Page 5

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 2 ∆εκεµβρίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

∆ιάλογο και συναίνεση ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Επίθεση στο ΚΚΕ από τον Σ. Ξυνίδη

Από κόµµατα, συνδικάτα και φορείς για τις αλλαγές στο κράτος και το αναπτυξιακό µοντέλο της χώρας ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙ∆Η

Κοινωνικό και πολιτικό διάλογο με κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς ανοίγει ο Γ. Παπανδρέου την επόμενη βδομάδα, με στόχο ριζικές αλλαγές στο κράτος, στο παραγωγικό μοντέλο και στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Ο πρωθυπουργός ζητάει την συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων, πρωτίστως της νέας ηγεσίας της ΝΔ, κάτι που συζήτησε με τον Αντώνη Σαμαρά στην προχτεσινή τους συνάντηση.

Ο

ι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι η αιχµή του δόρατος των αλλαγών, αφού το κόστος είναι δυσανάλογο µε τις απολαβές των ασφαλισµένων, προσθέτοντας µεγάλα ποσά στο χρέος και στο έλλειµµα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι «θα ανοίξει διάλογος και δηµόσια διαβούλευση κατά την οποία θα εκφραστούν πολίτες και φορείς, ώστε να υπάρξει νοµοθέτηµα. Η κυβέρνηση και συγκεκριµένα ο υπουργός Εργασίας θα απαντήσει µε τη νοµοθετική πρωτοβουλία, αφού προηγηθεί ο διάλογος». «Τις στρατηγικές επιλογές µας τις έχουµε, επιζητούµε όµως τον κοινωνικό διάλογο, τη συµµετοχή», επισήµανε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «θέλουµε την κοινωνία ολόκληρη σύµµαχο στην προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας». Υποστήριξε επίσης ότι «δε συγκρουόµαστε µε πρόσωπα και µε όσους δε συµµετέχουν στο διάλογο» και πρόσθεσε ότι ο διάλογος είναι ανοικτός, ότι προσέρχονται όσοι το επιθυµούν και ότι «ο καθένας αναλαµβάνει τις ευθύνες του στις δύσκολες αυτές στιγµές». Ολα αυτά όµως γίνονται υπό τη δαµόκλειο σπάθη των ελλειµµάτων, της υστέρησης εσόδων και της αύξησης των εξόδων.

Μάχη επιβίωσης Η ελληνική οικονοµία «δίνει µάχη επιβίωσης», είπε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, µιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου. «Παραλάβαµε την οικονοµία µας σε µια από τις πιο δύσκολες στιγµές της

5

Η ελληνική οικονομία «δίνει μάχη επιβίωσης», είπε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Ειδικός γραµµατέας για... µια ηµέρα! Προχτές τον... διόρισαν και μόλις χτες έχασε τη θέση του! Η θητεία του Ανδρέα Κουτούπη, ο οποίος επελέγη από την κυβέρνηση ως ειδικός γραμματέας για τις ΔΕΚΟ, ήταν… βραχύτατη. Μία μόνο ημέρα μετά το διορισμό του, που έγινε με βιογραφικό σημείωμα, μέσω της ανοικτής διαδικασίας επιλογής στελεχών, στελέχη της κυβέρνησης διαπίστωσαν ότι ο κ. Κουτούπης εκφραζόταν μέχρι πρότινος, επωνύμως, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση στο διαδίκτυο. Αν και το βιογραφικό του κρίθηκε αντικειμενικά και αξιοκρατικά ως αξιόλογο και ο ίδιος κλήθηκε δύο φορές σε συνέντευξη, ο κ. Κουτούπης έχασε τελικά τη θέση του λόγω της συμπεριφοράς του. Η µεταπολιτευτικής ιστορίας µας. Ο απολογισµός του έργου της κυβέρνησης στις πρώτες 50 ηµέρες είναι θετικός. Το έργο µας είναι πολλαπλάσιο από αυτό της ΝΔ στα πέντε χρόνια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Συνάντηση µε Παπαδήµο Το οικονοµικό πρόβληµα συζήτησε ο πρωθυπουργός προχτές µε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήµο (όπως δηµοσίευσε το «Βήµα»), κάτι που επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πεταλωτής αρνήθηκε ότι η συνάντηση ήταν µυστική, παραδέχτηκε όµως ότι δεν ανακοινώθηκε. Διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν τα θέµατα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της οικονοµικής πολιτικής. «Ο πρωθυπουργός έχει κάνει δηµόσιες, συνεχείς παρεµβάσεις πάνω στα ζητήµατα της οικο-

σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, με την οποία ανακαλείται η απόφαση διορισμού του ως ειδικού γραμματέα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι προσωπικές του στοχεύσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, βρίσκονται σε πλήρη απόκλιση από τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Η στάση αυτή αποδεικνύει πως, ανεξάρτητα των τυπικών του προσόντων, ο κ. Κουτούπης όχι μόνο στερείται των στοιχείων της εμπιστοσύνης και του ήθους που είναι απαραίτητα για να υπηρετεί Ελληνας πολίτης σε δημόσια θέση, αλλά είναι επίσης έκθετος και υπόλογος. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αναλάβει αυτή ή άλλη δημόσια θέση».

νοµικής πολιτικής αυτές τις ηµέρες και οι προθέσεις του και οι απόψεις του αποτυπώνονται εκεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε στον κ. Παπαδήµο την «όποια δυσαρέσκεια» υπάρχει στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις του κ. Τρισέ σχετικά µε την ελληνική οικονοµία.

∆ιακριτοί οι ρόλοι Εξηγώντας χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γιατί κρίθηκε αναγκαία η εσπευσµένη συνάντηση µε τον Α. Σαµαρά, είπε ότι «οι ρόλοι είναι διακριτοί, το επιβάλλει το Σύνταγµα». «Εµείς περιµένουµε από τη ΝΔ να ασκήσει µια αξιόπιστη αντιπολίτευση, αντίθετη µε τη διακυβέρνηση που άσκησε επί χρόνια», σηµείωσε ο ίδιος, ερωτηθείς εάν οι σχέσεις µε την αξιωµατική αντιπολίτευση µπαίνουν σε µια νέα εποχή. Αναφερόµενος στο εάν η

κυβέρνηση θα επιµείνει στην πρόθεσή της για εξεταστικές επιτροπές επί «γαλάζιων» σκανδάλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε δεσµευτεί προεκλογικά ότι όπου υπάρχουν σκιές θα ανοίξει θέµα εξεταστικών επιτροπών και «αυτό θα φανεί και στο µέλλον». Ο Γ. Πεταλωτής σχολίασε και τις θέσεις του Αµερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο συνέδριο του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου. Αρνήθηκε ότι αποτελούν «υποδείξεις για διαφορετική τροχιοδρόµηση της ελληνικής οικονοµίας» ή «αντάλλαγµα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Οπως τόνισε, «εµείς είµαστε που χαράσσουµε την οικονοµική µας πολιτική και έχουµε δεσµευτεί τόσο προεκλογικά όσο και µε τις προγραµµατικές µας δηλώσεις πάνω στους άξονες που κινούµαστε».

Σφοδρή επίθεση στο ΚΚΕ εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης, από τα Τρίκαλα, κατηγορώντας ευθέως το κόμμα της Α. Παπαρήγα ότι μοναδικός του στόχος είναι η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και όχι η στήριξη των συμφερόντων των εργαζομένων. Τέτοια τακτική δεν τη συναντήσαμε από το ΚΚΕ ούτε όταν ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, τόνισε ο κ. Ξυνίδης με αφορμή τη στάση του στο ασφαλιστικό, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα, και καταφέρθηκε εναντίον της ηγεσίας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές της απαξιωτικές για την κοινωνία και τους θεσμούς. «Δεν προάγουν καμιά από τις διεκδικήσεις των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «ο διάλογος για το ασφαλιστικό ούτε μπορεί να απαγορευτεί, ούτε μπορεί να ακυρωθεί». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έκανε λόγο για «δήθεν αρρυθμίες της κυβέρνησης» με τις οποίες κάποιοι επιμένουν ν’ ασχολούνται, παρόλο που και ο ίδιος τις προηγούμενες μέρες είχε επισημάνει περιπτώσεις έλλειψης συντονισμού.

«Σήκωσε τα µανίκια» Απευθυνόμενος στο κομματικό ακροατήριο, είπε: «Δε βλέπουν ή δε θέλουν να βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει σηκώσει τα μανίκια και έχει στρωθεί στη δουλειά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών, να βάλει τέρμα στο χάος που παραλάβαμε». Ωστόσο, δεν απέκλεισε ότι στην πορεία «και λάθη θα υπάρξουν και καθυστερήσεις». Κάλεσε, επίσης, τα οργανωμένα στελέχη και τη νεολαία να μη σταθούν «στα μικρά και συμφέροντα», αλλά να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους ανήκει για την ανάκαμψη της χώρας. Α. Σ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

Advertisement