Page 30

28

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 2 ∆εκεµβρίου 2009

Πιέσεις για νέα µέτρα

Επίσκεψη Α. Βγενόπουλου στο Φανάρι

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Ο χρόνος της παράτασης που θα δοθεί στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ κρίνεται στις Βρυξέλλες στο περιθώριο των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

Η

χορήγηση περιόδου προσαρµογής του ελλείµµατος θεωρείται βέβαιη, αφού είναι αδύνατο να µειωθεί το έλλειµµα από το 12,7%, όπου θα κλείσει φέτος, κάτω από το 3% του ΑΕΠ σε διάστηµα ενός ή δύο ετών, αλλά οι κοινοτικοί θα συνδυάσουν την παράταση µε δεσµεύσεις της ελληνικής πλευράς για πιο αυστηρά µέτρα προσαρµογής. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονοµικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρέθηκε χτες το βράδυ σε δύσκολη θέση, µε τους οµολόγους του στο Eurogroup να τον πιέζουν για πιο αποφασιστικά µέτρα, ενώ σήµερα θα έχει και συνάντηση µε τον επίτροπο Χοακίν Αλµούνια. Στη σηµερινή συνεδρίαση του Ecofin θα υιοθετηθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείµµατος, όπου βρίσκονται 14 χώρες από τις 27 της ΕΕ. Από αυτές οι εννέα χώρες εµφάνισαν υπερβολικά ελλείµµατα για πρώτη φορά, οι τέσσερις είχαν και εξακολουθούν να έχουν υπερβολικά ελλείµµατα και θα τους απευθυνθεί εκ νέου σύσταση της Επιτροπής για διόρθωση και σε µία χώρα, που είναι η Ελλάδα, θα απευθυνθεί σύσταση της Επιτροπής, επειδή δεν έλαβε αποτελεσµατικές δράσεις για τη διόρθωση του ελλείµµατος. Υπενθυµίζεται ότι η Ελλάδα όφειλε από την περασµένη άνοιξη να λάβει τα αναγκαία µέτρα για το έλλειµµα, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ το απέφυγε, λόγω

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να πείσει τους Eυρωπαίους ομολόγους του αλλά και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος

22,5 εκατοµµύρια οι άνεργοι στην ΕΕ Στο 9,8% παρέμεινε το μήνα Οκτώβριο το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ, που αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό από το Δεκέμβριο του 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Eurostat. Επίσης, η Eurostat αναθεώρησε προς τα πάνω το ποσοστό ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο στο 9,8%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για 9,7%, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη είχε διαμορφωθεί στο 9,6%. Ειδικότερα, για το μήνα Οκτώβριο, η Eurostat κατέγραψε 134.000 περισσότερους ανέργους από τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας έτσι στα 15,567 εκατομμύρια το συνολικό αριθμό των ανέργων στην ευρωζώνη. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 9,3% από 9,2%, καταγράφοντας το χειρότερο ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2000 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έφτασε τα 22,510 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, αυξήθηκε δηλαδή κατά 258.000 άτομα από το Σεπτέμβριο.

των εκλογών, ενώ το κλίµα βάρυνε για την Ελλάδα και η αποκάλυψη κρυφών ελλειµµάτων.

«Παζάρι» για την παράταση Τώρα θα ζητήσει παράταση τεσσάρων ετών, η Κοµισιόν σύµφωνα µε πληροφορίες θέλει τρία χρόνια ή δύο και κατόπιν νέα παράταση, αν η Ελλάδα επιδείξει «καλή διαγωγή». Οι τελικές αποφάσεις,

πάντως, θα ληφθούν στο Ecofin του Φεβρουαρίου, όταν θα αποφασιστεί και η στενότερη (ανά τρίµηνο) επιτήρηση της ελληνικής οικονοµίας.

Νέα υποχώρηση για το spread Στο µεταξύ χτες τα επιτόκια των οµολόγων παρουσίασαν νέα υποχώρηση και η διαφορά (spread) των ελληνικών δεκαετών οµολόγων από τα αντί-

στοιχα γερµανικά µειώθηκε ενδοσυνεδριακά και κάτω από τις 170 µονάδες βάσης. Το spread υποχώρησε έως τις 167 µονάδες βάσης, από 183 µ.β. που ήταν τη Δευτέρα, ενώ την περασµένη εβδοµάδα έφτασε έως και τις 220 µονάδες βάσης και το επιτόκιο των δεκαετών οµολόγων µειώθηκε στο 4,89%, από 5,20% που ήταν τις προηγούµενες µέρες.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφτηκε χτες στο Φανάρι ο πρόεδρος της Marfin Investment Group, Ανδρέας Βγενόπουλος, και σε δηλώσεις του υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Olympic Air για την ενίσχυση της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά τον κόσμο. Κατά τη συνάντηση ο κ. Βγενόπουλος επέδωσε στον κ. Βαρθολομαίο αναμνηστική πλακέτα με τη μορφή κάρτας επιβίβασης, η οποία αναγράφει: «Εχετε μία θέση στην καρδιά μας, έχουμε μία μόνιμη κάρτα επιβίβασης στο όνομά σας». Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε: «Είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και είναι πάντοτε συγκινητικό όταν μιλάς με την ηγεσία της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχα και την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ολυμπιακή, η οποία είναι κτήμα όλων των Ελλήνων, προφανώς θα έλεγα για ιστορικούς και εθνικούς λόγους, θα είναι κοντά στην Ορθοδοξία. Ο όμιλος της ΜIG θα είναι δίπλα στις προσπάθειες που γίνονται για το καλό της Ορθοδοξίας και για το καλό του ελληνικού έθνους». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι το φυσικό περιβάλλον των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και στην Κύπρο. Είμαστε στην πραγματικότητα μία αγορά. Οι πολίτες όλων των χωρών δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες όλοι μαζί σε όλες αυτές τις χώρες παλεύουμε για μία ευημερία, την οποία ελπίζουμε κάποια στιγμή να συμμερίζονται και οι κυβερνήσεις και να μη μας δημιουργούν εμπόδια».

Συνεργασία Τρ. Κύπρου – Epsilon Net Σύμβαση συνεργασίας για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς υπέγραψε η Τράπεζα Κύπρου με την Epsilon Net ΑΕ. Η Epsilon Net έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου συνεργατών ΕΣΠΑ, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την κατάθεση επενδυτικών προτάσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Στόχος της δημιουργίας του δικτύου είναι να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες στην υποβολή πρότασης σε συνεργασία με το φοροτεχνικό-λογιστή τους ή το σύμβουλό τους. Οι προτάσεις των επενδυτικών σχεδίων μπορούν να κατατεθούν σε όλα τα καταστήματα και τα business centers της Τράπεζας Κύπρου και συγκεκριμένα σε περισσότερα από 160 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

Advertisement