Page 1

Ιστορική νίκη του ΠΑΟΚ επί του Αρη

«Βρίσκουµε ρυθµό, θα πάµε καλύτερα από πέρσι»

Λύτρωση στο 88’ για το µέτριο Ηρακλή

Ο Εκτορ Κούπερ έρχεται για τον Αρη

Οι 35 πόντοι (83-48) είναι ρεκόρ σε αγώνες μεταξύ των «αιωνίων» σελ. 32 - 33

Ο Βλάνταν Ιβιτς δηλώνει αισιόδοξος για τον ΠΑΟΚ σελ. 18 - 19

1-0 επί του Αστέρα, ύστερα από πέντε αλλεπάλληλες ήττες σελ. 22 - 23

Σήμερα ανακοινώνεται το «διαζύγιο» με τον Μαζίνιο σελ. 20 - 21

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 | 1,30 ΕΥΡΩ

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εγκλωβισµένη στον κόσµο... του facebook Μια 15χρονη το έσκασε από το σπίτι της στη Χαλκιδική και έφτασε μέχρι το Αργοστόλι, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, για να συναντήσει ένα 17χρονο που γνώρισε στο facebook

3.000 λουκέτα σε δύο χρόνια! Η οικονομική κρίση, ο σκληρός και εκτός ορίων ανταγωνισμός και η αθρόα εισαγωγή κινέζικων προϊόντων οδήγησαν στη συρρίκνωση. Περίπου 3.000 βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες έβαλαν λουκέτο ή έφτασαν να υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και χαμηλούς τζίρους... Οι αιτήσεις για διαγραφή από τα μητρώα των επιμελητηρίων «πέφτουν βροχή». Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν πάνω από 200 βιοτεχνίες υποδημάτων, τώρα δεν έχουν απομείνει ούτε σαράντα!

ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ: Από τις αρχές του 2008 μέχρι και φέτος το καλοκαίρι έκλεισαν 1.734 μονάδες ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: 1.255 λουκέτα σε διάστημα περίπου 20 μηνών

σελ. 10, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

σελ. 37

Τριπλάσιες τιµές από το χωράφι στο πιάτο µας για φρούτα-λαχανικά ❖ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙ Η μονή ταρίφα ανέβηκε στα 60 λεπτά από 48 λεπτά, ενώ η διπλή έφτασε το 1,05 ευρώ από 84 λεπτά! σελ. 12

ΝΔ: Αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας για την προεδρία σελ. 6

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2 11

Αυξάνονται κάθε χρόνο τα διαζύγια «Αποκούµπι» «Αργοσβήνει» για εφήβους ο ΑΗΣ στη Μεστο ΑΧΕΠΑ λίτη Φλώρινας Παιδιά απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα αναζητούν στήριγμα στη Μονάδα Εφήβων σελ. 39

Τελειώνουν τα αποθέματα λιγνίτη. Η παραγωγή ρεύματος πέφτει... σελ. 37

Σύμφωνα με στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 κατατέθηκαν 2.780 αιτήσεις σελ. 38

Ο µακρύς... χειµώνας των ελληνικών ΑΕΙ «Κρας τεστ» στην εκπαίδευση από δύο πρωτοετείς φοιτήτριες σε Ελλάδα και ΗΠΑ σελ. 11

∆ύο θάνατοι ασθενών που νόσησαν από τη νέα γρίπη σελ. 37


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.52 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 17.25 ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ

η ατζέντα της ημέρας

Ηταν αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’. Επειδή ομολόγησαν την πίστη τους συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν. Στη συνέχεια ρίχτηκαν στις φλόγες, αλλά οι δεήσεις τους προς τον Κύριο προκάλεσαν φοβερή θύελλα με βροχή, η οποία έσβησε τη φωτιά. Αν και αρχικά φοβήθηκαν οι ειδωλολάτρες, η οργή τους ήταν τόσο μεγάλη που τελικά τους εκτέλεσαν.

Το µεράκι και η γκλίτσα διαχρονικά

Οι γλωσσολόγοι, με πρώτο τον Ανδριώτη, και τα ετυμολογικά λεξικά ετυμολογούν το «μεράκι» από το τούρκικο merak, παρά τη γοητευτική παγίδα που είναι στημένη πίσω από την αρχαία ελληνική λέξη ίμερος -με το υποκοριστικό ιμεράκιον - μεράκιον - μεράκι. Παγίδα ελκυστική, από το γεγονός ότι ο ίμερος και το μεράκι σημαίνουν σχεδόν το ίδιο πράγμα. Κατηγορηματικά ο Ανδριώτης απορρίπτει την εκδοχή ότι η γκλίτσα προέρχεται από το βουλγαρικό klite. Ετυμολογεί την γκλίτσα από την αγκυλίτσα, υποκοριστικό του αγκύλη. Το ίδιο και το λεξικό του Μπαμπινιώτη, στο οποίο προστίθεται η εξήγηση «λόγω του σχήματος που συνήθως έχει η άκρη της ποιμενικής ράβδου». Ο γεωπόνος Γεώργιος Παπαδόπουλος, από τη Δάφνη Βοΐου (το χωριό του ιεροδιακόνου Στέφανου Νούκα, πρωτεργάτη των περίφημων Εκπαιδευτηρίων Τσοτυλίου το 1873 και ελληνικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη), στο τευχίδιο που συνόδευε την έκθεση συλλογής του από γκλίτσες «Η γκλίτσα στην νεοελληνική παράδοση και την ποιμενική ζωή», γράφει ότι τα ονόματα που συναντούμε για την γκλίτσα είναι: «Στην αρχαιότητα κορύνη ράβδος, αργότερα τις λέξεις αγκούλα (αγκύλη), αγκουλίτσα, γκλίτσα, κλούτσα, [...] κ.λπ.». Πέρα από τα ετυμολογικά, επιβάλλεται μια αναφορά στην ίδια τη συλλογή και στην έκθεσή της. Η συλλογή προκαλεί θαυμασμό. Για τον πλούτο, την ποικιλία και τα τεκμήρια χρηστικής και καλλιτεχνικής σημασίας που κομίζει για τον ελληνικό λαϊκό βίο. Αλλά και η έκθεσή της (οργανωμένη άριστα από τον ίδιο στη Θεσσαλονίκη και στο Τσοτύλι) κινούσε το θαυμασμό και αποδείκνυε τι μπορεί να κάνει το μεράκι ενός ανθρώπου και η αγάπη για τον τόπο του, τον μικρό του χωριού του και τον μεγάλο της πατρίδας. Καθένας στη ζωή «εκθέτει» ό,τι διαθέτει. Μαζί με τις γκλίτσες, η συλλογή του γεωπόνου Γ. Παπαδόπουλου είχε και αυτά τα στοιχεία.

φος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Andrassy της Βουδαπέστης δρ Andreas Oplatka θα μιλήσει με θέμα «Η πρώτη ρωγμή στο Τείχος. Σεπτέμβριος 1989 - Η Ουγγαρία ανοίγει τα σύνορα», στις 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου «Γκαίτε» (Βασ. Ολγας 66, τηλ. 2310/ 889.610).

Βιβλιοπαρουσίαση Το νέο βιβλίο της Μαριλένας Πολιτοπούλου «Η μνήμη της πολαρόιντ» (εκδ. «Μεταίχμιο») παρουσιάζεται απόψε στις 20.00 στο βιβλιοπωλείο «Κυριακίδης» (Αγ. Σοφίας 40). Το βιβλίο και τη συγγραφέα θα παρουσιάσουν οι Γιάννης Ατζακάς, συγγραφέας - φιλόλογος και Νίκος Ζηλίκης, καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ, ενώ αποσπάσματα από το βιβλία θα διαβάσουν η συγγραφέας και η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ελένη Δημοπούλου.

Ακινδύνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεµποδίστου µαρτύρων

Live Oι «Skelters» εμφανίζονται στο καφωδείο «Ελληνικόν» (Ιουστινιανού 3, έναντι δημαρχείου, τηλ. 2310/ 237.016) με αγαπημένα τραγούδια από τις «χρυσές» δεκαετίες των ’50 και ’60.

Εκδήλωση λόγου Ο ιστορικός, δημοσιογρά-

Εγκαινιάζεται σήμερα, στις 20.00 αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Ζαχαρία Κουμπλή στη Δημοτική Πινακοθήκη (Βασ. Ολγας και 25ης Μαρτίου, τηλ. 2310/425.531), στο πλαίσιο των 44ων «Δημητρίων»

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Δευτέρα, προβλέπεται βελτίωση του καιρού κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ -2 10

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Τρίτη, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί, στα δυτικά 6 με 8 και στα ανατολικά 7 με 8 Μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 3 9

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 5 12

ΚΟΖΑΝΗ -3 10

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1 12

AΛΕΞ/ΠΟΛΗ 1 12

ΚΑΒΑΛΑ 3 12

È 3

ΛΑΡΙΣΑ 3 13

ΑΘΗΝΑ 9 14

Ë 2

Ï 4

ΛΑΡΙΣΑ 6 17

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 6 12 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 10 13

ΤΡΙΠΟΛΗ -2 11

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 8 14

ΚΟΖΑΝΗ 3 9

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 8 16

ΤΡΙΠΟΛΗ 6 15

∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ 10 16

È 3

ΑΘΗΝΑ 8 19

Ó 4

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Γενικά προβλέπεται για σήμερα αίθριος καιρός, ενώ αργά το βράδυ θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς βόρειοι 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

AΛΕΞ/ΠΟΛΗ 0 11

ΚΑΒΑΛΑ 6 13

∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ 9 16

È 4 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 11 16

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 10 17

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ...............-3-7 ΛΟΝΔΙΝΟ ...........5-14 ΡΩΜΗ................. 15-19 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ................................... 0-10 ΟΣΛΟ ...................-2-6 ΠΑΡΙΣΙ ..................6-16 ΒΕΡΟΛΙΝΟ........... 5-12 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ................................... 7-13 ΚΙΕΒΟ....................-2-5 ΜΑΔΡΙΤΗ .........10-17 ΜΟΝΑΧΟ ............. 5-13 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ........ 9-15

σαν σήμερα 1823

1917

1950

1960

Αναγνώριση

∆ιακήρυξη Μπάλφουρ

Τζ. Μπέρναρντ Σο

∆. Μητρόπουλος

Σε μήνυμά του στο Κονγκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε αναγνωρίζει το δικαίωμα των επαναστατημένων Ελλήνων στην ανεξαρτησία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγ. Βρετανίας, Αρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη».

Πεθαίνει ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, ο οποίος βραβεύτηκε με Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1925.

Πεθαίνει ο Ελληνας αρχιμουσικός και συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος.

1975

Π. Πάολο Παζολίνι Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης και συγγραφέας Πιέρ Πάολο Παζολίνι.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

η άποψή μας

Κόστος και θύµατα Η σχεδόν πλήρης αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, όπως εκφράζεται τα τελευταία χρόνια από τις εξελίξεις στο δευτερογενή τοµέα µε τα χιλιάδες λουκέτα στη µεταποίηση, δηλαδή τη βιοµηχανία και τη βιοτεχνία, έχει αλλάξει την οικονοµική φυσιογνωµία στην ευρύτερη περιοχή. Από τη µια η παγκοσµιοποίηση του διεθνούς εµπορίου και η ύπαρξη στα βόρεια σύνορα της χώρας περιοχών χαµηλού εργατικού κόστους και από την άλλη τα εγγενή διαρθρωτικά προβλήµατα της ελληνικής οικονοµίας και η πρόσφατη οικονοµική κρίση οδήγησαν πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και τελικά στο κλείσιµο. Οι επιπτώσεις είναι τόσο βραχυπρόθεσµες -κυρίως αύξηση της ανεργίας και απώλεια πλούτου-, όσο και µακροπρόθεσµες, αφού η αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου για µια ολόκληρη περιοχή, ακόµη και αν δροµολογηθεί, χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει. Η Θεσσαλονίκη στην ουσία «πληρώνει» τον περίφηµο… ελληνικό τρόπο. Με παράδοση αιώνων στο εµπόριο, εξελίχθηκε από τη δεκαετία του 1960 -κυρίως όµως στην εικοσαετία 1970 - 1990- σε βιοτεχνικό και βιοµηχανικό κέντρο, µε ιδιαίτερη έµφαση στις εξαγωγές. Ηταν η εποχή του φασόν για λογαριασµό των Γερµανών και των γενναιόδωρων εξαγωγικών επιδοτήσεων. Δυστυχώς, ελάχιστοι από τους επιχειρηµατίες που κέρδισαν τότε πολλά χρήµατα επένδυσαν για να δηµιουργήσουν οργανωµένες εταιρίες, ικανές να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισµό. Προτίµησαν τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις βίλες στα ακριβά προάστια της Θεσσαλονίκης και τα γνωστά θέρετρα της Χαλκιδικής. Ετσι, όταν άλλαξαν τα πράγµατα, κατέρρευσαν –άλλος εύκολα, άλλος πιο δύσκολα. Από το 1990 µε το άνοιγµα των βόρειων συνόρων η ενδοχώρα των 60 εκατοµµυρίων καταναλωτών που απέκτησε η Θεσσαλονίκη παρέµεινε εν πολλοίς ανεκµετάλλευτη. Αυτήν τη φορά η ευθύνη είναι κυρίως στο κράτος, διότι σε µια άκρως ευαίσθητη από πολιτική άποψη περιοχή οι ιδιώτες διστάζουν -και δικαιολογηµένα- να προχωρήσουν µόνοι τους. Από αυτούς που το επιχείρησαν κάποιοι τα κατάφεραν και πολλοί το µετάνιωσαν. Κάπως έτσι φτάσαµε στη σηµερινή κατάσταση, που επιδεινώθηκε από την οικονοµική κρίση. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα θέµατα της στρατηγικής είναι υποβαθµισµένα. Οι εξελίξεις κινούνται στον αυτόµατο πιλότο και τα προβλήµατα αντιµετωπίζονται εκ των… υστέρων. Και αυτή η τακτική στην οικονοµία έχει κόστος και θύµατα.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

επωνύμως

Ο εφιάλτης της ανεργίας Μπορεί το πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό σύστημα της μετα-νεωτερικής εποχής να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις στην αγορά ώστε να «στριμωχτούν» όλοι οι εν δυνάμει και εν ενεργεία άνεργοι στο ανταγωνιστικό παιχνίδι της επιβίωσης; Η απάντηση είναι απόλυτα αρνητική. Τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται συνεχώς, ενώ η αύξηση των ποσοστών κέρδους και η φρενήρης παραγωγικότητα δε φαίνεται, τουλάχιστον στις παρούσες συνθήκες, να δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, το αποτέλεσμα των ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΧΙΟΥ* εξελίξεων σε παγκόσμια cgou29@otenet.gr κλίμακα είναι η ανισοκατανομή των πόρων και η αυξανόμενη ανισότητα, η συνακόλουθη αύξηση των κερδών και η συρρίκνωση όλων των μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κανονιστική απορρύθμιση των όρων εργασίας είναι το αναγκαίο επακόλουθο του περιορισμού του δημόσιου χώρου. Τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα είναι αναμφίβολο ότι η απορρυθμισμένη εργασία και η φρενήρης τεχνική πρόοδος δεν οδηγούν και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό της ανεργίας, αλλά σε διόγκωσή της. Η σημαντικότερη , ίσως, μυθοποίηση των τελευταίων δεκαετιών σε παγκόσμια κλίμακα είναι ότι το ακανθώδες ζήτημα της δημιουργίας θέσε-

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Μ.Α. ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΕΤΟΣ: 14ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 3.946 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

ων εργασίας θα λυθεί από μόνο του αν αφήσουμε το κεφάλαιο και την ελεύθερη αγορά του να λειτουργήσουν χωρίς εμπόδια. Και στο μεταξύ η πολιτική, απλώς, πουλάει ελπίδα. Βασιζόμενη στην ετερονομία της, κατασκεύασε ένα καινούργιο δόγμα: ότι η εξωγενής πρόοδος θα έλθει ως ιστορική εντελέχεια. Στο μεταξύ, ας επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και υπομονή. Γιατί η «περίοδος προσαρμογής» της κοινωνίας γεννά τα θύματα της δομικής ανεργίας. Και αυτό οφείλεται στις εξωθεσμικές, εξωπολιτικές σημαντικές της νέας τεχνολογίας. Σήμερα, στη διαπραγματευτική δυάδα κεφάλαιο και εργασία έχει προστεθεί και ένας τρίτος παράγοντας που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον καταστατικό επιμερισμό: οι μόνιμα άνεργοι, οι «μη απασχολήσιμοι», οι περιθωριακοί, εκείνοι που δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε τις δεξιότητες να εισέλθουν στο παιχνίδι του επιμερισμού. Η ρύθμιση της σχετικής κοινωνικής αλληλεγγύης δεν μπορεί, έτσι, να απευθύνεται μόνο στους ανέργους που κάποια στιγμή καλούνται εκ του συστήματος να γίνουν εργαζόμενοι, αλλά έχει την υποχρέωση να επεκταθεί και στους «εκτός κοινωνίας», οι οποίοι, βέβαια, είναι και εκτός πολιτικής, εκτός διαπραγματεύσεων για την κατανομή και ανα-κατανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. *Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΙΟΥ είναι δικηγόρος

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328 Τηλ.: 2310 242464, 2310 294444, FAX: 2310 237316 Τηλ.: 2310 779111


5

ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

Θα αυξηθεί κι άλλο η ανεργία! Στο 11% αναµένεται να «σκαρφαλώσει» το 2010, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ µειώνεται η απασχόληση σε όλες τις κατηγορίες. Οι µεταβολές των νέων µισθωτών είναι παρόµοιες µε τις µεταβολές της συνολικής µισθωτής απασχόλησης, αύξηση της προσωρινής απασχόλησης και µείωση της µόνιµης εργασίας κατά 2.880 και 35.765 άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Το ποσοστό της προσωρινής απασχόλησης των νέων το 2009 αυξήθηκε κατά 1,5 µονάδα έναντι του 2008 και ανήλθε στο 22,6%.

Νέα αύξηση της ανεργίας το 2010 από το 9,6% στο 11% προβλέπει το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ διαπιστώνοντας παράλληλα -σε σχετική του έκθεση για την αγορά εργασίας το 2009 - μείωση των θέσεων πλήρους απασχόλησης και αύξηση των θέσεων μερικής απασχόλησης.

Σ

ύµφωνα µε τη νέα έρευνα του ΙΝΕ -ΓΣΕΕ για την αγορά εργασίας: -Το β’ τρίµηνο του 2009 το εργατικό δυναµικό της χώρας ανέρχεται σε 4.974.476 άνδρες και γυναίκες, από τα οποία 4.531.914 είναι απασχολούµενοι, 442.562 είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε πάνω από µιάµιση ποσοστιαία µονάδα έναντι του 2008 (8,9% έναντι 7,2%). -Περί τους 185.268 άνδρες και γυναίκες που κατά τον προηγούµενο χρόνο εργάζονταν, σήµερα πλέον δεν εργάζονται και είτε είναι άνεργοι είτε είναι στο µη ενεργό πληθυσµό (άεργοι). Εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι πρώην εργαζόµενοι σταµάτησαν να εργάζονται διαπιστώνουµε ότι ο κύριος λόγος διακοπής, σε λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτών, είναι η συνταξιοδότηση (44.680 άτοµα). Αυτό σηµαίνει ότι µόνον ένας στους τέσσερις από όσους σταµάτησαν να εργάζονται διέκοψε την εργασία του επειδή συνταξιοδοτήθηκε. Αποµένουν όµως ακόµη τρία άτοµα, τα οποία σταµάτησαν να εργάζονται πλέον και οι κύριοι λόγοι διακοπής αυτών διακρίνονται σε δύο µεγάλες κατηγορίες που έχουν να κάνουν: 1) µε τις απολύσεις και µε το ότι η εργασία τους ήταν περιορισµένης διάρκειας και τελείωσε, όπου αναλογούν πάνω από το ήµισυ όσων σταµάτησαν να εργάζονται (103.025 άτοµα ή το 55,6%) και 2) µε το ότι παραιτήθηκαν για λόγους προσωπικούς ή οικογενειακούς αλλά και για λόγους που δε θέλουν να αναφέρουν - άλλοι λόγοι - (29.140 άτοµα ή το 15,7%).

Κατηγορίες -Από το σύνολο των απασχολούµενων το 64,5% εργάζονται ως µισθωτοί, λίγο πάνω από το ένα πέµπτο είναι αυτοαπασχολούµενοι, το 8,5% είναι εργοδότες και το 5,8% συµβοηθούντα

Προσωρινή δουλειά

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε πάνω από 1,5 μονάδα το β΄ τρίμηνο του 2009

και µη αµειβόµενα µέλη της οικογένειας. - Η γυναικεία απασχόληση αναλογεί στο 39,8% των απασχολουµένων, ενώ συµµετέχει µε 20% στην απασχόληση των εργοδοτών, µε 32% στους αυτοαπασχολουµένους, µε 42,6% στους µισθωτούς και αποτελεί τα δύο τρίτα των συµβοηθούντων µελών (65,2%).

-Το µεγαλύτερο µέρος των απασχολουµένων εργάζεται σε επιχειρήσεις µε απασχόληση µέχρι 10 άτοµα. Η αναλογία τους υπερβαίνει τα τρία πέµπτα της συνολικής απασχόλησης της οικονοµίας (63,2%), αναλογία που διατηρείται αµετάβλητη τα τελευταία χρόνια. -Στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα της οικονοµίας απασχολού-

νται περίπου 1.005.425 άτοµα, τα οποία αναλογούν στο 22,2% της συνολικής απασχόλησης και στο 34,4% του συνόλου των µισθωτών. -Συνολικά, στους νέους µέχρι 29 ετών, καθώς και στις νέες γυναίκες, η απασχόληση µειώνεται σε όλες τις κατηγορίες, µε εξαίρεση αυτήν των αυτοαπασχολουµένων, ενώ στους νέους άνδρες

Ενα ακόµη χαρακτηριστικό της προσωρινής εργασίας είναι ότι η αναλογία όσων αναζητούν θέση µόνιµης εργασίας αλλά δε βρήκαν και αποδέχτηκαν θέση προσωρινής απασχόλησης ανέρχεται στο 70%. Η εν λόγω ποσοστιαία συµµετοχή, αν και µειώθηκε από 72% που ήταν το προηγούµενο έτος, εντούτοις σε απόλυτα µεγέθη αυξήθηκε κατά 3.040 άτοµα. Η µείωση της ποσοστιαίας αυτής αναλογίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση όσων εργάζονται µε προσωρινή εργασία γιατί βρίσκονται σε δοκιµαστική περίοδο (6.570 άτοµα και ποσοστό 45%), καθώς από 4,3% των προσωρινά απασχολουµένων που αναλογούσαν το 2008 σήµερα αναλογούν στο 6,0%. Ο αριθµός των µερικώς απασχολουµένων ανέρχεται σε 272.440 άνδρες και γυναίκες. Το ποσοστό ανήλθε στο 6,0% έναντι 5,5% του προηγούµενου έτους.

21 αιτήµατα διοικητικών δικαστών στον Χάρη Καστανίδη Μνημόνιο με 21 αιτήματα κατέθεσε το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη. Οι δικαστικοί ζητούν αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων και επαναφορά του θεσμού της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, θεσμοθέτηση της υποχρέωσης για ειδική αιτιολογία των σχετικών αποφάσεων των Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών και συμπλήρωση - τροποποίηση του νόμου περί της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Στα αιτήματά τους επίσης είναι η κατάργηση του οκταμήνου, η νομοθετική πρόβλεψη για τη διάθεση στα δικαστήρια και την αυτοδιαχείριση απ’ αυτά ορισμένου χρηματι-

κού ποσού για την αντιμετώπιση των άμεσων λειτουργικών αναγκών τους και η καθιέρωση του θεσμού της εθελουσίας εξόδου σε σταθερή βάση. Ζητούν ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, συμμετοχή στη διαδικασία ίδρυσης Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών και Κοινοτικών Ευρεσιτεχνών, κωδικοποίηση της νομοθεσίας εν γένει και εξυγίανση - αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, αύξηση θέσεων διοικητικών δικαστών κατά 150 στα επόμενα τρία χρόνια και ίδρυση νέων πρωτοδικείων και εφετείων.

Προσλήψεις - κτιριακό - µηχανοργάνωση Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται επίσης κάλυψη των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπάλληλων και σύσταση νέων θέσεων διοικητικού προσωπικού,

ευπρεπής στέγαση ή μεταστέγαση δικαστηρίων της περιφέρειας, μηχανοργάνωση, εξομοίωση των διοικητικών δικαστών με ό,τι ισχύει για τους πολιτικούς - ποινικούς δικαστές στα θέματα των μεταθέσεων, επανεκτίμηση και αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου των υποθέσεων που αφορούν το καθεστώς των αλλοδαπών στη χώρα, δημιουργία κατάλληλων υποδομών στα διοικητικά δικαστήρια για να δεχθούν τον όγκο των υποθέσεων, που θα προέλθουν από τη σχεδιαζόμενη αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας, νομοθετική ρύθμιση για την άμεση επίλυση από τη διοίκηση των υποθέσεων εκείνων, που έχουν κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ή το ΣτΕ, με πάγια νομολογία, αύξηση των εκπαιδευτικών αδειών εσωτερικού και καθιέρωση διαφανούς διαδικασίας εξώδικης λύσης των διαφορών.


ΕΛΛΑΔΑ

6

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σκληραίνει η µάχη στη Ν∆ Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξαν µε δηλώσεις τους Μεϊµαράκης και Σαµαράς ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Μάχη χαρακωμάτων διεξάγουν πλέον οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ μετά το συμβιβασμό που επήλθε στην ΚΕ και σύμφωνα με τον οποίο για την εκλογή του νέου προέδρου θα ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος που ανανεώνουν την εγγραφή τους, οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα εγγράφονται μέλη στο on line σύστημα το οποίο θα εγκατασταθεί σε όλα τα εκλογικά κέντρα της επικράτειας.

Η

σύγκρουση αποφεύχθηκε µετά την υποχώρηση του Δηµήτρη Αβραµόπουλου ο οποίος έπειτα από διαβουλεύσεις µε τον Δηµήτρη Σιούφα και τον Λευτέρη Ζαγορίτη κατέληξε στη διατύπωση µε την οποία συµφώνησαν και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι. Επίσης, χτες ανακοινώθηκε ότι το Συνέδριο της ΝΔ θα είναι τελικά διήµερο και θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Νοεµβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Βολές Μεϊµαράκη Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προκάλεσε αίσθηση η επίθεση που εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης κατά του Αντώνη Σαµαρά όταν τον κάλεσε να µην ερµηνεύει τον Κωνσταντίνο Καραµανλή: «Ο εθνάρχης δεν είπε διασπάστε το κόµµα και ρίξτε την κυβέρνηση. Η ιστορία γράφτηκε και δεν παραγράφεται...», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην γραµµατέας.

Απάντηση Σαµαρά Ο Αντώνης Σαµαράς, αν και µέσω συνεργατών του είχε καταρχήν αφήσει να διαφανεί

Η μάχη χαρακωμάτων άρχισε μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ

ότι δε θα απαντήσει στον Βαγγέλη Μεϊµαράκη κάνοντας λόγο για λογική ύβρεων, χτες βράδυ από τα Γιάννενα σήκωσε το γάντι. «Κάποιοι έχασαν την ψυχραιµία τους. Εγώ δε χάνω τη δική µου. Εχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα, απέναντι στο µέλλον της παράταξης. Προκλήσεις δε µε αγγίζουν, δεν πτοούµαι. Προχωράµε µαζί! Μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί η αγάπη σας. Δεν πειράζει…Το ζητούµενο είναι να βγει κερδισµένη στο τέλος η Νέα Δηµοκρατία. Ο ρόλος µου είναι να ενώνω, όχι να διχάζω. Να επουλώνω πληγές, όχι να τις ξύνω. Η δική τους στάση δε µε αγγίζει. Δεν πτοούµαι, προχωράµε», είπε ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ. Πολιτική κάλυψη στον Βαγγέλη Μεϊµαράκη προσέφερε πάντως η Ντόρα Μπακογιάννη, που ωστόσο διευκρινίζει ότι τα όσα είπε ο πρώην γραµµατέας δεν ήταν σε συνεννόηση µαζί της. Μιλώντας στο «Αχελώος TV» η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε πως τα όσα είπε ο κ. Μεϊµαράκης δεν αποτελούν ύβρεις. «Ο κάθε υποψήφιος έχει τη διαδροµή του», είπε η κ. Μπακογιάννη και συµπλήρωσε πως

«εγώ ήµουν διαχρονικά στη ΝΔ». Ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης, από την πλευρά του, φέρεται αποφασισµένος να συνεχίσει µε βολές κατά του κ. Σαµαρά, µια και, όπως λέει στους συνοµιλητές του, δε θέλει να του επιτρέψει να εµφανίζεται ως ερµηνευτής του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Ο κ. Μεϊµαράκης θυµίζει µάλιστα πως ο πατέρας του ήταν βουλευτής της ΕΡΕ και ιδρυτικό µέλος της ΝΔ το 1974 και πως ο ίδιος ήταν ιδρυτικό µέλος της ΟΝΝΕΔ. Το κλίµα έντασης που προκάλεσε η παρέµβαση Μεϊµαράκη δεν εµποδίζει ωστόσο τη δηµοσιοποίηση των προτιµήσεων των βουλευτών. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε στο Περιστέρι πως ο Αντώνης Σαµαράς θα επανέλθει ως πρόεδρος της ΝΔ, ενώ στην οµιλία του κ. Σαµαρά στα Γιάννενα ήταν παρόντες οι βουλευτές της ΝΔ Καλογιάννης και Τασούλας. Αντίστοιχα παρόντες στις οµιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη στο Αγρίνιο ήταν οι βουλευτές Καραγκούνης, Σαλµάς και Σταµάτης και στην Πάτρα οι βουλευτές Νικολόπουλος και Μπεκίρης.

Αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων για την προεδρία Και τώρα η μάχη του συνεδρίου αλλά και των ανοικτών συγκεντρώσεων. Αυτή είναι η ρήση που ακούγεται από το Σάββατο το απόγευμα και στα τέσσερα αντίπαλα στρατόπεδα της ΝΔ Θεσσαλονίκης, με την 7η Νοεμβρίου να είναι σημειωμένη με έντονο κόκκινο χρώμα σε όλες τις ατζέντες των επιτελείων. Πλέον, το τοπίο επί της διαδικασίας ξεκαθάρισε και αρχίζει πια η μάχη για την οριστική εξασφάλιση όσo γίνεται περισσότερων συνέδρων, αλλά και απλών νεοδημοκρατών εν όψει της τελικής εκλογής. Ταυτόχρονα, τα επιτελεία αποκτούν πλέον στέγη και έδρα για την επικοινωνία τους με τους πολίτες, αποκτώντας έτσι σημείο αναφοράς για την προεκλογική τους δράση. Το πολιτικό γραφείο των φίλων της Ντόρας Μπακογιάννη βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου 30, το αντίστοιχο του Αντώνη Σαμαρά στην οδό Αγίας Σοφίας 5, ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει ανοίξει ύστερα από πολλά χρόνια ξανά το παλιό πολιτικό του γραφείο, που στεγάζεται επί της οδού Φραγκίνη 7. Οσο για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση, αν και πολλοί εκ των πολιτικών του φίλων θεωρούν ότι το άνοιγμα ενός πολιτικού γραφείου είναι κάτι το τελείως απαραίτητο για την προεκλογική του δράση. Με επίκεντρο αυτά τα γραφεία θα κορυφωθεί η μάχη της εξασφάλισης αντιπροσώπων για το συνέδριο που θα ξεκινήσει το Σάββατο στο Ειρήνης και Φιλίας. Το σχετικό «ψηστήρι» έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αρχικό σενάριο προέβλεπε την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ από το συνέδριο. Ετσι, σχεδόν όλοι από τους 4.800 συνέ-

δρους έχουν βολιδοσκοπηθεί ήδη από τα διάφορα επιτελεία τουλάχιστον μια φορά, κάτι που θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες, μια και έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία του συνεδρίου της ΝΔ. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι περιοδείες σε διάφορους νομούς της Βόρειας Ελλάδας με συναντήσεις στελεχών και φίλων των διάφορων συνδυασμών, όπως αυτή των φίλων του Αντώνη Σαμαρά που έγινε το Σάββατο στη Βέροια.

Συγκεντρώσεις Κορύφωση του σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα θα αποτελέσουν βέβαια οι ανοικτές συγκεντρώσεις που θα κάνουν οι υποψήφιοι πρόεδροι στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, για λόγους μάλλον εντυπώσεων οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων δεν γνωστοποιούνται ακόμη, έτσι ώστε να υπάρξει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Πάντως με σημερινά δεδομένα, η κ. Μπακογιάννη μάλλον θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει το χορό των εκδηλώσεων στις 22 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στις 23, ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα γίνει η συγκέντρωση του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, με το ενδεχόμενο να γίνει την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου να θεωρείται ισχυρό. Οσο για τον κ. Ψωμιάδη, αυτός ετοιμάζει μια συγκέντρωση στην Αθήνα, που θα γίνει μάλλον αυτήν την εβδομάδα, ενώ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια απόφαση για τη Θεσσαλονίκη. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Γκαζάκια σε λάθος µητροπολίτη! Μια περίεργη υπόθεση με την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών (γκαζάκια) στη Μητρόπολη της Καλαμαριάς εξετάζουν οι διωκτικές αρχές. Τα μέλη της οργάνωσης «Συμβούλιο αποδόμησης της τάξης», που είχαν αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις με γκαζάκια πριν από δέκα μέρες στα γραφεία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, και της βουλευτίνας Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρύσας Αράπογλου, μπέρδεψαν (;) τους μητροπολίτες. Στην προκήρυξή τους, με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για τις εκρήξεις στα γραφεία των πολιτικών, ανέφεραν ότι είχαν τοποθετήσει και δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς στο σπίτι του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμου, γεγονός, που -όπως υποστήριξαν- αποσιωπήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Στο µητροπολίτη Καλαµαριάς Γκαζάκια όντως τοποθέτησαν, που, μάλιστα, εξερράγησαν μερικώς, όχι όμως στο σπίτι του παναγιοτάτου, Ανθιμου, αλλά στο σπίτι του μητροπολίτη Καλαμαριάς, Προκόπιου! Ο μηχανισμός αποτελούνταν από τέσσερα γκαζάκια κι ένα μπετόνι με εύφλεκτο υλικό και όταν συνέβησαν οι άλλες εκρήξεις, είχε εκραγεί μόνον το ένα γκαζάκι. Χτες το πρωί βρέθηκε ο υπόλοιπος μηχανισμός στον περίβολο της οικίας του σεβασμιοτάτου Προκόπιου, στο κέντρο της Καλαμαριάς κι, όπως αποδείχτηκε, ήταν ανενεργός. Στην προκήρυξή του το «Συμβούλιο αποδόμησης της τάξης» ανέφερε πως «ακόμη κι όταν οι φυλακές γεμίσουν με μερικές δεκάδες πολεμιστών, θα υπάρχουν ήδη άλλοι έτοιμοι στις επάλξεις να αποτελειώσουν όσα άφησαν οι πρώτοι». Κατέληγε, μάλιστα, με τη φράση: «Η Λερναία Υδρα της ανταρσίας, οι 100 επαναστατικές οργανώσεις να μην αφήσουν τίποτε όρθιο στο πέρασμά τους».


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

7

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Επιστροφή στην εσωτερική πολιτική Ωθηση στη λειτουργία της κυβέρνησης καλείται να δώσει από σήµερα ο Γιώργος Παπανδρέου Επιστροφή στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα για τον Γιώργο Παπανδρέου δείχνει η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα.

Ο

πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει ώθηση στη λειτουργία της κυβέρνησής του δίνοντας το «πράσινο φως» για τον ορισµό των πρώτων γενικών γραµµατέων των υπουργείων, ένα ζήτηµα που προκάλεσε ήδη αρκετές τριβές και συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Ταυτόχρονα θα έχει δύο συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίµου: η πρώτη θα γίνει µε τον Ευρωπαίο διαµεσολαβητή Νικηφόρο Διαµαντούρο και η δεύτερη µε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυµο. Ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε την Πέµπτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια στο Λονδίνο, είχε προχτές στην Ντάουνινγκ Στριτ συνάντηση εργασίας µε το Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, µε τον οποίο συζήτησε θέµατα που αφορούν µια νέα αναπτυξιακή στρατηγική, την

τους οποίους θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν οι πολύ σοβαρές εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόσο της Επιτροπής Στίγκλιτς όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, καθώς η Ελλάδα φιλοδοξεί «να φέρει φρέσκο αέρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στη συνάντηση τέθηκαν και θέµατα διεθνούς πολιτικής, όπως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Στα θέµατα αυτά ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στον προβληµατισµό της Ελλάδας σχετικά µε τους κινδύνους διόγκωσης του κύµατος λαθροµεταναστών προς τη χώρα µας.

Οπως φάνηκε από τη συνάντηση Παπανδρέου - Μπράουν, οι δύο χώρες έχουν βρει κοινό βηματισμό σε ορισμένα θέματα

Για ΠΓ∆Μ

αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής, αλλά και ζητήµατα ελληνικού ενδιαφέροντος σχετικά µε τα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία. Οπως φάνηκε από τη συνάντηση µε τον κ. Μπράουν, αλλά και απ’ αυτήν που ακολού-

θησε µε το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιµπαντ, οι δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις έχουν βρει κοινό βηµατισµό σε ορισµένα θέµατα. Οι δύο άνδρες αναζήτησαν τρόπους µε

Αναφορικά µε το ζήτηµα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου πέραν της αναφοράς του στο ρόλο του ΟΗΕ, κατέστησε για µια ακόµα φορά σαφές ότι η εθνική «κόκκινη γραµµή» παραµένει ισχυρή, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναθεώρησής της και ότι πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων ανάµεσα σε ΕΕ και ΠΓΔΜ, θα πρέπει να έχει λυθεί το ζήτηµα της ονοµασίας.


ΕΛΛΑΔΑ

8

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Ηθικά αποκαΐδια Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άφησε πίσω της µόνο «καµένη γη» στα δηµόσια ταµεία, αλλά φρόντισε και να τη νοµιµοποιήσει – αφού, κατά την «αθάνατη» βουλγαράκειο ρήση, «ό,τι είναι νόµιµο είναι και ηθικό»! Ετσι, χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, τη µέρα που έκλεινε η Βουλή ο κ. Π. Παυλόπουλος, στο πλαίσιο, φαίνεται, της «επανίδρυσης του Κράτους», πέρασε στο νόµο-σκούπα 3801, ΦΕΚ 163Α, 4/9/2009, που ρυθµίζει «θέµατα προσωπικού… οργάνωσης και λειτουργίας της Δηµόσιας Διοίκησης», το παΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΚΙ∆Η* ρακάτω άρθρο που διαγράφει µε µια µονοκοντυλιά τις παρανοµίες και τις ρεµούλες στους ΟΤΑ: «Θεωρούνται νόµιµες οι δαπάνες που διενεργήθηκαν µετά την 1/7/2005 (από την Τοπική Αυτοδιοίκηση)... εφόσον αυτές δεν προβλέπονται από την κείµενη νοµοθεσία ή αν παρά τη ρητή πρόβλεψή τους, συνέτρεξαν πληµµέλειες κατά τη διαδικασία ανάληψης της δαπάνης σε βάρος του προϋπολογισµού... Καταλογισµοί, οι οποίοι έγιναν για δαπάνες της προηγούµενης παραγράφου σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των υπαλλήλων του ΟΤΑ και των υπαλλήλων Δηµοσιονοµικού Ελέγχου, εφόσον δεν έχουν εκτελεσθεί ώς τη δηµοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τα τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται» (Αρθρο 34). Να θυµίσουµε ότι µε παρόµοια «φωτογραφική» διάταξη, πέρυσι, παραµονές Χριστουγέννων, µε το νόµο 3731/2012-08, είχε νοµιµοποιήσει αναδροµικά τις παράνοµες -σύµφωνα και µε την «Αιτιολογική Εκθεση» του νόµου- απευθείας αναθέσεις µεταφοράς µαθητών από ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και ταξί. Ενα σκάνδαλο για το οποίο έχει παραπεµφθεί η χώρα µας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέµησης Απάτης (OLAF) µε οµόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου το Φεβρουάριο του 2008 - ύστερα από τις καταγγελίες-καταθέσεις των ΕΛΜΕ-Θ και των µικρολεωφορειούχων –, ενώ ακόµη εκκρεµεί, χωρίς να δίνεται καµιά εξήγηση, η δηµοσίευση του πορίσµατος της έρευνας που διενήργησε το Σώµα Ελεγκτών -Επιθεωρητών Δηµόσιας Διοίκησης.

Γραφεπίαεριοχή της Βενιζέλου θα στηθείλοτονί-

Στην στη Θεσσα είο της Ντόρας κεντρικό επιτελ ίσκεται στην οδό Βενιζέλου βρ εγκαταστακη. Το γραφείο οφο, και εκεί θα όρ ο ίτ τρ ον στ 30, τές που στηρίη και οι εθελον έχ ελ στ τα ύν θο ώην ΥΠΕΞ, ενώ ηφιότητα της πρ λίτες. ζουν την υποψ νία με τους πο νω οι ικ επ η ι τα υ είναι εκεί θα γίνε α του χώρου πο γί λο ιο με ση τη ρικού κέΚρατάμε άς και του ιστο ορ αγ ς τη ιά ρδ στην κα ς... Ν.Ο. ντρου της πόλη

Ατάκαολλούς ήταν η ατάκα της σαββατλθιάε-

Για π και προή ς της ΚΕ της ΝΔ ση ία δρ νε συ ς τικη της συνείδησης ούμενο «φωνή αλ οκ απ ν το ό απ Τι είπε ο πρώην η Μεϊμαράκη. της ΝΔ» Βαγγέλ Δ; Οτι τα όργανα της ΝΔ, ςΝ γραμματέας τη συνέδριο, είναι η έκφραση το ι κα ΚΕ ότι η βάση όπως η ι όσοι νομίζουν ότ ι κα ς τη ς ση ματα από τα της βά ετικά αποτελέσ ορ αφ δι ει άλ θα βγ ... θιά γελασμένοι Ν.Ο. όργανα, είναι βα

μα Τζόγκναιντιγσκμένος εμφανίζεται το τελευττραίέξοιμδιοάσγιτη α την

Αδυ ι μόνο το υ φάτης. Δεν είνα λα Κα ς Οκτωβρίου πο ρο αύ Στ ο λογές της 4ης εκ με ις στ το ι υ κα το κιλά, αλλά ά επανεκλογή ττ ρι πε κά ρι αν από με ηματικά. Ετσι, τον απάλλαξε υ ξεκίνησε συστ του Σέιχ Σου, πο κ νγ κι όγ τζ ό σημείο τεκλογικ σας σε κάποιο ά στ ρο , γιατί μπομπ ε ίτ τον δε τον ενοχλήσετε ν μη ι κα ά λλ Α . ο συνέδριο... μην εκπλαγείτε Ν.Ο. τι θα ψηφίσει στ ι τα τε έφ σκ να ρεί

α μαράκης ήταν κατά πολΠρόσωγέπλη ς Μεϊ ία-

Ο Βαγ σινής συνεδρ πο της προχτε η παρέμβαλούς το πρόσω α ε ιδιαίτερ και ηκ στ ιά ολ σχ ώ αδικασίας, σης, εν μανλή επί της δι ρα Κα α στ Κώ υ ην Ντόρα», η ση το εισε το μάτι στ κλ «έ ον λλ μά ετική εμφάνιπου ριά της έκανε ηγ του Παναμε τη ό απ α οί οπ υσία κή ήταν η παρο γνωστό δικό ση, ενώ δυναμι το με σε λη που μί , το Σάββατο γιώτη Ψωμιάδη, υς πο οί ολ υπ υς το α Γι ο. του τρόπ ημέρα... αν η καλή τους Ν.Ο. μάλλον δεν ήτ

η στευσηοκαλεί η διοργάνωση την Τετάρτ Μεταιδνάράσ μ ου όρ Φ εις πρ ού ητικ

Αντ Διακυβερν λογική υ Παγκόσμιου στόχο την ορθο ΗΕ. στην Αθήνα το ει έχ υ πο η, τευσ υ Ο για τη Μετανάσ τανάστευσης στο πλαίσιο το αντιμε αι ς ντ τη νο νώ ση γα ρι διαχεί η διορ ορες χρι και την Τρίτ άφ μέ δι ες σε χτ ις ό σε απ ιή Ετσι ι κινητοπο κα ις σε λώ ρα δη ι σήμε , στις ρατσιστικές εκ ό αυτές θα γίνε απ ια Μ ς. δα λά ό την Αντιραπόλεις της Ελ μα Βενιζέλου απ αλ άγ ο στ , μα 6 το απόγευ λονίκης... Ξε. βουλία Θεσσα τσιστική Πρωτο

είπαν...

AΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής της ΝΔ «Η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς και είχε άλλη αντίληψη από αυτήν που εμείς νομίζαμε ότι είναι πολιτικό κόστος». Στερνή μου γνώση...

*Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΚΙΔΗΣ είναι πολιτικός µηχανικός - ηθοποιός

Εξω πάµε καλά, µέσα είναι τα δύσκολα!

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Υπουργός Δικαιοσύνης «Δε θεωρώ έτοιμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα για την αποδοχή του νέου εκλογικού νόμου και γι’ αυτό θα χρειαστεί διαβούλευση». Η κοινωνία όμως;

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής της ΝΔ «Δε θα κάνουμε τη ΝΔ κερκίδα, θύρα 13 ή θύρα 7. Εξάλλου, όλοι φοράμε τη φανέλα του κόμματος». Με αποχρώσεις όμως...


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΣΦΗΝΕΣ

Η βάφτιση και ο Ντ’ Αρτανιάν... τογραφίες έδιναν και έπαιρναν, ενώ επακολούθησε συγκέντρωση Ποντίων της περιοχής, όπου, όπως πάντα, ο κ. Ψωμιάδης είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ εισέπραξε αρκετά χειροκροτήματα και απάντησε άμεσα, λέγοντας ότι, αν τα χειροκροτήματα μεταφράζονταν και σε ψήφους, θα ήταν από τώρα πρόεδρος της ΝΔ. Φυσικά, το καλύτερο ήταν η αυτοανακήρυξή του σε Ντ’ Αρτανιάν, τον τέταρτο από τους σωματοφύλακες. Οσο για την πορεία του, ήταν ξεκάθαρος ότι δε θα αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Θα πέσω πάνω στο νήμα», είπε. Ν.Ο.

μποξέρ

Δεν πρόλαβε τελικά τη βάφτιση του 15χρονου Ρομά από το Ελευθέριο - Κορδελιό, που ονομάζεται πλέον Πασχάλης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Νονά έγινε η αντινομάρχης Αθηνά Αηδονά, ενώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, που εκείνη την ημέρα είχε υποχρεώσεις στην ΚΕ της ΝΔ, έχασε και το γλέντι με παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική που ακολούθησε και στο οποίο οι προσκεκλημένοι πλησίασαν τους 100! Πάντως, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ κέρδισε αλλού ψήφους: την Παρασκευή το βράδυ περιόδευσε στην Αρτα και περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης, όπου τα φλας και οι φω-

9

επωνύμως ∆ίκαιο Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται εύκολα. Κάτι τέτοιο ίσχυσε προχτές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη, όπου το θέμα αφορούσε τις μεγάλες αδυναμίες του σημερινού υπουργού Εθνικής Αμυνας: το δίκαιο και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, έναν τομέα που χειρίστηκε τα τελευταία χρόνια στο ΠΑΣΟΚ. Κάθισε για περίπου δύο ώρες ακούγοντας την εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλη Σκουρή, και στο τέλος έθεσε ερωτήματα πολιτικού περιεχομένου. Ν.Ο.

Πρωινός καφές Πρωινό καφέ με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Φίλιππο Σαχινίδη ήπιαν χτες στο υπουργείο Οικονομίας οι πολιτικοί επικεφαλής του υπουργείου Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας και Γιάννης Μαγκριώτης. Και ήταν μάλλον... πικρός ή βαρύς ο καφές, γιατί στην ατζέντα της άτυπης αυτής κουβέντας βρέθηκε η διαμόρφωση του προϋπολογισμού για το υπουργείο για το 2010. Γιατί εκεί αποκαλύφτηκε ότι το παλιό ΥΠΕΧΩΔΕ έχει λαμβάνειν από τον προϋπολογισμό του 2009 περίπου 2 δισ. ευρώ! Ν.Ο.

Πληµµύρες Επιπλέον πονοκεφάλους στα επιτελεία δημιουργεί και η ανάγκη να εκταμιευθούν άμεσα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να μη χαθούν έργα του υπουργείου Υποδομών που είναι ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ. Επίσης, και οι πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές της Πιερίας. Εκεί θα βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με την επιτροπή φορέων του νομού που έχει συγκροτηθεί για το θέμα των διοδίων στην περιοχή Ράχες Μαλιακού - Κλειδί. Καλά ξεμπερδέματα... Ν.Ο.

Παγανή

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας (σκίτσο), με αυτήν του την ιδιότητα κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά θετικά σχόλια. Επικρίθηκε στη συνέχεια από ορισμένους στη ΝΔ γιατί δεν εκτέθηκε για να εκλεγεί βουλευτής και προτίμησε μία θέση στο Επικρατείας. Με την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ορίστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου για την εκλογή νέου προέδρου. Αρκετοί πάλι άρχισαν να τον «χτυπούν» για τις αποφάσεις που πήρε, όμως στη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Σαββάτου η κάλυψη από τον Κώστα Καραμανλή ήταν πλήρης, γεγονός που οδήγησε στο να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις. Φαίνεται πως πλέον μετά και την οριστική συμφωνία για τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου, όπου «στην ψηφοφορία έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος», η αποδοχή του είναι πλέον καθολική!

MANTEIO

Ισορρόπησε ο ∆ηµήτρης Σιούφας

Μια πρώτη επιτυχία μετρά ήδη ο Σπύρος Βούγιας. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατάφερε ύστερα από την επίσκεψή του στο Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών στην Παγανή Λέσβου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και έτσι το πρόβλημα, προς το παρόν, να εκτονωθεί. Μάλιστα, το κέντρο, το οποίο ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσει «Κόλαση του Δάντη», έχει κλείσει και αναβαθμίζεται, ενώ ο στόχος είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, να βρεθεί άμεσα ένας πιο κατάληλλος χώρος. Ξε.

Γιατί ομονόησαν στον τρόπο εκλογής οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ; - Επειδή το διακύβευμα είναι μεγάλο!

25η «Philoxenia» Οι κλαδικές εκθέσεις που πραγµατοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους στην πόλη µας σηµατοδοτούν συχνά την πορεία της οικονοµίας και την εξέλιξη όλων των επαγγελµατικών κλάδων της χώρας µας. Τις ηµέρες που προηγήθηκαν πραγµατοποιήθηκε η 25η Διεθνής Εκθεση Τουρισµού «Philoxenia». Την επισκέφτηκα χτες το πρωί και πρέπει να οµολογήσω ότι η παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος ήταν εντυπωσιακή. Ιδιώτες, κρατικές επιχειρήσεις αλλά ιδιαίτερα η νοµαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση από όλα τα µέρη της Ελλάδας είχαν διαµορφώσει καλαίσθητους χώρους. Σε όλους τους χώρους µοιραζόταν πλούσιο και ενηµερωτικό υλικό και όλη η ατµόσφαιρα ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ δηµιουργούσε ευχάριστα barbounakisbabis@yahloo.gr συναισθήµατα που σε προδιέθεταν να ονειρεύεσαι τον τόπο των µελλοντικών σου διακοπών. Η επαφή και η συζήτηση µε τους ανθρώπους του χώρου µου έδωσαν τη δυνατότητα να αντιληφθώ όσο µπορώ καλύτερα τα δεδοµένα και τα προβλήµατα του ελληνικού τουρισµού. Κοινή οµολογία ότι η χρονιά που πέρασε άφησε πίσω της πολλά προβλήµατα, ιδιαίτερα οικονοµικά, µε τον ξενοδοχειακό κλάδο αποδυναµωµένο και τα έσοδά του να µειώνονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Είναι γνωστό ότι η µοναδική βιοµηχανία που έχει αποµείνει µε προοπτική και ανάπτυξη στον τόπο µας είναι η τουριστική. Τα αρνητικά αυτά δεδοµένα επιδεινώθηκαν µε τις υποτιµήσεις των ξένων νοµισµάτων σε σχέση µε το ευρώ, όπως είναι το δολάριο µε 20% και η αγγλική στερλίνα επίσης το ίδιο.Το στοίχηµα του ελληνικού τουρισµού εστιάζεται την επόµενη χρονιά (2010), αν και προβλέπεται δεύτερη συνεχόµενη χρονιά ύφεσης... Τη νότα αισιοδοξίας έδωσαν κατά τη διάρκεια της 25ης «Philoxenia» η παρουσία για πρώτη φορά συγχρόνως στην 25χρονη λειτουργία της δύο υπουργών: του Παύλου Γερουλάνου και της Αντζελας Γκερέκου. Η κ. Γκερέκου άνοιξε τις πύλες της έκθεσης, ενώ ο κ. Γερουλάνος το βράδυ της Παρασκευής απένειµε τα βραβεία «Μορφέας» και απευθύνθηκε συγχρόνως σε ανθρώπους του ελληνικού τουρισµού. Ο υπουργός δεν αρκέστηκε µόνο στη συµβολική του παρουσία, αλλά κυρίως εγκαινίασε έναν επικοδοµητικό διάλογο µεταξύ Πολιτείας και των επαγγελµατιών του χώρου δείχνοντας ότι είναι βαθύς γνώστης των δεδοµένων που έχουν διαµορφωθεί στον τόπο µας. Η αισιοδοξία των συµµετεχόντων ήταν διάχυτη µετά την οµιλία του κ. Γερουλάνου, που τόνισε σε όλους τους φορείς «ότι θα µε βρείτε σύµµαχο και συνεταίρο» και «επιβάλλεται να βελτιώσουµε όλοι µαζί τη σχέση επιχείρηση - κράτος και να την κάνουµε υγιή και δηµιουργική».


10

ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

3.000 λουκέτα σε δύο χρόνια! Σε βιοτεχνίες και βιοµηχανίες της Θεσσαλονίκης ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Τέλος εποχής για περίπου 3.000 βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες της Θεσσαλονίκης σήμαναν τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών.

Ε

πιχειρήσεις οι οποίες κυριαρχούσαν στον κλάδο τους και έδιναν δουλειά σε χιλιάδες εργαζοµένους, οδηγήθηκαν στο λουκέτο εν µια νυκτί και πλέον η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να «βουλιάξει» στη δίνη της αποβιοµηχάνισης.

Βιοτεχνίες... ώρα µηδέν Απελπιστική είναι η κατάσταση στον κλάδο της βιοτεχνίας, όπου οι υγιείς οικονοµικά επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης είναι µετρηµένες στα δάχτυλα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης, µέσα στο 2008 συνολικά 1.187 βιοτεχνίες διαγράφηκαν από τα µητρώα, ενώ από τις αρχές του έτους µέχρι και τον Ιούνιο άλλες 547 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά. «Οι κλάδοι ένδυσης, υπόδησης και επίπλου είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο, κυρίως λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από τρίτες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Α» ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος, απευθύνοντας έκκληση προς την κυβέρνηση για ενίσχυση του βιοτεχνικού κλάδου πριν να είναι πολύ αργά. Για ορισµένες επιχειρήσεις, όµως, είναι ήδη πολύ αργά, καθώς το λουκέτο αποτελεί µονόδροµο. «Περνάµε κρίσιµες ώρες. Ο τζίρος µας έχει πέσει κατά 50%, δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό και δεν µπορούµε να κρατηθούµε άλλο στην αγορά», ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Βιοτεχνών Κατασκευαστών Ετοίµων Ενδυµάτων Θεσσαλονίκης, Αναστασία Βαβούρα. «Οι περισσότεροι παραµένουµε µέχρι να βγούµε στη σύνταξη και να αποσυρθούµε οριστικά, αφού δεν υπάρχει πλέον µέλλον για τον κλάδο µας», συµπλήρωσε.

Είδος προς εξαφάνιση κινδυνεύουν να γίνουν χρόνο µε το χρόνο και οι βιοτεχνίες υποδηµάτων στη Θεσσαλονίκη. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνδέσµου Υποδηµατοποιών, Δηµήτρη Ζητάκη, ο κλάδος κάποτε αριθµούσε περισσότερες από 200 επιχειρήσεις και σήµερα, µετά βίας έχουν αποµείνει 40 βιοτεχνίες. «Ο κόσµος θέλει φτηνά προϊόντα και οι εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα µας έχουν διαλύσει. Η δουλειά έχει πέσει κατά 30%-50% και δυστυχώς το λουκέτο είναι η µοναδική επιλογή για τους περισσότερους από εµάς», ανέφερε. Ο ίδιος θυµάται µε θλίψη τις εποχές που η παραγωγή του έφτανε τα 40.000 υποδήµατα. «Τώρα µε το ζόρι βγάζω 8.000 και δεν ξέρω πόσο θα αντέξω. Κανείς δεν ξέρει ποιος από εµάς θα είναι επόµενος», κατέληξε.

Βιοµηχανίες σε κρίση «Στον αέρα» βρίσκεται, όµως, και το µέλλον των βιοµηχανιών της Θεσσαλονίκης. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Εµποροβιοµηχανικού Επιµελητηρίου, το 2008 συνολικά 765 βιοµηχανίες οδηγήθηκαν σε λουκέτο και από τις αρχές του έτους, µέχρι σήµερα, ήδη άλλες 499 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση διαγραφής από τα µητρώα του Επιµελητηρίου. Σηµειώνεται, βέβαια, ότι ο πραγµατικός αριθµός των λουκέτων είναι πολύ µεγαλύτερος, καθώς ορισµένες επιχειρήσεις καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες διαγραφής, µε αποτέλεσµα να µην εµφανίζονται στα συγκεντρωτικά στοιχεία. «Εχουµε πτωχεύσεις, έχουµε επιχειρήσεις που υποφέρουν και βιοµηχανίες που προσπαθούν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 αλλά αντιµετωπίζουν µεγάλες δυσκολίες µε τις πιστώτριες τράπεζες. Ο κλάδος συρρικνώνεται και είναι πλέον προφανές ότι είναι λιγότεροι αυτοί οι οποίοι αντέχουν στην αγορά», δήλωσε στον «Α» ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εµµανουήλ Βλαχογιάννης.

Ιστορίες... αποβιοµηχάνισης Η ιστορία του Γρηγόρη Λαµπρίδη ξεκινάει το 1986, κάπου στην περιοχή της Τριανδρίας, όταν µε πολύ κόπο και µεράκι κα-

τάφερε να στήσει µία ολόκληρη επιχείρηση κατασκευής υποδηµάτων. Το τέλος στην ιστορία του γράφτηκε πριν από µερικούς µήνες, µε ένα µεγάλο λουκέτο στην είσοδο του εργοστασίου του, που κάποτε απασχολούσε 35 άτοµα. «Ηλπιζα ότι θα άλλαζε η κατάσταση, αλλά κάθε µέρα ήταν χειρότερη από την προηγούµενη. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχασα συνολικά 300.000 ευρώ», µας λέει. Τώρα πια στο εργοστάσιό του µόνο τα καλούπια και κάποια ξεχασµένα ζευγάρια παπουτσιών µαρτυρούν πως κάποτε εκεί λειτουργούσε µία υγιής επιχείρηση. «Τουλάχιστον πρόλαβα να κλείσω πριν χάσω τα πάντα, όπως συνέβη σε άλλους συναδέλφους µου», καταλήγει.

«Τουλάχιστον πρόλαβα να κλείσω πριν χάσω τα πάντα, όπως συνέβη σε άλλους συναδέλφους μου. Ο κλάδος μας, άλλωστε, έχει εξαφανιστεί, τελειώσαμε», λέει ο Γρηγόρης Λαμπρίδης

«Κάποτε δεν προλαβαίναµε» Στη βιοτεχνία επίπλων του Αναστάσιου Σπυριάδη ο χρόνος φαίνεται να έχει σταµατήσει και ο ίδιος µάταια περιµένει πάνω από το τηλέφωνο για κάποια παραγγελία. «Κάποτε είχε δέκα υπαλλήλους και πάλι δεν προλαβαίναµε τις δουλειές. Τώρα έµεινα µόνος κι αν τηλεφωνήσει κάποιος θα θέλει µονάχα κανένα µερεµέτι ή να του συνδέσουµε τα έπιπλα που αγόρασε από διάφορες άλλες πολυεθνικές εταιρίες», σηµειώνει. Μετά από 44 χρόνια «προϋπηρεσίας» στα παραδοσιακά κουφώµατα, µε θλίψη διαπιστώνει πως πλέον έχουν µείνει ελάχιστες µονάδες κατασκευής επίπλων. «Οι δουλειές έχουν µειωθεί στο 50% και ο κλάδος µας σβήνει µέρα µε τη µέρα. Εγώ κρατιέµαι γιατί σε λίγο βγαίνω στη σύνταξη, αλλιώς θα είχα ήδη κλείσει», λέει µε πίκρα.

Αναστάσιος Σπυριάδης: «Κάποτε δεν προλαβαίναμε τις δουλειές. Είχα δέκα υπαλλήλους κι έδιωχνα τους πελάτες γιατί είχαμε πολλές παραγγελίες. Τώρα, έμεινα μόνος»

«Προσπαθούµε να φανούµε δυνατοί» Με δυσκολία επιβιώνει στην αγορά της Θεσσαλονίκης και η βιοτεχνία ενδυµάτων και πλεκτικής της Ελένης Αλβανού κι ας θεωρείται ως µία από τις ελάχιστες υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου. «Απλά δεν µπαίνουµε µέσα και δε χρωστάµε πουθενά. Αλλά δε βγάζουµε ούτε και κέρδος», εξηγεί η ίδια. Τα 50 άτοµα που ξεκίνησαν να εργάζονται στην επιχείρηση το 1987 σήµερα έχουν γίνει 12 και οι περισσότεροι έχουν κάποια συγγενική σχέση µε την ιδιοκτήτρια.

Αναστασία Βαβούρα, πρόεδρος της Ενωσης Βιοτεχνών Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων Θεσσαλονίκης: «Περνάμε κρίσιμες ώρες. Ο τζίρος μας έχει πέσει κατά 50%»

«Οταν άρχισε ο αθέµιτος ανταγωνισµός, ξεκίνησε και η αντίστροφη µέτρηση. Ο τζίρος µας έχει

Ελένη Αλβανού: «Κρατάμε την επιχείρηση μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες»

µειωθεί κατά 35% και το µέλλον φαντάζει εξαιρετικά δυσοίωνο», επισηµαίνει χαρακτηριστικά.


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στην 303η θέση το ΑΠΘ, σύµφωνα µε τη λίστα του Πανεπιστηµίου της Σανγκάης Την 303η θέση, σε σύνολο 500 πανεπιστημίων στον κόσμο κατέλαβε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη λίστα που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο της Σανγκάης με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2009 (Academic Ranking of World Universities). Στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν τα «πρωτοκλασάτα» πανεπιστήμια της Αμερικής, Χάρβαρντ, Στάνφορντ και Μπέρκλεϊ ενώ το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρίσκεται στην 221η θέση. Επιφυλακτική απέναντι στη λίστα και την κατάταξη των πανεπιστημίων δήλωσε πάντως η αντιπρύτα-

νης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανασία Τσατσάκου. «Υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με το πλαίσιο και τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την τελική διαμόρφωση της εκάστοτε λίστας. Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για μία καθαρά εμπορική ιστορία. Εμείς θέλουμε ένα σύστημα με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι μία αναξιόπιστη λίστα. Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες αξιολογήσεις και καλούμε και τους γονείς να πράττουν το ίδιο και να μη βασίζουν αποφάσεις για τις σπουδές των παιδιών τους σε τέτοιες αμφίβολες λίστες», είπε.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν τα «πρωτοκλασάτα» πανεπιστήμια της Αμερικής

Ο µακρύς... χειµώνας των ελληνικών ΑΕΙ «Κρας τεστ» στην εκπαίδευση από δύο πρωτοετείς φοιτήτριες που σπουδάζουν σε Ελλάδα και ΗΠΑ γλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, η Δανάη Γιαννούλη από το Καρπενήσι οµολογεί πως οι πρώτες της εντυπώσεις από το ακαδηµαϊκό περιβάλλον του ΑΠΘ δεν ήταν εξίσου θετικές. Από την πρώτη κιόλας µέρα, που στριµώχτηκε για ώρες στην ουρά µπροστά από τη γραµµατεία της σχολής για την εγγραφή, έως και τα πρώτα µαθήµατα, όταν οι ίδιοι οι φοιτητές έπρεπε να µεταφέρουν το εκπαιδευτικό υλικό, η Δανάη παραδέχεται πως η οργάνωση δεν είναι το... ατού της σχολής της.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μυρσίνη και η Δανάη δεν έχουν γνωριστεί ποτέ. Πρωτοετείς φοιτήτριες και οι δύο, ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες τις σπουδές τους και έβαλαν πλώρη για τα όνειρά τους.

Μ

όνο που το ταξίδι της Μυρσίνης προβλέπεται να συναντήσει λιγότερες... φουρτούνες, αφού το πανεπιστήµιο όπου φοιτά, το Columbia University αναδείχθηκε ως το 7ο καλύτερο πανεπιστήµιο στον κόσµο, σύµφωνα µε τη λίστα των καλύτερων πανεπιστηµίων της υφηλίου του Πανεπιστηµίου της Σανγκάης, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης όπου φοιτά από το Σεπτέµβρη η Δανάη κατέλαβε ασθµαίνοντας την... 303η θέση!

Ούτε βιβλία ούτε πρόσβαση σε βιβλιοθήκες

Σπουδάζοντας στο Columbia «Η τελική απόφαση για σπουδές στο Columbia πάρθηκε όταν πήγαινα πρώτη λυκείου. Ηταν η χρονιά των καταλήψεων στα σχολεία και τα πανεπιστήµια λόγω των επικείµενων αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστηµα, της βάσης του 10, της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστηµίων κ.λπ.», εξηγεί η 18χρονη Μυρσίνη Μάννεη- Καλογερά. Οπως αναφέρει, εκείνη την περίοδο τα ελληνικά πανεπιστήµια της φάνηκαν τελείως ανοργάνωτα και άναρχα κι αυτό την αποµάκρυνε ακόµα περισσότερο από αυτά. Σήµερα, δηλώνει απόλυτα δικαιωµένη από την επιλογή της. «Εχοντας έρθει από µακριά, µου έγινε πρόταση να µετακοµίσω µια µέρα πιο νωρίς στην εστία µου. Ηταν πραγµατικά εντυπωσιακό, διότι µε τη βοήθεια των µεγαλύτερων φοιτητών, η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε περίπου 45 λεπτά», αναφέρει. «Η βιβλιοθήκη του πανεπιστηµίου έχει µια εντυπωσιακή συλλογή ακαδηµαϊκών συγγραµµάτων και όλοι οι καθηγητές είναι οργανωµένοι, υπεύθυνοι και µε µεγάλη γνώση του αντικειµένου τους. Επιπλέον,

«Η τελική απόφαση για σπουδές στο Columbia πάρθηκε όταν πήγαινα πρώτη λυκείου. Ηταν η χρονιά των καταλήψεων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια», εξηγεί η 18χρονη Μυρσίνη Μάννεη- Καλογερά

«Δεν έχουμε πάρει ακόμη ούτε τα βιβλία μας, παρά μόνο ορισμένες φωτοτυπημένες σημειώσεις, σημειώνει η Δανάη Γιαννούλη, πρωτοετής φοιτήτρια στο ΑΠΘ

το πανεπιστήµιο προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να περάσουν ένα εξάµηνο στο εξωτερικό, σε όποια χώρα επιλέξουν, δουλεύοντας και σπουδάζοντας ενώ υπάρχει και η ευκαιρία για δουλειά σε οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ», δηλώνει.

σµός είναι µεγάλος, δεν έχεις την πολυτέλεια να µην τα πας καλά. Οι φοιτητές που έχουν χαµηλούς βαθµούς, που κόβονται σε µαθήµατα, που δεν τελειώνουν στα 4 χρόνια απλώς δεν αποφοιτούν. Εποµένως, υπάρχει η απαίτηση να διαβάσει κανείς όσο περισσότερο γίνεται. Το διάβασµα είναι απαραίτητο, είναι αναγκαστικό και όχι προαιρετικό», καταλήγει.

Απαραίτητο το διάβασµα Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η φοίτηση στο 7ο καλύτερο πανεπιστήµιο του κόσµου. «Εκτός του ότι ο ανταγωνι-

Σπουδάζοντας στο ΑΠΘ Πρωτοετής φοιτήτρια στο τµήµα Αγ-

«Σίγουρα χρειάζονται ορισµένες αλλαγές για τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν έχουµε πάρει ακόµη ούτε τα βιβλία µας, παρά µόνο ορισµένες φωτοτυπηµένες σηµειώσεις, ενώ προς το παρόν δεν έχω πρόσβαση ούτε στο ακαδηµαϊκό υλικό της βιβλιοθήκης αφού δεν µας έχουν δώσει βιβλιάριο σπουδών, ή δανειστική κάρτα», σηµειώνει. Διηγείται, ακόµη, την έκπληξη µίας καθηγήτριας, όταν στο µάθηµά της εµφανίστηκαν µόλις... έξι φοιτητές, επειδή οι υπόλοιποι δεν είχαν ενηµερωθεί για την ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στη γραµµατεία του τµήµατος. «Αν τύχει να περάσεις από τη γραµµατεία και δεις τις ανακοινώσεις, είσαι τυχερός, αλλιώς...», λέει. Αναφορικά µε τις ώρες διαβάσµατος και τις απαιτήσεις της σχολής, παραδέχεται πως δεν υπάρχει µεγάλη πίεση, ωστόσο, σχεδόν κάθε εβδοµάδα οφείλει να παρουσιάζει ορισµένες εργασίες στους καθηγητές της. Παρ΄όλα αυτά, η Δανάη παραµένει αισιόδοξη και εξακολουθεί να πιστεύει στο µέλλον της σχολής της και την αξία του πτυχίου τους, κυρίως χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλει το εκπαιδευτικό προσωπικό. «Οι καθηγητές µας κάνουν ό,τι µπορούν δεδοµένων των συνθηκών, είναι δίπλα µας και µας βοηθούν µε κάθε τρόπο», καταλήγει.


12

ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Με «καπέλο» φρούτα και λαχανικά Σε υπερδιπλάσιες τιµές από αυτές του παραγωγού φτάνουν στο καλάθι της νοικοκυράς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΠΗ ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Από χτες 1η Νοεμβρίου, τέθηκαν σε ισχύ οι νέες αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί, όπως προέβλεπε η υπουργική απόφαση του περασμένου Απρίλη, επί θητείας του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ειδικότερα, από 1η Νοεμβρίου η τιμή της μονής ταρίφας διαμορφώνεται στα 0,60 ευρώ/χλμ., από 0,48 λεπτά/ χλμ. που ίσχυε και αντίστοιχα, η διπλή ταρίφα διαμορφώνεται στο 1,05 ευρώ/χλμ. από 0,84 ευρώ/χλμ. που ίσχυε μέχρι πρότινος. Η απόφαση μάλιστα προβλέπει και τρίτη δόση ανατιμήσεων το Μάιο του 2010, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προτίθεται να επανεξετάσει το καθεστώς των αυξήσεων στο συγκεκριμένο κλάδο.

«Τσουχτερές» είναι οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων στην αγορά, αφού οι καταναλωτές αναγκάζονται να αγοράζουν σε υπερδιπλάσιες τιμές τα οπωροκηπευτικά σε σύγκριση με το χωράφι.

Α

ντίθετα, οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών πωλούν για «ψίχουλα» τη σοδειά τους και καταγγέλλουν ότι µεσάζοντες και κερδοσκόποι αισχροκερδούν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, αφού βάζουν «καπέλο» στα προϊόντα που φτάνει ακόµη και το 500%.

Χαµηλά στη χονδρική Παράγοντες της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης επισηµαίνουν ότι οι τιµές της χονδρικής στα περισσότερα προϊόντα είναι χαµηλές και δεν παρουσιάζουν αυξήσεις. Μάλιστα, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ζήτηση των οπωρολαχανικών µειώθηκε κατά 30% έως 40% σε σύγκριση µε πέρσι, εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης και της οικονοµικής δυσχέρειας των χαµηλόµισθων και των συνταξιούχων. Σε υπερδιπλάσιες τιµές από αυτές του παραγωγού φτάνουν στο καλάθι της νοικοκυράς λαχανικά και φρούτα εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κιλό µαρούλια φεύγει από το χωράφι στην τιµή των 30 λεπτών, αλλά στη λιανική η µέση τιµή φτάνει στο 1,50 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά 500%). Επίσης, οι αγρότες πωλούν στους εµπόρους ένα κιλό κολοκυθάκια 40 λεπτά το κιλό, στη χονδρική η µέση τιµή είναι 50 µε 70 λεπτά, ενώ στην αγορά πωλούνται 1,20 ευρώ το κιλό (διαφορά 300% από το χωράφι στο ράφι). Το σπανάκι φεύγει από το αγρόκτηµα στην τιµή των 30 λεπτών το κιλό, στη χονδρική

Νέες αυξήσεις στα κόµιστρα των ταξί

Τροχαίο µε θύµα 43χρονο Σύμφωνα με παράγοντες της λαχαναγοράς, η ζήτηση των οπωρολαχανικών μειώθηκε κατά 30% έως 40% σε σύγκριση με πέρσι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

πιάνει 50 µε 60 λεπτά, αλλά στα µανάβικα και τα σούπερ µάρκετ η λιανική τιµή του προϊόντος κυµαίνεται από 0,90 λεπτά έως 1,20 ευρώ το κιλό («καπέλο» έως και 400%). Επίσης, το κουνουπίδι πωλείται στους εµπόρους 50 λεπτά το κιλό, στη λαχαναγορά περίπου 90 λεπτά και στη λιανική φτάνει το 1 µε 1,25 ευρώ το κιλό (αύξηση έως 250%).

Οι χειρότερες «Οι τιµές των λαχανικών είναι οι χειρότερες των τελευταίων χρόνων. Αυτήν την περίοδο οι πράσινες σαλάτες, τα κολοκυθάκια, το σπανάκι, και τα κουνουπίδια πωλούνται από 20 έως

το πολύ 40 λεπτά το κιλό, αλλά στην αγορά πωλούνται µε “καπέλο’’ και κάποιοι αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών. Με τέτοιες τιµές δεν µπορούν να καλυφτούν τα έξοδά µας, αλλά ούτε και µπορούµε να βγάλουµε µεροκάµατο. Μεγάλο µέρος της παραγωγής µας µένει απούλητο, αφού υπάρχει µεγάλη µείωση και στη ζήτηση από εµπόρους και καταναλωτές», δήλωσε ο Γιώργος Σκανδύλας, παραγωγός από τα Βασιλικά.

Υψηλές και στα φρούτα Σε υψηλά επίπεδα είναι και οι τιµές των φρούτων. Ενα κιλό µήλα α’ ποιότητας πωλείται στο

χωράφι 80 λεπτά, στη χονδρική έως 1,10 ευρώ, αλλά στα µανάβικα φτάνει και τα 2 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά 250%). «Οι τιµές των κηπευτικών και των φρούτων είναι σταθερές και προσιτές στη λαχαναγορά, ωστόσο στη λιανική οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά βασικά είδη. Σε σύγκριση µε πέρσι, η ζήτηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης για τα οπωρολαχανικά παρουσιάζει µείωση από 30% έως 40%, αφού ο κόσµος δεν έχει χρήµατα για να αγοράσει», είπε ο Παναγιώτης Μαµαλικίδης, γενικός γραµµατέας του Συνδέσµου Εµπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΛΘ).

Συλλαλητήριο ενάντια στην τροµοκρατία προτείνουν πανεπιστηµιακοί Κάλεσμα για κεντρικό παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στη βία και την τρομοκρατία αλλά και για την υπεράσπιση των θεμελιωδών κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «επιβάλ-

λεται η εγρήγορση και η δραστηριοποίηση της κοινωνίας με στόχο όχι μόνο την περιθωριοποίηση και απομόνωση των δραστών αλλά και της ιδεολογίας που επικαλούνται, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους». Υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκε και ο Γιάννης Κρεστενίτης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλό-

γου μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ. «Πρόκειται πράγματι για μία θετική απόφαση και πρέπει όλη η κοινωνία να ενεργοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Α» ενώ συμπλήρωσε πως στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης θα ληφθεί η απόφαση για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Ενας άνδρας 43 ετών άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης. Το δυστύχημα συνέβη στις 00.05 στη συμβολή των οδών Δενδροποτάμου και Ζαΐμη. Το Α’ Τμήμα Τροχαίας διενεργεί προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Εκδήλωση λόγου για τον Σεφέρη «Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποιητική τέχνη: Μερικές Σκέψεις» είναι το θέμα ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Κεχαγιόγλου σήμερα στις 8.15 το βράδυ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, «Ο Φιλόλογος».


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στον κόσµο του... facebook 15χρονη έφυγε από το σπίτι της στη Χαλκιδική για να συναντήσει 17χρονο στο Αργοστόλι ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Μία γνωριμία μέσω της γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, facebook, οδήγησε το Σάββατο μία 15χρονη κοπέλα από τη Χαλκιδική στην απόφαση να το σκάσει από το σπίτι της και να αναζητήσει το φίλο της που βρισκόταν στο... Αργοστόλι.

Σ

37

ύµφωνα µε τις πρώτες πληροφορίες, η ανήλικη κοπέλα ξόδευε πολλές ώρες στο διαδίκτυο συνοµιλώντας µε το 17χρονο από το Αργοστόλι, ενώ, µάλιστα, είχε αναφέρει και στους γονείς της την επιθυµία της να τον επισκεφτεί. Το πρωί του Σαββάτου η 15χρονη αποφάσισε να κάνει πράξη την επιθυµία της και το έσκασε από το σπίτι της, στη Χαλκιδική, προκειµένου να βρεθεί δίπλα στο 17χρονο. Λίγες ώρες αργότερα, οι γονείς της ανησύχησαν για την απουσία της και κατήγγειλαν την εξαφάνισή της στην Αστυνοµία αναφέροντας και τη σχέση που είχε αναπτύξει η νεαρή κοπέλα µε το 17χρονο. Η περιπέτεια της 15χρονης έλαβε τέλος αργά το βράδυ της ίδιας ηµέρας, όταν εντοπίστηκε από αστυνοµικούς στο Αργοστόλι και επέστρεψε στους γονείς της. Με αφορµή το περιστατικό, η πρό-

εδρος της οργάνωσης «Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωµένοι Ικανοί» (ΝΕΟΙ), Αννα Ευθυµίου, επισήµανε για µία ακόµη φορά τους κινδύνους που µπορεί να ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, σηµειώνοντας πως οι γνωριµίες µέσω τσατ ρουµ και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης µπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνες. «Παρατηρούµε πως το τελευταίο διάστηµα έχουν αυξηθεί σηµαντικά οι φιλίες ακόµη και οι σχέσεις που αναπτύσσονται µέσω του διαδικτύου. Χρειάζεται, όµως, µεγάλη προσοχή, καθώς πίσω από τη φωτογραφία ενός 15χρονου µαθητή µπορεί να κρύβεται ένας άνδρας µεγαλύτερης ηλικίας µε πονηρές διαθέσεις», ανέφερε.

ρισσότερο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στελέχη της επιχείρησης εξετάζουν ήδη τη δυνατότητα να θέσουν το σταθμό εκτός λειτουργίας, προφασιζόμενοι τεχνική βλάβη, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα του λιγνίτη.

Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται ο ιός της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Δύο ακόμη άτομα που κόλλησαν τον ιό Η1Ν1 έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της νέας γρίπης σε πέντε, ενώ τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φθάσει στα 2.725. Σύμφωνα, όμως, με τους επιδημιολόγους, τα περιστατικά του ιού Η1Ν1 στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών εμφανίζει ήπια συμπτώματα και δεν καταφεύγει σε ιατρικές υπηρεσίες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε χτες πως μία 16χρονη κοπέλα που έπασχε από οξεία λεμφογενή λευχαιμία και είχε κολλήσει τη νέα γρίπη πριν από δύο μήνες, απεβίωσε λόγω του υποκείμενου νοσήματός της. Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν άνδρα 42 ετών, ο οποίος απεβίωσε λόγω καταπληξίας και οξείας καρδιακής ανεπάρκειας. Ο 42χρονος ασθενής έφυγε από τη ζωή λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη και ήταν θετικός στον ιό Η1Ν1. Ωστόσο, οι γιατροί και το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν την ιατροδικαστική έκθεση, προκειμένου να διευκρινιστεί αν η καρδιακή ανεπάρκεια προκλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης ή ο ασθενής έπασχε από σοβαρό καρδιολογικό νόσημα πριν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.

Τα ορυχεία

Το εµβόλιο

Στη δραματική αυτήν κατάσταση περιήλθε ο σταθμός, σύμφωνα με εργαζομένους και συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ, εξαιτίας της αδυναμίας του αναδόχου της εκμετάλλευσης του ορυχείου Αχλάδας να προμηθεύσει το σταθμό με το ορυκτό καύσιμο, αλλά και εξαιτίας της διαχρονικής αδυναμίας της διοίκησης της επιχείρησης να προβλέψει και να προγραμματίσει έγκαιρα την τροφοδοσία του σταθμού με λιγνίτη. «Ο πλέον οικονομικός αλλά και περιβαλλοντικά φιλικός σταθμός της χώρας αυτήν τη στιγμή έφτασε στα όριά του και απειλείται να κλείσει, γιατί η ΔΕΗ δεν προγραμμάτισε σωστά. Αν δε δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση των ορυχείων Βεύης και Κλειδίου, δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα», επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου «Λυγκιστής», Χρήστος Δεληγιώργης. Ο κ. Λάππας παραδέχτηκε πως ο συγκεκριμένος σταθμός «δε θα έπρεπε να τροφοδοτείται μόνον από την Αχλάδα, αλλά και από τα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδίου».

Την ίδια ώρα τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να προστατευθούν έναντι του αναμενόμενου πανδημικού κύματος και προτρέπουν τους Ελληνες να εμβολιαστούν κατά του ιού Η1Ν1. Τονίζουν πως δεν πρέπει να φοβούνται, καθώς το εμβόλιο έχει, μέχρι στιγμής, μόνο «τοπικού» χαρακτήρα παρενέργειες, όπως μικρό πόνο ή πρήξιμο στο σημείο εμβολιασμού. Παράλληλα έχει τεθεί σε εφαρμογή η λεγόμενη «φαρμακοεπαγρύπνηση» και μόλις αναφερθεί κάποια σοβαρή παρενέργεια, θα κινητοποιηθούν οι γιατροί και οι αρμόδιες αρχές.

∆ίπλα στα παιδιά Σύµφωνα µε την κ. Ευθυµίου, οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να επισηµαίνουν τυχόν αλλαγές στη συµπεριφορά των παιδιών τους. «Οταν βλέπουν πως τα παιδιά τους ξοδεύουν πολλές ώρες κλεισµένα στα δωµάτιά τους µπροστά στον υπολογιστή, πρέπει να αντιλαµβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά και να λαµβάνουν τα απαραίτητα µέτρα. Είναι ανάγκη να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά και να διατηρούν και οι ίδιοι καλή σχέση µε το διαδίκτυο, ώστε να µπορούν να τα ενηµερώνουν και να τα ελέγχουν, όταν κρίνεται σκόπιµο», κατέληξε.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δείχνουν τα παιδιά και οι γονείς τους σε ό,τι αφορά τις σχέσεις που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο, συνιστούν οι ειδικοί

«Σβήνει» ο ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία του πλέον σύγχρονου ατμοηλεκτρικού σταθμού της χώρας, του ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα, λόγω έλλειψης λιγνίτη. Ο σταθμός ισχύος 330 μεγαβάτ αυτήν τη στιγμή λειτουργεί με μειωμένο φορτίο της τάξεως των 220 μεγαβάτ, προκειμένου να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο καύσιμο, καθώς τα αποθέματα λιγνίτη μειώθηκαν ραγδαία. «Αυτήν τη στιγμή στην αυλή του σταθμού υπάρχουν 47.000 τόνοι λιγνίτη, απόθεμα που επαρκεί μόνο για τις επόμενες 4 ημέρες. Το όριο ασφάλειας του αποθέματος θα έπρεπε να ανέρχεται σε 150.000 τόνους, όταν ο σταθμός για να λειτουργεί απρόσκοπτα χρειάζεται καθημερινά 10.000 τόνους», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης. «Δε σας κρύβω ότι αυτήν τη στιγμή η ΔΕΗ είναι με την πλάτη στον τοίχο», παραδέχτηκε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Veto» της Κοζάνης ο γενικός διευθυντής του Ενεργειακού και Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Λάππας. Οπως επισήμανε, «η ΔΕΗ έχει περιέλθει σε αυτήν τη θέση εξαιτίας του γεγονότος ότι ο αποκλειστικός προμηθευτής της μονάδας με λιγνίτη, το ορυχείο δηλαδή της Αχλάδας, από τις 24 του

Λόγω έλλειψης λιγνίτη, κινδυνεύει να κλείσει ο ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα

Οκτώβρη δίνει καθημερινά ελάχιστες ποσότητες, που κυμαίνονται από 800 έως 3.000 τόνους λιγνίτη ημερησίως». Η ΔΕΗ αναγκάστηκε να εισαγάγει από τη Βουλγαρία 50.000 τόνους λιγνίτη ενώ την ίδια στιγμή για να κρατήσει τη μονάδα ζωντανή μεταφέρει καθημερινά 2.000 τόνους από το ορυχείο Μαυροπηγής (60 χιλιόμετρα απόσταση). Το κόστος για την επιχείρηση είναι τεράστιο. Μόνον η εισαγωγή λιγνίτη από τη Βουλγαρία ξεπερνά, σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, τα 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, στον ορίζοντα δε διαφαίνεται κάποια λύση, όσο μάλιστα οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν ολοένα και πε-

∆ύο θάνατοι ασθενών που νόσησαν από τον Η1Ν1


38

ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αυξάνονται τα διαζύγια χρόνο µε το χρόνο Από το Σεπτέµβριο του 2008 µέχρι το Σεπτέµβριο του 2009 κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης 2.780 αιτήσεις ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΑΘΗΣ ΣΙ∆ΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Τα «σεξ μπαρ» δε μοιάζουν καθόλου με τα εξαθλιωμένα, παραδοσιακά πορνεία του παρελθόντος

Αύξηση παρουσιάζουν κάθε χρόνο οι αιτήσεις διαζυγίων στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι φέτος το Σεπτέμβριο κατατέθηκαν συνολικά (συναινετικά και με αντιδικία) 2.780 αιτήσεις διαζυγίων. Αντίστοιχα για την ίδια περίοδο από το 2007 μέχρι και το 2008 κατατέθηκαν 2.674 αιτήσεις διαζυγίων και το 2006 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 κατατέθηκαν 2.532 αιτήσεις διαζυγίων.

Σ

ύµφωνα µε στοιχεία, αντιστοιχεί περίπου ένα διαζύγιο σε κάθε τρεις θρησκευτικούς γάµους. Στην Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης – Καλαµαριάς το 2008 εκδόθηκαν 428 άδειες γάµου και έγιναν 98 αιτήσεις διαζυγίων. Αντίστοιχα, στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως για το ίδιο χρονικό διάστηµα κατατέθηκαν 311 αιτήσεις διαζυγίων, ενώ οι άδειες γάµου ήταν 1.596. Η αναλογία είναι ακόµα πιο αξιοσηµείωτη στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου µόνον πέρσι έφτασαν στα γραφεία της 600 διαζευκτήρια, ενώ οι άδειες γάµου δεν ξεπέρασαν τις 1.610. Ο πατήρ Παλαιολόγος συµβουλεύει τα νέα ζευγάρια «να έχουν ωριµότητα στη σκέψη τους και να το σκέφτονται πολύ καλά πριν πάρουν την απόφαση να παντρευτούν».

Αιτία η ανωριµότητα Σύµφωνα µε τους υπεύθυνους των γραφείων γάµου των Μητροπόλεων του ν. Θεσσαλονίκης τα αίτια τις περισσότερες φορές των διαζυγίων είναι η ανωριµότητα στις σχέσεις αλλά και η αρνητική εµπλοκή τρίτων στη σχέση του ζευγαριού. «Κάθε χρόνο έχουµε αύξηση στα διαζύγια. Από την αρχή του έτους ώς σήµερα έφτασαν στα χέρια µας 22 αιτήσεις διαζυγίων. Αν συνεχίσουµε έτσι θα ξεπεράσουµε σίγουρα τις περσινές αιτήσεις», δήλωσε ο πατήρ Σεβαστιανός, υπεύθυνος του γραφείου γάµων στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά. Στη συγκεκριµένη Μητρόπολη για το έτος 2008 κατατέθηκαν 38 αιτήσεις διαζυγίων, ενώ οι άδειες γάµου για το ίδιο χρονικό διάστηµα ήταν µόνο 288. Σύµφωνα µε τα πρόσφατα επίσηµα στοιχεία της γ.γ. της ΕΣΥΕ , µικρή αύξηση παρατηρείται στους γάµους για το ν. Θεσσαλονίκης καθώς το 2006 είχαµε 5.974 γάµους (σύµφωνα µε τον τόπο κατοικίας του γαµπρού) ενώ το 2007 ήταν ελαφρώς αυξηµένοι σε 6.253. Μάλιστα, η προτίµηση του θρησκευτικού γάµου φαίνεται πως καλά κρατεί και υπερισχύει σταθερά έναντι του πολιτικού. Συγκεκριµένα, για την κεντρική Μακεδονία το έτος 2007 από τους 10.093 γάµους που πραγµατοποιήθηκαν συνολικά, οι 6.371 ήταν θρησκευτικοί και οι 3.722 πολιτικοί.

Στην Κοµοτηνή το 10% των θαµώνων «σεξ µπαρ» φτάνει στο διαζύγιο Στο... διαζύγιο οδηγήθηκε ένας στους δέκα θαμώνες των λεγόμενων «σεξ μπαρ» της Ροδόπης, ενώ πολύ συχνοί ήταν και οι οικογενειακοί καβγάδες, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι ερωτώμενοι στην έρευνα «DeStoLi», που έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Αγις» για τη ζήτηση στη σωματεμπορία στην περιοχή του νομού Ροδόπης, την περίοδο 2005 - 2007. «Το φαινόμενο ήταν μάλιστα σε ιδιαίτερη έξαρση τη δεκαετία του 1990 και φυσικά συνδέεται με το τράφικινγκ, που τροφοδοτούσε αυτά τα μπαρ, όπως και σήμερα, με γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια», εξηγεί ο Ιωάννης Κυριαζής, δικηγόρος στην Κομοτηνή. Η έρευνα παρουσιάστηκε χτες στη διημερίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με θέμα «Εμπορία Ανθρώπων - Παράγοντες και επιπτώσεις» από τον Κωνσταντίνο Κοσμάτο, λέκτορα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, και τους Χρήστο Λαμπάκη και Γιώργο Σάρλη από τη Θεσσαλονίκη.

Χώρισε το 10% Τα οικονομικά προβλήματα που τους δημιούργησε η συνήθειά τους να συχνάζουν σε τέτοια μέρη και σπανιότερα η απόφασή τους να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία και να φύγουν με μια εκδιδόμενη κοπέλα οδήγησε το 10% των ερωτηθέντων στο διαζύγιο, σύμφωνα με την έρευνα. Ενας στους τρεις δήλωσε πως δε χώρισε, αλλά αποφάσισε να συντηρεί μια εκδιδόμενη αλλοδαπή, ενώ κυρίως ηλικιωμένοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στους λεγόμενους «μικτούς γάμους» με μια γυναίκα που γνώρισαν σε «σεξ μπαρ». Εξάλλου η πλειοψηφία των γυναικών, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, φαίνεται να έμενε στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης από δύο μήνες έως και ένα χρόνο και στη συνέχεια έφευγαν προς άλλες πόλεις.

«Ολοκληρωµένη διασκέδαση» Τα λεγόμενα «σεξ μπαρ» δεν έχουν το χαρακτήρα των γνωστών πορνείων που προορίζονται αποκλειστικά για την παροχή σεξουαλικών απολαύσεων. Προσφέρουν, όπως απαντούσαν και οι ερωτηθέντες στην έρευνα, ολοκληρωμένη διασκέδαση με μουσική, ποτό και γυναίκες και δεν έμοιαζαν με τα εξαθλιωμένα παραδοσιακά πορνεία. Οι γυναίκες που δούλευαν εκεί προέρχονταν από οργανωμένα κυκλώματα τράφικινγκ, καθώς, όπως αντιλαμβάνονταν και οι ίδιοι οι «θαμώνες», σε ποσοστό έως 50%, είτε είχαν έρθει νόμιμα και στη συνέχεια τους πήραν τα χαρτιά, είτε

παράνομα και κάποιος ασκούσε επάνω τους ψυχολογική περισσότερο βία παρά σωματική.

«Αντρικό» και «γυναικείο»... ποτό Ενα απλό «αντρικό» ποτό, όπως πίνεται σε κάθε μαγαζί, κόστιζε από πέντε έως δέκα ευρώ. Το «γυναικείο», όμως, συνοδευόμενο με πεντάλεπτη γυναικεία συντροφιά έφτανε τα 20 ευρώ και άγγιζε τα 100, όταν το ποτό γινόταν ένα μπουκάλι σαμπάνια. Ανάλογα πάντα με την ηλικία και την εμφάνιση της κοπέλας, η σεξουαλική συνεύρεση, που γινόταν πάντα μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο του μαγαζιού, ξεκινούσε από τα 100 ευρώ και έφτανε τα 500, στοιχείο που δείχνει πως τα «κέρδη» δεν πήγαιναν στις κοπέλες.

Η «συµµετοχή» της Αστυνοµίας Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η αντίληψη των πελατών για το ρόλο της Αστυνομίας. Ενώ οι πελάτες παρατηρούν χρόνο με το χρόνο μια κεκαλυμμένη λειτουργία των «σεξ μπαρ», λόγω των συχνών ελέγχων της Αστυνομίας, μια άλλη μερίδα ερωτηθέντων βλέπει τη συμμετοχή τους στη σωματεμπορία γυναικών με τέσσερις κατά σειρά τρόπους. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, η κυριότερη μορφή συμμετοχής ήταν η επίσκεψη των αστυνομικών σε αυτά τα μπαρ ως πελατών. Κάποιοι παρατήρησαν επίσης πως οι αστυνομικοί δέχονταν και «δώρα», όπως το να πίνουν δωρεάν με απώτερο σκοπό να «κάνουν τα στραβά μάτια». Στο τέλος της λίστας με τους τρόπους που η Αστυνομία συμμετείχε στα κυκλώματα σωματεμπορίας γυναικών αναφέρεται η πώληση προστασίας στα μπαρ.

Οι εκµυστηρεύσεις Σε περίπτωση απόκτησης εμπιστοσύνης, συχνά γίνονταν και εκμυστηρεύσεις με πρωτοβουλία των γυναικών, που τους μιλούν πολύ για τη ζωή τους στην πατρίδα και την προσωπική κατάστασή τους εκεί, πριν έρθουν στην Ελλάδα. Τους περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα, η οποία απετέλεσε και το λόγο της μετανάστευσής τους και την εργασία τους στο χώρο αυτό. Σύμφωνα με τις εκμυστηρεύσεις αυτές, πρόκειται για γυναίκες ως επί το πλείστον μορφωμένες, που νόμιζαν ότι θα εργαστούν αλλού και όχι ότι θα καταλήξουν, σε αυτά τα μπαρ. Κάποιες από αυτές έχουν αφήσει πίσω στην πατρίδα τους τις οικογένειές τους, τους συζύγους ή ακόμη και τα παιδιά τους. ΒΑΣΩ ΝΤΟΥΝΑ


ΕΛΛΑΔΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

Αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήµιο Ξεκίνησε χτες, 1η Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), για το ακαδημαϊκό έτος 20102011. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους έως και τις 10 Δεκεμβρίου διεκδικώντας μία από τις 7.400 προσφερόμενες θέσεις για τα συνολικά 32 προγράμματα σπουδών.

ΛΟΤΤΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ σημειώθηκε στην πρώτη κατηγορία του ΛΟΤΤΟ εξάρια. Στη δεύτερη κατηγορία 5+1 βρέθηκε ένας νικητής, που κερδίζει 50.000,00 ευρώ. Ακόμη, βρέθηκαν 13 πεντάρια (1.500,00), στην τέταρτη 556 (30,00) και στην πέμπτη 13.578 (1,50). Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι 2, 30, 31, 39, 41, 44 και bonus το 3.

ΤΖΟΚΕΡ ΕΝΑΣ υπερτυχερός, που κερδίζει 5.000.000,00 ευρώ βρέθηκε, στην πρώτη κατηγορία του Τζόκερ 5+1. Στην κατηγορία 5 βρέθηκαν εννέα νικητές (57.086,32), στην 4+1, 58 (2.500,00), στην 4, 1.405 (50,00), στην 3+1, 2.753 (50,00), στην 3, 63.822 (2,00), στη 2+1, 36.827 (2,00) και στην 1+1, 171.606 (1,50). Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι 4, 9, 13, 44, 45 και Τζόκερ το 15.

ΠΡΟΤΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ σημειώθηκε στην πρώτη κατηγορία του ΠΡΟΤΟ. Στη δεύτερη κατηγορία βρέθηκαν δύο νικητές, που ο καθένας κερδίζει από 25.000,00 ευρώ, στην τρίτη 29 (2.500,00), στην τέταρτη 238 (250,00), στην πέμπτη 2.318 (25,00) και στην έκτη 22.838 (2,00). Ο εφταψήφιος κληρωθείς αριθμός: 4 8 0 7 6 1 0.

SUPER 3/EX TRA 5 ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ SUPER 3 (1η κλήρωση): 0 9 9 SUPER 3 (2η κλήρωση): 9 0 7 SUPER 3 (3η κλήρωση): 6 9 0 EXTRA 5: 19, 30, 31, 32, 35 ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ SUPER 3 (1η κλήρωση): 5 5 6 SUPER 3 (2η κλήρωση): 3 3 7 SUPER 3 (3η κλήρωση): 0 6 0 EXTRA 5: 7, 9, 25, 30, 35

39

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στήριγµα για τους εφήβους η Μονάδα Εφήβων του ΑΧΕΠΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Αποκούμπι» για να ξεκινήσουν μια καλύτερη ζωή αναζητούν τα νεαρά παιδιά και οι γονείς τους που απευθύνονται στη νεοσύστατη Μονάδα Εφήβων του ΑΧΕΠΑ. Εφηβοι από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται αντιμέτωποι με ψυχολογικά προβλήματα, μαθησιακές, σχολικές δυσκολίες και διαταραχές προσωπικότητας, προσπαθούν να ορθοποδήσουν με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού της μονάδας.

Σ

τον ένα µήνα λειτουργίας της αρκετοί έφηβοι έχουν βρει ένα «διαφορετικό φίλο» µέσα στη µονάδα, η οποία, ωστόσο, χρειάζεται ενίσχυση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νέων.

«Αποκούµπι» Προβλήµατα σχέσεων, ψυχολογικές δυσκολίες και προβλήµατα στο σχολείο που ζητούν λύσεις µε τη βοήθεια του εξειδικευµένου προσωπικού απασχολούν τους εφήβους που επισκέπτονται τη µονάδα, η οποία ανήκει στο Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη αυτόνοµη µονάδα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου γενικά το δίκτυο υπηρεσιών για την ψυχοκοινωνική φροντίδα εφήβων «πάσχει». «Στη Μονάδα µπορούν να απευθύνονται έφηβοι ηλικίας 1319 ετών και οι οικογένειές τους για να ζητούν συµβουλές. Παράλλη-

Σύμφωνα με τον Γ. Καπρίνη υπάρχουν κενές θέσεις και χρειάζεται ενίσχυση η Μονάδα Εφήβων του ΑΧΕΠΑ

λα, λειτουργούν και θεραπευτικές υπηρεσίες, δηλαδή εκτός από τη διάγνωση και την παρέµβαση σε κρίση γίνεται θεραπεία, είτε αυτή είναι ψυχοθεραπεία είτε µε φάρµακα. Το εξειδικευµένο προσωπικό παρακολουθεί τα παιδιά, διότι ο έφηβος µε ακραία συµπεριφορά δε σηµαίνει ότι είναι άρρωστος. Μπορεί απλώς να παρουσιάζει κάποια «έκρηξη» ή να βρίσκεται στην αρχή διαφόρων ασθενειών όπως πρώιµης σχιζοφρένειας», ανέφερε στον «Α» ο διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστηµιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, καθηγητής Γεώργιος Καπρίνης. Σύµφωνα µε τον επιστηµονικά υπεύθυνο, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, παιδοψυχίατρο Νίκο Ζηλίκη, «προσφέρουµε υπηρεσίες σε

Εκδοση για τα 120 χρόνια της Γερµανικής Σχολής Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Στέργιου Κρεμέτη για τα 120 χρόνια της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (ΓΣΘ) διοργανώνεται σήμερα, στις 19.30, στην αίθουσα τελετών της ΓΣΘ. Στο βιβλίο «Deutshe Schule Thessaloniki Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης: 120 χρόνια, μια πρώτη προσέγγιση» ξεδιπλώνεται η πολύχρονη ιστορία της ΓΣΘ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και παλιός απόφοιτος του σχολείου, Βασίλης Σκουρής, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Νίκος Μουσιόπουλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου, ο δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης και ο συγγραφέας.

αρκετούς εφήβους. Στη µονάδα όµως δεν αντιµετωπίζονται περιστατικά εφήβων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, καθώς και νέων µε σοβαρή παραβατική συµπεριφορά».

«Χρειαζόµαστε ενίσχυση» Η µονάδα συνεργάζεται µε φορείς και υπηρεσίες εφήβων και είναι στελεχωµένη µε επαγγελµατίες υγείας, ωστόσο υπάρχουν κενές θέσεις. Σύµφωνα µε τον κ. Καπρίνη, αποµένει να οργανωθεί ο ξενώνας βραχείας παραµονής, δυναµικότητας 8 κλινών, για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία εφήβων σε κρίση. «Οι υπηρεσίες που παρέχονται προϋπήρχαν στο ΑΧΕΠΑ. Με την ίδρυση της µονάδας

το προσωπικό ενισχύθηκε. Δυστυχώς παραµένουν κενές εδώ και χρόνια δυο θέσεις ειδικευόµενων παιδοψυχιάτρων εξαιτίας έλλειψης πιστώσεων. Επίσης, από τις 25 θέσεις νοσηλευτών και ψυχολόγων έχουν καλυφτεί οι 17», ανέφερε ο κ. Καπρίνης. Η Μονάδα Εφήβων λειτουργεί στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου 41, στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει νοσοκοµείο ηµέρας 10-15 θέσεων, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευµα. Οσοι έχουν ανάγκη, καλούνται να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2310- 249400, στο «1535» (αυτοµατοποιηµένο σύστηµα «Ιασις») ή να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις, σε περίπτωση που πρόκειται για επείγοντα περιστατικά.

Μεθυσµένος σκότωσε το φίλο του! Σκότωσε το φίλο του και το... μετάνιωσε όταν ξεμέθυσε. Νεαρός μέθυσε, περιήλθε σε κατάσταση... αμόκ, μάλωσε με τους φίλους του και σκότωσε τον έναν. Ακολούθως, υποστήριξε πως το κακό έγινε κατά... λάθος. Το φονικό έγινε τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο 5ο χμ. της παλιάς εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης. Παρέα τριών φίλων ηλικίας 24, 25 και 29 χρόνων διασκέδαζε σε μπαράκι της περιοχής. Ο 25χρονος κατανάλωσε περισσότερο αλκοόλ από όσο άντεχε και διαπληκτίστηκε με παρέα κοριτσιών. Οι φίλοι του τον άφησαν, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο πατέρας του τον έστειλε να ανοίξει το πρατήριο. Στο ίδιο πρατήριο εργαζόταν και ο 24χρονος φίλος του. Ο 25χρονος τηλεφώνησε από το βεν-

ζινάδικο στους φίλους του κατηγορώντας τους πως δεν τον υποστήριξαν στη διένεξή του με τις κοπέλες και τον εγκατέλειψαν, ενώ τους κάλεσε να μεταβούν στο πρατήριο για να απολύσει τον 24χρονο. Οι φίλοι του πήγαν στο βενζινάδικο για να λύσουν την... παρεξήγηση, όμως ο δράστης τους περίμενε με την καραμπίνα του πατέρα του ανά χείρας. Οι δυο φίλοι προσπάθησαν να του την αποσπάσουν, τον κάλεσαν να την αφήσει, ακολούθησε όμως συμπλοκή, με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει το όπλο και να βρουν οι σφαίρες τον 24χρονο στο στήθος... Στην Αστυνομία ο δράστης δήλωσε αρχικά πως δε θυμάται το παραμικρό, όμως αργότερα απέδωσε το φονικό στην... κακιά στιγμή και ανέφερε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το φίλο του, παρά να τον εκφοβίσει.


40

ΔΙΕΘΝΗ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

Προς εκλογές - φάρσα Ο Χαµίντ Καρζάι θα είναι ο µοναδικός υποψήφιος πρόεδρος στο Αφγανιστάν ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙ∆Η dimitouz@yahoo.gr

Ο Αμπντουλάχ κάλεσε τους υποστηρικτές του να μη διαδηλώσουν και να μην μποϊκοτάρουν τις εκλογές

Ο

κίνδυνος καραδοκεί ώστε να τιναχτεί στον αέρα η προσπάθεια των ΗΠΑ και των συµµάχων τους στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ για το σχηµατισµό µιας ισχυρής και αξιόπιστης κυβέρνησης και κατ’ επέκταση να εξαπλωθεί η βία στο Αφγανιστάν. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αµπντουλάχ Αµπντουλάχ, δήλωσε ότι δε θα διεκδικήσει την προεδρία στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, που έχει προγραµµατιστεί για την επόµενη Κυριακή, σε ένδειξη διαµαρτυρίας για την άρνηση του αντιπάλου του και απερχόµενου προέδρου, Χαµίντ Καρζάι, να ικανοποιήσει τα αιτήµατά του σχετικά µε την εκλογική διαδικασία, ώστε να µη σηµειωθεί παρατεταµένη νοθεία, όπως συνέβη στον πρώτο γύρο, στις 20 Αυγούστου. Ο Αµπντουλάχ ζήτησε, µεταξύ άλλων, από τον Καρζάι να καθαιρέσει τον επικεφαλής της Αφγανικής Εκλογικής Επιτροπής, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να καλύψει το σκάνδαλο µε τη νοθεία, και τρεις υπουργούς. Ο Αµπντουλάχ κάλεσε µεν τους υποστηρικτές του να µην µποϊκοτάρουν την ψηφοφορία και να µη διαδηλώσουν, αλλά όλα µάλλον θα εξαρτηθούν από τη διάθεση που θα δείξει ο Καρζάι να συνεργαστεί µαζί του µετεκλογικά, όπως άλλωστε φαίνεται ότι επιδιώκει η Δύση. Σύµφωνα µε τη βρετανική εφηµερίδα «Τάιµς», η οποία επικαλείται Δυτικούς διπλωµάτες, ο Αµπντουλάχ δεχόταν πίεση να µη διεκδικήσει την προεδρία µε

αντάλλαγµα να συνεργαστεί µετεκλογικά µε τον Καρζάι. Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν υπό τη διαµεσολάβηση του επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Εϊντε και του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Καρλ Εϊκενµπερι, και παραλίγο να κατέληγαν σε συµφωνία χτες το πρωί, αλλά την τελευταία στιγµή προέκυψε πρόβληµα.

Προειδοποίηση αντιπάλου Συνεργάτες του Καρζάι δήλωσαν ότι οι εκλογές θα πραγµατοποιηθούν σύµφωνα µε το πρόγραµµα. Λίγες ώρες αργότερα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον επόµενο πρόεδρο και το επιτελείο του, ενώ ο σύµβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Αξελροντ, προσπάθησε να υποβαθµίσει το ζήτηµα, ισχυριζόµενος ότι η αποχώρηση του Αµπντουλάχ δεν αλλάζει την κατάσταση, αφού όλες οι δηµοσκοπήσεις έδει-

χναν ότι θα ηττηθεί. Ωστόσο, η ανένδοτη στάση του Καρζάι και η στήριξη των ΗΠΑ ίσως οδηγήσουν πάρα πολλούς Αφγανούς πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στο σύστηµα διακυβέρνησης και ίσως διαµαρτυρηθούν µε βίαιο τρόπο, καθώς οι εκλογές τείνουν να αποδειχτούν φάρσα. Ηδη, ο Ραµαζάν Μπασαρντόστ, ο οποίος είχε έρθει τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, κατηγορώντας τον Καρζάι για διαφθορά, προειδοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφηµερίδα «Τάιµς» ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει υποστηρικτές του που ενδέχεται να καταφύγουν στη βία για να διαµαρτυρηθούν για την εκλογική διαδικασία. Οι Ταλιµπάν παρακολουθούν τις εξελίξεις µε µεγάλη προσοχή, καθώς είναι έτοιµοι να προσεταιριστούν τους αγανακτισµένους από το πολιτικό σύστηµα πολίτες για να αυξήσουν τη δράση τους και την επιρροή τους στο Αφγανιστάν.

Πυκνή χιονόπτωση στο Πεκίνο χάρη σε τεχνητά µέσα Με τεχνητά μέσα ανακοίνωσαν χτες οι κινεζικές αρχές ότι κατάφεραν να προκαλέσουν πυκνή χιονόπτωση στο Πεκίνο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς η πόλη «ντύθηκε στα λευκά» με τα πάρκα, τις πλατείες, τους δρόμους και τις οροφές των κατοικιών να έχουν σκεπαστεί από χιόνι (φωτογραφία). Η χιονόπτωση στο Πεκίνο καθώς και σε άλλες πόλεις της Κίνας είχε προβλεφθεί πριν από αρκετές ημέρες από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Οι αρχές του Πεκίνου έσπευσαν να επωφεληθούν και

έδωσαν εντολή στους επιστήμονες στο Γραφείο Τροποποίησης Καιρού, το οποίο συστάθηκε ειδικά για να προκαλεί βροχοπτώσεις

και χιονοπτώσεις με τεχνολογικά μέσα, να παρέμβει ώστε να αυξηθεί ο όγκος του χιονιού. Οι επιστήμονες του γραφείου πέτυχαν

χάρη στα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν να αυξήσουν τον όγκο του χιονιού κατά 16 εκατοστά. Το γραφείο αυτό αποτελεί τμήμα της κινεζικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και θεωρείται η μεγαλύτερη υπηρεσία διεθνώς, η οποία ασχολείται με την τροποποίηση του καιρού. Η παρέμβαση της Υπηρεσίας, ώστε η χιονόπτωση να είναι πυκνή στο Πεκίνο, αποφασίστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παρατεταμένης ξηρασίας στην κινεζική πρωτεύουσα.

Βρήκαν έξι πτώµατα σε σπίτι βιαστή Τα πτώματα έξι δολοφονημένων Αφροαμερικανίδων ανακάλυψε η ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ στο σπίτι, στο Κλίβελαντ του Οχάιο, του επίσης Αφροαμερικανού, Αντονι Σόουελ, ο οποίος είχε φυλακιστεί για 15 χρόνια για το βιασμό μιας γυναίκας το 1989. Τα πτώματα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς (φωτογραφία), οι οποίοι ελέγχουν αν ανήκουν σε γυναίκες που αγνοούνται από τον Ιούνιο του 2005, όταν

δηλαδή αποφυλακίστηκε ο Σόουελ, ο οποίος συνελήφθη ξανά το Σάββατο και ανακρίνεται για να διαπιστωθεί αν είναι ο δολοφόνος. Ο ιατροδικαστής εκτιμά ότι τα πτώματα βρίσκονταν στο σπίτι του Σνόου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Υπολόγισαν ζηµιά από διαφθορά πολιτικών Το κόστος από τα σκάνδαλα με μίζες, ξέπλυμα χρημάτων και φοροαπάτες, στα οποία είναι πρωταγωνιστές πολιτικοί της Ισπανίας, κόστισαν στη χώρα πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελ Μούντο». Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο υπολογισμός βασίζεται στα στοιχεία που προέκυψαν από τις δικογραφίες και τις αστυνομικές

έρευνες μόνο για τα 28 πιο σημαντικά πολιτικά σκάνδαλα που συνέβησαν στη χώρα από το 1999 μέχρι σήμερα. Δύο ημέρες πριν από το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος ζήτησε συγγνώμη για μια σειρά σκανδάλων, στα οποία αναμείχτηκαν στελέχη της παράταξης, ενώ πέντε πολιτικοί από την Καταλωνία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για υποθέσεις διαφθοράς.

«Πυρά» Παλαιστινίων κατά των ΗΠΑ Παλαιστίνιοι διπλωμάτες κατηγόρησαν την ηγεσία των ΗΠΑ ότι σκότωσε κάθε ελπίδα για επανάληψη, σύντομα, των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό, διότι στηρίζει την αδιάλλακτη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης να μη διακόψει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ εκφράστηκε από την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χίλαρι Κλίντον,

κατά την επίσκεψή της στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο. Η υπουργός κάλεσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη συνάντησή τους στο Αμπου Ντάμπι το Σάββατο να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ χωρίς προϋποθέσεις. Η ίδια χαρακτήρισε ως «παραχωρήσεις» την υπόσχεση που έλαβε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι θα περιορίσει την επέκταση των οικισμών.


41

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το «Tetro» του Φράνσις Φορντ Κόπολα Ο ίδιος ο Φράνσις Φορντ Κόπολα παρουσίασε χτες στην Αθήνα τη νέα του ταινία «Tetro», η οποία προβλήθηκε ως ταινία λήξης του Ευρωπαϊκού Πανοράματος Κινηματογράφου. Ο Κόπολα περιγράφει την ταινία ως την πιο «προσωπική» του, μιας και «όλοι οι χαρακτήρες ενσωματώνουν προσωπικά μου κομμάτια. Εγραψα μια απολύτως φανταστι-

κή ιστορία που, εν τούτοις, ανέσυρε μνήμες από την οικογένειά μου», δήλωσε ο ίδιος. Η ταινία είχε ανοίξει το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις περασμένες Κάννες, μετά από την άρνηση του Κόπολα να προβληθεί εκτός συναγωνισμού και είναι το πρώτο σενάριο, μετά τη «Συνομιλία», που υπογράφει εξ ολοκλήρου ο διάσημος σκηνοθέτης.

Μαζί και δικαιωµένοι... Αποχαιρετισμός στην Ελλη Παππά, αλλά και στον Νίκο Μπελογιάννη

Η ολοκλήρωση των Προπυλαίων Τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών θα υποδέχονται από τα Χριστούγεννα και πέρα τους επισκέπτες χωρίς σκαλωσιές. Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν τα αναστηλωτικά έργα στη μνημειώδη είσοδο των αρχαίων ναών και ιερών. Ο επίλογος των πολύχρονων επεμβάσεων από την Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) γράφτηκε με την τοποθέτηση του τελευταίου μαρμάρινου δοκαριού στην κεντρική στέγη του μνημείου. Το τεράστιο αυτό αρχιτεκτονικό μέλος έχει μήκος 6,5 μέτρων και βάρος 10,5 τόνων. Απαιτήθηκε ένα τέταρτο της ώρας ( από τις 10.00 - 10.15π.μ.) για να μεταφερθεί. Από κάτω, εκατοντάδες τουρίστες παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την πορεία του ογκώδους μαρμάρου καθώς αυτός υψωνόταν και τραμπαλιζόταν σε ύψος 13 μ. από το έδαφος. Χειροκρότησαν ενθουσιωδώς όταν το είδαν να προσγειώνεται στη θέση του.

Περήφανοι η διευθύντρια της ΥΣΜΑ Μαίρη Ιωαννίδου και ο αρχιτέκτων μελετητής των Προπυλαίων Τάσος Τανούλας παρακολουθούσαν τη μεταφορά. Από το 2002 που άρχισε το ξήλωμα της ανωδομής του κεντρικού κτιρίου κατέβασαν 192 αρχιτεκτονικά μέλη με σκουριασμένα σίδερα της αναστήλωσης Μπαλάνου (1909-1917) και ανέβασαν 335 μέλη, αξιοποιώντας το αρχαίο υλικό που είχε κατέβει παλαιότερα (1990-1993), αλλά και τα διάσπαρτα κομμάτια από τις καταστροφές που υπέστη το μνημείο. Το κόστος δεν υπερβαίνει εκείνο της αναστήλωσης ενός νεοκλασικού, δηλαδή περίπου 6,5 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, όλα τα έργα της Ακρόπολης κατά την περίοδο 2000 - 2009 κόστισαν 32,3 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη στιγμή όμως δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί δεν υπάρχει ροή από το ΕΣΠΑ. Στo μεταξύ, έφυγαν οριστικά εξαιτίας των Π.Δ. Παυλόπουλου 20 πολύτιμοι, λόγω εξειδίκευσης, συμβασιούχοι.

Αγαπήθηκαν παράφορα σε καιρούς δύσκολους, σκοτεινούς. Καρδιοχτυπούσαν με κάθε ήχο, με κάθε ξαφνικό χτύπημα στην πόρτα, με κάθε αναβολή ενός ραντεβού. Τους συνέλαβαν, τους δίκασαν, τους καταδίκασαν σε θάνατο.

Ο γιος και συνονόματος του Νίκου Μπελογιάννη τοποθέτησε τα οστά του πατέρα του επάνω στο φέρετρο της μητέρας του

Ε

κείνη, την Ελλη Παππά, την «τιµώρησαν» να ζήσει, επειδή ήταν µωροµάνα - είχε φέρει στον κόσµο το µονάκριβο γιο τους. Εκείνον, τον Νίκο Μπελογιάννη, τον εκτέλεσαν, πριν από 57,5 χρόνια και τον έθαψαν βιαστικά, νύχτα, στο Γ’ Νεκροταφείο. Η Ιστορία, όµως, είναι συνήθως δίκαιη. Αυτό που ο Νίκος Μπελογιάννης στερήθηκε, µια δηµόσια κηδεία δηλαδή, του το πρόσφερε ο γιος του και συνονόµατός του, προχτές το πρωί, τοποθετώντας και τα δικά του οστά επάνω στο φέρετρο της µητέρας του, Ελλης Παππά. Της Ελλης που πέθανε ακριβώς στη γενέθλια ηµεροµηνία του Νίκου Μπελογιάννη, στις 27 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του Συνασπισµού Αλέξης Τσίπρας σκιαγράφησε κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε την προσωπικότητα της εκλιπούσας. Μίλησε για τη γυναίκα, τη µάνα, την αγωνίστρια, τη σύντροφο, την συγγραφέα και ιστορικό που άφησε τη δική της σφραγίδα. «Η Ελλη Παππά είναι η φυλακισµένη και εξόριστη για χρόνια, που κράτησε όρθιο το ανάστηµά της και το φρόνηµα των συγκρατουµένων της», είπε. «Είναι το κοµµατικό µέλος που δεν δίστασε να πάει κόντρα στον κοµµατικό µηχανισµό. Είναι το ανήσυχο πνεύµα που ήθελε την κάθαρση της µαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις».

«Της χρωστάµε...» Ο Αγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, αποχαιρέτησε την Ελλη Παππά τονίζοντας: «Της χρωστάµε κάτι παραπάνω από την ανάγνωση του Πλάτωνα, του Λένιν, του Χέγκελ και του Μαρξ. Της χρωστάµε το δίδαγµα του πώς κρατιέται κανείς ορθός χωρίς να παραπαίει ή να παραιτείται, πώς περισώζει την αξιοπρέπειά του και πώς λαξεύει την αυτοσυνειδησία του, παρά τα συνεχή κυνηγητά και τις ανηλεείς διώξεις, τα στρατοδικεία, τις φυλακές και τις εξορίες, τις επώδυνες διαψεύσεις των ελπίδων και τις χρεωκοπίες των ιδεολογιών στις οποίες είχε επενδύσει τα ιδανικά του». Ο Δηµήτρης Πλουµπίδης, γιος του εκτελεσµένου Νίκου Πλουµπίδη, συνεργάτης της Ελλης και του Νίκου, τόνισε πως η Ελλη τον σφράγισε, όπως σφράγισε όλους µας. Η Φανή Πετραλιά µετέφερε τη «συγγνώµη» των δηµοσιογράφων που η

ΕΣΗΕΑ δεν ήθελε να εγγράψει στα µέλη της την Ελλη Παππά, διότι... είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Μίλησαν επίσης ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Μανώλης Σαργεντάκης από την παρέα της Κοκκινιάς.

Κόκκινα γαρίφαλα Ενας λαµπερός ήλιος «αποχαιρέτησε» κι εκείνος τον Νίκο και την Ελλη. Οσο διαρκούσε η πολιτική τελετή σιγα σιγά ο ουρανός άρχισε να σκοτεινιάζει. Οταν η πορεία των εκατοντάδων σιωπηλών και συγκλονισµένων ανθρώπων έφτασε στο µνήµα, ξεκίνησε µια ψιλή βροχούλα, που δεν πτόησε τον κόσµο: αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και παλαιοί «Λαµπράκηδες», ενωµένοι µε εκπροσώπους κατοπινών γενεών τραγούδησαν αντάρτικα και επαναστατικά τραγούδια, το τραγούδι του Μπελογιάννη και τον Εθνικό Υµνο, ραίνοντας τους νεκρούς µε κόκκινα γαρίφαλα και µε τα δάκρυα της ψυχής τους. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ


42

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μεταξύ τζαζ και έθνικ Διαβατήριο για πολύ μακριά το «Ζωντανό κύτταρο» της Ελένης Βιτάλη

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

Η γοητεία ενός πιάνου

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Η Ελένη Βιτάλη είναι ένα ξωτικό. Μια τραγουδίστρια με απίστευτες φωνητικές και ερμηνευτικές δυνατότητες και επιπλέον μια καλλιτεχνική φύση απρόβλεπτη και ασταθής. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο όλα αυτά έγιναν αμέσως αντιληπτά.

Ο τελευταίος δίσκος της Ελένης Βιτάλη συνιστά μια ευτυχισμένη στιγμή τόσο για την ίδια, όσο και για το συνολικό αποτέλεσμα

Ο

ταν κάποιος την ακούει στους δίσκους, στα µαγαζιά, στις συναυλίες αντιλαµβάνεται αµέσως – ακόµη κι αν δεν είναι προετοιµασµένος - πως αυτή η γυναίκα τραγουδάει όχι µόνο µε την ψυχή αλλά και µε ολόκληρο το κορµί της, από τις τρίχες του κεφαλιού µέχρι τα µικρά δαχτυλάκια των ποδιών της. Το τραγούδι της είναι, δηλαδή, «σωµατοποιηµένο», κάτι που αυτοµάτως την τοποθετεί δίπλα στις µεγαλύτερες ερµηνεύτριες της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς. Με όλα αυτά τα δεδοµένα, η πορεία που διέγραψε µέχρι σήµερα την αδικεί αλλά αυτό είναι κάτι που συµβαίνει συχνά. Οι πραγµατικοί καλλιτέχνες, οι άνθρωποι που γεννιούνται προορισµένοι για µια συγκεκριµένη «αποστολή», σπάνια διαθέτουν προσόντα µάνατζερ ή λογιστή, ώστε να οριοθετήσουν και να κατευθύνουν την καριέρα τους. Πολύ περισσότερο στην Ελλάδα - όπου δεν ευδοκιµούν οι δηµιουργικοί παραγωγοί, οι αφανείς, δηλαδή, παράγοντες που θα συνεργαστούν για να υποδείξουν τις κατάλληλες επιλογές - οι συνθέτες και οι τραγουδιστές µανατζάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους κι έτσι πολύ συχνά «χάνεται η µπάλα». Ο τελευταίος δίσκος της Ελένης Βιτάλη συνιστά µια ευτυχισµένη στιγµή τόσο για την ίδια όσο και για το συνολικό αποτέλεσµα.

«Ζωντανό κύτταρο» Ενα διπλό cd που έχει τίτλο «Ζωντανό κύτταρο» και περιλαµβάνει τη ζωντανή ηχογράφηση των παραστάσεων που έδωσε η Βιτάλη πέρσι στο θρυλικό ροκ κλαµπ της Αθήνας

«Κύτταρο», µε βασικούς συµπαραστάτες τον Αρµένιο, αλλά εδώ και χρόνια πολιτογραφηµένο Ελληνα, Χάιγκ Γιατζιάν που παίζει ούτι και τραγουδάει και τη νεαρή Αρετή Κετιµέ µε το σαντούρι και τη φωνή της. Μαζί τους άλλοι τρεις µουσικοί (πλήκτρα, πνευστά, κρουστά) σε ένα ιδιαίτερο σχήµα και µια παράσταση που κινήθηκε µεταξύ του αυτοσχεδιασµού της τζαζ και της νωχελικότητας της παραδοσιακής µουσικής της Ελλάδας και ανατολικότερα. Σε αυτό το κλίµα, από το οποίο απουσιάζει εντελώς ο ήχος του µπουζουκιού και µε συµβατικούς όρους µπορεί να ονοµαστεί έθνικ, η Ελένη Βιτάλη φτάνει σε υψηλότατα σηµεία απόδοσης. Αναδεικνύεται σε µια πραγµατικά παγκόσµια ερµηνεύτρια, που µε το αίσθηµα που µεταφέρει, είναι ικανή να παρασύρει ακόµη και τον ακροατή που δεν

έχει επαφή µε την ελληνική γλώσσα. Ανάµεσα στα 30 κοµµάτια του δίσκου υπάρχουν αρκετά που έγραψε ή τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση η Βιτάλη – όχι πάντως τα πιο γνωστά - αλλά και τραγούδια του Γιατζιάν, αλλά και παραδοσιακά της ευρύτερης περιοχής. Η ατµόσφαιρα της παράστασης, συνακόλουθα και της ηχογράφησης, είναι συµπαγής και συγκεκριµένη. Αυτό σηµαίνει ότι αποφεύγει τις ευκολίες ενός «ποικίλου προγράµµατος» και αναζητά ακροατές που έλκονται από εξελιγµένα και όχι γνωστά και επαναλαµβανόµενα ακούσµατα. Το «Ζωντανό κύτταρο» απευθύνεται πολύ πέρα από τους πιστούς ακροατές της Ελένης Βιτάλη και αποτελεί ένα αξιόπιστο διαβατήριο για µια ερµηνεύτρια που έχει αδικήσει τον εαυτό της µε πολλούς τρόπους.

∆ύο κιθάρες του κόσµου Από το 1960 που η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος πήραν το δίπλωμά τους από το Εθνικό Ωδείο με «Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως» έχουν περάσει 50 χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι δύο Ελληνες μουσικοί έχουν καταξιωθεί ως σπουδαίο κιθαριστικό ντουέτο σε διεθνές επίπεδο. Με άπειρες εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες μουσικής του πλανήτη έχουν δημιουργήσει το δικό τους μύθο ως «Evangelos & Lisa». Ενα μύθο που έρχεται να τιμήσει και να πιστοποιήσει ένα διπλό cd με τίτλο το όνομά τους, που κυκλοφορεί παγκόσμια και περιλαμβάνει κομμάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων γράφτηκαν ειδικά για τους δύο μουσικούς. Με εξαίρεση τον Γιόζεφ Χάιντν, οι υπόλοιποι είναι σύγχρονοι δημιουργοί του 20ού αιώνα. Συγκεκρι-

μένα, πρόκειται για τους Χόρχε Μορέλ, Δημήτρη Δραγατάκη, Τζον Ντουάρτε, Κυριάκο Τζωρτζινάκη, Βασίλης Τενίδη και Περικλή Κούκο. Οι δύο μουσικοί αναδεικνύουν τις σολιστικές αρετές της κιθάρας, που στη συνείδηση των περισσότερων ακροατών είναι ένα συνοδευτικό όργανο. Κι όμως, στα κατάλληλα χέρια πρωταγωνιστεί και συγκλονίζει. Οι δύο Ελληνες μουσικοί, ταγμένοι μια ολόκληρη ζωή στα τάστα και τις χορδές της, γνωρίζουν πολύ καλά τα μυστικά της. Επιπροσθέτως, συνιστούν την καλύτερη απόδειξη ότι η μουσική στη χώρα μας μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από τα τραγούδια. Πολύ περισσότερο, ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν συμπατριώτες μας που διακρίνονται μιλώντας την παγκόσμια γλώσσα της σοβαρής μουσικής.

Στη δεκαετία του 1980 η μόδα των πιάνο – μπαρ είχε απλωθεί πάνω από την Ελλάδα. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μικρές και μεγαλύτερες πόλεις η γοητεία του πιάνου εκφραζόταν στον κόσμο της νύχτας. Eνα μικρό μπαρ, ένα όρθιο πιάνο κι ένας μουσικός που δεν ήταν ανάγκη να είναι ακριβώς βιρτουόζος δημιουργούσαν μιαν ατμόσφαιρα σε όσους ήθελαν να πιουν το ποτό τους σε μια λυρική ατμόσφαιρα, μακριά από τις «θορυβώδεις» επιλογές των dj. Σε αυτό το κλίμα, το 1988 ο Σταύρος Ξαρχάκος σύστησε στο ευρύ κοινό τον Σπύρο Μιχαηλίδη, έναν πιανίστα που πολύ απέχει από το να χαρακτηριστεί συμβατικός. Μουσικός με βαθύτατη παιδεία, ο Μιχαηλίδης λειτουργεί ουσιαστικά ως αναδημιουργός, αφού παρεμβαίνει και εμπλουτίζει τις μελωδίες με τις οποίες καταπιάνεται. Ο δίσκος που κυκλοφόρησε τότε σε βινίλιο ήταν διπλός και έκανε εξαιρετική εντύπωση. Η επανακυκλοφορία του σε διπλό cd δείχνει ότι μετά από 20 και παραπάνω χρόνια οι κλασικές προδιαγραφές βάσει των οποίων στήθηκε αντέχουν και θα αντέχουν για πολύ. Ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Σπύρος Μιχαηλίδης επέλεξαν τέσσερις κατηγορίες μελωδιών. Θέματα από τον παγκόσμιο κινηματογράφο («Τα φώτα της ράμπας», «Ορφέο Νέγκρο», «Τραγουδώντας στη βροχή», «Ριφιφί», «Δόκτωρ Ζιβάγκο», κ.λπ.), διεθνείς επιτυχίες -όπως το «La vie en rose», «το Summertime», το «As time goes by» και το «The man I love»-, ελληνικά ελαφρά τραγούδια των δεκαετιών του 1940 και του 1950 (Αττίκ, Χαιρόπουλος, Θεοφανίδης, Σπάρτακος κ.λπ.) και ελληνικά τραγούδια της 20ετίας 1960 – 1980 (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Σπανός, Ξαρχάκος κ.λπ.). Συνολικά 64 κομμάτια τα οποία ο Μιχαηλίδης αποδίδει με το ύφος και το πνεύμα που αρμόζει στο καθένα, χωρίς ισοπεδωτική νοοτροπία. Ως σολίστ δεν βγαίνει πάνω από τους δημιουργούς, αλλά τους υπηρετεί με συνέπεια. Το πιάνο είναι έτσι κι αλλιώς ένα πλήρες και αυτόνομο όργανο, ο ήχος του οποίου ταξιδεύει αιώνια.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

43

τηλεβολές

Η οικονοµική κρίση χτυπάει και την πεθερά... Μίρκα

ΕΤ1

Την «Πεθερά της οικονομικής κρίσης» θα δούμε σύντομα μέσα από τη συχνότητα του Μεγάλου Καναλιού. Το βασικό ρόλο θα έχει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Το γιο της θα υποδυθεί ο Παναγιώτης Καρμάτης (ο τηλεοπτικός γιος του Στέλιου Μάινα και της Μπέσυς Μάλφα στα «Μαύρα μεσάνυχτα»), ενώ η Κατερίνα Τσάβαλου θα ντυθεί… νύφη. Τηλεοπτική στέγη αναζητά ο Σπύρος Σούλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πετυχημένη εκπομπή διακόσμησης θα ξαναβγεί σύντομα στον αέρα. Ο Σπύρος Σούλης συζητά ήδη με κανάλια και έχει ξεκινήσει κιόλας τα πρώτα γυρίσματα της εκπομπής, με πρωτότυπες ιδέες διακόσμησης και πολλές πρακτικές

(210 7701911 -5)

08.30 Παιδικό πρόγραµµα 10.00 Επτά µέρες ψέµατα Κωµωδία (1963) 11.30 Το βλέµµα (Ε) 12.00 Οδός Aνθέων (Ε) 13.00 Τα παιδιά της γειτονιάς (Ε) 14.00 Ειδήσεις 14.30 Ουράνιο τόξο (Ε) 15.00 Νταγκ 15.30 Weekenders 16.00 Τσικιτίτας (Ε) 17.00 Ατίθασα νιάτα 18.00 Χρυσά κορίτσια (Ε) 19.00 Τόπος ζωής, τόπος µνήµηςΤο ελληνικό ίδρυµα στο Παρίσι 20.00 Εξερευνήσεις 21.00 Ξένη ταινία: «Η κοιλάδα του µίσους» Αµερικανο-βρετανικό δράµα (1970) 23.00 Ειδήσεις 24.00 Doc on air 01.00 Εγκληµα και έρευνα

NET

(210 6066000)

06.30 Πρώτη γραµµή 10.00 Συµβαίνει τώρα 12.00 Ειδήσεις 13.00 Μένουµε Ελλάδα 15.00 Ειδήσεις 16.00 Ιστορία: Εξέλιξη: Πέταγµα (Ε) 17.00 Ο µοναχικός πλανήτης 18.00 Ειδήσεις 19.00 Ταξιδεύοντας µε τη Μάγια Τσόκλη (Ε) 20.00 Champions NET 21.00 Ειδήσεις 22.00 Προσκήνιο Με τον Γιάννη Πολίτη

23.15 Ξένη ταινία: «Το παιχνίδι που άφησε εποχή» Αµερικανική περιπέτεια (2005) 01.15 Ιστορία: Τα επτά θανάσιµα αµαρτήµατα

ALPHA

(212 2124000)

06.00 Η άσχηµη που έγινε όµορφη 07.50 Πάνω στην ώρα 10.00 Καφές µε την Ελένη 13.00 Ειδήσεις 13.15 Κους κους το µεσηµέρι 16.00 ∆έστε τους 17.00 Ειδήσεις 17.05 ∆έστε τους (Συν.) 18.00 Fatus olous 19.00 Ειδήσεις 20.00 Κάτι ψήνεται 21.00 CSI: Las Vegas 22.00 CSI: NY

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

06.00 BBClive 07.00 Σκάι on line 09.00 The Oprah Winfrey show 10.00 That’s entertainment (Ε) 11.00 Τen years younger 12.00 Αστραφτερά σπίτια 12.30 Τα πιο αστεία βίντεο 13.00 Νταντά πρώτων βοηθειών 14.00 Ή εγώ ή ο σκύλος 14.55 Παρά τρίχα 15.10 That’s entertainment (E) 16.00 Top chef 17.00 America’s next top model 18.00 Αγώνας για τη ζωή 19.00 Γυρίσµατα 19.45 Σκάι αθλητικά 20.00 Eιδήσεις 20.45 Ελληνοφρένεια 21.00 I love GR 23.00 Oι νέοι φάκελοι 00.15 Yπερκατασκευές 01.15 Απίστευτες ιστορίες

ET3

λύσεις για διάφορα θέματα του σπιτιού. Δύο νέα ριάλιτι θα εντάξει στο πρόγραμμά του το κανάλι του Alpha. Οι Γερμανοί είναι ευχαριστημένοι με τη γνωστή συνταγή του Μποτρίνι και αποφάσισαν να τη δοκιμάσουν και σε ένα ακόμη σόου. Πρόκειται για το «Hotel Inspector», το ριάλιτι που έρχεται να σώσει από την οικονομική καταστροφή ξενοδοχεία, τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ παρουσιαστής θα είναι κάποιος γνωστός και πετυχημένος μάνατζερ στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Οι αρμόδιοι του καναλιού σχεδιάζουν ακόμη να προβάλουν το «Pop Idol», το οποίο θα αναδείξει άλλον έναν ανερχόμενο τραγουδιστή. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(2310 299400)

07.00 Ρωµαίος και Ιουλιέτα 08.00 Οι κόρες του Μακ Λέοντ (Ε) 09.00 Τόλµη και γοητεία (Ε) 09.30 Απόδραση 10.30 Αρπακτικά 11.30 Εκπληρωµένες επιθυµίες 12.30 Μαθήµατα µαγειρικής για παιδιά 13.00 Ειδήσεις 14.30 Οι κόρες του Μακ Λέοντ 15.30 Τόλµη και γοητεία 16.00 Η χαρά της ζωγραφικής 16.30 Μαγικός κόσµος 17.00 Ειδήσεις 17.45 Καιρός 18.00 Αγώνας ποδοσφαίρου Β’ Εθνικής Αιγάλεω - Ηλιούπολη 20.00 Ο πύργος της Βαβέλ 21.00 Ταξίδια στην άκρη του κόσµου µε τον Αρτ Γουλφ 21.40 Καιρός 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ελληνική ταινία: «Ο Σταµάτης και ο Γρηγόρης» Κωµωδία (1962) 00.30 Ξένη ταινία: «Κυνηγώντας τη γυναίκα της ζωής µου» Αµερικανική κοµεντί (1991)

STAR

(210 3481000)

06.15 Παιδικό πρόγραµµα 07.45 Πρωινή Μελέτη 10.15 Νηστικοί πράκτορες 11.15 Μαρίνα 12.30 Ειδήσεις 13.30 Super Star 16.30 Ειδήσεις 16.45 Φώτης - Μαρία live 18.45 Ιατρικές υποθέσεις 19.45 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία: «Κύκλος θανάτου» Αµερικανική περιπέτεια (2003) 23.15 Fringe 00.15 Νόµος και τάξη: ειδική οµάδα 01.15 Dead zone 02.15 Ξένη ταινία: «Αµεση δράση» Αµερικανική περιπέτεια (2004) 04.15 Ξένη ταινία: «Οργισµένοι καρχαρίες» Αµερικανικό θρίλερ (2005)

MEGA

(210 6994224)

06.00 Περί ανέµων και υδάτων (Ε) 07.00 Κοινωνία ώρα Mega 10.00 Οµορφος κόσµος το πρωί 13.10 Η ζωή της άλλης (Ε) 14.00 Ειδήσεις 15.00 Τρεις χάριτες (Ε) 15.40 Λατρεµένοι µου γείτονες (Ε) 16.50 Ειδήσεις 17.00 50-50 (Ε) 18.10 Η ζωή της άλλης 19.00 Τα µυστικά της Εδέµ 20.00 Ειδήσεις 21.00 Παιδική χαρά 21.50 Τέσσερις 22.50 L.A.P.D.

ANT1

(210 6886100)

07.00 Καληµέρα Ελλάδα 10.00 10 µε 1 µαζί 13.00 Ειδήσεις 13.15 Θα βρεις το δάσκαλό σου (Ε) 14.15 Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) 15.15 Το καφέ της Χαράς (Ε) 16.15 Αξίζει να το δεις 17.40 Ειδήσεις 17.45 Ράδιο αρβύλα 18.50 Με αγάπη 19.00 Love bites 20.00 Ειδήσεις 21.00 Next top model 23.00 Grey’s anatomy 24.00 Ράδιο αρβύλα - Best of 01.00 Doctor Ρούλης (Ε) 02.00 Κλεµµένη ζωή (Ε)

BOYΛΗ

(210 3707874)

(210 5707000)

23.00 Ειδήσεις 23.15 Κίτρινος Tύπος Με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο 02.00 AutoAlter 02.15 Ξένη ταινία: «Επιθεωρητής Μπρουνέτι: Φόνος σε αλλότριο έδαφος» Γερµανική αστυνοµική ταινία (2005)

23.55 Ανατροπή Με τον Γιάννη Πρετεντέρη 01.15 Ειδήσεις 01.30 The shield 02.30 ∆εύτερη ευκαιρία

12.00 Η Βουλή - τηλεόραση ταξιδεύει στην Ελλάδα 13.00 Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα: Μεταλλεία 14.00 Αναζητώντας τη Βερενίκη 15.00 Ανακαλύπτοντας την κλασική µουσική 16.00 Φώτα 18.00 Εννιά γερά δόντια 19.30 Ζαν Πολ Σαρτρ 21.00 Η ανθρώπινη περιέργεια 22.00 Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι 23.30 Ανθρώπινη περιέργεια

ALTER

06.00 Πανόραµα 07.00 Καληµέρα, µε τον Γιώργο Αυτιά 10.00 Πείτε το στο Alter 11.00 Εδώ και τώρα 12.00 Πολύ µπλα µπλα 15.00 Μεσηµεριανό express 17.15 Ειδήσεις 17.30 Showbiz news 18.45 Ειδήσεις 20.55 Auto Alter 21.00 Πρόσωπο µε πρόσωπο Με τον Νίκο Χατζηνικολάου

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

09.00 Totally tooned in 10.00 Bajo las riendas del amor 11.00 Metro 12.00 Ηαγορά σήµερα 14.00 Κορίτσια για σπίτι 16.00 Ηαγορά σήµερα 19.00 Ειδήσεις 19.50 Puzzle οµορφιάς 20.20 Married with children 21.05 Who’sthe boss 21.30 Different strokes 22.00 Ντέρµπι 24.00 Ηαγορά σήµερα

TV 100

(2310 265828)

07.00 Πρωινό στην TV100 10.00 Απ’ τις 10... µεσηµέρι 12.00 Σειρές οικολογίας 13.00 Tα SOS 14.30 Αγρια ίχνη στην Αφρική 15.00 Ειδήσεις 15.05 Εδώ Μακεδονία 17.00 ∆ιαµάντια του βυθού 17.30 Με 100 στα σπορ 18.30 Ειδήσεις 19.30 Ιδιαιτέρως... ιδιαίτερα 20.30 Πάνω απ’ όλα η υγεία 21.00 Ενα βιβλίο ένα ταξίδι 22.00 Ειδήσεις 24.00 Το αθλόραµα της ∆ευτέρας

23.00 Νόµος και τάξη: Ειδική οµάδα 24.00 Sex and the city 01.30 10η εντολή

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 262641, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202, 101,7 ΣΙΝΔOΣ FM

2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,2 ΡΑΔΙO ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜOΣ 2310 566362, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 250131-4, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352


44 ∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

σινεµά και θέατρο

κινηµατογράφοι Α5. Michael Jackson’s: This is it (17.40 - 20.00 - 22.20 - 00.40) Α6. Jullie & Julia (17.20 - 19.40) Saw (τηλ. 2310/ 262.051 & 2310/ 270.073 VI (22.10 - 00.20) Dolby Digital DTS) Α7. Michael Jackson’s: This is it Ψυχή βαθιά (έως Τετάρτη 18.00 (16.40 - 19.00 - 21.20 - 23.40) 20.30 - 23.00) Α8. G-Force - µεταγλωττισµένη (17.30) ΒΑΚΟΥΡΑ Νοµοταγής πολίτης (19.30 - 21.50 (τηλ. 2310/ 233.665): Α1: Michael - 00.10) Jackson’s: This is it (19.00 - 21.00 ΟΛΥΜΠΙΟΝ - 23.00) (τηλ. 2310/ 378.404): Α2: Κυριακάτικο κάλεσµα (19.00 Α. Ολύµπιον: Λευκή κορδέλα (17.30 - 21.00) Ψηλά στον ουρανό - µε υπό- - 19.45 - 22.30) τιτλους (22.45) Α. «Παύλος Ζάννας»: Moon (17.45)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA ΑΕΒΕ

Σκηνοθεσία: Αντριάν Σιτάρου Παίζουν: Αντριάν Τιτιένι, Ιωάννα Φλόρα

Ο Μιχάι και η Μιχαέλα αποφασίζουν µια σύντοµη απόδραση στη φύση. Ολα καλά, µέχρι που εµφανίζεται η Αννα….

VILLAGE CΙΝΕΜΑS

Κυριακάτικο κάλεσµα ΒΑΚΟΥΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ∆ΡΑΜΑ

θέατρα Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/288.000) «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Tετάρτη και Σάββατο, 18.00 και 21.00, ΠέμπτηΠαρασκευή, 18.00 και 21.00, Κυριακή, 19.00. Δημοτικό Θέατρο Θέρμης (Δημητρίου - Καραολή και καπετάν Χάψα, τηλ. 2310/463.423) Θέατρο «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/229.249) «Αχταρμίξ 2», σε κείμενα – σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη, Πέμπτη – Κυριακή, 21.15 έως 8 Νοεμβρίου. Θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/821.483) «Το έξυπνο πουλί» του Ζ. Φεντώ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, από τις 11/11, Τετάρτη – Σάββατο, 21.00, Κυριακή, 19.00. «Η Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, με την Εφη Σταμούλη, 6-8/11, Τετάρτη – Σάββατο, 21.00, Κυριακή, 19.00. Θέατρο «Εγνατία» (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172) «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Τετάρτη – Σάββατο, 21.30, Κυριακή, 19.00 και 21.30. Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/210.308) «Λόγια στον τοίχο», σε κείμενα Κ. Μπρυκνέρ και Φ. Ντοστογιέφσκι, σε διασκευή – σκηνοθεσία Βασίλη Σεϊμένη. Κάθε Παρασκευή – Κυριακή, 21.30. Θέατρο «Ράδιο Σίτυ» (Παρασκευοπούλου 9, τηλ. 2310/819.153) «Τα 39 σκαλοπάτια» του Τζον Μπουκάν, με τον Σπύρο Σπαντίδα, Πέμπτη-Σάββατο, 21.15 Κυριακή, 20.30. «Ταξίδι στην άβυσσο» του Φερνάντο Πεσσόα, σε σκηνοθεσία Μαριάντζελας Γκίντη, Δευτέρα – Τρίτη, 21.15. Θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Αγημα τι-

μών», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα από το «Πανδαιμόνιο 7», σήμερα και αύριο, στις 21.00 και 6/11, στις 24.00. «Μ’ αρέσεις γιατί…», σε σκηνοθεσία Βαλεντίνας Παρασκευαΐδου, Παρασκευή – Σάββατο, 21.15, Κυριακή, 20.00, έως 8 Νοεμβρίου. Κέντρο Θεατρικής Ερευνας – Αίθουσα «Μάντης Τειρεσίας» (Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15, τηλ. 2310/ 865.904) «Πίστη, αγάπη, ελπίδα» του Εντεν φον Χόρβατ. Παρασκευή – Κυριακή, 21.15, έως 20 Δεκεμβρίου. «Πολιτεία Θεάτρου» (Ολύμπου 88, αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/272.909) «Φωνές…», «Η λάμπα» του Γ. Μανιώτη, «Μικρή αγγελία» του Π. Κοροβέση, «Μπλαντιμέρι» του Γ. Σκούρτη, «Πρόταση γάμου» του Α. Τσέχοφ. Μονόπρακτα, κάθε Παρασκευή, 21.00. «Ομορφα φθινοπωρινά τριαντάφυλλα» και «Ας ανακεφαλαιώσω», κάθε Σάββατο, 21.00. «Απαρηγόρητη χήρα» και «Η μεγάλη κομπίνα» του Κ. Μουρσελά, κάθε Κυριακή, 21.00. Studio «Νέμεση» (Δελφών 136, τηλ. 2310/326.230) «Antigone.gr» του Απόστολου Κουταλόπουλου, Παρασκευή – Σάββατο, 21.30, Κυριακή, 19.30. Φλέμινγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/812.000) «Stand up comedy / Meet us», σε σκηνοθετική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα. Κάθε Σάββατο, 22.00. Club «Boutique» (Κων. Οικονόμου 3, περ. City Gate, τηλ. 2310/526.251) «Σ’ αγαπώ κι ας μη με θέλει η μαμά σου…» παράσταση μπόλιγουντ, κάθε Πέμπτη, 22.00. ContACT (Δάφνης 12, City Gate, τηλ. 2314/010.237) «So sad», σε σκηνοθεσία Νόπης Ράντη, κάθε Πέμπτη, 22.00.

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύρ-

γου, τηλ. 2310/288.000) «Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, σε σκηνοθεσία-χορογραφία Στέλλας Μιχαηλίδου, κάθε Κυριακή, 11.00, πρεμιέρα: Τρίτη 3/11, 10.30. Θέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051)«Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι» του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Κυριακή, 11.30. Θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/821.483) «Τα σαράντα κλειδιά», σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου. Κυριακή, στις 11.30. Θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Η Σολομώντεια λύση», βασισμένη στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπ. Μπρεχτ, σκηνοθεσία – διασκευή Γιάννη Καλαντζόπουλου. Κυριακή, 11.30 Θέατρο «Κολοσσαίον» (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310/834.996) «Ο μαγικός κόσμος της Παραμυθούπολης» Κυριακή 8/11, 15/11, 22/11, 11.30 π.μ. και 16.30. Θέατρο «Λαμπιόνι» (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, τηλ. 2310/749.230) «Οι περιπέτειες του Εγώ-εγώ». Κυριακή, 11.30. Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»ΚΘΒΕ (Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/288.000) «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, με τους Μάνο Ζαχαράκο, Ευσταθία Τσαπαρέλη. Κάθε Κυριακή, 13.00. Φλέμινγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/812.000) «Ο ζωηρούλης πίθηκος» Κουκλοθέατρο. Κυριακή, 11.30 ΧΑΝΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/241.007) «Ο Καραγκιόζης στο φεγγάρι», θέατρο σκιών με τον Μιχάλη Χατζάκη, Σάββατο, 18.30. «Ο Φασουλής και οι πειρατές» Κουκλοθέατρο. Κυριακές Νοεμβρίου, 12.00.

Ακαδηµία Πλάτωνος (19.30 - 21.15 - 23.00)

(Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/ 499.999): Α1. Ο Μπάρι και οι ντισκο-σκώλικες - µεταγλωττισµένη (15.10 - 17.00) Στο βάθος κήπος (18.50 - 21.00 - 23.00 - 00.50) Α2. Ψηλά στον ουρανό - µεταγλωττισµένη (15.30 - 17.30) Julie & Julia (19.20 - 21.50 - 00.30) Α3. Ψυχή βαθιά (15.50) Γυµνή αλήθεια (18.40 - 20.30 - 22.30, Τετάρτη: 20.40 - 22.40) Moon (00.40) Α4. Michael Jackson’s: This is it (15.00 - 17.20 - 19.40 - 22.00 00.20) Α5. Tinkerbell 2 - µεταγλωττισµένη (11.10 - 13.00) Oceanworld 3D (16.30 - 18.00) Ψυχή βαθιά (19.50 - 22.40) Α6. Νοµοταγής πολίτης (16.50 19.10 - 21.30 - 23.50) Α7. G-Force - µεταγλωττισµένη (16.10 - 18.20) Saw VI (Τετάρτη 18.10 - 20.20 - 22.20 - 00.10) Α8. Ψηλά στον ουρανό - µεταγλωττισµένη (16.40) Michael Jackson’s: This is it (18.30 - 20.50 - 23.20) Α9. Michael Jackson’s: This is it (έωςΤετάρτη: 19.40 - 22.00) Α10. Νοµοταγής πολίτης (19.10 21.30)

(Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Michael Jackson’s: This is it (16.20 - 18.40 - 21.00 - 23.20) Α2. Micahel Jackson’s: This is it (17.50 - 20.10 - 22.30) Α3. Ψυχή βαθιά (16.30 - 19.20 - 22.10) Α4. Ο Μπάρι και οι ντισκοσκώλικες - µεταγλωττισµένη (16.40 18.20 - 20.00) Saw VI (21.40 - 23.30) Α5. H εποχή των παγετώνων: Η αυγή των δεινοσαύρων - µεταγλωττισµένη (16.15 - 18.50) Γυµνή αλήθεια (21.20) Ο αντίχριστος (23.00) A6. Ψηλά στον ουρανό - µεταγλωττισµένη (17.10 - 19.15) Ραγισµένες αγκαλιές (21.20) Α7. Στο βάθος κήπος (18.15 - 20.20 - 22.20) Α8. Ψηλά στον ουρανό - µεταγλωττισµένη (16.45) Jullie & Julia (18.45 - 21.10 - 23.40) Α9. G-Force - µεταγλωττισµένη (17.40) Νοµοταγής πολίτης (19.30 - 21.50) Α10. Michael Jackson’s: This is it (16.50 - 19.10 - 21.30 - 23.50) Α11. Michael Jackson’s: This is it (17.20 - 19.40 - 22.00)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

STER CINEMAS CITY GATE

(Βασ. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) Coco Chanel & Igor Stravinsky (έως Τετάρτη: 18.30) Γυµνή αλήθεια (έως Τετάρτη: 20.30) Julie & Julia (έως Τετάρτη: 22.00)

(Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Michael Jackson’s: This is it (16.20 - 18.40 - 21.00 - 23.20) Α2. Micahel Jackson’s: This is it (17.20 - 19.40 - 22.00) Α3. Michael Jackson’s: This is it (16.50 - 19.10 - 21.30 - 23.50,) Α4. Ψυχή βαθιά (17.30 - 20.15 23.00) Α5. Ψηλά στον ουρανό - µεταγλωττισµένη (18.00) Julie & Julia (20.00) Saw VI (22.30) Α6. Η εποχή των παγετώνων: Η αυγή των δεινοσαύρωνµεταγλωττισµένη (16.10) Νοµοταγής πολίτης (18.50 - 21.15 - 23.40) Α7. G-Force- µεταγλωττισµένη (16.30 18.20) Γυµνή αλήθεια (20.10 - 22.10)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/ 261.727, Φιλ. Εταιρείας ∆ηµ. Μαργαρίτη, Dolby Stereo): Jullie & Julia (18.45 - 21.00 - 23.10)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket. gr.): Α1. Fame (∆ευτέρα 22.30) Oceanworld 3D (16.10) Στο βάθος κήπος (18.00 20.00 - 22.00 - 24.00) Α2. Γυµνή αλήθεια (18.20) Ραγισµένες αγκαλιές (20.30 - 23.10) Α3. Στο βάθος κήπος (17.00 - 19.00 - 21.00 - 23.00) Α4. Ο Μπάρι και οι ντισκο-σκώλικες - µεταγλωττισµένη (17.40) Ψυχή βαθιά (19.30 - 21.20 - 00.10)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/ 960.063): Ραγισµένες αγκαλιές (18.45 - 21.00 - 23, ∆ευτέρα: 18.45 - 23.00) Ενας άνδρας µια γυναίκα - από την Κινηµατογραφική Λέσχη - (∆ευτέρα: 21.00)


∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ ΖΕΛΟΜΟΣΙ∆ΟΥ

ΚΟΣΜΙΚΑ

Κοκτέιλ εγκαινίων Κοκτέιλ εγκαινίων δόθηκε σε όλους τους χώρους του καφέ - μπαρ και ρεστοράν «Ολύμπιον» στους οποίους θα εμφανίζονται δύο φορές κάθε μήνα (Τετάρτη) η Αθηνά Ρούτση και ο Δημήτρης Τικτόπουλος, και άλλες δύο φορές (Κυριακή) ο dj Θέμης Γεωργαντάς. Η επιχείρηση ανήκει στον όμιλο Ηλία Βιολίδη.

45

Εκθέσεις Χρίστου Καρά και Γιώργου Τσακίρη Ιδιαίτερη καλλιτεχνική επιτυχία σημειώνουν οι εικαστικές εκθέσεις του Χρίστου Καρά, με έργα μεγάλων διαστάσεων, στην Casa «Bianca» και του Γιώργου Τσακίρη στο Βαφοπούλειο με τίτλο: «Οικογενειακή υπόθεση».

Χρήστος Ανθόπουλος, Σοφία Κίλια, Κώστας Γκρέκος Ο Χρίστος Καράς και η Βούλα Μανάκου, έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης, μπροστά σε έναν πίνακα του ζωγράφου

Βίκτωρας Αγιαννίδης, Πάνος Στεφάνου, Γιώργος Ρίδας, Μπάμπης Κλουπόδης (δεξιά) Από αριστερά, Βούλα Μανάκου, Ιωάννα Μάτζαρη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, ανάμεσα στο ζεύγος Χρίστου Καρά και η επιμελήτρια της έκθεσης Αθηνά Σχοινά

Σωκράτης Προβατάς, Ντόρις Τσιριμπάση

Ηµερίδα για την ενέργεια και το περιβάλλον Με θέμα «Ενέργεια - περιβάλλον, οι προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία», πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ημερίδα στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη φωτογραφία ο καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Μουσιόπουλος με την κ. Ζαφειρίου.

Σταυρίλια Γουλιέλμου, Νανά Πατενίδου (δεξιά) Από αριστερά, ο εικαστικός Γιώργος Τσακίρης, η Σοφία Μπουκουβάλα, η Ελλη Κοκκίνη, ο Βασίλης Γάκης και η πρόεδρος του Βαφοπουλείου, Ξένη Βλαχάκη- Μηλιαρά

Παύλος Βασιλειάδης, Γιώργος Κατσάγγελος, στην έκθεση του Γ. Τσακίρη, στο Βαφοπούλειο


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

46

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ετών 84 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων Συκεών. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Αθηνά. Τα παιδιά: Ανδρέας, Ταμάρα, Κωνσταντίνα - Σταύρος. Τα εγγόνια: Αναστασία, Αθηνά. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 10.30 π.μ. Η ταφή και η δεξίωση θα γίνουν στα κοιμητήρια Ευόσμου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος».

Τον αγαπημένο μας αδελφό και θείο ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΣΙΔΕΡΑ ετών 84

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΠΕΝΘΟΣ Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΗΣΑΡΗ ετών 85 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Γεώργιος. Τα παιδιά: Μιχαήλ - Ολγα, Χρυσή. Η αδελφή: Μάρω Μπαχαρίου. Τα εγγόνια: Βασιλική, Γεώργιος, Γεώργιος, Μιχαήλ, Ελευθερία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Β. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη Γωνιά»), Σωκράτους 3 – Εγνατία (όπισθεν ιερού ναού Αγ. Αθανασίου), 25ης Μαρτίου 16 - Νέοι Επιβάτες.

κηδεύουμε σήμερα, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Αναστασιάδης».

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΕΤΣΕΚΟΥ ετών 87 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Νοεμ-

βρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Οσίας Ξένης Μαρασλή. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Γεώργιος - Αννα-Μαρία, Αθανάσιος - Σοφία, Βλαδίμηρος - Εφη. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνα, Κωνσταντίνος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Χατζηβαρίτης».

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και γιο ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΒΡΙΚΟ ετών 42 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, 1 μ.μ., από τον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ κοιμητήρια Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μα-

ρία. Τα παιδιά: Σταύρος, Γεωργία, Αστέριος, αβάπτιστο. Οι γονείς: Σταύρος - Γεωργία, Στέργιος - Αθανασία.

Τον αγαπημένο μας πατέρα, γιο, αδελφό και θείο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ ετών 43 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Οι γονείς: Αλέξανδρος - Δήμητρα. Η κόρη: Νίκη. Τα αδέλφια: Νικόλαος - Αικατερίνη, Αρτεμις - Ευάγγελος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας αδελφό και θείο ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΜΑΚΡΗ ετών 70 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα αδέλφια: Ευγενία, Δέσποινα - Ιωάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

κηδεύσαμε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 1 μ.μ., από τον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, κοιμητήρια Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Χριστίνα. Τα παιδιά: Κική - Δημήτριος, Σταμάτης - Μαρίνα. Τα εγγόνια: Κώστας - Ελένη, Δημήτρης - Σμαρώ, Λένα - Σάββας, Λευτέρης. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΣΑΒΒΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ετών 67 κηδεύσαμε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Στεργιανή. Τα παιδιά: Πρόδρομος - Αννα, Μαρία - Αγγελος Καράγγελος. Τα εγγόνια: Δημήτριος, Στέλλα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΛΕΛΕΚΑ ετών 79 κηδεύσαμε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεσημέρι. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Μαρία - Τάσος, Γεωργία - Νίκος, Αικατερίνη - Σάκης. Τα εγγόνια: Αργυρούλα, Κωνσταντίνος, Ραφαήλ, Παναγιώτης, Ελένη, Γιώργος, Ηλίας. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Χρ. Τσίγκρος».

Τον αγαπημένο μας πατέρα, παππού, προπαππού και θείο ΣΤΑΥΡΟ ΣΓΟΥΡΗ ετών 92 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθέριο - Κορδελιό. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Νίκη, Κώστας - Εφη. Τα εγγόνια: Ελλη - Απόστολος, Σταύρος, Σταύρος, Γιώργος. Ο δισεγγονός: Αγγελος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, προπαππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ετών 88

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια 1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

O ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

«∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ» πληροφορεί το αξιότιµο κοινό της πόλης µας ότι δε συνεργάζεται µε κανένα γραφείο τελετών και είναι αυτόνοµος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ 1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

Αγν. Στρατιώτη 32

Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΚΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Κωνσταντινουπόλεως 34,

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

Τηλ.: 2310-843.648, fax 2310-826.373

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΑΦΟΙ ΣΠΑΝΙ∆Η» Μ. ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΥ 6 - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τηλ.: 2310 - 558978 Κιν.: 6945 - 378096 ΤΕΛΕΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ

ΚΑΣΤΑΝΑ

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY

«Ο ΠΑΡΑ∆ΕΙΣΟΣ»

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 2310-523.515, fax: 2310-533.772 Κιν. 6945 722.893 1) Παπαζώλη 13, Θεσ/νίκη 2) Καπ. Χάψα 10, Βασιλικά

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132 - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 21.21.70, 2000.15 - ΚΙΝ.: 6977 597464 - FAX: 2310 203 691 www.baboulas.com

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ» ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών Τηλ.: 2310-860.501, 6945-430.254

αφοι

Αετοράχης 62, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-810.245, κιν. 6978-329.945 κιν. 6977-986.122

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣ

TEΛETAI

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310-831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760 ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΤΣΕΠΑ» Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ» Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Ο ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ «ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ» ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΤΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΣΥΝΩΝΥΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΕΛΕΤΩΝ, Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΓΡΑΦΕΙΑ: • Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά») τηλ. 2310-869.250-1 • Σωκράτους 3 (όπισθεν Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου, Εγνατία) τηλ. 2310-274.510 • 25ης Μαρτίου 16 (Νέοι Επιβάτες, Δήμος Θερμαϊκού) τηλ. 23920-20.537-20.328 • Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ». ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ. Κινητό: 6944-315827 www.baboulas.gr

Mε εκτίμηση Φάνης & Βασίλης Μπαμπούλας


ΧΡΗΣΙΜΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ 1155 Μ ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO ΙΞΗ ΠΑΙΔ 10501 511972-3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 8243 ΔΕΗ: 92 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

1

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου) Μία καινούργια ευκαιρία που είχατε πρόσφατα για να προχωρήσει σε σοβαρό δεσμό, πιθανώς να διαλυθεί.

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου) Κάποιες οικονομικές αναποδιές μάλλον θα σας αγχώσουν.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου) Μη παραδίδετε τα όπλα σε τυχόν κακοτοπιές και μη δείχνετε δειλία εκεί που απαιτείται υπομονή.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου) Μην κάνετε καμία βιαστική κίνηση σε θέματα οικονομικού περιεχομένου.

ΤΟΞΟΤΗΣ ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου) Μια σχέση σας, μπορεί και φιλική, ίσως να τελειώσει από παρεξήγηση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου) Κάποια προβλήματα που επισκιάζουν την ευτυχία στη σχέση σας, μπορεί να επιλυθούν μόνο με διάλογο.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου) Δώστε προτεραιότητα σε οικονομικά θέματα και αποφύγετε σπατάλες.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου) Αντιμετωπίστε το άγχος που σας κυριεύει σε όλους τους τομείς, αλλάζοντας κάποιες καθημερινές συνήθειες.

(23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου) Στην επαγγελματική σας ζωή ανοίγουν πολλές πόρτες.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου) Ισως είναι καιρός να αναζητήσετε νέες εργασιακές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

(20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου) Εξασφαλίστε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και προσέξτε την υγεία σας.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου) Αποβάλετε το άγχος από τη ζωή σας, γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση σας.

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

E›‰Ô˜ ÎfiÎÎÈÓÔ˘ ·Ó·ÙÔÏ›ÙÈÎÔ˘ ÛÎÔ‡ÊÔ˘ – ¢ˆÚÈÎfi˜ Ù‡Ô˘ ¿ÚıÚÔ˘ – 8. ºÙˆ¯¿ – ¢Èο ÛÔ˘ (·Ú¯.) – 9. ™ÙÔÈ¯Â›Ô Ù˘ ʇÛ˘ (ηı.) – NÔÛÔÎÔÌÂ›Ô Ù˘ Aı‹Ó·˜ (·Ú¯Èο) – ¶Ô›ËÌ· ÙÔ˘ K›ÏÈÓÁÎ – 10. MÈÛfi ÏÂÌfiÓÈ ÌÂÙ¿ ÙÔ ÛÙ‡„ÈÌÔ – 11. ¶ÚÔÊ‹Ù˘ ÙÔ˘ IÛÚ·‹Ï – AÓÔÛÈÔ‡ÚÁËÌ·, ·Ó›ÂÚË Ú¿ÍË (·Ú¯.).

2 3 4 5 6

KA£ETA 1. EÓ· ÂÈÛÙËÌÔÓÈÎfi Û˘Ì‚Ô‡ÏÈÔ – ¶ÂÚȯfiÌÂÓÔ ÂÓÙ‡Ô˘ (ÌÙÊ.) – 2. M·ı‹ÙÚȘ ·ÏÈÔ‡ ·ÚıÂÓ·ÁˆÁ›Ԣ – 3. KÔÈÓfi˜, ÙÂÙÚÈÌ̤ÓÔ˜ – Bԇψ̷, Ù¿· – 4. °ÂÈÙÔÓÈο

7 8 9 10 11

ÁÚ¿ÌÌ·Ù· – E‰¿ÊË ‹ ‰ÚfiÌÔÈ Ô˘ ʤÚÓÔ˘Ó ÚÔ˜ Ù· ¿Óˆ – 5. AÁÚfiÙ˜ Ì·˜ ·ÛÊ·Ï›˙ÂÈ (·Ú¯Èο) – °·ÏÏÈ΋ Ô‰ÔÛÊ·ÈÚÈ΋ ÔÌ¿‰· – TÔ Ï¤Ì ‰Â›¯ÓÔÓÙ·˜ – 6. T· ÁËÚ·ÙÂÈ¿ (ηı.) – YÏÈÎfi Û˘Û΢·Û›·˜ – 7. AʈÓË... M·Ú›· – OÌÔÈ· ÁÚ¿ÌÌ·Ù· – AÚ¯Èο ÂÓfi˜ ÎÒ‰Èη – 8. IÔ˘‰·›Ô˜, ÂÏÏËÓÈ΋˜ ηٷÁˆÁ‹˜, ÌÂÙ·ÊÚ·ÛÙ‹˜ Ù˘ B›‚ÏÔ˘ – ™ÎÂ·Ṳ̂ÓË ‰›Ô‰Ô˜ – 9. °ÂÓÈο Ù· ÚÔ‡¯·, Ù· ÂÓ‰‡Ì·Ù· – °Ú¿ÌÌ·Ù· ·fi... Ê˘Á¿ – 10. EÓÙÂÏÒ˜, ÙÂÏ›ˆ˜ – ¶ÚfiıÂÛË... ·ÔÚÔÛ·Ó·ÙÔÏÈÛÌÔ‡ – 11. X·˚‰Â˘ÙÈÎfi Á˘Ó·ÈΛԢ ÔÓfiÌ·ÙÔ˜ – TÚÔÈÎfi ÊÚÔ‡ÙÔ. 1

OPIZONTIA 1. A˘Ùfi˜ Ô˘ ÁÚ¿ÊÂÈ Û ȷ̂ÈÎfi ̤ÙÚÔ – 2. EÚÁ·ÏÂ›Ô Ì ¿ÁÎÈÛÙÚÔ, Ô Á¿ÓÙ˙Ô˜ – ™˘ÓıÂÙÈÎfi ·Ó·„˘ÎÙÈÎÔ‡ – 3. ¢ÈÏfi... ¯ÔÚ¢fiÙ·Ó – ™ÎˆÙÈÎfi˜, ÂÈÚ·¯ÙÈÎfi˜ (ÌÙÊ.) – 4. °¤ÓÔ˜ ‚·ÙÚ¿¯ˆÓ – TÚ·ÁÔ˘‰›-

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Aπό τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.: 25ης Μαρτίου 31 - Β. Ολγας, Δελφών 115 - Ανάληψη, 17η Νοέμβρη 69 - Κωνσταντινουνοπολίτικα - προέκταση Λαμπράκη, Μ. Μπότσαρη 118, Β. Ολγας 50 - Φλέμινγκ, Μ. Μπότσαρη 53 (Ο), Κωνσταντινουπόλεως 70 - Ιπποκράτειο, Αλ. Παπαναστασίου 173 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, Αλ. Παπαναστασίου 45 - Ιπποκράτειο, Γρ. Λαμπράκη 193 - Α. Τούμπα (Ο), Παρασκευοπούλου 15, Θ. Νάτσινα 31 - Μαρτίου - Χαριλάου, Αν. Θράκης 48 - Κ. Τούμπα, Γραβιάς 51 και Θερμοπυλών - Μαρτίου, Αθ. Διάκου 28 με Δελφών 31 - Αγ. Τριάδα, Ανθέων 19 (Γ. Παπανδρέου), Πλατεία Σιντριβανίου 2, Ερμού 48 - Αγ. Σοφίας - Κέντρο, Αρχαιοτήτων 16 - Παναγία Φανερωμένη, Εγνατία 51 - Βενιζέλου, Γ. Μουτάφη 8Δ - πλησίον Lidl - Μοναστηρίου, Ι. Δραγούμη 75 - Ολύμπου - Διοικητήριο, Αριστοτέλους 11, Αλ. Σβώλου 20 (Πρ. Νικολάου), Δωδώνης 1 (πρώην λεωφ. ΟΧΙ 13) Κάστρα - Αγ. Παύλος. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Βενιζέλου 25, Μεγ. Αλεξάνδρου 41 (Ο). ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Μ. Αλεξάνδρου και Κατσαντώνη 22. ΕΥΟΣΜΟΣ: Αγαμέμνονος 19 παλιό τέρμα Μενεμένης, Γοργοποτάμου 25 - 27 με Γληνού 21, Μαιάνδρου 87, Αριστοτέλους 32. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Σμύρνης 37 - Ν. Κρήνη, Αιγαίου 3 - Κηφισιά (Ο), Πασαλίδη 13 - πρώην Β. Γεωργίου, Χειμωνίδου 29 - Λευκωσίας, Πόντου 9-11, Μεταμορφώσεως 31. ΝΕΑΠΟΛΗ: Ελ. Βενιζέλου 103, Π. Κουντουριώτου 3 με Α. Παπανδρέου 77. ΠΟΛΙΧΝΗ-ΜΕΤΕΩΡΑ: Μ. Αλεξάνδρου 28 - Πλατεία Μετεώρων, Λέρου 3 με Τιμίου Σταυρού 9. ΠΥΛΑΙΑ: 17η Νοέμβρη 69 - Κωνσταντινουπολίτικα - προέκταση Λαμπράκη. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Κολοκοτρώνη 7-9 μονή Λαζαριστών, Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη. ΣΥΚΙΕΣ: Ρήγα Φερραίου 138 - Ροδοχώρι. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Βενιζέλου 9 έως τις 12 μ.μ. (Ο).

14944

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

2

ε στα π

1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

τουριστικό, πολιτιστικό Â Ú · περιοδικό  Â Ú ›  Ù αποδράσεις! Ù ·πολλαπλές Ûγια

το σταυρόλεξο

47

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Μυστακίδου 20 - Πλαστήρα - Χαριλάου, Δελφών 115 - Ανάληψη, Μακρυγιάννη 38 - Α. Ηλιούπολη, Παπάφη 184 - Μ. Μπότσαρη, Κλεάνθου 26 - στάση Σχολεία - Κ. Τούμπα, Αλ. Παπαναστασίου 174 - παλιό τέρμα Χαριλάου, Ε. Βενιζέλου 97 - Νεάπολη, Γρ. Λαμπράκη 68 - Α. Τούμπα, 28ης Οκτωβρίου 53 - Μακεδονίας 20 - Φλέμινγκ, Αιγαίου 85 - Καλαμαριά, Θερίσου 36 - Αστ. τμήμα Αμπελοκήπων, Ι. Δραγούμη 75 - Ολύμπου - Διοικητήριο, Κ. Καραμανλή 103 - Αρτας 21 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Λαγκαδά 7 - Βαρδάρη, Εγνατία 142 - Καμάρα, Κωνσταντινουπόλεως 5 - Δελφών, Αγ. Σοφίας 23, Κύπρου 28 και Ιπποκράτους 23 - Ροδοχώρι - Συκιές, Α. Παπαναστασίου 27 - Αγ. Ιωάννης - Καλαμαριά, Β. Ολγας 167 - Γραβιάς. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Παπάφη 184 - Μ. Μπότσαρη, Ε. Βενιζέλου 97 - Νεάπολη, Κ. Καραμανλή 103 με Αρτης 21 - Ελευθέριο Κορδελιό, Κωνσταντινουπόλεως 5 - Δελφών, Αγ. Σοφίας 23, Β. Ολγας 167 - Γραβιάς.

14944

ÛÙÚÈ· ÙÔ˘ «N¤Ô˘ K‡Ì·ÙÔ˜» – 5. KÈ ¤ÙÛÈ Ô Âȉ¤ÍÈÔ˜, Ô ÂÈÙ‹‰ÂÈÔ˜ – ¢ËÏÒÓÂÈ Î·Ù¿Ê·ÛË – 6. AÏÔÁÔ È·Û›·˜ (ηı.) – T· ̤ÚË ÙˆÓ Ï¢ÚÒÓ ÙÔ˘ ÛοÊÔ˘˜ Ô˘ Û˘Ó·ÓÙÔ‡Ó ÙË ı¿Ï·ÛÛ·, fiÙ·Ó ÂÈÎÚ·Ù› ·fiÏ˘ÙË ËÚÂÌ›· – 7. AÚıÚÔ (ÏËı.) –

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313-307000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» (τηλ. 2310-203121): για περιστατικά παθολογικά, χειρουργικά. ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310-993111): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310-493400): για περιστατικά χειρουργικά, ορθοπεδικά. «Β’ ΙΚΑ» (τηλ. 2310-479600): για περιστατικά ορθοπεδικά. Από τις 2.30 μ.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά. «Β’ ΙΚΑ» (τηλ. 2310479600): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ουρολογικά. Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310-993111): για περιστατικά θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παιδιατρικά, νεογνολογικά, ουρολογικά, οφθαλμολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100) και για οδοντιατρικά περιστατικά. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 2394023549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507.

λαϊκές αγορές ΚΥΒΕΛΕΙΑ: Ασκληπιού, στην πλατεία Κυβελείων. ΜΠΟΤΣΑΡΗ: Μητροπούλου & Σόλωνος. ΧΑΡΙΛΑΟΥ: Γ. Αγγέλου και Αλκαμένους (γήπεδο του Αρη). ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ: Αρτάκης (περιοχή Κληματαριάς, Αγ. Θεράποντα). ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Εμπεδοκλέους (περιοχή Αγ. Μαρίνας). ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Μπουμπουλίνας και Ν. Ξυλούρη. ΜΕΝΕΜΕΝΗ: Κουντουριώτου πλησίον Γυμν. Μενεμένης. ΝΕΑΠΟΛΗ: Μητροπόλεως. ΣΙΝΔΟΣ/ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ/ΠΕΡΑΙΑ.

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 19.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα: 01:41, 10:13, 11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρρες: 02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Εδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. Βουκουρέστι-Βουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/517.517.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

3

4

5

6

1

O

P

I

M

O

2

P

A

¢

I

O

O

3

A

K

A

K

I

A

4

M

I

P

I

O

N

5

A

N

E

O

§

A

I

6

2

N §

T

A

7

I

8

9

M

10

O

A

P

11

T

A

A ™ O

P

A

A I

P

8

9

10

11

A

§

A

M

O

A

O

Y

T

K

Y

A

P

A

A

K

I

E

I ¶

7

P

A ™

E P

I

K

A

O

M

A

N

O

T

O

N

O

I

A

I

O

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595.430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595.442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΚΑΡΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595.425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595.411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214.900 και 2310/218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550.500. «EUROTAXI» 2310/866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310/525.000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 2310/280.050 BRITISH AIRWAYS,τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/471.372 MALEV, τηλ. 2310/475.740 VIMAVIA,τηλ. 2310/519289, 2310/473.354


Tρέχουν οι αυξήσεις και οι... υποψήφιοι

Επανάσταση Κανείς δεν µπορεί να διαβεβαιώσει ότι εκείνοι που θα επιλεγούν για τις θέσεις γενικών και ειδικών γραµµατέων σε υπουργεία θα είναι οι ικανότεροι. Πιο εύκολο είναι να αδειάσεις τη Βεγορίτιδα µε κουταλάκι του γλυκού παρά να αξιολογήσεις οκτώ χιλιάδες ετερόκλητα βιογραφικά - και δυστυχώς, τα βιογραφικά δεν είναι τσουβάλια µε πατάτες για να τα βάλεις στη ζυγαριά. Ούτε µπορεί κανείς ν΄ αποκλείσει ότι κάπου πριν από τον επίλογο της διαδικασίας θα υπάρχει και ένα κοµµατικό φίλτρο. Αλλά όπως και αν εξελιχθούν τα πράγµατα, θα έχει διανυθεί µεγάλη απόσταση στην καθυστερηµένη πορεία προς την αξιοκρατία. Ακόµη και αν οι νέοι γενικοί γραµµατείς δεν είναι οι καλύτεροι ανάµεσα στους οκτώ χιλιάδες, δεν µπορεί παρά να είναι κοντά στους καλύτερους. Και σίγουρα, αποκλείεται να έχουµε γενικούς γραµµατείς υπουργείων µε µοναδικά προσόντα ότι κάποτε κάπως τσαλαβούτησαν στο πανεπιστήµιο και θεωρούνται έµπιστοι του υπουργού - αυτό που συνέβαινε µέχρι σήµερα και, περιέργως, θεωρείτο αποδεκτό. TOY MAKH BOΪTΣI∆H Γίνεται µεmvoitsidis@the.forthnet.gr γάλη συζήτηση για την οικονοµία αλλά την πιο µεγάλη συµβολή του ΠΑΣΟΚ στον εκσυγχρονισµό της χώρας µπορεί να αποτελέσει η κατάργηση του κοµµατικού κράτους και της ευνοιοκρατίας. Είναι αλήθεια ότι το αίτηµα ακούγεται χαµηλόφωνα. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι διατεθειµένοι να βγουν στο δρόµο για να το διατυπώσουν - αντίθετα, η κυβέρνηση που θα διπλασίαζε το φόρο στη βενζίνη θα βρισκόταν αντιµέτωπη µε λαϊκή εξέγερση. Ισως µας ενοχλεί αλλά δεν πιστεύουµε ότι µπορεί ν΄ αλλάξει, ίσως εθιστήκαµε και δεν µας ενοχλεί καν. Αλλά ό,τι και αν ισχύει, το φαινόµενο λειτουργεί πολλαπλασιαστικά διαβρωτικά. Πλήττει το κύρος της πολιτικής - µπορεί να προσκυνάς το βουλευτή για να βολέψει το παιδί σου σε κάποια θέση συµβασιούχου αλλά κατά βάθος δεν τον σέβεσαι γιατί τον θεωρείς έναν διεκπεραιωτή ρουσφετιών. Υποσκάπτει την αποτελεσµατικότητα της δηµόσιας διοίκησης η οποία στερείται τη δυνατότητα ν΄ αποκτήσει ικανότερα στελέχη, άρα να διεκπεραιώσει καλύτερα την αποστολή της. Απογοητεύει προικισµένους νέους ανθρώπους που διαπιστώνουν ότι είναι προτιµότερο να επενδύεις στις κοµµατικές δραστηριότητες παρά σε σπουδές. Και, ίσως το χειρότερο, στρεβλώνει τη συµπεριφορά ενός µεγάλου µέρους της κοινωνίας που αντιµετωπίζει την πολιτική ως µέσον για να µετάσχει σε µια προσδοκώµενη µετακίνηση πληθυσµών στο δηµόσιο τοµέα. Δεν είναι εύκολο να φτάσουµε στη βάση της πυραµίδας και ν΄ αποκατασταθούν θεσµοί διαφάνειας παντού. Αλλά εντέλει, ίσως δεν είναι και το βουνό που νοµίζουµε. Αρκεί το ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι είναι αποφασισµένο να µην αφήσει την προσπάθεια στη µέση.

Φωτογραφία Associated Press

Σαν τον Σέρλοκ Χολµς...

Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν χτες το πρωί στη γέφυρα του Ουέστµινστερ στο Λονδίνο παραπέµπουν σε ταινίες από φιλµ νουάρ, όταν ο Σέρλοκ Χολµς αναζητούσε τους δράστες ληστειών τραπεζών µε αυτοκίνητα - αντίκες. Γύρω στα 550 αυτοκίνητα - αντίκες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1905 διαγωνίστηκαν σε αγώνα ταχύτητας µε αφετηρία το Λονδίνο και προορισµό το Μπράιτον.

Εγνατία στο καναβάτσο

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Δε με πειράζει που το δελτίο καιρού κάνει αλλεπάλληλα λάθη -στο κάτω κάτω της γραφής το μικροκλίμα θέλει άλλο ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H μάτι, το μάτι του ψαρά και petefris@otenet.gr του κυνηγού, που είναι περιφρονημένες λειτουργίες στην κοινωνία της πράσινης ανάπτυξης. Με πειράζει όμως που το μόνο δημόσιο έργο που φαίνεται πως προσέχουμε είναι το αττικό μετρό. Σε μία εβδομάδα πήγα κι ήρθα τρεις φορές την Εγνατία, από Θεσσαλονίκη σε Ιόνιο. Ηδη η πρώτη «θύρα 13» έχει σημειωθεί σε ένα ανάλημμα του δρόμου πριν από το Καρτέρι, ενώ με παραξένεψε η κατάσταση των φρεατίων κολλητά στο μπετονένιο διαχωριστικό κατά την Παραμυθιά. Για τη βρομιά των προσωρινών τουαλετών δε θέλω να μιλήσω, μήτε για τα σαλτανάτια στα

οποία μας οδηγεί η στενότητα να βρούμε βενζίνη, ειδικά αξημέρωτα. Επαναλαμβάνω το θράσος του τυπά που παρέχει στην νταλικερία είδη καντίνας κολλητά με το σύρμα της οδού, σε ένα σημείο που φρόντισαν να απέχει κάπου πέντε

μέτρα από το οδόστρωμα. Για τις εγκαταστάσεις των διοδίων, προβλέπω, αν δεν τις γκρεμίσουν, να δημιουργήσουν αξέχαστες ουρές, ενώ πρόσεξα μόνο μία ή δύο αλαταριές εν όψει χειμώνα. Αλλά το τυραννικό και το απαράδεκτο δεν προκύπτει από τέτοιες αμέλειες, παρά από τη σήμανση, ειδικά την καφέ, την πολιτιστική. Η Παναγία Σουμελά, διαπρέπει με δύο γιγάντιες ταμπέλες. Ενας δήμος έχει υποκλέψει τη Στάτιστα, χώρο θανάτου του Παύλου Μελά, ενώ από τα τριάντα περίπου άκρως σημαντικά θρησκευτικά μνημεία συσχετισμένα με το δρόμο δεν είδα Μετέωρα, Ζάβορδα, Ασκηταριό Προδρόμου, μονή Στανού, Τορνίκι και τόσα άλλα, παρά μόνον ένα μοναστήρι που προβλήθηκε μάλλον χάρη στην επίνοια του ηγουμένου του, όπως στη δυτική Ελλάδα μαθαίνεις εύκολα πού εγκατοικούν οι παπαροκάδες, αλλά ιδρώνεις να βρεις τον Προυσσό. Οι ξένοι διαβατικοί είναι για την ώρα λίγοι Γερμανοί και περισσότεροι Βούλγαροι, επίσης Ιρανοί και Τούρκοι, συνήθως της φυλής των νταλικέρηδων. Αλλά σε μερικούς μήνες, Ελληνες και αλλοδαποί θα πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν το δρόμο ως εφαλτήριο για όλην την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά βολεύει επίσης το Ιόνιο και τη Θεσσαλία και τις Βόρειες Σποράδες. Και οι κάθετες προς Καστοριά, Φλώρινα και οι ανατολικές της Ροδόπης θα μας μάθουν τις βόρειες διαδρομές και εκτός συνόρων. Είναι κρίμα κι άδικο να περνάμε από έναν ελαφρώς παρατημένο δρόμο, χωρίς συντονισμό και βοήθεια. Οσο για το «βιότοπο» της αρκούδας και τα συρματοπλέγματα, μα τον άγιο, θα γράψω ένα μονόπρακτο. Αστειότατο και σαρκαστικό. Αφού όλοι μοιάζουν τόσο σοβαροί, μόνο με γκριμάτσες μπορώ να απαντήσω…


36 Βόλεϊ: ακάθεκτος ο Ηρακλής 24-25 «Κάρα», Μόρας µιλούν για τα µπαράζ ΠΑΟΚ

Λυτρωτής ο Ιβιτς στην εκπνοή «Πρώτα η νίκη, µετά το γκολ», λέει ο Σέρβος. Σάντος: «∆ικαίωση...» ∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

18-19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΑΟΚ από τα παλιά Ο «∆ικέφαλος» συνέτριψε τον Αρη µε 83-48, έκανε ρεκόρ διαφοράς σε «ντέρµπι αιωνίων» και ο πρωταγωνιστής, Κρις Μονρό, ανοίγει την καρδιά του στη «ΦτΣ»

32-33 ΑΡΗΣ

ΑΡΗΣ

Αλήθεια, έρχεται ο Κούπερ! Καταρχήν συµφωνία µε τον σπουδαίο Αργεντινό τεχνικό

20-21

Με αέρα έξι βαθµών η Ιντερ Επισφαλής η Μετά την ήττα - σοκ της Γιουβέντους και την θέση Κλαρκ, ισοπαλία της Σαµπντόρια Κακιούζη 28 32

ΗΡΑΚΛΗΣ

Επιτέλους, γκολ µε Γιάκοµπ Με τον Κωφίδη στον πάγκο, νίκησε 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης

22-23


backstage

φωνή

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

Ο προπονητής ΤΗΣ ΚΕΡΚΙ∆ΑΣ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

click

Ο καλός στρατιώτης Σάββας ΕΝΑΣ ένας οι προπονητές την κάνουν µε ελαφρά πηδηµατάκια και αυτό συµβαίνει τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεµβρίου, επιβεβαιώνοντας τη σηµειολογική αξία της παρέλασης. ∆ε βγήκε τυχαία η έκφραση «αυτός δε θα κάνει ούτε παρέλαση» και οι διοικήσεις των οµάδων κάνουν ό,τι µπορούν για να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Ο ΠΡΟΤΑΣΟΦ έφυγε πριν από λίγες µέρες για να έρθει ο... καλός στρατιώτης Κωφίδης, που είναι πάντα έτοιµος. Η λογική λέει ότι σύντοµα θα φύγει και αυτός για να έρθει ο Γιοβάνοβιτς, που µε τη σειρά του θα αποχωρήσει για να αναλάβει ο Ζίφκας. Αυτή είναι η φυσιολογική ροή των πραγµάτων. ΤΟ δρόµο του Προτάσοφ ακολουθεί ο Μαζίνιο, που ήταν «φαγωµένος» εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν το είχε πάρει χαµπάρι. Ο Εκτορ Κούπερ είναι ασφαλώς ένας µεγάλος προπονητής και, αν τελικά αναλάβει, θα έχει ενδιαφέρον η συνύπαρξη και η συνεργασία του µε «επαγγελµατίες» ποδοσφαιριστές τύπου Κόκε, Κάλβο κ.λπ. Οσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του, ξέρουν ότι δε µασάει από «βεντέτες». Για εκείνους που δε γνωρίζουν, όταν µάλωσε µε τον Ρονάλντο, στην Ιντερ, έφυγε ο Ρονάλντο...

Γρίπη της... µπάλας Η µπάλα δεν κόβεται! Οι οπαδοί της Ντιναµό Κιέβου φόρεσαν τις προστατευτικές µάσκες κατά της γρίπης και πήγαν στο «Λοµπανφόσκι» για το µατς µε την Λιόβ Καρπάτι, αδιαφορώντας για την επιδιηµία σε 9 περιφέρειες της Ουκρανίας

Ο ΣΟΥΛΗΣ Μαρκόπουλος µίλησε πολύ στους παίκτες του πριν από τον αγώνα µε τον Αρη. Οµως έκανε κι ο ίδιος την προετοιµασία του για το ντέρµπι (που εξελίχθηκε σε µονόλογο). Πριν βγει η οµάδα στο παρκέ, για 10 λεπτά ο 60χρονος κόουτς βηµάτιζε µόνος του έξω από το γραφείο του, προσπαθώντας να αυτοσυγκεντρωθεί και να «αφοσιωθεί» στο παιχνίδι που θα ξεκινούσε σε λίγη ώρα. Ούτε ο ίδιος µπορούσε, βέβαια, να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε ο αγώνας, όµως όπως αποδείχτηκε είχε προετοιµάσει τέλεια την οµάδα του... Κ. Μπ.

ΑΝΕΚ∆ΟΤΟ έχει γίνει η Αρσεναλ για το κουαρτέτο τερµατοφυλάκων στο ρόστερ της. Η οµάδα του Λονδίνου δέχεται σκληρή κριτική για τις επιλογές στους γκολκίπερ, αφού και οι τέσσερις δεν... κάνουν ένα καλό. Πρόσφατα ο αρχισυντάκτης του αθλητικού τµήµατος της «Σαν», Στίβεν Χάουαρντ, έγραψε ότι δύσκολα µπορείς να βρεις χειρότερους τερµατοφύλακες στην Πρέµιερ Λιγκ από τους Αλµούνια, Φαµπιάνσκι, Μανόνε και Τσέσνι. Αδικο έχει; Π.Γκ.

∆ΙΧΩΣ αµφισβήτηση ο Νίκος Μπάρλος ήταν ο παίκτης του Αρη που πειράχθηκε περισσότερο από το διασυρµό στο κλειστό της Πυλαίας και ο µοναδικός που πάλεψε στο µατς. Ηταν σοκαρισµένος για πολλές ώρες. Κατά την επιστροφή της οµάδας στο Αλεξάνδρειο άνοιξε κουβέντα µε οπαδούς που περίµεναν την αποστολή και, σε αντίθεση µε τους υπόλοιπους, χειροκροτήθηκε. Από τη θολούρα του, φεύγοντας από το γήπεδο, τράκαρε καθώς... δεν είδε ολόκληρο κράσπεδο που ήταν µπροστά του! Μ. Ψ.

άποψη Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ πορεία του Αρη τον τελευταίο µήνα, υποχρέωσε τη διοίκηση να πάρει αποφάσεις και η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας ήταν σχεδόν προδιαγραµµένη. Οι παράγοντες των «κιτρίνων» πιστώνονται την προδιαγραφόµενη πρόσληψη του σπουδαίου Εκτορ Ραούλ Κούπερ και το... µπαλάκι Tου περνά πλέον στους ποδοBασίλη σφαιριστές του Αρη, που Μόσχου έχουν τεράστιες ευθύνες για την εικόνα της οµάδας. ΤΑ ψέµατα έχουν τελειώσει για τους παίκτες του Αρη και δη για τους λεγόµενους πρωτοκλασάτους που µέ-

Ωρα ευθύνης για τους παίκτες του Αρη

χρι στιγµής αποδεικνύονται (µε ελάχιστες εξαιρέσεις) κατώτεροι των προσδοκιών. Ο Μαζίνιο έκανε πολλά λάθη και αποδείχθηκε ανεπαρκής για τη δηµιουργία µιας ανταγωνιστικής οµάδας, αλλά, όπως συµβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, χρεώθηκε και τις «αµαρτίες» των ποδοσφαιριστών. ΟΙ παίκτες του Αρη πρέπει να αντιληφθούν ότι το ταλέντο δεν αρκεί για να παίξεις πρωταγωνιστικό ρόλο σε µια οµάδα που βάζει ψηλά τον πήχη. Χρειάζεται και η στοιχειώδης επαγγελµατική ευσυνειδησία, η αίσθηση καθήκοντος απέναντι στην οµάδα που τους πληρώνει αδρά, αλλά και έναντι των οπαδών που τους παρέχουν απλόχερα τη στήρι-

ξή τους, ακόµη και σε περιπτώσεις που αντικειµενικά δεν την αξίζουν. ΕΤΣΙ κι αλλιώς, τα πράγµατα θα αλλάξουν ριζικά µε τον Εκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο της οµάδας. Ο Μαζίνιο υπήρξε µεγάλος ποδοσφαιριστής, αλλά δεν είχε το απαραίτητο ειδικό βάρος ως προπονητής. Ο Αργεντινός, αντίθετα, είναι µια µεγάλη φυσιογνωµία, στο χώρο της προπονητικής και το απόλυτο αφεντικό σε όποια οµάδα αναλαµβάνει. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που δε δίστασε να συγκρουστεί µε «βεντέτες» παγκόσµιου βεληνεκούς, όπως ο Ρονάλντο, έχει αναµφίβολα την ικανότητα να επιβληθεί στους παίκτες του Αρη. Είναι βέβαιο ότι η διοίκηση θα στηρίξει τον Αργεντινό σ’

αυτήν του την προσπάθεια. Αν δεν είχε εξάλλου αυτήν την πρόθεση δεν θα αποφάσιζε να προσλάβει έναν προπονητή αυτού του επιπέδου, που είναι δεδοµένο ότι δε σηκώνει... µύγα στο σπαθί του. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ µε τον Εκτορ Κούπερ αποτελεί µεγάλη επιτυχία και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Προπονητές αυτής της αξίας δεν έρχονται κάθε µέρα στην Ελλάδα και η παρουσία του εδώ θα προσδώσει αίγλη στο, κατά τα άλλα, µίζερο ελληνικό πρωτάθληµα. Ο κόσµος του Αρη, ενθουσιάστηκε, όπως είναι φυσικό, στο άκουσµα της είδησης και είναι βέβαιο ότι στο παιχνίδι µε την Καβάλα, το «Κλεάνθης Βικελίδης» θα είναι κατάµεστο.


φωνή

3

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΕΙΝΑΙ γνωστό πλέον ότι µε την άδεια του Φερνάντο Σάντος οι µεταφράσεις του Αλέξανδρου Μανιάτογλου στα λόγια του Πορτογάλου προπονητή είναι αρκετά... ελεύθερες. Γι’ αυτό δεν προκάλεσε εντύπωση, παρά µόνο χαµόγελα µέσα στη γενική ευφορία της νίκης επί της Ξάνθης η «δήλωση» του προπονητή του ΠΑΟΚ (που προφανώς δεν έχει µάθει ακόµη... Αρχαία Ελληνικά) µέσω του διερµηνέα του ότι «συν Αθηνά και χείρα κίνει»! Γ. Β.

ΕΞΩ από το γήπεδο της Τούµπας πωλούνταν εισιτήρια για το µπάσκετ που ξεκινούσε περίπου δυο ώρες µετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα. Σύσσωµο το διοικητικό συµβούλιο της ΠΑΕ βρέθηκε στην «PAOK Sports Arena», όπως επίσης κι ο πλέον φανατικός οπαδός της οµάδας µπάσκετ, Ζλάταν Μουσλίµοβιτς. Ευτυχής για την επιστροφή του στη δράση, µε τη λήξη του αγώνα της Τούµπας αναχώρησε τάχιστα για το «παλατάκι» µην τυχόν και χάσει δευτερόλεπτο του ντέρµπι. Κ. Μπ.

ΠΡΙΝ απ’ το ντέρµπι του µπάσκετ στο «παλατάκι» ο µάνατζερ του ΠΑΟΚ, Τέλης Ζουρνατζίδης... έκλεψε λίγο χρόνο, πρόλαβε τις καθυστερήσεις του ποδοσφαιρικού αγώνα του «∆ικεφάλου» και είδε απ’ την τηλεόραση το γκολ του Ιβιτς. Το θεώρησε καλό σηµάδι. ∆εν περίµενε όµως, αυτό που συνέβη. «Απ’ την τρίτη περίοδο ήµασταν στον πάγκο σίγουροι για τη νίκη. Ηµασταν τυχεροί που ζήσαµε ένα τέτοιο ντέρµπι χωρίς κανένα άγχος», έλεγε µετά τη λήξη. Γ. Β.

Η ΚΟΝΤΡΑ των οργανωµένων οπαδών µε τη διοίκηση του Ηρακλή συνεχίζει µε αµείωτη ένταση. Στο ηµίχρονο του αγώνα οπαδοί µετακινήθηκαν από τη Θύρα 10 και έφτασαν µέχρι τα δηµοσιογραφικά θεωρεία µεταφέροντας στους εκπροσώπους του Τύπου (µε την παρότρυνση να το δηµοσιεύσουν...) ότι η διοίκηση της ΠΑΕ έστειλε 15 (!) διµοιρίες της ΕΛΑΣ έξω από τη Θύρα 10 µε σκοπό να εµποδίσει την είσοδό τους στο γήπεδο. Ακούγεται υπερβολικό. Μ. ΤΣΙΡ.

φαλτσαριστά Εχετε δίκιο, τι άλλο θα γινόταν αν δεν άλλαζε ο Αρης τον Μαζίνιο; Θα ‘βαζε κι άλλο γκολ ο Κόκε. Αν τελικά ο Κοζώνης έχει τόσα λεφτά και θέλει να τα βάλει στην ΑΕΚ, τι να πούµε εµείς; ∆εν ξέρει τι χάνει. Ασφαλώς και πιστεύουµε ότι ο Ελληνοαµερικανός επιχειρηµατίας είναι οικονοµικά θηρίο. Ασχέτως εάν η ΑΕΚ είναι για τα θηρία. Οσο να ‘ναι, τα 40 εκατ. ευρώ που θέλει να βάλει ο Κοζώνης, είναι πολλά. Γι’ αυτό ας µην τα κλαίµε από τώρα.

15

ΠΑΛΙ στα πόδια της ΑΕΚ «µπλέκεται» ο Ντέµης. Βλέπετε η εταιρία του βρίσκεται πίσω από τη συναυλία της παγκοσµίου φήµης Μπιγιονσέ Νόουλς, στο κλειστό του ΟΑΚΑ, την ερχόµενη Κυριακή. Κι επειδή το συγκρότηµα δε «σηκώνει» και ποδοσφαιρικό παιχνίδι την ίδια µέρα, η Ενωση καλείται να παίξει µε τη Λάρισα τη ∆ευτέρα 9 του µήνα. Με λίγα λόγια δηλαδή ο Ντέµης άλλαξε το πρόγραµµα της ΑΕΚ στη 10η αγωνιστική. Αυτό πια... Γ. Ν.

ΤΗΝ πρώτη κοινή δηµόσια εµφάνισή τους από τότε που έγινε η αλλαγή προεδρίας στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκαναν στο «παλατάκι» του συλλόγου ο Ζήσης Βρύζας και ο Θόδωρος Ζαγοράκης (φωτό). Οι δύο άντρες παρακολούθησαν µαζί το ντέρµπι του µπάσκετ υπό τις επευφηµίες των φιλάθλων, ιδιαίτερα για το νέο πρόεδρο. Πάντως και ο «Τέο» χειροκροτήθηκε, αποχωρώντας µαζί µε τη σύζυγό του λίγο πριν απ’ τη λήξη του αγώνα. Νωρίτερα ο Ζαγοράκης και ο Βρύζας είχαν συναντηθεί στην Τούµπα και, κλεισµένοι σε σουίτα, παρακολούθησαν µε αγωνία την

TVεπιλογές

15.00 17.00 18.00 18.00 19.00 19.00 20.00 20.00 21.00 23.15 00.00 00.00

Φούλαµ - Λίβερπουλ (ποδόσφαιρο, Μ) Γαλλικά στιγµιότυπα Ιταλικά στιγµιότυπα Αιγάλεω - Ηλιούπολη (ποδόσφαιρο, Ζ) Εθνικός - ∆ιαγόρας (ποδόσφαιρο, Ζ) Καλαµαριά - ΠΑΟΚ (βόλεϊ, Ζ) Champions NET (εκποµπή, Ζ) Αγγλικά στιγµιότυπα Γυπαετοί - Μινώταυρος (ποδόσφαιρο σάλας, Ζ) Για πάντα πρωταθλητές (Εθνική ποδοσφαίρου, εκποµπή) Μπάλα d’ AIR (εκποµπή) Γκέτεµποργκ - Αϊκ Στ. (ποδόσφαιρο, Μ)

Novasports 1 Novasports 1 Novasports 1 ΕΤ-3 Conn-X Novasports 1 ΝΕΤ Novasports 1 sport plus Skai TV Novasports 1 Novasports 2

αναµέτρηση ΠΑΟΚ - Ξάνθης µαζί µε τον αντιπρόεδρο, Ηλία Βιολίδη. Σηµειωτέον ότι ο Βρύζας συµπλήρωσε προχτές... δωδεκάωρο στα γήπεδα, αφού το µεσηµέρι είχε πάει στη Σουρωτή για τον αγώνα της οµάδας Νέων του ΠΑΟΚ. Για τον πρώην πρόεδρο ήταν προχτές η πρώτη του επιστροφή στην Τούµπα µετά την παραίτησή του. Είναι όµως, δεδοµένο ότι ο «Ζαγόρ» παραµένει κοντά στον ΠΑΟΚ, άλλωστε είχε επισκεφτεί την περασµένη εβδοµάδα το προπονητικό κέντρο στη Νέα Μεσηµβρία. Γ. Β.

ΧΩΡΙΣ φυσικά να το επιδιώκει, αλλά να προκύπτει ως επακόλουθο της αγωνιστικής παρουσίας του, φαίνεται πως ο ΠΑΟΚ έχει συνηθίσει το «ζειν επικινδύνως» µε γκολ και νίκες µετά το 85’. ΜΙΑ φοβισµένη και χωρίς πλάνο οµάδα απέναντι σ’ έναν αποδεκατισµένο αντίπαλο είδαµε το περασµένο Σάββατο. Ο µύθος του «καλύτερου νέου Ελληνα προπονητή»...

ΕΞΩ φρενών ήταν ο Γιάννης ∆αµιανίδης µε τους παίκτες του Αρη, τους οποίους «έκλεισε» στα γραφεία της ΚΑΕ στο Αλεξάνδρειο, µέχρι τις 2 χτες τα ξηµερώµατα! «Στις 4 Ιουνίου πήγα και πήρα τη wild card από την Ευρωλίγκα και κόντρα στο Μαρούσι δείξατε ότι δε θέλετε να παίξετε. Σήµερα δείξατε άλλα...», τους είπε µεταξύ άλλων. Κανείς από τους παίκτες δεν πήρε το λόγο, όλοι τους αποχώρησαν µε σκυµµένα κεφάλια. Μ. Ψ.

ΣΤΗ Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής ο Νούνο Πιλότο. Ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή που τραυµατίστηκε σοβαρά πριν από την έναρξη της σεζόν, ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο της αποθεραπείας στην πατρίδα του, ενώ η ένταξή του σε προπονητικούς ρυθµούς αναµένεται τον επόµενο µήνα. Ο Πιλότο δήλωσε γνώστης της κατάστασης, τόνισε όµως πως «σύντοµα θα έρθουν τα καλά αποτελέσµατα». Χτες πάντως, δικαιώθηκε... Γ. Π.

µπρος πίσω ∆ΕΝ ήταν µυστικό ότι η εικόνα του ΠΑΟΚ στην Κυψέλη κόντρα στον Πανελλήνιο δεν αντιπροσώπευε το πραγµατικό του πρόσωπο. Ούτε, φυσικά, ο κόσµος πρέπει να περιµένει κάθε εβδοµάδα εξωπραγµατικές εµφανίσεις όπως αυτή µε τον Αρη. Ο «∆ικέφαλος» είναι µία αξιόµαχη και αξιοπρεπής Από Απότον τη οµάδα η οποία µπορεί να Αντώνη Βίκυ ανέβει ένα κλικ παραπάνω, Τσότσου Γκάτζιο τώρα που φέρνει τον Μιλισάβλιεβιτς και αν αποκτήσει έναν καθαρόαιµο σέντερ. Οι ισορροπίες στο ελληνικό πρωτάθληµα είναι

Το κέρδος του ΠΑΟΚ και η νοοτροπία του Αρη

τόσο λεπτές που χρειάζεται ένα καλό σύνολο και ένας καλός κόουτς για να κάνει µία οµάδα πορεία σαν κι αυτή του Αµαρουσίου, για παράδειγµα. ΑΛΛΟ ήταν το µεγάλο κέρδος για τον ΠΑΟΚ από τον προχτεσινό αγώνα. Ο «∆ικέφαλος» κέρδισε τον κόσµο του. Εναν κόσµο που «µούδιασε» µετά από τη συντριβή της πρεµιέρας, αλλά ανέβηκε στους επτά ουρανούς το Σάββατο. Ο Γκρέγκορι το είπε σωστά: «Και πέρυσι στην αρχή είχαµε τόσο κόσµο, όµως ηττηθήκαµε από Πανιώνιο και Πανελλήνιο και τον χάσαµε». Τώρα, δύσκολα ο κόσµος θα εγκαταλείψει ξανά την οµάδα, αυτή η νίκη δεν ήταν

σαν όλες τις άλλες. Κι αυτό είναι καλό και από οικονοµικής άποψης... ΓΙΑ τον Αρη η λέξη «ντροπή» εξαντλήθηκε στον αποκλεισµό από το Μαρούσι και πρέπει να... εφευρεθεί άλλη για να περιγράψει αυτό που έγινε προχτές. Ο Κατσικάρης κατάλαβε ότι δεν πρέπει απλά να αλλάξει το αγωνιστικό πρόσωπο της οµάδας, αλλά και την κάκιστη νοοτροπία που υπάρχει. ∆εν είναι δυνατόν µετά από τα δύο πρώτα καλάθια του ΠΑΟΚ να παρατά µία ολόκληρη οµάδα το µατς. Οσο για τα λάθη του καλοκαιριού, ακόµα κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους...


16

4

φωνή

ΠΑΝΟΡΑΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Α/A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

ΟΜΑ∆Α ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ ΚΑΒΑΛΑ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΑΕΚ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΑΝΘΗ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΛΑΡΙΣΑ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΕΒΑ∆ΕΙΑΚΟΣ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΓΩΝ. 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9

ΒΑΘΜ. ΝΙΚΕΣ ΙΣΟΠ. 25 8 1 25 8 1 15 4 3 14 3 5 14 4 2 13 3 4 12 3 3 11 3 2 11 3 2 10 3 1 10 3 1 10 2 4 10 2 4 8 2 2 8 2 2 1 0 1

ΠΑΟΚ - ΞΑΝΘΗ

1-0

ΕΝΤΟΣ

ΗΤΤΕΣ 0 0 2 1 3 2 3 4 4 5 5 3 3 5 5 8

ΓΚΟΛ 18 - 5 16 - 3 10 - 5 10 - 8 11 - 8 15 - 12 10 - 10 10 - 13 10 - 10 7 - 10 5-8 8 - 10 10 - 13 9 - 10 6 - 15 5 - 20

ΛΑΡΙΣΑ - ΑΡΗΣ

οι σκόρερ

ΕΚΤΟΣ

ΑΓΩΝ. ΒΑΘΜ. ΝΙΚΕΣ ΙΣΟΠ. ΗΤΤΕΣ 5 15 5 0 0 4 10 3 1 0 5 12 4 0 1 4 10 3 1 0 5 10 3 1 1 5 8 2 2 1 4 6 2 0 2 5 5 1 2 2 5 8 2 2 1 4 7 2 1 1 4 10 3 1 0 4 8 2 2 0 5 6 1 3 1 4 4 1 1 2 5 7 2 1 2 4 1 0 1 3

2-2

ΓΚΟΛ 11 - 3 6-1 9-2 4-1 8-2 7-5 5-5 6-8 7-6 5-5 5-2 6-3 6-6 3-2 4-6 3-7

ΑΓΩΝ. ΒΑΘΜ. ΝΙΚΕΣ ΙΣΟΠ. ΗΤΤΕΣ ΓΚΟΛ 4 10 3 1 0 7-2 5 15 5 0 0 10 - 2 4 3 0 3 1 2-3 5 4 0 4 1 6-7 4 4 1 1 2 3-4 4 5 1 2 1 8-7 5 6 1 3 1 5-5 4 6 2 0 2 4-5 4 3 1 0 3 3-4 5 3 1 0 4 2-5 5 0 0 0 5 0-6 5 2 0 2 3 2-7 4 4 1 1 2 4-7 5 4 1 1 3 6-8 4 1 0 1 3 2-9 5 0 0 0 5 2 - 13

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

0-1

6 Σισέ, Κατσουράνης (Παναθηναϊκός). 5 Τσέζαρεκ (Αστ. Τρίπολης). (Εργοτέλης), Ονουάτσι (Καβάλα), Μπάρκογλου 4 Λεάλ (Λεβαδειακός). (Ηρακλής), Αµπρέου (Αρης), Βιεϊρίνια (ΠΑΟΚ), Ιωάννου 3 Γιάκοµπ (Καβάλα), Αναστασάκος (Ατρόµητος), Αµπουχατζίρα (Λάρισα), Λέτο (Παναθηναϊκός). (ΠΑΟΚ), Κάµπορα (Αρης), Επστάιν, Ντίκα (Ηρακλής), Στρµπα 2 Ιβιτς (Ξάνθη), Σίµιτς, Μετίν (Λάρισα), Μπερτράντ (Πανθρακικός), Μπάλαµπαν, Οµο (Πανιώνιος), Μπλάνκο, Σκόκο, Νέµεθ (ΑΕΚ), Οσκαρ, Ντούντου, Μήτρογλου, Ζαϊρι, Ντιόγο, Τοροσίδης (Ολυµπιακός), Περόνε, Φαβάλι (Ατρόµητος), Εντερ (Αστ. Τρίπολης), Σαϊτιώτης, Τζάνης (ΠΑΣ Γιάννινα), Βερπακόφσκις, Μπουντιµίρ (Εργοτέλης).

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

1-0

Χαλκιάς (67’ Κρέσιτς), Γκαρσία, Τσιρίλο, Σορλέν, Μαλεζάς, Παπάζογλου, Λίνο, Φωτάκης (75’ Μουσλίµοβιτς), Βιεϊρίνια (50’ Κουτσιανικούλης), Ιβιτς, Σνάουτσνερ.

Γκσπούρνινγκ, Παπαδηµητρίου, Πόι, Αλ Σαΐφι (66’ Αµπένα, 89’ Ζίεντσουκ), Τζάγκι, Σταθάκης, Σουάνης (83’ Λιαπάκης), Φλίσκας, Βάλλας, Κωστούλας, Στρµπα.

Μάλαρτζ, Μπουκουβάλας, Βενετίδης, Κυριακίδης (46’ Ιγκλέσιας), Ντε Νίγκρις, Τουάµα (86’ Μετίν), Σίµιτς (72’ Γιαννακόπουλος), Ααράµπ, Ροµέου, Μελίσσης, Αµπουχατζίρα.

Σηφάκης, Αράνο, Κουλουχέρης (72’ Λαµπριάκος), Ναφτί, Κάλβο (55’ Χαβίτο), Φερνάντες (46’ Γκρασιάν), Κόκε, Αµπρέου, Νασούτι, Γκαρσία, Φλάβιο.

Μιχαηλίδης, Νάστος, Τάτος (77’ Σφακιανάκης), Κουτσόπουλος, Νεµπεγλέρας, Αποστολόπουλος, Φαβάλι, Σαρµιέντο (81’ Περόνε), Μπαζίνσκι, Καραγκούνης (66’ Πρίτο), Κάµπας.

Νικοπολίδης, Πάντος, Ζεβλάκοφ, Μέλµπεργκ, Ρ. Μπράβο, Κατσικογιάννης (81’ Γ. Παπαδόπουλος), Στολτίδης, Γκαλέτι, Οσκαρ (90’ Γκαλίτσιος), Σοϊλέδης (67’ Φετφατζίδης), Μήτρογλου.

Κοβαλέφσκι, Μάρτος, Κατσαµπής, Παπαζαχαρίας, Γιαννούλης (83’ Ιωαννίδης), Μιλάνο (85’ Κονέ), Παπαστεριανός, Ντιέ, Επστάιν, Ντίκα (61’ Γιάντσης), Γιάκοµπ.

Αναστασόπουλος, Μπαρτολίνι, Λαζαρίδης, Φυτανίδης (89’ Καούνος), Ουριµπάρι, Μπαστία, Λαδάκης, Εστέβες (70’ Λαµπρόπουλος), Ουντόζι, Ζεάν (62’ Καρέρα), Τσέζαρεκ.

Φερνάντο Σάντος

Γιάννης Ματζουράκης

Μαρίνος Ουζουνίδης

Ιοµάρ Μαζίνιο

Γιώργος ∆ώνης

Ζίκο

Σάββας Κωφίδης

Βαγγέλης Βλάχος

90’+ Ιβιτς

8’ Σίµιτς, 25’ Αµπρέου, 27’ Τουάµα, 33’ Κόκε

80’ Οσκαρ

88’ Γιάκοµπ

Παπαδηµητρίου, Τζάγκι, Στρµπα, Λίνο

Βενετίδης, Φερνάντες, Νασούτι, Ιγκλέσιας, Κόκε

Αποστολόπουλος, Φαβάλι, Νεµπεγλέρας, Νάστος

Γιάκοµπ, Μπαρτολίνι, Ουριµπάρι, Εστέβες

-

(42’) Ντε Νίγκρις

-

-

∆αλούκας (Θεσσαλίας)

Σπάθας (Πειραιά)

ΚΑΒΑΛΑ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

3-0

Παµπορίδης (Κιλκίς)

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΛΕΒΑ∆ΕΙΑΚΟΣ

1-1

Παπάς (Αθήνας)

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΑΕΚ

2-2

ΠΑΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

2-1

Κάλατζ, Παβίσεβιτς, Οικονόµου, Φερέιρα, Θεοδωρέλλης, Ντικρόκ, Σιόντης (60’ Πόποβιτς), Ορούµα (60’ Ρινκόν), Ιωάννου, Ονουάτσι, Σουλτανίδης (73’ Μεντί).

Ρόκα, Τζόκιτς, Αλβες, Μπουβάλ, Κλεµέντ, Κανωτίδης (63’ Ολίσε), Ροµπέρ, Φαγιάρδο, Βελάσκο (78’ Στόικος), Μπαχαρίδης, Καζάκης (56’ Ντιαλό).

Ζαφειρόπουλος, Ντάσιος, Κώτσιος, Κανακούδης (80’ Μιχαλόπουλος), Μενδρινός, Σαϊτιώτης, Σιαλµάς (70’ Βαγγελής), Ανδράλας, Μαϊστόροβιτς, Ντιµπαλά (46’ Μπακαγιόκο), Σκαρντουέλι.

Καρακώστας, Μουλόπουλος, Μασάδο, Μαρτορέλ, Κόλτζος, Ζησόπουλος, Μπράνκο (59’ Σερτζίνιο), Ταραλίδης (60’ Πάουλο Κόστα), Ναπολεόνι, Μπαλβορίν (66’ Βασιλείου), Μπάρκογλου.

∆ασκαλάκης, Ρουµπάκης, Κορδονούρης, Σασιασβίλι, Γελαδάρης, Ορφανός (54’ Μπέτο), Φραγκουλάκης, Ζούνιορ, Ροµάνο, Βερπακόφσκις, Τσεσνάουσκις (39’ Λεάλ).

Σάχα, Αραούχο, Μαϊστόροβιτς, Γιάχιτς, Καράµπελας, Ενσαλίβα (80’ Γκερέιρο), Καφές, Σκόκο, Μαντούκα (77’ Χέρσι), Νέµεθ (85’ Παυλής), Μπλάνκο.

Τζόρβας, Σαριέγκι, Νίνης (63’ Ρουκάβινα), Σισέ, Σαλπιγγίδης, Μπιέρσµιρ, Γκάµπριελ, ∆άρλας, Σιµάο, Καραγκούνης, Κατσουράνης (60’ Σεϊταρίδης).

Μπέλιτς, Μανιάτης, Οµο, Ριέρα, Μπάλαµπαν, Καστελιόνε (13’ Λάτκα), Κουµορτζί, Γουνδουλάκης (77’ Εστογιανόφ), Κοντοές, Νικολάου, Τζαβέλας.

Γιάννης Παπακώστας

Αλµπέρ Καρτιέ

Γιώργος Παράσχος

Κίκε Ερνάντεθ

Νίκος Καραγεωργίου

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Χενκ Τεν Κάτε

Εµίλιο Φερέρα

48’ Σιόντης, 70’ Ιωάννου, 84’ Ονουάτσι

29’ Ανδράλας, 32’ Μπάρκογλου

21’ Μαντούκα, 50’, 71’ Λεάλ, 83’ (πέν.) Μπλάνκο

9’ (πέν.), 11’ Σισέ, 53’ Ριέρα

Ροµπέρ, Παβίσεβιτς, Ιωάννου

Ανδράλας, Μουλόπουλος, Μασάδο, Γάτσος

Νέµεθ, Τζούνιορ, Γιάχιτς, Κορδονούρης, Βερπακόφσκις, Φραγκουλάκης

Μπάλαµπαν, Κατσουράνης, ∆άρλας, Γκάµπριελ, Σιµάο, Τζαβέλλας, Μπιέρσµιρ

-

-

-

(7’) Οµο

Γιάχος (Χίου)

Κάκος (Κέρκυρας)

Παπασταµάτης (Αθήνας)

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

η παράδοση

παρέµειναν 9 και για την οµάδα της Θεσσαλονίκης 6. ΟΙ 9 ισοπαλίες κατά χρονική σειρά: 1980-81: 0-0 (διαιτητής Νικολίτσας), 1981-82: 0-0 (Τρίκαλα, το µοναδικό εκτός Αλκαζάρ - Κοσµόπουλος). 1982-83: 1-1 (Κοντογιαννίδης), 1984-85: 0-0 (Ιατρόπουλος), 1989-90: 1-1 (Ανδρέου), 1994-95: 0-0 (Μιντιούρης), 2006-07: 1-1 (Μιχ. Γερµανάκος), 2008-09: 1-1 (Παµπορίδης) και 2009-20: 2-2 (Η. Σπάθας). Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ νίκη του Αρη στο Αλκαζάρ (η 6η) σηµειώθηκε στις 2 ∆εκεµβρίου 1990: 0-1. Το γκολ ο Μ. Ζιώγας, προοπονητής ο Γ. Γκµοχ. Η ΛΑΡΙΣΑ έφτασε τα 25 γκολ (σε 24 µατς). Αρχισκόρερ µε 2 οι Μ. Ρακιντζόγλου (9.6.1974: 2-1, δύο) και Γ. Τσίγκοφ (27.9.1987: 3-1, δύο). Ο Αρης έφτασε τα 19. Τα περισσότρα (3) ο Νίκος Κούης.

ΠΑΟΚ - ΞΑΝΘΗ Ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την Ξάνθη το απόγευµα του Σαββάτου για 21η (συνεχόµενη) φορά στην έδρα του (όλες στην Τούµπα). Οι γηπεδούχοι έφτασαν τις 15 νίκες. Οι φιλοξενούµενοι παρέµειναν στα 6 θετικά αποτελέσµατα (2 νίκες και 4 ισοπαλίες). ΑΠΟ τις 15 νίκες του ΠΑΟΚ οι 7 έχουν σκορ 1-0: 2001-02 14’ Σπάσιτς (τερµατοφύλακας της Ξάνθης ο Μπούτσεκ), 2002-03: 10’ Γ.Χ. Γεωργιάδης (Μπούτσεκ), 2004-05: 62’ Φουτσίνι (Πιζανόφσκι), 2005-06: 63’ (φωτό) Σαλπιγγίδης (Πιζανόφσκι), 2006-07: 72’ Ηλιάδης (Μάλαρτζ), 2008-09: 62’ Μπακαγιόκο (Γκσπούρνινγκ) και 2009-10: 91’ Ιβιτς (Γκσπούρνινγκ). ΑΠΟ τα 21 παιχνίδια ΠΑΟΚ - Ξάνθης τα 4 έγιναν Οκτώβριο: 11.10.1992: 41 (δύο γκολ Καλογερόπουλος), 24.10.1993: 2-1 (Χάβος, Ι. Αναστασιάδης - Τζάτζος), 4.10.2003 (Σάββατο): 1-1 (Φριζενµπίχλερ - Μάρκος) και 31.10.2009 (Σάββατο): 1-0 (91’ Ιβιτς). ΣΕ 21 µατς ο ΠΑΟΚ σηµείωσε 36 γκολ. Αρχισκόρερ µε 3 οι Ζουµπούλης, Φρατζέσκος. Ο ΠΑΠΑ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ της Ξάνθης έφτασε τις 310 συµµετοχές στην Α’ Εθνική, όλες µε την ίδια οµάδα (ντεµπούτο στις 17 ∆εκεµβρίου 1995,

Καλόπουλος (θεσσαλονίκης)

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ Εθνικός - Ξάνθη 1-2, µε 2 γκολ του Βρύζα και προπονητή τον ∆ανιήλ).

ΛΑΡΙΣΑ - ΑΡΗΣ ΜΕ γηπεδούχο τη Λάρισα οι αναµετρήσεις µε τον Αρη έφτασαν τις 24. Οι ισοπαλίες είνα 9 (ποσοστό 37.5%). Οι νίκες για την οµάδα της Θεσσαλίας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του Σάββα Κωφίδη στον πάγκο του Ηρακλή χτες στο Καυταντζόγλειο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Ηταν παρών το 2004-05 (13η - 30ή αγωνιστική), το 2005-06 (1η - 30ή) και το 2006-2007 (1η - 9η). ΣΤΙΣ ήδη 57 παρουσίες του (προπονητικές) πρόσθεσε άλλη µία και έφτασε τις 58.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (10η)

7/11 7/11 7/11 8/11 8/11 8/11 8/11 9/11

(16.45, Σκάι) (19.00, N/S) (19.00, N/S) (14.30, N/S) (14.30, ΝΕΤ) (16.45, N/S) (19.00, N/S) (16.45, N/S)

Αρης - Καβάλα Ολυµπιακός - Ηρακλής Πανθρακικός - ΠΑΟΚ Ατρόµητος - Εργοτέλης Ξάνθη - Πανιώνιος Αστ. Τρίπολης - ΠΑΣ Γιάννινα Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός ΑΕΚ - Λάρισα


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009 5

17

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΟΠΑ∆ΟΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

Νέο έργο, ίδια ΑΕΚ

«Ντου» στο πούλµαν!

Η οµάδα του Μπάγεβιτς δηµιούργησε κι έχασε ευκαιρίες, αλλά έσωσε την παρτίδα µόλις στο 84΄ και µοιράστηκε τους βαθµούς µε τον Εργοτέλη (2-2). Αποδοκιµασίες από τους Ενωσίτες

Σ

ε ένα παιχνίδι, που τα είχε όλα εκτός από νικητή, Εργοτέλης και ΑΕΚ έπαιξαν κατά διαστήµατα εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και µοιράστηκαν βαθµούς µε το τελικό 2-2. Οι γηπεδούχοι έχασαν πέναλτι στην εκπνοή του πρώτου ηµιχρόνου και η ΑΕΚ που άνοιξε το σκορ, αλλά βρέθηκε να χάνει 2-1, ισοφάρισε στο τέλος. Δεν αποφεύχθηκαν όµως οι έντονες αποδοκιµασίες προς τους παίκτες και τον Μπάγεβιτς, από τους οπαδούς του «Δικεφάλου» που βρέθηκαν στο Παγκρήτιο. Ο Εργοτέλης µπήκε δυνατά στο παιχνίδι και µόλις στο 11΄ο Τσεσνάουσκις έφτασε κοντά σ’ ένα εντυπωσιακό γκολ, όταν προσπάθησε να κρεµάσει τον Σάχα έξω από την περιοχή, όµως ο γκολκίπερ της Ενωσης έσωσε την εστία του. Οι Κρητικοί πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο και ήταν θέµα χρόνου να δηµιουργήσουν νέα ευκαιρία η οποία ήρθε µε κεφαλιά του Βερπακόφσκις (14΄). Η ΑΕΚ µπήκε στο παιχνίδι, όταν ο Μαντούκα στο 21΄ µε δυνατή κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Η Ενωση δηµιουργούσε τη µία ευκαιρία µετά την άλλη, (23΄Μαντούκα, 35΄Μπλάνκο) ωστόσο και πάλι της έλειπε η σωστή επιλογή στην τελική προσπάθεια.

Η φάση του πρώτου γκολ της ΑΕΚ

Ο Εργοτέλης προσπάθησε χωρίς αποτέλεσµα µέχρι τη λήξη του ηµιχρόνου να φέρει το παιχνίδι στα µέτρα του. Ο Νίκος Καραγεωργίου, βλέποντας την οµάδα του να είναι ακίνδυνη, έριξε στο γήπεδο τον Σέρχιο Λεάλ, κίνηση που αποδείχτηκε µατ! Ο Ουρουγουανός µπήκε στο 39`και στο 43΄ κέρδισε πέναλτι που εκτέλεσε ο Τζούνιορ, αλ-

λάι απέκρουσε ο Σάχα. Στο 50΄, όµως, έφερε το παιχνίδι στα ίσια µε καταπληκτική εκτέλεση φάουλ και στο 71΄ αφού «χόρεψε» τον Αραούχο «εκτέλεσε» τον Σάχα, προκαλώντας αποδοκιµασίες σε Μπάγεβιτς και παίκτες από την εξέδρα της ΑΕΚ. Ωστόσο ο «Δικέφαλος» δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και µε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του

Μπλάνκο στο 84΄ισοφάρισε σε 22. Το πέναλτι κέρδισε ο Σκόκο σε µια φάση για την οποία οι γηπεδούχοι έχουν έντονα παράπονα από την απόφαση του διαιτητή Καλόπουλου. Παράπονα από τον Θεσσαλονικιό ρέφερι έχουν και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, για τον µη καταλογισµό πέναλτι, στο µαρκάρισµα του Κορδονούρη πάνω στον Νέµεθ στο 60΄.

ΚΑΡΤΕΡΙ στο λεωφορείο της αποστολής της ΑΕΚ πριν από το αεροδρόµιο Ηρακλείου έστησαν 50 οπαδοί, οι οποίοι αφού το ακινητοποίησαν επιτέθηκαν φραστικά στον Μπάγεβιτς και τους παίκτες της οµάδας. Τελικά µε τη βοήθεια της Αστυνοµίας οι παίκτες µπήκαν κατευθείαν στην πίστα του αεροδροµίου. Ο Μπάγεβιτς αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, ενώ για το µατς δήλωσε: «Ηταν ένα καλό παιχνίδι και για τις δύο οµάδες. Είχαµε ένα πρόβληµα στα πρώτα λεπτά. Μετά το 0-1 είχαµε ρυθµό και χάσαµε πολλές ευκαιρίες. Στο τέλος χάναµε 2-1, ισοφαρίσαµε και πάλι είχαµε ευκαιρίες για τη νίκη. Θα έλεγα ότι το 2-2 είναι δίκαιο. Ο Εργοτέλης έχει καλούς παίκτες και παίζει καλό ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι θα κερδίσει αυτό που θέλει». Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αποδοκιµασίες από την εξέδρα, έκανε πάσα στους δηµοσιογράφους λέγοντας: «Εσείς θα το κάνετε...». Ο Νίκος Καραγεωργίου ήταν έξαλλος και έριξε τα βέλη στις µεγάλες οµάδες και την διαιτησία. Κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα Τύπου φώναξε: «Γ.... την αγανάκτησή µου, δεν µας αφήνετε να κερδίσουµε». Νωρίτερα σχολίασε: «Οι µεγάλες οµάδες ΑΕΚ, Ολυµπιακός, Παναθηναϊκός ευνοούνται κάθε αγωνιστική. ∆εν υπήρχε πέναλτι ούτε στον Νέµεθ, ούτε στον Σκόκο. Στην ίδια φάση για τον Εργοτέλη θα έδινε πέναλτι; Κοιτάξτε τώρα να γράψετε ό,τι θέλετε. Γι’ αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πάει µπροστά».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-1

Σκόραρε νωρίς, «σφυρίχτηκε» στο τέλος Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ήταν εκρηκτικός στο ξεκίνηµα, προηγήθηκε µε 2-0 κι αγωνίστηκε µε παίκτη περισσότερο, στο τέλος όµως, κατάφερε να «σφυριχτεί» από τους οπαδούς του! Ο Σισέ στο 7’ βρέθηκε στην περιοχή, έκανε το σουτ αλλά ο Οµο χρησιµοποίησε το χέρι του για να σταµατήσει την µπάλα κι ο Παπασταµάτης υπέδειξε την εσχάτη των ποινών, παράλληλα µε την αποβολή του Νιγηριανού. Ο Σισέ άνοιξε το σκορ από τα εννιά µέτρα στο 9’ και δυο λεπτά αργότερα πήρε εκπληκτική κάθετη πάσα από τον Νίνη για να τελειώσει µε σωστό τρόπο τη φάση για το 2-0. Στο 22’ είχε άλλο ένα σουτ που σταµάτησε στον Μπέλιτς, για να ανεβάσει απόδοση στη συνέχεια ο Πανιώνιος και να απειλήσει ακόµη και µε ισοφάριση! «Νοµίζα-

µε πως ο αγώνας τελείωσε στο 20’. Αυτή είναι λανθασµένη προσέγγιση. Ετσι, δεν πάµε πουθενά. ∆εν κατανοώ τον κόσµο που αποδοκίµασε, κερδίσαµε. Αν θέλουµε πάντως να πάρουµε το πρωτάθληµα, πρέπει να παρουσιάσουµε διαφορετική νοοτροπία», ανέφερε ο Γάλλος στράικερ. Στο 32’ ο Κουµορτζί βρέθηκε απέναντι από τον Τζόρβα, αλλά σούταρε πάνω του, ο πορτιέρο απέκρουσε και σουτ του Ριέρα (32’) για να δει την µπάλα να σταµατά στο δοκάρι του από σουτ του Μπάλαµπαν στο 42’. Ο Ριέρα στο 52’ µείωσε σε 2-1 µέσα από την περιοχή έπειτα από φάουλ του Γουνδουλάκη, ενώ έξι λεπτά αργότερα κεφαλιά του Λάτκα πέρασε µόλις άουτ. Ο Πανιώνιος πίεσε στη συνέχεια, κερδίζοντας το κέντρο, ο Τεν Κάτε προσπάθησε µε αλλαγές να

αφυπνίσει τους παίκτες του, αλλά οι Καραγκούνης, Γκάµπριελ και Σισέ δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Ο Τεν Κάτε είχε µακρά αναφορά στις σχέσεις του µε τους δηµοσιογράφους, λόγω της παρουσίας του προέδρου του ΠΣΑΤ στο ΟΑΚΑ, και στη συνέχεια παραδέχτηκε: «∆εν είχαµε αγωνιστική πειθαρχία. Ο καθένας έκανε το δικό του και αυτό µας δυσαρεστεί. Λυπάµαι για τους οπαδούς µας γιατί ξέρω ότι το ποδόσφαιρο παίζεται για τους οπαδούς και εµείς δεν τους προσφέραµε τίποτα. Συγνώµη για την εικόνα». Ο Εµίλιο Φερέρα εκτίµησε: «Είµαστε απογοητευµένοι. Θέλαµε να πάρουµε ό,τι µπορούσαµε, έστω ένα βαθµό. Η οµάδα προσπάθησε πολύ, είχε καλά σηµεία». ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΤΟΥ


18

6

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

φωνή ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΚΑΒΑΛΑ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 3-0

«Η νίκη σηµαντική Ο «λυτρωτής» Βλάνταν Ιβιτς χάρισε άλλο ένα τρίποντο στον ΠΑΟΚ, αυτήν για να πάρει ο ΠΑΟΚ δύο σηµαντικές νίκες. Ο καθένας µας στην οµάδα Των ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ, ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Ξέσπασε στο δεύτερο Καβάλα, ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΜΕ τρία γκολ στο δεύτερο ηµίχρονο η Καβάλα επέστρεψε στις νίκες στην τοπική αναµέτρηση κόντρα στον παραπαίοντα Πανθρακικό. Οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και πίεσαν από το ξεκίνηµά του, ωστόσο ευτύχησαν στην επανάληψη να βρουν το δρόµο προς τα δίχτυα. Από την πλευρά τους οι φιλοξενούµενοι παρατάχτηκαν µε σαφείς αµυντικούς προσανατολισµούς, επιδιώκοντας τις αντεπιθέσεις, ωστόσο οι αδυναµίες τους ήταν προφανείς. Το πρώτο 20λεπτο κύλησε χωρίς τη µεγάλη φάση από τις δύο οµάδες, µε την Καβάλα να διατηρεί την υπεροχή και τον Ιωάννου να απειλεί την εστία των φιλοξενουµένων, που είχαν τη µοναδική τους καλή φάση µε τον Ροµπέρ στο 21’. Ο Ορούµα πέντε λεπτά αργότερα βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά το σουτ του έφυγε απελπιστικά

άουτ, ενώ στο 33’ ο Ιωάννου δε βρήκε στόχο από το ύψος του πέναλτι. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ηµιχρόνου, η Καβάλα έφτασε µια ανάσα από το γκολ, καθώς ο Ορούµα έβγαλε µπαλιά τρύπα στον κενό χώρο, ο Ονουάτσι βγήκε από κανονική θέση τετ α τετ µε τον Ρόκα, αλλά ο βοηθός υπέδειξε οφσάιντ τον Ιωάννου που δε συµµετείχε στη φάση, προκαλώντας τις έντονες διαµαρτυρίες των γηπεδούχων! Στο ίδιο τέµπο κύλησε και το δεύτερο µέρος, µε την Καβάλα να «σπάει» την πολυπρόσωπη άµυνα του Πανθρακικού και να βρίσκει το δρόµο προς τα δίχτυα! Ο Σιόντης είδε τον Ρόκα εκτός θέσεως και µε λόµπα σηµάδεψε για το 1-0 (48’), ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Ρόκα έδιωξε σε κόρνερ σέντρα σουτ του Ορούµα. Στο 70’ ο Ιωάννου µε κεφαλιά έκανε το 2-0 και ο Ονουάτσι πέντε λεπτά πριν από τη λήξη διαµόρφωσε το τελικό σκορ µε πλασέ!

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ: «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ»

Υπ’ ατµόν ο Καρτιέ ΥΠ’ ΑΤΜΟΝ βρίσκεται ο Αλµπέρ Καρτιέ έπειτα και από τη χτεσινή ήττα του Πανθρακικού. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι φαβορί για τη θέση του Γάλλου θεωρείται ο Μάκης Κατσαβάκης, ο οποίος βρέθηκε χτες στις κερκίδες του «Ανθή Καραγιάννη» και σε δηλώσεις του είπε: «∆εν υπάρχει πρόταση. Υπάρχει απλά µία σκέψη, θα υπολογίσω τα συν και τα πλην...». Οσο για τον Αλµπέρ Καρτιέ τόνισε: «Ηµασταν καλοί στο α’ µέρος, όµως µετά το δεύτερο γκολ, τα πράγµατα έγιναν πολύ δύσκολα για την οµάδα µου». Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται την παραίτηση και για το ποιες είναι οι ελπίδες του Πανθρακικού για σωτηρία, απάντησε: «∆εν παραιτούµαι ποτέ. Αυτή είναι η φιλοσοφία µου. Οσο υπάρχουν µαθηµατικές ελπίδες µπορούµε να σωθούµε. Το πρωτάθληµα είναι µεγάλο». Ικανοποιηµένος δήλωσε ο Γιάννης Παπακώστας: «Σηµαντική νίκη. Ο Πανθρακικός µπορεί να είναι τελευταίος, αλλά αυτά τα µατς κρύβουν παγίδες. Ευτυχήσαµε να βάλουµε γκολ στο ξεκίνηµα της επανάληψης και στη συνέχεια ελέγξαµε το ρυθµό και µε το δεύτερο τέρµα εδραιώσαµε τη νίκη µας».

Σ

το ντέρµπι µε τον Ηρακλή ο Βλάνταν Ιβιτς πέτυχε το νικητήριο γκολ του ΠΑΟΚ στο 87’. Κόντρα στην Ξάνθη, πάλι στην Τούµπα, ο Σέρβος... άργησε λίγο. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων λύτρωσε όµως τους «ασπρόµαυρους» φιλάθλους, δίνοντας µία ακόµη νίκη στην οµάδα του. Ξανά µε 1-0. «Ετυχε να βάλω εγώ δύο γκολ για να πάρει ο ΠΑΟΚ δύο σηµαντικές νίκες. Ο καθένας µας στην οµάδα δίνει ό,τι µπορεί. Είµαι χαρούµενος που πέτυχα το νικητήριο γκολ, αλλά πάνω από όλα µετρά η νίκη που είναι πιο σηµαντική από οποιοδήποτε γκολ», σχολίασε ο 32χρονος µέσος. «Δουλεύω µε τον κ. Σάντος πολλά χρόνια και µε ξέρει καλά. Με εµπιστεύτηκε και στο τέλος πιστεύω ότι τον δικαίωσα µε το γκολ. Θα προσπαθήσω και στο µέλλον να δίνω ό,τι καλύτερο µπορώ και όλοι µαζί να κερδίζουµε όλα τα µατς. Ελπίζω νωρίτερα από το 90’. Είναι ένα µεγάλο όπλο ότι παλεύουµε µέχρι τέλους και παίρνουµε αυτό που θέλουµε. Ηµασταν καλύτεροι από την Ξάνθη και κερδίσαµε δίκαια. Ηταν πολύ δύσκολη νίκη. Η Ξάνθη αµύνεται µαζικά, αυτό δε δίνει χώρο στον αντίπαλο και πρέπει κάθε ευκαιρία να την αξιοποιείς. Είναι σηµαντικό ότι πήραµε τους τρεις βαθµούς. Τώρα πρέπει να κάνουµε καλύτερες εµφανίσεις για να φτάσουµε πιο εύκολα στις επόµενες νίκες», πρόσθεσε. Ο «Δικέφαλος» αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση. «Εχουµε στόχο να κερδίζουµε παντού. Ακόµη δεν έχουµε καταφέρει όσα πέρυσι, αλλά θα έρθουν και άλλες νίκες. Μέχρι το τέλος του πρωταθλήµατος θα παλέψουµε σκληρά παντού και τελικά θα βρεθούµε πιο ψηλά από πέρυσι», είπε ο Ιβιτς. Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να ξεπεράσει για µία ακόµη φορά και προβλήµατα τραυµατισµών. Ο Βιεϊρίνια και ο Χαλκιάς αποχώρησαν και σήµερα υποβάλλονται

Ο Βλάνταν Ιβιτς έχει στείλει την µπάλα στα δίχτυα του Γκσπούρνινγκ και πανηγυρίζει... MEGAPRESS

ΤΟ ΜΑΤΣ

«Λύτρωση» µε Ιβιτς ΤΕΛΟΣ καλό, όλα καλά για τον ΠΑΟΚ που καρδιοχτύπησε, αλλά την ύστατη στιγµή πήρε την... µπουκιά από το στόµα της Ξάνθης. Το γκολ του Ιβιτς στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, έπειτα από ωραία σέντρα του Λίνο, έδωσε τη νίκη (1-0) στο «∆ικέφαλο» και τον ανέβασε στην τρίτη θέση της βαθµολογίας. Οι «ασπρόµαυροι» δικαιώθηκαν για την επιµονή τους, αφού δε σταµάτησαν να προσπαθούν µέχρι το τέλος. Τελικά έφτασαν σε µία δίκαιη επικράτηση, παρότι στο πρώτο ηµίχρονο δεν έφτασαν σε υψηλό επίπεδο απόδοσης και απείλησαν ελάχιστες φορές. Οι φιλοξενούµενοι όρθωσαν ένα αµυντικό «τείχος» µπροστά απ’ το σπουδαίο γκολκίπερ Γκσπούρνινγκ. Λίγο έλειψε µάλιστα να εκµεταλλευτούν το ρίσκο που σταδιακά έπαιρνε ο ΠΑΟΚ και έχασαν µεγάλες ευκαιρίες µε τον Αµπένα στο 70’ και τον Πόι στο 86’. Ο «∆ικέφαλος» ξεκίνησε µε 4-4-2 (προωθηµένοι οι Παπάζογλου, Βιεϊρίνια) και κατέληξε ουσιαστικά µε 4-24, αφού ο Σάντος «φόρτωσε» την επίθεση. Οι ευκαιρίες των Παπάζογλου, Κουτσιανικούλη αύξησαν το άγχος περίπου 15.000 θεατών (11.014 εισιτήρια). Η µεγάλη εµφάνιση των Γκαρσία, Σορλέν, Ιβιτς βοήθησε τον ΠΑΟΚ να σταθεί όρθιος και να φτάσει στο... σύνηθες 1-0. Με το ίδιο σκορ έχει νικήσει την ακριτική οµάδα επτά φορές στις τελευταίες εννιά αναµετρήσεις στην Τούµπα!

σε εξετάσεις. «Εγώ έπαιξα 20 λεπτά κρατώντας το... µηδέν και ο Χαλκιάς 70’ και έκανε το ίδιο. Το πιο σηµαντικό είναι η οµάδα και ότι ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει τη νίκη», σχολίασε ο Κρέσιτς που ήταν «ετοιµοπόλεµος», όταν κλήθηκε ν’ αγωνιστεί. Ο Βιεϊρίνια αντικαταστάθηκε στο 50’. «Προσπάθησα να παίξω στο δεύτερο ηµίχρονο, όµως κάθε φορά που προσπαθούσα ν’ αλλάξω κατεύθυνση, ένιωθα έντονες ενοχλήσεις. Δε θέλω να σταµατήσω να παίζω, ειδικά τώρα που βρίσκοµαι σε πολύ καλή φόρµα. Διανύω καλή περίοδο και δε θέλω να κόψω τον αγωνιστικό ρυθµό µου», είπε ο Πορτογάλος. Ο «Δικέφαλος» ξεκινά την προετοιµασία για τη σαββατιάτικη αναµέτρηση µε τον Πανθρακικό. «Κάθε αγώνας είναι δύσκολος. Παίζουµε εκτός έδρας, αλλά εµείς θα πάµε εκεί για τους τρεις βαθµούς», τόνισε ο Βιεϊρίνια.


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

19

7

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

και όχι το γκολ» τη φορά κόντρα στην Ξάνθη. «Ετυχε να βάλω εγώ δύο γκολ δίνει ό,τι µπορεί», λέει ο Σέρβος. «Εχουµε στόχο να κερδίζουµε παντού...»

έλεγχος ΧΑΛΚΙΑΣ

1

∆ίχως ν’ απειληθεί ιδιαίτερα υπήρξε συνεπής στα συνήθη επίπεδα απόδοσής του. Σταµάτησε τετ α τετ και µόνο σε µια περίπτωση έχασε τον έλεγχο από κακή εκτίµηση.

7 ΓΚΑΡΣΙΑ

ΣΑΝΤΟΣ

8

«∆ικαίωση των προσπαθειών µας» ΩΣ ∆ΙΚΑΙΩΣΗ των κόπων της οµάδας του χαρακτήρισε τη νίκη ο Σάντος (φωτό). «Είναι δίκαιο το αποτέλεσµα. Ηταν παιχνίδι µίας οµάδας που ήθελε να κερδίσει και µίας που ήθελε να µη χάσει. Το περιµέναµε. Η Ξάνθη στην αµυντική της λειτουργία ήταν πολύ καλή», δήλωσε ο Πορτογάλος και πρόσθεσε: «Ο ΠΑΟΚ πήρε τον έλεγχο και προσπαθούσε µε καλή ανάπτυξη να µπει στην περιοχή. Στο τέλος οι καλύτερες ευκαιρίες µας ήταν όταν η Ξάνθη ανέβαινε λίγο. Στο δεύτερο ηµίχρονο ήταν λογικό ν’ ανοίξει το παιχνίδι από τη βιασύνη µας. Η Ξάνθη σε αντεπιθέσεις δηµιούργησε δύο καλές ευκαιρίες. Και εµείς είχαµε ευκαιρίες. Το γκολ ήταν καρπός θέλησης των παικτών. ∆ικαίωσε τις προσπάθειές µας. Αυτό δεν αφαιρεί από την Ξάνθη την προσπάθειά της». Σε ερώτηση, αν η τύχη βοηθά

5

Συνεχίζει να παραδίδει µαθήµατα υψηλής ποδοσφαιρικής τεχνικής. Σε µια συνέχεια των εξαιρετικών φετινών του εµφανίσεων παρουσιάστηκε απόλυτος κυρίαρχος του κέντρου.

τον ΠΑΟΚ στα τελευταία λεπτά κάποιων αγώνων, ο Σάντος είπε: «Η τύχη από µόνη της δε φέρνει κάτι. Εµείς θέλουµε πάντα τη νίκη και προσπαθούµε γι’ αυτήν. Ακόµη και στο τέλος να δικαιώνονται οι κόποι µας, το

ΤΣΙΡΙΛΟ

8

Είχε καλή συνεργασία συνολικά µε τον Μαλεζά, έβγαινε γρήγορα στην µπάλα, αλλά έδειξε ανήµπορος ν’ ακολουθήσει τις γρήγορες αντεπιθέσεις της Ξάνθης.

6 ΣΟΡΛΕΝ

10

Πολλά χιλιόµετρα, πάθος, περιορισµένη όµως ουσία, µε το Γάλλο να τ’ «ακούει» από τον προπονητή του για την … αστοχία του στα κόρνερ. Σαφώς καλύτερος ανασταλτικά.

7 θέµα είναι να πετύχουµε το σκοπό µας. Αν κερδίζουµε στις καθυστερήσεις, πρέπει να λέµε ότι είµαστε τυχεροί; Αν γίνεται αντίστροφα τι θα λέγαµε; Τη νίκη πρέπει να την κυνηγάς. Η οµάδα στα τελευταία παιχνίδια έχει βελτιωθεί ξεκάθαρα. Ειδικά στην αποφασιστικότητα φτάσαµε στα επίπεδα της περσινής σεζόν».

ΜΑΛΕΖΑΣ

13

Οπως και ο παρτενέρ του στο κέντρο της άµυνας, αντιµετώπισε πρόβληµα στις γρήγορες αντεπιθέσεις της Ξάνθης. Συνολικά ήταν καλός και αποτελεσµατικός.

7 ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

14

Οι ευεργετικές συνέπειες του γκολ στην Κρήτη φάνηκαν στην ψυχολογία του. Πιο σίγουρος, απόλυτος κυρίαρχος στον αέρα, χρειάζεται αποφασιστικότητα και ταχύτητα.

6 ΛΙΝΟ

16

Μεγάλη όρεξη από το Βραζιλιάνο, που έβγαλε και τη σέντρα στο νικητήριο γκολ. Ειδικά στο α’ ηµίχρονο, συνεργάστηκε ιδανικά µε όλους τους παίκτες της πλευράς του.

7 ΦΩΤΑΚΗΣ

18

Επειτα από καιρό επανήλθε σε πολύ καλό επίπεδο απόδοσης ισορροπώντας ανάµεσα σε άµυνα κι επίθεση. Καλές τοποθετήσεις, θετική συνεργασία ακόµη και µε Σνάουτσνερ.

7 ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

20

Μέχρι την αντικατάστασή του, µαζί µε τον Γκαρσία ήταν οι κορυφαίοι. Βγήκε σαν κρυφός κυνηγός στην πλάτη της άµυνας, ενώ οι αντίπαλοί του δεν µπόρεσαν να τον ανακόψουν.

7 ΙΒΙΤΣ Γκαρσία: Στην Αθήνα δεν... παίζεις ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάµπλο Γκαρσία, όχι αναφορικά µε τον αγώνα κόντρα στην Ξάνθη, αλλά για τα ντέρµπι του ΠΑΟΚ στο Λεκανοπέδιο. «∆εν είµαι µέλος της διοίκησης, αλλά παίκτης. Αν ήταν στο χέρι µου, δε θα πήγαινα να παίξω ντέρµπι στην Αθήνα. Θα τους χάριζα τους βαθµούς και θα προσπαθούσα να κερδίσουµε όλα τα υπόλοιπα µατς. Στην Αθήνα την ξέρουµε την εξέλιξη. Εκεί δεν µπορείς να παίξεις, σου... κλέβουν το αποτέλεσµα. Μιλάω βέβαια για τη διαιτησία. Προσωπικά πιστεύω πως είναι καλύτερο τη µέρα ενός τέτοιου αγώνα να κάνουµε προπόνηση ή να πηγαίνουµε ένα ταξίδι αλλού», τόνισε ο Ουρουγουανός!

Η επιστροφή του «Μούσλι» ΕΞΙ εβδοµάδες µετά τον τραυµατισµό του στο ντέρµπι µε τον Ολυµπιακό στις 20 Σεπτεµβρίου, ο Ζλάταν Μουσλίµοβιτς επέστρεψε στη... δράση. Ο Βόσνιος χρησιµοποιήθηκε από τον προπονητή του ως αλλαγή στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να βρει λύση κόντρα στη µαζική άµυνα της Ξάνθης. «Εδειξε θέληση και µας βοήθησε πολύ. Με τέτοια οµαδική νοοτροπία, µπορούµε να πετύχουµε πολλά. Ξέραµε ότι δεν µπορούσε να παίξει παραπάνω από 20 λεπτά. ∆ε συνηθίζω να έχω στον πάγκο παίκτες που έχουν να προπονηθούν τρεις εβδοµάδες, αλλά ήταν λύση ανάγκης», σχολίασε για το διεθνή στράικερ ο Φερνάντο Σάντος.

Ματζουράκης: Με δύο πρόσωπα Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ματζουράκης µίλησε για δύο διαφορετικά πρόσωπα της οµάδας του. «Στο πρώτο ηµίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε κατοχή 65% και κέρδισε 8 κόρνερ. Στο δεύτερο µέρος βγήκαµε να παίξουµε και µπορούσαµε να φύγουµε µε ένα καλύτερο αποτέλεσµα, αφού κάναµε τις τρεις καλύτερες ευκαιρίες κι ο ΠΑΟΚ κέρδισε 3 κόρνερ. Κρίµα που χάνουµε βαθµούς στην εκπνοή. Σιγά σιγά θα δυναµώσουµε και εκτός έδρας», δήλωσε ο προπονητής της Ξάνθης. Για το επεισόδιο µεταξύ του Γκσπούρνινγκ και του Βάλλα, σχολίασε: «Συµβαίνουν αυτά µέσα στην ένταση του αγώνα. Ο τερµατοφύλακας είχε δώσει µια εντολή για µαρκάρισµα στη φάση του γκολ».

21

Σύµπτωση επαναλαµβανόµενη παύει να είναι σύµπτωση. Ο Σέρβος για δεύτερη φορά τον τελευταίο µήνα έδωσε τη λύση. Πολύ καλός ανασταλτικά, κάλυψε πολλούς χώρους.

9 ΣΝΑΟΥΤΣΝΕΡ

27

Ο Πολωνός βρίσκει τον εαυτό του. Πολύ καλός, σχεδόν αξεπέραστος στο ένας εναντίον ενός, εξαιρετικός στην αλληλοκάλυψη κι ένα πολύ καλό σουτ στην επίθεση.

7 ΑΛΛΑΓΕΣ Ο Κουτσιανικούλης ήταν κινητικός, δραστήριος αλλά έχασε µεγάλη ευκαιρία να νικήσει τον Γκσπούρνινγκ, ο Κρέσιτς ήταν εξαιρετικός λέγοντας «όχι» σε δυο τετ α τετ των Ακριτών. Τέλος, ορεξάτος γύρισε ο Μουσλίµοβιτς που έδωσε «µάχες» κι έδειξε «διψασµένος».


20

8

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

φωνή ΤΩΝ ΣΠΟΡ

13

Ο Αρης στα χέρια

6

Πολύ κοντά σε οριστική συµφωνία µε τον πρώην προπονητή των Ιντερ και Βαλένθια του Αργεντινού στην τεχνική ηγεσία. Με τον Κούπερ ο Αρης αποκτά έναν

έλεγχος ΣΗΦΑΚΗΣ Ο Αρης δέχτηκε δύο γκολ για τα οποία δεν ευιθύνεται. Το φάουλ του Σίµιτς ήταν... άπιαστο ενώ για το δεύτερο γκολ η ευθύνη βαρύνει την άµυνα.

ΦΛΑΒΙΟ

25

Ο Βραζιλιάνος έπαιξε ως δεξιός µπακ χαφ στη θέση του τραυµατία Νέτο αλλά δεν κατάφερε να αντικαταστήσει επάξια τον συµπατριώτη του.

5 ΝΑΣΟΥΤΙ

15

Ο Αργεντινός είναι ο αδιαµφισβήτητος ηγέτης της άµυνας του Αρη. Η συνεργασία µε τον Κουλουχέρη δεν ήταν πάντως η καλύτερη δυνατή.

Ο Εκτορ Κούπερ, τις µέρες που ήταν προπονητής στην Ιντερ

7 ΚΟΥΛΟΥΧΕΡΗΣ

4

Σε αντίθεση µε τα προηγούµενα παιχνίδια ο Κουλουχέρης αντιµετώπισε προβλήµατα και τα... άκουσε από τον Μαζίνιο για την αδράνεια της άµυνας στο δεύτερο γκολ.

5 ΑΡΑΝΟ

3

Ο Αργεντινός είναι ποιοτικός παίκτης αλλά, λόγω της εµφανούς κόπωσής του, δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση και ταλαιπωρήθηκε από τον Σίµιτς.

5 ΝΑΦΤΙ

6

Ο Τυνήσιος έδωσε µάχες στη µεσαία γραµµή αλλά περιορίστηκε στα αµυντικά του καθήκοντα και δεν είχε ουσιαστικά συµβολή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

6 ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ

9

Ο Αργεντινός «κέρδισε» την αποβολή του Ντε Νίγκρις που άλλαξε ριζικά την εικόνα του µατς. Η απόδοσή του στο πρώτο µέρος ήταν µέτρια.

5 Π. ΓΚΑΡΣΙΑ

19

Εξαιρετική η εµφάνιση του Αργεντινού µέσου στο πρώτο µέρος, σε ρόλο αριστερού χαφ. Στην επανάληψη... χάθηκε µαζί µε την υπόλοιπη οµάδα.

6 ΚΑΛΒΟ

7

Ο Μαζίνιο τον προτίµησε έναντι του Χαβίτο αλλά δεν δικαιώθηκε. Πολλές περιττές ενέργειες και ως συνήθως ελάχιστη ουσία στο παιχνίδι του.

5 ΚΟΚΕ

10

Πέτυχε ένα πολύ ωραίο γκολ µετά από καιρό αλλά η απόδοσή του ήταν µέτρια. Ο αρχηγός εξακολουθεί να είναι... σκιά του καλού του εαυτού.

6 ΑΜΠΡΕΟΥ

13

Ο Ουρουγουανός αρχίζει να βρίσκει ρυθµό στο σκοράρισµα, εκµεταλλευόµενος την εντυπωσιακή σωµατική του διάπλαση. Ο Αρης µπορεί πλέον να απειλεί στα στηµένα.

7 ΑΛΛΑΓΕΣ: Ο Λαµπριάκος πήγε καλά ως... στόπερ, ο Χαβίτο έδωσε ζωντάνια στη δεξιά πλευρά ενώ ο Γκρασιάν ήταν πάλι κατώτερος των προσδοκιών.

Παρών και στη Λάρισα ο κόσµος

Προβληµατισµένοι οι παίκτες

Ικανοποιηµένος ο Ουζουνίδης

ΣΕ πλήρη αντιδιαστολή µε την οµάδα, που απογοήτευσε ξανά µε την απόδοσή της, ο κόσµος του Αρη ήταν παρών και στο Αλκαζάρ για να συµπαρασταθεί στους παίκτες. Οι περίπου 600 οπαδοί των «κιτρίνων» κέρδισαν µάλιστα τις εντυπώσεις όσον αφορά τη «µάχη» της κερκίδας. Μετά το τέλος του αγώνα επικράτησε ένταση µε αφορµή εκτόξευση αντικειµένων προς τον Μαζίνιο, από πλευράς οπαδών της ΑΕΛ, ενώ επεισόδια σηµειώθηκαν και έξω από το γήπεδο µε αποτέλεσµα η Αστυνοµία να προχωρήσει σε συλλήψεις φίλων των «βυσσινί». Σύµφωνα µάλιστα µε πληροφορίες, επίθεση δέχτηκε ο αδελφός του Βασίλη Ρόβα, ενώ κατευθυνόταν στο πάρκινγκ του γηπέδου.

ΟΠΩΣ αναµενόταν, οι παίκτες του Αρη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ισοπαλία. «Το Αλκαζάρ είναι δύσκολη έδρα. Η Λάρισα ασκεί µεγάλη πίεση στα εντός έδρας παιχνίδια και οι παίκτες της πρεσάρουν πολύ. Εµείς δεν είχαµε καλή απόδοση και µε το αποτέλεσµα αυτό µείναµε πίσω στη βαθµολογία. Επρεπε να πιέσουµε περισσότερο και δεν µπορώ να πω ότι είµαστε ικανοποιηµένοι», δήλωσε ο Θέµης Κουλουχέρης. Από την πλευρά του, ο Πίτου Γκαρσία, τόνισε: «∆ε µε προβληµατίζει τόσο η εικόνα µας, όσο το αποτέλεσµα. Μπορούµε να βελτιώσουµε πολλά πράγµατα στην πορεία. Το πρόβληµα είναι ότι αφήσαµε πίσω µας δύο ακόµη πολύτιµους βαθµούς».

ΤΗΝ ικανοποίησή του για την προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες του εξέφρασε ο Μαρίνος Ουζουνίδης. «Είµαι πολύ ευχαριστηµένος από την προσπάθεια και την ποιότητα που έδειξαν τα παιδιά στο παιχνίδι. Ηταν, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα από τότε που είµαι στην οµάδα. ∆εν πήραµε πάντως το αποτέλεσµα που αξίζαµε. Το σίγουρο είναι ότι στο 11 εναντίον 11 ήταν πολύ καλύτερο το µατς. ∆υστυχώς οι αποφάσεις των διαιτητών είναι εναντίον µας», τόνισε ο προπονητής της ΑΕΛ που σχολίασε και την αποβολή του Ντε Νίγκρις. «Ο παίκτης ισχυρίζεται ότι ήταν διεκδίκηση της µπάλας και δεν έκανε κάτι αντικανονικό».


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

9

21

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

του Εκτορ Κούπερ!

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

είναι η ΠΑΕ Αρης που ενδέχεται να ανακοινώσει σήµερα την πρόσληψη προπονητή που µπορεί να εµπνεύσει τους παίκτες Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

ΛΑΡΙΣΑ-ΑΡΗΣ 2-2

Π

οιος θα το φανταζόταν, πρν από µερικά χρόνια, ότι ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, ο άνθρωπος που ήταν παρών σε τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς και έχει προπονήσει µεταξύ άλλων παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Κρέσπο, ο Βιέρι, ο Χαβιέρ Ζανέτι, ο Μεντιέτα και ο Κλαούντιο Λόπες, θα ερχόταν κάποια στιγµή στον Αρη! Κι όµως, είναι αλήθεια. Ο 54χρονος Αργεντινός µε το εντυπωσιακό βιογραφικό είναι έτοιµος να πει το µεγάλο «ναι» και να επικυρώσει την καταρχήν συµφωνία µε την ΠΑΕ Αρης. Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, ο πρώην προπονητής των Βαλένθια, Ιντερ, Μαγιόρκα και Μπέτις, θα είναι ο διάδοχος του Ιοµάρ Μαζίνιο στην τεχνική ηγεσία του Αρη και θα καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο στο µατς µε την Καβάλα. Από την πρώτη στιγµή που το όνοµά του έπεσε στο τραπέζι των διοικούντων την ΠΑΕ, εγκαταλείφθηκε αµέσως κάθε σκέψη για οποιονδήποτε άλλο προπονητή. Ηταν άλλωστε ειληµµένη η απόφαση των παραγόντων του Αρη να επιδιώξουν την πρόσληψη ενός τεχνικού µε υψηλό κύρος και πλούσιο βιογραφικό. Ενός προπονητή που θα είχε την δυνατότητα να εµπνεύσει τους παίκτες, να επιβάλει το «νόµο» του στα αποδυτήρια και να προσδώσει πρεστίζ στην οµάδα. Η πρόσληψη του Κούπερ εγγυάται όλα τα παραπάνω και αν η διαπραγµάτευση έχει αίσια κατάληξη θα πρόκειται αναµφίβολα για µια µεγάλη επιτυχία της ΠΑΕ Αρης. Κατά σύµπτωση, πριν από δέκα χρόνια, ο Κούπερ είχε βρεθεί αντιµέτωπος του Αρη, ως προπονητής της Βαλένθια. Ο Αργεντινός είχε µόλις αναλάβει τις «νυχτερίδες» και ο Αρης έχασε στο φιλικό του Μεστάγια µε 4-0. Η καριέρα του Κούπερ παρουσιάζει µια κάµψη τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό

Τέταρτη σερί ισοπαλία ΤΙ είχες Αρη, τι είχα πάντα. Οι «κίτρινοι» αναδείχθηκαν για τέταρτο σερί µατς ισόπαλοι χάνοντας ακόµη περισσότερο έδαφος στη βαθµολογία. Το 2-2 µε την ΑΕΛ, το Σάββατο, στο Αλκαζάρ, κατέδειξε για µια ακόµη φορά τις αδυναµίες του Αρη σε επίπεδο τακτικής αλλά και το έλλειµµα πάθους και αποφασιστικότητας που χαρακτηρίζει πολλούς από τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές. Το πρώτο µέρος είχε εντυπωσιακό ρυθµό αφού οι δύο οµάδες έπαιξαν ανοιχτά και είχαν προβλήµατα στην άµυνα. Η Λάρισα προηγήθηκε δύο φορές µε τους Σίµιτς (8΄) και Τουάµα (27΄) και ο Αρης απάντησε αρχικά µε τον Αµπρέου (25’) και Κόκε (33’). Η αποβολή του Ντε Νίγκρις στο 42’ για ακούσιο χτύπηµα στον Φερνάντες άλλαξε τη ροή του µατς και οδήγησε σε ένα πλήρως απογοητευτικό δεύτερο ηµίχρονο µε µοναδική αξιόλογη φάση το δοκάρι του Ροµέου στο 54’. «Είµαι ήρεµος. Εχω συµβόλαιο µε τον Αρη και συνεχίζω κανονικά τη δουλειά µου. Η οµάδα χρειάζεται χρόνο και πιστεύω ότι στο τέλος θα εκπληρώσουµε τους στόχους µας. Στο σηµερινό µατς δεν πήραµε αυτό που θέλαµε. Εµείς ήρθαµε στη Λάρισα για να κερδίσουµε και όχι για να πάρουµε την ισοπαλία», δήλωσε ο Μαζίνιο προσποιούµενος προφανώς ότι δεν γνώριζε τίποτα...

δεν µειώνει την αδιαµφισβήτητη προπονητική του αξία. Ο νέος (εκτός απροόπτου) προπονητής του Αρη, έχει πετύχει σπουδαία πράγµατα στην διάρκεια της µεγάλης καριέρας του, αποκορύφωµα της οποίας ήταν η θητεία του στη Βαλένθια και την Ιντερ. Η φήµη του άρχισε να «χτίζεται» το 1999 όταν οδήγησε την άσηµη Μαγιόρκα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, τον οποίο έχασε από τη Λάτσιο 2-1 στο «Βίλα Παρκ» του Μπέρµιγχαµ. Ακολούθησαν τα χρόνια στη Βαλένθια και οι δύο διαδοχικοί χαµένοι τελικοί του Τσάµπιονς Λιγκ (2001, 2002) κόντρα σε Μπάγερν Μονάχου (ηττήθηκε στα πέναλτι) και Ρεάλ Μαδρίτης (3-0). Η µεγάλη πορεία της Βαλένθια τον έφερε στην Ιντερ των Κρέσπο και Ρονάλντο και ο Κούπερ οδήγησε τους «νερατζούρι» στα ηµιτελικά του Τσάµπιονς Λιγκ. Η µεγάλη του πίκρα έχει να κάνει, πάντως, µε την «καταραµένη» για τον ίδιο και όλους τους «ιντερίστι» 5η Μαΐου 2002. Οι «νερατζούρι» ήθελαν µια ισοπαλία για να πάρουν το σκουντέτο αλλά έχασαν 4-2 από τη Λάτσιο και το πρωτάθληµα κατέληξε στη Γιουβέντους.

Οσκαρ στο φινάλε ΟΙ πολλές απουσίες βασικών επηρέασαν τον Ολυµπιακό, οι νεαροί παίκτες που πήραν τις ευκαιρίες όµως, του έδωσαν µια διαφορετική πνοή και, σε συνδυασµό µε την ποιότητα του Γκαλέτι, τον οδήγησαν στο 0-1 επί του Ατροµήτου, στο Περιστέρι. «Αν και είναι νωρίς να συζητάµε για µεταγραφές, σίγουρα θα χρειαστούµε ενίσχυση στην επίθεση, γιατί τώρα έχουµε µόνο έναν», είπε ο Ζίκο, που (αναγκαστικά) ρίσκαρε και δικαιώθηκε. Αναφέρθηκε µάλιστα µε κολακευτικά λόγια στους Σοΐλέδη, Κατσικογιάννη και Φετφατζίδη. Το πρώτο ηµίχρονο κύλησε µε τους γηπεδούχους να πιέζουν ψηλά, τακτική που δυσκόλεψε τους «ερυθρόλευκους». Ο Μήτρογλου δεν κατάφερε να σκοράρει στο 1’ και στο 20’ σηµάδεψε άστοχα, ενώ ο Ατρόµητος είχε ευκαιρίες µε τον Νικοπολίδη να σταµατά τον Τάτο

(30’) και τους Σαρµιέντο (35’), Φαβάλι (45’) να αστοχούν σε σουτ. Στο δεύτερο µισό ο Ατρόµητος υποχώρησε και ο Ολυµπιακός βρήκε περισσότερες διόδους. Στο 61’ ο Μήτρογλου προσπάθησε να «κρεµάσει» τον Μιχαηλίδη, ο υψηλόσωµος πορτιέρο όµως, µπλόκαρε. Σταδιακά αύξησε την πίεση, στο 74’ ο Μήτρογλου αστόχησε σε κενή εστία (!), αλλά στο 80’ ο Γκαλέτι σέντραρε µε ακρίβεια στον Οσκαρ, ο Ισπανός στόπαρε σωστά και εκτέλεσε για το 0-1. Ο Αργεντινός µε εντυπωσιακό «ψαλίδι» θέλησε να διπλασιάσει τα τέρµατα του Ολυµπιακού, αλλά ο Μιχαηλίδης απέκρουσε (89’). «Πρέπει να προβληµατιστούµε από την εικόνα του δεύτερου µέρους και να κοιτάξουµε να παρουσιαστούµε καλύτεροι στη συνέχεια», παραδέχτηκε ο Γ. ∆ώνης. Γ. ΝΑΤΟΥ

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ

ΕΠΕΙΣΟ∆ΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Τίτλοι τέλους για Μαζίνιο

Ανίκητη η βλακεία...

Η ΕΠΟΧΗ Μαζίνιο τελειώνει σήµερα και τυπικά για τον Αρη. Η απόφαση για την αποµάκρυνση του Βραζιλιάνου τεχνικού ήταν ειληµµένη εδώ και αρκετές µέρες και ήταν λίγο πολύ γνωστό ότι η διοίκηση δε θα άλλαζε γνώµη ακόµη και αν ο Αρης κέρδισε τη Λάρισα στο Αλκαζάρ. Ο Μαζίνιο ολοκληρώνει λοιπόν τη θητεία του στους «κίτρινους» περίπου δέκα µήνες µετά την πρόσληψή του ως διάδοχου του Κίκε Ερνάντεθ. Ο Βραζιλιάνος χρεώνεται την κακή εικόνα του Αρη στα τελευταία παιχνίδια και η απόφαση για την αποµάκρυνσή του πηγάζει από την πεποίθηση των διοικούντων την ΠΑΕ ότι δεν είναι σε θέση να αναστρέψει το κλίµα στα αποδυτήρια και να εγγυηθεί πορεία ανάκαµψης. Ο Μαζίνιο πληρώνει σηµαντικά λάθη σε επίπεδο τακτικής αλλά κυρίως την αδυναµία του να επιβληθεί

ΕΠΕΙΣΟ∆ΙΑΚΟΣ ήταν ο αγώνας στο Περιστέρι. Στο ηµίχρονο, οπαδοί του Ατροµήτου επιτέθηκαν σε δύο «ερυθρόλευκους» και, στη συνέχεια, η ένταση εξαπλώθηκε, µε συνέπεια να γίνει ανταλλαγή διάφορων αντικείµενων, ενώ αυτοί των φιλοξενουµένων, ερχόµενοι νωρίτερα στο γήπεδο, προκάλεσαν φθορές σε καταστήµατα στα οποία υπήρχαν διακριτικά του Παναθηναϊκού. Την ώρα των επεισοδίων στην ανάπαυλα µπήκαν και στον αγωνιστικό χώρο, µε συνέπεια για ένα τρίλεπτο να επικρατήσει πανικός, έστω κι αν ο διαιτητής Παµπορίδης, δεν ανέγραψε κάτι ιδιαίτερα επιβαρυντικό στο φύλλο αγώνα. Στο µεταξύ, ο Ολυµπιακός θα χάσει για ακόµη ένα µήνα τον Ματ Ντάρµπισιρ, ο οποίος εξετάστηκε εκ νέου και φάνηκε ότι υποφέρει από οστικό οίδηµα στους προσαγωγούς και τους κοιλιακούς. Στη διάθεση του Ζίκο µε τη Σταντάρ επιστρέφουν οι τιµωρηµένοι (στον αγώνα του Σαββάτου) Ντουντού και Α. Παπαδόπουλος, ενώ αρκετές πιθανότητες να δώσουν το «παρών» έχουν ο Μαρέσκα και ο Λεντέσµα. Οσον αφορά τον Τοροσίδη, πολύ δύσκολα θ’ αγωνιστεί την Τετάρτη, ωστόσο η κατάσταση του διεθνούς µέσου θα επανεξεταστεί σήµερα.

στους ποδοσφαιριστές. Είναι κοινό µυστικό ότι ο Βραζιλιάνος, παρά την φήµη που τον συνοδεύει εξαιτίας της λαµπρής του καριέρας ως ποδοσφαιριστή, δεν κατάφερε ούτε να επιβάλει ούτε (πολύ περισσότερο) να εµπνεύσει την αγωνιστική πειθαρχία. Με απλά λόγια, ο Μαζίνιο είχε χάσει εδώ και πολύ καιρό τον έλεγχο των αποδυτηρίων. Σε αµιγώς αγωνιστικό επίπεδο, ο απερχόµενος τεχνικός πληρώνει το γεγονός ότι ο Αρης δεν έχει ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα. Η οµάδα µοιάζει να αυτοσχεδιάζει και αυτό έχει να κάνει και µε τις αλχηµείες στις οποίες κατέφυγε στην προσπάθειά του να κρατήσει ισορροπίες. Η χρησιµοποίηση του Κόκε σε ρόλο αριστερού χαφ και η προβληµατική συνύπαρξή του µε τον Γκρασιάν είναι ενδεικτικές της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται από την αρχή της περιόδου.


22

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

10 ∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΛΕΒΑ∆ΕΙΑΚΟΣ 1-1

Γκολ ο Γιάκοµπ, Στο ντεµπούτο του Σάββα Κωφίδη, οι «κυανόλευκοι» βρήκαν τρόπο να απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης πέτυχε ο Ρουµάνος επιθετικός στο 88’. Βαρύ Του ΜΑΚΗ ΤΣΙΡΑΝΙΔΗ

Ο Μπορούσε και διπλό ΜΕΤΑ τη νίκη-πρόκριση επί του Ιωνικού για το θεσµό του Κυπέλλου ο Λεβαδειακός ζευγάρωσε τις επιτυχίες του µε την εκτός έδρας ισοπαλία στα Γιάννινα κόντρα στον τοπικό ΠΑΣ (1-1). Είναι και η µοναδική φετινή εκτός έδρας επιτυχία των Βοιωτών στο πρωτάθληµα. Οι παίκτες του ΠΑΣ ήθελαν να δώσουν συνέχεια στις καλές εµφανίσεις και τα θετικά αποτέλεσµατα, αλλά συνάντησαν ένα ψυχωµένο και βελτιωµένο Λεβαδειακό σε σχέση µε τα προηγούµενα παιχνίδια. Μάλιστα αν οι ευκαιρίες των φιλοξενουµένων µετά το 11 µεταφράζονταν σε γκολ, ίσως οι Βοιωτοί να έπαιρναν το πρώτο εκτός έδρας τρίποντο. Σε υπόθεση τριών λεπτών εξελίχθηκε το παιχνίδι. Ο ΠΑΣ έψαξε πρώτος το γκολ και το κατάφερε (29΄) µε έναν πρώην παίκτη του

Λεβαδειακού, τον Πάρη Ανδράλα. Η χαρά των Ηπειρωτών δεν κράτησε πολύ, αφού τρία λεπτά αργότερα (32’) ο Μπάρκογλου µε σουτ µέσα από την περιοχή µε σουτ ισοφάρισε σε 1-1, σκορ που ήταν και τελικό. Μέχρι τη λήξη του ηµιχρόνου οι παίκτες του Ερνάνεθ φτασαν ακόµη τρεις φορές κοντά σε ένα δεύτερο γκολ, όµως ο Ζαφειρόπουλος είπε διαδοχικά «όχι» σε προσπάθειες των Μπράνκο (34’), Κόλτζου (43’) και Μπαλβορίν Στο δεύτερο ηµίχρονο οι γηπεδούχοι προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσµα να αναιφνιδιάσουν. Μάλιστα έφτασαν κοντά στο γκολ µε τον Μαϊστόροβιτς (53’), τον Σιαλµά (53΄, 58΄) και λίγο αργότερα µε το Βαγγελή (78΄). Οι φιλοξενούµενοι έχασαν µεγάλη ευκαρία για να «κλέψουν» τη νίκη µε τον Ναπολεόνι (82΄).

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Παράσχος τόνισε πως η οµάδα του δεν έκανε τίποτα για να πάρει τη νίκη και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα επαναληφθεί µία τέτοια εµφάνιση. «Aφήσαµε τον αντίπαλο να κάνει αντεπιθέσεις. Στo β΄ηµίχρονο ο Λεβαδειακός γύρισε πίσω και έκλεισε τους διαδρόµους. ∆εν είχαµε την απαιτούµενη ηρεµία και κινδυνεύσαµε ακόµη και µε ήττα. Ελπίζω να ήταν η τελευταία κακή µας εµφάνιση γιατί απογοητεύσαµε τον κόσµο µας και είναι κρίµα», είπε. Σηµαντικό χαρακτήρισε τον βαθµό της ισοπαλίας ο Κίκε Ερνάντεθ. «Κανένας αγώνας δεν είναι εύκολος. Είναι σηµαντικός αυτός ο βαθµός που πήραµε, αλλά δεν είµαι ευχαριστηµένος γιατί κάναµε πολλές ευκαιρίες και θα µπορούσαµε να είχαµε νικήσει. Τα Γιάννινα έχουν καλή οµάδα και θα βρουν τον δρόµο τους», σηµείωσε.

Βικτοράς Γιάκοµπ στο... παρά δύο, έσβησε τη «φωτιά» που έκαιγε τον Ηρακλή στο χτεσινό παιχνίδι του Καυταντζογλείου. Ο Ρουµάνος επιθετικός χάρισε στους «κυανόλευκους» τους τρεις βαθµούς της νίκης που τόσο πολύ αναζητούσαν για βαθµολογικούς και ψυχολογικούς λόγους. Η επιστροφή του Σάββα Κωφίδη στον πάγκο του Ηρακλή ήταν πετυχηµένη και το 1-0 απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης µπορεί να χαρακτηριστεί µεγάλη επιτυχία, αν κάποιος αναλογιστεί τα δεδοµένα του αγώνα. Οι φιλοξενούµενοι του Βαγγέλη Βλάχου έπαιζαν... αντιποδόσφαιρο, καθώς κλείστηκαν στην άµυνά τους χωρίς να απειλήσουν επιθετικά, οι φίλαθλοι συνέχισαν να βρίζουν την ΠΑΕ, αλλά και κάποιους παίκτες, ενώ και η αγωνιστική εικόνα του Ηρακλή ήταν για άλλη µία φορά κακή. Ο νέος τεχνικός των «κυανόλευκων» πρέπει να αλλάξει πολλά πράγµατα ώστε αυτή η οµάδα να βρει αγωνιστικό ρυθµό και να µην µπλέξει σε περιπέτειες. Η ηρεµία επέστρεψε, έστω και προσωρινά, αλλά µε τέτοιες εµφανίσεις όπως η χτεσινή, τα πράγµατα θα είναι αρκετά δύσκολα... Ο Ηρακλής ήταν ανώτερος στο πρώτο ηµίχρονο και προσπαθούσε να επιτεθεί από όλες τις πλευρές του γηπέδου. Βρήκε

µπροστά του µία πολυπρόσωπη άµυνα που δεν του επέτρεπε να δηµιουργήσεις φάσεις. Οι παίκτες του Κωφίδη είχαν ρυθµό, κινητικότητα, όχι όµως και την τελική πάσα. Δύο καλές ευκαιρίες είχαν οι γηπεδούχοι για να ανοίξουν το σκορ. Η µία ήταν διπλή στο 10’. Επειτα από γύρισµα του Επστάιν, οι αµυντικοί έδιωξαν σε κόρνερ πριν επέµβει ο Γιάκοµπ. Στη συνέχεια της φάσης, ο Ντιέ έδωσε την ασίστ στον Μιλάνο, αλλά ο Αναστασόπουλος έδιωξε ξανά σε κόρνερ. Η δεύτερη ευκαιρία για τον Ηρακλή ήρθε

από τα πόδια του Ντένις Επστάιν (30’), αλλά ο γκολκίπερ του Αστέρα µε διπλή προσπάθεια, απέκρουσε έστω και δύσκολα το σουτ του Γερµανού. Ιδια και χειρότερη εικόνα στο δεύτερο ηµίχρονο. Ο Αστέρας επιχείρησε το πρώτο του σουτ στο παιχνίδι στο 62’ µε τον Εστέβες! Ο Ηρακλής είχε ξανά την κατοχή, δεν µπορούσε να ανοίξει την αντίπαλη άµυνα, έχασε ευκαιρία µε τον Γιάκοµπ (71’), αλλά ο Ρουµάνος άνοιξε το σκορ στο 88’ µε κοντινό πλασέ...

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο ΝΕΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ

Ενωτικό µήνυµα από Κωφίδη Θα υπάρχει και στη συνέχεια. ∆εν πρέπει να Ο ΣΑΒΒΑΣ Κωφίδης γνωρίζει ότι το έργο είµαστε τόσο αγχωµένοι. Οι παίκτες έδειξαν του είναι δύσκολο. Ο νέος προπονητής του ότι έχουν δύναµη και έχουν πολλά να δώΗρακλή δήλωσε ότι η οµάδα του άντεξε στην σουν. Φάνηκαν ότι είναι δυνατοί». βαθµολογική και ψυχολογική πίεση µετά τις O προπονητής του Αστέρα, Βαγγέλης τέσσερις συνεχόµενες νίκες, ενώ στάθηκε και Βλάχος, παραδέχθηκε ότι η οµάδα του έπαιστις αποδοκιµασίες που ακούστηκαν από την ξε αµυντικά, αλλά επισήµανε ότι είναι άδικο πλευρά των οργανωµένων οπαδών. «Αυτή τη να χάνεις ένα παιχνίδι στο 88’. «Το παιχνίδι στιγµή είµαστε µία οµάδα και η οµάδα πέρα από έτσι όπως εξελίχθηκε µας αδικεί, όχι γιατί αξίτο γκρουπ των αποδυτηρίων είναι και οι φίλαζαµε να πάρουµε τη νίκη, αλλά τον βαθµό της θλοι. Αν είναι ξεχωριστά κοµµάτια, δεν µποισοπαλίας. Στο ανασταλτικό κοµµάτι ήµασταν ρούµε να προχωρήσουµε. Ηταν πολύ λυπηρό καταπληκτικοί και συγχαίρω τους παίκτες για µένα», είπε αρχικά και στην συνέχεια µίληµου. Το γκολ είναι πάντα γκολ, όταν όµως το σε και για το παιχνίδι: «∆εν είχε την ποιότητα δέχεσαι στη λήξη, αφήνει µε πικρή γεύση και που ήθελα. Η οµάδα δεν είχε ηρεµία και υποαυτό πρέπει, ως επαγγελµατίες να το ξεπεράµονή. Υπήρχε µία πίεση στους παίκτες κυρίως σουµε γρήγορα. ∆εν καταφέραµε να είµαστε λόγω της βαθµολογικής θέσης και η αλήθεια δηµιουργικοί για αυτό και αρκεστήκαµε στο είναι ότι ήθελαν πολύ τη νίκη. Είναι σηµαντι- Βλάχος και Κωφίδης τα είπαν πριν ανασταλτικό κοµµάτι». Για το σύντοµό του κή για όλους και θα δώσει κάτι παραπάνω στη τον αγώνα πέρασµα από τον Ηρακλή, δήλωσε: «Συνσυνέχεια στην ψυχολογία. Στόχος της οµάδας και δικός µου είναι να µπορέσουµε να βρούµε έναν τρόπο παι- δέθηκα λίγο µε τον Ηρακλή αλλά έχω πολλούς φίλους. ∆εν έχω χνιδιού που να είναι ελκυστικός και ουσιαστικός και να ανεβούµε τίποτε µε τον επίσηµο Ηρακλή. Αξίζει να είναι ψηλά και είναι από τις στη βαθµολογία. Η πίεση δεν είναι µόνο για αυτό το παιχνίδι. οµάδες που οµορφαίνουν το ποδόσφαιρο».


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

11

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ανάσα ο Ηρακλής επιστρέψουν στις νίκες µετά τις πέντε συνεχόµενες ήττες. Το «χρυσό» γκολ ξανά το κλίµα στην κερκίδα που αποδοκίµασε διοίκηση και ποδοσφαιριστές

έλεγχος ΚΟΒΑΛΕΦΣΚΙ

30

Απειλήθηκε ελάχιστα από τους επιθετικούς του Αστέρα Τρίπολης και µόνο στο τέλος ένιωσε κάποια πίεση, χωρίς όµως να αντιµετωπίσει προβλήµατα.

6 ΜΑΡΤΟΣ

8

Θετική εµφάνιση. Αµυντικά δεν είχε προβλήµατα, αλλά βοήθησε επιθετικά, µε πολλές προωθήσεις του κυρίως στο πρώτο ηµίχρονο.

6 ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ

4

«Εσβησε» τον Τσέζαρεκ, ο οποίος δεν κατάφερε να κρατήσει την µπάλα µέσα στην µεγάλη περιοχή. ∆εν έκανε λάθη και κέρδισε όλες τις µονοµαχίες.

8 ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ

2

Οπως και ο Κατσαµπής, πέρασε εύκολο απόγευµα χωρίς να προβληµατιστεί από τους αντιπάλους του. Οταν χρειάστηκε είχε θετικές επεµβάσεις.

7 ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

18

∆εν απέφυγε τα λάθη, αλλά είχε αρκετό πάθος στο παιχνίδι του και µε τις προωθήσεις του έδινε «ανάσες» στους ακραίους επιθετικούς του Ηρακλή

6 ΜΙΛΑΝΟ

32

Για πρώτο παιχνίδι µετά από αρκετό καιρό, η παρουσία του κρίνεται θετική. «Μπουκαδόρος» αναστάτωσε πολλές φορές την αντίπαλη άµυνα, έχοντας όµως πρόβληµα στην τελική πάσα...

7 ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΑΝΟΣ

17

Ηταν θετικός καθώς κέρδισε πολλές µάχες στη µεσαία γραµµή, ενώ βοήθησε και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού στο πρώτο ηµίχρονο

6 Ο Γιάκοµπ σκοράρει και παηγυρίζει µε τον Επστάιν

ΝΤΙΕ

6

Ετρεχε ακατάπαυστα σε όλο το παιχνίδι! ∆εν κουράστηκε όπως στους προηγούµενους αγώνες και ήταν από τους κορυφαίους της οµάδας του.

7 ΕΠΣΤΑΪΝ

21

Για άλλη µία φορά έδωσε όλες τους τις δυνάµεις, είτε αριστερά είτε δεξιά. Ηταν αρκετά καλός στο πρώτο ηµίχρονο αλλά στο δεύτερο η απόδοσή του έπεσε.

6 ∆εν ήρθε ο κόσµος ΟΙ εµφανίσεις του Ηρακλή στα προηγούµενα παιχνίδια, ίσως και το κρύο, επηρέασαν την προσέλευση των φιλάθλων στο γήπεδο. Σε σχέση µε τους αγώνες µε Πανιώνιο και Αρη, ο κόσµος που παρακολούθησε το παιχνίδι ήταν λιγότερος. Πάνω, κάτω υπολογίζεται ότι 5.000 «κυανόλευκοι» στήριξαν την οµάδα τους, αλλά σχολιάστηκε αρνητικά αυτό που συνέβη αρκετές φορές από την έναρξη του αγώνα. Οι οργανωµένοι έβριζαν τον Αντώνη Ρέµο και οι φίλαθλοι από τα επίσηµα τους γιούχαραν! Το κλίµα ήταν βαρύ και ασήκωτο και δεν είναι τυχαίο ότι οι οργανωµένοι άπλωσαν ένα πανό και αυτό ήταν γυρισµένο ανάποδα, ενώ δεν ακούστηκαν συνθήµατα υπέρ της οµάδας!

Αποδοκιµασίες κατά της ΠΑΕ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ... µύριζε µπαρούτι από τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Με την είσοδο των οργανωµένων οπαδών στο Καυταντζόγλειο, στάλθηκε απ’ ευθείας το µήνυµα... Ο Αντώνης Ρέµος και η διοίκηση των «κυανόλευκων» άκουσαν την οργή των οπαδών, ενώ όπως και στη Λιβαδειά ακούστηκαν συνθήµατα και κατά του διευθυντή ποδοσφαίρου, Ηλία Πουρσανίδη. Από την διοίκηση στο γήπεδο βρέθηκε ο ∆ήµος Πολύκαρπος και παρακολούθησε µόνος του το παιχνίδι, χωρίς άλλο παράγοντα της ΠΑΕ. Ο πρόεδρος της οµάδας, όπως και στα προηγούµενα δύο εντός έδρας παιχνίδια, δεν έδωσε το «παρών», ενώ αποδοκιµάστηκε και ο Ρουµάνος µεσοεπιθετικός, Ντίκα, κατά την αποχώρησή του από το παιχνίδι!

Μιλάνο: «Εχουµε δρόµο» ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΙ ήταν οι περισσότεροι παίκτες του Ηρακλή παρά την σπουδαία νίκη. «Ηταν σηµαντικό παιχνίδι και παρά την πίεση ανταποκριθήκαµε. Εχουµε µπροστά µας πολύ δρόµο», δήλωσε ο Μάουρο Μιλάνο που είχε θετική παρουσία παρά το γεγονός ότι απουσίαζε για µεγάλο χρονικό διάστηµα. «Είναι µία νίκη - ανάσα, αλλά ας µην ξεγελιόµαστε. Πρέπει να κοιτάξουµε το παιχνίδι µας και να βελτιωθούµε σύντοµα», επισήµανε ο Ντένις Επστάιν, ο οποίος έδωσε απάντηση και στην κίνησή του να πετάξει την φανέλα του στους οργανωµένους οπαδούς της Θύρας 10. «Πρέπει να γίνουµε ένα µε τους φιλάθλους. Εχουν περάσει πολλά φέτος µε τις εµφανίσεις µας», τόνισε ο Γερµανός.

ΝΤΙΚΑ

10

Είχε διάθεση στο πρώτο µισάωρο, βοήθησε µε τις µπαλιές του, αλλά στη συνέχεια δεν φάνηκε καθόλου. Σωστά ο Κωφίδης τον αντικατέστησε.

5 ΓΙΑΚΟΜΠ

20

Ξεκίνησε καλά στο παιχνίδι, αλλά στο δεύτερο ηµίχρονο έπεσε κατακόρυφα η απόδοσή του. Πέτυχε όµως το νικητήριο γκολ...

7 ΑΛΛΑΓΕΣ Ο Γιάντσης ήταν κινητικός στα λεπτά που αγωνίστηκε, ο Ιωαννίδης έπαιξε ελάχιστα, όπως και ο Κονέ που όµως από δική του ενέργεια ξεκίνησε το γκολ.


24

φω

ΘΕΜΑ

12 Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΤΩΝ Σ

ΝΤΙΞΟΝ Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΒΔΕΛΑ

Π

Θέλουμε

λησιάζει η μέρα και η ώρα που θα πρέπει οι διεθνείς μας να δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της τελευταίας αναμέτρησης για τα τελικά του Μουντιάλ με το Λουξεμβούργο. Στις 14 του μήνα θα αντιμετωπίσουν στον πρώτο αγώνα μπαράζ την Ουκρανία, στο Ντόνετσκ. Μια δύσκολη αντίπαλο, όπως παραδέχτηκαν όλοι στο εθνικό μας συγκρότημα. Αυτό που απομένει είναι οι διεθνείς μας να δείξουν τι αξίζουν, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, σε δύσκολους αγώνες. Να βγάλουν τον εγωισμό τους και την ποιότητά τους μέσα στο γήπεδο. «Να είμαστε υγιείς και είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε έτοιμοι», εύχεται ο Γιώργος Καραγκούνης. Τόσο ο αρχηγός μας όσο και τα άλλα παιδιά θέλουν να βρεθούν στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής. «Εχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας και στους εαυτούς μας και πιστεύω ότι θα πάμε στην τελική φάση του ΠαΗ γκόσμιου Κυπέλλου. Εδώ ΕΘΝΙΚΗ Ουκρανίας που φτάσαμε ό,τι και να δεν ανήκει ασφαλώς στο κλαμπ κάναμε ο αντίπαλος θα των μεγάλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο ήταν δύσκολος. Μας αλλά είναι ομάδα που εκπροσωπεί μια έτυχε η Ουκρανία. σημαντική «σχολή», αποτελώντας τη φυσική σ Είναι καλή ομάδα, της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης. Καμία άλλη ο αλλά δεν τη φοβόάλλοτε ανατολικού μπλοκ δεν παρουσιάζει σήμερα τ μαστε. Εχει καλούς αγωνιστική συγγένεια με το εκπληκτικό δημιούργημα το παίκτες, όπως και Βαλερί Λομπανόφσκι. Η παρουσία του Αλεξέι Μιχαϊλ πάγκο της Ουκρανίας, εξηγεί αυτήν τη συγγένεια. Ο εμείς. Εχει τον Ουκρανών υπήρξε ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Λομπα Αντρέι Σεφτσένυιοθετήσει πλήρως την αγωνιστική του φιλοσοφία. κο, ο οποίος, αν Η Ουκρανία είναι λοιπόν μια ομάδα που τρέχει ακατάπαυσ δεν κάνω λάθος, απολύτως αυτοματοποιημένες κινήσεις και η ικανότητά της πέτυχε 6 γκολ σε μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η εθνική μας ο 9 παιχνίδια. Αν όμως το μόνο. Μπορεί οι Ουκρανοί να φημίζονται για την στους δύο αγώνες συνοχή, που αποτελεί κληρονομιά της σχολής Λομπανόφσ είμαστε αυτοί που όμως και σε επίπεδο ατομικής ποιότητας, κάτι που αποτυπώ πρέπει, εκτιμώ ότι η τους για την προκριματική φάση του Μουντιάλ. Η εμβληματ υπόθεση «πρόκριση» Αντρέι Σεφτσένκο, ενός από τους μεγαλύτερους σκόρερ τ είναι μοιρασμένη. Και 20 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί το μεγάλο οι δύο έχουμε πιθανότηΕθνικής Ουκρανίας. Ο ηγέτης της Δυναμό Κιέβου δεν ε μόνος, αφού στο ρόστερ υπάρχουν κι άλλοι παίκτε τες 50-50 για να πάρουμε αξίας, όπως ο Αντρέι Βορονίν της Λίβερπουλ, ο το εισιτήριο. Τα πάντα θα Τίμοστσουκ της Μπάγερν Μονάχου και ο Ντ εξαρτηθούν από τη δική μας Τσιγκρίνσκι της Μπαρτσελόνα. απόδοση και τη δική μας παΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΟΥ ρουσία στο γήπεδο. Ευελπιστώ μέχρι τις 14/11, που είναι το πρώτο παιχνίδι, όλοι να είμαστε υγιείς και να μην αντι-

Ο Γιώργος Καραγκούνης και δηλώνουν ότι η Εθνική θα είν με την Ουκρανία. «“Σίγουρα θ με πολύ κόσμο. Αλλά δε θα π με νόημα ο αρχηγός, ενώ ο δ επισημαίνει: «Δε θέλουμε να μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε

Αξια απόγονο μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής σχ

Ο άλλος... Χουάν! Ο ΑΡΗΣ έφερε για λογαριασμό του χτες στη Θεσσαλονίκη έναν ΝΒΑερ με σημαντική σταδιοδρομία στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο Χουάν Ντίξον (φωτό) χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη του εργατικότητα ως παίκτης και θεωρεί ότι στη ζωή και τον αθλητισμό τίποτα δεν έρχεται από μόνο του. Βλέπετε βίωσε την σκληρή πραγματικότητα από μικρός και γαλουχήθηκε μέσα από κακουχίες. Πριν κλείσει τα 17 του χρόνια έχασε και τους δύο του γονείς. Ο πατέρας του Φιλ και η μητέρα του Χουανίτα ήταν εθισμένοι στην ηρωίνη και απεβίωσαν από μία ασθένεια κοντινή στο AIDS. Τον ανέθρεψαν μαζί με τα δύο του αδέρφια ο παππούς του Γουόρνικ Γκρέιβς και οι γιαγιάδες του Ρομπέρτα Γκρέιβς και Γουινόνια Ντίξον στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης. Πήρε μεγάλη δύναμη από το οικογενειακό του περιβάλλον και μέσα από το μπάσκετ βρήκε διέξοδο για τα προβλήματά του και την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή. Η τραυματική παιδική ηλικία έκανε τον Ντίξον

σαφώς πιο δυνατό. Θήτευσε στο κολέγιο του Μέριλαντ, που αποτέλεσε το δικό του παράδεισο. Η θεία του Σέλια από το 2007 είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Μέριλαντ. Στο κολέγιο ο Ντίξον έκανε θραύση και η φανέλα του με το Νο 3 είναι κρεμασμένη στην οροφή του Κόμκαστ Σέντερ. Είναι ακόμα ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του Μέριλαντ, πρώτος στα εύστοχα τρίποντα με 239, δεύτερος στα κλεψίματα με 333 και τρίτος στο ποσοστό ελεύθερων βολών με 85% ευστοχία. Στοιχεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε και τα προσόντα του. Αποτελεί, επίσης, το μοναδικό παίκτη στην ιστορία του NCAA που έχει ξεπεράσει τους 2.000 πόντους, τα 300 κλεψίματα και τα 200 εύστοχα σουτ τριών πόντων. Το 2002 ανακηρύχθηκε καλύτερος καλαθοσφαιριστής της περιφέρειας του Ατλαντικού, επιλέχθηκε από τους Ουάσιγκντον Ουίζαρντς στο Νο 17 του ντραφτ κι ακολούθησε μία λαμπρή καριέρα στο ΝΒΑ. ΜΙΛΤΟΣ ΨΩΜΑΔΑΚΗΣ


ωνή

ΘΕΜΑ

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

13

25

ΣΠΟΡ

Επιμέλεια: ΒΙΚΥ ΤΣΟΤΣΟΥ

ε πολύ να είμαστε εκεί!

ο Βαγγέλης Μόρας ναι έτοιμη στα μπαράζ θέλουμε να παίζουμε παρακαλάμε...”, λέει διεθνής αμυντικός πιστέψουμε ότι χάθηκε η σε τελικά του Μουντιάλ»

ος ς χολής!

O

Πολλή δουλειά περιμένει τον Βαγγέλη Μόρα (φωτό) στους αγώνες μπαράζ της Εθνικής μας με την Ουκρανία, σε περίπτωση που τον χρησιμοποιήσει ο Οτο Ρεχάγκελ. Ο κεντρικός αμυντικός της Μπολόνια δε σκέπτεται ότι θα έχει μπροστά του τον Αντρέι Σεφτσένκο, ο οποίος μπορεί στα 33 του να μην είναι αυτός που ήταν κάποτε στην Μίλαν, αλλά δεν παύει να είναι ο σημαντικότερος Ουκρανός ποδοσφαιριστής της τελευταίας 20ετίας και παράλληλα πρώτος σε γκολ και συμμετοχές της Εθνικής. «Εντάξει και στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε παίκτες όπως ο Σεφτσένκο. Ομως όλη η ομάδα της Ουκρανίας θέλει προσοχή, διότι διαθέτει πολλούς έμπειρους παίκτες. Σας αναφέρω τον Τίμοστσουκ, τον Καλινιτσένκο και βέβαια τον Βορονίν της Λίβερπουλ, που δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, όπως και τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, ο οποίος θεωρείται το νέο αστέρι του ουκρανικού ποδοσφαίρου», αναφέρει ο Βαγγέλης Μόρας. Θα έλεγε κανείς ότι ήδη έχει υποβάλει σε «ακτινογραφία» την Ουκρανία. Ο ίδιος λέει: «Οχι, δεν την έχω δει. Δε νομίζω ότι πρέπει αυτήν τη στιγμή να ψάχνου-

YK

ου πολύ συνέχεια ομάδα του τόσο μεγάλη ου σπουδαίου λιτσένκο, στον Ο τεχνικός των ανόφσκι και έχει

Σκεφτόμαστε μόνο την πρόκριση!

ΡAN I A

στα ακολουθώντας ς αυτή θα είναι το ομάδα. Δε θα είναι ν αγωνιστική τους σκι, δεν υστερούν ώθηκε στην πορεία τική φιγούρα του των τελευταίων ο «όπλο» της είναι πάντως ες μεγάλης Ανατόλι τμίτρο

με για αδυναμίες της Ουκρανίας. Το επίπεδό τους είναι πολύ υψηλό. Το μόνο που εύχομαι είναι να είμαστε όλοι οι παίκτες υγιείς και όποιος βρεθεί στην καλύτερη κατάσταση θα πάρει και το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Σας διαβεβαιώ ότι όλα τα παιδιά θέλουμε να πάμε και θα δώσουμε το κάτι παραπάνω. Είχαμε στόχο τη δεύτερη θέση και τα καταφέραμε. Τώρα σκεπτόμαστε μόνο την πρόκριση. Δεν είναι σωστό να σκεπτόμαστε τι έγινε και πώς χάθηκε η πρωτιά. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Το παρόν μάς προστάζει να δώσουμε δύο δύσκολους αγώνες, ώστε να κάνουμε υπερήφανους για ακόμη μία φορά όλους τους Ελληνες. Μήπως πιστεύετε ότι εμείς έχουμε ξεχάσει ότι οι εμφανίσεις μας σε ορισμένους αγώνες δεν ήταν και οι καλύτερες; Αυτό μας πεισμώνει περισσότερο. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε σε τελικά του Μουντιάλ. Η πρόκριση στο Παγκόσμιο της Νότιας Αφρικής είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Συνεπώς χρειαζόμαστε τη βοήθεια των φιλάθλων μας. Δεν πρέπει να έχουμε άγχος και όλα θα πάνε καλά, αρκεί να είμαστε εμείς καλά».

μετωπίσουμε προβλήματα με απουσίες. Το σημαντικότερο για τη θετική έκβαση είναι το πώς εμείς θα παρουσιαστούμε στο Ντόνετσκ και όχι η αντίπαλος», λέει. Αυτήν τη φορά οι διεθνείς χρειάζονται όλους τους Ελληνες στο πλευρό τους, για να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά στην ιστορία μας. Βέβαια στον τελευταίο αγώνα οι διεθνείς μας δεν είχαν την ανάλογη συμπαράσταση. Λίγο η απόδοσή τους, λίγο ο αντίπαλος, λίγο η κρίση, κράτησαν μακριά τους περισσότερους Ελληνες από την... επίσημη αγαπημένη τους. «Σίγουρα θέλουμε να παίζουμε με πολύ κόσμο. Αλλά δε θα παρακαλάμε. Δηλαδή πολλές φορές η Ελλάδα διεκδίκησε συμμετοχή στην τελική φάση ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου;», αναρωτιέται ο αρχηγός μας. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο, να πάμε Μουντιάλ. Οποιος θέλει έρχεται, όποιος δε θέλει δεν έρχεται». Στο Ηράκλειο ήταν φοβερή η ατμόσφαιρα. Εμείς είτε παίζουμε μπροστά σε 7.000, είτε μπροστά σε 70.000 θεατές, θα προσπαθήσουμε το ίδιο, γιατί θέλουμε πολύ να πάμε στη Νότια Αφρική. Εχουμε παίκτες φιλόδοξους που θέλουν να πετύχουν κάποια πράγματα και εμείς οι παλιοί έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να πάμε σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν παρουσιάζονται στη ζωή συχνά τέτοιες ευκαιρίες. Αν δείξουμε αυτήν τη θέληση μέσα στο παιχνίδι και με τη βοήθεια όλων των Ελλήνων μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας», τόνισε.

Ε Θ Ν Ι Κ Η Ο Μ Α Δ Α


26

φωνή

B’ ΕΘΝΙΚΗ

14 ∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

∆ΟΞΑ ∆ΡΑΜΑΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ

ΡΟ∆ΟΣ 2 ΑΓΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ 2 ΟΡΘΙΟΣ στάθηκε στη Ρόδο ο Αγρ. Αστέρας. Παρά το γεγονός ότι οι νησιώτες προηγήθηκαν δύο φορές (10’ Ιράλα, 45’ Λάζετιτς), η οµάδα του Γ. Φοιρού ισάριθµες ισοφάρισε µε τον Μπεκιάρη (φωτό) στο 37’ και το 75’, ενώ ενδιάµεσα (69’, 73’) οι Βαγγελόπουλος και Γιέβτζοβιτς αντίστοιχα, σηµάδεψαν τα δοκάρια του Παναγιωτόπουλου! ∆ιαιτητής: ∆ελφάκης (Αρκαδίας). ΡΟ∆ΟΣ: Παναγιωτόπουλος, ∆ανάς (40’ Γκιοσέφσκι), Σ. Καντιµοίρης, Πρίπου, Κακλαµάνος (66’ Ζιλβάν), Λάζετιτς, Αγγελόπουλος, Πελέκης (57’ Μαλλιάκας), Βεργώνης, Ιράλα, Μαϊλης. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ: Γιακουµής, Γ. Παπαδόπουλος, Ν. Παπαδόπουλος, Μπάρµπας (58’ Τσούκλης), Χασιώτης, Βαγγελόπουλος, Κούτσης, Σκλιοπίδης (80’ Τσουκαλίδης), Μπεκιάρης, Γέβτζοβιτς (80’ ∆εινόπαπας), Μπλαζέφσκι.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

Ολυµπιακός Β. Κέρκυρα Εθν. Αστέρας Πανσερραϊκός Εθνικός ∆όξα ∆ράµας ∆ιαγόρας Ρόδος Παναιτωλικός ΟΦΗ Ηλιούπολη Καρδίτσα Αγρ. Αστέρας Πιερικός Καλαµάτα Θρασύβουλος Ιωνικός Αιγάλεω

7 14-11 7 14-6 7 10-6 7 9-7 6 7-3 7 10-9 6 9-7 7 8-7 7 10-11 7 6-10 6 6-6 7 7-8 7 5-7 7 10-12 7 5-7 7 5-9 7 5-9 6 4-9

16 15 14 12 11 11 10 9 8 8 7 7 7 6 6 6 3 3

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓ. (6-9/11) Πανσερραϊκός - ∆όξα ∆ράµας Ιωνικός - Θρασύβουλος Καλαµάτα - Ρόδος Ολυµπιακός Β. - Καρδίτσα Αγρ. Αστέρας - Εθνικός Πιερικός - Αιγάλεω ∆ιαγόρας - Κέρκυρα Ηλιούπολη - Εθν. Αστέρας ΟΦΗ - Παναιτωλικός

2-1

Επιστροφή στις νίκες

Εξαλλοι πανηγυρισµοί µετά το «χρυσό» γκολ του Λεοζίνιο

Λυτρώθηκε... Το πέναλτι - γκολ του Λεοζίνιο στο 88’ έδωσε τη λύση και ο Πανσερραϊκός πήρε τους 3 βαθµούς

Σ

το Κύπελλο ο Πανσερραϊκός εξέπληξε όλη την Ελλάδα, ωστόσο, η Β’ Εθνική αποδεικνύεται µια διαφορετική (και πιο δύσκολη) υπόθεση. Η οµάδα του Γκ. Ογιος είχε την υπεροχή απέναντι στην Καλαµάτα, είχε τις ευκαιρίες, δύο δοκάρια µε τους Γκούρτσα (45’+) και Κόντο (77’), ωστόσο τα σύννεφα µιας ακόµη (τέταρτης στη σειρά) αποτυχίας πλανώνταν πάνω από τις Σέρρες µέχρι το 88’. Στο σηµείο εκείνο η µπάλα έπειτα από σουτ του Ανάκογλου χτύπησε στο χέρι του Τόσκα, το µατς προς στιγµήν συνεχίστηκε, αλλά ο διαιτητής Ρούσσος - Μπεκερτζής, ασπαζόµενος την υπόδειξη του βοηθού του Δηµητριάδη, επέστρεψε στη φάση και υπέδειξε το πέναλτι, προκαλώντας τις έντονες διαµαρτυρίες των Μεσσήνιων. Ο Λεοζίνιο στήθηκε στα 11 µέτρα και εκτέλεσε

ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΦΗ

3 0

ΝΤΕΡΜΠΙ µόνο στα «χαρτιά» ήταν το χτεσινό στην Κέρκυρα, όπου η τοπική οµάδα µε δύο γκολ του Τσίγκα (10’, 27’) κι ένα του Γκουστάβο (82’) συνέτριψε 3-0 τον προβληµατικό ΟΦΗ και του «υπενθύµισε» ότι η επιστροφή στη Σούπερ Λιγκα δεν είναι απλή υπόθεση. ∆ιαιτητής: Κουκλοµένος (Λάρισας). ΚΕΡΚΥΡΑ: Αποστολίδης, Γκουστάβο, Κοντοδήµος, Ιωάννου (77’ Κολοτούρος), Βενέτης, Παρασκευαΐδης, Λαµπρόπουλος (85’ Πελαγίας), Φλαβίνιο, Μπερνς, Λουρένσο (62’ Σίλβα), Τσίγκας. ΟΦΗ: Βεζυρίδης, Πετράς, Κωνσταντινίδης, Κιάσσος, Νατσούρας, Μπερτίν, Οργκανίστα (31’ Καρακατσάνης), Ζορµπάς, Κοκκινάκης (54’ Βλόνταρτσικ), Μανούσος (67’ Πέσιτς), Αγρίτης.

ΚΑΡ∆ΙΤΣΑ ΠΙΕΡΙΚΟΣ

εύστοχα, λυτρώνοντας την οµάδα του. «Επιστρέψαµε στις νίκες και οι παίκτες µου αξίζουν συχγαρητήρια, όχι µόνο για τους βαθµούς, αλλά και για τη µεγάλη προσπάθεια που έκαναν», τόνισε ο κ. Ογιος, ενώ ο προπονητής της Καλαµάτας Γ. Μπένος, σηµείωσε ότι «ο Πανσερραϊκός δεν έχει ανάγκη έτοιες διαιτησίες για να επιστρέψει στη Σούπερ Λίγκα». ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Κυριακίδης, Γαλανόπουλος, Κάστρο, Παπάζογλου, Γεωργίου (35’ Κόντος), Ριµόλντι (58’ Κωνσταντινίδης), Τάντιτς (59’ Αθανασιάδης), Σκάγκλια, Γκούρτσας, Λεοζίνιο, Ανάκογλου. ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Μπαλτιµάς, Χατζής (8’ Ετέροβιτς 69’ Μανιάτης), Νικητόπουλος, Ηλιόπουλος, Σκαρλάτος, Καµινιώτης, Τάσιτς, Καλαγκάνης, Τόσκας, Πουρτουλίδης (22’ Δασκαλάκης), Παπουτσής.

ΜΕΤΑ από δύο σερί ήττες, η ∆όξα ∆ράµας επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας 2-1 του Ιωνικού (φωτό), που πάλεψε, ανέτρεψε το αρχικό προβάδισµα των γηπεδούχων, αλλά στο τέλος δεν άντεξε απέναντι σε µια καλύτερη οµάδα. Η ∆όξα που µε αυτήν της τη νίκη αναρριχήθηκε στην πέµπτη θέση, πήρε προβάδισµα µε γκολ του Αγγου στο 36’, ωστόσο τρία λεπτά αργότερα ο Μωραΐτης έφερε το µατς στην ισοπαλία. Ωστόσο, στο δεύτερο ηµίχρονο, η καλύτερη ∆όξα, µε ηγέτη και σκόρερ το Μαρκόφσκι (57’) έφτασε σε µία δίκαιη νίκη, χάνοντας παράλληλα ευκαιρίες για µεγαλύτερο σκορ. ∆ιαιτητής: Τοπούζης (Θράκης). «Ο κόσµος πρέπει να έχει ισορροπία στις εκδηλώσεις του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα», συνέστησε µετά τον αγώνα ο Κ. Βασιλακάκης. «Να µην έχει υπερβολικές µεταπτώσεις και να σταµατήσουν τα σχόλια για τους παίκτες. Χρειάζεται συσπείρωση γύρω από την οµάδα. Να καταλάβουµε όλοι ότι το πρωτάθληµα είναι ανταγωνιστικό και να δούµε το παράδειγµα του Ιωνικού που, χωρίς τα µεγάλα ονόµατα, παλεύει όλα τα παιχνίδια», συµπλήρωσε ο κ. Βασιλακάκης. ∆ΟΞΑ: Καρατζιοβαλής, Μπαξεβανίδης, Γαλακτερός (35’ Χ. Μουρατίδης, 86’Παπαθανασίου), Πακάλτσης, Σαµαράς, Τσουκαλάς, Τσιµπλίδης, Γκονζάλες, Μαρκόφσκι, Πινδώνης, Αγγος (70’ Παρµαξίδης). ΙΩΝΙΚΟΣ: Πουρής, Μπάγιτς, Κεφαλούκος, Μπέριος, Τσερκέζος, Φουρτάδο, Χατζηβασιλειάδης (65’ Γεωργίου), Παπαζούδης (79’ Μποέ), Καφάσο, Λανγκλέ (86’ Γάλας), Μωραΐτης.

1 1

ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑΣ 3 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 2

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ 0 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β. 1

ΠΑΡΑ την καταπόνηση στο Κύπελλο, ο Πιερικός πήρε ισοπαλία 1-1 στην Καρδίτσα (9’ Τσάγγαρης - 49’ Μαρτίνεζ) και, αφού άντεξε όταν έµεινε µε δέκα παίκτες (76’ Καλλιµάνης) επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε άνοδο µε το Σ. Παπαδόπουλο στον πάγκο του. ∆ιαιτητής: Κουτσιαύτης (Αρτας). ΚΑΡ∆ΙΤΣΑ: Κουτσόπουλος (39’ Πίτκας), Σάββας, Κουρτεσιώτης, Φέρστερ, Μάριαν, Μπουντούρης, Βούκοβιτς, Χατζηρίζος, Τσάγγαρης (63’ Γκόγκας), Κοµβολίδης (70’ Μπιτέλης), Βέλα Τζούνιορ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Καρακούτσης, Καλλιµάνης, Παντελιάδης, Τασίδης, Αγγελόπουλος (57’ Παστός), Μακρής, Μαρτίνεζ, Ντεµπελέ (46’ Γκουγκουλιάς), Φρέντερικς, Πέντα (71’ Γιαζιτζόγλου), Θάνος.

ΜΑΤΣ για γερά νεύρα έγινε στην Καισαριανή µε τον Εθν. Αστέρα να προηγείται «αστραπιαία» 3-0 (7’, 12’ Τζηµόπουλος, 17’ Γκουέι), να επαναπαύεται, τον Παναιτωλικό να µειώνει 3-2 (25’ Θοεδωρίδης, 73’ Ζορούδης) και να απειλεί ώς το τέλος µε µια θεαµατική ανατροπή.∆ιαιτητής: Φουκάκης (Ηρακλείου). ΑΣΤΕΡΑΣ: Γκίτκος, Παριανός, Καρατζάς, Τραορέ, Κριπιντήρης, Χωριανόπουλος, Ουκάρ (67’ Λουάµο), Γκουεί ( 78’ Γκουεί), ∆ιαµάντης, Τζηµόπουλος, Φαµπίνιο (45’ Καγκιούζης). ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Μπαµπανιώτης, Βούκοβιτς (61’ Χάτζιτς), Αναστασιάδης, ∆έντσας, Λόπεζ, Θεοδωρίδης (80’ Μανίκας), Μπαϊκαρά, Παλαιολόγος (41’ Ζουρούδης), Μπελεβώνης, Μουµίν, Στογιάνοβιτς.

ΠΕΜΠΤΗ σερί νίκη για τον Ολυµπιακό Βόλου, που πέρασε (0-1, 21’ Ουµπίντες) και από τη Φυλή, µε το Θρασύβουλο πάντως να έχει πολλά παράπονα απ’ τη διαιτησία του Πειραιώτη Παπανδριόπουλου και να εκδίδει µάλιστα µετά τον αγώνα σχετική ανακοίνωση διαµαρτυρίας. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ: Μπαρτζώκας, Ζαπρόπουλος, Πιπίνης, Αλεξάντροβιτς (51’ Καραµαλίκης), Χ. Μιχος, Χαραλαµπάκης, Κόµπο, Κατσίκης, Ντελγκάδο (77’ Χατζηπαντελίδης), Μαυροµατίδης, Παληγεώργος (60’ Σαπάνης). ΒΟΛΟΣ: Γλύκος, Κακαράς, Κοντέων (58’ Χανιώτης), Σωτήρχος (46’ Ψυχογιός), Αρβανίτης, Αλβάρεζ, Μόνχε, Ουµπίντες, Ροτζέιρο (90’+ Αµπράµοβις), Μπουλούτ, Κοτίτσας.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ δύο αγώνες στο Λεκανοπέδιο ολοκληρώνεται σήµερα η 7η αγωνιστική της Β’ Εθνικής. Στο σηµαντικότερο εξ αυτών, στο γήπεδο του Ελληνικού, αναµετρώνται (19.00, Conn-X, διαιτητής ο Αθηναίος, Γ. Γιαννόπουλος) δύο από τις οµάδες της πρώτης πεντάδας, ο Εθνικός κόντρα στο ∆ιαγόρα, µε έπαθλο για το νικητή τη διείσδυση στην τρίτη θέση της βαθµολογίας. Νωρίτερα (18.00, ΕΤ-3) στο «Στ. Μαυροθαλασσίτης» η ουραγός οµάδα του Αιγάλεω υποδέχεται τη νεοφώτιστη στην κατηγορία Ηλιούπολη, αναζητώντας εναγωνίως την πρώτη φετινή νίκη, που θα τις δώσει ελπίδες για τη συνέχεια. Τη συνάντηση θα δευθύνει ο Αθηναίος, Σ. Μάνταλος.


φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

15

27

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ακούει κανείς;

Α1 ΕΠΣΜ

Γέφυρα για άνοδο ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΗ η Γέφυρα, έκανε χτες το «8 στα 8» στην Α1 της ΕΠΣΜ (2-0 τον Εθνικό Πυλαίας) και, φυσικά, οδηγεί την κούρσα στην Α1. Στα υπόλοιπα παιχνίδια: Εν. Συκεών - Ηρακλής Αµπ. 0-1, Κορδελιό - Ελευθεριακός 02, Ηλιούπολη - Τριανδρία 2-1, ΑΕΑ - Ευκαρπία 3-0, Σίνδος - Λητή 0-0, Βορράς Αµπ. - Ασσηρος 1-3, Κύµινα - Μαλακοπή 0-0, Κορώνεια - Κρήνη 1-2. Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (8η), 1ος όµιλος: Πρόχωµα - Ρύσιο 1-2, Καλοχώρι - Μηχανιώνα 1-1, Παρθένι - Αναγέννηση 2005 2-2, Εύοσµος - Ελπίδα 0-0, Πολίχνη - Βασιλικά 4-0, Οµόνοια Στ. - Ακρίτες 1-1, Νεάπολη - Λαγκαδάς 1-1, Πεντάλοφος - Περαία 5-1. 2ος: Αγ. Παύλος - Ζαγκλιβέρι 0-1, Φάληρο - Φίλυρο 0-3, Θερµαϊκός - Αίας 0-0, Μαραθώνας - Π. Μελάς 2-2, Πυλαία - Νεοχωρούδα 1-1, Αυγή - Αγγελοχώρι 1-2, Τριάδι - Ραιδεστός 1-1, Κριθιά - Μετέωρα 1-2. 3ος: Χαλκηδόνα - Σουρωτή 1-2, Αγ. Γεώργιος - Λαχανάς 4-2, Μεσηµέρι - Αστέρας Αµπ. 22. Τερψιθέα - Ποσειδώνας Κ. 5-3, Βόλβη - Μ. Αλέξανδρος 3-2, Κολχικό - Ιωνικός 0-4, Ανάληψη - Παλαιόκαστρο 3-0, Βαθύλακκος - Α. Πόλη 2-1. Κερασιά - Μάλγαρα 1-1.

1ος ΟΜΙΛΟΣ (6η) - Ελευθερούπολη - Γάζωρος - Κρηνίδες - Πετρούσα - Πέραµος - Ηράκλεια - Εν. Θράκη - Σάππες

Εχίνος Σπορ Ιασµος Καλαµπάκι Γεφυρούδι Σουφλί Προσοτσάνη Ορφ. Ξάνθης ΑΕ Πιερέων

Ενα βήµα πριν από τη διάλυση, η Καστοριά µηδενίστηκε σε δεύτερο συνεχόµενο παιχνίδι και την τρίτη φορά «καίγεται» οριστικά... ούτε ένα ευρώ στην οµάδα». Στο καθαρά αγωνιστικά µέρος, το αήττητο διοικητική ανυπαρξία οδηγεί µε της πρωτοπόρου Επανοµής έσπασε στη Νέα µαθηµατική ακρίβεια την Καστοριά Ιωνία, όπου η Νίκη Βόλου πήρε τη νίκη µε στην οριστική διάλυση, αφού χτες σκορ 2-1 σ’ ένα µατς όπου όλα τα γκολ σηη ακριτική οµάδα µηδενίστηκε για δεύτερο µειώθηκαν στα πρώτα 17 λεπτά (8’ Μάγγος, συνεχόµενο µατς, αυτήν τη φορά µε αντίπαλο 17’ Σάντσεθ - 10’ Καπτίεφ). Την απώλεια της Επανοµής εκµετον Πυρσό Γρεβεταλλεύτηκαν, τόσο νών. Οι παίκτες των ο Φωκικός (1-0 τη δύο οµάδων κατέΘέρµη) όσο και βηκαν στο γήπεδο, ο Εορδαϊκός (1ωστόσο τα έξοδα 0 την Κοζάνη), οι διαιτησίας - περίπου οποίοι µείωσαν 1.500 ευρώ - δεν την απόσταση από καλύφθηκαν από την κορυφή στον τους γηπεδούχους, ένα βαθµό. Στις µε αποτέλεσµα το υπόλοιπες αναµεπαιχνίδι να µην τρήσεις, σπουδαίξεκινήσει ποτέ. Η Ο Μάγγος ανοίγει το σκορ για τη Νίκη ες νίκες πέτυχαν, Καστοριά έχει µια ακόµη (τρόπον τινά) «ευκαιρία» στο επόµενο ο Μακεδονικός στη Νιγρίτα επί της τοπικής παιχνίδι µε τη Θέρµη. Αν µηδενιστεί για τρί- οµάδας (1-2) και τα Γιαννιτσά επί του ΠΑΟΝΕ τη φορά, τότε θα αποβληθεί οριστικά από το (4-1), ενώ το πρώτο φετινό «τρίποντο» πήρε η Κρανούλα, που επιβλήθηκε 3-0 της Φιλιππρωτάθληµα. «Ο πρόεδρος - ‘‘φάντασµα Δανιηλίδης’’, πιάδας. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήµερα έστειλε τα δελτία των ποδοφαιριστών από τη στις Σέρρες, όπου η τοπική η Αναγέννηση θα Θεσσαλονίκη, όπου τα είχε µεταφέρει, όχι αντιµετωπίσει τα Τρίκαλα (15.00). ΣΤΟ νότιο όµιλο η ΠαναχαΙκή πήρε «κεόµως, και τα έξοδα για την άµοιβή των διαιτητών», αναφέρει στην επίσηµη ιστοσελίδα της φάλι» στη βαθµολογία, αφού στο ντέρµπι της η ΠΑΕ, διαχωρίζοντας τη θέση της από τον κ. 7ης αγωνιστικής κέρδισε το Βύζαντα ΜεγάΔανιηλίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει «κατ’ ευ- ρων µε 1-0 µε γκολ που σηµείωσε ο Κυβελίφηµισµόν πρόεδρο», ο οποίος «δεν έχει βάλει δης στο 40’.

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΖΑΡΛΟΓΛΟΥ

Η

2ος ΟΜΙΛΟΣ (6η) 0-1 0-3 2-1 2-0 4-0 0-1 3-2 2-2

Σοχός - Αριδαία Απόλλων Καλ. - ∆ιόσκουροι Πολύγυρος - Κουφάλια Αγιονέρι - Γαλατάδες Καλλικράτεια - ΠΑΟ∆ Σκύδρα - Κιλκισιακός Μουδανιά - Καµπανιακός ΡΕΠΟ: Εδεσσαϊκός

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Ηράκλεια Γάζωρος Σουφλί Ελευθερούπολη Σάππες Προσοτσάνη ΑΕ Πιερέων Ορφ. Ξάνθης Πετρούσα Εχίνος Σπορ Γεφυρούδι Καλαµπάκι Πέραµος Κρηνίδες Ιασµος Ενωση Θράκης

6 14-4 6 15-4 6 13-5 6 8-3 6 11-4 6 7-5 6 10-6 6 12-14 6 6-6 6 11-10 6 6-12 6 9-15 6 4-12 6 3-9 6 1-13 6 7-15

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Σκύδρα Καλλικράτεια Γαλατάδες Απόλλων Καλ. Κιλκισιακός Αριδαία Μουδανιά Καµπανιακός Κουφάλια Εδεσσαϊκός ΠΑΟ∆ Αγιονέρι Πολύγυρος Σοχός ∆ιόσκουροι

6 5 6 6 6 5 6 6 5 5 5 6 5 5 6

11-1 11-7 6-2 9-4 8-6 6-8 6-5 8-9 6-8 7-6 5-6 6-9 4-7 6-9 1-13

Εν. Απ. Παύλου - Βατερό 0-1 Αλεξάνδρεια - Βατανιακός 0-0 Πόντιοι Κατ. - Σιάτιστα 1-0 Αµµοχώρι - ΑΕ Ποντίων 1-0 Φούφα - Εθνικός Κατ. 1-1 Νάουσα - Φλώρινα 3-1 Σβορώνος - Κάστωρ 0-1 Γρεβενά Αεράτα - Αγκαθιά 2-1

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 16 12 12 11 11 9 8 8 7 6 6 5 2 2 0

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Πόντιοι Κατ. Βατερό Βατανιακός Νάουσα Αγκαθιά Φλώρινα Αλεξάνδρεια ΑΕ Ποντίων Εθνικός Κατ. Φούφα Σβορώνος Κάστωρ Αµµοχώρι Γρεβενά Αεράτα Σιάτιστα Εν. Απ. Παύλου

6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

10-5 14-6 6-4 15-7 11-7 6-6 6-5 8-9 6-5 9-8 5-6 4-8 6-15 6-12 2-6 6-11

ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (7η) Βύζας Μεγ. Κόρινθος Ατσαλένιος Χερσόνησος Αγ. Παρασκευή Ρουφ Ασπρόπυργος Πλατανιάς

Παναχαϊκή Παναιγιάλειος Αίας Σαλαµ. Καλλιθέα Χαϊδάρι Σαρωνικός Ζάκυνθος Παναργειακός ΡΕΠΟ: Κερατέα

1-0 0-0 0-0 0-2 2-2 0-0 3-1 2-0

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (7η) Νιγρίτα - Μακεδονικός 1-2 Κρανούλα - Φιλιππιάδα 3-0 Νίκη Βόλου - Επανοµή 2-1 Φωκικός - Θέρµη 1-0 Εορδαϊκός - Κοζάνη 1-0 Καστοριά - Πυρσός Γρ. 0-3 (άνευ αγώνα) Αναγέν. Σερ. - Τρίκαλα σήµερα Γιαννιτσά - ΠΑΟΝΕ 4-1 ΡΕΠΟ: Βέροια 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Επανοµή 7 9-4 Φωκικός 6 7-3 Εορδαϊκός 7 6-6 Γιαννιτσά 6 12-7 Πυρσός Γρ. 7 7-5 Μακεδονικός 7 5-5 Φιλιππιάδα 7 5-7 Βέροια 6 5-1 Τρίκαλα 5 5-1 ΠΑΟΝΕ 7 8-7 Αναγέννηση Σ. 6 11-7 Νίκη Βόλου 6 5-6 Κρανούλα 6 6-8 Κοζάνη 6 3-5 Νιγρίτα 7 5-8 Θέρµη 7 4-9 Καστοριά 6 1-15

14 13 13 12 12 11 11 9 9 9 8 7 6 5 5 4 1

∆’ ΕΘΝΙΚΗ

3ος ΟΜΙΛΟΣ (6η) 0-1 3-0 0-0 1-1 3-0 4-1 0-0

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 15 13 6 13 12 12 11 10 7 6 6 5 4 3 1 -2

ΚΥΠΕΛΛΟ

16 13 13 12 10 10 9 9 8 8 8 6 5 4 2 1

Κέρδισαν Σκύδρα, Καλαµαριά ΣΧΕ∆ΟΝ ανίκητος... Ο Αετός Σκύδρας συνέτριψε 4-1 τον Κιλκισιακό στο ντέρµπι κορυφής του 2ου οµίλου της ∆’ Εθνικής και διηύρυνε τη διαφορά του στην κορυφή στους τέσσερις βαθµούς από την Καλλικράτεια (3-0 τον ΠΑΟ∆) και τους Γαλατάδες (1-1 µε Αγιονέρι). Στον ίδιο όµιλο, ο Απόλλων Καλαµαριάς, σαφώς βελτιωµένος, κέρδισε 3-0 (φωτό, 30’ Τσιφλίδης, 69’ Καµπουρίδης, 83’ Καραπατσακίδης) τους ∆ιόσκουρους και προωθήθηκε στην τέταρτη θέση της βαθµολογίας. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Μπαντής, Μυροφορίδης, Καραπατσακίδης, Τατάλης, ∆έντσιος, Κουκουλέκης, Κωστής (63’ Λουιζίδης), Σαλέπης, Καµπουρίδης (87’ Κώστας),Τεστέµπασης (46’ Σαλµάς), Τσιφλίδης. ∆ΙΟΣΚΟΥΡΟΙ: Μπάφρας, Σταµπέλος, Σάιντ, Γρηγοριάδης, Λόλης, Παπαβλασόπουλος (76’ Σαλέπης),Τάµπας, Παπαδόπουλος Ν. (66’ Μακρής), Κυριακίδης (65’ Αρουτίδης), Πεχλιβανίδης, Καρκαλέτσης. Στον πρώτο όµιλο όλοι οι πρωτοπόροι νίκησαν και η βαθµολογική κατάταξη παρέµεινε αµετάβλητη, µε την Ηράκλεια να κρατά τα ηνία (15 βαθµούς), ενώ στον τρίτο οι Πόντιοι Κατερίνης σηµείωσαν την πέµπτη τους νίκη (1-0 τα Σιάτιστα) και προηγούνται µε 16 βαθµούς.

Σήµερα η κλήρωση ΣΤΗΝ κληρωτίδα της ΕΠΟ µπαίνουν σήµερα το πρωί (11) 16 οµάδες - 10 της Σούπερ Λίγκας, τέσσερις της Β’ και δύο της Γ’ Εθνικής - για να προκύψουν τα οχτώ ζευγάρια της πέµπτης φάσης. Υπενθυµίζεται ότι και σ’ αυτήν τη φάση οι αγώνες είναι νοκ άουτ. Σε περίπτωση ισοπαλίας η έδρα µεταφέρεται στη φιλοξενούνη οµάδα, µε πρόβλεψη για παράταση ή πέναλτι. Από την επόµενη (προηµιτελική) φάση οι αγώνες είναι διπλοί. ΣΤΟ πρωτάθληµα Νέων της Σούπερ Λίγκας, ο Ολυµπιακός κέρδισε 0-3 τον Ατρόµητο εκτός έδρας και, µετά την ήττα του Αρη στη Λάρισα (1-0), αποσπάστηκε πέντε βαθµούς. Στα υπόλοιπα µατς (9η αγωνιστική): Εργοτέλης - ΑΕΚ 4-0, Ηρακλής - Τρίπολη 4-1, ΠΑΟΚ - Ξάνθη 0-0, Καβάλα - Πανθρακικός 1-1, Γιάννινα - Λεβαδειακός 2-2, ΠΑΟ - Πανιώνιος (4/11). Στο πρωτάθληµα Νέων U-17 ο ΠΑΟΚ κέρδισε 1-0 τη Λάρισα και οδηγεί την κούρσα.

ΠΡΟΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΑ αποτελέσµατα των αγώνων, καθώς και η νικήτρια στήλη του 44ου διαγωνισµού του ΠΡΟΠΟ έχουν ως εξής: 1. Γιάννινα - Λεβαδειακός 1-1 Χ 2. Εργοτέλης - ΑΕΚ 2-2 Χ 3. Ηρακλής - Τρίπολη 1-0 1 4. Καβάλα - Πανθρακικός 3-0 1 5. ΠΑΟ - Πανιώνιος 2-1 1 6. Κέρκυρα - ΟΦΗ 3-0 1 7. Λιβόρνο - Ιντερ 0-2 2 8. Κάλιαρι - Αταλάντα 3-0 1 9. Κιέβο - Ουντινέζε 1-1 Χ 10. Ρόµα - Μπολόνια 2-1 1 11. Εθν. Αστέρας - Παναιτωλικός 3-2 1 12. Θρασύβουλος - Ολυµπιακός Β. 0-1 2 13. Ρόδος - Αγρ. Αστέρας 2-2 Χ 14. Αϊντραχτ Φρ. - Μπόχουµ 2-1 1 Κατά τη διαλογή των δελτίων βρέθηκαν 62 14άρια, που το καθένα κερδίζει από 6.451,61 ευρώ, 1.227 13άρια (55,67), 10.985 12άρια (5,33), 824 εφτάρια (12,33) και 8.453 εξάρια (0,59).

ΠΡΟΠΟ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΤΑ αποτελέσµατα των αγώνων, καθώς και η νικήτρια στήλη του 44ου διαγωνισµού του ΠΡΟΠΟ έχουν ως εξής: 1. Ατρόµητος - Ολυµπιακός 0-1 2 2. Λάρισα - Αρης 2-2 Χ 3. ΠΑΟΚ - Skoda Ξάνθη 1-0 1 4. Μπόλτον - Τσέλσι 0-4 2 5. Εβερτον - Αστον Βίλα 1-1 Χ 6. Κολονία - Ανόβερο 0-1 2 7. Στουτγάρδη - Μπάγερν 0-0 Χ 8. Αµβούργο - Γκλάντµπαχ 2-3 2 9. Βόλφσµπουργκ - Μάιντζ 3-3 Χ 10. Νιρεµβέργη - Βέρντερ 2-2 Χ 11. Μπέρνλεϊ - Χαλ 2-0 1 12. Φούλαµ - Λίβερπουλ 3-1 1 13. Πόρτσµουθ - Γουίγκαν 4-0 1 14. Σάντερλαντ - Γουέστ Χαµ 2-2 Χ Κατά τη διαλογή των δελτίων δε βρέθηκαν νικητές στην κατηγορία 14 και σηµειώθηκε τζακ ποτ. Βρέθηκαν δύο 13άρια, που το καθένα κερδίζει από 16.810,96 ευρώ, 42 12άρια (686,16), 359 εφτάρια (21,40) και 4.049 εξάρια (0,93).


28

φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

16 ∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ξέφυγε η Ιντερ

ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι πρωταθλητές νίκησαν στο Λιβόρνο, ενώ Γιουβέντους και Σαµπντόρια έχασαν βαθµούς. Νέα νίκη και µεταγραφή για τη Μίλαν Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Π

ριν καν συµπληρωθεί το 1/3 του καµπιονάτο, η Ιντερ εξασφάλισε ήδη διαφορά επτά βαθµών από τους διώκτες της, επιβεβαιώνοντας πως είναι και φέτος το φαβορί για τον τίτλο. Οι «νερατζούρι» νίκησαν στο Λιβόρνο 2-0, µε γκολ των Μιλίτο και Μαϊκόν και εκµεταλλεύτηκαν τα «δωράκια» που τους έκαναν η Νάπολι και η Μπάρι. «Ρισκάραµε λίγο, ξεκουράζοντας κάποιους παίκτες και η Λιβόρνο ήταν καλύτερη στο πρώτο ηµίχρονο. Μετά παίξαµε πιο ελεύθερα», είπε ο Ζοζέ Μουρίνιο, που άφησε στον πάγκο τον Σάµουελ Ετό, αλλά τον έβαλε στην επανάληψη. Την ίδια ώρα στο «Μαράσι» η Σαµπντόρια δεν µπορούσε να κάµψει την αντίσταση της Μπάρι και έµενε στο 0-0, αλλά οι φιλοξενούµενοι ήταν αυτοί που έχασαν πέναλτι στις καθυστερήσεις µε τον Μπαρέτο. Ο κόσµος αποδοκίµασε τον Αντόνιο Κασάνο και ο ιδιόρρυθµος επιθετικός... απείλησε να φύγει: «Εδώ και µερικά παιχνίδια µε σφυρίζουν. Το ίδιο συνέβη στην Ρόµα και την Ρεάλ και αναγκάστηκα να φύγω».

Eκτελεστής της Γιούβε ο Χάµσικ

Νίκη - ανάσα για τη Ρεάλ Το µεγάλο παιχνίδι έγινε το Σάββατο στο Τορίνο, όπου η Γιουβέντους γνώρισε απρόσµενη ήττα από τη Νάπολι µε 3-2. Η «κυρία», που προερχόταν από τη µεγάλη εµφάνιση της περασµένης Τετάρτης, προηγήθηκαν 2-0 µε τους Τρεζεγκέ και Τζοβίνκο, αλλά µε την είσοδο του Γέζους Ντάτολο όλα άλλαξαν. Ο Αργεντινός µέσος δηµιούργησε το πρώτο γκολ για τον Χάµσικ, πέτυχε την ισοφάριση και στο 88’ ο Χάµσικ έδωσε τη

χαριστική βολή στους γηπεδούχους. Η άσχηµη βραδιά για την Γιούβε ολοκληρώθηκε µε την αποβολή του Αµάουρι στις καθυστερήσεις. Η Μίλαν συνέχισε την ανοδική της πορεία και νέο της «θύµα» ήταν η Πάρµα, την οποία νίκησε 2-0 µε ισάριθµα γκολ του Μποριέλο, ενώ µετά το παιχνίδι ο Γκαλιάνι ανακοίνωσε την απόκτηση του νεαρού Γκανέζου επιθετικού Ντοµινίκ Αντίγια από την σουηδική Φρέντρι-

κσταντ και την επικείµενη συµφωνία µε τον Μπέκαµ. Ακόµη, η Φιορεντίνα ξαναγύρισε στις επιτυχίες, επικρατώντας 3-1 της Κατάνια (Μαρκιόνι 2, Τζιλαρντίνο). Τα άλλα µατς: Ρόµα - Μπολόνια 2-1, Σιένα - Λάτσιο 1-1, Κάλιαρι - Αταλάντα 3-0, Κιέβο - Βερόνα 1-1, Παλέρµο Τζένοα 0-0. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ιντερ 28, Γιουβέντους 21, Σαµπντόρια 21, Μίλαν 19, Φιορεντίνα 18, Νάπολι 17, Πάρµα 17, Τζένοα 17.

ΓΑΛΛΙΑ

Ακάθεκτη η Μπορντό Η ΜΠΟΡΝΤΟ «προσγείωσε» τη Μονακό µε 1-0 και παρέµεινε στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήµατος, έχοντας πάντα σε απόσταση «βολής» την Λιόν. Οι πρωταθλητές κέρδισαν την οµάδα - έκπληξη της σεζόν µε γκολ του Πλανούς, πιο εύκολα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό σκορ. «Στην πραγµατικότητα ήµασταν πολύ καλύτεροι», επισήµανε ο Λοράν Μπλαν. Πιο αµφίρροπο ήταν το γειτονικό ντέρµπι στο «Ζοφρουά Γκισάρ», αλλά η Λιόν διατήρησε την παράδοση (15 χρόνια χωρίς ήττα από την Σεντ Ετιέν) κερδίζοντας 1-0 µε γκολ του µέχρι πέρυσι «πράσινου» Γκοµίς (φωτό). Την ήττα γνώρισε και η άλλη οµάδα - έκ-

πληξη της σεζόν, η Μονπελιέ, µε 2-1 από την Οσέρ, ενώ η Μαρσέιγ έφερε 1-1 µε την Τουλούζ, που αγωνιζόταν από το 8’ µε παίκτης λιγότερο! Η Μαρσέιγ δέχτηκε πρώτη γκολ από τον Σισοκό και ισοφάρισε στο 75’ µε τον Μπραντάο, αλλά το πιο σηµαντικό είναι ότι έχασε τον Λούτσο Γκονζάλες, που γύρισε το γόνατό του και θα µείνει ένα µήνα έξω. Τα άλλα µατς: Νις - Λε Μαν 1-0, Ρεν - Βαλανσιέν 0-3, Μπουλόν - Νανσί 1-2, Γκρενόµπλ - Λιλ 0-2, Λανς - Λοριάν 1-1, Σοσό - Παρί ΣΖ 1-4. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Μπορντό 25, Λιόν 23, Μονακό 21, Μονπελιέ 20, Οσέρ 20, Βαλανσιέν 19.

ΣΤΟΝ ένα βαθµό «έπεσε» ξανά η διαφορά της Μπαρτσελόνα από την Ρεάλ, αλλά πιο σηµαντική ήταν η νίκη της «βασίλισσας» επί της Χετάφε µε 2-0, που αποφόρτισε κάπως την κατάσταση στον πάγκο της. Για την Ρεάλ όλα άρχισαν άσχηµα στο «Μπερναµπέου», αφού στο 28’ αποβλήθηκε ο Αλµπιόλ, ωστόσο ο Γκονζάλο Χιγκουαΐν (φωτό), µε δύο γκολ στην επανάληψη, έδωσε τη νίκη στην οµάδα του. «Ηταν πολύ σηµαντικό να προσφέρουµε στον κόσµο µας µια εµφάνιση γεµατη πάθος. Μας χρειαζόταν αυτό», είπε ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, τον οποίο στήριξε ξανά ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο Χιλιανός τεχνικός, πάντως, εξακολουθεί να έχει σε «καραντίνα» τον Γκούτι, τον οποίο απέκλεισε από την αποστολή του αγώνα µε την Μίλαν. Στο Μιλάνο δεν θα πάνε επίσης οι Ρονάλντο, Μέτσελντερ και Γκαράι. Η Μπαρτσελόνα έφτασε στο... παρά ένα από την όγδοη νίκη της, όταν σκόραρε µε τον Κεϊτά στην Παµπλόνα (72’) και κρατούσε µε άνεση το προβάδισµα. Στις καθυστερήσεις, όµως, η Οσασούνα ισοφάρισε µε αυτογκόλ του Πικέ, µετά από σέντρα του Καµούνιας, εκνευρίζοντας τον Πεπ Γκουαρδιόλα. «Είναι οδυνηρό να µην κερδίζεις, όταν φτάνεις τόσο κοντά. Ο µόνος τρόπος για να ανακάµψουµε είναι ένα καλό αποτέλεσµα στη Ρωσία», τόνισε ο νεαρός τεχνικός, που έχει στο µυαλό του και το παιχνίδι µε την Ρούµπιν Καζάν. Στα άλλα µατς του Σαββάτου, η Σεβίλη νίκησε 2-0 εκτός έδρας την Χερέθ, µε σκόρερ τους Νεγκρέδο και Λουίς Φαµπιάνο, ενώ ο Κίκε Φλόρες έκανε ντεµπούτο µε ήττα στο «Σαν Μαµές», όπου η Ατλέτικο έχασε από την Μπιλµπάο µε 1-0 (Μαρτίνεθ). Χτες η Βαλένθια νίκησε 1-0 στη Μάλαγα (Ναβάρο) και η Βιγιαρεάλ «ξέσπασε» στην Τενερίφη µε 5-0 (Λιορέντε 2, Πιρές, Ρόσι, Κάνι). Τα άλλα αποτελέσµατα: Μαγιόρκα - Σανταντέρ 1-0, Εσπανιόλ - Βαγιαδολίδ 1-1, Σαραγόσα - Αλµερία 2-1, Λα Κορούνια - Χιχόν 1-1. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (9 αγώνες): Μπαρτσελόνα 23, Ρεάλ 22, Σεβίλη 19, Βαλένθια 18, Μαγιόρκα 17, Λα Κορούνια 16. ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ λογαριασµούς άφησε ο πρώτος τελικός του Αφρικανικού Τσάµπιονς Λιγκ, που έγινε χτες στο Οβουέρι της Νιγηρίας, καθώς η γηπεδούχος Χάρτλαντ νίκησε 2-1 την Μαζέµπε από την ∆ηµοκρατία του Κονγκό. Οι φιλοξενούµενοι προηγήθηκαν µε τον Εµπούτου, αλλά η Χάρτλαντ διατήρησε το αήττητο της έδρας της µε δύο γκολ του Αγκµπά. Η ρεβάνς θα γίνει το ερχόµενο Σάββατο στο Λουµπουµπάσι.


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

17

29

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Στο «κόλπο» η Αρσεναλ Μεγάλη νίκη των «κανονιέρηδων» επί της Τότεναµ και αναρρίχηση στην κορυφή. Εύκολα νίκησαν Τσέλσι και Γιουνάιτεντ, «αντίο» στον τίτλο από τη Λίβερπουλ

Σ

τη µάχη του τίτλου µπήκε για τα καλά από το Σάββατο η Αρσεναλ, κερδίζοντας µε χαρακτηριστική άνεση την Τότεναµ στο κλασικό ντέρµπι του Λονδίνου και παραµένοντας σε απόσταση... βολής από την Τσέλσι και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αντίθετα, αν και έχουµε διανύσει µόλις το 1/4 της Πρέµιερ Λιγκ, η Λίβερπουλ αποχαιρέτησε ουσιαστικά τις ελπίδες της για τον τίτλο και θα πρέπει πλέον να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση της εξόδου στο Τσάµπιονς Λιγκ. Ο Ρόµπιν Φαν Πέρσι ήταν ο µεγάλος πρωταγωνιστής του ντέρµπι στο «Εµιρεϊτς», αφού άνοιξε το σκορ στο 42’ και ένα λεπτό αργότερα ο Φάµπρεγας έκανε το 2-0. Το τρίτο γκολ, που έδωσε πανηγυρικό τόνο στη νίκη, πέτυχε ξανά ο Ολλανδός. «Στο πρώτο ηµίωρο δεν είχαµε ρυθµό, παίζαµε επιφυλακτικά. Εκµεταλλευτήκαµε όµως το πρώτο γκολ και το σοκ που προκάλεσε στην Τότεναµ, για να σκοράρουµε ξανά. Ηταν πολύ σηµαντικό να µην δεχτούµε γκολ», είπε ο Αρ-

Ο Φαν Πέρσι οδηγεί την Αρσεναλ στην κορυφή σέν Βενγκέρ, που έχασε για τον επόµενο µήνα τον Νίκλας Μπέντνερ. Η Τσέλσι έκανε άλλη µία επιβλητική εµφάνιση στο «Ρίµποκ» και συνέτριψε την Μπόλτον µε 4-0, εκµεταλλευόµενη απόλυτα την αποβολή του Σάµουελ, στις καθυστερήσεις του ηµιχρόνου. Ο Λαµπάρντ άνοιξε µε πέναλτι το

σκορ και στο β’ µέρος σκόραραν οι Ντέκο, Νάιτ (αυτογκόλ) και Ντρογκµπά. Στο «Ολντ Τράφορντ» ο Ντίµιταρ Μπερµπάτοφ χρωστούσε µια µεγάλη εµφάνιση στους οπαδούς της Γιουνάιτεντ και την έκανε εναντίον της Μπλάκµπερν. Ο Βούλγαρος πέτυχε το πρώτο γκολ και ο Ρούνεϊ σφράγισε τη νίκη των πρωτα-

θλητών (2-0), που έπαιξαν µε πολλές ελλείψεις. Οσο για τη Λίβερπουλ, έχασε 3-1 από την Φούλαµ (Ζαµόρα, Νέβλαντ, Ντέµπσι - Τόρες) και τελείωσε τον αγώνα µε 9 παίκτες, αφού αποβλήθηκαν οι Ντεγκέν και Κάραχερ. Υπήρξε µάλιστα γκρίνια για τον Μπενίτεθ, που άλλαξε νωρίς τον Τό-

ρες. Τα άλλα µατς: Μπάρνλεϊ - Χαλ 2-0, Εβερτον - Αστον Βίλα 1-1, Πόρτσµουθ - Γουίγκαν 4-0, Στόουκ - Γουλβς 22, Μπέρµιγχαµ - Μάντσεστερ Σιτι 0-0. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (11 αγώνες): Τσέλσι 27, Μάντσεστερ Γ. 25, Αρσεναλ (10) 22, Τότεναµ 19, Mάντσεστερ Σ. 19, Λίβερπουλ 18, Αστον Βίλα 18.

ΤΖΟΝΣΟΝ

«Μας περιµένει καταστροφή» ΤΟΝ κώδωνα του κινδύνου, εν όψει του αγώνα της Τετάρτης µε την Λιόν, έκρουσε ο Γκλεν Τζόνσον (φωτό), καθώς οι «κόκκινοι» µοιάζουν από νωρίς να έχουν βγει εκτός µάχης στο πρωτάθληµα. «Θα είναι καταστροφή αν δεν αποκλειστούµε στο Τσάµπιονς Λιγκ και είναι κάτι που µας απασχολεί. Πρέπει να κερδίσουµε οπωσδήποτε στη Γαλλία, γιατί δεν µπορεί να αποτελέσει παρηγοριά το Γιουρόπα Λιγκ», τόνισε ο διεθνής αµυντικός. Στο µεταξύ, ο Ράφα Μπενίτεθ είπε πως θα καταθέσει έφεση για τις αποβολές των Κάραχερ και Ντεγκέν, στο παιχνίδι µε την Φούλαµ. «Για µένα η περίπτωση του Ντεγκέν

ήταν κίτρινη κάρτα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο Κάραχερ έδιωξε την µπάλα και αυτό το παραδέχτηκε και ο Ζαµόρα. Το ριπλέι είναι καθαρό», τόνισε ο Ισπανός και στη συνέχεια δικαιολόγησε την αλλαγή του Τόρες: «Πρέπει να είµαστε προσεκτικοί µε τον Τόρες. Εχει ακόµη πρόβληµα και έπαιξε 80 λεπτά εναντίον της Γιουνάιτεντ. Μετά το παιχνίδι εκείνο, έκανε τέσσερις µέρες για να συνέλθει. Μας χρειαζόταν στην αρχή, αλλά έπρεπε να τον προστατέψουµε. Εχουµε µπροστά µας ένα µεγάλο µατς στο Τσάµπιονς Λιγκ και χρειαζόµαστε όλους τους παίκτες µας». ∆ΥΟ σηµαντικά µατς έβγαλε η κλήρωση των προηµιτελικών του Λιγκ

Καπ, αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα παίξει µε την Τότεναµ, σε µια επανάληψη του περυσινού τελικού και η Μάντσεστερ Σίτι µε την Αρσεναλ. Η Τσέλσι θα πάει στο Μπλάκµπερν και η Πόρτσµουθ θα υποδεχτεί την Αστον Βίλα. Οι αγώνες θα γίνουν στις αρχές ∆εκεµβρίου. ΤΗΝ επιθυµία του να ξαναπαίξει µε τον Ρούνεϊ εξέφρασε ο Κριστιάνο Ρονάλντο. «Θα ήταν υπέροχο να έλθει στην Ρεάλ, αν και ξέρω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί αγαπάει πολύ τη Γιουνάιτεντ. Η Ρεάλ, όµως, είναι η ιδανική οµάδα για τους καλύτερους παίκτες και ο Γουέιν είναι ένας από αυτούς. Θα είχε µεγάλη επιτυχία στην Ισπανία».

ΟΛΛΑΝ∆ΙΑ

Θρίαµβος του Αγιαξ ΜΕΓΑΛΗ νίκη πέτυχε χτες ο Αγιαξ επί της Φέγενορντ µε 5-1, στο κλασικό ντέρµπι του ολλανδικού πρωταθλήµατος. ∆ύο γκολ σηµείωσε ο Ντε Ζέουβ και από ένα οι Βιλ, Εµανουέλσον και Σουάρεζ, ενώ η οµάδα του Ρότερνταµ τελείωσε τον αγώνα µε εννέα παίκτες, λόγων αποβολών των Μπάµποβιτς και Φαν Ντάικ. Ο Αγιαξ, πάντως, παραµένει στην τρίτη θέση µε 29 βαιθµούς, ενώ 32 έχει η Τβέντε, που κέρδισε 2-1 την Ρόντα και 30 η Αϊντχόφεν, η οποία επικράτησε 1-0 της Φίτεσε. Α∆ΟΞΟ τέλος είχε ο χτεσινός αγώνας της Νταντί Γιουνάιτεντ µε την Ρέιντζερς, αφού η καταρρακτώδης βροχή οδήγησε στη διακοπή του, κατά τη διάρκεια του ηµιχρόνου. Στο σηµείο εκείνο η Ρέιντζερς προηγούνταν 1-0 µε γκολ του Ντέιβις. Το Σάββατο η Σέλτικ νίκησε 3-0 την Κιλµάρνοκ, µε τον Γιώργο Σαµαρά να ξαναβρίσκει το δρόµο προς τα δίχτυα και τους Μακ Γκίντι και Μακ Γκιν να συµπληρώνουν το σκορ. Η Σέλτικ έχει 23 βαθµούς, η Χιµπέρνιαν 20 και η Ρέιντζερς 19 µε έναν αγώνα λιγότερο. ΕΠΕΙΣΟ∆ΙΑΚΟ ήταν το ντέρµπι της Φιλιππούπολης ανάµεσα στην Μπότεφ και Λοκοµοτίβ, που έληξε µέσα σε επεισόδια µεταξύ παικτών και ανθρώπων των δύο πάγκων, ενώ στο απερίγραπτο ξύλο συµµετείχαν και οπαδοί, που εισέβαλαν στον αγωνιστκό χώρο. Η Μπότεφ νίκησε 10, ενώ η Λοκοµοτίβ έχει ήδη µία τιµωρία της έδρας στο... «ποινικό» της µητρώο. Ξύλο είχαµε και στη Βουδαπέστη, στον αγώνα της Φερεντσβάρος µε την Ντιόζγκιορ. Αυτός διακόπηκε στο 68’, όταν οπαδοί της πρώτης προσπάθησαν να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο, την ώρα που η οµάδα τους έχανε µε 3-1. ΑΛΛΟ ένα κρούσµα της νέας γρίπης είχαµε το Σάββατο στη Γαλλία, µε θύµα ποδοσφαιριστή της Σεντ Ετιέν. Ωστόσο, το ντέρµπι µε την Λιόν έγινε κανονικά. Στην Φινλανδία η Ιντερ Τούρκου κατέκτησε το κύπελλο, κερδίζοντας 2-1 στον τελικό την Τάµπερε.


30

18 ∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Εµεινε µόνη της

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1

Η Λεβερκούζεν «κλότσησε» τη νίκη στο Γκελζενκίρχεν, αλλά αποσπάστηκε από το Αµβούργο, που έχασε από την Γκλάντµπαχ. ∆εύτερη η Βέρντερ, νέα απώλεια της Μπάγερν

Μ

όνη στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα έµεινε το Σάββατο η Λεβερκούζεν, που έχασε µεν ευκαιρία νίκης στο Γκελζενκίρχεν επί της Σάλκε, εκµεταλλεύτηκε ωστόσο την ήττα - σοκ του Αµβούργου. Το τελευταίο συγκατοικεί στην δεύτερη θέση µε την γειτόνισσά του Βέρντερ, ενώ η Μπάγερν έφερε ισοπαλία στην Στουτγάρδη, αποτέλεσµα που δεν ικανοποίησε καµία απο τις δύο οµάδες. Στο Γκελζενκίρχεν η Λεβερκούζεν προηγήθηκε 2-0 στο ηµίχρονο, µε γκολ των Κρόος και Κίσλινγκ και φάνηκε πως θα πάρει τους τρεις βαθµούς, αφού κράτησε το σκορ µέχρι το 83’. Τότε όµως ο Κουράνι µείωσε και στο 88’ ο Σάντσεζ ολοκλήρωσε την ανατροπή για την οµάδα του Μάγκατ. «Η άµυνά µας κατέρρευσε στο τέλος και κάναµε δώρο δύο βαθµούς», είπε ο Ρενέ Αντλερ, που δεν µπορούσε να πιστέψει αυτό που έγινε. «Είµαστε απογοητευµένοι, γιατί αφήσαµε το παιχνίδι να φύγει µέσα από τα χέρια µας», συµπλήρωσε ο Κρόος. Στο Αµβούργο, όµως, τα πράγµατα ήταν πολύ χειρότερα για την τοπική οµάδα. Εδώ ήταν οι γηπεδούχοι που προηγήθηκαν δύο φορές (13’ Τροχόφσκι, 47’ Ζε Ροµπέρτο), αλλά ο Ρόις (39’) και ο Ντάντε (76’) ισοφάρισαν, για να γίνει το 2-3 στο 82’ από τον Φρεντ. Ισοπαλία έφερε και η Βέρντερ, που αθόρυβα έχει βρεθεί στις πρώτες θέσεις. Η οµάδα της Βρέµης πήρε βαθµό στην Βαυαρία από τη Νιρεµβέργη (22), όπου βρέθηκε να χάνει από τα γκολ των Αϊγκλερ και Μπουνιάκου, πριν ισοφαρίσει ο Ααρον Χαντ µε γκολ στο 71’ και στο 92’. Στην Στουτγάρδη, η τοπική οµάδα έδωσε φρενήρη ρυθµό στο πρώτο µέρος και πίεσε την Μπάγερν, που έµεινε όρθια χάρη στον γκολκίπερ Μπουτ. Ο Γκόµεζ πέρασε απαρατήρητος

Νίκη γοήτρου για Φέτελ

To δεύτερο γκολ της Λεβερκούζεν από τον Κίσλινγκ

και στο β’ µέρος ο Φαν Χάαλ έβαλε τον Τόνι, που έκανε πολύ πιο αισθητή την παρουσία του. Ο Ιταλός, µάλιστα, πέτυχε και γκολ, που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. «Είχαµε την κατοχή, αλλά δεν δηµιουργήσαµε πολλές ευκαιρίες, γι’ αυτό είµαι εν µέρει ευχαριστηµένος από την ισοπαλία», σχολίασε ο Λούις Φαν Χάαλ. Συναρπαστικό παιχνίδι έγινε στο Βόλφσµπουργκ, όπου η πρωταθλήτρια έφερε 3-3 µε την Μάιντς και ο Αντρέας Ιβανσιτς έφτασε τα 6 γκολ σε 11 αγώνες, σκοράροντας ξανά για τους φιλοξενούµενους. Δύο γκολ για την Βόλφσµπουργκ σηµειωσε ο Μάρτινς, που έπαιξε στη θέση του Γκραφίτε, αλλά δεν ήταν αρκετά.

Ακόµη, το Ανόβερο νίκησε 1-0 στην Κολωνία (Ρόζενταλ), η Ντόρτµουντ 2-0 την Χέρτα (Σαχίν, Μπάριος), ενω χτες η Χόφενχαϊµ κέρδισε 1-0 στο Φράιµπουργκ (Μαϊκοσουέλ) και η Αϊντραχτ 2-1 την Μπόχουµ (Κάιο, Φραντς - αυτ. Φραντς). ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Λεβερκούζεν 23, Βέρντερ 22, Αµβούργο 22, Σάλκε 21, Χόφενχαϊµ 20, Μπάγερν 19, Βόλφσµπουργκ 18, Μάιντς 18. ΘΥΜΑ αιµατηρής ληστείας έπεσε ο παλιός διεθνής αµυντικός της Ρίβερ Πλέιτ και της Σαραγόσα, Φερνάντο Κάσερες, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε κώµα, σε νοσοκοµείο του Μπουένο Αϊρες.

ΜΕ νικητή τον Σεµπάστιαν Φέτελ (φωτό) ολοκληρώθηκε χτες το παγκόσµιο πρωτάθληµα της Φόρµουλα 1, µια χρονιά ονειρική για τον Brawn GP, που ανέδειξε τον παγκόσµιο πρωταθλητή Τζένσον Μπάτον και κατέκτησε τον τίτλο στους κατασκευαστές. Χτες ο Μπάτον τερµάτισε τρίτος στο Αµπου Ντάµπι, αφού οι Τόρο Ρόσο ήταν ασυναγώνιστες. Ακολούθησαν ο βετεράνος Μπαρικέλο, που µάλλον αποχωρεί από την Brawn, ο Χάιντφελντ και ο Κοµπαγιάσι, που αντικατέστησε τον Γκλοκ στην Τογιότα και κέρδισε τους πρώτους βαθµούς της καριέρας του. Ασχηµος ήταν ο τελευταίος αγωνας για τον απερχόµενο πρωταθλητή Λιούς Χάµιλτον, που ξεκίνησε από την πρώτη θέση, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει µετά τα πρώτα πιτ στοπ, εξαιτίας ενός προβλήµατος στα φρένα. Απαρατήρητοι πέρασαν επίσης ο Κίµι Ραϊκόνεν, που έτρεξε για τελευταία φορά µε την Φεράρι (12ος) και ο Φερνάντο Αλόνσο (14ος), που θα αντικαταστήσει τον Φινλανδό στην Σκουντερία. Ο αγώνας, που δεν πρόσφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις, ήταν ο πρώτος που άρχισε µε το φως της ηµέρας και τελείωσε νύχτα. ΚΑΤΑΤΑΞΗ Ο∆ΗΓΩΝ: Μπάτον 95, Φέτελ 84, Μπαρικέλο 77, Γουέµπερ 69.5, Χάµιλτον 49, Ραϊκόνεν 48. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: Brwn GP 172, Ρεντ Μπουλ 153.5, Μακλάρεν 71, Φεράρι 70, Τογιότα 59.5, BMW Ζάουµπερ 36.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Don Quixote με 2ND BIENNIAL INTERNATIONAL CONFERENCE ON SERVICES MARKETING

ORCHESTRATING THE SERVICE EXPERIENCE

Music to the ears of our customers.

4.6NOV09 HELEXPO NIKOLAOS GERMANOS CONFERENCE CENTER THESSALONIKI GREECE

www.uom.gr/2BIC 2bicinfo@uom.gr 2bicsubmission@uom.gr

50 φημισμένους χορευτές

24 && ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 9 μ.μ. ΤΡΙΤΗ ΤΡΙΤΗ

στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εισιτήρια προπωλούνται στο μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & στο ταμείο Αριστοτέλους ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΤΗΛ.: 2310 895 938-9


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

31

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 84

∆ιά χειρός Κλέιζα Ο Ολυµπιακός... είδε κι έπαθε για να κερδίσει το «µισό» Μαρούσι και το κατάφερε (86-77) χάρη στον εκπληκτικό Λιθουανό φόργουορντ

Ο

λογίες. Δε µετράνε οι απουσίες, αλλά οι παρουσίες», σχολίασε για τα πολλά προβλήµατα της οµάδας του ο προπονητής του Αµαρουσίου. Ο Ολυµπιακός πήρε από νωρίς τα ηνία της αναµέτρησης και µε γκολ φάουλ του Κλέιζα προηγήθηκε µε 17-6, ενώ στο ξεκίνηµα της δεύτερης περιόδου αύξησε το προβάδισµά του στο +13 (28-15 µε καλάθι του Παπαλουκά) δείχνοντας διΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 86 αθέσεις να «καθαρίσει» γρήγορα ΟΝΟΜΑ Π 1π 2π 3π Ρα Ρε Λ Α Κλ Κοψ Χρ το µατς. Το Μαρούσι, όµως, δεν ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ 6 4/4 1/1 1 1 3 3 - - 21:38 ήταν διατεθειµένο να τα παρατήΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 0/1 0 0 - - - - 03:32 ΤΣΙΛΝΤΡΕΣ 15 3/5 6/8 0/1 4 2 4 1 3 - 31:41 σει. Βρίσκοντας λύσεις στο σκοΒΟΥΙΣΙΤΣ 5 1/2 2/4 1 1 - 1 - - 11:54 ράρισµα κατάφερε να διατηρήσει ΟΥΕΪΦΕΡ 4 0/1 2/4 0 0 1 - - - 08:22 επαφή µε το σκορ µέχρι το τέλος ΜΠΕΒΕΡΛΙ 2 2/2 4 0 - 1 - - 09:14 ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ 4 2/2 0/3 0 0 4 5 1 - 29:16 του ηµιχρόνου (40-35). ΚΛΕΪΖΑ 27 6/6 6/11 3/5 6 1 3 2 - - 32:18 Το δεύτερο µέρος ξεκίνησε µε ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ 7 2/2 1/2 1/1 1 1 - - - 1 24:58 σερί 8-0 των γηπεδούχων (48-37) ΓΛΥΝΙΑ∆ΑΚΗΣ - 0/2 0 1 2 - - 1 08:06 ΣΧΟΡΤΣΑΝΙΤΗΣ 16 2/4 7/9 4 2 2 2 1 1 19:01 που είχαν απόσταση ασφαλείας ΣΥΝΟΛΟ 86 20/28 27/41 4/11 21 12 19 15 5 3 200.00 ώς και το 28’. Χάρη σε ένα αντιΜΑΡΟΥΣΙ 77 αθλητικό φάουλ που κέρδισε ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ 8 4/4 2/2 0/1 1 0 - 3 2 - 14:46 ΚΙΣ 11 3/4 1/1 2/8 4 0 4 2 1 - 34:16 Κλέιζα και την τεχνική ποινή που ΓΚΟΡΝΤΟΝ 8 4/8 0/1 0 1 - 4 2 - 22:52 δέχτηκε ο Μπαρτζώκας ο ΟλυµπιαΜΠΑΤΗΣ 2 2/2 0/2 0/3 3 0 2 3 - - 26:01 κός ξέφυγε µε 64-52, αλλά το ΜαΧΟΜΑΝ 23 4/8 8/12 1/2 1 1 2 - - - 23:25 ΜΑΥΡΟΕΙ∆ΗΣ 10 2/2 4/8 1 4 - - - - 23:07 ρούσι είχε ακόµα αντιστάσεις. Με ΚΑΛΑΘΗΣ 5 1/4 2/5 3 1 2 3 1 1 22:05 καλάθι και φάουλ του Μιλόσεβιτς ΚΕΝΤΑΛ 10 2/7 2/3 2 4 2 2 - 1 33:28 και δύσκολο λέι απ του Γκόρντον ΣΥΝΟΛΟ 77 16/24 23/45 5/18 16 14 12 17 6 2 200.00 οι φιλοξενούµενοι έφεραν το µατς στα ίσια (66-66 στο 33’), κάπου στο τέλος ήταν η παρουσία του Σοφοκλή εκεί όµως µίλησε η κλάση του Κλέιζα. Σχορτσανίτη που επέστρεψε στα παρκέ Ο Λιθουανός ξεκόλλησε τον Ολυµπιακό, που µε ένα σερί 10-0 αποκατέστησε την καθώς ανάρρωσε από την γρίπη «Α». Ο Τζάρεντ Χόµαν ήταν συγκλονιστι- τάξη (76-66) και χάρη σε ενέργειες του κός για το Μαρούσι, που έπαιξε µε οχτώ Σχορτσανίτη δεν συνάντησε άλλες απειπαίκτες αφού ο Γιώργος Μπαρτζώκας λες από το Μαρούσι. «Είµαστε σε καλό έχει συµπληρώσει πεντάδα απουσιών σηµείο και αποδίδουµε συνεχώς καλύ(Καϊµακόγλου, Πελεκάνος, Διαµαντό- τερο µπάσκετ. Αν συνεχίσουµε έτσι, θα πουλος, Κουµπούρας, Αριγκµπάµπου). φτάσουµε σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο «Σε κάθε οµάδα συµβαίνουν αυτά και Παναγιώτης Γιαννάκης βλέποντας το ποδεν πρέπει να τα επικαλείσαι ως δικαιο- τήρι µισογεµάτο... Ολυµπιακός τα χρειάστηκε, όµως τελικά κατέβαλε την αντίσταση του µαχητικού Αµαρουσίου και µε 86-77 επέστρεψε σε τροχιά επιτυχιών µετά την ήττα από την Μάλαγα για την Ευρωλίγκα. Ο Λίνας Κλέιζα µε 27 πόντους συνέχισε µε φόρα από την πρεµιέρα στο Αλεξάνδρειο και ήταν ο καλύτερος του Ολυµπιακού, ενώ καταλυτική

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑ∆Α ΒΑΘΜ. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4 ΤΡΙΚΑΛΑ 4 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4 ΚΑΒΑΛΑ 3 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 3 ΜΑΡΟΥΣΙ 3 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 3 ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρ. 3 ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 3 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3 ΠΑΟΚ 3 ΑΡΗΣ 2 ΑΕΚ 2 Γ.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑ 2

Ν-Η 2-0 2-0 2-0 1-1 1-1 1-1 1-1 1-1 1-1 1-1 1-1 0-2 0-2 0-2

ΕΝΤΟΣ 1-0 1-0 1-0 1-0 1-0 1-0 1-0 1-0 1-0 1-0 1-0 0-1 0-1 0-1

ΕΚΤΟΣ 1-0 1-0 1-0 0-1 0-1 0-1 0-1 0-1 0-1 0-1 0-1 0-1 0-1 0-1

ΠΟΝΤΟΙ 167-111 181-160 171-155 156 - 159 159 - 165 158 - 147 146 - 144 150 - 155 176 - 136 161 - 127 143 - 131 126-168 132-185 109-191

∆ΙΑΦ. +56 +20 +16 -3 -6 +11 +2 -5 +40 +34 +12 -42 -42 -82

ΟΝΟΜΑ ΣΕΡΜΑΝΤΙΝΙ ΤΕΠΙΤΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ ΦΩΤΣΗΣ ΓΚΟΛΕΜΑΤΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ∆ΙΑΜΑΝΤΙ∆ΗΣ ΠΕΚΟΒΙΤΣ ΚΑΛΑΘΗΣ ΣΥΝΟΛΟ

Π 3 7 8 6 1 8 18 9 12 12 84

1π 1/1 1/2 1/2 1/2 1/2 8/11 1/2 14/22

2π 1/1 3/4 1/3 0/2 2/3 3/3 1/2 2/3 1/2 14/23

3π Ρα Ρε Λ 1 0 3 0/1 4 0 1 2/5 3 0 2 2/3 1 1 1 7 1 4 1/1 4 1 3 4/7 0 0 2/3 4 0 2 1 0 2 3/5 0 0 14/25 27 3 18

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙ∆ΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ ΟΣΤΟΪΤΣ ΣΜΙΘ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ ΚΟΛΩΚΑΣ ΜΠΛΑΚΝΕΪ ΤΣΑΚΑΛΕΡΗΣ ΝΤΕΪΒΙΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ ΣΥΝΟΛΟ

2 3 23 11 4 2 10 6 2 63

1/3 0/2 1/2 2/2 3/5 5/6 0/2 0/1 0/2 0/3 4/10 1/3 2/2 2/2 0/1 0/1 2/5 2/3 3/5 0/3 2/2 0/2 6/10 15/39 9/18

Α 4 1 3 1 6 1 3 19

Κλ Κοψ Χρ - - 11:45 - - 23:42 - - 21:54 1 1 17:52 - 2 21:37 1 - 14:54 - 1 18:30 1 1 21:49 1 - 28:15 1 - 19:42 5 5 200.00

1 1 3 1 3 1 2 1 13

1 2 1 1 1 1 1 2 10

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 63 2 1 3 0 0 4 1 2 0 0 2 0 18

0 0 1 2 6 0 1 0 2 5 0 0 1 0 2 3 1 2 9 18

2 2

15:33 22:01 31:31 05:04 19:47 30:19 12:02 07:14 19:19 00:55 23:15 13:00 200.00

Τους... θύµωσαν ΕΚΑΝΕ το λάθος να προηγηθεί... Ο Ξανθόπουλος µε όµορφη προσπάθεια έβαλε τον Πανελλήνιο µπροστά µε 10-11 στο ΟΑΚΑ και προκάλεσε τη µήνι των παικτών του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» απάντησαν µε επιµέρους σκορ 21-4 (31-15) και µε τους ∆ιαµαντίδη, Νίκολας να ηγούνται επιθετικά έφτασαν γρήγορα τη διαφορά στο +20 για να φτάσουν µε µεγάλη άνεση στη νίκη µε 84-63. ∆εν το χάρηκαν, βέβαια, και πολλοί το διαστηµικό µπάσκετ του Παναθηναϊκού, αφού το γήπεδο ήταν άδειο λόγω τιµωρίας του Παναθηναϊκού. «Είναι ο πιο ηλίθιος κανονισµός», σχολίασε σχετικά ο Ζέλιµιρ Οµπράντοβιτς. Τραυµατίστηκε ο Ιαν Βουγιούκας του Πανελληνίου και θα µείνει εκτός µάχης για 10 µέρες.

Με... 20 τρίποντα! Ο Κλέιζα καρφώνει στο καλάθι του Αµαρουσίου

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 7/11 16:00 17:00 17:00 17:00 17:00 21:00

Καβάλα - Ολυµπιακός Μαρούσι - ΠΑΟΚ Πανελλήνιος - Ηλυσιακός Γ.Σ. Ολύµπια - Τρίκαλα Κολοσσός Ρόδου - Πανιώνιος ΑΕΚ - Περιστέρι

Novasports

Novasports

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/11 17:00

Αρης - Παναθηναϊκός

ΤΡΙΠΟΝΤΗ εκτέλεση! Ο Ηλυσιακός είχε ένα πολύ όµορφο απόγευµα απέναντι στον αδύναµο κρίκο της Α1, τον Γ.Σ. Ολύµπια, καθώς έκανε περίπατο και µε το εµφατικό 108-61 πέτυχε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθληµα, η οποία συνδυάστηκε µε ένα µοναδικό ρεκόρ. Οι γηπεδούχοι σταµάτησαν στα 20 τρίποντα (!) αριθµός που αποτελεί ρεκόρ στα χρονικά της Α1. «Την ώρα του αγώνα δεν καταλαβαίναµε τι κάναµε. Απλά σουτάραµε και ως επί το πλείστον τα σουτ έµπαιναν!», δήλωσε σχετικά µε το επίτευγµα ο Αθανασούλας. Ο Ηλυσιακός είχε πέντε παίκτες µε διψήφιο αριθµό πόντων.

Novasports

ΕΥΡΩΠΗ - ΝΒΑ ∆ΙΧΩΣ νίκη παρέµεινε η Μάλαγα του Γιώργου Πρίντεζη που ηττήθηκε στη Σεβίλλη µε 6361. Ο Ελληνας φόργουορντ, µάλιστα, σε προσπάθεια για κάρφωµα έπεσε άτσαλα στο παρκέ και χτύπησε στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκοµείο, ευτυχώς όµως η κατάστασή του δεν ήταν ανησυχητική. Τα υπόλοιπα αποτελέσµατα: Μπιλµπάο - Ρεάλ 70-96, Οµπραντόριο - Φουενλαµπράδα 86-66, Γκραν Κανάρια - Γρανάδα 102-65, Μούρθια - Μπρουέσα 73-81, Αλικάντε - Μανρέσα 71-54, Εστουδιάντες - Μπαρτσελόνα 75-78, Βαλένθια - Κάχα Λαµποράλ 81-74, Μπανταλόνα - Βαγιαδολίδ 70-65. ΙΤΑΛΙΑ: η Σιένα πήρε το ντέρµπι µε την Αρµάνι στο Μιλάνο µε 79-91. Τα άλλα µατς: Νάπολι - Καζέρτα 49-89, Τεράµο - Βίρτους 66-69, Μπιέλα - Βανόλι 89-82, Σκαβολίνι - Καντού 6075, Φεράρα - Ρόµα 71-88, Αβελίνο - Μπενετόν 82-80, Μοντεγκρανάρο - Βαρέζε 73-85. ΝΒΑ: τα χτεσινά αποτελέσµατα: Ουάσινγκτον - Νετς 123-104, Κλίβελαντ - Σάρλοτ 90-79, Νικς - Φιλαδέλφια 127-141, Χιούστον - Πόρτλαντ 111-107, Μιλγουόκι - Ντιτρόιτ 96-85, Σαν Αντόνιο - Σακραµέντο 113-94, Κλίπερς - Ντάλας 84-93.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 108 ΟΝΟΜΑ Π ΜΠΟΥΤΣ 21 ΚΑΡΥ∆ΑΣ 17 ΚΑΜΙΝΓΚΣ 6 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 7 ΓΑΛΙΩΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣ 10 ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ 17 ΣΙΟΥΤΗΣ 6 ΒΙ∆ΑΛΗΣ ΠΕΤΓΟΥΕΪ 13 ΙΩΑΝΝΟΥ 9 ΚΑΣΕΛΑΚΗΣ 2 ΣΥΝΟΛΟ 108

1π 2π 2/3 2/2 0/2 4/5 2/4 2/3 2/2 1/3 2/4 1/2 2/2 1/1 3/4 3/4 1/1 8/14 20/28

ΤΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΓΚΡΙΝ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΣΜΠΕΡΙ ΜΠΟΓ∆ΑΝΟΣ ΤΟΝΤΙΤΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΣΙ ΜΠΑΤΛΕΡ ΣΥΝΟΛΟ

1/2 0/1 2/2 2/2 1/2 2/5 2/2 10/16

3π Ρα Ρε Λ 5/6 9 2 3/3 0 0 3 0/3 0 0 1 1/1 2 2 3 2 1 2/3 1 2 2 4/8 1 0 1 2/2 0 0 0 0 2/3 1 1 1/2 5 0 1 0/1 2 0 20/32 24 9 11

Α 1 5 5 1 1 3 3 1 1 3 1 25

Κλ Κοψ Χρ - 1 20:42 2 - 23:26 2 - 15:29 1 - 27:09 - - 02:59 2 - 14:51 - - 29:18 2 - 09:06 - - 01:31 2 - 19:38 - - 26:45 - - 09:06 11 1 200.00

1 1 2 4 8

1 1 1 3

Γ.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑ 61 1 4 12 2 7 5 1 16 13 61

2/4 2/4 1/1 0/1 1/4 1/2 0/1 0/1 7/13 4/5 18/36

0/1 0/2 2/5 0/3 1/2 1/3 1/5 5/21

0 2 0 3 1 0 2 0 0 1 2 11

0 1 0 1 0 0 1 1 0 4 1 10

2 1 3 2 1 2 1 2 1 15

-

04:35 09:00 35:31 21:01 14:55 27:16 18:51 03:58 04:04 29:55 30:54 200.00


32

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

20 ∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Στείλαµε

Του ΜΙΛΤΟΥ ΨΩΜΑ∆ΑΚΗ

Η

δήλωση του Νίκου Χατζηβρέττα «ήταν µία αηδία» τα λέει όλα αναφορικά µε την ντροπιαστική ήττα του Αρη από τον ΠΑΟΚ. Το µαρτυρικό αυτό βράδυ για τον σύλλογο πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί και η οµάδα ζει στον απόηχό του. Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν γεµάτες ένταση, προβληµατισµό, φωνές και κατήφεια. Η αποστολή της οµάδας έτυχε ανάλογης υποδοχής της εµφάνισής κατά την επιστροφή από το κλειστό της Πυλαίας στο Αλεξάνδρειο. Εκατό περίπου οπαδοί του Αρη περίµεναν τους παίκτες στο γήπεδο και µόλις εθεάθη το πούλµαν άρχισε η κατακραυγή. Ισχυρές αποδοκιµασίες συνόδευσαν τους παίκτες από το πούλµαν στα αποδυτήρια του Παλέ. Τα περισσότερα... γαλλικά τα άκουσε ο Μιχάλης Κακιούζης. Ο Φώτης Κατσικάρης είχε έντονη συνοµιλία µε οπαδούς στους οποίους είπε µεταξύ άλλων «πονάω και εγώ το ίδιο µε εσάς», όπως επίσης και ο Νίκος Μπάρλος που µονολογούσε «είναι η πιο µελανή σελίδα στην καριέρα µου». Το ξενύχτι στο Παλέ συνεχίστηκε µε ανάλογη ένταση. «Οποιος δεν µπορεί είναι ελεύθερος να φύγει», είπε στους παίκτες ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιάννης Δαµιανίδης και τους κράτησε µέχρι αργά τα ξηµερώµατα στο γήπεδο. Το πρωινό ήταν επίσης σκληρό. Ο Φώτης Κατσικάρης µάζεψε τους παίκτες στις 9 και για... τιµωρία τους έδειξε το βίντεο του αγώνα. Τους είπε: «Μας έριξαν 35 πόντους στο κεφάλι. Είναι µαύρη σελίδα στην ιστορία µας. Δεν µπορούµε να αλλάξουµε την χτεσινή µέρα ό,τι και να κάνουµε. Δεν περιµένω απαντήσεις αυτή την ώρα. Δεν κάναµε τίποτα από όσα είπαµε» και εν συνεχεία τους ανακοίνωσε ότι τους

Ο µεγάλος πρωταγωνιστής του «ΦτΣ» για τη σηµασία της νίκης, Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Π

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Ράβε, ξήλωνε... Επισφαλής η θέση των Κακιούζη και Κλαρκ στον Αρη µετά το διασυρµό από τον ΠΑΟΚ. «Καψόνι» και βαρύ πρόστιµο σε όλους περιµένει βαρύ πρόστιµο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανέρχεται σε µισθούς ενός µήνα. Ο Δαµιανίδης κάλεσε όσους παίκτες έχουν να πουν κάτι να πάνε στο γραφείο του. Ο Μπετς ήταν ο πρώτος που το έπραξε και του είπε «δεν είχα µούτρα να πάω την οικογένειά µου στο αεροδρόµιο. Πήρα µία συνειδητή απόφαση να παραµείνω στην οµάδα και θέλω να µείνω». Ακολουθησαν κατά σειρά οι Κλαρκ, Μάιλς, Ντέι, Ρίτσαρντσον και Μπάρλος. Εν συνεχεία εκτενή κουβέντα είχαν πρόεδρος και τεχνικό τιµ αναφορικά µε τις αλλαγές στο ρόστερ. Μετά και

την Πυλαία υπάρχει µεγάλη αµφισβήτηση στο πρόσωπο του Μιχάλη Κακιούζη, ο οποίος είναι υπ’ ατµόν καθώς δεν έχει δικαιολογήσει ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες. Επισφαλής είναι και η θέση του Κέιντρεν Κλαρκ που είχε 1/12 σουτ στο «ντέρµπι». Από την άλλη, ο Τζέρεµι Ρίτσαρντσον θα πάρει άλλη µία ευκαιρία στο παιχνίδι της ερχόµενης αγωνιστικής µε τον Παναθηναϊκό (δε θα αγωνιστεί ο Δήµος Ντικούδης). Στα µεταγραφικά, ο Αρης φαίνεται ότι θα περιµένει κι άλλο τον Τζέρεµι Μάσεϊ. Ο Φώτης Κατσικάρης κοιτάζει και για περιφερειακούς για παν ενδεχόµενο...

ΧΟΥΑΝ ΝΤΙΞΟΝ

«Ηρθα για νίκες» ΣΕ µία πολύ σηµαντική µεταγραφή προχώρησε η ΚΑΕ Αρης, που ανακοίνωσε την µεταγραφή του ΝΒΑερ Χουάν Ντίξον, ο οποίος ήρθε χτες στη Θεσσαλονίκη για να ηγηθεί της περιφέρειας του Αρη. Στις πρώτες του δηλώσεις στο αεροδρόµιο «Μακεδονία» ο 31χρονος πόιντ γκαρντ υποστήριξε πως «ήρθα για νίκες, θα κάνω ό,τι µπορώ να βοηθήσω τον Αρη». Ο Ντίξον θήτευσε στο κολέγιο του Μέριλαντ, του οποίου είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών. Ρόλος «εκτελεστή» τού προορίζεται και στον Αρη καθώς όπως υποστήριξε «την τελευταία διετία στο ΝΒΑ έπαιζα περισσότερο «άσος» και στην επίθεση σούταρα πιο πολύ τρίποντα όταν είχα ευκαιρία. Στόχος µου στον Αρη είναι να επιστρέψω σε αυτό που έκανα στο Μέριλαντ, να σκοράρω».

Μετά την επταετή καριέρα του στο ΝΒΑ σε Ουίζαρντς, Τορόντο, Ντιτρόιτ και Πόρτλαντ ασφαλώς ένα από τα ζητούµενα για τον Ντίξον είναι ο χρόνος προσαρµογής. «Γνωρίζω ότι στην Ευρώπη οι οµάδες παίζουν µε πολλά σκριν και πικ εντ ρολ, πράγµατα που έκανα στο κολέγιο αλλά όχι στο ΝΒΑ. Η προσαρµογή µου θα κριθεί από τον πρώτο αγώνα, ελπίζω να µη µου πάρει πολύ καιρό», δήλωσε. Οσον αφορά τον ρόλο που του προορίζει ο Φώτης Κατσικάρης ανέφερε: «Μου είπε ότι θα είµαι ο δεύτερος πόιντ γκαρντ στο παρκέ, θα παίζω περισσότερο στο “2” και λιγότερο στο “1”». Ο Ντίξον θα πάρει τη θέση του Κουίντον Ντέι στο ρόστερ, στον οποίο η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χτες. Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί δανεικός, διαφορετικά θα παραµείνει για το EuroCup.

αρότι κι αυτός είχε «χαθεί» στη γενική µετριότητα του ΠΑΟΚ στην Κυψέλη, οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» δεν έχασαν στιγµή την πίστη τους στο πρόσωπο του Κρις Μονρό. Σύµφωνα µε τα λεγόµενά τους ο Αµερικανός είναι εκπληκτικός στις προπονήσεις και µοιάζει µε θέµα … χρόνου να βρει ρυθµό και σε συνθήκες αγώνα. Ο ίδιος φρόντισε να περιορίσει την αναµονή τους µε όλα όσα έκανε το Σάββατο, στο θρίαµβο επί του Αρη µε 83-48! «Δεν έχει να κάνει µόνο µε µένα, όλοι παίξαµε καταπληκτικά ξεκινώντας από την άµυνα. Κάναµε τα βασικά σωστά κι αυτό µας ώθησε για δυνατή παρουσία και στην επίθεση. Επιπλέον ενέργεια και σωστές επιλογές. Πολύ καλή λειτουργία, πάσες ακριβείας, εύστοχες εκτελέσεις. Το µυστικό ήταν πως εξαργυρώσαµε το 100% της προσπάθειάς µας µε µια σπουδαία νίκη, για τον κόσµο µας και για την πόλη», λέει ο Αµερικανός γκαρντ. Τη σπουδαιότητα και συνάµα την ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου αγώνα αποπειράθηκαν να του την εξηγήσουν οι Ελληνες συµπαίκτες του, όµως αυτός που τα κατάφερε ήταν ο Κένι Γκρέγκορι. «Είχα ακούσει γι’ αυτόν τον αγώνα από τις πρώτες µέρες που βρέθηκα εδώ. Η σπουδαιότητα αυτού του παιχνιδιού µας έδωσε την ευκαιρία να κάνουµε µια αγωνιστική δήλωση ποιότητας για το ποιοι πραγµατικά είµαστε και τι µπορούµε να κάνουµε. Με τη στήριξη των φιλάθλων µας δείξαµε τι µπορούµε να κάνουµε. Είµαστε νέα οµάδα, ο κόσµος πρέπει να κάνει υποµονή µαζί µας αλλά να είναι βέβαιοι πως όλοι µας δίνουµε και θα δίνουµε το 100% σε κάθε αγώνα». Ο στόχος ήταν η πρώτη νίκη στο πρωτάθληµα, ωστόσο

Ο Μονρό χτες στην παραλία της Θεσσαλονίκης

στην πορεία προέκυψε νίκη … ρεκόρ. «Δεν είχαµε άλλο αποτέλεσµα στο µυαλό µας από τη νίκη, για να κλείσουµε την κακή παρένθεση που ανοίξαµε πριν από µια εβδοµάδα. Το µόνο που σκεφτόµασταν ήταν να στείλουµε ένα µήνυµα στον κόσµο που ταξίδεψε µέχρι την Αθήνα, που µας στήριξε κι εµείς τον απογοητεύσαµε αναγκάζοντάς τον να φύγει από το γήπεδο δέκα λεπτά πριν από τη λήξη. Θέλαµε να του πούµε να µη µας παρατήσει και νοµίζω πως το καταφέραµε». Σε προσωπικό επίπεδο; «Και για µένα ήταν κάτι ιδιαίτερο λόγω της πρώτης µου παρουσίας σε επίσηµο εντός έδρας αγώνα. Ηθελα πολύ την πρώτη νίκη στο πρωτάθληµα. Στη ζωή µου το παν είναι η νίκη. Ετσι έχω µάθει. Ποτέ δεν έβαλα τον εαυτό µου ή τα στατιστικά µου πάνω από το σύνολο». Μια ήττα και µια νίκη µε κοινό παρονοµαστή τις µεγάλες διαφορές. Πού βρίσκεται η πραγµατικότητα για την οµάδα του ΠΑΟΚ; «Από τη µια παίξαµε ένα δύσκολο εκτός έδρας αγώνα κι από την άλλη δεν µπορεί κάποιος να περι-


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

21

33

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

το µήνυµά µας θριάµβου του ΠΑΟΚ επί του Αρη, Κρις Μονρό, µιλά στη τον εαυτό του και τους φιλάθλους της οµάδας του

µένει να κερδίζουµε όλα τα παιχνίδια µε 35 πόντους διαφορά. Συνολικά βρισκόµαστε στο 80% της ετοιµότητάς µας. Γνωρίζουµε τους ρόλους µας προσπαθούµε να βελτιωθούµε στο συγχρονισµό. Μόλις τα καταφέρουµε και σ’ αυτόν τον τοµέα, τότε θα είµαστε απόλυτα έτοιµοι».

ΜΠΡΑΝΚΟ ΜΙΛΙΣΑΒΛΙΕΒΙΤΣ

Ερχεται αύριο ΣΤΗ δοκιµασµένη λύση του Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς κατέληξαν ο ΠΑΟΚ και ο Σούλης Μαρκόπουλος, ψάχνοντας τον αντικαταστάτη του Ουίλιαµ Εϊβερι. Ο Μαυροβούνιος έρχεται αύριο στη Θεσσαλονίκη για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει συµβόλαιο. Ο 32χρονος πόιντ γκαρντ είχε αγωνιστεί στο «∆ικέφαλο» πριν από εφτά χρόνια. Επαιξε ακόµη στον

Ολυµπιακό, στο Μαρούσι (είχε µια πετυχηµένη σεζόν προ διετίας υπό τις οδηγίες του νυν κόουτς του ΠΑΟΚ), αλλά και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές οµάδες (Ρασίνγκ Παρί, Βαγιαδολίδ, Λιέτουβος, Καχασόλ). «Παίρνω βίζα κι έρχοµαι. Είχα δεθεί µε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και χαίροµαι που επιστρέφω», δήλωσε ο Μιλισάβλιεβιτς.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Εγραψε Ιστορία ο ΠΑΟΚ ∆ΕΝ το περίµεναν ούτε οι πιο αισιόδοξοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ. ∆εν το είχαν δει ούτε στο χειρότερο... εφιάλτη τους οι φίλαθλοι του Αρη. Το ντέρµπι της Θεσσαλονίκης στο «παλατάκι» µετατράπηκε σε... περίπατο για το «∆ικέφαλο» µπροστά σε περίπου 7.000 φιλάθλους που δε... χόρταιναν το θέαµα και απ’ τη λήξη του πρώτου ηµιχρόνου πανηγύριζαν τη νίκη. Το σκορ (83-48) είναι χαρακτηριστικό της διαφοράς που υπήρχε προχτές ανάµεσα στους αντιπάλους. Πρόκειται για διαφορά ρεκόρ (35 πόντοι) στην Ιστορία των αναµετρήσεων των δύο οµάδων. Με πρωταγωνιστή τον Καυκή οι γηπεδούχοι έδειξαν εξαρχής τις διαθέσεις τους και προηγήθηκαν 26-8 (10’) απέναντι στους «κίτρινους» που φαίνονταν σα να µη µπήκαν στο γήπεδο. Τη σκυτάλη πήραν ο Μονρό και ο Γκρέγκορι και στο 20’ το σκορ ήταν 48-20! Η συνέχεια µετατράπηκε σε τυπική διαδικασία. Μάλιστα ο ΠΑΟΚ έφτασε µέχρι το +36 (70-34, 74-38, 82-46). Οι αριθµοί είναι ενδεικτικοί. Τα ριµπάουντ ήταν 48-25, οι ασίστ 15-6, ο Αρης είχε 29% στα δίποντα και 13% στα τρίποντα. «Ευχαριστώ τους φιλάθλους για την ενίσχυση. Γέµισαν το γήπεδο µετά από µια βαριά ήττα. ∆ουλέψαµε πολύ, βρήκαµε τον Αρη σε κακή βραδιά και η νίκη θα µας βοηθήσει ψυχολογικά εν όψει µιας δύσκολης σειράς αγώνων. ∆ε γίναµε σούπερ οµάδα. Ελπίζω να διαχειριστούµε σωστά τη νίκη και να βελτιωθούµε», δήλωσε ο Σούλης Μαρκόπουλος. Ο Φώτης Κατσικάρης ήταν... σοκαρισµένος. «Είναι µεγάλη ντροπή για όλους µας. Είναι η χειρότερη ήττα στην καριέρα µου από πλευράς εµφάνισης. ∆εν αντιδράσαµε ούτε για 2 λεπτά. Εµεινα έκπληκτος. Αν δεν υπάρχει καρδιά, δε λειτουργεί ούτε η τακτική. Κάτι γίνεται. ∆ουλειά µου είναι να βρω τι φταίει. Παίζουµε και για την υστεροφηµία µας», είπε ο κόουτς του Αρη. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΪΤΣΙ∆ΗΣ ΠΑΟΚ 83 ΟΝΟΜΑ

Π

Ρα Ρε Λ

Α Κλ Κοψ

ΠΑΟΚ

ΜΟΝΡΟ

18 5/6

5/7

1/6

4 1

5 1

ΚΑΥΚΗΣ

13 1/1

3/5

2/4

3 0

-

3 1

- 18.51

Το... φροντιστήριο του Γκρέγκορι

ΓΚΡΕΓΚΟΡΙ

13 2/4

4/7

1/2

5 2

1

1 -

- 28.45

ΤΑΠΟΥΤΟΣ

8

4/4

2/3

0/1

9 1

1

-

-

- 23.21

ΚΑΛΛΕΣ

1

1/2

-

-

0 1

-

-

-

- 02.16

Ο ΚΕΝΙ Γκρέγκορι (στη φωτό µε τον Γκετσέφσκι) ήταν ο µοναδικός ξένος παίκτης που είχε ζήσει την ατµόσφαιρα των αγώνων ΠΑΟΚ – Αρη κι όπως ήταν λογικό επιφορτίστηκε µε την ευθύνη να εξηγήσει στους συµπατριώτες του το ειδικό βάρος ενός τέτοιου παιχνιδιού. «Είναι ένα θέµα του να βοηθήσεις κάποιον ν’ αναγνωρίσει τον τύπο του παιχνιδιού. Σε όποια οµάδα κι αν αγωνιστείς θα σου πουν για κάποιο ιδιαίτερο παιχνίδι µε µεγάλη αντιπαλότητα. Αυτό που είπα στα παιδιά είναι πως «απ’ όσους τέτοιους αγώνες κι αν έχετε δώσει αυτός δε µοιάζει µε κανέναν τους». Η σπουδαιότητά του είναι πολύ µεγαλύτερη και το κατάλαβαν όλοι». Οπως παραδέχτηκε ο 31χρονος Αµερικανός, εκ των πραγµάτων, ένιωσε µια µεγαλύτερη υπευθυνότητα εν όψει του συγκεκριµένου αγώνα. «Οντως … έχοντας στο µυαλό µου την περσινή σεζόν, µε ορισµένες ήττες στην έδρα µας στο ξεκίνηµα, χάσαµε τη στήριξη του κόσµου και δεν ήθελα µε τίποτα να ξαναζήσω τα ίδια. Μπήκα αποφασισµένος, το κοινό µας γέµισε αυτοπε-

ποίθηση, µας έκανε να πιστέψουµε ακόµη περισσότερο τη νίκη δίχως βέβαια να µπορέσουµε να φανταστούµε µια τέτοια τελική διαφορά. Ηταν καλή νίκη κι ελπίζω να την αξιοποιήσουµε». Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Παναγιώτης Καυκής απαντώντας στο αν ήταν έκπληξη για τους ίδιους το τελικό αποτέλεσµα. «∆εν είναι θέµα έκπληξης, δεν είµαστε τόσο κακοί όσο φάνηκε στην πρεµιέρα. Είµαστε οι ίδιοι παίκτες και µε σκληρή δουλειά θα κάνουµε ένα δυνατό σύνολο». Για την προσωπική του απόδοση σηµείωσε: «Σκεφτόµουν το παιχνίδι έντονα όλη την εβδοµάδα. Μας βγήκε το παιχνίδι από την αρχή και στην άµυνα και στην επίθεση κι εµείς απλοποιήσαµε τα πράγµατα. Το κεφάλι χαµηλά, να δουλέψουµε τις αδυναµίες και παιχνίδι µε παιχνίδι να γινόµαστε ολοένα και καλύτεροι. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσµο για την υπέροχη ατµόσφαιρα». Ο Χρήστος Ταπούτος από την πλευρά του προσπάθησε να δώσει τη δική του εξήγηση: «Ηταν ονειρεµένο για µας να νικήσουµε τον µεγάλο µας αντίπαλο εδώ µέσα και µε τόσο µεγάλη διαφορά, σηµειώνοντας τη µεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της οµάδας κόντρα στον Αρη. Λειτούργησαν όλα τέλεια, τόσο στην άµυνα όσο και στην επίθεσ».

2

Χρ

1 35.40

ΤΣΙΑΡΑΣ

4

-

2/3

-

1 1

2

-

-

- 08.12

ΕΪΒΕΡΙ

6

3/5

0/1

1/2

1 0

1

1 -

- 15.40

ΚΑΛΑΪΤΖΙ∆ΗΣ

-

-

-

0/3

- 3

0

1 -

- 12.52

ΧΕΛΙΓΟΥΕΛ

-

-

-

-

0 0

-

-

-

- 08.18

ΓΙΑΝΝΑΚΙ∆ΗΣ

-

-

-

0/1

0 0

1

-

-

- 02.53

ΝΤΡΟΜΠΝΙΑΚ

11 2/2

3/5

1/3

5 0

2

4 -

- 25.04

ΓΚΕΤΣΕΦΣΚΙ

9

2/3

1/3

4 1

1

1 -

- 18.08

ΣΥΝΟΛΟ

83 20/26 21/37 7/22

ΚΛΑΡΚ

4

2/4

1/7

0/4

1 0

-

1 -

- 26.26

ΜΑΪΛΣ

4

2/2

1/4

0/1

0 0

2

4 -

- 20.47

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

-

-

0/1

-

0 0

-

-

-

- 02.08

ΜΠΕΤΣ

15 7/8

4/8

-

1 4

1

- 2

1 30.19

ΝΤΕΪ

-

0/1

-

1 0

-

-

-

- 03.37

ΡΙΤΣΑΡΝΤΣΟΝ

12 2/2

2/4

2/6

1 0

-

-

-

- 25.29

ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ

6

2/2

2/6

-

1 2

3

-

-

- 23.53

ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

-

-

-

0/1

1 0

-

- 1

- 09.03

ΣΚΟΡ∆ΙΛΗΣ

-

0/2

-

-

0 0

-

-

-

- 04.10

ΜΟΥΡΤΟΣ

-

-

0/2

-

4 0

-

1 -

- 15.23

ΚΑΚΙΟΥΖΗΣ

2

2/4

0/2

0/1

4 1

-

-

-

- 16.19

ΜΠΑΡΛΟΣ

5

1/1

2/6

0/1

3 0

3

- 1

1 22.26

ΣΥΝΟΛΟ

48 18/25 12/41 2/15

2/2

38 10 12 15 2 1 200.00

ΑΡΗΣ 48

-

18 7 9 6 4 2 200.00


34

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

22 ∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΚΑΒΑΛΑ 95

Ασταµάτητος Την 3η νίκη του στην Α2 και την 8η σε ισάριθµα επίσηµα µατς πέτυχε ο Ηρακλής, ο οποίος συνέτριψε τον Ικαρο/Εσπερο µε 78-56 µε εξαιρετική απόδοση στο β’ µέρος

Α

κάθεκτος συνεχίζει ο Ηρακλής και στο πρωτάθληµα της Α2. Η οµάδα του Λευτέρη Κακιούση συνέτριψε τον Ικαρο/Εσπερο µε 78-56 και έκανε το «3 στα 3». Αν συνυπολογιστεί και το 5-0 που µετρά στο Κύπελλο, το σύνολο των επίσηµων υποχρεώσεων των «κυανολεύκων» φτάνει στο 8-0! Στο πρώτο µέρος ο Ηρακλής ήταν κακός. Μάλιστα, βρέθηκε να χάνει µε 13-25 στο 10’, όµως στη δεύτερη περίοδο ισορρόπησε το µατς (36-32) και στο β’ µέρος... πάτησε γκάζι και «εξαφανίστηκε», µε πρωταγωνιστές τους Φώτη Λαµπρόπουλο, Σωτήρη Καραποστόλου. Με ένα σερί 12-0 µετέτρεψε το 55-49 σε 67-49 και η αναµέτρηση έγινε τυπική διαδικασία. «Μετά το πρώτο δεκάλεπτο ήµασταν πολύ καλοί και τα παιδιά που µπήκαν από τον πάγκο µας έδωσαν ενέργεια. Ευχαριστούµε τον κόσµο, ήταν ο πολυτιµότερος παίκτης µας. Σιγά σιγά βρίσκουµε το ρυθµό µας», τόνισε ο Κακιούσης. ΗΡΑΚΛΗΣ: Κασλ 6, Κέκελης 11(2), Λαµπρόπουλος 23, Λάππας, Καραποστόλου 15(5), Πέτροβιτς 10(2), Τσαµάτος 2, Μπούτσι 11, Δέσπος ΙΚΑΡΟΣ/ΕΣΠΕΡΟΣ: Λάκσα 4, Μάρτζος, Φαλέκας 12, Καράµπουλας 6(2), Πολυκάρπου 9(1), Λιούις 16(1), Κερασοβίτης, Κατιάκος 2, Τζιάλλας 4, Κατούφας, Πετροδηµόπουλος 3. Ο Ερµής Λαγκαδά δεν κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη του ούτε στην Καισαριανή, αφού έχασε από τη Νήαρ Ηστ µε 77-70. Στα υπόλοιπα µατς, η Δάφνη κέρδισε την Ολυµπιάδα Πατρών µε 86-81, αποτέλεσµα που οδήγησε τον κόουτς των Αχαιών, Δηµήτρη Τσολάκη, στην παραίτηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολυµπιάδα πιέζει τον Βαγγέλη Αλεξανδρή για ΤΡΙΚΑΛΑ 87 ΟΝΟΜΑ ΕΪΜΠΡΑΜΑΣ ΜΠΙΓΚΣ ΠΡΟ∆ΡΟΜΟΥ ΝΟΕΑΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ ΤΣΑΪΡΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙ∆ΗΣ ΠΑΟΥΕΛ ΤΖΙΚΑΝΟΒΙΤΣ ΖΟΥΠΑΝ ΣΙΜΤΣΑΚ ΤΣΙΝΣΑΤΖΕ ΣΥΝΟΛΟ

Π 21 14 1 4 1 2 19 6 11 2 6 87

1π 1/2 2/2 1/2 2/2 1/2 3/6 2/2 1/2 13/20

ΧΑΡΙΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑ∆ΗΣ ΑΥΓΕΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΕΒΙΤΣ ΖΑΡΑΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΟΖΙΕΡ ΧΑΡΙΣΗΣ ∆ΑΝΑΣ ΠΑΠΠΑΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΣ ΣΥΝΟΛΟ

23 12 2 4 11 11 4 8 75

6/7 4/6 2/2 2/2 2/2 2/2 18/21

2π 4/5 3/5 1/1 1/3 5/5 3/5 3/3 1/2 1/1 22/30

3π Ρα Ρε Λ 4/9 1 0 2/5 0 0 3 0 0 2 0 1 0 0 3 0 0 2 1 1 2/2 2 0 1 4 2 1/2 5 1 3 0 0 1 1/3 1 0 2 10/21 18 4 15

Α 1 1 1 2 1 1 2 9

Κλ Κοψ Χρ 2 - 37:13 - - 27:08 - - 00:07 - - 10:30 1 - 09:26 1 - 05:14 2 - 22:11 2 - 24:00 - - 09:43 1 - 21:20 1 - 14:00 2 - 19:08 12 - 200.00

2 3 1 2 4 1 13

2 2 1 1 2 8

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟ∆ΟΥ 75 7/8 0/3 1/3 0/1 2/2 0/1 3/5 3/5 2/3 3/3 21/33

1/3 2/4 0/2 0/1 0/1 1/3 1/1 0/1 5/16

2 1 0 0 1 3 1 5 3 0 0 1 17

2 3 0 3 0 0 3 0 1 0 2 0 1 4 2 1 0 0 1 1 2 6 20

-

36:46 03:02 00:07 26:41 12:27 10:35 16:23 33:18 21:31 00:07 25:34 13:29 200.00

ΟΝΟΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΤΕΦΑΝΙ∆ΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΦ ΟΥΕΪΝΤ ΗΛΙΑ∆ΗΣ ΣΙΛΝΤΣ ΡΑΪΤΣΕΒΙΤΣ ΤΣΕΡΑΝΙΤΣ ΓΚΟΥΣΤΑΣ ΣΥΝΟΛΟ

Π 2 23 7 2 3 14 14 17 8 3 2 95

1π 2/2 2/2 2/2 4/4 6/6 1/1 2/2 1/2 2/2 22/23

ΧΑΜΟΝΤΣ ΝΤΑΝΙΕΛΣ ΠΑΠΑΝΙΚ/ΛΟΣ ΜΠΡΑΜΟΣ Μ’ ΜΠΕΜΠΑ Α. ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ∆ΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΪΖΟΝ ΤΣΙΑΚΟΣ ΑΡΝΟΛΝΤ ΣΥΝΟΛΟ

17 4 8 11 2 7 12 17 78

4/5 2/4 3/4 2/2 1/2 5/8 7/8 24/33

2π 9/11 1/2 1/1 5/8 4/5 2/3 3/3 1/3 0/1 26/37

3π 1/1 1/1 1/3 0/3 0/1 4/7 0/1 7/17

Ρα 0 10 1 3 1 5 2 4 2 2 31

Ρε 0 3 0 3 2 0 0 0 1 1 0 10

Λ 2 1 1 5 1 2 2 1 1 2 18

Α 1 3 1 1 2 4 4 3 19

Κλ Κοψ Χρ - - 02.05 - - 31.45 1 - 24.36 - - 16.15 - - 17.24 - 1 32.02 - - 17.36 1 - 23.22 - - 14.25 - - 08.09 - - 12.21 2 1 200.00

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 78 2/3 1/4 1/2 3/7 1/1 0/1 3/5 2/7 0/1 5/7 18/38

3/5 1/5 1/2 0/2 1/4 0/1 6/19

2 0 1 1 0 0 0 2 2 0 2 11

0 - 5 0 1 0 1 2 1 2 1 0 - 2 0 - 2 0 - 1 - 2 - 0 - 2 3 1 6 7 13

3 1 2 1 1 8

-

29.59 14.05 33.10 23.05 07.20 12.17 02.32 13.25 28.04 12.08 23.55 200.00

Υγιεινός περίπατος...

Αήττητος παραµένει ο Ηρακλής στις επίσηµες υποχρεώσεις του να αναλάβει την οµάδα. Ο ΚΑΟΔ πέτυχε εύκολη νίκη επί του Αιγάλεω, ενώ στο τοπικό ντέρµπι της Κρίτης ο ΟΦΗ κέρδισε το Ρέθυµνο. Αναλυτικά τα αποτελέσµατα της 3ης αγωνιστικής: ΚΑΟΔ- Αιγάλεω 99-84, ΑρκαδικόςΞάνθη 86-71, ΟΦΗ- Ρέθυµνο 82-74, Δάφνη - Ολυµπιάδα Π. 86-81, Ικαροι Σ.- Πέραµα 69-58, Ηρακλής - Ικαρος/Έσπερος 7856, Νήαρ Ηστ - Ερµής Λ. 77-70, Αµύντας- Παγκράτι 65-81. Η βαθµολογία (σε 3 αγώνες): Ηρακλής 6, Αρκαδικός 6, Νήαρ Ηστ 6, Ρέθυµνο 5, Παγκράτι 5, ΟΦΗ 5, ΚΑΟΔ 5, Δάφνη 5, Ολυµπιάδα 4,

ΤΡΙΚΑΛΑ

Ξάνθη 4, Αµύντας 4, Ικαρος/Έσπερος 4, Ίκαροι Σ. 4, Ερµής Λ. 3, Αιγάλεω 3, Πέραµα 3. Η επόµενη αγωνιστική (7/11): ΞάνθηΚΑΟΔ, Ρέθυµνο- Αρκαδικός, Ολυµπιάδα Π.ΟΦΗ, Πέραµα- Δάφνη, Ικαρος/Εσπερος- Ικαροι Σ., Ερµής Λ.- Ηρακλής, Νήαρ Ηστ- Αµύντας, Αιγάλεω- Παγκράτι. Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ:Τα αποτελέσµατα της 3ης αγωνιστικής: Πανιώνιος - Απόλλων Πτολ. 8873, Αθηναϊκός - Ολυµπιάδα Λαρ. 108-55, ΔΑΣΑΛ - ΦΕΑ 81-66, Π. Φάληρο - Απόλλων Καλ. 58-51, Εσπερίδες - Αρης 62-70, Ολυµπιακός Β.- Παναθηναϊκός (4/11). Ρεπό: Χανιά.

ΤΟ Περιστέρι... πλήρωσε τα σπασµένα της Καβάλας για τις µέτριες εµφανίσεις στο ξεκίνηµα της σεζόν! Η οµάδα του Κώστα Πιλαφίδη έκανε «περίπατο» µε 95-78 και πέτυχε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθληµα πιο εύκολα απ’ ό,τι ίσως περίµενε και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλός της. Κεντρικό πρόσωπο της αναµέτρησης ήταν ο Ντιµίτριους Αλεξάντερ. Ο Αµερικανός πάουερ φόργουορντ... έπαιζε το κεφάλι του και διέπρεψε µε 23 πόντους και 11 ριµπάουντ. «Πήραµε µία πολύ σηµαντική νίκη. Ηµασταν πολύ καλοί στα 3/4 του αγώνα, όµως στο τέταρτο δεκάλεπτο χαλαρώσαµε και δε δείξαµε την εικόνα που έπρεπε», τόνισε ο Πιλαφίδης, που είδε την οµάδα του να προηγείται µε 76-50 στο 30’. Πέντε δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ηµιχρόνου δηµιουργήθηκε ένταση, όταν ένας φίλαθλος επιτέθηκε φραστικά στο διαιτητή Κυριάκο Ταβουλαρέα. «Θέλω να ζητήσω συγγνώµη γιατί ίσως µετέφερα και εγώ τον εκνευρισµό µου στην κερκίδα και γι’ αυτό είµαι υπεύθυνος, τόνισε ο κόουτς της Καβάλας. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος από την πλευρά του τόνισε: «Μείναµε στην καλή εµφάνιση µε τον Πανιώνιο και ήµασταν απογοητευτικοί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα».

ΑΕΚ

Ανετα το «2 στα 2»

Σάκος του µποξ

ΤΗ δεύτερη νίκη τους σε ισάριθµα µατς πέτυχαν τα Τρίκαλα, τα οποία κέρδισαν εύκολα τον Κολοσσό Ρόδου µε 87-75. Με αιχµή δόρατος για µία ακόµα φορά το δίδυµο Εϊ Τζέι Εϊµπραµς - Κασίµπ Πάουελ, οι Θεσσαλοί πήραν τον έλεγχο από την αρχή του αγώνα και δεν τον έχασαν ποτέ. Ο Βαγγέλης Αγγέλου πάντως στάθηκε στα προβλήµατα που αντιµετωπίζει το ελληνικό µπάσκετ. «Εύχοµαι να βγούµε γρήγορα από αυτή την κρίση και να µπορέσουµε να βρούµε λύσεις, γιατί καµία οµάδα δεν µπορεί να κάνει προγραµµατισµό, τόνισε ο κόουτς των Τρικάλων. Στον αντίποδα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σχολίασε ότι «κάναµε πολλά λάθη στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου και δώσαµε την ευκαιρία στα Τρίκαλα να πάρουν διαφορά στο σκορ, αφού έδειξαν ότι ξέρουν να εκµεταλλεύονται τα λάθη του αντιπάλου».

ΣΕ... περίγελο του πρωταθλήµατος της Α1 εξελίσσεται η ΑΕΚ, η οποία, για µία ακόµα φορά χωρίς ξένους στο ρόστερ της, συνετρίβη στο Ελληνικό από τον Πανιώνιο µε 91-46! Ο αγώνας φυσικά δεν αντέχει σε κριτική και η προσοχή στράφηκε στο ντεµπούτο των Εφθίµοφ, Τσκιτισβίλι µε τη φανέλα του Πανιωνίου. «Οι παίκτες µου είχαν µεγάλο κίνητρο λόγω της πρώτης φοράς που αγωνιζόµασταν στο γήπεδο µας, το οποίο ήταν γεµάτο. Παίζαµε απέναντι σε µισή οµάδα», τόνισε ο Νέναντ Μάρκοβιτς, ενώ ο Κώστας Φλεβαράκης επισήµανε: «Την προηγούµενη εβδοµάδα είπα ότι πρέπει να βρεθούν άµεσες λύσεις. Οσο δε γίνεται αυτό η κατάσταση δεν αλλάζει. Κάποιοι δεν το κατάλαβαν».

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 91 ΟΝΟΜΑ ΡΑΪΣ ΡΟΤΖΕΡΣ ΖΟΡΟΣΚΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΦΘΙΜΟΦ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ ΤΚΙΤΙΣΒΙΛΙ ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΕΛΝΤΕΡ ΣΥΝΟΛΟ

Π 10 8 8 4 13 6 7 6 10 6 13 91

ΜΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ∆ΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ ∆ΟΡΚΟΦΙΚΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΙ∆ΗΣ ΤΟΥΝΤΖΙΑΡΑΚΗΣ ΣΥΝΟΛΟ

5 4 10 11 8 8 46

1π 2π 3/3 2/3 0/4 4/4 2/3 1/2 2/4 2/3 3/3 2/3 1/3 3/4 2/4 2/4 9/9 20/37

3π Ρα Ρε Λ 1/2 2 0 2 4 1 1 0/1 1 3 2 2/4 0 0 5 3 3/5 3 1 2 0/1 0 0 1 1/2 4 1 1 0/2 4 2 3 2/3 0 0 2 2/5 - 1 1 3/4 2 0 14/29 26 14 15

Α 3 2 2 3 3 4 4 3 24

Κλ Κοψ Χρ - - 15.37 - 1 16.34 1 - 15.50 2 - 15.50 - - 13.48 1 1 20.19 1 - 18.26 1 - 16.25 2 1 19.00 - - 13.29 2 - 18.30 3 - 16.12 13 3 200.00

2 1 2 1 2 8

- 2 1 1 1 - - 2 - 6 1

ΑΕΚ 46 1/4 2/2 1/2 3/6 11/24

2/4 1/5 3/7 4/9 4/8 4/10 16/38

0/1 0/6 1/2 0/4 0/2 2/5 1/15

1 3 1 1 1 0 3 6 17

1 0 3 0 4 0 0 7 16

2 1 6 4 4 2 4 23

21.14 37.05 31.10 12.11 35.07 04.18 38.16 20.39 200.00


φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009 23

35

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Χαµηλό επίπεδο

ΣΤΙΒΟΣ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη αγωνιστική στην Α1 του πόλο και ίσχυσε το «κάθε πέρυσι και καλύτερα». ∆ύσκολη νίκη του Ολυµπιακού επί του Παλαιού Φαλήρου Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΟΣΧΟΥΛΑ

Δ

υστυχώς το πόλο στη χώρα µας συνεχίζει να περνάει µια µεγάλη κάµψη. Ελάχιστες οµάδες από αυτές που παίρνουν µέρος στην Α1 Ανδρών δουλεύουν συστηµατικά και µε σοβαρό τρόπο τις ακαδηµίες τους. Γι΄ αυτό το λόγο και κάθε χρόνο το θέαµα… φθίνει. Κάτι ανάλογο συµβαίνει και φέτος. Ο πρωταθλητής Ολυµπιακός δυσκολεύτηκε αρκετά µε αντίπαλο το Π. Φάληρο, αλλά τελικά υπερκέρασε το εµπόδιό του (8-5) στον Πειραιά. Στο πρώτο οκτάλεπτο έµειναν πίσω στο σκορ µε 1-4 και µε 2-4 στο ηµίχρονο, αλλά στη συνέχεια ανέκαµψαν και έφτασαν στην πρώτη τους νίκη. Πάντως κανένας δεν έµεινε ικανοποιηµένος από το θέαµα που παρουσίασαν οι πρωταθλητές. Αντίθετα η παρουσία του Π. Φαλήρου, µια οµάδας που έχει σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια στο βάθρο των πρωταθληµάτων υποδοµών, εντυπωσίασε στην πρεµιέρα. Τα οκτάλεπτα: 1-4, 1-0, 4-1, 2-0. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χατζηθεοδώρου 2, Ντόσκας 2,

Κοµάντινα 2, Βλοντάκης 1, Σχίζας 1. Π. ΦΑΛΗΡΟ: Κουστιάλης 2, Μητρόπουλος 1, Δικαίος 1, Κόλιανιν 1. «Το σκορ δεν είναι πλασµατικό, αφού το Π. Φάληρο διαθέτει πολύ καλή οµάδα ενώ και εµείς από την πλευρά µας κάναµε αρκετά λάθη ιδιαίτερα στο ξεκίνηµα του παιχνιδιού», δήλωσε ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων», Θόδωρος Χατζηθεοδώρου. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η ΝΕΠ πήρε σπουδαία ισοπαλία στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηνα-

ϊκού (10-10). Επίσης η Χίος του Μάκη Μικέδη ξεκίνησε τη σεζόν µε σηµαντικό «διπλό» στην Πάτρα (φωτό) επί του ΝΟΠ (12-13) και απέδειξε ότι παρόλο που έφυγαν βασικοί παίκτες της, θα παίξει σηµαντικό ρόλο στο φετινό πρωτάθληµα. Οι Πατρινοί ήταν µπροστά µε 12-7 στην αρχή της τελευταίας περιόδου, αλλά οι φιλοξενούµενοι µε σερί 06 (!) πήραν τη νίκη. Ακόµα τα Χανιά κέρδισαν στην έδρα τους πολύ εύκολα τον Ποσειδώνα Ιλισίων (12-2). Την Πα-

ρασκευή άνοιξε η αυλαία του πρωταθλήµατος µε τους Πανιώνιο και Βουλιαγµένη να κερδίζουν τη Λάρισα (12-6) και τον ΠΑΟΚ (9-7) αντίστοιχα. ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ προκάλεσε η απόφαση του ΑΣΕΑΔ, ανήµερα της έναρξης του πρωταθλήµατος της Α1, η οποία ανέφερε ότι δεν είναι αρµόδιο όργανο για να εξετάσει την προσφυγή του Ολυµπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΝΕ Πατρών κατά της απόφασης της ΚΟΕ, µε την οποία περι-

ορίζεται ο αριθµός των αλλοδαπών αθλητών που µπορούν να χρησιµοποιηθούν στους αγώνες. Το ΑΣΕΑΔ δε χρειάστηκε να µπει στην ουσία της υπόθεσης, απορρίπτοντας την προσφυγή. Η ΚΟΕ επιτρέπει να δηλώνονται έως δύο αλλοδαποί/ες αθλητές-τριες (1 ξένος κι ένας κοινοτικός ή δύο κοινοτικοί) σε κάθε 13άδα. Η οµοσπονδία δεν απαγορεύει την απόκτηση απεριόριστου αριθµού κοινοτικών που µπορούν να αγωνίζονται εναλλάξ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Τη… γλίτωσε ο Ναουµίδης Η ΕΘΝΙΚΗ οµάδα χάντµπολ των Ανδρών µπορεί να κατέλαβε την πρώτη θέση στο διεθνές τουρνουά που πήρε µέρος, µια και κέρδισε στο τελευταίο µατς το Ισραήλ µε 32-23, αλλά ο οµοσπονδιακός προπονητής, Νίκος Μάντζος και οι συνεργάτες του καρδιοχτύπησαν όταν είδαν τον Ευριπίδη Ναουµίδη να εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο πριν συµπληρωθούν ακόµη τέσσερα λεπτά στο παιχνίδι. Ο τραυµατισµός του διεθνούς πλέι µέικερ χάλασε τα σχέδια των προπονητών του, αφού ήθελαν να τον δουν ως παρτενέρ του Γιώργου Χαλκίδη στο κέντρο της ελληνικής άµυνας. Ο 25χρονος παίκτης του ΠΑΟΚ υπέστη διάστρεµµα και είναι σχεδόν αδύνατο να παίξει στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της οµάδας του στο Τσάµπιονς Λιγκ, µε αντίπαλο Ο Ναουµίδης καρδιοχτύπησε το προπονητικό τιµ της Εθνικής

την Κοστάντζα. Μάλιστα το διάστρεµµα αποτελεί υποτροπή στον πρόσφατο τραυµατισµό του παίκτη (στη Γαλλία µε την Μοµπελιέ), που τον είχε αφήσει εκτός δράσης µια εβδοµάδα. Ο Ναουµίδης ήταν τυχερός, µια και οι πρώτες εκτιµήσεις έκαναν λόγο για µεγαλύτερη ζηµιά. Γι΄ αυτό το λόγο και ο προπονητής του στον ΠΑΟΚ, Στέλιος Σεϊρεκίδης (παρακολουθούσε τον αγώνα) ανησύχησε αρκετά µέχρι να µάθει το αποτέλεσµα της ακτινογραφίας. Επίσης στις Γυναίκες, την ήττα µε 29-28 (ηµίχρονο 15-16) στην Πάτρα (Κύπελλο EHF) γνώρισε ο ΑΣΕ Ορµή κόντρα στην ρωσική Κούµπαν Κράσνονταρ. Ακόµα ισόπαλη στην Αθήνα (24-24) αναδείχθηκε η Ν. Ιωνία (Κύπελλο Κυπελλούχων) µε την ολλανδική Κίντι Γουόρλντ (ηµίχρονο 13-11).

Θλίψη για Χιώτη Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ, Βασίλης Σεβαστής και το διοικητικό συµβούλιο του ΣΕΓΑΣ, εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στους οικείους του Χρήστου Χιώτη, ο οποίος έφυγε από κοντά µας το Σάββατο. Η νεκρώσιµη ακολουθία θα γίνει σήµερα (14.00) στο κοιµητήριο της Ριζούπολης. Ο Χρήστος Χιώτης υπήρξε ένας µεγάλος δροµέας στις µεσαίες και κυρίως στις µεγάλες αποστάσεις (5χλµ. και 10 χλµ.) αγωνιζόµενος µε τον ΓΣ Απόλλωνα τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Ο ΓΙΟΥΣΕΪΝ Μπολτ είναι ο γρηγορότερος άνθρωπος του πλανήτη και οι Κενυάτες θέλησαν να τον… πικάρουν κι άλλο, διοργανώνοντας αγώνα µε ένα Τσιτάχ! Ο Τζαµαϊκανός κάτοχος των παγκόσµιων ρεκόρ στα 100µ. και στα 200µ. πραγµατοποιεί περιοδεία στην Κένυα και εκεί θα συναντήσει το µοναδικό αντίπαλο που µπορεί να τον νικήσει, ένα τσιτάχ! Ο πασίγνωστος σπρίντερ θα υιοθετήσει ένα νεογνό κατά την επίσκεψή του σε ζωολογικό κήπο. Η ΛΑΜΠΑ∆Η∆ΡΟΜΙΑ των Ολυµπιακών Αγώνων του Πεκίνου προκάλεσε αρκετές διαµαρτυρίες ακτιβιστών, αφού σε όποια χώρα κι αν έκανε την εµφάνισή της δηµιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τη ∆ΟΕ να σκεφτεί ακόµη και την κατάργηση της λαµπαδηδροµίας, αλλά τελικά δεν το έπραξε. Και στη λαµπαδηδροµία των Χειµερινών Ολυµπιακών Αγώνων του Βανκούβερ συνέβη κάτι ανάλογο. Μία οµάδα ακτιβιστών προκάλεσε αναστάτωση στην πόλη της Βικτόρια, στρέφοντας τα βέλη της εναντίον της καναδικής κυβέρνησης που, σύµφωνα µε τους ισχυρισµούς τους, ξοδεύει έναν πακτωλό χρηµάτων για τη διοργάνωση των χειµερινών Ολυµπιακών Αγώνων στο Βανκούβερ αντί να ενισχύει τη δηµόσια υγεία.


36

φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

24 ∆ευτέρα 2 Νοεµβρίου 2009

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΑΝΤΡΕ ΑΓΚΑΣΙ

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις Ο ΑΝΤΡΕ Αγκάσι (φωτό) αποµυθοποιήθηκε, µετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ηµερών (αναφέρονται στην αυτοβιογραφία του που θα κυκλοφορήσει σύντοµα) σχετικά µε χρήση ναρκωτικών που έκανε, αλλά και µε συµβάντα παραπλάνησης των αρχών του της παγκόσµιας οµοσπονδίας τένις, σε ό,τι αφορά τα ζητήµατα αντι - ντόπινγκ κοντρόλ. Ο Αµερικανός τενίστας αποκάλυψε ότι ο πατέρας του, Μάικ τον είχε προµηθεύσει το 1997 µε αµφεταµίνες πριν από ένα τουρνουά στο Σικάγο. Ο αδερφός του, Φιλ, ήταν εκείνος που του είπε να µην πάρει τα χάπια που του έδινε ο πατέρας τους, λέγοντάς του ότι ήταν αµφεταµίνες. «Την επόµενη φορά που θα αγωνιστείς στο εθνικό πρωτάθληµα και ο µπαµπάς σου δώ-

σει χάπια, µην τα πάρεις. Τα χάπια στα οποία αναφέροµαι είναι µικρά, λευκά και στρογγυλά. Μην τα καταπιείς, ό,τι κι αν γίνει», του είπε ο αδερφός του, αλλά ο Αγκάσι δεν τον άκουσε. Από ό,τι φαίνεται η αυτοβιογραφία του χρησιµεύει και ως µία ευκαιρία να πει στον πατέρα του όσα φοβόταν να πει στο παρελθόν. Η ΣΕΡΕΝΑ Ουίλιαµς πέτυχε πέντε νίκες στο τουρνουά της Ντόχα (τελικός «WTA Tour Championships») και κατέκτησε τον τίτλο στον τελικό, κερδίζοντας την αδερφή της Βένους µε 6-2, 7-6, 7-4 σετ. Η Αµερικανίδα κέρδισε 1 εκατοµµύριο ευρώ, ανεβάζοντας τα κέρδη της από χρηµατικά έπαθλα το 2009 σε 4.171.130 ευρώ! ΠΟ∆ΗΛΑΣΙΑ: µε δύο µετάλλια επιστρέφει στην Ελ-

λάδα η εθνική οµάδα πίστας ταχύτητας από το πρώτο Παγκόσµιο Κύπελλο (Μάντσεστερ). Την Παρασκευή ο Βολικάκης πήρε τη δεύτερη θέση στο κέριν, και χτες επανέλαβε την επιτυχία του στο ίδιο αγώνισµα στο οποίο συµµετέχουν µόνο οι 12 πρώτοι της παγκόσµιας κατάταξης και επτά Ιάπωνες. «Ολα πήγαν τέλεια. ∆ύο µετάλλια σε µια διοργάνωση τέτοιου επιπέδου, είναι καταπληκτικό» επισήµανε ο Ελληνας πρωταθλητής και ο οµοσπονδιακός προπονητής, Λάµπρος Βασιλόπουλος, υπογράµµισε: «Η οµάδα είναι σε πολύ καλό δρόµο. Ηταν µια διοργάνωση ανάλογης αγωνιστικής εµβέλειας µε το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα. Συµµετείχαν πρωταθλητές κόσµου και Ολυµπιονίκες και το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό».

Ανετα ο Ηρακλής Οι «κυανόλευκοι» πέρασαν από τη Λαµία και παραµένουν στην κορυφή χωρίς απώλεια. Ντέρµπι σήµερα στην Καλαµαριά, µεταξύ Απόλλωνα και ΠΑΟΚ Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Ο

ύτε η Λαµία στάθηκε ικανή να ανακόψει την πορεία του Ηρακλή, που έχει κάνει το ιδανικό ξεκίνηµα στο φετινό πρωτάθληµα του βόλεϊ. Οι «κυανόλευκοι» πέρασαν από την Στερεά Ελλάδα κερδίζοντας 3-1 (25-19, 25-20, 22-25, 25-20) και, παρά την απώλεια σετ, οδηγούν αήττητοι την κούρσα της κανονικής περιόδου. Ο Μπρόκινγκ δοκίµασε διαφορετικά σχήµατα και είδε τέσσερις παίκτες του να σηµειώνουν διψήφιο αριθµό πόντων (Κάλα 16, Μπάρανεκ 17, Κανέλλος 15, Κραλ 12), ενώ κατάφερε να σταµατήσει τον Τόπελ, που είχε 14/35 επιθέσεις). «Ηταν δύσκολο παιχνίδι, καθώς παρουσιάσαµε προβλήµατα συγκέντρωσης. Με την είσοδο του Κράβαρικ ισορροπήσαµε κάποια πράγµατα, βρήκαµε ρυθµό αλλά µε τη µέτρια µέρα στην οποία ήταν ο Κάλα, είχαµε προβλήµατα στα τελειώµατα των φάσεων», τόνισε ο Ολλανδός. Στην Πάτρα η ΕΑΠ έχασε άλλο ένα βαθµό, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν γκρίνιες για τον Χριστόπουλο, ωστόσο κατάφερε να ανατρέψει το προβάδισµα της ΑΕΚ και να νικήσει µε 3-2 (2519, 22-25, 21-25, 25-15, 15-11). Πρώτος σκόρερ των Πατρινών ήταν ο Αρµενάκης µε 15 πόντους. Χτες η Κηφισά πέτυχε την

πρώτη της νίκη, µε 3-2 επί του Πανελληνίου. BAΘΜΟΛΟΓΙΑ (4 αγώνες): Ηρακλής 12, Παναθηναϊκός 8, Αρης 8, ΕΑ Πατρών 8, Πανελλήνιος 7, Ολυµπιακός 6, ΠΑΟΚ (3) 5, Απόλλων (3) 5, Λαµία 4, ΑΕΚ 4, Κηφισιά 2, Φοίνικας 0. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήµερα µε ένα µεγάλο παιχνίδι στην Καλαµαριά, όπου ο Απόλλων υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (19.00 Novasports 3). Στην Α1 Γυναικών ξεχώρισε η σπουδαία νίκη του Ηρακλή στη Νέα Σµύρνη επί του Πανιωνίου µε 3-1 (25-17, 25-18, 17-25, 25-23) µε 20 πόντους της Μπάρνακ. Ο Αρης έχασε 3-0 από τον Παναθηναϊκό στη Γλυφάδα και το Ανατόλια µε το ίδιο σκορ στο Μαρκόπουλο, ο Ολυµπιακός νίκησε 3-0 τον Πανελλήνιο, ο Ηρακλής Κηφισιάς 3-0 τον Απολλώνιο και η Κερατέα 3-1 την ΕΑΛ στη Λάρισα. Ο αγώνας αυτός διακόπηκε για µία περίπου ώρα, λόγω των νερών που µπήκαν στο κλειστό της Νεάπολης από τη νεροποντή! Ο Ολυµπιακός έχει 9 βαθµούς, ο Ηρακλής µε την Κερατέα από 8 και ο Παναθηναϊκός 6. Στην Α2 Ανδρών ο Επίκουρος νίκησε 3-0 τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, που αγνοεί τη νίκη µετά από τρεις αγώνες, ενώ την τρίτη τους νίκη πέτυχαν τα Μουδανιά µε 3-0 επί της ΓΕ Μεσσηνίας.

Απόλλων και ΠΑΟΚ συγκρούονται στην Καλαµαριά

ΣΤΙΒΟΣ

Εκπλήξεις στη Νέα Υόρκη Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ δροµέας, Μεµπ Κεφλεζίγκι (φωτό) κατέκτησε την πρώτη θέση στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, καλύπτοντας την απόσταση σε 2.09.15.Ο 34χρονος αθλητής ήταν 2ος το 2004 και 3ος το 2005. Ο τέσσερις φορές νικητής του µαραθωνίου της Βοστώνης, Κενυάτης Ρόµπερτ Τσερουγιό(τ) τερµάτισε 41 δευτερόλεπτα πίσω, αλλά µπροστά από τον Μαροκινό Ζαουάντ Γκαρίµπ. Ο Κεφλεζίγκι είναι ο πρώτος Αµερικανός µαραθωνοδρόµος που κερδίζει στη Νέα Υόρκη µετά το 1982 και τον τρεις φορές νικητή Αλµπέρτο Σάλαζαρ. Στις Γυναίκες οι πολλοί τραυµατισµοί της Βρετανίδας, Ράντκλιφ την εµπόδισαν να κερδίσει τον αγώνα. Η κάτοχος του παγκοσµίου

ρεκόρ του µαραθώνιου έµεινε από δυνάµεις µετά το 38ο χιλιόµετρο αντιµετωπίζοντας ενοχλήσεις στο δεξί πόδι της, αλλά τελικά τερµάτισε 4η σε 2.29.27. Πρώτη ήταν η Ντεπάρτου Τουλού από την Αιθιοπία σε 2.28.52. ∆εύτερη κατετάγη η Ρωσίδα Λουντµίλα Πέτροβα µε 2.29.00 και τρίτη ήταν η Γαλλίδα Κριστέλ Ντανό (2.29.16). ΓΙΑ τρίτη φορά (2005, 2007, 2009) στην καριέρα του ο Κώστας Στεφανόπουλος ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Πανελλήνιο πρωτάθληµα 50 χλµ. βάδην, το οποίο για µία ακόµη χρονιά φιλοξενήθηκε στα Μέγαρα. Ο αθλητής του Φίλιππου Βέροιας τερµάτισε σε 4.19.33. ∆εύτερος ήταν ο περσινός νικητής Βασίλης Χρυσικός (ΑΕ Ολυµπιάς Πατρών,

4.19.33) και τρίτος ο Αριστείδης Καρναχωρίτης (ΟΦΚΑ Οδυσσέας, 4.36.59). ΧΑΝΤΜΠΟΛ: άνοιξε χτες η αυλαία της 5ης αγωνιστικής στην Α1 κατηγορία των Γυναικών και η Αναγέννηση Αρτας κέρδισε τον Αρίωνα Πτολεµαΐδας (37-32), ο Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών ηττήθηκε στην έδρα του από την Αναγέννηση Βύρωνα (23-28), ενώ ο Αρης κέρδισε τον Ποσειδώνα στο Λουτράκι µε 2430. Μεθαύριο πραγµατοποιούνται τα άλλα δύο µατς των Ελπίδων ∆ράµας µε τον ΑΣΕ Ορµή και της Ν. Ιωνίας µε τον Εθνικός Κ. Επίσης οι Ελπίδες ∆ράµας ηττήθηκαν στη Γερµανία από τη Γκέπινγκεν µε 44-21 για τον τρίτο γύρο του Τσάλεντζ Καπ γυναικών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/11/2009  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 3947

Advertisement