Page 12

12

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 2 ∆εκεµβρίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Γιατί δεν εκκενώθηκε η Θεσσαλονίκη το 1978

Είχε δηµιουργήσει το δικό του οπλοστάσιο στη Χαλκιδική

Τι αποκαλύπτει στην αυτοβιογραφία του ο καθηγητής Σεισµολογίας Βασίλης Παπαζάχος

Δυναμίτιδα, πυροκροτητές, βραδύκαυστο φιτίλι ακόμη και αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα είχε στην κατοχή του ένας 35χρονος που παλιότερα είχε υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις. Μάλιστα, ο ίδιος υπέδειξε στους αστυνομικούς τα μέρη στα οποία έκρυβε το... οπλοστάσιό του και ανέφερε ότι ένα μεγάλο αριθμό από αυτά τα είχε βρει κρυμμένα και αποφάσισε να τα κρατήσει. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Μαραθούσας στη Χαλκιδική, ενώ ο δράστης παρουσιάστηκε μόνος του στις αστυνομικές αρχές και συνελήφθη. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του μετά από καταγγελία που έγινε σε βάρος του την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με την οποία κρατώντας καραμπίνα πήγε στο σπίτι του θείου του, με τον οποίο είχε διαφορές, ωστόσο, όταν δεν τον βρήκε εκεί, αποχώρησε. Οι αστυνομικοί άρχισαν να τον αναζητούν και τελικά ο 35χρονος εμφανίστηκε μόνος του στο Αστυνομικό Τμήμα Απολλωνίας δύο μέρες αργότερα, ενώ υπέδειξε και τους δύο χώρους όπου κρατούσε κρυμμένο τον οπλισμό του.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ

Η παιδική του ηλικία, από το 1930 έως το 1947 στο Σμόκοβο, η ενηλικίωση και η ζωή του στην Αθήνα από το 1947 έως το 1977, καθώς και η μετακόμισή του στη Θεσσαλονίκη, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα, μέσα από τις κοινωνικές, πολιτικές και επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων οκτώ δεκαετιών, αποτυπώνονται στην αυτοβιογραφία του ομότιμου καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Παπαζάχου με τίτλο: «Ταξίδι στο παρελθόν μου».

Η αυτοβιογραφία του ομότιμου καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Παπαζάχου, με τίτλο: «Ταξίδι στο παρελθόν μου»

Ο Β. Παπαζάχος με τη στολή του πτυχιούχου γεωφυσικού, στις ΗΠΑ το 1964

«Σ

τις 5 Ιουλίου 1978, όταν είχαν επιστρέψει αρκετοί Θεσσαλονικείς στα σπίτια τους (σ.σ. µετά τον καταστροφικό σεισµό της 20ής Ιουνίου) έγινε ένας σεισµός µεγέθους 5,0 Ρίχτερ που είχε την εστία του στο δυτικό µέρος του ρήγµατος και ήταν πολύ κοντά στην πόλη. Είχε επίκεντρο µόλις 12 χιλιόµετρα από τις Σαράντα Εκκλησιές, όπου ήταν το σπίτι του Γιώργου Λεβεντάκη και όπου είχαµε εγκαταστήσει προσωρινά ένα φορητό σεισµογράφο. Ο σεισµός τράνταξε την πόλη, επειδή η εστία του ήταν κοντά σ’ αυτήν. Γι’ αυτό πρότειναν στον πρωθυπουργό να εκδώσει ανακοίνωση για να συστήσει στους κατοίκους να φύγουν από την πόλη. Ο Καραµανλής µε κάλεσε τότε και µου είπε ότι αυτός θα αναλάβει τη σχετική πολιτική απόφαση, αλλά ήθελε πρώτα τη γνώµη µου. Του είπα ότι δεν πρέπει να εκδώσει τέτοια ανακοίνωση, γιατί η διεθνής σχετική εµπειρία δείχνει ότι τέτοιες ανακοινώσεις έχουν συνήθως µεγαλύτερες αρνητικές κοινωνικές συνέπειες απ’ ό,τι οι συνέπειες ενός ισχυρού σεισµού. Του ανέφερα επίσης ότι από τις µέχρι τώρα καταγραφές (από το φορητό σεισµογράφο των Σαράντα Εκκλησιών) προκύπτει ότι η µετασεισµική ακολουθία εξελίσσεται οµαλά, δηλαδή η συχνότητα των µετασεισµών φθίνει µε το χρόνο (νόµος Omori) και παραµένει σταθερό το µέσο µέγεθος (κανόνας Lomnitz), όπως αναµένεται. Συνοµίλησε κατόπιν και µε τους υπουργούς Δηµοσίων

Σε ημερίδα για την αντισεισμική προστασία, το 1994 στο Αργοστόλι. Με τον καθηγητή Γιάννη Δρακόπουλο (αριστερά) και τον υπουργό Αντώνη Τρίτση (στο κέντρο)

Εργων (Ν. Ζαρντινίδη) και Βορείου Ελλάδος (Ν. Μάρτη) και αποφάσισε να µην εκδώσει ανακοίνωση».

«Σταθµός» Ο µεγάλος σεισµός της Θεσσαλονίκης αποτελεί «σταθµό» και στην αυτοβιογραφία του Βασίλη Παπαζάχου, του ανθρώπου που έκτοτε ταυτίστηκε στη συνείδηση των πολιτών µε την έγκυρη επιστηµονική ενηµέρωση σε θέµατα σεισµών. «Παράλληλα µε την προσωπική µου αναδροµή, βλέπω πώς εξελίσσονται τα χρόνια αυτά οι φιλοσοφικές και πολιτικές ιδέες και τα επιστηµονικά επιτεύγµατα. Πιστεύω ότι η γενιά µου έζησε συνταρακτικά γεγονότα, Παγκόσµιο Πόλεµο, Εµφύλιο, µεγάλες επιστηµονικές ανακαλύψεις», σηµειώνει ο κ. Παπαζάχος. Τα δύο παιδιά και τα εγγόνια του, όπως ο γάµος του µε τη σύζυγό του, Κατερίνα, και άλλες προσωπικές στιγµές έχουν ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο του. Οπως σηµειώνει, η πιο σηµαντική απόφαση για τη ζωή του ήταν το 1969,

Στο Προεδρικό Μέγαρο το 2001, κατά την απονομή παρασήμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο

όταν δέχτηκε πρόσκληση για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ. «Βγάλαµε βίζα και ετοιµαζόµασταν να πάµε στις ΗΠΑ. Μόλις την πήραµε, όµως, αποφασίσαµε να µείνουµε εδώ και δεν το µετάνιωσα. Σε επιστηµονικό επίπεδο, νοµίζω ότι το πιο σηµαντικό γεγονός ήταν η πρόγνωση από την οµάδα του εργαστηρίου των δύο σεισµών, των Κυθήρων το 2006 και της Ρόδου το 2008», συµπληρώνει.

Για τα κόµµατα Πολιτικοποιηµένος από τα νεανικά του χρόνια, ο Β. Παπαζάχος υιοθετεί την επιστηµονική αντίληψη και για τα πολιτικά κόµµατα. «Τα κόµµατα είναι σαν µοντέλα για την υλοποίηση των βασικών αξιών που είναι η ελευθερία, η δηµοκρατία, η δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να τα λατρεύουµε, αλλά να λειτουργούν για την επίλυση των προβληµάτων». «Οι ευνοϊκές συνθήκες (κοινωνικές, οικογενειακές) είναι αναγκαίες για την πρόοδο των ατόµων. Είναι, όµως, τα άτοµα που προοδεύουν.

Γι’ αυτό, κοινωνικό καθήκον κάθε ανθρώπου είναι να αξιοποιεί τις ευνοϊκές συγκυρίες για την ηθική, πνευµατική και επαγγελµατική του πρόοδο (κυρίως στα νιάτα του) και να συµβάλλει στη δηµιουργία ευνοϊκών συνθηκών (κυρίως όταν είναι ενήλικας). Προσπάθησα έντονα να ανταποκριθώ στις δύο αυτές κοινωνικές απαιτήσεις. Οι συνταξιδιώτες µου σ’ αυτό το νοητό ταξίδι είναι απ’ αυτούς οι οποίοι µπορούν να κρίνουν αντικειµενικά το αποτέλεσµα αυτής της προσπάθειας», αναφέρει χαρακτηριστικά στον επίλογο του βιβλίο ο Β. Παπαζάχος. Η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Β. Παπαζάχου µε τίτλο: «Ταξίδι στο παρελθόν µου» (εκδόσεις «Ζήτη») θα γίνει σήµερα στις 6 το απόγευµα στο βιβλιοπωλείο - πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία «Ανατόλια» (Δηµ. Γούναρη 39 στην περιοχή της Καµάρας). Για το βιβλίο θα µιλήσουν ο δηµοσιογράφος Γιώργος Φερέτης, ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Δηµοσθένης Μουντράκης και ο ίδιος ο Βασίλης Παπαζάχος.

Ο οπλισµός Οι αστυνομικοί εντόπισαν σε ένα πλαστικό βαρέλι θαμμένο στο έδαφος, σε ακατοίκητη περιοχή έξω από τη Μαραθούσα, 4,3 κιλά δυναμίτιδας, 17 ηλεκτρονικούς και απλούς πυροκροτητές, ένα μέτρο βραδύκαυστο φιτίλι, ένα ρολό ηλεκτρικού καλωδίου, 25 μέτρα κοινού καλωδίου και δύο συσσωρευτές συνδεδεμένους με μονωτική ταινία. Επίσης, σε αποθήκη του 35χρονου εντόπισαν 57 φυσίγγια, μία διόπτρα, μία αυτοσχέδια λόγχη, ένα φορητό πομποδέκτη, δύο αυτοσχέδιες κάννες πυροβόλου όπλου και δύο αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα τα οποία είχε φτιάξει συνδέοντας σωλήνες με οξυγονοκόλληση. Αξιωματικοί διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο επισημαίνουν ότι ο 35χρονος άντρας είχε πάθος με τα όπλα και πιθανότατα γι’ αυτό είχε φροντίσει να δημιουργήσει τη δική του... συλλογή. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί από πού προμηθεύτηκε το συγκεκριμένο οπλισμό.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/12/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3972

Advertisement