Page 1

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 1,30 ΕΥΡΩ

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Μπλακ άουτ»

Ποινική δίωξη για κακούργηµα στον Γ. Καπελέρη Για ανείσπρακτα πρόστιµα 15 εκατ. ευρώ. Τον απέπεµψε ο Ευ. Βενιζέλος. «∆ώσαµε ονόµατα», λένε οι δύο οικονοµικοί εισαγγελείς σελ. 23

Την παρέµβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο Μιχ. Λεµούσιας σελ. 19

σε ιατρεία - φαρµακεία ΠΑΡΕΛΥΣΕ ΑΠΟ ΧΤΕΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, λόγω των κινητοποιήσεων των γιατρών και των φαρµακοποιών. Μέχρι την Πέµπτη µόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα νοσοκοµεία και το ΙΚΑ, ενώ σε τετραήµερη απεργιακή κινητοποίηση µέχρι την ίδια µέρα βρίσκονται και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες γιατροί. Επιπλέον, όσοι χρειαστούν φάρµακα θα πρέπει και σήµερα, όπως και χτες, να αναζητήσουν φαρµακεία ασφαλείας, αλλά και να τα πληρώσουν από την τσέπη τους, αφού από την 1η Ιανουαρίου οι φαρµακοποιοί σταµάτησαν να τα χορηγούν µε πίστωση στους ασφαλισµένους όλων των ταµείων. Σκοπιµότητες πίσω από την απεργία των φαρµακοποιών κατήγγειλε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουµάνης. σελ. 8 - 9

«Εκλογές πριν από το Πάσχα» Τελεσίγραφο Α. Σαµαρά από τη Θεσσαλονίκη

ΜΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ «ΑΣΧΕΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» Ονοµατολάτρες, Βατοπέδι και Ρώσοι, και µια βόλτα στην Ισλανδία

σελ. 10

σελ. 5, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

03 01

Βρέθηκε νεκρός ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Επανοµής που είχε εξαφανιστεί σελ. 15 Πέθανε ο Κίρο Γκλιγκόροφ σελ. 21

Στην αφετηρία για το χρίσµα οι Ρεπουµπλικανοί

ΠΑΟΚ

σελ. 20

«Αστραπές και βροντές να πέσουν στο µανάβη!» Αποκρυπτογραφήθηκε κατάρα 1.700 χρόνων στην Αντιόχεια σελ. 30

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το χρονοδιάγραµµα των έργων και «424» από φέτος Ó Βρέθηκε λύση για το σταθµό στο Παπάφειο Ó Ανάσα για τους µετρόπληκτους επιχειρηµατίες Ó Το δίκτυο των 33 χιλιοµέτρων υπολογίζεται, σε σηµερινές τιµές, ότι θα κοστίσει 3,5 δισ. ευρώ Ó Αρχίζει η επέκταση προς Καλαµαριά, Ευκαρπία και νοσοκοµεία «Παπαγεωργίου» σελ. 12 - 13

Κλείνει στη Βόλφσµπουργκ o Βιεϊρίνια, τέλος ο Κοντρέρας σελ. 28


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 7.41 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 17.18 ΣΕΛΗΝΗ 10 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας Μουσική Ο Χρήστος Μητρέντζης εμφανίζεται απόψε στην «Πριγκηπέσσα» (Φιλικής Εταιρείας 5, περ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/273.542).

Μαλαχίου προφήτου και Γορδίου µάρτυρος O προφήτης Μαλαχίας καταγόταν από τη φυλή Λευί και εργάσθηκε στους χρόνους του Νεεμία στην Ιερουσαλήμ. Ελαβε την προσωνυμία Μαλαχίας, που σημαίνει «ο άγγελός μου», εξαιτίας της αρετής του. Στο προφητικό του βιβλίο μίλησε για την αγάπη του Θεού προς το λαό του και προφήτευσε τον ερχομό του Ιωάννη του Προδρόμου, που θα προετοίμαζε το δρόμο για τον Ιησού.

Το µονοτονικό διαχρονικά

Ενδιαφέρουσα η πληροφορία (στη σελίδα «Πολιτισμός» της «Καθημερινής», 15.10.2011) ότι τριάντα χρόνια από την καθιέρωση του μονοτονικού ένας σημαντικός αριθμός εκδοτών εξακολουθεί να προτιμά και να χρησιμοποιεί το πολυτονικό σύστημα – μάλιστα δε, με αποτελέσματα που δικαιώνουν την επιλογή τους. Στο εισαγωγικό μέρος της παρουσίασης του θέματος (όπου συνεργάζονται ο κ. Μαν. Βελιτζανίδης, διευθυντής των εκδόσεων «Ινδικτος» και η κ. Γιώτα Κριτσέλη, διευθύντρια των εκδόσεων «Κίχλη»), ο κ. Ν. Βατόπουλος ευστοχεί στον καίριο χαρακτηρισμό του ως περιόδου «θηριώδους λαϊκισμού» της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια της οποίας το μονοτονικό υπόκειται σε κακοήθη εξαλλαγή και παίρνει διαστάσεις συμβόλου για την «προχωρημένη διανόηση» - με συνέπειες γενικότερες, τις οποίες και συνοπτικά περιγράφει ο κ. Βελιντζανίδης στο άρθρο του. Ποιες είναι αυτές, όμως, δεν προκύπτει τόσο από την μονοσήμαντη γενίκευση «σήμερα είναι κοινός τόπος ότι της οικονομικής και κοινωνικής μας χρεοκοπίας προηγήθηκε η γλωσσική χρεοκοπία, διά των “απλουστεύσεων” και του μονοτονικού», όσο από την επακολουθούσα οιονεί επεξήγηση, ότι «η αποθέωση της ήσσονος προσπάθειας, των “απλουστευμένων’’ λύσεων, της απαξίωσης κάθε κανόνα, ακόμη και αυτών των γραμματικών, δεν οδηγεί παρά στη χρεοκοπία και στην ερήμωση». Διότι αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Ο θηριώδης λαϊκισμός εισέβαλε στη χώρα, ως πολιτικός μεσσιανισμός. Επέβαλε την ήσσονα προσπάθεια ως αγωνιστική διεκδίκηση και ιδεολογικό στόχο για τα «κεκτημένα» του λαού. Και, μεταξύ άλλων, πήρε βέλη αναισθητοποίησης και από τη φαρέτρα της παλιότερης διαμάχης πολυτονικού και μονοτονικού. Τα πάντα, τότε, για το «δικαίωμα του 5», που δεν έχει μικρή συμμετοχή στο σχηματισμό ενός μέρους του σημερινού επιστημονικού και πνευματικού κατεστημένου και της κοινωνικής πολιτικής, ακόμη και φορολογικής συμπεριφοράς του. Ισως όμως η επιβίωση/αναβίωση του πολυτονικού να είναι άγγελμα ηθικής αντιστροφής.

Θέατρο Η ομάδα «Angelus Novus» παρουσιάζει μια δραματοποιημένη αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για παιδιά κάθε ηλικίας, με τίτλο «Ο κυνηγός και τα πετειναράκια» στο θέατρο «Ορα» (πρώην «Μικρό Θέατρο», Αντ. Καμάρα 3, πλησίον ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/232.799). Σκηνοθετεί ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης.

Η Ταμίλα Κουλίεβα και ο Γιώργος Τάρλοου πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Κτήνος στο φεγγάρι», σε σκηνοθεσία Στ. Λιβαθινού στο «Εγνατία» (Πατρ. Ιωακείμ 1, τηλ. 2310/ 225.172) στις 21.15.

Εικαστικά Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Σταβέρη, με τίτλο «Ενας κόσμος χωρίς περιθώρια», φιλοξενείται στο Μουσείο Φωτογραφίας (Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310/566.716). Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

Για σήμερα, Τρίτη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά θα σημειωθεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Τετάρτη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Τοπικά θα σημειωθεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ -2 3

ΦΛΩΡΙΝΑ -3 2

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -2 10

ΚΟΖΑΝΗ 1 3

ΛΑΡΙΣΑ 1 6

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2 6

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 3 7

ΙΩΑΝΝΙΝΑ -1 6 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 6 8

ΑΘΗΝΑ 4 10

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 3 8

ΤΡΙΠΟΛΗ -1 7

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 10 12

È 2

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 1 6

Ó 1

ΛΑΡΙΣΑ 0 5

ΑΘΗΝΑ 2 10

Í 1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΒΑΛΑ 0 4

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -1 9

ΚΟΖΑΝΗ -1 3

Ó 1

ΤΡΙΠΟΛΗ 8 10

Ï 2

ΚΑΒΑΛΑ 2 5

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 8 12

Í 2 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 7 11

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 9 11

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ......... 0-4 ΛΟΝΔΙΝΟ ..... 6-11 ΡΩΜΗ ............10-14 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ......................... 1-6 ΟΣΛΟ .............. -3-0 ΠΑΡΙΣΙ ............. 5-12 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ......... 3-8 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ............................... 1-9 ΚΙΕΒΟ ........... -1-6 ΜΑΔΡΙΤΗ ....... 2-11 ΜΟΝΑΧΟ .......... -1-6 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ...... 7-8

σαν σήμερα 1887

1900

1911

1951

Χ. Τρικούπης

Απεργίες

Α. Παπαδιαµάντης

Γ. ∆ροσίνης

Γίνονται εκλογές στην Ελλάδα τις οποίες κερδίζει ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Κύμα απεργιών σαρώνει την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, απεργούν οι εργάτες των χαλυβουργείων στη Βιέννη, των υαλουργείων στις Βρυξέλλες και διαφόρων κλάδων στη Γερμανία.

Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, διηγηματογράφος και ποιητής.

Πεθαίνει ο Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

«Πόλεµος» για τον «πόλεµο στον Παπαδήµο» Κόντρες γύρω από τις δηλώσεις του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας λαϊκή δυσαρµονία ανάµεσα στο λαό και την ασκούµενη πολιτική. Αυτό που βλέπουν σχεδόν όλοι οι Ελληνες, ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας το παραβλέπει», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης. Στο ίδιο µήκος κύµατος και η τοποθέτηση και του Γιάννη Δηµαρά, που µίλησε για αντιδεοντολογική τοποθέτηση του κ. Παπούλια και για συµµετοχή του «στην προσπάθεια τροµοκράτησης όσων αντιστέκονται στην εκποίηση της χώρας».

ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ itsoxos@ekdotiki.gr

«Πόλεμος» ξέσπασε στο πολιτικό σκηνικό για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «ο Λουκάς Παπαδήμος δέχεται πόλεμο». Ο νεοδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, πήρε σαφή θέση υπέρ του κ. Παπούλια και της κυβέρνησης Παπαδήμου την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη επαναλάμβανε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από το Πάσχα. Οξύτατη κριτική στην τοποθέτηση του κ. Παπούλια άσκησε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας τον για δηλώσεις που δε συνάδουν με το αξίωμα του αμερόληπτου ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, αλλά και ο Γιάννης Δημαράς.

Ο

Ο Στ. ∆ήµας

κ. Παπούλιας, µιλώντας µε δηµοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, µετά το τέλος της τελετής υποβολής ευχών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για το νέο έτος, εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Του γίνεται πόλεµος. Το βλέπω στις εφηµερίδες µε σχόλια που θα µπορούσαν να µη γίνονται», είπε ο κ. Παπούλιας, ενώ υιοθέτησε θέσεις που εξέφρασε ο κ. Παπαδήµος στο πρωτοχρονιάτικο µήνυµά του. «Αφού ένας τεχνοκράτης σαν τον κ. Παπαδήµο εµφανίζεται αισιόδοξος, θα πρέπει αυτή την αισιοδοξία να τη συµµεριστούµε», σηµείωσε ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας. «Ο κύριος και βασικός πόλεµος που διεξάγεται σήµερα είναι απέναντι στον κόσµο της εργασίας και τα δικαιώµατά του», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, που πρόσθεσε: «Δε συνάδουν µε το ρόλο του Προέδρου της

«Κούρεµα» χρέους 75% προωθούν Αθήνα - Βερολίνο Μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που θα φτάσει έως το 75% προωθούν οι Γερμανοί, αλλά και η ελληνική πλευρά, εξέλιξη που ανατρέπει για άλλη μια φορά τα έως τώρα δεδομένα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, αφού η όποια συμφωνία για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Λίγες μέρες μετά τη διαπίστωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η μείωση του χρέους κατά 50% δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα του χρέους, έρχονται πληροφορίες από τη Γερμανία που κάνουν λόγο για «κούρεμα» της τάξης του 70%-75% των ελληνικών ομολόγων. Οι τελευταίες εξελίξεις για το PSI απασχόλησαν τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του Δηµοκρατίας τέτοιου είδους πολιτικές δηλώσεις. Ο ανώτατος πολιτειακός πα-

πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, εν μέσω βροχής δημοσιευμάτων. Σύμφωνα με την Deutshe Welle, «συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό της μείωσης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων να φτάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στον Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δισ. με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φτάσει στο 120% μέχρι το 2020». Προσθέτει, επίσης, ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες διαθέτουν 200 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ». ράγων, πρώτα και κύρια, σύµφωνα µε το Σύνταγµα, οφείλει να διαπιστώνει τη

∆ιπλή διεµβόλιση του ΛΑΟΣ προς Ν∆ και ΠΑΣΟΚ Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΛΑΟΣ. Για το σκοπό αυτό βρέθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος είδε ανθρώπους και στελέχη που ενδιαφέρονται να μπουν στις βουλευτικές λίστες του ΛΑΟΣ. Μάλιστα το μεσημέρι ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε σε μια κλειστή συνάντηση που έγινε στην ταβέρνα «Ο Βυθός», στην Ευκαρπία, σε περίπου 60 παλιά μέλη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και να δημιουργήσει περαιτέρω δεσμούς

μαζί τους. Στη συνέχεια ο κ. Καρατζαφέρης επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου είχε συναντήσεις για το θέμα της λίστας, ενώ κατόπιν έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιτα, παρουσία των βουλευτών Αγγελου Κολοκοτρώνη και Κώστα Κιλτίδη (φωτογραφία). Στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν το έχουν αντιληφθεί. Λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στήριξε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπού-

λια, και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. «Μακάρι οι πολιτικοί αρχηγοί να εκτελούσαν τα καθήκοντά τους και τις υποχρεώσεις τους στην πατρίδα με την ίδια σαφήνεια που το κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τις παραινέσεις που απηύθυνε προς τους πολιτικούς. Ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στην πρότασή του να μειωθεί ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης και σημείωσε: «Είναι απαραίτητο και νομίζω ότι και ο πρωθυπουργός συμφωνεί». Ν.Ο.

Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήµα, που χτες επισκέφτηκε τον κ. Παπούλια (φωτογραφία) και ρωτήθηκε σχετικά. «Δε δικαιούµεθα να µην κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας για να επιτύχει αυτή η κυβέρνηση, στην οποία ο ελληνικός λαός έχει στηρίξει τις ελπίδες του», τόνισε. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική στήριξη 250 και πλέον βουλευτών και µεγάλη κοινωνική αποδοχή. Ο κ. Δήµας ενηµέρωσε τον Πρόεδρο για όλα τα ζητήµατα της εξωτερικής πολιτικής, εστιάζοντας κυρίως στις πρόσφατες δηλώσεις του Μεσούτ Γιλµάζ για εµπρησµούς στα ελληνικά νησιά την περίοδο 1995- 97. «Εµείς θέλουµε καλές, εξαιρετικές σχέσεις µε τη γείτονα Τουρκία, αλλά αυτού του είδους οι πράξεις, όποτε κι αν έγιναν, αναµφίβολα, εάν δε διαλευκανθούν, δηλητηριάζουν το κλίµα», υπογράµµισε ο κ. Δήµας, τονίζοντας ότι αναµένεται η απάντηση της τουρκικής πλευράς στα διαβήµατα που έκανε η Αθήνα, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέµα. Στο µεταξύ, µε απόφαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήµου, ο δηµοσιογράφος Δηµήτρης Τσιόδρας αναλαµβάνει διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

η άποψή μας

Οι 100 κρίσιµες µέρες και η αφασία των κοµµάτων Οι πιο κρίσιµες εκατό µέρες της µεταπολιτευτικής µας ιστορίας άρχισαν να µετράνε µε την είσοδο του νέου έτους. Παίζεται το µέλλον της χώρας εντός του ευρώ και µαζί µ’ αυτό το επίπεδο ζωής που κατακτήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Οχι φυσικά στο «όλον», αφού έχει περικοπεί σηµαντικά, αλλά στο βασικό του πυρήνα... Η µοίρα το έφερε αυτό το κρίσιµο τρίµηνο να µην το διαχειρίζεται µια κυβέρνηση µε πρωθυπουργό εκλεγµένο από το λαό, αλλά τεχνοκράτη, που στηρίζουν χωρίς µεγάλη ζέση τρία κόµµατα, εκ των οποίων τα δύο κυβερνητικά σε όλη τη µεταπολίτευση. Κι αυτό ίσως αποτελεί µοναδική ευκαιρία για να γίνουν όσα πρέπει, αφού το παραλυµένο πολιτικό σύστηµα που ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας µας έχει έναν και µοναδικό θεό που βοηθά στην αναπαραγωγή του: το πολιτικό κόστος. Αν ο Λουκάς Παπαδήµος διαπιστώσει ότι δε γίνονται όλα «όπως πρέπει» αυτές τις µέρες, οφείλει να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των τριών κοµµάτων που µετέχουν στην κυβέρνησή του, απαιτώντας ουσιαστικά την ειλικρινή τους στήριξη στα µέτρα που καλείται να λάβει. Μέσα στο Γενάρη θα πρέπει να έχουν «περάσει» όλες οι εκκρεµότητες από το µνηµόνιο και το µεσοπρόθεσµο, µεταξύ αυτών οι ρυθµίσεις που «κόπηκαν» στη συνεδρίαση του προηγούµενου Υπουργικού Συµβουλίου, δηλαδή η αδειοδότηση δικηγορικών εταιριών ανά την Ελλάδα και η απελευθέρωση των αδειών στα φορτηγά δηµόσιας χρήσης, όπως και οι ρυθµίσεις για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει και το κύριο έργο της, την κρίσιµη διαπραγµάτευση για το PSI και τη νέα δανειακή σύµβαση, είναι αντιµέτωπη µε τα εσωκοµµατικά προβλήµατα των τριών κυβερνητικών εταίρων που περί άλλα τυρβάζουν: το ΠΑΣΟΚ αναζητά αρχηγό, µε τον πρόεδρό του να µην έχει παραιτηθεί ακόµη και κορυφαίους υπουργούς να ‘χουν το νου τους περισσότερο εκεί... Η ΝΔ νοιάζεται µόνο για το χρόνο των εκλογών, αλλά σύντοµα θα έρθει αντιµέτωπη µε την ανάγκη ψήφισης µέτρων για τα οποία η ίδια επιθυµεί να αποφασιστούν µετά τις εκλογές. Για ευνόητους λόγους. Ο ΛΑΟΣ θέτει συγκεκριµένες προϋποθέσεις για την παραµονή του στο κυβερνητικό σχήµα... Το βέβαιο είναι ότι, αν δε γίνουν όσα πρέπει, δε θα πάρουµε τα 89 δισ. ευρώ το Μάρτιο και συνεπώς ούτε λεφτά για να στηθούν κάλπες δε θα υπάρχουν. Το Μάρτιο πρέπει να πληρωθεί και το οµόλογο των 14,4 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Λ. Παπαδήµου σε ενδεχόµενο «άτακτης, καταστροφικής χρεοκοπίας» στο πρωτοχρονιάτικο µήνυµά του.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

επωνύμως

Μετά την αποχώρηση Με τον Σαντάμ Χουσεΐν και το καθεστώς του οι ΗΠΑ είχαν την ουσιαστική αφορμή και τη δυνατότητα να «τελειώσουν» με την επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου – 1991, που διεξήχθη για την απελευθέρωση του Κουβέιτ, μετά την εισβολή και κατάληψη από τα ιρακινά στρατεύματα. Τότε που τρεις πανίσχυρες φάλαγγες αρμάτων μάχης, μετά την πλήρη εξουδετέρωση της πολεμικής μηχανής του Ιράκ, απείχαν μόλις εκατόν πενήντα χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη. Ομως, ο πρόεδρος Μπους, πατέρας, ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΙΤΖΗ έκρινε ότι τόσο η εντολή του ΟΗΕ, όσο και η αποστολή των συμμαχικών αφορούσε την απελευθέρωση του Κουβέιτ. Ετσι, οι ΗΠΑ έμελλε να αντιμετωπίσουν και πάλι τον Σαντάμ Χουσεΐν μερικά χρόνια μετά, με την επιχείρηση Αλεπού της Ερήμου – 1998. Ηδη, από καιρό ήταν γνωστή η πολεμική ισχύς του Ιράκ –δύο πολυαίμακτοι πόλεμοι με το Ιράν– αλλά και οι επεκτατικές διαθέσεις του Σαντάμ Χουσεΐν – εισβολή και κατάληψη του Κουβέιτ. Αλήθεια, ποιο κράτος στην Αραβική Χερσόνησο και τον Περσικό Κόλπο, μηδέ της Σαουδικής Αραβίας εξαιρουμένης, θα μπορούσε να αντισταθεί στην πολεμική ισχύ του Ιράκ; Προφανώς κανένα. Ολα αποτελούσαν «εύκολη λεία» για τον Ιρακινό δικτάτορα. Οταν συνειδητοποίησαν αυτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ, ήταν αργά. Επρεπε να στοιχειοθετηθεί μία αφορμή, μία πρόφαση. Και

αυτή ήταν η διατήρηση και ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Η συνέχεια είναι γνωστή, δεδομένου ότι ο πόλεμος στο Ιράκ για πολλά χρόνια απασχολούσε τα ΜΜΕ ως απόλυτη επικαιρότητα. Στον τόπο μας, οι εκτιμητές και αναλυτές του πολέμου συνηγορούντος και του έντονου, για πολλούς άκριτου, αντιαμερικανισμού που επικρατεί συνήθως, αναφέρονται στις απώλειες των ΗΠΑ, το κόστος του πολέμου, τις παράπλευρες απώλειες, τις καταστροφές και επιπτώσεις. Ουδείς έκανε ποτέ τον κόπο να εκτιμήσει και να αναφερθεί ανεπηρέαστα σε αυτά που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν επιτυχίες. Καταρχήν απάλλαξαν το Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεΐν και το καθεστώς του. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Ιρακινός δικτάτορας εκτός των άλλων εξόντωσε ενάμισι εκατομμύριο Κούρδους και Σιίτες Ιρακινούς. Διατήρησαν το status quo στην περιοχή και περιέλαβαν και το Ιράκ στην επιρροή τους. Διατήρησαν τον έλεγχο στην πιο πλούσια πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του κόσμου και εξασφάλισαν την ελεύθερη διακίνησή του. Εξασφάλισαν την ανεξαρτησία στα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου. Υπερασπίστηκαν τα ζωτικά συμφέροντά τους στην περιοχή – ενέργεια, εμπόριο, στρατηγικότητα. Αν αυτά κρίνονται ως ήσσονος σημασίας για τις ΗΠΑ, τότε οι αναλυτές ομιλούν για… άλλο πόλεμο. Οι ΗΠΑ πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Ομως στη ζωή όλα έχουν ένα τίμημα και ο πόλεμος, ο κάθε πόλεμος, το βαρύτερο.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 16ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.476 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ: Βουλής 14, Σύνταγμα, Τ.Κ. 10563, Τηλ.: 210 7255850, 210 7256764

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤHΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αύριο το Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ Την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, αναμένουν στο κίνημα με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, για το εάν θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το αν θα παραμείνει στην ηγεσία ή όχι. Χτες ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σε δηλώσεις του στον ιστότοπο reporter.gr, δήλωσε πως «υπάρχει μπροστά μας ένα ακόμα Πολιτικό Συμβούλιο, κατά το οποίο αναμένεται να συζητήσει το τοπίο σχετικά με το

μέλλον και τις διαδικασίες και φυσικά, με απόλυτο γνώμονα την πορεία της χώρας προς τους αδιαπραγμάτευτους στόχους της κυβέρνησης. Μια πορεία, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί εντελώς απαλλαγμένη από πιθανό περισπασμό των υπουργών της από εσωκομματικές έννοιες. Ο Παπανδρέου και δικαιούται και υποχρεούται, απέναντι σε έναν κόσμο που τον ψήφισε για τέσσερα χρόνια, να κριθεί απ’ αυτόν και μόνο απ’ αυτόν για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες. Δεν

Μήνυµα Σαµαρά από τη Θεσσαλονίκη για εκλογές πριν από το Πάσχα ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Εκλογές πριν από το Πάσχα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ τοποθέτησε το χρόνο των εκλογών πριν από το Πάσχα, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει μια από τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του και να πείσει την κομματική βάση ότι δεν υποχωρεί.

Α

πό τη Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν πριν από την επόµενη µεγάλη θρησκευτική γιορτή, ενώ ευχήθηκε το 2012 να είναι και η χρονιά που θα ξεκινήσει η έξοδος της χώρας από την κρίση. «Μην πάµε στα πολιτικά, είµαστε στα πολιτιστικά», είπε απαντώντας σε ερώτηση του «Αγγελιοφόρου» όσον αφορά το χρόνο των εκλογών. Εσπευσε όµως να διευκρινίσει µε σαφή στόχευση: «Αλλά, άµα χρειαστεί, σας λέω ότι είναι πριν από το Πάσχα». Μια δήλωση που έγινε την εποµένη της φράσης του Προέδρου της Δηµοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ότι γίνεται πόλεµος στην κυβέρνηση. Ο ίδιος είχε φροντίσει και προ ηµερών να θέσει βέτο στη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών µετά το Πάσχα, µε δηµόσια παρέµβασή του, ενώ το ίδιο έκανε και κατά τη συνοµιλία που είχε µε βουλευτές και στελέχη του κόµµατος στο δείπνο, όπου παρακάθησε χτες το µεσηµέρι. Εκεί ο κ. Σαµαράς τόνισε ότι το PSI θα είναι κοµβικής και κρίσιµης σηµασίας, ενώ εκτίµησε ότι η σηµερινή κυβέρνηση προλαβαίνει να προχωρήσει έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις. Μάλιστα έκανε λόγο για κωλυσιεργία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να καθυστερήσουν οι εκλογές, οι οποίες προσδιόρισε ότι θα γίνουν πριν από τις 15 Απριλίου. «Είχαµε προσδιορίσει όλοι µαζί

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεναγήθηκε μαζί με τη σύζυγό του στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης στα εκθέματα της έκθεσης «Βυζάντιο και Αραβες»

ως καταλληλότερη ηµεροµηνία τη 19η Φεβρουαρίου. Αν η συµφωνία για ανταλλαγή οµολόγων λήξει νωρίτερα, µπορούν οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα. Αν χρειαστούν µερικές εβδοµάδες ακόµα, τότε µπορούν οι εκλογές να καθυστερήσουν λίγο ακόµα. Αλλά να εξηγούµαστε: όχι µετά το Πάσχα», είναι η εκτίµηση του προέδρου της ΝΔ.

Στο Βυζαντινό Μουσείο Το πρωί ο κ. Σαµαράς είδε τα εκθέµατα του Βυζαντινού Μουσείου, ενηµερώθηκε αναλυτικά για τα µόνιµα εκθέµατα αλλά και για την έκθεση «Βυζάντιο και Αραβες» από τον υποδιευθυντή του µουσείου Σταµάτη Χονδρογιάννη. «Το µουσείο ήταν καταπληκτικό, η ξενάγηση πραγµατικά απίστευτη. Είµαστε στη χρονιά που θα ξεκινήσουν οι µεγάλες γιορτές για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και είναι τιµή µου να βρίσκοµαι τώρα στη Θεσσαλονίκη, που όλοι µας τόσο πολύ αγαπούµε. Εύχοµαι το 2012 να είναι και η χρονιά που θα ξεκινήσει και η έξοδος από αυτήν την πολύ µεγάλη κρίση που βιώνει όλος ο ελληνικός λαός και τη βιώνει πολύ επώδυνα. Να είµαστε όλοι καλά, να είµαστε δυνατοί και ιδιαίτερη φροντίδα ο καθένας ας δώσει στους πιο αδύναµους, στα µικρά παιδιά, στη φτωχολογιά και στους

γέρους, τους ανήµπορους», σηµείωσε ο κ. Σαµαράς µετά το τέλος της ξενάγησης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ συνοµίλησε µε εκπροσώπους των εργαζοµένων στο µουσείο, οι οποίοι τον ενηµέρωσαν ότι δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευµένα για τα Σάββατα του Νοεµβρίου και του Δεκεµβρίου. Αυτοί τόνισαν στον πρόεδρο της ΝΔ πως, αν δεν πληρωθούν, σκέφτονται να προχωρήσουν σε κλείσιµο του µουσείου τα Σάββατα. Ο κ. Σαµαράς αναγνώρισε ότι είναι δίκαιο το αίτηµά τους, αλλά είπε ότι είναι λάθος µορφή πάλης το κλείσιµο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευσαν ο υφυπουργός Υγείας, Δηµήτρης Βαρτζόπουλος, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο βουλευτής Εβρου Αλέξης Δερµεντζόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός, καθώς και οι ενδιαφερόµενοι να συµµετάσχουν στη λίστα της ΝΔ της Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιµόπουλος και Παναγιώτης Κοκκόρης. Επίσης ήταν εκεί και τα κοµµατικά στελέχη Νίκος Φώτος και Αγγελος Χατζηδηµητρίου.

μπορώ, όμως, να αντιληφθώ τους παραλογισμούς κάποιων που λύσσαξαν να αποχωρήσει από πρωθυπουργός. Μήπως μετά την αποχώρησή του άλλαξε η πολιτική της κυβέρνησης; Ή μήπως επιδείχθηκε μεγαλύτερη ένταση δουλειάς ή αποτελεσματικότητας, κυρίως στα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και όχι μόνο; Αν όλα αυτά έχουν διαπιστωθεί, να τα συζητήσουμε και να τα συζητήσουμε όλα. Και ο νοών νοείτω...».

Ο γάµος, το δείπνο και ο πρώην δήµαρχος Θεσσαλονίκης Ενας γάμος έφερε την Πρωτοχρονιά τον πρόεδρο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το «παρών» στη γαμήλια δεξίωση του γάμου της Ντενίζ Χαΐτογλου, κόρης του στενού του φίλου Κώστα Χαΐτογλου, που παντρεύτηκε τον Στέλιο Καλλιγιάνη, ένα μόνιμο αξιωματικό της αεροπορίας από την Κρήτη. Εκεί κάθισε στο κεντρικό τραπέζι μαζί με τους Δημήτρη Βαρτζόπουλο, Δημήτρη Τσάμη, Αντώνη Οικονόμου, Κώστα και Αλέξανδο Χαΐτογλου, ενώ το «παρών» στην δεξίωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και οι πρώην βουλευτές Γιώργος Ορφανός και Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ παρακάθησε σε δείπνο, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του η Διοικούσα της ΝΔ Θεσσαλονίκης στο εστιατόριο «Clossar». Εκεί ήταν οι πρόεδροι των τοπικών ΝΟΔΕ Τάσος Εμμανουηλίδης, Θόδωρος Μητράκας, Κυριάκος Λαζός και Μίλτος Τασούλης, όλοι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης (Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ιωαννίδης, Ράπτη, Καράογλου και Αναστασιάδης), καθώς και άλλα στελέχη, όπως οι Φίλιππος Ζαφειρίου, Νίκος Φώτος, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Πανοζάχος, Κωστής Ζαχαράκης, Αντώνης Οικονόμου, Αννα Ευθυμίου, Μάγδα Καρακόλη και Βίκυ Ευταξά. Το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για την Αθήνα, επισκέφτηκε τον Δημήτρη Ζάννα, τον παλιό δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρο του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα. Με τον 90χρονο Θεσσαλονικιό συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς, καθώς ο Δημήτρης Ζάννας είναι ξάδελφος της μητέρας του προέδρου της ΝΔ. Ν.Ο.


6

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Η προφυλάκιση Εφραίµ Η προφυλάκιση του σεβασµιότατου Εφραίµ –ο οποίος κατέθετε πριν από µερικά χρόνια µε ύφος δεκαπέντε καρδιναλίων, θηριώδεις µπράβους και πανάκριβα 4Χ4– δείχνει και την ποιοτική εξέλιξη –εννοείται προς το καλύτερο– της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως και τη θαρραλέα στάση πολλών γυναικών εκπροσώπων της. Πολλά έχει ακούσει η Ελληνική Δικαιοσύνη –αρκετές φορές δικαιολογηµένα– όµως ας έχουµε υπόψη µας και τις συνθήκες που ζει και εργάζεται αλλά και την ποιότητα όλων όσων την κριτικάρουν ασύστολα… Πολλά αναπάντητα ερωτήµατα όπως π.χ. πώς είναι δυνατόν δασιΤΟΥ ΗΛΙΑ κή έκταση 8.000 ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ* στρεµµάτων µε µέτωπο στη θάλασσα (Ουρανούπολη) να πωλείται 1.000.000 ευρώ, όταν την ίδια εποχή π.χ. στην παραλία Παλιουρίου πωλούνταν έκταση ελάχιστων στρεµµάτων στο ποσό των 200.000 ευρώ… Η ανακρίτρια που προφυλάκισε τον ηγούµενο ξεπέρασε την τηλεοπτική τροµοκρατία καναλιών που κατακρηµνίζουν πολιτικούς ηγέτες ταυτόχρονα µε την «αθώωση» και «ολική επαναφορά» των ήδη κατακρηµνισθέντων και καταδικασµένων εκλογικά (και όχι απλώς δηµοσκοπικά…) και φανέρωσε –για εκατοµµυριοστή φορά…- την οξύτητα του προβλήµατος στην Ελλάδα, και µιλάµε πάντα για το διαχωρισµό Εκκλησίας και Κράτους. Από την εποχή των Βαυαρών έως σήµερα κανένας δεν κατάφερε να λύσει το πρόβληµα, δηλαδή να θεσπίσει την κοσµικότητα του κράτους και φαίνεται πως δε θα µπορέσει ούτε στο µέλλον. Ενώ στην Ελλάδα του µνηµονίου θίγονται –δικαιολογηµένα σε αρκετές περιπτώσεις, αδικαιολόγητα σε άλλες…- σχεδόν όλες οι κοινωνικές τάξεις και στρώµατα, δεν έχει θιχτεί µέχρι σήµερα η Εκκλησία, που «αποστοµώνει» όλες τις κριτικές µε το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει. Απρόσµενη (;) υποστήριξη προσφέρεται στην Εκκλησία για την υπόθεση Βατοπεδίου από πολλές πλευρές που εκπροσωπούν την ελληνική κοινωνία, όπως και από εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ας γνωρίζουν οι «ενδιαφερόµενοι» πως αυτό ακριβώς είναι το πρόβληµα της Ελλάδας. Δεν µπήκε ακόµη στην ευρωπαϊκή και δηµοκρατική εποχή της νεωτερικότητας. Αλλιώς θα είχε κάνει διαχωρισµό Εκκλησίας και Κράτους εδώ και 150 χρόνια. Είναι πολύ απλό. * Ο ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ είναι οικονοµολόγος

ται Αλπειςσσαλονικιώτικη παρέα βρίσκεΚώ -

Με θε λπεις ο στις ιταλικές Α ες έρ ημ ς τι ς αυτέ ωθυπουργός ής. Ο πρώην πρ νλ μα ρα Κα ας στ ος Βαληνάκη, μαζί με το ζεύγ ές οπ ακ δι ι νε κά κούς φίλους ενούς προσωπι αζαρίδη, αλλά και τους στ ρο Λ ντζή και Σταύ υ και ο του, Βάκη Φρα ες ήταν μαζί το έρ ημ ς κέ ρι με Το πρόενώ για κης Ευσταθίου. Τά ος ίλ φ υ το ρπάτημα παλιός άνει αρκετό πε μβ λα ρι πε μα γουρα θα γραμ και κάποιοι σί αν α, σί βα ει ορ και υφάρουν. λογίες για να λο ιο κα δι Ν.Ο. υν νο άχ ψ

∆ε βλέπω φως στο βάθος του... τούνελ

Χορευμπτήαρςάκια του κέντρου της πόλης ιάδις-

Στα Πρωτοχρον παραμονή της ν τη σε δα κέ ασ άννης Μπουεσσαλονίκης, Γι ο δήμαρχος Θ βράδυ ήταν κατά τις 10 το τάρης. Μάλιστα ριολεκτικά διέπρεψε στο ι κυ χίζοντας στο «Balkan» κα ό ροκ και συνε απ ας ντ νώ κι Ξε ές χορευχορό. ξε μάλιστα δειν ει Εδ . λι τέ τε ιφ ικανότητες, με τσ ισορροπιστικές ι κα λά αλ ς να χορεύει τικέ στιγμή εθεάθη ια πο κά ς θώ κα αμπό. Ν.Ο. πάνω σε ένα σκ

Αυτοκοκόόλλλληητοτοι έχι ουν γίνει οι βουλευτέμες-

Αυτ ξης Δερ Γκιουλέκας, Αλέ της ΝΔ Κώστας όδωρος Καράογλου. Οι ι Θ ν μαζί ντζόπουλος κα ευτές γιόρτασα υλ βο ι» ιο άζ αλ κόρης του τρεις «γ στο σπίτι της ιά ον χρ το ρω την Π ας, ενώ και της ΝΔ, Μελίν υ ρο Εβ τή ευ νη Σαμαρά βουλ νο με τον Αντώ ίπ δε το τά με χτες Φαίνεται ότι con» για καφέ. ar «G ο στ ν γα πή υχίες, ενώ δεν εολογικές ανησ έχουν κοινές ιδ ι μια υπόγεια υποβόσκει κα οσεχών αποκλείεται να εν όψει των πρ ν ιώ τρ ν τω ία συμμαχ Ν.Ο. εκλογών.

Στη Χατολχρυβονοιάυτιρκογίαρεβεγιόν μαζί με τοανυςανερτιγαπρζόοσμεω--

Πρω γίας έκαν νικής Χαλυβουρ ς Δημοκρατικής Αρινους της Ελλη ι τη του ΣΥΡΙΖΑ κα άκιο του πείες του ΚΚΕ, τοχρονιάς κλιμ ρω Π ς τη νή ραμο Δημήτρη στεράς. Την πα ματέα του ΣΥΝ αμ γρ το ής αλ εφ ΠρωτοχροΣΥΡΙΖΑ, με επικ ζόμενους, την γα ερ υς το κε τη υ ΚΚΕ, ΑλέΒίτσα, επισκέφ εργούς η γ.γ. το απ ς ου στ ά ντ υ Περισνιά βρέθηκαν κο εφαλής αντιπροσωπείας το ικ επ ης Λεβέντης. κα Παπαρήγα, ΔΗΜΑΡ Θανάσ ς τη ς Ι.Τ. τή ευ υλ σού, και ο βο

Μέτρα κομααδι εόνυ»ρεξώαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑτεκαλήι ΚαΔΗψΜή γιΑΡα

«Πυρ ώπου Παν ητικού εκπροσ χώρας παραμονή της κατά του κυβερν ν τη με ά ικ ετ υ σχ για επατις δηλώσεις το υ του ΣΥΝ μιλά πο Τύ ο εί αφ γρ ν σαμε τον στο ευρώ. Το με μμάτων που ζή ύ των λη δι ν κώ τι ασ βι θεια εκφοβισμο φή ναφορά των εκ και για προσπά ό ιρ κα ι καταστρο ο αί υτ τελε νίζει ότι θα είνα ν οι πολιτιτο Ρ Α Μ Η Δ η πολιτών, ενώ να συνεχιστού ι την κοινωνία για τη χώρα κα Ι.Τ. κές του 2011.

είπαν...

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Πρωθυπουργός «Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι».

Αυτά ακούγαμε και πέρσι...

ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ Βουλευτής ΠΑΣΟΚ «Θέλουμε να ολοκληρώσει τη θητεία της η κυβέρνηση Παπαδήμου με τον πιο θετικό τρόπο για τη χώρα μας». Στην... κυβέρνηση το θέλουν;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ Υπουργός Επικρατείας «Το να είμαστε καλοί πολίτες είναι ευθύνη όλων μας και κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί». Κι όσοι «τα φάγανε»;


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

7

ΣΦΗΝΕΣ

Μαθήµατα αραβικής Ιστορίας στο μουσείο με σχετική καθυστέρηση. Το δεύτερο οργανωτικό ζήτημα που προέκυψε ήταν η διάρκεια της ξενάγησης, που αρχικά κύλησε πολύ γρήγορα. Ετσι οι διοργανωτές είχαν προετοιμάσει το σχέδιο B, δηλαδή ένα γρήγορο καφέ στο μουσείο πριν από το γεύμα. Πώς λύθηκε αυτό το πρόβλημα; Με το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ για την έκθεση «Οι Αραβες και το Βυζάντιο». Εκεί άκουσε για πάνω από μία ώρα τον υποδιευθυντή του μουσείου Σταμάτη Χονδρογιάννη να παραδίδει δωρεάν μαθήματα αραβικής Ιστορίας, εισπράττοντας στο τέλος τα εύσημα όλης της «γαλάζιας» ομήγυρης. Ν.Ο.

μποξέρ

Κάτι παραπάνω από Εγγλέζος αποδείχτηκε χτες ο Αντώνης Σαμαράς στο πρωινό του ραντεβού. Η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και ο πρόεδρος της ΝΔ, μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, έφτασαν στο χώρο είκοσι λεπτά νωρίτερα. Ετσι στην είσοδο του μουσείου ήταν μόνο οι βουλευτές Αλέξης Δερμεντζόπουλος και Θόδωρος Καράογλου, ο Στράτος Σιμόπουλος και μερικοί δημοσιογράφοι. «Μας αιφνιδιάσατε», πειράξαμε τον πρόεδρο της ΝΔ, που έδειξε ετοιμόλογος: «Οταν πηγαίνω στο αεροδρόμιο, προλαβαίνω συνήθως την προηγούμενη πτήση». Ετσι ουκ ολίγοι βουλευτές προσήλθαν

επωνύμως Αµαρτίες Ουκ ολίγα τα πειράγματα στη χτεσινή βόλτα του Αντώνη Σαμαρά στο Βυζαντινό Μουσείο. Ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών. Οταν έγινε κάποια αναφορά για το Αγιον Ορος, ο Σταύρος Καλαφάτης σχολίασε ότι «εμείς θα στείλουμε τον Γιάννη ως εκπρόσωπό μας», εννοώντας τον Γιάννη Ιωαννίδη. Κάποια άλλη στιγμή η κουβέντα έφτασε στις συλλογικές προτιμήσεις και στο ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι Ολυμπιακός. «Πρόεδρε, όλοι έχουμε τις αμαρτίες μας», του πέταξε ο Γιώργος Ορφανός. Ν.Ο.

Μωάµεθ Σχόλια ακούστηκαν και όταν ο υποδιευθυντής του μουσείου έδειξε στον πρόεδρο της ΝΔ τις χειροβομβίδες υγρού πυρ που χρησιμοποιούσαν παλιά οι Αραβες. «Είναι καλές για τις μάχες των κομμάτων», σχολίασε κάποιος, προκαλώντας αλυσιδωτά σχόλια. «Εδώ δεν έχουν δουλειά τα κόμματα», είπε ο υποδιευθυντής, ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι το κόμμα μάς ενδιαφέρει μόνο ως σημείο στίξης. Ολοι πάντως έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τον τρόπο που ο Μωάμεθ κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του κόμμα πριν ξεκινήσει για την παγκόσμια επέκτασή του. Ν.Ο.

Λάστιχο Λάστιχο ως προς τις συμμετοχές έγινε το χτεσινό γεύμα της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης με τον Αντώνη Σαμαρά. Η πρόσκληση ήταν για τους προέδρους των ΝΟΔΕ και τους βουλευτές (μετά συζύγων), αλλά, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, τα τέσσερα τραπέζια που είχαν ετοιμαστεί στο «Clossar» δεν έφτασαν για να χωρέσουν όλους τους συνδαιτυμόνες. Σημειώστε και δύο δικαιολογημένες απουσίες: του Δημήτρη Τσάμη, που ήταν στην Αυστρία, και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που ήταν στα Γιάννενα. Ν.Ο.

Λιτοδιαίτος

Εκλεψε την παράσταση χτες ο Βασίλης Γάκης (σκίτσο) κατά την περιοδεία του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Ο συντονιστής του πολιτικού κύκλου πολιτισμού της τοπικής ΝΔ ήταν από τους διοργανωτές της περιήγησης του προέδρου της ΝΔ στο Βυζαντινό Μουσείο και έκανε πριν από την επίσκεψη τις σχετικές επαφές. Χτες δέχτηκε και τα σχετικά κομπλιμέντα. Το πρώτο ήρθε από τον Γιάννη Ιωαννίδη, που μπροστά στον πρόεδρο της ΝΔ τον αποκάλεσε «τον πιο όμορφο αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης». «Πρόεδρε, φαντάσου πώς ήταν οι άλλοι...», απάντησε ετοιμόλογα ο Γάκης και πρόσθεσε: «Ο ομορφότερος, αφού πρώτα έφυγε από το δήμο ο Καλαφάτης». Λίγο αργότερα τον εκθείασε και ο αντιπρόεδρος του μουσείου, όταν εξηγούσε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι στο Βυζάντιο η Κωνσταντινούπολη ήταν για τη μόδα κάτι σαν το σημερινό Παρίσι. «Πού είναι ο Γάκης, που τα γνωρίζει;», σχολίασε μεγαλόφωνα. Προκαλώντας το μειδίαμα του μοδάτου πρώην αντιδήμαρχου...

MANTEIO

Μοδάτος

Το μενού ήταν ίδιο για όλους και περιελάμβανε κολοκυθόσουπα, σαλάτα και χοιρινά μενταγιόν, ενώ για επιδόρπιο προσφέρθηκε αρμενοβίλ. Πιο λιτοδίαιτος απ’ όλους αποδείχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ: έφαγε λίγο, δεν ήπιε καθόλου κρασί, ενώ απέφυγε και το επιδόρπιο. Στο τέλος πάντως αποζημιώθηκε από τον Αγη Κυνηγόπουλο, που εμφανίστηκε στο μαγαζί έχοντας μια έκπληξη για τον πρόεδρο της ΝΔ. Εφερε μαζί του παλιές φωτογραφίες από το γάμο του ζεύγους Σαμαρά.

- Ποιος είναι ο πόλεμος που γίνεται στην κυβέρνηση Παπαδήμου; Σίγουρα των ανακοινώσεων!

Οικολογικά εγκλήµατα Ηρθε το 2012 γεµάτο προσδοκίες να βρεθεί ο χαµένος δρόµος της χώρας µας, που θα την οδηγήσει µακριά από τη χρεοκοπία, µε ευχές να είναι η τελευταία δοκιµασία που περνάµε. Ζούµε τη χρυσή εποχή της αστρονοµίας. Οχι αυτή των δυσοίωνων προβλέψεων των Μάγιας, αλλά των ιστορικών ανακαλύψεων που έγιναν πρόσφατα και έφεραν επανάσταση στις γνώσεις µας για το σύµπαν. Εχει ανακαλυφθεί ένας κόσµος που µοιάζει µε το δικό µας ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ* π ε ρ ι σ σ ό τερο από barbounakisbabis@yahoo.gr οποιονδήποτε άλλον, ο αστερισµός του Κύκνου, εξακόσια έτη φωτός µακριά από τη Γη. Τις επόµενες δεκαετίες, ανεξαρτήτως της οικονοµικής µας κατάστασης, θα ανακαλυφθούν σίγουρα ένας τεράστιος αριθµός πλανητών, κάποιοι µπορεί να είναι και οι δίδυµοι αδελφοί της Γης, µε στοιχεία ζωής που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουµε τον κόσµο. Στο µεταξύ πάνω στη Γη υπάρχουν άνθρωποι που µας κάνουν να αισθανόµαστε καλύτερα που υπάρχουν και δηµιουργούν µε την τέχνη τους προϋποθέσεις για να ζήσουν και άλλα είδη που τείνουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της απληστίας και της κερδοσκοπίας. Ο παραγωγός ντοκιµαντέρ Λούι Ψυχογιός στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πήρε το ετήσιο βραβείο Gabby για το 2011 (βραβεία που δίδονται για τους Ελληνοαµερικανούς που έχουν διακριθεί ως οι καλύτεροι και επιφανέστεροι της χρονιάς) στην αίθουσα του Ελις Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη, κατάµεστη από εκλεκτά µέλη της ελληνοαµερικανικής κοινότητας. Λίγους µήνες πριν τιµήθηκε µε το βραβείο Οσκαρ για το ντοκιµαντέρ του «Ορµος». Ο Ψυχογιός, που αποκάλυψε µε κίνδυνο της ζωής του την ετήσια σφαγή 23.000 δελφινιών στον όρµο Ταϊτζί της Ιαπωνίας, θεωρεί ότι ένα από τα µεγαλύτερα οικολογικά εγκλήµατα γίνεται στη Μεσόγειο, ειδικότερα στην Ελλάδα: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί την εξαφάνιση των ψαριών και των ψαράδων και αν δε δηµιουργηθούν προστατευόµενες ζώνες, θα αλιευθεί και το τελευταίο ψάρι». Προβλέπει πως µέσα σε έναν αιώνα θα έχουν αφανιστεί τα µισά είδη που υπάρχουν αυτήν τη στιγµή στον πλανήτη. «Η προηγούµενη από εµάς γενιά δεν αντιλήφθηκε ότι κατέστρεφε τον πλανήτη και θα είναι πολύ αργά για τις γενιές που έρχονται. Αυτή η νέα γενιά µπορεί να µας οδηγήσει είτε στο µεγαλείο είτε στον όλεθρο. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγµή από το να είσαι άνθρωπος σήµερα», τονίζει. *O ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συµβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας


8

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Μπλακ άουτ» σε ιατρεία Ταλαιπωρία µέχρι την Πέµπτη λόγω των κινητοποιήσεων των γιατρών ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Παρέλυσε από χτες ο χώρος της υγείας, λόγω των κινητοποιήσεων των γιατρών και των φαρμακοποιών. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία και το ΙΚΑ μέχρι την Πέμπτη, ενώ σε τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση μέχρι την ίδια μέρα βρίσκονται και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί. Επιπλέον, όσοι χρειαστούν φάρμακα θα πρέπει και σήμερα, όπως και χτες, να αναζητήσουν φαρμακεία ασφαλείας αλλά και να πληρώσουν από την τσέπη τους, αφού από την 1η Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί σταμάτησαν να χορηγούν με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.

Μ

ε το χάος να επικρατεί σε ιατρεία και φαρµακεία, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιµοσίδης δεσµεύτηκε χτες µιλώντας στη ΝΕΤ ότι έως τις 5 Ιανουαρίου θα έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ προς τους φαρµακοποιούς, τονίζοντας ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσµων χρεών προς τον κλάδο, που ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθεί στο πρώτο τρίµηνο του 2012. Οπως εξήγησε, στόχος είναι µε τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, του νέου φορέα υγείας, οι οφειλές να µην υπερβαίνουν τις 40 µέρες. Σκοπιµότητες πίσω από την απεργία των φαρµακοποιών, ώστε να µη λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ και να µην υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες, κατήγγειλε χτες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης, µιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Παράλληλα, δήλωσε οργισµένος µε την απόφαση των φαρµακοποιών να σταµατήσουν να δίνουν φάρµακα µε πίστωση και τόνισε ότι οι φαρµακοποιοί δεν µπορεί να τα θέλουν όλα δικά τους, διερωτώµενος αν θέλουν να καταργήσουν τον ΕΟΠΥΥ. Σήµερα, ο κ. Κουτρουµάνης θα έχει συνάντηση µε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεόδωρο Αµπατζόγλου και τον πρόεδρο του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο, σε µια προσπάθεια να

Οσοι χρειάζονται φάρμακα πρέπει και σήμερα να αναζητήσουν φαρμακεία ασφαλείας και να πληρώνουν από την τσέπη τους

βρεθεί λύση. Παρά τις δεσµεύσεις, πάντως, των κ.κ. Τιµοσίδη και Κουτρουµάνη, φαίνεται πως για τους φαρµακοποιούς είναι κρίσιµο να δοθεί το «πράσινο φως» και από το υπουργείο Οικονοµικών, ώστε να αποπληρωθούν µε ρύθµιση τα χρέη.

Λουκέτο στα φαρµακεία Ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος έχει εξαγγείλει 48ωρη πανελλαδική απεργία χτες και σήµερα, αντιδρώντας στη µείωση του ποσοστού κέρδους των µελών του. Χτες, εκνευρισµός επικράτησε σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς ασφαλισµένοι αντιδρούσαν έντονα όταν οι φαρµακοποιοί τούς ζητούσαν να πληρώσουν το σύνολο των χρηµάτων των συνταγών τους. Σύµφωνα µε το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό κέρδους αναµένεται να διαµορφωθεί στο 15%, µε οριζόντια µείωση 1,5% επί της λιανικής τιµής των φαρµάκων και µε επιπλέον κλιµακωτή µείωση 1,5% σε φαρµακεία των οποίων ο µη-

νιαίος τζίρος ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Χτες, τα µέλη του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης πραγµατοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση για τις εξελίξεις στα θέµατα του κλάδου.

«Εµφραγµα» στα νοσοκοµεία Στα νοσοκοµεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία οι γιατροί απέχουν από τα καθήκοντά τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Ειδικοί και ειδικευόµενοι γιατροί που συµµετέχουν στις κινητοποιήσεις αντιµετωπίζουν µόνο τα επείγοντα περιστατικά και οι προγραµµατισµένες εξετάσεις ασθενών τινάχτηκαν στον αέρα. «Ενώ κλείνουν κλινικές, ακόµη και ολόκληρα νοσοκοµεία, από την ελλιπή στελέχωση, η κυβέρνηση αποπειράται να οδηγήσει το Εθνικό Σύστηµα Υγείας σε τέτοια άναρχη υπερφόρτιση, ώστε να καταρρεύσει άµεσα κι αυτό και να µην αποµείνει καµιά διέξοδος υγειονοµικής κάλυψης των πολιτών», υπογραµµίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δηµήτρης Βαρνάβας.

Σύµφωνα µε τους νοσοκοµειακούς γιατρούς, χρησιµοποιεί απίθανους εκβιασµούς, ώστε να εξαναγκάσει τους αυτοαπασχολούµενους γιατρούς να συµβληθούν µε τον ΕΟΠΥΥ εισπράττοντας τις γνωστές εξευτελιστικές αµοιβές των 6,48 ευρώ ανά περιστατικό, χωρίς εργασιακά δικαιώµατα και ασφάλιση. Η ΟΕΝΓΕ επισηµαίνει σε ανακοίνωσή της ότι οι νοσοκοµειακοί γιατροί δεν πρόκειται να επωµιστούν την περίθαλψη του ελληνικού πληθυσµού «συνεργώντας στην κατάρρευση των εξωτερικών ιατρείων και ασκώντας ιατρική της άσπρης µπλούζας στα εκατοµµύρια ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκοµεία και κέντρα υγείας της χώρας». Παράλληλα, ζητούν να µη θιγεί το ειδικό ιατρικό µισθολόγιο, καθώς οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν ήδη υποστεί µειώσεις αποδοχών σε µισθούς και εφηµερίες που αγγίζουν το 35%.

Ταλαιπωρία στο ΙΚΑ Στο ΙΚΑ, οι γιατροί προχω-

ρούν σε 24ωρες επαναλαµβανόµενες απεργίες, που ξεκίνησαν χτες και θα διαρκέσουν ώς την Πέµπτη. Εκατοντάδες ασθενείς που είχαν ραντεβού δεν εξυπηρετήθηκαν και καλούνται τώρα να κλείσουν νέο. Στο νοµό Θεσσαλονίκης ορισµένοι ασφαλισµένοι εξυπηρετήθηκαν και άλλοι όχι, καθώς χτες εργάστηκαν περίπου 160 γιατροί συνολικά στο νοµό, λόγω κινητοποιήσεων και αδειών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας, Σάββας Παρασκευόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για αντικειµενική αδυναµία του συστήµατος να καλύψει τον πληθυσµό που θα υπάγεται στον ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Οµοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) ζητά την απόσυρση του νοµοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και έχει καλέσει τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να συµπορευτούν µαζί της. Σύµφωνα µε τους εκπροσώπους των γιατρών του ΙΚΑ, η κυβέρνηση µε


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

και φαρµακεία • Μόνο τα επείγοντα εξυπηρετούνται στα νοσοκοµεία το επίµαχο νοµοσχέδιο και την υπογραφή του µνηµονίου µε την τρόικα επιχειρεί να µειώσει τις αµοιβές των γιατρών των ασφαλιστικών ταµείων σε αυτές που λαµβάνουν οι συµβεβληµένοι γιατροί του ΟΠΑΔ για τις επισκέψεις ασφαλισµένων του Δηµοσίου, που κυµαίνονται στα 500 - 700 ευρώ το µήνα.

Και το χάος καλά κρατεί... Κλειστά βρίσκουν οι πολίτες και αρκετά ιδιωτικά ιατρεία από χτες, καθώς οι ελευθεροεπαγγελµατίες γιατροί συµµετέχουν στις τετραήµερες απεργίες που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο ιατρικός κλάδος αντιδρά έντονα στην «επιχειρούµενη πρόχειρη και επικίνδυνη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ». Οπως υποστηρίζουν οι γιατροί, καλούνται να συµµετάσχουν στο νέο φορέα, χωρίς να έχει διαµορφωθεί το σχετικό

πλαίσιο. Αίτηµά τους είναι να ανασταλεί η λειτουργία του για ένα τουλάχιστον τετράµηνο, µέχρι να καθοριστούν οι κανόνες λειτουργίας του. Ο ΠΙΣ ζητά µε νοµοθέτηµα να έχουν δικαίωµα όλοι οι γιατροί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να καθιερωθεί γενική συλλογική σύµβαση του ΕΟΠΥΥ µε τον ΠΙΣ και να πληρώσει ο ΟΠΑΔ τις οφειλές προς τους δικαιούχους γιατρούς. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), αίτηµα των γιατρών είναι και οι «αξιοπρεπείς ιατρικές αµοιβές για τους γιατρούς του Δηµοσίου, του ΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθώς και η νοµική κατοχύρωση του δικαιώµατος ίδρυσης µονάδων πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας (ιατρεία, πολυϊατρεία, εργαστήρια) στη δικαιοδοσία του ιατρικού κόσµου».

Εξάλλου, ο ΙΣΘ κατέθεσε την περασµένη βδοµάδα αγωγές για τα δεδουλευµένα χρωστούµενα του ΟΠΑΔ και άλλων ταµείων.

Καµία σύµβαση Ενδεικτική της χαώδους κατάστασης είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Οµοσπονδία Σωµατείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθµιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ). Οι εργαστηριακοί γιατροί αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση µε τον ΕΟΠΥΥ, αλλά κανένας εργαστηριακός φορέας δεν έχει υπογράψει σχέδιο σύµβασης, καθώς δεν υπάρχει συµφωνηµένο πλαίσιο συνεργασίας. Κατά συνέπεια, αν κάποιοι εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά πολυϊατρεία δεχτούν παραπεµπτικά του ΕΟΠΥΥ, τότε δε θα ξέρουν τους όρους µε τους οποίους ο φορέας δεσµεύεται και συµβάλλεται.

9


ΕΛΛΑΔΑ

10

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΘΡΟ

Μια φαινοµενικά «άσχετη ιστορία»: ονοµατολάτρες, βατοπεδινά δικαιώµατα, ισλανδικές βόλτες TOY ΠΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ petefris@otenet.gr

Η Ελλάδα, ελευθερώνοντας το Αγιον Ορος το 1912, βρίσκει τους πολυάριθμους Ρώσους μοναχούς σε αναστάτωση. Είναι χωρισμένοι σε «ονοματολάτρες» (Imiaslavtsy) και «ονοματοδιώκτες» (Imiabortsy). H ελληνική επικράτηση στο Αιγαίο τούς ενοχλεί.

Μ

ισού αιώνος αγώνες, διπλωµατικές και στρατηγικές κινήσεις πάνε στράφι. Αγωνίστηκαν να γεµίσουν τον Αθωνα πεπαιδευµένους, αφοσιωµένους καλόγερους, ξόδεψαν τεράστια ποσά σε χρήµατα, υπηρεσίες και εξοπλισµό (ακόµη και ειδική ταχυδροµική υπηρεσία διέθεταν στον Αθω από το 1910) και τώρα, ένα βιβλίο µε τίτλο Na Gorakh Kavkaza («εκ του Ορους Καυκάσου»), που έγραψε ένας µεγαλόσχηµος µοναχός που έζησε ως στάρετς στα βουνά, δηµιούργησε µέγα σχίσµα στη Ρώσικη Εκκλησία.

Ονοµατολάτρες Ο συγγραφέας του βιβλίου Ιλαρίων υποστήριζε, απλά, αυτό που περιείχε τόσο ο πλατωνισµός όσο και η Καµπάλα, ακόµη και επιστηµολογικές θεωρίες συνδεδεµένες µε τα µαθηµατικά: ο Θεός είναι το όνοµά του. Η θεωρία δεν ήταν πρωτοφανής, αλλά αγρίεψε, και άρχισαν συζητήσεις και εντάσεις στη Ρώσικη Ιερά Σύνοδο. Ο επιφανέστερος ονοµατολάτρης ήταν ένας ευγενής Ουσάρος, ο Αλέξανδρος Μπουλάτοβιτς, αργότερα µοναχός Αντώνιος, που έζησε ένα διάστηµα στην Αιθιοπία, βοηθώντας τους εντόπιους εναντίον των Ιταλών και νωρίς έγινε καλόγερος και ήρθε στο Ρωσικό.

Η διαµάχη Οι Ρώσοι δεν άλλαξαν το αίτηµά τους στις δαιδαλώδεις διαπραγµατεύσεις του Λονδίνου, το 1913. Ηθελαν να διοικηθεί το Αγιον Ορος από τις έξι ορθόδοξες εκπροσωπήσεις ως διεθνώς κατοχυρωµένο ανεξάρτητο κρατίδιο, µε προεδρεύουσα τη ρωσική πλευρά. Εχοντας το 60% του αριθµού των µοναχών, ήλπιζαν να κερδίσουν ως µονές τις πελώριες

ρώσικες σκήτες που δεν µπορούσαν να µετατραπούν σε κάτι καλύτερο µε την υπάρχουσα ρύθµιση. Αλλά αντιτάχθηκαν λυσσαλέα οι ρωµαίικες µονές, που έστειλαν αντιπροσωπείες στο Λονδίνο. Η ίδια η Ελλάδα το συζητούσε χωρίς πάθος, αφού εκείνους τους µήνες είχε τον µπελά της Βουλγαρίας. Οι µεγάλες δυνάµεις απέρριψαν αυτήν την πρόδηλη επιθυµία αδάπανης επιρροής, στη Μεσόγειο, της ρωσικής πλευράς. Οι Ρώσοι µάλλον το περίµεναν. Αλλά η βασική συνέπεια ήταν καταστροφική γι’ αυτούς. Οι σκήτες δεν µπορούσαν να είναι αδέσποτες ή οµοδέσποτες. Η µεγάλη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, το λεγόµενο Σαράι, υπαγόταν πλέον στη µονή Βατοπεδίου. Σε λίγα χρόνια δεν υπήρχε «ρωσικός κίνδυνος» στο Ορος. Ολα τα ξεκίνησε το ρωσικό πολεµικό «Ντόνετς», που µαζί µε άλλα τρία µεταφορικά πλοία κατέφθασε στο Ορος µε τον αρχιεπίσκοπο Χερσώνος Νίκωνα. Ο στολίσκος στάθµευσε στην Πόλη και σε ελάχιστο διάστηµα, φτάνοντας στο Ρωσικό, επιτέθηκε στους ονοµατολάτρες µε γυµνές ξιφολόγχες. Ηξεραν ποιοι ήταν, διότι είχε προηγηθεί µια εσωτερική ψηφοφορία.Τέσσερις νεκροί και σαράντα οκτώ τραυµατίες που έµειναν στο νοσοκοµείο και εκατοντάδες ονοµατολάτρες που οδηγήθηκαν στη Ρωσία, αποσχηµατίστηκαν και έµειναν εκεί. Ας σηµειωθεί ότι οι εχθροί των ονοµατολατρών απαξιώθηκαν, η σύνοδος που είχε συγκληθεί για να επιλυθεί το θέµα τους δεν έγινε ποτέ λόγω Οκτωβριανής Επανάστασης και ότι το βιβλίο του Ιλαρίωνα κυκλοφόρησε πάλι το 1999, πρώτη φορά από το 1907, και οι ονοµατολάτρες δε διώκονται µήτε θεωρούνται επισήµως αιρετικοί στη Ρωσία.

Τι σχέση έχουν οι ονοµατολάτρες µε το σήµερα; Εχουν σχέση µε την προσέγγιση των σηµερινών Ρώσων στον Εφραίµ, ηγούµενο της µονής Βατοπεδίου. Οπως γράφει ένας σπουδαστής που έκανε µάστερ για το ζήτηµα: (http:// www.samizdat.com/imiaslavtsy. html) «Η σκήτη του αγίου Ανδρέα υπήχθη στο ελληνικό µοναστήρι του Βατοπεδίου, κι έτσι κάθε σηµαντική ενέργεια, όπως η αντικατάσταση ηγουµένου της σκήτης, απαιτούσε την επίσηµη έγκριση του ηγουµένου της Βατοπεδίου». Με τη θερµή φιλία και υποστήριξη προς τον Εφραίµ, ιδίως του Ιδρύµατος «Αγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος», που έχει αναλάβει µεταξύ άλλων και τον ορθόδοξο διάλογο µε τις άλλες θρησκείες, ακόµη και το Σαράι µπορεί να «εποικισθεί» παλι µε Ρώσους µοναχούς (αφού στον Αγιο Παντελεήµονα οι µοναχοί δεν είναι Ρώσοι αλλά Ουκρανοί). Δεκάδες σκήτες ορθοδόξων από τα ρώσικα κράτη µπορούν να διαµορφωθούν, υπαγόµενες στο Βατοπέδι, χωρίς να µπορεί να παραβιαστεί από την Ιερά Σύναξη το αυτοδιοίκητο της Βατοπεδίου. Αυτό το Ιδρυµα είναι γνωστό παγκοσµίως και µάλιστα, στην ιστοσελίδα του, έχει προαναγγείλει θεολογικό συνέδριο στο Βόλο (24-27 Μαΐου 2012: Εκκλησιολογία και Εθνικισµός στη µεταµοντέρνα Εποχή).

Τι γυρεύεις στο Ρέικιαβικ, εσύ, ένας Κύπριος; Εξάλλου σε φιλικό προς το Ιδρυµα site (Voices from Russia) όπως και σε πολλά ακόµη ρώσικα, η ειδησεογραφία υπέρ του Εφραίµ και εναντίον των Αµερικανών καλά κρατεί. Ενα µέλος των «Λύκων της Νύχτας», ονόµατι Βλαδισλάβ, που γνωρίζει προσω-

πικά τον πατέρα Εφραίµ, µίλησε για την ασκητική ζωή του και εξήγησε ότι ο πραγµατικός λόγος για τον κατατρεγµό του είναι «η απόπειρα της ΕΕ να απογυµνώσει τον Αθω από το θείον, να τον καταστρέψει ως Αγιον Τόπο, να τον µετατρέψει σε τουριστικό κέντρο αναψυχής και να τιµωρήσει τον ηγούµενο Εφραίµ για τη ρωσοφιλία του και για την πίστη του στην Ορθόδοξη Ανασυγκρότηση της Ρωσίας». Δε λείπουν και «πληροφορίες» όπως «η υπόθεση µοιάζει µε την περίπτωση των αµερικάνικων ραδιουργιών εναντίον του Πατριάρχη Μάξιµου Βαπορτζή το 1948. Οι Αµερικανοί έστειλαν το «δικό τους» υποψήφιο στο Φανάρι µε το προσωπικό αεροπλάνο του προέδρου Τρούµαν». Ο Βαπορτζής ήταν Οικουµενικός Πατριάρχης για δυο χρόνια. Οι συντάκτες εννοούν τον διάδοχό του Αθηναγόρα και ο «αµερικάνικος» ρόλος του Οικουµενικού Πατριαρχείου είναι πρόδηλος. Δεν ανατυπώνω το κλίµα και την εξαγριωµένη προπαγάνδα ενάντια στην «πουληµένη» ελληνική ηγεσία, αλλά ανάµεσα σε διάφορα τραγικά και δύσκολα βγαίνει και µια ενδιαφέρουσα ειδησούλα: τον περασµένο Αύγουστο ήταν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ο Εφραίµ αυτοπροσώπως! Προσευχήθηκε υπέρ της ανέγερσης ορθόδοξου ναού στο Ρέικιαβικ στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, του Πατριαρχείου της Μόσχας εκεί. Οταν λέµε ρωσόφιλος, το εννοούµε εµπράκτως. Εως τα Φράατα και τους Υπερβορείους. Τελικά, ποιος αποφάσισε για τη Ρωσία; Ο «ρωσόφιλος» ή ένα βαθέως κοιµώµενον «κλίµα Κωνσταντινουπόλεως», που νοµίζει πως γιορτάζουµε την πρωτοχρονιά του «Χατ-ι -Χουµαγιούν»;

Σύνοψη Ο Εφραίµ, που έγινε ηγούµενος το 1990 (χρονολογία επίσης της ίδρυσης του Ιδρύµατος «Αγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος»), κατέχει κάτι πολύτιµο για τους Ρώσους, λόγω της ηγουµενίας του: τη διαδικασία αποκατάστασης των ρωσικών σκητών που ανήκουν στο Βατοπέδι, χωρίς παρέµβαση της ελληνικής Πολιτείας ή άλλων µονών. Σε συνδυασµό µε την εκ νέου εκλογή του Πούτιν, την καταγγελία ότι το Οικουµενικό Πατριαρχείο ακολουθεί τα βήµατα των Αµερικανών και µε τη δόµηση µιας πολιτικής κίνησης τύπου Ναπαίων, από αποσπάσµατα του ΛΑΟΣ και οµάδων εναντίον του Οικουµενισµού, προδήλως αντιτουρκικών, σε συνδυασµό και µε µη θρησκευτικές κινήσεις από Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η Ελλάδα πληρώνει πανάκριβα την ανοησία της στρατιωτικής της επέµβασης, ως απολειφάδι της Αντάντ, στην Ουκρανία. Από πτωχαλαζονεία και βλακώδη αίσθηση πως είναι καλύτερα να είσαι ακόλουθος µιας αποικιακής δύναµης, παρά αντίπαλός της. Αυτά που σηµειώνω δεν έχουν καµία µορφή καταγγελίας. Απλώς ζητώ ως πολίτης από το ελληνικό Δηµόσιο και την ιερή κοινότητα του Αγίου Ορους να εγκύψει στο ζήτηµα, αφήνοντας στην άκρη την αιδήµονα σιωπή και τα λανθασµένα µετρήµατα σε σχοινία και µοδίους. Ο ελληνικός πολιτικός λόγος, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να καταστεί επειγόντως δηµόσιος, διότι από την πολλή µυστικοπάθεια γνωρίζουν τις προθέσεις µας οι αγρότες της Βανδέας και κτηνοτρόφοι Γκαγκαούζοι, αλλά όχι, φοβούµαι, οι καλόγεροι που τιµούν τον Αθωνα και τα νέα παιδιά του υπουργείου του εξωτερικού Φλοιού.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Ρωσία για τον Εφραίµ Την έκκληση απελευθέρωσης του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ υπέγραψε χτες ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που μεταδίδουν την είδηση, το ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter. H συλλογή υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 24 Δεκεμβρίου και η έκκληση, σύμφωνα με την ομάδα πρωτοβουλίας που συντονίζεται από το «Σύνδεσμο Φίλων της Μονής Βατοπεδίου» και το Ιδρυμα Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουρ-

γό, Λουκά Παπαδήμο, και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε. Ο κ. Πολτάφτσενκο υπήρξε στο παρελθόν προεδρικός αντιπρόσωπος στην Περιφέρεια του Λένινγκραντ και στην Κεντρική Περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ρωσικού Αθωνικού Συνδέσμου, μέσω του οποίου προωθούνται και συντονίζονται πολλά προγράμματα συνεργασίας της ρωσικής κυβέρνησης και ρωσικών φορέων με το Αγιον Ορος. Εκτενές τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση μετέ-

δωσε χτες το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Σογιούζ», το οποίο ειδικεύεται σε θρησκευτικά ζητήματα και καλύπτει την επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με την ημερήσια επισκόπηση του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της απελευθέρωσης του ηγουμένου Εφραίμ στη Λευκορωσία και διατυπώνονται αρνητικές κρίσεις για την ελληνική ηγεσία «που δεν επιθυμεί καν να εισακούσει τη φωνή του δικού της λαού και κλήρου», προβάλλοντας σκηνές πρόσφατων διαδηλώσεων στην Ελλάδα.

Αυξάνεται κατά 3 µήνες η στρατιωτική θητεία

Από 10 Ιανουαρίου on line οι βεβαιώσεις του ΙΚΑ

Στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση ήδη έχει πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ φέρεται να έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, που επισκέφθηκε πρόσφατα το υπουργείο. Η ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει για την αναγκαιότητα της αύξησης της θητείας από τους 9 στους 12 μήνες (και για το Στρατό Ξηράς και για την Πολεμική Αεροπορία και για το Πολεμικό Ναυτικό) την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας η οποία θα συνέλθει εντός 15 ημερών. Η νέα διάρκεια της θητείας θα ισχύει για τις σειρές που θα καταταγούν μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και όχι για τους ήδη υπηρετούντες. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχε αναφέρει ότι η αύξηση ή όχι της στρατιωτικής θητείας θα αποφασισθεί μετά τον εξορθολογισμό της δομής του Στρατού, αλλά η νέα αυτή δομή δεν έχει ακόμα αποφασισθεί. Πάντως, τα Γενικά Επιτελεία φέρονται να έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αύξηση της θητείας (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις μειωμένης θητείας για όσους έως τώρα το δικαιούνται), μετά τη μείωση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ). Το 2011 δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη ΕΠΟΠ. Και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν σήμερα 24.500 ΕΠΟΠ.

Καταργείται η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενηµερότητας µέσω fax

Το υπουργείο Αμυνας προσανατολίζεται στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Σε λειτουργία θα τεθεί από τις 10 Ιανουαρίου η διαδικασία της on line χορηγήσης από το ΙΚΑ βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω διαδικτύου.

Ασφαλιστικές ενημερότητες οn line θα χορηγεί το ΙΚΑ από την επόμενη Τρίτη

Α

υτά προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουµάνη. Από την ίδια ηµεροµηνία καταργείται η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενηµερότητας µέσω fax και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά µέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χρησιµοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρµογή. Εναλλακτικά οι συναλλασσόµενοι είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται είτε µέσω των υπηρεσιών εσόδων των υποκαταστηµάτων και παραρτηµάτων του ιδρύµατος, είτε µέσω διαδικτύου από πιστοποιηµένους φορείς (δηµόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τραπεζικά ιδρύµατα, συµβολαιογράφοι κ.λπ.) και απογεγραµµένους εργοδότες, πιστοποιηµένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιηµένους φορείς του Δηµοσίου και απογεγραµµένους εργοδότες, πιστοποιηµένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαµβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενηµερότητας µέσω διαδικτύου µε χρήση της αντίστοιχης εφαρµογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑΕΤΑΜ (http://www.ika.gr), ακολουθώντας τα βήµατα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η υπηρεσία είναι διαθέσιµη σε όσους φορείς ή πρόσωπα (δηµόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ, τράπεζες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, επιµελητήρια, συµβολαιογράφους κ.λπ.) έχουν πιστοποι-

ηθεί ή θα πιστοποιηθούν στο µέλλον, οι οποίοι θα µπορούν να εξυπηρετούν τόσο τους απογεγραµµένους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδοµοτεχνικών έργων όσο και τους αναπόγραφους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων. Οι µη απογεγραµµένοι εργοδότες οικοδοµικών έργων θα εξυπηρετούνται µόνο στα κατά τόπους αρµόδια υποκαταστήµατα/παραρτήµατα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -σε απογεγραµµένους στο µητρώο εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εργοδότες (κοινών επιχειρήσεων και οικοδοµοτεχνικών έργων) που διαθέτουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύµατος για την υποβολή απογραφικού δελτίου (ΑΠΔ).

Χωρίς υπογραφές Η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται µέσω του λογισµικού του ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυτόµατα από το σύστηµα χωρίς καµία παρέµβαση του χρήστη, µε προεκτυπωµένη την υπογραφή και τη σφραγίδα του εκάστοτε διευθυντή της Διεύθυνσης Εφαρµογών της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και χωρίς να απαιτείται πλέον η

έγκριση και υπογραφή τους από το διευθυντή ή τον προϊστάµενο εσόδων, πλην των βεβαιώσεων για είσπραξη λογαριασµού δηµόσιου έργου. Τα είδη ασφαλιστικής ενηµερότητας που εκδίδονται είναι, για κοινές επιχειρήσεις: ■ Βεβαίωση µη οφειλής - ασφαλιστικής ενηµερότητας. ■ Βεβαίωση για θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων. ■ Βεβαίωση οφειλής. ■ Υπηρεσιακό σηµείωµα για επιστροφή εισφορών και πληρωµή προµηθευτών ΙΚΑΕΤΕΑΜ. ■ Υπηρεσιακό σηµείωµα για άλλη χρήση. Επίσης, για οικοδοµοτεχνικά έργα: ■ Βεβαίωση για µεταβίβαση κτίσµατος. ■ Βεβαίωση για συµµετοχή σε δηµοπρασίες. ■ Βεβαίωση για είσπραξη λογαριασµού δηµόσιου έργου. ■ Υπηρεσιακό σηµείωµα για επιστροφή εισφορών και πληρωµή προµηθευτών ΙΚΑΕΤΕΑΜ.


12

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μετρό προς Καλαµαριά Προωθείται η κατασκευή δικτύου µετρό στη Θεσσαλονίκη µε 33 σταθµούς

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη μίσθωση κάθε ιδιοκτησίας άνω των 50 τ.μ. θα απαιτείται πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή

Αντιδρά η ΠΟΜΙ∆Α στο ενεργειακό πιστοποιητικό Την αναβολή εφαρμογής των ενεργειακών πιστοποιητικών στις μισθώσεις ακινήτων, η οποία θα εφαρμοστεί από την προσεχή Δευτέρα, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη μίσθωση κάθε ιδιοκτησίας άνω των 50 τ.μ. θα απαιτείται πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή, με κόστος που κατά κανόνα υπερβαίνει το μηνιαίο ενοίκιο. Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι η ενεργειακή επιθεώρηση επιβάλλεται σε μια περίοδο μείωσης των ενοικίων και πλήρους απραξίας στη μισθωτική αγορά και έρχεται να προστεθεί στο «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στις βεβαιώσεις πολεοδομικής νομιμότητας που θεσπίστηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα και τα νέα «εξαρτημένα τοπογραφικά» που απαιτούνται σε όλα τα συμβόλαια, ακόμη και στις γονικές παροχές. Η Ομοσπονδία ζητά την αναβολή των ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο «ώστε να μην μπλοκάρουν ακόμη και αυτές οι λίγες μισθώσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα, και να μην είναι οι πολίτες εκτεθειμένοι σε αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών που τυπικά και μόνον έχουν απελευθερωθεί». Στην επιστολή, επίσης, αναφέρεται ότι η συνεχής μείωση ή και μη καταβολή των μισθωμάτων καθιστούν απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων να συγκεντρώσουν τα πάμπολλα (έως και 17) απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση ενός ακόμη γραφειοκρατικού πιστοποιητικού, «χωρίς καμιά απολύτως αξία υπέρ του βαρυνόμενου ιδιοκτήτη και να πληρώσουν ελεύθερα καθοριζόμενες αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών, συχνά μεγαλύτερες ακόμη και από το μηνιαίο μίσθωμα (με ελάχιστο τελικό κόστος τα 3 ευρώ ανά τ.μ. στα επαγγελματικά κτίρια)».

Ο υφυπουργός Υποδομών αντάλλαξε ευχές με τους εργαζομένους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Λύση, ώστε να κατασκευαστεί τελικά ο σταθμός του μετρό «Παπάφη», αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο. Μέσα στον τρέχοντα μήνα, εξάλλου, θα δοθεί η δυνατότητα στους περίπου 200 «μετρόπληκτους» καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης, να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις οφειλών τους, κυρίως σε ασφαλιστικά ταμεία.

Τ

α παραπάνω ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος επισκέφτηκε το εργοτάξιο του µετρό στο σταθµό «Αγίας Σοφίας», όπου εκτελείται αρχαιολογική ανασκαφή, και αντάλλαξε ευχές µε τους εργαζοµένους για τη νέα χρονιά, παρουσία του διευθυντή µετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργου Κωνσταντινίδη. Προηγήθηκε επίσκεψη του υφυπουργού στα γραφεία της «Αττικό Μετρό ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, όπου ενηµερώθηκε για την εξέλιξη του έργου. Ο υφυπουργός, από το εργοτάξιο του σταθµού «Αγίας Σοφίας», προχώρησε στην παρουσίαση

αναλυτικού χρονοδιαγράµµατος για την κατασκευή του δικτύου µετρό της Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας όλα όσα προβλέπεται να συµβαίνουν κάθε χρόνο. Ο κ. Μαγκριώτης προέβλεψε ότι το 2012 θα είναι έτος ανάπτυξης για το µετρό και χαρακτήρισε το 2011 ως την παραγωγικότερη και αποτελεσµατικότερη χρονιά για το µεγάλο, υπόγειο έργο σε σταθερή τροχιά. Επισήµανε ότι το 2011 ήταν αποτελεσµατικό, καθώς το 2010 είχαν επιλυθεί πολλά από τα προβλήµατα του έργου. «Τη χρονιά που πέρασε, αναπτύχθηκαν σχεδόν όλα τα εργοτάξια του µετρό. Ως εκκρεµότητες απέµειναν το εργοτάξιο του σταθµού “Παπάφη”, λόγω των γνωστών εµπλοκών, και των σταθµών “Πατρικίου”, “Βούλγαρη” και “Νέας Ελβετίας”, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία των απαλλοτριώσεων», επισήµανε ο υφυπουργός.

Επιτάχυνση Ο υφυπουργός Υποδοµών προανήγγειλε ακόµη µεγαλύτερη επιτάχυνση των εργασιών στη βασική γραµµή του µετρό, µήκους 9,6 χιλ., που εκτείνεται από το Νέο Σιδηροδροµικό Σταθµό µέχρι τη Νέα Ελβετία. Τόνισε, επίσης, ότι φέτος θα δηµοπρατηθεί, αλλά και θα αρχίσει να κατασκευάζεται η

πρώτη επέκταση του µετρό, προς την Καλαµαριά, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ µε 518 εκατ. ευρώ. Το 2012 αναµένεται όµως να υπάρξει εξέλιξη και για ακόµη µία επέκταση του µετρό της Θεσσαλονίκης, αυτήν τη φορά προς τα δυτικά. Ετσι, όπως επισήµανε ο κ. Μαγκριώτης, φέτος πρόκειται να προκηρυχθούν οι οριστικές µελέτες για την επέκταση από την πλατεία Δηµοκρατίας προς τη Σταυρούπολη, την Ευκαρπία και τα νοσοκοµεία «Παπαγεωργίου» και «424». «Το 2013 θα αρχίσει να “τρέχει” το 5ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το οποίο θα χρηµατοδοτήσει, κυρίως, την κατασκευή µέσων σε σταθερή τροχιά (µετρό, τραµ, προαστιακός κ.λπ.). Θέλουµε, λοιπόν, να είµαστε µελετητικά έτοιµοι, ώστε να εντάξουµε την κατασκευή των έργων στο 5ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, προκειµένου να κατασκευαστούν», υπογράµµισε ο υφυπουργός Υποδοµών. Συνεχίζοντας την παρουσίαση του χρονοδιαγράµµατος για την κατασκευή του δικτύου µετρό στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διαθέτει 33 σταθµούς σε µήκος 33 χιλ., είπε ότι το 2015 αναµένεται να δοθεί σε κυκλοφορία η βασική γραµµή του µετρό και το 2016


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

και Ευκαρπία από το 2012

Προσοχή µε τις τιµωρίες µαθητών

σε µήκος 33 χιλιοµέτρων και συνολικού κόστους 3,5 δισ. ευρώ η επέκταση προς την Καλαµαριά. «Επειδή δεν αναµένονται αρχαιολογικά ευρήµατα στην επέκταση προς τα δυτικά, πιστεύουµε ότι το 2017 θα µπορεί να είναι έτοιµη και αυτή η γραµµή, που θα φτάνει στα νοσοκοµεία», δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.

∆ίκτυο Ο σχεδιασµός του υπουργείου Υποδοµών, για το δίκτυο µετρό της Θεσσαλονίκης, και µε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, περιλαµβάνει ακόµη µία γραµµή προς τα δυτικά, η οποία µέσω Αµπελοκήπων, Μενεµένης και Ευόσµου, θα καταλήγει στο Κορδελιό. Περιλαµβάνει, επίσης, έναν κλάδο που από το Πανεπιστήµιο θα φεύγει για την Τούµπα και τη Χαριλάου, και θα καταλήγει στη Νέα Ελβετία, αλλά και µία γραµµή που από τη Μίκρα (το τέρµα της Καλαµαριάς) θα φτάνει µέχρι το αεροδρόµιο «Μακεδονία». Το δίκτυο µετρό των 33 χιλ. υπολογίζεται, σε σηµερινές τιµές, ότι θα κοστίσει 3,5 δισ. ευρώ. Η βασική γραµµή έχει κόστος 1,1 δισ. ευρώ, χρήµατα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί. Η επέκταση προς Καλαµαριά έχει κόστος περίπου 600 εκατ. ευρώ, χρήµατα τα οποία επίσης είναι εξασφαλισµένα. Αλλα 600 εκατ. ευρώ απαιτούνται για την επέκταση προς τα νοσοκοµεία, ποσό που εικάζεται ότι θα εξευρεθεί από το 5ο ΚΠΣ, όπως ενδεχοµένως και τα υπόλοιπα χρήµατα, για τις άλλες γραµµές του µετρό.

Τα αρχαιολογικά Ειδικά για τα αρχαιολογικά αυρήµατα, τα οποία αποτέλεσαν στο παρελθόν το µεγάλο «αγκάθι» για το µετρό της Θεσσαλονίκης, αφού καθυστέρησαν σηµαντικά την εξέλιξη της κατασκευής του έργου, ο Γιάννης Μαγκριώτης υποστήριξε ότι οι ανασκαφές έχουν πλέον επιταχυνθεί σε µεγάλο βαθµό και ότι θα επιταχυνθούν ακόµη περισσότερο, µετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο συµπληρωµατικής σύµβασης, ύψους 41,8 εκατ. ευρώ. Η σύµβαση αυτή αναµένεται τις επόµενες µέρες να εγκριθεί από την αρµόδια επιτροπή της Βουλής. Με τη συµπληρωµατική σύµβαση, θα λυθούν στην πράξη

13

Επιτάχυνση των αρχαιολογικών ανασκαφών προαναγγέλθηκε για το 2012

τα προβλήµατα που υπάρχουν για τη χρηµατοδότηση των ανασκαφών. Τα προβλήµατα αυτά προέκυψαν επειδή στην αρχική σύµβαση κατασκευής του µετρό της Θεσσαλονίκης, προβλέπονταν για τις ανασκαφές 15 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται αστείο από τους γνώστες, καθώς στην πραγµατικότητα θα απαιτηθούν τουλάχιστον 90

Το 2015 αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία η βασική γραμμή του μετρό και το 2016 η επέκταση προς την Καλαμαριά εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 15 εκατ. ευρώ είχαν εξαντληθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2009. Εκτοτε τα κονδύλια για τις ανασκαφές καλύπτονταν από τα απρόβλεπτα του µετρό, ποσά τα οποία προβλέπονται σε κάθε µεγάλο έργο για να καλύψουν απρόβλεπτες δαπάνες. Ωστόσο αυτό δεν µπορούσε να γίνεται επ’ αόριστον. Μέχρι σήµερα δαπανήθηκαν για τις ανασκαφές

περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ, όµως απαιτούνται και άλλα χρήµατα. Ετσι, βρέθηκε η λύση της νέας, συµπληρωµατικής σύµβασης, ώστε να αντληθούν κονδύλια από εθνικούς πόρους, για να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές του µετρό της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, ο υφυπουργός Υποδοµών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσµατα της ανασκαφικής έρευνας, υπογραµµίζοντας ότι η κατασκευή του µετρό αποτελεί παράλληλα µοναδική ευκαιρία για να έρθει στην επιφάνεια η επί 23 αιώνες αδιάλειπτη ιστορική διαδροµή της Θεσσαλονίκης, φανερώνοντας µε τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο τη σηµασία που έπαιξε διαχρονικά η πόλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα συγκριτικά της πλεονεκτήµατα σαν κέντρο πολιτιστικό, τουριστικό, οικονοµικό στη σύγχρονη εποχή.

Παπάφειο Για τον... πολύπαθο σταθµό «Παπάφη», ο οποίος µέχρι και σήµερα βρίσκεται στον αέρα, υπό την έννοια ότι ο χώρος που απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του δεν έχει αποδοθεί, ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε ότι οι διαπραγµατεύσεις µεταξύ της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και της διοίκησης του ιδρύµατος βρίσκονται στην τελι-

κή ευθεία. «Τις επόµενες µέρες αναµένεται οριστική λύση, ώστε η κατασκευή του σταθµού να απεµπλακεί», δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.

Οι... µετρόπληκτοι Για τους περίπου 200 καταστηµατάρχες που πλήττονται από τα έργα του µετρό, όπως τουλάχιστον αυτοί καταµετρήθηκαν από τον Εµπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιµελητήριο και την Οµοσπονδία Επαγγελµατιών Εµπόρων Νοµού Θεσσαλονίκης, θα ενεργοποιηθούν µέτρα υποστήριξής τους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο νόµος, αλλά και προγραµµάτων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα µέτρα αυτά έχουν συµφωνηθεί από τους εµπλεκόµενους φορείς, στο πλαίσιο σχετικού µνηµονίου συνεργασίας. Οι ρυθµίσεις αφορούν οφειλές προς το ΙΚΑ, ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, ρυθµίσεις φορολογικών εισφορών και ΦΠΑ, επέκταση προγραµµάτων του ΟΑΕΔ που είτε αφορούν τη διατήρηση θέσεων εργασίας, είτε τη δηµιουργία νέων, µειώσεις των δηµοτικών τελών, διακανονισµό των οφειλών σε ΔΕΗ και ΕΥΑΘ και εξόφληση των οφειλών αυτών µε δόσεις.

Οδηγίες για τη διαδικασία επιβολής ποινής αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος δίνονται με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να τηρείται η υποχρέωση να υπάρχει ακρόαση του μαθητή και του κηδεμόνα του, αφού όμως θα έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωσή τους προ πενθημέρου, στην οποία θα αναφέρεται ο τόπος, η ημέρα, η ώρα της ακρόασης και θα προσδιορίζεται το αντικείμενο του μέτρου ή της ενέργειας. Επίσης σημειώνεται ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι εκτελεστή διοικητική πράξη που υπόκειται στη διαδικασία έκδοσης, όπως προβλέπεται για κάθε διοικητική πράξη. Επομένως οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, αλλά στο πρακτικό θα πρέπει να καταχωρίζονται οι γνώμες και τα ονόματα των μελών που μειοψήφησαν. Δεν επιτρέπεται η λευκή ψήφος, η δήλωση «παρών» ή η αδικαιολόγητη αποχή. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις για το συγκεκριμένο μαθητή και αναλυτική αναφορά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πριν από την υιοθέτηση της τελευταίας κατά σειρά κύρωσης. Θα πρέπει να τηρείται ειδική και επαρκής αιτιολόγηση ως προς την αναγκαιότητα της ποινής. Σε περίπτωση που με την ίδια απόφαση τιμωρούνται περισσότεροι του ενός μαθητή με την ίδια ποινή, η αιτιολογία θα πρέπει να διαχωρίζεται για τον κάθε μαθητή χωριστά. Επίσης θα πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος μαθητής θα ωφεληθεί από την αλλαγή αυτή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι η επιβολή της ποινής αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να αποφεύγεται, μεταξύ άλλων, η διαπόμπευση του μαθητή.


ΕΛΛΑΔΑ

14

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Φωτοβολταϊκά στο δήµο Νεάπολης - Συκεών ∆ιεθνής διαγωνισµός για εγκαταστάσεις σε 21 δηµοτικά κτίρια Στην προκήρυξη διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 21 φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ισάριθμα δημοτικά κτίρια προχωρά ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, πρώτος σε όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτόν. Εκτιμάται ότι ο δήμος θα κερδίσει 100.000 ευρώ από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διενέργεια του διαγωνισμού, που θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο κονδύλια από το δημοτικό ταμείο.

υποψήφιων επιχειρήσεων και την κατακύρωση µε µικρότερο κόστος για το δηµοτικό ταµείο. Σε πρώτη φάση ο διαγωνισµός αφορά 21 κτίρια στη δηµοτική ενότητα Συκεών, ωστόσο στόχος της δηµοτικής αρχής είναι να διευρυνθεί σταδιακά έως και το 2013 και στις άλλες τρεις δηµοτικές κοινότητες, της Νεάπολης, του Αγίου Παύλου και των Πεύκων. Σύµφωνα µε τη σχετική µελέτη, προβλέπεται η εγκατάσταση 208 KWp από τα οποία αναµένεται παραγωγή περίπου 205.000 Kwh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο και η µείωση εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 4.365,3 τόνους στην 25ετή διάρκεια ζωής της επένδυσης. Η προθεσµία υποβολής προσφορών λήγει στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο

Εσοδα 100.000 ευρώ

διεθνής διαγωνισµός έχει τίτλο «Προµήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 φωτοβολταϊκών διασυνδεδεµένων συστηµάτων σε κτίρια και εγκαταστάσεις του δήµου Νεάπολης - Συκεών» µε χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασµού που θα γίνει µε τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρµας, µε στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισµού µεταξύ των

«Τα φωτοβολταϊκά συστήµατα αποτελούν µια τεχνολογία που δε µολύνει και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά είναι ιδιαίτερα φιλική προς αυτό. Αξιοποιούµε µε αυτόν τον τρόπο τις στέγες των δηµοτικών κτιρίων, παράγουµε ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή µας µε το µόνο περιβαλλοντικά και τεχνολογικά αποδεκτό τρόπο και ενισχύουµε την τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα,

µε αυτήν την επένδυση εξασφαλίζουµε ένα σηµαντικό έσοδο, της τάξης των 100.000 ευρώ, για το δήµο από την πώληση της ενέργειας στο δηµόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», επισηµαίνει ο δήµαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίµος Δανιηλίδης, και προσθέτει ότι µε αυτόν τον τρόπο και οι πολίτες εξοικειώνονται µε τη σωστή διαχείριση της ενέργειας.

Τα κτίρια Τα 21 κτίρια όπου θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά συστήµατα είναι το Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών, τα 4ο - 11ο δηµοτικά σχολεία και το 9ο νηπιαγωγείο, η τεχνική υπηρεσία, τα 1ο-5ο δηµοτικά, το κολυµβητήριο στη Λεχόβου, το Α’ ΚΑΠΗ, το γυµναστήριο του 1ου λυκείου - 2ου γυµνασίου, τα 8ο - 10ο δηµοτικά, το εργοτάξιο Νερόµυλων, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των 1ου - 5ου δηµοτικών, το στέγαστρο του γηπέδου Συκέων, το 4ο γυµνάσιο - 1ο ΕΠΑΛ, το Ανοιχτό Θέατρο, το 2ο λύκειο, το κλειστό γυµναστήριο Τρίγωνο - στέγαστρο κερκίδων γηπέδου ποδοσφαίρου, το 1ο γυµνάσιο, τα 1ο λύκειο - 2ο γυµνάσιο, το 3ο γυµνάσιο και το 2ο δηµοτικό, τα 3ο - 6ο δηµοτικά και 3ο - 6ο νηπιαγωγεία, το 10ο νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθµός.

Νέοι, Ευρωπαίοι, χωρίς δουλειά και εκπαίδευση Ενας στους έξι Ευρωπαίους ηλικίας από 18 έως 24 ετών βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, αλλά και εκπαίδευσης, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι πλήττει όχι μόνο τα «φτωχά» κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά το σύνολό της. Είναι ενδεικτικό ότι στις πρώτες θέσεις των χωρών με το αρνητικό αυτό πρόσημο (δηλαδή το δείκτη ΝΕΕΤ, not in emloyment, education or training) έρχονται οι Βουλγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία και Ισπανία, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ότι το 16,5% του ευρωπαϊκού νεανικού πληθυσμού ούτε δούλευε ούτε σπούδαζε το 2010, ενώ το 2011 εκτιμά-

ται (αν και δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία) ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη. Στη χώρα μας η τιμή του εν λόγω δείκτη ξεπερνά το 20% (περίπου 16% το 2008). «Ο δείκτης NEET αυξήθηκε σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ 2008 και 2010, δυσμενείς τάσεις διαπιστώθηκαν ιδίως στη Λετονία και την Εσθονία, όπου ο NEET αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ ποσοστιαίες μονάδες», υπογραμμίζεται στο πρόσφατο σχετικό σημείωμα του Cedefop, για το οποίο έγινε επεξεργασία στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Ερευνα Εργατικού Δυναμικού και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Η Βουλγαρία έρχεται πρώτη με το 25% των νέων της ηλικίας 18-24 να είναι εκτός εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Αντίθετα, στην Ολλανδία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 7%, ενώ σε Γερμανία, Αυστρία και

Σουηδία ο δείκτης είναι σταθερός.

Υπηρεσίες εντάσεως γνώσης Σύμφωνα με έκθεση του Cedefop, που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο τους νέους, αύξηση παρουσιάζει η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών εντάσεως γνώσης. Ετσι, 83,3 εκατ. Ευρωπαίοι εργάζονται σήμερα στον εν λόγω τομέα, στον οποίο η απασχόληση αυξήθηκε σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση την... Ελλάδα, όπου σημειώθηκε πτώση μικρότερη του 3%, όπως και στη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Εσθονία, την Ιταλία και τη Λιθουανία. Αντίθετα, άνοδος πάνω από 6% καταγράφηκε σε Λουξεμβούργο (αύξηση 55%), Πολωνία και Αυστρία. Σύμφωνα πάντως με το Cedefop, ο συγκεκριμένος κλάδος φαίνεται ότι έχει σθεναρές αντιστάσεις στην κρίση.

Το 1ο γυμνάσιο Συκεών θα αποκτήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη

Μεταξύ των 21 δημοτικών κτιρίων και αυτό του 4ου δημοτικού σχολείου

Το «Κοινωνικό λεωφορείο» στο Φίλυρο Στην πλατεία του Φιλύρου θα βρίσκεται αύριο, από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, το πολύχρωμο «Κοινωνικό λεωφορείο του πολίτη» για να ενημερώσει τους δημότες για την ανάγκη δημιουργίας «Κοινωνικής τράπεζας». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ο Πολίτης», που στηρίζεται από το δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. Η «Κοινωνική τράπεζα», την οποία προωθεί ο οργανισμός, αποτελεί μια παραλλαγή της «Ηθικής τράπεζας», που ξεκίνησε από το Μπαγκλαντές και την Ινδία και υπάρχει τα τελευταία χρόνια σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στη χώρα μας. Ο οργανισμός στοχεύει μεταξύ των άλλων

στη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας και γραφείων νομικών συμβούλων, στην καταγραφή των αστέγων και των ανέργων, καθώς και συλλόγων νόμιμων μεταναστών, αλλά κυρίως στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών. Στόχος του οργανισμού είναι η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας και ειδικού γραφείου, το οποίο δίνει δωρεάν πληροφορίες σε αστέγους και ανέργους για θέματα όπως είναι η ρύθμιση χρεών, η εύρεση εργασίας και μικρές επιδοτούμενες εναλλακτικές επιχειρηματικές προσπάθειες, καθώς και για νομικά ζητήματα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www. politis-ast.gr.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

∆ώρο ζωής για 5 ανθρώπους ∆ότρια ήταν µια 62χρονη, η οποία, δυστυχώς, κατέληξε από ρήξη ανευρύσµατος ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Βρέθηκε νεκρός ο καθηγητής που είχε εξαφανιστεί Στο συνδυασμό υπογλυκαιμικού σοκ, μιας σοβαρότατης κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης εξαιτίας τροχαίου και κρυοπληξίας οφείλεται, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος του 34χρονου καθηγητή του ΕΠΑΛ Επανομής, που είχε εξαφανιστεί από τις 22 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το πτώμα του 34χρονου άντρα βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, μέσα στο αυτοκίνητό του σε χαράδρα στο 2ο χιλιόμετρο Πλαγιαρίου Επανομής στην ανατολική Θεσσαλονίκη, περίπου δέκα μέρες μετά το δυστύχημα.

Νέα ζωή ξημέρωσε μαζί με τη νέα χρονιά για τρεις ασθενείς, ανάμεσά τους και για ένα 5χρονο αγοράκι, που είχαν την τύχη να υποβληθούν σε μεταμόσχευση οργάνων την τελευταία μέρα του 2011. Αλλοι δυο με προβλήματα όρασης θα δεχτούν τα μοσχεύματα τις επόμενες μέρες.

Η

15

επιχείρηση ζωής στήθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκοµείο της Θεσσαλονίκης, όταν η οικογένεια µιας 62χρονης που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έφυγε από τη ζωή αποφάσισαν να χαρίσουν τα όργανά της. Η άτυχη γυναίκα κατέληξε από ρήξη ανευρύσµατος στον εγκέφαλο. Χάρη στη µεγαλοψυχία των δικών της ανθρώπων, ο χαµός της 62χρονης έδωσε ήδη την ευκαιρία για µια καινούργια, καλύτερη ζωή σε τρεις ασθενείς που υπέφεραν από παθήσεις του ήπατος και των νεφρών. Οι γιατροί του Ιπποκρατείου ξεκίνησαν τη διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων τα ξηµερώµατα του Σαββάτου 31 Δεκεµβρίου. Ο ένας νεφρός µεταµοσχεύτηκε σε ένα 5χρονο αγοράκι από την Αθήνα που σύµφωνα µε τους χειρουργούς του Ιπποκρατείου ταλαιπωρούνταν ειδικά τους τελευταίους µήνες κάνοντας περιτοναϊκές πλύσεις, καθώς

Υπογλυκαιµικό σοκ Η οικογένεια της 62χρονης με μεγαλοψυχία, συναίνεσε, χαρίζοντας το μεγαλύτερο δώρο σε πέντε ασθενείς, που έχρηζαν μεταμόσχευσης

οι νεφροί του είχαν αφαιρεθεί σε µικρή ηλικία. Το ήπαρ της δότριας µεταµοσχεύτηκε σε µια 64χρονη γυναίκα από περιοχή του Βόλου η οποία έπασχε από κίρρωση ήπατος και ηπατίτιδα. Η οµάδα µεταµοσχεύσεων του Ιπποκρατείου ολοκλήρωσε τις χειρουργικές επεµβάσεις λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή του 2011. Μια 51χρονη νεφροπαθής, η οποία υποβαλλόταν επί πέντε χρόνια σε αιµοκάθαρση, έλαβε τον δεύτερο νεφρό της άτυχης γυναίκας στο νοσοκοµείο Ευαγγελισµός στην Αθήνα, ενώ οι κερατοειδείς της φυλάγονται στην τράπεζα οφθαλµών του ΑΧΕΠΑ και θα µεταµοσχευτούν τις επόµενες µέρες σε

ασθενείς που περιµένουν στη λίστα για µόσχευµα.

Αισιοδοξία για το 2012 Το 2012 ήρθε µε τις καλύτερες προοπτικές για τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε

Το 2011 έγιναν 186 μεταμοσχεύσεις από 79 αποβιώσαντες δότες µεταµόσχευση και θα µπορούν πλέον να απολαµβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής, χάρη στη γενναιοδωρία της οικογένειας της δότριας. Αισιοδοξία όµως για τη νέα χρονιά προσφέρει

και ο απολογισµός των µεταµοσχεύσεων που έγιναν το 2011. Συνολικά πραγµατοποιήθηκαν 186 µεταµοσχεύσεις από 79 αποβιώσαντες δότες, από τις οποίες οι 137 ήταν νεφρού, οι 41 ήπατος, οι 6 καρδιάς, ενώ έγιναν µια διπλή µεταµόσχευση νεφρού - παγκρέατος και µια διπλή νεφρού - ήπατος. Σύµφωνα µε τον Εθνικό Οργανισµό Μεταµοσχεύσεων (ΕΟΜ), η προηγούµενη χρονιά έφυγε έχοντας επιτευχθεί το ποσοστό των 7,4 δοτών ανά εκατοµµύριο πληθυσµού, σφραγίζοντας µια πολύ καλή χρονιά για τον τοµέα των µεταµοσχεύσεων και τοποθετώντας τη χώρα µας σε µια αξιοπρεπέστερη θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Οπως προέκυψε από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε χτες, ο 34χρονος καθηγητής εκτιμάται ότι υπέστη υπογλυκαιμικό σοκ ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο, να πέσει σε χαράδρα και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι. Παράλληλα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τη μέρα της εξαφάνισής του είχαν ως αποτέλεσμα να υποστεί και κρυοπληξία. Οπως έγινε γνωστό, το αυτοκίνητο του 34χρονου καθηγητή εντοπίστηκε από πολίτη το μεσημέρι της Κυριακής και αμέσως ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές. Αστυνομικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως το όχημα του καθηγητή είχε πέσει σε βαθύ χαντάκι γύρω από το οποίο υπήρχαν ψηλές καλαμιές, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται εύκολα από το δρόμο. Υπενθυμίζεται ότι η εξαφάνιση του άτυχου άντρα είχε δηλωθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας Φωκίδας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, από συγγενείς του οι οποίοι τον περίμεναν για να περάσουν τις γιορτές οικογενειακά και άρχισαν να ανησυχούν όταν διαπίστωσαν ότι χάθηκαν τα ίχνη του και δεν μπορούσαν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του. Κ. Α.

Θέλησε να λύσει την παρεξήγηση µε... Καλάσνικοφ Με... Καλάσνικοφ πυροβόλησε υπάλληλο μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένας νεαρός Αλβανός εξαιτίας μιας απλής παρεξήγησης. Το περιστατικό σημειώθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς έξω από κατάστημα στην οδό Βαλαωρίτου μπροστά στα μάτια διερχόμενων πολιτών και καταστηματαρχών. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο νεαρός αλλοδαπός, που αναζητείται, θέλησε να μπει σε κάποιο από τα μπαράκια που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, ο 24χρονος υπάλληλος της επιχείρησης τού ανέφερε πως το κατάστημα δε λειτουργούσε την ώρα εκείνη, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, και του ζήτησε να αποχωρήσει. Ο αλλοδαπός

δε δεχόταν να φύγει και έτσι ακολούθησε διαπληκτισμός, αλλά τελικά μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά ο 19χρονος αναγκάστηκε να απομακρυνθεί. Το επεισόδιο όμως δεν έληξε εκεί, καθώς λίγη ώρα αργότερα ο νεαρός υπήκοος Αλβανίας επέστρεψε στο σημείο κρατώντας ένα Καλάσνικοφ και με αυτό πυροβόλησε στα πόδια τον 24χρονο υπάλληλο. Ο τραυματίας διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη χειρουργική κλινική. Τα στοιχεία του 19χρονου, που αναζητείται, είναι γνωστά στις αρχές, καθώς αναγνωρίστηκε και από άλλους καταστηματάρχες, οι οποίοι ανέ-

φεραν στις αρχές πως έχει δημιουργήσει και στο παρελθόν φασαρίες στην ίδια περιοχή.

Σε κρίσιµη κατάσταση Στο μεταξύ, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης η 47χρονη ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου, την οποία άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες στην προσπάθειά τους να μπουν στο κατάστημα, που βρίσκεται στην περιοχή της Πολίχνης, πυροβόλησαν τη γυάλινη πόρτα, η οποία ήταν ασφαλισμένη.

Τα σκάγια του όπλου βρήκαν στο πρόσωπο και το κεφάλι την άτυχη γυναίκα, η οποία άκουσε το θόρυβο και γύρισε να δει τι συνέβαινε, με συνέπεια να χτυπηθεί από απόσταση περίπου ενάμισι μέτρου. Τη σκηνή παρακολούθησε ο σύζυγός της, ο οποίος είδε τη γυναίκα του να πέφτει αιμόφυρτη και τους δράστες να απομακρύνονται τρέχοντας από το σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 47χρονη επιχειρηματίας έχει τραυματιστεί αρκετά σοβαρά στο ένα της μάτι. Από τις αρχές έχουν ήδη γίνει αρκετές προσαγωγές υπόπτων, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί οι δράστες. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ


16

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στις 16 Ιανουαρίου η συζήτηση για την έκδοση της Αντ. Ηλία Μετά από επτά αναβολές, το τοπικό δικαστήριο της περιοχής Γουεστμίνστερ του Λονδίνου όρισε για τις 16 Ιανουαρίου τη συζήτηση επί της ουσίας στο αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοση στην Ελλάδα της φυγόδικης πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία. Η πρώην ανακρίτρια εξασφάλιζε τις αναβολές με την επαναλαμβανόμενη αντικατάσταση των συνηγόρων υπεράσπισής της και προβάλλοντας το

επιχείρημα ότι δεν είχαν επαρκή χρόνο να μελετήσουν τη δικογραφία. Στην τελευταία της όμως εμφάνιση στο τοπικό δικαστήριο, ο δικαστής έκανε κατηγορηματικά γνωστό ότι δεν πρόκειται να της δώσει άλλη αναβολή. Στην ακροαματική διαδικασία της 16ης Ιανουαρίου, η κ. Ηλία θα ισχυριστεί, όπως είπε στην τελευταία της εμφάνιση στο τοπικό δικαστήριο, ότι, αν εκδοθεί και επιστρέψει στην Ελλά-

δα, η ζωή της θα κινδυνεύσει άμεσα. Τόνισε ότι «οργανωμένα συμφέροντα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί, επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης απειλούν τη ζωή της». Η πρώην ανακρίτρια είπε, μάλιστα, στον πρόεδρο του τοπικού δικαστηρίου ότι «γνωστός Ελληνας επιχειρηματίας την ενημέρωσε γι’ αυτές τις απειλές, παρουσία του πρώην δικηγόρου της Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή».

Η Αντωνία Ηλία αναφέρθηκε στη σημερινή οικονομική κατάστασή της, λέγοντας ότι είναι η φτωχότερη ανακρίτρια στον κόσμο, ότι ένα σπίτι που είχε το έχασε γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο και ότι το ίδιο συνέβη με το μοναδικό ακίνητο της μητέρας της, το οποίο έχασε λόγω αδυναμίας της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην τράπεζα.

Στην έξοδο... 1.500 κρατούµενοι Αλλαγές στην τροπολογία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για την αποσυµφόρηση των φυλακών Ανάσα στις φυλακές δίνει νέα, «βελτιωμένη» τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή με θέμα την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Η τροπολογία, που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, θα λειτουργήσει ευεργετικά τουλάχιστον για 1.500 κρατούμενους. Στις φυλακές της χώρας, που είναι χωρητικότητας 9.700 θέσεων, βρίσκονται 12.586 κρατούμενοι, από τους οποίους οι 7.000 είναι αλλοδαποί (ποσοστό 57,4%).

Η

βασική τροποποίηση που έγινε στην τροπολογία, σε σχέση µε το αρχικό κείµενο το οποίο έχει δοθεί στη δηµοσιότητα, είναι ότι στις εξαιρέσεις από τις διατάξεις περί αποφυλακίσεων, εκτός από κάποια οικονοµικά εγκλήµατα (κατάχρηση δηµοσίου χρήµατος, παράβαση της φορολογικής νοµοθεσίαςφοροδιαφυγή, συµµετοχή σε εγκληµατική ή τροµοκρατική οργάνωση), προστέθηκαν και τα εγκλήµατα ηθικής απαξίας, όπως είναι ληστείες, βιασµοί, αποπλανήσεις παιδιών, εµπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων, κ.λπ. Η νέα ρύθµιση αφορά δύο µεγάλες κατηγορίες ατόµων, αυτούς που ήδη έχουν καταδικαστεί και αυτούς που δεν έχουν φυλακιστεί ακόµα, αλλά εκκρεµούν σε βάρος τους διώξεις για ήσσονος σηµασίας αδικήµατα και ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

Από το 1998 έως σήμερα τόσο οι θέσεις κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας όσο και οι κρατούμενοι έχουν διπλασιαστεί

1. Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία (δηλαδή όσους έχουν καταδικαστεί), οι κρατούµενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια απολύονται ως εξής: Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής. Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής. Για ποινές µεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/3 της ποινής. Η απόλυση γίνεται υπό τον όρο ότι, µέσα στην επόµενη τριετία, οι απολυθέντες δε θα τελέσουν νέο αδίκηµα. Σε αντίθετη

περίπτωση θα εκτίσουν σωρευτικά τη νέα ποινή µαζί µε την παλαιότερη για την οποία απολύθηκαν. Ο όρος αυτός, σύµφωνα µε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει

Στις φυλακές της χώρας, που είναι χωρητικότητας 9.700 θέσεων, βρίσκονται 12.586 κρατούμενοι ταυτόχρονα αντεγκληµατικό και προληπτικό χαρακτήρα, αφού κάποιος µετά την απόλυση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην καθηµερινή του συµπεριφορά.

Η εξαίρεση από τις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις αφορά τους καταδικασθέντες για αδικήµατα που σχετίζονται µε το δηµόσιο οικονοµικό συµφέρον, όπως περιπτώσεις καταχραστών δηµοσίου χρήµατος ή φοροφυγάδων, και όσους έχουν παραβιάσει τα άρθρα 322, 323Α, 324, 336, 339 παράγραφοι 1 α΄ και β΄, καθώς και το άρθρο 380 παράγραφοι 1β και 2 του Ποινικού Κώδικα (ληστείες, βιασµοί, αποπλανήσεις παιδιών, εµπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων κ.λπ.). Με άλλα λόγια σε αυτήν την κατηγορία κρατουµένων δε θα εφαρµόζονται οι ευνοϊκές διατάξεις για τις απολύσεις. 2. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή όσους εκκρε-

µούν σε βάρος τους διώξεις, παραγράφονται ποινές µέχρι ενός έτους, µετατρέπονται ποινές φυλάκισης σε χρηµατικές και παραγράφεται το αξιόποινο ήσσονος απαξίας πληµµεληµάτων και πταισµάτων. Παράλληλα, η τροπολογία, µε άλλη διάταξή της, επιτρέπει την εξαγορά πληµµεληµατικών ποινών, καθώς και την παραγραφή αδικηµάτων ήσσονος απαξίας για όσους διώκονται ή έχουν ανεκτέλεστες καταδίκες, ενώ δεν κλείνουν µε παραγραφή ή παύση της δίωξης όσοι έχουν παραβιάσει την υποχρέωση για την καταβολή διατροφής ή την εργατική νοµοθεσία (µη καταβολή στους εργαζόµενους των κάθε είδους αποδοχών από την πλευρά των εργοδοτών). Από το 2005 έως σήµερα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τέσσερις τροπολογίες µε τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα σε κρατούµενους να απολυθούν από τις φυλακές υπό όρους, ενώ προβλέφθηκε και η παραγραφή αδικηµάτων.

∆ιπλασιάστηκαν Από το 1998 έως σήµερα τόσο οι θέσεις κρατουµένων σε όλες τις φυλακές της χώρας όσο και οι κρατούµενοι έχουν διπλασιαστεί. Το 1998 οι θέσεις κρατουµένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ήταν 4.332 και οι κρατούµενοι ήταν 6.150. Το 2005 οι θέσεις ήταν 5.584 και οι κρατούµενοι ήταν 8.725. Το 2008 οι θέσεις ήταν 7.543 και οι κρατούµενοι ήταν 11.243. Το 2009 οι θέσεις ήταν 9.103 και οι κρατούµενοι ήταν 11.736. Το 2010 οι θέσεις ήταν 9.103 και οι κρατούµενοι ήταν 11.364. Σήµερα οι θέσεις είναι 9.700 και οι κρατούµενοι έχουν φτάσει τους 12.586.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Απόδραση από τµήµα στο Σουφλί Εβρου Μία τρύπα στον, μάλλον προβληματικό, τοίχο των κρατητηρίων του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου στον Εβρο, δημιούργησαν επτά λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατόρθωσαν να αποδράσουν ανήμερα Πρωτοχρονιάς και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Τελικά, συνελήφθησαν οι έξι από αυτούς, ενώ ο έβδομος κατόρθωσε να περάσει κολυμπώντας τον ποταμό Εβρο και να βρεθεί στο τουρκικό έδαφος. Για το περιστατικό έχει διαταχθεί ήδη η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επτά αλλοδαποί κρατούνταν στο τμήμα Συνοριοφυλακής του Σουφλίου, καθώς ανήκουν σε εθνικότητες ή σε ομάδες ατόμων, στις οποίες δε χορηγείται απευθείας το υπηρεσιακό σημείωμα των 30 ημερών, ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι. Αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι δράστες βρήκαν ένα σημείο στον τοίχο των κρατητηρίων όπου ο τοίχος δεν είχε μεγάλο πλάτος και αφού έξυσαν το σοβά, στη συνέχεια με δυνατά χτυπήματα, πιθανότατα με τα σώματά τους, κατόρθωσαν να ρίξουν τα τούβλα και να σχηματίσουν μία μικρή τρύπα. Από εκεί πέρασαν στο προαύλιο και εκμεταλλευόμενοι το συνωστισμό από τους λαθρομετανάστες που βρίσκονταν εκεί περιμένοντας να παραλάβουν το υπηρεσιακό σημείωμα για να αφεθούν ελεύθεροι, κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι την εξωτερική περίφραξη. Αφού την υπερπήδησαν άρχισαν να τρέχουν προς το ποτάμι, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, με σκοπό να περάσουν στην τουρκική πλευρά. Ωστόσο, η απόδρασή τους έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτή από τους συνοριοφύλακες του τμήματος και ύστερα από καταδίωξη στη γύρω αγροτική περιοχή κατόρθωσαν να συλλάβουν τους έξι από αυτούς, τρεις Ιρανούς, έναν Αφγανό, έναν Πακιστανό και έναν Δομινικανό, ενώ αναζητείται ακόμη ένας Δομινικανός. Κ. Α.

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στα ανατολικά οι έλεγχοι για τις ταµπέλες των καταστηµάτων Περισσότερες από 2.000 πινακίδες αποξηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη Περισσότερες από 2.000 ταμπέλες - ενδεικτικές επιγραφές επιχειρήσεων, γραφείων και καταστημάτων έχουν αποξηλωθεί τους τελευταίους μήνες από όψεις κτιρίων και μπαλκόνια, στο πλαίσιο των σχετικών ελέγχων που διενεργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι έλεγχοι έχουν πλέον επεκταθεί και εκτός κέντρου πόλης, προς ανατολικά, αφού οι αρμόδιοι υπάλληλοι διενεργούν αυτοψίες στις οδούς Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και Β. Ολγας.

Α

πό το Μάρτιο, οπότε ξεκίνησε το... σαφάρι του δήµου, έως σήµερα έχουν γίνει εκθέσεις αυτοψίας σε 4.500 καταστήµατα, για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι επιχειρήσεις τηρούν το νόµο σύµφωνα µε τον οποίο δηλωτικές πινακίδες επιτρέπονται µεν στα ισόγεια, όχι όµως στις όψεις των κτιρίων και στους ορόφους. Κι αν µέχρι πρότινος ορισµένοι είχαν την εντύπωση ότι µε την πληρωµή του ετήσιου προστίµου θα µπορούσαν να συνεχίσουν να διατηρούν την ταµπέλα του καταστήµατός τους εκεί όπου δεν επιτρέπεται, κάνουν λάθος, αφού, όπως διαµηνύουν οι αρµόδιοι από την πλευρά του δήµου, όλα τα πρόστιµα αποστέλλονται στον εισαγγελέα, καθώς εκτός από διοικητικές υπάρχουν και νοµικές επιπτώσεις.

Πρόστιµα Οι καταστηµατάρχες είναι αντιµέτωποι µε πρόστιµα, που κυµαίνονται από 586 ευρώ έως και 6.000 ευρώ, ανάλογα µε την εµπορικότητα της περιοχής, το µέγεθος της πινακίδας και το διαφηµιστικό µήνυµα. Σύµφωνα µε την αρµόδια προϊσταµένη, έµποροι και επιχειρηµατίες έχουν ήδη ενηµερωθεί µέσω επιµελητηρίων και συλλόγων, ενώ ακόµη και όταν περνούν οι ελεγκτές, ενηµερώνουν πρώτα τους ενδιαφερόµενους για τις διατάξεις του νόµου και αφήνουν διορία ενός µήνα για να συµµορφωθούν. Οι επιχειρήσεις επανελέγχονται και αν οι πινακίδες δεν

Τάξη στην... αταξία που δημιουργούν στην εικόνα της πόλης οι ταμπέλες των καταστημάτων επιχειρεί να βάλει ο δήμος

έχουν στο µεταξύ αποξηλωθεί, επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιµα, τα οποία µάλιστα στη συνέχεια κοινοποιούνται στον εισαγγελέα για τις ενδεδειγµένες περαιτέρω ενέργειες. Οπως επισηµαίνεται από την πλευρά του δήµου, στόχος της διοίκησης δεν είναι η είσπραξη προστίµων, αλλά η ευταξία, µέσω της εφαρµογής της ισχύουσας νοµοθεσίας.

Εµποροι και επιχειρηµατίες Για αθέµιτο ανταγωνισµό που δηµιουργείται από το γεγονός ότι η ισχύουσα νοµοθεσία εφαρµόζεται αποκλειστικά και µόνο στο δήµο Θεσσαλονίκης και όχι στις γύρω περιοχές κάνουν λόγο οι επαγγελµατίες.

«Εχουµε επανειληµµένως θέσει το θέµα στον αρµόδιο αντιδήµαρχο, µέσω του επιµελητηρίου. Θεωρούµε ότι θα πρέπει να βρεθεί µία µέση λύση, αφού στην ουσία µε την κίνηση αυτή πλήττονται και πάλι οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν να πληρώσουν τα πρόστιµα, οι επιχειρήσεις δηλαδή που το µόνο µέσο διαφήµισης που διαθέτουν είναι η ταµπέλα του καταστήµατός τους», επισηµαίνει ο γενικός γραµµατέας του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος. Αλλωστε, σύµφωνα µε τον ίδιο, η διάταξη θα έπρεπε να εφαρµοστεί σε όλο το νοµό, προκειµένου να µη δηµιουργούνται συνθήκες αθέµιτου ανταγωνισµού.

Η SPECIAL ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:

Μία μοναδική ευκαιρία απόδρασης για rafting στον Άραχθο ποταμό (διαδρομή φαράγγι) τοξοβολία & δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο

με πρωινό στον ξενώνα «Γεφύρι της Πλάκας» στο Μονολίθι Ιωαννίνων από την «TREKKING ΗΠΕΙΡΟΥ».

Προσφορές που σου φτιάχνουν τη µέρα!

17

Από 130€/άτομο μόνο

65€ /άτομο - Εκπτωση 50%

Μπες στο dealmyday.gr και... αγόρασέ το!


18

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ποδαρικό µε... βροχή από πεφταστέρια!

Για ασέλγεια σε βάρος μιας 15χρονης στο Βέλγιο συνελήφθη στα Γιαννιτσά ένας 35χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 35χρονος Βέλγος κατηγορείται για βιασμό, ασέλγεια με χρήση βίας και απειλών σε βάρος ανηλίκων και ήδη οδηγήθηκε στην εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοσή του στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί το 2009, ο 35χρονος προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος μιας 15χρονης.

Φεστιβάλ Φαντασίας στη Θέρµη Ενα ξεχωριστό «ταξίδι» στο χώρο του παιχνιδιού θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μικροί και μεγάλοι που θα βρεθούν το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Ιανουαρίου, στο δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη και θα συμμετάσχουν στο 9ο Φεστιβάλ Φαντασίας. Η είσοδος για τις διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης είναι ελεύθερη. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία -μεταξύ άλλων- να ενημερωθούν για τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιχνίδια ρόλων ή στρατηγικής, για το μοντελισμό και να παρακολουθήσουν εκθέσεις και ταινίες. Την επιμέλεια για τις εκδηλώσεις, που θα ξεκινούν στις 11 το πρωί και θα ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ, έχει η Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων του Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας Θέρμης. Το Φεστιβάλ Φαντασίας διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 με σκοπό τη συγκέντρωση των φίλων των επιτραπέζιων παιχνιδιών, των παιχνιδιών στρατηγικής και του μοντελισμού, την ενημέρωση όσων δε σχετίζονται με το χώρο και την υπενθύμιση διαχρονικών αξιών, όπως το παιχνίδι.

Νέα σύλληψη για χρέη στο ∆ηµόσιο Για οφειλές προς το Δημόσιο, που ανέρχονται σε 958.258 ευρώ, συνελήφθη χτες το πρωί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας ένας 42χρονος επιχειρηματίας στη Ρόδο. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου και αναμένεται να δικαστεί στο αυτόφωρο.

Συνελήφθη στα Γιαννιτσά Βέλγος παιδεραστής

Στην Κρήτη Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αποπλάνηση ανηλίκου ασκήθηκε χτες σε βάρος 62χρονου από την περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου, ο οποίος κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος 11χρονου κοριτσιού, μέσα στο υπνοδωμάτιό του, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Ο 62χρονος, τον οποίο συνδέουν συγγενικοί δεσμοί με την οικογένεια, είχε προσκληθεί να παρευρεθεί στο οικογενειακό ρεβεγιόν και ισχυρίσθηκε ότι μπήκε στο δωμάτιο της ανήλικης και την πλησίασε για να τη σκεπάσει. Με... βροχή από πεφταστέρια αρχίζει το 2012. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο τα ξημερώματα. Αντίθετα με άλλες «βροχές» που «έπεσαν» το 2011 και συχνά έγιναν... θύματα της φωτορρύπανσης από την πανσέληνο, στα πρώτα «πεφταστέρια» της νέας χρονιάς δε θα παρεμβληθεί το φεγγάρι για να δυσκολέψει τη θέα των παρατηρητών, αρκεί φυσικά να είναι ευνοϊκές οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Οι «Τεταρτίδες» διαρκούν από την 1η έως τη 12η Ιανουαρίου και φτάνουν στη μέγιστη συχνότητα πτώσης μετεώρων στις 3-4 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων έχει πάρει το όνομά της από έναν αστερισμό -Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς (ήταν αρχαίο αστρονομικό εργαλείο)που σήμερα πια δεν υπάρχει και από όπου φαίνεται να προέρχεται. Την ονομασία αυτή πήρε το 1795 από τον Γάλλο αστρονόμο Ζερόμ Λαλάντ, αλλά η ομάδα των αχνών άστρων που αποτελούσαν τον αστερισμό (που τώρα βρίσκεται κάπου κοντά στην Μεγάλη Αρκτο), έχει πλέον περιπέσει στη λήθη, αν και το όνομα διατηρείται στη βροχή διαττόντων. Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος από τη «γειτονιά» της Γης κομήτης, που άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, τα οποία μετατρέπονται σε μετέωρα (πεφταστέρια), κάθε φορά που ο πλανήτης μας διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να

πρόκειται για έναν κομήτη (2003 ΕΗ1), που παρατήρησαν πρώτοι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι το 1490. Οπως συμβαίνει και με τις άλλες βροχές διαττόντων, τα μετέωρα κινούνται πολύ γρήγορα, καθώς εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται, γι’ αυτό η παρατήρηση είναι προτιμότερη με γυμνά μάτια παρά με τηλεσκόπια ή κιάλια. Στην περίπτωση των «Τεταρτιδών», που έχουν σύντομη διάρκεια στη

Οι «Τεταρτίδες» διαρκούν από την 1η έως τη 12η Ιανουαρίου και φτάνουν στη μέγιστη συχνότητα πτώσης μετεώρων στις 3-4 Ιανουαρίου φάση της κορύφωσής τους (περίπου δύο ώρες) και γενικά διακρίνονται από μη προβλεψιμότητα και από ευμεταβλητότητα στην έντασή τους (άρα είναι εύκολο να τους «χάσει» κανείς), οι παρατηρητές δε χρειάζεται να κοιτούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού, αλλά απλώς πάνω από τον ορίζοντα. Η συχνότητα μπορεί να φθάσει τα 80 έως 100 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 40 έως 42 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Νέες δενδροφυτεύσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σε συνέχεια των εργασιών διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Λώρη Μαργαρίτη, η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων προχώρησε σε δενδροφύτευση, φυτεύοντας 38 ακακίες που ενδείκνυνται για φύτευση σε αστικό περιβάλλον και 13 νεραντζιές, ενώ η δενδροφύτευση, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί με την περάτωση των εργασιών πεζοδρόμησης. «Με μικρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως οι δενδροφυτεύσεις σε κάθε γειτονιά, αναβαθμίζουμε το αστικό περιβάλλον. Ο συνδυασμός πεζοδρόμησης και δενδροφύτευσης δημιουργεί μικρές οάσεις στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, κάνοντας την καθημερινότητα πιο βιώσιμη», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

19

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Την παρέµβαση του Ι. Τέντε ζητάει ο Μιχάλης Λεµούσιας Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, για την υπόθεσή του ζητάει με επιστολή του ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και προφυλακισμένος ως κατηγορούμενος για εμπλοκή στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσηςμαμούθ στο δήμο, Μιχάλης Λεμούσιας (φωτογραφία). Από τον κ. Λεμούσια λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω δήλωση σε ό,τι έχει σχέση με το δεύτερο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά για τα αποτελέσματα των ερευνών στους λογαριασμούς των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους και στους δικούς του, από τις οποίες έρευνες προκύπτει πως υπάρχουν ποσά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λεμούσια έχει ως εξής: «Πρωτοφανής διασυρμός και δημόσια διαπόμπευση από τα ΜΜΕ με χαλκευμένα στοιχεία τραπε-

ζικών λογαριασμών που δόθηκαν από δικαστικούς κύκλους. Μέχρι σήμερα πίστευα ότι η δίωξή μου είχε πολιτικά και μόνο κίνητρα και ότι στη δικαιοσύνη και στα δικαστήρια θα έβρισκα την πραγματική, την αληθινή ελληνική δικαιοσύνη που θα έφτανε με πραγματικά στοιχεία και αντικειμενικά κριτήρια στην αθώωση ενός ανθρώπου που άδικα βασανίζεται για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη από ανθρώπους παρασυρόμενους από κομματική εμπάθεια και μόνον. Τώρα πιστεύω

ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο και πιο σάπιο από την πολιτική δίωξή μου και την προσπάθεια διασυρμού και στοχοποίησης εμού, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και των Αντιδημάρχων. Προς τούτο, παρακαλώ τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κύριο Ιωάννη Τέντε, να διαβάσει την ειδική επιστολή μου που του έστειλα εξιστορώντας τα πραγματικά περιστατικά και την αλήθεια που δεν αναζητήθηκε μέσα από τις διαδικασίες της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη και να ασκήσει το ύψιστο

συνταγματικό του δικαίωμα για την προάσπιση της δικαιοσύνης, να διατάξει δηλαδή δύο ανωτάτους δικαστικούς λειτουργούς να ελέγξουν την υπόθεση, όπως αναλυτικά του παραθέτω, να δει τις σκόπιμες παραλείψεις, τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων, τη χάλκευση των στοιχείων, με αποκορύφωμα την πρόσφατη αθλιότητα χάλκευσης στοιχείων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών όταν αυτοί αφορούν εφάπαξ, μισθοδοσία και επικουρικό σύνταξης τα οποία προσθέτουν εσκεμμένα και παραπλανητικά κάθε χρόνο κάνοντας τις 100.000€ εφάπαξ και επικουρικού κατάθεσης από τον Ο.Τ.Ε., 500.000€. Πλέον τούτου τα χρήματα τα οποία νόμιμα εισέπραξα ως μισθοδοσίες, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχω καταθέσει και αφορούν τις φορολογικές μου δηλώσεις των δέκα τελευταίων ετών, ανέρχονται στο ύψος των 800.000€, μικτές αποδοχές δύο

Cooking SUNDAY

Επιστροφή στην κουζίνα!

ως τ κ ά Εκτ

7

Στιςς ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ και τη δεύτερη Κυριακή κάθε µήνα, Sunday Cooking µαζί µε τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»

εργαζομένων. Αυτά είναι τα περίφημα 800.000 € που βρήκαν και δεν μπορώ να δικαιολογήσω και που βεβαίως πουθενά δεν είναι κατατεθειμένα παρά μόνον οι 103.000€ κατάθεσης του εφάπαξ και του επικουρικού μου. Με αλχημείες και χάλκευση στοιχείων κανείς δεν μπορεί να δει την αλήθεια. Και όλα αυτά τα πορίσματα έχουν εξαχθεί από την ίδια εφοριακό, που ως επόπτρια της Θ΄ Δ.Ο.Υ. δεν μπόρεσε να βρει τις υπεξαιρέσεις των χρημάτων που πλαστογραφούσε ο επίορκος υπάλληλος του Δήμου από την Εφορία που η ίδια επόπτευε και που περιέργως επί τέσσερα χρόνια κανείς δεν έχει μάθει για την τύχη της έρευνας που επίσης η ίδια έχει αναλάβει. Καλώ λοιπόν τον εισαγγελικό λειτουργό να παρέμβει και να αποδώσει την πραγματική δικαιοσύνη και σε αυτούς που χαλκεύουν στοιχεία και σε αυτούς που στήνουν δικαστι-

κές υποθέσεις και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν. Τέλος, διαβεβαιώνω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου όλους τους φίλους, συνεργάτες και συμπολίτες μου ότι υπηρέτησα το Δήμο Θεσσαλονίκης με σύνεση και τιμιότητα. Ελπίζω να μην είναι αργά όταν αυτό αποδειχθεί και μέσα σε μία δικαστική αίθουσα».

SUPER 3/EX TRA 5 ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 10.00 734 11.00 722 12.00 329 13.00 572 14.00 577 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 16.00 964 17.00 461 18.00 254 ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 20.00 533 21.00 370 EXTRA5 (1η κλήρωση): 4, 13, 22, 29, 33 (2η κλήρωση): 3, 14, 17, 20, 30


20

ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ξεκινά η «µάχη»

Υπερασπίζεται την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία

Από την Αϊοβα αρχίζει η διαδικασία επιλογής του αντιπάλου του Οµπάµα ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Με ένα φαβορί και πολλά ερωτηματικά για τη στάση των συντηρητικών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ ξεκινάει σήμερα η διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο

ι εφτά διεκδικητές του χρίσµατος της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να µειωθούν κι άλλο µέχρι το τέλος του µήνα όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογές σε τέσσερις πολιτείες. Η αρχή γίνεται σήµερα από την Αϊοβα, ενώ θα ακολουθήσουν οι εκλογές στο Νιου Χαµσάιρ, στις 10 Ιανουαρίου, στη Νότια Καρολίνα έντεκα µέρες αργότερα και στη Φλόριντα στο τέλος του µήνα. Το φαβορί στην παρούσα φάση είναι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόµνι, ο οποίος τις τελευταίες µέρες περιοδεύει στην Αϊοβα µε πρωταρχικό στόχο να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό στήριξης ώστε σε συνδυασµό µε την αναµενόµενη νίκη στο Νιου Χαµσάιρ, όπου προηγείται σταθερά στις προτιµήσεις, να καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγµα στις φιλοδοξίες των αντιπάλων του. Παραδοσιακά στις πρώτες αναµετρήσεις, η λίστα των υποψηφίων συρρικνώνεται, καθώς οι πρώτες ήττες οδηγούν αρκετούς υποψηφίους να εγκαταλείψουν τον πολυδάπανο αγώνα. Στην κατεύθυνση αυτή εκτιµάται ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να αποσυρθούν η βουλευτίνα στη Μινεσότα, Μισέλ Μπάχµαν, και ο πρώην κυβερνήτης της Γιούτα, Τζον Χάντσµαν, ο οποίος δε συµµε-

νουν έξω από αυτά, ενώ διαπιστώθηκε η παρουσία ελεύθερων σκοπευτών σε πόλεις. Επίσης ανέφερε ότι απελευθερώθηκαν περίπου 3.500 άτομα από τις συριακές αρχές και ζήτησε την αποφυλάκιση όλων όσοι συνελήφθησαν για πολιτικούς λόγους. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις των λιποτακτών επιτέθηκαν σε στρατιωτικά φυλάκια στην επαρχία Ιντλίμπ και έπιασαν αιχμαλώτους, ενώ σκότωσαν αδιευκρίνιστο αριθμό στρατιωτών.

Ο Ρόμνι περιόδευσε στην Αϊοβα τις τελευταίες μέρες για να προσελκύσει ψηφοφόρους

τέχει στη διαδικασία της Αϊοβα.

Βασικοί αντίπαλοι Ο Ρόµνι, που θα είναι ικανοποιηµένος και µε τη δεύτερη θέση στη σηµερινή διαδικασία, δε δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχος για την άνοδο στα ποσοστά στήριξης την οποία εµφανίζει ο Τεξανός βουλευτής, Ρον Πολ. Πρόκειται για τον τελευταίο κατά σειρά υποψήφιο που παίρνει τη σκυτάλη του βασικότερου αντιπάλου του Ρόµνι, καθώς προηγήθηκαν ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, ο οποίος έχασε έδαφος µε απανωτές γκάφες στις τηλεοπτικές συζητήσεις, ο Χέρµαν Κέιν που αποσύρθηκε λόγω σκανδάλου µε παρενόχληση γυναικών στο παρελθόν και ο Νιουτ Γκίνγκριτς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Ο τελευταίος είδε τα ποσοστά του να µειώνονται τις δυο τελευταίες εβδοµάδες έπειτα από συντονισµένη επίθεση µε διαφηµιστικά µηνύµατα από τους αντιπάλους του στο Ρεπουµπλικανικό Κόµµα και ενδεικτική της πτώσης είναι ότι στις τελευταί-

ες έρευνες βρίσκεται στην τέταρτη θέση των προτιµήσεων στην Αϊοβα, πίσω κι από τον πρώην γερουσιαστή της Πενσιλβάνια, Ρικ Σαντόρουµ. Οι ανακατατάξεις στο στρατόπεδο των υποψηφίων δεν είναι αποτέλεσµα µόνο του µεταξύ τους πολέµου ή των ενδεχόµενων περιορισµένων ικανοτήτων ορισµένων, οι οποίες έρχονται στο φως λόγω της εκτόξευσής τους στο προσκήνιο. Η πλειοψηφία των αναλυτών επισηµαίνει ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι των Ρεπουµπλικανών δε συγκινούνται από τον µετριοπαθή Ρόµνι, ο οποίος στο παρελθόν προώθησε στη Μασαχουσέτη µια µεταρρύθµιση στον τοµέα της υγείας ανάλογη εκείνης για την οποία κατηγορούν τον πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα. Ετσι αναζητούν ένα γνήσιο εκπρόσωπο των συντηρητικών ιδεών αλλά η απουσία ενός ικανού υποψηφίου να διεκδικήσει βάσιµα την προεδρία από τον Οµπάµα, αναγκάζει πολλούς να στρέφονται άλλοτε υπέρ του ενός κι άλλοτε υπέρ του άλλου διεκδικητή του χρίσµατος.

Επίδειξη δύναµης από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο Παραμένει η ένταση στον Περσικό Κόλπο μετά τις απειλές που εκτόξευσε η Τεχεράνη κατά της Δύσης, προειδοποιώντας ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ σε περίπτωση επιβολής εμπάργκο στα ιρανικά πετρελαϊκά προϊόντα. Η δεκαήμερη ναυτική άσκηση των Ιρανών ολοκληρώνεται επίσημα σήμερα και χτες πραγματοποιήθηκαν δυο πυραυλικές δοκιμές, οι οποίες, σύμφωνα με την Τεχεράνη, ήταν από-

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελαραμπί, υπερασπίστηκε την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία για τον έλεγχο των προβλεπομένων στη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. Ο ίδιος κάλεσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ να σταματήσει τις φονικές επιχειρήσεις κατά των διαδηλωτών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αρκεί η αποχώρηση των αρμάτων μάχης από τα αστικά κέντρα αφού παραμέ-

λυτα επιτυχημένες. Σύμφωνα με τη ναυτική διοίκηση, εκτοξεύτηκαν δυο πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, με τον πρώτο να αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του Καντέρ, ο οποίος μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων, σχεδόν όσο απέχει το Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των ασκήσεων, οι Ιρανοί έθεσαν σε εφαρμογή σχέδια για το κλείσιμο των Στενών ώστε

να είναι έτοιμοι απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ναυτικού Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί. Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή ώστε να απαγορευθεί η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ που εξυπηρετούν τη διακίνηση του 40% του πετρελαίου παγκοσμίως. Την Κυριακή οι Ιρανοί πραγματοποίησαν δοκιμή του πυραύλου τύπου Μεχράμπ, μεσαίου βεληνεκούς

αλλά οι ασκήσεις τους δεν έδειξαν να ανησυχούν τους Ισραηλινούς. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό για στρατηγικά ζητήματα, Μοσέ Γιααλόν, οι πυραυλικές δοκιμές είναι ενδεικτικές της ανησυχίας της Τεχεράνης για το πιθανό εμπάργκο αλλά οι ναυτικές δυνάμεις των Ιρανών δεν μπορεί να συγκριθούν με αυτές της Δύσης, των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, στον Κόλπο.

Παρέµβαση του Γερµανού προέδρου σε εφηµερίδα Η υπόθεση με τα «δωράκια» που πήρε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, έλαβε νέες διαστάσεις χτες, εντείνοντας την πίεση στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τον στήριξε για την άνοδό του στο ανώτατο αξίωμα και συνεχίζει να εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του. Η εφημερίδα «Μπιλντ» επιβεβαίωσε ότι ο Βουλφ κάλεσε τηλεφωνικά τον εκδότη και απείλησε με

προσφυγή στη Δικαιοσύνη αν δημοσιευόταν η υπόθεση του δανείου του από επιχειρηματία με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο για την αγορά κατοικίας. Ο Βουλφ απέκρυψε το δάνειο όταν ήταν πρωθυπουργός στην Κάτω Σαξονία και πρόσφατα αναγκάστηκε να παραδεχθεί τόσο την αποδοχή του όσο και τα ταξίδια του σε επαύλεις επιχειρηματιών για διακοπές.

Οι Αµερικανοί ερευνούν τη βαρύτητα της Σελήνης Στη θέση τους βρίσκονται τα δυο ρομποτικά σκάφη που έστειλε η NASA να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η αποστολή που ξεκινάει το Μάρτιο στοχεύει στην καταγραφή της βαρύτητας του δορυφόρου της Γης προκειμένου να διαπιστωθεί για πρώτη φορά η εσωτερική σύνθεση της Σελήνης. Την ίδια ώρα οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι το

σκάφος που είχε προορισμό το δορυφόρο του Αρη, Φόβο, αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης μέσα στον Ιανουάριο και τμήματα, συνολικού βάρους 200 κιλών, θα πέσουν στο έδαφος. Σύμφωνα με τη ρωσική Διαστημική Υπηρεσία, το σκάφος αναμένεται να πέσει στη Γη στις 14 Ιανουαρίου χωρίς να αποκλείεται η πτώση του μερικές μέρες νωρίτερα.


ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

21

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αυξήσεις µε την «Καλή Χρονιά» στην Ισπανία Εξι µόλις µέρες χρειάστηκε ο Ραχόι για να ανατρέψει τις υποσχέσεις του ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Πλήρης ηµερών «έφυγε» ο Κίρο Γκλιγκόροφ Αποχαιρετούν σήμερα στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) οι Σκοπιανοί τον Κίρο Γκλιγκόροφ (φωτογραφία), τον πρώτο πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ο οποίος πέθανε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 95 ετών. Ο Γκλιγκόροφ συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της ΠΓΔΜ. Μέχρι το 1990 ζούσε στο Βελιγράδι και λίγο πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εκλήθη στα Σκόπια από πολιτικούς κύκλους για να ηγηθεί της χώρας, στις κρίσιμες στιγμές της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος τον Ιανουάριο του 1991, επανεξελέγη το 1994 και παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι το 1999. Στα πρώτα έτη του ως πρόεδρος χειρίστηκε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, το δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο του 1991 της ανεξαρτησίας και το πρόβλημα με την ονομασία της χώρας. Τον Οκτώβριο του 1995 επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων, οι δράστες και τα κίνητρα της οποίας παραμένουν άγνωστα. Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1917 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μέλος του αντιφασιστικού κινήματος. Μετά το τέλος του εργάστηκε σε ομοσπονδιακές θέσεις στο Βελιγράδι.

Σύµµαχος του Σαρκοζί... η κακή πορεία της οικονοµίας! Ποιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Νικολά Σαρκοζί; Η κακή πορεία της οικονομίας! Πρόκειται για την επιλεγμένη αν και όχι τόσο ορθόδοξη στρατηγική που επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος για να επανεκλεγεί. Τόνισε σε ομιλία του πως η κρίση είναι τόσο βαθιά, παγκόσμια και πρωτοφανής – η χειρότερη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - που μόνο εκείνος μπορεί να τη διαχειριστεί. Ο Μανουέλ Βαλς, εκπρόσωπος του αντιπάλου του Σαρκοζί και προπορευόμενου στις δημοσκοπήσεις σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, είπε πως η ομιλία του προέδρου ήταν «παραδοχή αδυναμίας, πως πρόκειται για την επιλογή του προέδρου να παίζει με το φόβο της κρίσης». Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος τόνισε ότι χωρίς την ηγεσία του η Γαλλία θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση λόγω της ανεπανάληπτης μορφής της κρίσης, στην οποία τα προβλήματα της χώρας του αποτελούν απλώς ένα σύμπτωμα.

Εξι χρόνια χρειάστηκε η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο για να κάνει στροφή 180 μοιρών στις υποσχέσεις της. Μόλις έξι μέρες πέρασαν προτού κάνει το ίδιο ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, όπως ανέφερε χτες η «Ελ Παΐς».

Κ

οινό σηµείο για την απόφαση αµφοτέρων η ΕΕ και η ανάγκη της χώρας να µειώσει το δηµόσιο έλλειµµά της. Αιτία της σπουδής του Ραχόι; Η αναγνώριση, την Παρασκευή, ότι το έλλειµµα στον προϋπολογισµό θα υπερβεί το προβλεπόµενο 6% επί του ΑΕΠ κι ίσως ξεπεράσει το 8%, ποσοστό που αναµένεται να γνωστοποιηθεί τους αµέσως επόµενους µήνες. Ετσι ο Ραχόι θέλησε να προλάβει τα γεγονότα και να δράσει προτού του επιβάλλουν οι Βρυξέλλες τους δικούς τους τρόπους αντίδρασης. Οι Ισπανοί αναλυτές εκτιµούν ότι ο Ραχόι του Λαϊκού Κόµµατος, το οποίο ανέλαβε το Δεκέµβριο τη διακυβέρνηση της χώρας, έµαθε από τα παθήµατα του σοσιαλιστή Θαπατέρο και θέλησε να δείξει έγκαιρα πως διατηρεί τον έλεγχο. Παρ’ όλα αυτά η «Ελ Παΐς» ανέφερε πως, προτού λάβει τα νέα µέτρα και προτού τα ανακοινώσει µε κάθε λεπτοµέρεια, ήρθε σε επαφή µε το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Επίσης, η κυβέρνηση Ραχόι είπε πως πρόκειται για αναγκαία µέτρα και πως αναγκάστηκε να τα λάβει για να προλάβει τα χειρότερα. Χτες ο υπουργός Οικονοµίας, Λουίς ντε Γκίντος, ανέφερε στον «Καδένα

Σφίγγει ο κλοιός στην Ισπανία και καταστηματάρχες προχωρούν σε προσφορές για να προσελκύσουν πελάτες

Σερ» πως θα αυξηθούν οι φόροι και θα µειωθούν οι δηµόσιες δαπάνες, για να µειωθεί το έλλειµµα του 8%, το οποίο ευελπιστούσαν για το 2011 να κυµαινόταν στο 6% του ΑΕΠ.

Οι στόχοι Στους στόχους είναι η µείωση των δαπανών κατά 8,9 δισ. ευρώ και η επιβολή φόρων συνολικά 6 δισ. ευρώ. Προς το παρόν εκτιµά ότι δε θα χρειαστεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ. Πάντως το βάρος δε θα πέσει µόνο στην κεντρική διοίκηση, αλλά και στις κυβερνήσεις των 17 αυτόνοµων επαρχιών, τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει να µειώσουν τους οργανισµούς, να περιορίσουν τις θέσεις των δηµόσιων υπαλλήλων, να περικόψουν κάθε είδους επενδύσεις. Ο υπουργός Οικονοµικών, Κριστόµπαλ Μοντόρο, ανέφερε πως η

κυβέρνησή του θα ανακοινώσει νέα οικονοµικά µέτρα την Πέµπτη µετά το εβδοµαδιαίο Υπουργικό Συµβούλιο. Η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί να πείσει τους Ισπανούς πως θα πληρώσουν «οι έχοντες» και πως δε θα έρθει σε διαφωνία µε τα συνδικάτα. Κάτι τέτοιο πάντως δε φαίνεται να είναι εύκολο, καθώς αναµένονται οι µεταρρυθµίσεις στον εργασιακό τοµέα. Οσο για το Σοσιαλιστικό Κόµµα, ο εκπρόσωπός του, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο, δήλωσε πως θα κατέθετε χτες στη Βουλή σειρά ερωτήσεων για τον Ραχόι και τους υπουργούς του, ώστε να εξηγήσουν τις «περικοπές που εγκρίθηκαν από την εκτελεστική εξουσία την Παρασκευή και θα ισχύσουν σε εύθετο χρόνο». Χαρακτήρισε τα µέτρα «τεράστια ποινή» για τη µεσαία τάξη, τους νέους, τις αυτόνοµες περιοχές και την αγορά εργασίας.

Στο στόχαστρο η αλληλογραφία του Μπράουν; Η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά την περίπτωση να υπεκλάπη το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Γκόρντον Μπράουν από ντετέκτιβ οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό αγγλικών εφημερίδων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», το χρονικό διάστημα των υποκλοπών στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπολογιζόταν στο χρόνο που ο Μπράουν ήταν υπουργός Οικονομικών κι όχι πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την «Επιχείρηση Τουτέλα» της Σκότλαντ Γιαρντ, που ερευνά είκοσι υπολογιστές από τα δεδομένα των οποίων φαίνεται πως έγινε

στόχος από τους χάκερ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων του Μπράουν και του Ντέρεκ Ντρέιπερ, τότε συμβούλου των Εργατικών. Επίσης, η υπηρεσία ερευνά την πιθανότητα να είναι πολλές οι εφημερίδες που προσέλαβαν ιδιωτικούς ντετέκτιβ, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως ενδέχεται τα θύματα των υποκλοπών αυτών να είναι τόσο πολλά όσα και εκείνα (4.000 άτομα) που αφορά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών της εφημερίδας του Ρού-

περτ Μέρντοχ, «News of the World», την οποία αναγκάστηκε υπό το βάρος του σκανδάλου να κλείσει το καλοκαίρι του 2011. Επίσης, αποδεικνύεται πως η εποχή που πραγματοποιήθηκαν οι υποκλοπές στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μπράουν, από το 2005 - 2007, συμπίπτει με τη δύσκολη περίοδο στη σχέση ανάμεσα στον ίδιο και τον τότε πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Μέχρι αργά χτες τόσο η Σκότλαντ Γιαρντ όσο και η «News International», το βρετανικό τμήμα του ομίλου του Μέρντοχ, δεν είχαν σχολιάσει το δημοσίευμα του «Ιντιπέντεντ».


22

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης - τρόικας Επιστρέφει στις 16 Ιανουαρίου στην Ελλάδα για διαπραγµατεύσεις µε φόντο τη νέα δανειακή σύµβαση Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου επιστρέφει η τρόικα στην Ελλάδα και ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας. Η ατζέντα των συζητήσεων είναι βαριά, καθώς περιλαμβάνει τις δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τα ζητήματα της εφεδρείας, περικοπής μισθών και συντάξεων, καθώς και τα εργασιακά, θέματα που δοκιμάζουν και τις ισορροπίες στο εσωτερικό των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας μπαίνει στο τραπέζι με την επίσκεψη των τροϊκανών

Η

τρόικα «δείχνει» για τις δηµοσιονοµικές αποκλίσεις των 3 δισ. ευρώ για το 2011 τις δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού µηχανισµού και το θέµα αυτό µαζί µε την είσπραξη ληξιπρόθεσµων χρεών θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήµατα της διαπραγµάτευσης, µε τους πιστωτές να αναµένουν άµεσα αποτελέσµατα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και των οφειλετών του Δηµοσίου. Στο προσκήνιο θα βρεθεί και το ζήτηµα της εφεδρείας, µε την τρόικα να απαιτεί ενίσχυση του µέτρου το 2012, έχοντας ανοίξει και «παράθυρο» απολύσεων. Επίσης, αναµένει να δει περικοπές στα ειδικά µισθολόγια του Δηµοσίου, δηλαδή σε ένστολους, δικαστικούς, διπλωµάτες, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστηµιακούς.

Εργασιακά - ασφαλιστικό Ιδιαιτέρως δυσχερείς αναµένονται οι διαπραγµατεύσεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνεται η συµφωνία που ζητά η τρόικα ανάµεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τα συνδικάτα και τους εργοδότες, για τους κατώτατους µισθούς στον ιδιωτικό τοµέα. Επίσης, η τρόικα απαιτεί περικοπές των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των προνοιακών επιδοµάτων, ενώ υπάρχουν εκκρεµότητες στο πεδίο των κλειστών επαγγελµάτων. Διαδοχικές συναντήσεις µε τους κοινωνικούς εταίρους πρόκειται να έχει από το νέο έτος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουµάνης, εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου. Αντικείµενο των συναντήσεων θα είναι η αναζήτηση τρόπων κοινά αποδεκτών για τη µείωση του κόστους εργασίας, κάτι που αποτελεί σταθερή επιδίωξη των δανειστών. Οι εκπρόσωποι της τρόικας επιµένουν ότι η µείωση του κόστους εργασίας και η αύξηση της κινητικότητας των εργαζοµένων αποτελούν µονόδροµο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονοµίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την αντιµετώπιση, µακροπρόθεσµα, της ανεργίας. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής

Στο προσκήνιο των συζητήσεων της επικείμενης επίσκεψης θα βρεθεί και το ζήτημα της εφεδρείας, με την τρόικα να απαιτεί ενίσχυση του μέτρου το 2012, έχοντας ανοίξει και «παράθυρο» απολύσεων

Φορολογικό Στο φορολογικό, «αγκάθι» αποτελεί η απαίτηση της τρόικας για μείωση ή και κατάργηση των φοροαπαλ-

λαγών για επιχειρήσεις και των εξαιρέσεων στο ΦΠΑ, όπως επίσης η πίεση για διεύρυνση της βάσης φορολόγησης

Ασφάλισης, έχει ήδη αποκλείσει κάθε µείωση στον κατώτατο µισθό, εκτιµώντας ότι µια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέµου» µε τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι εµφανίζονται αρνητικοί απέναντι στο ενδεχόµενο κατάργησης της Εθνικής Σύµβασης Εργασίας και του κατώτατου µισθού. Αν και εξετάζονται επιλογές, όπως το πάγωµα των κατώτερων αµοιβών και των αυξήσεων της µισθολογικής ωρίµανσης, η κυβέρνηση, οι κοινωνική εταίροι και οι δανειστές συµφωνούν πως οι δυνατότητες για περαιτέρω µειώσεις των αµοιβών στον

των ακινήτων, που θα φέρει νέα αύξηση των επιβαρύνσεων τόσο στην κατοχή όσο και στην αγορά.

ιδιωτικό τοµέα έχουν εξαντληθεί. Οι απώλειες στον ιδιωτικό τοµέα φτάνουν ήδη ώς το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις επικρατούν σταδιακά οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας και οι ελαστικές µορφές απασχόλησης. Το 32,5% των νέων συµβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα στο εννεάµηνο του 2011 αφορούσαν, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), µερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση. Επιπλέον, 42.800 συµβάσεις πλήρους απασχόλησης µετατράπηκαν σε µερικής ή εκ περιτροπής

(αύξηση 173% σε σχέση µε το εννεάµηνο του 2010). Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το κόστος εργασίας στη χώρα µας παρουσιάζει µείωση κατά 2,8%, τη µεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη. Η µείωση λειτουργεί αθροιστικά καθώς και το 2010 το κόστος εργασίας ήταν µειωµένο κατά 5% σε σχέση µε το 2009. Αντίθετα, σύµφωνα πάντοτε µε τον ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητα εργασίας στη χώρα µας σηµείωσε αύξηση κατά 2,4%, το α’ τρίµηνο του 2011, έναντι µείωσης 0,1% κατά µέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και αύξησης 0,7% στην ευρωζώνη. Κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται να συµφωνούν στην αναγκαιότητα της µείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήµερα φτάνουν έως και το 45% του εργασιακού κόστους. Ο υπουργός Εργασίας έχει προαναγγείλει τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου µέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και επιπλέον µειώσεις από την 1η Ιουλίου του 2012. Ταυτόχρονα αναζητούνται µέτρα για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και εναλλακτικοί τρόποι χρηµατοδότησης του ασφαλιστικού συστήµατος, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες. Η τρόικα, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα επιµείνει στην περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων εργασίας, αν και στην προηγούµενη συνάντηση µε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξέφρασε «ικανοποίηση» για την ψήφιση του άρθρου 37, που επιτρέπει τη σύναψη συλλογικών συµφωνιών, σε επίπεδο επιχείρησης, χωρίς την εµπλοκή του ΣΕΠΕ και των επαγγελµατικών ενώσεων. Μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας ζητά ο Σύνδεσµος Ελληνικών Βιοµηχανιών τονίζοντας ότι αποτελεί κρίσιµο δείκτη που αντικατοπτρίζει την «υγεία» µιας οικονοµίας. Επικαλούµενος την ανάγκη για µεγαλύτερη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο ΣΕΒ ζητά επίσης κατάργηση των δεσµεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαµβάνουν ανέργους µε επιδότηση ΟΑΕΔ, την εφαρµογή όλων των νόµων που έχουν ψηφιστεί και τη µείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΕ η οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να ενηµερωθεί για την ατζέντα της συνάντησης, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αντιταχθεί σε µειώσεις που θα περιορίσουν ακόµη περισσότερο την κατανάλωση και σε µέτρα που θα ενισχύσουν τις απολύσεις. Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα έχουν διαµηνύσει ότι δε θα προσέλθουν σε διάλογο ο οποίος θα αφορά µέτρα που πλήττουν το εισόδηµα των εργαζοµένων τα εργασιακά δικαιώµατα και τις θέσεις εργασίας και θα απαντήσουν µε δυναµικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.


OIKONOMIA

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

23

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Οικονοµικοί εισαγγελείς: «∆ώσαµε ονόµατα...» «Δώσαμε ονόματα και στοιχεία»... Αυτό επισήμαναν χτες οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Μουζακίτης και Πεπόνης, οι οποίοι βρέθηκαν στη δίνη του τυφώνα που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα όταν παραιτήθηκαν αφήνοντας αιχμές για πιέσεις και προσπάθειες για παρεμβάσεις στο έργο τους. Την περασμένη Παρασκευή και μετά την έρευνα που διατάχθηκε, οι δύο εισαγγελείς έδωσαν κατάθεση και τελικά ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους. Η υπόθεση έκλεισε με μια δήλωση του εισαγγελέα που διεξήγαγε την έρευνα, ο οποίος έκανε λόγο για παρορμητική κίνηση των δύο εισαγγελέων.

Χτες όμως δημιουργήθηκαν νέα ερωτήματα, αφού με νέα τους παρέμβαση οι δύο εισαγγελείς εξέφρασαν προβληματισμούς αλλά και άφησαν αιχμές για το εσπευσμένο κλείσιμο της έρευνας του Αρείου Πάγου σχετικά με τους λόγους που επικαλέστηκαν στην επιστολή - παραίτησής τους. Ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης εξέφρασε την απορία του για το λόγο για τον οποίο έκλεισε ταχύτατα η έρευνα και τόνισε πως στον Αρειο Πάγο, με το συνάδελφό του κ. Γρηγόρη Πεπόνη, αναφέρθηκαν στους ανώτερούς τους στο θέμα των παρεμβάσεων, που, όπως υποστηρίζουν, δέχθηκαν,

με ονόματα και στοιχεία. Η δήλωση του κ. Μουζακίτη έχει ως εξής: «Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μάς έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Εχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;».

∆ίωξη στον Γ. Καπελέρη Για πρόστιµα 15 εκατ. ευρώ • Την παραίτηση του γ.γ. από το ΥΠΟΙΚ ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Πρόστιμα, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκαν σε εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα οποία ουδέποτε εισπράχθηκαν, οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, καθώς και της διευθύντριας Ελέγχου Τελωνείων.

Η

δίωξη ασκήθηκε ύστερα από αίτηµα του οικονοµικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι αποτέλεσµα της έρευνας που διενεργήθηκε από τους οικονοµικούς εισαγγελείς µε αφορµή τις καταγγελίες που συνόδευσαν την παραίτηση του γενικού γραµµατέα Πληροφοριακών Συστηµάτων του υπουργείου Οικονοµικών, Διοµήδη Σπινέλλη. Σύµφωνα µε τις καταγγελίες, υπήρχε στο ΥΠΟΙΚ παραµηχανισµός που «µπλόκαρε την είσπραξη προστίµων από λαθρεµπόριο καυσίµων, παρόλο που αυτά είχαν βεβαιωθεί». Την προκαταρκτική εξέταση διενήργησε ο αναπληρωτής οικονοµικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος στην πορισµατική του αναφορά ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για «απιστία περί την υπηρεσία σε βάρος της δηµόσιας περιουσίας και µε την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα µεγάλης αξίας της πράξης µε βάση το νόµο 1608/50 περί καταχραστών του δηµοσίου χρήµατος». Ακόµη, στην πορισµατική αναφορά υπογραµµίζεται ότι το ύψος της ζηµίας υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στα 15 εκατ. ευρώ και η οποία «αν λάβουµε υπόψη τις κρίσιµες συνθήκες για την κοινωνία και την οικονοµία, µεγιστοποιείται εκ των πραγµάτων».

Αναζητούνται ηθικοί αυτουργοί Ιδιαίτερη σηµασία έχει ότι στην παραγγελία για την άσκηση δίωξης αναφέρεται επίσης ότι «πρέπει να ερευνηθεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης το ενδεχόµενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του Γ. Καπελέρη

αν διαπιστωθεί να αντιµετωπιστεί µε την άσκηση συµπληρωµατικής ποινικής δίωξης». Η άσκηση δίωξης εναντίον του γ.γ. του ΥΠΟΙΚ αποτελεί µία από τις µεγάλες υποθέσεις που χειρίζονται οι δύο εισαγγελείς και λόγω των πιέσεων που τους ασκούνταν υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους την προηγούµενη εβδοµάδα, για να τις ανακαλέσουν µετά το θόρυβο που προκλήθηκε και τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν για τη στήριξη του έργου τους.

«Παραιτήσου…» Αµέσως µετά τη γνωστοποίηση της ποινικής δίωξης ο υπουργός Οικονοµικών, Ευ. Βενιζέλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Π. Οικονόµου, ζήτησαν από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτησή του, «προκειµένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα».

Πώς έχει η υπόθεση Η έρευνα για τα πρόστιµα για λαθρεµπό-

«Μείζον ζήτηµα» η δίωξη «Μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, τη δίωξη κατά του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, τονίζοντας ότι «σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία». «Κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο κραυγαλέα ότι οι διακηρύξεις των κομμάτων του συστήματος περί διαφάνειας και χτυπήματος της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεσπόζουν παντού και καταδυναστεύουν το λαό είναι μια φαρσοκωμωδία», υπογραμμίζει το ΚΚΕ. Απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών για την υπόθεση, «ελπίζουμε πληρέστερη από αυτή που δόθηκε για τους δύο εισαγγελείς», όπως σημειώνει, ζητά το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ. Για «μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την τρικομματική συγκυβέρνηση» έκανε λόγο, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. «Αδικη και λανθασμένη» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων την απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Ι. Καπελέρη.

ριο πετρελαίου ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου, µετά τις καταγγελίες του κ. Σπινέλλη και κλήθηκε σε απολογία και ο κ. Καπελέρης, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηµατικά οποιαδήποτε παράνοµη πράξη και είχε υποστηρίξει πως επρόκειτο απλώς για εκπρόθεσµες εγγραφές στο σύστηµα «Ηφαιστος», το οποίο παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρµανσης. Τα πρόστιµα είχαν επιβληθεί σε εταιρίες, κατόπιν διασταυρώσεων σε πωλήσεις και διακίνηση πετρελαίου θέρµανσης που διενεργούσε το σύστηµα «Ηφαιστος», την εποπτεία του οποίου είχε η ΓΓΠΣ. Η ΓΓΠΣ έστελνε στο υπουργείο Οικονοµικών τα ονόµατα των παραβατών, αλλά τα πρόστιµα δεν επιβάλλονταν. Ο τότε επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Διοµήδης Σπινέλλης, ζήτησε εξηγήσεις, αλλά δεν πήρε απάντηση άµεσα. Στις 26 Αυγούστου εκδόθηκε εγκύκλιος µε την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», την οποία υπέγραφε ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, Ιωάννης Καπελέρης, και η οποία προβλέπει την αναστολή των προστίµων για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσµα παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρµανσης. Συγκεκριµένα ανέφερε ότι «επειδή για το συγκεκριµένο θέµα επίκειται νοµοθετική ρύθµιση, για την αντιµετώπιση των προβληµάτων που δηµιουργήθηκαν, κυρίως λόγω του πλήθους των προς καταλογισµό παραβάσεων, σε συνάρτηση µε το γεγονός ότι για την υπόψη χρονική περίοδο (1.1.2010 έως 15.5.2010) αποσυσχετίστηκε η διαδικασία υποβολής των καταστάσεων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) θέρµανσης στο Π.Σ. «Ηφαιστος» µε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους επιτηδευµατίες–µέλη ΔΙΠΕΘΕ, µέχρις ότου ρυθµιστεί νοµοθετικά το εν λόγω θέµα, οπότε θα δοθούν νεότερες οδηγίες, αναστέλλεται η εφαρµογή των οριζοµένων στην προαναφερόµενη εγκύκλιο». Ο ίδιος ο κ. Καπελέρης απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση, ενώ κατά την πρώτη του κλήση από τον εισαγγελέα είχε δηλώσει πως στο σύστηµα «Ηφαιστος», 3.500 πρατηριούχοι έκαναν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσµα και σύµφωνα µε τον κανονισµό προβλεπόταν υπέρογκο πρόστιµο και διαγραφή των παραβατών από το σύστηµα, εάν επαναλαµβανόταν για δεύτερη φορά η παράβαση.


OIKONOMIA

24

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Γενάρης µε φόρους και χαράτσια Η αυξηµένη παρακράτηση λόγω της έκτακτης εισφοράς φέρνει µικρότερους µισθούς και συντάξεις Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι φορολογούμενοι, μισθωτοί και επιχειρηματίες μέσα στον Ιανουάριο. Οι προθεσμίες που έληγαν χτες για την κάλυψη φορολογικών εκκρεμοτήτων πήραν παράταση έως τις 20 Ιανουαρίου, τα αυξημένα κατά 15% τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 13, ενώ έως τις 20 είναι η προθεσμία για τις διορθώσεις στο τέλος ακινήτων.

Μ

έχρι τις 20 Ιανουαρίου οι φορολογούµενοι θα πρέπει να βρουν τα χρήµατα για την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύµατος, την περαίωση και το φόρο για την εκπρόθεσµη υποβολή χωρίς πρόστιµα δηλώσεων. Επίσης µέσα στον Ιανουάριο θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του τέλους ακινήτων µέσω της ΔΕΗ. Φέτος, θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, από τον Απρίλιο ώς τον Ιανουάριο του 2013. Παρά τις αυξηµένες φορολογικές υποχρεώσεις οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου το εισόδηµά τους να µειώνεται και από την αυξηµένη παρακράτηση φόρου µετά τις αλλαγές στη

Το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, από τον Απρίλιο ώς τον Ιανουάριο του 2013

φορολογική κλίµακα τον περασµένο Οκτώβριο. Επιπλέον, από φέτος η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται από µισθούς και συντάξεις, µε αποτέλεσµα το εισόδηµα εκατοµµυρίων πολιτών να µειωθεί ακόµα περισσότερο!

Ακίνητα Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, από τα τέλη Ιανουαρίου η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων θα ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων για το

Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και το ΦΑΠ του 2011. Τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011 θα αποσταλούν σταδιακά µέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Περίπου 1,28 εκατοµµύρια φορολογούµενοι θα παραλάβουν τα «ξεχασµένα» εκκαθαριστικά σηµειώµατα για την καταβολή του ΕΤΑΚ έτους 2009. Θα το πληρώσουν οι άγαµοι που την 1η Ιανουαρίου του 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαµοι µε ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Από το ΕΤΑΚ του 2009 αναµένονται περίπου 150 εκατ. ευρώ. Οσοι είχαν στην κατοχή τους την 1-1-2009 ατοµική ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ µε τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται κλιµακωτά µε συντελεστές από 0,1% έως 0,9% ανάλογα µε το ύψος της περιουσίας. Περισσότεροι από 200.000 φορολογούµενοι οι οποίοι κατείχαν την 1-1-2010 ακίνητα συνολικής αντικειµενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ στις αρχές του νέου έτους θα αρχίσουν να παραλαµβάνουν το «λογαριασµό» του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010. Πάνω από 2.000.000 φορολογούµενοι που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν κι άλλα εκκαθαριστικά σηµειώµατα για την πληρωµή του ΦΑΠ του 2011.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για διόρθωση λαθών στο τέλος ακινήτων Εως τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να προσέλθουν στους αρμόδιους δήμους όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν να διορθωθούν τα λάθη στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν το τέλος που υπολογίστηκε για φέτος και μετά τη διόρθωση των στοιχείων η διαφορά θα αφαιρεθεί από το τέλος ακινήτων του 2012, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, η ίδια εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για τη διευκόλυνση πληρωμής του τέλους για όσους φορολογούμενους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής. Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξόφληση του τέλους του 2012 σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, και την 31η Μαρτίου ως ημερομηνία υπολογισμού του τέλους ακινήτων για το 2012.

Αδυναµία πληρωµής Οσοι φορολογούμενοι επικαλούνται οικονομική αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στη ΓΓΠΣ. Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μόνοι την ηλεκτρονική αίτηση θα μπορούν να την υποβάλουν χειρόγραφα στην αρμόδια εφορία, η οποία θα προωθεί στη συνέχεια την καταχώρισή της στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Με τη σειρά της, η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις και τα στοιχεία των φορολογουμένων, θα αποστέλλει σχετικό αρχείο στην αρμόδια ΔΟΥ για την οριστική εξέταση των αιτήσεων. Ο προϊστάμενος της εφορίας θα μπορεί να αποφασίζει, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις -που είναι δύο για

το 2011 και πέντε για το 2012- είτε τον περιορισμό του ποσού του τέλους σε ύψος που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά. Για τη δεύτερη κατηγορία εξαιρέσεων, που αφορά φορολογούμενους για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου στο οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους, δεν απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποκλειστικά αρμόδιος να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής της έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος και της εκτέλεσής της είναι ο προϊστάμενος της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ, ο οποίος εκδίδει σχετική πράξη, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου.


OIKONOMIA

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

25

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.000

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

900 669,49 (+0,67%)

800

669,57 (+0,01%)

667,30 (-0,34%)

680,42 (+1,97%)

673,71 (-0,99%)

29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ EUROBANK PROPERTIES ATTICA BANK MARFIN INVESTMENT GROUP ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΚΑ (ΚΟ) COCA-COLA

700

3,05% 2,63% 1,91% 1,90% 1,15% 0,67% 0,60%

600 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση DIONIC (ΚO) Κ.Λ.Μ ΑΕ EUROBANK ERGASIAS ALPHA BANK ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ) ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ) ΟΤΕ (ΚΟ) ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

27,23

Μετοχές που δεν άλλαξαν

Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση

27,30

Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ)

Μετοχές με άνοδο

47

Μετοχές με πτώση

72

Αριθμός τεμαχίων

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

28 11,32 10,11 εκατ.

30,00% 23,28% 7,12% 5,20% 3,83% 3,11% 2,80% 2,78% 2,47% 2,37%

χρηματιστήριο αθηνών

Πτώση, κόντρα στο διεθνές ρεύµα Κόντρα στο θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του 2012, κλείνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. O γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 673,71 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6,71 μονάδων ή σε ποσοστό 0,99%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της MIG (+1,90%) και της Coca Cola Τρία Εψιλον (+0,60%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-7,12%), της Alpha Bank (-5,20%), της Μυτιληναίος (-3,83%), του ΟΤΕ (-2,78%) και της Εθνικής Τράπεζας (-2,47%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 2.767.170 τεμάχια, Alpha Bank με 1.506.532, Κύπρου με 1.503.400

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

και Eurobank με 849.593 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 4,439 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 1,083, Κύπρου με 921.960 ευρώ και Coca Cola Τρία Εψιλον με 853.570 ευρώ. Στο μεταξύ, με μικτές μεταβολές υποδέχτηκαν το 2012 οι αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εν μέσω ισχνού όγκου συναλλαγών, καθώς τα χρηματιστήρια στην Ασία, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ παρέμειναν χτες κλειστά λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς.

1.517,28 2.351,92 1.086,16 1.330,41 2.210,19 1.866,74 1.396,03 1.124,38 267,32 770,72 257,07 4.905,05 134,55 1.180,05 5.237,94 997,63

αμετάβλητος -1,76% -1,88% -1,73% -1,35% -1,42% -3,61% -1,32% -0,41% -2,78% -2,20% +0,58% +1,36% -0,86% +4,83% -0,12%

Οπως αναφέρει το Reuters, με βάση στοιχεία που έχει στην κατοχή του, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για το μέλλον της ευρωζώνης, τη στιγμή που η κρίση καλά κρατεί θέτοντας σε κίνδυνο πλέον και την Ιταλία, η οποία έχει να αποπληρώσει περίπου 100 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν το πρώτο τετράμηνο του έτους. Σε αυτό το κλίμα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε χτες κατά 19,72 μ.β., στις 507 μ.β.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Μέση τιµή

Αγορά

Πώληση

1,2935

1,3129

1,2676

0,83514

0,84767

0,81844

7,4335

7,545

7,2848

8,9275

9,0614

8,749

99,52

101,01

97,53

1,2155

1,2337

1,1912

7,754

7,8703

7,5989

1,3195

1,3393

1,2931

1,2662

1,2852

1,2409

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.565,76 27,85


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΤΟΧΕΣ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ΔιαφοκλεισίΜεταρά από ματος βολή χτες σε σε % ευρώ ευρώ

Μετοχές

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων Κατώτατη

Ανώτατη

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

0.288

-0.002

-0.69% 0.223

0.680

INTRACOM HOLDINGS

0.166

-0.001

-0.60% 0.163

0.590

Δ.Ο.Λ. (ΚΟ)

0.107

-

0.00% 0.100

0.610

ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ

0.375

-

0.00% 0.317

0.700

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

5.780

-0.140

-2.36% 5.610

9.017

J & P ΑΒΑΞ (KO)

0.610

-0.007

-1.13% 0.580

1.440

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

0.374

-

0.00% 0.351

1.160

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.294

-0.002

-0.68% 0.227

4.992

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.189

-

0.00% 0.160

0.350

JUMBO* (KO)

3.720

-0.080

-2.11% 3.263

5.581

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.100

-

0.00% 0.100

0.100

ΑΙΟΛΙΚΗ

1.000

0.050

5.26% 0.920

1.694

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.783

-

0.00% 0.620

1.760

KLEEMANN (ΚΟ)

0.680

-0.118 -14.79% 0.657

1.460

ΕΔΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.048

-

0.00% 0.048

0.400

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.378

0.086

29.45% 0.292

0.820

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

0.440

-

0.00% 0.302

1.670

LAMDA-DEVELOPMENT

2.500

-

0.00% 2.100

4.030

ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.072

-

0.00% 0.040

0.108

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.250

-0.048 -16.11% 0.230

0.690

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLDING (ΚΟ)

0.479

-

0.00% 0.340

0.660

LAVIPHARM (KO)

0.181

-0.019

-9.50% 0.152

0.610

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.700

-

0.00% 3.700

3.700

ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 0.245

-

0.00% 0.245

0.770

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

0.810

-

0.00% 0.753

1.100

LOGISMOS

0.369

-

0.00% 0.290

0.820

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.760

-

0.00% 0.270

1.030

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.118

-0.001

-0.84% 0.090

0.250

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)*

1.320

-

0.00% 1.200

1.740

MARFIN INVESTMENT GROUP

0.376

0.007

1.90% 0.200

1.020

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

0.164

-

0.00% 0.146

0.350

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-90)

2.080

-

0.00% 1.610

3.550

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

3.010

-0.120

-3.83% 2.720

6.184

MARFIN POPULAR BANK

0.294

-0.002

-0.68% 0.202

1.096

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε 0.090

-

0.00% 0.021

0.103

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-96)

0.700

-

0.00% 0.530

1.080

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

0.850

-

0.00% 0.529

1.100

MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP

5.000

-0.130

-2.53% 4.910

7.190

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.080

-

0.00% 0.080

0.080

ΑΤΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

1.900

-

0.00% 0.270

2.000

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.198

-

0.00% 0.122

0.430

MEVACO (ΚΟ)

1.020

-

0.00% 0.750

1.150

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ)

0.140

-

0.00% 0.140

0.140

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΑ)

0.258

-

0.00% 0.156

0.480

ΝΗΡΕΥΣ

0.484

-0.005

-1.02% 0.450

0.880

MIG REAL ESTATE

2.290

-0.200

-8.03% 1.640

3.390

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ* (ΚΟ)

0.810

-

0.00% 0.225

1.320

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

0.379

-

0.00% 0.300

0.630

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

0.344

-

0.00% 0.220

0.530

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2.000

-0.010

-0.50% 1.900

2.682

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO)

0.035

-

0.00% 0.030

0.645

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

0.250

-

0.00% 0.242

0.810

ΟΛΘ

9.760

0.230

2.41% 9.480 16.280

MODA BAGNO (KO)

0.330

-0.039 -10.57% 0.130

0.450

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.550

-

0.00% 0.461

1.232

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.129

0.011

9.32% 0.073

0.220

ΟΛΠ

8.620

0.100

1.17% 8.500 16.800

NEWSPHONE HELLAS

0.207

-

0.00% 0.197

0.500

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.140

-

0.00% 0.140

0.140

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

3.000

-0.020

-0.66% 2.850

4.900

ΟΠΑΠ

6.740

-0.090

-1.32% 6.000 16.720

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

1.970

-0.120

-5.74% 1.770

3.180

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

0.374

-

0.00% 0.100

0.530

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.650

-

0.00% 0.358

0.860

ΟΤΕ (ΚΟ)

2.800

-0.080

-2.78% 2.590

8.480

PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ

0.119

0.002

1.71% 0.091

1.200

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (KΟ)

0.040

-

0.00% 0.040

0.040

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

1.240

-

0.00% 0.971

1.337

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.310

-

0.00% 0.210

0.700

PASAL DEVELOPMENT

0.240

-

0.00% 0.180

0.530

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠΟ)

0.080

-

0.00% 0.050

0.080

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.

0.117

0.007

6.36% 0.064

0.279

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ)

0.238

-0.009

-3.64% 0.224

0.970

PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

0.201

0.006

3.08% 0.180

0.550

ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.036

-

0.00% 0.036

0.200

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.403

0.010

2.54% 0.280

0.490

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

0.247

-0.006

-2.37% 0.199

1.892

PROTON BANK

0.180

-

0.00% 0.180

1.040

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ

0.100

-

0.00% 0.100

0.100

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

0.603

-0.004

-0.66% 0.576

4.040

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

1.870

-

0.00% 1.810

2.591

Q&R (KO)

0.500

-

0.00% 0.360

0.648

ΜΑΙΛΛΗΣ

0.089

-

0.00% 0.080

0.200

ΓΕΝ. ΕΜΠ. ΒΙΟΜ. (Κ)

0.325

-

0.00% 0.180

0.329

ΠΛΑΙΣΙΟ (ΚΟ)

2.800

-0.050

-1.75% 2.500

5.050

QUEST HOLDINGS

0.727

0.006

0.83% 0.677

1.451

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

0.216

-

0.00% 0.186

0.310

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.490

-0.010

-0.18% 5.000

8.100

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

0.461

-0.004

-0.86% 0.370

0.630

REDS Α.Ε

0.575

-

0.00% 0.526

1.200

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.220

-

0.00% 0.130

0.500

ΔΕΗ

3.740

-0.060

-1.58% 3.550 12.880

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

3.890

-0.020

-0.51% 2.944

3.920

S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε

4.100

-

0.00% 3.120

4.760

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.146

-0.001

-0.68% 0.100

0.370

ΔΙΑΣ

0.540

-

0.00% 0.520

0.960

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.124

0.002

1.64% 0.110

0.240

SARANTIS

2.020

0.060

3.06% 1.770

3.400

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.360

-

0.00% 1.510

3.160

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1.100

-

0.00% 1.000

1.800

ΡΕΒΟΪΛ ΑΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

0.474

-0.002

-0.42% 0.403

0.980

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.193

-0.001

-0.52% 0.120

0.500

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κ)

0.124

-0.001

-0.80% 0.070

0.130

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

0.666

-0.033

-4.72% 0.501

1.350

ΡΙΛΚΕΝ

3.400

-

0.00% 1.980

3.410

SPACE HELLAS (KO)

1.430

-

0.00% 0.950

1.450

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Π)

0.470

-

0.00% 0.440

0.500

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.224

-0.001

-0.44% 0.140

0.420

ΣΕΛΜΑΝ (ΚΜΨ)

0.170

-

0.00% 0.106

0.380

SPIDER (ΚΟ)

0.071

-0.008 -10.13% 0.071

0.250

ΝΑΥΤ. ΕΤ. ΛΕΣΒΟΥ (ΚΟ)

0.060

0.009

17.65% 0.051

0.290

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.340

-0.145 -29.90% 0.240

0.530

ΣΕΛΟΝΤΑ

0.303

-

0.00% 0.280

0.870

SPRIDER

0.159

0.008

5.30% 0.138

1.170

ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε

0.269

-

0.00% 0.071

0.700

ΕΘΝΙΚΗ

1.580

-0.040

-2.47% 1.470

7.760

ΣΙΔΕΝΟΡ

0.971

-0.049

-4.80% 0.858

3.600

TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.

0.584

-0.063

-9.74% 0.580

0.840

ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

0.760

-

0.00% 0.150

0.850

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

0.230

-

0.00% 0.172

0.870

ΣΙΔΜΑ

0.500

-

0.00% 0.498

1.090

UNIBIOS HOLDING (KO)

0.039

0.002

5.41% 0.030

0.090

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΚΟ)

0.390

-

0.00% 0.390

0.390

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.380

-

0.00% 0.350

0.690

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.640

-0.070

-4.09% 1.150

1.850

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΠΟ)

0.540

-

0.00% 0.540

0.540

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

0.409

0.001

0.25% 0.376

1.010

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

1.000

-

0.00% 0.800

3.100

ALPHA ETF FTSE Athex 20

2.630

-0.030

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ

0.030

0.005

20.00% 0.018

0.150

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.190

-

0.00% 1.020

1.630

ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

0.520

-0.015

-2.80% 0.490

1.370

NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

6.920

-

0.00% 6.650 17.530

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

0.275

-

0.00% 0.250

2.000

ΕΛΒΕ

0.596

-

0.00% 0.380

0.664

Τ BANK

0.048

-

0.00% 0.014

0.340

NBGAM ETF GREECE

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.051

-

0.00% 0.046

0.620

0.00% 0.280

0.780

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

0.399

-0.001

-0.25% 0.302

4.120

& TURKEY 30 - Μετοχικό

5.370

-

0.00% 5.120

UNITED TEXTILES

0.050

-

0.00% 0.050

0.050

-0.111 -16.79% 0.550

1.540

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

1.350

0.040

3.05% 1.300

4.020

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

0.700

-

0.00% 0.160

0.700

1.280

0.060

4.92% 1.080

1.840

0.780

0.229

-

0.00% 0.205

0.480

11.390

-0.200

ΕΛΓΕΚΑ (ΚΟ)

0.328

ΕΛΙΝΟΪΛ

0.550

-

ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

0.919

0.004

0.44% 0.660

1.350

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.110

-0.030

-2.63% 0.840

1.800

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (ΚΑ)

ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

12.220

-0.260

-2.08% 12.060 37.010

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

-1.73% 9.470 18.040

1.190

-0.020

-1.65% 0.991

4.080

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

5.180

-

0.00% 4.330

9.900

0.610

-

0.00% 0.442

3.578

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

6.320

-0.050

-0.78% 5.190

7.680

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

2.800

-0.090

-3.11% 2.500

6.878

ΥΓΕΙΑ

0.258

0.008

3.20% 0.210

0.973

0.228

-

0.00% 0.149

0.300

ΕΛΤΟΝ

0.568

-0.002

-0.35% 0.546

0.700

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.

1.480

-

0.00% 1.370

1.990

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ)

1.380

-0.050

-3.50% 1.350

6.460

0.839

-

0.00% 0.520

1.250

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

0.525

0.015

2.94% 0.310

0.540

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

ΕΤΕΜ

0.218

-0.002

-0.91% 0.176

0.700

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.439

0.009

2.09% 0.423

0.990

0.056

0.009

19.15% 0.030

0.120

ΕΥΑΘ Α.Ε (ΚΟ)

3.180

-0.020

-0.63% 2.640

5.270

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDING (ΚO)

ΕΥΔΑΠ

3.100

-

0.00% 2.570

5.690

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ (ΚΟ)

0.690

-

0.00% 0.348

1.000

1.300

-

0.00% 1.300

2.350

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.415

-

0.00% 0.370

0.620

AEGEAN AIRLINES

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

2.320

-0.090

-3.73% 2.020

3.490

ALPHA BANK

0.510

-0.028

-5.20% 0.428

5.330

ΖΑΜΠΑ

5.030

-

0.00% 3.400

7.190

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

0.152

-

0.00% 0.039

1.077

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

0.650

-0.010

-1.52% 0.650

1.530

ALSINCO

0.339

-

0.00% 0.180

0.637

0.246

0.011

4.68% 0.200

0.420

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.261

0.001

0.38% 0.241

0.710

AS COMPANY

ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ

0.859

-

0.00% 0.690

1.010

ASTIR PALACE (KO)

1.480

-

0.00% 1.430

2.780

0.530

ATTICA BANK

0.213

0.004

1.91% 0.182

1.260

ΙΛΥΔΑ

0.221

-0.045 -16.92% 0.212

ΙΝΤΕΑΛ (Κ)

0.592

-0.048

-7.50% 0.355

1.210

AUDIOVISUAL

0.247

-

0.00% 0.136

0.540

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

0.202

-

0.00% 0.170

0.340

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.160

-

0.00% 0.950

1.930

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ -1.13% 2.490

7.980

8.400

ΧΑΜΗΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΓΕΚΕ (ΚΟ)

7.020

-

0.00% 6.690

7.930

ΣΑΟΣ ΦΕΡΡΥΣ

0.780

-

0.00% 0.780

ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ)

1.930

-

0.00% 1.870

4.800

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.043

0.007

19.44% 0.025

0.350

ΓΕΝΙΚΗ

0.263

0.003

1.15% 0.156

5.560

ΤΕΞΑΠΡΕΤ *

0.080

-

0.00% 0.080

0.090

ΛΑΜΨΑ

16.900

-

0.00% 15.100 19.520

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.120

-

0.00% 0.120

0.120

ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔ. ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

0.040

-

0.00% 0.040

0.440

ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

0.120

-

0.00% 0.120

0.120

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

0.120

-

0.00% 0.120

0.120

ALAPIS

0.028

0.003

12.00% 0.023

3.050

CPI*

0.230

-

0.00% 0.170

0.450

ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.035

-

0.00% 0.013

0.080

INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.309

-

0.00% 0.130

0.388

ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.070

-

0.00% 1.070

1.070

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.560

-

0.00% 0.560

0.740

BETANET

0.060

-

0.00% 0.060

0.060

MEDICON

2.010

-

0.00% 1.220

2.440

COMPUCON

0.062

0.010

19.23% 0.016

0.080

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.146

-

0.00% 0.145

0.510

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.410

-

0.00% 1.360

1.410

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.118

-0.001

-0.84% 0.090

0.250

FASHION BOX ΕΛΛΑΣ

1.350

-

0.00% 1.350

1.500

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

7.600

-

0.00% 7.270

7.700

FORTHNET (KO)

0.110

-0.003

-2.65% 0.084

0.680

ATTICA HOLDINGS

0.229

-

0.00% 0.199

0.800

HELLAS ONLINE

0.314

0.002

0.64% 0.312

0.952

CROWN HELLAS CAN

13.500

-

0.00% 9.740 13.520

INTERINVEST

1.120

-

0.00% 1.080

1.120

ELBISCO HOLDING

0.373

-

0.00% 0.270

0.610

MICROLAND (KO)

0.640

-

0.00% 0.640

0.640

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

1.760

-

0.00% 1.120

1.760

NUTRIART

0.057

-

0.00% 0.057

0.270

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ.

14.000

-

0.00% 13.500 14.000

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.450

-

0.00% 0.360

6.800

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

80.000

-

0.00% 51.710 80.400

PC SYSTEMS (KO)

0.062

0.543

-

0.00% 0.543

1.210

RIDENCO

0.025

-

0.00% 0.016

SATO A.E

0.086

0.011

14.67% 0.060

0.160

YALCO-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

0.196

-

0.00% 0.125

0.370

Π. Γ. ΝΙΚΑΣ (ΚΑ)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ EPSILON NET

0.600

-

0.00% 0.540

0.610

-0.015 -19.48% 0.062

0.180 0.080

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (ΠΟ)

0.308

-

0.00% 0.268

0.560

AVENIR

0.089

-0.001

-1.11% 0.087

0.350

MEDITERRA

1.000

-

0.00% 1.000

2.000

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

0.340

-0.001

-0.29% 0.340

1.660

AXON HOLDING (ΚΟ)

0.100

-

0.00% 0.100

1.090

ENVITEC

2.230

-

0.00% 1.640

2.480

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

0.661

-0.012

-1.78% 0.640

2.820

BYTE (ΚΟ)

0.274

0.005

1.86% 0.249

0.560

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

DIVERSA

2.860

-

0.00% 2.860

2.860

& ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

0.066

-

0.00% 0.027

0.160

Κ.Λ.Μ ΑΕ

0.290

-0.088 -23.28% 0.290

1.130

CENTRIC MULTIMEDIA

0.169

0.003

1.81% 0.110

0.530

DOPPLER

1.880

-

0.00% 1.880

2.340

ΕΛΦΙΚΟ (ΚΟ)

0.180

-

0.00% 0.180

0.470

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

3.000

-

0.00% 2.310

5.050

COCA-COLA

13.330

0.080

0.60% 11.100 21.471

EUROXX

3.000

-

0.00% 2.890

3.300

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΚΟ)

9.950

-

0.00% 9.950 14.000

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΟ)

0.510

-0.022

-4.14% 0.495

0.880

CRETA FARM (KO)

0.480

-

0.00% 0.468

3.350

FOODLINK

4.070

-

0.00% 3.750

7.891

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΠΟ)

4.710

-

0.00% 4.000

ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε

2.000

0.050

2.56% 1.430

2.070

CYCLON ΕΛΛΑΣ

0.304

-

0.00% 0.270

0.530

ENTERSOFT

0.970

-

0.00% 0.810

1.400

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

1.840

0.150

8.88% 0.892

3.170

DIONIC (ΚO)

0.742

-0.318 -30.00% 0.370

1.530

ALPHA TRUST

0.900

-

0.00% 0.800

1.000

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

0.408

-

0.00% 0.297

0.460

EUROBANK ERGASIAS

0.352

-0.027

-7.12% 0.296

5.260

PERFORMANCE TECHNOLOGIES

2.520

-

0.00% 2.520

2.520

ΚΟΡΡΕΣ A.E

3.220

0.010

0.31% 2.740

4.870

EUROBANK PROPERTIES

3.900

0.100

2.63% 3.350

6.950

VIDAVO

3.650

-

0.00% 3.400

3.960

ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ

0.320

0.001

0.31% 0.222

0.640

EUROBROKERS

0.204

-

0.00% 0.157

0.740

ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

1.110

-

0.00% 1.080

1.950

ΚΡΙ-ΚΡΙ

0.717

-

0.00% 0.650

1.020

EURODRIP (KO)

0.696

0.049

7.57% 0.560

1.360

ΚΡΗΤΩΝ

1.050

-0.040

-3.67% 1.040

1.010

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

0.181

-

0.00% 0.175

0.490

EUROMEDICA

0.433

-0.006

-1.37% 0.248

4.020

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

1.800

-

0.00% 1.800

2.470

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

1.130

-

0.00% 0.900

2.420

F.G EUROPE A.E (Κ)

0.459

-

0.00% 0.373

0.660

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.580

0.081

16.23% 0.370

0.770

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.475

0.010

2.15% 0.309

0.590

ΑΕΓΕΚ (ΚO)

0.086

-

0.00% 0.060

0.270

ΛΑΝΑΚΑΜ (Κ)

0.508

-

0.00% 0.437

0.735

FIERATEX ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ

0.116

-

0.00% 0.084

0.210

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

0.350

-0.020

-5.41% 0.225

0.711

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.349

-

0.00% 0.343

0.620

FLEXOPACK

8.100

-0.090

-1.01% 8.100

8.800

ΑΡΙΣΤΟΒ. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.260

-

0.00% 0.260

0.390

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.887

-

0.00% 0.283

0.887

FOLLI FOLLIE GROUP

7.570

-0.150

-1.94% 6.400 15.250

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

0.080

-

0.00% 0.080

0.180

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ

0.273

-

0.00% 0.202

0.820

FRIGOGLASS (ΚΟ)

3.610

-

0.00% 3.560

9.198

ΑΤΤΙΚΑΤ (ΚΟ)

0.026

-

0.00% 0.013

0.090

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

6.000

0.040

0.67% 5.180 11.050

INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (ΚΟ)

0.719

0.050

7.47% 0.640

1.250

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.534

-

0.00% 0.470

0.630

ΜΙΝΕΡΒΑ

0.900

-

0.00% 0.879

INTERTECH (ΚΟ)

0.414

-

0.00% 0.376

0.790

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε (ΚΑ)

0.092

-

0.00% 0.039

0.200

1.350

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: ΗOLDING (Π), ΛΑΝ-ΝΕΤ

6.500

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΟΥ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

27

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 30/12/2011 ΤΙΤΛΟΙ ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ALLIANZ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘEΣΙΜΩΝ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ A/K ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ EMEA ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ΑLPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS GLOBAL ΜΙΚΤΟ ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS BRIC ΜET. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS COMMODITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS USA ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS EUROPE ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS SILK ROUTE ASIA MET.ΕΞ. ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND(*) GENIKI EURO MONEY MARKET FUND - SHORT TERM S&B ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ EURO ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΜΕΤΟΧΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS EUROBANK WIN-WIN ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ALL WEATHER ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EQUITY BLEND FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ EUROBANK BALANCED BLEND FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (USD) (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG (LF)- INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR EUROBANK (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS PROTECT FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS PROTECT II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG (USD) (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG (USD) (LF) FUND OF FUNDS- BRIC INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA € EUR EUROBANK EFG (LF) SP 6% EQUITY FORMULA $ EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR EUROBANK EFG (USD) (LF) FOF-BALANCED BLEND EUROBANK EFG (LF)- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG $ (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN PRELIUM B (LF) TOTAL RETURN BANCPOST (LF) SP EQUITY FORMULA BONUS (RON) POLBANK (LF) SPECIAL PURPOSE-EUR/PLN-FX FORMULA EUROBANK EFG (LF) S.P.-10%EQUITY FORMULA € EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-NEW FRONTIERS EUROBANK EFG (USD)(LF) FUND OF FUNDS-NEW FRONTIERS INTERAMERICAN (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND INTERAMERICAN (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 12,663,151.63 6,802,823.90 21,140,726.53 4,288,315.42 6,739,609.60 2,109,112.56 5,843,375.00 50,047,522.51 94,370,196.19 24,553,570.04 5,675,815.51 20,153,475.72 19,797,739.76 7,551,337.38 17,127,334.83 26,375,265.72 8,780,640.30 35,425,684.48 9,286,159.62 132,053,730.99 139,458,926.87 7,157,173.41 7,819,476.36 14,890,451.40 2,666,682.79 10,634,725.97 28,550,145.26 8,556,430.04 8,741,192.07 18,043,199.15 18,259,364.44 22,288,746.34 33,402,976.20 43,351,732.72 20,224,027.77 21,963,448.74 18,107,418.87 2,522,901.45 4,450,001.85 6,237,346.87 4,340,078.39 3,850,903.79 5,175,382.26 4,682,525.95 9,856,241.78 5,925,191.47 44,937,122.09 9,939,898.43 18,079,898.60 20,663,336.66 4,817,830.77 420,350.49 951,670.07 3,771,075.19 1,915,906.80 1,534,442.81 20,129,146.58 18,827,958.13 315,484,919.44 180,060,201.20 12,410,811.84 29,993,818.53 1,164,225.03 17,373,085.72 8,567,816.94 3,898,876.33 8,178,748.98 4,663,953.83 35,964,341.13 11,326,728.69 4,525,003.03 44,916,498.43 39,032,024.73 4,478,628.76 20,616,099.12 63,841,159.00 104,399,827.29 51,059,049.40 12,909,235.58 44,783,159.12 2,253,976.62 20,024,570.58 77,099,293.01 33,691,278.61 16,180,817.12 61,069,201.54 21,661,077.96 11,089,315.74 11,131,846.06 29,482,153.87 36,970,398.85 27,352,850.84 6,851,857.78 2,728,533.79 17,814.61 9,053,181.95 12,579,204.71 9,135,702.82 558,824.14 2,583,641.09 363,279.00 787,045.75 22,901,007.30 25,304,950.85 773,054.97 2,616,536.15 600,283.57 4,300,739.24 643,695.66 1,265,586.70 503,815.59 112,002,234.11 622,596.37 31,990,318.88 698,786.73 59,676,049.40 33,885,165.22 30,602,928.08 33,621,925.00 11,512,806.42 488,353.05 36,609,648.85 11,593.24 8,911.30 25,295,881.79 13,006,331.41 47,610.48 20,344,283.21 31,577,559.53 25,356,638.25 31,506,747.41 1,831,250.19 93,635.31 32,032,353.98 3,456,286.70 435,502.42 462,304.00 186,188.22 1,580,438.82 3,638,588.70 227,235.73 212,255.02 1,068,336.00 701,786.81 806,473.59 323,136.50 121,785.35 1,425,065.24 828,511.82 35,469,844.56 22,612,489.21 22,739,900.61 557,776.40 69,405.80 779,808.39 67,801.51

4.832 6.069 3.572 5.900 1.659 6.218 3.083 4.055 4.586 7.240 7.765 7.092 6.740 4.791 6.264 3.791 5.357 11.400 6.432 11.864 5.271 2.724 5.484 2.675 3.829 10.793 11.128 8.878 3.712 8.160 6.832 8.224 8.906 15.385 18.194 7.374 3.751 5.152 2.513 6.493 6.530 5.972 3.069 3.731 5.608 10.503 6.866 3.206 3.548 3.351 0.506 2.871 7.678 2.656 2.604 3.479 2.433 2.858 2.154 1.668 5.173 2.151 0.624 2.042 5.668 1.975 3.735 7.228 6.177 7.047 3.533 9.350 1.342 13.216 3.814 3.264 3.325 10.969 10.683 9.321 1.135 11.932 8.381 7.944 7.810 9.145 2.220 31.218 13.852 9.816 2.741 3.105 0.709 0.733 0.919 0.809 0.813 0.176 0.174 9.641 9.888 12.794 1.143 1.108 1.108 7.834 8.168 8.328 8.727 8.163 8.599 7.495 7.929 6.090 6.524 6.512 5.888 6.720 9.398 9.603 9.695 0.777 1.006 0.810 0.725 0.757 0.938 0.732 10.309 10.191 0.995 1.012 1.287 1.097 0.744 0.761 6.883 7.132 7.022 4.820 1.172 1.121 2.420 10.589 13.713 10.694 1.162 8.096 8.170 9.429 9.853 9.523 10.296 13.316 0.817 9.666

4.725 5.805 3.368 5.841 1.587 5.948 2.949 4.004 4.529 7.150 7.668 6.619 6.413 4.558 5.960 3.716 5.251 11.175 6.304 11.864 5.167 2.670 5.376 2.667 3.753 10.579 10.907 8.702 3.639 7.999 6.697 8.061 8.730 15.081 17.659 7.157 3.641 5.001 2.439 6.318 6.353 5.811 2.986 3.630 5.551 10.194 6.599 3.082 3.495 3.351 0.493 2.800 7.489 2.619 2.540 3.461 2.374 2.818 2.154 1.668 5.134 2.129 0.618 2.021 5.611 1.955 3.707 7.228 6.116 6.994 3.498 8.984 1.328 13.084 3.776 3.239 3.179 10.539 10.264 9.134 1.123 11.932 8.277 7.897 7.656 8.964 2.176 30.830 13.578 9.622 2.713 3.074 0.702 0.733 0.901 0.800 0.813 0.174 0.172 9.545 9.888 12.666 1.143 1.099 1.108 7.677 8.168 8.161 8.727 8.000 8.599 7.345 7.929 6.029 6.459 6.447 5.829 6.653 9.210 9.531 9.695 0.770 0.991 0.810 0.711 0.757 0.919 0.718 10.103 9.988 0.985 1.012 1.267 1.097 0.737 0.761 6.746 7.132 6.747 4.784 1.172 1.110 2.420 10.430 13.507 10.482 1.150 8.096 8.170 9.429 9.375 9.333 10.090 13.049 0.808 9.570

4.761 5.864 3.402 5.900 1.603 6.008 2.979 4.035 4.563 7.204 7.726 6.755 6.544 4.651 6.082 3.754 5.304 11.288 6.368 11.864 5.219 2.697 5.430 2.672 3.791 10.686 11.018 8.790 3.676 8.080 6.764 8.143 8.818 15.233 17.837 7.229 3.678 5.051 2.464 6.382 6.417 5.870 3.016 3.667 5.608 10.297 6.666 3.113 3.513 3.351 0.498 2.828 7.565 2.640 2.566 3.475 2.398 2.841 2.154 1.668 5.173 2.151 0.624 2.042 5.668 1.975 3.735 7.228 6.177 7.047 3.533 9.167 1.342 13.216 3.814 3.264 3.244 10.754 10.474 9.321 1.135 11.932 8.340 7.936 7.733 9.054 2.198 31.063 13.715 9.719 2.741 3.105 0.709 0.733 0.919 0.808 0.813 0.176 0.174 9.641 9.888 12.794 1.143 1.108 1.108 7.834 8.168 8.328 8.727 8.163 8.599 7.494 7.929 6.090 6.524 6.512 5.888 6.720 9.398 9.603 9.695 0.777 1.006 0.810 0.725 0.757 0.938 0.725 10.309 10.191 0.995 1.012 1.287 1.096 0.744 0.761 6.883 7.132 6.884 4.820 1.172 1.121 2.420 10.589 13.713 10.588 1.162 8.096 8.170 9.429 9.566 9.523 10.296 13.316 0.808 9.570

Ηµερήσια Μεταβ. (%) -0.33% 0.39% 0.57% 0.04% 0.97% 0.16% 1.55% -0.01% 0.03% 0.00% 0.01% 0.15% 0.08% 0.05% 0.28% 1.23% 0.95% -0.05% -0.03% 0.02% 2.04% 2.03% 2.03% 2.17% -0.16% 0.12% -0.06% -0.18% 0.05% 0.17% -0.02% -0.08% 0.90% -0.19% 1.64% 2.13% 1.19% -0.63% 0.00% 1.00% 0.72% 1.00% 2.58% 0.01% 0.00% 0.33% 1.52% 1.13% 0.25% -0.02% 1.45% 0.63% 0.06% -0.92% 1.08% 0.01% 0.18% -0.27% 0.41% 0.06% -0.30% 1.60% 0.16% 0.70% -0.61% 0.89% -0.95% 0.01% 0.03% -0.09% 0.28% 0.22% -0.19% 0.14% 2.19% -0.07% -0.08% -0.07% -0.09% 0.09% 1.84% 0.01% -0.96% -0.33% 1.16% 2.27% 1.70% -0.27% -0.24% 0.17% 0.15% 0.15% -0.15% -0.15% 0.23% 0.16% 0.16% 2.09% 1.69% -0.42% -0.44% -0.02% -0.03% 0.05% 0.05% -0.67% -0.67% -0.48% -0.48% -0.08% -0.07% -0.80% -0.80% -0.85% -0.33% -0.33% -0.72% -0.12% 0.04% -0.01% -0.01% 0.15% 0.53% 0.15% 0.04% 0.05% 0.44% 0.06% 0.05% 0.06% 0.08% 0.08% 0.47% -0.14% 1.64% 1.64% -0.21% -0.21% -0.21% -0.28% 0.08% 0.07% -0.35% 0.11% 0.50% 0.11% -0.88% 0.15% 0.15% 0.08% -0.02% 0.23% 0.19% 0.58% 0.16% -0.39%

Μεταβ. (%) από 1/1/2011 -29.67% -34.54% -45.73% 2.45% -38.49% -28.88% -48.15% -41.69% -0.27% 3.17% 4.59% -13.83% -17.89% -34.52% -16.49% -45.19% -43.24% 4.21% -7.76% 4.34% -41.86% -50.43% -45.13% -58.78% -33.44% -11.48% -2.47% -31.14% -0.04% -21.65% -7.07% -0.87% -9.05% -19.17% -34.32% -34.31% -19.25% -16.81% -9.27% -23.03% -16.18% -24.34% -47.76% -5.94% 2.25% -7.73% -46.23% -44.51% -43.85% 1.69% -47.44% -41.56% -7.41% -38.62% -48.53% -1.96% -12.31% -5.28% -40.95% -36.86% -30.25% -46.79% -29.21% -30.71% 3.21% -12.25% -33.25% 3.81% -3.25% 0.46% -8.96% -1.83% -1.85% -22.16% -49.80% 3.18% -0.10% 1.76% 1.81% 1.02% -52.02% 1.61% -33.44% 3.44% -38.08% -50.66% -48.25% 7.51% -1.97% -22.41% -10.13% -4.88% -2.04% -0.88% 4.60% -21.68% -20.77% -49.58% -53.88% -32.74% -32.19% -34.92% 2.55% -1.46% -1.20% -6.61% -6.01% -0.92% -0.38% -3.93% -2.92% -7.83% -7.79% -11.80% -17.93% -17.89% -21.03% -18.52% -7.03% -6.89% -6.70% -10.90% -3.30% -10.02% -23.16% -22.36% -7.50% -23.15% -3.64% -5.40% -7.56% -7.11% -5.64% 1.42% -36.69% -36.18% -22.93% -21.80% -22.93% -46.18% -4.90% -5.89% -7.93% 1.00% -2.20% 0.99% -25.64% -18.63% -17.99% -5.71% -4.34% -4.77% 2.96% -2.90% 0.32% -9.50%

ΤΙΤΛΟΙ INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS-NEW FRONTIERS EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET FUND - RESERVE EUROBANK EFG I (LF) MONEY MARKET FUND - RESERVE INTERAMERICAN (LF) MONEY MARKET FUND - RESERVE INTERAMERICAN (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ - ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ EUROBOND - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS - ΣΥΝΘΕΤΟ Α/Κ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ HIGH YIELD CORPORATE BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST BLUE - FOF ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST GREEN - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST YELLOW - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST RED - FOF ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) NBG SYNESIS ARBITRAGE STRATEGY - CLASS B (EUR)(6) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ INVESTMENT GRADE (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ HIGH YIELD ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΥΡΩ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ING Α/Κ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ(*) INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS MIKTO MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN EUROCREDIT ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. MARFIN PREMIUM SELECTION FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤ/ΚΙΩΝ EURO HEDGED FOFs ΜΕΤ. MARFIN EMERGING OPPORTUNITIES FOFs ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN EURO GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ MARFIN USD GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ FTSE-20 INDEX FUND CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ALICO FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM EURO PLUS ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ FUND OF FUNDS ΜΕΤ. PROBANK ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 257,473.26 13,789,496.43 90,146.15 12,520,221.24 618,674.24 55,182,149.98 55,585,125.77 7,935,728.07 2,052,696.79 28,557,593.05 22,118,222.29 9,032,422.09 5,287,450.29 15,151,672.54 258,250,832.74 22,732,537.22 902,115.45 2,056,095.43 33,361,146.18 83,565,011.30 28,593,008.66 6,957,837.52 29,468,464.68 28,516,808.35 9,122,055.44 5,738,749.37 6,748,598.01 58,308,918.43 25,558,253.43 14,140,163.66 171,779.78 3,852,019.47 1,884,243.70 11,713,795.45 362,784.26 33,659,859.36 412,837.76 35,039,184.31 58,641.81 5,238,928.60 37,535.07 4,086,506.84 811,165.29 1,280,136.55 840,963.27 2,079,276.28 2,418,735.00 3,588,878.33 4,362,068.07 1,559,701.19 4,188,454.08 1,591,419.58 12,477,067.42 2,129,930.94 1,467,836.37 5,067,860.09 46,067,588.08 28,489,235.85 10,405,003.60 10,085,646.61 9,049,045.62 3,083,340.50 11,373,878.54 41,489,703.09 7,372,362.79 7,293,724.27 4,892,999.96 3,787,929.81 1,830,206.26 5,032,984.45 890,159.95 1,056,635.42 3,674,198.92 492,027.34 262,395.26 5,537,961.57 2,124,320.96 10,373,591.18 4,677,527.94 821,550.68 1,304,488.51 1,270,513.39 4,183,868.52 19,847,297.17 5,671,881.79 9,350,391.60 11,371,203.01 1,268,214.06 6,096,381.41 74,357,138.23 6,342,710.10 17,013,481.73 1,655,240.21 1,093,474.69 2,086,978.80 78,096,377.05 11,101,504.12 13,993,561.97 20,356,714.53 15,868,812.55 4,131,420.60 1,319,378.91 1,657,753.68 29,169,482.82 3,596,698.55 1,018,093.14 2,633,281.09 11,721,420.04 1,035,660.49 4,184,169.33 1,407,522.85 9,716,074.06 4,444,406.60 807,935.98 4,799,607.89 1,864,926.17 7,573,261.71 4,950,832.96 5,909,396.91 4,741,215.56 2,903,445.90 9,369,231.86 1,467,895.95 83,152,210.95 5,043,939.00 4,883,351.29 437,492.01 799,405.59 1,246,110.31 1,510,718.99 121,896.50 10,844,886.26 2,725,502.51 5,068,294.34 6,778,376.96 28,037,732.26 8,627,187.09 346,747.83 447,838.37 2,638,218.69 4,432,535.94 1,777,925.80 3,020,896.02 5,124,753.28 681,348.38 14,797,464.70 7,727,282.63 3,171,081.46 212,640,749.17 7,118,214.44 9,538,351.49 683,408.64 3,035,754.56 1,206,192.97 1,094,548.33

10.402 10.019 10.022 10.019 0.716 4.921 3.170 0.523 6.961 6.160 3.780 7.182 6.158 2.869 5.297 2.895 5.285 5.292 4.992 7.297 0.755 2.269 9.270 11.850 10.189 5.512 10.278 8.921 8.419 8.148 1,153.740 1,149.460 1,126.570 1,156.510 1,100.210 1,119.300 853.340 855.030 382.210 382.960 853.210 855.020 893.140 947.470 1,011.280 8.048 2.195 2.631 1.495 2.389 2.653 2.911 3.629 3.047 0.880 5.316 2.015 20.887 2.572 4.493 2.723 4.197 6.331 4.262 1.755 5.419 7.402 2.479 6.478 1.467 0.880 3.393 2.657 2.627 2.832 4.783 4.918 1.110 1.644 3.081 3.064 1.697 2.321 5.102 1.063 2.529 3.447 2.727 1.460 4.114 2.812 2.657 2.500 2.974 4.291 16.749 13.005 6.866 13.475 16.314 12.069 11.277 5.135 12.732 12.129 3.544 3.878 1.538 4.720 0.770 4.021 3.362 13.765 9.814 8.857 1.818 0.663 1.742 0.858 2.402 3.130 1.533 2.287 3.849 2.294 1.294 0.857 2.611 6.738 3.289 1.001 3.033 0.335 1.197 4.977 10.104 3.392 2.919 3.006 8.963 9.881 10.450 270.810 205.261 2.632 2.659 5.926 1.144 2.555 1.308 1.453 0.472 3.368 3.649 4.340

10.299 10.019 10.022 10.019 0.709 4.921 3.138 0.518 6.961 6.098 3.742 7.110 6.158 2.841 5.297 2.866 5.233 5.292 4.992 6.949 0.747 2.246 9.224 11.850 10.189 5.512 10.175 8.832 8.335 8.067 1,153.740 1,149.460 1,126.570 1,156.510 1,100.210 1,119.300 853.340 855.030 382.210 382.960 853.210 855.020 893.140 947.470 1,011.280 7.929 2.032 2.528 1.437 2.296 2.562 2.798 3.576 3.002 0.814 5.251 2.005 20.328 2.503 4.372 2.650 4.145 6.207 4.178 1.729 5.419 7.184 2.337 6.429 1.384 0.830 3.230 2.643 2.562 2.818 4.759 4.893 1.104 1.636 3.066 3.049 1.599 2.186 4.805 1.001 2.382 3.247 2.568 1.375 4.073 2.648 2.502 2.354 2.801 4.041 16.256 12.748 6.474 12.705 15.382 11.264 10.525 4.984 12.358 11.773 3.474 3.656 1.450 4.650 0.744 3.791 3.170 12.979 9.253 8.510 1.747 0.625 1.626 0.801 2.241 2.921 1.430 2.135 3.830 2.277 1.281 0.849 2.484 6.572 3.131 0.953 2.921 0.322 1.173 4.977 10.104 3.325 2.861 2.946 8.764 9.686 10.269 265.500 204.240 2.482 2.555 5.796 1.068 2.555 1.304 1.446 0.468 3.351 3.613 4.340

10.299 10.019 10.022 10.019 0.709 4.921 3.170 0.523 6.961 6.160 3.780 7.182 6.158 2.869 5.297 2.895 5.285 5.292 4.992 6.949 0.755 2.269 9.270 11.850 10.189 5.511 10.278 8.921 8.419 8.148 1,153.740 1,149.460 1,126.570 1,156.510 1,100.210 1,119.300 853.340 855.030 382.210 382.960 853.210 855.020 893.140 947.470 1,011.280 7.929 2.032 2.554 1.452 2.319 2.588 2.826 3.576 3.002 0.814 5.251 2.005 20.328 2.503 4.372 2.650 4.145 6.207 4.178 1.729 5.419 7.257 2.361 6.462 1.398 0.838 3.262 2.657 2.575 2.832 4.783 4.918 1.110 1.644 3.081 3.064 1.648 2.254 4.953 1.032 2.455 3.347 2.648 1.418 4.094 2.730 2.579 2.427 2.887 4.166 16.421 12.877 6.539 12.833 15.537 11.494 10.740 5.034 12.483 11.892 3.509 3.693 1.465 4.650 0.744 3.829 3.202 13.110 9.347 8.684 1.782 0.632 1.659 0.818 2.287 2.981 1.460 2.178 3.849 2.294 1.294 0.853 2.535 6.638 3.163 0.963 2.981 0.329 1.185 4.977 10.104 3.359 2.890 2.976 8.831 9.759 10.347 265.500 204.240 2.507 2.607 5.915 1.089 2.555 1.308 1.449 0.470 3.359 3.631 4.340

Ηµερήσια Μεταβ. (%) 0.19% 0.00% 0.00% 0.00% -0.17% -0.33% 2.13% 2.09% 1.87% 1.09% 0.53% 0.52% 0.06% 0.33% -0.08% 0.93% 0.51% -0.40% -0.25% 0.07% 1.89% 0.60% 0.33% 0.01% 0.06% 0.24% 0.04% 0.14% 0.22% 0.43% -0.04% -0.04% 0.03% 0.03% 1.01% 1.02% 1.55% 1.55% -0.20% -0.21% 0.86% 0.86% 0.16% 0.16% -1.19% -0.03% 0.06% 1.28% 0.58% -0.15% -0.02% -0.89% 0.38% 0.34% 0.64% 0.06% 0.00% 1.53% -0.39% -0.13% 0.59% -0.23% 0.24% 1.35% 0.91% -0.00% -1.35% -1.04% 0.01% 1.03% 0.98% -0.09% -0.14% 0.25% 0.05% 0.01% 0.01% 1.63% 0.95% 0.40% 0.68% 0.53% 0.38% 1.61% 0.56% 0.07% 0.07% 0.33% -0.32% 0.02% -0.14% 0.53% -0.25% 0.03% 0.07% -0.05% -0.15% 1.85% -0.25% 0.05% 0.03% 0.21% 0.65% 0.00% -0.29% 0.01% 1.05% 2.15% -0.40% 1.97% 0.12% 0.63% 0.10% 0.39% 0.01% 0.03% 2.09% 0.84% 1.06% -0.89% -0.34% 0.45% 0.01% 0.01% 0.06% 1.35% 1.13% 1.33% 0.06% 1.47% 1.27% 1.75% 0.52% 1.01% 0.25% 0.01% 0.50% 1.06% 1.10% 0.04% -0.03% -0.07% 0.85% 0.02% 0.91% 0.10% 0.17% 1.60% 0.13% 1.02% 0.51% 0.75% 0.13% 0.08% 0.47%

Μεταβ. (%) από 1/1/2011 2.57% 0.19% 0.16% 0.16% 7.24% -38.68% -51.29% -55.03% -52.95% -45.30% -21.96% -23.43% -30.07% -15.65% -9.81% -18.09% -37.85% -35.68% -5.41% -13.77% -45.84% -22.86% -12.23% 1.21% -8.48% -4.87% 0.25% -3.11% -5.96% -6.88% -6.56% -6.54% -1.99% -1.95% -10.27% -10.24% -17.96% -17.94% -49.84% -49.82% -10.91% -10.88% -5.57% -5.53% -10.61% 1.44% -32.20% -43.85% -7.98% -19.36% -6.01% 0.67% 0.83% -2.96% -43.50% -19.72% 2.46% -36.01% -13.21% -24.42% -13.62% 5.20% -24.03% -38.98% -27.98% 0.58% -40.34% -41.51% 2.36% -48.90% -46.69% -9.27% -40.55% -20.33% -3.91% -1.49% 2.96% -47.71% -41.59% -10.53% -4.03% -37.55% -13.48% -46.90% -38.53% -5.46% 1.20% -13.57% -8.40% 4.52% -10.76% -14.02% -20.56% -3.76% -1.48% 0.98% 2.02% -49.52% -5.57% -10.33% 0.27% -4.74% -9.85% 0.12% 13.49% -0.15% -37.75% -58.03% -27.63% -49.67% -18.72% -12.78% -14.08% -7.59% 3.68% -44.18% -54.64% -18.16% -47.73% 6.84% -20.52% -30.38% -16.31% 5.42% -32.96% -46.21% -50.21% -52.01% -45.31% -53.07% -52.09% -53.25% -41.05% -48.07% -7.48% 1.04% -56.39% -54.22% -53.88% -9.97% -5.75% 0.25% -9.41% 1.16% -33.00% -38.55% -9.00% -42.47% 6.15% -28.81% -27.97% -44.25% 3.56% -31.87% -42.55%

Η νέα ∆ιοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΘ Τη νέα Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης εξέλεξαν τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, που προέκυψε μετά τις εκλογές της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου 2011. Πρόεδρος του ΕΒΕΘ επανεξελέγη -αυτοδικαίως ως επικεφαλής του συνδυασμού που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη- ο Δημήτρης Μπακατσέλος. Τα υπόλοιπα μέλη που συγκροτούν τη Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΘ είναι οι: α’ αντιπρόεδρος: Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, β’ αντιπρόεδρος: Χαρίλαος Αλεξόπουλος, γενικός γραμματέας: Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης και οικονομικός επόπτης: Κωνσταντίνος Καρούλης.

∆ιαγωνισµός για ελληνικό πετρέλαιο Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκωλου με τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι τρεις περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 250 εκατ. βαρελιών, ενώ οι προσφορές θα υποβληθούν από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες στο υπουργείο μέχρι τις 2 Ιουλίου 2012. Μετά την αξιολόγηση των προσφορών κάθε πρόσωπο που θα κριθεί ότι πληροί τις απαιτήσεις της πρόσκλησης θα προσκληθεί από το υπουργείο σε διαπραγμάτευση σε ανταγωνιστική βάση για τις υπό παραχώρηση περιοχές. Τα μισθώματα (Royalties) θα κυμαίνονται μεταξύ κατώτατου ορίου 2% και μέγιστου 20% επί της ποσότητας των υδρογονανθράκων που θα παραχθούν και θα αποδίδονται σε χρήμα ή είδος. Επίσης ο ανάδοχος υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος 20% και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%, χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου.


φωνή Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Με προβλήµατα ο Αρης

Ο

ΜΕ αρκετά προβλήµατα συνεχίζεται η προετοιµασία του Αρη για τον αγώνα µε το Μαρούσι. Ο Μαυραειδής δεν προπονήθηκε καθόλου λόγω τενοντίτιδας στον ώµο. Ο Μπόγρης ακολούθησε ατοµικό πρόγραµµα (διάστρεµµα) για να προλάβει το Ρέθυµνο. O ∆ηµήτρης Τσαλδάρης έχει ενοχλήσεις από µια διάταση στο δικέφαλο και θα εκτιµηθεί την τελευταία στιγµή αν µπορεί να αγωνιστεί. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή παρακολούθησαν βίντεο µε αγώνες του Αµαρουσίου, ενώ η ΚΑΕ ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει πακέτο εισιτηρίων, στην προνοµιακή τιµή των 24 ευρώ για τους τρεις ευρωπαϊκούς αγώνες. ΠΑΟΚ: Η ασπρόµαυρη ΚΑΕ αναζητεί έσοδα προκειµένου να αναπληρώσει το κενό του Μάρκους Γκορί, που αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους την τελευταία µέρα του 2011 και του Αντριοσκεβίτσιους που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ µοίρασαν κάποια χρήµατα στους παίκτες, ενώ περιµένουν το ξεµπλοκάρισµα των τηλεοπτικών για να πάρουν ανάσες. Αύριο η ΚΑΕ θα απολογηθεί για όσα έγιναν στο παιχνίδι µε τον Αρη. ΙΚΑΡΟΣ: ∆ιπλή µεταγραφική ενίσχυση για τον Ικαρο, που απέκτησε τον Τζίµι Μπάξτερ, που ξεκίνησε τη φετινή αγωνιστική περίοδο στην Σλοβενική ΚΡΚΑ (είχε µέσο όρο 11 πόντους, 3,4 ριµπάουντ, 2,1 ασίστ και 1,2 κλεψίµατα) και τον Σάσα Βασίλιεβιτς. Ο Βόσνιος γκαρντ ξεκίνησε τη σεζόν στην ουκρανική Χιµίκ. Ισως να αναλάβει πόστο στην οµάδα και ο Σταύρος Ελληνιάδης που έφυγε από το Μαρούσι. ΚΑΟ∆: Τον πρώην γκαρντ του ΠΑΟΚ Κρις Μονρό απέκτησε ο ΚΑΟ∆ µε µηνιαίο συµβόλαιο για να καλύψει τα κενά των τραυµατιών Χαραλαµπίδη και Χαντ. Μάλιστα ο Μονρό θα κάνει ντεµπούτο αύριο κόντρα στην παλιά του οµάδα. ΝΒΑ: Ο Κόµπι Μπράιαντ πέτυχε 16 πόντους στην ήττα των Λέικερς στο Ντένβερ µε τραγικά ποσοστά (6/28 σουτ!), ωστόσο ξεπέρασε τους 28.000 πόντους στο ΝΒΑ και είναι στην έκτη θέση της σχετικής λίστας. Στην 5η θέση βρίσκεται ο Σακίλ Ο’ Νιλ µε 28.596 πόντους. Τα χτεσινά αποτελέσµατα: Κλίβελαντ-Νιου Τζέρσεϊ 98-82, ΟρλάντοΤορόντο 102-96, Μαϊάµι-Σάρλοτ 129-90, ΟυάσινγκτονΒοστόνη 86-94, Μινεσότα-Ντάλας 99-82, Σικάγο-Μέµφις 104-64, Ντένβερ-Λέικερς 99-90, Σακραµέντο-Νέα Ορλεάνη 96-80, Κλίπερς-Πόρτλαντ 93-88.

14:30 17:15 17:15 18:00 18:30 19:00 19:00 19:30 20:00 21:30 21:30 21:45 22:00 23:00 00:00

Τουρνουά ΑΤΡ (τένις, Ζ) Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης (ποδόσφαιρο, Ζ) ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ (ποδόσφαιρο, Ζ) Στο φιλέ (εκποµπή, Ζ) Ο κόσµος των Σπορ (εκποµπή, Ζ) Τεχνική κατάβαση Γ (σκι, Ζ) Κηφισιά-Ολυµπιακός (βόλεϊ, Ζ) ΑΕΚ-∆όξα ∆ράµας (ποδόσφαιρο, Ζ) Ράλι Ντακάρ 2012 (ράλι, Ζ) Ουνικάχα-Μπιλµπάο (µπάσκετ, Ζ) Super Goal (εκποµπή, Ζ) Τότεναµ-Γουέστ Μπρόµιτς (ποδόσφαιρο, Ζ) Μάντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Ρεάλ Μαδρίτης-Μάλαγα (ποδόσφαιρο, Ζ) Ωρα 12 (εκποµπή, Ζ)

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΟΙ παίκτες του Αρη θα κάνουν το πρώτο σερβίς µέσα στο 2012, καθώς για τη 10η αγωνιστική της Α1 υποδέχονται στις 17:00 στο Αλεξάνδρειο τον ισχυρό Φοίνικα Σύρου. «Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε µια καλή και έµπειρη οµάδα, αλλά παρ’ όλα αυτά εµείς χρειαζόµαστε τη νίκη για πολλούς λόγους», σχολίασε ο προπονητής του Αρη Γιώργος Γιάτσης. Στην Κηφισιά, ο τοπικός ΑΟΚ υποδέχεται τον πρωτοπόρο Ολυµπιακό, που µετράει 7 συνεχόµενες νίκες. Ο Ηρακλής αγωνίζεται αύριο στο κλειστό της Μίκρας µε αντίπαλο τον Παµβοχαϊκό και ο ΠΑΟΚ στη Λαµία µε την τοπική οµάδα. Το 2012 πάντως δε θα βρει τον Απόλλωνα Καλαµαριάς στην Α1, καθώς η διοίκηση της οµάδας κοινοποίησε στην ΕΣΑΠ την απόφαση του διοικητικού συµβουλίου της 30ής ∆εκεµβρίου για απόσυρση της οµάδας από τη Βόλεϊ Λιγκ για οικονοµικούς λόγους. Ενδιαφέρον να αναλάβει την οµάδα έχει δείξει ο Νίκος Μπογονικολός µε την προϋπόθεση να αγωνιστεί ο Απόλλων στην Πάτρα µε την ΕΑΠ.

Toυ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

TV επιλογές

ΠΡΩΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΓΙΑ ΑΡΗ, «∆ΡΑΜΑ» ΓΙΑ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Eurosport 2 Νοvasports 2 Νοvasports 4 Νοvasports 3 ΕΤ-3 Eurosport Νοvasports 3 Νοvasports 1 Eurosport OTE sport3 Νοvasports 2 Νοvasports 4 Νοvasports 1 Νοvasports 3 Νοvasports 2

Ζήσης Βρύζας και ο Παντελής Κωνσταντινίδης είχαν προαναγγείλει τις αποδεσµεύσεις και πωλήσεις βασικών ποδοσφαιριστών και το κατώφλι του 2012 βρίσκει τον ΠΑΟΚ, όπως όλα δείχνουν, χωρίς δύο από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στους οποίος στηρίχθηκε η αναγέννηση του «Δικεφάλου» τα τελευταία χρόνια. Ο Πάµπλο Κοντρέρας έδωσε τα χέρια και θα αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ για την πατρίδα του, ενώ ο Αντελίνο Βιεϊρίνια οδεύει προς το Βόλφσµπουργκ, όπου ο Φέλιξ Μάγκατ στηρίζει πολλά στον Πορτογάλο µεσοεπιθετικό για να µην χαθεί µία ακόµη χρονιά. Κοινός παρανοµαστής και για τις δύο υποθέσεις, τα οικονοµικά οφέλη που θα έχει ο ΠΑΟΚ από την παραχώρηση δύο σπουδαίων ποδοσφαιριστών. Ο Ζήσης Βρύζας και ο Βιεϊρίνια βρίσκονται από χτες στο Βόλφσµπουργκ και έχουν επαφές µε τους επιτελείς της γερµανικής οµάδας, µετά την έγγραφη πρόταση που έφτασε στα γραφεία της ΠΑΕ. Η Βόλφσµπουργκ προσφέρει ένα ποσό κοντά στα 5 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ ο Βιεϊρίνια θα αµείβεται µε ένα εκατοµµύριο ευρώ ετησίως. Οι Γερµανοί, που ψάχνουν απεγνωσµένα για αριστερό ακραίο επιθετικό, είχαν στο στόχαστρο και τον Τσέχο Πίλαρ της Βικτόρια Πλζεν, που έκανε εξαιρετικές εµφανίσεις στο Τσάµπιονς Λιγκ, αλλά υπήρχε εµπλοκή και τρίτης οµάδας που είχε τα δικαιώµατά του. Ο Μάγκατ πάντως ζήτησε την απόκτηση του Βιεϊρίνια, για τον οποίο είχε ενδιαφερθεί και τον Ιούνιο και πλέον είναι θέµα διαπραγµατεύσεων για να ολοκληρωθεί η συµφωνία. Ο Βιεϊρίνια είναι σύµφωνος να παίξει στην Μπουντεσλίγκα, ενώ ο ΠΑΟΚ ικανοποείται µε τα χρήµατα της µεταγραφής, από τα οποία ένα µέρος θα εισπράξει και η Πόρτο (είναι επίσης

Τέλος εποχής! Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια οδεύει για τη γερµανική Βόλφσµπουργκ, ενώ ο Πάµπλο Κοντρέρας έλυσε το συµβόλαιό του υπόθεση διαπραγµάτευσης). Μάλιστα ίσως η Βόλφσµπουργκ να αναλάβει και την καταβολή του σχετικού φόρου για να κλείσει η µεταγραφή, ενώ ο ΠΑΟΚ θα έχει και ποσοστά µεταπώλησης. Για τον Πορτογάλο ενδιαφέρθηκε και η ιταλική Τζένοα, η οποία έκανε προφορική πρόταση για 3,5 εκατοµµύρια ευρώ, ωστόσο η Βόλφσµπουργκ δείχνει έµπρακτο ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή. Ο ΠΑΟΚ που έχει άµεση ανάγκη για ρευστό, θα προωθήσει τον Γιώργο Γεωργιάδη στη θέση του Βιεϊρί-

νια, ενώ είναι υπό σκέψη ενδεχόµενη µεταγραφική ενίσχυση. Ο Πάµπλο Κοντρέρας συµφώνησε µε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να αποχωρήσει, χαρίζοντας µάλιστα ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ. Ο Χιλιανός θα εισπράξει 150.000 ευρώ από τα δεδουλευµένα µε ευνοϊκό διακανονισµό για τον ΠΑΟΚ και θα αποχαιρετήσει τους συµπαίκτες του, πιθανότατα και τον κόσµο του ΠΑΟΚ µε κάποια συνέντευξη Τύπου. Ο ΠΑΟΚ θα γλιτώσει και το υπόλοιπο του συµβολαίου του, ενώ για τη

θέση του υπάρχουν οι Τσιρίλο, Μπαλάφας και Κατσικάς. Ο Λάσλο Μπόλονι προετοιµάζει πάντως την οµάδα του για τον αυριανό αγώνα µε τον Λεβαδειακό και καλείται να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Ο Κοστίν Λάζαρ έχει γαστρεντερίτιδα και σήµερα θα φανεί αν µπορεί να αγωνιστεί, αν και όλα δείχνουν ότι τη µεσαία γραµµή θα συγκροτήσουν οι Γκαρσία, Φωτάκης και Ιβιτς. Ο Ετο επέστρεψε στις προπονήσεις καθώς ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στο δικέφαλο.


φωνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

29

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΝΤΙΟΓΟ

Ξενιάδης και ∆όξα για ΑΕΚ

Λύσεις εκ των έσω Σανκαρέ, Γκαρσία και Βράνιες στη διάθεση του Πολωνού. Επιθετικός και αποδεσµεύσεις στο προσκήνιο για τη διοίκηση του Αρη Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

Ο

Αρης δίνει παιχνίδι - «κλειδί» στην Κέρκυρα µε το νέο χρόνο, αφού µε νίκη θα συνεχίσει την ανοδική πορεία στη βαθµολογία και ο Μίχαλ Πρόµπιερζ µπορεί να υπολογίζει και σε παίκτες που έχει µετά από καιρό στη διάθεσή του. Ο Καλίφα Σανκαρέ γύρισε στις προπονήσεις και θέτει υποψηφιότητα για την ενδεκάδα, ενώ µετά από πολύ καιρό ο Νάτσο Γκαρσία και ο Γιούριτσα Βράνιες µπήκαν σε κανονικούς ρυθµούς προπόνησης, προσφέροντας λύσεις στη µεσαία γραµµή. Πρόκειται για δύο ποιοτικούς παίκτες, που αν είναι σε καλή κατάσταση, µπορούν να βοηθήσουν µεσοαµυντικά τον Αρη και να αποδεσµεύσουν και τον Φατί για να παίξει σε πιο ελεύθερο ρόλο. Δεν αποκλείεται µάλιστα και οι δύο να συµπεριληφθούν στην αποστολή που θα ανακοινωθεί σήµερα. Ο Πρόµπιερζ ξέρει καλά ότι ουσιατσικά πρόκειται για δύο εσωτερικές... µεταγραφές, περιµένει όµως από τη διοίκηση και την απόκτηση ενός σέντερ φορ, καθώς έχει µείνει µόνο µε τον Τσέζαρεκ.

Βεβαίως οι άνθρωποι του Αρη έχουν να «κλείσουν» ένα σωρό υποθέσεις µέσα στις επόµενες µέρες. Καθώς το οικονοµικό πρόβληµα είναι οξύ, ψάχνουν τρόπους να λύσουν τα συµβόλαια των Καστίγιο, Παπαστεριανού, Πορτίγια, ενώ ήδη ξεκίνησαν τις συζητήσεις µε τον Σάκη Πρίττα για να αποχωρήσει συναινετικά και σε καλό κλίµα. Με αγωνία αναµένεται η απάντηση της Πολιτείας για επιµήκυνση των δόσεων προς την εφορία, ενώ αναζητούνται έξτρα έσοδα από χορηγίες ή εισιτήρια. Χτες η ΠΑΕ αποφάσισε να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης, που δικαίωσε πρωτόδικα τον Κουλουχέρη και του επιδίκασε το ποσό των 300.000 ευρώ, ώστε στο διάστηµα αυτό να προσπαθήσει για έναν βολικό διακανονισµό. Εξάλλου ο Μιχάλης Σηφάκης θα συνεχίσει στην Μπολόνια την αποθεραπεία του στο αριστερό γόνατο και θα είναι έτοιµος σε ενάµιση µήνα. Τα δηµοσιεύµατα ωστόσο για τον Ολυµπιακό πληθαίνουν. Ο Σέρχιο Κόκε, η επιστροφή του οποίου στον Αρη συζητήθηκε, εξετάζει προτάσεις που έχει από το ΑΠΟΕΛ και το Μεξικό.

ΜΕ τρεις αγώνες ανοίγει σήµερα η αυλαία της 15ης εµβόλιµης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα. Η τρίτη στη βαθµολογία ΑΕΚ θα έχει λογικά το πιο εύκολο έργο, καθώς υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την αδύναµη ∆όξα ∆ράµας. Πάντως η Ενωση ασχολείται περισσότερο µε την υπόθεση του Βασίλη Ξενιάδη (φωτό), που ενδιαφέρεται να αγοράσει µετοχές της ΠΑΕ κι έχει διχάσει τον κόσµο. «Με την ΠΑΕ ΑΕΚ έχουµε µια καταρχήν συµφωνία. Εφόσον ακολουθηθούν οι νοµικές διαδικασίες που έχει κηρύξει η γενική συνέλευση, θα τελειώσει το "deal". Σε µια συµφωνία πάντα υπάρχουν επιφυλάξεις και από τις δυο πλευρές. Θα µπουν τα χρήµατα, θα γίνουν τα πάντα έννοµα και θα τελειώσει το θέµα. Αν δεν βάλω τα χρήµατα δε θα ολοκληρωθεί η συµφωνία», δήλωσε χτες ο Ξενιάδης στον «Sentra 103,3». Στους υπόλοιπους αγώνες της ηµέρας, ο Πανιώνιος φιλοξενεί τον Αστέρα Τρίπολης και ο ΠΑΣ Γιάννινα τον ΟΦΗ. Αναλυτικά το σηµερινό πρόγραµµα: 17:15 (Νέα Σµύρνη) Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης, 17:15 (Ζωσιµάδες) ΠΑΣ Γιάννινα - ΟΦΗ, 19:30 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ - ∆όξα ∆ράµας. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ο Βραζιλιάνος Ντιόγο επέστρεψε από το δανεισµό του σε Φλαµένγκο και Σάντος και έκανε την πρώτη του προπόνηση. «Είναι µαζί µας για να µας βοηθήσει. Κι εµείς θα τον βοηθήσουµε. ∆εν εξαρτάται, όµως, τόσο πολύ από εµάς, αλλά από τον ίδιο», σχολίασε ο Βαλβέρδε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ραντεβού µε τον ατζέντη του Σωτήρη Νίνη θα έχει σήµερα ο ∆ηµήτρης Γόντικας για να καταθέσει νέα βελτιωµένη πρόταση του Παναθηναϊκού, που θα αγγίζει τις 600.000 ευρώ ετησίως. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει χωρίς τους Κουίνσι και Ρούντολφ κόντρα στον Παναιτωλικό. Β’ ΕΘΝΙΚΗ: Ο Θρασύβουλος απέκτησε Ντακόλ, Παγώνη και Μουστόγιαννη, ο Πλατανιάς τον ∆έντσα και η Λάρισα τον Πότσι. Η Βέροια εξετάζει την περίπτωση του Χλωρού.

ΕΠΙΑΣΕ ∆ΟΥΛΕΙΑ Ο ΑΝΤΣΕΛΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΙ Σ.Ζ.

Ηττα - σοκ για Αρσεναλ, δύσκολα η Τσέλσι ΣΤΑΣΗ... Φούλαµ για την Αρσεναλ! Οι παίκτες του Βενγκέρ προηγήθηκαν στο 21΄µε τον Κονσιελνί, έµειναν όµως µε δέκα παίκτες και έχασαν από τη Φούλαµ µετά από µια επική ανατροπή µε γκολ των Σίντγουελ στο 85΄και Ζαµόρα στο 90! Η Τσέλσι τα... χρειάστηκε, αλλά τελικά κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ από την ισοφάριση της Γουλβς στο 84΄και να κερδίσει µε 2-1 στο «Μολινό» χάρη στο γκολ του Λάµπαρντ στο 89΄. Η ΚΠΡ έχασε και από τη Νόριτς, ενώ η Μπλάκµπερν µετά το διπλό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχασε στο γήπεδό της από την Στόουκ! Τα αποτελέσµατα: Αστον Βίλα-Σουόνσι 0-2 (5’ Ντάιερ, 47’ Ράουτλετζ), Μπλάκµπερν-Στόουκ 1-2 (69’ Γκουντγουίλι - 17’, 45’ Κράουτς), ΚΠΡ-Νόριτς 1-2 (11’ Μπάρτον 42’ Πίλκινγκτον, 83’ Μόρισον), Γουλβς-Τσέλσι 1-2 (84’ Γουόρντ - 54’ Ραµίρες, 89’ Λάµπαρντ), Φούλαµ-Αρσεναλ 2-1 (85΄Σίντγουελ, 90΄Ζαµόρα - 21΄Κοσιελνί). Σήµερα: Τότεναµ-Γουέστ Μπροµ (21.45), Γουίγκαν-

Σάντερλαντ (21.45), Μάντσεστερ Σ.-Λίβερπουλ (22.00). ΓΑΛΛΙΑ: Λίγες µέρες µετά την πρόσληψή του από την Παρί Σεν Ζερµέν, ο Κάρλο Αντσελότι είχε την ευκαιρία µαζί µε τον τεχνικό διευθυντή Λεονάρντο, να τα πει από κοντά µε τον ζάπλουτο ιδιοκτήτη της οµάδας και εµίρη του Κατάρ Νάσερ Αλ-Κελαΐφι. Η Παρί προπονείται στην Ντόχα για το φιλικό παιχνίδι που θα δώσει αύριο στο Ντουµπάι µε την Μίλαν. Εξάλλου, ο Πάµπλο Κορέα είναι ο νέος προπονητής της Εβιάν. ΙΣΠΑΝΙΑ: Αρχίζει σήµερα η φάση των «16» του κυπέλλου Ισπανίας. Η κάτοχος του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται στο «Μπερναµπέου» την Μάλαγα και θέλει σκορ ασφαλείας για να προκριθεί στην επόµενη φάση όπου θα αντιµετωπίσει πιθανότατα την Μπαρτσελόνα (παίζει µε την Οσασούνα). Το σηµερινό πρόγραµµα: Αλµπαθέτε-Αθλέτικ Μπιλµπάο, Αλκορκόν-Λεβάντε, Μιραντές-Σανταντέρ, Ρεάλ Μαδρίτης-Μάλαγα.


Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

30

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ µέλος βρετανικού τάγµατος επιλέκτων Ο Βρετανός εικαστικός Ντέιβιντ Χόκνεϊ, 74 ετών, έγινε μέλος του Τάγματος της Αξίας, που αριθμεί 24 μέλη (η επιλογή τους γίνεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ). Ο Χόκνεϊ, τον οποίον οι «Times» χαρακτηρίζουν ως «το μεγαλύτερο εν ζωή ζωγράφο της Βρετανίας», παίρνει τη θέση του Λούσιαν Φρόιντ που πέθανε προ μηνών. Στις 21 Ιανουαρίου θα

εγκαινιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών έκθεση αφιερωμένη στον Χόκνεϊ με πίνακες ζωγραφικής, ταινίες και σχέδια που φιλοτέχνησε στο iPad. Ανάμεσα στα μέλη του Τάγματος της Αξίας είναι η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τιμ Μπερνερς-Λι, που επινόησε τον Παγκόσμιο Ιστό (world wide web).

Αστραπές και βροντές να πέσουν στο µανάβη! Αμερικανός ερευνητής αποκρυπτογράφησε κατάρα στα αρχαία ελληνικά ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Κάτι πολύ κακό φαίνεται ότι είχε κάνει στη ζωή του ο μανάβης Βαβυλάς, που ζούσε στην αρχαία Αντιόχεια πριν από 1.700 χρόνια. Διαφορετικά δεν εξηγείται η βαριά κατάρα που του απηύθυνε κάποιος άγνωστος σε μας, πιθανόν ανταγωνιστής του: «Ιαώ που αστράφτεις και βροντάς, χτύπα και αλυσόδεσε τον οπωροπώλη Βαβυλά, που τον γέννησε μήτρα μιαρή, η Διονυσία (Ησυχία τη λένε άλλοι) και ζει κοντά στα μέρη των Μυγδόνων. Οπως χτύπησες το άρμα του Φαραώ, έτσι χτύπα και τον προσβλητικό του τρόπο. Ιαώ που αστράφτεις και βροντάς, όπως αφάνισες τα πρωτότοκα της Αιγύπτου έτσι αφάνισε και του Βαβυλά τα ζωντανά».

Γ

ραµµένη στα αρχαία ελληνικά, η µακροσκελής κατάρα κάλυπτε και τις δύο πλευρές ενός µολύβδινου πινακιδίου, που εντοπίστηκε από αρχαιολόγους το 1930 µέσα σε αρχαίο πηγάδι, κοντά στην Αντιόχεια (σηµερινή Τουρκία, στα σύνορα µε τη Συρία). Μόλις τώρα όµως διαβάστηκε το πύρινο κι ευφάνταστο κείµενο από τον Αµερικανό ερευνητή, επίκουρο καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου της Ουάσινγκτον Αλεξάντερ Χόλµαν. «Υπάρχουν διάφορα πράγµατα που βρίσκω ενδιαφέροντα σ’ αυτό το εύρηµα», εξηγεί ο ίδιος σε επικοινωνία του µε τον «Α». «Το πρώτο είναι η αναφορά στη διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας από τους Ισραηλίτες, την

καταστροφή του Φαραώ και του άρµατός του, καθώς και την εξόντωση των πρωτότοκων της Αιγύπτου». Οπως επισηµαίνει ο Αµερικανός ερευνητής, τα ελληνικά και ρωµαϊκά πινακίδια µε κατάρες επικαλούνται συχνά τον ισχυρό θεό Ιαώ, που είναι στην πραγµατικότητα η ελληνική εκδοχή του ονόµατος του εβραϊκού θεού Γιαχβέ, και τον τοποθετούν µάλιστα µαζί µε θεούς και δαίµονες του Κάτω Κόσµου, όπως ο Ερµής κι ο Οσιρις.

Και να... ξεπαγιάσει η ψυχή του Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά µε το πινακίδιο είναι ότι βρέθηκε µέσα σε πηγάδι και η κατάρα που αναγράφεται πάνω του µνηµονεύει

Γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, η κατάρα εναντίον του μανάβη πάνω σε μολύβδινο πινακίδιο του 3ου αιώνα μ. Χ.

το ίδιο το πηγάδι: «Οπως ακριβώς θα πνιγεί και θα παγώσει στο αχρηστευµένο πηγάδι (το πινακίδιο) έτσι θα πνιγεί και θα ξεπαγιάσει κι η ψυχή του Βαβυλά χτυπηµένη από ασθένεια και άχρηστη όπου κι αν βρίσκεται». «Πολλά µολύβδινα πινακίδια µε κατάρες στα ελληνικά και λατινικά, που χρονολογούνται στην περίοδο από τον 5ο αι π.Χ. έως τον 6ο αι µ.Χ. αιώνα, έχουν βρεθεί σε τάφους και πηγάδια σε όλο τον αρχαίο κόσµο (Αθήνα, Κόρινθος, Ρώµη, Καρχηδόνα, Βηρυτός, Δαµασκός, Καισάρεια, Ιερουσαλήµ)», αναφέρει ο Αλεξάντερ Χόλµαν. Μερικές από αυτές απευθύνονται εναντίον ηνιόχων και των αλόγων τους, άλλες σε αθλητές, µονοµάχους και πόρνες, σε αντίδικους και σε ερωτικούς αντίζηλους και κάποιες εναντίον επαγγελµατικών ανταγωνιστών. «Υποψιάζοµαι ότι αυτή του Βαβυλά από την Αντιόχεια ανήκει στην τελευταία περίπτωση», παρατηρεί. Με σπουδές σε διάφορα πανεπιστήµια µεταξύ των οποίων και το Χάρβαρντ, ο Αλεξάντερ Χόλµαν είναι ειδικός σε θέµατα αρχαίας ελληνικής γραµµατείας, θρησκείας και µαγείας. «Ενα από τα πράγµατα που µε ενδιαφέρει στον ελληνικό πολιτισµό είναι η µακρά

παράδοσή του: κάτι τόσο παλιό, που εκτείνεται σε µια τόσο µεγάλη χρονική περίοδο είναι όµορφο και συναρπαστικό για µένα, και αυτό µε τράβηξε αρχικά στις κλασικές σπουδές στο πανεπιστήµιο», εξηγεί. Ο ίδιος δηµοσιεύει εργασίες που αγγίζουν τα δύο άκρα της αρχαιότητας: έγραψε ένα βιβλίο για τον Ηρόδοτο, τον ιστορικό του 5ου αιώνα π.Χ. («Ο άρχοντας των επιγραφών: Επιγραφές και ερµηνεία των συµβόλων στις Ιστορίες του Ηροδότου», 2010) και επίσης έκανε σειρά δηµοσιεύσεων για τα πινακίδια µαγείας από την ύστερη αρχαιότητα. «Σχεδόν χίλια χρόνια χωρίζουν τα κείµενα και όµως τα συνδέουν η γλώσσα και ο πολιτισµός», λέει. «Ο έρως, ο θυµός (οργή), ο φθόνος, ο φόβος, θεοί και δαίµονες κινούν τα πρόσωπα στο έργο του Ηρόδοτου και τα ίδια υπάρχουν και σ’ αυτά τα πινακίδια µε τις κατάρες. Πόσο συναρπαστικό είναι να µπορείς να πάρεις σήµερα αυτό το αρχαίο πινακίδιο και να είσαι σε θέση να το διαβάσεις! Και πόσο υπέροχο είναι να ακολουθείς τα ίχνη της γραφίδας του γραφέα, να βλέπεις τον τρόπο µε τον οποίο δίνει µορφή στα γραπτά του, να βλέπεις πώς κάνει τα ίδια ορθογραφικά λάθη που κάνουν οι σηµερινοί Ελληνες µαθητές!».


31 Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Μάριµπορ - Γκιµαράες, πολιτισµός Χ 2 Αρχίζουν οι εκδηλώσεις στις δύο πόλεις για το 2012 Δύο πόλεις, η Μάριμπορ στη Σλοβενία και η Γκιμαράες στην Πορτογαλία, μοιράζονται τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2012».

Στη σλοβενική πόλη Μάριμπορ οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 13 Ιανουαρίου

Σ

το Μάριµπορ το πρόγραµµα των εκδηλώσεων θα ανοίξει µε µεγάλη γιορτή, που θα γίνει από τις 13 ώς τις 15 Ιανουαρίου. Οι γειτονικές περιοχές Μούρσκα Σοµπότα, Σλοβένι Γκράντετς, Βέλενιε, Νόβο Μέστο και Πτούι θα συνεργαστούν στο πρόγραµµα, που περιλαµβάνει τέσσερις ενότητες και συνολικά 412 εκδηλώσεις. Η ενότητα «Terminal 12» είναι επικεντρωµένη σε καλλιτεχνικά δρώµενα και η ενότητα «Τα κλειδιά στην πόλη» στην αστική αναγέννηση. Σχέδια περιβαλλοντικής και κοινωνικής θεµατολογίας καλύπτει η ενότητα «Αστικά κανάλια», ενώ η τέταρτη ενότητα «Ενα κλικ στη ζωή» αφορά τα γεγονότα στο διαδίκτυο. Κατά την εναρ-

Τον Τζάστιν Τίµπερλεϊκ «ψηφίζει» ο Ελτον Τζον

Τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ θα επέλεγε να παίξει το ρόλο του στην ταινία με θέμα τη ζωή του, δήλωσε ο Ελτον Τζον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Los Angeles Times». Ο 64χρονος διάσημος τραγουδιστής αποκάλυψε ότι ήδη έχει επιλεγεί ο σκηνοθέτης της ταινίας και μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο σενάριο, από τον Λι Χολ που έγραψε το «Μπίλι Ελιοτ». Αναφερόμενος στο ποιος θα ήθελε να τον ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη, ο Ελτον Τζον έδειξε την προτίμησή του στον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ο οποίος είχε τον ίδιο ρόλο στο «Rocket Man», ένα βίντεο του Ντέιβιντ ΛαΣαπέλ και «ήταν

καταπληκτικό», σύμφωνα με το Βρετανό τραγουδιστή. Στην ταινία, που θα είναι μια «σουρεαλιστική βιογραφία», θα παρουσιαστούν και ορισμένα νέα τραγούδια. Ο Ελτον Τζον είναι υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα για το τραγούδι «Hello, Hello» της ταινίας «Gnomeo and Juliet», το οποίο ερμήνευσε μαζί με τη Lady Gaga. Ο διάσημος τραγουδιστής μίλησε και για το γιο του, Ζάκαρι, που υιοθέτησε με το σύντροφό του Ντέιβιντ Φέρνις και που ανήμερα τα Χριστούγεννα έγινε ενός έτους. «Τον λατρεύω, είναι το φως της ζωής μας», είπε χαρακτηριστικά.

Το κάστρο της πόλης Γκιμαράες, στην Πορτογαλία

κτήρια εκδήλωση θα πραγµατοποιηθούν στο Μάριµπορ τα εγκαίνια εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι πολιτιστικές πρεσβείες περισσότερων από 20 χωρών της Ευρώπης. Στην εκδήλωση θα παραστεί η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρµόδια για τον Πολιτισµό, Ανδρούλα Βασιλείου. Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στο Σλοβενικό Εθνικό Θέατρο του Μάριµπορ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η όπερα «Μαύρες Μάσκες» του Σλοβένου συνθέτη Μάριι Κογκόι σε σκηνοθεσία του Γιάνεζ Μπούργκερ. Η Γκιµαράες, στην Πορτογαλία, θα ανοίξει τους εορτασµούς το Σάββατο 21 Ιανουαρίου µε υπαίθρια παράσταση θεάτρου και πολυµέσων. Το πρόγραµµα της πορτογαλικής πόλης για το 2012 εστιάζει σε τέσσερις θεµατικές ενότητες: Πόλη, Κοινότητα, Σκέψη και Τέχνες. Ο θεσµός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε το 1985, µε πρώτη πόλη που πήρε τον τίτλο την Αθήνα.

Κάθε Παρασκευή έγκληµα στην «Παράθλαση» Για δέκατη συνεχή χρονιά το θέατρο «Παράθλαση» (Κασσάνδρου 132, τηλ.: 2310/216567) παρουσιάζει ένα πρωτότυπο θεατρικό σίριαλ. Από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:00 ξεκινούν οι παραστάσεις του «Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκλημα» της Αγκαθα Κρίστι, με τα έργα «Το Μπλε Γεράνι», «Το Είδωλο της Αστάρτης» και «Το Κόκκινο Σινιάλο», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη. Εξι άνθρωποι, σ’ ένα μικρό χωριό της Αγγλίας, μαζεύονται ένα πληκτικό και ανιαρό απόγευμα για να πάρουν το τσάι τους. Και για να… σκοτώσουν την ώρα τους, αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη «Λέσχη του Εγκλήματος». Ανάμεσά τους και η μις Μαρπλ, μια ηλικιωμένη και, φαινομενικά, φιλήσυχη κυρία που ασχολείται κυρίως με το πλεκτό της. Φαινομενικά... Γιατί πίσω απ’ αυτό το ήρεμο και καλοκάγαθο πρόσωπο κρύβεται ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά της ανθρωπότητας. Και μόνον αυτή θα μπορέσει να «ξεφύγει» από το μεταφυσικό μυστήριο που κρύβει το

Μπλε Γεράνι. Και μόνον αυτή θα λύσει το πρόβλημα της οπτικής γωνίας. Και μόνον αυτή θα μπορέσει να δει το Κόκκινο Σινιάλο. Τη δραματουργική προσαρμογή και τα σκηνικά - κοστούμια έκανε ο Κώστας Ταρπατζής. Τις ερμηνείες έχουν αναλάβει οι Γιώργος Γκασνάκης, Γρηγόρης Μανωλόπουλος, Βαρβάρα Δουμανίδου, Αντρέας Μαυραγάνης, Αμαλία Ζαγοριανού, Ελένη Καραμεσίνη, Πάνος Δεληνικόπουλος, Κώστας Ταρπατζής, Θωμάς Αμαξόπουλος, Γιώργος Καμπούρης, Ελένη Συμεωνίδου, Θανάσης Παντελής, Δήμητρα Τσενεσίδου, Στεφανία Κουφοπούλου, Τζένη Κοτοπούλου, Σοφία Παπαναστασίου, Ρόζμαρι Παϊταρίδου, Ολγα Κουτσώνου, Δημήτρης Νενόπουλος.

Τιµητική Χρυσή Αρκτος στη Μέριλ Στριπ στο Βερολίνο Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα, θα τιμήσει τη σπουδαία Αμερικανίδα ηθοποιό Μέριλ Στριπ. Η Μπερλινάλε θα απονείμει στη Στριπ μια τιμητική Χρυσή Αρκτο, ενώ θα φιλοξενήσει κι ένα αφιέρωμα με ταινίες - σταθμούς στην καριέρα της, ανάμεσά τους και το πολυσυζητημένο «The Iron Lady» της Φιλίντα Λόιντ που την έφερε και πάλι στο προσκήνιο (η ταινία θ’ αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου). Η Στριπ θα είναι παρούσα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, παρουσιάζοντας η ίδια τις ταινίες στις οποίες μεγαλούργησε. «Χαιρόμαστε αφάνταστα που μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε την τιμητική Χρυσή Αρκτο σε μια τόσο εκπληκτική καλλιτέχνιδα και σταρ διεθνούς βεληνεκούς. Η Μέριλ Στριπ είναι μια εξέχουσα, ευμετάβλητη ερμηνεύτρια που κινείται με άνεση μεταξύ των δραματικών και των κωμικών ρόλων,» δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικ. Η Μέριλ Στριπ, πάντως, έχει επισκεφθεί το Φεστιβάλ Βερολίνου και αποσπάσει και βραβεία αρκετές φορές: το 1999 τιμήθηκε με την «Berlinale Camera», το 2003 μοιράστηκε, μαζί με την Τζούλιαν Μουρ και τη Νικόλ Κίντμαν, την Αργυρή Αρκτο για την ερμηνεία της στις «Ωρες», το 2006 συμμετείχε στο Φεστιβάλ με το «A Prairie Home Companion» του Ρόμπερτ Ολτμαν. Η τιμητική Χρυσή Αρκτος θ’ απονεμηθεί στη Μέριλ Στριπ στις 14 Φεβρουαρίου σε ειδική τελετή, ενώ θ’ ακολουθήσει η προβολή του «The Iron Lady», της ταινίας με την οποία η Στριπ, ενσαρκώνοντας τη Μάργκαρετ Θάτσερ, διεκδικεί φέτος ήδη τη Χρυσή Σφαίρα γυναικείου ρόλου, ενδεχομένως κι ένα ακόμα Οσκαρ. Στο πρόγραμμα προβολών ταινιών της Μέριλ Στριπ που διοργανώνει η Berlinale, περιλαμβάνονται τα φιλμ: «Κράμερ Εναντίον Κράμερ» του Ρόμπερτ Μπέντον (1979), «Η Εκλογή της Σόφι» του Αλαν Πάκουλα (1982), «Πέρα από την Αφρική» του Σίντνεϊ Πόλακ (1985), «Οι Γέφυρες του Μάντισον» του Κλιντ Ιστγουντ (1995), «A Prairie Home Companion» του Ρόμπερτ Ολτμαν (2006) και το «The Iron Lady».


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

32

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

τηλεβολές

Αφιέρωµα στον Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Ελληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1911), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» παραγωγής 1988, σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη. Στο ντοκιμαντέρ, τρεις σημαντικοί Νεοέλληνες συγγραφείς, ο Αλέξαν-

ΕΤ1 08.00 10.00 10.30 11.00 12.00 12.30 13.00 14.00 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 17.15 19.00 20.00 21.00 22.30 00.45 01.00

(210 7701911 -5)

NET

(210 6066000)

ET3

(2310 299400)

Παιδικό πρόγραµµα Βότανα, µυστικά και θεραπείες Από πέτρα και χρόνο (Ε) Οι τεράστιες µηχανές της Αλάσκας (Ε) Εµένα δεν θα µου κάνετε το σπίτι... (Ε) Μαντάµ Σουσού (Ε) Σαν παραµύθι (Ε) Ουράνιο τόξο (Ε) Σαµπρίνα, η µικρή µάγισσα Ζακ και Κόντι εν πλω (Ε) Μια ευκαιρία για τη Σόνι Ζικ και Λούθερ (Ε) Challenges (Ε) Τα παιδιά της Νιόβης (Ε) Ερωτας όπως έρηµος (Ε) Εξι ψέµατα και µία αλήθεια (Ε) Σκιές στο φως (Ε) Ricordi Mi Ελληνική ταινία Σαν σήµερα τον 20ό αιώνα (Ε) Σηµείο art (E)

06.00 10.00 12.00 13.00 15.00 16.00 18.00 18.15 19.00 19.30 20.00

Πρωινή ενηµέρωση Συµβαίνει τώρα Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα (Ε) Ειδήσεις Εχει γούστο (Ε) Ειδήσεις Σηµείο art Ποδήλατο παντού (Ε) Χρονικά της Μεσογείου (Ε) Ο θρύλος του εκλεκτού Ξένη σειρά (Ε) Ειδήσεις Heat from the sun Ξένο ντοκιµαντέρ (Ε) Πανόραµα µιας επταετίας «Χούντα είναι. Θα περάσει;» (Ε) Το κουτί της Πανδώρας (Ε) Ειδήσεις Το σµαραγδένιο δάσος Αµερικανικό δράµα (1958)

07.30 08.30 09.00 09.30 10.00 11.00 12.30 13.00 14.00 15.00 15.30 16.00 17.00 17.15

Οι τελευταίοι νοµάδες Καλή ψαριά Ο υπέροχος βυθός της Μεσογείου Συνταγές µε πέντε υλικά Αληθινά σενάρια (E) Καινούρια µέρα Μαγικός κόσµος Ειδήσεις Λησµονηµένες φωνές Τόλµη και γοητεία Πώς λειτουργεί; Αληθινά σενάρια Ειδήσεις Πέντε και... Καθηµερινή εκποµπή µε την Ελσα Ποιµενίδου

Το πρόγραµµα συνεχίζεται µε εκποµπές σε επανάληψη

ALPHA 06.00 07.45 08.45 09.45 10.45 11.45 12.45 13.00 16.00 17.55 18.00 19.00 20.00 21.00 23.00 24.00 01.00 02.00 03.00 04.00 04.45 05.00

δρος Κοτζιάς, ο Γιώργος Χειμωνάς και ο Μένης Κουμανταρέας, παρουσιάζουν το τελευταίο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ερωτας στα χιόνια». Κάθε συγγραφέας διαβάζει αποσπάσματα από το διήγημα και παράλληλα παραθέτει τις απόψεις του για τη γλώσσα, τα πρόσωπα και το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή του διηγήματος. Πολύ καλό υλικό έχουν στα χέρια τους

(212 2124000)

∆έστε τους (Ε) Everybody loves Raymond The king of queens Μαργαρίτα (Ε) Αν µ’ αγαπάς (Ε) Εντιµότατοι... κερατάδες (Ε) Ειδήσεις Ελένη ∆έστε τους Ειδήσεις Οικογενειακές ιστορίες (Ε) Ειδήσεις Κάτι ψήνεται (Ε) Ερωτας δίχως παρόν Αµερικανική κοινωνική ταινία (2006) Οικογενειακές ιστορίες (Ε) Νόµος και τάξη: Ειδική οµάδα The big game (Ε) Ιατρικές έρευνες Αλλαξέ το (Ε) Patras aller retour (Ε) Τηλεαγορές Εικόνες (E)

21.00 21.30 22.15 23.00 24.00 00.30

Το πρόγραµµα συνεχίζεται µε εκποµπές σε επανάληψη

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

05.30 Ειδήσεις 06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ τώρα Ενηµερωτική εκποµπή µε την Πόπη Τσαπανίδου

13.00 Για µια καλύτερη ζωή 13.45 Running in heels 14.45 ΣΚΑΪ life 16.50 Ειδήσεις 17.00 Chef στον αέρα 18.00 Ειδήσεις 18.45 Υπερκατασκευές 19.45 Planet earth 20.45 Το ίδρυµα 21.00 Eιδήσεις 22.00 CSI Νέα Υόρκη: Στον τόπο του εγκλήµατος 23.00 CSI Miami: Στον τόπο του εγκλήµατος (Ε) 00.15 Ειδήσεις

18.30 Ο κόσµος των σπορ 19.00 Θ.Β. Φαλακρός πράκτωρ επιχείρηση γης Μαδιάµ Ελληνική κωµωδία (1969) 20.45 Επτά ηµέρες 21.45 Καιρός 22.00 Ειδήσεις 23.00 Αµφιβολίες Ελληνική ταινία (1964) 00.30 Οι επτά εποχές της εγκυµοσύνης

STAR 06.00 06.45 07.30 10.15 11.15 12.50 13.45 15.45 17.45 17.50 19.45 21.00 22.00

00.15 01.15 02.15 03.45

(211 1891000)

Στην εντατική (Ε) Παιδικό πρόγραµµα Πρωινή µελέτη Παιδικό πρόγραµµα Σαρίτα, είσαι η ζωή µου Ειδήσεις Made in Star Μίλα Ειδήσεις Φώτης Μαρία live Ειδήσεις The mentalist Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις Supernatural Black Christmas Αξέχαστες µέρες

MEGA 06.00 07.00 10.00 13.10 14.00 15.00 15.50

(210 6903000)

Βέρα στο δεξί (Ε) Κοινωνία ώρα Mega Πρωινό mou Κλεµµένα όνειρα (Ε) Ειδήσεις Η ζωή της άλλης (Ε) Patty, η πιο όµορφη ιστορία

16.50 17.00 18.00 19.10 20.00 21.00 21.50 23.00 24.00 00.15

Ειδήσεις Πενήντα πενήντα (Ε) Ερωτας και τιµωρία Κλεµµένα όνειρα Ειδήσεις Η ζωή της άλλης Πίσω στο σπίτι (Ε) Κλινική περίπτωση (Ε) Ειδήσεις Ανήσυχα πνεύµατα Αµερικανικό θρίλερ (2006) 02.00 Προδοσία (E) 03.00 Αµαρτίες γονέων (Ε)

BOYΛΗ

(210 3707874)

18.00 Μόµπι Ντικ 20.00 Οι µεγάλες ηµέρες του αιώνα 21.00 Η περιπέτεια της επιστήµης 22.00 Η ξυπόλητη κόµισσα 00.10 Χίλια χρόνια πριν: Η γιορτή των Καλένδων

NOVACINEMA 1

(210 6602000)

07.30 Μοιραία σχέση 09.10 On strike for Christmas 10.45 Ζουµπαίος και Ιουλιέτα 12.15 Films and stars 12.45 Τα φτερά της φαντασίας 14.35 ∆άσκαλος της πλάκας 16.15 Taken from meQ The Tiffany Rubin story 17.50 Battlestar galactica: The plan 19.25 Στα παρασκήνια του Χόλιγουντ 20.00 Ο λόγος του βασιλιά 22.00 The town 00.10 Θα συναντήσεις έναν ψηλό µελαχρινό άνδρα 01.55 Frozen 03.30 Drive angry

ANT1 06.00 07.00 12.50 13.00 13.30 14.30 14.40 15.40 15.50 16.50 17.00 18.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.00 01.10 01.20 02.20 03.20

οι υπεύθυνοι του Mega για το νέο τηλεπαιχνίδι «Minute to win it» και περιμένουν να το αξιοποιήσουν στα πρώτα γυρίσματα, τα οποία τοποθετούνται στα μέσα του Ιανουαρίου... Εκείνος που αναμένει, βέβαια, πιο ανυπόμονα είναι ο παρουσιαστής του, ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, που αναλαμβάνει αυτό το πρότζεκτ εντελώς μόνος του. ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ

(210 6886100)

The amazing race Πρωινό ΑΝΤ1 Με αγάπη Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Play and win Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Play and win Το καφέ της Χαράς (Ε) Ειδήσεις Merlin Πειρασµός Ειδήσεις Wipe out Με το δεξί Ράδιο αρβύλα Dirty sexy money Ειδήσεις Με αγάπη (Ε) Reaper Λόλα (Ε) Το καφέ της Χαράς (Ε)

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

12.00 Η αγορά σήµερα 14.00 Κορίτσια για σπίτι 15.00 Η αγορά σήµερα 18.00 Just for laughs (E) 19.00 Ειδήσεις 19.50 Just for laughs 20.20 Ολα στο πρόγραµµα 20.30 Just for laughs 21.30 Hell’s kitchen 22.30 Space goofs 23.00 Mayday

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

07.20 In America 09.05 Κινηµατογραφικά νέα 09.50 Η πόλη των αγγέλων 11.45 Μερικοί το προτιµούν καυτό 13.50 Κινηµατογραφικά νέα 14.35 Christmas cupid 16.10 Απνοια 17.45 Ολες οι γυναίκες του προέδρου 20.10 Η συµµορία των πέντε 22.00 ∆είπνο πανηλίθιων 24.00 Ενα απλό σχέδιο 02.05 Σαν δυο σταγόνες νερό 03.55 Οι αναλώσιµοι

ALTER

(210 5707000)

Κάρτες επίσχεσης εργασίας

TV 100

(2310 265828)

07.00 Biennale 07.30 Πρωινό µε θέα 09.30 Biennale 10.00 Γη ο πλούτος µας στην περιφέρεια 11.30 Ελληνική ταινία 13.00 Θηλαστικά 14.00 Biennale 14.30 46α ∆ηµήτρια 15.00 Ειδήσεις 15.30 ∆ηµότης on line 17.00 Πάρτε θέση 19.00 Ειδήσεις 20.00 Biennale 21.00 46α ∆ηµήτρια 21.30 Τα εν δήµω 22.30 Fatsabook 23.00 Biennale 23.30 46α ∆ηµήτρια 24.00 Ειδήσεις 01.00 Χρηστικές πληροφορίες

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00-09.00 Εύη Καρκίτη 09.00-11.00 Νίκος Τερζόγλου 11.00-13.00 Τάσος Μητακίδης 13.00-15.00 Αληθινή Μουσική 15.00-17.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 17.00-20.00 Θωµάς Αρβανίτης 20.00-22.00 Σοφία Κωνσταντοπούλου 22.00-08.00 Αληθινή Μουσική


33 Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

σινεµά και θέατρο θέατρα

Σκηνοθεσία: Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν Παίζουν: Σεσίλ ντε Φρανς, Τοµάς Ντορέ, Ζέρεµι Ρενιέ Ο 12χρονος Σιρίλ µεγαλώνει σε ορφανοτροφείο και το µόνο που θέλει είναι να βρει τον πατέρα του, που τον άφησε προσωρινά, αλλά θα βρει µια νεαρή κοµµώτρια, τη Σαµάνθα, που τον φιλοξενεί τα Σαββατοκύριακα και του δίνει την αγάπη που του λείπει...

Το παιδί µε το ποδήλατο ΟΛΥΜΠΙΟΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

κινηµατογράφοι ΒΑΚΟΥΡΑ

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

(τηλ. 2310 233.665): Α1. Μια επικίνδυνη μέθοδος (19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Ο δρόμος του χρήματος (19.00 - 20.45 - 22.45)

(τηλ. 2310 378.404): Α. «Ολύμπιον»: The artist (18.30 20.45 - 23.00) Β. «Παύλος Ζάννας»: Tο παιδί με το ποδήλατο (19.00 - 21.00 - 23.00)

VILLAGE CΙΝΕΜΑS

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ

(Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο (11.20 - 13.20 - 15.20 - 17.20) Επτά μέρες με τη Μέριλιν (19.40 - 21.45 - 23.50) Α2. Happy feet 2 - μεταγλωττισμένο (12.10 - 14.30 - 16.40) Νήσος 2 (21.00 - 23.10) Το τανγκό των Χριστουγέννων (18.45) Α3. Επικίνδυνη αποστολή, πρωτόκολλο: φάντασμα (17.40 - 20.20 - 23.00) Ο γιος του Αϊ - Βασίλη - μεταγλωττισμένο (11.10 - 13.30 - 15.40) Α4. Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο (12.20 - 14.20 - 16.15 - 18.10) Λάρισα εμπιστευτικό (20.00 - 22.10 - 00.20) Α5. Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο 3D (11.50 - 13.50 - 15.50 - 17.50) Νήσος 2 (19.50 - 22.00 - 00.10) Α6. Νήσος 2 (19.20 - 21.30 - 23.40) Ο γιος του Αϊ - Βασίλη - μεταγλωττισμένο 3D (12.40 - 14.50 - 17.10) Α7. Νήσος 2 (11.50 - 14.00 - 16.10 18.20 - 20.30 - 22.40 - 00.50) Α8. Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο (11.00 - 13.00 - 15.00 - 17.00) Λάρισα εμπιστευτικό (19.10 - 21.15 - 23.20) Α9. Νήσος 2 (11.50 - 14.00 - 16.10 18.20 - 20.30 - 22.40 - 00.50) Α10. Λάρισα εμπιστευτικό (12.40 14.50 - 17.00 - 19.10 - 21.15 - 23.20)

(Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο 3D (17.00) Λάρισα εμπιστευτικό (19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Ο γιος του Αϊ - Βασίλη - μεταγλωττισμένο (17.30) Το καταφύγιο (19.40 - 22.10) Α3. Ο γιος του Αϊ - Βασίλη - μεταγλωττισμένο 3D (18.40) Ο Αλβιν και η παρέα του 3 - μεταγλωττισμένο (16.40) Επικίνδυνη αποστολή, πρωτόκολλο: φάντασμα (20.50 - 23.30) Νήσος 2 (20.50 - 23.10) Α4. Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο (16.30 - 18.30) Το τανγκό των Χριστουγέννων (20.30 - 22.40) Α5. Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο 3D (18.00) Λάρισα εμπιστευτικό ( 20.00 - 22.00 - 24.00) Α6. The twilight saga: χαραυγή μέρος πρώτο (17.20) Επικίνδυνη αποστολή, πρωτόκολλο: φάντασμα (19.50) Επτά μέρες με τη Μέριλιν (22.40) A7. Λάρισα εμπιστευτικό (18.10 20.30 - 22.30) Α8. Νήσος 2 (17.10 - 19.30 - 21.50 00.10)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310 834.996): Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο (18.30) Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν (: 20.15)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (Φιλ. Εταιρείας - Δημ. Μαργαρίτη, τηλ. 2310 261.727): Το τανγκό των Χριστουγέννων (18.45 - 21.00 - 23.00)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Νήσος 2 (13.30 - 15.40 - 17.50 20.00 - 22.10 - 00.20) Α2. Μια επικίνδυνη μέθοδος (20.45 - 22.45) Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο (13.10 - 15.00 - 16.50 - 18.40) Α3. Ο γιος του Αϊ - Βασίλη - μεταγλωττισμένο (12.10 - 14.10 - 16.10 - 18.10) Το τανγκό των Χριστουγέννων (20.10 - 22.20)

Α4. New year’s eve (21.45) Επτά μέρες με τη Μέριλιν (00.10) Α5. Επικίνδυνη αποστολή, πρωτόκολλο: φάντασμα (17.50 - 20.30 - 23.10) Happy feet 2 - μεταγλωττισμένο (13.50 - 15.50) A6. Ο γιος του Αϊ - Βασίλη - μεταγλωττισμένο (13.00 - 15.00 - 17.00) Νήσος 2 (19.00 - 21.10 - 23.20) Α7. Νήσος 2 (12.20 - 14.40 - 17.10 19.20 - 21.30 - 23.40) Α8. Το τανγκό των Χριστουγέννων (12.40 - 14.50 - 17.00 - 19.10 - 21.20 - 23.30) Α9. Στρουμφάκια - μεταγλωττισμένο (12.30 - 14.30 - 16.30) Λάρισα εμπιστευτικό ( 18.30 - 20.30 - 22.30 - 00.30) Α10. Λάρισα εμπιστευτικό (12.00 14.00 - 16.00 - 18.00 - 20.00 - 22.00 - 24.00) Α11. Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο 3D (12.00 - 13.45 - 15.30 - 17.15) Λάρισα εμπιστευτικό (19.00 - 21.00 23.00)

STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Ο γιος του Αϊ - Βασίλη - μεταγλωττισμένο (12.00 - 14.00 - 16.00 - 18.00) Λάρισα εμπιστευτικό ( 20.00 - 22.00 - 24.00) Α2. Λάρισα εμπιστευτικό (13.00 15.00 - 17.00 - 19.00 - 21.00 - 23.00) Α3. Λάρισα εμπιστευτικό (12.30 14.30 - 16.30 - 18.30 - 20.30 - 22.30 - 00.30) Α4.) Νήσος 2 (12.50 - 15.10 - 17.30 19.50 - 22.10 - 00.20) Α5. Το τανγκό των Χριστουγέννων (17.10 - 19.20 - 21.30 - 23.40) Happy feet 2 - μεταγλωττισμένο (13.20 - 15.20) Α6. Νήσος 2 (16.30 - 18.50 - 21.10 23.20) Οι περιπέτειες του Τεν Τεν: το μυστικό του μονόκερου (12.10 - 14.10) Α7. Γάτος σπιρουνάτος - μεταγλωττισμένο (12.20 - 14.20 - 16.20 - 18.20 - 20.20) Επικίνδυνη αποστολή, πρωτόκολλο: φάντασμα (22.20)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310 960.063): Τυραννόσαυρος (19.00) Τρίο (21.00 - 23.00)

Αθήναιον (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «Ψάρι στα χείλη» Πέµπτη - Παρασκευή, 21.15. Εως 8 Ιανουαρίου. «Είδα τον Χάρη µε τα µάτια µου» σήµερα αργεί, αύριο, 19.00, Πέµπτη – Παρασκευή, 21.15, Σάββατο – Κυριακή, 18.00 και 21.15. Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249) «Ουτοπίξ – Ενα βότσαλο στη µνήµη» Τετάρτη – Πέµπτη, 21.15. «Το πάρκο – ένας αυτοσχεδιασµός για τέσσερις εποχές» Παρασκευή, 22.00. «Berlin Alexanderplatz», Κυριακή, 19.00 και 7 Ιανουαρίου, 21.00. Αµαλία (Αµαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Πανικός στα παρασκήνια» Παρασκευή, 21.00 και Κυριακή, 19.00. «Ολεάννα» του Ντ. Μάµετ, Τετάρτη και Πέµπτη, 21.00. Αριστοτέλειον (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051) «Απελπισµένοι», Πέµπτη – Παρασκευή, 21.15, Σάββατο και Κυριακή, 18.15 και 21.15. Αυλαία (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/4239.25) «Ο Ιβάν και τα σκυλιά» µε Α. Σερβετάλη, πρεµιέρα, 5 Ιανουαρίου, 21.00. Καθηµερινά, εκτός ∆ευτέρα, 21.00. Βασιλικό (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2315/ 200.200) «Αµάν Αµήν» µε τον Σταύρο Ξαρχάκο, 21.00. Τετάρτη και Κυριακή, 19.00, Πέµπτη – Παρασκευή, 21.00, Σάββατο, 18.00 και 21.00. Εγνατία (πατρ. Ιωακείµ 1 και πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310/ 225.172) «Το κτήνος στο φεγγάρι», καθηµερινά, 21.15, 6 Ιανουαρίου, 18.15 και 21.15, έως 8 Ιανουαρίου. Κολοσσαίον (Βασ. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) «Σκρουτζ» Παρασκευή, στις 20.30, Σάββατο και Κυριακή, 19.00, έως 8 Ιανουαρίου. Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστηµίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/210.308) «Nosferatu» 11-15 Iανουαρίου, 21.15. Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2315/200200) «Αγαµοι Θύται στο… ∆ηµόσιο» Τετάρτη και Κυριακή, 19.00, Πέµπτη – Σάββατο, 21.00. Υπερώον: «Ντιµπούκ» Τετάρτη και Κυριακή, 19.00. Πέµπτη – Σάββατο, 21.00. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 2310/ 895.938) «Τρίτο στεφάνι» του Κ. Ταχτσή µε Ν. Μεντή, Φ. Κοµνηνού, πρεµιέρα: 4 Ιανουαρίου, 19.00. Τετάρτη – Πέµπτη, 19.00. Παρασκευή – Σάββατο, 20.00 Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2315/ 200.200) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Λωξάντρα», Τετάρτη και Κυριακή, 19.00, Πέµπτη –Σάββατο 21.00, έως 8 Ιανουαρίου. Θέατρο «Ορα» (πρώην «Μικρό

Θέατρο», Αντ. Καµάρα 3, πλησίον ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 232.799) «Μπρατσέρα» ∆ευτέρα, 21.30. «Το µόνον της ζωής του ταξείδιον», Πέµπτη– Κυριακή, 21.30. Πολιτεία Θεάτρου (Ολύµπου 88, αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/ 272.909) «Συγκάτοικοι για κλάµατα» Παρασκευή – Κυριακή, 21.00. Studio «Παράθλαση» (Κασσάνδρoυ 132, τηλ. 2310/ 216.567) «Κάθε Παρασκευή και ένα έγκληµα» από αυτήν την Παρασκευή και κάθε Παρασκευή, στις 21.00. Studio Vis Motrix (Αγν. Στρατιώτη 20, τηλ. 2310/ 228.161) «Ο συγγραφέας και ο αδερφός του συγγραφέα» Παρασκευή, 22.30 και Σάββατο – Κυριακή, στις 21.00, έως 22 Ιανουαρίου. Φλέµιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Μούτζα comedy» Σάββατο, 22.00. ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Αθήναιον (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «∆ον Κιχώτης» Κυριακή, 12.00. Αµαλία – Πειραµατική Σκηνή της Τέχνης (Αµαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) Κυριακή, 18.00. Αριστοτέλειον (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051) «Οικογένεια Νώε» Κυριακή, 11.30. Βακούρα (Ι. Μιχαήλ 8, τηλ. 2310/ 233665) «Οδυσσεβάχ» Κυριακή, 17.00. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2315/200.200) «Ντενεκεδούπολη», 6 Ιανουαρίου, 12.30 και Κυριακή, 11.00 και 15.00. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείµ1 , πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310/ 225.172) «Ροµπέν των ∆ασών» 6 Ιανουαρίου και Κυριακή, 11.30. Θέατρο «Ορα» (πρώην «Μικρό Θέατρο», Αντ. Καµάρα 3, πλησίον ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 232.799) «Ο κυνηγός και τα πετειναράκια» από σήµερα έως τις 6 Ιανουαρίου, 18.00. Κολοσσαίον (Βασ. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) «Ρωµαίος και Ιουλιέτα – Η µαγεία της Βερόνα», Κυριακή, 11.30. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2315/ 200.200) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Ενα παιδί µετράει τ’ άστρα» 6 Ιανουαρίου, 12.30 και Κυριακή, 11.00. Ολύµπιον (Αριστοτέλους, τηλ. 2310 / 222.299) «Παραµύθι χωρίς όνοµα» Κυριακή, 11.30. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Η χώρα των πουλιών» Κυριακή, 11.30. Φλέµιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Φαφούτικο λιοντάρι» Κυριακή, 11.30. ΧΑΝΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 241.007) , 18.30. «Ο παπουτσωµένος γάτος», Κυριακές του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, 12.00


ΧΡΗΣΙΜΑ

34

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ 1155 Μ ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 877777 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO ΙΞΗ ΠΑΙΔ 10501 511972-3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 8243 ΔΕΗ: 92 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου - 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεμβρίου - 22 Οκτωβρίου)

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς φαίνεται να είστε αρκετά εκνευρισμένοι αλλά και δυναμικοί και οργανωτικοί.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου - 20 Μαΐου)

Σκεφτείτε καλά πριν πάρετε κάποια απόφαση για επενδύσεις ή δάνεια και μην αφήνετε στην τύχη τυχόν περιουσιακά θέματα.

Ευκαιρίες και νέες δυνατότητες σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο σας παρουσιάζονται στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου)

Αυτές τις ημέρες ίσως γίνετε περισσότερο ευαίσθητοι για μικροπράγματα, εριστικοί ή σαρκαστικοί με τους άλλους, πράγμα που θα σας φέρει σε ανοιχτή σύγκρουση μαζί τους.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου)

ΤΟΞΟΤΗΣ

Η ανάγκη σας να επικοινωνήσετε και να σας καταλάβουν μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε μια σχέση που είχε ώς τώρα υποφέρει.

(23 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου)

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Αλυτα θέματα και συναισθήματα που έχουν τις ρίζες τους στο άμεσο παρελθόν είναι πιθανό να βγουν στην επιφάνειακαιναπυροδοτήσουνσυναισθηματικά ξεσπάσματα.

(22 Ιουνίου - 22 Ιουλίου)

Είναι μια περίοδος όπου οι σχέσεις σας με τους άλλους θα περάσουν μία ιδιαίτερη ένταση. Προσπαθήστε να θέσετε κάτω από έλεγχο τα συναισθήματά σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου)

Σε μια ήδη υπάρχουσα σχέση ένα είδος αναγέννησης θα της δώσει μια καινούργια κατεύθυνση.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

Αυτή είναι η εποχή όπου θα επιχειρήσετε κάποια μορφή «επανάστασης» εναντίον του κατεστημένου τρόπου ζωής σας. Φαίνεται πως είστε αποφασισμένοι για όλα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου)

Οι συνθήκες εργασίας σας πολύ πιθανό να αλλάξουν και αυτό που ονομάζεται ρουτίνα να μεταβληθεί οριστικά.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου - 19 Φεβρουαρίου)

Προσπαθήστε να αποφύγετε να γίνεστε δογματικοί και άκαμπτοι στον τρόπο που σκέπτεστε.

ΙΧΘΥΕΣ

1

2

3

4

τουριστικό, πολιτιστικό · περιοδικό Â Ú ›  Ù Â Úαποδράσεις! γιαπολλαπλές ÛÙ· 5

6

OPIZONTIA 1. E¯ÂÈ ˘ÔÎÚÈÙÈΤ˜ ÈηÓfiÙËÙ˜ ·˘Ùfi˜ – ¶·›˙ÂÙ·È ÛÙÔ Ì·ÁÓËÙfiʈÓÔ Î·È ÛÙÔ ‚›ÓÙÂÔ. 2. H ·ÚÔ˘Û›· ÙÔ˘ Â›Ó·È ‰˘Û¿ÚÂÛÙË. 3. K·ÏÔÊÙÈ·Á̤ӷ. 4. ™·Ṳ̂ÓË... ÈÙÈ¿ – T·Ï·›ˆÚÔ˜ (·Ú¯.) – ... MÔ˜:

14944

Φαρμακεία ασφαλείας

(λόγω απεργίας) Από τις 8.30 π.μ. έως τις 14.30 μ.μ.: Εδ. Ροστάν 11 – ΟΤΕ – Φάληρο, Αλ. Παπαδιαμάντη 6 – Β. Ολγας, Διδ. Αδαμίδου 9, Μακεδονίας 117 -25ης Μαρτίου, Σόλωνος 36-38 – κάθετος Μ. Μπότσαρη, Κ. Κρυστάλλη 5 – Πλατεία Αντιγονιδών, Βιζυηνού 60 με Ανακτορίου 13, Τερτσέτη 3 με Λαγκαδά 12 – Βαρδάρι, Γ. Λαμπράκη 37 – Μ. Μερκούρη – Συκιές, Καβάφη 2 – Λαμπράκη – Σταυρούπολη, Αγαμέμνονος 19 – παλιό τέρμα Μενεμένης – Εύοσμος, Φαναρίου 26 – Κορυτσάς πίσω από ΟΤΕ Καλαμαριάς, Ζαγκλιβέρι, Μεσημέρι, Μιαούλη 47 – Πλαγιάρι, Ευεργέτιδος Φ. Πατίκα – Βασιλικά, Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου 28 – Χορτιάτης, Κύμινα, Λεωφόρος Αθηνών – Αγιος Αθανάσιος, Φίλυρο. Από τις 14.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ.: Ξενοφώντος 10 με Δελφών 41, Σαρανταπόρου 22 – Ευζώνων, Τυρολόης 21 – Α. Τούμπα, Παπαρρηγοπούλου 1 – Βαρδάρι, Φιλίππου 52 – Αγ. Σοφίας, Αναγεννήσεως 48, Αρχαιοτήτων 16 – Παν. Φανερωμένη, Αμασείας 47 και Υδρ. Παπαγεωργίου 85 –Δημαρχείο – Νεάπολη, Λυσιστράτης 6 – Πλ. Ελευθερίας – Σταυρούπολη, Ρ. Φεραίου 35 και Ηφαίστου – Ευκαρπία, Δαβάκη 11 – Πόντου όπισθεν ΔΕΗ – Καλαμαριά, Μ. Αλεξάνδρου 50 – Τρίλοφος, Χορτιάτης, Βαθύλακκος, Β. Γεωργίου 1 – Κολχικό, Πλατεία Λίγδα – Μελισσοχώρι, Ε. Βενιζέλου 82 – Χαλάστρα, Σχολείου 5 – Νεοχωρούδα.

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Δημητρίου - Καραολή 181 - Ηλιούπολη, Ι. Δραγούμη 42 - Εγνατία, Κ. Καραμανλή 71 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Αγ. Δημητρίου 2 (πλησίον οδού Λαγκαδά), Α. Παπαναστασίου 140 - Πλ. Χαριλάου, Αγ. Σοφίας 12 – Τσιμισκή, Κωνσταντινουπόλεως 128 - Μπότσαρη, Απόλλωνος 13 - κήπος Καλού - Κ. Τούμπα, 25ης Μαρτίου 86, Ιπποκράτους 3 με Κηφισίας 44, Α. Παπανδρέου 153 - στάση Κόκορα - Νεάπολη, Εγνατία 142 - Καμάρα, Αν. Θράκης 48 - Κ. Τούμπα, Κασσάνδρου 61, Τραπεζούντος 8 - Ανάληψη, Μ. Αλεξάνδρου 28 - Αμπελόκηποι, Φλέμινγκ 37 - Γαμβέττα, Αδ. Κοραή 6 – Πλατεία Σκρα – Καλαμαριά, Μ. Καλλίδου 88 - στάση Διώροφα - Καλαμαριά. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Κωνσταντινουπόλεως 128 - Μπότσαρη, Εγνατία 142 - Καμάρα, Κασσάνδρου 61, Μ. Αλεξάνδρου 28 – Αμπελόκηποι, Αδ. Κοραή 6 – Πλατεία Σκρα – Καλαμαριά.

(20 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου)

Μια καλή ημέρα ευκαιριών που χρειάζεται ταχύτητα από μέρους σας για να μη χάσετε τις ευκαιρίες ή για να προσαρμοστείτε στις απαιτήσεις της.

το σταυρόλεξο

7

8

9

10

11

ε στα π

12

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310-993111): για περιστατικά θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ.

ÁÓˆÛÙfi˜ ËıÔÔÈfi˜. 5. ¶ÔχÙÈÌÔ ˘ÁÚfi – ™˘ÌϤÎÂÈ Ï·ÙÈÓÈÎÔ‡˜ fiÚÔ˘˜ – PÔϘ...: Ì¿Úη ÔÏ˘ÙÂÏÒÓ ·˘ÙÔÎÈÓ‹ÙˆÓ. 6. O ÂÚ˘ıÚfi‰ÂÚÌÔ˜. 7. ¢Èο ÌÔ˘ (·Ú¯.) – OÌÔÈ·... ÔÈÔÙÈο – EÓ·˜... §Ô˘‰Ô‚›ÎÔ˜ – H¯ËÙÈÎfi... ·ÚˆÌ·ÙÈÎfi

2310-963100): για περιστατικά παιδιατρικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, αγγειοχειρουργικά, παιδοψυχιατρικά. Β’ ΙΚΑ (τηλ. 2310-479600): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2313324100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15:00-22:00, ορθοπεδικά περιστατικά: 08:00-22:00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08:00-08:00 Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Ηρακλείας στην πλατεία Ελευθερίας. ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Παπαδάκη και Πανσελήνου. ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Μικράς Ασίας. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Αρκαδίου - Ζαλόγγου. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ: Μ. Αλεξάνδρου - Παπάγου - Αριστοτέλους. ΠΥΛΑΙΑΣ: Τσέλιου. Ν. ΚΡΗΝΗ: Λυκούδη (Αγ. Γεώργιος - Εργατικές Κατοικίες). ΕΥΟΣΜΟΣ: Πλάτωνος κοντά στο Δημαρχείο. 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Ορμυλίας - Κίμ. Βόγα. ΚΟΥΦΑΛΙΑ-ΛΑΓΚΑΔΑΣ-ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

¤Ï·ÈÔ. 8. °ÓˆÛÙfi˜ Î·È Ô ÔÌÊ¿ÏÈÔ˜ – I‰ÈÔÎÙËÛ›· ·ÎÈÓ‹ÙÔ˘. 9. IÛÔ˜ ·¤Ó·ÓÙÈ ÛÙÔ ÓfiÌÔ Û ۯ¤ÛË Ì ¿ÏÏÔÓ – ... ZÈÚ·ÚÓÙfi: ·Í¤¯·ÛÙË °·ÏÏ›‰· ËıÔÔÈfi˜. 10. X·˚‰Â˘ÙÈÎfi Á˘Ó·ÈΛԢ ÔÓfiÌ·ÙÔ˜ – ¢ÈÏfi... ‚È¿˙ÂÙ·È – T· «ÛÊÚ·ÁȉÔÛ‡Ìʈӷ». 11. MÈ· ÓfiÙ· ÙÔ˘ ÂÓÙ·ÁÚ¿ÌÌÔ˘ – °ÈÁ¿ÓÙȘ. 12. ¢¤Û̘ ÔÎÙÒ fiÌÔÈˆÓ Ú·ÁÌ¿ÙˆÓ – AÁÈÔ, ÈÂÚfi. 13. AÚ¯·›· ÚˆÙÂ‡Ô˘Û· Ù˘ ¶ÂÚÛ›·˜ – ™¯ÂÙÈÎfi˜ Ì ¤Ó· ¤Ï·Áfi˜ Ì·˜.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ÛÎËÓÔı¤Ù˘ – §fiÁÁÔ˜, ‰Ú˘Ìfi˜ – AÚ¯Èο ·ÏÈÔ‡ ÔÏÈÙÈÎÔ‡ ÎfiÌÌ·ÙÔ˜. 6. M›· ·fi ÙȘ ÂÓÓÈ¿ MÔ‡Û˜ – Z·Ó...: ·ÏÈfi˜ °¿ÏÏÔ˜ ËıÔÔÈfi˜. 7. °ÓˆÛÙ¿ Î·È Ù· ÂÚÙ˙È·Ó¿ – MÈÎÚfi ÎÔÚ›ÙÛÈ. 8. EÓ·˜ ·fi ÙÔ˘˜ ÌÈÎÚÔ‡˜ ÚÔÊ‹Ù˜ – °ÓˆÛÙfi˜ EÏÏËÓ·˜ ‰ËÌÔÛÈÔÁÚ¿ÊÔ˜. 9. EÓ·˜ ·fi ÙÔ˘˜ ÁÈÔ˘˜ ÙÔ˘ NÒ – H ÙÚÈ·ÓÙ·Ê˘ÏÏÈ¿ (ηı.) – ¶ÔÙ·Ìfi˜ Ù˘ PˆÛ›·˜. 10. AÏÏÔ˜... ·ÏÈfiÙÂÚÔ˜ – ¢ÈÛÙ¿˙ÂÈ – E‰Ò ÛÙË... °·ÏÏ›·. 11. MÂÁ¿Ï˜ ÌÔÓ¿‰Â˜ ‚¿ÚÔ˘˜ – ¢È¿ÛËÌÔ ÙˆÓ ¢ÂÏÊÒÓ Î·Ù¿ ÙËÓ ·Ú¯·ÈfiÙËÙ·. 12. O ·ÓÂÏ΢ÛÙ‹Ú·˜ – KA£ETA 1. ¢È‰·Ûηϛ· IÙ·ÏÔ‡ ÔÏÈÙÈÎÔ‡ IÛÙÔÚÈ΋ fiÏË Ù˘ KÈÏÈΛ·˜. ÁÈ· ¿ÛÎËÛË ÔÏÈÙÈ΋˜ ÂÍÔ˘Û›·˜ H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. ¯ˆÚ›˜ ËıÈÎÔ‡˜ ÊÚ·ÁÌÔ‡˜. 2. ¶Â›ÛÌ·, ı˘Ìfi˜ – ™‡ÌÊ˘ÚÌ· ·fi ·ÓÔÌÔÈÔÁÂÓ‹ ÛÙÔȯ›·. 3. ... °Î›ÌÛÔÓ: ËıÔÔÈfi˜ – MÔÏ˘ÛÌ·ÙÈÎfi˜ – ™˘Ó¯fiÌÂÓ· ÁÚ¿ÌÌ·Ù·. 4. XÚÔÓÈÎfi˜ Û‡Ó‰ÂÛÌÔ˜ (ηı.) – AÈÁÈÓ‹Ù˘ ¯·ÏÎÔÏ¿ÛÙ˘ ÙÔ˘ 5Ô˘ .X. ·È. 5. BÈÙfiÚÈÔ NÙÂ...: IÙ·Ïfi˜ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 17.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ταξιάρχης». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2313/325821, 822, 823, 824. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα IC: 05:11 07:04 10:04, 12:04, 15:04, 18:04. Λοιπές αμαξοστοιχίες ΤΠ: 23:00. Λάρισα ΠΡΟΑ: 05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 16:17, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47, 23:00. Αλεξάνδρεια – Βέροια - Εδεσσα ΑΠ: 04:32, 05:52, 07:20, 08:50, 10:56, 12:21, 13:57, 15:25, 16:55, 18:25, 22:05. Θεσσαλονίκη - Πλατύ ΠΡΟΑ:05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47. Σέρρες - Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη - Δίκαια: ΑΠ 07:11, IC 16:10. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430-475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ

1

2

3

4

5

6

¶ E § A ° O ¢ P O M H M A

O N

§ A B A §

O ¶ E

™ O P O K O ™

£ O § O ™

T A ™

O M O P E ™

¢ Y O A N A

A ¶ O P I A T N

O § K H

O ™ I A A

7

8

9

10

11

12

K H

A K A I

M E ™ ™ I A ™

¶ Y § O ™

O ™ A

T H N I A K O ™

O ™ I M A A § A N

M I ™ A A ™ A

K A M E §

H M E P A ø

K O T O § E T E ™

™ A º H

– ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-437402-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416-436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409403-407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 TURKISH AIRLINES, τηλ. 00902124440849 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/233188


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΨΗΦΙΣΜΑ Η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ύστερα από την αναγγελία του θανάτου της Λουκίας Ρικάκη, σκηνοθέτιδος με μεγάλη προσφορά στον κινηματογράφο και στο χώρο του πολιτισμού αλλά και στους τομείς της οικολογίας και της υγείας, ως δημιουργός του Οικολογικού Φεστιβάλ της Ρόδου και του Φεστιβάλ Υγείας της Κω, ψηφίζει: - Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά της. - Να κατατεθεί, αντί στεφάνου, αντίστοιχο ποσό στο «Σύλλογο φίλων περιθαλπομένων νοσοκομείου Σωτηρία» (ΑΤΕ ΒΑΝΚ ΙΒΑΝ: GR 7904 3062 0000 2740 40035 0012). - Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο. Ο πρύτανης ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

ΚΗΔΕΙΕΣ Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΑΡΙΣΤΟΥΛΑ ΒΡΑΖΙΩΤΗ ετών 94 χήρα Νικολάου κηδεύουμε σήμερα, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Καλλονής Γρεβενών. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Φρειδερίκη, Αθανάσιος – Μαρία, Σπυριδούλα, Βασιλική – Νικόλαος. Η αδελφή: Πολύμνια. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Αναχώρηση από την οικία μας Γαμβέτα 35 στις 9 π.μ. Η δεξίωση θα γίνει στα Γρεβενά. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΟΥΤΣΟ ετών 76 κηδεύουμε σήμερα, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη). Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Ξανθίππη. Τα παιδιά: Ευρυδίκη – Γεώργιος, Γεώργιος – Παρασκευή. Τα εγγόνια: Τάσος, Χριστίνα, Χαρίσιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Παπάφη 10 τηλ : 2310-22 62 52 Κιν 6932-728 760

ΚΗΔΕΙΑ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΠΕΝΘΟΣ

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΛΕΝΗ ΧΑΪΚΑ ετών 89 κηδεύουμε σήμερα, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Αθανάσιος - Ιωάννα, Νικόλαος - Αθηνά, Ευαγγελία. Η αδελφή: Σταυρούλα Κολοκοτρώνη. Τα εγγόνια: Γεώργιος, Δημήτριος, Γεώργιος, Χρήστος, Ιωάννα, Γεώργιος, Ελένη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 11 π.μ. στα ιδιόκτητα νεκροστάσια του οίκου τελετών «Φάνη Μπαμπούλα», «Η Ανάστασις». Η δεξίωση θα γίνει στον ιδιόκτητο οίκο τελετών «Φάνη Μπαμπούλα», «Η Ανάστασις», παραπλεύρως των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Τελούμε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας, αρχιερατικό τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, θείου και εξάδελφου ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ Ταξιάρχου ε.α. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Δημήτριος – Αικατερίνη. Τα εγγόνια: Μαρία-Ελένη, Γεώργιος. Τα ανίψια. Τα εξαδέλφια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ετών 73 Χρυσοχόο κηδεύσαμε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μάρθα. Τα παιδιά: Μαρία – Γεώργιος, Αναστάσιος – Κλέα. Τα αδέλφια: Απόστολος – Φανή. Τα εγγόνια: Μάρθα, Αλέξανδρος. Τα ανίψια: Μαρία, Κωστής – Πόλυ, Αναστάσιος. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΜΟΥΤΣΟΥ ετών 72 κηδεύουμε σήμερα, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα αδέλφια: Ιωάννης – Ευανθία, Ελευθερία. Τα ανίψια: Κωνσταντίνος – Λίτσα, Θεόδωρος – Βασιλική, Χρυσή – Ανδρέας, Λουκάς. Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 11.15 από Κρήτης και Μαρτίου γωνία. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΜΠΕΤΤΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ετών 64 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Ιανουαρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Λυδία, Βασίλης – Εύη. Τα αδέλφια: Βηθλεέμ – Δημήτριος, Βασίλης – Αικατερίνη, Μηνάς – Μαρία. Τα εγγόνια: Χρήστος, Χρήστος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΙΑΡΜΙΔΗ ετών 82 κηδεύσαμε το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Γιώργος – Ιφιγένεια, Δημήτρης – Ελένη, Θοδωρής – Στέλλα. Τα αδέλφια: Αντώνης – Λευκή, Στέλιος, Γιώργος – Σταυρούλα. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δαραβίγκα», Β. Ολγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών), έτος ίδρ. 1928. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΜΑΡΕΛΗ ετών 70 κηδεύσαμε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελισάβετ. Τα παιδιά: Θεοχάρης – Μαρία, Στράτος – Κατερίνα. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΣΩΤΗΡΙΟ ΚΟΪΝΑΡΗ ετών 63 κηδεύσαμε το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παύλου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ντίνα. Τα παιδιά: Μελίνα – Νίκος, Μαρία – Γιάννης. Τα αδέλφια: Ευδο-

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ

«ΤΣΕΠΑ»

ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Κοντά σας µε πολύ προσιτές τιµές Β. Όλγας 47, τηλ 2310-830.924 www.daraviga.gr

Τηλ : 2310-555 106 fax 2310-555 107 κιν 6946-81 71 71

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙ∆ΗΣ»

Αγ ∆ηµητρίου 157 Τηλ : 2310-204615, 2310-205404

1) Καραϊσκάκη 19, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ τηλ. 2310-846.396, 6974799.804, 2) Κωστή Παλαµά 33 & ΟΧΙ 27, ΣΙΝ∆ΟΣ Τηλ. 2310-797.107, 6948-078.024 (ΣΠΥΡΟΣ) ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ∆ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ Κιν. 6974-799.804 (ΓΕΩΡΓΙΟΣ)

∆ΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

Γ. Παπανδρέου 30 (Ανθέων), τηλ. 2310 -429.141, 429.142. Κιν. 6944-242.142

ΠΕΝΘΟΣ Τη λατρευτή μας σύζυγο, αδελφή, κόρη και θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΜΟΥΣΟΥΛΙΔΟΥ κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Ιανουαρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Δαμιανός. Τα αδέλφια: Βάσω – Ντίνος Αδαμόπουλος. Η μητέρα: Πηνελόπη Μουσουλίδου. Οι ανιψιές: Εύη, Μαρία. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Α. Παυλίδης», Αγγελάκη 27.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ : 2310-622 642, Κιν : 6944 420 058

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΟΙΚΟΣ ΓΚΕΣΙΟΣ

35

Α ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ ∆ηµητρίου 172, τηλ 2310-205 429, β) Αλ Παπαναστασίου 135, τηλ 2310-304 314, γ) Ν Ρύσιο, τηλ 23920-70 023

ξία, Βάσω – Αλέξανδρος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΙΟΥ κηδεύσαμε τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο αδελφός: Αθανάσιος. Η ανιψιά: Μαρία. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Α. Παυλίδης», Αγγελάκη 27. Τον αγαπημένο μας θείο ΗΛΙΑ ΜΗΡΤΣΟ ετών 97 ταξίαρχο ε.α. κηδεύσαμε το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καραμπουρνάκι. Ευχαρι-

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΙΚΟΥ ετών 79 Συνταξιούχο Δημοσίου κηδεύσαμε τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Πελαγία. Τα αδέλφια: Ζήσης – Κλεοπάτρα, Στυλιανή Καραβέτσιου, Στεφανία Καραβέτσιου. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

ΠΕΝΘΟΣ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΪΔΑΤΣΗ ετών 89 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Ιανουαρίου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Παναγιώτα, Μιχάλης. Ο εγγονός: Παναγιώτης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

ΠΕΝΘΟΣ Την αγαπημένη μας μητέρα, κόρη, αδελφή και θεία ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΡΟΧΙΔΟΥ Καθηγήτρια Φιλόλογο κηδεύσαμε το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, 2.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ανέστης, Χάρης. Η μητέρα: Ευδοξία. Τα αδέλφια: Φάνης, Λάκης. Ευστάθιος Ποϊράζης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. στούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Ευθύμιος Ν. Μπατζής». Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ετών 76 κηδεύσαμε το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου,

10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ευφροσύνη – Γιάννης. Τα αδέλφια: Δημήτριος – Καίτη, Αναστασία – Κωνσταντίνος. Τα εγγόνια: Νικόλαος, αβάπτιστο. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία.

«Α ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ» ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 Αγγελάκη 27, τηλ 2310-273 414, 2310-273 352 Κινητά:6972-495 431, 6944-860 760

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ : 2310-843 648,845 230 fax 2310-826 373

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ : 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ : 6977-597464 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ : 2310-860088, 860077

www baboulas com ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Γραφείο Τελετών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ

1 Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ : 2310-639509 2 Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν (Σάκης): 6944-389902

Εξαδακτύλου 6 (µε Εγνατία 101) Τηλ.: 2310-275.843 Κινητό: 6932-925.346

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

ΔΑΛΟΓΛΟΥ

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ : 2310-869 235, 2310-869 236

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Ολυμπιάδος 104, Τηλ. 2310-218.777, 6937-301.938

Κηδείες με τα έξοδα των Ταμείων

Από το 1887

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

• Βασ Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ 2310-869 250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www baboulas gr email: Info@baboulas gr


Ουκ αρρωστήσεις...

«Της δεκάρας» Παρά την αποχαύνωση από την προπαγάνδα του λαϊκισµού, το ένστικτο αυτοσυντήρησης παραµένει ενεργό. Οκτώ στους δέκα Ελληνες θέλουν να παραµείνουµε στο ευρώ. Αλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, καταλαβαίνουν ότι η ρητορεία για έξοδο από την ΟΝΕ είναι κυριολεκτικά «της δραχµής». Ακόµη χειρότερα, «της δεκάρας». Ποιοι επενδύουν σε µια τέτοια ρητορεία; Πρώτον, το µεγάλο µέρος της Αριστεράς που ονειρεύεται ότι από την Ελλάδα θα αρχίσει η κατάρρευση του καπιταλισµού, οπότε ο κόσµος, µέσα στην απελπισία του, θα προβεί στο απονενοηµένο διάβηµα και θα της δώσει την ευκαιρία να µετατρέψει τη χώρα σε Αλβανία του Εµβέρ Χότζα. Δεύτερον, η Λαϊκή Δεξιά που ναι µεν δε λέει τη λέξη «δραχµή» αλλά λέει όλα όσα θα σπρώξουν τη χώρα στη δραχµή - αφού έγινε εκφραστής ιδεολογικού ρεύµατος και ο Γιάννης Μανώλης, µάλλον τα είδαµε όλα σ’ αυτή τη ζωή. Και τρίτον, λαµόγια επιχειρηµατίες που έµαθαν να κάνουν περίεργες συναλλαγές TOY MAKH BOΪTΣI∆H µε το Δηµόσιο, mvoitsidis@the.forthnet.gr φοβούνται το πλαίσιο εκσυγχρονισµού που επιβάλλει η δανειακή σύµβαση, έστειλαν τα χρήµατά τους στις ελβετικές τράπεζες και περιµένουν την επιστροφή στη δραχµή για να αγοράσουν τζάµπα την περιουσία ανθρώπων που θα πένονται. Μαύρα µεσάνυχτα έχουν όσοι νοµίζουν ότι το «µεγάλο κεφάλαιο» θα πληρώσει τα σπασµένα της εξόδου από το ευρώ. Οι µικροκαταθέτες θα τα πληρώσουν και µε τοκογλυφικό τόκο. Οι αποταµιεύσεις θα απαξιωθούν τόσο, ώστε όλες µαζεµένες οι απώλειες εισοδήµατος για τις οποίες χύθηκε µαύρο δάκρυ, θα φαίνονται φιλοδώρηµα. Και να ήταν µόνο αυτό; Ποιος θα δανείζει σε µία χώρα που µόλις κήρυξε παύση πληρωµών; Κανένας. Αυτό σηµαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παράγει ό,τι χρειάζεται. Ή το ισοδύναµό του, ώστε να το αγοράζει. Αυτό, πολύ κυνικά, σηµαίνει πείνα. Και το να χλευάζεις τον Προβόπουλο που προειδοποιεί για «ελλείψεις ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό» είναι στάση που δε στέκεται ούτε στα καφενεία. Το ερώτηµα είναι τι σκοπεύουν να κάνουν αυτοί οι οκτώ στους δέκα Ελληνες. Εδώ αρχίζουµε να τα χαλάµε. Γιατί κανείς δεν είναι διατεθειµένος να θυσιάσει τίποτε και µόλις κάποια µεταρρύθµιση χτυπήσει την πόρτα του, εκείνος δείχνει µε νόηµα το γείτονα. Δε θέλουµε ούτε µείωση του δηµόσιου τοµέα ούτε εργασιακές εφεδρείες ούτε νέους φόρους ούτε περικοπές επιδοµάτων ούτε τίποτε. Μόνο «ανάπτυξη» αλλά που θα έρθει µε τρόπο ταχυδακτυλουργικό. Αν, τουλάχιστον, ξέραµε κανέναν καλό ταχυδακτυλουργό...

Ολοι διαφορετικοί

Φωτογραφία Associated Press

∆εκάδες χιονάνθρωποι φτιάχτηκαν στο γνωστό πάρκο Γκόρκι της Μόσχας. Ο καθένας έχει το δικό του στιλ, το δικό του µέγεθος, τη δική του χιονισµένη… προσωπικότητα, παρά τις προσπάθειες των δηµιουργών τους να τους κάνουν ίδιους. Μέσα στο «δάσος των χιονανθρώπων» µπορεί κανείς να δει και το «µότο» των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, δηλαδή το «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

∆εν κοστίζουν τα µυαλά (στα κάγκελα) στο καναβάτσο

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Εάν η πόλη είναι απένταρη και το κράτος εκφωνεί το «νέμα πάρε» (ντεν έκει λεφτά), επιμένω πως μπορεί να θυμηΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H θεί η πόλη τον άχαρο αιώνα petefris@otenet.gr της, που επιθυμεί επειγόντως να ξεχάσει, διότι παρέλαβε έναν πόθο απελευθέρωσης και προκοπής και παρέδωσε (από το 2012 και εφεξής) μια αντιπαροχίτιδα, εκατοντάδες αρχηγούς ατάκτων και την έκφραση «μεγάλα έργα» μαζί με την έκφραση «συντεταγμένη Πολιτεία». Δηλαδή, καρναβάλια. Πρώτα, να τιμήσει το κράτος τους νεκρούς του. Και να καλέσει νικητές και ηττημένους να κάνουν το ίδιο. Αυτό δε θέλει λεφτά, αλλά θάρρος. Για να σταθούμε, όσοι ζωντανοί, σε δέκα χρόνια, στην ίδια πόλη και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις αμέτρητες αστοχίες υλικού και λάθος πολιτικές εκτιμήσεις που μας οδήγησαν στο Γκέρλιτς, στην παράδοση της Καβάλας, στο Διχασμό, στην ανοησία της εκστρατείας στην Ουκρανία και στον εξοπλισμό του Κεμάλ. Και να συγκεντρωθούμε στη Σμύρνη ή σε άλλο μαρτυρικό τόπο το 1922, και να ζητήσουμε συγγνώμη, κάθε λαός για τους δικούς του νεκρούς. Οι Τούρκοι επειδή έσφαξαν οι τσέτες και κάψανε την ελληνική Ασία, εμείς επειδή στείλαμε στο Αφιόν Καραχισάρ έναν τρελό στρατηγό που πίστευε πως είχε γυάλινα πόδια και καθαρίζαμε τουρκοχώρια σαν να ήταν εκκαθάριση εταιρίας. Οι Βαλκάνιοι χρωστάμε πολλές συγγνώμες μεταξύ μας και εναντί-

ον μας, αν δεν το ‘χετε πάρει χαμπάρι. Να ξεκινήσουμε με ένα συλλείτουργο του Αγίου Δημητρίου, καλώντας τις θρησκείες και τα δόγματα, να καθαρίσουμε τάφους, να θυμηθούμε περιπτώσεις γενναιότητας και μεγαλείου. Να οργανώσουμε μια παρουσία του ελληνικού στόλου στο καράμπουρνου τιμητική, να θυμηθούμε τους αεροπόρους που σκοτώθηκαν στο Λαγκαδά, να τιμήσουμε τη Σίνδο, τη Γέφυρα, το Αδεντρο και τον Αγιο Μηνά της παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Με στρατιωτικές τελετές, προσκαλώντας αποσπάσματα από όλους τους στρατούς που πολέμησαν. Ούτε αυτό θέλει λεφτά, πρωτόκολλο θέλει. Κι αν έχετε τα κότσια, να μετακομίσουμε το παλιό ΥΜΑ- Θ στο Παλατάκι και να φτιάξουμε, ενώνοντας τις ισχνές ιστορικές μας υποδομές στο Διοικητήριο, ένα Μουσείο Νεότερης Ιστορίας της Θεσσαλονίκης εκεί (1430-1948), τακτοποιώντας τους λογαριασμούς μας με όλους τους πεθαμένους και τους εκτελεσμένους και τους ταλαιπωρημένους και τους διωγμένους από κάθε αρχή και κάθε εξουσία. Και γεμίζοντας την πόλη θυμητάρια, γεύσεις, σινεμά, θέατρο, μουσική, καφενεία και εφημερίδες, όλα του 1912, για να μάθουν οι Θεσσαλονικείς την πόλη που ελευθέρωσαν. Με εισιτήριο και αναμνηστικά προϊόντα. Δε θέλει λεφτά. Εμπόρους θέλει (έχουμε πολλούς) και δημιουργικούς καλλιτέχνες (επίσης πολλοί και πάμφθηνοι). Αλλιώς, ραντεβού στα κάγκελα, με το συντεταγμένο κράτος και το «κακό» ελεγκτικό συνέδριο.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 03/01/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4476