Page 1

3.000 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Kυνηγούν... καρέκλες οι µαθητές ενός διδακτηρίου στον Εύοσµο σελ. 12

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 1,30 ΕΥΡΩ

KENTΡΙΚΗ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ

Σχέδιο πόλης για 200.000 στρέµµατα ∆ωροεπιταγές αντί µισθού! Βουλιάζει το εµπόριο 110.000 εµποροϋπάλληλοι βρέθηκαν εκτός εργασίας το 2010 σελ. 27

MEXΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της ∆ιεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (∆ΙΠΕΧΩ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν εγκριθεί 36 γενικά πολεοδοµικά σχέδια στους επτά νοµούς, ενώ ακολουθεί η έγκριση άλλων 20 επεκτάσεων. Οι επιστήµονες (χωροτάκτες, πολεοδόµοι) υπολογίζουν

ότι, εφόσον τελικά ολοκληρωθούν όλα τα ΓΠΣ και προχωρήσουν στην υλοποίηση οι επεκτάσεις, η αύξηση στο δοµηµένο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας θα φτάσει περίπου στο 43%. Στη... νέα Κεντρική Μακεδονία, οι ίδιοι µελετητές υποστηρίζουν ότι θα καλύπτονται οι ανάγκες περισσότερων από 2,5 εκατοµµύρια πολιτών!

Οι 36 επεκτάσεις που εγκρίθηκαν στους 7 νοµούς Σε ποιες περιοχές θα ακολουθήσουν άλλες 20 επεκτάσεις

σελ. 11

Τι θα γίνει µε τη φοροκάρτα ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ:

Μην «πυροβολείτε» το γιατρό! σελ. 3, 5, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

Εγνατία οδός: σενάρια για παραχώρηση των διοδίων σε ιδιώτες σελ. 15

Η ασπιρίνη ασπίδα και κατά του καρκίνου σελ. 25

Θεσσαλονίκη: απόγνωση πίσω από τις λαµαρίνες... Χιονοστιβάδα τα λουκέτα κοντά στα εργοτάξια του µετρό σελ. 10

σελ. 28


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 7.28 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 17.05 ΣΕΛΗΝΗ 3 ΗΜΕΡΩΝ

Παταπίου οσίου, Σωφρονίου, Σωσθένους Ο Σωσθένης αναδείχτηκε επίσκοπος της πόλης Κολοφώνος στην Ιωνία και υπήρξε συνεργάτης του αποστόλου Παύλου. Μάλιστα, στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή του τον ονομάζει συστρατιώτη του.

Ποιος... πλανείται; διαχρονικά

Ο γραπτός λόγος είναι «έκφρασις του ενδιαθέτου λόγου», έλεγαν οι παλιοί γυμνασιάρχες, αλλά και ο προφορικός είναι αποκαλυπτικός για τις πνευματικές αποσκευές που κουβαλάει μαζί του, από το γυμνάσιο ακόμα, κάποιος που μπορεί να διετέλεσε... υπουργός Παιδείας! Δεν άκουσε ποτέ την έκφραση «Πλανάσαι πλάνην οικτράν»; Είναι ακόμα στα χείλη των Ελλήνων. Δεν συνειδητοποίησε (αν δεν το είχε εμπεδώσει από μαθητής) ότι το ρήμα παραπλανώ δεν είναι από τα εις -έω, αλλά από τα εις -άω περισπώμενα και δεν μπορείς να πεις ότι ο τάδε ή ο δείνα παραπλανεί τον δείνα ή τον τάδε, γιατί τότε και ο τάδε παραπλανείται και ο δείνα περιπλανείται σε σκολιούς γλωσσικούς δρόμους. Ου προς θάνατον, θα πει ο αναγνώστης. Γίνονται τόσα και τέτοια εις βάρος της γλώσσας, που ένα ακόμη λάθος ή μια ακόμη ανεπίγνωστη στρέβλωση δεν θα είναι ούτε καν το σαθρό λιθαράκι που προστίθεται στο οικοδόμημα της γραφόμενης και ομιλούμενης νεοελληνικής. Η στήλη θα συμφωνούσε, αν πίσω από αυτό το (ας το πούμε έτσι) γλωσσικό ατύχημα δεν κρυβόταν ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα. Το ζήτημα δηλαδή των κριτηρίων με τα οποία γίνεται η επιλογή των κυβερνητικών αξιωματούχων, μέχρι και του υπουργικού επιπέδου. Δεν είναι απαραίτητο, λόγου χάριν, ένας υπουργός Στρατιωτικών να είναι στρατιωτικός γιατί οι αποφάσεις που θα πάρει θα είναι πρωτίστως πολιτικές. Το ότι όμως οφείλει να γνωρίζει και να κατανοεί τα στρατιωτικά ζητήματα δεν αμφισβητείται. Το ίδιο ισχύει για όλα τα υπουργεία. Οι στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από το αντικείμενο του υπουργείου είναι απαραίτητες. Υπό την έννοια αυτή, για το υπουργείο Παιδείας στοιχειώδης προϋπόθεση για όποιον το αναλάβει είναι η... παιδεία του! Να ξέρει γράμματα! Αλλως... παραπλανείται από την εκάστοτε κυβέρνηση η κοινωνία!

η ατζέντα της ημέρας Μουσική Οι «Μπλε» εμφανίζονται απόψε στο «Casual Living» (Τομπάζη 15, εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», τηλ. 2310/365.425). Μαζί τους ο Stefan Schwerdtfeger. Θέατρο Η σημερινή παράσταση του έργου του Κώστα Κατσουλάρη «Οταν ο λύκος είναι εδώ» στο «studio Κοιτώνες» (στρατόπεδο Κόδρα, Γ΄ κτίριο, τηλ. 6946/767.018) είναι αφιερωμένη στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Ομιλία Ομιλία με θέμα «Η ‘’θραυσματοποίηση’’ του κόσμου: τα καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του 20ού αιώνα και η τεχνική του κολάζ» θα δώσει η Φανή Μουμτζίδου, δρ Ιστορίας της Τέχνης ΑΠΘ, στις 20.30, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου (Γ. Βαφοπούλου 3, τηλ. 2310/ 424.132).

Τα «αστέρια» των Μπολσόι παρουσιάζουν τον «Καρυοθραύστη» απόψε, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. 2310/ 895.938)

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Πέμπτη, προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Για σήμερα, Τετάρτη, προβλέπονται αραιές νεφώσεις που από το βράδυ θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 6 14

ΦΛΩΡΙΝΑ -3 15

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 6 16

ΚΟΖΑΝΗ 6 18

ΛΑΡΙΣΑ 8 18

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 6 14

ΚΑΒΑΛΑ 8 17

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 7 18

Ó 1

ΑΘΗΝΑ 13 19

Ó 2

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ó 1

ΛΑΡΙΣΑ 4 19

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 7 14 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 14 19

ΤΡΙΠΟΛΗ 5 19

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3 20

ΚΟΖΑΝΗ 0 19

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 1 19

ΚΑΒΑΛΑ 5 18

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 13 20

ΤΡΙΠΟΛΗ 9 20

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 17 22

Ó 2

ΑΘΗΝΑ 13 20

Ó 3

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 17 22

Ó 3 HΡΑΚΛΕΙΟ 16 22

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 18 23

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ .......... -1- 1 ΛΟΝΔΙΝΟ ........ -4-1 ΡΩΜΗ ..............13-19 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ..............................-4- 3 ΟΣΛΟ ....... -13- -10 ΠΑΡΙΣΙ .............. -3- 1 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ........-1- 0 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ..............................9-14 ΚΙΕΒΟ .................1-2 ΜΑΔΡΙΤΗ ........7-15 ΜΟΝΑΧΟ ..........-3- 1 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ....12-14

σαν σήμερα 1854

1867

1956

1966

1980

∆όγµα

Γ. Ξενόπουλος

Ολυµπιακοί

Ναυάγιο

Τζ. Λένον

Ο Πάπας Πίος ο 9ος παρουσιάζει το δόγμα της Αμώμου Συλλήψεως, βάσει του οποίου η Παρθένος Μαρία είναι απαλλαγμένη από το προπατορικό αμάρτημα.

Γεννιέται ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γρηγόριος Ξενόπουλος.

Τελετή λήξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Μελβούρνη. Η Ελλάδα κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Ρουμπάνη στο άλμα επί κοντώ.

Το πλοίο «Ηράκλειο» βουλιάζει στη Φαλκονέρα και παρασύρει στο βυθό 200 επιβάτες.

Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη από τον Μαρκ Τσάπμαν ο Βρετανός μουσικός και μέλος των «Beatles» Τζον Λένον.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

Επιµήκυνση αποπληρωµής και µείωση µισθών Στήριξη στην κυβέρνηση από τον Στρος Καν, που ζητά συνέχιση των σκληρών µέτρων

Κ. Παπούλιας: Τα στύλωσε η Γερµανία

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙ∆Η

Προσφέρει επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής του δανείου χωρίς πρόσθετους όρους, ζητά νέα μείωση μισθών και την υλοποίηση όλων των μέτρων, όσο σκληρά και αν είναι. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, επισκέφτηκε την Ελλάδα προκειμένου να επιβεβαιώσει τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της χώρας και συγχρόνως να εισπράξει μία ακόμα διαβεβαίωση ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ήταν ο πρώτος που υποδέχθηκε χτες το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, και φρόντισε το μήνυμά του να είναι ξεκάθαρο: «Ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη με πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Ελπίζω να βγούμε από αυτή την κρίση, η οποία δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή. Θα σας ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί χτες συνέβησαν αρκετά πράγματα. Γιατί η Γερμανία ‘’έχει στυλώσει τα πόδια της’’». Το μήνυμα του Κ. Παπούλια με βασικό αποδέκτη την Ανγκελα Μέρκελ προκάλεσε εντύπωση, καθώς ήρθε στον απόηχο της έντονης διαφωνίας του Γιώργου Παπανδρέου με την καγκελάριο. Ο Ντ. Στρος Καν, που προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, δε σχολίασε την αιχμή για την κ. Μέρκελ, ενώ φρόντισε από την πλευρά του να στείλει μήνυμα στους «έχοντες» με τη φράση «περιμένουμε να συμμετάσχουν και να συμβάλουν περισσότερο...». ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

Ο

πρωθυπουργός αµέσως µετά τη συνάντησή του µε τον επικεφαλής του ΔΝΤ συγκάλεσε ένα µίνι υπουργικό συµβούλιο όπου συζητήθηκε η επιτάχυνση των αλλαγών στις ΔΕΚΟ και συνολικά των διαρθρωτικών αλλαγών. Πέρα από τα καλά λόγια για την κυβέρνηση και την έκφραση αλληλεγγύης στο χειµαζόµενο ελληνικό λαό, τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κοµισιόν, η τρόικα αγωνιά ότι πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες, όπως και η δηµόσια διοίκηση, δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, µε αποτέλεσµα να τίθεται εν αµφιβόλω η υλοποίηση των µέτρων.

Τι υποσχέθηκε, τι ζήτησε Ο κ. Στρoς Καν στην ολιγόωρη επίσκεψή του στην Αθήνα: ■ Υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του χρέους. ■ Εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση. ■ Επέµενε και πάλι ότι πρέπει να στηρίξει η τρόικα τα µέτρα υπέρ της ανάπτυξης ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση. ■ Ζήτησε να πληρώσουν και οι πλούσιοι την κρίση. Ταυτόχρονα: ■ Επισήµανε ότι ακόµη δεν έχει εξασφαλιστεί η 4η δόση του δανείου. ■ Ζήτησε µείωση µισθών ώστε να υπάρξει εξοµάλυνση µε τις µειώσεις που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. ■ Δεν έκρυψε ότι το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά. ■ Ζήτησε και από την αντιπολίτευση (δηλαδή τη ΝΔ) να στηρίξει

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε τον Ντ. Στρος Καν ο Γ. Παπανδρέου

τα µέτρα. Χαρακτήρισε γενναία την κυβέρνηση, σηµειώνοντας ότι χρειάζεται πολιτική υποστήριξη από το λαό και τα πολιτικά κόµµατα: «Δεν είναι µάχη µεταξύ κοµµάτων. Αυτό που διακυβεύεται είναι το µέλλον της Ελλάδας», είπε. Ο Ντοµινίκ Στρος Καν από την Αθήνα βρήκε και πάλι την ευκαιρία να εκφράσει τη διαφωνία του µε τη γερµανική πολιτική και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και σε ό,τι αφορά συνολικά την ευρωζώνη.

«Ο γιατρός θέλει να σας βοηθήσει», είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Υποστήριξε ότι πρέπει η Ευρώπη να αντιµετωπίσει συνολικά την κρίση και όχι κατά περίπτωση (κατά χώρα).

Ο... γιατρός Ο κ. Στρoς Καν δεν απέφυγε να δικαιολογήσει τη στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι ήρθε να βοηθήσει. «Είµαστε εδώ για να σας βοηθήσουµε. Πολλοί πιστεύουν ότι εµείς είµαστε οι κακοί. Πηγαίνουµε σε µία χώρα

που µας προσκαλεί, δεν είµαστε η ρίζα των προβληµάτων, πηγαίνουµε να βρούµε λύσεις για τα προβλήµατα», τόνισε και πρόσθεσε: «Είσαστε καλύτερα µε µας εδώ, παρά µε µας έξω. Οσο συντοµότερα πετάξετε µε τα δικά σας φτερά τόσο το καλύτερο. Μη µάχεστε εναντίον του γιατρού που καµιά φορά δίνει φάρµακα που δε σας αρέσουν. Ο γιατρός θέλει να σας βοηθήσει».

Επιτάχυνση πριν από την επιµήκυνση Η κυβέρνηση καλείται τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειµένου να ολοκληρωθούν τα µέτρα που έχουν αποφασιστεί. Η διαβεβαίωση του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει επιµήκυνση αποπληρωµής των δανείων, δε λύνει τα προβλήµατα, κυρίως δε δεν εξασφαλίζει την 4η δόση του δανείου. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει πριν από το τέλος του έτους να δροµολογήσει την ολοκλήρωση όλων των αλλαγών αρχής γενοµένης από τις ΔΕΚΟ. Σε ό,τι αφορά πάντως την επιµήκυνση, η κυβέρνηση εκτιµά πως η αποπληρωµή θα γίνει µε επιτόκιο της τάξης του 5,8% (σταθερό) έναντι του κυµαινόµενου 3,7% που είναι σήµερα.

Συλλαλητήρια κατά του Στρος Καν στην Αθήνα Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίες του ΔΝΤ και της πολιτικής της κυβέρνησης «απάντησαν» τα συνδικάτα των εργαζομένων στη χτεσινή επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Ελλάδα. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο συλλαλητήρια, ένα στην πλατεία Κλαυθμώνος, από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και ένα στην πλατεία Συντάγματος, από το ΠΑΜΕ. Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές, μεταξύ άλλων, έβαλαν φωτιά σε ομοιώματα του ΔΝΤ, της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ (φωτογραφία). Παρούσα ήταν και η Αλέκα Παπαρήγα. «Τα χρονικά όρια αρχίζουν και στενεύουν. Εδώ και τώρα κατά μέτωπο αντεπίθεση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, που μας την έφερε στην Ελλάδα. Εχουμε δυνατότητες να ανατρέψουμε τα πράγματα στην πορεία. Ούτε ένα λεπτό χαμένο», δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ. Στο συλλαλητήριο της πλατείας Κλαυθμώνος με αίτημα «την ακύρωση του μνημονίου και των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών», έδωσαν το «παρών» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και άλλοι βουλευτές του συμμαχικού σχήματος.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

η άποψή μας

Η κοινωνία, η λιτότητα και ο Ντοµινίκ Στρος Καν Οι αντιδράσεις για την επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου επ’ ουδενί πτόησαν τον Ντοµινίκ Στρος Καν, ο οποίος έκανε διάφορες υπερβάσεις ρόλου για να υποστηρίξει τα αυστηρά µέτρα πολιτικής που περιλαµβάνει το µνηµόνιο βάσει του οποίου η Ελλάδα δανείζεται από την περιβόητη τρόικα, προκειµένου να αποφύγει τα υψηλά επιτόκια των αγορών. Οι εµφανίσεις του έπεισαν και τους πλέον ροµαντικούς για τις συνέπειες της οικονοµικής εξάρτησης στην εθνική κυριαρχία της χώρας µας, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ο Γάλλος πολιτικός δεν τήρησε ούτε τα προσχήµατα. Ετσι, έφτασε στο σηµείο να νουθετεί τα κόµµατα της αντιπολίτευσης επειδή διαφωνούν µε την εφαρµοζόµενη πολιτική, επιχειρώντας ανεπίτρεπτη παρέµβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή. Πέραν αυτού, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ έδειξε πως κατέφθασε στην Ελλάδα και για έναν επιπλέον λόγο: να στηρίξει την κυβέρνηση στη δύσκολη υπόθεση ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, καθώς εµφάνισε ως απαραίτητη την περαιτέρω µείωση µισθών και συντάξεων προκειµένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης και της οικονοµικής ανάκαµψης. Ηρθε, δηλαδή, για να αµβλύνει τις αντιδράσεις στη γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή του ΔΝΤ για περιορισµό εισοδηµάτων, η οποία εφαρµόζεται µε δογµατικό τρόπο σε όλες τις προβληµατικές οικονοµίες, χωρίς να λαµβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες, το επίπεδο διαβίωσης και η ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Οµως, η συναίνεση και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις ακόµη και για την επιτυχία σκληρών προγραµµάτων λιτότητας, όπως αυτό που εφαρµόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα µε τις αναγκαίες µεταρρυθµίσεις στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα. Είναι σαφές πως η αξιοθαύµαστη ανοχή της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην οικονοµική αφαίµαξη που υφίσταται δεν µπορεί να είναι απεριόριστη. Ούτε µπορεί να αντισταθµιστεί από την υπόσχεση για επιµήκυνση της διάρκειας αποπληρωµής του δανείου που χορήγησε η τρόικα στην Ελλάδα, εάν αυτό δε σηµαίνει ανακοπή της ύφεσης και αναθέρµανση της οικονοµίας. Περιθώρια για µεγαλύτερη συµπίεση των µεσαίων και χαµηλών εισοδηµάτων δεν υπάρχουν. Αρα, ενδεχόµενη εµµονή σ’ αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί σε αδιέξοδο, καθώς θα πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις και δεν αποκλείεται να βάλει τη χώρα σε µακρά περίοδο αστάθειας, εξανεµίζοντας τα όποια θετικά επιτεύχθηκαν τους τελευταίους µήνες σκληρής λιτότητας.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

London Calling Στα μπράτσα τρία τατουάζ, στη μύτη ένας κρίκος και από δύο στο κάθε αφτί, μια ξανθιά τούφα ανάμεσα στα σκούρα μαλλιά, βαμμένα μοβ νύχια στο ένα χέρι και ψηλά μποτάκια «Dr. Martens». Ο Μάνος είναι ένας νεαρός Ελληνας, κάτοικος του Λονδίνου, για τον οποίο, αν κυκλοφορούσε στην Τσιμισκή, τα σχόλια των περίεργων θα ήταν συνεχή. Ομως, στη βρετανική πρωτεύουσα -όπου βρέθηκα για μερικές ημέρες- αποτελεί καθημερινότητα σε μια πόλη όπου ο πολυπολιτισμικότητα δεν είναι λόγια και θεωρία αλλά πράξη. Εδώ και χρόνια έχω αποφασίσει πως στο εξωτερικό σημασία έχει τελικά η Ιθάκη. Το ταξίδι δηλαδή και όχι η επιστροφή στη μίζερη Ελλάδα. Δε με ενοχλεί λοιπόν το πόσο πολύ πίσω είμαστε ως χώρα. Κάθομαι στην πολυθρόνα και απολαμβάνω την ταινία... TΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ noikonomou@ekdotiki.gr

Και εκεί βέβαια υπάρχει κρίση. Ο Μάνος του Λονδίνου μου έλεγε πως η γνωστή εταιρία στην οποία δούλευε πλήρωνε τους υπαλλήλους της με 6,5 λίρες την ώρα, παρέχοντάς τους ελάχιστα δικαιώματα. Φυσικά είχε ασφάλεια, αλλά έδωσε αγώνα για να πάρει πέρσι το καλοκαίρι άδεια άνευ αποδοχών. Ούτε οι

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.235 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι πια κάτι σπάνιο. Τη μια ημέρα οι Βρετανοί μαθητές είναι στους δρόμους και την επομένη απεργούν οι εργαζόμενοι στο μετρό. Οσο για τον Τύπο, κι αυτός περνά δύσκολες ημέρες: η κυκλοφορία του γνωστού περιοδικού πόλης «Time out» έπεσε στα 60.000 τεύχη και η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε να δώσει έμφαση στο portal. Ομως, το Λονδίνο δεν έχει χάσει τη λάμψη του, αλλά και την πρωτοπορία του σε θέματα αισθητικής, ντιζάιν, μόδας, μουσικής και φυσικά διασκέδασης. Συνδυάζοντας τις νέες τάσεις με τις παλιές σταθερές. Εκεί στο γραφικό Portobello θα βρει κανείς για 3 λίρες το ιστορικό 45άρι «London Calling» και στο Κempton, σε κάποιο μικρό μαγαζάκι, θα ακούσει ολόκληρο το θρυλικό LP των «Clash». Θα δει την αλματώδη επέκταση των Ρώσων στη νυχτερινή ζωή της πόλης, θα απολαύσει στο «1882» τον καλύτερο εσπρέσο της Ευρώπης (με τη σκόνη από τη σοκολάτα να σχηματίζει πάνω στον αφρό του ροφήματος το όνομα του μαγαζιού. Προς 1,6 λίρες, παρακαλώ!) και θα αισθανθεί τι σημαίνει περιποίηση σε ένα καλό εστιατόριο, με τους μπάρμαν να δίνουν τα... ρέστα τους για το ποιος θα κάνει το καλύτερο κοκτέιλ (από 6 λίρες και πάνω). Ολα αυτά ανοίγουν τους ορίζοντες και ταυτόχρονα σε κάνουν πιο ανθεκτικό στην γκρίζα ελληνική πραγματικότητα...

ΔΙΕΥΘΥΝΤEΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής, Xριστίνα Χρυσοστομίδου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Επιφυλάξεις Σαµαρά στη συνάντηση µε Στρος Καν Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ξεκίνησε σε έντονο κλίμα, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυβε την ενόχλησή του για τις διαπιστώσεις που έκανε ο Γάλλος πολιτικός, όταν αναφερόταν στην έλλειψη προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα θετικά αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την κυβέρνηση. Ξεκινώντας τη συζήτηση ο κ. Σαμαράς εξήγησε γιατί το μνημόνιο είναι «εκτός από κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό». Οπως λένε οι συνεργάτες του,

ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «το πρόγραμμα δε βγαίνει» και για το λόγο αυτόν παρέθεσε στον κ. Στρος Καν μια σειρά στοιχείων με τις αποκλίσεις των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις του μνημονίου. Ο κ. Στρος Καν επέμεινε πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, ωστόσο, όπως λένε στελέχη της ΝΔ, παραδέχθηκε πως υπάρχουν ρίσκα. Η ανάγκη για αλλαγή πορείας στην οικονομία με ανάκαμψη και ανάπτυξη ήταν ο βασικός άξονας της τοποθέτησης του κ. Σαμαρά. Παρουσίασε αναλυτικά τις απόψεις της ΝΔ

υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που η ύφεση βαθύνει τα αδιέξοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα, τόσο που δε θα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. «Τα αδιέξοδα αυτά δεν μπορεί να τα αποσοβήσει από μόνη της η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στη διευθέτηση της επιμήκυνσης νέα επαχθή μέτρα. ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ

Συναίνεση για το µνηµόνιο ζήτησε ο Στρος Καν Ο γενικός διευθυντής του ∆ΝΤ εµφανίστηκε βέβαιος ότι το «δανειακό πρόγραµµα σωτηρίας θα στεφθεί µε επιτυχία» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ

Την ανάγκη νέων σκληρών μέτρων στην αγορά εργασίας πρότεινε χτες από τη Βουλή ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, τονίζοντας χωρίς περιστροφές ότι «πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τα ημερομίσθια με την παραγωγικότητα. Θυμηθείτε ότι αυξήθηκαν οι συντάξεις και τα ημερομίσθια στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία σε σχέση με άλλες χώρες. Και αυτό πρέπει να εξομαλυνθεί».

Τ

ην ίδια στιγµή εµφανίστηκε βέβαιος ότι το «δανειακό πρόγραµµα σωτηρίας θα στεφθεί µε επιτυχία, αφού η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεµού και δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις». Σε µια οµιλία µε σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά υπέδειξε τη χρησιµότητα να διαµορφωθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε µας απασχολεί ποιο κόµµα κυβερνά. Οσο πιο µεγάλη και διευρυµένη είναι η συναίνεση τόσο το καλύτερο. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το βαθµό αποδοχής αλλά και Δικαιοσύνης. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει το µερίδιο των βαρών που του αναλογεί. Παράλληλα µε τη µέριµνα για κοινωνική προστασία, στον αντίποδα, πρέπει και οι πολύ

«Χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν συνθήκες σταθερότητας στην οικονομία», είπε χτες στη Βουλή ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ

πλούσιοι να συνεισφέρουν». Ο κ. Καν, που επανέλαβε πολλές φορές ότι «το πρόγραµµα βρίσκεται σε σωστή τροχιά», σηµείωσε εντούτοις το γεγονός ότι αποµένουν ακόµη πολλά βήµατα κυρίως στο µέτωπο της ανάπτυξης µε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων. Και δεν απέφυγε και τους δραµατικούς τόνους, όταν προειδοποίησε επανειληµµένα ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι το µέλλον της χώρας σας», καθώς και ότι «µπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός για να επανακάµψετε». «Το χρέος θα το αντιµετωπίσετε, αλλά χωρίς διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, δεν υπάρχουν συνθήκες σταθερότητας στην οικονοµία», είπε και σηµείωσε ότι «πολλά µπορούν να γίνουν» αν ανοίξουν κλειστοί µέχρι σήµερα επαγγελµατικοί κλάδοι, αλλά και αν ενισχυθεί η εργασιακή κινητικότητα στις επιχειρήσεις και το-

νωθεί ο ανταγωνισµός στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών.

«Εσείς µας χτυπήσατε την πόρτα» Απαντώντας, εξάλλου, σε όσους επικρίνουν την έλευση του ΔΝΤ στην Αθήνα δυσανασχετώντας µε τα µέτρα που προτείνει, παρατήρησε ρεαλιστικά ότι «αυτό που θέλουµε είναι να γίνουν τα προφανή. Και είµαι βέβαιος ότι όλοι ξέρετε τι ακριβώς λέει το πρόγραµµα. Εµείς δεν είµαστε εµπορική τράπεζα. Εσείς µας χτυπήσατε την πόρτα. Μπορεί να κάνουµε λάθη. Αλλά η βοήθειά µας είναι αναγκαία». Ο κ. Καν, που όπως και νωρίς το πρωί, έτσι και το βράδυ από τη Βουλή, κλείδωσε το θέµα της επιµήκυνσης, απάντησε στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αφού το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ -ο τελευταίος µάλιστα, όχι χωρίς αναταράξεις- αποφά-

σισαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία.

Παρατήρηση στη Ν∆ Στην πρόεδρο της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, που υποστήριξε «υπογράψαµε µε την πλάτη στον τοίχο επαχθείς όρους, µε αποτέλεσµα ο λογαριασµός να µη βγαίνει» και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει την ίδια συνταγή για κάθε πρόβληµα, πράγµα που οδηγεί σε αποτυχίες, απάντησε ότι «θέλετε τα χρήµατά µας, αλλά δεν πιστεύετε σε µας. Εχετε όµως δίκιο ότι στο παρελθόν έχουµε σφάλει». Και σε ό,τι αφορά τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, απάντησε ότι «συµβαίνει σε πολλές χώρες. Θα πρέπει να τους δώσετε κίνητρα, ώστε να επιστρέψουν πιο πλούσιοι σε βιώµατα και εµπειρίες». Σε ερώτηση του Μίµη Ανδρουλάκη αναφορικά µε τη λύση του ευρωοµολόγου, αναγνώρισε ότι «απαιτείται συνολική διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη και όχι αποσπασµατική αντιµετώπιση. Αυτήν τη στιγµή η ΕΕ έχει ένα νόµισµα και πολλές πολιτικές. Χρειάζονται νέες ιδέες». Ιδιαίτερα επιθετικός εµφανίστηκε απέναντι στον Χ. Σταϊκούρα και τη ΝΔ, όταν στην παρατήρηση του γαλάζιου τοµεάρχη ότι το κόµµα του δεν ψήφισε το µνηµόνιο και ότι ζητεί άλλο µίγµα πολιτικής, σχολίασε ότι «δεν παρεµβαίνω στα εσωκοµµατικά, αλλά θεωρώ ότι το πρόγραµµα θα επιτύχει και κάποιος θα πρέπει να αποφασίσει µε τίνος το µέρος θα ταχθεί».

∆εν πήγαν στη Βουλή ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ Χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Ντομινίκ Στρος Καν. Αντίθετα, παρέστη ο βουλευτής της ΔΑ Νίκος Τσούκαλης. «Ο Στρος Καν, ένα από τα τσακάλια του ιμπεριαλισμού, μεταχειρίστηκε το λαό στην ομιλία του ως ανεγκέφαλο», υπογράμμισε σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, η ΚΟ του οποίου από προχτές είχε κάνει γνωστό ότι δε θα παραστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε με την παρουσία της να νομιμοποιήσει μια διαδικασία υποβάθμισης των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πάντως, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να παραστεί στη Βουλή και να εκφράσει την άποψη της Αριστεράς για την πολιτική του ΔΝΤ. Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν ήταν αναπόφευκτη κι ότι η χώρα μας «έπρεπε να αναζητήσει αποκλειστικά λύση στην Ευρώπη, εκεί που ανήκει». ΙΩΝ ΤΣΩΧΟΣ


6

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Γλώσσα µου, καταγωγή µου... Ο τίτλος του σηµερινού µας σηµειώµατος είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του Κόστα Κίτσεβ (Κώστα Κίτσου), Σαρακατσάνου από τη Σλίβεν Βουλγαρίας που εξέδωσε το 2007 ο πολιτιστικός και εκπαιδευτικός σύλλογος Σαρακατσάνων Σλίβεν. Ο Κώστας Κίτσος είναι ένας από τους χιλιάδες Σαρακατσάνους που ζουν στη Βουλγαρία µε συνείδηση της ελληνικής καταγωγής, αλλά και λατρεία για την ελληνική γλώσσα. Τον γνώρισα πριν χρόνια όταν παράτησε τις δουλειές του και ήρθε µε υποτροφία του ΙΚΥ για να µάθει να γράφει καλά την ελληνική γλώσσα που ήξερε προφορικά, να µάθει καλή γραµµατική όπως έλεγε. Από τότε ζει ένα παραµύθι γιαΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ* τί µπόρεσε να έχει πρόσβαση στην garoufas@otenet.gr αρχαία γραµµατεία και σε νεοέλληνες συγγραφείς. Αυτός ο καηµός του έγινε τραγούδι και ποίηση κι’ έτσι βγήκε σε βιβλίο, στην ελληνική γλώσσα φυσικά, η ποιητική συλλογή που µου χάρισε ο ίδιος όταν στις 12-11-10 βρέθηκα στη Σλίβεν οµιλητής σε συνέδριο που οργάνωσαν οι Σαρακατσάνοι Βουλγαρίας για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια από την ίδρυση των συλλόγων τους. Τα ποιήµατά του είναι ύµνος για την ελληνική γλώσσα για την οποία γράφει: «σαν ποίηµα του Οµήρου σ’ ακούω σαν άρπα του Ορφέα στέλνεις τόνους...», ενώ µιλώντας για τον ελληνισµό γράφει παρακάτω: «ένας περήφανος λαός, ψηλά απλώνει χέρια, ένιωσε τη λευτεριά και κυνηγάει αστέρια…». «Ενα ταξίδι κάνω στην καρδιά µου, και βλέπω όλα µας τα περασµένα, βλέπω όλα που σου χρωστώ εγώ...» γράφει για τη µάνα Ελλάδα. Δεν ξεχνά ότι υπάρχει και η Βουλγαρία που γεννήθηκε, όµως αυτή είναι «µητριά» κι’ αυτός ονειρεύεται το χάδι της πραγµατικής µάνας, της Ελλάδας… «βαστώ στα χέρια µου φωτιά, κι’ αυτή δεν µε ζεσταίνει, µα έχω άλλη στην καρδιά, αυτή που µε πεθαίνει… πέστε µου πούναι τ’ Αγραφα, πούναι το Καρπενήσι…». Η ποιητική συλλογή του Κώστα Κίτσου είναι ένα ταπεινό βιβλιαράκι, µα ένα βιβλιαράκι που στάζει αίµα ελληνοσύνης και καηµό, την έκσταση αυτού που στο φως της αστραπής γνώρισε τις ρίζες του και υπενθυµίζει: «µάνα και γλώσσα µην ξεχνάς…». Στις Βαλκανικές περιηγήσεις µου γνώρισα προσωπικά αρκετούς οµογενείς που ζουν στη Β. Ηπειρο, Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουµανία κ.λπ., βλαστάρια της ίδιας ρίζας. Oλοι τους έχουν εξιδανικεύσει την προγονική πατρίδα… Κάθε φορά που συζητώ µαζί τους αισθάνοµαι ότι εµείς οι Ελλαδίτες λίγα κάναµε γι’ αυτούς, γιατί ακόµα και σήµερα τα παιδιά τους µαθαίνουν την ελληνική γλώσσα σαν σε κρυφά σχολειά, σε φροντιστήρια που λειτουργούν οι σύλλογοί τους…

Οικονίςοµπρίαόγραμμα κομματικών συναηνττοή-υ

Χωρ επίσκεψ η δευτεριάτικη ι σε λή κυ θα ν κη. Ο πρόεσεω στη Θεσσαλονί ρά λ μα Σα νη ώ ντ Α ι σε δύο πάνε θα συμμετάσχε άαν ν τη ι κα δρος της ΝΔ α μα την οικονομί που θα έχουν θέ όλα δείχνουν, δεν πρόκειται ως πτυξη, αλλά, όπ κάποια επίσημη κομματική σε ς ρο μέ ι και το βράδυ να λάβε ς αν παραμείνει τό Εκ η. ησ ντ ο και κάποισυνά πόλη, οπότε όλ ην στ ς ρα τέ ευ Δ της ι. Πάντως, αναντήσεις θα κάνε να συ ες υπ άτ ες δοχείο όπου θα ισμός στο ξενο στ νω συ ι τα νε μέ Ν. Ο. μιλήσει...

Βιβλίοοσωπική του πρωτοβουλία πουτηείχετα

Ως πρ αγματικό γράψει την πρ ση του βιδο στόχο να κατα έκ ν προχτεσινή χαρακτήρισε τη οικονομία ο Γιάννης Παπατην τολήν ούτε βλίου του για ινε ούτε κατ’ εν υ Καραέγ εν «Δ . ου σί θανα οχή το ούτε με συμμετ οκαταστήσω καθ’ υπόδειξιν απ να μου ήταν ος όχ φθεί Στ ή. νλ μα μπορεί να εκλη πή ω σι η ί ατ γι ρος» της την αλήθεια, ο πρώην «τσά σε ίω με ση , ι ο πρώην ως ενοχή» αποκάλυψε ότ ς, τω άν Π . ας ι το βρήοικονομί ασε το βιβλίο κα άβ δι ς γό υρ πο πρωθυ ». Ν. Ο. κε «πολύ καλό

εη Εβρος βουλευτικά αποτελέσματα έφερ Εβρο.

Κοινο ρας στον κεψη της Ντό πρόσφατη επίσ ες δύο ερωτήχτ σε θε ργός κατέ ου υπ α, μάην ώ πρ Η περιοχής. Η μι ς τη τα μα λή πρωθυσεις για προβ νεται προς τον θύ ευ απ α οί ά το θέμα λιστα, η οπ ανδρέου αφορ απ Π ο ργ ώ Γι ταναστών πουργό παράνομων με λάδας. ν τω ς ση ξη της Ελ της αύ 2010 τα σύνορα που πέρασαν το αυξηθεί η πίεση προς την να Ζητά, μάλιστα, θεί το ζήτημα... λυ Ν. Ο. Τουρκία για να

αμματέας της Επίθεσνοησ..οκ. ομείο διακομίστηκαν ο γρλο ένα στέλε-

Στο ουλος, κι άλ ς , Νάσος Ηλιόπ Ν ΣΥ ς ία ΑΤ στο κτίριο τη λα εο Ν επίθεση των Μ ες υς χτ πο ώ αν οσ ηκ χτ πρ χος, που δέ Ν, μαζί με εκ νεολαίοι του ΣΥ στα δικαστήρια για να Ευελπίδων. Οι γαν γανώσεων, πή προχτεσιφοιτητικών ορ ηφθέντες στις λλ συ ς ου στ ύν ηγορόπουσυμπαρασταθο ία του Αλέξη Γρ τονίζει η ον φ λο δο τη νές πορείες για αναίτια, όπως δέχτηκαν την ς τε αν στολής. άπ ι κα λου δυνάμεων κατα ν τω η Ι. Τ. εσ ίθ επ , Νεολαία ΣΥΝ

...σε δςυτοονίδζεόι ησΝεεοιςλαία ΣΥΝ, πρόκειταούι γιαπρτηοηδεγήύτθηε--

Οπω ιθέσεων, αφ αράδεκτων επ απ ό τα γραφεία η» όσ «δ ρη των ΜΑΤ έξω απ υ» το και «ν νό σι ι «θα υπάρξει κε το προχτε να απειλούν ότ ν κ. Παπουτσή ύς κο μι νο τυ της, με ασ «Καλούμε το ελέα να ονος νεκρός»! και τον εισαγγ δεύτερος 15χρ νη θύ ευ κή τι λι ν πο πτόμενος να αναλάβει τη Τσίπρας, επισκε γότερα ς ξη λέ Α ο σε λω παρέμβει», δή ίο. Λίγη ώρα αρ στο νοσοκομε ες τί μα αυ τρ τους η. Ι. Τ. ελική παρέμβασ υπήρξε εισαγγ

είπαν...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Πρώην βουλευτής της ΝΔ «Δεν είναι λογική να θεωρήσουμε ανεπιθύμητο τον κ. Στρος Καν στην Ελλάδα, αλλά να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε την πολιτική». Διορθώνεται;

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Κάθε αρχή και δύσκολη!

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ Επικεφαλής του ΔΝΤ «Μη μάχεστε το γιατρό που καμιά φορά δίνει φάρμακα που δε σας αρέσουν».

Χωρίς γιατρό δε γίνεται;

ΝΑΣΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «Αν η οικονομία βελτιώνεται, θα επιστρέψουμε στο σημερινό status quo των εργασιακών σχέσεων. Αλλιώς θα έχουμε παράταση των ειδικών ρυθμίσεων». Μέχρι πότε;


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

7

ΣΦΗΝΕΣ

Συνάντηση µε... ζουµί την παροχή τεχνογνωσίας από το πανεπιστήμιο για τα συγκοινωνιακά προβλήματα της πόλης. Επίσης, ο δήμος θα χρηματοδοτήσει και το πανεπιστήμιο που ήδη έχει υπηρεσία σίτισης των φοιτητών θα αναλάβει τη σίτιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Πέραν αυτών, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την αξιοποίηση του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, τη λειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου και τηλεόρασης, καθώς και τη δημιουργία Ομίλου Σκέψης και Προβληματισμού για τη Θεσσαλονίκη. Καιρός ήταν κάτι ν’ αρχίσει να κινείται σε αυτήν την πόλη... Α.Σ.

μποξέρ

Με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο, είχε χτες ραντεβού ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Τι το πρωτότυπο, θα βιαστούν να πουν κάποιοι, αφού είναι γνωστό ότι ο κυρ Γιάννης, εν αναμονή της ανάληψης των καθηκόντων του, έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων της πόλης κι όχι μόνον. Από τα όσα, όμως, έγιναν γνωστά, η συζήτηση των δύο ανδρών δεν ήταν από τις συνηθισμένες που δεν καταλήγουν πουθενά, μένουν στις τυπικότητες και τα ευχολόγια. Αντιθέτως, συμφώνησαν για κοινές δράσεις δήμου και πανεπιστημίου, για την πράσινη ενέργεια, το ενιαίο σύστημα ανακύκλωσης, τη δενδροφύτευση,

επωνύμως Οτο Στον Οτο Ρεχάγκελ και στην απάντησή του για το πώς κέρδισε η Eλλάδα το 2004 το Euro παρέπεμψε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. «‘’Για να διαχειριστώ το ελληνικό χάος, συνδύασα τη γερμανική πειθαρχία με τον ενθουσιασμό και τη δημιουργική φαντασία των Ελλήνων και πέτυχα το στόχο μου’’, είπε ο Γερμανός προπονητής. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς οι πολιτικοί σήμερα», σχολίασε εύστοχα ο Ελληνας πολιτικός. Ν. Ο.

∆ε «βγαίνει» Συνάντηση - ενημέρωση με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Ν. Μακραντωνάκη, για τα χρέη και τα έσοδα του δήμου περιμένει η παράταξη Μπουτάρη, αλλά δεν την έχει δει ακόμη. Και οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει δυσφορία, γιατί ο αντιδήμαρχος δε «βγαίνει» ούτε στο τηλέφωνο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες. Αλλες πηγές, πάντως, λένε ότι, ειδικά την ημέρα της γιορτής του, του αγίου Νικολάου, δέχτηκε πολλές τηλεφωνικές ευχές. Α. Σ.

Σεµιναριοθεραπεία Οταν έδιναν προεκλογικά τη μάχη για να εκλεγούν, οι νέοι «πράσινοι» δήμαρχοι και περιφερειάρχες σίγουρα δεν υπολόγιζαν ότι από το ένα σεμινάριο θα έφευγαν για να πάνε στο άλλο, όσο θα περίμεναν για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Μετά τα μαθήματα του υπουργείου Εσωτερικών τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα, μεθαύριο στην Αθήνα τους περιμένει άλλο ένα για την ευρωπαϊκή διάσταση της αυτοδιοίκησης, ενώ από Δευτέρα ετοιμάζει νέο στη Θεσσαλονίκη. Καλλικράτειο όβερντοουζ! Α. Σ.

Γιατρός...

Η Λούκα Κατσέλη (σκίτσο) καταβάλλει προσπάθεια για να σώσει κάτι από τις εργασιακές σχέσεις, αν κάτι σώζεται. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα με το μνημόνιο, υπάρχει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης από την υπουργό Εργασίας με την Κομισιόν, η οποία εμφανίζεται και πάλι πιο σκληρή από το ΔΝΤ. Η προσπάθεια από μόνη της μπορεί να χαρακτηριστεί θετική και ενθαρρυντική. Βεβαίως πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται «για ψύλλους στ’ άχυρα», αφού αυτό που πρακτικά θα συμβεί είναι ότι οι εργαζόμενοι θα συρθούν στο καθεστώς των προσωπικών συμβάσεων. Η προσπάθεια, όμως, έχει σημασία -τουλάχιστον για το μέλλον. Γιατί δεν πρέπει να ακυρωθούν όλες οι νομικές προστασίες για τους ασθενεστέρους, ακόμη και αν αυτήν την ώρα φαντάζουν κενό γράμμα. Μένει, βεβαίως, να δούμε και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

MANTEIO

Tι να σώσει;

Επικοινωνιακή διάσταση που δεν αλλάζει την ουσία εντόπισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη χτεσινή παρουσία του Ντομινίκ Στρος Καν και στα όσα είπε περί των ιατρικών του ικανοτήτων επί του ταλαιπωρημένου σώματος της ελληνικής οικονομίας. Θα ταίριαζε, μάλιστα, «κουτί» το σχόλιο που είχαν κάνει την προηγούμενη μέρα για τη συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο, ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να αποτελεί πρόταση για την ιατρική, όχι όμως και στην οικονομία. Α. Σ.

Τι θα πει ο Ολι Ρεν αύριο στη Βουλή; - Συνεχίστε να κάνετε KOURAGIO!

∆υναστεία σύγχρονης βαρβαρότητας Παρά την αντιδραστική λαίλαπα της τελευταίας εικοσαετίας κατά των λαών της γης, το παγκόσµιο κοινωνικοπολιτικό και στρατιωτικό σύστηµα δεν µπόρεσε να ξεπεράσει τη µακρόχρονη δοµική κρίση που το µαστίζει και να φέρει το «τέλος της ιστορίας». Οι µακρόσυρτες περίοδοι ύφεσης, οι επισφαλείς φάσεις ανάκαµψης, τα αστρονοµικά δηµόσια χρέη (βλέπε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία κ.ά.) και τα υπερδιογκωµένα ελλείµµατα, επιχειρείται να αντιµετωπιστούν µε τη συµπίεση των εισοδηµάτων, το κόψιµο συντάξεων, τη µείωση των µισθών, τη µαζική ανεργία, την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, την κατεδάφιση των ασφαλιστικών συστηµάτων, τη διόγκωση των ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΓΑΪΤΑΝΙ∆Η* µηχανισµών καταστολής, την πολιτική επιστράτευση, τους ιµπεριαλιστικούς πολέµους. Ηδη εκατοµµύρια εργαζοµένων µέσα στις ίδιες τις ιµπεριαλιστικές µητροπόλεις ξεσηκώνονται ενάντια στα εξοντωτικά προγράµµατα λιτότητας, όπου πήγε το ΔΝΤ (Αργεντινή, Ρουµανία, Ελλάδα, Ιρλανδία) και µε επίµονες και µαζικές διαδηλώσεις αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν το µίνιµουµ της επιβίωσής τους. Σ’ αυτήν τη σύγχρονη λαίλαπα που µαστίζει τους λαούς του κόσµου, βλέπουµε και τη φθορά των πολιτικών συστηµάτων, τη χρεοκοπία της «Κεντροαριστεράς» και της «µοντέρνας» Σοσιαλδηµοκρατίας, οι οποίες στρώνουν το δρόµο για ακόµα πιο αντιδραστικές και δεξιές κυβερνήσεις, που εκµεταλλεύονται το άγχος και την αγωνία των λαών για επιβίωση, για να εµφανιστούν έτσι ύστερα αυτές σε ρόλο δήθεν εγγυητή και προστάτη των λαϊκών συµφερόντων, σε συνθήκες γενικότερης κοινωνικής ανασφάλειας. Η ευρύτερη Αριστερά διέρχεται µία κρίση αφερεγγυότητας και αναξιοπιστίας και δεν µπορεί να εκµεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνεται για να αγωνιστεί για κοινωνική πολιτική και για κοινωνικό κράτος, που καθηµερινά γκρεµίζεται από τις κυβερνήσεις των «Σοσιαλιστικών» κοµµάτων που βρίσκονται στην εξουσία (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία). Η αριστερή ιδεολογία διαβρώθηκε από τον οπορτουνισµό και το ρεφορµισµό και συνεχίζεται η κρίση της στρατηγικής της, που αποκαλύφθηκε περίτρανα µε την κατάρρευση των εκφυλισµένων καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισµού». Σήµερα υπάρχουν στον κόσµο περισσότεροι άνθρωποι, παρά ποτέ άλλοτε, που υποφέρουν από την ανεργία και την πείνα. Η δυναστεία, όµως, της σύγχρονης βαρβαρότητας, όπως και όλες οι δυναστείες, όπως άλλωστε µας διδάσκει η Ιστορία, δε διορθώνεται και δεν εξανθρωπίζεται από µόνη της. Ανατρέπεται µόνο. Με ό,τι αυτό σηµαίνει για τους λαούς. * Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ είναι πρώην γ. γ. της ΠΑΣΕΓΕΣ


ΕΛΛΑΔΑ

8

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Λύση για την υφαλοκρηπίδα ζήτησε η Ντόρα «Ηρθε η ώρα να βρούμε λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μίλησε χτες το βράδυ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bab-I-Ali, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι (φωτογραφία). «Χρειάζεται να βρούμε γρήγορα και αποτελεσματικά λύση στο πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και σε ό,τι αυτό συνεπά-

γεται, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα και των δύο πλευρών. Φτάνοντας σε μια τέτοια συμφωνία είτε διμερώς, είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι δύο χώρες να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο γειτονικών σχέσεων. Αυτό θα είναι το κρίσιμο σημείο, ώστε να υπάρξει γενική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της έστειλε διπλό μήνυμα. Καταρχήν προς την Ευρώπη ότι πρέπει να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική διεύρυνσης των χωρών

της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και βεβαίως της Τουρκίας. Και προς την ίδια την Τουρκία ότι θα ήταν κεφαλαιώδες λάθος τη δεδομένη χρονική στιγμή να αφεθεί στην υπερίσχυση ηγεμονικών τάσεων και να απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Εξάλλου, χτες με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο «Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης». Ν.Ο.

Η «Πρωτοβουλία» του Μπουτάρη διατηρεί την αυτονοµία της από τα κόµµατα

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» διατηρεί την ανεξαρτησία και την αυτονομία της από τα κόμματα που τη στήριξαν, χωρίς ωστόσο να κλείνει την πόρτα στο διάλογο μαζί τους για τα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.

Η

«φόρµουλα» για την οργάνωση αυτής της επικοινωνίας δε σκιαγραφήθηκε στις λεπτοµέρειές της στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν η τρόικα της δηµοτικής παράταξης (Γ. Μπουτάρης, Π. Αβραµόπουλος, Α. Κουράκης) και η τρόικα των κοµµατικών (Χρ. Παπαστεργίου, Γ. Γεράκης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δηµοκρατική Αριστερά), ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να προχωρήσει µε δύο τρόπους. Ο πρώτος θα είναι µέσα από τη συµµετοχή στη δηµοτική παράταξη των κοµµατικών στελεχών

που εξελέγησαν δηµοτικοί σύµβουλοι, όσων µετείχαν ως υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο, αυτών που εργάστηκαν εθελοντικά κατά την προεκλογική περίοδο για την αλλαγή σελίδας στην πόλη, όπως και όσων θελήσουν να ενταχθούν στο εξής στις διαδικασίες της «Πρωτοβουλίας». Σε περιπτώσεις, πάντως, µεγάλων θεµάτων της πόλης και κρίσιµων για την πόλη αποφάσεων δεν αποκλείεται να ζητείται η γνώµη και η άποψη των κοµµάτων, όταν κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαία.

Οµογενοποίηση της παράταξης Στη συνάντηση των δύο πλευρών κυριάρχησε ο όρος ώσµωση και αφορούσε κυρίως τη µεγάλη προσπάθεια που απαιτείται για να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας τα πρόσωπα από τα δύο κόµµατα που συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα Μπουτάρη, τα παλιά αλλά και τα νέα µέλη της παράταξής του. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο νεοεκλεγείς δήµαρχος επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι η οµογενοποίηση της παράταξης. Μάλιστα, φέρεται να ζητήθηκε από

τα κόµµατα και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ να συµβάλει στην οµαλή ενσωµάτωση των στελεχών του, µε άλλα λόγια να διευκολύνει ώστε να µη λειτουργήσουν ως ιµάντες µεταβίβασης κοµµατικών αποφάσεων στους κόλπους της παράταξης. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μπουτάρης τόνισε µε µεγαλύτερη έµφαση από κάθε άλλη φορά στέλνοντας µήνυµα προς όλες τις πλευρές ότι ο ίδιος έχει την τελική ευθύνη, αλλά και τον κύριο λόγο. Δεδοµένων αυτών ανέφερε ότι θα καλέσει πιθανότατα εντός του µήνα νέα συνεδρίαση της δηµοτικής του οµάδας για να διευκρινίσει προς όλους τις προθέσεις του, ενώ υπήρξε η πρόταση εντός του Ιανουαρίου να συγκαλέσει και την πρώτη σύσκεψη της παράταξης. Οι πληροφορίες λένε ότι από καµιά πλευρά δεν υπήρξε έστω νύξη για τις επικείµενες επιλογές των αντιδηµάρχων και των παραγόντων που θα στελεχώσουν τη νέα δηµοτική διοίκηση, καθώς ήταν προς όλους σαφές ότι τις αποφάσεις λαµβάνει ο νεοεκλεγείς δήµαρχος.

Νέα παράταση για την υπόθεση Siemens Μια ακόμη παράταση, ώς τις 16 Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά της στην υπόθεση Siemens, πήρε η επιτροπή της Βουλής. Τα μέλη της επιτροπής θέλουν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην αποκρυπτογράφηση των «σκληρών δίσκων» της Siemens Ελλάς που κατασχέθηκαν, τόσο από το γραφείο της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, αλλά και στο υλικό από δεδομένα που ελήφθησαν από τον κεντρικό επεξεργαστή της εταιρίας κατά την έφοδο της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ στα γραφεία της εταιρίας. Η επιτροπή ασχολήθηκε χτες με τα κεφάλαια «συγκάλυψη» από πλευράς Δικαιοσύνης του σκανδάλου, καθώς και το κεφάλαιο του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων, C4I. Σήμερα και αύριο θα ολοκληρωθεί το κείμενο των πραγματικών περιστατικών με τις διορθώσεις που έχουν υποδείξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ από Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτηση για τα πρόσωπα στα οποία θα αποδοθούν πολιτικές και ενδεχομένως και ενδείξεις ποινικών ευθυνών, προκειμένου να ζητηθεί η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι οπωσδήποτε ελεγχόμενοι είναι πρώην υπουργοί που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη Siemens, θέση με την οποία φέρεται να συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να προβαίνουν ακόμη σε αποκαλύψεις ονομάτων.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

9

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Η παράδοση του δήµου Θεσσαλονίκης ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ

Με την παράδοση του περίφημου Διασήμου, του πολύτιμου περιδέραιου που φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις επίσημες εκδηλώσεις, θα γίνει η συμβολική «παράδοση» του δήμου από τον απερχόμενο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στο νεοκλεγέντα δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Μαζί με το Διάσημον (το οποίο ο κ. Μπουτάρης έχει δηλώσει ήδη σε συνέντευξή του στον «Α» ότι δε θα φορέσει), ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα παραδώσει στο διάδοχό του και μία θήκη με τα κλειδιά του νέου δημαρχείου. Οι συνεργάτες του κ. Παπαγεωργόπουλου δουλεύουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσημη τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πρωτοχρονιά του 2011, ανήμερα της γιορτής του απερχόμενου δημάρχου. Η τελετή θα γίνει στο δημαρχείο αμέσως μετά την καθιερωμένη δοξολογία για το νέο έτος, παρουσία και δημοτικών συμβούλων. Το Διάσημον παραγγέλθηκε επί δημαρχίας Θεοχάρη Μαναβή το 1985. Το έχει σχεδιάσει ο τότε προϊστάμενος του Αρχιτεκτονικού του δήμου, Απόστολος Παπαγιαννόπουλος, και έκτοτε παραδίδεται από δήμαρχο σε δήμαρχο.

∆ηµαιρεσίες Την αμέσως επόμενη μέρα, Κυριακή 2 Ιανουαρίου, θα γίνουν οι λεγόμενες δημαιρεσίες, κατά τις οποίες θα αναδειχθεί το νέο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με το νόμο, την πρόσκληση γι’ αυτήν τη συνεδρίαση απευθύνει ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος της πλειοψηφίας, ο οποίος και προεδρεύει στη συνεδρίαση. Στη διαδικασία για το δήμο το ρόλο αυτό θα έχει η πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη, Μαρία Πασχαλίδου. Το σώμα εκλέγει χωριστά και με μυστική ψηφοφορία τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και το γραμματέα του. Ο πρόεδρος προτεί-

Το περίφημο Διάσημον μαζί με τα κλειδιά του δημαρχείου θα παραδώσει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στον Γιάννη Μπουτάρη

νεται από την παράταξη της πλειοψηφίας (έχει ήδη γίνει γνωστό ότι το πρόσωπο αυτό θα είναι ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος), ο αντιπρόεδρος προτείνεται από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και ο γραμματέας από τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες μέρες πριν από την επίσημη τελετή παράδοσης - παραλαβής του δήμου, (που θα γίνει ανήμερα της ονομαστικής εορτής του κ. Παπαγεωργόπουλου), θα γίνει η μετακόμιση των προσωπικών αντικειμένων του απερχόμενου δημάρχου. Περίπου 500 τέτοια αντικείμενα, τιμητικές διακρίσεις και προσωπικά δώρα που έχει λάβει ο κ. Παπαγεωργόπουλος στα 12 χρόνια της θητείας του στο δήμο, θα μπουν σε κούτες από εξειδικευμένη μεταφορική εταιρία έτσι ώστε το γραφείο δημάρχου να έχει αδειάσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Το νέο δηµοτικό συµβούλιο Η ορκωμοσία των νέων δημοτικών συμβούλων θα γίνει στη 1 το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο

νέο νόμο του «Καλλικράτη», την πρόσκληση στους νέους δημοτικούς συμβούλους απευθύνει ο δήμαρχος, ο οποίος και διαβάζει τη μέρα εκείνη έναν πολιτικό όρκο. Τις διαδικαστικές λεπτομέρειες αυτής της ορκωμοσίας συζήτησαν χτες ο απερχόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα προταθεί από την παράταξη του κ. Μπουτάρη (που θα είναι πλέον η παράταξη της πλειοψηφίας) για πρόεδρος του σώματος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του κ. Αβραμόπουλου σε θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των υπηρεσιών του δημοτικού συμβουλίου. Λίγο πριν, στις 20 Δεκεμβρίου, θα γίνει και η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη σημερινή του μορφή. Ο κ. Καπετανόπουλος εξήγησε ότι αυτή η συνεδρίαση θα έχει έναν αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα, ενώ θα τιμηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν κλείσει τρεις τετραετίες στο δήμο.

«Στον αέρα» και πάλι ο ανδριάντας Νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έστω και στο «παρά πέντε» της τοποθέτησής του στη νέα θέση του, στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, απέναντι από την παλιά Ηλεκτρική Εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται ότι μπλοκάρει το έργο, που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς δεν υπάρχει άδεια της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), στην οποία ανήκει η έκταση. Ωστόσο, ο δήμος Θεσσαλονίκης δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις ερ-

γασίες κανονικά. Μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο εργολάβος άρχισε ήδη από προχτές τις εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι λαμαρίνες έχουν τοποθετηθεί, ενώ και ο χώρος έχει σκαφτεί. Παρ’ όλα αυτά, είναι αμφίβολο αν ο ύψους έξι μέτρων ανδριάντας τοποθετηθεί τελικά στο σημείο.

Ο δήµαρχος Οργισμένη ήταν η αντίδραση του δημάρχου, Β. Παπαγεωργόπουλου. «Η κυβέρνηση με τελείως αυταρχικό

και παράνομο τρόπο και με εντολή της περιφέρειας προς την ΚΕΔ θα επιχειρήσει στις επόμενες μέρες να σταματήσει το έργο. Διαβεβαιώνω ότι ο δήμος έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του. «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απογαλακτιστεί από το γνωστό πολιτικό ρεβανσισμό του. Ετσι άραγε εννοεί τη συναίνεση που επιζητά στις δύσκολες για το έθνος στιγμές;», τονίζει σε ανακοίνωσή της και η Διοικούσα Επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ. Ε. Β.


10

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Απόγνωση πίσω από τις λαµαρίνες του µετρό Στην πλατεία ∆ηµοκρατίας πάνω από 30 καταστήµατα έβαλαν λουκέτο, ενώ στο εργοτάξιο της Βενιζέλου οι διαρρήξεις είναι καθεστώς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Πρώτα αγωνία, μετά απελπισία και τελικά απόγνωση. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν οι καταστηματάρχες που έχουν την... ατυχία να βρίσκονται γύρω από τα εργοτάξια κατασκευής του μετρό. Εδώ και χρόνια βρίσκονται αποκλεισμένοι πίσω από λαμαρίνες και την οικονομική κρίση που βιώνει όλη η αγορά δηλώνουν ότι τη γνώρισαν πολύ πριν ξεσπάσει, εδώ και περίπου μία πενταετία, οπότε και άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του μετρό.

Οι λαμαρίνες του μετρό έχουν αποκλείσει περισσότερα από 200 καταστήματα κατά μήκος των έργων

Γύρω από το εργοτάξιο της Βενιζέλου τα λουκέτα και οι διαρρήξεις αποτελούν καθεστώς

Α

κολούθησε η κρίση και τα λουκέτα µπαίνουν το ένα µετά το άλλο, σαν... χιονοστιβάδα. Στα έργα για την κατασκευή του µετρό στην πλατεία Δηµοκρατίας περισσότερα από 30 καταστήµατα έχουν βάλει λουκέτο. Ο αριθµός αυτός αφορά µόνο τρία οικοδοµικά τετράγωνα και δε συµπεριλαµβάνει τα δεκάδες γραφεία που παραµένουν άδεια. Γύρω από το εργοτάξιο της Βενιζέλου, µαζί µε τα λουκέτα, και οι διαρρήξεις αποτελούν καθεστώς, ενώ στη Δελφών, µεταξύ των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα, όπου κατασκευάζεται ο σταθµός Αναλήψεως, από τα 34 καταστήµατα που ήταν ανοιχτά πέρσι τέτοια εποχή, φέτος λειτουργούν µόνο τα 24. «Τουλάχιστον 200 µαγαζιά είναι αποκλεισµένα πίσω από τις λαµαρίνες του µετρό. Κάθε µέρα αρκετές δεκάδες καταστηµαταρχών έρχονται στο επιµελητήριο και για να διαµαρτυρηθούν και για να ζητήσουν βοήθεια, ψάχνοντας τρόπους για να µπορέσουν να αντέξουν. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Υποδοµών δηλώνει ότι το µετρό θα είναι έτοιµο το 2015. Πώς θα αντέξει ο κόσµος µέχρι τότε; Πρέπει πάση θυσία οι εργασίες να επιταχυνθούν», δηλώνει ο πρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης. Εξάλλου, ο τοµεάρχης Μεταφορών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, σε ανακοίνωσή του επισηµαίνει ότι «σήµερα, η εκτέλεση των έργων περιορίζεται στο 50% των εργοταξίων, στα οποία κυρίως εξελίσσονται αρχαιολογικές ανασκαφές.

Οι καταστηματάρχες της οδού Μοναστηρίου με επιστολή τους ζητούν τη συνδρομή της Πολιτείας για να αντέξουν όσο θα διαρκέσουν τα έργα του μετρό

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ

Ζήτηµα επιβίωσης... «Κύριε Πρωθυπουργέ, »Από το 2006 που ξεκίνησαν τα έργα του Μετρό, έγινε αντιληπτό ότι το μεγάλο αυτό έργο, που θα δώσει πνοή στην πόλη, θα χρειαστεί και θυσίες από τον κόσμο και κυρίως από τους καταστηματάρχες που βρίσκονται γύρω από τα εργοτάξια. Θυσίες τις οποίες πρόθυμα θα κάνουμε για το καλό της πόλης. »Δυστυχώς όμως τα χρονοδιαγράμματα που μας παρουσιάστηκαν δεν τηρήθηκαν και οι θυσίες που επρόκειτο να κάνουμε, μετατράπηκαν σε εξόντωση των επιχειρήσεών μας. Εχουμε φτάσει τα 4 χρόνια αποκλεισμού. Αιτία αυτής της μεγάλης καθυστέρησης ήταν η απαξιωτική μεταχείριση του έργου, από την προηγούμενη διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εγινε αντιληπτό από εμάς και από τον απλό κόσμο γενικότερα, ότι το έργο δεν

Το αρµόδιο υπουργείο, αντί να εστιάσει αυστηρά τις δυνάµεις του στο νευραλγικό αυτό έργο, τις διαχέει εξαγγέλλοντας τραµ και άλλα. Οι Θεσσαλονικείς έχουµε πλέον διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση δύο πράγµατα έχει µάθει να κάνει καλά: να συσκέπτεται και να επικοινωνεί! Ελπίζουµε µετά από 14 µήνες διακυβέρνησης να µάθει και να πράττει».

∆ιαρρήξεις Ο Θόδωρος Καπρίλης, που επί δεκαετίες διατηρούσε κατάστηµα µε ανδρικά επί της Βενιζέλου, πριν από 15 µέρες έβαλε λουκέτο. «Κατέθεσα τα χαρτιά µου και περιµένω να βγω στη σύνταξη. Το κακό είναι ότι είχα και τέσσερις υπαλλήλους. Οι άνθρωποι

πάει καλά και κανείς δεν κάνει κάτι γι’ αυτό. Η τοπική αυτοδιοίκηση, είτε με τη μορφή του Δήμου, είτε με τη μορφή της Νομαρχίας, ήταν προκλητικά απούσα. Στο κύμα καταστροφής που έπληξε τις περιουσίες μας, απομείναμε μόνοι μας, χωρίς την παραμικρή βοήθεια, να προσπαθούμε να επιβιώσουμε. »Εδώ και 6 μήνες, η αλλαγή διοίκησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του υπουργείου Υποδομών έχει επιφέρει ορατά αποτελέσματα στην κατασκευή του έργου. Η ελπίδα μας να δούμε το μετρό κατασκευασμένο, έχει ζωντανέψει ξανά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με την ελπίδα, να τα καταφέρουν και τα καταστήματά μας. Το Μετρό επιτέλους έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο του και θα καταφέρει να κατασκευαστεί, όμως οι επιχειρήσεις μας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Εν μέσω κρίσης, τα

αυτοί αποζηµιώθηκαν κανονικά, και τώρα ψάχνουν για δουλειά, αλλά αµφιβάλλω αν θα µπορέσουν να βρουν», αναφέρει. Προσθέτει, εξάλλου, ότι γενικά η περιοχή είναι «πεθαµένη», καθώς, µε ή χωρίς λαµαρίνες µετρό, οι πελάτες είναι ελάχιστοι και η αγοραστική τους δύναµη είναι σχεδόν µηδενική. «Και µέσα σε αυτό το κλίµα, τα ενοίκια των καταστηµάτων παραµένουν σε δυσβάσταχτα ύψη. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν συναίσθηση της πραγµατικότητας», καταλήγει ο κ. Καπρίλης. «Ολο το τετράγωνο, από τη συµβολή της Εγνατίας µε τη Βενιζέλου µέχρι τη συµβολή της µε τη Χαλκέων, είναι σε άθλια κατάσταση. Εδώ και δύο χρόνια επτά

εργοτάξια μας έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα. Εδώ και μεγάλο διάστημα αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Εφορία, ΤΕΒΕ, ενοίκια, προμηθευτές κ.ά. έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό μας. Πολλοί καταστηματάρχες έχουν ήδη κλείσει τις επιχειρήσεις τους και ακόμα περισσότεροι θα τις κλείσουν στο άμεσο μέλλον. »Παράκληση όλων μας είναι να βρεθεί μια λύση, για να σωθούν οι επιχειρήσεις μας και κατ’ επέκταση οι ζωές μας. Η πολιτεία είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημά μας. Μέσω του ΕΣΠΑ, μπορούμε με κάποιον τρόπο να χρηματοδοτηθούμε και να σώσουμε τα καταστήματά μας. »Δεν είμαστε επαίτες. »Ζητάμε μόνο τη βοήθειά σας, για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε».

καταστήµατα παραµένουν ξενοίκιαστα. Σίγουρα η γενικευµένη οικονοµική κρίση παίζει το ρόλο της, αλλά εµείς υποφέρουµε κοντά στα πέντε χρόνια από τις λαµαρίνες. Και µέσα σε όλα, έχουµε και τις διαρρήξεις, που αποτελούν επαναλαµβανόµενο φαινόµενο, καθώς, µόλις πέσει το σκοτάδι, από την περιοχή δεν περνά ψυχή. Οµως κανείς δε συγκινείται. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Η δικαιολογία τους είναι τα αρχαιολογικά ευρήµατα. Οµως και στην Αθήνα υπήρχαν αρχαία, αλλά δεν έγινε αυτός ο χαµός», υπογραµµίζει η κοσµηµατοπώλης Δέσποινα Κασιάρα.

Αποκλεισµένοι Τραγική, όµως, είναι η κα-

τάσταση και στην οδό Δελφών, όπου ένα στα τρία µαγαζιά που πέρσι ήταν ανοιχτό φέτος έχει βάλει λουκέτο. «Οι πεζοί δεν πλησιάζουν στα µαγαζιά µας διότι τους είναι δύσκολο να µετακινηθούν ανάµεσα από τις λαµαρίνες, ενώ όσοι διέρχονται µε αυτοκίνητα δεν µπορούν να µας δουν, διότι µας κρύβουν οι λαµαρίνες. Το χειρότερο είναι ότι αφενός οι εργασίες εκτελούνται µε... ρυθµούς χελώνας, κάτι το οποίο διαπιστώνουµε καθηµερινά, και αφετέρου δεν υπάρχει χρονοδιάγραµµα ολοκλήρωσης των έργων, ώστε να πεις ότι θα κάνεις υποµονή για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα», σηµειώνει ο Παντελής Νίκας, ιδιοκτήτης καταστήµατος κατοικιδίων.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

«Πατήστε φρένο» στα τροχαία Υποψίες που ενοχοποιούν τα ναρκωτικά πίσω από θανατηφόρα τροχαία γεννούν οι «τυφλές» τοξικολογικές αναλύσεις που γίνονται στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ. Ενας στους 3 οδηγούς που έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα την τελευταία 10ετία δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ, γεγονός που στρέφει τις υπόνοιες για την πρόκληση του τροχαίου και στη χρήση ναρκωτικών. Οι ειδικοί συστήνουν στους οδηγούς να μην καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ και προτείνουν να καταργηθούν τα υπάρχοντα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Σαμουήλ Ντούγκου-Ντζάου, οι 624 αναλύσεις στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ την τελευταία 10ετία δείχνουν ότι στο 27,7% των οδηγών θυμάτων τροχαίων η συγκέντρωση αλκοόλης στο αίμα ήταν μηδενική. Σε ποσοστό 32,3% η συγκέντρωση ήταν κάτω από 0,5g/L, που είναι επιτρεπτή και στο 40% διαπιστώθηκε συγκέντρωση αλκοόλης μεγαλύτερη από 0,5 g/L. Ωστόσο, δεν εξετάστηκαν όλα τα δείγματα για άλλες κατηγορίες ουσιών, π.χ. ναρκωτικά. «Το ότι το 27,7% των δειγμάτων ήταν αρνητικά για αλκοόλη παρουσιάζει επιστημονικό ενδιαφέρον και οδηγεί στην αναγκαιότητα της περαιτέρω διερεύνησης και άλλων παραγόντων, όπως η τυχόν χρήση άλλων ουσιών, πέραν του αλκοόλ, π.χ. ηρωίνη, κοκαΐνη, LSD κ.λπ., η ηλικία, το φύλο, η ώρα που έγινε το δυστύχημα, η κατάσταση του οδοστρώματος, του οχήματος και η υπερβολική ταχύτητα. Τα δείγματα που φαίνονται ως αρνητικά για το αλκοόλ δε γνωρίζουμε αν είναι πραγματικά αρνητικά για άλλες ουσίες. Δυστυχώς, στις τοξικολογικές αναλύσεις δε ζητείται να γίνει ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται», επισημαίνει ο κ. Ντούγκου Ντζάου, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στην ημερίδα με θέμα «Φρένο στα τροχαία ατυχήματα», που διοργανώνει στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος- Παράρτημα Θεσσαλονίκης. ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

200.000 στρέµµατα στο σχέδιο πόλης Στην κεντρική Μακεδονία έχουν εγκριθεί 36 επεκτάσεις και εξελίσσονται άλλες 20 Διακόσιες χιλιάδες στρέμματα θέλουν να εντάξουν οι δήμαρχοι στα σχέδια πόλης των ΟΤΑ της κεντρικής Μακεδονίας, με ένα σημαντικό σύνολο επεκτάσεων (μέσω Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων) να προχωρούν σε επίπεδο θεσμοθέτησης, πλην όμως να καθυστερούν επί πολλά χρόνια να υλοποιηθούν, εξαιτίας της έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων.

Δυόμισι εκατομμύρια κατοίκους θα μπορεί να στεγάσει η κεντρική Μακεδονία, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι επεκτάσεις

Ε

κτός του πολεοδοµικού συγκροτήµατος Θεσσαλονίκης, όπου οι επεκτάσεις έχουν προχωρήσει και πλέον χτίζεται και ο... τελευταίος αδόµητος χώρος, τα ΓΠΣ των υπόλοιπων δήµων έχουν θεσµοθετηθεί κατά δεκάδες και στη... σειρά έρχονται άλλα 20! Οι επιστήµονες (χωροτάκτες, πολεοδόµοι) υπολογίζουν πως, εφόσον τελικά ολοκληρωθούν όλα τα ΓΠΣ και προχωρήσουν προς υλοποίηση οι επεκτάσεις, η αύξηση στο δοµηµένο χώρο της κεντρικής Μακεδονίας θα φτάσει περίπου στο 43%. Στη... νέα κεντρική Μακεδονία, οι ίδιοι µελετητές υποστηρίζουν ότι θα καλύπτονται οι ανάγκες περισσότερων των 2,5 εκατοµµυρίων πολιτών, κάτι που βάσει των µοντέλων υπολογισµού δεν πρόκειται να συµβεί. Εκτός των ΓΠΣ του πολεοδοµικού συγκροτήµατος Θεσσαλονίκης (γίνονται µε ευθύνη του Οργανισµού Ρυθµιστικού), από το 2007 µέχρι σήµερα, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙΠΕΧΩ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν εγκριθεί 36 ΓΠΣ στους επτά νοµούς της περιοχής. Πρόκειται στο σύνολό τους για σχέδια που είναι σε εξέλιξη.

36 ΓΠΣ σε 4 χρόνια Τα 36 ΓΠΣ ανά νοµό είναι: ❱❱ Νοµός Θεσσαλονίκης: Μυγδονίας (θεσµοθετήθηκε τον προηγούµενο Ιούλιο - προβλέπεται επέκταση σε 1.830 στρ., ενώ υπάρχει σχέδιο για συνολικά 3.600 στρ.), Κορώνειας (επίκειται θεσµοθέτηση - σχεδιάζεται επέκταση σε 940 στρ.) και Ρεντίνας (θεσµοθετήθηκε τον προηγούµενο Οκτώβριο - προβλέπεται ένταξη 2.070 στρ.).

❱❱ Νοµός Ηµαθίας: Αλεξάνδρειας (θεσµοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2009), Νάουσας (τον προηγούµενο Ιούλιο), Βεργίνας (το Νοέµβριο του 2008) και Πλατέος (πέρσι τον Απρίλιο). Σε τρεις δήµους (Αλεξάνδρειας, Μελίκης και Πλατέος) είναι σε εξέλιξη σήµερα επεκτάσεις σε 2.000 στρ. ❱❱ Νοµός Κιλκίς: Κιλκίς (Ιανουάριος 2009), Γουµένισσας - Λιβαδίων (Απρίλιος 2009), Πικρολίµνης (Αύγουστος 2007), Δοϊράνης (Ιούνιος 2009), Γαλλικού (Δεκέµβριος 2007). Οι προς ένταξη περιοχές ξεπερνούν τα 11.000 στρ. Στο δήµο Γαλλικού προστίθενται 2.189 στρ., στη Γουµένισσα 820, στη Δοϊράνη 604, στο Κιλκίς 4.822 και στην Πικρολίµνη 2.628 στρ.. ❱❱ Νοµός Πέλλας: Μενηίδος (Μάρτιος 2008), Βεγορίτιδας (Μάιος, 2009), Γιαννιτσών (Αύγουστος 2009), Αριδαίας - Εξαπλατάνου (Σεπτέµβριος 2008), Κρύας Βρύσης (Δεκέµβριος 2007), Μ. Αλεξάνδρου (Αύγουστος 2007). Μόνο στα Γιαννιτσά προβλέπεται ένταξη 3.300 στρ. ❱❱ Νοµός Πιερίας: Κατερίνης (τον προηγούµενο Οκτώβριο), Παραλίας (Δεκέµβριος 2007), Κολινδρού (Νοέµβριος 2007), Δίου (Φεβρουάριος 2008), Αιγινίου (Νοέµβριος 2007). Στο Αιγίνιο προγραµµατίζεται ένταξη 689 στρ. και στον Κολινδρό 1.543 στρ.

❱❱ Νοµός Σερρών: Πετριτσίου (Οκτώβριος 2008), Αµφίπολης (Αύγουστος 2007), Κερκίνης (Ιανουάριος 2008), Ηράκλειας (Αύγουστος 2008). ❱❱ Νοµός Χαλκιδικής: Τορώνης (Φεβρουάριος 2008), Ζερβοχωρίων (Ιούλιος 2010), Τρίγλιας (επίκειται θεσµοθέτηση), Αρναίας (επίκειται θεσµοθέτηση), Παναγίας (Σεπτέµβριος 2007), Μουδανιών (Απρίλιος 2008), Σταγίρων - Ακάνθου (τον προηγούµενο Αύγουστο), Ορµύλιας (Ιούνιος 2008), Σιθωνίας (Σεπτέµβριος 2008).

Τα επόµενα 20 Τα τρέχοντα ΓΠΣ, τα οποία ολοκληρώνονται και θα προωθηθούν προς θεσµοθέτηση, είναι 20 σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Ανάµεσά τους όλα τα ΓΠΣ των δήµων της λεκάνης Μυγδονίας, που είχαν µπλοκάρει εξαιτίας του πολυετούς προβλήµατος µε την κοινή υπουργική απόφαση για τις λίµνες Κορώνεια και Βόλβη. Επίσης, προς θεσµοθέτηση είναι πολύ σηµαντικά ΓΠΣ τουριστικών περιοχών της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Τα 20 τρέχοντα ΓΠΣ είναι: ❱❱ Νοµός Θεσσαλονίκης: Αρέθουσας (900 στρ.), Λαχανά (511 στρ.), Βερτίσκου (2.085 στρ.), Ασσήρου (500 στρ.), Εγνατίας (785 στρ.), Αγ. Γεωργίου (1.225 στρ.), Μαδύτου (700 στρ.), Λαγκαδά (2.000 στρ.),

Απολλωνίας (650 στρ.). ❱❱ Νοµός Ηµαθίας: Δοβρά, Ειρηνούπολης. ❱❱ Νοµός Πέλλας: Κύρρου. ❱❱ Νοµός Πιερίας: Λιτοχώρου, Ανατολικού Ολύµπου. ❱❱ Νοµός Σερρών: Σερρών, Λευκώνα, Στρυµονικού. ❱❱ Νοµός Χαλκιδικής: Κασσάνδρας, Παλλήνης, Πολυγύρου, Ν. Καλλικράτειας. Μόνο στο νοµό Θεσσαλονίκης πάντως, µε τις επεκτάσεις του πολεοδοµικού συγκροτήµατος που επίσης είναι σε εξέλιξη, συνολικά υπολογίζεται η ένταξη 80.000 στρ. στα σχέδια πόλης, δηλαδή δόµηση χωρίς όρια. Δεδοµένου, µάλιστα, ότι αυτές οι επεκτάσεις έχουν προχωρήσει διαδικαστικά και σε επίπεδο θεσµοθέτησης, πλέον ούτε οι προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής για περιορισµό στην ανεξέλεγκτη δόµηση του ωφέλιµου αγροτικού χώρου και της αλόγιστης οικιστικής εξάπλωσης µπορούν να αποτρέψουν τη δηµιουργία µιας... δεύτερης Θεσσαλονίκης. Ο µόνος παράγοντας που θα µπορούσε να αναστείλει και που µέχρι σήµερα κρατά σε στασιµότητα τις επεκτάσεις είναι ο οικονοµικός. Εξάλλου, χρηµατοδοτήσεις και κονδύλια πέραν εκείνων που διαθέτουν οι ίδιοι οι δήµοι γι’ αυτό το σκοπό και οι δηµότες µε τις εισφορές τους δεν προβλέπονται.


ΕΛΛΑΔΑ

12

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Το κυνήγι της... καρέκλας! Απίστευτες σκηνές στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσµου, µε τους µαθητές να ψάχνουν... θέση να καθίσουν!

Με μειωμένα δρομολόγια θα κυκλοφορήσουν τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης απόψε. Αιτία είναι η στάση εργασίας του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, που αρχίζει από τις 21.00 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της βάρδιας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Στο... κυνήγι της καρέκλας αποδύονται καθημερινά δεκάδες μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ευόσμου. Μετά το πρωινό χτύπημα του κουδουνιού δε βρίσκουν όλα τα παιδιά τις καρέκλες στη θέση τους. Ετσι, αρχίζει η... μετακόμιση καθισμάτων από διπλανές αίθουσες για να μπορέσουν να αρχίσουν τα μαθήματα. Στην απογευματινή βάρδια επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό από τους μαθητές συστεγαζόμενων σχολείων και ΙΕΚ.

Η

έλλειψη καθισµάτων αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήµατα που θέτουν οι µαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσµου, οι οποίοι προχώρησαν χτες σε κατάληψη του διδακτηρίου. Στο συγκρότηµα, που λειτουργεί από το πρωί µέχρι το βράδυ, φιλοξενούνται δύο επαγγελµατικά λύκεια, µία επαγγελµατική σχολή, ένα εσπερινό και ένα ΙΕΚ µε περίπου 1.500 µαθητές. Το σχολείο, που βρίσκεται στην οδό Σµύρνης, υποδέχεται το πρωί τα παιδιά των 1ου και 2ου Επαγγελµατικών Λυκείων και της Επαγγελµατικής Σχολής. Το µεσηµέρι παρακολουθούν µάθηµα οι σπουδαστές του ΙΕΚ και το απόγευµα του εσπερινού. Με την αλλαγή της βάρδιας οι καρέκλες µεταφέρονται από αίθουσα σε αίθουσα, δεδοµένου ότι υπάρχει διαφορετική κατανοµή του µαθητικού δυναµικού. «Κάθε πρωί, όταν χτυπάει το κουδούνι, χάνουµε ένα δεκάλεπτο για να βρούµε καρέκλες», αναφέρει ο Θ. Π., µαθητής του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσµου. «Συχνά καθόµαστε σε σπασµένες ή φθαρµένες καρέκλες. Κάποια στιγµή σκίστηκε το παντελόνι µου από τα καρ-

Οστεοπόρωση και στους άνδρες

Σε κατάληψη προχώρησαν χτες οι μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ευόσμου

φιά», σπεύδει να προσθέσει µαθήτρια του σχολείου. Ερωτηθείς για το θέµα ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ, Δηµήτρης Νικολόπουλος, απαντά πως «κάθε χρόνο ζητάµε καρέκλες, αλλά έχουν να στείλουν τρία χρόνια». Τονίζει, δε, πως, όταν συλλειτουργούν στον ίδιο χώρο πολλά σχολεία, προκαλούνται φθορές.

Εργοτάξιο η αυλή Τα συνεργεία του δήµου Ευόσµου, που αναλαµβάνουν τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, εδρεύουν στην αυλή του συγκροτήµατος εδώ και χρόνια, πυροδοτώντας αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα. Καθηµερινά µεταφέρονται υλικά, βάφεται ο εξοπλισµός διδακτηρίων, ενώ συχνά ο θόρυβος φθάνει στις σχολικές αίθουσες. Με την είσοδο και έξοδο οχηµάτων στον αύλειο χώρο εκτιµάται πως τίθεται θέµα ασφάλειας για τους µαθητές. Η διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ είχε αποσπάσει δέσµευση

από τη δηµοτική αρχή για µεταφορά των συνεργείων σε χώρο πάνω από την περιφερειακή, αλλά αυτό δεν έγινε. «Η νότια είσοδος του σχολείου µένει πάντα ανοιχτή και µπαινοβγαίνουν αυτοκίνητα και οποιοσδήποτε εξωσχολικός. Υπάρχει κίνδυνος τροχαίου ατυχήµατος. Το κακό µπορεί να γίνει µε µία στραβοτιµονιά», τονίζει ο κ. Νικολόπουλος. Μέσα στα αιτήµατα των καταληψιών συµπεριλαµβάνονται η αποµάκρυνση των συνεργείων του δήµου, η δηµιουργία ενός κλειστού γυµναστηρίου, η µείωση των τιµών του κυλικείου και η καλύτερη κατανοµή των ωρών των µαθηµάτων. «Επίσης, λείπουν υλικά στα εργαστήρια και µας αναγκάζουν να τα αγοράζουµε µε δικά µας χρήµατα», υποστηρίζει ο Γ.Τ., µαθητής της α’ λυκείου. Τέλος, ζητούν τη µείωση του αριθµού των µαθητών ανά τµήµα, ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει η διεύθυνση του σχολείου, δεν παρατηρείται υπέρβαση του ορίου που θέτει ο νόµος σε καµία τάξη.

Αποχή µαθητών στο 1ο Λύκειο Θερµαϊκού Σε ένα δρόμο - «καρμανιόλα» ξεχύνονται καθημερινά, μετά τη λήξη των μαθημάτων, οι 285 μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Θερμαϊκού. Για να φτάσουν στη στάση του αστικού λεωφορείου, τα παιδιά διασχίζουν οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας, στο 18ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Νέας Μηχανιώνας. Οι υπερβολικές ταχύτητες, που αναπτύσσουν οι οδηγοί, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών, οι οποίοι απείχαν χτες από τα μαθήματά τους ζητώντας τη λήψη μέτρων. Την περασμένη άνοιξη μία 17χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο όταν παρασύρθηκε από διερχό-

ΟΑΣΘ: µειωµένα δροµολόγια απόψε

Φωτογραφία αρχείου από τη διαμαρτυρία μαθητών την περασμένη άνοιξη στο 18ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Νέας Μηχανιώνας

μενο όχημα στην προσπάθειά της να διασχίσει το δρόμο και να μεταβεί στη στάση των λεωφορείων. Αν και έχουν σταλεί έγγραφα σε όλους τους αρμοδίους, ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλη-

μα. «Τα παιδιά διασχίζουν κάθε μεσημέρι έξι βασικές και δύο βοηθητικές λωρίδες για να περάσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου, απ’ όπου περνάνε τα αστικά λεωφορεία», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλό-

γου Γονέων του 1ου Γενικού Λυκείου Θερμαϊκού, Νίκος Χαχούμης, εξηγώντας πως τα παιδιά κινδυνεύουν. «Συναντηθήκαμε με το νέο διοικητή της Τροχαίας Θέρμης, ο οποίος υποσχέθηκε πως από τη Δευτέρα θα έρχεται ένα περιπολικό το μεσημέρι με αναμμένο φάρο μπροστά στο σχολείο. Ενας αστυνομικός θα ρυθμίζει την κυκλοφορία, ώστε να περνούν τα παιδιά απέναντι», τόνισε ο κ. Χαχούμης και πρόσθεσε: «Ζητάμε να γίνει και πάλι η μεταφορά των μαθητών με μισθωμένα λεωφορεία της νομαρχίας, όπως συνέβαινε και πριν από δύο χρόνια».

Η οστεοπόρωση δεν αποτελεί πλέον μόνο γυναικεία υπόθεση! Οι άνδρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν, όπως και οι γυναίκες, κίνδυνο να υποστούν κάποιο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος για ένα μεσήλικα άνδρα είναι μεγαλύτερος από την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι 6 μήνες μετά την εμφάνιση κατάγματος ισχίου, η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ερευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Μεταβολισμού των Οστών και το Εργαστήριο Ερευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξε ότι ένας στους δύο άνδρες είχε οστεοπόρωση και δεν το γνώριζε. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.067 ασθενείς από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο οστικής πυκνότητας είτε λόγω βεβαρημένου ιστορικού είτε έπειτα από προτροπή γιατρού είτε προληπτικά. Οπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων Νίκος Παπαϊωάννου, στους άνδρες, όπως συμβαίνει με τα οιστρογόνα στις γυναίκες, με την αύξηση της ηλικίας τους παρατηρείται μείωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία, μεταξύ άλλων, προστατεύει και τα οστά. Από την πλευρά του ο ενδοκρινολόγος και συνεργάτης του εργαστηρίου, Γιώργος Τροβάς, τόνισε ότι η διάγνωση της πάθησης στους άνδρες γίνεται, δυστυχώς, αφού έχει προηγηθεί ένα κάταγμα. Περίπου ένα στα πέντε κατάγματα ισχίου σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών συμβαίνει σε άνδρες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εκτός από την έλλειψη ανδρικών ορμονών, στην εξασθένηση του οστού συντελούν το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Δ.Χ.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Τρύπωσαν από την οροφή σε σούπερ µάρκετ Η φωτογραφία είναι από το σάιτ www.romfea.gr

Μεθόδους από... κινηματογραφική ταινία «ξεσήκωσαν» τα μέλη σπείρας που τρύπωσαν στο εσωτερικό σούπερ μάρκετ έξω από τις Σέρρες ανοίγοντας τρύπα στην οροφή. Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και οι δράστες, αφού πέρασαν από την τρύπα στο εσωτερικό του καταστήματος, κινήθηκαν προς το γραφείο όπου βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο. Στη συνέχεια, αφού το παραβίασαν με τη χρήση τροχού, άρπαξαν 55.000 ευρώ από το εσωτερικό του και εξαφανίστηκαν. Τη διάρρηξη αντιλήφθηκαν οι υπάλληλοι το πρωί της Δευτέρας. Στο μεταξύ, άγνωστα άτομα διέρρηξαν ΑΤΜ στην πλατεία των Νέων Πόρων στην Πιερία. Οι δράστες απενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού και με χρήση οξυγόνου παραβίασαν το μηχάνημα, αφαιρώντας τα χρήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Τα κειμήλια που εκλάπησαν είχαν «μεγάλη ιερότητα», σύμφωνα με τους μοναχούς.

Ιερόσυλοι διέρρηξαν το κελί «Αξιον Εστί» στο Αγιον Ορος ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙ∆ΟΥ

Ανάστατοι είναι οι μοναχοί του Αγίου Ορους από τη διάρρηξη που σημειώθηκε στο ιστορικό κελί «Αξιον Εστί» της μονής Παντοκράτορος στην Καψάλα. Αγνωστοι απέσπασαν τέσσερις εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενώ προκάλεσαν και φθορές στο εσωτερικό του κελιού.

Ο

ι εικόνες και τα εκκλησιαστικά αντικείµενα (χρυσοκέντητος ρωσικός επιτάφιος και κεντητά καλύµµατα Αγίας Τράπεζας) µπορεί να µην είχαν αρχαιολογική αξία, είχαν όµως «µεγάλη ιερότητα», σύµφωνα µε τους µοναχούς. Η κλοπή σηµειώθηκε, σύµφωνα µε την Αστυνοµία, κατά το τελευταίο δίµηνο, οπότε απουσίαζε ο γέροντας του κελιού, ο οποίος αντιλήφθηκε την κλοπή κατά την επιστροφή του το περασµένο Σαββατοκύριακο. Το περιστατικό, όπως αναφέρουν πηγές από το Αγιον Ορος, δεν είναι το µοναδικό, καθώς διάφορες µικροκλοπές έχουν καταγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ορισµένοι γέροντες υποστηρίζουν ότι έχουν ζητήσει µεγαλύτερη αστυνόµευση στα κελιά τα οποία έχουν µεγάλη απόσταση από τις µονές.

Η παράδοση Στο κελί «Αξιον Εστί» (δηµιουργήθηκε το 10ο αιώνα και ανοικοδοµήθηκε πολλές φορές), σύµφωνα µε την αγιορείτικη παράδοση, εµφανίστηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ και

13

απέδωσε για πρώτη φορά τον ύµνο «Αξιον εστίν ως αληθώς...» µπροστά στην εικόνα της Παναγίας, η οποία έκτοτε ονοµάστηκε «Αξιον Εστί» και φυλάσσεται στο πρωτάτο του Αγίου Ορους ως ένα από τα µεγαλύτερα κειµήλια όχι µόνο της Αθωνικής Πολιτείας, αλλά και της ορθοδοξίας. Το περιστατικό της κλοπής καταγγέλθηκε από το γέροντα του κελιού και τον ηγούµενο της µονής Παντοκράτορος στο Αστυνοµικό Τµήµα των Καρυών που διεξάγει την έρευνα. Αίσθηση έχει προκαλέσει ο «βανδαλισµός» του κελιού από τους διαρρήκτες, καθώς ο χώρος λεηλατήθηκε από τους δράστες στην αναζήτηση των «θησαυρών» που εκτιµούσαν ότι έκρυβε. Είναι χαρακτηριστικό πως ξήλωσαν ακόµη και µέρος του τοίχου... Το θέµα πάντως της ασφάλειας γενικότερα στο Αγιον Ορος δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται, καθώς, εκτός από τα µέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι µονές για την προστασία των ανεκτίµητων θησαυρών και κειµηλίων που βρίσκονται εκεί, η αστυνόµευση είναι ελλιπής λόγω του µικρού αριθµού ανδρών που υπηρετούν στο Αστυνοµικό Τµήµα των Καρυών, του µεγάλου αριθµού επισκεπτών και των τεράστιων αποστάσεων µεταξύ των αποµονωµένων κελιών από τα µοναστήρια και της µορφολογίας της περιοχής που είναι προσβάσιµη από ξηρά και θάλασσα. Σηµαντικά κειµήλια της ορθοδοξίας παραµένουν, για συναισθηµατικούς, ιστορικούς και εκκλησιαστικούς λόγους, σε κελιά και σκήτες.

Νέο διοικητικό συµβούλιο της ΠΟΕ Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 28ης Νοεμβρίου. Για την περίοδο 2010-2013, το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει ως εξής (φωτογραφία): πρόεδρος Γεώργιος Παρχαρίδης, α’ αντιπρόεδρος Κώστας Αλεξανδρίδης, β’ αντιπρόεδρος Ιωάννης Αντωνιάδης, γενικός γραμματέας Γεώργιος Γεωργιάδης, αναπληρώτρια γραμματέας Ελένη Μεντεσίδου, ταμίας Ευστάθιος Παπαδόπουλος και μέλη Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, Χρύσα Μαυρίδου, Ιωάννης Παυλόγλου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γεώργιος Βαρυθημιάδης, Κώστας Γαβρίδης, Ιωάννης Κεσαπίδης, Στυλιανός Μωυσιάδης, Θεοδώρα Μπαλτατζίδου, Κωνσταντίνος Παπουτσίδης, Θεόφιλος Κωτσίδης, Λεόντιος Σαρβανίδης και Γαβριήλ Αβραμίδης. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της ΠΟΕ, «το νέο δ.σ. θα αγωνιστεί για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, την εισαγωγή περισσότερης διδακτέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια για την Ιστορία του Πόντου, την ουσιαστική στήριξη και ενσωμάτωση των αδερφών Ελλήνων νεοπροσφύγων από τις χώρες του Βορειοανατολικού Ευξείνου Πόντου».

354 θέσεις γιατρών στο ΙΚΑ Αττικής Την πλήρωση 354 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και οδοντιάτρων με συμβάσεις μίσθωσης έργου προκήρυξε το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προκειμένου να καλύψει ανάγκες των υπηρεσιών του στην Αττική. Οι γιατροί θα απασχοληθούν για διάστημα ενός έτους παρέχοντας υπηρεσίες για 27 ώρες την εβδομάδα. Το ωράριο απασχόλησής τους θα καθορίζεται από συμφωνία τους με το διευθυντή του ΙΚΑ στο οποίο θα απασχοληθούν. Οι 354 θέσεις κατανέμονται σε 57 υπηρεσίες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Οι γιατροί θα αμειφθούν συνολικά με το ποσό των 21.600 ευρώ, το οποίο θα τους δοθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στις οποίες μπορούν να δηλώσουν μέχρι και τρεις προτιμήσεις έως τις 14 Δεκεμβρίου. Οι αιτήσεις - δηλώσεις θα αποστέλλονται ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στη διεύθυνση: ΙΚΑ ΤΘ 34215, 10210 ΑΘΗΝΑ. Τα έντυπα των αιτήσεων - δηλώσεων μπορούν να τα παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι από τις κατά τόπους μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www. ika.gr. Παλαιότερες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν από τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δε θα λαμβάνονται υπόψη. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβληθούν κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και όχι με την υποβολή της αίτησης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210/52.15.000 (τμήμα υπηρεσιακής κατάστασης ιατρών). Η κατανομή των θέσεων ανά υπηρεσία και ειδικότητα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.


14

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Παιδιά µε... δικά τους παιδιά Κορίτσια Ροµά παντρεύονται από τα 12 και γρήγορα γίνονται µητέρες, πριν καν αφήσουν τις κούκλες ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Κορίτσια από την τρυφερή ηλικία των 11, 12 και 14 ετών, προτού καν αφήσουν τις κούκλες με τις οποίες παίζουν, οδηγούνται σε πρόωρο γάμο και πολύ γρήγορα εγκαταλείπουν οριστικά και βίαια την παιδική ηλικία γεννώντας τα δικά τους παιδιά.

Ο

ι πρόωροι και αναγκαστικοί γάµοι, ενώ έχουν ελαχιστοποιηθεί στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, διατηρούνται στις κοινότητες των Ροµά και των µουσουλµάνων. «Τα κορίτσια παντρεύονται από τα 12 µέχρι τα 15. Στα 16 µε 17 θεωρούνται µεγάλες και στα 18 και πάνω γεροντοκόρες. Πολλές θεωρούν τον εαυτό τους ως «οικόπεδο», αντικείµενο συµφωνίας ανάµεσα στην οικογένειά τους και σε αυτήν του γαµπρού», σηµείωσε η Ειρήνη Φραγκούλη, πολιτιστική διαµεσολαβήτρια στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του δήµου Ν. Ιωνίας του νοµού Μαγνησίας. Η παράδοση των πρόωρων γάµων συνδέεται µε την εκπαίδευση και την γκετοποίηση των αθίγγανων στη χώρα µας, σύµφωνα µε τους εκπροσώπους των Ροµά που µίλησαν κατά τη διάρκεια ηµερίδας µε θέµα: «Οι γάµοι σε νεαρή ηλικία στις κοινότητες Ροµά και µουσουλµάνων και οι επιπτώσεις στη ζωή των νέων και της κοινότητας», που διοργάνωσε η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Αρσις», στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράµµατος «Δάφνη ΙΙΙ 2007 - 2013» για την πρόληψη των βίαιων γάµων.

Συµφωνίες από νηπιακή ηλικία Οπως µετέφεραν µέσα από τις προσωπικές τους µαρτυρίες, πολλές φορές οι οικογένειες συµφωνούν για το γάµο των παιδιών τους ακόµη και από τα 2-4 χρόνια τους και αυτός υλοποιείται µετά τα 12-13, ενώ µε τους πρόωρους γάµους συνδέεται η πρόωρη έναρξη της επαγγελµατικής ασχολίας, οι χωρισµοί πολλών ζευγαριών, τα προβλήµατα υγείας που εµφανίζουν οι γυναίκες από νεαρή ηλικία, αλλά και τα ψυχολογικά προβλήµατα πολλών αντρών και γυναικών, που έχουν γίνει γονείς από πολύ µικροί. Η λύση, όπως τόνισαν οι οµιλητές, περνάει απαραίτητα µέσα από «την άνοδο του εκπαιδευτικού επιπέδου» και την αντιµετώπιση των οικονοµικών και κοινωνικών λόγων που κρατούν τους τσιγγάνους στο περιθώριο. «Πρέπει και εµείς να αντιµετωπίσουµε όχι µόνο το ρατσισµό των υπόλοιπων για εµάς αλλά και το δικό µας τρόπο που αντιµετωπίζουµε τους άλλους πολίτες», σηµείωσε ο Γιώργος Δηµητρίου, πρόεδρος της Ενωσης Ροµά Κωνσταντινουπολιτών. Σύµφωνα µε την έρευνα για τα «προβλήµατα υγείας της Ελληνίδας τσιγγάνας»,

Ανήλικες Ρομά παντρεύονται και γεννούν παιδιά πριν ακόμη ενηλικιωθούν

Ημερίδα για τους αναγκαστικούς γάμους και σε νεαρή ηλικία πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη

που παρουσίασε η Μ. Μωραΐτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τµήµατος Μαιευτικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, «ο µέσος όρος ζωής των τσιγγάνων είναι 15 - 25 χρόνια µικρότερος απ’ ό,τι των υπόλοιπων Ελλήνων, δηλαδή γύρω στα 55 έως 65 χρόνια. Η πλειοψηφία των γυναικών αποκτά το πρώτο παιδί πριν από τα 17 χρόνια. Το 67% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι έχει γεννήσει µέχρι 4 παιδιά, το 23,9% έχει 4 παιδιά, το 18,3% 5 παιδιά, όµως υπάρχουν γυναίκες που δηλώνουν ότι γέννησαν 9, 12 ακόµη και 14 παιδιά. Παρότι οι περισσότερες δηλώνουν ότι δεν επιθυµούν να αποκτήσουν άλλα παιδιά, µόνο το 9,2% δηλώνει ότι χρησιµοποιεί κάποια µέθοδο αντισύλληψης».

Τα συµπεράσµατα των ερευνών Τα βασικά συµπεράσµατα των ερευνών που έγιναν στο πλαίσιο του προγράµµατος αναφέρουν ότι όσο αυξάνεται το εκπαιδευτικό επίπεδο, τόσο ανέρχεται και η ηλικία της έναρξης της πρώτης έγγαµης συµβίωσης, ότι η κοινωνικοοικονοµική κατάσταση των οικογενειών πολύ συχνά επιβάλλει την πρακτική του πρόωρου γάµου εξαιτίας του γεγονότος ότι οι οικογένειες είναι πολυµελείς και τα εισοδήµατα πολύ χαµηλά, σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θεωρούν ότι τα αγόρια που παντρεύονται έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν παραβατική συµπεριφορά και ότι µέσω της πρακτικής των πρόωρων γάµων ανατίθενται στα παιδιά καθήκοντα και υποχρεώσεις που αφορούν στην ενήλικη ζωή και τραυµατίζουν ανεπανόρθωτα την ανάπτυξή τους. Σε περιπτώσεις όπως αυτές ερχόµαστε αντιµέτωποι µε το παράδοξο γεγονός του εγκλωβισµού ενός ενήλικα στην ψυχή ενός παιδιού, υφίσταται ένας φαύλος κύκλος µεταξύ της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, των πρόωρων γάµων και της πρόωρης έναρξης επαγγελµατικής δραστηριότητας.

9“ËÞÕÙÎÖÔÊÑÎ

8¼½²§¼³°«³´¼³»¹»³®¬

yÖÒàÚÈâ°ØàÒÞÖÎØË´ÈÚßÝÛ¨ÒÞÞÎÙÛÚÊØÕ⠓ÙÕÝÛÓÛÝÊÒâ


Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εθνικό Λαχείο (Εκδοση: 215, Κλήρωση: 6η) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 7η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 51 και 77. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι: Αριθμός 77860 51166

Κέρδος 25.650 9.100

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν: 51188 77882 Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 51153

51899

77593

77847

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 51082 51127 51131 51251 51761 51785 77455 77479 77776 77821 77825 77945

51000 51065 51103 51174 51247 51309 51320 51356 51393 51436 51485 51570 51657 51720 51757 51844 51922 51953 77009 77027 77079 77115 77165 77212 77300 77381 77423 77494 77555 77639 77694 77759 77797 77868 77941

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 51001 51033 51061 51069 51077 51100 51128 51133 51158 51194 51196 51206 51283 51288 51291 51310 51315 51319 51327 51333 51337 51369 51385 51386 51416 51421 51430 51440 51471 51482 51498 51518 51568 51597 51606 51654 51667 51687 51705 51727 51729 51754 51766 51800 51808 51859 51861 51912 51936 51945 51951 51992 77003 77004 77013 77014 77021 77031 77050 77063 77080 77087 77110 77124 77130 77134 77176 77179 77192 77262 77264 77291 77348 77351 77361 77399 77414 77421 77448 77451 77460 77502 77538 77553 77606 77616 77630 77645 77647 77686 77695 77727 77755 77763 77771 77794 77822 77827 77852 77888 77890 77900 77977 77982 77985

Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 51000 έως 51999 και από 77000 έως 77999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η κλήρωση συνεχίζεται.

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση):

302

SUPER 3 (2η κλήρωση):

302

SUPER 3 (3η κλήρωση):

179

ΕΧΤRΑ 5:

15

ΕΛΛΑΔΑ

3, 6, 25, 27, 35

Σενάρια για παραχώρηση των διοδίων της Εγνατίας οδού σε ιδιώτες Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί σε ιδιώτες η εκμετάλλευση των διοδίων της Εγνατίας οδού αφήνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο της παραχώρησης της εκμετάλλευσης των διοδίων για 30 χρόνια, προκειμένου να εισέλθει στα ταμεία «ζεστό» χρήμα για να αποπληρωθούν τα δάνεια της εταιρίας, ύψους 1 δισ. ευρώ. Πάντως, αν και η πρόθεση αυτή αποτυπώνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος του 2011, ενδεχόμενη παραχώρηση θα γίνει σε κάθε περίπτωση από το 2012 και μετά, καθώς δεν αναφέρεται στα έσοδα του προϋπολογισμού, ούτε υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την προετοιμασία του σχετικού διαγωνισμού. «Αυτό που αποτελεί απόφαση είναι ότι κατασκευάζουμε τα προσωρινά διόδια της Εγνατίας, γιατί τα διόδια θα έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί από το 2006 και οι τράπεζες ζητούν τα λεφτά τους. Παράλληλα, κάνουμε διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια που θα τοποθετήσει η εταιρία το αργότερο σε ενάμιση χρόνο. Καμία άλλη συζήτηση δεν έχει γίνει μέχρι τώρα»,

Σειρά

Αριθμός

Στχ.

Κέρδος

10 48397 Γ 680.015 10 48397 Α+Β+Δ+Ε 289.060 1 48397 Α-Ε 212.575 9 48397 Α-Ε 212.575 Σε όλες τις άλλες σειρές ο ίδιος αριθμός κερδίζει 63.825 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά την παραχώρηση των διοδίων της Εγνατίας οδού για τριάντα χρόνια σε ιδιώτες

δήλωσε στον «Α» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών. Πάντως, στελέχη του υπουργείου εμφανίζονται επιφυλακτικά ως προς την πρόθεση παραχώρησης της εκμετάλλευσης των διοδίων, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι ελκυστικά για τους ιδιώτες. Κι αυτό, γιατί αφήνουν μικρό περιθώριο κέρδους, με δεδομένο ότι πολλά σημεία της Εγνατίας μετρούν τουλάχιστον δέκα χρόνια

κατασκευής και χρειάζονται βαριά συντήρηση που κοστίζει, την ώρα που θα πρέπει να γίνουν και νέα έργα προσβασιμότητας στον αυτοκινητόδρομο.

Οι εργαζόµενοι Την αναφορά των διοδίων της Εγνατίας στον κρατικό προϋπολογισμό στηλιτεύουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας σε ψήφισμα που εξέδωσε η έκτακτη γενική συνέλευσή τους.

∆ίωρες στάσεις εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων Με καθημερινές δίωρες στάσης εργασίας από τις 8 έως τις 10 το πρωί μέχρι την Παρασκευή αντιδρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρόβλημα θέρμανσης που προέκυψε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Οι υπάλληλοι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις συνθήκες εργασίας τριτοκοσμικές, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους τη Δευτέρα και ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος. Οπως διαπιστώθηκε, μετά την έκρηξη της βόμβας στα δικαστήρια δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης.

∆ίωξη σε βάρος 16χρονου για επεισόδια Ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορές, επικίνδυνη σωματική βλάβη και αντίσταση ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος του 16χρονου μαθητή, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν γύρω από τους χώρους του ΑΠΘ μετά τις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του

Λαϊκό Λαχείο Στη χτεσινή (49η) κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου, κληρώθηκε ο αριθμός 48397.

Αλέξη Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, ο ανήλικος, ομογενής από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, συμμετείχε σε ομάδα ατόμων που επιτέθηκε με πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή. Για την υπόθεση ορίστηκε τακτική δικάσιμος και ο 16χρονος μαθητής αφέθηκε ελεύθερος.

Στο ψήφισμα επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σε δημόσιο έγγραφο η πρόθεση της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν ότι «το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης της Εγνατίας το έχει η εταιρία βάσει του νόμου 3212/2003, καθώς κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, κοινοτικές χορηγίες και δάνεια». ΧΑΡΑ ΛΕΜΟΝΗ

«Πεφταστέρια» τη ∆ευτέρα Μία ακόμη «βροχή» αστεριών, έπειτα από αυτές των Περσίδων και των Λεοντιδών, θα είναι ορατή από πολλές περιοχές του πλανήτη και τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τη «βροχή» των Διδυμίδων, που αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 προς Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, με καλύτερη ώρα παρατήρησης στις 2 τα ξημερώματα. Οι Διδυμίδες έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, απ’ όπου φαίνεται να προέρχονται, όμως το φαινόμενο δεν οφείλεται, όπως συμβαίνει συνήθως, στα υπολείμματα κάποιου κομήτη που μπαίνουν την ατμόσφαιρα, αλλά σε ένα ουράνιο σώμα, ενδεχομένως αστεροειδή. Σύμφωνα με ορισμένους αστρονόμους, από το σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο χωρίς «ουρά» που ενδέχεται να είναι ο αποκαλούμενος «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983 από δορυφόρο της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, εκτινάχθηκαν μεγάλες ποσότητες υλικών, όταν αυτός είχε πλησιάσει πολύ στον Ηλιο. Ετσι, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν ο «Φαέθων» λόγω της τροχιάς του βρίσκεται μεταξύ του Ερμή και του Ηλιου επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία, αφήνοντας σκόνη, η οποία, όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, μας δίνει την εντύπωση των αστεριών που πέφτουν με ταχύτητα στη Γη.

Αριθμός Κέρδος 8294 8.575 24210 4.550 Από 950 ευρώ κερδίζουν: 3827 11195 15441 20203 30955 36294 40337 43121 52992 57370 59089 64267 71154 75371 78520 Από 500 ευρώ κερδίζουν: 783 6701 9753 13999 18315 23027 26444 28076 33068 34522 38227 38404 44854 46173 50649 54404 60361 62374 66430 68102 70031 73588 Από 350 ευρώ κερδίζουν: 72 1444 2275 3076 4538 5289 6020 6752 8263 8441 9182 10364 11736 12467 13248 14750 16192 17073 17704 19392 21064 21395 22216 23778 24339 24591 25062 25783 27195 28623 30384 31536 32287 33589 33670 33951 35353 36745 37496 39165 39876 41058 41539 42210 43772 44243 45405 47036 48387 49147 49898 51400 52171 53783 55355 56076 56748 57792 58384 58408 59880 60972 61663 63055 63586 65038 65849 67321 68889 69320 70242 70913 72075 72626 73177 74079 74750 76292 77533 79291 Αριθμός πρόσθετης κλήρωσης: 60 α) Από 40 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 97. β) Από 20 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 7. γ) Από 10 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί από 48000 έως 48999, από 8000 έως 8999 και από 24000 έως 24999. Η επόμενη κλήρωση θα γίνει την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου.

Εκδήλωση αποφοίτων Αρσακείων Ο Σύλλογος Αποφοίτων Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό των Χριστουγέννων στις 22 Δεκεμβρίου, στις 10 μ.μ. στο Level 9th (ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας», Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, ένατος όροφος). Η τιμή εισόδου είναι 10 ευρώ.


16

ΔΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

Πίσω από τα σίδερα ο Ασάντζ Ο δικαστής αποφάσισε την προφυλάκιση του ιδρυτή της WikiLeaks

Τα βρετανικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν την αποχώρηση από το Αφγανιστάν το 2011 δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία) από την Καμπούλ όπου πραγματοποίησε επίσκεψη. Από το Μάιο που ανέλαβε την πρωθυπουργία μείωσε αισθητά τις βρετανικές φιλοδοξίες κι αναγνώρισε πως δεν υπάρχει λαϊκή υποστήριξη. «Ολο το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει σε μια μεταβατική διαδικασία παράδοσης του

Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, μεταφέρεται στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ

ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Ο ιδρυτής της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, βρίσκεται από χτες έγκλειστος σε βρετανικό σωφρονιστικό κατάστημα, στο οποίο θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Βάσει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εκδόθηκε, η βρετανική Δικαιοσύνη θα εξετάσει την έκδοση του Ασάντζ στη Σουηδία, η οποία επιθυμεί να τον δικάσει για εγκλήματα σεξουαλικής φύσης -εξαναγκασμό, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό- τα οποία τελέστηκαν τον Αύγουστο του 2010 στο έδαφός της.

Ο

ίδιος αρνείται κι αντικρούει τις κατηγορίες του εντάλµατος λέγοντας πως οι ερωτικές επαφές του µε δυο γυναίκες, εθελόντριες της WikiLeaks, είχαν τη συναίνεσή τους. Πάντως ο δικαστής του Δικαστηρίου του Γουέστµινστερ, Χάουαρντ Ριντλ, αρνήθηκε χτες να τον αφήσει ελεύθερο µε εγγύηση, καθώς έκρινε πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα φυγής του. Αυτό, πάντως, προκάλεσε εντύπωση, καθώς ο 39χρονος Ασάντζ παρουσιάστηκε αυτοβούλως χτες το πρωί στα γραφεία της Σκότλαντ Γιαρντ για να παραδοθεί. Επίσης, το σίγουρο είναι πως ο Ασάντζ και οι δικηγόροι του θα παλέψουν την έκδοσή του στη Σουηδία,

ειδικά αφού φοβούνται πως η ευρωπαϊκή χώρα είναι πιθανό στη συνέχεια να τον παραδώσει στις ΗΠΑ για να δικαστεί για άλλους λόγους, οι οποίοι έχουν σχέση µε την πολιτική, δηλαδή την αποκάλυψη και τη δηµοσίευση των χιλιάδων διαβαθµισµένων τηλεγραφηµάτων της αµερικανικής διπλωµατίας που έχουν προκαλέσει σοκ παγκοσµίως. Η δικαστική διαµάχη κατά της έκδοσης του Ασάντζ θα είναι δύσκολη. Ειδικοί σε θέµατα έκδοσης τονίζουν πως τα ευρωπαϊκά εντάλµατα δύσκολα µπορούν να ανατραπούν εκτός αν επικαλεστεί κανείς πνευµατική ή σωµατική ανικανότητα. Επίσης, ότι ακόµη κι αν ακυρωθεί το συγκεκριµένο ένταλµα για τεχνικούς λόγους, η Σουηδία δύναται να εκδώσει καινούργιο.

Πάγωµα λογαριασµών Η WikiLeaks ανακοίνωσε χτες πως η σύλληψη του Ασάντζ δε θα αποτρέψει τη δηµοσίευση των υπόλοιπων διαβαθµισµένων εγγράφων, τουναντίον µάλιστα. Επίσης, δε θα πτοηθεί ούτε από τον πόλεµο που εξελίσσεται εναντίον της τόσο σε επίπεδο κυβερνοχώρου –προσπαθούν διαρκώς να διακοπεί η φιλοξενία της ιστοσελίδας από παρόχους- όσο και σε επίπεδο χρηµατοδότησης. Τράπεζες και εταιρίες έκδοσης πιστωτικών καρτών παγώνουν τους λογαριασµούς της Wikileaks και αφαιρούν από τα µέλη της τη δυνατότητα χρήσης τους, µε σκοπό να µην µπορεί να χρηµατοδοτηθεί ούτε η ίδια ούτε κι ο δικαστικός αγώνας του Ασάντζ. Ηδη η WikiLeaks, και σύµφωνα µε την «Ελ Παΐς», έχει

Το 2011 η αποχώρηση των Βρετανών από το Αφγανιστάν

χάσει µέσα στην τελευταία εβδοµάδα τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά λέγεται πως υπάρχουν ακόµη διαθέσιµοι τραπεζικοί οργανισµοί στην Ισλανδία και τη Γερµανία όπου και θα προστρέξουν τα µέλη της για βοήθεια.

Αναψε φωτιά σε ΝΑΤΟ - Ρωσία Τη χτεσινή µέρα ήταν σειρά της Ρωσίας να θορυβηθεί από τις δηµοσιεύσεις του αποκαλούµενου σκανδάλου Cablegate, καθώς βγήκε στην επιφάνεια η αγωνία των βαλτικών χωρών τον Αύγουστο του 2008 κι ως αποτέλεσµα του ρωσο-γεωργιανού πολέµου. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ζήτησαν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για να τις προστατέψει από µια ενδεχόµενη ρωσική απειλή. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε έτσι να επεκτείνει ένα σχέδιο προστασίας της Πολωνίας και στις τρεις πρώην σοβιετικές δηµοκρατίες. Η αποκάλυψη ήρθε σε µια εποχή που το ΝΑΤΟ και η Ρωσία είναι σε φάση συµφιλίωσης και προσέγγισης. Για το λόγο αυτόν η Μόσχα θα ζητήσει σήµερα από τη Βορειοατλαντική Συµµαχία να σταµατήσει οποιοδήποτε µυστικό σχέδιο έχει συµφωνηθεί που να προστατεύει τις τρεις χώρες της Βαλτικής από στρατιωτική επίθεση. Τέλος, Αµερικανός αξιωµατούχος δήλωσε χτες στην εφηµερίδα «Νιου Γιορκ Τάιµς» πως η Χεζµπολάχ διαθέτει περίπου 50.000 ρουκέτες και πυραύλους. Ο αξιωµατούχος αντέδρασε έτσι στις δηµοσιοποιήσεις του WikiLeaks που καταδικάζουν τη διάδοση των όπλων στην περιοχή, κυρίως από τη Συρία.

ελέγχου περιφερειών κι επαρχιών που ξεκινά το 2011 και ολοκληρώνεται το 2014», δήλωσε ο Βρετανός ηγέτης. Αυτό θα γίνει και για τη χώρα του που μέχρι το τέλος του 2014 θα ολοκληρώσει την αποστολή της στο Αφγανιστάν.

Συµφώνησαν να συνεχίσουν τις συνοµιλίες Ο εκπρόσωπος του Ιράν, Σαΐντ Τζαλιλί (φωτογραφία), και οι αντιπρόσωποι των έξι δυνάμεων (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα και ΕΕ) συμφώνησαν χτες στη Γενεύη να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους στα τέλη Ιανουαρίου του 2011 στην Τουρκία. Αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος, αφού η Τεχεράνη είναι πιθανό να αποδεχθεί να τεθούν στο τραπέζι οι ανησυχίες των «Εξι» σχε-

τικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ωστόσο, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τόνισε πως οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν εκτός αν αρθούν οι κυρώσεις που η Δύση έχει επιβάλει κατά της χώρας του.

Μουρµούρες για τη συµφωνία Οµπάµα-αντιπολίτευσης Δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ για τη συμφωνία μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών σχετικά με την παράταση των φοροαπαλλαγών και μείωσης φόρων, τις οποίες εφάρμοσε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Τα μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για άλλα δυο χρόνια και θα αφορούν ακόμη και τους εύπορους σε αντίθεση με

όσα υποστήριζε ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα (φωτογραφία), και το κυβερνών κόμμα που επιθυμούσαν τα οποιαδήποτε οφέλη να αφορούν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας.


ΔΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

25

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μια ασπιρίνη τη µέρα κάνει πέρα και τον καρκίνο Επιστήµονες αναδεικνύουν ένα ακόµη όφελος του «αξιοθαύµαστου» φαρµάκου ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Ο γάµος, λένε ότι, «εξηµερώνει» τους άντρες Οι άντρες τείνουν να συμπεριφέρονται καλύτερα όταν είναι παντρεμένοι, υποστηρίζουν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Σύμφωνα με τη μελέτη τους υπό την καθοδήγηση της Αλεξάντρα Μπαρτ, οι άντρες με τα περισσότερα χαρίσματα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν, ενώ μεταξύ των παντρεμένων, η έρευνα έδειξε ότι τα σημάδια μιας άσχημης συμπεριφοράς, όπως αυτά που σχετίζονται με κάποιο βαθμό εγκληματικότητας και διαταραχής στην προσωπικότητα, μειώνονται στη διάρκεια του έγγαμου βίου. Οι ερευνητές μελέτησαν για διάστημα 12 ετών 289 δίδυμους, ηλικίας από 17 έως 29 ετών. Επιστήμονες σχολίασαν ότι η βελτίωση της συμπεριφοράς είναι πιθανό να συνδέεται με την απομάκρυνση των αντρών από παρέες όπου αναπτύσσονται η συνήθεια στην κατανάλωση οινοπνευματωδών και οι αντικοινωνικές τάσεις. Τα συμπεράσματα της μελέτης συνάδουν, σύμφωνα με τους ίδιους, με πρόσφατα ευρήματα ερευνών από τα οποία προκύπτει ότι οι παντρεμένοι διαπράττουν λιγότερα εγκλήματα σε σχέση με τους ανύπαντρους. Επίσης ερευνητές ισχυρίζονται ότι στα πλεονεκτήματα του έγγαμου βίου συγκαταλέγονται η μεγαλύτερη μακροβιότητα, καθώς και λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά σε σχέση πάντα με όσους δεν είναι παντρεμένοι.

Η Μεσόγειος θα «βράζει» τα καλοκαίρια Νέο σήμα κινδύνου για τον πλανήτη εξέπεμψε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) του ΟΗΕ, Μισέλ Ζαρό. Σε ομιλία του στο Κανκούν, όπου πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού υπενθύμισε τον καύσωνα στη Ρωσία όπου επί ένα μήνα η θερμοκρασία ήταν αυξημένη κατά μέσο όρο 7,6 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την κανονική και προειδοποίησε ότι ανάλογες συνθήκες πρέπει να αναμένονται όλο και πιο συχνά στην περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με τις μελέτες του WMO, στη Μεσόγειο τα καλοκαίρια θα είναι στην κυριολεξία καυτά, ενώ φαινόμενα όπως οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές σε Ιταλία και Βαλκάνια, αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα της ανόδου της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια ενδεχόμενη ανακοίνωση για την ανακάλυψη ενός φαρμάκου που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από δεκάδες ασθένειες, μεταξύ των οποίων αυτές που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως, θα αντιμετωπιζόταν ως το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα. Κι όμως το φάρμακο αυτό υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ενώ το κόστος του είναι από τα χαμηλότερα στην αγορά. Πρόκειται για την ασπιρίνη, η οποία κοντεύει να αποτελέσει πανάκεια για κάθε νόσο, καθώς διαπιστώθηκε ότι αποτελεί ασπίδα και κατά του καρκίνου.

Σ

ύµφωνα µε µελέτη ερευνητών υπό τον καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήµιο του Οξφορντ, Πίτερ Ρόθγουελ, η οποία δηµοσιεύεται στο περιοδικό «Lancet», αρκεί η καθηµερινή λήψη µικρής δόσης της ασπιρίνης για να µειωθεί ο κίνδυνος εµφάνισης καρκίνου κατά µέσο όρο 21% και σε διάστηµα πέντε ετών κατά 34%. Οπως προκύπτει από τη µελέτη που βασίστηκε σε οκτώ έρευνες µε τη συµµετοχή 25.570 ατόµων, η µεγαλύτερη προστασία διαπιστώθηκε στις γαστρεντερικές µορφές της νόσου, όπου έφτασε το 54% σε µια πενταετία, ενώ η µείωση του κινδύνου σε διάστηµα 20 ετών κυµαίνεται από 10% στον καρκίνο του προστάτη και 30% στους πνεύµονες έως 60%

στον καρκίνο του οισοφάγου. Η µείωση του κινδύνου καταγράφηκε και στους καρκίνους του παγκρέατος, του στοµάχου και του εγκεφάλου, ήταν όµως δύσκολο να υπολογιστεί µε ακρίβεια.

Τακτική λήψη Η µεθοδολογία για τη θωράκιση απέναντι στη νόσο, σύµφωνα µε το Βρετανό καθηγητή, αφορά δόση 75 χιλιογραµµαρίων ασπιρίνης τη µέρα (µια ασπιρίνη περιέχει 500 χιλιογραµµάρια), ενώ το όφελος δεν αυξάνεται µε µεγαλύτερη δοσολογία, αλλά συνδέεται µε την τακτική λήψη σε βάθος χρόνου και είναι µεγαλύτερο σε άτοµα ηλικίας άνω των 40 ή 50 ετών. Ο Ρόθγουελ δήλωσε ότι µε βάση τα συµπεράσµατα, όλοι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 40-45 ετών θα πρέπει να ξεκινήσουν τη λήψη ασπιρίνης και να συνεχίσουν µέχρι να συµπληρώσουν τα 70-75 χρόνια, όταν αυξάνεται ο κίνδυνος αιµορραγίας στο πεπτικό

σύστηµα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι µέχρι πρόσφατα οι γιατροί θεωρούσαν ότι τα οφέλη από τη λήψη της ασπιρίνης κατά εµφραγµάτων και εγκεφαλικών αντισταθµίζονται από τον κίνδυνο αιµορραγίας σε άτοµα µέσης ηλικίας, αλλά οι διαπιστώσεις της µελέτης επαναπροσδιορίζουν το ζήτηµα σε νέες βάσεις. Σύµφωνα µε το συνάδελφό του καθηγητή Ιατρικής, Αλαστερ Γουότσον, η µελέτη αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα για την κατανόηση της πρόληψης της νόσου αλλά και µια ακόµη απόδειξη ότι η ασπιρίνη είναι το πλέον αξιοθαύµαστο φάρµακο στον κόσµο. Αλλωστε, κατά καιρούς διαπιστώθηκε ότι η λήψη ασπιρίνης αποτελεί µια ασπίδα, µεταξύ άλλων, κατά της αρθρίτιδας, των καρδιαγγειακών νόσων, των εγκεφαλικών, του διαβήτη, των ηµικρανιών, της προεκλαµψίας, της άνοιας, του πονοκέφαλου, του πυρετού και των πόνων από διάφορες αιτίες.

Απούσα η «παρέα» της Κίνας από την τελετή Η Κίνα κατάφερε να προσεταιριστεί δεκάδες κράτη ώστε οι εκπρόσωποί τους να μην παραστούν στην τελετή απονομής του Βραβείου Νομπέλ για την Ειρήνη στον αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών. Την προγραμματισμένη για την Παρασκευή τελετή θα μποϊκοτάρουν τα περισσότερα κράτη, υποστήριξε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, χαρακτηρίζοντας γελωτοποιούς τους υποστηρικτές του Λιου Σιαομπό. Οι αρχές του Πεκίνου ενέτειναν τις διπλωματικές πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε μια

προσπάθεια να υποβαθμιστεί η φετινή απονομή του βραβείου και μέχρι ενός βαθμού κατάφεραν να πείσουν χώρες όπως η Ρωσία, οι Φιλιππίνες, η Κολομβία, η Τυνησία, η Σερβία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ουκρανία, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα και η Κούβα. Αξιωματούχος των Φιλιππινών παραδέχτηκε ότι η Μανίλα δε θα εκπροσωπηθεί επικαλούμενος την ανάγκη να μην κλιμακωθεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών μετά την ανεπιτυχή επιχείρηση της Αστυνομίας στην υπόθεση κατάληψης λεωφορείου και ομηρίας τον Αύγουστο κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι κάτοι-

κοι του Χονγκ Κονγκ. Συνολικά πρόκειται για 19 χώρες μαζί με την Κίνα, επισήμανε ο εκτελεστικός γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής των Βραβείων Νομπέλ Γκέιρ Λούντεσταντ, εκφράζοντας έκπληξη για τους ισχυρισμούς του Πεκίνου σχετικά με το μέγεθος της αποχής από την τελετή. Η επιτροπή αποφάσισε στην τελετή να είναι εμφανής μια άδεια καρέκλα σε ένδειξη της απουσίας του βραβευθέντος με το Νομπέλ Ειρήνης, η οποία θα συμβολίζει την πολιτική απομόνωσης της Κίνας και καταπίεσης των αντιφρονούντων.


26

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

Χωρίς πλαφόν οι µειώσεις των µισθών Kρίσιμο είναι το επόμενο 48ωρο για την τύχη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αφού αναμένεται η απάντηση της τρόικας για τα εργασιακά και ειδικά για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών σε ζημιογόνες επιχειρήσεις. Σήμερα η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ενημερώνει για τις εξελίξεις στο «καυτό» θέμα των συμβάσεων τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ επέδωσε ήδη στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην

τρόικα, Σερβάζ Ντερούζ, το σχέδιο νόμου που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής: ■ Παραμένει η διατήρηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε μη μέλη των οργανώσεων. Για το θέμα αυτό υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα. ■ Θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις

περιπτώσεις ο βασικός μισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που σήμερα κινείται στα 740 ευρώ. ■ Θα υπερισχύουν οι συμφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισμό. Ετσι αφαιρέθηκαν από το τελικό σχέδιο του υπουργείου οι αρχικοί περιορισμοί που προβλέπονταν, όπως το όριο 12% για τη μείωση των μισθών, η υποχρεωτική συμφωνία των 2/3 των εργαζομένων για να μειώνονται οι

μισθοί σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων (σε αυτές τις επιχειρήσεις τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η ομοσπονδία του κλάδου) και να μην υπάρχει καμία εμπλοκή του κράτους (το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ απλώς θα γνωμοδοτεί χωρίς να μπορεί να απορρίψει επιχειρησιακές συμφωνίες). Πάντως, η απάλειψη του 12% ως πλαφόν στη μείωση των μισθών κατά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Επιχειρηµατίες από... ανάγκη Ωστόσο οι Ελληνες φοβούνται τα επιχειρηµατικά «ανοίγµατα» εν µέσω κρίσης, σύµφωνα µε έρευνα του ΙΟΒΕ ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στην εγκατάλειψη του επιχειρηματικού «στίβου» οδηγήθηκαν 180.000 Ελληνες επιχειρηματίες το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία συνέβαλε στην έλλειψη επαρκούς κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Δυσοίωνες όμως είναι οι προβλέψεις για το βασικό δείκτη επιχειρηματικότητας της χώρας μας και για το 2010, καθώς το ποσοστό «καταρρέει» στο 5,5% από το 8,8% που ήταν πέρσι, καταδεικνύοντας ότι οι Ελληνες φοβούνται τα επιχειρηματικά «ανοίγματα» εν μέσω κρίσης.

Τ

α στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα για την επιχειρηµατικότητα στην Ελλάδα που παρουσίασε χτες το Ιδρυµα Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράµµατος του Παγκόσµιου Παρατηρητηρίου Επιχειρηµατικότητας (GEM). Η έρευνα έδειξε ότι περίπου 1,6 εκατ. άτοµα αναπτύσσουν σήµερα επιχειρηµατική δράση στη χώρα µας, ενώ στα επόµενα τρία χρόνια περίπου 1,2 εκατ. άτοµα σκοπεύουν να εισέλθουν στον επιχειρηµατικό κλάδο. Η επιχειρηµατικότητα ευκαιρίας ανήλθε στο 47% των επιχειρηµατιών που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, έναντι 39,5% που ήταν το 2009. Ωστόσο, οι ερευνητές επισήµαναν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή επιχειρη-

µατικότητα ανάγκης σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Ειδικότερα, ο δείκτης της επιχειρηµατικότητας ανάγκης στην Ελλάδα ανήλθε το 2009 στο 25%, όταν το 2008 έφτασε στο 33,4%.

Το 45,7% των ερωτηθέντων από το ΙΟΒΕ δήλωσε ως κύρια αιτία για την αναστολή της επιχειρηματικής του δράσης την έλλειψη επαρκούς κερδοφορίας

Η κρίση Σύµφωνα µε την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 2009 ο βασικός δείκτης της επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα µειώθηκε ελαφρώς. Πιο αναλυτικά, το 8,8% (έναντι του 9,9% το 2008) του πληθυσµού ηλικίας 18 έως 64 ετών, δηλαδή περίπου 610.000 άτοµα, δήλωσε ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια έναρξης επιχειρηµατικής δραστηριότητας, συµπεριλαµβανοµένης της αυτοαπασχόλησης. Η πτώση οφείλεται κυρίως σε περιορισµό των επίδοξων επιχειρηµατιών, καθώς οι νέοι επιχειρηµατίες διατηρούνται στα ίδια επίπεδα µε το 2008. Από την άλλη πλευρά, οι καθιερωµένοι επιχειρηµατίες, δηλαδή οι επιχειρηµατίες που είναι ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες µιας επιχείρησης που λειτουργεί τουλάχιστον 3,5 χρόνια, αυξήθηκαν το 2009, µε το σχετικό ποσοστό να φτάνει στο υψηλότερο σηµείο της πενταετίας (15,1%). Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηµατίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους κατά το 2009, η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό τους αυξήθηκε οριακά συγκριτικά µε το 2008 (2,6% έναντι 2,3%). Ετσι, περίπου 180.000 άτοµα δηλώνουν πως διέκοψαν τη λειτουργία ή έκλεισαν µια επιχείρηση που κατείχαν ή συµµετείχαν στη διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 45,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ως κύρια αιτία για την αναστολή της επιχειρηµατικής του δράσης την έλλειψη επαρ-

κούς κερδοφορίας. Η πτωτική τάση που παρατηρείται στους δείκτες επιχειρηµατικότητας αποδίδεται στις δυσµενείς οικονοµικές εξελίξεις και στο φόβο που έχουν τα άτοµα που σκοπεύουν να ενταχθούν στον ελληνικό επιχειρηµατικό «στίβο». Να σηµειωθεί ότι έχει αυξηθεί το µέσο επιχειρηµατικό κεφάλαιο από τις 40.000 στις 60.000 ευρώ. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτό το κεφάλαιο δεν προέρχεται από τραπεζικούς πόρους, αλλά από την οικογένεια ή το φιλικό περιβάλλον του επιχειρηµατία. Σε ό,τι αφορά την κλαδική διάσταση των νέων επιχειρηµατικών εγχειρηµάτων του 2009, το 46,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατευθύνθηκε στον κλάδο των προϊόντων - υπηρεσιών (καφετερίες, κοµµωτήρια κ.λπ.), το 36,5% στη βιοµηχανική δραστηριότητα, το 15,2% στις υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και µόλις το 1,8% στον πρωτογενή τοµέα.

Αντίθετο το ΒΕΘ στις προτάσεις του ΣΕΒ Την έντονη δυσφορία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) έχουν προκαλέσει οι προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σχετικά με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής και καταβολής εισφορών των επιχειρήσεων προς τα επιμελητήρια. «Με τις προτάσεις αυτές ο ΣΕΒ απαξιώνει ένα θεσμό δεκαετιών όπως είναι τα επιμελητήρια. Τα επιμελητήρια με τις ποικίλες δράσεις τους στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, προασπίζουν τα συμφέροντα των μελών τους, παρέχοντας πληροφόρηση και ενημέρωση, δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, καταβάλλοντας προσπάθειες για τη διασύνδεση παραγωγής και εκπαίδευσης. Παράλληλα αποτελούν σύμβουλο της Πολιτείας για θέματα που αφορούν το επιχειρείν», τονίζει το ΒΕΘ σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη . «Τα επιμελητήρια δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους αλλά αντίθετα αποτελούν έρεισμα για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν», σημειώνει το ΒΕΘ. «Σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι περισσότερο παρά ποτέ ουσιαστικός, καθώς οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο δυναμικό των μελών τους λαμβάνουν σειρά ανταποδοτικών υπηρεσιών», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα δεν είναι ο ρόλος των επιμελητηρίων αλλά η υψηλή και υπερβολική φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας.


OIKONOMIA

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μισθοί σε... δωροεπιταγές «Ζούγκλα» η αγορά, όπου οι έµποροι απολύουν εργαζοµένους για λόγους... αισθητικής ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙ∆Η dimitouz@yahoo.gr

Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα επικρατούν σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα αλλά και σε καταστήματα του εμπορικού κέντρου και των γειτονιών της Θεσσαλονίκης. Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εμποροϋπαλλήλων, οι ιδιοκτήτες κινούνται μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας για να αυξήσουν τα κέρδη τους, πληρώνοντας μέρος του μισθού ακόμη και με... δωροεπιταγές και απειλώντας σχεδόν καθημερινά τους εργαζομένους με απόλυση εάν δε συναινέσουν σε κατακόρυφη μείωση του μισθού ή σε κάποια ευέλικτη μορφή απασχόλησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις το οκτάωρο μετατρέπεται -στα «χαρτιά»- σε τετράωρο, όμως, στην πράξη δε μειώνεται ο χρόνος πραγματικής εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι ούτε υπερωρίες πληρώνονται ούτε παίρνουν κάποιο ρεπό σε αντικατάσταση της υπερεργασίας.

Η

ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας σκιαγραφήθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου από την Ενωση Εµποροϋπαλλήλων Νοµού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), µέλη της οποίας παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία που στοχοποιούν συγκεκριµένες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η βουλευτίνα ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΕΕΝΘ, Σοφία Καλαντίδου, κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ολόκληρη «απάτη», αφού όπως είπε, οι εργοδότες, οι οποίοι επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για να προσλάβουν εργαζοµένους, δεν τους γνωστοποιούν ότι υπογράφουν συµβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά τους ανακοινώνουν ότι πρόκειται για συµβάσεις ορισµένου χρόνου. Οι εργαζόµενοι νοµίζοντας ότι έχει λήξει η σύµβασή τους σταµατούν τη δουλειά κι έτσι ο εργοδότης δηλώνει στον ΟΑΕΔ ότι... παραιτήθηκαν και ζητάει να προσλάβει νέο εργαζόµενο. Ουσιαστικά, µε µια απόλυση χωρίς αποζηµίωση ο εργοδότης καρπώνεται δύο επιδοτήσεις.

Περιµένουν στην ουρά... Επίσης, όπως κατήγγειλε η Σοφία Καλαντίδου, απολύθηκαν υπάλληλοι µε τη δικαιολογία ότι δεν ταίριαζαν µε το... περιβάλλον του καταστήµατος, ενώ άλλοι εκβιάζονται µε την κοινότοπη πλέον προειδοποίηση ότι «περιµένουν 600 στην ουρά για τη θέση σου». Ετσι ενδίδουν στη µείωση του µισθού και των δικαιωµάτων τους για να κρατήσουν το µεροκάµατο. Οµως, αρκετοί υπάλληλοι, οι οποίοι συµφώνησαν στην αλλαγή των συµβάσεών τους, απολύθηκαν αµέσως µετά κι έλαβαν µικρότερη αποζηµίωση από εκείνη που δικαιούνταν µε την προηγούµενη σύµβαση. Υπάρχουν, µάλιστα, περιπτώσεις που υπάλληλοι αναγκάστηκαν να συµφωνήσουν να πληρώνονται µικρό τµήµα του µισθού τους, προς το παρόν, σε δωροεπιταγές που... εξαργυρώνουν στο κατάστηµα, όπου εργάζονται. Υπάρχουν, επίσης, καταστήµατα που κλείνουν σε µια νύχτα και οι εργαζόµενοι δεν απολύονται τυπικά, µε αποτέλεσµα να µην αποζηµιώνονται και να µην µπορούν να λάβουν επίδοµα ανεργίας. Η κ. Καλαντίδου επισηµαίνει ότι «δεν είναι λύση να δίδονται επιδοτήσεις στους εργοδότες».

27

«Καλύπτουν» κλοπές µε παρακράτηση µισθών Η ψυχρή παράθεση των αριθμών αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν εν μέσω της κρίσης χιλιάδες εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλείσιμο γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ οδηγεί στις απολύσεις 800 εργαζομένων πανελλαδικά. Σε άλλη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, το 60% των εργαζομένων είναι ωρομίσθιοι, με μηνιάτικο των 350-400 ευρώ, ενώ δεν μπορούν να έχουν δεύτερη απασχόληση, διότι δεν έχουν σταθερό ωράριο. Αλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της οποίας καταστήματα κλείνουν καθυστερεί να καταβάλει μισθούς, δεν πληρώνει υπερωρίες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι παρακρατεί μέρος των αποδοχών των εργαζομένων για να καλύψει την «τρύπα» που δημιούργησαν πρόσφατες ένοπλες... ληστείες. Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που εκβιάζουν τους εργαζομένους να δεχτούν μείωση των ωρών εργασίας και απολύσεις, ενώ σε άλλη αλυσίδα έγινε αλλαγή των ατομικών συμβάσεων από ταμίες σε πωλήτριες συ-

μπαρασύροντας προς τα κάτω τους μισθούς. Και παρότι έχει κέρδη, από τους 220 εργαζομένους που είχε το 2007 σήμερα έχουν απομείνει 150. Σε άλλη αλυσίδα σημειώθηκαν απολύσεις από λογιστήρια και γραφεία και επανήλθε το καθεστώς του ωρομίσθιου σε απασχολούμενους για οκτώ ώρες με σύμβαση ελαστικής σχέσης εργασίας. Σύμφωνα με την ΕΕΝΘ, που αύριο οργανώνει συλλαλητήριο και μεθαύριο συναυλία στον πεζόδρομο Αριστοτέλους με Τσιμισκή, σε 110.000 υπολογίζονται πανελλαδικά οι εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι, που έμειναν άνεργοι μέσα στο 2010, με το 20%-30% αυτών να αφορά τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπολογίζει ότι θα απολυθούν 400.000 άνθρωποι το 2011. Μάλιστα, η κ. Καλαντίδου, πρόεδρος ΕΕΝΘ, προειδοποίησε για νέο κύμα λουκέτων επιχειρήσεων και απολύσεων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και την περίοδο των εκπτώσεων που ακολουθεί.

Τους απολύουν και καρπώνονται τις επιδοτήσεις Μακρύς είναι ο κατάλογος των καταγγελιών της ΕΕΝΘ για τα καταστήματα. Σε αλυσίδα ζαχαροπλαστείων τα χρόνια εργασίας των υπαλλήλων υπολογίζονται όχι με βάση τη διάρκεια του χρόνου που εργάζονται, αλλά με βάση την ημερομηνία αλλαγής της σύμβασής τους σε μερικής απασχόλησης. Να σημειωθεί, επίσης, ότι σε αυτήν τη σύμβαση δεν προσδιορίζεται ο αριθμός των ημερών και ωρών εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται υπερωρίες. Σε κατάστημα ενδυμάτων της πόλης, οι υπάλληλοι δουλεύουν χωρίς ρεπό και παίρνουν δύο εβδομάδες άδεια αντί για ένα μήνα. Σε άλλο κατάστημα απολύθηκε εργαζόμενη και ο εργοδότης κατέθεσε μήνυση σε βάρος της για να μην της καταβάλει αποζημίωση. Σε άλλο πάλι προσλαμβάνονται υπάλληλοι με επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ και μένουν απλήρωτοι. Ετσι, εξαναγκάζονται σε παραίτηση και η εταιρία προσλαμβάνει νέους υπαλλήλους εκ νέου με επιδοτήσεις από τον ΟΑΕΔ. Σε άλλο κατάστημα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με προγράμματα του ΟΑΕΔ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά τους ανακοινώνουν ότι πρόκειται για σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ετσι, ο εργοδότης -με την ανοχή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που είναι υποστελεχωμένο- δηλώνει την παραίτηση του εργαζομένου στον ΟΑΕΔ και ζητάει νέο εργαζόμενο με επιδότηση, χωρίς να πληρώνει αποζημιώσεις, παρότι όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σε άλλη εταιρία οι εργαζόμενοι προώθησης είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Απολυµένοι και ποινικά διωκόµενοι Σε πολυκατάστημα σημειώθηκαν 55 απολύσεις, η σύμβαση άλλαξε από οκτάωρο σε επτάωρο ή εξάωρο, ενώ κατατέθηκε αγωγή εναντίον εργαζόμενης συνδικαλίστριας που απολύθηκε χωρίς να λάβει αποζημίωση από την εργοδοσία που αξιώνει αποζημίωση 30.000 ευρώ για απειλή βίας. Σε ένα άλλο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί το μισθό Νοεμβρίου και δε λαμβάνουν ρεπό. Λίγα μέτρα πιο πέρα, έγιναν 40 απολύσεις, δεν επαναπροσλήφθηκε κανένας από τους υπαλλήλους και αντίθετα προσλήφθηκαν 40 νέοι εργαζόμενοι για τετράωρη εργασία. Τέλος ένα άλλο πολυκατάστημα προχώρησε σε αθρόα μείωση του προσωπικού του με αντικατάσταση των παλαιότερων υπαλλήλων από υπαλλήλους των εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται.


OIKONOMIA

28

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Από τις τράπεζες οι νέες φοροκάρτες

Η φοροκάρτα δε θα φέρει όνομα, αλλά έναν αριθμό που θα συνδέεται με το ΑΦΜ του καταναλωτή

Και... µπόνους για τις αποδείξεις από τους υδραυλικούς ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Μέσω τραπεζών θα προμηθεύονται οι φορολογούμενοι την ηλεκτρονική κάρτα αγορών, στην οποία θα καταγράφεται η αξία των αγορών τους και θα αντικαταστήσει τη συλλογή των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Τ

ο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών προβλέπει ότι από τον Ιανουάριο οι τράπεζες θα διαθέτουν τις συγκεκριµένες κάρτες, οι οποίες δε θα είναι πιστωτικές, αλλά θα προσοµοιάζουν µε τις κάρτες συλλογής πόντων από τα σούπερ µάρκετ και τα πολυκαταστήµατα. Με την παραλαβή της, ο φορολογούµενος θα αποστέλλει µε µήνυµα SMS στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων τον κωδικό της κάρτας (19 ψηφία) και το ΑΦΜ του. Εφόσον η ΓΓΠΣ πιστοποιήσει την εγκυρότητα του ΑΦΜ και του κωδικού της κάρτας, θα αποστέλλεται ο κωδικός ενεργοποίησης και ο φορολογούµενος θα µπορεί

πλέον να χρησιµοποιεί την κάρτα στις αγορές τους ή στην παροχή υπηρεσιών. Αντί να συγκεντρώνει τις αποδείξεις λιανικής πώλησης, η αξία των αγορών θα πιστώνεται στην κάρτα. Κατά την αγορά από οποιοδήποτε κατάστηµα θα δίνει και τη φοροκάρτα όπου θα «περνάει» η αξία των αγορών. Σε πρώτο στάδιο, η χρήση της κάρτας θα είναι προαιρετική. Η κάρτα δε θα φέρει όνοµα, αλλά έναν αριθµό που θα συνδέεται µε το ΑΦΜ του καταναλωτή και εντός των ηµερών αναµένεται και η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδοµένων. Υπάρχουν δεσµεύσεις τόσο των τραπεζών όσο και του υπουργείου Οικονοµικών ότι η συγκεκριµένη κάρτα δε θα χρησιµοποιηθεί για άλλους λόγους πλην της καταγραφής της αξίας των αγορών, εκτός κι αν οι τράπεζες προβούν σε προσφορές, παρέχοντας εκπτώσεις σε συνεργασία µε επιχειρήσεις.

∆ιπλάσιοι... πόντοι Ωστόσο, «προσφορές» θα κάνει και το υπουργείο Οικονοµικών. Λόγω της υπερβολικής φοροδιαφυγής που

διαπράττουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες (σύµφωνα µε παράγοντες του ΥΠΟΙΚ), αφού δεν εκδίδουν αποδείξεις, σχεδιάζεται όπως οι αποδείξεις των συγκεκριµένων επαγγελµατιών να έχουν διπλάσια αξία από τις υπόλοιπες. Δηλαδή, για µια απόδειξη υδραυλικού, π.χ. 100 ευρώ, θα πιστώνεται η φοροκάρτα µε 200 ευρώ, ώστε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η µεταφορά των δεδοµένων θα γίνεται µε απλό τρόπο. Η φοροκάρτα θα περνά από το µηχάνηµα των πιστωτικών καρτών, η τράπεζα θα ενηµερώνεται για τη συναλλαγή και θα µεταβιβάζει τα στοιχεία στο ΚΕΠΥΟ. Το πρόβληµα είναι ότι δεν έχουν τα ειδικά µηχανήµατα (POS) όλες οι επιχειρήσεις και κυρίως δεν τα έχουν τα µικρά εµπορικά καταστήµατα. Ωστόσο, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός, οι φοροκάρτες θα «πιστώνονται» από τα µηχανήµατα των πιστωτικών καρτών. Αρµόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι σε πρώτη φάση η χρήση της θα είναι προαιρετική µέχρι να οργανωθούν καταστήµατα και τράπεζες.

Από αναβολή σε αναβολή το Ecofin Αν και ήταν εξαιρετικά κρίσιμα τα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ, προχτές και χτες, ουδείς εξεπλάγη επί της ουσίας για την αδυναμία των «16» και των «27» να πάρουν αποφάσεις, τόσο για τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όσο και για τη θέσπιση των ευρωομολόγων. Οι διαφωνίες για τα επίμαχα ζητήματα παραμένουν αγεφύρωτες και το μπαλάκι είναι τώρα στο… γήπεδο των πρωθυπουργών της ΕΕ στην προσεχή σύνοδο κορυφής. Η παραπομπή στο μέλλον της αύξησης των πόρων του ταμείου στήριξης των 750 δισ. ευρώ, όπως και της ιδέας για την έκδοση ευρωομολόγου αναμένεται να δρομολογήσει νέο κύκλο πιέσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ιδιαίτερα των πιεζόμενων χωρών που δεν

έχουν μπει κάτω από την «ομπρέλα» της τρόικας. Για την ώρα σώζει την παρτίδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εξακολουθεί χωρίς τυμπανοκρουσίες να αγοράζει ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Το αν θα συνεχίζει να το κάνει μένει να φανεί, αν και τα δείγματα γραφής που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι υπέρ αυτού του ενδεχομένου. Αυτό, πάντως, που κατάφεραν να συμφωνήσουν στο Ecofin ήταν ο μηχανισμός διάσωσης για την Ιρλανδία. Οι «27» ενέκριναν και επισήμως το «πακέτο βοηθείας» από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ –εκ των οποίων το ένα μέρος, σχεδόν 18 δισ. ευρώ, το βάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία της ίδιας της Ιρ-

λανδίας- ενώ έδωσαν στο Δουβλίνο ένα χρονικό «μπόνους». Δηλαδή, η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%, όχι το 2014 αλλά το 2015.

Ελπίδα από τον Ρεν Οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε για την επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, αλλά κατά τα φαινόμενα η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση –κυρίως υπό την πίεση της Γερμανίας- θα λήξει υπέρ της επιμήκυνσης. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε χτες από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Ολι Ρεν: «Αυτό θα γίνει σύντομα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της». ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

Κινητοποιήσεις στις τράπεζες Tρίωρη προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3.15 μ.μ.) των τραπεζοϋπαλλήλων οργανώνει σήμερα η ΟΤΟΕ ζητώντας, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, να σταματήσουν οι επιθέσεις στις συλλογικές συμβάσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης, για σήμερα έχει προγραμματιστεί και η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του Συλλόγου των Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, προχωρά -κατ’ εντολήν της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ)- στη μείωση κατά 10% των αποδοχών των εργαζομένων στην τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή, τονίζει η ΟΤΟΕ, αποτελεί επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις που καταστρατηγούνται βάναυσα αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων στις τράπεζες. Η ανώτατη τραπεζοϋπαλληλική οργάνωση δήλωσε ότι «δε θα αποδεχθεί καμία συζήτηση για οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις τράπεζες και κατ’ επέκταση και στην Αγροτική Τράπεζα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων».


OIKONOMIA

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.800

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

1.700 1.600 1.500

1.474,35 (+3,85%)

1.474,05 (-0,02%)

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

1.486,50 (+0,84%)

1.492,92 (+0,43%)

ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗ Επίλεκτος Κλωσ/ργία Α.Ε.Β.Ε. ΡΕΒΟΪΛ ΑΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤ. ΠΕΤΡΕΛ J. & P. ΑΒΑΞ Α.Ε. ΜΕΤΚΑ Α.Ε. (ΚΟ) ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. ΔΗΜ/ΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ DIONIC Α.Ε.Β.Ε. PROTON BANK ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (ΚΟ)

1.533,76 (+2,74%)

1.400 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Ε. (ΚΟ) ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε. (ΚΟ) T BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡ Forthnet Α.Ε. (ΚΟ) ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε. (ΚΟ) ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΟ) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ(ΚΟ) M.L.S. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. (ΚΟ) JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡ. ΕΤ. (ΚΟ)

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) 60,5

Μετοχές με πτώση

36

Xθεσινή Κεφαλαιοποίηση

Μετοχές που δεν άλλαξαν

50

59,1

Αξία Συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) 109,9

Μεταβολή Κεφαλαιοποίησης Απόλυτη/Σχετική

1,41 0,2%

Μετοχές με άνοδο

138

Αριθμός τεμαχίων

TOY ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Τη διεθνή τάση ακολούθησε χτες το ελληνικό χρηματιστήριο, στο οποίο καταγράφηκαν έντονα ανοδικές τάσεις. Τα νέα που κυριάρχησαν τη χτεσινή ημέρα ήταν διεθνή, κυρίως από την Αμερική. Η συμφωνία Ομπάμα – Ρεπουμπλικανών να διατηρηθεί η χαμηλή φορολογία των πλουσίων και να ελαφρυνθούν οι φόροι για τους μικρομεσαίους, αλλά και η επαναγορά από τη Citigroup 10,8 δισ. μετοχών που είχε αγοράσει στην αρχή της κρίσης το αμερικανικό Δημόσιο, το οποίο από την αγοραπωλησία βγήκε κερδισμένο κατά 10 δισ. δολάρια. Στην Ευρώπη κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι η επιμονή της Γερμανίας να αντιτίθεται στην έκδοση ευρωομολόγου. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑ έκλεισε χτες στις 1.533,76 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,74%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πτώση κατέγραψε μόνον η μετο-

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 50.465,20 18.491,42 25.873,20 26.424,31 1.195.551,57 26.785,52 29.261,42 13.655,93 185.994,95 47.966,58

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 5,56 3,85 3,57 3,57 1,59 1,56 1,39 1,01 0,84 0,57

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 13.976,93 250.936,98 31.436,80 27.303,60 615.136,44 978.293,67 29.836,13 196.501,70 80.514,90 669.236,73

31.324.500

χρηματιστήριο αθηνών

Γενική άνοδος

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 11,76 9,38 6,94 6,35 6,21 5,88 5,56 5,41 5,00 4,90

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

χή της Jumbo (-0,57%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Coca Cola 3Ε (+4,49%), της Alpha Bank (+4,44%), της Πειραιώς (+4,19%), της Eurobank (+4,02%) και της Εθνικής (+4,02%). Από το σύνολο των τίτλων, 138 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 πτωτικά και 50 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 109,9 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,5 δισ. ευρώ.

1.714,75 3.268,99 1.734,79 2.345,37 932,99 2.245,77 2.895,28 2.147,90 2.417,36 668,84 2.069,93 1.416,80 7.398,36 1.028,94 3.165,84 7.164,13 1.933,58

Τρέχουσα +1,56% +2,01% +2,67% +1,47% +1,93% +0,95% +1,82% +3,29% +0-,10% +0,48% +0,94% +3,64% +4,44% +1,13% +3,12% +2,12% +2,12%

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 3.569.694 τεμάχια, Πειραιώς με 2.753.810, MIG με 2.209.375 και Σωληνουργεία Κορίνθου με 1.933.923 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική με 24,854 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 13,726 εκατ., ΟΤΕ με 9,019 εκατ. και Πειραιώς με 8,773 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,3363

1,347

1,3163

0,8467

0,85347

0,834

7,4527

7,5123

7,3409

9,098

9,1708

8,9615

110,43

111,31

108,77

1,3062

1,3166

1,2866

7,966

8,0297

7,8465

1,3386

1,3493

1,3185

1,3419

1,3526

1,3218

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός: Ασήµι:

1.411,30 30,06


30

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.95

0.00

0.00

0.96

0.14

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΟ)

0.61

-0.04

-6.15

1.84

0.60

ΝΙΚΑΣ (ΚO)

1.20

0.00

0.00

1.68

0.95

AEGEAN AIRLINES (ΚΟ)

2.13

-0.03

-1.39

4.45

2.00

PASAL DEVELOPMENT

0.47

0.02

4.44

1.36

0.38

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLD. (ΚΟ)

0.49

0.01

2.08

1.05

0.45

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (K)

0.28

0.01

3.70

0.67

0.25

ALAPIS (ΚO)

0.81

0.01

1.25

4.64

0.71

PROFILE (ΚΟ)

0.59

0.07

13.46

1.02

0.40

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ΚΟ)

1.05

0.00

0.00

1.11

0.61

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π)

0.60

0.00

0.00

0.81

0.45

ALPHA BANK (KO)

4.70

0.20

4.44

9.14

3.99

PROTON BANK (KO)

0.84

0.04

5.00

2.34

0.67

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.43

-0.01

-2.27

0.74

0.32

ΠΕΡΣΕΥΣ (ΚΟ)

0.31

0.00

0.00

0.76

0.21

AVENIR (ΚΟ)

0.25

0.00

0.00

1.63

0.21

QUALITY & RELIABILITY (ΚΟ)

0.69

0.00

0.00

1.08

0.40

ΝΕΩΡΙΟΝ (ΚΟ)

0.81

0.05

6.58

1.18

0.42

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.24

-0.02

-7.69

0.30

0.17

COCA COLA HBC (ΚΟ)

20.69

0.89

4.49

21.00

15.01

REDS (Κ)

0.72

0.03

4.35

1.30

0.62

ΝΗΡΕΥΣ (ΚO)

0.76

0.01

1.33

0.90

0.48

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (Κ)

0.15

0.00

0.00

0.29

0.11

EUROBANK EFG (ΚΟ)

4.40

0.17

4.02

9.18

3.46

REVOIL (ΚΟ)

0.77

0.05

6.94

1.11

0.63

ΝΤΙΟΝΙΚ (ΚΟ)

0.39

0.02

5.41

0.53

0.18

ΣΑΤΟ (ΚΟ)

0.14

0.01

7.69

0.47

0.12

EUROBANK PROPERTIES

5.99

0.00

0.00

8.64

4.99

RILKEN (ΚΟ)

2.55

0.13

5.37

3.97

2.17

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (ΚΟ)

0.47

0.04

9.30

0.82

0.27

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.30

0.00

0.00

0.91

0.24

17.36

0.58

3.46

19.00

12.50

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO) 0.46

-0.02

-4.17

0.71

0.35

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.59

0.00

0.00

0.90

0.38

ΤΕΧΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.34

0.00

0.00

0.54

0.22

0.62

-0.01

-1.59

1.31

0.35

SPACE HELLAS (ΚΟ)

1.45

0.00

0.00

2.16

1.12

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

0.72

0.01

1.41

1.51

0.43

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΚO)

12.50

0.00

0.00

17.38

8.00

Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης

FOLLI - FOLLIE (ΚΟ) FORTHNET (ΚΟ)

5.95

0.18

3.12

10.40

4.52

SPRIDER (KO)

0.33

0.00

0.00

1.42

0.23

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

2.60

0.00

0.00

3.75

2.52

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΠΟ)

12.50

0.00

0.00

17.38

8.00

FRIGOGLASS (ΚΟ)

10.01

-0.02

-0.20

10.99

6.42

TRASTOR ΑΕΕΑΠ

0.81

0.00

0.00

1.49

0.69

ΠΗΓΑΣΟΣ (ΚΟ)

0.68

-0.06

-8.11

2.95

0.67

ΦΙΕΡΑΤΕΞ (ΚΟ)

0.13

0.00

0.00

0.30

0.12

J. & P. ΑΒΑΞ (ΚΟ)

1.34

0.08

6.35

3.23

1.16

YALCO (ΚΑ)

0.30

0.00

0.00

0.56

0.28

ΠΛΑΣΤ. ΚΡΗΤΗΣ (KΟ)

3.95

0.00

0.00

4.20

2.91

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΟ)

0.12

0.00

0.00

0.41

0.11

JUMBO (ΚΟ)

5.22

-0.03

-0.57

9.29

4.50

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔ. (ΚO)

1.65

0.00

0.00

2.22

1.56

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.54

0.03

5.88

1.02

0.44

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ)

3.68

0.03

0.82

8.00

3.20

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.65

0.05

8.33

0.98

0.49

ΣΕΛΜΑΝ (Κ)

0.36

0.02

5.88

0.69

0.30

ALTEC (KO)

0.06

0.00

0.00

0.21

0.05

MARFIN INVESTMENT GROUP (KO)

0.76

0.02

2.70

2.01

0.56

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (KO)

0.41

0.00

0.00

1.25

0.32

ΣΕΛΟΝΤΑ (ΚΟ)

0.70

0.01

1.45

0.80

0.41

ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ

0.06

0.00

0.00

0.06

0.00

0.50

0.00

0.00

0.75

0.45

COMPUCON (KO)

0.06

-0.01

-14.29

0.13

0.06

FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

Σε Επιτήρηση

MARFIN POPULAR BANK PUBLIC

1.18

0.01

0.85

2.18

1.00

ΑΛΟΥΜΥΛ-ΜΥΛΩΝΑΣ (ΚΟ)

0.59

0.00

0.00

1.12

0.52

ΣΠΥΡΟΥ (KΟ)

S & B ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ)

3.98

0.02

0.51

4.75

2.80

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (KO)

0.51

0.00

0.00

1.38

0.45

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.40

0.00

0.00

1.28

0.32

FASHION BOX (ΚΟ)

1.50

0.00

0.00

1.65

1.04

1.10

0.03

2.80

1.54

0.88

ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

0.72

0.02

2.86

1.66

0.60

HELLAS ON LINE (KO)

0.51

0.03

6.25

1.35

0.37

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.79

0.00

0.00

2.08

0.65

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

3.69

0.04

1.01

4.80

2.89

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.83

0.06

7.79

1.84

0.59

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

1.21

0.02

1.68

2.95

1.05

RIDENCO (ΚΟ)

0.08

0.00

0.00

0.33

0.08

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ)

3.42

0.13

3.95

6.51

3.11

ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.06

0.04

3.92

1.83

0.85

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (ΚΑ)

0.38

0.03

8.57

0.52

0.27

ΑΕΓΕΚ (ΚΟ)

0.22

0.01

4.76

1.54

0.19

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

2.00

-0.08

-3.85

8.60

1.17

ΒΑΡΔΑΣ (ΚΟ)

1.10

0.00

0.00

2.92

0.64

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

1.98

-0.10

-4.81

4.67

1.98

ΑΤΛΑΝΤΙΚ (ΚΟ)

0.22

-0.02

-8.33

0.90

0.12

11.54

0.36

3.22

14.56

10.68

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΚΟ)

0.60

0.00

0.00

1.02

0.51

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ (ΚΟ)

0.84

-0.01

-1.18

1.71

0.80

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (ΚΟ)

0.10

0.00

0.00

0.47

0.06

0.30

0.00

0.00

0.49

0.24

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.54

0.00

0.00

0.87

0.52

ΔΕΗ (ΚΟ) ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

7.01

0.27

4.01

17.70

6.19

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.80

0.00

0.00

1.89

0.68

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.08

0.02

1.89

1.80

0.85

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΚΟ)

1.07

0.02

1.90

1.86

0.87

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.15

0.00

0.00

1.70

0.68

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (ΚΑ)

0.16

0.00

0.00

0.20

0.10

0.64

0.02

3.23

1.54

0.53

ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ (ΚΟ)

0.09

0.00

0.00

0.26

0.05

0.39

-0.01

-2.50

0.49

0.30

ΕΙΚΟΝΑ & ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.06

-0.01

-14.29

0.20

0.05

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

0.00

0.00

4.00

3.39

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΚΟ)

3.36

0.06

1.82

5.57

2.56

ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ (ΚΟ)

2.02

0.08

4.12

5.00

1.65

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

5.72

0.05

0.88

8.98

5.32

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (ΚΟ)

0.35

0.03

9.38

0.56

0.27

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (ΚΟ)

6.20

-0.30

-4.62

7.80

5.17

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

5.25

0.06

1.16

8.01

4.14

ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

ΕΥΑΘ (ΚΟ)

3.88

0.03

0.78

5.10

3.62

ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

0.68

0.03

4.62

0.83

0.54

1.70

0.10

6.25

2.10

1.12

ΕΥΔΑΠ (ΚΟ)

4.50

0.18

4.17

6.56

4.11

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ. (ΚO)

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

1.35

0.06

4.65

3.87

1.16

ΔΟΛ (ΚΟ)

0.57

0.03

5.56

2.20

0.44

1.14

-0.01

-0.87

1.51

0.69

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

2.78

0.03

1.09

4.34

2.48

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

ΚΑΕ (ΚΟ)

4.65

0.13

2.88

6.75

3.70

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

0.95

0.08

9.20

1.31

0.75

0.37

-0.02

-5.13

0.57

0.29

ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

2.98

0.11

3.83

4.12

2.23

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

9.40

0.55

6.21

11.77

7.75

ΕΒΖ (ΚΑ)

0.80

0.02

2.56

1.31

0.52

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ)

7.70

0.08

1.05

11.58

6.70

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.39

-0.03

-7.14

0.81

0.31

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

4.41

0.14

3.28

5.84

3.53

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.64

0.03

4.92

0.95

0.56

10.80

-0.11

-1.01

15.37

10.40

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Κ)

0.73

0.01

1.39

1.26

0.63

ΕΛΒΕ (ΚΟ)

0.57

0.02

3.64

1.20

0.50

ΟΛΘ (ΚΟ) ΟΛΠ (ΚΟ)

11.90

0.11

0.93

16.20

11.12

ΟΠΑΠ (ΚΟ)

13.80

0.00

0.00

17.73

9.95

ΕΛΓΕΚΑ (ΚO)

0.67

0.04

6.35

1.00

0.52

1.35

-0.05

-3.57

2.33

1.31

ΟΤΕ (ΚΟ)

7.52

0.07

0.94

10.80

5.16

ΕΛΙΝΟΪΛ (ΚO)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)

3.23

0.13

4.19

10.07

2.75

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.05

0.00

0.00

1.59

0.86

0.31

0.01

3.33

0.41

0.27

30.40

0.27

0.90

48.60

28.60

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS (ΚΟ)

4.25

-0.25

-5.56

5.17

3.70

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (ΚΟ)

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚO)

3.00

0.14

4.90

4.98

2.51

ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

ΣΙΔΕΝΟΡ (ΚΑ)

2.46

0.09

3.80

5.40

1.94

ΕΛΤΟΝ (ΚΟ)

0.58

0.00

0.00

0.65

0.43

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)

3.19

0.03

0.95

4.85

2.34

ΕΛΤΡΑΚ (ΚO)

2.09

0.09

4.50

3.01

1.67

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ)

0.35

0.03

9.38

0.47

0.27

ΕΤΕΜ (Κ)

0.39

0.02

5.41

0.71

0.31

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.57

0.01

1.79

0.65

0.45

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (KO)

3.47

0.02

0.58

3.48

1.89

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

3.00

0.05

1.69

6.88

2.70

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

15.80

0.11

0.70

23.24

13.16

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

9.23

-0.27

-2.84

14.63

8.61

ΥΓΕΙΑ (ΚO)

0.70

0.01

1.45

1.66

0.56

Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών ALPHA ΑΣΤ. ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟ)

7.60

0.00

0.00

7.80

6.42

ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΙ (ΚΟ)

0.08

0.00

0.00

0.16

0.07

ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.68

0.00

0.00

1.95

0.56

ΕΛΦΙΚΟ (ΚO)

0.36

0.00

0.00

1.99

0.35

CROWN HELLAS CAN (Κ)

9.74

0.00

0.00

10.70

7.20

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

0.09

0.00

0.00

0.34

0.09

ELBISCO ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΚA)

0.54

0.04

8.00

0.79

0.24

ΗΛΕΚ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.36

0.00

0.00

2.96

0.34

ELMEC SPORT (Κ)

0.54

0.00

0.00

1.61

0.48

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.18

0.00

0.00

0.33

0.18

INTERFISH ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚO)

0.30

0.00

0.00

0.45

0.23

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚO)

0.14

0.00

0.00

0.45

0.11

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.74

0.03

4.23

2.00

0.61

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΚO)

0.50

0.00

0.00

0.83

0.33

NUTRIART (πρώην ΚΑΤΣΕΛΗΣ) (Κ)

0.16

0.01

6.67

0.48

0.13

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΚO)

0.04

0.00

0.00

0.10

0.04

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.69

0.00

0.00

1.60

0.69

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠO)

0.07

0.00

0.00

0.11

0.05

PC SYSTEMS AE (ΚΟ)

0.18

0.01

5.88

0.30

0.15

ΚΟΥΜΠΑΣ (ΚΟ)

0.14

0.00

0.00

0.42

0.14

SPIDER (ΚΟ)

0.16

0.01

6.67

0.32

0.12

ΜΑΪΛΛΗΣ (ΚΟ)

0.20

0.01

5.26

0.36

0.18

T BANK (ΚΟ)

0.27

-0.01

-3.57

0.91

0.22

ΜΑΡΑΚ (ΚΟ)

0.29

0.00

0.00

0.42

0.20

UNIBIOS (ΚΟ)

0.09

0.00

0.00

0.22

0.08

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.94

0.06

2.08

4.30

2.29

VELL GROUP (ΚO)

0.18

0.00

0.00

1.22

0.17

ΝΕΛ (ΚΟ)

0.22

0.01

4.76

4.80

0.15

12.56

0.00

0.00

23.94

10.77

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.39

-0.02

-4.88

0.57

0.27

VIVERE

0.40

0.03

8.11

0.85

0.30

ΣΑΟΣ (ΚΟ)

0.78

0.00

0.00

0.78

0.00

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.31

0.00

0.00

0.80

0.29

ΣΙΔΜΑ (ΚΟ)

0.95

0.00

0.00

1.76

0.67

ΑΝΕK (ΚΟ)

0.19

0.02

11.76

0.71

0.15

ΤΕΞΑΠΡΕΤ (ΚO)

0.09

0.00

0.00

0.22

0.08

ΑΝΕΚ (ΠΟ, ‘96)

0.95

0.00

0.00

2.00

0.95

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (ΚΟ)

2.04

0.03

1.49

3.83

2.00

ALPHA ETF FTSE ATHEX 20

7.30

0.14

1.96

11.94

6.44

ΑΦΟΙ Χ.ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΟ)

0.28

0.02

7.69

0.53

0.20

NBGAM ETF ATHEX GENERAL INDEX 15.90

0.50

3.25

23.85

14.33

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (Κ)

0.45

0.00

0.00

0.99

0.32

NBGAM GREECE & TURKEY 30

0.19

2.18

9.27

7.90

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.17

0.00

0.00

1.20

0.16

ΓΕΒ (ΚΑ)

0.22

0.02

10.00

0.41

0.20

ALPHA TRUST ΑΕΠΕΥ (KO)

0.89

0.00

0.00

1.02

0.79

ΓΕΚΕ - PRESIDENT (ΚΑ)

7.20

-0.02

-0.28

8.24

7.07

BIOMEDICAL & ROB. TECHNOL. (KO) 2.47

0.00

0.00

2.47

2.47

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.77

0.04

2.31

4.80

1.18

DIVERSA COMMERCIAL (KO)

2.86

0.00

0.00

2.86

2.60

ΖΑΜΠΑ (Κ)

7.09

0.09

1.29

15.40

6.17

DOPPLER (KO)

2.34

0.00

0.00

2.66

2.34

VIVARTIA ABEE (KΟ)

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια

8.90

Εναλλακτική Αγορά

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.63

-0.01

-1.56

1.41

0.51

A.S. COMPANY (ΚΟ)

0.36

0.00

0.00

0.83

0.30

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚO)

0.82

-0.02

-2.38

0.91

0.42

ALSINCO (KO)

0.48

0.00

0.00

0.93

0.44

ΙΛΥΔΑ (ΚΟ)

0.26

0.26

0.00

1.42

0.19

ALTER CHANNEL (ΚΟ)

0.40

0.02

5.26

2.37

0.36

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ)

1.16

-0.04

-3.33

1.33

0.64

AUDIOVISUAL (ΚΟ)

0.40

0.01

2.56

0.83

0.28

ΙΝΤΕΡΤΕΚ (ΚΟ)

0.64

0.03

4.92

0.94

0.54

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ (ΚΟ)

4.51

0.09

2.04

6.00

4.35

ENTERSOFT (KO)

1.40

0.00

0.00

1.40

1.35

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.40

0.02

1.45

2.11

1.25

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΚΟ)

0.49

0.01

2.08

1.36

0.38

ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε. (ΚΟ)

0.29

0.02

7.41

0.68

0.17

ENVITEC (KO)

1.64

0.00

0.00

4.00

1.61

ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.48

0.02

4.35

1.56

0.38

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΚΟ)

0.73

0.02

2.82

3.28

0.50

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΕΙΑΧΗ (ΚΟ)

14.00

0.00

0.00

14.30

12.60

EPSILON NET (KO)

0.59

0.00

0.00

2.41

0.49

BYTE COMPUTER (ΚΟ)

0.42

0.01

2.44

1.03

0.35

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

4.91

0.00

0.00

5.25

4.64

ΚΑΡΕΛΙΑΣ (Κ)

62.00

0.00

0.00

86.00

54.90

EUROXX (KO)

2.90

0.00

0.00

4.03

2.90

CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΚΟ)

0.46

0.02

4.55

0.98

0.37

ΚΑΝΑΚΗΣ (KO)

1.65

0.05

3.13

1.78

1.21

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

2.31

0.13

5.96

4.58

1.70

FOODLINK

2.37

0.00

0.00

4.47

1.98

CPI (ΚΟ)

0.35

0.00

0.00

0.51

0.22

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (KΟ)

0.71

-0.01

-1.39

1.00

0.48

ΛΑΜΨΑ (ΚΟ)

18.00

0.53

3.03

22.88

14.27

MEDITERRA (KO)

2.00

0.00

0.00

2.20

1.85

CYCLON ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.42

-0.01

-2.33

0.88

0.35

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (ΚΟ)

1.42

0.01

0.71

1.49

1.08

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.29

0.00

0.00

0.49

0.23

OPTRONICS (KO)

1.95

-0.21

-9.72

2.99

1.92

0.93

0.02

2.20

2.48

0.66

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.10

0.00

0.00

0.21

0.09

PERFORMANCE TECHNOLOGIES (KO) 2.52

0.00

0.00

2.52

2.52

Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης

EUROBROKERS (KO)

0.74

0.00

0.00

1.87

0.48

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ (ΚΟ)

EURODRIP (ΚO)

1.08

0.03

2.86

1.10

0.55

ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ)

0.40

0.00

0.00

0.42

0.27

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.12

0.01

9.09

0.25

0.09

VIDAVO HEALTH TELEMATICS (KO)

3.96

0.00

0.00

3.96

3.22

4.22

-0.08

-1.86

7.50

3.93

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΠΑ)

0.44

0.00

0.00

0.44

0.31

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ)

1.14

0.00

0.00

1.15

1.12

EUROLINE ΑΕΕΧ (KO)

1.50

0.01

0.67

1.59

0.48

ΚΟΡΡΕΣ (KO)

EUROMEDICA (KO)

1.49

0.00

0.00

5.00

1.29

ΚΡΕ.ΚΑ A.E. (KA)

0.51

0.02

4.08

0.97

0.45

F.G. EUROPE (ΚΟ)

0.52

0.02

4.00

1.33

0.45

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (KO)

3.76

0.57

17.87

7.70

2.51

FLEXOPACK (ΚO)

8.75

0.05

0.57

8.92

7.20

ΚΡΙ ΚΡΙ (ΚO)

0.85

0.04

4.94

1.06

0.69

INFO-QUEST (ΚΟ)

1.18

0.00

0.00

1.52

0.83

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΚO)

0.45

0.00

0.00

0.72

0.40

INFORM ΛΥΚΟΣ Π. (ΚΟ)

1.05

0.02

1.94

1.42

0.90

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)

1.53

0.01

0.66

2.05

1.14

INTERINVEST AEEX (KO)

1.15

0.01

0.88

1.17

0.61

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κ)

2.53

0.00

0.00

4.00

2.17

KLEEMAN HELLAS (KO)

1.23

0.02

1.65

2.50

1.05

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ FHL (ΚΟ)

0.62

-0.04

-6.06

1.05

0.57

LAVIPHARM (ΚΟ)

0.49

0.01

2.08

1.14

0.38

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.40

0.00

0.00

1.02

0.37

LOGISMOS (ΚΟ)

0.60

0.00

0.00

0.79

0.34

ΛΑΝΑΚΑΜ (ΚO)

0.60

0.01

1.69

1.88

0.40

MEDICON ΕΛΛΑΣ (KO)

1.93

0.03

1.58

3.90

1.65

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.52

0.00

0.00

0.64

0.48

MEVACO (KO)

0.84

0.00

0.00

1.33

0.65

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.52

0.00

0.00

0.64

0.48

MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. (KO)

3.36

0.00

0.00

4.36

2.88

ΛΙΒΑΝΗ (ΚΟ)

0.25

0.01

4.17

0.73

0.22

0.46

0.01

2.22

0.80

0.28

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

2.37

-0.02

-0.84

2.40

1.85

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΚΟ)

MODA BAGNO - ΒΑΡΒΕΡΗΣ (ΚΟ)

0.40

-0.02

-4.76

0.64

0.33

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.34

0.01

3.03

1.33

0.23

0.25

0.01

4.17

1.12

0.19

1.04

0.00

0.00

1.65

0.94

NEWSPHONE (ΚΟ)

0.39

0.01

2.63

0.77

0.31

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.38

0.01

0.42

3.18

2.04

ΜΙΝΕΡΒΑ (ΚΑ)

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: HITECH SNT (ΚΟ), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (ΚΟ), ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ), ΛΑΝ-ΝΕΤ, ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ), BETANET (KO), ΣΑΟΣ (ΚΟ), ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (ΚΟ), MICROLAND COMPUTERS (KO), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ), ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΤΕΡΜΩΝ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ, ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ, ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ.

www.eurobankequities.gr Φιλελλήνων 10 Τηλεφωνικό κέντρο: 2103720000 fax: 2103720001


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

31

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 6/12/2010 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. GENIKI ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS PROTECT FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS PROTECT II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC TOP 20 ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛ.ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ.

21,943,796.18 19,320,133.94 105,625,918.50 12,488,106.18 295,064,294.60 21,997,355.24 14,196,630.76 6,349,459.82 8,996,925.62 104,517,422.06 40,623,003.51 4,837,427.14 12,625,508.81 2,335,377.95 157,353,040.13 8,444,871.33 8,194,330.56 6,311,771.49 8,245,425.89 8,554,669.03 25,032,560.67 10,071,532.63 3,324,825.51 81,080,329.95 27,689,538.49 3,609,854.91 137,633,464.20 29,959,157.89 7,246,263.16 25,453,218.52 27,388,745.33 13,512,572.09 7,223,973.07 26,067,059.49 11,612,886.48 20,005,517.80 37,733,117.61 303,787,610.43 5,629,403.21 26,621,046.00 51,057,987.76 111,306,987.43 47,355,990.09 13,920,529.32 405,982.23 6,395,327.43 1,018,407.58 11,951,862.14 1,008,398.61 1,364,843.26 3,112,859.93 12,493,700.57 3,526,239.95 2,233,824.26 117,106,675.79 56,194,861.16 13,248,226.08 50,906,272.35 93,531,102.05 53,448,446.20 12,223,115.48 48,651,328.46 11,405,905.91 52,069,140.36 22,894,153.60 5,588,801.89 3,235,072.37 285,887.83 8,124,138.16 33,067,919.71 26,836,073.67 3,354,150.34 4,023,377.66 3,153,408.56 ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ 6,144,089.48 3,306,850.36 20,547,632.43 28,520,774.95 12,012,133.89 12,494,771.13 271,985,848.28 15,395,521.42 17,614,312.31 43,864,479.44 33,557,764.09 36,284,080.91 25,027,780.46 862,006.54 10,785,551.50 62,112,105.53 1,694,553.04 9,594,920.16 743,344.47 55,982,642.53 125,887,672.13 20,043,150.04 4,339,654.36 142,263.15 10,751,270.02 533,730.53 95,009,167.40 6,762,416.77 44,500,696.64 5,556,486.15 143,135,809.05 47,302,010.76 21,367,077.68 1,303,133.12 913,970.48 78,320,746.51 46,054,854.52 41,139,346.86 4,466,009.39 486,453.69 618,258.18 299,522.26 2,368,051.57 8,977,201.72 1,729,083.59 15,555,965.52 7,923,510.25 41,978,434.35 10,550,205.75 48,088,943.30 2,818,178.97 4,129,567.56 10,318,960.37 35,582,559.20

4.509 7.007 7.174 5.988 2.734 7.518 5.748 4.447 6.624 8.080 6.483 3.350 9.123 9.201 12.885 12.589 4.559 3.335 3.449 6.704 7.917 1.840 12.527

4.332 6.852 7.085 5.827 2.734 7.462 5.705 4.385 6.526 8.080 6.387 3.102 9.054 9.201 12.725 12.219 4.536 3.205 3.424 6.621 7.760 1.835 12.218

4.420 6.903 7.139 5.886 2.734 7.518 5.748 4.420 6.526 8.080 6.419 3.102 9.123 9.201 12.821 12.342 4.559 3.270 3.449 6.621 7.839 1.840 12.341

-0.01% -0.03% 0.20% -0.10% 0.08% 0.01% 0.02% 0.08% -0.01% 0.29% 0.04% 0.05% 0.24% 0.25% 0.24% 0.09% -0.14% 0.12% 0.02% -0.08% -0.54% 0.04% -0.12%

-12.21% -16.97% -21.02% -15.57% -23.06% -16.69% -19.76% -17.63% -14.42% -8.93% -19.13% -21.90% -12.32% -11.87% -15.55% -26.40% -13.09% -14.76% -6.77% -13.46% -20.93% -4.65% -15.62%

16.713 12.765 10.947 4.600 7.059 7.534 8.306 8.393 8.091 3.975 7.669 7.022 3.037 5.363 5.928 5.825 9.942 11.496 8.537 10.537 11.260 1,239.920 1,234.970 1,149.970 1,180.020 952.620 1,010.160 4.545 3.601 3.141 8.039 3.355 10.903 10.635 9.311 3.181 9.608 29.635 1.124 1.121 9.906 10.358 10.434 3.350 2.978 4.878 2.638 3.427 4.066 203.482 3.360

16.221 12.389 10.625 4.543 6.971 7.440 7.752 7.985 7.698 3.868 7.297 6.969 2.994 5.363 5.928 5.825 9.469 10.949 8.131 10.035 11.260 1,239.920 1,234.970 1,149.970 1,180.020 952.620 1,010.160 4.488 3.548 3.095 7.920 3.207 10.476 10.218 9.125 3.157 9.232 29.266 1.115 1.121 9.707 10.280 10.434 3.268 2.963 4.854 2.586 3.228 4.016 202.470 3.196

16.385 12.514 10.733 4.577 7.024 7.496 7.911 8.148 7.856 3.907 7.446 7.022 3.019 5.363 5.928 5.825 9.469 10.949 8.131 10.035 11.260 1,239.920 1,234.970 1,149.970 1,180.020 952.620 1,010.160 4.522 3.548 3.095 7.920 3.273 10.690 10.426 9.311 3.181 9.420 29.488 1.124 1.121 9.906 10.358 10.434 3.284 2.978 4.878 2.612 3.328 4.016 202.470 3.262

-0.03% 0.14% 0.19% 0.17% 0.08% 0.10% 0.00% -0.44% -0.08% 0.18% 0.01% 0.17% 0.14% -0.06% 0.21% 0.16% -0.02% 0.29% -0.22% 0.01% 0.17% 0.16% 0.16% 0.05% 0.05% 0.01% 0.01% -0.09% 0.14% 0.28% 0.18% 0.27% 0.35% 0.35% 0.27% 0.21% 0.23% 0.12% 0.03% 0.03% 0.39% -0.08% -0.08% -0.07% -0.12% -0.02% 0.09% 0.03% 0.02% 0.03% 0.17%

0.70% 2.48% 16.66% 1.61% 1.67% 12.35% -7.11% -13.95% -19.33% -0.70% -8.94% 3.09% -4.36% 15.67% 3.83% 1.61% 0.33% 3.59% -6.08% -0.28% 4.53% 2.01% 2.06% -0.77% -0.73% -2.78% -2.74% 1.38% 1.26% -1.05% -1.96% 0.34% 0.31% -0.41% -3.52% 2.20% -2.39% 11.27% 0.11% 0.30% 1.30% -3.52% -3.32% -0.39% 0.39% 1.23% -9.22% 0.11% 9.31% -3.16% -0.71%

2.100 6.229 3.931 14.175 2.737 6.111 9.470 5.772 10.490 7.166 29.217 11.497 4.437 4.831 1.592 4.218 0.881 1.007 4.965 1.410 6.806 1.208 15.525 784.660 785.920 2.957 13.333 4.865 7.853 2.466 19.147 4.252 0.360 0.394 7.993 7.975 7.540 8.313 1.207 1.223 9.210 9.396 9.211 2.980 1.734 2.214 1.547 9.713 1.684 34.506 6.509 2.927 0.613 7.275

1.960 5.873 3.706 13.365 2.618 5.846 9.283 5.657 10.282 7.073 28.358 11.159 4.306 4.688 1.538 4.176 0.872 0.982 4.843 1.396 6.738 1.196 15.525 784.660 785.920 2.869 12.815 4.676 7.775 2.441 18.768 4.168 0.357 0.390 7.913 7.895 7.540 8.313 1.195 1.223 9.026 9.396 9.027 2.809 1.635 2.203 1.540 9.424 1.634 33.583 6.335 2.848 0.601 7.133

2.000 5.932 3.744 13.500 2.645 5.905 9.376 5.714 10.386 7.130 28.644 11.272 4.350 4.736 1.538 4.218 0.881 0.992 4.892 1.410 6.806 1.208 15.525 784.660 785.920 2.927 12.945 4.724 7.853 2.466 18.957 4.210 0.360 0.394 7.993 7.975 7.540 8.313 1.207 1.223 9.210 9.396 9.211 2.838 1.651 2.214 1.547 9.616 1.668 33.583 6.335 2.848 0.601 7.133

0.27% 0.52% 0.91% 0.59% 0.15% 0.49% 0.65% 0.42% 0.55% 0.87% 0.78% 0.25% 0.39% 0.17% 0.66% 0.41% 0.33% 0.44% 0.55% 0.15% 0.37% 0.62% 0.41% 0.69% 0.69% 0.64% 0.32% 0.55% 0.15% 0.01% 0.16% 0.16% 0.14% 0.10% 0.16% 0.16% 0.25% 0.13% 0.28% 0.29% 0.49% 0.50% 0.49% 0.18% 0.51% 0.29% 0.20% 1.38% 0.02% 0.37% 0.40% 0.59% 0.13% 0.35%

-32.06% -36.19% -34.41% -29.79% -22.64% -28.65% -26.59% -29.89% -25.47% -34.89% -28.99% -21.05% -27.16% -25.91% -29.61% -25.06% -24.39% -24.50% -27.76% -28.48% -29.39% -29.07% -30.08% -29.62% -29.59% -29.78% -28.61% -29.24% -24.24% -26.37% -24.83% -27.31% -24.26% -26.66% -5.60% -5.57% -9.61% -7.96% -18.02% -17.41% -16.05% -14.92% -16.05% -29.23% -28.42% -24.47% -28.37% -30.53% -26.34% -28.34% -35.30% -33.14% -30.77% -30.08%

ΤΙΤΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA € EUR EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA $ EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ SOLIDUS MID RISK GREEK MUTUAL FUND-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 4,852,752.70 25,390,561.16 6,377,301.01 20,568,547.05 12,472,314.25 1,103,797.31 367,289.13 4,305,181.35

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

0.572 6.770 2.497 1.552 1.653 0.889 2.201 7.384

0.551 6.520 2.472 1.463 1.543 0.862 2.095 7.029

0.563 6.653 2.497 1.478 1.574 0.871 2.116 7.010

0.25% 0.70% 0.29% 0.92% 0.36% 0.40% 0.39% 0.43%

-32.07% -31.84% -23.25% -29.09% -34.33% -21.45% -25.76% -24.19%

17,431,586.99 14.071 3,690,210.93 8.599 7,461,053.38 5.538 11,386,459.62 11.879 17,346,576.84 11.159 15,065,326.92 13.252 3,687,728.06 6.112 5,843,556.38 2.774 8,322,114.99 5.409 4,035,002.20 2.229 1,071,581.69 8.229 19,163,228.07 3.360 29,006,423.15 3.511 1,135,812.82 8.466 3,395,189.85 8.738 656,330.33 1,191.140 36,912,087.52 1,211.340 720,926.54 1,032.620 42,384,974.72 1,034.280 41,531.34 944.040 4,519,736.41 945.670 1,027,133.58 2.976 742,166.96 4.865 4,429,980.91 1.591 2,704,272.39 2.952 3,980,286.01 2.754 1,508,586.26 2.821 48,141,675.91 1.352 8,715,155.75 16.868 14,862,482.25 13.982 47,626,016.86 12.571 8,885,785.56 0.717 4,319,732.01 0.731 12,807,370.97 1.023 15,875,667.08 1.016 4,747,128.80 15.343 804,504.96 15.608 613,760.41 20.923 3,083,617.84 8.602 655,325.50 8.917 3,617,082.95 8.630 663,184.11 8.991 1,347,803.80 8.605 525,174.76 8.964 135,854,546.76 8.302 693,205.67 8.780 41,098,774.19 7.069 29,075,543.96 10.609 22,180,886.80 10.695 14,368.07 1.184 42,716.49 1.145 284,329.68 1.542 5,999,099.78 2.127 5,855,409.94 2.224 3,704,225.22 4.003 1,925,312.13 3.141 9,333,334.19 1.536 16,019,871.13 2.842 24,194,877.19 5.822 13,860,192.57 3.124 30,276,161.12 2.249 748,800.88 19.981 3,551,669.25 293.291 1,860,601.22 5.370 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ

13.267 8.225 5.428 11.643 10.938 12.990 5.932 2.692 5.355 2.207 8.027 3.327 3.476 8.381 8.738 1,191.140 1,211.340 1,032.620 1,034.280 944.040 945.670 2.888 4.720 1.529 2.837 2.660 2.711 1.339 16.699 13.705 12.322 0.709 0.731 1.013 1.016 15.189 15.608 20.713 8.430 8.917 8.457 8.991 8.433 8.964 8.136 8.780 6.999 10.397 10.481 1.184 1.145 1.542 1.985 2.075 3.736 2.958 1.490 2.766 5.666 3.040 2.205 19.244 287.540 5.110

13.401 8.308 5.483 11.761 11.048 13.121 5.992 2.719 5.409 2.229 8.108 3.360 3.511 8.466 8.738 1,191.140 1,211.340 1,032.620 1,034.280 944.040 945.670 2.947 4.817 1.545 2.866 2.687 2.739 1.352 16.868 13.843 12.447 0.717 0.731 1.023 1.016 15.343 15.608 20.923 8.602 8.917 8.630 8.991 8.605 8.964 8.302 8.780 7.069 10.609 10.695 1.184 1.145 1.542 2.026 2.118 3.812 3.049 1.521 2.766 5.666 3.040 2.205 19.637 287.540 5.214

-0.10% 0.80% -0.79% 0.84% 0.36% 0.58% 0.25% -0.13% -0.43% -0.46% -0.16% -0.22% -0.22% 0.05% 1.08% -0.68% -0.68% 0.00% 0.01% -0.03% -0.02% 0.04% 0.14% -0.19% 0.16% -0.23% -0.36% -0.42% 1.40% -0.39% 1.42% -0.42% -0.39% 1.33% 1.35% 1.62% 1.65% 1.87% 0.17% 0.18% 0.25% 0.25% 0.13% 0.14% 0.28% 0.28% 0.63% 0.04% 0.03% -1.10% -1.11% 0.50% -0.39% -0.33% -1.16% 0.19% -0.09% -0.25% -0.25% 0.40% -0.18% 1.35% -0.26% -0.00%

11.12% 27.12% 22.33% 15.10% 8.51% 6.06% 8.39% 0.05% 12.45% -4.78% 10.43% -2.26% -7.49% -15.34% -1.54% 6.85% 6.89% -5.88% -5.85% -4.49% -4.45% -26.76% -0.35% 4.84% 21.77% 12.89% 14.39% 7.40% 25.85% 5.95% 25.24% 7.87% 9.08% 24.26% 25.78% 43.07% 44.99% 36.09% -5.15% -4.67% -5.14% -4.65% -3.62% -2.67% -6.06% -5.25% -7.79% 0.09% 1.17% -17.48% -18.34% 2.71% -9.02% 13.56% 1.68% 1.65% 6.71% 9.09% 16.22% 9.55% 6.77% 26.27% 3.19% -4.38%

13,693,189.90 23,895,972.97 6,349,666.44 204,921,962.48 8,570,673.29 1,793,159.50 5,778,894.04 50,635,301.99 4,275,245.59 55,378,304.80 58,054,517.39 185,419,330.57 3,634,390.07 10,952,224.64 18,904,023.82 304,652,265.11 7,263,690.21 225,224,015.61

6.650 12.720 5.757 11.338 6.946 3.570 5.474 7.669 6.138 3.300 3.924 1.952 4.767 5.385 5.384 3.641 8.529 2.399

6.504 12.468 5.699 11.338 6.946 3.552 5.419 7.623 6.092 3.300 3.885 1.952 4.743 5.385 5.384 3.623 8.194 2.399

6.637 12.594 5.757 11.338 6.946 3.566 5.474 7.661 6.123 3.300 3.905 1.952 4.767 5.385 5.384 3.641 8.362 2.399

0.02% 0.02% 0.04% 0.02% 0.02% 0.02% 0.02% 0.11% 0.04% -0.00% 0.02% 0.03% 0.01% 0.01% -0.07% 0.03% -0.00% 0.04%

1.97% 2.20% -1.54% 2.72% 0.60% -1.37% -0.89% 3.72% 5.68% 0.96% 0.31% 2.92% 2.73% 0.86% 0.91% 2.62% 2.53% 3.99%

50,336,389.84 29,427,547.42 22,265,044.69 9,925,258.73 1,145,171.45 ΜΙΚΤΑ Α/Κ

11.697 11.731 1.114 1.077 2.594

11.697 11.731 1.114 1.077 2.594

11.697 11.731 1.114 1.077 2.594

0.01% -0.00% 0.00% 0.09% -0.60%

0.53% 1.34% 1.40% 2.44% 5.37%

1,274,703.73 1,301,022.38 1,208,712.77 11,847,880.75 39,239,124.73 63,549,202.06 22,034,020.70 10,406,427.20 4,201,699.30 5,295,323.49 553,019,217.80 27,476,648.23 4,278,084.98 58,159,627.46 27,272,738.36 11,986,938.57 9,587,445.77 8,874,633.49 23,752,683.93 3,094,449.26 33,364,997.59 6,424,826.11 26,409,229.50 12,069,672.24 10,611,132.80 787,763.94 1,011,255.97 11,161,154.97 2,918,397.13 2,598,597.32 802,757.91 13,969,405.17 1,944,319.40

4.102 9.213 9.784 9.461 6.771 7.194 9.777 8.752 8.119 8.169 3.777 3.017 5.270 11.737 4.929 9.531 8.992 2.984 5.972 1.625 13.031 4.355 8.482 2.532 2.424 6.630 6.787 2.913 2.751 5.705 1.787 2.063 7.710

3.867 8.686 9.497 9.049 6.384 7.051 9.583 8.516 7.899 7.987 3.777 2.987 5.140 11.620 4.880 9.436 8.992 2.954 5.740 1.504 12.773 4.107 8.316 2.495 2.376 6.499 6.653 2.899 2.591 5.428 1.771 2.057 7.710

3.906 8.774 9.593 9.141 6.448 7.122 9.680 8.602 7.979 8.068 3.777 3.017 5.192 11.737 4.929 9.531 8.992 2.984 5.798 1.504 12.902 4.148 8.316 2.495 2.400 6.565 6.720 2.913 2.671 5.539 1.779 2.063 7.710

0.38% 0.68% 0.37% 0.02% 0.16% 0.31% 0.36% 0.41% 0.42% 0.38% 0.25% 0.11% 0.25% 0.22% 0.09% 0.09% 0.25% 0.05% 0.13% 0.47% 0.04% 0.04% -0.04% 0.05% 0.19% 0.14% 0.06% 0.04% 0.40% 0.26% 0.17% 0.20% 0.18%

-37.92% -29.32% -1.85% -20.68% -25.32% -22.01% -15.59% -19.49% -20.22% -19.95% -20.93% -17.15% -23.55% -22.97% -9.00% -9.27% -12.31% -9.98% -23.59% -24.23% -22.09% -24.17% -7.14% -27.09% -27.47% -23.22% -23.13% -19.25% -10.96% -24.30% -23.96% -12.90% -19.49%

Χρηµατοδότηση Φ/Β από Πειραιώς Την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού της χώρας, ισχύος 9,99 MW, χρηματοδοτεί η Τράπεζα Πειραιώς, σε μια -όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- έμπρακτη κίνηση στήριξης της πράσινης επιχειρηματικότητας, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Ο φορέας της επένδυσης είναι η εταιρία Selected Volt ΑΕ. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία της εν λόγω επένδυσης είναι αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη με πληθυσμό 10.800 κατοίκων ή ισοδύναμα 3.730 νοικοκυριά. Για να παραχθεί η ίδια ηλεκτρική ενέργεια με πετρέλαιο, θα απαιτούνταν 24.450 βαρέλια πετρελαίου ετησίως.

Φιλική στο περιβάλλον Δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια που θα παράγει ο φωτοβολταϊκόςσταθμόςυποκαθιστά ηλεκτρική ενέργεια που εναλλακτικά θα παραγόταν από λιγνίτη, η επένδυση θα αποτρέψει την έκλυση στην ατμόσφαιρα περίπου 18.600 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Από περιβαλλοντικής απόψεως, το παραπάνω είναι ισοδύναμο με τα οφέλη που μας παρέχουν 1 εκατομμύριο δέντρα ή αλλιώς 20.000 στρέμματα δάσους και επίσης ισοδύναμο με το να τεθούν εκτός κυκλοφορίας 6.000 αυτοκίνητα μέσου κυβισμού.

Ηγετική θέση Οπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η χρηματοδότηση βασίστηκε σε δομή project finance και υλοποιήθηκε από την εξειδικευμένη ομάδα της Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων και Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κατέχει ηγετική θέση στη χρηματοδότηση έργων στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για την υλοποίηση της συναλλαγής, ενήργησαν για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς η εταιρία Πειραιώς Real Estate ως τεχνικός σύμβουλος και η εταιρία Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλίσεων ως ασφαλιστικός σύμβουλος.


32

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η µοναξιά κάνει παιχνίδια Η παράσταση «Το παιχνίδι της μοναξιάς», που ανέβηκε για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, ξεκίνησε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και από τις 17 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Εγνατία». Το έργο του Γουίλιαμ Γκίμπσον ανεβαίνει σε απόδοση - σκηνοθεσία Δάνη Κατρανίδη με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο

δίπλα στη Χρύσα Παπά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα, τη μουσική επιμέλεια ο Γιώργος Νανούρης. Ηρωες του έργου είναι ο Τζέρι και η Γκίτελ, δυο μοναχικά άτομα σε μια μεγαλούπολη. Στόχος τους να ανακαλύψουν ο ένας στο βλέμμα του άλλου πως δεν είναι μόνοι.

Επτά εκατ. ευρώ για τον πολιτισµό Ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ σε θεσμούς της Θεσσαλονίκης

Χριστουγεννιάτικο ορατόριο στο Μέγαρο Μουσικής Το χαρμόσυνο νέο της Γέννησης του Χριστού μεταφέρεται μέσα από το «Ορατόριο των Χριστουγέννων (BWV 248)» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21 και 23 Δεκεμβρίου. Η συναυλία που εντάσσεται στον κύκλο «Χριστούγεννα στο Μέγαρο» είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Τη διεύθυνση της ΚΟΘ θα έχει ο Αντρέα Πεσταλότσα με σολίστ τους Αντωνία Καλογήρου (σοπράνο), Αννα Παγκάλου (μετζο-σοπράνο), Αντώνη Κορωναίο (Ευαγγελιστής/ τενόρος) και Τάση Χριστογιαννόπουλο (μπάσος). Συμπράττει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διδασκαλία χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου).

Γραμμένο για τον εορτασμό των Χριστουγέννων του 1734/35, το χριστουγεννιάτικο ορατόριο αποτελεί το πρώτο ενός τρίπτυχου που συνέθεσε ο Μπαχ προς το τέλος της καριέρας του. Πρόκειται για ένα έργο ιδιότυπο, που συντίθεται από έξι αυτοτελείς καντάτες, οι οποίες αφηγούνται επεισόδια από την ιστορία της Γέννησης. Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν τρεις καντάτες: «Πρώτη Ημέρα των Χριστουγέννων: Γέννηση», «Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων: Ευαγγελισμός των ποιμένων» και «Τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων: Η προσκύνηση των ποιμένων». Εισιτήρια προπωλούνται από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ στο ΜΜΘ και στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πέντε πολιτιστικούς θεσμούς στην Κεντρική Μακεδονία, παλιούς, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και καινούργιους, όπως το εικαστικό φεστιβάλ «Inspire» χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) με συνολικό προϋπολογισμό 6.949.527 ευρώ.

«Θ

έλω να επισηµάνω στους φορείς των οποίων τις δράσεις χρηµατοδοτούµε ότι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε το πολιτιστικό προϊόν που προάγουν να φτάσει σε όλους τους πολίτες και να µην αποτελεί προνόµιο "κλειστών" κύκλων. Τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται για τον πολιτισµό σε εποχές οικονοµικής κρίσης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Για να γίνει, όµως, κάτι τέτοιο κατανοητό, οφείλουµε να δώσουµε την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να έρθει σε επαφή και να αξιολογήσει τους πολιτιστικούς θεσµούς», τόνισε η γενική γραµµατέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Τη µερίδα του λέοντος, 3.540.120 ευρώ, θα λάβει το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης µε στόχο την ενίσχυση νέων προγραµµάτων, παράλληλων εκδηλώσεων και αναπτυξιακών δράσεων από το 2011 ώς το 2013. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να ενισχυθούν: Η δηµιουργία ενός νέου παράλληλου προγράµµατος µε την ονοµασία «Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συγκαταλέγεται στους θεσμούς που ενισχύονται μέσω ΕΣΠΑ

που θα παρουσιάζει περίπου 40 νέες πρωτοποριακές ταινίες από όλο τον κόσµο, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις και µουσικές εκδηλώσεις, οι εκδηλώσεις της «Αγοράς». Σε 1.865.200 ευρώ ανέρχεται η επιχορήγηση που θα δοθεί στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου για τη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης από το 2011 ώς το 2014. Η ΔΕΒΘ, η µόνη Διεθνής Εκθεση Βιβλίου στην Ελλάδα, πραγµατοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη και διαρκεί τέσσερις µέρες εντός του Μαΐου. Το «Inspire - Εικαστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης», που σχεδιάζει να δηµιουργήσει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα λάβει επιχορήγηση 916.853 ευρώ. Το φεστιβάλ που θα γίνεται κάθε χρόνο από το 2012 ώς το 2015 βασίζεται στην ετήσια πρόσκληση δύο διεθνώς καταξιωµένων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα αναλάβουν κεντρικό

ρόλο στην εκπαίδευση νέων δηµιουργών και στην παραγωγή νέου καλλιτεχνικού έργου. Με 587.405 ευρώ θα ενισχυθεί η «Διοργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Προβολής Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης - Circom» από την ΕΡΤ 3 για τρία έτη (2011, 2012 και 2013). Από το 2000 έως σήµερα η ΕΡΤ 3 διοργανώνει το ετήσιο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάζονται στο κοινό οι βραβευµένες από τη CIRCOM (Ευρωπαϊκή Ενωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθµών) τηλεοπτικές εκποµπές και δίνονται βραβεία σε διάφορες θεµατικές ενότητες. Τέλος, µε 129.949 ευρώ θα ενισχυθεί το «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής» που διοργανώνει το Εθνικό Ιδρυµα Νεότητας στο κινηµατοθέατρο της Α’ Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης.


33 Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

Αναζητώντας τις πιο «γευστικές» ταινίες

Τι να δείτε σήµερα

Διαπιστώσεις της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής «Το φεστιβάλ φέτος κάνει μια διορθωτική κίνηση και επανέρχεται σε μια αντίληψη που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια, όταν οι ταινίες έμοιαζαν να μην έχουν τόση σημασία. Είναι σαν το βιομήχανο αυτοκινήτων, που δεν τον ενδιαφέρουν τα αμάξια, αλλά η επικοινωνία και η διασκέδαση. Ο άξονας στον οποίο δουλέψαμε με τον Δημήτρη Εϊπίδη ήταν να προσφέρουμε μια μεγάλη βεντάλια από σύγχρονες παραγωγές του διαφορετικού σινεμά». Αυτή ήταν η εκτίμηση του πρώην διευθυντή του φεστιβάλ και φετινού προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού, Μισέλ Δημόπουλου, μετά την πενταετή απουσία του από τη διοργάνωση.

Ο

ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου της Κριτικής Επιτροπής, συµπλήρωσε ότι, «αν και µέσα σε δύσκολες συνθήκες πια, είναι αισιόδοξα τα µηνύµατα. Και ευελπιστούµε ότι µε τη µεγάλη αλλαγή στο δήµο Θεσσαλονίκης θα έχουµε µια καλύτερη αντιµετώπιση από αυτήν που είχαµε µέχρι τώρα από τις τοπικές αρχές».

Ταλέντα, γεύσεις και διαφωνίες Ο διευθυντής της αυστριακής κινηµατογραφικής επιτροπής, Μάρτιν Σβάιγκχοφερ, υπογράµµισε για το ρόλο του «κριτή»: «Πέρα από τη θέαση των ταινιών, στην όλη διαδικασία µου αρέσει η ‘’χηµεία’’ και η ζύµωση ανθρώπων µε διαφορετικά γούστα και προτάσεις. Και όταν σκέφτοµαι πως συγκρίνουµε ανόµοια πράγµατα -δράµα και κωµωδία, µεγάλου και µικρού προϋπολογισµού

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής

ταινία-, θέτω στον εαυτό µου το ερώτηµα αν πέτυχαν οι δηµιουργοί το στόχο τους. Η πρόκληση, πάντως, είναι να ανακαλύπτεις και καινούργια ταλέντα». «Οπως κάποια φαγητά δεν τρώγονται, έτσι και κάποιες ταινίες δε βλέπονται. Είναι θέµα... γεύσης», διευκρίνισε ο Παλαιστίνιος δηµιουργός Σκαντάρ Κόπτι και συµπλήρωσε: «Οσο για την καλύτερη ταινία, δεν υπάρχει. Αλλιώς δε θα υπήρχε λόγος για άλλα φεστιβάλ». Από την πλευρά του, ο Ιρακινός σκηνοθέτης Μοχάµεντ Αλ - Νταράτζι ξεκαθάρισε ότι «για µένα δε µετράει αν κάποιος είναι πρωτοεµφανιζόµενος ή παλιότερος δηµιουργός. Συνήθως δε θέλω να διαβάζω τίποτα για τις ταινίες πριν τις δω, για να

µην επηρεάζοµαι». Για τον παραγωγό Μπεχρούζ Χασέιµιαν η συµµετοχή του στην επιτροπή διαφοροποιείται από το γεγονός ότι βρίσκεται στη µέση γυρισµάτων της επόµενης ταινίας του στην Κεντρική Ασία: «Ως θεατής άλλων ταινιών, αντιλαµβάνοµαι λάθη που πρέπει να αποφύγω αλλά και ότι υπάρχει µεγάλος ανταγωνισµός. Χωρίς συµβιβασµούς -άλλωστε δεν είµαι πολιτικός- πιστεύω ότι θα καταλήξουµε στη σωστή απόφαση, ακόµη και µέσα από διαφωνίες. Οσο για το φεστιβάλ, επειδή το παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι θα συνεχίσει να παίζει και στο µέλλον σηµαντικό ρόλο στην περιοχή». ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αισιοδοξία για το ελληνικό σινεµά Πολύ θετικό χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιώργος Παπαλιός, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης με θέμα «Το ελληνικό σινεμά ξεπερνά τα σύνορα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι χωρίς αυτό δεν υπάρχει μέλλον για τον ελληνικό κινηματογράφο και ότι χάρη σ’ αυτό δε χρειάζεται να ζητιανεύουν οι κινηματογραφιστές. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης δήλωσε «αισιόδοξος ότι ο ελληνικός κινηματογράφος αλλάζει και πιστεύω ότι θα αξιοποιήσουμε τις άπειρες δυνατότητες που έχουμε για να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τον τόπο και τον πολιτισμό μας». Σχετικά με τον Ελληνα θεατή διευκρίνισε ότι «έχει εθιστεί στα εμπορικά προϊόντα, δεν είναι εκπαιδευμένος να παρακολουθεί

ποιοτικό κινηματογράφο. Παρ’ όλα αυτά, εγώ παραμένω ρομαντικός και πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Είμαστε σε περίοδο ανάπτυξης και οι Ελληνες σκηνοθέτες, που κατάφεραν να στρέψουν το διεθνές ενδιαφέρον στη ελληνική παραγωγή, έδωσαν το έναυσμα».

Στο ερώτημα κατά πόσο ένας δημιουργός πρέπει να ασχολείται και με το εμπορικό σκέλος -προώθηση και προβολή- της ταινίας του, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης απάντησε ότι «ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι και επιχειρηματίας, να ξέρει να πουλάει σωστά τη δουλειά του, γιατί και η τέχνη είναι μια επιχείρηση». Ο ίδιος στάθηκε στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού των φεστιβάλ, που εκτιμά ότι «είναι σε κρίση»: «Για παράδειγμα, σε κάποια φεστιβάλ, όπως οι Κάννες, υπάρχουν κρούσματα οικογενειοκρατίας, ενώ σε πολλά φεστιβάλ εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό εταιρίες πωλήσεων. Επίσης, πολλές φορές τα κριτήρια επιλογής δεν είναι αισθητικά ή καλλιτεχνικά αλλά εμπεριέχουν ζητήματα πολιτικής». Σχετικά με τη λειτουργία των φεστιβάλ ο κ. Εϊπίδης, από την πλευρά του, θεωρεί «αναχρονιστικό» το γεγονός ότι έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Σήμερα, καταρχήν, είναι προγραμματισμένη η τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Δαλιανίδη, με παράλληλη προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, που γύρισε ο Πάνος Κατέρης («Τώνια Μαρκετάκη», 17:30). Ενας άλλος τιμώμενος, όμως, είναι και ο Ιρακινός σκηνοθέτης Μοχάμεντ Αλ - Νταράτζι, μέλος και της κριτικής επιτροπής του 51ου Φεστιβάλ. Σήμερα θα παρουσιάσει ο ίδιος την ταινία του που έκανε φέτος ιδιαίτερη αίσθηση, το «Son of Babylon» (φωτογραφία), ένα συγκινητικό αντιπολεμικό οδοιπορικό σε μια διαλυμένη χώρα, μέσα από τα μάτια ενός 12χρονου Κούρδου («Ολύμπιον», 20:30). Ο Ράφι Πιτς είναι από το Ιράν και ο «Κυνηγός» του έκανε ιδιαίτερη αίσθηση οπουδήποτε κι αν προβλήθηκε. Είναι η ιστορία του Αλι, που μετά την αποφυλάκισή του προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του, αλλά όλα αλλάζουν, όταν η γυναίκα του και το παιδί του σκοτώνονται από αστυνομικά πυρά. Τώρα δε φταίει αυτός που πήγε στα άκρα... («Παύλος Ζάννας», 19:30) Και Γαβράς σήμερα στο φεστιβάλ, αλλά όχι αυτός που όλοι ξέρουμε. Ο γιος Ρομέν Γαβράς φέρνει στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» την πρώτη του ταινία «Notre jour viendra». Ηρωας ένας κοκκινομάλης και λίγο απροσάρμοστος έφηβος, που ξεκινάει να βρει το δρόμο του και καταλήγει στο μίσος... («Παύλος Ζάννας», 22:00) Μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς είναι το «Πώς τελείωσε αυτό το καλοκαίρι» του Ρώσου Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι. Σ’ ένα μετεωρολογικό σταθμό στον αρκτικό κύκλο, δυο άνδρες, ένας μεγαλύτερος κι ένας νεότερος, βιώνουν όχι μόνο τη μοναξιά τους αλλά και τα φαντάσματά τους. Μια εικαστικά υπέροχη ταινία, με δυο ρόλους ξυράφι, μια περιπέτεια μοναδική. Μην τη χάσετε... («Φρίντα Λιάππα», 15:30). Στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» προβάλλεται και «Το δέντρο που ψιθύριζε» της Τζουλί Μπερτουσελί, με άξονα τα μέλη μιας οικογένειας, που μετά τον ξαφνικό χαμό του πατέρα βρίσκουν έναν κοινό κώδικα χάρη σ’ ένα δέντρο που υπάρχει στον κήπο τους... («Σταύρος Τορνές», 15:30)


34 Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΡΟΚ ΜΟΤΕΛ

Το µέγεθος µετράει…

ή θείο του. Οταν ικιωμένο ερωτομαν ηλ ν το ι κα ων οί οπ κτονίας, ο γιατρός νει απόπειρα αυτο Μιμή Ντενίση τις κά η υ ει το ει χίζ δα νε νά συ λε ιά φι ον η ν παντρευτεί. Πρέπ Για δεύτερη χρ ριγέ και Γκρεντί ι αποφασίζει να τη πα κα Μ το ι ν υ, ίτα τω το ινε γο ίκα γκ έρ να συ το γυ στική» παραστάσεις με ν Αθήνα, το έργο θα σει από τη «φαντα τη ρί υ. ά το χω ετ Μ ός να ». ηθ ως ου βο όμ κτ η ι κά νει να παίξε ρίου έως βά μβ «Το άνθος του κε αμ αλ Δε αν 25 ό ας οί απ , ίσ οπ αλονίκη λο της ιμής Ντεν η, (Β. Ολγας 35, ρό ανεβεί και στη Θεσσ οθεσία είναι της Μ ν» ην ιο σκ να η θή ι «Α κα ρο υή ατ κε ς Δήμου. Παίστο θέ Η διασ και 6 Ιανουαρίου, ούμια της Φωτεινή στ αστικός χειρουρπλ κο τα ος ι ημ κα άσ ικά δι ην ας . Εν τα σκ γιώτης Μπουτηλ. 2310/832.060) ας Βουτσάς, Πανα ι μια ευτυχισμένη στ ζε , Κώ μα : οι ψέ η ο όμ στ ς ακ νο μέ ζουν Γερονικολού, γός, αν και βουτηγ Αβραάμ, Κατερίνα τίζει σαν σύζυγος, να ον ιλέ φρ αρ ν Μ , το ης υ ύρ πο ό γιο Πολιτάκης. ζωή. Εχει μία βοηθ υνίδης και Γιάννης ρεμένο και τους ντ σο Το πα ι ς ζε μο μί ρο νο ν όδ το Πρ μία φιλενάδα που υ, μεταξύ των ρελους πελάτες το ότ θε ι κα ς ου σι ού πλ

ιον» α ν ή θ Α « το σ η ίσ ν τε Ν Η Μιµή

Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Με δύο εκδηλώσεις θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα αυτό το Σαββατοκύριακο το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου (20.00) θα δοθεί στο ΑΜΘ χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη γαλλόφωνη χορωδία cHoralia και την ιταλόφωνη Incanto. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελληνικά κάλαντα αλλά και κλασικά κομμάτια του διεθνούς ρεπερτορίου. Διευθύνει ο Ζιλ Γκουρντιέ Λερουά. Στο πιάνο συνοδεύει η Ελένη Σινιάρη. Την Κυριακή (11.00 - 13.00) γονείς και παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στο στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, να φτιάξουν στολίδια εμπνευσμένα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και από διάφορα διακοσμητικά θέματα της τέχνης της αρχαιότητας που επιβίωσαν στο χριστιανικό κόσμο. Ακόμη, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν και να γράψουν ευχετήριες κάρτες. Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Και ο Σκρουτζ γιορτάζει στο «Κολοσσαίον» Εμπνευσμένη από την κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς και διασκευασμένη υπό τον τίτλο «Καλά Χριστούγεννα κ. Σκρουτζ» είναι η παράσταση που θα ανέβει για λίγες μόνο παραστάσεις, από τις 20 μέχρι και τις 23 Δ ε κ ε μ β ρ ί ο υ, στις 20.00, στο θέατρο «Κολοσσαίον» (Βασ. Ολγας 150 τηλ. 2310/834.996). Πρόκειται για τη δημοφιλή ιστορία με βασικό ήρωα τον άσπλαχνο γεροτσιγκούνη Σκρουτζ, ο οποίος τελικά θα επηρεαστεί από το γιορτινό πνεύμα, θα υποκύψει στο θαύμα της αγάπης και θα ανοίξει την καρδιά του προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους γύρω του. Προκειμένου να επιτύχει το εγχείρημα, ποιητική αδεία, επι-

στρατεύονται παιδιά και μεγάλοι, φαντάσματα, πνεύματα, ξωτικά και νεράιδες, που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με αλήθειες που πονάνε και διστάζει να παραδεχτεί. Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, τη διασκευή, τη μουσική και τους στίχους υπογράφει ο Αγγελος Ανδρεόπουλος και οι χορογραφίες είναι της Μυρτώς Παπαδοπούλου. Παίζουν οι Θοδωρής Πολυζώνης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Τίνα Λεονωρά, Κυριάκος Χρυσίδης, Ευαγγελία Αλεξανδρή, Αλίκη Δουρμάζερ, Ασπασία Πιτιλάκη, Γιώργος Δερνίκας, Βασίλης Τσορλάκης, Ανδρέας Μύρτος, Ανδρέας Κουλμπεντίεβ, Ανέστης Αγκος.

Ηµερίδα για τον Τηλέµαχο Αλαβέρα Ημερίδα για τον Τηλέμαχο Αλαβέρα οργανώνει το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου (10.30) η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης στη στέγη της (Δημοσθένους 4, τηλ. 2310/283.398). Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Ξεινός, πρόεδρος του δ.σ. της Εταιρίας Λογοτεχνών. Στη συνέχεια, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, ποιήτρια Ζωή Σαμαρά, με θέμα «Ποιητική και τεχνική της αφήγησης: Τηλέμαχος Αλαβέρας», ο αρχαιολόγος και λογοτέχνης Χαράλαμπος Μπακιρτζής, με θέμα «Το περιοδικό ‘’Νέα Πορεία’’ και ο Τηλέμαχος Αλαβέρας» και ο ποιητής και πεζογράφος Παναγιώτης Μαυρίδης, με θέμα «Η γνωριμία, η φιλία, η απώλεια». Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή DVD για τον Τηλέμαχο Αλαβέρα.

Υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή, στα οποία το μέγεθος μετράει. Η φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Κωνσταντινούπολη, διαφέρει ως προς αυτό από τη Θεσσαλονίκη, που υπήρξε κι αυτή -στη θεωρία, βεβαίως- επίκεντρο της ευρωπαϊκής κουλτούρας 13 χρόνια πριν. Είναι μια πραγματικά μεγάλη πόλη, με 16 μέχρι 20 εκατ. κατοίκους και ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ ένα πολεοδομιgmitrakis@ekdotiki.gr κό συγκρότημα που από τη μία άκρη του ώς την άλλη εκτείνεται σε μήκος 15 χιλιομέτρων, δηλαδή η απόσταση Αλεξανδρούπολης - Καβάλας ή περίπου Θεσσαλονίκη - Λάρισα. Σε ό,τι αφορά την Ιστορία, η Πόλη υπήρξε για 1.500 χρόνια πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής. Σε ό,τι αφορά το παρόν, από τα 16 εκατ. των κατοίκων της το 50% είναι κάτω από 35 ετών, ενώ στην περιοχή λειτουργούν -ούτε λίγο ούτε πολύ- 157 πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία. Οσο για τη συγκυρία, η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην Τουρκία, η οικονομία της οποίας «τρέχει» αυτήν τη στιγμή με ρυθμούς Κίνας, αφού η ανάπτυξη της χώρας βρίσκεται στο 10%. Πέραν όλων αυτών, όσοι επισκέπτονται συχνά την Πόλη δεν πιστεύουν στις διαρκείς αλλαγές που βλέπουν. Η ανοικοδόμηση και η κατασκευή δημόσιων υποδομών είναι μεγάλη -τα γιαπιά είναι φωταγωγημένα επί 24ώρου βάσεως-, οι άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, οι τιμές ανεβαίνουν, ακόμη και το παζάρεμα στην αγορά έχει αρχίσει να έχει τα προβληματάκια του. Oποιος αυτήν την εποχή βρεθεί ένα βράδυ στην πλατεία Ταξίμ και στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, δηλαδή στο φυσικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, θα αντιληφθεί ότι στη γειτονιά μας κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει, το οποίο είναι αδύνατον να μην έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Μάλλον η υπεργεννητικότητα συνιστά οικονομικό και πολιτικό πλεονέκτημα. Οπως και το συνολικό μάνατζμεντ μιας χώρας υπό ανάπτυξη, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία, δηλαδή χωρίς ολοκληρωμένες δομές και πλήρεις θεσμούς, που λειτουργούν αποδοτικά και παράγουν αποτέλεσμα. Φυσικά, η Τουρκία είναι Ανατολή και στην Ελλάδα συνήθως κοιτούμε προς τη Δύση. Μόνο που η Κωνσταντινούπολη είναι ένα είδος Νέας Υόρκης, που ελάχιστη σχέση έχει με την υπόλοιπη Αμερική, αλλά συγχρόνως τη χαρακτηρίζει. Αλλωστε, μια σειρά σύγχρονοι ουρανοξύστες που ξεφύτρωσαν τελευταία δίνουν από μακριά την εντύπωση ενός Μανχάταν υπό δημιουργία. Μια πόλη που λειτουργεί αυτόνομα και ο αέρας της είναι κοσμοπολίτικος. Ας το θυμόμαστε κάθε φορά που ακούμε γι’ αυτήν, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.


ΚΟΣΜΙΚΑ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

35

ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ ΖΕΛΟΜΟΣΙ∆ΟΥ Katiazel@gmail. com

Επίδειξη κοσµηµάτων και γουναρικών Στις αίθουσες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν κοσμήματα του «Μιχαήλ» και γούνες «Samaras», υπέρ των σκοπών του αθλητικού σωματείου «Καλλιπάτειρα».

Παρουσίαση βιβλίου Το βιβλίο - μελέτη της ομότιμης καθηγήτριας ΑΠΘ, Καίτης Δούκα - Καμπίτογλου, «Ανδρό-γυνες αναγνώσεις: Πέρσυ Σέλλεϋ και Μαίρη Σέλλεϋ», παρουσιάστηκε πρόσφατα στο κοινό, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου.

Η συγγραφέας με το ζεύγος του π. πρύτανη ΑΠΘ Γιάννη και Νιόβης Αντωνοπούλου

Από αριστερά, Ρέα Σαμαρά, Θάλεια Εξάρχου, Ελένη Ζαχαρή, Νάντια Τακά

Σίσσυ Ζεϊμπέκη, Κατερίνα Ρουκά

Από αριστερά, Γιάννης Χρυσάφης, Παρούλα Νάσκου - Περράκη, Καίτη Δούκα - Καμπίτογλου και Μαρία Σχοινά - Γρηγοριάδου

Αµφικτυονία και θέατρο

Μοντέρνο αμάνικο γούνινο γιλέκο

Αϊντα Νίκα, Εφη Λεοντοπούλου

Πολύτιμες λάμψεις κοσμημάτων

Νυφικό του «Starlit»

Χρήστος Μαυροκορίδης, Ελίνα Γαλάτη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεατρικού τμήματος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, δόθηκαν με επιτυχία στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου «Αλέξανδρος», υπό την αιγίδα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, δύο παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «Σκηνοφρενείς» με το έργο «Μανταρίνι ρουμ» του Ρομπέρ Τομά. Επαιξαν οι ηθοποιοί, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ – Tμήμα Θεάτρου: Αντωνία Δεληγιάννη (Κριστίν – Μπεφ), Σοφοκλής Καφαρόπουλος (Αντριέν – Νταβά), Αλέξης Κοτσίδης (Ροζέ), Θωμάς Πηξαράς (Τομά), Δήμητρα Σανιά (Ζοζεφίν) και η Νατάσα Τσούνη (Ντενίζ – καμαριέρα). Η σκηνοθεσία ήταν του Θωμά Πηξαρά με βοηθό την Ελένη Μπάτζιου. Τα σκηνικά της Αναστασίας Μεσεμανώλη και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Κουνιουρά. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, Δημήτρης Μπουκόνης.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

τηλεβολές

Χιλιάδες τηλεθεατές ταξίδεψαν στην περιφέρεια µε την «Κυριακή στο Χωριό» της ΕΤ3 Χιλιάδες τηλεθεατές ταξίδεψαν και το Νοέμβριο στην περιφέρεια με την «Κυριακή στο Χωριό» της ΕΤ3 και τη Μάρνη Χατζηεμμανουήλ. Σύμφωνα με στοιχεία της AGB, ο μέσος όρος τηλεθέασης της εκπομπής σε πανελλαδικό επίπεδο ανήλθε στο 7,7%. Αυτό σημαίνει ότι η εκπομπή της ΕΤ3 καθήλωσε περισσότερους από 200 χιλιάδες τηλεθεατές. Πιο συγκεκριμένα, στην εκπομπή που φιλοξενήθηκε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου

ΕΤ1 08.30 10.30 11.00 11.30 12.00 13.30 14.00 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 00.15

(210 7701911 -5)

NET

(210 6066000)

Παιδικό πρόγραµµα Φρουτοπία (Ε) Σε ήχο ελεύθερο (Ε) Μονόγραµµα (Ε) Ελληνκή ταινία: «Να πεθερός, να µάλαµα» Κωµωδία (1959) Το βλέµµα Η ελληνική µυθολογία (Ε) Ουράνιο τόξο (Ε) Φινέας και Φερµπς Οικογένεια Πράουντ Μια ευκαιρία για τη Σόνι Καλή τύχη Τσάρλι Ατίθασα νιάτα Αυτοί που πήραν τα βουνά (Ε) Η άγνωστη Καραϊβική Ο πρίγκιπας (Ε) Ασθενείς και οδοιπόροι (Ε) Εποχές και συγγραφείς Παρασκήνιο 51ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης Ξένη ταινία: «Ανασαίνω» Ιταλικό δράµα (2003)

06.00 10.00 12.00 13.00 15.00 16.00

Πρωινή ενηµέρωση Συµβαίνει τώρα Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα Best of Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Τσάρλι, παιδί ιδιοφυΐα» Αµερικανική κωµωδία (1999) Ειδήσεις Ελληνική ταινία: «Ηταν όλοι τους κορόιδα» Κωµωδία (1964) Champions NET Champions League Αρσεναλ - Παρτιζάν (Z) Champions NET Εγκληµα και έρευνα (Ε)

ALPHA 07.00 10.00 13.00 13.15 16.00 17.55 18.00 19.00 20.00

21.00 22.00 23.00 24.00 01.00

στο Μαυρίλο Φθιώτιδας το ποσοστό τηλεθέασης ήταν 9,2%, με 223.062 τηλεθεατές. Ανοδικά κινήθηκαν τα ποσοστά και τις δύο τελευταίες Κυριακές του μήνα, αφού στην εκπομπή που φιλοξενήθηκε στις 21 Νοεμβρίου στον Ξηροπόταμο Δράμας, ο μέσος όρος τηλεθέασης ήταν 6,5% (με 170.313 τηλεθεατές) και στις 28 Νοεμβρίου η «Κυριακή στο Χωριό» που μεταδόθηκε από τη Βουνιχώρα Γαλαξιδίου κατέγραψε μέσο όρο τηλεθέασης

(212 2124000)

Πάνω στην ώρα Καφές µε την Ελένη Ειδήσεις Κους κους το µεσηµέρι ∆έστε τους Ειδήσεις Οικογενειακές ιστορίες (Ε) Ειδήσεις Κάτι ψήνεται

Big brother Αγρότης µόνος ψάχνει Λες και το ‘ξερες Sex and the city Οι ιστορίες του αστυνόµου Μπέκα (Ε) 02.15 10η εντολή (Ε) 03.15 Κόκκινος κύκλος (Ε)

18.00 19.00 21.00 21.45 23.45 01.00

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

05.30 Ειδήσεις 06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ τώρα 13.00 Νταντά πρώτων βοηθειών 14.00 Ten years younger 14.30 Αστραφτερά σπίτια 15.00 Chef στον αέρα 16.00 America’s next top model 17.00 Split ends 17.45 Ελληνοφρένεια (Ε) 18.00 ΣΚΑΪ µαγκαζίνο 19.10 Το κάστρο του Τακέσι 19.40 Μύθος ή πραγµατικότητα 20.45 Ελληνοφρένεια 21.00 Ειδήσεις 22.00 NCIS: Λος Αντζελες 23.00 Ενα βήµα πριν τον 3ο Παγκόσµιο Πόλεµο 00.15 Is it real: Ανορθόδοξες θεραπείεςς 01.15 CSI, Miami: Στον τόπο του εγκλήµατος (Ε)

ET3 07.30 08.00 08.30 09.30 09.50 11.00 11.30 12.30 13.00 14.30 15.30 16.30 17.00 17.55 18.30 19.30 20.30 21.00 21.45 22.00 23.00 00.30

STAR 06.00 06.45 07.30 10.15 11.15 12.30 13.30 15.45 17.45 17.50 19.45 21.00

(2310 299400)

Παγκόσµια οικογένεια Εργαζόµενα ζώα Προστατεύοντας τη φύση Κοσµήµατα του βυθού Καθηµερινά Ταξίδια στην άκρη του κόσµου µε τον Αρτ Γουλφ Ποιος σκότωσε τους Μάγια Εποχιακές γεύσεις Ειδήσεις Τόλµη και γοητεία Μαγικός κόσµος Η κουζίνα της µαµάς (Ε) Ειδήσεις Αθλητικά Οι κόρες του Μακ Λέοντ Επτά ηµέρες Ανθρωποι της αλλαγής Ερευνητές των τροφών Καιρός Ειδήσεις Ανιχνεύσεις Επτά ηµέρες (Ε)

(210 3481000)

Βαθύ κόκκινο (Ε) Παιδικό πρόγραµµα Πρωινή Mελέτη Νηστικοί πράκτορες Κορίνα, η αγριόγατα Ειδήσεις Superstar Αξίζει να το ζεις Ειδήσεις Φώτης και Μαρία live Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Ζήτηµα τιµής» Αµερικανικό θρίλερ (2008)

23.30 00.30 01.30 02.30

Σε απόσταση αναπνοής Ανεξιχνίαστες υποθέσεις Medium Ξένη ταινία: «Η φυλή των Κρίπεντορφ» Αµερικανική κωµωδία (1998) 04.30 Σοπράνος

MEGA 06.00 07.00 10.00 13.15 14.00 15.00 16.00 16.50 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 21.50 22.50 23.50 00.50 01.00 02.00 03.00

(210 6903000)

Βέρα στο δεξί (Ε) Κοινωνία ώρα Mega Πρωινό mou Η ζωή της άλλης (Ε) Ειδήσεις Singles (Ε) Σαββατογεννηµένες (Ε) Ειδήσεις Master chef (Ε) Patty, η πιο όµορφη ιστορία Τα µυστικά της Εδέµ Ειδήσεις Η ζωή της άλλης Κούκλες Master chef Η γενιά των 592 Ειδήσεις Big bang Στην κόψη του ξυραφιού (Ε) Κρις κρος (Ε)

BOYΛΗ

(210 3707874)

ANT1

9,2% (με 253.938 τηλεθεατές). Το ντοκιμαντέρ «Ενα βήμα πριν τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο» θα προβληθεί σήμερα στις 11 το βράδυ από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Το 1983, ένας εντελώς ξαφνικός πυρηνικός πόλεμος παραλίγο να πυροδοτήσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο! Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις κρυφές πτυχές της υπόθεσης αυτής, μέσα από πράκτορες και πληροφοριοδότες της KGB και της CIA. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

06.00 Και οι παντρεµένοι έχουν ψυχή (Ε) 07.00 Καληµέρα Ελλάδα 10.00 10 µε 1 µαζί 12.50 Με αγάπη 13.00 Ειδήσεις 13.30 Ακρως οικογενειακόν (Ε) 14.30 Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) 15.30 Το καφέ της Χαράς (Ε) 16.50 Ειδήσεις 17.00 Kismet 19.00 Deal 20.00 Ειδήσεις 21.00 Με το δεξί 22.00 Ονειροπαγίδα 23.00 Ράδιο αρβύλα 24.00 Εγκλήµατα (Ε) 01.00 Ειδήσεις 01.10 Με αγάπη (Ε) 01.20 Κάρµα (Ε) 02.20 European poker tour 03.20 Για µια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο (Ε)

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

10.00 Ολοµέλεια της Βουλής 16.00 Εκπαιδευτική τηλεόραση 17.00 Ειδήσεις 17.30 Παλέτες που έγραψαν ιστορία 18.00 Οι αισθήσεις µας 19.00 Ποιος σκότωσε τον Ρασπούτιν; 20.00 Η περιπέτεια της επιστήµης: Η µοίρα των φιλοσόφων 21.00 Η δύναµη της τέχνης 22.00 Ειδήσεις 22.10 Επιχείρηση Μπαρµπαρόσα 23.10 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

10.00 Gumus (E) 12.00 H αγορά σήµερα 14.00 Bajo las riendas del amor 15.00 Η αγορά σήµερα 18.00 Puzzle οµορφιάς 18.40 Married with children (E) 19.00 Ειδήσεις 19.50 Married with children (E) 20.20 Ολα στο πρόγραµµα 20.30 Gumus 22.15 Police district 23.15 Trapped

NOVACINEMA 1

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

09.00 The cutting edge: Fire & ice 10.30 Στα παρασκήνια του Χόλιγουντ 11.15 Το καλοκαίρι της νιότης 12.55 Ραγισµένες αγκαλιές 15.05 Κινηµατογραφικά νέα 15.35 G.I. Joe: Η γέννηση της cobra 17.40 Επιστροφή στην πατρότητα 19.35 I love you Beth Cooper 21.25 US: Οι καλύτερες ταινίες της εβδοµάδας 22.00 Αντικαταστάτες 23.35 Επαφή τετάρτου τύπου 01.20 Αδωξοι µπάσταρδη

(210 6602000)

06.15 H Ρέιτσελ παντρεύεται 08.10 Ανάµεσα σε δύο κόσµους 11.10 Κινηµατογραφικά νέα 11.50 Jesse stone: Thin ice 13.20 Η εκδίκηση των ξανθών 14.50 Παράδεισος στη δύση 16.45 Films & Stars 17.20 Οι δυο ληστές 19.15 Αδέλφια για... κλάµατα 21.00 The international 23.00 Στιγµιότυπα πολέµου 00.50 Ληστεύοντας τη µαφία 02.30 Προσωπική υπόθεση

ALTER

(210 5707000)

06.00 Καληµέρα µε τον Γιώργο Αυτιά 10.30 Εδώ και τώρα 12.30 Πολύ µπλα µπλα 16.00 Οσο υπάρχουν άνθρωποι 17.30 Ειδήσεις 17.45 That’s life 18.45 Σήµερα µε τον Ακη Παυλόπουλο 20.00 Ειδήσεις 21.00 Υδρόγειος 21.30 Auto Alter 21.45 Κορίτσια, ο Μάρκουλης

22.45 Είσοδος ελεύθερη Με την Αννίτα Πάνια 02.00 Auto Alter 02.15 Eureka 03.15 Friday night lights 04.15 Flash Gordon 05.15 Υδρόγειος (Ε)

TV 100

(2310 265828)

08.00 Πρωινό στην TV100 10.00 Αγρια ίχνη στην Αφρική 10.30 Thess-2310 12.30 Ταξίδι στον πλανήτη Γη 13.30 Ελληνική µουσική παράδοση 15.00 Ειδήσεις 15.05 Εδώ Μακεδονία 17.00 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη 17.30 Με 100... στα σπορ 18.30 Ειδήσεις 19.30 Γη ο πλούτος µας 20.30 Κοσµήµατα του βυθού 21.00 Κτίζω ανακαινίζω 21.30 Ο κόσµος Πάνο... κάτω 22.00 Ειδήσεις 24.00 Cinepolis 00.30 Fatsabook

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


37 Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

σινεµά και θέατρο θέατρα

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς Παίζουν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ, Εµα Γουότσον, Ρέιφ Φάινς, Ρις Ιφανς

Οι τρεις φίλοι εξορµούν για να βρουν και να καταστρέψουν το µυστικό της αθανασίας του Βάλντεµορτ, ενώ έχει ήδη ξεσπάσει ο πόλεµος και οι Θανατοφάγοι επικρατούν, αναζητώντας τον Χάρι Πότερ...

Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου. Μέρος Α’ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

VILLAGE CINEMAS, ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ, STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ, STER CINEMAS CITY GATE

κινηµατογράφοι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - Τάσος Σταϊκόπουλος Tasta ΑΕΒΕ

Μαργαρίτη): Τουρνέ στο Παρίσι (18.45 21.00 - 23.10)

(τηλ. 2310/262.051 & 2310/270.073): Το µέλι (19.00 - 21.00 - 23.00)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ

ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/233.665): Α1. Eνας αξιότιµος κύριος (19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Ενώπιον Θεού και ανθρώπων (18.45 - 21.00) Μαχαιροβγάλτης (23.00)

VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. (Γ)λυκάκια - µεταγλωττισµένο (16.00 17.50) 4 3 2 1 (19.40 - 22.00 - 00.30) Α2. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (16.20 - 23.50) Στο ξέσπασµα του φεγγαριού (19.20 - 21.40) Α3. Μη σπρώχνεις - έρχοµαι (16.40 18.50) Machete (20.50 - 23.10) Α4. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο (15.10 - 17.00) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (19.30 - 22.30) Α5. Oceanworld 3D (16.10) Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο 3D (18.10) Saw 7 3D (23.00) Ο θάνατος που ονειρεύτηκα (00.50) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (20.20) Α6. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (15.30 - 18.30) Μη σπρώχνεις - έρχοµαι (21.20 - 23.30) Α7. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (17.20) Μη σπρώχνεις έρχοµαι (20.10 - 22.20 - 00.20) Α8. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο (15.40 - 17.40) Παιχνίδια συνωµοσίας (19.50 - 21.50 - 24.00) Α9. Μη σπρώχνεις - έρχοµαι (21.20) Α10. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (19.10 - 22.00)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εταιρείας - ∆ηµ.

(Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Αγρια φύση (Κυριακή 12.15) Μη σπρώχνεις - έρχοµαι (17.20 - 19.30 - 21.40 - 23.50) Α2. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο (17.40) Παιχνίδια συνωµοσίας (20.20 - 22.40) Α3. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο 3D (16.50) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (19.00 - 22.00) Α4. 4 3 2 1 (18.40 - 21.10 - 23.40) Α5. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο 3D (17.50) Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (20.00 - 23.00) Α6. Ο θάνατος που ονειρεύτηκα (19.40) Machete (21.50 - 00.10) A7. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (18.00 - 21.00 - 24.00) Α8. Στο ξέσπασµα του φεγγαριού (19.10 - 21.20 - 23.30)

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310/378.404): Α. «Ολύµπιον»: 51ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης Α. «Παύλος Ζάννας»: 51ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο 3D (17.10 - 19.10 - 21.10 - 23.10) Machete (21.50) Α2. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο (16.10 - 18.10) Μη σπρώχνεις - έρχοµαι (20.00 - 22.00)

Α3. (Γ)λυκάκια - µεταγλωττισµένο (17.50) 4 3 2 1 (19.50 - 22.40) Α4. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (16.30 - 19.30 - 22.30) Α5. Machete (22.50) Red (18.10 - 20.30) A6. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (17.00 - 20.00) Στο ξέσπασµα του φεγγαριού (23.00) Α7. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (16.00 - 19.00 - 22.00) Α8. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (18.00 - 21.00) Α9. 4 3 2 1 (18.20 - 21.20) Α10. Μη σπρώχνεις - έρχοµαι (16.20 18.50 - 21.10 - 23.30) Α11. Παιχνίδια συνωµοσίας (17.10 19.20 - 21.30 - 23.40)

STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο (17.30) Μη σπρώχνεις - έρχοµαι (19.30 21.30 - 23.30) Α2. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (18.00 - 21.00) Α3. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (16.00 - 19.00 - 22.00) Α4. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του Θανάτου Μέρος Α’ (17.00 - 20.00 - 23.00) Α5. (Γ)λυκάκια - µεταγλωττισµένο (16.10) Machete (18.10 - 20.15) Στο ξέσπασµα του φεγγαριού (22.15) Α6. Αρθουρ 3: Ο πόλεµος των δύο κόσµων - µεταγλωττισµένο (16.40) 4 3 2 1 (18.50 - 21.15 - 23.40) Α7. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο 3D (16.30 - 18.30 - 20.30) Machete (22.30)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): Γνήσιο αντίγραφο (19.00 - 21.00) Somewhere (23.00)

Αμαλία – Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, Παρασκευή – Σάββατο, 21.00, Κυριακή, 19.00. «Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα, Τετάρτη – Πέμπτη, 21.00. C for Circus (Συγγρού 19, 4ος όροφος, τηλ. 6936754534) «Σε αυτόν τον τόπο όλες οι ιστορίες είναι αληθινές» Παρασκευή – Κυριακή, 21.00. ContACT (Δάφνης 12, City Gate, τηλ. 2314/010.237) «PS» της Σμαρώς Πλατιώτη, Σάββατο – Κυριακή, 21.15. Coo bar (Βασ. Ηρακλείου 4, τηλ. 6997258265) «Τα αντι-σώματα», Κυριακή – Τρίτη, στις 21.15 έως τέλη Δεκεμβρίου. Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/210.308) «Χερ Κόλπερτ», σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, Πέμπτη – Κυριακή, 21.15. Θέατρο «Ταξίδι ονείρου» (Στεφάνου Τάττη 3, περ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 6972/702870) «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», Τετάρτη – Πέμπτη, 21.00. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/ 288.000) «O κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» του Μπ. Μπρεχτ, από το ΚΘΒΕ με τον Κώστα Καζάκο, πρεμιέρα 10 Δεκεμβρίου, 21.00. Καφωδείο Ελληνικόν (Ιουστινιανού 3, τηλ. 2310/ 237.016) «Μύθοι Θερμαϊκού – Χτυποκάρδια στο κρανίο» από την «Ακτίς Αελίου» κάθε Τετάρτη, στις 22.30. Helexpo – αίθουσα Corona (τηλ. 2310/ 252. 655) «Ο μάγος των Χριστουγέννων» από την ομάδα του θεάτρου Σοφούλη καθημερινά έως 2/1/2011. Κέντρο Θεατρικής Ερευνας – Αίθουσα «Μάντης Τειρεσίας» (Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15, τηλ. 2310/ 865.904) «Ο Ντάννυ και η βαθιά γαλάζια θάλασσα (ένας απάχικος –αλήτικος χορός)», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, Παρασκευή –Κυριακή, 21.15. Κολοσσαίον (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996, 844.41) «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία του ίδιου, Tρίτη – Παρασκευή, 21.15, Σάββατο 18.30 και 21.15, Κυριακή, 20.00. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 2310/ 895.938) «Ο Καρυοθραύστης» από το Θέατρο Μπολσόι, σήμερα, αύριο και την Παρασκευή, 21.00, Σάββατο στις 17.00 και στις 21.00, Κυριακή, στις 11.30. Μικρό Θέατρο (Αντ. Καμάρα 3, τηλ. 2310/232.799) « Για πάντα μαζί» του Ronald Schimmelpfennig, Παρασκευή – Κυριακή, 21.00. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 288.000) Πειραματική Σκηνή: «Το όνειρο του Χάιμε» του Πάνου Μπρατάκου Τετάρτη, στις 19.00, Πέμπτη – Παρασκευή, στις 21.00 και Κυριακή, στις 18.00 και στις 21.00. Πολιτεία Θεάτρου (Ολύμπου 88, Αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/ 272.909) «Ο Τσέχoφ στην κωμωδία», έως 19/12, Παρασκευή – Κυριακή, 21.30. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Ικέτιδες» του Αισχύλου, έως 12/12, Παρασκευή – Κυριακή, 21.00. «Αν ακούει το φεγγάρι» του Ακη Δήμου, σήμερα και 13-15 Δεκεμβρίου, 21.00. Studio Κοιτώνες (στρατόπεδο Κόδρα, Γ’ κτίριο, τηλ. 6946 767018) «Οταν ο λύκος είναι εδώ» Πέμπτη – Κυριακή, 21.00 και από σήμερα στις 21.00 έως 19/12. Studio «Νέμεση» (Δελφών 136, τηλ. 2310/326.230) «Δεν είναι αυτό που νομίζεις» Πέμπτη και Παρασκευή, 21.30, έως 17 Δεκεμβρίου,

«Ενα σκεπτόνιο που το έλεγαν Μαξ» κάθε Σάββατο, 21.30 και Κυριακή, 19.30 έως 19 Δεκεμβρίου. Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310/ 216.567) «Φαύστα» του Μποστ κάθε Τρίτη, 21.00 «Δον Ζουάν» κάθε Σάββατο – Κυριακή, 21.00, έως 19 Δεκεμβρίου. Studio Vis motrix (Αγνώστου στρατιώτη 20, έναντι Αγ. Δημητρίου, τηλ. 2310/ 228.161) «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά, από τους «Tarifa», Παρασκευή – Κυριακή, 21.00. Εως 12 Δεκεμβρίου. Tεχνουργείο (Αγ. Δημητρίου 121, τηλ. 6945114925) «Το μωρό της Rose …μαρή» κάθε Σάββατο – Κυριακή, 21.30. Φλέμιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Murlen rooz» stand up comedy, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, κάθε Σάββατο, 22.00. Xώρος Θεάτρου και Τέχνης «Ντουέντε» (Κοσμά Αιτωλού 26, περ. Βασ. Ολγας, τηλ. 2314 021595) «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σέξπιρ, κάθε Κυριακή, 20.30. Χώρος Τέχνης «SoorLiBoom» (Kλεισούρας 10) «Μ’ αρέσεις γιατί… reloaded», Σάββατο, 21.15, Κυριακή, 20.00, έως 19 Δεκεμβρίου. Χώρος Τέχνης «3ος όροφος» - Ούγκα Κλάρα (Καθολικών 4, τηλ. 2310/ 535.747) «Ιστορίες πείνας» Παρασκευή – Κυριακή, 21.00

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ «Αθήναιον» (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «Μικροί Αχαρνείς» από την ομάδα «Ακτίς Αελίου». κάθε Κυριακή, 11.30. «Αμαλία» - Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Ο μικρός πρίγκιπας», κάθε Κυριακή, 11.30. Αριστοτέλειον (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, κάθε Κυριακή, 11.30. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 23410/ 288.000) «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» του Ε. Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γ. Παρασκευόπουλου, κάθε Κυριακή, 11.30. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172) «Ο κουρέας της Σεβίλλης» της Κάρμεν Ρουγγέρη, κάθε Κυριακή, 11.30. Θέατρο «Ανατολή» (Κορυτσάς 8, Πυλαία, τηλ. 2310306821) «Ο Μορμόλης», κάθε Σάββατο, στις 19.00 και Κυριακή στις 11.30. Μύλος – Αποθήκη (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 551.836) «Κου κου» από την ομάδα «Νεφέλες», Κυριακή, 12.00. Κολοσσαίον (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) «Μια φορά κι έναν καιρό» κάθε Κυριακή 11.30 και 16.30. Λαμπιόνι (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, τηλ. 2310/749.230) «Οι περιπέτειες του Εγώ-Εγώ», κάθε Κυριακή, στις 11.30. Ολύμπιον (αίθουσα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, πλ. Αριστοτέλους, τηλ. 2310/ 222.299) «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει…» κάθε Κυριακή, 11.30. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Πού να σκάσεις, Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα» διασκευή του Φ. Γκ. Λόρκα, κάθε Κυριακή, 11.30. Φλέμιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Το μούτρο και η φάτσα» κάθε Κυριακή, 11.30. XANΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 241.007) «Ο Καραγκιόζης και η γαλάζια πολιτεία» θέατρο σκιών με τον Μιχάλη Χατζάκη, κάθε Σάββατο, 18.30. «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» κουκλοθέατρο, κάθε Κυριακή, 12.00.


ΧΡΗΣΙΜΑ

38

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ Μ 1155 ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO 501 ΙΞΗ ΠΑΙΔ -3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10 2 & 2310 511972 50 ΔΕΗ: 928243 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Η γοητεία σας θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Προσέξτε την συμπεριφορά σας απέναντι στο ταίρι σας. Η υπομονή έχει τα όριά της.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Χάρη στην ανεβασμένη σας αυτοπεποίθηση μπορείτε να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Αποφύγετε έντονες διαφωνίες στο φιλικό σας περιβάλλον, που μπορεί να σας φέρουν σε ρήξη.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

Ρομαντισμός και φαντασία χρειάζεται για να κρατήσετε σε ενδιαφέρον το έτερον ήμισυ.

Μην απορρίπτετε ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με την πνευματική σας εξέλιξη.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Αναζητήστε νέους ορίζοντες. Η ανανέωση είναι απαραίτητη για εσάς.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

Μια επιτυχημένη επαγγελματική συνεργασία μπορεί να σας αποφέρει πολλά κέρδη.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Νέες γνωριμίες μπορεί να σας βοηθήσουν στα επαγγελματικά σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Ισως πρέπει να λύσετε προβλήματα του παρελθόντος για να ευτυχήσετε πραγματικά με το σύντροφό σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

ΙΧΘΥΕΣ

(24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

(20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Μια δύσκολη κατάσταση θα σας αναστατώσει. Φανείτε ψύχραιμοι.

Οι αδέσμευτοι μπορεί να γνωρίσετε τον έρωτα της ζωής σας.

τουριστικό, πολιτιστικό Â Ú · περιοδικό ÂÚ›Ù ÛÙ· για πολλαπλές αποδράσεις!

το σταυρόλεξο 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ε στα π

12

OPIZONTIA 1. EÚÁ·ÏÂ›Ô ÙÔ˘ Ì·Ú·ÁÎÔ‡ – AÚ·‚ÈÎfi ÎÚ·Ù›‰ÈÔ. 2. K·Ù' Â›Ê·ÛË ÙÚ·ÁÈÎfi, ·ÏÏ¿ ΈÌÈÎfi ÛÙËÓ Ô˘Û›· ÙÔ˘. 3. EÌ›Ï...: °¿ÏÏÔ˜ Û˘ÁÁڷʤ·˜ – E›‰Ô˜ ·Ú·ÎÙÈÎÒÓ ÙËÓÒÓ (ηı.) 4. EÁÚ·„ ÙÔÓ «AÚ¯ÈÛȉË-

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Aπό τις 8.30 π.μ. - 8.30 μ.μ. Γαμβέττα 135 με Π. Συνδίκα 77 - Ν. Εγνατία (Ο), Β. Ολγας 74 - Μπότσαρη (Ο), Πυλαίας 27 - Αν. Ρωμυλίας - Κ. Τούμπα, Μ. Μπότσαρη 146 - Παπάφη - Κ. Τούμπα, Μιαούλη 63 - Κωνσταντινουπόλεως, Βούλγαρη 39 - Μελενίκου - εκκλησία Τριών Ιεραρχών, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Γ. Λαμπράκη 65 με Φιλήμονος 1 - Α. Τούμπα (Ο), Γρ. Λαμπράκη 236 - Α. Τούμπα, Δελφών 149 - 25ης Μαρτίου, Θ. Νάτσινα 45 - Χαριλάου, Α. Παπαναστασίου 27 - Ν. Εγνατία - Iπποκράτειο(Ο), Αναλήψεως 40 με Δροσίνη 7 - Ανάληψη, Θερμοπυλών 21 - Π. Συνδίκα, Β. Ολγας 152 - Μαρτίου, Ν. Πλαστήρα 41 - Αναξιμάνδρου - Χαριλάου, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφίας, Αλεξ. Σβώλου 10, Ολυμπιάδος 33 - Ρακτιβάν, Καραολή & Δημητρίου 2 - Βαρδάρι, Αγ. Σοφίας 12 - Τσιμισκή (Ο), Μητροπόλεως 94, Ι. Δραγούμη 75 - Ολύμπου - Διοικητήριο, Λ. Ιασονίδου 3 - Καμάρα - Εγνατία, Αγγελάκη 39. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Ελευθερίας 73 με Μεσολογγίου 3, Ε. Βενιζέλου 110 - Επτάλοφος. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Εθνικής Αντίστασης 47. ΕΥΟΣΜΟΣ: Ελιάς 2 - Αίαντα (ύψος 25ης Μαρτίου 65), Ιθάκης 47Β - Νέα Πολιτεία - πάρκο, Δ. Καραολή 119, Περικλέους 31 - παλιό ΟΔΥ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ποσειδώνος 4 - στάση Παναγία - Ν. Κρήνη, Εθν. Αντίστασης 24, Αιγαίου 35, Μ. Καλλίδου 88 - στάση Διώροφα, Μεταμορφώσεως και Νικοπόλεως 46. ΝΕΑΠΟΛΗ: Λαγκαδά 116. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Σαράντα Εκκλησιών 3 - πλατεία Μετεώρων, Μαυρομιχάλη 131. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Μακρυγιάννη 62 - Α. Ηλιούπολη. ΣΥΚΙΕΣ: Α. Παπανδρέου 140 - Συκιές - Νεάπολη. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Χ. Τρικούπη 22.

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Αγ. Δημητρίου 128, Πασαλίδη 106 - Πόντου Καλαμαριά, Μ. Αλεξάνδρου 23 - Αμπελόκηποι, Μ. Μπότσαρη 118, Π. Π. Γερμανού 6 - Τσιμισκή, Κρήτης 11 - Π. Συνδίκα - Ανάληψη, Εγνατία 86, Δελφών 208 - Ντεπό, Ν. Πλαστήρα 15 - Χαριλάου, Αναλήψεως 14 - εκκλησία Αναλήψεως, Δ. Γούναρη 56 - Ροτόντα - Καμάρα, Κωνσταντινουπόλεως 58 - Κυβέλεια - Ιπποκράτειο, Λεωφ. Κ. Καραμανλή 128, Μακεδονίας 36 - Μ. Μπότσαρη, Κ. Καραμανλή 103 με Αρτης 21 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Αρκαδίου 12 με Μακρυγιάννη 76 - Α. Ηλιούπολη, Κατσιμίδη 68 και Γρ. Λαμπράκη. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Αγίας Τριάδος 23 - Αμαλίας - έναντι εκκλησίας, Αλ. Σβώλου 25 - Εσπερος - Ναυαρίνο, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Ωραιοκάστρου 56 - Ηλιούπολη, Β. Ολγας 167 - Γραβιάς.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313-307000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ωτορινολαρυγγολογικά, νευρο-

ÚÔ˘ÚÁfi» – AÈÁ˘Ùȷ΋ ıÂfiÙËÙ· – M¤Û· ÛÙËÓ... ÎÔ‡· – H¯ËÙÈ΋... ·ÓÂȂ‚·›ˆÙË ÏËÚÔÊÔÚ›·. 5. ¶·ÏȤ˜ ¤ÓÔϘ ÌÔÓ¿‰Â˜ Ù˘ ˘·›ıÚÔ˘ Ì·˜ (·Ú¯Èο) – TÔ ÚfiÛıÈÔ Ì¤ÚÔ˜ ÙÔ˘ ıÒڷη (ÏËı.). 6. ¶Ôχ ÊÙˆ¯¿ – H ¿ÓÔÈÍË (ηı.) 7. ¶Ô›-

χειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, πνευμονολογικά, παιδοψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» (τηλ. 2310-203121): για περιστατικά παθολογικά, χειρουργικά, ουρολογικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά, γυναικολογικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά παιδιατρικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά νεογνολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2310-854712, 2310-859202). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310-543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Κλεάνθους, γήπεδο ΠΑΟΚ. ΚΡΗΤΗΣ: Σόλωνος - Παπαντωνίου - Πάρκο Πατρικίου. ΠΑΠΑΦΗ: Λιτοχώρου. Π. ΜΕΛΑ: Σολωμού από Καραϊσκάκη - Αγ. Δημητρίου (Σταυρούπολης) ΣΥΚΙΕΣ: Ρήγα Φεραίου - Κορυτσάς - Ναυπάκτου. ΣΥΚΙΕΣ: Δαβάκη (μπροστά στο ναό του Αγίου Βασιλείου). ΔΙΑΒΑΤΑ/Ν. ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ/ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ/ΕΠΑΝΟΜΗ/ΑΔΕΝΔΡΟ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 19.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». ΣΙΓΡΙ – ΧΙΟΣ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ: Κάθε Παρασκευή στις 20.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ε.Γ.Ο. Διαγό-

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

ËÌ· ÙÔ˘ K›ÏÈÓÁÎ – E›‰Ë ÔͤˆÓ. 8. ... N٤ȂȘ: ·ÏÈfi˜ AÌÂÚÈηÓfi˜ ÙÚ·ÁÔ˘‰ÈÛÙ‹˜ – ¢Ô¯Â›Ô ÁÈ· ÓÂÚfi ‹ ÎÚ·Û›. 9. ... M·Ú›·: Ì¿Úη ÏÈÎ¤Ú – M›· ÚfiıÂÛË – K·ÏÏÈÂÚÁÔ‡ÌÂÓÔ ¯ˆÚ¿ÊÈ. 10. IÛ· ˆ˜ ÚÔ˜ ÙÔ ÔÛfi – AÛÈ·ÙÈ΋ ¯ÒÚ·. 11. MÈÛfi... ÎÈÏfi – AÚ¯‹... ¤ÊÂÛ˘ – £ˆÚ·ÎÈṲ̂ÓÔ fi¯ËÌ· Ì ÂÚ‡ÛÙÚȘ. 12. MÂÁ¿ÏÔ˜ ÔÈËÙ‹˜ Ù˘ ·Ú¯·ÈfiÙËÙ·˜ – ™È¤Ú·...: ·ÊÚÈηÓÈÎfi ÎÚ¿ÙÔ˜. 13. E›Ó·È Î·È Ë ÎÔÓοډ· – O ÙÂÏÂ˘Ù·›Ô˜ ‚·ÛÈÏÈ¿˜ Ù˘ §˘‰›·˜.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

(ηı.) – E¯ÂÈ ÛˆÛÙ‹ ÎÚ›ÛË, Ì˘·ÏˆÌ¤ÓÔ. 6. Y‰ÚfiÊÈÏÔ ‰¤ÓÙÚÔ – YËÚ¤Ù˘ Ì ÂȉÈ΋ ÛÙÔÏ‹ – O ·ÚÈıÌfi˜ 220 Ì ÁÚ¿ÌÌ·Ù·. 7. NfiÙ· ÙÔ˘ ÌÔ˘ÛÈÎÔ‡ ÂÓÙ·ÁÚ¿ÌÌÔ˘ – AÍÂÛÔ˘¿Ú... Á·È‰¿ÚÔ˘ – BÂÏÁÈ΋ fiÏË. 8. XˆÚÈfi Ù˘ °ÔÚÙ˘Ó›·˜ – TÔ Ï¤Ó ͤÓÔÈ ÛÙÔ ÙËϤʈÓÔ. 9. E˘ÁÂÓ¤˜ Û˘Ó·›ÛıËÌ· – T˙¤È̘...: ·ÏÈfi˜ AÌÂÚÈηÓfi˜ ËıÔÔÈfi˜ ÙÔ˘ ÎÈÓËÌ·ÙÔÁÚ¿ÊÔ˘. 10. XÙ‡Ô˜ ÚÔÏÔÁÈÔ‡ – ™¯ÂÙÈÎfi˜ Ì ¤Ó· ›‰Ô˜ Ù¤¯Ó˘. 11. ¢˘Ûı˘Ì›·, ·ÓÔÚÂÍ›· – M¿Úη ÁÓˆÛÙ‹˜ ÛÔÎÔÏ¿Ù·˜ – ¢‡Ô ¤¯ÂÈ Ô... ÓÔÓfi˜. 12. TÔ ‰ÂÓÙÚÔÏ›‚·KA£ETA 1. E·Ó·ÛÙ·ÙÈÎfi˜, ÚˆÙÔÔÚÈ·- ÓÔ – •Âοı·ÚÔ. Îfi˜. 2. TÔ Û‡ÓÔÏÔ, Ë ÔÏfiÙËÙ· H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. (ηı.) – H ηٿÏÏËÏË, Ô˘ ·ÚÌfi˙ÂÈ. 3. EÚÁ·ÏÂ›Ô ÁÈ· ÛοÏÈÛÌ· ÛÎÏËÚÒÓ ÂÈÊ·ÓÂÈÒÓ – Afi ÙÔ fiÓÔÌ· KÈÓ¤˙Ô˘ ËÁ¤ÙË – AÚ¯‹... Ë̤ڷ˜. 4. ™˘ÌÂÚ·ÛÌ·ÙÈÎfi˜ Û‡Ó‰ÂÛÌÔ˜ – H ÚˆÙÂ‡Ô˘Û· ÙÔ˘ BÈÂÙÓ¿Ì – TÔÈÎfi Â›ÚÚËÌ·. 5. •ÂÓÈ΋ ¿ÚÓËÛË – MÈÎÚfi Ú‡̷ ÓÂÚÔ‡ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

ρας». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα: 01:41, 10:13, 11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρρες: 02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Εδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. Βουκουρέστι-Βουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/517.517.

ΚΤΕΛ

1

2

3

4

5

6

£ E P M O ¶ Y P H N I K H

E N A I ™ I M H

P A N T E ™

™ T A P

I O

T ™ A

E § O T

T A M A P A

T A P T A P A

A ¶ O N E ™ O ™ K

I § I ™ I A I A

7

8

H

™ A P O ™

O ™ T I A ¢ E K A ™

T I A P A T

9

K A B A § O ™ A ° P A

10

11

12

¶ O T A

A ¶ O P O ™

N O ™ O K O M E I A K O ™

A ™ A P

I O N

M E ° A § O

τηλ. 231.0.595442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484.445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595.419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214.900 και 2310/218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550.500. «EUROTAXI» 2310/866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310/525.000.

πτήσεις

14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473.354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/233188


Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙA Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΝΔΡΙΝΟ ετών 78 κηδεύουμε σήμερα, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Πάντων. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος. Τα παιδιά. Τα εγγόνια.

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΟΦΟΥ κηδεύσαμε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων και Γεννήσεως του Σωτήρος (Ρετζίκι). Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Παύλος, Ιωάννης – Αννα. Τα αδέλφια: Απόστολος – Βούλα, Σοφία. Τα εγγόνια: Ιωάννης, Σοφία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο,

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η Αγν. Στρατιώτη 32

Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών Τηλ.: 2310-860.501, 6945-430.254

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙ∆Η

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ 1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

1)Κ. Καραµανλή 107 - 2310-925.949 2) Μεταµορφώσεως 2, Περαία - 23920.21289

ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ

ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ.: 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ.: 6977-597464. 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ.: 2310-860088, 860077

www.baboulas.com

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και παππού ΑΓΓΕΛΟ ΜΑΤΣΙΟ ετών 78 κηδεύσαμε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Χαρίκλεια. Τα παιδιά: Δέσποινα, Χρήστος – Ούζι. Τα αδέλφια: Μίλτος, Κωνσταντίνος, Κούλα, Παναγιώτα. Τα εγγόνια: Αγγελος, Χαρά – Κωνσταντίνος. Οι συγγενείς.

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό και παππού ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΑΛΑΤΑ ετών 77 κηδεύσαμε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας. Ευχαρι-

στούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Κώστας – Γεωργία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Οι συγγενείς.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια

πατέρα, αδελφό και θείο ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΝΤΑΡΗ ετών 75 κηδεύσαμε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ευανθία. Τα παιδιά: Ελένη – Δημήτρης, Θεμιστοκλής. Τα αδέλφια: Γιώργος – Μαρία, Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ετών 81 κηδεύσαμε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παύλου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αναστασία. Τα παιδιά: Κυριακή – Νικόλαος, Δέσποινα – Αλέξανδρος, Μερόπη – Δημήτριος. Τα αδέλφια: Θεόδωρος – Ελένη, Σουλτάνα, Κωνσταντίνος, Δημήτριος – Παρασκευή. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

39

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

«ΤΣΕΠΑ» 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429, β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314, γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-70.023

TEΛETAI

αφοι

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY •

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


Ο γιατρός... της πείνας

Οι χαµένοι Το παιχνίδι φαινόταν τέλειο. Ολοι έβγαιναν κερδισµένοι. Οι δήµαρχοι προσλάµβαναν την εκλογική πελατεία χωρίς αξιολόγηση. Εκείνοι κρατούσαν τις ψήφους και οι συµβασιούχοι τη δουλειά. Μετά, οι συµβασιούχοι πήγαιναν στα δικαστήρια, οι δήµοι δεν έκαναν καν τον κόπο να παραστούν, έστω και για να παίξουν ένα ρόλο στο κουκλοθέατρο. Τα δικαστήρια αναγνώριζαν ότι οι συµβάσεις έργου ήταν ψευδεπίγραφες και τις µετέτρεπαν σε συµβάσεις εργασίας. Οι συµβασιούχοι, ως κανονικοί υπάλληλοι πλέον, έκαναν ό,τι οι «παλιοσειρές». Σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον όπου κανείς δεν αξιολογεί κανέναν, µ’ ένα ψευτοχαρτί από το γιατρό παίρνεις όση αναρρωτική τραβάει η ψυχή σου, πηγαίνεις στη δουλειά µια ώρα αργότερα, αποχωρείς µια ώρα νωρίτερα και ενδιάµεσα περνάς µια βόλτα από τη λαϊκή, η δουλειά εναπόκειται στο φιλότιµο των ανθρώπων. Δυστυχώς, δεν το έχουν όλοι. Μετά, επειδή οι συµβασιούχοι που είχαν γίνει µόνιµοι δεν έφταναν για να βγει η δουλειά, οι δήµαρTOY MAKH BOΪTΣI∆H χοι προσλάµβαmvoitsidis@the.forthnet.gr ναν και άλλους συµβασιούχους που, µε τη σειρά, έτρεχαν κι αυτοί στα δικαστήρια για να γίνουν µόνιµοι. Οι κερδισµένοι της φάµπρικας συνέχιζαν ν’ αυξάνονται. Ανάµεσά τους και οι δικηγόροι που είχαν αποκτήσει ειδικότητα στο σύστηµα και ήξεραν να επικαλούνται τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι οποίες σωστά τα έλεγαν, αλλά δεν είχαν ιδέα πώς δουλεύει το πελατειακό σύστηµα στην Ελλάδα. Στο µεταξύ, το µισθολογικό κόστος στους δήµους και στις δηµοτικές επιχειρήσεις µεγάλωνε. Οι δήµαρχοι ήθελαν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα αφάγωτη. Δεν τολµούσαν ν’ αυξήσουν τα τέλη για να µην αναγκαστούν να πουν στους δηµότες την αλήθεια, έπαιρναν δάνεια από τράπεζες φορτώνοντάς τα στους επόµενους και, καθώς ούτε αυτά έφταναν, αξίωναν από το Κράτος να αυξήσει την επιχορήγηση. Και επειδή ούτε το Κράτος είχε περίσσευµα αφήστε που κι εκείνο είχε στήσει τη δική του φάµπρικα συµβασιούχων στις δεκάδες ΔΕΚΟ και στους εκατοντάδες αγνώστων λοιπών στοιχείων οργανισµούς- δανειζόταν επίσης από τις περιώνυµες «αγορές». Ετσι φτάσαµε ώς εδώ. Μόνο που το παιχνίδι δεν ήταν τόσο αθώο. Είχε τους χαµένους του. Επί δεκαετίες, οι χαµένοι ήταν εκείνοι που δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσουν µία σύµβαση, επειδή κάποιοι άλλοι τους προλάβαιναν διά της τεθλασµένης. Και, το χειρότερο, χαµένη είναι η επόµενη γενιά. Γιατί το Δηµόσιο πληµµύρισε και τώρα έρχεται το ένας προς πέντε. Μισός προς πέντε αν λογιστούν προσλήψεις οι µετατάξεις. Αλλά γι’ αυτούς τους ανθρώπους δε µιλά κανείς.

Φωτογραφία Associated Press

Κίνηµα Ερίκ Καντονά

Το κίνηµα Ερίκ Καντονά χτυπά στην καρδιά του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος, ζητώντας από τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Αρκετοί ακτιβιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα του Καντονά, ενώ µένει να αποδειχτεί αν το τραπεζικό σύστηµα µπορεί να δεχτεί γκολ από το Γάλλο, πρώην αστέρα των γηπέδων...

Ο Στρος-Καν στο µπαλαούρο στο καναβάτσο

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Τα ‘χουμε ξαναπεί για το σοσιαλιστή, διεκδικητή της γαλλικής προεδρίας και, αύριο μεθαύριο, δελφίνο μιας γαλαΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H τικής εναντίον μιας γερμανικής petefris@otenet.gr Ευρώπης. Τώρα έχει τη θέση του δεσμοφύλακα -τελειώνει το αγροτικό του, εάν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει «αγροτικό» σε όλα τα επαγγέλματα. Δηλαδή, διευθύνει το ΔΝΤ. Ενα ταμείο που σώζει τους δανειστές από πολλά ντράβαλα. Με τον τρόπο του, είναι ένα αλεξικέραυνο εναντίον των πραξικοπημάτων, επειδή οι δανειστές, όποτε είδαν κι απόειδαν ότι δε θα πάρουν τα χρωστούμενα, έριχναν μια δικτατορία και τέλευαν. Τώρα, ο Στρος-Καν ήρθε στας Αθήνας, και δεν προσκόμισε καμία γλαύκα. Ηρθε για να ποζάρει, και ορθώς, ήρθε για να μην ξεχάσουμε ότι ηγείται της ασυμπαθούς τάξεως των δανειστών μας. Και (μεταξύ μας) να φέρει σε θεογνωσία τον Σαμαρά

και να ανακουφίσει ελαφρώς τον πρωθυπουργό και έναν υπουργό ονόματι Παπακωνσταντίνου. Οι άλλοι δε χαμπερίζουν από τέτοια. Από τι χαμπερίζουν; Ευχαρίστως να σας πω: Στα κοντά οκτώ χρόνια που σας συντροφεύω από αυτήν τη στήλη, έχω αναφέρει το ανέκδοτο

του Ωνάση άλλες δυο φορές. Ενας καημένος πλησιάζει στο ξενοδοχείο του τον Ωνάση και του λέγει: είμαι πατριωτάκι σου, αλλά οι ομοιότητες σταματάν εδώ. Είσαι λεφτάς, κατάφερες την Κάλλας και την Τζάκι, σε αγαπούν και σε μισούν οι πάντες. Αμάν σώσε με. Δε θέλω λεφτά. Θέλω, περνώντας από το λόμπι του ξενοδοχείου, που έχω ένα κρίσιμο επαγγελματικό ραντεβού, να μου φωνάξεις από μακριά «Γεια σου Τάκη». Με λένε Τάκη. Τα υποψήφια συνεταίρια μου θα κομπλάρουν αν δουν ότι με ξέρεις και θα κάνω συμφωνία, θα ξελασπώσω. Ο Ωνάσης τον λυπήθηκε και όντως, αργότερα, του φωνάζει ένα «Γεια σου Τάκη». Οπότε ο Τάκης απαντά ενοχλημένος: «Ασε μας ρε Τέλη, δε βλέπεις που έχω δουλειά;». Ενα κόμμα δε θα πατήσει στο κοινοβούλιο, επειδή έρχεται ο φορατζής. Ο Στρος-Καν θα μιλήσει σε μια επιτροπή. Ανοίγοντας οι πύλες της, ένας θα βγει και θα πει «του έτριξα τα δόντια του βάρβαρου», άλλος θα πει «έχομεν εκείνην την βαθυτέρα αξιοπρέπεια που ήκαμε τον ΕβραιοΓαλάτην να μουδιάσει στην γωνιά του», ένας τρίτος θα κραυγάσει «τον τάπωσα τον τάχα και δήθεν». Κι όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, θα απαντήσει στην επίσκεψη «Ασε μας ρε Στρος και ΛεβιΣτρώς και αυλάρχη της Μέρκελ Λεβίδη, δε βλέπεις που έχουμε και δουλειά;». Θεωρώ πιθανό να τον κλείσουμε σε ένα αποθηκάκι με πετρέλαια και σκοινιά σιζάλ και να του πετάμε ένα ξεροκόμματο κάθε βράδι, ώσπου οι κουτόφραγκοι να μας χαρίσουνε τα χρέη για να γλιτώσει ο καρλομάγνος τους, ο βαλανιδοφάγος. Στο μπαλαούρο, ο μαιτρ με τις μπαγκανότες. Κι αν, επιστρέφοντας στη γραφειούκλα του, μας ρίξει κάνα επιτόκιο παραπάνω στα μούτρα, πρέπει να παραδεχτεί ο κόσμος κι ο ντουνιάς ότι του Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει. Διότι ο Ελλην παραπονιέται κι ας σέρνει το κάρο…


ΗΡΑΚΛΗΣ

φωνή Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΑΕΚ

«Σταθείτε δίπλα µας και όχι απέναντί µας»

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

σελ. 21

Αλλοι έξω, άλλοι µέσα ∆υσάρεστα κι ευχάριστα νέα από το ιατρικό δελτίο περιλάµβανε η χτεσινή µέρα για τον ΠΑΟΚ. Νοκ άουτ Ζουέλα, Βιτόλο, χαµόγελα για Σαβίνι, Μίρο και Λίνο

Τρεις και βλέπουµε ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ κορυφής προέδρου - προπονητή και συµφωνία για την απόκτηση τριών ποδοσφαιριστών εν όψει της περιόδου του Ιανουαρίου είχαµε χτες στην ΑΕΚ. Ο Χιµένεθ τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση, υπογράµµισε ότι µε το υπάρχον ρόστερ οι βλέψεις δεν µπορούν να είναι µεγάλες και έκρινε ιδιαίτερα επιτακτική την προσθήκη ενός δεξιού οπισθοφύλακα. Οι άλλες θέσεις αφορούν έναν κεντρικό αµυντικό κι ένα µέσο, µε τον Πέτερ Λουσέν (φωτό) να µπορεί να είναι ένας απ’ αυτούς. Ο Γάλλος µέσος ήρθε το απόγευµα στην Αθήνα και θα υποβληθεί σε εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις, προκειµένου να διαπιστωθεί εάν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυµατισµό (ρήξη χιαστού και µηνίσκου) που τον έχει κρατήσει εκτός γηπέδων απ’ το Σεπτέµβρη του 2009. Ο 31χρονος Λουσέν, που έκανε σπουδαία καριέρα στην Πριµέρα Ντιβιζιόν (έχει συνεργαστεί και µε τον Χιµένεθ) και το Σαµπιονά, θα δοκιµαστεί στις προπονήσεις και, εφόσον πείσει, θα κληθεί να υπογράψει συµβόλαιο. Στο µεταξύ, η συνάντηση του εκπροσώπου του Μπλάνκο µε τον Στ. Αδαµίδη δεν έβγαλε είδηση όσον αφορά την παραµονή του Αργεντινού, ωστόσο έβγαλε... αισιοδοξία. Η ΑΕΚ δείχνει διατεθειµένη να διαφοροποιηθεί (προς τα πάνω) από την αρχική θέση των 500.000 ευρώ ετησίως προς τον ποδοσφαιριστή, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει το δρόµο για την υπογραφή νέου συµβολαίου µε τον Μπλάνκο.

Επιστροφή στις προπονήσεις χτες για τους παίκτες του ΠΑΟΚ στη Σουρωτή, όπου βρέθηκε και ο Λίνο (δεξιά) Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Ο

ι είκοσι τέσσερις ώρες ξεκούρασης παρήλθαν αρκετά γρήγορα για τους παίκτες του ΠΑΟΚ, αφού µετά το ρεπό της Δευτέρας άπαντες επανήλθαν χτες στους καθηµερινούς ρυθµούς προπόνησης και προετοιµασίας εν όψει της επόµενης αγωνιστικής υποχρέωσης, µε τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται το Σάββατο τον Ηρακλή στην Τούµπα. Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραµένει η αµυντική γραµµή, εκεί όπου εντοπίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των τραυµατισµών που έχουν πλήξει φέτος την οµάδα. Νέο «θύµα» ο Φρανσίσκο Ζουέλα που όπως επιβεβαίωσαν οι χτεσινές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, υπέστη θλάση Α’ βαθµού στον αριστερό δικέφαλο και θα µείνει εκτός δράσης για τις επόµενες δυο εβδοµάδες. Ο Στέλιος Μαλεζάς ακολούθησε ατοµικό πρόγραµµα, ο Βαγγέλης Γεωργίου ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα κι ο Ανίς Μπουσαΐντί δεν υπολογίζεται καθώς, όπως είχε προαποφασιστεί και δηλωθεί, θα εκτίσει σ’

αυτήν την αναµέτρηση την ποινή του για τη συµπλήρωση τεσσάρων κίτρινων καρτών. Ωστόσο, ενθαρρυντικά είναι τα νέα τόσο από τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, όσο κι από τον Μίρκο Σαβίνι. Αµφότεροι ανεβάζουν ρυθµούς καταφέρνοντας χτες ν’ ακολουθήσουν χωρίς πρόβληµα το µέρος της προπόνησης που είχε να κάνει µε ασκήσεις τακτικής. Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε µετά την αποθεραπεία του στη Βραζιλία και ο Λίνο. «Νιώθω πάρα πολύ καλά. Εχω προπονηθεί πάρα πολύ», µας είπε λίγο µετά την άφιξή του και συνέχισε: «Εχω ολοκληρώσει την αποκατάστασή µου. Ειδικά τις τελευταίες πέντε ηµέρες έχω κάνει πολύ καλές προπονήσεις. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θα κρίνουν την κατάστασή µου. Εγώ θέλω να βοηθήσω όσο πιο σύντοµα γίνεται. Φυσικά και µάθαινα νέα της οµάδας µου. Θέλω να παίξω µε τη Δυναµό, νιώθω έτοιµος». Το αν η επιθυµία του θα γίνει πραγµατικότητα εξαρτάται από το αποτέλεσµα των εξετάσεων που θα υποβληθεί άµεσα. Μάλιστα, πηγαίνοντας από το αεροδρόµιο στη Σουρωτή έγινε δεκτός µε ιδι-

MEGAPRESS

αίτερη θέρµη κι αρκετά... πειράγµατα απ’ όλους. Επιστρέφοντας στα του… ιατρικού δελτίου, δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη για τον Βίκτορ Βιτόλο που θα προσπαθήσει να προλάβει τον αγώνα µε τη Δυναµό στο Ζάγκρεµπ, αγώνα που θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει µικρός αριθµός φιλάθλων της οµάδας, όπως ενηµέρωσε χτες σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ. Εκτός παραµένει κι ο Ζλάταν Μουσλίµοβιτς, την ώρα που συνεχίζουν θεραπεία οι Βλάνταν Ιβιτς και Ναµπίλ Ελ Ζαρ. Μια και ο λόγος περί ανακοινώσεων, η ΠΑΕ ενηµέρωσε χτες για τη διεξαγωγή Τακτικής Γενικής Συνέλευσης την προσεχή Κυριακή (12.00) στην Τούµπα, µε αρκετά και σηµαντικά θέµατα. Επίσης, από σήµερα το πρωί τίθενται σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για τον αγώνα του Σαββάτου µε τιµές που κυµαίνονται από 15 έως και 100 ευρώ. Εξάλλου, χτες έφτασε στην ΠΑΕ έγγραφο περαίωσης από το υπουργείο Οικονοµικών, σύµφωνα µε το οποίο για να µην ελεγχθεί εξωνυχιστικά στο µέλλον, θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό που αγγίζει τις 285.000 ευρώ.


18

2

φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Πικρό φινάλε Ο Παναθηναϊκός έχασε για δεύτερη φορά από την Κοπεγχάγη (3-1) και µε απολογισµό τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες αποχώρησε από την Ευρώπη Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Μ

αρτύριο αποδείχτηκε το φετινό Τσάµπιονς Λιγκ για τον Παναθηναϊκό και η χτεσινή ήττα µε 3-1 στην παγωµένη Κοπεγχάγη ήταν η τελευταία πράξη του δράµατος. Οι «πράσινοι» είχαν βέβαια ήδη αποκλειστεί και το αποτέλεσµα δεν είχε µεγάλη σηµασία, αλλά είναι σίγουρο ότι για µία οµάδα µε την ευρωπαϊκή ιστορία του «τριφυλλιού», ο απολογισµός της φάσης των οµίλων (4 ήττες, 2 ισοπαλίες και συντελεστή τερµάτων... 2-13) είναι απογοητευτικός. Οι Δανοί, που ήταν ανώτεροι και είχαν τον έλεγχο από το ξεκίνηµα, προηγήθηκαν χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Βίνγκαρτ στο 26’ µε ωραίο διαγώνιο σουτ. Στην εκπνοή του ηµιχρόνου ο Μαρίνος βρέθηκε σε θέση βολής αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Στο δεύτερο µέρος, η οµάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα προσπάθησε να αντιδράσει αλλά δεν κατάφερε

Συντριβή της Ιντερ

O Βίνγκαρντ πανηγυρίζει το πρώτο γκολ να απειλήσει ουσιαστικά τους γηπεδούχους και στο 51’ η πρωταθλήτρια Δανίας πέτυχε το 2-0 µε πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο Γκρόνκιερ. Ο Εντόι είχε δοκάρι στο 57’ και ο Σισέ διαµόρφωσε το 3-0 µε αυτογκόλ στο 74’. Το τελικό 3-1 σηµείωσε ο Καντέ στις καθυστερήσεις και το γκολ

αυτό ήταν το 300ό του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη. Με την καθαρή της νίκη επί του Παναθηναϊκού, η Κοπεγχάγη προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16» του Τσάµπιονς Λιγκ. ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: Βίλαντ, Πόσπεχ, Κλαουντεµίρ, Κβιστ, Γκρόνκερ (87’ Ζοχόρε), Εντόι

(82’ Σαντίν), Αντονσον (78’ Οτενσεν), Βεντ, Βίνγκαρντ, Γιόργκενσεν, Μπολάνιος. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Καντέ, Μπουµσόν, Βύντρα, Ζιλµπέρτο Σίλβα (46’ Νίνης), Σιµάο, Χριστοδουλόπουλος (46’ Λέτο), Λουίς Γκαρσία (77’ Πετρόπουλος), Μαρίνος, Σισέ.

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Α’ ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΤΕΝΑΜ ΙΝΤΕΡ ΤΒΕΝΤΕ ΒΕΡΝΤΕΡ

6 18-11 6 12-11 6 9-11 6 6-12

B’ ΟΜΙΛΟΣ 11 10 6 5

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 14.9 Τβέντε-Ιντερ 14.9 Βέρντερ-Τότεναμ

2-2 2-2

14.9 Λιόν-Σάλκε 14.9 Μπενφίκα-Χάποελ

4-0 4-1

29.9 Χάποελ-Λιόν 29.9 Σάλκε-Μπενφίκα

1-1 4-3

20.10 Λιόν-Μπενφίκα 20.10 Σάλκε-Χάποελ

2.11 Τότεναμ-Ιντερ 2.11 Βέρντερ-Τβέντε

2.11 Μπενφίκα-Λιόν 2.11 Χάποελ-Σάλκε

3-0 1-0

24.11 Σάλκε-Λιόν 24.11 Χάποελ-Μπενφίκα

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 24.11 Τότεναμ-Βέρντερ 24.11 Ιντερ-Τβέντε 7.12 Βέρντερ-Ιντερ 7.12 Τβέντε-Τότεναμ

7.12 Μπενφίκα-Σάλκε 7.12 Λιόν-Χάποελ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΑΖΑΝ ΠΑΟ

6 6 6 6

14-3 7-5 2-4 2-13

14 10 6 2

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

29.9 Βαλένθια-Μάντσεστερ 0-1 29.9 Ρέιντζερς-Μπούρ/σπορ 1-0

29.9 Ρούμπιν-Μπαρτσελόνα 1-1 29.9 ΠΑΟ-Κοπεγχάγη 0-2

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

2-0 3-1

20.10 Ρέιντζερς-Βαλένθια 1-1 20.10 Μάν/στερ-Μπούρ/σπορ 1-0

20.10 Μπαρτσελόνα-Κοπεγχάγη 2-0 20.10 ΠΑΟ-Ρούμπιν 0-0

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

4-3 0-0

2.11 Μπούρ/σπορ-Μάν/στερ 0-3 2.11 Βαλένθια-Ρέιντζερς 3-0

2.11 Κοπεγχάγη-Μπαρτσελόνα 1-1 2.11 Ρούμπιν-ΠΑΟ 0-0

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

3-0 3-0

24.11 Ρέιντζερς-Μάντσεστερ 0-1 24.11 Βαλένθια-Μπούρ/σπορ 6-1

24.11 ΠΑΟ-Μπαρτσελόνα 0-3 24.11 Ρούμπιν - Κοπεγχάγη 1-0

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

7.12 Μάντσεστερ-Βαλένθια 1-1 7.12 Μπούρ/σπορ-Ρέιντζερς1 1-1

7.12 Κοπεγχάγη-ΠΑΟ 3-1 7.12 Μπαρτσελόνα-Ρούμπιν 2-0

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 3-0 3-3

14 11 6 1

1-3 2-0

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

7-1 15-4 3-6 2-16

14.9 Μπούρ/σπορ-Βαλένθια 0-4 14.9 Μάντσεστερ-Ρέιντζερς 0-0

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 3-1 0-2

6 6 6 6

1-0 2-0

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ ΜΠΟΥΡΣΑΣΠΟΡ

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 20.10 Τβέντε-Βέρντερ 20.10 Ιντερ-Τότεναμ

6 10-3 13 6 11-10 10 6 7-12 6 6 7-10 5

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 29.9 Ιντερ-Βέρντερ 29.9 Τότεναμ-Τβέντε

ΣΑΛΚΕ ΛΙΟΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΧΑΠΟΕΛ Τ.Α.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

1-2 2-2

14.9 Μπαρτσελόνα-ΠΑΟ 14.9 Κοπεγχάγη-Ρούμπιν

5-1 1-0

ΘΕΜΑ προπονητή φαίνεται ότι θα προκύψει πλέον στην Ιντερ, µετά και την χτεσινή συντριβή που γνώρισε στη Βρέµη από την αποκλεισµένη Βέρντερ µε 3-0. Και µπορεί να ακολουθεί το Μουντιάλ των συλλόγων, ωστόσο είναι πολύ πιθανό οι «νερατζούρι» να πάνε στο Αµπού Ντάµπι χωρίς τον Ράφα Μπενίτεθ, που δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο και πληρώνει τους συνεχείς τραυµατισµούς βασικών του παικτών. Μετά την ήττα, η Ιντερ κινδυνεύει, εκτός των άλλων, να κληρωθεί µε κάποιο από τα µεγάλα ονόµατα που απέµειναν, όπως η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή η Ρεάλ. Η Βέρντερ άνοιξε το σκορ στο 39’ µε κεφαλιά του Πρεντλ (φωτό) και µε την έναρξη του β’ µέρους ο Αρναούτοβιτς πέτυχε το δεύτερο γκολ. Στη συνέχεια ο Καµπιάσο είχε δοκάρι, αλλά η πρωταθλήτρια Ευρώπης δέχτηκε και τρίτο γκολ από τον Πιζάρο και γνώρισε την δεύτερη ήττα της στον όµιλο. Την ίδια ώρα στην Ολλανδία η Τότεναµ προηγήθηκε δύο φορές της Τβέντε µε ένα εντυπωσιακό αυτογκόλ του Βίσγκερχοφ και άλλα δύο γκολ του Ντεφό και, παρότι ισοφαρίστηκε από τους Λάνζατ (πέναλτι), Ροζάλες και Τσαντλί, κράτησε την πρώτη θέση στον όµιλο µε το 3-3. Β’ ΟΜΙΛΟΣ: Απρόσµενο θρίλερ είχαµε σ’ αυτό τον όµιλο µε θύµα την Χάποελ, που έχασε την πρόκριση στα τελευταία λεπτά. Η Σάλκε συνέχισε την εντυπωσιακή της ευρωπαϊκή πορεία (αντίθετα µε εκείνη στην Μπουντεσλίγκα) και νίκησε στη Λισαβόνα τους Πορτογάλους µε 2-1, αφού προηγήθηκε µε γκολ των Χουράδο και Χέβεντες. Η Μπενφίκα µείωσε στο τέλος µε τον Λουιζάο και τελικά θα παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ χάρη στο δώρο που της έκανε η Λιόν. Η Χάποελ, πραγµατοποιώντας σπουδαία εµφάνιση, προηγήθηκε της Λιόν στο «Ζερλάν» µε 1-2 (62’ Λισάντρο - 63’ Σαχάρ, 69’ Ζάχαβι), αλλά στο 88’ δέχτηκε την ισοφάριση από το νεαρό αναπληρωµατικό Λακαζέτ και είδε τις ελπίδες της να σβήνουν. Γ’ ΟΜΙΛΟΣ: Ωραίο παιχνίδι έγινε στο «Ολντ Τράφοντ», όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφερε 1-1 µε τη Βαλένθια και τερµάτισε πρώτη στον όµιλο. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν στο 32’ µε τον Πάµπλο, αλλά στο β’ µέρος ισοφάρισε ο Αντερσον. Στο άλλο µατς η Μπούρσασπορ πήρε τον πρώτο της βαθµό φέρνοντας 1-1 µε την Ρέιντζερς. Οι Σκοτσέζοι προηγήθηκαν µε τον Μίλερ και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν µε τον Γιλντιρίµ. ∆’ ΟΜΙΛΟΣ: Στο άλλο παιχνίδι του οµίλου του Παναθηναϊκού, η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε µε αναπληρωµατικούς, αλλά κατάφερε να σπάσει την παράδοση και να κερδίσει για πρώτη φορά την Ρουµπίν Καζάν µε 2-0, χάρη σε γκολ των Φοντάς και Βάσκεθ. Ο Γκουαρδιόλα έχασε, όµως, τους Χεφρέν και Μπόγιαν µε τραυµατισµούς. ΚΟΝΤΑ στην αναστολή της απεργίας, που έχει προκηρυχτεί για το Σαββατοκύριακο, βρίσκονται οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές. Μετά την πολύωρη συνάντηση που υπήρξε χτες µεταξύ των εµπλεκόµενων πλευρών, εκπρόσωπος του συνδικάτου των ποδοσφαιριστών δήλωσε ότι σηµειώθηκε πρόοδος στο θέµα των συλλογικών συµβάσεων και ότι σήµερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Η επιστροφή... Μετά από έξι χρόνια ο Ντρογκµπά επιστρέφει στη Μασσαλία. Μάχη για την πρόκριση δίνουν Αρσεναλ και Ρόµα Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Ε

ξι χρόνια µετά την µεταγραφή του από την Μαρσέιγ στην Τσέλσι, ο Ντιντιέ Ντρογκµπά επιστρέφει απόψε στο «Βελοντρόµ» για να αντιµετωπίσει την οµάδα της καρδιάς του. Ο 32χρονος φορ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό στη µοναδική χρονιά που έπαιξε στη Μασσαλία, σκοράροντας 32 φορές σε 55 αγώνες και οδηγώντας την γαλλική οµάδα στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μετά έφυγε για το Λονδίνο, αλλά ποτέ δεν ξέχασε την οµάδα που τον ανέδειξε. «Είµαι συγκινηµένος που θα ξαναπαίξω εκεί, γιατί η Μαρσέιγ µου έδωσε την ευκαιρία να γίνω γνωστός. Περιµένω µε ανυποµονησία το παιχνίδι και οι συµπαίκτες µου θα δουν αυτά που τους έλεγα τόσο καιρό για το Βελοντρόµ. Μετά τον αγώνα θα πάω σίγουρα στα αποδυτήρια των γηπεδούχων», δήλωσε ο Ντρογκµπά.

Πρεµιέρα στα Εµιράτα

O Ντρογκµπά επιστρέφει στο «Βελοντρόµ» Ο αγώνας δεν έχει καµία βαθµολογική σηµασία, αφού και οι δύο οµάδες έχουν προκριθεί, αλλά για την Τσέλσι είναι µια ευκαιρία να επιστρέψει στις καλές εµφανίσεις. Πάντως, ο Αντσελότι άφησε εκτός αποστολής τους Κόουλ, Ανελκά, Λάµπαρντ και Ζιρκόφ. Στον Ε’ όµιλο η Ρόµα αντιµετωπίζει στη Ρουµανία την Κλουζ (21.45 Novasports

6) και θέλει ένα βαθµό για να εξασφαλίσει την δεύτερη θέση. Αν χάσει, θα αποκτήσει ελπίδες η Βασιλεία, που µε τη σειρά της θα πρέπει να νικήσει στο Μόναχο την Μπάγερν. Στον Η’ όµιλο όλα δείχνουν πως θα προκριθούν η Σαχτάρ, που υποδέχεται την Μπράγκα και η Αρσεναλ, η οποία αναµένεται να κερδίσει την Παρτιζάν στο «Εµιρεϊτς» (21.45

ΝΕΤ). Οι Πορτογάλοι θα προκριθούν µόνο αν πάρουν απόψε περισσότερους βαθµούς από όσους θα πάρει η Αρσεναλ. Στον Ζ’ όµιλο, τέλος, χαρακτήρα γοήτρου έχουν οι αναµετρήσεις της Ρεάλ µε την Οσέρ (21.45 Novasports 1) και Μίλαν - Αγιαξ (21.45 Novasports 4). Στην Ρεάλ θα εκτίσουν τις ποινές τους οι Μουρίνιο, Ράµος και Αλόνσο.

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Ε’ ΟΜΙΛΟΣ ΜΠΑΓΕΡΝ ΡΟΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΛΟΥΖ

5 5 5 5

ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ

13-6 12 9-10 9 8-8 6 5-11 3

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 15.9 Μπάγερν-Ρόμα 15.9 Κλουζ-Βασιλεία

2-0 2-1

28.9 Τσέλσι-Μαρσέιγ 28.9 Σπαρτάκ-Ζίλινα

1-3 3-2

19.10 Σπαρτάκ-Τσέλσι 19.10 Μαρσέιγ-Ζίλινα

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 8.12 Κλουζ-Ρόμα 8.12 Μπάγερν-Βασιλεία

1-4 0-1

3.11 Ζίλινα-Μαρσέιγ 3.11 Τσέλσι-Σπαρτάκ

3-2 1-0

23.11 Σπαρτάκ-Μαρσέιγ 23.11 Τσέλσι-Ζίλινα 8.12 Μαρσέιγ-Τσέλσι 8.12 Ζίλινα-Σπαρτάκ

11-2 7-5 4-10 3-8

15.9. Ρεάλ-Αγιαξ 15.9 Μίλαν-Οσέρ

2-0 3-0

28.9 Αγιαξ-Μίλαν 28.9 Οσέρ-Ρεάλ

0-2 1-0

19.10 Ρεάλ-Μίλαν 19.10 Αγιαξ-Οσέρ

13 8 4 3

ΣΑΧΤΑΡ ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΠΡΑΓΚΑ ΠΑΡΤΙΖΑΝ

2-0 2-0

3.11 Μίλαν-Ρεάλ 3.11 Οσέρ-Αγιαξ

0-3 2-1

23.11 Οσέρ-Μίλαν 23.11 Αγιαξ-Ρεάλ 8.12 Μίλαν-Αγιαξ 8.12 Ρεάλ-Οσέρ

12 9 9 0

ΑΓΓΛΙΑ 6-0 1-0

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 1-1 0-1

28.9 Παρτιζάν-Αρσεναλ 28.9 Μπράγκα-Σαχτάρ

2-0 2-1

19.10 Αρσεναλ-Σαχτάρ 19.10 Μπράγκα-Παρτιζάν

1-3 0-3

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 5-1 2-0

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 2-2 2-1

3.11 3.11

0-2 0-4

23.11 Μπράγκα-Αρσεναλ 23.11 Παρτιζάν-Σαχτάρ

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

10-6 15-6 5-9 1-10

15.9. Αρσεναλ-Μπράγκα 15.9 Σαχτάρ-Παρτιζάν

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 0-7 4-1

5 5 5 5

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

5 5 5 5

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 0-4 2-3

ΡΕΑΛ ΜΙΛΑΝ ΑΓΙΑΞ ΟΣΕΡ

Η’ ΟΜΙΛΟΣ

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 23.11 Ρόμα-Μπάγερν 23.11 Βασιλεία-Κλουζ

15.9 Ζίλινα-Τσέλσι 15.9 Μαρσέιγ-Σπαρτάκ

1-2 2-1

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 3.11 Κλουζ-Μπάγερν 3.11 Βασιλεία-Ρόμα

14-3 15 11-3 9 5-9 6 2-17 0

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 19.10 Ρόμα-Βασιλεία 19.10 Μπάγερν-Κλουζ

5 5 5 5

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 28.9 Βασιλεία-Μπάγερν 28.9 Ρόμα-Κλουζ

ΤΣΕΛΣΙ ΜΑΡΣΕΪΓ ΣΠΑΡΤΑΚ Μ. ΖΙΛΙΝΑ

Ζ’ ΟΜΙΛΟΣ

Σαχτάρ-Αρσεναλ Παρτιζάν-Μπράγκα

2-1 0-1

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 8.12 Σαχτάρ-Μπράγκα 8.12 Αρσεναλ-Παρτιζάν

ΛΙΓΕΣ µέρες µετά την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, η Μέση Ανατολή συγκεντρώνει και πάλι το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων, καθώς στα Αραβικά Εµιράτα αρχίζει σήµερα το Παγκόσµιο Κύπελλο Συλλόγων. Η διοργάνωση θα κορυφωθεί την επόµενη εβδοµάδα, όταν θα µπουν στη µάχη η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιντερ και η κάτοχος του Κόπα Λιµπερταδόρες, Ιντερνασιονάλ Πόρτο Αλέγκρε, που είναι και τα φαβορί. Η αυλαία, πάντως, θα ανοίξει σήµερα στο στάδιο «Μοχάµεντ Μπιν Ζαγέντ» του Αµπού Ντάµπι (φωτό), µε την αναµέτρηση ανάµεσα στην γηπεδούχο Αλ Γουαντά και την πρωταθλήτρια Ωκεανίας, Χεκάρι Γιουνάιτεντ από την Παπούα Νέα Γουινέα. Η νικήτρια του αγώνα θα παίξει την Πέµπτη µε την πρωταθλήτρια Ασίας, τη Νοτιοκορεατική Σεονγκνάµ. ΤΗΝ πρόθεση της ΦΙΦΑ, να µην αλλάξει άµεσα τον τρόπο επιλογής των διοργανωτών των Παγκοσµίων Κυπέλλων, επανέλαβε χτες ο γεν. γραµµατέας της Ζερόµ Φάλκε. Ο Φάλκε χαρακτήρισε «απόλυτα διαφανές» το σύστηµα επιλογής και διευκρίνισε ότι, αν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο µέλλον, αυτό θα γίνει µετά το 2018. Οι χώρες που δεν έχασαν την περασµένη εβδοµάδα στη Ζυρίχη, µε επικεφαλής την Αγγλία, κάλεσαν τη ΦΙΦΑ να αλλάξει τρόπο επιλογής, ωστόσο ο Ιάπωνας Γιούνι Ογκούρα, ένα από τα µέλη της εκτελεστικής επιτροπής, επισήµανε πως η στάση των βρετανικών ΜΜΕ (και οι αποκαλύψεις για δωροδοκία µελων της ΦΙΦΑ) έπαιξε ρόλο στην αντιµετώπιση της αγγλικής υποψηφιότητας. ΑΛΛΑΓΗ προπονητή είχαµε και στον Ερ. Αστέρα, καθώς η διαφορά από την πρωτοπόρο Παρτιζάν αυξήθηκε στους πέντε βαθµούς και έτσι την «πλήρωσε» ο Αλεξάνταρ Κρστιτς. Ακόµη, ο Μαρσέλ Ντεζαγί απέσυρε το ενδιαφέρον του για την τεχνική ηγεσία της Γκάνας.

2-0 0-3

Γιολ για... Νιούκαστλ ΤΟ... τάιµινγκ της αποχώρησης του Κρις Χάουτον από τη Νιούκαστλ και του Μάρτιν Γιολ (φωτό) από τον Αγιαξ, πυροδότησαν έντονες φήµες για πιθανή πρόσληψη του Ολλανδού από την αγγλική οµάδα. Ο Γιολ, που παραιτήθηκε το βράδυ της ∆ευτέρας µετά τη συνεχή κριτική προς το πρόσωπό του, ήθελε να επιστρέψει το καλοκαίρι στην Αγγλία, αλλά ο Αγιαξ δεν τον άφησε να πάει στην Φούλαµ. Πάντως, ενδιαφέρον για τον πάγκο των «ανθρακωρύχων» εξέφρασε και ο θρύλος της Νιούκαστλ, Αλαν Σίρερ, ενώ υποψήφιος είναι και ο Αλαν Πάρντιου.


20

4

φω

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΤΩΝ Σ

ΠΟΛΟ

Ηττα για την Εθνική ΟΥΤΕ χτες κατάφερε η Εθνική Ανδρών να πετύχει την πρώτη της νίκη στα προκριματικά του Γουόρλντ Λιγκ. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε για τη δεύτερη αγωνιστική στον Πειραιά από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Κροατία με 10-4 (φωτό). Στο μεταξύ, πέντε αγώνες για την Α’ φάση του Κυπέλλου περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα, με τους νικητές να προκρίνονται στους «16» της διοργάνωσης. Την απευθείας πρόκριση έχουν πάρει οι οκτώ πρώτες ομάδες της περσινής Α1, δηλ. Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Βουλιαγμένη, ΠΑΟΚ, Π. Φάληρο, ΠΑΟ, Λάρισα και ΝΟ Πατρών, ενώ ΟΦΗ και ΝΟ Αργοστολίου πέρασαν άνευ αγώνος. Αναλυτικά το πρόγραμμα: 14.30: ΟΥΚ Βόλου - Κέρκυρα, 16.00: Περιστέρι

- Ηρακλής, 17.00: Αγ. Νικόλαος - Χίος, 19.00 Καλαμάκι - Εθνικός, 20.30 Γλυφάδα - Τρίτων Αμαρ. Η κλήρωση της Β’ φάσης θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου και οι αγώνες στις 9 Φεβρουαρίου. ΜΕΤΑ το Ποσειδώνιο και το Εθνικό, άλλο ένα κολυμβητήριο έβαλε χτες λουκέτο. Πρόκειται γι’ αυτό των Χανίων όπου λόγω έλλειψης πετρελαίου, σταμάτησε η λειτουργία της 50άρας πισίνας. Το γεγονός γωνστοποίησε με σχετική ανακοίνωση ο ΝΟ Χανίων, ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Σαββατοκύριακο στο κολυμβητήριο πρόκειται να φιλοξενηθούν ο αγώνας πόλο της Α1 Γυναικών, ΝΟ Ρεθύμνου - Ηρακλή και ημερίδα κολύμβησης.

ΒΟΛΕΪ

Ξαναρχίζει το πρωτάθλημα ΜΕΤΑ από αρκετούς μήνες προσπαθειών και τη διακοπή του πρωταθλήματος, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης, αποφάσισε να δεχτεί το προεδρείο της ΕΣΑΠ και να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του για το μέλλον του επαγγελματικού βόλεϊ. Η συνάντηση θα γίνει σήμερα το πρωί και η Λίγκα ανακοίνωσε, μετά τη χτεσινή της συνεδρίαση, ότι το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών θα ξαναρχίσει το Σαββατοκύριακο από εκεί που σταμάτησε, δηλ. από την 7η αγωνιστική και το ντέρμπι κορυφής Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ. Σήμερα, πάντως, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ευρώπη, καθώς έχουμε και δύο συμμετοχές ομάδων της Θεσσαλονίκης. Ο Αρης, μετά την «επική» πρόκριση επί της Ταλίν, έχει ακόμη πιο δύσκολο έργο σήμερα στο Κατοβίτσε με αντίπαλο την Κέζερντζιν (19.00). Στην πολωνική ομάδα αγωνίζονται τρεις παίκτες που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ζαγκούμνι (Παναθηναϊκός), ο Ούρναουτ (Ολυμπιακός) και ο Ιντι (Ηρακλής). Στον Εύοσμο, η γυναικεία ομάδα του Ηρακλή δίνει τον πρώτο της αγώνα για το Τσάλεντζ Καπ με αντίπαλο την ισχυρή γερμανική Βισμπάντεν, στην οποία αγωνίζεται η περυσινή του πασαδόρος Ολγκα Ράονιτς. Για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στου Ρέντη την σλοβενική Μπλεντ (19.00) και ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στο Βέλγιο με την Κνακ (21.30), για το Τσάλεντζ Καπ ανδρών η ΕΑ Πατρών αγωνίζεται στη Φινλανδία με την Ούλου (18.30) και για την αντίστοιχη διοργάνωση των γυναικών, το Μαρκόπουλο παίζει στο Αζερμπαϊτζάν με την Αζερέιλ Μπακού (16.00).

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μπράβο: τρέχει για να προλάβει ΠΑΡΑ το ρεπό που έδωσε ο Ε. Βαλβέρδε στους παίκτες του Ολυμπιακού, ο Ραούλ Μπράβο (φωτό) πήγε χτες στο Ρέντη και γυμνάστηκε και εκτιμάται ότι θα προλάβει το ματς με τον Ατρόμητο. Σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα οι «ερυθρόλευκοι» ενδιαφέρονται για τον αμυντικό της Κοπεγχάγης, Οσκαρ Βεντ, ο οποίος αγωνίζεται στην πρωταθλήτρια Δανίας από το 2006 και το καλοκαίρι μένει ελεύθερος. Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες στην ΕΕΟΔΕΠ της ΕΠΟ η εκδίκαση της καταγγελίας του Ολυμπιακού για τη λύση συμβολαίου του Γκαλέτι. Οι «ερυθρόλευκοι» θεωρούν πως η συνεργασία των δύο πλευρών δε λύθηκε με δική τους υπαιτιότητα και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αποζημιώσουν τον παίκτη. Η απόφαση θα εκδοθεί εντός

δέκα ημερών. Τέλος ο Μαρέσκα συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στη Μάλαγα από την 1η Ιανουαρίου. ΕΠΩΠΙΟΝ της Πειθαρχικής Επιτροπής της Λίγκας θα απολογηθεί αύριο το μεσημέρι ο Παναθηναϊκός, κατηγορούμενος για τα επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό. Οι «πράσινοι» θα ισχυριστούν ότι δεν έχουν σχέση με τα έκτροπα, τα οποία αποδίδουν σε άτομα του αντιεξουασιαστικού χώρου. Στην καλύτερη περίπτωση πάντως θα τιμωρηθούν με (βαρύ) πρόστιμο, χωρίς να αποκλείεται ο αποκλεισμός έδρας για δεύτερη φορά φέτος. Σε απολογία έχουν ακόμη κληθεί οι ΠΑΕ Ξάνθη, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Λάρισα, Καβάλα, Ολυμπιακός και Πανιώνιος.

Εμπιστοσύνη σ

Ο Τσέζαρεκ δηλώνει ότι ο Αρης θα εκπληρώσει τους σ αδιανόητο να αμφισβητείται η δουλειά του Αργεντινού Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Ο

Ντάνιελ Τσέζαρεκ (φωτό) αδυνατεί να εξηγήσει τις ραγδαίες αγωνιστικές μεταπτώσεις του Αρη, αλλά δηλώνει (σε συνέντευξή του στο συνδρομητικό κανάλι) βέβαιος ότι η ομάδα θα αποκτήσει σύντομα την σταθερότητα που απαιτείται για να εκπληρώσει τους στόχους της, εντός και εκτός συνόρων. «Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί έχουμε άλλη εικόνα στην Ευρώπη και άλλη στην Ελλάδα. Είμαι όμως σίγουρος ότι από εδώ και πέρα δε θα ξανακάνουμε τόσο άσχημα ματς στην Ελλάδα και θα αποκτήσουμε τη σταθερότητα που χρειάζεται». Ο Κροάτης φορ ποντάρει στην παρουσία του Εκτορ Κούπερ και τονίζει ότι κάνουν μεγάλο λάθος όσοι τον αμφισβητούν. «Πιστεύουμε στην πρόκριση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κερδίσουμε τη Ρόζενμποργκ. Στην Ελλάδα μας γνωρίζουν όλοι. Τώρα θα μας μάθουν καλά και στην Ευρώπη. Εχουμε εμπιστοσύνη στη δουλειά του προπονητή, αλλά στην Ελλάδα και τα έντεκα εκατομμύρια έχουν άποψη για το ποδόσφαιρο. Δε γίνεται όμως να αμφισβητείς τη δουλειά ενός ανθρώπου που έχει μετάσχει σε τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς, επειδή η ομάδα είχε 2-3 άσχημα αποτελέσματα». Ο Αρης ξεκίνησε χτες με αρκετά προβλήματα την προετοιμασία για το ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου. Οσον αφορά την άμυνα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αποθεραπεία των Ρονάλντο και Οριόλ, η κατάσταση των

ΚΑΒΑΛΑ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ της Καβάλας υπολογίζει τους Καρντόσο, Ονουάτσι και Αμπντούν, οι οποίοι εξέτισαν την ποινή τους στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, για την εκτός έδρας αναμέτρηση της Καβάλας στην Ξάνθη. Ωστόσο ο Πολωνός αποφάσισε να εκτίσουν την ποινή τους στο παιχνίδι με την Ξάνθη οι Ογκμπέτσε και Χργκόβιτς. Ο κ. Κάσπερτσακ θέλει να επαναφέρει τον Οικονόμου, καθώς μετά τον τραυματισμό του αγωνίζεται στην Κ20, όπου έδειξε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει την επαγγελματική ομάδα. Αλλωστε ο Πολωνός ζήτησε ενίσχυση στην επιθετική γραμμή της Καβάλας όπως και στην άμυνα σε περίπτωση που δοθεί ο Ντουγκλάο.

ΞΑΝΘΗ ΡΕΠΟ είχαν χτες οι ποδοσφαιριστές της Ξάνθης προκειμένου να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους και σήμερα θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για το εντός έδρας παιχνίδι με τη Καβάλα. Η θρακική ΠΑΕ εν όψει των εορτών διοργανώνει (15/12) ημερίδα στην οποία θα μιλήσουν οι γιατροί της ομάδας, Χρήστος Μπίκος - Μανώλης Παπακώστας, για ιατρικά θέματα στους αθλητές και γονείς των Ακαδημιών. Την επομένη (16/12) θα πραγματοποιηθεί η γιορτή του ποδοσφαιρικού τμήματος. Στις 17/12 αντιπροσωπεία της ομάδας θα επισκεφθεί το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης για να μοιράσει δώρα και στιγμές χαράς στα παιδιά.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

«Τέλος» στην

ΑΣΧΗΜΑ χαρακτήρισε τα όσα τον Πανθρακικό ο μεγαλομέτοχος τ κης. «Λέγονται άσχημες κουβέντες α και δεν μένουμε στα όσα έγιναν μετά ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: τρεις βδομάδ που υπέστη θλάση στο γαστροκνήμιο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: ο Λάμπρος Χο τον ΟΦΗ, βρίσκεται στο «στόχαστρο» ΗΛΙΟΥΠΟΥΛΗ: ο Αλέξης Αλεξ της ομάδας. Ο πρώην προπονητής αναλάβει την ομάδα και θα αντικατασ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ: την πεντάλεπτη καθ αποφάσισαν οι πρόεδροι του Βόρειο ανακοίνωσαν πως θα αρχίσουν μια σ σημαντικές προτάσεις με θεσμικά όρ ΟΠΑΠ και τον ΠΣΑΠ. Τα αιτήματα έχ γνωμία της Γ΄ Εθνικής, να την αναβα ΝΙΚΗ Β.: σε επαφές με Αργεντιν σκούλι. Το όνομά του δεν έχει γίνει γ φορίες αγωνίζεται στην Β΄ κατηγορία σκόρερ της ομάδας του.


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

5

21

ΣΠΟΡ

στον Κούπερ

στόχους του σε Ελλάδα και Ευρώπη και τονίζει ότι είναι τεχνικού. Αρκετά προβλήματα εν όψει Ολυμπιακού Β.

ν κόντρα

ειπώθηκαν ανάμεσα στον ΟΦΗ και των «πρασίνων», Θοδωρής Σαββάαπό αντίδραση. Κοιτάζουμε μπροστά ά το παιχνίδι», είπε. δες θα απουσιάσει ο Ηλίας Κώτσιος, ο. ούτος, που έφτασε μια «ανάσα» από » του Βασίλη Βούζα. ξίου είναι, από χτες, ο νέος τεχνικός της Εθνικής Νέων, συμφώνησε να στήσει τον Γιώργο Βαζάκα. θυστέρηση στην έναρξη των αγώνων ου και του Νότιου ομίλου. Μάλιστα, σειρά επαφών με αιτήματα αλλά και ργανα της κυβέρνησης, την ΕΠΟ, τον χουν σκοπό να αλλάξουν την φυσιοαθμίσουν και να την κάνουν βιώσιμη. νό επιθετικό βρίσκεται ο Πάμπλο Παγνωστό, όμως, σύμφωνα με πληροα της χώρας του, ενώ είναι ο πρώτος

οποίων βελτιώνεται. Ο τραυματισμός του Κουλουχέρη δεν είναι σοβαρός, ενώ ο Παπαζαχαρίας θα επανέλθει μετά τις γιορτές. Το ιατρικό δελτίο περιλαμβάνει ακόμη τον Τσεσνάουσκις (αναμένεται να είναι έτοιμος για το παιχνίδι με τη Ρόζενμποργκ), τον Χαβίτο (δέχτηκε ένα χτύπημα στο ματς με τον Αστέρα και θα επιστρέψει αύριο στις προπονήσεις) και τον Κόκε (έχει υποστεί κάκωση στην σπονδυλική στήλη). Οπως εξήγησε ο γιατρός του Αρη, Βαγγέλης Πανταζής, «ο Σέρχιο κάνει θεραπεία και αισθάνεται ήδη καλύτερα. Θα δοκιμάσει να τρέξει και αν δεν υπάρξει πρόβλημα θα προπονηθεί κανονικά». Πρόβλημα προέκυψε και με τον Ναφτί, που υπέστη διάστρεμμα και ενδέχεται να χάσει το ματς στο Βόλο. Οι ενοχλήσεις των Σηφάκη, Πορτίγια δεν προκαλούν ανησυχία, ενώ ο Αγτζίδης χειρουργήθηκε και θα επιστρέψει σε 4-5 μήνες. Ο Κάλβο, που αποτελεί πλέον ξένο σώμα για την ομάδα, προπονείται μόνος του και η διοίκηση ελπίζει ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη όσον αφορά το ενδεχόμενο δανεισμού του, αφού υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπρο, Ισπανία και Ρουμανία. Η περίπτωση του Ναφτί είναι διαφορετική αφού μετέχει κανονικά στις προπονήσεις της ομάδας. Αν όμως υπάρξουν οι προϋποθέσεις, η ΠΑΕ ενδέχεται να επιδιώξει τη συναινετική λύση του συμβολαίου. Τέλος, ο Λίμα, ο οποίος ήταν παροπλισμένος... από τη μέρα που αποκτήθηκε, έλυσε το συμβόλαιό του.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ Η ΠΑΕ Πανσερραϊκός «χτύπησε» την πόρτα του Ολυμπιακού για να δει αν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει τον Κώστα Μήτρογλου ως δανεικό. Τα «Λιοντάρια» όπως είναι γνωστό έχουν καλές σχέσεις με τους «ερυθρόλευκους» από τις περιπτώσεις του Παπάζογλου και του Σουμπίνιο. Ο τραυματισμός του Βρούτσινα, και το γεγονός ότι ο Νταλέ δεν φαίνεται να είναι κάτι το ιδιαίτερο (1 γκολ), αναγκάζουν τον Πανσερραϊκό να ψάξει για επιθετικό που θα κάνει τη διαφορά. Αύριο αναμένεται στις Σέρρες ο Ούρος Σίντζιτς, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον Πανσερραϊκό.

ΛΑΡΙΣΑ ΜΕΤΑ τον Μονίζ φαίνεται πως «ναυαγεί» και η περίπτωση του 44χρονου Χοσέ Αουρέλιο Γκάι. Οπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, η ΑΕΛ έχει κάνει ήδη πρόταση στον πρώην προπονητή της Σαραγόσα. Ωστόσο ο Αουρέλιο Γκάι βάσει των όσων γράφονται στη χώρα του προσανατολίζεται να απαντήσει αρνητικά στην πρόταση των «βυσσινί». Ηδη ο κ. Πηλαδάκης έχει ξεκινήσει συζητήσεις πάλι με Ισπανό προπονητή το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό. Ομως ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ δείχνει προβληματισμένος μήπως πρέπει να προσλάβει Ελληνα προπονητή που γνωρίζει τη Σούπερ Λίγκα διότι η ομάδα του είναι σε κακή βαθμολογική θέση.

Πού ’ναι η μπάλα; Η απάντηση των παικτών στη διοίκηση του Ηρακλή εντείνει το κλίμα εσωστρέφειας στην ομάδα, παραμονές ενός τοπικού ντέρμπι Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ Την αρχή έκανε η διοίκηση του Ηρακλή με την (απαράδεκτη) ενέργειά της να στοχοποιήσει τους ποδοσφαιριστές. Χτες οι τελευταίοι «σήκωσαν το γάντι» και απάντησαν δηλώνοντας ότι «ξέρουν σε ποια ομάδα αγωνίζονται». Παραμονές ενός τοπικού ντέρμπι, στον Ηρακλή (φαίνεται ότι) έχουν χάσει την μπάλα και ασχολούνται μ’ όλα τ’ άλλα εκτός από το παιχνίδι. Η ανακοίνωση που διάβασε στους εκπροσώπους του Τύπου (αντί του Κατσαμπή) ο Ν. Κυριαζής, στέλνει μήνυμα ενότητας, παράλληλα όμως υπενθυμίζει στους ιθύνοντες της ΠΑΕ ότι οι παίκτες (εναντίον των οποίων καταφέρεται) αγωνίζονται στην ομάδα που το καλοκαίρι δεν έκανε προετοιμασία, έκλεισε το ρόστερ της τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών και στην ομάδα, της οποίας οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τους παίκτες «υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν». Το τελευταίο αποτελεί έμμεση (πλην όμως σαφή) απάντηση στους ισχυρισμούς της διοίκησης ότι άπαντες είναι πληρωμένοι. Το κείμενο καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι οι παίκτες έκαναν και θα εξακολουθήσουν να κάνουν το καθήκον τους «με απόλυτο επαγγελματισμό, με περισσότερη δουλειά στο γήπεδο και ακόμη περισσότερο πάθος» και ζητά από τον κόσμο και τη διοίκηση «να σταθούν δίπλα μας και όχι απέναντί μας, γιατί το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη». Ο αρχηγός του Ηρακλή ξεκαθάρισε ότι το θέμα «λήγει εδώ» και διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η χτεσινή ήταν «media day», κανείς άλλος ποδοσφαιριστής δε θα κάνει δηλώσεις. Αναφερόμενος στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ επισήμανε πως «όλοι γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού και θέλουμε πολύ τη νίκη». Ο Σολτάνι ξεκίνησε χτες ατομικό πρόγραμμα προπόνησης με την ελπίδα να προλάβει το ματς του Σαββάτου, ενώ ο Ντάνι συνεχίζει τη θεραπεία, αλλά οι ελπίδες συμμετοχής του παραμένουν ελάχιστες. Απών και σ’ αυτό το παιχνίδι θα είναι ο Κατσαμπής, ενώ ο Μπαντής αναρρώνει και από σήμερα θα ξεκινήσει ατομική προπόνηση. Στο μεταξύ, ο Λίμα αναδείχτηκε νικητής του διαγωνισμού best goal για τη 13η αγωνιστική με ποσοστό 76,4%. Ο αμυντικός των «κυανολεύκων» θα βραβευθεί αύριο και το έπαθλο θα απονείμει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Κ. Φυτίλης. Στα μεταγραφικά, ο Μπερνάρ Μεντί αναμένεται σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, για να συζητήσει με τη διοίκηση το ενδεχόμενο συνεργασίας. Με το Γάλλο αμυντικό έχει γίνει σχετική προεργασία και το κλίμα είναι θετικό. Παράλληλα, η διοίκηση συνεχίζει να προσπαθεί - με τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για τον καθέναν - την προώθηση του ενδιαφέροντός της για τους Μήτρογλου, Ζαϊρί και Γκαλίτσιο. Παράλληλα, εξετάζεται η προοπτική του 21χρονου Γκανέζου, Κουίνσι Οσέι. Ο παίκτης προτάθηκε από τον Χάγκαν και, όπως και ο Νιάνγκ ο οποίος απορρίφθηκε, αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Φινλανδίας, με τη φανέλα της Χάκα.


22

6

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΗΡΑΚΛΗΣ

Πήραµε ό,τι θέλαµε

Παραιτήθηκε ο Σαρλής

Ο Σαρόν Ντρούκερ παραδέχτηκε ότι ο Αρης είχε προβλήµατα απέναντι στην Τσεντεβίτα, όµως κράτησε τη νίκη και την κάλυψη της διαφοράς ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΜΕΝΟΣ από τη νίκη και την κάλυψη της διαφοράς ήταν ο Σαρόν Ντρούκερ (φωτό) µετά τον αγώνα µε την Τσεντεβίτα. «Ηταν ένα παράξενο παιχνίδι. Ξέραµε ότι θα απουσιάσουν οι βασικοί της Τσεντεβίτα και αυτό µε προβληµάτισε, γι’ αυτό µίλησα στους παίκτες και τους είπα ότι πρέπει να κοιτάµε µόνο την οµάδα µας. Ξεκινήσαµε καλά εναντίον της ζώνης, στη συνέχεια πέσαµε σε παγίδα µε τα αµυντικά τρικ του Πέτροβιτς αλλά στο τέλος πήραµε αυτό που θέλαµε», τόνισε ο κόουτς του Αρη και συνέχισε: «Είχαµε προβλήµατα στο πικ εντ ρολ µε τον Πλέιστεντ. Οταν περάσαµε µε 13 πόντους κάναµε λάθη και οι Ρούντεζ, Τρόχα έβαλαν πολύ δύσκολα καλάθια. Προσπαθήσαµε

παίκτες µας τους οποίους προφυλάξαµε γιατί δεν ήταν τόσο σηµαντικός ο αγώνας για µας. Παίξαµε καλά παρά τις ελλείψεις. Κάποια λάθη στα τελευταία δευτερόλεπτα µας στοίχισαν τη νίκη. Πιστεύω ότι θα παλέψουµε µε τον Αρη για την πρόκριση στην επόµενη φάση, Μακάρι να περάσουµε και οι δύο». Στον άλλον αγώνα του οµίλου, η Αζοβµάς κέρδισε τη Χάποελ µε 92-88.

µε περιστροφές και ροτέισον να σταµατήσουµε τον Πλέιστεντ αλλά αργούσαµε στο τελείωµα της άµυνας. Στο τέλος προσαρµοστήκαµε στο σχήµα µε τους κοντούς της Τσεντεβίτα και δώσαµε την µπάλα στον Χαραλαµπίδη για να κερδίσει φάουλ και να βάλει βολές, µε στόχο όχι µόνο τη νίκη αλλά και την κάλυψη της διαφοράς». Ο Κώστας Χαραλαµπίδης ήταν καθοριστικός µε τις 6/6 βολές στο τελευταίο λεπτό.«Τέλος καλό, όλα καλά», είπε ο 34χρονος άσος και συµπλήρωσε ότι «δυσκολευτήκαµε αλλά πήραµε και τη νίκη και τη διαφορά. Κάναµε κάποια λάθη στην άµυνα και επιτρέψαµε στην Τσεντεβίτα να µας φτάσει». Στον αντίποδα, ο Αλεξάντερ Πέτροβιτς επισήµανε: «Ηρθαµε χωρίς τέσσερις

Είδε κι έπαθε... Χρειάστηκαν η κλάση του Σλούκα και η ψυχραιµία του Χαραλαµπίδη για να κερδίσει ο Αρης την ελλιπή Τσεντεβίτα (85-76) και να κάνει βήµα πρόκρισης και πρωτιάς ΑΡΗΣ 85 ΟΝΟΜΑ Π ΜΠΡΑΟΥΝ 4 ΝΤΑΝΣΤΟΝ 3 ΤΑΠΟΥΤΟΣ 10 ΤΣΑΪΡΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ 8 ΧΑΡΑΛΑΜΠΙ∆ΗΣ 16 ΣΚΟΡ∆ΙΛΗΣ 4 ΜΠΡΟΒΝΙΑΚ 10 ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 4 ΣΛΟΥΚΑΣ 11 ΤΑΚΕΡ 15 ΣΥΝΟΛΟ 85

1π 1/2 1/2 8/8 2/3 5/10 17/25

2π 0/2 1/1 2/4 1/1 4/4 2/2 5/7 2/3 5/8 22/32

3π 1/3 2/3 2/5 0/1 0/1 3/5 0/2 8/10

ΚΡΣΤΙΤΣ ΤΡΟΧΑ ΡΟΥΝΤΕΖ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΚΑΣΤΡΟΠΙΛ ΠΡΙΝΤΣ ΜΠΟΥΤΟΡΑΤΣ ΠΛΕΪΣΤΕΝΤ ΚΟΒΑΤΣΕΒΙΤΣ ΣΥΝΟΛΟ

1/1 2/3 1/1 2/2 3/5 1/3 4/4 8/10 1/5 1/4 1/3 1/2 1/5 1/4 0/1 2/4 10/14 0/2 0/1 9/11 26/45 5/18

Ρα 0 1 7 0 3 0 3 2 0 2 6 23

Ρε 0 0 1 0 0 0 3 0 1 0 5 6

Λ 1 1 3 1 2 1 1 1 12

Α 3 2 1 4 1 7 3 21

Κλ Κοψ Χρ 1 - 15:07 - 1 07:00 - 1 26:47 - - 07:20 - - 25:48 - - 19:05 - - 14:10 1 - 13:06 - - 12:43 1 - 27:42 1 - 31:12 4 2 200:00

0 1 0 2 2 1 3 2 1 0 2 0 1 4 0 9 10

2 6 3 1 5 17

1 1 1 2 5

σε 75-74 ενάµισι λεπτό πριν από το τέλος. 3/4 βολές των Τάκερ, Χαραλαµπίδη και δύο εξαιρετικές άµυνες του Ταπούτου έγραψαν το 80-74 για τον Αρη, ο οποίος πλέον έψαχνε τη διαφορά. Μετά τις 2/2 βολές του Ρούντεζ (82-76) ο Τάκερ έκανε το 83-76, ακολούθησε λάθος των Κροατών και 2/2 βολές του Χαραλαµπίδη.

ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ 76

Προσπάθεια του Κώστα Χαραλαµπίδη στο χτεσινό µατς

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Ο

Αρης... είδε κι έπαθε αλλά τελικά κέρδισε µε 85-76 την ελλιπή Τσεντεβίτα και έκανε βήµα πρόκρισης και πρωτιάς στο EuroCup. Οι «κίτρινοι» δεν ήταν καλοί στην άµυνα και χρειάστηκε το εξαιρετικό παιχνίδι του Σλούκα και η ψυχραιµία του Χαραλαµπίδη στις βολές για να αποφευχθεί

η ήττα από τους Κροάτες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη χωρίς τους Εντουαρντς, Ντράπερ, Μπάζνταριτς και Βούκοσιτς. Ο Αρης κατάφερε να αποσπαστεί µε 14-6 έχοντας καλή συνεργασία στην επίθεση, όµως πίσω... έµπαζε µε αποτέλεσµα οι Κροάτες να µείνουν «ζωντανοί» και µε 9π.του Ρούντεζ να τελειώσουν το δεκάλεπτο στο 2220. Στο δεύτερο µισό της 2ης

MEGAPRESS

8 11 23 5 2 5 22 76

περιόδου και µετά το 24-26 οι «κίτρινοι», µε σχεδόν αµιγώς ελληνική πεντάδα έσφιξαν την άµυνα και µε µπροστάρη τον Χαραλαµπίδη έκαναν σερί 16-4 που τους επέτρεψε να κλείσουν το ηµίχρονο µε διψήφια διαφορά (40-30). Ο Αρης, µε τον Σλούκα να παραδίδει µαθήµατα οργάνωσης και εκτέλεσης και µε ευστοχία έξω από τα 6.75, επιχείρησε να ξεφύγει (53-42

3 2 1 3 1 2 0 2 2 17

-

23:53 31:15 36:00 27:54 04:59 28:35 04:47 32:42 09:55 225:00

στο 26’, 59-46 στο 26’) αλλά Ρούντεζ και Πλέιστεντ κράτησαν όρθια την Τσεντεβίτα (60-55) πριν το 64-55 του 30’. Η άµυνα των «κιτρίνων» χαλάρωσε, δέχτηκε 11π. σε 3’ και η Τσεντεβίτα ξαναµπήκε στο παιχνίδι (66-63 στο 33’). Το µατς έγινε ντέρµπι (70-69 στο 35’). Δύο καλάθια των Τάκερ, Χαραλαµπίδη έδωσαν «αέρα» 5π. στον Αρη (74-69) αλλά οι Κροάτες µείωσαν

Υπογράφει ο Χρυσικόπουλος Συνάντηση µε τον εκπρόσωπο του Λίνου Χρυσικόπουλου είχαν χτες οι ιθύνοντες του Αρη. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίµα και όλα δείχνουν ότι µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες, όταν ρυθµιστούν οι όροι και οι ρήτρες, ο 18χρονος φόργουορντ θα υπογράψει το επαγγελµατικό του συµβόλαιο. Ο διεθνής άσος ενηλικιώθηκε την περασµένη εβδοµάδα αλλά δεν υπέγραψε, κάτι που προκάλεσε φόβους για αποχώρησή του µετά το τέλος της σεζόν. Οµως µετά και τη χτεσινή συνάντηση, πιθανότατα το τέλος θα είναι αίσιο.

ΟΙ αποχωρήσεις καλά κρατούν στον Ηρακλή. Χτες το µέλος του δ.σ., Μάκης Σαρλής, µε επιστολή του γνωστοποίησε ότι παραιτείται από τα διοικητικά δρώµενα της οµάδας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι υπό παραίτηση είναι και ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Φώτης Θέος. Οι διοικητικές εξελίξεις θα δροµολογηθούν στις 22 του µήνα, οπότε θα γίνει η Γ.Σ. µε αντικείµενο την ανάδειξη νέου δ.σ. Στο µεταξύ, αύριο αναµένεται στη Θεσσαλονίκη ο Ερµίν Τζάζβιν, ο οποίος θα αγωνιστεί το Σάββατο κόντρα στο Μαρούσι. Οσο για τον Εβερετ, µετράει µέρες στην οµάδα, όµως δε θα αποχωρήσει αν δε βρεθεί φόρµουλα για τη λύση της συνεργασίας και ο αντικαταστάτης του. Αν δεν προκύψει κάποια εξέλιξη της τελευταίας στιγµής, πιθανότατα θα αγωνιστεί κόντρα στο Μαρούσι. ΑΕΚ: θλάση στο δικέφαλο υπέστη ο Περικλής ∆ορκοφίκης, ο οποίος θα απουσιάσει για τις επόµενες δύο εβδοµάδες. Εξάλλου, έπειτα από 91 ηµέρες νοσηλείας, ο Γιώργος Αµερικάνος έλαβε εξιτήριο από το νοσοκοµείο «Γ. Γεννηµατάς» στο οποίο νοσηλευόταν, µετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΝΒΑ

Ανεβαίνουν οι Χιτ ΤΗΝ πέµπτη συνεχόµενη νίκη τους πέτυχαν οι Μαϊάµι Χιτ, οι οποίοι επιβλήθηκαν των Μπακς στο Μιλγουόκι µε 7888 (Μαγκέτ 20 - Ουέιντ 25π., 14ρ.). Τα υπόλοιπα αποτελέσµατα: Πέισερς - Ράπτορς 124-100 (Γκρέιντζερ 21 Καλδερόν 21), Μάτζικ - Χοκς 74-80 (Κάρτερ 18 - Σµιθ 19π., 13ρ.), Νικς - Τίµπεργουλβς 121-114 (Στούντεµαϊρ 34, - Λοβ 33π., 15ρ.), Μπουλς - Θάντερ 99-90 (Μπούζερ 29π., 12ρ. - Ντουράντ 29), Τζαζ - Μέµφις 94-85 (Ουίλιαµς 27 - Κόνλεϊ 19), Κλίπερς - Κινγκς 98-91 (Γκόρντον 29 - Κάσπι 21). Στο µεταξύ, η πόλη του Κάνσας έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενήσει τους Χόρνετς που µετά το τέλος της περιόδου θα φύγουν από τη Νέα Ορλεάνη.


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

«Εσπασε» το ρόδι!

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλη νίκη για τον ΠΑΟΚ στο Ροάν, 60-72, η πρώτη του φετινή εκτός έδρας, και τώρα θέλει νίκη µε Εστουντιάντες την Τρίτη ΡΟΑΝ 60 ΟΝΟΜΑ

Π

ΕΝΣΟΝΟΥ

8

4/4

2/5

-

Ρα Ρε Λ Α Κλ Κοψ Χρ 7 1

3

- 2

- 20:58

ΝΤΙΑΜΠΑΤΕ

5

-

1/4

1/2

0 0

-

2 -

- 20:49

ΑΜΑΓΚΟΥ

9

3/3

3/4

0/6

0 0

1

1 1

- 24:37

ΓΚΟΡΝΤΟΝ

8

-

1/3

2/4

0 1

2

1 -

- 19:11

ΜΠΡΑΟΥΝΤ

6

-

-

2/4

0 1

-

-

-

- 15:23

ΡΙΒΕΡΣ

8

-

4/9

-

3 2

-

-

-

- 23:44

ΤΑΝΓΚ

3

1/1

1/2

0/1

2 0

2

- 1

- 13:36

ΝΤΑΝ

2

-

1/4

-

1 1

-

2 -

1 19:02

ΜΙΠΟΚΑ

2

-

1/3

0/1

2 0

3

- 2

- 16:16

ΠΕΪΤΖ

9

-

0/1

3/9

3 1

3

2 -

- 26:24

ΣΥΝΟΛΟ

60 8/8 14/35 8/27

19 8 15 8 6 5 200.00

ΠΑΟΚ 72

Ο Ρόουλ Μάρσαλ ήταν εντυπωσιακός χτες στο Ροάν Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Σ

πουδαία νίκη στη Γαλλία επί της Ροάν, 60-72, πέτυχε ο ΠΑΟΚ αναπτερώνοντας τις ελπίδες του για πρόκριση στην επόµενη φάση του Europacup. Η πρώτη φετινή εκτός έδρας νίκη ήρθε την πιο κατάλληλη στιγµή αφού πλέον ο «Δικέφαλος» κρατά την τύχη στα χέρια του. Με δεδοµένη τη νίκη της Μπενετόν (79-72) επί της Εστουντιάντες στο άλλο µατς του οµίλου, ο ΠΑΟΚ θέλει νίκη κόντρα στους Ισπανούς την επόµενη Τρίτη και αν καλύψει και τη

διαφορά των 11π. θα είναι απόλυτα διασφαλισµένος. Σαν µια νοερή προέκταση της εξαιρετικής εµφάνισης που πραγµατοποίησε ο ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ, οι παίκτες του Μαρκόπουλου παρουσιάστηκαν ιδανικά προετοιµασµένοι, απόλυτα συγκεντρωµένοι κι εκπληκτικά αποτελεσµατικοί. Παρά τη δεδοµένη κόπωση από τη µετακίνηση σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, έδειξαν χαρακτήρα και µε άµυνα για σεµινάριο άλωσαν τη «Χάλε Αντρέ Βασερές». Από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης επέβαλαν το ρυθµό τους και χάρη σ’ ένα επιθετικό ξέσπασµα

ΜΑΡΣΑΛ

19 4/5

6/10

1/4

5 1

2

1 3

ΜΑΓΚΡΑΘ

3

-

0/1

1/5

3 1

1

1 -

1 29:55 - 34:15

ΑΠΟΣΤΟΛΙ∆ΗΣ

3

-

-

1/1

0 0

1

1 -

- 04:58

∆Ε∆ΑΣ

5

2/2

0/1

1/1

1 0

-

1 -

- 11:01

ΝΤΟΖΙΕΡ

6

2/2

2/4

0/1

2 2

3

2 2

1 24:09

ΓΚΡΕΪ

17 2/2

3/5

3/6

1 0

-

3 -

- 29:12

ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ 13

-

6/9

-

10 1

7

3 1

1 30:05

ΓΙΑΝΝΑΚΙ∆ΗΣ

-

-

-

-

1 0

-

-

-

- 10:40

ΚΑΛΛΕΣ

-

-

-

-

0 0

-

-

-

- 00:01

ΓΚΕΤΣΕΦΣΚΙ

6

-

3/4

0/1

5 2

3

1 1

2 25:44

ΣΥΝΟΛΟ

72 11/13 20/34 7/19

του Γκρέι (που αγωνίστηκε µε νάρθηκα στη µύτη) προηγήθηκαν 12-20 και 14-22, αλλά µια ολιγωρία στα τελευταία λεπτά επέτρεψε στους Γάλλους να µειώσουν, 21-25. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν αντιπαραθέτοντας δύναµη και πάθος, εντούτοις µε τον Μάρσαλ ν’ αναλαµβάνει δράση στην επίθεση ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε ακόµη και µε 13π. διαφορά σε δυο περιπτώσεις για να κλείσει το πρώτο 20λεπτο 3243. Τα καλύτερα όµως έµελλε να έρθουν στην 3η περίοδο, όταν η πρωτοπόρος του γαλλικού πρωταθλήµατος καθη-

29 7 17 13 7 1 200:00

λωµένη από την ιδανική άµυνα του Παπαδόπουλου και των συµπαικτών του παρακολουθούσε ανήµπορη τους αντιπάλους της να αποµακρύνονται, 32-50 και 35-54 στο 26’, µένοντας ανεπηρέαστη από τις αλλαγές στα πρόσωπα της πεντάδας (45-56 στο 30’). Η απόφαση του Κουλέ να γυρίσει την άµυνά του σε ζώνη µπλόκαρε το «Δικέφαλο» ροκανίζοντας αργά αλλά σταθερά τη διαφορά (54-59 στο 33’), όµως µέχρι εκεί. Γκετσέφσκι, Γκρέι κι όχι µόνο βρήκαν τον τρόπο να τη διασπάσουν και να φτάσουν σε µια τελικά άνετη νίκη.

Μοίρασε συγχαρητήρια «ΜΠΟΡΩ να πω ότι τον τελευταίο καιρό παίζουµε καλά. ∆εν είχαµε τα αποτελέσµατα που θέλαµε, παρ’ όλα αυτά είχαµε πολύ µεγάλη διάθεση και συγκέντρωση στο παιχνίδι µας», προλόγισε ο Σούλης Μαρκόπουλος (φωτό). «Κάναµε αυτά που θέλαµε να κάνουµε και είχαµε συζητήσει πριν από τον αγώνα. Αν και υπήρχε µικρό χρονικό διάστηµα µεταξύ του αγώνα της Κυριακής και του αποψινού παίξαµε πολύ καλά. Οι παίκτες ήταν συγκεντρωµένοι, ήξεραν τι ζητούσαν και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Ετσι ήρθε η νίκη, η πρώτη εκτός έδρας επί µιας µεγάλης οµάδας αυτή τη χρονική περίοδο κι ελπίζουµε ν’ ακολουθήσουν κι άλλες». Ο τεχνικός του «∆ικεφάλου» ερµήνευσε το χτεσινό αποτέλεσµα ως εξής: «Παρά τα προβλήµατα του Γκρέι και της κόπωσης η οµάδα έδειξε πως συνεχίζει να βελτιώνεται όσο περνούν οι µέρες. Εχει ισχυρό χαρακτήρα, οι παίκτες βρίσκονται αρκετά καλά στο γήπεδο κι αυτό είναι το ευχάριστο». Ο Γιώργος ∆έδας έθιξε µια άλλη πτυχή της επιτυχίας: «Πληροφορηθήκαµε τη σηµαντικότατη απώλεια του Τέλη Ζουρνατσίδη εν πτήσει. Ολα τα παιδιά θέλουµε να του αφιερώσουµε αυτή τη νίκη γιατί είναι από τους ανθρώπους που µας πίστεψαν και µας στήριξαν όσο κανένας άλλος. Αν κι είχαµε µια µέρα να προετοιµαστούµε έπειτα από ένα δύσκολο παιχνίδι, κάναµε την καλύτερή µας εµφάνιση ώς τώρα. Ηµασταν διαβασµένοι, βάλαµε τα σουτ, κρατήσαµε στην άµυνα και πολύ γρήγορα επανήλθαµε επιθετικά. Ηταν µια νίκη που δε µας έδωσε απλά οξυγόνο, µας έδωσε ζωή για να συνεχίσουµε ανάλογα». «Ηταν µια εκπληκτική εµφάνιση, ένας ΠΑΟΚ όπως όλοι τον θέλουµε και η νίκη ήταν φυσιολογικό αποτέλεσµα», σχολίασε και ο Μιλτιάδης Κανώτας. «Οταν όλοι οι Γάλλοι στο τέλος, όρθιοι χειροκρότησαν δίκαια την οµάδα του ΠΑΟΚ… αυτό τα λέει όλα. Ηταν µια νίκη που την αφιερώνουµε στον Τέλη Ζουρνατζίδη». Ο ΠΑΟΚ είχε τη στήριξη ενός και µόνο Ελληνα οπαδού του. Ο µόνιµος κάτοικος Γαλλίας Ευριπίδης Μελετιάδης έκλεψε την παράσταση στην κερκίδα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισµού & Toυρισµού

Σπουδαία νίκη

¤Ÿ•¬«¤«®›¢£¡›—Ÿ››˜0ª¢£¡›

Χριστούγεννα στο Μέγαρο ΣΑ

ΚΥ

ΩΡΑ 18:30

ΩΡΑ 11:30

18 19

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΤΕ 15, ΠΕ 16 & ΠΑ 17 ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ 10:00 & 12:00

Τιμές εισιτηρίων: € 8 (μαθητικά-φοιτητικά), € 15 | Εκδοτήρια - Πληροφορίες: 2310 895 938-9 | www.tch.gr ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΧΟΡΗΓΟΣ

«ΖΩΝΤΑΝΟΣ» στο κυνήγι της πρόκρισης παρέµεινε ο Πανελλήνιος. Οι «ολυµπιονίκες» πήραν σπουδαία νίκη χτες στη Λαµία µε 66-62 επί της Γαλατάσαραϊ και παράλληλα πήραν -κατά κάποιον τρόπο- και την εκδίκησή τους για τη βαριά ήττα που είχαν υποστεί την περασµένη εβδοµάδα στην Κωνσταντινούπολη. Κορυφαίος για την ελληνική οµάδα ήταν ο αρχηγός Μανόλης Παπαµακάριος, ο οποίος όµως είχε συµπαραστάτη του και τον πολύ καλό Κράµπενχοφτ. Ωστόσο, γενικότερα κανείς από τους παίκτες του Σκουρτόπουλου δεν υστέρησε, σε έναν αγώνα στον οποίο ο Πανελλήνιος είχε τον πρώτο λόγο σε όλη τη διάρκειά του. Τα δεκάλεπτα: 11-9, 26-28, 48-44, 66-62. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Ξανθόπουλος, Παπαµακάριος 15 (6ρ.), Κράµπενχοφτ 15 (6ρ., 4ασ.), Καραθανάσης, Σκλάβος 6, Οστοϊτς 7, Κοµποδιέτας, Τσακαλέρης 6, Μπέιλι 7, Ούντριχ 10. ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ: Σιπ 18, Μαχµούτογλου, Τοπάλογλου 2, Σούµπερτ 18, Ρότσεστι, Ατσίκ 5, Αντριτς 4, Ράντσικ 3, Γιλντιρίµ, Μπουκέρ 4, Κούκο 8.


24

φωνή

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου 2010

ΤΗΝ αποκάλυψη ότι έφτασε µία... ανάσα από τον πάγκο του ΠΑΟΚ έκανε σε συνέντευξή του στην «ΑS», ο Αµπέλ Ρεσίνο. Ο Ισπανός που ανέλαβε τη Βαγιαδολίδ είχε επαφές µε τους ανθρώπους του «∆ικεφάλου», όταν η οµάδα βρισκόταν στην Ισπανία για το µατς µε τη Βιγιαρεάλ, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις. Ωστόσο, η έλλειψη εµπειρίας σε υψηλό επίπεδο προβληµάτισε τους επικεφαλής του ΠΑΟΚ, µε συνέπεια να µην προχωρήσει η συνεργασία, κάτι που σηµαίνει ότι οι δηλώσεις του περί συµφωνίας δεν έχουν βάση... Κ. Μπ.

click

ΚΑΛΟ το λίφτινγκ µε την µαρµάρινη πινακίδα (από µάρµαρο Θάσου) και τα χρυσά γράµµατα στο γήπεδο της Καβάλας, µεγαλύτερη όµως ουσία για τους φιλάθλους της οµάδας, θα είχαν κάποιες παρεµβάσεις σε απλές, καθηµερινές χρήσεις. Το γήπεδο για παράδειγµα δεν έχει ούτε ένα υποτυπώδες σκέπαστρο, οι φίλαθλοι είναι εκτεθειµένοι στις κακές καιρικές συνθήκες (και κυρίως τη βροχή), οπότε ας φροντίσουν οι αρµόδιοι να ξεκινήσουν από εκεί. Π.Γκ.

ΕΝΑΣ διαφορετικός αγώνας θα γίνει σήµερα στο Καυταντζόγλειο. Αντίπαλοι η ποδοσφαιρική οµάδα της ΕΤ3 και η Ενωση Αστυνοµικών Βορείου Ελλάδος. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 15.30 και είναι αφιερωµένος στην Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της Παγκόσµιας Ηµέρας για Ατοµα µε Αναπηρία. Η εταιρία ποροσφέρει ανεκτίµητο έργο από το 1970 µέχρι σήµερα και η βοήθεια όλων µας είναι αυτονόητη. Στο λογαριασµό της Εθνικής Τράπεζας (251/656512-30) ή στο τηλέφωνο 2310, 489247-9. Γ. Π.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ του συµβολαίου του Λίνου Χρυσικόπουλου δεν ήταν τυπική, όπως παρουσιάστηκε από κάποιες πλευρές. Ο κίνδυνος να αποχωρήσει ο παίκτης ήταν ορατός, αφού όσο δεν υπέγραφε, µπορούσε να τον «αρπάξει» κάποια οµάδα. Και ο κίνδυνος δεν προερχόταν µόνον από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυµπιακό. Υπήρχαν ισπανικές οµάδες που έβλεπαν τον χαρισµατικό φόργουορντ σαν... µπισκοτολούκουµο. Α. Γκ.

φαλτσαριστά Συµφωνούµε µε τον Αθανασιάδη ότι το γκολ του ήταν θέληµα Θεού. Και της Λάρισας άλλωστε ήταν θέληµα Χαλκιά. Για τις ανακοινώσεις διοίκησης και παικτών στον Ηρακλή, δεν µπορούµε να πάρουµε θέση. Είναι αρµοδιότητας Πανόπουλου. Τώρα που η ΑΕΚ έφτασε τους 10 βαθµούς από την κορυφή, όλα είναι πιθανά. Ακόµα και να κάνει γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια. Ο Χιµένεθ κατηγόρησε τους παίκτες του ότι τον κάνουν να αισθάνεται ηλίθιος. Για να µη λέτε δηλαδή ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Ο ΑΡΗΣ ψάχνει για δύο παίκτες στη µεσοεπιθετική γραµµή. Εναν αριστερό χαφ και ένα σέντερ φορ µε ευχέρεια στο σκοράρισµα. Με δεδοµένο το οξύ πρόβληµα παραγωγικότητας (οι επιθετικές επιδόσεις της οµάδας είναι κατώτερες των προσδοκιών) οι παράγοντες των «κιτρίνων» δεν έχουν περιθώριο για λανθασµένες επιλογές. Οπως αποδείχθηκε, άλλωστε, µε την απόκτηση του Φαµπιάνο Λίµα, δεν έχει νόηµα η απόκτηση παικτών από τα... αζήτητα. Β. Μ.

Το µήλο κάτω απ’ τη µηλιά ΕΙΝΑΙ δυνατόν να µην πέσει το... µήλο κάτω απ’ τη µηλιά, όταν µιλάµε για τον Ζοσέ Μουρίνιο; Ο εκλεκτός απολαµβάνει την προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης εν όψει Τσάµπιονς Λιγκ, αλλά και την επικοινωνία µε έναν από τους γιους του, που σε αντίθεση µε τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, έχει την τύχη να βλέπει τα αστέρια της Ρεάλ µέσα από τον αγωνιστικό χώρο

TVεπιλογές

17.30 17.55 18.00 18.30 18.30 19.15 19.30 19.30 20.30 21.00 21.00 21.15 21.30 21.45

Με 100... στα σπορ (εκποµπή, Ζ) Αθλητικές Ειδήσεις (εκποµπή, Ζ) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Euroleague (pre game show, Ζ) Ελβετία - Γερµανία (κέρλινγκ, Ζ) ΤΣΣΚΑ Μ. - Βαλένθια (µπάσκετ, Ζ) Τσιµπόνα - Σιένα (µπάσκετ, Ζ) Γαλατάσαραϊ - Σπαρτάκ Μ. (Euroleague γυναικών, Ζ) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Champions NET (εκποµπή, Ζ) Champions Live (εκποµπή, Ζ) Σνούκερ (Αγγλία, Ζ) Σαρλερουά - Μπάµπεργκ (µπάσκετ, Ζ) Αρσεναλ - Παρτιζάν (ποδόσφαιρο, Ζ)

TV 100 ΕΤ-3 Novasports 2 Novasports 3 Eurosport Novasports 3 Novasports 7 Eurosport 2 Novasports 2 ΝΕΤ Novasports 2 Eurosport 2 Novasports 7 ΝΕΤ

21.45 21.45 21.45 21.45 21.45 21.50 23.45 23.45 23.45 23.45 23.45 23.45 01.15 02.00

Ρεάλ Μ. - Οσέρ (ποδόσφαιρο, Ζ) Αγώνες λεπτό προς λεπτό (ποδόσφαιρο, Ζ) Μιλάνο - Εφές Πίλσεν (µπάσκετ, Ζ) Μίλαν - Αγιαξ (ποδόσφαιρο, Ζ) Κλουζ - Ρόµα (ποδόσφαιρο, Ζ) Σνούκερ (Αγγλία, Ζ) Champions NET (εκποµπή, Ζ) Μαρσέιγ - Τσέλσι (ποδόσφαιρο, Μ) Champions Live (εκποµπή, Ζ) Μπάγερν - Βασιλεία (ποδόσφαιρο, Μ) Σαχτάρ - Μπράγκα (ποδόσφαιρο, Μ) Ζίλινα - Σπαρτάκ Μ. (ποδόσφαιρο, Μ) Γοδόι - Ρασίνγκ Κλ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Ιντεπετιέντε - Γκόιας (ποδόσφαιρο, Ζ)

Novasports 1 Novasports 2 Novasports 3 Novasports 4 Novasports 6 Eurosport ΝΕΤ Novasports 1 Novasports 2 Novasports 3 Novasports 4 Novasports 7 Novasports 6 Conn-X1

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε η έκρηξη του Ντούσαν Ιβκοβιτς κατά των παικτών του µετά τον αγώνα µε τον ΠΑΟΚ. Η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι µιλούσε για τους Μαυροκεφαλίδη, Παπανικολάου και Κέσελ. Η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριµένο µατς είχε παράπονα από τους προαναφερόµενους, όµως όσοι γνωρίζουν λένε ότι το µήνυµα ήταν για άλλους. Και επειδή ο «Ντούντα» δεν... καταλαβαίνει πολλά πολλά, µην εκπλαγείτε αν δείτε µετά από πολλά χρόνια αλλαγές στον Ολυµπιακό µεσούσης της σεζόν. Α. Γκ.

ΕΙΝΑΙ ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ κι όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, λέει ότι θέλει να µείνει στην οµάδα. Στην ΑΕΚ όµως, δεν είναι διατεθειµένοι να κάνουν έστω και µια µικρή υπέρβαση για τον Μπλάνκο κι επιµένουν στις 500.000 ευρώ. Οπως είναι λογικό, ο «Ζορό» αισθάνεται αδικηµένος για το ποσό. Γνωρίζει ότι υπάρχουν παίκτες στην οµάδα που παίρνουν περισσότερα και δεν προσφέρουν ούτα τα µισά. Καλή ώρα όπως ο Γκερέιρο µε 600.000 ευρώ... Γ. Π.

µπρος πίσω ΟΙ προληπτικοί φίλοι του Ηρακλή ήδη... τρώνε τα νύχια τους από ανησυχία. Η µέχρι τώρα πορεία αλλά και οι κινήσεις της οµάδας θυµίζουν σε πολλά τη σεζόν 2005-06, όταν η οµάδα αποχαιρέτησε την Α1: αλλαγές επί αλλαγών στο ρόστερ, έλευση Σέρβου κόουτς (τότε Ράτσα, τώρα Ρούσο), οικονοµικές δυσκοΑπό Απότον τη λίες και άλλα συναφή... Αντώνη Βίκυ ΑΥΤΑ είναι καλά για Τσότσου Γκάτζιο τους προληπτικούς, όµως η πραγµατικότητα είναι διαφορετική. Η βασική διαφορά είναι ότι το φετινό πρωτάθληµα είναι πολύ κατωτέ-

Το deja vu του Ηρακλή και το επίπεδο της Α1

ρου επιπέδου από εκείνο του 2005-06. Οι οµάδες και δη αυτές που κυνηγούν τη σωτηρία τους είναι χειρότερες και αυτό δεν είναι φετινό φαινόµενο, αλλά αποτέλεσµα... συνεπούς πτώσης, αφού κάθε χρονιά που περνάει το πρωτάθληµα γίνεται όλο και χειρότερο ποιοτικά. Βέβαια αυτό δεν κάνει το έργο του Ηρακλή ευκολότερο. Η Ιστορία έχει δείξει ότι οµάδες που ξαναχτίζονται µέσα στη διάρκεια της σεζόν δεν πετυχαίνουν το στόχο τους και µοναδικός στόχος του Ηρακλή φέτος είναι η παραµονή. Εφυγε ο Λιούις, φεύγουν ο Παπανικολόπουλος και ο Εβερετ, ήρθαν ο Κοπρίβιτσα και ο Τζάζβιν, θα έρθουν ένας ακόµα ψηλός

και Αµερικανός πλέι µέικερ... ΤΟ θέµα κουράζει και µόνο... διαβάζοντάς το. Το ζητούµενο για τον Ηρακλή είναι να τελειώνει το συντοµότερο δυνατό µε τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και να «δέσει» την οµάδα. Και πάνω απ’ όλα να «κρατήσει» την έδρα, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο σε οµάδες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Το θετικό είναι ότι στον αγώνα µε τον Παναθηναϊκό φάνηκε ότι οι φίλοι της οµάδας πήραν το µάθηµα και υπέδειξαν υποδειγµατική συµπεριφορά ακόµα και όταν ο Ηρακλής έχανε µε διαφορά 40 πόντων. Σε τέτοια ατµόσφαιρα, µικροµεσαίες οµάδες δύσκολα θα αντέξουν...


Και σήμερα χιλιάδες αγγελίες

Aρ. Φύλλου: 436

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ

«Π

ρωταθλήτρια» στην πτώση των τιμών των διαμερισμάτων σε όλη τη χώρα εμφανίζεται η Θεσσαλονίκη το τρίτο τρίμηνο του 2010 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Μάλιστα, η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο, εδώ και αρκετά χρόνια, και πολύ υψηλότερη (μέχρι και υπερτριπλάσια) σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Αρκεί να αναφερθεί ότι το τρίτο φετινό τρίμηνο στη Θεσσαλονίκη οι τιμές των σπιτιών υποχώρησαν κατά 9,7%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο είχαν μειωθεί κατά 6%, το πρώτο κατά 3,5% και ολόκληρη την περσινή χρονιά κατά 6%. Για να γίνει, επίσης, κατανοητή η διαφορά της πτώσης των αξιών σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας, πρέπει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα η μείωση έφτασε το γ’ φετινό τρίμηνο το 3,1%, στις άλλες μεγάλες πόλεις το 5,9% και στην περιφέρεια (όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των δευτερευουσών ή εξοχικών κατοικιών) το 2,7%. Σε ό,τι αφορά δε το σύνολο της χώρας, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ οι τιμές των διαμερισμάτων το γ’ τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ότι ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 4,3% σε σύγκριση με το

Σπάει ρεκόρ πτώσης! Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Το πρώτο και το δεύτερο φετινό τρίμηνο η πτώση των τιμών έφτασε το 1,8% και 4,7% αντίστοιχα, ενώ το σύνολο του 2009 η μέση μείωση ήταν 3,7% έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008.

αυτή ισχύει και για ολόκληρη την περσινή χρονιά (παλαιά: -4,8%, καινούργια και μέχρι πέντε έτη: -2%), ωστόσο, η τάση φαίνεται να αντιστρέφεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Συναλλαγές Τιμές και παλαιότητα

Τις 16.000 έφτασαν το τρίτο φετιΑρκετά μεγαλύτερη ήταν η πτώση νό τρίμηνο οι σχετικές με οικιστικά των τιμών στα καινούργια και σχεδόν ακίνητα συναλλαγές, οι οποίες πραγκαινούργια (μέχρι πέντε έτη) διαμερί- ματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού σματα το γ’ φετινό τρίσυστήματος. Πρόκειμηνο και σε σύγκριση ται για έναν αριθμό Μεγάλη μείωση στις με τα παλαιότερα. μικρότερο σε Πιο αναλυτικά, τιμές των διαμερισμά- αρκετά σχέση με το β’ φετινό στα πρώτα έφτασε το των, με στροφή τρίμηνο (18.500) και 5,2% (έναντι μικρής πολύ χαμηλότερο σε αύξησης κατά 1,2% το στα μικρότερα σύγκριση με το πρώα’ φετινό τρίμηνο και και φτηνότερα το (24.400). μείωσης κατά 5,4% το Υπενθυμίζεται β’ τρίμηνο), ενώ στα ακόμη ότι καθ’ όλη τη δεύτερα το 3,7% (στο α’ και στο β’ φετινό τρίμηνο η πτώση διάρκεια της περσινής χρονιάς ο αριθμός των εν λόγω συναλλαγών έφτασε ήταν 3,6% και 4,3% αντίστοιχα). Εξάλλου και αναφορικά με το σύνο- τις 74.600, με αποτέλεσμα να σημειώλο των πρώτων εννέα μηνών του 2010, σει μείωση κατά 35,7% σε σχέση με το η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2008 (116.000). αντίστοιχο διάστημα του 2009 ήταν μεΜεγάλη ήταν η μεταβολή του γαλύτερη για τα παλαιά (3,9%) από ό,τι όγκου των σχετικών με ακίνητα συγια τα καινούργια ή σχεδόν καινούργια ναλλαγών το τρίτο φετινό τρίμηνο, διαμερίσματα (3,1%). Η διαπίστωση αφού -στην κυριολεξία- ήρθαν τα

πάνω κάτω μέσα σε σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, ο όγκος υποχώρησε κατά 1,4% το εν λόγω χρονικό διάστημα, ωστόσο, το δεύτερο φετινό τρίμηνο ήταν αυξημένος κατά 2,2% και το πρώτο τρίμηνο κατά... 44,7%! Σε ολόκληρο το 2009 ο όγκος των συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά μέσο κατά 38,9%, έναντι μείωσης κατά 23,5% το 2008. Εξάλλου, η αξία των συναλλαγών οικιστικών ακινήτων, που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, μειώθηκε το τρίτο φετινό τρίμηνο κατά 8,6%. Το δεύτερο φετινό τρίμηνο η πτώση έφτασε στο 8,3%, ωστόσο το πρώτο τρίμηνο η αξία των συναλλαγών οικιστικών ακινήτων παρουσίασε πολύ μεγάλη αύξηση, η οποία έφτασε το 38,8%. Το σύνολο του 2009 έκλεισε με μείωση κατά 40%. Τέλος, από τους ειδικούς της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνεται στην έκθεση πως «το γεγονός ότι ο όγκος και η αξία των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών, αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας».


2

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Λίφτινγκ» στα προγράµµατα του ΟΕΚ Επί τάπητος τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων δανείων και επιδομάτων ενοικίου ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΝΤΟΥΝΑ

Μ

ε φειδώ θα δίνονται από τον Φεβρουάριο του 2011 οι παροχές του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που ξεπαγώνουν και «αναμορφώνονται». Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του ΟΕΚ παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Κεγκέρογλου. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να τακτοποιηθούν μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου και οι οφειλόμενες δόσεις από το επίδομα ενοικίου. Σταδιακά, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα γίνει και η κάλυψη των υποχρεώσεων του ΟΕΚ για τα δάνεια που είχαν δροµολογηθεί μέχρι και τις 9 Ιουλίου 2010 (όταν και ανακοινώθηκε το πάγωμα των δανειοδοτήσεων). Οι παροχές και τα δανειοδοτικά προγράμματα του ΟΕΚ ανεστάλησαν τον περασμένο Ιούλιο λόγω κακής κατάστασης των οικονομικών του Οργανισμού. Η απόφαση αυτή λειτούργησε επιβαρυντικά στην ήδη αποδυναμωμένη κτηματαγορά. Η επανέναρξη των προγραμμάτων του ΟΕΚ, πάντως, δεν αναμένεται να βελτιώσει ιδιαίτερα την εικόνα της κτηματαγοράς, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου. Τα νέα «αναμορφωμένα» προγράμματα του ΟΕΚ θα δοθούν στη δημοσιότητα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2011, για να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι αναμορφωτικές αλλαγές, ωστόσο αναμένονται αλλαγές στα κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων. Σύμφωνα με στελέχη του ΟΕΚ οι ομάδες εργασίας που μελετούν το περιεχόμενο των νέων αναμορφωμένων προγραμμάτων του ΟΕΚ έχουν ήδη συσταθεί και έχουν πιάσει δουλειά. Αναμένεται να επιταχυνθούν οι μηχανισμοί είσπραξης οφειλών δικαιούχων του ΟΕΚ.

Περιορισμός δικαιούχων Επί τάπητος θα τεθούν το προσεχές διάστημα τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων των προγραμμάτων του ΟΕΚ. Το σίγουρο είναι πως ο ΟΕΚ σφίγγει τον κλοιό και γίνεται φειδωλός στις παροχές του. «Πλέον δε θα δίνονται ανεξέλεγκτα επιδοτήσεις δανείων και παροχές όπως γινόταν στο παρελθόν» εξηγεί στα «Ακίνητα» στέλεχος του οργανισμού, κάνοντας λόγo για ορθολογικά και αντικειμενικά κριτήρια στο μέλλον. Τα δάνεια του οργανισμού για ανέγερση ή επισκευή κατοικίας θα δίνονται πια με φειδώ. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται με νέα πιο αυστηρά

κριτήρια. Θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα των αιτούντων, καθώς και η οικογενειακή τους κατάσταση. «Υπάρχει ανάγκη να εξορθολογιστεί η στεγαστική συνδρομή του ΟΕΚ ώστε να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα οι υπάρχοντες πόροι του ΟΕΚ» τονίζει το ίδιο στέλεχος. Με τα νέα κριτήρια οι δικαιούχοι θα λιγοστέψουν ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΕΚ, η επιλογή θα είναι δικαιότερη. Τα νέα κριτήρια δε θα αφορούν μόνο τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, αλλά και το επίδομα ενοικίου.

Νέες κατασκευές Στον προγραμματισμό του νέου σχεδίου μπαίνει όπως φαίνεται και η κατασκευή νέων οικισμών με σύγχρονες προδιαγραφές. Στον τομέα αυτό μάλιστα ο Οργανισμός, σύμφωνα με στελέχη του, δίνει ιδιαίτερο βάρος. Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθούν κάποια έργα για τη δημιουργία νέων εργατικών κατοικιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα κριτήρια για την κλήρωση των εργατικών κατοικιών στους δικαιούχους θα είναι και σε αυτή την περίπτωση αναμορφωμένα και στο πλαίσιο της ορθολογικοποίησης.

Σταγόνα στον ωκεανό Η επανέναρξη της χορήγησης στεγαστικών δανείων από τον ΟΕΚ αποτελούσε αίτημα των παραγόντων της Ξαναρχίζουν σταδιακά κτηματαγοράς όλο αυτό το διοι παροχές με λιγότερους, άστημα. «Σίγουρα η επανέναρξη όπως αναμένεται, των προγραμμάτων του ΟΕΚ δικαιούχους σε συνδυασμό με την αναστολή του “πόθεν έσχες” θα τονώσει την αγορά κατοικίας. Είναι θετικά μέτρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όμως θαύματα. Πιστεύουμε τουλάχιστον ο χώρος να κρατηθεί ζωντανός» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Φίλιππος Παναγιωτίδης. Ο ίδιος αναμένει να δει ποια τελικά θα είναι τα νέα κριτήρια του Οργανισμού για τους δικαιούχους και πόσους θα αφήνει «εκτός παροχών». Σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, η ευκολία με την οποία θα δίνονται τα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες. «Εαν οι τράπεζες δε δίνουν δάνειο, το μέτρο δε βοηθά» τονίζει.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣYNTAKTHΣ YΛHΣ: Tάσος Φωκιανίδης ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: Θεοδώρα Τύμη

ΓΡΑΦΕΙΑ: Δαναΐδων 4 54626, Θεσσαλονίκη ΤΗΛ.: 2310 779111 FAX: 2310 257321 ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ: 2310 779257, 779345

ΚΑΙ ΚΑΘΕ KΥΡΙΑΚΗ

Tο περιοδικό για το σπίτι και την κτηματαγορά


31

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Μικρά νέα ■ Αμετάβλητο στο 1% για 20ό κατά σειρά μήνα αποφάσισε να διατηρήσει το παρεμβατικό επιτόκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η διατήρηση του επιτοκίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα -κάτι που ανέμενε η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών- ήταν «μονόδρομος» με δεδομένη την αρνητική οικονομική συγκυρία και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά σε πολλές χώρες της ΕΕ. Σε

περίπτωση που η ΕΚΤ αποφάσιζε -έστω και κατά ελάχιστες μονάδες- την άνοδο του επιτοκίου, θα αυξάνονταν οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής χιλιάδων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, με αναπόφευκτες συνέπειες την άνοδο των επισφαλειών και των πλειστηριασμών ακινήτων. ■ Κανένας φόρος δεν οφείλεται αναδρομικά για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους και τους υπόλοιπους χώρους που

άλλαξαν παράνομα χρήση, ενώ τυχόν καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται. Αυτό ορίζεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, όπου αναφέρεται και ότι οι ημιυπαίθριοι δε δηλώνονται στο Ε9 ούτε επηρεάζουν το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Τέλος, αυξάνονται οι δόσεις καταβολής προστίμων για τους ημιυπαίθριους, σε δέκα για κατοικίες και σε οκτώ για ακίνητα άλλης χρήσης.

Εσωστρεφής αγορά η Θεσσαλονίκη... Η αγορά κινείται κυρίως με τον εγχώριο πληθυσμό και την εσωτερική μετανάστευση ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΝΤΟΥΝΑ

Μ

ια πόλη έντονα εσωστρεφής είναι η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που πραγματοποίησε και παρουσίασε πρόσφατα στο «Money Show» ο Κώστας Γεωργάκος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων. Η αγορά ακινήτων στο νομό κινείται ως επί το πλείστον με τον εγχώριο πληθυσμό και βασίζεται κυρίως στην εσωτερική μετανάστευση. Οπως μάλιστα αποτυπώνεται στη μελέτη, ο κύριος όγκος των κατοίκων του νομού που προέρχονται από άλλες περιοχές αφορά κυρίως φοιτητές και όχι εκείνους που ήρθαν εδώ για να βρουν δουλειά ή να επενδύσουν. Μηδαμινή, μικρότερη από 1%, είναι και η ζήτηση κατοικίας στο νομό από άλλες χώρες. Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα μικρό και αφορά κυρίως πολίτες γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία. «Τόσα χρόνια κινούμασταν εσωτερικά, δηλαδή μεταξύ μας. Φανταστείτε πως τα μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης δεν άξιζε τον κόπο να κάνουν διαφημίσεις σε άλλες πόλεις. Αν η Θεσσαλονίκη μάλιστα δεν κάνει κάτι να προσελκύσει νέο κόσμο και η κρίση επιμηκυνθεί, τότε στην πόλη θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο μεγάλο πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Γεωργάκος.

Πού επιλέγουν Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το υψηλότερο ποσοστό ζήτησης από άλλους νομούς της χώρας παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το 17% όσον αναζητούν κατοικία στο δήμο Θεσσαλονίκης προέρχεται από άλλους νομούς, κυρίως λόγω της πανεπιστημιούπολης. Το 81% αφορά στους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ενώ το 2% αφορά σε άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Εξίσου υψηλό ποσοστό κατοίκων από άλλους νομούς της χώρας παρουσιάζει

και ο δήμος Αγίου Παύλου με 15% και ακολουθεί ο δήμος Συκεών με 8%. Οι τρεις αυτοί δήμοι φαίνεται να βρίσκονται στην πρώτη επιλογή των φοιτητών. Στην Καλαμαριά το ενδιαφέρον των κατοίκων από άλλους νομούς φτάνει στο 7%, καθώς η περιοχή προτιμάται από φοιτητές, αλλά βρίσκεται σχετικά μακριά από το κέντρο. Οι κάτοικοι από το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης φτάνουν το 91% και μόλις το 2% προέρχεται από τον υπόλοιπο νομό.

Πανόραμα Με κατοίκους μόνο από το νομό Θεσσαλονίκης και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης τροφοδοτείται ο δήμος Πανοράματος. Το 93% προέρχεται από το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, κυρίως από την ανατολική Θεσσαλονίκη και το κέντρο, ενώ το 7% που μετακινείται στην περιοχή του Πανοράματος έρχεται από τον υπόλοιπο

Προτιμούν κεντρικό δήμο και Καλαμαριά

νομό Θεσσαλονίκης, αναζητώντας ίσως εξίσου καλές συνθήκες ζωής με εκείνες της υπαίθρου. Το Πανόραμα προτιμά και ένα σημαντικό κομμάτι του παραδοσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που μένουν στο κέντρο και μεταναστεύουν προς Ρετζίκι ή Τρίλοφο. «Η μόνη διαφορά ανάμεσα στο Πανόραμα με τον Τρίλοφο και το Ρετζίκι, είναι πως όσοι μετακινούνται προς τη δεύτερη κατεύθυνση αναζητούν ξανά διέξοδο προς το κέντρο. Αντίθετα όσοι επιλέγουν Πανόραμα σπάνια επιστρέφουν», λέει ο κ. Γεωργάκος.

Δυτικά Σπάνια οι κάτοικοι του κέντρου και του δήμου Θεσσαλονίκης μεταναστεύουν δυτικά. «Ενα πολύ μικρό ποσοστό μετακινήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στη Νέα Πολιτεία Ευόσμου και η μετα-

νάστευση φαίνεται να σταμάτησε εκεί», τονίζει ο κ. Γεωργάκος. Εξαιρετικά μικρά είναι και τα ποσοστό κατοίκων άλλων νομών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον και αναζητούν κατοικία στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς -εκτός των άλλων- απέχει πολύ από την πανεπιστημιούπολη. Οι περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μάλιστα πολύ συμπαγείς πληθυσμούς που δύσκολα μετακινούνται σε άλλες περιοχές, για διάφορους λόγους και σε πολλές περιπτώσεις οικονομικούς. Παρ’ όλα υτά το Ωραιόκαστρο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος από τον υπόλοιπο νομό Θεσσαλονίκης, αγγίζοντας το 10%. Προτιμάται κυρίως από πληθυσμούς των περιοχών όπως η Ασπροβάλτα ή ο Σοχός και η Αρέθουσα. «Βρίσκεται κοντά σε εκείνες τις περιοχές και ο νομός επεκτείνεται σ’ αυτήν την περιοχή», εξηγεί ο κ. Γεωργάκος.


32

Tετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΤΡΑΠΕΖΑ

ΜΕ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟΔΑ ΔΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,50%

3,60%

-

4,50%

4,90%

έως 40

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 3,75% - 4,25% ή 5,03%

-

-

5,25%

-

3-40

Δικηγόρου από 350 ευρώ, μηχανικού 120 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,75% αξιολόγησης έως 1.000 ευρώ ανάλογα με το ποσό του δανείου

Mέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 2,95%

-

από 4,75%

από 4,75% ή προσφορά 3,95%

από 5,20%

30

Eξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, νομικού - κτηματολογίου 405 ευρώ, προσημείωση 0,8%

Mέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου σε περίπτωση αποπληρωμής εντός της διάρκειας ισχύος του σταθερού επιτοκίου, είναι το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% και 5,05% ή 4,75%

-

4,40%

4,70%

5,30%

3-40

698 ευρώ. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτιμήσεως και νομικού ελέγχου για μεταφορές δανείων

Mέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,60%

-

-

4,70%

5%

5-40

800 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

Π.E.Σ. + περ. από 1%

-

-

6%

-

έως 40

Eξοδα πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ, μηχανικού 250 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Kατά την περίοδο σταθερού επιτοκίου αποζημίωση ίση με το σύνολο των τόκων έξι μηνών. Στην περίοδο κυμαινόμενου δεν υπάρχει αποζημίωση

6,40% ή από 3,65% έως 5,15% (επιδοτούμενο από το δημόσιο)

-

-

-

-

έως 25

850 ευρώ

Mέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή EKT + περ. από 4%

από 5,80%

-

από 6%

από 5%

έως 40

300 - 1.500 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

-

-

5,50%

5,75%

5-35

950 ευρώ

Mέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Eπιβάλλεται ποινή με βάση επί τοις %, επί του αποπληρωτέου ποσού. Eιδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

CITI BANK

4,02% (συνδεδεμένο με EURIBOR εξαμήνου) 4,02% (συνδεδεμένο με EURIBOR μηνός)

4,40%

4,40%

4,50%

5%

μέχρι 35

590 ευρώ

Mέχρι 85% της εμπορικής αξίας

EFG EUROBANK

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,90% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 1,65%

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο 2,40%2,70% ή 4,06%

4,50%

4,70%

4,70%

4,90%

40

Aπό 300 έως 2.000 ευρώ

Mέχρι 90% της εμπορικής αξίας

H διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

EURIBOR 1 μηνός + περιθώριο από 3%

-

-

από 4,95%

από 5,90%

έως 35

1.000 ευρώ για ποσό δανείου μέχρι 150.000 ευρώ. Nομικός και τεχνικός έλεγχος από 550 ευρώ

Mέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Tόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

EKT+ περιθώριο από 3,50% ή EURIBOR 3 μηνών + περιθ. από 2,50%

-

-

5,25%

5,90%

έως 30

Eγκρισης 400 ευρώ. Nομικός και τεχνικός έλεγχος 505-622 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,30% - 1,90%

-

4,25%-6% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15%-6,50% (προνομιακό) ή 6,60% (βασικό)

6,75%

5-30

Eξέταση αιτήματος από 500 ευρώ, νομικός έλεγχος: 350 ευρώ, τεχνικός έλεγχος

Eως 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή επιτοκίων από την EKT και προκύπτει διαφορά

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,50%

-

από 3,75%

από 3,75%

από 4,80%

3-40

900 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Xωρίς κόστος στα κυμαινόμενα. Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

4%

4,25%

5%

5,50%

5-40

950 ευρώ

Mέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

5,75%

5%

5,25%

-

-

έως 35

Eγκρισης 500-1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Nομικός έλεγχος 265 ευρώ. Tεχνικός έλεγχος 118-220 ευρώ. Kτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου είναι τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

EURIBOR 1 μηνός + περ. από 1,65% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 1,70%

από 3,30%

από 3,45%

από 3,35%

από 4%

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ASPIS BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA GROUP

MILLENIUM BANK

PRO BANK

UCI

Για τυχόν αλλαγές ευθύνονται οι τράπεζες, στις οποίες -ούτως ή άλλως- πρέπει να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι για τα ποσοστά, έτη, έξοδα, ποινές κ.λπ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 08/12/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4235