γνωστή είναι η περίφημη φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου «Η Ελλάς είναι πολύ μικρόν κράτος διά να διαπράξη τόσον μεγάλην ατιμίαν». Το ιστορικό της αντίστοιχο (και αντίστροφο) στις ελληνοσερβικές σχέσεις είναι μάλλον άγνωστο. Η φράση του Βενιζέλου ειπώθηκε όταν ετέθη το ζήτημα της τήρησης εκ μέρους της Ελλάδος όρου ελληνοσερβικής συνθήκης που προέβλεπε ότι η χώρα μας θα βοηθούσε τη Σερβία σε περίπτωση πολέμου. Η επίθεση της Αυστρίας το 1914 δημιουργούσε προϋποθέσεις τήρησης του όρου, αλλά στην Αθήνα εκδηλώθηκε διάσταση απόψεων (προοίμιο του εθνικού διχασμού) κυβέρνησης και ανακτόρων. Το γεγονός δίνει την ευκαιρία στον Σπ. Μαρκεζίνη («Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος») να κάνει μια εκπληκτική ανάλυση στο ζήτημα των ηθικών ή νομικών υποχρεώσεων και των ζωτικών προτεραιοτήτων των κρατών και να διαπιστώσει ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος που είχε το δίκαιο με το μέρος του στις επιλογές της μεγάλης στρατηγικής, ειδικά στην περίπτωση αυτή είχε εκστομίσει μια ρητορική υπερβολή, ασύμβατη με τον πολιτικό ρεαλισμό του. «Η κυριωτέρα αποστολή του κράτους αφορά την ύπαρξίν του. Τούτο δεν αποτελεί νόμον πολιτικόν, αλλά νόμον της βιολογίας έχοντα πλήρη ισχύν και διά την πολιτείαν» γράφει ο Μαρκεζίνης. Αν η εκπλήρωση του όρου έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους, κανένα ηθικό κριτήριο δε θα την επέβαλλε. Αλλά ο Βενιζέλος με τη φράση αυτή απάλειφε και μια σκιά που βάρυνε στις σχέσεις Ελλάδος-Σερβίας από το 1876. Υπήρχε και τότε μεταξύ τους μια ασαφής συνθήκη αλληλοβοήθειας. Την επικαλέστηκε στον πόλεμο με τη Βουλγαρία ο Ηγεμόνας Μίλαν (Οβρένοβιτς), χαρακτηρίζοντας τους Ελληνες απογόνους «του Λεωνίδα και του Μπότσαρη». Αλλά όταν η ελληνική πλευρά αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε δέσμευση, έβρισε τους Ελληνες ως «αγράμματο και σκοτεινό λαό»!

η ατζέντα της ημέρας «Τοίχο-Τοίχο» Συνεχίζεται το «Wall Festival 2» (ή αλλιώς το τριήμερο μουσικό φεστιβάλ «Τοίχο-τοίχο») με ελληνική, ροκ και τζαζ μουσική στα Βυζαντινά Τείχη (πλατεία Πολυδώρου) στην Ανω Πόλη, στις 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Μουσική Αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη και συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Θηβαίο, Μίλτο Πασχαλίδη, Αγάθωνα, αλλά και «Banda Latinico» και «Skelters» πραγματοποιείται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Θέατρο Η παράσταση «Χαίρω πολύ, Νόρα» φιλοξενείται στις 21.00 στο «Σχήμα εκτός Αξονα» (Πλάτωνος 35, τηλ. 2310/ 823.444). Πρόκειται για μια δουλειά βασισμένη στη «Νόρα» του Ιψεν, σε κείμενο – σκηνοθεσία Λουκίας Βασιλείου με την Αναστασία Θεοφανίδου.

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Σάββατο, προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 Μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 13 27

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 20 33

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Κυριακή, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με νεφώσεις το απόγευμα, ενώ είναι πιθανό στα βορειοδυτικά ορεινά να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα ανατολικά 3 με 5, στα δυτικά 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 13 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 30

ΚΟΖΑΝΗ 14 30

Το μουσικό παραμύθι του Δημ. Μπασλάμ «Αγησίλαγος» με τον Αντώνη Καφετζόπουλο παρουσιάζεται στις 20.30 στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 589.200)

ΛΑΡΙΣΑ 21 31

ΚΑΒΑΛΑ 18 28

Ë 3 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 21 31

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα νότιοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΘΗΝΑ 24 35

ΚΑΒΑΛΑ 16 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 30

ΚΟΖΑΝΗ 14 30

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 20 32

ΤΡΙΠΟΛΗ 17 31

Î 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 15 31

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 20 32

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 21 31

ΤΡΙΠΟΛΗ 16 31

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 23 29

Î 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 14 31

ΑΘΗΝΑ 24 34

Í 3

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 22 27

Ó 4 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 22 29

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 21 29

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ...........12-17 ΛΟΝΔΙΝΟ .......15-22 ΡΩΜΗ ................ 20-31 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ...............................12-24 ΟΣΛΟ...............11-17 ΠΑΡΙΣΙ ..............15-29 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ....... 19-24 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ...............................17-29 ΚΙΕΒΟ ..................7-19 ΜΑΔΡΙΤΗ.........18-31 ΜΟΝΑΧΟ ......... 15-26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ .....19-28

σαν σήμερα 1925

1960

1982

1995

Σύνταγµα

Α. Μπικίλα

Α. Βερούλη

Βοµβαρδισµοί

Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασιλεύτου), που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

Ο θρυλικός Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλυτος.

Η Αννα Βερούλη παίρνει την πρώτη θέση στους πανευρωπαϊκούς αγώνες στίβου της Αθήνας, με βολή στα 70,02 μ. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει θέσεις των Σερβοβόσνιων, που πολιορκούν το Σεράγεβο.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

«Προχωράµε στο δρόµο των αλλαγών» Οι επισηµάνσεις του Γ. Παπανδρέου στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και οι αντιδράσεις ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μπροστά μας δύο δρόμοι, ο δρόμος των αλλαγών και ο άλλος δρόμος, ο δήθεν εύκολος, που φέρνει την καταστροφή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, με τους οποίους είχε πολύωρη συνάντηση στο δημαρχείο της πόλης.

Πολύωρη ήταν η συνάντηση που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης

Ω

στόσο ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιµένει στο δρόµο των µεγάλων αλλαγών «για µια παραγωγική και δηµιουργική Ελλάδα» και εµφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά, όπως άλλωστε το έχει ξαναπεί πρόσφατα, ότι «θα τα καταφέρουµε». Εχοντας απέναντί του δεκατέσσερις εκπροσώπους παραγωγικών κλάδων της οικονοµίας από την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε κατ’ επανάληψη, σύµφωνα µε πληροφορίες, τη συνεργασία τους για την αντιµετώπιση των προβληµάτων, υπογραµµίζοντας ότι «δεν είναι εποχή εξαγγελιών», αλλά µια δύσκολη περίοδος που χρειάζεται κοινή δουλειά, για να γίνει δηµιουργική και ελπιδοφόρα.

«∆εν πάει άλλο» Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι συνοµιλητές του στο σύνολό τους υπογράµµισαν ότι αυτή η κατάσταση «δεν πάει άλλο» και ζήτησαν άµεσα αλλαγή πολιτικής. Ο πρόεδρος του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Βορείου Ελλάδος, Ν. Πέντζος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις αισθάνονται ανυπεράσπιστες απέναντι στο κράτος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει άµεσα πρωτοβουλία πολιτικής συναίνεσης -όπως συνέβη στην ψήφιση του νοµοσχεδίου για την παιδεία- για τη χάραξη συγκεκριµένης αναπτυξιακής στρατηγικής και υποστήριξης της επιχειρηµατικότητας. Συνεννόηση µεταξύ των κοµµάτων ζήτησε και ο πρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δηµήτρης Λακασάς, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο δράσης µε στόχο την ανάπτυξη, κοινής όµως αποδοχής. «Δεν µπορούµε να συνεχίσουµε µε τα λουκέτα», επισήµανε ο πρό-

Σε καλό κλίμα έγινε χτες η συνάντηση Μπουτάρη - Παπανδρέου

Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου έκαναν χτες μέλη του ΠΑΜΕ

∆ΕΘ, εορτασµοί, κρασιά στην ατζέντα Μπουτάρη - Παπανδρέου

Αποδοκιµασίες και κατάληψη από το ΠΑΜΕ

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, ο εορτασμός των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης το 2012, όπως και οι καινοτομίες της οικογένειας Μπουτάρη στην παραγωγή κρασιών απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε τη θέση του για τη μεταφορά της Εκθεσης στους Λαχανόκηπους και, κατά τα λεγόμενά του σε δημοσιογράφους, «ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε ότι αν δε συμφωνήσει ο δήμος, δε γίνεται το νέο εκθεσιακό κέντρο». Παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος εκτίμησε ως πολύ χρήσιμη και ουσιαστική την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου, όπως και την πραγματοποίηση της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των φορέων στο δημαρχείο, επισημαίνοντας ότι έδειξε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ό,τι είναι δυνατόν ως προς την προετοιμασία για τον εορτασμό της πόλης και έδειξε ενδιαφέρον για τη φετινή παραγωγή κρασιών της οικογένειας του δημάρχου. Ο κ. Μπουτάρης του μίλησε για τις δύο νέες ετικέτες κόκκινων κρασιών που παράγει ο γιος του στην Κίνα και δεσμεύτηκε ότι θα στείλει στον πρωθυπουργό για να τα δοκιμάσει. Α.Σ.

Εντονες αποδοκιμασίες δέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από δημοτικούς υπαλλήλους και μέλη του ΠΑΜΕ, προσερχόμενος στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τη συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του δημαρχείου φωνάζοντας συνθήματα, ενώ όταν έφτασε ο κ. Παπανδρέου τον αποδοκίμασαν. Νωρίτερα το ΠΑΜΕ είχε προχωρήσει και σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου. Ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «Κόβουν μισθούς - συντάξεις, μας πετούν στην ανεργία, μας φορτώνουν χαράτσια, λαϊκή συμμαχία έναντι στη συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ - ΕΕ». Το στέλεχος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της κατάληψης αστυνομικός επεδείκνυε στους διαδηλωτές το όπλο του, ενώ πρόσθεσε ότι στο προαύλιο του δημαρχείου βρέθηκε και μία σφαίρα... Ι.Τ.

εδρος της Οµοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωµατείων, Σταύρος Ζαχαρέλης. Η ύφεση σταµατά µόνο µε αναγέννηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τοµέα, µε τη στήριξη των µικρών επιχειρήσεων, τη δηµιουργία βιοτεχνικών κοιτίδων και του παράλληλου νοικοκυρέµατος του κράτους. Διαφορετικά οι κοινωνικές εκρήξεις και η χρεοκοπία πρέπει να θεωρούνται δεδοµένες, σηµείωσε ο ίδιος, ο οποίος αποχωρώντας στο τέλος της συνάντησης δήλωνε προβληµατισµένος για την πορεία της χώρας. Η συζήτηση µεταξύ του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων των φορέων (ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΕΔΟΘ, ΕΚΘ, ΕΒΕΘ, Βιοτεχνικό, Επαγγελµατικό, Οικονοµικό Επιµελητήρια, Σύνδεσµος Επιχειρήσεων Πληροφορικής, ΤΕΕ-ΤΚΜ, ΓΕΩΤΕΕ, Οµοσπονδία Βιοτεχνικών Σωµατείων και ο εκπρόσωπος κτηνοτρόφων) που διήρκεσε περίπου τεσσερισήµισι ώρες παρουσία πολυµελούς κυβερνητικού κλιµακίου, δεκατεσσάρων υπουργών και υφυπουργών (Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Κ. Σκανδαλίδης, Η. Μόσιαλος, Φ. Γεννηµατά, Γ. Κουτσούκος, Γ. Νικητιάδης, Α. Τόλκας, Μ. Τιµοσίδης, Γ. Δριβελέγκας) εξελίχθηκε σε ήπιο σε γενικές γραµµές κλίµα, αν και δεν έλειψαν και κάποιες στιγµές έντασης.

Φραστικό επεισόδιο Κατά πληροφορίες έντονο φραστικό επεισόδιο σηµειώθηκε µεταξύ του προέδρου του ΕΚΘ και του υπουργού Οικονοµικών, όταν ο κ. Τσαραµπουλίδης σε υψηλούς τόνους σηµείωσε ότι δεν πρόκειται να περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να σχολίασε το ύφος του και ο κ. Τσαραµπουλίδης να του επιτέθηκε λέγοντάς του ότι εκφράζει έναν άλλο κόσµο από αυτόν που ζει καθηµερινά ως πρόεδρος του ΕΚΘ, όπως και ότι σε τελική ανάλυση άλλος προεδρεύει, εννοώντας τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε συνέχεια στο περιστατικό, ωστόσο ένα ακόµη πολύ µικρότερης έντασης επεισόδιο υπήρξε όταν ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Π. Κετικίδης, ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που δεν υλοποιείται η δέσµευση ενίσχυσης του ΤΕΑΔΥ και ο κ. Βενιζέλος του επισήµανε ότι ο κλάδος των δηµοσίων υπαλλήλων είναι εκείνος που δε δέχτηκε καταρχήν την ανταλλαγή των οµολόγων για την ενίσχυση του ασφαλιστικού τους ταµείου.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

η άποψή μας

Κάτι πρέπει να αλλάξει µε το τριήµερο της ∆ΕΘ Κάποτε ήταν το µεγάλο πανηγύρι της πόλης. Κάποτε ήταν διεθνής. Τώρα δυστυχώς είναι ένα τριήµερο κατά τη διάρκεια του οποίου στην πόλη κυριαρχεί ο φόβος και οι πολίτες προτιµούν να εκδράµουν στα χωριά τους ή στα εξοχικά τους στη Χαλκιδική -όσοι διαθέτουν- για µια τελευταία βουτιά. Αυτή η κατάσταση δεν µπορεί να διαιωνίζεται. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Πρέπει οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κοµµατικής προέλευσης, να αποφασίσουν ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να απεµπλακεί από αυτήν την παράλογη κατάσταση που είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Θα πρέπει καταρχήν να εξεταστεί ο ρόλος της ΔΕΘ. Υπάρχει νόηµα στις µέρες µας να γίνεται µια Γενική Εκθεση, όπου κυρίως το κράτος και οι οργανισµοί του παρουσιάζουν το «έχει» τους; Προφανώς όχι. Γίνονται περίπου είκοσι κλαδικές οι οποίες προσελκύουν τους παραγωγούς των αντίστοιχων επιχειρηµατικών κλάδων και φέρνουν ένα µικρότερο ή µεγαλύτερο οικονοµικό αποτέλεσµα. Εάν θέλουµε την Εκθεση µόνο για την παρουσία των αρχηγών των κοµµάτων και µάλιστα κυρίως τις οµιλίες προς τις παραγωγικές τάξεις και τις συνεντεύξεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, τότε θα µπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Για παράδειγµα, ένα διήµερο ή τριήµερο οικονοµικό φόρουµ όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσίαζε την οικονοµική πολιτική του και οι πολιτικοί αρχηγοί τις δικές τους προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφορτιστεί το κλίµα και να µη θεωρείται η έλευση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το σήµα για µια πολεµική επιχείρηση όσων αντιπαρατίθενται στην οικονοµική, κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του. Η θεσµοθέτηση διαδηλώσεων και ο φόβος επεισοδίων τα τελευταία χρόνια µάτωσε τη Θεσσαλονίκη, καταρράκωσε το πρόσωπο της ΔΕΘ, µετέτρεψε αυτό το «πρώτο» τριήµερο της πόλης από ευχή σε κατάρα. Η κυβέρνηση παρ’ όλες τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς πρέπει να προτείνει µια λύση και να τη θέσει προς διαβούλευση µε όλα τα κόµµατα και τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Δεν µπορεί να παίζεται κάθε χρόνο το έργο «Τρόµος πάνω από την πόλη» και να µην κουνιέται φύλλο...

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

∆εν της πάνε οι επισηµότητες Τι να περιμένει κανείς σε μια πόλη στρατοκρατούμενη, που υποδέχεται φοβισμένη έναν πρωθυπουργό που αποφάσισε να κινείται σαν… κυνηγημένος; Τίποτε περισσότερο από το να περάσει το τριήμερο και να επανέλθουν από Δευτέρα τα πράγματα στην προτεραία κατάσταση. Το έχει η μοίρα της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Κάθε φορά που υπάρχει ένα διακεκριμένο πανηγυρικό γεγονός -από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ- γυρίζει μπούμεTOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ ρανγκ. Κατά κάποιον τρόgmitrakis@ekdotiki.gr πο δεν της πάνε οι επισημότητες. Το καλοκαίρι του 2003 η πόλη δεν εισέπραξε καμία λάμψη και καμία υπεραξία από το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή φιλοξενήθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Επειδή, μάλιστα, σε εκείνη τη Σύνοδο δεν ελήφθη κάποια κοσμοϊστορική απόφαση, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στα βίαια επεισόδια της αντισυνόδου, που πραγματοποιήθηκε μέσα στην πόλη. Τα μαγαζιά γέμισαν σιδερένια στόρια, οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν για μάχη, οι μπαχαλάκηδες βρήκαν τη χαρά τους και κάποια καταστήματα πέριξ της Αγίας Σοφίας ακόμη «κλαίνε» τις καταστροφές για τις οποίες δεν αποζημιώθηκαν ποτέ πραγματικά. Μέρες πριν από το γεγονός που σε κανονικές συνθήκες θα πρόβαλλε την ευρύτερη περιοχή, όλοι -εκτός ίσως από

τους ηγέτες των χωρών της Ενωσης- παρακαλούσαν να τελειώσει. Οταν δεν εύχονταν να μην είχε καν οργανωθεί. Οσο για την εκάστοτε ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον από γιορτή έχει εκπέσει σε βραχνά για τη Θεσσαλονίκη. Η νοοτροπία των διαμαρτυρόμενων διαδηλωτών, αλλά και η αστυνομική λογική της εξουσίας μετατρέπουν κάθε χρόνο το πρώτο -υποτίθεται πανηγυρικό- Σαββατοκύριακο σε σκηνικό ταινίας καταστροφής. Η ερήμωση των ωρών που προηγούνται των εγκαινίων και οι οδομαχίες των ωρών της διαδήλωσης δεν αξίζουν στη Θεσσαλονίκη. Διότι άλλο η ασφάλεια των επισήμων και άλλο η κατοχή. Οπως άλλο η διαμαρτυρία, οι φωνές και τα πλακάτ και άλλο οι βανδαλισμοί και τα έκτροπα. Για μια ακόμη φορά αυτές τις μέρες οι πρωταγωνιστές στη Θεσσαλονίκη θα είναι… δευτεροκλασάτοι. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο δήμαρχος ούτε η 76η ΔΕΘ που -όπως λέει το ρεπορτάζ- στήθηκε μέσα στην κρίση με πολύ ιδρώτα και αίμα εκ μέρους των υπευθύνων. Ο λόγος έχει περάσει από τη μια στους στρατηγούς «των ατάκτων» της Ασφάλειας, οι οποίοι τρέμουν μην τυχόν και κάποιος υπουργός βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους πολίτες. Και από την άλλη στους κομματικούς ινστρούχτορες και τους επαναστατικώ δικαίω ηγήτορες των διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να καταγράψουν μία ακόμη σύρραξη στο παλμαρέ των κατορθωμάτων τους. Και οι μεν και οι δε θα έχουν να το λένε όταν γεράσουν και μοιραία καταλήξουν με παντόφλες δίπλα στο τζάκι ή έστω στο καλοριφέρ.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 16ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.408 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ: Βουλής 14, Σύνταγμα, Τ.Κ. 10563, Τηλ.: 210 7255850, 210 7256764

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤHΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Απάντηση «στα ίσια» στον Ερντογάν «Κάθε επίθεση στην Κύπρο ισοδυναµεί µε επίθεση στην Ελλάδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

σικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Την ώρα που η Αθήνα δέχεται την ασφυκτική πίεση της τρόικας, που απαιτεί δείγματα γραφής στην κατεύθυνση των μέτρων που αποφάσισε στις αρχές της εβδομάδας το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διατηρεί την προσοχή της στραμμένη (και) στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ραντεβού Γ. Παπανδρέου - Τ. Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

Η

ένταση στην περιοχή ανατροφοδοτείται καθηµερινά µε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, µε αποκορύφωµα την απόφαση να συνοδεύουν στο εξής τουρκικά πολεµικά πλοία κάθε τουρκική ανθρωπιστική αποστολή για τη Γάζα. Μέσα σε αυτό το κλίµα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή για τις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι «κάθε επίθεση στην Κύπρο ισοδυναµεί µε επίθεση στην Ελλάδα». Η παρέµβαση του Θ. Πάγκαλου προκάλεσε αίσθηση, καθώς έρχεται έπειτα από σιωπή πολλών εβδοµάδων, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εµφανίζεται να απευθύνεται και στους Ευρωπαίους εταίρους µας, σηµειώνοντας ότι «µέχρι τώρα θεωρούσαν ότι

Ο Θ. Πάγκαλος εμφανίζεται να απευθύνεται και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι όσα τους λέμε για τη στάση της Τουρκίας ήταν υπερβολές»

όσα τους λέµε για τη στάση της Τουρκίας ήταν υπερβολές». Οι τουρκικές απειλές εν όψει των γεωτρήσεων από αµερικανικές και ισραηλινές εταιρίες στην κυπριακή ΑΟΖ και η ενίσχυση της παρουσίας του τουρκικού πολεµικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εκπρόσωπος του αρµόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, κάλεσε χτες την Αγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Κύπρου στην ΑΟΖ, ενώ έκα-

νε και αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Αντίδραση για την ένταση που καλλιεργεί ο Τ. Ερντογάν εκδηλώθηκε χτες (για δεύτερη φορά) και από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ, που καλεί την Τουρκία και το Ισραήλ να αποφεύγουν τις προκλήσεις και να εξοµαλύνουν τις σχέσεις τους. Το έντονο αµερικανικό ενδιαφέρον ερµηνεύεται από την Αθήνα ως σαφής ένδειξη υποστήριξης προς τα συµφέροντα της εταιρίας Noble Energy µε έδρα τις ΗΠΑ, που έχει αναλάβει το έργο της εξόρυξης πετρελαίου ή/και φυ-

Την επόµενη εβδοµάδα ο Τ. Ερντογάν θα ταξιδέψει στο Κάιρο, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να επιδιώξει να περάσει µέσω του αιγυπτιακού εδάφους και στη Γάζα, σε µία κίνηση - πρόκληση προς το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το κλίµα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί την επόµενη εβδοµάδα στη Νέα Υόρκη, όπου προβλέπεται και συνάντηση µε τον Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη και µε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δηµοκρατίας, Δηµήτρη Χριστόφια, ενώ µε µεγάλο ενδιαφέρον αναµένονται οι επαφές µε την αµερικανική πλευρά. «Η διολίσθηση σε µια ακραία και επιθετική πολιτική εναντίον των γειτόνων της εκθέτει τη σηµερινή Τουρκία ως ‘‘χώρα – ταραχοποιό‘‘ και την φέρνει σε αντίθεση µε τη διεθνή κοινότητα, µε το Διεθνές Δίκαιο και µε το ευρωπαϊκό κεκτηµένο», δήλωσε ο τοµεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να µην ζητήσει να πάει πίσω η γεώτρηση», ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι οι λύσεις βρίσκονται µε πολυµερείς συνοµιλίες και όχι µε απειλές.

Βουλή: «Κόντρα» Λοβέρδου - Τσίπρα για τους δηµόσιους υπαλλήλους Σκληρή αντιπαράθεση είχαν χτες στη Βουλή Ανδρέας Λοβέρδος και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο πρώτος για τους δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα για την Υγεία. «Σας δίνεται η ευκαιρία να δώσετε εξηγήσεις και να ζητήσετε συγγνώμη από τους δημόσιους λειτουργούς που θίξατε βάναυσα, κατηγοριοποιώντας τους συλλήβδην με ρατσιστικό τρόπο. Δημόσιος λειτουργός ήταν ο πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του, οι πιλότοι της Πολιτικής Αεροπορίας που διακινδυνεύουν, οι γιατροί που σας έσωσαν τη ζωή. Δεν μπορεί να τους αποκαλείτε κοπρίτες, ακαμάτες, τεμπέληδες και αιτία της κρίσης. Να πείτε ότι υπερβήκατε τα εσκαμμένα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Ενας πολιτικός ό,τι λέει το λέει μετά λόγου γνώσεως. Είπα στη Βουλή και χτες πως ό,τι είχα να πω το είπα. Αλίμονο αν περιμένουμε νουθεσίες από άλλους για να πούμε τις απόψεις μας», απάντησε ο κ. Λοβέρδος. Πρόσθεσε δε ότι «η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη τη ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με τα θέματα της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα υποφέρει από την λειτουργία και τον τρόπο που αυτοί

Εντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Α. Λοβέρδου και Α. Τσίπρα για τους δημόσιους υπαλλήλους

οι δύο τομείς ερμήνευσαν το Σύνταγμα του 1975. Ετσι είναι κι όποιος δεν το παραδέχεται, απλώς δημαγωγεί», συμπλήρωσε. Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι με τα όσα είπε προανήγγειλε την κατάργηση του Συντάγματος, την επιστροφή στο μετεμφυλιακό κλίμα για την Αριστερά και όσους αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης. «Διαπιστευτήρια δίνετε σε ντόπια και ξένα κέντρα, ότι εσείς είστε ο κατάλληλος να προχωρήσετε στο καταστροφικό αυτό έργο χωρίς να κρύβεστε,

όπως κάνει ο πρωθυπουργός. Μόνο που τελικώς δεν θα αποφασίσουν τα κέντρα, η τρόικα και τα μέσα της διαπλοκής. Κι αυτή η κρίση θα έρθει σύντομα», είπε ο κ. Τσίπρας. Ανταπαντώντας ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «πολύ βαριές κουβέντες» όσα του καταλόγισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι η Αριστερά «στηρίζει την ύπαρξη και τα επιχειρήματά της στις αγκυλώσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, του δικαστικού, του διοικητικού και του κοινωνικού συστήματος». ΙΩΝ ΤΣΩΧΟΣ

Μετακοµίζει η ΕΡΤ3 Τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ3 σε κτίρια εντός του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ ανακοίνωσε χτες στο περιθώριο των επαφών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Επικρατείας, Η. Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, και σύντομα το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ3 θα μεταφερθεί σε νέους χώρους εντός της ΔΕΘ. Ερωτηθείς μάλιστα διευκρίνισε ότι η... μετακόμιση θα αφορά και τον τηλεοπτικό σταθμό αλλά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων ο κ. Μόσιαλος είπε ότι και η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ ακολουθεί τα ισχύοντα για τις αναδιαρθρώσεις των ΔΕΚΟ. Α.Σ.


6

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΣΦΗΝΕΣ Γεια σας παιδιά! Να ’στε ευγενείς...

επωνύμως

Το ρόλερµπολ της τριτοβάθµιας Οι παλιοί θα θυµούνται την κινηµατογραφική επιτυχία Rollerball του W.N. Harrison το 1975. Για τους νεότερους, το παιχνίδι Rollerball ήταν αγώνες στους οποίους µετά το πέρας του προβλεπόµενου χρόνου εάν οι οµάδες που διεκδικούσαν το πρωτάθληµα ήσαν ισόπαλες, το παιχνίδι συνεχιζόταν χωρίς κανόνες µέχρι θανάτου. Μακάβριο; Ναι, αλλά εκτιµώ πως µε τούτο τον τρόπο αναδεικνύω τη σοβαρότητα της όλης κατάστασης στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. Οι αλλαγές στην τριτοβάθµια είναι πλέον ένα γεγονός. Δυστυχώς, ο συνδυασµός των αλλαγών µε την οικονοµική ύφεση προκαλεί ακόµη µεγαλύτερους τριγµούς στη νοηµοσύνη και την κοινωνική ύπαρξη των ακαδηµαϊκών δασκάλων. Οι ρίζες βέβαια της ύφεσης έχουν πολλαπλά παρακλάδια. Αν και η ΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΑ Σ. ΧΙΝΤΗΡΟΓΛΟΥ* έννοια της κρίchintigl@bio.auth.gr σης εµπεριέχει την περιγραφή µιας κατάστασης µε αλλαγές προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, εντούτοις για να βρεθεί το status vivendi σε µια κοινωνία που έχει κλείσει αφτιά και µάτια, δεν γνωρίζω κατά πόσο το σύστηµα µπορεί να βρει τις κατάλληλες διεξόδους στο λαβύρινθο της κρίσης - ύφεσης. Σύµφωνα µε τα παραπάνω, υποστηρίζω πως ακόµη και κάτω από το γκρίζο τοπίο του νεοψηφισθέντος ν/σ 4009 για την τριτοβάθµια, οι σκέψεις όλων θα πρέπει να είναι στην εξεύρεση λύσεων και τρόπων, ώστε η πανεπιστηµιακή κοινότητα να ξεπεράσει το αρνητικό κλίµα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, της επιστήµης και της φοιτητικής κοινότητας. Κοινώς, εδώ σε θέλω, µπάρµπα µου, στα δύσκολα να βρεις τις λύσεις. Η αντιµετώπιση λοιπόν µιας κατακερµατισµένης κατάστασης, όπου οι ηθικοί δεσµοί ενός στοιχειώδους ακαδηµαϊκού ύφους και ήθους εµφανίζονται αλλοτριωµένοι, το µόνο αντίδοτο σε πρώτη φάση εκτιµώ πως είναι ο επαναπροσδιορισµός του σκοπού - οράµατός µας, ο προσδιορισµός των πεδίων των ευθυνών µας, και σε δεύτερη φάση µε συνέπεια και πάνω από όλα µε συλλογικότητα, ακόµη και όταν θίγονται ατοµικά συµφέροντα, να συνεργαστούµε για τη βιωσιµότητα όχι απλώς του πανεπιστηµίου αλλά του ιδεώδους της επιστήµης. Και αυτό γιατί εδώ και χρόνια συνυπάρχουµε δηµιουργώντας, αντιµετωπίζοντας και ξεπερνώντας ποικίλες και συχνά αντίξοες καταστάσεις. Οι παλιοί πρέπει να δώσουν ελπίδα στους νεότερους και οι νεότεροι να δώσουν στήριξη στους παλιούς. Η συνεργασία µεταξύ των γενεών είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Η θεωρία της συµµαχίας των αδυνάτων για επιβίωση κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιµη για να σωθούν οι παίχτες του Rollerball. Και αυτό γιατί µπορεί σε παρελθόντα χρόνο να είχαµε να αντιµετωπίσουµε ποικίλα προβλήµατα σε µια αδιάφορη και κακοµαθηµένη κοινωνία, τώρα θα έχουµε να αντιµετωπίσουµε όλα τα προηγούµενα σε συνθήκες κοινωνικής και οικονοµική ύφεσης, δηλαδή το παιχνίδι οδεύει χωρίς κανόνες. *Ο ΧΑΡΙΤΩΝ Σ. ΧΙΝΤΗΡΟΓΛΟΥ είναι πρόεδρος του Τµήµατος Βιολογίας ΑΠΘ

Κοστοησυεµάγιατολίςγο χτες στην άκρη ο Γιφάναρνηδιάς

Αφ α και τα νινα παπούτσι πά τα πουρης άρ υτ Μπο ψης του πρωθυ κε ίσ επ ς τη γω υ λέμε πουκάμισα λό μάλιστα αυτό πο οίο ν τα Η ο. εί ρχ γού στο δημα στούμι με το οπ στο μπλε ραφ κο ο προαύλιο του «τρε σικ» μέσα υ στ ν κ. Παπανδρέο ο πρωθυπουρυποδέχτηκε το ν πλευρά του τη πό Α . ου εί στούμι με ροζ δημαρχ ουρόχρωμο κο σκ ες χτ ε εξ έλ γός επ αβάτα. ο και βυσσινί γρ Α.Σ. όμως πουκάμισ

«Γυρισμήτή» »υποδοχή

λη του επεφύλαξαν μέ ρίδη σα ου «Θερ αν αΜ νδικαλιστή Ηλί συ το ο δηό στ υ υπ το Ε Μ ΠΑ την είσοδό τά κα γό υρ πο νθήματα, στον πρωθυ μάλιστα στα συ αν ηκ στ κέ αρ οκιμασίες. μαρχείο. Δεν τεταμένες αποδ ρα πα σε ι κα αν ωθυπουργός επιδόθηκ ς ήταν ότι ο πρ ω όμ ον έρ αφ τη σκάλα του Το ενδι . Ανεβαίνοντας ήθος και το ής αθ απ νε ει δεν έμ στο στ ερε το χέρι του δημαρχείου έφ ορές κάνοντας τη γνωστή κίνη φ ς κούνησε μερικέ στίας. ίας και... ευχαρι Α.Σ. ση επιδοκιμασ

∆ρακόναγτεμαιατικάµέδρτρακαόντεια μέτρα ασφυραλγοείύ-

Τα πρ υ πρωθυπο ν ινή επίσκεψη το ας κατά τη χτεσ για τα οποία τόσα γράφτηκα , κη με νί σα λο τώ σα στη Θεσ ς, τα διαπισ ό γούμενες μέρε όλες τις προη ομίας είχαν απ στ εις της Α υν ίς άμ λε υν Δ με . λυ ες πο χτ από ρχείο, ώσει το δημα νωρίς περικυκλ ιστών έκαναν επαναλαμβανό ετ ν κλ τή σι αυ ομάδες μοτο ά τέταρτο, και υς, περίπου αν ιστευαπ δι η ήδ μενους ελέγχο κε στους τη εύ ορ αγ απ σοδος στο τη φορά του Τύπου η εί υς πο ώ οσ πρ νάντησης του μένους εκ διάρκεια της συ η συνέχεια τη τά κα ο εί δημαρχ ο και στ ύ με το δήμαρχ πρωθυπουργο έων. ορ φ ώπους των Α.Σ. με τους εκπροσ

ι το σήµηαΕΡΤ3 παρουσίασε α κ Θ Ε ∆ η , 3 Τ Ρ Ε Η ρα, όταν ις μήνες νωρίτε σαλονίκη και

Τέσσερ ρ για τη Θεσ ιάτκας, ιρά ντοκιμαντέ την επετειακή σε διευθυντής της, Κώστας Μπλ έπει να κός το 2012, ο γενι δημόσια ραδιοτηλεόραση πρ Είναι . :η ε, δηλ. στη ΔΕΘ έριξε την ιδέα από όπου γεννήθηκ ρα πο αέ τό ον ον στ στ ε ι γυρίσε ικά βγήκ αδ λλ νε πα μα ς, σή ωπο Ηλίγνωστό πως το ρνητικός εκπρόσ ς όλη η βε κυ ο ες Χτ . το χώρο της ΔΕΘ μα, λέγοντας πω ι πως τέδωσε το… σή με ς, λο ια της ΔΕΘ κα όσ Μ ας στους χώρους ί θε τον τα ασ ατ γκ συζητήσεις με ΕΡΤ3 θα μετε τες ενέργειες τη αί αρ απ οι ι έχουν γίνε Χρυσοχοΐδη. Θ. τυξης, Μιχάλη υπουργό Ανάπ

ύνταγπµοιαήσει μόνο στη Θεσσαλονίκην ΠΑΜΕθα...πρΣαγ ματο ητικών μέτρω

Δε ν κυβερν ητήριο κατά τω και στην σεις θα γίνουν σήμερα συλλαλ ιή πο το νη κι ες ιχ το ατεία Συτο ΠΑΜΕ. Αντίσ το πρωί στην πλ Αλέκα 11 ις στ , να μέ ρι θα δώσει και η Αθήνα. Συγκεκ τα το «παρών» ισ άλ Μ οκληρώνεται ς. το μα ντάγ ε ότι σήμερα ολ υμ ζο μί θυ εν της ΣταυρούΠαπαρήγα. Υπ «Παύλου Μελά» ντρική ομιδο πε τό ρα στ στο πρώην δηγητή, με κε εστιβάλ ΚΝΕ - Ο πολης το 37ο Φ υ. Ι.Τ. Αβραμόπουλο λία του Κώστα

είπαν...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής της ΝΔ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος της ΓΣΕΕ

«Πώς να συγκυβερνήσουμε; Με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν μπορεί να ελέγξει το μαγαζί του;».

«Υπάρχει κάποιος λόγος να παρευρισκόμαστε σε τέτοιες εθιμοτυπικές ομιλίες, όπως αυτή του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;».

Αυτό φταίει;

Παλιά γιατί πηγαίνατε;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «Δεν υπάρχει βαθύ και ρηχό ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ, που είναι μια μεγάλη παράταξη, με μεγάλη ιστορική διαδρομή». Και μέλλον;


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

Οι αλλαγές στην επίσκεψη του πρωθυπουργού πιο εντυπωσιακή αλλαγή είναι ότι το βήμα απ’ όπου θα μιλήσει δεν θα είναι τοποθετημένο όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια πάνω στα φαρδιά σκαλοπάτια που υπάρχουν στην αίθουσα. Θα βρίσκεται σε μία μικρή εξέδρα ακριβώς από κάτω έτσι ώστε να δίνεται η αίσθηση πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται ανάμεσα στο ακροατήριό του. Επιπλέον, τα καθίσματα των επισήμων θα είναι τοποθετημένα σε ημικυκλικό σχήμα, ενώ το τεράστιο σκηνικό πίσω από τον πρωθυπουργό θα δίνει την αίσθηση ότι κόβεται στα δύο χάρη σε μια προμετωπίδα που θα προεξέχει ελαφρά. Α.Σ.

μποξέρ

Πολλές οι αλλαγές και οι ανατροπές φέτος στο τυπικό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο κ. Παπανδρέου δεν θα παραστεί σήμερα το πρωί στον αγιασμό στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ ΑΕ και της Helexpo ΑΕ, δεν θα συναντηθεί στη συνέχεια με τις διοικήσεις των δύο εταιριών, ούτε και θα κάνει βόλτα στα Περίπτερα της έκθεσης. Αλλαγές όμως υπάρχουν και στη χωροταξική διάταξη στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελίδης» απ’ όπου το βράδυ ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει την ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις. Η

7

επωνύμως Φίλε ∆ηµήτρη... Στην αλληλογραφία με φόντο το μετρό έχουν επιδοθεί η Διοικούσα της ΝΔ και ο Γ. Μαγκριώτης. Μερικές φορές οι κομματικές ανακοινώσεις είναι και δημιουργικές. Κάτι τέτοιο συνέβη με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη στο σταθμό του μετρό, στον Ευκλείδη. Η Διοικούσα της ΝΔ Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, μιλώντας για επικοινωνιακά παιχνίδια και καθυστερήσεις στο έργο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου υφυπουργού, Γιάννη Μαγκριώτη, που ανταπάντησε συναινετικά. «Το μετρό, αγαπητέ Δημήτρη, είναι ένα δύσκολο έργο, γιατί κατασκευάζεται σε ανεπτυγμένο αστικό ιστό», τόνισε προς τον πρόεδρο της Διοικούσας. Ν.Ο.

Φίλε Γιάννη... Φυσικά η επιστολή εμπεριέχει και τις μπηχτές της για τις παλιές επισκέψεις που έκανε πριν από τη ΔΕΘ ο Γιώργος Σουφλιάς «στις λαμαρίνες των περιφράξεων», ενώ ο κ. Μαγκριώτης προτείνει η επόμενη επίσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής να γίνει στις σήραγγες για να φανεί η πρόοδος του έργου. Από τη μεριά του σε δική του επιστολή ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος σχολιάζει θετικά «την πρώτη κυβερνητική απάντηση σε ανάρτηση της ιστοσελίδας της ΝΔ» και κάνει λόγο για διάθεση πραγματικής συζήτησης επί γεγονότων, που, όπως λέει, ουσιαστικοποιεί την άσκηση πολιτικής. Ψήγματα συναίνεσης... Ν.Ο.

Χωρίς εξηγήσεις Συχνά το πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι ότι δεν εξηγεί τις αποφάσεις της. Γιατί αν το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να κόψει την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στα εγκαίνια της ΔΕΘ για να περιορίσει το «πανηγύρι» της κυβερνητικής παρουσίας στην Εκθεση, αυτό θα ήταν μια σωστή απόφαση. Αν όμως η αλλαγή έγινε μόνο και μόνο υπό το φόβο των αποδοκιμασιών προς τον πρωθυπουργό, τότε πρόκειται για πισωγύρισμα. Και το ότι κανείς δεν εξήγησε το γιατί επιτείνει τη σύγχυση. Ν.Ο.

∆ιαφορετικές

Πρωινή «κρυάδα» χτες για τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Μπεγλίτη (σκίτσο), ο οποίος στη διάρκεια επίσκεψής του στο «424» Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης βρήκε να τον περιμένουν για να τον αποδοκιμάσουν εργαζόμενοι. Μάλιστα, μία εξ αυτών τον πλησίασε και του παραπονέθηκε ότι πλέον παίρνει μισθό 495,52 ευρώ. Η διαμαρτυρία είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Μπεγλίτης και η συνοδεία του να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους έξω από το νοσκοκομείο. Φαίνεται ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο «δύσκολα» απ’ ό,τι στο εξωτερικό για τον υπουργό, που επέστρεψε μόλις από ένα άκρως επιτυχημένο ταξίδι στο Ισραήλ. Να δούμε πόσοι και ποιοι συνάδελφοί του θα έχουν την ατυχία να «τ’ ακούσουν» κι αυτοί στη διάρκεια του διημέρου των εγκαινίων της ΔΕΘ.

MANTEIO

Πρωινή «κρυάδα» στο «424»

Πάντως η απόφαση προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις στην Κεντροδεξιά. Η Διοικούσα της ΝΔ κάνει λόγο για «πρωτοφανή κίνηση που αποδεικνύει τον πανικό μέσα στον οποίο κινείται η κυβέρνηση» και ο Κώστας Γκιουλέκας για προκλητική απαξίωση του θεσμού της ΔΕΘ, ενώ χαρακτηρίζει τον Γιάννη Μπουτάρη ως τον επίσημο εκπρόσωπο του πρωθυπουργού. Αντίθετα η Δημοκρατική Συμμαχία συμφωνεί με την άποψη του Μπουτάρη ότι έτσι όπως γίνεται η ΔΕΘ «υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και απειλεί την πόλη», ενώ ζητά να μπει τέλος σε αυτήν τη «φιέστα». Ν.Ο.

- Τι έκαναν σήμερα οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς υπό το φόβο των επεισοδίων; Κατέκλυσαν τις παραλίες της Χαλκιδικής!

Μια δεύτερη ανάγνωση Η τακτική να βαφτίζεται κάτι δυσάρεστο µε µία λέξη ευοίωνη είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι ευφηµισµοί καθιερώθηκαν από πολύ παλιά και ο πιο διάσηµος ίσως είναι η ονοµασία «Εύξεινος Πόντος», που αφορούσε µια θάλασσα που κάθε άλλο παρά φιλόξενη ήταν για τα πλοία. Αν όµως στην περίπτωση αυτή είναι προφανής ο σκοπός της µετονοµασίας, να ξορκίσουν το κακό, στη σύγχρονη ζωή τα κίνητρα δεν είναι το ίδιο αθώα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων σκοπός είναι µε την αλλαγή του όρου που χρησιµοποιείται να ξορκίσουν... τις αντιδράσεις. Ας ξεκινήσουµε µε έναν όρο που έχει εισβάλει δυναµικά στην καθηµερινότητά µας τα τελευταία χρόνια, την «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων» ή αλλιώς τις «ευέλικτες µορφές απασχόλησης». Την αρχική απορία για το τι ακριβώς σηµαίνουν οι όροι ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙ∆ΟΥ αυτοί διαδέχτηκε η απογοήτευση για το πόσο αρνητική σηµασία µπορεί να υπαινίσσεται µια θετικά φορτισµένη λέξη, όπως η ευελιξία. Δραστικές επεµβάσεις στο θεµελιώδες δικαίωµα του ανθρώπου που είναι η εργασία πλήρους απασχόλησης κρύφτηκαν πίσω από έναν όρο που ακούγεται σχεδόν ευχάριστα. Αυτό ισχύει και για τη συνεχώς επιζητούµενη «κινητικότητα στην αγορά εργασίας», που από πολλούς προβάλλεται ως η απάντηση σε όλα τα δεινά της σηµερινής κατάστασης. Αλλος ένας όρος που πρέπει να µας ανησυχεί όταν τον ακούµε είναι η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», η οποία περνάει πάντα µέσα από απολύσεις, περικοπές µισθών, «εξορθολογισµό», δηλαδή συµπίεση, κόστους. Η συγκεκριµένη εξαγγελία δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τους εργαζοµένους, είναι απλώς µεγάλα λόγια που λέγονται από µεγάλα στελέχη. Πρόσφατο παράδειγµα καραµπινάτου ευφηµισµού είναι η «εργασιακή εφεδρεία». Η αµοιβή µε το 60% του µισθού για δώδεκα µήνες, και µετά... βλέπουµε, µάλλον σε επίδοµα ανεργίας παραπέµπει. Οσο για το διάστηµα κατά το οποίο θα περιµένει ο δηµόσιος υπάλληλος µήπως βρεθεί καµιά θέση έστω µερικής απασχόλησης, αυτό είναι σίγουρα ο προθάλαµος της ανεργίας, µια µεταβατική περίοδος για να συνηθίσει στην ιδέα. Ενα ακόµη εντυπωσιακό παράδειγµα διαστρέβλωσης της έννοιας θετικών λέξεων αποτελεί ο όρος «ειδικές επενδυτικές ζώνες». Πρόκειται για µια πρόταση που ξεκίνησε από τη Γερµανία και αφορούσε τη δηµιουργία ζωνών µε φτηνά εργατικά χέρια και χαµηλούς φορολογικούς συντελεστές. Μάλιστα, η συζήτηση συνεχίστηκε µε τις «ειδικές µισθολογικές ζώνες», από την οποία µάθαµε ότι έρχονται µισθοί Βουλγαρίας, ύψους 350 ευρώ, προκειµένου να αυξηθούν οι επενδύσεις εντός των συνόρων. Δυστυχώς, ο κατάλογος µε τις ωραίες λέξεις που κρύβουν δυσάρεστες συνέπειες θα µεγαλώνει συνεχώς, όµως παράλληλα θα αυξάνονται και αυτοί που θα τις αντιµετωπίζουν καχύποπτα, έχοντας καταλάβει τον αποπροσανατολιστικό τους ρόλο. Μια δεύτερη ανάγνωση αποκαλύπτει την πραγµατική σηµασία τους, µακριά από την πολιτική ορθότητα που επιβάλλει τη χρήση τους.


ΕΛΛΑΔΑ

8

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ µε «γαλάζιες» ΜΚΟ Στην αντεπίθεση πέρασε χτες το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των ΜΚΟ, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, παρουσίασε στη Βουλή λίστα με 707 μη κυβερνητικές οργανώσεις και συλλόγους, που χρηματοδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ την περίοδο 2007 - 2009 με ποσά συνολικού ύψους 38.922.134 ευρώ. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται η ΜΚΟ «Κέντρο έρευνας και δράσης για την ειρήνη» (με 90.000 και 25.000 ευρώ), το καλλιτεχνικό σχήμα «Σπείρα - Σπείρα», στο οποίο συμμετέχει ο Σταμάτης Κραουνάκης (με 150.000 συν 100.000 ευρώ), το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» (με 125.000 ευρώ), αλλά και ορισμένες που προκαλούν... ερωτηματικά. Ανάμεσά τους ο Μορφωτικός Σύλλογος της Κάτω Γαρούνας (με 30.000 ευρώ), αλλά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της... Ανω Γαρούνας με το ίδιο ποσό, η ΜΚΟ «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός» (με 150.000 ευρώ), το «Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας» (με 30.000 ευρώ). Αλλες οργανώσεις που ενισχύθηκαν είναι το «Περιβόλι της γιαγιάς», ο «Γηπαετός ο Πωγωνοφόρος», οι «Τόποι, μύθοι, άθλοι Ηρακλή», ο «Ειδικός Φορέας Θερμοκηπιακής Ντομάτας Σκάλας», η οργάνωση «Προστατεύω τον εαυτό μου», οι σύλλογοι «Φωτεινό δωμάτιο» και «Λειτουργοί υγείας της αγάπης», ο «Σόλων για τη σύνθεση και τον οικολογικό πολιτισμό στον 21ο αιώνα», ο «Ειδικός Φορέας Ποιότητας Εσπεριδοειδών Τρινάσου» η «Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος» κ.ά. Ο κ. Κουτρουμάνης μίλησε για «υποκρισία της ΝΔ», από την πλευρά της οποίας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για υλοποίηση προγράμματος με κοινοτικά κονδύλια του 2001 επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη.

Επιµένει στο θέµα της φορολογίας η Ν∆

«Η κατάσταση στην οικονομία έφτασε, εξαιτίας της λανθασμένης συνταγής και της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας, στο απροχώρητο», τονίζει ο Γιάννης Μιχελάκης

Στη φορολογία εστιάζει την πολιτική της η ΝΔ λίγες ημέρες πριν από την άνοδο του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, στη ΔΕΘ, ζητώντας από την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή της για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό τονίζει και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση στην οικονομία έφτασε εξαιτίας της λανθασμένης συνταγής και της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας στο απροχώρητο», ενώ επικαλείται σειρά στοιχείων, που, όπως αναφέρει, «διαψεύδουν τις κυβερνητικές εκτιμήσεις και καταγράφουν δραματική επιδείνωση: η ύφεση, στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, έφτασε στο 7,3%, η ανεργία ξεπέρασε το 16% και συνεχίζει να αυξάνεται με εφιαλτικούς ρυθμούς, τα λουκέτα σε ενάμιση χρόνο έφτασαν τις 68.000, η ανταγωνιστικότητα επιδεινώθηκε, σπρώχνοντας τη χώρα από την 71η θέση, που ήταν το 2009, στην 90ή θέση φέτος». Μάλιστα, ο κ. Μιχελάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ και ειδικότερα να προχωρήσει άμεσα, μεταξύ των άλλων, στη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 15%, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, την αύξηση του αφορολόγη-

του ορίου στις 12.000 ευρώ, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, από το 23% στο 19% και από το 13% στο 9%, την άμεση ανάκληση της πρόσφατης αύξησης του ΦΠΑ στα είδη εστίασης και την επανασύσταση των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Ο ΛΑΟΣ Χτες, εξάλλου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους ιδιοκτήτες ταξί μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών, Θανάση Λυμπερόπουλο. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι τα ταξί που έχει η χώρα είναι υπεραρκετά και τόνισε ότι «δε μας έχει εξηγήσει ο κ. Ραγκούσης για ποιο λόγο παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι επιμένει σε στείρα πολιτική. Στις δηλώσεις του, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι ανεβαίνει για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ελπίζω να έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αφήσει πίσω του μια καλή εικόνα» και πρόσθεσε ότι αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής «δε δίνουν το δικαίωμα σε όλους εμάς να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει βρει το δρόμο του». ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Το πρόγραµµα Κουβέλη στη Θεσσαλονίκη Με συνάντηση που θα έχει αύριο, στις 14.30, με τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ξεκινά ο Φώτης Κουβέλης την επίσκεψή του στην πόλη εν όψει της ΔΕΘ. Το ίδιο βράδυ (20.00) ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα έχει σύσκεψη με μέλη και φίλους του κόμματος στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, ο κ. Κουβέλης θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου (συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», αίθουσα C). Στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία εργαζομένων της «Filkeram Johnson» και στις 17.00 με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Στις 18.00 ο κ. Κουβέλης θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της Helexpo και θα περιοδεύσει στα περίπτερα της Εκθεσης, ενώ η επίσκεψή του θα κλείσει με συνεστίαση μελών και φίλων της ΔΗΜΑΡ στο εστιατόριο «Λαδόκολλα», στην πλατεία Ναυαρίνου.

Οικολόγοι: συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συµβούλιο Στη Θεσσαλονίκη θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο, σε ξενοδοχείο της οδού Εγνατία, το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πρασίνων με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου θα συμμετάσχουν σήμερα το απόγευμα στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων μαζί με τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Νερό, συλλογικό αγαθό. Να μην το στερήσουμε από τα παιδιά μας». Προηγουμένως, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πρασίνων θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Κωνσταντίνο Μαριόγλου, σήμερα στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Εγνατία», αλλά και μέλη της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΟΛΘ, με θέμα την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Αύριο, στις 10 π.μ., στην Πρυτανεία του ΑΠΘ ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, και αντιπροσωπεία του κόμματος θα συναντηθούν με τον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο, με θέμα το νέο νόμο για τα ΑΕΙ.

Η SPECIAL ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Κατασκευή δυναμικής ιστοσελίδας με εύχρηστο control panel διαχείρισης για να τη χειρίζεστε και μόνοι σας ή κατασκευή e-shop για πώληση προϊόντων της επιχείρησής σας όλο το 24ωρο (με 2 κουπόνια), από την «websites24.gr».

Προσφορές που σου φτιάχνουν τη µέρα!

Από 430€ μόνο

89€ Εκπτωση 79%

Μπες στο dealmyday.gr και... αγόρασέ το!


Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

Χαλλλαρά...

9 Σκίτσο: Βαγγέλης Παπαβασιλείου


10

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στο δρόµο οι γιατροί για τις αλλαγές στην υγεία Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι γιατροί και οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής, πανιατρικής απεργίας με αιχμή το νέο ασφαλιστικό φορέα, τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται η 3η και η 4η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. «Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας και μετακυλίουν το κόστος στους εργαζομένους και τους πολίτες και μάλιστα σε μία δύσκολη εποχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας και μειωμένους μισθούς», τόνισε το μέλος του δ.σ. της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης. Σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκε περίπου στο 50%. Οι οδοντίατροι, από την πλευρά τους, διαμαρτύρονται για την απουσία τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Φαρµακοποιοί: «Οχι» στο νέο ωράριο Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, απαντώντας στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή νέου ωραρίου από την 1η Νοεμβρίου. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο εξής με υπουργική απόφαση θα ανοίγει το 30% των φαρμακείων κάθε περιοχής τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και το Σάββατο, ενώ ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, η υπουργική απόφαση προβλέπει απαράδεκτα υψηλό αριθμό ανοιχτών φαρμακείων και πολλές ώρες επιπλέον κοπιαστικής εφημερίας, ενώ σχετικά με το κέρδος δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης, καθώς το ποσοστό κέρδους είναι περίπου 18,5%. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι αναμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και, αν κρίνουν ότι αυτές οδηγούν σε εξόντωση του φαρμακείου, τότε θα αντιδράσουν δυναμικά.

Κατάληψη στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους Συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στην Αριστοτέλους, έκαναν χτες το πρωί, από τις 7.00 έως τις 9.00, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού, που έχει, όπως καταγγέλλουν, ως αποτέλεσμα να καθυστερούν η έκδοση συντάξεων και η αντιμετώπιση του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 4.000.

Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Β΄ Παθολογικής Κλινικής πραγματοποίησε χτες στο Ιπποκράτειο ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης

Μονάδα απεξάρτησης από χτες και στον «Αγιο ∆ηµήτριο» ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΤΟΥ

Μία ακόμη μονάδα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά με χορήγηση υποκατάστατων ουσιών λειτουργεί από χτες στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος». Πρόκειται για την πέμπτη μονάδα θεραπείας που τίθεται σε λειτουργία από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τις αντίστοιχες σε «Παπαγεωργίου», Ιπποκράτειο, «Αγιο Παύλο» και Ειδικών Παθήσεων. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία μονάδας και στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

λειτουργούν µονάδες υποκατάσταστων σε ΑΧΕΠΑ, «Γ. Παπανικολάου», Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο, καθώς και στις εγκαταστάσεις στο Λιµάνι και στο κτίριο της Ευζώνων.

Στο Ιπποκράτειο

Στο µεταξύ, στη διάθεση των πολιτών βρίσκεται η ανακαινισµένη Β΄ Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατείου, την οποία εγκαινίασε χτες ο κ. Τιµοσίδης. Η κλινική 44 κλινών, που εµφανίζει πληρότητα ακόµη και 80%, λειτουργεί από το 1947. Μετά τις εργασίες ανάπλασης, που ήταν σε εξέλιξη εδώ και ένα εξάµηνο χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της, η κλινική θυµίζει «κόσµηµα», όπως είπαν ο διευθυντής της, καθηγητής Ιωάννης Κλωνιζάκης, και ο διοικητής η µονάδα του ΟΚΑΝΑ στον «Αγιο Δη- του νοσοκοµείου, Γεώργιος Χριστιανόπουλος. µήτριο» επισκέφτηκαν χτες 13 χρήστες, Χαρακτήρισαν µάλιστα την κλινική «ευρωπαϊοι οποίοι δήλωσαν ικανοποιηµένοι που κού επιπέδου». Οι εργασίες, κόστους 350.000 ευρώ, καλύφθηκαν µε χρηµαµπορούν να εξυπηρετοδότηση από χορηγίες, κατά τούνται µε ραντεβού, όπως είπε Την ερχόμενη 70%, και από χρήµατα του νοσοο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Παρασκευή κοµείου, κατά 30%. Ο υφυπουρΤιµοσίδης, ο οποίος επισκέφτηκε γός Υγείας τόνισε ότι πρόκειται χτες το νοσοκοµείο. Οπως ανααναμένεται να για ένα χώρο µε όλες τις ανέκοίνωσε ο ίδιος, την ερχόµενη Δευτέρα ξεκινά η τοποθέτηση ολοκληρωθεί και η σεις που χρειάζονται οι ασθενείς και ότι µε τις προσπάθειες οικίσκου για τη φιλοξενία της μονάδα στο «424» που καταβάλλονται το τελευταίο µονάδας υποκατάστασης στο Θεχρονικό διάστηµα και παρά την αγένειο που θα λειτουργεί σε πεοικονοµική κρίση παρουσιάζορίπου 10 ηµέρες. Παράλληλα, θα προχωρήσει άµεσα, όπως διαβεβαίωσε, η κατα- νται βελτιώσεις σε πολλά νοσοκοµεία. Κατά την επίσκεψή του στο Ιπποκράτειο, ο κ. σκευή οικίσκου για τη στέγαση µονάδας στο «Γ. Τιµοσίδης είχε µια αναπάντεχη συνάντηση. Μια Γεννηµατάς». Στόχος του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑ- νεαρή µητέρα, το παιδί της οποίας νοσηλεύεται ΝΑ είναι όλες οι νέες µονάδες στη Θεσσαλονί- ύστερα από µεταµόσχευση στο Παιδονεφρολογικη να λειτουργούν πλήρως, δηλαδή να έχουν κό Τµήµα της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, του ζήτηυποδεχτεί 15 - 20 εξαρτηµένους καθεµιά, µέχρι σε να µεριµνήσει για την ενίσχυση του τµήµατος, το τέλος Σεπτεµβρίου. Στη συνέχεια, θα δοθεί όπου υπηρετούν µόλις ένας διευθυντής και µία ώθηση στη λειτουργία ανάλογων προγραµµά- γιατρός. Η ίδια ανέφερε στον υφυπουργό Υγείτων σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και ας ότι εδώ κι ένα µήνα περιµένει από την Αγγλία φαρµακευτικό σκεύασµα που πρέπει να χορηγηστην Αττική. Πάντως, στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να θεί στο παιδί της για την αντιµετώπιση λοίµωξης.

Τ

Σύλληψη νεαρών για ληστεία Δύο νεαροί ομογενείς συνελήφθησαν νωρίς χτες το πρωί στην περιοχή της Τούμπας με την κατηγορία της ληστείας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για έναν 21χρονο και ένα 18χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Οπως έγινε γνωστό, οι δύο ομογενείς πλησίασαν έναν 27χρονο ο οποίος κινούνταν πεζός στην ανωτέρω περιοχή και με τη χρήση σωματικής βίας του αφαίρεσαν το τσαντάκι του, που περιείχε ένα κινητό τηλέφωνο και μικρό χρηματικό ποσό. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ αντιλήφθηκαν τις κινήσεις των νεαρών και τους συνέλαβαν.

Εξαπάτησαν 74χρονη Επιτήδειοι κατόρθωσαν να εξαπατήσουν μία ηλικιωμένη γυναίκα, στην Κοζάνη, από την οποία απέσπασαν τελικά το χρηματικό ποσό των 7.450 ευρώ. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δύο άντρες, άνω των 40 ετών, πήγαν προχτές το πρωί στο σπίτι της 74χρονης και προφασιζόμενοι ότι είναι φίλοι συγγενικού της προσώπου κατόρθωσαν να την εξαπατήσουν και να αρπάξουν μεγάλο χρηματικό ποσό. Ωστόσο, λίγο αργότερα η ηλικιωμένη γυναίκα αντιλήφθηκε ότι έπεσε θύμα απάτης και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, κατόρθωσε να αναγνωρίσει τον έναν από τους δύο άντρες, κατά τη διάρκεια επίδειξης φωτογραφιών σεσημασμένων ατόμων. Οι φερόμενοι ως δράστες αναζητούνται.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

Αγιασµός εν µέσω διαµαρτυριών Εν μέσω διαμαρτυριών θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ο αγιασμός στα σχολεία, όπου εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν παρεμβάσεις με πανό και ψηφίσματα. Ταυτόχρονα, σύλλογοι εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα (12 μ.) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65 -κτίριο ZEDA) με αιτήματα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, την κάλυψη των αναγκών σε βιβλία κ.ά. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη, οπότε έχει προγραμματιστεί τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.) από την Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου (11 π.μ.).

ΕΦΕΤ: 8 κρούσµατα αλλαντίασης στη Γαλλία Για την εμφάνιση οκτώ κρουσμάτων αλλαντίασης στη βόρεια και νότια Γαλλία, στις 3 και 5 Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια Τροφίμων (INFOSAN) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και από τις γαλλικές αρχές. Και τα οκτώ άτομα παρουσίασαν αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ στα πέντε από αυτά ανιχνεύτηκε η τοξίνη της αλλαντίασης τύπου Α στον ορό του αίματος. Τα κρούσματα αποδόθηκαν στην κατανάλωση δύο προϊόντων, τύπου πάστας, στα οποία ανιχνεύτηκε η τοξίνη της αλλαντίασης τύπου Α. Πρόκειται για πάστα ελιάς με αμύγδαλο και πάστα από αποξηραμένες ντομάτες. Τα προϊόντα αυτά παράγονται από την επιχείρηση «La Ruche» στην πόλη Cavaillon της νότιας Γαλλίας. Από τις μέχρι πρόσφατες πληροφορίες δεν προκύπτει διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων στη χώρα μας. Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι αυτά διακινούνται και μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω δύο ιστοσελίδων: http: //www. chocolatprovence. com και http: //www. epicerieterroir-provence. com

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Φωτοτυπίες, dvd και on line διάβασµα... Στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου o φάκελος για τις καθυστερήσεις των σχολικών βιβλίων οπωλεία παραµένει αυξηµένη, καθώς αρκετοί γονείς σπεύδουν να αγοράσουν όσο περισσότερα βιβλία µπορούν. Πρόκειται για αποθέµατα της προηγούµενης σχολικής χρονιάς που δεν έχουν αποσυρθεί και εξακολουθούν να υπάρχουν στο εµπόριο µέχρι να έρθουν οι νέες παραλαβές. «Γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο δηµόσιο σχολείο έρχονται για να προµηθευτούν όσα βιβλία υπάρχουν ακόµα στα ράφια. Ακόµη όµως και δάσκαλοι δίνουν παραγγελίες. Σήµερα (σ. σ.: χτες), για παράδειγµα, στείλαµε βιβλία σε δασκάλα που διδάσκει σε δηµόσιο σχολείο στη Σαµοθράκη», τόνισε ο Απόστολος Βαρβέρης, υπεύθυνος βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νοµού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώµογλου, το κόστος για την αγορά των εγχειριδίων επιβαρύνει κι άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισµό. Ενδεικτικά το κόστος για ένα βιβλίο λυκείου φτάνει έως τα 9 ευρώ, έως τα 5 ευρώ για το γυµνάσιο και έως 3 ευρώ για το δηµοτικό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖ∆ΡΙΓΙΑΝΝΗ

Και με on line μελέτη των μαθημάτων, πέρα από τη χρήση του dvd και της φωτοτυπίας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας τα όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες με τα σχολικά βιβλία. Μόνο που, όπως υποστηρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί, η λύση του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι ανεφάρμοστη, δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε υπολογιστή και διαδίκτυο.

Α

πό την περασµένη άνοιξη, οπότε και εξαγγέλθηκε το ψηφιακό σχολείο, το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει τη σταδιακή ανάρτηση σχεδόν όλων των σχολικών µαθηµάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρµα http://digitalschool. minedu.gov.gr/. Οσοι µαθητές διαθέτουν τα απαραίτητα, δηλαδή υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, µπορούν -πατώντας στην ιστοσελίδα- να έχουν άµεσα στην οθόνη του Η/Υ τους τα σχολικά βιβλία µέχρι τη διάθεσή τους σε έντυπη µορφή. Η ψηφιακή πλατφόρµα περιλαµβάνει συνολικά 223 σχολικά εγχειρίδια, εκ των οποίων τα 63 αφορούν το δηµοτικό, τα 63 το γυµνάσιο, τα 81 το λύκειο και τα 16 τα ΕΠΑΛ. Η ανάρτηση των σχολικών µαθηµάτων αναµένεται να ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα, ενώ ήδη ξεκίνησε η αποστολή των dvd στα σχολεία, ώστε από τις 15 Σεπτεµβρίου ο κάθε µαθητής του γυµνασίου και του λυκείου να έχει το δικό του υποστηρικτικό ψηφιακό υλικό, στο οποίο θα περιλαµβάνονται όλα τα µαθήµατα σε ηλεκτρονική µορφή. Ειδικότερα, θα δοθεί ενιαίο dvd για τους µαθητές των τριών τάξεων του γυµνασίου, ίδιο dvd για τους µαθητές των α’ και β’ λυκείου και ξεχωριστό για όσους φοιτούν στη γ’ λυκείου.

«Ανεφάρµοστοι» Ωστόσο, οι εναλλακτικοί τρόποι µελέτης που προτείνονται χαρακτηρίζονται ως ανεφάρµοστοι και αντιπαιδαγωγικοί από τους

Αναζήτηση ευθυνών Αυξημένη παραμένει η κίνηση στα βιβλιοπωλεία για την αγορά σχολικών βιβλίων από τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς

εκπαιδευτικούς, που υποστηρίζουν πως ειδικά οι µαθητές των πρώτων τάξεων του δηµοτικού θα τα βρουν... σκούρα, µιας και δεν κατέχουν τις βασικές γνώσεις πληροφορικής. Συν τοις άλλοις, όπως λένε, η πρόσβαση σε υπολογιστή δεν είναι δεδοµένη για όλους τους µαθητές. «Στη δυτική Θεσσαλονίκη, για παράδειγµα, υπάρχει σχολικό συγκρότηµα µε 600 µαθητές και µόλις 10 υπολογιστές. Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες τόσων µαθητών; Στη σηµερινή οικονοµική συγκυρία έχουν όλα τα παιδιά της ελληνικής οικογένειας στο σπίτι τους σύνδεση στο διαδίκτυο και εκτυπωτή; Αυτά τα πράγµατα είναι λοιπόν µπαλώµατα», ανέφερε ο ειδικός γραµµατέας της ΔΟΕ, Νίκος Φασφαλής. Το υπουργείο Παιδείας, πά-

ντως, και χτες απέδωσε την καθυστέρηση στη µη έγκαιρη έκδοση αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει έλλειψη βιβλίων αλλά καθυστέρηση». Οπως ανακοίνωσε, οι πρώτες αποστολές από τα αποθέµατα που υπήρχαν έγιναν προς τη νησιωτική Ελλάδα και σε αποµακρυσµένες περιοχές, όπου η κάλυψη σε βιβλία φτάνει σήµερα µέχρι και το 85%. Αναγνωρίζοντας ωστόσο το πρόβληµα, ανακοίνωσε τα προαναφερθέντα µέτρα για την αντιµετώπισή του, ενώ κάλεσε τους µαθητές να πάνε στα σχολεία την πρώτη µέρα τα περυσινά τους βιβλία προκειµένου να δοθούν στους µαθητές των µικρότερων τάξεων.

Στα βιβλιοπωλεία Η κίνηση, πάντως, στα βιβλι-

Στο µεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έστειλε στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη, το φάκελο που του έχει αποστείλει η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαµαντοπούλου, για την υπόθεση των καθυστερήσεων στην έκδοση των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορούν την προµήθεια χαρτιού για την έκδοση σχολικών βιβλίων. Από τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει ο κ. Παπαϊωάννου θα κρίνει αν θα προχωρήσει τελικά στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ν. Αγγελάρα, ο οποίος εξέδωσε τη δεύτερη απορριπτική απόφαση για την επίµαχη σύµβαση προµήθειας χαρτιού για τα σχολικά βιβλία. Ο κ. Αγγελάρας, πάντως, επιµένει ότι είχε ενηµερωθεί εγκαίρως η υπουργός Παιδείας, γραπτώς και προφορικώς, για την αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


ΕΛΛΑΔΑ

12

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σε πόλη - φάντασµα µετατρέπεται η Θεσσαλονίκη Αδειάζει από νωρίς το κέντρο της πόλης • Κλείνουν δρόµοι, καφέ, εστιατόρια και εµπορικά καταστήµατα ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Οι ένστολοι διαμαρτυρήθηκαν για τις μισθολογικές περικοπές που υφίστανται αλλά και για το «μαχαίρι» στις δαπάνες των υπηρεσιών τους

Βγήκαν στους δρόµους οι ένστολοι Με σειρήνες περιπολικών και ασθενοφόρων, σφυρίχτρες τροχονόμων, συνθήματα κατά του μνημονίου, μαύρες σημαίες, πανό, αλλά και αναμμένους φάρους ασθενοφόρων, περίπου 2.000 ένστολοι και μη, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ από όλη τη χώρα άνοιξαν χτες την αυλαία των κινητοποιήσεων στη φετινή ΔΕΘ. Οι ένστολοι διαμαρτύρονται για τις μισθολογικές περικοπές που υφίστανται αλλά και για το «μαχαίρι» στις δαπάνες των υπηρεσιών τους, που, όπως ισχυρίζονται, τους οδηγούν σε εξαθλίωση. Το ραντεβού για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε δοθεί στις 5.30 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου εκπρόσωποι των ομοσπονδιών τους πραγματοποίησαν ομιλίες και βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης απηύθυναν χαιρετισμούς.

Τα συνθήµατα Λίγο μετά τις 19:30, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής όπως «Ε-ε-ε, ο-ο-ο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω» και κρατώντας πανό (ορισμένα από τα οποία έγραφαν «Αγανακτισμένοι αστυνομικοί» και «Μήπως πωλείται και η ΕΛΑΣ;»), οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και στο ΕΚΑΒ ξεκίνησαν πορεία προς τη γενική γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης. Η πορεία κινήθηκε μέσω της Αγίας Σοφίας, της Τσιμισκή, της Βενιζέλου και επιτροπή των ενστόλων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα στο γενικό γραμματέα. Οπως τόνισαν εκπρόσωποί τους, οι περικοπές δαπανών στα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών τους έχουν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σο-

βαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, αστυνομικά τμήματα κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά και περιπολικά να ακινητοποιηθούν, καθώς πολλοί απλήρωτοι βενζινοπώλες λύουν τη σύμβαση με την ΕΛΑΣ. Οι ένστολοι διαμαρτύρονται και για τις νέες περικοπές μισθών, αφού, όπως λένε, περιμένουν η ειδική εισφορά αλληλεγγύης να κρατηθεί στους μισθούς Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, με συνέπεια ένα ποσοστό να χάσει και το 40% του μισθού του.

Καταβολή χρηµάτων Πάντως, μόλις μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη κινητοποίηση, χρήματα βρέθηκαν και το άμεσο οικονομικό αίτημα των ενστόλων ικανοποιείται! Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι, σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχιστούν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για νυχτερινά και υπερωρίες, που με τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα κινδύνευαν ουσιαστικά να κοπούν. Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας των ενστόλων διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία και προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα στους κεντρικούς δρόμους.

Συναυλία «Αγανακτισµένων» Μουσική συναυλία διοργάνωσαν χτες το βράδυ οι «Αγανακτισμένοι», στο χώρο μπροστά από το Λευκό Πύργο. Αντί για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά έδωσαν ραντεβού... μετά μουσικής, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η οικονομική κρίση, τα μέτρα της κυβέρνησης και οι σημερινές κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων». ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Σε πόλη - φάντασμα μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη τα αστυνομικά μέτρα αλλά και τα κλειστά μαγαζιά και τα στόρια που έχουν κατεβάσει πολλές επιχειρήσεις υπό το φόβο επεισοδίων κατά τη διάρκεια των απογευματινών διαδηλώσεων.

Δ

ρόµοι θα κλείσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά από τις 12 το µεσηµέρι περιµετρικά της ΔΕΘ, ταξί δε θα κυκλοφορούν στους δρόµους, πολλά εστιατόρια και καφέ του κέντρου θα παραµείνουν κλειστά, ενώ και τα εµπορικά καταστήµατα θα κατεβάσουν στόρια µετά τις 3 το µεσηµέρι. Το κέντρο της πόλης µετατρέπεται σε «έρηµο», µε χιλιάδες διαδηλωτές και αστυνοµικούς που θα βρεθούν αντιµέτωποι µετά τις 7 το βράδυ στην πλατεία της ΧΑΝΘ, λίγα µέτρα από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» όπου θα µιλήσει στις 8 µ.µ. ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

Σε αποκλεισµό Τις απογευµατινές ώρες ουσιαστικά όλο το κέντρο θα είναι αποκλεισµένο, καθώς η κίνηση των οχηµάτων θα εκτρέπεται από τα δυτικά από τη Λαγκαδά και την Αγ. Δηµητρίου προς την περιφερειακή και από ανατολικά από τη Μ. Μπότσαρη, την Κ. Καραµανλή, την Κατσιµίδη, την Αγ. Δηµητρίου προς την περιφερειακή. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα τροποποιούν τα δροµολόγιά τους, ανάλογα µε τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Προληπτικά Ο Εµπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καλέσει τις εµπορικές επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου να κλείσουν τα καταστήµατά τους στις 3 το µεσηµέρι και να ενεργοποιήσουν τα στόρια ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό διαθέτουν. «Δεν είναι σκοπός µας να ερηµώσει η πόλη, όµως η Αστυνοµία λαµβάνει µέτρα από νωρίς και κλείνει τους δρόµους. Προληπτικά ενηµερώσαµε τους συναδέλφους, προκειµένου να µην έχουν συνέπειες», σηµείωσε ο Κώστας Χαντζαρίδης, πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επίσης, πολλά καφέ και εστιατόρια του κέντρου θα είναι κλειστά, όχι για το φόβο επεισοδίων, αλλά στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών τους που δια-

µαρτύρονται για την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης. Παράλληλα, πολλοί Θεσσαλονικείς, όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια, εγκατέλειψαν ήδη από χτες την πόλη για τη Χαλκιδική ή άλλο κοντινό προορισµό.

Ποιοι δρόµοι κλείνουν Η Τροχαία λαµβάνει µέτρα, πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, καθώς από τις 12 το µεσηµέρι δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχηµάτων στις οδούς Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου µέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Γ’ Σεπτεµβρίου (από Μ. Ανδρόνικου µέχρι Εγνατία), Β. Ολγας (από Μ. Μπότσαρη µέχρι Αγίας Τριάδος), Β. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος µέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου µέχρι πλ. Λευκού Πύργου), Κ. Καραµανλή (από Κατσιµίδη µέχρι Γ’ Σεπτεµβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά µέχρι Γ’ Σεπτεµβρίου) και Εθνικής Αµύνης (από Αγίου Δηµητρίου µέχρι πλ. Λευκού Πύργου). Το απόγευµα η κυκλοφορία των οχηµάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά µέσω των οδών Κατσιµίδη - περιφερειακής οδού - Αγ. Δηµητρίου - Κασσάνδρου και από δυτικά προς ανατολικά µέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου - Αγ. Δηµητρίου και περιφερειακής οδού, καθώς και από τη Λ. Νίκης όσο οι συνθήκες θα το επιτρέπουν. Εξάλλου µέχρι τις 2 αύριο το µεσηµέρι δεν επιτρέπεται η στάση και στάθµευση όλων των οχηµάτων στις οδούς Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου µέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Ν. Γερµανού (από πλ. Λευκού Πύργου µέχρι πλ. ΧΑΝΘ), Γ’ Σεπτεµβρίου (από Μ. Ανδρόνικου µέχρι Αγ. Δηµητρίου), Αγ. Δηµητρίου (από πλατεία Ευαγγελίστριας µέχρι Γ’ Σεπτεµβρίου), Εθνικής Αµύνης (από Αγ. Δηµητρίου µέχρι πλ. Λευκού Πύργου), Τσιµισκή (από πλατεία ΧΑΝΘ µέχρι Εθνικής Αµύνης), Εγνατία (από πλατεία Σιντριβανίου µέχρι Γ’ Σεπτεµβρίου), Γ. Λαµπράκη (από Εγνατία µέχρι Γ’ Σεπτεµβρίου), Αρµενοπούλου (από Μελενίκου µέχρι Εθνικής Αµύνης), Ν. Ζέρβα (από Β. Γεωργίου µέχρι Λ. Στρατού), Γκύζη (από Μ. Αλεξάνδρου µέχρι Β. Γεωργίου), Μ. Αλεξάνδρου (από πλ. Ηλεκτρικής µέχρι Αγ. Τριάδος), Μ. Ανδρόνικου (από πλ. Ηλεκτρικής µέχρι πλ. ΧΑΝΘ), Αγίας Τριάδος (από Μ. Αλεξάνδρου µέχρι Βασ. Γεωργίου) και στις λοιπές ανώνυµες οδούς περιµετρικά του ξενοδοχείου «Μακεδονία Πάλας», στην οδό Αγγελάκη, καθώς και στην ανώνυµη οδό έναντι του Γ’ Σ.Σ. (από Λ. Στρατού µέχρι Βασ. Γεωργίου).


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

∆έκα συγκεντρώσεις σε λίγες ώρες

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης χτες το μεσημέρι, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της Τροχαίας

Η στάθμευση απαγορεύεται σε μεγάλο μέρος το υ ιστορικού κέντρο υ της πόλης

Συνολικά δέκα διαφορετικές συγκεντρώσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με στόχο οι διαδηλωτές να φτάσουν στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» την ώρα που θα βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός. Στο κεντρικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μαζί με τα τοπικά σωματεία ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, καθώς και με τη συμμετοχή και πολιτικών φορέων, κινήσεων και συνδικάτων, έχουν δώσει ραντεβού στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους με Τσιμισκή έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όπου θα συμμετάσχει επίσης και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μαζί και με άλλα σωματεία. Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν ανακοινώσει τρία σημεία συγκεντρώσεων στις 3 το μεσημέρι προκειμένου να αποκλείσουν συμβολικά τη ΔΕΘ. Τα σημεία αυτά είναι στο Λευκό Πύργο, στο Πάρκο των Προσκόπων στη Βασ. Γεωργίου και μπροστά από το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην οδό Εγνατία, ενώ στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν στο Λευκό Πύργο προκειμένου να κινηθούν προς τη ΔΕΘ. Η αντιεξουσιαστική κίνηση έχει απευθύνει κάλεσμα για τις 6 το απόγευμα στο Λευκό Πύργο, ενώ θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό του μνημείου στις 3 το μεσημέρι. Στην Καμάρα στις 6 το απόγευμα θα συγκεντρωθούν μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, τα μέλη του κινήματος «Διόδια stop». Νωρίτερα στις 4.30 το απόγευμα έχει οριστεί η συγκέντρωση του Συντονιστικού Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο, όπου αναμένεται να φτάσουν φοιτητές και από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς το κάλεσμα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Ορισμένες από τις πορείς που θα ξεκινήσουν το απόγευμα, ενδέχεται να ενωθούν στους δρόμους της πόλης, με προορισμό την πλατεία της ΧΑΝΘ, όπου θα βρίσκονται παραταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις. Στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί και η συγκέντρωση των φιλάθλων του Ηρακλή στο Κατσάνειο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό της ομάδας, Για τις 3 μετά το μεσημέρι έχει οριστεί η συγκέντρωση των οδηγών ταξί στο Ιβανώφειο, οι οποίοι στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πεζή πορεία προς τη ΔΕΘ.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα πολλά καφέ και εστιατόρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών τους για την επιβολή ΦΠΑ 23%

Κατέβασαν στόρια τα καταστήματα των τραπεζών στο κέντρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έκλεισαν ακόμη και τα ΑΤΜ


ΕΛΛΑΔΑ

14

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Απόβαση» ταξιτζήδων Καταφτάνουν σήµερα στη Θεσσαλονίκη απ΄ όλη την Ελλάδα, για να διαµαρτυρηθούν ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Δεκάδες πούλμαν, τα οποία θα μεταφέρουν ταξιτζήδες από όλη την Ελλάδα, αναμένεται να φτάσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οι ταξιτζήδες θα συναντηθούν στο Ιβανώφειο στις 3.30 το μεσημέρι, θα ακούσουν τους εκπροσώπους τους και γύρω στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

«Η

σ υ γ κ έ ντρωσή µας θα είναι πολύ µεγάλη, καθώς αναµένεται να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 4.000 άτοµα. Τα µηνύµατα που έχουµε είναι ότι έρχονται συνάδελφοί µας από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη και την Πελοπόννησο µέχρι τον Εβρο. Μόνον από την Αθήνα περιµένουµε περισσότερα από 20 πούλµαν», σηµειώνει ο γραµµατέας του Σωµατείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερµής», Κλήµης Λεοντιάδης. «Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί την αρχή των κινητοποιήσεών µας. Το σχέδιο νόµου του Ραγκούση είναι απαράδεκτο και δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του υπουργού, ο οποίος δε θέλει να υπάρχει µικροµεσαίος αυτοκινητιστής»,

Τα κατασχεθέντα είδη καταστράφηκαν, όπως ορίζει η νομοθεσία

Στην... πυρά εκατοντάδες πλαστά προϊόντα Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι ιδιοκτήτες ταξί τον Αύγουστο στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας

αναφέρει ο αντιπρόεδρος του «Ερµή», Δηµήτρης Καρατάκης, προαναγγέλλοντας κλιµάκωση των κινητοποιήσεων.

Εν αναµονή Οι ταξιτζήδες αναµένουν µε αγωνία τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών, την ερχόµενη Τρίτη, για να δουν τι στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που µετέχουν στο όργανο. Στην προηγούµενη συνεδρίαση, που είχε γίνει στο τέλος Ιουλίου, οι βουλευτές είχαν ασκήσει κριτική στους χειρισµούς του Γιάννη Ραγκούση. Οι αυτοκινητιστές αναµένουν να δουν αν οι βουλευτές θα κρατήσουν την ίδια στάση και αν θα παραµείνουν πιστοί στις θέσεις που είχαν διατυπώσει τον Ιούλιο ή αν θα αλλάξουν ρότα µετά την έγκριση του σχεδίου νόµου από το

Υπουργικό Συµβούλιο.

Το απορρίπτουν Οι ταξιτζήδες, πάντως, απορρίπτουν συνολικά το σχέδιο νόµου του Γιάννη Ραγκούση. «Τρία είναι τα βασικά σηµεία που µας καίνε. Πρώτον, ο υπουργός σκοπεύει να βάλει τέλος στις µεταβιβάσεις των ταξί. Οµως εµείς τα ταξί τα πληρώσαµε, είναι στην κατοχή µας και δεν είναι δυνατό να µας τα πάρει πίσω, καθώς αποτελούν περιουσιακό µας στοιχείο. Δεύτερον, διαφωνούµε κάθετα µε το θέµα της έδρας των ταξί. Συγκεκριµένα, ο υπουργός θέλει όλος ο νοµός να αποτελεί µία έδρα. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, τα ταξί από π.χ. την Ασπροβάλτα ή τα Κουφάλια θα έρθουν να δουλέψουν στην πόλη της Θεσσαλονί-

κης και τα χωριά θα µείνουν χωρίς ταξί. Εµείς θέλουµε οι έδρες να διατηρηθούν. Τρίτον, η έκδοση νέων αδειών, µε ένα απλό παράβολο, χωρίς πληθυσµιακά κριτήρια, είναι ανεξέλεγκτη. Γι’ αυτό και διαφωνούµε», εξηγεί ο κ. Λεοντιάδης.

Απώλεια περιουσίας Καταλήγοντας, ο γραµµατέας του «Ερµή» επισηµαίνει ότι, αν το νοµοσχέδιο ψηφιστεί, τότε στην πράξη οι ταξιτζήδες θα χάσουν τη δουλειά και την περιουσία τους. «Αν τα περίπου 2.000 ταξί που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη γίνουν ξαφνικά 4.000, δε θα υπάρχει µεροκάµατο για κανέναν. Ταυτόχρονα, θα έχουµε χάσει και το ταξί, που αποτελεί περιουσιακό µας στοιχείο», υπογραµµίζει.

Κι άλλο συσσίτιο για αστέγους στο Κορδελιό Μία «αγκαλιά» αγάπης και αλληλεγγύης για τους ολοένα και περισσότερους άπορους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης ανοίγει ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου και Αγίας Αικατερίνης στο Κορδελιό. Από την ερχόμενη Δευτέρα, στους χώρους του ναού θα ξεκινήσει να λειτουργεί συσσίτιο, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή από το μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. Το συσσίτιο θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής και ο χώρος παρασκευής των γευμάτων, όπως και ο χώρος διανομής, είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν όλους όσους έχουν ανάγκη στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά θα μαγειρεύουν οι εθελόντριες του ναού.

Η απόφαση για τη λειτουργία του συσσιτίου έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι ουρές για ένα πιάτο φαγητό στα υπόλοιπα συσσίτια της πόλης αυξάνονται ραγδαία. Αστεγοι, άποροι, Ελληνες και ξένοι αλλά και άτομα της διπλανής πόρτας συναντιούνται καθημερινά στο συσσίτιο που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην οδό Αμύντα 11. Μεγάλη προσέλευση παρατηρείται καθημερινά και στο συσσίτιο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων δίπλα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ ολοένα και περισσότεροι δήμοι προχωρούν στη λειτουργία υποστηρικτικών δομών -κοινωνικά παντοπωλεία, τράπεζες ρούχων κ.ά.- για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες των περιοχών τους.

Η ραγδαία αύξηση των ανθρώπων οι οποίοι λόγω των οικονομικών δυσκολιών και άλλων αρνητικών συγκυριών καταλήγουν στους δρόμους αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα». Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των αστέγων στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 25%, ενώ αυξητική τάση φαίνεται να παρατηρείται αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία αναφορικά με το προφίλ των «νεοαστέγων», καθώς, όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα της «Κλίμακας», πρόκειται για άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο τα οποία εργάζονταν, αλλά βρέθηκαν άνεργα από τη μια μέρα στην άλλη. ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Εκατοντάδες ρολόγια, ζώνες, τσάντες και πορτοφόλια, όλα προϊόντα«μαϊμού», τα οποία κατασχέθηκαν την Πέμπτη από τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, καταστράφηκαν χτες το πρωί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα κατασχεθέντα προϊόντα, που ήταν απομιμήσεις από πανάκριβες μάρκες ρολογιών πολυτελείας, όπως είναι τα Rolex, Guess, Dolce Gabbana, Omega κ.λπ., καθώς και πορτοφόλια, ζώνες και τσάντες, επίσης απομιμήσεις από επώνυμες μάρκες όπως Armani, Gucci, Louis Vuitton κ.λπ., είχαν μεταφερθεί στο σπαστήρα του δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, μετά την επιτυχή επιχείρηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο εντοπισµός Ο εντοπισμός των προϊόντων - «μαϊμού» έγινε έπειτα από πολυήμερη έρευνα, συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών το μεσημέρι της Πέμπτης, οπότε και εντοπίστηκε από προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας σε αποθηκευτικό χώρο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ενωτικών 8, ο πλούσιος «θησαυρός» των προϊόντων απομίμησης, που, όπως προέκυψε, προορίζονταν για διάθεση από μικροπωλητές στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, μετά από αιφνιδιαστική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στη συγκεκριμένη αποθήκη 784 ρολόγια, 248 ζώνες, 372 τσάντες και 1.017 πορτοφόλια. «Με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση του παρεμπορίου, τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και σε άλλες περιοχές της πόλης, η Δημοτική Αστυνομία θα συνεχίσει τις οργανωμένες επιχειρήσεις και προς την κατεύθυνση εντοπισμού και άλλων αποθηκευτικών χώρων προϊόντων παρεμπορίου», δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα. ΝΤ. Κ.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στο στόχαστρο 4 βιότοποι

«Χωµατερή» µε θέα θάλασσα Καταγγελίες για ρίψη µπάζων από το Ναυτικό Οµιλο Καλαµαριάς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Ενημέρωση για τα προβλήματα των τεσσάρων προστατευόμενων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας είχε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από τους προέδρους των Φορέων Διαχείρισης, στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα (φωτογραφία). Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα στηρίξει και τους 28 φορείς που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, τόσο χρηματοδοτικά, όσο και διοικητικά. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας.

∆έλτα Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του δέλτα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, επισήμανε ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές από το παράκτιο τμήμα του δέλτα Αξιού, αλλά και να ολοκληρωθεί η δημιουργία της ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Οστρακοκαλλιεργειών), προκειμένου οι μυδοκαλλιεργητές να μπορούν να λειτουργούν νόμιμα και να αποτελέσουν συμμάχους στην προσπάθεια για αποτελεσματική προστασία και διαχείριση της περιοχής. Ακόμη έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον» του έργου της αποκατάστασης της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, για την οποία υπάρχει ώριμη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.

Κερκίνη Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κερκίνης, Αρτέμης Χατζηαθανασίου, έθεσε το θέμα της βιωσιμότητας των φορέων διαχείρισης. Οπως είπε, θα πρέπει να προβλεφθούν έσοδα για τους φορείς διαχείρισης από τη λειτουργία μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός των περιοχών τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ΦΠΑ που δεν επιτρέπει έσοδα από πωλήσεις στους φορείς διαχείρισης.

Ολυµπος Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεδάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης των τουριστικών δραστηριοτήτων, και κυρίως του θέματος της χωροθέτησης των καταφυγίων στον Ολυμπο, καθώς επίσης και στην αδυναμία των φυλάκων των φορέων να επιβάλλουν κυρώσεις στους παρανομούντες. Οπως τονίστηκε στη συνάντηση, θα πρέπει να υπάρξει εγκύκλιος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (αστυνομία, δασαρχείο, θηροφυλακή), προκειμένου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καλύτερο συντονισμό, ώστε να εξασφαλίζεται άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις παρανομιών.

Κορώνεια - Βόλβη Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη, τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα τα έργα για την αποκατάσταση και προστασία της λίμνης Κορώνειας, είτε πρόκειται για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών για τα αστικά λύματα της περιοχής, είτε για αγροπεριβαλλοντικά έργα, όπως αντικατάσταση των υδροβόρων καλλιεργειών και αλλαγή του συστήματος άρδευσης σε στάγδην.

SUPER 3/EX TRA 5 ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 10.00 241 11.00 850 12.00 186 13.00 166 14.00 657 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 16.00 598

17.00 18.00

688 138

ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 20.00 717 21.00 889 EXTRA5 (1η κλήρωση): 7, 12, 14, 19, 35 (2η κλήρωση): 1, 8, 11, 14, 34

Σε κανονική χωματερή έχει μετατραπεί η εξωτερική πλευρά του κυματοθραύστη του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς όπως καταγγέλλουν μέλη των Οικολόγων Πράσινων και της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς. Οικοδομικά υλικά, πλαστικά, βερνίκια, υπολείμματα σωλήνων αποχέτευσης και σκουριασμένα σίδερα βρίσκονται πεταμένα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και παρά τις συνεχείς οχλήσεις των Οικολόγων, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ούτε από τον Ομιλο αλλά ούτε και από το δήμο Καλαμαριάς.

Σε κανονική χωματερή έχει μετατραπεί η εξωτερική πλευρά του κυματοθραύστη του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς

«Η

υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, όταν δέχτηκα καταγγελία από κάτοικο της περιοχής για τη ρίψη µπάζων στην εξωτερική πλευρά του κυµατοθραύστη του Οµίλου. Κάναµε αυτοψία στην περιοχή και πράγµατι εντοπίσαµε ότι είχε δηµιουργηθεί εκεί µία κανονική χωµατερή», δήλωσε στον «Α» ο Αργύρης Μπούρας, µέλος των Οικολόγων Πράσινων και της Δηµοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαµαριάς. Ο ίδιος πραγµατοποίησε καταγγελία στο λιµενικό φυλάκιο Αρετσούς και στο Κεντρικό Λιµεναρχείο, ενώ η παράταξη των Οικολόγων έφερε το θέµα και στο δηµοτικό συµβούλιο του δήµου Καλαµαριάς. «Εκεί λάβαµε την απάντηση πως η διοίκηση του Οµίλου προέβη στη ρίψη µπάζων για να διορθώσει ζηµίες που δηµιουργήθηκαν στην προβλήτα. Μας προκαλεί πραγµατικά εντύπωση το πώς ο δήµος έχει παραχωρήσει το χώρο στον Οµιλο µε την υποχρέωση της προστασίας του περιβάλλοντος και παραµένει αµέτοχος µπροστά σε αυτή την προφανή ρύπανση», σηµείωσε ο κ. Μπούρας.

Ο αντιδήµαρχος Από την πλευρά του, ο αντιδήµαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καλαµαριάς, Δηµήτρης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του στον «Α» έκανε λόγο για λανθασµένη ενέργεια του Οµίλου τονίζοντας, ωστόσο, ότι του έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις και το πρόβληµα λύθηκε. «Η διοίκηση του Οµίλου θέλησε να διορθώσει ορισµένες ζηµίες που έγιναν στην προβλήτα λόγω της συνεχούς πίεσης του νερού και επειδή το λιµάνι είχε

κατασκευαστεί πριν από δεκαετίες µε οικοδοµικά υλικά, προχώρησε στη ρίψη µπάζων. Εµείς του επισηµάναµε πως πρόκειται για παράνοµη ενέργεια που πλήττει το φυσικό περιβάλλον και λάβαµε διαβεβαιώσεις

Την ανάκληση της άδειας παραχώρησης του χώρου από το δήμο Καλαμαριάς ζητούν τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων πως κάτι τέτοιο δε θα επαναληφθεί», ανέφερε. Πάντως, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν αποφασισµένοι να µην αφήσουν το θέµα να λήξει και ζητούν την ανάκληση της άδειας παραχώρησης του χώρου από το δήµο Καλαµαριάς στον Οµιλο, σηµειώνοντας πως

δεν πληρούνται οι βασικοί όροι της σύµβασης για προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτό που µας προκαλεί εντύπωση είναι το πώς η δηµοτική αρχή επιτρέπει ‘‘ελαφρά τη καρδία’’ την απόρριψη µπάζων που περιέχουν πλαστικά, βερνίκια, υπολείµµατα σωλήνων αποχέτευσης, λεκάνες WC, σκουριασµένα σίδερα όταν αυτά είναι βέβαιο ότι καταλήγουν στη θάλασσα. Αν αυτό γίνεται στην Καλαµαριά, σε ένα τόσο εµφανές σηµείο (κάτω ακριβώς από το Κυβερνείο), τότε τι γίνεται σε άλλα λιγότερο εµφανή σηµεία της πόλης µας;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπούρας. Και κατέληξε: «Θεωρούµε πως η δηµόσια περιουσία και το περιβάλλον πρέπει να προστατεύονται γιατί δεν ανήκουν σε κανέναν όµιλο παρά µόνο στους πολίτες. Εµείς ως ευαισθητοποιηµένοι πολίτες θα πράξουµε αυτά που πρέπει για να τα προστατεύσουµε».


16

ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

Ο Ερντογάν απειλεί Πολεµικά πλοία θα συνοδεύουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Λάδι στη φωτιά έριξε ξανά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, είπε ότι η χώρα του θα προστατεύσει με το στόλο της οποιαδήποτε νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύριοι καλούν τη ∆ύση να τους βοηθήσει Διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον 8.000 άτομα πραγματοποιήθηκαν και χτες στη Συρία και στις πόλεις Χομς, Ντεΐρ αλ Ζορ και στη Δαμασκό, καθώς και στην πόλη Ιντλίμπ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σημειώθηκαν και χτες επεισόδια από τα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα. Η χτεσινή διαμαρτυρία (φωτογραφία) πάντως είχε κάτι καινούργιο: οι διαδηλωτές ζήτησαν από τη Δύση να τους βοηθήσει και να τους προστατεύσει από τη στρατιωτική καταστολή με την οποία το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ αντιδρά στην εξάμηνη εξέγερση. Οι διαδηλωτές έλεγαν πως ο λαός της Συρίας θέλει να εκτελεστεί ο Ασαντ. Οι χτεσινές αντιδράσεις φαίνεται πως ήταν το πρώτο αποτέλεσμα της έκκλησης που απηύθυνε η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, μια ένωση ακτιβιστών, η οποία ζήτησε από τη Δύση να αποστείλει παρατηρητές στη χώρα ώστε να διαπιστώσουν το τι ακριβώς συμβαίνει στη Συρία.

Νεκρός δικαστής που τα ‘βαλε µε τη µαφία στην Αλβανία Ενας Αλβανός δικαστής, ο Σκερντιλάτζ Κονόμι, σκοτώθηκε χτες έπειτα από σφοδρή έκρηξη που προκλήθηκε στο αυτοκίνητό του. Ο 33χρονος δικαστής πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Ανώτερο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και την Εθνική Ενωση Εισαγγελέων, η χτεσινή επίθεση ήταν η «πιο σοβαρή» εναντίον των Αλβανών δικαστικών λειτουργών και σχετίζεται με τη δράση της εγχώριας μαφίας. Ο δε πρόεδρος του συμβουλίου, Μπαμίρ Τοπί, το οποίο επιβλέπει το έργο των δικαστών σε όλη τη χώρα, ζήτησε από την Εισαγγελία και τους διοικητές της Αστυνομίας και των Μυστικών Υπηρεσιών να φέρουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κλιμακώνει την αντιπαράθεση με το Ισραήλ

«Ε

χουµε βοήθεια να αποστείλουµε και αυτή δε θα δεχθεί ξανά επίθεση, όπως συνέβη στο Μάβι Μαρµαρά», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα λάβει µέτρα, ώστε να προλάβει τη «µονοµερή εκµετάλλευση των φυσικών πόρων της ανατολικής πλευράς της Μεσογείου εκ µέρους του Ισραήλ». Οι δηλώσεις του δεν έµειναν αναπάντητες. Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Νταν Μέριντορ, µιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο της χώρας του, τις χαρακτήρισε «σοβαρές», αλλά δεν έδωσε συνέχεια στην πολεµική ρητορική του Τούρκου πρωθυπουργού. Η πολεµική ρητορική του Ερντογάν προκάλεσε την αντίδραση και της εσωτερικής αντιπολίτευσης. Ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος, είπε ότι η τουρκική Ερυθρά Ηµισέληνος ήδη αποστέλλει βοήθεια στην αποκλεισµένη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όµως να προκαλεί ή να παραβιάζει τον αποκλεισµό. Επίσης κάλεσε τον Ερντογάν να «νοµιµοποιήσει» στη Βουλή τις απειλές που εξαπολύει σχετικά µε τα πλοία που θα συνοδεύουν τη βοήθεια. Η αµερικανική κυβέρνηση, που παρακο-

λουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις, ζήτησε από την Τουρκία και το Ισραήλ «να αποφεύγουν τις προκλήσεις», στο πλαίσιο της σοβαρής κρίσης στις διπλωµατικές σχέσεις τους.

Ρίσκο Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις έχουν «χτυπήσει κόκκινο» από τη στιγµή που πόρισµα του ΟΗΕ αποδέχτηκε ως νόµιµο τον αποκλεισµό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, αλλά υπερβολική κι αχρείαστη την περσινή επιδροµή του στο στολίσκο της ειρήνης που µετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους. Ο Ερντογάν υποβάθµισε τις διπλωµατικές σχέσεις µε το Τελ Αβίβ, ανέστειλε τις διµερείς αµυντικές εµπορικές συµφωνίες και εµµένει στη συγγνώµη του Ισραήλ και στην αποζηµίωση των συγγενών των 9 θυµάτων. Αναλυτές εκτιµούν ότι ο Ερντογάν ρισκάρει πολύ, καθώς δεν έχει περιθώρια

να χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή, ενώ δεν βλέπουν πιθανή µια σύρραξη. Μπορεί η Αγκυρα να υπερτερεί σε στόλο, το Ισραήλ όµως υπερτερεί σε αεροπορική δύναµη και δύναται να ελέγχει τις τουρκικές κινήσεις. Επίσης, φρονούν ότι οι διµερείς εµπορικές τους σχέσεις, που αγγίζουν τα 3,5 δισ. δολάρια ετησίως, η ιδιότητά τους ως νατοϊκοί σύµµαχοι και οι γεωστρατηγικές τους βλέψεις δεν τις επιτρέπουν να συγκρουστούν. Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκµεταλλευτεί τη συγκυρία των ανακατατάξεων στον αραβικό κόσµο για να αναδειχθεί ως περιφερειακή δύναµη. Αναρωτιούνται, ωστόσο, πόσο θα τραβήξει το σκοινί. Τέλος, συγκλίνουν στο ότι το Ισραήλ θα δυσκολευθεί στην προσπάθειά του να τραβήξει επενδυτές για την εκµετάλλευση των αποθεµάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάχες πριν από τη λήξη του τελεσιγράφου Σφοδρές μάχες πραγματοποιήθηκαν χτες μεταξύ των ανταρτών και των υποστηρικτών του Μουαμάρ Καντάφι έξω από τα τελευταία προπύργια του συνταγματάρχη, την Μπάνι Ουαλίντ και τη Σύρτη. Οι μάχες έγιναν λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο που έχουν δώσει οι αντάρτες στους καθεστωτικούς για να παραδοθούν και το οποίο λήγει σήμερα. Πολλοί κάτοικοι των πόλεων προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τη μεγάλη μάχη που αναμένεται να ξεκινήσει. Ελεγαν πως στις πόλεις δεν υπάρχει νερό, φαγητό και ρεύμα και ότι πολύς

κόσμος έχει αποκλειστεί εντός αυτής μη έχοντας καύσιμα για να κινηθεί. Από την άλλη πλευρά άλλο ένα κομβόι αυτοκινήτων που μετέφερε αξιωματούχους του Καντάφι προσπάθησε να περάσει στο γειτονικό Νίγηρα. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της κυβέρνησης του Νίγηρα, ο Μασαουντού Ζασουμί, είπε ότι η χώρα θα σεβαστεί την υπογραφή της στο Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κι ότι αν ο Καντάφι, ο γιος του Σαΐφ αλ Ισλάμ κι ο Αμπντουλάχ αλ Σανουσί, που διώκονται από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας,

τα οποία φέρονται να έχουν διαπράξει στη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης, περάσουν τα σύνορα της χώρας του, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συλληφθούν. Τέλος, χτες η Ιντερπόλ εξέδωσε «κόκκινο σήμα», το οποίο απέστειλε και στις 188 χώρες - μέλη της, όπως ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, Λουίς Μορένο Οκάμπο. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις Λίβυοι βρίσκονται στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους του κόσμου και ότι έχει μειωθεί σημαντικά η δυνατότητά τους να βρουν καταφύγιο σε μια άλλη χώρα.


ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εκστρατεία για τα µέτρα Ο Οµπάµα ανακοίνωσε πακέτο µέτρων για την απασχόληση ύψους 447 δισ. δολαρίων

Στους δρόμους θα κατέβουν οι εργαζόμενοι στη Βρετανία σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο επικεφαλής της ένωσης συνδικάτων, Μπρένταν Μπάρμπερ, δήλωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι, αν η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον επιμείνει στο σχέδιο για αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, τα συνδικάτα θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή εκατομμυρίων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των συνδικάτων και του υπουργού Οικονομίας, Ντάνι Αλεξάντερ, επαναλήφθηκαν χτες μετά την καλοκαιρινή διακοπή.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Περιοδεία ανά τις ΗΠΑ ξεκίνησε ο πρόεδρος της χώρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στοχεύοντας να εντείνει τις πιέσεις στην αντιπολίτευση προκειμένου να προωθηθούν οι προτάσεις του.

Ο

Αµερικανός ηγέτης απευθύνθηκε στους Ρεπουµπλικανούς από το Πανεπιστήµιο Ρίτσµοντ της Βιρτζίνια, όπου µίλησε σε φοιτητές και διδακτικό προσωπικό και ζήτησε να εγκριθεί το νοµοσχέδιο άµεσα ώστε «περισσότεροι να βρουν δουλειά κι όσοι εργάζονται να εισπράξουν περισσότερα χρήµατα». Ο Οµπάµα επισήµανε ότι αποµένουν 14 µήνες µέχρι τις προεδρικές εκλογές αλλά ο λαός δεν µπορεί να περιµένει, δεν έχει την πολυτέλεια της αναµονής, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το πακέτο των µέτρων που παρουσίασε ο Οµπάµα στην οµιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας περιλαµβάνει µείωση φόρων για εργαζόµενους και επιχειρήσεις, επενδύσεις σε υποδοµές στις συγκοινωνίες και πρόγραµµα εκσυγχρονισµού σχολείων. Επίσης, ο Αµερικανός ηγέτης ανακοίνωσε επιδόµατα για µακροχρόνια ανέργους και διεύρυνση του προγράµµατος επαναχρηµατοδότησης στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο στήριξης της αγοράς κατοικίας αλλά και δανειοληπτών που αντιµετωπίζουν προβλήµατα. Η εφαρµογή των προγραµµάτων µπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της οικονοµίας έως 3% το 2012 και µείωση της ανεργίας κατά µισή ποσοστιαία µονάδα, εκτίµησαν αναλυτές, σύµφωνα µε τους οποίους το ζητούµενο είναι η στάση της αντιπολίτευσης που ελέγχει τη Βουλή.

Οι Ρεπουµπλικανοί Οι Ρεπουµπλικανοί ήταν ιδιαίτερα συγκρατηµένοι στο Κονγκρέσο κατά την ανακοίνωση του πακέτου συνολικού κόστους 447 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπένερ, αρκέστηκε να επισηµάνει ότι οι ιδέες του Οµπάµα «αξίζουν προσοχής», ενώ ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ρεπουµπλικανών στο Σώµα και εκφραστής των υπερσυντηρητικών, Ερικ Κάντορ, αρκέστηκε να

Επί ποδός πολέµου τα συνδικάτα

Στην Τάιμς Σκουέαρ, η αστυνομική παρουσία εντάθηκε, καθώς το ABC μεταδίδει ότι υπάρχει κίνδυνος για επίθεση

Συναγερµός για επίθεση εν όψει της επετείου Δυο μέρες πριν από τα εγκαίνια του εθνικού μνημείου στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου στέκονταν οι Δίδυκοι Πύργοι μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, στις ΗΠΑ σήμανε συναγερμός. Οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα εν όψει της δέκατης επετείου των επιθέσεων σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, επικαλούμενες στοιχεία που προέρχονται από την περιοχή των φυλών στο Πακιστάν. Η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε χτες βράδυ ότι πίσω από την απειλή κρύβεται η αλ Κάιντα, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο αφορά πιθανότατα χτύπημα με παγιδευμένο όχημα. Στη Νέα Υόρκη όπου αύριο είναι προγραμματισμένες οι εκδηλώσεις μνήμης παρουσία του προέδρου Μπαράκ

προσθέσει ότι οι φοροαπαλλαγές θα αποτελέσουν µέρος της συζήτησης. Ωστόσο, το επόµενο διάστηµα αναµένεται να είναι ιδιαίτερα «καυτό» στην πολιτική σκηνή. Οι Ρεπουµπλικανοί αντιδρούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια θα διογκώσει το

Ομπάμα και δυο προκατόχων του, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας. Με εντολή του Ομπάμα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία «διπλασίασε τις προσπάθειές της», δήλωσε αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη Νέα Υόρκη και, σύμφωνα με αξιωματούχο, διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη 2 ή 3 ανθρώπων που εκτιμάται ότι συνδέονται με την αλ Κάιντα. Η προσοχή των αρχών στρέφεται σε γέφυρες και σήραγγες, ενώ οι έλεγχοι είναι διαρκείς στο μετρό. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήλωσε ότι η απειλή δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως αλλά κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναφέρουν στις αρχές οτιδήποτε θεωρούν ύποπτο.

έλλειµµα και οι πιέσεις του Οµπάµα για την άµεση εφαρµογή του σχεδίου του ώστε να υπάρξουν αποτελέσµατα πριν από το καλοκαίρι του 2012 εν όψει των εκλογών του 2012, αναµένεται να οδηγήσουν την αντιπαράθεση στα ύψη.

Βυθίστηκαν στο σκοτάδι ΗΠΑ και Μεξικό Περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη νότια Καλιφόρνια και σε πολλές περιοχές της Αριζόνα και του Μεξικού. Η βλάβη οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ανακοίνωσαν οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες σταδιακά ομαλοποιήθηκε η κατάσταση για τα περισσότερα νοικοκυριά μέχρι χτες το βράδυ. Το εκτεταμένο μπλακ άουτ προκάλεσε μποτιλιαρίσματα σε δρόμους της Καλιφόρνια, διακοπές στην υδροδότηση στην Αριζόνα και την Τιχουάνα. Τα σχολεία έμειναν κλειστά στο Σαν Ντιέγκο το οποίο βυθίστηκε στο σκοτάδι και αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία (φωτογραφία), ενώ από το αεροδρόμιο της πόλης δεν πραγματοποιήθηκε καμία πτήση.

25


26

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΕΚΤ: φεύγει ο Σταρκ, πέφτει το ευρώ Μπορεί η παραίτηση ενός και μόνον ανθρώπου από ένα διεθνή οργανισμό να γκρεμίσει -έστω για λίγες ώρες- ένα νόμισμα; Προφανώς μπορεί. Δεν πρόλαβε να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Γιούργκεν Σταρκ, υπέβαλε την παραίτησή του και θα εγκαταλείψει τη θέση του στο τέλος του χρόνου κι αμέσως έπεσε το ευρώ κάτω από τα 1,37 δολάρια. Ο 63χρονος Γερμανός οικονομολόγος, γνωστός ως το μεγαλύτερο «γεράκι» της ΕΚΤ, φεύγει -σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση- για προσωπικούς λόγους. Ομως, η παραίτησή του αφήνει να εννοηθεί ότι το

διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι βαθιά διχασμένο, γι’ αυτό και αντέδρασαν αμέσως και οι ευρωπαϊκές αγορές με πτώση. Σημειώνεται ότι ο Σταρκ είναι ο δεύτερος Γερμανός που παραιτείται από την ΕΚΤ μέσα στο 2011, πριν λήξει κανονικά η θητεία του. Πρώτος έφυγε τον Απρίλιο ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Bundesbank. Ο Βέμπερ θεωρείτο ένα διάστημα και φαβορί για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ, η θητεία του οποίου λήγει τον Οκτώβριο. Εβδομάδες μετά την παραίτησή του, ο Βέμπερ την είχε δικαιολογήσει ως το μόνο τρόπο

να διατρανώσει την αντίθεσή του στα προγράμματα αγορών ομολόγων κλυδωνιζόμενων χωρών. Ο Βέμπερ είχε εκφράσει από το Μάιο του 2010 δημόσια τη διαφωνία του σ’ αυτά τα προγράμματα, αλλά μειοψήφησε και κάποια στιγμή αποφάσισε να φύγει. Στους διαδρόμους της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη, περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα τα βροντήξει και ο Σταρκ. Προφανώς, για την παραίτησή του ήταν ενημερωμένο και το Βερολίνο, το οποίο λέγεται ότι θα προτείνει ως διάδοχο του Σταρκ στην ΕΚΤ το νυν υφυπουργό Οικονομικών του Σόιμπλε, Γιοργκ Ασμουσεν.

Προτάσεις και απειλές από τη Γερµανία Κοινοτικούς υπαλλήλους θέλει να στείλει στην Ελλάδα ο Ετινγκερ • Ή µεταρρυθµίσεις ή επενδύσεις... γιοκ, λέει ο Ρέσλερ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Τελικά, φαίνεται ότι αυτό το διάστημα και μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία της 21ης Ιουλίου στη γερμανική Βουλή για το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης EFSF, δεν υπάρχει Γερμανός που να μη διατυπώνει την άποψή του για την Ελλάδα.

Κ

άθε υπουργός -ακόµη και µε µη οικονοµικό χαρτοφυλάκιοέχει µια παρατήρηση να κάνει, κάθε βουλευτής ή αξιωµατούχος έχει µια ανάλυση να διατυπώσει. Αλλοι µε πνεύµα… αλληλεγγύης, άλλοι µε διάθεση άγριας κριτικής κι άλλοι και µε τα δύο. Χτες, τη σκυτάλη πήραν ο Γερµανός επίτροπος για θέµατα Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονοµίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Ο πρώτος µε µια πρόταση, ο δεύτερος µε µια απειλή.

«Να σας στείλουµε… κυανόκρανους» Ο Ετινγκερ πρότεινε χτες την απόσπαση δηµόσιων υπαλλήλων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα, για να της µάθουν πώς να κάνει αποκρατικοποιήσεις και κυρίως πώς να µαζεύει έσοδα. Και το έκανε από τις σελίδες της εφηµερίδας «Bild». Στη συνέντευξή του υπογράµµισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιµετωπιστούν οι αδυναµίες της ελληνικής δηµόσιας διοίκησης είναι να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα εξειδικευµένα στελέχη από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Οι υπάλληλοι αυτοί, που θα αποσπαστούν για κάποιο µεγάλο διάστηµα, αγνοώντας ενδεχόµενες αντιστάσεις, θα βάλουν τέλος στην αδράνεια. «Οποι-

ος ζητά αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι διατεθειµένος να εκχωρεί για κάποιο διάστηµα τις αρµοδιότητές του», είπε ο Ετινγκερ. Ο Γερµανός επίτροπος πρότεινε, επίσης, οι υπερχρεωµένες χώρες να εκχωρούν την αρµοδιότητα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισµού τους στην ΕΕ. Μια τέτοια προοπτική θα απέτρεπε τη συσσώρευση χρέους και ελλειµµάτων, όπως λέει ο Χριστιανοδηµοκράτης πολιτικός, που µέχρι να γίνει επίτροπος ήταν πρωθυπουργός σ’ ένα από τα λίγα κρατίδια της Γερµανίας µε σχεδόν µηδενικό έλλειµµα. Κι επειδή η «Bild» δουλεύει κυρίως µε εικόνες, ο Ετινγκερ της έκανε τη χάρη και δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόµενο οι σηµαίες των υπερχρεωµένων χωρών να κυµατίζουν µεσίστιες στα κτίρια της ΕΕ. Πάντως, σε αντίθεση µε άλλους οµοϊδεάτες του, ο Ετινγκερ τάχθηκε σαφώς κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υπογραµµίζοντας ότι το πρόβληµα της Αθήνας είναι η αδύναµη δηµόσια διοίκηση που διαθέτει. «Οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να εισπράξουν τους οφειλόµενους στο κράτος φόρους και να προωθήσουν την πώληση κρατικής περιουσίας», είπε και έδωσε και τη λύση: να µας στείλουν… κυανόκρανους.

Η επιστολή Ρέσλερ Στο µέτωπο των πιέσεων τώρα, τη σκυτάλη από τον υπουργό Οικονοµικών, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, την πήρε ο συνάδελφός του στο Οικονοµίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Ο αντικαγκελάριος της Γερµανίας ζήτησε µε επιστολή του προς τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη την ταχεία εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων στην Ελλάδα. Η γερµανική κυβέρνηση εξαρτά τη χορήγηση περαιτέρω οικονοµικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την αύξηση της γερµανικής

επιχειρηµατικής δραστηριοποίησης στη χώρα µας από την εφαρµογή βαθύτερων διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων. Σύµφωνα µε τη γερµανική έκδοση των «Financial Times», o Ρέσλερ µε την επιστολή του ζητά την εκπλήρωση των συµπεφωνηµένων προϋποθέσεων από ελληνικής πλευράς, προκειµένου να εκταµιευθεί η επόµενη δόση του πακέτου βοήθειας. Μόνο τότε, υπογραµµίζει, θα έχει επιτυχή έκβαση η κοινή επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Ο Γερµανός υπουργός επισηµαίνει ότι η διακοπή των διαβουλεύσεων µε την τρόικα τον ανησύχησε πολύ και προβαίνει στην εκτίµηση ότι το γεγονός αυτό µπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Υπενθυµίζεται ότι ο Ρέσλερ αναµένεται στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα, επικεφαλής µεγάλης αντιπροσωπείας Γερµανών επιχειρηµατιών, στο πλαίσιο εκστρατείας για την ενίσχυση της γερµανικής επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα µας.

«Σχέδιο Β» για τη χρεοκοπία Σχέδιο στήριξης των γερμανικών τραπεζών, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει στους στόχους του πακέτου διάσωσης και κηρύξει στάση πληρωμών, ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης συνασπισμού. Το έκτακτο σχέδιο προβλέπει μέτρα που θα βοηθήσουν τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες απώλειες, ύψους 50%, στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης για Ελλάδα. Στόχος αυτού του «σχεδίου Β», είναι να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, μίλησε «για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της ευρωζώνης συνολικά». Και επανέλαβε ότι βασική επιλογή της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.


OIKONOMIA

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

27

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στην τελική ευθεία η ελληνική επενδυτική τράπεζα Την ανάγκη εφαρµογής νέου αναπτυξιακού µοντέλου υπογράµµισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Βρεφονηπιακός σταθµός από τα ΕΛΠΕ στα ∆ιαβατά Την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στα Διαβατά του δήμου Δέλτα, σε δημοτικό οικόπεδο, χρηματοδότησαν εξολοκλήρου τα Ελληνικά Πετρέλαια και χτες έγιναν τα εγκαίνια. Ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός κατασκευάστηκε βάσει υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας και είναι ενεργειακά αυτόνομος με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία, καθώς θα αποτελέσει μία στέγη φροντίδας και αγάπης για τα παιδιά, ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο όπου θα μπορούν να εμπιστευθούν τη φύλαξη των παιδιών τους οι γονείς. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ομίλου των ΕΛΠΕ, Τάσος Γιαννίτσης, τόνισε ότι «το έργο αυτό επιβεβαιώνει την υπεύθυνη στάση του ομίλου και την ουσιαστική στήριξή του στις όμορες κοινωνίες». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, επισήμανε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να αναπτύσσει «σχέσεις αξιοπιστίας με τις τοπικές κοινωνίες και θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την εξέλιξή τους με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος της εθνικής οικονομίας γενικότερα». Ο δήμαρχος Δέλτα, Νικόλαος Γιουτίκας, στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την εταιρία και τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για την τοπική κοινωνία. «Καλούμαστε με τη συμβολή του προσωπικού του σταθμού να οδηγήσουμε τα παιδιά στα πρώτα βήματά τους στην κοινωνία, έξω από το στενό οικογενειακό περιβάλλον τους, να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις ικανότητές τους και να τα προετοιμάσουμε για το σχολικό περιβάλλον που θα ακολουθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Πρωτοβουλία κρίσιμη και ζωτική για την υλοποίηση των σχεδίων μας και την ουσιαστική στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας και των επενδύσεων» χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, μιλώντας χτες στη Θεσσαλονίκη.

Ο

κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε ότι οι τελικές αποφάσεις για τη δηµιουργία της τράπεζας θα ληφθούν µέχρι το τέλος του 2011, ενώ είχε χτες και κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), Ματίας Κόλατζ-Ανεν, προκειµένου να συζητήσει εκ νέου τη συνδροµή της τελευταίας στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονοµίας και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων εν µέσω οικονοµικής κρίσης. Η συνάντηση πραγµατοποιήθηκε λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης της Παρευξείνιας Τράπεζας για το ρόλο των αναπτυξιακών τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόµενη επενδυτική τράπεζα -για τη δηµιουργία της οποίας η γερµανική KfW έχει διαµηνύσει προσφάτως ότι βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης-, ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι αυτή θα έχει «πολύ προσδιορισµένες δραστηριότητες», χρηµατοδοτώντας -για παράδειγµασυγκεκριµένα µεγάλα έργα υποδοµών, µεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης με τον πρόεδρο της Παρευξείνιας Τράπεζας, Α, Κοντακόφ

και τις ελληνικές εξαγωγές µέσω των εµπορικών τραπεζών. Από το βήµα της εκδήλωσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήµανε την ανάγκη εφαρµογής νέου αναπτυξιακού µοντέλου για την Ελλάδα, αλλά και ανάπτυξης του «επιχειρηµατικού ακτιβισµού» στη χώρα µας, ενώ ζήτησε «τη συµβολή των φορέων σε µια τεχνική συνεργασία για τη διαµόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου της». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ επισήµανε ότι το ύψος των κεφαλαίων, που θα λάβει φέτος η Ελλάδα από την τράπεζα, εξαρτάται και από τον τρόπο µε τον οποίο θα διαµορ-

φωθεί το πρόγραµµα για τη χρηµατοδότηση των ελληνικών ΜΜΕ. Πρόσθεσε ότι στόχος της ΕΤΕΠ για τη χώρα µας είναι η οικονοµική βοήθειά της να «µετατοπιστεί» από τις επιδοτήσεις (που σήµερα αποτελούν το 80% των δανείων προς την Ελλάδα) στις λεγόµενες ανακυκλούµενες χρηµατοδοτήσεις (revolving funds), καθώς τελικά έτσι το όφελος θα είναι µεγαλύτερο. Επισήµανε δε ότι, πριν από το ξέσπασµα της κρίσης, η ΕΤΕΠ ενέκρινε ετησίως δάνεια της τάξης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ το 2009 υπέγραψε συµβάσεις 1,5 δισ. και το 2010 της τάξης των 3 δισ.

Ευκαιρίες συνεργασίας για Ελλάδα και Σερβία Η εικόνα της κατάμεστης αίθουσας του ΕΒΕΘ στη χτεσινή ημερίδα για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας αποδεικνύει το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης για τις οικονομικές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Οσοι μαζεύτηκαν χτες στο κτίριο της οδού Τσιμισκή 29 έδειξαν με την παρουσία τους ότι η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη. Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Βεργίνης, αναφέρθηκε στις πολυετείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις στη Σερβία, σε τομείς όπως η επεξεργασία μετάλλων, τα πετροχημικά, τα τσιμέντα, οι υπηρεσίες με

κυριότερο τον τραπεζικό τομέα, αλλά και το λιανικό εμπόριο, ενώ ξεκίνησε παράλληλα και μια σταδιακή ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ο κ. Βεργίνης αναφέρθηκε και στη σημαντική αύξηση Σέρβων τουριστών που καταγράφηκε φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στη δική του παρέμβαση ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, Μιχαΐλο Βέσοβιτς, έδειξε ως τομείς προτεραιότητας για συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, τη βιομηχανία και την επεξεργασία μετάλλων, τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου, τον τουρισμό και τις επενδύσεις σε ελεύθερες ζώνες. Οπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων της χώρας του δραστηριοποι-

ούνται 7.036 επιχειρήσεις με σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα τον αραβόσιτο, τα κατεψυγμένα φρούτα, τα μη αλκοολούχα ποτά, το μεταλλικό νερό, το αλεύρι και το λάδι. Πάνω από το 50% των εξαγωγών κατευθύνεται στις χώρες της ΕΕ. Επίσης, η βιομηχανία μετάλλου –με 5.000 επιχειρήσεις και 130.000 εργαζομένους- της χώρας συμμετέχει στο ΑΕΠ σε ποσοστό 6% και στο εξαγωγικό εμπόριο 30%, ενώ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα θεωρείται η νέα συμφωνία της Σερβίας με τη Fiat. Περίπου 2.100 εταιρίες δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία ξύλου με 23.000 εργαζομένους. Το σημαντικότερο προϊόν που εξάγεται είναι τα έπιπλα. Πέρυσι, οι ελληνικές εισαγωγές επίπλων από τη Σερβία ανήλθαν σε 1,1 εκατ. δολ. και οι εξαγωγές σε 0,6 εκατ. δολ.


28

OIKONOMIA ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

Κοµπιούτερ στο ∆ηµόσιο Τι συζήτησε µε τον υφυπουργό Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης ο ΣΕΒΕ και τι πρότεινε Η σημασία της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) στην Ελλάδα με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και οι ευεργετικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι σχετικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν έντονο διεθνή ανταγωνισμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης, στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Ο

πως είπε στον υφυπουργό ο Στη συνάντηση με τον Π. Τζωρτζάκη (δεξιά) ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δ. Λακασάς (στο κέντρο), πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δηµή- τόνισε την άμεση ανάγκη για απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών τρης Λακασάς, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 40 εκατ. καταναλωτές. ενίσχυση της εξωστρέφειας και της για την προώθηση της ηλεκτρονικής διανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικοακυβέρνησης στην Ελλάδα είναι απογο- Γραµµατεία Εξωστρέφειας νοµίας και την προώθηση της ελληνικής ητευτικά, αφού δείχνουν ότι η χώρα µας Στο µεταξύ, ο ΣΕΒΕ παρουσίασε χτες παραγωγής, µε κεντρικό πυλώνα το κρίβρίσκεται ακόµα στην τελευταία θέση στον πρωθυπουργό προτάσεις για την σιµο ζήτηµα της ρευστότητας. της λίστας των «27», µε το ποσοστό των ατόµων που έχουν πλήρη διαθεσιµότητα διαδικτύου να ανέρχεται σε 37,5%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός µέσος όρος είναι στο 84%. Ο ίδιος υπογράµµισε ότι σήµερα µόλις το 13,4% των Ελλήνων χρησιµοποιούν το διαδίκτυο για συναλλαγές µε τις δηµόσιες αρχές, όταν ο ευρωπαϊκός Την άμεση εφαρμογή μιας ολοκληµέσος όρος ανέρχεται στο 41%. Παράλρωμένης και συνεκτικής δέσμης προτάληλα, πρόσθεσε ότι το στοιχείο αυτό δε σεων με στόχο την προσέλκυση αραβισυνάδει µε τα στοιχεία για την αξιοποίκών επενδύσεων στη χώρα μας και την ηση των πόρων των διαρθρωτικών ταενίσχυση των εμπορικών και επιχειρηµείων, σύµφωνα µε τα οποία η Ελλάδα ματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας εµφανίζεται ως η δεύτερη χώρα στην ΕΕ και των 22 χωρών του αραβικού κόσμου -µετά τη Σλοβακία- µε τις µεγαλύτερες ζητά από τον πρωθυπουργό και τους συεπενδύσεις σε υπηρεσίες και εφαρµογές ναρμόδιους υπουργούς, εν όψει της 76ης για τους πολίτες, επενδύοντας το 3,7% Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το (780 εκατ. ευρώ) των συνολικών διαθέΑραβο-ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου σιµων πόρων των διαρθρωτικών ταµείων και Ανάπτυξης. Η δέσμη των προτάσεων για τη χώρα για αυτόν το σκοπό, χωρίς που επεξεργάστηκε το επιμελητήριο (παόµως το ανάλογο αποτέλεσµα. ρουσιάζονται αναλυτικά στο συνημμένο Ο κ. Λακασάς επισήµανε την άµεση αρχείο) στοχεύει στη δημιουργία ενός ανάγκη για απλούστευση των γραφειοσταθερού επιχειρηματικού και φορολοκρατικών διαδικασιών για τις επιχειρήγικού περιβάλλοντος, με ξεκάθαρους κασεις στις σχέσεις τους µε τη δηµόσια δινόνες και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. οίκηση, κάνοντας ενδεικτική αναφορά Στο πλαίσιο αυτό, το επιμελητήριο προστο ηλεκτρονικό τελωνείο (e-customs), Ο πρόεδρος του Αραβο-ελληνικού τείνει, μεταξύ άλλων: που συνιστά επιταγή της κοινοτικής τεΕπιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, ■ Επίσημη αναγνώρισή του ως πιστοΧρήστος Φώλιας λωνειακής νοµοθεσίας. Επιπλέον, ζήποιημένου «one stop shop» εξυπηρέτητησε την ενσωµάτωση της έρευνας, της σης Αράβων επενδυτών. τητας για τον αραβικό κόσμο με έδρα τεχνολογίας και της καινοτοµίας στην ■ Ουσιαστική μείωση της ελληνικής την Ελλάδα. παραγωγική διαδικασία ως παραγόγραφειοκρατίας μέσω θεσμοθέτησης ■ Παροχή φορολογικών κινήτρων για ντων ανάπτυξης και ανταγωνιστικότηαυστηρών προθεσμιών για την έγκριση την προσέλκυση αραβικών επενδύσεων. τας. Οπως ανέφερε, ιδιαίτερη έµφαση ή απόρριψη επενδυτικών προτάσεων. ■ Συνδιαμόρφωση με την Πολιτεία θα πρέπει να δοθεί στην εφαρµοσµένη ■ Υποστήριξη του Αραβο-Ελληνικού «ατζέντας επενδύσεων» αραβικού ενδιαέρευνα που έχει ως στόχο την αγορά Οικονομικού Φόρουμ από την Πολιτεία φέροντος στον κλάδο της ενέργειας. (market driven) και µάλιστα τις αγοως θερμοκοιτίδας συμφωνιών με τον ■ Ιδρυση Ακαδημίας Τουρισμού – Πορές του εξωτερικού, καθώς, σύµφωνα αραβικό κόσμο. λιτισμού για τη Μεσόγειο. µε µελέτη του ΟΟΣΑ, ένα καινοτοµικό ■ Δημιουργία πύλης επιχειρηματικό■ Δημιουργία Ελληνο-αραβικού Ναυπροϊόν για να είναι επιτυχηµένο θα πρέπει να απευθύνεται τουλάχιστον σε

Αναφερόµενος στην καλή επίδοση των εξαγωγών ως το µόνο θετικό µακροοικονοµικό µέγεθος της ελληνικής οικονοµίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δ. Λακασάς, σηµείωσε ότι οι καιροί επιτάσσουν ένα νέο µοντέλο ανάπτυξης της χώρας µε έµφαση στην ελληνική παραγωγή και στην εξωστρέφεια, το οποίο θα θέτει τις βάσεις για µια ανταγωνιστική παραγωγή, που θα είναι ικανή να διεκδικήσει µερίδιο στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, για να επιτευχθεί, απαιτεί συναίνεση µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων της χώρας, µε σκοπό την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης κοινής αποδοχής, µε χαρακτηριστικότερο το πρόσφατο παράδειγµα της συναίνεσης στη µεταρρύθµιση για την παιδεία. Ο κ. Λακασάς έθεσε στον πρωθυπουργό ως προτεραιότητες την ενίσχυση της εξαγωγικής πολιτικής, την αναδιάρθρωση του συστήµατος εξαγωγών και το συντονισµό των δράσεων και φορέων εξωστρέφειας, µέσω της δηµιουργίας µίας Γενικής Γραµµατείας Εξωστρέφειας.

Χρήστος Φώλιας: «Είναι ώρα αποφάσεων και δράσης» τιλιακού Cluster στη Θεσσαλονίκη. ■ Θεσμοθέτηση Αραβο-Ελληνικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης. Οι προτάσεις του επιμελητηρίου απεστάλησαν στο σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας με το αίτημα να υπάρξει θετική αξιολόγηση και ανταπόκριση, η οποία θα επιτρέψει την κεφαλαιοποίηση των αδελφικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών χωρών. Αναφορικά με την πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, δήλωσε: «Οι τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο δείχνουν ξεκάθαρα πως το αραβικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι δεδομένο και μπορεί άμεσα να προσφέρει τονωτικές ενέσεις στην ελληνική οικονομία, αρκεί ασφαλώς το επενδυτικό μας πλαίσιο να γίνει πιο φιλικό και πιο αξιόπιστο. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για χαμένο χρόνο και χαμένες ευκαιρίες. Οι προτάσεις μας ενσωματώνουν τη γνώση και την εμπειρία που είναι απαραίτητες για να πετύχουμε την προσέλκυση επενδύσεων και ευελπιστούμε να υιοθετηθούν άμεσα από την κυβέρνηση προκειμένου να αποδώσουν καρπούς αυτήν τη δύσκολη ώρα. Δεν είναι η ώρα για ατέρμονες συζητήσεις, είναι ώρα αποφάσεων και δράσης».


OIKONOMIA

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

Στην 76η ∆ΕΘ η Wind Ενα νέο αφιέρωμα, το ΕGaming, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός βιντεοπαιχνιδιών στη χώρα, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι επισκέπτες της 76ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα EGaming High-Tech φιλοξενείται στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου και περιλαμβάνει εκτός από την παρουσίαση βιντεοπαιχνιδιών και κονσόλες παιχνιδιών, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσίες mobile Ιnternet. Χορηγός είναι η Wind Ελλάς, που για άλλη μία χρονιά στηρίζει δυναμικά το θεσμό της ΔΕΘ και συστήνει στους επισκέπτες της τον κόσμο των smartphones. Οι έξυπνες συσκευές έχουν μπει δυναμικά στη ζωή των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, ανανεώνοντας την επικοινωνία χάρη στις τεχνολογικές τους δυνατότητες. Απλά και εύχρηστα, προσφέρουν στους χρήστες νέες εμπειρίες επικοινωνίας. Στο περίπτερο της Wind, oι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις δημοφιλέστερες συσκευές όλων των λειτουργικών συστημάτων της αγοράς, να τις δοκιμάσουν ζωντανά, να ενημερωθούν για τις λειτουργίες και τις χιλιάδες εφαρμογές που υποστηρίζουν. Με τη μεγάλη γκάμα επιλογών που είναι διαθέσιμες στα 41 καταστήματα Wind της Θεσσαλονίκης, η εταιρία επιβεβαιώνει τη στρατηγική της «Smartphones για όλους», προσφέροντας ποικιλία επιλογών, που ξεκινούν από 109 ευρώ και με χαρακτηριστικά που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες και επιθυμίες των χρηστών. Οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να κερδίζουν κάθε μέρα smartphones τελευταίας τεχνολογίας συμμετέχοντας στο παιχνίδι «τι τύπος καρτοκινητής είσαι», ενώ στο χώρο θα πραγματοποιούνται ταυτοποιήσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας με δώρο επιπλέον χρόνο ομιλίας και θα διατίθενται κάρτες με δωρεάν mobile Ιnternet. Στο χώρο του αφιερώματος E-Gaming HighTech θα γίνουν, επίσης, οι πρώτες παρουσιάσεις και δοκιμές παιχνιδιών της περιόδου 2011 - 2012 (Pro - Evolution Soccer 2012, FIFA 2012, κ.ά.), τουρνουά παιχνιδιών και διαγωνισμοί με διαδραστική συμμετοχή παικτών και επισκεπτών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος και σε συνέχεια της ενημερωτικής εκστρατείας «Kids@safety, Internet, κινητό και παιδί (www.kidsatsafety.gr)», η Wind θα συνεργαστεί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, η οποία με εισηγητή τον επικεφαλής της διεύθυνσης, Μανώλη Σφακιανάκη, θα πραγματοποιήσει αύριο, Κυριακή, στις 12.00, 17.00 και 20.00, σεμινάρια για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Νέα «βουτιά» στη βιοµηχανία, άνοδος για τις εξαγωγές Στο επτάµηνο η βιοµηχανική παραγωγή µειώθηκε κατά 7,9%, σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Ο μόνος τομέας που γλιτώνει προς το παρόν από την ύφεση είναι οι εξαγωγές

Δραματική είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία της χώρας, καθώς μειώνονται η βιομηχανική παραγωγή και ο τζίρος του εμπορίου, αφού έχει συρρικνωθεί η κατανάλωση και η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι πλέον η αύξηση που παρουσιάζουν οι εξαγωγές.

Ε

ιδικότερα, η βιοµηχανική παραγωγή τον Ιούλιο παρουσίασε µείωση 2,8%, σε σύγκριση µε τον Ιούλιο του 2010, ενώ η µέση µείωση στο επτάµηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 ανήλθε στο 7,9%. Σύµφωνα µε την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η µείωση του γενικού δείκτη βιοµηχανικής παραγωγής οφείλεται στην αύξηση του δείκτη παραγωγής ορυχείων - λατοµείων κατά 6,7%, στη µείωση του δείκτη παραγωγής µεταποιητικών βιοµηχανιών κατά 2,3%, στη µείωση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισµού κατά 6,8% και στην αύξηση του δείκτη παροχής νερού κατά 0,2%. Να σηµειωθεί ότι η µείωση της βιοµηχανικής παραγωγής θα ήταν αισθητά µεγαλύτερη, αν δεν υπήρχε η εξωτερική ζήτηση, που εκδηλώνεται µε αύξηση των εξαγωγών. Οι εξαγωγές τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση 45,7% ή 14,5% αν αφαιρεθεί η επίδραση των πετρελαιοειδών. Σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο ανήλθε στο ποσό των 1.916,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.315,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα

του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 45,7%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο ανήλθε στο ποσό των 1.415,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.236,0 εκατ. ευρώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 14,5%. Αντίστοιχα, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 2.984,2 εκατ. ευρώ, από 3.887,2 εκατ. ευρώ, πέρυσι, παρουσιάζοντας µείωση 23,2%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 2.553,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.909,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας µείωση 12,2%. Το εµπορικό έλλειµµα (συνολικά) του Ιουλίου περιορίστηκε σε 1.067,8 εκατ. ευρώ, από 2.572 εκατ. ευρώ, πέρυσι τον ίδιο µήνα, σηµειώνοντας

µείωση 58,5%. Η συνολική αξία των εξαγωγών αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, στο δωδεκάµηνο Αυγούστου 2010 - Ιουλίου 2011 παρουσίασε αύξηση 15,0% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο δωδεκάµηνο Αυγούστου 2009 - Ιουλίου 2010.

Εισαγωγές και χονδρεµπόριο Την ίδια περίοδο, η αξία των εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε µείωση 14,0% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο δωδεκάµηνο Αυγούστου 2009 - Ιουλίου 2010. Επίσης, ο τζίρος στο χονδρικό εµπόριο υποχώρησε στο β΄ τρίµηνο του 2011 κατά 10,8%, ενώ µεγαλύτερη πτώση, κατά 35,7%, κατέγραψε ο τζίρος στο εµπόριο των αυτοκινήτων.

Επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρουµανία Δυναμική είσοδο στον ευρωπαϊκό χάρτη παραγωγής «πράσινης» ενέργειας επιχειρεί η Ρουμανία, η οποία διά της αρμόδιας κρατικής αρχής ανακοίνωσε πρόσφατα τις νέες οικονομικές ενισχύσεις που θα ισχύσουν για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στη χώρα. Σύμφωνα με τον Ηλία Παπαγεωργιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της More Green Energy στη Ρουμανία, «το νέο αυτό πακέτο, σε συνδυασμό με το πολύ ελκυστικό δυναμικό που έχει η χώρα σε διάφορες κατηγορίες ενέργειας, αλλάζει το σκηνικό και επιτρέπει

στη Ρουμανία να πραγματοποιήσει δυναμική είσοδο στον ευρωπαϊκό χάρτη παραγωγής ‘’πράσινης’’ ενέργειας, σύμφωνα και με πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη της Ernst & Young». Δεκάδες ξένοι επενδυτές από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται ήδη για είσοδο στη ρουμανική αγορά, πολλά μεγάλα έργα έχουν ήδη προχωρήσει, ενώ ακόμη περισσότερα είναι έτοιμα και υπό συζήτηση. Επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν και για τους Ελληνες. Οπως εξηγεί ο κ. Παπαγεωργιάδης, «το νέο σκηνικό αναμένεται να μετατρέψει τη χώρα

σε πόλο έλξης, όμως καλό θα ήταν οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι προσεκτικοί. Καλό είναι να συνεργαστούν με εταιρίες που γνωρίζουν το θέμα, μιας και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν μελέτης, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο». Οπως ο ίδιος σημειώνει, η More Green Energy, από τις δεκάδες περιπτώσεις που έχει εξετάσει, έχει επιλέξει συγκεκριμένα έργα από κάθε κατηγορία (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα κ.λπ.), τα οποία διαθέτουν έτοιμο φάκελο, σωστή θέση και τεχνικές προδιαγραφές.


OIKONOMIA

30

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ) ΥΓΕΙΑ MARFIN POPULAR BANK EUROBANK ERGASIAS ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ) PROTON BANK ΕΛΒΑΛ (ΚΑ) J & P ΑΒΑΞ (KO) ΕΘΝΙΚΗ ΕΥΔΑΠ

1.100 1.000

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

1.200 929,45 (+7,98%) 863,90 (-3,14%)

860,74 (-0,37%)

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

886,77 (-4,59%)

886,73 (0%)

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

900 800 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση

36,858

Μετοχές που δεν άλλαξαν

Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση

36,781

Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ)

Μετοχές με άνοδο

79

Μετοχές με πτώση

52

Αριθμός τεμαχίων

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ) CENTRIC MULTIMEDIA LAMDA-DEVELOPMENT ΟΠΑΠ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ SARANTIS JUMBO* (KO) ΕΛΑΣΤΡΟΝ COCA-COLA FOLLI FOLLIE GROUP

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

9,72% 9,68% 6,06% 4,10% 4,00% 4,00% 3,88% 2,70% 2,62% 2,46%

50 65,407 39.131.189

-4,48% -4,35% -3,29% -2,35% -2,17% -1,88% -1,72% -1,59% -1,54% -1,45%

χρηματιστήριο αθηνών

Εικόνα σταθεροποίησης Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, με το γενικό δείκτη τιμών να κλείνει αμετάβλητος στις 886,73 μονάδες. Ωστόσο ενδοσυνεδριακά οι τιμές των μετοχών κατέγραψαν υψηλές διακυμάνσεις με το γενικό δείκτη να κινείται σε εύρος διακύμανσης 51 μονάδων. Κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 871,16 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 1,76%, και ανώτερη τιμή στις 921,80 μονάδες, με κέρδη έως και 3,95%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,58%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 37,29%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Marfin Popular Bank (+6,06%), της Eurobank (+4,10%), της Εθνικής (+2,62%), της Κύπρου (+2,46%) και της Alpha Bank (+2,31%). Αντι-

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

θέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (2,35%), της Motor Oil (-2,17%), της Jumbo (-1,72%) και της Coca Cola 3E (-1,54%). Από το σύνολο των τίτλων ανοδικά κινήθηκαν 79 μετοχές, πτωτικά 52, ενώ 50 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65,407 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 36,858 δισ. ευρώ.

1.266,92 2.768,50 1.180,92 1.585,89 2.148,12 2.183,04 1.922,32 1.403,38 441,25 1.123,05 544,13 5.189,69 234,50 1.703,66 5.542,39 1.046,19

Τρέχουσα +2,44% +0,61% -1,26% -0,21% -0,20% -1,66% +1,03% -2,00% +0,26% -0,73% +2,67% -1,44% +5,90% -0,03% -4,02% +0,26%

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 6.450.312 τεμάχια, Marfin Popular Bank με 5.599.464, Κύπρου με 4.407.383 και Alpha Bank με 4.289.580 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 20,140 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 7,499 εκατ., Κύπρου με 5,586 εκατ. και ΟΠΑΠ με 4,595 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερη Χαµηλότερη

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ

1,3817

1,4024

1,3541

0,8659

0,87889

0,84858

ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ

7,4473

7,559

7,2984

ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

8,8945

9,0279

8,7166

ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

107,48

109,09

105,33

ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

1,2165

1,2347

1,1922

ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

7,5315

7,6445

7,3809

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

1,3718

1,3924

1,3444

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

1,3125

1,3322

1,2863

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.855,49 41,83


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

Μετοχές

31

ΜΕΤΟΧΕΣ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Μετοχές

Ανώτατη

0.00%

1.80

2.47

ΕΛΤΟΝ

0.62

-

0.00%

0.46

0.70

PASAL DEVELOPMENT

0.19

-

0.00%

0.19

0.59

-

0.00%

0.53

4.34

ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.

1.65

-

0.00%

1.37

2.60

PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

0.35

-

0.00%

0.32

0.60

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

3.42

-

0.00%

3.20

4.90

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

0.39

-

0.00%

0.30

0.54

PROTON BANK

0.26

-

0.00%

0.24

1.14

ΑΕΓΕΚ (ΚO)

0.15

-

0.00%

0.14

0.46

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

1.33

-

0.00%

1.23

4.24

ΕΤΕΜ

0.30

-

0.00%

0.29

0.70

Q&R (KO)

0.54

-

0.00%

0.36

0.77

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

0.33

-

0.00%

0.32

0.89

SARANTIS

2.61

-

0.00%

2.45

4.35

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.42

-

0.00%

0.37

0.62

REDS Α.Ε

0.98

-

0.00%

0.58

1.20

ΑΡΙΣΤΟΒ. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.26

-

0.00%

0.26

0.55

ΔΕΗ

5.75

-

0.00%

5.43

12.88

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

2.54

-

0.00%

2.40

3.52

SPACE HELLAS (KO)

1.35

-

0.00%

0.95

1.50

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

0.08

-

0.00%

0.08

0.24

ΕΘΝΙΚΗ

3.13

-

0.00%

2.78

8.58

Κ.Λ.Μ ΑΕ

0.43

-

0.00%

0.41

1.13

SPRIDER

0.35

-

0.00%

0.32

1.44

ΑΤΤΙΚΑΤ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.23

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.34

-

0.00%

0.85

1.51

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

0.99

-

0.00%

0.88

2.20

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.16

-

0.00%

0.16

0.34

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.52

-

0.00%

0.48

0.63

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

1.65

-

0.00%

1.46

4.08

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.35

-

0.00%

0.33

0.74

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-90)

2.00

-

0.00%

2.00

4.03

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε (ΚΑ)

0.09

-

0.00%

0.09

0.20

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

5.75

-

0.00%

5.19

7.68

ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ

0.98

-

0.00%

0.61

1.01

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-96)

0.58

-

0.00%

0.53

2.04

Δ.Ο.Λ. (ΚΟ)

0.18

-

0.00%

0.18

1.08

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

3.92

-

0.00%

3.70

7.10

ΙΛΥΔΑ

0.39

-

0.00%

0.22

0.84

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΑ)

0.30

-

0.00%

0.19

0.53

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

0.87

-

0.00%

0.51

1.24

ΕΥΑΘ Α.Ε (ΚΟ)

3.49

-

0.00%

3.27

5.27

ΙΝΤΕΑΛ (Κ)

0.63

-

0.00%

0.42

1.21

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.13

-

0.00%

0.10

0.43

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΕΥΔΑΠ

3.33

-

0.00%

3.24

5.69

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

0.58

-

0.00%

0.46

1.66

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.81

-

0.00%

0.65

1.01

ΕΔΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.15

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

1.04

-

0.00%

0.77

3.19

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΟ)

0.62

-

0.00%

0.53

0.91

ΓΕΝ. ΕΜΠ. ΒΙΟΜ. (Κ)

0.28

-

0.00%

0.18

0.34

ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.14

FOLLI FOLLIE GROUP

8.14

-

0.00%

3.70

15.25

ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε

1.93

-

0.00%

1.32

2.07

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.20

-

0.00%

0.15

0.42

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

-

0.00%

3.70

3.70

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

3.30

-

0.00%

2.31

5.18

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

1.71

-

0.00%

1.34

4.38

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

0.26

-

0.00%

0.19

1.14

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.76

-

0.00%

0.27

1.03

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

6.05

-

0.00%

5.83

11.05

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

0.37

-

0.00%

0.28

0.46

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

0.25

-

0.00%

0.24

0.38

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛ. Α.Β.Ε.Ε

0.09

-

0.00%

0.06

0.11

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

6.75

-

0.00%

6.42

9.40

ΚΟΡΡΕΣ A.E

3.68

-

0.00%

3.68

4.87

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

0.19

-

0.00%

0.18

0.54

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.08

-

0.00%

0.08

0.08

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

3.62

-

0.00%

3.27

6.18

ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ

0.42

-

0.00%

0.40

0.77

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (ΠΟ)

0.41

-

0.00%

0.34

0.61

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ)

0.14

-

0.00%

0.14

0.14

ΝΗΡΕΥΣ

0.58

-

0.00%

0.55

0.88

ΚΡΙ-ΚΡΙ

0.70

-

0.00%

0.69

1.02

ΛΑΝΑΚΑΜ (Κ)

0.57

-

0.00%

0.53

0.65

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ* (ΚΟ)

0.16

-

0.00%

0.15

1.38

ΟΛΘ

10.60

-

0.00%

9.48

16.28

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

0.25

-

0.00%

0.25

0.60

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.85

-

0.00%

0.75

2.08

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.72

-

0.00%

0.72

1.23

ΟΛΠ

9.79

-

0.00%

9.60

16.80

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

1.00

-

0.00%

0.94

3.00

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κ)

0.09

-

0.00%

0.07

0.15

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.14

-

0.00%

0.14

0.23

ΟΠΑΠ

8.30

-

0.00%

8.30

16.72

0.47

-

0.00%

0.40

0.50

ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.09

-

0.00%

0.07

0.24

ΟΤΕ (ΚΟ)

4.08

-

0.00%

3.90

8.48

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

0.57

-

0.00%

0.54

2.16

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.37

-

0.00%

ΠΛΑΙΣΙΟ (ΚΟ)

4.69

-

0.00%

4.25

5.05

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ

0.29

-

0.00%

ΣΙΔΕΝΟΡ

2.21

-

0.00%

2.17

3.60

ΜΙΝΕΡΒΑ

1.24

-

0.00%

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

1.12

-

0.00%

1.05

3.85

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

0.39

-

0.00%

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

1.12

-

0.00%

1.04

4.59

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

12.64

-

0.00% 12.64

18.04

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

5.94

-

0.00%

5.94

10.00

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

1.25

-

0.00%

1.07

3.61

ΥΓΕΙΑ

0.34

-

0.00%

0.25

0.85

3.20

-

0.00%

3.09

7.47

AEGEAN AIRLINES

1.60

-

0.00%

1.60

2.50

ALAPIS

0.15

-

0.00%

0.15

9.85

ALPHA BANK

1.77

-

0.00%

1.64

5.58

AUTOHELLAS (ΚΟ) COCA-COLA

-

Κατώτατη

0.57

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ)

1.80

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Τιμή ΔιαφοκλεισίΜεταρά από ματος βολή χτες σε σε % ευρώ ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.57

-

0.00%

0.37

0.77

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Π)

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.37

-

0.00%

0.37

0.62

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.20

-

0.00%

0.19

0.38

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

0.35

0.50

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.35

-

0.00%

0.21

0.73

ΜΑΙΛΛΗΣ

0.12

-

0.00%

0.11

0.25

0.29

0.82

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.14

-

0.00%

0.12

0.29

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

0.29

-

0.00%

0.25

0.35

0.99

1.35

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.22

-

0.00%

0.21

0.43

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.17

-

0.00%

0.16

0.50

0.39

1.04

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDING (ΚO)

0.06

-

0.00%

0.05

0.16

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.13

-

0.00%

0.13

0.43

AS COMPANY

0.27

-

0.00%

0.23

0.55

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.64

-

0.00%

2.47

3.44

AVENIR

0.19

-

0.00%

0.18

0.53

ΝΑΥΤ. ΕΤ. ΛΕΣΒΟΥ (ΚΟ)

0.14

-

0.00%

0.13

1.14

EUROBROKERS

0.27

-

0.00%

0.23

0.78

ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε

0.19

-

0.00%

0.17

0.99

FIERATEX ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ

0.11

-

0.00%

0.10

0.24

ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

0.26

-

0.00%

0.15

1.13

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO)

0.18

-

0.00%

0.12

0.72

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΚΟ)

0.39

-

0.00%

0.39

0.39

MODA BAGNO (KO)

0.29

-

0.00%

0.18

0.45

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΠΟ)

0.54

-

0.00%

0.54

0.54

PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ

0.18

-

0.00%

0.11

1.20

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ

0.06

-

0.00%

0.06

0.20

PC SYSTEMS (KO)

0.12

-

0.00%

0.09

0.24

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

1.22

-

0.00%

1.22

4.05

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.17

-

0.00%

0.15

0.56

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.28

-

0.00%

0.24

0.62

SPIDER (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.25

UNITED TEXTILES

0.05

-

0.00%

0.05

0.05

Τ BANK

0.04

-

0.00%

0.04

0.44

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

0.58

-

0.00%

0.16

1.70

UNIBIOS HOLDING (KO)

0.06

-

0.00%

0.05

0.14

ΣΑΟΣ ΦΕΡΡΥΣ

0.78

-

0.00%

0.78

0.78

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.

0.12

-

0.00%

0.11

0.81

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.26

-

0.00%

0.15

0.44

ΤΕΞΑΠΡΕΤ *

0.08

-

0.00%

0.08

0.12

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

0.43

-

0.00%

0.40

3.34

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLDING (ΚΟ)

0.54

-

0.00%

0.34

0.66

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

1.01

-

0.00%

0.75

1.06

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)*

1.39

-

0.00%

1.22

1.74

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ) ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ) TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.22 0.39 0.36 0.72 2.04

-

0.00% 0.00% 0.00% 0.00% 0.00%

0.22 0.30 0.28 0.69 1.98

0.47 0.68 1.11 0.91 2.88

1.24

-

0.00%

1.18

1.93

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

0.45

-

0.00%

0.41

0.63

14.02

-

0.00% 13.70

21.47

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

3.05

-

0.00%

2.94

4.12

EUROBANK ERGASIAS

1.27

-

0.00%

1.16

5.36

ΡΕΒΟΪΛ ΑΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

0.69

-

0.00%

0.64

0.98

EUROBANK PROPERTIES

4.70

-

0.00%

4.49

6.95

ΡΙΛΚΕΝ

3.40

-

0.00%

1.98

3.41

F.G EUROPE A.E (Κ)

0.47

-

0.00%

0.45

0.88

ΣΕΛΜΑΝ (ΚΜΨ)

0.21

-

0.00%

0.21

0.51

FRIGOGLASS (ΚΟ)

5.61

-

0.00%

5.44

9.20

ΣΕΛΟΝΤΑ

0.46

-

0.00%

0.43

0.87

QUEST HOLDINGS

0.89

-

0.00%

0.85

1.65

ΣΙΔΜΑ

0.66

-

0.00%

0.58

1.10

J & P ΑΒΑΞ (KO)

0.76

-

0.00%

0.67

1.53

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.24

-

0.00%

1.17

1.85

JUMBO* (KO)

4.00

-

0.00%

3.60

5.90

ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

0.98

-

0.00%

0.62

1.37

LAMDA-DEVELOPMENT

2.94

-

0.00%

2.94

4.05

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

2.05

-

0.00%

1.79

4.02

1.58

-

0.00%

1.08

1.84

LAVIPHARM (KO)

0.31

-

0.00%

0.30

0.70

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

MARFIN INVESTMENT GROUP

0.32

-

0.00%

0.28

1.02

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (ΚΑ)

0.43

-

0.00%

0.35

0.48

0.64

-

0.00%

0.53

1.03

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΕΚΕ (ΚΟ)

7.39

-

0.00%

7.02

7.93

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ)

3.33

-

0.00%

3.16

4.94

ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

ΖΑΜΠΑ

5.57

-

0.00%

5.02

7.33

ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.04

-

0.00%

0.04

0.11

ΓΕΝΙΚΗ

0.43

-

0.00%

0.42

3.30

ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.07

-

0.00%

1.07

1.07

ΛΑΜΨΑ

18.00

-

0.00% 16.60

19.52

BETANET

0.06

-

0.00%

0.06

0.06

ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔ. ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

0.33

-

0.00%

0.20

0.38

COMPUCON

0.07

-

0.00%

0.06

0.13

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.41

-

0.00%

0.51

1.53

CPI*

0.35

-

0.00%

0.17

0.50

FASHION BOX ΕΛΛΑΣ

1.35

-

0.00%

1.35

1.50

INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.13

-

0.00%

0.13

0.45

HELLAS ONLINE

0.67

-

0.00%

0.42

0.85

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.56

-

0.00%

0.56

1.06

INTERINVEST

1.12

-

0.00%

0.62

1.18

MEDICON

1.97

-

0.00%

1.56

2.70

MICROLAND (KO)

0.64

-

0.00%

0.64

0.64

NUTRIART

0.10

-

0.00%

0.10

0.27

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.22

-

0.00%

0.22

0.98

MARFIN POPULAR BANK

0.35

-

0.00%

0.28

1.27

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε

3.49

-

0.00%

3.20

4.76

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

0.93

-

0.00%

0.84

1.53

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.72

-

0.00%

0.55

0.99

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ (ΚΟ)

1.00

-

0.00%

0.66

1.00

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

0.34

-

0.00%

0.29

1.02

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

0.91

-

0.00%

0.82

1.23

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.37

-

0.00%

0.21

0.62

ALSINCO

0.49

-

0.00%

0.33

0.76

RIDENCO

0.05

-

0.00%

0.05

0.13

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.16

-

0.00%

0.16

0.34

ASTIR PALACE (KO)

2.04

-

0.00%

1.89

2.89

SATO A.E

0.09

-

0.00%

0.06

0.23

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

7.60

-

0.00%

6.94

7.70

YALCO-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

0.23

-

0.00%

0.19

0.38

0.31

-

0.00%

0.30

1.09

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ALPHA ETF FTSE Athex 20

3.76

-

0.00%

3.55

7.98

NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

9.11

-

0.00%

8.79

17.53

NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - Μετοχικό

5.76

-

0.00%

0

0

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ

0.39

-

0.00%

0.39

0.70

AXON HOLDING (ΚΟ)

0.15

-

0.00%

0.15

1.09

ATTICA HOLDINGS

ΑΙΟΛΙΚΗ

1.11

-

0.00%

1.09

1.69

AUDIOVISUAL

0.20

-

0.00%

0.18

0.54

CROWN HELLAS CAN

13.50

-

0.00%

7.80

13.52

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.50

-

0.00%

0.35

0.94

BYTE (ΚΟ)

0.36

-

0.00%

0.35

0.56

ELBISCO HOLDING

0.55

-

0.00%

0.35

0.63

& ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

0.06

-

0.00%

0.05

0.28

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 0.39

-

0.00%

0.37

0.77

CENTRIC MULTIMEDIA

0.22

-

0.00%

0.20

0.57

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

1.76

-

0.00%

1.12

2.60

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

0.26

-

0.00%

0.10

0.78

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.43

-

0.00%

0.32

0.69

CRETA FARM (KO)

1.35

-

0.00%

1.26

4.45

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ.

14.00

-

0.00% 12.60

14.00

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (KΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.07

ΑΤΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.98

-

0.00%

0.27

1.55

CYCLON ΕΛΛΑΣ

0.43

-

0.00%

0.37

0.56

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

59.02

-

0.00% 54.90

74.00

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠΟ)

0.08

-

0.00%

0.05

0.09

ATTICA BANK

0.46

-

0.00%

0.41

1.35

DIONIC (ΚO)

1.05

-

0.00%

0.35

1.19

Π. Γ. ΝΙΚΑΣ (ΚΑ)

0.96

-

0.00%

0.96

1.54

ΕΛΦΙΚΟ (ΚΟ)

0.28

-

0.00%

0.21

0.54

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

0.42

-

0.00%

0.30

0.63

EURODRIP (KO)

0.73

-

0.00%

0.70

1.36

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΚΟ)

11.70

-

0.00% 11.70

16.75

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

1.17

-

0.00%

0.89

1.34

EUROMEDICA

0.35

-

0.00%

0.32

4.58

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΠΟ)

6.15

-

0.00%

3.97

6.50

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.34

-

0.00%

0.28

0.49

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.52

-

0.00%

0.31

0.63

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

6.05

-

0.00%

5.27

6.50

FORTHNET (KO)

0.32

-

0.00%

0.30

0.71

EPSILON NET

0.58

-

0.00%

0.54

0.80

ΔΙΑΣ

0.54

-

0.00%

0.52

0.96

MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP

6.29

-

0.00%

3.60

7.19

MEDITERRA

1.35

-

0.00%

1.35

2.16

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1.43

-

0.00%

1.06

1.80

MIG REAL ESTATE

2.01

-

0.00%

2.00

4.00

ENVITEC

2.23

-

0.00%

1.62

2.48

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

0.56

-

0.00%

0.56

1.35

FLEXOPACK

8.80

-

0.00%

8.39

8.83

DIVERSA

2.86

-

0.00%

2.86

2.86

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.34

-

0.00%

0.30

0.53

INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (ΚΟ)

0.82

-

0.00%

0.75

1.25

DOPPLER

1.88

-

0.00%

1.88

2.34

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.42

-

0.00%

0.36

0.75

INTERTECH (ΚΟ)

0.47

-

0.00%

0.41

0.79

EUROXX

3.00

-

0.00%

2.88

4.03

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

0.62

-

0.00%

0.57

1.01

INTRACOM HOLDINGS

0.32

-

0.00%

0.27

0.66

FOODLINK

3.85

-

0.00%

3.85

8.94

ΕΛΒΕ

0.52

-

0.00%

0.41

0.81

KLEEMANN (ΚΟ)

0.89

-

0.00%

0.89

1.88

ENTERSOFT

0.97

-

0.00%

0.81

1.40

ΕΛΓΕΚΑ (ΚΟ)

0.47

-

0.00%

0.40

0.79

LOGISMOS

0.37

-

0.00%

0.33

0.82

ALPHA TRUST

0.90

-

0.00%

0.79

1.00

ΕΛΙΝΟΪΛ

1.44

-

0.00%

1.01

2.00

MEVACO (ΚΟ)

1.14

-

0.00%

0.75

1.14

PERFORMANCE TECHNOLOGIES

2.52

-

0.00%

2.52

2.52

ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

1.18

-

0.00%

0.58

1.35

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2.31

-

0.00%

2.21

2.68

VIDAVO

3.65

-

0.00%

3.40

3.96

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.52

-

0.00%

0.84

1.80

NEWSPHONE HELLAS

0.33

-

0.00%

0.30

0.50

ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

1.20

-

0.00%

1.16

2.40

18.90

-

0.00% 18.43

37.01

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.48

-

0.00%

2.29

3.18

ΚΡΗΤΩΝ

1.09

-

0.00%

1.04

1.12

ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: ΑΛΥΣΙΔΑ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΟΥ ΗOLDING (Π), ΛΑΝ-ΝΕΤ


32

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 8/9/2011 ΤΙΤΛΟΙ ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ALLIANZ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘEΣΙΜΩΝ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ A/K ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ EMEA ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ΑLPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS GLOBAL ΜΙΚΤΟ ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS BRIC ΜET. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS COMMODITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS USA ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS EUROPE ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS SILK ROUTE ASIA MET.ΕΞ. ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND(*) GENIKI EURO MONEY MARKET FUND - SHORT TERM S&B ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ EURO ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΜΕΤΟΧΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS EUROBANK WIN-WIN ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ALL WEATHER ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EQUITY BLEND FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ EUROBANK BALANCED BLEND FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG (LF)- INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR EUROBANK (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS PROTECT FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS PROTECT II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA € EUR EUROBANK EFG (LF) SP 6% EQUITY FORMULA $ EUROBANK EFG (LF)- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN PRELIUM B (LF) TOTAL RETURN BANCPOST (LF) SP EQUITY FORMULA BONUS (RON) POLBANK (LF) SPECIAL PURPOSE-EUR/PLN-FX FORMULA EUROBANK EFG (LF) S.P.-10%EQUITY FORMULA € EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG $ (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 17,161,395.29 8,379,387.92 28,809,777.92 4,452,547.69 7,952,257.10 2,738,345.42 7,578,688.17 81,572,875.20 111,798,093.59 26,632,579.34 7,066,468.86 22,323,080.45 22,302,783.66 8,757,214.35 19,921,692.76 40,563,292.07 14,339,609.90 39,540,364.88 10,171,850.48 156,599,322.84 175,553,842.20 9,494,154.74 10,127,205.07 20,688,109.99 2,949,512.39 12,260,606.67 28,997,040.83 10,355,345.99 9,721,300.59 23,417,003.80 20,616,988.34 24,220,232.68 38,194,282.78 52,484,941.65 23,776,242.40 26,000,695.55 21,010,757.97 4,075,604.11 4,418,943.39 7,394,253.61 4,409,766.63 4,440,398.66 9,367,748.26 5,562,480.33 4,207,422.45 5,325,407.80 56,976,600.36 14,551,096.98 32,095,517.68 28,105,182.56 6,109,452.08 525,446.16 943,878.38 5,572,494.47 2,575,251.33 1,713,087.75 19,992,940.39 19,682,243.26 431,188,100.84 248,363,591.90 17,925,623.48 38,391,003.59 1,396,321.97 22,725,316.10 7,510,614.71 3,614,465.22 11,551,277.51 5,716,030.62 33,397,654.01 11,423,581.13 4,369,308.03 46,789,347.04 36,453,679.47 5,452,396.48 26,726,560.56 69,606,517.72 109,617,224.01 53,626,409.83 13,205,667.80 46,684,941.26 3,059,833.86 25,388,605.47 110,967,019.04 46,918,565.53 21,020,296.26 80,660,040.24 28,802,975.69 10,783,756.60 11,489,273.39 36,490,176.92 39,196,900.81 32,126,160.78 7,443,171.04 2,228,452.36 11,335,225.93 13,878,724.86 12,538,915.90 796,770.75 3,142,402.77 724,596.55 1,021,745.23 21,589,601.88 34,126,373.13 781,901.12 2,888,344.50 630,030.70 4,233,409.35 664,558.12 1,247,996.33 511,932.24 120,993,270.49 656,100.08 36,721,221.64 775,782.95 66,265,459.78 38,859,580.20 33,929,759.90 40,027,462.24 14,994,169.15 500,365.16 29,742,298.69 23,715,811.97 27,146,001.11 3,889,511.42 493,438.13 521,353.32 201,196.26 1,802,985.19 6,535,219.50 837,507.09 195,450.22 251,347.97 1,112,123.90 153,233.44 1,439,741.74 977,014.99 29,811,431.92 24,431,387.84 23,165,246.34 39,285,025.64 8,061.76 29,275,072.99 13,833,824.77 24,075,631.26 722,130.08 890,089.90 321,306.16 38,897,059.25 1,845,102.61 88,221,127.59 74,383,885.70 11,472,487.10 2,673,832.61

6.335 7.216 4.925 5.859 1.938 6.824 3.819 6.105 4.608 7.262 7.771 7.679 7.369 5.454 6.713 5.302 7.420 10.887 6.604 11.657 6.467 3.526 6.860 3.731 3.960 10.118 10.442 10.041 3.494 8.572 7.060 7.352 8.441 16.082 20.938 8.540 4.145 5.626 2.367 7.352 7.061 6.887 5.122 3.769 5.594 10.065 8.528 4.474 5.688 3.343 0.644 3.557 7.604 3.924 3.408 3.625 2.415 2.988 2.945 2.301 7.001 2.693 0.748 2.507 4.913 1.855 5.062 7.147 5.726 6.988 3.411 9.216 1.191 14.542 4.849 3.231 3.319 10.955 10.722 9.214 1.487 11.823 10.716 7.810 9.471 11.661 2.851 28.895 12.254 10.824 2.652 3.092 0.631 0.649 0.887 0.889 0.223 0.232 10.381 10.640 14.951 1.125 1.121 1.121 8.236 8.573 8.612 9.010 8.322 8.738 7.899 8.356 6.703 7.129 7.115 6.637 7.309 10.281 9.845 9.933 9.972 9.865 1.088 0.845 0.862 7.472 7.707 7.622 7.076 7.173 1.222 1.173 2.519 1.306 8.291 8.341 9.251 10.185 9.452 0.757 0.786 0.774 0.805 0.782 9.852 13.849 9.950 1.004 1.020 7.394 4.166 0.712 9.068

6.194 6.902 4.644 5.801 1.854 6.528 3.653 6.030 4.551 7.171 7.675 7.167 7.011 5.189 6.388 5.197 7.273 10.671 6.473 11.657 6.339 3.456 6.724 3.683 3.882 9.918 10.235 9.842 3.425 8.402 6.920 7.206 8.274 15.764 20.323 8.289 4.023 5.461 2.297 7.154 6.870 6.700 4.984 3.667 5.538 9.769 8.197 4.301 5.603 3.343 0.628 3.469 7.417 3.870 3.324 3.606 2.355 2.946 2.945 2.301 6.957 2.666 0.740 2.481 4.864 1.836 5.024 7.147 5.669 6.936 3.377 8.855 1.179 14.397 4.800 3.207 3.173 10.525 10.302 9.029 1.472 11.823 10.583 7.763 9.283 11.430 2.794 28.536 12.011 10.610 2.625 3.061 0.624 0.649 0.878 0.889 0.221 0.230 10.277 10.640 14.801 1.125 1.113 1.121 8.071 8.573 8.440 9.010 8.155 8.738 7.741 8.356 6.636 7.058 7.044 6.571 7.236 10.075 9.771 9.933 9.773 9.668 1.088 0.837 0.862 7.322 7.707 7.323 7.023 7.173 1.222 1.161 2.519 1.293 8.291 8.341 9.251 9.690 9.263 0.749 0.786 0.758 0.805 0.766 9.705 13.641 9.753 0.994 1.020 7.394 4.124 0.705 9.068

6.241 6.972 4.691 5.859 1.873 6.593 3.689 6.075 4.585 7.225 7.733 7.313 7.154 5.295 6.518 5.250 7.346 10.779 6.539 11.657 6.403 3.491 6.792 3.712 3.921 10.018 10.338 9.942 3.459 8.487 6.990 7.279 8.357 15.923 20.528 8.372 4.064 5.516 2.320 7.226 6.939 6.768 5.034 3.704 5.594 9.867 8.279 4.344 5.631 3.343 0.634 3.504 7.491 3.901 3.358 3.621 2.379 2.970 2.945 2.301 7.001 2.693 0.748 2.507 4.913 1.855 5.062 7.147 5.726 6.988 3.411 9.035 1.191 14.542 4.849 3.231 3.238 10.740 10.512 9.214 1.487 11.823 10.663 7.802 9.377 11.546 2.823 28.752 12.133 10.717 2.652 3.092 0.630 0.649 0.887 0.889 0.223 0.232 10.381 10.640 14.951 1.125 1.121 1.121 8.236 8.573 8.612 9.001 8.322 8.738 7.899 8.356 6.703 7.129 7.115 6.637 7.309 10.281 9.844 9.933 9.972 9.865 1.088 0.845 0.862 7.472 7.707 7.473 7.076 7.173 1.222 1.173 2.519 1.306 8.291 8.341 9.251 9.888 9.452 0.756 0.786 0.774 0.805 0.774 9.852 13.849 9.852 1.004 1.020 7.394 4.166 0.712 9.068

Ηµερήσια Μεταβ. (%) -0.06% -0.92% -1.30% -0.01% -2.14% -0.06% -2.78% -0.17% 0.15% 0.21% 0.06% -0.02% 0.70% 1.36% -0.04% -1.68% -0.36% -0.04% -0.71% 0.02% -3.16% -4.52% -3.47% -5.48% -0.84% -0.72% -0.34% -0.42% 0.01% 0.54% 1.16% -0.05% 0.72% 0.00% -1.76% -1.34% -1.64% 0.12% -0.31% -1.48% -0.83% -1.52% 0.01% -0.02% 0.00% 0.54% -3.59% -2.05% -0.11% -0.02% -3.41% -1.64% -0.26% -0.76% -3.91% 0.01% -0.03% -0.11% -1.62% -0.31% 1.87% -3.63% -1.10% 0.20% -0.83% 0.67% -0.15% 0.01% -0.06% -0.01% 0.47% 0.42% -0.48% 0.16% -3.06% 0.56% 0.34% 0.33% 0.36% 0.31% -3.77% 0.01% 0.03% 0.09% -1.47% -3.18% -1.62% 0.07% -0.46% 0.19% 0.55% 0.45% -0.46% -0.46% 0.21% 0.21% -3.17% -3.77% 1.53% 1.52% 1.55% 0.04% -0.04% -0.04% 0.26% 0.26% 0.24% 0.24% 0.20% 0.20% 0.25% 0.25% 0.32% 0.14% 0.14% 0.18% 0.02% 0.31% -0.06% -0.06% 0.18% 0.18% 0.06% -2.48% -2.48% 0.25% 0.25% 0.25% -0.97% -0.97% -0.62% -0.62% -0.40% -0.36% -1.18% -1.17% 0.02% -0.54% 0.07% 0.45% 0.46% 0.77% 0.78% 0.77% 0.97% 1.03% 0.97% 0.14% 0.15% -0.04% -3.75% -4.45% -4.50%

Μεταβ. (%) από 1/1/2011 -7.80% -22.17% -25.17% 1.74% -28.13% -21.95% -35.77% -12.20% 0.21% 3.48% 4.67% -6.71% -10.23% -25.45% -10.50% -23.34% -21.39% -0.48% -5.28% 2.53% -28.66% -35.81% -31.37% -42.73% -31.16% -17.02% -8.49% -22.12% -5.92% -17.71% -3.96% -11.39% -13.80% -15.51% -24.41% -23.92% -10.77% -9.15% -14.55% -12.85% -9.37% -12.76% -12.82% -4.97% 2.00% -11.58% -33.21% -22.55% -9.99% 1.45% -33.09% -27.59% -8.31% -9.30% -32.63% 2.14% -12.99% -0.98% -19.29% -12.91% -5.49% -33.39% -15.22% -14.95% -10.53% -17.57% -9.54% 2.64% -10.32% -0.38% -12.13% -3.24% -12.84% -14.35% -36.17% 2.15% -0.29% 1.63% 2.18% -0.15% -37.13% 0.68% -14.90% 1.69% -24.92% -37.08% -33.57% -0.49% -13.28% -14.45% -13.05% -5.29% -12.94% -12.24% -14.11% -13.40% -36.09% -38.54% -27.58% -27.03% -23.95% 0.92% -0.27% -0.06% -1.81% -1.44% 2.46% 2.85% -2.06% -1.35% -2.86% -2.83% -2.91% -10.32% -10.29% -10.99% -11.38% 1.71% -4.55% -4.40% -6.79% -8.43% 0.63% -28.09% -27.69% -16.34% -15.50% -16.34% -20.98% -20.62% -0.81% -1.53% -4.15% -16.44% -16.67% -16.27% -7.49% -1.12% -5.48% -13.29% -12.68% -18.01% -17.42% -18.00% -6.03% -1.23% -6.04% -6.70% -6.38% -7.86% -35.99% -38.78% -38.72%

ΤΙΤΛΟΙ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ - ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ EUROBOND - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SKY - ΣΥΝΘΕΤΟ Α/Κ ΔΗΛΟΣ DELTA SMART- ΣΥΝΘΕΤΟ Α/Κ ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS - ΣΥΝΘΕΤΟ Α/Κ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ HIGH YIELD CORPORATE BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST BLUE - FOF ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST GREEN - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST YELLOW - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST RED - FOF ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) NBG SYNESIS ARBITRAGE STRATEGY - CLASS B (EUR)(6) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ INVESTMENT GRADE (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ HIGH YIELD ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΥΡΩ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC BALANCED STRATEGY FOF ΜΙΚΤΟ ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ING Α/Κ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ(*) INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS MIKTO MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROCREDIT ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. MARFIN FUND OF FUNDS ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. METOXIKO MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤ/ΚΙΩΝ EURO HEDGED FOFs ΜΕΤ. MARFIN EMERGING OPPORTUNITIES FOFs ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN EURO GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ MARFIN USD GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ FTSE-20 INDEX FUND CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ALICO FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM EURO PLUS ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ FUND OF FUNDS ΜΕΤ. PROBANK ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 39,735,829.48 25,014,734.74 10,769,838.22 7,450,933.63 14,767,484.70 283,405,989.05 21,813,151.56 849,288.26 2,258,510.33 33,709,931.65 24,753,393.34 33,130,225.34 94,000,095.08 37,526,795.37 7,880,165.97 31,237,866.35 33,984,026.92 10,655,219.63 5,939,975.49 7,081,364.62 58,382,688.61 25,612,360.63 13,409,899.27 445,521.27 4,070,795.38 2,280,673.21 11,740,307.32 337,111.19 31,105,782.54 444,982.43 33,283,677.77 76,438.82 6,828,062.96 35,528.74 3,867,587.68 860,805.81 1,320,589.40 867,269.29 1,505,672.62 3,893,681.57 4,414,491.23 3,874,389.90 1,551,828.91 3,710,308.63 1,353,062.48 12,613,108.58 1,941,746.21 1,972,948.45 5,489,091.42 88,955,195.44 37,435,063.36 13,078,906.61 13,954,774.27 12,245,116.81 3,079,575.23 11,441,920.23 3,629,303.55 48,210,823.19 8,497,288.82 9,243,676.33 7,169,853.81 5,256,929.63 1,936,023.37 6,389,899.76 1,098,422.25 1,103,953.76 6,228,375.40 2,336,837.83 282,821.16 6,619,846.79 2,873,924.30 13,875,958.95 7,397,953.23 872,459.57 2,236,711.88 2,211,873.63 5,294,856.52 23,548,084.72 7,287,492.47 17,909,362.56 14,551,205.60 1,224,159.45 6,003,234.15 98,913,467.83 7,416,789.18 19,169,770.99 2,661,852.27 2,028,997.59 2,195,768.79 82,666,889.32 13,506,329.96 17,485,998.87 19,502,216.02 16,836,591.77 6,390,875.53 4,132,602.56 1,822,608.27 1,550,234.65 29,693,454.82 2,269,139.91 684,956.88 2,448,946.59 14,426,447.86 1,374,838.53 5,479,903.24 1,563,361.53 10,877,404.41 4,991,332.80 1,029,255.35 6,005,049.27 3,668,569.91 10,747,298.05 4,830,815.10 7,794,114.05 4,795,816.12 3,243,746.81 12,489,351.53 1,711,371.35 257,688,864.40 7,801,744.65 4,911,988.74 656,995.24 1,700,250.84 2,746,076.09 2,162,974.32 159,254.33 14,899,203.21 3,388,450.73 8,154,243.71 11,072,965.13 17,860,799.83 588,905.93 754,974.36 473,588.17 2,882,214.69 4,647,371.90 1,764,365.89 3,028,078.97 4,180,962.33 832,031.94 22,426,175.74 13,026,870.13 3,843,598.98 270,178,247.43 8,238,955.10 10,500,808.73 904,445.07 2,346,546.93 1,272,664.37 1,389,448.87

8.344 4.342 8.564 7.775 2.713 5.717 2.768 6.292 5.813 4.992 10.117 12.334 7.882 0.976 2.607 9.412 11.793 10.905 5.671 10.283 8.775 8.188 7.497 1,219.230 1,214.740 1,129.220 1,159.130 1,016.850 1,034.370 810.670 812.190 498.200 499.130 807.600 809.220 921.460 977.410 1,042.910 7.984 2.837 3.209 1.403 2.357 2.420 2.534 3.612 2.988 1.140 5.543 2.001 25.136 2.418 4.746 2.748 3.935 6.916 8.509 4.770 1.920 5.418 10.665 3.365 6.362 1.839 1.079 3.433 4.117 3.317 2.911 4.849 4.872 1.407 2.205 2.859 2.911 2.556 2.363 5.760 1.258 2.676 3.448 2.562 1.302 4.055 2.723 2.680 2.659 3.026 4.351 16.978 13.078 8.835 12.357 16.644 11.623 12.072 11.252 5.019 12.810 11.197 5.976 4.739 2.139 5.960 0.990 4.119 3.272 15.205 9.899 8.817 2.799 0.893 1.661 1.106 2.069 3.093 1.725 2.367 3.776 3.319 1.579 1.290 4.015 11.477 4.297 1.308 4.058 0.410 1.854 5.467 6.620 4.957 5.067 14.048 8.529 9.622 10.417 250.033 205.854 3.161 4.000 6.661 1.366 2.502 1.513 1.593 0.568 3.349 3.834 5.510

8.261 4.298 8.478 7.775 2.686 5.717 2.740 6.229 5.813 4.992 9.636 11.747 7.507 0.966 2.581 9.365 11.793 10.905 5.671 10.180 8.687 8.106 7.422 1,219.230 1,214.740 1,129.220 1,159.130 1,016.850 1,034.370 810.670 812.190 498.200 499.130 807.600 809.220 921.460 977.410 1,042.910 7.866 2.627 3.085 1.348 2.265 2.337 2.436 3.559 2.944 1.056 5.475 2.000 24.463 2.353 4.619 2.674 3.886 6.781 8.342 4.677 1.892 5.418 10.351 3.172 6.315 1.734 1.017 3.268 4.096 3.236 2.896 4.825 4.847 1.400 2.194 2.845 2.896 2.407 2.225 5.589 1.221 2.520 3.247 2.413 1.263 4.015 2.463 2.524 2.406 2.850 4.097 16.478 12.819 8.330 11.650 15.693 10.848 11.268 10.502 4.871 12.434 10.867 5.635 4.468 2.017 5.872 0.957 3.883 3.085 14.336 9.333 8.472 2.690 0.842 1.550 1.032 1.931 2.887 1.610 2.209 3.757 3.295 1.563 1.278 3.820 11.195 4.090 1.245 3.908 0.395 1.817 5.467 6.489 4.858 4.967 13.530 8.340 9.432 10.236 245.130 204.830 2.981 3.843 6.515 1.275 2.502 1.510 1.585 0.562 3.332 3.795 5.510

8.344 4.342 8.564 7.775 2.713 5.717 2.768 6.292 5.813 4.992 9.635 11.747 7.507 0.976 2.607 9.412 11.793 10.905 5.671 10.283 8.775 8.188 7.497 1,219.230 1,214.740 1,129.220 1,159.130 1,016.850 1,034.370 810.670 812.190 498.200 499.130 807.600 809.220 921.460 977.410 1,042.910 7.866 2.627 3.116 1.362 2.288 2.361 2.461 3.559 2.944 1.056 5.475 2.000 24.463 2.353 4.619 2.674 3.886 6.781 8.342 4.677 1.892 5.418 10.456 3.204 6.347 1.751 1.028 3.301 4.117 3.252 2.911 4.849 4.872 1.407 2.205 2.859 2.911 2.482 2.294 5.703 1.246 2.598 3.347 2.487 1.289 4.035 2.593 2.602 2.532 2.938 4.224 16.645 12.948 8.414 11.768 15.852 11.069 11.498 10.716 4.921 12.559 10.977 5.692 4.513 2.037 5.872 0.957 3.923 3.117 14.481 9.427 8.644 2.744 0.850 1.582 1.053 1.970 2.946 1.643 2.254 3.776 3.319 1.579 1.283 3.898 11.308 4.132 1.258 3.988 0.403 1.835 5.467 6.555 4.908 5.017 13.807 8.403 9.503 10.314 245.130 204.830 3.011 3.921 6.648 1.301 2.502 1.513 1.589 0.565 3.341 3.815 5.510

Ηµερήσια Μεταβ. (%) -2.11% -1.01% -0.86% -0.84% -0.03% -0.03% 0.68% -1.39% 1.08% -0.06% 0.02% -0.06% 0.09% -2.27% -0.82% 0.23% 0.00% 0.10% -0.07% 0.06% 0.41% 0.65% 1.17% -0.03% -0.03% -0.58% -0.58% 3.59% 3.60% 3.45% 3.45% 7.33% 7.33% 3.10% 3.10% -0.63% -0.63% -4.02% 0.37% -0.16% -2.73% 0.33% -0.99% -0.06% -0.95% 0.15% 0.18% -1.66% 0.22% 0.01% -1.01% -0.71% 0.19% 0.54% 0.05% -0.05% 0.52% -1.94% -1.40% -0.01% -0.18% -1.31% 0.00% -2.66% -1.46% -0.21% -0.02% -0.32% -0.04% -0.06% 0.01% -3.14% -1.63% 0.38% 0.18% -0.47% 0.12% -3.37% -1.54% 0.13% 0.19% 0.33% -0.34% 0.01% 0.00% 0.72% -0.04% 0.05% 0.19% 0.24% 0.01% -3.47% -0.53% -0.04% 0.09% 0.09% -0.17% 0.03% 0.18% 0.37% -2.65% -1.53% -5.48% 0.07% -3.46% -0.64% 0.14% 0.36% 0.08% 0.01% -0.20% -4.52% 0.33% -1.60% -1.03% -0.48% -1.11% 0.04% 0.01% -0.14% -3.59% -2.38% -2.22% -0.13% -3.53% -3.57% -4.54% -1.52% -1.67% 0.01% -0.26% -1.76% -1.77% 0.92% -0.02% -0.11% 0.05% 2.44% -0.05% -1.39% -0.07% -0.00% -3.39% 0.02% -0.05% -1.32% -3.58% 0.07% -1.36% -1.40%

Μεταβ. (%) από 1/1/2011 -25.90% -10.35% -8.70% -11.70% -20.25% -2.66% -21.69% -26.01% -29.34% -5.40% 2.21% 8.21% -6.85% -29.98% -11.35% -10.89% 0.72% -2.04% -2.11% 0.29% -4.70% -8.55% -14.33% -1.26% -1.23% -1.76% -1.73% -17.07% -17.05% -22.07% -22.05% -34.62% -34.60% -15.67% -15.65% -2.57% -2.55% -7.82% 0.62% -12.37% -31.50% -13.67% -20.44% -14.26% -12.35% 0.37% -4.83% -26.74% -16.29% 2.22% -23.01% -18.43% -20.16% -12.84% -1.37% -17.01% -7.06% -31.71% -21.21% 0.56% -14.04% -20.62% 0.54% -35.97% -34.64% -8.18% -7.87% 0.61% -1.25% -0.12% 2.00% -33.71% -21.67% -16.99% -8.83% -5.95% -11.94% -38.86% -25.77% 0.03% 1.20% -18.81% -16.72% 3.03% -15.24% -13.28% -17.12% -2.07% -0.12% 2.36% 2.59% -35.04% -13.41% -8.52% -0.68% 0.30% -4.95% -11.88% 0.73% 4.77% -31.42% -23.93% -41.63% -8.61% -35.26% -16.74% -15.10% -5.01% -6.79% 3.21% -14.06% -38.96% -21.95% -32.66% -7.97% -21.45% -21.61% -13.39% 3.41% -2.98% -34.39% -25.08% -26.21% -6.83% -38.69% -37.40% -37.45% -27.80% -19.56% 1.62% -14.88% -22.24% -22.25% -24.04% -14.33% -8.22% -0.07% -16.36% 1.46% -19.52% -7.56% 2.28% -31.28% 3.94% -17.61% -21.04% -32.97% 2.97% -28.43% -27.07%

Βολές ΣΕΠΕΕ κατά ΟΠΕ Την έντονη δυσφορία του σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, την περασμένη πενταετία η στήριξη των επιχειρήσεων ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας από τον ΟΠΕ ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ακόμη και στον ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό δράσεων με τις οποίες αποφάσισε να ενισχύσει τον κλάδο, ο ΟΠΕ δεν έχει εκπληρώσει έως σήμερα τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, πάνω από 150.000 ευρώ οφείλονται από τον ΟΠΕ σε επιχειρήσεις ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες συμμετείχαν σε εκθέσεις του εξωτερικού το 2009. «Σε μια εποχή όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας αντιμετωπίζουν μείωση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης της κατανάλωσης, οι εξαγωγές αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αναρωτιόμαστε πώς νοείται σήμερα μια σοβαρή και αξιόπιστη εξαγωγική πολιτική στη χώρα μας, όταν ο αρμόδιος φορέας στήριξης των εξαγωγών δεν καλύπτει τις υποχρεώσεις του μετά από δυο χρόνια», τονίζει η διοίκηση του Συνδέσμου και καταλήγει: «Σήμερα όπου το πρόβλημα ρευστότητας έχει αναδειχθεί ως το κύριο πρόβλημα των επιχειρήσεων, οφείλει η Πολιτεία να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους (είτε αφορούν συμμετοχές σε εκθέσεις, είτε επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγείς), διότι διαφορετικά ο στόχος «αύξηση των εξαγωγών» θα παραμείνει ένα ακόμη ευχολόγιο. Η ένδυση - κλωστοϋφαντουργία με εξαγωγές 1,5 δισ. ευρώ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας και θα πρέπει να τύχει τις αντίστοιχης προσοχής και υποστήριξης από την Πολιτεία».


33

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Οι ιπτάµενοι µοναχοί στη Μονή Λαζαριστών Πετάνε στον αέρα, εντυπωσιάζουν με τα σπαθιά τους, σπάνε πέτρες στο σώμα ή το κεφάλι τους, ακουμπάνε τα σώματά τους πάνω σε λόγχες. Δεκαπέντε μέλη από την αυθεντική ομάδα μοναχών Σαολίν ταξιδεύουν και πάλι από το ναό τους στην Κίνα προς την Ευρώπη και επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, αυτήν τη φορά για να παρουσιάσουν το «Shaolin legend» στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Μονή Λαzαριστών. Η ιστο-

ρία της παράστασης μιλάει για τους μοναχούς που δίνουν ζωή όπως η γη, υποχωρούν όπως το νερό, μαστιγώνουν όπως ο αέρας και καίνε όπως η φωτιά. Οι Σαολίν ήταν βουδιστές μοναχοί, γεγονός που δεν τους επέτρεπε το φόνο. Η τέχνη της μάχης γι’ αυτούς ήταν αλληλένδετη με την ιστορία της φιλοσοφίας, με τη θρησκεία, την ιατρική, την ποίηση, τη ρητορική.

Ελληνογερµανικός καθρέφτης Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών αποτυπωμένες σε διαφημίσεις

Μνηµεία του αραβικού κόσµου «αφηγούνται» Το διάλογο ανθρώπων και μνημείων αποτυπώνει μέσα από το φακό της η Φανή Σαρρή, στην έκθεση με τίτλο «Ανθρωποι και μνημεία στον αραβικό κόσμο» που θα εγκαινιαστεί αύριο, στις 20.00, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η Φανή Σαρρή τα τελευταία 20 χρόνια φωτογραφίζει σε διάφορες περιοχές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν το Ισλάμ. Ταξιδεύει και φωτογραφίζει όχι για να κρίνει, να επαινέσει ή να καταδικάσει, αλλά για να γνωρίσει και να αποτυπώσει με το φακό της τη συνύπαρξη των ανθρώπων με τα μνημεία. Στην έκθεση παρουσιάζεται η σύγχρονη ζωή, μέσα από

το φίλτρο αλληλεπίδρασης του χώρου, ανθρώπων και μνημείων. Τα μνημεία σχετίζονται με όλους τους πολιτισμούς που άνθησαν στην περιοχή, τον ελληνικό, το ρωμαϊκό, το βυζαντινό, τον ισλαμικό και αποτελούν πλέον κομμάτι του περιβάλλοντος, το οποίο βιώνει καθημερινά από τους κατοίκους. Μέσα από την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα ζωής των απλών, καθημερινών ανθρώπων μέσα και γύρω από τα μνημεία. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που για το έτος 2011 έχει θέμα τη Μέση Ανατολή.

µόνο στην προώθηση των προϊόντων, αλλά και στην παρουσίαση προτύπων, κοινωνικών τάσεων και στην αναπαραγωγή εθνικών στερεοτύπων ή ακόµη και αµοιβαίων προκαταλήψεων.

Μια ξανθιά καλλονή πέτυχε «το ωραιότερο μαύρισμα» χάρη σε αντηλιακό. Ακτίνες ηλίου που «προσγειώνονται» σε μια απεικόνιση της παγκόσμιας σφαίρας... στη Μακεδονία, αφού «εδώ φυτρώνει ο καλύτερος καπνός του κόσμου».

Κοινωνικά ρεύµατα

Μ

ια πιτσιρίκα, που βγάζει τη γλώσσα δίχως φόβο πια, αφού ο χρωµατιστός επίδεσµος που «φοράει» θα της επιτρέψει να επιστρέψει στο παιχνίδι. Πρόκειται για µία αποτυπώση των πολύχρονων εµπορικών συναλλαγών µεταξύ Ελλάδας και Γερµανίας, όπως αποτυπώνονται µέσα από διαφηµιστικές αφίσες στην έκθεση µε τίτλο «1870-1970: Ενας αιώνας ελληνογερµανικού εµπορίου στον καθρέφτη της διαφήµισης». Η έκθεση, την οποία διοργανώνουν το Ελληνογερµανικό Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο και το Ινστιτούτο «Γκαίτε» της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασµού για τα 125 χρόνια του γενικού προξενείου της Οµοσπονδιακής Δηµοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, θα εγκαινιαστεί στις 19 Σεπτεµβρίου (19.30), στην γκαλερί του Ινστιτούτου (Β. Ολγας 66 ). Μέσα από 103 διαφηµίσεις οι επισκέπτες θα έχουν

Στη διαφήμιση αυτή (κάπου στο 1935) αρχίζει η βασική αλλαγή της αισθητικής του μέσου αυτού, με την εικόνα να κυριαρχεί επί του κειμένου

την ευκαιρία να πραγµατοποιήσουν ένα οδοιπορικό µε αφετηρία το 1870, όταν τα καλά εστιατόρια της Αθήνας άρχισαν να σερβίρουν κρασιά του Ρήνου και µπίρα Μονάχου, ενώ κορινθιακές σταφίδες πωλούνταν σε γερµανικά καταστήµατα. Στην ενότητα µε τίτλο «Η γερµανική παρουσία στην Ελλάδα» περιλαµβάνονται οι υποενότητες «Οι αρχές – Η περίοδος πριν από τον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο», «Γερµανοί ιδρύουν επιχειρήσεις», «Ηλεκτρικά είδη»,

«Φάρµακα – Παραφαρµακευτικά είδη», «Περιποίηση σώµατος», «Νοικοκυριό», «Αυτοκίνητα», «Υπηρεσίες», «Ποτά», «Προϊόντα της Λαϊκής Δηµοκρατίας της Γερµανίας». Στην ενότητα «H ελληνική παρουσία στη Γερµανία» καταγράφεται το ενδιαφέρον των Γερµανών για «Τρόφιµα και ποτά», «Τσιγάρα», «Σφουγγάρια» και «Τουρισµό». Οι αφίσες µαρτυρούν την εξέλιξη της εµπορικής σχέσης µεταξύ των δυο χωρών και το ρόλο της διαφήµισης όχι

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερµανικού Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου, Νικόλαος Λεούσης, σε κείµενό του στον κατάλογο της έκθεσης αναφέρει: «Η ενασχόληση µε κριτική και επικρίσεις, έµφυτη στους ανθρώπους, δε µας άφησε αρκετό χρόνο να δούµε όµως άλλες διαστάσεις της διαφήµισης: την καλλιτεχνική της διάσταση. Την αποτύπωση που κάνει των κοινωνικών ρευµάτων της εποχής της. Τη συµπύκνωση που κάνει των κοινωνικών προτεραιοτήτων, της ιστορικής συγκυρίας και της συλλογικής αισθητικής που ενσωµατώνει. Μας τα υπενθυµίζει όλα αυτά η έκθεση του Ελληνογερµανικού Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου του Ινστιτούτου ‘‘Γκαίτε’’. Οι διαφηµίσεις που µε τόση γνώση και αγάπη µάζεψε ο Μάρτιν Κναπ µαρτυρούν για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τη µακρά παράδοση στενής εµπορικής συνεργασίας των Ελλήνων µε τους Γερµανούς επιχειρηµατίες». Η έκθεση θα διαρκέσει µέχρι τις 23 Οκτωβρίου. ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


34

ΒΙΒΛΙΟ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

Ατέλειωτο ταξίδι στο χρόνο Φαντασία και πολιτικό σχόλιο στον «Κοσμοναύτη του Απείρου»

βιβλιοπωλήσεις Ελευθερουδάκης 1. Ντέιβιντ Νίκολς «Μια ημέρα» 2. Μαρίνα Πετροπούλου «Αδειες Κυριακές» 3. Μαρίνα Αλεξάνδρου «Το χάραμα μιας ελπίδας» 4. Τζένιφερ Ντόνελι «Το άγριο τριαντάφυλλο» 5. Ναόμι Κλάιν «Το δόγμα του σοκ» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Το κρυμμένο στο Αιγαίο» της Σοφίας Παπαϊωάννου (εκδ. «Πατάκης»)

Ιανός 1. Αρτουρ Σοπενάουερ «Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο» 2. Αλαν Πέρσι «Νίτσε – 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας» 3. Τζένιφερ Ντόνελι «Το άγριο τριαντάφυλλο» 4. Ντέιβιντ Νίκολς «Μια ημέρα» 5. Μάρω Βαμβουνάκη «Ερωτευμένος Πολωνός» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Οταν το παρελθόν σκοτώνει» του Πιέρ Σιμενόν (εκδ. «Λιβάνης»)

Μαλλιάρης 1. Τζένιφερ Ντόνελι «Το άγριο τριαντάφυλλο» 2. Αλκυόνη Παπαδάκη «Τι σου είναι η αγάπη τελικά…» 3. Καίτη Οικονόμου «Το φθινόπωρο της μάγισσας» 4. Κρίστιαν Κάμερον «Τύραννος» 5. Ουμπέρτο Εκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Αχ… τι ιστορίες κι αυτές!» της Αλήθειας Ευπραξιάδου (εκδ. «Μαλλιάρης – Παιδεία»)

Μπαρµπουνάκης 1. Ουμπέρτο Εκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» 2. Μάριο Βάργκας Λιόσα «Το όνειρο του Κέλτη» 3. Μάρω Βαμβουνάκη «Ερωτευμένος Πολωνός» 4. Φίλιπ Ροθ «Νέμεσις» 5. Αρτουρ Σοπενάουερ «Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Οι φιλόσοφοι και ο έρωτας» της Aude Lancelin (εκδ. «Πατάκης»)

Σωκράτης 1. Καμίλα Λέκμπεργ «Η παγωμένη πριγκίπισσα» 2. Τζένιφερ Ντόνελι «Το άγριο τριαντάφυλλο» 3. Ουμπέρτο Εκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» 4. Ντόρα Γιαννακοπούλου «Πεθαίνω για σένα» 5. Μάρω Βαμβουνάκη «Ερωτευμένος Πολωνός» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Αϊντε πάλι… ξεριζώνεται ο Ελληνισμός από την Πόλη (1958-1968)» της Αγλαΐας ΚωνσταντινίδουΚλουκίνα (εκδ. «Ικαρος»)

Ενα από τα σημαντικότερα έργα επιστημονικής φαντασίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Jemma Press», καταφέρνει να συνδυάζει γερές δόσεις περιπέτειας και πολιτικά μηνύματα. Ο λόγος για το «El Eternauta: Ο Κοσμοναύτης του Απείρου» των Hector German Oesterheld (κείμενα) και Francisco Solano Lopez (εικονογράφηση). Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελείται από δύο τόμους και βραβεύτηκε από τα Comicdom Awards 2010 με το βραβείο Best Edition of Foreign Comic.

Η

ιστορία εκτυλίσσεται στο Μπουένος Αϊρες, όπου µια χιονόπτωση εξαφανίζει κάθε ίχνος ζωής εκτός από µερικές οµάδες ανθρώπων προστατευµένες καλά από τις µυστηριώδεις νιφάδες. Ο Χουάν µε την οικογένειά του και τους φίλους του θα έρθει αντιµέτωπος µε το φαινόµενο αυτό το οποίο αποτελεί το όπλο εισβολέων από το Διάστηµα, ενώ θέλοντας να προστατεύσει τα αγαπηµένα του πρόσωπα χάνεται σε ένα ατελείωτο ταξίδι στο χρόνο. Το σενάριο θα µπορούσε να θεωρηθεί µια ακόµα ιστορία επιστηµονικής φαντασίας αν δεν αποτελούσε ξεκάθαρη κριτική για τα δικτατορικά καθεστώτα και τον ιµπεριαλισµό των ΗΠΑ. Ο Αργεντινός δηµιουργός του «El Eternauta», Hector G. Oesterheld ήξερε να προκαλεί µε τα έργα του -η κυ-

βέρνηση απέσυρε τη βιογραφία του Τσε Γκεβάρα που είχε γράψει το 1968- και αυτό εξαργυρώθηκε από το καθεστώς το 1976 µε την εξαφάνισή του, την οποία ακολούθησαν και οι συλλήψεις των παιδιών του. Οι ισχυρισµοί κάποιων ότι τον είδαν δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και κανείς δεν έµαθε τελικά τι απέγινε ο µεγάλος δηµιουργός. Στη βιογραφία του, το 1977 αναφέρεται ως ηµεροµηνία θανάτου. Η ιστορία του «Κοσµοναύτη του Απείρου» ξεκίνησε ως σειρά το Σεπτέµβριο του 1957 και συνεχίστηκε µέχρι το 1959, γνωρίζοντας µεγάλη επιτυχία. Το 1969 ο Oesterheld έκανε αλλαγές στην ιστορία, κυρίως πρόσθεσε πολιτικές αναφορές, µε εικονογράφηση

του Alberto Breccia. Το Δεκέµβριο του 1975, µε αφορµή τα πολιτικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, η Ιστορία ξαναγράφτηκε, ενώ την εικονογράφηση ανέλαβε ο Solano Lopez. Ο Oesterheld έγραφε τα κεφάλαια κρυµµένος σε διάφορες τοποθεσίες, καθώς ήταν µέλος των Montoneros, µέχρι και την ηµέρα της απαγωγής του. Οι απόπειρες συνέχισης της σειράς από διάφορους δηµιουργούς ήταν αποτυχηµένες, ενώ η µεταφορά του στη µεγάλη οθόνη ακόµα µοιάζει µε τολµηρό εγχείρηµα. Το κόµικ όµως συνεχίζει να κατέχει µία από τις πρώτες θέσεις στο χώρο και να φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ... ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΧΑ

ξεφυλλίσµατα «Αγαπάς το βιβλίο; Απόδειξέ το!» είναι το σύνθημα για την κινητή βιβλιοθήκη που θα βρίσκεται στη διάθεση των περαστικών στο Πάρκο Ηχου της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Τη δράση διοργανώνει η Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, σε συνεργασία με την ομάδα «Why not» και τον Ομιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης. Προϋπόθεση για όσους θέλουν να συμμετάσχουν είναι να φέρουν και οι ίδιοι

βιβλία ή περιοδικά για άλλους αναγνώστες. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε να συνεχίζει το πρόγραμμα στήριξης μετάφρασης ελληνικών έργων -υπό τον τίτλο «Φράσις»αναθέτοντας την υλοποίησή του στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Πέραν της λογοτεχνίας, οι μεταφράσεις θα αφορούν βιβλία απ’ όλους τους θεματικούς άξονες της εκδοτικής παραγωγής και ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 150.000

ευρώ. Το ΕΚΕΒΙ θα συστήσει με το ΥΠΠΟΤ ειδική επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει 3 φορές το χρόνο για την επιλογή των τίτλων, ενώ θα συνεργαστεί και με την Ακαδημία Αθηνών και με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας. Οι εκδόσεις Διόπτρα διοργανώνουν και άλλο σεμινάριο αυτοβοήθειας του Μάρτιν Μπρόφμαν με θέμα «Ο καθρέφτης του σώματος» στις 26 με 30 Οκτωβρίου, στην Ερέτρια. Ο συγγραφέας

αναφέρεται σε θεραπευτικές τεχνικές που βασίζονται στην προσεκτική ακρόαση των «σημάτων» που στέλνει το σώμα (φωτό).


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

35

τηλεβολές

«Πάµε Πακέτο»: ξεκινούν τα γυρίσµατα του νέου κύκλου της εκποµπής Παρά τις φήμες και τα δημοσιεύματα που αναστάτωσαν τόσο εκείνη όσο και τους συνεργάτες της, η Βίκυ Χατζηβασιλείου (φωτογραφία) θα ξεκινήσει κανονικά σε λίγες μέρες τα γυρίσματα του νέου κύκλου της εκπομπής της. Αν και είχε κυκλοφορήσει πως το «Πάμε Πακέτο» δεν θα συνεχιζόταν, στο πλαίσιο των αυστηρών περικοπών που πρέπει να γίνουν στον Alpha, η Βίκυ

ΕΤ1 08.00 10.00 11.00 11.30 12.00 13.15 13.30 14.00 15.30 17.10 17.30 18.00 20.00 21.00 23.00 00.10 00.40

(210 7701911 -5)

NET

(210 6066000)

Εκπαιδευτική τηλεόραση Οικογένεια Πράουντ (Ε) Καλή τύχη Τσάρλι (Ε) Χάνα Μοντάνα Ξένη ταινία: «Οι τρεις καµπαλέρος» Κινούµενα σχέδια (1945) Challenges - Series 2009 Mediterraneo (Ε) Ελληνική ταινία: «Ενα ασύλληπτο κορόιδο» Κωµωδία (1969) Ψωµί έρωτας και... φαντασία Ιταλική κωµωδία (1953) Challenges - Series 2008 Αιγαίο νυν και αεί (Ε) Ευρωµπάσκετ 2011 Σκόπια - Σλοβενία Φύση και πρωταθλητές Ευρωµπάσκετ 2011 Ελλάδα - Ρωσία Eurobasket Λιθουανία 2011 (Ζ) Παγκόσµιο πρωτάθληµα ράλι - Αυστραλία Η εποχή των εικόνων (Ε)

07.00 10.00 11.00 12.00 12.30

Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ Κοινοβούλιο αιχµής Λυκία (Ε) Ειδήσεις Μαγειρεύοντας µε τον Τζακ (Ε) Παγωµένη λεµονάδα Αµερικανική περιπέτεια (2011) Ειδήσεις Φυλές της Αθήνας (Ε) Ανταποκριτές Ειδήσεις Συναντήσεις - Πολιτιστικά ταξίδια 76η ∆ΕΘ, οµιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις παραγωγικές τάξεις Ειδήσεις Στην υγειά µας (Ε) Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο Ειδήσεις Στην υγειά µας (Συν.)

ALPHA

(212 2124000)

07.00 08.00 10.00 14.00 14.10 15.15

Αλλαξέ το (Ε) Η κουζίνα της µαµάς (Ε) Κοίτα τι έκανες (Ε) Ειδήσεις How clean is your house Ροβινσώνας Κρούσος Ξένη σειρά 16.15 American idol

17.15 17.20 19.00 20.00 21.00 22.30 23.45

Χατζηβασιλείου μετέφερε σε όλους με σιγουριά και αισιοδοξία πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την εκπομπή. Λέγεται, μάλιστα, ότι το «Πάμε Πακέτο» θα έχει φέτος δίωρη διάρκεια, αφού χάρισε υψηλά νούμερα τηλεθέασης στον Alpha σε μία ζώνη που ενδιαφέρει

Ειδήσεις American idol (Συν.) Ειδήσεις Mr Bean Greek idol - Audition (Ε) Σφηνάκια (Ε) Ξένη ταινία: «Blade 2» Αµερικανική τρόµου (2002) 02.00 10η εντολή (Ε)

13.00 15.00 16.00 17.00 18.00 18.15 20.00 21.00 22.00 24.00 00.30

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

05.30 06.45 07.45 08.45 10.00 10.30 11.00 12.00 14.00 15.00 16.00 17.00

Ξενάγηση στο ζωικό βασίλειο Ξεχασµένες καταστροφές Planet science Life is wild Παρά τρίχα (Ε) Eco news Αρχιτεκτονικά θαύµατα: Κίνα Goal χωρίς σύνορα American chopper Σούµο: Η απόλυτη µονοµαχία Μύθος ή πραγµατικότητα Οι περιπέτειες του Ροµπέν των ∆ασών Brainiac Deadliest catch Αγώνας δρόµου στη Σαβάνα Ειδήσεις South Pacific 11η Σεπτέµβρη: Εγκλωβισµένοι στο ασανσέρ The first 48 Gangland

18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.00

ET3

(2310 299400)

07.30 Οι τελευταίοι νοµάδες 08.30 Ο υπέροχος βυθός της Μεσογείου 09.00 Το ψάρεµα 10.00 ∆εύτερη ανάγνωση 12.00 Ελλήνων δρώµενα (Ε) 13.00 Ειδήσεις 13.30 ∆ιασπορά (Ε) 15.00 Ο τόπος και το τραγούδι του (Ε) 16.00 Εννέα συν µία µούσες 17.00 Ειδήσεις 17.05 Ελληνική ταινία: «Χριστίνα» Κοµεντί (1960) 18.30 Μυθικές διαδροµές 19.30 Ταξίδια στην άκρη του κόσµου µε τον Αρτ Γουλφ 20.00 Οµιλία πρωθυπουργού στις παραγωγικές τάξεις 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ξένη ταινία: «Χορεύοντας µ’ έναν ξένο» Αγγλικό βιογραφικό δράµα (1985) 01.00 Οι επτά εποχές της εγκυµοσύνης

STAR

(211 1891000)

07.00 Παιδικό πρόγραµµα 13.00 Ειδήσεις 13.45 Ξένη ταινία: «Ο γάτος» Αµερικανική κωµωδία (2003) 15.30 Τα φιλαράκια 16.50 The listener 17.45 Ειδήσεις 17.50 Ντετέκτιβ Μονκ 18.50 Ιατρικές υποθέσεις 19.45 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία: «Ενα µπλου τζιν για τέσσερις 2» Αµερικανική κοµεντί (2008)

23.30 Ξένη ταινία: «Sex drive» Αµερικανική κωµωδία (2008) 01.45 Ξένη ταινία: «Appaloosa» Αµερικανικό γουέστερν (2007)

πολύ τους διαφημιστές. Ανανεωμένη με κόκκινα μαλλιά υποδέχεται τους φίλους της η Ελεονώρα Μελέτη με την «Πρωινή Μελέτη», από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 07:30. Οι συνεργάτες της θα την ξαφνιάσουν ευχάριστα, με μια έκπληξη, που ετοίμασαν με τον αρχισυντάκτη και καλό φίλο της Ελεονώρας, Θέμη Μάλλη. Το μότο της εκπομπής για τη χρονιά 2011 - 2012 είναι «χρώμα και χαμόγελο κόντρα στο γκρι και την κατήφεια». Τι θα δείτε στην

MEGA 06.00 07.00 10.00 11.00 12.00 13.00 14.00 14.50 16.50 18.00 19.00 20.00 21.00 22.30 00.50 01.00

(210 6903000)

Βέρα στο δεξί (Ε) Mega Σαββατοκύριακο (Ε) Αλµα Λίµπρε (Ε) Γοργόνες (Ε) Η ώρα η καλή (Ε) Γλυκές αλχηµείες (Ε) Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Το ζευγάρι της χρονιάς» Αµερικανική κωµωδία (2001) Το κόκκινο δωµάτιο (Ε) Πενήντα πενήντα (E) Μπουκιά και συχώριο (Ε) Ειδήσεις Σ’ αγαπώ - Μ’ αγαπάς (E) Ξένη ταινία: «∆ωµάτιο πανικού» Αµερικανικό θρίλερ (2002) Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Σταγόνες αγάπης» Αµερικανική κοινωνική ταινία (2006)

ANT1

πρώτη εκπομπή; Σε video θα παρακολουθήσουμε συνεντεύξεις από τους δύο πιο πολυσυζητημένους τηλεαστέρες του καλοκαιριού. Καλεσμένη - έκπληξη θα είναι μια πανέμορφη γυναίκα της show biz, η οποία πρόσφατα γύρισε σελίδα στην προσωπική της ζωή. Θα υπάρχει και ζωντανή σύνδεση μ’ έναν αγαπημένο και πολυτάλαντο ηθοποιό, που μας έχει απασχολήσει όχι μόνο για τις υποκριτικές του ικανότητες... ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΠΟΥ

(210 6886100)

08.00 Θα βρεις τον δάσκαλό σου (Ε) 09.00 ∆εληγιάννειο παρθεναγωγείο (Ε) 10.00 Βότκα πορτοκάλι (Ε) 11.00 Το πιο γλυκό µου ψέµα (Ε) 12.00 40 κύµατα (Ε) 13.00 Ειδήσεις 13.30 Ξένη ταινία: «Ο άγιος» Αµερικανική περιπέτεια (1997) 15.50 Wipe out (Ε) 16.50 Extreme makeover: Home edition 17.50 Ειδήσεις 18.00 Ο πόλεµος των άστρων (Ε) 19.00 Εργαζόµενη γυναίκα (Ε)

ALTER 06.00 06.55 11.15 12.00 12.45 13.45 16.15 18.45 21.30 00.30 02.30 04.45

(210 5707000)

Λάσυ Παιδικό πρόγραµµα Kid songs Παιδικό πρόγραµµα Κορίτσια ο Μάρκουλης (Ε) TV weekend Best of Ξένη ταινία: «Ο γκαφατζής της ζούγκλας επιστρέφει» Αµερικανική κωµωδία (2003) Ειδήσεις Ο τελευταίος ιππότης Ξένη σειρά Ξένη ταινία: «Mr. Bones» Αφρικανική κωµωδία (2001) Ξένη ταινία: «La verite» Witness geniuis

20.00 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία: «Ο δρόµος του έρωτα» Ινδική αισθηµατική ταινία (2000) 01.10 Ειδήσεις 01.20 World magic Awards 2009 03.30 Μαύρος ωκεανός (Ε)

BOYΛΗ

(210 3707874)

15.00 Κοινοβουλευτικές επιτροπές της ΙΣΤ’ συνόδου της Βουλής των εφήβων 18.00 Η ιστορία της ναυτιλίας 19.00 Σιλβί Γκιλέµ 20.30 Παξοί Αντίπαξοι: Χρώµα και φως 21.00 Η περιπέτεια της µοντέρνας τέχνης 22.00 Μαντάµ Μποβαρύ 00.10 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου

NOVACINEMA 1

(210 6602000)

08.40 Ιστορίες επιστηµονικής αφασίας 10.10 Enid 11.40 Κινηµατογραφικά νέα 12.25 Οι δυο όψεις του νοµίσµατος 14.15 Ο οικογενειακός µας γάµος 16.05 Ενας θάνατος σε µια κηδεία 17.45 Η ζωή όπως την ξέρουµε 19.45 Κινηµατογραφικά νέα 20.20 Εύκολη κατά λάθος 22.00 Resident evil: Τρισδιάστατη απόδραση 23.45 Οι αναλώσιµοι 01.35 Ο λυκάνθρωπος

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11.00 12.00 14.00 14.30 16.30 17.00 20.00 21.30 22.00 23.00 24.00

NOVACINEMA 2 08.30 10.35 12.20 13.00 14.55 16.55 17.35 19.35 22.00 00.15 02.00 03.55

(2310 504300)

Police district (E) Η αγορά σήµερα Just for laughs (E) Η αγορά σήµερα Just for laughs (E) Η αγορά σήµερα Police district (E) Ειδήσεις Mayday (E) Ris crime evidence (E) Birth days (E) (210 6602000)

Τζούλι και Τζούλια Killers Κινηµατογραφικά νέα Ραντεβού στον αέρα Η µητέρα µου κι εγώ Mad on Novacinema Η πόλη των αγγέλων Brazil Match point Η τιτανοµαχία Ταξιδιώτες στην άλλη ζωή Καζίνο

TV 100

(2310 265828)

07.00 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη 07.30 Κινούµενα σχέδια 08.00 Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών 08.30 Beach Volley 10.00 Ιστίο 10.30 Θαλάσσια διαβίωση 11.00 Μακάριος η πορεία του 11.30 Σειρές οικολογίας 12.15 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης 12.30 Επτά τοις εκατό 13.30 Η ιστορία της µουσικής 14.00 Ειδήσεις 14.15 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης 14.30 Κύπρος µια περιδιάβαση 15.00 Η Κρήτη στο πέρασµα του χρόνου 15.30 Εκφραση µε νόηµα 16.00 Ενα βιβλίο ένα ταξίδι 17.00 Οι εφευρέτες του κόσµου 17.30 Ελληνική ταινία 19.00 Ειδήσεις 19.30 Ντοκιµαντέρ 20.30 Μουσική σκηνή Θεσσαλονίκης 22.00 ∆ιψασµένος πλανήτης 22.30 Fatsabook 23.00 Καλοκαίρι στην πόλη

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8.00 - 11.00 : Νίκος Τερζόγλου 11.00 - 13.00 : Τάσος Μητακίδης 13.00 - 15.00 : Σοφία Μυλωνά 15.00 - 17.00 : ∆ηµήτρης Ιατρού 17.00 - 20.00 : Θωµάς Αρβανίτης 20.00 – 22.00: Σοφία Κωνσταντοπούλου 22.00 - 08.00 : Αληθινή Μουσική


36 Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

σινεµά και θέατρο

θέατρα Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ Παίζουν: Γκλόρια Σουάνσον, Γουίλιαµ Χόλντεν, Εριχ φον Στροχάιµ

Η λεωφόρος της ∆ύσης ΣΙΝΕΦΙΛ

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘40, η Νόρµα, ξεπεσµένη σταρ του βωβού κινηµατογράφου, ζει σε µία µισοερειπωµένη έπαυλη, στη Sunset Boulevard, µε τον µπάτλερ Mαξ, πρώην σκηνοθέτη και άντρα της. Ενας επιτήδειος σεναριογράφος, ο Τζο , κυνηγηµένος απ’ τους πιστωτές του, βρίσκει καταφύγιο στην έπαυλη της παλιάς ντίβας και της πουλάει ένα ακόµη όνειρο, αυτό της µεγάλης επιστροφής της στην οθόνη. Ανάµεσά τους αναπτύσσεται µια σχέση εξάρτησης και πάθους, που δεν έχει άλλο δρόµο από την καταστροφή. Οταν ο Τζο θα ερωτευτεί µια νεότερη γυναίκα, η Νόρµα θα παρασυρθεί απ’ το ερωτικό πάθος της και θα βυθιστεί στην παγίδα της ζηλοτυπίας. Σύντοµα ο Τζο αρχίζει να νιώθει φυλακισµένος, όµως εκείνη δε θα τον αφήσει να την εγκαταλείψει έτσι εύκολα... ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ

Σχήµα εκτός Αξονα (Πλάτωνος 35, τηλ. 2310/ 823.444) «Χαίρω πολύ, Νόρα», βασισµένο στη «Νόρα» του Ιψεν, σε κείµενο – σκηνοθεσία Λουκίας Βασιλείου, µε την Αναστασία Θεοφανίδου, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.00. ContACT (∆άφνης 12, «City Gate», τηλ. 2314 010.237) «Purgatorio» του Μιχάλη Πανάδη από τη θεατρική οµάδα «anaimos», 13-17 Σεπτεµβρίου, στις 21.30 ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Κολοσσαίον (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) «Ο µικρός πρίγκιπας», σε σκηνοθεσία Φώτη Σπύρου, µε τους Φώτη Σπύρου, Σοφία Βογιατζάκη, Κάτια Νικολαΐδη κ.ά., 18 και 25 Σεπτεµβρίου, στις 11.30 και στις 13.00. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 589.200) «Αγησίλαγος» του ∆ηµ. Μπασλάµ µε τον Α. Καφετζόπουλο, σήµερα, στις 20.30.

κινηµατογράφοι ΘΕΡΙΝΟΙ ΑΛΕΞ (τηλ. 2310/265.884, 2310/269.403): Πορτοκάλια στον ήλιο (21.00 - 23.00) ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310/828.642): Εως σήμερα: Ο μεγάλος έρωτας (21.00 - 23.00) Κυριακή - Τετάρτη: Φρανσουά Τριφό: Το τελευταίο μετρό (20.30 - 22.45) ΑΥΡΑ (τηλ. 2310/454.525): Kung Fu Panda 2 - μεταγλωττισμένο (20.00) Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άνδρα (21.45) ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310/292.304): Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (19.50) Εχουμε Πάπα (21.20 - 23.00) ΝΑΤΑΛΙ (τηλ. 2310/829.457): Εκτός νόμου και χρόνου (21.00 - 23.00) ΣΙΝΕ ΑΛΣΟΣ (τηλ. 2310/200.190): Εως σήμερα: Ευλογημένες ψυχές (21.00 - 23.00) Κυριακή - Τετάρτη: Ποίηση (21.00) ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 2310/346.720): Νερό για ελέφαντες (21.00) ΣΙΝΕ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (τηλ. 2310/665.961) Εως αύριο: Αυτοκίνητα (21.15) Ο τρόπος του Μπάρνεϊ (23.00)

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/233.665): Α1. Πες μου το όνομά σου (19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Το δέντρο της ζωής (20.00 - 22.30) VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Αυτοκίνητα 2 - μεταγλωττισμένο (16.00 - 18.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.50 - 14.00 - 16.00 - 18.10, Τετάρτη: 16.20 - 18.40, Τρίτη καμία προβολή) Ατακτη καθηγήτρια (έως Δευτέρα: 20.20 - 22.30, Τετάρτη: 20.40 - 22.40, Τρίτη καμία προβολή) Σκυλάκια στο Διάστημα - μεταγλωττισμέ-

νο (Τρίτη: 15.00 - 17.00) Green Lantern (έως Δευτέρα: 00.30, Τετάρτη: 00.40, Τρίτη καμία προβολή) Μία ημέρα (Τρίτη: 19.00 - 21.30 23.40) Α2. Kung Fu Panda 2 - μεταγλωττισμένο (Σάββατο και Κυριακή: 11.20 - 13.20) Κόναν ο βάρβαρος (23.20, Τετάρτη καμία προβολή) Green Lantern (Τετάρτη: 23.00) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (15.20 17.50 - 20.30, Τετάρτη: 15.20 - 17.50 - 20.20) Α3. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (16.20 - 18.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 14.10 - 16.20 - 18.30) Κόναν ο βάρβαρος (Τετάρτη: 17.20 - 19.50 - 22.10 - 00.30) Βλέπω το θάνατό σου 5 (21.00 - 23.00 - 01.00, Τετάρτη: καμία προβολή) Α4. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο 3D (15.50 - 18.00 - 20.10 - 22.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 13.40 - 15.50 - 18.00 - 20.10 - 22.20, Τετάρτη καμία προβολή) Μπάρμπι: Σχολείο για πριγκίπισσες - μεταγλωττισμένο (Τετάρτη: 16.30 - 18.30) Βλέπω το θάνατό σου 5 3D (Τετάρτη: 20.30 - 22.30 - 00.40) Κόναν ο βάρβαρος 3D (00.30, Τετάρτη καμία προβολή) Α5. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (Τετάρτη 15.50 - 18.00 - 20.10 - 22.20) Μπάρμπι: Σχολείο για πριγκίπισσες - μεταγλωττισμένο (15.40 - 17.30, Σάββατο και Κυριακή: 11.40 13.50 - 15.40 - 17.30, Τετάρτη καμία προβολή) Green Lantern 3D (Τετάρτη: 00.30) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής 3D (19.20 - 22.10 - 00.40, Τετάρτη καμία προβολή) Α6. Σκυλάκια στο Διάστημα - μεταγλωττισμένο 3D (Σάββατο και Κυριακή: 11.10) Βλέπω το θάνατό σου 5 3D (19.40 - 21.50 - 23.50, Τετάρτη καμία προβολή) Βλέπω το θάνατό σου 5 (Τετάρτη: 19.40 - 21.50 - 23.50) Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο 3D (15.10 - 17.20, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.10 - 17.20) Α7. Ατακτη καθηγήτρια (Τρίτη: 22.50 - 00.50) Αυτοκίνητα 2 - μεταγλωττισμένο (Τρίτη: 16.10 - 18.20) Μία ημέρα (19.00 - 21.30 - 23.40, Τρίτη καμία προβολή) Σκυλάκια στο Διάστημα - μεταγλωττισμένο (15.00 - 17.00, Σάββατο και Κυριακή: 13.10 - 15.00 - 17.00, Τρίτη καμία προβολή) Α8. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (16.50 - 19.10, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.40 - 16.50 - 19.10, Τετάρτη: 16.40 - 18.50) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (21.20 - 24.00) Α9. Μία ημέρα (έως Κυριακή: 16.50 - 19.00 - 21.30 - 23.40, Δευτέρα έως Τετάρτη: 19.00 - 21.30 - 23.40) Α10. Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (17.00 - 19.20 -

22.00) Α11. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (20.50) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (23.10) ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Κων/πόλεως 75 - Μπότσαρη, τηλ. 2310/834.996, 2310/844.415): Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (19.00) Οι εποχές του έρωτα (21.00) ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (Φιλ. Εταιρείας - Δημ. Μαργαρίτη, τηλ. 2310/261.727): Η λεωφόρος της Δύσης (19.00 - 21.00 - 23.00) ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310 378.404): Α. «Ολύμπιον»: Εχουμε Πάπα (20.30 - 22.30) B. «Παύλος Ζάννας»: Οι πρωτάρηδες (21.00 - 23.00) ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Μπάρμπι: Σχολείο για πριγκίπισσες - μεταγλωττισμένο (18.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.20 - 16.10 - 18.00) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής 3D (20.00 - 22.40) Α2. Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (18.10 - 20.40 - 23.20) Α3. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο 3D (17.00, Κυριακή: 12.00 - 17.00) DOS: Μια ιστορία αγάπης από την ανάποδη (19.10 - 21.20 - 23.30) Α4. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (18.30, Κυριακή: 13.00 - 15.15 - 18.30) Κόναν ο βάρβαρος (20.50 - 23.10) Α5. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο 3D (18.10, Κυριακή: 15.50 - 18.10) Βλέπω το θάνατό σου 5 3D (20.30 - 22.30 - 00.30) Α6. Ποτέ δεν είσαι μόνη (18.00 - 20.00 - 22.00 - 24.00, Κυριακή: 16.00 - 18.00 - 20.00 - 22.00 - 24.00) A7. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (17.20) Βλέπω το θάνατό σου 5 (19.30 - 21.30 - 23.30) Α8. Μία ημέρα (18.40 - 21.00 - 23.20, Κυριακή: 16.20 - 18.40 - 21.00 - 23.20) STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Σκυλάκια στο Διάστημα - μεταγλωττισμένο 3D (Σάββατο και Κυριακή: 13.45) Μπάρμπι: Σχολείο για πριγκίπισσες - μεταγλωττισμένο 3D (19.20, Σάββατο και Κυριακή: 15.50 - 17.40 - 19.20) Βλέπω το θάνατό

σου 5 3D (21.00 - 23.00) Α2. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (16.00 - 18.00 - 20.00, Σάββατο και Κυριακή: 14.00 - 16.00 - 18.00 - 20.00) Κόναν ο βάρβαρος (22.10, Παρασκευή και Σάββατο: 22.10 - 00.30) Α3. Αυτοκίνητα 2 - μεταγλωττισμένο (17.50, Σάββατο και Κυριακή: 13.15 - 15.40 - 17.50) Βλέπω το θάνατό σου 5 (20.00 - 22.00, Παρασκευή και Σάββατο: 20.00 - 22.00 - 24.00) Α4. Σκυλάκια στο Διάστημα - μεταγλωττισμένο (16.10 - 18.10, Σάββατο και Κυριακή: 14.15 - 16.10 - 18.10) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (19.50 - 22.30) Α5. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (17.00 - 19.40 - 22.20, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 17.00 - 19.40 - 22.20) A6. Κλειστή Α7. Κλειστή Α8. Κλειστή Α9. Μία ημέρα (16.45 - 19.00 - 21.15 - 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 14.20 - 16.45 - 19.00 - 21.15 - 23.30) Α10. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (16.30 - 18.30 - 20.30, Σάββατο και Κυριακή: 14.30 - 16.30 - 18.30 - 20.30) Green Lantern (22.45) Α11. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο 3D (17.30 - 19.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.30 - 15.30 - 17.30 - 19.30) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής 3D (21.30, Παρασκευή & Σάββατο: 21.30 - 00.15) STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (16.00 - 18.20 - 20.40, Σάββατο και Κυριακή: 13.20 - 16.00 - 18.20 - 20.40) Κόναν ο βάρβαρος (23.30) Α2. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (17.10 - 19.30, Σάββατο και Κυριακή: 14.30 - 17.10 - 19.30) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (21.30, Παρασκευή και Σάββατο: 21.30 - 00.10) Α3. Σκυλάκια στο Διάστημα - μεταγλωττισμένο (16.10 - 18.00, Σάββατο και Κυριακή: 14.00 - 16.10 - 18.00) Βλέπω το θάνατό σου 5 (20.00 - 22.00, Παρασκευή και Σάββατο: 20.00 - 22.00 - 24.00) Α4. Κλειστή Α5. Κλειστή Α6. Κλειστή Α7. Σκυλάκια στο Διάστημα - μεταγλωττισμένο 3D (Σάββατο και Κυριακή: 13.00) Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο 3D (17.00 - 19.00, Σάββατο και Κυριακή: 15.00 - 17.00 - 19.00) Βλέπω το θάνατό σου 5 3D (21.00 - 23.00) Α8 θερινή. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου Μέρος δεύτερο (22.30)


ΧΡΗΣΙΜΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

(

χρήσιμα τηλέφωνα ΑΣΗ 100 ΑΜΕΣΗ ΔΡ 10 894646 ΟΜΙΑ 23 ΣΤΡΑΤΟΝ 04-7 199 ΚΗ ΤΙ 2310 5315 ΠΥΡΟΣΒΕΣ Ο 2310-531502, ΙΚ ΕΝ ΛΙΜ 10 554871 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙ Σ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 166 ΕΣΗ 555 ΚΕΝΤΡΟ ΑΜ ΙΑ (από κινητό) 11 0 40 ΗΘΕ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 ΔΕΛΤΙΟ ΚΑ Σ 2310 379000 9609 Σ-ΘΡΑΚΗ ΙΑ ΟΝ 6 & 2310 40 ΕΔ 15 Α ΥΠ. ΜΑΚ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 877777 ΙΚΗΣ ΕΣΣΑΛΟΝ Θ 2310 996000 ΔΗΜΟΣ Θ ΑΠ 25 ΚΤΕΟ 15 10 243373 10 847833 AIDS 23 59, 23 2310 8594 Α 50 ΑΤ Μ Η ΝΟΣ 2310 5151 & ΚΑ ΛΙ 45 ΥΑ 11 ΣΕΞΟ ΙΘΑΚΗ 566134-5 10 23 ς) 5053 ια εφήβου ΟΚΑΝΑ (γ Α 2310 55 ΙΑ ΘΕΜΑΤ 2310 233333 ΓΥΝΑΙΚΕ Ν ΤΩ ΑΛΩ ΙΑ ΚΑΤΑΝ ΟΙΖΩ 2310 257776 ΠΡΟΣΤΑΣ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 S 1056 SO Ν ΔΩ ΞΗ ΠΑΙ 10501 ΥΠΟΣΤΗΡΙ 511972-3 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 ΔΕΗ: ΔΥΤ. /ΝΙΚΗ 10 3 & 2310 928243 ΕΣ Θ . Ν ΚΕ 50 /ΝΙΚΗ 10 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ 10 300846 ό σταθερό ΥΣΗΣ 23 απ ΤΕ ΧΕ Ο ΑΠ 11 87878 ΡΙΟ 800 ό κινητό ΦΥΣΙΚΟ ΑΕ » 2310 520309 απ

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.: Φλέμιγκ 48 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Βελισσαρίου 6 - Αγία Τριάδα - Ευζώνων, Καρακάση 102 - Κ. Τούμπα (Ο), Δελφών 195 με Μερκουρίου 5 - Ντεπό, Χ. Περραιβού 14 - Πυλαία - Α. Τούμπα, Μακεδονίας 117 - 25ης Μαρτίου, Αλ. Παπαναστασίου 166 - Χαριλάου - γήπεδο Αρη (Ο), Παπάφη 24 - Κ. Τούμπα, Μ. Μπότσαρη 41, Β. Ολγας 125 - Ανάληψη, Πόντου 49 - δίπλα Αγ. Θεράποντα, Κορομηλά 8 - Ανθέων, Γρ. Λαμπράκη 89 - Α. Τούμπα - στάση Αγ. Βαρβάρα, Π. Συνδίκα 22, Διστόμου 41 τέρμα Παπάφη - Χαριλάου, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Αρχ. Μουσείου 14 - Β. Ολγας - Φάληρο, Αλ. Σβώλου 53 - Εθν. Αμύνης (Ο), Αγ. Δημητρίου 57 - Διοικητήριο (Ο), Παπαρρηγοπούλου 1 - Βαρδάρι, Ακροπόλεως 23 - Ανω Πόλη, Εγνατία 86, Τσιμισκή 75, Ε. Βενιζέλου 58 - δημαρχείο, Αρμενοπούλου 24 - Ροτόντα, Κασσάνδρου 61. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Θησέως 38 - Διγενή, Ελευθερίας 61 με Ευριπίδου 3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Ιασονίδου 19. ΕΥΟΣΜΟΣ: Κοσμά Αιτωλού 2 με Καραολή Δημητρίου 10, Μεγ. Αλεξάνδρου 71, Γρ. Λαμπράκη 18. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Χηλής 49 με Μαρμαρά 1, Σμύρνης 37 - Ν. Κρήνη, Δαβάκη 11 - Πόντου - όπισθεν ΔΕΗ (Ο), Καρατάσου 27 - ΠΙΚΠΑ - Αρετσού (Ο), Σωκράτους 22, Σουμελά 30 - Κομνηνών, Πασσαλίδη 158. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αν. Παπανδρέου 90, Διδυμοτείχου 23 με Αγ. Γεωργίου 30. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Μαυρομιχάλη 53. ΠΥΛΑΙΑ: Περραιβού 14 - Α. Τούμπα. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη, Κατσώνη 2 - όπισθεν Κωτσόβολου - Εθνική. ΣΥΚΙΕΣ: Επταπυργίου 57 (Ο). ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Χ. Τρικούπη 22 έως τα μεσάνυχτα.

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Αγ. Δημητρίου 128, 25ης Μαρτίου 35, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφία, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Τσιμισκή 75, Βενιζέλου 45 - Δημαρχείο, Ν. Πλαστήρα 15 - Χαριλάου, Αλ. Μπινιώρη 61 - Σχολείο Ρολόι - Νεάπολη, Κωνσταντινουπόλεως 58 - Κυβέλεια - Ιπποκράτειο, Θερίσσου 36 - αστ. τμήμα Αμπελοκήπων, Μακεδονίας 36 - Μ. Μπότσαρη, Κ. Καραμανλή 103 με Αρτης 21 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Κερασούντος 11 με Τάκη Οικονομίδη 86 - Καλαμαριά, Αλ. Σβώλου 24 - Εσπερος, Μικράς Ασίας 43 - Κ. Τούμπα ευθεία θύρας 7 - Γήπεδο ΠΑΟΚ. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Αγ. Δημητρίου 128, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, Τσιμισκή 75, Κωνσταντινουπόλεως 58 - Κυβέλεια - Ιπποκράτειο,

Μικράς Ασίας 43 - Κ. Τούμπα ευθεία θύρας 7 - γήπεδο ΠΑΟΚ.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8 π.μ. έως τις 8 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313-307000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, αγγειοχειρουργικά, πνευμονολογικά, παιδοψυχιατρικά, ψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310-493400): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, οδοντιατρικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παιδιατρικά, νεογνολογικά, ουρολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310-543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310-810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15:00-22:00, ορθοπεδικά περιστατικά: 08:00-22:00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08:00-08:00 Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Πατρ. Γρηγορίου Ε’ και Μακεδονίας ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ: Κολωνιάρη - Καλλιθέας - Χαλκοκονδύλη

✐ 1

το σταυρόλεξο 2

3

4

5

6

τουριστικό, πολιτιστικό · περιοδικό Ú ›  Ù Â Ú αποδράσεις! πολλαπλές Â Û Ù ·για 7

8

9

10 11 12 13 14 15 16

1 2 3

ε στα π

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

AÏÔÁÔ È·Û›·˜ – OÏÔ˜ Ô ÎfiÛÌÔ˜, ÙÔ Û‡Ì·Ó – 9. ™ÙÚ·ÙȈÙÈ΋ ÌÔÓ¿‰· – ™˘ÓÔ‰fi˜... ¯ÈÔÓ¿Ù˘ – EÓÔ¯ÏËÙÈ΋.

fiÙ·ÌÔ˜ ÙÔ˘ ¢Ô‡Ó·‚Ë – 8. OÚÁ·ÓÔ ÁÚ·Ê‹˜ – K˘‚¤ÚÓËÛ ÙËÓ K›Ó· – 9. ¶ÂÚȤ¯ÔÓÙ·È ÛÙ·... ‰¿ÎÚ˘· – MÂÁ¿ÏË ¯ÒÚ· (·Ú¯Èο) – 10. T¤ÏÔ˜ ÚÔÛ¢¯‹˜ – MÈ· ÚfiıÂÛË – 11. KÚ›ÛÙÔÊÂÚ...: ËıÔÔÈfi˜ – MÈÎÚfi˜ Ù¿ËÙ·˜ – 12. TÔ ÛοÓÂ... fiÛÔÈ ¯ÚÂÔÎÔÔ‡Ó – M¤Û· ÛÙËÓ... „›¯· – 13. ¶ÚÔÙÚ¤ÂÈ... ÚÔÛÎfiÔ˘˜ – °Ï˘Î‡... Û’ ¤Ó·Ó „·ÏÌfi – 14. ... ·...: ηْ ȉ›·Ó Û˘ÓÔÌÈÏ›· – E›Ó·È Ù· ÔÌËÚÈο ÔÈ‹Ì·Ù· – 15. ¶ÔÓËÚfi˜... ¿ÓıÚˆÔ˜ – •¤Ó˜ ÂÎÙ¿ÛÂȘ ÌÂÙÚ¿ – 16. TÔ Ì¤ÚÔ˜ ÙÔ˘ ÛÎÂÏÂÙÔ‡ ÙÔ˘ ·˘ÙÔÎÈÓ‹ÙÔ˘ Ô˘ ÛÙËÚ›˙ÂÙ·È ÛÙÔ˘˜ ¿ÍÔÓ˜ – AÔÙ˘ÒÌ·Ù· Ô‰ÈÒÓ.

KA£ETA 1. K·Îfi˜... ·Ú·Ì˘ıÈÔ‡ – M ÙÔ Û›ÁÌ·... ÏÂÙÔÌÂÚÒ˜ – 2. H ı·Ï¿ÛÛÈ· ‰ÚÔÛ›˙ÂÈ – £‡Ì· ÙÔ˘ K¿ÈÓ – 3. TÛÔ˘‚¿ÏÈ· – H ·›ÛıËÛË ÙÔ˘... ¿ÈÛÙÔ˘ £ˆÌ¿ – 4. OÌÔÈ· Û‡Ìʈӷ – AÈÏÔ˘ÚÔÂȉ¤˜ ˙ÒÔ – 5. NËÛ› ÙˆÓ MÂÁ¿ÏˆÓ AÓÙÈÏÒÓ – ¶ÚfiıÂÛË... ÂΉfiÙË – 6. ... TÛÂ: KÈÓ¤˙Ô˜ ÊÈÏfiÛÔÊÔ˜ – ™’ ·˘Ù¿ È¿ÓÔÓÙ·È... οÔÈÔÈ – 7. ºÔÚ¤·˜... Û˘ÓıËÌ¿ÙˆÓ – ¶·Ú·-

4 5 6 7 8 9 OPIZONTIA 1. EÎ·È‰Â˘ÙÈÎfi˜ Û ‰ËÌÔÙÈÎfi Û¯ÔÏÂ›Ô – ... ¶·Ó·ÁÔ‡ÏÈ·˜: ·ÏÈfi˜ ÚÔÔÓËÙ‹˜ Ô‰ÔÛÊ·›ÚÔ˘ – 2. MÈÎÚ¿ Ú‡̷ٷ ÓÂÚÔ‡ – XÚ‹Ì·Ù· ‰È·¯ÂÈÚ›˙ÂÙ·È – °·ÏÏÈÎfi ¿ÚıÚÔ – 3. Z·Ó ÓÙ’ ...: ËÚˆ›‰· Ù˘ °·ÏÏ›·˜ – H Û¯ÂÙÈ΋ Ì ÌÈ· ÂÚÈÔ¯‹ – MÔ˘ÛÈο ۇ̂ÔÏ· – 4. ... °·ÚÌ‹: ÙÚ·ÁÔ˘-

ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγίου Στεφάνου ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Παυσανία (περιοχή Γηροκομείου) ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σιατίστης - Παπαφλέσσα Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Μακροχωρίου (περιοχή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) ΕΥΟΣΜΟΣ: Ιθάκης (κοντά στην περιφερειακή) ΧΑΛΑΣΤΡΑ - ΘΕΡΜΗ - ΓΕΦΥΡΑ - ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 17.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ταξιάρχης». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593147, 531504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

‰›ÛÙÚÈ· – §¤ÁÂÙ·È Ô ¶·ÙÛ›ÓÔ – MÔ˘ÛÈÎfi ÎÏÂȉ› – M·ıËÌ·ÙÈÎfi ۇ̂ÔÏÔ – 5. ¢›„ËÊÔ ÊˆÓ‹ÂÓ – º‡ÛËÌ· ÙÔ˘ ·¤Ú· – BÔÏÈÎfi – 6. ¢ÈÏfi... Á˘Ó·ÈÎÂ›Ô ¯·˚‰Â˘ÙÈÎfi – ¢˘Ó·Ùfi – Y‰Úfi‚ÈÔ ÙËÓfi – OÌfi˯· ʈӋÂÓÙ· – 7. MÈÎÚfi ÛοÊÔ˜ – °¿ÏÏÔ˜ ˙ˆÁÚ¿ÊÔ˜ – AÁÂÓ‹˜ ÚÔÛÊÒÓËÛË – 8. ™‡ÓÓÂÊ· – N·˘ÙÈÎfi ÚfiÛÙ·ÁÌ· –

231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409-403-407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα IC: 05:11 07:04 10:04, 12:04, 15:04, 18:04. Λοιπές αμαξοστοιχίες ΤΠ: 23:00. Λάρισα ΠΡΟΑ: 05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 16:17, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47, 23:00. Αλεξάνδρεια – Βέροια - Εδεσσα ΑΠ: 04:32, 05:52, 07:20, 08:50, 10:56, 12:21, 13:57, 15:25, 16:55, 18:25, 22:05. Θεσσαλονίκη - Πλατύ ΠΡΟΑ:05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47. Σέρρες - Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη - Δίκαια: ΑΠ 07:11, IC 16:10. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-437-402-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416-436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ.

OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 TURKISH AIRLINES, τηλ. 00902124440849 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/23318

εφημερεύοντες γιατροί Οι γιατροί που εφημερεύουν μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είναι ως εξής: ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ:Σκούτας Δημήτριος, Εγνατία 75, τηλ.2310 228.631 και κιν. 6944718824, ΠαπαδόπουλοςΑλέξανδρος,ΊωνοςΔραγούμη 49, τηλ.2310 526.526 και κιν. 6972300357, Ηλιάδης Ανέστης, Π.Π.Γερμανού 28, τηλ.2311204508 και κιν. 6974053857, Δουλουμπάκας Ιωάννης, Κομνηνών 47-Πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ.2310 460.730 και κιν.6977540513, Μαυρίδης Γεώργιος, Τσιμισκή 71, τηλ. 2310 283.992 και κιν. 6974194321, Γραικός Κωνσταντίνος, Μητρ. Καλλίδου 34-Καλαμαριά, τηλ.2310 423.301 και κιν.6947184453, Παπαδοπούλου Γαλήνη, 28ης Οκτωβρίου 19-Εύοσμος, τηλ.2310 763.088 και κιν.6945772648, Τσολακίδης Ιωάννης, Καβάφη 14 – 40 Εκκλησιές, τηλ. 2310 218.200 και κιν. 6944860397, Χατζηχηδήρογλου Αναστάσιος, Μιαούλη 25 – Τριανδρία, τηλ.2310 900.077 και κιν.6936143896, Κατσάνος Ιωάννης, Ελ. Βενιζέλου 30 – Νεάπολη, τηλ. 2310 633.640

37

1

2

3

1 M ¶ A

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

9

10 11 12 13 14 15 16

§ ø M A T A

° § ø ™ ™ A

4

5

6

2

¶ A T E P O

3

A § O

4

K E N A

5

A T

6

§ A ¶ A ™

8

I

E B

I

K A ™ E T A

9 O ¶ ø

T A M O ™

I

I

K

° A N T

I

I

N

° A P

º § A ™

8

I

™ A K A ™

P O K

B E § A K

K §

¶ ¶ E A ™

A T A P O ™

7

και κιν. 6976991623, Τσαβδαρίδης Ιωάννης, Νυμφαίου 40 – Εύοσμος, τηλ.2310 774.889 και κιν. 6972466543. ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Κούβελας Δημήτριος, Καραολή & Δημητρίου 38, τη. 2313.009.356, Ιωαννίδης Δημήτριος, Καρυπίδη 23-Πολίχνη, τηλ.2310 657.774 και κιν.6947158121, Μαυρίδης Ευστράτιος, Μεταμορφώσεως 24 – Καλαμαριά, τηλ.2310 422301, Φαργκάνης Μιχαήλ, Τζιβαροπούλου 39-Κουφάλια, τηλ.23910 52750 και κιν.6976004332. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Παπαβραμίδης Θεοδόσιος, Αιγαίου 6, τηλ. 6944536972, Χαραλαμπόπουλος Ηλίας, Βασ.΄Ολγας 127, τηλ. 2310 869.546 και κιν.6947611987, Αγγελόπουλος Βάιος, Ν. Πλαστήρα 18, τηλ.2310 261.200 και κιν.6944557170, Πανδοκίδης Κων/νος, Δελφών 11, τηλ. 2310 815.727 και κιν.6976694637, Τσολάκης Μιχαήλ, Δωδεκανήσου 15, τηλ. 2310 500.033 και κιν.6944720539, Παπακωνσταντίνου Παντελεήμων, Αγ. Σοφίας 18, τηλ.2310 269.709 και κιν.6944690837. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ: Κόκοτα Αναστασία, Αγ.Δημητρίου 150, τηλ. 2310 212.700 και κιν. 6996950950, Βασιλείου Γεώργιος,Γρ. Λαμπράκη 21Α, κιν. 6944371367, Αχθοφορίδης Δημήτριος, Κερασούντος 68 - Καλαμαριά, τηλ.2310 412470 και κιν.6944341180, Δαδούλης Ιωάννης, Ουρανή 2-Ρετζίκι, τηλ.2310 348.167 και κιν.6974221681, Παυλίδης Δημήτριος, Κομνηνών 68, Καλαμαριά, τηλ. 2310 481.870 και κιν. 6945728056, Σουλτάτης Νικόλαος, Μαραθώνος 3-Παπάφειο, τηλ.2310 939.106 και κιν. 6937928479, Πιτσώνη Νικολέτα, Παν. Βιοπούλου 3 – Αγ.Ιωάννης, τηλ. 2310 432.795 και κιν. 6981448501, Κονταλέκας Αλέξανδρος, Μεταλλειων Ταύρου 4 – Εύοσμος, τηλ. 2310 558.822 και κιν. 6979677988, Ξεφτέρη Μαρία, Αρτάκης 34-Κ.Τούμπα, τηλ.2310 951.755 και κιν.6944338144, Κωτσόπουλος Ευάγγελος, Β.Γεωργίου 9, τηλ.2310 852.828 και κιν.6947077886, Τσακνίδη Ευγενία, 25ης Μαρτίου 59-Επανομή, τηλ.23920 42229 και κιν.6995960589, Σαββίδου Αβρόρα, Μ.Αλεξάνδρου 58 – Εύοσμος, τηλ. 2310 765.455 και κιν. 6974379762, Σαραφίδου Σοφία, Βούλγαρη 2 και Μακρυγιάννη Γωνία – Α.Ηλιούπολη, τηλ. 2314312955 και κιν. 6946038098. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΩΝ: Ραμματά Αικατερίνη Εθν. Αμύνης 40 τηλ. 2310 268.900 694.581 κιν. 6974123224, Μαρινόπουλος Ιωάννης, Εθνικής Αμύνης 32Α, τηλ.2310 240.697 και κιν.6946452138, Λιασίδου Ευπραξία, Αγ.Σοφίας 46, τηλ.2310 244.760 και κιν.6932225444, Νικάνδρου Νίκος, Κ.Καραμανλή 158, τηλ.2310 334.284 και κιν. 6944981206, Σίμηνας Σωτήριος, 28ης Οκτωβρίου 28Α, τηλ.2310 824.849 και κιν.6945333901. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ: Ηλιάδης Ιωάννης, Εγνατία 63, τηλ. 2310.276.322 και κιν. 6944577382.

7

I

O

P

A ¢ A

A ¶ A

K O P Y N A

™ T A N

A

A ¢

M O N A

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ: Χριστοφορίδου Χριστίνα, Αγ.Σοφίας 32, τηλ. 2310 222.437 και κιν. 6947273304. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Μπότσογλου Θεόδωρος, Μεγ. Αλεξάνδρου 65-Ν.Παραλία, τηλ.2310 869.903 και κιν.6932436979. ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ: Παρούσης Μιλτιάδης, Παπάφη 57, τηλ.2310 931.172 και κιν.6938004618, Κυριακίδης Παναγιώτης, Β.Ταβάκη 24Α Θέρμη, τηλ.2310 383.866 και κιν. 6946096931. ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ: Θάνος Βασίλειος, Ερμού 36, τηλ.2310 250.719 και κιν.6977284620, Παπουτσόπουλος Νικόλαος, Αγ.Σοφίας 46, τηλ.2310 244.760 και κιν. 6937637090, Ναβροζίδης Τριαντάφυλλος, Δημητρίου Καραολή 96-Εύοσμος, τηλ.2310 707.401,700.257 και κιν.6946912207. ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ: Κεσσίδης ΄Εκτορας, Μακένζυ Κινγκ 4- Πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310 240.413 και κιν.6936185856, Κωνσταντινίδης Αντώνιος, Μητροπόλεως 25, τηλ. 2310 223.424 και κιν.6973804935, Λιγούρας Στέφανος, Κομνηνών 47 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 432.722 και κιν. 6973696520, Αγγελίδης Ιορδάνης, Βασ. Ολγας 8, τηλ.2310 825.817 και κιν.6932495498, Ουργκαντζίδης Γκαρνίκ, Π.Μελά 11-Ασπροβάλτα, τηλ.23970 22555 και κιν.6977514334. ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ: Παπαθανασίου Μιχαήλ, Εθνικής Αντιστάσεως 75 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 447.110 και κιν. 6972695805, Βακαλίδης Κωνσταντίνος, Εγνατία 67, τηλ.2310 240.043 και κιν.6974992171, Μαυρίδης Ανδρέας, Α.Παπανδρέου 35-37 – Κορδελιό, τηλ.2310 700.409 και κιν.6945153545. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Βληγουρίδης Αγγελος, Μακένζυ Κίνγκ 4, τηλ. 2310 282.225 και κιν. 6947852673. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ: Καϊλάρη Σουζάνα, Γρηγ. Λαμπράκη149 & Δημ. Χαρίση 7, τηλ. 2310 858.800 και κιν. 6972992939, Καρκαμάνη Γεωργία, Κομνηνών 47-Καλαμαριά, τηλ.2310 444.105 και κιν.6955580433, Σουλτανίδης Μαρίνος, Αντιγονιδών 11, τηλ.2310 515.158 και κιν.6937146757. ΩΡΛ: Βάσσος Αγγελος, Καραολή και Δημητρίου 46 – Εύοσμος, τηλ. 6972845400, Κανιούρας Κωνσταντίνος, Εγνατίας 96, κιν.6945166277, Λασπίδης Θεόδωρος, Βούλγαρη 2 και Μακρυγιάννη 39 – Ηλιούπολη, τηλ. 2310 558.182 και κιν. 6972864086. ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ: Ναλμπάντης Αθανάσιος, Επανωμής 29 – Καλαμαριά, τηλ.2310 416435 και κιν.6977501600.

εφημερεύον κτηνιατρείο Από σήμερα μέχρι και το πρωί της Δευτέρας εφημερεύει το κτηνιατρείο της Σόνιας Νυμφοπούλου, Γεωργίας & Χαραυγής, Παλαιόκαστρο, τηλ. 23920/ 809121 και 6942499199.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

38

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

Μη φρενάρετε την εξέλιξη της ζωής σας από ανασφάλεια.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Βάλτε στην ερωτική σας σχέση περισσότερο ρομαντισμό.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Αυξάνονται κατακόρυφα τα έξοδά σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Ενα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι γνώσεων και ξενοιασιάς και οργανωμένο άριστα από το ταξιδιωτικό γραφείο Μουζενίδης Travel Θεσσαλονίκης μπορεί να κρύβει και απρόοπτα, δυσάρεστες εξελίξεις, όταν συντρέχουν απρόσμενοι λόγοι υγείας. Οι κύριοι Νίκη και Δρόσος Βασιλειάδη θέλουν να συγχαρούν και να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες για την απεριόριστη συμπαράσταση από την κ. Καλλινίκη Παντελίδη και τον υπεύθυνο του γραφείου κ. Ιωάννη Χαρατσίδη που με το ήθος τους, τους σωστούς, ψύχραιμους, θερμούς και φιλικούς χειρισμούς τους, βοήθησαν να ξεπεραστούν τα κάθε είδους εμπόδια με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι κατάλληλη στιγμή να ερευνήσετε ένα περίπλοκο πρόβλημα.

ΚΗΔΕΙΕΣ ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

Δώστε βαρύτητα στις συζητήσεις σας με φιλικά πρόσωπα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Οι συναισθηματικές εκρήξεις είναι πολύ πιθανές.

ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Μην επιμένετε να αισθάνεστε κλεισμένοι στον εαυτό σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Δεν είναι καλή ημέρα για να πάρετε σημαντικές αποφάσεις.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου

Συναισθήματα, συγκινήσεις, προκαταλήψεις ή άλυτα προβλήματα από το παρελθόν εμφανίζονται στη ζωή σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Ενα καινούργιο άτομο αρχίζει να αποζητά τη στοργή σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Η επιθυμία σας για διασκέδαση σε όλες τις μορφές θα είναι κάπως έντονη.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Ο συναισθηματισμός, η φαντασία και η διαίσθησή σας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τώρα.

Την πολυαγαπημένη και αξιολάτρευτή μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΖΩΗ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ το γένος Νικ. Ιορδανίδη ετών 68 κηδεύουμε σήμερα ημέρα Σάββατο και ώρα 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Αναλήψεως Λαγκαδά. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Αθανάσιος. Τα παιδιά: Κατερίνα – Στέλιος, Γιώργος – Ελευθερία. Τα αδέλφια: Γιάννης – Γεωργία, Ευγενία – Χαράλαμπος, Ευδοξία, Παρασκευή, Χρήστος – Ευτυχία, Σοφία – Ιωάννης, Δημήτριος – Σουλτάνα, Θεόδωρος. Τα εγγόνια: Αναστασία, Ζωή-Αγγελική, Αθανάσιος, Ναπολέων-Αγγελος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα βρίσκεται στο σπίτι μας στο Λαγκαδά. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΣΟΦΙΑ ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ ετών 86 κηδεύουμε σήμερα, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου Συκεών. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Αντώνης – Βάγια. Τα αδέλφια: Μαρία, Αννα, Παναγιώτης – Ελένη. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνος, Δημήτριος. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η ταφή θα γίνει στα κοιμητήρια Αναστάσεως Του Κυρίου. Η οικογένεια θα παρέχει λεωφορείο για

τη μετακίνηση συγγενών και φίλων από την εκκλησία. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΣΟΥΡΜΠΑΚΑ Ο σύζυγος: Ηλίας. Τα παιδιά: Αντώνης – Ερη, Φανή – Νικόλαος, Χρήστος – Βέτα. Τα αδέλφια. Οι εγγονές: Στυλιανή, Παρασκευή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955». Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10.45 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, αδελφού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ Συνταξιούχου δικαστικού υπαλλήλου Η σύζυγος: Μαρία. Τα αδέλφια: Κωνσταντίνος – Αικατερίνη, Αννα, Βασιλική. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του οίκου τελετών «Παχούμης», παραπλεύρως των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955». Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 9.45 π.μ., στον ιερό ναό Οσίας Ξένης Μαρασλή, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς, προγιαγιάς και θείας ΣΟΦΙΑΣ ΑΗΔΟΝΑ Τα παιδιά: Νέλη – Ανέστης, Γιώργος – Λίνα. Η αδελφή: Ελένη Δημητριάδου. Τα εγγόνια: Βερονίκη, Σοφία – Δημήτρης, Απόστολος, Δήμητρα, Ηλέκτρα, Χριστόφορος. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ., στον ιερό ναό Αχειροποιήτου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΑΝΝΑΣ ΚΥΤΡΙΔΟΥ Ο σύζυγος: Δημήτριος. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Χρυσούλα, Ελένη – Γιώργος. Τα αδέλφια: Αλεξάνδρα – Δημήτρης,

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

Δόμνα. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Λουκά Ηλιούπολης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, γαμπρού, παππού και θείου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΑΣΚΑ Η σύζυγος: Γεωργία. Τα παιδιά: Μαρία, Αλέξανδρος – Πετρούλα. Τα αδέλφια: Αθανάσιος – Κωνσταντίνα, μοναχός Τιμόθεος. Η πεθερά: Αναστασία. Ο εγγονός: Νικόλαος-Αγγελος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής και Ιωσήφ του Μνήστορος, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΗ Τα παιδιά: Στέλλα – Γεώργιος. Τα αδέλφια: Τριαντάφυλλος – Γαριφαλιά, Παναγιώτα – Δημήτριος, Μαρία. Τα εγγόνια: Χριστίνα, Βασιλική. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Παύλου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας αδελφής και θείας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΑΝΑΚΟΥ Τα αδέλφια: Κωνσταντίνος – Ευμορφία, Σωκράτης, Γεωργία – Δημήτριος, Αριστούλα, Ελένη – Δημήτριος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΤΖΕΒΑΝΙΔΟΥ Τα παιδιά: Μερόπη – Δημήτρης, Κωνσταντίνος – Ελένη. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο καφέ «Maronetto». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΞΟΥΒΕΡΟΥΔΗ Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Χρυσούλα, Δήμητρα – Ιορδάνης. Τα αδέλφια: Θεολόγος – Σούλα, Χαρίσιος – Θεοδώρα, Γεώργιος – Φωτεινή, Βασίλειος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Οσίας Ξένης Μαρασλή, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ Η σύζυγος: Βαρβάρα. Τα παιδιά: Γιώργος, Σοφία. Τα αδέλφια: Μαγδαληνή – Αντώνιος. Οι εγγονές: Θεοδώρα, Ιωάν-

ΚΗΔΕΙA Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΡΕΖΕΝΤΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ χήρα Αντωνίου ετών 80 κηδεύουμε σήμερα. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Δημήτριος – Εφη. Τα αδέλφια. Ο εγγονός: Αντώνης-Κύριλλος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η σορός θα εκτίθεται απευθείας στο ναό. Θα ακολουθήσει δεξίωση στις αίθουσες δεξιώσεων του οίκου τελετών «Παχούμης», παραπλεύρως των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

ΚΗΔΕΙA Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΚΟΓΚΟ ετών 80 Συνταξιούχο έμπορο που εκοιμήθη, κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Ντεπό. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Ελευθερία. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Αντιγόνη, Αικατερίνη Γκόγκου. Οι αδελφές: Αναστασία Μουρελάτου, Διαμάντω Γκόγκου. Οι εγγονές: Ηλιάνα, Ελευθερία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», παραπλεύρως των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

να. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλατίτσια Βέροιας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, κόρης, αδελφής και θείας ΑΘΗΝΑΣ ΖΕΡΗ Ο σύζυγος: Εμμανουήλ. Ο γιος: Θαλής. Οι γονείς: Δημήτριος – Λαμπρινή. Τα αδέλφια: Κυριακή – Αθανάσιος, Αντώνης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Ακολουθεί δεξίωση. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα και παππού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΙΛΗ Τα παιδιά: Καλλιόπη – Ανδρέας, Ευαγγελία – Σπυρίδων. Τα εγγόνια: Αναστασία, Νικόλαος, Λαμπριανός, Νικόλαος. Ο δισεγγονός: Κωνσταντίνος. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι των κοιμητηρίων. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και Αγίων Αναργύρων Διαβατών, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και θείου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΨΑΛΤΟΓΛΟΥ Η σύζυγος: Μαγδαληνή. Τα παιδιά: Δημήτρης, Μελίνα. Οι μητέρες: Ευμορφία, Δήμητρα. Τα αδέλφια: Στέφανος – Δήμητρα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Porto Palace».

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ Η σύζυγος: Γεωργία. Τα παιδιά: Ορέστης – Μαρία, Χριστοφάνης – Ελεωνόρα. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αναλήψεως Αθύρων Πέλλης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα,

αδελφού και θείου ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΔΑΡΗ Η σύζυγος: Ευαγγελία. Τα παιδιά: Μαρία, Χρήστος. Τα αδέλφια: Δημήτριος – Χρυσή, Μαρίνα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αναλήψεως, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και θείας ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΠΑΡΑΣΟΓΛΟΥ Ο σύζυγος: Βένος. Τα παιδιά: Δέσποινα – Δημήτρης. Τα αδέλφια: Κυριακή – Ιωάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΤΤΑΚΗ Η σύζυγος: Γαρυφαλλιά. Τα παιδιά: Στυλιανή – Νικόλαος, Πολυξένη – Αθανάσιος. Η αδελφή: Ευμορφία. Τα εγγόνια: Γεώργιος, Σουλτάνα, Γαρυφαλλιά. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Πάντων κοιμητηρίων Καλαμαριάς, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού, παππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΡΑΣΕΝΤΟΓΛΟΥ Η σύζυγος: Ντάνα. Τα παιδιά: Ανδρέας – Αννα, Λευτέρης – Θεοδώρα, Μαρία. Οι γονείς: Ανδρέας – Αγάπη. Τα αδέλφια: Μιχάλης, Χρυσάνθη. Τα εγγόνια: Ευαγγελία, Χριστόφορος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 8 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και προπαππού ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗ Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Σωτηρία, Μαριάνθη, Αθανάσιος, Ελένη. Η αδελφή: Αλεξάνδρα. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

39

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΜΝΗΜOΣΥΝO

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10.45 π.μ., στον ιερό ναό Αναλήψεως, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα, παππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΚΟΥΡΗ Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Μάμονγουιν, Ελένη. Τα εγγόνια: Γιώργος, Θωμάς, Ανδρέας. Τα ανίψια: Ελένη Κουκούρη, Δημήτρης – Ξάνθη, Ζωή – Τάσος, Αμαλία – Στέλιος, Λίλα. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10.15 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Μητρόπολη, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ ΣΙΟΥΡΔΑ Η σύζυγος: Ιωάννα. Τα παιδιά: Βασιλική – Γεώργιος, Νίκος – Ελένη. Τα αδέλφια: Ευθύμιος – Αλεξάνδρα, Αικατερίνη – Ακης, Γιώργος – Μαρία, Χρυσόστομος – Ρούλα. Τα εγγόνια: Εριέττα, Ιωάννης, Μερκούριος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 11 π.μ., στον ιερό ναό Αχειροποιήτου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας ΕΛΕΝΗΣ ΠΙΣΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Συνταξιούχου φιλολόγου Ο σύζυγος: Νικόλαος. Τα παιδιά: Γεώργιος – Ζαχαρούλα, Ευστράτιος – Μαρία. Τα εγγόνια: Νικόλαος, Κωνσταντίνος, Ελένη, Ιωάννης-Πρόδρομος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Χρυσίδη».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγαπημένων μας ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΪΜΑΣΙΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΪΜΑΣΙΔΟΥ Τα παιδιά: Ειρήνη – Κωνσταντίνος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Ιωάννης, Ευάγγελος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Αρετής Λαγκαδά, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, κόρης, αδελφής και θείας ΜΑΡΙΑΣ ΚΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΡΟΚΟΠΙΔΟΥ Ο σύζυγος: Γεώργιος. Τα παιδιά: Ιωάννης, Παναγιώτης, Ελισσάβετ. Η μητέρα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου (εντός στρατοπέδου Καρατάσου), τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΤΖΑΝΗ Τα παιδιά: Χρυσάνθη – Κυριάκος, Ελένη – Θοδωρής. Τα αδέλφια: Φαίδρα – Ιωάννης. Τα εγγόνια: Ιωσήφ, Ολγα, Νικόλαος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην οικία του εκλιπόντος, Πτολεμαΐδος 8, Ανθόκηποι. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΜΝΗΜOΣΥΝO

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς και θείας ΑΡΓΥΡΩΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ Ο σύζυγος: Κωνσταντίνος. Τα παιδιά: Ελένη – Κώστας. Τα εγγόνια: Αργυρώ, Αντώνης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Αχειροποιήτου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας συζύγου, μητέρας και αδελφής ΣΤΕΡΓΙΑΝΗΣ (ΝΟΥΛΗΣ) ΣΟΥΡΒΑΝΟΥ Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους να τιμήσουν τη μνήμη της. Ο σύζυγος: Σπύρος. Τα παιδιά: Ελένη – Αλέκος. Τα αδέλφια: Ρωξάνη – Χρήστος, Τζώρτζης – Βάσω. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Κ. Μαυρίδης».

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Πάντων των Θεσσαλονικέων (Διακονία), τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΛΟΥ Η σύζυγος: Παρασκευή. Τα παιδιά: Γιώργος, Μυρτώ – Αλέξης. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα της Διακονίας. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Κ. Μαυρίδης».

μόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ Η σύζυγος: Γλυκερία. Τα παιδιά: Αθανάσιος – Βαγγελιώ, Στέλλα – Απόστολος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

οτόκου Ευόσμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ Ο σύζυγος: Κωνσταντίνος. Τα παιδιά: Σταυρούλα – Σωτήρης. Ο εγγονός: Κωνσταντίνος. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Φιλύρου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΤΣΑΚΟΥΛΗ Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Ιωάννης, Καλλιόπη. Η αδελφή: Δέσποινα. Ο εγγονός: Δημήτριος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 11 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ Η σύζυγος: Κυριακή. Τα παιδιά: Μερόπη – Γιώργος. Τα αδέλφια: Στυλιανή – Κωνσταντίνος. Τα εγγόνια: Σωτήρης, Παναγιώτης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου ΜΙΧΑΗΛ ΛΟΥΝΗ Η σύζυγος: Πολυχρονία. Τα παιδιά: Ειρήνη – Γεώργιος, Ανδρέας. Τα αδέλφια: Θεοδόσης – Μαρία, Χαριτίνη – Κωνσταντίνος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τελούμε σήμερα, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, ετήσιο μνη-

Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θε-

Γραφείο Τελετών

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ Τα παιδιά: Μελέτιος – Σταυρούλα, Μαρία – Φώτιος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνος – Μαγδαληνή, Ξενοφών, Χρυσούλα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, προγιαγιάς και θείας ΖΩΗΣ ΓΙΔΑΡΟΥ Τα παιδιά: Χρήστος, Ελευθερία – Ιωάννης, Μαρία – Βασίλειος, Ιωάννης – Αγγελική. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην καφετέρια «Μαρτίνι», δίπλα από το ναό. Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου Αμπελοκήπων (εντός στρατοπέδου Μεγ. Αλεξάνδρου), ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας κόρης, αδελφής και θείας ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗ Οι γονείς: Κωνσταντίνος – Ελένη. Τα αδέλφια: Γεώργιος – Φωτεινή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ

1 Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ : 2310-639509 2 Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν (Σάκης): 6944-389902

Εξαδακτύλου 6 (µε Εγνατία 101) Τηλ.: 2310-275.843 Κινητό: 6932-925.346

«Α ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ 2310-273 414, 2310-273 352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ 2310831 064, 2310-831 065 Κινητά:6972-495 431, 6944-860 760

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΡΑΦΑΗΛ» ΟΧΙ 27 (µε γωνία Κωστή Παλαµά 33) Τηλ : 2310-797 107 Κιν 6948-078 024 6938-323 120 Σεβασµό - Αξιοπιστία - Συνέπεια Τιµές Προσιτές

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ» Αγ ∆ηµητρίου 157 Τηλ : 2310-204615, 2310-205404

Από το 1887

«ΤΣΕΠΑ»

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ : 2310-869 235, 2310-869 236

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

Τηλ : 2310-555 106 fax 2310-555 107 κιν 6946-81 71 71

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ : 2310-22 62 52 Κιν 6932-728 760

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34,

Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ : 2310-622 642, Κιν : 6944 420 058

γιαγιάς και θείας ΜΑΡΘΑΣ ΓΚΟΛΕΜΗ Ο σύζυγος: Βασίλειος. Τα παιδιά: Ορσία – Νικόλαος, Κωνσταντίνος – Αγγελική. Τα εγγόνια: Βασίλειος, Μάρθα, Βασίλειος, Μιχαήλ. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, τριετές μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΣΗΦΙΔΟΥ Τα παιδιά: Νικόλαος – Μαριάνα, Αντώνιος. Η αδελφή: Σέβα. Τα εγγόνια: Ελένη, Γιάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΠΕΝΘΗ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και

θείο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΙΜΟ κηδεύσαμε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, 6 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελένη. Ο αδελφός: Λάζαρος. Τα ανίψια: Σταύρος, Αριστείδης, Σοφία, Ευθυμία, Δημήτριος. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΡΑΒΙΔΗ του Παύλου ετών 70 κηδεύσαμε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, 9.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη Ποντοκερασιάς Κιλκίς. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος. Τα παιδιά. Τα εγγόνια. Οι συγγενείς.

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β Όλγας 47 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ 2310-830 924 www daraviga gr

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ : 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ : 6977-597464 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ : 2310-860088, 860077

Τηλ : 2310-843 648,845 230 fax 2310-826 373

www baboulas com

Α ΜΑΜΑΛΗΣ

∆ΑΛΟΓΛΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ ∆ηµητρίου 172, τηλ 2310-205 429, β) Αλ Παπαναστασίου 137, τηλ 2310-304 314, γ) Ν Ρύσιο, τηλ 23920-70 023

ΜΝΗΜOΣΥΝO Τελούμε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 9.45 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και θείου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Εμπόρου Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Γιάννης, Δημήτρης, Ραφαήλ, Γιώργος, Καλλιόπη. Ο πατέρας: Γεώργιος Νιτόδας. Τα αδέλφια: Νανά Γρηγοριάδου, Ειρήνη – Νίκος Συμεωνίδης, Γιάννης – Σταυρούλα Νιτόδα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», παραπλεύρως των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

Ολυµπιάδος 104, Τηλ 2310-218.777, 6937-301.938 Aποτεφρώσεις από 1.900 ευρώ και παράδοση τέφρας εντός 24ώρου

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Βασ Ολγας 149 (μετά τη στάση Γεωργίου) Τηλ 2310-866 380 - 6948-957 847

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Διευκολύνσεις πληρωμών

• Βασ Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ 2310-869 250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www baboulas gr email: Info@baboulas gr


∆ΕΘ την πόλη Θου...

Η συνταγή ή ο µάγειρας; Στο τζουκµπόξ της πολιτικής επαναλαµβάνεται το ίδιο σαρανταπεντάρι. «Ανάπτυξη» από τη µια πλευρά, «επαναδιαπραγµάτευση του χρέους» από την άλλη. Εκεί καταφεύγουν οι πολιτικοί όταν στο δηµόσιο διάλογο στριµώχνονται ν’ απαντήσουν αν η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του µνηµονίου, για να πάρει χτες την πέµπτη, αύριο την έκτη δόση. Εκεί καταφεύγουν, παρηγορητικά, και όσοι θέλουν να πιστέψουν ότι υπάρχει τρόπος για να αποφύγουµε τη χρεοκοπία, συνεχίζοντας να ζούµε όπως χτες. Χωρίς ν’ ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλµατα, χωρίς να κόψουµε τα δανεικά από τις τράπεζες και χωρίς να συγχωνεύσουµε οργανισµούς του αχανούς δηµόσιου τοµέα. Να πιστεύει ένα µέρος της κοινωνίας ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις στα δύσκολα προβλήµατα είναι κατανοητό. Εστω κι αν αυτό αποκαλείται «προβολή της επιθυµίας στην πραγµατικότητα» και στην ψυχολογία αντιµετωπίζεται ως διαταραχή. Να το λένε τα κόµµατα της Αριστεράς, πάει κι έρχεται. Σ΄ αυτό TOY MAKH BOΪTΣI∆H επενδύουν. Να mvoitsidis@the.forthnet.gr το λέει ο Σαµαράς, κι αυτό πάει κι έρχεται. Αυτή είναι η ελληνική παράδοση για την αξιωµατική αντιπολίτευση και δύσκολα θ’ αλλάξει. Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, τα ίδια θα έκανε και σήµερα, εάν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι. Το παράδοξο είναι ότι µια παραλλαγή αυτής της αντίληψης καλλιεργήθηκε επί µήνες και µέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ακόµη και µέσα στην κυβέρνηση. Οτι υπήρχαν περιθώρια καλύτερης διαπραγµάτευσης µε την τρόικα, απλώς ο Παπακωνσταντίνου ήταν λιγότερο πολιτικός και περισσότερο τεχνοκράτης Βρυξελλών, άρα, αν τους λέγαµε «εµείς µέχρις εδώ µπορούµε και αν σας αρέσει...», εκείνοι θα έλεγαν «εντάξει, παιδιά, συγγνώµη που σας ζορίσαµε». Μόνο που η διαπραγµάτευση τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει. Γερµανοί και Ολλανδοί µας το είπαν φωναχτά. Οι υπόλοιποι το ψιθύρισαν. Οταν βγαίνει ο Στάινµπρουκ, επικεφαλής της γερµανικής αξιωµατικής αντιπολίτευσης που πάντοτε είχε µια καλή λέξη για την Ελλάδα και συµφωνεί κατά λέξη και µε τη Μέρκελ και µε τον Σόιµπλε, αυτό σηµαίνει ότι τα πράγµατα παρασοβάρεψαν. Το θέµα είναι αν έχουµε διάθεση να διαβάσουµε τα µηνύµατα ή θα πάµε µε το ρεύµα των λαϊκών πρωινάδικων που θυµούνται ακόµη το Τρίτο Ράιχ. Στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να χάνουν την υποµονή τους. Εµείς µιλάµε για ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά εκείνοι βλέπουν απλώς µια ελληνική γραφικότητα. Και όταν η συνταγή πετυχαίνει στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, δύσκολα µπορείς να πείσεις ότι φταίει η συνταγή. Το πιθανότερο είναι ότι φταίει ο µάγειρας.

Φωτογραφία ∆. Ο.

Τα πρώτα σηµάδια του φθινοπώρου

Οι πρώτες εικόνες του φθινοπώρου ξεπροβάλλουν στην ύπαιθρο. Τα φύλλα πέφτουν, στρώνοντας σιγά σιγά το χρυσαφένιο χαλί στα ορεινά µονοπάτια. Στις αγροικίες, οι εικόνες της φύσης εκτυλίσσονται αργά και µοιάζουν να είναι αναλλοίωτες στο χρόνο, όπως τα παιδιά που, αν φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές, θα νόµιζε κάποιος ότι πρόκειται για εικόνα προηγούµενων δεκαετιών, ίσως και αιώνων.

Η εκδίκηση της µισής κουβέντας στο καναβάτσο

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν πως δε χάθηκε ο υπαρκτός σοσιαλισμός κι άλλοι που ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H φαντάζονται ότι είναι τόσο petefris@otenet.gr σημαντικοί, ως κληρονόμοι των «Ελ», ώστε μυστήριοι δρακονιανοί τους ραντίζουν από αεροπλάνα για να χάσουνε τον ελληνισμό τους. Ολοι θυμούνται, εξάλλου, το στρατιωτικό μύθο ότι «αλλάζουν» τα ρούχα του πεζικού, καθώς και ότι μας έριχναν στο πρωινό, στα στρατόπεδα, στο τσάι κάτι μαλακτικό του μυαλού. Οταν σε μια τέτοια κοινωνία, έτοιμη προς αναχώρηση για «τσάρκα στην Ακρόπολη, στη Βάρνα, κι από κει στα κούτσουρα του Δαλαμάγκα», τάζεις πως «λεφτά υπάρχουν» κι εννοείς αυτά που δημοσιεύτηκαν μόλις από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να εξηγήσεις ότι, υπάρχουν δεν υπάρχουν, δεν είναι λεφτά που παράγουν πλούτο, αλλά ματαιωμένες ελπίδες πτωχευμένων επιχειρήσεων, το εκλογικό σου κοινό σου προσφέρει ευχαρίστως ένα 10% διαφορά από το δεύτερο, ενώ όλοι περίμεναν τα μισά. Αυτό δεν το έπραξε επειδή όντως πίστευε ότι λεφτά υπάρχουν. Απλώς βρήκε τη νέα εξουσία να τάζει. Και στην είσπραξη του τάξιμου ο Ελλην είναι αμείλικτος. Πληρώνει τοις μετρητοίς όποιον τάζει. Γι’ αυτό και τιμώρησε τον Καραμανλή που δεν έταξε. Η μισή κουβέντα, που όλοι υπονοούσαν και ποτέ δεν ακούστηκε, ήταν η εξής: έχουμε τέτοιο έλλειμμα, ώστε για να αποκτήσουμε πιστευτό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να μην μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες με ξένους δανειοδότες πρέπει να χάσουμε κάθε επαφή με τα μισά μας ακρι-

βώς εισοδήματα. Και λέω «τα μισά μας», επειδή με το κόψιμο εισοδημάτων κόβεται και το εμπόριο, άρα θα έπρεπε κάποιος να μας πει ότι θα ζούμε με εισοδήματα Βουλγαρίας. Με κοινή εκκίνηση. Τώρα, γιατί αυτά λέγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα απαγορεύονται; Κι όχι μόνον απαγορεύονται, αλλά οι ακτιβιστές συμπατριώτες στο βάθος περιμένουν μια κυβέρνηση ενότητας με το σύνδρομο του μπατακτσή; Ισως επειδή το Κράτος δεν έγινε ποτέ γκουβέρνο, οι δικαστές δεν υπήρξαν ποτέ θεματοφύλακες του κράτους, ίσως επειδή εφευρέθηκε η λειψή και αόριστη φράση «το Δημόσιο», που λειτουργεί (σε μια χώρα που πρώτα δανείστηκε και μετά ιδρύθηκε) ως αμνιακό υγρό σε μια γκαστρωμένη κοιλιά. Η πατρίς, με δυο λογάκια, βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα. Και υπόσχεται καθημερινώς πως θα γεννήσει. Ολόγυρα, σοφοί και οικονομολόγοι αρνούνται ότι υπάρχει τέτοιο φαινόμενο και προσπαθούν να τελειώνουν με αυτήν τη γέννα αιτημάτων, προβλημάτων και παραγωγικών ιδεών, αλλά δεν τρέχει τίποτε. Στην αρματολική μας χώρα, η γέννα διαρκεί έτη εκατό και ογδόντα. Επειδή κανένας δεν παραδέχεται πως υπάρχει ένα απλό ανεμογκάστρι, ότι δεν είμαστε περιούσιος λαός μήτε κάτι το εξαίρετο, αφού τους εκπληκτικούς πολίτες, που είναι όντως εξαίρετοι, τους βρίζουμε και τους περιφρονούμε, αρνούμαστε να φτιάξουμε Κράτος συνηθισμένο, κανονικό, μη θαυματουργό. Και μόλις βρεθούμε στα Κράτη των άλλων, που δε μας μοιάζουν, εκεί φερόμαστε κανονικά. Απλώς ζητάμε θύματα. Και να μη θιγεί ποτέ η άλλη μισή πτυχή της ύπαρξής μας. Η φαντασιακή.


ΕΘΝΙΚΗ

φωνή Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

Σφραγίζει την πρόκριση σήµερα µε Ρωσία

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

σελ. 22-23

Για το «δύο στα δύο» Με απουσίες αλλά και αισιοδοξία ο ΠΑΟΚ αντιµετωπίζει σήµερα τον Εργοτέλη µε στόχο τη νίκη. «Πονοκέφαλος» για τον Μπόλονι οι επιλογές στη µεσαία γραµµή. Στην αποστολή και ο Σπαντάσιο Της ΒΙΚΥΣ ΤΣΟΤΣΟΥ

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ

Μ

ε στόχο τη δεύτερη νίκη του στο φετινό πρωτάθληµα ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο Ηράκλειο, όπου σήµερα (19.30) αντιµετωπίζει τον Εργοτέλη. Από το «Δικέφαλο» δε λείπουν τα προβλήµατα - ο Λάσλο Μπόλονι έχει µάθει να ζει µε αυτά-, δε λείπει όµως και η αισιοδοξία για το θετικό αποτέλεσµα. Μια νίκη, πέρα από το βαθµολογικό όφελος, θα δώσει και την ιδανική ψυχολογία εν όψει της πρεµιέρας των οµίλων του Γιουρόπα Λιγκ την ερχόµενη Πέµπτη. Το «Παγκρήτιο» είναι άλλωστε και µία… φιλική έδρα για το «Δικέφαλο», καθώς κόντρα στον Εργοτέλη µετράει 3 νίκες και 2 ισοπαλίες, έχοντας υποστεί µόλις µία ήττα. Στην αποστολή των «ασπρόµαυρων» συµπεριλήφθηκαν τόσο ο Λάζαρ όσο και ο Ζουλιάνο Σπαντάσιο, έστω και αν φαίνεται απίθανο για το Βραζιλιάνο να πάρει χρόνο συµµετοχής. Κανονικά το «παρών» θα δώσει ο Κοντρέρας, που λογικά θα πάρει θέση στην αµυντική γραµµή, µε παρτενέρ τον Μαλεζά, αλλά και οι Βιεϊρίνια, Παπάζογλου, Ιβιτς που ταλαιπωρήθηκαν πρόσφατα από τραυµατισµούς. Ο Πορτογάλος αναµένεται να είναι στην ενδεκάδα, στο αριστερό άκρο της επίθεσης (δεξιά θα βρίσκεται ο Γεωργιάδης), ενώ οι άλλοι δύο πιθανότατα θα µείνουν στον πάγκο. Στην κορυφή της επίθεσης τον τραυµατία Αθανασιάδη θα αντικαταστήσει ο Σαλπιγγίδης, ενώ ο Σέρβος, εκτός απροόπτου, θα προστατευτεί από τον Μπόλονι, προκειµένου να µπει σταδιακά και χωρίς προβλήµατα σε ρυθµούς αγώνα και θα χρησιµοποιηθεί µόνο σε περίπτωση που το απαιτεί η εξέλιξη της

«Ηρθα για µεγάλο πρωτάθληµα!» ΠΑΟΚ και Λεονάρντο έδωσαν χτες τα χέρια και ο Βραζιλιάνος έγινε το έβδοµο µεταγραφικό απόκτηµα του «∆ικεφάλου». Τα –καλά- αποτελέσµατα των ιατρικών εξετάσεων του παίκτη έδωσαν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της µεταγραφής και ο Λεονάρντο (φωτό) παρουσιάστηκε χτες επίσηµα στην Τούµπα. «Είµαι πολύ ευχαριστηµένος. Ηρθα στον ΠΑΟΚ µε την προσδοκία να κάνω µεγάλο πρωτάθληµα. ∆υστυχώς δεν είµαι τυχερός, καθώς δε θα µπορέσω να παίξω στο Γιουρόπα Λιγκ. Φυ-

σηµερινής αναµέτρησης. Ο µεγάλος «πονοκέφαλος» του Ρουµάνου τεχνικού αφορά το κέντρο. Εφόσον ο Λάζαρ είναι καλά, θα πλαισιώσει τον Αρίας στα αµυντικά χαφ, έχοντας µπροστά του τον Φωτάκη. Εάν ο Ρουµάνος δεν καταφέρει να δηλώσει «παρών», τη θέση του πιθανότατα θα πάρει ο Μπαλάφας. Απόντες είναι βέβαια ο τραυµατίας Τσιρίλο

σικά πιστεύω ότι µε τον ΠΑΟΚ θα πάρω κι έναν τίτλο», είπε ο Βραζιλιάνος. Αναφερόµενος στη λήξη της συνεργασίας του µε τον Ολυµπιακό, ο Λεονάρντο υπογράµµισε: «∆εν ξέρω τι έγινε µε τον Ολυµπιακό. Ισως δε µε ήθελε. Τώρα βρίσκοµαι στον ΠΑΟΚ και µου αρέσει αυτό. Με τον Ολυµπιακό τελείωσα. Πιστεύω ότι θα ξεκινήσει κάτι καινούργιο στην καριέρα µου εδώ. Το κίνητρο δεν είναι το οικονοµικό. Ηρθα εδώ, αισθάνοµαι όµορφα και δεν έχει σηµασία αν στον Ολυµπιακό έπαιρνα περισσότερα χρήµατα». Ο Βρα-

και ο τιµωρηµένος Γκαρσία, που εκτίει την τελευταία αγωνιστική της ποινής του.

Καραγωργίου: Πιστεύω να τα καταφέρουµε «Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι κόντρα σε µια µεγάλη οµάδα. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουµε καλά αποτελέσµατα µε αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

ζιλιάνος υποστήριξε ακόµη πως σε 15-20 µέρες θα είναι έτοιµος αγωνιστικά, επισήµανε ότι τα χαρακτηριστικά του είναι κυρίως αµυντικά και καταλήγοντας µίλησε για τον κόσµο. «Αυτό που έχω δει είναι ότι γουστάρουν πολύ την οµάδα. Σου δίνουν ενέργεια και δύναµη για να συνεχίσεις να παίζεις». Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Λεονάρντο βρέθηκε από νωρίς στην Τούµπα, πήρε µέρος στη µισή προπόνηση υπό τις οδηγίες του Μπόλονι και κατόπιν ακολούθησε ατοµικό πρόγραµµα.

Πιστεύουµε ότι φέτος θα καταφέρουµε να πάρουµε τους βαθµούς», δήλωσε ο προπονητής του Εργοτέλη, Νίκος Καραγεωργίου. «Είµαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούµε στο Ηράκλειο µια ιστορική οµάδα, όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα καλό παιχνίδι που θα ευχαριστηθεί ο κόσµος που θα βρεθεί στο γήπεδο». Σηµειώνεται ότι στο σηµερινό

παιχνίδι ο «Δικέφαλος» θα βρει απέναντί του τον Βασίλη Κουτσιανικούλη, για τον οποίο ο µέτοχος της κρητικής ΠΑΕ, Νίκος Τζώρτζογλου, υποστήριξε: «Είναι ταλέντο. Εξαιτίας αυτού δεν έπαιξε µπάλα στον ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι 70% φταίει ο ίδιος. Αν βελτιώσει τις αδυναµίες του, µπορεί να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ και θα χαρώ πολύ να συµβεί αυτό».


18

2

φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Αναστολή αγώνων ΤΗΝ αναστολή του εσωτερικού αγωνιστικού προγράµµατος µέχρι τις 30/9 αποφάσισε, λόγω της υπουργικής απόφασης για περικοπή του προϋπολογισµού η οµοσπονδία πινγκ πονγκ, ενώ καθίσταται αµφίβολη ακόµα και η παρουσία των εθνικών µας οµάδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα του Οκτωβρίου. Για αρχή αναβάλλονται οι αγώνες Κυπέλλου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΕΦΟΕΠΑ χαρακτηρίζει καταστροφική για τον ερασιτεχνικό αθλητισµό την εν λόγω απόφαση. ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: µε 36 αθλητές – αθλήτριες και 19 πληρώµατα µετέχει η εθνική οµάδα κωπηλασίας στο Βαλκανικό Πρωτάθληµα Κωπηλασίας Εφήβων - Νεανίδων, Παίδων - Κορασίδων που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

∆ιπλή ενίσχυση Ντεσπέιν και Γκροµαντόφσκι επίσηµα στο «νέο» Ηρακλή, που ψάχνει έναν ακόµη ακραίο. ∆οκιµασία για το µπιτς βόλεϊ στη ∆ανία Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Σ

την ανακοίνωση δύο από τους ξένους που θα έχει τη νέα χρονιά προχώρησε χτες ο Ηρακλής, κλείνοντας έτσι σε µεγάλο βαθµό τα κενά που υπήρχαν στο ρόστερ του. Πρόκειται για τον Κουβανό ακραίο Ρολάντο Ντεσπέιν (φωτό), κορυφαίο παίκτη του περυσινού πρωταθλήµατος µε τη φανέλα του Ολυµπιακού, και τον Πολωνό διαγώνιο Μαρσέλ Γκροµαντόφσκι, µε θητεία στην Ιταλία και στην Γαλλία. Και ενώ ο Ντεσπέιν θα µπορεί να παίξει µετά τον Δεκέµβριο, λόγω της γνωστής τιµωρίας του από την FIVB, ο Γκροµαντόφσκι θα είναι σύντοµα στη διάθεση του Σωτήρη Δρίκου, αφού δεν έχει κληθεί στην εθνική οµάδα της χώρας του για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα. Ο Πολωνός αγωνίστηκε πέρυσι στην Ολστιν, ενώ τα προηγούµενα χρόνια έπαιξε στην Παρί και τις ιταλικές Πιατσέντζα και Μπολόνια. Αυτό που µένει πλέον είναι

να αποκτήσει ο Ηρακλής έναν ακόµη ακραίο. Στο µεταξύ, χτες οριστικοποιήθηκε η κλήρωση και η παρουσίαση του πρωταθλήµατος της Α1 Ανδρών για τις 26 του µήνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η αντίστοιχη παρουσίαση της Α1 Γυναικών θα γίνει στις 30 Σεπτεµβρίου στην Αθήνα. Τέλος, η εθνική οµάδα µπιτς βόλεϊ (Τσιαρτσιάνη-Αρβανίτη, Παπαγεωργίου-Ρουµπάνη) αγωνίζεται το Σαββατοκύριακο στην Κοπεγχάγη για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, µε πρώτο αντίπαλο την Σλοβενία. ΣΤΙΒΟΣ: Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία µε τον Δήµο Πολυγύρου, διοργανώνει για 6η συνεχόµενη χρονιά τα «Αριστοτέλεια» (17/9) στο Δηµοτικό στάδιο Πολυγύρου και παράλληλα το διασυλλογικό πρωτάθληµα Παµπαίδων - Παγκορασίδων. Δικαίωµα συµµετοχής έχουν αγόρια και κορίτσια από συλλόγους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Προσφορές

που σου φτιάχνουν τη µέρα!

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Λάμψη & οικονομία! Ενα πλύσιμο αυτοκινήτου μέσα – έξω με full ενεργό αφρό, κέρωμα, γυάλισμα ζαντών & δώρο ένα αρωματικό εσωτερικού χώρου, από το πλυντήριο αυτοκινήτων «Car Spa» στη Θεσσαλονίκη.

5€ Εκπτωση 66,6% Από 15€ μόνο

Μπες στο dealmyday.gr και... αγόρασέ το!

US OPEN

Μεγάλος ηµιτελικός Ο ΝΟΒΑΚ Τζόκοβιτς (Νο1) προκρίθηκε στα ηµιτελικά του US Oρen, καθώς επικράτησε του συµπατριώτη του, Τιπσάρεβιτς µε 7-6, 6-7, 6-0, 3-0. Στον ηµιτελικό του τουρνουά, ο Σέρβος θα αντιµετωπίσει τον Φέντερερ (Νο 3), που κέρδισε τον Τσονγκά µε 6-4, 6-3, 6-3. Από τα ζευγάρια των προηµιτελικών ξεχωρίζουν οι αναµετρήσεις Ναδάλ-Ρόντικ και Ισνερ-Μάρεϊ, που είχαν πάει πίσω λόγω των βροχοπτώσεων. Στις γυναίκες η Κέρµπερ προκρίθηκε στον ηµιτελικό αφού επικράτησε της Πανέτα µε 6-4, 4-6, 6-3 και στον ηµιτελικό θα αντιµετωπίσει την Στόσουρ (Νο 9). Ο τελικός των γυναικών µεταφέρθηκε για αύριο (23.00 ώρα Ελλάδας), στη θέση του ανδρών ο τελικός των οποίων µεταφέρθηκε τη ∆ευτέρα (23.00).


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο Τζιµπρίλ Σισέ (αριστερά) πανηγύρισε χτες το πρώτο του γκολ στο καµπιονάτο, µία µέρα µετά τα φαντασµαγορικά εγκαίνια του νέου σταδίου της Γιουβέντους (δεξιά)

Εκρηκτική πρεµιέρα Ισόπαλο το πρώτο ντέρµπι του καµπιονάτο ανάµεσα στην Μίλαν και τη Λάτσιο και πρώτο γκολ για τον Σισέ. Εντυπωσιακά εγκαίνια στο Τορίνο. Η Τότεναµ παίζει στο «Μολινό» µε την Γουλβς Toυ ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Ε

ντυπωσιακή, για ένα ηµίχρονο, ήταν η χτεσινοβραδινή πρεµιέρα του καµπιονάτο, καθώς Μίλαν και Λάτσιο πέτυχαν τέσσερα γκολ στα πρώτα 33 λεπτά και τελικά έµειναν στο 2-2. Οι Ρωµαίοι αιφνιδίασαν και προηγήθηκαν 2-0 µε εξαιρετική προσπάθεια του Κλόζε (12’) και κεφαλιά του Σισέ, αλλά οι πρωταθλητές απάντησαν άµεσα µε πλασέ του Ιµπραΐµοβιτς (29’) και κεφαλιά του Κασάνο (33’). Στο εικοσάλεπτο αντικαταστάθηκε ο Γκατούζο, που αισθάνθηκε ζαλάδες και µεταφέρθηκε στο νοσοκοµείο, ενώ στην επανάληψη ο Κασάνο είχε δοκάρι. Η πρώτη αγωνιστική συνεχίζεται απόψε µε τον αγώνα της Νάπολι στην Τσεζένα (21.45 conn-x2), αλλά ο κύ-

ριος όγκος των αγώνων θα γίνει αύριο. Στο Τορίνο, η Γιουβέντους θα δώσει τον πρώτο επίσηµο αγώνα στο νέο της στάδιο µε αντίπαλο την Πάρµα (13.30 conn-x2) και οι οπαδοί της θα περιµένουν να δουν τη νέα οµάδα που φτιάχνει ο Αντόνιο Κόντε. Η «µεγάλη κυρία» εγκαινίασε το «Γιουβέντους Στάντιο» το βράδυ της Πέµπτης, µε µια φαντασµαγορική γιορτή και φιλικό µε τη Νοτς Κάουντι (1-1), που είδαν 41.000 κόσµος. Το καλλιτεχνικό µέρος περιλάµβανε µουσική, εντυπωσιακά χορευτικά και µια ακόµη πιο εντυπωσιακή αναδροµή στην πλούσια ιστορία του συλλόγου. Ξεχωριστή στιγµή ήταν η εµφάνιση

από τον... ουρανό του ιστορικού πάγκου, στον οποίο γεννήθηκε το 1897 η ιδέα της ίδρυσης της Γιούβε. Από αυτόν απηύθυναν χαιρετισµό ο θρυλικός πρώην ποδοσφαιριστής και πρόεδρος Τζιαµπέρο Μπονιπέρτι, µε τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Αµέσως µετά την Γιουβέντους, η Ρόµα θα υποδεχτεί την Κάλιαρι, ενώ την αυλαία θα κλείσει η πρωταθλήτρια Ιντερ, την οποία περιµένει δύσκολο βράδυ στη Σικελία µε την Παλέρµο (21.45 conn-x2). ΠΟΛΛΑ νέα πρόσωπα, που άλλαξαν οµάδα στο τέλος των µεταγραφών, θα κάνουν ντεµπούτο το Σαββατοκύριακο στην Πρέµιερ Λιγκ, ωστόσο το ενδιαφέρον των οπαδών του ΠΑΟΚ θα είναι στραµµένο στην Τότεναµ. Η

οµάδα του Λονδίνου, που θα παίξει την Πέµπτη στην Τούµπα, αντιµετωπίζει σήµερα στο «Μολινό» την Γουλβς (17.00 Novasports 7) και ο Ρέντναπ σκοπεύει να ξεκινήσει µε τους νεοαποκτηθέντες Σκοτ Πάρκερ (φωτό) και Εµάνουελ Αντεµπαγιόρ. Μια άλλη οµάδα που άλλαξε πολύ, σε σχέση µε την τελευταία αγωνιστική, είναι η Αρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» υποδέχονται σήµερα την Σουόνσι (17.00 Novasports 1) και θέλουν να ξεπεράσουν τη συντριβή από τη Γιουνάιτεντ, έχοντας πλέον στο ρόστερ τους Αρτέτα, Μερτεζάκερ, Μπεναγιούν και Σάντος. Την ίδια ώρα παίζει η Μάντσεστερ Σίτι µε την Γουίγκαν (17.00 Novasports 1), ενώ αργότερα η Γιουνάιτεντ θα αγωνιστεί στο γειτονικό Μπόλτον (19.30 Novasports 1). Η Λίβερπουλ, τέλος, έχει δύσκολη έξοδο στο Στόουκ.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 ΕΚΤΟΣ από το καµπιονάτο, στην Ιταλία έχουµε το Σαββατοκύριακο και Φόρµουλα 1, καθώς στη Μόντσα ο Σεµπάστιαν Φέτελ και ο Μαρκ Γουέµπερ θα προσπαθήσουν να ανέβουν και πάλι στο βάθρο. Οι δύο οδηγοί της Ρεντ Μπουλ κάνουν επίδειξη δύναµης φέτος και ο Φέτελ µόνο µε θαύµα θα χάσει τον παγκόσµιο τίτλο, ωστόσο η πίστα της Μόντσα είναι η πιο γρήγορη του πρωταθλήµατος και αυτό δίνει ελπίδες στην Μακ Λάρεν και την Φεράρι. Ενδεικτική είναι άλλωστε η κυριαρχία του Λιούις Χάµιλτον στα χτεσινά ελεύθερα δοκιµαστικά, που έκανε καλύτερο χρόνο από τον Φέτελ.

ΕΥΡΩΠΗ

Ντέρµπι στη Γερµανία, επιστρέφει ο Πουγιόλ ΜΕ το 95ο ντέρµπι του γερµανικού Βορρά, ανάµεσα στην Βέρντερ και το Αµβούργο (19.30 conn-x1) ξαναρχίζει σήµερα η Μπουντεσλίγκα. Η Βέρντερ, στην οποία θα επανεµφανιστεί ο Νάλντο (φωτό) µετά από 15 µήνες, ξεκίνησε πολύ καλά και βρίσκεται στην τρίτη θέση, αλλά δεν έχει πλέον τον Μερτεζάκερ, ενώ οι αποδυναµωµένοι φιλοξενούµενοι παραπαίουν. «Για µας είναι η στιγµή της αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Αµβούργου, Χάικο Βέστερµαν, καθώς η οµάδα του έχει πάρει µόλις ένα βαθµό και έχει δεχτεί 14 γκολ στους τέσσερις πρώτους αγώνες της. Κρίσιµος είναι ο αγώνας και για τον προπονητή του Αµβούργου, Μίκαελ Ενινγκ. Η Μπάγερν, που ξεκίνησε πολύ καλά τη σεζόν, υποδέ-

χεται νωρίτερα την Φράιµπουργκ (16.30 conn-x1) και ο Χάινκες µάλλον θα προφυλάξει τον Ρόµπεν εν όψει Βιγιαρεάλ, ενώ η Ντόρτµουντ, µία από τις αντιπάλους του Ολυµπιακού, παίζει κι αυτή στην έδρα της µε την Χέρτα Βερολίνου (16.30 conn-x2). Από τα αυριανά µατς ξεχωρίζει η αναµέτρηση της Βόλφσµπουργκ µε την Σάλκε (18.30 conn-x2). ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ έχουµε και στην Μπαρτσελόνα, καθώς ο Κάρλες Πουγιόλ είναι έτοιµος να επανέλθει στην άµυνα και ο Γκουαρδιόλα θέλει να τον ετοιµάσει για το παιχνίδι µε την Μίλαν, καθώς ο Πικέ είναι τραυµατίας. Οι Καταλανοί δοκιµάζονται σήµερα το απόγευµα στο Σαν Σεµπαστιάν µε αντίπαλο την Σοσιεδάδ (19.00 conn-x1), ενώ αµέσως µετά η Ρεάλ θα υποδεχτεί την Χετάφε (21.00 conn-x1).

Το ντέρµπι της αγωνιστικής διεξάγεται το βράδυ, ανάµεσα στην Βαλένθια και την Ατλέτικο (23.00 conn-x1) και µε την τελευταία θα κάνει ντεµπούτο ο Ρανταµέλ Φαλκάο. ΣΤΗ Γαλλία, η Μαρσέιγ έχει δύσκολο αγώνα απόψε στο «Βελοντρόµ» µε αντίπαλο την Ρεν (22.00 Novasports 1), πριν έλθει στην Αθήνα για την αναµέτρηση µε τον Ολυµπιακό, ενώ ντεµπούτο µε τη Λιλ θα κάνει στο Σεντ Ετιέν ο Τζο Κόουλ. Η Λιόν παίζει εκτός έδρας µε τη νεοφώτιστη Ντιζόν. ΟΡΙΣΤΙΚΑ εκτός Τσάµπιονς Λιγκ έµεινε η Φενέρµπαχτσε, καθώς το CAS απέρριψε την προσφυγή της. Στην ΟΥΕΦΑ, η έφεση της Σιόν κατά του αποκλεισµού της από το Γιουρόπα Λιγκ θα εκδικαστεί την Τρίτη και θα γίνει γνωστό αν τη θέση της στον όµιλο θα πάρει οριστικά η Σέλτικ.


20

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΩΝ Σ

Επιστ

Διπλός αγώνας Ο κόσμος του Ηρακλή βγαίνει σήμερα στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί, ενώ η ΠΑΕ συνεχίζει στα δικαστήρια

Ο Αρης υποδέχεται και ο Σάκης Τσιώλη

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΒΔΕΛΑ

Αρης δεν είναι ακόμη έτοιμ στιλ που αρέσει στον Σάκη το ζητούμενο στον αυριαν Ατρόμητο, δεν είναι το θεαματικό ποδ νίκη. Οι «κίτρινοι» έχουν άλλωστε ήδ μούς στο παιχνίδι της πρεμιέρας με τον δεν έχουν περιθώριο για δεύτερο αρνη Το μόνο σοβαρό αγωνιστικό πρόβλημ θέση του τερματοφύλακα, αφού ο Μιχ λαιπωρείται από οίδημα στο γόνατο κ μόλις αποθεραπευτεί από τραυματισμό εκτός δράσης για μεγάλο διάστημα. Σηφάκη θα επανεκτιμηθεί σήμερα απ ομάδας, Βαγγέλη Πανταζή και αν δια είναι σε θέση να αγωνιστεί, τη θέση το λίδης. Σε περίπτωση εξάλλου που αγω Σωκράτης Διούδης, ο οποίος ανέβηκ ομάδα Νέων, το ρίσκο θα ήταν μεγάλ ομάδα που διακρίνεται για την επιθετι

Φ

ωνή διαμαρτυρίας θα υψώσει σήμερα ο Ηρακλής πρός κάθε κατεύθυνση από όπου πηγάζει η αδικία σε βάρος του ιστορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση όλης της «κυανόλευκης» οικογένειας από τη Βόρεια Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο «Κατσάνειο» (18:00) αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Αλλωστε όλοι στον Ηρακλή εδωσαν μία υπόσχεση. Να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις όχι μόνο για τη δικαίωση του Ηρακλή, αλλά και για να καθαρίσουν το χώρο του ποδοσφαίρου από τη σήψη. Χτες το Πολιτικό Εφετείο απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής του Ηρακλή για το μπλοκάρισμα της συμμετοχής του Αστέρα Τρίπολης, κάτι που σημαίνει ότι οι Αρκάδες θα αγωνιστούν κανονικά στο αυριανό εντός έδρας παιχνίδι με την Κέρκυρα. Η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων θα εκδικαστεί στις 20/9. Ο Ηρακλής κινδυνεύει με υποβιβασμό στην Football League 2 από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η διοργανώτρια αρχή πάντως, ξεκαθάρισε πως θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του δικαστηρίου και παράλληλα δεσμεύτηκε πως σε περίπτωση δικαίωσης του Ηρακλή στις 20/9, οι αγώνες του Αστέρα που θα γίνονται κα-

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Ο

νονικά μέχρι τότε, θα ακυρωθούν. Το νομικό επιτελείο του Ηρακλή δεν το βάζει κάτω και την Δευτέρα (12/09) θα καταθέσει νέα προσφυγή, με νέα στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής έρευνας όπως αναφέρει σε γραπτή του τοποθέτηση. Επίσης αφήνει αιχμές για την στάση της Σούπερ Λίγκας κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και της παρέμβασής της υπέρ του Αστέρα Τρίπολης. «Δεν απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων θα γίνει στις 20 του μηνός. Αυτή η απόφαση από νομικής απόψεως δεν επηρεάζει καθόλου την εξέλιξη του δικαστικού αγώνα. Επηρεάζει το γεγονός ότι ο Αστέρας θα αγωνιστεί κανονικά. Την Δευτέρα θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον χρόνο συζητήσεως και να εκδικαστεί η υπόθεση νωρίτερα. Ισως την επόμενη Παρασκευή. Αν η ΕΠΟ συνεχίσει αυτή την τακτική είμαι 100% σίγουρος, ότι αυτή θα χάσει. Δεν προβλέπεται πουθενά ο υποβιβασμός. Η απειλή που υπάρχει στον ΚΑΠ , είναι η απαγόρευση συμμετοχής σε ποδοσφαιρικούς αγώνες όσο διάστημα υπάρχει η προσφυγή. Αυτή την απόφαση δεν μπορεί να την πάρει η εκτελεστική γραμματεία της ΕΠΟ, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ ή της Football League», δήλωσε ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ, κ. Καϊμακάμης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

ΑΕΚ

ΜΕ πέντε αγώνες θα πραγματοποιηθεί τελικά η κουτσουρεμένη 2η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Δεν παίζουν Ολυμπιακός και ΟΦΗ, που θα αντιμετώπιζαν τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα ενώ ματαιώθηκε ο αγώνας Ξάνθη-ΑΕΚ, επειδή δεν υπήρχε επαρκής αστυνομική δύναμη, λόγω της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής λόγω τιμωρίας οι Πάμπλο Γκαρσία (ΠΑΟΚ), Ορόθκο (Αστ. Τρίπολης) και Οκουε, Ριέρα (Πανιώνιος). Αναλυτικά το πρόγραμμα Σήμερα 17:15 Παναιτωλικός-Πανιώνιος 19:30 Εργοτέλης-ΠΑΟΚ Αύριο 16:00 Αστ.Τρίπολης-Κέρκυρα 18:15 Αρης-Ατρόμητος 20:30  ΠΑΟ-ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΑΙΚΤΗΣ του ΠΑΣ Γιάννινα είναι από χθες ο Μαμαντού Μπακαγιόκο. Η μεταγραφή του επιθετικού από το Μάλι (διαθέτει γαλλικό διαβατήριο) πήγε να «χαλάσει» εξαιτίας του ενδιαφέροντος του Ηρακλή ωστόσο ο παίκτης υπέγραψε στους Ηπειρώτες. Ο Μπακαγιόκο αναμένεται να ταξιδέψει για την Ελλάδα την Δευτέρα, ώστε να περάσει και από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Εξάλλου ο Παναιτωλικός απέκτησε την τελευταία στιγμή τον Χαμίντ Μπαμόγκο που συμφώνησε στην υπογραφή συμβολαίου διάρκειας ενός έτους. Ο 29χρονος διεθνής από τη Μπουρκίνα Φάσο έχει αγωνιστεί σε Μονπελιέ, Μαρσέιγ, Ναντ, Θέλτα, Νις. «Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στην Ελλάδα και τον Παναιτωλικό. Θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω», δήλωσε.

ΜΕ κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε η ΑΕΚ το ενδιαφέρον ιταλοελβετικής εταιρείας για την ΠΑΕ. Στην Αθήνα υπήρχε η φήμη που ήθελε μεγάλη εταιρία να επενδύει 2.000.000 ευρώ, ωστόσο η διοίκηση ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον». Εξάλλου, επιπόλαιος αποδείχτηκε ο τραυματισμός του Φαμπιάν Βάργκας στον ώμο. Ο Κολομβιανός μέσος συμμετείχε κανονικά στην χθεσινή προπόνηση και έχει ελπίδες να αγωνιστεί κόντρα στην Αντερλεχτ για το Γιουρόπα Λιγκ. Αντίθετα με τον Βάργκας, οι Καφές και Κωνσταντόπουλος βρίσκονται εκτός προπονήσεων. Ο πρώτος θα μείνει εκτός δράσης για μερικές εβδομάδες, ενώ ο δεύτερος είναι εξαιρετικά αμφίβολος για το παιχνίδι με τους Βέλγους.

Με Τσέζαρεκ στην κορυφή τη

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΜΕ μία απουσία θα ταξιδέψει για το «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Ατρόμητος. Ο Γιώργος Δώνης εν όψει της αναμέτρησης με τον Αρη δεν υπολογίζει στον τραυματία Βαγγέλη Νάστο. Αντίθετα, κανονικά αναμένεται να αγωνιστεί ο Σκόνδρας, που αντιμετώπισε ένα μικρό πρόβλημα. «Εχουμε μπροστά μας ένα δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι εκτός έδρας, σε μια έδρα πολύ δυνατή και με μια πολύ καλή ομάδα. Πρέπει να είμαστε δυνατοί στις μονομαχίες γιατί σε τέτοιες έδρες αν δεν είσαι δυνατός και ταυτόχρονα πολύ ήρεμος όταν έχεις την μπάλα στα πόδια, τότε δεν έχεις πολλές πιθανότητες για να πάρεις ένα θετικό αποτέλεσμα» σχολίασε ο Δώνης για το παιχνίδι.

Οι υπόλοιπες θέσεις της αρχικής εν να είναι «κλεισμένες» και, εκτός απρ Τσιώλης θα επιλέξει τους Μισέλ, Λαζα Φατί, Τόχα, Καπετάνο, Σολτάνι, Καστί σε διάταξη 4-4-1-1. Ο τελευταίος εξέτ (δεν είχε παίξει κόντρα στα Γιάννεν φή του στην κορυφή της επίθεσης με Σολτάνι στη δεξιά πτέρυγα της μεσα αριστερό άκρο θα καλύψει ο Καπετά γιο θα αγωνιστεί ως δεύτερος κυνηγό νώτα του Τσέζαρεκ. Στον άξονα του κ επωμιστεί καθήκοντα ανασταλτικού μ θα έχει οργανωτικό ρόλο. Ο Κολομβια και στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα κακή απόδοση, διατηρεί τη θέση το αφού ο Σάκης Τσιώλης εκτιμά ότι στα χνίδια, η ομάδα χρειάζεται όσο το δυ ρους δημιουργικούς χαφ στη σύνθεσή Ο Αρης θα παίξει ασφαλώς με επ τολισμό αλλά ο Τσιώλης ζήτησε από να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ά θα είναι προφανώς εστιασμένη στο γλου, που πέρσι είχε σκοράρει δύο φ θης Βικελίδης», με τη φανέλα του Πα Στο μεταγραφικό «μέτωπο» τα δεδ αλλάξει, αφού οι άνθρωποι του Αρη νη την προσοχή τους στον κεντρικό Σανκαρέ και τον δεξιό χαφ Χαβιέρ Ο δέχεται να αποδεσμευθούν από τον Ο Η ΠΑΕ Αρης αποφεύγει τις επίσημ αλλά οι πληροφορίες λένε ότι έχει έλ συμφωνία και με τους δύο ποδοσφα χόμενο απόκτησης άλλου ελεύθερου (η σχετική προθεσμία λήγει τη Δευτέρ απίθανο.


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

5

21

ΣΠΟΡ

τροφή στο... σπίτι

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

αύριο τον Ατρόμητο στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν ης δεν ξέρει αν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Σηφάκη

μος να παίξει με το η Τσιώλη, ωστόσο, νό αγώνα με τον δόσφαιρο, αλλά η δη χάσει δύο βαθν ΠΑΣ Γιάννινα και ητικό αποτέλεσμα. μα εντοπίζεται στη χάλης Σηφάκης τακαι ο Βελλίδης έχει ό που τον κράτησε Η κατάσταση του πό τον γιατρό της απιστωθεί ότι δεν ου θα πάρει ο Βελωνιζόταν ο νεαρός κε φέτος από την λο, κόντρα σε μία ική της ισχύ.

Πρόβα... αστοχίας ΚΑΘΕ άλλο παρά πετυχημένη ήταν η πρόβα - τζενεράλε του Ολυμπιακού για τον αγώνα με την Μαρσέιγ, αφού έφερε 0-0 με τον ΟΦΗ στο φιλικό του «Γ. Καραϊσκάκης» (φωτό). Παρουσία λίγων φίλων τους, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την υπεροχή αλλά ήταν φλύαροι και δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον πολύ καλό Ρόι Κάρολ. Μεγαλύτερη ευκαιρία τους ήταν ένα δοκάρι του Φουστέρ στο πρώτο μέρος. Ο ΟΦΗ παρουσιάστηκε συμπαγής, είχε και αυτός τις καλές του στιγμές και ασφαλώς ήταν βελτιωμένος σε σχέση με τον αγώνα εναντίον του Ατρομήτου. Στο 63’ μάλιστα ακυρώθηκε γκολ των Κρητικών που σημείωσε ο Ζορμπάς. Ο Βαλβέρδε δεν χρησιμοποίησε τον Πάντελιτς, για προληπτικούς λόγους και τους τραυματίες Ιμπαγάσα και Τζιμπούρ. Ο τελευταίος, πάντως, μπορεί να προλάβει τον αγώνα της Τρίτης. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Στην Φούτμπολ Λιγκ υποβιβάστηκαν οι Λαμπρόπουλος και Αμπάρκιολης. Οι δύο διαιτητές πέρσι βρίσκονταν στους πίνακες της Σούπερ Λίγκας, ωστόσο οι... βαθμοί τους δεν ήταν οι καλύτεροι και η ΕΠΟ αποφάσισε να τους ρίξει κατηγορία. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Δύο σοβαρές απουσίες θα έχει ο Πανιώνιος στον εκτός έδρας αγώνα με τον Παναιτωλικό. Ο Τάκης Λεμονής δε θα έχει στη διάθεσή του τους Ριέρα και Εστογιανόφ. Ο πρώτος τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές από την Σούπερ Λίγκα (χτύπησε τον Κοκκίνη), ενώ ο δεύτερος τραυματίστηκε στην προπόνηση της Πέμπτης. ΛΑΡΙΣΑ: Ισόπαλοι 0-0 αναδείχτηκαν Αετός Σκύδρας και Λάρισα σε φιλικό παιχνίδι. Οι Θεσσαλοί έχασαν κλασικές ευκαιρίες, καθώς τους σταμάτησε ο γκολκίπερ των γηπεδούχων Αποστόλου. Τραυματίστηκε και αποχώρησε ο Σαϊτιώτης.

ης επίθεσης

ντεκάδας φαίνεται ροόπτου, ο Σάκης αρίδη, Ντίκο, Νέτο, ίγιο και Τσέζαρεκ, τισε την ποινή του να) και η επιστροεταθέτει τον Καρίμ αίας γραμμής. Το άνος, ενώ ο Καστίός, κινούμενος στα κέντρου, ο Φατί θα μέσου, ενώ ο Τόχα ανός ήταν βασικός και, μολονότι είχε ου στην εντεκάδα, α εντός έδρας παιυνατόν περισσότεή της. πιθετικό προσαναό τους «κίτρινους» άμυνα. Η προσοχή ον Κώστα Μήτροφορές στο «Κλεάνανιωνίου. δομένα δεν έχουν η έχουν στραμμέαμυντικό Χαλίφα Ουμπίδες, που ενΟλυμπιακό Βόλου. μες τοποθετήσεις λθει σε καταρχήν αιριστές. Το ενδευ ποδοσφαιριστή ρα) μοιάζει πλέον

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Διπλό χτύπημα για Αγρ. Αστέρα

Πάει σε νέα διοίκηση ο Παναθηναϊκός

ΣΤΟΝ Αγροτικό Αστέρα θα συνεχίσουν την καριέρα τους οι Βοσκόπουλος και Ασπρίδης. Στις Σέρρες, από την Δευτέρα θα μπορούν οι φίλαθλοι του Πανσερραϊκού να αγοράζουν διαρκείας. Στην Βέροια, σοβαρός αποδείχτηκε ο τραυματισμός του Σαμαρά (ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου στο δεξί γόνατο) που θα μείνει εκτός δράσης για ένα μήνα. Στην Κομοτηνή, ο Πανθρακικός αντιμετωπίζει σήμερα (18:15) την Ξάνθη χωρίς τον Σουλτανίδη. Στην Δράμα, ο Χαραλαμπίδης ζήτησε από την διοίκηση της Δόξας έξι μεταγραφές, ενώ στον Λεβαδειακό υπάρχουν φήμες για αποχώρηση του Γ. Κομπότη. Η Παναχαϊκή δικαιώθηκε από το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ για την φορολογική ενημερότητα. ΟΛ. ΒΟΛΟΥ: Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες η νέα διοίκηση του Ολυμπιακού Βόλου. Ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ, Θανάσης Χαρμάνης δήλωσε: «Ως δικηγόρος μπορώ να σας πω, πως τα στοιχεία που υπάρχουν εις βάρος του κυρίου Μπέου, δύσκολα θα οδηγήσουν σε καταδίκη. Υπάρχει μια δικογραφία, η οποία δεν έγινε γνωστή, στην οποία υπάρχουν δωροδοκίες με ονοματεπώνυμα και ακριβή ποσά. Ασκήθηκαν διώξεις όπως πληροφορήθηκα από τον κύριο Φάκο. Πρόκειται για 5 ομάδες, οι οποίες βρίσκονται στην Σούπερ Λίγκα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρμάνης.

ΣΕ νέο διοικητικό συμβούλιο οδεύει ο Παναθηναϊκός. Οπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση (πιθανότατα στις 4 Οκτωβρίου) και θα γίνει η εκλογή της νέας διοίκησης της ΠΑΕ. «Υπάρχουν ικανά άτομα που μπορούν να βοηθήσουν για να έχουμε μία διοικητική σταθερότητα», είπε ο Δημήτρης Γόντικας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση και συνέχισε: «Εγινε μια ενημέρωση των μελών του συμβουλίου για τα τρέχοντα θέματα της εταιρείας. Θα γίνει νέα γ.σ. ώστε να γίνει η εκλογή νέου δ.σ. που θα φέρει μεγαλύτερη διοικητική σταθερότητα. Δεν υπάρχουν νέες παραιτήσεις. Για να γίνει η γ.σ. πρέπει να παραβρεθεί το 20% των μελών». Στο μεταξύ πριν κοπάσει ο θόρυβος από το ρα-

ντεβού θανάτου στην Κρήτη, άγνωστοι χούλιγκαν επιτέθηκαν χτες το απόγευμα στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι. Περίπου 40 κουκουλοφόροι με μηχανάκια πέταξαν πέτρες, σίδερα και άλλα αντικείμενα, αλλά απάντησαν με ίδιο τρόπο οπαδοί του Παναθηναϊκού, που εκείνη την ώρα ήταν στα γραφεία του συνδέσμου. Οταν έφτασε η αστυνομία οι δράστες είχαν εξαφανιστεί και δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις. Χτες έφτασε στην Αθήνα ο Ούγγρος επιθετικός του Παναθηναϊκού Γκέργκελι Ρούντολφ, που δήλωσε ευχαριστημένος που θα φορέσει την φανέλα με το τριφύλλι: «Είμαι ευχαριστημένος που ήρθα στον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας. Θέλω να κατακτήσω τίτλους με τον Παναθηναϊκό».


22

6

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Νίκη και καθάρισε

«Στόχος το 3 στα 3» λέει ο Παπανικολάου

Η Εθνική µας αντιµετωπίζει σήµερα (21:00, ΕΤ1) τη φορµαρισµένη και αήττητη Ρωσία και θέλει να σφραγίσει την πρόκριση στους «8» Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Η

νίκη επί της Σλοβενίας στην αυλαία της δεύτερης φάσης του Ευρωµπάσκετ αφαίρεσε µεγάλο βάρος από την Εθνική µας. Κι αυτή η έλλειψη άγχους είναι απαραίτητη, στο σηµερινό (21:00, ΕΤ1) αγώνα µε τη φορµαρισµένη και αήττητη µέχρι τώρα στη διοργάνωση Ρωσία. Με νίκη απόψε το αντιπροσωπευτικό µας συγκρότηµα σφραγίζει την πρόκριση (η οποία έτσι κι αλλιώς πλέον είναι πολύ δύσκολο να χαθεί) αλλά κυνηγά και ένα καλό πλασάρισµα εν όψει της διασταύρωσης µε κάποιο από τα... µεγαθήρια του Ε’ οµίλου. Ο Ηλίας Ζούρος έριξε τους τόνους µετά την προχτεσινή νίκη. «Σίγουρα υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσµα, αλλά από εκεί και πέρα... προσγείωση. Σ’ αυτά τα τουρνουά είναι

τεράστιο λάθος το να πιστεύεις πως κάνοντας µια νίκη έφτασες στον τελικό σου προορισµό. Θέλουµε µία νίκη σίγουρα απέναντι στη Γεωργία, ώστε να εξασφαλίσουµε 100% την πρόκρισή µας και φυσικά αν έρθει νίκη στο µατς µε τη Ρωσία είναι καλοδεχούµενη. Πρέπει να ελέγξουµε τα ριµπάουντ, γιατί η Ρωσία είναι πολύ ψηλή οµάδα και συχνά χρησιµοποιεί τον Κιριλένκο στη θέση 3», τόνισε ο οµοσπονδιακός κόουτς ο οποίος εγκωµίασε τους παίκτες του. «Η οµάδα έχει χαρακτήρα γιατί πρώτον έχει τη δυναµική της άµυνας που µας κρατά ζωντανούς ακόµη και στις δύσκολες στιγµές, δεύτερον διαθέτει τρεις παίκτες από τα παλιά, όπως ο Φώτσης, ο Ζήσης και ο Μπουρούσης, αλλά έχει τα νέα παιδιά, που προσέχουν πάρα πολύ. Σ’ αυτά περιλαµβάνω και τον Παπανικολάου, που είναι πιο αναβαθµισµένος».

Ο νεαρός φόργουορντ του Ολυµπιακού ήταν καθοριστικός στο µατς µε τη Σλοβενία, όµως αποφεύγει να µιλά για τον εαυτό του («σηµασία έχει ότι πήραµε τη νίκη») και επικεντρώνεται στη Ρωσία. «Είναι µια πολύ δυνατή και πλήρης σε όλες τις θέσεις οµάδα, µε πολλή ενέργεια και πολύ καλή άµυνα. Στόχος µας είναι να κάνουµε το τρία στα τρία στη δεύτερη φάση ή έστω όσες περισσότερες νίκες µπορούµε, να πάµε στην οκτάδα και να δούµε στη συνέχεια τον αντίπαλό µας». Οι Ρώσοι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους στο τουρνουά, «Εχουµε µια νέα, φιλόδοξη και πεινασµένη για διάκριση οµάδα. Θέλουµε να φτάσουµε στον τελικό. Θέλουµε να κερδίσουµε το τουρνουά. Είναι ο στόχος µας», δήλωσε ο σούπερ σταρ των Γιούτα Τζαζ, Αντρέι Κιριλένκο.

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ

Ακάθεκτες

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ

Ισπανία και Γαλλία απέδειξαν, απέναντι σε Σερβία και Λιθουανία αντίστοιχα, γιατί είναι τα φαβορί για το χρυσό. Ζωντανή η Γερµανία

Η

Ισπανία και η Γαλλία πήραν τα ντέρµπι της ηµέρας στον Ε’ όµιλο, απέναντι σε Σερβία και Λιθουανία και απέδειξαν γιατί θεωρούνται ως τα δύο µεγάλα φαβορί του Ευρωµπάσκετ. Την ίδια ώρα, η Γερµανία έµενε ζωντανή, κερδίζοντας την Τουρκία. Η Ισπανία έκανε επίδειξη δύναµης απέναντι στη Σερβία την οποία συνέτριψε µε 84-59! Οι πρωταθλητές Ευρώπης πήραν διαφορά από το πρώτο µέρος (αν και σ’ αυτό το διάστηµα «σπρώχτηκαν» από τη διαιτησία) και µε πρωταγωνιστές τα αδέρφια Γκασόλ (στη φωτό ο Παού) που πέτυχαν συνολικά 46 πόντους, δεν έδωσαν κανένα δικαίωµα στους «πλάβι».

Τα δεκάλεπτα: 23-14, 4332, 70-49, 84-59. ΙΣΠΑΝΙΑ: Π. Γκασόλ 26 (1), Φερνάντεθ 2, Ρούµπιο 2, Nαβάρο 14 (2), Καλντερόν 8 (2), Ρέγιες 4, Κλαβέρ 2, Σαν Εµετέριο 2, Γιούλ 2, Μ. Γκασόλ 20, Ιµπάκα 1, Σάδα 1. ΣΕΡΒΙΑ: Τεόντοσιτς 6,

Τέπιτς 8, Ράσιτς, Πάουνιτς 3 (1), Μπιέλιτσα 4, Μάρκοβιτς 1, Σαβάνοβιτς 11 (3), Κέσελι 3, Κρστιτς 12, Πέροβιτς 5, Μαριάνοβιτς, Μάτσβαν 6. Η ΓΑΛΛΙΑ περιόρισε τους φύσει επιθετικούς Λιθουανούς και µε πρωταγωνιστές τους ΝτεΚολό, Πάρκερ πήρε

τη νίκη που τη διατήρησε αήττητη και πρώτη. Οι διοργανωτές πέρασαν µπροστά στην τρίτη περίοδο, αλλά στο τέλος ήταν άστοχοι. Τα δεκάλεπτα: 16-18, 2834, 46-43, 67-73. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καουκένας 5 (1), Καλνιέτις 4, Ντελινικάιτις, Πόσιους 6 (2), Γιανκούνας 4, Σονγκάιλα 9, Γιασάιτις 13 (3), Βαλαντσιούνας 12, Λαβρίνοβιτς 2, Γιασικεβίτσιους 6 (1), Γιαβτόκας 6. ΓΑΛΛΙΑ: Νόα 9, Μπατούµ 9 (1), Σεραφίν, Καουντί 3 (1), Πάρκερ 19, Τραορέ 4, Πιετρούς 4, Ντε Κολό 21 (1), Ντιό 4. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ διατήρησε τις ελπίδες της για πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης και «ψαλίδισε» αυτές της Τουρκίας, µετά το χτεσινό

1. ΓΑΛΛΙΑ 2. ΙΣΠΑΝΙΑ 3. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 4. ΤΟΥΡΚΙΑ 5. ΣΕΡΒΙΑ 6. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

314-292 309-271 321-322 264-273 320-345 270-295

ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ 8 7 6 5 5 5

1. ΡΩΣΙΑ 2. ΣΚΟΠΙΑ 3. ΕΛΛΑ∆Α 4. ΣΛΟΒΕΝΙΑ 5. ΓΕΩΡΓΙΑ 6. ΦΙΝΛΑΝ∆ΙΑ

209-182 209-191 208-193 211-209 196-217 191-232

6 6 5 4 3 3

1η αγων. 7.9 15.30 Γερµανία - Ισπανία 68-77 18.00 Τουρκία - Γαλλία 64-68 21.00 Σερβία - Λιθουανία 90-100 2η αγων. 9.9 15.30 Ισπανία - Σερβία 84-59 18.00 Γερµανία - Τουρκία 73-67 21.00 Λιθουανία - Γαλλία 67-73 3η αγων. 11.9 15.30 Σερβία - Τουρκία 18.00 Γαλλία - Ισπανία 21.00 Λιθουανία - Γερµανία

1η αγων. 8.9 15.30 Γεωργία - Σκόπια 18.00 Φινλανδία - Ρωσία 21.00 Σλοβενία - Ελλάδα 2η αγων. 10.9 15.30 Γεωργία - Φινλανδία 18.00 Σκόπια - Σλοβενία 21.00 Ελλάδα - Ρωσία 3η αγων. 12.9 15.30 Σλοβενία - Φινλανδία 18.00 Ελλάδα - Γεωργία 21.00 Ρωσία - Σκόπια

73-67. Η παρέα του Νοβίτσκι, ο οποίος στο τέλος πέτυχε τέσσερις καθοριστικούς πόντους, ξεπέρασε το κακό πρώτο ηµίχρονο (23-26) και µε κορυφαίο τον Κέιµαν και παίκτη - «κλειδί» τον Σβέτελεµ έφτασε στη νίκη. Τα δεκάλεπτα: 6-13, 2326, 48-46, 73-67. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μπένζινγκ, Χέρµπερ , Χάµαν 8 (1), Σουλτζ, Σαφάρτζικ 10 (2), Σβέτελµ 14 (3), Πλεµπ, Κέιµαν 20, Νο-

βίτσκι 19 (1), Γιάγκλα 2. ΤΟΥΡΚΙΑ: Πρέλντζιτς 7, Ονάν 6 (2), Ιλιασόβα 4 (1), Τουντσερί 3 (1), Σαβάς 3, Ασίκ 19, Αρσλάν 5 (1), Καντέρ 9, Τούρκογλου 11. ΣΗΜΕΡΑ για τον όµιλο της Ελλάδας (ΣΤ’) Γεωργία και Φινλανδία θέλουν να διατηρήσουν τις όποιες ελπίδες τους για πρόκριση (15:30) ενώ στις 18:00 τα Σκόπια αντιµετωπίζουν τη Σλοβενία.

63-65 60-79 60-69


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Βελτιωµένος

«Αλλαξε χέρια η ΚΑΕ»

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από τον Ολυµπιακό µε 76-88, αλλά ήταν καλύτερος σε σχέση µε το πρώτο φιλικό. Στίγκερς και Καλαµπόκης οι κορυφαίοι Στίγκερς 18, Καλαµπόκης 16, Αράπης, Ντικούδης 8, Καλαµπάκας 6, Ράιτ 6 (2), Καλλές 11, Βαρυτιµιάδης 3, Χρυσόπουλος 2, Λιάπης 3, Αµπαράς. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χάινς 6, Λούκας 8, Χάουαρντ 10, Πελεκάνος 12 (2), Παπαδόπουλος 5, Γκετσεβίτσιους 18 (4), Γλυνιαδάκης 7, Πρίντεζης 9, Μάντζαρης 3, Κατσίβελης 8, Καµπούρης, Σακκελαρίου 2.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ Ο Ντικούδης σκοράρει στο καλάθι του Ολυµπιακού

Ε

µφανώς βελτιωµένος σε σχέση µε το φιλικό της Τετάρτης, ο ΠΑΟΚ κόντραρε τον Ολυµπιακό πριν ηττηθεί µε 76-88, στο δεύτερο και τελευταίο µατς προετοιµασίας στο Λιτόχωρο. Ο Σούλης Μαρκόπουλος αυτήν τη φορά είχε στη διάθεσή του τον Ρασάντ Ράιτ, είδε τον Δήµο Ντικούδη πιο έτοιµο, ενώ κορυφαίοι ήταν ο Ντάντε Στίγκερς και ο Γιάννης Καλαµπόκης. Στον αντίποδα, δεν αγωνίστηκε ο Μαρτίνας Αντριουσκεβίτσιους, για προληπτικούς λόγους. Ο Ράιτ και ο Ντικούδης πάντως δεν έπαιξαν στο δεύτερο µέρος. Για τον Ολυµπιακό έκαναν το έστω και ανεπίσηµο ντεµπούτο τους ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Βαγγέλης Μάντζαρης. «Η εικόνα µας ήταν σαφώς καλύτερη», τόνισε ο Μαρκόπουλος και συνέχισε: «Τα πόδια µας είναι ακόµη βαριά από την προετοιµασία, ενώ έπρεπε να είµαστε προσεκτικοί µε όλους όσοι έχουν επιβαρυνθεί αρκετά. Είδαµε ωστόσο αρκετά θετικά πράγµατα, στοιχεία στα οποία βελτιωθήκαµε

Ψάχνει τρεις παίκτες

και αυτός είναι ο στόχος µας πλέον, να είµαστε κάθε µέρα και καλύτεροι. Εχουµε κενά, προσπαθούµε να τα καλύψουµε και συνεχίζουµε

την δουλειά µας», κατέληξε ο κόουτς του ΠΑΟΚ. Τα δεκάλεπτα: 19-21, 4646, 61-67, 76-88. ΠΑΟΚ: Γιαννακίδης 3,

Το διαφαινόµενο «ναυάγιο» στην υπόθεση παραµονής του Τοντόρ Γκετσέφσκι αναγκάζει τον Σούλη Μαρκόπουλο να ψάχνει για τρεις παίκτες: δύο βασικούς φόργουορντ (εξ Αµερικής) και έναν κοινοτικό ψηλό (υπάρχουν συζητήσεις µε τον Στέφαν Νάτζφεϊ). Οσο για τον Κόρεϊ Μαγκέτι, στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι θα πάρει µέρος στο µίνι πρωτάθληµα των ΝΒΑερς που θα διοργανωθεί στο Λας Βέγκας... Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για την άρση του λοκ άουτ συνεχίζονται και η τρίτη διαδοχική συνάντηση θα γίνει την προσεχή Τρίτη. Στο µεταξύ, χτες διατέθηκαν 9 εισιτήρια διαρκείας και ο συνολικός αριθµός έφτασε στα 1.504.

Ο ΤΕΩΣ πρόεδρος της ΚΑΕ Πανελλήνιος, Σπήλιος Χαραµής, επιβεβαίωσε ότι οι «Ολυµπιονίκες» άλλαξαν χέρια! Απαντώντας σε ανακοίνωση του Ερασιτέχνη Πανελληνίου, ο οποίος τονίζει ότι θα κάνει τα πάντα για να µην προχωρήσει η «µετακόµιση» στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαράµης τόνισε ότι «η ΚΑΕ Πανελλήνιος έχει πλήρως µεταβιβαστεί από τον Αύγουστο (σ.σ.: !) σε νέους µετόχους επενδυτές, οι οποίοι ανέλαβαν έκτοτε την ευθύνη διοίκησης, διαχείρισης και λήψης αποφάσεων. Στο πλαίσιο των αποφάσεων της νέας διοίκησης της εταιρίας εντάσσεται προφανώς και η µεταφορά της αγωνιστικής έδρας στο Ιβανώφειο. ∆εδοµένου ότι οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπει ο αθλητικός νόµος, αλλά και η νοµοθεσία περί ανωνύµων εταιριών έχουν ολοκληρωθεί ενώπιον όλων των αρµοδίων φορέων (υπουργείο Ανάπτυξης, ΦΑΕΕ Αθηνών, Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού, ΕΣΑΚΕ), η τέως διοίκηση δε φέρει καµία ευθύνη». Οπως είχε γράψει από προχτές η «ΦτΣ», η ΚΑΕ περνά σε χέρια Θεσσαλονικέων, από την «οικογένεια» του Ηρακλή, ενώ τον προεδρικό θώκο αναµένεται να έχει ο πρόεδρος του «κυανόλευκου» µπάσκετ, Μάκης Σαρλής. Αγωνιστικά, πέραν του Νίκου Χατζηβρέττα στο στόχαστρο έχει µπει και ο Γιώργος ∆ιαµαντόπουλος (στη φωτό µεταξύ τους µονοµαχία). Αναφορικά µε το θέµα προπονητή, ο Γιώργος Σιγάλας παραµένει το φαβορί αν και στο τραπέζι έχουν πέσει κι άλλες λύσεις. ΠΑΙΚΤΗΣ της Καβάλας είναι κι επίσηµα ο Μάικ Τέιλορ (26, 1.88µ.) ο οποίος θα αποτελέσει τον τρίτο Αµερικανό της οµάδας. Στον Παναθηναϊκό, ο Ζέλιµιρ Οµπράντοβιτς εξετάζε την περίπτωση του Μάικ Μπράµου σε περίπτωση που τελεσφορήσουν οι επαφές του Μιλένκο Τέπιτς µε την Καχασόλ.

ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΗΣ: «ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΛΑΒΡΑΚΙΑ»

Νέα στροφή Αρη σε Κόµµατο Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Αλεξανδρής δήλωσε χτες ότι ο Αρης έκανε πρόταση στον ∆ηµήτρη Χαριτόπουλο, όµως σύµφωνα µε πληροφορίες οι «κίτρινοι» έκαναν νέα στροφή προς τον Νέστορα Κόµµατο! Οι «κίτρινοι» γνωρίζουν ότι ο Χαριτόπουλος δεν είναι αρεστός στη µεγαλύτερη µερίδα του κόσµου, λόγω της έντασης που είχε προκληθεί µεταξύ τους σε αγώνα µε τον ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο και προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν τον Κόµµατο (φωτό). Ο τελευταίος έχει συµφωνήσει µε το Μαρούσι αλλά δεν έχει υπογράψει και όλα είναι ανοιχτά. Ο «τίγρης» πάντως είπε ότι «αισθάνθηκα πικραµένος µε τον Κόµµατο γιατί έχω συνεργαστεί µαζί του σε πέντε οµάδες και θα περίµενα να καταλάβαινε ότι

τον χρειαζόµουν». Στο µεταξύ, καµία πρόοδος δεν έχει σηµειωθεί στο θέµα του Κώστα Χαραλαµπίδη. «∆ε βιάζοµαι για τη θέση του γκαρντ», επισήµανε ο κόουτς του Αρη. Η αποστολή του Αρη βρίσκεται από χτες στο Πράβετς της Βουλγαρίας και οι πρώτες εντυπώσεις των «κιτρίνων» είναι άκρως θετικές. «Μέσα από τα φιλικά θα δούµε πώς λειτουργούµε σαν οµάδα, πού πρέπει να εστιάσουµε την προσοχή µας και πάνω σε τι χρειάζεται να δουλέψουµε. Εχουµε νέα παιδιά και πιθανόν είναι να βγάλουµε και λαβράκια από τις επιλογές που κάναµε. Ηδη δύο παιδιά δείχνουν µεγάλη προσαρµογή και ότι µπορούν να κάνουν καριέρα. Είµαι ευχαριστηµένος από τον Βεργίνη που δείχνει ότι θα έχει µια

καλή χρονιά καθώς έχει δουλέψει και το καλοκαίρι και έχει αποκατασταθεί το πρόβληµα που είχε στο πόδι. Επίσης έχουµε και νέα παιδιά που πρέπει να πάρουν ευκαιρίες όπως ο Μποχωρίδης». Ο Χρήστος Ταπούτος από την πλευρά του δήλωσε: «Είµαστε σχεδόν πλήρεις, οπότε θα προσπαθήσουµε όλοι µαζί να δηµιουργήσουµε ένα αξιόµαχο σύνολο, να γίνουµε οµάδα. Λόγω ηλικίας, είµαι ο µεγαλύτερος µέσα στην οµάδα. Σίγουρα υπάρχουν νέα παιδιά, άπειρα, τα οποία θα προσπαθήσω να βοηθήσω εντός και εκτός γηπέδου ώστε να αποκτήσουµε οµοιογένεια. Οι ξένοι πρέπει να καταλάβουν πού έχουν έρθει και τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτή την οµάδα». Α. Γκ.


24

φωνή

8

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΜΕ επικεφαλής τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, η οµάδα χόκεϊ του Μινσκ τίµησε τη µνήµη των αδικοχαµένων αθλητών της Λοκοµοτίβ Γιάροσλαβ, την οποία επρόκειτο να αντιµετωπίσει στην πεµιέρα του πρωταθλήµατος.

ΕΧΟΝΤΑΣ ζήσει το δικό της δράµα, µε το ατύχηµα του Μονάχου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έστειλε αµέσως µήνυµα συµπαράστασης στην Λοκοµοτίβ Γιάροσλαβ. «Η είδηση του ατυχήµατος µας σόκαρε και ειδικά εκείνους που έζησαν την τραγωδία του Μονάχου. Ευχόµαστε να βρείτε τη δύναµη να ξεπεράσετε την τραγωδία και η Λοκοµοτίβ να αναγεννηθεί», ανέφερε η επιστολή. Ζ.Ν.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Καλαφατάκης ανέλαβε τον ΚΑΟ∆ και επεκτείνει ένα µοναδικό ρεκόρ: η δραµινή είναι η 13η οµάδα που αναλαµβάνει στην Α1 ο Χανιώτης κόουτς! Στη λίστα ακολουθεί ο Βαγγέλης Αλεξανδρής µε 11 διαφορετικές οµάδες, όµως σαφώς υπερτερεί του «Καλάφα» σε µακροβιότητα στη µεγάλη κατηγορία, αφού ξεκίνησε τρία χρόνια νωρίτερα και είναι ενεργός σερί από το 1992! Α. Γκ.

φαλτσαριστά Ε, ρε τι θα γίνει στη ∆ΕΘ... Της... Τριπολιτσάς. Κατσάνειο...Εκθεση µια γκαζιά δρόµος είναι. Για τα... µάτια του Σοφοκλή. Θα τα «ακούσει» ο Γιώργος. Πάντως υπάρχει σωτηρία για όλους. Αν πιάσει καµιά κατάρα των οπαδών του Ηρακλή!

Η ΠΑΕ Αρης εξέδωσε άλλη µία ανακοίνωση µε την οποία καλεί τους φιλάθλους να προστατεύσουν την οµάδα. Η αγωνία της διοίκησης συναρτάται άµεσα µε το οικονοµικό πρόβληµα της εταιρίας. Με την αλλαγή του πειθαρχικού κώδικα, ο κίνδυνος επιβολής προστίµου είναι αυξηµένος και ο Αρης δεν µπορεί πλέον να πληρώνει... τα σπασµένα µίας µικρής µερίδας οπαδών που δε λέει να βάλει µυαλό. Β. Μ.

Ας µην ανοίξουν το κανονάκι οι αστυνοµικοί. Γιατί οι φίλαθλοι του Ηρακλή θα ανοίξουν τα... µπεκ. Αυτούς τους φράχτες ποιος τους σκέφτηκε; Αµάν κάναµε να τους βγάλουµε από τα γήπεδα. Ψυχραιµία, παιδιά...

ΣΤΟ πόλο του ΠΑΟΚ δεν πρέπει να «κάψουν» τον Σάκη Κεχαγιά. Πρόκειται για έναν αξιόλογο προπονητή ο οποίος ήρθε στο «∆ικέφαλο» µε φιλοδοξίες και όρεξη για δουλειά. Οµως η αποχή των αθλητών λόγω οφειλών του Α.Σ. ΠΑΟΚ από το προηγούµενο πρωτάθληµα τον ενοχλεί πολύ. «Η υποµονή είναι η µεγαλύτερη αρετή του ανθρώπου», απαντάει µε νόηµα σε όσους τον ρωτούν τι σκέπτεται να κάνει. Α. Α.

η άποψή µας ία Σεβασµός στην Ιστοραναφορά στον αξέχαστο Σιρέα ήταν µερικές από τις Η Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪ∆ παρακολουθήσουν από να η τύχ την ν είχα ΟΙ ΟΣ ή από βίντεο τα εγκαίνια κάποιο δορυφορικό κανάλι υβέντους, θα κατάλαβαν του νέου σταδίου της Γιο αµένουν µεγάλοι σε όποια γιατί κάποιοι σύλλογοι παρ ν ή τους αναγκάζουν να κατηγορία και αν παίζου παίξουν. η το φαντασµαγορικό ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ στην άκρ εντύπωση προκάλεσε η καλλιτεχνικό µέρος, ιδιαίτερ η ιταλική οµάδα το σε ο τρόπος µε τον οποίο τίµη παρελθόν της. άλων άσων στο τερέν Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ των µεγ εκπροσωπούσαν τα 29 του νέου γηπέδου, που ς», τα 39 παιδιά που πρωταθλήµατα της «κυρία ς του Χέιζελ και η ρού αντιπροσώπευαν τους νεκ

. «στιγµές» της εκδήλωσης θα µείνει στη µνήµη όλων, που να ΟΜΩΣ, η εικό Ντελ Πιέρο πλάι στον ήταν αυτή του Αλεσάντρο ονιπέρτι, καθισµένων στο «µυθικό» Τζιαµπέρο Μπ Ρε Ουµπέρτο. ιστορικό παγκάκι της οδού τρώθηκε το 1897 µια ΓΥΡΩ από αυτό συγκεν αποφάσισε να ιδρύσει την οµάδα των φοιτητών και δρόµο υπήρχαν τα πρώτα Γιουβέντους και στον ίδιο αυτό το διέσωσε (και το γραφεία της. Το παγκάκι ο σύλλογος, γνωρίζοντας διατηρεί στα γραφεία του) το παρελθόν του δεν έχει πως «όποιος δεν θυµάται µέλλον». στην επιστρέψουµε ας τώρα, KAI α... τητ κή πραγµατικό «φαντασµαγορική» ελληνι

TVεπιλογές 09.30 10.30 12.00 14.00 14.10 14.45 15.30 16.30 16.30 17.00 17.00 17.00 17.00 17.15 17.40 18.00 18.00 18.45 19.00 19.30 19.30 19.30 20.45 21.00 21.30 21.45 22.00 23.00 23.00 23.00 03.00 03.15 10.00 10.00 11.35 13.00 13.30 15.30 15.30 16.00 16.30 17.00 17.00 18.00 18.00 18.15 18.30 19.00 19.15 20.30 21.00 21.45 22.00 22.30 23.00 23.30 00.10 15.30 17.45 18.00 18.00 18.30 20.30 21.00 21.15 21.45 22.00 22.00 23.00 24.00

ΣΗΜΕΡΑ International Master (µπιλιάρδο, Ζ) Eurosport Παγκόσµιο Πρωτάθληµα (FIA GT1, Ζ) Novasports 1 Αυστραλέζικο Ποδόσφαιρο (Ζ) Eurosports 2 Κότµπους – Αιντραχτ Φρ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2 Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα (F3, Ζ) Novasports 1 International Master (µπιλιάρδο, Ζ) Eurosport Γεωργία – Φινλαδία (Ευρωµπάσκετ, Ζ) Spor Plus Ντόρτµουντ – Χέρτα (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2 Μπάγερν Μ. - Φράιµπουργκ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 Γύρος Ισπανίας (ποδηλασία, Ζ) Eurosport Μάντσεστερ Σίτι – Γουίγκαν (ποδόσφαιρο,Ζ) Novasports 1 Αρσεναλ – Σουόνσι (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 3 Γουλβς – Τότεναµ (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 7 Παναιτωλικός – Πανιώνιος (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2 ∆ιεθνές Μίτινγκ (στίβος, Ζ) Novasports 4 Σκόπια – Σλοβενία (Ευρωµπάσκετ, Ζ) ΕΤ-1 Beach Soccer Παγκόσµιο Κ. (ηµιτελικά, Ζ) Eurosports 2 ΤΕΝΙΣ: US OPEN (προηµιτελικά, Ζ) Eurosport Σοσιεδάδ – Μπαρτσελόνα (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 Βέρντερ Βρ. - Αµβούργο (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2 Μπόλτον – Μάντσεστερ Γ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1 Εργοτέλης – ΠΑΟΚ (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2 Ευρωµπάσκετ Λιθουανίας (pre game, Ζ) ΕΤ-1 Ελλάδα – Ρωσία (Ευρωµπάσκετ, Ζ) ΕΤ-1 Σουπεργκόλ (εκποµπή, Ζ) Novasports 2 Τσεζένα – Νάπολι (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2 Μαρσέιγ – Ρεν (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1 Ευρωµπάσκετ Λιθουανίας (εκποµπή, Ζ) ΕΤ-1 Κάνσας – Χιούστον (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X3 Βαλένθια – Ατλέτικο Μ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 ΑΥΡΙΟ ΤΕΝΙΣ: US OPEN ΓΥΝΑΙΚΩΝ (τελικός, Ζ) Eurosport Ρασίνγκ Κλ. - Ολιµπο (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2 International Master (µπιλιάρδο, Ζ) Eurosport Αγώνες Αυτοκινήτων (GP3, Ζ) Eurosport 2 Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα (F3, Ζ) Novasports 1 Μπέτις – Μαγιόρκα (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 Γιουβέντους – Πάρµα (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2 Σερβία – Τουρκία (Ευρωµπάσκετ, Ζ) Spor Plus Νόριτς – Γουέστ Μπροµ (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1 Αστέρας Τρίπολης – Κέρκυρα (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2 Κολονία – Νυρεµβέργη (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2 Σανταντέρ – Λεβάντε (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 Γύρος Ισπανίας (ποδηλασία, Ζ) Eurosport Γαλλία – Ισπανία (Ευρωµπάσκετ, Ζ) ΕΤ-1 Φούλαµ – Μπλάκµπερν (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1 Αρης – Ατρόµητος (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2 Βόλφσµπουργκ – Σάλκε (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2 Οσασούνα – Χιχόν (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 Γκραντ Πρι (ποδηλασία, Ζ) Eurosport 2 Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1 Λιθουανία – Γερµανία (Ευρωµπάσκετ, Ζ) ΕΤ-1 Παλέρµο – Ιντερ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2 Παρί Σ.Ζ. - Μπρεστ (ποδόσφαιρο, Ζ)Novasports 2 Total Superleague (εκποµπή, Ζ) Novasports 1 Εσπανιόλ – Μπιλµπάο (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 ΤΕΝΙΣ: US OPEN ΑΝ∆ΡΩΝ (τελικός, Ζ) Eurosport ∆ΕΥΤΕΡΑ Μπόκα Τζ. - Σαν Μαρτίν (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2 Σλοβενία – Φινλαδία (Ευρωµπάσκετ, Ζ) Spor Plus Ευρωµπάσκετ Λιθουανίας (pre game, Ζ) ΕΤ-1 Ελλάδα – Γεωργία (Ευρωµπάσκετ, Ζ) ΕΤ-1 Ωρα 6 (εκποµπή, Ζ) Novasports 2 Ωρα των Σπορ (εκποµπή, Ζ) ΕΤ-3 Η Ωρα των Πρωταθλητών (εκποµπή, Ζ) Novasport 2 Σκόπια – Ρωσία (Ευρωµπάσκετ, Ζ) ΕΤ-1 ∆υναµό ∆ρέσδης – Μπόχουµ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X2 Εµπολι – Σαµπντόρια (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X3 Μάλαγα – Γρανάδα (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 ΚΠΡ – Νιουκάστλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1 Ευρωµπάσκετ Λιθουανίας (εκποµπή, Ζ) ΕΤ-1 Ωρα 12 (εκποµπή, Ζ) Novasport 2

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 10/09/2011  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 10/09/2011  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4408

Advertisement