Page 22

35

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Μικρά νέα ■ Παράταση μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2009 δόθηκε στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) μέσω τηλεφωνικού κέντρου και διαδικτύου, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, από το υπουργείο τονίζεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και συνιστάται οι φορολογούμενοι, που έχουν λάβει ειδοποιήσεις για διόρθωση

λαθών, να προβούν στις απαιτούμενες διορθώσεις μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. ■ Το 4ο συνέδριο «PANHOL Real Estate Forum» διοργανώνει σήμερα η εταιρία «Σωκράτης Παναγιωτίδης Αναπτύξεις Ακινήτων Α.Ε. - PANHOL Developments». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Porto Palace» (26ης Οκτωβρίου 65, περιοχή FIX) και θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα περιλαμβάνουν τέσσερις θεματικές ενότητες: «Ο ρόλος και οι προοπτικές των εταιριών Real Estate στην Ελληνική & Βαλκανική αγορά ακινήτων μετά την κρίση», «Εμπορικά Ακίνητα - Εικονική Πραγματικότητα ή Ασφαλές Καταφύγιο;», «Η αγορά της Ελληνικής μόνιμης κατοικίας - Χθες, σήμερα και αύριο» και «Η αγορά της Ελληνικής εξοχικής κατοικίας - Μύθος ή Μονόδρομος».

Σπίτι µε τα... όλα του «Μόδα», αλλά για λίγους, έγιναν τελευταία τα επιπλωμένα διαμερίσματα ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΚΟΥΡΝΟΥΤΟΥ

Σ

ε… μόδα των τελευταίων ετών έχει αναχθεί η μίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων, καθώς -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων- η προσφορά τέτοιων σπιτιών είναι αυξημένη. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που τα προτιμούν, καθώς η τιμή τους είναι υψηλότερη σε σχέση με τα «άδεια», ενώ σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός επιπλωμένου σπιτιού παίζει και ο εξοπλισμός που διαθέτει, όσον αφορά στην πληρότητα, την ποιότητα και την ηλικία των συσκευών και των επίπλων.

Πιο ακριβά Σύμφωνα με τους μεσίτες, το κόστος μίσθωσης στα επιπλωμένα διαμερίσματα διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο του σπιτιού και τα έπιπλα που διαθέτει. «Τα επιπλωμένα νοικιάζονται δύσκολα. Δεν έχουμε πολλούς πελάτες που να ζητούν τέτοια σπίτια. Σε αυτά που είναι μεσαίας κατηγορίας, δηλαδή διαθέτουν δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, η διαφορά στη μίσθωση είναι γύρω στα 100 με 150 ευρώ, ανάλογα τα έπιπλα. Αν το διαμέρισμα είναι μεγάλο, η διαφορά τιμής από ένα “άδειο” μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ. Για παράδειγμα, υπάρχει σπίτι στην Καλαμαριά, 135 τετραγωνικών μέτρων, με τρία δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτροκαμπινέ και κήπο, που μισθώνεται για 1.000 ευρώ, γιατί διαθέτει βαριά επίπλωση, μαχαιροπίρουνα, πίνακες, κ.λπ. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να μισθωνόταν με 600 ευρώ. Οταν το σπίτι διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα, π.χ. ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι και τέσσερις καρέκλες, η διαφορά είναι γύρω στα 150 ευρώ, αλλά αυτά προορίζονται συνήθως για φοιτητές», εξηγεί ο Γρηγόρης Λιάντας, πρόεδρος της Oμοσπονδίας Mεσιτών Aστικών Συμβάσεων Ελλάδος.

«Δε θέλουν τα απομεινάρια» Ανασταλτικούς παράγοντες στο να

επιλέξει κανείς ένα επιπλωμένο διαμέρισμα αποτελούν η ποιότητα και η ηλικία των επίπλων, που, ενδεχομένως, να μην καλύπτουν τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου ενοικιαστή. «Στα επιπλωμένα αυξάνεται η προσφορά τους τον τελευταίο καιρό. Οταν αδειάζουν σπίτια, για διάφορους λόγους, ορισμένοι αφήνουν τα παλιά τους έπιπλα. Πολλοί, όμως, δε θέλουν να νοικιάσουν ένα σπίτι με απομεινάρια από την προηγούμενη οικογένεια. Αυξάνονται, επίσης, αυτά που έχουν φτηνά έπιπλα. Οταν κάποιος αγοράζει έπιπλα π.χ. από κόντρα πλακέ, μετά δεν τον συμφέρει να τα μεταφέρει και τα αφήνει. Γενικά, πάντως, το επιπλωμένο δυσκολεύει την ενοικίαση», τονίζει ο Νίκος Μανομενίδης, μέλος του Συλλόγου Mεσιτών Aστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, σε

Είναι πιο ακριβά, ενώ σημαντικό ρόλο στην τιμή τους παίζουν η ποσότητα και η ποιότητα του εξοπλισμού

ορισμένες περιπτώσεις ο οικιακός εξοπλισμός που διαθέτει ένα επιπλωμένο διαμέρισμα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για το σπίτι. «Οι ηλεκτρικές συσκευές προσδίδουν αξία στο σπίτι. Σημαντικό αβαντάζ δίνουν συνήθως οι εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές. Δεν έχουμε επιπλωμένα στη μεσαία κατηγορία σπιτιών. Συνήθως είναι καλά σπίτια ή στούντιο, όπου υπάρχει και ζήτηση», σημειώνει ο κ. Μανομενίδης.

Αντί για… ξενοδοχείο Σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη, υπάρχουν γκαρσονιέρες και στούντιο που διαμορφώνονται ανάλογα, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες εργαζομένων που ταξιδεύουν συχνά. «Στα επί τούτου φτιαγμένα επιπλωμένα

σπίτια, που προορίζονται για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις υπάρχει συνήθως και υποστήριξη προσωπικού, π.χ. καθαρίστρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μισθώματα είναι αυξημένα μέχρι και 50%, χωρίς να υπολογίζουμε το μισθό του προσωπικού. Δηλαδή, αν κανονικά θα νοικιαζόταν π.χ. 500 ευρώ, με βραχυπρόθεσμη μίσθωση φτάνει τα 1.000 ευρώ και συμφέρει σε κάποιον πιο πολύ από το να μείνει σε ξενοδοχείο», υπογραμμίζει ο κ. Μανομενίδης. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι μεσίτες, τα επιπλωμένα σπίτια μισθώνονται κατά κύριο λόγο από φοιτητές ή εργένηδες, ενώ συνήθως αυτοί που τα προτιμούν είναι αθλητές, τραγουδιστές ή στελέχη επιχειρήσεων. Τονίζεται ότι σπάνια έως καθόλου θα επιλέξει ένα τέτοιο σπίτι μια οικογένεια.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

Advertisement