Page 3

ΕΛΛΑΔΑ «Ναι» της Ν∆ στο επίδοµα αλληλεγγύης! Συναινετικό δείγμα γραφής έδειξε χτες στη Βουλή η ΝΔ υπό την ηγεσία του Α. Σαμαρά, όταν ο εισηγητής του κόμματος, Μ. Τζίμας, δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επίδομα αλληλεγγύης. Προηγήθηκε παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα σε κύκλους - εντός αλλά και εκτός της χώρας, που καλλιεργούν, όπως είπε, την παραίτηση και την κινδυνολογία - ότι η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει στις κοινωνικές της προτεραιότητες ταυτόχρονα με τη συνεχή προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση. Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Τζίμας, υπογράμμισε ότι «η πολιτική δεν είναι στείρα αντιπαράθεση και άρνηση. Εμείς θα σταθούμε κοντά σε κάθε δημιουργική προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά οφείλει και εκείνη να αναγνωρίσει ό,τι καλό έγινε από τη ΝΔ. Οι πολίτες απαιτούν ενότητα και πολιτική ομοψυχία. Είμαστε όλοι υπηρέτες των πολιτών». Συμφώνησε μάλιστα με τον κ. Παπανδρέου, όταν σημείωσε ότι «είναι αναγκαίο να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν αρκεί να μοιράζουμε τον πλούτο, αλλά να τον δημιουργούμε». Την ίδια στιγμή ωστόσο φρόντισε να σημειώσει ότι η συναίνεση δεν εξαρτάται μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από την ατμόσφαιρα συνεννόησης που δημιουργεί το κόμμα που είναι στην εξουσία. «Με πολιτική φιλοδωρημάτων δε γίνεται αναδιανομή του πλούτου, ούτε και αντιμετωπίζεται η φτώχεια», παρατήρησε από το ΚΚΕ ο Α. Τζέκης, ενώ ο Β. Μουλόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πολιτική φιλόπτωχου σωματείου και ζήτησε μέτρα μόνιμης στήριξης των ασθενέστερων. Ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «ενισχύει ακόμα και τους λαθρομετανάστες του Λαυρίου που ήρθαν εδώ χωρίς να τους καλέσουμε και τους χαρτζηλικώνουμε». ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

3 Τετάρτη 2 ∆εκεµβρίου 2009

Συζήτηση αλλά όχι διαπραγµάτευση Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε µε τον ΥΠΕΞ της ΠΓ∆Μ στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

Tέσσερις ημέρες μετά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στις Πρέσπες, ο Γιώργος Παπανδρέου υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα το Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, και είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο

Α. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου του επανέλαβε τις ίδιες θέσεις για αλλαγή του ονόµατος, χωρίς την οποία δεν µπορούν να ξεκινήσουν διαπραγµατεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι οι συναντήσεις που γίνονται δεν αποτελούν ούτε υποκαθιστούν τις διαπραγµατεύσεις που γίνονται στον ΟΗΕ.

Επιβεβαίωση Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, που δήλωσε στα Σκόπια ότι ο Γ. Παπανδρέου «τα 2/3 της συνάντησης (στις Πρέσπες) τα χρησιµοποίησε, εξηγώντας γιατί είναι σηµαντική για την Ελλάδα η αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, της ονοµασίας του έθνους και του λαού», αλλά ξεκαθάρισε ότι ούτε µπορεί ούτε θέλει να συζητήσει επ’ αυτών των ζητηµάτων. Στη συνάντηση που είχε ο Α. Μιλόσοσκι µε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δηµήτρη Δρούτσα, (ο πρωθυπουργός µπήκε αργότερα και έµεινε για λίγα λεπτά) έγινε κουβέντα για µία κοινή προσπάθεια βελτίωσης του κλίµατος, µέσω της επιχειρηµατικής συνεργασίας και του τουρισµού. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προσκάλεσε τον Δηµήτρη Δρούτσα να επισκεφτεί τα Σκόπια και πρότεινε να αναβαθµιστούν σε πρεσβείες οι διπλωµατικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών - αλλά θα λάβει αργότερα απαντήσεις από την Αθήνα.

Η Ν∆ Ωστόσο, η ΝΔ κάνει λόγο για διολίσθηση προς διµεροποίηση του ζητήµατος της ονοµασίας και ο εκπρόσωπος του κόµµατος, Γιώργος Κουµουτσάκος, αφήνει αιχµές για ελλιπή ενηµέρωση στο Σκοπιανό: «Τι σηµαίνει η διολίσθηση αυτή εν όψει των κρίσιµων συζητήσεων για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, στο επικείµενο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο; Ποιο είναι το σχετικό µε το ζήτηµα της ονοµασίας περιεχόµενο των επαναλαµβανόµενων αυτών διµερών συζητήσεων;».

Με Νταβούτογλου, Λαβρόφ, Στάινµπεργκ Τις εργασίες της συνόδου του ΟΑΣΕ άνοιξε ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τονίζοντας τη σηµασία που έχουν οι σχέσεις καλής γειτονίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανάµεσα στους 50 υπουργούς Εξωτερικών που συµµετέχουν στη σύνοδο και θα έχουν σήµερα τετ α τετ µε τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι ακόµη ο Τούρκος Αχµέτ Νταβούτογλου, που αναµένεται να παραλάβει και την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Ερντογάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα διαµηνύει ότι το «γήπεδο» για τυχόν διαφωνίες σχετικά µε το Αιγαίο είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - απορρίπτοντας την ιδέα του απευθείας διαλόγου - ενώ στις αιτιάσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τη µειονότητα της Θράκης θα παραπέµπει στις συζητήσεις που γίνονται στην επιτροπή τεχνοκρατών. Συναντήσεις µε τον Ελληνα πρωθυπουργό θα έχουν ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ (µε την ενέργεια ψηλά στην ατζέντα) και ο αναπληρωτής της Χίλαρι Κλίντον, Τζέιµς Στάινµπεργκ.

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν χτες στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

Advertisement