Page 1

1.800 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αύριο µε τον «ΑτΚ» το Cooking ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 1,30 ΕΥΡΩ

Ιδιώτες Κινδύνευσε βρέφος στο Νοσοκοµείο Ξάνθης από ακατάλληλα υλικά Η Ενωση Γιατρών Ξάνθης -όπως δηλώνει- είχε προειδοποιήσει εγγράφως από τον περασµένο Μάρτιο τη διοίκηση του νοσοκοµείου ότι κινδυνεύει η ζωή των νεογνών, επειδή τα µανταλάκια που τοποθετούνται για να κλείσουν οι αρτηρίες του οµφάλιου λώρου είναι ελαττωµατικά… Αντικρούει τις αιτιάσεις ο διοικητής σελ. 8

«Πράσινο φως» από Γ. Παπακωνσταντίνου για το χρυσό της Χαλκιδικής

14.700 ΧΡΩΣΤΟΥΝ 37 ∆ΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ∆ΗΜΟΣΙΟ

για εισπράξεις και ελέγχους! Ι∆ΙΩΤΕΣ (∆ΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ) προσλαµβάνει το υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να κυνηγήσουν τους µεγάλους χρεοφειλέτες του ∆ηµοσίου, ενώ παράλληλα από ιδιωτικά ελεγκτικά και λογιστικά γραφεία θα πραγµατοποιείται ο φορολογικός έλεγχος επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελµατιών.

Οι συσσωρευµένες ληξιπρόθεσµες οφειλές στο τέλος Ιουνίου, από άµεσους και έµµεσους φόρους και από µη φορολογικά έσοδα, ανέρχονται, µαζί µε πρόστιµα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες είναι 900.000 φυσικά και νοµικά πρόσωπα. Οι 716.000 οφείλουν ποσά µόλις µέχρι 3.000 ευρώ. Οι 176.000 µέχρι 150.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των οφειλών τους είναι 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπρόθεσµων οφειλών είναι χρέη µόλις 14.700 οφειλετών (όπου και θα εστιασθεί η προσπάθεια), εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νοµικά πρόσωπα.

Φορολογικό πιστοποιητικό θα χορηγούν ορκωτοί ελεγκτές και λογιστές σε επιχειρήσεις και επαγγελµατίες

σελ. 23

Η Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα για ταξίδι - αστραπή

σελ. 3

09 07

σελ. 25

Ανεβαίνει ο υδράργυρος Μεγάλη έξοδος προς τις παραλίες, µποτιλιαρίσµατα προς Χαλκιδική. Ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης µε τις Σποράδες σελ.11

Γ. ΝΙΚΗΤΙΑ∆ΗΣ: Ούτε φράγκο τσακιστό στις ΠΑΕ, αν δεν βοηθήσουν κατά της βίας σελ. 16 ΑΠΟΨΗ σελ. 4

Σύλληψη Παραιτήσεις δύο Κούρδων και διώξεις στη που κατηγοΒρετανία για ρούνται από τις υποκλοπές την Τουρκία για εφηµερίδας του τροµοκρατία µεγιστάνα Μέρντοχ σελ. 12

σελ. 13

Φεύγει ο Βιτόλο από τον ΠΑΟΚ σελ. 18-19

Χορηγία - ρεκόρ 168 εκατ. € για 10 χρόνια στη Μάντσεστερ Σίτι σελ. 17


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.11 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 20.50 ΣΕΛΗΝΗ 9 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας

Ο άγιος Παγκράτιος καταγόταν από την Αντιόχεια. Διδάχτηκε το Χριστιανισμό από τον απόστολο Πέτρο, ο οποίος τον χειροτόνησε και επίσκοπο Ταυρομενίου. Πήγε στη Σικελία, όπου κατέστρεψε όλους τους ειδωλολατρικούς ναούς και κατόρθωσε να κάνει χριστιανό τον ηγεμόνα της περιοχής, Βονιφάτιο. Μάλιστα τον έκανε να χτίσει και ναό για τις ανάγκες των χριστιανών. Οι ειδωλολάτρες τον δολοφόνησαν ενώ εκείνος προσευχόταν.

Εποχή ακµής διαχρονικά

Δεν αμφισβητείται ότι υπήρξε πολιτισμική άνθηση στα χρόνια γύρω από το 1960. Σημείο αιχμής η μουσική του Θεοδωράκη αλλά και η ποίηση ή οι στίχοι του λαϊκού τραγουδιού που εξέφραζαν πόθους κι αγωνίες του λαού - δηλαδή ένας ποιητικός λόγος αριστερός και σε κάθε περίπτωση έντονα πολιτικοποιημένος. Για το γεγονός όμως ότι η άνθηση αυτή εντάσσεται χρονικά στην περίοδο που κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν δίδεται καμιά ερμηνεία που να τη συνδέει θετικά με το έργο του. Αντίθετα, του καταλογίζεται η εκ δεξιών προέλευσή του και συνάπτεται η πρώτη οκταετία του με τα πέτρινα χρόνια, ως παρακολούθημά τους. Η πιο προσφιλής στους προοδευτικούς ερμηνεία θεωρεί εκείνη την άνθηση ως αποτέλεσμα ενός ξεσπάσματος της καταπιεσμένης λαϊκής ψυχής μετά την ήττα στον Εμφύλιο (και ίσως, εν μέρει, εξ αιτίας της). Ενας βαθύς κοινωνικός λαϊκισμός (όχι τόσο ευτελής και πολιτικάντικος σαν τον σημερινό) ορθωνόταν εμπρός στις τομές του Καραμανλή. Το δείχνουν στίχοι σαν του τραγουδιού της Δραπετσώνας, κόντρα στην προσπάθεια του Καραμανλή να αλλάξει (βίαια) τη μοίρα της προσφυγικής τενεκεδούπολης. Αν για τις προαναφερθείσες μορφές της τέχνης δεχθεί κανείς ότι ευσταθούν οι «προοδευτικές ερμηνείες», εγείρεται θέμα σχετικά με την ανθοφορία που παρουσίασαν την ίδια εποχή άλλες μορφές, όπως το θέατρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που καταγράφεται στα «Πριν από 49 χρόνια» της εφημερίδας «Καθημερινή». Σε μια παράσταση του «Διεθνούς Φεστιβάλ των Εθνών» το 1962 στο Παρίσι, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος που το εγκαινίασε (τιμητικά), «είχε μίαν από τας μεγαλυτέρας επιτυχίας» με τον Αλέξη Μινωτή στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη. Κατίνα Παξινού και Αννα Συνοδινού έλαμψαν επίσης. Ηταν εποχή ακμής για την Ελλάδα. Και ήταν οκταετία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

οι ηθοποιοί Μάνος Βακούσης, Μαρίνα Ψάλτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Λεωνίδας Κακούρης, Ευγενία Δημητροπούλου. Εγκαίνια Η έκθεση «Θάλασσες και Ουρανοί» του Παύλου Βασιλειάδη, όπως είναι ο τίτλος της τελευταίας του δουλειάς, εγκαινιάζεται σήμερα, στις 21.00, σε συνεργασία με την γκαλερί «Λόλα Νικολάου» στο ξενοδοχείο «Eagles Palace Hotel», στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Πρόκειται για ζωγραφικά έργα και κατασκευές. «Νυχτερινές» θάλασσες, κύματα και ουρανοί, όπου καταγράφει τα σημεία των διαφόρων αστεριών και τα σχήματα των αστερισμών.

Χαλκηδόνα Συναυλία με το συγκρότημα «Καθώς πρέπει» δίνεται απόψε, στις 21.00, στο γήπεδο του Καστανά της Χαλκηδόνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στην περιφέρεια για τον πολιτισμό 2011». Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θέατρο Ο «Αμλετ» του Σέξπιρ με τον Αιμίλιο Χειλάκη στον ομώνυμο ρόλο ανεβαίνει απόψε και αύριο, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας», στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (2510/516.014, 2510/620.566). Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά, το σκηνικό και η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη. Παίζουν ακόμα

Παγκρατίου ιεροµάρτυρος, Μιχαήλ Πακνανά νεοµάρτυρος

Η Λουθ Κασάλ δίνει συναυλία απόψε στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 40ού φεστιβάλ Ολύμπου

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Σάββατο, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο, Κυριακή, προβλέπεται αίθριος καιρός με ζέστη κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 14 30

ΦΛΩΡΙΝΑ 16 32

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20 34

ΚΟΖΑΝΗ 15 33

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 22 32

Α Υ Ρ Ι Ο

ΚΑΒΑΛΑ 20 32

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 23 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22 33

ΤΡΙΠΟΛΗ 18 32 ΑΘΗΝΑ 23 33

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το απόγευμα νότιοι μέχρι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΒΑΛΑ 20 33

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 34

ΚΟΖΑΝΗ 15 33

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 19 32

Î 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 20 33

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 20 32

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 23 33

ΤΡΙΠΟΛΗ 18 32

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 22 28

Î 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 21 34

ΑΘΗΝΑ 28 33

Í 3

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 22 28

Ó 4 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 23 29

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 23 30

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ...... 18-24 ΛΟΝΔΙΝΟ ... 15-19 ΡΩΜΗ ............21-32 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ..........................14-26 ΟΣΛΟ ......... 14-22 ΠΑΡΙΣΙ .......... 14-24 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ....18-26 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ..........................20-30 ΚΙΕΒΟ .......... 14-23 ΜΑΔΡΙΤΗ .... 15-31 ΜΟΝΑΧΟ ......15-27 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ....21-28

σαν σήμερα 1856

1893

1956

Ν. Τέσλα

Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς Σεισµός

ΕΟΚ

Γεννιέται ο Κροάτης ηλεκτρομηχανικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Ντάνιελ Χέι Γουίλιαμς πραγματοποιεί την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, χωρίς αναισθησία, σε νοσοκομείο του Σικάγου.

Υπογράφεται στην Αθήνα η σύνδεση Ελλάδας - ΕΟΚ.

Ισχυρός σεισμός έντασης 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και περισσότεροι από 100 να τραυματιστούν.

1961


3

ΕΛΛΑΔΑ Η Χίλαρι Κλίντον θα βρίσκεται στις 17 και 18 Ιουλίου στην Ελλάδα

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον για διήµερη επίσκεψη Θέματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, αναμένεται να συμπεριλαμβάνει η ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα στις 17 και 18 Ιουλίου. Η αιφνίδια επίσκεψη της κ. Κλίντον στην Αθήνα ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Εξωτερικών και γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου της, Σταύρου Λαμπρινίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χίλαρι Κλίντον θα βρίσκεται στις 17 και 18 Ιουλίου στην Ελλάδα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους πολιτικούς ηγέτες για να συζητήσει «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα πραγματοποιήσει πρώτα επίσκεψη στην Τουρκία

(15 και 16 Ιουλίου), όπου θα συμμετάσχει στις συναντήσεις της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη και θα διεξαγάγει διμερείς επαφές με τον πρόεδρο Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Νταβούτογλου, και άλλους πολιτικούς ηγέτες για να συζητήσει τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας, καθώς και ένα «πλήρες φάσμα» των κοινών διμερών και πολυμερών ζητημάτων. Η κ. Κλίντον, μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα, θα μεταβεί στην Ινδία.

Αναδίπλωση για το νόµο-πλαίσιο Στα τέλη Αυγούστου αναµένεται να ψηφιστούν οι νέες ρυθµίσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ Μια μικρή νίκη σε έναν πόλεμο όμως που μαίνεται πέτυχε η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς το υπουργείο Παιδείας αναδίπλωσε εν μέρει τη στάση του, δίνοντας χρόνο για επιπλέον διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μεταφέροντας τελικά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση στα τέλη Αυγούστου.

Τ

ο «πράσινο φως» δόθηκε και µε τις ευλογίες της κυβέρνησης µε στόχο όµως ο νέος νόµος -πλαίσιο να έχει ψηφιστεί πριν από την έναρξη της νέας ακαδηµαϊκής χρονιάς, όπως ξεκαθάρισε χτες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαµαντοπούλου. Αν και πρόθεσή της ήταν να κλείσει το κεφάλαιο των µεταρρυθµίσεων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ µέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο οι σθεναρές αντιδράσεις που σηµειώθηκαν από το σύνολο της ακαδηµαϊκής κοινότητας -και µε τη στήριξη των κοµµάτων της αντιπολίτευσης- ανέτρεψαν τα αρχικά σχέδια. «Είναι ένα πρώτο βήµα. Κερδίσαµε µια µάχη, µένει ο πόλεµος», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Α» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, επισηµαίνοντας ότι η στρατηγική ενηµέρωσης που ακολούθησε η Σύνοδος των Πρυτάνεων όλο αυτό το διάστηµα απέδωσε καρπούς. Οπως, µάλιστα, σχολίασε ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδηµητρίου,

Οι αντιδράσεις των κοµµάτων

Από τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, με προέδρους των ΤΕΙ

το διάστηµα που θα µεσολαβήσει µέχρι την ψήφιση του νοµοσχεδίου θα αποτελέσει µια καλή ευκαιρία, ώστε να συζητηθούν και οι «κόκκινες γραµµές» του προσχεδίου, όπως είναι το µοντέλο διοίκησης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μάλιστα, αντιπροσωπεία της Συνόδου Πρυτάνεων πρόκειται να συναντηθεί µε την κ. Διαµαντοπούλου τη Δευτέρα το πρωί για πρώτη φορά µετά τη δηµοσιοποίηση του προσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση και ύστερα από πολύ καιρό.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ Χτες πάντως η υπουργός Παιδείας είχε την ευκαιρία «να τα πει» µε τους προέδρους των ΤΕΙ, οι οποίοι παρέδωσαν και την απόφαση της Συνόδου τους, σύµφωνα µε την οποία δε γίνεται αποδεκτό το προσχέδιο νόµου, ζητώντας παράλληλα τη ριζική αναπροσαρµογή του σε συνεργασία µε τη Σύνοδο των

Προέδρων. Οπως επισηµαίνεται στην απόφασή τους, «το προσχέδιο νόµου αφήνει τα τεχνολογικά ιδρύµατα µε έναν αµφίβολο ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθµισης. Ουσιαστικά το σχέδιο δεν περιλαµβάνει µέτρα για την ακαδηµαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, µε την οργάνωση ολοκληρωµένου κύκλου σπουδών µε βάση την ευρωπαϊκή πρακτική. Θέτει σε δεύτερη µοίρα την έρευνα, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηµατοδότησης». Παράλληλα αναφέρεται ότι δεν έχουν γίνει γνωστές οι µεταβατικές διατάξεις για τον τρόπο εφαρµογής των προβλεπόµενων ρυθµίσεων και την αντιµετώπιση του υπηρετούντος επιστηµονικού προσωπικού, τονίζοντας ότι το προτεινόµενο σύστηµα διοίκησης εντείνει τη γραφειοκρατία, δηµιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρ-

µοδιοτήτων και εξωθεσµικών παραγόντων. Ωστόσο, επισηµαίνεται ότι υπάρχουν και θετικά σηµεία, τα οποία όµως χάνονται εξαιτίας των βασικών αυτών αδυναµιών.

Προθεσµία 10 ηµερών Από την πλευρά της, η κ. Διαµαντοπούλου έδωσε περιθώριο δέκα ηµερών ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις επί συγκεκριµένων θεµάτων, οι οποίες, όπως είπε, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαµόρφωση του κειµένου. «Τα ΤΕΙ παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, γι’ αυτό και είναι σηµαντικό να έχουν διακριτό, αναβαθµισµένο και συγκεκριµένο ρόλο», επισήµανε η ίδια καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν τη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδηµαϊκής χρονιάς. ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε χτες ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τη συνάντηση που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι με τις νέες διατάξεις ενισχύεται ο αυταρχισμός μέσα στα πανεπιστήμια στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ συρρικνώνονται απελπιστικά οι όποιες δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε και στα προγράμματα σπουδών μικρότερης χρονικής διάρκειας, λέγοντας ότι με αυτά τα πανεπιστήμια θα βγάζουν πτυχιούχους πολλαπλών ταχυτήτων. Αντιθέτως το «Αρμα Πολιτών» του Γιάννη Δημαρά έχει εντοπίσει θετικά στοιχεία στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας και παρά τις επιφυλάξεις του για άλλα σημεία θα επιμείνει στο διάλογο. Χτες εκπρόσωποι των πρυτάνεων ενημέρωσαν και τον κ. Δημαρά για τις θέσεις τους.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

η άποψή μας

Μεγάλη ευκαιρία για πολυσήµαντο µήνυµα Οτι το ποδόσφαιρο -όπως και πολλές άλλες εκφάνσεις της δηµόσιας ζωής- είναι βαθύτατα άρρωστο είναι κοινός τόπος και πεποίθηση των απλών ανθρώπων, φιλάθλων και µη, εδώ και πολλά χρόνια. Οι ιστορίες για την περίφηµη «παράγκα» που λειτουργούσε και έστηνε παιχνίδια κανονίζοντας τους τίτλους για συγκεκριµένες οµάδες και άρα και τα εκ των τίτλων απορρέοντα οικονοµικά και άλλα οφέλη, είναι γνωστές, παρότι ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν. Ποτέ δηλαδή δεν έφτασαν στην αίθουσα των δικαστηρίων και δεν τιµωρήθηκαν οι γνωστοί - άγνωστοι υπαίτιοι, όσοι γενικώς ασελγούσαν στο σώµα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τώρα όµως είναι πολύ διαφορετική η περίσταση. Είµαστε «βρεγµένοι» όλοι. Και όπως λέει ο σοφός λαός «ο βρεγµένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Η χώρα και οι πολίτες της βρίσκονται σε τέτοια δύσκολη οικονοµική θέση, έχουν τόσο άχτι προς όλα τα κακώς κείµενα, είναι τόσο έτοιµοι να αποδεχτούν αλλαγές που θα φέρουν µια καινούργια κατάσταση, βιώσιµη, µη κρατικοδίαιτη, ώστε όλος αυτός ο «θίασος» του ποδοσφαίρου µοιάζει µε το κερασάκι στην τούρτα. Ο κόσµος είναι έτοιµος να αποδεχθεί χειρουργικές λύσεις στο ποδόσφαιρο που θα το καθαρίσουν και από τους βρόµικους παράγοντες -διαιτητές κ.λπ.- µε τα στηµένα παιχνίδια και από τους χούλιγκαν και τη βία που κάνει το ποδοσφαιρικό θέαµα προνόµιο ελάχιστων µυηµένων στα διάφορα κλαµπ των φανατικών οπαδών που συνήθως χρησιµοποιούνται από τις διοικήσεις των οµάδων προς ίδιον όφελος. Με λίγα λόγια ο κόσµος είναι έτοιµος να αποδεχτεί µεγάλες αλλαγές και τοµές. Και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος της Δικαιοσύνης. Αυτή θα βγάλει το κάρο από τη λάσπη. Η ΕΠΟ για ακόµη µία φορά παλαντζάρει. Προσπαθεί να κρύψει πράγµατα κάτω από το χαλί. Μετά την προχτεσινή τοποθέτηση του καθ’ ύλην αρµόδιου υπουργού Πολιτισµού ότι η Πολιτεία είναι διατεθειµένη να προχωρήσει την κάθαρση µέχρι τέλους ακόµη και µε κόστος τη συµµετοχή των οµάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα, η ελπίδα για κάθαρση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και αν γρήγορα συµβεί αυτό, θα είναι ένα σηµάδι ότι επιτέλους σε αυτόν τον τόπο κάτι λειτουργεί και κάποιοι πληρώνουν. Κάποιοι που έτρωγαν µε χρυσά κουτάλια. Και αυτό βεβαίως θα είναι ένα µήνυµα και προς άλλες πλευρές και εκφάνσεις της δηµόσιας ζωής που αφορούν την οικονοµία και την πολιτική. Θα ‘ναι µια ελπίδα και παρακαταθήκη για τον τόπο.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

Βουλευτική δηµοκρατία Προχτές το βράδυ από τηλεοράσεως ο βουλευτής Καβάλας κ. Τάδε κάλεσε -δίνοντας, μάλιστα, και συγκεκριμένο χρονικό όριο- το δήμαρχο της πόλης του και τον πρόεδρο της ομάδας που έχει το όνομα της πόλης, να του τηλεφωνήσουν για να κλείσουν οι τρεις τους ένα ραντεβού και να διευθετήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο δήμο και την ΠΑΕ κι έχει ως αποτέλεσμα τις απειλές του προέδρου ότι θα πάρει την ομάδα και θα φύγει από την πόλη και την απάντηση του δημάρχου ότι αυτό δεν θα αφήσει να συμβεί. Με ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ το γνωστό, μάλιστα, gmitrakis@ekdotiki.gr ύφος του «εγώ ξέρω πολλά που εσείς δεν ξέρετε και δεν χρειάζεται να ξέρετε», ο βουλευτής υπονόησε ότι αν χρειαστεί αυτοί που πρέπει να δράσουν θα το κάνουν και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι προς όφελος της πόλης -φυσικά- και των κατοίκων της -ακόμη φυσικότερα. Η ιστορία είναι τυπικά ελληνική από την αρχή μέχρι το τέλος. Στην υπόθεση ο καθένας λέει και κάνει ό,τι του γουστάρει, ενώ το σκηνικό του παραλόγου συμπληρώνεται με το… βουλευτή, ο οποίος έχοντας προσβάσεις στην Αθήνα και τα κέντρα εξουσίας αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή. Στόχος του είναι να πάρει στο τέλος μερίδιο από τη δόξα, όπως οι συνάδελφοί του που τα τελευταία χρόνια έχουν κατ’ επανάληψη μπουκάρει σε γήπε-

δα, διότι πίστευαν ότι αδικείται η ομάδα τους. Και καλά ο πρόεδρος της ΠΑΕ -συνήθως οι άνθρωποι που κάνουν αυτήν τη δουλειά στην Ελλάδα κινούνται και λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους αυθαιρεσίας- και ο δήμαρχος, που εξ ορισμού θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα των αξιών και της περιουσίας της πόλης. Αλλά ο βουλευτής; Ο κάθε βουλευτής που νομοθετεί και τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο στόχαστρο για το ρόλο του στη στρέβλωση της δημοκρατίας μας είναι δυνατόν να παρεμβαίνει δημόσια «για να κλείσει η υπόθεση γύρω από ένα τραπέζι»; Η κακή νοοτροπία είναι δομικό συστατικό της κρίσης που βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Το οικονομικό πρόβλημα είναι απότοκο του βαθύτατα πολιτικού προβλήματος που υπάρχει και επιδεινώνεται διαρκώς. Σε μια περίοδο που οι Ελληνες χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους θα ήθελαν να υπάρχει μια συνειδητοποιημένη πολιτική τάξη που θα ορίσει το μέτρο θυσιών και συμπεριφορών, ξεκινώντας από τον εαυτό της. Δυστυχώς αντ’ αυτού οι Ελληνες πολιτικοί -ο βουλευτής Καβάλας δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα- αναζητούν διεξόδους για να φανούν καλοί και αποτελεσματικοί στους ψηφοφόρους τους. Επειδή δεν μπορούν να διορίσουν, μεταθέτουν από φαντάρους μέχρι νοσοκόμες κι επειδή δε θέλουν να υπηρετήσουν το ρόλο τους με αυστηρότητα, καταφεύγουν στις γνωστές -κλασικά πια- νεοελληνικές κουτοπονηριές και κομπορρημοσύνες.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.364 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤHΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Siemens: έρευνα µόνο για «γαλάζιους» θέλει το ΠΑΣΟΚ Βλέπει ευθύνες µόνο σε Αλογοσκούφη-Μαρκογιαννάκη και όχι σε Τσοχατζόπουλο-Μαντέλη του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να ντύσει τις δικές του αµαρτίες µε ξένα ρούχα», είπε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δηµήτρης Παπαδηµούλης, και µέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, κατηγόρησε και τα δύο µεγάλα κόµµατα ότι παριστάνουν πως τσακώνονται. «Και οι δύο συνέπραξαν για χρόνια στο κουκούλωµα της παράνοµης χρηµατοδότησης των κοµµατικών τους ταµείων και στη µετατροπή του λαϊκού αιτήµατος για διαλεύκανση και τιµωρία των υπευθύνων σ’ ένα µεγάλο φιάσκο», επισήµανε.

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ astivaktaki@ekdotiki.gr

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών στο σκάνδαλο της Siemens τελικά μόνο για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή.

Γ

ια τους δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλο και Τ. Μαντέλη, που είχε γίνει γνωστό ότι θα περιλαµβάνονταν στο ίδιο αίτηµα, εκφράζεται η άποψη ότι έχει παραγραφεί το αδίκηµα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ για το αδίκηµα του ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος πρέπει να δικαστούν από την τακτική δικαιοσύνη. Συγκεκριµένα, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφουν 108 βουλευτές του κόµµατος, ζητείται η παραποµπή σε Προανακριτική Επιτροπή για τους «γαλάζιους» κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη για το αδίκηµα της απιστίας σε βαθµό κακουργήµατος κατ’ εξακολούθηση. Για τους «πράσινους» Μαντέλη και Τσοχατζόπουλο εκτιµάται ότι θα πρέπει να αναλάβει η τακτική δικαιοσύνη, καθώς το µεν αδί-

Η υπόθεση του σκανδάλου της Siemens εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των πολιτικών κομμάτων

κηµα της παθητικής δωροδοκίας που τους αποδίδεται έχει παραγραφεί, ενώ το αδίκηµα του ξεπλύµατος βρόµικου χρήµατος δεν εµπίπτει στο νόµο περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα, οι βουλευτές προτείνουν να αξιολογηθούν τα στοιχεία και οι κατηγορίες από το Τριµελές Γνωµοδοτικό Συµβούλιο, όπως προβλέπει ο νέος νόµος περί ποινικής ευθύνης υπουργών. Εφόσον συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, βάσει των προθεσµιών που προβλέπονται, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τα τέλη Σεπτεµβρίου.

Η Νέα ∆ηµοκρατία Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους αντέδρασε η ΝΔ στην πρόταση των βουλευτών του

ΠΑΣΟΚ, µε τον εκπρόσωπό της Γ. Μιχελάκη, που είχε µιλήσει για «πράσινο σκάνδαλο», να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «απίστευτη πολιτική ανηθικότητα» και «επιχείρηση συγκάλυψης». «Η κυβέρνηση είχε το θράσος να θελήσει να µετατρέψει το ‘’πράσινο’’ σκάνδαλο της Siemens σε δήθεν σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ. Βάζοντας στο απυρόβλητο όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εµπλέκονται στην υπόθεση, τραυµάτισε βαρύτατα την αλήθεια και τη σοβαρότητα. Αγνόησε, ακόµα, και τις δύο µοναδικές οµολογίες για µίζες που έγιναν από τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη. Τραυµάτισε, όµως, και την ίδια την πολιτική αξιοπρέπεια

Ο ΛΑΟΣ Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, έκανε λόγο για επιχείρηση «πλακάκια ΑΕ», προσθέτοντας ότι χρησιµοποιήθηκε η ίδια συνταγή µε την υπόθεση των υποβρυχίων.

Η ∆ηµοκρατική Συµµαχία Τα πυρά της σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έστρεψε και η Δηµοκρατική Συµµαχία υπογραµµίζοντας ότι «επέλεξαν τη λογική των συµψηφισµών», «ώστε να µη µάθει ποτέ η ελληνική κοινωνία ποιοι πήραν τα λεφτά, πού πήγαν οι µίζες, ποια είναι η διαδροµή του µαύρου πολιτικού χρήµατος προς πρόσωπα και κόµµατα από τις προγραµµατικές συµβάσεις και τις προµήθειες του ΟΤΕ και των άλλων δηµοσίων φορέων».

Κριτική της ∆ΗΣΥ σε Ν∆ και Αριστερά Κριτική προς τη ΝΔ αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς άσκησε χτες η Δημοκρατική Συμμαχία με αφορμή τη διαφωνία τους για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τα θέματα της ασφάλειας. «Η απόρριψη, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, της πρότασης για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για θέματα ασφάλειας, αποδεικνύει ότι τα κόμματα δεν αλλάζουν μυαλό και συνήθειες. Φαίνεται ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση και την Αριστερά, η εμμονή στο δογματισμό και τις μοναχικές διαδρομές έχει μεγαλύτερη αξία από την ανάγκη να βρεθεί πεδίο

συνεννόησης για το θεσμικό πλαίσιο των διαδηλώσεων, τη λειτουργία υποδομών, την προστασία της περιουσίας των ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας», σημείωσε σε δήλωσή του ο γραμματέας του κόμματος, Γιάννης Οικονόμου. Εξάλλου, άδικη και προκλητική για τους συνεπείς πολίτες χαρακτήρισε η Δημοκρατική Συμμαχία την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Ζαφειριάδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να περιορίσει δαπάνες και σπατάλες του Δημοσίου και γι’ αυτό κα-

ταφεύγει -υπό το άγχος να μαζέψει έσοδα- στη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας. «Ετσι ενισχύει το αίσθημα ανομίας και ατιμωρησίας», συνέχισε και σημείωσε πως τέτοιες αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο για νέα αυθαίρετα. Επιπλέον επαναδιατύπωσε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας η κυβέρνηση να επιδιώξει την άμεση είσπραξη εσόδων, όχι με τακτοποίηση αυθαιρέτων αλλά με εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε ιδιοκτήτες κατοικιών άνω των 200 τ.μ. που έχουν παρανομήσει. Ν. Ο.

Ενεργό ρόλο για Καραµανλή «οραµατίζεται» ο Βουλγαράκης Yπέρ της ενεργοποίησης του Κώστα Καραμανλή τάχθηκε χτες ο Γιώργος Βουλγαράκης, εκφράζοντας την άποψη ότι ο τέως πρωθυπουργός μετά τις εκλογές πρέπει «να ξαναμαζέψει όλη την παράταξη σε ένα κόμμα, που θα είναι η μεγάλη Κεντροδεξιά». Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real Fm», ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι ο χώρος της Κεντροδεξιάς πρέπει να επανασυνδεθεί, για τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι παρέλαβε την παράταξη σχεδόν διαλυμένη μετά την ηγεσία Εβερτ, ότι κατάφερε με πολύ κόπο να τη φέρει σε λογαριασμό και να δράσει ως συνδετικός κρίκος. «Οταν βλέπει κανείς πίσω, μπορεί να δει και θετικά και αρνητικά, αλλά δε σημαίνει ότι μηδενίζεται η προσωπικότητα ανθρώπων», ανέφερε και εκτίμησε ότι σήμερα «πάμε σε αδιέξοδο σκηνικό στο χώρο της Κεντροδεξιάς». Για το σημερινό πρόεδρο της ΝΔ τόνισε: «Δεν είπα να φύγει ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε ότι είναι άχρηστος», ενώ σε άλλο σημείο εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική του προέδρου της ΝΔ έχει «μεγάλες δόσεις λαϊκισμού και αμφιθυμίας». Επιπλέον είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει και ότι στην Κεντροδεξιά υπάρχει πολυδιάσπαση και «αδυναμία να εμπνεύσει με την πολιτική της ως εναλλακτικός πολιτικός χώρος». Εξήγησε πάντως πως το σκηνικό του πολιτικού χώρου μέσα στις εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει και εκτίμησε πως υπάρχουν πολλά σχήματα στη Βουλή που δε θα βγουν όλα στις εκλογές. Την ίδια στιγμή η Συγγρού έχει θέσει στο επίκεντρο της προσοχής της τη θετική απήχηση που έχουν το τελευταίο διάστημα από κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ, αναλυτές και μεγάλα ξένα ΜΜΕ, οι κατευθυντήριες γραμμές και οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Σε αυτό το σημείο επανήλθε χτες ο εκπρόσωπους Τύπου του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι χρειάζεται πολιτική που θα τονώσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε ότι ανάλογη δήλωση έχει κάνει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. «Θεωρούμε ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν μία ακόμη δικαίωση της πολιτικής της ΝΔ, που σταθερά και επίμονα ζητούσε αλλαγή πολιτικής με βασικό άξονα την ανάπτυξη και άμεσο στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μιχελάκης. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

5


6

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

∆άσκαλε που δίδασκες… Σύµφωνα µε το νόµο 3852/2010 («Καλλικράτης»), µέχρι 31.12.2010, η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, έπρεπε να προβεί στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγµατος (Π.Δ.) για την εκλογή των Διοικητικών Συµβουλίων (ΔΣ) των 13 Περιφερειακών Ενώσεων Δήµων (ΠΕΔ) της χώρας και του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήµων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Ο απελθών υπουργός Εσωτερικών, µετά τις δηµοτικές εκλογές, αφού έκανε σχολαστική ανάγνωση της «πολιτικής γεωγραφίας», απέστειλε το Μάρτιο του 2011 σχέδιο Π.Δ. στην ΚΕΔΚΕ για έκφραση της προβλεπόµενης γνώµης. Το σχέδιο αυτό, προϊόν ιδιοτελών - κοµµατικών υποΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ λογισµών, εισάγει ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ* ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστηµα. Επινοήθηκε για πρώτη φορά το πληθυσµιακό κριτήριο. Ετσι ο δήµος Αθηναίων στέλνει 37 από τα 49 µέλη του Δ.Σ. στην Γ.Σ. της ΠΕΔ Αττικής, ο δήµος Θεσσαλονίκης 32 από τα 49 µέλη στη Γ.Σ. της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, ο δήµος Καλλιθέας (Αττικής) 5 µόνον από τα 45 και ο δήµος Αµπελοκήπων - Μενεµένης 5 από τα 33. Δεν εκπροσωπούνται 51 πλειοψηφίες και 114 µειοψηφίες πανελλαδικά. Δηµιουργούνται ουσιαστικά ΠΕΔ πρωτευουσών των Περιφερειών (Αθήνα - Θεσ/ κη - Πάτρα - Ηράκλειο - Ιωάννινα κ.λπ.). Οι ΠΕΔ Αττικής και Κ. Μακεδονίας εκλέγουν στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ (500 µίξη, 325 δήµαρχοι ex officio και 175 δηµοτικοί σύµβουλοι) το 52% των δηµοτικών συµβούλων. Τέτοια ΚΕΔΕ, δηλαδή των µεγαλουπόλεων, θέλουµε; Ο απελθών υπουργός αύξησε τον αριθµό των µελών της ΠΕΔ Αττικής από 250 σε 300 χωρίς να αυξήσει τον αριθµό των µελών της Γ.Σ. της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας από 200 σε 250. Ποτέ και κανένας υπουργός δεν είχε καν διανοηθεί να καθιερώσει τέτοιο σύστηµα. Η νέα πολιτική ηγεσία (Χ. Καστανίδης, πρώην υπεύθυνος τοµέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, και Π. Κουκουλόπουλος, πρώην δήµαρχος και πρόεδρος ΚΕΔΚΕ) καλείται να τηρήσει όσα επί του συγκεκριµένου θέµατος έχει στο παρελθόν υποστηρίξει. Να διορθώσει την επιχειρούµενη «ασχηµία» Ραγκούση, εισάγοντας ένα αντιπροσωπευτικό (να στηρίζεται στον αριθµό των µελών του δηµοτικού συµβουλίου και όχι στον πληθυσµό), δίκαιο, σταθερό σύστηµα εκλογής, χωρίς αποκλεισµούς των µικρών παρατάξεων. Το ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά έχει την πλειοψηφία. Τι βουλιµία είναι αυτή που οδηγεί σε πρακτικές του «πάρ’ τα όλα»; Διαφορετικά, θα επιβεβαιώσουν το «δάσκαλε που δίδασκες και νόµους δεν εκράτεις». Οψόµεθα. *Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ είναι δήµαρχος Αµπελοκήπων - Μενεµένης

∆εν αλσληάμαζεςιγια τη μετεγκατάστασηαλτηήςς

Η θέ ι ο επικεφ ζει, επισημαίνε ης, μετά τις ΔΕΘ δεν αλλά ιμ ς, Μ. Καρχ άκ ρατημένη ου άτ κρ πο Ιπ της συγκ υ προκάλεσε η πων τοπικών αντιδράσεις πο ώ οσ πρ ία δε, εκ ασ ς ιμ οκ ιδ επ ν, με αναβάθμισή τη πρόταση για ο στ ρα με σή φορέων στην λειτουργεί και στο χώρο όπου Μιλώντας στον «Α» τόνισε λης. ι εξασφακέντρο της πό ατοδότηση είνα ημ χρ «η ι ότ α πτεμβρίου μάλιστ αγγελίες του Σε εξ ς τι ς Εω . η» λισμέν Α.Σ. έχουμε καιρό...

Τι κάναµε και µας γυρνάει το κεφάλι;

ρα τές για τη Ξέρουδονθεκί αρόλλούτε ς στους βουλευ νουν

Να , προτεί ικής σπατάλης ατ κρ ς τη ση πουργό ο Ο. μείω υς στον πρωθυ το η λή το ισ επ με ικονόμου και ουλος, ο Θ. Ο οί ργ ου υπ οι Κωνσταντινόπ ευς δώσουν -λέν Ε. Καϊλή. Να το ογκα συχνά ενοίκια στέγαέρ λίστες για τα υπ ηρεσιών και τα διαθέσιμα υπ ν ω σι μό ά νομό. «Η σης δη υ Δημοσίου αν το ια ίρ κτ α ητ ωρίζουν την ιδιόκτ υλευτών που γν βο ι ν τω ή ολ συμβ ή τους θα είνα τα στην περιοχ τη κό τι μα αγ πρ », σημειώνουν. Α.Σ. αποφασιστική

ύ ε, αλλά τικό ραυ νπλτεηθβυσομο Αγωνισ ύ έγιν ογραφή το ν. «Η

Η απ ηρώθηκα ακόμη δεν πλ νισμούς οι απογραφείς άμεσα σε οργα οίκηαν ν νώ θυ ευ μετάθεση από τη δι η μη δέσμευση και υπουργεία, την πληρωμή α γι ς αρχής κή τι ισ ατ στ ς που η ίδια ση τη ονικό διάστημα χρ ο στ ι κα η μένη μαζική ακόμ άζονται οργανω σή του το ει χρ ι σε δώ είχε οίνω μειώνει σε ανακ απάντηση», ση ωνιστικό ραντεβού την Τρίι αγ ς ΥπηρεΠΑΜΕ. Και δίνε της Στατιστική α εί αφ γρ τα ό τη έξω απ λονίκη. Α.Σ. σίας στη Θεσσα

ν άµµοακωνσταντίνου στο νέο ετο στη Αυθαίρ υ Γ. Παπ ουργού Περικά ο ρόλος το

Τελι ση του υπ ς ήμα, από τη θέ σχ ό ικ ητ τόν που είχε ω ρν βε κυ κρίσιμη με αυ ου οίσ ικ Ο εξ ι ν να τω εί το σκεπτικό βάλλοντος, ομικών, με βάση μετά τη δημοσιοποίυς υπουργός Οικον το ην ανακοίνωσή όθεσμου, σημειώνουν λόγων. Πώς; Στ πρ εων του μεσο ρνησης ηση των διατάξ αμμα της κυβέ απαγρ ιά οδ ον χρ κό τι ». Ο κ. Π ότι «το ασφυκ ου στην άμμο έτ ιρ θα αυ ο ιμ οπότε... θυμίζει το χτίσ τα αυθαίρετα, ει ίσ θμ Α.Σ. ρυ θα κωνσταντίνου

ών πέλα Αλληλλίεγογγμεύτάη πτιςο3λτοιτ μεσημέρι μία μινεκόαρεπή κο εισόδιο

Χτες από λιποθυ . ο δρόμο, μετά στ κε τη ι Λέοντος Σοφού άσ ρι σω Βαλαωρίτου κα ν ν ώ ξα οδ ρε ν έτ τω οσ ή στη συμβολ ηματάρχες πρ ικοί και καταστ τους και Αμέσως περαστ ς πρώτες βοήθειες. Ανάμεσά τι ίας τους και προσέφεραν έσω της υπηρεσ θενοΜ . κά τι λι πο με ί ασ δύο αστυνομικο αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο ου, για Β, Α όμ ΕΚ δρ υ το ν το σα κάλε στη μέση αν ότ ιτ κε λα κε πέ ίστη ένας φόρο και η κο . Τελικώς εμφαν φόρο. Κι ρα ώ σή μι ό απ νο περισσότερο ι κάλεσε ασθε ς του ΕΚΑΒ κα εξαιρετικά νο μέ ρω ιε φ μοτοσικλετιστή Α της πόλης. ρο ντ κέ ο στ όλα αυτά είας! Φ.Π. υ υπουργείου Υγ στην ηγεσία το

είπαν...

AΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «Το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο δηλητηριάζουν την ελληνική οικονομία. Το φάρμακο είναι πιο επικίνδυνο από την αρρώστια». Η αρρώστια γιατρεύεται;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ «Προφανώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άλλη αντίληψη έχουν όσο βρίσκονται σε καρέκλες υπουργείων και άλλη χωρίς αυτές».

Ενώ οι «γαλάζιοι»;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «Ξέρουμε ότι ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι και πολύ δύσκολος και ανηφορικός. Αυτή είναι η αλήθεια».

Θα ισιώσει ποτέ;


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

7

ΣΦΗΝΕΣ

Στη Θεσσαλονίκη ο Παπανδρέου επεισόδια σε βάρος του πρωθυπουργού και των υπουργών που οπωσδήποτε θα τον συνοδεύουν; Παρά τα πρόσφατα γιαούρτια και ροδάκινα που έριξαν «αγανακτισμένοι» στα γραφεία υπουργών και βουλευτών από την πόλη, επισήμως η απάντηση είναι «όχι». Η τοπική οργάνωση έχει επανειλημμένα πάρει αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική και επιπλέον η Θεσσαλονίκη δεν έχει δώσει ενδείξεις βίαιων αντιδράσεων, ανάλογων αυτών που συμβαίνουν στην Αθήνα, είναι τα δύο βασικά επιχειρήματα των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ. Η κινητοποίηση πάντως ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας θα πρέπει από τώρα να θεωρείται δεδομένη. Α.Σ.

μποξέρ

Εξεταζόταν ως πιθανότητα εδώ και πολύ καιρό, τώρα όμως έχει κλείσει. Ο Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά ίσως αυτή του η επίσκεψη με αφορμή την περιφερειακή συνδιάσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος να είναι η αρχή για μια σειρά περιοδειών ανά την περιφέρεια μέσα στο καλοκαίρι. Πάντως, και μόνον η άφιξή του στη Θεσσαλονίκη έχει σημάνει συναγερμό στον κομματικό μηχανισμό. Μάλιστα, οι κομματικά υπεύθυνοι στην περιοχή έχουν κληθεί στην Ιπποκράτους το μεσημέρι της Δευτέρας για την οργάνωση των λεπτομερειών στο πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης. Αν ανησυχούν για

επωνύμως Η ηρεµία... Τρικυμίες στο εξωτερικό και ηρεμία εντός Ελλάδας προβλέπει για τις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Καρατζαφέρης. «Οι μέρες είναι ανήσυχες. Εχω ένα κόμπιασμα μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο, σε ό,τι αφορά το διεθνή περίγυρο σε σχέση με την Ελλάδα. Στα εσωτερικά νομίζω ότι μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου τα πράγματα είναι πιο ήρεμα», εκτίμησε χτες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που πιστεύει ότι με αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ «χαλυβδώνεται το ΠΑΣΟΚ». Ν.Ο.

...και το µαντρί Τι εννοεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ; Αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ για το πρόβατο και το μαντρί. «Ποιος θα σκεφτεί να σηκωθεί να φύγει από το μαντρί όταν έξω πέφτουν ψιλές; Το ΠΑΣΟΚ έτσι θωρακίζεται και δε νομίζω ότι θα χάσει τη δεδηλωμένη, όταν ο καθένας βουλευτής φοβάται να βγει από το σπίτι του», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί... Ν.Ο.

∆ιάβασµα Η παραλία και η Χαλκιδική είναι ένα καλό μέρος για διάβασμα και κοινοβουλευτική προετοιμασία. Αυτό ισχύει για τον Σταύρο Καλαφάτη, που εθεάθη στην παραλία της Ελάνης να διαβάζει μανιωδώς ένα κείμενο 500 σελίδων, που περιείχε διάφορα νομοσχέδια για την απελευθέρωση της ενέργειας. Ατυχος αντίστοιχα ο Γιάννης Ιωαννίδης. Η κόρη του έσπασε το χέρι της και έτσι η περαιτέρω εντρύφησή του στο ζήτημα των στημένων αγώνων έγινε στο κλεινόν άστυ. Ν.Ο.

Σκοπός

Το ρόλο του γεφυροποιού φαίνεται ότι έχει αναλάβει αυτήν την περίοδο ο Σπύρος Βούγιας (σκίτσο). Ο Θεσσαλονικιός βουλευτής προσπαθεί να καλμάρει τις έντονες αντιπαλότητες που καταγράφονται μεταξύ της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιάννη Μυλόπουλου, που κάποτε ήταν συμφοιτητές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Τότε ο Βούγιας εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα και είχε και τους δύο ως φοιτητές του. Τριάντα χρόνια μετά ως μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προσπαθεί να γεφυρώσει το σχετικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της υπουργού Παιδείας και του πρύτανη του ΑΠΘ με αφορμή το προσχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Θα χρειαστεί σίγουρα γερά νεύρα...

MANTEIO

Γεφυροποιός

Για καλό σκοπό θα βρίσκεται τη Δευτέρα στα Μουδανιά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο «γαλάζιος» αυτοδιοικητικός θα συμμετάσχει σε φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την οικονομική στήριξη ενός δεκαεξάχρονου μαθητή που χρειάζεται να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Το ματς θα είναι μεταξύ επίλεκτων ποδοσφαιριστών των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Ν.Ο.

Τι θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στις παραλίες; Πατείς με πατώ σε!

Ενας πειστικός λόγος Τι κατάλαβα ότι έχει διατυπώσει τον τελευταίο καιρό ως πολιτικές θέσεις το ΚΚΕ διά της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα: Η κρίση που βιώνουµε έχει τις βαθύτερες αιτίες της στην ίδια τη φύση του καπιταλισµού, του οποίου η συµπεριφορά είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Το κεφάλαιο (τραπεζικό, χρηµατιστηριακό, funds κ.ά.) κερδοσκοπεί ανελέητα σε βάρος των λαών και απειλεί µε χρεοκοπία ολόκληρες χώρες. Οι κυβερνήσεις, αν και πιστές στην ιδεολογία του καπιταλισµού, αναζητούν ενίοτε τρόπους και µέσα να περιοΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ* ρίσουν την επιθετικότητα του κεφαλαίου γιατί αισθάνονται ότι κινδυνεύουν. Μάταια, όµως, αφού δεν µπορούν να αποκλίνουν από τη λογική της «ελεύθερης οικονοµίας» και των ληστρικών χρηµαταγορών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, δηµιούργηµα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ, έδειξε ότι δεν µπορεί ως πολιτικός θεσµός να διαχειριστεί την κρίση και να προστατεύσει τις πλέον αδύναµες χώρες της ευρωζώνης. Οι προσπάθειές της περιορίζονται στο πώς δε θα χάσουν τα λεφτά τους οι κερδοσκόποι. Η Ελλάδα, εγκλωβισµένη στο κοινό νόµισµα, διαλυµένη παραγωγικά, µε ένα κράτος αντιπαραγωγικό και στρεβλά διογκωµένο, γνήσιο δηµιούργηµα του ελληνικής εκδοχής κρατικοµονοπωλιακού καπιταλισµού έγινε το µεγάλο πειραµατόζωο της ευρωζώνης. Ολοι απαιτούν να κάνουµε πράγµατα που δεν µπορούµε, σαρώνουν λαϊκές κατακτήσεις και οδηγούν τους πολίτες σε εξαθλίωση. Λύσεις χωρίς αµφισβήτηση του συστήµατος, αναχαίτιση της επιθετικότητάς του και στρατηγική στόχευση ανατροπής του δεν υπάρχουν. Και κάθε πολιτική πρόταση που δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν απαντά στα «καυτά» προβλήµατα της κρίσης που δεν είναι προσωρινή και µόνο ελληνική, αλλά βαθύτερη και διαχρονική. Η πολιτική πάλη απαιτεί σταθερή, διαρκή προσπάθεια και καθαρό προσανατολισµό ώστε να µεταστραφούν οι συνειδήσεις των πολιτών και να δώσουν άλλες κυβερνήσεις. Με τους «αγανακτισµένους» στις πλατείες και τους προβοκάτορες του µπάχαλου εξυπηρετείται η σηµερινή τάξη πραγµάτων. Προσυπογράφω όλα τα παραπάνω, αν τα κατάλαβα καλά. Και χαίροµαι που η Αλέκα Παπαρήγα διατυπώνει τις θέσεις του ΚΚΕ µε ήρεµο πειστικό λόγο, χωρίς κορόνες και επικοινωνιακά τεχνάσµατα. Ενας τέτοιος λόγος βρίσκει ευρύτερο ακροατήριο. *Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ είναι πολιτικός µηχανικός


8

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Κινδύνευσε βρέφος από ακατάλληλα υλικά Συγκλονιστική καταγγελία της Ενωσης Γιατρών Ξάνθης • Χρησιµοποιήθηκαν ελαττωµατικά µανταλάκια παρά τις προειδοποιήσεις τους ζητήσει να αντικατασταθούν µε άλλα που ήταν κατά 10 λεπτά ακριβότερα. Ο διοικητής, αν και είδε σχετικές φωτογραφίες µε νεογνά να αιµορραγούν, όχι µόνο δεν έκανε κάποια ενέργεια, όπως καταγγελία της σύµβασης µε την προµηθεύτρια εταιρία ή επιστροφή της παρτίδας, αλλά απάντησε στους γιατρούς ότι οι καταγγελίες ήταν ψευδείς και συκοφαντικές και προχώρησε σε µηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Ενωσης Νοσοκοµειακών Γιατρών της Ξάνθης που αποκάλυψε το ζήτηµα. Η ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί τώρα την κυβέρνηση να µη φορτώσει τις αποδεδειγµένες πλέον ευθύνες της στο ιατρικό, νοσηλευτικό ή διοικητικό προσωπικό του Νοσοκοµείου Ξάνθης. Η Οµοσπονδία ζητά την άµεση απόσυρση της µήνυσης κατά της Ενωσης Νοσοκοµειακών Γιατρών Ξάνθης και δηλώνει ότι θα καταθέσει µήνυση σε βάρος του υπουργού Υγείας και του διοικητή του νοσοκοµείου Ξάνθης για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των νοσηλευοµένων. Μάλιστα προκηρύσσει στάση εργασίας και συγκέντρωση των γιατρών στο νοσοκοµείο της Ξάνθης στις 19 Ιουλίου 2011.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ∆ΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Βρέφος στην Ξάνθη κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από ακατάλληλα ιατρικά υλικά!

Η

Ενωση Γιατρών Ξάνθης είχε προειδοποιήσει εγγράφως από τον περασµένο Μάρτιο τη διοίκηση του νοσοκοµείου ότι κινδυνεύει η ζωή των νεογνών, επειδή τα µανταλάκια που τοποθετούνται για να κλείσουν οι αρτηρίες του οµφάλιου λώρου είναι ελαττωµατικά… Παρ’ όλα αυτά, όχι µόνο δεν εισακούστηκαν οι «φωνές» των γιατρών, αλλά η διοίκηση του νοσοκοµείου τούς υπέβαλε και µήνυση! Το δραµατικό αυτό γεγονός έφερε και πάλι στη δηµοσιότητα το θέµα των ελαττωµατικών και φτηνών υλικών που προµηθεύονται τα νοσοκοµεία της χώρας για λόγους… οικονοµίας, αψηφώντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται. Οπως ανέφεραν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τα µέλη της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), µε τα ακατάλληλα, φτηνά ιατρικά υλικά που αγοράζουν τα νοσοκοµεία δεν αποκλείεται να θρηνήσουµε θύµατα, καταγγέλλοντας την εγκληµατική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Κατά τύχη γλίτωσε! Σύµφωνα µε τις καταγγελίες του παιδιάτρου και διευθυντή ΕΣΥ του Νοσοκοµείου Ξάνθης Δηµήτρη Αδαµίδη, στις 25 Ιουνίου 2011 ένα νεογέννητο παρουσίασε αιµορραγία από τον οµφάλιο λώρο λίγες ώρες µετά τη γέννησή του, γιατί το µανταλάκι που τοποθετήθηκε ήταν χαλασµένο. Τότε τοποθετήθηκε και δεύτερο χαλασµένο κι αυτό! Ευτυχώς, κατά τύχη, το τρίτο λειτουργούσε. Το βρέφος, όµως, είχε ήδη χάσει το µισό του αίµα και παραλίγο να πεθάνει. Οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες του Νοσοκοµείου Ξάνθης και της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Αλε-

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης είχαν αναφέρει εγγράφως στη διοίκηση του ιδρύματος ότι τα μανταλάκια - κλιπ για τον ομφάλιο λώρο των νεογνών είναι ελαττωματικά και είχαν ζητήσει να αντικατασταθούν με άλλα, που ήταν κατά 10 λεπτά ακριβότερα

ξανδρούπολης, όπου µεταφέρθηκε, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και κατόρθωσαν σαν από θαύµα να το σώσουν και να το κρατήσουν στη ζωή. Στο µεταξύ λίγες µέρες αργότερα παρατηρήθηκαν δύο ακόµη παρόµοια περιστατικά, µε αιµορραγία βρεφών, ευτυχώς όχι τόσο σοβαρά. Κι όλα αυτά έγιναν για οικονοµία λίγων λεπτών του ευρώ! Η διοίκηση του νοσοκοµείου της Ξάνθης, ακολουθώντας τις επιταγές της τρόικας και του υπουργείου Υγείας, για να µην ξοδέψει πολλά χρήµατα αγόρασε τα πιο φτηνά µανταλάκια που προωθούνται για τον οµφάλιο λώρο των νεογέννητων. Το αποτέλεσµα είναι να σπάνε τα µανταλάκια αυτά και

Ε∆Ε από το Νοσοκοµείο τα µωρά να παρουσιάζουν ακατάσχετες αιµορραγίες. «Καλή η οικονοµία, αλλά τα υλικά στα νοσοκοµεία πρέπει να επιλέγονται µε τη συµφερότερη και όχι µε βάση τη χαµηλότερη τιµή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δηµήτρης Βαρνάβας, και πρόσθεσε πως «φτηνή ιατρική είναι η σωστή ιατρική και όχι η φτηνιάρικη».

Το γνώριζαν µήνες… Αξίζει δε να σηµειωθεί ότι οι γιατροί του Νοσοκοµείου Ξάνθης είχαν αναφέρει εγγράφως στο διοικητή του νοσοκοµείου, Αθ. Μπαµπαλίδη, ότι τα µανταλάκια - κλιπ για τον οµφάλιο λώρο των νεογνών είναι ελαττωµατικά και είχαν

Ενορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε το υπουργείο Υγείας και ο διοικητής του Νοσοκοµείου Ξάνθης Αθανάσιος Μπαµπαλίδης, προκειµένου να διαπιστωθεί η αιτία από την οποία προήλθε η επιπλοκή στο νεογνό που κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του, ενώ ο κ. Μπαµπαλίδης αντικρούει τις καταγγελίες των γιατρών του νοσοκοµείου, λέγοντας πως τα συγκεκριµένα κλιπ για τα νεογνά χρησιµοποιούνται εδώ και 15 µήνες χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβληµα. Ο διοικητής ανακοίνωσε χτες ότι στο νοσοκοµείο της Ξάνθης πραγµατοποιήθηκαν πέρσι 1.301 τοκετοί και µέχρι τις 17 Μαρτίου του 2011 278 τοκετοί, χωρίς καµία επιπλοκή από τη χρήση των συγκεκριµένων κλιπ. Η κόντρα, πάντως, διοίκησης και γιατρών αναµένεται να συνεχιστεί στα δικαστήρια...

Αντιτίθενται στις συγχωνεύσεις των νοσοκοµείων οι γιατροί Εντονες είναι οι αντιδράσεις των γιατρών για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τη λειτουργική αναδιάταξη των μονάδων υγείας του ΕΣΥ που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) δεν συμφωνούν με τις αλλαγές που δρομολογεί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και απορρίπτουν τις προτάσεις που έχουν δοθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα μέλη της ΟΕΝΓΕ, τα κυβερνητικά μέτρα έχουν στόχο μόνο την εξοικονόμηση χρημάτων και όχι τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι

γιατροί, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε «συνειδητή και εκτεταμένη παραποίηση των πραγματικών στοιχείων, που αφορούν τη λειτουργία του ΕΣΥ, με σκοπό να δικαιολογηθεί η προσπάθεια συρρίκνωσής του». Το λουκέτο που θα μπει σε κλίνες είναι ένα «έγκλημα εκ προμελέτης», αφού ήδη με τη σημερινή κατάσταση πεθαίνουν ετησίως 2.500 άνθρωποι που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε εντατική, επισημαίνουν οι γιατροί και προσθέτουν ότι τα 75 εκατομμύρια ευρώ που ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει το υπουργείο Υγείας μέσα σε ένα χρόνο από τις συγχωνεύσεις δεν είναι παρά το 0,2% των δημόσιων δαπανών υγείας. Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις επιταγές της τρόικας, το

ΕΣΥ θα τιναχθεί στον αέρα! Αυτό τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ παράλληλα θα κινήσουν κάθε νόμιμη διαδικασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να ακυρωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τον τομέα της Υγείας. Οι γιατροί εξήγγειλαν μάλιστα 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) την επόμενη Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011. Προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν εκείνη την ημέρα έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις άλλες περιοχές οι γιατροί θα συγκεντρωθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες ή στα προαύλια των νοσοκομείων. Δ. Χ.


Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Χαλλλαρά...

9 Σκίτσο: Βαγγέλης Παπαβασιλείου


ΕΛΛΑΔΑ

10

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Το οικοσύστηµα που πληγώνανε... Καταγγελίες των Οικολόγων Πράσινων και άλλων περιβαλλοντικών οµάδων Μετά την εγκατάσταση διαφόρων κατασκευών (ομπρέλες, ξαπλώστρες) στην παραλία της Νεας Ηράκλειας παρατηρήθηκε αλλοίωση της μορφής και της φυσιογνωμίας του αμμοθινικού οικοσυστήματος

ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Σοβαρή απειλή για τα ευπαθή οικοσυστήματα με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας (αμμοθίνες) αποτελούν οι οργανωμένες παραλίες, σύμφωνα με καταγγελίες των Οικολόγων Πράσινων, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Χ

αρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η παραλία της Σαχάρα στη Νέα Ηράκλεια, στην οποία µετά την εγκατάσταση διαφόρων κατασκευών (οµπρέλες, ξαπλώστρες) παρατηρήθηκε αλλοίωση της µορφής και της φυσιογνωµίας του αµµοθινικού οικοσυστήµατος, καταστροφή της βλάστησης και εκδίωξη των πουλιών της περιοχής. «Οι παραλίες αποτελούν οικοσυστήµατα που χρήζουν προστασίας και δεν είναι οικόπεδα για εκµετάλλευση από τους δήµους. Η αποψίλωση του τοπίου από τη βλάστηση -και διευ-

κρινίζουµε εδώ ότι ο καλαµιώνας της παραλίας Σαχάρα είναι πολύτιµο οικοσύστηµα για την ορνιθοπανίδα- οι αυθαίρετες κατασκευές, η ηχορρύπανση, η καταστροφή αµµοθινών σηµαίνει αποµάκρυνση της άγριας ζωής και κατά συνέπεια δραµατική υποβάθµιση του περιβάλλοντος», καταγγέλλει εκ µέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Σταύρος Υφαντής, µέλος της Γραµµατείας Θεσσαλονίκης. Σύµφωνα µε τον επιστηµονικά υπεύθυνο της «Καλλιστώς», Γιώργος Μερτζάνη, η καταπάτηση στην παραλία της Ν. Ηράκλειας διαπιστώθηκε το πρώτο 15νθήµερο του Ιουνίου και παρά τις συνεχείς οχλήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων προς το δήµο Νέας Προποντίδας µέχρι στιγµής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσηµη απάντηση. «Το πρόβληµα σε αυτήν την περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι η περιοχή δεν έχει οριοθετηθεί ως προστατευόµενη και άρα είναι δύσκολο να επέµβουν οι ελεγκτικοί µηχανισµοί. Παρ’ όλα αυτά, εµείς συνεχίζουµε τις προσπάθειες και το προσεχές διάστηµα θα έχουµε συναντήσεις µε διάφορους φορείς προκειµένου να καταγγείλουµε την καταπάτηση της περιοχής», ανέφερε ο

κ. Μερτζάνης. Μάλιστα, όπως επισήµαναν µε επιστολή τους τα µέλη της οµάδας, το σύστηµα αµµοθινών της περιοχής αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας µε βάση Κοινοτική Οδηγία στον οποίο ενδηµούν προστατευόµενα µεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας, όπως το γιδοβύζι, τα χαραδριόµορφα και το κρίνο της θάλασσας.

Αγιος Μάµας Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Πέρη Κουράκλη, τόνισε πως το γεγονός ότι µία περιοχή δεν είναι Natura, δεν σηµαίνει ότι πρέπει να ισοπεδώνονται οι φυσικές εκτάσεις της. «Δυστυχώς έχουµε και το παράδειγµα του υγρότοπου του Αγίου Μάµα, ο οποίος υπάγεται στο δίκτυο προστατευόµενων περιοχών Natura 2000 αλλά παρ’ όλα αυτά έχουµε καταγράψει τη λειτουργία 25 beach bars τα οποία καταστρέφουν το οικοσύστηµα. Η παραχώρηση µάλιστα της χρήσης του αιγιαλού από το δήµο προς ιδιώτες για αξιοποίηση γίνεται κάθε χρόνο παρά τις επισηµάνσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας», επισήµανε η ίδια.

Το ∆ΙΠΑΕ υποδέχτηκε το 3ο Stratorg Challenge 2011 Την ομάδα των Γάλλων φοιτητών που περιοδεύουν στην Ευρώπη οδηγώντας τα θρυλικά αυτοκίνητα 2CV, υποδέχτηκε χτες το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ). Από τις 30 Ιουνίου σπουδαστές από εννέα οικονομικές και πολυτεχνικές σχολές της Γαλλίας διασχίζουν τους δρόμους της Ευρώπης οδηγώντας τα πολύχρωμα 2CV τους, με τελικό προορισμό της Οδησσό της Ουκρανίας. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε η μοναδική τους στάση στην Ελλάδα, όπου το ΔΙΠΑΕ τους υποδέχτηκε διοργανώνοντας ταυτόχρονα μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ελλάδα: Οι προοπτικές της νέας γενιάς». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική κρίση κατέληξε σε κοινά συμπεράσματα Γάλλων και Ελλήνων φοιτητών. Σημείο ταύτισης απόψεων ήταν η ανάγκη για καινοτομία στον πανεπιστημιακό χώρο αλλά και στην επιχειρηματικότητα των νέων.

8χρονος σκότωσε το 2χρονο αδερφό του οδηγώντας τρακτέρ! Οχτάχρονο αγοράκι παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα το 2χρονο αδερφό του οδηγώντας τρακτέρ. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Μικροδάσος στο Κιλκίς, όταν ο ανήλικος ανέβηκε στο τρακτέρ του πατέρα του και αφού έκανε όπισθεν τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι το μικρό αδερφό του που βρισκόταν στο σημείο. Από τους αστυνομικούς συνελήφθη ο πατέρας των δύο ανηλίκων και ιδιοκτήτης του τρακτέρ. Προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος διενεργούν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ευζώνων.

Προς ανάκληση 157 ειδικές θέσεις στάθµευσης Την κατάργηση του 20% των ειδικών θέσεων στάθμευσης και στάσης σε ζωτικούς οδικούς άξονες της πόλης θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Συγκεκριμένα σε πρώτη φάση προτείνεται να ανακληθεί η παραχώρηση 157 ειδικών θέσεων στάθμευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης για διάφορες κατηγορίες οχημάτων. Κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, η επιτροπή αποφάσισε να ανακαλέσει οκτώ θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, 41 θέσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, 14 που ανήκουν σε πολιτικά κόμματα, 70 θέσεις ανώνυμων εταιριών, συλλόγων, σωματείων και δημόσιων υπηρεσιών, οκτώ θέσεις ξενοδοχειακών μονάδων, 16 θέσεις ΝΠΔΔ. Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, θα επανεξεταστούν οι 51 θέσεις των προξενείων, οι 21 θέσεις των ναών, καθώς και οι θέσεις στάθμευσης των τραπεζών. Σχετικά με τα αναπηρικά οχήματα, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλοφορίας και στάθμευσης, Γιώργος Δημαρέλος, ανέφερε ότι προτείνεται η συνέχιση του καθεστώτος παραχώρησης των ειδικών θέσεων στάσης και στάθμευσης, με την ισχύουσα νομοθεσία, με την προϋπόθεση να αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος που δικαιούται τη θέση. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, προτείνεται η παραχώρηση ατελώς μιας θέσης στάσης, για επιβίβαση και αποβίβαση των πελατών, μήκους επτά μέτρων και μόνο στην περίπτωση που η στάση επιτρέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επισκέπτες της πόλης.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Τα νησιά του... Θερµαϊκού Αρχίζει από αύριο και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης µε τα νησιά των Βόρειων Σποράδων ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Νικόλαος Πλωµαρίτης. Περισσότερα και πιο συχνά δροµολόγια µε τη Θεσσαλονίκη ζητά και ο δήµαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχαλής. «Μακάρι να είχαµε πιο συχνά δροµολόγια µε τη Θεσσαλονίκη. Το ταχύπλοο θα ήταν πολύ καλή λύση, αλλά και το συµβατικό είναι αρκετά καλό, γιατί µπορείς να µεταφέρεις και το αυτοκίνητο. Η σχέση του νησιού µας µε τη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ στενή, ενώ η ακτοπλοϊκή σύνδεση µάς βοηθά να έχουµε επισκέπτες και από τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Φέτος η κίνηση στο νησί είναι σχετικά καλή, όµως φαίνεται πως ο κόσµος είναι πιο συγκρατηµένος, σύµφωνα µε τη µειωµένη κατανάλωση που παρατηρείται σε όλες τις επιχειρήσεις».

Πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον η Σκιάθος, με την αεροπορική σύνδεση τρεις φορές την εβδομάδα

Με αεροπλάνο από τις αρχές του μήνα, αλλά και με βαπόρι από αύριο, συνδέεται η Θεσσαλονίκη με τα δύο από τα τρία νησιά των Βόρειων Σποράδων, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Μια σχέση δεκαετιών -που έχει την αρχή της στα μέσα της δεκαετίας του ‘50- της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας με τα πλησιέστερα σ’ αυτή νησιά των Β. Σποράδων, αφού πέρασε από «χίλια κύματα», προσπαθεί να «στεριώσει» και να αναπτυχθεί.

Η

δη, από την 1η Ιουλίου, η Olympic Air ξεκίνησε τις απευθείας πτήσεις Θεσσαλονίκης - Σκιάθου, κάθε Δευτέρα, Παρασκευή και Κυριακή. Η αεροπορική σύνδεση θα συνεχιστεί µέχρι τις 11 Σεπτεµβρίου, ωστόσο εάν υπάρχει ενδιαφέρον ενδέχεται να επεκταθεί χρονικά. Από αύριο, έστω και µε σηµαντική καθυστέρηση, ξεκινούν και τα ακτοπλοϊκά δροµολόγια του επιβατηγού - οχηµαταγωγού πλοίου «Αλκυόνη», αρχικά κάθε Κυριακή στις 11:30 για Σκόπελο (17:00) και Σκιάθο (18:30), ενώ από τις 27 Ιουλίου θα προστεθεί και δεύτερο δροµολόγιο, κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα.

Μεγάλο ενδιαφέρον «Φτάσαµε στα µέσα του καλοκαιριού για να ξεκινήσει ένα από τα πιο βασικά δροµολόγια, για τα νησιά των Β. Σποράδων. Ηδη, υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον, όχι µόνο για τις Σποράδες και το Αν. Αιγαίο, αλλά και για Κυκλάδες, για τις οποίες δεν υπάρχει πλοίο, αφού η οδική µετάβαση στον Πειραιά κοστίζει πλέον αρκετά», σηµείωσε ο Βλαδίµηρος Καραχαρίσης, ναυτιλιακός πράκτορας. Επιχειρηµατίες του τουρισµού και

Το πλοίο «Α λκυόνη» ξε κινά και πά δρομολόγιά λι από αύριο του για τη Σ τα κόπελο και κάθε Κυρια τη Σκιάθο, α κή και από ρχικώς τα τέλη Ιουλί ου και κάθε Τετάρτη

φορείς αναγνωρίζουν πλέον ότι η Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση όλη η Βόρεια Ελλάδα µπορούν να αναπτύξουν στενότερες τουριστικές σχέσεις µε τα τρία νησιά, λόγω της µικρής απόστασης, αφού το ταξίδι µε το αεροπλάνο διαρκεί περίπου µισή ώρα και µε το πλοίο 5 - 7 ώρες.

Ικανοποίηση Οι φορείς των τριών νησιών των Β. Σποράδων µιλούν µε ενθουσιασµό για τη σύνδεση, αεροπορική και ακτοπλοϊκή, µε τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα, εκφράζουν όµως και την απογοήτευσή τους για τη διακοπή των δροµολογίων ταχύπλοου σκάφους, που υπήρχε τα προηγούµενα χρόνια. «Ανέκαθεν ήταν σηµαντικό για εµάς

και πρώτιστη ανάγκη να έχουµε σύνδεση µε τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η Μακεδονία στηρίζει από τη δεκαετία του ‘50 τα νησιά µας. Βέβαια το καλύτερο θα ήταν να έχουµε το ταχύπλοο που έφερνε γρήγορα πολύ κόσµο στα νησιά, περίπου 350 - 400 άτοµα την ηµέρα, όµως και µε το συµβατικό πλοίο και το αεροπλάνο, η κάλυψη είναι σχετικά καλή. Φέτος στη Σκιάθο η τουριστική κίνηση φαίνεται να είναι αυξηµένη περίπου κατά 5% και η πληρότητα ήδη προσεγγίζει το 100%», σηµείωσε ο δήµαρχος Σκιάθου,

Αντιδράσεις Στον αντίποδα, ο δήµαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, εκφράζει τη διαµαρτυρία του, καθώς το πλοίο δεν προσεγγίζει το λιµάνι του νησιού, µε αποτέλεσµα η τουριστική κίνηση να είναι µειωµένη. «Εχουµε κάνει αλλεπάλληλες παρεµβάσεις και διαµαρτυρίες ώστε το πλοίο ‘’Αλκυόνη’’ να πιάνει και στην Αλόννησο. Το νησί µας, ενώ έχει καλές σχέσεις µε τη Βόρεια Ελλάδα, είναι αποκοµµένο και ‘’ριγµένο’’ µε την ακτοπλοϊκή σύνδεση που υπάρχει. Ζητάµε και µπορεί να γίνει έστω και τώρα, να πιάνει και στην Αλόννησο. Φέτος η τουριστική κίνηση στο νησί είναι µειωµένη και οι κρατήσεις... µουδιασµένες». Οι τιµές στα ενοικιαζόµενα δωµάτια στην Αλόννησο ξεκινούν από 20 ευρώ, ενώ στη Σκόπελο και τη Σκιάθο από 30 ευρώ τη βραδιά. Στα τρία νησιά υπάρχουν πάνω από 60.000 κλίνες µε τη συντριπτική πλειονότητα (περίπου 45.000) να βρίσκονται στη Σκιάθο, όπου λόγω και του αεροδροµίου, υπάρχει αυξηµένη τουριστική κίνηση και από το εξωτερικό και λειτουργούν εκατοντάδες τουριστικές µονάδες όλων των κατηγοριών.

Εξοδος µε πολλή ζέστη και αυξηµένη κίνηση ΙΧ Με αυξημένη κίνηση στους δρόμους για τις παραλίες, αλλά και... παρενέργειες στην πόλη, άρχισε το πρώτο «καυτό» Σαββατοκύριακο του φετινού καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να φτάνει χτες τους 35 βαθμούς και το δείκτη δυσφορίας να πλησιάζει τα επίπεδα καύσωνα. Η έξοδος για τις παραλίες της Χαλκιδικής άρχισε από νωρίς χτες το μεσημέρι και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα. Κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργήθηκαν από δύο καραμπόλες στο ύψος της Καρδίας και των Νέων Μουδανιών. Στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος έφτασε το μεσημέρι στους 34 βαθμούς στο Μετεωρολογικό Κέντρο «Μακεδονία» και τους 35 στο κέντρο της πόλης, ενώ η υψηλότερη θερ-

Δύο καραμπόλες σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών

μοκρασία στην Κ. Μακεδονία καταγράφηκε στις Σέρρες με 36 βαθμούς Κελσίου. Αρκετά άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι κλήσεις για λιποθυμίες ατόμων, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, κινούνται σε κανονικά επίπεδα. Η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν μέχρι τα 6-7 μποφόρ, θα συνεχιστεί και σήμερα, καθώς και τις επόμενες ημέρες. Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει αύριο και τη Δευτέρα μέχρι τους 35 - 36 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη και τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και τοπικά μέχρι τους 38 - 39 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.


ΕΛΛΑΔΑ

12

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ Εθνικό Λαχείο (Εκδοση: 217, Κλήρωση: 5) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 1η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 38, 95 και 151. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι: Αριθμός 38233

Κέρδος 25.650

Από 9.100 ευρώ κερδίζουν: 95305

151630

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν: 38255 95327 151652 Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 38220 38966 95038 151363 151617

95292

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 38149 38194 38198 38828 38852 95221 95270 95390 95900 151225 151249 151546 151595 151715

38318 95266 95924 151591

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 38012 38018 38020 38059 38067 38068 38100 38128 38132 38144 38167 38170 38195 38200 38225 38241 38263 38273 38314 38350 38355 38382 38386 38387 38453 38460 38483 38488 38497 38538 38549 38565 38585 38635 38637 38664 38673 38721 38724 38734 38754 38772 38787 38794 38824 38833 38875 38926 38979 38989 95051 95061 95084 95090 95092 95131 95139 95140 95172 95200 95204 95216 95239 95242 95267 95272 95297 95313 95335 95345 95386 95422 95427 95454 95458 95459 95525 95532 95555 95560 95569 95610 95621 95637 95657 95707 95709 95736 95745 95793 95796 95806 95826 95844 95859 95866 95896 95905 95947 95998 151032 151034 151061 151070 151118 151121 151131 151151 151169 151184 151191 151221 151230 151272 151323 151376 151386 151409 151415 151417 151456 151464 151465 151497 151525 151529 151541 151564 151567 151592 151597 151622 151638 151660 151670 151711 151747 151752 151779 151783 151784 151850 151857 151880 151885 151894 151935 151946 151962 151982

Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 38000 έως 38999, από 95000 έως 95999 και από 151000 έως 151999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.

Ερευνα σε σπίτια Κούρδων µεταναστών στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης Ανθρακες ο θησαυρός για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η οποία «στοχοποίησε» ζευγάρι Κούρδων, έναν 50χρονο και μία 42χρονη που διέμεναν στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα σε δύο διαμερίσματα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσουν τις «πληροφορίες» που ήθελαν τους μετανάστες να διακινούν οπλισμό. Οπως έγινε γνωστό, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από σήμα που διαβιβάστηκε

στην Ελλάδα από τις τουρκικές αρχές οι οποίες θεωρούν τους συγκεκριμένους Κούρδους υπόπτους λόγω της πολιτικής τους δράσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σπίτι στο οποίο έγινε η έρευνα αποκλείστηκε, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Ωστόσο «βαρύς οπλισμός» δε βρέθηκε, ενώ οι μετανάστες φέρονται ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για τα οποία σχηματίστηκε

δικογραφία. Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί σκληροί δίσκοι, φορητά μέσα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB) και κάρτες μνήμης υπολογιστών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, σε βάρος της 42χρονης εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές αρχές, ενώ ο 50χρονος είχε υποβάλει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Εκστρατεία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο Πολύτιμο εργαλείο αλλά και επικίνδυνο για όσους δεν ξέρουν να προστατευθούν επαρκώς, το διαδίκτυο διεισδύει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών κάθε ηλικίας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες σε διάφορα μέρη της χώρας, ώστε οι πολίτες και ειδικότερα οι γονείς και τα παιδιά να μπορέσουν μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους να ενημερωθούν τόσο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες μπαίνουν πλέον στο διαδίκτυο, με τους πιο έμπειρους να είναι υποψιασμένοι για τη «σκοτεινή πλευρά του», όμως οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα, καθώς το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει μπει για τα καλά στη ζωή των πολιτών και αυξάνεται ραγδαία. Στόχος των ημερίδων είναι η ασφαλής διείσδυση του κοινού στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στο Ιντερνετ, που είναι μονόδρομος για όλες τις κοινωνίες. Ειδικότερα, στις 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Κω, στις 15 στην Μυτιλήνη, στις 22 στο Ρέθυμνο, στις 25 στα Ιωάννινα και στις 27 στην Κεφαλλονιά.

Εκλεισε ποινικά η υπόθεση της τραγωδίας των Τεµπών ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Με την απαλλαγή δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΚΤΕΛ Ημαθίας και την αθώωση άλλων δύο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών έκλεισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης το ποινικό σκέλος του τραγικού δυστυχήματος στην κοιλάδα των Τεμπών, όπου τον Απρίλιο του 2003 έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου. Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά την καταδίκη των φερομένων ως υπαιτίων, καθώς, κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας για το πολύνεκρο δυστύχημα, διαπιστώθηκε ότι το λεωφορείο που μετέφερε τους άτυχους μαθητές, ενώ θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία, συνέχιζε τα δρομολόγια με ψευδείς βεβαιώσεις και πλαστογραφημένα στοιχεία. «Μαϊμού» ήταν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ στο οποίο επέβαιναν οι 21 άτυχοι μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών, τον Απρίλιο του 2003. Σ’ αυτό κατέληξαν δικαστές και ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, στη δίκη των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΚΤΕΛ Ημαθίας και δύο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, που κατηγορήθηκαν ότι επέτρεψαν την κυκλοφορία του οχήματος, παρότι ήταν παλιό και έπρεπε ν’ αποσυρθεί. Ωστόσο, το δικαστήριο παρά το γεγονός ότι κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι το λεωφορείο ήταν «μαϊμού» προχώρησε στην αθώωση των δύο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, καθώς κρίθηκε ότι έπραξαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη εγκύκλιο και όταν διαπίστωσαν τα παραποιημένα στοιχεία του οχήματος, ενημέρωσαν άμεσα τις εισαγγελικές αρχές. Αντίθετα, τα δύο μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου του ΚΤΕΛ Ημαθίας απαλλάχτηκαν, καθώς οι κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετώπιζαν μετατράπηκαν σε πλημμεληματικές, οι οποίες ήδη έχουν παραγραφεί. Συγκεκριμένα, αντιμετώπιζαν την κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών για την οποία η πλειοψηφία των μελών του δικαστηρίου έκρινε ότι τελέστηκε χωρίς δόλο, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε πλημμέλημα. Επίσης, όπως προέκυψε από την πολύημερη ακροαματική διαδικασία, η παραποίηση των στοιχείων του μοιραίου λεωφορείου έγινε κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του οχήματος από τη Γερμανία.

«Ξήλωσαν» κύκλωµα 150 ατόµων στη Λάρισα Ενα τεράστιο κύκλωμα, που αποτελούνταν από τρεις οργανώσεις και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, τη μαστροπεία και άλλα αδικήματα, εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία έπειτα από έρευνες που διήρκεσαν τρεις μήνες. Χτες έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, το Βόλο και την Αθήνα συνελήφθησαν 48 άτομα (46 Ελληνες και 2 αλλοδαπές), μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, είναι οι επικεφαλής των τριών εγκληματικών οργανώσεων, καθώς και 14 αρχηγικά μέλη. Παράλληλα, σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τουλάχιστον 150 ατόμων για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα, ενώ προέκυψε η εμπλοκή και 4 ατόμων που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας και Πάτρας. Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί 43 αυτοκίνητα, όπλα, μαχαίρια και ναρκωτικές ουσίες, που βρέθηκαν σε 34 σπίτια όπου έγιναν έρευνες.

SUPER 3/EX TRA 5 ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 10.00

966

11.00

780

12.00

312

13.00

020

14.00

950

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 16.00

248

17.00

976

18.00

894

ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 20.00

917

21.00

981 EXTRA 5

(1η κλήρωση):

1, 4, 10, 15, 23

(2η κλήρωση):

5, 22, 23, 29, 30


13

ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Το βασίλειο συγκλονίζεται Στο εδώλιο πολιτική και ΜΜΕ µε αφορµή το σκάνδαλο µε τις υποκλοπές στη Βρετανία ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Το τέλος μιας εποχής για την πρώτη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα της Βρετανίας, «News of the World», φαίνεται ότι δε θα είναι η μοναδική επίπτωση του σκανδάλου με τις υποκλοπές από δημοσιογράφους, το οποίο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο

Αυστραλός µεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ, στον οποίο ανήκει η εφηµερίδα, βλέπει να µην καταλαγιάζει ο θόρυβος παρά την κίνησή του να βάλει λουκέτο στο έντυπο µε ιστορία 168 ετών. Η απόφαση του Μέρντοχ αποδίδεται στην προσπάθεια να διασώσει τις συζητήσεις για την απόκτηση του τηλεοπτικού δικτύου BskyB. Η εξαγορά συνολικού κόστους 10 δισεκατοµµυρίων λιρών, εντάσσεται στο πλαίσιο της επέκτασής του στο χώρο των ΜΜΕ και εκτιµάται ότι το κανάλι θα του αποφέρει 100πλάσια κέρδη απ’ όσα καταλήγουν στα ταµεία της εταιρίας News International από τη «News of the World». Ωστόσο, οι συζητήσεις φαίνεται πλέον να σκοντάφτουν στις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών µηνυµάτων από τα κινητά τηλέφωνα χιλιάδων πολιτικών, διασηµοτήτων, θυµάτων και συγγενών τους σε υποθέσεις απαγωγής, δολοφονιών και τροµοκρατικών υποθέσεων, καθώς και νεκρών στρατιωτών στους πολέµους της Ασίας. Η βρετανική ρυθµιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες αποφάσισε χτες να επανεξετάσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις απόκτησης του BskyB από την εταιρία του Μέρντοχ, ενώ σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο µεγιστάνας θα υποχρεωθεί να πουλήσει και το 39% που ήδη κατέχει.

Βρετανοί διαδήλωσαν κατά της αυτοκρατορίας του Μέρντοχ στα ΜΜΕ, έξω από τα γραφεία της εταιρίας του στο Λονδίνο

Η News International βρίσκεται πλέον στο µικροσκόπιο των αρχών και το διευθυντικό στέλεχός της, Ρεµπέκα Μπρουκς, η οποία ήταν διευθύντρια της «News of the World» στις αρχές της προηγούµενης δεκαετίας, απέρριψε χτες το ενδεχόµενο να παραιτηθεί παρά τις πιέσεις που ασκούνται στην κατεύθυνση αυτή.

Οι συλλήψεις Η κοκκινοµάλλα διατηρεί φιλικές σχέσεις µε τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάµερον, όπως και ο διάδοχός της στην εφηµερίδα, Αντι Κόουλσον, ο οποίος ήταν από το 2007 επικοινωνιακός σύµβουλος των Συντηρητικών και στη συνέχεια του Κάµερον. Χτες, συνελήφθη για δωροδοκία και συνέργεια στις υποκλοπές. Σε άλλο κελί κατέληξε ο δηµοσιογράφος που απασχολούνταν στο παρελθόν στη «News of the World», Κλάιβ Γκούντµαν, και ήταν διαπιστευ-

µένος στο παλάτι, µε την κατηγορία της χρηµατοδότησης αστυνοµικών ενώ στο πλαίσιο της έρευνας αστυνοµικοί µετέβησαν χτες στα γραφεία της εφηµερίδας «Ντέιλι Σταρ». Η Αστυνοµία βρίσκεται µε τη σειρά της στο µάτι του κυκλώνα για την αδυναµία να εντοπίσει το κύκλωµα των υποκλοπών, καθώς τα πρώτα στοιχεία για τις πρακτικές των δηµοσιογράφων είδαν το φως πριν από δυο χρόνια. Υπό πίεση βρίσκεται και ο Κάµερον για τις σχέσεις του αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχείρησε χτες να αποτινάξει από πάνω του κάθε κατηγορία. Σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε τη διενέργεια δυο ερευνών για την υπόθεση και την κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο, ο οποίος για πολύ καιρό ερωτροπούσε µε την πολιτική, όπως παραδέχτηκε ο Κάµερον, προσθέτοντας ότι οι ηγεσίες των κοµµάτων φρόντιζαν να τα έχουν καλά µε τα ΜΜΕ.

Ο Μπερλουσκόνι όρισε διάδοχο και καθησυχάζει Με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό στην εφαρμογή των μέτρων για το μηδενισμό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό μέχρι το 2014. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για κερδοσκοπι-

κά παιχνίδια των αγορών σε βάρος της Ιταλίας που είχαν χτες αποτέλεσμα να αυξηθεί το σπρεντ των ιταλικών ομολόγων αλλά και των τριβών στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Μπερλουσκόνι επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» ότι θεωρεί τον εαυτό του «διάνοια» και τους υπόλοιπους «ηλιθίους», καθώς και ότι δεν είναι συνεργάσιμος στην

κυβέρνηση. Παράλληλα, προκάλεσε συζητήσεις με την αναφορά στο πολιτικό μέλλον του, ισχυριζόμενος για μια ακόμη φορά ότι με τη λήξη της θητείας του στο τιμόνι της κυβέρνησης, δε θα επιδιώξει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένες το 2013. Ο Μπερλουσκόνι υπέδειξε τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος πρόσφατα

ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα στο κυβερνών Κόμμα των Ελευθεριών (Pdl), ως τον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς για την πρωθυπουργία και υποστήριξε ότι ο ίδιος θα στρέψει την προσοχή του στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ιταλία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δε στοχεύει στην προεδρία της Δημοκρατίας και για το αξίωμα υπέδειξε το στενό συνεργάτη του, Τζιάνι Λέτα.

Το «Atlantis» έφυγε για το τελευταίο ταξίδι Με μόλις τρία λεπτά καθυστέρηση, λόγω των καιρικών συνθηκών, το διαστημικό λεωφορείο «Atlantis», εκτοξεύτηκε χτες το απόγευμα από τη βάση στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα. Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος των δρόμων και στις παραλίες της περιοχής για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση (φωτογραφία), την τελευταία ενός διαστημικού λεωφορείου. Το

«Atlantis» έχει προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και η 12ήμερη αποστολή στην οποία συμμετέχουν τέσσερις αστροναύτες, θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1981.

Στο αίµα βάφτηκαν οι νέες διαδηλώσεις στη Συρία Πλήθος κόσμου διαδήλωσε χτες στη Δαμασκό και άλλες πόλεις της Συρίας κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, λίγες μέρες μετά τις εκδηλώσεις στήριξης στο πρόσωπο του ηγέτη (φωτογραφία). Στη Χάμα, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους τις τελευταίες μέρες στην επιχείρηση βίαιης καταστολής των συλλαλητηρίων, δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν παρουσία των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας,

οι οποίοι μετέβησαν στην πόλη για να αποτραπούν οι επιθέσεις των στρατιωτών κατά των πολιτών. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι δυνάμεις του καθεστώτος πυροβόλησαν κατά του πλήθους σε άλλες περιοχές και σκότωσαν 13 άτομα.

Ανοιχτός εκ νέου ο δρόµος για τις εκλογές στο Βέλγιο Μονόδρομος είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η προσφυγή στις κάλπες στο Βέλγιο, καθώς στη χώρα απέτυχαν όλες οι προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης τους τελευταίους 13 μήνες. Ο τελευταίος εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ελιο Ντι Ρούπο (φωτογαρφία), ηγέτης των γαλλόφωνων σοσιαλιστών, κατέθεσε χτες την εντολή του στο βασιλιά Αλβέρτο Β’, καθώς οι προτάσεις του

απορρίφθηκαν από το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το φλαμανδικό N-VA. Σε ανακοίνωσή του, το παλάτι κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να αναλογιστεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αναλάβει τις ευθύνες του.


14

ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ενα νέο κράτος γεννήθηκε Η ∆ηµοκρατία του Νοτίου Σουδάν είναι γεγονός από τα µεσάνυχτα

Αεροπορική τραγωδία στο Κονγκό

Οι Νοτιοσουδανοί ξεκίνησαν τα πανηγύρια για το νέο κράτος εδώ και αρκετές μέρες

ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Ο παγκόσμιος χάρτης αλλάζει από σήμερα καθώς περιλαμβάνει τη νεοσυσταθείσα Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν, μια από τις πιο πλούσιες από πλευράς διαλέκτων χώρες του κόσμου αλλά ιδιαίτερα φτωχή όσον αφορά τις υποδομές.

Η

νέα δηµοκρατία, που είναι πλούσια σε κοιτάσµατα πετρελαίου, δεν έχει ακόµα εθνικό... φαγητό διότι το πολυσχιδές των φυλών που την απαρτίζουν της προσφέρει µια µεγάλη ποικιλία εδεσµάτων, τρόπων παρασκευής και συστατικών, αλλά διαθέτει τον εθνικό της ύµνο που επιλέχτηκε βάσει διαγωνισµού. Αγαπηµένα αθλήµατα του πληθυσµού του είναι το ποδόσφαιρο και το µπάσκετ. Θα αποκτήσει τη λίρα του, το εθνικό νόµισµα σε λίγους µήνες. Εχει πρωτεύουσα την Τζούµπα και µια σηµαία πολύχρωµη µε µια µαύρη γραµµή (για τους έγχρωµους κατοίκους της), µια κόκκινη (για το αίµα που χύθηκε για να αποκτήσει την ανεξαρτησία της), µια πράσινη (εύφορο έδαφος), µε το λευκό που συµβολίζει την ειρήνη, ένα µπλε τρίγωνο για το Νείλο και τέλος ένα κίτρινο αστέρι για την ενότητα 10 κρατιδίων.

Η σηµαία βρίθει συµβολισµών κι όχι άδικα. Το νέο αυτό κράτος έχει ανάγκη από πολλά πράγµατα για να επιβιώσει και οι συµβολισµοί ενδέχεται να το βοηθήσουν σε αυτό. Γιατί γεννήθηκε από τη διάσπαση του Σουδάν σε βόρειο και νότιο, είναι αποτέλεσµα µιας συνθήκης ειρήνης η οποία τερµάτισε έναν αδελφοκτόνο πόλεµο δεκαετιών κι όρισε να αποφασίσει ο λαός µε δηµοψήφισµα εάν επιθυµεί διάσπαση ή όχι. Διότι µπορεί να είναι πλούσιο σε κοιτάσµατα πετρελαίου αλλά θα

Πολλές οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο κράτος πρέπει να τα διαπραγµατευτεί µε το βόρειο Σουδάν το οποίο διαθέτει όλους τους αγωγούς. Επίσης, υπολογίζεται ότι το Νότιο Σουδάν θα λάβει µε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του περίπου 11 δισεκατοµµύρια δολάρια. Ενα ποσό µεγάλο µεν, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να φροντίσει να το διοχετεύσει µε διαφάνεια, υπευθυνότητα και µε γνώµονα να επενδυθεί στους τοµείς που χρήζουν περισσότερων επενδύσεων αλλά και συµβάλλοντας σε µια δικαιότερη διανοµή του πλούτου. Υπενθυµίζεται πως η Δηµοκρατία του Νοτίου Σουδάν είναι µια από τις λιγότερο αναπτυγµέ-

νες χώρες, µε το χειρότερο ποσοστό µητρικής θνησιµότητας, µε τα περισσότερα παιδιά κάτω των 13 ετών να µην πηγαίνουν σχολείο, µε το 84% των γυναικών να είναι αναλφάβητο.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο κατά τη συντριβή επιβατικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Κισανγκάνι, στο ανατολικό τμήμα της Δημοκρατίας του Κονγκό. Το αεροσκάφος συνετρίβη στη διαδικασία της προσγείωσης εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι περίπου 40 άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα συντρίμμια, ενώ, σύμφωνα με τον Σταύρο Παπαϊωάννου, εκτελεστικό διευθυντή της αεροπορικής εταιρίας «Hewa Bora» στην οποία ανήκει το Μπόινγκ 727 που συνετρίβη, οι νεκροί είναι 53 αλλά ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί. Η αεροπορική εταιρία περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ όπως όλες όσες αδειοδοτήθηκαν στο Κονγκό. Το χτεσινό είναι το δεύτερο δυστύχημα με αεροσκάφος της «Hewa Bora» στα τελευταία τρία χρόνια, καθώς το 2008 ένα DC-9 συνετρίβη σε προάστιο της Γκόμα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 άνθρωποι. Εξάλλου, δεκάδες ήταν τα θύματα από τις συντριβές αεροσκαφών σε προάστια στην πρωτεύουσα Κινσάσα τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2007 (φωτογραφία).

Ανοιχτά µέτωπα Οι προκλήσεις για το νέο κράτος δεν είναι µόνο οικονοµικές αλλά και πολιτικές. Διότι µπορεί το βόρειο Σουδάν να το αναγνώρισε, όµως έχει µαζί του µερικά ανοιχτά µέτωπα. Για παράδειγµα µε ποιον θα πάει η εύφορη περιοχή Αµπιγέι; Τι θα απογίνει το νότιο Κορντοφάν -στα βόρεια πλέον του νεοσύστατου κράτους- στο οποίο τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι µάχες; Εχει να διευθετήσει ένα σοβαρό θέµα χρεών καθώς και εκείνο της εθνικότητας. Ακόµη κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι στο εσωτερικό του θα αντιµετωπίσει και σοβαρό θέµα ασφάλειας καθώς εντός των συνόρων του επιχειρούν τουλάχιστον 7 ενεργές οµάδες ανταρτών. Για όλους τους λόγους αυτούς ο ΟΗΕ αποφάσισε οµόφωνα χτες να δηµιουργήσει µια αποστολή κυανόκρανων που θα αποτελείται από 7.000 στρατιώτες και 900 αστυνοµικούς. Ισως για να δοθεί στο νεοσύστατο κράτος η ευκαιρία να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις και να αποφύγει να µετατραπεί σε κράτος παρία.

Το Ισραήλ µπλόκαρε την είσοδο ακτιβιστών Με τη βοήθεια ακόμα και του Facebook, το Ισραήλ κατάφερε να μπλοκάρει εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές πριν επιβιβαστούν σε αεροπλάνα με προορισμό το Τελ Αβίβ ή κατά την άφιξή τους στη χώρα. Σκοπός του ήταν να μη φτάσει κανείς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη όπου, σύμφωνα με μια Βρετανίδα ακτιβίστρια, στόχευαν να κάνουν επιτόπια έρευνα της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Ηδη χτες οι αρχές συνέλαβαν 60, ανακρίθηκαν και 27 εξ αυτών απελάθηκαν (φωτογραφία). Με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ θέλησε να αποφύγει οποιαδήποτε επανάληψη του περσινού γεγονότος με το στολίσκο της Ειρήνης και την επέμβαση των κομάντο του στο τουρκικό πλοίο Μάβι Μαρμαρά που προκάλεσε το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών και τη διεθνή κατακραυγή εις βάρος του. Ο μεγάλος όγκος των ακτιβιστών αναμένεται σήμερα.


23

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ιδιώτες για εισπράξεις και ελέγχους! Φορολογικό πιστοποιητικό θα χορηγούν ορκωτοί ελεγκτές και λογιστές σε επιχειρήσεις και επαγγελµατίες δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, «η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθµα, καθώς η αµοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρµογή ταχύρρυθµης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Ιδιώτες προσλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κυνηγήσουν τους μεγάλους χρεοφειλέτες του Δημοσίου, ενώ παράλληλα από ιδιωτικά ελεγκτικά και λογιστικά γραφεία θα πραγματοποιείται ο φορολογικός έλεγχος επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ιδιωτικοποίηση των ελέγχων Παράλληλα αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της διάταξης για την ιδιωτικοποίηση των φορολογικών ελέγχων. Πρόκειται για τις διατάξεις που αφορούν στο «φορολογικό πιστοποιητικό» που θα χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία. Με βάση σχετικό πιστοποιητικό, η εταιρία θα καταβάλει το βεβαιωθέντα φόρο και θα θεωρείται καταρχήν φορολογικά ενήµερη, µε ευθύνη του ιδιώτη ελεγκτή, που θα είναι πιστοποιηµένος από το υπουργείο Οικονοµικών. Οι «πιστοποιηµένες» επιχειρήσεις θα ελέγχονται δειγµατοληπτικά από το υπουργείο Οικονοµικών και αν διαπιστωθεί παρατυπία, θα επιβάλλονται κυρώσεις και στους ελεγκτές.

Σ

τις τολµηρές αυτές αποφάσεις κατέληξε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, µετά από σύσκεψη µε στελέχη του ΥΠΟΙΚ, θέτοντας ως άµεση προτεραιότητα την είσπραξη των ληξιπρόθεσµων οφειλών. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την πρόσληψη εξωτερικών συµβούλων και συγκεκριµένα δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, που θα αναλάβουν τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσµων χρεών, αρχικά από 10.000 µεγαλοοφειλέτες. Σύµφωνα µε τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονοµικών, που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, οι συσσωρευµένες ληξιπρόθεσµες οφειλές στο τέλος Ιουνίου, από άµεσους και έµµεσους φόρους και από µη φορολογικά έσοδα, ανέρχονται, µαζί µε πρόστιµα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι εµφανιζόµενοι οφειλέτες του ποσού αυτού φτάνουν σε 900.000 φυσικά και νοµικά πρόσωπα. Από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά µέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά µόλις µέχρι 3.000 ευρώ. Επίσης όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά µέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευµένες ληξιπρόθεσµες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπρόθεσµων οφειλών είναι χρέη µόλις 14.700 οφειλετών, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νοµικά πρόσωπα.

Οι ανέλεγκτες

Ορκωτοί ελεγκτές και λογιστικά γραφεία θα πιστοποιηθούν και θα αναλάβουν τους φορολογικούς ελέγχους

Ακόµη αποφασίστηκε στη σύσκεψη, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτοµο ή λόγω µεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, να εφαρµοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων. Ο έλεγχος θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό του, µε αυτοµατοποιηµένο τρόπο µε τη βοήθεια των συστηµάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραµµατείας Πληροφορικών Συστηµάτων. Τέλος, εντολές για την αύξηση των δηµόσιων εσόδων έδωσε στους διευθυντές των ΔΟΥ και των τελωνείων Αττικής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Παντελής Οικονόµου, παρουσία του γενικού γραµµατέα Γιάννη Καπελέρη και των γενικών διευθυντών του υπουργείου Οικονοµικών.

Πρώτο βήµα Με βάση τα στοιχεία αυτά, η εντολή που έδωσε ο κ. Βενιζέλος είναι η εστίαση της προσπάθειας στους 14.700 µεγαλοοφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο µεγάλο όγκο των ληξιπρόθεσµων οφειλών. Επίσης η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων θα αναλάβει το έργο της εκκαθάρισης του αρχείου των οφειλετών, ώστε να διαπιστωθεί αµέσως ποια από τα νοµικά πρόσωπα που εµφανίζονται ως οφειλέτες ανήκουν στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, και άρα πρόκειται για συµψηφιστική στην πραγµατικότητα εγγραφή, καθώς και ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Μετά την εκκαθάριση αυτή εκτιµάται ότι οι µεγαλοοφειλέτες που θα αποµείνουν θα ανέρχονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νοµικά πρόσωπα. Σύµφωνα µε τις εντολές του κ. Βενιζέλου, η συγκεκριµένη «οµάδα» οφειλετών θα εξεταστεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα µε τη βοήθεια εξωτερικών συµβούλων, δηλαδή

Θρίλερ µε την πέµπτη δόση του ∆ΝΤ Θρίλερ στο… παρά πέντε προέκυψε χτες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγο πριν συνεδριάσει για να εγκρίνει και επίσημα την 5η δόση προς την Ελλάδα. Αφορμή τα δάνεια που υπέγραψαν δύο δήμοι της Αττικής με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και τα οποία αν δεν αποπληρωθούν, θα ανεβάσουν το κρατικό έλλειμμα. Μάλιστα, το ένα δάνειο, ύψους 40 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 31 εκατ. έχουν ήδη εκταμιευθεί), έχει χορηγηθεί από την GoldmanSachs. Τελικά, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και το ΔΝΤ αποφάσισε να προχωρήσει στη συνεδρίαση για να επικυρώσει και επίσημα την καταβολή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα. Στο μεταξύ, την ώρα που εκτυλίσσεται ένα άλλο θρίλερ, αυτό της συμμετοχής των ιδιωτών στο επόμενο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για προσωρινή άρση της υποχρέωσης καταβολής από την Ελλάδα της εθνικής συμμετοχής της στα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα. Η Ευρωπαϊκή Ενω-

ση θα πρέπει να άρει προσωρινά την υποχρέωση καταβολής από την Ελλάδα της εθνικής συμμετοχής σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, δήλωσε χτες ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας της. Ηδη, πάντως, η Κομισιόν προχωρά στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας για να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας. Στο μεταξύ, χτες ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος, Ολι Ρεν, γνωστοποίησε, με συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τις δυνατότητες και επεξεργάζεται τους τρόπους για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης», διευκρινίζοντας ότι μια έκθεση της Κομισιόν για το ζήτημα αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα το φθινόπωρο. Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόβλημα, είπε ότι «το ζήτημα των δανειακών εγγυήσεων για τη δανειοδότηση της Ελλάδας θα λυθεί τις επόμενες εβδομάδες ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου».


24

OIKONOMIA

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Βάλτωσε» η οικοδοµική δραστηριότητα Δραματική μείωση εξακολουθεί να καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα βυθίζοντας στην απόγνωση εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζομένους. Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι το Μάρτιο του 2011 οι νέες οικοδομικές άδειες (2.747) μειώθηκαν κατά 43,9% με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας να κατέχει το αρνητικό ρεκόρ, αφού η πτώση άγγιξε το 66,3%. Αύξηση αδειών καταγράφηκε μόνο στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου (14,8), ενώ στις άλλες δυο Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η μείωση διαμορφώθηκε στο 47,5% και

30,5% αντίστοιχα. Επίσης, η επιφάνεια (για το σύνολο της χώρας και για δημόσια και ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα) ανήλθε σε 471,9 χιλιάδες τ.μ. και ο όγκος σε 1.740,2 χιλιάδες κυβικά μέτρα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 44,5% και κατά 40,4% αντίστοιχα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 2.733 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 453,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.665,6 χιλιάδες κ.μ. όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 43,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών,

κατά 45,0% στην επιφάνεια και κατά 40,5% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Απρίλιο 2010 έως το Μάρτιο 2011, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής και δημόσιας) ανήλθε σε 43.834 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 8.927,6 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 32.204,9 χιλιάδες κ.μ. όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑ, μείωση κατά 21,5 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,4% στην επιφάνεια και κατά 30,8% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Απριλίου 2009 - Μαρτίου 2010.

Βουτιά 98,4% στα κέρδη της βιοµηχανίας Το ποσοστό των ζηµιογόνων εταιριών αυξήθηκε από 26,5% το 2009 σε 34,9% το 2010 Μειωμένα κατά 98,4% εμφανίζονται τα συνολικά κέρδη των 1.183 μεγαλυτέρων (βάσει τζίρου) παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας το 2010 σε σχέση με το 2009. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Stat Bank σε δείγμα των 1.183 μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων που δημοσίευσαν ισολογισμό ώς τις 26 Ιουνίου 2011.

Σ

ύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας, τα συνολικά κέρδη των εν λόγω επιχειρήσεων µειώθηκαν από 2,303 δισεκατοµµύρια ευρώ το 2009 σε µόλις 36,3 εκατοµµύρια ευρώ το 2010. Πρακτικά, λοιπόν, σύµφωνα µε τους αναλυτές της Stat Βank, ό,τι µπόρεσε να αποσπάσει το κράτος µε τις φορο-επιδροµές του και τις έκτακτες (που πλέον είναι τακτικές) εισφορές το έχασε στο πολλαπλάσιο από τη δραµατική πορεία των οικονοµικών αποτελεσµάτων των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Η ραγδαία επιδείνωση των αποτελεσµάτων των µεγάλων βιοµηχανικών επιχειρήσεων της χώρας έρχεται να προστεθεί σε δύο άσχηµες χρονιές – αυτές του 2008 και του 2009 –, οπότε είχε καταγραφεί σηµαντική επιβράδυνση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η είσοδος, ωστόσο, της οικονοµίας στο φαύλο κύκλο της ύφεσης δηµιουργεί πλέον µόνιµες βλάβες στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της έρευνας της Stat Bank, οι εν λόγω επιχειρήσεις του δείγµατος

αύξησαν το συνολικό κύκλο εργασιών τους από 48,06 δισεκατοµµύρια ευρώ το 2009 σε 49,9 δισεκατοµµύρια ευρώ το 2010 παρουσιάζοντας µία βελτίωση του τζίρου τους κατά 3,9%. Η παραπάνω αύξηση του τζίρου δε βοήθησε το σύνολο των εταιριών να πάει καλύτερα. Αντίθετα µάλιστα. Το µεγαλύτερο τµήµα των εταιριών του δείγµατος εµφάνισε επιδείνωση των οικονοµικών του αποτελεσµάτων. Συγκεκριµένα: ■ Από τις 1.183 επιχειρήσεις του δείγµατος, οι 770 εµφάνισαν κέρδη (65,1% του δείγµατος) και οι 413 παρουσίασαν ζηµιές (ποσοστό 34,9% του δείγµατος). ■ Το ποσοστό των ζηµιογόνων εταιριών αυξάνεται τα τελευταία 3 χρόνια. Ετσι, το ποσοστό ζηµιογόνων αυξήθηκε από 26,5% το 2009 σε 34,9% το 2010. ■ Από τις 1.183 εταιρίες, οι 453 (ποσοστό 38,3% του δείγµατος) εµφάνισαν βελτίωση των οικονοµικών τους αποτελεσµάτων ενώ οι 730 (ποσοστό 61,7% του δείγµατος) παρουσίασαν επιδείνωση των οικονοµικών τους αποτελεσµάτων. Ειδικότερα, στη «φωτεινή πλευρά» του επιχειρείν 257 επιχειρήσεις εµφάνισαν αύξηση κερδοφορίας, 79 µετέτρεψαν τις ζηµιές του 2009 σε κέρδη το 2010, ενώ 117 εταιρίες µείωσαν τις ζηµιές τους. Αντιθέτως, στη «σκοτεινή πλευρά» του επιχειρείν, 434 εταιρίες εµφάνισαν µείωση κερδών, 178 µετέτρεψαν τα κέρδη σε ζηµιές και 118 αύξησαν τις ζηµιές τους. ■ Το 2010 οι µεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας λειτούργησαν µε µέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 0,2% όταν οι ίδιες επιχειρήσεις είχαν λειτουργήσει µε µέσο περιθώριο καθαρού κέρ-

Από τις 1.183 επιχειρήσεις του δείγματος, οι 770 εμφάνισαν κέρδη

δους 5,4%. Καταγράφηκε, δηλαδή, µία κάθετη πτώση του µέσου περιθωρίου καθαρού κέρδους των µεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. ■ Παρ’ όλα αυτά, στην ελληνική επιχειρηµατική κοινότητα εξακολουθεί να λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας που αντέχει στις συνέπειες της κρίσης κατορθώνοντας να διατηρείται αλώβητος. Απόδειξη; Οι 770 κερδοφόρες παραγωγικές επιχειρήσεις του δείγµατος (µε συγκρίσιµα στοιχεία για το 20092010) αύξησαν τις συνολικές πωλήσεις τους κατά 9,5% (από 34,2 δισεκατοµµύρια ευρώ το 2009 σε 37,55 δισεκατοµµύρια ευρώ το 2010), εµφανίζοντας όµως ελαφρά κάµψη (9,5%) της κερδοφορίας τους. Οι εν λόγω εταιρίες εµφάνισαν συνολικά καθαρά κέρδη της τάξεως των 2,7 δισεκατοµµυρίων ευρώ.

∆ιευρύνεται το χάσµα Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τα στελέχη της Stat Bank είναι ότι στην ελληνική βιομηχανία η κρίση διευρύνει το χάσμα μεταξύ των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Από τη μία πλευρά, ενισχύεται ο σκληρός πυρήνας των επιχειρήσεων που ανθίστανται στην ύφεση «χτίζοντας θέσεις για την επόμενη ημέρα». Από την άλλη δημιουργείται ένας θύλακας ζημιογόνων επιχειρήσεων από τις οποίες προκύπτει ήδη ένας μεγάλος κύκλος προβληματικών εταιριών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στις πρώτες θέσεις των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται οι εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, Μότορ Οϊλ Ελλάς Διυλιστήρια Κορίνθου, ΜΕΤΚΑ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Nestle Hellas, Sanofi Aventis, Τιτάν, Καρέλια Καπνοβιομηχανία, Αλουμίνιον ΑΕ (όμιλος Μυτιληναίος), ΣΕΚΕ, Colgate Palmolive, Βιανέξ, L’Oreal, ΙΜΑΣ, Specifar, Reckit Benckiser, Cadbury, Παπαδόπουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, BIC ΒΙΟΛΕΞ, Ελάνθη ΑΕΒΕ Τροφίμων, Tate & LYLE, ΕΛΒΑΛ, Crown Hellas Can, Schneider Electric, Βιβεχρώμ, Χάλυψ Δομικά Υλικά, Pharmathen, πλαστικά Κρήτης, Mermeren Kombinat Ad Prilep, Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας Ρόκας, Ρόκας Αιολική, Knauf Γυψοποιία, Τasty Foods, Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων, Elpen Φαρμακευτική και Παυλίδης Μάρμαρα.


OIKONOMIA

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

25

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Πράσινο φως» σε… χρυσή επένδυση Το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τη µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δηµιουργία µεταλλείου χρυσού στη Χαλκιδική ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φαίνεται πως άλλαξε και τους ρυθμούς δουλειάς στο συγκεκριμένο κυβερνητικό πόστο.

Η επένδυση θα φτάσει τα 1,3 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 1.800 θέσεις εργασίας

Χρυσό υπέδαφος Βεβαιωµένα αποθέµατα χρυσού τουλάχιστον 450 τόνων και αξίας –µε τις σηµερινές τιµές- άνω των 18 δισ. ευρώ «κρύβει» το υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας, σύµφωνα µε µελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Σύµφωνα, µάλιστα, µε τους επιστήµονες, οι εκτιµήσεις αυτές δεν αφορούν το σύνολο του βορειοελλαδικού υπεδάφους, αλλά µόνον ενός τµήµατός του, κάτι που σηµαίνει ότι δεν αποκλείεται οι ποσότητες να είναι µεγαλύτερες. Πρόκειται για τµήµα του βαλκανικού γεωλογικού τόξου που εκτείνεται από τη Ρουµανία µέχρι την Τουρκία και είναι πλούσιο σε χρυσοφόρα κοιτάσµατα, τα οποία ήδη βρίσκονται σε φάση εκµετάλλευσης. Σύµφωνα µε τον καθηγητή του τοµέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών και πρόεδρο της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ιωάννη Πασπαλιάρη, ειδικά στο υπέδαφος της Β. Χαλκιδικής –Στρατώνι, Σκουριές, Ολυµπιάδαυπάρχουν κοιτάσµατα θεωρητικής αξίας -µε σηµερινές τιµές- 15,6 δισ. ευρώ, που µε τη συνδροµή της µεταλλουργίας είναι εφικτό να «µεταφραστούν» σε πραγµατική αξία έως 11 δισ. ευρώ. Οπως υποστηρίζει ο κ. Πασπαλιάρης, το µεταλλείο του Στρατωνίου έχει εκτιµώµενη διάρκεια εκµετάλλευσης 7 χρόνια, οι Σκουριές περίπου 30 και η Ολυµπιάδα τουλάχιστον 20.

Ο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγες µόλις ηµέρες µετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, υπέγραψε χτες την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή µεταλλουργίας χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, που θα κατασκευάσει στην περιοχή η εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Ετσι µια εκκρεµότητα 15 ετών τακτοποιείται και η επένδυση µπαίνει στην τελική της ευθεία. Από εδώ και πέρα η εταιρία θα πρέπει να εκδώσει τις τεχνικές άδειες (πολεοδοµικές κ.λπ.) για να ξεκινήσουν τα έργα, πιθανότατα στις αρχές του 2012.

Τι προβλέπει το σχέδιο Σύµφωνα µε το σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, βασικός µέτοχος της οποίας είναι ο όµιλος Ελλάκτωρ, το επενδυτικό σχέδιο στην πλήρη του ανάπτυξη, σε βάθος εξαετίας από τη στιγµή που θα ξεκινήσει, θα ανέλθει στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στο µεταλλείο θα φτάσουν να απασχολούνται έως 1.800 εργαζόµενοι. Από το µεταλλείο θα προέρχονται άργυρος, χρυσός, χαλκός και συµπυκνώµατα µετάλλων µολύβδου και ψευδαργύρου και ασφαλώς η υψηλή τιµή των µετάλλων σε αυτήν τη φάση καθιστά την επένδυση συµφέρουσα. Το συνολικό έργο αναπτύσσεται σε πέντε περιοχές: ➤ Στο Μαντέµ Λάκκο του δήµου Αριστοτέλη, όπου θα εγκατασταθεί νέο εργοστάσιο εµπλουτισµού χρυσού και µεταλλουργία και θα ξεκινά η υπόγεια σήραγγα σύνδεσης µε το µεταλλείο Ολυµπιάδας. ➤ Στην Ολυµπιάδα µε την ανάπτυξη του υπόγειου µεταλλείου και την αποµάκρυνση και αποκατάσταση της παλιάς λίµνης τελµάτων και άλλων ρυπασµένων χώρων, καθώς και του παλαιού εργοστασίου εµπλουτισµού χρυσού. ➤ Στις Σκουριές µε την ανάπτυξη επιφανειακού και υπογείου µεταλλείου και εργοστασίου εµπλουτισµού. ➤ Στις Μαύρες Πέτρες - Μαντέµ Λάκκο µε την ανάπτυξη και εξάντληση του κοιτάσµατος του υπογείου µεταλλείου. ➤ Στο Στρατώνι µε την επέκταση και εκσυγχρονισµό του υφιστάµενου λιµένα και την αποµάκρυνση του παλαιού εργοστασίου εµπλουτισµού. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, σηµειώνεται ακόµη ότι ο σχεδιασµός του έργου έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθούν πλήρως οι αυστηρές απαιτήσεις των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, να εφαρ-

µοστούν οι βέλτιστες διαθέσιµες τεχνικές όπως αυτές έχουν εξειδικευθεί στα τεχνικά κείµενα της ΕΕ και να καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις και οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που προκύπτουν από οδηγίες, κανονισµούς και αποφάσεις της ΕΕ.

Αντισταθµιστικά οφέλη Οπως σημειώνει στη χτεσινή του ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμφώνησε και η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ διά του εκπροσώπου της δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία μέσω της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και έργων ανάδειξης της περιοχής ή της καταβολής ισόποσου τιμήματος. Ενδεικτικά, προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρονται έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που συνδέονται: ■ με τη δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία της περιοχής, ■ με τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, ■ με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, ■ με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας, ■ με την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά και μεταλλουργικά θέματα.

Συνολική πρόταση Αν και τα φώτα της προσοχής πέφτουν στη δημιουργία της μεταλλουργίας χρυσού, το πρότζεκτ της Ελληνικός Χρυσός στη

Χαλκιδική περιλαμβάνει την εξόρυξη και άλλων μεταλλευμάτων. Οπως λέει στον «Α» ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, μεταλλειολόγος Πέτρος Στρατουδάκης, «η επενδυτική μας πρόταση δεν αφορά μόνο μεταλλουργία χρυσού αλλά τη συνολική αξιοποίηση του μεταλλευτικού δυναμικού της ΒΑ Χαλκιδικής». Και συμπληρώνει: «Δε μιλάμε για μια ευκαιριακή προσέγγιση εξαρτήσιμη από την εποχιακή ‘’λάμψη’’ του χρυσού αλλά για δομική πρόταση στη βάση του συνολικού δυναμικού της περιοχής», επισημαίνει ο κ. Στρατουδάκης, ο οποίος ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι «με δεδομένο αυτό, η έκδοση των αδειών για μας είναι το αποτέλεσμα της ‘’σύμπλευσης’’ με την Πολιτεία σε μια γενικότερη στρατηγική για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας με την απαιτούμενη σύγχρονη αντίληψη». Ο ίδιος κάνει λόγο για το τελικό στάδιο μιας αποδοτικής «ωρίμανσης» 6 χρόνων. «Δε διστάζω να πω ότι για μας η αξιοποίηση του μεταλλευτικού δυναμικού της ΒΑ Χαλκιδικής ήταν μια ‘’άσκηση’’ με απίστευτα πολλές παραμέτρους και ιστορικό που καταφέραμε όμως να αντιμετωπίσουμε τίμια και καθαρά. Αυτό καταθέσαμε στην Πολιτεία αλλά και την κοινωνία. Σε άλλη περίπτωση δε θα το αποτολμούσαμε», καταλήγει ο γενικός διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός.


OIKONOMIA

26

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

1.600

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ) DIONIC (ΚO) ΟΠΑΠ ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε ΕΥΔΑΠ ΔΕΗ ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ EUROBANK PROPERTIES ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

1.500 1.306,45 (-0,16%)

1.400

1.288,32 (-1,39%)

1.265,78 (-1,75%)

1.264,23 (-0,12%)

1.251,10 (-1,04%)

5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

1.300 1.200 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση

50,843

Μετοχές που δεν άλλαξαν

Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση

51,225

Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ)

Μετοχές με άνοδο

46

Μετοχές με πτώση

78

Αριθμός τεμαχίων

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ LAVIPHARM (KO) ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ * ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ FORTHNET (KO) J & P ΑΒΑΞ (KO) ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ) ALPHA BANK EUROBANK ERGASIAS

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

5,51% 3,92% 3,70% 2,64% 1,55% 1,18% 1,15% 0,89% 0,69% 0,37%

52 66,352 22.289.499

-8,00% -6,00% -5,00% -4,92% -4,35% -4,04% -3,88% -3,86% -3,83% -3,36%

χρηματιστήριο αθηνών

Η ανεργία στις ΗΠΑ «έριξε» τις αγορές ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Τα άσχημα νέα για την ανεργία από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου τον Ιούνιο περίμεναν 105.000 νέες θέσεις εργασίας και τους προέκυψαν μόλις 18.000, παρέσυρε τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, την Ευρώπη -και φυσικά την Ελλάδα- οι δείκτες κατέγραψαν απώλειες. Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.251,10 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,04%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 4,39%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 11,52%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφα-

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

λαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+3,70%), της Ελλάκτωρ (+2,64%) και της ΔΕΗ (+1,18%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Atebank (-8%), της Πειραιώς (-3,88%), της Alpha Bank (-3,83%), της Eurobank (-3,36%) και της Εθνικής τράπεζας (-3,31%). Από το σύνολο των τίτλων ανοδικά κινήθηκαν 46 μετοχές, πτωτικά 78 και 52 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,352 εκατ. ευρώ. Η

1.508,23 3.386,82 1.380,59 2.143,86 590,14 2.464,60 2.730,75 2.442,14 1.884,37 588,41 1.679,07 918,81 6.838,12 327,22 2.701,44 6.836,15 1.556,61

Τρέχουσα

αμετάβλητος -1,62% -0,13% +0,41% +8,57% -1,26% -1,98% -0,91% +3,36% -1,87% -1,29% -3,03% -1,24% -1,51% +1,07% +1,12% -2,53%

συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 50,843 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική τράπεζα με 3.889.509 τεμάχια, Atebank με 3.463.966, Πειραιώς με 2.689,225 και Alpha Bank με 1.858.429 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική τράπεζα με 18,333 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 9,180 εκατ., Alpha Bank με 6,101 εκατ. και Eurobank με 4,103 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,4242

1,4456

1,3957

0,8932

0,9066

0,87534

7,4587

7,5706

7,3095

9,0838

9,2201

8,9021

115,98

117,72

113,66

1,2102

1,2284

1,186

7,745

7,8612

7,5901

1,3645

1,385

1,3372

1,3231

1,3429

1,2966

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.541,64 36,46


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Μετοχές

27

ΜΕΤΟΧΕΣ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ΔιαφοκλεισίΜεταρά από ματος βολή χτες σε σε % ευρώ ευρώ

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων Κατώτατη

Ανώτατη

1.34

0.07

5.51%

0.84

1.58

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.79

-

0.00%

2.19

3.01

ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

1.45

-

0.00%

1.45

2.40

26.22

0.18

0.69% 25.70

37.01

PASAL DEVELOPMENT

0.36

-0.01

-2.70%

0.30

0.77

ΚΡΗΤΩΝ

1.09

-

0.00%

1.09

1.12

ΕΛΤΟΝ

0.59

0.01

1.72%

0.43

0.64

PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

0.41

-0.05 -10.87%

0.39

0.68

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

2.23

-

0.00%

2.23

2.47

ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.

1.89

-

0.00%

1.37

2.60

PROTON BANK

0.55

-0.01

0.48

1.43

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

0.39

-0.02

-4.88%

0.30

0.54

Q&R (KO)

0.45

-

0.00%

0.36

0.80

ΑΕΓΕΚ (ΚO)

0.20

-0.01

-4.76%

0.14

0.50

ΕΤΕΜ

0.50

0.01

2.04%

0.31

0.70

REDS Α.Ε

0.82

0.05

6.49%

0.58

1.09

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

0.36

-

0.00%

0.33

0.91

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.50

-

0.00%

0.48

0.63

SPACE HELLAS (KO)

1.16

-

0.00%

0.95

1.51

ΑΡΙΣΤΟΒ. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.26

-

0.00%

0.26

0.55

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

2.63

-

0.00%

2.40

3.52

SPRIDER

0.51

-0.01

-1.92%

0.40

1.71

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

0.08

-

0.00%

0.08

0.32

4.08

Κ.Λ.Μ ΑΕ

0.64

-0.01

-1.54%

0.52

1.17

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

ΑΤΤΙΚΑΤ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.32

5.35

7.68

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

1.22

-0.03

-2.40%

1.11

2.72

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.19

-

0.00%

0.18

0.45

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.52

-

0.00%

0.48

0.67

-1.29%

4.35

7.10

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.45

-

0.00%

0.41

0.92

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-90)

2.03

-

0.00%

2.03

4.03

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε (ΚΑ)

0.15

-

0.00%

0.11

0.20

0.01

0.22%

3.49

5.27

ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ

0.91

-0.01

-1.09%

0.57

0.97

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-96)

0.53

-0.02

-3.64%

0.53

2.40

Δ.Ο.Λ. (ΚΟ)

0.29

-

0.00%

0.19

1.23

4.60

0.07

1.55%

4.11

5.74

ΙΝΤΕΑΛ (Κ)

0.66

-

0.00%

0.38

1.21

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΑ)

0.26

-

0.00%

0.24

0.53

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

1.29

-0.03

-2.27%

1.29

3.45

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

0.66

-

0.00%

0.53

1.66

ΒΑΡΔΑΣ

1.10

-

0.00%

0.66

1.20

ΕΔΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.15

FOLLI FOLLIE GROUP

9.49

-0.01

-0.11%

3.70

15.25

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΟ)

0.70

-0.04

-5.41%

0.53

0.91

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.16

-0.04 -20.00%

0.10

0.68

ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.17

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

3.02

0.25

9.03%

2.31

5.20

ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε

1.90

-0.01

-0.52%

1.19

1.99

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.66

-

0.00%

0.65

1.01

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

-

0.00%

3.70

3.70

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

7.48

-0.02

-0.27%

7.36

11.05

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

2.13

-

0.00%

1.53

4.46

ΓΕΚΕ (ΚΟ)

7.71

-

0.00%

7.08

7.93

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.76

-

0.00%

0.27

1.40

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

8.29

-0.13

-1.54%

7.19

9.40

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 0.34

-

0.00%

0.27

0.46

ΓΕΝΙΚΗ

1.19

-

0.00%

0.84

5.77

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚ/ΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε

0.08

-

0.00%

0.06

0.16

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

4.58

-0.04

-0.87%

3.81

5.81

ΚΟΡΡΕΣ A.E

4.47

0.26

6.18%

4.00

5.29

ΓΕΝ. ΕΜΠ. ΒΙΟΜ. (Κ)

0.23

-

0.00%

0.18

0.36

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.08

-

0.00%

0.08

0.08

0.00%

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 5.08

ΕΛΛΑΔΟΣ

3.36

4.90

1.38

4.92

2.54

4.46

9.14

13.87

4.38

10.28

0.85

1.57

2.64%

1.96

-0.07

-1.09%

4.60

-0.06

ΕΥΑΘ Α.Ε (ΚΟ)

4.51

ΕΥΔΑΠ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.92

-0.08

-8.00%

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

4.28

-0.12

-2.73%

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

1.95

-

0.00%

SARANTIS

2.75

-0.05

-1.79%

ΔΕΗ

9.41

0.11

1.18%

ΕΘΝΙΚΗ

4.68

-0.16

-3.31%

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.40

-0.02

-1.41%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

2.72

0.07

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

6.35

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

0.92

-1.79%

0.79

-

0.57

0.88

ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ

0.51

-

0.00%

0.41

0.94

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.27

-

0.00%

0.21

0.55

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ)

0.14

-

0.00%

0.14

0.14

ΟΛΘ

13.26

-0.32

-2.36% 10.07

16.28

ΚΡΙ-ΚΡΙ

0.79

-

0.00%

0.69

1.05

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

0.27

-0.01

-3.57%

0.26

0.40

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ* (ΚΟ)

0.21

-

0.00%

0.18

1.47

ΟΛΠ

13.16

0.03

0.23% 10.48

16.80

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

0.35

-0.01

-2.78%

0.33

0.62

ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ)

3.80

-0.20

-5.00%

3.80

4.94

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.79

-

0.00%

0.79

1.23

ΟΠΑΠ

11.20

0.40

3.70% 10.06

16.72

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

1.20

0.08

7.14%

1.05

3.00

ΖΑΜΠΑ

5.99

-

0.00%

5.42

8.79

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.14

-

0.00%

0.12

0.24

ΟΤΕ (ΚΟ)

6.10

-0.08

-1.29%

5.20

8.48

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.53

-

0.00%

0.37

0.77

ΙΛΥΔΑ

0.26

-

0.00%

0.22

1.10

ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.11

-0.01

-8.33%

0.08

0.27

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

0.99

-0.04

-3.88%

0.96

2.88

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.48

-

0.00%

0.44

0.62

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

0.20

-

0.00%

0.20

0.66

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΠΛΑΙΣΙΟ (ΚΟ)

4.70

-0.09

-1.88%

4.25

5.05

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.42

-

0.00%

0.39

0.52

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (ΠΟ)

ΜΑΙΛΛΗΣ

0.16

-

0.00%

0.12

0.29

ΣΙΔΕΝΟΡ

2.90

-0.04

-1.36%

2.19

3.60

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ

0.41

-

0.00%

0.39

0.82

ΛΑΜΨΑ

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

0.31

-

0.00%

0.22

0.35

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.27

0.01

3.85%

0.22

0.71

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.16

-0.01

-5.88%

0.16

0.56

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.51

-0.13

-4.92%

2.49

3.44

ΝΑΥΤ. ΕΤ. ΛΕΣΒΟΥ (ΚΟ)

0.20

-0.04 -16.67%

0.13

1.42

ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε

0.23

-0.02

-8.00%

0.19

0.99

ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

0.19

0.03

18.75%

0.15

1.35

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΚΟ)

0.39

-

0.00%

0.39

0.39

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΠΟ)

0.54

-

0.00%

0.54

0.54

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

1.77

-0.19

-9.69%

1.43

4.05

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.41

-

0.00%

0.24

0.62

UNITED TEXTILES

0.05

-

0.00%

0.05

0.05

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

0.57

0.04

7.55%

0.16

1.70

ΝΗΡΕΥΣ

0.45

-

0.00%

0.34

0.69

18.80

-

0.00% 16.60

19.60

0.62

-

0.00%

0.46

0.75

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

1.27

0.01

0.79%

1.05

3.95

ΜΙΝΕΡΒΑ

1.18

-

0.00%

0.99

1.35

ΛΑΝΑΚΑΜ (Κ)

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

2.70

-0.05

-1.82%

2.50

4.79

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

0.49

-

0.00%

0.45

1.15

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

16.20

-

0.00% 13.96

18.04

0.10

-

0.00%

0.09

0.15

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

8.51

0.01

0.12%

8.35

11.50

-

0.00%

0.09

0.17

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

1.92

-

0.00%

1.92

3.61

ΥΓΕΙΑ

0.36

-

0.00%

0.32

1.14

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ)

3.74

-0.15

-3.86%

3.74

8.23

AEGEAN AIRLINES

1.75

-

0.00%

1.70

2.56

ALAPIS

0.46

-0.01

-2.13%

0.40

11.95

ALPHA BANK

3.26

-0.13

-3.83%

2.91

6.30

AUTOHELLAS (ΚΟ) COCA-COLA EUROBANK ERGASIAS

1.44

0.02

1.41%

1.30

1.93

18.50

-0.24

-1.28% 16.39

21.47

3.16

-0.11

-3.36%

2.87

6.70

EUROBANK PROPERTIES

5.65

0.05

0.89%

5.55

6.95

F.G EUROPE A.E (Κ)

0.58

-

0.00%

0.46

0.98

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

0.88

0.01

1.15%

0.54

3.60

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLDING (ΚΟ)

0.57

0.02

3.64%

0.34

0.76

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κ)

0.09

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

0.88

0.03

3.53%

0.78

1.11

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Π)

0.47

-

0.00%

0.40

0.50

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)*

1.79

-0.01

-0.56%

1.37

1.93

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.24

-0.01

-4.00%

0.20

0.38

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.31

-

0.00%

0.29

0.50

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.26

-

0.00%

0.21

0.80

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

0.32

-

0.00%

0.31

0.82

ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡ.

0.23

-

0.00%

0.20

0.38

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ)

0.59

-0.02

-3.28%

0.50

1.15

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.17

0.01

6.25%

0.16

0.29

0.07

0.01

16.67%

0.06

0.21

TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.

0.76

-0.01

-1.30%

0.69

1.14

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

2.12

0.01

0.47%

2.10

3.29

ΔΑΝΕ #

1.08

-

0.00%

1.08

1.08

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

0.53

0.02

3.92%

0.44

0.63

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.27

-

0.00%

0.26

0.46

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

3.47

-0.13

-3.61%

3.00

4.20

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDING (ΚO)

0.09

-

0.00%

0.07

0.21

ΡΕΒΟΪΛ ΑΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

0.78

-

0.00%

0.65

0.98

AS COMPANY

0.30

-

0.00%

0.27

0.66

ΣΑΟΣ ΦΕΡΡΥΣ

0.78

-

0.00%

0.78

0.78

ΡΙΛΚΕΝ

2.31

0.10

4.52%

1.98

3.53

AVENIR

0.30

-

0.00%

0.19

0.95

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.30

-

0.00%

0.15

0.65

ΣΕΛΜΑΝ (ΚΜΨ)

0.25

-

0.00%

0.23

0.51

CPI*

0.33

0.03

10.00%

0.17

0.50

ΤΕΞΑΠΡΕΤ *

0.08

-

0.00%

0.08

0.15

0.13

-

0.00%

0.11

0.24

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

FRIGOGLASS (ΚΟ)

9.11

-0.17

-1.83%

8.29

11.77

QUEST HOLDINGS

1.06

-

0.00%

0.99

1.65

ΣΕΛΟΝΤΑ

0.71

0.01

1.43%

0.49

0.87

FIERATEX ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ

0.80

-

0.00%

0.73

1.20

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO)

0.14

-0.01

-6.67%

0.14

0.77

ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

0.14

-

0.00%

0.13

0.45

ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.05

-

0.00%

0.05

0.14

J & P ΑΒΑΞ (KO)

0.95

-0.04

-4.04%

0.67

1.73

ΣΙΔΜΑ

JUMBO* (KO)

5.19

-0.06

-1.14%

4.72

6.19

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.46

-0.09

-5.81%

1.30

1.85

INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1.17

-0.02

-1.68%

0.62

1.23

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.56

-

0.00%

0.56

1.24

ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.07

-

0.00%

1.07

1.07

4.19

ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

2.73

0.01

0.37%

2.49

4.02

MEDICON

2.34

-

0.00%

1.71

2.79

BETANET

0.06

-

0.00%

0.06

0.06

0.88

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

1.62

-0.08

-4.71%

1.08

2.15

MODA BAGNO (KO)

0.21

-0.01

-4.55%

0.21

0.52

COMPUCON

0.07

-

0.00%

0.06

0.13

1.26

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

0.47

-

0.00%

0.34

0.50

PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ

0.15

-0.01

-6.25%

0.14

1.20

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.41

-

0.00%

0.51

1.53

PC SYSTEMS (KO)

0.13

-

0.00%

0.09

0.26

FASHION BOX ΕΛΛΑΣ

1.50

-

0.00%

1.32

1.50

SPIDER (ΚΟ)

0.14

-

0.00%

0.12

0.25

HELLAS ONLINE

0.79

-

0.00%

0.42

0.92

Τ BANK

0.06

-

0.00%

0.05

0.55

INTERINVEST

1.12

-

0.00%

0.62

1.18

UNIBIOS HOLDING (KO)

0.06

-

0.00%

0.05

0.15

MICROLAND (KO)

0.64

-

0.00%

0.64

0.64

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.

0.09

-

0.00%

0.08

1.12

NUTRIART

0.22

-

0.00%

0.13

0.35

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.34

-

0.00%

0.33

1.00

RIDENCO

0.05

-

0.00%

0.05

0.19

SATO A.E

0.07

-

0.00%

0.06

0.27

YALCO-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

0.23

-0.01

-4.17%

0.22

0.47

LAMDA-DEVELOPMENT LAVIPHARM (KO) MARFIN INVESTMENT GROUP

3.90 0.47 0.58

-0.03 -0.02

0.00% -6.00% -3.33%

3.39 0.39 0.49

MARFIN POPULAR BANK

0.58

-0.02

-3.33%

0.58

1.45

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (ΚΑ)

S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε

4.60

-

0.00%

3.39

5.04

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

0.71

0.01

1.43%

0.61

1.04

0.68

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.05

-

0.00%

0.93

1.69

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.34

0.01

3.03%

0.32

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ALPHA ETF FTSE Athex 20

5.52

-0.11

-1.95%

5.50

8.79

NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α. 13.30

-0.13

-0.97% 12.87

18.18

NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - Μετοχικό

7.11

-

0.00%

0

0

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.89

-

0.00%

0.55

1.04

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ (ΚΟ)

0.77

-

0.00%

0.66

0.94

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

0.56

-

0.00%

0.53

1.02

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

1.06

-

0.00%

0.84

1.26

ALSINCO

0.52

0.01

1.96%

0.33

0.84

ASTIR PALACE (KO)

2.25

-0.08

-3.43%

1.89

2.91

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.37

-

0.00%

0.21

0.62

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.19

-

0.00%

0.18

0.45

ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ

0.61

-

0.00%

0.50

0.74

AXON HOLDING (ΚΟ)

0.36

-0.01

-2.70%

0.32

1.09

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

7.43

-

0.00%

6.94

7.80

ΑΙΟΛΙΚΗ

1.40

-

0.00%

1.33

1.69

AUDIOVISUAL

0.34

-

0.00%

0.31

0.63

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

ATTICA HOLDINGS

0.38

-

0.00%

0.36

1.39

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.58

0.05

9.43%

0.35

0.94

BYTE (ΚΟ)

0.52

-0.03

-5.45%

0.36

0.62

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

VIVERE A.E

0.99

-

0.00%

0.22

0.99

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 0.67

-0.01

-1.47%

0.46

0.86

CENTRIC MULTIMEDIA

0.32

-0.01

-3.03%

0.29

0.74

& ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

0.06

-

0.00%

0.06

0.32

CROWN HELLAS CAN

13.50

-

0.00%

7.46

13.52

-

0.00%

0.32

0.69

CRETA FARM (KO)

1.73

0.06

3.59%

1.64

5.05

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

0.17

-

0.00%

0.10

0.78

ELBISCO HOLDING

0.59

-

0.00%

0.35

0.74

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (KΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.08

1.72

-

0.00%

1.12

2.95

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠΟ)

0.08

-

0.00%

0.05

0.11

ΕΛΦΙΚΟ (ΚΟ)

0.24

-

0.00%

0.21

0.66

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.55

ΑΤΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.46

0.05

12.20%

0.27

1.55

CYCLON ΕΛΛΑΣ

0.51

0.01

2.00%

0.37

0.60

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

ATTICA BANK

0.72

-0.02

-2.70%

0.68

1.46

DIONIC (ΚO)

1.06

0.04

3.92%

0.33

1.06

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ.

14.00

-

0.00% 12.60

14.00

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

0.40

-0.02

-4.76%

0.34

0.64

EUROBROKERS

0.40

-0.03

-6.98%

0.40

0.96

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

63.80

-

0.00% 54.90

74.00

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

1.25

-

0.00%

0.89

1.34

EURODRIP (KO)

1.04

-0.01

-0.95%

0.63

1.36

Π. Γ. ΝΙΚΑΣ (ΚΑ)

1.00

-

0.00%

0.96

1.54

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 0.40

-

0.00%

0.28

0.52

EUROMEDICA

0.35

0.02

6.06%

0.22

3.00

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΚΟ)

11.70

-

0.00% 11.70

16.98

6.15

-

0.00%

3.97

7.26

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.41

-0.19

-3.39%

5.27

6.50

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.63

-

0.00%

0.34

0.76

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΠΟ)

ΔΙΑΣ

0.54

-

0.00%

0.52

0.96

FORTHNET (KO)

0.44

-0.02

-4.35%

0.30

0.91

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1.60

-

0.00%

1.44

1.92

MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP

5.46

-

0.00%

3.60

7.13

EPSILON NET

0.58

-

0.00%

0.54

0.88

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

0.99

-

0.00%

0.61

1.35

MIG REAL ESTATE

2.72

-

0.00%

2.71

4.02

MEDITERRA

1.50

-

0.00%

1.44

2.16

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

0.68

-

0.00%

0.51

1.27

FLEXOPACK

8.50

-

0.00%

7.64

8.83

ENVITEC

2.47

-

0.00%

1.62

2.48

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.44

-0.02

-4.35%

0.33

0.53

INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (ΚΟ)

0.99

-

0.00%

0.90

1.25

DIVERSA

2.86

-

0.00%

2.86

2.86

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

0.38

0.03

8.57%

0.35

1.35

INTERTECH (ΚΟ)

0.59

-

0.00%

0.50

0.80

DOPPLER

2.08

-

0.00%

2.08

2.34

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.48

-

0.00%

0.47

0.84

INTRACOM HOLDINGS

0.45

-

0.00%

0.38

0.85

EUROXX

3.30

-

0.00%

2.88

4.03

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

0.77

-

0.00%

0.65

1.02

KLEEMANN (ΚΟ)

1.14

-0.03

-2.56%

1.03

1.95

FOODLINK

4.00

-

0.00%

4.00

8.94

ΕΛΒΕ

0.61

0.02

3.39%

0.43

1.03

LOGISMOS

0.80

-

0.00%

0.42

0.82

ENTERSOFT

0.89

-

0.00%

0.81

1.40

ΕΛΓΕΚΑ (ΚΟ)

0.60

0.02

3.45%

0.40

0.95

MEVACO (ΚΟ)

1.06

-

0.00%

0.72

1.08

ALPHA TRUST

0.97

-

0.00%

0.79

1.00

ΕΛΙΝΟΪΛ

1.35

0.01

0.75%

1.17

2.00

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2.45

-0.03

-1.21%

2.18

2.73

PERFORMANCE TECHNOLOGIES

2.52

-

0.00%

2.52

2.52

ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

0.95

-0.05

-5.00%

0.58

1.35

NEWSPHONE HELLAS

0.42

0.01

2.44%

0.34

0.60

VIDAVO

3.65

-

0.00%

3.40

3.96

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: ΑΛΥΣΙΔΑ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΟΥ ΗOLDING (Π), ΛΑΝ-ΝΕΤ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

28

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 7/7/2011 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN EUROCREDIT ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ.

21,995,290.04 17,502,037.55 83,679,596.25 9,755,969.99 248,507,779.74 18,447,278.92 12,070,933.64 6,084,440.46 1,403,968.27 91,921,672.28 31,631,687.72 3,833,834.70 7,901,682.60 24,848.69 117,337,967.92 7,852,347.00 6,530,745.04 3,846,906.27 7,607,179.61 6,119,061.88 20,564,183.28 9,264,187.53 2,767,500.15 82,399,953.69 29,718,459.18 2,152,499.15 117,677,439.06 26,781,977.55 6,547,351.61 22,824,328.77 23,522,832.24 9,122,612.05 19,335,466.84 6,125,382.04 11,507,566.62 19,581,127.05 34,561,879.49 297,098,896.31 6,157,199.90 24,896,667.50 32,711,526.50 101,398,744.34 42,212,921.17 12,122,789.31 450,174.18 6,355,836.49 2,118,691.71 11,936,343.19 973,228.71 1,352,573.29 12,475,938.07 2,077,286.50 1,512,984.05 107,805,681.28 51,776,293.41 12,724,903.36 46,103,127.65 69,105,287.79 47,483,363.70 10,693,882.49 36,763,613.65 792,507.94 16,974,442.77 524,769.27 2,337,290.68 299,966.29 7,012,447.51 20,596,646.44 15,923,134.66 2,971,905.30 3,892,429.90 2,506,111.06 ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ 5,028,823.27 3,069,624.99 20,888,006.97 24,898,899.03 10,060,638.90 9,733,991.13 235,654,505.78 13,249,023.52 13,624,025.40 33,138,914.68 30,351,749.95 33,470,152.03 23,918,639.08 8,785,210.01 51,881,661.69 1,674,317.26 8,400,633.74 654,632.25 49,078,521.81 105,699,807.47 17,268,720.70 3,767,721.73 149,291.97 9,269,893.85 77,481,874.99 5,929,292.85 37,602,676.58 4,449,522.79 114,487,723.12 37,843,994.45 17,511,332.39 1,517,330.06 5,181,498.78 448,917.84 8,202,983.90 1,567,617.48 18,884,261.34 32,046,282.53 8,728,117.91 44,794,691.83 63,935,951.44 4,325,576.75 21,686,087.24

3.917 6.466 6.194 5.072 2.302 7.034 5.211 4.285 5.922 7.547 5.503 2.782 7.872 7.972 11.008 11.640 4.139 2.815 3.237 5.794 7.447 1.702 11.064

3.763 6.322 6.117 4.935 2.302 6.981 5.172 4.225 5.834 7.547 5.422 2.576 7.813 7.972 10.872 11.297 4.118 2.704 3.212 5.723 7.299 1.697 10.791

3.840 6.370 6.163 4.985 2.302 7.034 5.211 4.259 5.834 7.547 5.449 2.576 7.872 7.972 10.954 11.412 4.139 2.760 3.237 5.723 7.373 1.702 10.900

-0.29% -0.49% -1.01% -1.39% -1.14% -0.23% -0.69% -0.14% -0.37% -0.54% -0.89% -1.18% -0.41% -0.41% -1.25% -0.55% -0.75% -1.37% -0.31% -0.23% -0.42% -0.16% -0.79%

-9.48% -5.90% -10.93% -13.67% -12.86% -5.17% -6.88% -0.97% -9.21% -5.96% -12.91% -14.06% -12.09% -11.77% -12.58% -6.18% -7.38% -13.58% -5.41% -12.50% -4.26% -7.37% -10.19%

16.398 12.635 10.345 4.617 7.023 7.620 7.798 7.714 5.644 6.293 3.986 7.009 2.972 5.098 5.975 5.858 10.052 11.524 8.326 10.646 11.421 1,231.960 1,227.340 1,148.150 1,178.480 943.840 1,001.080 3.606 3.148 7.571 3.236 10.538 10.315 8.959 3.136 9.175 27.764 1.137 1.136 10.328 10.418 3.206 3.005 4.954 2.683 3.413 3.803 200.317 3.312

15.916 12.264 10.041 4.560 6.935 7.525 7.278 7.339 5.370 5.987 3.879 6.957 2.931 5.098 5.975 5.858 9.573 10.975 7.930 10.139 11.421 1,231.960 1,227.340 1,148.150 1,178.480 943.840 1,001.080 3.553 3.101 7.459 3.094 10.125 9.911 8.779 3.112 8.815 27.419 1.128 1.136 10.251 10.418 3.128 2.990 4.930 2.527 3.214 3.756 199.320 3.296

16.076 12.388 10.142 4.594 6.988 7.582 7.427 7.489 5.480 6.109 3.918 7.009 2.955 5.098 5.975 5.858 9.573 10.975 7.930 10.139 11.421 1,231.960 1,227.340 1,148.150 1,178.480 943.840 1,001.080 3.553 3.101 7.459 3.157 10.331 10.113 8.958 3.136 8.995 27.626 1.137 1.136 10.328 10.418 3.143 3.005 4.954 2.605 3.313 3.756 199.320 3.304

-0.11% -0.14% 0.29% -0.13% -0.12% 0.04% -0.89% -0.71% -1.35% -0.48% -0.16% 0.01% -0.12% 0.34% -0.40% -0.37% 0.00% -0.17% 0.01% -0.00% -0.18% -0.16% -0.16% -0.16% -0.16% 0.08% 0.08% -0.17% -0.05% -0.37% -0.34% -0.54% -0.48% -0.48% -0.23% -0.41% 0.41% -0.05% -0.04% -0.10% -0.10% -0.10% -0.09% -0.02% -0.43% -0.17% 0.34% 0.21% -0.12%

-1.13% -0.64% -3.20% 0.41% 0.08% 2.63% -5.25% -6.03% -22.85% -16.11% -0.05% -0.08% -1.49% -3.40% 1.74% 1.11% 1.54% 1.01% -1.60% 1.03% 2.59% -0.23% -0.21% -0.12% -0.09% -0.21% -0.19% 0.18% 0.25% -4.58% -2.77% -2.24% -1.70% -2.91% -0.87% -3.67% -4.38% 1.11% 1.29% 0.14% 0.26% -2.74% 1.94% 2.04% 0.30% 0.18% -4.68% -1.27% 1.85%

1.775 5.984 3.235 12.563 2.438 5.083 8.612 5.001 9.238 5.671 26.374 10.756 4.775 1.413 3.628 0.894 0.887 4.390 1.270 5.890 1.051 13.479 676.380 677.630 11.529 4.301 6.760 2.125 16.441 3.694 0.310 0.332 1.108 1.129 2.535 1.523 1.899 7.756 1.496 29.776 6.260 0.517 5.860

1.657 5.642 3.050 11.845 2.332 4.862 8.442 4.902 9.055 5.598 25.599 10.440 4.634 1.366 3.592 0.885 0.865 4.282 1.257 5.831 1.041 13.479 676.380 677.630 11.081 4.134 6.692 2.103 16.115 3.621 0.307 0.328 1.097 1.129 2.390 1.436 1.889 7.526 1.451 28.979 6.137 0.498 5.644

1.690 5.699 3.081 11.965 2.356 4.911 8.527 4.951 9.146 5.643 25.857 10.545 4.681 1.366 3.628 0.894 0.874 4.325 1.270 5.890 1.051 13.479 676.380 677.630 11.193 4.176 6.760 2.125 16.278 3.657 0.310 0.332 1.108 1.129 2.414 1.451 1.899 7.680 1.481 28.979 6.137 0.508 5.759

-0.38% -0.14% -0.02% -0.41% 0.14% -0.02% 0.02% -0.12% -0.19% -0.34% -0.08% 0.07% 0.27% -0.45% -1.99% 0.49% -0.17% -0.27% -0.40% -0.52% -0.46% -0.13% -1.88% -1.88% -0.01% -0.16% -0.36% 0.00% -0.26% -0.28% -0.16% 0.00% 0.01% 0.00% -0.67% -0.73% -0.33% -0.49% -0.62% -0.50% -0.30% -0.14% -0.09%

-10.73% -3.95% -11.72% -7.63% -9.60% -14.51% -5.01% -8.98% -7.58% -12.95% -4.79% -4.18% 2.78% -7.59% -10.25% 1.42% -7.81% -10.64% -8.87% -9.49% -9.63% -8.90% -11.23% -11.21% -9.71% -8.20% -11.02% -10.17% -11.29% -13.92% -11.06% -12.13% -5.72% -5.33% -11.73% -7.74% -10.54% -17.67% -11.78% -8.90% -10.38% -8.96% -9.67%

ΤΙΤΛΟΙ PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL E////////////////// ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΒΡΑΧ. ΤΟΠΟΘ. ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 5,538,978.77 16,001,235.35 10,041,861.92 1,143,073.50 223,487.18 3,155,965.19

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

2.230 1.302 1.417 0.743 1.836 6.145

2.207 1.228 1.323 0.736 1.747 5.849

2.230 1.240 1.350 0.740 1.765 5.909

-0.17% -0.12% -0.23% -0.38% -0.09% -0.07%

-7.34% -10.94% -13.70% -12.22% -12.15% -12.33%

21,821,442.86 13.835 1,771,021.92 4.620 4,183,173.22 8.406 4,296,399.06 5.133 14,902,331.46 11.850 32,711,859.03 11.354 13,095,379.12 12.402 4,754,176.61 6.490 5,173,522.34 2.703 8,130,235.82 5.316 4,494,439.24 2.313 1,063,347.92 8.564 18,953,336.86 3.440 28,256,997.48 3.580 1,127,695.71 8.160 2,795,112.09 7.194 415,376.34 1,219.310 37,296,588.65 1,240.230 585,229.23 1,054.870 43,307,456.98 1,056.790 43,792.53 995.440 4,766,891.11 997.380 4,612,050.12 1.660 1,823,195.63 2.685 4,310,525.18 2.790 1,572,890.89 2.848 43,741,351.89 1.393 6,716,883.39 16.954 14,441,138.95 14.367 45,843,427.15 12.647 9,283,281.82 0.741 2,673,005.41 0.762 14,796,069.59 1.041 16,572,762.65 1.042 4,864,575.50 12.472 1,115,711.78 12.767 1,288,406.19 18.234 256,643.50 1.528 490,908.95 1.468 557,713.10 1.641 6,482,348.91 2.160 5,830,388.95 2.274 4,384,398.91 3.711 1,259,725.26 3.138 7,746,241.15 1.516 16,282,919.95 2.820 19,017,620.13 5.604 15,648,904.90 3.202 613,489.86 16.509 3,723,401.60 297.228 1,580,515.57 4.759 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ

13.044 4.356 8.041 5.032 11.616 11.129 12.157 6.299 2.623 5.263 2.289 8.353 3.406 3.544 8.078 7.194 1,219.310 1,240.230 1,054.870 1,056.790 995.440 997.380 1.596 2.581 2.695 2.737 1.379 16.784 14.082 12.397 0.734 0.762 1.031 1.042 12.347 12.767 18.051 1.528 1.468 1.641 2.016 2.123 3.464 2.955 1.471 2.745 5.455 3.117 15.900 291.400 4.712

13.176 4.400 8.122 5.083 11.733 11.241 12.280 6.362 2.650 5.316 2.313 8.437 3.440 3.580 8.160 7.194 1,219.310 1,240.230 1,054.870 1,056.790 995.440 997.380 1.612 2.607 2.722 2.765 1.393 16.954 14.225 12.522 0.741 0.761 1.041 1.042 12.472 12.767 18.234 1.528 1.468 1.641 2.057 2.166 3.535 3.046 1.501 2.745 5.454 3.117 16.225 291.400 4.735

1.08% 1.17% 2.17% 1.11% 1.69% 1.10% 0.86% 1.32% 0.89% 1.36% 0.42% 0.33% 0.77% 0.29% 0.32% 1.89% 0.45% 0.45% -0.62% -0.62% -0.25% -0.25% 0.55% 1.02% 1.10% 1.36% 0.91% 1.92% 0.91% 1.96% 0.87% 0.87% 2.13% 2.13% 1.33% 1.33% 0.82% 0.35% 0.35% 1.66% 0.53% 1.37% 0.82% 0.86% 1.08% 1.93% 1.32% 0.95% 1.09% 0.13% 0.75%

-3.05% -6.61% -3.85% -10.77% -2.81% -0.49% -3.81% 4.79% -2.42% -3.19% 2.77% 3.27% 1.13% 1.29% -4.05% -12.56% -0.56% -0.55% 1.41% 1.43% 3.94% 3.96% 2.17% -9.36% -1.13% -1.52% 1.93% -0.15% 1.67% -0.04% 2.32% 2.95% 0.87% 1.53% -12.99% -12.45% -7.26% 23.96% 23.29% 5.03% 1.48% 1.18% -5.75% -0.56% -3.03% -4.84% -5.72% 1.59% -10.73% -0.57% -11.15%

12,614,005.13 13,361,565.24 4,513,621.21 168,016,663.49 5,945,187.79 1,699,375.54 4,064,675.52 45,484,566.11 2,181,269.18 33,114,596.59 94,804,371.74 100,148,611.64 3,004,742.61 9,385,986.20 12,165,421.78 111,105,485.03 5,565,272.70 255,788,039.70

6.608 13.083 5.823 11.588 7.106 3.595 5.569 7.758 6.318 3.339 4.024 2.004 4.846 5.412 5.478 3.735 8.722 2.475

6.463 12.823 5.765 11.588 7.106 3.578 5.514 7.712 6.271 3.339 3.984 1.994 4.822 5.412 5.478 3.716 8.380 2.475

6.595 12.953 5.823 11.588 7.106 3.592 5.569 7.751 6.302 3.339 4.004 1.994 4.846 5.412 5.478 3.734 8.551 2.474

-0.02% 0.01% 0.02% 0.01% 0.01% 0.01% 0.01% -0.05% -0.03% 0.00% 0.01% 0.01% 0.01% 0.00% 0.01% 0.01% 0.02% 0.02%

1.46% 2.63% 1.11% 1.92% 2.06% 1.32% 1.55% 1.02% 2.42% 1.33% 2.23% 1.93% 1.47% 0.46% 1.83% 2.29% 2.09% 2.81%

37,407,976.81 27,298,626.42 25,503,958.92 29,054,326.10 1,187,251.32 ΜΙΚΤΑ Α/Κ

11.763 11.789 1.119 1.084 2.690

11.763 11.789 1.119 1.084 2.690

11.763 11.789 1.119 1.084 2.689

0.00% -0.02% -0.06% -0.06% 0.20%

0.46% 0.39% 0.37% 0.24% 2.33%

958,466.42 872,552.21 9,699,507.71 33,268,161.04 48,967,719.47 16,216,199.41 8,572,632.36 4,475,213.24 5,090,851.50 490,810,192.06 25,386,376.01 3,378,476.87 46,712,014.77 26,391,161.88 11,297,945.68 8,109,174.11 8,555,674.95 17,435,191.41 2,403,823.39 25,442,069.64 6,156,679.82 14,632,630.30 9,904,132.11 10,496,309.78 671,325.81 856,474.76 8,697,912.79 2,498,328.40 2,088,096.91 789,584.89 11,926,105.44 1,726,066.51

3.558 7.546 8.207 5.735 6.289 8.296 8.445 7.566 7.896 3.352 2.799 4.513 9.753 4.652 8.983 8.114 2.845 5.256 1.353 11.307 3.921 7.783 2.204 2.353 5.650 5.748 2.568 2.647 4.886 1.551 1.809 6.844

3.354 7.115 7.850 5.408 6.165 8.132 8.217 7.362 7.682 3.352 2.771 4.402 9.655 4.606 8.894 8.114 2.816 5.052 1.253 11.083 3.697 7.631 2.172 2.307 5.538 5.634 2.556 2.493 4.649 1.537 1.800 6.844

3.388 7.187 7.929 5.462 6.227 8.214 8.300 7.436 7.760 3.352 2.799 4.446 9.753 4.652 8.983 8.114 2.845 5.103 1.253 11.195 3.734 7.631 2.172 2.330 5.594 5.691 2.568 2.570 4.744 1.543 1.805 6.844

-0.28% -0.39% -0.49% -0.37% -0.62% -2.14% 0.03% -0.49% -0.06% -0.49% -1.01% -0.38% -1.33% -0.16% -0.01% -0.42% -0.04% -0.22% -0.60% -0.52% -1.35% 0.07% -0.70% -0.41% -0.61% -0.64% -0.55% -0.97% -0.20% -0.45% -0.07% -0.50%

-9.44% -13.40% -11.48% -12.87% -9.08% -12.10% 0.10% -2.88% 0.03% -8.13% -5.01% -10.80% -13.39% -3.95% -4.22% -7.86% -3.26% -9.02% -13.11% -10.36% -7.50% -6.60% -9.55% 2.12% -11.36% -11.79% -8.77% -2.60% -10.20% -9.92% -10.30% -9.40%

Νέα λίστα γιατρών για το ΙΚΑ Aπό μεθαύριο, Δευτέρα 11 Ιουλίου, θα ισχύσει η νέα λίστα γιατρών συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ (ασφαλισμένοι Δημοσίου) και τον ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) που θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑΕΤΑΜ. Η λίστα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΙΚΑΕΤΑΜ (www.ika.gr). Οσον αφορά στους γιατρούς οι οποίοι πιστοποιήθηκαν αλλά δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ανάρτηση των στοιχείων τους στο διαδίκτυο και τη γνωστοποίηση του ονόματός τους από το τηλεφωνικό κέντρο 184, τα στοιχεία τους έχουν αποσταλεί μόνο στις Μονάδες Υγείας και τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που πιστοποιήθηκαν και μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σήμερα ανέρχονται σε 6.323 εκ των οποίων οι 4.395 κατανέμονται σε ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ και οι 1.928 για ΙΚΑ- ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ. Οπως ανακοινώθηκε από το ΙΚΑ, η λίστα των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που ως πιστοποιημένοι γιατροί μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι δυναμική και ενεργός. Η λίστα αυτή μπορεί να διευρύνεται στο βαθμό που γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ έχουν εκφράσει από 10.06.11 και μετά και θα εκφράσουν στο μέλλον τη βούλησή τους για την εθελουσία ένταξή τους στην παραπάνω λίστα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης, τα νέα ονόματα των γιατρών θα αναρτηθούν στη λίστα των συνεργαζόμενων γιατρών με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την 1η Σεπτεμβρίου του 2011. Οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που δεν πιστοποιήθηκαν με δική τους ευθύνη, δεν μπορούν να παρέχουν από 11.07.2011 υπηρεσίες και να αποζημιώνονται από το Ιδρυμα.


Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

29

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μεγάλα ονόµατα στην κριτική επιτροπή της 68ης Μόστρα Γνωστοί καλλιτέχνες από διάφορους χώρους απαρτίζουν την κριτική επιτροπή του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου ώς τις 10 Σεπτεμβρίου. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τους διοργανωτές της Μόστρα, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν η Φινλανδή εικαστική δημιουργός Εϊγια - Λίζα Ατίλα, ο Αμερικανοσκοτσέζος συνθέτης και σκηνο-

θέτης Ντέιβιντ Μπερν («Talking Heads»), ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τοντ Χέινς, ο Ιταλός σκηνοθέτης του σινεμά και του θεάτρου Μάριο Μαρτόνε, η Ιταλίδα ηθοποιός Αλμπα Ρορβάτσερ και ο Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αντρέ Τεσινέ. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντάρεν Αρονόφσκι (φωτογραφία).

Η Λένα Πλάτωνος µελοποιεί Καβάφη Μία ξεχωριστή μελωδική «συνάντηση» στο «Μύλο» αυτήν τη Δευτέρα

Ο «Αµλετ» ως πολιτικό θρίλερ Μία σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του σεξπιρικού «Αμλετ» ως πολιτικού θρίλερ κάθε εποχής επιχειρεί η «5η εποχή». Η παράσταση σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τον Αιμίλιο Χειλάκη στο ρόλο του Αμλετ, παρουσιάζεται στις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» από 11 έως και 14 Ιουλίου, στο Θέατρο Κήπου. Διαπλοκές, σκάνδαλα, δολοφονίες, η αναζήτηση με κάθε τρόπο της εξουσίας συγκαταλέγονται στα θέματα που μεταφέρονται στη σκηνή. Δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί», μόνο πρόσωπα και προσωπεία που δρουν είτε οργανώνοντας είτε υπηρετώντας σχέδια εξουσίας, με φόντο μία χώρα ετοιμόρροπη. Ο Αμλετ, πρίγκιπας της Δανίας, σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης «αντιλαμβάνεται το σκοτεινό ‘’σύστημα’’ και τη λειτουργία του που κάποτε

θα κληθεί να υπηρετήσει. Συνειδητοποιεί την καταγωγή του. Ομως, δε δρα. Εχοντας συνειδητοποιήσει τον κόσμο, μοιάζει να φοβάται να αναλάβει κάποτε την ηγεσία της χώρας του. Η αλλαγή του κόσμου είναι απαραίτητη, όμως είναι πράξη πάνω και έξω από αυτόν». Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά. Ο Θέμης Μουμουλίδης υπογράφει εκτός από τη σκηνοθεσία, το σκηνικό και τη δραματουργική επεξεργασία (μαζί με την Παναγιώτα Πανταζή). Τα κοστούμια είναι της Τότας Πρίτσα, η μουσική του Μάριου Στρόφαλη. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Μάνος Βακούσης, Μαρίνα Ψάλτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Λεωνίδας Κακούρης, Ευγενία Δημητροπούλου, Ηλίας Ζερβός, Αλμπέρτο Φάις, Τόνυ Δημητρίου, Παναγιώτης Εξαρχέας.

αση του έργου έγινε αποκλειστικά στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου δεν είναι διόλου απρόσµενη συνθήκη για την Πλάτωνος, τη συνθέτρια που ξεκίνησε στο Τρίτο Πρόγραµµα επί των ηµερών του Μάνου Χατζιδάκι µελοποιώντας Ανδρέα Εµπειρίκο και γράφοντας τη δική της ιστορία. Στο δεύτερο µέρος της παράστασης στο «Μύλο», η ξεχωριστή ερµηνεύτρια θα «ξεδιπλώσει» µελωδίες από ολόκληρη τη δισκογραφία της σε ένα χορταστικό µουσικό πρόγραµµα, ειδικά επιµεληµένο για τους φίλους της στη Θεσσαλονίκη. Αυτές τις τρεις δεκαετίες, η συνθέτρια µίλησε άποτε δήλωνε η ταειλικρινά µέσα από τις ανατρελαντούχα συνθέτρια πτικές µελωδικές ιχνογραφίες πως δε θα τολµούσε της «Λιλιπούπολης» (1980) σε ποτέ να µελοποιήσει µικρά και µεγάλα παιδιά, υποτον Καβάφη. Κι όµως, την κανόµευσε το τραγουδοποιητικό τάλληλη στιγµή οι ενστάσεις κατεστηµένο µε το «Σαµποτάζ» και οι αρνήσεις παραµερίστητης (1981), µελοποίησε Καρυωκαν. Κάπως έτσι, 28 χρόνια τάκη (1982), φόρεσε «Μάσκες µετά τη µελοποίηση του Καηλίου» (1984), έκανε «Γκάλοπ» ρυωτάκη, η Λένα Πλάτωνος (1985), µάζεψε «Λεπιδόπτερα» βουτάει βαθιά στην ποίηση και Τα «13 τραγούδια σε ποίηση Καβάφη» (1986), ξαναδιάβασε τον Αντερδίνει το δικό της ηχόχρωµα και αποτελούν την τελευταία δισκογραφική σεν και το «Αηδόνι του αυτοτη µελωδική ερµηνεία σε 13 πρόταση της Λένας Πλάτωνος από τα πιο γνωστά ποιήµατα κράτορα» (1989), θυµήθηκε την του Καβάφη. αρχιµήδειο ρήση «Μη µου τους µουσική πολύ πριν «ανακαλυφθεί» Βέβαια, η Πλάτωνος δεν αποτε- στην Ελλάδα από τους οµοτέχνους κύκλους τάραττε» (1990), πήρε βαλεί και µία συνηθισµένη περίπτω- της, ανατρέχει στις προσωπικές θιές «Ανάσες» (1998) για να ανοίξει ση καλλιτέχνιδας. Εχει συµβάλει της αιτίες: «Ισως το άπλωµα των την «Τρίτη πόρτα» (2000) και τελικά καθοριστικά στην εξέλιξη της ηλε- στίχων, της προσωπικής ποιητικής να µετακοµίσει πίσω στο Χολαργό µε κτρονικής µουσικής στην Ελλάδα έξω από τα στενά όρια ενός τρίλε- τα «Ηµερολόγιά της» (2008). µε σηµαντικούς δίσκους της στα πτου τραγουδιού. Μην ξεχνάτε ότι Η προπώληση των εισιτηρίων γίµέσα της δεκαετίας του ’80, όταν λάτρεψα στη δεκαετία του ’70 το νεται στο «Μύλο», στο δισκοπωλείο η ηλεκτρονική αφήγηση δεν ήταν κίνηµα του art - rock και του Kraut «Metropolis», στο βιβλιοπωλείο ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα µας. - rock. Η ηλεκτρονική µουσική και «Ιανός» και στα καφέ - µπαρ «ΕντεΣε πρόσφατη συνέντευξή της στον τα συνθεσάιζερ µου έδωσαν τη δυ- χνον» και «Σάρωθρον». Η τιµή του «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», προ- νατότητα µιας πολύ µεγάλης προ- εισιτηρίου είναι 12 ευρώ (προπώλησπαθώντας να εξηγήσει την ενα- σωπικής έκφρασης». ση και φοιτητικό στο ταµείο) και 18 σχόλησή της µε την ηλεκτρονική Το γεγονός ότι η πρώτη παρουσί- ευρώ (στο ταµείο).

Η Λένα Πλάτωνος, 28 χρόνια μετά το θρυλικό Καρυωτάκη, «συναντιέται» με έναν ακόμη μεγάλο μας ποιητή, που ήταν και ο πρώτος που αποστήθισε στην ηλικία των 16 χρόνων της. Τα «13 τραγούδια σε ποίηση Καβάφη» αποτελούν την τελευταία δισκογραφική πρόταση της Πλάτωνος και παρουσιάζονται για πρώτη φορά ζωντανά στη Θεσσαλονίκη, ως πρώτο μέρος της παράστασης στη συναυλία που θα δοθεί στη «Βαβυλωνία» του «Μύλου» τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου.

Κ


ΒΙΒΛΙΟ

30

βιβλιοπωλήσεις Ελευθερουδάκης 1. Μαρίνα Αλεξάνδρου «Το χάραμα μιας ελπίδας» 2. Ντόρα Γιαννακοπούλου «Πεθαίνω για σένα» 3. Μαρί Κυριακού «Μάικ ο φασολάκης: Πάω θάλασσα» 4. Κάντις Μπάσνελ «Το ημερολόγιο της Κάρι: Τα μυστικά της Κάρι πριν από το ‘‘Sex and the City’’» 5. Βασίλειος Μαρκεζίνης «Η Ελλάδα των Κρίσεων» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Οι κατάσκοποι των Βαλκανίων» του Αλαν Φεσρτ (εκδ. «Πατάκης»)

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

MICHAEL MATTHEWS

ΜΑΡΙΑ ΓΑΒΑΛΑ

«Χρόνος για Φυσικές Επιστήµες»

«Από γυαλί» Κέδρος

Επιμ. Φανή Σέρογλου Επίκεντρο

Η μελέτη του χρόνου συνδέεται με διάφορες πτυχές του πολιτισμού μας: την πρόοδο της ναυσιπλοΐας, την εξέλιξη της κατασκευής ρολογιών από την κλεψύδρα μέχρι το ατομικό ρολόι, τη «νέα επιστήμη» του Γαλιλαίου, τη μηχανιστική άποψη για τη δημιουργία του κόσμου, τον ορισμό της μονάδας μέτρησης του μήκους, τον προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους και τη χαρτογράφηση της Γης. Μέσα από τη διαχρονική ανάλυση της εξέλιξης των θεωριών για τις φυσικές επιστήμες στις σελίδες του βιβλίου, εκτιμάται και ο σημαντικός ρόλος τους όσον αφορά τη διαμόρφωση της κοινωνίας και του πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, η γνώση της ιστορίας και της φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών είναι απαραίτητη για τη σωστή κατανόηση και κατάληξη πολλών θεωρητικών συζητήσεων που συμβαίνουν στη σύγχρονη εκπαίδευση: συζητήσεις για τον εποικοδομητισμό, τις πολυπολιτισμικές διαστάσεις, το φεμινισμό, τη θρησκεία.

Οπως το γυαλί, εύθραυστο αλλά και πολύ κοφτερό: έτσι είναι οι προσωπικότητες των ηρώων που πρωταγωνιστούν στα έντεκα διηγήματα αυτής της συλλογής. Πρόσωπα που ισορροπούν ανάμεσα στην κοινωνική απόρριψη και την ανακούφιση που προσφέρουν τα απλά πράγματα της ζωής. Εφηβοι που ενηλικιώνονται με επώδυνο τρόπο, ηλικιωμένοι που προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το παρελθόν και να κερδίσουν το χαμένο τους χρόνο, οικογένειες που άλλοτε καταφέρνουν να ανασυγκροτηθούν και άλλοτε αποσυντίθενται, εκπατρισμένοι που αγωνίζονται να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους. Η Μαρία Γαβαλά έχει ασχοληθεί με το ντοκιμαντέρ, έχει γυρίσει μικρού μήκους ταινίες («Κρεπ ντε Σιν», «Περί έρωτος» κ.ά.), ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση («Αγαπητή κυρία Μυρτώ», «Σκάλα για τα αστέρια») και δύο μεγάλου μήκους ταινίες («Το άρωμα της βιολέτας», «Το μαγικό γυαλί»).

Ιανός 1. Αλκυόνη Παπαδάκη «Τι σου είναι η αγάπη τελικά...» 2. Ουμπέρτο Εκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» 3. Ισίδωρος Ζουργός «Ανεμώλια» 4. Καίτη Οικονόμου «Το φθινόπωρο της μάγισσας» 5. Γιάννης Καλπούζος «Αγιοι δαίμονες Εις ταν Πόλιν»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙ∆ΗΣ (επιµ.)

«Η Αναγέννηση του Αρχιµήδη» Νεφέλη

Οταν το 1998 γινόταν στη Νέα Υόρκη η δημοπρασία του Παλίμψηστου Κώδικα του Αρχιμήδη, Βυζαντινού χειρογράφου του 10ου αιώνα το οποίο δυόμισι αιώνες αργότερα μετατράπηκε σε παλίμψηστο, ελάχιστοι προσδοκούσαν ότι μια δεύτερη προσπάθεια ανάγνωσής του, σχεδόν 100 χρόνια μετά από το πρώτο εγχείρη-

Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Από τη ζωή στη λογοτεχνία» της Ρέας Γαλανάκη (εκδ. «Καστανιώτης»)

Μαλλιάρης 1. Λένα Μαντά «Χωρίς χειροκρότημα» 2. Καίτη Οικονόμου «Το φθινόπωρο της μάγισσας» 3. Αλκυόνη Παπαδάκη «Τι σου είναι η αγάπη τελικά...» 4. Γιάννης Καλπούζος «Αγιοι δαίμονες Εις ταν Πόλιν» 5. Ουμπέρτο Εκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Πεθαίνω για σένα» της Ντόρας Γιαννακοπούλου (εκδ. «Καστανιώτης»)

ΧΕΝΙΝΓΚ ΜΑΝΚΕΛ

«Ματωµένα ίχνη» Μτφρ: Βασιλική Κνήτου

Μπαρµπουνάκης 1. Ουμπέρτο Εκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» 2. Λένα Μαντά «Χωρίς χειροκρότημα» 3. Γιώργος Πολυράκης «Εγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού» 4. Μάρω Βαμβουνάκη «Ερωτευμένος Πολωνός» 5. Γιάννης Καλπούζος «Αγιοι δαίμονες Εις ταν Πόλιν» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Ελέησόν με» του Ζαν Κριστόφ Γκράνζε (εκδ. «Καλέντης»)

Σωκράτης 1. Γιώργος Πολυράκης «Εγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού» 2. Γιάννης Καλπούζος «Αγιοι δαίμονες Εις ταν Πόλιν» 3. Αναστασία Καλλιοντζή «Παράνοια» 4. Αλαν Φερστ «Οι κατάσκοποι των Βαλκανίων» 5. Φίλιπ Ροθ «Νέμεσις» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Προφανώς η Πηνελόπη ήταν ηλίθια» της Λένας Διβάνη (εκδ. «Μελάνι»)

Ψυχογιός

Σκοτεινή ιστορία μυστηρίου με την υπογραφή του Σκανδιναβού μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος Χένινγκ Μάνκελ. Σουηδή αρχαιολόγος επιστρέφει από την ανασκαφή της στην Αργολίδα και βρίσκει το γιο της νεκρό. Ερευνώντας ξεχασμένα χαρτιά και σημειώσεις, η ηρωίδα ανακαλύπτει ότι ο γιος της ήταν φορέας του AIDS και είχε εμμονή με τη θεωρία

μα του J. L. Heiberg, θα έφερνε στο φως ευρήματα που θα συμπλήρωναν με ουσιαστικό τρόπο τα σωζόμενα κείμενα της μεγαλύτερης μαθηματικής ιδιοφυΐας της αρχαιότητας. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι το εύρος των ερευνών του Αρχιμήδη στα μαθηματικά ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζαμε, βασιζόμενοι στη μνημειώδη έκδοση του Heiberg (1910– 1915) και την αντίστοιχη ελληνική του Ε. Σ. Σταμάτη (1970–1974). Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν το 2001–2004 σε μια σειρά μελετών στο περιοδικό «Sciamus» (εκδίδεται στην Ιαπωνία). Στην παρούσα συλλογή δημοσιεύονται οι μελέτες αυτές συμπληρωμένες από μία επιπλέον μελέτη για τις μεθόδους τετραγωνισμού του Αρχιμήδη.

συνωμοσίας για τον κλεμμένο εγκέφαλο του προέδρου Κένεντι. Με κίνητρο τη μητρική της διαίσθηση και προσπαθώντας να αξιοποιήσει διάφορα σκόρπια στοιχεία, ακολουθεί τα ματωμένα ίχνη, τα οποία θα την οδηγήσουν μέχρι την Αφρική, μια ήπειρο τσακισμένη από τις ασθένειες, τη φτώχεια και τη διαφθορά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ∆ΑΝΕΛΛΗΣ

«Μαύρη Μπίρα» Καστανιώτης

Μια χώρα στα πρόθυρα της κρίσης, µια πόλη σε βαθιά κρίση ταυτότητας και ένας (αντι)ήρωας που θα κρίνει την εξιχνίαση ενός εγκλήµατος. Στη «Μαύρη µπίρα» ξετυλίγεται η ιστορία ενός πλανόδιου µουσικού που προσπαθεί να βρει χρήµατα προκειμένου να θάψει ένα φίλο του, καλλιτέχνη του δρόµου, ο οποίος δολοφονήθηκε. Πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα για το δημοσιογράφο Βασίλη Δανέλλη, που μέχρι τώρα είχε δημοσιεύσει μόνο διηγήματα. Ενα αστυνοµικό µυθιστόρηµα χωρίς αστυνοµικούς, διανθισµένο µε µικρές ιστορίες που συνήθως περνούν στα ψιλά των εφηµερίδων και αποκαλύπτουν το νουάρ πρόσωπο της Αθήνας.

ΧΟΛΛΥ ΛΕΚΡΟ

«Η πισίνα» Μτφρ: Τιτίνα Σπερελάκη Πατάκης

Στο πρώτο της μυθισ τόρημα η Αμερικανίδα συγγραφέας Χόλλυ ΛεΚρο αφηγείται μία ιστορία με σασπένς για τα μυστικά και τα ψέματα που στοιχειώνουν τη ζωή μίας οικογένειας, τις ενοχές και τις απώλειες, τις ανθρώπινες σχέσεις και την αντοχή τους στο χρόνο, το βάθος και την ορμή της αγάπης. Αφορμή για να ξετυλιχθεί η ιστορία δίνει ένα γυναικείο μαγιό, το οποίο βρίσκεται ξεχασμένο στον πάτο μίας ντουλάπας. Στο επίκεντρο ένα ερωτικό τρίγωνο κι ένας φόνος που δεν διαλευκάνθηκε ποτέ. Ποιες είναι οι συνέπειες ενός κρυφού πάθους; Της αφοσίωσης ενός γονιού; Ενός μοναδικού, οδυνηρού λάθους; Το χτες ξεπροβάλλει στο σήμερα για να δώσει τις απαντήσεις.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

31

τηλεβολές

«Γονείς από Κούνια»: νέα εκποµπή στο ΣΚΑΪ «Γονείς από Κούνια». Είναι ο τίτλος της νέας εκπομπής του ΣΚΑΪ που θα ταξιδεύει τους τηλεθεατές στο δύσβατο όσο και μαγικό κόσμο της μητρότητας και της πατρότητας. Η εκπομπή έχει πρεμιέρα αύριο, στις 12 το μεσημέρι, με οδηγό τη Νόνη Δούνια (φωτογραφία). Συνεπιβάτες της εκπομπής είναι αναγνωρισμένοι γιατροί, ψυχολόγοι, διαιτολόγοι και επιστήμονες κάθε ειδικότητας που σχετίζεται με την ανατρο-

ΕΤ1 08.00 10.00 10.30 11.00 11.30 12.00 13.20 13.30 14.00 15.30 17.15 17.30 18.00 19.00 20.10 21.00

(210 7701911 -5)

NET

(210 6066000)

Εκπαιδευτική τηλεόραση Ο ποντικοµικρούλης Οικογένεια Πράουντ (Ε) Καλή τύχη, Τσάρλι (Ε) Χάνα Μοντάνα Το σπαθί του βασιλιά Αρθούρου Κινούµενα σχέδια Αλλαγές (Ε) Mediterraneo Ελληνική ταινία: «Κυρία δήµαρχος» (1960) Ξένη ταινία: «Σαν Τζενάρο, η ληστεία ενός αγίου» Ιταλική κωµωδία (1966) Σαν σήµερα τον 20ό αιώνα Ηπειρος, αρχέγονος Ελλάς (Ε) Εικόνα σου είµαι (Ε) Η εποχή των εικόνων Ο θρύλος του εκλεκτού Ξένη ταινία: «Η θάλασσα µέσα µου» Ισπανική κοινωνική ταινία

07.00 10.00 11.00 12.00 12.30 13.00

Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ Κοινοβούλιο αιχµής Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα (Ε) Ειδήσεις Ζώα σε κίνδυνο Ξένη ταινία: «Μπέβερλι Χιλς - Τσιουάουα» Αµερικανική κωµωδία (2008) Ειδήσεις 27 της Ευρώπης Ανταποκριτές Ειδήσεις Ευρώπη, πετώντας από τόπο σε τόπο (Ε) Βόλεϊ ανδρών Ελλάδα - Αυστρία Ειδήσεις Στην υγειά µας Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο Ειδήσεις Στην υγειά µας (Συν.) Ξένη ταινία: «∆ιπλή παγίδα» Αµερικανική περιπέτεια (1997)

15.00 16.00 17.00 18.00 18.15 19.00 21.00 22.00 24.00 00.05 01.00

φή των παιδιών. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν ήταν η καλύτερη στην ιστορία του Alpha. Με μέσο όρο τηλεθέασης 15,3% (σύνολο ημέρας στο κοινό ηλικίας 15-44 ετών), o Alpha σημείωσε άνοδο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περσινή σεζόν. Η φετινή επιτυχία, σύμφωνα με τα στελέχη του καναλιού, οφείλεται εν μέρει στην καθημερινή απογευματι-

ET3

(2310 299400)

07.00 Ο θαυµαστός κόσµος της φύσης 07.30 Οι τελευταίοι ελεύθεροι άνθρωποι 08.30 Κοσµήµατα του βυθού 09.00 Το ψάρεµα 10.00 ∆εύτερη ανάγνωση 12.00 Ελλήνων δρώµενα 13.00 Ειδήσεις 13.30 ∆ιασπορά 15.00 Ο τόπος και το τραγούδι του (Ε) 16.00 Εννέα συν µία µούσες 17.00 Ειδήσεις 17.05 Ελληνική ταινία: «Ηταν όλοι τους κορόιδα» Κωµωδία (1964) 18.30 Μυθικές διαδροµές 19.30 Οι αγορές του κόσµου 20.00 Μεθόριοι δρόµοι 21.00 Ονείρου Ελλάς (Ε) 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ξένη ταινία: «Το σπίτι των παιδιών» Αµερικανο-µεξικάνικο δράµα (2003) 01.00 Ινδική λεοπάρδαλη

MEGA 06.00 07.00 10.00 11.00 12.00 12.50 14.00 14.50 16.00 17.05 17.10 18.00 19.00 20.00 21.00 24.00 00.15 01.15 02.15 03.15

(210 6903000)

Βέρα στο δεξί (Ε) Mega Σαββατοκύριακο Πες το ψέµατα (Ε) Η ώρα η καλή (Ε) Fifty fifty (Ε) Mega Star (Ε) Ειδήσεις Η οικογένεια βλάπτει (Ε) Ολα για την υγεία mou Ειδήσεις Λένη (E) Να µε προσέχεις (E) Μπουκιά και συχώριο (Ε) Ειδήσεις Just the 2 of us (E) Ειδήσεις Ο 3ος νόµος (Ε) Φεύγα (Ε) Φόνος χωρίς ταυτότητα (Ε) Ολα για την υγεία mou (Ε)

23.05 Μικροφίλµ οι ταινίες (Ε) 24.00 Μίµησις πράξεως

ALPHA 07.00 08.00 09.00 10.00 14.00 14.15 15.15 17.00 17.05 19.00 20.00 21.00 23.00 24.00

(212 2124000)

Η κουζίνα της µαµάς (Ε) Hotel inspector (Ε) Αγρότης µόνος ψάχνει (Ε) Μες στην καλή χαρά Ειδήσεις How clean is your house American idol Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Η επιτυχία της ζωής µου» Τουρκική κωµωδία (2008) Ειδήσεις Mr Bean Ελληνική ταινία: «Ο φαφλατάς» Κωµωδία (1971) Λες και το ‘ξερες (Ε) Ξένη ταινία: «Το µεγάλο κόλπο της Γουόλ Στριτ» Αµερικανική περιπέτεια (2000)

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

07.45 Αγρια Αφρική 08.45 Τα µυστικά του Στόουνχεντζ 10.00 Παρά τρίχα (Ε) 10.30 Eco news 11.00 Ναυτίλος 11.30 Τα επτά θαύµατα της Κίνας 12.00 Goal χωρίς σύνορα 13.00 Ice road truckers 13.45 American chopper 15.00 Sports science 16.00 Μύθος ή πραγµατικότητα 17.00 Doctor Who 18.00 Brainiac 19.00 Αεροµαχίες που έγραψαν ιστορία 20.00 Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου 21.00 Ειδήσεις 22.00 Αγρια Ευρώπη 23.00 Mega disasters 24.00 Οι επιζήσαντες: Εφιάλτης στα 20.000 πόδια

STAR

(210 3481000)

07.00 Παιδικό πρόγραµµα 13.00 Ειδήσεις 13.45 Ξένη ταινία: «Οι γυναίκες του Στέπφορντ» Αµερικανική κοµεντί (2004) 15.30 Τα φιλαράκια 16.50 The listener 17.45 Ειδήσεις 17.50 Gossip girl 19.45 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία: «Συγκάτοικοι µε το ζόρι» Αµερικανική κωµωδία (2003) 22.45 Ξένη ταινία: «Το µεγάλο κόλπο» Αγγλο-αµερικανική περιπέτεια (2008) 01.00 Ξένη ταινία: «Καρδιές του φθινοπώρου» Καναδική κοινωνική ταινία (2007) 03.00 Ξένη ταινία: «Η ανάκριση» Αµερικανικό θρίλερ (2007)

BOYΛΗ

(210 3707874)

18.00 Σε θέση ετοιµότητας 19.00 Ο γαλάζιος άγγελος 20.30 Παλέτες που έγραψαν ιστορία: Βαν Αϊκ 21.00 Πολιτιστικό ηµερολόγιο 22.00 Ενας καταδικασµένος σε θάνατο δραπέτευσε 23.40 Ρούντολφ Νουρέγεφ: Η ουράνια έλξη

NOVACINEMA 1

(210 6602000)

06.55 You don’t know Jack 09.10 Κινηµατογραφικά νέα 10.05 Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει 11.50 Iron man 2 13.55 Κινηµατογραφικά νέα 14.25 Αόρατη ζωή 16.00 Burn notice IV Επεισ. 17 16.55 Κινηµατογραφικά νέα 17.15 Ολα για εκείνη 19.00 Ζευγάρια στα βαθιά 21.00 Burn notice IV Επεισ. 18 22.00 Pretty bird 00.10 Twilight: Εκλειψη 02.25 I love you Phillip Morris

ANT1

νή ζώνη. Οι εκπομπές «Κους Κους το Μεσημέρι» και «Δέστε Τους!» αύξησαν την τηλεθέασή τους κατά 34,7% και 60,2% αντίστοιχα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ενώ η εισαγωγή της σειράς «Οικογενειακές Ιστορίες» βοήθησε να σημειώσει άνοδο τηλεθέασης 137% στη ζώνη 18.00-19.00 το 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

07.00 08.00 09.00 09.50

Λίφτινγκ (Ε) Θα βρεις τον δάσκαλό σου (Ε) Λίτσα.com (Ε) Ελληνική ταινία: «Η σοφερίνα» Κωµωδία (1964) 12.00 Εργαζόµενη γυναίκα (Ε) 13.00 Ειδήσεις 13.30 Ξένη ταινία: «Μέρες κεραυνού» Αµερικανική περιπέτεια (1990)

ALTER 06.25 06.55 11.15 12.00 12.45 13.00 16.15 18.45 21.00 22.00 01.00 03.00

(210 5707000)

Λάσι Παιδικό πρόγραµµα Kid songs Παιδικό πρόγραµµα Ειδήσεις TV weekend Τα παρατράγουδα Με την Αννίτα Πάνια Ειδήσεις Lifestyle Ο τελευταίος ιππότης Ξένη ταινία: «Η δολοφονία του Ελβις» Αµερικανική κωµωδία (2004) Ηρακλής

15.40 Kismet 18.10 Ειδήσεις 18.20 Ελληνική ταινία: «Ο Θύµιος τα ’κανε θάλασσα» Κωµωδία (1959) 20.00 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία: «Ινδική περιπέτεια» Ινδικό δράµα (2004) 23.40 OLA 11+ (Ε) 01.00 Ειδήσεις 01.05 OLA (Συν.)

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

10.00 Απόρρητα σενάρια (Ε) 11.00 Cine club (E) 12.00 Η αγορά σήµερα 14.00 Just for laughs (E) 14.30 Η αγορά σήµερα 16.30 Just for laughs (E) 17.00 Η αγορά σήµερα 20.00 Stargate Atlantis (E) 21.30 Ειδήσεις 22.00 Zero hour 23.00 May day (E)

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

06.30 Μια σχέση στοργής 08.40 Avatar 11.20 Κινηµατογραφικά νέα 12.00 Ο Χάρι Πότερ και ο ηµίαιµος πρίγκιψ 14.35 Θέλµα και Λουίζ 16.45 Mad on Novacinema 17.25 Χ-ΜΕΝ 19.15 2012 22.00 Ακροβάτες του κήπου 23.55 Το νησί των καταραµένων 02.15 Οι µαχητές των δρόµων

TV 100

(2310 265828)

07.30 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη 08.00 Κινούµενα σχέδια 08.30 Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών 09.00 Beach Volley 10.00 Ιστίο 10.30 Θαλάσσια διαβίωση 11.00 Μακάριος, η πορεία του 11.30 Σειρές οικολογίας 12.15 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης 12.30 Επτά τοις εκατό 13.30 Η ιστορία της µουσικής 14.00 Ειδήσεις 14.30 Κύπρος µια περιδιάβαση 15.00 Η Κρήτη στο πέρασµα του χρόνου 15.30 Εκφραση µε νόηµα 16.00 Ενα βιβλίο, ένα ταξίδι 17.00 Cinepolis 17.30 Ελληνική ταινία 19.00 Ειδήσεις 19.30 Ντοκιµαντέρ 20.30 Μουσική σκηνή Θεσσαλονίκης 22.00 ∆ιψασµένος πλανήτης 22.30 Fatsabook 23.00 Ξένη ταινία 00.45 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8.00 - 11.00 : Νίκος Τερζόγλου 11.00 - 13.00 : Τάσος Μητακίδης 13.00 - 15.00 : Σοφία Μυλωνά 15.00 - 17.00 : ∆ηµήτρης Ιατρού 17.00 - 20.00 : Θωµάς Αρβανίτης 20.00 – 22.00: Σοφία Κωνσταντοπούλου 22.00 - 08.00 : Αληθινή Μουσική


32 Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

σινεµά και θέατρο θέατρα Θέατρο Δάσους (Σέιχ Σου, τηλ. 2310/ 245.307) «Μικρά Διονύσια» αφιέρωμα στα 50 χρόνια του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα – Γρηγόρη Καραντινάκη, 1415 Ιουλίου, στις 21.15. Θέατρο Κήπου (Ν. Γερμανού 1, έναντι ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 256.775). Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου: «Αμλετ » του Σέξπιρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τον Αιμίλιο Χειλάκη, 11-14 Ιουλίου, στις 21.15. « Αχταρμίξ 4 - Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται » από το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», 18-19 Ιουλίου. Φεστιβάλ Θάλασσας (ανοιχτό θέατρο Ν. Μουδανιών, τηλ. για πληροφορίες τις εργάσιμες ημέρες έως τις 15.00 23730/ 65.684) «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, από τη «Θεατρική Διαδρομή», με τον Πέτρο Φιλιππίδη, σήμερα, στις 21.15. Φεστιβάλ Ολύμπου – αρχαίο θέατρο Δίου (τηλ. τις εργάσιμες μέρες έως τις 14.00, 23510/ 76.041) «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φαίη Ξυλά κ.ά.

Σκηνοθεσία: Τζον Γουέλς Παίζουν: Μπεν Αφλεκ, Κρις Κούπερ, Τόµι Λι Τζόουνς, Κέβιν Κόστνερ, Μαρία Μπέλο Τρία καλοπληρωµένα στελέχη µιας µεγάλης εταιρίας απολύονται ένεκα της κρίσης και καλούνται να διαχειριστούν εκ νέου τη ζωή τους... ΝΑΤΑΛΙ, VILLAGE CINEMAS

The company men ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

15 Ιουλίου. Φεστιβάλ Πολυγύρου (ανοιχτό θέατρο Πολυγύρου, τηλ. 2371/021.420) « Φωνάζει ο κλέφτης» με τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδη, Τάσο Κωστή, Γιώργο Καπουτζίδη, κ.ά., 16 Ιουλίου. Φεστιβάλ Φιλίππων – αρχαίο θέατρο Φιλίππων (τηλ. 2510/ 516.014, 2510/ 620.566) «Αμλετ » του Σέξπιρ με τον Αιμίλιο Χειλάκη, σήμερα και αύριο. «Υπηρέτης δύο αφεντάδων » του Κάρλο Γκολντόνι από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φαίη Ξυλά κ.ά. 16 και 17 Ιουλίου Φεστιβάλ Φιλίππων – αρχαίο θέατρο Θάσου (τηλ. 25930/ 58.371) «Αμλετ » του Σέξπιρ με τον Αιμίλιο Χειλάκη, 16 Ιουλίου.

ΠΑΙ∆ΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Φεστιβάλ Ολύμπου – αρχαίο θέατρο Δίου (τηλ. τις εργάσιμες μέρες έως τις 14.00, 23510/ 76.041) «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη… σαν παραμύθι» της Κάρμεν Ρουγγέρη, αύριο, στις 21.00.

κινηµατογράφοι ΘΕΡΙΝΟΙ ΑΛΕΞ (τηλ. 2310/265.884, 269.403): Γλυκό ψέµα (21.15) Ο θάνατός σου η ζωή µου (23.10)

νεϊ (21.30)

ΣΙΝΕ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (Μαυροµιχάλη 1, τηλ. 2310/ 665.961) έως Κυριακή: Kung Fu Panda 2 (21.15) Το δέντρο της ζωής (23.30) ∆ευτέρα – Πέµπτη 15 Ιουλίου: Fast and Furiοus 5 (21.15)

ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310/828.642): Το σχέδιο του Χένρι (21.00) Η Κοκκινοσκουφίτσα (23.00)

ΑΥΡΑ (τηλ. 2310/454.525): Το δέντρο της ζωής (21.30)

ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310/292.304): Τεκµήριο ενοχής (21.00- 23.00)

ΝΑΤΑΛΙ (τηλ. 2310/829.457 Μεγ. Αλεξάνδρου 3): The company men (21.15 - 23.10)

ΣΙΝΕ ΑΛΣΟΣ (τηλ. 2310/200.190): έως Κυριακή: Rango (21.30 - 23.30) ∆ευτέρα - Τετάρτη: Rio (21.30 - 23.30)

ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 2310/346.720, 1ο χλµ. οδού Πανοράµατος - Θέρµης): έως Κυριακή: Μαύρος κύκνος (21.00 - 23.00) ∆ευτέρα - Τετάρτη: Το σχέδιο του Χένρι (21.00 - 23.00)

ΣΙΝΕ ΠΑΡΑ∆ΕΙΣΟΣ (τηλ. 2310-631-700): έως Κυριακή: Μέσα από τις φλόγες (21.30 - 23.30) ∆ευτέρα - Τετάρτη: Μαύρος κύκνος (21.30 - 23.30)

ΣΙΝΕ ΘΕΡΜΑΪΣ (τηλ. 2310/ 463.423, ∆ηµητρίου - Καραολή και καπετάν Χάψα) Εως αύριο: Ατενµπεργκ (21.30) ∆ευτέρα 11 έως Κυριακή 17 Ιουλίου: Ο τρόπος του Μπάρ-

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (17.20 19.30, Σάββατο και Κυριακή: 15.10 - 17.20 - 19.30, Τετάρτη: 17.40) Φιλενάδες (Τρίτη 21.40 - 00.10, Τετάρτη 19.50) The company men (21.40, Τρίτη & Τετάρτη καµία προβολή) Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (Τετάρτη 22.40 - 00.40) Super 8 (24.00, Τρίτη & Τετάρτη καµία προβολή) Α2. Kung Fu Panda 2 - µεταγλωττισµένο (18.30, Σάββατο και Κυριακή: 16.30 - 18.30, Τρίτη & Τετάρτη καµία προβολή) Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (Τρίτη 18.20) Transformers 3 (Τετάρτη 17.00 - 20.00 - 23.00) Hangover 2 (20.50, Τετάρτη καµία προβολή) Τα µάτια της Τζούλια (23.20, Τρίτη 23.10, Τετάρτη καµία προβολή) Α3. Φιλενάδες (17.00 - 19.20 - 21.50 - 00.20, Τρίτη & Τετάρτη καµία προβολή) Η περίπτωση Λάρι Κράουν (Τρίτη 18.10 - 20.30 - 22.40 - 00.40) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 18.10 - 20.40 - 23.20) Α4. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο 3D (17.50, Σάββατο και Κυριακή: 15.40 - 17.50, Τρίτη 19.00, Τετάρτη καµία προβολή) Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (20.10 - 22.30 - 00.50, Τρίτη & Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ 7 Μarathon 3D (Τρίτη 21.20) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο 3D (Τετάρτη 17.30 - 20.10 - 22.50) Α5. Αυτοκίνητα 2 3D - µεταγλωττισµένο 3D (18.50, Σάββατο και Κυριακή: 16.40 - 18.50, Τρίτη καµία προβολή, Τετάρτη: 17.20) Kung Fu Panda 2 - µεταγλωττισµένο 3D (Τρίτη 18.40) Transformers 3 3D (21.10 - 00.10, Τρίτη 23.30, Τετάρτη: 19.20 - 22.30) Α6. Transformers 3 3D (19.10 - 22.10, Σάββατο και Κυριακή: 16.00 - 19.10 - 22.10, Τετάρτη

καµία προβολή) Kung Fu Panda 2 - µεταγλωττισµένο (Πέµπτη & Παρασκευή & ∆ευτέρα 17.10) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο 3D (Τετάρτη 16.20 - 19.00 - 21.40 - 00.20) Α7. Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (18.00, Σάββατο και Κυριακή: 15.50 - 18.00, Τρίτη 17.40 - 19.40 - 21.50 - 00.30, Τετάρτη καµία προβολή ) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 16.50 - 19.30 - 22.10 - 00.40) Α8. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (18.20, Σάββατο και Κυριακή: 16.10 - 18.20, Τρίτη & Τετάρτη καµία προβολή) Kung Fu Panda 2 - µεταγλωττισµένο (Τρίτη 17.50) Transformers 3 (Τρίτη 19.50 - 22.50) Η περίπτωση Λάρι Κράουν (20.30 - 22.40 - 00.40, Τρίτη & Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 19.30 - 22.10 - 00.40) Α9. Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (20.10 - 22.30, Τρίτη 19.40 - 21.50, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 20.40 - 23.20) Α10. Η περίπτωση Λάρι Κράουν (20.30 - 22.40, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 19.30 - 22.10) Α11. Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (21.20 - 23.50, Τρίτη 23.20, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 21.15 - 24.00)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (18.30 - 20.40 - 22.50, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο 3D (Τετάρτη 19.10 - 22.00) Α2. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (19.00, Τετάρτη καµία προβολή) Ο θάνατός σου η ζωή µου (21.20, Τετάρτη καµία προβολή) Τα µάτια της Τζούλια (23.20, Τετάρτη καµία προβολή) Η περίπτωση Λάρι Κράουν (Τετάρτη 18.10) Φιλενάδες (Τετάρτη 20.20 - 23.00) Α3. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο 3D (17.30) Transformers 3 (20.00 - 23.10) Α4. Φιλενάδες (17.45 - 20.20 - 23.00, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι

του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 19.40 - 22.30) Α5. Transformers 3 3D (19.00 - 22.10, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο 3D (Τετάρτη 17.20 - 20.10 - 23.00) Α6. Kung Fu Panda 2 - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 18.10) X - Μen: η πρώτη γενιά (20.10, Τετάρτη καµία προβολή) Το δέντρο της ζωής (23.00, Τετάρτη καµία προβολή) Transformers 3 3D (Τετάρτη 19.30 - 22.40) A7. Transformers 3 (19.30 - 22.40, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο 3D (Τετάρτη 17.50 - 20.40 - 23.30) Α8. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (18.30) Η περίπτωση Λάρι Κράουν (21.00 - 23.10, Τετάρτη καµία προβολή) Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (Τετάρτη 21.00 - 23.10)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο 3D (19.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.30 - 15.30 - 17.30 - 19.30, Τετάρτη καµία προβολή) Transformers 3 3D (21.30, Σάββατο: 21.30 - 00.30, Τετάρτη 21.10) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο 3D (Τετάρτη 18.00) Α2. Φιλενάδες (18.00 - 20.30 - 23.00, Σάββατο και Κυριακή: 15.30 - 18.00 - 20.30 - 23.00, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 19.30 - 22.30) Α3. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (19.00, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.00 - 17.00 - 19.00, Τετάρτη καµία προβολή) Transformers 3 (21.00, Παρασκευή & Σάββατο: 21.00 - 24.00, Τετάρτη καµία προβολή) Φιλενάδες (Τετάρτη 18.00 - 20.30 - 23.00) Α4. Transformers 3 (19.00 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή: 16.00 - 19.00 - 22.00, Τετάρτη 19.10 - 22.10) Α5. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (Τετάρτη 18.20 - 20.20) Η περίπτωση Λάρι Κράουν (Τετάρτη 22.20) A6. Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (Τετάρτη 19.15 - 21.20 - 23.30) Α7. Κλειστή Α8. Κλειστή

Α9. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (18.00 - 20.00, Σάββατο και Κυριακή: 14.00 - 16.00 - 18.00 - 20.00, Τετάρτη καµία προβολή) Η περίπτωση Λάρι Κράουν (22.15, Σάββατο: 22.15 - 00.15, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 18.30 - 21.30) Α10. Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (19.15 - 21.15 - 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.15 - 15.15 - 17.15 - 19.15 - 21.15 - 23.30, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 18.00 - 21.00) Α11. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο 3D (18.30 - 20.30, Σάββατο και Κυριακή: 14.30 16.30 - 18.30 - 20.30, Τετάρτη καµία προβολή) Transformers 3 3D (22.30, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο 3D (Τετάρτη 19.00 - 22.00)

STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Transformers 3 (18.00 - 21.00, Σάββατο: 14.30 - 18.00 - 21.00 - 24.00, Κυριακή: 14.30 - 18.00 - 21.00, Τετάρτη καµία προβολή) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο 3D (Τετάρτη 19.00 - 22.00) Α2. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (19.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.30 - 15.30 - 17.30 - 19.30, Τετάρτη 18.00) Φιλενάδες (21.30 - 23.50) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (Τετάρτη 20.00 - 23.00) Α3. Ο κύριος Πόπερ και οι πιγκουίνοι του (19.15 - 21.15 - 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.15 - 15.15 - 17.15 - 19.15 - 21.15 - 23.30) Α4. Κλειστή Α5. Κλειστή Α6. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (18.00, Σάββατο και Κυριακή: 14.00 - 16.00 - 18.00, Τετάρτη 19.30) Transformers 3 (20.00 - 23.00) Φιλενάδες (Τετάρτη 21.30 - 23.50) Α7. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο 3D (Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.00 - 17.00) Transformers 3 3D (19.00 - 22.00) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο 3D (Τετάρτη 18.00 - 21.00) Α8 θερινή. Η περίπτωση Λάρι Κράουν (22.30, Τετάρτη καµία προβολή) Transformers 3 (Τετάρτη 22.30)


ΧΡΗΣΙΜΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

(

χρήσιμα τηλέφωνα ΑΣΗ 100 ΑΜΕΣΗ ΔΡ 10 894646 ΟΜΙΑ 23 ΣΤΡΑΤΟΝ 04-7 199 ΚΗ ΤΙ 2310 5315 ΠΥΡΟΣΒΕΣ Ο 2310-531502, ΙΚ ΕΝ ΛΙΜ 10 554871 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙ Σ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 166 ΕΣΗ 555 ΚΕΝΤΡΟ ΑΜ ΙΑ (από κινητό) 11 0 40 ΗΘΕ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 ΔΕΛΤΙΟ ΚΑ Σ 2310 379000 9609 Σ-ΘΡΑΚΗ ΙΑ ΟΝ 6 & 2310 40 ΕΔ 15 Α ΥΠ. ΜΑΚ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 877777 ΙΚΗΣ ΕΣΣΑΛΟΝ Θ 2310 996000 ΔΗΜΟΣ Θ ΑΠ 25 ΚΤΕΟ 15 10 243373 10 847833 AIDS 23 59, 23 2310 8594 Α 50 ΑΤ Μ Η ΝΟΣ 2310 5151 & ΚΑ ΛΙ 45 ΥΑ 11 ΣΕΞΟ ΙΘΑΚΗ 566134-5 10 23 ς) 5053 ια εφήβου ΟΚΑΝΑ (γ Α 2310 55 ΙΑ ΘΕΜΑΤ 2310 233333 ΓΥΝΑΙΚΕ Ν ΤΩ ΑΛΩ ΙΑ ΚΑΤΑΝ ΟΙΖΩ 2310 257776 ΠΡΟΣΤΑΣ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 S 1056 SO Ν ΔΩ ΞΗ ΠΑΙ 10501 ΥΠΟΣΤΗΡΙ 511972-3 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 ΔΕΗ: ΔΥΤ. /ΝΙΚΗ 10 3 & 2310 928243 ΕΣ Θ . Ν ΚΕ 50 /ΝΙΚΗ 10 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ 10 300846 ό σταθερό ΥΣΗΣ 23 απ ΤΕ ΧΕ Ο ΑΠ 11 87878 ΡΙΟ 800 ό κινητό ΦΥΣΙΚΟ ΑΕ » 2310 520309 απ

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Γαμβέττα 135 με Π. Συνδίκα 77 - Ν. Εγνατία (Ο), Β. Ολγας 74 - Μπότσαρη (Ο), Πυλαίας 27 - Αν. Ρωμυλίας - Κ. Τούμπα, Μ. Μπότσαρη 146 - Παπάφη - Κ. Τούμπα, Μιαούλη 63 - Κωνσταντινουπόλεως, Βούλγαρη 39 - Μελενίκου - εκκλησία Τριών Ιεραρχών, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Γ. Λαμπράκη 65 με Φιλήμονος 1 - Α. Τούμπα (Ο), Γρ. Λαμπράκη 236 - Α. Τούμπα, Δελφών 149 - 25ης Μαρτίου, Θ. Νάτσινα 45 - Χαριλάου, Α. Παπαναστασίου 27 - Ν. Εγνατία - Iπποκράτειο(Ο), Αναλήψεως 40 με Δροσίνη 7 - Ανάληψη, Θερμοπυλών 21 - Π. Συνδίκα, Β. Ολγας 152 - Μαρτίου, Ν. Πλαστήρα 41 - Αναξιμάνδρου - Χαριλάου, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφίας, Αλεξ. Σβώλου 10, Ολυμπιάδος 33 - Ρακτιβάν, Καραολή & Δημητρίου 2 - Βαρδάρι, Αγ. Σοφίας 12 - Τσιμισκή (Ο), Μητροπόλεως 94, Ι. Δραγούμη 75 - Ολύμπου - Διοικητήριο, Λ. Ιασονίδου 3 - Καμάρα - Εγνατία, Αγγελάκη 39. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Ελευθερίας 73 με Μεσολογγίου 3, Ε. Βενιζέλου 110 - Επτάλοφος. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Εθνικής Αντίστασης 47. ΕΥΟΣΜΟΣ: Ελιάς 2 - Αίαντα (ύψος 25ης Μαρτίου 65), Ιθάκης 47Β - Νέα Πολιτεία - πάρκο, Δ. Καραολή 119, Περικλέους 31 - παλιό ΟΔΥ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ποσειδώνος 4 - στάση Παναγία - Ν. Κρήνη, Εθν. Αντίστασης 24, Αιγαίου 35, Μ. Καλλίδου 88 - στάση Διώροφα, Μεταμορφώσεως και Νικοπόλεως 46. ΝΕΑΠΟΛΗ: Λαγκαδά 116. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Σαράντα Εκκλησιών 3 - πλατεία Μετεώρων, Μαυρομιχάλη 131. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Μακρυγιάννη 62 - Α. Ηλιούπολη. ΣΥΚΙΕΣ: Α. Παπανδρέου 140 - Συκιές - Νεάπολη. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Χ. Τρικούπη 22.

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Χρ. Σμύρνης 7 - όπισθεν θεάτρου Σταυρούπολης, Λ. Ιασονίδου 34 - Αγ. Σοφίας - Αγ. Δημητρίου, Π. Συνδίκα 3, 25ης Μαρτίου 100 - Χαριλάου, Αλ. Παπαναστασίου 7 - Μ. Μπότσαρη - ΔΕΗ, 28ης Οκτωβρίου 53 με Μακεδονίας 20 - Φλέμινγκ, Β. Ολγας 166 Μαρτίου, Εθν. Αντίστασης 99 - Καλαμαριά, Ι. Δραγούμη 69 - Διοικητήριο, Ν. Πλαστήρα 15 - Χαριλάου, Αλ. Μπινιώρη 61 - Σχολείο ρολόι - Νεάπολη, Εθν. Αντίστασης 61 - έναντι δημαρχείου - Ελευθέριο - Κορδελιό, Αγ. Σοφίας 12 - Τσιμισκή, Ιμέρας 5 - πεζόδρομος - Καλαμαριά, Στρ. Σαράφη 52 - Αγ. Ιωάννης, Θ. Βασιλειάδη 35 με Λαμπράκη 190 - Α. Τούμπα, Π. Γρηγορίου Ε’ 14 - δημαρχείο Αμπελοκήπων, Εγνατία 142 - Καμάρα, Κωνσταντινουπόλεως 5 - Δελφών, Αρχ. Μουσείου 14 - Β. Ολγας. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής

φαρμακεία: Αλ. Παπαναστασίου 78 - Μ. Μπότσαρη - ΔΕΗ, Β. Ολγας 166 - Μαρτίου, Ι. Δραγούμη 69 - Διοικητήριο, Αλ. Μπινιώρη 61 - Σχολείο ρολόι - Νεάπολη, Εθν. Αντίστασης 61 - έναντι δημαρχείου - Ελευθέριο - Κορδελιό, Στρ. Σαράφη 52 - Αγ. Ιωάννης, Αρχ. Μουσείου 14 - Β. Ολγας - Φάληρο.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8 π.μ. έως τις 8 π.μ. της επομένης: ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310-993111): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, χειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, αγγειοχειρουργικά. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310-493400): για περιστατικά ορθοπεδικά, οδοντιατρικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά νεογνολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοψυχιατρικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ θΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15:00-22:00, ορθοπεδικά περιστατικά: 08:00-22:00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08:00-08:00 Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

✐ 1

το σταυρόλεξο 2

3

4

5

6

τουριστικό, πολιτιστικό · περιοδικό Â Ú ›  Ù Â Úαποδράσεις! γιαπολλαπλές ÛÙ· 7

8

9

10 11 12 13 14 15 16

1 2 3 4

ε στα π

33

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ! 7. XÚÂÈ¿˙ÔÓÙ·È ÚÈÓ Ê·ÁˆıÔ‡Ó ÌÂÚÈο ÎÚ¤·Ù· – 8. AÚ¯Èο... ·ÔÛÙÚ·Ù›·˜ – TÔ Ô˘Ú¿ÓÈÔ ÙfiÍÔ – 9. XÔÚ¢fiÙ·Ó ·ÏÈfiÙÂÚ· – MÈ· ÚfiıÂÛË – 10. O ¢·ÛηÏfiÔ˘ÏÔ˜ – A˘ÛÙÚÈ·Îfi˜ Ê˘ ÛÈÎfi˜ Ô˘ ·Ó·Î¿Ï˘„ ÙËÓ ÎÔÛÌÈ΋ ·ÎÙÈÓÔ‚ÔÏ›· – 11. ¢ÈÏfi... ˯› ÚˆÙfiÁÔÓ· – EÓÙ¿ÛÛÔÓÙ·È Û Á·Ï·Í›Â˜ – 12. MÔ˘ÛÈÎfi fiÚÁ·ÓÔ – EÏ‚ÂÙÈÎfi ÔÙ¿ÌÈ – 13. TÚÈÁ‡Úˆ – 14. ¢ÂÓ Î¿ÓÔ˘Ó ÙÔÓ... ·¿ – •¤Ó˜ ÂÎÙ¿ÛÂȘ ÌÂÙÚ¿ – 15. EÈÛ¿ÁÂÈ ˘Ôı¤ÛÂȘ – ¶ÂÚÈÔ¯‹ ÌÂٷ͇ A˘ÛÙÚ›·˜ Î·È IÙ·Ï›·˜ – 16. AÁ‡ÚÙ˜, ··ÙÂÒÓ˜ – EÈΛӉ˘Ó·... ı¤Ì·Ù·.

¯·ÛÙÔ˜ ËıÔÔÈfi˜ – 8. ¢›„ËÊÔ ÊˆÓ‹ÂÓ – AÎÔÏÔ˘ı›... ÙÔ ·ÚÔ˘ÛÈ¿ÛÙ – §›ÁË... ¿ÌÌÔ˜ – M˘ıÈÎfi˜ EÏÂ˘Û›ÓÈÔ˜ ‹Úˆ·˜ – T· '¯ÂÈ Ô... ÙÚÂÏfi˜ – 9. O˘Û›· Ì ¯·Ú·ÎÙËÚÈÛÙÈ΋ ÔÛÌ‹ – K·Ù·Ú·Ì¤ÓÔ˜. KA£ETA 1. K·ıfiÏÔ˘ – °ÎÚ¤ÁÎÔÚÈ...: ·ÏÈfi˜ AÌÂÚÈηÓfi˜ ËıÔÔÈfi˜ – 2. ¶Ô...: ηÏÏÈÙ¯ÓÈÎfi Ú‡̷ – E¯Ô˘Ó ÌÈÎÚ‹ ˘ÎÓfiÙËÙ· ·˘Ù¿ – 3. ZÂÛÙ·›ÓÂÈ ÙÔ ÎÂÊ¿ÏÈ – 4. ™Ù‹ÓÂÙ·È Û ÂÎÏÔÁ¤˜ – £¤ÛË Ô‰ÔÛÊ·ÈÚÈÛÙ‹ – 5. MÂÓÂͤ‰Â˜ (ηı.) – ¢›ÓÂÙ·È Û ÁÈÔÚÙ¤˜ – 6. EÏ·ÈÔ‰Ô¯Â›Ô – ™ÈˆËÏfi... ̈Úfi –

5 6 7 8 9 OPIZONTIA 1. °¿ÏÏÔ˜ Ì·ıËÌ·ÙÈÎfi˜ Î·È ÊÈÏfiÛÔÊÔ˜ – ¢¤ÓÙÚÔ ÔÚÂÈÓÒÓ ÂÚÈÔ¯ÒÓ – IÓ‰fi˜ ÌÂÙ·ÚÚ˘ıÌÈÛÙ‹˜ – 2. E›‰Ô˜ Ê¿Ï·ÈÓ·˜ – ¶ÚÔԉ¢ÙÈÎfi˜ ‚·ÛÈÏÈ¿˜ ÙˆÓ IÔ˘‰·›ˆÓ – ™ËÌ·›ÓÂÈ ¯·ÚÌfiÛ˘Ó· Ù· XÚÈÛÙÔ‡ÁÂÓÓ· – 3. KfiÛÌËÌ· – XÚ‹ÛÈ̘ ÙÔ ¯ÂÈÌÒÓ· – 4. Y‡ı˘Ó˜ ÁÈ· οÙÈ Â›Ó·È – AÓÙÈ-

λαϊκές αγορές 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Πατρ. Γρηγορίου Ε’ και Μακεδονίας ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ: Κολωνιάρη - Καλλιθέας Χαλκοκονδύλη ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγίου Στεφάνου ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Παυσανία (περιοχή Γηροκομείου) ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σιατίστης - Παπαφλέσσα Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Μακροχωρίου (περιοχή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) ΕΥΟΣΜΟΣ: Ιθάκης (κοντά στην περιφερειακή) ΧΑΛΑΣΤΡΑ - ΘΕΡΜΗ - ΓΕΦΥΡΑ - ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 17.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ταξιάρχης». ΣΚΟΠΕΛΟΣ – ΣΚΙΑΘΟΣ – ΒΟΛΟΣ: Κάθε Κυριάκη στις 11.30. Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593147, 531504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα IC: 05:11 07:04 10:04, 12:04, 15:04, 18:04. Λοιπές αμαξοστοιχίες ΤΠ: 23:00. Λάρισα ΠΡΟΑ: 05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 16:17, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47, 23:00. Αλεξάνδρεια – Βέροια - Εδεσσα ΑΠ: 04:32, 05:52, 07:20, 08:50, 10:56, 12:21, 13:57, 15:25, 16:55, 18:25, 22:05. Θεσσαλονίκη - Πλατύ ΠΡΟΑ:05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47. Σέρρες - Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη - Δίκαια: ΑΠ 07:11, IC 16:10. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-437-402-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ÏËÙfi ·fi ÌÈ· ·›ÛıËÛË – 5. K·ı·Ú¿ ÛÙË ‰È·Ù‡ˆÛ‹ ÙÔ˘˜ ·˘Ù¿ – §ÈÒÓÂÈ... ·Ó¿‚ÔÓÙ·˜ – AÓÒٷٷ ÂÎ·È‰Â˘ÙÈο Ì·˜ ·Ú¯Èο – OÙÈÎfi˜... ·ÚÈıÌfi˜ – 6. ¢˘ÛÎÔχÂÈ Î¿ÔÈÔ˘˜ Ë ÚÔÊÔÚ¿ ÙÔ˘ – T¤ÙÔȘ ‡Ï˜ Â›Ó·È Ù· ÙÔ‡‚Ï· – AÈÙÈÔÏÔÁÈÎfi Ù˘ ·Ú¯·›·˜ – 7. YÔʤڈ ·fi οÙÈ – °Âӿگ˘ ÙˆÓ A‰ÈÙÒÓ – ... ¶·Ú¿‚·˜: ·Í¤-

τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416-436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409-403-407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/233188

εφημερεύοντες γιατροί Οι γιατροί που εφημερεύουν μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είναι: ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ: Γραικός Κωνσταντίνος, Μητρ. Καλλίδου 34-Καλαμαριά, τηλ. 2310 423.301, 6947184453, Παπαδοπούλου Γαλήνη, 28ης Οκτωβρίου 19 - Εύοσμος, τηλ. 2310 763.088, 6945772648, Τσολακίδης Ιωάννης, Καβάφη 14 – 40 Εκκλησιές, τηλ. 2310 218.200, 6944860397, Χατζηχηδήρογλου Αναστάσιος, Μιαούλη 25 – Τριανδρία, τηλ. 2310 900.077, 6936143896, Τσαβδαρίδης Ιωάννης, Νυμφαίου 40 – Εύοσμος, τηλ. 2310 774.889, 6972466543, Σκούτας Δημήτριος, Εγνατία 75, τηλ. 2310 228.631, 6944718824, Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, Ιωνος Δραγούμη 49, τηλ. 2310 526.526, 6972300357, Ηλιάδης Ανέστης, Π. Π. Γερμανού 28, τηλ. 2311 204508, 6974053857, Δουλουμπάκας Ιωάννης, Κομνηνών 47 - Πεζόδρομος Καλαμαριάς,

4

5

6

9

10 11 12 13 14 15 16

K P A T

I

™ T O ™

K § A æ E ™

1 1

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

2

3

2

§ E M O N

3

E ¶ A N ø

4

I

5

¢

6

I

7

O

I

T ™ A I

A

8

A

9

X A P A M

A ™

º ø N H

° O B A

M O M

¶ A ° ø T O

O Z A § O ™ I

8

A M A N

™ K

τηλ.2310 460.730, 6977540513, Κατσάνος Ιωάννης, Ελ. Βενιζέλου 96, Νεάπολη, τηλ. 2310 633.640, 6976991623, Μαυρίδης Γεώργιος, Τσιμισκή 71, τηλ. 2310 283.992, 6974194321. ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Φαργκάνης Μιχαήλ, Τζιβαροπούλου 39 - Κουφάλια, τηλ. 23910 52750, 6976004332, Κούβελας Δημήτριος, Καραολή & Δημητρίου 38, τηλ. 2313 009.356, Ιωαννίδης Δημήτριος, Καρυπίδη 23 - Πολίχνη, τηλ. 2310 657.774, 6947158121, Μαυρίδης Ευστράτιος, Μεταμορφώσεως 24 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 422301. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Χαραλαμπόπουλος Ηλίας, Βασ. Ολγας 127, τηλ. 2310 869.546, 6947611987, Αγγελόπουλος Βάιος, Π. Μελά 33, τηλ. 2310 261.200, 6944557170, Πανδοκίδης Κωνσταντίνος, Δελφών 11, τηλ. 2310 815.727, 6976694637, Τσολάκης Μιχαήλ, Δωδεκανήσου 15, τηλ. 2310 500.033, 6944720539, Παπακωνσταντίνου Παντελεήμων, Αγ. Σοφίας 18, τηλ. 2310 269.709, 6944690837, Παπαβραμίδης Θεοδόσιος, Αιγαίου 6, τηλ. 6944536972. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ: Κονταλέκας Αλέξανδρος, Μεταλλείων Ταύρου 4 – Εύοσμος, τηλ. 2310 558.822, 6979677988, Ξεφτέρη Μαρία, Αρτάκης 34 - Κ. Τούμπα, τηλ. 2310 951.755, 6944338144, Κωτσόπουλος Ευάγγελος, Β. Γεωργίου 9, τηλ. 2310 852.828, 6947077886, Τσακνίδη Ευγενία, 25ης Μαρτίου 59 - Επανομή, τηλ. 23920 42229, 6995960589, Σαραφίδου Σοφία, Βούλγαρη 2 και Μακρυγιάννη Γωνία – Α. Ηλιούπολη, τηλ. 2314312955, 6946038098, Κόκοτα Αναστασία, Αγ. Δημητρίου 150, τηλ. 2310 212.700, 6996950950, Βασιλείου Γεώργιος, Γρ. Λαμπράκη 21Α, τηλ. 6944371367, Αχθοφορίδης Δημήτριος, Κερασούντος 68 - Καλαμαριά, τηλ. 2310 412470, 6944341180, Δαδούλης Ιωάννης, Ουρανή 2 - Ρετζίκι, τηλ. 2310 348.167, 6974221681, Παυλίδης Δημήτριος, Κομνηνών 68, Καλαμαριά, τηλ. 2310 481.870, 6945728056, Σουλτάτης Νικόλαος, Μαραθώνος 3 - Παπάφειο, τηλ. 2310 939.106, 6937928479, Σαββίδου Αβρόρα, Μεγάλου Αλεξάνδρου 58 – Εύοσμος, τηλ. 2310 765.455, 6974379762, Πιτσώνη Νικολέτα, Παν. Βιοπούλου 3 – Αγ. Ιωάννης, τηλ. 2310 432.795, 6981448501. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΩΝ: Ραμματά Αικατερίνη Εθν. Αμύνης 40 τηλ. 2310 268.900, 2310 694.581, 6974123224, Μαρινόπουλος Ιωάννης, Εθνικής Αμύνης 32Α, τηλ. 2310 240.697, 6946452138, Λιασίδου Ευπραξία, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6932225444, Νικάνδρου Νίκος, Κ. Καραμανλή 158, τηλ. 2310 334.284, 6944981206, Σίμηνας Σωτήριος, 28ης Οκτωβρίου 28Α, τηλ. 2310 824.849, 6945333901. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ: Ηλιάδης Ιωάννης, Εγνατία 63, τηλ. 2310.276.322, 6944577382.

7

P A

K A

I

I

T A § A N T A

M ¶ P

§ A ° H N K A º E ™ I

I

I

A A

I

A

O

I

I

T

I

E §

I

K A

A ™ ø ¶ O ™

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ: Καρρά Μαρία, Εθνικής Αμύνης 6, τηλ. 2310.242802, 6973248218. ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ: Χριστοφοριδου Χριστίνα, Αγ. Σοφίας 32, τηλ. 2310 222.437, 6947273304. ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ: Μπότσογλου Θεόδωρος, Μεγ. Αλεξάνδρου 65 - Ν. Παραλία, τηλ. 2310 869.903, 6932436979, Γεροθανάσης Δημήτριος, Πλαστήρα 2Α-Θέρμη, τηλ. 2310 463.788, 6970175900. ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ: Κυριακίδης Παναγιώτης, Β. Ταβάκη 24Α Θέρμη, τηλ. 2310 383.866, 6946096931, Παρούσης Μιλτιάδης, Παπάφη 57, τηλ. 2310 931.172, 6938004618. ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ: Παπουτσόπουλος Νικόλαος, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6937637090, Ναβροζίδης Τριαντάφυλλος, Δημητρίου Καραολή 96 - Εύοσμος, τηλ. 2310 707.401, 2310 700.257, 6946912207, Θάνος Βασίλειος, Ερμού 36, τηλ. 2310 250.719, 6977284620. ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ: Μπογδάνης Κωνσταντίνος, Αγγελάκη 25, τηλ. 2310 268.203, 6942969190, Κωνσταντινίδης Αντώνιος, Μητροπόλεως 25, τηλ. 2310 223.424, 6973804935, Λιγούρας Στέφανος, Κομνηνών 47 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 432.722, 6973696520, Αγγελίδης Ιορδάνης, Βασ. Ολγας 8, τηλ. 2310 825.817, 6932495498, Ουργκαντζίδης Γκαρνίκ, Π. Μελά 11 - Ασπροβάλτα, τηλ. 23970 22555, 6977514334, Κεσσίδης Εκτορας, Μακένζυ Κινγκ 4 - Πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310 240.413, 6936185856. ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ: Βακαλίδης Κωνσταντίνος, Εγνατία 67, τηλ. 2310 240.043, 6974992171, Μαυρίδης Ανδρέας, Α. Παπανδρέου 35-37 – Κορδελιό, τηλ. 2310 700.409, 6945153545, Παπαθανασίου Μιχαήλ, Εθνικής Αντιστάσεως 75 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 447.110, 6972695805. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ: Σουλτανίδης Μαρίνος, Αντιγονιδών 11, τηλ. 2310 515.158, 6937146757, Καρκαμάνη Γεωργία, Κομνηνών 47 - Καλαμαριά, τηλ. 2310 444.105, 6955580433. ΩΡΛ: Κανιούρας Κωνσταντίνος, Εγνατίας 96, τηλ. 6945166277, Λασπίδης Θεόδωρος, Βούλγαρη 2 και Μακρυγιάννη 39 – Ηλιούπολη, τηλ. 2310 558.182, 6972864086, Βάσσος Αγγελος, Καραολή και Δημητρίου 46 – Εύοσμος, τηλ. 6972845400. ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ: Ναλμπάντης Αθανάσιος, Επανομής 29 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 416435, 6977501600

εφημερεύον κτηνιατρείο Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας εφημερεύει το κτηνιατρείο του Κώστα Λαζαρίδη, Λεωνίδου 15, Χαριλάου, τηλ. 2310/301.879, 6936/301.879.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

34

ζώδια ΚΡΙΟΣ (21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

Η σημερινή ημέρα σας φέρνει σε επαφή με θετικά προς εσάς πρόσωπα στον επαγγελματικό και οικονομικό τομέα.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαϊου)

Αναλάβετε τις υποχρεώσεις σας χωρίς υπεκφυγές και ζητήστε και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο, με στόχο την επίλυση και όχι την αντιπαράθεση.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Η παρουσία σας και η διάθεσή σας να αναλάβετε εσείς και πάλι τις ευθύνες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις επαγγελματικές σας σχέσεις.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Σήμερα έχετε την ευκαιρία να επανεξετάσετε την σχέση σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων γύρω από οικονομικά θέματα και επαφές με συνεργάτες, θα απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα εμφανίζεστε προσεχτικοί και αναλυτικοί στην ερωτική έκφραση προσπαθώντας να καταλάβετε τις διαθέσεις του συντρόφου σας.

ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Προσέξτε γιατί η επιθυμία σας για αποδέσμευση καθώς και πάλι θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις με το σύντροφό σας που αναζητά τη δέσμευση.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Μια ευχάριστη συνάντηση στον επαγγελματικό σας χώρο, θα σας βοηθήσει να αποδράσετε για λίγο από τα συνηθισμένα.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

πολύ εύκολο για εσάς και κυρίως τους αδέσμευτους να αιχμαλωτίσετε το άτομο που σας ενδιαφέρει.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Κάποια έξοδα για το σπίτι και την οικογένεια, μάλλον θα προκύψουν εντελώς ξαφνικά τώρα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Αν υπάρχουν πράγματα που θέλετε να εξομολογηθείτε στο σύντροφό σας αλλά δεν τολμάτε σήμερα φαίνεται να είναι η κατάλληλη μέρα.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Μην πιέζετε καταστάσεις, αφήστε τα πράγματα να κλείσουν.

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών

ΨΗΦΙΣΜΑ Η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του Απόστολου Φλόκα, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, επιφανούς και αγαπητού πανεπιστημιακού δασκάλου Ψηφίζει - Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. - Να παραστεί στην κηδεία εκπρόσωπος των Πρυτανικών αρχών. - Να κατατεθεί, αντί στεφάνου, αντίστοιχο ποσό στο «Χαμόγελο του Παιδιού». - Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο. Ο Πρύτανης α. α. ΔΕΣΠΩ ΑΘ ΛΙΑΛΟΥ Καθηγήτρια Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Αντιπρύτανις

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας γιο, αδελφό και θείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ετών 47 Εμπορο κηδεύουμε σήμερα, 11 π μ , από την οικία μας στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά Η μητέρα: Αννα Η αδελφή: Αθηνά Τα ανίψια Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 10 30 π μ από το ΚΑΠΗ Ευαγγελιστρίας. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Μπατζής». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και προπαππού

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ετών 95 κηδεύουμε σήμερα, 11 30 π μ , από τον ιερό ναό Αγίου Παύλου κοιμητηρίων Μαλακοπής Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά Η σύζυγος: Αμαλία Τα παιδιά: Μιχάλης – Γλυκερία, Κωνσταντίνος – Σοφία, Ελένη – Γεώργιος Τα εγγόνια Τα δισέγγονα Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Χρ Τσίγκρος». Την αγαπημένη μας αδελφή και ανιψιά ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΟΥΛΑ) ΒΕΛΟΥΔΗ ετών 47 κηδεύουμε σήμερα, 6 30 μ μ , από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά Τα αδέλφια: Βίκυ – Mario Οι θείοι Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 9 30 π μ , στον ιερό ναό Λαοδηγήτριας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΕΛΕΤΙΑΔΟΥ Τα παιδιά: Ανέστης – Αθηνά, Γιώργος – Μαρία Οι αδελφές: Ελένη, Παρασκευούλα Τα εγγόνια: Ευριπίδης, Κωνσταντίνος – Μαριάνα, Ευριπίδης, Δέσποινα Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο καφέ «Θύμησες», Απ Παύλου 26 με Ολυμπιάδος γωνία. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Οσίας Ξένης Χαριλάου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου και θείου ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ Η σύζυγος: Μαρία Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Παύλου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα, αδελφού και θείου ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ο γιος: Κυριάκος Τα αδέλφια

Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 9 45 π μ , στον ιερό ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ Η σύζυγος: Δήμητρα Τα παιδιά: Γεώργιος – Ευστρατία, Ελευθέριος – Ελένη Τα αδέλφια Τα εγγόνια Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Ντεπό, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, κόρης, αδελφής και θείας ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Τα παιδιά: Απόστολος, Δημήτρης, Ολγα – Σούλης Η μητέρα: Αμαλία Τα αδέλφια: Βασίλειος – Ερμιόνη, Νικόλαος – Αικατερίνη Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ Σβώλου 22. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πολύγυρου Χαλκιδικής, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυ-

νο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και παππού ΙΩΑΝΝΗ Π ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ Ταξίαρχου ΠΔ Η σύζυγος: Παρασκευή Τα παιδιά: Περικλής – Μαρία, Ευλαλία – Γεώργιος Τα αδέλφια Τα εγγόνια: Δημήτρης, Παρασκευή, Ιωάννης Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ Ο λγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 9 45 π μ , στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς και θείας ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Ο σύζυγος: Φαίδων Τα παιδιά: Δέσποινα, Γεωργία – Γιάννης Τα εγγόνια: Αγησίλαος, Αριάδνη Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ Σβώλου 22. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων Συκεών, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΖΙΜΠΡΟΓΛΟΥ Η σύζυγος: Αναστασία Τα παιδιά: Πρόδρομος – Βαρβάρα, Ευλαμπία – Γεώργιος Η αδελφή: Αννα Τα εγγόνια: Νικόλαος, Ιωάννης, Αναστασία Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς, προγιαγιάς και θείας ΖΑΧΑΡΟΥΛΑΣ ΖΕΧΙΡΗ Τα παιδιά: Μιχαήλ, Αναστασία – Λάζαρος Τα αδέλφια: Αθανάσιος – Πολυξένη Τα εγγόνια: Ολγα – Δημοσθένης, Σταμάτης, Ζαχαρούλα, Σταμάτης Τα δισέγγονα: Θεόδωρος, Αναστασία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος».

Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Φανουρίου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΛΙΕΡΑΚΗ Η σύζυγος: Θεοπούλα Τα παιδιά: Δημήτρης – Αθηνά Τα αδέλφια: Μιχάλης – Ερασμία, Μαρία, Νίκη, Γεώργιος – Κατερίνα Τα εγγόνια: Γεώργιος, Μαρία, Αλεξάνδρα Τα ανίψια Οι συγγενείς Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 11 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗ Συνταξιούχου αυτοκινητιστή Η σύζυγος: Γεωργία Τα παιδιά: Ολγα – Αλέξης Γκοζντέλ, Μαρία – Γιάννης Σκούφαλος Οι αδελφές: Θεοφανία Γούναρη, Παρέσα Στεφανίδου, Ευανθία Σωτηριάδου Τα εγγόνια: Αλεξάνδρα, Ανδρέας, Γιώργος, Χριστίνα, Παναγιώτης, Ειρήνη Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 30 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Φωτίου Ποσειδώνιου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΝΙΔΗ Συνταξιούχου δασκάλου Η σύζυγος: Γεωργία Τα παιδιά: Ανδρονίκη – Μιχαήλ, Ασημίνα – Φίλιππος, Κωνσταντίνος – Ελπίδα Τα αδέλφια: Ελλη, Τάκης Τα εγγόνια: Νικόλαος, Ιωάννης, Σταύρος Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγα-


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΚΗΔΕΙΑ

ΜΝΗΜOΣΥΝO

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΦΛΟΚΑ Ομότιμο συνταξιούχο καθηγητή πανεπιστημίου κηδεύουμε σήμερα, 6 μ μ , από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά Η σύζυγος: Αγορίτσα Τα παιδιά: Ελενα – Αλέξανδρος Πίσσας, Αθανασία – Κωνσταντίνος Δριτσέλης Τα αδέλφια Τα εγγόνια: Παρασκευή, Απόστολος, Φωτεινή, Δανάη Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 4 μ μ στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας». Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», παραπλεύρως των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 30 π μ , στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και θείου ΙΑΣΩΝΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗ Η σύζυγος: Κατερίνα Τα παιδιά: Κωνσταντίνος, Αννούλα, Μαρία Οι γονείς: Ιωάννης – Μαρία Τα αδέλφια: Ανδρέας, Νίκος – Αγγελική Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Υιοί Σ Λαγουδάκη».

πημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΑΤΑΔΕΛΟΥ Η σύζυγος: Αναστασία Ο γιος: Χαράλαμπος Τα αδέλφια: Βασιλική, Δέσποινα Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Παύλου, τριετές μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, προγιαγιάς και θείας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΨΥΛΛΟΥ Τα παιδιά: Κλειώ, Μαρία – Θεόδωρος, Χαράλαμπος – Ευφροσύνη, Μαρίνος Τα εγγόνια Τα δισέγγονα Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπού-

λας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Ραφαήλ Μετεώρων, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΝΘΟΥΛΗ (ΛΑΔΑ) Η σύζυγος: Παναγιώτα Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Σαββατιανή, Δημήτρης – Νάνσυ Τα εγγόνια: Πασχαλιά, Χριστίνα, Παναγιώτα, Χαράλαμπος Οι συγγενείς. Τελούμε σήμερα, 9 π μ , στον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νέας Κερασιάς Νέας Μηχανιώνας, τεσσαρακονθήμερο

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΡΑΦΑΗΛ» ΟΧΙ 27 (µε γωνία Κωστή Παλαµά 33) Τηλ : 2310-797 107 Κιν 6948-078 024 6938-323 120 Μεταφορές σορών σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό - Αποτεφρώσεις Σεβασµό - Αξιοπιστία - Συνέπεια

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ : 2310-622 642, Κιν : 6944 420 058

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΤΣΕΠΑ» Τηλ : 2310-555 106 fax 2310-555 107 κιν 6946-81 71 71 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίων Ιωσήφ και Φωτεινής Ευόσμου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας γιου, αδελφού, εγγονού, ανιψιού, ξάδελφου και φίλου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ετών 26 Αστυνομικού Οι γονείς: Αναστάσιος – Ελισσάβετ Ο αδελφός: Αστέριος Οι γιαγιάδες: Ευδοκία, Ελένη Οι θείοι Τα ξαδέλφια Οι συγγενείς Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε σήμερα, 9 π μ , στον

Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Αγίας Κυριακής Βόσπορου Μενεμένης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΤΤΑ Η σύζυγος: Ελένη Τα παιδιά: Θωμαή – Ανδρέας, Περσεφόνη – Ευάγγελος Τα αδέλφια Τα εγγόνια: Ελένη, Χριστίνα, Αλεξάνδρα, Γεωργία Τα ανίψια Οι συγγενείς.

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

∆ΑΛΟΓΛΟΥ

ΧΡ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ : 2310-843 648,845 230 fax 2310-826 373

ΜΟΤΖΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ∆ιανυκτερεύει

Αγ ∆ηµητρίου 157 Τηλ : 2310-204615, 2310-205404

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ ∆ηµητρίου 172, τηλ 2310-205 429, β) Αλ Παπαναστασίου 137, τηλ 2310-304 314, γ) Ν Ρύσιο, τηλ 23920-70 023

ιερό ναό Αγίου Νικολάου Θέρμης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς ΣΥΡΜΩΣ ΒΑΒΑΪΤΟΥ Τα παιδιά: Φωτεινή – Δημήτρης, Νικόλαος – Βασιλική, Στέλλα Τα εγγόνια: Αθανάσιος – Δέσποινα, Αγγελος – Μαρία, Βασιλική – Λάζαρος, Αγγελος, Κωνσταντίνος Οι συγγενείς.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

Α ΜΑΜΑΛΗΣ

μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΑΧΟΒΑΡΙΔΟΥ Ο σύζυγος: Κωνσταντίνος Τα παιδιά: Νικήτας – Μαρία, Γιώργος – Σταυρούλα Τα αδέλφια Τα εγγόνια Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα «Λευτέρη Ματζάνη»

Εµµ Παπά 2, Νέα Μηχανιώνα, τηλ 23920-33284, 6989-593345

1 Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ : 2310-639509 2 Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν (Σάκης): 6944-389902

«Α ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ 2310-273 414, 2310-273 352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ 2310831 064, 2310-831 065 Κινητά:6972-495 431, 6944-860 760

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Ολυµπιάδος 104, Τηλ 2310-218 777 Πληρώνεις όποτε µπορείς και θέλεις εσύ!

Τελούμε την Κυριακή 17 Ιουλίου, 9 30 π μ , στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Ευαγγελισμού Λαγκαδά, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ Η σύζυγος: Παρθένα Τα παιδιά: Αναστασία – Δημήτρης, Αννα – Στέφανος Τα αδέλφια: Θεόδωρος – Θεοδώρα Τα εγγόνια Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού

ΠΕΝΘΗ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού, γαμπρό και θείο ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΡΟΛΟΓΟΥ ετών 71 κηδεύσαμε την Παρασκευή 8 Ιουλίου, 5 30 μ μ , από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος Η σύζυγος: Γεωργία Τα παιδιά: Σοφία, Ευγενία – Δημήτριος, Δημήτριος – Μαρία, Στεφανία – Κωνσταντίνος Η μητέρα: Σοφία Τα αδέλφια: Σωτήριος – Στρατούλα, Ευγενία Τα εγγόνια: Ιωάννης, Αφροδίτη Τα ανίψια Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος

τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΗΜΟΥΛΗ ετών 68 κηδεύσαμε την Παρασκευή 8 Ιουλίου, 12 μ , από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος Η σύζυγος: Παρασκευή Τα παιδιά: Χρήστος – Δήμητρα, Δημήτρης – Μαγδαληνή Τα εγγόνια: Παναγιώτης, Μιχάλης Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και αδελφό ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΕΛΕΚΑΝΗ ετών 71 κηδεύσαμε την Παρασκευή 8 Ιουλίου, 12 30 μ μ , από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος Η σύζυγος: Μαρία Τα παιδιά: Χρήστος – Αννα Τα αδέλφια: Καλλιόπη, Ανθούλα – Γιώργος Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΚΑΤΕΛΗ ετών 84 κηδεύσαμε την Παρασκευή 8 Ιουλίου, 11 π μ , από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος Η σύζυγος: Ελένη Τα παιδιά: Δέσποινα – Νικόλαος Τα αδέλφια: Ιωάννης – Αικατερίνη Τα εγγόνια: Θεόδωρος – Αικατερίνη, Ευάγγελος, Χρυσάνθη – Πασχάλης Τα ανίψια Οι συγγενείς.

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ» ∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ : 2310-869 235, 2310-869 236

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

Τελούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 10 π μ , στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Κορδελιού, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου και θείου ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΙΩΖΗ Η σύζυγος: Σοφία Τα ανίψια Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

35

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ : 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ : 6977-597464 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ : 2310-860088, 860077

www baboulas com

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ : 2310-22 62 52 Κιν 6932-728 760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ 2310-830 924 www daraviga gr

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Βασ Ολγας 149 (μετά τη στάση Γεωργίου) Τηλ 2310-866 380 - 6948-957 847

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Διευκολύνσεις πληρωμών

• Βασ Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ 2310-869 250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www baboulas gr email: Info@baboulas gr


ΙΧ και η εφορία

Τα «βουνά» της πόλης Την έβλεπα καθώς προσπαθούσε να βγει µε το ποδήλατό της από το λιµάνι. Γύρω στα εξήντα, µόλις είχε αποβιβαστεί από το γερµανικό κρουαζιερόπλοιο που είχε δέσει στην προβλήτα και ετοιµαζόταν να «κατακτήσει» την πόλη, µε τον ίδιο ενθουσιασµό που έχω όταν φτάνω στο Βερολίνο και ετοιµάζοµαι να διασχίσω µε το ποδήλατο την Unter den Linden. Συµπτωµατικά πιάσαµε κουβέντα, µε ρώτησε τι γράφουν τα πανό που βρίσκονται κρεµασµένα στην περίφραξη του λιµανιού, της είπα ότι καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση ξεπουλά τα κέρδη, µου έδειξε ότι κατάλαβε, ήταν άλλωστε φανερό ότι είχε προετοιµαστεί για να µπει στο πνεύµα του τόπου και της περιόδου. Ηθελε να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και µερικές από τις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης. Της είπα να µην παραλείψει τον Αγιο Νικόλαο Ορφανό, να προσπαθήσει να φανταστεί το Λευκό Πύργο χωρίς τσαντίρια, πλαστικές καρέκλες και καντίνες, και της ευχήθηκα καλή τύχη στο κυκλοφοριακό χάος που την περίµενε. Δύο ώρες αργότερα, TOY MAKH BOΪTΣI∆H την ξανασυνάmvoitsidis@the.forthnet.gr ντησα στην Τσιµισκή, περίπου στο ύψος της ΧΑΝΘ. Περπατούσε, κρατώντας το ποδήλατο στο χέρι. Χαµογέλασε και έκανε ένα µορφασµό απογοήτευσης. «Δύσκολη πόλη για ποδήλατο», µου είπε στωικά. «Αλλά οι εκκλησίες είναι περίφηµες». Με εξαίρεση όσους έχουν µάτια µόνο για τα µνηµεία και όσους ξηµεροβραδιάζονται στο φαγοπότι, κάπως έτσι συνοψίζεται η εικόνα που αποκοµίζει ένας επισκέπτης από τη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον παρελθόν, αµφίβολο παρόν. Αλλά πόσοι απ’ όσους επισκέπτονται την πόλη πηγαίνουν µόνο από εκκλησία σε µουσείο, κλείνοντας τα µάτια σε όσα συναντούν στο δρόµο; Και γιατί πρέπει κάποιος να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να βυθιστεί στις καρέκλες των εστιατορίων όταν το ίδιο µπορεί να κάνει παντού στην Ελλάδα; Το ρεύµα θα µπορούσαν να δηµιουργήσουν άνθρωποι που στη Θεσσαλονίκη βρίσκουν λίγο απ’ όλα, και επιπλέον την εγγύτητα σε ωραίες θάλασσες. Και εκκλησίες και γαστριµαργία και ωραίο φως και περίπατο και διασκέδαση. Με δυο λόγια, ένα ευχάριστο περιβάλλον όπως αυτό που προσφέρουν τόσες µεσαίες ευρωπαϊκές πόλεις που κατακλύζονται από επισκέπτες. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι δε θα παρκάρουν ΙΧ στις ράµπες των ΑΜΕΑ, ότι ο πεζόδροµος της Γούναρη θα πάψει να είναι σκουπιδότοπος, ότι στους ποδηλατόδροµους δε θα ισχύει ο νόµος της ζούγκλας, ότι οι πεζοί δε θα κάνουν ασκήσεις ισορροπίας ανάµεσα στους φραπεδοκαναπέδες και ότι θα προχωρήσουν κάποιες τολµηρές πεζοδροµήσεις. Μικρά πράγµατα αλλά σ’ αυτήν την πόλη, βουνό.

Η Βραζιλιάνα εκπρόσωπος της Ιταλίας στον κόσµο

Φωτογραφία Associated Press

Σε θέµατα οµορφιάς, οι Ιταλοί βρήκαν την εκπρόσωπό τους στο πρόσωπο της Σίλβια Νοβάις, µιας Βραζιλιάνας καλλίγραµµης νεαρής. Η Νοβάις εξελέγη σε διαγωνισµό οµορφιάς «Μις Ιταλία στον Πλανήτη» και -δικαιολογηµένα- µαγνήτισε τα βλέµµατα των Ιταλών θαυµαστών της, τους οποίους συνάντησε σε ένα σεργιάνι της χτες στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Πολιτική µηνύσεων; στο καναβάτσο

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Από την ξενιτιά, διαβάζω τα αδιάβαστα και δεν μπορεί καν να σκάσει το αχείλι μου, να ρίξω καμία ειρωνεία, ως συνεΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H πής οργανικός διανοούμενος petefris@otenet.gr του οποίου το σινάφι έχει βγάλει άφθες από την πολυλογία, κι εντούτοις κατηγορείται ότι βγάζει το σκασμό. Σημερινό σερφάρισμα έδειξε στα ψηφιακά μας μέσα μια έκρηξη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μια φασαρία την οποία είχα προλάβει πριν πάρω τα όρη τ’ άγρια βουνά, αλλά νόμισα πως θα ξεφούσκωνε. Αμ δε! Τελευταία συνέπεια του καβγά, μήνυση εναντίον του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Από τον Σύριζα. Επειδή οι πασοκάδες κάτι έχουν πάθει και νομίζουν ότι τα πάθια τους οφείλονται σε οργανωμένη και συστημική επίθεση εναντίον τους, από μια εξτρίμ παραλλαγή της Αριστεράς, ονόματι Σύριζα. Το ΠΑΣΟΚ ενεργεί έτσι, επειδή πιστεύει ότι μόλις καβατζάραμε το σωτήριον έτος 1988 και θεωρεί ότι με μια κομματική τοποθέτηση περί δυνάμεων του πασοκοφωτός, εναντίον των δυνάμεων του αντιπάλου Σκότους, τα πρόβατα θαμπώνονται και μπαίνουν στο μαντρί. Ο Σύριζα, που θα μπορούσε σε δευτερόλεπτα να φύγει από το κεντρικό κάδρο της επικέντρωσης στο όνομά του, αισθάνεται ότι, Σύριζα - ξεσύριζα, δε βλάπει να παίξει ολίγον παλαιοκομματικό τζιμάνι. Δηλαδή να θολώνει ελαφρώς την κατάσταση, αρνούμενο βέβαια την «επίσημη» ανάμιξή του σε προσωπική υποβάθμιση βουλευτών άλλων κομμάτων, αλλά παίζοντας το ελεύθερο και ωραίο κόμμα, επιτρέποντας σε ευερέθιστα στελέχη της νεολαίας να ρίχνουν κατάρες και καταδίκες σε μεμονωμένους βουλευτές, αλλά επειδή υπάρχει στο κόμμα αυτό εσωκομματική ελευθερία. Ιδια ακριβώς με αυτήν που υπήρχε πριν από μερικά χρονάκια, όταν έμπαινε τροτσκιστής στις συνελεύσεις και αποχωρούσαν ακόμη και οι

αριστεριστές αμέσως, για να μη γίνει η σφαγή του Δράμαλη. Υπό το πολιτικό λοιπόν νεύμα του «αφήστε τους πάντες να εκφραστούν, παλαιοκομματικά σκαθάρια του συστήματος», ο ελληνικός λαός θέλει να πιστέψει τον Σύριζα, επειδή από το μέγεθος και τους παράγοντες του κόμματος δεν του δίνουν την εντύπωση ανατροπέων του συστήματος, κι από την άλλη ακούει πως «όταν σας έλεγα ναζιστή, εννούσα όχι το άτομόν σας, το οποίον και τιμώ, αλλά την πολιτικήν που ενασκείτε, τιμημένε αντίπαλε». Το μόνο που βγαίνει από αυτά είναι πως το ηλικίας σχεδόν σαράντα ετών μήνυμα «απόψε πεθαίνει ο φασισμός» ήταν ένα τεράστιο ψέμα, μια παλούκα. Δύο «δημοκρατικά» κόμματα από τα πεντέξι που διαθέτουμε αλληλοκατηγορούνται για γκεμπελισμό (του οποίου ο ιδρυτής εκάη οικογενειακώς το 1945). Ωρα, λοιπόν, για μια δίκη όπως του Πλεύρη, να λυθούν δικανικώς λεπτά ζητήματα ανημπόριας του συστήματος. Πίσω από αυτά, βρίσκεται κάτι τραγικά απλό. Μετά την ανεπιτυχή έξοδο πασοκάδων από τον ανανεωμένο αρχηγό του 2007, ανεπιτυχή επειδή πήγαν προς Συνασπισμό και τους πάγωσε ο μέγας Αλαβάνος με εκείνο το «καλώς τα παιδιά», πολλοί του ΠΑΣΟΚ φλερτάρουν και με τον Σύριζα, όπως φλερτάρουν με τις πλατείες, με τους «αγανακτισμένους», αλλά και με τον εαυτό τους επειδή δεν πιστεύουν πως η Ωρα της Κρίσεως έπεσε στη δική τους σειρά και θα δούνε διορισμό (αν υπάρχει ο όρος) εκεί, κατά το Σεπτέμβριο του 2056. Ο Σύριζα δε θέλει να δεχτεί αυτήν την φορά «πρόσφυγες» στο χώρο του που θα υμνούν τις χαμένες πατρίδες, αλλά από την άλλη, δεν αναλύει επωφελώς για τη χώρα την τραγική κατάσταση της «ελληνικής αντίστασης στο μνημόνιο», διότι έχει ένα απλό, καθαρόαιμο και καθόλου προσωρινό κέρδος. Πολιτικό. Υπάρχει κάτι από αυτά που ξεκαθαρίζεται με δικαστήρια;


φωνή Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΚΑΒΑΛΑ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΑΟΚ

Πρώτο τεστ µε Φορτούνα στις 20:00 σελ. 18-19

Τώρα τρέχουµε... Στο Καρπενήσι βρίσκονται από χτες οι παίκτες του Αρη. Νέτο: «Θέλουµε Κύπελλο και Ευρώπη». Οριστικοποιήθηκε το φιλικό µε την Πενιαρόλ στις 26 Ιουλίου Του ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΡΑΚΗ

«Κλείνει» προπονητή ΣΤΟ τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι επαφές του Σταύρου Ψωµιάδη µε τον νέο τεχνικό της οµάδας. Ο πρόεδρος της Καβάλας συζητά µε ξένο προπονητή και είναι θέµα χρόνου να ανακοινωθεί η πρόσληψή του. Πάντως, ο Ψωµιάδης δε θέλει να κάνει γνωστό το όνοµα τεχνικού, ώστε να µην υπάρξει κάποιο πρόβληµα στη συµφωνία, αν και είχε ακουστεί ο Λασάρτε. Στις προπονήσεις επέστρεψε ο Μίρκο Χργκόβιτς (φωτό). Ο τελευταίος βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα και ενσωµατώθηκε στην προετοιµασία εν όψει της νέας σεζόν. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β.: Από την ∆ευτέρα θα ξεκινήσει η προετοιµασία της οµάδας για τον αγώνα µε την Ραντ. Ο Χάβι Γκραθία θα δώσει ρεπό στους παίκτες του για αύριο και στη συνέχεια θα αναλύσει τον τρόπο παιχνιδιού των Σέρβων. Εξάλλου, ο Αντρέ Σκέµπρι µε δηλώσεις του σε ΜΜΕ της Μάλτας ανέφερε ότι «ανυποµονώ να αγωνιστώ στο Γιουρόπα Λιγκ». ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Παίκτης της οµάδας είναι από χθες ο Χάρης Ταµπάσης. Ο 25χρονος τερµατοφύλακας υπέγραψε για δύο χρόνια και δήλωσε χαρούµενος από την µεταγραφή του. «Είµαι χαρούµενος που ανήκω στην οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα. Αποτελεί µεγάλη τιµή για µένα. Υπόσχοµαι να δώσω τον καλύτερό µου εαυτό προκειµένου να δικαιώσω τους ανθρώπους που µε εµπιστεύτηκαν». ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Παρελθόν από την οµάδα αποτελεί ο Βαγγέλης Καούνος. Ο 33χρονος επιθετικός δεν βρισκόταν στα πλάνα του Μπάµπη Τεννέ και έλυσε τη συνεργασία του µε την οµάδα.

Σ

το Καρπενήσι βρίσκονται από χτες το µεσηµέρι οι παίκτες του Αρη. Μάλιστα, το απόγευµα πραγµατοποιήθηκε και προπόνηση, από την οποία απουσίαζαν οι τραυµατίες Πρίττας, Τσέζαρεκ και Κανούλας. Οι παίκτες των «κίτρινων» δηλώνουν αποφασισµένοι για µια καλύτερη σεζόν, κάτι που πηγάζει και από τις δηλώσεις του Ντάρσι Νέτο. Ο Βραζιλιάνος παίκτης µίλησε πριν την αναχώρηση της οµάδας και έθεσε ως στόχους του Αρη το Κύπελλο και την έξοδο στην Ευρώπη. «Θα πρέπει να κοιτάξουµε βήµα-βήµα το χτίσιµο της οµάδας, είµαστε ακόµη στην αρχή. Ηταν αποτυχία που δε βγήκαµε στην Ευρώπη και πρέπει του χρόνου να κοιτάξουµε να επανέλθει η οµάδα στις υψηλές θέσεις και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από εκεί και πέρα, όµως, το Κύπελλο είναι ένας στόχος. Θα κοιτάξουµε να φτάσουµε στον τελικό και να δούµε τι µπορούµε να κατακτήσουµε σε εκείνο τον θεσµό». Ο Βραζιλιάνος αµυντικός µίλησε και για τους δύσκολους οικονοµικούς καιρούς που περνάει η Ελλάδα. «Η χώρα αυτή τη στιγµή διανύει µία δύσκολη οικονοµική συγκυρία και είναι δύσκολο για την οµάδα να κάνει ακριβές µεταγραφές και να φέρει µεγάλα ονόµατα. Οµως, µε τον καλό σχεδιασµό και τον προγραµµατισµό, η διοίκηση µπορεί να φέρει τους καλύτερους δυνατούς, ποιοτικούς παίκτες και θα κοιτάξουµε να πετύχουµε τους στόχους µας». Τέλος, σχολίασε και τα όσα συµβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες ηµέρες. «Τα νέα είναι πολύ στενάχωρα. Βρίσκοµαι τέσσερα χρό-

Φατί, Σολτάνι και Τόχα έτοιµοι για την αναχώρηση νια στην Ελλάδα και έβλεπα κάποια πράγµατα και πίστευα ότι ήταν τυχαία. Οµως, αποδεικνύεται ότι τελικά ήταν κάτι άλλο, αν και εµάς δε µας αφορούν όλα αυτά. Πρέπει να µείνουµε συγκεντρωµένοι στη δική µας δουλειά. Οσο για τη δική µας έξοδο στην Ευρώπη, είναι κάτι δύσκολο. Αν ήταν να πάρει την απόφαση η ΟΥΕΦΑ, θα ήταν αλλιώς τα πράγµατα, αλλά αφού είναι στο επίπεδο της χώρας το να

παρθεί η απόφαση, νοµίζω ότι είναι δύσκολο. Εµείς πρέπει να µείνουµε συγκεντρωµένοι στο χτίσιµο της οµάδας µας. Παρ’ όλα αυτά, αν χρειαστεί, πιστεύω ότι η οµάδα θα παρουσιαστεί έτοιµη».

Ερχεται για φιλικό η Πενιαρόλ Οπως ανακοινώθηκε χτες από την ΠΑΕ Αρης, η Πενιαρόλ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να

δώσει φιλικό αγώνα µε τους «κίτρινους» στις 26 Ιουλίου. Η φιναλίστ του φετινού Κόπα Λιµπερταδόρες αποτελεί µία από τις µεγαλύτερες οµάδες της Λατινικής Αµερικής. Εχει στην κατοχή της 47 πρωταθλήµατα, 5 Κόπα Λιµπερταδόρες και 3 Διηπειρωτικά. Ο αγώνας θα γίνει στις 21:00 και φίλοι του Αρη θα µπορούν να προµηθεύονται τα εισιτήριά τους από την Δευτέρα.


16

2

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΤΡΙΚΑΛΑ

∆ε γλιτώνουν ΠΡΟΣ υποβιβασµό οδηγούνται τα Τρίκαλα! Η Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού θα υποβάλει µηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πληµµελειοδικών Τρικάλων, καθώς η εγγυητική επιστολή των Τρικάλων για τη συµµετοχή στο πρωτάθληµα ήταν πλαστή. Οπως αναφέρει η Γ.Γ.Α. αυτό προκύπτει από έγγραφο τράπεζας των Τρικάλων, που αναφέρει ότι «η εγγυητική επιστολή που προσκόµισε η ανωτέρω ΠΑΕ για τη συµµετοχή της στο πρωτάθληµα 2010-2011 είναι καθ’ ολοκληρία πλαστή». Οσον αφορά τα πλέι οφ, η ΕΠΟ µαζί µε την ΕΠΑΕ φέρονται να σκέφτονται να τα διοργανώσουν στα µέσα Αυγούστου, κάτι που πρακτικά σηµαίνει ότι το πρωτάθληµα της Σούπερ Λιγκ θα καθυστερήσει να ξεκινήσει.

«Ούτε φράγκο...» Περαιτέρω κλείσιµο της «κάνουλας» στις ΠΑΕ που δε συµβάλλουν κατά της βίας, προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισµού, Γ. Νικητιάδης Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Ο

ποιος δε θα συµµορφωθεί µε το νόµο περί βίας στα γήπεδα, «δεν πρόκειται να πάρει φράγκο τσακιστό». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού, Γ. Νικητιάδης (φωτό), µιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Εµείς θα κλείσουµε τις κάνουλες. Δεν πρόκειται να πάρει φράγκο τσακιστό όποιος δε συµµετέχει στην αντιµετώπιση της βίας, όποιος δεν αντιλαµβάνεται ότι ούτε µια κροτίδα δεν µπορεί να πέσει στα γήπεδα. Αν χρειαστεί να χρησιµοποιηθούν και άλλα όπλα για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, η Πολιτεία θα τα χρησιµοποιήσει», είπε ο κ. Νικητιάδης, ενώ σε ό,τι αφορά πιθανό «κουκούλωµα» από τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση των στηµένων αγώνων, δήλωσε: «Κουκούλωµα συνιστά για την κυβέρνηση το να µην εφαρµοστεί το δίκαιο. Αλλά αυτήν τη στιγµή βλέπουµε ότι η Δικαιοσύνη, όχι µόνο δεν είναι στην κατεύθυνση του κουκουλώµατος, απεναντίας ξεκου-

κουλώνει στην κυριολεξία τα πράγµατα». ΑΡΣΗ της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αποφάσισε το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών Αθηνών για έξι από τους 68 κατηγορούµενους στην υπόθεση των στηµένων. Το συµβούλιο έκανε δεκτά τα αιτήµατα του προέδρου και του διεθνή ποδοσφαιριστή, Β. Μαρινάκη και Α. Παπαδόπουλου αντίστοιχα, των διαιτητών, Δ. Καλόπουλου, Θ. Γιάχου, του προέδρου της Τρίπολης, Γ. Μποροβήλου και του µεγαλοµετόχου του Διαγόρα, Κ. Χρυσοχοΐδη. ΕΤΟΙΜΟΣ να παραδοθεί στις δικαστικές αρχές είναι ο Μ. Ψωµιάδης σύµφωνα µε το νοµικό του εκπρόσωπο, Χρ. Μυλωνόπουλο. Μιλώντας στο FM 100, ο κ. Μυλωνόπουλος υποστήρξε ότι ο πελάτης του «θα παραδοθεί µε όρους αξιοπρέπειας. Αλλωστε, συνεργάστηκε µε τις αρχές την προηγούµενη της σύλληψης του υιού του και είναι ήσυχος ότι δεν έκανε κάποια αξιόποινη πράξη».

Προσφορές

που σου φτιάχνουν τη µέρα!

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Αποκτήστε το πιο έξυπνο gadget! Ενας επιτραπέζιος ή επιτοίχιος μετεωρολογικός σταθμός εσωτερικού χώρου ΤFA-351087, με ψηφιακό θερμόμετρο & υγρασιόμετρο, ρολόι, ξυπνητήρι, ημερομηνία & πρόβλεψη καιρού, από το «ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ».

10€ Εκπτωση 35%

Από 15,40€ μόνο

Μπες στο dealmyday.gr και... αγόρασέέ το!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τουρνουά για ελεύθερους ΤΟ δεύτερο τουρνουά για ελεύθερους ποδοσφαιριστές που διοργανώνει η FIFPro, το Παγκόσµιο όργανο επαγγελµατιών ποδοσφαιριστών, πραγµατοποιείται σήµερα στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Στο τουρνουά θα πάρουν µέρος ελεύθεροι παίκτες από Ελλάδα, Βουλγαρία και Σλοβενία και τους αγώνες θα παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι οµάδων, προπονητές, σκάουτερ και µάνατζερ. Αλλωστε πέρυσι µετά από αντίστοιχο φιλικό Ελλάδας και Βουλγαρίας, είχαν βρει οµάδα σχεδόν όλοι οι Ελληνες ποδοσφαιριστές που είχαν αγωνισθεί. Η είσοδος για το κοινό θα είναι από την θύρα 7 και οι αγώνες θα έχουν διάρκεια 50 λεπτών.

Το πρόγραµµα: 19.30 20.30 21.30

Σλοβενία-Ελλάδα Σλοβενία-Βουλγαρία Ελλάδα-Βουλγαρία


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011 3

17

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΚΟΠΑ ΛΙΜΠΕΡΤΑ∆ΟΡΕΣ

«∆ώρο» του Λα Βόλπε στην Αργεντινή ∆ΩΡΟ στην πατρίδα του έκανε ο Αργεντινός προπονητής της Κόστα Ρίκα, Ρικάρντο Λα Βόλπε, οδηγώντας την οµάδα του σε νίκη - έκπληξη επί της Βολιβίας µε 2-0 (φωτό). Η οµάδα της Κεντρικής Αµερικής συµµετέχει στο Κόπα Αµέρικα ουσιαστικά µε την β’ οµάδα της, αλλά έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο, είχε δύο δοκάρια, έχασε πέναλτι και σκόραρε µε τους Μαρτίνεζ και Κάµπελ. Οι Βολιβιανοί τελείωσαν τον αγώνα µε εννέα παίκτες, λόγω αποβολής των Ριβέρο και Φλόρες και η Αργεντινή είναι πλέον στη δεύτερη θέση του οµίλου. Σήµερα δίνει τον δεύτερο αγώνα της η Βραζιλία µε αντίπαλο την Παραγουάη στην Κόρντοµπα (22.00 Novasports 1) και ο Μενέζες ετοιµάζεται να βάλει από

την αρχή τον Ελάνο και να αφήσει έξω τον Ροµπίνιο. Αµέσως µετά η Βενεζουέλα παίζει µε το Εκουαδόρ (00.30 Novasports 1), ενώ αύριο το βράδυ θα ολοκληρωθεί ο Α’ όµιλος, όπου η Κολοµβία θα αντιµετωπίσει την Βολιβία (22.00 Novasports 1) και η Αργεντινή θα φιλοξενήσει στην Κόρντοµπα την Κόστα Ρίκα (03.45 Novasports 1). ΤΕΛΙΚΟ έχουµε αύριο το βράδυ και στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Νέων (Κάτω των 17), που ολοκληρώνεται στο Μεξικό. Τον τίτλο θα διεκδικήσουν δύο αουτσάιντερ, το Μεξικό και η Ουρουγουάη (02.00 Eurosport), ενώ νωρίτερα θα γίνει ο µικρός τελικός µεταξύ Γερµανίας και Βραζιλίας (23.00 Eurosport). Στους ηµιτελικούς, που έγιναν χτες τα ξηµερώµατα, η Ουρουγουάη, παίζοντας άριστα το παιχνίδι

Απογειώνεται...

των αντεπιθέσεων, απέκλεισε τη Βραζιλία µε 3-0. ∆ραµατικός ήταν ο αγώνας του Μεξικού µε τη Γερµανία, καθώς τα «πάντσερ» προηγήθηκαν 2-1, αλλά ισοφαρίστηκαν στο 75’ µε απευθείας κόρνερ από τον Εσπερικουέτα και έχασαν 3-2 στο 90’, όταν ο Γκόµεζ σκόραρε µε ανάποδο ψαλίδι! Τέλος, σήµερα και αύριο διεξάγονται οι προηµιτελικοί του Παγκοσµίου Κυπέλλου Γυναικών στη Γερµανία. Σήµερα γίνεται το ευρωπαϊκό ντέρµπι Αγγλίας - Γαλλίας (18.45 Eurosport) και στη συνέχεια η Γερµανία θα υποδεχτεί την Ιαπωνία (21.00 Eurosport). Αύριο η Σουηδία θα παίξει µε την Αυστραλία (14.00 Eurosport) και θα ακολουθήσει ο πρόωρος τελικός µεταξύ Βραζιλίας και ΗΠΑ (18.45 Eurosport).

Μετονοµάζεται το «Σίτι οφ Μάντσεστερ»

Συµφωνία - ρεκόρ για τη Μάντσεστερ Σίτι µε αεροπορική εταιρία του Ντουµπάι για µετονοµασία του γηπέδου της. Ο Μπιέλσα ανέλαβε την Μπιλµπάο

Τ

εράστια, για τα ποδοσφαιρικά δεδοµένα, χορηγική συµφωνία ανακοίνωσε χτες η Μάντσεστερ Σίτι, που την καθιστά και... επίσηµα την πλουσιότερη οµάδα του κόσµου. Η αγγλική οµάδα, που ανήκει στον σεΐχη Μανσούρ Αλ Ναϊάν, συµφώνησε να δώσει για δέκα χρόνια στο στάδιο «Σίτι Οφ Μάντσεστερ» το όνοµα της αεροπορικής εταιρίας Ετιχάντ από το Αµπού Ντάµπι και θα πάρει στο διάστηµα αυτό το αστρονοµικό ποσό των 168 εκατοµµυρίων ευρώ, µαζί µε ένα Airbus που θα µεταφέρει την οµάδα στους εκτός έδρας αγώνες της. Παράλληλα, η Ετιχάντ ανακοίνωσε δύο νέες καθηµερινές πτήσεις από το Μάντσεστερ για τα Αραβικά Εµιράτα. Η συµφωνία - µαµούθ είναι η µεγαλύτερη στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου και ξεπερνά εκείνη της Αρσεναλ µε την αεροπορική εταιρία Εµιρεϊτς (113 εκατοµµύρια για 15 χρόνια). Μεταξύ άλλων, η συµφωνία προβλέπει την προβολή βίντεο της Μάντσεστερ Σίτι στις πτήσεις της εταιρίας, καθώς και προγράµµατα για νέους ποδοσφαιριστές σε υποβαθµισµένες περιοχές, τόσο στην περιοχή του Μάντσεστερ όσο και στον υπόλοιπο κόσµο. Στα µεταγραφικά θέµατα δεν υπήρχε ιδιαίτερη δραστηρι-

ότητα χτες, καθώς βρισκόµαστε µόλις στο δεύτερο γουίκεντ της περιόδου. Η Λίβερπουλ, που ολοκλήρωσε την απόκτηση του Τσάρλι Ανταµ, επιβεβαίωσε εµµέσως ότι θα ανεβάσει την προσφορά της για τον Ντάουνινγκ, αλλά έχει στο µυαλό της και τον Μισέλ Μπάστος της Λιόν. Ετοιµάζεται επίσης να πουλήσει τους Κοντσέσκι και Κόουλ, τους οποίους θέλει η Μπλάκµπερν. Η Αστον Βίλα, από την πλευρά της, προσπαθεί να πάρει τον Ενζογκµπιά από τη Γουίγκαν, τον οποίο προορίζει για αντικαταστάτη του Ντάουνινγκ. Ακόµη, η Γιουνάιτεντ ανανέωσε το συµβόλαιο του Κρις Σµόλινγκ και η νεοφώτιστη ΚΠΡ θα δοκιµάσει τον Χάργκριβς. Στην Ισπανία ξεχωρίζει η επιστροφή του Μαρσέλο Μπιέλσα, που θα αναλάβει την Μπιλµπάο. Ο Αργεντινός τεχνικός αποτελούσε επιλογή του νέου προέδρου (και παλιού παίκτη της οµάδας) Ουρούτια. Και η Μάλαγα, µια άλλη οµάδα µε Αραβες ιδιοκτήτες, φέρεται διατεθειµένη να προσφέρει µέχρι 40 εκατοµµύρια στην Ιντερ για τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ! Τέλος, σύµφωνα µε τις ισπανικές εφηµερίδες, η διαφορά της Μπαρτσελόνα µε την Αρσεναλ για τον Φάµπρεγας είναι 11 εκατοµµύρια ευρώ.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1

ΟΛΛΑΝ∆ΙΑ

Χορός της βροχής

Και δεύτερος νεκρός

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ αναµένεται να είναι η βροχή στο αυριανό βρετανικό γκραν πρι του Σίλβερστοουν (15.00 Alpha) και αυτό φάνηκε από τα χτεσινά δοκιµαστικά (φωτό). Οι καιρικές συνθήκες, πάντως, ευνοούν το βρετανικό δίδυµο της Μακλάρεν, Χάµιλτον και Μπάτον, ειδικά τον πρώτο που προσπαθεί να πλησιάσει τον πρωτοπόρο Σεµπάστιαν Φέτελ. «Η Ρεντ Μπουλ είναι πολύ δυνατή και αν η πίστα είναι βρεγµένη, θα έχουµε ασφαλώς περισσότερες πιθανότητες», σχολίασε ο Χάµιλτον. Στα χτεσινά δοκιµαστικά, πάντως, τον καλύτερο χρόνο έκανε η Ρεντ Μπουλ του Μαρκ Γουέµπερ, πριν χαλάσει ο καιρός, ενώ το απόγευµα καλύτερος ήταν ο Μάσα, αφήνοντας πίσω του τον Ρόσµπεργκ και τον Κοµπαγιάσι. Ο Ιάπωνας, µάλιστα, είχε ατύχηµα το πρωί.

ΑΛΛΟΣ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας του ατυχήµατος στο Ενσεντε, µε την κατάρρευση του σκεπάστρου στο στάδιο της Τβέντε. Πρόκειται για έναν 24χρονο εργάτη που νοσηλευόταν στο νοσοκοµείο της πόλης και υπέκυψε χτες στα τραύµατά του, ανεβάζοντας σε δύο τα θύµατα. Λίγες ώρες πριν, η αστυνοµία είχε ξεκινήσει ανακρίσεις για τα αίτια του ατυχήµατος, ενώ άλλα πέντε άτοµα εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Στο άλλο µεγάλο θέµα των ηµερών, τα στηµένα παιχνίδια στην Τουρκία, οι δικαστικές αρχές άρχισαν χτες να ανακρίνουν τον Αζίζ Γιλντιρίµ. Ο πρόεδρος της Φενέρµπαχτσε είχε αρνηθεί να απολογηθεί στην αστυνοµία, εξασκώντας το δικαίωµά του να µη µιλήσει και φέρεται να είπε σε συνεργάτες του: «Θέλουν να θυσιαστώ, αλλά αν µιλήσω θα... κάψω πολλούς». Μέχρι στιγµής έχουν προφυλακιστεί 25 άτοµα.

Στη Νότια Κορέα, όπου µαίνεται επίσης σκάνδαλο στηµένων αγώνων, οι συλλήψεις έχουν φτάσει τις 50. Μεταξύ αυτών που κρατούνται είναι 46 ποδοσφαιριστές και εννέα από αυτούς ανήκουν στην Σανγκµού Φίνιξ, οµάδα του... κορεατικού στρατού! Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγµατοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Λίγκας για να αποφασίσει τι θα κάνει µε το πρωτάθληµα, αφού στο ποδόσφαιρο της χώρας επικρατεί χάος. ΤΗΝ τελευταία της προσπάθεια να επανέλθει στο Τσάµπιονς Λιγκ καταβάλλει η Τιµισοάρα και προσέφυγε στο CAS, όπου η υπόθεσή της θα εκδικαστεί την Τετάρτη. Η ρουµανική οµάδα τερµάτισε δεύτερη πέρυσι, αλλά δεν µπόρεσε να πάρει άδεια συµµετοχής, για οικονοµικούς λόγους, και αποβλήθηκε από το πρωτάθληµα. Τη θέση της στα προκριµατικά του Τσάµπιονς Λιγκ πήρε η Βασλούι.


18

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΤΩΝ Σ

ΣΙΣΕ: ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ

Κατσουράνης: Καλύτεροι φέτος ΚΟΝΤΡΑ στα προβλήματα, τις αποχωρήσεις παικτών και το διοικητικό αδιέξοδο, ο Κ. Κατσουράνης δήλωσε αισιόδοξος για το φετινό Παναθηναϊκό, ο οποίος αναχώρησε χτες το πρωί για την Αυστρία (φωτό Φερέιρα) όπου θα κάνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. «Θα είμαστε καλύτεροι φέτος, παρότι πολλοί περιμένουν το αντίθετο», δήλωσε ο διεθνής μέσος. «Το καλό είναι ότι η ομάδα είναι ακόμη ένα χρόνο μαζί κι αυτό σημαίνει ότι “δένεται” καλύτερα. Στις προπονήσεις γίνεται πολύ καλή δουλειά, μ’ έναν προπονητή που έχει δείξει την αξία του στις ομάδες που έχει δουλέψει». Ο Σισέ έμεινε στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στη Λάτσιο, η οριστικοποίηση της οποίας πιθανόν να είναι θέμα ωρών. Ο Γάλλος επιθετικός έκανε την τελευταία του προπόνηση με τους «πράσινους» και αποχαιρέτησε τους

συμπαίκτες του μέσα σε κλίμα συγκίνησης. «Δεν πρόκειται να ξεχάσω κανέναν από σας και θα σας παρακολουθώ συνεχώς. Είστε σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχετε σημαντικά πράγματα και θα δώσετε χαρές στον κόσμο της ομάδας. Εύχομαι να κατακτήστετε το πρωτάθλημα και να μπείτε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ηρθα εδώ σε μια δύσκολη καμπή της καριέρας μου κι εσείς και το κλαμπ με βοηθήσατε να

σταθώ στα πόδια μου και να δείξω ότι μπορώ ν’ αγωνιστώ ξανά σε υψηλό επίπεδο. Σας ευχαρστώ για όλα», ήταν τα τελευταία λόγια του Σισέ. ΠΑΙΚΤΗΣ του Ατρομήτου είναι και επίσημα ο Γουέιν Τόμας. Ο Γ. Δώνης έδωσε το «πράσινο» φως για την απόκτηση του 32χρονου Αγγλου αμυντικού, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας. Στο Περιστέρι ενδέχεται να μετακομίσει και ο Ζουέλα, ο οποίος θέλει να φύγει από τη ρωσική Κουμπάν, αλλά το υψηλό συμβόλαιο (περίπου 500.000 ευρώ) αποτελεί προς το παρόν εμπόδιο στα σχέδιά του. Στο μεταξύ, ο Αργεντινός Λαουτάρο Φορμίκα, έφτασε χτες στην Ελλάδα για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης και τις επόμενες ώρες θα βάλει την υπογραφή του σε μονοετές συμβόλαιο. Τέλος, τη λύση της συνεργασίας του με το Β. Καούνο ανακοίνωσε ο Παναιτωλικός.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΑΒΡΑΑΜ ΠΑΡΟΝΤΟΣ

Νέα πρόταση σε Μανωλά ΝΕΑ βελτιωμένη - κατά 100.000 ευρώ - πρόταση για να διατηρήσει στο ρόστερ της και τα επόμενα χρόνια τον Κ. Μανωλά (φωτό), πρόκειται να κάνει η ΑΕΚ. Αυτή θα περιλαμβάνει πάγιες αποδοχές ύψους 900.000 ευρώ για την επόμενη τριετία και ρήτρα αποδέσμευσης για ομάδα του εξωτερικού. Σε περίπτωση νέας άρνησης, η Ενωση θα κινητοποιηθεί για άμεση πώληση του παίκτη, με στόχο να μη χαθεί ως ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και για να φέρει ρευστό στα ταμεία. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Γκέντσογλου, για τον οποίο φημολογείται ότι θα φέρει πρόταση 1 εκατ. ευρώ από ομάδα της Ιταλίας. Για τη θέση του τερματοφύλακα ο 35χρονος Ρούνιε, κερδίζει έδαφος έναντι του Κωνσταντόπουλου, για τον οποίο, εκτός του συμβολαίου, απαιτούνται και 150.000 ευρώ από την Κέρκυρα. Σε κάθε περίπτωση, στην ΑΕΚ θέλουν να έχουν τελειώσει με το θέμα του τερματοφύλακα, του στόπερ (έρχεται ο Χέλγκασον) και του επιθετικού (Μπαχά;), μέχρι την Τρίτη, οπότε αναμένεται η επιστροφή του Μ. Χιμένεθ στην Ελλάδα, ενώ τότε θα γίνει και η πρώτη συγκέντρωση εν όψει της νέας σεζόν. ΜΕ 29 παίκτες ταξιδεύει σήμερα το πρωί στην Αυστρία ο Ολυμπι-

ακός, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να συμπεριλαμβάνει στην αποστολή και το νεαρό Νικλητσιώτη. Κανονικά θα ταξιδέψει και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, για τον οποίο (όπως και για τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Β. Μαρινάκη) ήρθη η ποινή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Στην αποστολή θα ενσωματωθούν τη Δευτέρα οι Φετφατζίδης και Μανιάτης, ενώ την Πέμπτη οι Μέλμπεργκ και Ρόμενταλ. Από τους 29 παίκτες της αποστολής οι εφτά είναι υπό κρίση. Σουμπίνιο, Γκαλίτσιος, Γκρμπιτς, Νικλητσιώτης, Παπάζογλου, Βαλεριάνος και Ν. Παπαδόπουλος θα περάσουν κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Ζέεφλντ από το «μικροσκόπιο» του Βαλβέρδε. ΤΙΣ πρώτες του εμπειρίες από την παρουσία του στη Γερμανία και την Καϊζερσλάουτερν εξέφρασε ο Κ. Φορτούνης, στην πρώτη του συνέντευξη σε γερμανικό μέσο. Ο πρώην παίκτης του Αστέρα Τρίπολης μίλησε στην «Die Rheinpfalz» για τη νέα σελίδα στην καριέρα του. «Νομίζω πως για μένα είναι η καλύτερη εποχή για να βρίσκομαι στη Γερμανία. Η Καϊζερσλάουτερν έχει καλή ομάδα με μεγάλες δυνατότητες και είναι σπουδαίος σύλλογος. Είμαι ενθουσιασμένος που θα αγωνίζομαι στην Μπουντεσλίγκα, μπροστά σε 50.000 θεατές», τόνισε ο 18χρονος επιθετικός.

Οι παίκτες συνεχίζουν το... τρέξιμο, ενώ ο Βιτόλο μίλησε με τον Π. Κωνστ

Σύννεφα στο...

Επέστρεψε στην Ελλάδα ο Βιτόλο που δε δέχεται μείω τη διοίκηση της ΠΑΕ. Μιλά με Εργοτέλη ο Κουτσιανικο Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Τ

ις πρώτες σκέψεις για τον φετινό ΠΑΟΚ θα φανερώσει ο Μπόλονι στο αποψινό (8 μ.μ.) φιλικό με τη Φορτούνα στο Ντίσελντορφ. Ο Ρουμάνος θα χρησιμοποιήσει τους περισσότερους παίκτες του «ασπρόμαυρου» ρόστερ και θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Η αναμέτρηση δίνει μια ευκαιρία... γιορτής για χιλιάδες φιλάθλους του ΠΑΟΚ που ζουν στη Γερμανία και θα συγκεντρωθούν αρχικά στον «ασπρόμαυρο» σύνδεσμο της γερμανικής πόλης. Σκιάζεται όμως απ’ τις εξελίξεις που προκαλεί στην ομάδα η οικονομική στενότητα. Ο Κουτσιανικούλης και ο Βιτόλο επέστρεψαν χτες στην Ελλάδα, απ’ το Αρνεμ, όπου πραγματοποιείται η προετοιμασία. Ο πρώτος θα συζητήσει σήμερα με τον Απόστολο Παπουτσάκη την επιστροφή του στον Εργοτέλη. Ο «Δικέφαλος» χρωστούσε 250.000 ευρώ στην κρητική ΠΑΕ απ’ τη μεταγραφή του παίκτη. Σε περίπτωση που επέλθει συμφω-

νία, η ΠΑΕ απαλλάσσεται απ’ αυτό το ποσό, όπως και από περίπου 300.000 που μαζί με τους φόρους θα στοίχιζε το φετινό συμβόλαιο του Λαρισαίου. Σίγουρα όμως πιο σημαντικό είναι το θέμα Βιτόλο. Στον Ισπανό προτάθηκε μείωση αποδοχών κατά 30%, κάτι που δεν τον... ενθουσίασε καθόλου. Αλλωστε, απ’ τη στιγμή που ενσωματώθηκε στην προετοιμασία, έδειχνε εκνευρισμένος, επειδή του οφείλονται 100.000 ευρώ. Ο παίκτης πήρε άδεια και γύρισε στην Ελλάδα για να συναντήσει σήμερα

μαζί με τον ατζέντη του τους Ζαγοράκη, Βρύζα. Οι διοικούντες την ΠΑΕ θεωρούν ότι το συμβόλαιό του για τη νέα σεζόν (600.000) είναι δυσβάστακτο, αφού μαζί με την Εφορία το ποσό πλησιάζει τις 800.000 και ευελπιστούν ότι ο Αρίας θα καλύψει το κενό. Απ’ την άλλη πλευρά όμως, ο Βιτόλο είναι απ’ τους κορυφαίους παίκτες του ΠΑΟΚ και ενδεχόμενη αποχώρησή του, θ’ αποτελέσει αγωνιστική απώλεια για την ομάδα. «Εφόσον δεν βρούμε λύση, ο παίκτης θα φύγει. Επίσημο ενδιαφέρον από άλλη ομάδα δεν έχουμε προς το

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ

«Ελεγχος στην ΠΑΕ, καμία α Οι εξελίξεις στην υπόθεση Βιτόλο, έφεραν την αντίδραση των οργανωμένων φιλάθλων του ΠΑΟΚ που εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν οικονομικό έλεγχο και να μην αποδεσμευθεί κανένας παίκτης. Παράλληλα αποφασίζουν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Η ανακοίνωση που υπογράφουν δεκατρείς σύνδεσμοι αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κύριε Θανάση Κατσαρή, ως πρόεδρος του Α.Σ. και θεματοφύλακας των συμφερόντων του ΠΑΟΚ έχεις την ευθύνη να φέρεις εις πέρας άμεσα τον έλεγχο, που έχει οριστεί ως

προς την ΠΑΕ ΠΑΟ κοντεύει να μας πν την πλήρη διαφάνε Μέχρι τότε απαγο οποιουδήποτε πο περί οικονομικού από εμάς. Οποιος δότης των ονείρων Βρύζας πήγαν στα την κατάσταση, ενώ επρόκειτο να τοπο


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

5

19

ΜOΤΙOΝ ΤΕΑΜ

ΣΠΟΡ

ταντινίδη κι επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

. Αρνεμ

ωση αποδοχών και θα συναντηθεί με ούλης. Φιλικό απόψε με τη Φορτούνα

ν ό ) ί ι ο ν ι υ ή ν α ό ο

παρόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του παίκτη Δημήτρης Καγιόγλου. Κρούση για μείωση αποδοχών έχει γίνει και σε άλλους παίκτες, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν αρνητικά αυτό το ενδεχόμενο. Αλλωστε έχουν λαμβάνειν ουκ ολίγα χρήματα απ’ την περασμένη σεζόν. Επομένως, δεν αποκλείεται το δρόμο του Ισπανού ν’ ακολουθήσουν και άλλοι συμπαίκτες του. Οχι πάντως ο Σαλπιγγίδης, που συμφώνησε στη μείωση. Αγωνία επικρατεί στους φιλάθλους και για τη μεταγραφική στασιμότητα. Μέχρι στιγμής ο «Δικέφαλος»

ΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ!

αποδέσμευση»

ΟΚ. Επειδή πολλά ακούγονται και η μπόχα νίξει απαιτούμε ως οπαδοί και ως μέτοχοι εια και ενημέρωση του κόσμου του ΠΑΟΚ. ορεύουμε την αποδέσμευση ή πώληση οδοσφαιριστή, επειδή καμιά δικαιολογία αδιεξόδου δεν μπορεί να γίνει πιστευτή τολμήσει να υπογράψει θα θεωρηθεί προν μας». Μετά τα μεσάνυχτα Ζαγοράκης και γραφεία της Τούμπας για να εξομαλύνουν νώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΣ ΠΑΟΚ οθετηθεί με ανακοίνωση.

απέκτησε μόνο το Ρομπέρ που αγωνιζόταν στον Πανθρακικό. Το βάρος εστιάζεται στην εξεύρεση σέντερ φορ, αλλά είναι δυσεύρετοι (και... ακριβοί) οι ποιοτικοί παίκτες με ικανότητα στο σκοράρισμα. Καθόλου σίγουρη δεν είναι και η παραμονή του Βιεϊρίνια. Η δυσάρεστη κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΠΑΟΚ, επηρεάζει και την πώληση εισιτηρίων διαρκείας. Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Ιουνίου, τις τελευταίες μέρες οι ρυθμοί έπεσαν θεαματικά. Χτες διατέθηκαν μόλις 76 και ο συνολικός αριθμός είναι 13.413. Μέσα σ’ όλα αυτά, σαν... σανίδα σωτηρίας βλέπει ο Ζαγοράκης το ενδιαφέρον των Φλωρίδη, Σαχπατζίδη για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υποψήφιων επενδυτών με τους Κατσαρή, Ζαγοράκη. Σ’ αυτήν ο Φλωρίδης δεσμεύτηκε ότι θα επιδείξει τα οικονομικά του στοιχεία. Εφόσον το πράξει με ικανοποιητικό τρόπο, οι επαφές θα προχωρήσουν και ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να προσβλέπει σε βαθιά οικονομική «ανάσα».

ΞΑΝΘΗ

20 ομάδες με Ηρακλή ΠΡΟΤΑΣΗ αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου με αύξηση των ομάδων της Σούπερ Λίγκας σε 20 και την συμμετοχή του Ηρακλή, της Λάρισας και του Πανσερραϊκού, κατέθεσε με ανακοίνωσή της στην διοργανώτρια αρχή η διοίκηση της Ξάνθης. «Με προεξέχουσα την εποπτεύουσα αρχή ΕΠΟ και τους συμμετέχοντες σε αυτή, εν συνεχεία τη Σούπερ Λιγκ και τους συμμετέχοντες σε αυτή, «τα ’χουμε κάνει μπάχαλο». Στις καινούργιες βάσεις που ελπίζουμε ότι θα κτιστεί πλέον το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο, προτείνουμε με άμεση εφαρμογή από το επόμενο πρωτάθλημα, οι ομάδες που θα συμμετέχουν στη Σούπερ Λιγκ να εκπροσωπούν και Ελληνικούς γεωγραφικούς χώρους. » Ως εκ τούτου προτείνουμε: οι ομάδες που θα συμμετέχουν να είναι 20, η Λάρισα, ο Πανσερραϊκός και ο Ηρακλής να παραμείνουν στην κατηγορία και να ανέβουν από την Β’ Εθνική 4 ομάδες, που θα εκπροσωπούν 4 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, και ελπίζουμε να μη βρεθεί σε αυτή τη συγκυρία κανένας «πολύξερος» ή «νομιμόφρων» από την ΕΠΟ ή από τη Σούπερ Λιγκ να μας πει ξέρετε αυτό είναι παράνομο, γιατί τότε θα γελάνε 10.000.000 Ελληνες και 150.000.000 Ευρωπαίοι... Γιατί αν αυτό είναι παράνομο, όλα όσα γίνονται τελευταία από τα διάφορα όργανα της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ είναι νόμιμα;». Η ανακοίνωση καταλήγει με δύο υστερόγραφα: «1.Η πολιτική βούληση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι το καταλληλότερο timing για να γίνει κάτι τέτοιο γιατί έχουμε και την ευλογία της UEFA με τα ελαστικά κριτήρια αδειοδοτήσεων που επέτρεψε, για κάποιες ομάδες που θα συμμετείχαν στα πλέι οφ. 2. Αν κάποιες ομάδες από τη Σούπερ Λιγκ πρέπει να πέσουν κατηγορία για πειθαρχικούς λόγους, να αντικατασταθούν από ομάδες της Β’ Εθνικής».

Μετωπική

«Φουλ επίθεση» ο Ηρακλής, που ζητά από τη Λίγκα μη επικύρωση της βαθμολογίας, ενώ θέτει θέμα μη έναρξης του πρωταθλήματος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ Ούτε το ‘να, ούτε τ’ άλλο. Ούτε επικύρωση της βαθμολογίας, ούτε έναρξη του πρωταθλήματος. Στη λογική του ότι δεν έχει τίποτ’ άλλο να χάσει ο Ηρακλής επιχειρεί «μετωπική» με τη Σούπερ Λίγκα, ζητώντας να μην επικυρωθεί η βαθμολογία στο δ.σ. της διοργανώτριας την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ για πρώτη φορά θέτει ευθέως ζήτημα μη έναρξης του πρωταθλήματος, εφόσον, πρώτον δεν τελεσιδικήσει η υπόθεση της προσφυγής στο CAS και δεύτερον προτού υπάρξουν αποφάσεις για τα στημένα παχνίδια. Η διπλή επιστολή της ΠΑΕ Ηρακλής, που υπογράφει ο πρόεδρος Ν. Αρταβάνης, έχει αποδέκτες τον πρόεδρο της Λίγκας, Β. Μαρινάκη και το γενικό διευθυντή, Π. Κομνηνό. Στην πρώτη επιστολή οι «κυανόλευκοι» ζητούν να μην επικυρωθεί η βαθμολογία, καθώς εκκρεμεί η προσφυγή στο CAS και, αφού επικαλούνται ανάλογη πρόβλεψη του ΚΑΠ (άρθρο 20, παράγραφος 3) επισημαίνουν ότι: «Περαιτέρω, είναι σίγουρο ότι οι αθλητικοί εισαγγελείς εξετάζουν το θέμα των «στημένων» αγώνων, το οποίο προέκυψε πρόσφατα, και σε περίπτωση τυχόν ανάμιξης ποδοσφαιρικών ομάδων της Σούπερ Λίγκας θα ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη με ενδεχόμενη την επιβολή κυρώσεων σε βάρος τους, σύμφωνα με τους ισχύοντες αθλητικούς κανονισμούς. Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση και εν όψει όλων των ανωτέρω δεν είναι δυνατόν και δεν «επιτρέπεται» να γίνει επικύρωση βαθμολογίας και σε περίπτωση κατά την οποία τυχόν γίνει,

αυτή θα είναι σε κάθε περίπτωση μη νόμιμη και μη έγκυρη και θα δημιουργήσει άνευ προηγουμένου προβλήματα στο επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο το οποίο ήδη διανύει πολύ δύσκολους και κρίσιμους καιρούς». Στη δεύτερη επιστολή με αποδέκτη τον κ. Κομνηνό ο Ηρακλής επαναλαμβάνει ότι συντρέχουν δύο λόγοι (προσφυγή στο CAS, απόφαση για τα στημένα) βάσει των οποίων δεν πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και ζητά να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στο δ.σ. της Δευτέρας. Το νεότερο στη διαμάχη Ηρακλή - Λίγκας με θέμα την επικύρωση της βαθμολογίας, είναι η ομολογία από το νομικό εκπρόσωπο της διοργανώτριας, Γ. Οικονομάκη, ότι πράγματι υπάρχει εκκρεμοδικία και ότι το αίτημα του «Γηραιού» είναι δίκαιο. «Φυσικά και υπάρχει εκκρεμοδικία στην περίπτωση του Ηρακλή. Δε θεωρώ ότι έχει πιθανότητες δικαίωσης στο CAS, ωστόσο αυτό αποτελεί μια προσωπική του άποψη. Είχε το δικαίωμα να προσφύγει εκεί και το έπραξε», δήλωσε στην ιστοσελίδα «Bluearena.gr» και παραδέχτηκε πως «ήταν παράλειψή μου που δε διευκρίνισα ότι υπάρχει αυτός ο κανονισμός του ΚΑΠ και την απόφαση θα λάβουν τα μέλη της Σούπερ Λίγκας. Παρερμηνεύτηκε η ανακοίνωση. Δεν ανακοινώσαμε ποτέ ότι θα επικυρωθεί η βαθμολογία. Γράψαμε ότι το CAS δεν επέβαλε τη μη επικύρωση. Είναι καθαρά θέμα το πώς κρίνεις την κάθε εκκρεμοδικία». Στο μεταξύ ο Ηρακλής «φυλλορροεί» και μεταξύ των νεαρών παικτών του. Δύο απ’ αυτούς, ο Θ. Τσίτας και ο Δ. Στάμου, συζητούν με την ΑΕΚ την πιθανότητα συνεργασίας.


20

6

φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΒΟΛΕΪ

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Ετοιµες για µετάλλιο

Θετική πρεµιέρα για την Ελλάδα

ΤΗΝ είσοδό της σε τελικό Βαλκανικού πρωταθλήµατος ετοιµάζεται να σφραγίσει σήµερα η Εθνική Νεανίδων (φωτό) στην Ιβάνιτσα της Σερβίας. Η ελληνική οµάδα αντιµετωπίζει στον σηµερινό ηµιτελικό το Μαυροβούνιο (15.30), το οποίο νίκησε εύκολα στον όµιλο και, αν όλα πάνε καλά, θα είναι αύριο στον τελικό (21.00) µε αντίπαλο τη νικήτρια του ζευγαριού Σερβίας - Τουρκίας. Χτες, οι αναπληρωµατικές της ελληνικής οµάδας έδωσαν αγώνα επίδειξης µε την Τουρκία, από την οποία ηττήθηκαν 3-0. Στα Χανιά τελειώνουν το Σαββατοκύριακο τις υποχρεώσεις τους για το Ευρωπαϊκό Λιγκ οι εθνικές οµάδες ανδρών και γυναικών. Τα κορίτσια θα δώσουν δύο αγώνες µε την πανίσχυρη Σερβία (16.30 Σπορ+), ενώ οι άνδρες έχουν την ευκαιρία να σηµειώσουν δύο νίκες µε αντίπαλο την Αυστρία (19.00 ΝΕΤ), την οποία είχαν κερδίσει και εκτός έδρας. Σήµερα ολοκληρώνεται και το Πανελλήνιο πρωτάθληµα Παίδων στην Πτολεµαΐδα και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης αναµένεται να σφραγίσει την κατάκτηση του τίτλου στον αγώνα µε τον Ολυµπιακό (16.00), ειδικά µετά την χτεσινή ήττα των «ερυθρολεύκων» από τον Ηρακλή. Το σηµερινό πρόγραµµα ολοκληρώνει η συνάντηση Ηρακλή - Πανερυθραϊκού (18.00). Τέλος, οι Τσιαρτσιάνη - Αρβανίτη κατέκτησαν την ένατη θέση στο Οπεν του Γκστάαντ, για το παγκόσµιο τουρ του µπιτς βόλεϊ.

ΤΕΝΙΣ

Συνήλθε αργά... ΜΕΤΑ από έναν πολύ καλό αγώνα ο οποίος κράτησε περίπου τρεις ώρες ο Αλέξανδρος Γιακούποβιτς (φωτό) ηττήθηκε από τον Γάλλο Ζαν Ρενέ Λισνάρ µε 2-6, 6-2, 5-7. Στο ξεκίνηµα του αγώνα ο Γιακούποβιτς εκανε πολλά λάθη τα οποία δεν έχει συνηθίεσει στο παρελθόν. Οσο περνούσε ο χρόνος βρήκε την ηρεµία του και µπήκε στο παιχνίδι όπου διεκδίκησε µε αξιώσεις τη νίκη. «Ξέρω πώς αγωνίζεται ο Λισνάρ ο οποίος εχει µεγάλη εµεπιρία διότι έχει παίξει και στο Wimbledon, όµως οµολογώ ότι µε ξάφνιασε στο πρώτο σετ. Στη συνέχεια αναγκάστηκα να αλλάξω την τακτική µου», δήλωσε. Ο Θόδωρος Αγγελίνος µε αντίπαλο τον Μπένζαµιν Μπαλερέ (6-3,6-7,46,4-6,) έφτασε και αυτός κοντά στη νίκη. Σήµερα (14:00, ΕΤ3) στο διπλό οι Γιακούποβιτς, Οικονοµίδης θα αντιµετωπίσουν τους Λισνάρ, Κουίγιαρ.

∆ΥΟ απευθείας προκρίσεις στα ηµιτελικά και καλά πλασαρίσµατα είχαµε για τα ελληνικά «κουπιά» την πρώτη µέρα του 3ου αγώνα του Παγκοσµίου Κυπέλλου Κωπηλασίας στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Η Αλεξάνδρα Τσιάβου (σκιφ των ελαφρών βαρών), οι Παπαχρήστος, Τσίλης, Τζάλλας και Χρήστου (τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου), οι αδελφοί Γκουντούλα Νίκος και Απόστολος (δίκωπο άνευ), οι Μαγδανής - Κόνσολας, (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) και στο ίδιο αγώνισµα οι Καλαµποκά - Γιαζιτζίδου στις γυναίκες πέρασαν στον επαναληπτικό. Επίσης στο σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών Αφεντούλης και Μαγδα-

νής συνεχίζουν στην επόµενη φάση και η Νικολαΐδου στις γυναίκες. Τέλος ο Τζανίνης στο σκιφ θα αγωνιστεί στον επαναληπτικό. ΧΑΝΤΜΠΟΛ: µε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Χάντµπολ (EHF) , από την περίοδο 2012/13 το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Κύπελλο EHF συγχωνεύονται σε µια νέα διοργάνωση µε την επωνυµία «Ευρωπαϊκό Κύπελλο». Ετσι κάθε χώρα χάνει από µία θέση και από τη µεθεπόµενη σεζόν η Ελλάδα θα εκπροσωπείται από µία οµάδα στο Τσάµπιονς Λιγκ, µία στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο και δύο στο Τσάλεντζ Καπ. Α. Α.

Χρυσό δελφίνι Πρώτος ο Σαµιλίδης στο ευρωπαϊκό κολύµβησης. Χάλκινος ο Βαζαίος. Τρίτος ο Φιλιππίδης στο Παρίσι. Στη Λάρισα το πανελλήνιο Ε/Ν Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΒΔΕΛΑ

Δ

ύο µετάλλια πανηγύρισε η ελληνική κολύµβηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα εφήβων-νεανίδων του Βελιγραδίου. Ο Παναγιώτης Σαµιλίδης κατάφερε να ανέβει στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου, καθώς τερµάτισε πρώτος στον τελικό των 50µ. πρόσθιο µε χρόνο 27.89, επίδοση µε την οποία κατέρριψε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων (28.00 1/5). Πριν την επιτυχία του 18χρονου αθλητή του ΝΟ Αργυρούπολης, ο Ανδρέας Βαζαίος στα 200µ. µικτή ατοµική κατέλαβε την τρίτη θέση µε 2:02.51, επίσης καταρρίπτοντας το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (µε 2:03.29, 25/2). ΣΤΙΒΟΣ: Την τρίτη θέση µε 5.63µ κατέλαβε στο επί κοντώ ο Κώστας Φιλιππίδης στο διεθνές µίτινγκ στίβου (Ντάιαµοντ Λιγκ) του Παρισιού. Ο Ελληνας άλτης πέρασε µε την πρώτη τα 5.33µ, τη 2η τα 5.53µ, την 3η τα 5.63µ, ενώ δεν τα κατάφερε τρεις φορές στα 5.73µ. Ο Λούης Τσάτουµας µε 8.03 µ. στο πρώτο άλµα κατετάγη έκτος, ενώ έκανε άλλα τρία άλµατα λίγο κάτω από τα οκτώ µέτρα. Στα 200 µ. ο Γιουσέιν Μπολτ µε 20.03 νίκησε εύκολα τον Γάλλο Κριστόφ Λεµέτρ,

παρά το γεγονός ότι ο πιο γρήγορος λευκός σπρίντερ έκανε την καλύτερη φετινή του επίδοση µε 20.21. Η Μαρία Γραµµατικάκη µε βολή στα 53.47µ. (10η στο σύνολο) πήρε την πρόκριση στον σηµερινό τελικό της σφυροβολίας, στην 3η ηµέρα του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος παίδων/ κορασίδων που διεξάγεται στη Λιλ της Γαλλίας. O Μιχάλης Αναστασάκης στον τελικό της σφυροβολίας κατέλαβε την 8η θέση που είναι και η καλύτερη µέχρι στιγµής από τους Ελληνες αθλητές.

Ο Ελληνας πρωταθλητής είχε καλύτερη βολή στα 69.64µ στην 3η προσπάθεια. Οι υπόλοιπες ήταν 63.42µ, 65.60µ, 63.81µ και δύο άκυρες. • Το ΕΑΚ Λάρισας θα φιλοξενήσει το Σαββατοκύριακο το Πανελλήνιο πρωτάθληµα στίβου εφήβων - νεανίδων. Οι αθλητές θα έχουν µια ακόµη ευκαιρία να επιτύχουν τα όρια συµµετοχής στα αγωνίσµατά τους για το ευρωπαϊκό πρωτάθληµα που θα γίνει 21-24 Ιουλίου στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η SPECIAL ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Επιλέξτε έναν γνήσιο, αυθεντικό πίνακα ζωγραφικής του Νικόλα Κ. ελαιογραφία & σπάτουλα σε καμβά. Πλαισιώνεται με φαρδιά πατούρα & κορνίζα που δένει απόλυτα με το έργο σε διάσταση 72χ92 εκατοστά, από τη «Gallery Nektarios».

Προσφορές που σου φτιάχνουν τη µέρα!

Από 360€ μόνο

180€ Εκπτωση 50%

(Δωρεάν έξοδα αποστολής πανελλαδικά)

Μπες στο dealmyday.gr και... αγόρασέ το!


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

7

21

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Εγχώρια λύση Οριστικοποιήθηκε η απόφαση του δ.σ. της ΚΑΕ Αρης για έλευση Ελληνα κόουτς. Προβάδισµα σε Πρίφτη, κανένα θέµα µε Μπαρτζώκα Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Τ

η βούλησή τους να πορευτεί η οµάδα µε Ελληνα κόουτς τόνισε χτες η διοίκηση του Αρη, στη συνεδρίαση του δ.σ. που έλαβε χώρα το µεσηµέρι. Οι «κίτρινοι» συµφώνησαν να εµπιστευτούν τις τύχες της οµάδας σε γηγενή προπονητή που θα αξιοποιήσει το ελληνικό στοιχείο το οποίο θα κυριαρχήσει στο ρόστερ την ερχόµενη σεζόν. Βέβαια από το «θέλουµε Ελληνα» µέχρι την υλοποίηση της σκέψης η απόσταση είναι µεγάλη. Οι επιλογές από την εγχώρια αγορά είναι περιορισµένες. Βάσει των δεδοµένων, περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Δηµήτρης Πρίφτης, µε τον οποίο πάντως δεν έγινε ακόµα επίσηµη επαφή. Θέµα Γιώργου Μπαρτζώκα δεν υπάρχει, αφού ο επιτυχηµένος κόουτς δε θέλει να φύγει από τον Πανιώνιο, απορρίπτοντας πρόταση της Μπουντιβέλνικ, παρότι ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιώργος Λιανός, του είπε ότι, αν θέλει να «µετακοµίσει», δε θα σταθεί εµπόδιο. Η τρίτη λύση ακούει στο όνοµα του Βαγγέ-

λη Αγγέλου, ο οποίος όµως δήλωσε άγνοια για οποιοδήποτε ενδιαφέρον του Αρη. Οι όποιες επαφές µε τους υποψηφίους, πάντως, θα ξεκινήσουν άµεσα.

31 Ιουλίου βάσει του ιδιωτικού συµφωνητικού ανάµεσα στις δύο πλευρές. Ο παίκτης θα συζητήσει µε τον Αρη από µηδενική βάση, όµως οι πιθανότητες να παραµείνει είναι ελάχιστες, αφού Μπιέλα ή Μπενετόν φαίνεται να τον «κερδίζουν», αν και υπάρχει ενδιαφέρον και από τον Ολυµπιακό. Στο µεταξύ, χτες έγινε διά ζώσης συνάντηση ανάµεσα στους ιθύνοντες της ΚΑΕ και τον εκπρόσωπο του Κώστα Χαραλαµπίδη (φωτό). Οι δύο πλευρές συµφώνησαν να λυ-

Ελεύθερος ο Χρυσικόπουλος Πέρα από το θέµα του προπονητή, οι ιθύνοντες της οµάδας άρχισαν να αχολούνται και µε αυτό των παικτών. Χτες ο Λίνος Χρυσικόπουλος κατέβαλε 1.000 ευρώ και έµεινε ελεύθερος, όπως είχε δικαίωµα να κάνει µέχρι τις

ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΚΟΜΠΙ Η ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ!

Θρίλερ µε Μαυροκεφαλίδη Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αύξησε την προσφορά του στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη στα 1,5 εκατοµµύρια ευρώ για δύο χρόνια, όµως η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης έκανε ρελάνς ανεβάζοντας τη δική της στα 2,4 για το ίδιο διάστηµα. Ενώ όλα έδειχναν ότι ο διεθνής φόργουορντ θα καταλήξει στη Ρωσία, τα δεδοµένα άλλαξαν εκ νέου και η υπόθεση εξελίχθηκε σε θρίλερ. ΤΟΥΡΚΙΑ: µετά τον Ντερόν Ουίλιαµς, η Μπεσίκτας θέλει να κάνει το... µπαµ του αιώνα στο ευρωπαϊκό µπάσκετ, αποκτώ-

ντας τον Κόµπι Μπράιαντ για όσο διαρκεί το λοκ άουτ στο ΝΒΑ! «∆εν µπορούµε να του δώσουµε τα χρήµατα που παίρνει στο ΝΒΑ (σ.σ. 25,2 εκατοµµύρια δολάρια ετησίως) αλλά το χρήµα δεν είναι το παν και µπορούµε να βρούµε τη χρυσή τοµή», δήλωσε ο κόουτς, Εργκίν Αταµάν. ΝΒΑ: την απόρυρσή του από την ενεργό δράση σε ηλικία µόλις 31 ετών ανακοίνωσε ο Γιάο Μινγκ! Ο Κινέζος γίγαντας λύγισε από τους σοβαρούς τραυµατισµούς των τελευταίων χρόνων.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: νικηφόρα ήταν η πρεµιέρα της Εθνικής Νέων Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα β’ κατηγορίας. Τα κορίτσια του Τάκη Μπακογεώργου επικράτησαν µε 64-52 της Αυστρίας στην Οχρίδα των Σκοπίων. Σήµερα θα αντιµετωπίσουν το Βέλγιο (13:00). Η ελληνική σύνθεση: Καµπουράκη 4, Ναβροζίδου 2, Χριστακοπούλου 2, Βουλγαράκη 4, Γιαµπάνη 2, Κανταρά, Καλαµπάκου 2, Σλούκα 15 (1), Τάρλα, Χατζηγιακουµή 12 (2τρ., 10ρ.), Σπανού 21.

θεί το συµβόλαιο του 35χρονου γκαρντ ώστε να συζητήσουν από µηδενικής βάσης (ο Αρης θα δώσει µπάι άουτ 20.000 ευρώ). Ο µάνατζερ του παίκτη ξεκαθάρισε ότι πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει η φετινή οφειλή και τη Δευτέρα θα γίνει νέα συνάντηση για να συζητηθεί ο τρόπος αποπληρωµής αλλά και να καταθέσει ο Αρης την πρότασή του. Σχετική συζήτηση θα γίνει και για τους Δηµήτρη Βεργίνη (έχει λαµβάνειν τα περισσότερα) και Μιχάλη Τσαϊρέλη και φυσικά τον Χρήστο Ταπούτο.

ΠΑΟΚ

Παραµένει το πρόβληµα ΠΑΡΑ τις διαβεβαιώσεις για άµεση διευθέτηση του προβλήµατος, το ρεύµα έµεινε και χτες κοµµένο στο κλειστό της Πυλαίας! Οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ είναι ενοχληµένοι και απευθύνθηκαν στη ΓΓΑ για να δοθεί λύση στο πρόβληµα, το οποίο θέτει σε κίνδυνο το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Νέων Χάντµπολ (17/7-31/7) που θα γίνει στο «παλατάκι». Την ίδια ώρα, οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ περιµένουν, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα, την οριστική απόφαση της Ευρωλίγκας για τη διοργάνωση του προκριµατικού οµίλου στη Θεσσαλονίκη. Η ύπαρξη της Γαλατάσαραϊ, που µάλιστα θα παίξει κόντρα στον «∆ικέφαλο», στον ίδιο όµιλο προκαλεί ανησυχία αλλά στην ΚΑΕ παραµένουν αισιόδοξοι. Παράλληλα, ξεκίνησαν, µε αργούς ρυθµούς λόγω της ρευστής κατάστασης στο ελληνικό µπάσκετ, οι επαφές για το ρόστερ. Εύλογα προτεραιότητα δίνεται στους υπάρχοντες παίκτες. Χτες ο Μπάνε Πρέλεβιτς προγραµµάτισε συνάντηση µε τον εκπρόσωπο των Γιώργου ∆έδα και Γιώργου Αποστολίδη (φωτό) για να συζητηθεί καταρχήν το θέµα των οφειλών. Παράλληλα, παραµένει η εκκρεµότητα µε τον Νίκο Καλλέ, ο οποίος έχει συµβόλαιο αλλά είναι ο µοναδικός που δεν έχει συµφωνήσει για την υπαγωγή της οφειλής του στο άρθρο 99. Επί της ουσίας συζήτηση για µεταγραφικούς στόχους δεν έχει γίνει ακόµη. Στο µεταξύ, ο Σούλης Μαρκόπουλος, µιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ, τόνισε ότι «η Γαλατάσαραϊ είναι µία σπουδαία οµάδα µε έµπειρους παίκτες. Θα διεκδικήσει το πρωτάθληµα στη χώρα της ενώ έχει υψηλούς στόχους και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η κλήρωση δεν αλλάζει κάτι στα πλάνα µας. Θέλουµε ο ΠΑΟΚ να χτίσει µία ανταγωνιστική οµάδα. Θα πρέπει να εκµεταλλευτούµε τις συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά και να γίνουν έξυπνες κινήσεις. Πρώτα απ’ όλα, όµως προέχει να συµπληρωθεί το ρόστερ και µετά θα δούµε πού µπορούµε να φτάσουµε». Α. Γκ.


22

φωνή

08

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΟΙ παίκτες του ΠΑΟΚ δεν παίζουν µόνο ποδόσφαιρο στη διάρκεια της προετοιµασίας τους στην Ολλανδία. Παίζουν και... ποδοσφαιράκι, που αποτελεί µία µικρή διέξοδο διασκέδασης στην... ερηµιά, όπου βρίσκονται. Και µάλιστα οι αγώνες τους έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Χτες ο Μπαλάφας εθεάθη ν’ αντιµετωπίζει µόνος τούς Βιεϊρίνια, Αθανασιάδη. Το µεγαλύτερο γέλιο... βγάζουν όµως οι µονοµαχίες του βλοσυρού Γκαρσία, µε τον πάντα κεφάτο Λίνο. Γ. Β.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ στιγµιότυπο από την εκκίνηση των Γυναικών στο Παγκόσµιο Κύπελλο Κωπηλασίας που γίνεται στη λίµνη Ρότσι, στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

ΠΕΡΥΣΙ τέτοιο καιρό στο Μουντιάλ, έβγαζε... µάτια η Λαρίσα Ρικέλµε, που τα πετούσε όλα στη φόρα για την Παραγουάη. Φέτος στο Κόπα Αµέρικα εντυπωσιάζουν δύο Περουβιανές. Η Ιρίνα Γκράντεζ και η Ντέζι Αραούχο στηρίζουν µε πάθος την οµάδα τους στα γήπεδα της Αργεντινής. Πολύς κόσµος θα αρχίσει να υποστηρίζει το Περού µήπως δείξουν περισσότερα σε περίπτωση πρόκρισης... Π.Γκ.

∆Ε φηµίζεται για τις επιθετικές του δυνατότητες ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ. Πάντως, επειδή στη διάρκεια της προετοιµασίας πέτυχε ορισµένα γκολ σε προπονήσεις, δεν έχασε την ευκαιρία να πάρει... ρεβάνς. «Νοµίζετε ότι δεν µπορώ να σκοράρω; Εγώ είµαι ο Φαν Νίστελροϊ της Πολωνίας», φώναξε σε συµπαίκτες του. Επόµενο ήταν να δεχτεί τα... πειράγµατά τους. Γ. Β.

ΤΑ παθήµατα γίνονται µαθήµατα... Ενα από τα προβλήµατα που αντιµετώπισε ο Φώτης Κατσικάρης πέρσι στον Αρη ήταν οι κακές σχέσεις των παικτών, οι οποίοι είχαν χωριστεί σε «οµάδες». ∆ε θέλει να πάθει το ίδιο και στην Μπιλµπάο. Γι’ αυτό µία από τις πρώτες επιλογές του είναι ο πρώην αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Ρότζερ Γκριµάου. Πολλοί απόρησαν γι’ αυτήν την επιλογή, όµως ο έµπειρος φόργουορντ είναι... κολόνα στα αποδυτήρια. Α. Γκ.

φαλτσαριστά Πράγµατι, οι πρώτες εντυπώσεις από τον Μπόλονι είναι θετικές. Ας περιµένουµε όµως και τις τελευταίες. «Νέος προπονητής, νέα χρονιά, νέα πράγµατα», είπε ο Βιειρίνια. Κάθε εµπόδιο για καλό. Ασφαλώς και συµφωνούµε ότι δεν έκανε λάθος που επέλεξε τον ΠΑΟΚ.

ΟΙ δηλώσεις Γερουλάνου για τιµωρία των οµάδων που εµπλέκονται στα στηµένα και αποκλεισµό από την Ευρώπη, τρόµαξαν τον Ολυµπιακό. Τουλάχιστον µέχρι τη στιγµή που δόθηκαν οι απαραίτητες («υπόγειες») διευκρινίσεις ότι στο «µεγάλο» Ολυµπιακό η αθλητική ∆ικαιοσύνη δεν αποδίδει ευθύνες και θα παίξει κανονικά στο Τσάµπιονς Λιγκ. Η «καµπάνα» χτυπά για τον άλλο Ολυµπιακό (Βόλου)... Γ. Π.

Ανθρωποι είµαστε. Μη νοµίζει ο Τζίγγερ ότι έτσι εύκολα θα πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις του µε Πατέρα - Βγενόπουλο. Μιλάµε για τόνους λάσπης. ∆εν ξέρουµε από πού θα ψωνίσει ο ΠΑΟΚ στις µεταγραφές, αλλά αν περιµένει το Φλωρίδη ν’ αποφασίσει, ψώνισε από σβέρκο.

Ο ΤΕΛΗΣ Ζουρνατσίδης ήταν παρών στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των Παλαιµάχων για την ανάληψη του Παγκοσµίου του 2013, αλλά ο νους του ήταν στη Βαρκελώνη και την κλήρωση της Ευρωλίγκας. Ο µάνατζερ του ΠΑΟΚ απογοητεύθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι αντίπαλος ήταν η Γαλατάσαραϊ. «Πέρσι Μπενετόν, Εστουντιάντες, φέτος Γαλατά», µονολογούσε, ψάχνοντας να βρει τον... γκαντέµη! Α. Γκ.

η άποψή µας στα σοβαρά ις ε ν ίρ α π ν τη α ν ι α ίν ε ∆εν πληρούν οι οµάδες κριτήρια που θα πρέπει να ΙΑΡΗ Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛ ελληνική οµάδα που, τη πρώ Ο ΟΦΗ έγινε η πολιτικά δικαστήρια, αλλά όχι µόνο προσέφυγε στα ψει την αρχική απόφαση, κατάφερε και να ανατρέ της στα πλέι οφ της Footκερδίζοντας τη συµµετοχή έκαναν τίποτα παραπάνω ball League. Οι Κρήτες δεν κάθε µέσος σκεπτόµενος απ’ αυτό που θα έκανε ο ειψη µιας σοβαρής και άνθρωπος: διείδαν την έλλ στην ΕΠΟ, έπαιξαν το αποφασιστικής διοίκησης που τα λέµε, δεν είχαν κι τελευταίο τους χαρτί (εδώ άλλο) και κέρδισαν. ώπισε η Οµοσπονδία ΜΕ τον τρόπο που αντιµετ ι , µας έδειξε ότι δεν είνα τα κριτήρια αδειοδότησης ες µήν . Ακύρωσε µε έξι να την παίρνεις στα σοβαρά του δ.σ. της Λίγκας για ση φα καθυστέρηση την από

τα τάθληµά της, ακύρωσε που θ’ αγωνιστούν στο πρω ΕΠΟ, που υιοθέτησε τα την απόφαση του δ.σ. της ουσιάστηκε ανίκανη να συγκεκριµένα κριτήρια, παρ αι από τους κανονισµούς) τιµωρήσει (όπως προβλέπετ στα πολιτικά δικαστήρια µια οµάδα που προσέφυγε ι µοναδικό: για τις δύο και τέλος κατάφερε κάτ νουν στη Σούπερ Λίγκα πρώτες οµάδες που ανεβαί ότησης, ενώ για την τρίτη ισχύουν τα κριτήρια αδειοδ δεν ισχύει κανένα κριτήριο. έδειξε το δρόµο και ΜΕ τη στάση του ο ΟΦΗ θηκαν ή θα βρεθούν στην σ’ άλλες οµάδες που βρέ ακλή. ∆ε θα µπορούσε να ίδια θέση. Π.χ., για τον Ηρ ιτικά δικαστήρια; Χαµένος προσφύγει κι αυτός στα πολ για χαµένος, άλλωστε...

TVεπιλογές 10.00 11.45 12.00 14.45 15.00 16.25 16.35 18.00 18.15 18.45 19.00 20.00 20.00 20.30 21.00 21.00 21.15 22.00 00.30 02.30 05.30 10.15 10.30 11.25 12.40 13.00 13.30 14.00 14.00 14.30 14.45 15.30 16.00 16.30 18.00 18.00 18.45 19.00 20.00 21.00 21.15 22.00 23.00 02.00 15.00 18.30 19.00 19.00 03.45

ΣΗΜΕΡΑ Στίβος: Παγκόσµιο Παίδων - Κορασίδων (Λιλ, Ζ) Formula 1 (Μ. Βρετανία - δοκιµαστικά, Ζ) Γκολ χωρίς σύνορα (εκποµπή, Ζ) Formula 1 (Μ. Βρετανία - προκριµατικά, Ζ) Ποδηλασία: Γύρος της Γαλλίας (Ζ) Ελλάδα - Σερβία (βόλεϊ γυναικών, Ζ) Αγώνες Αυτοκινήτων GP 2 (Μ. Βρετανία, Ζ) Βόλεϊ: World League (α’ ηµιτελικός, Ζ) Αγώνες Αυτοκινήτων GP 3 (Μ. Βρετανία, Ζ) Αγγλία - Γαλλία (ποδόσφαιρο γυναικών, Ζ) Ελλάδα - Αυστρία (βόλεϊ ανδρών, Ζ) ΠΑΟΚ - Φορτούνα Ντ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Μπάσκετ: Παγκόσµιο Εφήβων (α’ ηµιτελικός, Ζ) ∆ιεθνές Μίτινγκ Στίβου (Μαδρίτη, Ζ) Βόλεϊ: World League (β’ ηµιτελικός, Ζ) Γερµανία - Ιαπωνία (ποδόσφαιρο γυναικών, Ζ) Μπάσκετ: Παγκόσµιο Εφήβων (β’ ηµιτελικός, Ζ) Βραζιλία - Παραγουάη (Copa America, Z) Βενεζουέλα - Ισηµερινός (Copa America, Z) ΑΥΡΙΟ New York - DC United (ποδόσφαιρο, Ζ) Los Angeles - Chicago (ποδόσφαιρο, Ζ) Αγώνες Αυτοκινήτων GP 3 (Μ. Βρετανία, Ζ) Αγώνες Αυτοκινήτων GP 3 (Σίλβερστοουν, Ζ) Αγώνες Αυτοκινήτων GP 2 (Μ. Βρετανία, Ζ) Porche Super Cup (Μ. Βρετανία, Ζ) Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Superbike (Z) Ποδόσφαιρο: Iαπωνικό πρωτάθληµα (Ζ) Formula 1 (Μ. Βρετανία - αγώνας, Ζ) Ποδόσφαιρο: Παγκόσµιο Γυναικών (προηµιτελικά, Ζ) Παγκόσµιο πρωτάθληµα Supersport (Τσεχία, Ζ) Formula 1 (Μ. Βρετανία - αγώνας, Ζ) Rugby Sevens (Βαρκελόνη, Ζ) Ποδηλασία: Γύρος της Γαλλίας (Ζ) Ελλάδα - Σερβία (βόλεϊ γυναικών, Ζ) Μπιτς σόκερ (πανελλήνιο πρωτάθληµα, Ζ) Βόλεϊ: World League (µικρός τελικός, Ζ) Ποδόσφαιρο: Παγκόσµιο Γυναικών (προηµιτελικά, Ζ) Ελλάδα - Αυστρία (βόλεϊ ανδρών, Ζ) Στίβος: IAAF Diamond League (Μπέρµιγχαµ, Ζ) Βόλεϊ: World League (τελικός, Ζ) Μπάσκετ: Παγκόσµιο Εφήβων (τελικός, Ζ) Κολοµβία - Βολιβία (Copa America, Z) Ποδόσφαιρο: Παγκόσµιο U-17 (µικρός τελικός, Ζ) ∆ΕΥΤΕΡΑ Ποδόσφαιρο: Παγκόσµιο U-17 (τελικός, Ζ) Ελληνικές - Γαλλικές Ιπποδροµίες (Ζ) Ο Κόσµος των Σπορ (εκποµπή, Ζ) ΠΑΟ - Λεχ Πόζναν (ποδόσφαιρο, Ζ) ΑΕΚ Λάρνακας - Ολυµπιακός (ποδόσφαιρο, Ζ) Αργεντινή - Κόστα Ρίκα (Copa America, Z)

Eurosport Conn-X3 Skai TV Conn-X3 Eurosport spor plus Conn-X3 Novasports 3 Conn-X3 Eurosport ΝΕΤ Novasports 2 Eurosport 2 Novasports 4 Novasports 3 Eurosport Eurosport 2 Novasports 1 Novasports 1 Conn-X3 Conn-X1 Conn-X3 Eurosport Conn-X3 Conn-X3 Eurosport Eurosport 2 Alpha Eurosport Eurosport 2 Conn-X3 Eurosport 2 Eurosport spor plus ΕΤ-3 Novasports 3 Eurosport ΝΕΤ spor plus Novasports 3 Eurosport 2 Novasports 1 Eurosport Eurosport spor plus ΕΤ-3 Novasports 2 Novasports 2 Novasports 1

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 09/07/2011  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4364

Advertisement