Page 1

1.900 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ «ΑτΚ» ΕXCLUSIVE FAMILY ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 1,30 ΕΥΡΩ

90% ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Εκλέγουν πρόεδρο οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης Στις κάλπες αύριο και την Τρίτη για να επιλέξουν µεταξύ του Μ. Λαµτζίδη και του Ν. Βαλεργάκη σελ. 10

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ

Γ. Παπανδρέου: Η διαδροµή είναι δύσκολη, πονάει και θέλει θυσίες...

05 03

Απέκλεισε το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών και ζήτησε γενναίες αποφάσεις από την ΕΕ σελ. 3, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

Eπιασε πάτο

η κτηµαταγορά ΣΤΟ ΜΗ∆ΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ οι αγοραπωλησίες, οι µεταβιβάσεις και οι γονικές παροχές ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. «Τα τηλέφωνα δε χτυπούν. Τους τελευταίους δυο µήνες κάναµε δυο αγοραπωλησίες. Κι αυτές δεν αφορούσαν καν διαµέρισµα. Ενα παλιό γραφείο και ένα χωραφάκι οικονοµικά... ανάξιο λόγου. Υπάρχουν µέρες που δεν κάνουµε ούτε καν ένα πληρεξούσιο. Πόσο πιο δραµατικά µπορείτε να τα φανταστείτε; Πτωχεύουµε...», είπε στον «Α» συµβολαιογράφος. Εργολάβοι, δικηγόροι, συµβολαιογράφοι και συνολικά οι επαγγελµατίες σε 250 κατηγορίες που εξαρτώνται από τα ακίνητα είναι σε απόγνωση.

∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ακίνητα µεγάλης αξίας βγαίνουν σε πλειστηριασµούς σε εξευτελιστικές τιµές και δεν τα χτυπάει κανείς σελ. 13

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και ακριβό και πιο φτωχό το σαρακοστιανό τραπέζι «Τσουχτερά» τα φρέσκα θαλασσινά, φτηνότερα τα κατεψυγµένα, σταθερή η τιµή της λαγάνας

Mε το Ο υπουργός περιπολικό στο Εξωτερικών τµήµα επιβάτης της Τουρκίας του ΟΑΣΘ χωρίς την Πέµπτη στη Θεσσαλονίκη εισιτήριο σελ. 10

σελ. 5

Κραυγή αγωνίας από την πρόεδρο του Συµβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης: «Σβήνουµε οι επαγγελµατίες 250 κατηγοριών»

Εξοδος - φωτιά λόγω αµόλυβδης Ακριβότερη κατά 30% σε σύγκριση µε πέρσι η µετακίνηση για το τριήµερο, εξαιτίας της αλµατώδους αύξησης της τιµής των υγρών καυσίµων σελ. 12

∆εκάδες νεκροί στον εµφύλιο της Λιβύης σελ. 23

ΣΗΜΕΡΑ 7.30 µ.µ.

Τελευταία ευκαιρία για Αρη - Ηρακλή Αύριο και πάλι ΠΑΟΚ µε ΑΕΚ σελ. 15, 18 - 19


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.52 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 18.22 ΣΕΛΗΝΗ 1 ΗΜΕΡΑΣ

η ατζέντα της ημέρας Για παιδιά Δημιουργικό κάλεσμα στα παιδιά της πόλης απευθύνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού σε μία εκδήλωση για τους μικρούς και μεγάλους δημότες της πόλης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, από τις 10.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στον εξωτερικό χώρο του νέου δημαρχείου. Εμψυχωτές και παιδαγωγοί της καλλιτεχνικής παιδαγωγικής ομάδας «Σχεδία στην πόλη» θα συνεργαστούν με τα παιδιά για να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό χαρταετό.

Ευλογίου, Κόνωνος, Αρχελάου µ., Μάρκου Αθηναίου Ο άγιος Κόνων έζησε στην Ισαυρία της Μικράς Ασίας τον 1ο αι. μ.Χ., και καθοδηγούνταν από τον αρχιστράτηγο Μιχαήλ, ο οποίος του είχε παραχωρήσει και το χάρισμα της θαυματουργίας. Μύησε στο χριστιανισμό τους ειδωλολάτρες γονείς του αλλά και πολλούς ακόμη. Βασανίστηκε για την πίστη του, όμως επιβίωσε χάρη στη συνδρομή άλλων χριστιανών.

Ιστορίης αµάθεια διαχρονικά

Μοιάζει σαν αντίστιξη το σημερινό σημείωμα σε προγενέστερο της στήλης με τον τίτλο «Ιστορίης μάθησις». Δεν είναι. Εκείνο είχε αφορμή αφέλειες που βλέπουν το φως στις παρουσιάσεις ιστορικών έργων από ανιστόρητους παρουσιαστές. Για το προκείμενο, η αφορμή δόθηκε από τους αποστόλους της (επιθυμητής, βέβαια, αλλά μετά λόγου γνώσεως) συναδέλφωσης των γειτονικών λαών, (όπως καλή ώρα στα Βαλκάνια), οι οποίοι προτιμούν να είναι γραμμένη σε κάθε χώρα από τους ιστορικούς της διπλανής η Ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία τους. Πρόκειται, φυσικά, για μια στάση ανωτερότητας... Παρουσιάζονται όμως κάποιες αντιστάσεις. Κάποιοι προτιμούν να πάμε με περίσκεψη στο σημείο που θα μας έδινε την ανωτέρα φοβιών και προκαταλήψεων άνεση να λέμε τη Μακεδονία πατρογονική κληρονομιά του κ. Γκρούεφσκι και τη γενοκτονία των Ποντίων άδολη ιεροτελεστία εθνικής ανάστασης των Τούρκων. Αυτή, όμως, η συνετή στάση καταγγέλλεται ως σκοταδισμός και οι εισηγητές της ως μισαλλόδοξοι και καθυστερημένοι. Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό φύσηξε πολύς προοδευτικός αέρας στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη με την παλιά ακριτική συνείδηση γέμισε ξαφνικά από ιδέες που παραμερίζουν και ξεπερνούν τις ιστορικές εμπειρίες της, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν ένα κλίμα καταφρόνησης για όσους ονομάζονται σκοταδιστές, επειδή συμβουλεύουν το «μικρό καλάθι» στις ξενόφερτες επαγγελίες απρόσεκτων βαλκανικών εναγκαλισμών. Αλλά υπάρχει και μια άλλη αλήθεια, που πρέπει να λέγεται, όσο κι αν είναι πικρή: Σε αντίθεση με τους έγκυρους, έντιμους και καλά συγκροτημένους εκφραστές των ιδεών αυτών, αρκετοί άλλοι και μάλιστα οι θρασύτεροι, είναι απλώς αγράμματοι. Αμαθείς και ανιστόρητοι, ανίδεοι και «μη ειδότες», πετυχαίνουν να είναι «πιθανώτεροι» από τους «ειδότας», καθώς κινούνται «εν ουκ ειδόσιν». Από αυτούς ίσως θα έπρεπε να φυλάγονται περισσότερο οι όντως ειδότες και πραγματικά πεφωτισμένοι.

Μουσική Η Μελίνα Κανά εμφανίζεται, στις 21.30, στην μπουάτ «Βάρδια» (Σερρών 15, τηλ. 2310/ 942.289), ενώ τη σκυτάλη παίρνει αργότερα το σταθερό σχήμα της μουσικής σκηνής. Συναυλία Ο Δημήτρης Πουλικάκος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, δύο από τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής, δίνουν συναυλία στο «Club» του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 510.081) σήμερα, στις 21.00.

Η παράσταση «Ολόκληρος ο Σέξπιρ σε μία ώρα» με τους Α. Σακελλαρίου, Γ. Γεννατά, Ν. Δραγούμη και Α. Λουδάρο φιλοξενείται απόψε, στις 18.15 και στις 21.15, στο θέατρο «Εγνατία» (Π. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/ 225.172)

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Σάββατο, προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά και ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 2 6

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Κυριακή, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ στα ανατολικά ασθενείς και βαθμιαία βόρειοι 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ -6 6

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 5 11

ΚΟΖΑΝΗ 3 7

ΛΑΡΙΣΑ 1 10

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 5 11

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα βροχής το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 3 11

Ë 2

ΑΘΗΝΑ 7 13

Ó 3

ΛΑΡΙΣΑ 1 13

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 4 13

ΤΡΙΠΟΛΗ -1 11

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 11 14

Á 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 0 13

ΚΑΒΑΛΑ 0 12

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 0 14

ΚΟΖΑΝΗ -3 9

ΙΩΑΝΝΙΝΑ -1 8 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 8 15

ΤΡΙΠΟΛΗ 2 14

È 3

ΚΑΒΑΛΑ 2 11

ΑΘΗΝΑ 6 15

Á 3

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 12 15

Ó 4 HΡΑΚΛΕΙΟ 11 19

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 11 18

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ .........-4 - -1 ΛΟΝΔΙΝΟ..........0 - 7 ΡΩΜΗ............... 3 - 16 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ...........................-12 - 2 ΟΣΛΟ .............. -9 - 5 ΠΑΡΙΣΙ .............. -1 - 8 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ........-5 - 6 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ..............................-6 - 4 ΚΙΕΒΟ .......... -10 - -2 ΜΑΔΡΙΤΗ .......... 1 - 9 ΜΟΝΑΧΟ ..........-4 - 4 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ...... 4 - 7

σαν σήμερα 1864

1913

1940

1946

1953

Κ. Κανάρης

Γεώργιος Α’

Λυρική

«Σιδηρούν Παραπέτασµα»

Ι. Στάλιν

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σκοτώνεται ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’ στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξανδρο Σχινά.

Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους «Νυχτερίδα».

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του στο Φούλτον του Μιζούρι και εισάγει στο πολιτικό λεξιλόγιο την έκφραση «σιδηρούν παραπέτασμα».

Πεθαίνει ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Ιωσήφ Στάλιν.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Απέκλεισε πρόωρες εκλογές «Είναι δύσκολη η διαδροµή. Πονάει και έχει θυσίες», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙ∆Η

Απέκλεισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών ο Γ. Παπανδρέου δηλώνοντας ότι παραμένει σταθερά στο δρόμο που επέλεξε για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και για την αλλαγή του κράτους.

«Η

δική µας φυγή δεν είναι ούτε εκλογές, ούτε να εγκαταλείψουµε το έργο και τις ευθύνες µας, όπως έκανε η ΝΔ, αλλά είναι φυγή προς τα µπρος, να αλλάξουµε τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήµα του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ, και εν όψει των κρίσιµων ευρωπαϊκών συνεδριάσεων του Μαρτίου ζήτησε ξανά τη στήριξη των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Εχοντας µπροστά του µια δύσκολη διαπραγµάτευση για την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του χρέους, έως το τέλος του µήνα, ο πρωθυπουργός κάλεσε το κόµµα του από το βήµα του Εθνικού Συµβουλίου να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε εµµέσως και πολύ προσεκτικά στην αντίφαση ότι το ΠΑΣΟΚ καλείται σήµερα να γκρεµίσει το πελατειακό κράτος που έκτισε και υπηρέτησε. Γι’ αυτό και υπεραµύνθηκε όµως την προσωπική του στάση και τακτική. Ο πρωθυπουργός διαµαρτυρήθηκε για την κριτική που του ασκήθηκε για τη συνάντησή του µε τον πρόεδρο του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. «Μόνο προδότη δε µε είπαν επειδή έψαχνα χρήµατα για τη χώρα µου», είπε ο κ. Παπανδρέου και αναρωτήθηκε αν δε γινόταν αυτό, ποιος θα πλήρωνε, ο κ. Καραµανλής, ο κ. Σαµαράς, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Αλογοσκούφης,

Ο πρωθυπουργός αντέδρασε στην κριτική που του ασκήθηκε για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΝΤ

ο κ. Βουλγαράκης; «Ποιος; Με όλους θα µιλώ για να σώσω τη χώρα µου», επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου και υπογράµµισε ότι «εµείς ως παράταξη δεν είµαστε µαθηµένοι να σταυρώνουµε τα χέρια, όπως άλλοι και να αφήνουµε τα πράγµατα στην τύχη τους. Σέβοµαι και κατανοώ την αγωνία και την αµφιβολία, τις δυσκολίες του κόσµου», είπε ο πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε, όµως, ότι βρισκόµαστε στο σωστό δρόµο, στο µόνο δρόµο που µπορεί να µας βγάλει από τη σηµερινή κατάσταση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να πει χαρακτηριστικά ότι «είναι δύσκολη η διαδροµή. Πονάει και έχει θυσίες». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ακόµη και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν στις διαπραγµατεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δε θα έχουν τελειώσει όλα. Αυτό που χρειάζεται, ανέφερε, είναι να

αλλάξουµε την Ελλάδα, διότι, αν συνεχίζουµε µόνο να αγοράζουµε, να µην παράγουµε και να µην εξάγουµε, δε θα τα καταφέρουµε. Συγχρόνως, έστειλε µήνυµα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να πειστούν οι αγορές.

Νέα µέλη στο Π.Σ. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος (109 ψήφοι), ο Γ. Σαλαγιάννης (74) και η Ασπα Παπαηλιού (47), είναι τα τρία νέα µέλη του 15µελούς Πολιτικού Συµβουλίου, που εξελέγησαν χτες από το Εθνικό Συµβούλιο. Αντικατέστησαν τους Ε. Οθωνα, Δ. Κουσελά και Γ. Κουτσούκο που έχουν υπουργοποιηθεί. Υποψήφιοι ήταν επίσης και ο Δ. Καρύδης (47) που έχασε τη θέση σε κλήρωση µε την κ. Παπαηλιού και Π. Καµάς (20). Ψήφισαν 307 από τους 404, έγκυρα 297, λευκά 6 και άκυρα 4.

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι µετανάστες Προσωρινή άδεια παραμονής διάρκειας έξι μηνών, με δυνατότητα εξάμηνης ανανέωσης, προτείνει η κυβέρνηση προς τους απεργούς πείνας - μετανάστες του μεγάρου της Υπατίας. Αυτό τονίστηκε στη χτεσινή συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας, Γιάννης Ραγκούσης και Ανδρέας Λοβέρδος, με εκπρόσωπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με μέλη της ΓΣΕΕ και με εκπροσώπους των μεταναστών, για να δοθεί λύση στο θέμα της Υπατίας. Ωστόσο, οι μετανάστες αποφάσισαν στη χτεσινή τους συνέλευση να απορρίψουν την

πρόταση της κυβέρνησης και να συνεχίσουν την απεργία πείνας. Οπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος μετά τη συνάντηση, «από την πρώτη μέρα που ξέσπασε αυτή η κρίση φροντίσαμε να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια αφορούσε σε θέματα υγείας των απεργών. Και όπως έχουμε ξαναπεί, το πρόβλημα της ανθρώπινης ζωής δεν είναι διαπραγματεύσιμο». Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, χτες ομάδα γιατρών επισκέφθηκε τους απεργούς στο μέγαρο Υπατία και διαπιστώθηκε ότι πρέπει να μεταφερθούν άμεσα όλοι σε νοσοκομεία, γιατί η πο-

ρεία της υγείας των μεταναστών βρίσκεται σε οριακό σημείο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ραγκούσης, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου. Οπως είπε ο ίδιος, «η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές νομιμοποιήσεις».

Επιστολή φορέων της Θεσσαλονίκης Την απεριόριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας και την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης κάποιας λύσης καταθέτουν με

επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, φορείς της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, οι φορείς συμφώνησαν σε τρία σημεία αιτημάτων προς την κυβέρνηση: τη δραστική μείωση των απαιτούμενων ενσήμων με δικαίωμα εξαγοράς μέρους αυτών, τη μείωση του χρόνου από 12 σε 5 χρόνια για την πλήρη νομιμοποίησή τους και την παράταση του χρόνου ανοχής για τους 300 απεργούς πείνας, προκειμένου να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.

Προσπάθειες για υπέρβαση της κρίσης µε τους απεργούς πείνας Οι προτάσεις του Ε. Βενιζέλου και του Χ. Καστανίδη για απεμπλοκή από την κρίση με τους μετανάστες - απεργούς πείνας, κινητοποίησαν την κυβέρνηση προκειμένου να προσπαθήσει να αποφύγει τα χειρότερα, καθώς το θέμα τείνει πλέον να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η κυβέρνηση ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις κινήσεις του πρωθυπουργού τις επόμενες βδομάδες. Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια να υπάρξει στοιχειωδώς διάλογος με τα κόμματα της Αριστεράς. Συγχρόνως, η ανάληψη δράσεων αφαιρεί μέρος της επιρροής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ομάδες της Αριστεράς που έχουν και μερίδιο ευθύνης για τα σημερινά αδιέξοδα μεταναστών και κυβέρνησης.

Ο Γ. Ραγκούσης Την απήχηση των ενεργειών της κυβέρνησης φάνηκε τις πρώτες ώρες να μειώνει η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού, Γ. Ραγκούση, στις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου, που είπε στη Βουλή ότι θα ασκήσει επιρροή στα μέλη της κυβέρνησης «ώστε να μη βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής». Η αντίδραση του κ. Ραγκούση ήταν έντονη και ουσιαστικά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει. «Οι υπουργοί επικοινώνησαν μεταξύ τους συνεπώς δεν υπάρχει θέμα», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής. Χτες, όμως, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το «θέμα μου ούτε ήταν ούτε είναι ο κ. Ραγκούσης…Το θέμα μας είναι το ασφαλές μέλλον της χώρας και η συνοχή της κοινωνίας». Πρόσθεσε δε ότι τη γνώμη του την έχει πει στον πρωθυπουργό.

Το άγχος των πρωτοκλασάτων... Την άποψη Βενιζέλου ουσιαστικά στήριξε και ο Χ. Καστανίδης. Ο Χ. Παπουτσής επικαλέστηκε και αυτός το δικαίωμα των πρωτοβουλιών που πρέπει να έχουν οι χειριστές υπουργοί. Το όλο ζήτημα δείχνει άγχος πρωτοκλασάτων υπουργών εν όψει εξελίξεων, όμως το ζήτημα είναι οι μετανάστες. Ο χειρισμός ανήκει έτσι κι αλλιώς στους Ραγκούση Παπουτσή, μετά όμως την άρνηση των απεργών πείνας να αποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης υπάρχει νέο αδιέξοδο. Μένει να δούμε αν ο πρωθυπουργός ζητήσει νέες πρωτοβουλίες και νέες ιδέες με στόχο την απεμπλοκή από την κρίση. Σπ.Σ.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

η άποψή μας

Μια κρίσιµη ηµεροµηνία Ο πρωθυπουργός χτες από το Εθνικό Συµβούλιο ξεκαθάρισε πως δε θα πάµε σε εκλογές, φρόντισε όµως να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και να αναδείξει την κρισιµότητα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει το διήµερο 24 και 25 Μαρτίου. Ακριβώς ένα χρόνο µετά την απόφαση για την προσφυγή στο ΔΝΤ, η χώρα µας περιµένει από τους εταίρους να πάρουν κάποια γενναία απόφαση, ώστε να υπάρξει µέλλον για την Ελλάδα. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να πειστούν οι αγορές, είπε χτες ο πρωθυπουργός, που γνωρίζει όσο κανένας άλλος πόσο κρίσιµη είναι αυτή η σύνοδος αλλά και πόσο τα πράγµατα έχουν δυσκολέψει για τη χώρα µας. Βέβαια κανένας δε λέει πως όποιες αποφάσεις παρθούν σε αυτήν τη σύνοδο θα είναι καθοριστικές για το µέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σίγουρα όµως το κλίµα που θα διαµορφωθεί µετά τη Σύνοδο θα δείξει κατά πόσο θα βοηθηθεί η ελληνική οικονοµία να ανακάµψει έστω και έπειτα από µήνες. Ο Γ. Παπανδρέου προέβλεψε πως αν οι αποφάσεις βοηθήσουν στη βελτίωση του κλίµατος των αγορών, τότε πολύ πιθανόν κάποια σηµάδια ανάκαµψης να φανούν έως το τέλος του 2011. Δεν ξέρουµε αν είναι ελαφρώς αισιόδοξος, πάντως για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρωθυπουργός εµφανίζεται τόσο µετρηµένος στα λόγια του και τόσο προβληµατισµένος. Αν και χτες προσπάθησε να εµφανιστεί καθησυχαστικός, γνωρίζει πολύ καλά πως τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει επικίνδυνα και πως αυτήν τη στιγµή δε διαθέτει και πολλούς άσους στο µανίκι του. Η ύφεση καλά κρατεί. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Οι άνεργοι επίσηµα πλησιάζουν τις 900.000. Οι άστεγοι ξεπέρασαν τις 20.000 και µάλιστα πολλοί από αυτούς έχασαν τα σπίτια τους επειδή δεν µπορούσαν να ξοφλήσουν τα δάνεια που είχαν πάρει. Οι προβλέψεις για έξοδο από την κρίση µόνον αισιόδοξες δεν είναι, γι’ αυτό κυβέρνηση και αγορά έχουν επενδύσει πολλά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 25ης Μαρτίου. Ας ελπίσουµε η ηµέρα αυτή να αποτελέσει τελικά την αφετηρία ώστε να απαλλαγούµε κάποτε από τα δεσµά της τρόικας! Αλλωστε, η 25η Μαρτίου είναι µια σηµαδιακή ηµεροµηνία!

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

επωνύμως

Tο «εξοικονοµώ» και η εγχώρια βιοµηχανία Από το 2009… βγαίνει στον αέρα (ιστορικός ενεστώτας) ένα πρόγραμμα υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας (αλλαγής κουφωμάτων κ.λπ.). Ουδείς γνώριζε πότε ακριβώς θα αρχίσει το πρόγραμμα και αν ποτέ αρχίσει! Η όλη εξέλιξη μετά τις εκλογές του 2009, εν μέσω απουσίας επενδυτικού νόμου, δε βοηθούσε εύλογα στη χάραξη μιας σαφούς επενδυτικής στρατηγικής εκ μέρους των εγχώριων παραγωγικών μονάδων παραγωγής κουφωμάτων, λεβήτων κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη νέων παραγωγικών μονάδων στη χώρα ή για την επέκταση των ήδη υφιστάμενων στον υπό εξέταση ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡ∆Α* χώρο. Για να γίνει όμως www. mardas.gr αυτό, χρειάζονταν σαφή χρονοδιαγράμματα και μια συγκροτημένη πολιτική. Αναλυτικότερα, θα ήταν αρχικά σωστότερο να ανακοινωθεί ο ακριβής χρόνος έναρξης του προγράμματος, που έπρεπε να ήταν 1-3 χρόνια μετά την πρώτη (και τελευταία) ανακοίνωσή του. Ο χρόνος αυτός θα προέκυπτε έπειτα από συνεννόηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους παραγωγούς. Αυτό θα βοηθούσε στη μεθοδευμένη ανάπτυξη επενδύσεων στις υφιστάμενες βιομηχανίες, έτσι ώστε οι τελευταίες να ανταγωνιστούν τους εισαγωγείς. Δεύτερον, θα προκαλούσε το ενδιαφέρον νέων επενδυτών στον κλάδο.

Ολα αυτά προϋποθέτουν βέβαια την πλήρη λειτουργία ενός επενδυτικού νόμου που θα βοηθούσε τις εν λόγω επενδύσεις έγκαιρα. Παράλληλα, υπό μορφή ενός πιλοτικού προγράμματος (με όχι ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες), θα έτρεχε ένα μικρό του μέρος αμέσως μετά την παραπάνω ανακοίνωση, έτσι ώστε οι υφιστάμενες βιομηχανίες - βιοτεχνίες να μπορούν να λειτουργήσουν - αν και λιγότερο έτοιμες - υπό την απειλή βέβαια των δυναμικών εισαγωγέων. Με τον τρόπο που μεθοδεύεται το πρόγραμμα στον παρόντα χρόνο, οι εγχώριοι προμηθευτές θα κάνουν βεβιασμένα ό,τι μπορούν, ως προς το επενδυτικό τους πρόγραμμα (εκτός φυσικά βραχυπρόθεσμα των διαδικασιών του νέου επενδυτικού νόμου) για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η πίτα όμως του λέοντος κατά τα πρώτα χρόνια της έναρξης του προγράμματος κινδυνεύει να δοθεί στους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς εισαγωγείς. Αν, τέλος, οι εισαγωγείς σαρώσουν την αγορά κατά τα πρώτα έτη, τότε τίθεται εύλογα θέμα επιβίωσης των Ελλήνων παραγωγών κουφωμάτων, λεβήτων κ.λπ., καθώς ο κύριος όγκος των παραγγελιών θα δοθεί κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Οπότε, ίσως χαθεί μια άλλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα. *Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.289 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ο Νταβούτογλου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θράκη Το υπερπλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης Νταβούτογλου (8-10 Μαρτίου), που περιλαμβάνει, πέρα από τις επίσημες επαφές στην Αθήνα, «πέρασμα» από τις πόλεις της Θράκης και ραντεβού με τους Γιάννη Μπουτάρη – Σωκράτη Ξυνίδη ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Η είδηση βγαίνει από τη διήμερη περιοδεία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται ως «ιδιωτικό πρόγραμμα». Αυτό ξεκινά από το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης, όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα επισκεφθεί την περιφέρεια και στη συνέχεια θα μετακινηθεί σε Κομοτηνή, Ξάνθη και θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα. Επισήμως, η τουρκική πρεσβεία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα περπατήσει σε κάθε πόλη στην αγορά και θα επισκεφθεί τζαμιά ή (και) τις μουφτείες. Υπενθυμίζεται ότι τοπικές επιτροπές νεολαιών που εμφανίζονται να εκπροσωπούν κομμάτια του μουσουλμανικού πληθυσμού της περιοχής συνηθίζουν να επισκέπτονται τους εκάστοτε υψηλούς επισκέπτες από την Τουρκία στο ξενοδοχείο τους. Κάτι ανάλογο ενδέχεται να συμβεί και τώρα. Μετά τη διανυκτέρευση στην Καβάλα, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ο Α. Νταβούτογλου θα μεταβεί οδικώς στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο και την οικία όπου είχε ζήσει ο Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα ραντεβού (ακόμη δεν έχουν κλειστεί επίσημα) με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Με την Ιρλανδία για επαναδιαπραγµάτευση ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ: ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Εντα Κένι, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, στέλνει σαφές μήνυμα ότι οι φωνές που ζητούν επιτακτικά αναδιαπραγμάτευση των μνημονίων στην Ιρλανδία και την Ελλάδα συγκλίνουν, διότι διαπιστώνουν ότι δε βλέπουν «φως στο βάθος του τούνελ».

Ο

Εντα Κένι, όπως άφησε να εννοηθεί και στη συνάντησή του µε τον Αντώνη Σαµαρά, ετοιµάζεται να σχηµατίσει κυβέρνηση στην Ιρλανδία µε τους Εργατικούς µέχρι την Τετάρτη, και έχει ήδη ζητήσει επαναδιαπραγµάτευση του µνηµονίου µε µείωση του επιτοκίου, επιµήκυνση του δανείου και επαναπροσδιορισµό της συµφωνίας µε το ΔΝΤ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήµανε στη συνάντηση ότι «οι δύο χώρες αντιµετωπίζουν αντίστοιχα προβλήµατα και τα δύο κόµµατα ακολουθούν ίδιες διαδροµές». Σηµείωσε, µάλιστα, την κοινή άποψη για την άµεση ανάγκη για αναπτυξιακά µέτρα και τόνισε πως η Ελλάδα θα µπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγµα της Ιρλανδίας στη χαµηλή φορολογία των επιχειρήσεων. Ο κ. Κένι συνάντησε τον κ. Σαµαρά αµέσως µετά τον πρόεδρο της Κοµισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, που βρίσκεται επίσης στο Ελσίνκι. Ο κ. Σαµαράς συνεχάρη το συνοµιλητή του και δηµόσια για τη νίκη του και συµπλήρωσε: «Η Ιρλανδία έχει ήδη βάλει µπροστά για ανάπτυξη. Εµείς δεν έχουµε ξεκινήσει καν τη µάχη. Ελπίζω να µην είναι πολύ αργά». Στη σύνοδο του ΕΛΚ έλαβε, επίσης, µέρος η Ανγκελα Μέρκελ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλοι δέκα πρωθυπουργοί της ΕΕ. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αντώνης Σαµαράς είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις µε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορµπαν, και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιούργκι Κατάνεν, ο οποίος

Ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε με το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι

προηγείται στις δηµοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της 17ης Απριλίου. Στο εσωτερικό πεδίο, η ΝΔ αντέδρασε έντονα στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήµα του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ κατηγορούν τον κ. Παπανδρέου ότι δυναµιτίζει το κλίµα εν όψει της συνάντησής του µε τον Αντώνη Σαµαρά την Τρίτη και επιµένουν να ρωτούν ποιο ήταν το περιεχόµενο των συνοµιλιών που είχε ο πρωθυπουργός µε το Στρος Σκαν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος, Ανδρέα Λυκουρέντζου: «Με φανατισµό και ύβρεις ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να ηρεµήσει τις πρωτοφανείς αναταράξεις στο κυβερνητικό σκορποχώρι. Υβρίζει εκείνους από τους οποίους -υποτίθεται ότι- επιζητεί τη συναίνεση. Ο τόπος, όµως, χρειάζεται πρωθυπουργό που να κυβερνά και όχι υβριστή και ψευδόµενο κοµµατάρχη. Δε µας είπε ο κ. Παπανδρέου γιατί είχε επαφές µε τον Στρος Καν, ακόµη και όταν ήταν στην αντιπολίτευση και έλεγε ότι “λεφτά υπάρχουν”;».

Τον Μαρκογιαννάκη «έδειξε» η έρευνα για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Στο όνομα του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη «σκόνταψε» η έρευνα του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, που ερευνούσε την υπόθεση μίσθωσης 5 πυροσβεστικών ελικοπτέρων και διαβίβασε τη δικογραφία στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η έρευνα είχε δύο σκέλη, γι’ αυτό ακριβώς και διαχωρίστηκε, αφού προέκυψε εμπλοκή πολιτικού προσώπου και δη πρώην υφυπουργού. -Το πρώτο μέρος αφορά στη μίσθωση 5 πυροσβεστικών ελικοπτέρων που είχε γίνει το 2009 επί των ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ. Η εισαγγελέας, αμέσως μόλις προέκυψε το όνομα του κ. Μαρκογιαννάκη, υπευθύνου για τη μίσθωση, η οποία, όπως προέκυψε, ήταν πολύ «ακριβή» για το ελληνικό Δημόσιο, ζήτησε τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες του σημερινού υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια, το Μάιο του 2010, σύμφωνα με τις οποίες το μίσθωμα των ελικοπτέρων ήταν υπερτιμημένο. Μάλιστα, όπως είχε πει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά από διαπραγματεύσεις «κατέβασε»

το τίμημα στη μισθώτρια εταιρία κατά 35%, και συγκεκριμένα κατά 1.250.000 ευρώ το κάθε ελικόπτερο. -Το δεύτερο μέρος της έρευνας αφορά στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπογραφή της σύμβασης για τη συντήρηση των ιδιόκτητων πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εισαγγελία, κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρη Τασούλα, για το αδίκημα της απιστίας. Ως άμεσοι συνεργοί στην αξιόποινη αυτήν πράξη διώκονται περισσότεροι από 20 αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος. Η δικογραφία που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα έχει ήδη πάρει το δρόμο για τον τακτικό ανακριτή. ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Απεργούν την Πέµπτη δικαστές και εισαγγελείς «Ρολά» κατεβάζουν την ερχόμενη Πέμπτη δικαστές και εισαγγελείς, με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να καλεί το δικαστικό σώμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Αρειο Πάγο! Μάλιστα, αυτή η μορφή διαμαρτυρίας δε θα γίνει μόνο στην Αθήνα, αφού η συνδικαλιστική ένωση καλεί όλους τους δικαστές της χώρας να πράξουν το ίδιο στα κατά τόπους δικαστήρια, από τις 12 το πρωί μέχρι και τη λήξη του ωραρίου, στις 3 μ.μ. Στο ψήφισμά τους οι δικαστές καταγγέλλουν μία επιχειρούμενη, όπως λένε, υποβάθμιση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, η οποία αποπειράται συστηματικά την υπαλληλοποίησή τους. Η κυβέρνηση, υποστηρίζουν οι δικαστές, συνειδητά αγνοεί ότι: A) Ο θεσμικός ρόλος των τριών λειτουργιών του κράτους πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα και ισόρροπα. Β) Η συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών πρέπει να εξασφαλίζεται από την ελληνική Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα. Γ) Το πλαίσιο λειτουργίας των άμεσων οργάνων του κράτους δεν μπορεί να είναι αντικείμενο περιστασιακών και εξωθεσμικών διαδικασιών ή διαβουλεύσεων. Με βάση τα παραπάνω, οι τρεις ενώσεις ζητούν την άμεση κατάργηση της ένταξης των νέων δικαστών στο ΙΚΑ, το σεβασμό στο ειδικό μισθολόγιο και την άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων. Η «σπίθα» που προκάλεσε το κείμενο διαμαρτυρίας είναι οι πληροφορίες αλλά και τα δημοσιεύματα που θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά σε περαιτέρω μειώσεις του μισθολογικού τους (σ.σ. ήδη έχουν «κοπεί» τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, όπως άλλωστε σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους). Την ανακοίνωση συνυπογράφουν η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ενωση Συνταξιούχων Δικαστών. Σ. Φ.


6

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Αλλάζουµε παιδεία Πρέπει να αλλάξουµε νοοτροπία για να αλλάξουµε παιδεία ή πρέπει να αλλάξουµε παιδεία για να αλλάξουµε νοοτροπία; Το δίληµµα θυµίζει το γνωστό ερώτηµα µε το αβγό και την κότα. Χωρίς αµφιβολία, το ένα προϋποθέτει αέναα το άλλο. Η αλλαγή νοοτροπίας φέρνει αλλαγές στην παιδεία και οι αλλαγές στην παιδεία την αλλαγή νοοτροπίας, που τώρα χρειαζόµαστε, σε ολόκληρη την κοινωνία. Μόνο µε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστηµα και µε µια νέα νοοτροπία στα ζητήµατα παιδείας µπορούµε να ελπίζουµε ότι θα µπορέσουµε να προχωρήσουµε µε σταθερά βήµατα µπροστά. Πιστεύουµε ότι χρειαζόµαστε νέες τολµηρές πολιτικές για την παιδεία σε όλες τις βαθµίδες. Δεν πιστεύουµε στην άκοπη πολιτική των διαπιστώσεων και της στείρας κριτικής, αλλά στη δηµιουργική πολιτική µε προτάσεις και δουλειά. Δε στοχεύουµε να ικαΤΟΥ ΑΝ∆ΡΕΑ νοποιήσουµε ή να ευχαΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ* ριστήσουµε κάποιους, αλλά, ακόµη και αν προβληµατίζουµε, ακόµη και αν χτυπούµε κατεστηµένες νοοτροπίες και συµφέροντα σκοπεύουµε να βελτιώσουµε, να προχωρήσουµε όλοι µαζί µπροστά. Δε µένουµε εγκλωβισµένοι σε κοµµατικά στεγανά και γραµµές. Αλλάζουµε πρώτοι εµείς, για να αλλάξουµε όσα συµβαίνουν γύρω µας. Προτείνουµε ριζοσπαστικές τοµές, όπως, για παράδειγµα, η λειτουργία µη κρατικών πανεπιστηµίων, για να λυθεί το ζήτηµα της φοιτητικής και επιστηµονικής µετανάστευσης, να οξυνθεί ο ανταγωνισµός και, κατά συνέπεια, να αναγκαστούν και τα δηµόσια πανεπιστήµια να βελτιωθούν. Είναι προτιµότερο να έχουµε µη κρατικά πανεπιστήµια που λειτουργούν µε κανόνες, υπό την αυστηρή εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, παρά ιδιωτική παραπαιδεία και στην τριτοβάθµια, µε οργανισµούς που λειτουργούν µε ένα γκρίζο νοµικό πλαίσιο, παρέχουν σε 27.000 Ελληνες σπουδές αµφίβολης ποιότητας και έχουν τζίρο 70 εκατ. ευρώ. Αναδεικνύουµε, επίσης, το ζήτηµα της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστηµίων, της εξαγωγής γνώσης στο εξωτερικό. Σε καµιά περίπτωση, όµως, δεν υποχωρούµε από τη θέση µας για δαπάνες ύψους 5% για την παιδεία. Τέλος, θέλουµε ένα νέο, ζωντανό, υγιές και αποτελεσµατικό φοιτητικό κίνηµα. Το φοιτητικό κίνηµα σήµερα νοσεί. Η λύση, όµως, δεν είναι η κατάργησή του που επί της ουσίας προτείνει η κυβέρνηση. Το ζητούµενο είναι η θεραπεία του. Εµείς αναλαµβάνουµε τις ευθύνες µας. Ζητάµε κατάργηση της ΕΦΕΕ και λειτουργία νέου συλλογικού οργάνου, νέο νόµο για τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, φοιτητικές εκλογές κάθε δύο χρόνια, ώστε οι φοιτητικές παρατάξεις να µπορούν να προσφέρουν στους φοιτητές και τα ιδρύµατα και να µην είναι απλώς εκλογικοί µηχανισµοί.Τολµάµε να αλλάξουµε πρώτοι εµείς νοοτροπία, µε την ελπίδα και την πίστη ότι τελικά, εµείς, η νέα γενιά, θα γίνουµε οι φορείς της αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος µας, για να µπορούµε να συνεχίσουµε τα όνειρά µας. * Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

ς των στεΣτους βδουρόν µταοαίυμα τα» μεταξύ και τώρα

«Ανά ενώ έως υ ΠΑΣΟΚ που ι ανήσυχα λεχών πλέον το έν ληματισμ α κα οβ πρ ν τα ον ίζ εφαρμοζόμεεμφαν ματικότητα της εσ ν ελ οτ απ ν τη για ανοιχτά για τη τώρα συζητούν ς, οκή ηρ τι λι πλ ι πο Ο . ς νη άσης ης ενεργού δρ ανάγκη ανάληψ λευταία κομματε ην στ ι ότ ν ου έρ αφ τέθηκε η φορίες αν σαλονίκη κατα εσ Θ η στ η εψ ι» στα κινήτική σύσκ και οι «πράσινο ν ου μπ να η νύματα του πρότασ φερθούν τα μη τα με να ια «γ ματα βέρνηση». Α.Σ. ΠΑΣΟΚ στην κυ

-Στην υγειά του Ραγκούση!

α» συνεδρίαση, συμΣτα «κίδάιαγκ«πελράσ ινη» στις

Στην συζήτηση ανοίξει πολιτική να κε θη νή - ειπώθηκε ω φ σεις, στη βάση ο χτεσινό στ τοπικές οργανώ υ υ Γ. Παπανδρέο ίο είναι ότι με - της ομιλίας το ση ό πτ λε Το λιο. από τη σύΕθνικό Συμβού πρ μια μέρα ιν θη ήφ ελ η ασ η απόφ ικού οργάνου αδικού κομματ λλ νε πα υ το έπει να πάνοδο ότι τα μέλη πρ ση αν ήμ ισ επ ν με τη ι ένα βήμα πριν να λέμε ότι είνα ν Σα . ση θέ υν ρο γκελα»... Α.Σ. «βγουν στα κά

κρατίαποτα», «δε ο µ η δ ή ικ χ το ε µ µ υ Σ ύψουμε τί έχουμε να κρ επι-

«Δεν τα βασικά ν έλεγχο», ήταν ο δήμαρχος φοβόμαστε το ησε τα οποία εξήγ υπερψήφιχειρήματα με κογλίδης, την πα Μ . Θ , άς ρι μπαραστάτη Καλαμα ταξή του ως Συ ρά πα ν τη ό από τη μείζοση απ Τ. Αφεντουλίδη υ . το η ότ ημ Δ του ολύτως θεμιτά η. Και είναι απ υσ ο τε στ λί ε πο τι αμ αν ήκ να ινηθ ε άλλο ένα. «Κ Χτες επισήμαν α συμμετοχική γι υ έο δρ αν απ Π Γ. υ ας τους πνεύμα το αποστομώνοντ ε εγ έλ », ία δημοκρατ υ. υς» επικριτές το Α.Σ. τυχόν «πράσινο

τα ρεία Γυναίκυγεκές ντκαρωι σληιτστόοτηάγαλμα Βενιζέτηλονυ Πκααγι πο κόσμια

Με σ τη τιμά ς Τρίτης 8 Μάρ ία Γυναικών Ενάντια τη μα ευ όγ απ υλ το ίκας η Πρωτοβο αφέρει, Ημέρα της Γυνα Μέτρα Λιτότητας. Οπως αν στις ι ι τα στο γεγονός ότ στο Χρέος κα κινητοποίηση που ν ς τη τε τή ώ αυ πρ με οι απαντά ες είναι ίκ να γυ οι ες ι ήκ τα και σημερινές συνθ λευταίες που προσλαμβάνον τε ά ποσοστ ανερ απολύονται, οι τα υψηλότερα ) ες ερ ότ νε οι έχουν (ειδικά Ι.Τ. πη. γίας στην Ευρώ

Συνάνελτηίξσειης στη βόρεια Αφρική (Αίγυποντοτας, ιΤυμανηζισίκέα,ς

Οι εξ καταγράφ ς χώρες όπου της συστο επίκεντρο Λιβύη) και άλλε αν ηκ έθ βρ ις ερισσό ιήσε αρήγα στον Π λαϊκές κινητοπο απ Π κα λέ Α η είχε ι δύο γ.γ. νάντησης που ρ Μπαγντάς. Ο μά Α , ΚΚ ού ακ ρι υ αγωνίζομε το γ.γ. του συ στους λαούς πο υς το ή ιξ ήρ στ περιαλιστικές εξέφρασαν τη οιεσδήποτε ιμ οπ ς ς τι ν σα κα οσχήματα αυτέ νται και καταδί ή, με όποια πρ οχ ρι πε ην στ επεμβάσεις ν. Ι.Τ. όπως σημείωσα περιβάλλονται,

είπαν...

XΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ Βουλευτής της ΝΔ «Η εκλογολογία στην Ελλάδα ανοίγει πολύ σπάνια και πολύ δύσκολα κλείνει». Ποιος φταίει γι’ αυτό;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια εθνική συμφωνία εξόδου της χώρας από την κρίση». Κόντρα στην κυβέρνηση;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Πρόεδρος του ΛΑΟΣ «Εχω θεσμική αλλά και εθνική υποχρέωση να βοηθήσω την πατρίδα μου να ξεπεράσει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται». Ο Παπανδρέου το ξέρει;


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

7

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Παρασκήνιο στους δικηγόρους με τον Βαγγέλη Γωγάκο, που ήταν ο έτερος «γαλάζιος» υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της περασμένης Δευτέρας. Μένει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί ότι οι επαφές σε επίπεδο κορυφής θα υλοποιηθούν και σε επίπεδο βάσης. Αυτό που προβληματίζει τους «γαλάζιους» αξιωματούχους είναι το θέμα της συμμετοχής. Κι αυτό γιατί στο δεύτερο γύρο η προσέλευση είναι πάντα μικρότερη, ενώ αυτήν τη χρονιά η δεύτερη Κυριακή συμπίπτει με την Καθαρά Δευτέρα και οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή και την Τρίτη. Να δούμε ποιος θα ευνοηθεί από αυτό... Ν.Ο.

μποξέρ

Ουκ ολίγον παρασκήνιο και πολλές συζητήσεις έκρυβαν οι ημέρες που ακολούθησαν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Βλέπετε, ζητούμενο ήταν οι συμμαχίες εν όψει του δεύτερου γύρου, συμμαχίες που κρίνονται απαραίτητες για την τελική επικράτηση. Στη Μητροπολίτου Ιωσήφ, που είναι και η έδρα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, είχαν λόγους να είναι ελαφρώς ευχαριστημένοι. Και αυτό γιατί ο Νίκος Αντωνιάδης στηρίζει τον Νίκο Βαλεργάκη, κάτι που προέκυψε από τις συναντήσεις που είχαν οι δύο υποψήφιοι επικεφαλής, ενώ σε καλό κλίμα κύλησαν και οι επαφές του κ. Βαλεργάκη

Στην Πέλλα Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, θα βρίσκεται σήμερα στην Πέλλα για να μιλήσει σε κομματικά στελέχη και φίλους του κόμματός του. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το κόμμα και η νεολαία, παρουσία των βουλευτών που εκλέγονται στο Βορρά αλλά και πολλών στελεχών. Πώς λέγεται η εκδήλωση; «Μακεδονικό γλέντι». Μάλλον θα είναι η τελευταία δημόσια παρουσία του πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που θα γίνει την Τρίτη. Ν.Ο.

Γράµµα Επιστολή προς τον Γιώργο Παπανδρέου έστειλε χτες ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στην επιστολή, την οποία κοινοποίησε και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας, καθώς και στον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών, ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας. Καταλήγει δε με την εξής φράση: «Μην επιτρέψετε να σβήσει το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας». Ν.Ο.

Πατώσαµε Σε υψηλούς τόνους τα είπε χτες ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Και για τον Παπακωνσταντίνου και για τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Για τον υπουργό Οικονομικών είπε ότι πρέπει να αλλάξει, γιατί κάθε φορά που εμφανίζεται «επιδεινώνεται η μαύρη ψυχολογία του κόσμου». Οσο για τις κυβερνήσεις της ΝΔ, σημείωσε: «Εγώ το είπα ότι αυτή η κυβέρνηση του 2007 και του 2009 να πάει στο διάβολο. Τι άλλο να σας πω; Και γι’ αυτό το διαλύσαμε, χάσαμε, πατώσαμε», είπε με νόημα. Τι άλλο να πει... Ν.Ο.

Στις 3 του Σεπτέµβρη

Πέρασε στην αντεπίθεση ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο Εθνικό Συμβούλιο, αναγνώρισε όμως συγχρόνως ότι τελικώς υπάρχει πρόβλημα. Κανείς δεν περίμενε να υπαναχωρήσει από την πολιτική που χάραξε -και να θέλει είναι πλέον αργά. Εμφανίστηκε ενοχλημένος περισσότερο από τις προσωπικές επιθέσεις, ιδίως από τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σκοτεινά σχέδια και ασκεί μυστική διπλωματία σε βάρος της χώρας. Πάλι καλά που δεν με είπανε και «προδότη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου (σκίτσο). Μόνο που το ακροατήριο δε ζεστάθηκε από τον έντονο λόγο του πρωθυπουργού. Ετσι, ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε για μία ακόμα φορά ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη στο κόμμα του. Οπως δεν είναι και στο κράτος. Αρα, τα λόγια δεν αρκούν…

MANTEIO

Τα λόγια δεν αρκούν

Στη Θεσσαλονίκη ακούγεται ότι θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη και η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στην πόλη το έλαβε υπόψη της στην πρόσφατη συνεδρίασή της ώστε αναλόγως να «τρέξει» την προγραμματική της δράση το επόμενο διάστημα. Αρκεί η πληροφορία να μην είναι όπως εκείνες που αφορούσαν το χρόνο διεξαγωγής της συνδιάσκεψης, οι οποίες την προσδιόριζαν αρχικά την άνοιξη και στη συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι. Α.Σ.

Με τι ασχολούνται στο ΠΑΣΟΚ; - Με τα... Ραγκουσάρια!

Υποθαλάσσια αυθαίρετα στο Θερµαϊκό! Είχαµε τα αυθαίρετα στον ηπειρωτικό φλοιό της χώρας και δεν ξέραµε τι να τα κάνουµε (αλλά ευτυχώς που τα έχουµε και τελικά µαζεύουµε και κανένα ευρουλάκι την περίοδο των ισχνών αγελάδων), τώρα αρχίσαµε να έχουµε αυθαίρετα και στον «ωκεάνιο φλοιό». Τα αυθαίρετα, µικρής και µεγάλης κλίµακας, ξεφυτρώνουν στο Αιγαίο (π.χ. Κίτρος Πιερίας), και όχι µόνο, το ένα µετά το άλλο και µε τη βούλα του επίσηµου κράτους, αφού οι νόµοι εφαρµόζονται πάντα κατά το δοκούν και µόνο όταν κάποιος µπαµπούλας, εν προκειµένω η ΕΕ, ζητήσει τα ρέστα των πράξεών µας και τότε τρέχουµε να δικαιολογήσουµε τα αδικαιολόγητα. Τα «αυθαίρετα» αυτά υποθαλάσσια κατασκευάσµατα βέβαια αποσκοπούν σε άλλα οφέλη πέραν της ΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΧΙΝΤΗΡΟΓΛΟΥ* εξοχικής µας chintigl@bio. auth.gr κατοικίας. Οφέλη που σχετίζονται µε την αύξηση των αλιευτικών αποθεµάτων, την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, τον οικοτουρισµό κ.ά. Τα οφέλη αυτά απασχολούν την επιστηµονική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Οι απόψεις για την αξία των αποδόσεων των κατασκευασµάτων αυτών διίστανται σε τέτοιο σηµείο που σήµερα ο προβληµατισµός διαµόρφωσε δύο σχολές, ενώ µια τρίτη προσπαθεί να συµβιβάσει τις αντιλήψεις ώστε να επικρατήσει το επιστηµονικό ιδεώδες. Τα «αυθαίρετα» αυτά, γνωστά ως τεχνητοί ύφαλοι, είναι εκατοντάδες τόνοι τσιµέντου κατάλληλα δοµηµένου που ποντίζονται στο θαλάσσιο περιβάλλον. Με απλά λόγια προσφέρουµε στη θαλάσσια ζωή µια νέα κατοικία, µια νέα πολιτεία για να αναπτυχθούν εκεί οργανισµοί και βιοκοινότητες που θα συµβάλουν στην οικολογική ποιότητα του οικοσυστήµατος. Μόνο που, όπως σε όλα έτσι και σε αυτά τα έργα, συµπεριφερόµαστε σαν επαρχιώτες. Επαρχιώτες, γιατί, αντί να ακολουθήσουµε τις γνωστές και αξιόπιστες τεχνικές περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και τις ωφελιµιστικής απόδοσης των υφάλων στο χώρο και στο χρόνο, ποντίζουµε τεχνητούς υφάλους έτσι αβασάνιστα, δίνοντας άδειες σε κάθε πικραµένο νοµάρχη, περιφερειάρχη, δήµαρχο και άλλους «παρατρεχάµενους» του πολιτικού στίβου, για τους γνωστούς λόγους. Το σίριαλ αυτό θυµίζει το «κάθε χωριό και γυµναστήριο κάθε πόλη και στάδιο» ή «κάθε χωριό και ΤΕΙ κάθε πόλη και ένα ΑΕΙ». Η διαφορά, όµως, είναι πως το ΤΕΙ και ΑΕΙ µπορείς να το κλείσεις, στους υφάλους όµως θα βρεις το δάσκαλό σου. Η αποκατάσταση του τοπίου, κατά τις γνωστές ευρωπαϊκές πρακτικές, κοστίζει και µατώνει. Κυρίες και κύριοι, σοβαρευτείτε. Αν µας πήραν τα σώβρακα µε το µνηµόνιο για τις οικονοµικές µας ατασθαλίες, φοβάµαι µην έρθει η ώρα που θα µας πάρουν την πατρίδα, αναγορεύοντάς µας επικίνδυνους και ακατάλληλους κατοίκους για ένα τόσο θαυµάσιο - µοναδικού κάλλους- φυσικό περιβάλλον. *Ο ΧΑΡΙΤΩΝ ΧΙΝΤΗΡΟΓΛΟΥ είναι καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ


8

Χαλλλαρά...

Σκίτσο: Βαγγέλης Παπαβασιλείου

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011


10

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Στο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκε με περιπολικό επιβάτης του ΟΑΣΘ, ο οποίος δεν πλήρωσε εισιτήριο.

Τ

ο πρωτοφανές περιστατικό, τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη, συνέβη χτες το µεσηµέρι, όταν σε έλεγχο που πραγµατοποίησαν ελεγκτές κοµίστρου του ΟΑΣΘ στο λεωφορείο της γραµµής 27, που εκτελεί το δροµολόγιο Σταυρούπολη – Πανεπιστήµιο, ο 32χρονος Μάριος Νικόλοβ δήλωσε ότι δεν είχε εισιτήριο. «Αρνούµαι να πληρώσω εισιτήριο. Πρόκειται για συνειδητή πράξη. Είµαι µέλος της κίνησης ‘‘Επιβάτες Θεσσαλονίκης’’ και επιµένω να αρθεί το χαράτσι του ΟΑΣΘ στα εισιτήρια. Αυτό είπα και στους ελεγκτές και τους ζήτησα να ανοίξουν τις πόρτες του λεωφορείου, για να κατέβω. Αρνήθηκαν και ακινητοποίησαν το λεωφορείο», είπε στον «Α» ο κ. Νικόλοβ.

Επί 20 λεπτά Οι ελεγκτές του ζήτησαν τα στοιχεία του για να του κόψουν κλήση κι όταν αυτός αρνήθηκε να τα δώσει κάλεσαν την Αστυνοµία. «Επί 20 λεπτά, όση ώρα έκανε δηλαδή να φτάσει το περιπολικό, κανείς επιβάτης δεν µπόρεσε να αποβιβαστεί, µολονότι στο αστικό υπήρχαν επιβάτες που βιάζονταν να πάνε στη δουλειά τους. Τελικά ήρθε το περιπολικό και, µαζί µε τους ελεγκτές, οδηγήθηκα στο Αστυνοµικό Τµήµα Πολίχνης», είπε στον «Α» ο κ. Νικόλοβ. Οι αστυνοµικοί µε περιπολικό οδήγησαν το νεαρό στο τµήµα για εξακρίβωση στοιχείων αφού δεν είχε µαζί του ταυτότητα.

Εσπευσαν επιτόπου Εκπρόσωποι της κίνησης «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» ενηµερώθηκαν αµέσως για το περιστατικό και έσπευσαν στο αστυνοµικό τµήµα µαζί µε νοµικό σύµβουλο, προκειµένου να παρέχουν νοµική υποστήριξη στον κ. Νικόλοβ. «Το να κρατείται επιβάτης µέσα σε λεωφορείο είναι αυτόφωρο αδίκηµα», επισηµαίνει ο εκπρόσωπος των «Επιβατών Θεσσαλονίκης», Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Στο αστυνοµικό τµήµα πήγαν και νοµικοί σύµβουλοι του ΟΑΣΘ. Τελικά, αφού έγινε εξακρίβωση στοιχείων του 32χρονου, το θέµα έληξε, καθώς δεν υποβλήθηκαν µηνύσεις από καµία πλευρά και ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος.

Ο ΟΑΣΘ «Είναι δυνατόν να πας στο φούρνο, να πάρεις ψωµί και να φύγεις χωρίς να πληρώσεις; Μπορείς

Με περιπολικό στο τµήµα επιβάτης χωρίς εισιτήριο Αρνήθηκε να πληρώσει στον ΟΑΣΘ και οι ελεγκτές ακινητοποίησαν το λεωφορείο και κάλεσαν την Αστυνοµία να µπεις µέσα στο αεροπλάνο, να πας στην Αθήνα, χωρίς εισιτήριο; Γιατί να µπορείς να µετακινηθείς µε τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ χωρίς να πληρώσεις κόµιστρο;», διερωτάται ο πρόεδρος του Οργανισµού, Χρήστος Στεφανίδης. Ο ίδιος υπογραµµίζει ότι εφεξής θα εφαρµοστεί ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόµος. «Στην προκειµένη περίπτωση, οι ελεγκτές ζήτησαν από όλους τους επιβάτες το εισιτήριό τους. Ο νεαρός είπε ότι δεν έχει. Από εκεί και πέρα υπήρχαν δύο δυνατότητες: ή θα έπρεπε να πληρώσει επιτόπου το πρόστιµο ή να δώσει τα στοιχεία του, ώστε να µπορέσει να το πληρώσει µέσα σε 20 µέρες. Αρνήθηκε και τις δύο εναλλακτικές. Τότε οι ελεγκτές ειδοποίησαν το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΘ που µε τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνοµία, που έδωσε εντολή να ακινητοποιηθεί το λεωφορείο», σηµειώνει ο κ. Στεφανίδης, ο οποίος υπογραµµίζει ότι τα παραπάνω αφορούν προβλέψεις του νόµου.

Εκπρόσωποι της κίνησης «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» ενημερώθηκαν άμεσα για το περιστατικό και έσπευσαν στο αστυνομικό τμήμα

Μάχη για την εκλογή προέδρου στο ∆ΣΘ Κορυφώνεται η αγωνία στους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης οι οποίοι αύριο και την ερχόμενη Τρίτη θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου τους. Την προεδρία στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης διεκδικούν ο Μανόλης Λαμτζίδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Συνεργασία - Ανεξάρτητοι», ο οποίος στον πρώτο γύρο των εκλογών έλαβε 728 ψήφους και ποσοστό 17,11%. Αντίπαλός του θα είναι ο Νικόλαος Βαλεργάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Πρωτοπορία», ο οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε 680 ψήφους και ποσοστό 15,98%. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι μίλησαν στον «Α» για τη σημασία και το στίγμα των εκλογών για την προεδρία στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ο Μ. Λαµτζίδης «Από το αποτέλεσμα του β’ γύρου που έχει σκοπό την ανάδειξη προέδρου για το ΔΣΘ θα εξαρτηθεί εάν ο σύλλογος θα προσφερθεί ως τρόπαιο σε μια κομματική ηγεσία ή θα παραμείνει ως ένα ζωντανό

κύτταρο της τοπικής κοινωνίας στα χέρια των δικηγόρων. Θα εξαρτηθεί εάν εξακολουθεί να παίζει ενεργό ρόλο σε επίπεδο ολομέλειας των προέδρων, όσον αφορά την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων του Δικηγορικού Σώματος. Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης αύριο (σ.σ.: σήμερα) και την Τρίτη καλούνται με βάση τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της διοίκησης του συλλόγου να επιλέξουν όχι μόνο ποιον πρόεδρο θέλουν αλλά και τι είδους πρόεδρο και τι είδους σύλλογο», ήταν η δήλωση του Μανόλη Λαμτζίδη.

Ο Ν. Βαλεργάκης «Είναι πολύ μεγάλη η σημασία αυτών των εκλογών για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Βρισκόμαστε μπροστά στο νόμο για τη δήθεν ‘’απελευθέρωση’’ του δικηγορικού επαγγέλματος και είναι γνωστό και στον πιο αδαή ότι το επάγγελμα του δικηγόρου δεν είναι κλειστό, όπως προσπαθεί να υπονοηθεί. Επιπλέον, στο επόμενο τετράμηνο θα εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα εξειδικεύσουν το νόμο και τα νέα διοικητικά συμβούλια θα κλη-

θούν να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του κλάδου. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση του κύρους του δικηγόρου στην κοινωνία και η βελτίωση της καθημερινότητας στα δικαστήρια, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Είμαι αποφασισμένος να κάνω αυτά που πρέπει για να υπερασπιστώ με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κλάδου», δήλωσε ο Νικόλαος Βαλεργάκης.

Σε 12 συλλόγους Την ίδια ώρα, εκτός από το ΔΣΘ, εκλογές θα διεξαχθούν σε άλλους έντεκα Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Ανάμεσά τους και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για τον οποίο θα αναμετρηθούν μεθαύριο και την ερχόμενη Τρίτη ο Δημήτρης Βερβεσός που έλαβε ποσοστό 26,07% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση και ο Γιάννης Αδαμόπουλος με ποσοστό 19,92%. Επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν ακόμη μόνο μεθαύριο στους Δικηγορικούς Συλλόγους Πάτρας, Βέροιας, Καβάλας, Κορίνθου, Κυπαρισσίας, Λαρίσης, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Μυτιλήνης και Ρεθύμνου.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μητροπολίτες εξελέγησαν στο Φανάρι ο πρωτοσύγκελος και ο αρχιγραµµατέας Ανακατατάξεις καταγράφονται στη διάρθρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά την εκλογή του πρωτοσύγκελου και του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Θρόνου σε μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Προύσσης. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τους αρχιμανδρίτες Στέφανο μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Ελπιδοφόρο Προύσσης με την πεποίθηση, όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην εισήγησή του, «ότι αμφότεροι θα συνεχίσουν και ως ιεράρχαι του Θρόνου, και δη εν τη ενταύθα από αιώνων έδρα αυτού, να διακονούν αυτώ εν αυταπαρνήσει, εν ενθέω ζήλω και εν καρποφορία πολλή, ώστε να συνεχίζηται η ζωή, η παράδοσις και η προσφορά του τοις εγγύς και τοις μακράν, εις δόξαν θεού και σωτηρίαν ψυχών, υπέρ ων ο Χριστός απέθανε». Το Φανάρι με την εκλογή των δύο νέων ιεραρχών ξαναδίνει πνοή σε δύο εν ενεργεία μητροπόλεις, οι οποίες απέμεναν χωρίς ποίμνιο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923. Σημειολογικά και ουσιαστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την εκλογή των

«Βόµβα» για τη δηµόσια υγεία η φυµατίωση Μπορεί να θεωρείται νόσος του παρελθόντος, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σήμα κινδύνου για τη φυματίωση εκπέμπουν οι επιστήμονες, καθώς ναι μεν δεν εμφανίζεται με τη συχνότητα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ωστόσο σημαντικό ποσοστό των περιστατικών στη χώρα μας προκαλείται από πολυανθεκτικά στελέχη. Κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 7 κρούσματα για κάθε 100.000 του πληθυσμού, αλλά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα πραγματικά κρούσματα είναι υπερδιπλάσια. «Η υποχρεωτική δήλωση των κρουσμάτων ισχύει λίγα χρόνια και παρά την αύξηση των δηλωμένων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό ποσοστό υποδήλωσης αυτών. Το 2009 η επίπτωση της φυματίωσης ήταν 4,9 ανά 100.000 πληθυσμού και έφτασε στον υψηλότερο αριθμό το 2004 (7 ανά 100.000) ίσως λόγω της αυξημένης επιτήρησης λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και έκτοτε μειώνεται αργά αλλά σταθερά», επισήμανε η Ελισάβετ Μιχαηλίδου, επιμελήτρια Α΄ της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης, στο 14ο Σεμινάριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων που έγινε πρόσφατα στην πόλη. Κατά την πενταετία 2005 - 2010 το 30,7% των κρουσμάτων ήταν αλλοδαποί. Στους Ελληνες, το 48,2% των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους άνω των 65, ενώ στους αλλοδαπούς το 35,3% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 25 - 34 ετών.

Στα παιδιά Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο επιπολασμός της φυματίωσης στα παιδιά δεν μπορεί να υπολογιστεί και ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ανέρχεται σε 9,6% - 11%. Στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, την 5ετία 2005 - 2010 έγιναν 751 επισκέψεις και παρακολουθήθηκαν 194 ασθενείς, εκ των οποίων τα 109 αγόρια. Πάντως, στην περίπτωση που ένα παιδί έχει φυματίωση και πηγαίνει σε παιδικό σταθμό απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς η διασπορά της νόσου είναι εύκολη και γρήγορη, γι΄ αυτό και χτυπά καμπανάκι κινδύνου για το σύστημα υγείας, όπως τόνισε η επιμελήτρια Β΄ της Παιδιατρικής Κλινικής Ελένη Παπαδημητρίου. MAΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

δύο υψηλόβαθμων στελεχών του στις αντίστοιχες θέσεις, δίνει το μήνυμα ότι κρατά την παράδοσή του. Επιπλέον, η εκλογή τους διευρύνει και τον κύκλο των μητροπολιτών που έχουν δικαίωμα εκλογής στον Οικουμενικό Θρόνο.

Ανακατατάξεις

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τους δύο νέους μητροπολίτες, Καλλιουπόλεως Στέφανο (αριστερά) και Προύσσης Ελπιδοφόρο (δεξιά)

Η εκλογή των δύο νέων μητροπολιτών σηματοδότησε σειρά ανακατατάξεων στις διοικητικές υπηρεσίες της Συνόδου του Πατριαρχείου, καθώς στη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου τοποθετήθηκε ο μέχρι σήμερα υπογραμματέας της, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, και στη θέση του υπογραμματέα ο π. Ιωακείμ, μέχρι σήμερα κωδικογράφος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Τη θέση του κωδικογράφου κατέλαβε ο διάκονος π. Παΐσιος. Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου θα γίνει την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 13 Μαρτίου, και του μητροπολίτη Προύσσης Ελπιδοφόρου τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών, στις 20 Μαρτίου, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.


ΕΛΛΑΔΑ

12

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Καίει» η έξοδος λόγω αµόλυβδης Η τιµή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 88% την τελευταία διετία, φτάνοντας από 0,88 σε 1,656 ευρώ το λίτρο! ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Και ακριβό και πιο φτωχό το σαρακοστιανό τραπέζι

Ακριβότερα κατά 30% θα κοστίσει φέτος σε σύγκριση με πέρσι η έξοδος για το τριήμερο, λόγω της αλματώδους αύξησης της τιμής των υγρών καυσίμων.

Μ

ε τη µέση τιµή της αµόλυβδης να καταρρίπτει καθηµερινά και νέα ρεκόρ, φτάνοντας χτες τα 1,656 ευρώ/ λίτρο, το κόστος για κάθε µετακίνηση εκτοξεύεται στα ύψη. Αν υπολογιστεί ότι πέρσι την ίδια περίοδο η µέση τιµή της αµόλυβδης βρισκόταν στα 1,272 ευρώ, η δαπάνη ανεβαίνει κατά 30%. Βέβαια, αν συγκρίνει κανείς τις τιµές της τελευταίας διετίας, δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιµα και οι αλλεπάλληλες αναπροσαρµογές του ΦΠΑ (από τις αρχές του 2010), τα αποτελέσµατα είναι σοκαριστικά, αφού πριν από δύο χρόνια πληρώναµε την ίδια εποχή την αµόλυβδη µόλις 0,88 ευρώ/λίτρο, δηλαδή από τότε η τιµή σχεδόν διπλασιάστηκε (αύξηση 88%).

Η επιβάρυνση Αν θέλει κάποιος να µεταβεί µε το ΙΧ στην Κοζάνη, ενώ πέρσι θα πλήρωνε για βενζίνη (περίπου 22 λίτρα µε την επιστροφή) συνολικά 28 ευρώ, φέτος θα δαπανήσει 36,5 ευρώ. Ανάλογη είναι η επιβάρυνση και για τη µετάβαση στη Νάουσα, την Ξάνθη κ.α. Σύµφωνα µε τα χτεσινά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιµών Υγρών Καυσίµων του υπουργείου Οικονοµικών, η τιµή της αµόλυβδης στη Θεσσαλονίκη, που παραµένει ο φτηνότερος νοµός της χώρας, κυµαίνεται από 1,573 έως 1,758 ευρώ/λίτρο µε µέση τιµή στα 1,623 ευρώ το λίτρο. Σε πρατήρια των εθνικών οδών, αλλά και περιφερειακών νοµών η τιµή της αµόλυβδης υπερβαίνει τα 1,70 και σε ακραίες περιπτώσεις αγγίζει ακόµη και τα 1,80 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ώρα, τα πρατήρια υγρών καυσίµων βλέπουν την κίνηση καθηµερινά να µειώνεται και δεν αισιοδοξούν ότι το τριήµερο θα έχουν αύξηση του τζίρου τους. «Η κίνηση είναι µειωµένη τουλάχιστον κατά 50%. Είναι ώρες που δεν περνά κανείς από

ΕΡΕΥΝΑ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ 12-2-10

4-3-11

Από

Εως

Από

Εως

Καλαμάρια

10,00

22,00

10,00

22,00

Χταπόδι

12,00

16,00

14,00

16,00

Σουπιές

8,00

14,00

10,00

15,00

Μύδια συσκ. 500 γρ.

5,00

6,00

5,00

6,00

Γαρίδες μεγάλες

14,00

35,00

17,00

38,00

Γαρίδες μικρές

10,00

18,00

7,00

15,00

Καραβίδες

20,00

38,00

20,00

30,00

Κυδώνια

14,00

16,00

14,00

15,00

Γυαλιστερές

14,00

14,00

12,00

14,00

Ταραμάς (κιλό)

3,20

5,50

3,25

5,55

Μελιτζανοσαλάτα (κιλό)

3,10

5,00

3,50

4,96

Τουρσί Διάφορα (κιλό)

1,80

2,70

1,90

2,90

Πιπεράκι Τουρσί (κιλό)

2,15

3,00

2,50

3,90

Ελιές Καλαμών (κιλό)

5,90

8,00

5,60

8,00

Χαλβάς (κιλό)

4,20

10,00

4,40

9,64

Πηγή: ΚΕΠΚΑ

Ακριβότερο έως 10% αλλά και φτωχότερο, λόγω των περικοπών στις οποίες υποχρεώνονται οι καταναλωτές, θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι. Οι δύο αυξήσεις του ΦΠΑ τον τελευταίο χρόνο (από το 9% στο 11% και τελικά στο 13%) οδήγησαν τα ψάρια, όστρακα, αλλά και τα περισσότερα τρόφιμα σε υψηλότερες τιμές. Επιπλέον, οι κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευθύνονται για τις μειωμένες ποσότητες αλιευμάτων, με συνέπεια οι τιμές συνολικά να είναι αυξημένες περίπου κατά 10%. «Ο καιρός δεν επιτρέπει καλές ψαριές, ούτε οι ποσότητες των οστράκων είναι μεγάλες και έτσι οι τιμές τους ανεβαίνουν και από αυτό», είπε ο Χρήστος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυεμπόρων Θεσσαλονίκης.

Οι τιµές Στην αγορά της Θεσσαλονίκης τα όστρακα (γυαλιστερές, κυδώνια κ.ά.) κόστιζαν περίπου 12 - 16 ευρώ το κιλό, τα καλαμάρια 10 - 22 ευρώ, τα χταπόδια 8

το πρατήριο για να βάλει βενζίνη. Δεν ξέρω αν θα έχουµε κίνηση για το τριήµερο, πάντως από συζητήσεις µε τους πελάτες εκτιµώ ότι φέτος θα ταξιδέψει ο ένας στους έξι. Οι τιµές είναι στα ύψη και ο κόσµος δυσκολεύεται», τό-

- 16 ευρώ, τα θράψαλα, η γάμπαρη και οι μοσχιοί από 5 έως 7 ευρώ, τα μύδια 34 ευρώ με το κέλυφος και 5 - 6 ευρώ το σακουλάκι, οι σουπιές 8 - 15 ευρώ και οι γαρίδες από 10 έως 34 ευρώ το κιλό, ανά-

Ακριβότερα τα φρέσκα θαλασσινά, φτηνότερα τα κατεψυγμένα, σταθερή η λαγάνα λογα με το μέγεθος. Την ίδια ώρα, οι αρτοποιοί σκοπεύουν να διαθέσουν και φέτος τη λαγάνα στις ίδιες τιμές με την τελευταία διετία. «Η διαμόρφωση των τιμών είναι ελεύθερη, όμως πιστεύω ότι όλοι θα διατηρήσουν τις ίδιες τιμές με πέρσι και πρόπερσι, δηλαδή από 1,50 έως 2,50 ευρώ το τεμάχιο», επισήμανε ο Νεόφυτος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

νισε ο Ανδρέας Χαλδέζος, γ.γ. του Σωµατείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

Το πετρέλαιο θέρµανσης Ακόµη µεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις των τιµών που κατα-

Το ΚΕΠΚΑ Σύμφωνα με την έρευνα τιμών στα σαρακοστιανά που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, καταγράφονται αυξομειώσεις στις τιμές. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι αυξήσεις διαπιστώνονται στα πιο φτηνά είδη στα οποία έχουν στραφεί λόγω της κρίσης οι περισσότεροι καταναλωτές. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί να αλλάζουν οι τιμές στο χαλβά, το τουρσί και τις σαλάτες», επισήμανε ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ. Πάντως, ένα σαρακοστιανό τραπέζι που αποτελείται από κατεψυγμένα σαρακοστιανά, χαλβά, τουρσί και ελιές θα είναι φτηνότερο από πέρσι. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι είναι φτηνότερο κατά 4,32% σε σχέση με πέρσι. Υπολογίζοντας τις τιμές σε 19 είδη (κατεψυγμένα θαλασσινά, ελιές, χαλβάς, ταραμάς, λαγάνα), το υπουργείο υποστηρίζει ότι φέτος το τραπέζι κοστίζει 118,41 ευρώ έναντι 123,76 ευρώ πέρσι. Β. Π.

γράφονται στο πετρέλαιο θέρµανσης, η µέση λιανική τιµή του οποίου έφτασε πλέον τα 86,5 λεπτά το λίτρο. Στη Θεσσαλονίκη η µέση τιµή βρίσκεται στα 86,3 λεπτά, ενώ για παραγγελίες 1.000 λίτρων οι τιµές κυµαίνονται στα

84 - 85 λεπτά το λίτρο. Πάντως, σύµφωνα µε το Παρατηρητήριο Τιµών Υγρών Καυσίµων, στο νοµό Θεσσαλονίκης καταγράφεται και η υψηλότερη τιµή του πετρελαίου θέρµανσης στα 97 λεπτά το λίτρο.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Λήστεψαν Πακιστανούς εργάτες Πακιστανοί εργάτες βρέθηκαν χτες τα ξημερώματα στο στόχαστρο ληστών, οι οποίοι τους επιτέθηκαν και έστειλαν δύο από αυτούς στο Κέντρο Υγείας εξαιτίας των χτυπημάτων που τους προκάλεσαν στο πρόσωπο. Το περιστατικό σημειώθηκε σε αγροικία στους Ανθόκηπους της Ιωνίας στη Θεσσαλονίκη. Δύο άντρες με πιστόλια παραβίασαν την πόρτα της αγροικίας όπου διέμεναν τρεις Πακιστανοί και εισέβαλαν στο εσωτερικό, ξυπνώντας τους αλλοδαπούς εργάτες και ζητώντας τους όσα χρήματα είχαν στην κατοχή τους. Μάλιστα, όταν είδαν ότι οι αλλοδαποί αντιστέκονταν, χτύπησαν τους δύο από αυτούς με γροθιές, αλλά και με τις λαβές των όπλων στο πρόσωπο, τραυματίζοντάς τους ελαφρά. Αμέσως μετά άρπαξαν περίπου 600 ευρώ που οι Πακιστανοί είχαν συγκεντρώσει από την εργασία τους σε θερμοκήπια, καθώς κι ένα κινητό τηλέφωνο και αφού επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο, όπου τους περίμεναν άλλοι δύο συνεργοί τους, τράπηκαν σε φυγή. Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Ιωνίας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Εξάλλου, εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Συκεών η ληστεία που σημειώθηκε σε κατάστημα ψιλικών στη συγκεκριμένη περιοχή. Ως δράστες φέρονται δύο άτομα, ηλικίας 25 και 29 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες αργά το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου εισήλθαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ.

Εκαψαν οχήµατα του δήµου Σταυρούπολης Δύο οχήματα του δήμου Σταυρούπολης βρέθηκαν στο στόχαστρο εμπρηστών χτες τα ξημερώματα. Οπως έγινε γνωστό, τα δύο οχήματα βρίσκονταν σε υπαίθριο πάρκινγκ του δήμου Σταυρούπολης, όταν άγνωστοι δράστες έσπασαν τα τζάμια και έριξαν στο εσωτερικό τους εύφλεκτο υγρό, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Τα οχήματα υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ μικρές σημειώθηκαν και σε δύο παρακείμενα σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα είναι ιδιοκτησίας του δήμου Νεάπολης. Οι δράστες αναζητούνται.

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

90% πτώση σε όλες τις συµβολαιογραφικές πράξεις! ∆ε γίνονται µεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων • Περιορίστηκαν και οι αγοραπωλησίες ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

«Πιάσαμε πάτο. Είμαστε στο μηδέν». Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Χρουσαλά - Μπιλίση, περιγράφει στον «Α» το ζοφερό παρόν στην αγορά για 250 κατηγορίες επαγγελματιών, που εξαρτώνται από την πορεία κυρίως της οικοδομής και των ακινήτων και βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση.

«Τ

α τηλέφωνα δε χτυπούν. Τους τελευταίους δυο µήνες κάναµε δυο αγοραπωλησίες. Κι αυτές δεν αφορούσαν καν διαµέρισµα. Ενα παλιό γραφείο και ένα χωραφάκι οικονοµικά... ανάξιο λόγου. Υπάρχουν µέρες που δεν κάνουµε ούτε καν ένα πληρεξούσιο. Πόσο πιο δραµατικά µπορείτε να τα φανταστείτε; Πτωχεύουµε...», επισήµανε.

Σε απόγνωση Η αγορά ακινήτων έχει «γονατίσει». Εργολάβοι, δικηγόροι, συµβολαιογράφοι και συνολικά οι επαγγελµατίες σε 250 κατηγορίες που εξαρτώνται από το ακίνητο είναι σε απόγνωση. Ολη η εικόνα της αγοράς, οι επιπτώσεις της κρίσης, αναγκαστικά περνούν µέσα από τα συµβολαιογραφεία. «Τα πράγµατα είναι τραγικά. Δε γίνονται ούτε µεταβιβάσεις ούτε γονικές παροχές. Και σκεφτείτε ότι ο κόσµος υποτίθεται ότι θα τρόµαζε µπροστά στις ανακοινώσεις για νέα αύξηση των αντικειµενικών αξιών. Τι προσδοκούν άραγε να αποκοµίσουν; Το µόνο που βλέπουµε είναι διαρκή ‘‘λουκέτα’’. Κλείνουν διαρκώς επιχειρήσεις και µεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε Σκόπια και Βουλγαρία», τόνισε.

Απολύσεις και µειώσεις Οι µέρες ισχνών αγελάδων στα συµβολαιογραφεία οδήγησαν σε απολύσεις υπαλλήλων και σε δραµατικές µειώσεις µισθών. Οπως σηµειώνει η κ. Χρουσαλά - Μπιλίση, «δεν µπορούµε πια να κρατήσουµε τους υπαλλήλους µας. Αλλοι απολύουν, άλλοι µε πόνο ψυχής προσπαθούν να µην αφήσουν στο δρόµο ανθρώπους µε τους οποίους πέρασαν 15 και 20 χρόνια µαζί. Τρεις ανθρώπους απασχολώ πλέον στο δικό µου γραφείο και για να µη φτάσουµε στην απόλυση, συµφωνήσαµε να εργάζονται πέντε ώρες µε µείωση µισθού. Ούτε τον εαυτό µου δεν µπορώ να συντηρήσω πλέον. Δε βγαίνουν τα έξοδα. Τον επόµενο µήνα εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα έχουµε σε όλο τον

Η αγορά ακινήτων έχει «γονατίσει» και εικόνες όπως αυτή είναι προς... εξαφάνιση

Τη μεγάλη αγωνία της εκφράζει η πρόεδρος του ΣυμβολαιογραφικούΣυλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι επαγγελματίες σε 250 κατηγορίες που εξαρτώνται από τα ακίνητα είναι σε απόγνωση

κλάδο µαζικές απολύσεις. Είναι αρκετό να σας πω ότι οι πράξεις είναι µειωµένες σε σχέση µε πέρσι σε ποσοστό 90%! Σε δυο µήνες κάναµε µετρηµένες στα δάχτυλα πράξεις... Θα πτωχεύσουµε. Δεν µπορούµε να πληρώσουµε ούτε ΦΠΑ ούτε τους υπαλλήλους. Δανειζόµαστε για να τους πληρώσουµε, αφού τελείωσαν και τα αποθέµατά µας, οι οικονοµίες µας. Και βέβαια δε θα δώσουµε φόρο στην Πολιτεία. Πώς άραγε περιµένουν να βγάλουν χρήµατα; Συµβάσεις δεν υπάρχουν. Τα ταµεία καταστρέφονται, αφού δεν εισπράττουν από πουθενά. Η οικοδοµή βούλιαξε. Τι να τις κάνουν τις νέες αντικειµενικές; Μόνο για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ και το ΦΜΑΠ...». Το τραγικό είναι πως η περσινή χρονιά µοιάζει πλέον µε όαση σε σχέση µε φέτος. «Αν ήµασταν στο πρώτο εξάµηνο του 2010, δε θα είχαµε καν παράπονο...», σηµειώνει η πρόεδρος των συµβολαιογράφων.

Οι πλειστηριασµοί Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία των πλειστηριασµών. Εκεί όπου το ενδιαφέρον για ακίνητα που έβγαιναν στο... σφυρί ήταν πάντα αυξηµένο, καθώς οι πλειοδότες έβγαζαν τεράστια κέρδη αγοράζοντας για ένα κοµµάτι ψωµί σπουδαία ακίνητα,

τώρα η ζήτηση έχει µειωθεί στο ελάχιστο. «Ολα τα ακίνητα βγαίνουν στα δύο τρίτα της αντικειµενικής τους αξίας. Δηλαδή αποτελούν τεράστια ευκαιρία για όποιον έχει ένα ποσό. Δεν έρχεται όµως κανείς για να τα πάρει. Παλιά γινόταν σκοτωµός. Τώρα δεν υπάρχει ούτε ένας ενδιαφερόµενος. Μιλάµε για σπίτια και διαµερίσµατα σε Καλαµαριά, Περαία, Ανω Πόλη... µε αξία πολύ µεγάλη. Δεν υπάρχει χρήµα. Κι όποιοι έχουν κάποια χρήµατα δεν τα διαθέτουν, λόγω της κακής ψυχολογίας, του κλίµατος φόβου, που και τα ΜΜΕ ενισχύετε. Με την κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί κανείς δεν επενδύει σε τίποτα», δήλωσε η κ. Χρουσαλά - Μπιλίση. Η τόνωση της αγοράς, κατά την πρόεδρο των συµβολαιογράφων, είναι µονόδροµος. Η κατάσταση αυτή δεν µπορεί να συνεχιστεί. Δάνεια δε δίνονται, η Πολιτεία δίνει αντικίνητρα («πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία), ο Οργανισµός Εργατικής Κατοικίας είναι απών και προοπτική καµιά, τονίζει. «Αν δε δοθεί το κίνητρο µέσω δανείων του ΟΕΚ µε καλύτερους όρους για να µπορεί κάποιος αντί να πληρώνει ενοίκιο να αγοράσει σπίτι δεν υπάρχει διέξοδος. Χρειάζονται γενναία µέτρα. Οµως, µε τη λογική της Πολιτείας σήµερα η µόνη προοπτική είναι να πάµε ακόµη χειρότερα...», συµπλήρωσε.


14

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αναπλάσεις µέσω του ΕΣΠΑ Τρεις σημαντικές αναπλάσεις σε Ανω Ηλιούπολη, Περαία και Θέρμη εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, μαζί με σειρά άλλων έργων, όπως ο ανισόπεδος κόμβος της Λαχαναγοράς Κ16 (προϋπολογισμού 115,4 εκατ. ευρώ), για τον οποίο είχε κάνει εκτενές δημοσίευμα ο «Α» πριν από περίπου δέκα μέρες. Η ανάπλαση στην Ανω Ηλιούπολη είναι προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ και αφορά τη βελτίωση των οδών Μακρυγιάννη και Νικομηδείας (ανακατασκευή οδοστρώματος, μείωση του πλάτους και δημιουργία χώρων στάθμευσης, σήμανση, επέκταση και βελτίωση πεζοδρομίων, πράσινο, δίκτυο οδοφωτισμού). Η ανάπλαση στην Περαία αφορά την ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων και τη σύνδεσή τους με το θαλάσσιο μέτωπο, προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ. Η ανάπλαση θα γίνει σε περιοχή 48 στρεμμάτων, με στόχο την ανάδειξή της ως πυρήνα ψυχαγωγίας, πολιτισμού, αναψυχής και εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με το θαλάσσιο μέτωπο. Θα γίνουν ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ναού Πέτρου και Παύλου (οδός Φιλελλήνων), βελτίωση των παιδικών χαρών (πίστα σκέιτ, όργανα, φωτισμός), τρία πάρκινγκ, δενδροφυτεύσεις, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, δίκτυο φωτισμού, καθίσματα κ.λπ. Στη Θέρμη θα γίνει ανάπλαση πεζοδρομίων των οδών Β. Ταβάκη και Καραολή & Δημητρίου, με προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ. Θα αυξηθεί το πλάτος των πεζοδρομίων, θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος, εσοχές για στάθμευση οχημάτων, κυκλικός κόμβος (Β. Ταβάκη - Σωτ. Πέτρουλα), ηλεκτροφωτισμός και δίκτυο άρδευσης. Στα άλλα έργα που εντάχθηκαν περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στο μακεδονικό τάφο Μακρίδη, στο αρχαιολογικό πάρκο Δερβενίου (1,2 εκατ. ευρώ), και βελτίωση δικτύων ύδρευσης στα Δίκαια Εβρου και στο Κεφαλάρι Δοξάτου Δράμας. Επίσης, από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η υποβολή προτάσεων για δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (διατίθενται 6,2 εκατ. ευρώ), ενώ 4 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την αναστήλωση του φρουραρχείου Ξάνθης - οικία Χατζιδάκι, ώστε να διαμορφωθεί ο πολυχώρος τέχνης και σκέψης «Μάνου Χατζιδάκι».

Κλοπή σε αµµοληπτική επιχείρηση Τέσσερις αλλοδαποί συνελήφθησαν το απόγευμα της Πέμπτης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «κλοπή» και «φθορά ξένης ιδιοκτησίας». Οπως προέκυψε από αστυνομική έρευνα, οι αλλοδαποί φέρονται ως οι δράστες κλοπής σε αμμοληπτική επιχείρηση. Σύμφωνα με καταγγελία της 43χρονης ιδιοκτήτριας της επιχείρησης, είχαν αφαιρεθεί από χώρο εργοταξίου μηχανήματα και μεταλλικά εξαρτήματα, συνολικής αξίας περίπου 30.000 ευρώ.

1 στους 4 µαθητές αντιµετωπίζει µαθησιακές δυσκολίες

Οι δυο λογοθεραπεύτριες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δέχονταν χτες το κοινό για ενημέρωση και εξετάσεις

Οταν το παιδί δυσκολεύεται στην ομιλία, στη σωστή χρήση των λέξεων, στο διάβασμα, στην κατανόηση, στην ορθογραφία ή στη συγκέντρωση, τότε ο γονιός πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό. Τα πρώτα σημάδια των μαθησιακών δυσκολιών μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελεσματική θεραπεία, τονίζουν οι επιστήμονες, την ώρα που ένας στους τέσσερις μαθητές κάθε ηλικίας αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και το 8% του μαθητικού πληθυσμού έχει δυσλεξία. «Είναι έκδηλη η αγωνία των γονέων με παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες. Τα προβλήματα στην ομιλία και την άρθρωση, ο τραυλισμός και γενικότερα οι μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα. Αν ένα παιδί φτάσει στην ηλικία μέχρι ενός έτους και δεν ανταποκρίνεται στο λόγο ή δεν λέει ούτε απλές λέξεις, τότε πρέπει να το δει ειδικός. Αν το παιδί φτάσει στην ηλικία των δυο και κατανοεί λέξεις και νοήματα, αλλά δε μιλάει, είναι επίσης απαραίτητο να εξεταστεί, ενώ σε περίπτωση που γίνει τριών ετών, πρέπει οπωσδήποτε να διαπιστωθεί αν το πρόβλημα είναι λειτουργικό», ανέφερε στον «Α» η λογοθεραπεύτρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Φανή Κοσκερίδου. Μαζί με τη συνάδελφό της, Φανή Κορωνιάδου, δέχονταν χτες το κοινό χωρίς ραντεβού, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ 41, στους Αμπελόκηπους. «Αναλάβαμε την πρωτοβουλία με αφορμή την Eυρωπαϊκή Hμέρα Λογοθεραπείας που οργανώνει η Μόνιμη

Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάναμε δωρεάν ενημέρωση και εξετάσεις για την αξιολόγηση διαταραχών ομιλίας, λόγου και μαθησιακών δυσκολιών, δήλωσαν. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική και, σύμφωνα με τις λογοθεραπεύτριες, η πρόληψη είναι ό,τι καλύτερο, διότι αρκετοί γονείς δεν είναι ενημερωμένοι. «Πολλά από τα παιδιά που εξετάστηκαν παραπέμφθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους. Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο κέντρο δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε όλα τα περιστατικά, υπάρχουν, όμως, άλλα τρία αντίστοιχα κέντρα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, στην περιοχή του κέντρου, του Σταθμού, καθώς και στις Συκιές», επισήμανε η κ. Κοσκερίδου.

Δωρεάν εξετάσεις για διαταραχές ομιλίας χτες στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Πάντως, όπως έχουν επανειλημμένα ζητήσει εκπρόσωποι των γονέων παιδιών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες –ο σύλλογος στη Βόρεια Ελλάδα αριθμεί τουλάχιστον 750 οικογένειες- είναι ανάγκη να υπάρξει εθνική πολιτική για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα προβλήματα έγκαιρα και να στηρίζουν τα παιδιά για να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους. ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Χωρίς αλλαγές η ηγεσία της ΕΛΑΣ Χωρίς αλλαγές που αφορούν την ηγεσία της ΕΛΑΣ ξεκίνησαν χτες οι ετήσιες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά επίσημα από την ΕΛΑΣ, μέχρι αργά χτες το βράδυ, παραμένουν στις θέσεις τους ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο υπαρχηγός Γιάννης Ραχωβίτσας και ο επιτελάρχης Νίκος Παπαγιαννόπουλος. Ο προαχθείς σε αντιστράτηγο Νικόλαος Σερέτης τοποθετήθηκε ως γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και θα αντικαταστήσει τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Κασαπάκη, ο οποίος αποστρατεύθηκε με τον τίτλο του επίτιμου γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. O Γρηγόριος Μπαλάκος, ο οποίος προήχθη, επίσης, στο βαθμό του αντιστρατήγου, θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, ενώ αποστρατεύθηκε ο αντιστράτηγος Γεώργιος Γαλιάτσος στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Με την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν ο αρχηγός, ο υπαρχηγός και ο επιτελάρχης της ΕΛΑΣ, κ.κ. Οικονόμου, Ραχωβίτσας και Παπαγιαννόπουλος, διατηρήθηκαν στο βαθμό του υποστρατήγου της ΕΛΑΣ ο νυν γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Παπαδόπουλος, ο νυν αναπληρωτής γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Τσακνάκης, και ο νυν γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλειος Κανάλης. Από τις μέχρι χτες κρίσεις της ΕΛΑΣ αποστρατεύθηκαν εκτός από τους δύο αντιστρατήγους και δώδεκα υποστράτηγοι, δύο από τους υποστρατήγους προήχθησαν στο βαθμό του αντιστρατήγου και έξι διατήρησαν το βαθμό τους. Οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες βαθμίδες της ιεραρχίας του Σώματος.

Κλεµµένες εικόνες σε γκαλερί Σε γκαλερί του Λονδίνου εντοπίστηκαν από την Ιντερπόλ και τη Σκότλαντ Γιαρντ κλεμμένες εικόνες από εκκλησίες και μοναστήρια των Ιωαννίνων, κυρίως της περιοχής Ζαγοροχωρίων. Οπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναγνωρίστηκαν έξι εικόνες και η έρευνα συνεχίζεται. Επίσης, εικόνες εντοπίστηκαν και στο Βερολίνο, αλλά δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός τους και από ποιες περιοχές έχουν κλαπεί.

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση): SUPER 3 (2η κλήρωση): SUPER 3 (3η κλήρωση): ΕΧΤRΑ 5:

585 554 994 6, 8, 11, 17, 20


23

ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Φουντώνει ο εµφύλιος

Επίτροπος της Κοµισιόν στηρίζει τον Καντάφι

Αιµατηρές µάχες στη Λιβύη για τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών

Χιλιάδες υπήκοοι του Μπανγκλαντές διέφυγαν στην Τυνησία και κατευθύνονται σε προσωρινό καταυλισμό

«Φωτιά» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε ο Μαλτέζος Τζον Ντάλι, καθώς μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στη χώρα του υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκφράσει άποψη σχετικά με την απομάκρυνση ή μη του Καντάφι από την εξουσία. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία πρόσθεσε ότι ο Λίβυος ηγέτης κατέγραψε τη θέληση των συμπατριωτών του και έκανε ένα βήμα προς τη συμφιλίωση, ενώ

κατηγόρησε τα διεθνή ΜΜΕ ότι είναι μεροληπτικά στην κάλυψη των γεγονότων στη Λιβύη. Ο Ντάλι, που κατέχει σπίτι στην Τρίπολη, είναι ιδιοκτήτης εταιρίας συμβούλων με εξειδίκευση στην παροχή βοήθειας σε Μαλτέζους επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν δουλειές στη Λιβύη, ενώ εργάστηκε για την Επιτροπή Λιβύης - Μάλτας σε περιόδους κατά τις οποίες ήταν σε ισχύ οι κυρώσεις του ΟΗΕ στο καθεστώς στην Τρίπολη.

Οι τιµές του πετρελαίου τραβούν την ανηφόρα ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη εγκαταλείπει την τακτική της αναμονής και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για την ανακατάληψη περιοχών που ελέγχονται από τους αντιπάλους του, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ξεκινούν επιχείρηση με τελικό στόχο την Τρίπολη.

Ο

εµφύλιος πόλεµος στη Λιβύη κλιµακώνεται σταδιακά µε τις κυβερνητικές δυνάµεις να επιχειρούν από χτες την ανακατάληψη εδαφών στην περιοχή της Τριπολιτάνια, την περιφέρεια της πρωτεύουσας. Στόχος τους έγινε χτες η Ζαουίγια, σε απόσταση περίπου 50 χιλιοµέτρων από την Τρίπολη, στην οποία επιτέθηκαν λίγο πριν από το µεσηµέρι µε καταιγισµό πυρών. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών, λοχαγός Χουσεΐν Νταρµπούκ, ο οποίος πρόσφατα εγκατέλειψε το λιβυκό στρατό και συντάχθηκε µε τους εξεγερθέντες, ο υπασπιστής του και ορισµένα άλλα ηγετικά στελέχη. Το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραµπίγια» µετέδωσε, επικαλούµενο κατοίκους της περιοχής, ότι περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυµατίστηκαν, καθώς εντάθηκαν οι µάχες και οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να απωθήσουν εν µέρει τους επιτιθέµενους. Σύµφωνα µε την κρατική τηλεόραση της Λιβύης, η Ζαουίγια «απελευθερώθηκε από τους τροµοκράτες», αλλά ξένα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η εικόνα είναι συγκεχυµένη,

αφού οι κυβερνητικές δυνάµεις ελέγχουν τµήµα της πόλης και οι αντίπαλοί τους εξακολουθούν να αµύνονται.

Βοµβαρδισµοί Βοµβαρδίστηκαν, επίσης, αποθήκες πυροµαχικών στην Αζνταµπίγια και νότια της Βεγγάζης µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, σηµεία που επλήγησαν επανειληµµένα τις προηγούµενες µέρες χωρίς να κινδυνεύσουν άµαχοι, όπως υποστήριξε ο γιος του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάµ, ο οποίος, µιλώντας στο βρετανικό δίκτυο «Σκάι» σχετικά µε τις επιθέσεις στη Μπρέγκα, ισχυρίστηκε ότι οι βοµβαρδισµοί στοχεύουν στον εκφοβισµό των ανταρτών. Παραδέχτηκε πάντως ότι η Μπρέγκα είναι στρατηγικής σηµασίας για το καθεστώς, αφού πρόκειται για το κέντρο της διακίνησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου προς το εξωτερικό. Βοµβαρδισµοί αναφέρθηκαν από το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» και στη Μισράτα, την τρίτη µεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, ενώ κυβερνητικές δυνάµεις έσπευσαν να καταστείλουν διαδήλωση κατά του καθεστώτος στη συνοικία Ταζούρα, στην Τρίπολη. Εκατοντάδες διαδηλωτές δέχτηκαν πυρά από κυβερνητικές δυνάµεις και ο αριθµός των συλληφθέντων είναι µεγάλος, ενώ οι λιβυκές αρχές απαγόρευσαν στους ξένους δηµοσιογράφους να βγουν από το ξενοδοχείο τους. Η βίαιη καταστολή της εξέγερσης δεν πτοεί τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι ξεκίνησαν χτες πορεία προς την Τρίπολη, όπως είπαν. Οµάδες των εξεγερθέντων κατέλαβαν τη Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη, όπου

βρίσκονται µια στρατιωτική βάση και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενώ στελέχη των αντικαθεστωτικών υποστηρίζουν ότι η επέλαση προς την πρωτεύουσα θα διευκολυνθεί µόλις επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από τη διεθνή κοινότητα. Το ενδεχόµενο φαντάζει προς το παρόν µακρινό, καθώς Ευρωπαίοι και Αµερικανοί ανεβάζουν τους τόνους απέναντι στον Καντάφι, αλλά δε δείχνουν έτοιµοι να προχωρήσουν σε πιο αποφασιστικά βήµατα στην παρούσα φάση.

Οι σφοδρές συγκρούσεις στη Λιβύη και η στάση αναμονής που τηρεί η διεθνής κοινότητα στην κρίση, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, ώθησαν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου εκ νέου στα ύψη. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού αργού ξεπέρασε τα 104 δολάρια και βρέθηκε

στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008, ενώ στο Λονδίνο αυτή του μπρεντ έφτασε στα 116,5 δολάρια πριν υποχωρήσει στα 116 δολάρια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η λιβυκή παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, δηλαδή κατά δύο τρίτα σε σχέση με τη συνηθισμένη πριν από την κρίση.

Το δράµα των µεταναστών Προς το παρόν, η προσοχή τους φαίνεται να επικεντρώνεται στην αντιµετώπιση της κρίσης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, µε τους δεκάδες χιλιάδες µετανάστες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη να αναζητούν τρόπο για να φτάσουν στις πατρίδες τους. Η Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπίστωσε ότι ανακόπηκε η ροή των ξένων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη από τα σύνορα µε την Τυνησία και εκπρόσωποί της εκτίµησαν ότι οι δυνάµεις του Καντάφι εµποδίζουν τη φυγή. Ηδη παρατηρείται µια µικρή αύξηση της εξόδου µεταναστών από τα σύνορα µε την Αλγερία και το Τσαντ, ενώ δεκάδες χιλιάδες παραµένουν εγκλωβισµένοι σε περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάµεις ή τους καθεστωτικούς. Στο µέτωπο των επαναπατρισµών, έγινε γνωστό ότι 43.000 Αιγύπτιοι προωθήθηκαν από την Τυνησία στη χώρα τους και αποµένουν λίγες χιλιάδες ακόµη, ενώ το βάρος της προσπάθειας στρέφεται στους δεκάδες χιλιάδες υπηκόους του Μπανγκλαντές.

Κοντέινερ µε λιβυκά χαρτονοµίσµατα στη Βρετανία Μια περιουσία αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε προορισμό τη Λιβύη, βρίσκεται σε βρετανικό λιμάνι. Πρόκειται για κοντέινερ γεμάτα με λιβυκά χαρτονομίσματα που μετέφερε ένα φορτηγό πλοίο, αλλά ο καπετάνιος του αρνήθηκε να δέσει στο λιμάνι της Τρίπολης επικαλούμενος την έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή. Το πλοίο κατευθύνθηκε χτες στο λιμάνι του Χάργουιτς, στην ανατολική Αγγλία, όπου τα κοντέινερ μεταφέρθη-

καν σε ασφαλή τοποθεσία. Αγνωστο είναι αν τα χαρτονομίσματα τυπώθηκαν στο βρετανικό τυπογραφείο De La Rue, το οποίο χρησιμοποιείται από δεκάδες χώρες για την παραγωγή των χαρτονομισμάτων τους. Πρόσφατα οι βρετανικές αρχές κατέσχεσαν λιβυκά χαρτονομίσματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είχαν μόλις τυπωθεί, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


24

ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Η Ιαπωνία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

∆ιαδήλωσαν ενάντια στην καταπίεση στην Τουρκία Χιλιάδες άτομα στην Κωνσταντινούπολη (φωτογραφία) και εκατοντάδες στην Αγκυρα διαδήλωσαν χτες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Κρατούσαν πανό στα οποία ζητούσαν ελευθερία του Τύπου, ενώ στα αιτήματά τους ήταν και η άμεση απελευθέρωση των 61 συνολικά δημοσιογράφων οι οποίοι κρατούνται -κάποιοι και πέραν των νόμιμων προθεσμιών- για υποτιθέμενη συμμετοχή στην υπόθεση συνωμοσίας «Εργκένεκον». Στις χτεσινές διαδηλώσεις, πέραν των δημοσιογράφων, συμμετείχαν και συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολιτικές παρατάξεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε μια διαμαρτυρία που απέδειξε ότι βαθαίνει η κρίση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία ειδικά σε μια εκλογική χρονιά. Στην αρχή πολλοί είχαν στηρίξει την προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να πατάξει όσους συμμετείχαν στην υπόθεση «Εργκένεκον». Οταν όμως διευρύνθηκε τόσο πολύ το κατηγορητήριο και οι κατηγορούμενοι ξεπέρασαν τους 400, τότε κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται πως πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει και να ελέγξει τον Τύπο - κι όχι μόνο.

Αποφάσισαν να αυξήσουν τον ευρωµισθό τους Σε μια περίοδο κρίσης, κατά την οποία πολλά ευρωπαϊκά κράτη περικόπτουν τους μισθούς των εργαζομένων τους για να αντιμετωπίσουν τα δυσβάσταχτα χρέη, οι ευρωβουλευτές θα πάρουν 1.500 ευρώ το μήνα αύξηση. Η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου λήφθηκε την Πέμπτη και αναμένεται να ανεβάσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 13,25 εκατομμύρια ευρώ για το 2011. Την αύξηση υποστήριξαν κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί βουλευτές, ενώ την κατέκριναν οι Πράσινοι, καθώς και αριστεροί ευρωβουλευτές. Οσοι την υποστήριξαν είπαν ότι αδυνατούν να κάνουν και πολιτική και ελεγκτική εργασία κι ότι έτσι θα μπορέσουν να προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους. Κάθε ευρωβουλευτής παίρνει 7.956 ευρώ, συν 300 ευρώ για κάθε φορά που υπογράφει ότι παρίσταται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Επίσης, λαμβάνει 19.709 ευρώ επίδομα για τα μέλη του προσωπικού του ή άλλα έξοδα του γραφείου του.

ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Είναι δυνατό μια χώρα που αντιμετωπίζει κυβερνητική αστάθεια, οικονομικές δυσκολίες και το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες (24,9% ανά 100.000 ανθρώπους) να βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης για ένα… ηλεκτρονικό σκονάκι; Είναι. Το σκάνδαλο αποτελεί εδώ και μια εβδομάδα πρώτο θέμα των ΜΜΕ και χτες έλαβε νέες διαστάσεις, καθώς συνελήφθη ο υπαίτιός του, ένας 19χρονος, ο οποίος χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο, ενώ έδινε εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο του Κιότο (στη φωτογραφία ο πρόεδρός του, Κιόντο Μασιμότο). Ο δράστης χρησιμοποίησε το Yahoo για να βρει μια λύση σε ασκήσεις Μαθηματικών. Το όνομά του δε δημοσιοποιήθηκε στη βάση του νόμου περί προστασίας των ανηλίκων. Η υπόθεσή του όμως έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας κι αυτό διότι έβαλε σε άλλη βάση τη χρήση του κινητού, του διαδικτύου και τη σχέση τους με τις εισαγωγικές εξετάσεις. Η ασκηθείσα ποινική δίωξη αφορά άλλες τέσσερις περιπτώσεις, καθώς φαίνεται από το κινητό πως ο 19χρονος χρησιμοποίησε το ίδιο κόλπο προσπαθώντας να εισαχθεί σε άλλα πανεπιστήμια το Φεβρουάριο. Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, καθώς στην Ιαπωνία ακόμη και σήμερα λαμβάνουν εξαιρετικά σοβαρά τα θέματα

τιμής -είναι η χώρα του «χαρακίρι», του τρόπου αυτοκτονίας των σαμουράι, οι οποίοι μόνον έτσι αντιμετώπιζαν περιπτώσεις ήττας ή ατίμωσης. Επίσης, οι εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια θεωρούνται ως ένα από τα πλέον σοβαρά ζητήματα (ενδεικτικό είναι ότι οι παλαιότερες γενιές έκαναν λόγο για «πόλεμο», κυρίως επειδή τότε δεν ήταν αυτονόητες οι σπουδές για όλους), καθώς το πανεπιστήμιο

Αιτία το ηλεκτρονικό σκονάκι ενός 19χρονου σε εισαγωγικές εξετάσεις αποτελεί το εφαλτήριο για να εργαστούν οι Ιάπωνες σε τομείς όπως της υψηλής τεχνολογίας. «Δεν είναι απλώς μια υπόθεση ‘’κλεψίματος’’», αναφέρεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας «Μαϊνίτσι». «Εχει τεράστιες επιπτώσεις στην κατάχρηση του διαδικτύου, αφού μέσω αυτού υπάρχει η δυνατότητα για άμεση και μαζική διάδοση πληροφοριών», τονίζεται. Πολλοί εκτιμούν πως, αν το πανεπιστήμιο είχε διαχειριστεί εσωτερικά την υπόθεση, ίσως να μην είχε λάβει τέτοιες διαστάσεις το συμβάν. Ο 19χρονος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 ετών ή πρόστιμο 6.000 δολαρίων αν καταδικαστεί. Εχει ήδη ομολογήσει την πράξη του και σήμερα θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Ο Φρίντριχ άνοιξε ξανά θέµα Ισλάµ στη Γερµανία «Το να ισχυριστεί κανείς ότι το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία δεν υποστηρίζεται ιστορικά», είπε ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ξεκινώντας με το... αριστερό τη θητεία του στο υπουργείο, στο οποίο αντικατέστησε τον Τόμας ντε Μεζιέρ που μετακινήθηκε στο υπουργείο Αμυνας μετά την παραίτηση του Καρλ Τεοντόρ Τσου Γκούτενμπεργκ. Η δήλωση έγινε με αφορμή την επίθεση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εναντίον Αμερικανών, στην οποία ο Αριντ Ούκα, ένας 21χρονος Κοσοβάρος, σκότωσε δυο αεροπόρους και τραυμάτισε άλλους δυο λόγω της συμμετοχής τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Αμεση ήταν η αντίδραση άλλων μελών της κυβέρνησης, όπως της Ζαμπίνε Λόιτχοϊζερ- Σνάρενμπεργκερ, της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία δήλωσε ότι «εκτιμώ πως ο καινούργιος υπουργός θα ακολουθήσει το δρόμο του προκατόχου του, θα αναλάβει σοβαρά την πολιτική ενσωμάτωσης και θα δράσει υπέρ της συνοχής κι όχι του αποκλεισμού». Επίσης, πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τα λόγια του υπουργού ως «αποτέλεσμα κακής κρίσης». Υπενθυμίζεται πως στη χώρα ζουν 4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι και ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι «καυτό» από πέρσι, όταν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, Τίλο Σάραζιν, έγραψε σε βιβλίο του ότι η Γερμανία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω των ανεκπαίδευτων μουσουλμάνων που αρνούνται να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία.

Συνελήφθη Βόσνιος για εγκλήµατα πολέµου

Η αυστριακή Αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Βιέννης τον απόμαχο μουσουλμάνο στρατηγό του Στρατού της Βοσνίας, Γιόβο Ντίβτζακ (φωτογραφία), που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου (1992-1995) στη διάρκεια των εχθροπραξιών Σερβίας και Βοσνίας. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο πρώην στρατηγός ήταν από τους επικεφαλής ενέδρας του βοσνιακού Στρατού το 1992 κατά οχηματοπομπής, που είχε την κάλυψη του ΟΗΕ, με Σέρβους στρατιώτες και στοίχισε τη ζωή σε 40 από αυτούς. Το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τη σύλληψη και παρέδωσε τον κρατούμενο στις δικαστικές αρχές οι οποίες θα αποφασίσουν την έκδοσή του στη Σερβία.


25

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στο... κυνήγι του ΦΠΑ οι περιφέρειες Συμμετοχή στην είσπραξη του ΦΠΑ πρότειναν οι περιφερειάρχες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προσδοκώντας σε ποσοστό επί των εισπράξεων. Ειδικότερα, στη συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να μεταφερθούν τα οικονομικά προβλήματα των περιφερειών και γενικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, προτάθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- όπως συνδράμουν και οι περιφέρειες στην είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά να λαμβάνουν ποσοστό επί των εισπράξεων. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τη χαρακτήρισαν «πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και θα εξεταστεί πώς μπορεί να λειτουργήσει». Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, τους ενημέρωσε για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και ζήτησε να μηδενιστούν τα ελλείμματα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως, άλλωστε, προβλέπει το μνημόνιο. Εξάλλου, τα οικονομικά ζητήματα των περιφερειών θα αντιμετωπιστούν συνολικά από μία επιτροπή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, στην οποία θα μετέχουν ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Ηλίας Πλασκοβίτης, και εκπρόσωποι των περιφερειών. Επίσης οι περιφερειάρχες ζήτησαν να εξοφλήσει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τρίτους. Π.Φ.

Νέα κοµπίνα αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις για διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας στην πλάτη των ασφαλισμένων και των ταμείων τους. Επειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών και περαιτέρω έρευνα της Φαρμακευτικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος διαπιστώθηκε ότι φαρμακείο της Αττικής κατέθετε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λογαριασμούς συνταγών αναγράφοντας στα τιμολόγια και εισπράττοντας με τις αντίστοιχες προκαταβολές ποσά μεγαλύτερα της αντίστοιχης αξίας των εκτελεσθέντων συνταγών. Η ζημιά που διαπιστώθηκε από το μέχρι τώρα έλεγχο ανέρχεται στο ποσό των 660.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1.000.000 ευρώ. Από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά της φαρμακοποιού και έχει διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της, ως ασφαλιστικό μέτρο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ από τις διοικήσεις ∆ΕΘ -Helexpo Στους υπουργούς ρίχνει το κόµµα τις ευθύνες για την εικόνα της κόντρας ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρωτοφανή ενέργεια της ΔΕΘ να θυροκολλήσει το πρωί της περασμένης Πέμπτης στην είσοδο της Helexpo εξώδικο για τα μισθώματα που έχει λαμβάνειν.

Η

διοίκηση της ΔΕΘ κάνει λόγο για ατυχή χειρισµό εκ µέρους του δικαστικού επιµελητή, αλλά ταυτόχρονα σηµειώνει ότι η ουσία δεν αλλάζει, αφού η Helexpo έχει σηµαντικές οφειλές προς τη ΔΕΘ. Οι ίδιοι υψηλόβαθµοι παράγοντες της ΔΕΘ υπενθυµίζουν ότι µε βάση την κείµενη νοµοθεσία αν το δ.σ. της εταιρίας δε διεκδικήσει τα χρωστούµενα, τότε τα µέλη του κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία. Ενδεικτικό της ευρύτερης αναταραχής που πυροδότησε η θυροκόλληση του εξώδικου είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νοµαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, µε την οποία παίρνει σαφείς αποστάσεις τόσο από το διορισµό των δύο διοικήσεων όσο και από την ασκούµενη από αυτές πολιτική. Ταυτόχρονα «καρφώνει» τους υπουργούς που τις διόρισαν και πετάει στο δικό τους γήπεδο το µπαλάκι των ευθυνών, καλώντας τους ταυτόχρονα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το επίσηµο ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλονίκης αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Με αφορµή τα χτεσινά γεγονότα µεταξύ HELEXPO και ΔΕΘ θα θέλαµε να επισηµάνουµε τα εξής: Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει καµία ανάµιξη στην στελέ-

χωση των Διοικήσεων των Οργανισµών και Φορέων της περιοχής µας και δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει καµία ανάµιξη στην ασκούµενη από αυτές ή άλλες διοικήσεις πολιτική. »Η ευθύνη, θετική ή αρνητική, ανήκει σε αυτούς που τις τοποθέτησαν».

Παρέµβαση εργαζοµένων Στο θέµα παρενέβησαν οι εργαζόµενοι στη Helexpo, ο σύλλογος των οποίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επί της ουσίας καταγγέλλει ότι η ΔΕΘ είναι µια εταιρία χωρίς αντικείµενο, που επιβιώνει χάρη στα µισθώµατα που καταβάλλει η Helexpo. Υπογραµµίζουν

ότι από 1999 µέχρι το 2010 η ΔΕΘ έχει πάρει από τη Helexpo 45 εκατ. ευρώ, και ζητούν από τον κοινό µέτοχο των δύο εταιριών –δηλαδή το υπουργείο Οικονοµικών και το ελληνικό Δηµόσιο γενικότερα- να πάρει θέση και να δώσει λύση στο πρόβληµα εγκαταλείποντας την τακτική των ίσων αποστάσεων, στο πλαίσιο της οποίας δέχεται τις ετήσιες οικονοµικές καταστάσεις των δύο εταιριών, η µία εκ των οποίων διεκδικεί όλα τα µισθώµατα και χρεώνει τόκους, ενώ η δεύτερη αµφισβητεί µέρος αυτών των απαιτήσεων. Ταυτόχρονα, προτείνουν στην κυβέρνηση να απαλλάξει τη Ηelexpo από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, ώστε να γίνει ευέλικτη και να µπορέσει να προσελκύσει διεθνή εκθεσιακό εταίρο.

Deloitte: Επενδύστε στις γυναίκες Οι κυβερνήσεις, που σε ολόκληρο τον κόσμο συζητούν για τις πολιτικές, τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις πρακτικές που θα ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη κατά το 2011, θα επωφελούνταν περισσότερο εάν εστίαζαν στο ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην οικονομία, παρά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και κλάδους της οικονομίας. Αυτό επισημαίνει μελέτη της Deloitte για τις γυναίκες εργαζόμενες και καταναλώτριες με τίτλο: «The Gender Dividend: Making the Business Case for Investing in Women». Οπως υπογραμμίζει η μελέτη, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η επένδυση στις γυναίκες, τόσο

ως εργαζόμενες όσο και ως καταναλώτριες, θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς. Εξάλλου, όσο περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας τόσο αυξάνεται το κατά κεφαλήν εισόδημα, πράγμα θετικό για την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από το 1995 ο περιορισμός του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί την αιτία για τη μισή αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη και για το ένα τέταρτο της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής. Αλλά και στη Λατινική Αμερική, οι γυναίκες εργαζόμενες βοήθησαν ώστε να μειωθούν τα ποσοστά φτώχειας σε νοικοκυριά με δύο άτομα από το 40% το 2007 στο 26% σήμερα.


26

OIKONOMIA

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

∆ιαβεβαιώσεις για το επίδοµα ανεργίας Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης παραπέµπει στη δήλωση του Ολι Ρεν για δραστικές περικοπές χώρα που το µάξιµουµ της επιδότησης είναι 12 µήνες», τόνισε ο επιστηµονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητής Σάββας Ροµπόλης, και πρόσθεσε: «Η έρευνα έχει δείξει ότι σε χρονικές περιόδους που έχουµε καθολικές παροχές, χωρίς κριτήρια, το αποτέλεσµα είναι ότι µειώνεται η φτώχεια...». Για να καταλήξει: «Σε χώρες που έχουν βάλει κριτήρια και έχουν γίνει αξιολογήσεις αυτών των πολιτικών βλέπουµε ότι αυξάνεται η φτώχεια».

ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Στη διαβεβαίωση ότι κανένας άνεργος δε θα μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας προέβη η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Λάζλο Αντόρ, ο οποίος, όμως, ουσιαστικά παρέπεμψε στην πρόσφατη απάντηση του Ολι Ρεν που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Καταγραφή Πηγές του υπουργείου Εργασίας επισήµαναν ότι η εξοικονόµηση 500 εκατ. ευρώ που προβλέπει το µνηµόνιο από τη δαπάνη των κοινωνικών επιδοµάτων θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή των επιδοµάτων, επανέλεγχος των δικαιούχων και εξορθολογισµός των παροχών. Τέλος, µετά τη χτεσινή συνάντηση µε τον κ. Αντόρ, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη σηµασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταµείου, του µεγάλου χρηµατοδότη -όπως είπε χαρακτηριστικά- της προσπάθειας για στήριξη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Κατσέλη και στα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταµείο Κοινωνικής Οικονοµίας, το οποίο συστήνει το υπουργείο, στο πλαίσιο του νέου θεσµικού πλαισίου για την κοινωνική οικονοµία. Ο κ. Αντόρ υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιµη να δώσει περαιτέρω υποστήριξη για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και να κάνει περισσότερα για την αύξηση της απασχόλησης και την πάταξη του κοινωνικού αποκλεισµού.

Ο

κ. Αντόρ, απαντώντας σε ερωτήσεις δηµοσιογράφων, επισήµανε ότι όλα όσα προβλέπονται στο µνηµόνιο είναι θέµατα που απασχολούν την Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων. Πρόσθεσε, πάντως, πως η γενική αρχή είναι ότι, ακόµη και αν κάποια από τα επιδόµατα πρέπει να µεταρρυθµιστούν ή να ευθυγραµµιστούν στον κρατικό προϋπολογισµό, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικά οµάδες και να βρει µία µέθοδο για να επιτύχει αυτόν το σκοπό. Η κ. Κατσέλη δήλωσε, επίσης, ότι είναι σε εξέλιξη µεγάλη µελέτη για όλη την αξιολόγηση των επιδοµατικών κοινωνικών πολιτικών (σ.σ. τονίζεται ότι η πρόβλεψη του µνηµονίου αφορά σε περικοπές των επιδοµάτων, µέσα στο 2012, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ). Χτες, πάντως, συζήτησε µε τον Ευρωπαίο επίτροπο το νοµοσχέδιο για την κοινωνική οικονοµία, ενώ άκουσε την άποψη του κ. Αντόρ ότι δεν πρέπει να πέσει το βάρος της όποιας προσαρµογής της οικονοµίας στους εργαζοµένους. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του επιτρόπου ότι το µισθολογικό κόστος δεν είναι η κύρια αιτία της µείωσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς η Ευρώπη δεν µπορεί να συγκριθεί στη βάση των µισθών µε την Ινδία και την Κίνα. Πολύ πιο σηµαντικοί παράγοντες, είπε, είναι η µείωση των επενδύσεων και η έλλειψη καινοτοµίας. Να σηµειωθεί ότι ο επίτροπος Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων έχει προαναγγείλει την περικοπή του επιδόµατος ανεργίας σε όσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήµατα από άλλες πηγές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Σύµφωνα µε τον Ολι Ρεν, τα επιδόµατα ανεργίας, όπως και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόµατα, θα πρέπει να δίδονται κατόπιν ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλων εισοδηµάτων του δικαιούχου. «Θα είναι πολύ άδικο, πολύ σκληρό να µπουν εισοδηµατικά κριτήρια σε µία

Προβληµατισµός για το εφάπαξ στο ∆ηµόσιο Το θέμα της χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί το εφάπαξ σε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια, τέθηκε στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Οι εκπρόσωποι των δημόσιων υπαλλήλων ζήτησαν την κάλυψη των 800 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του εφάπαξ χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων. Σύμφωνα με παλαιότερη συμφωνία, το Δημόσιο πρέπει να δώσει 500 εκατ. ευρώ στο ΤΠΔΥ και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ θα είναι δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΕΑΔΥ. Ο κ. Σαχινίδης υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση των χρημάτων αυτών και την αποπληρωμή όσων αναμένουν εφάπαξ από χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο του ποσού που θα πρέπει να εξασφαλίσει το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου, προκειμένου να εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών του σε εφάπαξ όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί, φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ. Τα 800 εκατ. αναμένεται

να καλύψουν μόνο το εφάπαξ όσων περιμένουν πάνω από δύο χρόνια. Πάντως, όπως προβλέπει ο γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ, Ν. Καλάκος, αν δε ληφθούν μέτρα, ο χρόνος αναμονής για το εφάπαξ θα είναι 5 χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση, αποκαλύπτοντας ότι η διοίκηση του ταμείου και η ΑΔΕΔΥ ζήτησαν να αναλάβει το Δημόσιο, μέσω ειδικού ομολόγου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τις υποχρεώσεις έναντι «χαριστικών ρυθμίσεων» που έγιναν στο παρελθόν από το κράτος επιβαρύνοντας το ΤΠΔΥ και να στηριχθούν τα έσοδα του ταμείου από ήδη παρακρατούμενες εισφορές (όπως του ΛΑΦΚΑ, Ειδικών Λογαριασμών κ.ά.) και από τους μισθούς, οι οποίοι χάνονται σε κάθε απεργία. Η πρόταση προβλέπει, ακόμη, την υποχρεωτική υπαγωγή στο ΤΠΔΥ των απασχολουμένων με συμβάσεις στο Δημόσιο. Στο ΤΠΔΥ εκκρεμεί η πληρωμή 37.000 αιτήσεων για εφάπαξ (χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ) και αυτήν την περίοδο καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2009 και είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.


OIKONOMIA

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

27

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.700

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

1.800 1.576,86 (-0,40%)

1.579,85 (+0,19%)

1.569,92 (-0,63%)

28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

1 MAΡΤΙΟΥ 2011

2 MAΡΤΙΟΥ 2011

1.580,67 (+0,68%)

1.585,85 (+0,33%)

1.600 1.500 1.400 3 MAΡΤΙΟΥ 2011

4 MAΡΤΙΟΥ 2011

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση

62,60 62,468

Μετοχές με άνοδο

58

Μετοχές με πτώση

89

Μετοχές που δεν άλλαξαν Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) Αριθμός τεμαχίων

58 73,043 28.851.002

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO) ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ * ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ) ΕΤΕΜ JUMBO* (KO) ΥΓΕΙΑ COCA-COLA ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ) DIONIC (ΚO) J & P ΑΒΑΞ (KO)

11,54% 5,36% 3,63% 3,57% 3,51% 3,28% 2,93% 2,90% 1,69% 1,63%

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

SPRIDER ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ) ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε. Τ BANK CRETA FARM (KO) ΑΝΕΚ (ΚΜΨ) FORTHNET (KO) AVENIR ΠΕΙΡΑΙΩΣ Κ.Λ.Μ ΑΕ

-9,41% -7,53% -5,37% -4,55% -4,20% -4,17% -3,70% -3,23% -3,21% -3,16%

χρηματιστήριο αθηνών

Χωρίς κατεύθυνση TOY BΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Χωρίς κατεύθυνση εξακολουθεί να κινείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που ούτε χτες κινήθηκε σε συγκεκριμένη διαδρομή. Οι διακυμάνσεις ήταν πολύ μικρές, τελικώς καταγράφηκε μικρή άνοδος και τώρα θα περιμένουμε την προσεχή Τρίτη για να δούμε αν το τοπίο θα ξεκαθαρίσει. Στην Ευρώπη και την Αμερική οι αγορές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς κεφάλαια φεύγουν από τις μετοχές και κατευθύνονται κυρίως στα εμπορεύματα (πετρέλαιο, βαμβάκι, χρυσό) που σημειώνουν διαρκή ρεκόρ. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε χτες στις 1.585,85 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,33%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο 0,17%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 12,16%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo (+3,51%), της Coca Cola 3E (+2,93%) και της MIG (+1,20%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,21%), της Τιτάν (-1,78%) και της Μυτιληναίος (-1,13%). Από το σύνολο των τίτλων, 58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 89 πτωτικά και 58 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 73,043 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα

1.633,79 3.653,70 2.154,31 2.530,05 827,32 2.746,96 3.273,71 2.607,67 2.718,33 643,10 2.069,93 1.331,14 7.296,50 758,00 3.245,51 7.295,23 2.199,48

Τρέχουσα +0,89% +0,39% -0,74% -1,27% -0,49% +0,14% +2,80% -0,56% +0,62% -1,37% +0,67% -0,84% +2,82% -0,46% +0,67% -2,56% -0,39%

62,460 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Marfin Popular Bank με 5.372.521 τεμάχια, Τράπεζα Πειραιώς με 4.095.855 τεμάχια, Εθνική Τράπεζα με 1.974.231 τεμάχια και Κύπρου με 1.909.034 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 13,157 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 7,434 εκατ., Πειραιώς με 6,285 εκατ. και ΟΠΑΠ με 6,224 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,3957

1,4069

1,3748

ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ

0,85805

0,86491

0,84518

ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ

7,4569

7,5166

7,345

ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

8,835

8,9057

8,7025

ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

115,63

116,56

113,9

ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

1,3

1,3104

1,2805

7,78

7,8422

7,6633

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

1,3575

1,3684

1,3371

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

1,3791

1,3901

1,3584

ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.428,18 35,15


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

28

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ΔιαφοκλεισίΜεταρά από ματος βολή χτες σε σε % ευρώ ευρώ

Μετοχές

0.00%

0.22

0.68

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.48

-

0.00%

0.33

0.70

EURODRIP (KO)

1.23

-0.02

-1.60%

0.55

1.31

1.75

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

0.73

-0.02

-2.67%

0.66

1.80

EUROMEDICA

1.80

-

0.00%

1.32

4.30

0.02

0.48%

2.90

4.90

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.63

-0.01

-1.56%

0.52

0.84

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.55

-

0.00%

0.50

0.97

EPSILON NET

0.58

-

0.00%

0.54

2.15

-0.02

-0.62%

2.88

5.65

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

0.86

-

0.00%

0.65

1.02

MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP

5.21

-0.43

-7.62%

3.60

6.18

MEDITERRA

1.80

-

0.00%

1.70

2.20

-0.03

-1.55%

1.22

7.85

ΕΛΒΕ

0.55

-

0.00%

0.46

1.18

MIG REAL ESTATE

2.90

-

0.00%

2.86

4.36

ENVITEC

2.13

0.19

9.79%

1.62

2.50

3.09

-

0.00%

2.54

4.94

ΕΛΓΕΚΑ (ΚΟ)

0.65

-

0.00%

0.55

0.96

FLEXOPACK

8.55

-

0.00%

7.52

8.92

DIVERSA

2.86

-

0.00%

0

0

11.47

0.08

0.70% 10.15

14.40

ΕΛΙΝΟΪΛ

1.38

-

0.00%

1.17

2.19

INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (ΚΟ)

1.16

-

0.00%

0.90

1.25

DOPPLER

2.20

-

0.00%

2.20

2.62

ΕΘΝΙΚΗ

6.60

-0.05

-0.75%

5.64

13.68

ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

1.18

0.06

5.36%

0.52

1.31

INTERTECH (ΚΟ)

0.75

-

0.00%

0.54

0.88

EUROXX

3.30

-

0.00%

2.88

4.03

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.33

-0.04

-2.92%

0.85

1.57

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.20

-

0.00%

0.84

1.58

INTRACOM HOLDINGS

0.45

-0.01

-2.17%

0.38

1.13

FOODLINK

8.10

-

0.00%

4.02

8.94

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

3.54

-0.01

-0.28%

2.70

4.60

ΕΛΛΑΔΟΣ

33.41

-0.28

-0.83% 27.89

47.15

KLEEMANN (ΚΟ)

1.30

-0.02

-1.52%

1.09

2.09

ENTERSOFT

1.40

-

0.00%

1.35

1.40

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

7.39

0.02

0.27%

5.35

8.80

ΕΛΤΟΝ

0.59

-0.01

-1.67%

0.40

0.64

LOGISMOS

0.76

0.01

1.33%

0.36

0.82

ALPHA TRUST

0.94

-

0.00%

0.79

1.01

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

6.27

-0.18

-2.79%

4.19

7.10

ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.

1.41

-0.08

-5.37%

1.37

2.90

MEVACO (ΚΟ)

0.99

-

0.00%

0.65

1.05

PERFORMANCE TECHNOLOGIES

2.52

-

0.00%

2.52

2.52

ΕΥΑΘ Α.Ε (ΚΟ)

4.33

0.05

1.17%

3.49

4.98

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

0.46

-0.03

-6.12%

0.30

0.54

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2.50

0.01

0.40%

2.06

2.73

VIDAVO

3.52

-

0.00%

3.23

3.96

ΕΥΔΑΠ

5.07

-0.02

-0.39%

4.11

6.54

ΕΤΕΜ

0.58

0.02

3.57%

0.31

0.70

MODA BAGNO (KO)

0.43

0.01

2.38%

0.33

0.55

ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

1.75

-

0.00%

1.62

2.70

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

2.48

0.07

2.90%

2.18

3.69

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.56

-

0.00%

0.47

0.63

NEWSPHONE HELLAS

0.48

0.02

4.35%

0.34

0.61

ΚΡΗΤΩΝ

1.12

-

0.00%

1.05

1.15

14.90

-0.09

-0.60%

3.70

15.25

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

3.28

-

0.00%

2.78

3.52

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.57

0.13

5.33%

2.09

2.96

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

2.23

-

0.00%

2.23

2.47

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

4.70

-

0.00%

4.70

5.20

Κ.Λ.Μ ΑΕ

0.92

-0.03

-3.16%

0.68

1.80

PASAL DEVELOPMENT

0.46

-

0.00%

0.41

0.94

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

9.99

-0.01

-0.10%

7.75

11.20

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

1.30

-0.01

-0.76%

1.17

3.75

PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

0.52

0.02

4.00%

0.41

0.84

ΑΕΓΕΚ (ΚO)

0.21

-0.01

-4.55%

0.20

1.09

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

8.55

-0.01

-0.12%

6.85

10.80

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.59

-0.01

-1.67%

0.52

1.29

PROTON BANK

0.75

-0.02

-2.60%

0.62

1.46

ΑΡΙΣΤΟΒ. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.26

-

0.00%

0.26

0.55

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

5.24

-0.06

-1.13%

3.84

6.10

ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ

0.70

-0.01

-1.41%

0.43

0.88

Q&R (KO)

0.44

-

0.00%

0.40

0.88

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

0.13

-0.01

-7.14%

0.13

0.79

ΝΗΡΕΥΣ

0.73

0.01

1.39%

0.48

0.88

ΙΛΥΔΑ

0.44

0.02

4.76%

0.26

2.76

REDS Α.Ε

0.64

-0.02

-3.03%

0.60

1.29

ΑΤΤΙΚΑΤ (ΚΟ)

0.07

-

0.00%

0.06

0.39

ΟΛΘ

13.81

-

0.00% 10.07

15.99

ΙΝΤΕΑΛ (Κ)

0.71

-0.03

-4.05%

0.36

1.21

SPACE HELLAS (KO)

1.36

-

0.00%

1.24

1.72

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.61

0.02

3.39%

0.49

0.82

ΟΛΠ

14.59

-0.06

-0.41% 10.48

16.00

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

1.04

-0.03

-2.80%

0.53

2.40

SPRIDER

0.77

-0.08

-9.41%

0.72

2.61

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε (ΚΑ)

0.18

-

0.00%

0.10

0.19

ΟΠΑΠ

15.85

0.07

0.44% 10.21

17.51

YALCO-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

0.33

-

0.00%

0.28

0.47

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΟΤΕ (ΚΟ)

7.52

0.05

0.67%

5.20

9.60

ΕΔΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.08

-

0.00%

0.05

0.17

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

1.51

-0.05

-3.21%

1.46

3.64

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

0.37

-

0.00%

0.27

0.45

ΠΛΑΙΣΙΟ (ΚΟ)

4.79

-0.01

-0.21%

4.25

5.03

ΚΟΡΡΕΣ A.E

4.26

-0.04

-0.93%

4.00

6.08

ΣΙΔΕΝΟΡ

3.19

0.02

0.63%

1.97

4.06

ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ

0.59

-

0.00%

0.41

0.94

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.48

0.02

4.35%

0.34

1.11

ΚΡΙ-ΚΡΙ

0.90

-0.01

-1.01%

0.69

1.05

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

3.38

0.03

0.90%

2.39

4.79

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

0.46

-

0.00%

0.39

0.67

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

1.62

-

0.00%

1.43

4.59

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

1.65

-

0.00%

1.65

3.00

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

17.68

-0.32

-1.78% 13.96

20.56

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.58

0.05

9.43%

0.37

1.02

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

9.60

-0.06

-0.62%

8.70

13.66

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.56

-

0.00%

0.50

0.63

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

2.74

-

0.00%

2.27

3.80

ΥΓΕΙΑ

0.63

0.02

3.28%

0.56

1.35

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ)

6.00

0.21

3.63%

4.80

9.15

AEGEAN AIRLINES

1.95

0.02

1.04%

1.93

3.75

ALAPIS

0.49

-0.01

-2.00%

0.38

3.84

ALPHA BANK

4.90

-0.04

-0.81%

3.30

7.61

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.86

-

0.00%

1.30

2.03

20.38

0.58

2.93% 16.75

22.10

EUROBANK ERGASIAS

4.58

-0.01

-0.22%

3.25

7.20

EUROBANK PROPERTIES

6.65

-0.05

-0.75%

5.06

7.90

F.G EUROPE A.E (Κ)

0.62

-

0.00%

0.46

1.13

FORTHNET (KO)

0.52

-0.02

-3.70%

0.36

1.09

11.12

0.12

1.09%

8.29

11.79

0.79

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

4.16

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

3.20

ΓΕΝΙΚΗ

1.91

SARANTIS ΔΕΗ

FOLLI FOLLIE GROUP

COCA-COLA

FRIGOGLASS (ΚΟ)

-

QUEST HOLDINGS

1.38

0.01

0.73%

0.87

1.65

J & P ΑΒΑΞ (KO)

1.25

0.02

1.63%

1.16

2.22

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΟ)

0.67

-0.07

-9.46%

0.53

0.91

ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε

1.90

0.01

0.53%

1.19

1.95

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.45

-

0.00%

0.39

0.59

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ

0.70

0.02

2.94%

0.30

0.82

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ) ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.40 0.30

-0.01

0.00% -3.23%

0.30 0.21

0.98 0.80

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ -

0.00%

0.26

0.79

ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.19

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.23

-0.01

-4.17%

0.18

0.70

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

-

0.00%

3.70

3.70

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-90)

3.30

-

0.00%

1.92

4.03

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.74

-0.16

-17.78%

0.27

1.66

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-96)

0.97

-

0.00%

0.97

2.40

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛ. Α.Β.Ε.Ε

0.09

-

0.00%

0.07

0.16

ΒΑΡΔΑΣ

1.10

-

0.00%

0.66

2.16

ΕΛΦΙΚΟ (ΚΟ)

0.26

-

0.00%

0.21

0.97

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.20

-

0.00%

0.10

0.88

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.08

-

0.00%

0.08

0.11

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.75

-

0.00%

0.68

1.29

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ)

0.14

-

0.00%

0.14

0.14

ΓΕΚΕ (ΚΟ)

7.20

-0.20

-2.70%

7.08

8.20

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦ. & ΕΠΕΝΔ.

0.09

-

0.00%

0.08

0.32

ΓΕΝ. ΕΜΠ. ΒΙΟΜ. (Κ)

0.23

-

0.00%

0.18

0.36

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ* (ΚΟ)

0.21

0.01

5.00%

0.20

2.42

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

0.30

-

0.00%

0.26

0.40

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.78

-

0.00%

0.78

1.50

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

1.63

-0.03

-1.81%

1.21

4.17

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.14

-

0.00%

0.12

0.41

ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ)

4.57

-0.09

-1.93%

4.35

5.78

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

0.43

-

0.00%

0.27

0.80

ΖΑΜΠΑ

6.81

0.01

0.15%

6.21

11.97

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (KΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.08

ΜΙΝΕΡΒΑ

1.18

0.01

0.85%

0.99

1.41

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

0.29

-

0.00%

0.20

0.66

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

0.62

0.02

3.33%

0.57

1.60

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠΟ)

0.06

-

0.00%

0.05

0.11

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (ΠΟ)

0.39

-

0.00%

0.39

0.69

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

1.41

-

0.00%

1.34

4.38

ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.13

-

0.00%

0.12

0.30

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ.

14.00

-

0.00% 12.60

14.00

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLDING (ΚΟ)

0.51

-

0.00%

0.41

0.76

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

69.00

1.00

1.47% 54.90

79.00

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

0.94

-

0.00%

0.62

1.11

ΜΑΙΛΛΗΣ

0.18

-

0.00%

0.16

0.32

NUTRIART

0.23

-0.01

-4.17%

0.14

0.40

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)*

1.70

-0.03

-1.73%

1.21

1.88

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

0.29

-

0.00%

0.22

0.39

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

2.58

-0.21

-7.53%

1.67

4.46

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.88

-

0.00%

2.34

3.53

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.37

-

0.00%

0.35

0.61

ΛΑΜΨΑ

18.41

-0.31

-1.66% 14.91

19.99

ΝΑΥΤ. ΕΤ. ΛΕΣΒΟΥ (ΚΟ)

0.19

0.01

5.56%

0.17

4.74

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

0.53

-

0.00%

0.33

0.82

ΛΑΝΑΚΑΜ (Κ)

0.56

-0.03

-5.08%

0.44

0.75

ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε

0.26

-

0.00%

0.26

0.99

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΚΟ)

0.39

-

0.00%

0.37

0.41

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΠΟ)

0.54

-

0.00%

0.54

0.54

UNITED TEXTILES

0.05

-

0.00%

0.05

0.05

ΣΑΟΣ ΦΕΡΡΥΣ

0.78

-

0.00%

0.78

0.78

ΣΙΔΜΑ

0.90

-

0.00%

0.69

1.48

ΤΕΞΑΠΡΕΤ *

0.08

-

0.00%

0.08

0.15

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

0.12

-

0.00%

0.12

0.15

ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.07

-

0.00%

0.05

0.20

ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.07

-

0.00%

1.07

1.07

BETANET

0.06

-

0.00%

0.06

0.06

COMPUCON

0.07

-

0.00%

0.06

0.13

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.41

-

0.00%

0.51

1.53

FASHION BOX ΕΛΛΑΣ

1.50

-

0.00%

1.09

1.50

HELLAS ONLINE

0.66

-

0.00%

0.40

1.05

INTERINVEST

1.12

-

0.00%

0.62

1.18

MICROLAND (KO)

0.64

-

0.00%

0.64

0.64

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

0.64

-

0.00%

0.28

1.70

RIDENCO

0.08

-

0.00%

0.07

0.25

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.41

-0.04

-8.89%

0.38

0.88

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ)

0.76

-0.01

-1.30%

0.44

1.20

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.11

0.01

10.00%

0.09

0.19

0.10

-

0.00%

0.10

0.23

5.90

0.20

3.51%

4.50

7.93

TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.

0.72

-0.01

-1.37%

0.71

1.18

LAMDA-DEVELOPMENT

4.03

0.03

0.75%

3.39

5.50

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

2.47

-

0.00%

2.42

3.43

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Π)

0.48

-

0.00%

0.31

0.48

2.86

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.33

-

0.00%

0.20

0.43

LAVIPHARM (KO)

0.48

-0.01

-2.04%

0.39

0.90

ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

0.49

-0.03

MARFIN INVESTMENT GROUP

0.84

0.01

1.20%

0.58

1.73

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

-5.77%

0.48

0.53

-0.01

-1.85%

0.44

0.81

Π. Γ. ΝΙΚΑΣ (ΚΑ)

1.08

-

0.00%

0.96

1.54

3.14

-0.17

-5.14%

3.09

4.20

ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡ.

0.21

-

0.00%

0.21

0.53

MARFIN POPULAR BANK

0.91

-0.01

-1.09%

0.91

1.79

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε

4.61

-

0.00%

3.39

5.04

ΡΕΒΟΪΛ ΑΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

0.90

-0.03

-3.23%

0.65

1.10

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.21

0.01

5.00%

0.18

0.29

0.68

ΡΙΛΚΕΝ

2.69

-0.01

-0.37%

2.24

3.90

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ

0.12

-

0.00%

0.11

0.23

ΣΕΛΜΑΝ (ΚΜΨ)

0.33

0.03

10.00%

0.28

0.70

ΔΑΝΕ #

1.08

-

0.00%

1.08

1.08

0.68

-0.01

-1.45%

0.44

0.87

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.33

-

0.00%

0.25

0.87

-

0.00%

0.35

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ALPHA ETF FTSE Athex 20 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

7.39

-0.05

-0.67%

6.27

10.82

ΣΕΛΟΝΤΑ

16.50

0.11

0.67% 14.10

21.73

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.78

-

0.00%

1.22

1.84

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΚΟ)

13.00

-

0.00%

8.80

17.38

ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

0.97

0.01

1.04%

0.62

1.40

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΠΟ)

5.00

-

0.00%

3.97

9.33

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

3.61

0.05

1.40%

2.70

5.75

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.29

-

0.00%

0.26

0.46

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.51

0.07

15.91%

0.23

0.54

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDING (ΚO)

0.09

-

0.00%

0.09

0.32

7.43

-0.14

-1.85%

6.94

7.80

NBGAM ETF GR. & TURK. 30 - Μετοχικό 7.42

0.15

2.06%

0

0

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ

0.68

-0.02

-2.86%

0.49

0.74

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

0.35

JUMBO* (KO)

0.45

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κ)

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

-

Ανώτατη

0.65

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.33

Κατώτατη

0.00%

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

VIVERE A.E

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων

ΑΙΟΛΙΚΗ

1.83

0.01

0.55%

1.62

2.20

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

1.42

-0.04

-2.74%

1.08

2.70

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.82

-

0.00%

0.49

0.94

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (ΚΑ)

0.46

-

0.00%

0.29

0.52

ATTICA HOLDINGS

0.67

-

0.00%

0.58

1.82

0.30

-0.01

-3.23%

0.19

1.47

0.36

-0.01

-2.70%

0.22

0.50

13.50

-

0.00%

7.46

13.52

-

0.00%

0.30

0.74

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 0.64

0.03

4.92%

0.46

0.93

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

0.97

-

0.00%

0.73

1.49

AVENIR

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.61

0.05

8.93%

0.32

1.03

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.16

0.02

1.75%

0.80

1.69

CPI*

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

0.61

-

0.00%

0.45

1.18

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.77

-

0.00%

0.55

1.27

CROWN HELLAS CAN

ΑΤΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.56

-

0.00%

0.56

1.70

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ (ΚΟ)

0.70

-

0.00%

0.66

0.96

ELBISCO HOLDING

0.53

ATTICA BANK

1.05

-0.02

-1.87%

0.81

1.46

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

0.71

-0.03

-4.05%

0.56

1.02

FIERATEX ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ

0.19

-

0.00%

0.12

0.24

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΑ)

0.33

-0.02

-5.71%

0.21

0.53

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

1.36

-

0.00%

0.91

1.46

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO)

0.29

0.03

11.54%

0.20

0.52

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

0.57

-0.01

-1.72%

0.34

0.91

ALSINCO

0.46

0.02

4.55%

0.33

0.93

INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.27

-

0.00%

0.23

0.45

ΒΑΡΔΑΣ

1.10

-

0.00%

0.66

2.16

AS COMPANY

0.38

-

0.00%

0.33

0.74

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.67

0.01

1.52%

0.60

1.68

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

1.33

-0.03

-2.21%

0.96

1.57

ASTIR PALACE (KO)

2.48

-0.01

-0.40%

1.89

2.91

MEDICON

1.93

-

0.00%

1.71

3.45

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.34

-0.03

-8.11%

0.29

0.52

AXON HOLDING (ΚΟ)

0.62

-0.02

-3.13%

0.40

1.30

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.37

-0.04

-9.76%

0.37

1.58

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.85

-

0.00%

5.27

7.80

AUDIOVISUAL

0.48

0.02

4.35%

0.31

0.73

PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ

0.21

-0.01

-4.55%

0.14

1.20

ΔΙΑΣ

0.85

-0.01

-1.16%

0.52

0.96

BYTE (ΚΟ)

0.52

-

0.00%

0.36

0.80

PC SYSTEMS (KO)

0.18

-

0.00%

0.13

0.30

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1.70

-0.04

-2.30%

1.19

1.92

CENTRIC MULTIMEDIA

0.42

-

0.00%

0.33

0.77

SATO A.E

0.14

-

0.00%

0.12

0.37

Δ.Ο.Λ. (ΚΟ)

0.50

-

0.00%

0.38

1.70

CRETA FARM (KO)

2.28

-0.10

-4.20%

2.28

6.11

SPIDER (ΚΟ)

0.19

-

0.00%

0.12

0.27

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

1.15

-0.04

-3.36%

0.76

1.37

CYCLON ΕΛΛΑΣ

0.43

-0.02

-4.44%

0.37

0.68

Τ BANK

0.21

-0.01

-4.55%

0.20

0.71

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

1.09

-

0.00%

0.80

1.27

DIONIC (ΚO)

0.60

0.01

1.69%

0.19

0.61

UNIBIOS HOLDING (KO)

0.07

-

0.00%

0.07

0.20

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.30

-0.02

-6.25%

0.30

0.55

EUROBROKERS

0.55

0.05

10.00%

0.48

1.48

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.

0.17

-

0.00%

0.12

1.18

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: ΑΛΥΣΙΔΑ, HITECH SNT,ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΟΥ ΗOLDING (Π), ΛΑΝ-ΝΕΤ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

29

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 3/3/2011 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ 22,051,343.18 19,223,163.38 102,249,924.95 12,153,261.49 297,611,840.85 21,078,224.19 13,737,657.23 6,325,913.43 8,278,318.07 104,518,679.21 39,799,189.19 4,702,351.34 11,575,560.97 1,471,020.36 150,977,071.63 8,707,008.95 7,842,504.99 5,745,675.01 8,213,249.58 7,495,266.96 24,637,779.03 10,010,159.73 3,258,411.00

4.366 7.031 7.274 6.000 2.757 7.530 5.737 4.437 6.693 8.203 6.483 3.360 9.230 9.322 12.953 12.752 4.562 3.389 3.483 6.608 8.119 1.838 12.611

4.195 6.875 7.184 5.838 2.757 7.474 5.694 4.375 6.594 8.203 6.386 3.111 9.161 9.322 12.792 12.377 4.539 3.256 3.457 6.526 7.959 1.833 12.301

4.281 6.927 7.238 5.897 2.757 7.530 5.737 4.411 6.594 8.203 6.418 3.111 9.230 9.322 12.889 12.502 4.562 3.323 3.483 6.526 8.039 1.838 12.425

-0.05% -0.05% 0.02% 0.02% 0.03% 0.31% 0.06% 0.00% 0.01% 0.09% 0.16% -0.12% 0.06% 0.06% 0.07% -0.20% -0.12% -0.16% -0.06% -0.13% 0.06% -0.24% -0.07%

0.91% 2.34% 4.60% 2.12% 4.36% 1.53% 2.51% 2.55% 2.62% 2.22% 2.59% 3.78% 3.07% 3.16% 2.87% 2.79% 2.09% 4.06% 1.79% -0.22% 4.39% 0.05% 2.38%

79,805,402.45 29,985,823.78 3,593,530.91 128,954,405.02 28,409,724.15 6,343,307.43 25,458,481.22 26,912,941.10 11,989,412.54 24,495,513.57 6,743,683.00 11,408,306.98 19,805,318.60 35,541,136.21 306,346,520.81 6,132,291.81 26,308,229.47 48,354,486.34 108,919,046.93 45,988,243.30 13,435,736.00 454,071.35 6,365,507.77 1,025,776.21 12,039,521.07 975,669.16 1,355,785.41 12,406,971.39 2,402,557.51 2,220,620.05 113,177,054.65 53,937,702.86 12,928,403.95 48,929,590.41 89,868,535.17 50,971,642.50 11,076,819.44 45,012,128.78 11,590,580.37 20,571,413.80 5,683,028.86 2,933,569.46 276,472.60 8,085,866.11 26,816,116.95 22,053,879.04 2,993,125.94 3,821,623.54 2,856,832.70

16.413 12.738 10.204 4.582 6.920 7.406 8.389 8.391 7.295 7.487 4.031 6.954 3.006 5.193 6.004 5.845 10.083 11.385 8.625 10.597 11.385 1,234.000 1,229.210 1,158.290 1,188.670 946.210 1,003.460 3.581 3.148 7.894 3.302 10.664 10.376 9.142 3.117 9.397 27.883 1.141 1.139 10.528 10.610 3.307 2.973 4.931 2.646 3.385 3.840 199.794 3.340

15.930 12.364 9.904 4.525 6.834 7.314 7.830 7.983 6.941 7.123 3.922 6.902 2.964 5.193 6.004 5.845 9.603 10.843 8.215 10.092 11.385 1,234.000 1,229.210 1,158.290 1,188.670 946.210 1,003.460 3.528 3.102 7.778 3.157 10.246 9.969 8.959 3.093 9.029 27.536 1.133 1.139 10.449 10.610 3.226 2.958 4.907 2.594 3.188 3.792 198.800 3.178

16.091 12.489 10.004 4.559 6.885 7.369 7.989 8.146 7.082 7.269 3.962 6.954 2.988 5.193 6.004 5.845 9.603 10.843 8.215 10.092 11.385 1,234.000 1,229.210 1,158.290 1,188.670 946.210 1,003.460 3.528 3.102 7.778 3.221 10.455 10.172 9.142 3.117 9.213 27.744 1.141 1.139 10.528 10.610 3.242 2.973 4.931 2.620 3.287 3.792 198.800 3.243

-0.40% 0.01% -0.75% -0.53% -0.69% -0.02% -0.15% 0.01% -0.23% -0.09% -0.08% -0.38% -0.38% -0.32% -0.24% -0.46% 0.08% -0.02% 0.05% -0.01% 0.04% -0.03% -0.02% -0.01% -0.01% 0.04% 0.04% -0.51% -0.02% -0.35% -0.65% -0.82% -0.84% -0.71% -0.61% -0.62% -0.62% 0.02% 0.02% -0.00% -0.00% -0.14% -0.14% -0.09% -0.24% -0.56% -0.55% -0.03% -0.44%

-1.04% 0.17% -4.52% -0.36% -1.39% -0.25% 1.92% 2.22% -0.29% -0.19% 1.07% -0.87% -0.36% -1.59% 2.23% 0.89% 1.86% -0.12% 1.93% 0.57% 2.27% -0.06% -0.06% 0.77% 0.77% 0.04% 0.05% -0.50% 0.26% -0.50% -0.80% -1.07% -1.12% -0.92% -1.48% -1.34% -3.97% 1.54% 1.57% 2.07% 2.11% 0.31% 0.86% 1.57% 0.89% -0.62% -3.76% -1.53% -0.03%

2.172 7.006 4.110 15.619 2.954 6.426 10.145 6.134 11.237 7.419 30.608 12.515 5.050 1.758 4.450 0.989 1.085 5.341 1.564 7.245 1.289 16.454 837.710 839.120 14.028 5.271 8.239 2.661 20.104 4.605 0.379 0.424 1.294 1.314 3.178 1.862 2.336 1.677 10.007 1.879 36.214 0.671 7.729 0.631 7.249 2.681 1.653 1.814 0.935 2.330 7.797

2.027 6.606 3.875 14.726 2.826 6.147 9.944 6.012 11.015 7.323 29.708 12.147 4.901 1.698 4.406 0.979 1.058 5.210 1.548 7.172 1.276 16.454 837.710 839.120 13.483 5.066 8.157 2.634 19.706 4.514 0.375 0.420 1.281 1.314 2.997 1.756 2.324 1.669 9.710 1.823 35.245 0.657 7.578 0.608 6.982 2.654 1.558 1.693 0.907 2.218 7.422

2.069 6.672 3.914 14.875 2.854 6.209 10.045 6.073 11.126 7.382 30.008 12.270 4.950 1.698 4.450 0.989 1.069 5.262 1.564 7.245 1.289 16.454 837.710 839.120 13.619 5.118 8.239 2.661 19.905 4.559 0.379 0.424 1.294 1.314 3.027 1.774 2.336 1.677 9.908 1.861 35.245 0.657 7.578 0.620 7.125 2.680 1.574 1.728 0.916 2.241 7.497

0.44% -0.50% 0.80% 0.11% 0.49% 0.58% 0.56% 0.68% 0.58% 0.86% 0.19% 0.42% 0.60% 0.31% 0.55% 0.27% 0.56% 0.56% 0.46% 0.49% 0.72% 0.66% -0.61% -0.61% 0.72% 0.55% 0.66% 0.72% 0.71% 0.45% 0.69% 0.71% 0.65% 0.65% 0.21% 0.15% 0.55% 0.08% 0.37% 0.22% 0.44% 0.09% 0.34% -0.13% 0.56% 0.48% 0.60% 0.33% 0.56% 0.57% 0.57%

9.25% 12.46% 12.15% 14.84% 9.53% 8.01% 11.90% 11.65% 12.43% 10.56% 10.50% 11.49% 8.69% 14.93% 10.09% 12.09% 12.74% 8.74% 12.24% 11.32% 10.79% 11.21% 9.94% 9.95% 9.86% 12.51% 8.45% 12.52% 8.48% 7.31% 8.48% 12.37% 10.01% 10.24% 10.67% 12.81% 10.06% 10.32% 6.21% 10.84% 10.79% 9.44% 10.65% 11.13% 11.74% 11.41% 13.03% 10.49% 8.73% 11.52% 11.24%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ.

ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

6,246,744.04 3,630,143.34 22,897,145.35 30,733,611.56 12,684,136.07 12,571,696.77 284,880,751.10 16,594,319.92 18,082,562.96 45,413,181.97 35,616,521.33 39,745,377.29 25,853,029.69 11,256,113.12 64,606,262.91 1,881,794.87 10,275,497.99 800,080.93 61,539,215.17 132,541,473.20 21,533,680.32 4,599,296.60 151,881.46 11,479,125.41 96,647,660.55 7,104,236.27 47,071,066.08 5,680,623.37 146,632,241.30 49,352,564.37 21,974,684.94 1,550,515.17 5,059,743.56 522,771.87 11,280,976.38 1,812,236.77 16,081,091.67 8,225,545.94 42,254,788.57 11,533,340.44 55,669,903.78 11,206,905.02 37,469,972.72 5,369,145.79 27,276,390.90 6,762,071.96 20,349,782.10 13,158,436.89 1,098,914.02 381,322.89 4,348,128.58

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΤΙΤΛΟΙ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ.

17,891,912.11 1,947,034.26 3,989,918.48 6,261,209.20 11,383,863.66 35,954,521.33 14,681,873.67 3,762,826.13 5,744,112.18 8,382,506.89 4,589,467.29 1,057,551.92 20,176,258.35 30,585,906.60 1,175,844.24 2,848,954.41 643,215.67 38,319,710.24 768,028.00 45,158,479.20 44,760.04 4,871,585.97 4,669,423.48 2,351,248.90 4,503,353.11 1,584,911.65 45,985,692.48 8,472,507.94 15,419,819.83 49,999,551.41 9,484,791.32 3,751,246.51 15,036,694.61 16,251,176.46 4,867,332.49 1,154,767.48 838,707.49 16,169.73 77,038.55 390,691.30 6,845,532.59 6,314,136.85 4,435,288.72 1,477,351.63 9,990,141.71 17,754,761.99 21,342,587.49 16,376,020.79 30,499,953.51 620,642.37 3,565,017.83 1,793,088.11

14.458 4.794 8.962 5.476 13.037 11.620 13.214 6.284 2.766 5.468 2.362 8.526 3.545 3.732 8.637 7.332 1,236.430 1,257.530 1,100.080 1,101.960 1,017.440 1,019.290 1.679 2.803 2.889 2.905 1.421 17.613 14.651 13.112 0.755 0.772 1.077 1.073 12.259 12.503 17.417 1.332 1.285 1.592 2.238 2.291 3.787 3.246 1.578 3.013 5.639 3.130 2.339 16.481 300.798 5.434

13.632 4.520 8.573 5.367 12.779 11.390 12.952 6.010 2.684 5.413 2.338 8.316 3.510 3.695 8.550 7.332 1,236.430 1,257.530 1,100.080 1,101.960 1,017.440 1,019.290 1.614 2.694 2.791 2.792 1.407 17.437 14.361 12.852 0.747 0.772 1.066 1.073 12.136 12.503 17.242 1.332 1.285 1.592 2.089 2.138 3.534 3.057 1.532 2.932 5.488 3.047 2.293 15.874 294.900 5.170

13.770 4.566 8.659 5.422 12.908 11.505 13.083 6.161 2.712 5.468 2.362 8.400 3.545 3.732 8.637 7.332 1,236.430 1,257.530 1,100.080 1,101.960 1,017.440 1,019.290 1.630 2.722 2.819 2.821 1.421 17.613 14.506 12.982 0.755 0.772 1.077 1.073 12.259 12.503 17.417 1.332 1.285 1.592 2.132 2.182 3.607 3.152 1.563 2.932 5.488 3.047 2.293 16.198 294.900 5.276

0.76% 1.12% 1.03% 0.81% 0.59% 0.81% 1.34% 1.17% 0.71% 0.64% 0.22% 0.75% 0.60% 0.48% -0.22% 2.07% -0.61% -0.61% -0.70% -0.70% -0.36% -0.36% 0.50% 0.94% 0.76% 1.13% 0.95% 0.91% 0.94% 0.90% 0.95% 0.94% 0.89% 0.89% 3.75% 3.78% 4.05% 1.60% 1.60% 1.43% 0.33% 1.21% 0.98% 0.59% 0.97% 0.69% 1.30% 0.38% 0.81% 2.30% -0.50% 0.58%

1.32% -3.01% 2.51% -4.82% 6.92% 1.84% 2.48% 1.47% -0.13% -0.42% 4.97% 2.81% 4.22% 5.58% 1.56% -10.87% 0.84% 0.84% 5.76% 5.76% 6.24% 6.24% 3.35% -5.37% 2.38% 0.48% 3.96% 3.73% 3.69% 3.64% 4.20% 4.39% 4.30% 4.54% -14.48% -14.26% -11.41% 8.09% 7.90% 1.87% 5.17% 1.93% -3.83% 2.89% 0.98% 1.65% -5.13% -0.70% 1.69% -10.88% 0.62% -1.01%

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ.

13,160,290.23 20,651,625.95 6,668,913.57 214,742,198.44 7,113,298.39 1,809,326.55 5,223,037.21 50,959,087.22 3,384,863.65 45,601,090.15 72,190,394.48 192,228,732.04 3,858,870.87 10,591,057.20 15,979,688.25 229,821,732.80 7,156,537.08 274,511,277.11

6.557 12.837 5.792 11.450 7.026 3.602 5.513 7.756 6.195 3.312 3.965 1.968 4.798 5.392 5.442 3.678 8.653 2.429

6.413 12.583 5.734 11.450 7.026 3.584 5.457 7.709 6.149 3.312 3.926 1.968 4.774 5.392 5.442 3.660 8.314 2.429

6.544 12.710 5.792 11.450 7.026 3.598 5.513 7.748 6.180 3.312 3.945 1.968 4.798 5.392 5.442 3.678 8.484 2.429

0.00% 0.03% 0.02% 0.02% -0.00% 0.01% 0.01% 0.00% -0.12% 0.01% 0.01% 0.01% 0.01% -0.00% -0.01% 0.01% 0.00% 0.02%

0.68% 0.71% 0.58% 0.70% 0.91% 1.50% 0.52% 0.99% 0.43% 0.49% 0.74% 0.59% 0.46% 0.09% 1.16% 0.75% 1.29% 0.93%

46,390,338.78 28,400,743.72 21,909,353.53 10,798,853.38 1,164,275.95

11.724 11.791 1.119 1.092 2.637

11.724 11.791 1.119 1.092 2.637

11.724 11.790 1.119 1.092 2.637

0.00% 0.00% 0.00% -0.03% 0.05%

0.13% 0.40% 0.34% 0.96% 0.34%

1,196,267.39 1,329,108.75 11,605,439.97 39,940,009.45 62,204,502.69 21,703,461.35 10,601,472.16 4,626,945.96 5,515,966.97 572,113,899.60 28,069,481.37 4,192,557.22 58,888,989.83 28,009,626.40 12,160,603.14 9,468,511.91 9,161,029.38 21,547,550.10 3,133,539.96 32,251,048.50 6,688,604.57 21,632,350.58 12,155,967.46 11,763,460.72 805,678.79 1,028,503.79 10,759,214.67 3,009,706.04 2,647,685.90 831,834.76 14,387,394.39 2,001,304.64

4.139 9.528 9.531 6.860 7.485 10.040 9.160 8.286 8.512 3.907 3.082 5.375 12.030 5.020 9.669 9.141 3.055 6.162 1.689 13.354 4.467 8.470 2.597 2.521 6.781 6.903 2.994 2.864 5.945 1.854 2.126 7.936

3.902 8.984 9.117 6.468 7.336 9.841 8.913 8.062 8.323 3.907 3.051 5.243 11.909 4.969 9.573 9.141 3.025 5.923 1.564 13.089 4.212 8.304 2.559 2.471 6.647 6.766 2.979 2.697 5.657 1.837 2.121 7.936

3.942 9.074 9.209 6.533 7.411 9.940 9.003 8.144 8.407 3.907 3.082 5.296 12.030 5.020 9.669 9.141 3.055 5.982 1.564 13.221 4.254 8.304 2.559 2.496 6.714 6.834 2.994 2.781 5.772 1.844 2.126 7.936

0.08% 0.18% 0.43% 0.21% 0.24% 0.30% 0.19% 0.15% 0.25% 0.24% 0.47% 0.38% 0.25% 0.11% 0.01% 0.13% 0.14% 0.36% 0.46% 0.33% 0.42% 0.50% 0.10% 0.41% 0.26% 0.22% 0.18% -0.28% 0.40% 0.33% 0.01% -0.01%

5.36% 9.34% 2.81% 4.21% 8.21% 6.37% 8.58% 6.37% 8.38% 7.08% 4.59% 6.25% 6.82% 3.64% 3.01% 3.81% 3.90% 6.66% 8.52% 5.87% 5.39% 1.64% 6.57% 9.39% 6.38% 5.92% 6.33% 5.37% 9.27% 7.68% 5.67% 5.05%

18,962,053.97 6,540,384.52 4,184,067.47 2,767,482.87 1,837,564.57 12,150,435.27 49,741,139.36 38,207,404.72 23,617,980.95 37,781,011.74 1,819,059.24 9,455,922.78 1,481,951.87 712,723.07

18.467 11.895 12.223 12.086 5.771 7.452 11.042 6.423 2.851 10.957 3.950 2.692 10.306 10.316

17.412 11.102 11.408 11.280 5.601 7.305 10.823 6.359 2.781 10.902 3.760 2.639 10.306 10.316

17.588 11.328 11.641 11.511 5.658 7.378 10.932 6.423 2.809 10.957 3.798 2.665 10.306 10.316

0.41% -0.00% -0.15% 0.07% 0.66% 0.86% 0.07% 0.04% 0.39% 0.11% 1.05% -0.12% 0.38% 0.38%

1.50% 1.65% 1.55% 2.01% 1.32% 6.88% 0.93% 0.59% 2.75% 3.74% 5.64% 2.33% 3.58% 3.56%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN)

ΜΙΚΤΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ABSOLUTE RETURN ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN PRELIUM B (LF) TOTAL RETURN

Εµπορική: νέο επενδυτικό προϊόν Στη δημιουργία του «Emporiki Υπεραξία - Senior Bond» προχώρησε η Εμπορική Τράπεζα, ανταποκρινόμενη, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών της. Πρόκειται για ένα νέο επενδυτικό προϊόν το οποίο αποτελεί Εταιρική Ομολογία εκδόσεως Emporiki Group Finance PLC, θυγατρικής του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας. Εγγυητής του ομολόγου είναι η Εμπορική Τράπεζα, μέλος της Crédit Agricole, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη Γαλλία. Το «Emporiki Υπεραξία - Senior Bond» εξασφαλίζει υψηλή και εγγυημένη απόδοση και παράλληλα 100% εγγύηση της ονομαστικής αξίας των τίτλων στη λήξη της επένδυσης. Συγκεκριμένα, η επένδυση είναι 2ετούς διάρκειας, με υψηλή εγγυημένη ετήσια απόδοση 4%, καταβλητέα κάθε τρίμηνο και μέχρι τη λήξη του προϊόντος, ενώ το ύψος της επένδυσης ξεκινά από μόλις 3.000 ευρώ. Η απόδοση κάθε τριμήνου πιστώνεται στο συνδεδεμένο λογαριασμό του πελάτη. Η διάθεση του νέου επενδυτικού προϊόντος πραγματοποιείται αποκλειστικά στα καταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας έως και τις 11 Μαρτίου 2011.

ΒΕΘ: σεµινάρια για προγράµµατα Σεμινάρια κατάρτισης των επιχειρήσεων - μελών του, καθώς και των εργαζομένων αυτών, προτίθεται να διοργανώσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με στόχο την προσαρμογή των ΜμΕ στις νέες τεχνολογίες, την αύξηση της εξωστρέφειας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με πιστοποιημένα κέντρα κατάρτισης, τα οποία καλούνται από τη διοίκηση του ΒΕΘ, εφόσον ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το Επιμελητήριο στον τομέα αυτό, να το δηλώσουν στο Τμήμα Βιοτεχνικών Θεμάτων του ΒΕΘ (Αριστοτέλους 27, 3ος όροφος, τηλ.: 2310/ 241.383 - 241.668)


30

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

17 χρόνια «Μέρες Εκφρασης και ∆ηµιουργίας» Με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη αύριο, υπενθυμίζεται ότι οι Φίλοι του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» διοργανώνουν για 17η χρονιά τις εκδηλώσεις «Μέρες Εκφρασης και Δημιουργίας» από τις 10 Μαρτίου μέχρι και τις 10 Απριλίου, στο ισόγειο του Περιπτέρου 1 της Helexpo ΑΕ. Το πρόγραμμα των δράσεων

περιλαμβάνει 11 εκθέσεις, καθώς και τη διεθνή έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τη συμμετοχή μαθητών από 25 χώρες. Η εναρκτήρια εκδήλωση την Πέμπτη 10 Μαρτίου περιλαμβάνει και συναυλία από το Αστρινίδειο Ωδείο και το Ωδείο Ε. Σαμαρά με ροκ ρεπερτόριο και σε διεύθυνση Καμπάνη Σαμαρά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις.

Ροκ ξεκαθαρίσµατα στο «Αριστοτέλειον» «Τα Μεγάλα Ροκ Συγκροτήματα Δε Διαλύονται Ποτέ...» σκηνοθετεί η Π. Ζούνη

Η Υρώ Μανέ στο «Ανετον» Η Ερασμία είναι μια γυναίκα με πάθος. Μόνο που βρίσκεται σε λάθος χώρο, αλλά και σε λάθος χρόνο. Χήρα χωρίς δικαιώματα σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, εγκλωβισμένη σε ένα περίπτερο και στα ήθη της μικρής κοινωνίας, προσπαθεί να πνίξει επιθυμίες και όνειρα. Το κακό όμως δεν αργεί να γίνει. Ο πειρασμός εμφανίζεται. Και είναι κοντός, αλλά με προσόντα. Και η Ερασμία πώς να πάει κόντρα στη λίμπιντο; Πρόκειται για την παράσταση «Συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη, η οποία θα παρουσιαστεί την Τρίτη 8 Μαρτίου, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10, στις 21.30, στο Δημοτικό Θέατρο «Ανετον» (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310/869.869). Στο ρόλο της Ερασμίας η Υρώ Μανέ, ενώ ο Γιώργος Καραμίχος υπογράφει τη σκηνοθεσία μιας παράστασης που λειτουργεί ταυτόχρονα ως απολογία και εξομολόγηση μαζί. Από μια γυναίκα παγιδευμένη στο ρόλο του θύματος, αλλά και του θύτη. Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (Τρίτη 8 Μαρτίου). Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ για τις 8 Μαρτίου και 15 ευρώ για τις 9 και 10 Μαρτίου.

Μια μουσική με ιστορία ή μια ιστορία με μουσική που σίγουρα δε θα «διαλυθεί» ποτέ. Η Πέμη Ζούνη σκηνοθετεί και ο Γιώργος Ηλιόπουλος «δανείζει» τις σκέψεις του. Πρόκειται για την παράσταση «Τα Μεγάλα Ροκ Συγκροτήματα Δε Διαλύονται Ποτέ...», που ανεβαίνει από την Τρίτη 8 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00, στο θέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051).

Χ

άιντ Παρκ, 1983. Τότε που και οι έξι τους ήταν οι «Venus Satellites» και... φοιτήτριες και γύριζαν το βιντεοκλίπ από το τραγούδι τους. Μ’ αυτό το βίντεο ξεκινά και το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου, το οποίο µεταφέρει για πρώτη φορά στη σκηνή η οµάδα «6+» -που αποτελείται στην πλειοψηφία της από αποφοίτους της σχολής του Βασίλη Διαµαντόπουλου. Η Πέµη Ζούνη, διδάσκουσα στη σχολή, εξηγεί γιατί υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης: «Είναι η πρώτη φορά που δηµιουργώ µε µια οµάδα µαθητών µου κατευθείαν µετά το πτυχίο τους -αποφοίτησαν το 2009και είναι ίσως το πέµπτο έργο του Ηλιόπουλου µε το οποίο ανακατεύοµαι. Είµαστε περήφανοι γι’ αυτά και θεωρώ ότι πρέπει να στηρίζουµε τους

νέους. Η ιστορία εξελίσσεται σ’ ένα βράδυ, σ’ ένα σπίτι όπου έξι κολλητές συναντιούνται ξανά. Είναι σαν το γνωστό µοτίβο της κόλασης της µιας βραδιάς, ένα ξεκαθάρισµα σχέσεων µέσα από κανιβαλικό χιούµορ, µε συγκίνηση, που όµως σε... χτυπάει πισώπλατα. Παραµένει, ωστόσο, αισιόδοξο, αφού ο Ηλιόπουλος δεν πιστεύει στο χάσιµο των ανθρώπων».

Θέλει χρόνο και στήριξη Ολη η οµάδα, πάντως, συνυπογράφοντας συνοπτικά τη φιλοσοφία της εξηγεί: «Με στόχο το θέατρο που διδαχτήκαµε, µε πολλά όνειρα, µε πολλή όρεξη ανοίξαµε µόλις µια µικρή πορτίτσα που χωράει πολύ κόσµο στον εκθέτη του λογοτύπου ‘’6 +’’». Η Αναστασία Χαριτίδου υπο-

γραµµίζει για το πέρασµα από τη σχολή στο σανίδι: «Εγινε απλά και προστατευµένα, µε τη δασκάλα µας να περνά στο ρόλο της σκηνοθέτριας και τους κώδικες επικοινωνίας να παραµένουν οι ίδιοι». Ο βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Συριόπουλος, που επιµελήθηκε και τη µουσική, πιστεύει σχετικά µε την πιθανή πορεία τους στο χώρο ότι, «αν αγαπάς κάτι πολύ, επιβιώνεις. Μόνο που πια θέλει ακόµα περισσότερο χρόνο, τρέξιµο και προσπάθεια, αλλά και ανθρώπους που θα σε στηρίξουν». «Δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει κανένα τους», διευκρίνισε σχετικά µε το θέµα των δηµοτικών περιφερειακών θεάτρων µε τη βουλευτική της ιδιότητα η Πέµη Ζούνη και συµπλήρωσε:

«Απλώς εκτιµούµε ότι και µε τον ‘’Καλλικράτη’’ µπορούν να γίνουν κάποιες ενέργειες που να ευνοούν τις συνέργειες -δε µιλάµε για συνενώσεις. Πολλά από τα ΔΗΠΕΘΕ είχαν παρουσιάσει µια φθίνουσα πορεία, από την οποία και οι διοικήσεις τους θέλουν να ξεφύγουν. Οσον αφορά τους προϋπολογισµούς, θέλουµε να υπάρχει πάντα κάποια ενίσχυση από το ΥΠΠΟΤ, αλλά µάλλον µε πιο ενισχυµένο το ρόλο της περιφέρειας». Τα σκηνικά είναι της Χριστίνας Καραογλάνη, τα κοστούµια της Κατερίνας Καραογλάνη, το βίντεο της Ανθής Τσιρούκη. Παίζουν ακόµα οι Τζωρτζίνα Βογιατζόγλου, Κατερίνα Γραµµενίδου, Ηλιάνα Δηµόνη, Αθηνά Σαραβέλου και Κλειώ Τσελούδη. ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΒΙΒΛΙΟ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

31

Ελα να παίξουµε κρυφτό... J. Ketchum από τις εκδόσεις «Λογείον»

βιβλιοπωλήσεις Ελευθερουδάκης 1. Ναόμι Κλάιν «Το δόγμα του σοκ» 2. Ελένη Πριοβόλου «Οπως ήθελα να ζήσω» 3. Μαρκ Ροκ «Η τράπεζα. Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο» 4. Βασίλειος Μαρκεζίνης «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα» 5. Ελένη Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη «1821, Η γέννηση ενός έθνους - κράτους: Η προεπαναστατική Ελλάδα» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Στο καλό μυθιστόρημα» του Laurence Cosse (εκδ. «Πόλις»)

Ιανός 1. Μαρκ Ροκ «Η τράπεζα. Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο» 2. Γιάννης Σερβετάς «Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2011» 3. Ιωάννα Καρυστιάνη «Τα σακιά» 4. Ναόμι Κλάιν «Το δόγμα του σοκ» 5. Χρυσηίδα Δημουλίδου «Οι αγγελιαφόροι του πεπρωμένου» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Γυναικών» του Μιχάλη Γκανά (εκδ. «Μελάνι»)

Μαλλιάρης 1. Βικτόρια Χίσλοπ «Το νησί» 2. Στίβεν Κινγκ «Ο θόλος» 3. Μαρία Τζιρίτα «Οταν αγαπάς, είναι για πάντα» 4. Χρυσηίδα Δημουλίδου «Οι αγγελιαφόροι του πεπρωμένου» 5. Χόρχε Μπουκάι «Ο δρόμος των δακρύων» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Το χειρόγραφο του Σωκράτη» της Σάρον Κέι (εκδ. «Λιβάνης»)

Μπαρµπουνάκης 1. Μαρία Τζιρίτα «Οταν αγαπάς, είναι για πάντα» 2. Βασιλική Ηλιοπούλου «Σμιθ» 3. Αλέν ντε Μποτόν «Η παρηγοριά της φιλοσοφίας» 4. Ορχάν Παμούκ «Αλλα χρώματα» 5. Ελένη Πριοβόλου «Οπως ήθελα να ζήσω» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Το αξίζεις γιατί όλοι μεγαλώνουμε» της Δήμητρας Γεωργίου (εκδ. «Τετράγωνο»)

Σωκράτης 1. Χρυσηίδα Δημουλίδου «Οι αγγελιαφόροι του πεπρωμένου» 2. Ιωάννα Καρυστιάνη «Τα σακιά» 3. Μαίρη Κόντζογλου «Οι μεσημβρινοί της ζωής Στους ήλιους του έρωτα» 4. Τζόναθαν Κόου «Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ» 5. Χρήστος Α. Χωμενίδης «Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία» Η πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια» του Ματθαίου Γιωσαφάτ (εκδ. «Αρμός»)

Ο νεαρός Νταν Τόμας ζει σε μια μικρή και βαρετή πόλη, που δεν έχει τίποτε να προσφέρει σ’ έναν έφηβο. Και, όμως, το καλοκαίρι αυτό όλα στη ζωή του θα αλλάξουν.

Α

ιτία η παρέα τριών πλούσιων κολεγιόπαιδων, που βρέθηκαν εκεί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η όµορφη και ατίθαση Κέισι, που τον παρασέρνει σε µικρές παρανοµίες, τον προτρέπει να τους ακολουθήσει. Επειτα, µια ιδέα, που αν και φαίνεται διασκεδαστική θα καταλήξει σε εφιάλτη... Να παίξουν κρυφτό σ’ ένα εγκαταλελειµµένο σπίτι, το οποίο θεωρείται στοιχειωµένο, καθώς εκεί είχαν συµβεί αποτρόπαια πράγµατα την εποχή που το κατοικούσαν δύο αδέρφια µε τα σκυλιά τους. Η ιστορία ξεκινάει µε τις απαραίτητες συστάσεις για τους χαρακτήρες, και την εξοικείωση του αναγνώστη µε την ατίθαση και παράνοµη δράση τους, την οποία βλέπουν ως µέσο διασκέδασης. Στη συνέχεια η κλασική εξέλιξη, ένας από τους νεαρούς να είναι δολοφόνος, διαψεύδεται από το συγγραφέα, που επιλέγει άλλον τρόπο για το ξετύλιγµα του εφιάλτη. Σκληρός και αρκετά ωµός στις περιγραφές του, ο Jack Ketchum στο µυθιστόρηµά του «Κρυφτό» θα οδηγήσει τους χαρακτήρες σε µια περιπέτεια µέχρι θανάτου, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει κάποιους από αυτούς αντιµέτωπους µε φόβους του παρελθόντος τους από τους οποίους µέχρι τώρα... κρύβονταν.

Η Σάρα επισκέπτεται µια κλινική µε σκοπό την άµβλωση. Στην είσοδο του κτιρίου διαδηλωτές κατακρίνουν αυτήν την πράξη και δύο άνθρωποι την απάγουν. Η Σάρα θα περάσει ένα µεγάλο µέρος της ζωής της όµηρος ενός ανδρογύνου, που, όπως ισχυρίζονται, ανήκουν σε µια πολύ καλά δικτυωµένη οργάνωση. Απόδειξη οι πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους γι’ αυτήν, για τον παράνοµο δεσµό της, για την οικογένειά της. Η ηρωίδα θα βασανιστεί, ψυχικά και σωµατικά, µέχρι που θα λυγίσει και θα γίνει έρµαιο των αρρωστηµένων σχεδίων τους. Σχέδια που αφορούν κυρίως το παιδί της, που έχει δικαίωµα στη ζωή. Δικαίωµα, όµως, έχει και η Σάρα, η οποία θα αντλήσει δύναµη από τη ζωή που πριν από λίγο καιρό σκεφτόταν να αφαιρέσει. Το «Δικαίωµα στη ζωή» είναι

ανατριχιαστικό και µόνο στη σκέψη ότι στηρίζεται σε πραγµατικά γεγονότα. Επιλέχτηκε από τον Stephen King, στο έργο του «Περί συγγραφής», ως ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχει διαβάσει, ενώ ήδη έχουν αγοραστεί τα δικαιώµατα για τη µεταφορά του στον κινηµατογράφο. Τα δύο αυτά µυθιστορήµατα του Jack Ketchum, κατόχου αρκετών βραβείων Bram Stoker, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Λογείον» σε µετάφραση Νίκου Ρούσσου. Το σχόλιο της «Publishers Weekly» που ακολουθεί, αν και δηµοσιεύτηκε για το «Κρυφτό», εκφράζει την άποψή µας και για τους δύο τίτλους. «... Η δράση είναι υπερβολικά βίαιη και σοκάρει, αλλά εδώ το ζήτηµα δεν είναι η φρίκη, αλλά η διάθεση των ανθρώπων που πρέπει να την αντιµετωπίσουν». ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΧΑ

ξεφυλλίσµατα Βιβλιοπαρουσίαση στο «La Doze» Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 20.00, τα βιβλιοπωλεία «Μπαρμπουνάκης», ο πολυχώρος «La Doze» και οι εκδόσεις «Τετράγωνο» διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Γεωργίου «Το αξίζεις...». Στην εκδήλωση, επίσης, θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι Χρήστος Κιούσης και

Γιάννης Σερβετάς, δύο από τους συντελεστές του τηλεοπτικού «Ράδιο Αρβύλα». «Ερως 13» στο «Public» Οι συγγραφείς Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Αρης Σφακιανάκης θα βρίσκονται αυτήν την Τετάρτη, στις 19.30, στο βιβλιοπωλείο «Public» (Τσιμισκή 24 - Μητρο-

πόλεως 33, τηλ. 2310/ 227.288) για την παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων «Ερως 13», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνης». Απόστολος Λυκεσάς Το βιβλίο του Απόστολου Λυκεσά «Το τσίρκο των ψύλλων» (εκδόσεις «Μεταίχμιο») παρουσιάζεται σε εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 19.30,

στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος, ο λέκτορας Ελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η φιλόλογος - μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημιουργικής Γραφής Ελισάβετ Γρηγοριάδου.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

32

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

τηλεβολές

«Πέντε και...»: νέα ενηµερωτική εκποµπή της ΕΤ3 Ραντεβού για ενημέρωση «Πέντε και…», στην ΕΤ3. Το τρίτο κανάλι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εντάσσει στο πρόγραμμά του μία νέα ωριαία, απογευματινή ενημερωτική εκπομπή, με τίτλο «Πέντε και…». Η εκπομπή θα βγει στον αέρα τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 και θα προβάλλεται σε καθημερινή βάση στις 17.05. Στην παρουσίαση της εκπομπής θα είναι η Ελσα Ποιμενίδου (φωτογραφία), με στόχο να συμβάλει στην πληρέστερη

ΕΤ1

(210 7701911 -5)

08.00 Εκπαιδευτική τηλεόραση 10.05 Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα κλειστού στίβου (Ζ) 12.45 Κοινοβούλιο αιχµής 13.45 Mediterraneo 14.15 Φωτόσφαιρα 14.45 Αυτοί που πήραν τα βουνά 14.50 Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα κλειστού στίβου 15.20 Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα κλειστού στίβου (Ζ)

NET

(210 6066000)

07.00 10.00 12.00 12.30

Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ Παιδικό πρόγραµµα Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Μουλάν 2 - Ο θρύλος συνεχίζεται» Κινούµενα σχέδια (2005) Η µηχανή του χρόνου (Ε) Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο Ειδήσεις 27 της Ευρώπης Super League Ξάνθη - Κέρκυρα Ελληνική ταινία: «Τρεις κούκλες κι εγώ» Κωµωδία (1960) Σαν σήµερα τον 20ό αιώνα Ειδήσεις Στην υγειά µας Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο

14.00 15.00 16.00 17.15 18.45 20.45 21.00 22.00

19.00 Πόλο Α1 Βουλιαγµένη - ΠΑΟ 20.15 Καρναβάλι Πάτρας 2011 21.00 Ξένη ταινία: «Ανταρκτική, στα όρια του αδύνατου» Αµερικανική περιπέτεια (2006) 23.00 Ελληνική ταινία: «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» Κοινωνική ταινία (1999)

ALPHA

(212 2124000)

08.00 Θα σε δω στο πλοίο (Ε) 09.00 Εντιµότατοι... κερατάδες (Ε) 10.00 Μες στην καλή χαρά

14.00 14.15 15.15 16.15 17.00 17.05 19.00 20.00 21.00 22.30 00.45

Ειδήσεις How clean is your house Σπίτι απ’ την αρχή (Ε) Ξένη ταινία: «Το µεγάλο φαβορί Αµερικανική κοινωνική ταινία (2003) Ειδήσεις Ξένη ταινία (Συν.) Ειδήσεις Εφιάλτης στην κουζίνα (Ε) Greek idol (Audition) Ελληνική ταινία: «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» Κωµωδία (1968) Ξένη ταινία: «∆ιχασµένο κορµί» Αµερικανικό θρίλερ (1984)

πληροφόρηση του πολίτη, αναδεικνύοντας θέματα, προβλήματα, επιτεύγματα και πρωτοβουλίες που τον αφορούν. Η εκπομπή θα δίνει έμφαση στην κοινωνία, τη νεολαία, την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την παιδεία και το περιβάλλον. Μία ξεχωριστή «Κυριακή της Αποκριάς» προτείνει στους τηλεθεατές η ΕΤ3 για αύριο. Στις 11 το πρωί τα «Αληθινά Σενάρια» με τον Νίκο Ασλανίδη παρουσιάζουν τα

ET3

(2310 299400)

07.00 Ο θαυµαστός κόσµος του ωκεανού 07.30 Ο θαυµαστός κόσµος της φύσης 08.00 Ενας πανέµορφος άγνωστος κόσµος 08.30 Η διάσωση της αφρικανικής τσίτα 09.00 Το ψάρεµα 10.00 ∆εύτερη ανάγνωση 12.00 Αξιον εστί 13.00 Ειδήσεις 13.30 ∆ιασπορά 15.00 Αγώνας ποδοσφαίρου Β’ Εθνικής Καρδίτσα - Γιάννινα 17.00 Ελληνική ταινία: «∆έκα µέρες στο Παρίσι» Ελληνική κωµωδία (1962) 18.30 Ξένη σειρά 20.00 Ξενοδοχείον ο πάγος 21.00 Ονείρου Ελλάς 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ξένη ταινία: «Καλοκαίρι στα βόρεια» Γερµανική κοµεντί (2006) 01.00 Στα όρια

MEGA

(210 6903000)

07.00 Mega Σαββατοκύριακο 10.00 Mommy - Το παιδί µου κι εγώ 10.20 Patty, η πιο όµορφη ιστορία (Ε) 12.50 Mega Star 14.00 Ειδήσεις 14.50 Η πολυκατοικία (Ε) 16.10 Ολα για την υγεία mou 17.30 Fifty - Fifty 1815 Οι κηπουροί του Mega (E) 19.00 Γλυκές αλχηµείες 20.00 Ειδήσεις 21.00 Money drop 22.15 Ξένη ταινία: «Το τερατόσπιτο» Αµερικανική παιδική ταινία (2006) 00.15 Ειδήσεις 00.30 Η εκδίκηση της ξανθιάς (Ε) 02.00 Για σένα (Ε) 03.00 Ολα για την υγεία mou (Ε) 04.00 Τηλεµάρκετινγκ

ANT1 08.00 09.00 10.00 11.00 12.00 13.00 13.30 15.10 16.10 17.10 18.10 18.20 20.00 21.00

αποκριάτικα έθιμα στη Νάουσα με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες. Στις 12.00, ο «Τόπος και το τραγούδι του» με τον Γιώργη Μελίκη καταγράφει τα παραδοσιακά έθιμα της μακεδονικής Αποκριάς στο Σοχό Θεσσαλονίκης, στο Βαμβακόφυτο Σερρών και στην Κοζάνη και στις 15.00 η «Κυριακή στο χωριό» με τη Μάρνη Χατζηεμμανουήλ παρουσιάζει το εδεσσαϊκό καρναβάλι. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

Θα βρεις το δάσκαλό σου (Ε) Λόλα (Ε) 40 κύµατα (Ε) Φίλα το βάτραχό σου (Ε) Ο πόλεµος των άστρων (Ε) Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Ο γιατρός τρελάθηκε» Αµερικανική κωµωδία (1998) Μην το πεις στη νύφη (Ε) Real housewives (E) Steps (E) Ειδήσεις Ελληνική ταινία: «Η νύφη το ’σκασε» Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Speed» Αµερικανική περιπέτεια (1994)

ALTER 06.15 06.45 11.00 11.45 12.45 13.00 16.15 18.45 21.00 22.00 23.00 00.45 03.00

(210 5707000)

Λάσι Παιδικό πρόγραµµα Kid songs Παιδικό πρόγραµµα Ειδήσεις TV weekend Best of Τα παρατράγουδα Με την Αννίτα Πάνια Ειδήσεις Lifestyle Ελληνική τηλεταινία (Ε) Ξένη ταινία: «Τρελές τρελές διακοπές» Αµερικανική κωµωδία (2001) Ξένη ταινία: «Ξεπεσµένοι άγγελοι» Αµερικανικό θρίλερ (2007) Witness genius Ξένη σειρά

23.20 OLA 11+ 01.20 Ειδήσεις

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

05.30 Η φύση γύρω µας 06.45 Ξενάγηση στο ζωικό βασίλειο 07.45 Killer rain 08.45 Υποχόνδριοι: υπάρχει θεραπεία; 09.30 Brink 10.00 Παρά τρίχα 10.30 Eco news 11.00 Great biker build off 12.00 Goal χωρίς σύνορα 14.00 Ice road truckers 15.00 Really big things 16.00 Μύθος ή πραγµατικότητα 17.10 Doctor Who 18.00 Τα αυτοκίνητα του µέλλοντος 19.00 Μπες στο κλίµα 20.15 Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου 21.00 Ειδήσεις 22.00 1821 (E) 23.00 Ισπανικό πρωτάθληµα ποδοσφαίρου Ατλέτικο Μ. - Βιγιαρεάλ 01.00 Spooks

STAR

(210 3481000)

07.00 Παιδικό πρόγραµµα 13.00 Ειδήσεις 13.45 Ξένη ταινία: «Περιπέτειες στην αιώνια πόλη» Αµερικανική κωµωδία (2002) 15.30 Τα φιλαράκια

16.50 17.45 17.50 18.50 19.45 21.00

The big bang theory Ειδήσεις Gossip girl Ιατρικές υποθέσεις Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Αυτό που θέλει το κορίτσι» Αµερικανική κοµεντί (2003) 23.15 Ξένη ταινία: «Πέρα από τα σύνορα» Αµερικανική περιπέτεια (2003) 01.45 Ξένη ταινία: «Aviator» Αµερικανικό δράµα (2004)

BOYΛΗ

(210 3707874)

18.00 Ανοιχτό Πανεπιστήµιο 19.00 Σιλβί Γκιλέµ 21.00 Πολιτιστικό ηµερολόγιο 22.00 Ο βιολιστής στη στέγη

NOVACINEMA 1

(210 6602000)

08.35 Ενας σκύλος στη Νέα Υόρκη 10.05 Κινηµατογραφικά νέα 10.35 Καταραµένη οµάδα 12.15 Ενας θαυµάσιος άνθρωπος 13.50 I love Karditsa 15.30 How I met your mother V Επεισ. 22 16.05 Endourage VII Επεισ. 10 16.40 Κινηµατογραφικά νέα 16.55 Ζευγάρια στα βαθιά 18.55 Εννέα 21.00 How I met your mother V Επεισ. 23 21.35 How I met your mother V Επεισ. 24 22.15 Ο κατάσκοπος της διπλανής πόρτας 24.00 Ραντεβού στον αέρα

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

11.30 Married with children (E) 12.00 Η αγορά σήµερα 13.00 Married with children (E) 14.30 H αγορά σήµερα 16.30 Puzzle οµορφιάς 17.00 Η αγορά σήµερα 19.00 H αγορά σήµερα 20.05 Muchachitas como tu (E) 21.30 Ειδήσεις 22.00 Επανάληψη σειράς 23.00 Επανάληψη σειράς

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

08.10 Not my life 09.40 Largo Winch 11.30 Κινηµατογραφικά νέα 12.00 Mrs Winterbourne 13.50 An American girl: Chrissa stands strong 15.30 Ο Αλβιν και η παρέα του 2 17.05 Looney Tunes: Επιστροφή στη δράση 18.45 Mad on Novacinema 19.25 Αντικαταστάτες 21.00 Αβάνα 23.30 ∆ιαφθορά στη Νέα Ορλεάνη 01.35 Το κορίτσι µε το τατουάζ

TV 100

(2310 265828)

08.00 Ταξίδι στον πλανήτη Γη 09.00 Αποστολή στην Αρκτική 10.00 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη 10.30 Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών 11.30 Κινούµενα σχέδια 12.00 Εφευρέτες του κόσµου 12.30 Ενα βιβλίο ένα ταξίδι 13.30 Εκφραση µε νόηµα 14.00 Ειδήσεις 14.15 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης 14.30 Ελληνική ταινία 16.00 Κοσµήµατα του βυθού 16.30 Cinepolis 17.00 Ιστορίες της θάλασσας 17.30 Ελληνική ταινία 19.00 Ειδήσεις 20.00 Επτά τοις 100 21.00 Ιδιαιτέρως ιδιαίτερα 22.00 Ειδήσεις 22.30 Ελληνική ταινία 24.00 Ξένη ταινία

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


33 Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

σινεµά και θέατρο Θέατρο

Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249) «Berlin Alexanderplatz» του Αλεξάντερ Ντέμπλιν, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.00. Αμαλία – Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Σε μία κόλλα χαρτί», σε σκηνοθεσία Στ. Μαυρόπουλου κάθε Παρασκευή - Σάββατο, στις 21.00. Αριστοτέλειον (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Μαύρη κωμωδία» του Πίτερ Σάφερ, σε σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη, με τους Τ. Χαλκιά, Π. Δαδακαρίδη, Τετάρτη – Παρασκευή, στις 21.15, Σάββατο – Κυριακή, στις 18.15 και 21.15. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000) «Λωξάντρα» της Μ. Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, Πέμπτη– Παρασκευή, 21.00, Τετάρτη και Σάββατο, 18.00 και 21.00, Κυριακή, στις 19.00. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/ 225.172) «Ολόκληρος ο Σέξπιρ σε μία ώρα» με τους Ακη Σακελλαρίου, Γεράσιμο Γεννατά, Ναταλία Δραγούμη και Αντώνη Λουδάρο, Πέμπτη – Παρασκευή, στις 21.15, Σάββατο, στις 18.15 και στις 21.15 Κυριακή, στις 19.00. Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/210.308) «Μουγκαφόν-οι» του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.15. Θέατρο «Ρο» (Αριστοτέλους 23, τηλ. 2310/ 261.584) «Το ημέρωμα της στρίγγλας» του Ου. Σέξπιρ, θεατρ. προσαρμογή από το Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη, κάθε Σάββατο, στις 21.15 και κάθε Κυριακή, στις 20.30. Θέατρο «Ταξίδι ονείρου» (Στεφάνου Τάττη 3, περ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 6972/702870, 6980139113) «Frozen» της Μπραϊόνι Λέιβερ, σε σκηνοθεσία Δ. Βαλσαμίδη, κάθε Τετάρτη, στις 20.15, Παρασκευή – Σάββατο, στις 21.15. «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» των Τσιφόρου – Βασιλειάδη, κάθε Κυριακή, στις 20.00 έως τέλη Μαρτίου. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 288.000) «Déjà vu» του Φρ. Κάφκα, από την Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ. Τετάρτη και Κυριακή, στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 2.00, Σάββατο, στα 18.00 και στις 21.00. Πολιτεία Θεάτρου (Ολύμπου 88, αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/ 272.909) «Φωνές…» με μονόπρακτα της Μ. Μπαλτατζή, της Μ. Δούκα, του Κ. Μουρσελά, Παρασκευή – Σάββατο, 21.30. Πολυμορφικός Χώρος «Κίρκη» (Φιλίππου 36, πλ. Αριστοτέλους, τηλ. για κρατήσεις 6978603326 και 6984772626) «Συγκάτοικοι όλοι στην τρέλα», Σάββατο – Κυριακή, στις 21.30. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «I will survive» με τους Αντίνοο Αλμπάνη – Γιώργος Παπαγεωργίου, Πέμπτη και Σάββατο - Κυριακή, στις 21.00, Παρασκευή, στις 21.00

και στις 24.00. Studio «Νέμεση» (Δελφών 136, τηλ. 2310/326.230) «Ενα σκεπτόνιο που το έλεγαν Μαξ» κάθε Σάββατο, στις 21.30 και Κυριακή, στις 19.30. Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310/ 216.567). «Η κραυγή» από το Εργαστήριο Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου «Παράθλαση», κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00 ως 20 Μαρτίου. Studio «Vis motrix» (Αγν. Στρατιώτη 20, έν. Αγίου Δημητρίου, τηλ. 2310/ 228.161 «In between the meeting point» βασισμένη σε ιδέα του Χάρη Πεχλιβανίδη, πρεμιέρα σήμερα, στις 21.00 Παρασκευή, στις 24.00 Σάββατο – Κυριακή, στις 21.00. Φλέμιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Murlen rooz» stand up comedy, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, κάθε Σάββατο, 22.00. Xώρος Θεάτρου και Τέχνης «Ντουέντε» (Κοσμά Αιτωλού 26, περ. Βασ. Ολγας, τηλ. 2314 021595) «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σέξπιρ, κάθε Κυριακή, 20.30.

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ «Αθήναιον» (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «Μικροί Αχαρνείς» από την ομάδα «Ακτίς Αελίου». κάθε Κυριακή, 11.30. «Αμαλία» - Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Ο μικρός πρίγκιπας», κάθε Κυριακή, 11.30. Αριστοτέλειον (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, κάθε Κυριακή, 11.30. Βακούρα (Ι. Μιχαήλ 10, τηλ. 2310/ 233.665) «Η ωραία κοιμωμένη» από την Παιδική Σκηνή Ροντίδη, κάθε Κυριακή, στις 11.30 και 15.00 Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 23410/ 288.000) «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» του Ε. Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γ. Παρασκευόπουλου, κάθε Κυριακή, 11.00. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172) «Ο κουρέας της Σεβίλλης» της Κάρμεν Ρουγγέρη, κάθε Κυριακή, 11.00. Θέατρο «Ανατολή» (Κορυτσάς 8, Πυλαία, τηλ. 2310306821) «Ο Μορμόλης», κάθε Σάββατο, στις 19.00 και Κυριακή στις 11.30. Μύλος – Αποθήκη (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 551.836) «Κου κου» από την ομάδα «Νεφέλες», Κυριακή, 12.00. Λαμπιόνι (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, τηλ. 2310/749.230) «Το λουρί του Σωκράτη» του Δ. Ποταμίτη, κάθε Κυριακή, στις 11.30. Ολύμπιον (αίθουσα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, πλ. Αριστοτέλους, τηλ. 2310/ 222.299) «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει…» κάθε Κυριακή, 11.30. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Που να σκάσεις Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα» διασκευή του Φ. Γκ. Λόρκα, κάθε Κυριακή, 11.30.

ζώδια ΚΡΙΟΣ (21 Μαρτίου – 20 Απριλίου) Ασχοληθείτε και τακτοποιήστε πρακτικές εκκρεμότητες των οποίων η λύση θα δημιουργήσει ασφάλεια σε εσάς και τους γύρω σας.

Σκηνοθεσία: Φλορίν Σέρµπαν Παίζουν: Πιστιρεάνου Ζορζ, Αντα Κοντεέσκου, Μιχάι Κονσταντίν

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Ο Σίλβιου θέλει µόνο πέντε µέρες για να αποφυλακιστεί από το κρατητήριο ανηλίκων, αλλά η πίεση είναι έντονη µόλις πληροφορείται πως, µετά από πολλά χρόνια, εµφανίζεται η µητέρα του που θέλει να πάρει το µικρότερο αδελφό του στην Ιταλία...

Αποφύγετε χαοτικά πρόσωπα και καταστάσεις και κρατήστε αποστάσεις από υπερβολές κάθε τύπου.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου) Επαγγελματικές και κοινωνικές επιλογές θα αποδώσουν εξαιρετικά, αν δράσετε με ρεαλισμό.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου) Kινηθείτε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ό,τι είναι στην αρμοδιότητά σας.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου) Γεγονότα που ήταν αρκετά μπερδεμένα, τόσο στις σχέσεις σας όσο και στον επαγγελματικό και οικονομικό τομέα, αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου) Σημαντικές αλήθειες βγαίνουν στο προσκήνιο, δίνοντάς σας απαντήσεις που σας βγάζουν από πλάνες.

ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου) Προσπαθήστε να οργανώσετε τις δουλειές σας και να βάλετε μια τάξη.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου) Προσπαθήστε να μην κάνετε πράγματα τα οποία θα σας δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητά σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου) Προσπαθήστε να βάλετε ένα πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσετε να οργανώσετε τις δουλειές σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου) Ευχάριστα γεγονότα θα σας φέρουν πιο κοντά στο ταίρι σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου) Φροντίστε με προσοχή κάποιες ευαισθησίες που πιθανόν να έχετε.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου) Με την κοινωνικότητά σας σε αρκετά ανεβασμένα επίπεδα, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πράγματα που στο παρελθόν σας δυσκόλευαν σημαντικά.

Οταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

κινηµατογράφος ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/233.665): Α1. Στην καρδιά του χειµώνα (19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Blue Valentine (18.45 - 20.45) The social network (22.30)

VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Οι περιπέτειες του Σάµι: το µυστικό πέρασµα - µεταγλωττισµένο (15.40, Σάββατο έως ∆ευτέρα: 11.40 - 13.40 - 15.40) Ο λόγος του βασιλιά (17.40 - 20.10) Χτες το βράδυ (22.40) Αληθινό θράσος (00.40) Α2. Εγώ, ο απαισιότατος - µεταγλωττισµένο (16.40 Σάββατο έως ∆ευτέρα: 12.40 - 14.40 - 16.40) Κανένας (18.40 - 20.50 - 23.00) Α3. Μην πυροβολείτε τη γιαγιά: πατέρας και γιος εν δράσει (16.50 - 19.00 - 21.10 - 23.20, Σάββατο έως ∆ευτέρα: 12.30 - 14.30 - 16.50 - 19.00 - 21.10 23.20, Τρίτη: 17.50 - 22.10 - 00.20) Α4. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - µεταγλωττισµένο (16.30 - 18.20, Σάββατο έως ∆ευτέρα: 11.10 - 13.00 - 14.50 - 16.30 - 18.20, Τετάρτη: 16.20 - 18.10) Οι ρυθµιστές (22.20 - 00.30, Τετάρτη: 19.50 - 22.20 - 00.30) Το άδυτο 3D (20.00, Τετάρτη καµία προβολή) Α5. Μαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο 3D (16.10, Σάββατο έως ∆ευτέρα: 12.00 - 14.00 - 16.10) Drive angry 3D (18.10 - 20.20 - 22.30 - 00.50) Α6. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο 3D (15.20 - 17.30, Σάββατο έως ∆ευτέρα: 11.30 - 13.30 - 15.20 - 17.30) Η τελετή (19.20 - 21.50 - 00.10) Α7. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο (16.00 - 18.00, Σάββατο έως ∆ευτέρα: 12.20 - 14.10 - 16.00 - 18.00) Οι ρυθµιστές (19.50, Τετάρτη καµία προβολή) The way back (22.10 - 00.40, Τετάρτη: 19.30 22.10 - 00.40) Α8. Μαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο (15.10 - 17.10, Σάββατο έως ∆ευτέρα: 11.20 - 13.20 - 15.10 - 17.10) Μόνο το σεξ δε φτάνει (19.10 - 21.30 - 23.40) Α9. Οι ρυθµιστές (19.20 - 21.50, Σάββατο και Κυριακή: 17.40 - 19.50 - 22.20 - 00.30, ∆ευτέρα: 17.00 - 19.20 - 21.50) Α10. Η τελετή (19.20 - 21.50, Σάββατο και Κυριακή: 17.00 - 19.20 - 21.50 - 00.10, ∆ευτέρα: 17.00 - 19.20 - 21.50)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/834.996, 2310/844.415) Mαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο (18.15) Απώλεια (20.00) Η ζωή µετά (21.30)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εταιρείας - ∆ηµ. Μαργαρίτη): Οταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω (19.00 - 21.00 - 23.00)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Αγρια φύση (Κυριακή 11.00) Ανθρώπινη εµπειρία (Κυριακή 13.00) Οι ρυθµιστές (18.30 - 20.50 - 23.10, Σάββατο και Κυριακή και ∆ευτέρα: 16.10 - 18.30 - 20.50 - 23.10) Α2. Mαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο (Σάββατο: 15.20, Κυριακή & ∆ευτέρα: 13.10 - 15.20) Χτες το βράδυ (17.30 - 19.30 - 21.30) Μαύρος κύκνος (23.30) Α3. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο 3D (Κυριακή & ∆ευτέρα: 12.00 - 14.00) Mαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο 3D (Σάββατο και Κυριακή και ∆ευτέρα: 16.20) Drive angry 3D (18.40 - 21.00 - 23.20) Α4. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - µεταγλωττισµένο (Κυριακή & ∆ευτέρα: 12.30) Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο (Σάββατο 16.30, Κυριακή & ∆ευτέρα: 14.30 - 16.30) Κανένας (18.20 - 20.30 - 22.40) Α5. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα µεταγλωττισµένο 3D (Σάββατο και Κυριακή & ∆ευτέρα: 16.00) The way back (18.00 - 20.45 - 23.30, Τετάρτη: 20.45 - 23.30) Ο λόγος του βασιλιά (Τετάρτη 18.00) Α6. Μην πυροβολείτε τη γιαγιά: πατέρας και γιος εν δράσει (18.10 - 20.30 - 22.50) A7. Μόνο το σεξ δε φτάνει (17.40 - 22.30, Τετάρτη: 17.40 - 23.00) Ο λόγος του βασιλιά (20.00, Τετάρτη καµία προβολή) Α8. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - µεταγλωττισµένο (17.00) Η τελετή (19.00 - 21.30 - 24.00)

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310/378.404): Α. «Ολύµπιον»: Ο τρόπος του Μπάρνεϊ (18.00 - 20.30 - 23.00) Β. «Παύλος Ζάννας»: Biutiful (19.00 - 21.45, Σάββατο & Κυριακή 17.30 - 20.15 - 23.00)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο 3D (17.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 13.10 - 15.10 - 17.10, ∆ευτέρα: 15.10 - 17.10) Drive angry 3D (19.00 - 21.10 - 23.20) Α2. Οι ρυθµιστές (18.00 - 20.30 - 23.00, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.30 - 18.00 - 20.30 - 23.00, ∆ευτέρα: 15.30 - 18.00 - 20.30 - 23.00) Α3. Κανένας (17.10 - 19.20 - 21.30 - 23.50, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 15.00 - 17.10 - 19.20 - 21.30 - 23.50, ∆ευτέρα: 15.00 - 17.10 - 19.20 - 21.30 - 23.50) Α4. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - µεταγλωττισµένο (16.30 - 18.30, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 12.50 - 14.45 - 16.30 - 18.30, ∆ευτέρα: 14.45 - 16.30 - 18.30) Κυνόδοντας (20.10) Χτες το βράδυ (22.20, Σάββατο: 22.20 - 00.20) Α5. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο (16.15 - 18.15, Σάββατο και Κυριακή: 12.20 - 14.10 - 16.15 - 18.15, ∆ευτέρα: 14.10 - 16.15 - 18.15) Μόνο το σεξ δε φτάνει (20.15 - 22.45) A6. Αληθινό θράσος (16.00 - 18.10 20.20 - 22.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.50 - 16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30) Α7. Μαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο (17.45, Σάββατο και Κυριακή: 11.45 - 13.45 - 15.45 - 17.45, ∆ευτέρα: 15.45 - 17.45) Μην πυροβολείτε τη γιαγιά: πατέρας και γιος εν δράσει (20.00 - 22.10, Σάββατο: 20.00 - 22.10 - 00.30) Α8. Μαύρος κύκνος (16.30 - 18.45 - 21.00 - 23.10, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 - 14.20 - 16.30 - 18.45 - 21.00 - 23.10, ∆ευτέρα: 14.20 - 16.30 - 18.45 21.00 - 23.10 ) Α9. The way back (16.20 - 19.20 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή: 13.20 - 16.20 - 19.20 - 22.00) Α10. Οι ρυθµιστές (16.45 - 19.15 - 21.45, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 14.15 - 16.45 - 19.15 - 21.45 - 00.10, ∆ευτέρα: 14.15 - 16.45 - 19.15 - 21.45) Α11. Η τελετή (16.40 - 19.00 - 21.20 - 23.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 14.20 - 16.40 - 19.00 - 21.20 - 23.40, ∆ευτέρα: 14.20 - 16.40 - 19.00 - 21.20 - 23.40 )

STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Οι ρυθµιστές (16.50 - 19.00 - 21.10 - 23.20, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.40 - 16.50 - 19.00 - 21.10 - 23.20, ∆ευτέρα: 14.40 - 16.50 - 19.00 - 21.10 - 23.20) Α2. Οι περιπέτειες του Σάµι: το µυστικό πέρασµα - µεταγλωττισµένο (17.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 13.00 - 15.10 - 17.10, ∆ευτέρα: 15.10 - 17.10) Η τελετή (19.00 - 21.20 - 23.40) Α3. Κανένας (16.30 - 18.30 - 21.00 - 23.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.20 - 14.30 - 16.30 18.30 - 21.00 - 23.00, ∆ευτέρα: 14.30 - 16.30 - 18.30 - 21.00 - 23.00 ) Α4. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο (16.10 - 18.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 - 14.10 - 16.10 - 18.00, ∆ευτέρα: 14.10 - 16.10 - 18.00) Μόνο το σεξ δε φτάνει (19.50 - 22.00) Α5. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - µεταγλωττισµένο (17.00 - 18.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 13.20 - 15.20 - 17.00 - 18.40, ∆ευτέρα: 15.20 - 17.00 - 18.40) Αληθινό θράσος (20.20) The way back (22.30) Α6. Μαλλιά κουβάρια - µεταγλωττισµένο (17.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.50 13.50 - 15.45 - 17.40, ∆ευτέρα: 15.45 - 17.40) Μην πυροβολείτε τη γιαγιά: πατέρας και γιος εν δράσει (19.30 - 21.45, Σάββατο & Κυριακή: 19.30 - 21.45 - 24.00) Α7. Ζουµπαίος και Ιουλιέτα - µεταγλωττισµένο 3D (17.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.15 - 13.40 - 15.30 - 17.20, ∆ευτέρα: 15.30 - 17.20) Drive angry 3D (19.15 - 21.30 - 23.50)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): Αληθινό θράσος (19.00 - 21.00 - 23.00)


ΧΡΗΣΙΜΑ

34

(

χρήσιμα τηλέφωνα ΑΣΗ 100 ΑΜΕΣΗ ΔΡ 10 894646 ΟΜΙΑ 23 ΣΤΡΑΤΟΝ 04-7 199 ΚΗ ΤΙ 2310 5315 ΠΥΡΟΣΒΕΣ Ο 2310-531502, ΙΚ ΕΝ ΛΙΜ 10 554871 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙ Σ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 166 ΕΣΗ 11555 ΚΕΝΤΡΟ ΑΜ ΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘΕ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 ΔΕΛΤΙΟ ΚΑ Σ 2310 379000 9609 Σ-ΘΡΑΚΗ ΙΑ ΟΝ 6 & 2310 40 ΕΔ 15 Α ΥΠ. ΜΑΚ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΙΚΗΣ ΕΣΣΑΛΟΝ Θ 2310 996000 ΔΗΜΟΣ Θ ΑΠ 25 ΚΤΕΟ 15 243373 10 10 847833 AIDS 23 859459, 23 Α 2310 50 ΝΟΣΗΜΑΤ 1145 & 2310 5151 ΚΑ ΛΙ ΥΑ ΣΕΞΟ ΙΘΑΚΗ 566134-5 10 23 ς) ια εφήβου 555053 ΟΚΑΝΑ (γ Α 2310 ΙΑ ΘΕΜΑΤ 2310 233333 ΓΥΝΑΙΚΕ Ν ΤΩ ΑΛΩ ΙΑ ΚΑΤΑΝ ΟΙΖΩ 2310 257776 ΠΡΟΣΤΑΣ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 S 1056 SO Ν ΔΩ ΞΗ ΠΑΙ 10501 ΥΠΟΣΤΗΡΙ 511972-3 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 ΔΕΗ: ΔΥΤ. /ΝΙΚΗ 10 3 & 2310 928243 ΚΕΝ. ΘΕΣ 50 /ΝΙΚΗ 10 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ 1 ΟΤΕ: 12 10 207345 23 ΟΥ ΕΡ Ν : ΕΥΑΘ 10 300846 ό σταθερό ΥΣΗΣ 23 8 απ ΤΕ ΧΕ Ο ΑΠ 0 11 8787 ό κινητό 80 Ο ΡΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕ » 2310 520309 απ

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Aπό τις 8.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.: Νεοφύτου Δούκα 2 - Ατλαντίδος - Κ. Τούμπα, Δελφών 115 - Ανάληψη, Ευζώνων 9 - Β. Ολγας - Αγ. Τριάδα (Ο), Βοσπόρου 17 - Επταλόφου - Κ. Τούμπα (Ο), Κωνσταντινουπόλεως 4 - Αγ. Τριάδα, Σόλωνος 36-38 - Μ. Μπότσαρη, Αλ. Παπαναστασίου 140 - Χαριλάου, Δελφών 208 - Ντεπό, Φαιάκων 1 με Αρτάκης 18 - Κ. Τούμπα, Γρ. Λαμπράκη 127 - Α. Τούμπα (Ο), Χ. Περραιβού 40 - τέρμα Κονίτσης - Α. Τούμπα, Κωνσταντινουπόλεως 105 - Ν. Εγνατία - Χαριλάου, Μακεδονίας 11 με Φλέμιγκ 21, Ι. Σπανδωνίδη 20 - Θεαγένειο, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, Α. Παπαναστασίου 86 - Μ. Μπότσαρη (Ο), Σουανίδη 2 - Α. Τζουμαγιάς - Α. Τούμπα, Αγ. Δημητρίου 2 (Αρχή οδού Λαγκαδά), Πλάτωνος 13, Βενιζέλου 45 - Δημαρχείο, Αριστοτέλους 30 - Εγνατία, Αμπελώνων 13 - Ξηροκρήνη, Καστριτσίου 15 - Πλ. Αγ. Σοφίας, Τσιμισκή 7 - Ι. Δραγούμη, Δ. Γούναρη 44 - Καμάρα, Εγνατία 95 (Ο), Μητροπόλεως 66 (Ο), Π. Μελά 27 - Π. Π. Γερμανού, Ολυμπιάδος - Θεοτοκοπούλου 9 - Κουλέ Καφέ (Ο), Αντιγονιδών 20 - Κολόμβου. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Φιλιππουπόλεως 93, Π. Γρηγορίου Ε’ 14 - δημαρχείο, Αμπελώνων 13. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σκρα - 28ης Οκτωβρίου 9. ΕΥΟΣΜΟΣ: Μ. Αλεξάνδρου 60, Ολυμπιάδος 103, Καραολή - Δημητρίου 204. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Πασαλίδη 33, Θερμαϊκού 18 - Καθ. Αιγαίου - Βυζάντιο, Κουντουριώτου 63 - Ν. Κρήνη, Στρ. Σαράφη 52 - πλησίον FENA - Αγ. Ιωάννης. ΝΕΑΠΟΛΗ: Ιμβρου 15 - δημοτικό πάρκινγκ Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 29 - πάρκο Ρουμανικών. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Αγ. Παντελεήμονος 31. ΠΥΛΑΙΑ: Β. Κωνσταντίνου 25 με Πολυτεχνείου 25 - Πέτρινο. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Φιλώτα 4 - Α. Ηλιούπολη, Λαγκαδά 216. ΣΥΚΙΕΣ: Αν. Παπανδρέου 172 - Ζαχ. Μουμουλίδη, Επταπυργίου 113 - Ροδοχώρι. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Ελευθερίας 16 έως τα μεσάνυχτα.

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Καρακάση 7 - Μαρτίου - Δελφών, Δελφών 115 - Ανάληψη, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο, Κωνσταντινουπόλεως 28 - Παρασκευοπούλου, Αγ. Δημητρίου 142 - Προξενείο, Γοργοποτάμου 25-27 με Γληνού 21 - Εύοσμος, Κλεάνθους 26 - στάση Σχολεία - Κ. Τούμπα, Ιωακείμ και Ευελπίδων 10 - πλατεία Σκρα - Αρετσού, Μυστακίδου 33 - Πλαστήρα - Χαριλάου, Γαμβέττα 86-28ης Οκτωβρίου - Ιπποκράτειο, Α. Παπανδρέου 177 - Νεάπολη, Σουμελά 30 - Πεζόδρομος Κομνηνών - Καλαμαριά, Π. Ιωακείμ 13 - Εγνατία, Τάκη Οικονομίδη 58 - Καλαμαριά, Β. Ολγας 104

- Ανάληψη, Εγνατία 72 - Παναγία Χαλκέων, Αλ. Παπαναστασίου 93 - Μπότσαρη, Τσιμισκή 112 - Διαγώνιος. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Δελφών 115 - Ανάληψη, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο, Γοργοποτάμου 25 με Γληνού 21 - Εύοσμος, Κλεάνθους 26 - στάση Σχολεία - Κ. Τούμπα, Μυστακίδου 33 - Πλαστήρα - Χαριλάου, Σουμελά 30 - πεζόδρομος - Κομνηνών - Καλαμαριά, Π. Ιωακείμ 13 - Εγνατία.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310493400): για περιστατικά οδοντιατρικά. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» (τηλ. 2313-323000, 2313-323403): για περιστατικά θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, οφθαλμολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, παιδοψυχιατρικά. Β’ΙΚΑ (τηλ. 2310-479600): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων και για παιδιατρικά περιστατικά. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστα-

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

το σταυρόλεξο

τουριστικό, πολιτιστικό περιοδικό για πολλαπλές αποδράσεις!

Ú›ÙÂÚ· ÛÙ· Â 1

2

3

4

5

6

7

8

9

ε στα π

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎfi, ÔÏÈÙÈÛÙÈÎfi ÂÚÈÔ‰ÈÎfi ÁÈ· ÔÏÏ·Ϥ˜ ·Ô‰Ú¿ÛÂȘ

10 11 12 13 14 15 16

1 2 3

TÔ˘ÚΛ·˜ – ¶ÚÔ‰›‰ÂÈ... ™ÎÔÙÛ¤˙Ô – 9. BÈ‚ÏÈÎfi ‚Ô˘Ófi – E›‰Ô˜ ˙ˆÔÙÚÔÊÒÓ – 10. MÔÚÊ‹ ÂÙ·ÈÚ›·˜ (·Ú¯Èο) – AÚıÚÔ ÁÈ· ÔÏÏ¿ – ¢ÔÚ˘ÊfiÚÔÈ ÙÔ˘... K – 11. AÎÏÈÙ· ̤ÚË ÙÔ˘ ÏfiÁÔ˘ – 12. ¢ÂÓ ·Ú¤¯ÂÈ ·Ó¤ÛÂȘ ·˘Ùfi – ¶Ôχ Èı·Ó¿... ı¤Ì·Ù· – 13. ¢ÈÏfi... ·ÁÚÈÔοÙÛÈÎÔ Ù˘ KÚ‹Ù˘ – TÚÒÁÂÙ·È... Ì ٷ ‰¿¯Ù˘Ï· – 14. MÈÛ‹... Ú‡ÌË – AÓÙÈΛÌÂÓÔ Ô˘ ıˆÚÔ‡Û·Ó ÚˆÙfiÁÔÓ˜ Ê˘Ï¤˜ fiÙÈ ÙÔ˘˜ ÚÔÛٿ٢ – 15. ™Â fiÏË Î·ÙÔÈÎÔ‡Ó ·˘Ù¤˜ – AÈı›Ô·˜ ÙÈÙÏÔ‡¯Ô˜ – 16. ¶ÂÚÈ‚¿ÏÏÂÙ·È ·fi ı¿Ï·ÛÛ· – AӷʤÚÂÙ·È Î·È Ë ÌÂıÔÚȷ΋.

8. °Âӿگ˘ ÙˆÓ A‰ÈÙÒÓ – AÓÓ·...: ÁÓˆÛÙ‹ IÙ·Ï›‰· ËıÔÔÈfi˜ – OÓÔÌ· ÙÚÈÒÓ OıˆÌ·ÓÒÓ ÛÔ˘ÏÙ¿ÓˆÓ – 9. °·Ï·ÓfiÏ¢ÎË Ë ÂÏÏËÓÈ΋ – E›Ó·È ÙÔ ÛÔÛfiÓÈ – AÚ¯‹... ÛËÌ·Û›·˜. KA£ETA 1. EÈÚˆÓÈο, Ô IÙ·Ïfi˜ – 2. TÔ Î·Ïfi, Ë ·ÚÂÙ‹ – XÚÔÓÈÎfi Â›ÚÚËÌ· – 3. Y¿Ú¯ÂÈ Î·È ÂÚÈÛÙÚÂÊfiÌÂÓË – 4. ... ºÏÈÓ: ·ÏÈfi˜ ‰È¿ÛËÌÔ˜ ËıÔÔÈfi˜ – •¤ÓÔ Á˘Ó·ÈÎÂ›Ô fiÓÔÌ· – 5. M·ÎÚÈ¿ (·Ú¯.) – ¢›„ËÊÔ ÊˆÓ‹ÂÓ – 6. ¶ÔÙ¿ÌÈ Ù˘ AÈıÈÔ›·˜ – AÚ·È¿, ·Ó¿ÚÈ· – 7. ™·Ṳ̂ÓÔ... Ó‡¯È – ¶ÔχÙÈÌÔ Ì¤Ù·ÏÏÔ – 8. MÈ· fiÏË Ù˘

4 5 6 7 8 9 OPIZONTIA 1. KÒÛÙ·˜...: ‰ËÌÔÊÈÏ‹˜ ÙÚ·ÁÔ˘‰ÈÛÙ‹˜ Ì·˜ – M·ÎÚÈ¿ (Â›ÚÚ.-·Ú¯.) – 2. H ˘ËÚ¤ÙÚÈ· Ù˘ ‚È‚ÏÈ΋˜ ™¿ÚÚ·˜ – TÚÒÁÔÓÙ·È Î·È Û·Á·Ó¿ÎÈ – ™ÙÚfiÊÈÁÁ· – 3. £ÚÂÙÈ΋ Ë Ú›˙· ÙÔ˘ – P‡̷ٷ ·¤Ú· – T·... ÛÊÚ·ÁȉÔÛ‡Ìʈӷ – 4. AÎÔ‡ÛÈ·, ·ı¤ÏËÙË – ¶ÚfiıÂÛË... ·Ó··Ú·ÁˆÁ‹˜ –

τικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Πατρ. Γρηγορίου Ε’ και Μακεδονίας ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ: Κολωνιάρη - Καλλιθέας - Χαλκοκονδύλη ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγίου Στεφάνου ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Παυσανία (περιοχή Γηροκομείου) ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σιατίστης - Παπαφλέσσα - Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Μακροχωρίου (περιοχή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) ΕΥΟΣΜΟΣ: Ιθάκης (κοντά στην περιφερειακή) ΧΑΛΑΣΤΡΑ - ΘΕΡΜΗ - ΓΕΦΥΡΑ - ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593147, 531504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

τρένα

T· ‰‡Ô ·fi Ù·... fiÏ· – T¯ÓÔÏÔÁÈο ȉڇ̷ٷ (·Ú¯Èο) – 5. E›‰Ô˜ ÌÔ˘ÛÈ΋˜ – H ÚˆÙÂ‡Ô˘Û· ÙÔ˘ £È‚¤Ù – ¢È·ÁˆÁ‹, ʤÚÛÈÌÔ – 6. ¶fiÏË ÙÔ˘ BÂÏÁ›Ô˘ – TÌ‹Ì· ηÏÏÈÂÚÁË̤ÓÔ˘ ÛÙÚ¤ÌÌ·ÙÔ˜ – KÔÌ̤ÓË... ÈÙÈ¿ – 7. ... HÛÙ: ·ıÏËÙÈÎfi ۈ̷ÙÂ›Ô Ù˘ K·ÈÛ·ÚÈ·Ó‹˜ – ¶ÚÔÛÊÒÓËÛË ËÁÔ˘Ì¤Ó˘ – T›ÙÏÔ˜ ‚Ô˘ÎÔÏÈ΋˜ Ù·ÈÓ›·˜ –

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484.445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595411-421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί

1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: ICE: 07:13, 18:50, IC: 10:13, 11:40, 14:54, 01.41. Λοιπές αμαξοστοιχίες: 12:42, 16:33, 17:59, 23:33 (με κλίνες). Λάρισα: 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 13:20, 14:10, 16:00, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05. Λοιπές αμαξοστοιχίες: 12:42, 16:33, 17:59, 23:33 (με κλίνες). Αλεξάνδρεια: 04.48, 06.18, 07.01, 08.38, 09.58, 11.12, 14.00, 15.11, 17.51, 19.11, 22.16. Εδεσσα: 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Σέρρες: 07.18, 15.40 Λοιπές αμαξοστοιχίες: 07:18, 15: 41, 19:48. Δίκαια: 15: 41. Βέροια: 04:48, 06:18, 06:30, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Θεσσαλονίκη - Πλατύ: 4:28-4:52, 6:18-6:44, 6:30-6:55, 6:57-7:28, 8:35-9:05, 9:54-10:25, 11:09-11:39, 12:31-12:59, 14:00-14:28, 15:10-15:37, 16:2916:56, 17:39-18:16, 19:08-19:39, 20:14-20:45, 22:15-22:43. Δράμα: 12:21, 18:25, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 09.00, 15.25, 23.05. Αλεξανδρούπολη: 12:21, 18:25. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408,

«ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/233188

εφημερεύοντες γιατροί Οι γιατροί που εφημερεύουν μέχρι και το πρωί της Τρίτης είναι: ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ: Χατζηχηδήρογλου Αναστάσιος, Μιαούλη 25 – Τραιανδρία, τηλ.2310

1 2

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

3 4 5 6 7 8 9

1

2

M A N T A § A K I

A ¶ O ™ T A M O ™

900.077, 6936143896, Σκούτας Δημήτριος, Εγνατία 75, τηλ. 2310 228.631, 6944718824, Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, Ιωνος Δραγούμη 49, τηλ. 2310 526.526, 6972300357, Ηλιάδης Ανέστης, Π. Π. Γερμανού 28, τηλ. 2311204508, 6974053857, Δουλουμπάκας Ιωάννης, Κομνηνών 47 - Πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ. 2310 460.730, 6977540513, Μαυρίδης Γεώργιος, Τσιμισκή 71, τηλ. 2310 283.992, 6974194321, Γραικός Κωνσταντίνος, Μητρ. Καλλίδου 34 - Καλαμαριά, τηλ.2310 423.301, 6947184453, Παπαδοπούλου Γαλήνη, 28ης Οκτωβρίου 19 - Εύοσμος, τηλ. 2310 763.088, 6945772648, Τσολακίδης Ιωάννης, Καβάφη 14 – 40 Εκκλησιές, τηλ. 2310 218.200, 6944860397, Παπαδοπούλου Ευρώπη, Μ. Αλεξάνδρου 15 – Μετέωρα, τηλ. 2310 636.214, 6970085697. ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Ιωαννίδης Δημήτριος, Καρυπίδη 23 - Πολίχνη, τηλ. 2310 657.774, 6947158121, Μαυρίδης Ευστράτιος, Μεταμορφώσεως 24 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 422301, Φαργκάνης Μιχαήλ, Τζιβαροπούλου 39 - Κουφάλια, τηλ. 23910 52750, 6976004332, Κούβελας Δημήτριος, Καραολή και Δημητρίου 38, τηλ. 2313.009.356. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Φωτιάδης Παναγιώτης, Σπάρτης 35, τηλ. 2310 240.674, 6942668434, Χαραλαμπόπουλος Ηλίας, Βασ. Ολγας 127, τηλ. 2310 869.546, 6947611987, Αγγελόπουλος Βάιος, Π. Μελά 33, τηλ. 2310 261.200, 6944557170, Πανδοκίδης Κωνσταντίνος, Δελφών 11, τηλ. 2310 815.727, 6976694637, Παπακωνσταντίνου Παντελεήμων, Αγ. Σοφίας 18, τηλ. 2310 269.709, 6944690837, Παπαβραμίδης Θεοδόσιος, Αιγαίου 6, τηλ. 6944536972. ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ: Χριστοφορίδου Χριστίνα, Αγ. Σοφίας 32, τηλ. 2310 222.437, 6947273304. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ: Βασιλείου Γεώργιος, Γρ. Λαμπράκη 21Α, τηλ. 6944371367, Αχθοφορίδης Δημήτριος, Κερασούντος 68 - Καλαμαριά, τηλ. 2310 412470, 6944341180, Δαδούλης Ιωάννης, Ουράνη 2 - Ρετζίκι, τηλ. 2310 348.167, 6974221681, Παυλίδης Δημήτριος, Κομνηνών 68, Καλαμαριά, τηλ. 2310 481.870, 6945728056, Σουλτάτης Νικόλαος, Μαραθώνος 3 - Παπάφειο, τηλ. 2310 939.106, 6937928479, Κονταλέκας Αλέξανδρος, Μεταλλείων Ταύρου 4 – Εύοσμος, τηλ. 2310 558.822, 6979677988, Ξεφτέρη Μαρία, Αρτάκης 34 - Κ.Τούμπα, τηλ. 2310 951.755, 6944338144, Κωτσόπουλος Ευάγγελος, Β. Γεωργίου 9, τηλ. 2310 852.828, 6947077886, Σαραφίδου Σοφία, Βούλγαρη 2 και Μακρυγιάννη – Α. Ηλιούπολη, τηλ. 2314 312.955, 6946038098, Τσακνίδη Ευγενία, 25ης Μαρτίου 59 - Επανομή, τηλ.23920 42229, 6995960589, Κόκοτα Αναστασία, Αγ. Δημητρίου 150, τηλ. 2310 212.700, 6996950950. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΩΝ: Νικάνδρου Νίκος, Κ. Καραμανλή 158, τηλ. 2310 334.284,

3

4

5

6

N I T A O T E § B A K A N ™ K O Y ™ A § I P A § º P A O I ™

7

8

9

10 11 12 13 14 15 16

P I X E ™ M A ™ A ¶ I § O K O Y B A K A ¶ A § O Y § E ø O I

T A ¶ O ¶ A N A T O M A ™ A ° I A § ø P I ™ A ™ A ™ ™ I ¢ E

¢ I O Y § • O Y O K M E E T P O

6944981206, Σίμηνας Σωτήριος, 28ης Οκτωβρίου 28Α, τηλ.2310 824.849, 6945333901, Ραμματά Αικατερίνη Εθν. Αμύνης 40 τηλ. 2310 268.900, 2310 694.581, 6974123224, Μαρινόπουλος Ιωάννης, Εθνικής Αμύνης 32Α, τηλ. 2310 240.697, 6946452138, Λιασίδου Ευπραξία, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6932225444. ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ: Γεροθανάσης Δημήτριος, Πλαστήρα 2Α - Θέρμη, τηλ. 2310 463.788, 6970175900, Μπότσογλου Θεόδωρος, Μεγ. Αλεξάνδρου 65 - Ν. Παραλία, τηλ. 2310 869.903, 6932436979. ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ: Κυριακίδης Παναγιώτης, Β. Ταβάκη 24Α Θέρμη, τηλ. 2310 383.866, 6946096931, Παρούσης Μιλτιάδης, Παπάφη 57, τηλ. 2310 931.172, 6938004618. ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ: Παπουτσόπουλος Νικόλαος, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6937637090, Ναβροζίδης Τριαντάφυλλος, Δημητρίου Καραολή 96 Εύοσμος, τηλ. 2310 707.401, 2310 700.257, 6946912207, Θάνος Βασίλειος, Ερμού 36, τηλ. 2310 250.719, 6977284620. ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ: Ουργκαντζίδης Γκαρνίκ, Π. Μελά 11 - Ασπροβάλτα, τηλ. 23970 22555, 6977514334, Κεσσίδης Εκτορας, Μακένζυ Κινγκ 4 - Πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310 240.413, 6936185856, Μπογδάνης Κωνσταντίνος, Αγγελάκη 25, τηλ. 2310 268.203, 6942969190, Αγγελίδης Ιορδάνης, Βασ. Ολγας 8, τηλ. 2310 825.817, 6932495498. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Βληγουρίδης Αγγελος, Μακένζυ Κινγκ 4, τηλ. 2310 282.225, 6947852673. ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ: Παπαθανασίου Μιχαήλ, Εθνικής Αντιστάσεως 75 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 447.110, 6972695805, Βακαλίδης Κωνσταντίνος, Εγνατία 67, τηλ. 2310 240.043, 6974992171, Μαυρίδης Ανδρέας, Α. Παπανδρέου 35-37 – Κορδελιό, τηλ. 2310 700.409,6945153545. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ: Σουλτανίδης Μαρίνος, Αντιγονιδών 11, τηλ. 2310 515.158, 6937146757, Καρκαμάνη Γεωργία, Κομνηνών 47- Καλαμαριά, τηλ. 2310 444.105, 6955580433. ΩΡΛ: Κανιούρας Κωνσταντίνος, Εγνατίας 96, τηλ. 6945166277, Λασπίδης Θεόδωρος, Βούλγαρη 2 και Μακρυγιάννη 39 – Ηλιούπολη, τηλ. 2310 558.182, 6972864086, Βάσσος Αγγελος, Καραολή - Δημητρίου 46 – Εύοσμος, τηλ. 6972845400. ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ: Ναλμπάντης Αθανάσιος, Επανομής 29 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 416435, 6977501600.

εφημερεύον κτηνιατρείο Μέχρι και το πρωί της Τρίτης εφημερεύει το κτηνιατρείο της Σόνιας Νυμφοπούλου, Γεωργίας και Χαραυγής 1, Ωραιόκαστρο τηλ. 2310/809121, 6942499199.


Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΘΕΟΔΩΡΟ ΖΟΥΜΠΑ ετών 91 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Αργυρώ Μπαμπούρη. Τα παιδιά: Γιώργος – Ασπασία, Μαρία – Λεωνίδας. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 9.45 π.μ. από το παλιό τέρμα, πρώην ζαχαροπλαστείο «Ντολτσίνι». Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ετών 85 κηδεύουμε σήμερα, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Αναστασιάδη». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΒΥΖΑ ετών 66 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ανατολικού. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Αφροδίτη. Τα παιδιά: Ιωάννα – Χρήστος, Ειρήνη – Αθανάσιος, Βαγγέλης. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΛΕΩΝ ΛΑΚΟΥΑ ετών 95 κηδεύουμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 11 π.μ., από το Ισραηλιτικό νεκροταφείο έναντι εργοστασίου ΑΓΝΟ Σταυρούπολη. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Μπέλλα. Τα παιδιά: Ερριέττα, Σάμι. Τα εγγόνια: Χάιμ, Λεών. Οι συγγενείς.

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429, β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314, γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-70.023

ΚΗΔΕΙΑ

ΚΗΔΕΙΑ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και παππού ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥΔΗ ετών 71 Ταξίαρχο ε.α. κηδεύουμε σήμερα, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Κλειώ. Τα παιδιά: Ανοιξη – Ανδρέας, Ματίνα – Χρήστος. Τα αδέλφια: Ρούλα – Τάκης, Σωτηρία – Αλέκος, Ελένη. Τα εγγόνια: Αριστοτέλης, Ιωάννης, Νεφέλη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Παράκληση αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο ογκολογικό νοσοκομείο «Η Ελπίδα». Η ταφή θα γίνει στα κοιμητήρια Επανομής. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του κέντρου νεότητας του ναού της Παναγίας στην Επανομή.

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΜΑΡΙΑ ΓΥΠΑΚΗ ετών 85 που εκοιμήθη, κηδεύουμε σήμερα, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Οι κόρες: Ιφιγένεια, Αθηνά. Τα αδέλφια: Δημήτρης, Σοφία – Γιάννης. Τα εγγόνια: Μαρία, Γιάννης, Γιάννης, Μιχάλης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 9.30 π.μ. στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας». Αναχώρηση με λεωφορείο στις 10 π.μ. από την οικία μας, Φιλελλήνων 24. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 - δίπλα στη Γερμανική Σχολή.

Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Παναγίας Αχειροποιήτου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ Συνταξιούχου ΟΤΕ Προσκαλούμε τους συγγενείς και φίλους να τιμήσουν τη μνήμη του. Η σύζυγος: Αλίκη. Τα παιδιά: Ειρήνη, Ζωή – Σωτήρης. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Μιχάλης, Αλίκη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10.15 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Μηνά, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και θείου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΠΟΛΛΑ Παρακαλούμε συγγενείς και φίλους να τιμήσουν τη μνήμη αυτού. Η σύζυγος: Αγνή. Ο γιος: Αναστάσιος. Οι γονείς: Αναστάσιος – Ολυμπία, Παναγιώτης – Στέλλα. Τα αδέλφια: Μαριλένα – Κωνσταντίνος. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο «Mediterranean Palace». Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Λαοδηγήτριας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ Συνταξιούχου ΔΕΗ Η σύζυγος: Μαγδαληνή. Τα παιδιά: Μαρία – Χρήστος, Γιάννης – Μαρία. Τα εγγόνια: Λίνα, Δημήτρης, Παναγιώτης. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 δίπλα στη Γερμανική Σχολή. Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Παναγούδας (Γοργοεπήκοος), τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας θείας ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΓΙΑΚΑΜΟΖΗ Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων Συκεών Βάρνας, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου και θείου ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΟΥΖΟΥΤΖΟΓΛΟΥ Η σύζυγος: Τερψιχόρη. Τα παιδιά: Ιουλία, Θεόδωρος, Κυριάκος. Οι γονείς: Θεόδωρος – Ελισάβετ. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 11.15 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και προγιαγιάς ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΙΟΓΛΟΥ Τα παιδιά: Ιωάννης – Λάλη, Αθανάσιος – Ελισσάβετ. Τα εγγόνια: Νικόλαος – Κατερίνα, Σοφία, Ιάκωβος, Μαρία. Τα δισέγγονα. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Χρ. Τσίγκρος».

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κάτω Σχολαρίου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΚΟΥΔΗ Η σύζυγος: Καλλιόπη. Τα παιδιά: Αγγελος – Νέλη, Κατερίνα – Γιώργος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Καλλιόπη, Κυριακή, Αγάπη, Καλλιόπη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Συκεών, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Αναστασία – Αναστάσιος. Τα αδέλφια: Κυριακή – Χαράλαμπος, Μηλιώ Μπουγά. Τα εγγόνια: Μαρία, Μιχαήλ – Αγγελική. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 δίπλα στη Γερμανική Σχολή.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

Κωνσταντινουπόλεως 34,

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ

ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Νεαπόλεως, τριετές μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ Τα παιδιά: Ανατολή, Ιωάννα – Κωνσταντίνος. Τα αδέλφια: Γεώργιος, Ευφροσύνη. Τα εγγόνια: Δημήτρης, Αλεξάνδρα, Αλέξης, Κωνσταντίνος, Χρήστος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Αναστασιάδη». Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Ντεπό, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Τα παιδιά: Αγγελος – Σούλα, Νικήτας – Ευθυμία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Γιώργος, Βίκη, Μάγδα, Αγγελική. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Φανουρίου Κολχίδας Κιλκίς, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και θείου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΓΙΑΛΑΜΠΟΥΚΗ

Η σύζυγος: Νίκη. Τα παιδιά: Πολύδωρας – Αικατερίνη, Παναγιώτης – Ζωή. Η μητέρα: Σεβαστή. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κολινδρού, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΑΛΑΝΗ Η σύζυγος. Τα παιδιά. Τα εγγόνια. Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑ Η σύζυγος: Σαββούλα. Τα παιδιά: Χρήστος – Ελένη, Δημήτριος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Ευτυχία, Μαρία, Αναστάσιος, Δημήτριος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας αδελφής και θείας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ Τα αδέλφια: Ιωάννης, Δημήτριος. Τα ανίψια: Κωνσταντίνος – Καλλιόπη Πετρίδη. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗ Η σύζυγος: Ζωή – Διαμαντούλα. Τα παιδιά: Μαρία – Κώστας. Τα αδέλφια: Κυράτσα, Χρυσούλα – Κώστας. Ο εγγονός: Γιώργος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

«ΤΣΕΠΑ» 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ.: 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ.: 6977-597464. 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ.: 2310-860088, 860077

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς και θείας ΕΛΕΝΗΣ ΓΚΟΥΡΑΜΑΝΗ Ο σύζυγος: Αναστάσιος. Τα παιδιά: Κατερίνα – Νίκος, Αγγελος – Μαρία. Τα εγγόνια: Αθανάσιος, Αναστάσιος, Κώστας, Ελενα-Μαρία, Αναστάσιος, Αντώνης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Α. Παυλίδης», Αγγελάκη 27 και Βασ. Ολγας 94.

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια

www.baboulas.com

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η Αγν. Στρατιώτη 32

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

μας συζύγου, πατέρα, παππού, προπαππού και θείου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ Συνταξιούχου ΟΣΕ Η σύζυγος: Μαρίτσα. Η κόρη: Αγγελική. Τα εγγόνια: Ευάγγελος, Αικατερίνη – Αλκιβιάδης. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

Τελούμε την Κυριακή 6 Μαρτίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως και Γεννήσεως του Σωτήρος Μιαούλη, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ

35

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr


Aκίνητα τα... ακίνητα

Τζάµπα η µπογιά Η πρόταση του ΣΑΣΘ, οι λεωφορειολωρίδες να ξαναγίνουν λεωφορειολωρίδες, φέρνει τα πράγµατα εκεί όπου βρίσκονται σ’ όλη την Ευρώπη. Οι λεωφορειολωρίδες στις οποίες χωρούν και τα ταξί είναι ελληνική εφεύρεση. Για την ακρίβεια, εφεύρεση της Θεσσαλονίκης, όπου, κατά την παράδοση της πόλης, επιχειρήθηκε να συνδυαστούν ο εκσυγχρονισµός και ο αναχρονισµός. Ενας υπουργός Συγκοινωνιών που αρνείται να υπογράψει πολιορκείται από τους ιδιοκτήτες ταξί στο Διοικητήριο και φυγαδεύεται από την πίσω πόρτα, ένας δήµαρχος και ένας νοµάρχης που επιχειρηµατολογούν υπέρ της εισόδου των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, συγκοινωνιολόγοι που δε θέλουν ούτε ν’ ακούσουν την ιδέα, µια κοινωνία που παρακολουθεί αδιάφορη, λες και όλα αυτά συµβαίνουν στην άλλη άκρη του κόσµου, εντέλει η επιβολή του µέτρου κατ’ εξαίρεση και «προσωρινά», µέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα του µετρό. Δηλαδή, ζήσε, Μάη µου. Οπως αναTOY MAKH BOΪTΣI∆H µενόταν, η µέση mvoitsidis@the.forthnet.gr ταχύτητα των λεωφορείων µειώθηκε στο µισό. Σε ώρες αιχµής, στην Εγνατία, τα λεωφορεία κινούνται µε ρυθµό πεζού. Και το συγκριτικό πλεονέκτηµα που δηµιουργεί η λεωφορειολωρίδα, ο κάπως προβλέψιµος χρόνος µετακίνησης, πάει χαµένο. Επιβιβάζεσαι στη Σταυρούπολη και δεν ξέρεις αν θα φτάσεις στην Αριστοτέλους σε µισή ή σε µία ώρα. Μία ώρα ορθοστασίας, ξεκίνα σταµάτα, είναι αρκετός χρόνος για να σε βάλει σε πειρασµό για να καθίσεις στο τιµόνι του ΙΧ ή να χρησιµοποιήσεις ταξί. Περισσότερο το ΙΧ, λιγότερο το ταξί, και τα δύο επιβαρύνουν την κυκλοφορία και το περιβάλλον δυσανάλογα σε σχέση µε το µεταφορικό έργο που παρέχουν. Και αν τα πράγµατα κάπως βελτιώθηκαν τον τελευταίο καιρό, η αιτία είναι απολύτως συµπτωµατική: Οι τιµές της βενζίνης. Ο χρόνος που χάθηκε χάθηκε. Αλλά µέχρις εδώ. Και φυσικά, δεν αρκεί να αποκλειστούν τα ταξί από τις λεωφορειολωρίδες. Χρειάζεται οι λεωφορειολωρίδες να γίνουν περισσότερες, όχι µόνο στον κεντρικό αλλά και στους περιφερειακούς δήµους, όπου οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι κωµικοτραγικές. Και, το κυριότερο, οι λεωφορειολωρίδες να αστυνοµεύονται. Αλλιώς, τζάµπα η κίτρινη µπογιά για την οριοθέτησή τους. Για παράδειγµα, τι νόηµα έχει η λεωφορειολωρίδα στην Εθνικής Αντιστάσεως, όταν όποιος θέλει παρκάρει όπου τον βολεύει για να πάρει χρήµατα από το ΑΤΜ, να ψωνίσει στο σούπερ µάρκετ ή να παίξει µια πρέφα στο καφενείο; Και τι θα σηµάνει λεωφορειολωρίδα στην Ανθέων, όταν σήµερα, κάτω από τα µάτια της Τροχαίας, το διπλοπαρκάρισµα αποτελεί κανόνα και στις δύο πλευρές του δρόµου;

Φωτογραφία Associated Press

«Χιούστον, έχουµε πρόβληµα...»

Ο αστροναύτης Στιβ Μπόουεν σε ειδική αποστολή της NASA. Μαζί µε έναν ακόµη αστροναύτη, τον Αλβιν Ντριού, συµµετέχουν αυτές τις ηµέρες στη διαδικασία συντήρησης του ∆ιεθνούς ∆ιαστηµικού Σταθµού...

Ο θάνατος ενός µετανάστη στο καναβάτσο

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Τα κουβέντιαζα με την παρέα τις προάλλες, όταν είδα μια άποψη πλησιόχωρη της δικής μου στο μπλογκ «Omadeon», ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H όπου κάποιος μπορεί να βρει petefris@otenet.gr και ανάλογες απόψεις πολιτών. Συντασσόμενος με αυτήν τη σχολή σκέψης, υποστηρίζω, επίσης, ότι υπάρχει νομική διέξοδος για την άρση της απεργίας πείνας των ανθρώπων αυτών σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς όχι δημοφιλής. Την αναφέρω και την επεξηγώ. Το κλειδί και η μπάλα χάθηκαν όταν οι ακτιβιστές φόρτωσαν τους μετανάστες στο καράβι και τους έφεραν στις δύο μεγάλες ελληνικές πόλεις. Οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με αυτά που διάβασα, δούλευαν πάρα πολλά χρόνια στην Κρήτη και δεν τους ασφάλισαν ποτέ! Αλλά υπάρχουν νόμοι, υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας, υπάρχουν καμπάνες ένα σωρό στην ελληνική νομοθεσία. Τα αφεντικά των μεταναστών, κανονικά, έπρεπε να κληθούν να πληρώσουν τη χρωστούμενη ασφάλεια. Αλλά κανένας δεν τολμάει να τα βάλει με ιδιοκτήτη και μάλιστα στην Κρήτη, στην Ηλεία, αλλά και στη Μακεδονία. Παριστάνω το βλάκα και δηλώνω πως δεν ξέρω το γιατί. Θυμάμαι, όμως, στα μακεδονικά χωριά μας πριν από δεκαπέντε χρόνια, που κυκλοφορούσαν συνεργεία Αλβανών που σοβάτιζαν σπίτια πολύ φτηνά και με πολύ καλή δουλειά, τους οποίους οι μάγκες ιδιοκτήτες και εργοδότες, μια μέρα πριν τελειώσει το τρίτο χέρι, έστελναν στις τρώγλες τους

την Αστυνομία, επειδή ανακάλυψαν παρανόμους, και βέβαια δεν τους πλήρωναν. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, οι μετανάστες αμύνθηκαν. Τα χωριά γέμισαν μπράβους που προστάτευαν τους μετανάστες, οι μετανάστες έτρεμαν τους μπράβους τους (Α! Πόσες φορές οι Αλβανοί μού έλεγαν: «Πρόσεχε, αφεντικό, στην πλατεία έχει γεμίσει Αλβανούς…») και μετά άρχισε η δήθεν ρατσιστική διαμάχη εξαιτίας των γνωστών απατεώνων. Δεν ξέρω αν είναι ζήτημα Αστυνομίας (πάλι ψέματα λέω), αλλά θα έπρεπε να δουλεύουν, παράλληλα με τους πολιτικούς ακτιβιστές και κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι που ερευνούν, αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί. Να καταλάβουμε και οι υπόλοιποι γιατί οι Κρητικοί δεν πληρώνουν τώρα που μαθεύτηκε το ΙΚΑ των μεταναστών, να τελειώνει η υπόθεση. Τέτοια φιλαλληλία έχει πιάσει το νησί; Ή μήπως η κυβέρνηση (και η αντιπολίτευση) τα ξέρουν μια χαρά όλα αυτά και τα παραξέρουν, αλλά δεν έχουν καμιά πρόθεση να παρέμβουν; Σε αυτό το πνεύμα, ο Βενιζέλος δεν κάνει αντάρτικο δηλώνοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε τον πρώτο μετανάστη-συμβολικό νεκρό από πείνα, διότι η χώρα θα γίνει μπάχαλο. Η πραγματική χώρα, όχι τα φληναφήματα του στιλ «έχουμε συντεταγμένη Πολιτεία» και «έχουμε διαδικασίες», διότι έχουμε το απόλυτο μηδέν. Εναν καιροσκοπισμό έχουμε. Συμπαθώ πολύ τον Ραγκούση, επειδή είναι δουλευταράς, αλλά οι δηλώσεις του μου φάνηκαν κάπως ροβεσπιερικές. Κανένας δε θα μπορέσει να κυβερνήσει μια χώρα που οι μετανάστες της θα θεωρήσουν πως απειλούνται. Και πενήντα χρόνια θεωρητικώς φιλόξενης Ελλάδας θα πάνε στράφι. Με τον υπουργό Αμυνας αναγκασμένο να υλοποιεί τις ασκήσεις αντιμετώπισης πλήθους που αιφνιδίασαν και τον ίδιο σε ένα στρατόπεδό μας. Εκτός κι αν θεωρούμε τη χώρα νησίδα ασφάλειας καταμεσής μιας θάλασσας που τρελάθηκε…


ΜΠΑΣΚΕΤ

φωνή Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Αφαντος ο Γκρέι, αναστάτωση στον ΠΑΟΚ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

σελ. 21

ΣΥΝ∆ΕΣΜΙΤΕΣ

Με άλλο... κοστούµι Πορεία διαµαρτυρίας ΟΙ ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΙ φιλάθλων ΠΑΟΚ κλιµακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας την απελευθέρωση φίλων της οµάδας που έχουν προφυλακιστεί. Με κεντρικό σύνθηµα «Λευτεριά στ’ αδέρφια µας», εκατοντάδες «ασπρόµαυροι» φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν στην Καµάρα και πραγµατοποίησαν πορεία διαµαρτυρίας (φωτό) σε κεντρικούς δρόµους της Θεσσαλονίκης. Το πρόβληµα αφορούσε αρχικά πέντε οπαδούς, στη συνέχεια τρεις και από χτες δύο (ένας ανήλικος, που κρατούνταν στις φυλακές ∆ιαβατών, αφέθηκε ελεύθερος, αφού οι κατηγορίες σε βάρος του δε στοιχειοθετήθηκαν). Σε επιστολή που κατέθεσαν οι συνδεσµίτες στο πολιτικό γραφείο του υπουργού ∆ικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, τονίζουν: «Ζητάµε δίκαιη µεταχείριση και αποφυλάκιση των δύο συνοπαδών µας µέχρι τη δίκη. Η προφυλάκισή τους είναι παράνοµη και άδικη. Παρακαλούµε να µεριµνήσετε, όχι να τους βγάλετε, απλά να γίνουν οι σωστές διαδικασίες και θα δείτε ότι θ’ αποφυλακιστούν. Είναι αµαρτία να την... πληρώνουν τα παιδιά για κάτι που δεν έκαναν και να είναι στη φυλακή, απλά για να δείξουν έργο στο Τµήµα Αθλητικής Βίας». Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δήλωσε τη συµπαράστασή της «σε όποιο φίλαθλο αντιµετωπίζεται άνισα και άδικα». «Η συγκέντρωση διαµαρτυρίας είναι πρωτοβουλία που δείχνει τι σηµαίνει αλληλεγγύη και συσπείρωση ανάµεσα στην οικογένεια του ΠΑΟΚ», ανέφερε.

Με απουσίες και πολλά καινούργια πρόσωπα ο ΠΑΟΚ στο νέο «ραντεβού» µε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Οµιλία Χάβου στους παίκτες. Τσιρίλο: «Πάντα για νίκη»

«Θα πάµε για νίκη. Αυτό κάνουµε, όπου και αν αγωνιζόµαστε», λέει για το αυριανό ντέρµπι ο Τσιρίλο Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Ο

αντίπαλος είναι ίδιος, ίδιο γήπεδο, άλλος... ΠΑΟΚ. Στο νέο τους ραντεβού (δεύτερο σε πέντε µέρες) µε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, αυτήν τη φορά για το πρωτάθληµα, οι «ασπρόµαυροι» θα παρουσιαστούν µε σηµαντικές διαφοροποιήσεις. Η απουσία των τιµωρηµένων Λίνο, Ιβιτς, Γκαρσία (βρίσκεται µε άδεια στην Ισπανία) και του τραυµατία Βιεϊρίνια αναγκάζουν τον Χάβο να ανακατέψει την... τράπουλα. Ιδιαίτερα στα χαφ, όπου οι επιλογές είναι περιορισµένες. Πιθανό «σενάριο» είναι η επιστροφή του Βιτόλο και το ντεµπούτο του Αρίας στην αρχική εντεκάδα µε προωθηµένο µέσο τον Τσουκαλά και πλάγιους τους Σαλπιγγίδη, Ελ Ζαρ. Στη θέση του σέντερ φορ παραµένει ο Μουσλίµοβιτς. Στην άµυνα δεν υπάρχει πρόβληµα. Μπροστά από τον Κρέσιτς, θα αγωνιστούν οι Ετο, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Σνάουτσνερ. Ο ΠΑΟΚ θα ψάξει αύριο την πρώτη του νίκη στη Σούπερ Λίγκα, µετά τις 22 Ιανουαρίου. Τότε επικράτησε 2-1 της Ξάνθης. Ακο-

λούθησαν µία ισοπαλία και τρεις ήττες, γεγονός που τον έριξε στην έκτη θέση της βαθµολογίας. Τη σιγουριά για συµµετοχή στα πλέι οφ διαδέχτηκε πλέον η ανησυχία. Γι’ αυτό ο Ζαγοράκης και ο Χάβος προσπαθούν να περάσουν στην οµάδα το µήνυµα ότι όλοι πρέπει προς το παρόν να ξεχάσουν το Κύπελλο. Χτες ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν έδειξε... σχήµα (οι βασικοί έκαναν χαλάρωµα, εποµένως η «πρόβα τζενεράλε» θα πραγµατοποιηθεί το µεσηµέρι). «Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνατε την Τετάρτη, ειδικά µετά τις αποβολές. Να είστε όλοι ετοιµοπόλεµοι, γιατί έχουµε µπροστά µας σειρά σηµαντικών αγώνων, όπως αυτός της Κυριακής µε την ΑΕΚ», τόνισε ο Χάβος στους παίκτες. Εκτός προπόνησης έµειναν χτες ο Ιβιτς (αιµάτωµα στην κνήµη) και ο Σαβίνι (οσφυαλγία). Δηλώσεις στη «Nova» έκανε ο Τσιρίλο. «Σίγουρα τον τελευταίο µήνα δεν τα έχουµε πάει καθόλου καλά στο πρωτάθληµα, αλλά είναι φυσιολογικό κάθε οµάδα να έχει µια αρνητική περίοδο. Είναι στο χέρι µας ν’ αντιστρέψουµε

την κατάσταση υπέρ µας. Πρέπει να κάνουµε το καθήκον µας για να φτάσουµε όσο γίνεται πιο ψηλά», δήλωσε ο Ιταλός. «Μας πόνεσε η ήττα από την Καβάλα, αλλά αντιδράσαµε σωστά στον αγώνα Κυπέλλου, στον οποίο είχαµε δύο αποβολές. Ηταν ένα πολύ καλό αποτέλεσµα σε µια δύσκολη αναµέτρηση, στην οποία παίξαµε µε εννιά παίκτες, αλλά πρέπει να κάνουµε τα πάντα, ώστε να πάρουµε την πρόκριση και φυσικά να κάνουµε και πάλι τον ΠΑΟΚ µεγάλο», πρόσθεσε. Οσο για το αυριανό ντέρµπι, «είναι ένας αγώνας γνώριµος πλέον για εµάς, αφού έρχεται σε συνέχεια αυτού της Τετάρτης. Εχει όµως πολλές διαφορές. Η ΑΕΚ δε θα παίξει όπως στο Κύπελλο. Θα είναι καλύτερη, θα έχει στόχο τη νίκη, αλλά κι εµείς δε θα πάµε στην Αθήνα για ν’ αµυνθούµε. Θα πάµε για νίκη. Αυτό κάνουµε, όπου και αν αγωνιζόµαστε», είπε. Εξάλλου, ο Λαµπρόπουλος θα διευθύνει τον εξ αναβολής αγώνα ΠΑΟΚ - Εργοτέλη την Τετάρτη. Στην τρέχουσα σεζόν ο ρέφερι του συνδέσµου Ηλείας δεν έχει διαιτητεύσει άλλον αγώνα του «Δικεφάλου».


16

2

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΕΠΑΝΟΜΗ

Νίκη... κορυφής Η ΝΙΚΗ απέναντι στον Τίρναβο αποτελεί «µονόδροµο» για την Επανοµή. Το κίνητρο για τους παίκτες του Αλ. Βοσνιάδη είναι διπλό, καθώς την επόµενη αγωνιστική η πρωτοπόρος στο Βορρά της Football League 2 έχει ρεπό και θέλει να διατηρήσει τη διαφορά από τη δεύτερη της βαθµολογίας Καλλονή. Ο κ. Βοσνιάδης δεν υπολογίζει για τη συγκεκριµένη αναµέτρηση τους ∆εµιρτζόγλου και ∆ανίδη. Την ίδια ώρα, ο Μακεδονικός παίζει ένα από τα τελευταία του «χαρτιά» για τη σωτηρία κόντρα στη Ζάκυνθο. Ο Θ. ∆αλκίδης έχει αρκετά προβλήµατα να αντιµετωπίσει, καθώς εκτός αποστολής έµειναν οι τραυµατίες Κατσαµακίδης, Ελληνίδης, Σαµπιασβίλι και Παυλίδης, όπως και ο ανέτοιµος Α. Παπαδόπουλος. ∆΄ ΕΘΝΙΚΗ: µε νίκες, πριν από το µεταξύ τους ντέρµπι, θέλουν να συνεχίσουν στο 2ο όµιλο του περιφερειακού πρωταθλήµατος ο Απόλλων Καλαµαριάς και ο Οδυσσέας Κορδελιού. Οι «Πόντιοι» αγωνίζονται στη Θέρµη µε αντίπαλο το Θερµαϊκό και το τελευταίο πρόβληµα για τον κ. Παλατσίδη ακούει στο όνοµα Ψευτογιώργος. Από την άλλη, το Κορδελιό φιλοξενείται στους Νέους Επιβάτες από τον ΠΑΟΝΕ. Ο Β. Αντωνιάδης δε θα έχει στη διάθεσή του τον τραυµατία Τσιαντούλη και τους τιµωρηµένους Χαιρόπουλο, Σιαντρόπουλο.

Αυτά είναι! «Τελική» της ΑΕΚ για Μπλάνκο. Στον πάγκο ο «Λύµπε». Βοργιάς, Χατζηαποστόλου κατά Πιλάβιου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Τ

ην τελική της πρόταση στον Ισµαελ Μπλάνκο (φωτό) για την ανανέωση του συµβολαίου του, η οποία είναι βελτιωµένη κατά 100.000 ευρώ σε σχέση µε την προηγούµενη, έστειλε η ΑΕΚ και αναµένει την απάντηση του Αργεντινού επιθετικού. Η πρόταση αφορά διετές συµβόλαιο µε πάγιες αποδοχές 600.000 ευρώ και άλλες 200.000 υπό τη µορφή µπόνους. Στο µεταξύ, µε όλους τους παίκτες στη διάθεση του Μ. Χιµένεθ θα υποδεχτεί η Ενωση τον ΠΑΟΚ. Ο Λυµπερόπουλος ξεπέρασε την κάκωση στο δεξί γόνατο και έβγαλε µαζί µε τους υπόλοιπους παίκτες το βασικό πρόγραµµα. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται να µην ξεκινήσει τον αγώνα και να χρησιµοποιηθεί κατά τη διάρκεια, αν χρειαστεί, προκειµένου να προφυλαχτεί.Η µοναδική απουσία είναι αυτή του Γιάχιτς, ο οποίος απουσιάζει µε άδεια, ενώ σε κανονικό ρυθµό προπονήσεων επέστρεψε ο Γκέντσογλου. Στον

αυριανό αγώνα έχουν ενηµερώσει ότι θα στείλουν εκπροσώπους η Μπλάκµπερν και η Εβερτον, αν και δεν αποκλείεται να βρεθούν και σκάουτερ από άλλες οµάδες, από το ιταλικό και το γερµανικό πρωτάθληµα. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ λαµβάνει η υπόθεση των καταγγελιών του Σ. Βοργιά για τον αγώνα Μακάµπι - Ολυµπιακός και την εµπλοκή των Μαρινάκη, Δαλούκα, Μπέου και Βασσάρα. Σε νέα τοποθέτησή του στο δηµοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, ο πρώην διαιτητής ισχυρίστηκε ότι στην κασέτα µυστήριο ακούγεται ο Σ. Πιλάβιος, ενώ µε παρέµβασή του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Β. Χατζηαποστόλου, εκτόξευσε βολές κατά του προέδρου της Οµοσπονδίας για τον τρόπο µε τον οποίο ασκεί διοίκηση. Οι εξελίξεις αναµένεται να «τρέξουν» τις επόµενες µέρες. Ο κ. Βοργιάς προανήγγειλλε νέες αποκαλύψεις στην εκποµπή «Δίκη», ενώ αναµένεται η κλήση του για κατάθεση από τον αθλητικό εισαγγελέα, Κ. Σιµιτζόγλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ - ΣΗΜΕΡΑ (5 Μαρτίου) Κουκουλάκης ΝΕΤ 17.15 Ξάνθη - Κέρκυρα (Ηρακλείου) Ολυµπιακός Β. Ζαχαριάδης Novasports 2 17.15 - Πανσερραϊκός (Μακεδονίας) 19.30 Αρης - Ηρακλής Παππάς (Αθηνών) Novasports 2 ΑΥΡΙΟ (6 Μαρτίου) Καβάλα - Αστέρας 15.00 Κάκος (Κέρκυρας) Novasports 2 Τρίπολης Ολυµπιακός Μήτσιος (Ηπείρου) ΝΕΤ 15.00 - Εργοτέλης Ατρόµητος Σπάθας (Πειραιά) Novasports 3 17.15 - Πανιώνιος 17.15 Λάρισα - ΠΑΟ Παµπορίδης (Κιλκίς) Novasports 2 19.30 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ Τριτσώνης (Αθηνών) Novasports 1 ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ - ΣΗΜΕΡΑ (5 Μαρτίου) Αναγ. Καρδίτσας 15.00 Μάνασης (Τρικάλων) ΕΤ-3 - ΠΑΣ Γιάννινα ∆ιαγόρας Τσοπανάκης 15.00 - Ηλιούπολη (∆ωδεκανήσου) ΑΥΡΙΟ (6 Μαρτίου) Παναιτωλικός 15.00 Κέκελος (Αιτωλ/νίας) - Βέροια Εθν. Αστέρας Μαργαρίτης (Αν. 15.00 - ∆όξα ∆ράµας Αττικής) ΟΦΗ Βισκαδούρος 15.00 - Θρασύβουλος (Ηρακλείου) 15.00 Καλλιθέα - Πιερικός ∆ραγάτης (Αν. Αττικής) Ιωνικός - Αγρ. Μπαϊρακτάρης (Αθηνών) 15.00 Αστέρας ∆ΕΥΤΕΡΑ (7 Μαρτίου) Πανθρακικός 15.00 Conn-X Κουµπαράκης (Θράκης) - Λεβαδειακός 18.00 Εθνικός - Τρίκαλα Τσουκαλά (Αθηνών) ET3 ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ 2 - ΣΗΜΕΡΑ (5 Μαρτίου) Ζάκυνθος Μακρυπόδης (Αχαΐας) 15.00 - Μακεδονικός Τίρναβος - Αναγ. Τοµίδης (Πέλλας) 15.00 Επανοµής ΑΥΡΙΟ (6 Μαρτίου) Φωκικός 15.00 Τζήλος (Λάρισας) - Καλλονή Εθνικός Φιλιπ. Μαλούτας (Ηµαθίας) 15.00 - Ναυπακτιακός Μ. Αλέξανδρος Ηρ. Κιγιτζής (Λάρισας) 15.00 - Αετός Σκύδρας ∆όξα Κραν. - ΑΕ Πανυτσίδης (Κοζάνης) 15.00 Ποντίων Κατ. Νίκη Βόλου Καµπαξής (Ευβοίας) 15.00 - Εορδαϊκός Αν. Γιαννιτσών Μανούρας (Τρικάλων) 15.00 Οδ. Αναγ. Σερρών Ρεπό: Κοζάνη 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ Ολυµπιακός 24 45-12 ΠΑΟ 24 39-18 ΑΕΚ 24 36-30 Καβάλα 24 26-21 Ολυµπιακός Β. 24 28-21 ΠΑΟΚ 23 23-22 Εργοτέλης 23 24-28 Κέρκυρα 24 23-28 Αρης 24 15-20 Ηρακλής 24 19-23 Ξάνθη 24 23-25 Ατρόµητος 24 23-27 Πανιώνιος 24 16-26 Αστέρας Τρ. 24 15-22 Λάρισα 24 18-30 Πανσερραϊκός 24 18-37

61 51 37 35 35 34 31 30 30 29 29 28 26 25 20 17

ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ 1. ΠΑΣ Γιάννινα 24 39-8 2. Παναιτωλικός 24 30-14 3. ΟΦΗ 24 28-16 4. ∆ιαγόρας 24 27-18 5. Λεβαδειακός 24 30-21 6. Τρίκαλα 24 27-18 7. ∆όξα ∆ρ. 24 32-24 8. Πανθρακικός 24 20-27 9. Εθνικός 24 25-31 10. Πιερικός 24 27-31 11. Βέροια 24 22-28 12. Ηλιούπολη 24 18-29 13. Εθν. Αστέρας 24 19-28 14. Αγρ. Αστέρας 24 25-34 15. Θρασύβουλος 24 26-27 16. Ιωνικός 24 19-29 17. Αναγ. Καρδίτσας 24 15-32 18. Καλλιθέα 24 20-34

57 52 44 43 42 40 34 30 30 28 28 28 27 26 26 25 20 16


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

3

17

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Την περιµένει... Να ανακόψει την πορεία της Γιουνάιτεντ προς τον 19ο τίτλο θέλει η Λίβερπουλ στο ντεµπούτο του Κάρολ. Η σύζυγος «έκαψε» τον Τουρέ Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Ε

ξήντα χρόνια ζωής συµπλήρωσε χτες ο Κένι Νταλγκλίς και το µόνο δώρο που ζητά από τους παίκτες του είναι η νίκη στο αυριανό ντέρµπι µε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (15.30 Novasports 1). Επιστρέφοντας στον πάγκο της Λίβερπουλ, ο «βασιλιάς Κένι» είχε δώσει το πρώτο του παιχνίδι στο «Ολντ Τράφορντ» και είχε γνωρίσει τον αποκλεισµό από το Κύπελλο Αγγλίας. Θέλει λοιπόν την ρέβανς, τόσο για τους πολύτιµους τρεις βαθµούς, όσο και για να προσπαθήσει να κόψει το δρόµο προς τον 19ο τίτλο της Γιουνάιτεντ, που θα καταρρίψει το ρεκόρ της δικής του οµάδας. «Ξέρω καλά τα mind games του Αλεξ και δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα και να του απαντήσω. Αλλωστε, δεν είµαστε πλέον παιδιά, για να ασχολούµαστε µε τέτοια πράγµατα», είπε ο Σκοτσέζος τεχνικός. Ο Φέργκιουσον πάντως, ακύρωσε την δική του συνέντευξη Τύπου, µετά την κλήση του σε απολογία για τις δηλώσεις σε βάρος του διαιτητή Ατκινσον. Εκτός από την, ούτως ή άλλως, µεγάλη σηµασία του αγώνα, ξεχωρι-

Ρεβάνς από τον Φέργκιουσον θέλει ο Νταλγκλίς στό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το διαφαινόµενο ντεµπούτο του Αντι Κάρολ. Ο... «Μίστερ 51 εκατοµµύρια» ήρθε τραυµατίας από τη Νιούκαστλ, αλλά ο Νταλγκλίς επιβεβαίωσε ότι τον τελευταίο καιρό προπονείται κανονικά και η πρώτη του εµφάνιση δεν βρίσκεται µακριά. Απών θα είναι σίγουρα ο Κέλι και αµφίβολος ο Αγκερ, ενώ από την Γιουνάιτεντ απουσιάζει το βασικό κεντρικό αµυντικό δίδυµο Φέρντιναντ - Βίντιτς, οι µακροχρόνια τραυµατίες

Αντερσον, Παρκ και Βαλένσια, ενώ αµφίβολος είναι ο Εβρά. Η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται σήµερα την Γουίγκαν (19.30 Novasports 1), αλλά το µυαλό όλων είναι στον Κόλο Τουρέ. Ο Αφρικανός αµυντικός βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευµένης ουσίας και έχει τεθεί εκτός οµάδας µέχρι να ξεκαθαρίσει το θέµα, αλλά ο Αρσέν Βενγκέρ αποκάλυψε ότι πήρε ένα χάπι διαίτης από τη γυναίκα του, που περιείχε την επίµα-

ITAΛΙΑ

Ρυθµίστρια η «κυρία» Η ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ µπορεί να έχει µείνει µακριά από την κορυφή του Καµπιονάτο, αλλά µπορεί να γίνει η ρυθµίστρια στη µάχη της κορυφής, στον αποψινό αγώνα µε την Μίλαν (21.45 connx3). Οι «ροσονέρι» πηγαίνουν στο Τορίνο έχοντας διαφορά πέντε βαθµούς από την Ιντερ και θέλουν να την κρατήσουν µε κάθε τρόπο ώς το τέλος του µήνα, όταν θα αντιµετωπίσουν την πρωταθλήτρια στο ντέρµπι του Μιλάνου. Η «κυρία», που µετρά έξι ήττες στα δέκα τελευταία παιχνίδια της, παλεύει πλέον για την έξοδο στην Ευρώπη και ελπίζει να επαναλάβει τον θρίαµβο του πρώτου γύρου στο «Σαν Σίρο», µε το γκολ του Ντελ Πιέρο (φωτό). «Χρειαζόµαστε µια ένεση αυτοπεποίθησης και, όταν προηγούµαστε, πρέπει να βρούµε τον τρόπο να κερδίζουµε τα παιχνίδια», σχολίασε ο Τζόρτζιο Κελίνι. Η Μίλαν, αντίθετα, προέρχεται από τη µεγάλη νίκη επί της Νάπολι και το µόνο που µπορεί να αποπροσανατολίσει τους παίκτες της είναι η ρεβάνς της Τετάρτης µε την Τότεναµ στο Λονδίνο. Ο Ιµπραΐµοβιτς ξεπέρασε το πρόβληµα που είχε τις τελευταίες µέρες και αναµένεται να είναι παρών στην επίθεση. «Θα παίξουν δύο µεγάλες οµάδες, µε τεράστια ιστορία και η αξία του αγώνα είναι πολύ µεγαλύτερη από τρεις βαθµούς», είπε ο Σουηδός. Αποκάλυψε επίσης, ότι µόλις κλείσει τα 33 του χρόνια (το 2015) θα εγκαταλείψει την ενεργό δράση, τονίζοντας: «∆εν θέλω να συνεχίσω να φτύνω αίµα καθηµερινά. Αλλωστε, δεν ξέρω αν το σώµα µου θα αντέχει µέχρι τότε...». Αύριο το απόγευµα η Ιντερ υποδέχεται την Τζένοα (16.00 conn-x1) και ο Λεονάρντο προανήγγειλε ότι θα κάνει αλλαγές, προκειµένου να ξεκουράσει τους µεγάλους σε ηλικία βασικούς του. Την ίδια ώρα, η Νάπολι θέλει να επανέλθει στις νίκες, αντιµετωπίζοντας την Μπρέσια στο «Σαν Πάολο» (16.00 conn-x1).

χη ουσία. Η Αρσεναλ, που υποδέχεται την Σάντερλαντ (17.00 Novasports 1), έχει το δικό της µυαλό στη ρεβάνς της Τρίτης, στη Βαρκελώνη, Τα προβλήµατα είναι πολλά και για τον Βενγκέρ, αφού µετά τους Φαν Πέρσι, Γουόλκοτ και Φάµπρεγας, αµφίβολος είναι και ο Σονγκ. Η Τότεναµ αντιµετωπίζει αύριο, εκτός έδρας, την Γουλβς (18.00 Novasports 4) και η Τσέλσι πηγαίνει την Δευτέρα στο Μπλάκπουλ (22.00 Novasports 1).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ντέρµπι στο Ανόβερο

Χωρίς τον Γκουαρδιόλα

ΤΗΝ θέση της στο επόµενο Τσάµπιονς Λιγκ και, κυρίως, το γόητρό της παίζει σήµερα το απόγευµα η Μπάγερν στο Ανόβερο (16.30 conn-x2), στο µεγάλο παιχνίδι της 24ης αγωνιστικής. Μετά και τον αποκλεισµό από το Κύπελλο, την περασµένη Τετάρτη, το κλίµα στο Μόναχο είναι βαρύ για τον Λούις Φαν Χάαλ, που ξέρει ότι µπορεί να χάσει από τώρα τη δουλειά του. «Στους µεγάλους συλλόγους µετρούν τα αποτελέσµατα. Το ξέρω αυτό και µπορώ να διαχειριστώ την πίεση.

Λυπάµαι µόνο για τους συνεργάτες µου...» δήλωσε ο Ολλανδός και συµπλήρωσε: «∆εν έχω απολυθεί πολλές φορές και είµαι περήφανος που δουλεύω στην Μπάγερν. Αν κερδίσουµε, τότε όλα θα είναι καλά». Το Ανόβερο, που διανύει την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του µε τον Μίρκο Σλόµκα στον πάγκο του, βρίσκεται στην τρίτη θέση (την τελευταία που οδηγεί στο Τσάµπιονς Λιγκ), έχοντας δύο βαθµούς διαφορά από τους Βαυαρούς. Ωστόσο, θα αγωνιστεί χωρίς τον

πρώτο σκόρερ του, τον τραυµατία Ντιντιέ Κονάν, ενώ από την Μπάγερν θα απουσιάζει ο τιµωρηµένος Σβαϊνστάιγκερ. «Το πρόβληµά µας δεν είναι να σταµατήσουµε µόνο τον Ρόµπεν ή τον Ριµπερί. ∆εν πρόκειται να προσαρµοστούµε σ’ αυτούς», τόνισε ο Σλόµκα. Κατά τα άλλα, η Στουτγάρδη υποδέχεται την Σάλκε και η δεύτερη Λεβερκούζεν την Βόλφσµπουργκ (19.30 connx2). Αύριο η Φράιµπουργκ παίζει µε την Βέρντερ (16.30 conn-x2) και το Αµβούργο µε την Μάιντς (18.35 conn-x2).

ΧΩΡΙΣ τον Πεπ Γκουαρδιόλα θα παραταχθεί η Μπαρτσελόνα στον σηµερινό εντός έδρας αγώνα µε την Σαραγόσα (21.00 conn-x1), καθώς ο Καταλανός τεχνικός παραµένει στο νοσοκοµείο µε πρόβληµα δισκοκοίλης και θα αντικατασταθεί από τον βοηθό του Τίτο Βιλανόβα. Σύµφωνα µε τον ισπανικό Τύπο, οι γιατροί συνέστησαν στον Γκουαρδιόλα να υποβληθεί σε εγχείρηση και εκείνος τους απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να απουσιάσει απο τον

αγώνα µε την Αρσεναλ. Στην Ρεάλ, που δοκιµάζεται αύριο στο Σανταντέρ (22.00 conn-x2), το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι ο τραυµατισµός του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος αντικαταστάθηκε µετά το χατ τρικ που σηµείωσε σε βάρος της Μαγιόρκα και οι εκτιµήσεις των γιατρών κάνουν λόγο για απουσία 10-15 ηµερών. Αυτό σηµαίνει πως θα κάνει αγώνα δρόµου για να προλάβει την ρεβάνς µε την Λιόν. MOΛΙΣ ένας βαθµός χωρίζει την πρωτοπόρο Λιλ από την

τρίτη Μαρσέιγ και έτσι το µεταξύ τους ντέρµπι κορυφής, αύριο το βράδυ στο «Βελοντρόµ» (22.00 Novasports 1), µπορεί να αποβεί καθοριστικό για την έκβαση του τίτλου. Η Λιλ, πάντως, ανανέωσε χτες το συµβόλαιο του νεαρού Βέλγου Εντέν Αζάρ, που «πολιορκείται» από τις µεγάλες οµάδες της Ευρώπης. Εκτός έδρας παίζουν απόψε οι άλλες οµάδες της κορυφής, η δεύτερη Ρεν στο Μονπελιέ και η τέταρτη Παρί ΣΖ µε την κινδυνεύουσα Οσέρ (22.00 Novasports 1).


18

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΤΩΝ Σ

ΝΕΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Ετοιμοπόλεμος ο Μέλμπεργκ ΣΤΗ διάθεση του Βαλβέρδε για τον αυριανό αγώνα με τον Εργοτέλη επέστρεψε ο Μέλμπεργκ (φωτό), ο οποίος ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε. Αυτό είναι το καλό νέο για το Βάσκο προπονητή, ο οποίος έχει να διαχειριστεί τέσσερις βασικές απουσίες (Μπράβο, Ιμπαγάσα, Τοροσίδης, Ριέρα) και την ενδεχόμενη υπεροψία των παικτών του απέναντι στους Κρήτες. Στο μεταξύ, οι Ριέρα, Τοροσίδης και Μιραλάς απολογήθηκαν εγγράφως για την ενέργειά τους να χτυπήσουν εκτός φάσης αντιπάλους τους. Και οι τρεις ζήτησαν συγγνώμη για τις αποβολές τους και περιμένουν την απόφαση της διοίκησης που, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι πρόστιμο. ΤΗ νίκη για να αυξήσει τη διαφορά του από

την τρίτη θέση θα ζητήσει ο Παναθηναϊκός στο «AEL FC Arena», στο ματς στο οποίο οι Θεσσαλοί θα κάνουν την ύστατη προσπάθεια. Χριστοδουλόπουλος, Μπουμσόνγκ, Πλεσί και Κατσουράνης δεν υπολογίζονται από τον Φερέιρα, ενώ ο Σισέ θα επιδιώξει να επιστρέψει στο γκολ, απέναντι στην ομάδα που έχει σκοράρει πέντε φορές στα τελευταία τρία παιχνίδια. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Μήτρογλου να κατεβάσει το σορτσάκι του μετά την επίτευξη του γκολ κατά του Παναθηναϊκού δεν αποκλείεται να βάλει σε νέους μπελάδες τον επιθετικό του Πανιωνίου. Χτες, ο πταισματοδίκης Καλλιθέας κάλεσε τον 23χρονο ποδοσφαιριστή σε απολογία για παράβαση του αθλητικού νόμου, που σχετίζεται με την προσβολή του αθλήματος.

«ΣΤΟ ΠΟΔΙ» ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Συστάσεις Μπιτσαξή σε «Θύρα 7» ΤΟΥΣ εκπροσώπους της «Θύρας 7» με επικεφαλής το μέλος του δ.σ. του Ολυμπιακού, Μ. Κουντούρη, δέχτηκε χτες το απόγευμα στο γραφείο του ο ΓΓΑ, Π. Μπιτσαξής. Θέμα συζήτησης ήταν τα φαινόμενα βίας, αλλά και τα ντέρμπι «αιωνίων» που ακολουθούν σε μπάσκετ και βόλεϊ. Ο κ. Μπιτσαξής συνέστησε στους οργανωμένους οπαδούς να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στα προσεχή ματς Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο». Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, οι εκπρόσωποι των οργανωμένων δεσμεύτηκαν πως «θα κάνουν ό,τι περνά απ’ το χέρι τους ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά». Σειρά στις συναντήσεις με το γενικό γραμματέα θα πάρουν οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και άλλων ομάδων εκτός Αθηνών. ΤΟ περιφερειακό ντέρμπι Ατρομήτου - Πανιωνίου έχει σηκώσει στο πόδι δύο γειτονιές της Αθήνας, ενώ το βαθμολογικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο και για τις δύο ομάδες. Στους γηπεδούχους το σύνθημα νίκης έδωσε ο Γ. Δώνης υπογραμμίζοντας ότι «σ’ έναν καθοριστικό αγώνα μάς δίνεται η ευκαιρία σε μεγάλο βαθμό να φύγουμε από τη θέση που είμαστε και την ευκαιρία αυτή πρέπει να την εκμεταλλευτούμε». Στην άλλη πλευρά ο αμυντικός των «κυανέρυθρων», Δ. Σιόβας, τόνισε πως η ομάδα του προετοιμάζεται για πόλεμο. «Πάμε για να τα δώσουμε όλα. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφησυχάσουμε επειδή στα παιχνίδια με τις θεωρητικά μεγάλες ομάδες τα πήγαμε καλά». ΤΗΝ απόφαση να τιμήσει στους αγώνες του Σαββατοκύριακου με ενός λεπτού σιγή τη μνήμη των δύο αστυνομικών, οι οποίοι έπεσαν θύματα εγκληματικής ενέργειας, ανακοίνωσε χτες η Σούπερ Λίγκα.

FOOTBALL LEAGUE

Ο Αρης υποδέχεται τον Ηρακλή σ’ ένα από τα κρισιμότερα συνειδητοποιήσει ότι μόνον αν κερδίσουν θα κρατήσουν Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Ε

ίναι η τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία, που ένα παιχνίδι Αρη Ηρακλή, στο Χαριλάου, έχει χαρακτήρα... τελικού. Τη σεζόν 2002-2003, η νίκη 2-1, με το γκολ του Γιάννη Μαλλού στις καθυστερήσεις, έδωσε στους «κίτρινους» το «εισιτήριο» για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ την περίοδο 2004-2005, το ντέρμπι σημαδεύτηκε από τα θλιβερά επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί του Αρη, καταδικάζοντας την ομάδα τους στο μηδενισμό, την αφαίρεση βαθμών και τον υποβιβασμό. Τα πράγματα ήρθαν έτσι που και αυτήν την φορά το διακύβευμα της αναμέτρησης με τους «κυανόλευκους» είναι πολύ σημαντικό. Κακά τα ψέματα, το αποψινό ματς στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (19:30) είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες του Αρη να προσεγγίσει την πέμπτη θέση. Σε περίπτωση ήττας, οι πιθανότητες της ομάδας να μπει στα πλέι οφ θα μειωθούν δραματικά. Ο Γιάννης Μιχαλήτσος δεν θα κάνει ριζικές αλλαγές στην εντεκάδα και η συμμετοχή των Σηφάκη, Μισέλ, Βανγκέλι, Περέιρα, Νέτο, Κόκε, Μπομπαντίγια θεωρείται βέβαιη. Στο κέντρο της άμυνας, οι Ρονάλντο, Λαζαρίδης και Παπαζαχαρίας «μάχονται» για δύο θέσεις ενώ στον άξονα της μεσαίας γραμμής ο Περέιρα θα έχει ως παρτενέρ έναν από τους Τόχα, Πρίττα. Το τρίτο ερωτηματικό αφορά την αριστερή πτέρυγα της επίθεσης για την οποία

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

Ενδιαφέρον στην κορυφή ΣΤΗΝ τελική ευθεία μπαίνουν ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικός για το κυνήγι της ανόδου. Ο πρώτος αντιμετωπίζει σήμερα (15:00 ΕΤ3) την Αναγέννηση στην Καρδίτσα έχοντας αρκετές απουσίες. Ο Στεφάν Ντεμόλ (φωτό) δε θα έχει στην διάθεσή του τους τραυματίες Στάθη, Φουρτάδο και Μπουχάν, αλλά και τους τιμωρημένους Κεϊτά, Ντάσιο. Από την άλλη, για την ομάδα του Βασίλη Παπαχρήστου δεν υπάρχουν απουσίες. Η ομάδα του Αγρινίου, αγωνίζεται αύριο (15:00) με την Βέροια. Ο Μπάμπης Τεννές δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, όμως δε συμβαίνει το ίδιο για τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη. Ο Ελληνας τεχνικός δεν υπολογίζει τους τιμωρη-

Το ντέρμπι της

μένους Καλί και Καλτσά και τους τραυματίες Σαϊτιώτη, Μιχαλόπουλο, Καπία. Αύριο (15:00) ο Αγροτικός Αστέρας φιλοξενείται στην έδρα του Ιωνικού. Για τον Περικλή Αμανατίδη θα απουσιάσουν οι τιμωρημένοι Τσουκαλίδης (είναι και τραυματίας), Χασιώτης, αλλά και ο ανέτοιμος Κονέ. Από την πλευρά του ο Μίκι Τσίρκοβιτς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Την ίδια στιγμή η Δόξα Δράμας φιλοξενείται από τον Εθνικό Αστέρα. Το μοναδικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Γρηγορίου είναι αυτό του τιμωρημένου Γιάννη Χλωρού. Στον αντίποδα, ο Νίκος Παντέλης δε θα έχει στην αποστολή τους τιμωρημένους Καρατζά και Χανιώτη, όπως και τον τραυματία Αντονι.

ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΟΣ θα παρουσιαστεί σήμερα ο Πανσερραϊκός στο «Πανθεσσαλικό» απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου (17:15). Οι Λεοζίνιο και Σουμπίνιο δεν ακολούθησαν την αποστολή της ομάδας τους στο Βόλο καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα τραυματισμού στον αστράγαλο και στον αχίλλειο τένοντα αντίστοιχα. Εκτός πλάνων είναι ο τιμωρημένος Γεωργιάδης και ο τραυματίας Παντελιάδης. Ο Παπάζογλου ξεπέρασε το πρόβλημα που είχε στη φτέρνα και τέθηκε στη διάθεση του κ. Βούκοτιτς, ενώ ο Αλβαρες, που βρίσκεται σε συζητήσεις για να λύσει το συμβόλαιό του με τα «Λιοντάρια» έμεινε στις Σέρρες, όπως και ο στρατευμένος Βοσκόπουλος.

Ο Μπομπαντίγια θέλει να πανηγυρίσει και μπροστά στον κόσμο του Αρη

ΟΛ. ΒΟΛΟΥ ΤΗΝ πρώτη του εμφάνιση ως βασικός με τον Ολυμπιακό Βόλου αναμένεται να κάνει σήμερα εναντίον του Πανσερραϊκού (17:15) ο Κρίστιαν Νέμεθ, αφού ο Μάκης Κατσαβάκης έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Ούγγρου φορ. Θέση στην αρχική 11άδα διεκδικούν και οι Ακόστα, Τικάο. Οι Βολιώτες θέλουν τη νίκη ώστε να διατηρηθούν στην τροχιά των πλέι οφ και ο αγώνας με τα «Λιοντάρια» αποτελεί γι΄αυτούς μία πρώτης τάξεως ευκαιρία. Ο κ. Κατσαβάκης δεν έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Μόνχε και Μητρόπουλο και τους τιμωρημένους Αλβάρεζ και Ούμπιντες. Οι δύο τελευταίοι θα μοιράσουν σήμερα στην παραλία του Βόλου προσκλήσεις σε μαθητές για τον αγώνα Κυπέλλου με τον Ατρόμητο.

ΛΑΡΙΣΑ

Μονόδρομος

Ο... ΓΟΛΓΟΘΑΣ της ΑΕΛ συνε τους Θεσσαλούς να πρέπει να ξεπερά Παιχνίδι στο οποίο η Λάρισα θα πρέπ νίκης, αφού πλέον έχει μείνει πολύ στικές λιγοστεύουν. Ο Νίκος Κωστέν «τελικός» για τους αγώνες που απομέ ψυχολογικά τους παίκτες του. Στο μέ χτεσινή προπόνηση ήταν ευχάριστα χ ο Ιγκλέσιας έβγαλε κανονικά το πρόγ Ευχάριστη μεν, απρόοπτη δε εξέλιξη είχε αρχίσει να ανακατεύει την «τράπ δεδομένη την απουσία του τιμωρημέ Φαμπιάν Κανόμπιο, ο οποίος δεν προ του να εμπνέει ανησυχία. Το τεχνικό ε Ουρουγουανό, που επέστρεψε σε κα λο χρονικό διάστημα, λόγω χειρουρ Στην τελευταία προπόνηση ο τεχνικό ότι όλα θα πάνε καλά απέναντι στον Π κτες του να είναι συγκεντρωμένοι στο


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

5

19

ΣΠΟΡ

ς χρονιάς!

α ντέρμπι των τελευταίων ετών και οι παίκτες του έχουν την ομάδα «ζωντανή» στο κυνήγι της πέμπτης θέσης

ς η νίκη

εχίζεται αύριο στο ΑΕΛ FC ARENA, με άσουν το εμπόδιο του Πανθηναϊκού. πει να πάρει τους τρεις βαθμούς της πίσω στη βαθμολογία και οι αγωνινογλου αποφεύγει το χαρακτηρισμό ένουν, κρίνοντας ότι αυτό δε βοηθάει έτωπο των τραυματιών τα νέα από τη χτες για τον Ελληνα τεχνικό, καθώς όγραμμα και τέθηκε στη διάθεσή του. η για τον κ. Κωστένογλου, που ήδη πουλα» χωρίς το Λατίνο μέσο και με ένου Αμπουμπακάρ. Απών θα είναι ο οπονήθηκε, χωρίς όμως η κατάστασή επιτελείο των «βυσσινί» δεν πιέζει τον ανονικούς ρυθμούς έπειτα από μεγάργικής επέμβασης στους κοιλιακούς. ός της Λάρισας δήλωνε αισιόδοξος Παναθηναϊκό, τονίζοντας στους παίο παιχνίδι και πειθαρχημένοι. Α. Α.

υποψήφιοι είναι οι Καστίγιο, Σακάτα και Μενδρινός. Ο Μεξικανός έχει αρκετές πιθανότητες να παίξει για πρώτη φορά ως βασικός, αλλά ο Μιχαλήτσος έχει ακόμη ενδοιασμούς που αφορούν τη φυσική του κατάσταση. Στην αποστολή μετέχουν οι: Σηφάκης, Χουάνμα, Λαζαρίδης, Παπαζαχαρίας, Ρονάλντο, Νέτο, Βανγκέλι, Καζναφέρης, Κόκε, Μπομπαντίγια, Πρίττας, Καστίγιο, Τόχα, Μενδρινός, Τσέζαρεκ, Σακάτα, Περέιρα, Μισέλ. Εκτός έμειναν οι Φατί, Βελλίδης, Τσεσνάουσκις, Οριόλ, Πορτίγια, Κουλουχέρης.

Κόντρα στο παρελθόν του Ο Γρηγόρης Παπαζαχαρίας έρχεται αντιμέτωπος με την ομάδα που τον ανέδειξε αλλά, όπως δήλωσε στη «Nova», θέτει την επαγγελματική του συνείδηση πάνω από το συναίσθημα. «Είμαι πλέον παίκτης του Αρη και θέλω να κερδίσουμε. Θα είναι πάντως ένα ιδιαίτερο ματς για μένα αφού είναι η πρώτη φορά που θα βρεθώ απέναντι στον Ηρακλή, με τον οποίο έζησα δέκα όμορφα χρόνια. Πιστεύω πως είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλό μας. Μπορεί να έχουμε μείνει πίσω στη βαθμολογία αλλά έχουμε τις δυνατότητες να κερδίσουμε και τα έξι παιχνίδια που έχουν απομείνει». Τέλος, ο πρόεδρος της Λέσχης, Γιάννης Γρανούζης, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που τον θέλουν να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΠΑΕ, στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

ΞΑΝΘΗ ΕΞΙ βαθμούς στα δύο παιχνίδια, σήμερα με Κέρκυρα στα «Πήγάδια» και στη συνέχεια με Πανσερραϊκό στις Σέρρες, ζήτησε από τους παίκτες της Ξάνθης ο Αρης Πιαλόγλου, κατά την επίσκεψή του στα αποδυτήρια στη διάρκεια της εβδομάδας. Ο πρόεδρος της θρακικής ΠΑΕ θέλει η ομάδα του να τελειώνει με την υπόθεση παραμονή, ώστε χωρίς άγχος να ξεκινήσει τον προγραμματισμό για τη νέα περίοδο. Αλλωστε, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις τόσο με τον τεχνικό διευθυντή, κ. Παπαδημητρίου, όσο και με τον σκάουτερ, κ. Μίτεφ, αναφορικά με την αναπροσαρμογή του ρόστερ της Ξάνθης. Μοναδικός απών από το σημερινό παιχνίδι θα είναι ο τιμωρημένος Φλίσκας.

ΚΑΒΑΛΑ ΜΟΝΟ νίκη θέλει αύριο η Καβάλα απέναντι στην Τρίπολη στο «Ανθή Καραγιάννη», με στόχο να διατηρηθεί στην τέταρτη θέση και να βάλει πλέον γερές βάσεις για τη συμμετοχή της στα πλέι οφ. Η αισιοδοξία είναι διάχυτη στους «Αργοναύτες», οι οποίοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες των τιμωρημένων Ντουγκλάο, Καρντόσο. Αντίθετα ο Χένρι Κάσπερτσακ υπολογίζει τόσο τον Νταρσεβίλ όσο και τον Οικονόμου, οι οποίοι προπονήθηκαν κανονικά. Το «Ανθή Καραγιάννη» σύμφωνα με την κίνηση των εισιτηρίων αναμένεται αύριο να ζήσει μεγάλες στιγμές, ενώ η διοίκηση της ΠΑΕ Καβάλα μοίρασε περίπου 2.000 προσκλήσεις σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Αμυνα ανάγκης Ο Λίμα αγρίεψε, ο Παράσχος τον «έστειλε» και ο Ηρακλής πάει στο ντέρμπι λαβωμένος στα μετόπισθεν. Επαλέ: «Ετοιμοι για μάχη» Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ Το κροΥσμα απειθαρχίας από τον Λίμα - το δεύτερο σε μια βδομάδα - ήταν κακό μαντάτο για τον Ηρακλή, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι «κυανόλευκοι» θα υποχρεωθούν να πάνε στο «Κλ. Βικελίδης» με άμυνα ανάγκης. Για την ακρίβεια, με τέσσερις παίκτες που δεν έχουν παίξει ποτέ μαζί. Ο Ουρουγουανός (φωτό) αντέδρασε έντονα στις παρατηρήσεις του προπονητή του έπειτα από σκληρό μαρκάρισμα στο οικογενειακό δίτερμα πάνω στον Βουτσιά και ο Γιώργος Παράσχος που, όπως και στην περίπτωση Σολτάνι - Κυριαζή, έχει αποδείξει ότι δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε θέματα πειθαρχίας, δε δίστασε να τον αφήσει εκτός αποστολής. Ετσι, μετά το δίδυμο ανάγκης στο κέντρο της άμυνας (Χοσέμι - Κυριαζής), τα προβλήματα εκτείνονται και στα άκρα. Αριστερά θα παίξει ο Κανακούδης, ενώ στη δεξιά πτέρυγα ο κ. Παράσχος προβληματίζεται για το αν θα πρέπει να διατηρήσει τον Καϊτά ή να τον επαναφέρει στη φυσική του θέση (αμυντικός μέσος) με παράλληλη μετατόπιση του Παπαστεριανού. Σίγουρος αμυντικός μέσος είναι ο Ντάνι, μπροστά θα παίξουν οι Γκαρασία, Μάρα, ενώ στην επίθεση οι Επαλέ και Ζερκά. Πρόβλημα (αγωνιστικό αυτήν τη φορά) προέκυψε και με τον Σολτάνι, που αποχώρησε με ενοχλήσεις στον ορθό μηριαίο του δεξιού του ποδιού. Η συμμετοχή του στη 18άδα θα κριθεί την τελευταία στιγμή, πριν από τον αγώνα. Με αυτά τα δεδομένα, ο προπονητής επέλεξε 19 παίκτες, τους Ελευθερόπουλο, Μπαντή, Ντάνι, Επαλέ, Γκαρσία, Χοσέμι, Γιάκομπ, Καϊτά, Σολτάνι, Μάρα, Μαχόπ, Ρόμπλες, Σζοτ, Ζερκά, Βουτσιά, Κανακούδη, Κυριαζή, Παπαστεριανό και Στάμου. Μιλώντας στο «bluarena.gr» ο προπονητής του Ηρακλή επανέλαβε ότι η ομάδα κατέρχεται στο σημερινό αγώνα με στόχο τη νίκη, προκειμένου να ξεφύγει από τα σενάρια παραμονής. «Ευελπιστώ ότι, όσο δύσκολο κι αν είναι, μπορούμε να αποσπάσουμε τη νίκη, για να φύγει το άγχος και να αποδώσουμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Η νίκη του Αστέρα στις Σέρρες περιέπλεξε την κατάσταση και ανέβασε το όριο σωτηρίας στους 35 βαθμούς. Ωστόσο, ο Ηρακλής έχει τη δυναμική να αποσπάσει αποτέλεσμα απ’ οποιαδήποτε ομάδα». Ετοιμος για το ντέρμπι δήλωσε και ο Ζοέλ Επαλέ. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη μας, να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να φύγουμε χαρούμενοι από κει. Πρέπει να κοιτάζουμε ως ομάδα ψηλότερα και να μη σκεφτόμαστε άλλα πράγματα, όπως η παραμονή. Η κατάσταση είναι στα χέρια μας». Ιδια ήταν και η εκτίμηση του Ντάνι, ο οποίος μίλησε στο συνδρομητικό κανάλι. «Είναι ένα δύσκολο πιαχνίδι, γιατί είναι εκτός έδρας και πρόκειται για ντέρμπι. Ο στόχος μας όμως, είναι να κερδίσουμε», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που δημιουργεί ο Ηρακλής, αλλά δεν τις εκμεταλλεύεται. «Είναι καλύτερα να κάνεις μια ευκαιρία και να σκοράρεις. Αλλά, όταν κάνεις πολλές ευκαιρίες, είσαι πιο κοντά στο να σκοράρεις», συμπλήρωσε.


20

6

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Κουαρτέτο προκρίσεων για την Ελλάδα ΤΕΣΣΕΡΙΣ προκρίσεις σε τελικούς, µε τους Πέρρα, Μπανιώτη, Χονδροκούκη, Φιλιππίδη, ήταν ο απολογισµός της ελληνικής αποστολής στη χτεσινή πρεµιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος Κλειστού Στίβου στο Παρίσι. Το «χορό» άνοιξε το πρωί η Αθανασία Πέρρα στο τριπλούν, καθώς µε 14,01µ. πέρασε 8η στο σηµερινό τελικό. «Παραλίγο να σπάσει η καρδιά µου µέχρι να δω ότι δε θα µε περάσει κάποια. Στον τελικό θα κάνω ό,τι καλύτερο µπορώ», δήλωσε. Αντίθετα, εκτός συνέχειας έµεινε η Παπαχρήστου, που είχε δύο άκυρες προσπάθειες και µε το 13,72µ. έµεινε 16η, ενώ η Πανέτα τραυµατίστηκε στην προθέρµανση και αποχώρησε. Το απόγευµα τη σκυτάλη πήραν οι δύο άλτες του ύψους, Κώστας Μπανιώτης («το σίγουρο είναι ότι θα

µπω στον τελικό για να κάνω ό,τι καλύτερο µπορώ», δήλωσε) και ∆ηµήτρης Χονδροκούκης («στον τελικό θα µπω πιο απελευθερωµένος και µε λιγότερο άγχος», επισήµανε), που µε 2,27µ. από το πρώτο άλµα πήραν το εισιτήριο για το σηµερινό τελικό. Τις ελληνικές προκρίσεις «έκλεισε» ο Κώστας Φιλιππίδης (φωτό) ο οποίος στο τελευταίο του άλµα πήρε µε 5,65µ. την πρόκριση στο σηµερινό τελικό του επί κοντώ. «Θέλω να κάνω ένα νέο ρεκόρ. Εάν αυτό γίνει θα έρθει κάτι καλό», τόνισε. Στο µήκος, ο Τσάτουµας έκανε µόλις δύο άλµατα (καλύτερο στα 7,81µ.), καθώς το τραυµατισµένο πόδι του δεν άντεξε, µε συνέπεια να εγκταλείψει. Εκτός τελικού έµεινε κι ο Τσάκωνας µε δύο άκυρα άλµατα κι επίδοση 7,35µ. Αναστάτωση προκλήθηκε µε το άλµα του Σντιρί, που ήταν κοντά στα 8µ., αλλά ο κριτής είδε

«Θρίλερ» µε ξένο Από τον Φρανκ Ουίλιαµς στον Μπράντον Μπάουµαν και απ’ αυτόν στον παίκτη... µυστήριο ο Αρης, ο οποίος «καίγεται» για τον αντι-Τάκερ Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Σ

ε «θρίλερ» εξελίσσεται το θέµα του αντικαταστάτη του «Πι Τζέι» Τάκερ στον Αρη. Η επιλογή του «εκλεκτού» του Λευτέρη Σούµποτιτς πέρασε χτες από χίλια κύµατα και οι οριστικές εξελίξεις αναµένονται πιθανότατα σήµερα. Αρχικά ο «Πίξι» επέλεξε τον Φρανκ Ουίλιαµς. Οι «κίτρινοι» συµφώνησαν µε τον 25χρονο, ύψους 2.01µ. γκαρντ - φόγουορντ, ο οποίος είχε ένα σύντοµο πέρασµα από το ΝΒΑ και φέτος αγωνίζεται στην Κίνα. Η οµάδα του όµως, Ξιγιάνγκ, δεν του έδωσε το ελεύθερο να φύγει και οι άνθρωποι του Αρη έστρεψαν αλλού το ενδιαφέρον τους. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής µέρας προέκυψε έντονο ενδιαφέρον για τον Μπράντον Μπάουµαν. Ο 27χρονος, ύψους 2.06µ. φόργουορντ αγωνίστηκε ω αντίπαλος του Αρη την περασµένη Τρίτη µε τη φανέλα της ΛεΜαν, το συµβόλαιό του µε την οποία λήγει την επόµενη εβδοµάδα. Οµως ενώ οι «κίτρινοι» ζήτησαν µέχρι και το «λέτερ οφ κλίαρενς» του Μπάουµαν, ξαφνικά τον έβαλαν στο περιθώριο. Κι αυτό επειδή, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Σούµποτιτς εντόπισε άλλον παίκτη, που αγωνίζεται στις θέσεις «2» και «3» (και όχι στις δύο των φόργουορντ όπως ο Μπάουµαν). Οι διαπραγµατεύσεις µε τον παίκτη... µυστήριο συνεχίζονταν µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η αλλαγή πλεύσης σχετικά µε τον Μπάουµαν οφείλεται στη βούληση του Σούµποτιτς να αποκτήσει περιφερειακό παίκτη. Αναφορικά µε το θέµα της προσθήκης κοινοτικού, ο Αρης ενδιαφέρθηκε και για τον Κροάτη πάουερ φόργουορντ Αντρέι Στίµατς (32, 2.05µ.), µε πλούσια ευρωπαϊκή εµπειρία. Οµως το θέµα της απόκτησης δεύτερου παίκτη «πάγωσε», αφού το βάρος πέφτει στην επιλογή του αντι-Τάκερ. Ο Σούµποτιτς «καίγεται» για την αίσια έκβαση του θέµατος του Αµερικανού, αφού θέλει να έχει τον παίκτη στον αγώνα της ερχόµενης Τετάρτης, στην Καβάλα. Η αναµέτρηση είναι κοµβικής σηµασίας για τον Αρη, ο οποίος θέλει να µείνει σε τροχιά τρίτης θέσης, ειδικά µε δεδοµένα τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν ο ΠΑΟΚ και το Μαρούσι. Στο µεταξύ, εκτός προπονήσεων παραµένει ο Χρήστος Ταπούτος ο οποίος αισθάνεται ενοχλήσεις στους προσαγωγούς.

σηµάδι στην πλαστελίνη και το έκρινε άκυρο, ξεσηκώνοντας θύελλα αποδοκιµασιών. Ούτε η Φιλάνδρα κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των 800µ., µολονότι το 2.03.89 ήταν η καλύτερη φετινή της επίδοση (έµεινε 11η), ενώ εκτός τελικού στο τριπλούν έµεινε ο Τσιάµης, που µακριά από τον καλό ευατό του, ήταν 12ος (16,30µ.). Σήµερα µπαίνουν στη «µάχη» οι άλλοι τέσσερις αθλητές µας. Πρώτη ξεκινά η Κυριακοπούλου στο επί κοντώ (όριο 4,55µ.), στη συνέχεια η Κοκλώνη αγωνίζεται στα 60µ. (στον ηµιτελικό περνούν οι 3 πρώτες κι οι 4 καλύτεροι χρόνοι), στο ίδιο αγώνισµα συµµετέχει ο Αγγελάκης (προκρίνονται οι 4 πρώτοι κι οι 4 καλύτεροι χρόνοι) και την ελληνική παρουσία κλείνει η Καφούρου στο µήκος (όριο 6,60µ.). ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΠΟΛΟ

Εφιάλτης για ΠΑΟΚ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ εµφάνιση πραγµατοποίησε χτες στο κολυµβητήριο του Πειραιά ο ΠΑΟΚ. Στην πρεµιέρα της 15ης αγωνιστικής, ο «∆ικέφαλος» πέρασε ένα εφιαλτικό απόγευµα, καθώς συνετρίβη από τον Ολυµπιακό µε 12-1! Οι παίκτες του Τρούµπιτς δεν µπόρεσαν σε κανένα σηµείο να βρουν ρυθµό, ήταν τραγικοί στην επίθεση (πέτυχαν το µοναδικό γκολ στο 4ο οκτάλεπτο), ενώ και αµυντικά δεν κατάφεραν να περιορίσουν τους «ερυθρόλευκους», µε συνέπεια ο αγώνας να εξελιχτεί εύλογα σε µονόλογο των γηπεδούχων. Τα οκτάλεπτα: 4-0, 3-0, 2-0, 3-1. Οι σκόρερ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Αφρουδάκης 1, Κοµάντινα 3, Σχίζας 1, Μπλάνης 2, Ντόσκας 3, Θεοδωρόπουλος 1, Κολόµβος 1. ΠΑΟΚ: Ντούλος 1. Στο σηµαντικότερο µατς του σηµερινού προγράµµατος στο κολυµβητήριο του Λαιµού, όπου η Βουλιαγµένη υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Αναλυτικά το πρόγραµµα: 15.00: ΝΟ Πατρών - Καλαµάκι, 16.00: Λάρισα - Παλ. Φάληρο, 19.00: Πανιώνιος - ΝΕ Πατρών, 19.00: Χίος - Εθνικός, 19.00: Βουλιαγµένη - Παναθηναϊκός. Κ. Μπ.

ΒΟΛΕΪ

Κούλουµα µε ντέρµπι

Περιµένει τον εκλεκτό του ο Σούµποτιτς

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Σούπερ Βουρνά ΣΠΟΥ∆ΑΙΑ εµφάνιση έκανε η Κρίστελ Βουρνά στο Γκραν Πρι κολύµβησης, που διεξάγεται στην Ιντιανάπολις. Η κολυµβήτρια από την Πάτρα, η οποία σπουδάζει στο κολέγιο της Αλαµπάµα, αγωνίστηκε στα 100µ. πεταλούδα, όπου πήρε την τρίτη θέση στον τελικό µε 59.56, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ. Μάλιστα µε αυτήν την επίδοση, η Βουρνά πλησίασε και το όριο πρόκρισης (59.30) για το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της Σαγκάης. ΤΕΝΙΣ: η Λετονία προηγείται της Εθνικής µας µε 2-0, µετά την ολοκλήρωση της χτεσινής πρώτης ηµέρας των αγώνων για το Κύπελλο Ντέιβις (2η κατηγορία Ευρωαφρικανικής Ζώνης), που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΑ το τριήµερο της Αποκριάς, το πρωτάθληµα του βόλεϊ συνεχίζεται κανονικά το επόµενο τριήµερο και µάλιστα θα κλείσει µε ντέρµπι την Καθαρά ∆ευτέρα. Πρόκειται για τη συνάντηαη ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκού στην Πυλαία (18.00 Novasports 4), στην οποία ο «∆ικέφαλος» καλείται να ξεπεράσει τον αποκλεισµό του κυπέλλου και να πετύχει µια νίκη, που θα τον βάλει µε το... ένα πόδι στην τετράδα. Για τον ΠΑΟΚ ενδιαφέρον έχει και το άλλο ντέρµπι της αγωνιστικής, µεταξύ Ολυµπιακού - ΕΑ Πατρών, που θα γίνει σήµερα (19.00 Novasports 4). ∆ύσκολο έργο έχουν ο Αρης, που δοκιµάζεται στην Κηφισιά χωρίς τον τιµωρηµένο Σαρικεΐσογλου και ο Απόλλων, που ταξιδεύει στη Λαµία. Αύριο στη Μίκρα (18.00) ο Ηρακλής θα φιλοξενήσει τον Επίκουρο, που έχει άµεση ανάγκη βαθµών. Και στις γυναίκες έχουµε ντέρµπι κορυφής την ∆ευτέρα, ανάµεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυµπιακό, µε παρόντες µαθητές και αθλητές στο Μετς (17.15 Σπορ+). Το Ανατόλια δίνει κρίσιµο αγώνα σήµερα στην Αθήνα µε την Κηφισιά και αν κερδίσει θα εδραιωθεί στην πέµπτη θέση. Για τις θέσεις 7-12, ο Ηρακλής θα παίξει επίσης σήµερα στο Κατσάνειο µε το Πειραµατικό (17.00). Την Καθαρά ∆ευτέρα, τέλος, τα κλιµάκια αγοριών και κοριτσιών της Θεσσαλονίκης θα δώσουν φιλικούς αγώνες στα Γιαννιτσά (15.00 και 17.00) µε τις αντίστοιχες οµάδες της Ενωσης Μακεδονίας.


φωνή

MΠΑΣΚΕΤ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

7

21

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΡΕΑΛ

Ζούρος ο 30ός

Παρελθόν ο Μεσίνα!

Ο 45χρονος κόουτς ανέλαβε χτες την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ανδρών και δήλωσε έτοιµος για την πρόκληση Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Ο

ΗΛΙΑΣ Ζούρος είναι ο 30ός προπονητής στην ιστορία της Εθνικής Ανδρών. Ο 45χρονος κόουτς (φωτό) έδωσε τα χέρια χτες µε τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, και η Οµοσπονδία ανακοίνωσε επίσηµα την πρόσληψή του µέχρι το 2012, οπότε διεξάγονται οι Ολυµπιακοί Αγώνες του Λονδίνου. «Είναι µεγάλη η τιµή αλλά και η ευθύνη» ήταν τα πρώτα λόγια του Ζούρου, ο οποίος έµεινε στην Ελλάδα µετά τον αγώνα της Ζαλγκίρις Κάουνας µε τον Ολυµπιακό για να οριστικοποιήσει τη συµφωνία του µε την ΕΟΚ.

«Στόχος µου είναι να διατηρήσω την Εθνική στο ανώτερο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται όλα τα προηγούµενα χρόνια. Οι Ελληνες παίκτες είναι πάντα καλοί. Το ίδιο και η Εθνική και θέλω να πιστεύω πως αυτό θα συνεχιστεί. Είναι ακόµα πολύ νωρίς να συζητήσουµε γιατί πολύ απλά όλα έγιναν σήµερα (σ.σ. χτες) το πρωί. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Θα δουλέψουµε και θα τα βρούµε όλα». Οσο για το Ευρωµπάσκετ της Λιθουανίας; «Πρέπει να δουλέψουµε για να είµαστε έτοιµοι. Είναι καλό που θα διεξαχθεί στην Λιθουανία γιατί δουλεύω εκεί και ήδη έχω αναπτύξει µία καλή σχέση που ίσως να µας βοηθήσει». Μετά από σειρά ετών ως βοηθός προ-

πονητή, ο Ζούρος... έπεσε στα βαθιά το 2000, όταν σε ηλικία µόλις 34 ετών διαδέχτηκε τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του Ολυµπιακού. Στο λιµάνι έµεινε για δύο χρόνια πριν «ξενιτευτεί» στον Λίβανο. Το 2005 επαναπατρίστηκε για λογαριασµό του Αρη, στον οποίο όµως άντεξε µόλις για λίγους µήνες, πριν αναλάβει το Περιστέρι. Στη συνέχεια συµφώνησε µε τη Ρασίνγκ Παρί (2006-07) και επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Πανελλήνιο, στον οποίο έµεινε από το 2007 µέχρι το 2010. Τον περασµένο Ιανουάριο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ζαλγκίρις Κάουνας.

Εκτός ελέγχου Ο Τζάστιν Γκρέι «το έσκασε» για τις ΗΠΑ, ο Ρόµπερτ Ντόζιερ απέχει επειδή θέλει να... προπληρωθεί το Μάρτιο και η αβεβαιότητα στον ΠΑΟΚ καλά κρατεί Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Π

ώς είναι δυνατόν να φτάνει µια κατάσταση σ’ ένα σηµείο όπου φαίνεται αδύνατο να µπορεί να προκύψει κάτι χειρότερο κι όµως πάντα αυτό προκύπτει; Ισως η απάντηση να βρίσκεται εντός της ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν οι Ελληνες παίκτες στις προπονήσεις έπειτα από τη διήµερη αποχή που πραγµατοποίησαν παραπονούµενοι για τις σηµαντικές καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωµές προς αυτούς κι ένα νέο µείζον θέµα ανέκυψε µε τους… Αµερικανούς. Πιο συγκεκριµένα αδικαιολογήτως απών ήταν από την πρωινή προπόνηση ο Τζάστιν Γκρέι αλλά τα… καλύτερα ήρθαν λίγο αργότερα όταν έπειτα από σχετική αναζήτηση πληροφοριών των ιθυνόντων διαπιστώθηκε πως ο 27χρονος γκαρντ βρισκόταν ήδη εκτός συνόρων, έχοντας επιστρατεύσει διαδοχικές πτήσεις προκειµένου να επιστρέψει στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Αδικαιολογήτως απών ήταν – για µια ακόµη φορά το τελευταίο χρονικό διάστηµα – κι ο Ρόµπερτ Ντόζιερ, ωστόσο

ΠΑΟΚ

Κίνδυνος και από Κούβελα! ΤΑ τεκταινόµενα στον ΠΑΟΚ συνθέτουν µια εικόνα ανάξια της ιστορίας της οµάδας και δηµιουργούν σοβαρά και µεγάλα ερωτηµατικά για το σχεδιασµό που έγινε στην αρχή της περιόδου. ∆ίχως κανείς να παραγνωρίζει τις δύσκολες εποχές που όλοι βιώνουν και την απώλεια των εσόδων που προέκυψαν από το χρηµατικό πρόστιµο και την τιµωρία των τεσσάρων αγωνιστικών µοιάζει ακατανόητο, όχι µόνο το πώς έφτασε η οµάδα µέχρι εδώ, αλλά και γιατί γίνονταν σκέψεις για την ενίσχυσή της. Πολλώ δε περισσότε-

ρο εκθέτει την ηγεσία του Ερασιτέχνη για την προ ηµερών δηµόσια στήριξή του στη σηµερινή διοίκηση της ΚΑΕ. Και σαν να µην έφταναν όλα αυτά, χτες έφτασε στα γραφεία της ΕΟΚ έγγραφο από τον Νίκο Κούβελα, που έχοντας στα χέρια του την τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων για χρέος στο πρόσωπό του ύψους 90.000 ευρώ, ζητά την απαγόρευση των µεταγραφών της ΚΑΕ ΠΑΟΚ µέχρι να εισπράξει το ποσό που του επιδικάστηκε. Η αβεβαιότητα είναι πιο έντονη από ποτέ.

το κοινό παράδοξο έχει να κάνει µε τη θέση της ΚΑΕ σύµφωνα µε την οποία δεν υπάρχουν οφειλές προς τους ξένους. Εντούτοις, στην περίπτωση του πρώτου, κατόπιν επικοινωνίας που υπήρξε ανάµεσα στους ανθρώπους της οµάδας και τον εκπρόσωπό του, αρχικά ειπώθηκε πως είναι δυσαρεστηµένος γενικά µε την κατάσταση που επικρατεί µε τα διαδοχικά προβλήµατα αλλά στη συνέχεια µεταφέρθηκε κι η δυσφορία του για το γεγονός πως παρότι αξίωνε να λάβει τις τελευταίες πληρωµές του σε µετρητά, αυτό έγινε µ’ επιταγή, άσχετα αν οικονοµικά τον κάλυπτε µέχρι και τον Μάρτιο. Ο ΠΑΟΚ εξετάζει όλα τα ενδεχόµενα αντίδρασης δίχως ν’ αποκλείει τίποτα. Σ’ ό,τι έχει να κάνει µε τον Ντόζιερ, ο ίδιος ζήτησε να καλυφθεί και το υπόλοιπο της δόσης που εκκρεµεί για τον τρέχοντα µήνα, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 5.000 δολάρια κι αν δε συµβεί θα συνεχίσει ν’ απέχει. Η κατάσταση είναι τέτοια που και στις δυο περιπτώσεις απαιτούνται λεπτότατοι χειρισµοί για να µην πάνε στράφι οι κόποι µιας ολόκληρης χρονιάς.

ΤΟ σοκ στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν µεγάλο χτες, αφού ο Ετόρε Μεσίνα υπέβαλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της οµάδας! Ο Ιταλός κόουτς πήρε την απόφασή του µετά την εντός έδρας συντριβή από τη Σιένα (σε αδιάφορο µατς, αφού η «βασίλισσα» είχε εξασφαλίσει την πρωτιά) και τη γνωστοποίησε χτες στη διοίκηση της οµάδας, η οποία προσπάθησε να τον µεταπείσει, αλλά µάταια. Αργότερα η Ρεάλ ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση του Μεσίνα είναι οριστική και πως νέος κόουτς της οµάδας θα είναι ο µέχρι πρότινος βοηθός του «Εκτορα», Εµανουέλ Μολίν. ΝΒΑ: την ανατροπή της χρονιάς έκαναν οι Ορλάντο Μάτζικ στο Μαϊάµι! Παρότι βρέθηκαν να χάνουν µε 73-49 στις αρχές της τρίτης περιόδου, κέρδισαν τους Χιτ µε 96-99 (Τζέιµς 29 - Ρίτσαρντσον 24) µε καταιγισµό τριπόντων στο δεύτερο ηµίχρονο και τον Τζέισον Ρίτσαρντσον να µετρά 5/5. Στη Γιούτα οι Ντένβερ Νάγκετς πήραν νέα νίκη µετά την παραχώρηση του Καρµέλο Αντονι, επικρατώντας µε 101-103 των Τζαζ (Τζέφερσον 19 - Λόουσον 23).

ΗΡΑΚΛΗΣ

«Κρας τεστ» ΩΣ «κρας τεστ» βλέπουν στον Ηρακλή την αναµέτρηση της ερχόµενης Τετάρτης µε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Οι «κυανόλευκοι» δεν έχουν αξιώσεις νίκης και θέλουν να κάνουν µία δυνατή... προπόνηση εν όψει του καθοριστικού αγώνα της µεθεπόµενης αγωνιστικής, µε το Μαρούσι στον Αγιο Θωµά. Ο Σάββας Ηλιάδης θα απουσιάσει από τρίτο συνεχόµενο αγώνα και ο Κρις Χουγκάζ θέλει να τον δει έτοιµο στο µατς του Αµαρουσίου, ενώ ο Βλάντο Πέτροβιτς επέστρεψε χτες από τη Σερβία, όπου είχε µεταβεί για τη γέννηση του γιου του. Το θετικό για τον Ηρακλή είναι ότι µέχρι και την αναµέτρηση του Αγίου Θωµά δεν αναµένεται να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά µε το ρόστερ.


22

φωνή

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΟΛΑ καλά τα είδε στις αποφάσεις του Τάσου Σιδηρόπουλου ο ∆ηµήτρης Καλύβας, παρατηρητής διαιτησίας του ντέρµπι της Τετάρτης. Ακόµη και την αποβολή του Ιβιτς την είδε φυσιολογική, θεωρώντας ότι ο Σέρβος έβρισε το ρέφερι (τον... άκουσε απ’ τα επίσηµα του ΟΑΚΑ, όπου βρισκόταν). Το αστείο είναι ότι ο παίκτης του ΠΑΟΚ αποβλήθηκε για «θέατρο» µετά την κλοτσιά του Μάκου και ο παρατηρητής δικαίωσε το διαιτητή για εξύβριση! Γ. Β.

∆ΕΝ είναι µόνον οι Μάλτση και Κωστάκη που κάνουν υπερήφανο το ελληνικό γυναικείο µπάσκετ στο εξωτερικό. Η Αρτεµις Σπανού βίωσε µία σπάνια τιµή, αφού αναδείχθηκε κορυφαία ρούκι της χρονιάς στο κολεγιακό πρωτάθληµα των ΗΠΑ µε το Πανεπιστήµιο Ρόµπερτ Μόρις! Η 18χρονη µπασκετµπολίστρια παράλληλα επιλέχθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της βορειοδυτικής περιφέρειας του πρωταθλήµατος. Η ίδια δήλωσε συγκινηµένη για τη διάκριση και έτοιµη για µία λαµπρή καριέρα. Α. Γκ.

click

Ο ΑΡΗΣ υποδέχεται απόψε τον Ηρακλή σ’ ένα από τα κρισιµότερα µατς της σεζόν και µόνο σε περίπτωση νίκης θα διατηρήσει ελπίδες για τη διεκδίκηση της πέµπτης θέσης. Μέχρι τώρα, οι παίκτες επικαλούνταν τον παράγοντα κόπωση για να δικαιολογήσουν τα άσχηµα αποτελέσµατα στο πρωτάθληµα. Το... άλλοθι της Ευρώπης έπαψε όµως να υπάρχει και οι «κίτρινοι» καλούνται να αποδείξουν ότι αξίζουν τη συµµετοχή στα πλέι οφ. Β. Μ.

Τοίχοι από... χόρτο! ΟΙ Πανευρωπαϊκοί αγώνες κλειστού στίβου διεξάγονται στο «Palais Omnisports Paris Bercy», το οποίο, όπως διαπίστωσαν οι Ελληνες αθλητές, είναι εκτός από λειτουργικό και πανέµορφο στάδιο. Το πιο εντυπωσιακό πάντως είναι ότι εξωτερικά οι τοίχοι έχουν αληθινό γκαζόν! Κι επειδή οι Γάλλοι είχαν και µεράκι στην έναρξη των προκριµατικών, επέλεξαν χαµηλό φωτισµό και χαλαρή µουσική. Αυτοί είναι αγώνες... Π. Γκ.

TVεπιλογές 10.05 14.00 14.45 15.00 15.20 16.00 16.30 17.00 17.00 17.15 17.15 19.00 19.00 19.00

ΣΗΜΕΡΑ Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Κλειστού Στίβου (Ζ) Μπόχουµ - Καρλσρούη (ποδόσφαιρο, Ζ) Μπέρµιγχαµ - Μπρόµγουιτς (ποδόσφαιρο, Ζ) Καρδίτσα - Γιάννινα (ποδόσφαιρο, Ζ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Κλειστού Στίβου (Ζ) Λιβόρνο - Βαρέζε (ποδόσφαιρο, Ζ) Ανόβερο - Μπάγερν (ποδόσφαιρο, Ζ) Αρσεναλ - Σάντερλαντ (ποδόσφαιρο, Ζ) Νιούκαστλ - Εβερτον (ποδόσφαιρο, Ζ) Skoda Ξάνθη - Κέρκυρα (ποδόσφαιρο, Ζ) Ολυµπιακός Β. - Πανσερραϊκός (ποδόσφαιρο, Ζ) Βουλιαγµένη - ΠΑΟ (πόλο, Ζ) Ολυµπιακός - ΕΑ Πατρών (βόλεϊ, Ζ) Μαγιόρκα - Βαλένθια (ποδόσφαιρο, Ζ)

φαλτσαριστά Ευτυχώς που παρενέβη ο ΓΓΑ διότι είχαµε αρχίσει να φοβόµαστε ότι τα πράγµατα στο µπάσκετ είναι τραγικά. Τελικά είναι κωµικά. Επεισόδια στο βόλεϊ ΠΑΟΚ - Ηρακλή; Ηταν για χρόνια αδικηµένο αυτό το άθληµα. Ειλικρινά δε γνωρίζουµε αν ο Μπλάνκο κάνει δεκτή την τελευταία πρόταση της ΑΕΚ. Την επόµενη πάντως θα την απορρίψει. Τι να πούµε για τη δήλωση Πιλάβιου ότι µε τη διαιτησία έχει τα µάτια ανοιχτά και τ’ αφτιά κλειστά; Μένουµε µε το στόµα ανοιχτό.

ΕΣΤΩ και µετά από 16 χρόνια, ο Ερίκ Καντονά αποφάσισε να µιλήσει για το περίφηµο χτύπηµα κουνγκ φου, που είχε δώσει σε οπαδό της Κρίσταλ Πάλας. «Ηταν µια από τις µεγάλες µου στιγµές... Μερικοί οπαδοί θέλουν να χτυπήσουν οι ίδιοι τέτοιου είδους ανθρώπους, που βρίζουν ποδοσφαιριστές, και το έκανα γι’ αυτούς», είπε ο Γάλλος από την Σιγκαπούρη, όπου πήγε µε την ιδιότητα του τεχνικού διευθυντή της οµάδας Κόσµος της Νέας Υόρκης. Το χτύπηµα του στοίχισε τιµωρία οκτώ µηνών. Ζ. Ν.

ΕΤ-1 Conn-X2 Novasports 1 ΕΤ-3 ΕΤ-1 Conn-X1 Conn-X2 Novasports 1 Novasports 4 ΝΕΤ Novasports 2 ΕΤ-1 Novasports 4 Conn-X1

19.30 19.30 19.30 21.00 21.45 22.00 22.00 23.00 02.15 04.00 13.30 14.30 15.00 15.00

Αρης - Ηρακλής (ποδόσφαιρο, Ζ) Μάντσεστερ Σ. - Γουίγκαν (ποδόσφαιρο, Ζ) Λεβερκούζεν - Βόλφσµπουργκ (ποδόσφαιρο, Ζ) Μπαρτσελόνα - Σαραγόσα (ποδόσφαιρο, Ζ) Γιουβέντους - Μίλαν (ποδόσφαιρο, Ζ) Οσέρ - ΠΣ Ζερµέν (ποδόφαιρο, Ζ) Νιου Τζέρσεϊ - Τορόντο (µπάσκετ, Ζ) Ατλέτικο Μ. - Βιγιαρεάλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Ρασίνγκ Κλ. - Ολίµπο (ποδόσφαιρο, Ζ) Γιούτα - Σακραµέντο (µπάσκετ, Ζ) ΑΥΡΙΟ Σαµπντόρια - Τσεζένα (ποδόσφαιρο, Ζ) Ντούισµπουργκ - Μπίλεφενλντ (ποδόσφαιρο, Ζ) Ολυµπιακός - Εργοτέλης (ποδόσφαιρο, Ζ) Καβάλα - Τρίπολη (ποδόσφαιρο, Ζ)

Novasports 2 Novasports 1 Conn-X2 Conn-X1 Conn-X3 Novasports 1 Novasports 3 Skai TV Novasports 2 Novasports 3 Conn-X1 Conn-X2 ΝΕΤ Novasports 2

15.30 15.50 16.00 16.00 16.30 17.15 17.15 18.00 18.00 18.30 19.30 20.00 21.45 22.00 22.00

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Κλειστού Στίβου (Ζ) Ιντερ - Τζένοα (ποδόσφαιρο, Ζ) Νάπολι - Μπρέσια (ποδόσφαιρο, Ζ) Φράιµπουργκ - Βέρντερ (ποδόσφαιρο, Ζ) Λάρισα - ΠΑΟ (ποδόσφαιρο, Ζ) Ατρόµητος - Πανιώνιος (ποδόσφαιρο, Ζ) Γουλβς - Τότεναµ (ποδόσφαιρο, Ζ) Λεβάντε - Εσπανιόλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Αµβούργο - Μάιντζ (ποδόσφαιρο, Ζ) ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ποδόσφαιρο, Ζ) Μπιλµπάο - Σεβίλη (ποδόσφαιρο, Ζ) Λάτσιο - Παλέρµο (ποδόσφαιρο, Ζ) Μαρσέιγ - Λιλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Σανταντέρ - Ρεάλ Μ. (ποδόσφαιρο, Ζ)

Novasports 1 ΕΤ-1 Conn-X1 Conn-X3 Conn-X2 Novasports 2 Novasports 3 Novasports 4 Conn-X3 Conn-X2 Novasports 1 Conn-X1 Conn-X3 Novasports 1 Conn-X2

ΕΝΑ φιλικό πραγµατικής αλληλεγγύης έγινε τις προάλλες στην Κερατέα, ανάµεσα στον τοπικό Κεραυνό και τον Αστέρα Εξαρχείων. Αντίπαλοι η οµάδα της περιοχής, της οποίας οι κάτοικοι αντιστέκονται στη δηµιουργία ΧΥΤΑ και ο Αστέρας, που συµβολίζει την πιο «διαφορετική» οµάδα της Ελλάδας. Εκατοντάδες οπαδοί από τα Εξάρχεια πήγαν µε τα πούλµαν στην Κερατέα, η οµάδα τους έχασε 5-3, αλλά, µαζί µε τους «αντιπάλους» τους, πανηγύρισαν ένθερµα και τα οχτώ γκολ... Γ. Π.

23.00 Αθλητική Κυριακή (εκποµπή, Ζ) ΝΕΤ 02.15 Βελέζ Σ. - Μπόκα Τζ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 2 ∆ΕΥΤΕΡΑ 15.00 Πανθρακικός - Λεβαδειακός (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 17.15 ΠΑΟ - Ολυµπιακός (βόλεϊ, Ζ) sport plus 18.00 Εθνικός - Τρίκαλα (ποδόσφαιρο, Ζ) ΕΤ-3 18.00 ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (βόλεϊ, Ζ) Novasports 4 20.00 Βιτσέντζα - Τορίνο (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 21.15 Αουγκσµπουργκ - Φορτούνα Ντ. (ποδόσφαιρο, Ζ)Conn-X2 22.00 Μπλάκπουλ - Τσέλσι (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1 22.00 Λα Κορούνια - Σοσιεδάδ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 22.00 Αταλάντα - Νοβάρα (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X3 ΤΡΙΤΗ 21.45 Μπαρτσελόνα - Αρσεναλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Mega 21.45 Σαχτάρ Ντ. - Ρόµα (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1

µπρος πίσω Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στις οµάδες της Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Μπορεί ο Αρης να ήθελε να ξεφορτωθεί τον «Πι Τζέι» Τάκερ, όµως αυτό δεν αναιρεί ότι ο Αµερικανός τα µάζεψε και έφυγε µόνος του. Πριν κοπάσει ο θόρυβος, την «κοπάνησε» ο Τζάστιν Γκρέι από τον ΠΑΟΚ. Το γεγονός ότι οι δύο ΑµεριΑπό Απότον τη κανοί είναι «κολλητοί» φίλοι Αντώνη Βίκυ ίσως να µην είναι τυχαίο, Τσότσου Γκάτζιο όµως δεν είναι αυτό το θέµα. Το θέµα είναι πως οι τάσεις φυγής των παικτών παίρνουν διαστάσεις λαίλαπας. ∆εν πρέπει να λησµονείται

Πάει να χαθεί ο έλεγχος

ότι το ίδιο έκανε και ο ΝτεΣον Σιµς στον ΠΑΟΚ, στο ξεκίνηµα της χρονιάς, όπως και οι Ερµίν Τζάζβιν, Πρέντραγκ Ντρόµπνιακ στον Ηρακλή (αν και ο τελευταίος δεν το «έσκασε», αλλά έφυγε µε τη συναίνεση της οµάδας). Ολοι οι παραπάνω ήταν πληρωµένοι. Στην παραπάνω κατηγορία δε συµπεριλαµβάνονται οι Παπαδόπουλος (ΠΑΟΚ), Παπανικολόπουλος, Λιούις (Ηρακλής) οι οποίοι έφυγαν όντας απλήρωτοι. Στη «µέση» βρίσκεται ο Φώτης Λαµπρόπουλος που αποχώρησε επειδή είχε καλύτερη πρόταση, αλλά και οικονοµικό θέµα (από πέρυσι). ΑΝ συνυπολογίσει κανείς και τα τερτίπια του Ρόµπερτ Ντόζιερ στον ΠΑΟΚ, γίνε-

ται κατανοητό ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι παίκτες που αποχώρησαν, αν και οικονοµικά τακτοποιηµένοι, έφυγαν επειδή είχαν... χαλαστεί µε τις συνθήκες που βίωναν στις οµάδες. Το ερώτηµα είναι πώς µπορούν να αντιδράσουν οι ίδιες οι ΚΑΕ. Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγµατα, οι περισσότερες έχουν στηρίξει τις οµάδες τους πάνω στους Αµερικανούς και πολλές φορές αναγκάζονται να ανέχονται τα τερτίπια τους. Το θέµα είναι ότι οι οµάδες, όπως και το ελληνικό πρωτάθληµα, φυλλορροούν και πως ο περιορισµός στις αλλαγές δεν τους επιτρέπει να κάνουν και πολλά. Και το δυσάρεστο είναι πως είµαστε ακόµα στην αρχή...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 5/3/2011  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 5/3/2011  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4289

Advertisement