Page 1

∆ΕΣ & ΒΡΕΣ

κάθε µέρα στον «Α»

Εφάπαξ: µε στάση πληρωµών απειλεί το ∆ηµόσιο

σελ. 30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 1,30 ΕΥΡΩ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

«Αιτία πολέµου» οι αποζηµιώσεις για το βαµβάκι «Θερµό» χειµώνα προαναγγέλλουν αγροτοσυνδικαλιστές, αν δεν υπάρξει πρόβλεψη ουσιαστικών αποζηµιώσεων για τους βαµβακοκαλλιεργητές που έχουν υποστεί µεγάλη ζηµιά από το πράσινο σκουλήκι σελ. 13

Με Γ. Πασχαλίδη αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης το ψηφοδέλτιο του Μ. Μπόλαρη

08 10

• ΤΑ ΨΗΦΟ∆ΕΛΤΙΑ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ σελ. 8, 10

Ηλεκτροσόκ από τη ∆ΕΗ

XAΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ µε µικρές καταναλώσεις ρεύµατος επιβάλλει η ∆ΕΗ. Τα νέα τιµολόγια, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011, προβλέπουν για τους µη έχοντες τσουχτερές αυξήσεις, µέχρι 13,7%, ενώ για άλλους, που έχουν µεγάλα διαµερίσµατα και µεγάλες καταναλώσεις, προβλέπονται µειώσεις µέχρι και 13,8%!

Οι ανατιµήσεις αναµένεται να κλιµακωθούν τα επόµενα τρία χρόνια και να αγγίξουν το 30% Στα νέα τιµολόγια που ανακοίνωσε το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής προβλέπονται επίσης αυξήσεις έως 7% για τους αγρότες

σελ. 28 - 29

Κλειστές πόρτες σε 41 διδακτήρια σε όλο το νοµό

Eπιδηµία καταλήψεων σε σχολεία της Θεσσαλονίκης

σελ. 12

Στο λαβύρινθο των «χρυσών» απαλλοτριώσεων

Μονόδροµος η νίκη µε τη Λετονία

Χειµωνιάτικο τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα

Σήµερα 9.45 µ.µ. η Εθνική για το Euro 2012

Στους 7 - 8 βαθµούς η θερµοκρασία και στη Θεσσαλονίκη

σελ. 17

σελ. 12

Για ένα δρόµο 7,7 χιλιοµέτρων στην κεντρική Μακεδονία, κόστους 30 εκατ. ευρώ, το ∆ηµόσιο κλήθηκε να πληρώσει πάνω από 64 εκατ. ευρώ απαλλοτριώσεις, µε αποτέλεσµα το έργο να «παγώσει». Τελικά το ποσό των απαλλοτριώσεων έπεσε στα 18 εκατ. ευρώ και ο δρόµος θα γίνει σελ. 16

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ «ΑτΚ»

Στον Μάριο Βάργκας Γιόσα το Νοµπέλ Λογοτεχνίας σελ. 34


2

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 7.27 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 18.58 ΣΕΛΗΝΗ 1 ΗΜΕΡΑΣ

η ατζέντα της ημέρας

Πελαγίας οσίας, Πελαγίας παρθ., Ταϊσίας οσίας Η οσία Πελαγία καταγόταν από την Αντιόχεια και έζησε επί αυτοκράτορα Νουμεριανού. Ασκούσε το επάγγελμα της ιερόδουλης, διήγε βίο άσωτο και αμαρτωλό και μετανόησε όταν άκουσε το κήρυγμα του επισκόπου Νόννου. Εξαγνισμένη πια, μοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς και πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου ασκήτευσε. Απεβίωσε εν ειρήνη.

Διάλεξη Η επικεφαλής επιμελήτρια στο Μουσείο Ορσέ του Παρισιού, Anne Roquebert, θα μιλήσει για τη ζωή και του έργο του Τουλούζ Λοτρέκ, στις 19.30, στην αίθουσα «Γιόζεφ Νεχαμά» του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (λεωφ. Στρατού 2). Moυσική Οι «New Model Army» εμφανίζονται στο «Block33» (26ης Οκτωβρίου 33, τηλ. 2310/533.533), στις 21.30. Θέατρο Οι «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι», η μουσική επιθεώρηση του

Το παλιό τρανζιστοράκι διαχρονικά

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια για ν’ ακούσει η στήλη το παλιό ραδιόφωνο του κυρ-Ευγένη. «Επαιζε» τόσον καιρό, τέταρτο στη σειρά έξι διηγημάτων του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, που με γενικό τίτλο «Η ψίχα της μεταλαβιάς» (με έξι σχέδια του Γιώργου Κουβάκι), είχαν εκδοθεί στη σειρά: Τραμ/Ελληνική λογοτεχνία, 5, από τα τραμάκια, Θεσσαλονίκη, το 1990. Να προστεθεί η πληροφορία (περιέχεται στο καλαίσθητο τομίδιο της έκδοσης), ότι ο συγγραφέας είχε (μέχρι τότε) στο ενεργητικό του μία έκδοση: «Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό. Διηγήματα, Ιανός, 1989». Αρα, επρόκειτο για το πρώτο στάδιο μιας συγγραφικής ανοδικής πορείας, που διήνυσε πολλούς παρασάγγες, εκπόρθησε τείχη κρατικών βραβείων και άγγιξε καρδιές αναγνωστών. Το τρανζιστοράκι που άκουσε η στήλη τόσο καθυστερημένα «παίζει» στο διήγημα «Ο κυρ-Ευγένης ακούει ράδιο» και η μουσική του είναι πράγματι ένα πρελούδιο στη μεγάλη λογοτεχνική σύνθεση της επόμενης εικοσαετίας. Η σύνθεση αυτή έχει το χάρισμα της άμεσης επαφής με τα ρέοντα ύδατα της ζωής, με την πραγματικότητα που ψαύονται οι τραχιές αλλά και οι απαλές της επιφάνειες, αν και συχνά παίρνει τη μορφή της ονειρικής παραίσθησης και της παραβολής. Το ίδιο χάρισμα έχουν και τα διηγήματα του 1990. Αλλά τη χάρη τους δεν είχε μάτια να τη δει τότε η στήλη. Την προσπέρασε βιαστικά, τρέχοντας με το άγχος να προφτάσει (τι;) στο λαχανιασμένο κυνηγητό της βιοπάλης. Κι αυτό κυρίως υπαγόρευσε τη σημερινή «επανόρθωση»: Η συνειδητοποίηση ότι έχουμε ανάγκη να μην παραβλέπουμε τα σημαντικά, γιατί επιτρέπουμε έτσι στην ασημαντότητα να κυριαρχεί. Συμπέρασμα: Μπροστά στον γκρεμό της χρεοκοπίας ωρίμασαν η Ελλάδα και οι Ελληνες. Να ωριμάσουμε και στην ιεράρχηση των αξίων και των αξιών για να μην κυριαρχεί η αναξιότητα.

ΚΘΒΕ, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζονται στην Πειραματική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/288.000) από απόψε στις 21.00.

Ενα μουσικό σύνολο από το Ισραήλ παρουσιάζει έργα κλασικής μουσικής σε συνδυασμό με προβολή έργων του Μαρκ Σαγκάλ στις 21.00, στο θέατρο της ΕΜΣ (Εθν. Αμύνης 2), στο πλαίσιο των «Δημητρίων»

«Σαχλοκουβέντες» Από σήμερα έως και την Κυριακή, στις 21.00, θα παρουσιάζονται τα τρία μονόπρακτα του Σάμιουελ Μπέκετ σε μία ενιαία παράσταση με τίτλο «Σαχλοκουβέντες - three occasional pieces» στο Κέντρο Θεατρικής Ερευνας – Αίθουσα «Μάντης Τειρεσίας» (Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15, τηλ. 2310/ 865.904).

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

Για σήμερα, Παρασκευή, προβλέπονται τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Σάββατο, προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 1 11

ΦΛΩΡΙΝΑ 2 13

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 6 17

ΚΟΖΑΝΗ 2 13

ΛΑΡΙΣΑ 6 15

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 3 15

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΘΗΝΑ 12 16

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 10 20

ΤΡΙΠΟΛΗ 8 18

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 14 22

Î 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 8 15

Ó 3

ΛΑΡΙΣΑ 10 18

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 6 11 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 11 20

ΚΑΒΑΛΑ 9 17

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9 16

ΚΟΖΑΝΗ 1 15

Ó 3

ΤΡΙΠΟΛΗ 3 17

Î 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 8 15

ΚΑΒΑΛΑ 6 16

ΑΘΗΝΑ 13 19

Í 4

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 17 21

Ó 4 HΡΑΚΛΕΙΟ 15 23

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 15 21

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ......... 9- 10 ΛΟΝΔΙΝΟ .... 13-20 ΡΩΜΗ ..............12-24 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ...........................-1- 10 ΟΣΛΟ ............. 5- 14 ΠΑΡΙΣΙ .......... 13- 23 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ...... 4- 14 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .............................4- 15 ΚΙΕΒΟ .............. 1-11 ΜΑΔΡΙΤΗ ..... 14-25 ΜΟΝΑΧΟ ........ 5- 17 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ....11-17

σαν σήμερα 1827

1958

1987

1992

Ναυµαχία Ναυαρίνου

Βηµατοδότης

Κ. Τσάτσος

Β. Μπραντ

Ο τριεθνής στόλος, υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνύ, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέιδεν, κατατροπώνει τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναυαρίνο και ανοίγει το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία.

Ο Σουηδός δρ Ακε Σένινγκ εμφυτεύει σε ασθενή τον πρώτο βηματοδότη.

Πεθαίνει ο διαπρεπής πολιτικός και φιλόσοφος Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος διατέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1975 έως το 1980.

Πεθαίνει ο καγκελάριος της Δ. Γερμανίας κατά το διάστημα 1969-1974 και «αρχιτέκτονας» της πολιτικής της ύφεσης, Βίλι Μπραντ. Βραβεύτηκε με Νομπέλ Ειρήνης το 1971.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Καθησυχάζει τους πολίτες και επιτίθεται στον Σαµαρά Ο Παπανδρέου καλεί υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη µάχη των εκλογών

Προχωρούν οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές Εν αναμονή της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου, Αθήνα και Αγκυρα επιβεβαιώνουν την κοινή τους απόφαση για εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών. Σήμερα πραγματοποιείται ο 47ος γύρος στην Αλικαρνασσό, καθώς τα ραντεβού έχουν πυκνώσει, μετά τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τον περασμένο Ιούνιο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τόνισε χτες ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αντικείμενο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» και σημείωσε ότι «οι εκπρόσωποι των δύο χωρών έχουν λάβει σαφή πολιτική εντολή να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους προκειμένου να δούμε πρόοδο». Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι «διεξάγεται ουσιαστικός διάλογος και γι’ αυτό εντατικοποιούμε τις διερευνητικές επαφές». Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι αναμένει πράξεις -και όχι μόνο λόγια από την Αγκυρα και σκοπεύει να θέσει τα προβλήματα στις σχέσεις καλής γειτονίας- με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε νησιά του Αιγαίου– εν όψει της ετήσιας έκθεσης προόδου της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της γείτονος, στις 10 Νοεμβρίου. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

Πρόταση εισαγγελέα: ελεύθερος υπό όρους ο Θ. Πρινιωτάκης Η τελευταία αίτηση αποφυλάκισης του Θοδωρή Πρινιωτάκη, γιου του Σοφοκλή Πρινιωτάκη, υπευθύνου της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση των ομολόγων, ίσως είναι και τυχερή γι’ αυτόν, μετά την πρόταση της εισαγγελέως Μ. Μαλούχου. Λίγες ώρες μετά την κατάθεση του πατέρα του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των ομολόγων, η εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστικό συμβούλιο την αποφυλάκισή του με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης, ύψους 200.000 ευρώ. Αντίθετα, για τον Σοφοκλή Πρινιωτάκη η πρόταση είναι αρνητική, όπως άλλωστε και το βούλευμα για τον έτερο υπεύθυνο της «Ακρόπολις», Γ. Αποστολίδη. Και οι τρεις κατηγορούνται για την υπόθεση του «αμαρτωλού» ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξε «υπερ-τιμολογημένο» στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τρία ακόμη ασφαλιστικά ταμεία. Σ. Φ.

Να υποστηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης στις τηλεοράσεις καλεί το Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς, και τους βουλευτές να οργώσουν τις περιοχές όπου εκλέγονται υποστηρίζοντας τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε χτες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον ένα χρόνο διακυβέρνησης

Ο

πρωθυπουργός που από τον Ιούνιο τονίζει τη σηµασία της εκλογικής µάχης του Νοεµβρίου αναλαµβάνει πλέον το κύριο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας µε περιοδείες σ’ όλη τη χώρα, αλλά και µε µια σκληρή ρητορική, προκειµένου να ανατρέψει την τακτική του Α. Σαµαρά. Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ µε αφορµή τον ένα χρόνο κυβέρνησης: 1. Κατηγόρησε τον κ. Σαµαρά ότι κοροϊδεύει µιλώντας για µαγικές λύσεις. «Αν δεν την ήξερε ο κ. Καραµανλής, γιατί δε σήκωνε το τηλέφωνο ο υπουργός του, κ. Σαµαράς, να του τη δώσει;», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, διερωτώµενος «γιατί δεν την εφάρµοσαν, γιατί έφυγαν, ποιους κοροϊδεύουν;». 2. Κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι «γέρασε πρόωρα, γιατί ανέλαβε την υπεράσπιση µιας προηγούµενης αποτυχηµένης ηγεσίας». Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ, η οποία, όπως είπε, εµφάνισε µια µαγική συνταγή µηδενισµού του ελλείµµατος και αναρωτήθηκε γιατί αυτήν τη συνταγή δεν την εφάρµοσε ως κυβέρνηση και άφησε το χρέος να εκτοξευθεί στο 15%. 3. Προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώµη ότι δε θα ληφθούν

άλλα µέτρα, παρά τη νέα αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείµµατος. 4. Υπενθύµισε όµως ταυτόχρονα ότι το µνηµόνιο θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και το 2011 είναι το δεύτερο κρίσιµο ηµίχρονο για να κερδηθεί η µάχη κατά της κρίσης. Η δηµοσιονοµική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει στόχο να ανοίξει τις αγορές για να µπορέσει έτσι να χρηµατοδοτηθεί η ανάπτυξη της χώρας. 5. Επεδίωξε να κλείσει το µέτωπο µε τον Κ. Σηµίτη λέγοντας ότι η Εξεταστική για την οικονοµία δε στοχεύει «αυτούς που έβαλαν τη χώρα στο ευρώ, αλλά εκείνους που παραλίγο να την βγάλουν από αυτό». 6. Επεδίωξε και πάλι τη συσπεί-

ρωση και κινητοποίηση των βουλευτών καλώντας τους να «βγαίνουν στην κοινωνία, στις περιφέρειες και να µετατρέπουν τη δικαιολογηµένη οργή από εκείνα που άφησε πίσω της η ΝΔ, σε δύναµη αλλαγής». 7. Τέλος απάντησε και σε όσους υποστηρίζουν ότι γνώριζε την κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας προεκλογικά. Οπως ανέφερε, είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Ιούνιο του 2008, γιατί έβλεπε πώς διαµορφώνονται οι συνθήκες στην ελληνική οικονοµία. Επανειληµµένα, όπως είπε, είχε ζητήσει από τον κ. Καραµανλή να ενηµερώσει τον ελληνικό λαό ποια είναι η πραγµατική κατάσταση της οικονοµίας, αλλά εκείνος αδιαφόρησε.

Π. ∆ούκας: Θα υπερασπιστώ τον εαυτό µου Με υπόμνημα 14 σελίδων προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής για το Βατοπέδι απάντησε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ Πέτρος Δούκας εν όψει της πρότασης για την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο, προειδοποιώντας ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του με κάθε ένδικο μέσο. Ο κ. Δούκας στηλιτεύει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι μολονότι ο ίδιος έδωσε επαρκείς εξηγήσεις στην Προανακριτική εξακολουθούν με τις δηλώσεις τους να «ευτελίζουν τα δικαστικά τους καθήκοντα» και «δημαγωγούν σε τηλεοπτικές εκπομπές». Κάλεσε, μάλι-

στα, τον πρόεδρο της Προανακριτικής, Δ. Τσιρώνη, να βάλει τέλος σε αυτό το «απαράδεκτο φαινόμενο», το οποίο χαρακτηρίζει «πρωτοφανές και απαράδεκτο διεθνώς για μέλη Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών της Βουλής». Αναφορικά με το θέμα του πορίσματος, ο κ. Δούκας συνιστά στο ΠΑΣΟΚ να μην επαναλάβει το φαινόμενο της δεύτερης Εξεταστικής για την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι στο πόρισμά του όχι μόνο δεν υπήρξε καμία αναφορά στα στοιχεία που είχε καταθέσει, αλλά τα απέκρυψε, με αποτέλεσμα να ζή-

σουμε το θλιβερό -κατά τον κ. Δούκαφαινόμενο να διατυπώνονται ανακριβείς και αναληθείς χαρακτηρισμοί. «Το πόρισμα με το οποίο τερματίζεται η αποστολή σας αφορά και τη δική σας πολιτική υστεροφημία. Ολοι θα κριθούμε από την Ιστορία και την αλήθεια. Θα ήταν πρωτοφανές να παραπεμφθεί υπουργός, επειδή συμμορφώθηκε και ενήργησε σύμφωνα με τις αποφάσεις των κατά νόμο αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, όπως όφειλα να πράξω, σύμφωνα με τη δημοκρατική νομιμότητα», αναφέρει. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

η άποψή μας

Οι εκλογές, το µνηµόνιο και η ελληνική οικονοµία Η αιφνίδια όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης µε αντικείµενο την πορεία της οικονοµίας είναι µεν ενδεικτική της αγωνίας των κοµµατικών επιτελείων για το αποτέλεσµα των επερχόµενων περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών, επ’ ουδενί όµως ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η χώρα στη συγκεκριµένη ιστορική συγκυρία. Διότι ο πόλεµος αλληλοκατηγοριών µεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ όσον αφορά τις ευθύνες για τη χείριστη κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας διεξάγεται σε µια περίοδο που άρχισαν να αχνοφαίνονται κάποια ενθαρρυντικά σηµάδια επανάκτησης της διεθνούς εµπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας µας. Και επειδή, ως γνωστόν, η ψυχολογία παίζει σηµαντικό ρόλο στην οικονοµία, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το κλίµα πολέµου στην πολιτική ζωή να λειτουργήσει υπονοµευτικά στην εθνική προσπάθεια αντιµετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης. Με τη συµπεριφορά της η ΝΔ επιχειρεί να απεκδυθεί τις τεράστιες ευθύνες της για την οικονοµική τραγωδία που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Αρνείται να αποδεχθεί το µερίδιο που της αναλογεί, αµφισβητώντας την ευρέως διαδεδοµένη παραδοχή ότι η πενταετία της διακυβέρνησης Καραµανλή εκτροχίασε ελλείµµατα και δηµόσιο χρέος, η οποία εν πολλοίς οδήγησε στην εκλογική της συντριβή -ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την ισχυρότατη -και βάσιµη- κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις, παλινωδίες και λανθασµένους χειρισµούς, που επιβάρυναν περαιτέρω τη θέση και την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές, µετατρέποντας το πρόβληµα του χρέους σε πρόβληµα δανεισµού. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, δεν αποτελεί ζητούµενο ο καταλογισµός ευθυνών. Προέχει η διάσωση της χώρας και η αξιοποίηση των όποιων αισιόδοξων ενδείξεων άρχισαν να κάνουν την εµφάνισή τους, όπως η εµπιστοσύνη επενδυτών διεθνούς εµβέλειας και η αλλαγή στάσης παραγόντων των χρηµαταγορών. Η πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα θετικά µηνύµατα, ώστε η Ελλάδα να επανακτήσει το γρηγορότερο δυνατό την ευχέρεια να δανείζεται µε χαµηλά επιτόκια προκειµένου να καλύπτει τις ανάγκες της. Δηλαδή, να καταφέρει να υπερβεί την ανάγκη ύπαρξης του περιβόητου µνηµονίου, εξαιτίας του οποίου η χώρα κατάφερε να αποφύγει µέχρι στιγµής την οικονοµική κατάρρευση και την κοινωνική χρεοκοπία. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει υπευθυνότητα και όχι άγονες αντιπαραθέσεις προεκλογικής σκοπιµότητας...

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

Εκπαίδευση ενηλίκων «Η γνώση που χάνει ένα παιδί σε μια εποχή της ζωής του δεν αναπληρώνεται ποτέ», δήλωσε χτες η Αννα Διαμαντοπούλου κι η μισή ταμπέλα έξω από το υπουργείο της ξεκόλλησε. Εμεινε το «Παιδείας» να στέκει ψηλά, ενώ τα γράμματα από το εμπνευσμένο «Διά βίου μάθηση» κατρακύλησαν στο πεζοδρόμιο. Προφανώς η υπουργός ήθελε να υπεραμυνθεί των φιλόδοξων στόχων που θέτει η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, όσα σχετίζονται με το νέο λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα πανεΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ πιστήμια. Προφανώς δεν εννοούσε ακριβώς αυτό που είπε, έτσι όπως το είπε. Αλίμονο αν η «γνώση χάνεται», αν σχετίζεται με «εποχές της ζωής του παιδιού» κι ακόμη περισσότερο, αν «δεν αναπληρώνεται ποτέ». Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο,τι δεν έμαθες στα ατίθασα 18 έχεις την ευκαιρία να το μάθεις στα τιθασευμένα 40, τα 50 ή και τα 106, αν το λέει η ψυχή σου. Αν θέλεις να διαβάσεις Πλάτωνα, Μαξ Βέμπερ ή διανύσματα και διαφορικές εξισώσεις, υπάρχει πάντα το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ανοικτό σε όλους όσοι θέλουν να δείξουν μία κάποια υπομονή περιμένοντας να επιλεγούν στην κλήρωση. Αλλά η εκπαίδευση ενηλίκων δεν έχει μόνο θεωρητικό αντίκρισμα. Οσα βλέπουμε να συμβαίνουν παγκοσμίως στον τομέα της εργασίας

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.192 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

δείχνουν ότι η κ. Διαμαντοπούλου κάνει λάθος: η γνώση αναπληρώνεται διαρκώς. «Οι ραγδαίες και βαθιές αλλαγές στον επιστημονικό, τεχνολογικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα προβάλλουν επιτακτική την ανάγκη για επικαιροποίηση και διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των πολιτών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της προσωπικής και εργασιακής τους ζωής» - κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» του υπουργείου της κ. Διαμαντοπούλου. Στην Ελλάδα κάνουμε το λάθος να συνδέουμε τη γνώση με το δρόμο για το πτυχίο και από κει την επαγγελματική αποκατάσταση. Τα πράγματα εξελίσσονται αντίστροφα. Τα πτυχία είναι απλώς η αρχή, η γνώση είναι ο προσδοκώμενος στόχος, απρόσιτος τη μια στιγμή, προσιτός την άλλη. Οσο για την «επαγγελματική αποκατάσταση», δεν είναι παρά «επαγγελματική κατάσταση», ρευστή κι ελαφρώς απροσδιόριστη πια, λίγο πολύ για όλους. «Ορεξη να έχεις να μαθαίνεις», θα έλεγε, αν ήξερε ελληνικά, ο Αμερικανός γκουρού της διαδικτυακής επικοινωνίας Ερικ Σουόρτσμαν, που ήρθε χτες για να μιλήσει στους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης για όσα φέρνει η νέα εποχή, podcasts και RSS feeds, νέα μέσα κι αποτελεσματικές αναζητήσεις στο Google, inbound links και video on demand, λεξιλόγιο που δεν πρόλαβε κανείς να διδαχτεί στις παραδοσιακές σχολές δημοσιογραφίας. Οι σχολές της νέας εποχής το ‘χουν κι αυτό: δε σχολάνε ποτέ.

ΔΙΕΥΘΥΝΤEΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής, Xριστίνα Χρυσοστομίδου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Γ. Αλογοσκούφης: ευθύνες σε ∆ούκα και Κουρή

Επίθεση Σαµαρά σε Παπανδρέου για την οικονοµία Η οικονομία παραμένει το βασικό πεδίο της αντιπαράθεσης της ΝΔ με την κυβέρνηση, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν εκλεγεί, αλλά προχώρησε σε υποσχέσεις και μετά τις εκλογές καθυστέρησε να λάβει μέτρα. Ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε μάλιστα χτες από την Κόρινθο με αιχμηρό τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος και το κόμμα του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό: «Πέρυσι, ο κ. Παπανδρέου μας έλεγε ότι "λεφτά υπάρχουν" και μετά μας είπε ότι θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Σήμερα, μας λέει ότι για τα δικά του σφάλματα φταίει και πάλι η ΝΔ. Και τότε έλεγε ψέματα. Και τώρα λέει ψέματα. Με μία διαφορά: ότι τώρα πια τον έχει καταλάβει όλος ο κόσμος», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιστολή Αβραµόπουλου Στη Ρηγίλλης εκτιμούν επίσης ότι η κίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του προς τον Κώστα Καραμανλή -το Νοέμβριο του 2008- αποτελεί μια προσπάθεια διαχωρισμού της νέας ΝΔ από το παρελθόν της. Ο κ. Αβραμόπουλος στην επιστολή του, που δημοσίευσαν τα «Επίκαιρα», έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ύφεση που προέβλεπαν ήδη το ΔΝΤ και η ΕΕ και άφηνε μάλιστα σαφώς να εννοηθεί ότι η προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό του 2009 ανάπτυξη 3% είναι εξωπραγματική.

Προβληµατισµός Κυρ. Μητσοτάκη Αμφιβολίες για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή διατυπώνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας παράλληλα ότι δεν έχει πεισθεί από την εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες. «Φαντάζομαι ότι με κάποιες υποθέσεις για πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενδεχομένως κι ο στόχος αυτός να μπορούσε να επιτευχθεί. Το βλέπω όμως πολύ πολύ δύσκολο», είπε στο «Real Fm». ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ

Πολιτικούς μετασεισμούς προκάλεσε η κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο των ομολόγων, του προφυλακισμένου Θόδωρου Πρινιωτάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η στροφή σε σύνθετες επενδύσεις από το 2006 «ήταν μέσα στο πλαίσιο της τότε κυβερνητικής πολιτικής» και «έδειξε» ως υπεύθυνους τέσσερις υπουργούς της ΝΔ. Ο μάρτυρας, φωτογράφισε συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες στους κ. Αλογοσκούφη, Δούκα, Μεϊμαράκη και Τσιτουρίδη. Ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας χτες μέσω συνεργατών του, έσπευσε να δηλώσει άσχετος με το θέμα και να υποδείξει «άκομψα», όπως χαρα-

κτηρίστηκε στην πολιτική αγορά, ως υπευθύνους τους τότε στενούς του συνεργάτες, υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα και γ.γ. του υπουργείου, Γ. Κουρή.

Κατευθυνόµενες Στην ανακοίνωση των συνεργατών του κ. Αλογοσκούφη, οι οποίοι τονίζουν ότι οι όποιες αναφορές στο όνομά του ήταν κατευθυνόμενες ή υποβολιμαίες από τους πολιτικούς του αντιπάλους, σημειώνεται εισαγωγικά ότι «για μια ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με γκεμπελικές μεθόδους που αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα». Επικαλούμενοι μάλιστα την κα-

τάθεση Πρινιωτάκη προσθέτουν ότι «το γεγονός ότι ο μάρτυρας ουδέποτε κατά τη διάρκεια της εξέτασής του αναφέρθηκε σε υπογραφή οποιουδήποτε ομολόγου από τον π. υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος άλλωστε δεν είχε καμία σχετική αρμοδιότητα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές». Και υπογραμμίζουν στην ακροτελεύτια παράγραφο κρατώντας διακριτές αποστάσεις ότι «άλλωστε, ο κ. Αλογοσκούφης δεν έχει υπογράψει κατά τη διάρκεια της θητείας του καμία έκδοση ομολόγων, αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκε αποκλειστικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον αρμόδιο υφυπουργό». Γ.Χ.

5


6

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Μνηµόνιο και αυτογνωσία Η Ελλάδα χρειαζόταν δανεικά για να µη χρεοκοπήσει (κι ακόµη χρειάζεται), αλλά κανείς δεν τη δάνειζε γιατί δεν ήταν φερέγγυα. Τα δηµόσια ελλείµµατα ήταν µεγάλα και διαρκώς µεγάλωναν, η ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας ήταν οικτρή, το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωµών ήταν διαρκώς και έντονα αρνητικό. Η Ελλάδα διασώθηκε (προς το παρόν τουλάχιστον) από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η διαφορά ανάµεσα στις αγορές και στο µηχανισµό στήριξης είναι σχετικά απλή. Οι αγορές δε σε δανείζουν πριν γίνεις φερέγγυος και η «τρόικα» σε δανείζει για να γίνεις φερέγγυος. Οµως, η συνέχεια δεν είναι καθόλου απλή. Η κυβέρνηση υπέγραψε το ΜνηΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΙΠΙ∆Η µόνιο Συνεννόησης gkaripidis@hotmail.com µε την «τρόικα» από την υλοποίηση του οποίου εξαρτάται η συνέχιση της δανειοδότησης. Το Μνηµόνιο περιλαµβάνει εξειδικευµένα µέτρα που µερικά (τουλάχιστον) µπορεί να αµφισβητηθούν ως προς την ορθότητά τους, αλλά ορίζει δύο γενικούς στόχους που αυτοί δεν µπορεί να αµφισβητηθούν. Οι δύο αυτοί στόχοι, οι οποίοι συνδέονται µεταξύ τους, είναι αφενός η δηµοσιονοµική εξυγίανση, δηλαδή η µείωση των δηµόσιων ελλειµµάτων, και αφετέρου οι διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις στην οικονοµία και τη διοίκηση, δηλαδή τα µέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας. Αντίφαση ανάµεσα στη δηµοσιονοµική πειθαρχία και την ανάπτυξη µακροπρόθεσµα δεν υπάρχει. Αντίθετα, όλη η µεταπολεµική οικονοµική ιστορία της Ελλάδας αποδεικνύει ότι η φάση ταχείας ανάπτυξης συνδεόταν κατά κανόνα µε µικρά ή αποκλιµακούµενα δηµόσια ελλείµµατα. Οµως βραχυπρόθεσµα οι περιοριστικές πολιτικές προκαλούν τάσεις οικονοµικής ύφεσης και αυτό είναι που ζει η Ελλάδα αυτήν τη στιγµή. Η απάντηση βρίσκεται στην αποφασιστική υλοποίηση του δεύτερου στόχου του Μνηµονίου, δηλαδή στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων. Μόνον έτσι θα ξεπεραστούν οι βραχυπρόθεσµες αντιφάσεις και θα επαναλειτουργήσει ο κινητήρας της οικονοµίας. Η κυβέρνηση οµολογουµένως έκανε πολλά σε µικρό διάστηµα, αλλά πρέπει να κάνει ακόµα περισσότερα και γρηγορότερα. Εδειξε τόλµη αλλά πρέπει να δείξει πολύ µεγαλύτερη. Εκανε λάθη και δεν πρέπει να κάνει άλλα. Ταλαντεύτηκε και δεν πρέπει να ταλαντεύεται. Πρέπει να πάψει να ντρέπεται γι’ αυτά που πρέπει να κάνει. Πρέπει να πάψει να ντρέπεται για το Μνηµόνιο. Ακόµα και αν δεν υπήρχε το Μνηµόνιο Συνεννόησης µε τους ξένους, οι γενικοί στόχοι του θα έπρεπε να περιλαµβάνονται σε ένα Μνηµόνιο Συνεννόησης µε την ελληνική κοινωνία. Η αυτογνωσία του πολιτικού συστήµατος και της κοινωνίας θα κρίνουν το αποτέλεσµα της προσπάθειας.

Ανευ γτάραπειβράάγταμαςτα δέχτηκαν χτες άνάρτρκοεςυ

Αρκε του Μ το συνδυασμό δήλωσης για υποψήφιοι με εκ ς ριθώριο τη πε ο στ , ρη λα φορούσαν Μπό τους, επειδή δε ριφερεισή νω οί ακ αν την ς αντιπε ς ο υποψήφιο ω ο όπ α, άτ αβ γρ ης Πάνας, και ικής, Αποστόλ εσ Θ ς λο ου άρχης Χαλκιδ ός σύμβ ακ ει ερ φ ρι πε ν ς κα Δικαιώθη υποψήφιο άσης Σιάτρας. σαλονίκης, Θαν εφαλής ανέβηκε στο βήμα. επικ όμως, όταν ο ε. ρης την απέφυγ λα πό Α.Σ. Μ κ. Και ο

-Ωχ το µάτι µου!

καετίας ςαντιπεριφερειάρχης ΘεσΠρο δεοψ ήφιο υπεν-

Ως υπ χαλίδης ο Γιώργος Πασ ν, έο πλ ς κη νί σαλο δριο της ΚΕΔΚΕ ι από το Συνέ ότ ες χτ σε μι θύ 00 υποστήριζε το Μάιο του 20 ας. Και στη Χαλκιδική τής περιφέρει ρε αι ς τη ση ω ήταν τα την καθιέρ κεντρικό θέμα το ώ εν ι ότ κ. Πασχαλίθυμήθηκα οδιοίκησης, ο υτ Α ς τη κά μι είνοντας μείοικονο ράσταση προτ πα ν τη ε ψ λε δης έκ ς σε επτά, και ν από δεκατρεί ώ ει ερ φ ρι πε ωση ν νομών σε 20 του αριθμού τω μό ισ ορ ρι πε ν το Α.Σ. έως 25.

ια µετά1.408 ευρώ για ηθιΕντεκαημχίωρσόηνύψ ους 16 μητέ-

Αποζ Πάγος στη ίκασε ο Αρειος Πανταζόκή βλάβη επιδ ογράφου Δημ. σι μο δη ου υχ μαζί με τον ρα του άτ ασε τη ζωή του ν Γιάννο έχ ος οί οπ ο , πουλου ωτερικώ τή υπουργό Εξ τότε αναπληρω του Νικόλαο και άλλα τέσσεγιο , Κρανιδιώτη, το μοιραίου Falcon την πτώση του ν τά τω κα ς α το ομ να άτ ρα . Ο θά βρίου του 1999 αι στην αρεστις 14 Σεπτεμ ετ έρ αφ αν ς ν, όπω τριών επιβατώ σε «βαρύτατη ι τα λε εί οφ η, ασ όφ απ ή ους». οπαγιτικ η του αεροσκάφ ήτ ρν βε κυ υ Σ.Φ. το αμέλεια

αδημού«Λυκμοάσσυησµεµτααχλόίαγι»α του ο Δημήτρηηκς Πε απ ον στ Αλέκο

Δε ξη. Επιτέθ ει ωνική συνέντευ οφ δι ρα ογή του να πά σε ς λη ας ότι «η επιλ ντ ζο δο ρί το τη μα οσ ση υπ τορία του Αλαβάνο, ισ ν τη ι κα υ πε Εί μμα το λιτικού φορέα». κόντρα στο κό ως ουργία νέου πο μι ΖΑ δη ΡΙ α ΣΥ γι ά υ γι το τεί τη μα η εικόνα ς γέ λο εκ αρ ς τι δι τά ν και ακόμη πως με ν πείθει κανένα δε υ πο ς ία αχ ». «μιας λυκοσυμμ λειώσει οριστικά Ι.Τ. ύει πρέπει να τε τε οη ογ απ ς κώ

» ο Θεοδό«Ασέβαφεια ισκέφτηκε χτες έχη της εία του «Α» επ ό στελ

Τα γρ υόμενος απ χης ινίδης, συνοδε ντ τα νσ ς περιφερειάρ Κω ς ση . Ο υποψήφιο ς» χαση εί υ ρω εί πο α σπ λί συνομι η «Λαϊκής Συ ομ ντ σύ σε ς εδονία ά κόσμο Κεντρικής Μακ είες του συναντ οδ ρι πε ς τι ες όλ όταν τον με τόνισε ότι σε τα οικονομικά μέτρα, ενώ, ό τιμπέιτ» των απελπισμένο απ τηλεοπτικό «ν ο ατ φ όσ πρ το «ασέβεια» του ρωτήσαμε για ν, μίλησε για ώ ρχ μα νο ερ λονίκη, μέσω υποψήφιων υπ ι από τη Θεσσα χε άσ ετ μμ συ Π. Ψωμιάδη να Ι.Τ. κυκλώματος.

είπαν...

KYΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Βουλευτής της ΝΔ Η μεγάλη ευκαιρία για τη ΝΔ χάθηκε το 2004, γιατί φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος». Στερνή μου γνώση...

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Την ώρα που τα πλατιά λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας στενάζουν, η φοροδιαφυγή και οι φοροαπαλλαγές καλά κρατούν». Εχετε λύση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής της ΝΔ «Η ΝΔ έχει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο. Οποιος το ενστερνίζεται και το υπογράφει βρίσκει την πόρτα ανοιχτή». Αλλιώς;


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

7

ΣΦΗΝΕΣ

Επιστολές µεταξύ υποψηφίων ότητες όλων όσων ζητούμε την εντολή τους», σημειώνει χαρακτηριστικά στις επιστολές ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος ήδη πήρε το πρώτο απαντητικό σχόλιο. «Αγαπητέ Κώστα», του γράφει ο Χρήστος Μάτης, ο οποίος πάντως του κάνει ρελάνς, προτείνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις: μηδενική ηχορρύπανση, όσο το δυνατό λιγότερη χρήση χαρτιού στην προεκλογική περίοδο και πλήρη καθαρισμό των δημόσιων χώρων από τη μεριά των υποψηφίων χωρίς τη συνδρομή της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου. Καλή η πρωτοβουλία, αρκεί να μη μείνει μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων. Ν.Ο.

μποξέρ

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι άρχισαν τις μεταξύ τους ανταλλαγές επιστολών. Την αρχή έκανε προχτές το απόγευμα ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος απέστειλε προς όλους τους συνυποψηφίους του επιστολή όπου θέτει ζητήματα δεοντολογίας προκειμένου, όπως τονίζει, να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή μιας γόνιμης αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. «Αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου πολιτικού πολιτισμού που θα επιτρέψει στους πολίτες να ενημερωθούν μακριά από φαινόμενα αποπροσανατολισμού για τις θέσεις και τις προτεραι-

επωνύμως Φαρ Ουέστ Λίγο... Φαρ Ουέστ θυμίζει η προεκλογική εκστρατεία στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου. Τα πανό των υποψηφίων, που είναι απαγορευμένα από το νόμο ως προεκλογικά μέσα, κρέμονται κυριολεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργώντας μια πολύ κακή εικόνα, που δεν τιμά το δήμο. Καλό θα είναι και οι υποψήφιοι να φροντίσουν να κρατήσουν τους τύπους, αλλά και οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας να κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί, εξάλλου, τα πανό δεν πείθουν κανέναν... Ν.Ο.

Playstation Απελευθερωμένη εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη από τότε που αποχώρησε από τη ΝΔ. Προσέξτε τη χτεσινή της δήλωση περί της συγκυρίας. «Την ώρα που οι Ελληνες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και η οικονομία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και δύσκολη καμπή, τα δύο μεγάλα κόμματα ανταλλάσσουν βίντεο και παίζουν βιντεοπόλεμο, λες και είναι playstation», τονίζει η πρώην υπουργός, που κάνει λόγο για το κατάντημα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Και δεν έχει άδικο... N.O.

Το πρώτο Το πρώτο όνομα του συνδυασμού του ανακοίνωσε χτες ο Κυριάκος Βελόπουλος. Πρόκειται για την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Θεσσαλονίκης, την 21χρονη Νικολέτα Σερέτη, η οποία είναι κόρη του παλιού ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Πασχάλη Σερέτη και με την οποία συναντήθηκε, χτες, δίνοντας τα χέρια. Να υποθέσουμε ότι θα έχει και άλλα παιδιά γνωστών δημόσιων προσώπων στο συνδυασμό του; Ν.Ο.

Αποφεύγουν

Μια επιστολή από τα παλιά τσιτώνει και πάλι τα νεύρα όλων στη Ρηγίλλης. Η επιστολή του Αβραμόπουλου (σκίτσο) το 2008 στον τότε πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, για την κρίση προκάλεσε ερωτήματα για τη διαρροή σε μια στιγμή που κάποιοι θέλουν τον Καραμανλή να επιστρέφει στην πρώτη γραμμή. Ο ίδιος πάντως δηλώνει: «Δε μετείχα στην κυβερνητική επιτροπή και ήθελα να προειδοποιήσω με τη δική μου πρόβλεψη». Ομως, στη ΝΔ έχουν τρελαθεί με τη συνεχή έμμεση αμφισβήτηση του Σαμαρά, που κάθε γεγονός δημιουργεί πανικό. Ανεξαρτήτως πάντως σεναρίων και... βυζαντινισμών, η επιστολή Αβραμόπουλου είναι μία ακόμη ένδειξη ότι όλοι γνώριζαν την κατάσταση αλλά κανείς δεν έλεγε δημοσίως την πλήρη αλήθεια. Και βεβαίως ο Καραμανλής και οι υπουργοί δεν έκαναν αυτό που είχαν υποχρέωση να πράξουν.

MANTEIO

Ολοι γνώριζαν...

Χειροκροτήματα πολλά στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου, προβληματισμός μεγάλος. Η ατμόσφαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευχάριστη. Οι περισσότεροι βουλευτές δε φέρνουν καλά μαντάτα από τις περιοχές τους. Υπάρχει βουλευτής που αποφεύγει εδώ και καιρό να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, αποφεύγοντας τη σύγκρουση με τους πατριώτες του. Ολοι μιλούν για τα μαγαζιά που κλείνουν, για τα χρέη που πνίγουν αγρότες και μικρομεσαίους αλλά και για την ανεργία που συνεχώς αυξάνεται. Ολα αυτά εν όψει εκλογών δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα. Σπ. Σ.

Τι κάνει η εφορία; -Τσουβαλιάζει τις αποδείξεις αντί να τσουβαλιάσει τους φοροφυγάδες!

Γουδή και γουδοχέρι… Η λέξη Γουδή ξανακούστηκε προσφάτως στην ελληνική πολιτική ιστοριογραφία. Πρώτος τη χρησιµοποίησε ο Μίµης Ανδρουλάκης υπονοώντας ότι ίσως ένα νέο «Κίνηµα στο Γουδή» είναι απαραίτητο, ευελπιστώντας ότι αυτήν την κινηµατική λογική θα την εκφράσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Την περασµένη Κυριακή τη χρησιµοποίησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος θέλοντας να υποµνήσει ότι, εάν αποτύχει η σηµερινή κυβέρνηση, θα υπογραφεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του µεταπολιτευτικού πολιτικού συστήµατος. Και δεν έχει άδικο. Ωστόσο, το όνοµα Γουδή έχει τη δική του ιστορία, µολονότι το µυαλό όλων µας πηγαίνει στο Κίνηµα του 1909. Το όνοµα Γουδή µέχρι το έτος ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΙΑ∆Η* 2006 γραφόταν www. argiriadis.gr Γουδί. Στην αλλαγή της επίσηµης ορθογραφίας του ονόµατος της γνωστής συνοικίας της Αθήνας οδήγησε η επιµονή κατοίκου της περιοχής ότι το τοπωνύµιο προέρχεται από ιστορική ναυτική οικογένεια και όχι από το... µαγειρικό σκεύος. Πράγµατι, το όνοµα προέρχεται από µεγάλη οικογένεια των Σπετσών, πολλά µέλη της οποίας διακρίθηκαν λόγω της µεγάλης προσφοράς τους στην Ελληνική Επανάσταση. Σε αναγνώριση της προσφοράς τους η Πατρίδα τούς αντάµειψε µε την παραχώρηση της έκτασης που φέρει το όνοµά τους. Αυτή δεν είναι η µόνη παρανόηση των σύγχρονων Νεοελλήνων. Αποτελεί άλλη µια απόδειξη του πόσο εύκολα παραχαράσσεται η Ιστορία. Αρκεί η επανάληψη του ψεύδους, γεγονός που φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά η ΝΔ. Η τελευταία, την προηγούµενη εβδοµάδα πληµµύρισε το διαδίκτυο µε διάφορα βιντεάκια προσπαθώντας να πλήξει το κύρος του πρωθυπουργού. Η κριτική, βέβαια, είναι απαραίτητη και αποτελεί δοµικό στοιχείο του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Αρκεί να µην προσβάλλει τη συλλογική µνήµη. Εντελώς προσφάτως ζήσαµε την «επανίδρυση του κράτους» µέσα από τα αποκαΐδια της Πελοποννήσου και της Αττικής. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ξεκινούσε η «σταυροφορία» κατά της διαφθοράς από τον Μπαϊρακτάρη για να καταλήξει σε ένα «γύρο µε γέµιση σκανδάλων». Ποιος άραγε ξεχνά τις ποµφόλυγες του Αλογοσκούφη περί «οχυρωµένης οικονοµίας» λίγους µήνες πριν καταλήξουµε επαίτες της Ευρώπης; Η ιστορική αλήθεια δεν παραχαράσσεται. Ωστόσο, εάν συνεχίσει ο συλλογικός κατήφορος πολιτικής και πολιτικών, ένα νέο Κίνηµα στο Γουδή θα αποτελεί νοµοτελειακή εξέλιξη. Και στην περίπτωση αυτή, ο λαός θα πάρει το γουδοχέρι και θα αρχίσει να κοπανάει αδιακρίτως… *Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ είναι δικηγόρος


8

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Πράσινες» αντιδράσεις για τον Γ. Πασχαλίδη

Οι «εκλεκτοί» του Μπόλαρη και η επιστροφή Πασχαλίδη ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

Ο Γιώργος Πασχαλίδης, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, είναι ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, στο ψηφοδέλτιο του Μάρκου Μπόλαρη.

«Υ

πακούοντας στο κέλευσµα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δίνει τον αγώνα µαζί µας», τόνισε χτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης, παρουσιάζοντας το βασικό κορµό του ψηφοδελτίου, δήλωση που εκτιµήθηκε ως επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι υπήρξε κατ’ ιδίαν επικοινωνία του κ. Παπανδρέου µε τον κ. Πασχαλίδη πριν από την τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο. Αναφερόµενος ο κ. Μπόλαρης στον ένα µήνα που αποµένει έως τις αυτοδιοικητικές κάλπες, δήλωσε αισιόδοξος ότι η έκβαση του αγώνα θα είναι νικηφόρα. Αργότερα, µε γραπτή του δήλωση έστρεψε τα πυρά του κατά του κ. Ψωµιάδη, που ανέβαλε χτες συνάντηση µε δηµοσιογράφους για λόγους ευγενείας προς τον κ. Μπόλαρη, που την ίδια ώρα ανακοίνωνε το ψηφοδέλτιό του. «Κατανοώντας τη δικαστική περιπέτεια του απερχόµενου νοµάρχη Θεσσαλονίκης, και µη επιχαίροντας γι’ αυτήν, βρίσκουµε τουλάχιστον αλλόκοτο να µας χρησιµοποιεί ως ασπίδα ευγενείας στην προσπάθειά του να αποφύγει και πάλι µια οχληρή γι’ αυτόν υπόθεση», σηµείωσε. Οι επτά υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες είναι στη Θεσσαλονίκη: Γιώργος Πασχαλίδης, πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, πολιτικός µηχανικός. Κιλκίς: Χρήστος Ανθρακίδης, δήµαρχος Χέρσου, πολιτικός

µηχανικός. Πέλλα: Μιχάλης Καραµάνης, νοµάρχης Πέλλας, στέλεχος Οργανισµού Σιδηροδρόµων Ελλάδας. Πιερία: Γρηγόρης Παπαχρήστος, δήµαρχος Δίου – φυσικοθεραπευτής. Σέρρες: Ελένη Κωνσταντινίδου, αρχιτέκτων µηχανικός. Χαλκιδική: Απόστολος Πάνας, µέλος Εθνικού Συµβουλίου ΠΑΣΟΚ. Ηµαθία: Δηµήτρης Μούρνος, καρδιολόγος.

Περιφερειακοί σύµβουλοι Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύµβουλοι είναι στη Θεσσαλονίκη οι: Κ. Αβραµίδης, Κ. Αλεξανδρίδης, Δ. Αναστασόπουλος, Χ. Αποστολίδης, Κ. Αποστολίδης, Φ. Βαβύλη, Μ. Βασιλάκη, Α. Βάσιος, Ε. Γαργάλα, Θ. Γκαζέπης, Ν. Δήµου, Α. Διαµαντόπουλος, Φ. Ζαφειροπούλου, Ε. Ιωσηφίδης, Κ. Καλαπούτη, Δ. Καλπάκης, Ε. Καραγιάννη, Α. Κατσαρός, Ρ. Κεδίκογλου, Ν. Κριθαρίδης, Γ. Λαγός, Λ. Λαµπρογιάννης, Γ. Λεµπετλής, Γ. Μάνος, Α. Μίχου, Β. Μυρώνη, Γ. Νάνος, Ε. Νικολαΐδης, Α. Παγώνα, Β. Παπαγεωργίου, Λ. Παπαδόπουλος, Α. Πασαλίδου, Κ. Πελτέκης, Γ. Πετράκης, Ε. Προκοπίου, Β. Παραµανίδης, Γ. Ρούµελης, Θ. Σιάτρας, Δ. Σίµος, Π. Σπαθής, Α. Στοΐτσας, Α. Σωτηρίου, Α. Τόση, Γ. Τουλγαρίδης, Μ. Τριανταφύλλου, Δ. Τσιόγκας, Γ. Φεστερίδης, Σ. Χαϊτίδης, Χ. Χιντήρογλου, Δ. Χρηστίδης. Στο Κιλκίς οι: Α. Κέζου, Δ. Περπερίδης, Θ. Τσιραµπίδης. Στην Πέλλα οι: Ν. Βερυκούκης, Σ. Κεχαγιάς, Χ. Παυλίδης, Α. Τσαλνταφερίδης. Στην Πιερία ο Ε. Κουρκουβέλης. Στις Σέρρες οι: Χ. Βαρούτης, Χ. Βουλγαρίδης, Β. Μπάλτσιος, Ε. Ραµπότας, Ι. Σαββίδου. Στη Χαλκιδική οι: Α. Κανέλης, Γ. Λαµπράκης, Θ. Μάντζιος, Π. Τσοπουρίδου. Στην Ηµαθία οι: Α. Κοτσαµπασόπουλος, Δ. Μπαλτατζίδου, Γ. Κυριαζής.

Ο Γιώργος Πασχαλίδης, που βρισκόταν χτες στην Αθήνα και δεν κατάφερε να παραστεί στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Χαλκιδική το Μάιο του 2000 έχει υποστηρίξει την ανάγκη δημιουργίας ισχυρής αιρετής Περιφέρειας και αντιμετωπίζει την πρόταση που του έγινε ως πρόσκληση σε ένα νέο πολιτικό αγώνα, καθώς «στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας ο «Καλλικράτης» είναι ένα νέο σημαντικό βήμα της ελληνικής αυτοδιοίκησης, που υπηρετεί κυρίως την ουσία της διακυβέρνησης. Είναι πράξη, όχι προσποίηση». Ωστόσο η υποψηφιότητά του προκάλεσε ηχηρές αντιδράσεις μεταξύ κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης Παντελής Κουκουλεκίδης, που ενδιαφερόταν για την ίδια θέση του ψηφοδελτίου, σε δήλωσή του στον «Α» κάνει λόγο για «βιασμό» της Θεσσαλονίκης. «Ο «Καλλικράτης» στην περιφέρεια είναι ένας νέος θεσμός που έπρεπε να στελεχωθεί με νέα άτομα κυρίως του αυτοδιοικητικού χώρου και όχι από άτομα παροπλισμένα από την κεντρική πολιτική σκηνή», υποστήριξε. Με γραπτή δήλωση, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα καταγγέλλει απαξίωση της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα και ο δήμαρχος Νεάπολης. Ν. Λαδόπουλος (φωτογραφία), το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για την αντιπεριφέρεια. Α.Σ.

Εκδήλωση του Κ. Γκιουλέκα για τον πολιτισµό Για μια Θεσσαλονίκη που θα ζει, όπως της αξίζει, μια πραγματικά πολιτισμένη καθημερινότητα μίλησε χτες ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ στην Αποθήκη Δ’ του λιμανιού παρουσίασε τις θέσεις του για τον πολιτισμό. Μεταξύ άλλων πρότεινε την ανάδειξη των ιστορικών τόπων της Θεσσαλονίκης και των μνημείων, με το φωτισμό όλων των κτιρίων. «Περισσότερο φως. Αυτό είναι το σύνθημά μας για την πόλη. Και όχι μόνο περισσότερο φως, αλλά και περισσότερο πράσινο», σημείωσε. Ο κ. Γκιουλέκας πρότεινε επίσης την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και Μουσείου Τύπου. Επίσης τη δημιουργία «infokiosk», ενώ στις προθέσεις του υποψήφιου δημάρχου είναι και η διοργάνωση ενός άλλου φεστιβάλ, με τη συμμετοχή νέων και εναλλακτικών σχημάτων. «Να βάλουμε την αυτοπεποίθηση εκεί που μέχρι σήμερα βλέπαμε τη μιζέρια», σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας. Ν.Ο.

Οι υποψήφιοι του ∆ηµήτρη Ζιγκερίδη «Θα δώσουμε έναν καθαρό αγώνα για καθαρές λύσεις. Επιλέγουμε την ενότητα των πολιτών στα κοινά προβλήματα, μακριά από πελατειακές εξαρτήσεις και συμφέροντα. Απέναντι στην προκλητική για τα δεδομένα της χώρας σπατάλη, απέναντι στη δημαγωγία και την προπαγάνδα του δημάρχου του μνημονίου». Αυτό τόνισε προχτές ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Ζιγκερίδης, ο οποίος μιλώντας στο Θέατρο Νεάπολης παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης «Δυναμική Ενότητα Πολιτών». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πεύκων, Στέλιος Συμεωνίδης, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης Γιάννης Καρακουλάκης και οι πρώην βουλευτές Απόστολος Τζιτζικώστας και Γιώργος Ορφανός. Στην εκδήλωση ο κ. Ζιγκερίδης παρουσίασε και τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού, που είναι τα εξής: Στον Αγιο Παύλο: Αθαν. Πλανόπουλος, πρώην υποψήφιος δήμαρχος, Βασ. Ασβεστάς, βιοτέχνης, Αναστασία Δαραμήλα, λογίστρια, Α. Ζαχαροπλάστης, βιοτέχνης, Αντ. Στυλιανόπουλος, βιοτέχνης. Στη Νεάπολη: Γερ. Αντύπας, δημοτικός σύμβουλος, Αλ. Ραφτόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, Αθαν. Βουκουρεσλής, προϊστάμενος ΟΑΕΕ, Γ. Γκουτσιέλης, δόκιμος ορκωτός λογιστής, Ευθ. Καζαντζίδης, βιοτέχνης, Στ. Καρανταΐδης, προϊστάμενος δήμου Εχεδώρου, Πασχ. Καλημέρης, φυσικός, Κική Καρολίδου, έμπορος, Κων. Κυζιρίδης, γιατρός, Γ. Μέρας, οικονομολόγος, Ν. Σαλμανλής, εργολάβος τεχνικών έργων, Ν. Σαμολαδάς, πράκτορας ΠΡΟ-ΠΟ, Εφη Τσιγγελίδου, πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αθ. Φροσύνης, εκπαιδευτικός. Στα Πεύκα: Κων. Ντακούλας, πρώην υποψήφιος δήμαρχος, Δημ. Βαφειάδης, γεωπόνος, Ν. Καλλινικίδης, οικονομολόγος, Μιχ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος ΔΗΜΤΟ ΝΔ Πεύκων. Στις Συκιές: Νικολέτα Αθανασοπούλου, δημοτική σύμβουλος, Η. Ζάχαρης, δημοτικός σύμβουλος, Σταυρούλα Ταμουρίδου, δημοτική σύμβουλος, Περ. Χατζηκυριάκου, δημοτικός σύμβουλος, Ι. Ανδρεάδης, εκπαιδευτικός, Αναστασία (Τέσα) Ανδρεάδου, υπάλληλος ΕΛΤΑ, Ευ. Αντωνιάδης, ιδιωτικός υπάλληλος, Κων. Γαβριηλίδης, ιδιωτικός υπάλληλος, Ι. Γιοβάνογλου, μεσίτης, Γλυκερία Γκουτίδου, νοσηλεύτρια, Λ. Εξαρχόπουλος, υπάλληλος ΔΕΗ, Οδ. Καλταβερίδης, δημόσιος υπάλληλος, Βάσω Νταή, σύμβουλος εκπαίδευσης, Ι. Παπαθωμάς, εκπαιδευτικός, Χρήστος Πολυχρονιάδης, Ι. Τσαρτόλιας, συνταξιούχος, Συμ. Φλωρόπουλος, φαρμακοποιός. Ν.Ο.


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αυτή η κόντρα καλά κρατεί ∆εν παλεύεται η «ψωµιάδειος λογική», τονίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Καλά κρατεί η κόντρα Παναγιώτη Ψωμιάδη και Κυριάκου Βελόπουλου. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης που έχει τη στήριξη του ΛΑΟΣ πέρασε χτες στην αντεπίθεση, παίρνοντας ως αφορμή τα σχόλια που έκανε ο κ. Ψωμιάδης στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Τ

ότε ο σηµερινός νοµάρχης Θεσσαλονίκης είχε υποστηρίξει ότι ο Μιχάλης Τρεµόπουλος και ο Κυριάκος Βελόπουλος τον χτυπούν, µε σκοπό να κάνουν καριέρα στην πλάτη του. «Εχω µάθει στη ζωή µου ένα πράγµα: ότι δεν παλεύεται η ανοησία. Τώρα πλέον κατανοώ ότι δεν παλεύεται και η "ψωµιάδειος λογική". Δε µε ενδιαφέρουν οι καριέρες των άλλων. Ούτε η καριέρα του κ. Ψωµιάδη. Προσωπικά καριέρα στην πλάτη πολιτικών δεν έχω κάνει, κάτι που αποδεικνύεται από την κοινοβουλευτική µου δραστηριότητα µε χιλιάδες ερωτήσεις που µε κατατάσσουν ως πρώτο βουλευτή στη Βόρεια Ελλάδα και ούτε πρόκειται να κάνω. Εξάλλου, καριέρες κάνουν οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές και οι ζογκλέρ της πολιτικής. Κάτι παραπάνω ξέρει ο κ. Ψωµιάδης ως καριερίστας. Φαίνεται ότι ο Ζορό ζορίζεται», σηµείωσε χαρακτηριστικά.

Μακεδονοµάχος Επίσης, ο κ. Βελόπουλος άφησε αιχµές για τη στάση του νοµάρχη Θεσσαλονίκης στο ζήτηµα της ονοµασίας της ΠΓΔΜ. «Το όνοµα "Μακεδονία" η προηγούµενη κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας πάντα ήταν και είναι στέλεχος ο κ. Ψωµιάδης, το έδινε απλόχερα µε επιθε-

Δεν πάει πολύς καιρός που ο ΛΑΟΣ στήριζε τον Ψωμιάδη. Σήμερα είναι στην κόντρα

τικούς ή ουσιαστικούς προσδιορισµούς. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και πρέπει να το καταλάβουν όλοι, ακόµη και ο κ. Ψωµιάδης. Αλλο να είσαι Μακεδονοµάχος και να πρωταγωνιστείς κάνοντας καριέρα πολεµώντας δήθεν το κράτος των Αθηνών και άλλο να το υπηρετείς, χειροκροτώντας το. Ο κ. Ψωµιάδης τα κάνει όλα», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος, ο οποίος άσκησε κριτική στον αντίπαλό του και για το ζήτηµα των διοδίων. Μιλώντας προχτές το βράδυ στην Κατερίνη σηµείωσε ότι τα διόδια είναι εφεύρηµα της προηγούµενης κυβέρνησης της ΝΔ, από την οποία υποστηρίζεται ο κ. Ψωµιάδης και την οποία λιβάνιζε καθηµερινά όπως κάνει και µε όλες τις κυβερνήσεις όλων των κοµµάτων», σηµείωσε, ενώ σχολίασε και την κριτική του κ. Ψωµιάδη ότι ακόµη δεν έχει

κλείσει το ψηφοδέλτιό του. «Αυτά όλα έχουν κλείσει εδώ και ένα δεκαήµερο», σηµείωσε.

Η απάντηση Από το επιτελείο του κ. Ψωµιάδη έλεγαν ότι όποιος έχει τη µύγα µυγιάζεται. «Οµως τα προβλήµατα της Κεντρικής Μακεδονίας δε λύνονται µε καβγάδες», σηµείωναν, προσθέτοντας ότι ο συνδυασµός έχει παρουσιάσει τα ψηφοδέλτιά του και το πρόγραµµά του που είναι αναρτηµένο στο διαδίκτυο. Οσο για τη Μακεδονία και το όνοµα των Σκοπίων, υπενθύµιζαν τη σταθερή στάση του κ. Ψωµιάδη στο θέµα του ονόµατος («Οχι στην εκχώρηση του ονόµατος ή παραγώγου») από τις αρχές του 1990, ανεξάρτητα από το αν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ.

Τα 77 ονόµατα του Πέτρου Σούλα στο δήµο Κορδελιού-Ευόσµου Τα ονόματα των υποψηφίων που στελεχώνουν το συνδυασμό του που έχει τον τίτλο «Νέος δήμος για όλους» παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σούλας, όλοι οι υποψήφιοι είναι «σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν μεταξύ άλλων το κοινό ότι είναι ανιδιοτελείς, σημαντικό στοιχείο για την αλλαγή και το μέλλον του τόπου». Στον Εύοσμο υποψήφιοι θα είναι οι: Χαράλαμπος Αποστολίδης, Χρήστος Αραμπατζής, Αναστασία Γεωργιάδου, Ιωάννης Γίδαρης, Γεώργιος

9

Γκότσικας, Παναγιώτης Γρηγοριάδης, Αννέτα Δαλαμπίρα – Πάικα, Αμβρόσιος Δανιηλίδης, Αλέξανδρος Δούμας, Αγγελική Ζυρινίδου, Αθανάσιος Ηλιόπουλος, Βασίλειος Θεοχάρης, Ευάγγελος Ιωαννίδης, Παναγιώτης Καλλιπολίτης, Δημήτριος Καραγιάννης, Αντωνία Καραπουλουτίδου, Σοφία Κατζούρη, Χαράλαμπος Κέλλης, Ελένη Λεωνίδα, Κωνσταντίνος Μάτσας, Σπυρίδων Μερκούρης, Χρήστος Μπουγιουκλής, Στέργιος Μποτζούκας, Νικόλαος Νικολαΐδης, Περικλής Νικολαΐδης – Ευγενίδης, Γεώργιος Νταβέλας, Ιωάννης Πάνος, Φωτεινή Παπαδοπούλου – Μωυσιάδου, Σταυρούλα Παπαπέτρου, Στυ-

λιανός Παππάς, Κατίνα Ραπασάνη, Ζαχαρίας Σεμερτζίδης, Ηλίας Σιδηρόπουλος, Αννα Σπυριδωνίδου, Στέργιος Στεργιάδης, Σάββας Τοπαλίδης, Παναγιώτης Τσολάκης, Γεώργιος Φαλέτας, Βασίλειος Χατζηιωαννίδης, Ελένη Χατζηπαναγή, Πολυχρόνης Αρετάκης, Νικόλαος Βασιλειάδης, Γεώργιος Γοριδάρης, Εμμανουήλ Δεβλέτογλου, Βασίλειος Διάφας, Χρήστος Ζάχαρης, Κατερίνα Θεοδωρίδου, Εφη – Ευθυμία Ιωαννίδου, Οδυσσέας Μαρίνος, Νικόλαος Μούτσος, Ελένη Μπουτίδου, Ολγα Σουληνάρα, Ιγνάτιος Σούλης, Αικατερίνη Φίλογλου, Κωνσταντίνος Κισκορίδης.

Στο Ελευθέριο-Κορδελιό υποψήφιοι είναι: Νικόλαος Γίδαρος, Ειρήνη Γκόντα, Ολγα Καλτουρουμίδη, Κωνσταντίνος Καμπούρης, Μαρία Μαριούλα, Αικατερίνη Μαυρίδη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Ευτέρπη Νέδου, Ευστάθιος Σαλακίδης, Ευστάθιος Σιδηρόπουλος, Νικόλαος Σκλάβαινας, Δημήτριος Σοϊλεμεζίδης, Γεώργιος Τζιντζιλόγλου, Αναστάσιος Τριανταφυλλίδης, Βασίλειος Τσακαλίδης, Γεώργιος Φιλικίδης, Δημήτριος Βαβούρας, Γεώργιος Ευσταθιάδης, Αικατερίνη Μπλούχου, Ελενα Ντζάνωβα, Κλαύδια Παππά, Βασίλειος Τσιμέρης, Γεώργιος Χαριτίδης. Ν.Ο.

Οι «εκλεκτοί» της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς Τον πρώτο κατάλογο υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων που στηρίζει σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε χτες η Δημοκρατική Αριστερά. Στην Κεντρική Μακεδονία πέρα από την υποψηφιότητα της Μίνας Ξηροτύρη (περιφέρεια) και του Γιάννη Μπουτάρη (δήμος Θεσσαλονίκης) στηρίζονται οι εξής υποψήφιοι δήμαρχοι: ο Σωτήρης Σιωμάδης σε Νεάπολη - Συκιές, ο Τάκης Θεοδοσιάδης στο δήμο Π. Μελά, ο δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Ουζούνης (Δέλτα), η Χριστίνα Αλίρη στο Ωραιόκαστρο, ο Γιώργος Ρόκκος στο Λαγκαδά, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος στη Θέρμη, ο Αγγελος Φραντζής στη Βόλβη, και ο Μιχάλης Παναγωτίδης (Καλαμαριά). Στο Κιλκίς στηρίζεται ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Τερζίδης, στο δήμο Παιονίας ο Χρήστος Δραγανίδης, στην Κατερίνη ο Αντώνης Μάντζιος, στην Εδεσσα ο Γιάννης Σιώντρας. Στο δήμο Δράμας στηρίζεται ο Κυριάκος Χαρακίδης, στην Καβάλα ο Αρης Βέρρος, στην Ξάνθη ο Νίκος Ανταμπούφης. Οσον αφορά τις περιφέρειες της υπόλοιπης Ελλάδος η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει, όπως είναι γνωστό, στην Αττική τον Γρηγόρη Ψαριανό, στη Δυτική Ελλάδα τον Νίκο Τσούκαλη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Γιώργο Τσόγκα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τη Δέσποινα Σπανούδη, στην Κρήτη τον Αντώνη Ανηψιτάκη, στο Ιόνιο τον Σωτήρη Βλάχο και στη Θεσσαλία τον Θανάση Ζαχαρόπουλο. Σε άλλους δήμους η ΔΑ στηρίζει τον Παναγιώτη Σκοτεινιώτη για τη δημαρχία Βόλου, και βεβαίως τον Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα. Ι.Τ.

Ανεβαίνουν οι προεκλογικοί τόνοι στο δήµο Ωραιοκάστρου Ανεβαίνουν οι προεκλογικοί τόνοι στο δήμο Ωραιοκάστρου. Με χτεσινή ανακοίνωση του συνδυασμού «Ωραιόκαστρο τώρα» του Δημήτρη Σαραμάντου γίνεται λόγος για νόθευση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από την πλευρά της πλειοψηφίας του σημερινού δημάρχου, Νικόλαου Μπάτου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνεδρίαση της 28ης Σεπτεμβρίου, ενώ το θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν «η προμήθεια χρηματοδοτική μίσθωση διαχωριστικών πάνελ για τη δημιουργία εκλογικών τμημάτων» τελικά αποφασίστηκε «η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και για την επαναληπτική ψηφοφορία στις 14 Νοεμβρίου στο Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο». Ο κ. Μπάτος κάνει λόγο για «μη θέμα», ότι «κάποιοι δημιουργούν προβλήματα από τον πανικό τους» και υπενθυμίζει ότι στο κλειστό γυμναστήριο έχουν γίνει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Ν.Ο.


10

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σ. Ζαριανόπουλος: Βαθιά πολιτικές οι εκλογές

«Εχουµε εναλλακτική πρόταση», δήλωσε ο Μ. Τρεµόπουλος «Πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας και προμετωπίδα μας η ποιότητα σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε. Δεν απέφυγε μάλιστα τις αιχμές για τον Π. Ψωμιάδη. «Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις προτάσεις μας, θα πρέπει να εμποδίσουμε το απαράδεκτο μοντέλο κακοδιοίκησης Ψωμιάδη, που γνώρισαν καλά οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, να επεκταθεί σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία», είπε. Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες είναι, Θεσσαλονίκης η Δήμητρα Γωγάκου, Ημαθίας ο Χάρης Κουρουζίδης, Κιλκίς ο Λευτέρης Ακριτίδης, Πέλλας ο Χαρίσης Αργυρόπουλος, Πιερίας ο Μιχάλης Ντελής, Σερρών η Πετρούλα Λαζαρίδου και Χαλκιδικής ο Θεολόγης Καραδήμος. Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης είναι οι: A. Franzel, Σ. Ασβεστάς, Σ. Αγοραστούδης, Π. Ανδρεάδης, Θ. Αστεριάδης, Θ. Βασιλόπουλος, Α. Γεωργόπουλος, Ε. Γιαγίδου, Γ. Γρηγοριάδης, Γ. Δασκαλάκης, Τ. Δήμου, Ε. Δόδουρα, Η. Ζάικος, Ε. Ζώτου, Ι. Καζάκη, Δ. Καναβάς, Κ. Κιγκελίδου, Ε. Κουζανίδου, Χ. Κυρίμης, Π. Λάππας, Τ. Λευκόπουλος, Χ. Ματσαρίκας, Μ. Μηντσιώρη, Θ. Μπύρος, Α. Ντελή, Μ. Παναγιωτοπούλου, Ε. Παπαντωνίου, Γ. Παρτόζης, Δ. Παυλίδου, Θ. Ρεβενάκης, Κ. ΣακκέταΣακιζλή, Φ. Στάθης, Μ. Σταματόπουλος, Ν. Τακόλας, Χ. Τζίμου, Ε. Τσαλίκη, Δ. Φουτάκης, Θ. Φωτοπούλου, Β. Χατζηκοντίδης, Ο. Χιλιτίδης. Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στους υπόλοιπους νομούς είναι οι: Σ. Αβραμίδου, (Πέλλα), Χ. Αγγελίδου-Τσιφίδα (Πέλλα), Σ. Αναστασιάδου (Πιερία), Μ.-Α. Αρμάο (Σέρρες), Α. Γιαννάκη (Ημαθία), Κ. Γραμματικόπουλος (Κιλκίς), Π. Γρηγοριάδης (Χαλκιδικής), Χ. Ζουμπουλίδης (Πιερία), Ε. Κακάρογλου (Ημαθία), Σ. Καραγαβριηλίδης(Ημαθία), Ε. Κιρκινέ (Πέλλα), Μ. Κωστίδου (Σέρρες), Ν. Λιόλιος (Κιλκίς), Ε. Μαραντίδου (Κιλκίς), Φ. Μοφσεζιάν (Σέρρες), Τ. Μπόγρης (Χαλκιδικής), Κ. Ξανθοπούλου (Σέρρες), Π. Σωτηριάδης (Σέρρες), Γ. Τριανταφυλλίδης (Χαλκιδικής), Ν. Φωτόπουλος (Σέρρες). Α.Σ.

«Οι τοπικές εκλογές ήταν πάντα πολιτικές εκλογές. Σήμερα, λίγο καιρό μετά το μνημόνιο, ο πολιτικός τους χαρακτήρας βαθαίνει, ισοδυναμούν με βουλευτικές εκλογές», υπογράμμισε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη διάρκεια της παρουσίασης των υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού του. Ο κ. Ζαριανόπουλος ζήτησε «να αντισταθεί ο λαός στο τερατούργημα του ‘’Καλλικράτη’’», όπως είπε χαρακτηριστικά, και κατηγόρησε για προσπάθεια εξαπάτησης του λαού όσους υποψηφίους παρουσιάζονται, όπως είπε, ως δήθεν ανεξάρτητοι, ώστε «να παγιδέψουν τη λαϊκή ψήφο, να την καταθέσουν το βράδυ των εκλογών στο κόμμα τους για να συνεχίσει με τη λαϊκή έγκριση το αντιλαϊκό έργο του».

Το ψηφοδέλτιο Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του ανακοίνωσε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Είναι οι: Ν. Αβραμίδης (δρ Βιολογίας), Σ. Αβραμόπουλος (πολ. μηχανικός), Α. Αδραμερινάς (φοιτητής), Γ. Αναγνώστου (εκπαιδευτικός), Γ. Αναστασίου (εκπαιδευτικός), Α. Αργυρούδη (ψυχολόγος), Γ. Βαρβαρίγου (εκπαιδευτικός), Ν. Γιακτζίδου (δημοτική υπάλληλος), Δ. Γκίκα (νοσηλεύτρια), Δ. Γκρανόπουλος (ελ. επαγγελματίας), Δ. Γούκος (γεωπόνος), Δ. Γραμματικοπούλου (ιδ. υπάλληλος), Γ. Δελλής (εκπαιδευτικός), Ν. Διαμαντή (εκπαιδευτικός), Ο. Εμμανουηλίδης (εργαζόμενος), Ν. Εμμανουηλίδου (εφοριακός), Ν. Ζώκας (ηλεκτρολόγος μηχανικός), Γ. Ιωαννίδης (εκπαιδευτικός), Μ. Ιωαννίδου-Τσίγκα (δημ. υπάλληλος), Σ. Καλαϊτζής (μεταπ. φοιτητής), Ι.

Καλούση (εργάτρια), Α. Καλύβα (εργαζόμενη στο ΑΠΘ), Ε. Καμπακάκη (επαγγελματίας), Μ. Καντιδάκης (αρχιτέκτων-μηχανικός), Γ. Κουρμούλης (εργαζόμενος), Ν. Κούρος (μηχανολόγος-μηχανικός), Σ. Κουρτζανίδης (εκπαιδευτικός), Γ. Κυπριανίδης (καθηγητής ΑΠΘ), Μ. Κωνσταντινίδης (δικηγόρος), Μ. Κωχ-Σαχίνη (εργαζόμενη), Δ. Λατίνη (εκπαιδευτικός), Δ. Λιώρης (πολ. μηχανικός), Δ. Μαϊκίδης (ιδ. υπάλληλος), Μ. Μακρή (εκπαιδευτικός), Κ. Μάνθος (εργαζόμενος στο ΠΑΜΑΚ), Α. Μαντούδης (τραπεζοϋπάλληλος), Ν. Ματζιάρης (εκπαιδευτικός), Θ. Μητρούδας (εργάτης), Μ. Μόσχου (δικηγόρος) Φ. Μουταφίδου (λογίστρια), Μ. Μυλωνά (εκπαιδευτικός), Μ. Μυστακίδης (ελεύθ. επαγγελματίας), Κ. Μωυσίδης (οικονομολόγος), Λ. Νικιτίδης (ιδ. υπάλληλος), Γ. Νταλιόπουλος (ελεύθ. επαγγελματίας), Ε. Πανίδου (ιδ. υπάλληλος), Μ. Παπαγεωργίου (εκπαιδευτικός), Κ. Παπαδόπουλος (οδοντίατρος), Σ. Πατάκου (επαγγελματίας), Κ. Πυρίντσος (φοιτητής), Μ. Σακελλαρίου (βιβλιοθηκονόμος), Μ. Σιδηρόπουλος (ηλεκτρολόγος-μηχανικός), Α. Σιώκη (ιδ. υπάλληλος), Χ. Σιώνας (δημ. υπάλληλος), Ν. Σουγανίδης (ελεύθ. επαγγελματίας), Χ. Σπυριδάκης (πρ. μεταπ. φοιτητών ΑΠΘ), Α. Σταθόπουλος (εργάτης), Μ. Στρατής (τυπογράφος), Ε. Σωτηριάδου (ιδ. υπάλληλος), Κ. Τζιάρας (εκπαιδευτικός), Η. Τζιώνας (εμποροϋπάλληλος), Θ.Τσαούσης (υπάλληλος ΔΕΗ), Γ. Τσιγάρα (λογίστρια), Γ. Τσιμπής (γυμναστής), Ρ. Φουντουλίδου (εργαζόμενη στο ΠΑΜΑΚ), Γ. Φουράκης (εκπαιδευτικός), Μ. Χατζηγιαννίδης (αυτοκινητιστής), Ε. Χοντουλίδου (αρχιτέκτων-μηχανικός), Μ. Χρυσάφη (εργαζόμενη), Μ. Ψιλόπουλος (ελεύθ. επαγγελματίας), Κ. Ψυχογιός (πρ. Σωμ. Ιδ. Υπαλλήλων).

Η κίνηση των υποψηφίων -Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που θα πρέπει να αναλάβει την προστασία, αλλά και τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου, με τη μεταφορά σε αυτήν της σχετικής αρμοδιότητας από τη γ.γ. Μακεδονίας - Θράκης, όπως και του 1 εκατ. ευρώ με το οποίο χρηματοδοτείται το έργο από το Ταμείο Συνοχής. Σ’ αυτό συμφώνησαν ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και η γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, στη χτεσινή τους συνάντηση. -Ομιλία στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Τριανδρίας θα πραγματοποιήσει σήμερα, στις 7.30 μ.μ., ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης. -Σε εκδήλωση της ΔΑΚ-ΜΜΕ στο ξενοδοχείο «Holiday Inn» θα μιλήσει αύριο το απόγευμα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. -Στις 8 σήμερα το βράδυ εγκαινιάζει το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού του στην πλατεία Ευόσμου ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης. -Σήμερα στις 8.30 μ.μ. ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Στεργίου θα ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού του, στο εκλογικό του κέντρο (Β. Γεωργίου 2). -Στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, έδρα του νέου δήμου Βόλβης, μιλά αύριο στις 8 μ.μ. ο υποψήφιος δήμαρχος Αγγελος Φραντζής (φωτογραφία). -Τη Λητή και το Δρυμό επισκέφτηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος, ο οποίος αύριο στις 8 μ.μ. θα μιλήσει στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού του στο Ωραιόκαστρο (Κομνηνών και Σταυριωτών). -Το εκλογικό κέντρο της δημοτικής του παράταξης στον Πεντάλοφο Καλλιθέας εγκαινιάζει αύριο, στις 7.30 μ.μ., ο υποψήφιος δήμαρχος του ίδιου δήμου, Αστέριος Γαβότσης. -Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού του στο Πανόραμα (Κομνηνών 19) πραγματοποιεί την Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Μ. Σαλµάς: Τρικ η µείωση δαπανών για την υγεία «Με τρικ και αλχημείες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει την κατάσταση που επικρατεί στο νευραλγικό τομέα της υγείας». Αυτό κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς (φωτογραφία), τονίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στον τρόπο οργάνωσης και χρηματοδότησης του ΕΣΥ, ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό κατάρρευση! Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νοσοκομειακές δαπάνες μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του 2010, καθώς τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υλικών και πολλές κλινικές έχουν βάλει «λουκέτο». Μάλιστα στη μείωση των δαπανών, πρόσθεσε ο κ. Σαλμάς, συνέβαλε και το γεγονός ότι τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικά, στο ΑΧΕΠΑ το 2010 πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 75 χειρουργεία το μήνα λιγότερα σε σχέση με το 2009, ενώ στο Ιπποκράτειο στην Αθήνα 150 λιγότερα ανά μήνα! Δηλαδή, 1.800 λιγότερα χειρουργεία το χρόνο! Αντίστοιχα στο «Τζάνειο» το 2009 πραγματοποιήθηκαν 9.200 χειρουργεία, με μέσο όρο το μήνα 765 χειρουργεία, ενώ φέτος υπάρχει μία μείωση της τάξεως των 60 χειρουργείων το μήνα. Ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι η μείωση των δαπανών υποβάθμισε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην υγεία και κατήγγειλε παράλληλα ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει παράνομες προμήθειες στα νοσοκομεία και χωρίς διαγωνισμούς, ύψους 2,6 δισ. ευρώ. «Οι απευθείας αναθέσεις και οι παρατάσεις των συμβάσεων έχουν ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο κ. Σαλμάς, υπογραμμίζοντας ότι από τους 10 κεντρικούς διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας, παρόλο που το χρονοδιάγραμμα ήταν μέχρι τον Οκτώβριο. Ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, για τις ανύπαρκτες προσλήψεις, για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και για τη μηδενική απορρόφηση του ΕΣΠΑ της υγείας. «Η μείωση των τιμών των φαρμάκων μόνο επιβάρυνση έφερε, αφού 800 φαρμακευτικά σκευάσματα, τα λεγόμενα (ΜΗΣΥΦΑ) μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βγήκαν από την κάλυψη των ταμείων και οι ασθενείς τα πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους», υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς και πρόσθεσε ότι η περικοπή του ποσού των εφημεριών από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας κατά 80 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να προηγηθεί καταγραφή των πραγματικών αναγκών ανά νοσοκομείο, προκάλεσε έμφραγμα στα νοσηλευτικά ιδρύματα και την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών.

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εραψαν τα στόµατά τους για να αποφύγουν τον επαναπατρισµό τους στο Ιράν Σοκ προκάλεσε στους γιατρούς του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης η εικόνα δύο νεαρών λαθρομεταναστών από το Ιράν, οι οποίοι έφτασαν με ραμμένα στόματα στα επείγοντα του νοσηλευτικού ιδρύματος, δίνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα στις αρχές, ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενο επαναπατρισμό τους. Πρόκειται για 25χρονο και 30χρονο, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νύχτας πήραν ίνες από τα κορδόνια των παπουτσιών τους και έραψαν ο ένας το στόμα του άλλου.

Οι δύο νεαροί είχαν εντοπιστεί πρόσφατα από τις διωκτικές αρχές με άλλους 30 λαθρομετανάστες και φιλοξενούνταν σε Κέντρο Υποδοχής του Εβρου.

Αρνήθηκαν να τους βγάλουν τα ράµµατα Οι δύο νεαροί, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου, Νίκου Ραπτόπουλου, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν σε άσχημη κατάσταση και δεν επέτρεψαν στο ιατρικό προσωπικό να τους φροντίσει, ενώ αρνήθη-

καν πεισματικά να τους αφαιρέσουν τα ράμματα από το στόμα τους. Ωστόσο εισήχθησαν κανονικά στο νοσοκομείο, έκαναν και τα απαραίτητα εμβόλια και πήραν τα φάρμακα που απαιτούνται. Τη βοήθεια της Πολιτείας ζήτησε στο μεταξύ ο διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δύο Ιρανοί, οι οποίοι επιμένουν να μην τους αφαιρεθούν τα ράμματα, θέλοντας έτσι να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους.

Φεύγουν 400 συµβασιούχοι Προβλήµατα θα αντιµετωπίσει ο δήµος Θεσσαλονίκης µε τα κενά που θα δηµιουργηθούν ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ομόφωνη στήριξη στον αγώνα των περίπου 400 συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης παρείχε χτες το δημοτικό συμβούλιο, τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Δεκάδες συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν στο νέο δημαρχείο, προκειμένου να ζητήσουν στήριξη από τους δημοτικούς συμβούλους, καλώντας τους μάλιστα να είναι παρόντες και στην εκδίκαση των υποθέσεών τους, καθώς διεκδικούν τη συνέχιση της εργασίας τους. Ομόφωνη στήριξη χτες από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στους 400 συμβασιούχους

Α

πό τις 22 Σεπτεµβρίου οι συµβάσεις λήγουν και ώς το τέλος Νοεµβρίου θα έχουν χάσει την εργασία τους σχεδόν στο σύνολό τους. Κατ’ επέκταση το πρόβληµα αφορά και τη λειτουργία του δήµου, καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται τα κενά που δηµιουργούνται. Ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, επισήµανε ότι οι συµβασιούχοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του δήµου, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ανάλγητη και ζήτησε να προχωρήσει σε ρύθµιση το υπουργείο Εσωτερικών, προκειµένου να λυθεί το θέµα, όπως έγινε µε την προηγούµενη κυβέρνη-

ση. «Εκτός από δικαστικό, το θέµα είναι και πολιτικό», επισήµανε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Ο πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου, που έχει αναλάβει και την υπεράσπιση των συµβασιούχων του δήµου, Σωτήρης Καπετανόπουλος, σηµείωσε πως το δηµοτικό συµβούλιο πρέπει να εκφράσει τη συµπαράστασή του στο δικαστικό αγώνα των συµβασιούχων και παράλληλα να υπάρξει και πολιτική παρέµβαση. Ριζοσπαστική λύση σύγκρουσης µε την κυβέρνηση πρότεινε ο επικεφαλής της δηµοτικής παράταξης του ΚΚΕ, Αγάπιος Σαχίνης, σηµειώνοντας πως «πρέπει να κρατήσει ο δήµος τους

συµβασιούχους και να διεκδικήσουν τα δεδουλευµένα. Ας µας πάει η κυβέρνηση όλους στο δικαστήριο κατηγορούµενους. Δεν αποδεχόµαστε στην πράξη αυτόν το νόµο µε ό,τι συνεπάγεται». Τη στήριξή τους στον αγώνα των συµβασιούχων εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων δηµοτικών παρατάξεων, µε αποτέλεσµα να εκδοθεί οµόφωνη απόφαση.

Απολογισµός Νωρίτερα είχε γίνει ειδική συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου για τον απολογισµό της ταµειακής διαχείρισης του δήµου για το οικονοµικό έτος 2009, προκειµένου να εγκρίνει

τον απολογισµό και να τον υποβάλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η εισήγηση της δηµαρχιακής επιτροπής είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία, ενώ και η έγκριση του απολογισµού από το δηµοτικό συµβούλιο επίσης ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς τον καταψήφισαν οι πέντε παρόντες σύµβουλοι της αντιπολίτευσης. Βάσει του απολογισµού, τα συνολικά έσοδα του δήµου κατά το περσινό έτος ήταν 299.621.088,44 ευρώ και τα έξοδα 269.620.537,28 ευρώ. Δηλαδή, υπήρξε χρηµατικό υπόλοιπο 30 εκατοµµυρίων ευρώ, τα οποία µεταφέρθηκαν στο τρέχον οικονοµικό έτος.


ΕΛΛΑΔΑ

12

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Χειµωνιάτικο σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα

Επιδηµία καταλήψεων Κλειστές πόρτες σε 41 σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και χιόνια σε ορεινές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου φαίνεται πως χειμώνιασε νωρίς. Το χειμωνιάτικο σκηνικό κάθε άλλο παρά αρχές Οκτώβρη θυμίζει, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης οι κάτοικοι να έχουν ήδη ανάψει τζάκια και καλοριφέρ για να ζεσταθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη θα πέσει το πρωί στους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας όπως η Καστοριά και η Φλώρινα αναμένεται να κάνει «βουτιά» φτάνοντας στους 2 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σήμερα αναμένονται ακόμη και χιονοπτώσεις σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο σε Σέρρες, Ροδόπη και Ολυμπο, ενώ τα πρώτα χιόνια είναι πολύ πιθανό να πέσουν και σε χιονοδρομικά κέντρα όπως το Καϊμακτσαλάν, τα Τρία Πέντε Πηγάδια, η Βασιλίτσα και το Σέλι, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί τις επόμενες μέρες κοντά στο μηδέν και δεν αποκλείεται να καταγραφούν ακόμη και αρνητικές θερμοκρασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τις μεσημβρινές ώρες σε κάποιες ορεινές περιοχές αλλά και σε χιονοδρομικά κέντρα οι μέγιστες θερμοκρασίες δε θα είναι πάνω από 7 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πτώση της θερµοκρασίας Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, νέα πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται σήμερα και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ βροχές και καταιγίδες θα είναι και πάλι το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού. Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία και την Κυριακή, ωστόσο μειώνονται αισθητά οι βροχοπτώσεις και αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας. Χαμηλές όμως ήταν και χτες οι θερμοκρασίες σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αφού στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος έφτασε το πρωί τους 14 βαθμούς Κελσίου, στην Κοζάνη τους 11 και σε Καστοριά, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα τους 12. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας καταγράφηκαν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της νότιας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, 27 βαθμούς Κελσίου είχε ο Πύργος, ενώ 26 βαθμούς έδειχνε το θερμόμετρο στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας, στην Αμαλιάδα και στην Ανδραβίδα.

Χτες μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης πήραν μέρος στην πορεία του ΠΑΜΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Διαστάσεις... επιδημίας αποκτά το φαινόμενο των μαθητικών καταλήψεων στο κέντρο και τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθεί φθίνουσα πορεία στη δυτική πλευρά του νομού.

Χ

τες ήταν κλειστές οι πόρτες 41 γυµνασίων και λυκείων σε όλο το νοµό, µε τους µαθητές να προβάλλουν διάφορα αιτήµατα, όπως η δωρεάν διανοµή των βιβλίων ξένων γλωσσών, η µείωση των τιµών στα κυλικεία, η τοποθέτηση σκεπάστρων στις αυλές και η αύξηση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Στη δυτική Θεσσαλονίκη χτες δε λειτούργησαν το 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκηδόνας, το Γενικό Λύκειο Καλλιθέας, το 1ο Γυµνάσιο Χαλάστρας, τα Γενικό και Επαγγελµατικό Λύκεια Χαλάστρας, το Επαγγελµατικό Λύκειο Λαγκαδά, το Επαγγελµατικό Λύκειο Πολίχνης (µε αποτέλεσµα να παρεµποδίζεται το συστεγαζόµενο 3ο Γυµνάσιο) και το Γενικό Λύκειο Καλλινδοίων. Στην ανατολική πλευρά της πόλης το ένα µετά το άλλο κλείνουν γυµνάσια και λύκεια

από τις αρχές της εβδοµάδας, µε αποτέλεσµα ο αριθµός τους χτες να φτάσει τα 33. Ειδικότερα, χτες έκλεισαν ή παρέµειναν κλειστά το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, τα 1ο Πειραµατικό Γυµνάσιο και 2ο Πειραµατικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, τα 7ο, 8ο, 10ο και 15ο Επαγγελµατικά Λύκεια και το 6ο Εσπερινό του «Ευκλείδη», το 1ο ΕΠΑΛ και η 1η ΕΠΑΣ Θεσσαλονίκης, στο κτίριο του «Δηµόκριτου», το 32ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, τα 24ο, 28ο και 20ό Γενικά Λύκεια Θεσσαλονίκης, τα 1ο και 3ο Γυµνάσια Τούµπας, το 2ο Γυµνάσιο Ανω Τούµπας, το Λύκειο Πανοράµατος, το 4ο Γυµνάσιο Θεσσαλονίκης, το 13ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 1ο Γενικό Λύκειο Τριανδρίας, το 21ο Γυµνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, τα 4ο και 5ο ΓΕΛ Καλαµαριάς, τα 2ο Γενικό Λύκειο και Γυµνάσιο Καλαµαριάς, τα 4ο και 5ο Γυµνάσια Καλαµαριάς, τα 19ο Γενικό Λύκειο και Γυµνάσιο Θεσσαλονίκης, το 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, τα 6ο Γυµνάσιο και Γενικό Λύκειο Καλαµαριάς. Μαθητές από αρκετά σχολεία της Θεσσαλονίκης συµµετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο κέντρο της πόλης, στη διάρκεια του οποίου προβλήθηκε από τα παιδιά το αίτηµα για δηµό-

σια και δωρεάν παιδεία. Σύµφωνα µε το πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, κανένας µαθητής δεν πρέπει να «βάζει το χέρι στην τσέπη» για ξενόγλωσσα βιβλία, αναλώσιµα και θέρµανση.

Καταλήψεις µε sms «Το κλειστό σχολείο χρησιµοποιείται από εξωσχολικούς ή και πιθανώς από κόµµατα ως πεδίο σύγκρουσης µε την κυβέρνηση», εκτίµησε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαµαντοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σπηλιόπουλου. Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη δυσφορία της για τις παρατηρούµενες καταλήψεις σχολείων, παρατηρώντας πως «η κατάληψη, από ακραία µορφή αγώνα, δεν µπορεί να γίνεται καθηµερινότητα και να δηµιουργεί προβλήµατα στο δηµόσιο σχολείο». «Το κλειστό σχολείο οδηγεί στην κατάργηση της δηµοκρατίας στη λογική των παιδιών και οδηγεί στην παραπαιδεία και τα φροντιστήρια, ενώ έχει και υψηλό κόστος, λόγω των ζηµιών που προκαλούνται από τις καταλήψεις», ανέφερε η κ. Διαµαντοπούλου. Επίσης κατήγγειλε την αποστολή sms που προτρέπουν τους µαθητές να καταλαµβάνουν τα σχολεία τους.


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

«Το βαμβάκι είναι ο μοναδικός λόγος που μπορεί να βγάλει και φέτος τους αγρότες στους δρόμους. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η καταστροφή στη φετινή παραγωγή εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού, θα έχουμε και φέτος δύσκολο χειμώνα».

Η

διαπίστωση αυτή ανήκει σε έµπειρο αγροτοσυνδικαλιστή, που ουσιαστικά προαναγγέλλει «θερµό» χειµώνα, εφόσον δεν υπάρξει πρόβλεψη ουσιαστικών αποζηµιώσεων για τους βαµβακοκαλλιεργητές που έχουν υποστεί µεγάλη ζηµιά εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού, που έπληξε φέτος τις καλλιέργειες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, τόνισε µεταξύ άλλων ότι «οι πληγέντες από το πράσινο σκουλήκι θα αποζηµιωθούν από τα ΠΣΕΑ, και όχι από τον ΕΛΓΑ, το πολύ σε έξι µήνες και µε τιµή που θα προσδιοριστεί το αργότερο µέχρι το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι το µίνιµουµ της ζηµιάς θα ξεπερνά το 30% της παραγωγής τους. Σε περίπτωση, δε, που παραδίδεται βαµβάκι µε κάτω από 200 κιλά ανά στρέµµα, η ζηµιά θα προστίθεται στη συλλεγείσα ποσότητα, ώστε να εξασφαλιστεί συνδεδεµένη ενίσχυση για όλους». Ο κ. Σκυλλάκος υποστήριξε πως το πράσινο σκουλήκι έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες χιλιάδων βαµβακοπαραγωγών στη Θεσσαλία σε ποσοστό 80% και ζήτησε οι παραγωγοί να αποζηµιωθούν από τον ΕΛΓΑ για το 100% της ζηµιάς, εκτιµώντας πως η κυβέρνηση θα επιλέξει τη χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ και «αποζηµιώσεις - ψίχουλα, των 2-3 ευρώ το στρέµµα». Ο κ. Σκανδαλίδης διαφώνησε µε τις εκτιµήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ περί ζηµιάς ύψους 80%, θεωρώντας ότι στην πραγµατικότητα είναι «πολύ πιο χαµηλή». Οπως τόνισε, «και από τα ΠΣΕΑ να πάει η αποζηµίωση, θα γίνει πολύ γρήγορα, το αργότερο σε έξι µήνες». Οσο για την τιµή, «θα τη δούµε µέχρι το τέλος του χρόνου, αφού αποτιµήσουµε τη ζηµιά», είπε

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Αιτία πολέµου» οι αποζηµιώσεις για το βαµβάκι

προβλέπει αποζηµίωση για το πράσινο σκουλήκι, όµως υπάρχει διέξοδος να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για φυσική καταστροφή που δεν µπορούσαµε να αντιµετωπίσουµε», τόνισε ο Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισµών Θεσσαλονίκης «Νέα Οµοσπονδία».

Οι βαµβακοπαραγωγοί υπέστησαν µεγάλη ζηµιά από το πράσινο σκουλήκι που έπληξε τις καλλιέργειες

Στον κάµπο των Σερρών, όπου καλλιεργούνται περίπου 160.000 στρέµµατα βαµβακιού, οι καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι εκτιµάται ότι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόµη και το 70%. «Δυστυχώς η ζηµιά σε πολλές καλλιέργειες φτάνει το 70% - 80% της παραγωγής. Αυτό σηµαίνει ότι πολλοί παραγωγοί θα έχουν απώλεια εισοδήµατος της τάξης του 70% και αν δεν αποζηµιωθούν δε θα µπορέσουν να µπουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ηδη, κάποιοι παραγωγοί δεν µπαίνουν καν στα χωρά-

Στις Σέρρες

Οι καταστροφές εκτιμάται ότι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 70% Τα βαμβάκια θα μείνουν φέτος στα χωράφια, σε πολλές βαμβακοκαλλιέργειες που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι

Αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ για ζημιές άνω του 30% της παραγωγής από το πράσινο σκουλήκι, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης

και συµπλήρωσε ότι «η τιµή δεν πρόκειται να πέσει στα δύο και τρία ευρώ που λέτε».

Το 30% της παραγωγής Σε πανελλαδικό επίπεδο καλλιεργούνται περίπου 2.600.000 στρέµµατα βαµβακιού και σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις οι ζηµιές ξεπερνούν το 30% της φετινής παραγωγής.

Στο νοµό Θεσσαλονίκης, όπου καλλιεργούνται περίπου 100.000 στρέµµατα µε βαµβάκι, οι εκτιµήσεις των παραγωγών αναφέρουν ζηµιές στο 30% έως 40% των καλλιεργειών, όµως σε ορισµένες µεµονωµένες περιπτώσεις φτάνουν µέχρι το 90% ή και το 100%. «Είχαµε ξανά πρόβληµα το 1983 και το 2003, όµως αυτό

που συνέβη φέτος δεν είχε προηγούµενο. Τα πράσινα σκουλήκια πολλαπλασιάζονται µε τροµακτικό ρυθµό και κάλυψαν τα πάντα, ενώ τα ραντίσµατα µε φάρµακα δεν µπόρεσαν να τα αντιµετωπίσουν. Η ζηµιά κυµαίνεται στο 30% µε 40%, όµως για κάποιους παραγωγούς φτάνει και το 100% και δε θα µαζέψουν καθόλου βαµβάκι. Ο ΕΛΓΑ δεν

φια για να µαζέψουν βαµβάκι, αφού η ζηµιά είναι πολύ µεγάλη. Επιπλέον, κινδυνεύουν να µην πάρουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση, που προϋποθέτει παραγωγή 200 κιλών ανά στρέµµα και γι’ αυτό ζητάµε την αναπροσαρµογή της, ώστε να ληφθεί υπόψη η ζηµιά που έχει γίνει, καθώς πολλοί δε θα βγάλουν ούτε 100 κιλά παραγωγή. Οι γεωπόνοι έχουν έρθει, κατέγραψαν τις ζηµιές και ετοιµάσαµε φάκελο για τα ΠΣΕΑ, ώστε µε την ολοκλήρωση της εκκοκκιστικής περιόδου να είναι έτοιµοι για να εντάξουν τις ζηµιές στα ΠΣΕΑ», πρόσθεσε ο Κώστας Ξενιτίδης, πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σερρών. Ο κ. Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε αγροτικούς νοµούς της χώρας, βρίσκεται από χτες στη Θεσσαλονίκη και σήµερα θα πάρει µέρος σε ανοικτή σύσκεψη συζήτηση, στις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Porto Palace», µε αντικείµενο την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, όπου θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιµέτωπος µε τους αγρότες και εκπροσώπους φορέων του αγροτικού κόσµου της περιοχής.


14

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Χείρα βοηθείας» στα νοσοκοµεία! Με ανταποδοτικά κίνητρα για τους εθελοντές και τις οικογένειές τους ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙ∆ΗΣ

Στη δημιουργία ομάδας εθελοντών, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην περίθαλψη των ασθενών (π.χ. συνταξιούχοι γιατροί) ή στην ομαλότερη λειτουργία του νοσοκομείου (διοικητική υποστήριξη), με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, στοχεύει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Αγιος Δημήτριος» και μάλιστα ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο

πως ανέφεραν στον «Α» ο διοικητής του νοσοκοµείου, Γιώργος Φραγγίδης, και η διευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας, Μελποµένη Τσούγκα, ήδη υπάρχουν αρκετές αιτήσεις ενδιαφεροµένων, µε τους οποίους σήµερα γίνονται ενηµερωτικές συζητήσεις για το πλαίσιο της συνεργασίας. Προκειµένου να παράσχει ισχυρό κίνητρο η διοίκηση του νοσοκοµείου σε άτοµα που επιθυµούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, στοχεύει να λειτουργήσει µε ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες (εξετάσεις, άµεση πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία κ.λπ.) στους εθελοντές και στις οικογένειές τους. «Προσπαθούµε να βάλουµε τον πυλώνα του εθελοντισµού στην καθηµερινή υγεία. Θέλουµε οι εθελοντές να αισθάνονται την ασφάλεια ότι είµαστε δίπλα τους», τόνισε ο κ. Φραγγίδης.

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», Γιώργος Φραγγίδης

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος»

Από την πλευρά της, η κ. Τσούγκα ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης του νοσοκοµείου είναι η υλοποίηση του προγράµµατος «Συνταξιούχοι εν Δράσει», οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επίσης µε συγκεκριµένους όρους και προϋποθέσεις. Ωστόσο, αναφορικά µε το θέµα, ιδίως στον τοµέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, υπάρχουν νοµικές δυσκολίες. «Για παράδειγµα, ένας εθελοντής συνταξιούχος γιατρός δεν έχει το δικαίωµα να γράψει µια συνταγή. Εχουµε ήδη στείλει στο υπουργείο έγγραφο για το θέµα, ζητώντας να γίνει ρύθµιση. Φυσικά, οι εθελοντές γιατροί δε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα επείγοντα περιστατικά, όµως, µπορούν να βοηθήσουν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία». Για το θέµα του εθελοντισµού διοργανώθηκε χτες ηµερίδα από τη διοίκηση του νοσοκοµείου «Αγι-

ος Δηµήτριος», η οποία είχε τίτλο «Εθελοντισµός και Υγεία, µια νέα προοπτική δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης». «Στόχος της ηµερίδας ήταν να πάρει µπρος η "µηχανή του εθελοντισµού". Είµαστε το πρώτο νοσοκοµείο που κάναµε τέτοιου είδους εκδήλωση», τόνισε ο κ. Φραγγίδης.

Ερυθρός Σταυρός Πρέπει να σηµειωθεί ακόµη ότι, σύµφωνα µε τον κ. Φραγγίδη, ήδη το νοσοκοµείο «Αγιος Δηµήτριος» δέχεται την εθελοντική προσφορά ατόµων του Ερυθρού Σταυρού. Στις γενικές εφηµερίες οκτώ άτοµα παρέχουν νοσηλευτικές και υπηρεσίες στήριξης σε ασθενείς. «Εχουµε συνολικά 2.800 εγγεγραµµένους εθελοντές, από τους οποίους 350 άτοµα ενεργοποιούνται ετησίως όπου επιθυµούν. Κυρίως, βοηθάµε στα επείγοντα των νοσοκοµείων και προσφέρουµε ψυχολογι-

     

17 *+& ,-$2011

#$% #&11.30  #% '  () 10 

       !"

ãåñïðïýëïõ

ÏÝíéáËáëï

8¼½²§¼³°«³´¼³»¹»³®¬

κή στήριξη και απασχόληση σε παιδιά και ηλικιωµένους που δεν έχουν πόρους», είπε η προϊσταµένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού, Ευγενία Τριανταφυλλίδου. Αισιόδοξες και απαισιόδοξες πληροφορίες παρουσίασε στο πλαίσιο της ηµερίδας ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τµήµα Δηµοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος. Οπως υποστήριξε, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σήµερα στη χώρα µας ένας στους τέσσερις νέους συµµετέχει σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ η συµµετοχή τους σε πολιτικές και επαγγελµατικές οργανώσεις προσεγγίζει µόλις το 1,9%. Ωστόσο, ευρωπαϊκή κοινωνική έρευνα συµπέρανε ότι η συµµετοχή των Ελλήνων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανέρχεται µόλις στο 15,3%.

Συνοριοφύλακες και στρατιώτες που συμμετείχαν σε άσκηση συνέλαβαν την Τετάρτη έναν 28χρονο Τούρκο διακινητή, ο οποίος πέρασε συνολικά 17 λαθρομετανάστες στην ελληνική πλευρά του ποταμού Εβρου. Οπως έγινε γνωστό, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε συνεργασία με άνδρες της 50ής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας εντόπισαν τον αλλοδαπό διακινητή τη στιγμή που άφησε στην ελληνική πλευρά του ποταμού Εβρου εννιά λαθρομετανάστες τους οποίους είχε μόλις μεταφέρει με μία πλαστική φουσκωτή βάρκα. Ο Τούρκος διακινητής επέστρεψε αμέσως στην τουρκική πλευρά από όπου παρέλαβε άλλη μία ομάδα με οκτώ λαθρομετανάστες και ελάχιστα λεπτά αργότερα προσέγγιζε και πάλι την ελληνική όχθη. Ωστόσο, μόλις αποβιβάστηκαν στο ελληνικό έδαφος στρατιωτικοί και αστυνομικοί τους περικύκλωσαν κατορθώνοντας να συλλάβουν τους 17 λαθρομετανάστες, ενώ ο διακινητής έπεσε στο ποτάμι προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Ολοι τους παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.

Εγκληµα µε θύµα γνωστό Μυκονιάτη8¼½²§¼³

Η προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού, Ευγενία Τριανταφυλλίδου

Συνέλαβαν Τούρκο διακινητή

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ότι οφείλεται η δολοφονία 73χρονου στη Μύκονο. Ο αδερφός του θύματος είναι ιδιοκτήτης γνωστού μπαρ - εστιατορίου στο νησί. Ο 73χρονος, ο οποίος διέμενε μόνος του, βρέθηκε νεκρός προχτές το απόγευμα μέσα στο σπίτι του από συγγενικό του πρόσωπο. Οπως διαπιστώθηκε, το θύμα έφερε τραύμα στο κεφάλι και μώλωπες στην πλάτη, ενώ, σύμφωνα με το γιατρό που εξέτασε τη σορό, ο θάνατός του είχε σημειωθεί το πρωί της ίδιας μέρας. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, ο δράστης πριν διαφύγει είχε αφαιρέσει τις κασέτες, στις οποίες καταγράφονταν οι εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που υπάρχει στο σπίτι. Επίσης ο δράστης, φεύγοντας, κλείδωσε τις πόρτες του σπιτιού, χρησιμοποιώντας τα κλειδιά του θύματος.


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ξαναγέµισε µπάζα το Σέιχ Σου Ρέµατα και πρανή δρόµων µετατράπηκαν πάλι σε σκουπιδότοπους

Οπου υπάρχει δρόμος και έχουν πρόσβαση τα φορτηγά, επιτήδειοι ρίχνουν μπάζα και σκουπίδια μέσα στο δάσος του Σέιχ Σου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Μπαζότοπο θυμίζει ξανά το Σέιχ Σου. Ρέματα εντός του δάσους, ξέφωτα και πρανή των δασικών δρόμων μετατράπηκαν και πάλι σε σκουπιδότοπους, αφού ουσιαστικά φύλαξη δεν υπάρχει και το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης παραμένει στο έλεος των ασυνείδητων. Την κατάντια αποδεικνύουν γι’ ακόμη μια φορά οι σωροί των μπάζων, των υλικών οικοδομών και των σκουπιδιών που υπάρχουν σε διάφορα σημεία δίπλα στους δασικούς δρόμους.

Ο

ι γενναίοι καθαρισµοί που έγιναν το καλοκαίρι µε τη συµµετοχή της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και είχαν ως αποτέλεσµα να βελτιωθεί η καθαριότητα στο δάσος πήγαν στο... βρόντο γι’ ακόµη µια φορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σέιχ Σου αποτελεί τον πιο πρόσφορο τόπο για την απόθεση υλικών ανακαινίσεων, µπάζων, οικοδοµικών υλικών και σκουπιδιών από όσους δε θέλουν να πληρώσουν ή να ξοδέψουν χρήµατα για βενζίνη για να πετάξουν και πάλι ανεξέλεγκτα τα απορρίµµατά τους σε άλλες υπαίθριες περιοχές. Σε κάθε εξόρµηση καθαρισµού στο περιαστικό δάσος συγκεντρώνονται περισσότερα από 120 φορτηγά µε µπάζα, βάσει των υπολογισµών των δασικών υπηρεσιών. Στο δασικό δρόµο που οδηγεί από το Ζωολογικό Κήπο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το Θέατρο Γης η εικόνα χτες ήταν αποκαρδιωτική. Φορτία µε µπάζα και άχρηστα υλικά πεταµένα στην άκρη του δρόµου, το ένα δίπλα στο άλλο. Δυο εισόδους έχει ο συγκεκριµένος δρόµος. Κι όµως φύλαξη δεν υπάρχει, οπότε οι

15

ασυνείδητοι ρυπαντές κάνουν χωρίς πρόβληµα τη... δουλειά τους. Υπολογίζεται πως κατά µέσο όρο ηµερησίως παράγονται στο πολεοδοµικό συγκρότηµα Θεσσαλονίκης περισσότεροι από 250 τόνοι ογκωδών και µπάζων. Ο µέσος όρος ηµερησίως σε ετήσια βάση, όµως, είναι περίπου 400 τόνοι. Μόνο 110 τόνους παράγει την ηµέρα ο δήµος Θεσσαλονίκης. Ηδη υπάρχουν καταγγελίες πολιτών ότι µπάζα απορρίπτονται σε διάφορες περιοχές, όπου υπάρχουν εγκαταλειµµένα αγροτεµάχια, παρότι οι δήµοι υποστηρίζουν πως δεν πετούν ανεξέλεγκτα ή όπου βρουν τα συγκεκριµένα απορρίµµατα.

Ανεξέλεγκτα Το πρόβληµα δεν είναι αποκλειστικά των δήµων ή σωστότερα δεν είναι κυρίως των δήµων, δεδοµένου ότι προϊόντα εκσκαφών, κατεδαφίσεων και διάφορων κατασκευών πετιούνται κι από ιδιώτες

Στο βρόντο πήγαν οι καθαρισμοί που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι ανεξέλεγκτα, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται πολύ σηµαντικό πρόβληµα, ειδικά στις παρυφές του πολεοδοµικού συγκροτήµατος, σε ακάλυπτους και εγκαταλειµµένους χώρους ή σε αποµακρυσµένα χωράφια και αγροτεµάχια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργολάβοι µεγάλων κατασκευαστικών εταιριών τόνιζαν στον «Α» ότι «µόνον οι εταιρίες που κατασκευάζουν µεγάλες οικοδοµές, πολυκατοικίες και συγκροτήµατα φροντίζουν για την ορθή διαχείριση των µπάζων και των υλικών οικοδοµών. Πάγια πρακτική των

µικρών εργολάβων, των µικρών εταιριών ή των ιδιωτών που απλώς ανακαινίζουν ένα σπίτι ή ένα διαµέρισµα είναι είτε να παρατούν τα απορρίµµατα στα πεζοδρόµια, είτε να µισθώνουν ένα αγροτικό για να τα πετάξει όπου µπορέσει...». Τα συγκεκριµένα µπάζα πρέπει να οδηγούνται στις αδειοδοτηµένες εταιρίες για επεξεργασία. Τα υπολείµµατά τους οδηγούνται είτε στη χωµατερή των Ταγαράδων (έργα αποκατάστασης), είτε στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, εφόσον δεν ανήκουν στις ποσότητες που ανακυκλώνονται και επαναχρησιµοποιούνται. Σήµερα, στο ΧΥΤΑ δεν οδηγούνται παρά µερικές δεκάδες τόνοι ογκωδών απορριµµάτων και µπάζων. Τα υπόλοιπα πετιούνται ανεξέλεγκτα... Ελέγχους πραγµατοποιούν διάφοροι φορείς (νοµαρχία, επιθεωρητές περιβάλλοντος, παλαιότερα η Αγροφυλακή, φορείς διαχείρισης, δασικοί υπάλληλοι...). Οµως αποτελεσµατικός έλεγχος δεν µπορεί να γίνει λόγω της έκτασης που καλύπτει το Σέιχ Σου ή τα ρέµατα και οι χείµαρροι, που έτσι κι αλλιώς είναι γεµάτοι µε φορτία σκουπιδιών. Εν όψει χειµερινής περιόδου το πρόβληµα επεκτείνεται και στο θέµα της αντιπληµµυρικής προστασίας κατοικηµένων περιοχών, καθώς τα υλικά αυτά φράσσουν τις διόδους των νερών της βροχής και ελλοχεύουν κίνδυνοι εκδήλωσης πληµµυρικών φαινοµένων.

Οπου υπάρχει πρόσβαση Οσοι αδειάζουν φορτία απορριµµάτων πάσης φύσεως εντός του Σέιχ Σου και όπου υπάρχει πρόσβαση για φορτηγό αντιµετωπίζουν το δάσος σαν χωµατερή. Κοντά στο Ζωολογικό Κήπο, στο «Φίλιππειο», στην περιφερειακή τάφρο, κατά µήκος των δασικών και τοπικών δρόµων, αλλά και όπου υπάρχει πρόσβαση από φορτηγό, εκατέρωθεν του δρόµου µπάζα ξεφυτρώνουν καθηµερινά.

Πεζοπορία στους Ελαιώνες της Θεσσαλονίκης Η 3η Συνάντηση Οικογενειακής Πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στους Ελαιώνες της Θεσσαλονίκης. Οικογένειες με παιδιά, μικροί και μεγάλοι, θα δώσουν ραντεβού μπροστά στο Αρσάκεια σχολεία στις 11 το πρωί για να διανύσουν τα 5 χιλιόμετρα του δασικού δρόμου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής και έχει σκοπό να φέρει σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με τη φύση. Κατά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν ειδικές δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά παιχνίδια, αναρρίχηση και ορεινό δρόμο αντοχής. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ελεύθερη για το κοινό.

Υπαίθριο παζάρι «Σαλονικιά» Δίσκοι, cd, dvd, βιβλία, περιοδικά, μικροέπιπλα και πλήθος άλλων μικροαντικειμένων θα διατίθενται προς πώληση στο υπαίθριο παζάρι «Σαλονικιά» που διοργανώνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία την ερχόμενη Κυριακή. Στόχος είναι το παζάρι να αποτελέσει ένα σημείο ανακύκλωσης και αξιοποίησης παλιών αντικειμένων, καθώς και ένα σημείο συνάντησης και κυριακάτικης βόλτας στα πρότυπα των flea markets και garage sales του εξωτερικού. Το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ την ημέρα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα σύμπτυξης πάγκων και αντικειμένων για συμμετέχοντες που έχουν λίγα είδη προς πώληση. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν ιδιώτες, συλλέκτες, έμποροι, καλλιτέχνες και οποιοσδήποτε κατασκευάζει ή έχει να πουλήσει κάτι νέο ή μεταχειρισμένο (σε καλή κατάσταση). Το παζάρι θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στην οδό Φράγκων 2-4, πίσω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή. Για δήλωση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6937/864.454 και 6972/158.053 ή να στέλνουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση salopazar@gmail.com


16

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Χρυσάφι» για 7,7 χιλιόµετρα δρόµου Το κόστος για το οδικό έργο Πατρίδα – Νάουσα ήταν 30 εκατοµµύρια και οι απαλλοτριώσεις... 64,6 εκατοµµύρια ευρώ! Η ιστορία και η διαδρομή για την υλοποίηση ενός δρόμου 7,7 χιλιομέτρων όλο κι όλο, στην κεντρική Μακεδονία, αποκαλύπτουν την κακοδαιμονία του ελληνικού Δημοσίου και δείχνουν πως ακόμη και απλά έργα μπλοκάρουν στα γρανάζια ενός παράλογου συστήματος, με απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για απαλλοτριώσεις που εκτινάσσουν σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος τους.

οι απαλλοτριώσεις γης, 47 οι απαλλοτριώσεις των 21 ιδιοκτησιών)! Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας (ΔΕΚΕ), σε συνεργασία µε τους εκπροσώπους του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, τους συνηγόρους των ιδιοκτητών και τους τοπικούς φορείς της Ηµαθίας, έδωσαν αγώνα προκειµένου το κόστος αυτό να µειωθεί και να γίνει το έργο, το οποίο είχε σταµατήσει από τον Ιούνιο του 2008. Οπως τόνισε η γενική γραµµατέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, «ουσιαστικά έπειτα από σκληρό αγώνα σώσαµε ένα χαµένο έργο. Ενα έργο εξαιρετικής σπουδαιότητας για τους κατοίκους δυο νοµών, για µεγάλα αστικά κέντρα που δεν έχουν σήµερα πρόσβαση στην Εγνατία οδό, για το µεταφορικό έργο σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Με τη συνεργασία και των νοµικών και των ιδιοκτητών πραγµατοποιήσαµε εξώδικο συµβιβασµό περιορίζοντας την αποζηµίωση από τα 47 εκατ. ευρώ στα 18 εκατ. ευρώ».

Τ

Το σίριαλ... Το έργο εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ (ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2000 – 2006) και η κατασκευή του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2006, µε πρόβλεψη ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2008. Οι απαλλοτριώσεις είχαν αρχίσει από

Για χρόνια ένα έργο πνοής για την περιοχή παρέμενε μπλοκαρισμένο

τον Απρίλιο του 2005 και το Σεπτέµβριο του 2006 εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Ηµαθίας µε καθορισµό προσωρινής τιµής µονάδας. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρακατατέθηκαν 17,6 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις όλων των εκτάσεων εκτός 21 ιδιοκτησιών (κυρίως βιοτεχνικές εγκαταστάσεις). Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο Συµβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έλαβε απόφαση ακύρωσης της απαλλοτρίωσης των περιουσιών τους για τυπικούς λόγους και για ένα τµήµα 4 χλµ. του δρόµου. Τον Απρίλιο του 2009 επανακαθορί-

ΝΙΩΣΕ ΔΥΝΑΤΟΣ ΝΙΩΣΕ ΓΕΝΝΑΙΑ

Η αποζημίωση των ιδιοκτησιών περιορίστηκε τελικά από τα 47 στα 18 εκατ. ευρώ στηκε τιµή µονάδας για τα 4 χλµ. και το ύψος της αποζηµίωσης ανήλθε συνολικά στα 24 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Δηµόσιο προσέφυγε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Με νέα απόφασή του το Μονοµελές Πρωτοδικείο Ηµαθίας καθόρισε και επιπλέον αποζηµίωση 23 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή για τις απαλλοτριώσεις των 21 ιδιοκτησιών το ελληνικό Δηµόσιο κλήθηκε να πληρώσει 47 εκατ. ευρώ! Το ποσό κρίθηκε απαγορευτικό, αφού εκτίνασσε το κόστος του έργου στα 94,6 εκατ. ευρώ (30 η κατασκευή, 17,6 Η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή

eyeQcreative

η διασφάλιση της υλοποίησης ενός ηµιτελούς έργου, που λίγο έλειψε να χαθεί οριστικά, πέτυχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για το οδικό έργο Πατρίδα – Νάουσα, που είχε µείνει ηµιτελές, καθώς είχε εµπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες, µε αποτέλεσµα αφενός να κινδυνεύει ο δρόµος να µην ολοκληρωθεί, αφετέρου να χαθούν σηµαντικότατα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια. Ο δρόµος Πατρίδα – Νάουσα, που είναι τµήµα του άξονα Βέροια – Νάουσα – Σκύδρα, ενώνοντας τα µεγάλα αστικά κέντρα της Βέροιας, της Νάουσας και της Εδεσσας µε την Εγνατία οδό, είναι µήκους 7,7 χιλιοµέτρων. Αποτελεί νέα χάραξη και διαθέτει δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης, διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας, παράλληλο οδικό δίκτυο και δυο ισόπεδους κόµβους (Πατρίδας – Αγίου Γεωργίου και Τριλόφου – Αγίου Γεωργίου). Αποτελούσε χρόνιο αίτηµα των τοπικών κοινωνιών δύο νοµών (Ηµαθίας και Πέλλας) και είναι από τις βασικότερες συνδέσεις της κεντρικής Μακεδονίας, προϋπολογισµού 30 εκατοµµυρίων ευρώ µόνο για την κατασκευή του.

ΝΙΩΣΕ ΚΑΛΟΣ

ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ

Eθελοντική Aιµοδοσία οδοσία Δήµου Συκεών

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 8 π.µ. - 2 µ.µ. Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 10 π.µ. - 8 µ.µ. Τρίτη 12 Οκτωβρίου 10 π.µ. - 8 µ.µ. Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 10 π.µ. - 8 µ.µ. ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΥΚΕΩΝ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ)

ΝΙΩΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΓΙΝΕ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΔΟΤΗΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ Με την υποστήριξη του


ΣΛΟΥΚΑΣ

φωνή Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΕΛΠΙ∆ΕΣ

«Ονειρο ζωής να παίξω στον Αρη»

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

σελ. 23

Ούτε γι’ αστείο... Απαγορεύεται το λάθος στον αποψινό αγώνα µε τη Λετονία. Στον πάγκο ο Σαµαράς, εκτός ο Λυµπερόπουλος και οι... βουβουζέλες. «Κατοστάρης» ο Καραγκούνης

Απαντες παρόντες ΑΠΑΝΤΕΣ παρόντες µετρά στην Εθνική Ελπίδων ο Γ. Γεωργιάδης εν όψει του σηµερινού (17.00, Mega, διαιτητής ο Ελβετός, Ντ. Χέλµπινγκ) πρώτου αγώνα µπαράζ µε την αντίστοιχη της Τσεχίας, για την πρόκριση στην τελική φάση του Εuro 2011. Η προετοιµασία του αντιπροσωπευτικού µας συγκροτήµατος ολοκληρώθηκε χτες στο Γιάµπλονετς και το γήπεδο «Chance Arena», όπου θα διεξαχθεί η αναµέτρηση. Ο Τ. Παπάζογλου δεν έχει -λόγω καρτών- δικαίωµα συµµετοχής στο σηµερινό παιχνίδι, αλλά θα είναι παρών στη ρεβάνς της ερχόµενης Τρίτης στη Τρίπολη. Οι παίκτες που µετέχουν στην αποστολή είναι οι Κ. Παπαδόπουλος, Πλιάτσικας, Γιακουµής, Παπάζογλου, Κουτσιανικούλης, Αθανασιάδης, Ιωαννίδης, ∆ηµούτσος, Στρατηλάτης, Φορτούνης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σοϊλέδης, Γκέντσογλου, Αργυρίου, Σιόβας, Καρέλης, Γιάντσης, Βασιλακάκης, Μπουκουβάλας, Κατσικάς και Σκόνδρας. «Πρόκειται για ένα σηµαντικό µατς, απέναντι σε µια εξαιρετική οµάδα», δήλωσε ο Γιάννης Παπαδόπουλος (φωτό). «Οι Τσέχοι έχουν παράδοση στις µικρές Εθνικές, όµως εµείς έχουµε πίστη στις δυνατότητές µας και θέλουµε πολύ να προκριθούµε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος. Αποδείξαµε στον προκριµατικό όµιλο ότι είµαστε µια από τις καλύτερες Εθνικές σ’ αυτήν την ηλικία και µένουν ακόµη δύο βήµατα για να φέρουµε άλλη µια διάκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είµαστε έτοιµοι και κατάλληλα προετοιµασµένοι γι’ αυτήν την πρόκληση», συµπλήρωσε ο ποδοσφαιριστής του Ολυµπιακού.

Την πρώτη νίκη ψάχνουν οι διεθνείς Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Η

ισοπαλία µε τη Γεωργία µάς «µούδιασε», η ισοπαλία στο Ζάγκρεµπ διόρθωσε κάπως την κατάσταση, αλλά στα δύο εντός έδρας που ακολουθούν -σήµερα µε τη Λετονία (21.45, Mega) και την Τρίτη µε το Ισραήλ- το λάθος απαγορεύεται κι αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο για τον Φ. Σάντος και τους διεθνείς µας. «Δύο στα δύο» πριν από τις (θεωρητικά) εύκολες αναµετρήσεις µε τη Μάλτα στο ξεκίνηµα του 2011 και την - πιθανότατα καθοριστική - στο Τελ Αβίβ µε το Ισραήλ, τον ερχόµενο Σεπτέµβρη. Ο Γ. Σαµαράς πήρε κανονικά µέρος στη χτεσινή τελευταία προπόνηση και, όπως όλα δείχνουν, θα συµπεριληφθεί στην αποστολή, αν και δεν προορίζεται για το βασικό σχήµα. Εκτός φαίνεται πως θα µείνει ο Ν. Λυµπερόπουλος, αφού λόγω των ενοχλήσεων στον έσω πλάγιο ακολούθησε και πάλι ατοµικό πρόγραµµα. Οπως είναι λογικό, ο επιθετικός της Σέλτικ δεν είναι δυνατό να βρεθεί στο αρχικό σχήµα

µε µόλις µια προπόνηση - κι αυτή σε χαλαρούς ρυθµούς - όµως θα έχει θέση στην αποστολή. Το θετικό είναι ότι ξεπέρασε πλήρως τον τραυµατισµό στον αστράγαλο. Τα διλήµµατα του οµοσπονδιακού για την 11άδα είναι δύο: ο Γ. Τζαβέλλας έχει προβάδισµα έναντι του Ν. Σπυρόπουλου για τη θέση του αριστερού µπακ, όπως και ο Νίνης στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης, αντί του ντεφορµέ Σαλπιγγίδη. Σε σύστηµα 4-3-3, ο Σηφάκης θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια, στόπερ θα είναι οι Α. Παπαδόπουλος και Παπασταθόπουλος, στο αριστερό άκρο της άµυνας ο Τζαβέλλας (ή ο Σπυρόπουλος), στο δεξί ο Τοροσίδης, µπροστά από τους δύο κεντρικούς αµυντικούς ο Τζιόλης, στις πτέρυγες της µεσαίας γραµµής οι Κατσουράνης, Καραγκούνης, στα αριστερά της επίθεσης ο Κονέ, στα δεξιά ο Νίνης (ή ο Σαλπιγγίδης) και στην κορυφή ο Μήτρογλου. Στο αποψινό παιχνίδι ο Γ. Καραγκούνης συµπληρώνει 100 συµµετοχές µε το εθνόσηµο και ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Στ. Γιαννακόπουλος, έστειλε επιστολή στον αρχηγό της γαλανόλευ-

κης, στην οποία τονίζει ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές τον ζηλεύουν και παράλληλα τον καµαρώνουν γι’ αυτό το επίτευγµα. «Μόχθησες όσο λίγοι άλλοι για να φτάσεις µέχρι εδώ», σηµειώνει µεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών. Η αποψινή αναµέτρηση είναι η πέµπτη στην Ιστορία των δύο οµάδων µε την Ελλάδα να µετρά δύο νίκες, έναντι µιας της Λετονίας (9/6/1999: 1-2, προκριµατική φάση Euro 2000) και µια ισοπαλία. Ο Γκέκας, ο οποίος αποσύρθηκε από την Εθνική, έκανε ρεκόρ καριέρας στο τελευταίο µατς µε τους Λετονούς, σκοράροντας τέσσερις φορές στο εµφατικό 5-2 του αντιπροσωπευτικού µας συγκροτήµατος (10/10/2009). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ, υπενθυµίζει ότι απαγορεύεται η χρήση της (ενοχλητικής από το πρόσφατο Μουντιάλ) βουβουζέλας, ενώ διευκρινίζει ότι οι κάτοχοι εισιτηρίων θα πρέπει να έχουν µαζί τους και την αστυνοµική τους ταυτότητα. Με πρόχειρους υπολογισµούς στο Καραϊσκάκη αναµένονται απόψε το βράδυ τουλάχιστον 15.000 φίλαθλοι.


18

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

2

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Το χτες µπροστά του Αλλες δύο εκκρεµότητες 111.000 ευρώ -µε Νίγκεθ και Βέρα- στο διάβα του Ηρακλή. Κεσόπουλος: «∆εν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Ξεκίνησε ο Κοµπαγιάσι ναι προγραµµατισµένο το φιλικό µε την Αναγέννηση Επανοµής στο κεκλεισµένων των θυρών Καυταντζόγλειο. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ µε τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Κ. Γωγάκο, είχαν χτες ο ι διοικούντες της ΠΑΕ Ηρακλής και το σηµαντικότερο που προέκυψε αφορά την οικονοµική στήριξη του ΓΣ. Πώς; Προκαταβάλλοντας χρήµατα από αυτά που θα εισέπραττε ο ΓΣ κατά τη διάρκεια της περιόδου, από τις εισπράξεις των αγώνων στο Καυταντζόγλειο. Από τα χρήµατα που θα εισρεύσουν εντός του µήνα στα ταµεία της ΠΑΕ (τηλεοπτικά δικαιώµατα και χορηγίες), ένα σηµαντικό µέρος θα δοθεί προς ενίσχυση του Ερασιτέχνη, ο οποίος αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα.

τικά ο υπεύθυνος οικονοµικών τη ΠΑΕ, κ. Κεσόπουλος. ΤΑ καλά νέα για το Μ. Ουζουνίδη ήρθαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής µέρας από τον Ντ. Κοµπαγιάσι (φωτό) . Ο Ιάπωνας µέσος άρχισε ατοµικό προγραµµα µε τρέξιµο και εντατική άσκηση γυµναστηρίου και το γεγονός έγινε δεκτό µε χαµόγελα από τον προπονητή. Ο Κοµπαγιάσι, ο οποίος τραυµατίστηκε στη διάρκεια προπόνησης και η απουσία του ήταν κάτι παραπάνω από εµφανής στα δύο τελευταία µατς µε την Καβάλα και την Κέρκυρα, αναµένεται -µε τη διακοπή του πρωταθλήµατος να βοηθά- να τεθεί στη διάθεση του κ. Ουζουνίδη για την εντός έδρας αναµέτρηση µε τον Πανσερραϊκό. Ο Ηλιάδης από την πλευρά του ακολούθησε ατοµικό πρόγραµµα. Αποντες ήταν οι διεθνείς Βέλλιος, Κατσικάς, ενώ σήµερα το απόγευµα (16.00) εί-

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Ζ

ει µε τα οικονοµικά προβλήµατα και (είναι αναγκασµένος να) τα βρίσκει διαρκώς µπροστά του. Και προσπαθεί να αντεπεξέλθει. Αλλες δύο εκκρεµότητες από το (πρόσφατο και όχι µόνο) παρελθόν ήρθαν χτες στο προσκήνιο του Ηρακλή και αριθµούν συνολικά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 111.000 ευρώ. Από αυτές 31.000 ζητά ο Ααρόν Νίγκεθ και άλλες 80.000 ο Φρέντι Βέρα. Ο πρώτος ήταν κάτοικος Καυταντζογλείου πριν από δύο χρόνια, ενώ ο Παραγουανός αµυντικός ήρθε τον περασµένο Γενάρη στον Ηρακλή και... δεν ακούµπησε. «Τη Δευτέρα τελειώνει το θέµα µε τον Ααρόν και για τον Βέρα είµαστε σε ανοιχτή επικοινωνία µε την πλευρά του παίκτη. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε σχε-

ÐÏÄÏÓÖÁÉÑÏ ÐÊÁ 13:00 200 201 202 203 204 205 ÄÖ 14:50 206 ÐÅÐ 17:00 207 18:00 146 19:00 147 208 20:00 148 149 150 21:00 151 ÄÖ 21:00 209 ÐÅÐ 21:15 152 153 21:30 154 155 156 157 158 159 210 21:45 160 161 162 163 164 22:45 165 23:00 166 ÄÖ 00:00 211 ÁÑÃ 01:10 212 03:20 213 ÄÖ 03:30 214 ÁÌÅ 04:00 215 ÌÅÎ 04:10 216 ÄÖ 05:00 217

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 2 2 1 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3

1,75 7,00 2,05 1,20 1,05 2,35 4,25 1,85 5,15 6,25 1,30 12,50 1,20 1,10 3,05 1,15 10,00 1,60 3,00 1,15 2,50 4,70 2,30 1,10 1,30 5,00 1,40 1,35 2,40 1,25 1,55 1,20 1,65 1,25 2,10 2,60 2,35 1,85 1,75

ÆÉÌÐÁÌÐÏÕÅ ÊÏÌÏÑÅÓ ËÉÂÕÇ ÌÁËÉ ÓÅÍÅÃÁËÇ ÔÏÃÊÏ ÉÁÐÙÍÉÁ ÔÓÅ×ÉÁU21 ÁÑÌÅÍÉÁ ÊÁÆÁÊÓÔÁÍ ÉÔÁËÉÁU21 ÁÍÄÏÑÑÁ ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÕÃÃÁÑÉÁ ÊÕÐÑÏÓ ÏÕÊÑÁÍÉÁ ËÏÕÎÅÌÂÏÕÑÃÏ ÔÓÅ×ÉÁ ÁËÂÁÍÉÁ ÁÕÓÔÑÉÁ ÌÁÕÑÏÂÏÕÍÉÏ ÌÏËÄÁÂÉÁ ÏÕÁËÉÁ ÓÅÑÂÉÁ ÁÃÃËÉÁU21 Â.ÉÑËÁÍÄÉÁ ÃÅÑÌÁÍÉÁ ÅËËÁÄÁ ÉÑËÁÍÄÉÁ ÓËÏÂÅÍÉÁ ÐÏÑÔÏÃÁËÉÁ ÉÓÐÁÍÉÁ ÐÅÑÏÕ ÅÓÔÏÕÄÉÁÍÔÅÓ ÁÑÓÅÍÁËÓÁÑÁÍÔÉ ÉÓÇÌÅÑÉÍÏÓ ÓÉÊÁÃÏ ÍÅÊÁÎÁ ÐÁÍÁÌÁÓ

111 112 113 114 115 116 121 132

ÊÙÄ 411 412 413 414

ÖÉËÏÎÅÍÏÕÌÅÍÇ

3,20 4,20 3,00 5,00 7,50 3,00 3,20 3,00 3,40 3,60 4,20 6,00 4,50 6,50 3,10 5,50 5,50 3,20 3,10 5,00 3,10 4,00 3,10 6,00 4,20 3,25 3,70 4,00 3,00 4,30 3,25 5,00 3,20 4,20 3,20 3,10 3,25 3,25 3,20

2

ÄÉÐËÇ ÅÕÊÁÉÑÉÁ

1Þ X 1Þ 2 XÞ 2

OVER ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁ ÐÉÍÁÊÅÓ ÇÌÉ×ÑÏÍÏÕ ÓÔÏÉ×ÇÌÁÔÙÍ ÓÕÍÏËÏ ÔÅÑÌÁÔÙÍ UNDER U O 1 X 2 Ç/Ô Á/Ó 0-1 2-3 4-6 7+

ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 8 ÏÊÔÙÂÑÉÏÕ 2010

ÐÑÁÓÉÍÏÁÊÑÙÔÇÑÉÏ ÌÏÆÁÌÂÉÊÇ ÆÁÌÐÉÁ ËÉÂÅÑÉÁ ÌÁÕÑÉÊÉÏÓ ÔÕÍÇÓÉÁ ÁÑÃÅÍÔÉÍÇ ÅËËÁÄÁU21 ÓËÏÂÁÊÉÁ ÂÅËÃÉÏ ËÅÕÊÏÑÙÓÉÁU21 ÐÃÄÌ ÌÁËÔÁ ÓÁÍÌÁÑÉÍÏ ÍÏÑÂÇÃÉÁ ÊÁÍÁÄÁÓ ËÅÕÊÏÑÙÓÉÁ ÓÊÙÔÉÁ ÂÏÓÍÉÁ-ÅÑÆÅÃÏÂÉÍÇ ÁÆÅÑÌÐÁÚÔÆÁÍ ÅËÂÅÔÉÁ ÏËËÁÍÄÉÁ ÂÏÕËÃÁÑÉÁ ÅÓÈÏÍÉÁ ÑÏÕÌÁÍÉÁU21 ÉÔÁËÉÁ ÔÏÕÑÊÉÁ ËÅÔÏÍÉÁ ÑÙÓÉÁ ÍÇÓÏÉÖÅÑÏÅÓ ÄÁÍÉÁ ËÉÈÏÕÁÍÉÁ ÊÏÓÔÁÑÉÊÁ ÏËÉÌÐÏ ÌÐÁÍÖÉËÍÔ ÊÏËÏÌÂÉÁ ÊÏËÏÌÐÏÕÓ ÐÏÕÅÌÐËÁ ÅËÓÁËÂÁÄÏÑ

3,75 1,13 1,30 2,62 3,00 1,22 8,50 15,00 2,55 1,32 1,65 1,83 3,55 1,14 1,50 2,05 1,40 2,28 7,00 1,10 4,05 10,00 10,50 Ö1 2,00 1,54 10,00 1,15 3,55 4,65 2,00 1,52 12,00 2,35 1,38 1,45 Ã1 2,16 2,55 1,32 13,00 7,00 1,55 1,97 6,00 6,25 2,50 1,33 8,50 Ö1 5,00 8,00 Ö1 4,25 8,50 2,75 1,27 2,25 1,41 2,40 1,36 3,25 1,18 3,70 1,13

1,19 1,22 1,22 1,19 1,22 1,16 1,14 1,21 1,19 1,20 1,21 1,11 1,21 1,18 1,14 1,11 1,22 1,18 1,19 1,19 1,21 1,19 1,18 1,19

1,73 1,50 3,15 5,00 1,38 1,63 2,62 3,10 4,01 1,22 3,55 1,90 1,22 3,53 1,34 1,40 4,11 2,62 2,29 2,44 1,36 2,86 1,97 3,08 1,83 2,81 1,48 1,30 1,38 1,62 1,72

4,50 1,85 2,15

A

A

5,00 1,95 1,95 6,00 2,10 1,80

A A

A A

2,90 1,80 3,25 17,00 1,65 1,55 2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 3,20 1,80 3,00 15,00 1,75

1,80 1,90 1,90 1,70

ÐÑÙÔÏÓ ÐÁÉÊÔÇÓ ÐÏÕ ÈÁ ÓÊÏÑÁÑÅÉ

ÐÁÉÊÔÅÓ ÅËËÁÄÁÓ

ÁÐÏÄÏÓÇ

ÊÙÄ

122 10,00 123 10,00 124 20,00 125 10,00 126 5,00 131 5,00 10,00 ÊÁÍÅÍÁÓ ÐÁÉÊÔÇÓ

ÊÁÑÁÃÊÏÕÍÇÓ ÊÁÔÓÏÕÑÁÍÇÓ ÊÁÖÅÓ ÊÏÍÅ ËÕÌÐÅÑÏÐÏÕËÏÓ ÌÇÔÑÏÃËÏÕ ÍÉÍÇÓ

ÐÁÉÊÔÅÓ ÅËËÁÄÁÓ

ÐÁÐÁÓÔÁÈÏÐÏÕËÏÓ ÓÁËÐÉÃÃÉÄÇÓ ÔÆÉÏËÇÓ ÔÏÑÏÓÉÄÇÓ ÁËËÏÓ ÐÁÉÊÔÇÓ ÅËËÁÄÁÓ ÏÐÏÉÏÓÄ. ÐÁÉÊÔÇÓ ËÅÔÏÍÉÁÓ

ÓÕÍÏËÉÊÏÓ ÁÑÉÈÌÏÓ ÊÏÑÍÅÑ ÊÏÑÍÅÑ 0-3 4-6 7-8 9-10

ÁÐÏÄ. 40,00 5,50 4,50 4,50

ÊÙÄ 415 416 421

ÏÌÁÄÁ ÐÏÕ ÈÁ ÓÊÏÑÁÑÅÉ ÊÙÄ

ÏÌÁÄÁ

ÁÐÏÄ.

311

Ìüíï ÅËËÁÄÁ

1,95

312

Ìüíï ËÅÔÏÍÉÁ

12,00

313

ÍÁ ÓÊÏÑÁÑÏÕÍ & ÏÉ ÄÕÏ

2,05

ÊÏÑÍÅÑ 11-12 13-14 15+

TV

ÙÑÁ ÄÉÏÑÃ.ÅÍÁÑÎÇÓ ÊÙÄ Å/Å ÁÃÙÍÁ

ÄÖ 09:30 12:00 14:15 15:00 15:30 16:00 16:00

ÁÃ1 ÉÑË ÐÊÁ ÉÑË ÐÊÁ

16:30 ÁÃ1 17:00

1,45 2,40 8,00

A

A

3,20 1,80 3,00 15,00 1,75 1,70

3,50 1,80 2,50

A

A

2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 1,85

2,10 3,50 1,30 3,00

4,75 2,50 9,00 2,90

A A A A

A A A A

2,50 2,60 3,75 2,35

1,50 1,55 2,00 1,40

2,00 1,90 1,50 2,20

2,80 1,80 3,20 1,20 3,00 12,00

A A

A A

4,75 1,80 1,75 2,90

A A A A

A A A A

2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 2,50 1,72 2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 3,60 1,80 2,90 11,00 1,90 2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 2,40 1,70 4,25 25,00 1,45

2,00 1,30 1,72 2,00 1,55 1,85 2,10

1,85 1,80 2,60 1,80

1,90 2,15 2,25 1,75

2,05 5,50 6,00 3,00

1,70 1,75 1,90 1,70

4,00 25,00 3,75 20,00 2,70 10,00 4,50 25,00

2,05 1,90 4,75

A

A

2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 2,00

2,15 1,55 2,60 3,20 2,90 2,40

A A A A A B

A A A A A B

3,10 2,90 2,40 2,60 3,10 3,10

1,85 2,40 1,85 1,80 1,90 1,95

4,50 7,00 3,40 2,80 2,90 3,75

1,80 1,80 1,70 1,75 1,80 1,80

3,00 17,00 3,25 17,00 4,25 25,00 3,75 20,00 3,00 17,00 3,00 17,00

1,70 1,65 1,45 1,55 1,70 1,70

1,75 1,80 2,10 1,90 1,75 1,75

20,00 4,50 20,00 12,00 9,00 3,50

l ÊÜèå óôÞëç ìðïñåß íá ðåñéÝ÷åé ìüíï Ýíá ãåãïíüò áðü êÜèå åíüôçôá óôïé÷çìáôéóìïý. l Ïé åíüôçôåò ´´Ðñþôïò Ðáßêôçò ðïõ èá ÓêïñÜñåé´´ óõíäõÜæïíôáé ìåôáîý ôïõò. Äå óõíäõÜæïíôáé üìùò ãéá ôïí ßäéï áãþíá. l Ïé åíüôçôåò “ÓÕÍÏËÉÊÏÓ ÁÑÉÈÌÏÓ ÊÏÑÍÅÑ” êáé “ÐÏÔÅ ÈÁ ÅÐÉÔÅÕ×ÈÅÉ ÔÏ ÐÑÙÔÏ ÔÅÑÌÁ” óõíäõÜæïíôáé êáé ìåôáîý ôïõò. Äåí óõíäõÜæïíôáé üìùò ìå ôïí ßäéï áãþíá. l Ôõ÷üí êáèõóôåñÞóåéò óôï ôÝëïò ôïõ Á’ çìé÷ñüíïõ êáé Â’ çìé÷ñüíïõ óõìðåñéëáìâÜíïíôáé åíôüò ôïõ ÷ñïíéêïý äéáóôÞìáôïò 31 Ýùò 45 êáé 81 Ýùò 90 ëåðôþí áíôßóôïé÷á. l Åíçìåñùèåßôå ãéá åíäå÷üìåíåò áëëáãÝò áðï ôïí ðñÜêôïñÜ óáò, ôï TELETEXT (óåë.177) Þ ôï INTERNET.

17:00 17:00 17:00 17:00

ÉÓ2 19:00

ÉÔ2 ÁÖÊ ÐÅÐ ÁÑÃ ÉÑË ÉÓ2 ÐÊÁ ÉÔ2 ÐÅÐ

9,00

5,00 5,50 6,50

ÁÖÊ 17:00

ÓÊÔ 17:00 ÐÊÁ 18:00

ÁÐÏÄÏÓÇ

ÁÐÏÄ.

ÁÃ2 17:00

ÅÂÅ ÉÑË ÉÓ2 ÓÊ3

ÅËËÁÄÁ - ËÅÔÏÍÉÁ 8/10, 21:45

044 ÊÙÄ

X

ÐÏÔÅ ÈÁ ÅÐÉÔÅÕ×ÈÅÉ ÔÏ ÐÑÙÔÏ ÔÅÑÌÁ

ÊÙÄ 211 212 213 214 215 216 221 222 223 224

×ÑÏÍÏÓ/ËÅÐÔÏ ÁÐÏÄ. 1-10´ 6,00 11-20´ 5,50 21-30´ 5,50 31- 45´ 5,50 46 -50´ 18,00 51-60´ 10,00 61-70´ 12,00 71-80´ 15,00 81-90´ 20,00 ÊÁÍÅÍÁ ÃÊÏË 9,00

ÁÑÃ ÐÅÐ ÁÌÅ ÁÑÃ ÂÑÁ

19:00 19:15 20:00 20:10 20:30 21:00 21:00 21:45 22:00 22:05 22:20 22:30 23:00 00:30 00:30

ÁÌÅ 01:00 ÌÅÎ 01:00 ÁÌÅ ÁÑÃ ÄÖ ÌÅÎ

02:30 02:30 03:00 03:00

ÁÌÅ 03:30 ÌÅÎ 04:45 ÁÌÅ 05:30

218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 167 168 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 +2 +2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

042

043

1 2,15 2,30 1,65 3,10 1,35 2,40 2,20 4,25 6,25 2,20 2,35 1,95 2,25 1,70 2,00 2,20 1,90 1,30 1,60 2,70 2,10 2,20 2,45 2,30 1,90 2,30 1,85 1,80 1,70 2,20 1,75 4,10 2,10 2,05 4,85 1,70 1,50 2,25 2,10 2,15 1,15 1,75 1,65 2,50 2,40 3,90 1,30 1,10 1,90 1,80 2,70 2,90 2,05 1,45 2,15 2,35 1,65 1,40 2,45 1,50 2,70 2,15 1,40 1,90 2,25 2,05 2,75 1,70 1,75 2,30 1,85 2,55 1,45 1,60 1,80 1,65 2,15 2,30 2,10

ÃÇÐÅÄÏÕ×ÏÓ

ÍÅÁÆÇËÁÍÄÉÁ ÁÕÓÔÑÁËÉÁ ÌÐÑÁÚÔÏÍ ÓÅÍÔÐÁÔÑÉÊÓ ÌÁËÁÏÕÉ ÍÔÁÍÔÁËÊ ÊÅÍÕÁ ÔÁÍÆÁÍÉÁ ÌÐÏÕÑÏÕÍÔÉ ÑÏÕÁÍÔÁ ÃÏÕÏËÓÏË ÊÁÑËÁÚË ÊÏËÔÓÅÓÔÅÑ ÌÉËÔÏÍÊÅÚÍÓÍÔÏÍÓ ÌÐÑÅÍÔÖÏÑÍÔ ÐËÉÌÏÕÈ ÑÏÔÓÍÔÅÚË ÓÁÏÕÈÁÌÐÔÏÍ ÓÅÖÉËÍÔÃÏÕÅÍ. ×ÁÑÔËÐÏÕË ÊÑÏÕ ËÉÍÊÏËÍ ÌÏÑÊÁÌ ÌÐÁÑÍÅÔ ÌÐÅÑÉ ÌÐÅÑÔÏÍ ÏÎÖÏÑÍÔ ÑÏÄÅÑÁÌ ÔÆÉËÉÃ×ÁÌ ÔÓÅËÔÅÍÁÌ ÔÓÅÓÔÅÑÖÉËÍÔ ×ÅÑÅÖÏÑÍÔ ÃÊÅÚÔÓ×ÅÍÔ ÌÐÁÈÓÉÔÉ ÌÐÁÑÏÏÕ ÍÉÏÕÐÏÑÔÊÁÏÕÍÔÉ ÍÔÁÑËÉÍÃÊÔÏÍ ÑÅÎÁÌ ÓÁÏÕÈÐÏÑÔ ×ÉÓÔÏÍ ÏÖÇ ÓÁÌÑÏÊ ÂÁÃÉÅÊÁÍÏ ÅËÃÊÉÍ ÌÏÍÔÑÏÏÕÆ ÐÉÔÅÑ×ÅÍÔ ÁÃÊÏËÁ ÊÁÌÅÑÏÕÍ ÅËÔÓÅ ÊÁÑÔÁÃÅÍÁ ËÁÓÐÁËÌÁÓ ÔÑÉÅÓÔÉÍÁ ÑÁÓÍÔÅÍ&ÍÔÁÚÁÌ. ÏËËÁÍÄÉÁU21 ÏÕÑÁÊÁÍ ÃÊÁËÃÏÕÅÉ ÈÅËÔÁ ÌÐÏÕÑÊÉÍÁÖÁÓÏ ÐÅÓÊÁÑÁ ÃÁËËÉÁ ÉÓÑÁÇË ËÁÍÏÕÓ ÉÓÐÁÍÉÁU21 ÍÅÁÕÏÑÊÇ ÁÑ×ÅÍÔÉÍÏÓÔÆ. ÂÁÓÊÏÍÔÁÃÊÁÌÁ ÐÑÏÕÍÔÅÍÔÅ ÓÁÍÔÏÓ ÍÔÁËÁÓ ÊÅÑÅÔÁÑÏ ÔÆÁÃÊÏÕÁÑÅÓ ÏÕÁÓÉÍÃÊÔÏÍ ÍÉÏÕÅËÓÏËÍÔÌÐÏÚÓ ÇÐÁ ÐÁÔÓÏÕÊÁ ÔÉÃÊÑÅÓ ÊÁÍÓÁÓ ÁÔËÁÓ ÓÉÂÁÓÇÐÁ

X

ÖÉËÏÎÅÍÏÕÌÅÍÇ

2

ÄÉÐËÇ ÅÕÊÁÉÑÉÁ

1Þ X 1Þ 2 XÞ 2

OVER ÐÉÍÁÊÅÓ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁ ÇÌÉ×ÑÏÍÏÕ ÓÔÏÉ×ÇÌÁÔÙÍ ÓÕÍÏËÏ ÔÅÑÌÁÔÙÍ UNDER U O 1 X 2 Ç/Ô Á/Ó 0-1 2-3 4-6 7+

ÓÁÂÂÁÔÏ 9 ÏÊÔÙÂÑÉÏÕ 2010

3,10 ÏÍÄÏÕÑÁ 2,75 3,10 ÐÁÑÁÃÏÕÁÇ 2,50 3,30 ÌÐÏÑÍÌÏÕÈ 4,10 3,00 ÌÐÏÅÌÉÁÍ 2,00 4,00 ÔÓÁÍÔ 6,25 3,00 ÓËÉÃÊÏÑÏÂÅÑÓ 2,50 3,00 ÏÕÃÊÁÍÔÁ 2,75 3,20 ÌÁÑÏÊÏ 1,65 4,00 ÁÊÔÇÅËÅÖÁÍÔÏÓÔÏÕ 1,35 3,10 ÌÐÅÍÉÍ 2,65 3,20 ÅÎÅÔÅÑ 2,40 3,20 ÍÏÔÓÊÁÏÕÍÔÉ 3,05 3,25 ×ÁÍÔÅÑÓÖÉËÍÔ 2,50 3,30 ÍÔÁÃÊÅÍÁÌ&ÑÅÍÔ 3,80 3,25 ÏËÍÔÁÌ 2,90 3,25 ÔÓÁÑËÔÏÍ 2,55 3,20 ÃÅÏÂÉË 3,20 4,20 ÔÑÁÍÌÉÑ 7,00 3,30 ËÅÚÔÏÍÏÑÉÅÍÔ 4,40 3,25 ÐÉÔÅÑÌÐÏÑÏ 2,10 3,25 ÔÏÑÊÉ 2,70 3,25 ÌÁÊËÓÖÉËÍÔ 2,55 3,20 ÓÑÉÏÕÓÌÐÅÑÉ 2,30 3,20 ÌÐÑÁÍÔÖÏÑÍÔ 2,45 3,20 ÁÊÑÉÍÃÊÔÏÍ 3,20 3,20 ÃÏÕÉÊÏÌ 2,45 3,25 ÏËÍÔÅÑÓÏÔ 3,30 3,25 ÓÔÉÂÅÍÅÚÔÆ 3,45 3,40 ÓÔÏÊÐÏÑÔ 3,65 3,20 ÍÏÑÈÁÌÐÔÏÍ 2,60 3,40 ÓÁÏÕÈÅÍÔ 3,40 3,30 ÐÏÑÔÂÅÚË 1,65 3,20 ÔÁÌÃÏÕÏÑÈ 2,75 3,30 ÉÓÔÌÐÏÕÑÍÌÐÏÑÏ 2,75 3,50 ÊÑÏÏÕËÉ 1,50 3,25 ÃÉÏÑÊ 3,90 3,50 ×ÅÚÓ&ÃÉÍÔÉÍÃÊ 5,00 3,30 ÃÏÕÉÌÐËÅÍÔÏÍ 2,45 3,30 ÊÅÔÅÑÉÍÃÊ 2,65 3,30 ÏËÔÑÉÍ×ÁÌ 2,60 5,50 ÄÉÁÃÏÑÁÓ 10,00 3,20 ÓÐÏÑÔÉÍÃÊÖÉÍÃÊÁË 3,75 3,20 ÂÉÃÉÁÑÅÁË 4,25 3,30 ÉÓÔÓÔÅÑËÉÍÃÊ 2,20 3,30 ÓÔÑÁÍÑÁÅÑ 2,30 3,40 ÊÏÕÉÍÏÖÓÁÏÕÈ 1,65 4,20 ÃÏÕÉÍÅÁÌÐÉÓÁÏÕ 7,00 6,20 ËÄÊÏÃÊÏ 12,50 3,00 ÁËÌÐÁÈÅÔÅ 3,40 3,20 ÔÁÑÁÃÏÍÁ 3,50 2,80 ÌÐÅÔÉÓ 2,35 2,85 ÓÉÅÍÁ 2,20 3,30 ÌÁÍÓÖÉËÍÔ 2,75 3,55 ÏÕÊÑÁÍÉÁU21 5,50 3,10 ÏËÌÐÏÚÓ 2,75 3,10 ÃÉÏÕÓÉÍÔÉ 2,45 3,10 ÁËÊÏÑÊÏÍ 4,50 3,70 ÃÊÁÌÐÉÁ 6,00 2,80 ÓÁÓÓÏÕÏËÏ 2,60 3,30 ÑÏÕÌÁÍÉÁ 5,50 3,05 ÊÑÏÁÔÉÁ 2,20 3,20 ÓÁÍËÏÑÅÍÔÆÏ 2,65 3,60 ÊÑÏÁÔÉÁU21 6,20 3,20 ÓÏËÔËÅÚÊ 3,20 3,25 ÃÏÄÏÚÊÑÏÕÆ 2,50 3,00 ÃÊÑÅÌÉÏ 3,00 3,10 ÓÁÏÐÁÏËÏ 2,15 3,20 ÁÔËÅÔÉÊÏÐÁÑÁÍÁÅÍÓÅ 4,00 3,20 ÊÏËÏÑÁÍÔÏ 3,75 3,10 ÃÏÕÁÄÁËÁ×ÁÑÁ 2,50 3,20 ÁÔËÁÍÔÅ 3,35 3,20 ÓÁÍ×ÏÓÅ 2,25 3,55 ÊÉËÌÅÓ 5,50 3,30 ÐÏËÙÍÉÁ 4,50 3,20 ÐÏÕÌÁÓ 3,50 3,30 ÔÅÊÏÓ 4,10 3,20 ÓÉÁÔË 2,65 3,10 ÓÁÍËÏÕÉÓ 2,50 3,20 ÔÏÑÏÍÔÏ 2,75

1,27 1,32 1,52 1,33 1,27 1,83 2,44 1,29 1,35 1,21 1,33 1,12 1,24 1,31 1,19 1,47 1,28 1,31 1,39 1,34 1,19 1,34 1,18 1,16 1,13 1,30 1,16 1,83 1,27 1,26 2,03 1,12 1,34 1,28 1,30 1,13 1,42 1,39 1,82 1,16 1,15 1,37 1,44 1,26 1,27 1,34 1,31 1,43 1,29 1,19 1,33 1,22 1,46 1,11 1,13 1,32 1,17 1,42 1,15 1,29 1,32 1,27

1,21 1,20 1,18 1,22 1,11 1,22 1,22 1,19 1,11 1,20 1,19 1,19 1,18 1,17 1,18 1,18 1,19 1,17 1,18 1,18 1,18 1,19 1,19 1,19 1,19 1,19 1,18 1,16 1,19 1,16 1,18 1,19 1,17 1,15 1,18 1,15 1,17 1,17 1,18 1,19 1,19 1,17 1,17 1,16 1,22 1,19 1,26 1,25 1,17 1,15 1,21 1,20 1,21 1,14 1,26 1,18 1,21 1,19 1,14 1,19 1,18 1,22 1,21 1,19 1,19 1,20 1,19 1,20 1,15 1,18 1,19 1,18 1,19 1,20 1,19

1,46 1,38 1,83 1,20 2,44 1,36 1,43 1,43 1,37 1,56 1,41 1,77 1,53 1,43 1,60 2,62 1,89 1,28 1,47 1,43 1,34 1,39 1,60 1,39 1,64 1,67 1,76 1,43 1,70 1,48 1,50 1,77 2,06 1,41 1,47 1,45 3,55 1,73 1,83 1,32 1,36 1,11 2,62 4,14 1,59 1,67 1,28 1,24 1,50 2,16 1,46 1,37 1,84 2,29 1,35 2,06 1,28 1,45 2,28 1,60 1,41 1,50 1,27 1,78 1,73 1,38 1,64 1,32 2,16 1,90 1,67 1,83 1,45 1,38 1,48

2,70 1,80 3,40 2,80 1,80 3,00 2,15 1,90 4,50

A A A

A A A

2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 1,90 2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 2,00 3,10 1,80 3,00 17,00 1,70 1,75

2,90 2,50 2,80 2,20 2,50 2,70 2,45 1,65 2,10 3,30 2,60 2,70 3,00 2,80 2,45 2,80 2,45 2,35 2,20 2,70 2,25 4,50

A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A

3,20 3,10 3,20 3,20 2,60 2,70 3,10 3,40 2,90 3,75 3,20 2,50 2,70 2,70 2,90 2,50 2,50 2,70 3,20 2,70 3,20 2,70

1,85 1,85 1,90 1,90 1,90 1,90 1,85 2,40 1,90 1,90 1,90 1,90 1,85 1,85 1,85 1,85 1,90 1,90 1,95 1,85 1,95 1,90

2,90 3,50 3,00 4,50 3,40 3,20 3,60 6,00 4,50 2,60 3,30 3,20 2,80 3,00 3,60 3,00 3,75 4,00 4,25 3,20 3,75 2,15

1,80 1,80 1,80 1,80 1,75 1,75 1,80 1,80 1,80 1,90 1,80 1,70 1,75 1,75 1,80 1,70 1,70 1,75 1,80 1,75 1,80 1,75

3,00 15,00 3,00 17,00 3,00 15,00 3,00 15,00 3,75 20,00 3,50 20,00 3,00 17,00 2,90 12,50 3,25 17,00 2,70 10,00 3,00 15,00 4,00 25,00 3,50 20,00 3,50 20,00 3,25 17,00 4,00 25,00 4,00 25,00 3,50 20,00 3,00 15,00 3,50 20,00 3,00 15,00 3,50 20,00

1,72 1,70 1,75 1,75 1,55 1,60 1,70 1,80 1,65 2,00 1,75 1,50 1,60 1,60 1,65 1,50 1,50 1,60 1,72 1,60 1,75 1,60

1,72 1,75 1,70 1,70 1,90 1,85 1,75 1,65 1,80 1,50 1,70 2,00 1,85 1,85 1,80 2,00 2,00 1,85 1,72 1,85 1,70 1,85

ÅÕÑÙÐÁÚÊÏ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁ 2012

2,70 1,80 3,40

A

A

1,95 1,90 5,00 3,30 1,80 2,70 2,70 1,85 3,30

A A A

A A A

2,45 2,80 2,60 3,30 2,20 2,25 2,80 2,40 3,20 1,85 2,10 2,30 2,15 2,70 2,80 2,60

A A B B B A B B A A A B B A B A

A A B B B A B B A A A B B A B A

1,85 1,90 1,80 1,80 1,90 1,85 1,80 1,90 1,85 2,10 1,90 1,90 1,95 1,85 1,80 1,85

3,60 3,00 3,40 2,70 4,25 4,25 3,00 3,75 2,80 5,00 4,50 3,75 4,50 3,30 3,00 3,40

1,75 1,70 2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 2,00

2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 2,00 2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 1,90 2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 2,00 1,90 1,55 2,90 1,80 3,25 17,00 1,65 1,80 2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 1,90 3,20 1,80 3,00 15,00 1,72 1,72 3,20 1,80 3,00 15,00 1,72 1,72 3,50 1,85 2,80 12,50 1,80 1,65 3,10 1,80 3,00 17,00 1,70 1,75 2,90 1,80 3,25 17,00 1,65 1,80 3,10 1,80 3,00 17,00 1,70 1,75 2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 1,85 2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 1,90 2,90 1,80 3,25 17,00 1,65 1,80 3,75 1,90 2,60 10,00 1,85 1,60 3,10 1,80 3,00 17,00 1,70 1,75 2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 1,85 2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 1,85 2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 1,85

TV

ÙÑÁ ÄÉÏÑÃ.ÅÍÁÑÎÇÓ ÊÙÄ Å/Å ÁÃÙÍÁ

1

ÃÇÐÅÄÏÕ×ÏÓ

ÉÁË 09:00 295 3 296 3 ÐÊÁ 13:00 297 3 ÉÔ2 13:30 298 3 ÐÊÁ 14:30 299 3 15:00 300 3 +2 ÅÂÅ 16:00 301 +2 +2 302 +2 +2 303 +2 +2 304 +2 +2 305 +2 ÉÔ2 16:00 306 3 307 3 308 3 309 3 310 3 311 3 312 3 ÍÏ2 16:00 313 3 16:30 314 3 ÐÊÁ 16:30 315 3 ÁÖÊ 17:00 316 3 ÍÏ2 17:00 317 3 318 3 ÓÊÔ 17:00 319 3 ÉÑË 17:30 320 3 ÐÊÁ 17:30 321 3 322 3 ÁÖÊ 18:00 323 3 ÉÓ2 18:00 324 3 325 3 326 3 327 3 ÍÏ2 19:00 328 3 ÉÓ2 20:00 329 3 ÌÅÎ 20:00 330 3 331 3 ÁÑÃ 20:10 332 3 ÉÔ2 21:45 333 3 ÂÑÁ 22:00 334 3 335 3 336 3 337 3 338 3 ÉÓ2 22:00 339 3 ÁÑÃ 00:00 340 3 ÄÖ 00:00 341 3 ÌÅÎ 00:00 342 3 ÂÑÁ 00:30 343 3 344 3 ÁÑÃ 02:10 345 3 ÁÌÅ 03:30 346 3

1,75 1,90 1,10 2,40 1,75 6,25 1,70 1,55 1,95 1,45 1,20 2,00 1,50 1,95 1,50 2,05 1,80 2,65 1,60 1,35 3,50 2,35 1,85 1,55 1,75 1,55 1,30 8,00 1,60 1,90 2,00 1,60 2,25 2,45 3,25 2,10 2,15 2,30 1,95 2,20 1,95 1,25 2,00 2,10 1,95 1,60 1,70 1,85 1,35 1,75 2,30 1,75

ÅÂÅ 16:00 347 348 ÐÅÐ 21:00 349 ÄÖ 21:30 350 ÁÃ1 21:45 351 ÐÅÐ 21:45 352 ÁÑÃ 23:10 353

2,05 ÊÁËËÉÈÅÁ 1,15 ÐÁÓÃÉÁÍÍÉÍÁ ÓÏÕÇÄÉÁU21 1,40 ÂÑÁÆÉËÉÁ 1,85 ÓÏÕÉÍÔÏÍ ÓÊÙÔÉÁU21 1,45 ÑÉÂÅÑÐËÅÚÔ

+2 +2 +2 +2 3 3 3 3 3

ÊÁÂÁÓÁÊÉ ÓÉÌÉÆÏÕ ÃÊÁÍÁ ÖÑÏÆÉÍÏÍÅ ÌÁÄÁÃÁÓÊÁÑÇ ÊÅÍÔÑÉÊÇÁÖÑÉÊÇ ÁÍÁÃÅÍÍÇÓÇÊÁÑÄ. ÂÅÑÏÉÁ ÄÏÎÁÄÑÁÌÁÓ ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ ÐÁÍÈÑÁÊÉÊÏÓ ÂÉÔÓÅÍÔÆÁ ÅÌÐÏËÉ ÊÑÏÔÏÍÅ ËÉÂÏÑÍÏ ÌÏÍÔÅÍÁ ÐÁÍÔÏÂÁ ÐÏÑÔÏÃÊÑÏÕÁÑÏ ÔÑÏÌÓÍÔÁËÅÍ ÓÐÁÑÔÁÓÁÑÐÓÌÐÏÑÃÊ ÓÉÅÑÑÁËÅÏÍÅ ÊÉÍÔÅÑÌÉÍÓÔÅÑ ÑÁÍ×ÁÚÌ ÓÔÑÏÌÅÍ ÑÏÓÊÁÏÕÍÔÉ ÌÐÑÅÚ ÊÏÃÊÏ ÍÉÃÇÑÁÓ ÖËÉÔÃÏÕÍÔÔÁÏÕÍ ÍÏÕÌÁÍÈÉÁ ÓÁËÁÌÁÍÊÁ ×ÅÑÅÈ ×ÉÑÏÍÁ ÓÁÍÔÍÅÓ ÐÏÍÖÅÑÁÍÔÉÍÁ ÌÏÍÁÑÊÁÓ ÔÏËÏÕÊÁ ÉÍÔÅÐÅÍÔÉÅÍÔÅ ÁÔÁËÁÍÔÁ ÁÂÁÚ ÃÊÏÚÁÓ ÊÏÑÉÍÈÉÁÍÓ ÊÑÏÕÆÅÚÑÏ ÌÐÏÔÁÖÏÃÊÏ ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ ÂÅËÅÆÓÁÑÓÖÉËÍÔ ÔÆÁÌÁÚÊÁ ÊËÁÌÐÁÌÅÑÉÊÁ ÉÍÔÅÑÍÁÓÉÏÍÁË ÓÅÁÑÁ ÔÉÃÊÑÅ ×ÉÏÕÓÔÏÍ

X

ÖÉËÏÎÅÍÏÕÌÅÍÇ

2

ÐËÅÏÍÅÊÔÇÌÁ

ÃÇÐÅÄÏÕ×ÏÓ

ÐËÅÏÍÅÊÔÇÌÁ

1

ÐËÅÏÍÅÊÔÇÌÁ

ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 8 - ÄÅÕÔÅÑÁ 11 ÏÊÔÙÂÑÉÏÕ 2010 ÙÑÁ ÄÉÏÑÃ.ÅÍÁÑÎÇÓ ÊÙÄ Å/Å ÁÃÙÍÁ

ÄÉÐËÇ ÅÕÊÁÉÑÉÁ

1Þ X 1Þ 2 XÞ 2

OVER ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁ ÐÉÍÁÊÅÓ ÇÌÉ×ÑÏÍÏÕ ÓÔÏÉ×ÇÌÁÔÙÍ ÓÕÍÏËÏ ÔÅÑÌÁÔÙÍ UNDER U O 1 X 2 Ç/Ô Á/Ó 0-1 2-3 4-6 7+

ÊÕÑÉÁÊÇ 10 ÏÊÔÙÂÑÉÏÕ 2010

3,35 3,25 6,25 2,80 3,20 4,00 3,20 3,25 2,90 3,50 5,00 2,85 3,30 2,80 3,30 2,70 3,00 2,80 3,30 4,50 3,20 3,20 3,20 3,70 3,40 3,35 4,20 4,40 3,30 3,00 3,00 3,20 2,80 3,10 3,00 3,25 3,20 3,10 2,80 3,10 3,20 4,35 3,15 2,95 3,00 3,30 3,20 3,25 3,85 3,25 3,20 3,25

ÃÉÏÕÌÐÉËÏÉBATA ×ÉÑÏÓÉÌÁ ÓÏÕÄÁÍ ÑÅÔÆÉÍÁ ÁÉÈÉÏÐÉÁ ÁËÃÅÑÉÁ ÇËÉÏÕÐÏËÇ ÁÃÑÏÔÉÊÏÓÁÓÔÅÑÁÓ ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ ÈÑÁÓÕÂÏÕËÏÓ ÉÙÍÉÊÏÓ ÁÓÊÏËÉ ÐÉÁÔÓÅÍÔÆÁ ÂÁÑÅÆÅ ÔÓÉÔÁÍÔÅËÁ ÁËÌÐÉÍÏËÅÖÅ ÃÊÑÏÓÅÔÏ ÍÏÂÁÑÁ ÌÏÓ ÌÉÏÍÔÁËÅÍ ÍÏÔÉÏÓÁÖÑÉÊÇ ÃÊÑÉÌÓÌÐÉ ÍÁÚÌÐÅÑÃÊÓÏÕÍÔ ÖÏËÏ ÐÁÑÔÉÊÈÉÓÔË ÍÔÑÏ×ÅÍÔÁ ÓÏÕÁÆÉËÁÍÄÇ ÁÉÃÕÐÔÏÓ ÊÅÌÐÑÉÔÆ ÊÏÑÄÏÂÁ ÃÑÁÍÁÄÁ ÏÕÅÓÊÁ ÏÕÅËÂÁ ËÏÂ×ÁÌ ÂÁÃÉÁÄÏËÉÄ ÓÁÍÔÏÓËÁÃÊÏÕÍÁ ÊÑÏÕÆÁÆÏÕË ÑÁÓÉÍÃÊÊËÏÕÌÐ ÔÏÑÉÍÏ ÖËÁÌÅÍÃÊÏ ÂÉÔÏÑÉÁÌÐÁÚÁ ÁÔËÅÔÉÊÏÃÊÏÚÍÉÅÍÓÅ ÖËÏÕÌÉÍÅÍÓÅ ÐÁËÌÅÚÑÁÓ ÔÅÍÅÑÉÖÇ ÊÏËÏÍÓÁÍÔÁÖÅ ÔÑÉÍÉÍÔÁÍÔ ÌÏÍÔÅÑÅÚ ÁÔËÅÔÉÊÏÌÉÍÅÚÑÏ ÃÊÏÕÁÑÁÍÉ ÌÐÏÊÁÔÆÏÕÍÉÏÑÓ ÍÉÏÕÉÍÃÊËÁÍÔ

3,55 3,10 12,00 2,65 3,75 1,35 4,00 5,00 3,40 5,50 8,50 3,30 5,50 3,50 5,50 3,40 3,75 2,40 4,50 5,25 1,80 2,40 3,35 4,20 3,50 4,75 7,00 1,25 4,50 3,45 3,15 4,70 2,85 2,35 1,95 2,70 2,65 2,55 3,50 2,65 3,05 8,00 3,00 2,95 3,25 4,40 4,00 3,30 6,50 3,65 2,45 3,65

1,15 1,20 1,29 1,13 2,44 1,11 1,17 1,18 1,15 1,17 1,12 1,36 1,67 1,35 1,17 1,16 2,84 1,16 1,20 1,25 1,37 1,56 1,28 1,29 1,32 1,15 1,29 1,21 1,22 1,23 1,18 1,11 1,18 1,14 1,34 1,14

1,17 1,18 1,26 1,19 1,11 1,19 1,18 1,24 1,15 1,25 1,18 1,25 1,18 1,28 1,22 1,26 1,18 1,19 1,19 1,19 1,13 1,17 1,17 1,18 1,23 1,22 1,19 1,26 1,20 1,22 1,18 1,19 1,21 1,25 1,20 1,19 1,20 1,23 1,22 1,17 1,19 1,19 1,12 1,18 1,19 1,18

1,72 1,59 4,11 1,36 1,73 1,78 1,97 1,57 2,14 3,15 1,53 2,06 1,56 2,06 1,50 1,67 1,29 1,90 2,42 1,15 1,37 1,64 1,97 1,72 1,96 2,62 1,90 1,60 1,54 1,90 1,41 1,34 1,18 1,47 1,45 1,40 1,56 1,43 1,56 2,82 1,54 1,48 1,56 1,89 1,78 1,64 2,42 1,72 1,39 1,72

2,90 5,50

ÅÈÍÉÊÏÓ ÐÉÅÑÉÊÏÓ ÅËÂÅÔÉÁU21 ÏÕÊÑÁÍÉÁ ÌÐÑÉÓÔÏËÑÏÂÅÑÓ ÉÓËÁÍÄÉÁU21 ×ÉÌÍÁÓÉÁËÁÐËÁÔÁ

3,10 10,00

1,20 1,18 -

1,23 1,14 1,19 1,17

1,50 3,55 2,29 1,80 2,15 5,50 1,64 2,45 1,90 3,75 2,17 1,85 1,95 5,50

3,70 3,25 3,40

2,60 1,95 3,30 2,70 1,90 3,30 2,80 1,80 3,20

B B A

B B A

3,20 1,80 3,00 15,00 1,75 1,70 3,10 1,80 3,00 17,00 1,70 1,75 2,40 1,70 4,25 25,00 1,45 2,10

2,70 2,50 1,55 2,50 2,60

B B B B B

B B B B B

3,50 3,50 4,25 3,50 3,10

1,80 1,90 2,50 1,90 1,80

6,00

1,85 1,85 2,00 1,85 1,80

2,80 12,50 2,80 12,50 2,40 9,00 2,80 12,50 3,00 17,00

1,80 1,80 2,00 1,80 1,70

1,65 1,65 1,50 1,65 1,75

2,10 1,90 4,50

A

A

2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 1,90

2,40 1,75 2,25 2,80 2,25

B B B A A

B B B A A

3,50 3,50 2,90 2,60 3,20

A A

A A

3,20 1,80 3,00 15,00 1,75 1,70 3,10 1,80 3,00 17,00 1,70 1,75

A

A

2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 1,90

1,95 2,40 1,95 1,85 1,90

ÄÅÕÔÅÑÁ 11 ÏÊÔÙÂÑÉÏÕ 2010

6,00 3,30

3,30 3,50 6,50 3,40 3,40

3,75 6,00 4,00 3,00 4,25

1,85 1,85 1,80 1,75 1,80

2,80 12,50 2,80 12,50 3,25 17,00 3,75 20,00 3,00 15,00

1,80 1,80 1,65 1,55 1,72

1,65 1,65 1,80 1,90 1,72

TV


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Η βραδιά του Οζίλ

ΟΥΕΦΑ

Ο άσος της Ρεάλ θα τεθεί αντιµέτωπος για πρώτη φορά µε την Τουρκία και 35.000 συµπατριώτες του στο Βερολίνο. Για νέο «θαύµα» η Κύπρος Tου ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ο Η’ όµιλος, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής πορείας της Κύπρου, που απόψε υποδέχεται τη Νορβηγία. «Είναι µια οµάδα δυνατή, που έρχεται ως πρωτοπόρος του οµίλου. Η κρισιµότητα του αγώνα είναι δεδοµένη, καθώς οι Νορβηγοί δύσκολα κάνουν λάθη και εµείς πρέπει να τους υποχρεώσουµε να το κάνουν», τόνισε ο Αγγελος Αναστασιάδης. Στο άλλο µατς η Πορτογαλία φιλοξενεί τη Δανία, µε νέο προπονητή τον Πάουλο Μπέντο, τον Κριστιάνο Ρονάλντο ξανά στην ενδεκάδα και χωρίς κανένα περιθώριο για απώλειες. Η Ιταλία πήγε στο Μπέλφαστ για να αντιµετωπίσει την Βόρεια Ιρλανδία και ο Τσέζαρε Πραντέλι θα συνεχίσει να βασίζεται στους νέους, έστω κι αν χρειάστηκε να επαναφέρει τον 33χρονο Τζαµπρότα. Τέλος, η παγκόσµια πρωταθλήτρια Ισπανία παίζει µε την Λιθουανία, έχοντας πολλές ελλείψεις, ενώ απουσίες έχει και η Ολλανδία, που ταξίδεψε στη Μολδαβία.

Α

ρχίζει σήµερα το τελευταίο διήµερο προκριµατικών του Euro 2012 και το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο Ολυµπιακό Στάδιο του Βερολίνου, όπου η Γερµανία θα υποδεχτεί την Τουρκία. Το «θα υποδεχτεί» είναι βέβαια ένας λόγος, αφού τουλάχιστον 35.000 θεατές θα υποστηρίζουν τους φιλοξενούµενους, καθώς στο Βερολίνο υπάρχει η µεγαλύτερη τουρκική παροικία της Ευρώπης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Τούρκοι έχουν πάρει και εισιτήρια που προορίζονταν για Γερµανούς φιλάθλους. Ο αγώνας έχει και µεγάλο βαθµολογικό ενδιαφέρον, αφού οι δύο οµάδες προηγούνται στον Α’ όµιλο και στο επίκεντρό του βρίσκεται ο Μεσούτ Οζίλ, που επέλεξε να µην παίξει στην Εθνική Τουρκίας, αλλά να εκπροσωπήσει τη χώρα στην οποία γεννήθηκε. «Είναι ξεχωριστό παιχνίδι, γιατί θα παίξω απέναντι σε φίλους, αλλά θέλω πολύ να κερδίσω. Αν σκοράρω, θα αντιδράσω αυθόρµητα», δήλωσε ο άσος της Ρεάλ, που εντυπωσίασε στο Μουντιάλ. Ο 21χρονος µέσος εξήγησε και τους λόγους που επέλεξε να παίξει στην Εθνική Γερµανίας: «Η οικογένειά µου προέρχεται από την Τουρκία, αλλά είµαι Τούρκος τρίτης γενιάς και γεννήθηκα στην Γερµανία. Δεν είχα ποτέ δίληµµα για το ποια χώρα θα εκπροσωπήσω και είµαι περήφανος που παίζω στην Εθνική Γερµανίας». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν τραγουδά τον εθνικό ύµνο: «Οταν παίζεται ο ύµνος, προσπαθώ πάντα να συγκεντρωθώ στο παιχνίδι». Το µεγαλύτερο πρόβληµα του Γιόγκι Λεβ είναι η απουσία του Σβαϊνστάιγκερ, τον οποίο θα αντικαταστήσει µε έναν από τους Μίλερ ή Κρόος. Από την Τουρκία θα απουσιάσει ο Αρντά Τουράν.

Επίκεντρο του σηµερινού αγώνα ο Οζίλ

Τον «έφαγε» ο Κροάτης ΠΑΡΕΛΘΟΝ αποτελεί, από την πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, ο Πέτερ Λιµάχερ (φωτό), ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την υπόθεση των στηµένων αγώνων στην Ευρώπη, σε συνεργασία µε την εισαγγελία του Μπόχουµ. Αφορµή για την παραίτησή του αποτέλεσε η συνέντευξη που έδωσε προ καιρού στο γερµανικό περιοδικό «Στερν», όπου άφησε υπόνοιες για αγώνα της Μπάγερν, µε αποτέλεσµα η πρωταθλήτρια Γερµανίας να καταθέσει αγωγή εναντίον του. Οπως διέρρευσε από κύκλους της ΟΥΕΦΑ, ο Ελβετός συνεργαζόταν (επί πληρωµή) µε τον Κροάτη Ρόµπιν Μπόκσιτς, πληροφοριοδότη και της γερµανικής αστυνοµίας, ο οποίος φέρεται να τον παρέσυρε στην υπόθεση της Μπάγερν µε αβάσιµες πληροφορίες. Ο Ρουµενίγκε διαµαρτυρήθηκε στον Πλατινί, η ΟΥΕΦΑ διέταξε εσωτερική έρευνα και αποφασίστηκε να απολυθεί ο Μπόκσιτς και να απαλλαγεί ο Λιµάχερ από τα καθήκοντά του και να µετατεθεί σε άλλο τµήµα. «Ο Λιµάχερ έκανε ένα σοβαρό επαγγελµατικό λάθος», αποκάλυψε σε Γερµανούς δηµοσιογράφους ο γραµµατέας της ΟΥΕΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο. ΣΤΑ δικαστήρια θα προσφύγουν οι Αµερικανοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, Τζορτζ Τζίλετ και Τοµ Χικς, στην προσπάθειά τους να µπλοκάρουν την πώληση του συλλόγου στην εταιρία του συµπατριώτη τους Τζον Χένρι. Ο τελευταίος δήλωσε χτες ότι «θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της οµάδας και θα ξαναφέρει τη Λίβερπουλ εκεί που είναι η θέση της», ενώ ο κόσµος εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός. Την διαφαινόµενη αλλαγή ιδιοκτησίας, πάντως, χαιρέτισαν µε δηλώσεις τους ο προπονητής Ρόι Χότζον και ο Τζέιµι Κάραχερ, ενώ η Πρέµιερ Λιγκ άφησε να διαρρεύσει ότι είναι ικανοποιηµένη µε το πλάνο που υπέβαλε ο Χένρι.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2012 1ος ΟΜΙΛΟΣ - Βέλγιο - Αζερμπαϊτζάν - Τουρκία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Τουρκία 2 2 0 0 6-2 2. Γερμανία 2 2 0 0 7-1 3. Αυστρία 1 1 0 0 2-0 4. Βέλγιο 2 0 0 2 2-4 5. Καζακστάν 2 0 0 2 0-5 6. Αζερμπαϊτζάν 1 0 0 1 1-6 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12.10 Αζερμπαϊτζάν - Τουρκία 12.10 Καζακστάν - Γερμανία 12.10 Βέλγιο - Αυστρία Καζακστάν Αυστρία Γερμανία

5ος ΟΜΙΛΟΣ - Αγ. Μαρίνος - Ολλανδία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Σουηδία 2 2 0 0 8-0 2. Ολλανδία 2 2 0 0 7-1 3. Μολδαβία 2 1 0 1 3-2 4. Ουγγαρία 2 1 0 1 2-3 5. Φινλανδία 2 0 0 2 1-4 6. Αγ. Μαρίνος 2 0 0 2 0-11 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12.10 Φινλανδία - Ουγγαρία 12.10 Ολλανδία - Σουηδία 12.10 Αγ. Μαρίνος - Μολδαβία

Ουγγαρία Μολδαβία

Β. 6 6 3 3 0 0

Β. 6 6 3 0 0 0

6ος ΟΜΙΛΟΣ - Μάλτα - Λετονία - Κροατία ΑΥΡΙΟ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ Β. 1. Κροατία 2 1 1 0 3-0 4 2. Ισραήλ 2 1 1 0 3-1 4 3. Λετονία 2 1 0 1 2-3 3 4. Γεωργία 2 0 2 0 1-1 2 5. Ελλάδα 2 0 2 0 1-1 2 6. Μάλτα 2 0 0 2 1-5 0 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12.10 Λετονία - Γεωργία 12.10 Ελλάδα - Ισραήλ Γεωργία Ελλάδα Ισραήλ

2ος ΟΜΙΛΟΣ - Σλοβακία - ΠΓΔΜ - Ρωσία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Εϊρε 2 2 0 0 4-1 2. Σλοβακία 2 2 0 0 2-0 3. Ρωσία 2 1 0 1 2-1 4. ΠΓΔΜ 2 0 1 1 2-3 5. Αρμενία 2 0 1 1 1-2 6. Ανδόρα 2 0 0 2 1-5 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12.10 Αρμενία - Ανδόρα 12.10 Σλοβακία - Εϊρε 12.10 ΠΓΔΜ - Ρωσία

Αρμενία Ανδόρα Εϊρε

7ος ΟΜΙΛΟΣ - Βουλγαρία - Ελβετία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Αγγλία 2 2 0 0 7-1 2. Μαυροβούνιο 2 2 0 0 2-0 3. Ελβετία 1 0 0 1 1-3 4. Ουαλία 1 0 0 1 0-1 5. Βουλγαρία 2 0 0 2 0-5 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12.10 Ελβετία - Ουαλία 12.10 Αγγλία - Μαυροβούνιο

3ος ΟΜΙΛΟΣ - Ν. Φαρόε - Εσθονία - Ιταλία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 2 2 0 0 7-1 1. Ιταλία 2. Σερβία 2 1 1 0 4-1 3. Β. Ιρλανδία 1 1 0 0 1-0 4. Εσθονία 2 1 0 1 3-3 5. Σλοβενία 2 0 1 1 1-2 6. Ν. Φαρόε 3 0 0 3 1-10 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12.10 Ν. Φαρόε - Β. Ιρλανδία 12.10 Εσθονία - Σλοβενία 12.10 Ιταλία - Σερβία

Σλοβενία Σερβία Β. Ιρλανδία Β. 6 6 3 1 1 0

Ουαλία Μαυροβούνιο

8ος ΟΜΙΛΟΣ - Νορβηγία - Δανία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Νορβηγία 2 2 0 0 3-1 2. Δανία 1 1 0 0 1-0 3. Κύπρος 1 0 1 0 4-4 4. Πορτογαλία 2 0 1 1 4-5 5. Ισλανδία 2 0 0 2 1-3 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12.10 Δανία - Κύπρος 12.10 Ισλανδία - Πορτογαλία

Β. 6 4 3 3 1 0

Κύπρος Πορτογαλία

Β. 6 6 0 0 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ Λουξεμβούργο - Λευκορωσία Αλβανία - Βοσνία Ερζεγ. Γαλλία - Ρουμανία ΑΥΡΙΟ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ Β. 1. Λευκορωσία 2 1 1 0 1-0 4 2. Αλβανία 2 1 1 0 2-1 4 3. Βοσνία Ερζεγ. 2 1 0 1 3-2 3 4. Γαλλία 2 1 0 1 2-1 3 5. Ρουμανία 2 0 2 0 1-1 2 6. Λουξεμβούργο 2 0 0 2 0-4 0 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12.10 Λευκορωσία - Αλβανία 12.10 Γαλλία - Λουξεμβούργο 9ος ΟΜΙΛΟΣ - Λιθουανία - Σκοτία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Λιθουανία 2 1 1 0 1-0 2. Σκοτία 2 1 0 0 2-1 3. Ισπανία 1 1 0 0 4-0 4. Λιχτενστάιν 2 0 0 2 1-6 5. Τσεχία 1 0 0 1 0-1 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12.10 Λιχτενστάιν - Τσεχία 12.10 Σκοτία - Ισπανία Ισπανία Τσεχία

Β. 6 3 1 1 0

Β. 4 4 3 0 0


20

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΤΩΝ Σ

Εκτονώθηκε η κρίσ

ΤΡΙΚΑΛΑ

Κοντά σε Στεβάνοβιτς ΣΤΟΝ Γκόραν Στεβάνοβιτς (φωτό) φαίνεται πως κατέληξε ο Βαγγέλης Πλεξίδας, για την θέση του προπονητή. Ο «ισχυρός» άνδρας των Τρικάλων, μετά τις διαφορές που προέκυψαν με τον Γεωργούλη, ήρθε σε προφορική συμφωνία με τον Σέρβο. Ο 44χρονος τεχνικός την περσινή σεζόν καθόταν στον πάγκο της Παρτιζάν, ενώ στο παρελθόν είχε περάσει και από την Ζελέζνικ. Μάλιστα για τρία χρόνια (2003-06) ήταν βοηθός στην Εθνική Σερβίας. Exει αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα σε Βέροια και Πανελευσινιακό, ενώ το καλοκαίρι είχε απασχολήσει και τον ΠΑΣ. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: με θεραπεία αποφάσισε να ξεπεράσει το πρόβλημα στους χιαστούς ο Μπουχάν. Αυτό σημαίνει ότι ο Αργεντινός θα μείνει εκτός για περίπου δύο μήνες. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Την Κυριακή στον αγώνα με τον Θρασύβουλο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά η μαθητική κερκίδα και θα φιλοξενήσει 250 μαθητές. ΠΟΝΤΙΟΙ: την απoμάκρυνση του Γιώργου Καμπερίδη, αποφάσισε η διοίκηση της ομάδας. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι η ομάδα δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο. ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ: την παραίτησή τους ανακοίνωσαν χθες οι Λάμπρος Χρυσανθόπουλος και Δημήτρης Σκούνας. Ο πρώτος από τα διοικητικά της ομάδας, ενώ ο δεύτερος από την τεχνική ηγεσία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γκαγκάτσης αντί Μαρινάκη «ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ» στον Ολυμπιακό έκανε χτες ο Β. Γκαγκάτσης, εκπροσωπώντας το Β. Μαρινάκη στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ. Ο ιδιοκτήτης των «ερυθρολεύκων»« κατηγορείται για τις κατά Δαλούκα δηλώσεις που έκανε μετά τον αγώνα Αρη - Παναθηναϊκού. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ ισχυρίστηκε πως οι δηλώσεις Μαρινάκη έγιναν με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας (και όχι του προέδρου του Ολυμπιακού) και επικαλέστηκε σχετική διάταξη του καταστατικού που αναφέρει ότι τα μέλη του δ.σ. της ΕΠΟ κρίνονται μόνο από τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας. Στην απολογία του Γ. Μώραλη για τις κρίσεις κατά του διαιτητή Σταθόπουλου, στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού απέναντι στον Ηρακλή, ο κ. Γκαγκάτσης τόνισε πως από τη στιγμή που η ΚΕΔ τιμώρησε με τέσσερις αγωνιστικές τον εν λόγω ρέφερι, «διαπίστωσε τα ίδια λάθη με αυτά που επισήμανε ο κ. Μώραλης». Τον πρόεδρο της ΑΕΚ, Στ. Αδαμίδη, που κλήθηκε σε απολογία για τις δηλώσεις του μετά το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης για το διαιτητή Κουκουλάκη, εκπροσώπησε ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης, Χ. Γρηγορίου. «Ο κ. Αδαμίδης είχε ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί. Τη δυσφήμιση

και την απαξίωση του επαγγέλματος την έκανε ο κ. Κουκουλάκης που δεν έδωσε τέσσερα πέναλτι», τόνισε ο κ. Γρηγορίου. Από την Πειθαρχική Επιτροπή δόθηκε προθεσμία δέκα ημερών για να κατατεθούν υπομνήματα και επιπλέον στοιχεία. Την επόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί ενώπιον του ίδιου οργάνου και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την ανακοίνωσή της για τη διαιτησία στον αγώνα Ολυμπιακός - Ολυμπιακός Βόλου, ενώ σε απολογία έχουν κληθεί και οι... «κύκλοι» της διοίκησης των «ερυθρολεύκων» για την ανεπίσημη απάντηση της διοίκησης στην τοποθέτηση των «πρασίνων». ΥΠΟ το βλέμμα του Β. Μαρινάκη ο Ολυμπιακός έβαλε τέσσερα γκολ (4-0) στην ομάδα Νέων, σ’ ένα ματς στο οποίο λογομάχησαν για μια φάση οι Ιμπαγάσα, Λεάντρο, Βάντερσον και Μοντεστό. Πάντως, δε δόθηκε συνέχεια. Στο μεταξύ, ως την «καλύτερη δυνατή επιλογή» χαρακτήρισε τον ερχομό του στον Παναθηναϊκό ο Σ. Γκοβού, μιλώντας στο γαλλικό κανάλι Canal+. «Είμαι ευτυχισμένος στην Ελλάδα. Η επιλογή μου να έρθω εδώ έγινε με κριτήρια αθλητικά και ποιότητας ζωής και ήδη νιώθω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή», τόνισε ο Γάλλος άσος.

Ελυσαν παρεξηγήσεις οι συνδεσμίτες και ο Ζαγοράκης στην πολύωρη συ «Στήριξη» του προέδρου στον Δερμιτζάκη. Κούδας: «Ο πόλεμος συνεχίζ Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Ε

ίναι δεδομένο ότι η σχέση του Θόδωρου Ζαγοράκη με τους οργανωμένους φιλάθλους του ΠΑΟΚ δε διανύει την καλύτερη περίοδό της. Η ανακοίνωση μεγάλης μερίδας συνδέσμων ήταν σκληρή για τον πρόεδρο του «Δικεφάλου». Ωστόσο η κρίση εκτονώθηκε αρκετά μετά τη «μαραθώνια» συνάντηση του «Τέο» με εκπροσώπους συνδέσμων. Δεν έλειψε η ένταση σε κάποια σημεία της συνάντησης. Ωστόσο δόθηκαν σημαντικές διευκρινίσεις εκατέρωθεν, λύθηκαν παρεξηγήσεις. Οι συνδεσμίτες ξεκαθάρισαν ότι η κριτική δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως επιθυμία να οδηγήσουν τον πρόεδρο σε αποχώρηση. Ο «Τέο» ανέφερε ότι είναι ανοιχτός στην κριτική και ομολόγησε ότι στη διάρκεια της θητείας του έχει κάνει σημαντικά λάθη. Επανέλαβε ότι δεν αποτελούσε επιθυμία του η αποχώρηση του Βρύζα και του Σάντος, ενώ «στήριξε» με τα λόγια του τον Δερμιτζάκη, επιρρίπτοντας μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κακή πορεία στους παίκτες. Επίσης, δήλωσε σίγουρος ότι η ομάδα θα ανακάμψει και υπενθύμισε τα... χτυπήματα της διαιτησίας που στέρησαν βαθμούς. Ακόμη, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δε ζητήθηκε από την Αστυνομία η χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής. Εκτεταμένη συζήτηση έγινε γενικά για προβλήματα φιλάθλων του ΠΑΟΚ με τις αστυνομικές αρχές. Μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις, ο Γιώργος Κούδας παρατήρησε: «Ο Ζαγοράκης έχει δείξει πως πασχίζει για τον ΠΑΟΚ και κακώς τον... πυροβολούν. Αυτός έβγαλε τον ΠΑΟΚ από τη στενωπό. Η μόνη ευθύνη που μπορώ να του καταλογίσω είναι ότι... ζαλίστηκε από τη φυγή του Σάντος και έκανε λανθασμένες κινήσεις. Ως παλιός παίκτης, πρέπει όμως να ξέρει ότι ο πόλεμος συνεχίζεται μετά από μια χαμένη μάχη». Στο μεταξύ, με πολλές απου-

ΞΑΝΘΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ στην Ξάνθη ο Κρίστοφερ Κατόνγκο. Λόγω προβλήματος, που αντιμετώπισε με την βίζα του, δεν αναχώρησε για την Ζάμπια, ώστε να ενσωματωθεί στην εθνική ομάδα. Ετσι χτες συμμετείχε κανονικά στις προπονήσεις της ομάδας του. Ωστόσο το απουσιολόγιο του Γιώργου Παράσχου παραμένει γεμάτο. Οι Γκσπούρνινγκ, Στρμπα, Βασιλακάκης, Καθάριος, Αλτιπαρμακόφσκι βρίσκονται στις εθνικές τους ομάδες, ενώ οι Κωστούλας, Κιντάνα, Μάνταλος, Τζάγκι, Κομεσίδης είναι ακόμη ανέτοιμοι και ο Τσουμάνης έχει ίωση. Ο Ελινγκτον ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς. «Αυτός ο παίκτης και με 70% ετοιμότητα μπορεί να προσφέρει πολλά», λέει ο προπονητής του.

ΚΑΒΑΛΑ ΠΑΡΑ τις προσπάθειες που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι της Καβάλας δεν βρέθηκε αντίπαλος για φιλικό που ζήτησε ο κ. Οκούκα και έτσι ο Σέρβος αποφάσισε να γίνει παιχνίδι με την Β΄ομάδα το Σάββατο ώστε να δει και κάποιους παίκτες τους οποίους έχει ήδη στη λίστα του. Βέβαια ο προπονητής της Καβάλας θα προτιμούσε να έχει στη διάθεσή του και τους αδειούχους Νταρσεβίλ, Βούτσιτσεβιτς και τον Αμπντούν που βρίσκεται στην Εθνική Αλγερίας, διότι στο φιλικό θα ζητήσει στοιχεία τα οποία θέλει να εφαρμόσει εναντίον της Κέρκυρας στην Πάτρα (17/10, 16:00). Παραμένει τραυματίας ο Οικονόμου ενώ η ποινή του Ντουγκλάο δεν έχει εκδοθεί διότι δεν υπάρχεια αθλητικός δικαστής.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

ΤΟΝ Μπανγκουρά ψάχνει ο Πέτρος Θεοδωρίδης. Λίγο μετά την ανανέωση της συνεργασία του με την ΠΑΕ Πανσερραϊκός, ο παίκτης δεν έδωσε σημεία ζωή και η Σερραϊκή ΠΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο της προσφυγής στη ΦΙΦΑ. Στο μεταξύ ο κ. Κοκότοβιτ γύμνασε την ομάδα του στις βοη θητικές εγκαταστάσεις στο Λευ κώνα, με ασκήσεις τακτικής τι οποίες αναμένεται να εφαρμόσε στο αυριανό φιλικό με τον Μακε δονικό στην Πολίχνη (16:00). Ο Ντιόγκο και ο Αλβαρες προπονή θηκαν μόνοι τους, ενώ ο Μπέλιτ μπήκε στο πρόγραμμα. Ο Βρού τσινα που βρίσκεται στο Βέλγιο τακτοποίησε τις οικογενειακέ του εκκρεμότητες και τη Δευτέρα θα μπει στο χειρουργείο για τη επέμβαση στο γόνατο.


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

5

21

ΣΠΟΡ

ση

υνάντησή τους. ζεται»

ο ά ας ο ής ο ην τς ηυις ει εΟ ήτς ύο ές α ην

σίες συνεχίζεται η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Στις προπονήσεις αυτών των ημερών δε συμμετέχουν οι διεθνείς Σαλπιγγίδης, Μαλεζάς, Παπάζογλου, Αθανασιάδης, Κουτσιανικούλης, Γιακουμής, Σταφυλλίδης, Ζουέλα, Μουσλίμοβιτς, Ελ Ζαρ, Μπουσαϊντί και ο τραυματίας Λίνο. Στην ΠΑΕ δε δόθηκε ακόμη απάντηση από το «τριφύλλι» σχετικά με το αίτημα διάθεσης 3.700 εισιτηρίων. Πιθανότατα, το θέμα θα ξεκαθαρίσει την Τρίτη στη σύσκεψη για τα μέτρα τάξης. Εξάλλου, σε δηλώσεις σε εφημερίδα της πατρίδας του («Opinion de Tenerife») ο Βιτόλο υποσχέθηκε ότι κάποτε θα επιστρέψει στην Τενερίφη, ενώ μίλησε για τον ΠΑΟΚ και τους στόχους του. «Εχω την τύχη να είμαι στη μεγαλύτερη ομάδας της πόλης. Ο ΠΑΟΚ έχει το 70% των οπαδών. Στο Γιουρόπα Λιγκ κατέχουμε την πρώτη θέση στον όμιλό μας. Στην Ελλάδα θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τον τίτλο, όμως ο Ολυμπιακός έχει πλεονέκτημα, αφού δε μετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση», δήλωσε ο Ισπανός.

ΛΑΡΙΣΑ O ΝΙΚΟΣ Νταμπίζας ως αρχηγός της Λάρισας μίλησε χτες σε συνέντευξη Τύπου μεταφέροντας απόψεις των συμπαικτών του μετά από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. «Πείτε, αν θέλετε, ότι είμαστε ανίκανοι επειδή δεν μπορούμε να πετύχουμε γκολ. Ομως, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορεί για έλλειψη πάθους και προσπάθειας. Δεν είμαστε... Κωλοπετεινίτσα, να μαζευόμαστε από τα χωριά με τα αυτοκίνητά μας και να πηγαίνουμε στον αγώνα. Καφενείο δεν είμαστε. Η ομάδα δεν έχει αγωνιστικό πρόβλημα. Εχει βαθμολογικό», είπε, και αφού ξεκαθάρισε ότι «τα αποδυτήριά μας είναι όλο υγεία», υποσχέθηκε «το κάρο κόλλησε στη λάσπη. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το βγάλουμε».

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Ο

Αρης απέκτησε διακριτό ποδοσφαιρικό στίγμα υιοθετώντας τη φιλοσοφία του Εκτορ Κούπερ, αλλά τα αγωνιστικά προβλήματα δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο του Αργεντινού. Ο τραυματισμός του Σάκη Πρίττα (φωτό) αποδείχτηκε σοβαρότερος απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί αφού ο διεθνής μέσος υπέστη ρήξη συνδέσμων στην περιοχή μεταξύ ώμου και κλείδας και σύμφωνα με το γιατρό του Αρη, Βαγγέλη Πανταζή, θα μείνει εκτός δράσης για 3-4 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο 32χρονος χαφ δε θα χάσει μόνο τους αγώνες κόντρα σε ΑΕΚ και Λεβερκούζεν αλλά και την εξίσου σημαντική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Από το ματς με την Ενωση θα λείψουν επίσης ο Ναφτί (εκτός απροόπτου θα του επιβληθεί τιμωρία για την κόκκινη κάρτα στον αγώνα με τον Πανιώνιο) και ο Ρουίς που υπέστη διάστρεμμα στο ντέρμπι της Τούμπας εξαιτίας του χτυπήματος που δέχτηκε από τον Βιτόλο. Ο Σάκης Πρίττας περιέγραψε ως εξής τη φάση του τραυματισμού του στη διάρκεια της προχτεσινής προπόνησης με την Εθνική. «Σε μία ανύποπτη φάση, διεκδικώντας την μπάλα, έπεσα άσχημα κάτω, χωρίς να

«Πονά» στη μέση Ο Κούπερ είναι ικανοποιημένος από τη γενική εικόνα του Αρη αλλά προβληματίζεται από τις απουσίες βασικών παικτών προλάβω να βάλω το χέρι μου για να προστατευθώ. Τις πρώτες ημέρες είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά πλέον ο πόνος έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ο τραυματισμός με στενοχώρησε αφού μου στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστώ με τη φανέλα της Εθνικής. Οσον αφορά τις υποχρεώσεις μου με τον Αρη, είναι πολύ δύσκολο να προλάβω το ματς του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ, αλλά θα προσπαθήσω να είμαι έτοιμος στον αγώνα

του Γιουρόπα Λιγκ με τη Λεβερκούζεν». Ο μέσος του Αρη είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας αλλά εκτιμά ότι η συνέχεια θα είναι δύσκολη. «Είμαστε ικανοποιημένοι με το ξεκίνημα που έχουμε κάνει. Αν απομονώσουμε κάποιες κακές στιγμές, όπως τα ματς με Πανιώνιο και Εργοτέλη, στα οποίο δεν παίξαμε όπως θέλαμε, η ομάδα δείχνει να έχει σταθερότητα, συγκεκριμένο πλάνο και την ικανότητα να

παίρνει αποτελέσματα. Η συνέχεια θα είναι όμως δύσκολη. Δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της ΑΕΚ. Είναι μεγάλη ομάδα κι αν την υποτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό να πάθεις ζημιά. Πολύ δύσκολο θα είναι και το παιχνίδι με τη Λεβερκούζεν αλλά θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη. Αν δεν κερδίσουμε άλλωστε, οι πιθανότητες πρόκρισης θα λιγοστέψουν». Η επόμενη προπόνηση του Αρη θα γίνει τη Δευτέρα, αφού ο Κούπερ έδωσε στους

παίκτες τριήμερο ρεπό. Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες η διάθεση των εισιτηρίων για τον αγώνα της 21ης Οκτωβρίου με τη Λεβερκούζεν και οι φίλοι του Αρη μπορούν να τα προμηθεύονται από το «Aris Megastore» (09:0021:00). Οι κάτοχοι των διαρκείας έχουν εξασφαλισμένο εισιτήριο μέχρι και την επόμενη Τρίτη. Οι τιμές των εισιτηρίων ορίστηκαν ως εξής: Θύρες 1, 3: 20 ευρώ, Θύρες 2, 6: 35 ευρώ, Θύρα 9: 40 ευρώ, Θύρα 7: 60 ευρώ.

ΑΕΚ

Αναμονή λόγω... απεργίας για Χιμένεθ ΟΡΙΣΤΙΚΑ σήμερα έρχεται στην Ελλάδα ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, Μ. Χιμένεθ (φωτό). Ετσι, ο 46χρονος Ισπανός, θα έχει δέκα μέρες μπροστά του μέχρι τον πρώτο του αγώνα στον πάγκο της Ενωσης, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει το συντομότερο δυνατό το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Η ΠΑΕ ΑΕΚ προσπάθησε να του βρει πτήση για χτες, ωστόσο η απεργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ματαίωσε τα σχέδιά της. Το τελευταίο τριήμερο ο Χιμένεθ παρακολούθησε και ανέλυσε όλους τους αγώνες της ομάδας διαμορφώνοντας άποψη για το υλικό. Στην ΑΕΚ θα εφαρμόσει τα δύο συστήματα που είχε καθιερώσει και στη Σεβίλη, το 4-4-2 και το 4-2-3-1, όπως άλλωστε είπε και στον Στ. Αδαμίδη στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο. Ηδη οι ιθύνοντες της ΑΕΚ βρίσκονται σε αναζήτηση κατοικίας, με τον Χιμένεθ να έχει ζητήσει το σπίτι του να βρίσκεται κοντά στο προπονητικό κέντρο της ομάδας.

Ο Ανδαλουσιανός προπονητής συμφώνησε για διετές συμβόλαιο, το οποίο προβλέπει για τον ίδιο 925.000 ευρώ για το υπόλοιπο της περιόδου και 1 εκατ. ευρώ για την επόμενη σεζόν, καθώς επίσης και σημαντικά μπόνους (500.000 ευρώ για κατάκτηση πρωταθλήματος ή εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, 100.000 ευρώ για κατάκτηση Κυπέλλου και 75.000 ευρώ για πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ). Θα τον ακολουθήσουν τρεις συνεργάτες του, ο Χ. Καλντερόν (βοηθός), ο Χ. Λοθάνο (γυμναστής) και ο Μ. Μορίγια (ψυχολόγος), που είχαν δουλέψει μαζί του στη Σεβίλη. «Ο Μανόλο έψαχνε για μια νέα πρόκληση στην καριέρα του και η ΑΕΚ του την πρόσφερε. Θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει εκτός της Ισπανίας και πολύ περισσότερο εκτός Σεβίλης και να διεκδικήσει τίτλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισπανού, Α. Τόρες.


22

6

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΒΟΛΕΪ

∆υνατό τουρνουά ∆ΥΟ εβδοµάδες πριν αρχίσει το πρωτάθληµα της Α1 Ανδρών, οι οµάδες της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τους αγώνες προετοιµασίας. Στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει το τουρνουά που διοργανώνει ο Σύνδεσµος ∆ιαιτητών, στο κλειστό γυµναστήριο της Πολίχνης, µε συµµετοχή οµάδων της Α1 και Α2. Το τουρνουά αρχίζει σήµερα µε τους αγώνες Επίκουρου - Γαλαξία (17.30), Απόλλωνα Καλ. - ΠΑΟΚ (19.30) και Καρδίτσας - Νίκης Αιγινίου (21.30) και από πλευράς ΠΑΟΚ αναµένεται να αγωνιστεί και ο Βραζιλιάνος Ράφαελ Λινς, που ήλθε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Ο Ηρακλής, από την πλευρά του, βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα δώσει δύο φιλικά µε τον Εθνικό, σήµερα (19.00) και αύριο (16.00). Σε τουρνουά συµµετέχει και ο Παναθηναϊκός, στην Λεµεσό, ενώ πρόβληµα υπάρχει στον Ολυµπιακό µε τον Ντεσπέιν. Η οµοσπονδία της Κούβας δεν έστειλε ακόµη το πενταπλούν του παίκτη και έτσι όχι µόνο δεν θα παίξει το επόµενο Σάββατο στο Σούπερ Καπ, αλλά κινδυνεύει και η συµµετοχή του στο πρωτάθληµα, αφού µέχρι την επόµενη Πέµπτη πρέπει να κατατεθούν τα συµβόλαια των ξένων στην ΕΣΑΠ. Τέλος, σήµερα θα γίνει η νέα κλήρωση του βόρειου οµίλου της Β’ Εθνικής.

«Καµπανάκι»

ΠΟΛΟ

Ο Σούλης Μαρκόπουλος έκανε παρατηρήσεις για την εµφάνιση µε την ΑΕΚ. Τι λένε Μάρσαλ, Γκρέι Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Α

µέσως µετά το τέλος του φιλικού αγώνα της Τετάρτης µε την ΑΕΚ ο προβληµατισµός ήταν έκδηλα αποτυπωµένος στα πρόσωπα των µελών της τεχνικής ηγεσίας αλλά και των παικτών. Γι’ αυτό κι ενώ αρχικά για τη χτεσινή µέρα δεν είχε προγραµµατιστεί κάποια δραστηριότητα, τα δεδοµένα άλλαξαν κι όλοι µαζί συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το οπτικοακουστικό υλικό του αγώνα. Ο Σούλης Μαρκόπουλος επισήµανε τα κύρια λάθη, έµεινε αρκετή ώρα σ’ αυτά βλέποντας πως έστω και µερική απώλεια συγκέντρωσης είναι ικανή να προκαλέσει προβλήµατα δυσλειτουργίας που µπορεί σ’ επίπεδο φιλικού αγώνα να έχουν ως κόστος τις… εντυπώσεις αλλά εν όψει επίσηµων υποχρεώσεων, και δη του επερχόµενου αγώνα στο Κύπελλο µε τον Ικαρο Καλλιθέας (Τετάρτη, 18:30), δεν επιτρέπονται και δε συγχωρούνται. «Χαρήκαµε που νικήσαµε κι ίσως αυτό µας έµεινε απ’ όλη την εµφάνιση. Για να είµαστε ειλικρινείς, δυσκολευτήκαµε στο τέλος αλλά τα καταφέραµε», οµολόγησε ο Ρόουλ Μάρσαλ (φωτό).

Πρόβληµα στη συνολική εικόνα διέγνωσε ο Τζάστιν Γκρέι: «Δεν πήγαµε καλά ως οµάδα τόσο στην επίθεση όσο και στην άµυνα. Ηταν ένας αγώνας – προειδοποίηση για µας. Δε δείξαµε το απαραίτητο πάθος. Μας πίεσαν, µας έκαναν φάουλ κι εµείς δε βγάλαµε αντίδραση. Κι είναι κρίµα επειδή σ’ επίπεδο προπονήσεων η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Δεν έχει σηµασία αν ήταν φιλικό, έπρεπε να λειτουργήσουµε διαφορετικά», κατέληξε ο βραχύσωµος γκαρντ ενώ κρατούσε στην αγκαλιά του τη δέκα µηνών κορούλα του. Σήµερα το πρωί η οµάδα θ’ αναχωρήσει για την Αθήνα όπου το απόγευµα στις 18.30 θ’ αντιµετωπίσει σε νέο φιλικό τον Ολυµπιακό. Θα παραµείνει εκεί εν όψει και του αυριανού φιλικού µε τον ίδιο αντίπαλο (12.30) κι εν συνεχεία η αποστολή θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. «Πάµε να παίξουµε δυο δύσκολα παιχνίδια. Παραµένουµε συγκεντρωµένοι στους στόχους µας και µέσα από την καθηµερινή δουλειά ευελπιστούµε να εµφανιστούµε έτοιµοι στην πρεµιέρα των επίσηµων υποχρεώσεών µας γιατί αυτό είναι που µετράει», σχολίασε σχετικά ο Μάρσαλ. Χτες, ολοκληρώθηκε και τυπικά η συνεργασία µε τους Γιώργο Αποστολίδη, Γιώργο Δέδα, Λάζαρο Παπαδόπουλο µε την υπογραφή των συµβολαίων τους.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Στη µάχη ο ΠΑΟΚ ΣΤΗ «µάχη» της διάκρισης µπαίνει το τριήµερο η οµάδα πόλο του ΠΑΟΚ, στην παρθενική συµµετοχή του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο «∆ικέφαλος» συµµετέχει στο ∆’ όµιλο της α’ προκριµατικής φάσης του LEN Trophy και σήµερα θα αντιµετωπίσει την τουρκική Ορτά Ντογκού (12.30) και τη διοργανώτρια σλοβενική Κόπερ (21.00). Στον όµιλο συµµετέχουν ακόµη η ιταλική Φλωρεντία και η Βαλ Πρτσάνι από το Μαυροβούνιο. «Στόχος είναι η πρόκριση µε κάθε µέσο», δηλώνει ο αρχηγός του «∆ικεφάλου» Γιάννης Παπαγιαννάκης (φωτό). «∆εν είµαστε απόλυτα έτοιµοι αλλά αν µας βγουν στην πισίνα όλα αυτά που δουλεύουµε θα περάσουµε στην επόµενη φάση». Στο Γ’ όµιλο της διοργάνωσης συµµετέχει ο ΝΟ Πατρών, ο οποίος θα αντιµετωπίσει σήµερα την ιρλανδική Μπέλφαστ Γουλφχάουντς (11.00) και τη ∆υναµό Μόσχας (18.00). Από κάθε όµιλο προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι. Σήµερα εξάλλου, ξεκινάει και η β’ προκριµατική φάση της Ευρωλίγκας στην οποία συµµετέχουν Πανιώνιος και Βουλιαγµένη, µε στόχο να διεκδικήσουν την πρόκριση στους «16», αποστολή αρκετά δύσκολη. Στον όµιλο της Ριέκα, οι «κυανέρυθροι» αντιµετωπίζουν σήµερα (21.30) την Πρίµορατς Κότορ, ενώ σε αυτόν της Βαρκελώνης, ο ΝΟΒ θα παίξει µε την ιταλική Σαβόνα (22.30). ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: αποτελούµενη από δέκα αθλητές-τριες η εθνική οµάδα αναχωρεί σήµερα για το Οκλαντ, προκειµένου να συµµετάσχει στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα (30/10-7/11). Τα τέσσερα ελληνικά σκάφη είναι: δίκωπος άνευ πηδαλιούχου Ανδρών (Χρήστου - Τζιάλλας), τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου Ανδρών (Παπαχρήστου - Tσίλης - Ν. Γκουντούλας - Απ. Γκουντούλας), διπλό σκιφ ελαφρών βαρών Ανδρών (Μαγδανής - Κόνσολας) και διπλό σκιφ ελαφρών βαρών Γυναικών (Τσιάβου - Γιαζιτζίδου). Κ. Μπ.

ΟΑΘ

Αναχωρεί για το Παγκόσµιο η Εθνική

Επανεκλογή Σταµατιάδη

ΤΗΝ Κυριακή θα αναχωρήσει η εθνική οµάδα Ενόργανης για το Ρότερνταµ, όπου θα πραγµατοποιηθεί το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα (16-24/10). Στην αποστολή συµµετέχουν οι αθλητές: Μάρας (φωτό), Τσολακίδης, Κοσµίδης, Λυµπανοβνός, ∆ουλκερίδης, Καϊλίδης, Κέκελος και οι αθλήτριες: Μιλλούση, Μπισµπίκου, Ζαφειράκη, Μητράκου, Συρίγου - Αντωνίου, Γρηγοριάδου, Πιτσικάλη. Πέντε µήνες έπειτα από την εκπληκτική εµφάνιση στο Μπέρµιγχαµ και την κατάκτηση του πέµπτου ευρωπαϊκού τίτλου του στο µονόζυγο, ο Βλάσης Μάρας ανεβάζει κι άλλο τον πήχη, θέτοντας ως στόχο να αποδώσει ακόµα καλύτερα στο Ρότερνταµ. Βάσει του σχεδιασµού ο 27χρονος πρωταθλητής θα αγωνιστεί στο µονόζυγο, τον πλάγιο ίππο, το άλµα και ενδεχοµένως τους κρίκους. «Νοµίζω ότι είµαι σε πολύ καλό δρόµο και περιµένω να έρθει η στιγµή του αγώνα», τόνισε ο Μάρας. «Θα είµαι ικανοποιηµένος µόνον αν κάνω καλύτερη εµφάνιση από

ΜΕ τη συµµετοχή πολλών µελών του Οµίλου Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης πραγµατοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του συλλόγου για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συµβουλίου. Ψήφισαν 186 µέλη όπου ο συνδυασµός του νυν προέδρου ∆ηµήτρη Σταµατιάδη (φωτό) πήρε 140 ψήφους έναντι 43 του κ. Λαζαρίδη, ενώ υπήρξαν ένα άκυρο και δύο λευκά. Ο κ. Σταµατιάδης µετά την εκλογή του τόνισε: «Είναι βέβαιο ότι από αυτή τη διαδικασία ο Ο.Α.Θ θα βγει δυνατός και ενωµένος. Θα υλοποιήσουµε όλες µας τις δεσµεύσεις και όλοι µαζί θα δουλέψουµε για το καλό του συλλόγου», είπε ο κ. Σταµατιάδης.

ό,τι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα. Θέλω να πηγαίνω όλο και πιο µπροστά. Ισχύει ξανά το ή πρώτος ή τίποτα, που είχα πει και πριν από το περσινό Παγκόσµιο Πρωτάθληµα. Θα ρισκάρω, θα προσπαθήσω για το τέλειο και δεν πειράζει αν βγω τελευταίος πάλι». ΤΕΝΙΣ: η Βένους Ουίλιαµς ανακοίνωσε ότι δε θα ξαναπαίξει στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, καθώς ο τραυµατισµός της στο αριστερό γόνατο, δεν της επιτρέπει να προπονείται κανονικά και να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. ΣΤΙΒΟΣ: για δεύτερη φορά στην καριέρα της η Μπλάνκα Βλάσιτς αναδείχτηκε κορυφαία αθλήτρια στίβου της Ευρώπης για το 2010, στη δηµοσκόπηση που διοργανώνει η EAA. Η 27χρονη άλτρια κατέκτησε φέτος το χρυσό µετάλλιο στο ύψος τόσο στο Ευρωπαϊκό της Βαρκελώνης όσο και στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα κλειστού στίβου στην Ντόχα, ενώ βελτίωσε το ρεκόρ Κροατίας σε 2.06µ.


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

«Ονειρο ζωής»

ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο Κώστας Σλούκας είναι κι επίσηµα παίκτης του Αρη για την ερχόµενη χρονιά και τόνισε ότι πάντα ονειρευόταν να φορέσει τα κίτρινα. Ψάχνει ψηλό ο Ντρούκερ Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Ο

ι παιδικές αγάπες δύσκολα κρύβονται και κυρίως δύσκολα ξεχνιούνται. Ο Κώστας Σλούκας (δεν είναι µυστικό ότι) από πιτσιρικάς αγαπούσε τον Αρη και ήθελε µια µέρα να φορέσει τη φανέλα του. Η επιθυµία του αυτή έγινε πραγµατικότητα... τυπικά χτες, οπότε η ΚΑΕ Αρης ανακοίνωσε την απόκτησή του από τον Ολυµπιακό, µε µορφή δανεισµού για ένα χρόνο. Ο 20χρονος πλέι µέικερ, ο οποίος θα αντικαταστήσει αρχικά τον Δηµήτρη Βεργίνη («νιώθω περίεργα γι’ αυτό γιατί ο Δηµήτρης είναι φίλος µου», είπε χτες) δεν έκρυψε τη χαρά του για την εξέλιξη αυτή. «Ο Αρης είναι πολύ µεγάλη οµάδα, παίζει στην Ευρώπη, έχει στόχους και αυτοί ήταν οι λόγοι που ήθελα να αγωνιστώ εδώ. Ονειρό µου ήταν να έρθω κάποια στιγµή στον Αρη καθώς από µικρός παρακολουθώ τα παιχνίδια της οµάδας», δήλωσε ο διεθνής άσος. Ο Σλούκας ξεκινά από σήµερα προπονήσεις µε τον Αρη, προκειµένου να είναι έτοιµος την ερχόµενη Τετάρτη στην... περίπτωση που οι «κίτρινοι» αγωνιστούν µε το Μαρούσι για τα προηµιτελικά του Κυπέλλου (σήµερα η αθηναϊκή ΚΑΕ θα πάρει το πιστοποιητικό συµµετοχής στο πρωτάθληµα, αλλά πιθανότατα δε θα αγωνιστεί στο Κύπελλο). Το νέο απόκτηµα του Αρη έπλεξε το εγκώµιο του Σαρόν Ντρούκερ. «Εχω ακούσει τα καλύτερα για τον προπονητή του Αρη. Η εµπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό µου ο κόουτς είναι ένα επιπλέον κίνητρο για σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Είναι ένας προπονητής που έχει πολύ καλή επικοινωνία µε τους παίκτες του και του αρέσει να δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς καλαθοσφαιριστές. Θα

Τεστ µε Ερµή

Πανευτυχής που υπέγραψε στον Αρη ο Σλούκας

προσπαθήσουµε όλοι µαζί ώστε να έχουµε µια καλή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη και ελπίζουµε στο καλύτερο δυνατό», τόνισε ο Σλούκας, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στο ρόστερ του Αρη βρίσκονται πολλοί Ελληνες παίκτες. Την ίδια ώρα, ο Ντρούκερ ψάχνει στην κοινοτική αγορά για έναν ψηλό που θα ενισχύσει τη φροντ λάιν, όµως το θέµα δεν είναι απλό. Γιατί σε περίπτωση προσθήκης κι όχι αντικατάστασης, οι «κίτρινοι» πρέπει να βγάλουν κι άλλα χρήµατα από το ταµείο τους, ενώ θα αναγκαστούν να δώσουν δανεικό τον Γάιο Σκορδίλη, ο οποίος έχει συµβόλαιο 80.000 ευρώ.

Από την άλλη, όµως, ο Ισραηλινός κόουτς θέλει να δώσει κι άλλες ευκαιρίες στους Μπράιαντ Ντάνστον, Πιέρ Πιρς, οπότε στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέµα αντικατάστασης κάποιου εκ των δύο, αν και προβληµατίζουν µε την απόδοσή τους. Στο µεταξύ, την ερχόµενη Πέµπτη στη Βαρκελώνη (12.00) θα πραγµατοποιηθεί η κλήρωση των οµίλων του φετινού Eurocup. Από ελληνικής πλευράς θα πάρουν µέρος ο Αρης, ο ΠΑΟΚ και ο Πανελλήνιος. Οι «κίτρινοι» ελπίζουν ότι θα συµπεριληφθούν στο γκρουπ των ισχυρών, παρά το ότι πήραν την πρόκριση µέσω των προκριµατικών.

Ο ΚΩΣΤΑΣ Πιλαφίδης συνεχίζει τα φιλικά τεστ στον Ηρακλή, προκειµένου η οµάδα να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιµη την ερχόµενη εβδοµάδα, στο πρώτο τζάµπολ του πρωταθλήµατος (κόντρα στον Πανελλήνιο, στο Ιβανώφειο). Σήµερα και αύριο οι «κυανόλευκοι» θα πάρουν µέρος στο τουρνουά «Γεωργούδεια» που διοργανώνει στον Λαγκαδά ο τοπικός Ερµής. Πρώτος αντίπαλος του Ηρακλή, η διοργανώτρια οµάδα σήµερα στις 21:00. Το άλλο ζευγάρι είναι αυτό του ΚΑΟ∆ µε τον Απόλλωνα Καλαµαριάς και οι τελικοί (µεγάλος και µικρός) θα γίνουν αύριο. Ο Πιλαφίδης θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του ενώ χτες προφύλαξε τον Αρβοντας Εϊτουταβίτσιους. Ο 53χρονος κόουτς περιµένει το βράδυ της Κυριακής (23:00) στη Θεσσαλονίκη τον Ματ Μπόουλντιν, ο οποίος είναι το τελευταίο µεταγραφικό απόκτηµα της οµάδας. Μάλιστα, στην προσπάθεια για τη γρηγορότερη δυνατή προσαρµογή του Αµερικανού γκαρντ, ο Πιλαφίδης πιθανώς να προγραµµατίσει φιλικό για τις αρχές της ερχόµενης εβδοµάδας. Παράλληλα, ο προπονητής του «Γηραιού» ψάχνει στην κοινοτική αγορά για σέντερ ο οποίος θα πλαισιώσει τον Νικ Λιούις (φωτό). Ο τελευταίος αφήνει καλές εντυπώσεις, όµως είναι φανερό ότι χρειάζεται έναν καθαρόαιµο σέντερ δίπλα του για να αποδώσει ακόµα καλύτερα. Α. ΓΚ.

ΑΙΧΜΕΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Μειώθηκε η ποινή του Ολυµπιακού!

«Μίλησε»... ο Βωβός

ΑΠΟ εννιά σε έξι αγωνιστικές µείωσε το ΑΣΕΑ∆ την ποινή του Ολυµπιακού για τα αίσχη στον τέταρτο τελικό των πλέι οφ µε τον Παναθηναϊκό! Οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν για πρώτη φορά µπροστά στον κόσµο τους στην πρεµιέρα του δεύτερου γύρου (15/1) µε τον Αρη, ενώ ο Παναθηναϊκός εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση λέγοντας «βαράτε... ελεύθερα µετά απ’ αυτό»! Χτες έγινε η επίσηµη παρουσίαση (φωτό) του «νέου» Ολυµπιακού και ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ήταν λάβρος. «Στόχος µας είναι να πάρουµε το πρωτάθληµα, µε τον τρόπο που διεξάγεται, αλλά και να κατακτήσουµε τους άλλους δύο τίτλους. Παρά τις αντιξοότητες και τον πόλεµο που έχουµε δεχτεί συνεχίζουµε δυνατοί. Ο Ολυµπιακός είναι η πρώτη οµάδα που καταθέτει επίσηµα προτάσεις για τη διαιτησία. Περιµένουµε σοβαρές απαντήσεις από τους αρµόδιους φορείς και όχι... ραδιοφωνικά όπως έκανε ο κ. Τσαγκρώνης. Ο κ. Συµεωνίδης να κοιτάξει να µην γίνεται κλήρωση σε κεσέδες από γιαούρτι, όπως πριν τον τελικό του Κυπέλλου», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ο ΑΡΗΣ Βωβός κατέβαλε τα 65.000 ευρώ που απαιτούνται για την εγγυητική επιστολή του Αµαρουσίου, ώστε η οµάδα να πάρει σήµερα το πιστοποιητικό συµµετοχής στο προσεχές πρωτάθληµα. Σήµερα θα συνεδριάσει η ΕΕΑ και αναµένεται να δώσει το πιστοποιητικό στους «κίτρινους» οι οποίοι θα παίξουν στο πρωτάθληµα, όµως είναι αµφίβολο αν θα παίξουν στο Κύπελλο. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Ερασιτέχνη που ανέλαβε την οµάδα µετά την αποχώρηση Γκάµαρη - Μαρή ήρθε σε συµφωνία µε τον Βαγγέλη Αλεξανδρή (φωτό)! «Πάω να πολεµήσω όπως και όλοι µαζί και να δώσουµε την µάχη µας», δήλωσε ο «τίγρης». Παράλληλα, θα επιστρέψει ο γενικός αρχηγός, Σταύρος Ελληνιάδης. ΣΗΜΕΡΑ ξεκινά στη Ρόδο το τουρνουά - θεσµός «Τάσος Κουταλιανός». Στις 17:00 ο Παναθηναϊκός θα αντιµετωπίσει τη Λέφσκι Σόφιας και στις 19:30 ο Κολοσσός Ρόδου τον Πανιώνιο. ΝΒΑ: Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς άφησε ανοικτό το ενδεχόµενο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2011 αν δεν είναι 100% υγιής. Ο 33χρονος φόργουορντ των Νιου Ορλίνς Χόρνετς τόνισε: «Αυτή θα είναι η 13η σεζόν για µένα και θέλω απλά να µη νιώθω πόνους από τους τραυµατισµούς. Το 2011 θα είµαι 34 ετών και θα πρέπει να πάρω µια απόφαση για το τι θέλω να κάνω στη συνέχεια. Αν είµαι 100% καλά πιθανότατα θα συνεχίσω».


24

φωνή

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΟΛΟ το Αλεξάνδρειο απόρησε βλέποντας προχτές ότι στη στολή του Αρη δεν υπήρχε το σήµα της οµάδας! Ποια είναι η εξήγηση; Η FIBA Europe, που διοργάνωσε τα προκριµατικά του EuroCup απαγορεύει στις οµάδες να έχουν το σήµα τους είτε αριστερά είτε δεξιά, αλλά µόνο στο κέντρο της φανέλας! Αρης, Ακαντέµικ φόρεσαν φανέλες χωρίς σήµα. Ο Αρης πέρασε στους οµίλους και δε θα τις ξαναφορέσει, οι Βούλγαροι όµως θα τις... λουστούν για όλη τη χρονιά, όντας πλέον στο EuroChallenge. Α. Γκ.

click

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ... παιδί του Γιώργου Κούδα είναι ο ∆ηµήτρης Σαλπιγγίδης και ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου δε χάνει την εµπιστοσύνη του στο Θεσσαλονικιό επιθετικό. «Οταν ο ∆ηµήτρης πετύχει το πρώτο γκολ, θα... αναγεννηθεί. Αυτήν τη στιγµή δεν έχει την κατάλληλη ψυχολογία. Παίζει ρόλο και το ότι οι συµπαίκτες του τον ταλαιπωρούν µε ψηλές µπαλιές, επειδή δεν τον έχουν µάθει ακόµη», είπε. Γ. Β.

ΣΕ... περιπέτειες αναµένεται να µπλέξει ο Φεντερίκο Μακέντα, εξαιτίας µιας συνέντευξης που έδωσε στην «Γκαζέτα Ντέλο Σπορτ». Μιλώντας για τους συµπαίκτες του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο νεαρός Ιταλός είπε ότι ο Ρούνεϊ είναι σπουδαίος άνθρωπος, ότι τον συµβουλεύει, αλλά και ότι «είναι λίγο... χυδαίος και χαµηλού επιπέδου». Τα σχόλιά του δεν αναµένεται να αρέσουν στον Ρούνεϊ και, κυρίως, στον Φέργκιουσον που θα έχει σίγουρα µια «συζήτηση» µε τον 19χρονο. Ζ. Ν. ΤΟ «Blue Bus» στην υπηρεσία (και) του βόλεϊ. Οταν και όπως µπορεί να βοηθήσει, µε τις µικρές έστω δυνάµεις της, η ΠΑΕ Ηρακλής βρίσκεται κοντά και στα υπόλοιπα τµήµατα των «κυανολεύκων». Αυτήν τη φορά αποφάσισε να παραχωρήσει το πούλµαν της ποδοσφαιρικής οµάδας, προκειµένου να εξυπηρετηθεί η οµάδα βόλεϊ στη µετακίνησή της στην Αλεξανδρούπολη για τα δύο φιλικά (σήµερα και αύριο) µε τον τοπικό Εθνικό. Γ. Π.

φαλτσαριστά Πλάνο νίκης για τον αποψινό αγώνα καταστρώνει ο Σάντος. ∆εν υπάρχει άλλωστε τίποτε χειρότερο να κάνει. Συµφωνούµε ότι είναι απώλεια η καθυστέρηση της επιστροφής του «Λύµπε». Στο µεταξύ, µπορεί να το µετανιώσει και να ξαναφύγει. Ποιος ξέρει τι είπε ο Αδαµίδης στο Χιµένεθ και τον έπεισε να ’ρθει στην ΑΕΚ. Προφανώς τα χειρότερα. Σε απολογία κάλεσε ο εισαγγελέας Τοροσίδη, Ολυµπιακό και ΠΑΟ. Και µε τα σωστά του περιµένει να πάνε;

Ο ΕΚΤΟΡ Κούπερ ξέρει ότι το διαρκές ροτέισον µπορεί να δηµιουργήσει πρόβληµα συνοχής σε ορισµένα παιχνίδια, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική. Ο προπονητής του Αρη θα συνεχίσει να κάνει αλλαγές, από παιχνίδι σε παιχνίδι, αφενός για να διατηρεί την οµάδα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο φυσικής κατάστασης, αφετέρου για να κρατά σε εγρήγορση όλους τους παίκτες. Ο Αργεντινός έχει ξεκαθαρίσει, άλλωστε, ότι κανείς δε θα πάρει τη φανέλα... στο σπίτι του. Β. Μ.

Λονδίνο 2012 Η φωτογραφία που βλέπετε είναι δηµιούργηµα του ηλεκτρονικού υπολογιστή και απεικονίζει το Ολυµπιακό Πάρκο του Λονδίνου, όπως θα είναι το 2012 όταν ολοκληρωθεί. Μετά τους Αγώνες θα µετονοµαστεί σε «Κουίν Ελίζαµπεθ Ολίµπικ Παρκ» και θα ανοίξει ξανά το 2013.

TVεπιλογές

17.00 17.30 17.55 18.00 18.30 20.30 21.00 21.45 22.30 23.30 23.50 01.10

Τσεχία - Ελλάδα (ποδόσφαιρο, Ζ) Με 100... στα σπορ (εκποµπή, Ζ) Αθλητικές Ειδήσεις (εκποµπή, Ζ) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Βιγιαρεάλ - Μπριζ (ποδόσφαιρο, Μ) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Πάµε Euro (εκποµπή, Ζ) Ελλάδα - Λετονία (ποδόσφαιρο, Ζ) Football Planet (εκποµπή, Ζ) Μπάλα d’ AIR (εκποµπή, Ζ) Πάµε Euro (εκποµπή, Ζ) Εστουντιάντες - Ολιµπο Μπλ. (ποδόσφαιρο, Ζ)

Mega TV 100 ΕΤ-3 Novasports 2 Novasports 2 Novasports 2 Mega Mega Novasports 2 Novasports 2 Mega Novasports 1

ΜΙΑ καλή αρχή αποτελεί ο έλεγχος σε λογαριασµούς παραγόντων του ποδοσφαίρου. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να µάθουµε ποιοι, πού και πότε. ΠΕΡΑΣΑΝ δύο µήνες από την αισχρή επίθεση οπαδών στον Μπάγεβιτς και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Αστυνοµία βρίσκεται κοντά στη σύλληψη δύο ατόµων. Να το δούµε και να µην το πιστέψουµε.

ΕΝΑ από τα µεγάλα απωθηµένα του Χρήστου Ταπούτου είναι η Εθνική Ανδρών. Σε µία συνέντευξή του στο θρυλικό «Τρίποντο», το 2003, ο 21χρονος τότε φόργουορντ έλεγε ότι είναι όνειρό του να αγωνιστεί στην «επίσηµη αγαπηµένη». Η καριέρα του δεν είχε την πορεία που ο ίδιος ήθελε κι ονειρευόταν... µέχρι φέτος. Οι εµφανίσεις του είναι µε µία λέξη εκπληκτικές και αν συνεχίσει ανάλογα, και ο διάδοχός του Γιόνας Καζλάουσκας θα έχει ακόµα ένα όνοµα στα κιτάπια του, το ερχόµενο καλοκαίρι... Α. Γκ.

ΟΙ παράγοντες µιας συνοικιακής οµάδας στην Αγγλία, της Τσίτσεστερ Σίτι, βρήκαν τον τρόπο για να κερδίσουν µια θέση στις σελίδες της σκανδαλοθηρικής εφηµερίδας «The Sun». Αποφάσισαν να απολύσουν τον προπονητή της οµάδας τους στο... ηµίχρονο ενός αγώνα κυπέλλου. Ο προπονητής Μαρκ Πόουλτον, που αµείβεται µε 900 ευρώ το µήνα, σήκωσε το τηλέφωνό του στον πάγκο ενώ η οµάδα του κέρδιζε 2-1 και έµαθε... λάιβ την απόλυσή του! Π. Γκ.

µπρος πίσω ΣΤΗΝ παρούσα φάση καµία (ελληνική) οµάδα δεν είναι έτοιµη, οπότε για τον Αρη το ζητούµενο κόντρα στην Ακαντέµικ ήταν η πρόκριση. Τέλος καλό, όλα καλά για τους «κίτρινους», οι οποίοι προκρίθηκαν στους οµίλους. Το φάντασµα του αποκλεισµού πλανήθηκε πολλές φορές προχτές στον ουρανό του Αλεξανδρείου. Από Απότον τη ΓΙΑ τον αγώνα πολλά Αντώνη Βίκυ µπορούν να ειπωθούν. Το Τσότσου Γκάτζιο πρώτο συµπέρασµα που βγήκε από τους περισσότερους, µετά το πάρτι του Κάσπαρς Καµπάλα ο οποίος θυµήθηκε τα νιάτα του, ήταν ότι ο Αρης

Ο Αρης, ο Ντρούκερ και ο ψηλός

χρειάζεται ψηλό. Γιατί, πριν από το µατς µε την Ακαντέµικ δεν έδειχνε ότι χρειάζεται σέντερ; Οµως, τουλάχιστον µέχρι τώρα, φαίνεται ότι αποτελεί επιλογή του Σαρόν Ντρούκερ να µην έχει κλασικό σέντερ. ∆ιαφορετικά, θα άναβε το «πράσινο φως» για να αποκτηθεί ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Αυτό δε σηµαίνει ότι ο Αρης, µετά τα πρώτα δείγµατα γραφής, δε θα αποκτήσει έναν ψηλό έστω και για να µην παίζει πολύ αλλά για να βοηθά µε παίκτες τύπου Καµπάλα. Ο ΝΤΡΟΥΚΕΡ είναι αλήθεια ότι έχει ένα ξεχωριστό µοντέλο παιχνιδιού στο µυαλό του, το οποίο αµιγώς µπασκετικά είναι καλύτερο απ’ αυτό που έπαιξε ο Αρης τα τελευταία χρόνια. Το µοντέλο

«πίεση στην άµυνα και τρέξιµο στην επίθεση» το θέλουν όλοι, αλλά λίγοι µπορούν να το επιτύχουν. Ο Ισραηλινός ανακατεύει συχνά την τράπουλα, του αρέσουν τα χαµηλά και ευέλικτα σχήµατα, δεν είναι λάτρης της έννοιας «κλασικός πλέι µέικερ», άλλωστε χρησιµοποιεί αρκετούς παίκτες σ’ αυτόν το ρόλο (και τώρα έχει και τον Σλούκα), ενώ έχει τα εργαλεία για να κάνει «ραν εντ γκαν» παιχνίδι. Ο φετινός Αρης δε θα διεκδικήσει... το πρωτάθληµα, όµως ο τρόπος που αγωνίζεται αρέσει. Κι ας δέχτηκε 93 πόντους στην έδρα του από την Ακαντέµικ, η οποία στο κάτω κάτω ούτε κακή οµάδα είναι, ούτε µπάτζετ µικρότερο από τον Αρη έχει...


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ελεγχοι για το κάπνισµα στη Θεσσαλονίκη Ελέγχους σε περισσότερα από 120, καφέ, μπαρ, Ιντερνετ καφέ, εστιατόρια ξενοδοχείων έκανε την πρώτη εβδομάδα των μέτρων κατά του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα αυτό βεβαιώθηκαν 30 παραβάσεις με την επιβολή ισάριθμων προστίμων. Οι παραβάσεις αφορούσαν τη μη ανάρτηση απαγορευτικού σήματος, τη μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων και την ανοχή ή μη επέμβαση του υπευθύνου του καταστήματος. Παράλληλα, ελέγχονται οι 200 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στη Δημοτική Αστυνομία από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

ΤΖΟΚΕΡ ΤΖΑΚ ΠΟΤ στην κατηγορία 5+1 σημειώθηκε κατά τη διαλογή των δελτίων του Τζόκερ. Στην κατηγορία 5 βρέθηκαν δύο νικητές, που ο καθένας κερδίζει από 87.412,80 ευρώ, στην 4+1, 44 (2.500,00), στην 4, 512 (50,00), στην 3+1, 1.641 (50,00), στην 3, 23.108 (2,00), στη 2+1, 20.484 (2,00) και στην 1+1, 87.934 (1,50). Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι 11, 14, 29, 38, 39 και Τζόκερ το 9.

∆ιέρρηξε σπίτια και... σχολή χορού Εννιά διαμερίσματα και μία... σχολή χορού διέρρηξε το τελευταίο τρίμηνο ένας 34χρονος ομογενής, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Οπως έγινε γνωστό, ο 34χρονος συνελήφθη από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ στον Εύοσμο, καθώς διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο. Από τις διαρρήξεις που πραγματοποίησε στην περιοχή του Ευόσμου αφαίρεσε χρυσαφικά και κοσμήματα συνολικής αξίας 8.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 5.830 ευρώ, έξι κινητά τηλέφωνα,

καθώς και ηλεκτρονικές συσκευές. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα. Στο μεταξύ, ένας 16χρονος Αλβανός και ένας 24χρονος Βούλγαρος συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σταυρούπολη, ενώ προσπαθούσαν να διαρρήξουν το παγκάρι παρεκκλησίου. Οπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δράστες κατά τη διάρκεια περιπολίας. Την ίδια μέρα στο Αστυνομικό Τμήμα

Επανομής έγινε καταγγελία για κλοπή από 47χρονο ιδιοκτήτη επιχείρησης εμπορίας σκαφών - ναυτιλιακών ειδών. Συγκεκριμένα, ο 47χρονος ανέφερε ότι άγνωστοι εισήλθαν στο προαύλιο της επιχείρησής του και αφαίρεσαν από σταθμευμένα σκάφη άλλων ιδιοκτητών περίπου είκοσι εξωλέμβιες μηχανές, ενώ από εσωτερικό χώρο του καταστήματος άρπαξαν τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η υπόθεση ερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Επανομής.

Ψηφίστηκε το άρθρο 24 για τους δασικούς χάρτες Αναστέλλεται για δύο χρόνια -με παράταση ενός έτους- η έκδοση και η αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών εντός των οικισμών που στερούνται νομικής έκδοσης σε ό,τι αφορά το αν αποτελούν ή όχι δασικές εκτάσεις, καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων. Το έργο της διαδικασίας όπου υπάρχουν αντιρρήσεις το αναλαμβάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καταγράφουν και συλλέγουν όλα τα στοιχεία. Στη συνέχεια τα δίνουν στο δασαρχείο και μέσω της γενικής διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας των Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος φτάνουν στην ειδική γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ. Εάν από τη γνωμοδοτική διαδικασία και την έκθεση προκύπτει τεκμηριωμένα ότι ο δασικός χάρτης έχει μεταβληθεί με πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν

ΤΖΑΚ ΠΟΤ σημειώθηκε στην πρώτη κατηγορία του ΠΡΟΤΟ. Στη δεύτερη κατηγορία βρέθηκε ένας νικητής, που κερδίζει 25.000,00 ευρώ, στην τρίτη 18 (2.500,00), στην τέταρτη 129 (250,00), στην πέμπτη 1.419 (25,00) και στην έκτη 14.537 (2,00). Ο εφταψήφιος κληρωθείς αριθμός: 4 3 7 7 7 1 1.

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση):

215

SUPER 3 (2η κλήρωση):

673

SUPER 3 (3η κλήρωση):

305

16, 19, 23, 30, 32

∆ιακοπές νερού την Κυριακή στον Εύοσµο Διακοπές νερού θα σημειωθούν την Κυριακή στο δήμο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Τα προβλήματα στην υδροδότηση θα δημιουργηθούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ εξαιτίας εργασιών στον αγωγό Διαβατών - Ευόσμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, η αποκατάσταση της υδροδότησης ενδέχεται να καθυστερήσει σε κάποιες περιοχές εξαιτίας ιδιαιτερότητας του δικτύου ύδρευσης.

Βράβευση µαθητών Αριστούχοι μαθητές από τα 1ο και 4ο Γυμνάσια Τούμπας και το 1ο Γυμνάσιο Μαλακοπής στη Θεσσαλονίκη θα βραβεύσει το σωματείο «Φίλοι του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του κέντρου Ιστορίας (Μέγαρο Μπίλλη) στην πλατεία Ιπποδρομίου, την Κυριακή στις 11 το πρωί. ακυρωθεί ή ανακληθεί, τότε είναι δυνατό να διερευνηθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος η πολεοδόμηση του συγκεκριμένου τμήματος εν όλω ή εν μέρει, οπότε περαιώνεται και η διαδικασία της κύρωσης. Οι παραπάνω ρυθμίσεις έγιναν στο άρθρο 24 του

νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χτες και στα άρθρα του στη Βουλή. Το άρθρο 24, στο οποίο προβλέπεται ειδική διαδικασία κύρω-

σης χάρτη για τους προαναφερθέντες οικισμούς, ψηφίστηκε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία. Στην ψηφοφορία σε σύνολο 246 ψηφισάντων βουλετυτών υπέρ ψήφισαν 148 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 98 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΠΡΟΤΟ

EXTRA 5:

25

Αντιδράσεις για την αφαίρεση του µαθήµατος της Αστρονοµίας Την έντονη αντίδραση και αποδοκιμασία των συνέδρων του 1ου Πανελλήνιου Αστρονομικού Συνεδρίου Νεολαίας που συνήλθε στο Βόλο στις 1 και 2 Οκτωβρίου προκάλεσε η είδηση της αφαίρεσης του μαθήματος της Αστρονομίας από το λύκειο. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος: «Το μάθημα της Αστρονομίας είναι πολύ υποβαθμισμένο στην Ελλάδα και διδάσκεται μόνο στη β’ τάξη του λυκείου και εκεί ως επιλεγόμενο, ενώ στις άλλες τάξεις και βαθμίδες εκπαιδεύσεως σποραδικά, πού και πού περιλαμβάνονται αστρονομικά θέματα, τελείως επιφανειακά. Το χρησιμοθηρικό εκπαιδευτικό σύστημα, με την αποκλειστική προσήλωση στις πανελλαδικές εξετάσεις, η ελλιπής ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών με την Αστρονομία και η δυσκολία πολλών καθηγητών να διδάξουν το μάθημα οδηγούν αναπόφευκτα στην απομάκρυνση της

Αστρονομίας από τις σχολικές εκπαιδευτικές αίθουσες». Στο πλαίσιο του συνεδρίου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες και διαβήματα προς τις αρχές της Πολιτείας, την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και άλλους φορείς για τη διατήρηση του μαθήματος της Αστρονομίας τουλάχιστον ως επιλεγόμενου μαθήματος στη β’ λυκείου. Ακόμη προτείνεται η αναβάθμιση του μαθήματος, η επαναφορά του δίωρου μαθήματος της διδασκαλίας και η συγγραφή καινούργιου βιβλίου Αστρονομίας της β’ λυκείου. «Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο, ώστε να μην περάσει το αναχρονιστικό και καταστρεπτικό για τη νεολαία σχέδιο της κατάργησης του μαθήματος της Αστρονομίας, που είναι το πιο ελκυστικό και πιο ενδιαφέρον μάθημα για τους μαθητές, καθώς ανοίγει νέους ορίζοντες στη σκέψη, διευρύνει τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τετραήµερη αιµοδοσία στο δήµο Συκεών Νέα τακτική, τετραήμερη εξόρμηση εθελοντικής αιμοδοσίας πραγματοποιεί ο δήμος Συκεών, από τις 10 έως και τις 13 Οκτωβρίου. Η αιμοδοσία διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Συμβουλευτικό Σταθμό, με τη συνεργασία των νοσοκομείων Ιπποκράτειο, Θεαγένειο και «Γ. Παπανικολάου». Η αιμοδοσία θα γίνει την Κυριακή 10 Οκτωβρίου (8 π.μ. - 2 μ.μ.), τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου (10 π.μ. - 8 μ.μ.), την Τρίτη 12 Οκτωβρίου (10 π.μ. - 8 μ.μ.) και την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου (10 π.μ.- 8 μ.μ.), στο δημαρχείο Συκεών. Σ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγράφονται στο Δίκτυο Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων του δήμου.


26

ΔΙΕΘΝΗ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΙΤΑΛΙΑ

Ο «λογαριασµός» φτάνει και στη Βρετανία Βρετανοί και Γάλλοι στους δρόµους για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Ανοιξε πόρτες στην Κίνα Υψηλούς στόχους έβαλαν οι ηγεσίες της Ιταλίας και της Κίνας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρώμη με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την έναρξη των διμερών διπλωματικών σχέσεων, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο, και ο Ιταλός ομόλογός του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι (φωτογραφία), συμφώνησαν οι δυο χώρες να καταβάλουν προσπάθειες ώστε οι εμπορικές συναλλαγές τους να προσεγγίσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια πενταετία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα κληθεί να αποφασίσει επί των προτάσεων της Επιτροπής

ΡΩΣΙΑ

Πύραυλος διέσχισε τη χώρα Επιτυχημένη δοκιμή του νέου υπερόπλου τους πραγματοποίησαν χτες οι Ρώσοι. Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς Μπουλάβα, που μπορεί να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και να ξεφύγει από αμυντικά πυραυλικά συστήματα, εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία και κάλυψε μια απόσταση πάνω από 6.000 χιλιόμετρα μέχρι τη χερσόνησο Καμτσάτκα, στο ανατολικό τμήμα της Ρωσίας, στην Ασία, πλήττοντας το πεδίο δοκιμών Κούρα, όπως δήλωσε ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος. ΕΛΒΕΤΙΑ

Συνταξιοδοτούν το πυροβολικό Παρελθόν είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν σύντομα οι μονάδες του πυροβολικού στην Ελβετία, στο πλαίσιο των περικοπών που σχεδιάζει η χώρα για να μειώσει τις δαπάνες. Ο Ελβετός υπουργός Αμυνας, Ούλι Μάουρερ, δήλωσε στην εφημερίδα «Τάγκες-Αντζάιγκερ» ότι το πυροβολικό θα πληρώσει το μεγάλο τίμημα στο πλαίσιο των περικοπών στο στράτευμα, ενώ πιθανότατα δε θα αντικατασταθούν τα άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ, όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος χρήσης τους. Η Ελβετία σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτικών από 220.000 σε 96.000 μέχρι το 2015.

ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Το «λογαριασμό» της κρίσης θα τον πληρώσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Βρετανίας, όπως προκύπτει από το πόρισμα επιτροπής υπό τον πρώην υπουργό Τζον Χάτον, η οποία κλήθηκε να μελετήσει την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η

Επιτροπή Χάτον αποφάνθηκε χτες πως πρέπει οι Βρετανοί δηµόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν άµεσα µεγαλύτερες εισφορές ως το αποτελεσµατικότερο µέτρο για να καλύψει η κυβέρνηση, βραχυπρόθεσµα, το έλλειµµα ανάµεσα στις ασφαλιστικές εισφορές και τις πληρωµές των συντάξεων που ανήλθε στα 3,54 δισεκατοµµύρια ευρώ το 2009 και εκτιµάται ότι θα φτάσει στα 11,75 δισεκατοµµύρια ευρώ το 2015. Η επιτροπή πρότεινε, επίσης, να µην υπολογίζονται οι συντάξεις βάσει του τελευταίου µισθού του εργαζοµένου αλλά ως µέτρο να ισχύει ο µέσος όρος του µισθού σε όλο τον εργασια-

κό βίο. Οι προτάσεις Χάτον επηρεάζουν περίπου 12 εκατοµµύρια άτοµα, 1 στους 5 Βρετανούς, που εξαρτώνται από το δηµόσιο συνταξιοδοτικό σύστηµα της χώρας. Καλύπτουν τοµείς όπως το Εθνικό Σύστηµα Υγείας, την εκπαίδευση, τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, τις Ενοπλες Δυνάµεις, την Αστυνοµία. Ο Χάτον διατήρησε την απαλλαγή των στρατιωτών από τις εισφορές. Υπεραµύνθηκε των προτάσεών του κυρίως λόγω της αύξησης του µέσου όρου ζωής των ανθρώπων και της ανάγκης να ληφθούν µέτρα για τη διάσωση της οικονοµίας. Οι προτάσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα συνδικάτα που δεν απέκλεισαν το ενδεχόµενο κινη-

τοποιήσεων τύπου Γαλλίας. Εκπρόσωποί τους υποστήριξαν ότι οι προτάσεις θα επιδεινώσουν τη συνταξιοδοτική κατάσταση έξι εκατοµµυρίων εργαζοµένων, αφού, όπως είπαν, συνοψίζονται στη φράση: περισσότερη δουλειά, περισσότερες εισφορές και λιγότερη σύνταξη. Ο Εντ Μίλιµπαντ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Εργατικών, δήλωσε ότι πρέπει να προσέξουν, ότι η συνδικαλιστική δράση ίσως είναι αντιπαραγωγική και ότι δεν πρέπει οποιαδήποτε κίνηση να στρέψει το κοινό ενάντια στους εργαζοµένους.

Στη Γαλλία Την ώρα που οι Βρετανοί ετοιµάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγµά

Βλέπουν... φως οι Γερµανοί εργαζόµενοι Εντελώς διαφορετική κατάσταση βιώνουν οι Γερµανοί εργαζόµενοι στον τοµέα του µετάλλου. Διότι αυτοί, όταν πριν από δύο χρόνια τούς τέθηκε το ζήτηµα µείωση µισθού ή εξασφάλιση εργασίας, προτίµησαν το δεύτερο. Ετσι, χτες ο υπουργός Οικονοµίας, Ράινερ Μπρίντερλε, έκανε το πρώτο βήµα για να τους ανταµείψει. Πρότεινε οι εργαζόµενοι αυτοί να ωφεληθούν από την οικονοµική ανάπτυξη της χώρας, της τάξης του 2,2% που σηµειώθηκε στο διάστηµα Απριλίου- Ιουνίου 2010 και να λάβουν µια γενναία αύξηση µισθού κατά 3,6%.

τους, οι Γάλλοι εργαζόµενοι οδεύουν σε κλιµάκωση του αγώνα τους. Υπό την απειλή των κινητοποιήσεων της 12ης Οκτωβρίου ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έκανε χτες κάποιες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό νοµοσχέδιο της χώρας του. Πρότεινε να εξαιρεθούν από την αύξηση του ορίου ηλικίας από 65 σε 67 χρόνια οι µητέρες τριών ή περισσότερων παιδιών που διέκοψαν σε κάποια στιγµή γι’ αυτά την καριέρα τους. Πρόκειται για µια λεπτοµέρεια αφού αφορά 130.000 µητέρες σε ένα δηµόσιο τοµέα 65 εκατοµµυρίων εργαζοµένων. Σύµφωνα µε αναλυτές, ο Σαρκοζί γνωρίζει ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουν τη στάση τους. Ετσι εκτιµούν ότι κρατά τα χαρτιά του κλειστά -ίσως για µια γενναιόδωρη αντιπρόταση- για αργότερα, αφού το νοµοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Γερουσία στα τέλη Οκτωβρίου. Γνωρίζουν, ωστόσο, πως ο Σαρκοζί δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί διόλου σχετικά µε την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά δυο έτη. Χτες, πάντως, και η Air France - KLM ανακοίνωσε πως θα συµµετάσχει στην απεργία της 12ης Οκτωβρίου.


ΔΙΕΘΝΗ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Η Κοµισιόν βάζει όρια στις επιδοτήσεις

Μολύνεται ο ∆ούναβης από τοξικά λύµατα Στο Δούναβη έφτασε η κόκκινη λάσπη τοξικών λυμάτων (φωτογραφία) που διέρρευσαν από βιομηχανία αλουμινίου στην Ουγγαρία. Οι αρχές στην Κροατία, τη Σερβία και τη Ρουμανία προχωρούν σε δειγματοληψίες του νερού του ποταμού για να εντοπίσουν τυχόν μόλυνση, ενώ εκφράζονται φόβοι για μόλυνση και του πόσιμου νερού. Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία του Δούναβη, που διαχειρίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης και τους παραποτάμους του, προειδοποίησε ότι η τοξική λάσπη θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στον άνθρωπο και τα υπόλοιπα ζωντανά είδη. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace χαρακτηρίζει τη μόλυνση ως μια από τις τρεις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ευρώπη τα τελευταία 20-30 χρόνια. Στην Ουγγαρία, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων που χάθηκαν όταν τα περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα τοξικών λυμάτων πλημμύρισαν διάφορους οικισμούς, ανάμεσά τους το Κόλονταρ, του οποίου ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι, μόλις μια εβδομάδα πριν από την καταστροφή, η διοίκηση της βιομηχανίας είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής.

Κοινή εµφάνιση ΟµπάµαΓιαννούλια στο Σικάγο Στο πλευρό του Αλέξη Γιαννούλια, του ομογενή από το Σικάγο, βρέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς συνδέονται με προσωπική φιλία εδώ και πολλά χρόνια και ο Αμερικανός ηγέτης έσπευσε να τον βοηθήσει να κερδίσει την έδρα που ο ίδιος κατείχε στη Γερουσία μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος. Ο Ομπάμα πραγματοποίησε κοινή εμφάνιση με τον Γιαννούλια και με τον κυβερνήτη του Ιλινόις, Πατ Κουίν, οι οποίοι ελπίζουν ότι με την προεδρική στήριξη θα καταφέρουν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα σε βάρος τους εν όψει των εκλογών στις 2 Νοεμβρίου και να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ψήφους για να κερδίσουν τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους τους. Πάντως, το ποσοστό δημοτικότητας του Ομπάμα μειώθηκε στο 51% από 59%, ενώ πολλοί Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι ψηφοφόροι του είναι απογοητευμένοι από την πολιτική του.

27

ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙ∆Η dimitouz@yahoo.gr

Στο τραπέζι επιστρέφει η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην ΕΕ. Σύμφωνα με σχέδιο της Κομισιόν που διέρρευσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», προβλέπεται να τεθεί πλαφόν στις αγροτικές επιδοτήσεις ώστε να αμβλυνθεί το χάσμα που επικρατεί σήμερα στο μέγεθος των ποσών των επιδοτήσεων από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο. Στο σχέδιο, που επισήμως θα δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν στις 17 Νοεμβρίου, δε διευκρινίζεται το ύψος που θα πρέπει να επιβληθεί, αλλά προτείνεται το ελάχιστο όριο επιδότησης στα 250 ευρώ ανά εκτάριο στους μεμονωμένους αγρότες (φωτογραφία) για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σήμερα παρατηρείται μια μεγάλη διαφορά στο ύψος των επιδοτήσεων ανάμεσα στα παλαιότερα και στα νεότερα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα τα 500 ευρώ ανά εκτάριο που ισχύουν για τους αγρότες στην Ελλάδα σε σχέση με τα 100 ευρώ ανά εκτάριο που προβλέπονται για τους Λετονούς. Πάντως, η πρόταση αυτή συνοδεύεται με επιφυλάξεις, διότι η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι ένα κοινό όριο δε θα ανταποκρινόταν στις «διαφορετικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες στην Ευρώπη». Αλλωστε, είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα

της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, θα αντιδράσουν στο ενδεχόμενο μείωσης του ορίου επιδοτήσεων προς τους αγρότες τους. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επιδοτήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν για τους αγρότες μια στοιχειώδη οικονομική βοήθεια, αλλά τμήμα τους θα συνδέεται με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το πλαφόν θα ισχύει και για τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, αλλά θα επανεξετάζεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτές. Ακόμη, στο σχέδιο προβλέπεται η εξέταση από την Κομισιόν της κατάργησης των ποσοστώσεων παραγωγής ζάχαρης μελλοντικά.

Η συγγνώµη των ΗΠΑ δε συγκίνησε ακόµα τους Πακιστανούς Αρνήθηκε η πακιστανική κυβέρνηση να άρει τη διακοπή εξόδου φορτηγών που μεταφέρουν πολεμοφόδια για τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μέσω του περάσματος Κιμπέρ, παρά την απολογία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους θανάτους δύο Πακιστανών στρατιωτών στην περιοχή σε επιδρομή αμερικανικών ελικοπτέρων στις 30 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την επιδρομή, αλλά στελέχη της αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στάσης της μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών σε δεκάδες φορτηγά που είναι εγκλωβισμένα στα σύνορα. Πάντως, χτες, σημειώθηκε νέα αεροπορική επιδρομή από τις ΗΠΑ στο Πακιστάν, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις αντάρτες. Αλλοι οκτώ αντάρτες, ανάμεσά τους και ένα ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν στο βόρειο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε επαφές με στελέχη των Ταλιμπάν για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά οι αντάρτες απαξιώνουν την προοπτική επίσημων διαπραγματεύσεων, διότι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέτει όρους, όπως να αφοπλιστούν, να αποκηρύξουν τη βία και την Αλ Κάιντα και να σεβαστούν το Σύνταγμα. Πάντως, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι, αν το ΝΑΤΟ επιλέξει να εξοντώσει την ηγεσία των Ταλιμπάν, θα αποκτήσουν πιο ριζοσπαστική ηγεσία από νεότερους αντάρτες που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Υπερεκτιµηµένος ο ρόλος του Ηλιου...

Καµία αλλαγή στον προϋπολογισµό Στο σχέδιο δε διευκρινίζεται αν ο κοινοτικός προϋπολογισμός για τη γεωργία θα πρέπει να μειωθεί, αλλά το διεθνές πρακτορείο επικαλείται πηγή στην ΕΕ, σύμφωνα με την οποία αυτό συντάχθηκε με την προοπτική ότι ο προϋπολογισμός θα παραμείνει στα 55-60 δισεκατομμύρια ετησίως. Η σταθερότητα στο ύψος του προϋπολογισμού ικανοποιεί κράτη-μέλη που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη μερίδα των επιδοτήσεων, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, αλλά βρίσκει αντίθετες άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η οποία ζητεί μείωση του προϋπολογισμού ώστε να αυξηθούν οι κοινοτικές δαπάνες στην τεχνολογική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η συμβολή του Ηλιου στις αλλαγές στο κλίμα είναι πιθανό να υπερεκτιμήθηκε στο παρελθόν, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 20042007 από επιστήμονες του Ινστιτούτου Γκράνθαμ για την Κλιματική Αλλαγή στο Ιμπέριαλ Κόλετζ του Λονδίνου. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που λήφθηκαν από δορυφόρο και διαπίστωσαν ότι στη συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία ο κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας ακολουθούσε καθοδική πορεία, ενισχύθηκε το όζον στην ατμόσφαιρα πιθανότατα λόγω της ακτινοβολίας του Ηλιου (φωτογραφία) και όχι λόγω της αύξησης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, καθώς σημειώνεται μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ακτινοβολίας και του όζοντος.


28

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

«Ηλεκτροσόκ» από τη ∆ΕΗ για 2,5 εκατ. καταναλωτές Αυξήσεις των τιµολογίων έως 13,7% από το 2011 • Θα φτάσουν στο 30% την τριετία ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Χαράτσι σε 2,5 εκατομμύρια «μη έχοντες» πολίτες, με μικρή κατανάλωση ρεύματος, επιβάλλει η ΔΕΗ, καθώς τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 προβλέπουν γι’ αυτούς τσουχτερές αυξήσεις μέχρι 13,7%, ενώ για όσους έχουν μεγάλα διαμερίσματα και υψηλές καταναλώσεις προβλέπονται μειώσεις μέχρι και 13,8%.

Ο

ι ανατιµήσεις αναµένεται να κλιµακωθούν τα επόµενα τρία χρόνια και να αγγίξουν το 30%, σε µία χρονική περίοδο που οι πολίτες βλέπουν το εισόδηµά τους να συρρικνώνεται λόγω των δυσβάσταχτων οικονοµικών µέτρων. Αναλυτικότερα, στα νέα τιµολόγια που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής προβλέπονται αυξήσεις µέχρι 13,7% και µειώσεις µέχρι 13,8% για τους οικιακούς καταναλωτές, αυξήσεις έως 7% για τους αγρότες και µειώσεις για τις εµπορικές επιχειρήσεις και τις βιοµηχανίες.

Το πρόσχηµα Οι αυξοµειώσεις στα τιµολόγια της ΔΕΗ γίνονται µε το πρόσχηµα εφαρµογής της κοινοτικής νοµοθεσίας που προβλέπει ότι οι τιµές καταναλωτή πρέπει να αντανακλούν το κόστος και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι λεγόµενες σταυροειδείς επιδοτήσεις από µία κατηγορία καταναλωτών σε άλλη. Η προσαρµογή των τιµολογίων της ΔΕΗ σε αυτήν τη λογική θα γίνει σταδιακά ώς το 2013, που σηµαίνει ότι ώς τότε θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις και µειώσεις στις χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Για το 2011 τα τιµολόγια θα εξαρτηθούν επίσης από το αν θα επανέλθει σε ισχύ η ρήτρα καυσίµων, που έχει ανασταλεί από τον περασµένο Αύγουστο, µέσω της οποίας µετακυλίονται στους καταναλωτές οι µεταβολές στο κόστος αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΔΕΗ.

Τα τιµολόγια Τα οικιακά τιµολόγια, βάσει της τετραµηνιαίας κατανάλωσης ρεύµατος, διαµορφώνονται ως εξής: ■ Για καταναλώσεις 0 - 800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7%. ■ Για καταναλώσεις 801 - 1.600 κιλο-

βατώρες αύξηση 2,6% - 2,7%. ■ Για καταναλώσεις 1.601 - 2.000 κιλοβατώρες αύξηση 1,6%. ■ Για καταναλώσεις 2.001 - 3.000 κιλοβατώρες µείωση 4,4% ■ Για καταναλώσεις από 3.001 και πάνω κιλοβατώρες µείωση 13,8%.

Οι κατηγορίες Στην κατηγορία των χαµηλών καταναλώσεων (0 - 800 κιλοβατώρες) ανήκουν περίπου 2,8 εκατοµµύρια καταναλωτές, από τους οποίους περίπου 1,2 εκατοµµύρια µπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο (ΚΟΤ), για να µειωθούν οι λογαριασµοί τους από 10%20%. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και περίπου 1 εκατ. πελάτες που εµφανίζουν εξαιρετικά µικρή κατανάλωση ρεύµατος µέχρι 400 κιλοβατώρες το τετράµηνο, καθώς πρόκειται για δεύτερες ή κλειστές κατοικίες και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν. Αυτό σηµαίνει ότι οι πελάτες της ΔΕΗ που θα δουν από το νέο χρόνο το χαράτσι στους λογαριασµούς τους, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ, ανέρχονται σε περίπου 600.000. Πάντως, στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης των τιµολογίων που επιτάσσει το µνηµόνιο, αυτή η κατηγορία των χαµηλών καταναλώσεων (µέχρι 800 κιλοβατώρες) τα επόµενα τρία χρόνια αναµένεται να επωµιστεί και άλλες αυξήσεις, σε ποσοστό µέχρι 30%.

Σοκ για αγρότες Σοκ αποτελούν οι ανατιμήσεις και για τους αγρότες, αφού θα ανέλθουν σε ποσοστό 5% για τη χαμηλή τάση και 7% για τη μέση, ενώ μέχρι και το 2013 εκτιμάται ότι οι αυξήσεις θα αγγίξουν και το 20%. Στα εμπορικά τιμολόγια θα ισχύσουν μειώσεις έως και 18%, ενώ στη μέση τάση η συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίου μειώνεται κατά 8,7%. Ειδικά για το βιομηχανικό τιμολόγιο που χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες θα ισχύσει για την κατηγορία Γ21 (που αφορά 46.000 πελάτες της ΔΕΗ) μείωση 5,9%, για την κατηγορία Γ22 (18.000 πελάτες) αύξηση 6,1% και για τη Γ23 (3.000 πελάτες) μείωση 13,5%. Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αυξήσεις δεν αποκλείεται αυτές να μετακυλιστούν στον τελικό καταναλωτή.

Τα θύµατα Θύµατα των συγκεκριµένων ανατιµήσεων είναι και περίπου 2 εκατοµµύρια πελάτες της ΔΕΗ που ανήκουν στην κατηγορία των µεσαίων καταναλώσεων (8011.600 κιλοβατώρες), αφού γι’ αυτούς οι αυξήσεις θα κυµανθούν από 2,6% έως 2,7% για το 2011, ενώ σε βάθος τριετίας θα αγγίξουν το 5%. - Λιγότερο δυσβάσταχτες, µέχρι 1,6%, είναι οι αυξήσεις για τις καταναλώσεις από 1.601 µέχρι 2.000 κιλοβατώρες. - Πιο τυχεροί από τους υπόλοιπους είναι εκείνοι που έχουν µεγάλα διαµερίσµατα και µεγάλες καταναλώσεις (από 2.001 κιλοβατώρες και πάνω), καθώς γι’ αυτούς θα ισχύσουν µειώσεις µέχρι και 13,8%, ωστόσο την επόµενη τριετία θα αυξηθούν και γι’ αυτήν την κατηγορία τα τιµολόγια, λόγω των ανατιµήσεων στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Μειώσεις «βλέπει» το ΥΠΕΚΑ Σύµφωνα, πάντως, µε τους υπολογισµούς του ΥΠΕΚΑ: • Περίπου 1,2 εκατοµµύρια οικιακοί πελάτες θα έχουν µείωση έως και 20% µέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιµολογίου. • Ο συνολικός λογαριασµός ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 1 εκατοµµύριο µικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται σηµαντικά από την οικονοµική κρίση, θα έχει µειώσεις της τάξης του 5%-18%. • Ο λογαριασµός ηλεκτρικής ενέργειας για κοινόχρηστη χρήση σε πολυκατοικίες εκτιµάται ότι θα µειωθεί κατά 7%. • Οι αυξήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές µε µικρές καταναλώσεις, οι οποίοι όµως δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων καταναλωτών, και αφορούν κυρίως κλειστά σπίτια, εξοχικά, εύπορα άτοµα που µένουν µόνα τους κ.λπ. (καταναλωτές, δηλαδή, που λανθασµένα επωφελούνται σήµερα από τη σταυροειδή επιδότηση), θα ισοδυναµούν µε µια µέγιστη ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 30 ευρώ ή 2,5 ευρώ το µήνα. • Η συνολική επιβάρυνση για µια µέση οικογένεια εκτιµάται στα 1-2 ευρώ το µήνα. • Ο συνολικός λογαριασµός ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου µισό εκατοµµύριο οικογένειες θα µειωθεί. • Παρά την αύξηση στις τιµές ηλεκτρισµού για αγροτική χρήση, οι τιµές αυτές θα παραµείνουν σε χαµηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι νέες τιµές θα λειτουργούν ως κίνητρο για ορθολογική χρήση της ενέργειας.

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑΤΑ Ο «Α» παραθέτει ορισμένα παραδείγματα για την εφαρμογή των νέων τιμολογίων, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ. ■ Οικιακός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 500 κιλοβατώρες που εντάσσεται στο ΚΟΤ σήμερα πληρώνει 46,4 ευρώ και με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει 37,3 ευρώ, δηλαδή 9,1 ευρώ λιγότερα. ■ Οικιακός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 750 κιλοβατώρες, που δεν εντάσσεται στο ΚΟΤ, σήμερα πληρώνει 78,3 ευρώ και με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει 86,2 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 7,9 ευρώ. ■ Οικιακός καταναλωτής με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες, που σήμερα πληρώνει 98,6 ευρώ, με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει 112,1, δηλαδή 13,5 ευρώ περισσότερα. ■ Οικιακός καταναλωτής με κατανάλωση πάνω από 3.000 κιλοβατώρες

«Σπάει» σε δύο Στα δύο «σπάει» η ΔΕΗ, με τη δημιουργία των θυγατρικών εταιριών «ΔΕΗ Μεταφοράς» και «ΔΕΗ Διανομής», που θα ανήκουν 100% στην επιχείρηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εφαρμογή μιας από τις τρεις δυνατότητες που δίνει σχετική κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το μοντέλο ΙΤΟ, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Στην εν λόγω συνεδρίαση το δ.σ. της εταιρίας θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση του προέδρου, Αρθούρου Ζερβού, σύμφωνα με την οποία στη ΔΕΗ Μεταφοράς θα μεταφερθούν τα πάγια (δίκτυο μέσης χαμηλής τάσης,


OIKONOMIA

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ (ΜΕ ΦΠΑ) ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ∆ΕΗ ΑΕ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 1/1/2011 (δεν περιλαµβάνονται δηµοτικά τέλη, ΕΡΤ) ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ ΜΕΣΗΣ & ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

Μέση ΜεταβοΜέση χρέωση λή συΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ χρέωση λολογαρια- νολικού ΔΕΗ γαριασμού σμού την λογαριασήμερα 1/1/2011 σμού (€ ανά (€ ανά (%) 1.000 1.000 kWh) kWh)

ΜΕΣΗ ΤΑΣΗ B1 (Εμπορικό) B2 (Εμπορικό) Β1Β (Βιομηχανικό) Β2Β (Βιομηχανικό) Αγροτικό ΜΤ

Γενικό Ισχύς+Ενέργεια Αγροτικό

116,7 131,1 96,2 115,4 54,2

106,6 119,8 101,1 125,4 58,1

-8,7% -8,6% 5,1% 8,7% 7,0%

172,3 160,3 155,2 145,5

160,2 150,9 148,6 154,5

-7,0% -5,9% -4,3% 6,1%

156,7

127,9

-18,4%

128,1

110,9

-13,5%

116,1

114,2

-1,7%

63,9

67,1

5,0%

ΧΑΜΗΛH ΤAΣΗ που σήμερα πληρώνει 176,6 ευρώ το τετράμηνο, με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει 152,1 ευρώ, δηλαδή 24,5 ευρώ λιγότερα. ■ Αγροτικός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρες πληρώνει σήμερα 319 ευρώ και με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 335 ευρώ, δηλαδή 16 ευρώ περισσότερα. ■ Εμπορικός καταναλωτής με κατανάλωση 50.000 κιλοβατώρες που σήμερα πληρώνει 5.770 ευρώ με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει 5.204, δηλαδή 566 ευρώ λιγότερα. ■ Βιομηχανικός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 70.000 κιλοβατώρες πληρώνει σήμερα 6.138 ευρώ, ενώ με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 6.394 ευρώ, δηλαδή 256 ευρώ περισσότερα.

Γ21 (Εμπορικό) Γ21Β (Βιομηχανικό) Γ22 (Εμπορικό) Γ22Β (Βιομηχανικό) Γ23 (Εμπορικό)

Ενέργεια Ισχύς+Ενέργεια Ημέρα+Νύχτα

Γ23Β (Βιομηχανικό) ΦΟΠ Αγροτικό ΧΤ

Φωτισμός Οδών & Πλατειών Αγροτικό

ΟΙΚΙΑΚO ΗΜΕΡΑΣ-ΝΥΧΤΑΣ Κοινωνικό Τιμολόγιο 0-800 801-1.000 1.001-1.200 1.201-1.600 1.601-2.000 2.001-3.000 3.001 άνω

Μείωση 10% ή 20% ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου

Οικιακό Σύνολο (Ημερήσιο & Νυχτερινό)

98,6 118,2 119,8 121,6 129,8 158,1 176,6

112,1 121,3 123,0 124,9 131,8 151,0 152,1

13,7% 2,6% 2,7% 2,7% 1,6% -4,4% -13,8%

θυγατρικές η ∆ΕΗ και µετακινούνται χιλιάδες εργαζόµενοι υποσταθμοί) και 1.000 άτομα προσωπικό και στη ΔΕΗ Διανομής 7.000 άτομα προσωπικό, αφού τα δίκτυα θα παραμείνουν ιδιοκτησιακά στην εταιρία. Παράλληλα, η ΔΕΗ ΑΕ θα φύγει από το μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΜΗΕ, όπου κατείχε το 49%. Η κοινοτική οδηγία θα είναι και το θέμα του τριήμερου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που αρχίζει σήμερα. Στο συνέδριο θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει η διάσπαση της ΔΕΗ.

Οι εργαζόµενοι «Συζητάμε την κοινοτική οδηγία με βασική προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομέ-

29

νων, τα ασφαλιστικά τους και εργασιακά τους δικαιώματα», δήλωσε στον «Α» ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ρίζος Ρίζος. Στο μεταξύ, ο κ. Ζερβός και ο διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Γιάννης Τσιπουρίδης, παρουσίασαν χτες τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι το 2014 προγραμματίζονται επενδύσεις 2 δισ. ευρώ, με στόχο οι ΑΠΕ της ΔΕΗ από τα 123 MW που είναι σήμερα να ανέβουν στα 1.200 MW το 2020.

Οι ανανεώσιµες πηγές Ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρέπει να αναπτυχθεί

στο εξωτερικό για έργα ΑΠΕ σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή και εμφανίστηκε ανοιχτός στις συνεργασίες με ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις για την εξαγορά ή κατασκευή τέτοιων έργων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η επιχείρηση αναμένεται ότι θα κερδίσει το διαγωνισμό για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη Βοσνία, ενώ επιδιώκονται ανάλογα έργα σε Ρουμανία και Αλβανία. Αναφερόμενος στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων 200 MW και εργοστασίου κατασκευής στην Κοζάνη, ο κ. Ζερβός είπε ότι η όποια επιλογή εταίρου για το πρότζεκτ θα γίνει με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Χ. Λ.

Νέα απεργία στον ΟΣΕ την Πέµπτη Eικοσιτετράωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ, απαντώντας στην κατάθεση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση του Οργανισμού. Το μεσημέρι, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, θα συναντηθεί με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), που χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου προχειρογραμμένο, καθώς, μεταξύ άλλων, παραπέμπει για τα μισθολογικά των εργαζομένων στο νόμο 2515/97 που ίσχυσε για την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και που προβλέπει ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή, η οποία σήμερα δεν υπάρχει), ενώ δεν περιλαμβάνει καν τα επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, τόσο οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν σε άλλες θέσεις, όσο και αυτοί που θα μείνουν με τις νέες συλλογικές συμβάσεις θα έχουν απολαβές που θα περιλαμβάνουν μόνο το βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι νόμος του κράτους μέσα στο Νοέμβριο και μεταξύ άλλων προβλέπει: ■ Μετάταξη σε δημόσιες υπηρεσίες και συνταξιοδότηση για 2.351 εργαζομένους (περίπου 1.000 άτομα θα συνταξιοδοτηθούν και 1.351 θα μεταταχθούν σε άλλους φορείς). ■ Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κατάρτιση καινούργιων εντός είκοσι ημερών από την ψήφιση του νόμου.

Μείωση αποδοχών Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ότι μειώνονται οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων με το δραστικό περιορισμό των δευτερευουσών απολαβών (εκτός έδρας, υπερωρίες, κ.λπ.), ενώ καταργούνται και ζημιογόνα δρομολόγια. Επιπλεόν, αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων και καταργούνται πάσης φύσεως ατέλειες (για φοιτητές, ΑμΕΑ, στρατιώτες κ.λπ.), εκτός εάν τα αρμόδια υπουργεία καταβάλλουν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη διαφορά του εισιτηρίου για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Τα ελλείµµατα Σύμφωνα δε με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με το σχέδιο που προωθείται, μηδενίζονται τα ελλείμματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ανέρχονται σε 230 εκατ. ευρώ ετησίως και το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του ΟΣΕ. Πρόκειται για υποχρεώσεις συνολικού ύψους 10,7 δισ. ευρώ, ενώ στην κυριότητα του Δημοσίου περιέρχεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.


30

OIKONOMIA

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ορατός είναι ο κίνδυνος το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (που καταβάλλει το εφάπαξ) να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011, ενώ έντονες αντιδράσεις προκαλεί το... φτωχολόγιο, όπως αποκαλούν οι συνδικαλιστές το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

«Στον αέρα» το εφάπαξ των δηµόσιων υπαλλήλων

Μ

Ενώπιον στάσης πληρωµών το Ταµείο Πρόνοιας • Ερχονται νέες κινητοποιήσεις

ετά την προδιαγραφόµενη µαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δηµόσιων υπαλλήλων (αύξηση κατά 250% σε σύγκριση µε το 2009, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της ΑΔΕΔΥ) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ ακόµη και σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από 1 - 2 χρόνια και αναµένουν να το εισπράξουν, το ΤΠΔΥ είναι ετοιµοθάνατο. Η νέα «µαύρη τρύπα» που «ανοίγουν» οι µαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και είναι αδύνατον να καταβληθούν τα εφάπαξ αυτά αν δεν υπάρξει κρατική χρηµατοδότηση.

λήλων, εµπορευµατοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δηµόσιων αγαθών».

«Επίθεση σε µισθούς»

Ασφυξία Ενδεικτικό της ταµειακής ασφυξίας που αντιµετωπίζει το ΤΠΔΥ είναι το γεγονός ότι µπορεί να «εξυπηρετεί» κάθε µήνα µόνο 500 από τις παλαιές αιτήσεις για εφάπαξ (ξεπερνούν τις 10.000), ενώ τα έσοδά του από τις κρατήσεις εισφορών έχουν µειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της µη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται). Τα νέα στοιχεία του ΤΠΔΥ δείχνουν ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον περασµένο Ιούλιο θα λάβουν το εφάπαξ το πρώτο τρίµηνο του 2013! Σηµειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόµη λάβει αποφάσεις για την οικονοµική στήριξη του ΤΠΔΥ, παρόλο που έχουν συζητηθεί σενάρια για δανειοδότηση από το ΤΕΑΔΥ, αύξηση εισφορών, παρακρά-

Στη Θεσσαλονίκη μέλη της ΕΔΟΘ διοργάνωσαν χτες πορεία και ακολούθως προέβησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης

τηση εισφοράς από τους εργαζοµένους στο Δηµόσιο µε συµβάσεις κ.ά.

Στους δρόµους Την ίδια ώρα, στην κλιµάκωση των κινητοποιήσεων στο Δηµόσιο προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ µετά τη χτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία. Σύµφωνα µε την ανώτατη δηµοσιοϋπαλληλική οργάνωση,

Με 5,6% κάλπαζε ο πληθωρισµός το Σεπτέµβριο Χέρι χέρι με την ύφεση πάει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή των χαμηλόμισθων και των συνεχώς αυξανόμενων ανέργων. Το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,6%, από 5,5% τον Αύγουστο, και 0,7% το Σεπτέμβριο 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έγιναν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των αγαθών και υπηρεσιών, με τις υψηλότερες να παρατηρούνται στις ομάδες που επηρεάστηκαν ευθέως από τις αλλαγές στο ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κα-

τανάλωσης (ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, τιμολόγια ΔΕΚΟ, είδη ένδυσης-υπόδησης). Σημειώνεται ότι στο επίπεδο του 5,6% ήταν ο πληθωρισμός τον Αύγουστο 1997. Oπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, παρουσίασε αύξηση 1,9%. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου’ 09 – Σεπτεμβρίου ‘10, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου ‘08 – Σεπτεμβρίου ‘09, παρουσίασε αύξηση 3,9%, έναντι αύξησης 1,4%, που

σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίστηκαν στην κατηγορία των «μεταφορών» (17,7%), λόγω αύξησης των τιμών στα αυτοκίνητα, τα τέλη κυκλοφορίας, τα διόδια, τα καύσιμα και τις υπηρεσίες μεταφορών. Εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό. Κατά 8% ακρίβυνε η στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και

η χτεσινή απεργία σηµείωσε επιτυχία ενώ, όπως ανακοίνωσε, «οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και οι παρεµβάσεις στις άλλες πόλεις έδωσαν µε δυναµικό τρόπο την απάντησή τους στην κλιµακούµενη πολιτική αφαίρεσης µισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωµάτων και εγγυήσεων ζωής, απαξίωσης των δηµόσιων υπηρεσιών, των δηµόσιων υπαλ-

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθµώνος ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επίθεση στους µισθούς, για πολιτική άγριας λιτότητας που τείνει να επαναφέρει την κοινωνία στη δεκαετία του ‘70, ενώ οι ανάγκες είναι πλέον ανάγκες του 21ου αιώνα. Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής απαιτείται ευρύτερος κοινωνικός αγώνας για την ακύρωση του µνηµονίου και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας», συνέχισε προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι τα συνδικάτα στο δηµόσιο τοµέα θα κλιµακώσουν τις αντιδράσεις τους. Στη Θεσσαλονίκη τα µέλη της ΕΔΟΘ πραγµατοποίησαν συµβολικό αποκλεισµό του κτιρίου του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ενώ διαδηλώσεις πραγµατοποίησε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και το ΠΑΜΕ. Σε ψήφισµά της που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει στοχοποίηση των εργαζοµένων στο Δηµόσιο και δηλώνει ότι θα συνεχίσει και θα κλιµακώσει τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτηµάτων της. Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αντίθεσή της και στο νέο µισθολόγιο, εκτιµώντας ότι προωθείται για την περαιτέρω αφαίρεση του εισοδήµατος όλων των υπαλλήλων.

Τρισέ: «∆εν κερδίσαµε ακόµη την κρίση» Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια παρέμβασης του ευρώ στο 1% η ΕΚΤ, όπως ακριβώς αναμενόταν, καθώς δεν έχει ακόμη σημάνει παύση συναγερμού για την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, παραδέχθηκε χτες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ότι οι αγορές δε λειτουργούν ακόμη ομαλά, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας, αφού είναι «ακόμη απαραίτητα». Παράλληλα, δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παραμένουν ελεγχόμενες και ότι η πιστωτική στρατηγική της ΕΚΤ είναι κατάλληλη. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κράτησε σταθερά τα επιτόκια για 17ο συνεχή μήνα, ενώ οι αναλυτές

δεν αναμένουν καμία μεταβολή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πριν από το φθινόπωρο του 2011. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το λεγόμενο «νομισματικό πόλεμο», μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, ο Τρισέ δήλωσε ότι υποστηρίζει το ισχυρό δολάριο και είναι αντίθετος με τυχόν «άτακτες» μεταβολές στους διεθνείς συναλλαγματικούς μηχανισμούς. Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε ότι «θα πω μόνον ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να καθρεφτίζουν τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα».


OIKONOMIA

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

31

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

1.800 1.700 1.600

1.468,52 (-0,17%)

1.488,71 (+1,37%)

1 OKTΩΒΡΙΟΥ 2010

4 OKTΩΒΡΙΟΥ 2010

1.503,14 (+0,97%)

1.552,55 (+3,29%)

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. (ΚΟ) SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΗΛΕΚΤ/ΣΜΟΥ Α.Ε ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E Παρνασσός Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Τ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡ. ΕΤ. (ΚΟ) SPRIDER STORES Α.Ε. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΟ)

1.553,76 (+0,08%)

1.500 1.400 5 OKTΩΒΡΙΟΥ 2010

6 OKTΩΒΡΙΟΥ 2010

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση

7 OKTΩΒΡΙΟΥ 2010

«Μηχανική» Α.Ε. (ΠΟ) T BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡ «Τιτάν» Ανών. Εταιρία Τσιμέντω AUTOHELLAS A.E. (ΚΟ) ATTICA BANK ΑΝΩΝ.ΤΡΑΠ.ΕΤΑΙΡΕΙΑ LAVIPHARM Α.Ε. (ΚΟ) ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΙΑΣΩ ΑΕ (ΚΟ) COCA-COLA E.E.E Α.Ε

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) 62,1

Μετοχές με άνοδο

82

Xθεσινή Κεφαλαιοποίηση

Μετοχές με πτώση

71

62,1

Μετοχές που δεν άλλαξαν

Μεταβολή Κεφαλαιοποίησης Απόλυτη/Σχετική

-0,03 0,0%

Αξία Συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) Αριθμός τεμαχίων

131

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ αναλυτή της Guardian Trust Χρηµατιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Στάση αναμονής χτες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να θέλουν να… ξαποστάσουν, μετά την ένταση των τελευταίων ημερών, λόγω των εξελίξεων γύρω από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Το ίδιο συνέβη και στα διεθνή χρηματιστήρια, εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης των στοιχείων της ανεργίας στις ΗΠΑ, που πάντα διαμορφώνει κλίμα. Παράλληλα η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον «πόλεμο των ισοτιμιών» ανάμεσα στο γεν και το ευρώ, που ανεβαίνουν, ενώ το δολάριο πέφτει. Προς το παρόν κερδισμένος της «μάχης» είναι ο χρυσός, που καταγράφει καθημερινά υψηλότερες τιμές και λειτουργεί ως το κλασικό επενδυτικό καταφύγιο στην καρδιά της κρίσης.Στο εσωτερικό πεδίο η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 5,6% το Σεπτέμβριο δεν εξέπληξε κανέναν, ενώ,

όπως έγινε γνωστό, η συμμετοχή των ξένων στο ΧΑ έφτασε στο 49,8%, έναντι 49,3% τον Αύγουστο, κάτι που ασφαλώς χαρακτηρίζεται θετικό. O γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ έκλεισε στις 1.553,76 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 1,21 μονάδων ή σε ποσοστό 0,08%.Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 8,00 ευρώ με άνοδο 1,39%, ενώ από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με σημαντικά κέρδη έκλεισαν η Εurobank (+3,20%) και η ΔΕΗ (+3,40%). Αντιθέτως, σημαντική πτώση είχαν οι μετοχές της Coca Cola (-2,86%),

11.442,05 53.284,70 51.700,53 3.593.227,40 7.802.763,19 114.662,77 21.165,93 1.264.263,26 12.290,03 244.530,50

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 7,89 5,13 4,63 3,50 3,45 3,39 3,33 3,15 3,14 2,86

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 11.226,57 102.210,19 32.964,20 26.281,54 97.973,69 247.034,21 148.566,60 32.632,15 18.834,22 10.427.950,53

31.379.580

νομίσματα

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ

116,5

χρηματιστήριο αθηνών

Σε στάση αναµονής οι επενδυτές

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 4,94 4,26 3,85 3,40 3,20 3,03 2,92 2,89 2,44 1,82

1.694,15 3.207,07 1.735,88 2.365,72 1.341,16 2.249,17 2.962,17 2.126,78 2.139,05 719,20 1.560,71 1.633,20 6.695,09 1.848,25 3.313,14 6.412,18 2.140,83

Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ) Τρέχουσα

Αμετάβλητη -0,03% -1,78% -0,17% -0,36% -1,30% +1,75% -1,44% -0,47% -1,10% +0,89% +0,82% -2,73% -0,10% +2,65% +0,93% -0,48%

της ATEbank (-2,08%) και της Μυτιληναίος (-2,08%). Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 82 είχαν κέρδη και 71 απώλειες, ενώ οι τιμές 131 τίτλων παρέμειναν σταθερές.Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 116,5 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της ΕΤΕ με 4.398.649 τεμάχια, της Κύπρου με 2.622.251 τεμάχια και της Αlpha Bank με 2.161.382 τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 62,1 δισ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,397

1,4082

1,376

0,87465

0,88165

0,86153

7,4561

7,5157

7,3443

9,3208

9,3954

9,181

115,1

116,02

113,37

1,3415

1,3522

1,3214

8,083

8,1477

7,9618

1,412

1,4233

1,3908

1,4132

1,4245

1,392

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.332,00 22,65


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

32

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

NEWSPHONE (ΚΟ)

0.44

0.01

2.33

0.86

0.39

ΝΤΙΟΝΙΚ (ΚΟ)

0.41

-0.01

-2.38

0.70

0.18

Σε Επιτήρηση

AEGEAN AIRLINES (ΚΟ)

2.24

0.04

1.82

4.59

2.00

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.72

0.21

8.37

3.18

2.04

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (ΚΟ)

0.65

0.00

0.00

0.82

0.27

ALTEC (KO)

0.09

0.00

0.00

0.26

0.08

ALAPIS (ΚO)

1.61

0.00

0.00

5.28

1.49

PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.57

0.00

0.00

0.60

0.14

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (K)

0.36

0.03

9.09

0.72

0.28

ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ

0.06

0.00

0.00

0.06

0.00

ALPHA BANK (KO)

5.29

0.01

0.19

13.01

3.99

PASAL DEVELOPMENT

0.49

0.01

2.08

1.83

0.41

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π)

0.61

0.00

0.00

0.81

0.45

COMPUCON (KO)

0.10

0.00

0.00

0.14

0.07

COCA COLA HBC (ΚΟ)

18.70

-0.55

-2.86

21.00

13.50

PROFILE (ΚΟ)

0.52

0.01

1.96

1.02

0.45

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.63

0.04

6.78

1.12

0.38

FASHION BOX (ΚΟ)

1.50

0.00

0.00

1.92

1.04

EUROBANK EFG (ΚΟ)

5.16

0.16

3.20

12.94

3.46

QUALITY & RELIABILITY (ΚΟ)

3.04

2.28 300.00

1.20

0.44

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

1.02

0.03

3.03

2.36

0.43

HELLAS ON LINE (KO)

0.63

-0.07

-10.00

1.61

0.37

EUROBANK PROPERTIES

6.00

0.00

0.00

8.64

4.99

REDS (Κ)

0.78

0.03

4.00

1.70

0.67

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

2.80

-0.06

-2.01

4.21

2.55

RIDENCO (ΚΟ)

0.09

0.00

0.00

0.44

0.09

16.30

0.02

0.12

19.00

12.50

REVOIL (ΚΟ)

0.78

0.01

1.30

1.20

0.65

ΠΗΓΑΣΟΣ (ΚΟ)

0.86

0.02

2.38

2.95

0.78

ΑΕΓΕΚ (ΚΟ)

0.33

0.01

3.13

2.16

0.29

FORTHNET (ΚΟ)

0.68

-0.01

-1.45

1.80

0.60

RILKEN (ΚΟ)

2.96

-0.03

-1.00

4.39

2.45

ΠΛΑΣΤ. ΚΡΗΤΗΣ (KΟ)

4.00

0.00

0.00

4.19

2.91

ΑΤΛΑΝΤΙΚ (ΚΟ)

0.18

0.00

0.00

1.25

0.12

FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

5.90

-0.06

-1.01

12.28

4.52

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.49

0.02

4.26

0.75

0.36

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.56

0.00

0.00

1.02

0.44

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (ΚΟ)

0.13

0.00

0.00

0.66

0.12

FRIGOGLASS (ΚΟ)

9.05

-0.08

-0.88

10.99

6.21

SPACE HELLAS (ΚΟ)

1.50

0.00

0.00

2.68

1.12

ΣΕΛΜΑΝ (Κ)

0.48

0.00

0.00

0.83

0.31

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.59

0.00

0.00

0.89

0.59

J. & P. ΑΒΑΞ (ΚΟ)

1.32

0.00

0.00

4.08

1.16

SPRIDER (KO)

0.42

0.01

2.44

2.08

0.35

ΣΕΛΟΝΤΑ (ΚΟ)

0.62

0.01

1.64

0.88

0.41

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (ΚΑ)

0.14

0.00

0.00

0.22

0.10

JUMBO (ΚΟ)

5.34

0.15

2.89

9.50

4.50

T BANK (ΚΟ)

0.37

-0.02

-5.13

1.06

0.33

ΣΠΥΡΟΥ (KΟ)

0.60

0.00

0.00

0.80

0.45

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.31

0.01

3.33

1.40

0.20

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ)

3.85

-0.10

-2.53

8.60

3.56

TRASTOR ΑΕΕΑΠ

0.80

0.00

0.00

1.55

0.69

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.50

0.01

2.04

1.95

0.42

ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ (ΚΟ)

0.15

0.01

7.14

0.39

0.05

MARFIN INVESTMENT GROUP (KO)

0.87

-0.01

-1.14

3.04

0.79

VELL GROUP (ΚO)

0.40

-0.01

-2.44

1.22

0.34

ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

0.81

-0.01

-1.22

2.35

0.71

ΕΙΚΟΝΑ & ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.12

0.00

0.00

0.20

0.10

MARFIN POPULAR BANK PUBLIC

1.58

0.00

0.00

3.49

1.35

YALCO (ΚΑ)

0.36

0.00

0.00

0.73

0.29

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

1.41

0.04

2.92

2.95

1.20

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

0.00

0.00

4.00

2.00

PROTON BANK (KO)

1.12

0.00

0.00

2.34

0.74

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔ. (ΚO)

1.75

0.03

1.74

2.22

1.53

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (ΚΑ)

0.42

0.03

7.69

0.55

0.27

ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΙ (ΚΟ)

0.10

0.00

0.00

0.20

0.07

S & B ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ)

3.65

0.00

0.00

4.75

2.80

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.70

-0.04

-5.41

0.91

0.50

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

3.50

0.04

1.16

4.86

2.94

ΕΛΦΙΚΟ (ΚO)

0.48

0.02

4.35

1.99

0.38

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.94

-0.02

-2.08

2.47

0.88

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (KO)

0.40

0.00

0.00

1.50

0.37

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ (ΚΟ)

0.89

0.00

0.00

1.84

0.80

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

0.24

-0.02

-7.69

0.34

0.11

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

3.88

0.05

1.31

5.28

2.89

ΑΛΟΥΜΥΛ-ΜΥΛΩΝΑΣ (ΚΟ)

0.61

0.00

0.00

1.30

0.57

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.35

0.00

0.00

0.49

0.24

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.18

0.00

0.00

0.44

0.18

ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ (ΚΟ)

2.40

0.02

0.84

6.20

1.78

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (KO)

0.55

0.00

0.00

1.73

0.55

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.28

0.03

2.40

1.76

0.68

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚO)

0.15

0.00

0.00

0.69

0.11

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ)

4.05

-0.02

-0.49

7.46

3.78

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

1.02

0.03

3.03

1.54

0.88

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (ΚΟ)

0.36

0.00

0.00

0.50

0.30

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΚO)

0.59

0.00

0.00

0.86

0.33

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

2.26

-0.04

-1.74

12.80

2.01

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

1.54

0.00

0.00

1.99

1.05

Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΚO)

0.05

0.00

0.00

0.13

0.05

ΔΕΗ (ΚΟ)

12.16

0.40

3.40

15.85

10.83

ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.12

-0.04

-3.45

2.59

0.95

ALPHA ΑΣΤ. ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟ)

7.60

0.03

0.40

8.00

6.42

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠO)

0.08

0.00

0.00

0.13

0.06

ΔΟΛ (ΚΟ)

0.89

0.00

0.00

3.19

0.77

ΑΦΟΙ Χ.ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΟ)

0.36

-0.01

-2.70

0.60

0.20

ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.73

0.00

0.00

2.15

0.71

ΚΟΥΜΠΑΣ (ΚΟ)

0.20

-0.02

-9.09

0.61

0.15

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

8.00

0.11

1.39

24.00

7.03

ΒΑΡΔΑΣ (ΚΟ)

0.69

0.00

0.00

3.56

0.65

CROWN HELLAS CAN (Κ)

9.74

0.00

0.00

9.74

7.20

ΜΑΪΛΛΗΣ (ΚΟ)

0.24

0.03

14.29

0.48

0.19

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.20

0.02

1.69

2.25

1.00

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΚΟ)

0.96

0.00

0.00

1.05

0.60

ELBISCO ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΚA)

0.39

0.00

0.00

0.79

0.24

ΜΑΡΑΚ (ΚΟ)

0.30

0.00

0.00

0.44

0.20

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΚΟ)

3.10

0.00

0.00

6.74

2.56

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.89

0.00

0.00

1.89

0.68

ELMEC SPORT (Κ)

0.48

0.00

0.00

2.10

0.48

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

3.06

-0.03

-0.97

4.30

2.29

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

5.80

-0.06

-1.02

8.98

5.35

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΚΟ)

1.26

0.00

0.00

2.00

0.87

INFORMER (KO)

0.46

0.00

0.00

0.48

0.36

ΝΕΛ (ΚΟ)

0.27

0.02

8.00

4.80

0.25

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

5.47

0.02

0.37

10.52

4.14

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (ΚΟ)

0.39

0.00

0.00

0.58

0.27

INTERFISH ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚO)

0.40

0.00

0.00

0.48

0.23

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.39

-0.02

-4.88

0.55

0.27

ΕΥΑΘ (ΚΟ)

3.98

-0.02

-0.50

5.73

3.80

ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.50

0.00

0.00

7.90

5.17

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.97

-0.02

-2.02

3.10

0.92

ΣΑΟΣ (ΚΟ)

0.78

0.00

0.00

0.78

0.00

ΕΥΔΑΠ (ΚΟ)

4.90

-0.06

-1.21

6.65

4.80

ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

0.61

0.00

0.00

0.82

0.54

NUTRIART (πρώην ΚΑΤΣΕΛΗΣ) (Κ)

0.23

0.00

0.00

0.64

0.18

ΣΙΔΜΑ (ΚΟ)

1.05

0.00

0.00

2.20

0.67

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

1.85

-0.06

-3.14

4.65

1.81

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ. (ΚO)

1.50

0.00

0.00

2.10

1.12

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.97

0.00

0.00

1.84

0.82

ΤΕΞΑΠΡΕΤ (ΚO)

0.09

0.00

0.00

0.23

0.08

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.64

0.01

1.59

1.76

0.59

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

1.07

-0.02

-1.83

1.89

0.69

PC SYSTEMS AE (ΚΟ)

0.23

0.00

0.00

0.32

0.15

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΚΟ)

0.58

-0.02

-3.33

1.97

0.55

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

1.22

0.00

0.00

1.48

0.75

SPIDER (ΚΟ)

0.16

0.01

6.67

0.39

0.14

ALPHA ETF FTSE ATHEX 20

7.54

0.04

0.53

15.24

6.44

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

2.94

0.04

1.38

5.20

2.48

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.35

0.00

0.00

0.88

0.29

UNIBIOS (ΚΟ)

0.11

0.01

10.00

0.28

0.10

NBGAM ETF ATHEX GENERAL INDEX 16.10

0.00

0.00

29.35

14.33

ΚΑΕ (ΚΟ)

4.30

-0.14

-3.15

6.88

3.70

ΕΒΖ (ΚΑ)

0.83

0.00

0.00

1.67

0.52

VIVARTIA ABEE (KΟ)

12.57

0.00

0.00

25.00

10.77

2.57

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.40

0.00

0.00

1.00

0.35

VIVERE

0.59

0.02

3.51

0.89

0.30

0.95

0.00

0.00

1.03

0.91

0.40

0.00

0.00

1.07

0.34

TECHNOLOGY (KO)

2.47

0.00

0.00

2.85

2.24

DIVERSA COMMERCIAL (KO)

2.86

0.00

0.00

2.86

2.60

DOPPLER (KO)

2.34

0.00

0.00

2.66

2.34

ENTERSOFT (KO) ENVITEC (KO) EPSILON NET (KO)

1.40 1.78 0.72

0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00

1.64 4.45 2.41

1.35 1.67 0.49

EUROXX (KO)

2.92

0.00

0.00

4.03

2.91

3.87 2.13 2.16 2.52 3.96 1.14

0.24 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

6.61 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

4.03 2.20 3.19 2.52 3.96 1.15

1.98 1.95 1.92 2.52 3.22 1.05

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης

FOLLI - FOLLIE (ΚΟ)

ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

3.80

-0.02

-0.52

5.48

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

7.85

-0.14

-1.75

11.77

7.75

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.65

0.00

0.00

0.98

0.57

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.45

-0.01

-2.17

1.90

0.41

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Κ)

0.83

0.04

5.06

1.58

0.66

ΑΝΕK (ΚΟ)

0.27

0.01

3.85

0.99

0.20

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.35

-0.03

-7.89

1.45

0.33

ΕΛΒΕ (ΚΟ)

0.70

0.02

2.94

1.29

0.65

ΑΝΕΚ (ΠΟ, ‘96)

1.48

-0.07

-4.52

2.00

1.02

2.21

-0.04

-1.78

4.09

2.07

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ)

7.49

-0.15

-1.96

12.80

6.70

ΕΛΓΕΚΑ (ΚO)

0.75

-0.01

-1.32

1.10

0.53

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (ΚΟ)

4.24

-0.09

-2.08

6.74

3.53

ΕΛΙΝΟΪΛ (ΚO)

1.76

0.00

0.00

2.50

1.58

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (Κ)

0.38

0.00

0.00

1.32

0.32

ΟΛΘ (ΚΟ)

11.35

-0.22

-1.90

16.29

10.79

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.24

0.04

3.33

1.94

0.86

ΓΕΒ (ΚΑ)

0.26

0.01

4.00

0.51

0.22

ΟΛΠ (ΚΟ)

13.87

0.14

1.02

18.60

11.12

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (ΚΟ)

0.32

0.01

3.23

0.55

0.27

ΓΕΚΕ - PRESIDENT (ΚΑ)

7.23

0.03

0.42

8.50

7.17

ΟΠΑΠ (ΚΟ)

11.95

-0.09

-0.75

18.78

9.95

ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

30.95

-0.05

-0.16

60.70

29.79

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

2.10

-0.01

-0.47

5.72

2.01

5.67

0.05

0.89

12.79

5.16

ΕΛΤΟΝ (ΚΟ)

0.52

-0.01

-1.89

0.72

0.43

ΖΑΜΠΑ (Κ)

7.24

0.00

0.00

15.40

6.53

2.20

0.15

7.32

3.03

1.87

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ (ΚΟ)

4.60

-0.02

-0.43

6.57

4.50

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

Εναλλακτική Αγορά ALPHA TRUST ΑΕΠΕΥ (KO) BIOMEDICAL & ROBOTICS

A.S. COMPANY (ΚΟ)

0.44

-0.02

-4.35

0.89

0.41

ALSINCO (KO)

0.70

0.00

0.00

0.93

0.53

ALTER CHANNEL (ΚΟ)

0.74

0.01

1.37

3.06

0.66

AUDIOVISUAL (ΚΟ)

0.43

-0.04

-8.51

1.61

0.38

ΙΝΤΕΡΤΕΚ (ΚΟ) ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΚΟ) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ) ΚΑΝΑΚΗΣ (KO)

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.38

-0.05

-3.50

2.20

1.37

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (KΟ)

0.78

0.07

9.86

1.17

0.50

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.29

-0.01

-3.33

0.91

0.27

AVENIR (ΚΟ)

0.35

-0.01

-2.78

1.63

0.33

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (ΚΟ)

1.41

0.00

0.00

1.63

1.08

ΤΕΧΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.26

0.02

8.33

0.55

0.22

ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.52

-0.02

-3.70

2.38

0.49

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ (ΚΟ)

0.85

0.00

0.00

3.01

0.66

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΚO)

16.75

0.00

0.00

17.38

8.00

BYTE COMPUTER (ΚΟ)

0.48

0.01

2.13

1.14

0.44

ΚΟΡΡΕΣ (KO)

4.75

0.06

1.28

7.69

4.50

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΠΟ)

16.75

0.00

0.00

17.38

8.00

CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΚΟ)

0.50

-0.01

-1.96

1.31

0.42

ΚΡΕ.ΚΑ A.E. (KA)

0.61

0.00

0.00

1.18

0.46

ΦΙΕΡΑΤΕΞ (ΚΟ)

0.15

0.00

0.00

0.43

0.13

FOODLINK MEDITERRA (KO) OPTRONICS (KO) PERFORMANCE TECHNOLOGIES (KO) VIDAVO HEALTH TELEMATICS (KO) ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ) Ανεσταλμένες ALMA - ΑΤΕΡΜΩΝ (ΚΟ) HITECH SNT (ΚΟ) ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ) ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ) ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (KΟ) ΛΑΝ-ΝΕΤ (ΚΟ) ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ) ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ) ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ) ALTIUS AEEX (ΚΟ) MICROLAND COMPUTERS (ΚΟ) ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ) ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣ/ΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. (ΚO) ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΚΟ) ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΠΟ)

CPI (ΚΟ)

0.40

0.00

0.00

0.51

0.22

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (KO)

3.20

0.00

0.00

9.35

3.00

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΟ)

0.14

-0.01

-6.67

0.60

0.13

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

CYCLON ΕΛΛΑΣ (ΚΟ) EUROBROKERS (KO) EURODRIP (ΚO) EUROLINE ΑΕΕΧ (KO) EUROMEDICA (KO) F.G. EUROPE (ΚΟ) FLEXOPACK (ΚO) INFO-QUEST (ΚΟ) INFORM ΛΥΚΟΣ Π. (ΚΟ) INTERINVEST AEEX (KO)

0.44 0.76 0.85 1.18 1.88 0.65 8.50 1.07 0.97 0.62

0.00 0.00 0.03 0.00 0.00 -0.01 -0.02 0.01 0.00 0.00

0.00 0.00 3.66 0.00 0.00 -1.52 -0.23 0.94 0.00 0.00

1.08 1.87 0.93 1.33 5.78 1.53 8.70 1.95 1.79 1.27

0.39 0.62 0.55 0.91 1.73 0.56 7.20 0.83 0.90 0.61

ΚΡΙ ΚΡΙ (ΚO)

0.88

0.03

3.53

1.06

0.75

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΚO)

0.54

0.02

3.85

0.91

0.45

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)

1.64

0.00

0.00

2.05

1.14

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κ)

2.70

0.00

0.00

4.57

2.17

KLEEMAN HELLAS (KO)

1.67

-0.10

-5.65

2.97

1.49

LAVIPHARM (ΚΟ)

0.57

-0.02

-3.39

1.59

0.45

LOGISMOS (ΚΟ)

0.52

0.04

8.33

0.73

0.34

MEDICON ΕΛΛΑΣ (KO)

2.43

-0.27

-10.00

4.16

1.84

MEVACO (KO)

0.85

0.00

0.00

1.50

0.65

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ FHL (ΚΟ) ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ) ΛΑΝΑΚΑΜ (ΚO) ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ) ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π) ΛΙΒΑΝΗ (ΚΟ) ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΚΟ) ΜΙΝΕΡΒΑ (ΚΑ) ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΟ) ΜΠΗΤΡΟΣ HOLD. (ΚΟ) ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ΚΟ)

0.68 0.61 0.60 0.57 0.57 0.33 0.62 1.11 0.85 0.60 1.05

0.00 0.00 0.00 -0.03 -0.03 0.00 -0.01 0.00 0.04 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 -5.00 -5.00 0.00 -1.59 0.00 4.94 0.00 0.00

1.08 1.30 1.88 0.74 0.74 0.88 0.82 1.69 2.08 1.28 1.30

0.60 0.42 0.40 0.52 0.52 0.29 0.28 1.06 0.80 0.52 0.61

MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. (KO)

3.74

-0.05

-1.32

4.80

3.35

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.46

0.01

2.22

0.88

0.37

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

2.33

0.03

1.30

2.39

1.85

ΝΕΩΡΙΟΝ (ΚΟ)

0.85

-0.02

-2.30

1.52

0.42

MODA BAGNO - ΒΑΡΒΕΡΗΣ (ΚΟ)

0.37

0.00

0.00

0.76

0.33

ΝΗΡΕΥΣ (ΚO)

0.65

0.01

1.56

0.97

0.48

ΟΤΕ (ΚΟ) ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)

4.03

0.02

0.50

13.45

3.26

ΕΛΤΡΑΚ (ΚO)

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS (ΚΟ)

4.78

0.08

1.70

5.30

3.70

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ)

0.34

0.00

0.00

0.50

0.27

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΕΙΑΧΗ (ΚΟ)

14.00

0.00

0.00

15.80

12.63

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚO)

4.24

0.34

8.72

5.49

3.54

ΕΤΕΜ (Κ)

0.42

-0.01

-2.33

0.95

0.35

ΚΑΡΕΛΙΑΣ (Κ)

61.00

0.00

0.00

86.00

59.00

ΣΙΔΕΝΟΡ (ΚΑ)

2.45

-0.03

-1.21

6.70

1.94

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.56

0.00

0.00

0.88

0.45

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

2.68

-0.02

-0.74

5.29

2.17

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)

4.10

-0.02

-0.49

5.96

2.34

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (KO)

3.36

0.02

0.60

3.38

1.54

ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ)

0.30

0.00

0.00

0.41

0.27

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

2.80

0.01

0.36

7.00

2.72

ΗΛΕΚ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.96

-0.08

-7.69

3.07

0.94

ΛΑΜΨΑ (ΚΟ)

18.61

0.03

0.16

22.88

14.27

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

15.88

-0.02

-0.13

26.63

13.16

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚO)

0.69

0.00

0.00

0.96

0.42

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.31

0.02

6.90

0.64

0.23

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

9.06

-0.44

-4.63

18.80

8.70

ΙΛΥΔΑ (ΚΟ)

0.29

0.01

3.57

1.42

0.21

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.11

0.01

10.00

0.26

0.10

ΥΓΕΙΑ (ΚO)

0.81

0.00

0.00

2.06

0.77

ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε. (ΚΟ)

0.39

0.00

0.00

1.01

0.17

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.14

0.01

7.69

0.29

0.12

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.70

0.00

0.00

2.09

0.58

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ)

0.96

0.00

0.00

1.12

0.64

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΠΑ)

0.40

0.00

0.00

0.40

0.30

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΟ)

8.26

0.00

0.00

8.26

8.26

ΝΙΚΑΣ (ΚO)

1.24

0.00

0.00

2.08

0.95

0.62 0.86 5.01 1.75

0.00 0.01 0.00 0.03

0.00 1.18 0.00 1.74

1.17 4.48 5.25 1.76

0.55 0.75 4.64 1.21

ΠΕΡΣΕΥΣ (ΚΟ)

0.38

0.00

0.00

1.08

0.21

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.23

0.01

4.55

0.46

0.17

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (Κ)

0.15

0.00

0.00

0.44

0.15

ΣΑΤΟ (ΚΟ)

0.15

0.00

0.00

0.63

0.15

Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: HITECH SNT (ΚΟ), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (ΚΟ), ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ), ΛΑΝ-ΝΕΤ, ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ), BETANET (KO), ΣΑΟΣ (ΚΟ), ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (ΚΟ), MICROLAND COMPUTERS (KO), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ), ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΤΕΡΜΩΝ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ .

www.eurobankequities.gr Φιλελλήνων 10 Τηλεφωνικό κέντρο: 2103720000 fax: 2103720001


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

33

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 6/10/2010 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΙΟΝΙΚΗ ΖΩΗΣ ΣΥΝΤ.ΠΡΟΓΡ.ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ΜΕΤΟΧΙΚO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. GENIKI ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ALPHA TRUST OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS PROTECT FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS PROTECT II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ.

23,159,936.45 20,160,740.99 112,203,904.17 13,409,568.96 316,060,417.87 23,460,416.34 15,209,382.27 6,564,738.59 10,060,910.58 108,856,238.82 42,170,994.06 5,355,030.04 14,188,960.55 2,855,595.58 170,711,317.36 9,180,319.52 3,651,336.20 9,052,569.53 6,725,033.62 8,561,960.90 9,791,474.55 28,313,768.39 10,162,697.22 3,538,430.99 83,416,347.52 27,771,489.29 2,989,044.11 145,074,807.33 31,178,385.21 8,510,059.44 26,464,366.48 29,224,759.03 14,313,006.05 7,329,269.40 28,381,752.05 11,651,276.09 20,331,207.31 35,715,608.39 315,629,457.16 5,865,025.77 27,325,972.43 53,216,101.84 114,548,832.72 48,894,070.72 14,630,620.49 381,687.03 6,489,235.99 670,264.74 12,824,332.32 1,014,763.97 1,373,368.08 3,462,847.18 12,665,366.51 3,544,323.78 2,220,669.19 121,045,726.21 58,563,849.34 13,731,907.54 53,594,787.70 96,522,869.53 56,164,061.25 12,693,604.51 54,783,163.03 11,292,630.02 52,381,399.33 26,910,527.26 5,610,410.16 3,584,880.42 328,310.59 8,316,896.19 38,972,487.69 27,386,720.21 3,319,322.79 4,409,592.28 3,471,377.44 ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ 6,609,270.50 3,731,786.61 21,429,175.03 30,064,039.97 12,574,926.03 12,914,197.77 144,444,583.86 139,322,811.01 16,286,948.20 16,972,087.17 46,503,158.25 35,649,678.07 37,317,507.05 26,471,205.86 937,702.64 12,064,734.65 64,495,197.61 1,794,793.82 9,946,932.90 786,336.79 58,870,224.13 130,201,405.26 21,455,378.06 4,498,832.42 145,447.73 10,991,233.44 588,631.89 92,766,739.72 8,213,125.48 7,200,703.41 46,306,046.11 5,899,855.23 150,873,379.80 50,343,940.66 22,302,975.21 1,387,770.91 1,023,636.05 80,743,896.20 47,470,259.96 42,579,174.50 4,427,445.75 491,304.11 543,389.12 326,597.00 2,482,897.09 17,307.14 9,917,377.52 1,833,430.49 16,156,844.02 8,496,967.55 43,846,341.33 10,910,493.22 52,795,501.94

4.711 7.338 7.692 6.315 2.928 7.903 6.115 4.597 6.974 8.339 6.916 3.603 9.515 9.589 13.613 13.537 5.647 4.788 3.481 3.568 7.035 8.342 1.851 13.181

4.526 7.175 7.597 6.144 2.928 7.843 6.069 4.533 6.871 8.339 6.813 3.337 9.444 9.589 13.443 13.139 5.481 4.740 3.345 3.541 6.948 8.177 1.847 12.857

4.618 7.230 7.654 6.206 2.928 7.903 6.115 4.569 6.871 8.339 6.848 3.337 9.515 9.589 13.545 13.272 5.536 4.788 3.413 3.568 6.948 8.259 1.851 12.987

0.34% 0.48% 0.63% 0.64% 0.81% 0.42% 0.61% -0.14% 0.52% 0.36% 0.64% 0.56% 0.58% 0.58% 0.56% 0.51% 0.42% 0.56% 0.39% 0.31% 0.20% 0.48% 0.11% 0.42%

-8.29% -13.04% -15.32% -10.98% -17.58% -12.43% -14.65% -14.85% -9.90% -6.01% -13.74% -16.00% -8.55% -8.16% -10.78% -20.86% -6.11% -8.72% -11.03% -3.57% -9.18% -16.69% -4.07% -11.21%

17.163 13.009 10.751 4.694 7.237 7.579 8.534 8.866 8.498 3.963 7.903 6.994 3.086 5.195 6.106 6.071 10.034 11.592 8.647 10.537 11.424 1,258.210 1,253.100 1,152.120 1,182.120 958.630 1,016.470 4.619 3.657 3.145 8.289 3.416 11.181 10.983 9.612 3.197 9.933 28.695 1.113 1.110 9.635 10.401 10.474 3.424 3.009 4.923 2.703 3.538 3.978 206.528 3.422

16.658 12.627 10.435 4.636 7.147 7.485 7.965 8.436 8.085 3.856 7.520 6.942 3.043 5.195 6.106 6.071 9.557 11.040 8.235 10.035 11.424 1,258.210 1,253.100 1,152.120 1,182.120 958.630 1,016.470 4.562 3.603 3.099 8.167 3.266 10.742 10.552 9.420 3.173 9.543 28.338 1.105 1.110 9.443 10.323 10.474 3.323 2.979 4.874 2.649 3.332 3.929 205.500 3.256

16.826 12.754 10.540 4.671 7.201 7.541 8.128 8.608 8.250 3.895 7.673 6.994 3.068 5.195 6.106 6.071 9.557 11.040 8.235 10.035 11.424 1,258.210 1,253.100 1,152.120 1,182.120 958.630 1,016.470 4.596 3.603 3.099 8.167 3.333 10.962 10.767 9.612 3.197 9.738 28.552 1.113 1.110 9.635 10.401 10.474 3.357 3.009 4.923 2.676 3.435 3.929 205.500 3.323

0.19% 0.21% -0.04% 0.24% 0.22% 0.17% 0.18% 0.44% 0.98% 0.20% 0.03% 0.04% 0.24% -0.08% 0.26% 0.47% 0.11% -0.06% 0.31% 0.02% 0.45% 0.19% 0.19% 0.00% -0.00% 0.13% 0.13% 0.07% 0.06% -0.11% 0.25% 0.23% 0.22% 0.27% 0.34% 0.00% 0.44% -0.42% -0.02% -0.02% 0.47% -0.05% -0.05% -0.07% 0.14% 0.27% 0.28% 0.30% -0.22% -0.03% 0.26%

3.41% 4.44% 14.57% 3.69% 4.23% 13.02% -4.56% -9.01% -15.27% -1.01% -6.16% 2.68% -2.80% 12.04% 6.95% 5.89% 1.26% 4.46% -4.87% -0.29% 6.06% 3.51% 3.55% -0.58% -0.55% -2.17% -2.14% 3.04% 2.84% -0.91% 1.09% 2.19% 2.86% 2.85% -0.41% 2.72% 0.91% 7.74% -0.86% -0.70% -1.46% -3.11% -2.95% 1.81% 1.46% 2.16% -6.98% 3.34% 6.94% -1.71% 1.15%

2.222 6.956 4.144 14.652 2.821 6.394 9.697 9.690 5.985 10.735 7.597 30.332 11.619 4.594 5.024 1.655 4.354 0.921 1.045 5.256 1.472 6.994 1.271 16.095 802.230 803.460 3.106 13.915 1.963 5.082 8.013 2.551 19.693 4.417 0.368 0.407 8.124 8.105 7.686 8.496 1.220 1.235 9.657 9.827 9.658 1.521 3.137 1.810 2.256 1.620 10.073 1.722 35.345

2.074 6.559 3.907 13.815 2.698 6.116 9.505 9.498 5.866 10.522 7.499 29.440 11.277 4.459 4.876 1.599 4.311 0.911 1.019 5.126 1.458 6.924 1.259 16.095 802.230 803.460 3.014 13.374 1.887 4.885 7.933 2.525 19.303 4.330 0.364 0.403 8.043 8.024 7.686 8.496 1.208 1.235 9.463 9.827 9.465 1.521 2.958 1.707 2.233 1.604 9.774 1.671 34.399

2.116 6.625 3.946 13.955 2.725 6.177 9.601 9.594 5.926 10.629 7.559 29.738 11.391 4.504 4.926 1.599 4.354 0.921 1.030 5.178 1.472 6.994 1.271 16.095 802.230 803.460 3.075 13.509 1.906 4.934 8.013 2.551 19.498 4.374 0.368 0.407 8.124 8.105 7.686 8.496 1.220 1.235 9.656 9.827 9.658 1.521 2.988 1.724 2.256 1.620 9.974 1.705 34.399

3.04% 2.89% 3.47% 2.84% 2.16% 2.57% 2.33% 2.39% 3.23% 2.52% 3.88% 2.72% 2.15% 2.69% 2.24% 2.77% 2.75% 2.07% 2.76% 2.67% 2.65% 2.87% 3.27% 3.17% 1.56% 1.56% 2.82% 2.87% 2.11% 3.45% 2.48% 3.01% 2.47% 1.92% 2.45% 3.14% 0.20% 0.20% 0.34% 0.33% 2.71% 2.71% 1.01% 1.10% 1.01% 0.44% 1.93% 1.99% 2.62% 2.15% 2.45% 1.98% 2.27%

-28.13% -28.74% -30.87% -27.43% -20.28% -25.36% -24.83% -25.16% -27.30% -23.73% -30.98% -26.28% -20.21% -24.57% -22.94% -26.85% -22.63% -21.01% -21.64% -23.54% -25.34% -27.45% -25.37% -27.52% -28.04% -28.02% -26.23% -25.50% -25.39% -26.09% -22.70% -23.84% -22.69% -24.49% -22.71% -24.11% -4.05% -4.02% -7.87% -5.93% -17.09% -16.59% -11.98% -11.01% -11.98% 1.31% -25.49% -25.27% -23.03% -25.01% -27.95% -24.71% -26.60%

ΤΙΤΛΟΙ HSBC TOP 20 ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛ.ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA € EUR EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA $ EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ SOLIDUS MID RISK GREEK MUTUAL FUND-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 3,135,122.58 4,748,264.81 10,912,809.40 37,160,868.83 5,340,149.98 28,155,860.21 6,605,405.60 21,456,794.29 13,205,611.19 1,283,000.77 369,291.61 4,342,717.41

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

7.008 3.098 0.644 7.537 0.614 7.194 2.570 1.622 1.717 0.911 2.213 7.402

6.820 3.015 0.632 7.389 0.591 6.929 2.544 1.529 1.602 0.884 2.106 7.046

6.820 3.015 0.632 7.389 0.603 7.070 2.570 1.545 1.635 0.893 2.128 7.117

3.05% 1.92% 2.42% 2.70% 2.73% 3.49% 2.20% 3.46% 2.64% 2.21% 2.92% 3.04%

-30.35% -29.23% -27.23% -27.56% -27.18% -27.58% -21.01% -25.88% -31.78% -19.48% -25.35% -24.00%

16,205,986.69 13.154 3,159,433.52 7.891 7,140,552.00 5.185 9,849,537.70 10.327 15,591,588.04 13.149 3,787,798.53 6.086 7,758,144.48 5.034 4,061,402.54 2.244 1,121,303.29 8.063 18,958,349.29 3.294 29,034,361.16 3.499 1,149,642.47 8.793 605,735.23 1,121.130 35,133,324.79 1,140.070 714,201.21 1,022.980 41,986,798.72 1,024.560 41,146.67 935.300 4,477,577.80 936.850 1,188,072.97 3.300 725,747.64 4.660 4,315,716.33 1.554 2,077,064.57 2.797 3,773,441.36 2.597 1,427,490.52 2.600 48,664,856.11 1.300 8,326,880.34 15.654 14,585,383.24 13.387 46,079,289.87 11.662 8,940,535.82 0.690 4,499,310.58 0.702 12,586,652.15 0.954 14,770,214.15 0.945 1,840,055.29 15.551 1,593,344.33 15.762 247,169.94 22.128 3,114,069.49 8.833 672,247.87 9.147 3,691,509.82 8.925 685,218.29 9.290 1,395,147.92 8.898 542,072.94 9.252 144,232,814.77 8.648 721,692.78 9.141 44,641,250.98 7.589 28,830,655.88 10.506 21,836,353.03 10.609 15,071.72 1.242 27,718.78 1.203 6,097,172.22 2.158 5,164,891.26 2.077 2,851,592.11 3.884 1,839,586.28 3.063 8,886,637.71 1.450 14,524,317.14 2.707 20,325,369.58 5.493 12,599,558.19 2.979 29,541,977.59 2.128 736,576.57 19.902 3,497,461.43 283.978 1,817,915.85 5.231 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ

12.402 7.548 5.082 10.123 12.889 5.907 4.983 2.222 7.864 3.261 3.464 8.705 1,121.130 1,140.070 1,022.980 1,024.560 935.300 936.850 3.202 4.522 1.494 2.688 2.509 2.499 1.287 15.497 13.122 11.431 0.683 0.702 0.944 0.945 15.395 15.762 21.907 8.656 9.147 8.746 9.290 8.720 9.252 8.475 9.141 7.513 10.296 10.397 1.242 1.203 2.014 1.938 3.625 2.885 1.407 2.635 5.346 2.899 2.086 19.168 278.410 4.977

12.528 7.624 5.134 10.225 13.019 5.966 5.034 2.244 7.944 3.294 3.499 8.793 1,121.130 1,140.070 1,022.980 1,024.560 935.300 936.850 3.268 4.614 1.509 2.715 2.534 2.524 1.300 15.654 13.255 11.546 0.689 0.702 0.954 0.945 15.551 15.762 22.128 8.833 9.147 8.925 9.290 8.898 9.252 8.648 9.141 7.589 10.506 10.609 1.242 1.203 2.055 1.978 3.699 2.974 1.436 2.635 5.346 2.899 2.086 19.559 278.410 5.079

0.37% 0.35% 1.42% 0.21% 1.56% 0.65% -0.40% 0.73% 0.00% 0.37% 0.81% -0.01% 0.94% 0.94% 1.75% 1.75% 1.39% 1.39% 0.75% 0.73% 0.61% 0.17% 0.09% -0.62% 0.20% 0.32% 0.21% 0.32% 0.25% 0.23% 0.31% 0.31% 2.21% 2.20% 2.76% 0.16% 0.16% 0.20% 0.20% 0.28% 0.28% 0.38% 0.38% 0.31% 0.01% 0.13% 0.35% 0.35% 1.33% -0.16% 0.18% 0.33% 0.01% -0.30% 0.53% 0.41% 0.05% 2.04% 1.35% -0.04%

3.88% 16.66% 14.54% 0.07% 5.23% 7.93% 4.63% -4.14% 8.19% -4.20% -7.81% -12.07% 0.57% 0.60% -6.76% -6.73% -5.37% -5.34% -18.79% -4.55% 2.40% 15.37% 6.45% 5.43% 3.22% 16.79% 1.44% 16.18% 3.81% 4.74% 15.87% 17.02% 45.01% 46.42% 43.94% -2.61% -2.21% -1.90% -1.49% -0.34% 0.47% -2.14% -1.35% -1.02% -0.87% 0.35% -13.44% -14.19% -7.70% 6.07% -1.34% -0.87% 0.73% 3.93% 9.66% 4.48% 1.02% 25.77% -0.08% -6.86%

12,656,105.11 23,588,294.63 6,643,629.87 206,774,313.95 8,996,572.89 1,812,170.70 5,903,440.01 49,751,769.62 4,313,626.26 62,401,671.44 71,732,158.14 178,917,154.58 3,828,772.91 11,608,044.06 20,892,535.82 186,811,316.96 7,445,451.57 202,069,101.28

6.614 12.666 5.791 11.272 6.929 3.566 5.449 7.625 6.116 3.293 3.900 1.941 4.744 5.379 5.392 3.615 8.492 2.379

6.468 12.415 5.733 11.272 6.929 3.549 5.394 7.579 6.070 3.293 3.861 1.941 4.697 5.379 5.392 3.597 8.159 2.379

6.600 12.541 5.791 11.272 6.929 3.563 5.449 7.617 6.101 3.293 3.880 1.941 4.744 5.379 5.392 3.615 8.325 2.379

0.01% 0.03% 0.10% 0.00% 0.01% 0.02% 0.01% 0.00% 0.02% 0.01% 0.05% 0.01% 0.01% 0.00% 0.04% 0.01% 0.03% 0.02%

1.41% 1.77% -0.95% 2.12% 0.35% -1.46% -1.35% 3.13% 5.29% 0.73% -0.32% 2.34% 2.23% 0.75% 1.06% 1.89% 2.09% 3.13%

53,575,945.81 30,155,485.33 21,643,007.41 10,850,744.59 1,160,197.43 ΜΙΚΤΑ Α/Κ

11.677 11.723 1.113 1.070 2.628

11.677 11.723 1.113 1.070 2.628

11.677 11.723 1.113 1.070 2.628

0.00% 0.01% 0.02% 0.05% 0.59%

0.36% 1.27% 1.31% 1.73% 6.75%

1,400,916.41 1,323,082.43 1,189,511.59 12,575,351.42 41,188,667.26 69,358,137.14 23,876,799.73 10,663,887.63 4,023,519.96 5,398,189.79 580,187,066.17 28,501,025.07 4,474,628.37 62,330,833.23 27,551,849.57 12,258,195.55 10,356,853.24 8,929,938.23 20,877,251.48 3,333,114.23 35,938,006.77 6,788,607.88 29,234,173.32 12,708,402.10 12,097,144.84 838,109.97 1,077,503.39 11,736,366.80 3,002,990.87 2,741,516.25 842,456.00 14,297,670.19 1,958,472.79

4.333 9.710 9.629 9.923 7.142 7.499 10.238 8.874 8.424 8.327 3.962 3.128 5.533 12.500 5.024 9.747 9.258 3.023 6.242 1.696 13.541 4.571 8.412 2.663 2.557 7.054 7.231 3.005 2.809 5.835 1.876 2.098 7.766

4.086 9.156 9.346 9.491 6.734 7.350 10.036 8.634 8.196 8.142 3.962 3.097 5.396 12.375 4.973 9.650 9.258 2.992 5.999 1.570 13.272 4.310 8.247 2.623 2.506 6.914 7.088 2.975 2.645 5.552 1.859 2.093 7.766

4.127 9.248 9.440 9.587 6.802 7.424 10.137 8.722 8.279 8.225 3.962 3.128 5.451 12.500 5.024 9.747 9.258 3.023 6.060 1.570 13.406 4.353 8.247 2.623 2.532 6.984 7.160 3.005 2.727 5.665 1.866 2.098 7.766

2.32% 2.22% 1.62% 1.27% 1.51% 1.66% 1.17% 2.14% 1.67% 2.14% 1.42% 1.11% 1.56% 1.61% 0.78% 0.62% 0.73% 0.72% 1.94% 1.99% 1.75% 0.89% 0.72% 1.72% 1.74% 1.64% 1.62% 1.55% 0.82% 2.16% 1.59% 0.92% 1.15%

-34.42% -25.50% -3.41% -16.81% -21.22% -18.79% -11.61% -18.37% -17.22% -18.39% -17.04% -14.09% -19.73% -17.97% -7.26% -7.22% -9.72% -8.82% -20.14% -20.92% -19.04% -20.42% -7.90% -23.33% -23.48% -18.31% -18.10% -16.71% -9.10% -22.57% -20.20% -11.41% -18.90%

Προσφορά από την Aegean Προσφορά 100.000 θέσεων για το εσωτερικό με 49 ευρώ για ταξίδια από Αθήνα, και 39 ευρώ από άλλους προορισμούς του εσωτερικού προς Αθήνα, ανακοίνωσε η Aegean. Παράλληλα, διαθέτει 50.000 θέσεις για ταξίδια προς το εξωτερικό από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τιμές που ξεκινούν από 59 ευρώ. Στις ανωτέρω τιμές συμπεριλαμβάνονται όλοι οι φόροι αεροδρομίων, καθώς και η χρέωση συναλλαγής από την ιστοσελίδα της εταιρίας www.aegeanair.com. Επίσης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ως άνω χαμηλότεροι ναύλοι προσφοράς θα επιδέχονται πλέον αλλαγές στις ημέρες και ώρες πτήσεων με χρέωση μόνο του τέλους αλλαγής κράτησης (rebooking fee). Η έκδοση των εισιτηρίων πρέπει να γίνει έως 24/10/2010, ενώ το ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί από 1/11/2010 έως 20/3/2011 με περίοδο εξαίρεσης για το εσωτερικό 3-8/3/2011 και για το εξωτερικό από 17/12/20109/1/2011 και 3-8/3/2011. Σε περίπτωση κράτησης μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρίας (801 11 20000), οι ναύλοι επιβαρύνονται με επιπλέον χρέωση συναλλαγής 14 και 20 ευρώ αντίστοιχα για εισιτήρια εσωτερικού και εξωτερικού.

Νέο κατάστηµα από την Κύπρου Στη λειτουργία ενός νέου καταστήματος, στις Συκιές -το 18ο στη Θεσσαλονίκη- προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πελατών της και γενικότερα των κατοίκων του νομού. Το νέο κατάστημα (στην οδό Επταπυργίου 38), όπως όλα τα καταστήματα της τράπεζας, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του πελατειακού κοινού στο χρηματοοικονομικό τομέα. Τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 171, ενώ έως το τέλος του έτους θα φτάσουν τα 186.


34

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Συναυλία για τον Ν. Γκάτσο Ενα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο θα παρουσιάσει η Ελλη Πασπαλά σε διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Σταύρος Ξαρχάκος ανέλαβε την ενορχήστρωση διαχρονικών τραγουδιών, σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου, όπως τα «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Αθανασία», «Ασπρο περιστέρι», «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»,

«Κεμάλ», «Το δίχτυ», «Ο Γιάννης ο φονιάς», «Ελα σ’ εμένα», «Νυν και αεί», «Τ’ όνειρο καπνός», «Είχα φυτέψει μια καρδιά», «Το πρακτορείο». Στη συναυλία, που εντάσσεται στα 45α «Δημήτρια», συμμετέχει ακόμη 12μελής ορχήστρα. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του ΜΜΘ και στην πλατεία Αριστοτέλους αντί 10 (φοιτητικό), 20, 30 και 40 ευρώ.

Το Νοµπέλ στον Μ. Βάργκας Γιόσα Ο Περουβιανός συγγραφέας και πολιτικός βραβεύτηκε στα 74 χρόνια του ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Οι περισσότεροι θα έπαιρναν όρκο ότι ο Μάριο Βάργκας Γιόσα (ή Λιόσα) το είχε πάρει το Νομπέλ εδώ και χρόνια, όμως όχι.

Ο

Ιχνη θηλυκά Γυναικείες φιγούρες, γήινες κι απόκοσμες ταυτόχρονα, αποτυπώνει ο εικαστικός Τζουλιάνο Καγκλής στην ατομική έκθεση ζωγραφικής του, που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Εψιλον» της Ρόζυς Οικονομίδου (Αλ. Σβώλου 7, τηλ. 2310/281.852). Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, που παρουσιάζει τη δουλειά του για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει: «Τα έργα μου δεν είναι πορτρέτα, δεν αναφέρονται δηλαδή άμεσα στο πρόσωπο που ήταν η αφετηρία για τον πίνακα. Είναι ζωγραφισμένα με τρόπο που εξυπηρετούσε κάθε φορά την εκάστοτε δημιουργία, άλλοτε αποδομημένα, άλλοτε παραστατικά, άλλοτε σβησμένα, μουντζουρωμένα. Θα

ήταν μια προκατασκευασμένη λύση, να είναι τα χαρακτηριστικά πάντοτε ‘’κανονικά’’ ζωγραφισμένα, κι ανέφικτη, κατά μια έννοια: κάθε έργο μάς πάει, εξάλλου, εκεί όπου το ίδιο θέλει τελικά...». Ο καθηγητής της ΑΣΚΤ, Χρήστος Μπουλώτης, σημειώνει: «Οι γυναίκες του Καγκλή είναι, σε τελική ανάλυση, και δικές μας γυναίκες. Μας αφορούν, όχι μόνο ως εικαστικό γεγονός. Και μας φορούν κατάσαρκα. Αν το σώμα τους τροφοδοτεί ποιητικά τον καμβά κάνοντάς τον να ανασαίνει, ρυθμίζει λίγο πολύ και την ανάσα της δικής μας μνήμης, της δικής μας υπόρρητης αγωνίας». Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου.

74χρονος Περουβιανός συγγραφέας, ο πιο διάσηµος εκπρόσωπος της σύγχρονης ισπανόφωνης λογοτεχνίας µαζί µε τον Μάρκες, δεν είχε βραβευτεί µε Νοµπέλ -ποτέ µέχρι σήµερα. Η χτεσινή ανακοίνωση της βράβευσής του από τη Σουηδική Ακαδηµία ξάφνιασε ακόµη και τον ίδιο. «Εδώ και χρόνια δεν αναφερόταν καν το όνοµά µου. Ηταν έκπληξη -ευχάριστη βέβαια, αλλά σε κάθε περίπτωση έκπληξη», δήλωσε στο «Spanish National Radio», προσθέτοντας ότι, όταν του τηλεφώνησαν για να του το ανακοινώσουν, νόµιζε ότι του έκαναν πλάκα! Οσο για το θεωρούµενο αντίπαλό του, τον Μάρκες; «Τώρα πατσίσαµε», έγραψε στο Twitter. Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι το βραβείο απονέµεται στον Περουβιανό συγγραφέα µε τα περισσότερα από 30 µυθιστορήµατα, θεατρικά και δοκίµια, «για τη χαρτογράφηση των δοµών της εξουσίας και τις διεισδυτικές εικόνες της αντίστασης του ατόµου, της εξέγερσης και της ήττας του». Με έντονο πολιτικό παρελθόν, για πολλούς αµφιλεγόµενο λόγω της στροφής του από την Αριστερά στον ελεύθερο καπιταλισµό, ο Μάριο Βάργκας Γιόσα γεννήθηκε το 1936 στην Αρεκίπα του Περού. Εγινε γνωστός σε όλο τον κόσµο ήδη µε το πρώτο του µυθιστόρηµα, το αριστούργηµα «Η πόλη και

«Εκπληκτος» από τη βράβευσή του δήλωσε ο Περουβιανός συγγραφέας

τα σκυλιά», που κυκλοφόρησε το 1963 και θεωρείται το καλύτερο έργο του µέχρι σήµερα. Το νέο µυθιστόρηµά του «El sueno del Celta» («Το όνειρο του Κέλτη») θα κυκλοφορήσει το Νοέµβριο στα ισπανικά και σε ένα χρόνο ετοιµάζονται οι µεταφράσεις του. Ο Βάργκας Γιόσα είναι ο πρώτος Νοτιοαµερικανός συγγραφέας στον οποίο απονέµεται το Νοµπέλ Λογοτεχνίας από το 1982, όταν βραβεύτηκε ο Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Τα προηγούµενα έξι χρόνια η Ακαδηµία βράβευσε πέντε Ευρωπαίους κι έναν Τούρκο, προκαλώντας κριτική εις βάρος της για ευρωκεντρισµό στις επιλογές της. Πέρυσι το Νοµπέλ δόθηκε στη Γερµανίδα Χέρτα Μίλερ. Ο Περουβιανός συγγραφέας είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό. Στη γλώσσα µας έχει µεταφραστεί σχεδόν το σύνολο του έργου του. Ανάµεσά τους φυσικά το «Η πόλη και τα σκυλιά» (1999),

αλλά και τα µυθιστορήµατα «Απρόσµενη επίσκεψη» (1983), «Μια ιστορία για τον Μάυτα» (1997), «Ποιος σκότωσε τον Παλοµίνο Μολέρο» (1997), «Η γιορτή του Τράγου» (2002), «Το πράσινο σπίτι» (2005), «Ο Παράδεισος στην άλλη γωνία» (2006), «Το παλιοκόριτσο» (2007). Επίσης, κυκλοφορούν η αυτοβιογραφία του µε τον τίτλο «Το ψάρι στο νερό» (1999) και το δοκίµιό του «Επιστολές σ’ ένα νέο συγγραφέα» (2001). Τα περισσότερα έργα του στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» και «Εξάντας». Ο Μάριο Βάργκας Γιόσα απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα το 1993, τρία χρόνια µετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στο Περού. Οι αµφισβητούµενες πολιτικές επιλογές του δε µειώνουν φυσικά την αξία του ως συγγραφέα. Είχε επισκεφτεί την Ελλάδα το 2002 για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η γιορτή του Τράγου».


35 Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ο ∆ούναβης χαρτογραφηµένος...

ΡΟΚ ΜΟΤΕΛ

Εκθεση χαρτών στο Αρχοντικό Λασσάνη, στην Κοζάνη

Φθινόπωρο - µαγεία

O ποτάμιος θεός Δούναβης σε cartouche χάρτη της Κεντρικής Ευρώπης από άτλαντα του Ηomann (Συλλογή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης)

Το πρώτο φύλλο του χάρτη «Navigations Kart der Donau», Βιέννη 1789 (Συλλογή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης)

Γιος του Ωκεανού, θεός της ελληνικής μυθολογίας, ο... Ιστρος -όπως λεγόταν στα αρχαία ελληνικά ο Δούναβης- πρωταγωνιστεί στο σπάνιου μεγέθους οκτώ φύλλων χάρτη, που αποκαλύπτει μυστικά στρατιωτικής σημασίας του ποταμού σε μια κρίσιμη καμπή της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Χάρτης που παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο «Δούναβης: Το μέγα όριο στην ιστορία των χαρτών, η αποτύπωση του 1789 από το Βελιγράδι μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα», που θα πραγματοποιηθεί από 11 Οκτωβρίου 2010 μέχρι 16 Ιανουαρίου 2011, στο Αρχοντικό Λασσάνη, στην Κοζάνη.

Η

έκθεση πραγµατοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράµµατος «Οργάνωση και ανάδειξη της Δηµοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης», που συντονίζει από το 2008 ερευνητική οµάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, µε επικεφαλής τον καθηγητή της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελο Λιβιεράτο. Ο αυστριακός στρατιωτικός χάρτης της συλλογής της Δηµοτικής Βιβλιοθήκης της Κοζάνης εκδόθηκε στη Βιέννη το 1789 -χρονιά της Γαλλικής Επανάστασης- από τους στρατιωτικούς τοπογράφους Ignaz Lauterer και Siegfried Tauferer, µε

τίτλο «Χάρτης Ναυσιπλοΐας του Δούναβη από το Σεµλίνο µέχρι τις εκβολές του στη Μαύρη Θάλασσα» («Navigations Karte Der Donau von Semlin an bis zu ihrem Ausfluss ins Schwarze Meer»). Ανεπτυγµένος σε οκτώ φύλλα, απεικονίζει µε εξαιρετική λεπτοµέρεια το Δούναβη ποταµό και τις παρακείµενες περιοχές του, από το τότε όριο της Αυστριακής Αυτοκρατορίας µε την Οθωµανική, την πόλη Σεµλίνο κοντά στο Βελιγράδι.

Μυστικές πληροφορίες Ο κ. Λιβιεράτος µιλώντας στον «Α» εξηγεί τους παράγοντες που συντελούν στη µοναδικότητα του χάρτη: «Πρόκειται για ένα σπουδαίο χάρτη, καθώς εκδόθηκε τη χρονιά της Γαλλικής Επανάστασης, όταν η Αυστριακή Αυτοκρατορία άρχισε να βλέπει τον κίνδυνο των νέων ιδεών, που έφταναν µε την Επανάσταση. Δεύτερον απεικονίζει περιοχές όπου ήκµαζαν ελληνικές κοινότητες και στις οποίες υπήρχαν Δυτικοµακεδόνες και Κοζανίτες, όπως το Σεµλίνο, προάστιο του Βελιγραδίου, απ’ όπου πέρασε και ο Κοζανίτης δωρητής της Βιβλιοθήκης της Κοζάνης Ευφρόνιος Ραφαήλ Πόποβιτς. Οσον αφορά στο µεγέθος των οκτώ φύλλων, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι πρόκειται για ένα στρατιωτικό χάρτη, όπου είχαν µεγάλη σηΗ σύνθεση των φύλλων του χάρτη «Navigations Karte der Donau», Βιέννη 1789 (Συλλογή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης)

µασία η κλίµακα και οι λεπτοµέρειες, ενώ υπάρχουν και σχολιασµοί. Σχολιασµοί, που αφορούν κυρίως σε οχυρές θέσεις, δίνουν στοιχεία και πληροφορίες γεωφυσικές για τη ναυσιπλοΐα, για το πού ενδείκνυτο να συγκεντρωθούν τα στρατεύµατα, για τη σύνθεση του πληθυσµού στις κοντινότερες κατοικηµένες περιοχές. Δυο ακόµη ίδιοι χάρτες, που είναι αρκετά προβεβληµένοι, βρίσκονται στο Μόναχο και στη Φλωρεντία». Η έκθεση, που διοργανώνεται από το ΑΠΘ και το δήµο Κοζάνης, είναι εµπλουτισµένη µε πρόσθετο υλικό και βιντεοπροβολές, αλλά και µε ενδιαφέρουσες οπτικές συσχετίσεις µε τις αντίστοιχες απεικονίσεις του Δούναβη, όπως έχουν αποδοθεί από τον Ρήγα Βελεστινλή στη Χάρτα του και από τον Ανθιµο Γαζή στον Πίνακά του. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο χάρτης συντηρήθηκε και ψηφιοποιήθηκε χάρη στην ευγενική δωρεά προς τη Βιβλιοθήκη της κοζανίτικης οικογένειας Λαµπρέτσα – Σιδέρη, στη µνήµη των δασκάλων Ηλία και Σοφίας Λαµπρέτσα. ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Θεσσαλονίκη ανήκει στο φθινόπωρο. Με τον αέρα που φυσάει κι εκείνη την επίμονη σιγανή βροχή –σαν κι αυτήν που πέφτει τις τελευταίες ημέρες- που σε κάνει να θέλεις να μη βγεις από το σπίτι, αλλά να απομονωθείς με καλή μουσική, κάποιο αστυνομικό μυθιστόρημα και μερικά τηλέφωνα. Ή να βρεθείς δίπλα στη θάλασσα –«σε κάποια απόμερη γωνιά της Νέας Κρήνης» που λέει και το τραγούδι- και να καταλάβεις πως ό,τι και να κάνει η τεχνολογία, όσα high definition πλάνα κι αν προβάλλει η τηλεόραση, ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ όσα πολιτικά gmitrakis@ekdotiki.gr ψέματα κι αν ακούσουμε, όσες κομματικές κωλοτούμπες κι αν δουν τα ματάκια μας, η μαγεία της φύσης δεν αλλάζει. Ο ήχος της θάλασσας, η υγρασία του νερού που κυλάει στο δρόμο, το άγγιγμα του αέρα στο πρόσωπο. Μόνο με την ανθρώπινη επαφή μπορούν να συγκριθούν όλα αυτά, ίσως και με κάποιες κορυφαίες στιγμές στην τέχνη. Το ανεπαίσθητο φύσημα του Bird στο σαξόφωνο, οι αναπνοές του Μάιλς Ντέιβις στην τρομπέτα, τα χρώματα του Βαν Γκογκ, η αίσθηση της απεραντοσύνης του Μονέ, οι βαθιές αλήθειες του Καβάφη, που είναι ποίηση με το «Π» κεφαλαίο και συγχρόνως διαβάζεται ως manual για τη ζωή και την καθημερινότητα. Τα Βαλκάνια ανήκουν στο φθινόπωρο. Η μελαγχολία στη Σόφια, η απόγνωση στο Βουκουρέστι, η κατήφεια στο Βελιγράδι, η απελπισία στο Σαράγεβο, η ομίχλη στα Σκόπια, ακόμη και η ελπίδα στα Τίρανα έχουν το χρώμα της ώχρας. Η νεκρική σιγή στα έρημα χωριά, που σπάει μόνον από τα γέλια και τις φωνές της κατασκήνωσης των τσιγγάνων, αλλά και η αραιή κίνηση στους ρημαγμένους δρόμους των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν για δικό τους σάουντρακ τους ήχους μιας μπάντας χάλκινων πνευστών, που έναν αιώνα τώρα αναστενάζουν τους καημούς μιας βασανισμένης περιοχής. Μιας μπάντας που κάθε απομεσήμερο τέτοια εποχή περπατάει στα κίτρινα φύλλα στις όχθες του Δρίνου και παίζει ένα χαμηλότονο κομμάτι για ταξίδια που δε θα γίνουν ποτέ, αλλά που είναι σαν να έγιναν. Προχτές το βράδυ, στη διαδρομή Σόφια – Θεσσαλονίκη υπό βροχήν, ένα πράγμα ήταν απολύτως σαφές. Και η Θεσσαλονίκη και τα Βαλκάνια ανήκουν στο φθινόπωρο. Της Ιστορίας.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

τηλεβολές

«Κουτί της Πανδώρας»: από την Πέµπτη 14 Οκτωβρίου επανέρχεται στη ΝΕΤ

ΕΤ1

Πίσω από τα φώτα της επικαιρότητας, κάτω από τη σκόνη της Ιστορίας, υπάρχουν πάντα οι αιτίες. Αυτοί που κάποια στιγμή άνοιξαν το Κουτί της Πανδώρας. Επειδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται… Από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη, ο Κώστας Βαξεβάνης (φωτογραφία) και η ομάδα του επιστρέφουν στη ΝΕΤ, ανοίγουν το δικό τους «Κουτί της Πανδώρας» και παραθέτουν όσα έγιναν στην κοινωνία και στον κόσμο.

(210 7701911 -5)

NET

08.30 Παιδικό πρόγραµµα 10.00 Εκπαιδευτική τηλεόραση 11.00 Ελληνικοί παραδοσιακοί οικισµοί (Ε) 11.30 Ελλάδα, δέκα ζωγραφικές εποχές (Ε) 12.00 Ελληνική ταινία: «Κορόιδο γαµπρέ» Κωµωδία (1962) 13.30 Τα λαϊκά µουσικά όργανα και η κατασκευή τους 14.00 Μπουρµπουλήθρες (Ε) 14.15 Πιτσιρίκια (Ε) 14.30 Ουράνιο τόξο (Ε) 15.00 Φινέας και Φερµπ 15.30 Η απίθανη Κιµ (Ε) 16.00 Ζακ και Κόντι, σκανταλιές στο ξενοδοχείο (Ε) 16.30 Aaron Stone 17.00 Ατίθασα νιάτα 18.00 Αστροφεγγιά 19.00 Εξιστορείν και ιστορείν (Ε) 20.00 Χαµένοι παράδεισοι (Ε) 21.00 Οι αγνοούµενοι 22.00 Φαντάσµατα 23.00 Ειδήσεις 23.40 Σαν σήµερα τον 20ό αιώνα (Ε) 24.00 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιµαντέρ Χαλκίδας (Ε) 00.15 Ξένη ταινία: «∆ε θα γεράσουµε µαζί» Γαλλικό δράµα (1972)

06.00 10.00 12.00 13.00

ALPHA 07.00 10.00 13.00 13.15 16.00 17.15 17.20 19.00 20.00 21.00 22.00

(212 2124000)

Πάνω στην ώρα Καφές µε την Ελένη Ειδήσεις Κους κους το µεσηµέρι ∆έστε τους Ειδήσεις ∆έστε τους (Συν.) Ειδήσεις Κάτι ψήνεται Big brother Ξένη ταινία: «Dodgeball: Μια ιστορία για γκαντέµηδες» Αµερικανική κωµωδία (2004) 24.00 Sex and the city 01.00 Ιατρικές έρευνες 02.00 Οι µονοµάχοι

Η πρεμιέρα της εκπομπής θα είναι αφιερωμένη στον Ελληνα αγρότη και θα προσπαθήσει να απαντήσει στα ερωτήματα: γιατί η Ελλάδα δεν παράγει πια γεωργικά προϊόντα, γιατί ένα γεωργικό προϊόν καταλήγει έως και δέκα φορές πιο ακριβό στον καταναλωτή και γιατί τα τρακτέρ είναι πλέον πιο γνωστά από τα μπλόκα και όχι από το όργωμα. Η εκπομπή θα θίξει ένα ακόμη μεγάλο θέμα, αυτό των φωτοβολταϊκών, που δεν αποκλείεται να αποτελέσουν την...

(210 6066000)

Πρωινή ενηµέρωση Συµβαίνει τώρα Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα Best of

15.00 Ειδήσεις 16.00 Ξένη ταινία: «Η γη που ονειρευτήκαµε» Αµερικανική περιπέτεια (1994) 18.00 Ειδήσεις 18.30 Ελληνική ταινία: «Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο» Κωµωδία (1963) 20.00 Γεια σου, περήφανη κι αθάνατη εργατιά 21.00 Ειδήσεις 22.00 Ξένη ταινία: «Μια τρυφερή σχέση» Αµερικανικό δράµα (1999) 00.15 Σύγχρονα θαύµατα: Ανέλκυση ναυαγίων από µεγάλα βάθη (Ε)

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

05.30 Ειδήσεις 06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ τώρα 13.00 Νταντά πρώτων βοηθειών 14.00 Το σπίτι της καρδιάς µας 15.00 Top chef 16.00 America’s next top model 17.00 Ten years younger 17.30 Σασούκι 18.00 ΣΚΑΪ µαγκαζίνο 19.10 Μύθος ή πραγµατικότητα 20.10 Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου 20.45 Ελληνοφρένεια 21.00 Eιδήσεις 22.00 CSI, Miami: Στον τόπο του εγκλήµατος

ET3

(2310 299400)

07.30 Μήθυµνα ή Μόλυβος 08.00 Ο κόσµος των ζώων µε τον Ζέεκ 08.30 Παγκόσµια οικογένεια 09.00 Οταν η φύση εκδικείται 10.00 Κοσµήµατα του βυθού 10.30 Η κουζίνα της µαµάς (Ε) 11.00 Καθηµερινά 12.00 Λησµονηµένες φωνές 13.00 Ειδήσεις 14.30 Τόλµη και γοητεία 15.30 Μαγικός κόσµος 16.00 Μαγικός κόσµος 16.30 Η κουζίνα της µαµάς (Ε) 17.00 Ειδήσεις 17.55 Αθλητικά 18.30 Ο θαυµαστός κόσµος του ωκεανού 19.00 Μάχη για επιβίωση: Προστατεύοντας τις φάλαινες 19.50 Οι κόρες του Μακ Λέοντ 20.50 Κ2, µια κραυγή από την κορυφή του κόσµου 21.45 Καιρός 22.00 Ειδήσεις 23.00 Λαβύρινθος 00.30 Απόδραση από τη Βόρεια Κορέα

STAR

(210 3481000)

06.00 06.45 07.30 10.15 11.15 12.30 13.30 15.45 17.45 17.50 19.45 21.00

Σαν χειµωνιάτικη λιακάδα (Ε) Παιδικό πρόγραµµα Πρωινή Μελέτη Νηστικοί πράκτορες Κορίνα, η αγριόγατα Ειδήσεις Superstar Αξίζει να το ζεις Ειδήσεις Φώτης και Μαρία live Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Ο κώδικας των Ναβάχο» Αµερικανική περιπέτεια (2002) 23.45 Ξένη ταινία: «Η µάσκα του εγκλήµατος» Αµερικανικό θρίλερ (2005) 01.30 Ξένη ταινία: «Saw 3» Αµερικανικό θρίλερ (2006) 03.45 Ξένη ταινία: «Maniac» Αµερικανικό δράµα (2001)

23.00 Υπερκατασκευές 00.15 Planet science: Το σενάριο της αποκάλυψης

MEGA 06.00 07.00 10.00 13.15 14.00 15.00 16.00 16.50 17.00 19.00 20.00 21.00 21.45 23.50 02.00 03.00

(210 6903000)

Βέρα στο δεξί (Ε) Κοινωνία ώρα Mega Επτά θανάσιµες πεθερές (Ε) Η ζωή της άλλης (Ε) Ειδήσεις Singles (Ε) Η οικογένεια βλάπτει (Ε) Ειδήσεις Προκριµατικά Euro Ελπίδων Τσεχία - Ελλάδα Τα µυστικά της Εδέµ Ειδήσεις Πάµε Euro Προκριµατικά Euro 2012 Ελλάδα - Λετονία Πάµε Euro (Συν.) Βεντέτα (Ε) Γη και ουρανός (Ε)

ANT1

επόμενη βασική καλλιέργεια. Η πρώτη και μοναδική αφιερωμένη στα κατοικίδια εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης συνεχίζεται και φέτος από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Η εκπομπή, με τίτλο «Παρά Τρίχα», ξεκινά αύριο και θα προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 10 το πρωί, με στόχο την ενίσχυση του εθελοντισμού και την προβολή του έργου των φιλοζωικών σωματείων. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

06.00 Και οι παντρεµένοι έχουν ψυχή (Ε) 07.00 Καληµέρα Ελλάδα 10.00 10 µε 1 µαζί 12.50 Με αγάπη 13.00 Ειδήσεις 13.30 Ακρως οικογενειακόν (Ε) 14.30 Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) 15.30 Το καφέ της Χαράς (Ε) 16.50 Ειδήσεις 17.00 Kismet 19.00 Deal 20.00 Ειδήσεις 21.00 The X-Factor audition

ALTER

(210 5707000)

06.00 Καληµέρα µε τον Γιώργο Αυτιά 10.30 Εδώ και τώρα 12.30 Πολύ µπλα µπλα 16.00 Οσο υπάρχουν άνθρωποι 17.30 Ειδήσεις 17.45 That’s life 18.45 Σήµερα µε τον Ακη Παυλόπουλο 20.00 Ειδήσεις 21.00 Υδρόγειος 21.30 Η ώρα του καταναλωτή 23.00 Φως στο τούνελ Με την Αγγελική Νικολούλη 02.00 Auto Alter 02.15 Εύρηκα: Η πόλη του µυστηρίου 03.15 Karen Sisco 04.15 Flash Gordon

22.00 Κάρµα 23.00 Grey’s anatomy 24.00 Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐµη (Ε) 01.00 Ειδήσεις 01.10 Κάρµα (Ε) 02.10 Αγγιγµα ψυχής (Ε) 03.10 Πόσο γλυκά µε σκοτώνεις (Ε)

BOYΛΗ

(210 3707874)

10.00 Γ’ τµήµα διακοπής των εργασιών της Βουλής 16.00 Τα ζώα - σύµβολα 17.00 Ειδήσεις 17.30 Μεγάλοι καλλιτέχνες: Βαν Γκογκ

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

NOVACINEMA 1

18.00 Πολιτιστικό ηµερολόγιο 19.00 Η ζωή των πουλιών 20.00 Σόουλ: Η µουσική της ψυχής 21.00 Η λέσχη των πειραµατόζωων 22.00 Ειδήσεις 22.10 Τα παιδιά του Γκολτσόφ 23.40 Παιδιά, εµπόριο και κακοποίηση 00.40 Ειδήσεις 01.10 Η λέσχη των πειραµατόζωων

(2310 504300)

10.00 Gumus (E) 12.00 H αγορά σήµερα 14.00 Bajo las riendas del amor 15.30 Η αγορά σήµερα 18.40 Married with children (E) 19.00 Ειδήσεις 19.50 Married with children (E) 20.30 Gumus 22.30 Police district 23.30 Corleone 01.00 Η αγορά σήµερα (210 6602000)

06.55 Κινηµατογραφικά νέα 07.25 Annihilation earth 09.00 Illuminati: Οι πεφωτισµένοι 11.25 Κινηµατογραφικά νέα 11.45 Scooby-Doo! The mystery begins 13.15 Largo Winch 15.10 Without a paddle: Nature’s calling 16.50 Ο Χάρι Πότερ και ο ηµίαιµος πρίγκιψ 19.30 Μια γυναίκα το χειµώνα 21.20 Mad on Novacinema 22.00 The two Mr. Kissels 23.35 Η χορωδία της αποτυχίας 01.05 Συνοδός πολυτελείας

TV 100

(2310 265828)

08.00 Πρωινό στην TV100 10.00 Αγρια ίχνη στην Αφρική 10.30 Thess-2310 12.30 Ταξίδι στον πλανήτη Γη 15.00 Ειδήσεις 15.05 Εδώ Μακεδονία 17.00 Ρίζες ευρωπαϊκής µαγειρικής τέχνης 17.30 Με 100... στα σπορ 18.30 Ειδήσεις 19.30 Θηλαστικά 20.30 Στο αµφιθέατρο 21.30 Κοσµήµατα του βυθού 22.00 Ειδήσεις 24.00 Θα τα πούµε στο ρεφρέν 02.00 Οταν η φύση επιτίθεται

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


37 Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

σινεµά και θέατρο θέατρα

Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Αζά Παίζουν: Ελίζαµπεθ Σου, Βινγκ Ρέιµς, Ρίτσαρντ Ντρέιφους

Μια ονειρική λίµνη δέχεται την επίθεση των σαρκοβόρων ψαριών...

VILLAGE CINEMAS, ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ, STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ, STER CINEMAS CITY GATE

Πιράνχας 3D ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000) Ανοιχτά Σύνορα: «Βάκχες» από το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, 13-14 Οκτωβρίου, 21.00. Δημοτικό Θέατρο «Ανετον» (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310/ 869.869) «Μαράν Αθά» με τη Γιασεμή Κηλαηδόνη, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, 9-10 Oκτωβρίου, 21.00. Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9, τηλ. 2310/ 458.591) «Λα πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, με την Αννα Κοκκίνου, καθημερινά εκτός Δευτέρας, 21.15, Kυριακές, 20.00. Εως 10 Οκτωβρίου. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172) «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» με τη Νένα Μεντή, Τετάρτη και Κυριακή, 19.30, Πέμπτη – Σάββατο, 21.00. Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/210.308) «Το τάβλι» του Χρήστου Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Αρη Ρέτσου, Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, 21.15. Θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Πώς να πω» μονόπρακτα του Μπέκετ, σήμερα έως 10 Οκτωβρίου, 21.15 και την Κυριακή, απογευματινή, 16.30. Κέντρο Θεατρικής Ερευνας – Αίθουσα «Μάντης Τειρεσίας» (Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15, τηλ. 2310/ 865.904) «Σαχλοκουβέντες – Three occasional pieces» του Σ. Μπέκετ, σήμερα έως 10 Οκτωβρίου, 21.00.

Κολοσσαίον (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) «Ο μυστηριώδης Mr. Love» με τους Νίκο Ψαρρά και Νικολέτα Βλαβιανού, Πέμπτη – Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή, 19.00. Πειραματική Σκηνή ΚΘΒΕ (Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/288.000) «Μπαντα-ρισμένοι» μουσική επιθεώρηση από σήμερα, Πέμπτη- Σάββατο, 21.00, Τετάρτη και Κυριακή, 19.00. Studio Vis motrix (Αγνώστου στρατιώτη 20, έναντι Αγ. Δημητρίου, τηλ. 2310/ 228.161) «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά, από τους «Tarifa», Παρασκευή – Κυριακή, 21.00. Εως 12 Δεκεμβρίου. Χώρος Τέχνης «3ος όροφος» - Ούγκα Κλάρα (Καθολικών 4, τηλ. 2310/ 535.747) Μικρό Φεστιβάλ: «Το τσίρκο» του Νίκου Ζακόπουλου από την εταιρία θεάτρου «Κούλα η Πλανιδού», 9-10 Οκτωβρίου, 21.00.

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Κολοσσαίον (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) «Ο Πινόκιο» από την παιδική σκηνή «Δελφινάκι» κάθε Κυριακή 11.30 και 15.30. Φλέμινγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Το μούτρο και η φάτσα» κάθε Κυριακή, 11.30. XANΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 241.007) «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» θέατρο σκιών με τον Μιχάλη Χατζάκη, κάθε Σάββατο, 18.30. «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» κουκλοθέατρο, κάθε Κυριακή, 12.00.

κινηµατογράφοι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - Τάσος Σταϊκόπουλος Tasta ΑΕΒΕ (τηλ. 2310/262.051 & 2310/270.073): Χορεύοντας στο σκοτάδι (19.30 22.00) ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/233.665): Α1. Devil (19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Μέχρι να σε βρω (18.30 - 20.45 - 23.00) VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Toy story III - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 14.40) Βρικόλακες για κλάµατα (17.10 - 19.10 - 21.00 - 22.50 - 00.40, Παρασκευή έως Κυριακή: 16.40 - 18.30 - 20.20 - 22.30 - 00.20) Α2. Σρεκ κι εµείς καλύτερα - µεταγλωττισµένο (15.50, Σάββατο και Κυριακή: 11.50 - 13.40 - 15.50) Inception (17.50) Γουόλ Στριτ, το χρήµα ποτέ δεν πεθαίνει (20.50) Splice (23.30) Α3. Η Τίνκερµπελ και η µεγάλη νεραϊδοδιάσωση - µεταγλωττισµένο (15.00 - 16.50 - 18.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 13.00 - 15.00 - 16.50 - 18.40) Salt (20.30 - 22.40 - 00.50) Α4. Eat, pray, love (16.20 - 18.50 - 21.30 - 00.10, Σάββατο και Κυριακή: 13.50 - 16.20 - 18.50 - 21.30 - 00.10) Α5. Σρεκ κι εµείς καλύτερα - µεταγλωττισµένο 3D (16.10 - 18.20, Παρασκευή: 15.10 - 17.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 - 13.10 - 15.10 - 17.00) Step up 3D: Η νέα διάσταση (Παρασκευή έως Κυριακή: 19.00) Πιράνχας 3D (20.40 -

22.30 - 00.30, Παρασκευή έως Κυριακή: 21.10 - 23.00 - 00.50) Α6. Σαν το σκύλο µε τη γάτα 2: Η εκδίκηση της Κίτι Γκάλορ (16.00 - 18.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 - 14.10 - 16.00 - 18.00) Buried (19.50 - 21.50 - 23.50) Α7. Karate kid (17.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.40 - 14.30 - 17.20) ∆ωρητής σπέρµατος (20.10 - 22.20 - 00.40) Α8. Το µυστικό του χαµένου βασιλείου (15.30 - 17.30, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 13.30 - 15.30 - 17.30) ∆όλωµα γένους θηλυκού (19.30 - 22.10 - 00.30) Α9. Eat, pray, love (18.50 - 21.30, Παρασκευή 18.50 - 21.30 - 00.10, Σάββατο: 16.20 - 18.50 - 21.30 - 00.10, Κυριακή: 16.20 - 18.50 - 21.30) Α10. ∆όλωµα γένους θηλυκού (19.30 - 22.10, Παρασκευή & Σάββατο: 19.30 22.10 - 00.30)

Α2. Η Τίνκερµπελ και η µεγάλη νεραϊδοδιάσωση - µεταγλωττισµένο (17.20 - 19.10, Κυριακή: 11.50 - 13.40 - 15.30 - 17.20 - 19.10) Splice (21.00 - 23.20) Α3. Eat, pray, love (17.00 - 20.00 23.00, Κυριακή: 12.30 - 17.00 - 20.00 - 23.00) Α4. Βρικόλακες για κλάµατα (18.00 - 20.15 - 22.30, Κυριακή: 13.30 - 15.50 - 18.00 - 20.15 - 22.30) Α5. ∆όλωµα γένους θηλυκού (17.40 - 19.50 - 22.00 - 00.10) Α6. Μια γυναίκα, ένα όπλο και ένα noodle bar (19.30 - 21.30 - 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 17.20 - 19.30 21.30 - 23.30) A7. Σρεκ κι εµείς καλύτερα - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 16.40) ∆ωρητής σπέρµατος (18.50 - 21.00 - 23.10, Τετάρτη: 18.50 - 23.10) Α8. Buried (17.30 - 19.40 - 21.50 24.00)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

(τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εταιρίας - ∆ηµ. Μαργαρίτη): Eat, pray, love (18.00 - 20.30 23.00)

(τηλ. 2310/378.404): Α. «Ολύµπιον»: Είµαι ο έρωτας (18.00 - 20.30 - 23.00) Α. «Παύλος Ζάννας»: Ταξιδιάρα ψυχή (19.00 - 21.00 - 23.00)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket. gr.): Α1. Αγρια φύση (Κυριακή 12.00) Σαν το σκύλο µε τη γάτα 2: Η εκδίκηση της Κίτι Γκάλορ - µεταγλωττισµένο 3D (17.10, Κυριακή: 15,00 - 17.10) Step up 3D: Η νέα διάσταση (19.00) Πιράνχας 3D (21.30 - 23.40)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Toy story III - µεταγλωττισµένο (16.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.20 13.50 - 16.10) ∆όλωµα γένους θηλυκού (18.30 - 21.00 - 23.30) Α2. Κλειστή

Α3. Το µυστικό του χαµένου βασιλείου - µεταγλωττισµένο (17.40 - 19.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 - 14.00 - 15.50 - 17.40 - 19.30) Buried (21.20 - 23.40) Α4. Karate kid (18.15, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 15.30 - 18.15) Inception (21.10, Παρασκευή και Σάββατο: 21.10 - 24.00) Α5. Σρεκ κι εµείς καλύτερα - µεταγλωττισµένο (16.40 - 18.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.30 - 16.40 - 18.40) Salt (20.50 - 23.00) A6. Γουόλ Στριτ, το χρήµα ποτέ δεν πεθαίνει (13.10 - 16.00 - 18.45) Devil (21.30 - 23.15) Α7. Eat, pray, love (17.30 - 20.10 - 22.45, Σάββατο και Κυριακή: 12.15 14.50 - 17.30 - 20.10 - 22.45) Α8. Σαν το σκύλο µε τη γάτα 2: Η εκδίκηση της Κίτι Γκάλορ - µεταγλωττισµένο 3D (16.30 - 18.20 - 20.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 12.50 - 14.40 - 16.30 - 18.20 - 20.10) Πιράνχας 3D (22.00) Splice (23.50) Α9. Η Τίνκερµπελ και η µεγάλη νεραϊδοδιάσωση - µεταγλωττισµένο (17.00 - 18.50 - 20.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 13.20 - 15.10 - 17.00 - 18.50 - 20.40) Buried (22.30, Παρασκευή και Σάββατο: 22.30 - 00.50) Α10. Σρεκ κι εµείς καλύτερα - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 11.10 - 13.30 - 15.40) Eat, pray, love (19.10 - 21.45, Παρασκευή και Σάββατο: 19.10 21.45 - 00.20) Α11. Μέχρι να σε βρω (17.20, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 15.00 - 17.20) ∆όλωµα γένους θηλυκού (19.45 - 22.15, Παρασκευή και Σάββατο: 19.45 - 22.15 - 00.40)

STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Το µυστικό του χαµένου βασιλείου - µεταγλωττισµένο (16.30 - 18.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 13.10 - 14.50 - 16.30 - 18.10) ∆όλωµα γένους θηλυκού (19.50 - 22.15) Α2. Σρεκ κι εµείς καλύτερα - µεταγλωττισµένο (16.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 14.40 - 16.40) ∆όλωµα γένους θηλυκού (18.40 - 21.00 - 23.30) Α3. Η Τίνκερµπελ και η µεγάλη νεραϊδοδιάσωση - µεταγλωττισµένο (16.00 - 17.45 - 19.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.15 - 16.00 - 17.45 - 19.30) Buried (21.20 - 23.40) Α4. Eat, pray, love (16.10 - 18.50 - 21.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.30 16.10 - 18.50 - 21.30) Α5. Inception (16.20 - 19.10, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 16.20 - 19.10) Devil (22.00 - 23.50) Α6. Salt (16.30 - 18.30 - 20.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 14.30 - 16.30 - 18.30 - 20.30) Buried (22.30) Α7. Σαν το σκύλο µε τη γάτα 2: Η εκδίκηση της Κίτι Γκάλορ - µεταγλωττισµένο (17.30 - 19.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 13.50 - 15.40 17.30 - 19.20) Πιράνχας 3D (21.10) Splice (23.00) ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): Ευτυχώς που είµαι γυναίκα (19.00 - 21.00) Ο δολοφόνος µέσα µου (23.00)


ΧΡΗΣΙΜΑ

38

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ Μ 1155 ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO 501 ΙΞΗ ΠΑΙΔ -3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10 2 & 2310 511972 50 ΔΕΗ: 928243 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Οι γρήγορες κινήσεις είναι το κλειδί για να μπορέσετε να προλάβετε να κάνετε όσα έχετε στο μυαλό σας.

Η σχέση σας μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη, αν δείξετε περισσότερο ενδιαφέρον στο ταίρι σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Σκεφτείτε κάποια πράγματα για τη ζωή σας με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

(23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Από εκεί που δεν το περιμένατε σύντομα θα προκύψει μια νέα γνωριμία.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Ευχάριστα γεγονότα θα σας ανεβάσουν ψυχολογικά.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Στην εργασία θα σας παρουσιαστούν ευκαιρίες τις οποίες καλό θα ήταν να μην τις αφήσετε να πάνε χαμένες.

Ασχοληθείτε με πράγματα που σας φτιάχνουν τη διάθεση.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Φροντίστε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα όσον αφορά την καθημερινότητά σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΛΕΩΝ

(20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

(23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

Η σημερινή ημέρα είναι κατάλληλη για να μπορέσετε να τακτοποιήσετε ό,τι υποθέσεις είχατε αμελήσει στο παρελθόν.

Καλύψτε άμεσα ό,τι υποχρεώσεις έχετε.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Στις συναλλαγές σας αποφύγετε να πάρετε κάποιο σημαντικό ρίσκο για να μη γίνουν λάθη.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Μπορείτε με το δυναμισμό σας να πετύχετε ό,τι και να επιθυμήσετε.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ε στα π

12

OPIZONTIA 1. §ËÛÌÔÓÈ¿, ͯ·ÛÈ¿ – EÓ·˜ ·fi ÙÔ˘˜ TÚÂȘ ¶·›‰Â˜. 2. E›Ó·È Ù· ÚÔÛˆÔ·Á‹ ‰ÈηÈÒÌ·Ù·. 3. H ÙÚ¯¿Ï·, ÙÔ ÁÚ‹ÁÔÚÔ ÙÚ¤ÍÈÌÔ – °ÂÚÌ·Ófi˜ ÏfiÁÈÔ˜ Î·È ÂÏÏËÓÈÛÙ‹˜. 4. A˘Ù‹ Ë ›‰È· (ȉȈÌ.) – XˆÚ›˜ ÙÚÔ-

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Αγ. Δημητρίου 128, Πασαλίδη 106 - Πόντου - Καλαμαριά, Μ. Αλεξάνδρου 23 - Αμπελόκηποι, Μ. Μπότσαρη 118, Π. Π. Γερμανού 6 - Τσιμισκή, Κρήτης 11 - Π. Συνδίκα - Ανάληψη, Εγνατία 86, Δελφών 208 - Ντεπό, Ν. Πλαστήρα 15 - Χαριλάου, Αναλήψεως 14 - εκκλησία Αναλήψεως, Δ. Γούναρη 56 - Ροτόντα - Καμάρα, Κωνσταντινουπόλεως 58 - Κυβέλεια - Ιπποκράτειο, Λεωφ. Κ. Καραμανλή 128, Μακεδονίας 36 - Μ. Μπότσαρη, Κ. Καραμανλή 103 με Αρτης 21 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Αρκαδίου 12 με Μακρυγιάννη 76 - Α. Ηλιούπολη, Κατσιμίδη 68 και Γρ. Λαμπράκη. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Εγνατία 86, Δελφών 208 - Ντεπό, Ν. Πλαστήρα 15 - Χαριλάου, Μακεδονίας 36 - Μ. Μπότσαρη, Κ. Καραμανλή 103 με Αρτης 21 - Ελευθέριο - Κορδελιό.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310-993111): για περιστατικά θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, παιδοψυχιατρικά. Β’ ΙΚΑ (τηλ. 2310-479600): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2310-854712, 2310-859202). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492.

Ê‹ Â›Ó·È ·˘Ù¿ – ¶ÚÔÙÚÂÙÈÎfi ÌfiÚÈÔ. 5. T›ÓÔ...: ·ÏÈfi˜ ÙÚ·ÁÔ˘‰ÈÛÙ‹˜ - AÎfiÏÔ˘ıÔ˜ Ù˘ AÊÚÔ‰›Ù˘ (Ì˘ı.). 6. OÓÔÌ· ·Á›ˆÓ – ¶·ÏÈ¿ Ì¿Úη ÊÔÚÙËÁÒÓ ·˘ÙÔÎÈÓ‹ÙˆÓ. 7. M›· ÓfiÙ· – OÚÁ¿ÓˆÛË ™ÈÈÙÒÓ ÙÔ˘ §È‚¿ÓÔ˘ – P·‰ÈÔʈÓÈÎfi˜ ÛÙ·ı-

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Το Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ» ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Πλ. Γυμναστηρίου (1ο και 2ο Γυμν. Τριανδρίας). ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ: Χαλκιδικής (περιοχή Μπότσαρη) ΚΗΦΙΣΙΑ: Καλαμαριά - Καπαδοκίας & τμήμα της Ζηργάνου ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Μεσολογγίου & Βενιζέλου ΕΥΟΣΜΟΣ: Αριστοτέλους, πάρκο Ελπίδος Γ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: Καυταντζόγλου στο πάρκο Στρατηγείου ΜΕΤΕΩΡΑ: Πολίχνης, παραπλεύρως των οδών Μ. Αλεξάνδρου, Γρανικού & Κυριακοπούλου ΒΑΣΙΛΙΚΑ / ΚΑΛΟΧΩΡΙ/ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ/ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ / ΣΟΧΟΣ/ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 19.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». ΣΙΓΡΙ – ΧΙΟΣ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ: Κάθε Παρασκευή στις 20.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ε.Γ.Ο. Διαγόρας». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα: 01:41, 10:13, 11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρρες:

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

Ìfi˜. 8. MÈÎÚfi Ì·ÚÛÈÔÊfiÚÔ – MÈÎÚ¤˜ ‚¿ÚΘ. 9. MÂı˘ÛÙÈÎfi ÔÙfi ÙˆÓ ÈÓ‰ÔÁÂÚÌ·ÓÈÎÒÓ Ï·ÒÓ – EÓ·˜ ·ÛÙÂÚÔÂȉ‹˜. 10. OÓÔÌ· ·ÒÓ – ... AΛÓÔ: ·ÏÈ¿ ºÈÏÈÈÓ¤˙· ÔÏÈÙÈÎfi˜. 11. E‚Ú·˚΋ ÚÔÛÊÒÓËÛË ÙÔ˘ £ÂÔ‡ – MÔÓÙ¤ÏÔ Ù˘ BÔÏΘB¿ÁÎÂÓ – OÌÔÈ· ÁÚ¿ÌÌ·Ù·. 12. IÚÏ·Ó‰fi˜ Û˘ÁÁڷʤ·˜ – TfiÔÈ ÚÔÛ¢¯‹˜ – AÚ¯Èο ·ÓˆÙ¿ÙˆÓ ÎÏËÚÈÎÒÓ. 13. Yԉ¤ÛÙÂÚÔ, ηÙÒÙÂÚÔ (·Ú¯.) – °›ÓÂÙ·È Ì ٷ ‰fiÓÙÈ·.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

τουριστικό,  Ù Â Ú · περιοδικό Â Ú ›πολιτιστικό · Û Ùγια πολλαπλές αποδράσεις!

το σταυρόλεξο 1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ÎÔ˘˙›Ó·˜ – º·ÁËÙfi Ì ÌÂÏÈÙ˙¿Ó˜ – TÚ·ÁÔfi‰·ÚÔ˜ ıÂfi˜ ÙˆÓ ‚ÔÛÎÒÓ Ù˘ AÚ牛·˜, ÁÈÔ˜ ÙÔ˘ EÚÌ‹ (ηı.). 6. AÛÙ‹ÚÈÎÙ· – A˘Ùfi ‰ÂÓ Î·›ÁÂÙ·È. 7. MÈÛ‹... Ó›ÎË – ¶fiÏË Ù˘ IÙ·Ï›·˜ – ¶·ÏÈfi˜ ÚÔÔÓËÙ‹˜ ÙÔ˘ ¶·Ó·ıËÓ·˚ÎÔ‡. 8. AÚÔÛ¤Ï·ÛÙ˜, ·¿ÙËÙ˜ – TÔ ÎÂÊ¿ÏÈ ·Á›Ô˘ ÏÂÈ„¿ÓÔ˘. 9. B˘˙·ÓÙÈÓfi˜ Ó·‡·Ú¯Ô˜ – º·Û·Ú›·. 10. EÓ·˜... §Ô˘‰Ô‚›ÎÔ˜ – §‡ËÛË – A·ÁÔÚ¢ÙÈÎfi ÌfiÚÈÔ. 11. ¶fiÏË ÙÔ˘ BÂÏÁ›Ô˘ – XˆÚ›˜ ÛÊ·›Ú· ·˘ÙÔ›. 12. BÔ˘Ófi Ù˘ ™·ÌÔıÚ¿Î˘ – M˘ıÈ΋ ¯ÒÚ· – E˘¯¿ÚÈÛÙÔ ·ÔÙ¤ÏÂÛÌ· ·KA£ETA 1. H ÂͤٷÛË ÙˆÓ ÂÓ‰ÔÎÔÈÏÈ·ÎÒÓ ÁÒÓ·. ÔÚÁ¿ÓˆÓ Ì ÂÓ‰ÔÛÎÔÈ΋ ̤ıÔH χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. ‰Ô. 2. TÔ ÌÈÛfi Ù˘ ÌÂÁ·Ï‡ÙÂÚ˘ ·ÔÛÙ¿Ûˆ˜ ·Ó¿ÌÂÛ· Û ‰‡Ô ‰È·‰Ô¯ÈÎÔ‡˜ ÊıfiÁÁÔ˘˜ Ù˘ Ê˘ÛÈ΋˜ Îϛ̷η˜ – O È‰Ú˘Ù‹˜ Ù˘ TÚÔ›·˜. 3. BÔ‡ÏËÛË – X·ÚÙÈ¿ Ù˘ ÙÚ¿Ô˘Ï·˜. 4. °Ú¿ÌÌ· ÙÔ˘ ·ÏÊ·‚‹ÙÔ˘ Ì·˜ – °Ú·ÌÌ‹ ÏÔ›Ô˘ (ηı.) – •ÂÓÈ΋ ¿ÚÓËÛË. 5. TÚÔÈÎfi Ù˘... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Εδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. ΒουκουρέστιΒουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/517.517.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595.430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595.442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595.425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑ-

1

2

3

4

5

6

7

8

¢ I A ™ K E ¢ A ™ H

I ™ T I A I O ™

A M A N

™ A P A K I

K H

E § A I K O ™

§ I N

I A T O ™

A K

T ™ A I

¢ Y A P I A

N

N I ™ A º I

¶ A K E T O P O N

N M N O

ø ™ A N ¶ A T

T E M E N O ™

9

10

11

12

M A P A

O § E T H P A ™

™ O ™ O N I

A P H ™

M E § O K

E º E ™ I M O I

N O T A

H M I ™ Y ™

ΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484.445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595.419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595.411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214.900 και 2310/218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550.500. «EUROTAXI» 2310/866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310/525.000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383.414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475.740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473.354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/ 2310/233.188


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΩΝΥΜΟΥ Στη Δ/νση Πολιτικών Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκαν από τη Μανουηλίδου ΕλένηΑυγουστίνα του Κωνσταντίνου κάτοικο Θεσσαλονίκης οδός Παστέρ αριθμός 11 δικαιολογητικά για αλλαγή του επωνύμου της από «Μανουηλίδου» σε «Ρουκέτα» στην εγγραφή της στο Δημοτολόγιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με έτος γεννήσεως 1981. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει ότι η αιτούμενη αλλαγή επωνύμου βλάπτει τα συμφέροντα τρίτου ή είναι αντίθετος σ’αυτή να υποβάλει μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες, στη Δ/νση Πολιτικών Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αστικής Κατάστασης και Εκλογών, Βασ. Ολγας 198 διώροφο κίτρινο κτίριο, γραφείο 3), τις τυχόν αντιρρήσεις του. Με ΕΝ Η αν. προϊσταμένη διεύθυνσης Β. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΚΗΔΕΙΕΣ Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΚΟΡΑΣΙΑ ΔΕΛΑΚΗ χήρα Τριαντάφυλλου ετών 89 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Ντεπό. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Ελένη – Αθανάσιος, Αναστάσιος – Γαβριέλα, Χριστίνα – Ηλίας. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Ισμήνη, Σωκράτης, Τριαντάφυλλος, Θεοδώρα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γκέσιος». Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ετών 73 κηδεύουμε σήμερα, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Μηλοχωρίου Κιλκίς. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Δημήτριος, Γεώργιος – Ευσταθία, Αναστασία – Δημήτριος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Σοφία, Ευάγγελος, Αναστάσιος, Βασιλική, Πέτρος. Η δισεγγονή: Ελένη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οικία μας: Παπάγου με Ομήρου γωνία, Πολίχνη. Η ταφή και η δεξίωση θα γίνουν στο χωριό. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Αναστασιάδη».

παππού και θείο ΘΕΟΦΙΛΟ ΙΓΝΑΤΙΔΗ ετών 73 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Σαλώμη, Βασιλική – Τριαντάφυλλος. Τα αδέλφια: Ευγένιος – Αναστασία, Ελίζα, Σοφία. Τα εγγόνια: Μαρία, Θεόφιλος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 10.30 π.μ. από την οικία μας, Λάμπρου Πορφύρα 2. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα – ουζερί «Ο Βόλος», Κίμωνος Βόγα 29. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΚΟΣΜΑ ΚΟΤΣΙΑΡΗ ετών 80 κηδεύουμε σήμερα, από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Αρχάγγελου Αριδαίας. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Στέλλα. Τα παιδιά: Βασίλειος – Μαρία, Μάρκος – Ειρήνη, Αικατερίνη – Δημήτριος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα «Κόκκας». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΥΡΓΙΑΚΙΔΗ ετών 82 κηδεύουμε σήμερα, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Αναστασία – Αναστάσιος, Αλέξανδρος – Ελένη. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας θεία ΒΗΘΛΕΕΜ ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ ετών 94 κηδεύσαμε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα ανίψια: Γιάννης – Ανθούλα, Κώστας – Marieclaire. Τα μικρανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Τεκτονίδης». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΙΛΟ-ΜΠΙΛΟΠΟΥΛΟ ετών 65 κηδεύσαμε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παύλου κοιμητηρίων Μαλακοπής. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Κωνσταντία. Τα παιδιά: Μιχαήλ, Στάθης – Μαρία. Τα αδέλφια: Κων-

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό,

ΠΕΝΘΟΣ

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ χήρα Δημητρίου ετών 75 κηδεύσαμε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Κώστας – Δέσποινα. Ο εγγονός: Δημήτρης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή και θεία ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΙΓΓΕΝΗ ετών 73 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Ν. Ραιδεστού. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Χαράλαμπος. Τα παιδιά: Δημήτρης – Μαρία. Η αδελφή: Φρόσω Θεοδωρίδου. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η φίλοι. Η σορός θα εκτίθεται από τις 8.30 μ.μ. στα νεκροστάσια του οίκου τελετών «Παχούμης», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

σταντίνος – Γεωργία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΙΟΡΔΑΝΟΥ ετών 76 κηδεύσαμε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Νεαπόλεως. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Αικατερίνη – Λάμπρος, Ευσταθία – Χρήστος. Τα αδέλφια: Βασίλειος, Παύλος – Γιουστίνα. Τα εγγόνια: Ανδρέας, Γεώργιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας θεία ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΟΣΧΙΔΟΥ ετών 78 κηδεύσαμε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 1 μ.μ., από τον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα ανίψια: Δημήτριος – Σταυρούλα. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ετών 84 κηδεύσαμε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Οι αδελφές: Ειρήνη, Φωτεινή. Τα ανίψια: Αθανάσιος, Χρήστος, Αντώνιος, Αννα, Δέσποινα. Οι συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝA Τελούμε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής και θείας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΠΟΛΙΟΥ Συνταξιούχου Τα παιδιά: Κωνσταντία, Αντώνιος – Καλίνα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975. Τελούμε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Καλαμαριάς, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ» ∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η Αγν. Στρατιώτη 32

Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

Τελούμε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς ΕΛΕΝΗΣ Κ. ΠΑΣΣΑΛΗ Τα παιδιά: Στέλλα – Βασίλης, Γιώργος – Ελένη, Γιάννης. Τα εγγόνια: Αναστάσης, Κωνσταντίνος, Ειρήνη, Κωνσταντίνος. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Τεκτονίδης». Τελούμε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΚΗ Η σύζυγος: Ελισσάβετ. Τα παιδιά: Αθανάσιος – Μαρούλα, Χρύσανθος – Μαρία. Τα αδέλφια: Αντωνία, Ελισσάβετ, Χρήστος – Μαρία. Τα εγγόνια: Ελισάβετ, Γεώργιος, Γεώργιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Αναστασιάδη». Τελούμε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Εγνατία, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας γιου,

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙ∆Η

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΤΣΕΠΑ» Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429 β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314 γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-71023

αδελφού και ανιψιού ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Οι γονείς: Αχιλλέας – Δανάη. Η αδελφή: Νάγια. Οι θείοι. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Μπατζής». Τελούμε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Παύλου κοιμητηρίων Μαλακοπής, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΔΗ Τα παιδιά: Απόστολος – Ελένη. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Ελευθερία, Ραφαηλία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τελούμε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Κυράννας Οσσας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΡΙΜΗ Τα παιδιά: Ανδρομάχη – Αντώνιος, Χρήστος – Ευγενία. Τα εγγόνια: Ιωάννης, Αθανάσιος – Αγγελική, Αθανάσιος, Γεωργία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα Μπρατάνης Πασχάλης. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τελούμε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέ-

ρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗ Τα παιδιά: Μαρία, Κώστας – Αννα. Τα αδέλφια: Ευθυμία, Απόστολος – Παρασκευή. Τα εγγόνια: Δέσποινα, Δημήτρης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τελούμε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 10 π.μ.,στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Αθυτου Κασσάνδρας, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας αδελφού και θείου ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΗ Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο χωριό. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τελούμε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μου συζύγου ΜΑΡΙΟΥ ΤΣΕΚΟΥΡΑ Η σύζυγος: Γιαννούλα. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, 1 μ.μ., στον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και γιαγιάς ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΤΣΟΓΛΟΥ Ο σύζυγος: Κωνσταντίνος. Τα παιδιά: Ελενα – Ευάγγελος, Αντώνης – Γεωργία. Ο αδελφός: Στέφανος. Τα εγγόνια: Χάρης, Κώστας. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του οίκου τελετών «Κάσσος».

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΡΙΖΟΥ Ο σύζυγος: Γεώργιος. Τα παιδιά: Νίκος – Ολγα, Μαργαρίτα, Αλέξανδρος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Γεώργιος, Κωνσταντίνος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο «Σαρκ». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 1)Κ. Καραµανλή 107 - 2310-925.949 2) Μεταµορφώσεως 2, Περαία - 23920.21289

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

39

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ.: 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ.: 6977-597464. 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ.: 2310-860088, 860077

www.baboulas.com

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια 1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

TEΛETAI

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών Τηλ.: 2310-860.501, 6945-430.254

αφοι

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY •

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


∆ΕΗθώµεν...

Τσιγαρίλα Στο σταθµό της Λειψίας, στις δέκα το βράδυ, δεν υπήρχε ψυχή. Αραιά και πού κάποια τρένα αλλά στο µεγαλύτερο σε µέγεθος τερµατικό σταθµό της Ευρώπης δυο τρία τρένα περνούν απαρατήρητα. Ο σταθµός της Λειψίας, µε τον εντυπωσιακό θόλο από µέταλλο και γυαλί, είναι ένα αριστούργηµα της σιδηροδροµικής αρχιτεκτονικής. Κατασκευασµένος κατά τον Πρώτο Παγκόσµιο Πόλεµο, υπήρξε µάρτυρας της γερµανικής ιστορίας του εικοστού αιώνα, υπέστη σοβαρές ζηµίες από τους βοµβαρδισµούς του ‘45, αποκαταστάθηκε, είδε το ‘53 την πρώτη ευρεία διαδήλωση διαµαρτυρίας που πνίγηκε στο αίµα από το καθεστώς του Ούλµπριχτ, ενώ στα µέσα της δεκαετίας του ‘90, στο πνεύµα των νέων καιρών, εκτεταµένες εργασίες του προσέθεσαν δύο ορόφους κάτω από το έδαφος και περισσότερα από εκατό καταστήµατα. Είναι ένας χώρος όπου αισθάνεσαι ότι γράφτηκε Ιστορία. Οχι απαραίτητα τόσο εντυπωσιακή όσο η µουσική ιστορία που γράφτηκε TOY MAKH BOΪTΣI∆H λίγες εκατοντάmvoitsidis@the.forthnet.gr δες µέτρα µακρύτερα, στην Οπερα και στο Gewandhaus, όπου δοξάστηκε ο Μέντελσον, αλλά πάντως Ιστορία. Κάπου στο βάθος µιας αποβάθρας, σε ουσιαστικά ανοιχτό χώρο, µου κίνησαν την προσοχή πέντε έξι άτοµα που στέκονταν όρθια, χωρίς να µιλούν µεταξύ τους. Ηταν σαν µαλωµένη παρέα που κάποιος είχε δέσει µε σκοινί και δεν την άφηνε να σκορπίσει στα τέσσερα σηµεία του ορίζοντα αλλά που κανένας δεν ήθελε να κοιτάξει τον άλλο. Αλλος άνθρωπος δεν υπήρχε σε απόσταση δεκάδων µέτρων. Πλησίασα από περιέργεια. Στο έδαφος ήταν χαραγµένο ένα τετράγωνο, όχι µεγαλύτερο από δυόµισι επί δυόµισι και στη µέση µια κίτρινη πινακίδα ενηµέρωνε ότι αυτός ήταν ο χώρος των καπνιστών. Καπνιστές, λοιπόν! Αλλά Γερµανοί καπνιστές. Γι’ αυτό, κάπνιζαν µέσα στα ούτε οκτώ τετραγωνικά, χωρίς κανένας να διανοηθεί να πατήσει το πόδι του έξω. Να αποµακρυνθεί ένα µέτρο, βρε αδελφέ. Πιθανώς, από µέσα τους να έλεγαν τα ίδια που λένε οι Ελληνες καπνιστές. Οτι παραβιάζονται τα ηθικά τους δικαιώµατα, ότι προσβάλλεται η προσωπικότητά τους ή ότι ζουν κάτω από τη δικτατορία των µη καπνιστών. Αλλά ο νόµος είναι νόµος και αυτό σηµαίνει ότι τηρείται. Ακόµη κι εκεί όπου δεν υπάρχει αστυνοµικός ούτε για δείγµα. Να ήταν µόνον η Γερµανία; Αντίστοιχοι νόµοι για την απαγόρευση του καπνίσµατος ισχύουν σ’ όλο τον πολιτισµένο κόσµο. Ακόµη και στην Τουρκία το µέτρο εφαρµόζεται χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις. Μόνο στην Ελλάδα της ηρωοποιηµένης και κοινωνικά νοµιµοποιηµένης παρανοµίας µπορείς να µπεις ακόµη και σε δηµόσια υπηρεσία και να σε αρπάξει η κάπνα από τα µούτρα...

Φωτογραφία: Associated Press

∆ιαµαρτυρία για τα πυρηνικά απόβλητα

Πανό µε συνθήµατα ενάντια στη διάδοση της πυρηνικής ενέργειας κρέµασαν χτες στις σηµαίες των κρατώνµελών της ΕΕ που βρίσκονται έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, µέλη της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. Οι ακτιβιστές κρατούσαν δείγµατα ραδιενεργών πυρηνικών αποβλήτων και δείγµατα χώµατος µολυσµένου από ραδιενέργεια.

Η ορολογία και η ουσία στο καναβάτσο

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Για πολλά πράγματα γκρινιάζω, που εντέλει αποδεικνύεται πως τα κοίταζα επιπόλαια, αλλά για ένα ζήτημα παραμένω σταΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H θερά αντίθετος: στο να βαφτίpetefris@otenet.gr ζουμε ψάρι το χαλβά και αντιστρόφως. Ιδρώσαμε ώσπου να εξαλειφθεί η κακιά (καθώς υποστήριζαν) λέξη «επαρχία» με τη λέξη «περιφέρεια», διότι ο εκ της επαρχίας ορμώμενος επαρχιώτης μετέδιδε στο πόπολο την εικόνα ενός μη αναπτυξιακού όντος, που δεν είχε επηρεαστεί από τον τσοτσιαλισμό. Ηταν ζήτημα καλών τρόπων να εκμάθουμε το «χωρικός» αντί το «χωριάτης», ακόμη κι όταν εννοούσαμε «κάτοικος χωριού» και όχι «χωριάταρος». Μετά από καμιά εκατοστή μεταφράσεις, βαφτίσια και παραναγνώσεις, όπου τα άτομα με ειδικές ανάγκες έγιναν άγγελοι με ειδικές δεξιότητες, ήρθε επιτέλους προ είκοσι ετών και η σειρά των τσιγγάνων. Τους είπανε Ρομά, με αιτιολογία πως έτσι αυτοαπο-

καλούνται, πράγμα ελαφρότατα ανακριβές, αλλά αυτή η καλοσύνη δεν είδα να επεκτάθηκε και στις ημιπολυτελείς αφεντιές μας, που θα λεγόμασταν από τη γλώσσα τους «Μπαλαμός», εάν εξαιρεθεί η εξαίρετη ταινία του Τορνέ. Μόλις τελείωσε αυτή η οργανική φιλανθρωπία, μήπως αυξήθηκαν οι κοινωνικοί εργάτες μέσα στους τσιγγάνους; Μήπως άνοιξε καμιά βρύση για χάρη τους, καμιά τουαλέτα στις αλάνες τους; Μήπως σταμάτησαν οι εύγλωττες περιγραφές για την αδυναμία τους να ακολου-

θήσουν τα δικά μας χούγια; Διότι κατ’ αυτές παρέμεναν κλεφταράδες, σμερδαλέοι και επιλήσμονες των εθνικών στόχων του υπόλοιπου λαού. Το μόνο που έγινε ήταν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δε χρειάζεται να πρωτοπορήσω στην καταγγελία τους, επειδή υποθέτω πως αρκετές από αυτές έχουν ευγενείς στόχους και ακόμη ευγενέστερο έργο. Αλλά δεν αντέχω να μη στηλιτεύσω μια ειδησούλα: από πρόσφατα ευρωπαϊκά προγράμματα, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, για αναβάθμιση της καθημερινής ζωής, της παιδείας και της υγείας τους, που απευθύνονταν σε 1.300 ανθρώπους, ελάχιστα χρήματα πήγαν υπέρ αυτών. Τα κονδύλια παραπάτησαν, σκάλωσαν σε έργα γενικής απλοχωριάς, έγιναν άλλα πράγματα ή μεταφέρθηκαν σε υπηρεσίες εθελοντών, ξέρετε, από αυτούς που πληρώνονται για να «θέλουν». Αν λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί [παρακάτω δεν έχει στο βαρέλι του κοινωνικού βυθού που τους ρίξαμε μαζί με τους φυλακισμένους, τους εξαρτημένους από ουσίες (οι εξαρτημένοι από ιδέες έχουν μπερεκέτια) και τις κανονικές γυναίκες που δεν είναι μοντέλες] λέγονται Ρομά κι έτσι έχουν αυτήν την τύχη, νομίζω πως ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε τα δυσώνυμα ονόματα που χρησιμοποιούσαμε γι’ αυτούς έως πρόσφατα και να τα απονείμουμε στους «προστάτες» τους. Να λέμε εφεξής «χασαπόγυφτους» τους αιρετούς που αντιδρούν στην εγκατάστασή τους, «γιούφτους» αυτούς που τους στερούν την κοινωνική βοήθεια, «τσιγκενέ μαχαλάδες» τα αυθαίρετα που έχουν ρεύμα, νερό και λεονταράκι στην πόρτα των λευκών, αμώμων νεοελλήνων, και μπορείτε να διαλέξετε τίτλους και απονομές για τα ονόματα «αθίγγανος», «αράπης», «γυφτσέλι», «γύφτουλας» και τα λοιπά, που πλέον πρέπει να κοσμούν τις δικές μας συμπεριφορές, την αδιαφορία και τη γαϊδουριά. Τους κοινωνικούς εργάτες που νιώθουν τα προβλήματά τους και βοηθούν όπου και όπως μπορούν, τους ελάχιστους δημάρχους που τους σέβονται ως συνδημότες εξαιρώ από τη μετονομασία και υποκλίνομαι στην αξία τους.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 8/10/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4192

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 8/10/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4192

Advertisement