Page 28

26

ΔΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 2 ∆εκεµβρίου 2009

∆ιστακτικοί σύµµαχοι Η επιτυχία της τακτικής του Οµπάµα για το Αφγανιστάν εξαρτάται από την Ευρώπη βελτίωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙ∆Η dimitouz@yahoo.gr

Θέλει 10.000

Το σχέδιό του για τον τερματισμό της κρίσης στο Αφγανιστάν και κατ’ επέκταση την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος περιμένει πλέον ανάλογες κινήσεις από τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Ω

στόσο, οι ηγεσίες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών αρνούνται να προσφέρουν ενισχύσεις, καθώς ανησυχούν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, ειδικά όσο παραµένει στην εξουσία ο Αφγανός πρόεδρος, Χαµίντ Καρζάι, τον οποίο θεωρούν αναξιόπιστο λόγω των κατηγοριών σε βάρος του ίδιου και συνεργατών του για διαφθορά αλλά και της διαπιστωµένης νοθείας που έγινε υπέρ του στις προεδρικές εκλογές στις 20 Αυγούστου. Αξονας του σχεδίου του Οµπάµα είναι η σηµαντική ενίσχυση των στρατευµάτων µε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, ώστε να αντιµετωπίσουν αποτελεσµατικά τους Ταλιµπάν και παράλληλα να δοθεί έµφαση στην ενίσχυση των αφγανικών δυνάµεων ασφαλείας, ώστε να τους παραδοθεί ο έλεγχος της ασφάλειας της χώρας µέσα στα επόµενα χρόνια.

Το διάγγελµα Την πρόθεση του Οµπάµα, ο οποίος ανέλυσε την τακτική του

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι Ευρωπαίοι θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

τα ξηµερώµατα, προανήγγειλε χτες Αµερικανός αξιωµατούχος, ο οποίος έκανε λόγο για την αποστολή 30.000 στρατιωτών ώστε συνολικά ο αριθµός τους να ανέλθει στους 100.000 µέχρι το καλοκαίρι. Είχαν προηγηθεί οι συνοµιλίες του Οµπάµα µε τον Καρζάι µέσω τηλεδιάσκεψης και µε τον Πακιστανό

πρόεδρο, Ασίφ Αλί Ζαρνταρί, γύρω από τη συνεργασία των χωρών τους στην αντιµετώπιση των ισλαµιστών ενόπλων, ανάµεσα στους οποίους υπάρχουν και ξένοι µαχητές που συνδέονται µε την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, µόνον η στρατηγική ενίσχυσης των στρατευµάτων των ΗΠΑ δε θα φέρει την πολυπόθητη

Ετσι ο Οµπάµα ζητεί από τα ευρωπαϊκά κράτη-µέλη του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν στη δύναµή του στο Αφγανιστάν µε 10.000 στρατιώτες, όπως διέρρευσε από διπλωµάτες. Από τις ίδιες πηγές προκύπτει ότι οι ΗΠΑ ζητούν ειδικά από την κυβέρνηση της Γαλλίας να δώσει εντολή για την ανάπτυξη άλλων 1.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Το θέµα αναµένεται να τεθεί στο προσκήνιο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-µελών του ΝΑΤΟ, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες και στο στρατιωτικό συνέδριο της Συµµαχίας, τη Δευτέρα, αλλά µέχρι στιγµής µόνον η Βρετανία υποσχέθηκε την αποστολή άλλων 500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αντίθετα, ο Γάλλος υφυπουργός Υποθέσεων και πρώην απεσταλµένος του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, για το Αφγανιστάν, Πιερ Λελούς, δήλωσε ότι η Γαλλία δε θα στείλει άλλες ενισχύσεις. Ορισµένα κράτη-µέλη της Συµµαχίας, όπως η Γερµανία, περιµένουν να πραγµατοποιηθεί πρώτα η διεθνής διάσκεψη δωρητών για το Αφγανιστάν στα τέλη Ιανουαρίου και κατόπιν θα αποφασίσουν αν θα στείλουν ενισχύσεις ή όχι. Χωρίς τη συνδροµή των Ευρωπαίων συµµάχων, θα είναι πολύ δύσκολο για τους Αµερικανούς στρατιώτες να σηκώσουν το µεγαλύτερο βάρος της αντιµετώπισης των Ταλιµπάν σε περιοχές, όπως η Κανταχάρ και η Χελµάντ, και της εκπαίδευσης των µελών των αφγανικών δυνάµεων ασφαλείας.

Αναγνωρίστηκαν δικαιώµατα υπόπτων

Συλλήψεις Βρετανών στο Ιράν

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε χτες ότι οι ύποπτοι για τρομοκρατία δε θα πρέπει να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα στη διάρκεια της κράτησής τους, όπως για παράδειγμα να μην ενημερώνονται για το λόγο σύλληψής τους, και απαγόρευσε στην Αστυνομία να επικαλείται μυστικές αποδείξεις ως δικαιολογία για να μην επιτρέπει την αποφυλάκισή τους με εγγύηση. Η απόφαση δικαιώνει έναν Πακιστανό φοιτητή και έναν

Νέα ένταση δημιουργεί το Ιράν στις σχέσεις του με τη Βρετανία, έπειτα από την σύλληψη την περασμένη Τετάρτη πέντε Βρετανών πολιτών, οι οποίοι κατευθύνονταν με το σκάφος τους στο Ντουμπάι, για να συμμετέχουν σε αγώνα ταχυπλοΐας, αλλά εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της ασιατικής χώρας. Οι Βρετανοί θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία και ανακρίνονται, ενώ στενός συνεργάτης του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι θα

Αλγερινό που αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διότι απειλούνται με απέλαση από τη Βρετανία με τη δικαιολογία ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Οργανώσεις που μάχονται για το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων χαρακτήρισαν ιστορική την απόφαση, διότι ξεσκεπάζεται το σκιώδες δικαστικό σύστημα γύρω από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση εξέφρασε την απογοήτευσή της.

τιμωρηθούν αυστηρά στην περίπτωση που διαπιστωθούν «κακές προθέσεις». Το περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο την αντιπαράθεση του Ιράν με τη Βρετανία έπειτα από ανάλογο περιστατικό με συλλήψεις 15 Βρετανών στρατιωτικών από τις ιρανικές Αρχές το 2007. Ακόμη, ρίχνει λάδι στη φωτιά στην κρίση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τη στιγμή που η Ρωσία και η Κίνα εκδηλώνουν προθυμία να συναινέσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η βεβιασµένη απόφαση της ΕΕ Μετά από πολλές περιπέτειες, εμπόδια και συμβιβασμούς, η συνθήκη της Λισαβόνας τέθηκε από χτες σε ισχύ. Με αφορμή την πρεμιέρα του νέου θεσμικού της πλαισίου, η ΕΕ υποσχέθηκε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια και προσέγγιση των πολιτών. Κι όμως, μια ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, με την οποία παραχωρούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ υπέγραψαν άρον άρον τη «συμφωνία SWIFT» με τις ΗΠΑ που διατηρεί την πρόσβαση των Αμερικανών στα τραπεζικά δεδομένα των Ευρωπαίων. Αναμφίβολα, μία από τις συνιστώσες του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού αγώνα της Δύσης είναι η διασφάλιση στοιχείων που τεκμηριώνουν μετακινήσεις χρημάτων προς τρομοκρατικές οργανώσεις. Ομως, εάν η εν λόγω συμφωνία περνούσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι βέβαιο ότι αυτό θα προχωρούσε σε τροπολογίες, θα επέβαλλε πιθανότατα μηχανισμούς ελέγχου και φυσικά αυστηρότερες προδιαγραφές προστασίας των δεδομένων, εξοργίζοντας τους Αμερικανούς. Οπως συμπεραίνεται εκ του αποτελέσματος, οι «27» δεν είχαν χρόνο για «πολύ δημοκρατία». Ακόμη και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, προέβαλε ως επιχείρημα την έλλειψη χρόνου. Ενα περίεργο επιχείρημα, αν αναλογιστούμε ότι επί χρόνια οι αμερικανικές υπηρεσίες έμπαιναν στα ευρωπαϊκά τραπεζικά στοιχεία, χωρίς να ρωτούν κανέναν, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με περισσή περιφρόνηση στην ευρωπαϊκή προστασία δεδομένων. Φυσικά και θα έπρεπε να ρυθμιστεί νομικά αυτού του είδους η συνεργασία, αλλά η βεβιασμένη υπογραφή της συμφωνίας καταδεικνύει ότι το μόνο που δεν ήθελαν οι «27» είναι μια συζήτηση στην Ευρωβουλή. Κι όμως, ακριβώς για το λόγο αυτόν χρειαζόμαστε την ΕΕ, για να μην αναγκάζονται οι εθνικές κυβερνήσεις να λένε πάντα «ναι» στα κελεύσματα της Ουάσινγκτον. Και όταν οι εθνικές κυβερνήσεις παρακάμπτουν σε τέτοιου είδους ζητήματα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενισχύουν την καχυποψία τους.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

Advertisement