Page 7

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 2 ∆εκεµβρίου 2009

ΣΦΗΝΕΣ

Συγχαρητήρια και καλή ανάρρωση σημαντικός για τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η ΝΔ αλλάζει ρότα και συνεχίζει μια δυναμική παρουσία υπό την ηγεσία του λαοπρόβλητου Α. Σαμαρά, ενός νέου και έμπειρου πολιτικού, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί το 1991-1992, όταν υπήρξε υπουργός Εξωτερικών κι εγώ υφυπουργός Αθλητισμού», είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Οσο για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, εκτός από συγχαρητήρια για το ποσοστό που συγκέντρωσε, του ευχήθηκε και γρήγορη ανάρρωση. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταβάλει και τον ιό», είπε γελώντας. Ε.Β.

μποξέρ

Συγχαρητήρια στον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο, όπως είπε, τον συνδέει «μια μεγάλη και ειλικρινής φιλία», αλλά και στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, για το πολύ σημαντικό ποσοστό που συγκέντρωσε, έδωσε χτες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «μέγα γεγονός» την προσέλευση χιλιάδων πολιτών στην κάλπη, κάτι που φορτώνει με υποχρεώσεις τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο κ. Σαμαράς αναλαμβάνει τεράστιες υποχρεώσεις όχι μόνο απέναντι στο λαό της ΝΔ, αλλά απέναντι και στον ελληνικό λαό, αφού ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ

7

επωνύμως Πληγή Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Α.Τ. Λευκού Πύργου, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Α. Γρηγορόπουλου, οργανώνουν αύριο στις 5 μ.μ. οργανώσεις της ΠΑΣΠ και μερίδα μελών της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στα αιτήματά τους είναι η ριζική αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και κυρίως η αλλαγή στη νοοτροπία των αστυνομικών σε σχέση με τη χρήση της εξουσίας. Η νοοτροπία, επισημαίνουν στις ανακοινώσεις τους, είναι η σοβαρότερη πληγή στο αστυνομικό σώμα. Α.Σ.

Για τον Αλέξη Δεν είναι μόνο τα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν σημείο τριβής στο Συνασπισμό, αλλά και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι ανανεωτικοί ζήτησαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να μη μετάσχει ο ΣΥΝ στη διαδήλωση που διοργανώνεται την ημέρα της δολοφονίας (6 Δεκεμβρίου) από αριστερίστικες οργανώσεις, για το φόβο επεισοδίων, αλλά μόνο στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την επομένη. Η πλειοψηφία είπε «ναι» και στις δύο εκδηλώσεις. Ι.Τ.

Και στη Θεσσαλονίκη Συλλαλητήριο για τον Αλέξη θα γίνει την Κυριακή και στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τη Δευτέρα, από εκπαιδευτικούς φορείς και συνδικάτα. Σε κανένα από αυτά δε θα δώσουν το «παρών», όπως όλα δείχνουν, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, οι οποίες καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τιμής της μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου λίγες μέρες μετά, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου. Ι.Τ.

Ερώτηση

Καθαρές ήταν οι κουβέντες του Κάρολου Παπούλια (σκίτσο) για μία ακόμη φορά για τα θέματα των διεθνών σχέσεων και των θεμάτων καλής γειτονίας. Μιλώντας στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Η Υπουργική Σύνοδος της Αθήνας μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας για ένα νέο διάλογο, για κοινές δράσεις, ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον του ΟΑΣΕ, και θα ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο για την ασφάλεια της Ευρώπης». Ολα αυτά σε μια στιγμή που ο ρόλος του ΟΑΣΕ έχει υποβαθμιστεί, αφού οι μεγάλες δυνάμεις έχουν μεταξύ τους ανοικτές πληγές και αντιθέσεις. Ο Κ. Παπούλιας δεν έχασε λοιπόν την ευκαιρία να τονίσει ότι η πολιτική βούληση είναι αυτή που θα κλείσει τα ανοικτά θέματα.

MANTEIO

∆εν έχασε την ευκαιρία

Θέμα τα «Δεκεμβριανά» έχει η ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη προς τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητά να πληροφορηθεί αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποτρέψει τυχόν επανάληψη βίαιων εκδηλώσεων και κάνει λόγο για την «ανησυχία των ανθρώπων της αγοράς», αλλά και για πληροφορίες ότι στις 6 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στην Ελλάδα «αλλοδαποί αντιεξουσιαστές με στόχο την πρόκληση αναταραχής». Προειδοποιεί ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό του; Ν.Ο.

Θα φέρει ο Αντώνης Σαμαράς την άνοιξη στη ΝΔ; -Προς το παρόν η ΝΔ βρίσκεται σε χειμώνα βαρύ!

Υφέρποντα. Υποδόρια. ∆εύτερες σκέψεις Αιτία, οι συναθροισµένοι στις κάλπες της ΝΔ 750.000 πολίτες. Κάθε τέτοια εκλογή έχει τα µηνύµατά της. Ενσωµατώνει θέσεις και αντιθέσεις. Περικλείει προβληµατισµούς και διλήµµατα. Και δεν πρέπει να µένει χωρίς βαθιά επεξεργασία. Οχι, φυσικά, αριθµητική και στατιστική, αλλά, κυρίως, πολιτική. Οι πάσχοντες από το γνωστό διδακτισµό (ίδιον της ηµιµάθειας) έσπευσαν στις ανιαρές, εύπεπτες, επίπεδες, πρόχειρες «αποκωδικοποιήσεις», µε τη ρηχότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια συνοµοταξία των, κατ’ ευφηµισµόν, «επαγγελµατιών πολιτικών αναλυτών». «Θύοντας στο σύνθετο και πολλαπλό» του µηνύµατος, έσπευσαν να µιλήσουν, δογµατικά και µε µορφή αµάχητου τεκµηρίου, µόνο ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Γ. ΜΑΜΕΛΗ* για τα αυτονόητα. kmamelis@the.forthnet.gr Για το µεγάλο αριθµητικό µέγεθος ως δείγµα της πολιτικοποιηµένης ελληνικής κοινωνίας, την αντοχή των κοµµάτων εξουσίας ακόµη και µετά τις συντριπτικές τους ήττες, την καταδίκη της «µη ηθικής» διακυβέρνησης, την αντίδραση στο νεποτισµό και την οικογενειοκρατία, την οργή για το «χαµένο παράδεισο» της-πάσι θυσία-εξουσίας. Φυσικά, για τη χαρά της συµµετοχής, την ευθύνη της µεγάλης επιλογής, τη δύναµη της αυτοτροφοδοτούµενης «συλλογικότητας», το πείσµα και το πάθος για την ανακατάληψη της «Βαστίλης» τους, την ισχύ των «φιλελεύθερων» ιδεών. Καλά όλα αυτά, κι ίσως άλλα τόσα, πασπαλισµένα µε ολίγη από «υπαρκτό µητσοτακισµό» και «ανύπαρκτο καραµανλισµό». Αναζητώ, όµως, απαντήσεις για τα «υφέρποντα» και «υποδόρια», που ως µυστικές βοές και «δεύτερες σκέψεις» κινούνται αρχικά στο πολιτικό υποσυνείδητο των µαζών και συναθροίζουν πρώτες ύλες νέων πολιτικών συµπεριφορών, ενίοτε αντιφατικών προς την κρατούσα έννοια της πολιτικής ορθότητας, ενίοτε ανατρεπτικών της κλασικής και δεδοµένης «συστηµικής» λειτουργίας, ενίοτε µη ελεγχόµενων εκλογικών πρακτικών και στάσεων. Υπάρχει «υφέρπουσα» επενέργεια αυτής της µεθόδου εκλογής στις ούτως ή άλλως ισχνές θεσµικές συλλογικότητες των κοµµατικών µορφωµάτων και στη διαβόητη «καρτελοποίησή» τους; Επιταχύνεται «υποδόρια» η «µετάβαση» από το ουσιαστικό-βουλευόµενο-πεδίο της πολιτικής στο τυπικό-δηµοψηφισµατικό-στοιχείο της επιλογής προσώπου, µέσα σε εντονότατο επικοινωνιακό περιβάλλον, καθοριζόµενο από εξωθεσµικούς παράγοντες και κινούµενο εκτός του πυρήνα της κυρίαρχης ιδεολογικο-πολιτικής αξιολόγησης; Υφίσταται «δεύτερη σκέψη» για τη συµβολή του συµµετοχικού προτύπου πρωτογενούς εκλογής στη διαµόρφωση νέου µετα-κοµµατικού πολιτικού περιβάλλοντος, τη σχέση της µε την αρχειακή αντιπαλότητα ανάµεσα στον αρχηγισµό και στη συλλογικότητα, στο λαϊκισµό και στην ποιότητα της εσωκοµµατικής δηµοκρατίας; * Ο ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΜΑΜΕΛΗΣ είναι δικηγόρος

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

Advertisement