Page 4

4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 2 ∆εκεµβρίου 2009

η άποψή μας

Πάει κι αυτή η Κυριακή... Την τελευταία 20ετία το θέµα του ωραρίου λειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Μέχρι στιγµής η άποψη των πολυκαταστηµάτων, των µεγάλων αλυσίδων και των εµπορικών κέντρων για συνεχές ωράριο τις καθηµερινές από τις 8 π.µ. - 9 µ.µ. και το Σάββατο 8 π.µ. - 6 µ.µ. έχει επιβληθεί. Ως µόνη εκκρεµότητα καταγράφεται ο αριθµός των Κυριακών που η αγορά θα παραµένει ανοιχτή. Μέχρι στιγµής ο νόµος επιτρέπει µόνο µία, την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά οι µεγάλοι παίκτες του εµπορίου -επικαλούµενοι την κρίσηζητούν οκτώ Κυριακές το χρόνο ή έστω δύο Κυριακές το Δεκέµβριο. Στην πρόταση αυτήν αντιδρούν σφοδρά -διά των εµπορικών συλλόγων- οι µικροί έµποροι, οι οποίοι θέτουν θέµα βιωσιµότητας. Το µεγάλο πρόβληµα της αγοράς -τουλάχιστον αυτήν τη στιγµή- είναι η µειωµένη αγοραστική δύναµη των καταναλωτών και όχι το ωράριο. Από την άλλη, η εορταστική ατµόσφαιρα και διάθεση, σε συνδυασµό µε τη λειτουργία της αγοράς κάποιες ηµέρες που οι περισσότεροι δε δουλεύουν, είναι πιθανό να τονώσει τη ζήτηση. Στην πραγµατικότητα πρόκειται σε σηµαντικό βαθµό για ένα «παιχνίδι» κέντρου-περιφέρειας, αφού έχει αποδειχτεί ότι την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα το κέντρο της πόλης -όπως και τα µεγάλα εµπορικά κέντρα- «βουλιάζει» από κόσµο, σε αντίθεση µε τις αγορές της ανατολικής και της δυτικής Θεσσαλονίκης. Στις αρχές του 21ου αιώνα οι αγορές δεν έχουν το χαρακτήρα που είχαν 100 χρόνια πριν. Κάποτε οι άνθρωποι ψώνιζαν όταν είχαν ανάγκη κάποια πράγµατα. Σήµερα το shopping therapy συνιστά διασκέδαση και ψυχοθεραπεία µαζί. Γι’ αυτό και στον κόσµο ο «καταναλωτικός τουρισµός» αναπτύσσεται ραγδαία. Για τη Θεσσαλονίκη η πραγµατική επιλογή είναι αν επιθυµεί να καταστεί τουριστικός προορισµός του Σαββατοκύριακου. Σε αυτήν την περίπτωση, η ανοιχτή τις Κυριακές αγορά είναι συγκριτικό πλεονέκτηµα. Αν όµως κάτι τέτοιο δεν µπορεί να γίνει -η Ελλάδα δε γειτονεύει µε πάµπλουτες χώρες- και µόνο λάφυρο είναι ο 13ος µισθός, τότε τα πράγµατα µπορούν να παραµείνουν ως έχουν.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

επωνύμως

«Υπήρξαν και χειρότερα» Ενα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας, είναι και η περίοδος μεγάλης «άνθησης» ως προς τον αριθμό των εκδιδομένων εντύπων που διέρχεται ο γραπτός Τύπος. Τα περίπτερα και οι παραδοσιακοί «πάγκοι» των εφημεριδοπωλών, κυριολεκτικά «βογκούν» κάτω από το βάρος των εκδόσεων. Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο αριθμός των εντύπων που κυκλοφορούν, αλλά και η ποικιλία τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι δωρεάν διανεμόμενες ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΙΤΖΗ εφημερίδες οι οποίες μάλιστα, συνεχώς αυξάνονται. Εμείς στο σημείωμά μας θα ασχοληθούμε με τις εφημερίδες. Αν ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, θα διαπιστώσουμε πως η σύγχρονη εποχή δεν είναι και η πιο βεβαρημένη ως προς τον αριθμό των εφημερίδων. Η μετεπαναστατική εποχή - επανάσταση του 1821 - μετά την αποπομπή του Οθωνος και την έλευση του βασιλέως Γεωργίου το 1862 και το Σύνταγμα του 1864 το οποίο στο άρθρο 4 διατηρούσε την ελευθερία του Τύπου, όπως και τα άλλα προνόμια, είναι αυτή που διεκδικεί το προβάδισμα στην έκδοση εφημερίδων.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Μ.Α. ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΕΤΟΣ: 14ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 3.972 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

Την εποχή εκείνη οι πολιτικοί άνδρες εξέδωσαν πληθώρα εφημερίδων υποστηρίζοντας τους πολιτικούς αρχηγούς Κουμουνδούρο, Δηλιγιάννη, Δεληγεώργη. Ηταν η εποχή που άρχισαν να πολιτικοποιούνται οι εφημερίδες υποστηρίζοντας κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Ο αριθμός των εφημερίδων έφτασε τις εξήντα. Τότε έγινε του συρμού και η ρήση «ή υπούργημα μου δίνεις ή εφημερίδα βγάζω» που ήταν ένας τρόπος πίεσης αλλά και απειλής των πολιτικών στους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους υπουργοποιήσουν. Ο μύθος δηλοί ότι ο Ελληνας ανέκαθεν αναζητούσε ένα βήμα για να πει την άποψη και τη γνώμη του, να κρίνει και να επικρίνει, να ασκήσει πίεση για να επιτύχει το σκοπό του, να έχει πέραση και να μετρά, γενικά να ακούγεται. Διακαής ήταν ανέκαθεν ο πόθος του Ελληνα να αποκτήσει βήμα, εφημερίδα ή ό,τι άλλο «μέσο» έστω κι αν οι προοπτικές επιτυχίας ήταν μηδαμινές. Του αρκεί να είναι εκδότης. Κοντολογίς από άποψη αριθμού εφημερίδων υπήρξαν και χειρότερα μόνον που τότε ο Ελληνας είχε και ένα ελαφρυντικό. Μόλις είχε απαλλαγεί από σκλαβιά τετρακοσίων και πλέον χρόνων και ήθελε να εκτονωθεί, να βγάλει τα απωθημένα του, να χαλαρώσει, να εκφραστεί γενικά. Είναι μια εξήγηση.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328 Τηλ.: 2310 242464, 2310 294444, FAX: 2310 237316 Τηλ.: 2310 779111

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

Advertisement