Page 1

2.000 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Θύελλα αντιδράσεων από την έκθεση για το χρέος

σελ. 28, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 1,30 ΕΥΡΩ

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟ 23% ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

300 € το χρόνο Στον αέρα

η εξεταστική περίοδος Εξαπλώνεται το κύµα των καταλήψεων στα ΑΕΙ, µε 40 σχολές να τελούν ήδη υπό κατάληψη. Χτες έκλεισε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης • ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΙ; σελ. 12 - 13

Πρόγραµµα απασχόλησης-µαµούθ 120.000 ανέργων σε δήµους Θα µπορούν να κάνουν έως και 135 ηµεροµίσθια το χρόνο σελ. 9

02 09

Ανεργία και ύφεση βουλιάζουν το ΙΚΑ σελ. 30

η λυπητερή του ΦΠΑ

ΜΠΑΧΑΛΟ σε εστιατόρια, ψησταριές, σουβλατζίδικα, καφέ, µπουγατσατζίδικα, ντελίβερι και άλλα καταστήµατα προκάλεσε η αναπροσαρµογή του ΦΠΑ, από χτες, στα είδη εστίασης. Σχεδόν στο σύνολο των επιχειρήσεων ο ΦΠΑ ανέβηκε στο 23%, µε εξαίρεση ορισµένα µικρά καταστήµατα (κυλικεία, καφέ, σουβλατζίδικα κ.ά.) των οποίων οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι η σχετική ρύθµιση στην ταµειακή τους µηχανή θα γίνει µέσα στις επόµενες 1-2 ηµέρες.

µένος Ο νέος, αυξηοστιαίες σ κατά δέκα πο ανέβασε µονάδες ΦΠΑπό 5% τις τιµές α % έως και 15

Σε καφέ - κυλικεία οι τιµές διατηρήθηκαν προς το παρόν στα ίδια επίπεδα Το κόστος από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ για µια µέση ελληνική οικογένεια υπολογίζεται σε 250 - 300 ευρώ ετησίως Εκτιµάται ότι θα φέρει αύξηση της φοροδιαφυγής, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναµένεται να επιστρέψουν στα «τεφτέρια», περιορίζοντας την έκδοση αποδείξεων Τι δηλώνουν επιχειρηµατίες, εργαζόµενοι και καταναλωτές

Η καλύτερη λύση κατά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

σελ. 16, 25

Κλεµµένος πίνακας του Ρούµπενς βρέθηκε στην Ελλάδα σελ. 35

Με λιτότητα και νέα πρόσωπα το πρόγραµµα των «∆ηµητρίων» σελ. 34

Νίκη χωρίς θέαµα Η Εθνική επικράτησε 81-61 της Φινλανδίας στη δεύτερη μέρα του ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας σελ. 22 - 23

EURO 2012

Kρίσιµο µατς στο Ισραήλ Σάντος: «Να µιλήσουµε στο γήπεδο» σελ. 17

Το... κανονάκι της ΕΛΑΣ στη ∆ΕΘ σελ. 8

Κλείνει από ∆ευτέρα για 10 µήνες η ∆ελφών σελ. 11


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.55 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 19.54 ΣΕΛΗΝΗ 5 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας

Ιωάννη του Νηστευτού, Μάµαντος µάρτ. Ο άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διακρίθηκε από νεαρή ηλικία για τη σπάνια εγκράτειά του, γεγονός που του έδωσε και το όνομα Νηστευτής. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον πατριάρχη Ιωάννη τον Γ’. Πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου του 595 και το λείψανό του τάφηκε στο ναό των Αγ. Αποστόλων.

διαχρονικά

«Βαλκανική Πλατεία» Το μουσικό πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας» στην κεντρική σκηνή (Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο, περ. Στρεμπενιώτη) συνεχίζεται με χορευτική παράσταση του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης και του χορευτικού «Spanac» από τη Σερβία σήμερα, στις 21.00.

Μονή Λαζαριστών Οι «Sleepin Pillow» εμφανίζονται απόψε στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 859.200). Tο εναλλακτικό αγγλόφωνο συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τις δύο δισκογραφικές του δουλειές, που συνδυάζουν ομοιόμορφα ροκ και trip

Η Εξουσία Δεχόμαστε τον φαινομενικά παράδοξο ορισμό του Τσόρτσιλ ότι η δημοκρατία είναι σύστημα γεμάτο ελαττώματα (το «χειρότερο σύστημα διακυβέρνησης»..., κάπως έτσι το είπε...), αλλά δεν έχει εφευρεθεί κανένα καλύτερο; Αν τον δεχόμαστε, τότε παραδεχόμαστε και τις βασικές του συνιστώσες. Μία από αυτές είναι η αντιπροσωπευτικότητα, που καθιστά το άτομοπολίτη μέρος του όλου και θεωρεί το όλον, όπως εκφράζεται στη μορφή του Κράτους και της συντεταγμένης του εξουσίας, ως συνιστάμενο από τα επιμέρους άτομα-πολίτες. Οι παραδοχές αυτές είναι βέβαια θεωρητικές, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μορφοποιηθεί σε σχήματα καταληπτά απ’ το ανθρώπινο μυαλό η απειρία και η πολλαπλότητα των σχέσεων συμβίωσης στην κοινωνία. Είναι, επίσης, παραδοχές που δε συμφωνούν με την ποιητική εκδοχή του τραγουδιού «Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην Εξουσία», όπου η τελευταία υποστασιοποιείται σε χωριστό «ον» και αντιδιαστέλλεται από τα γενεσιουργά συστατικά της, δηλ. αυτούς που... στέλνουν τα χαιρετίσματα. Δε συμφωνούν ακόμη -και αυτό, φυσικά, είναι απόλυτα νοητό- με την ρητή αντιεξουσιαστική στάση, που αρνείται κάθε νομιμοποίηση στην Εξουσία, αλλά και τη νομιμότητα κάθε καθιερωμένης θεσμικής διαδικασίας που «παράγει» Εξουσία. Στην προκειμένη περίπτωση η στάση είναι ξεκάθαρη. Δεν «υποβάλλει» τις απόψεις της, δεν τις υπαινίσσεται, δεν τις παρεισάγει εμμέσως, αλλά τις διακηρύσσει, τις υποστηρίζει και μάχεται γι’ αυτές. Οποια αντίρρηση κι αν έχει κανείς για τα μέσα της, «είναι μια στάσις, νιώθεται», όπως θα έλεγε ο ποιητής. Διαφορετικά είναι τα πράγματα, όταν μπορείς να συναντήσεις σε επιστημονικό σύγγραμμα της πολιτικής και πολιτισμικής ιστορίας του νεοελληνικού κράτους πλάγιες παρατηρήσεις που το εμφανίζουν περίπου ως εκτρωματικό προϊόν του ‘21 και ως σχέση αντίθεσης μεταξύ Εξουσίας και Λαού. Πρόκειται για υπερβολή (διά της... υποβολής) που αδικεί την ιστορία του νέου Ελληνισμού.

hop ήχους με τη δυτική ψυχεδέλεια, την ανατολίτικη κουλτούρα καθώς και στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Μαζί τους οι «Viper Vikings».

Sani Ολοκληρώνεται σήμερα και αύριο η ενότητα «Classical Waves» του Sani Festival. Το ντουέτο «Duο Goliardi» δίνει συναυλία στο «Garden Theatre», απόψε, στις 21.00.

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Παρασκευή, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, με πιθανότητα για τοπικές βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 13 29

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 21 33

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Σάββατο, προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός. Το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 13 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 33

ΚΟΖΑΝΗ 16 33

Συνεχίζεται και σήμερα το «Week Lake Festival» στα Λουτρά Πικρολίμνης, με τις εμφανίσεις των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Σταρόβα, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, «De Facto», «Ex Animo» και του χορευτικού συλλόγου Θρακιωτών Ν Κιλκίς «Εστία».

ΚΑΒΑΛΑ 20 39

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 20 31

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 22 34

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 21 34 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 23 32

ΤΡΙΠΟΛΗ 17 30 ΑΘΗΝΑ 21 33

È 3

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20 32

ΚΟΖΑΝΗ 15 30

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 23 28

Ó 3

ΛΑΡΙΣΑ 23 33

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22 31

ΤΡΙΠΟΛΗ 17 30

Î 3

ΑΘΗΝΑ 24 34

Ó 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 20 31

ΚΑΒΑΛΑ 19 30

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 23 27

Ó 4 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 23 29

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 23 29

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ .....13 - 18 ΛΟΝΔΙΝΟ .. 15 - 25 ΡΩΜΗ ........ 23 - 34 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ...................... 8 - 21 ΟΣΛΟ ........11 - 18 ΠΑΡΙΣΙ ......... 16 - 28 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ...11 - 20 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .........................20 - 30 ΚΙΕΒΟ ..........10 - 25 ΜΑΔΡΙΤΗ ... 16 - 26 ΜΟΝΑΧΟ .... 13 - 22 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ..20 - 30

σαν σήμερα 1866

1877

1945

1958

1984

Κρητική Επανάσταση

Κ. Κανάρης

Λήξη πολέµου

ΕΟΚΑ

Μ. Κατράκης

Ξεσπά εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Κρητική Επανάσταση, που διήρκεσε έως το 1869, χωρίς επιτυχία.

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ηγετική μορφή του ’21, ναύαρχος και πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Με την παράδοση της Ιαπωνίας λήγει και επισήμως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Γίνεται η μάχη στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις μαχητές της ΕΟΚΑ πέφτουν ηρωικά.

Πεθαίνει ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Εθνική Συνδιάσκεψη εν µέσω… κρίσης Το όραµα της ανάπτυξης για τη χώρα θα παρουσιάσει αύριο ο Γ. Παπανδρέου

Προγραµµατική πρόταση στη ∆ΕΘ ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ

Τη νέα προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που διασφαλίζει ένα εγγυημένο ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για όλα τα λαϊκά στρώματα, θα παρουσιάσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κείμενο, που επεξεργάστηκε πολυμελής ομάδα εργασίας από πρόσωπα όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, πανεπιστημιακοί κ.λπ., και αφορά όχι μόνο κατώτατα εισοδήματα, αλλά και το μίνιμουμ κρατικών παροχών που πρέπει να απολαμβάνει σήμερα ο κάθε πολίτης. Μάλιστα, οι παροχές αυτές όχι μόνον είναι απόλυτα κοστολογημένες, αλλά στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επακριβώς και από πού θα «κοπούν» ποσά (μεγάλα εισοδήματα, εκκλησιαστική περιουσία κ.λπ.), για να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, σε καιρό μάλιστα οικονομικής κρίσης. «Πρόκειται στην ουσία για μια χάρτα αναδιανομής των βαρών της κρίσης ανάμεσα στα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και ανάταξης των δυσμενών επιπτώσεών της στα χαμηλότερα από αυτά», εξηγούν στον «Α» πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΝ. Ειδικότερα, στο κείμενο προσδιορίζεται ένα συνολικό «πακέτο» παροχών που αφορούν το δικαίωμα του πολίτη στην υγεία, την εργασία, τη μόρφωση, την επαρκή κάλυψη των βασικών οικιακών δαπανών κ.λπ. Υπάρχει πρόβλεψη για διασφαλισμένο κατώτατο μισθό, σύνταξη, επίδομα ανεργίας, αλλά και δράσεις που θα διασφαλίζουν τη δωρεάν εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. των εν λόγω στρωμάτων, ώστε αυτό το εισόδημα να μην... εξανεμίζεται. Οπως σημειώνουν τα στελέχη του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας θα περιγράψει στη ΔΕΘ τις βασικές αρχές αυτής της χάρτας, η οποία στη συνέχεια θα τεθεί στη διάθεση των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των δυνάμεων προς τις οποίες απευθύνεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για οικοδόμηση ενός ευρύτατου αντιμνημονιακού μετώπου.

Θα ζητήσει εκλογές Το αίτημα για εκλογές ώστε να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και η πρόσκληση για τη σύμπηξη του μετώπου, ώστε μετά από αυτές να υπάρχει μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία, θα είναι οι δύο άλλοι πυλώνες της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου διεξήχθη η Διεθνής Διάσκεψη για την υποστήριξη της νέας Λιβύης

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ astivaktaki@ekdotiki.gr

Το νέο αναπτυξιακό όραμα για τη χώρα, ακόμη και σε πολλές από τις λεπτομέρειές του, αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός αύριο, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 37 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

Ο

κ. Παπανδρέου, που µετέβη χτες στο Παρίσι για τη Διεθνή Διάσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, σχετικά µε το µέλλον της νέας Λιβύης, θα κάνει -όπως λένε συνεργάτες του- µια πολιτική αφήγηση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται η αναζωπύρωση της ελπίδας για το µέλλον της Ελλάδας. Οπως σηµειώνουν οι ίδιοι, ο πρωθυπουργός είναι βαθιά πεπεισµένος ότι η χώρα µπορεί να βγει από την κρίση, αξιοποιώντας τις δικές της δυνάµεις. Εκείνο που κυρίως θα τονίσει είναι ότι η αλλαγή του παραγωγικού µοντέλου, ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα κάθε περιοχής και η πιστή τήρηση των δεσµεύσεων που έχουµε αναλάβει ως χώρα είναι ένα τρίπτυχο που µπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα ακόµη και στην πρωτοπορία του ευρωπαϊκού νότου. Με βάση το πρόγραµµα που έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Παπανδρέου θα

ανέβει στο βήµα των εγκαταστάσεων του κλειστού γυµναστηρίου του Φαλήρου (τάε κβον ντο) γύρω στις 11 αύριο το πρωί και παρά κάποιους αρχικούς προβληµατισµούς η συµµετοχή αναµένεται µεγάλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι µέχρι χτες το µεσηµέρι είχαν καταγραφεί διαθέσεις παρουσίας 8.000 µελών και φίλων του κόµµατος. Ενδεικτικοί των θεµατικών ενοτήτων που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιθυµεί να αναδειχτούν και να αποτελέσουν την αιχµή της κυβερνητικής πολιτικής το επόµενο διάστηµα είναι οι τίτλοι των συζητήσεων στα οκτώ εργαστήρια διαλόγου που θα πραγµατοποιηθούν στο πλαίσιο της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Αφορούν: το πρώτο τη δηµόσια διοίκηση, τη διαφάνεια, την αξιολόγηση και την αποτελεσµατικότητα, το δεύτερο την κοινωνική πολιτική για οµάδες ευάλωτες στην κρίση και ακολουθούν το στοίχηµα της ανάπτυξης, οι απαντήσεις των σοσιαλιστικών δηµοκρατικών κοµµάτων στην παγκόσµια κρίση, οι δυνατότητες εµβάθυνσης της δηµοκρατίας, το σχέδιο για την Αθήνα, αλλά και οι νέοι τρόποι κινητοποίησης και έκφρασης των πολιτών και η ειδική συζήτηση για τη γενιά της κρίσης που υπό προϋποθέσεις µπορεί να είναι η γενιά της ελπίδας.

«Μηδενίζουµε το κοντέρ» «Ο στόχος µετά τη σταθεροποίηση της οικονοµίας είναι η ανάπτυξη κι αυτό θα κάνουµε», τόνισε ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιµάκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της πρόσφατης Περιφερειακής Συνδιάσκε-

ψης του κόµµατος στη Θεσσαλονίκη. Αισιόδοξος για τις εξελίξεις εµφανίστηκε από το ίδιο βήµα και ο υπουργός Ανάπτυξης. Μ. Χρυσοχοΐδης, που εκτίµησε ότι από τις αρχές του επόµενου χρόνου «θα µηδενίσουµε το κοντέρ οριστικά και αµετάκλητα, και θα πάµε σε θετικούς ρυθµούς µε µικρή στην αρχή ανάπτυξη».

37 χρόνια συμπληρώνονται από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, που ήταν επίσης παρών, σηµείωσε ότι υπάρχει µεν προοπτική για τη χώρα αλλά παραδέχτηκε ενώπιον του κοµµατικού ακροατηρίου ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει ακόµη πείσει τον κόσµο ότι υπάρχει» και υπερασπίστηκε το έργο του στο υπουργείο Οικονοµικών, λέγοντας: «Κόψαµε τις συντάξεις, γιατί δεν γινόταν αλλιώς». Αφησε, µάλιστα, να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλές ακόµη δυσκολίες. «Ας µην παραµυθιαζόµαστε ότι µπορούσαµε να ελέγξουµε τις καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, όταν η Βρετανία και η Γερµανία διαπραγµατεύονται τρία χρόνια για να πάρουν κάτι». Στο µεταξύ, η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη εξέδωσε ψήφισµα αναφορικά µε την ΕΥΑΘ, στο οποίο προτείνει, αντί για την πώλησή της, «τη συγκρότηση αξιόπιστου κοινωνικού - συνεργατικού µη κερδοσκοπικού φορέα διεκδίκησης του 40% της επιχείρησης και του µάνατζµεντ».


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

η άποψή μας

Με τα µάτια ενός ξένου... Οι επιτελείς της τρόικας είναι και πάλι στην Ελλάδα για το συνήθη τριµηνιαίο έλεγχο, ώστε να αποδεσµευτεί η έκτη δόση του δανείου ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Γράφουµε ότι η τρόικα πιέζει για περιστολή των δηµόσιων δαπανών, για απολύσεις από το Δηµόσιο και για ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων του Δηµοσίου. Θα ήταν ίσως χρήσιµο κάποια στιγµή να µπούµε εµείς στη θέση ενός Αυστριακού, ενός Ολλανδού ή ενός Φινλανδού πολίτη που καλείται να συναινέσει ή να δείξει ανοχή για τα δανεικά που δίνει η χώρα του σε µια χώρα του ευρώ, η οποία παρά τις επανειληµµένες συστάσεις και υποδείξεις δεν πιάνει τους στόχους της, δεν τηρεί δηλαδή τα συµφωνηθέντα. Από τη µία πλευρά είναι ο ελληνικός λαός, που έχει συνεισφέρει µε πολλές θυσίες. Από την άλλη µεριά οι ξένοι πολίτες, που έχουν το δηµοκρατικό δικαίωµα να ελέγχουν τις κυβερνήσεις τους για τις πράξεις, τα λάθη ή τις παραλείψεις τους. Στη σηµερινή εποχή τίποτε δεν µένει κρυφό. Μη νοµίζουµε δηλαδή ότι µόνο εµείς ξέρουµε ότι ακόµη δεν έχει κλείσει στην ουσία κανένας δηµόσιος οργανισµός παρά την πολυδιαφηµιζόµενη κυβερνητική θέληση. Οτι ενώ ο ιδιωτικός τοµέας γνωρίζει µαύρες µέρες µε κλείσιµο καταστηµάτων, επιχειρήσεων και εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, στο Δηµόσιο έγιναν µεν περικοπές σε µισθούς, αλλά δεν έφυγε ούτε ένας υπεράριθµος. Οταν ο οργανισµός για τη µελέτη των κάπρων εξακολουθεί και σε συνθήκες κρίσης να απασχολεί τριακόσια άτοµα, όταν υπηρεσίες που δεν χρειάζονται αποδεδειγµένα και µε ευθύνη των υπουργών της κυβέρνησης διατηρούνται στη ζωή διά της µεθόδου της διολισθήσεως, δηλαδή «ας το τραβήξουµε σιγά σιγά να πάει όσο µακρύτερα γίνεται αυτό το πικρό ποτήρι», τότε µόνο αφερέγγυα ως χώρα µπορεί να θεωρούµαστε από τους δανειστές µας. Οι Ευρωπαίοι φορολογούµενοι των άλλων 16 χωρών του ευρώ γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα ακόµη και τώρα το Δηµόσιο εξακολουθεί να ξοδεύει 10% περισσότερα από όσα βγάζει, χοντρικά περίπου 22 µε 25 δισ. ευρώ ετησίως. Ποια χώρα µπορεί να σωθεί µ’ αυτόν τον τρόπο; Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης και κανενός άλλου. Η κοινωνία είναι τόσο ώριµη όσο δεν ήταν ποτέ. Σε άλλες συνθήκες αν συνέβαιναν αυτά που συµβαίνουν δε θα είχε µείνει πεζοδρόµιο στη θέση του, ούτε υπουργός στο υπουργείο του. Ο κόσµος δείχνει τεράστια ανεκτικότητα, γιατί καταλαβαίνει ότι η κρίση είναι πρωτόγνωρη. Το επόµενο δίµηνο είναι εξαιρετικά κρίσιµο και στην ουσία θα κριθεί αν µπορούν τα πράγµατα να αλλάξουν ή αν η πορεία είναι µοιραία προδιαγεγραµµένη.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

επωνύμως

Επίκαιρος «Καποδίστριας» µετά 180 χρόνια! (Για την αντιγραφή) Στις 27 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 180 χρόνια αφ’ ότου δολοφονήθηκε ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Το ελληνικό Εθνος και το Κράτος τού χρωστάει τουλάχιστον ένα πολιτικό μνημόσυνο. Στους χαλεπούς καιρούς μας εξ άλλου το πρωτίστως ζητούμενο είναι η παρακαταθήκη του. Αλλά πώς να την θυμηθούν οι τωρινοί ποικιλώνυμοι ταγοί; Καίει! Ως γνωστόν, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή του ο ΚυΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ βερνήτης δεν άγγιξε ούτε Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ* έναν οβολό του Δημοσίου και δεν ανέχθηκε την παραμικρή διαφθορά. Τα γράμματά του είναι αποκαλυπτικά. Την 1 Αυγούστου 1829, με το αρ. 9 Ψήφισμά της, η Εθνική Συνέλευση όρισε τα έξοδα του Αρχηγού της Επικρατείας και απεφάσισε, μόλις μπορέσει το Εθνος, να τον αποζημιώσει για όσα πολλά είχε ήδη δαπανήσει ο ίδιος από την περιουσία του. Αμέσως ο Καποδίστριας αρνείται την χορηγία. Γράφει στην Εθνική Συνέλευση: «Επράξαμεν όσα ηδυνήθημεν δια να αποδείξωμεν ότι οι Έλληνες μόνον με τας θυσίας των, και όχι δια προσωπικών πλεονεκτημάτων, δύνανται να φθάσουν όσα υπόσχεται εις αυτούς η εθνική ανεξαρτησία και η

ελευθερία (...) Είμεθα ευτυχείς ότι, δι’ αυτό το τόσον θεάρεστον έργον, ηδυνήθημεν να προσφέρωμεν εις το θυσιαστήριον της Πατρίδος τα λείψανα της μετρίας καταστάσεώς μας-περιουσίας (…) Δια τούτον τον λόγον θέλομεν αποφύγει να δεχθώμεν την προσδιοριζομένην ποσότητα δια τα έξοδα του Αρχηγού της Επικρατείας απεχόμενοι να εγγίσωμεν μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα προς ιδίαν ημών χρήσιν». Στις 30 Αυγούστου 1829 γράφει στους Επιτρόπους Οικονομικών Αργολίδος, Αχαΐας και Λακωνίας: «Μετά μεγάλης απορίας και λύπης μανθάνομεν ότι δεν εδώκατε ακόμη λόγον της οικονομικής σας διαχειρίσεως (...) Ουδέν άλλο πράγμα εγγίζει τόσον την υπόληψιν των δημοσίων υπηρετών όσον το περί την διαχείρισιν των δημοσίων χρημάτων (…) Η κυβέρνησις σάς έταξεν επί τούτω εις κεφαλήν διοικήσεων ίνα σας παραστήση ως παράδειγμα πολιτείας εις πάντας τους πολίτας (...) Εκ των κακών τούτων έξεων του παρελθόντος, το κοινόν κρίνει ότι η κυβέρνησις σάς παρέχει αφορμάς πλουτισμού. Και τω όντι πώς η κυβέρνησις δύναται να σώση τα συμφέροντα του δημοσίου ταμείου όταν αδυνατή να εμποδίση τους ιδικούς της υπηρέτας από του να τα βλάπτουν διηνεκώς; Το κακόν υφίσταται και δύσκολος, αν όχι αδύνατος, θα είναι μετέπειτα η θεραπεία του». * Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΜΕΡΤΖΟΣ είναι πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.402 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ: Βουλής 14, Σύνταγμα, Τ.Κ. 10563, Τηλ.: 210 7255850, 210 7256764

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤHΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ανταρσία ΟΝΝΕ∆ για το νόµο-πλαίσιο Μετωπική σύγκρουση µε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και διαφοροποίηση από την πολιτική της Ν∆

«Είμαστε αποφασισμένοι για επανάσταση». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται η διάθεση σύγκρουσης που καταγράφεται στην ΟΝΝΕΔ, στον απόηχο της ψήφισης του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μ

ια µετωπική σύγκρουση µε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που µπορεί να φτάσει µέχρι και στη σιωπηρή στήριξη από τη µεριά της νεολαίας της ΝΔ των καταλήψεων, αλλά και µια σαφής διαφοροποίηση από την πολιτική της ΝΔ, που ψήφισε το νόµο επί της αρχής. Μάλιστα, προχτές το απόγευµα συνεδρίασε και η Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, όπου επιβεβαιώθηκε αυτή η γραµµή σύγκρουσης µε το νέο νόµο. «Ας ξεµπερδεύουµε µια και καλή από τη γενιά του Πολυτεχνείου», σηµειώνεται στο ψήφισµα που εκδόθηκε. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαµιµίκος, κάνει λόγο για «σύγκρουση γενιών. Από τη µια η γενιά του Πολυτεχνείου που διέλυσε την Ελλάδα και από την άλλη η δική µας, στην οποία πέφτει η ευθύνη αυτής της αποτυχίας. Ετσι προσπαθούν να µας σαλαµοποιήσουν», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, προσθέτοντας ότι δεν µπορούµε να δεχόµαστε µαθήµατα ηθικής. Επισηµαίνει ότι το ζήτηµα δεν είναι αν οι φοιτητές θα συµµετάσχουν στις διαδικασίες εκλογής του πρύτανη, αλλά αν θα συµµετέχουν «σε όργανα διοίκησης για θέµατα που αφορούν αποκλειστικά τους φοιτητές». Οσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης, ο κ. Παπαµιµίκος σηµειώνει ότι θα γίνουν στοχευµένες κινήσεις µε τη στήριξη δηµιουργικών πρωτοβουλιών. ««Μετά θα δούµε, ανάλογα µε το κλίµα που θα διαµορ-

φωθεί», τονίζει χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει και τη σιωπηρή στήριξη των καταλήψεων. Θα επιµείνει στην πολιτική αντιπαράθεση µε την κυβέρνηση, διαφωνώντας µε τις ακραίες φωνές και τις ύβρεις, όπως φάνηκε και από τη διαγραφή του υπευθύνου της ΔΑΠ Οικονοµικού της Νοµικής της Αθήνας, ο οποίος ήταν ο συγγραφέας µιας πολύ σκληρής ανακοίνωσης, που αναφερόταν στα «λαµόγια της Βουλής» και στους «αλήτες», συµπεριλαµβανοµένων όχι µόνο των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του προέδρου της ΝΔ.

των νέων, αλλά και εκείνων που λόγω της τραγικής κρίσης βγαίνουν στην ανεργία λίγο πριν από τη σύνταξη. «Απαιτούµε από τον ΟΑΕΔ µετρήσιµα αποτελέσµατα και µηδέν καθυστερήσεις», τόνισε ο κ. Σαµαράς, επισηµαίνοντας πως ο Ελληνας άνεργος είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο από την κρίση. Τον Αντώνη Σαµαρά συνόδευσαν ο αρµόδιος τοµεάρχης, Νίκος Νικολόπουλος, και ο γραµµατέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο Α. Σαμαράς επισκέφτηκε χτες τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, όπου και ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας

Πυρά στη «γενιά του Πολυτεχνείου» Στο ψήφισµά της η ΟΝΝΕΔ αναφέρει ότι «το σύστηµα της γενιάς του Πολυτεχνείου, που ανέδειξε το εύκολο χρήµα σε µαγκιά και το βόλεµα συνώνυµο της πολιτικής, επιχειρεί για ακόµη µία φορά να τορπιλίσει τα όνειρα των νέων ανθρώπων». Στο πλαίσιο αυτού του επιθετικού ύφους, χαρακτηρίζει την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαµαντοπούλου, ως γνήσια εκπρόσωπο αυτής της γενιάς, που κατά τη «γαλάζια» νεολαία, «ανέλαβε µεθοδικά να αποδοµήσει τη νεολαία, φιµώνοντάς την και προωθώντας για ακόµη µία φορά τη νοοτροπία που έφτασε τη χώρα στην καταστροφή».

profilgroup 72011

ΤOY ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ noikonomou@ekdotiki.gr

10-18 l 9 l 2011 ∆ΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η αυτοκίνηση σε µία έκθεση που

υπογραµµίζει την τεχνολογία & την οικονοµία

Τιµώµενη Χώρα Σερβία

Ωράριο Λειτουργίας Καθηµερινές

17:00 - 22:00

Σαββατοκύριακα

10:00 - 22:00

Για την ανεργία Χτες, πάντως, η ΝΔ έκανε στροφή προς τα ζητήµατα της καθηµερινότητας, διατηρώντας ψηλά στην ατζέντα της την αντίθεσή της µε την οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτόν ο κ. Σαµαράς επισκέφτηκε το πρωί τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιµο, όπου και ανέδειξε το τεράστιο πρόβληµα της ανεργίας που µαστίζει κυρίως τους νέους. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως σε µια εποχή σκληρής ανεργίας ο ΟΑΕΔ καλείται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για τη στήριξη του Ελληνα ανέργου και ειδικά

• Νέα µοντέλα αυτοκινήτων, µοτοσικλέτες, τροχόσπιτα, σκάφη, αξεσουάρ και ανταλλακτικά. • Car & Gas: Ειδικό Σαλόνι για την Υγραεριοκίνηση µε συµµετοχή εταιριών εγκατάστασης και εµπορίας συστηµάτων υγραερίου. • Σαλόνι µεταχειρισµένων επαγγελµατικών οχηµάτων και αυτοκινήτων.

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ Χορηγοί επικοινωνίας


6

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Ο εµίρης και ο κακοµοίρης Η τελευταία εβδοµάδα ήταν ενδιαφέρουσα σε οικονοµικό επίπεδο. Το Σαββατοκύριακο –όλως τυχαίως– τα περισσότερα έντυπα είχαν το ίδιο ρεπορτάζ. Πόσο κακή είναι η «κρατικοποίηση» των τραπεζών και πώς πρέπει η «κοινωνία» να αντισταθεί στον «κακό Βενιζέλο», που ήθελε να δανείσει τις τράπεζες λαµβάνοντας κοινές (και όχι προνοµιούχες) µετοχές. Στην ουσία δηλαδή –ευλόγως– η κυβέρνηση αποφάσιζε να δανείσει χρήµατα των Ελλήνων φορολογουµένων έχοντας ουσιαστική συµµετοχή στη λειτουργία των τραπεζών και όχι απλά να τις συνδράµει, όπως έκανε στο παρελθόν –σκανδαλωδώς– η ΝΔ. Το πιο ενδιαφέρον βέβαια ήταν το κινδυνολογικό σχόλιο περί πώλησης των ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΙΑ∆Η* τραπεζών στους www.argiriadis.gr ξένους. Σύµφωνα, λοιπόν, µε το «ρεπορτάζ» των εν λόγω εφηµερίδων, η «ξενόδουλη κυβέρνηση», αφού θα λάµβανε κοινές µετοχές για τα δάνεια που θα έδινε στις τράπεζες, στη συνέχεια θα τις µεταπουλούσε στο εξωτερικό ανοίγοντας την κερκόπορτα στο «ξένο κεφάλαιο»… Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, οι µεγαλοµέτοχοι των ηµεδαπών τραπεζών ξέχασαν τα υποβολιµαία σχόλια στον κυριακάτικο τύπο και καλωσόρισαν… το πετροδολάριο. Εκστόµισαν µεγαλοπρεπή «ωσαννά» στον εµίρη από το Κατάρ που θα απαλλάξει από… τις κατάρες τους κακοµοίρηδες. Οι δύο µεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες συγχωνεύονται και ο βασικός µέτοχός τους θα προέρχεται από το Κατάρ. Ετσι φτιάξαµε άλλον έναν «εθνικό πρωταθλητή», για να θυµηθούµε µια ακόµη χαρακτηριστική φράση των µονίµων «διαρροών» στις εφηµερίδες. Επί της ουσίας: η συγχώνευση των δύο µεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ασχέτως όσων υποκριτικών διέρρεαν στον Τύπο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα, προφανώς για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση. Εάν πράγµατι η διάσωση και ανάπτυξη των τραπεζών αυτών χρηµατοδοτηθεί από ξένα κεφάλαια, θα είναι προς όφελος της χώρας. Και τούτο για δύο λόγους: πρώτον, γιατί θα είναι η πρώτη πραγµατικά µεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα το τελευταίο διάστηµα και, δεύτερον, γιατί θα πάψουµε να επιβαρυνόµαστε οι Ελληνες φορολογούµενοι µε τη «σωτηρία των τραπεζών». Αυτό που γίνεται παγκοσµίως την τελευταία πενταετία έχει ξεπεράσει τα όρια του σκανδάλου. Ιδιωτικοποιήθηκαν τα κέρδη και κοινωνικοποιήθηκαν οι ζηµίες. Κανένας βασικός µέτοχος δεν υπέστη σηµαντική απώλεια της περιουσίας του, ενώ τα κράτη έχουν µπλέξει σε έναν κυκεώνα χρεών, που προέρχεται στο µεγαλύτερο βαθµό από την ανεξέλεγκτη λειτουργία του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος. Ο εµίρης ήρθε. Με τους κακοµοίρηδες τι θα γίνει; * Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ είναι δικηγόρος

ές άδεκτες Τουρκθυικμάέςστεα,πβεειλ βαίως, τις απαρ έχει

Θα Κύπρος θα λές ότι όσο η τουρκικές απει θα έχει παγωκί ς ΕΕ η Τουρ α τη ία δρ οε πρ την ΕΕ. Για το θέμα εις της με την έσ σχ ς τι ς νε μέ λοι συνάδελφοί Χουντής κι άλ ος ίκ Ν ο τό αυ μισιόν. Η απάώτηση στην Κο άδεκτη: του έκαναν ερ αν εξίσου απαρ ι... να ήτ ν ρα πή υ ντηση πο λά εύχετα καταδίκασε, αλ κυπριακή όχι μόνο δεν ό πριν απ την κό ια πρ Κυ το λυθεί α! Ι.Τ. προεδρία... Εξοχ

Πείτε µας κάτι καλό να γελάσουµε... κι εµείς

Ανεργτηίαση με θέμα τις εκρηκτικές διαστάΕλ--

Ερώ η Βόρεια ρει η ανεργία στ πά ει έχ υ πο ις σε ούλης, Τ. Κουν οι Δ. Παπαδημ υν ότι ένας σα θε τέ κα δα λά νίζο μμανατίδου. Το άνεργος και ράκης και Λ. Α ρα με σή ι να εί ις ερ σσ ενεργού στους τέ η ανεργία του ο όν χρ α έν σε ροσθέτουν πιθανόν σει στο 50%. Π τά φ να ύ μο ργούν 15 πληθυσ ρούπολη λειτου οτηθεί νδ ξα λε Α ην ότι στ χαν επιδ ειρήσεις που εί ιχ επ 0 10 ς τι ό απ ι 20.000. οι άνεργοι είνα νη ζά Ι.Τ. Κο ην στ ι κα

ι ρωτοιεδεώρκαγαι πέζόντµεεμήννεο ς παραμέΑπλήήρ ωτοι είρη-

Απλ τικής επιχ μενοι της δημο το δήμο νουν οι εργαζό γχωνεύτηκε με συ ου (π ας ρί Συσπείσης Τριανδ γγέλλει η Λαϊκή τα κα , ς) κη νί καταγγελία Θεσσαλο σαλονίκης. Στην μβασιούεσ Θ υ μο δή ρωση α συ ότι πρόκειται γι υπογραμμίζεται όνου και επιδοτούμενους χρ ΛΑΣΥ τονίζει χους αορίστου α του ΟΑΕΔ. Η ατ μμ ορά ογ πρ ό απ έστηκαν να υπ εργαζόμενοι πι να αι ετ εύ σμ μάλιστα ότι οι ι δε οφλήθηκαν κα γράψουν ότι εξ νεδρίαση του συ η στ το ώ πρ ς ω μα θέ φέρει το τέρα. ουλίου, τη Δευ Ι.Τ. δημοτικού συμβ

οχτές Πάρτι ρευε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλίοοςτηπρ ς πόλης;

Τι γύ ξενοδοχε ρτι σε γνωστό ς ο πρόεδρος το βράδυ σε πά ο πονηρό, καθώ γε εκεί για στ ς σα υς νο ο Μην πάει λονίκης πή έπες της ΝΔ Θεσσα κούς λόγους. Βλ της Διοικούσα τι λι πο α γι ι κα λά οψήφιο δήκοινωνικούς αλ τον πρώην υπ ό απ ε ιν έγ ροφό η τε η πρόσκλησ όδωρο Δοϊρανλή και τη σύντ είΘ δά ει γχάν να μαρχο Λαγκα Η τελευταία τυ . ου ίδ α ολ στ πο να διεκδικεί μι του Μαρία Α ελοκήπων και μπ Α ος ρχ ς. κη μα ναι αντιδή Α’ Θεσσαλονί Ν.Ο. άζια» λίστα της θέση στη «γαλ

τζαφέρης Αισιούδοαιξσιία Γιώργος Καρα όδοξος είναι ο ός του στην

Πολ υ κόμματ αποτέλεσμα το ΛΑΟΣ φαίνεται να υ για το εκλογικό το ος γράς. Ο πρόεδρ Α’ Θεσσαλονίκη ται από τις εντάσεις που κατα τη ζε τί στην πρώ μην προβλημα αφής Κιλτίδη γρ τα με ς τη ς θεωρεί ότι φηκαν λόγω υ νομού, καθώ εμος. Μάτο α ει έρ φ ρι εκλογική πε πνέει ούριος άν γή κόμματός του ηξη με την εκλο στα πανιά του να γίνει η έκπλ ι ίε λε οκ απ ν λιστα, δε Ν.Ο. ν... τριών βουλευτώ

είπαν...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «Οι διαφωνίες δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Βεβαίως θα υπάρχουν, αρκεί να είναι ουσίας». Το Μαξίμου τι λέει;

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «Την αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να τη δώσει ούτε το δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ ούτε η αντιμνημονιακή ρητορική του κ. Σαμαρά». Εσείς μπορείτε;

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Βουλευτής της ΝΔ «Αν υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, γιατί να μην το κάνουμε;». Και στην οικονομία;


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

7

ΣΦΗΝΕΣ

Τα χαρτιά του χειριστή Καραβασίλης. «Μα, τι λες τώρα;», αντέδρασε, ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Με προσβάλλετε με αυτά που λέτε. Σε εποχή με 4,5% ύφεση…», επέμεινε ο κ Καραβασίλης, αποκτώντας και υποστηρικτή, τον Β. Μπαντή, γραμματέα τοπικής. Η φασαρία γενικεύτηκε. Οι ψυχραιμότεροι ηρέμησαν τα πνεύματα κι ο υπουργός εξήγησε πως πρέπει να υπάρχουν 8 χαρτιά που είναι αναγκαία για να υπάρχει και κράτος δικαίου. Εξιστορούμε το περιστατικό, γιατί εκφράζει απόλυτα τη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία, την απαίτηση για απόλυτη πάταξη της γραφειοκρατίας και τα βήματα για την επίτευξη του στόχου. Μάλλον και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Α.Σ.

μποξέρ

Κι εκεί που όλα κυλούσαν ήρεμα έως ανιαρά, βαδίζοντας στην ολοκλήρωση της περιφερειακής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, κανονικός καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, και τον Κ. Καραβασίλη, στέλεχος του κόμματος, για τα… χαρτιά του χειριστή. Ο υπουργός μιλούσε για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα κι ανέφερε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο ένας χειριστής σκαπτικού μηχανήματος, που τώρα χρειάζεται 54 χαρτιά για να βγάλει άδεια επαγγέλματος, δε θα θέλει περισσότερα από 8. «Ενα έπρεπε να χρειάζεται», πετάχτηκε ο κ.

επωνύμως Πρωθυπουργικό ενδιαφέρον Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της περιφερειακής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν κι η τελευταία από τις ανάλογες κομματικές συσκέψεις ανά τη χώρα. Ορισμένες πηγές μάλιστα λένε ότι ζητούσε πληροφόρηση μέχρι και λίγο πριν από τη χτεσινή του αναχώρηση για το Παρίσι. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ενημερώθηκε πως η συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης και αυτή του Ηρακλείου ήταν οι καλύτερες. Α.Σ.

Γκρίνια Ουκ ολίγα πάντως στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν διαφορετική άποψη. Οπως έλεγαν αποχωρώντας, κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα, όπως είναι το σχέδιο για την ανάπτυξη της κεντρικής Μακεδονίας, δεν εξαντλούνται σε συζητήσεις ενός απογεύματος. Οπως κι ότι τα μέλη της κυβέρνησης που παρέστησαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έριξαν έναν «δεκάρικο» κι έφυγαν. Αρκετοί μάλιστα προτίμησαν να μη μιλήσουν. Ωστόσο, κατά την έναρξη των εργασιών τα ποσοστά συμμετοχής ήταν εντυπωσιακά. Α.Σ.

Ταξί παντού Μηνύματα, και μάλιστα καυτά, έστειλαν από την περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και οι ταξιτζήδες. Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών Θεσσαλονίκης, Κ. Γιαννακάκης, σε δηλώσεις του, έχει προσκαλέσει τους ταξιτζήδες όλης της χώρας στην πόλη την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Και δεν απέκλεισε να διαδηλώσουν όλοι μαζί, πεζοί, όπως διευκρίνισε. Το πού και πώς όμως θα παρκάρουν τα ταξί τους εκείνη τη μέρα έχει πολύ μεγάλη σημασία… Α.Σ.

Επαφές κι εκλογές

Με επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη ξεκινά το τριήμερο, ανεπίσημο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (σκίτσο). Θα βρίσκεται από το Σάββατο στο Βόσπορο, όπου και θα συναντηθεί με τον κ. Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ετσι διαψεύδονται οι φήμες ότι οι σχέσεις τους είχαν ψυχρανθεί, μετά το προπέρσινο «σόου» των Π. Ψωμιάδη, Στ. Παπαθεμελή, Ιβ. Σαββίδη, στην Παναγία Σουμελά στην Τουρκία, όταν επιχειρήθηκε να γίνει θεία λειτουργία με Ρώσους ιερείς χωρίς την άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Πάντα είχα και έχω καλές σχέσεις με τον Πατριάρχη», έλεγε χτες ο κ. Ψωμιάδης. Δεν έκρυβε μάλιστα τη χαρά του που θα βρεθεί από τη μια μεριά του Βοσπόρου, για να παρακολουθεί τη θάλασσα και την πατρίδα των προγόνων του.

MANTEIO

Στην Πόλη

Μετά τη συνάντηση με τους «πράσινους» δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Μπουτάρη, η κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ κάλεσε χτες σε ανάλογη συνάντηση και τους διαμερισματικούς συμβούλους της ομάδας του δημάρχου. Μάλιστα, ανακοινώνει ότι έχει αποφασίσει να οργανώσει αντίστοιχα ραντεβού και σε όλους τους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Κι από ό,τι φαίνεται πολύ σύντομα, δεδομένου ότι κάλπες για την Περιφερειακή Ενωση Δήμων (πρώην ΤΕΔΚ) θα στηθούν έως τα μέσα του μήνα. Α.Σ.

- Θα αποδίδουν το ΦΠΑ 23% οι καταστηματάρχες; Μόνον οι συνεπείς!

Οχι άλλα ψέµατα Η αντικειµενική πραγµατικότητα περιορίζει αναγκαστικά τις διαθέσιµες επιλογές της κυβέρνησης και της κοινωνίας ως προς την αντιµετώπιση της οικονοµικής κρίσης. Η αντικειµενική πραγµατικότητα δεν παρακάµπτεται ούτε µε ευχές ούτε µε κατάρες. Αυτό δε σηµαίνει ότι υπάρχει µόνον ένας δρόµος µπροστά µας, αλλά σηµαίνει ότι δεν είναι και όλοι οι δρόµοι ανοιχτοί. Πρέπει, λοιπόν, όλοι µας (η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, οι πολίτες) να συνειδητοποιήσουµε τους αντικειµενικούς περιορισµούς και να επικεντρώσουµε τις δράσεις και τις αντιδράσεις µας εκεί όπου πράγµατι υπάρχουν δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων. Ο κίνδυνος να πράξουµε το αντίθετο δε δηµιουργείται από την έλλειψη εθνικής ευφυΐας, αλλά από την περίσσεια εθνικού λαϊκισµού. Ενας συνδυασµός παραγόντων ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΙΠΙ∆Η οδήγησε την Ελλάgkaripidis@hotmail.com δα στο χείλος του γκρεµού: υψηλά δηµόσια ελλείµµατα, υψηλό δηµόσιο χρέος µε δυσµενή δυναµική, χαµηλή ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας, συνεχώς αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωµών, διεθνής χρηµατοπιστωτική κρίση. Η Ελλάδα δε θα µπορούσε να αποφύγει τη χρεοκοπία και συνεπώς την εθνική καταστροφή και τη λαϊκή εξαθλίωση, εάν δεν κατέφευγε στους ευρωπαϊκούς µηχανισµούς στήριξης. Αλλες λύσεις πρακτικά δεν υπήρχαν. Η κυβέρνηση έπρεπε να συµφωνήσει στο µνηµόνιο 1 και στο µεσοπρόθεσµο και συµφώνησε. Η Ελλάδα έφτασε σ’ αυτό το σηµείο γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις -αλλά και οι αντιπολιτεύσεις- δεν αντιµετώπισαν τις χρόνιες διαρθρωτικές και λειτουργικές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονοµίας και πρωτίστως του ελληνικού κράτους. Επί κυβερνήσεως Καραµανλή (αυτού του ανεύθυνου) όλα τα προβλήµατα οξύνθηκαν στο έπακρο. Οµως αυτά τα προβλήµατα άρχισαν να δηµιουργούνται από πολύ πιο παλιά. Τώρα, εδώ που φτάσαµε, η επιβολή επώδυνων πολιτικών δηµοσιονοµικής σταθεροποίησης είναι αναπόφευκτη. Η Ελλάδα θα περάσει µια περίοδο σκληρής λιτότητας και αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Είτε προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του χρέους είτε όχι. Είτε κατέφευγε στον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης είτε όχι. Είτε υπήρχε το µνηµόνιο είτε όχι. Η κατά του µνηµονίου ρητορική είναι µάταιη ή παραπλανητική: λύση χωρίς λιτότητα δεν υπάρχει. Οµως µπορεί να υπάρξει λιτότητα χωρίς λύση, δηλαδή ένας άλλος δρόµος για την καταστροφή. Και αυτό θα συµβεί, εάν τα βάρη της λιτότητας δεν κατανέµονται δίκαια και εάν δεν προωθηθούν αποφασιστικά και γρήγορα οι αναγκαίες διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, που θα αναµορφώσουν το ελληνικό κράτος και θα αναστήσουν την ηµιθανή ελληνική οικονοµία. Αυτά είναι τα κρίσιµα προβλήµατα που πράγµατι πρέπει και µπορούµε να επιλύσουµε. Σ’ αυτά πρέπει να επικεντρωθούν οι δράσεις, οι αντιδράσεις και οι κριτικές µας, εάν θέλουµε να είµαστε αποτελεσµατικοί. Ολα τα υπόλοιπα είναι ή ευχές ή κατάρες.


8

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σε κλοιό της ΕΛΑΣ η Θεσσαλονίκη Τεράστια δύναµη αστυνοµικών για τη ∆ιεθνή Εκθεση κόντρα στους διαδηλωτές ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Με φράχτες από πλεξιγκλάς, που θα φτάσουν από την Αθήνα, θα αποκλείσει η ΕΛΑΣ την πρόσβαση των διαδηλωτών προς το Βελλίδειο και τη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, σχηματίζοντας ένα απροσπέλαστο τείχος. Μία τεράστια δύναμη 5.000 αστυνομικών θα αναπτυχθεί σε όλο το κέντρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί γύρω από τη ΔΕΘ, αλλά και την πανεπιστημιούπολη.

Φ

ράχτες από πλεξιγκλάς αλλά και παραταγµένα λεωφορεία των ΜΑΤ θα εµποδίζουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στους χώρους όπου θα κινούνται ο πρωθυπουργός και µέλη της κυβέρνησης, ενώ στην περιοχή θα βρίσκεται και ο «Αίαντας», η αντλία ρίψης νερού της ΕΛΑΣ. Επίσης, σε ετοιµότητα θα βρίσκεται µεγάλη δύναµη των οµάδων «ΔΕΛΤΑ» αλλά και «ΔΙΑΣ» της Θεσσαλονίκης, που θα ενισχυθούν σηµαντικά από συναδέλφους τους εξ Αθηνών, οι οποίοι έχουν µεγαλύτερη πείρα σε εκτεταµένα επεισόδια. Ηδη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ έχουν δώσει ραντεβού στις 6 το απόγευµα του Σαββάτου 10 Σεπτεµβρίου, στο άγαλµα του Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 6.30 στην πλατεία Αριστοτέλους. Προσυγκεντρώσεις, περίπου την ίδια ώρα, σε τρία σηµεία του κέντρου έχουν ανακοινώσει οι «Αγανακτισµένοι», ενώ αναµένεται το κάλεσµα των αριστεριστών και της αντιεξουσιαστικής κίνησης.

Φοιτητές Ετοιµοι για δυναµικό «παρών» στους δρόµους, εν όψει της ΔΕΘ, εµφανίζονται οι φοιτητές, διοργανώνοντας πορείες το επόµενο διάστηµα µε σηµείο αιχµής το νόµο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (από το χώρο του ΚΚΕ) έχει ήδη αποφασίσει να συµµετάσχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ανήµερα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 7.30 µ.µ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Μέλη φοιτητικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας, σύµφωνα µε πληροφορίες, αναµένεται να καταφτάσουν στη Θεσσαλονίκη το επόµενο Σαββατοκύριακο. Ακόµη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από φοιτητικούς συλλόγους για την ώρα και το χώρο της συγκέντρωσης του Σαββάτου (10 Σεπτεµβρίου). Στο µεταξύ, αριστερές φοιτητικές παρατάξεις προσανατολίζονται στη διοργάνωση συλλαλητηρίων στο κέντρο της πόλης, στα µέσα της επόµενης εβδοµάδας.

Ο «Αίαντας» στη ∆ΕΘ Στην υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης θα τεθεί εν όψει της ΔΕΘ ο «Αίαντας», η αντλία ρίψης νερού που προμηθεύτηκε η ΕΛΑΣ στις αρχές του 2009, με σκοπό τη χρησιμοποίησή της κατά τη διάρκεια γενικευμένων επεισοδίων. Η συγκεκριμένη αντλία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πολύ περιορισμένη κλίμακα στην Κερατέα, κυρίως για τη ρίψη νερού στο οδόστρωμα, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, ενώ έκανε την εμφάνισή της και στο Σύνταγμα, χωρίς όμως να δοθεί εντολή για χρήση της. Ωστόσο, αξιωματικοί εκτιμούν ότι η πραγματική δοκιμή της αντλίας ενδέχεται να γίνει στη ΔΕΘ, εφόσον φυσικά υπάρξουν έκτροπα, τα οποία δε θα μπορέσει να διαχειριστεί με άλλον τρόπο η Αστυνομία. Ο «Αίαντας», τον οποίο η Ελλάδα προμηθεύτηκε από το Ισραήλ, έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού, ενώ διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες ή και δακρυγόνα. Οπως επισημαίνει αξιωματικός της ΕΛΑΣ, το νερό μπορεί να αναμιχθεί π.χ. με χρωστική ουσία και να κατευθυνθεί εναντίον διαδηλωτών, «μαρκάροντας» ουσιαστικά αυτούς που συμμετέχουν

σε επεισόδια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση του νερού είναι αυξομειούμενη και προκύπτει από ειδικό λογισμικό, το οποίο «τροφοδοτείται» με τις απαραίτητες παραμέτρους, όπως π.χ. η απόσταση στην οποία βρίσκονται οι διαδηλωτές - ταραξίες. Το συγκεκριμένο όχημα θα φτάσει τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές του, οι οποίοι και θα αναλάβουν τη χρήση του σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Από πληροφορίες προκύπτει ότι παλαιότερα η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης είχε στην κατοχή της μία παρόμοια αντλία νερού, η οποία είχε παραχωρηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τελικά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Η αντλία της Πυροσβεστικής είχε χρησιμοποιηθεί μόνο κατά τη διάρκεια ασκήσεων της ΕΛΑΣ, ωστόσο, πιθανότατα λόγω της παλαιότητάς της, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ανάλογες αντλίες ρίψης νερού χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές σε Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και πρόσφατα και σε εκτεταμένα επεισόδια στη Χιλή. Κ. Α.

Σύναξη στο Φανάρι Ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χριστιανικοί πληθυσμοί με την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική βρίσκονται στο επίκεντρο της Σύναξης των Προκαθημένων των πρεσβυγενών πατριαρχείων, που συγκάλεσε στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Είναι μια ωραία ευκαιρία οι αδελφοί Προκαθήμενοι και οι συνοδοί αυτών, μαζί με τους εκπροσώπους του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, να χαράξουν μια κοινή γραμμή και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους πιστούς μας σε αυτά τα μέρη, στα οποία λέγεται ότι ‘’γίνεται’’ μια ‘’αραβική άνοιξη’’, αλλά για τους χριστιανούς μας, οι οποίοι καθημερινώς λιγοστεύουν εκεί, δεν ξέρουμε εάν και κατά πόσο είναι ‘’άνοιξη‘’, ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος πριν από την έναρξη των συζητήσεων. Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται οι πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος και Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο εκπρόσωπος του πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνατίου, επίσκοπος Απαμείας Ισαάκ. Χτες το πρωί, τελέστηκε πατριαρχική θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου, με αφορμή την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, την 1η Σεπτεμβρίου. Η Σύναξη αποτελεί ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, με αφορμή την πρωτοβουλία του κ. Βαρθολομαίου για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.

Ονοµαστήρια µητροπολίτη Ανθιµου Πανηγυρικό εσπερινό στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά θα τελέσει σήμερα, στις 6.30 μ.μ., ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, που γιορτάζει στις 3 Σεπτεμβρίου τα ονομαστήριά του. Αύριο το πρωί, θα τελεστεί όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία με τη συμμετοχή και άλλων μητροπολιτών. Μετά το τέλος της λειτουργίας ο κ. Ανθιμος θα δεχτεί ευχές στο επισκοπείο (Βογατσικού 7) τις ώρες 11.00 - 13.00 μ.μ. Ευχές θα δέχεται και το απόγευμα 18.00 - 21.00 μ.μ.


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

9

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Πρόγραµµα απασχόλησης 120.000 ανέργων ανακοίνωσε ο Χ. Καστανίδης Πρόγραμμα-«μαμούθ» για την απασχόληση την προσεχή τριετία περίπου 120.000 ανέργων σε έργα των δήμων όλης της χώρας με τη μέθοδο της επιστασίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης (φωτογραφία). Το πρόγραμμα, που καταρτίζεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και θα χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, προβλέπει την υλοποίηση μικρών έργων από εργαζομένους, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν έως και 135 ημερομίσθια το χρόνο. Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και πως η επιλογή των απασχο-

λουμένων στο έργο θα γίνεται από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια.

Και επιχειρησιακό πρόγραµµα Ο υπουργός Εσωτερικών παράλληλα με το πρόγραμμα τόνωσης της απασχόλησης εξήγγειλε και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Καλλικράτης», ύψους 152 εκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, την ψηφιακή αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει ώς το 2014, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί αφετηρία για τους δήμους και τις περιφέρειες, προκειμένου να κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Οπως τόνισε ο

κ. Καστανίδης, «το κεντρικό κράτος απέτυχε, μέχρι στιγμής, να προσανατολίσει την οικονομία και τις δημιουργικές δυνάμεις προς ένα σαφές παραγωγικό σχέδιο, κάτι που μπορεί να καταφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της τοπικής περιφερειακής μικροκλίμακας, γνωρίζοντας τα δεδομένα και τις δυνατότητες του τόπου τους». Το επιχειρησιακό πρόγραμμα, που έχει τέσσερις άξονες, αφορά την οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση -βελτίωση της διοικητικής ικανότητας (προϋπολογισμού 44,3 εκατ. ευρώ), την ηλεκτρονική διακυβέρνηση– ψηφιακή αυτοδιοίκηση (65 εκατ. ευρώ), την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (38 εκατ. ευρώ) και την υποστήριξη της εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος (4,5 εκατ. ευρώ).

Νέες απολογίες για το σκάνδαλο της παγίας Την πόρτα του ανακριτή πέρασαν χτες οι Μ. Ζορπίδης και ο πρώην διευθυντής της Ταµειακής Υπηρεσίας του δήµου Θεσσαλονίκης ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στο β’ ειδικό ανακριτή ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ως εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της διαχείρισης της λεγόμενης παγίας προκαταβολής.

Τ

ην πόρτα του γραφείου του ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐµη πέρασαν χτες ο πρώην διευθυντής της Ταµειακής Υπηρεσίας του δήµου Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε µόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ ελεύθερη χωρίς κανένα περιοριστικό όρο αφέθηκε και µία άλλη υπάλληλος στο Τµήµα Διπλογραφικού, η οποία υποστήριξε ότι δεν έχει απολύτως καµία σχέση µε την υπόθεση. «Εφτασα να είµαι κατηγορούµενος για διαδικαστικούς και τυπικούς λόγους όπως µου είπαν. Δεν έχουµε καµία σχέση

«Εφτασα να είμαι κατηγορούμενος για τυπικούς λόγους όπως μου είπαν», δήλωσε ο Μ. Ζορπίδης

οι αντιδήµαρχοι µε τη διαδικασία της παγίας, ούτε τις υπογραφές µας έχουµε βάλει. Εµείς έχουµε δώσει και τη ζωή µας στο δήµο», δήλωσε ο πρώην αντιδήµαρχος Οικονοµικών Θεσσαλονίκης, Μ. Ζορπίδης, αποχωρώντας από το δικαστικό µέγαρο. Τις κατηγορίες αρνήθηκε και ο πρώην διευθυντής της Ταµειακής Υπηρεσίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε διαφωνήσει και εγγράφως ως προς τη διαδικασία -που τηρούνταν κατόπιν εντολών- για την εκταµί-

ευση χρηµάτων κατά τη διαχείριση της λεγόµενης παγίας προκαταβολής. Για την ίδια υπόθεση ήδη έχει απολογηθεί και ο πρώην αντιδήµαρχος Οικονοµικών, Θεόδωρος Αθανάσαρος, για τον οποίο διαφώνησαν ανακριτής και εισαγγελέας για το αν θα επιβληθούν σε βάρος του περιοριστικοί όροι και αναµένεται πλέον η απόφαση του Συµβουλίου Πληµµελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Οι κατηγορούµενοι Για την υπόθεση της

παγίας έχουν κληθεί συνολικά για απολογία ο πρώην δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο στενός του συνεργάτης και πρώην γενικός γραµµατέας του δήµου, Μιχάλης Λεµούσιας, τέσσερις πρώην αντιδήµαρχοι Οικονοµικών καθώς και 16 υπάλληλοι, αντιµετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθµό κακουργήµατος για τη «µαύρη τρύπα» της παγίας προκαταβολής που φέρεται να δηµιουργήθηκε από το 1999 έως και το 2007. Οι κατηγορίες για τις οποίες έχουν κληθεί ν’ απολογηθούν οι φερόµενοι ως εµπλεκόµενοι στην υπόθεση είναι απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, απάτη σε βάρος ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία µε χρήση κατ’ εξακολούθηση (η συγκεκριµένη κατηγορία αφορά τη διαχειρίστρια της παγίας), απλή συνέργεια σε απιστία, αδίκηµα το οποίο θα αντιµετωπίσουν οι υπάλληλοι, καθώς και παράβαση καθήκοντος. Αξίζει να σηµειωθεί ότι και γι’ αυτήν την υπόθεση αποδόθηκαν κατηγορίες µε τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόµου 1608/1950 περί καταχραστών δηµόσιου χρήµατος, οι οποίες προβλέπουν ακόµη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, όπως συνέβη και µε την υπόθε-

ση του ελλείµµατος -«µαµούθ», ύψους 51,4 εκατοµµυρίων ευρώ, για την οποία έχει προφυλακιστεί ο πρώην υπάλληλος της Ταµειακής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Σαξώνης, καθώς και ο πρώην γενικός γραµµατέας του δήµου, Μιχάλης Λεµούσιας. Στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια, περίπου 500 σελίδων,

περιλαµβάνονται εκατοντάδες περιπτώσεις µη νόµιµων δαπανών, καθώς και δαπανών που εκτιµάται ότι δεν έγιναν ποτέ. Σύµφωνα µε το πόρισµα, το έλλειµµα στο δηµοτικό ταµείο υπολογίζεται σε 534.000 ευρώ, ενώ περιγράφεται µε κάθε λεπτοµέρεια πώς δηµιουργήθηκε η «τρύπα».

ΔΗΜOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Η ΔΕΗ / Διεύθυνση Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης ανακοινώνει ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες θα γίνουν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στις παρακάτω περιοχές: την ΚΥΡΙΑΚΗ 28/8 /2011 ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1. Από ώρα 08:00 έως 14:30 στην περιοχή του δήμου ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΤΟ Δ.Δ.ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Δ.Δ.ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ LIDL ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1. Από 08.00΄ έως 14.30΄ στους καταναλωτές του Δήμου ΘΕΡΜΗΣ που βρίσκονται εκατέρωθεν της εθν. Οδού Θεσ/νίκης Πολυγύρου από την έξοδο του Δ.Δ. Ν. Ραιδεστού μέχρι την διασταύρωση προς Περιστερά – Λιβάδι. Συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών που βρίσκονται στο Δ.Δ. ΛΑΚΚΙΑΣ ,οικισμό ΦΙΛΟΘΕΗ καθώς επίσης και οι καταναλωτές: ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ ΨΑΡΡΑΣΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΚΟΝΤΕΛΗΣ, ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΗΣ κ.λ.π. Εάν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα επανέλθει χωρίς προειδοποίηση πριν από την καθορισμένη ώρα. Γι’ αυτόν το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνεχώς ρεύμα. Για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου, γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Τέλος όσοι καταναλωτές έχουν τριφασικούς ηλεκτρικούς κινητήρες θα πρέπει να τους ελέγξουν εάν περιστρέφονται όπως πριν. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Εθνικής Αμύνης 9A , 54621, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 360000, FAX:2310 230704, www.dei.gr.


ΕΛΛΑΔΑ

10

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εδιναν στον ίδιο ασθενή 20 διαφορετικά φάρµακα! Απίστευτη σπατάλη σε βάρος των ταµείων από την υπερσυνταγογράφηση Στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος της σπατάλης από την υπερσυνταγογράφηση και την πολυφαρμακία έχουν έρθει στην επιφάνεια με τη χρήση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το τελευταίο δεκάμηνο.

Τ

α στοιχεία παρουσιάστηκαν στη χτεσινή ηµερίδα για την ηλεκτρονική συνταγογραφηση. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν γιατροί, οι οποίοι συνταγογραφούσαν για τον ίδιο ασθενή περισσότερες από 10 συνταγές ανά µήνα µε 20 διαφορετικά φάρµακα! Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραµµατέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα: ❱ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ότι το 35% των ασφαλισµένων πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση. ❱ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ µε χρόνιες παθήσεις καταναλώνουν πάνω από 15 διαφορετικά φάρµακα το µήνα (η πολυφαρµακία σε ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι αιτία θανάτου). Υπάρχουν ιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν για τον ίδιο ασθενή, µε χρόνια πάθηση, πάνω από 10 συνταγές ανά µήνα, µε 20 διαφορετικά φάρµακα. ❱ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ σε

ασθενείς περισσότερα του ενός διαφορετικά φάρµακα, στην ίδια συνταγή, τα οποία ενδείκνυται για την ίδια πάθηση και ο ασθενής θα έπρεπε να λαµβάνει ένα από τα δύο. ❱ ΥΠΑΡΧΟΥΝ γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δε δικαιολογείται το ύψος της συνολικής δαπάνης (στο φάρµακο ή στις ιατρικές πράξεις) σε σχέση µε τον πληθυσµό τους (σε σύγκριση µε το ύψος της δαπάνης περιοχών µε πολύ µεγαλύτερο πληθυσµό). ❱ ΤΟ 50% της συνολικής δαπάνης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το συγκεντρώνουν περίπου 150 σκευάσµατα (87 εµπορικά φάρµακα), ενώ το 80% της συνολικής δαπάνης το συγκεντρώνουν 555 σκευάσµατα (319 εµπορικά φάρµακα), το 12% του συνόλου των σκευασµάτων αποτελούν αποτελούν το 20% του συνόλου των συνταγών της κοινωνικής ασφάλισης, και παράγονται εξοικονοµήσεις πάνω από 500 εκατοµµύρια ευρώ το χρόνο. Τονίζεται ότι µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου και το σύνολο του ΙΚΑ αναµένεται να εφαρµόσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως εφαρµόζουν ήδη ο ΟΠΑΔ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, 300 κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα.

Μείωση δαπανών Ηδη, οι δαπάνες στο τα-

Αρκετοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καταναλώνουν πάνω από 15 διαφορετικά φάρμακα το μήνα, την ώρα που η πολυφαρμακία σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις είναι αιτία θανάτου

µείο του Δηµοσίου για παρακλινικές εξετάσεις έχουν µειωθεί κατά 40% µε τον ηλεκτρονικό έλεγχό τους, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει µειωθεί από 140 ευρώ

σε 80. Το 2010 η φαρµακευτική δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταµεία έφτασε τα 4,5 δισ., ενώ φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3 δισ. 334 εκατοµµύρια ευρώ.

Την προσεχή Τετάρτη οι εξετάσεις για άδειες οδήγησης Οι θεωρητικές εξετάσεις αδειών οδήγησης, που δεν πραγματοποιήθηκαν στις 31 Αυγούστου 2011, στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω τεχνικού προβλήματος, θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αδειών Οδήγησης Οχημάτων. Το πρόγραμμα των εξετάσεων που ανακοινώθηκε είναι το εξής:

• Η εξέταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 29/8/2011 (στις 11:00 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί στις 7/9/2011 (στις 8:30 π.μ.). • Η εξέταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 29/8/2011 (στις 12 μ.) θα πραγματοποιηθεί στις 7/9/2011 (στις 10 π.μ.). • Η εξέταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 31/8/2011 (στις 8:30 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί στις 7/9/2011 (στις 11 π.μ.).

• Η εξέταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 31/8/2011 (στις 10 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί στις 7/9/2011 (στις 12 μ.). • Η εξέταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 31/8/2011 (στις 11 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί στις 7/9/2011 (στις 13.00). • Η εξέταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 31/8/2011 (στις 12 μ.) θα πραγματοποιηθεί στις 7/9/2011 (στις 14.00).

Αδύνατοι από τα... γονίδια Σε νέες θεραπείες για την ανορεξία και την παχυσαρκία ίσως οδηγήσει η ανακάλυψη Ευρωπαίων επιστημόνων ότι μια μικρή γενετική ανωμαλία στο DNA ευθύνεται για το υπερβολικά χαμηλό βάρος που έχουν ορισμένοι άνθρωποι. Οπως διαπίστωσαν, πρόκειται για το διπλασιασμό ενός τμήματος του 16ου χρωμοσώματος του ανθρώπινου γενετικού κώδικα, φαινόμενο που παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, όσοι άνθρωποι διαθέτουν στο γενετικό τους κώδικα πρόσθετα αντίγραφα συγκεκριμένων γονιδίων είναι πολύ πιο πιθανό να είναι υπερβολικά αδύνατοι. Η είδηση κάνει από χτες το γύρο του κόσμου, καθώς η νέα μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα εντοπίζει, για πρώτη φορά, μια γενετική αιτία για την ισχνότητα και τη λιποσαρκία κάποιων ανθρώπων. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Λοζάνης υπό τον καθηγητή Φιλίπ Φρόγκελ, βρήκαν ότι ένας διπλασιασμός ενός τμήματος του χρωμοσώματος 16, που περιλαμβάνει 28 γονίδια, σχετίζεται με το ότι έχει κάποιος βάρος κάτω του κανονικού. Μια προηγούμενη έρευνα είχε βρει το αντίστροφο: ότι τα άτομα με την απουσία ενός αντιγράφου αυτών των γονιδίων είναι 43 φορές πιο πιθανό να είναι υπερβολικά παχύσαρκοι. Οπως εξήγησε ο κ. Φρόγκελ, η ανακάλυψη δείχνει ότι, αν ένα παιδί δεν τρώει και δεν παχαίνει, αυτό δε σημαίνει πάντα ότι οφείλεται σε λάθος των γονιών, αλλά πιθανότατα να σχετίζεται με τα γονίδιά του, ειδικά αν πρόκειται για αγόρι. Κανονικά, κάθε άνθρωπος έχει ένα αντίγραφο από κάθε χρωμόσωμα, το οποίο παίρνει από κάθε γονιό του. Ωστόσο, μερικές φορές ορισμένα τμήματα ενός χρωμοσώματος μπορεί να αντιγραφούν ή να διαγραφούν, προκαλώντας ανώμαλες «δόσεις» γονιδίων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου σε έναν στους 2.000 ανθρώπους ένα μέρος του χρωμοσώματος 16 διπλασιάζεται μέσω αντιγραφής, με συνέπεια να αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι κανείς πολύ αδύνατος, αναλογικά περισσότερο στους άνδρες (23 φορές πιθανότερο) σε σχέση με τις γυναίκες (πέντε φορές). Αδύνατοι θεωρούνται όσοι εμφανίζουν δείκτη σωματικής μάζας κάτω του 18,5 (ο δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος με το τετράγωνο του ύψους). Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA περισσότερων από 95.000 ανθρώπων και συμπέραναν ότι το 50% των παιδιών με «υπερδοσολογία» γονιδίων του χρωμοσώματος 16 είχαν διαγνωστεί με προβλήματα υποανάπτυξης και με ελλιπές βάρος. Μάλιστα, στο 25% των περιπτώσεων παρατηρείται μικροκεφαλία, δηλαδή το κρανίο και ο εγκέφαλος είναι πολύ μικρά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές.


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Κλείνει για δέκα µήνες η οδός ∆ελφών Αρχίζουν από την Κυριακή οι εργασίες κατασκευής του σταθµού του µετρό «Ανάληψη» ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Μόλις πέντε μέρες πριν από τα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ, κλείνει μεθαύριο, Κυριακή, η οδός Δελφών, σε όλο της το πλάτος, από τη συμβολή της με τη Μάρκου Μπότσαρη μέχρι τη συμβολή της με την Πέτρου Συνδίκα, προκειμένου, με ένα χρόνο καθυστέρηση, να εκτελεστούν εργασίες για την κατασκευή του σταθμού του μετρό «Ανάληψη». Οι Θεσσαλονικείς, κυρίως οι κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα.

Ο

ι εργασίες, οι οποίες είναι δεδοµένο ότι θα προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε ότι θα ολοκληρωθούν σε δέκα µήνες. Η τήρηση του χρονοδιαγράµµατος που έχει ανακοινώσει η «Αττικό Μετρό ΑΕ» θα αποτελέσει για τους πάντες µία ευχάριστη έκπληξη, καθώς η ελληνική πραγµατικότητα είναι διαφορετική. Ετσι, είναι σε όλους γνωστό ότι δεν τηρείται κανένα χρονοδιάγραµµα σε οποιοδήποτε έργο και στην προκειµένη περίπτωση εκφράζονται φόβοι ότι η οδός Δελφών θα παραµείνει κλειστή, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστηµα. Ο συγκεκριµένος σταθµός θεωρείται πολύπαθος, αφού µέχρι να φτάσουµε στο σηµείο να ξεκινούν εργασίες για την κατασκευή του, πέρασε από... σαράντα κύµατα. Ενα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα είναι το ότι στην αρχική µελέτη κατασκευής δεν είχε υπολογιστεί ότι στην περιοχή υπάρχουν... µπαλκόνια πολυκατοικιών. Ετσι, ή θα έπρεπε να κατεδαφιστούν τα µπαλκόνια ή να κλείσει η

οδός Δελφών για τα αυτοκίνητα. Στο τµήµα του δρόµου που θα κλείσει, πρόσβαση θα έχουν µόνον τα οχήµατα εκτάκτων αναγκών και οι πεζοί.

Οι ρυθµίσεις Αρχής γενοµένης από την Κυριακή, 4 Σεπτεµβρίου, και για δέκα µήνες: 1) Διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχηµάτων σε τµήµα της οδού Δελφών, από τη συµβολή της µε την οδό Μ. Μπότσαρη µέχρι την οδό Π. Συνδίκα. 2) Η κυκλοφορία των οχηµάτων θα πραγµατοποιείται µέσω των οδών Μ. Μπότσαρη, Σόλωνος και Π. Συνδίκα. 3) Μετατρέπονται σε αδιέξοδα τα τµήµατα των οδών Αναλήψεως και Χατζηλαζάρου, από την οδό Μυκηνών µέχρι την οδό Δελφών. 4) Μετατρέπεται σε αδιέξοδο το τµήµα της οδού Ψυχάρη, από την οδό Λυσικράτους µέχρι την οδό Δελφών. 5) Η είσοδος του Νοσοκοµείου Αφροδισίων και Δερµατικών Νόσων επί της οδού Δελφών καταργείται προσωρινά και οι ανάγκες του νοσοκοµείου θα εξυπηρετούνται πλέον από τις εισόδους επί των οδών Χαλκιδικής και Ψυχάρη. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του νοσοκοµείου, η οδός Λυσικράτους αµφιδροµείται.

Τα λεωφορεία Εκτός από το κυκλοφοριακό χάος και την ταλαιπωρία των περιοίκων, προβλήµατα αναµένεται να αντιµετωπίσουν και όσοι µετακινούνται µε τις λεωφορειακές γραµµές του ΟΑΣΘ που διέρχονται από την οδό Δελφών. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπως και τα ΙΧ, θα διέρχονται από την οδό Σόλωνος, η οποία παρουσιάζει µία σχεδόν µόνιµη συµφόρηση από τα παράνοµα παρκαρισµένα οχήµατα. Με το δεδοµένο αυτό, η χρονική επιβάρυνση στα δροµολόγια των αστικών λεωφορείων είναι βέβαιη. Οι γραµµές του ΟΑΣΘ

που θα ακολουθούν την παράκαµψη λόγω του κλεισίµατος της οδού Δελφών, είναι: 1) Η γραµµή «3» που εκτελεί το δροµολόγιο «Α.Σ. ΙΚΕΑ - Ν. Σ. Σταθµός», µόνο στη µετάβαση προς το ΙΚΕΑ. 2) Η γραµµή «7» που εκτελεί το δροµολόγιο «Αγιος Ιωάννης - Πανεπιστήµιο». 3) Η γραµµή «33» που εκτελεί το δροµολόγιο «Αγιος Παντελεήµων - Βενιζέλου», µόνο στη µετάβαση προς το κέντρο. 4) Η γραµµή «39», που εκτελεί το δροµολόγιο «Κηφισιά - Δικαστήρια», µόνο στη µετάβαση προς την Κηφισιά.

Για ακόμη μια φορά οι Θεσσαλονικείς και συγκεκριμένα αυτοί που διέρχονται από την περιοχή θα πρέπει να είναι υπομονετικοί, καθώς το κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα προκληθεί θα είναι μεγάλο


ΕΛΛΑΔΑ

12

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖ∆ΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αυξημένο ενδιαφέρον όμως καταγράφεται και για τα δημόσια ΙΕΚ της χώρας, όπου κάθε χρόνο εγγράφονται 5.000 νέοι και νέες για να παρακολουθήσουν μια σύγχρονη ειδικότητα. Τα δίδακτρα φοίτησης στα δημόσια ΙΕΚ είναι 367 ευρώ ανά εξάμηνο

Εναλλακτικούς δρόμους σπουδών που προσφέρουν ταχεία απορρόφηση στην αγορά εργασίας έχουν αρχίσει να αναζητούν 46.000 νέοι και νέες που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ω

στόσο και φέτος χιλιάδες οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν µια µικρή περιουσία για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των παιδιών τους, δεδοµένου ότι η τριετής ή τετραετής φοίτηση στα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ) -τα πρώην κολέγια- στοιχίζει έως 32.000 ευρώ, ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και τα δίδακτρα στα ιδιωτικά ΙΕΚ µε το συνολικό κόστος να ανέρχεται στις 6.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα δηµόσια ΙΕΚ, εκεί το ετήσιο κόστος διαµορφώνεται

- ειδικότητα. Ειδικότερα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρονται πάνω από 60 ειδικότητες, όπως του τεχνικού αερίων καυσίµων, του βοηθού µαγειρικής τέχνης, του κοµµωτή, του διοικητικού και οικονοµικού στελέχους επιχειρήσεων, του τεχνικού δικτύων υπολογιστών κ.ά. Τα δίδακτρα φοίτησης στα δηµόσια ΙΕΚ είναι 367 ευρώ ανά εξάµηνο (διάρκεια φοίτησης τέσσερα εξάµηνα). Για τους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ το ποσό των διδάκτρων ανέρχεται σε 734 ευρώ ανά εξάµηνο, ενώ για τους οικονοµικά αδύναµους υπηκόους εκτός ΕΕ ανέρχεται στα 380 ευρώ.

Στα ιδιωτικά ΙΕΚ Πλήθος πάντως ενδιαφεροµένων εκτιµάται ότι θα οδεύσει και στα ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας, στα οποία καταφεύγουν κάθε χρόνο περίπου 10.000 άτοµα. Οπως εξηγεί το µέλος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ, Σοφο-

Ακριβή υπόθεση η ιδιωτική εκπαίδευση Μια µικρή περιουσία θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες οικογένειες για την εκπαίδευση των παιδιών τους στα 734 ευρώ, ωστόσο σε περίπου 10.000 καταρτιζοµένους που θα καθίσουν φέτος στα θρανία δηµόσιων ή ιδιωτικών ΙΕΚ δίνεται η δυνατότητα ακόµη και της δωρεάν φοίτησης µέσω της χορήγησης του κουπονιού (voucher) αρχικής επαγγελµατικής κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας. Η αρχική απογοήτευση από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής µετατράπηκε σε κυνήγι αναζήτησης µιας θέσης στις µεταλυκειακές δοµές για χιλιάδες παιδιά που έµειναν εκτός πανεπιστηµίων και ΤΕΙ. Οπως αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Κολεγίων, Κωνσταντίνος Καρκανιάς, παρόλο που οι εγγραφές ολοκληρώνονται στα µέσα Οκτωβρίου, ήδη καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος κατά 20%, γεγονός που συνδέεται µε την αδειοδότηση των ΚΕΜΕ από το υπουργείο Παιδείας αλλά και την ενσωµάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων των αποφοίτων τους. «Φέτος υπάρχει µεγαλύτερο ενδιαφέρον από πέρσι. Η οικονοµική κρίση µάς φέρνει νέους σπουδαστές, οι οποίοι, ενώ αρχικά σκέφτονταν να µεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές, βλέποντας ότι είναι φθηνότερο να σπουδάσουν σε ένα κολέγιο που συνεργάζεται µε κάποιο βρετανικό πανεπιστήµιο για παράδειγµα, επιλέγουν τελικά να µείνουν εδώ», δήλωσε ο κ.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος για τα ΚΕΜΕ συνδέεται με την αδειοδότησή τους από το υπουργείο Παιδείας αλλά και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων τους

Καρκανιάς. Για το νέο σπουδαστικό έτος οι ενδιαφερόµενοι καλούνται να επιλέξουν την ειδικότητα που τους ταιριάζει µέσα από ένα πλούσιο πρόγραµµα σπουδών. Ειδικότερα, τα προγράµµατα σπουδών αφορούν στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στις Οικονοµικές Σπουδές, στο Μάρκετινγκ, στη Διαφήµιση, στην Πληροφορική, στην Ψυχολογία κ.ά. Ωστόσο για όσους επιλέξουν συγκεκριµένες ειδικότητες, όπως

του µηχανικού, απαιτείται η παρακολούθηση και στο συνεργαζόµενο µε το ΚΕΜΕ ίδρυµα του εξωτερικού.

Τσουχτερό το κόστος Η λήψη πάντως τόσο κάποιου προπτυχιακού τίτλου όσο και κάποιου µεταπτυχιακού βάζει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισµό. Ειδικότερα η παρακολούθηση προγράµµατος µπάτσελορ (διαρκεί τρία ή τέσσερα

Κουπόνια Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι φέτος περίπου 10.000 καταρτιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τη χορήγηση του κουπονιού (voucher) αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να σπουδάσουν τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Τα κουπόνια αρχικής κατάρτισης θα δίδονται σε δικαιούχους νέους 18 - 25 ετών με βάση οικονομικά - κοινωνικά κριτήρια, ενώ συνολικά την περίοδο 2011-2015 θα διανεμηθούν κουπόνια κατάρτισης σε περίπου 55.000 νέους.

χρόνια) στοιχίζει 6.000 - 8.000 ευρώ το χρόνο, ενώ τα δίδακτρα τόσο στα µονοετή όσο και στα διετή µεταπτυχιακά προγράµµατα διαµορφώνονται σε 9.000 έως 12.000 ευρώ! Ωστόσο, όπως σχολίασε ο κ. Καρκανιάς, πολλά κολέγια χορηγούν υποτροφίες, ενώ γίνονται διευκολύνσεις και στον τρόπο πληρωµής. «Υπάρχει συγκράτηση των τιµών στα δίδακτρα και σε ορισµένες περιπτώσεις µικρές µειώσεις. Παράλληλα πολλά κολέγια έχουν προγράµµατα υποτροφιών για αποφοίτους λυκείου µε υψηλή βαθµολογία ή για άλλες ειδικές κατηγορίες», συµπλήρωσε ο ίδιος.

Στα δηµόσια ΙΕΚ Αυξηµένο ενδιαφέρον όµως καταγράφεται και για τα δηµόσια ΙΕΚ της χώρας, όπου κάθε χρόνο εγγράφονται 5.000 νέοι και νέες για να παρακολουθήσουν µια σύγχρονη ειδικότητα. Η υποβολή των αιτήσεων των υποψήφιων καταρτιζοµένων ξεκίνησε χτες και αναµένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεµβρίου. Για το φθινοπωρινό εξάµηνο προσφέρονται 217 ειδικότητες (οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να αναζητούν πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ideke. edu.gr), ωστόσο σύµφωνα µε το ΙΔΕΚΕ, τον αρµόδιο φορέα για τη λειτουργία των ΙΕΚ, τα νέα τµήµατα και οι ειδικότητες ανά ΙΕΚ θα εγκριθούν και θα λειτουργήσουν µόνον εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 25 εγγραφέντες ανά τµήµα

κλής Ξυνής, κίνητρο για όλο και περισσότερα παιδιά που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήµιο ή ΤΕΙ αποτελούν οι πολύ καλές προοπτικές επαγγελµατικής αποκατάστασης που δίνονται µετά την επιτυχή φοίτηση στα ιδιωτικά ΙΕΚ. «Αυτό που διαπιστώνουµε είναι ότι υπάρχει µεγάλη προσβασιµότητα στην αγορά εργασίας από τους αποφοίτους µας και µάλιστα είναι µεγαλύτερη από αυτή που έχουν οι πτυχιούχοι των δηµόσιων πανεπιστηµίων», ανέφερε ο κ. Ξυνής. Οπως είπε, και φέτος οι υποψήφιοι καταρτιζόµενοι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάµεσα σε πλήθος ειδικοτήτων πάνω σε σύγχρονους τοµείς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα επαγγέλµατα υγείας (νοσηλευτική, τραυµατιολογία, κινησιοθεραπεία), τα παιδαγωγικά, το µάρκετινγκ, οι σπουδές οµορφιάς όπως και οι ειδικότητες του εκπαιδευτή οδηγών και του µηχανολόγου είναι αυτά που προσελκύουν το ενδιαφέρον της πλειονότητας. Σε ό,τι αφορά το κόστος φοίτησης, τα δίδακτρα διαµορφώνονται στις 3.000 ευρώ ετησίως, που σηµαίνει ότι για τα δύο έτη σπουδών οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να καταβάλουν 6.000 ευρώ, προκειµένου να λάβουν τη βεβαίωση επαγγελµατικής κατάρτισης. Οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 4 Οκτωβρίου, ενώ τα µαθήµατα ξεκινούν αµέσως µετά.


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εξαπλώνεται ο... ιός των καταλήψεων Κατέβασαν «ρολά» 40 τµήµατα του ΑΠΘ και του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Εξαπλώνεται, με ταχείς ρυθμούς, το μέτωπο των καταλήψεων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, ενώ στον... αέρα

Χ

τες το πρωί, µέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ καθώς και το Γραφείο Διασύνδεσης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νόµο-πλαίσιο. Σήµερα, στις 11 π.µ., καλούν τους φοιτητές σε συγκέντρωση στο χώρο µπροστά στην Πρυτανεία και σε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Λίγη ώρα αργότερα, στις 12 το µεσηµέρι, φοιτητικοί σύλλογοι του Αριστοτελείου δίνουν ραντεβού στην Πολυτεχνική Σχολή για να διαδηλώσουν σε κεντρικούς δρόµους της πόλης. Συλλαλητήριο πραγµατοποιήθηκε χτες στα Προπύλαια, στην Αθήνα, µε τη συµµετοχή χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Πάνω από 100 καταλήψεις Στο µεταξύ, ο... ιός των καταλήψεων έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 100 σχολές της χώρας. Να σηµειωθεί ότι η ανακοίνωση της ΔΑΠ στο Οικονοµικό του Πανεπιστηµίου Αθηνών, που περιείχε βαρείς χαρακτηρισµούς ακόµη και κατά του αρχηγού της ΝΔ, οδήγησε σε αποµάκρυνση του επικεφαλής της παράταξης. Επιπλέον, σε ψήφισµά της η κεντρική επιτροπή της ΟΝΝΕΔ ανέφερε ότι η µεταρρύθµιση κινείται σε λάθος κατεύθυνση αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν θετικά σηµεία στο νόµο. «Είµαστε έτοιµοι να συγκρουστούµε µε αυτήν τη γενιά, που κατέστρεψε την παιδεία, έφτασε την ανεργία των νέων στο 40%, ξεπούλησε την εθνική κυριαρχία αλλά και να ανατρέψουµε τις συµπεριφορές εκείνων που ισοπέδωσαν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», υπογράµµισε. Χτες στη λίστα των καταλήψεων προστέθηκαν και τα 21 τµήµατα του ΑΤΕΙ Θεσσαλονί-

βρίσκεται η εξεταστική. Χτες κατέβασαν «ρολά» το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και άλλα πέντε τμήματα του ΑΠΘ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατειλημμένων σχολών της πόλης σε 40.

κης, ενώ το συµβούλιο του ιδρύµατος, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε τη µετάθεση της Β’ εξεταστικής περιόδου του ακαδηµαϊκού έτους 2010-11, για την Πέµπτη 8 Σεπτεµβρίου, λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών. Αποφάσεις για αναβολή των προγραµµατισµένων εξετάσεων έχουν λάβει οι Σύγκλητοι στα Πανεπιστήµια Ιωαννίνων, Αθηνών, Αιγαίου και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο µέχρι τις 7, 9, 12 και 5 Σεπτεµβρίου αντίστοιχα, ενώ στο ΑΠΘ οι φοιτητές στράφηκαν προς τις Κοσµητείες ζητώντας διακοπή της εξεταστικής για λίγες µέρες, προκειµένου να διεξαγάγουν τις συνελεύσεις τους.

Νέες συνελεύσεις Στο ΑΠΘ εισήλθαν χτες στο «χορό» των καταλήψεων άλλα 12 τµήµατα, µε αποτέλεσµα να αυξηθεί ο αριθµός τους σε 19.

Πρόκειται για τα Τµήµατα Αρχιτεκτόνων, Φυσικής, Χηµείας, Χηµικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, ΗΜΜΥ (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ), Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Ψυχολογίας, Βιολογίας, Μαθηµατικών, Γεωλογίας, Πληροφορικής, Νοµικής, Πολιτικών Επιστηµών, Οδοντιατρικής και Κτηνιατρικής. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι υπό κατάληψη ετέθη και η Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σήµερα συνεδριάζουν εκτάκτως στο Λαύριο οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, τη στιγµή που η πανεπιστηµιακή κοινότητα εµφανίζεται διχασµένη. Χτες καθηγητές που ανήκουν στην παράταξη «Κίνηση Πανεπιστηµιακής Αναβάθµισης» (ΚΙΠΑΝ) εξέδωσαν λεπτοµερή ανακοίνωση, στην οποία επισήµαναν ότι είναι ανάγκη να στηρίξουν όλοι οι καθηγητές τα «ανοιχτά πανεπιστήµια».

Μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κατέλαβαν χτες το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ

επιστολή

∆ιευκρινίσεις για το σχεδιασµό του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλονίκη Αξιότιμε κύριε Διευθυντά, Διαβάζοντας το παραπολιτικό σχόλιο του συντάκτη σας Γ.Μ. για τη σύσκεψη των φορέων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έχω να σας καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις : 1) Το βασικό θέμα συζήτησης της σύσκεψης είναι η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, η καταγραφή και ο προγραμματισμός ένταξης ώριμων μελετών και ο καθορισμός προτεραιοτήτων για έργα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και είναι έργα ουσίας για το νομό μας. 2) Η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί για εμάς σε καμία περίπτωση υπόθεση

χαβαλέ και δεν μπορεί στη δύσκολη σημερινή συγκυρία να αντιμετωπίζεται υπό τέτοια οπτική από κανένα σοβαρό συμπολίτη μας. Και αυτό γιατί θα περιλαμβάνει, ύστερα από συνεννόηση με όλους τους φορείς, τα κύρια έργα υποδομής και τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε για το νομό μας. 3) Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσκληση και προς τους επικεφαλής των μητροπόλεων του νομού Θεσσαλονίκης αφορά στην ένταξη από μέρους τους έργων κοινωνικής πρόνοιας και μέριμνας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τα οποία έχουν προγραμματίσει και η υλοποίησή τους θα ανακουφίσει συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη από υλική

και ηθική στήριξη στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Οπως, για παράδειγμα, η κατασκευή του Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων, που κατασκευάζεται από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η διάσταση αυτή, η οποία προφανώς διέλαθε της προσοχής του συντάκτη σας που έσπευσε να θεωρήσει την πρόσκλησή τους ως υπόθεση που στερείται ουσίας, και αναγνωρίζοντας την κοινωνική ευαισθησία που έχετε ως ενημερωτικό συγκρότημα είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε πως η πρόσκλησή τους έχει ουσιαστικό αντίκρισμα. Με εκτίμηση, Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας

Σχόλιο του συντάκτη: Ο αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ως εκ της θέσεώς του (οφείλει να) ασχολείται με τα θέματα της περιοχής καθημερινά. Και να απέχει από το γνωστό «παιχνίδι» του Σεπτεμβρίου, που λειτουργεί ως άλλοθι για την κεντρική εξουσία ως προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έχει –ποτέ δεν είχε- ουσία. Οταν, όμως, επιλέγει να συγκαλέσει την κορυφαία σύσκεψη για το ΕΣΠΑ δύο ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, τότε είναι εμφανές ότι απλώς επιζητά να «παίξει» στη θεσσαλονικοκεντρική επικαιρότητα των ημερών. Οσο για την πρόσκληση στους ιεράρχες του νομού να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, απλώς ο κ. Τζιτζικώστας πρωτοπορεί.


Προσφορές

που σου φτιάχνουν τη µέρα!

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Αναζωογονηθείτε & χαλαρώστε σε ένα ζεστό & φιλικό περιβάλλον, επιλέγοντας ανάμεσα σε μία θεραπεία προσώπου διάρκειας 60 λεπτών, για αναζωογόνηση & λάμψη με peeling, μάσκα & μασάζ προσώπου με βιταμίνη C & εκχύλισμα βερίκοκου ή μία συσφικτική θεραπεία προσώπου 60 λεπτών για φρεσκάδα & τόνωση με peeling, μάσκα & μασάζ προσώπου με χαβιάρι, από το ινστιτούτο αισθητικής «facelook» στην K. Τούμπα. Ζήστε μία ανεπανάληπτη εμπειρία, απολαμβάνοντας τα οφέλη των θεραπειών στο δέρμα σας!

20€ Εκπτωση 66%

Από 60€ μόνο

Μπες στο dealmyday.gr και... αγόρασέ το!

Οικογενειακή υπόθεση!

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

αποκλειστικά για εσάς µαζί µε τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».


ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Απεξάρτηση και σε άλλα 4 νοσοκοµεία Το πρόγραµµα µε υποκατάστατα ξεκίνησε χτες, µειώνοντας τη «λίστα της ντροπής» στη Θεσσαλονίκη σε δυο µήνες οι µονάδες θα έχουν υποδεχτεί το µεγαλύτερο αριθµό των χρηστών που περιµένουν στη λίστα. Ο ίδιος κάλεσε τους χρήστες που θέλουν να ενταχθούν σε πρόγραµµα υποκατάστασης να µην απευθύνονται στα νοσοκοµεία αλλά στον ΟΚΑΝΑ (Λαγκαδά 196, τηλ 2310/601101), καθώς η σειρά προτεραιότητας δίνεται µέσω της λίστας του ΟΚΑΝΑ. Για όποιον ζητήσει σήµερα να ενταχθεί στη λίστα, εκτιµάται από τους επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ ότι θα χρειαστεί να περάσουν δυο µήνες για να ξεκινήσει τη θεραπεία. «Επιστρέφουµε το δικαίωµα θεραπείας σε ανθρώπους που βλέπαµε ως εγκληµατίες και σπάµε την εµπορία ναρκωτικών», είπε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, διευκρινίζοντας ότι το µηνιαίο κόστος της θεραπείας ανά χρήστη είναι 400 ευρώ, ενώ το κόστος «συντήρησής του» στις πιάτσες 100 ευρώ την ηµέρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Ξεμπλόκαρε από χτες η «λίστα της ντροπής» για την ένταξη των εξαρτημένων από ναρκωτικά σε προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων ουσιών του ΟΚΑΝΑ. Οι χρήστες μπορούν πλέον να ελπίζουν ότι θα μπουν σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα με υποκατάστατα μέσα σε ένα δίμηνο αντί να περιμένουν επί χρόνια, κινδυνεύοντας και να πεθάνουν. Από χτες λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη υπηρεσίες για τη χορήγηση υποκατάστατων στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, «Αγιος Παύλος», Ειδικών Παθήσεων και «Παπαγεωργίου», όπως ανακοίνωσε χτες στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Α

πό τη Δευτέρα θα προστεθεί το νοσοκοµείο ‘‘Αγιος Δηµήτριος’’ και µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου τα Θεαγένειο, ‘‘Γ. Γεννηµατάς’’ και 424 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο. Στόχος είναι να µειωθεί η λίστα αναµονής σε 1-3 µήνες. Ολα έγιναν χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ και χωρίς να χρειαστεί να γίνει ούτε µια πρόσληψη. Είναι σαν να έγινε θαύµα», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιµοσίδης, προσθέτοντας ότι µέσα στο Σεπτέµβριο θα µπουν στο πρόγραµµα και άλλα νοσοκοµεία της Βόρειας Ελλάδας και στις 16 Σεπτεµβρίου ξεκινά η εφαρµογή του στην Αθήνα. Οπως είπε συγκινηµένος, κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο Ιπποκράτειο, ζήτησε συγγνώµη από έναν χρήστη ο οποίος περίµενε για αρκετό καιρό να ξεκινήσει τη θεραπεία υποκατάστασης, για να εισπράξει την απάντηση: «Τόσα χρόνια περίµενα στη λίστα, υφυπουργέ, µπορώ να συνεχίσω να περιµένω όσο χρειαστεί για να απεξαρτηθώ».

Υποκατάστατα από δήµο και εκκλησία

Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, επισκέφτηκε χτες το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος χορήγησης υποκατάστατων ουσιών

Η κόντρα µε την Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Μειώνεται η αναµονή Με τα νέα προγράµµατα που προστέθηκαν από χτες στα νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης (ήδη λειτουργούν µονάδες χορήγησης µεθαδόνης και βουπρενορφίνης στο ΑΧΕΠΑ, στο «Γ. Παπανικολάου», στο Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο και στις εγκαταστάσεις στο λιµάνι καθώς και στο κτίριο της Ευζώνων), οι επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ εκτιµούν ότι θα εξαλειφθούν άµεσα οι λίστες. «Σύντοµα µε τις υπάρχουσες µονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και τις οκτώ που θα προστεθούν συνολικά θα φτάσουµε στις δεκατρείς στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθµός αυτός θα καλύψει τη λίστα και θα υπάρχουν θέσεις και για το µέλλον. Σύντοµα θα είµαστε σε θέση να µην έχουµε λίστα. Το 50% της λίστας της Θεσσαλονίκης το έχουµε καλύψει και εκτιµώ

Την προσπάθεια για την παροχή βοήθειας σε εξαρτηµένους µέσω των προγραµµάτων υποκατάστασης στηρίζει και ο δήµος Θεσσαλονίκης. Ο δήµαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ανακοίνωσε χτες ότι σύντοµα η δηµοτική αρχή θα αναλάβει την πρωτοβουλία να λειτουργήσει το πρώτο δηµοτικό ιατρείο για τη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών, µε τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας. Σύµφωνα µε τον κ. Λοβέρδο, πρόταση για τη λειτουργία αντίστοιχου ιατρείου θα καταθέσει και η Εκκλησία της Ελλάδος, την οποία, όπως είπε, θα κάνει άµεσα δεκτή. Στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι η µετεγκατάσταση του προγράµµατος της Ευζώνων λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου όπου φιλοξενείται και θα εξεταστεί το ενδεχόµενο επισκευής του για τη στέγαση των υπηρεσιών των ΥΠΕ (υγειονοµικές περιφέρειες).

Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου από αριστερά ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Χρ. Ζηλίδης, ο υφυπουργός, Μιχ. Τιμοσίδης, ο υπουργός, Α. Λοβέρδος, ο δήμαρχος, Γ. Μπουτάρης, και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη

ότι το άλλο 50% θα καλυφθεί µέσα σε δύο εβδοµάδες», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Κώστας Γαζγαλίδης. Το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ πάντως αντιµετωπίζει πρόβληµα στον εντοπισµό των χρηστών οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν εγγραφεί στη λίστα του Οργανισµού στη Θεσσαλονίκη (σήµερα αριθµεί περίπου 1.000 άτοµα, σύµφωνα µε το υπουργείο) περιµένοντας να ανοίξει και γι’ αυτούς µια θέση για να απεξαρτηθούν. Οπως είπε ο

κ. Γαζγαλίδης, από την τηλεφωνική αναζήτηση 500 χρηστών από τη λίστα της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν οι 230 και χτες προσήλθαν στις µονάδες 60 άτοµα, ενώ άλλα τόσα θα ενταχθούν στο πρόγραµµα την ερχόµενη Δευτέρα. Ορισµένοι υποψήφιοι προς ένταξη βρίσκονται πλέον στη φυλακή, για άλλους δεν ισχύουν τα στοιχεία επικοινωνίας, ενώ κάποιοι πέθαναν (το 4% κατ’ εκτίµηση του ΟΚΑΝΑ). Ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ εκτίµησε ότι

Ο υπουργός Υγείας χαµήλωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης µε την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών και πρώην υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, µε αφορµή την εξαγγελία του πως οι πανεπιστηµιακοί γιατροί θα µπορούν να διατηρούν εκτός ΕΣΥ ιδιωτικά ιατρεία. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι σέβεται και εκτιµά την κ. Ξενογιαννακοπούλου, ωστόσο «αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν διαφωνούµε... Αλλωστε δηµοκρατία έχουµε». Οσοι πανεπιστηµιακοί, όπως διευκρίνισε, θέλουν µπορούν να εργάζονται και εκτός των νοσοκοµείων, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν διαφορετική φορολογική αντιµετώπιση, κάτι που θα διατυπωθεί µε προσθήκη ειδικής διάταξης, σε συνεννόηση µε το υπουργείο Οικονοµικών, και θα συµπεριληφθεί στο σχέδιο νόµου που θα κατατεθεί την ερχόµενη εβδοµάδα.


ΕΛΛΑΔΑ

16

Παρασ 2 Σεπτεμβρ

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εως 300 ευρώ το χ

Αλαλούμ με τις αποδείξεις και ανατιμήσε ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Εμπορική κίνηση στις θερινές εκπτώσεις -30% έως -40%

Καστοριά

-25% έως -40%

Θεσσαλονίκη

-30%

Φλώρινα

-50% έως -60%

Σέρρες

-25%

Κοζάνη

-35%

Ν. Μαρμαράς -10% έως -20% Χαλκιδικής

Κατερίνη

-30%

Μουδανιά

Αθήνα

Καβάλα Βέροια Ξάνθη Πηγή: ΕΣΕΕ

-20% έως -30%

-10% έως -20% -10% έως -20%

Κιλκίς

0% έως -10%

Γρεβενά

-50% και άνω

-30% έως -40%

Πολύγυρος

ίδια επίπεδα

Σεπτέμβριος προσφορών στην αγορά Με δεκαήμερα προσφορών συνεχίζουν τις άτυπες εκπτώσεις οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις από την αρχή του Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη των επίσημων θερινών εκπτώσεων. Οι μειώσεις τιμών για τα θερινά είδη, καθώς και τα χειμερινά προηγούμενων σεζόν, κυμαίνονται από 20% έως και 70%. Η πτώση του τζίρου, που κυμάνθηκε από 20% έως 60% σε όλη τη χώρα την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, υποχρεώνει πολλούς εμπόρους να συνεχίσουν τις μειωμένες τιμές, ώστε να ρευστοποιήσουν μέρος των αποθεμάτων τους. Η έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δείχνει ότι φέτος η μείωση του τζίρου κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων έφτασε κατά μέσο όρο το 25% και ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, καθώς πέρσι κυμάνθηκε στο 15% και το 2009 στο 20%. Συνολικά, φέτος όλοι οι κλάδοι κατέγραψαν μείωση, με τα έπιπλα και τον οικιακό εξοπλισμό να κινούνται στο -14% και την ένδυση και υπόδηση στο -10%. Στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας που πλήττονται περισσότερο και από την ανεργία καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης του τζίρου, με τη Φλώρινα να φτάνει το -60%, τα Γρεβενά -50%, την Καστοριά -40% και την Κοζάνη -35%. Αντίθετα, οι τουριστικές περιοχές εμφανίζουν τη μικρότερη μείωση του τζίρου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα όλα τα νησιά αλλά και τον Πολύγυρο, το Ν. Μαρμαρά και την Καβάλα. Β. Π.

Αλαλούμ σε εστιατόρια, ψησταριές, σουβλατζίδικα, καφέ, μπουγατσατζίδικα, ντελίβερι και άλλα καταστήματα προκάλεσε η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα είδη εστίασης στο 23%, που ισχύει από χτες. Σχεδόν στο σύνολο των επιχειρήσεων ο ΦΠΑ ανέβηκε στο 23%, με εξαίρεση ορισμένα μικρά καταστήματα (κυλικεία, καφέ, σουβλατζίδικα κ.ά.) στα οποία οι ιδιοκτήτες τους ισχυρίζονται ότι η σχετική ρύθμιση στην ταμειακή τους μηχανή θα γίνει μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες.

Ο

νέος αυξημένος ΦΠΑ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έφερε αυξήσεις στις τιμές από 5% έως και 15%, όμως σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως σε καφέ - κυλικεία, οι τιμές διατηρήθηκαν προς το παρόν στα ίδια επίπεδα. Το κόστος από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ για μια μέση ελληνική οικογένεια εκτιμάται στα 250 - 300 ευρώ ετησίως. Πάντως, αρκετοί εκτιμούν ότι θα φέρει αύξηση της φοροδιαφυγής, ενώ πολλές επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στα τεφτέρια περιορίζοντας την έκδοση αποδείξεων. Το αλαλούμ, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση επαγγελματιών και καταναλωτών. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θεωρούν ότι ο τζίρος τους, που έχει μειωθεί από 30% έως 50% την τελευταία διετία, θα συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ και οι πελάτες δε γνωρίζουν πλέον ποιο προϊόν υπάγεται σε ποια κατηγορία ΦΠΑ και αδυνατούν να συγκρίνουν τιμές, αφού οι φόροι μεταβάλλονται διαρκώς. Η Ομοσπονδία των Εστιατόρων αποφάσισε να προχωρήσει σε «στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και κινητοποιήσεις», μια ενέργεια που δε φαίνεται να ασπάζονται οι περισσότεροι επαγγελματίες.

«Αλλάξαμε τις μηχανές, όχι τις τιμές» Στα περισσότερα καφέ, αναψυκτήρια και κυλικεία, η μεταβολή του συντελεστή δεν έφερε μεταβολές στις τιμές. «Από τις αρχές του καλοκαιριού είχαμε μειώσει την τιμή του καφέ σε 3 ευρώ και δεν την αλλάξαμε ούτε και τώρα. Ελπίζουμε σύντομα να αλλάξει ο ΦΠΑ και να επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα», σημείωσε ο Στέργιος Αρίδας, υπεύθυνος καφέ στο κέντρο

της Θεσσαλονίκης. «Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει γενική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουμε τους τρόπους διαμαρτυρίας μας. Εμείς αλλάξαμε το ΦΠΑ στο 23%, όμως δεν ανεβάσαμε τις τιμές. Το πρόβλημα παρατηρείται στο φαγητό και λιγότερο στον καφέ. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η κίνηση έχει μειωθεί, δημιουργείται ζήτημα σε όλες τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Νίκος Μακρινάκης, ιδιοκτήτης καφέ - εστιατορίου.

Ανατιμήσεις 5% - 15% Σχεδόν στο σύνολο των εστιατορίων, των αλυσίδων έτοιμου φαγητού, των ντελίβερι και των ψητοπωλείων, η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% προκάλεσε αύξηση των τιμών, που ποικίλλει ανά είδος, από 5% έως και 15%. «Η αύξηση στην τιμή βγαίνει περίπου στο 10%. Δεν μπορούσαμε να απορροφήσουμε και αυτήν την αύξηση, την τρίτη κατά σειρά, ενώ ανεβαίνουν τα υλικά που χρησιμοποιούμε, τα άλλα λειτουργικά έξοδα και μειώνεται η κίνηση και ο τζίρος. Οι τιμές ανέβηκαν περίπου 5% - 10% και ελπίζουμε οι πελάτες μας να μη μας γυρίσουν την πλάτη», δήλωσε ο Νίκος Παπαδόπουλος, εργαζόμενος σε ψητοπωλείο. Η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ αφορά όλα τα είδη εστίασης και εξαιρούνται μόνο τα γλυκά που δεν καταναλώνονται στο χώρο του καταστήματος, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, καθώς και τα τυποποιημένα τρόφιμα.

Στα είδη πολυτελείας από χτες και το σουβλάκι με ΦΠΑ 23%

Επιστρέφουν τα τεφτέρια Πολλοί επαγγελματίες εκτιμούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά η έκδοση αποδείξεων, κυρίως από καφέ και κυλικεία, ενώ θα επιστρέψουν και τα παζάρια για το λογαριασμό, σε ορισμένες ταβέρνες και εστιατόρια. «Αν έρθουν κάποιοι γνωστοί ή φίλοι και μου πουν για ένα λογαριασμό που βγαίνει 150 ευρώ να πληρώσουν 120 ευρώ χωρίς απόδειξη, τι να κάνω...», αναρωτιέται ιδιοκτήτης ταβέρνας. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, επανεμφανίστηκαν τα γνωστά τεφτέρια, στα οποία εκτός από την παραγγελία του φαγητού, οι σερβιτόροι έγραφαν και το λογαριασμό χωρίς να εκδίδουν απόδειξη, η οποία παραδίδεται στους πελάτες μόνον εφόσον την απαιτήσουν.

«Πονοκέφαλος» στα ξενοδοχεία Επιπτώσεις και στον τουρισμό εκτιμάται ότι θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης. «Το αίτημά

Τυροπιτάκια και αναψυκτικά κοστίζουν πλέον ακριβότερα


ΕΛΛΑΔΑ

σκευή ρίου 2011

25

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

χρόνο η λυπητερή από το ΦΠΑ 23%

εις στο φαγητό 5% - 15%, στα ίδια επίπεδα ο καφές με το νέο φόρο στα είδη εστίασης Μείωση της κίνησης φοβούνται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων λόγω της αύξησης του ΦΠΑ

μας είναι ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στον τουρισμό στο 6,5%. Αυτήν τη στιγμή, ενώ ακόμη έχουμε περίπου 1,5 μήνα σεζόν, μας αύξησαν το ΦΠΑ με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται από 5% έως 30% το κόστος του πακέτου (με πρωινό, ημιδιατροφή και all inclusive), όμως εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις τιμές για τα πακέτα που έχουν κλείσει ήδη από το 2010. Συνολικά, η επιβάρυνση για εμάς ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 2% και αναγκαστικά θα την απορροφήσουμε για το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν», επισήμανε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Τιμές (σε ευρώ) πριν και μετά την αύξηση του ΦΠΑ Πριν (13%)

Μετά (23%)

Καφές

2-4

2-4,5

Αναψυκτικό

1-1,5

1,10-1,60

Σοκολάτα ρόφημα

4

4,5

Σάντουιτς με γύρο

2,40

2,60

Σάντουιτς με κοτόπουλο

3,50

3,80

Τηγανητές πατάτες

2,05

2,23

Χωριάτικη σαλάτα

4,80

5,30

Μερίδα μπιφτέκι

5,60

6,30

Σουβλάκι τεμ.

1

1,10

Τυρόπιτα

1,5

1,60

Ετήσια επιβάρυνση

Σχεδόν 4 ευρώ κοστίζει πλέον ένα γρήγορο γεύμα με δύο σουβλάκια και πατάτες

Με το ΦΠΑ στο 23% λειτουργούν από χτες σχεδόν όλοι οι χώροι εστίασης

Για ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και το οικογενειακό καλάθι που παρουσιάζει κάθε μήνα το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ ανέρχεται σε 250 300 ευρώ το χρόνο. Συγκεκριμένα, για καφέ και εστιατόρια μια τετραμελής οικογένεια δαπανά κατά μέσο όρο 239 ευρώ το μήνα. Η δαπάνη αυτή, εφόσον δε μεταβληθούν οι καταναλωτικές συνήθειες, θα φτάσει πλέον τα 263 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, σε ετήσια βάση θα απαιτηθούν περίπου 250 - 300 ευρώ επιπλέον. Φυσιολογικά οι περισσότεροι θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τις εξόδους για φαγητό, ενώ θα προετοιμάζουν τον καφέ από το σπίτι. «Τον τελευταίο χρόνο οι πιο πολλοί είτε προετοιμάζουν τον καφέ και ένα

σάντουιτς από το σπίτι ή έχουν βάλει καφετιέρα στο χώρο εργασίας. Αυτή η πρακτική μάλλον θα επεκταθεί», δήλωσε η Ελένη Μαυρίδου, ιδιωτική υπάλληλος. «Σε κάθε αύξηση του ΦΠΑ συνήθως έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση στην τελική τιμή για τον καταναλωτή, καθώς γίνονται οι γνωστές στρογγυλοποιήσεις. Ακόμη και πριν από την αύξηση του ΦΠΑ είχαμε καταγγελίες ότι χρέωναν σε ορισμένες περιπτώσεις πιο ακριβά, επικαλούμενοι τον υψηλό φόρο. Πάντως, για να μην επικρατεί αυτό το αλαλούμ, η καλύτερη λύση θα ήταν ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες», τόνισε η Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Το υπουργείο Οικονομικών Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως «οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος. Οποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο «λάθος». Οι πολίτες είναι αυτοί που αναβιώνοντας το κίνημα των αποδείξεων μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές».


ΕΛΛΑΔΑ

26

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Τους έπιασαν µε αναβολικά

(Εκδοση: 217η, Κλήρωση: 6η) Στη χτεσινή τελευταία κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 20ή, τυχερή χιλιάδα ήταν η 157. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι:

Κατασχέθηκαν 145 συσκευασίες που κατείχαν τρία άτοµα στην περιοχή του Ευόσµου Μεγάλη ποσότητα αναβολικών εντόπισαν αστυνομικοί στην κατοχή τριών ατόμων, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχαν προμηθευτεί από το Ιντερνετ, χτες τα ξημερώματα στην περιοχή του Ευόσμου.

Σ

ε βάρος των τριών νεαρών, ενός 27χρονου Ελληνα, ενός 28χρονου οµογενή από την Αρµενία και ενός 29χρονου Γεωργιανού, σχηµατίστηκε από τις αρχές δικογραφία για παράβαση της νοµοθεσίας, που αφορά «ρυθµίσεις θεµάτων ελέγχου ντόπινγκ». Ωστόσο, όπως επισηµαίνουν νοµικοί κύκλοι, τα συγκεκριµένα

Δείγματα από τα αναβολικά θα σταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση

αναβολικά θεωρούνται παράνοµα µόνο εάν χρησιµοποιηθούν σε αγώνες. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι τρεις νεαροί φέρεται να ανέφεραν στους αστυνοµικούς ότι ήθελαν τα αναβο-

λικά για προσωπική τους χρήση. Οι αστυνοµικοί ζήτησαν πληροφορίες για τις συγκεκριµένες ουσίες από φαρµακοποιούς, ενώ δείγµατα θα σταλούν στο Χηµείο του Κράτους για

εργαστηριακή ανάλυση. Σύµφωνα µε τις αστυνοµικές αρχές, οι τρεις νεαροί επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο και κινούνταν στην περιοχή του Ευόσµου, όταν άντρες της οµάδας

ΔΙΑΣ τους σταµάτησαν για έλεγχο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν στην καµπίνα των επιβατών, αλλά και στο χώρο αποσκευών του οχήµατος δύο χάρτινα κουτιά, τα οποία περιείχαν 145 συσκευασίες αναβολικών φαρµάκων σε µικρά κουτιά, σακουλάκια και φιαλίδια µε ενέσιµο υλικό. Αξιωµατικοί ανέφεραν πως τα τρία άτοµα που είχαν στην κατοχή τους τα αναβολικά παραδέχτηκαν πως τα είχαν παραγγείλει από το Ιντερνετ, όπου οι τιµές των ουσιών αυτών είναι σχετικά χαµηλές. Μάλιστα, αξιωµατικοί της Ασφάλειας ανέφεραν ότι οι νεαροί παρέλαβαν τα αναβολικά µέσω κούριερ, ενώ εικάζουν πως πιθανότερη χώρα προέλευσής τους είναι η Βουλγαρία.

Σύλληψη 32χρονης µε 28 κιλά ηρωίνης και 22 κάνναβης Η «σκιά» μιας 32χρονης γυναίκας είχαν γίνει για περισσότερους από δύο μήνες οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ναρκωτικών ανατολικής Θεσσαλονίκης, κατορθώνοντας τελικά να βρουν διαμέρισμα - καβάντζα με σχεδόν 50 κιλά ηρωίνης και ινδικής κάνναβης. Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, οι αστυνομικοί είχαν από καιρό πληροφορίες για τη δράση της συγκεκρι-

μένης κοπέλας, η οποία άλλωστε έχει ξανασυλληφθεί για υπόθεση ναρκωτικών, ωστόσο δεν περίμεναν ότι θα έβρισκαν τόσο μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στο διαμέρισμά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί συνέλαβαν την 32χρονη το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Τριανδρίας όπου βρισκόταν και το διαμέρισμα. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν

9 δέματα ηρωίνης συνολικού βάρους 27 κιλών και 624 γραμμαρίων, 23 δέματα κάνναβης συνολικού βάρους 21 κιλών και 811 γραμμαρίων, δύο κινητά τηλέφωνα και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας. Αξιωματικοί εκτιμούν ότι τα ναρκωτικά έφτασαν πρόσφατα στην Ελλάδα από γειτονική χώρα και μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο σπίτι μέχρι να διακινηθούν στις πιάτσες των τοξικομανών.

TZOKEΡ TΖΑΚ ΠΟΤ σημειώθηκε στην πρώτη κατηγορία 5+1 του Τζόκερ. Στη δεύτερη κατηγορία 5 βρέθηκε ένας νικητής που κερδίζει 509.450,77 ευρώ. Στην κατηγορία 4+1 βρέθηκαν 22 νικητές που κερδίζουν από 2.500 ευρώ, στην 4 424 (50,00), στην 3+1 1.011 (50,00), στην κατηγορία 3 20.238 (2,00), στην 2+1 13.540 (2,00) και στην κατηγορία 1+1 70.927 (1,50). Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι: 15, 17, 37, 39, 42 και Τζόκερ το 5.

Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες σε σήραγγα Σε σήραγγα της Εγνατίας οδού, στο ύψος της Βέροιας, τυλίχτηκε στις φλόγες ένα τουριστικό λεωφορείο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί τραυματισμός επιβάτη ή του οδηγού.Το περιστατικό σημειώθηκε χτες το πρωί, όταν σ’ ένα λεωφορείο με 41 επιβάτες εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ βρισκόταν στην πρώτη σήραγγα της Εγνατίας οδού με κατεύθυνση από Βέροια προς Κοζάνη. Σύμφωνα με την Τροχαία, οι επιβάτες, που προέρχονταν από Καβάλα και προορισμός τους ήταν η Ηγουμενίτσα, εγκατέλειψαν εγκαίρως το λεωφορείο χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός, ενώ

δεν υπήρξε πρόβλημα ούτε με τους διερχόμενους οδηγούς. Στο σημείο έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έσβησε τη φωτιά, και κλιμάκιο της Τροχαίας που διέκοψε τη ροή των οχημάτων στη συγκεκριμένη σήραγγα, ωστόσο μόλις το λεωφορείο απομακρύνθηκε από το σημείο η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. Το διάστημα αυτό η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν μέσω της εθνικής οδού Βέροιας - Κοζάνης, μέσω της Καστανιάς. Προανάκριση ενεργείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας.

ΠΡΟΤΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ σημειώθηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία του ΠΡΟΤΟ. Στην τρίτη κατηγορία βρέθηκαν 21 νικητές που κερδίζουν από 2.500 ευρώ, στην τέταρτη 77 (250,00), στην πέμπτη 1.060 (25,00) και στην έκτη 9.163 (2,00). Ο εφταψήφιος κληρωθείς αριθμός: 8655983.

Αριθμός 157441

Κέρδος 2.550.150

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν: 157174 157402 157406 157428 157463 Από 500 ευρώ κερδίζουν: 157002 157004 157029 157032 157036 157041 157060 157072 157075 157083 157091 157119 157134 157136 157187 157197 157198 157211 157220 157226 157228 157231 157256 157267 157275 157276 157308 157336 157340 157344 157352 157357 157375 157378 157385 157403 157408 157433 157449 157456 157469 157471 157481 157497 157522 157526 157540 157558 157563 157566 157573 157584 157585 157590 157594 157595 157602 157608 157612 157615 157631 157644 157660 157661 157668 157690 157691 157696 157705 157711 157715 157716 157746 157757 157760 157773 157793 157842 157843 157845 157872 157873 157881 157882 157893 157929 157932 157942 157947 157949 157962 157976 157980 157995 Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί 157000 έως 157999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Επίσης, όλα τα γραμμάτια που δεν κληρώθηκαν και έχουν λήγοντα μονό αριθμό (1, 3, 5, 7 ή 9) κερδίζουν την ανανέωση της α΄ κλήρωσης της 218ης έκδοσης.

SUPER 3/EX TRA 5 ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 10.00 696 11.00 020 12.00 995 13.00 724 14.00 399 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 16.00 865 17.00 698 18.00 983 ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 20.00 528 21.00 529 EXTRA5 (1η κλήρωση): 12, 18, 24, 27, 31 (2η κλήρωση): 14, 17, 19, 22, 24

Η SPECIAL ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Αποκτήστε τα ανθεκτικά αδιάβροχα κιάλια 10Χ50 QB Skywatcher κλασικού σχεδιασμού, με πολυεπιστρωμένα πρίσματα ΒΑΚ-4 με διάμετρο φακού: 50mm, από το «ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ». Παρατηρήστε με άλλο μάτι… τη φύση και τον έναστρο ουρανό.

Προσφορές που σου φτιάχνουν τη µέρα!

Από 98€ μόνο

63€ Εκπτωση 35,7%

Μπες στο dealmyday.gr και... αγόρασέ το!


27

ΔΙΕΘΝΗ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

«Κάψτε τη Λιβύη»

Συνελήφθησαν για εκβιασµό του Μπερλουσκόνι

Ο Καντάφι κάλεσε τους υποστηρικτές του να πολεµήσουν σε όλη τη χώρα ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Ετοιμος να μετατρέψει τη Λιβύη σε Κόλαση εμφανίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι στην επέτειο της επανάστασης που τον έφερε στην εξουσία το 1969, ενώ στο Παρίσι δεκάδες ηγέτες και υπουργοί συζητούσαν για τη μετάβαση της χώρας σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.

Οι δυνάμεις του NTC περιμένουν στο δρόμο που οδηγεί από τη Μισράτα στη Σύρτη

Μ

ε µήνυµά του, που µεταδόθηκε από αραβικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, ο µέχρι πρότινος ισχυρός άντρας της βορειοαφρικανικής χώρας κάλεσε τους υποστηρικτές του «να κάψουν τη Λιβύη» και να δώσουν µια µακρόχρονη µάχη «σε κάθε κοιλάδα, όαση, δρόµο ή πόλη», για να ανακαταλάβουν την εξουσία, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα. Ο Καντάφι ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται στη Λιβύη και, σύµφωνα µε διοικητές των δυνάµεων του Εθνικού Μεταβατικού Συµβουλίου (NTC), πιθανότατα κατέφυγε στην περιοχή της Μπάνι Ουαλίντ µαζί µε το γιο του Σαΐφ αλ-Ισλάµ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Αµπντουλάχ αλ-Σενούσι. Ορισµένοι, πάντως, εκτιµούν ότι ο Καντάφι είναι πιθανό να βρίσκεται νοτιότερα, στη Σάµπχα, ενώ η αλγερινή εφηµερίδα «Ελ Βατάν» υποστήριξε χτες ότι µετέβη στην Γκαντάµις, κοντά στα σύνορα µε την Αλγερία. Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, επιχείρησε να επικοινωνήσει µε τον πρόεδρο της Αλγερίας, Αµπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, αλλά αυτός αρνήθηκε να του µιλήσει. Οι δυνάµεις του NTC βρίσκονται σε απόσταση µερικών δεκάδων χιλιοµέτρων από την Μπάνι Ουαλίντ, αλλά

δε δείχνουν έτοιµες για επίθεση.

Παράταση προθεσµίας Παράλληλα στάση αναµονής τηρούν και στο µέτωπο της Σύρτης, καθώς η ηγεσία τους αποφάσισε χτες να παρατείνει κατά µια εβδοµάδα την προθεσµία που έληγε αύριο για την παράδοση των όπλων από τους υποστηρικτές του Καντάφι στην πόλη. Η κίνηση είναι πιθανό να συνδέεται µε τις εκτιµήσεις αρκετών στο NTC και στο ΝΑΤΟ ότι υπάρχουν ακόµα ελπίδες για µια ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης. Πάντως, µε αφορµή τον ισχυρισµό του γιου του Καντάφι, Σααντί, ότι θέλει να διαπραγµατευτεί µε τους αντάρτες για να αποφευχθεί η αιµατοχυσία, το NTC ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει µε τον Καντάφι ή εκπροσώπους του οτιδήποτε εκτός από την παράδοσή τους και την αναγνώριση της νέας πραγµατικότητας. Η ηγεσία του NTC ήταν χτες στο Παρίσι, όπου µε πρωτοβουλία Γάλ-

λων και Βρετανών πραγµατοποιήθηκε η συνδιάσκεψη των «Φίλων της Λιβύης», µε στόχο την παροχή βοήθειας στη χώρα και τη συζήτηση για την επόµενη µέρα στην περιοχή. Λίγο πριν από την έναρξη της συνδιάσκεψης µε τη συµµετοχή ηγετών, υπουργών και αξιωµατούχων από περίπου 60 χώρες, η Ρωσία αναγνώρισε το NTC, ενώ ο επικεφαλής του, Μουσταφά Αµπντέλ Τζαλίλ, συναντήθηκε µε το γενικό γραµµατέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ζήτησε τη βοήθεια του διεθνούς οργανισµού, προκειµένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή εκλογών µετά από οκτώ µήνες. Στη συνδιάσκεψη έγινε γνωστό ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σήµερα στην άρση του εµπάργκο κατά λιµανιών της Λιβύης και 28 οργανισµών και υπηρεσιών της χώρας. Παράλληλα συζητήθηκε η επιτάχυνση της αποδέσµευσης πόρων ύψους δεκάδων δισεκατοµµυρίων δολαρίων, οι οποίοι δεσµεύτηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Οι σοσιαλιστές γυρνούν την πλάτη τους στον Στρος Καν Στη Γαλλία αναμένεται μέχρι την Κυριακή ο Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά η άφιξή του δεν πρόκειται να προκαλέσει ενθουσιασμό στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ). Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είδε ακόμα και την ηγέτιδα του ΣΚ, Μαρτίν Ομπρί –με την οποία είχαν συμμαχήσει πριν από την εμπλοκή του στην υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη- να κρατάει αποστάσεις, επιση-

μαίνοντας στο Canal+ ότι συμμερίζεται «την άποψη πολλών γυναικών σχετικά με τη συμπεριφορά του Στρος Καν απέναντι στο γυναικείο φύλο». Η Ομπρί είναι η τελευταία στη σειρά πολλών άλλων στελεχών του κόμματος τα οποία εγκατέλειψαν το «στρατόπεδο» του Στρος Καν και τάσσονται ανοικτά υπέρ τους ενός ή άλλου υποψηφίου στον αγώνα για το χρίσμα του ΣΚ στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί βρίσκεται στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ, όπως και ο δήμαρχος της Λιόν, Ζεράρ Κολόμπ, ενώ ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς στηρίζει την Ομπρί. Πιο ξεκάθαρος στο θέμα εμφανίστηκε πάντως ο υποψήφιος για το χρίσμα, Αρνό Μοντεμπούργκ, ο οποίος κάλεσε τον Στρος Καν να ζητήσει συγγνώμη από τους Γάλλους, όπως έπραξε στη Νέα Υόρκη, αντιμετωπίζοντας το προσωπικό του ΔΝΤ.

Η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» έκανε λόγο χτες για δυσφορία μεταξύ των σοσιαλιστών σχετικά με την επικείμενη άφιξη του Στρος Καν, εκφράζοντας έμμεσα και την ανακούφιση της Κεντροδεξιάς για τα προβλήματα στους αντιπάλους, καθώς στο προσκήνιο επανήλθε τελευταία η υπόθεση Μπετανκούρ και η φημολογούμενη χρηματοδότηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί από την κληρονόμο της L’Oreal.

Η ιταλική Αστυνομία συνέλαβε τον επιχειρηματία Τζιαμπάολο Ταραντίνι και τη σύζυγό του, Αντζελα Ντεβενούτο, με την κατηγορία του εκβιασμού σε βάρος του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ για την ίδια υπόθεση θεωρείται ύποπτος ο Βάλτερ Λαβιτόλα, διευθυντής της εφημερίδας «Λ’ Αβάντι!». Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή της εισαγγελίας της Νάπολι, που ερευνά πληρωμές μισού εκατομμυρίου ευρώ και ποσών

έως 20.000 ευρώ στον Ταραντίνι, προκειμένου, όπως εκτιμάει η εισαγγελία, να επιμείνει στη θέση περί άγνοιας του Μπερλουσκόνι όσον αφορά τις πληρωμές στις γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στα πάρτι που διοργάνωνε ο πρωθυπουργός στις επαύλεις του στη Ρώμη και τη Σαρδηνία. Η υπόθεση με τα πάρτι ήλθε στο φως της δημοσιότητας το 2009, όταν η Πατρίτσια Ντ’ Αντάριο αποκάλυψε ότι πληρωνόταν για τη συμμετοχή της.

Καπνοβιοµηχανία θέλει την έρευνα για ανήλικους καπνιστές Μάχη για τα ευρήματα επιστημόνων σχετικά με τις συνήθειες ανήλικων καπνιστών και τις αντιδράσεις τους απέναντι στη διαφήμιση προϊόντων καπνού δίνει η αμερικανική καπνοβιομηχανία «Φίλιπ Μόρις». Η έρευνα διενεργήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Στέρλινγκ στη Βρετανία και η καπνοβιομηχανία ζήτησε τα στοιχεία επικαλούμενη το νόμο για την ελεύθερη πληροφόρηση, αλλά

συνάντησε την άρνηση του πανεπιστημίου. Οι νομικοί της «Φίλιπ Μόρις» στράφηκαν στην αρμόδια αρχή της Σκοτίας, η οποία κάλεσε τους επιστήμονες να συμμορφωθούν, αλλά το πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά και υπενθυμίζει ότι οι εταιρίες δεν έχουν δικαίωμα να διενεργούν έρευνες για να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με τις συνήθειες των καπνιστών.

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Σοµαλία Η έλλειψη τροφίμων στη Σομαλία θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς η ξηρασία επιδεινώνει την κατάσταση. Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, επισκέφθηκε το νότιο τμήμα της αφρικανικής χώρας και σε δηλώσεις του από το Μογκαντίσο εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την αντιμετώπιση της κρίσης, αν δεν υπάρξει μαζική βοήθεια από το εξω-

τερικό. Οπως είπε, μέχρι την επόμενη συγκομιδή, τους πρώτους μήνες του 2012, τα τρόφιμα θα είναι όλο και πιο δυσεύρετα. Εκατομμύρια Σομαλοί κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα, ιδιαίτερα σε περιοχές της νότιας Σομαλίας, όπου δρουν οι ισλαμιστές αντάρτες, και διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η UNICEF, προσπαθούν να συντονιστούν προκειμένου να στείλουν τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης.


28

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

Θύελλα και παραιτήσεις για το χρέος Εντονες αντιδράσεις για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισµού της Βουλής • Σκληραίνει τη στάση της η τρόικα Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το δημόσιο χρέος, ενώ ανυποχώρητη στις εντολές της για λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και απολύσεις εμφανίστηκε και χτες η τρόικα.

Σ

κληρή ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονοµικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για το περιεχόµενο της έκθεσης που µιλά για ανεξέλεγκτη πορεία του δηµόσιου χρέους παρά τα µέτρα που έχουν ληφθεί. Ο κ. Βενιζέλος αµφισβήτησε ανοιχτά τα µέλη της επιτροπής για τη γνώση, την εµπειρία και την εγκυρότητά τους, υποχρεώνοντας αµέσως σε παραίτηση την πρόεδρο της επιτροπής. «Ολοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισµοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν µε ποιον τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δηµοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των µακροοικονοµικών και δηµοσιονοµικών µεγεθών. Αυτήν τη γνώση, την εµπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόµη το Γραφείο Προϋπολογισµού. Το χτεσινό συνεπώς κείµενο δε διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έθεσε το ζήτηµα και στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, προκειµένου να ληφθούν «όλα τα αναγκαία µέτρα για την αναβάθµιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισµού», τα µέλη του οποίου διορίστηκαν µε διακοµµατική συναίνεση, όταν υπουργός Οικονοµικών ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Λίγες ώρες αργότερα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Στέλλα Μπαλφούσια, υπέβαλε την παραίτησή της στον κ. Πετσάλνικο, ενώ µέχρι αργά το βράδυ αναµένονταν οι παραιτήσεις και άλλων µελών.

Αντίδραση από Ν∆ «Η κυβέρνηση έφτασε στο σηµείο να υποχρεώνει σε πα-

ραίτηση ακόµη και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόµη και εκείνοι ‘‘ξεµπροστιάζουν’’ την αδιέξοδη πολιτική τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, και εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση πριν από ένα µήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συµπεράσµατα και εκτιµήσεις για την οικονοµία. Νωρίτερα, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης διέκρινε και µια νέα ενδοκυβερνητική κόντρα Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου – Ρέππα κι έκανε λόγο «για φαρσοκωµωδία της κυβέρνησης που ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άπειρους και ανεύθυνους εκείνους που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διορίσει στο Γραφείο Προϋπολογισµού της Βουλής, επειδή ‘‘ξεµπρόστιασαν’’ την οικονοµική του πολιτική και ο κ. Ρέππας, από την πλευρά του, αδειάζει δηµόσια τον κ. Βενιζέλο για την πρόθεσή του να αποπέµψει τα µέλη της Επιτροπής, λέγοντας ότι εµείς θέλουµε θεσµούς να λειτουργούν και να ελέγχουν».

Ο ∆. Ρέππας Χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθµισης, Δηµήτρης Ρέππας, µιλώντας στο «Ράδιο 9» για το ρόλο του Γραφείου επισήµανε ότι «αυτήν τη δοµή στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής την αποφασίσαµε η δική µας κυβέρνηση και η παρούσα προεδρία και το λέω αυτό γιατί έχει την αξία του – δηλαδή εµείς θέλουµε θεσµούς οι οποίοι να λειτουργούν, να ελέγχουν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίµαχη έκθεση «δεν µπορεί να αποδώσει ακρι-

βή αποτύπωση, επειδή αγνοεί δύο παραµέτρους: τη µείωση του ύψους των επιτοκίων και το ‘‘κούρεµα’’ του χρέους που προβλέπονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Τα παζάρια Κι όλα αυτά συµβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση παζαρεύει µε την τρόικα την πιθανότητα χαλάρωσης κάποιων µέτρων, επικαλούµενη την ύφεση. Στις χτεσινές συναντήσεις του κ. Βενιζέλου µε τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ το κλίµα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς διαπιστώνεται υστέρηση στην εφαρµογή των µέτρων που έχουν συµφωνηθεί στο πλαίσιο του µεσοπρόθεσµου, κυρίως δε στα µέτωπα της µείωσης των κρατικών δαπανών και της σύλληψης της φοροδιαφυγής. Η τρόικα όχι µόνο δε συζητά για χαλάρωση, αλλά απαιτεί επίσπευση των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, ταχύτερες και περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως µείωση του κράτους. Θεωρεί πως, αν τώρα δεν παραµείνει σφιχτή η οικονοµική πολιτική, τότε θα δοθεί αρνητικό µήνυµα στις αγορές. Η λέξη «απολύσεις» από το Δηµόσιο και τους οργανισµούς του ακούστηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες, πολλές φορές στις χτεσινές διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα, καθώς οι επικεφαλής της δεν πείθονται από τα οικονοµικά αποτελέσµατα που θα έχει η εργασιακή εφεδρεία. Είναι αντίθετοι, όµως, και µε τις µετατάξεις υπαλλήλων, ενώ επιµένουν στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Επίσης, δε βλέπουν µε καλό µάτι τα ειδικά µισθολόγια των Σωµά-

Οι επικεφαλής της τρόικας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κάνει ούτε βήμα πίσω από όσα έχουν συμφωνηθεί

των Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάµεων που, σύµφωνα µε την κυβέρνηση, δε θα θιγούν µε το ενιαίο µισθολόγιο. Ζητούν οι περικοπές να ισχύσουν για όλους,

ενώ πλέον ασκούν αφόρητες πιέσεις όχι για συγχωνεύσεις αλλά για καταργήσεις 80 δηµόσιων οργανισµών µέχρι το τέλος του έτους.

Στη... φόρα τα ονόµατα των µεγαλοοφειλετών Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και, σύμφωνα με αυτήν, η δημοσιοποίηση αφορά σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ (αρχική οφειλή) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Τα στοιχεία θα αναρτηθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες σε ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών και θα αφορούν τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα. Στις λίστες θα αναφέρονται στοιχεία των οφειλετών και συγκεκριμένα ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα, το όνομα πατέρα και μητέρας του οφειλέτη, η έδρα της επιχείρησης, η βασική οφειλή και το σύνολο του οφειλόμενου ποσού. Εάν

πρόκειται για ανηλίκους (περιπτώσεις κληρονόμων ή οφειλές γονέων), θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του ονοματεπώνυμου. Να σημειωθεί ότι θα αναγράφονται και τα ονόματα οφειλετών που έχουν πεθάνει και θα καλούνται οι κληρονόμοι να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις του. Η επικαιροποίηση του σχετικού καταλόγου θα γίνεται κάθε τρεις μήνες. Από τη δημοσιοποίηση θα εξαιρούνται όσοι

έχουν οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, για όσο χρόνο διαρκεί η διευκόλυνση ή η ρύθμιση και εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους ισχύος τους, καθώς και οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση.


OIKONOMIA

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΟΕΚ: αλλαγές στα στεγαστικά προγράµµατα Απόφαση μετατροπής των πάσης φύσεως στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) σε προγράμματα ορισμένης χρονικής διάρκειας, ως προς την υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων, υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτσούκος. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία έχει ισχύ από 1η Αυγούστου 2011, ο προσδιορισμός των προγραμμάτων, οι διαθέσιμοι πόροι κατά πρόγραμμα και το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων θα υλοποιούνται στο εξής με σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εξυγίανσης και εξορθολογικοποίησης των προγραμμάτων του ΟΕΚ και αποτελεί την πρώτη πράξη για την επανεκκίνηση του νέου προγράμματος. Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζεται η οικονομική δυνατότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται στις κάθε φορά ανειλημμένες του υποχρεώσεις. Ηδη, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι στο στάδιο τελικής διαμόρφωσης το νέο πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων του δανειοδοτικού προγράμματος του ΟΕΚ, ώστε να ισχύουν, μεταξύ άλλων, ενιαίοι και αντικειμενικοί κανόνες αντιμετώπισης των δικαιούχων και να μειωθεί η γραφειοκρατία προς όφελος και των δικαιούχων και των εργαζομένων.

∆ιευκρινίσεις για συντάξεις αλλοδαπών Διευκρινίσεις σχετικά με τις συντάξεις αλλοδαπών έδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί μετανάστες τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ και χωρών με τις οποίες έχουν συναφθεί διμερείς συμβάσεις) παίρνουν σύνταξη από το ΙΚΑ, εάν έχουν νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα και συμπληρώνουν τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται και για τους Ελληνες (ηλικία και χρόνο ασφάλισης σε ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς). Οσον αφορά τους πολίτες της ΕΕ, για την απονομή σύνταξης εφαρμόζονται οι κοινοτικές διατάξεις και το δικαίωμα θεμελιώνεται και με χρόνους ασφάλισης που έχουν διανυθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ειδικά, η κατηγορία αυτή των αλλοδαπών, εάν διαμένει μόνιμα στη χώρα μας και το τελικό ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο από το κατώτατο όριο, δικαιούται και συμπλήρωμα μέχρι του ποσού του κατώτατου ορίου.

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Ραντεβού» στο Βερολίνο για τις ελληνικές εγγυήσεις Προσκεκληµένοι οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί • «Κοντά» η λύση, εκτιµούν ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Για διάλυση της Ευρώπης προειδοποιεί ο Χοακίν Αλμούνια

Στο Βερολίνο μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για το «αγκάθι» των ελληνικών εγγυήσεων που συμφωνήθηκαν με τη Φινλανδία, προκειμένου να συμμετέχει στο δεύτερο «πακέτο» δανεισμού για την Ελλάδα.

Ο

υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, κάλεσε την Τρίτη τους οµολόγους του της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, µε στόχο να κλείσει το ζήτηµα. Υπενθυµίζεται ότι οι απαιτήσεις της Φινλανδίας για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα έχει εξοργίσει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ορισµένες εκ των οποίων έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να έχουν και αυτές την ίδια αντιµετώπιση, κάτι που θα µπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Πρώτη είχε αντιδράσει στη συµφωνία περί εγγυήσεων η Ολλανδία, ο υπουργός Οικονοµικών της οποίας, Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ, εµφανίζεται τώρα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί «πολύ σύντοµα» λύση στη διαµάχη που έχει δηµιουργηθεί. «Βλέπω περιθώρια εξεύρεσης λύσης. Υπάρχουν προτάσεις επί τάπητος, αλλά δεν µπορώ να τις συζητήσω. Δε θέλω να προκαλέσω πρόβληµα στις διαπραγµατεύσεις. Θεωρώ ότι είναι εφικτό να υπάρξει ίση µεταχείριση των πιστωτών, χωρίς τα µειονεκτήµατα από το προσχέδιο της συµφωνίας ανάµεσα στην Ελλάδα και τη Φινλανδία», δήλωσε χτες. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονοµικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωνε ότι η συµφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για τις εγγυήσεις δεν είναι πλέον στο τραπέζι κι ότι συζητείται εναλλακτική συµφωνία. Χτες, πάντως, ο Σόιµπλε έστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, µε την οποία εκφράζει τη διάθεσή του να παράσχει τεχνική βοήθεια για τη δηµιουργία της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Προειδοποιήσεις Αλµούνια… Στο µεταξύ, ο επίτροπος Ανταγωνισµού, Χοακίν Αλµούνια, σε οµιλία του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πολιτική διάλυση

της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν δε δεσµευτούν οι χώρες της ευρωζώνης για µεγαλύτερη ενοποίηση. «Δεν µπορώ να φανταστώ πώς η ΕΕ µπορεί να παραµείνει όσο ολοκληρωµένη είναι σήµερα, αν δεν υπάρξει µεγαλύτερη ενοποίηση στο επίπεδο του ενιαίου νοµίσµατος», τόνισε και πρόσθεσε ότι αναµένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο να συµφωνήσουν τις ερχόµενες εβδοµάδες για νέους κανονισµούς σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, οι οποίοι θα προσβλέπουν σε πολύ πιο σφιχτό συντονισµό της οικονοµικής πολιτικής, σε συνδυασµό µε τους αυστηρότερους δηµοσιονοµικούς κανονισµούς.

…και Σταρκ Ανεξαρτήτως από το ρυθµό ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, πάντως, η επόµενη χρηµατοπιστωτική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, σύµφωνα µε τον επικεφαλής οικονοµολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ. Ο Γερµανός οικονοµολόγος υποστηρίζει πως οδεύουµε σε νέο κύκλο κρίσης. «Η κρίση δεν έχει λήξει. Οχι µόνο στην Ευρώπη αλλά επίσης και σε άλλα µέρη του κόσµου», δήλωσε χτες. Ο Σταρκ υποστηρίζει πως το αναπτυξιακό µοντέλο που στηρίζεται στη συσσώρευση χρέ-

ους -και το οποίο καθοδήγησε τη διεθνή οικονοµία κατά τον 20ό αιώνα- έχει πλέον αποτύχει. Ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτηρίζει τεράστιο το πρόβληµα χρέους της αµερικανικής οικονοµίας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την απαιτούµενη δοµή για να το λύσουν, ενώ για την ευρωζώνη η συνταγή του είναι η δηµοσιονοµική λιτότητα.

Σοκ στις τράπεζες Η πιο ανησυχητική είδηση της ηµέρας, πάντως, ήρθε από το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και από τη «διαρροή» της τακτικής έκθεσής του για τη χρηµατοπιστωτική σταθερότητα. Σύµφωνα µε αυτήν, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να έχουν «µαύρη τρύπα» έως και 200 δισεκατοµµυρίων ευρώ στα ίδια κεφάλαιά τους, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε κρατικά οµόλογα κλυδωνιζόµενων χωρών. Η προειδοποίηση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε σηµάνει συναγερµό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την περασµένη εβδοµάδα. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες -κεντρικοί και εµπορικοί- έσπευσαν να απαντήσουν ότι το τραπεζικό σύστηµα είναι υγιές κι ότι οι άνθρωποι του ΔΝΤ δεν ενηµερώθηκαν σωστά.


30

OIKONOMIA

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΟΤΟΕ: ζητά ενηµέρωση για το µεγάλο deal Συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank θα ζητήσει η ΟΤΟΕ, προκειμένου να έχει επίσημη και αναλυτική ενημέρωση για το σχεδιασμό και τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Αυτό αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε με θέμα το μεγάλο τραπεζικό deal που ανακοινώθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή του επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ. Στη συνάντηση με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών η ΟΤΟΕ θα ζητήσει τη συστηματική ενημέρωση και διαβούλευση των διοικήσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την απασχόληση και τα εργασιακά ζητήματα και πριν από τη νομική συγχώνευση όσο και κατά την υλοποίηση της λειτουργικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Ακόμα, η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε να παρουσιάσει συνολικά τις θέσεις της για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις αναγκαίες προϋποθέσεις αυτών των συγχωνεύσεων, που πρέπει να είναι κοινωνικά και οικονομικά τεκμηριωμένες σε ό,τι αφορά το συνολικό σχεδιασμό τους και μεταξύ άλλων κατά προτεραιότητα να αφορούν: • τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών, • τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, • την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της επιχειρησιακής και λειτουργικής προοπτικής των τραπεζών που συγχωνεύονται.

25 φορτηγά από την ΕΛΒΟ στο στρατό της Κύπρου Είκοσι πέντε στρατιωτικά φορτηγά γενικής χρήσης παραδίδει η ΕΛΒΟ στο υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οπως ανακοίνωσε η εταιρία, με την παράδοση αυτή ξεκινούν οι αποστολές του δεύτερου τύπου οχημάτων από τα 309 συνολικά φορτηγά που έχουν κατακυρωθεί στην ΕΛΒΟ μετά από συμμετοχή της σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό. Εχουν ήδη παραδοθεί τα 128 οχήματα του πρώτου τύπου, ενώ ήδη βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής τα φορτηγά του τρίτου τύπου.

Ανεργία και µείωση µισθών βουλιάζουν το ΙΚΑ Θα δανειστεί για έκτη φορά το 2011 µε ενέχυρο οµόλογα του ∆ηµοσίου ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Iσχυρό πλήγμα στα έσοδα των ταμείων προκαλούν η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών, φέρνοντας τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία -και κυρίως το ΙΚΑ- «στο κόκκινο». Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο 2011 το ΙΚΑ για μια ακόμη φορά βάζει ως ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα και να αναχρηματοδοτήσει το εσωτερικό χρέος που έχει δημιουργήσει ελλείψει εσόδων.

Τ

ο όλο πρόβληµα εστιάζεται στο σκέλος των εσόδων, που συνεχίζουν να εµφανίζουν υστέρηση λόγω µείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταµεία. Στο ΙΚΑ η µείωση των εισφορών αγγίζει το 16%. Παρότι υπάρχει βελτίωση στο σκέλος των δαπανών (τον Ιούλιο η φαρµακευτική δαπάνη σηµείωσε και νέα µείωση κατά 3 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 125 εκατ. ευρώ έναντι 128 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο), η πτώση κατά 40% της οικοδοµοτεχνικής δραστηριότητας επηρεάζει έντονα τα ταµειακά διαθέσιµα. Προβληµατικά εξελίσσεται και η εισροή πόρων στο ΙΚΑ από την τελευταία ευνοϊκή ρύθµιση αποπληρωµής ασφαλιστικών εισφορών. Ο στόχος είσπραξης 850 εκατ. ευρώ µέχρι το τέλος του 2011 δύσκολα µπορεί να επιτευχθεί, αφού µέσα στο επτάµηνο του 2011 έχουν εισρεύσει στα ταµεία των ασφαλιστικών φορέων µόνο 410 εκατ. ευρώ.

Δραματική πτώση καταγράφουν τα έσοδα του ΙΚΑ από τα οικοδομοτεχνικά έργα

Αναζήτηση ρευστότητας Η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποφάσισε χτες να αναζητήσει ρευστότητα από τις τράπεζες, βάζοντας ως ενέχυρο σε συναλλαγές repos οµόλογα του ελληνικού Δηµοσίου ονοµαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε την απόφαση, θα πραγµατοποιηθούν δύο συναλλαγές repos επί οµολόγων που κατέχει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ µε µειοδότριες τράπεζες τις οποίες θα υποδείξει ο Οργανισµός Διαχείρισης Δηµοσίου Χρέους: -Το πρώτο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, θα γίνει στις 7 Σεπτεµβρίου, καθώς τη συγκεκριµένη ηµεροµηνία λήγουν repos που είχε συνάψει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

µε τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, AΤΕ και EFG Eurobank. -Το δεύτερο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα γίνει στις 14 Σεπτεµβρίου, ηµέρα λήξης των repos µε τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Efg Eurobank. Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ βάζει για έκτη φορά µέσα στο 2011 ως ενέχυρο οµόλογα του ελληνικού Δηµοσίου, προκειµένου να αντλήσει ρευστότητα και να αναχρηµατοδοτήσει το εσωτερικό χρέος που έχει δηµιουργήσει ελλείψει εσόδων. Μάλιστα, έχει ζητήσει να λάβει το Δεκέµβριο (µήνας αυξηµένων δαπανών λόγω καταβολής δώρων κ.ά.) µια προκαταβολή έναντι της κρατικής επιχορήγησης του 2012!

16 εκατοµµύρια άνεργοι στην ευρωζώνη Τη μεγαλύτερη αυξητική τάση της ανεργίας σε ετήσια βάση (15% το πρώτο τρίμηνο του 2011, έναντι 11% την αντίστοιχη περίοδο του 2010) στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ εμφάνισαν η Ισπανία (21,2%), η Λετονία (16,2%)

και η Λιθουανία (15,6%), ενώ τα χαμηλότερα ανήκαν στην Αυστρία (3,7%), την Ολλανδία (4,3%) και το Λουξεμβούργο (4,6%). Παράλληλα, η χώρα μας καταγράφει και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών μετά την Ισπανία (46,2%), δηλαδή 38,5%. Ειδικότερα, σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν

οι δηλωμένοι άνεργοι της ευρωζώνης τον Ιούλιο, 61.000 άτομα περισσότερα από τον Ιούνιο, ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ 22,7 εκατομμύρια άτομα έμειναν εκτός αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τη Eurostat. Η Ισπανία είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, που άγγιξε το 21,2%, ενώ η Αυστρία το χαμηλότερο, με 3,7%. Η Eurostat ανέφερε ότι η ανεργία ήταν

10% τον Ιούλιο, στο ίδιο σχεδόν ποσοστό με τον Ιούνιο - περίοδος για την οποία η εκτίμησή της αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, καθώς αρχικά είχε κάνει λόγο για 9,9%. Ο αριθμός των ανέργων στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 61.000 ανθρώπους τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, στα 15,757 εκατ. ανθρώπους.


OIKONOMIA

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

31

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.200 1.100 1.000

958,12 (-4,82%) 880,08 (-1,02%)

915,98 (-4,40%)

928,86 (+1,41%)

900 800 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

38,539

Μετοχές που δεν άλλαξαν

Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση

38,157

Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ)

92

Μετοχές με πτώση

53

Αριθμός τεμαχίων

ΥΓΕΙΑ ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ SARANTIS ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ) ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ALAPIS ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ) J & P ΑΒΑΞ (KO)

29,63% 17,44% 11,02% 9,52% 9,09% 8,75% 6,11% 5,88% 5,73% 5,63%

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

ALPHA BANK EUROBANK ERGASIAS PROTON BANK ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) * FOLLI FOLLIE GROUP EURODRIP (KO) CRETA FARM (KO) ΚΟΡΡΕΣ A.E EUROBANK PROPERTIES

η εικόνα του ΧΑ Μετοχές με άνοδο

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

1.006,59 (+14,37%)

37 66,365 36.752.295

-4,42% -4,38% -3,45% -3,08% -2,56% -2,39% -2,33% -2,33% -2,25% -2,08%

χρηματιστήριο αθηνών

Ανοδική αντίδραση Αντέδρασε η ελληνική αγορά μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις και τελικά -έπειτα από έντονες διακυμάνσεις- ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε σε θετικό έδαφος. Μοχλό της ανόδου της αγοράς αποτέλεσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+5,73%), του ΟΤΕ (+4,19%) και του ΟΠΑΠ (+3,65%), ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μετοχές της Alpha Bank (-4,42%) και της Eurobank (-4,37%). Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 928,86 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,41%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες έως και 3,42% υποχωρώντας έως τα επίπεδα των 884,66 μονάδων και στη συνέχεια αντέδρασε ανοδικά, σημειώνοντας ανώτερη τιμή στις 940,95 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 2,73%. Από το σύνολο των τίτλων ανοδικά κινήθηκαν 92 μετοχές, 53 πτωτικά, ενώ 37 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,365 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποί-

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής:

Τρέχουσα

Ασφάλειες

1.266,92

+7,69%

Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες

2.810,59

+2,08%

Εμπόριο

1.303,89

-2,26%

Κατασκευές και υλικά

1.698,98

+2,55%

Πετρέλαιο και αέριο

2.215,63

+3,81%

Προσωπικά και οικιακά προϊόντα

2.163,45

+0,55%

Πρώτες ύλες

2.010,65

+1,35%

Ταξίδια και αναψυχή

1.471,01

+3,88%

430,24

+1,72%

1.233,15

+4,19%

571,95

-0,32%

5.303,61

+0,45%

247,92

+16,98%

Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

1.780,90

-0,02%

Χημικά

5.929,24

-1,07%

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

1.097,51

+2,17%

Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία

ηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 38,539 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 5.069.374 τεμάχια, Πειραιώς με 4.730.933, Alpha Bank με 3.358.380 και Marfin

Popular Bank με 2.793.056 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 15,346 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 7,179 εκατ., ΔΕΗ με 5,932 εκατ. και ΟΠΑΠ με 5,597 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερη Χαµηλότερη

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

1,4285

1,4499

1,3999

ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ

0,8812

0,89442

0,86358

ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ

7,45

7,5618

7,301

ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

9,096

9,2324

8,9141

ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

110,08

111,73

107,88

ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

1,1417

1,1588

1,1189

7,685

7,8003

7,5313

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

1,3954

1,4163

1,3675

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

1,3349

1,3549

1,3082

ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.826,59 41,61


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

32

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Μετοχές

Τιμή ΔιαφοκλεισίΜεταρά από ματος βολή χτες σε σε % ευρώ ευρώ

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων Κατώτατη

Ανώτατη

ΕΛΤΟΝ

0.66

-

0.00%

0.46

0.70

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.53

0.18

7.66%

2.29

3.18

VIDAVO

3.65

-

0.00%

3.40

3.96

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.63

-0.01

-1.56%

0.55

4.59

ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.

1.66

0.02

1.22%

1.37

2.60

PASAL DEVELOPMENT

0.20

-0.01

-4.76%

0.20

0.62

ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ 1.28

-

0.00%

1.16

2.40

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

3.43

0.07

2.08%

3.20

4.90

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

0.38

-0.01

-2.56%

0.30

0.54

PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

0.38

0.02

5.56%

0.32

0.60

ΚΡΗΤΩΝ

1.09

-

0.00%

1.04

1.12

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

1.39

0.08

6.11%

1.23

4.24

ΕΤΕΜ

0.31

0.01

3.33%

0.30

0.70

PROTON BANK

0.28

-0.01

-3.45%

0.27

1.24

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

1.80

-

0.00%

1.80

2.47

SARANTIS

2.72

0.27

11.02%

2.45

4.35

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.42

0.03

7.69%

0.37

0.62

Q&R (KO)

0.46

0.04

9.52%

0.36

0.80

ΔΕΗ

5.99

-0.01

-0.17%

5.46

12.88

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

2.57

-

0.00%

2.40

3.52

REDS Α.Ε

1.04

0.05

5.05%

0.58

1.20

ΑΕΓΕΚ (ΚO)

0.15

-0.01

-6.25%

0.14

0.50

ΕΘΝΙΚΗ

3.17

0.08

2.59%

2.78

9.51

Κ.Λ.Μ ΑΕ

0.43

0.01

2.38%

0.41

1.13

SPACE HELLAS (KO)

1.35

-

0.00%

0.95

1.50

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

0.33

-

0.00%

0.33

0.89

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.30

-0.01

-0.76%

0.85

1.51

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

1.06

-0.01

-0.93%

0.88

2.36

SPRIDER

0.38

0.02

5.56%

0.34

1.44

ΑΡΙΣΤΟΒ. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.26

-

0.00%

0.26

0.55

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

1.81

0.04

2.26%

1.77

4.08

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.36

0.03

9.09%

0.33

0.74

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.17

-

0.00%

0.16

0.37

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

0.08

-

0.00%

0.08

0.24

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

5.90

0.32

5.73%

5.19

7.68

ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ

1.01

0.15

17.44%

0.61

1.01

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-90)

2.00

-

0.00%

2.00

4.03

ΑΤΤΙΚΑΤ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.30

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

4.30

0.05

1.18%

3.75

7.10

ΙΛΥΔΑ

0.37

0.02

5.71%

0.22

0.88

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-96)

0.58

-

0.00%

0.53

2.04

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.52

-

0.00%

0.48

0.63

ΕΥΑΘ Α.Ε (ΚΟ)

3.80

0.09

2.43%

3.49

5.27

ΙΝΤΕΑΛ (Κ)

0.79

-

0.00%

0.42

1.21

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΑ)

0.24

0.02

9.09%

0.19

0.53

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε (ΚΑ)

0.12

-

0.00%

0.10

0.20

ΕΥΔΑΠ

3.41

0.10

3.02%

3.26

5.69

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

0.53

0.01

1.92%

0.46

1.66

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.12

-0.01

-7.69%

0.10

0.57

Δ.Ο.Λ. (ΚΟ)

0.18

-0.02 -10.00%

0.18

1.13

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

0.87

0.07

8.75%

0.77

3.27

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΟ)

0.60

-0.02

-3.23%

0.53

0.91

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.74

-

0.00%

0.65

1.01

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

FOLLI FOLLIE GROUP

9.00

-0.22

-2.39%

3.70

15.25

ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε

1.96

0.02

1.03%

1.31

2.07

ΓΕΝ. ΕΜΠ. ΒΙΟΜ. (Κ)

0.28

0.01

3.70%

0.18

0.35

ΕΔΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.15

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

3.30

-0.09

-2.65%

2.31

5.18

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

1.81

0.03

1.69%

1.34

4.38

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.18

-0.01

-5.26%

0.17

0.46

ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.14

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

6.35

0.25

4.01%

6.10

11.05

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 0.38

0.03

8.57%

0.28

0.46

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

0.22

0.01

4.76%

0.19

1.23

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

-

0.00%

3.70

3.70

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

7.03

0.03

0.43%

6.42

9.40

ΚΟΡΡΕΣ A.E

3.91

-0.09

-2.25%

3.87

4.87

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

0.26

-0.01

-3.70%

0.25

0.38

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.76

-

0.00%

0.27

1.10

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

3.79

0.06

1.61%

3.54

6.18

ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ

0.41

-0.02

-4.65%

0.41

0.82

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

0.18

-

0.00%

0.18

0.54

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε0.09

-

0.00%

0.06

0.14

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

0.61

0.02

3.39%

0.55

0.88

ΚΡΙ-ΚΡΙ

0.76

-

0.00%

0.69

1.02

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (ΠΟ)

0.45

-

0.00%

0.34

0.61

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.08

-

0.00%

0.08

0.08

ΟΛΘ

10.98

0.13

1.20%

9.48

16.28

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

0.28

-0.01

-3.45%

0.26

0.60

ΛΑΝΑΚΑΜ (Κ)

0.62

-

0.00%

0.53

0.65

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ)

0.14

-

0.00%

0.14

0.14

ΟΛΠ

10.09

0.19

1.92%

9.60

16.80

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

1.03

-0.01

-0.96%

0.94

3.00

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.88

0.05

6.02%

0.75

2.08

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ* (ΚΟ)

0.15

-

0.00%

0.15

1.47

ΟΠΑΠ

8.81

0.31

3.65%

8.40

16.72

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.56

0.04

7.69%

0.37

0.77

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κ)

0.07

-

0.00%

0.07

0.16

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.72

-

0.00%

0.72

1.23

ΟΤΕ (ΚΟ)

4.48

0.18

4.19%

3.90

8.48

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.38

-

0.00%

0.38

0.62

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Π)

0.47

-

0.00%

0.40

0.50

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.14

-

0.00%

0.14

0.23

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

0.63

-0.02

-3.08%

0.56

2.36

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.35

-

0.00%

0.35

0.50

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.19

-0.02

-9.52%

0.19

0.38

ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.09

-

0.00%

0.07

0.24

ΠΛΑΙΣΙΟ (ΚΟ)

4.56

0.03

0.66%

4.25

5.05

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ

0.33

-0.01

-2.94%

0.33

0.82

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.29

-

0.00%

0.21

0.77

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΣΙΔΕΝΟΡ

2.33

-

0.00%

2.19

3.60

ΜΙΝΕΡΒΑ

1.10

-

0.00%

0.99

1.35

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.17

-

0.00%

0.12

0.29

ΜΑΙΛΛΗΣ

0.13

-

0.00%

0.11

0.25

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

1.10

-0.03

-2.65%

1.05

3.95

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

0.39

-0.02

-4.88%

0.39

1.06

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ

0.06

-0.01 -14.29%

0.06

0.21

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

0.30

-

0.00%

0.25

0.35

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

1.28

-0.02

-1.54%

1.05

4.79

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

0.46

0.04

9.52%

0.42

3.39

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.22

0.01

4.76%

0.21

0.43

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.17

-

0.00%

0.16

0.53

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

13.55

0.28

2.11% 12.66

18.04

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLDING (ΚΟ)

0.63

-

0.00%

0.34

0.66

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDING (ΚO)

0.06

0.01

20.00%

0.05

0.17

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.13

-0.01

-7.14%

0.13

0.43

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

6.80

-

0.00%

6.49

10.39

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

0.77

-

0.00%

0.75

1.06

AS COMPANY

0.26

0.01

4.00%

0.23

0.55

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.57

-0.07

-2.65%

2.47

3.44

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

1.22

0.01

0.83%

1.07

3.61

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)*

1.35

0.11

8.87%

1.22

1.74

AVENIR

0.19

-

0.00%

0.19

0.66

ΝΑΥΤ. ΕΤ. ΛΕΣΒΟΥ (ΚΟ)

0.15

-0.01

-6.25%

0.13

1.14

ΥΓΕΙΑ

0.35

0.08

29.63%

0.25

0.89

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.23

-

0.00%

0.22

0.47

EUROBROKERS

0.25

-

0.00%

0.23

0.78

ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε

0.20

0.01

5.26%

0.17

0.99

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ)

3.25

-0.01

-0.31%

3.10

7.47

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

0.36

0.01

2.86%

0.30

0.82

FIERATEX ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ

0.11

0.01

10.00%

0.10

0.24

ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

0.18

-

0.00%

0.15

1.14

AEGEAN AIRLINES

1.68

0.03

1.82%

1.61

2.50

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ)

0.36

0.03

9.09%

0.28

1.15

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO)

0.16

0.02

14.29%

0.12

0.77

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΚΟ)

0.39

-

0.00%

0.39

0.39

ALAPIS

0.18

0.01

5.88%

0.17

10.60

TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.

0.73

-

0.00%

0.69

0.99

MODA BAGNO (KO)

0.31

0.02

6.90%

0.18

0.45

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΠΟ)

0.54

-

0.00%

0.54

0.54

ALPHA BANK

2.16

-0.10

-4.42%

1.90

5.72

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

2.43

0.22

9.95%

2.00

2.88

PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ

0.19

-

0.00%

0.11

1.20

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

1.42

-

0.00%

1.33

4.05

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.25

0.04

3.31%

1.18

1.93

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

0.44

-

0.00%

0.41

0.63

PC SYSTEMS (KO)

0.13

-

0.00%

0.09

0.24

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.33

-

0.00%

0.24

0.62

14.35

0.06

0.42% 14.20

21.47

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

3.57

0.13

3.78%

2.94

4.12

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.16

-

0.00%

0.15

0.57

UNITED TEXTILES

0.05

-

0.00%

0.05

0.05

EUROBANK ERGASIAS

1.53

-0.07

-4.38%

1.53

5.76

ΡΕΒΟΪΛ ΑΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

0.71

-

0.00%

0.64

0.98

SPIDER (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.25

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

0.58

-0.01

-1.69%

0.16

1.70

EUROBANK PROPERTIES

4.70

-0.10

-2.08%

4.70

6.95

ΡΙΛΚΕΝ

3.40

-

0.00%

1.98

3.40

Τ BANK

0.04

-

0.00%

0.04

0.45

ΣΑΟΣ ΦΕΡΡΥΣ

0.78

-

0.00%

0.78

0.78

F.G EUROPE A.E (Κ)

0.47

0.02

4.44%

0.45

0.89

ΣΕΛΜΑΝ (ΚΜΨ)

0.23

-

0.00%

0.23

0.51

UNIBIOS HOLDING (KO)

0.06

-

0.00%

0.05

0.14

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.22

-

0.00%

0.15

0.50

FRIGOGLASS (ΚΟ)

7.27

0.08

1.11%

7.19

11.77

ΣΕΛΟΝΤΑ

0.48

-

0.00%

0.43

0.87

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.

0.13

-

0.00%

0.11

0.81

ΤΕΞΑΠΡΕΤ *

0.08

-

0.00%

0.08

0.14

QUEST HOLDINGS

0.90

-0.03

-3.23%

0.85

1.65

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

J & P ΑΒΑΞ (KO)

0.75

0.04

5.63%

0.67

1.53

JUMBO* (KO)

3.95

0.04

1.02%

3.60

5.90

LAMDA-DEVELOPMENT

3.10

-0.06

-1.90%

3.10

4.09

LAVIPHARM (KO)

0.33

0.01

3.13%

0.30

0.75

MARFIN INVESTMENT GROUP

0.32

0.01

3.23%

0.28

1.05

MARFIN POPULAR BANK

0.31

-

0.00%

0.28

1.30

S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε

3.49

-0.09

-2.51%

3.20

4.76

ΝΗΡΕΥΣ

COCA-COLA

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ALPHA ETF FTSE Athex 20

3.70

-0.11

-2.89%

3.58

8.25

NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

9.30

-

0.00%

9.07

17.53

NBGAM ETF GR. & TUR. 30 - Μετοχικό 5.41

-

0.00%

0

0

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ

0.43

-

0.00%

0.41

0.70

ΣΙΔΜΑ

0.70

-

0.00%

0.69

1.12

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.21

0.04

3.42%

1.17

1.85

ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

1.02

0.01

0.99%

0.62

1.37

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

2.16

-

0.00%

1.79

4.02

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

1.50

0.01

0.67%

1.08

1.84

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (ΚΑ)

0.43

-

0.00%

0.35

0.48

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

0.64

-

0.00%

0.53

1.03

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

0.90

0.04

4.65%

0.84

1.69

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.74

0.02

2.78%

0.55

0.99

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ (ΚΟ)

1.00

-

0.00%

0.66

1.00

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

0.34

-

0.00%

0.29

1.02

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

0.98

-

0.00%

0.84

1.26

ALSINCO

0.50

-

0.00%

0.33

0.76

2.11

0.02

0.96%

1.89

2.91

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΕΚΕ (ΚΟ)

7.69

-

0.00%

7.02

7.93

ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ)

3.32

-0.16

-4.60%

3.30

4.94

ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.04

-

0.00%

0.04

0.12

ΖΑΜΠΑ

5.34

-

0.00%

5.02

7.33

ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.07

-

0.00%

1.07

1.07

ΓΕΝΙΚΗ

0.45

-0.01

-2.17%

0.45

3.57

BETANET

0.06

-

0.00%

0.06

0.06

ΛΑΜΨΑ

18.65

-

0.00% 16.60

19.52

COMPUCON

0.07

-

0.00%

0.06

0.13

ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ0.25

-

0.00%

0.20

0.38

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.41

-

0.00%

0.51

1.53

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

FASHION BOX ΕΛΛΑΣ

1.50

-

0.00%

1.43

1.50

CPI*

0.30

-

0.00%

0.17

0.50

HELLAS ONLINE

0.74

-0.03

-3.90%

0.42

0.85

INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.13

-

0.00%

0.13

0.45

INTERINVEST

1.12

-

0.00%

0.62

1.18

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.56

-

0.00%

0.56

1.06

MICROLAND (KO)

0.64

-

0.00%

0.64

0.64

MEDICON

1.96

0.12

6.52%

1.56

2.70

NUTRIART

0.12

-

0.00%

0.12

0.27

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.25

-

0.00%

0.24

0.98

RIDENCO

0.05

-

0.00%

0.05

0.16

SATO A.E

0.09

-

0.00%

0.06

0.23

YALCO-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

0.23

-

0.00%

0.19

0.39

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

ΑΙΟΛΙΚΗ

1.15

-

0.00%

1.09

1.69

ASTIR PALACE (KO)

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.56

-

0.00%

0.35

0.94

AXON HOLDING (ΚΟ)

0.20

-

0.00%

0.18

1.09

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.17

-

0.00%

0.16

0.37

0.23

-0.02

-8.00%

0.21

0.54

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

7.60

-

0.00%

6.94

7.70

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.37

-

0.00%

0.21

0.62

-6.67%

0.42

0.77

AUDIOVISUAL

0.02

5.00%

0.32

0.69

BYTE (ΚΟ)

0.40

-0.01

-2.44%

0.36

0.56

ATTICA HOLDINGS

-

0.00%

0.27

1.55

CENTRIC MULTIMEDIA

0.22

-0.01

-4.35%

0.20

0.58

CROWN HELLAS CAN

0.51

-

0.00%

0.45

1.42

CRETA FARM (KO)

1.26

-0.03

-2.33%

1.26

4.56

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

0.35

-

0.00%

0.30

0.63

CYCLON ΕΛΛΑΣ

0.38

0.01

2.70%

0.37

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

1.16

-0.01

-0.85%

0.89

1.34

DIONIC (ΚO)

1.08

0.01

0.93%

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 0.32

-

0.00%

0.28

0.49

EURODRIP (KO)

0.84

-0.02

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

6.02

-

0.00%

5.27

6.50

EUROMEDICA

0.36

ΔΙΑΣ

0.54

-

0.00%

0.52

0.96

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.57

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1.06

-0.03

-2.75%

1.06

1.80

FORTHNET (KO)

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

0.63

-

0.00%

0.59

1.35

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

0.89

-

0.00%

0.51

1.24

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.34

0.01

3.03%

0.30

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.44

-

0.00%

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

0.63

-0.01

ΕΛΒΕ

0.58

ΕΛΓΕΚΑ (ΚΟ)

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧ. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

0.42

-0.03

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.42

ΑΤΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.95

ATTICA BANK

0.31

-

0.00%

0.30

1.12

13.50

-

0.00%

7.80

13.52

ELBISCO HOLDING

0.55

-

0.00%

0.35

0.69

0.57

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

1.76

-

0.00%

1.12

2.68

0.35

1.19

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ.

14.00

-

0.00% 12.60

14.00

-2.33%

0.77

1.36

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

62.05

-

0.00% 54.90

74.00

0.01

2.86%

0.32

4.80

Π. Γ. ΝΙΚΑΣ (ΚΑ)

1.00

-

0.00%

0.98

1.54

0.02

3.64%

0.34

0.69

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΚΟ)

11.70

-

0.00% 11.70

16.75

0.33

-

0.00%

0.30

0.75

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΠΟ)

6.15

-

0.00%

3.97

6.50

MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP

6.03

-0.27

-4.29%

3.60

7.19

MIG REAL ESTATE

2.53

0.23

10.00%

2.11

4.00

EPSILON NET

0.58

-

0.00%

0.54

0.88

0.53

FLEXOPACK

8.61

0.04

0.47%

8.39

8.83

MEDITERRA

1.35

-

0.00%

1.35

2.16

0.36

0.80

INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (ΚΟ)

0.82

0.02

2.50%

0.80

1.25

ENVITEC

2.45

-

0.00%

1.62

2.48

-1.56%

0.62

1.01

INTERTECH (ΚΟ)

0.43

0.02

4.88%

0.41

0.79

DIVERSA

2.86

-

0.00%

2.86

2.86

-

0.00%

0.43

0.85

INTRACOM HOLDINGS

0.30

0.01

3.45%

0.27

0.73

DOPPLER

1.88

-

0.00%

1.88

2.34

0.51

0.03

6.25%

0.40

0.82

KLEEMANN (ΚΟ)

0.93

-0.06

-6.06%

0.90

1.89

EUROXX

3.00

-0.30

-9.09%

2.88

4.03

ΕΛΙΝΟΪΛ

1.23

-

0.00%

1.01

2.00

LOGISMOS

0.37

-

0.00%

0.33

0.82

FOODLINK

4.00

-

0.00%

4.00

8.94

ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

1.09

0.01

0.93%

0.58

1.35

MEVACO (ΚΟ)

1.00

0.03

3.09%

0.75

1.08

ENTERSOFT

0.97

-

0.00%

0.81

1.40

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.42

0.03

2.16%

0.84

1.80

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2.26

-0.01

-0.44%

2.25

2.73

ALPHA TRUST

0.90

-

0.00%

0.79

1.00

19.82

-0.08

-0.40% 19.08

37.01

NEWSPHONE HELLAS

0.33

0.02

6.45%

0.30

0.50

PERFORMANCE TECHNOLOGIES

2.52

-

0.00%

2.52

2.52

ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦ. & ΕΠΕΝΔ.

0.06

-

0.00%

0.05

0.31

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

0.26

-

0.00%

0.10

0.78

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (KΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.07

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠΟ)

0.08

-

0.00%

0.05

0.11

ΕΛΦΙΚΟ (ΚΟ)

0.28

-

0.00%

0.21

0.58

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: ΑΛΥΣΙΔΑ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΟΥ ΗOLDING (Π), ΛΑΝ-ΝΕΤ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

33

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 31/8/2011 ΤΙΤΛΟΙ ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ALLIANZ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘEΣΙΜΩΝ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ A/K ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ EMEA ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ΑLPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS GLOBAL ΜΙΚΤΟ ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS BRIC ΜET. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS COMMODITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS USA ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS EUROPE ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS SILK ROUTE ASIA MET.ΕΞ. =ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND(*) GENIKI EURO MONEY MARKET FUND - SHORT TERM S&B ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ EURO ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΜΕΤΟΧΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS EUROBANK WIN-WIN ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ALL WEATHER ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EQUITY BLEND FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ EUROBANK BALANCED BLEND FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG (LF)- INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR EUROBANK (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS PROTECT FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS PROTECT II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA € EUR EUROBANK EFG (LF) SP 6% EQUITY FORMULA $ EUROBANK EFG (LF)- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN PRELIUM B (LF) TOTAL RETURN BANCPOST (LF) SP EQUITY FORMULA BONUS (RON) POLBANK (LF) SPECIAL PURPOSE-EUR/PLN-FX FORMULA EUROBANK EFG (LF) S.P.-10%EQUITY FORMULA € EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG $ (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 17,310,914.74 8,579,453.33 29,271,273.42 4,452,611.60 8,117,682.40 2,764,448.76 7,757,057.15 83,956,252.30 112,201,911.35 26,442,530.84 6,840,117.53 22,791,785.57 22,849,211.09 9,036,554.05 20,454,023.35 41,678,964.71 14,935,861.96 39,817,186.47 10,373,488.96 157,123,393.00 182,458,600.55 9,805,774.10 10,530,838.62 22,156,935.07 3,076,392.68 12,321,692.78 29,212,957.81 10,342,683.83 9,797,956.97 23,122,383.71 20,286,381.48 24,222,419.20 41,352,489.68 51,758,253.60 24,551,393.10 26,659,903.53 21,469,604.63 4,199,785.79 4,462,691.02 7,561,527.78 4,462,187.04 4,539,913.27 9,666,779.38 5,688,274.18 4,290,365.71 5,292,422.36 58,846,520.06 14,844,254.04 32,490,484.48 30,226,447.60 6,386,849.05 542,799.28 941,595.07 5,757,386.96 2,798,160.64 1,711,880.08 20,558,357.00 19,664,138.50 439,660,324.00 253,268,552.93 17,733,413.04 39,932,298.76 1,409,358.80 22,860,047.32 7,475,716.97 3,814,056.11 11,695,731.22 5,711,866.28 33,853,503.06 11,393,104.31 4,339,046.75 47,068,735.00 37,436,518.16 5,470,627.02 27,577,452.89 68,856,031.41 109,850,749.04 53,680,153.11 13,158,539.56 46,630,080.25 3,182,690.32 25,382,150.99 115,865,410.51 47,926,833.91 21,750,117.43 83,185,109.42 29,525,461.19 10,466,409.80 11,767,090.72 36,595,019.70 39,114,825.81 32,286,803.40 7,837,561.45 2,280,955.00 11,424,534.03 13,897,629.10 12,968,752.69 853,712.69 3,097,740.16 696,122.72 1,014,260.98 21,688,488.08 34,467,933.70 787,922.86 2,955,501.47 637,132.95 4,239,294.62 667,600.43 1,273,079.08 516,428.43 122,510,859.59 663,381.28 37,102,990.91 830,842.98 69,215,177.92 40,858,465.42 35,985,896.80 40,465,968.05 15,326,014.79 510,333.99 30,163,699.01 23,981,483.04 28,383,321.43 4,051,755.41 504,993.44 548,623.95 211,653.36 1,897,294.67 7,078,821.79 901,118.57 200,314.10 238,730.93 1,134,612.05 169,982.86 1,464,549.82 993,629.00 30,007,781.93 24,796,784.90 23,332,710.27 39,341,835.93 8,039.86 28,764,559.84 13,621,643.40 23,657,076.13 702,497.61 904,768.70 315,928.65 39,294,574.25 1,852,031.48 90,543,362.68 77,665,064.23 12,163,671.01 2,759,882.24

6.390 7.327 5.017 5.857 1.979 6.886 3.919 6.276 4.604 7.204 7.753 7.832 7.545 5.628 6.869 5.444 7.698 10.876 6.713 11.645 6.710 3.642 7.127 3.891 4.113 10.151 10.423 10.020 3.461 8.433 6.904 7.340 8.622 15.822 21.320 8.730 4.232 5.801 2.395 7.514 7.145 7.041 5.240 3.820 5.591 10.014 8.802 4.556 5.742 3.343 0.674 3.676 7.588 4.055 3.704 3.622 2.483 2.985 3.002 2.346 6.935 2.801 0.753 2.522 4.890 1.958 5.125 7.142 5.804 6.973 3.388 9.249 1.219 14.589 5.001 3.192 3.324 10.959 10.724 9.190 1.547 11.820 11.114 7.819 9.800 12.034 2.920 27.949 12.547 10.841 2.641 3.069 0.646 0.665 0.888 0.890 0.230 0.241 9.974 10.222 14.797 1.122 1.130 1.129 8.330 8.669 8.653 9.051 8.397 8.815 7.986 8.449 6.762 7.431 7.417 6.971 7.747 10.303 10.041 10.131 10.138 10.062 1.091 0.865 0.882 7.863 8.108 8.021 7.615 7.717 1.253 1.202 2.570 1.384 8.434 8.482 9.294 10.254 9.491 0.755 0.784 0.762 0.793 0.770 9.734 14.078 9.830 1.008 1.024 7.582 4.343 0.755 9.359

6.248 7.009 4.730 5.798 1.893 6.587 3.749 6.198 4.547 7.114 7.656 7.310 7.179 5.355 6.535 5.336 7.546 10.660 6.580 11.645 6.577 3.570 6.986 3.841 4.032 9.950 10.217 9.822 3.392 8.266 6.767 7.194 8.452 15.508 20.693 8.473 4.108 5.630 2.325 7.311 6.952 6.851 5.099 3.716 5.535 9.720 8.460 4.379 5.657 3.343 0.657 3.585 7.401 3.998 3.613 3.604 2.422 2.943 3.002 2.346 6.883 2.773 0.745 2.496 4.841 1.938 5.087 7.142 5.746 6.921 3.354 8.886 1.207 14.443 4.951 3.168 3.178 10.530 10.304 9.006 1.531 11.820 10.976 7.772 9.606 11.796 2.862 27.602 12.299 10.627 2.615 3.038 0.639 0.665 0.879 0.890 0.228 0.239 9.874 10.222 14.649 1.122 1.121 1.129 8.163 8.669 8.480 9.051 8.229 8.815 7.827 8.449 6.694 7.357 7.342 6.901 7.670 10.097 9.966 10.131 9.936 9.861 1.091 0.857 0.882 7.705 8.108 7.707 7.557 7.717 1.253 1.190 2.570 1.370 8.434 8.482 9.294 9.756 9.302 0.747 0.784 0.747 0.793 0.754 9.587 13.866 9.635 0.998 1.024 7.582 4.300 0.747 9.359

6.295 7.080 4.778 5.857 1.912 6.653 3.787 6.245 4.581 7.168 7.714 7.459 7.325 5.464 6.669 5.390 7.622 10.768 6.646 11.645 6.644 3.606 7.057 3.872 4.072 10.051 10.320 9.921 3.427 8.350 6.836 7.267 8.537 15.665 20.902 8.559 4.149 5.687 2.348 7.385 7.022 6.920 5.150 3.754 5.591 9.818 8.545 4.423 5.685 3.343 0.664 3.621 7.475 4.030 3.649 3.618 2.446 2.967 3.002 2.346 6.935 2.801 0.753 2.522 4.890 1.958 5.125 7.142 5.804 6.973 3.388 9.068 1.219 14.589 5.001 3.192 3.243 10.744 10.514 9.190 1.547 11.820 11.059 7.811 9.703 11.915 2.891 27.810 12.423 10.734 2.641 3.068 0.645 0.665 0.888 0.890 0.230 0.241 9.974 10.222 14.797 1.122 1.130 1.129 8.330 8.669 8.653 9.051 8.397 8.815 7.986 8.449 6.762 7.431 7.416 6.971 7.747 10.303 10.041 10.131 10.138 10.062 1.091 0.865 0.882 7.863 8.108 7.864 7.615 7.717 1.253 1.202 2.570 1.384 8.434 8.482 9.294 9.955 9.491 0.755 0.784 0.762 0.793 0.762 9.733 14.078 9.733 1.008 1.023 7.582 4.343 0.755 9.359

Ηµερήσια Μεταβ. (%) 0.15% -1.66% -1.80% 0.20% -3.11% 3.05% -3.38% -0.07% -0.02% -0.28% 0.36% 0.09% 0.32% 0.40% 0.40% -2.02% -1.13% 0.20% 0.50% -0.03% -3.34% -4.25% -3.66% -5.06% 1.99% 1.10% 0.91% 0.51% 0.86% 1.60% 0.53% 1.09% 2.51% 1.17% -2.32% -3.08% -1.22% 2.00% 1.08% -1.31% -0.20% -1.17% 0.05% 0.38% 0.01% 1.10% -3.36% -1.82% -0.02% 0.00% -4.05% -3.37% 0.86% -1.36% -4.79% 0.01% 1.68% 0.30% -1.62% -0.26% -0.07% -2.81% -3.05% -1.20% -0.03% 2.64% -0.56% 0.01% 0.95% -0.06% 0.75% 0.03% 1.22% 2.62% -4.37% -0.02% 0.19% 0.01% 0.02% -0.02% -4.76% 0.08% 0.24% 0.12% -1.81% -4.51% -4.08% -0.38% 1.01% 2.66% 1.23% 0.53% 1.19% 1.19% 2.69% 2.69% -4.40% -5.00% 0.62% 0.63% 0.96% 0.02% 0.04% 0.05% -0.13% -0.13% -0.22% -0.22% 0.03% 0.04% -0.27% -0.27% 0.09% -0.11% -0.11% -0.26% 0.74% 0.37% 0.46% 0.46% 1.35% 1.32% 0.24% -2.24% -2.23% -0.35% -0.34% -0.35% -0.34% -0.34% 1.11% 1.11% 0.25% 1.97% -0.55% -0.54% 0.27% -0.04% 0.20% 1.14% 1.14% 1.67% 1.67% 1.67% 1.72% 2.06% 1.72% 0.63% 0.63% -0.04% -4.39% -5.18% -4.32%

Μεταβ. (%) από 1/1/2011 -7.00% -20.96% -23.79% 1.70% -26.64% -21.24% -34.08% -9.75% 0.12% 2.65% 4.42% -4.84% -8.09% -23.07% -8.43% -21.29% -18.44% -0.59% -3.73% 2.42% -25.99% -33.71% -28.69% -40.27% -28.50% -16.75% -8.65% -22.29% -6.81% -19.04% -6.09% -11.53% -11.95% -16.87% -23.03% -22.23% -8.90% -6.34% -13.52% -10.93% -8.29% -10.80% -10.82% -3.70% 1.94% -12.02% -31.07% -21.15% -9.13% 1.45% -30.00% -25.17% -8.51% -6.29% -26.79% 2.07% -10.53% -1.07% -17.71% -11.19% -6.50% -30.70% -14.64% -14.44% -10.94% -13.01% -8.41% 2.57% -9.01% -0.59% -12.73% -2.89% -10.84% -14.08% -34.17% 0.89% -0.15% 1.67% 2.20% -0.40% -34.61% 0.65% -11.73% 1.81% -22.31% -35.07% -31.96% -3.74% -11.20% -14.31% -13.39% -6.00% -10.87% -10.17% -13.98% -13.28% -33.99% -36.08% -30.41% -29.90% -24.73% 0.66% 0.50% 0.70% -0.69% -0.33% 2.94% 3.32% -1.18% -0.49% -1.78% -1.75% -2.07% -6.52% -6.49% -6.51% -6.08% 1.92% -2.64% -2.50% -5.23% -6.60% 0.93% -26.40% -26.00% -11.96% -11.10% -11.96% -14.97% -14.59% 1.66% 0.94% -2.21% -11.44% -15.23% -14.85% -7.06% -0.45% -5.09% -13.50% -12.92% -19.25% -18.69% -19.24% -7.17% 0.40% -7.17% -6.34% -6.03% -5.52% -33.26% -35.12% -36.74%

ΤΙΤΛΟΙ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ - ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ EUROBOND - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ(3) ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SKY - ΣΥΝΘΕΤΟ Α/Κ ΔΗΛΟΣ DELTA SMART- ΣΥΝΘΕΤΟ Α/Κ ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS - ΣΥΝΘΕΤΟ Α/Κ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ HIGH YIELD CORPORATE BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST BLUE - FOF ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST GREEN - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST YELLOW - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST RED - FOF ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) NBG SYNESIS ARBITRAGE STRATEGY - CLASS B (EUR)(6) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ INVESTMENT GRADE (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ HIGH YIELD ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΥΡΩ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC BALANCED STRATEGY FOF ΜΙΚΤΟ ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ING Α/Κ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ(*) INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS MIKTO MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROCREDIT ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. MARFIN FUND OF FUNDS ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. METOXIKO MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤ/ΚΙΩΝ EURO HEDGED FOFs ΜΕΤ. MARFIN EMERGING OPPORTUNITIES FOFs ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN EURO GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ MARFIN USD GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ FTSE-20 INDEX FUND CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ALICO FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM EURO PLUS ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ FUND OF FUNDS ΜΕΤ. PROBANK ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 40,753,705.59 25,257,216.04 10,839,817.75 7,594,933.11 15,494,002.80 287,598,676.11 23,031,946.31 909,745.86 2,131,364.22 32,985,895.40 24,894,964.47 32,988,251.67 94,848,306.46 38,706,565.16 8,032,369.75 32,486,035.00 35,446,203.99 10,835,420.48 5,992,648.95 7,083,982.06 58,791,381.91 25,839,028.38 13,500,216.67 449,252.08 4,104,862.06 2,301,095.07 11,845,242.71 342,229.22 31,577,617.43 462,824.25 34,618,117.72 79,888.69 7,136,300.36 36,259.61 3,947,122.50 864,147.69 1,325,695.78 867,269.29 1,500,665.13 3,960,967.20 4,522,395.36 4,014,499.01 1,547,113.05 3,742,564.71 1,347,183.48 12,613,347.52 1,959,508.19 2,027,204.43 5,597,149.55 89,561,656.92 37,989,667.90 13,028,667.60 13,956,800.96 12,081,262.72 2,990,575.78 11,762,771.73 3,613,970.87 48,857,770.88 8,547,872.55 9,327,972.49 7,419,185.81 5,334,788.44 2,105,158.81 6,551,035.12 1,135,550.62 1,136,933.77 6,323,080.60 2,331,277.13 286,838.86 6,644,581.34 2,878,725.06 14,379,665.39 7,582,763.96 873,579.39 2,239,296.39 2,225,387.88 5,445,083.68 24,171,060.94 7,409,389.52 18,379,976.28 14,652,318.68 1,273,182.83 6,130,538.77 99,049,919.09 7,625,766.78 21,771,695.00 2,639,460.32 2,028,774.06 2,205,705.74 82,834,378.76 13,684,978.24 18,067,493.53 19,529,069.90 16,717,170.42 6,367,467.01 4,099,107.53 1,818,263.54 1,583,156.31 29,480,478.94 2,175,096.73 709,041.87 2,521,125.33 14,737,082.44 1,394,718.24 5,723,363.72 1,547,069.41 10,998,278.10 4,978,930.34 1,031,988.16 5,754,257.95 3,767,173.81 11,186,366.33 5,222,802.24 7,951,443.09 4,882,305.46 3,346,995.24 12,786,032.49 1,703,110.30 257,347,557.02 7,759,501.27 5,014,786.72 667,866.03 1,741,322.92 2,768,720.67 2,247,165.07 165,979.08 15,551,601.03 3,432,351.14 8,316,987.49 11,090,554.61 18,320,082.58 600,961.94 770,512.98 454,292.57 2,913,487.77 4,666,563.61 1,744,081.52 3,147,758.49 4,082,096.41 846,223.73 22,567,673.96 13,071,209.61 3,990,384.94 270,278,355.29 8,914,028.90 10,941,414.52 963,289.24 2,335,024.62 1,332,072.63 1,527,792.97

8.551 4.382 8.619 7.900 2.842 5.801 2.922 6.740 5.485 4.895 10.121 12.186 7.932 1.006 2.657 9.777 11.790 11.002 5.717 10.283 8.824 8.239 7.542 1,229.440 1,224.910 1,139.330 1,169.490 1,032.290 1,050.060 843.170 844.750 520.680 521.660 824.210 825.860 925.040 981.190 1,042.910 7.957 2.886 3.285 1.454 2.350 2.441 2.524 3.613 3.016 1.171 5.609 2.009 25.414 2.391 4.747 2.771 3.821 6.934 8.440 4.839 1.935 5.418 11.000 3.402 6.355 1.883 1.104 3.467 4.190 3.309 2.952 4.854 4.868 1.448 2.262 2.863 2.914 2.564 2.408 5.905 1.281 2.688 3.440 2.663 1.327 4.051 2.737 2.756 2.636 3.026 4.339 16.831 13.066 9.194 12.372 16.496 11.580 11.975 11.225 5.126 12.714 10.757 6.180 4.863 2.232 6.046 1.033 4.079 3.309 15.141 9.925 8.812 2.863 0.929 1.751 1.127 2.057 3.134 1.759 2.345 3.766 3.301 1.611 1.311 4.112 11.572 4.465 1.363 4.235 0.415 1.891 5.464 6.772 5.058 5.171 13.476 8.622 9.572 10.297 252.909 205.000 3.199 4.025 6.680 1.413 2.499 1.637 1.660 0.604 3.332 4.013 6.058

8.465 4.339 8.533 7.900 2.814 5.801 2.892 6.673 5.485 4.895 9.639 11.605 7.554 0.996 2.631 9.729 11.790 11.002 5.717 10.180 8.736 8.157 7.466 1,229.440 1,224.910 1,139.330 1,169.490 1,032.290 1,050.060 843.170 844.750 520.680 521.660 824.210 825.860 925.040 981.190 1,042.910 7.840 2.672 3.157 1.397 2.258 2.358 2.426 3.559 2.971 1.084 5.539 1.999 24.734 2.327 4.620 2.697 3.774 6.798 8.275 4.744 1.907 5.418 10.676 3.207 6.308 1.776 1.041 3.300 4.169 3.228 2.938 4.830 4.844 1.440 2.251 2.848 2.900 2.414 2.267 5.730 1.243 2.532 3.240 2.508 1.288 4.011 2.477 2.596 2.385 2.849 4.087 16.336 12.807 8.668 11.665 15.554 10.808 11.176 10.477 4.975 12.340 10.441 5.827 4.585 2.105 5.957 0.998 3.846 3.120 14.276 9.358 8.467 2.751 0.876 1.634 1.052 1.920 2.925 1.642 2.188 3.747 3.277 1.595 1.299 3.912 11.286 4.250 1.298 4.079 0.400 1.853 5.464 6.638 4.958 5.069 12.979 8.431 9.383 10.119 247.950 203.980 3.016 3.867 6.533 1.319 2.499 1.633 1.651 0.597 3.316 3.973 6.058

8.551 4.382 8.619 7.900 2.842 5.801 2.922 6.740 5.485 4.895 9.639 11.605 7.554 1.006 2.657 9.777 11.790 11.002 5.717 10.283 8.824 8.239 7.542 1,229.440 1,224.910 1,139.330 1,169.490 1,032.290 1,050.060 843.170 844.750 520.680 521.660 824.210 825.860 925.040 981.190 1,042.910 7.840 2.672 3.189 1.411 2.281 2.381 2.451 3.559 2.971 1.084 5.539 1.999 24.734 2.327 4.620 2.697 3.774 6.798 8.275 4.744 1.906 5.418 10.784 3.240 6.339 1.794 1.052 3.333 4.190 3.244 2.952 4.854 4.868 1.448 2.262 2.863 2.914 2.489 2.338 5.847 1.268 2.610 3.340 2.586 1.314 4.031 2.607 2.676 2.511 2.938 4.213 16.501 12.936 8.756 11.783 15.711 11.029 11.404 10.690 5.025 12.464 10.546 5.886 4.631 2.126 5.957 0.998 3.884 3.151 14.420 9.452 8.640 2.807 0.885 1.668 1.073 1.959 2.985 1.675 2.233 3.766 3.301 1.611 1.304 3.992 11.401 4.293 1.311 4.162 0.408 1.872 5.464 6.705 5.008 5.120 13.244 8.495 9.454 10.195 247.950 203.980 3.046 3.946 6.666 1.346 2.498 1.637 1.655 0.600 3.324 3.993 6.058

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

-2.03% -0.86% -0.70% -0.53% 2.01% -0.05% 2.43% 0.61% 0.96% -0.16% -0.01% -1.02% 0.26% -3.92% -0.29% 0.74% 0.00% 0.10% 0.08% -0.01% 0.41% 0.61% 1.37% 0.16% 0.16% 0.16% 0.16% 1.08% 1.08% 0.11% 0.11% -4.65% -4.65% 0.95% 0.95% 0.22% 0.22% -4.02% -0.04% 0.09% -3.61% 2.14% 1.49% 1.16% -0.00% 0.07% 0.78% -2.07% -0.26% 0.00% -0.91% 0.54% 1.83% 2.31% -0.19% 0.36% 0.59% -2.29% -1.64% 0.00% 0.44% -1.61% -0.03% -3.56% -2.68% 0.68% -0.14% -0.32% -0.01% 0.12% 0.01% -3.71% -1.81% 1.45% 0.66% -0.72% 1.10% -3.88% -2.83% -0.04% -0.04% 2.02% 1.25% 0.01% 1.13% 1.16% 1.29% 0.06% 0.13% -0.36% 0.01% -4.64% 0.92% -0.02% 0.05% -0.05% 0.22% 1.14% -0.18% -0.58% -2.70% -3.58% -5.07% 0.05% -4.40% 1.41% 1.18% 0.81% 0.78% 0.02% -0.05% -4.72% 2.14% -4.65% 0.03% 1.57% -1.30% 1.63% 0.02% -0.00% -3.79% -2.09% -2.52% 0.04% -4.32% -3.93% -4.85% -3.87% -1.56% 0.01% 0.79% -1.67% -1.57% 0.14% 1.31% 0.59% 0.06% 0.74% 0.20% -0.93% -0.02% -0.01% -2.82% 0.01% 0.13% -0.81% -4.06% -0.03% -0.05% -1.30%

-24.07% -9.52% -8.10% -10.29% -16.45% -1.23% -17.34% -20.75% -33.32% -7.24% 2.24% 6.90% -6.27% -27.80% -9.64% -7.43% 0.69% -1.17% -1.33% 0.30% -4.16% -7.97% -13.81% -0.43% -0.41% -0.88% -0.85% -15.81% -15.80% -18.94% -18.92% -31.66% -31.65% -13.94% -13.92% -2.20% -2.17% -7.82% 0.29% -10.87% -29.89% -10.54% -20.68% -13.51% -12.70% 0.37% -3.96% -24.77% -15.31% 2.19% -22.25% -19.34% -20.15% -12.09% -4.22% -16.80% -7.81% -30.72% -20.60% 0.57% -11.34% -19.75% 0.42% -34.42% -33.12% -7.29% -6.24% 0.37% 0.15% -0.03% 1.93% -31.80% -19.65% -16.88% -8.73% -5.68% -10.26% -37.32% -24.46% 0.49% 0.99% -15.60% -15.08% 2.93% -14.79% -10.80% -17.82% -2.08% -0.38% 1.48% 2.50% -32.41% -13.30% -9.33% -1.04% -0.51% -5.18% -10.01% -0.03% 0.65% -29.08% -21.94% -39.09% -7.29% -32.44% -17.55% -14.16% -5.50% -6.54% 3.15% -12.09% -36.47% -17.73% -31.37% -8.47% -20.41% -20.08% -14.21% 3.14% -3.51% -33.06% -23.84% -24.43% -6.07% -36.30% -34.76% -34.72% -26.90% -17.96% 1.56% -12.93% -20.65% -20.65% -27.13% -13.40% -8.70% -1.22% -15.40% 1.04% -18.58% -6.98% 2.56% -28.93% 3.81% -10.86% -17.73% -28.75% 2.47% -25.09% -19.81%

Υψηλές επιδόσεις για Cosmote Τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη στην Ελλάδα προσφέρει το δίκτυο 3ης γενιάς της Cosmote, που σήμερα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πάνω από το 97% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας Eκθεσης Επέκτασης & Εκσυγχρονισμού Δικτύου 3ης γενιάς. Επιπλέον, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Cosmote, η εταιρία παρέχει τις υψηλότερες ταχύτητες στις υπηρεσίες πλοήγησης στο Μobile Internet στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε για λογαριασμό της εταιρίας τρίτος εξουσιοδοτημένος φορέας, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε πανελλαδική κλίμακα. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 2011 σε 49 πόλεις, ενώ κάλυψαν πάνω από 24.000 χιλιόμετρα στο κύριο οδικό δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα.

Wind: εγγύηση λογαριασµού Τα νέα προγράμματα Wind to all+ που προσφέρουν δωρεάν χρόνο ομιλίας προς όλους, SMS προς όλους, mobile internet αλλά και εγγύηση λογαριασμού, διαθέτει από χτες η Wind. Οι συνδρομητές ορίζουν το ανώτατο ύψος λογαριασμού πέραν του παγίου και ειδοποιούνται αυτόματα μόλις φτάσουν τα 5 ευρώ πριν από το όριο που έχουν θέσει. Επίσης, προσφέρεται αυτόματη ενημέρωση υπολοίπου δωρεάν χρόνου ομιλίας ώστε οι συνδρομητές να ενημερώνονται αυτόματα και εντελώς δωρεάν με SMS πριν εξαντληθεί η δωρεάν χρήση του προγράμματός τους (δηλαδή η χρήση που καλύπτεται από το πάγιο), ενώ ακόμη κι όταν ξεπεραστεί η δωρεάν χρήση του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα για επέκταση του δωρεάν χρόνου ομιλίας, SMS και Mobile Internet ανά πάσα στιγμή.


34

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο «Αµλετ» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη Μετά τις τέσσερις παραστάσεις sold out του Ιουλίου στο Θέατρο Κήπου, ο «Αμλετ», από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές του καλοκαιριού, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη, που υπογράφει επίσης το σκηνικό και τη δραματουργική επεξεργασία (μαζί με την Παναγιώτα Πανταζή). Το ρόλο του Αμλετ

ερμηνεύει ο Αιμίλιος Χειλάκης. Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Μάνος Βακούσης, Μαρίνα Ψάλτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Λεωνίδας Κακούρης, Ευγενία Δημητροπούλου, Ηλίας Ζερβός, Αλμπέρτο Φάις, Τόνυ Δημητρίου, Παναγιώτης Εξαρχέας. Ο «Αμλετ» κλείνει τον κύκλο των θερινών παραστάσεων στο θέατρο «Badminton», στην Αθήνα, στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου.

Focus στο νέο και στο ντόπιο Αλλαγή πλεύσης με χαμηλότερο προϋπολογισμό για τα «46α Δημήτρια» ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Ο,τι είναι νέο σήμερα (κι όχι πριν από δέκα χρόνια) και ό,τι είναι ντόπιο: αυτά τα δύο βασικά χαρακτηριστικά επιχειρεί να αναδείξει φέτος στο πρόγραμμά του το Φεστιβάλ «Δημήτρια» του δήμου Θεσσαλονίκης, που μπαίνοντας στον 46ο χρόνο λειτουργίας του επιχειρεί αλλαγή πλεύσης, με χαμηλότερο προϋπολογισμό σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις και μικρότερη διάρκεια (12 Σεπτεμβρίου - 25 Οκτωβρίου).

«Φ

έτος, παρά την πιο σύντοµη διάρκεια και τον περιορισµένο προϋπολογισµό, κάνουµε µία προσπάθεια να γίνουν τα "Δηµήτρια" πιο ελκυστικά για το κοινό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Στόχος, όπως είπε, είναι να ενταχθεί η διοργάνωση σε ένα ετήσιο καλεντάρι, µε εκδηλώσεις που µπορούν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. «Ο πολιτισµός είναι ανεκµετάλλευτο κεφάλαιο για τη Θεσσαλονίκη», παρατήρησε. Για τον αντιδήµαρχο Πολιτισµού Σπύρο Πέγκα η συµµετοχή των νέων καλλιτεχνών της πόλης ήταν το βασικό ζητούµενο. Οπως είπε ο ίδιος, ο ορισµός τριµελούς καλλιτεχνικής επιτροπής που ανέλαβε τον προγραµµατισµό των εκδηλώσεων είναι ένα µεταβατικό στάδιο προκειµένου στο µέλλον

να οριστεί καλλιτεχνικός διευθυντής. «Αλλαγή στη διοργάνωση σηµατοδοτούν και οι δικές µας παραγωγές, που φιλοδοξούµε να τις εξάγουµε», πρόσθεσε. Εξορθολογισµός, διαφάνεια και σεβασµός στην πόλη είναι οι άξονες στους οποίους βασίστηκε η καλλιτεχνική επιτροπή, όπως εξήγησε η Ιφιγένεια Ταξοπούλου, υπεύθυνη για το θέατρο. «Ο δήµος Θεσσαλονίκης µε τον Γιάννη Μπουτάρη άλλαξε σελίδα. Προσπαθήσαµε να συµβάλουµε σ’ αυτήν την αλλαγή πλεύσης», τόνισε. «Θελήσαµε να φτιάξουµε ένα φεστιβάλ µε άξια καλλιτεχνική παρουσία», είπε ο χορογράφος Κωνσταντίνος Ρήγος (υπεύθυνος για χορό). «Μας ενδιέφερε το νέο που έχει κάτι να προτείνει και το πολυσυλλεκτικό. Στόχος µας είναι να συνεχίσουµε την προσπάθεια και ίσως στο µέλλον να γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο πολιτισµού, να µπει σε ένα νέο δρόµο».

«Needcompany» από το Βέλγιο Δεν είναι σεφ, είναι μουσικός της «Vegetable orchestra», που έρχεται στα «Δημήτρια»

Οι οικονοµικοί περιορισµοί δε σήµαιναν και αποµάκρυνση από το όραµα για τον Γιώργο Εµµανουήλ Λαζαρίδη, συντονιστή καλλιτεχνικού προγραµµατισµού του ΟΜΜΘ (υπεύθυνος για τη µουσική): «Βασικό στοιχείο είναι η επένδυση στο να γνωρίσουµε την πόλη, τι τρέχει σ’ αυτήν, ποιος είναι ποιος. Κάνουµε, λοιπόν, focus στο νέο και στο ντόπιο, ενώ παράλληλα δείχνουµε σεβασµό σε ιστορικούς καλλιτέχνες και σε καλλιτέχνες από το εξωτερικό», εξήγησε. Ο προϋπολογισµός της διοργάνωσης ανέρχεται στα 769.000 ευρώ (350.000 από τα ταµεία του δήµου, 186.000 από τον ΟΠΑΠ,

33.000 από ιδιωτική χορηγία και 200.000 ευρώ για την Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών), έναντι 1.150.000 ευρώ πέρυσι.

Εναρξη µε πάρτι Στις 12 Σεπτεµβρίου θα δοθεί η εναρκτήρια συναυλία σε συνεργασία µε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης µε το «Μusicircus Οpen air 2011»: ένα υπαίθριο «µουσικό τσίρκο», στο οποίο καλλιτέχνες της πόλης ενώνουν τις δυνάµεις τους, παίζοντας όλοι µαζί, ταυτόχρονα! Αυτή η «έκθεση συναυλιών», όπως την περιέγραψε ο Γιώργος Εµµανουήλ Λαζαρίδης, φιλοξενείται στον αύλειο χώρο και

τα φουαγέ του Νέου Κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο δεύτερο µέρος θα εµφανιστεί η Συµφωνική Ορχήστρα του δήµου. Από το υπόλοιπο µουσικό πρόγραµµα ξεχωρίζουν: η «Vegetable orchestra» από τη Βιέννη (26 - 27 Σεπτεµβρίου, ΜΜΘ), οι «Tel Aviv Soloists Ensemble» (1 Οκτωβρίου, ΜΜΘ), το αφιέρωµα στη Ρόζα Εσκενάζυ «Καναρίνι µου γλυκό» (17 Οκτωβρίου, Stage). Στην ενότητα του θεάτρου τα highlights είναι: το Κουκλοθέατρο Παντοµίµας «Mummenschanz» µε την παράσταση «Οι βιρτουόζοι της σιωπής» (26 - 29 Σεπτεµβρίου, θέατρο ΕΜΣ), το Εθνικό Θέατρο Stary της Κρακοβίας µε το «Ρίτερ, Ντένε, Φος» του Τόµας Μπέρνχαρντ (1, 2 Οκτωβρίου, θέατρο ΕΜΣ), το περίφηµο Schaubune του Βερολίνου σε συµπαραγωγή µε το Εθνικό Θέατρο Habima (Τελ Αβίβ) στην παράσταση «Third Generation» (4, 5 Οκτωβρίου, ΕΜΣ). Από το χορό ξεχωρίζουν οι «Νeedcompany» από το Βέλγιο µε την παράσταση «Τhis door is too small (for a bear)» (8 Οκτωβρίου, ΕΜΣ), οι «Αερίτες» της Πατρίσια Απέργη µε την παράσταση «d. όπα!» (16 Σεπτεµβρίου, ΕΜΣ), καθώς και δύο οµάδες από το Ισραήλ, οι «Barak Marshall» µε το «Monger» (22 Σεπτεµβρίου, ΕΜΣ) και οι «Yasmeen Godder» µε το «Storm End Come» (13 Οκτωβρίου, ΕΜΣ). Επίσης, θα γίνουν αφιερώµατα στον Δηµήτρη Δηµητριάδη και στον Οδυσσέα Ελύτη, ενώ από τις 6 Οκτωβρίου ώς τις 6 Νοεµβρίου θα λάβει χώρα στο Λιµάνι η 15η Μπιενάλε Νέων Δηµιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου.


35 Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

Μουσική βραδιά στο «Κτήµα Λίγας» Μουσική εκδήλωση με καλεσμένο τον καλλιτέχνη Monsieur Minimal θα φιλοξενηθεί αύριο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου (20.30) στον αύλειο χώρο του οινοποιείου «Κτήμα Λίγας» (1ο χιλ. Γιαννιτσών - Αρχοντικού, Πέλλα, τηλ. 23820/24421). Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι υπεύθυνοι του οινοποιείου οργανώνουν τις εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, γνωστές σαν «Γιορτές Τρύγου», που απευθύνονται στο οινόφιλο κοινό της περιοχής. Ο Monsieur Minimal ή αλλιώς Χρήστος Τσιτρούδης κατάγεται από τα Γιαννιτσά. Οι μουσικές του δημιουργίες είναι ιδιαίτερα αγαπητές στο νεανικό και όχι μόνο κοινό. Στο ενεργητικό του έχει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχει εκδώσει και CD. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το κρασί του «Κτήματος Λίγας» συνοδεύοντάς το με εδέσματα φτιαγμένα αποκλειστικά με τοπικά υλικά που προσφέρουν επώνυμες εταιρίες της περιοχής. Θα είναι μία γιορτή με καθαρά τοπική γεύση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νέα σεζόν στο «Θέατρο Φλέµιγκ» Αρχισαν και ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του «Θεάτρου Φλέμιγκ» (Φλέμιγκ με Μισραχή 15). Το Θέατρο στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που αναπαλαιώθηκε και διαμορφώθηκε σε χώρο Τέχνης. Ιδρύθηκε και λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γρηγόρη Μήττα. Στο Εργαστήρι διδάσκονται πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης όπως: υποκριτική, ορθοφωνία, αυτοσχεδιασμοί, ιστορία θεάτρου, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ενδυματολογία, κινησιολογία και θεατρικό τραγούδι, από καλλιτέχνες και καθηγητές με ακαδημαϊκή μόρφωση και ειδικές γνώσεις σε κάθε μάθημα. Πληροφορίες στο τηλ. 2310/812000.

Κλεµµένο έργο του Ρούµπενς βρέθηκε στην Ελλάδα

Το έργο του Ρούμπενς «Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου»

Στα χέρια δύο Ελλήνων βρέθηκε σημαντικό έργο του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, που χρονολογείται στο 1618 και είχε κλαπεί πριν από δέκα χρόνια από μουσείο του Βελγίου. Το έργο του σπουδαίου Φλαμανδού ζωγράφου εντόπισαν μετά από συντονισμένες ενέργειες η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Κατά την επιχείρηση στα νότια προάστια της Αθήνας συνελήφθησαν ένας 64χρονος αντικέρ και μια 40χρονη παρουσιάστρια τηλεοπτικού σταθμού. Η σύλληψή τους έγινε όταν αστυνομικοί εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές του κλεμμένου πίνακα. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν 6 εκατ. ευρώ.

Τ

ο ΥΠΠΟΤ δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για το έργο, φαίνεται όµως ότι πρόκειται για το «Κυνήγι του

Καλυδώνιου κάπρου», που είχε κλαπεί από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης το 2001 από τρεις µασκοφόρους. Οι διαρρήκτες είχαν αφαιρέσει τον πίνακα, µαζί µε ένα ακόµη έργο του Ρούµπενς, το οποίο όµως τους έπεσε στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν. «Είναι µεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι καταφέραµε να εντοπίσουµε αυτόν το σηµαντικό πίνακα», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνοµίας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυµία του. «Ειδικοί του υπουργείου Πολιτισµού που εξέτασαν το έργο τέχνης επιβεβαιώνουν ότι είναι αυθεντικό», πρόσθεσε. Το έργο φυλάσσεται και αναµένεται να παρουσιαστεί από τις αρχές όταν ολοκληρωθεί η έρευνα. Επίσης όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟΤ, έγινε και δεύτερη επιχείρηση από την Ασφάλεια Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν άλλα έξι άτοµα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία προϊστορικά χάλκινα αντικείµενα -µάλλον κρητικής προέλευσης-, µια µετάλλινη σφραγίδα και ένα χειρόγραφο στην αραβική γλώσσα. Λεπτοµέρειες αναµένεται να ανακοινωθούν από την Ασφάλεια Αττικής.

Καταστράφηκαν 1.700 µνηµεία στην πρώην Γιουγκοσλαβία Περίπου 1.700 μνημεία, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καταστράφηκαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και στις συγκρούσεις στο Κόσοβο. Η UNESCO διοργανώνει σήμερα στο Βιμινάκιο έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Σερβία, την 9η Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών της ΝΑ Ευρώπης, με θέμα τη σύγχρονη τέχνη και τη συμφιλίωση. Στη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία εξαφανίστηκαν επίσης χιλιάδες έργα τέχνης, εικόνες και θρησκευτικά αντικείμενα. Μόνο στη Σερβία, κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, 175 μνημεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία του σερβικού ινστιτούτου για την προστασία των μνημείων, 23 μεσαιωνικές μονές και μεγάλος αριθμός εκκλησιών υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων και μουσουλμανικά τεμένη στην Τζακόβιτσα, στο Πετς και στο Πρίζρεν του Κοσόβου. Η μονή Γκρατσάνιτσα υπέστη, επίσης, ζημιές και τώρα έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της UNESCO. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το κτίριο Μπανόβινα (έδρα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Βοϊβοντίνα) στο Νόβι Σαντ και την έδρα της σερβικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών. Η μονή Βοϊλόβιτσα, κοντά στο Πάντσεβο, επλήγη επίσης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο καταστράφηκαν 76 μνημεία, τα 71 από τα οποία σερβικά. Από την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) τον Ιούνιο του 1999 έως το Μάιο του 2001 υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν 107 θρησκευτικά μνημεία, τα περισσότερα σερβικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το 2004 οι αναταραχές στο Κόσοβο είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση 35 θρησκευτικών κτιρίων, τα 18 από τα οποία ήταν μνημεία. Καταστράφηκαν η μονή Ντέβιτς, το κονάκι της Μονής Αρχαγγέλου και η εκκλησία της Παναγίας Λιέβιτσκα, η οποία στη συνέχεια εντάχθηκε στη λίστα της UNESCO. Επίσης 438 ορθόδοξα μνημεία καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των πολέμων στην Κροατία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ χάθηκαν περίπου 7.000 εικόνες από ορθόδοξους ναούς. Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, 450 ναοί της καταστράφηκαν στη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Η Ισλαμική Κοινότητα αναφέρει ότι 650 ισλαμικά μνημεία καταστράφηκαν. Στις συγκρούσεις του 1990, μεταξύ άλλων, παραστρατιωτικές δυνάμεις κατέστρεψαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την παλιά γέφυρα του Μόσταρ, σύμβολο της πόλης, που αργότερα ανακατασκευάστηκε.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

τηλεβολές

Πολιτική εκποµπή στον ΑΝΤ1 µε τη Μαρία Χούκλη Πρωταγωνίστρια στον τηλεοπτικό κόσμο των ειδήσεων είναι και πάλι η Μαρία Χούκλη. Πέρα από το κεντρικό δελτίο που παρουσιάζει στον ΑΝΤ1, τον προσεχή χειμώνα θα τη δούμε και σε ενημερωτική-πολιτική εκπομπή. Το κανάλι του Αμαρουσίου ετοιμάζει την εκπομπή με έμφαση στην έρευνα, η οποία θα προβάλλεται σε εβδομαδιαία βάση. Τι κοινά έχουν το Καπάνι με τη Βαρβάκειο αγορά; Πώς φτιάχτηκε το εμπορικό

ΕΤ1

κέντρο στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και στην Καπναποθήκη της Καβάλας; Τι ρόλο παίζουν οι ανακαινισμένες στοές με καταστήματα στα Γιάννενα, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας; Τι σημαίνει για τη ζωή των σημερινών νεοελλήνων η ανάπτυξη των malls; Το σημερινό επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα» (ΝΕΤ, 16.00) διερευνά τη διαμόρφωση των χώρων των διαφόρων

(210 7701911 -5)

NET

(210 6066000)

08.00 Παιδικό πρόγραµµα 11.00 Εκπαιδευτική τηλεόραση 12.00 Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του (Ε) 13.00 Παγκόσµιο πρωτάθληµα στίβου (Ζ) 15.30 Οι αντικαταστάτες (Ε) 16.00 Ζακ και Κόντι εν πλω (Ε) 16.30 Οι µάγοι του Γουέβερλι πλέις (Ε) 17.00 Escape (Ε) 19.00 Χαµένη άνοιξη (Ε) 20.00 Challenges 20.20 Παγκόσµιο πρωτάθληµα πόλο εφήβων - Προηµιτελικός αγώνας της Εθνικής µας οµάδας 21.30 Ινδία 22.00 Ξένη ταινία: «Το σµαραγδένιο δάσος» Αµερικανική περιπέτεια (1985) 24.00 Οι γυναίκες της ζωής της (Ε)

07.00 10.00 12.00 13.00 15.00 16.00

Πρωινή ενηµέρωση Συµβαίνει τώρα Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα Best of Ειδήσεις Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα (Ε) Ειδήσεις Εκτός των τειχών (Ε) Ταξιδεύοντας µε τη Μάγια (Ε) Φρανσουά Τριφό Ειδήσεις Φαντάσµατα

18.00 18.15 19.00 20.00 21.00 22.00

21.50 22.00 23.00 24.00

23.00 Οι αγνοούµενοι 24.00 Ειδήσεις 00.00 Στα άκρα (Ε)

ALPHA 08.00 09.00 10.00 12.00 13.00 13.15 14.00 15.00 16.00 17.55 18.00 19.00 20.00

21.00 23.00 00.30 01.30

(212 2124000)

Κινούµενη άµµος (Ε) Μια αγάπη µια ζωή (Ε) Ερωτας µε επιδότηση ΟΓΑ (Ε) Εντιµότατοι... κερατάδες (Ε) Ειδήσεις Σφηνάκια (Ε) Oliver’s twist Kitchen nightmares UK Το αγιάζι του έρωτα Ειδήσεις Οικογενειακές ιστορίες (Ε) Ειδήσεις Νταντά αµέσου δράσης

ΣΚΑΪ

ET3 07.30 08.30 09.00 09.30 10.30 11.30 12.30 13.00 14.00 14.30 15.30 16.00 17.00 17.05 18.30 19.00 19.30 20.00

(210 4800000)

05.30 Ειδήσεις 06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ τώρα 13.00 Νταντά πρώτων βοηθειών 14.00 The F word 15.00 ΣΚΑΪ life 17.00 Worst week 17.30 Το κάστρο του Τακέσι 18.00 Ειδήσεις 18.45 Melrose place 19.45 Extreme animals 20.30 Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου 21.00 Eιδήσεις 22.00 CSI Las Vegas: Στον τόπο του εγκλήµατος 23.00 Nostradamus effect 00.15 Ειδήσεις 00.30 Κυνηγώντας τη νεότητα

STAR

(2310 299400)

Προστατεύοντας τη φύση Κάτω Ιταλία Βάλια Κάλντα, η ζεστή κοιλάδα Balkan express Ο πύργος της Βαβέλ Αγριος τρόπος ζωής Μαγικός κόσµος Ειδήσεις Παγκόσµια κουζίνα Τόλµη και γοητεία Η χαρά της ζωγραφικής Αληθινά σενάρια (Ε) Ειδήσεις Πέντε και... Ο κόσµος των σπορ Η έκτη αίσθηση (Ε) Μαγικός κόσµος Ελληνική κωµωδία: «Ο χρυσός και ο τενεκές» Κωµωδία (1962) Καιρός Ειδήσεις Στα όρια Πού είστε; Γεγονότα που άλλαξαν τον κόσµο

(211 1891000)

06.25 12.00 13.00 13.45 15.45 16.45 17.45 17.50 18.50 19.45 21.00 22.00

Παιδικό πρόγραµµα Ζίνα Ειδήσεις Οι µάγισσες Ο πρίγκιπας του Bel Air Two and a half men Ειδήσεις Ντετέκτιβ Μονκ Ιατρικές υποθέσεις Ειδήσεις Οµάδα NCIS Ξένη ταινία: «Το αντικλείδι» Αµερικανική τρόµου (2005) 00.15 Ξένη ταινία: «Κραυγή αγωνίας» Αµερικανική τρόµου (1996)

American idol Σφηνάκια (Ε) Αληθινοί έρωτες (Ε) The big game

MEGA 07.00 10.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 17.10

(210 6903000)

Πρωινό Mega Πρωινό mou (Ε) Masterchef (E) Γλυκές αλχηµείες (Ε) Ειδήσεις Μπουκιά και συχώριο (Ε) Περί ανέµων και υδάτων (Ε) Ειδήσεις Patty, η πιο όµορφη ιστορία (Ε)

ANT1 07.00 11.00 12.00 13.00 13.30 14.30 14.40 15.40 15.50 16.50 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 23.00 24.00 01.00 01.10

18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.10 00.15

αγορών μέσα στις κοινωνικo-οικονομικές συνθήκες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Από την υπαίθρια αγορά στο μικρομάγαζο, στο σούπερ μάρκετ, τα χαμηλού ύψους εμπορικά κέντρα της δεκαετίας του 1990 και στα malls της δεκαετίας του 2000. Πόσο επηρέασαν οι κοινωνικές συνθήκες τις καταναλωτικές συνήθειες και πώς ανταποκρίθηκε η αρχιτεκτονική; ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΠΟΥ

(210 6886100)

Elatte Λίτσα.com (Ε) Αστρολόγος Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Play and win Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Play and win Το καφέ της Χαράς (Ε) Ειδήσεις Reaper The secret life of the American teenager Εγκλήµατα (Ε) Ειδήσεις Ezel Eli Stone Criminal minds Ειδήσεις Kismet

Singles (Ε) Πενήντα πενήντα (Ε) Ειδήσεις Η πολυκατοικία (Ε) Στο παρά πέντε (Ε) Οµορφος κόσµος (Ε) Ειδήσεις

BOYΛΗ

(210 3707874)

16.00 Ταξίδια στην Ελλάδα 17.00 Ειδήσεις 17.30 Μαγικός φανός 18.00 Οι πρωτοπόροι της γνώσης: Ο κυνηγός του θανατηφόρου ιού Εµπολα 19.00 Η Αποκάλυψη: Μετά την Αποκάλυψη 20.00 Οι µεγάλοι συγγραφείς: Πολ Κλοντέλ 21.00 Ενα ταξίδι στην υποχονδρία 22.00 Ειδήσεις 22.10 Τα απόρρητα της Νυρεµβέργης

NOVACINEMA 1

(210 6602000)

08.40 R.L. Stine presents: The haunting hours 10.10 Σρεκ κι εµείς καλύτερα 11.45 Mad on Novacinema 12.20 The kings of Mykonos 14.05 Οι πέντε πρώην µου 15.35 Ο ξένος 17.15 Ο οικογενειακός µας γάµος 19.45 Μέχρι να σε βρω 22.00 Οι δυο όψεις του νοµίσµατος 23.50 Χωρίς όρια

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

11.00 Η αγορά σήµερα 14.00 Just for laughs (Ε) 15.00 Η αγορά σήµερα 18.15 Anevaseto (E) 19.00 Ειδήσεις 19.50 Just for laughs 21.00 Huge moves (E) 22.00 Ris crime evidence 23.00 Huge moves (E)

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

08.00 Ο τελευταίος Σαµουράι 10.35 Κινηµατογραφικά νέα 10.55 Οι γκαφατζήδες των σπηλαίων 12.35 Κινηµατογραφικά νέα 13.10 Κυνηγώντας το δολοφόνο µου 14.50 Sommersby 16.50 Hollywood on set 17.25 The informant! 19.15 Avatar 22.00 Η αρπαχτή 23.50 Τροµερά παιδιά 01.45 Hannibal 04.25 Ταξιδιώτες στην άλλη ζωή

ALTER

(210 5707000)

07.00 10.30 12.30 14.00 15.00 16.00 17.30 17.45 18.45 21.15 21.45 22.00 23.00 00.30 01.30 01.45

Στο ρυθµό της ηµέρας Εδώ και τώρα Summer live Κορίτσια ο Μάρκουλης (Ε) Μέχρι τρεις... είναι δεσµός (Ε) Οσο υπάρχουν άνθρωποι (Ε) Ειδήσεις That’s life summer Ειδήσεις Υδρόγειος Auto Alter Heroes Η λίµνη των στεναγµών (Ε) Mad men Auto Alter Ξένη ταινία: «Επιθεωρητής Σόνερι: Ακυβέρνητο καράβι» Ιταλική ταινία µυστηρίου (2005) 03.45 Ξένη ταινία: «Η σκοτεινή πλευρά» Καναδικό θρίλερ (1987)

TV 100

(2310 265828)

07.00 Αγρια ίχνη στην Αφρική 07.30 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη 08.00 Κινούµενα σχέδια 08.30 Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών 09.00 Πάρε θέση 12.00 Οι εφευρέτες του κόσµου 12.30 Θαλάσσια διαβίωση 13.00 Ο σιωπηλός µάρτυρας 14.00 Ειδήσεις 14.15 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης 14.30 Στη γη της Μακεδονίας 15.30 Κοσµήµατα του βυθού 16.00 Γη ο πλούτος µας 17.00 Για τα πιάτα σου µόνο 17.30 Ελληνική ταινία 19.00 Ειδήσεις 19.30 Μουσική σκηνή Θεσσαλονίκης 20.30 Πάρε θέση 23.30 Ειδήσεις 24.00 Ξένη ταινία 01.00 Χρηστικές πληροφορίες

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8.00 - 11.00 : Νίκος Τερζόγλου 11.00 - 13.00 : Τάσος Μητακίδης 13.00 - 15.00 : Σοφία Μυλωνά 15.00 - 17.00 : ∆ηµήτρης Ιατρού 17.00 - 20.00 : Θωµάς Αρβανίτης 20.00 – 22.00: Σοφία Κωνσταντοπούλου 22.00 - 08.00 : Αληθινή Μουσική


37 Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

σινεµά και θέατρο θέατρα Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (περ. Στρεμπενιώτη) «Λυσιστράτη» από το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις» της Νεάπολης, σε διασκευή - σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη, 4 Σεπτεμβρίου, στις 21.00. «Ο λαγός και ο μπάφος» από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, 5 Σεπτεμβρίου, στις 21.00. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2315/ 200.200) «Και το δικό μου τέλος ας συνοδεύει Μουσική….» σε σκηνοθεσία Τζένης Αρσένη, 6-8 Σεπτεμβρίου, στις 21.00. Θέατρο Δάσους (Σέιχ Σου, τηλ. 2310/ 245.307) «Αμλετ» του Σέξπιρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Ευγενία Δημητροπούλου, 8-9 Σεπτεμβρίου.

Σκηνοθεσία: Τζο Τζόνστον Παίζουν: Κρις Εβανς, Χιούγκο Γουίβινγκ, Τόµι Λι Τζόουνς, Στάνλεϊ Τούτσι

Το 1941 ένας ασθενικός Αµερικανός στρατιώτης µετατρέπεται σ’ ένα υπερόπλο, χάρη σ’ ένα πειραµατικό επιστηµονικό σχέδιο των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων... VILLAGE CINEMAS, ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ, STER CINΕMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ, STER CINEMAS CITY GATE

Captain America: Ο πρώτος εκδικητής ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Σχήμα εκτός Αξονα ( Πλάτωνος 35, τηλ. 2310/ 823.444) « Χαίρω πολύ, Νόρα », βασισμένο στη «Νόρα» του Ιψεν, σε κείμενο – σκηνοθεσία Λουκίας Βασιλείου, με την Αναστασία Θεοφανίδου, από αύριο, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.00. ContACT (Δάφνης 12, City Gate, τηλ. 2314 010.237) «Purgatorio» του Μιχάλη Πανάδη από τη θεατρική ομάδα «anaimos», 13-17 Σεπτεμβρίου, στις 21.30

ΠΑΙ∆ΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Κολοσσαίον (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) «Ο μικρός πρίγκιπας», σε σκηνοθεσία Φώτη Σπύρου, με τους Φώτη Σπύρου, Σοφία Βογιατζάκη, Κάτια Νικολαΐδη κ.ά. 18 και 25 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 και στις 13.00.

κινηµατογράφοι ΘΕΡΙΝΟΙ ΑΛΕΞ (τηλ. 2310/265.884, 269.403): Πορτοκάλια στον ήλιο (21.00 - 23.00) ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310/828.642): Με κοµµένη την ανάσα (21.00 23.00) ΑΥΡΑ (τηλ. 2310/454.525): Ο λόγος του βασιλιά (21.00) Μαύρος κύκνος (23.00) ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310/292.304): ∆ιεθνής συνωµοσία (20.40 - 22.45) ΝΑΤΑΛΙ (τηλ. 2310/829.457): Πες µου το όνοµά σου (21.00) Switch (23.10) ΣΙΝΕ ΑΛΣΟΣ (τηλ. 2310/200.190): Εως Σάββατο: Η τελευταία ακροβάτης της Μαδρίτης (21.00 - 23.00) ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 2310/346.720): Εως Κυριακή: Ατακτη καθηγήτρια (21.00 - 22.45) ∆ευτέρα - Τετάρτη: Νερό για ελέφαντες (21.00) ΣΙΝΕ ΠΑΡΑ∆ΕΙΣΟΣ (τηλ. 2310-631-700): Εως Σάββατο: Ποίηση (21.00) ΣΙΝΕ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (2310/665.961)

Παρασκευή – Κυριακή: Winnie the Pooh (21.15) Οι ρυθµιστές (23.00) ∆ευτέρα – Πέµπτη 8 Σεπτεµβρίου: Social Network (21.15 – 23.00)

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Σκυλάκια στο ∆ιάστηµα - µεταγλωττισµένο (16.30 - 18.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.20 - 14.20 - 16.30 - 18.30) Αφεντικά για σκότωµα (20.40) Blitz (22.50 - 00.50) Α2. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (15.30 - 17.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.20 - 13.30 - 15.30 - 17.40) Green Lantern (19.50 - 22.30 - 00.50) Α3. Ατακτη καθηγήτρια (15.10 - 17.20 - 19.20 - 21.30 - 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.10 - 17.20 - 19.20 - 21.30 - 23.30) Α4. Μπάρµπι: Σχολείο για πριγκίπισσες - µεταγλωττισµένο (16.20 - 18.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 12.40 - 14.30 - 16.20 - 18.10) Κόναν ο βάρβαρος 3D (20.00 22.20 - 00.40) Α5. Σκυλάκια στο ∆ιάστηµα - µεταγλωττισµένο 3D (15.00 - 17.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 - 13.10 - 15.00 - 17.00) Green Lantern 3D (19.10 - 21.40 - 24.00) Α6. Μπάρµπι: Σχολείο για πριγκίπισσες - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 11.40 - 13.40 - 15.20) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής 3D (17.00 - 19.30 - 22.00 - 00.30)

Α7. Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (15.00 - 17.30 - 20.10 - 22.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 15.00 - 17.30 - 20.10 - 22.40) Α8. Kung Fu Panda 2 - µεταγλωττισµένο (16.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 14.00 - 16.00) Κόναν ο βάρβαρος (18.40 - 21.00 - 23.20) Α9. Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (17.30 - 20.10 - 22.40) Α10. Κόναν ο βάρβαρος (18.40 21.00 - 23.20) Α11. Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (21.15 - 23.50) ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (Φιλ. Εταιρείας - ∆ηµ. Μαργαρίτη, τηλ. 2310 261.727): Το δέντρο της ζωής (20.00 - 22.30) ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310 378.404): Α. Ολύµπιον: Οι πρωτάρηδες (21.00 - 23.00, Τετάρτη: 22.00) Α. «Παύλος Ζάννας»: Αφιέρωµα στο Λατινοαµερικανικό Κινηµατογράφο (20.30 - 22.45) ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Μπάρµπι: Σχολείο για πριγκίπισσες - µεταγλωττισµένο (18.00, Σάββατο και Κυριακή: 16.00 - 18.00) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (20.00 - 22.40) Α2. Ο πλανήτης των πιθήκων: Η εξέγερση (19.30 - 22.00) Α3. Σκυλάκια στο ∆ιάστηµα 3D (18.30, Σάββατο και Κυριακή: 16.30

- 18.30) Green Lantern 3D (20.30 - 23.00) Α4. Green Lantern (17.50 - 20.15 22.50) Α5. Μπάρµπι: Σχολείο για πριγκίπισσες - µεταγλωττισµένο (19.00, Σάββατο και Κυριακή: 17.00 - 19.00) Κόναν ο βάρβαρος 3D (21.00 23.30) Α6. Ποτέ δεν είσαι µόνη (19.30 21.30 - 23.40) A7. Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (18.00 - 20.40 - 23.20) Α8. Κόναν ο βάρβαρος (18.10 20.30 - 23.00) STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Μπάρµπι: Σχολείο για πριγκίπισσες - µεταγλωττισµένο (17.50 - 19.30, Σάββατο και Κυριακή: 16.00 - 17.50 - 19.30) Κόναν ο βάρβαρος 3D (21.15) Green Lantern 3D (23.30) Α2. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 17.40) Κόναν ο βάρβαρος (19.50 - 22.10, Παρασκευή και Σάββατο: 19.50 - 22.10 - 00.30) Α3. Green Lantern (17.20 - 19.40 - 22.00, Παρασκευή: 19.40 - 22.00 - 00.20, Σάββατο: 17.20 - 19.40 - 22.00 - 00.20, Κυριακή: 17.20 19.40 - 22.00) Α4. Σκυλάκια στο ∆ιάστηµα - µεταγλωττισµένο (19.10, Σάββατο και Κυριακή: 17.10 - 19.10) Ο πλανήτης των πιθήκων: Η εξέγερση (21.00 23.00) Α5. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του

θανάτου - Μέρος δεύτερο (19.20 - 22.20, Σάββατο και Κυριακή: 16.20 - 19.20 - 22.20) A6. Κλειστή Α7. Κλειστή Α8. Κλειστή Α9. Κλειστή Α10. Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (19.00 - 21.30, Παρασκευή: 19.00 - 21.30 - 24.00, Σάββατο: 16.30 - 19.00 - 21.30 - 24.00, Κυριακή: 16.30 - 19.00 - 21.30) Α11. Σκυλάκια στο ∆ιάστηµα - µεταγλωττισµένο 3D (18.10, Σάββατο και Κυριακή: 16.10 - 18.10) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής 3D (20.00 - 22.30) STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (19.30 - 22.30) Α2. Αυτοκίνητα 2 - µεταγλωττισµένο (19.10) Green Lantern (21.30 - 23.50) Α3. Σκυλάκια στο ∆ιάστηµα - µεταγλωττισµένο (19.20) Κόναν ο βάρβαρος (21.15 - 23.30) Α4. Κλειστή Α5. Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος δεύτερο (19.00 - 22.00) Α6. Κλειστή Α7. Σκυλάκια στο ∆ιάστηµα - µεταγλωττισµένο 3D (18.30) Captain America: Ο πρώτος εκδικητής 3D (20.30 - 23.00) Α8 θερινή. Captain America: Ο πρώτος εκδικητής (21.00)


38

ΧΡΗΣΙΜΑ

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ Μ 1155 ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 877777 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO 501 ΙΞΗ ΠΑΙΔ -3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10 2 & 2310 511972 50 ΔΕΗ: 928243 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου) Κάποια απρόοπτα έξοδα θα σας αγχώσουν λίγο αλλά έχετε εναλλακτικές λύσεις.

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου) Προσπαθήστε να κρατήσετε κάποια χρήματα στην άκρη τώρα που έχετε την ευκαιρία.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου) Καλό θα ήταν σήμερα να αποφύγετε τους έντονους διαλόγους με αγαπημένα σας πρόσωπα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου) Σε κάποια ζητήματα πρέπει να αφήσετε τους συναισθηματισμούς και να δείξετε ωριμότητα.

ΤΟΞΟΤΗΣ ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου) Στην εργασία σας προσπαθήστε να μην κάνετε κάποια απερίσκεπτη κίνηση.

(23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου) Δώστε προσοχή σε συνεργασίες με άτομα του κοντινού σας περιβάλλοντος και αποφύγετε να μπερδέψετε τις προσωπικές σας σχέσεις με οικονομικά ζητήματα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

(22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου) Μπορείτε να ξεπεράσετε διάφορα προβλήματα που πιθανόν να σας παρουσιαστούν αν δείξετε την απαραίτητη προσοχή.

(22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου) Αναλάβετε τις ευθύνες σας, κυρίως απέναντι στον εαυτό σας, και μην επιλέγετε να μένετε εγκλωβισμένοι χωρίς λύσεις.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου) Φροντίστε στην εργασία σας να κινηθείτε μεθοδικά γιατί είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες παγίδες.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου) Φροντίστε να είστε συνετοί με τα έξοδά σας για να μην έχετε προβλήματα.

(20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου) Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον οικονομικό τομέα και αποφύγετε να αντιμετωπίσετε με λάθος τρόπο προσωπικές σχέσεις και συνεργασίες.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου) Ενας κύκλος παρορμητικών και ανώριμων επιλογών κλείνει πλέον οριστικά.

τουριστικό, πολιτιστικό Â Ú ·περιοδικό  Â Ú ›  Ù αποδράσεις! Ù ·πολλαπλές Ûγια

το σταυρόλεξο 1

2

3

4

5

6

7

8

9

ε στα π

10 11 12 13 14 15 16

2 3 5 6 7 8 9 OPIZONTIA 1. ¶ÔÏÂÌÈΤ˜ Û˘ÁÎÚÔ‡ÛÂȘ – AÚ·ÎÙÈÎfi ÙËÓfi Ô˘ ÌÔÈ¿˙ÂÈ Ì ÙÔÓ ·ÂÙfi – M ÙËÓ ÎfiÙ·... Û ‰›ÏËÌÌ· – 2. £ÚÂÙÈÎfi ÙÔ Á¿Ï· Ù˘ – ¶ÚÔ¸Ôı¤ÛÂȘ – OÌËÚÈÎfi... Í›ÊÔ˜ – 3. X¿ÓÔÓÙ·È ÌÂ... ‰›·ÈÙ· – £‡Ì· ÙÔ˘ K¿ÈÓ – °ÓˆÛÙfi ÙÔ˘ AÛÔ˘¿Ó – 4. H ÈÙ·ÏÈ΋ ÎÚ·ÙÈ΋ ÙËÏÂfiÚ·ÛË – °Â-

14944

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Πόντου 9 - Καλαμαριά, Β. Ολγας 122, Α. Παπανδρέου 54 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Α. Παπαναστασίου 140 - πλ. Χαριλάου, Τσιμισκή 7 - Ι. Δραγούμη γωνία, Θερμοπυλών 6 και Μπουμπουλίνας - Α. Ηλιούπολη, Αλεξανδρείας 10 - Ανάληψη, Κύπρου 13 - παλιό τέρμα Νεάπολης - Ροδοχώρι - Συκιές, Εγνατία 102 - Αγ. Σοφίας, Α. Παπανδρέου 33 (πρώην Β. Γεωργίου) - Νεάπολη, Παναγίας Φανερωμένης 9 - Καλλιθέα, Εδ. Ροστάν 34 - Καλλιδοπούλου, Ψαρρών 28 με Παπαναστασίου 57 - Χαριλάου, Λαγκαδά 7 - Βαρδάρη, Ι. Δραγούμη 69, Φιλίππου 85 - (Ιασονίδου) - Ροτόντα, Α. Σβώλου 25 - Εσπερος - Ναυαρίνο, Βιζύης 68 - Δορυλαίου - Κ. Τούμπα, Αδ. Κοραή 6 - πλατεία Σκρα - Καλαμαριά, Σουανίδη 2 - Α. Τζουμαγιάς - Α. Τούμπα. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Πόντου 9 - Καλαμαριά, Τσιμισκή 7 - Ι. Δραγούμη γωνία, Παναγίας Φανερωμένης 9 - Καλλιθέα, Εδ. Ροστάν 34 - Καλλιδοπούλου, Πόντου 9 - Καλαμαριά, Α. Σβώλου 25 - Εσπερος - Ναυαρίνο, Βιζύνης 68 - Δορυλαίου - Κ. Τούμπα.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8 π.μ. έως τις 8 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313307000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, πνευμονολογικά, παιδοψυχιατρικά, ψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» (τηλ. 2310-203121): για περιστατικά παθολογικά, χειρουργικά, ουρολογικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά, γυναικολογικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παιδιατρικά, νεογνολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊα-

AÚ¯·›Ô ÂÚÛÈÎfi Î¿Ï˘ÌÌ· Ù˘ ÎÂÊ·Ï‹˜ – 8. MÔÓ·‰ÈÎfi˜ – BÂÏÁÈ΋ fiÏË – 9. MÂÁ¿ÏË Ë Aı‹Ó· – AÛÈ·ÙÈÎfi ÎÚ¿ÙÔ˜ – 10. AÚ¯‹... ·Ú¯‹˜ – ¢È·ÛËÌfiÙËÙ· ÙÔ˘ ı¿̷ÙÔ˜ – 11. ¶ÔÏ˘Ì¿ıÂÈ· – ¶ÚfiıÂÛË ÌÂ... ·fiÛÙÚÔÊÔ – 12. T· ’¯ÂÈ Ô... ηÈÚfi˜ – ™˘Ó‰˘·ÛÌfi˜ Û˘ÌÊÒÓˆÓ – £¤ÛË ‰È·ÎfiÙË – 13. ¶ÚÔηÏÔ‡Ó Ê·Ó·ÙÈÛÌfi ‹ ¯·‡ÓˆÛË (ÌÙÊ.) – 14. MÈÎÚ¿ ÎÏ·‰È¿ ‰¿ÊÓ˘ – TÔ Î¿Ï˘ÌÌ· ÙÔ˘ ·Á›Ô˘ ÔÙËÚ›Ô˘ Ù˘ ÂÎÎÏËÛ›·˜ – 15. XÚ‹ÛÈÌË ÛÙÔ Ì·ıËÙ‹ – AÓÔÏÔÎÏ‹ÚˆÙÔ – 16. AÓÙÈÏËÙÔ› Ì ٷ Ì¿ÙÈ· – K·Ù¿ÏËÍË ·Ó‰ÚÈÎÒÓ ÔÓÔÌ¿ÙˆÓ.

KA£ETA 1. K·ÙËÁÔÚ›· ʈÓˤÓÙˆÓ Ù˘ ·Ú¯·›·˜ – ¢Â ‚Á¿˙ÂÈ fiÔÈÔ˜... Ûˆ·›ÓÂÈ – 2. TÈÌ¿Ù·È ·fi ÙËÓ EÎÎÏËÛ›· (ıËÏ.) – ¶fiÏË fiÔ˘ ı·˘Ì·ÙÔ‡ÚÁËÛÂ Ô XÚÈÛÙfi˜ – 3. EÚ¯ÂÙ·È... Ì ÙËÓ ¿ÓÔÈÍË – 4. M’ ·˘Ùfi ÚÔÛηÏԇ̠– ¢ÂÈÎÙÈ΋ ·ÓÙˆÓ˘Ì›· (ηı.) – 5. ¢Èο ÛÔ˘ (·Ú¯.) – HÛ˘¯Ô˜... ¿ÓıÚˆÔ˜ – 6. ¢·˘Ïfi˜, ˘ÚÛfi˜ – ¶fiÏË Ù˘ °·ÏÏ›·˜ – 7. ºˆÓ‹... Û·ÏÔ˘ –

4

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

¶ÚˆÙÂ‡Ô˘Û¿ ÙÔ˘ Ë T¯ÂÚ¿ÓË – H Ù¤¯ÓË ÙÔ˘ O‰˘ÛÛ¤· EχÙË – 9. ™˘ÓıÂÙÈÎfi... Á¤ÏÈÔ˘ – º·Û·Ú›· – XÚ‹ÛÈÌÔ˜ ÛÙ· ÏÔ›· ÙË Ó‡¯Ù·.

1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ӿگ˘ AÚ¿‚ˆÓ – E›Ó·È Î·È Ë §‹ÌÓÔ˜ – M¿Úη ·˘ÙÔÎÈÓ‹ÙˆÓ – 5. OÏ· Ù˘ ·Ú¯·ÈfiÙËÙ·˜ – ... TÛ·Ó·ÎÏ›‰Ô˘: ÙÚ·ÁÔ˘‰›ÛÙÚÈ· – 6. I‰Ú˘Û ÙÔ £¤·ÙÚÔ T¤¯Ó˘ – AÓ·‚ ÙÔ ÙÛ·ÎÌ¿ÎÈ – AÚıÚÔ – MÔ˘ÛÈ΋ ÓfiÙ· – 7. ™’ ·˘Ù‹ ÙÚÒÌ Úfi¯ÂÈÚ· – IÚÏ·Ó‰È΋ ÔÚÁ¿ÓˆÛË – K·Ù·Ê·ÙÈ΋ ·¿ÓÙËÛË – 8. M¤ÚÔ˜ ÙÔ˘ ÎÚ·Ó›Ô˘ –

τρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15:00-22:00, ορθοπεδικά περιστατικά: 08:00-22:00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08:00-08:00 Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: πλ. Γυμναστηρίου (1ο και 2 Γυμν. Τριανδρίας). ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ: Χαλκιδικής (περιοχή Μπότσαρη). ΚΗΦΙΣΙΑ: Καλαμαριά – Καππαδοκίας και τμήμα της Ζηργάνου. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Μεσολογγίου και Βενιζέλου. ΕΥΟΣΜΟΣ: Αριστοτέλους, πάρκο Ελπίδας. Γ΄ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: Καυταντζόγλου στο πάρκο Στρατηγείου. ΜΕΤΕΩΡΑ: Πολίχνη, παραπλεύρως των οδών Μ. Αλεξάνδρου, Γρανικού και Κυριακοπούλου.

ΒΑΣΙΛΙΚΑ/ΚΑΛΟΧΩΡΙ/ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ/ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ/ΣΟΧΟΣ/ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 17.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ταξιάρχης». ΣΚΟΠΕΛΟΣ – ΣΚΙΑΘΟΣ – ΒΟΛΟΣ: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 11.30 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Αλκυόνη». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Μυτιλήνη», κάθε Σάββατο στη 01.30. Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593147, 2313325821. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

1 1

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα IC: 05:11 07:04 10:04, 12:04, 15:04, 18:04. Λοιπές αμαξοστοιχίες ΤΠ: 23:00. Λάρισα ΠΡΟΑ: 05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 16:17, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47, 23:00. Αλεξάνδρεια – Βέροια - Εδεσσα ΑΠ: 04:32, 05:52, 07:20, 08:50, 10:56, 12:21, 13:57, 15:25, 16:55, 18:25, 22:05. Θεσσαλονίκη - Πλατύ ΠΡΟΑ:05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47. Σέρρες - Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη - Δίκαια: ΑΠ 07:11, IC 16:10. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-437-402-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙ-

2

3

4

5

6

7

8

9

™ º E N T O N A

2 ¶

I

¶ A

3

I

§

I

4

P E

5

T ™ A

6 O 7

I

10 11 12 13 14 15 16

° P A B A T A

K O Y ¢ O Y N

I

A

T A M A

A §

§ A B A £ A

A º H

I

¶ A P O § E ™ K A B A

8

K A § E

9

K

I

A §

I

§

I

I

A

¢ A

A P A

N

A ™ T

N T M

A M O

K A ¶ E § O I

I

E K A ™ T O ™

I

I

A T

A Y T O A T P O ™

ΔΑΣ τηλ. 231.0.595416-436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409-403-407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 TURKISH AIRLINES, τηλ. 00902124440849 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/23318


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και παππού ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗ ετών 87 κηδεύουμε σήμερα, 10 π.μ., από την οικία μας Περραιβού και Πανταζίδου 7- Ανω Τούμπα. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Γεσθημανή. Η κόρη: Αρτεμις. Ο αδελφός: Νικόλαος. Τα εγγόνια: Γεσθημανή, Βασίλειος. Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 10.30 π.μ. από την οικία μας, Πανταζίδου 7. Η ταφή και η δεξίωση θα γίνουν στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Μπατζής». Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΑΡΕΤΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ετών 57 κηδεύουμε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, 6.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Ανέστης – Στέλλα, Γιώργος – Ρωβένα, Λάζαρος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δαλόγλου». Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΠΕΛΑΓΙΑ ΧΕΙΡΑΝΙΔΟΥ ετών 71 κηδεύουμε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σίνδου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Αλέξιος. Τα παιδιά: Ταμάρα – Σάββας, Λεωνίδας – Μαρίνα, Αλέξης – Τερέζα. Τα αδέλφια: Αγγελική, Ελισσάβετ – Θεόκλητος, Ζήνα – Σωκράτης, Νάντια, Αστύων – Αννα. Τα εγγόνια: Μάκης, Μόνικα, Ανδρέας, Εβελίνα, Αλέξανδρος. Ο δισεγγονός: Σάββας. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 11 π.μ. από την οικία μας Κων. Γαρέφη 6 και

Γραφείο Τελετών

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ Από το 1887 Εξαδακτύλου 6 (µε Εγνατία 101) Τηλ.: 2310-275.843 Κινητό: 6932-925.346

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

στις 11.30 από πλατεία Αριστοτέλους. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα «Ξενοφώντας» στη Σίνδο. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Ραφαήλ». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΣΑΡΑΝΤΗ ετών 78 Συνταξιούχο ΟΣΕ κηδεύουμε σήμερα, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Παναγιώτης – Στέλλα, Θεολόγος – Εύη. Οι αδελφές: Βιλελμίνη, Ευαγγελία. Τα εγγόνια: Αθανάσιος, Ραφαήλ, Μαρία, Παντελής. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 9.30 π.μ. από το εργοστάσιο ΟΣΕ. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων.

ΠΕΝΘΟΣ Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΑΓΑΠΗ ΤΣΑΓΓΑΛΙΑ ετών 86 κηδεύσαμε την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Σαράντης, Γεώργιος, Δήμητρα – Γεώργιος. Τα αδέλφια: Δημήτριος – Αλίκη. Τα εγγόνια: Θεοδώρα, Ιωάννης, Αναστάσιος, Ιωάννης, Αναστάσιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Τελούμε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και παππού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους και όσους τιμούν τη μνήμη του να προσέλθουν και να ενώσουν μαζί μας τις δεήσεις των προς τον Υψιστο. Τελούμε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Πυλαί-

ΟΧΙ 27 (µε γωνία Κωστή Παλαµά 33) Τηλ : 2310-797 107 Κιν 6948-078 024 6938-323 120 Σεβασµό - Αξιοπιστία - Συνέπεια Τιµές Προσιτές

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 1 Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ : 2310-639509 2 Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν (Σάκης): 6944-389902

«Α ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο, αδελφό και θείο ΣΠΥΡΟ ΟΨΙΜΟΥ ετών 52 Χημικό μηχανικό κηδεύσαμε την Τετάρτη 31 Αυγούστου, 6 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Βίκυ. Τα παιδιά: Ελένη, Νίκος. Η μητέρα: Ολυμπία. Τα αδέλφια: Ανέστης, Αργύρης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22. δοχωρίου Συκεών, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΙΟΝΤΖΗ Η σύζυγος: Αικατερίνη. Τα παιδιά: Βασίλειος – Αννα, Ευστράτιος, Αρτεμις – Αλέξανδρος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Αγχίαλου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και παππού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΡΛΗ Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Δήμητρα – Τιμολέων, Ιωάννης. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Μαρία, Αντωνία, Αντώνιος. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και προγιαγιάς ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΣΧΕΣΙΔΟΥ

Τα παιδιά: Αικατερίνη – Παναγιώτης. Η αδελφή: Αντωνία. Τα εγγόνια: Αναστασία – Συμεών, Χρήστος – Εφη, Ευάγγελος – Σοφία, Ιωάννης – Κατερίνα. Τα δισέγγονα: Αστέριος, Αικατερίνη – Μαρία, Δήμητρα – Ιωάννα, Μιχαήλ. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καραμπουρνάκι, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα και παππού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΜΠΑΚΗ Η κόρη: Φωτεινή. Τα εγγόνια: Νικόλαος – Μαρία, Κωνσταντίνος. Η δεξίωση θα γίνει στην ψαροταβέρνα «Σταύρος», Αργοναυτών 17. Τελούμε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΕΝΗ Η σύζυγος: Ευτυχία. Τα παιδιά: Μαρία – Νικόλαος, Ελένη, Ιωάννα – Ιωάννης. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

«ΡΑΦΑΗΛ»

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ Αγ ∆ηµητρίου 157 Τηλ : 2310-204615, 2310-205404

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ : 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ : 6977-597464 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ : 2310-860088, 860077

www baboulas com

∆ΑΛΟΓΛΟΥ

Α ΜΑΜΑΛΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

Τελούμε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ρο-

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ ∆ηµητρίου 172, τηλ 2310-205 429, β) Αλ Παπαναστασίου 137, τηλ 2310-304 314, γ) Ν Ρύσιο, τηλ 23920-70 023

Τελούμε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΕΥΤΕΡΠΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ Τα παιδιά: Σάββας – Σμαρώ. Τα αδέλφια: Ελένη – Σπύρος, Αφροδίτη, Γρηγόρης – Σούλα. Τα εγγόνια: Νικόλαος, Δημήτρης, Αικατερίνη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β Όλγας 47 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ 2310-830 924 www daraviga gr

ΤΣΙΓΚΡΟΣ Τηλ : 2310-843 648,845 230 fax 2310-826 373

Τελούμε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς, προγιαγιάς και θείας ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΦΙΝΟΥ Τα παιδιά: Ιωάννης – Βασιλική, Σπύρος – Ελένη, Αλέξανδρος – Βασιλική. Τα αδέλφια: Δημήτριος, Ελένη, Ευδοκία. Τα εγγόνια: Σουλτάνα, Κωνσταντίνα, Δημήτριος, Δημήτριος, Ιωάννα, Βασιλική. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία.

Τελούμε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, 8.45 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Φανουρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΕΝΕΡΑΛΗ Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Αικατερίνη. Τα αδέλφια: Βασίλειος – Ευτυχία, Νικόλαος. Τα εγγόνια: Εμμανουήλ, Γεωργία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ας, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας αδελφού και θείου ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΜΠΑΖΗ Ο αδελφός: Κωνσταντίνος. Τα ανίψια: Γιώργος, Βασιλική, Γιώργος, Βασιλική, Μαρία, Βασιλική. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δέδος».

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

Κωνσταντινουπόλεως 34,

ΚΗΔΕΙΑ Τη λατρευτή μας σύζυγο, μητέρα και αδελφή ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ ετών 63 κηδεύουμε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου (κοιμητήρια). Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Γεώργιος. Τα παιδιά: Δημήτρης, Αλέξανδρος. Τα αδέλφια: Αγγέλα – Στέλιος, Αννα – Μενέλαος. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Α. Παυλίδης», Αγγελάκη 27 και Βασ. Ολγας 94.

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ : 2310-869 235, 2310-869 236

Τηλ : 2310-555 106 fax 2310-555 107 κιν 6946-81 71 71

ΧΡ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή και θεία ΑΛΙΚΗ ΑΠΑΡΤΟΓΛΟΥ-ΛΑΚΕ Ιατρό αναισθησιολόγο κηδεύουμε σήμερα, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Συμεών. Τα παιδιά: Ανδρέας, Ελβίρα. Τα αδέλφια: Εφη – Φραγκίσκος, Ηώ – Απόστολος, Λυδία Σταυρίδου. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 11.30 π.μ., στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας». Οσοι επιθυμούν αντί στεφάνων να καταθέσουν τα χρήματα σε ευαγή ιδρύματα. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», παραπλεύρως των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ 2310-273 414, 2310-273 352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ 2310831 064, 2310-831 065 Κινητά:6972-495 431, 6944-860 760

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ : 2310-22 62 52 Κιν 6932-728 760

«ΤΣΕΠΑ»

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ ετών 78 Διευθυντή τελωνείου κηδεύουμε σήμερα, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Λεωνίδας – Αντωνία, Κατερίνα – Σταμάτης, Σπύρος. Τα αδέλφια: Ελένη, Μαρία – Δημήτρης. Τα εγγόνια: Ιωάννης, Σοφία, Ειρήνη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η ταφή θα γίνει στα κοιμητήρια Καλαμαριάς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ : 2310-622 642, Κιν : 6944 420 058

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

39

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

Ολυµπιάδος 104, Τηλ 2310-218.777, 6937-301.938 Aποτεφρώσεις από 1.900 ευρώ και παράδοση τέφρας εντός 24ώρου

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Βασ Ολγας 149 (μετά τη στάση Γεωργίου) Τηλ 2310-866 380 - 6948-957 847

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Διευκολύνσεις πληρωμών

• Βασ Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ 2310-869 250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www baboulas gr email: Info@baboulas gr


ΦΠΑ... στα κάρβουνα!

Οι τρύπες του κόσκινου Να κλάψεις ή να γελάσεις; Εξω από την Κυλλήνη άγνωστοι τεµάχισαν επτά δηζελάµαξες, είκοσι βαγόνια και εκατοντάδες µέτρα σιδηροτροχιάς, τα φόρτωσαν σε φορτηγά και εξαφανίστηκαν. Σύνολο, πεντακόσιοι τόνοι µετάλλου. Θα πείτε, έτσι εύκολα µπορεί κάποιος να κόψει σε κοµµάτια επτά δηζελάµαξες και είκοσι βαγόνια και να χαθεί από προσώπου Γης; Αυτό δε γίνεται σε πέντε δέκα µέρες, δε γίνεται χωρίς χρήση θορυβωδών εργαλείων, δε γίνεται χωρίς αµέτρητα φορτηγά να πάνε και να έρθουν και, φυσικά, δε γίνεται χωρίς να σε δουν µερικές εκατοντάδες περαστικοί. Οπως φαίνεται, στη σηµερινή Ελλάδα και αυτό µπορεί να συµβεί, και ακόµη περισσότερα. Για παράδειγµα, από την Οινόη µέχρι την Αθήνα, κοντά εκατό χιλιόµετρα απόσταση, έχουν ήδη κλαπεί τα σύρµατα της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδροµικού δικτύου. Επί δύο, διακόσια χιλιόµετρα. Χώρια τα χάλκινα καλώδια της τηλεδιοίκησης, πράγµα που σηµαίνει ότι µπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώTOY MAKH BOΪTΣI∆H πινες ζωές. mvoitsidis@the.forthnet.gr Αλλά ακόµη κι αν υποθέσουµε ότι κάτι στράβωνε, και η Αστυνοµία συνελάµβανε εκείνους που έκλεψαν το σιδηροδροµικό υλικό στην Κυλλήνη. Τι θα γινόταν; Η υπόθεση θα προχωρούσε µε τους συνηθισµένους ρυθµούς της ελληνικής ποινικής δικαιοσύνης, θα έµπαινε σε ένα ντουλάπι, αν η πράξη χαρακτηριζόταν πληµµέληµα ο φάκελος θα έβγαινε σε τρία χρόνια, αν χαρακτηριζόταν κακούργηµα σε κάπως λιγότερο, µετά θα άρχιζαν αναβολές επί αναβολών, τη µία επειδή απουσίασε ο µάρτυρας, την εποµένη επειδή έπαθε λουµπάγκο ο κατηγορούµενος, την παράλλη επειδή ο δικηγόρος ήταν απασχοληµένος, µε εφέσεις θα φτάναµε τα έξι µε οκτώ χρόνια. Στο µεταξύ, οι κατηγορούµενοι θα ήταν ελεύθεροι για να αλωνίζουν την Ελλάδα και να σηκώνουν ό,τι βρίσκουν µπροστά τους, γιατί η προφυλάκιση είναι κακή λέξη και σ’ όποιον την προφέρει του βάζουν πιπέρι στο στόµα. Μετά την καταδίκη, οι δράστες είτε θα έπαιρναν αναστολή είτε θα περνούσαν από το δηµόσιο ταµείο, θα πλήρωναν κάτι και θα έφευγαν σαν κύριοι. Αν δεν µπορούσαν να πληρώσουν - πράγµα απίθανο γιατί αυτό που έγινε στην Κυλλήνη έγινε από συµµορία και όχι από φτωχοδιάβολους της ανακύκλωσης- θα πλήρωναν σε δόσεις γιατί και τέτοια facilities παρέχει πλέον η ελληνική ποινική νοµοθεσία. Στη φυλακή, πάντως, δε θα πήγαιναν, όπως δεν πηγαίνει σχεδόν κανένας. Και αν τυχόν κάποιος σκαλώσει στο κόσκινο και περάσει την πόρτα των φυλακών, υπάρχουν θαυµάσια τρικ για να βγει µετά από λίγο. Τώρα, πώς µε τόση ασυδοσία θα αποθαρρυνθεί η εγκληµατικότητα, ίσως κάποιος θεός το ξέρει. Σίγουρα, πάντως, όχι εκείνοι που εισηγούνται να µεγαλώνουν διαρκώς οι τρύπες του κόσκινου.

Πολύχρωµο υπερθέαµα σε ανέφελο ουρανό

Φωτογραφία Associated Press

Ξαφνικά ο ουρανός σείστηκε, καθώς τα «σιδερένια πουλιά» επιχείρησαν να σπάσουν το φράγµα του ήχου. Οι πιλότοι έκαναν επίδειξη των ικανοτήτων τους στο πιλοτάρισµα και στις µανούβρες και σκόρπισαν χρώµατα στον ουρανό και ενθουσιασµό στους θεατές που γεµάτοι δέος παρατηρούσαν το αεροπορικό υπερθέαµα στο Τσανγκγιούν στη βορειοανατολική Κίνα.

Στο πηλοφόρι του πολιτισµού στο καναβάτσο

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Διαβάζοντας προχτές ότι η μονή Προδρόμου Σερρών, που ένα τμήμα της κάηκε πρόσφατα, αναστηλώνεται μεν, αλλά ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H όχι στα καμένα, παρά σε μια petefris@otenet.gr γωνιά, αυτή με τους ξενώνες, το μύλο και το φουρνάρικο, επειδή, λέει, «υπάρχει πρόβλημα στατικότητας», δεν εντυπωσιάστηκα επειδή ανεφύη ο γνωστός και μη εξαιρετέος «πολιτιστικός κούκος», αλλά επειδή θυμήθηκα, μια ιστοριούλα από τα Μίκι Μάους. Ο Ντόναλντ Ντακ προσλαμβάνεται ως ασφαλιστής και καταφέρνει να ασφαλίσει το Θείο Σκρουτζ για ένα ασύλληπτο ποσό. Καθώς απολαμβάνει ανταμοιβές από τα αφεντικά του, μαθαίνει ότι ο Σκρουτζ ασφαλίστηκε για να εισπράξει το ρεγάλο από την ασφάλεια. Χώνεται, λοιπόν, σε στόματα λεόντων, πηδάει από ουρανοξύστες δίχως αλεξίπτωτο και τέτοια. Τα αφεντικά του Ντόναλντ τον θεωρούν υπεύθυνο για το άτιμο συμβόλαιο και τον βάζουν να σώζει το θείο. Ανάμεσα στις τρεχά-

λες, ο Ντόναλντ λέει τη φοβερή ατάκα: «Στη δουλειά σου πρέπει να σαι καλός, αλλά όχι πάρα πολύ καλός». Ανέφερα την έκφραση «πολιτιστικός κούκος», επειδή μεταξύ των πτερωτών ο κούκος συνηθίζει να βάζει τα αβγά του σε φωλιές άλλων υπηρεσι-

ών. Ετσι, δεκάδες πολυετείς ανασκαφές πληρώνονται από άλλα υπουργεία, αναδόχους, ιδιώτες και υπηρεσίες, είτε είναι να χτιστεί δικαστήριο, είτε δρόμος. Επίπονες έρευνες πληρώνονται, ειδικά σε οδικά έργα, όχι για να μην τρακέρνουν οι δρόμοι σε αρχαία, παρά για να περνάνε από πάνω τους, ώστε να υπάρξει και μια καλή ανασκαφούλα. Κι όλα αυτά είναι συγγνωστά αν λογαριάσουμε πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία επί χρόνια δεν είχε λεφτά, μήτε οργάνωση, και πάλευε με του κόσμου τις δυσκολίες. Οχι πια. Η γενική γραμματέας του, η Λίνα Μενδώνη, που υπηρέτησε στο ίδιο πόστο και παλιότερα, έχει διαπρέψει αμυνόμενη υπέρ της υπηρεσίας της. Σε κάθε βιωματική μου σχέση με την υπηρεσία ή από την ειδησεογραφία παρακολουθώ με έκπληξη την απόδοση μιας άριστης ανώτατης υπαλλήλου, που έχει σαρώσει τα περιφερειακά ΕΣΠΑ. Είναι πολύ καλή στη δουλειά της. Φρονώ πως πρέπει να χειροτερέψει, διότι υπάρχει μια λεπτομέρεια. Η κυρία Μενδώνη, στη δεύτερη αυτή φάση της υπηρεσιακής της καριέρας, συνυπάρχει με την πιο καταστροφική οικονομική κρίση στη νεοελληνική Iστορία, αν εξαιρεθεί ένα ολιγόμηνο διάστημα της γερμανικής κατοχής. Επέλεξε να εκμεταλλευτεί την πονηρή μακαριότητα των άλλων υπουργείων και να εγκαθιστά τα δικά της αβγά σε κονδύλια άλλων. Αυτό το έργο με κάνει να σκέφτομαι ότι πράγματι θα της άξιζε να συντονίζει το Υπουργικό Συμβούλιο ή να προΐσταται των υπηρεσιών όλου του «Καλλικράτη», μήπως και οργανωθεί η σπονδυλική στήλη αυτής της χώρας. Διότι, σας το λέω να το σκεφτείτε, για να σταθεί άλλα είκοσι χρόνια η ραγισματιά απέξω από το μύλο του 1789 στον Τίμιο Πρόδρομο, υπάρχει και ένα εφεύρημα που λέγεται «μπουντρέλι» και αντέχει πολλά Ρίχτερ. Ας παγώσουν τα δευτερεύοντα έργα όλων των υπουργείων και ας βρεθούν λύσεις που εξοικονομούν λεφτά και δεν παράγουν εργολάβους.


ΠΑΟΚ

φωνή Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

«∆ιπλό» στην Κύπρο META το άτυχο παιχνίδι της πρεµιέρας και την ήττα στα Γιάννινα από τη Λευκορωσία µε 2-3 για την προκριµατική φάση του EURO U-21 2013, η Eθνική Ελπίδων δεν έχει περιθώρια για άλλο στραβοπάτηµα και θέλει µόνο τη νίκη εκτός έδρας κόντρα στην Κύπρο. Ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων, Γιώργος Γεωργιάδης (φωτό), δήλωσε σχετικά: «Είναι το πρώτο εκτός έδρας µατς για την οµάδα µας στον όµιλο, απέναντι σε έναν καλό και δυνατό αντίπαλο. Είµαι σίγουρος ότι οι παίκτες θα είναι πιο έτοιµοι και η οµάδα θα παρουσιάσει καλύτερη εικόνα σε σχέση µε την πρεµιέρα στα Γιάννινα κόντρα στη Λευκορωσία. Γνωρίζουµε τις δυσκολίες του συγκεκριµένου αγώνα και είµαστε αισιόδοξοι ότι θα κάνουµε ένα καλό παιχνίδι. Εχουµε απόλυτη εµπιστοσύνη στους παίκτες και στόχος µας είναι, όπως σε όλα τα µατς, η νίκη». Στην αποστολή µετέχουν είκοσι παίκτες, οι Λάµπρου, Λοντίγκιν, Αποστολόπουλος, Ποτουρίδης, Σκόνδρας, Αυλωνίτης, Στάµου, Λαγός, Γκέντσογλου, Μάνταλος, Μητρόπουλος, Καλτσάς, Μαυρίας, Τριανταφύλλου, Φορτούνης, Καραγκούνης, Χρυσοφάκης, Καρέλης, Γιάννου, Βέλλιος. Εκτός αποστολής είναι οι Μανωλάς και Ανάκογλου, ενώ στην εθνική ανδρών είναι οι Κ. Παπαδόπουλος και Πέτσος. Εξάλλου η UEFA ενηµέρωσε την ΕΠΟ ότι ο Θανάσης Μπριάκος ορίστηκε παρατηρητής διαιτησίας στον αγώνα Βοσνίας - Λευκορωσίας για την προκριµατική φάση του EURO 2012, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 6/9/2011.

11.00 13.00 16.00 18.00 18.00 18.30 20.15 20.20 20.30 24.00 01.15 02.00 02.00 04.30

Παγκόσµιο Πρωτάθληµα(κωπηλασία, Ζ) Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Στίβου (Ζ) Γύρος Ισπανίας (ποδηλασία, Ζ) Ωρα 6 (εκποµπή, Ζ) Τένις: US OPEN (5η ηµέρα, Ζ) Ωρα των Σπορ (εκποµπή, Ζ) Τένις: US OPEN (5η ηµέρα, Ζ) 16ο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα πόλο Νέων,( Ζ) Η Ωρα των Πρωταθλητών (εκποµπή, Ζ), Ωρα 12 (εκποµπή, Ζ) Τένις: US OPEN (5η ηµέρα, Ζ) Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Στίβου (Ζ) Τένις: US OPEN (5η ηµέρα, Ζ) Παγκόσµιο Πρωτάθληµα (FIA GT1, Ζ)

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

σελ. 22-23

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙ∆ΩΝ

TV επιλογές

Εφτασε ορεξάτος ο Λιθουανός γίγαντας

Eurosport 2 ΕΤ-1 Eurosport Novasport 2 Eurosport 2 ΕΤ-3 Eurosport ΕΤ-1 Novasport 2 Novasport 2 Eurosport 2 ΕΤ-1 Eurosport Novasport 1

«Ε

ίναι καιρός να µιλήσουµε στο γήπεδο». Μ’ αυτήν την ατάκα στην αίθουσα Tύπου του «Μπλούµφιλντ», ο Φερνάντο Σάντος έστειλε µήνυµα νίκης για τον σηµερινό αγώνα µε το Ισραήλ (16:05 χωρίς TV) στο Τελ Αβίβ για τον 6ο προκριµατικό όµιλο του Euro 2012. Ο Πορτογάλος ξέρει καλά ότι το παιχνίδι είναι κρίσιµο, αλλά δεν θέλει να αγχώσει τους διεθνείς. «Εξω από το γήπεδο πολλές κουβέντες µπορούµε να πούµε. Πέντε χιλιάδες θεωρίες. Ηρθε η ώρα να µιλήσουµε στο γήπεδο και να αποδείξουµε τι θέλουµε να κάνουµε», πρόσθεσε. Σε ερώτηση αν έχει καταλήξει στο αρχικό σχήµα απάντησε µε νόηµα: «Ξέρω ποιοι θα αγωνιστούν εκτός αν υπάρξει κάποιο απρόοπτο πρόβληµα». Για το αν η νίκη θα ισοδυναµεί µε άλµα πρόκρισης, ο Σάντος θυµήθηκε τις αποτυχίες Ολυµπιακού και Παναθηναϊκού στο ίδιο γήπεδο µε τη Μακάµπι πέρυσι και φέτος: «Αυτή είναι µια ερώτηση που δεν µπορούµε να την απαντήσουµε πριν τον αγώνα. Τέτοιες ερωτήσεις µας αποπροσανατολίζουν. Πιθανώς τέτοια ερώτηση να έγινε και πριν την παρουσία του Παναθηναϊκού και του Ολυµπιακού εδώ στο Ισραήλ». Ο Πορτογάλος δεν δέχτηκε εξάλλου ως δικαιολογία τις καιρικές συνθήκες (αφόρητη ζέστη). «Δεν υπάρχει καµία δικαιολογία. Θα είναι πολύ φθηνό να επικαλεστούµε οτιδήποτε. Δεν υπάρχει κάτι που δεν ξέρουµε για τον αντίπαλο. Εχουµε πίστη στην οµάδα και τους παίκτες µας. Θέλουµε να βγάλουµε τα δικά µας στοιχεία για να φτάσουµε στο στόχο µας που δεν είναι άλλος από τη νίκη». Εκτός απροόπτου την ενδεκάδα θα συνθέσουν οι Σηφάκης,

Σύνθηµα νίκης «Να µιλήσουµε στο γήπεδο», δήλωσε ο Σάντος για το σηµερινό κρίσιµο µατς της Εθνικής στο Τελ Αβίβ. Ετοιµη η 11άδα. Κάλεσµα στον κόσµο από το Ισραήλ Τοροσίδης (δεξιά), Κυρ. Παπαδόπουλος και Αβρ. Παπαδόπουλος στο κέντρο της άµυνας και Ζαραδούκας (αριστερά). Στη µεσαία γραµµή ο τραυµατισµός του Φωτάκη άλλαξε τα πλάνα του Σάντος που δεν θα ρισκάρει να τον ξεκινήσει και πιθανότατα θα επιλέξει τους Καφέ, Κατσουράνη και Καραγκούνη, ενώ στην επίθεση θα παίξουν οι Νίνης, Σαµαράς και Σαλπιγγίδης. Εναλλακτικό σενάριο για την άµυνα είναι να πάει ο Τοροσίδης αριστερά αντί του άπειρου Ζαραδούκα και δεξιά να παίξει ένας από τους Μανιάτη, Βύντρα. Η Εθνική θα έχει στο πλευρό της

και 80 φιλάθλους του «γαλανόλευκου φάρου». Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί (φωτό) προσπαθούν να γεµίσουν µε κάθε τρόπο το «Μπλούµφιλντ», που χωράει 15.000 θεατές και προτιµήθηκε αντί του «Ραµάτ Γκαν», επειδή µπορεί

να δηµιουργηθεί «καυτή» ατµόσφαιρα. Το Ισραήλ αναµένεται να παίξει µε 4-5-1 και εντεκάδα τους Αουάτ- Γέρσον, Μπεν Χαίµ, Αρούς, Σπούγκιν - Ραφαέλοφ, Κοέν, Ζάχαβι, Κιγιάλ, Μπεναγιούν - Σέχτερ. «Είναι ένα σηµαντικό παιχνίδι, περιµένουµε να είναι δύσκολο και θέλουµε τον κόσµο κοντά µας να είναι ο έξτρα παίκτης µας. Η Ελλάδα είναι πρώτη στον όµιλο και αήττητη ώς τώρα. Είναι πειθαρχηµένη οµάδα και έµπειρη. Θέλουµε τους τρεις βαθµούς αλλά ας µην ξεχνάµε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλήτρια Ευρώπης», δήλωσε ο προπονητής του Ισραήλ Λουίς Φερναντέζ.


18

2

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ - ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

φωνή ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Παράθυρο µε θέα

ΠΑΣ-ΚΡΑΝΟΥΛΑ 3-2

Η ΠΑΕ Ηρακλής καταθέτει υπόµνηµα και περιµένει δικαίωση, ενώ η ΕΠΟ άθελά της δείχνει τον δρόµο της δικαίωσης. Επαφή µε Σίσιτς για να γυρίσει και να παίξει Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΒΔΕΛΑ

Ο νοµικός σύµβουλος του Ηρακλή κ. Καϊµακάµης θα έχει πάλι αρκετή δουλειά

Σ

ήµερα η νοµική υπηρεσία της ΠΑΕ Ηρακλής θα καταθέσει υπόµνηµα, όπως της ζητήθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Οµοσπονδίας. Μία απόφαση που σκόρπισε ανησυχία στις τάξεις των «κυανολεύκων» διότι µετά την δικαίωσή τους από τον πρόεδρο του Τακτικού Διαιτητικού Διαστηρίου Μενέλαο Πινάκουλα, ο οποίος αναίρεσε την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων που υποβίβαζε τον Ηρακλή στην Football League για πλαστογραφία, περίµεναν ότι θα δικαιωθούν άµεσα στην επανεξέταση της υπόθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστηµα Αρκάδες πολιτικοί πιέζουν να σωθεί ο υποβιβασµένος Αστέρας Τρίπολης, για το συµφέρον της εκλογικής τους πελατείας. Προφανώς δεν γνωρίζουν ότι ο κανονισµός είναι σαφής. Οµάδα που υποβιβάζεται βάσει της προκήρυξης του πρωταθλήµατος, δεν µπορεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο να προαχθεί την ίδια αγωνιστική περίοδο. Πολιτικοί, οι οποίοι ακούστηκαν στη Βουλή να δηλώνουν ενοχληµένοι για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, ενώ φηµολογείται έντονα ότι τις επόµενες µέρες ο Αστέρας θα κληθεί από τον εισαγγελέα κ. Φάκο να καταθέσει για τα «στηµένα». Χτες η ΠΑΕ Ηρακλής στην επίσηµη ιστοσελίδα της αποκάλυψε ότι στο υπόµνηµα που κατέθεσε ο νοµικός σύµβουλος της ΕΠΟ, Θόδωρος Κουρίδης στο Διαιτητικό Δικαστήριο, αναγνωρίζει ως το µόνο αρµόδιο δικαιοδοτικό όργανο το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο. Γράφει χαρακτηριστικά η ΠΑΕ: «Καθώς παρατηρείται µία έντονη προσπάθεια διαφόρων φορέων του ‘συστήµατος’, προκειµένου να

Πήρε... µπρος ο Κουέβας

εξυπηρετηθούν τα συµφέροντα του Αστέρα Τρίπολης, οφείλουµε µε ξεκάθαρο τρόπο να τονίσουµε τα εξής, σχετικά µε την ισχύ των αποφάσεων του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ: 1) Το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, ως το ανώτατο Δικαιοδοτικό Οργανο της Αθλητικής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, έχει εκδώσει αποφάσεις (πολλές εκ των οποίων λίαν προσφάτως), οι οποίες έχουν γίνει απολύτως σεβαστές και έχουν εκτελεστεί ασυζητητί. 2) Το CAS, έχει επισήµως διασαφηνίσει ότι αποδέχεται ως απόλυτη δικαιοδοτική κρίση ανωτάτου βαθµού για την Ελληνική Αθλητική Δικαιοσύνη το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο και τις αποφάσεις του. 3) Ο νοµικός σύµβουλος της ΕΠΟ, κ. Θε-

όδωρος Κουρίδης, διά του υποµνήµατος, που συνέταξε και υπέβαλε στο Διαιτητικό, υπογραµµίζει ότι θεωρεί το συγκεκριµένο Οργανο ως το µόνο αρµόδιο. 4) Τέλος, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, λίγο διάστηµα πριν, µε τοποθετήσεις του, προέτρεπε, τόσο τους ιθύνοντες του Ηρακλή όσο και άλλων οµάδων, στο να προσφύγουν στην ανώτατη κρίση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της Οµοσπονδίας». Στο µεταξύ, ο Ανδρέας Παντελή, επικοινώνησε µε τον Μίρνες Σίσιτς προκειµένου να τον πείσει να επιστρέψει στην οµάδα. Ο Σλοβένος επιθετικός έχει µείνει ελεύθερος µετά από προσφυγή και έχει λαµβάνειν περίπου 60.000 ευρώ.

ΤΑ πρώτα του γκολ σηµείωσε ο Λουίς Κουέβας µε τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Αργεντινός επιθετικός σηµείωσε δύο τέρµατα στο χτεσινό φιλικό (φωτό) της οµάδας του µε τη ∆όξα Κρανούλας και οδήγησε τον ΠΑΣ στη νίκη µε 3-2. Το τρίτο γκολ των Ιωαννίνων πέτυχε ο Ντε Βισέντι, ενώ για την οµάδα της Κρανούλας σκόραραν οι Καµίλ Κρολ και Γκαρόζης. Β’ ΕΘΝΙΚΗ: Φιλικό αγώνα µε τον Αγιο Αθανάσιο έδωσε χτες η ∆όξα ∆ράµας. Η οµάδα του Απόστολου Χαλαραµπίδη επικράτησε µε 3-0, µε γκολ που σηµείωσαν οι Τοπούζης (32’), Κάπελ (45’) και Κουµπρόγλου (80’). Ικανοποιηµένος από την απόδοση της οµάδας του στο φιλικό της Τετάρτης µε τη Βέροια δήλωσε ο Σούλης Παπαδόπουλος: «Είµαι ικανοποιηµένος από την απόδοση της οµάδας. Είχαµε καλό ρυθµό, αν και φαίνεται ότι είµαστε κουρασµένοι όπως και η Βέροια», είπε. Στον Αγροτικό Αστέρα, το προγραµµατισµένο για χτες φιλικό µε τον Οδυσσέα Κορδελιού αναβλήθηκε και τις επόµενες ηµέρες θα ανακοινωθεί η νέα ηµεροµηνία διεξαγωγής του. Στα Τρίκαλα, ο µεγαλοµέτοχος της οµάδας, Βαγγέλης Πλεξίδας, απέστειλε τα δικαιολογητικά ώστε να έχει ο ΑΟΤ το δικαίωµα να αγωνιστεί στο νέο πρωτάθληµα. Μάλιστα, πλήρωσε 17.000 ευρώ και αποµένει ένα µικρό ποσό για να καλυφθεί η εγγυητική επιστολή. Τέλος, στον Πανθρακικό, ο Σάββας Παντελίδης απέρριψε τον Τζόσουα.

ΣΤΙΒΟΣ

ΠΑΟΚ-ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Πέµπτος ο Χονδροκούκης

Παραίτηση Πετρίδη

ΜΕ την κατάκτηση της πέµπτης θέσης στο ύψος και την ισοφάριση του ατοµικού του ρεκόρ, 2.32µ. (από το Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου του Παρισιού), ολοκλήρωσε την παρουσία του στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της Νταεγού ο ∆ηµήτρης Χονδροκούκης (φωτό). Ο 23χρονος πρωταθλητής βρέθηκε µάλιστα µία «ανάσα» από το χάλκινο µετάλλιο, όταν επιχείρησε προτελευταίος, να περάσει µε την 3η προσπάθεια τα 2.35µ., αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. «Αισθανόµουν καλά και ήµουν έτοιµος για µετάλλιο. Στο 2.35 πίστευα ότι µπορούσα να περάσω το ύψος, όµως αυτό δε συνέβη στις... λεπτοµέρειες. Είµαι ευχαριστηµένος από την 5η θέση», σηµείωσε. Ο Ελληνας πρωταθλητής πέρασε µε την πρώτη προσπάθεια τα 2.20, 2.25, 2.29 και µε την τρίτη τα 2.32µ. Εξάλλου, ο Γερβάσιος Φιλιππίδης πήγε στη Νταεγού µε καλύτερη φετινή του επίδοση τα 82.38µ. στον ακοντισµό, αλλά περιορίστηκε στα 76.66µ. και έµεινε στη 12η θέση του α’ γκρουπ. Εκτός τελικού έµεινε και ο Σπύρος Λεµπέσης, που είχε πολύ χαµηλές βολές, µε καλύτερη στα 73.35µ., µένοντας έτσι στη 16η θέση του β’ προκριµατικού γκρουπ. Ούτε ο Λούης Τσάτουµας κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό του µήκους. Με άλµα στα 8.01µ., στάθηκε άτυχος, καθώς για ένα εκατοστό έχασε την πρόκριση κι έµεινε στη 14η θέση των προκριµατικών. Α. Α.

ΦΟΡΤΟ εργασίας επικαλέστηκε ο έφορος του τµήµατος χάντµπολ του ΠΑΟΚ Γρηγόρης Πετρίδης, ο οποίος χτες υπέβαλε την παραίτησή του (δεν έγινε δεκτή) στη διοίκηση του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. «Αυτή την περίοδο έχω µεγάλο φόρτο εργασίας και ήθελα να απέχω. Γι’ αυτό και αποφασίσαµε να πάρω µία άδεια δύο εβδοµάδων. Υπάρχουν ικανά άτοµα στην οµάδα και δε θα έχουµε πρόβληµα. Οι σχέσεις µου µε τον Ερασιτέχνη παραµένουν άριστες», εξήγησε. ΤΖΟΥΝΤΟ: Συνάντηση µε τον παγκόσµιο πρωταθλητή Ηλία Ηλιάδη (φωτό) είχε ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Κάθε φορά περιµένουµε κάτι καλό κι εκείνος το κάνει», ήταν το αρχικό σχόλιο του προέδρου, ο οποίος σηµείωσε πως ο Ηλιάδης έκανε γνωστό το άθληµα του τζούντο στην Ελλάδα, ενώ η χώρα αναδείχτηκε σε υπολογίσιµη διεθνώς δύναµη. Ο Ηλίας Ηλιάδης σχολίασε χαριτολογώντας, ότι είχε µεγαλύτερο άγχος για τη συνάντηση µε τον κ. Παπούλια παρά για τους αγώνες. ΒΟΛΕΪ: Η αντίστροφη µέτρηση ενόψει των δύο αναµετρήσεων της Εθνικής Ανδρών µε τη Βοσνία (3-4/9) για το προολυµπιακό τουρνουά στα Τρίκαλα ξεκίνησε. Σήµερα θα πραγµατοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου (12:30) παρουσία των τοπικών φορέων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της οµάδας βόλεϊ του Ασκληπιού Τρικάλων, Γιάννης Γιαννούλης, κάλεσε τον κόσµο του νοµού να γεµίσει το γήπεδο το Σαββατοκύριακο.


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αλλη µια νίκη

ΑΛΕΓΚΡΙ

Με τρεις βαθµούς κόντρα στην Αυστρία, η... µόνιµα φορµαρισµένη Γερµανία του Γιοακίµ Λεβ εξασφαλίζει και µαθηµατικά την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Η

«µάχη» για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2012 κορυφώνεται και το αποψινό πρόγραµµα των προκριµατικών περιλαµβάνει σηµαντικά παιχνίδια µε υψηλό βαθµολογικό ενδιαφέρον. Για τις µεγάλες δυνάµεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τα πράγµατα εξελίσσονται έως τώρα καλά και, όπως φαίνεται, από το µεγάλο ραντεβού του επόµενου καλοκαιριού στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας δε θα λείψει καµία. Η µόνη από τις µεγάλες οµάδες που δεν έχει καταφέρει ακόµη να πάρει καθαρό προβάδισµα είναι η Αγγλία, που µοιράζεται την κορυφή του έκτου γκρουπ µε το Μαυροβούνιο. Τα «λιοντάρια» του Φάµπιο Καπέλο ταξιδεύουν στη Σόφια για την αναµέτρηση µε την παραπαίουσα Βουλγαρία του Λόταρ Ματέους, που δεν έχει πετύχει γκολ στην έδρα της! Οι Αγγλοι είναι ασφαλώς το φαβορί αλλά ο «Ντον Φά-

Αλλη µία νίκη θέλουν να προσθέσουν σήµερα στο ενεργητικό τους οι Γερµανοί

µπιο» ζήτησε από τους παίκτες του να µην υποτιµήσουν τους γηπεδούχους που παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Μία από τις οµάδες που έχουν εντυπωσιάσει έως τώρα µε την απόδοσή της είναι η εκπληκτική Γερµανία του Γιοακίµ Λεβ, που έχει προβάδισµα δέκα βαθµών από το δεύτερο Βέλγιο στον πρώτο όµιλο! Τα «πάντσερ» υποδέχονται την

Αυστρία στο «Γκέλζενκιρχεν» µε στόχο την όγδοη διαδοχική νίκη που θα «κλειδώσει» και µαθηµατικά τη συµµετοχή τους στο Euro 2012. Οι Αυστριακοί βρίσκονται στην τέταρτη θέση και µόνο µε νίκη θα διατηρήσουν ελπίδες πρόκρισης, αφού το Βέλγιο αναµένεται να κερδίσει το Αζερµπαϊτζάν. Στον τρίτο όµιλο, η ανανεωµένη Ιταλία είναι ήδη µε το...

ένα πόδι στο Euro και εκτός απροόπτου θα πετύχει µία ακόµη νίκη αφού φιλοξενείται από τις Νήσους Φαρόε, ενώ στο τέταρτο γκρουπ, η Γαλλία χρειάζεται οπωσδήποτε τους τρεις βαθµούς στην Αλβανία για να ξεφύγει από τις Λευκορωσία και Βοσνία που συγκρούονται στο Μινσκ. Για... περίπατο ετοιµάζεται η φιναλίστ του Μουντιάλ, Ολλανδία,

που αντιµετωπίζει τον Αγ. Μαρίνο, για τον πέµπτο όµιλο. Δύσκολη αποστολή έχει η Κύπρος, στο όγδοο γκρουπ, καθώς υποδέχεται την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Το άγχος βρίσκεται ασφαλώς στην πλευρά των Ιβήρων που ισοβαθµούν µε Δανία και Νορβηγία στην κορυφή του πλέον αµφίρροπου οµίλου.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2012 1ος ΟΜΙΛΟΣ - Βέλγιο - Καζακστάν - Αυστρία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Γερμανία 7 7 0 0 22-3 2. Βέλγιο 7 3 2 2 15-10 3. Τουρκία 6 3 1 2 9-7 4. Αυστρία 6 2 1 3 10-10 5. Αζερμπαϊτζάν 6 1 0 5 5-18 6. Καζακστάν 6 1 0 5 2-15 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 6.9 Αζερμπαϊτζάν - Καζακστάν 6.9 Αυστρία - Τουρκία Αζερμπαϊτζάν Τουρκία Γερμανία

5ος ΟΜΙΛΟΣ - Μολδαβία - Σουηδία - Αγ. Μαρίνος Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Ολλανδία 6 6 0 0 21-5 2. Σουηδία 6 5 0 1 20-6 3. Ουγγαρία 7 4 0 3 18-13 4. Φινλανδία 6 2 0 4 11-11 5. Μολδαβία 6 2 0 4 7-9 6. Αγ. Μαρίνος 7 0 0 7 0-33 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 6.9 Φινλανδία - Ολλανδία 6.9 Μολδαβία - Ουγγαρία 6.9 Αγ. Μαρίνος - Σουηδία

Φινλανδία Ουγγαρία Ολλανδία

6ος ΟΜΙΛΟΣ - Ελλάδα - Κροατία - Λετονία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Ελλάδα 6 4 2 0 8-3 2. Κροατία 6 4 1 1 10-3 3. Ισραήλ 7 4 1 2 10-7 4. Γεωργία 7 2 3 2 5-5 5. Λετονία 6 1 1 4 5-9 6. Μάλτα 6 0 0 6 2-13 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 6.9 Κροατία - Ισραήλ 6.9 Λετονία - Ελλάδα 6.9 Μάλτα - Γεωργία

Β. 21 11 10 7 3 3

7ος ΟΜΙΛΟΣ - Αγγλία - Μαυροβούνιο Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Αγγλία 5 3 2 0 11-3 2. Μαυροβούνιο 5 3 2 0 4-1 3. Ελβετία 5 1 2 2 7-7 4. Βουλγαρία 5 1 2 2 2-6 5. Ουαλία 4 0 0 4 1-8 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 6.9 Ελβετία - Βουλγαρία 6.9 Αγγλία - Ουαλία

Β. 14 13 13 9 4 0

3ος ΟΜΙΛΟΣ - Σερβία - Εσθονία - Ιταλία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Ιταλία 6 5 1 0 14-1 2. Σλοβενία 7 3 2 2 9-4 3. Β. Ιρλανδία 6 2 3 1 7-3 4. Σερβία 6 2 2 2 8-9 5. Εσθονία 7 2 1 4 7-11 6. Ν. Φαρόε 8 1 1 6 5-22 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 6.9 Εσθονία -Β. Ιρλανδία 6.9 Σερβία -Ν. Φαρόε 6.9 Ιταλία -Σλοβενία Β. Ιρλανδία Σλοβενία Ν. Φαρόε

Β. 13 13 13 8 4 0

Βουλγαρία Ουαλία

Ισραήλ Μάλτα Γεωργία Β. 18 15 12 6 6 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ - Αρμενία - ΠΓΔΜ - Σλοβακία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Εϊρε 6 4 1 1 11-6 2. Ρωσία 6 4 1 1 9-4 3. Σλοβακία 6 4 1 1 6-4 4. Αρμενία 6 2 2 2 10-7 5. ΠΓΔΜ 6 1 1 4 5-8 6. Ανδόρα 6 0 0 6 1-13 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 6.9 Ρωσία - Εϊρε 6.9 ΠΓΔΜ - Ανδόρα 6.9 Σλοβακία - Αρμενία

Ανδόρα Ρωσία Εϊρε

8ος ΟΜΙΛΟΣ - Ισλανδία - Πορτογαλία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ 1. Πορτογαλία 5 3 1 1 11-7 2. Δανία 5 3 1 1 7-4 3. Νορβηγία 5 3 1 1 6-4 4. Κύπρος 4 0 2 2 5-8 5. Ισλανδία 5 0 1 4 2-8 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 6.9 Δανία - Νορβηγία 6.9 Ισλανδία - Κύπρος

Β. 16 11 9 8 7 4

Νορβηγία Κύπρος Β. 11 11 5 5 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ Λευκορωσία Βοσνία / Ερζεγ. Λουξεμβούργο Ρουμανία Αλβανία Γαλλία Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ Β. 1. Γαλλία 6 4 1 1 9-2 13 2. Λευκορωσία 7 3 3 1 6-2 12 3. Βοσνία/Ερζεγ. 6 3 1 2 8-7 10 4. Ρουμανία 6 2 2 2 8-6 8 5. Αλβανία 6 2 2 2 4-6 8 6. Λουξεμβούργο 7 0 1 6 1-13 1 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 6.9 Λουξεμβούργο - Αλβανία 6.9 Βοσνία Ερζεγ. - Λευκορωσία 6.9 Ρουμανία - Γαλλία 9ος ΟΜΙΛΟΣ - Λιχτενστάιν - Τσεχία αύριο Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. Ν Ι Η ΓΚΟΛ Β. 1. Ισπανία 5 5 0 0 15-5 15 2. Τσεχία 5 3 0 2 6-3 9 3. Σκοτία 4 1 1 2 4-5 4 4. Λιθουανία 5 1 1 3 3-8 4 5. Λιχτενστάιν 5 1 0 4 3-10 3 ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 6.9 Σκοτία - Λιθουανία 6.9 Ισπανία - Λιχτενστάιν Λιθουανία Σκοτία

Β. 10 10 10 2 1

«∆εν είναι ανίκητη» Η ΜΙΛΑΝ ξεκινά την πορεία της στο φετινό Τσάµπιονς Λιγκ µε το εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στην τροµερή Μπαρτσελόνα αλλά ο προπονητής της, Μασιµιλιάνο Αλέγκρι, δήλωσε χτες ότι οι «µπλαουγκράνα» του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είναι ανίκητοι. «Ξεκινάµε µε ένα πολύ δύσκολο µατς, απέναντι σε µία φανταστική οµάδα. ∆εν πιστεύω, όµως, ότι η Μπαρτσελόνα είναι ανίκητη. Υπάρχουν τρόποι για να την αντιµετωπίσουµε και ένας από αυτούς είναι να µην την αφήσουµε να κάνει το παιχνίδι της». Ο Λιβορνέζος τεχνικός έχει ως πρότυπο την τακτική της Πόρτο, µολονότι έχασε 2-0 από τους Καταλανούς στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. «Η Πόρτο µας έδειξε ότι µπορεί να φέρει κανείς σε δύσκολη θέση την Μπαρτσελόνα παίζοντας επιθετικά και όχι µένοντας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα κλεισµένος στην άµυνά του». Ο Αλέγκρι µίλησε και για τη νέα σεζόν στην Ιταλία. «Η Ιντερ παραµένει ο βασικός µας αντίπαλος, παρά την αποχώρηση του Ετό. Για τον τίτλο θα παλέψουν όµως και άλλες τέσσερις οµάδες. Η Νάπολι, η Ρόµα, η Γιουβέντους και η Λάτσιο».

Λεονάρντο καλεί Μουρίνιο Πρόταση του τεχνικού διευθυντή της Παρί Σεν Ζερµέν, Λεονάρντο, στον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζοζέ Μουρίνιο, για το 2012 αποκάλυψε τηλεοπτικός σταθµός της Βαρκελώνης. Το περιβάλλον του Πορτογάλου διαψεύδει κατηγορηµατικά τις φήµες περί επαφών µε την Παρί, αλλά οι Καταλανοί επιµένουν, επικαλούµενοι τη στενή φιλία που συνδέει τους δύο πρώην τεχνικούς της Ιντερ. Σε ό,τι αφορά τα µεταγραφικά, ο προπονητής της Τότεναµ, Χάρι Ρέντναπ αποκάλυψε ότι η οµάδα του απέρριψε πρόταση της Τσέλσι, ύψους 40.000.000 λιρών για τον Λούκα Μόντριτς. Από τα «σπιρούνια» αποχώρησε, πάντως, ο Πίτερ Κράουτς που θα συνεχίσει στην Στόουκ Σίτι. Σηµαντικές κινήσεις, λίγο πριν από το τέλος της µεταγραφικής περιόδου, έκανε η Αρσεναλ, που εκτός από τους Μέρτεζακερ, Σάντος, απέκτησε και τους Αρτέτα, Μπεναγιούν.


20

4

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΩΝ Σ

ΕΠΟΧΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΣΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ

Τρέχουν να βρουν λύση! ΑΜΕΣΩΣ μετά την ομόφωνη εκλογή του Απόστολου Παπουτσάκη (φωτό) στην προεδρία της Σούπερ Λιγκ (ψήφισαν ακόμη και η Καβάλα με τον Ολυμπιακό Βόλου με επιφύλαξη λόγω εκκρεμοδικίας, απείχε η Ξάνθη, διαφώνησαν Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Αρης), τα μέλη του συνεταιρισμού αποφάσισαν να αποστείλουν κατεπειγόντως πρόσκληση στους κ.κ. Γερουλάνο, Μπιτσαξή και Πιλάβιο για να συναντηθούν και να επιλύσουν το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ, της ΕΕΑ και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ώστε να συνεχιστεί ομαλά το πρωτάθλημα.

Οσο κι αν βιάζονται πάντως να ξεκαθαρίσουν το θολό και ομιχλώδες τοπίο και να περισώσουν την αίγλη του ελληνικού πρωταθλήματος και η δεύτερη αγωνιστική θα διεξαχθεί... κουτσουρεμένη. Χτες η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε ότι η νέα συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν οι νέοι φάκελοι που κατέθεσαν ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά τη διεξαγωγή της δεύτερης αγωνιστικής. Αρα θα γίνουν πάλι πέντε αγώνες, δεν θα παίξουν Ολυμπιακός και ΟΦΗ, που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν Βόλο και Καβάλα και δεν θα γίνει και το ματς Αστέρας Τρίπολης-Κέρκυρα. Π. ΓΚΑΜΠΡΑΝΗΣ

«ΜΑΤΙΕΣ» ΠΑΡΙ ΣΕ ΝΙΝΗ

Βάργκας: «Ετοιμος σε ένα μήνα» ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να βοηθήσει την ΑΕΚ, δήλωσε το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, Φαμπιάν Βάργκας. Ο Κολομβιανός αμυντικός μέσος τόνισε πως υπάρχει πίεση και ότι σε ένα μήνα θα είναι απόλυτα έτοιμος από άποψη φυσικής κατάστασης. «Οταν έρχεσαι σε μια μεγάλη ομάδα είναι λογικό να υπάρχει πίεση. Ομως έχω συνηθίσει να αγωνίζομαι σε μεγάλες ομάδες. Θα δουλέψω σκληρά και θα προσπαθήσω να δικαιώσω όσους με πίστεψαν. Πιστεύω ότι σε ένα μήνα θα είμαι έτοιμος». Παράλληλα, ο Χιμένεθ ανακοίνωσε τη λίστα με τους παίκτες που θα αγωνιστούν στο Γιουρόπα Λιγκ. Αυτοί είναι οι: Βάργκας, Μπουγαΐδης, Κωνσταντόπουλος, Αραμπατζής, Μοσχονάς, Καφές, Κοντοές, Χέλγκασον, Μανωλάς, Δέλλας, Κάλα, Γκερέιρο, Μπέλεκ, Λεονάρντο, Χοσέ Κάρλος, Σιαλμάς, Μάκος, Καράμπελας, Λαγός, Γκούντγιονσεν, Μπερνς, Γεωργέας, Λυμπερόπουλος, Γκέντσογλου και Τσουκαλάς. Επίσης, δηλώθηκαν και οι Νικόλτσης, Εγγλέζου, Κλωναρίδης, Φροξυλιάς, ως αναπληρωματικοί. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στο... μικροσκόπιο της Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκεται ο Σωτήρης Νίνης. Ο γαλλικός σύλλογος σύμφωνα με δημοσίευμα της «lemeilleurdupsg.com» θεωρεί ότι ο νεαρός μέσος του Παναθηναϊκού μπορεί να «λάμψει» στο μέλλον και έχει στα πλάνα της να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο. Παράλληλα, αναφέρει πως ο Νίνης έχει κοστολογηθεί στα 10.000.000 ευρώ από τους «πράσινους» και μάλιστα τονίζει ότι ο παίκτης δε θα έχει αντίρρηση να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό. Στο μεταξύ, γι’ ακόμη μία ημέρα ο Νίκος Σπυρόπουλος τέθηκε εκτός προπόνησης λόγω τραυματισμού. Αντίθετα, οι Κουίνσι, Λέτο και Μπουμσόνγκ προπονήθηκαν κανονικά.

ΒΑΛΒΕΡΔΕ

Οι μεταγραφικές σκέψεις δεν σταματούν στον ΠΑΟΚ, ω στους αγώνες της ομάδας. Διαβεβαιώσεις Σαχπατζίδη γ Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Ο

φτωχός μεταγραφικός απολογισμός βάρυνε το κλίμα στον ΠΑΟΚ, παρά το θετικό ξεκίνημα της ομάδας. Η ενίσχυση της τελευταίας στιγμής που περίμεναν φίλαθλοι και Μπόλονι, δεν ήρθε προς το παρόν. Αντίθετα, στην Τούμπα εμφανίστηκε και πάλι η... γκρίνια. Οι διοικούντες αναγκάστηκαν να δώσουν (καθυστερημένα) εξηγήσεις για το λόγο που το... ταμείον είναι μείον και δεν επέτρεπε πολυτέλειες. Επικαλούνται τις μειωμένες χορηγίες και πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας που έφερε η οικονομική κρίση, προϋπολογίζοντας σαφώς λιγότερα έσοδα (τουλάχιστον 4,7 εκατομμύρια ευρώ) σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Ο «Δικέφαλος» καλείται να εγκαταλείψει την εσωστρέφεια και ν’ ασχοληθεί με δύο «ανοιχτά μέτωπα». Το ιδιοκτησιακό (η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη) και το αγωνιστικό. Ο Γιώργος Σαχπατζίδης επισκέφτηκε χτες τα γραφεία της ΠΑΕ, όπου κουβέντιασε με τον Θόδωρο Ζαγοράκη και τον Θανάση Κατσαρή. «Προχωράμε», αρκέστηκε να πει μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Τα δικαιολογητικά του Βασίλη Φλωρίδη δεν έχουν κατατεθεί ακόμη στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σύμφωνα

ΞΑΝΘΗ

«Πάθος και πίστη» ΓΙΑ δεύτερη αγωνιστική, ο Ολυμπιακός δε θα αγωνιστεί για τη Σούπερ Λίγκα και έτσι ο Ερνέστο Βαλβέρδε (φωτό) έχει αρχίσει να καταστρώνει τα πλάνα του για την αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ. Ο Ισπανός τεχνικός μιλώντας χτες στους παίκτες του τόνισε ότι «θέλω να δω πάθος και πίστη για τη νίκη. Αφήστε πίσω σας όσα γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συγκεντρωθείτε στο στόχο σας». Μάλιστα, ο Βαλβέρδε θα έχει στη διάθεσή του για τον αγώνα με τους Γάλλους τον Μέλμπεργκ. Ο Σουηδός αμυντικός είχε αποβληθεί στο φιλικό με την Ιντερ και όπως έγινε γνωστό θα εκτίσει την ποινή του σε αγώνα του πρωταθλήματος. Εξάλλου, ο Αμπντούν κλήθηκε χτες να σχολιάσει την προσπάθεια του

Αλλάζει η... ατ

Ολυμπιακού να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ κι επισήμανε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για έναν εύκολο όμιλο με την Αρσεναλ, τη Μαρσέιγ και την Ντόρτμουντ. Ομως κι εμείς έχουμε πολύ μεγάλους παίκτες καθώς κι έναν πολύ σημαντικό προπονητή που γνωρίζει πολύ καλά το ποδόσφαιρο. Συνεπώς έχουμε κι εμείς τις πιθανότητές μας». ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Στη διάθεση του Τάκη Λεμονή βρίσκονται τα δύο τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα του Πανιωνίου, Κούτσι και Δρόσος, καθώς αμφότεροι συμμετέχουν κανονικά στις προπονήσεις. Παράλληλα, οι «κυανέρυθροι» θα δώσουν αύριο (18.00) φιλικό αγώνα με αντίπαλο την Παναχαϊκή στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

ΜΕ τον Μπόγκνταν Μάρα αναμένεται να παραταχθεί η Ξάνθη στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ. Ο Ρουμάνος μεσοεπιθετικός συμμετείχε στη χτεσινή προπόνηση και έδειξε έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα. «Στη μία τα ξημερώματα υπέγραψα το νέο μου συμβόλαιο. Είμαι χαρούμενος που θα παίξω στην Ελλάδα, καθώς έχω αγωνιστεί ξανά εδώ και έχω συνηθίσει τον τρόπο παιχνιδιού. Στην Ξάνθη θα κάνουμε μια μικρή ρουμανική παροικία. Εδώ είμαι συμπαίκτης με τον Εμίλ Ντίκα, τον Εντιμάρ και τον Ντάνι. Φέραμε την... Κλουζ στην Ελλάδα», σχολίασε χαριτολογώντας ο Μάρα σε ιστοσελίδα της πατρίδας του. Εξάλλου, Ντίκα και Φλίσκας ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα.

Ο Γ. Σαχπατζίδης διαβεβαίωσε χτες τους κ.κ. Κατσαρή, Ζαγοράκη, ότι το επενδυτικό πλάνο -με τη συμμετοχή του Βασ. Φλωρίδη- προχωρά κανονικά

ΟΦΗ ΠΑΡΑ τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, για «πάγωμα» των χορηγιών του ΟΠΑΠ προς τις ΠΑΕ, ο ΟΦΗ ήρθε σε συμφωνία με τον οργανισμό για χορηγία ύψους 1.200.000 για τα επόμενα τρία χρόνια. Στο μεταξύ, ο Ζόρντι Λόπεζ με θητεία στην Ισπανία συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα του Ηρακλείου για τον επόμενο χρόνο και σύντομα αναμένεται στην Κρήτη. Εξάλλου, ο Νίκος Αναστόπουλος εξετάζει και άλλες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών για την ενίσχυση του ρόστερ. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται οι Αρούνα Μπαμπαγκίντα (γνωστός από την θητεία του στον Ολυμπιακό) και Γιούλου Ματόντο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β.

«Κραυγή αγω

ΣΕ πλήρη... σύγχυση βρίσκονται οι οποίοι παραχώρησαν χτες συνέντ σαν ανακοίνωση, σχολιάζοντας τα ό και το μέλλον της καριέρας τους. «Α γελματιών ποδοσφαιριστών της ομά ζουν από το ποδόσφαιρο, βρίσκεται σ ανασφάλεια. Δε γνωρίζουμε ούτε σε ούτε πότε, ούτε αν οι οικονομικές συ γίνουν σεβαστές ή όχι, ούτε ποια θα αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνω κατά του ΠΣΑΠ: «Επρεπε ήδη να έχε σει και να μάθει. Εγώ προσωπικά δεν να είναι πιο δραστήριο το όργανο που ΚΑΒΑΛΑ: Τα πρόσωπα που θ Καβάλας αναζητά ο πρόεδρος του Ο τελευταίος βρίσκεται σε διαρκή επ και ήδη τα πρώτα ονόματα για τη ν Αυτά είναι των κ.κ. Τάτση (πρώην υπ ρος, αντιπρόεδρος Ερασιτέχνη), Κ (μηχανικός) και Ζαμπούκο (επιχειρη


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

5

21

ΣΠΟΡ

τζέντα

ωστόσο το ενδιαφέρον πέφτει στο ιδιοκτησιακό και για την επένδυση Φλωρίδη. Απόψε φιλικό στις Σέρρες ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ

Σπαντάσιο υπό προϋποθέσεις ΤΑ πλάνα για ενίσχυση της ομάδας συνεχίζουν να υφίστανται στον ΠΑΟΚ και στο πλαίσιο αυτό οι επιτελείς του «Δικεφάλου» εξετάζουν ενδελεχώς την περίπτωση του Βραζιλιάνου Ζουλιάνο Σπαντάσιο. Ο 30χρονος μέσος αγωνίστηκε στη Ραπίντ Βουκουρεστίου και μάλιστα ήταν για τρία χρόνια συμπαίκτης του Λάζαρ, ενώ θεωρείται ένας εξαιρετικά ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Τον περασμένο Απρίλιο έκανε προσφυγή κατά της ρουμανικής ομάδας λόγω οικονομικών διαφορών και σύμφωνα με πληροφορίες κέρδισε πρόσφατα την ελευθερία του. Ωστόσο, στον ΠΑΟΚ δεν έχουν προς το παρόν ξεκάθαρη εικόνα και περιμένουν τα πλήρη στοιχεία για την ελευθερία ή όχι του Σπαντάσιο πριν προχωρήσουν το θέμα. Είναι πάντως βέβαιο ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που απασχολεί το «Δικέφαλο», καθώς το 2009 (33 συμμ., 16 γκολ) ανακηρύχτηκε κορυφαίος παίκτης στη Ρουμανία, ενώ την επόμενη σεζόν πήρε τον τίτλο του καλύτερου μέσου. Στη συνολική παρουσία του στη Ραπίντ την τελευταία τριετία είχε 93 συμμετοχές και 21 γκολ.

ωνίας»

αι οι παίκτες του Ολυμπιακού Βόλου, τευξη Τύπου, ενώ νωρίτερα εξέδωόσα γίνονται στην ομάδα τους αλλά Αυτήν τη στιγμή το σύνολο των επαγάδας, ανθρώπων εργαζομένων που σε πλήρη σύγχυση και επαγγελματική ε ποιο πρωτάθλημα θα αγωνιστούμε, υμφωνίες που έχουμε υπογράψει θα είναι τα εργασιακά μας δικαιώματα», ωση, ενώ ο Σολάκης στράφηκε (και) ει έρθει ένας εκπρόσωπος, να ρωτήν έχω μιλήσει με κανέναν. Θα έπρεπε υ μας εκπροσωπεί». θα συμμετέχουν στο νέο δ.σ. της Ερασιτέχνη ΑΟΚ Χρήστος Ρέμμος. πικοινωνία με τον Σταύρο Ψωμιάδη νέα διοίκηση έχουν κυκλοφορήσει. περνομάρχης), Γραμμένου (δικηγόΚούφαντζη (δικηγόρος), Λαμπαδίτη ηματίας).

με τους εκπροσώπους του ομογενούς επιχειρηματία, έχουν συγκεντρωθεί και η κατάθεση είναι θέμα ημερών. Ζήτημα χρόνου είναι επίσης, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σαχπατζίδης, η εκταμίευση του απαιτούμενου ποσού για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Βέβαια θα απαιτηθεί πρώτα το «Ο.Κ.» της ΕΕΑ για να μπορέσει η ΠΑΕ να χρησιμοποιήσει τα χρήματα. Στο μεταξύ, η Επιτροπή Διαφάνειας του συλλόγου συνεχίζει τον έλεγχο στα οικονομικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και σε περίπου ένα μήνα θα παραδώσει το πόρισμά της. Εξάλλου, στη Νέα Μεσημβρία που αποτελεί το νέο δικό της... σπίτι, η ομάδα προετοιμάζεται για την αναμέτρηση με τον Εργοτέλη. Τα προβλήματα τραυματισμών «πονοκεφαλιάζουν» τον Μπόλονι (επέστρεψε στην Ελλάδα και στις προπονήσεις). Στα «πιτς» βρίσκονται οι Ιβιτς, Παπάζογλου, Αθανασιάδης, Τσιρίλο, Βιεϊρίνια. Οι δύο τελευταίοι πιθανότατα θα προλάβουν να... ταξιδέψουν στην Κρήτη. Τραυματίες είναι και οι Λάζαρ, Κοντρέρας που όμως έχουν ενσωματωθεί στις Εθνικές Ρουμανίας και Χιλής αντίστοιχα. Πάντως, αντικείμενο προβληματισμού στα «ασπρόμαυρα» αποδυτήρια έχει γίνει η... επιδημία θλάσεων. Απόψε (21.00) ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σε φιλικό αγώνα τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες, εκμεταλλευόμενος τη διακοπή του πρωταθλήματος.

Α. ΦΑΚΟΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ διώξεις σε ομάδες της Σούπερ Λίγκας προανήγγειλε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Α. Φάκος, ο οποίος μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Θα ασκήσω διώξεις σε τέσσερα επίπεδα», επισήμανε. «Σε ομάδες που εμπλέκονται στη δικογραφία της Ηλιούπολης, αφού - βεβαίως - εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων τη Δευτέρα, σε ομάδες που εμπλέκονται στη δικογραφία του Βόλου και της Καβάλας, σε ομάδες και πρόσωπα που ακούγονται στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ και σε ομάδες που βρίσκονται στις λίστες της ΟΥΕΦΑ με τα στημένα ματς. Θα διωχθούν ομάδες της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ Λιγκ».

Δ΄ΕΘΝΙΚΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής ανακοίνωσε χτες ότι η έναρξη του Πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας περιόδου 2011-2012 αναβάλλεται για την Κυριακή 16.10.2011 (αντί 25.09.2011), λόγω εκκρεμοδικιών ομάδων της Ενωσης Β΄ - Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, καθώς και εκκρεμότητας που υπάρχει ως προς την διαδικασία αδειοδότησης των γηπέδων από τις Περιφέρειες. Ετσι λοιπόν οι ομάδες θα πάρουν παράταση δύο ακόμη εβδομάδες και θα συνεχίσουν την προετοιμασία τους. Οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων στους πρώτους τέσσερις ομιλους του Βορρά, θα γίνουν στις 4 Οκτωβρίου στην Ημαθία.

Χώρος για δύο! Ο Αρης θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης και, εκτός του Ουμπίδες, θέλει και τον Σανκαρέ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ Ο κύκλος των μεταγραφών δεν έχει κλείσει οριστικά αφού, εκτός από τους ήδη ελεύθερους παίκτες (η προθεσμία για την απόκτησή τους λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου), υπάρχουν και αυτοί που... ενδέχεται να αποδεσμευτούν σύντομα. Το ενδιαφέρον του Αρη για τον Χαβιέρ Ουμπίδες του Ολυμπιακού Βόλου είναι γνωστό από καιρό και οι παράγοντες της ΠΑΕ περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων σχετικά με τη... νέα σύνθεση της Σούπερ Λίγκας, ώστε να δουν αν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης της ομάδας. Ο Αργεντινός δεξιός χαφ δεν είναι ο μόνος παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου που απασχολεί τον Αρη. Οι «κίτρινοι» θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν και τον Σενεγαλέζο στόπερ Σανκαρέ, που ήταν ένας από τους βασικούς στόχους για το κέντρο της άμυνας, από την αρχή του καλοκαιριού. Λέγεται, μάλιστα, ότι η ΠΑΕ βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τον Αφρικανό αμυντικό, τον οποίο εκτιμά ιδιαίτερα ο Τσιώλης. Ως... εσωτερική μεταγραφή για τους «κίτρινους» λογίζεται η επιστροφή του Νάτσο Γκαρσία (φωτό) που δεν κατάφερε να βρει ομάδα στη Βολιβία. Ο διεθνής μέσος θα χρειαστεί προφανώς χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να πάρει χρόνο συμμετοχής. Οι «κίτρινοι» δεν ήταν άλλωστε πλήρεις στη θέση του ανασταλτικού χαφ και η ενσωμάτωση του Γκαρσία προσφέρει στον Τσιώλη μία ακόμη επιλογή. Επί της ουσίας, ανταγωνιστής του Βολιβιανού για τη θέση του αμυντικού μέσου είναι μόνον οι Παπαστεριανός και Πρίττας (δεν είναι ακόμη έτοιμος να αγωνιστεί), αφού οι Φατί και Τόχα αποδίδουν καλύτερα σε πιο δημιουργικούς ρόλους.

Δύο φιλικά το Σαββατοκύριακο! Εκτός από το παιχνίδι της Κυριακής με την Αναγέννηση Επανομής στο γήπεδο της Καλαμαριάς (17:00), ο Αρης θα δώσει ένα ακόμη φιλικό, που θα γίνει αύριο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με αντίπαλο τη Δόξα Δράμας. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 18:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους φιλάθλους. Η φαινομενικά παράδοξη απόφαση για τη διεξαγωγή δύο φιλικών μέσα στο Σαββατοκύριακο έχει λογική εξήγηση και οφείλεται στην αδυναμία του Αρη να αποδεσμεύσει τους παίκτες που δεν είχαν θέση στα πλάνα του προπονητή. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας είναι η συγκρότησης ενός ρόστερ με 32 ποδοσφαιριστές που ασφαλώς δε διευκολύνει τη δουλειά του Τσιώλη. Ο 52χρονος τεχνικός μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές ομάδες στα παιχνίδια με Δόξα και Επανομή.

Στη Βαγεκάνο ο Κόκε Στο μεταξύ, ο πρώην αρχηγός του Αρη, Σέρχιο Κόκε, προανήγγειλε μέσω... Facebook τη μεταγραφή του στην ισπανική Ράγιο Βαγεκάνο που προβιβάστηκε φέτος στη Λα Λίγκα από τη Σεγούντα Ντιβιzιόν. Ο 27χρονος επιθετικός θα έχει συμπαίκτη του τον Ραούλ Μπράβο που μεταγράφηκε πρόσφατα στην ομάδα της Μαδρίτης από τον Ολυμπιακό.


22

6

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

«Μπαµ» από Σκόπια, «βουλιάζει» η Ιταλία ΤΑ Σκόπια, τα οποία θα αντιµετωπίσει αύριο η Εθνική µας, έκαναν την έκπληξη στο Γ’ όµιλο. Με τον Ιλιέφσκι να πετυχαίνει 18 πόντους, µεταξύ τους και το νικητήριο καλάθι 10’’ πριν από τη λήξη και τον ΜακΚάλεµπ να προσθέτει 19, κέρδισαν την Κροατία (Ντρέιπερ 13) µε 78-76, βάζοντας «φωτιά» στο γκρουπ. Ο Τοντόρ Γκετσέφσκι (φωτό) είχε 10 πόντους και 8 ριµπάουντ. Στον έτερο αγώνα του Γ’ οµίλου, η Βοσνία έκανε τη µίνι έκπληξη και µε το 94-86 επί του Μαυροβουνίου πραγµατοποίησε µεγάλο βήµα πρόκρισης. Ο Τελέτοβιτς µετά τα 0/9 τρίποντα κόντρα στην Ελλάδα, χτες πέτυχε 5/12 και µε 23 πόντους οδήγησε την οµάδα του στη νίκη, ενώ για τους Μαυροβούνιους Πέκοβιτς και Κουκ είχαν από 16 πόντους και ο Ντάσιτς άγγιξε το τριπλ νταµπλ µε 14π., 11ρ. και 7ασ. Στο Β’ όµιλο η Γερµανία πήρε το ντέρµπι µε 76-62 (Νοβίτσκι 21π., 12ρ.) από την Ιταλία (Μπελινέλι 15) η οποία µε δύο ήττες σε ισάριθµα µατς δείχνει να χάνει την πρόκριση στη β’ φάση. Η Γαλλία κέρδισε το Ισραήλ (Ελιάχου 15) µε 85-68 χάρη στους 21 πόντους και τις 8 ασίστ του Τόνι Πάρκερ, ο οποίος διέψευσε τις φήµες που έλεγαν ότι υπέγραψε συµβόλαιο µε τη Βιλερµπάν µέχρι να λήξει το λοκ άουτ, ενώ η Σερβία, πιο δύσκολα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό σκορ, νίκησε τη Λετονία µε 92-77. Ο

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ Α’ ΟΜΙΛΟΣ 1. ΤΟΥΡΚΙΑ 2. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 3. ΙΣΠΑΝΙΑ 4. ΠΟΛΩΝΙΑ 5. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 6. ΑΓΓΛΙΑ

169 - 117 177 - 146 170 - 151 155 - 180 129 - 166 130 - 170

1η αγων. 31.8 15.15 Ισπανία-Πολωνία 17.45 Τουρκία-Πορτογαλία 21.00 Λιθουανία-Αγγλία 2η αγων. 1.9 15.15 Πορτογαλία-Ισπανία 17.45 Αγγλία-Τουρκία 21.00 Πολωνία-Λιθουανία 3η αγων. 3.9 15.15 Ισπανία-Αγγλία 17.45 Πορτογαλία-Πολωνία 21.00 Τουρκία-Λιθουανία 4η αγων. 4.9 15.15 Αγγλία-Πορτογαλία 17.45 Πολωνία-Τουρκία 21.00 Λιθουανία-Ισπανία 5η αγων. 5.9 15.15 Αγγλία-Πολωνία 17.45 Ισπανία-Τουρκία 21.00 Πορτογαλία-Λιθουανία

Β’ ΟΜΙΛΟΣ 4 4 4 2 2 2 83-78 79-56 80-69 73-87 61-90 77-97

1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2. ΓΑΛΛΙΑ 3. ΣΕΡΒΙΑ 4. ΛΕΤΟΝΙΑ 5. ΙΤΑΛΙΑ 6. ΙΣΡΑΗΛ

167 - 126 174 - 146 172 - 145 155 - 181 130 - 156 132 - 176

1η αγων. 31.8 15.15 Σερβία-Ιταλία 17.45 Γαλλία-Λετονία 21.00 Γερµανία-Ισραήλ 2η αγων. 1.9 15.15 Λετονία-Σερβία 17.45 Ισραήλ-Γαλλία 21.00 Ιταλία-Γερµανία 3η αγων. 3.9 15.15 Σερβία-Ισραήλ 17.45 Λετονία-Ιταλία 21.00 Γαλλία-Γερµανία 4η αγων. 4.9 15.15 Ισραήλ-Λετονία 17.45 Ιταλία-Γαλλία 21.00 Γερµανία-Σερβία 5η αγων. 5.9 15.15 Ισραήλ-Ιταλία 17.45 Λετονία-Γερµανία 21.00 Σερβία-Γαλλία

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ 4 4 4 2 2 2 80-68 89-78 91-64 77-92 68-85 62-76

Κρστιτς ήταν κυρίαρχος στις ρακέτες µε 23 πόντους, ενώ οι 19 πόντοι του Φριµάνις δεν ήταν αρκετοί για τους ηττηµένους. Στον Α’ όµιλο, η Ισπανία µε τον Παού Γκασόλ να συνεχίζει τις εξαιρετικές εµφανίσεις (20π.), κέρδισε άνετα την Πορτογαλία µε 87-73 (Ταβάρες 17). Η Τουρκία, εµφανώς βελτιωµένη σε σχέση µε την πρεµιέρα, συνέτριψε την Αγγλία µε 90-61 µε 15 πόντους και 6 ασίστ από τον Πρέλντζιτς. Οι 22 πόντοι και τα 8 ριµπάουντ δεν ήταν αρκετά για τους Βρετανούς. Η Λιθουανία συνέτριψε την Πολωνία µε 97-77 (Καλνιέτις 19 - Κελάτ 16).

ΠΑΟΚ

157 - 128 160 - 157 161 - 162 156 - 159 143 - 146 140 - 165

4 3 3 3 3 2

1η αγων. 31.8 15.30 Μαυροβούνιο-Σκόπια 70-65 18.00 Ελλάδα-Βοσνία 76-67 21.00 Κροατία-Φινλανδία 84-79 2η αγων. 1.9 15.30 Βοσνία-Μαυροβούνιο 94-86 18.00 Φινλανδία-Ελλάδα 61-81 21.00 Σκόπια-Κροατία 78-76 3η αγων. 3.9 15.30 Φινλανδία-Βοσνία 18.00 Ελλάδα-Σκόπια 21.00 Κροατία-Μαυροβούνιο 4η αγων. 4.9 15.30 Σκόπια-Φινλανδία 18.00 Μαυροβούνιο-Ελλάδα 21.00 Βοσνία-Κροατία 5η αγων. 5.9 15.30 Φινλανδία-Μαυροβούνιο 18.00 Ελλάδα-Κροατία 21.00 Σκόπια-Βοσνία

1. ΡΩΣΙΑ 2. ΣΛΟΒΕΝΙΑ 3. ΓΕΩΡΓΙΑ 4. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 5. ΟΥΚΡΑΝΙΑ 6. ΒΕΛΓΙΟ

138 - 122 135 - 123 139 - 124 127 - 132 128 - 141 124 - 149

1η αγων. 31.8 15.30 Βέλγιο-Γεωργία 18.00 Σλοβενία-Βουλγαρία 21.00 Ρωσία-Ουκρανία 2η αγων. 1.9 15.30 Βουλγαρία-Βέλγιο 18.00 Γεωργία-Ρωσία 21.00 Ουκρανία-Σλοβενία 3η αγων. 3.9 15.30 Ουκρανία-Βουλγαρία 18.00 Σλοβενία-Γεωργία 21.00 Ρωσία-Βέλγιο 4η αγων. 4.9 15.30 Γεωργία-Ουκρανία 18.00 Βουλγαρία-Ρωσία 21.00 Βέλγιο-Σλοβενία 5η αγων. 5.9 15.30 Γεωργία-Βουλγαρία 18.00 Σλοβενία-Ρωσία 21.00 Βέλγιο-Ουκρανία

4 4 3 3 2 2 59-81 67-59 73-64

68-65 58-65 64+68

Στο ∆’ όµιλο, η Βουλγαρία πέτυχε την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση, αφού µε 22 πόντους του Ρόουλαντ νίκησε το Βέλγιο µε 6865 (Βαν Ντόσοµ 17π., 8ρ.). Η Ρωσία για δεύτερη συνεχόµενη µέρα δυσκολεύτηκε αλλά κέρδισε, τη Γεωργία µε 65-58 έχοντας και πάλι ως κορυφαίο τον Κιριλένκο µε 20 πόντους (για τους Γεωργιανούς 21 πόντους είχε ο Μαρκοϊσβίλι). Η Σλοβενία έκανε επίσης το «2 στα 2», κόντρα στην Ουκρανία (6864, Μπέγκιτς 14 - Μπερτ 14).

ΑΡΗΣ

Περιµένοντας το µεγάλο «ναι» ΜΙΑ «γεµάτη» γεύση από Θεσσαλονίκη και ΠΑΟΚ πήρε χτες ο Κόρεϊ Μαγκέτι, ο οποίος σήµερα αναµένεται να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά µε το αν θα υπογράψει στον «∆ικέφαλο». Ο 32χρονος σούπερ σταρ «ξεναγήθηκε» στην πόλη και το απόγευµα έκανε ατοµική προπόνηση στο «παλατάκι» (φωτό). Ο Αµερικανός έκανε εκατοντάδες σουτ για πολλή ώρα, εντυπωσιάζοντας τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ µε τη διάθεσή του. Το βράδυ δείπνησε σε γνωστό εστιατόριο της πόλης. Η σηµερινή µέρα θα είναι ακόµα πιο σηµαντική. Μετά από µία επίσκεψη στο δήµαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη (13:30), ο Μαγκέτι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο «παλατάκι» (16:30) όπου αναµένεται να απαντήσει στην πρόταση του «∆ικεφάλου». Οι ιθύνοντες και οι φίλοι της οµάδας ελπίζουν ότι θα πει το µεγάλο «ναι». Στις 17:00 θα συµµετάσχει στην προπόνηση της οµάδας, στο κλειστό της Πυλαίας, η οποία θα είναι ανοιχτή

1. ΕΛΛΑ∆Α 2. ΚΡΟΑΤΙΑ 3. ΒΟΣΝΙΑ 4. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ 5. ΣΚΟΠΙΑ 6. ΦΙΝΛΑΝ∆ΙΑ

∆’ ΟΜΙΛΟΣ

για το κοινό. Οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ περιµένουν ότι ο κόσµος θα συρρεύσει για να τον δει από κοντά. Χτες, η ΚΑΕ έφτασε «µια ανάσα» από τα 1.000 εισιτήρια διαρκείας (995, διατέθηκαν 23)

τα οποία θα ξεπεράσει σήµερα.

Ορεξάτος ο Αντριουσκεβίτσιους Ο «∆ικέφαλος» ανακοίνωσε επίσηµα την απόκτηση του Μαρ-

Ερχεται ο Ολιβερ τίνας Αντριουσκεβίτσιους ο οποίος έφτασε χτες το απόγευµα στη Θεσσαλονίκη και έδειξε έτοιµος για τη νέα πρόκληση της καριέρας του. «Γνωρίζω ότι ο ΠΑΟΚ είναι µια δυνατή οµάδα µε ιστορία. Εχω αυτοπεποίθηση και ανυποµονώ να παίξω για τον ΠΑΟΚ. Ο κόσµος της οµάδας γνωρίζω πως είναι φανταστικός και ο Ροµπέρτας Γιαβτόκας µου είπε ότι το επίπεδο του ελληνικού µπάσκετ είναι πολύ υψηλό», τόνισε ο Λιθουανός γίγαντας των 2.18µ. και συνέχισε: «Θα είναι πολύ σηµαντικό να προκριθούµε στους οµίλους της Ευρωλίγκας, αλλά ακόµη κι αν δεν τα καταφέρουµε, η συµµετοχή στο EuroCup µπορεί να είναι σηµαντική». Οσο για τα υπόλοιπα µεταγραφικά θέµατα, µετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος για τον Γιώργο ∆έδα, αναζητείται Ελληνας σµολ φόργουορντ. Στο περιθώριο µπαίνει το θέµα του ∆ήµου Ντικούδη, ενώ στον ΠΑΟΚ περιµένουν το «ναι» του Τοντόρ Γκετσέφσκι. ΑΝΤ. ΓΚΑΤΖΙΟΣ

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ που προορίζεται γιο «πρώτο βιολί» στην επίθεση του Αρη φτάνει στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τον Αντριαν Ολιβερ, ο οποίος αναµένεται να ενσωµατωθεί στην προετοιµασία της οµάδας. Ο Αµερικανός γκαρντ αναµένεται το µεσηµέρι στη Θεσσαλονίκη και θα αυξήσει τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του ο Βαγγέλης Αλεξανδρής (φωτό), ο οποίος περιµένει τις ευχάριστες εξελίξεις αναφορικά µε το θέµα του Βαγγέλη Μάντζαρη. «Τον Μάντζαρη τον εκτιµώ και µιλάµε κάθε µέρα. Πιστεύω να τελειώσει θετικά αυτή η εξέλιξη. Θέλει πολύ να έρθει στον Αρη», είπε ο «τίγρης», ο οποίος κάλεσε τον κόσµο να στηρίξει την οµάδα. «Ο κόσµος πρέπει να καταλάβει ότι τον έχουµε ανάγκη. Ο ρυθµός που φεύγουν τα διαρκείας δεν είναι αυτός που περίµενα. Ενα µεγάλο µέρος των χρηµάτων θα πάει στην αποπληρωµή των χρεών», επισήµανε. Μέχρι να τελειώσει το θέµα του Μάντζαρη, δύσκολα θα προχωρήσει κάτι άλλο στο µεταγραφικό µέτωπο του Αρη, αφού οι τελευταίες κινήσεις της οµάδας είναι σε άµεση συνάρτηση µε την απόκτηση του διεθνή γκαρντ.


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

«2 στα 2» και συνεχίζει Η Εθνική µας, αν και δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, συνέτριψε τη Φινλανδία µε 81-61 και αύριο κόντρα στα Σκόπια θέλει να... τριτώσει το καλό. Κορυφαίος ο Γιάννης Μπουρούσης τον Φώτση. Ο Ξανθόπουλος οργάνωνε ιδανικά (µε αποτέλεσµα να µη «φανούν» τα 3 φάουλ του Καλάθη), η άµυνα έσφιξε και η Εθνική µας πήρε διψήφια διαφορά (29-41), πριν το 32-41 του ηµιχρόνου. Η Ελλάδα συνέχισε να παίζει καλή άµυνα και χάρη σ’ αυτήν διατήρησε διψήφιο προβάδισµα. Η ψαλίδα άνοιξε µέχρι τους 15 πόντους (36-51) και το 30’ βρήκε την οµάδα µας στο 44-57, µε τον Καϊµακόγλου να δίνει λύσεις στην επίθεση. Ο Κόπονεν ήταν η µοναδική απειλή για την οµάδα του Ηλία Ζούρου η οποία δεν µπορούσε να απειληθεί από έναν και µόνο παίκτη. Ο Μπουρούσης συνέχιζε να σκοράρει και η διαφορά έφτασε στο +21 (52-73). Η ελληνική χαλάρωση έφερε ένα σερί 7-0 για τη Φινλανδία (59-73), όµως η απάντηση ήταν άµεση και το τελικό 61-81 ήρθε φυσιολογικά. Ο Νίκος Ζήσης µίλησε για την ουσία της νίκης. «Ουσιαστικά κάναµε αυτό που θέλαµε πριν την έναρξη του τουρνουά: να ξεκινήσουµε µε 2-0 απέναντι σε δύο µαχητικές οµάδες. Παίξαµε γενικά καλύτερα, πατούσαµε καλύτερα στο παρκέ. Τώρα προχωράµε βήµα - βήµα, έχουµε µια µέρα ξεκούρασης και στη συνέχεια θα παίξουµε για την πρόκριση και το καλύτερο πλασάρισµα, αφού κουβαλάς τα αποτελέσµατα», τόνισε ο διεθνής γκαρντ.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Χ

ωρίς να εντυπωσιάσει, η Εθνική µας συνέτριψε τη Φινλανδία µε 61-81 και έκανε το «2 στα 2» στο Ευρωµπάσκετ της Λιθουανίας. Επόµενο εµπόδιο στο δρόµο προς την πρόκριση (και την πρωτιά) είναι τα Σκόπια, τα οποία η «επίσηµη αγαπηµένη» αντιµετωπίζει αύριο (18:00, ΕΤ1). Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου δεν αντιµετώπισαν πρόβληµα και είχαν την απάντηση για κάθε προσπάθεια των Φινλανδών, οι οποίοι απείλησαν σποραδικά µε τρίποντα. Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ανίκητος στις δύο ρακέτες, ο Νίκος Ζήσης ήταν ουσιαστικός, ο Αντώνης Φώτσης είχε τα ξεσπάσµατά του, ενώ ο Μάικ Μπράµος παρέµεινε σε σταθερά καλά επίπεδα απόδοσης και ο Βασίλης Ξανθόπουλος έκανε το καλύτερο παιχνίδι του µε την Εθνική. Με κεφάτο τον Καλάθη η Εθνική προηγήθηκε µε 0-6. Οι Φινλανδοί αντέδρασαν (6-6) αλλά από εκεί και µετά το αντιπροσωπευτικό µας συγκρότηµα πήρε τον έλεγχο. Ο Ζήσης έκανε ζηµιές στην επίθεση και το δεκάλεπτο έκλεισε στο 14-20. Η Φινλανδία πλησίασε στο 22-24 µε καλάθι και φάουλ του πρώην «Καβαλιώτη» Χαφ, αλλά στη συνέχεια η µπάλα πέρασε στον ανίκητο Μπουρούση, ο οποίος είχε συµπαραστάτη

Κυρίαρχος στις δύο ρακέτες ο Μπουρούσης

ΦΙΝΛΑΝ∆ΙΑ 61 ΟΝΟΜΑ ΚΟΪΒΙΣΤΟ ΝΙΚΙΛΑ ΜΟΥΟΥΡΙΝΕΝ ΧΑΦ ΛΙ ΣΑΛΙΝ ΚΟΛΤΙ ΚΟΠΟΝΕΝ ΜΑΚΑΛΑΪΝΕΝ ΜΟΤΟΛΑ ΒΙΡΤΑΝΕΝ ΡΑΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

Π 1 2 5 13 6 1 21 5 6 1 61

1π 2π 3π Ρα 0/1 0/2 1 1/2 0/1 0 1/2 0/1 2 1/1 2/4 0/3 1 1/2 6/10 0 0/2 2/4 1 1/2 3 1/2 4/11 4/6 2 0/1 1 0/2 1/6 1/3 1 2/3 1 1/2 0/1 0/4 0 6/13 14/39 9/26 14

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ ΖΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆ΗΣ ΚΑΛΑΘΗΣ ΦΩΤΣΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΥΡΟΕΙ∆ΗΣ ΜΠΡΑΜΟΣ ΚΟΥΦΟΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΑΪΜΑΚΟΓΛΟΥ ΣΥΝΟΛΟ

19 14 5 6 9 2 2 9 7 2 6 81

5/6 4/4 2/3 2/2 1/1 1/2 2/2 1/2 18/22

Ρε 1 0 0 0 1 1 1 1 0 1 2 1 13

Λ 1 1 2 2 2 1 2 1 1 3 3

Α 2 1 2 1 3 1 4 4

Κλ Κοψ Χρ - - 10:00 - - 05:00 - - 14:00 - - 20:00 1 - 20:00 1 - 22:00 1 1 23:00 - - 30:00 - - 05:00 - - 18:00 - - 12:00 - - 21:00 3 1 200:00

0 1 1 0 1 4 0 0 0 1 0 0 9

1 5 2 1 4 1 1 3 2 22

6 3 2 4 2 1 18

1 2 2 2 1 1 9

ΕΛΛΑ∆Α 81 0/1 7/9 5/7 1/1 2/3 3/5 0/1 1/1 1/2 3/4 1/1 24/35

0/1 4 9 0/1 3 1/4 1 0/1 1 1/2 3 0/2 2 0 2/2 1 1 2 1/2 3 5/15 32

3 2 1 1 1 8

17:00 26:00 24:00 13:00 16:00 28:00 17:00 03:00 22:00 11:00 10:00 12:00 200:00

ΗΛΙΑΣ ΖΟΥΡΟΣ

«Ηµασταν βελτιωµένοι» Ο ΗΛΙΑΣ Ζούρος ξέρει ότι η Εθνική έχει µεγάλα περιθώρια βελτίωσης, όµως παραδέχτηκε ότι χτες ήταν καλύτερη σε σχέση µε την πρεµιέρα κόντρα στη Βοσνία. «Ηµασταν έτοιµοι και καλά προετοιµασµένοι. ∆ουλέψαµε στις λεπτοµέρειες, αξιοποιήσαµε το πλεονέκτηµα στους ψηλούς και ελέγξαµε τα ριµπάουντ. Ηµασταν καλύτεροι από τον αγώνα µε τη Βοσνία. Πλέον έχουµε ξεκούραση µιας ηµέρας και θα αφοσιωθούµε στο µατς µε τα Σκόπια. Κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο στον όµιλό µας. Θα πρέπει να παίξουµε µε συγκέντρωση, εξυπνάδα και όπως πάντα µε έµφαση στην άµυνα», τόνισε ο οµοσπονδιακός κόουτς. Οι διεθνείς µας (στη φωτό ο Νικ Καλάθης φιλάει τη σύντροφό του) κρατούν χαµηλούς τόνους

µετά το «2 στα 2». «Περιορίσαµε το σουτ του αντιπάλου και καταφέραµε ξεκινώντας από την άµυνα να πάρουµε αυτήν τη σηµαντική νίκη. Μέσα από την άµυνα βρίσκουµε πάντα ρυθµό και αυτό θα προσπαθήσουµε να κάνουµε και στα επόµενα παιχνίδια», δήλωσε ο Κώστας Βασιλειάδης, ενώ ο Κώστας Παπανικολάου επισήµανε: «Κάθε παιχνίδι είναι σηµαντικό. Θέλουµε να είµαστε έτοιµοι το Σάββατο απέναντι στα Σκόπια και να πάρουµε τη νίκη», Ο κόουτς της Φινλανδίας, Χένρικ Ντέτµαν, παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα έδειξε πως είναι οµάδα παγκόσµιας κλάσης. Οι αντίπαλοί µας είχαν εξαιρετική αµυντική συµπεριφορά. Κυριάρχησαν στα ριµπάουντ κι έπαιξαν απλό και όµορφο µπάσκετ».


24

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου 2011

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

Ενδιαφέρον από Σέρβους επιχειρηµατίες ΣΕΡΒΟΙ επιχειρηµατίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ΚΑΕ Ηρακλής. Μέσα σε απόλυτη µυστικότητα, χτες έγινε στο Ιβανώφειο η καθοριστική συνάντηση ανάµεσα στους διοικούντες τους «κυανόλευκους» και τους εν λόγω ενδιαφερόµενους και οι εξελίξεις αναµένονται άµεσα. Τις δύο πλευρές έφερε σε επαφή ο πρώην χορηγός του ΤΑΚ Ηρακλής, Απόστολος Τσιπίδης, ο οποίος επίσης έδωσε το «παρών» στη συνάντηση. Μεταξύ των Σέρβων είναι ο Ντράγκαν Μιλένκοβιτς ο οποίος έχει ιδιαίτερη σχέση µε την Ελλάδα αφού έχει ζήσει 15 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ο Ντράγκαν Μίλκοβιτς και ο Μπόγιαν Στανισάβλιεβιτς (µάνατζερ ποδοσφαίρου). Οι τελευταίοι ανέλυσαν το πλάνο τους στους

ιθύνοντες του Ηρακλή, οι οποίοι πάντως τους διεµήνυσαν ότι θέλουν να δουν έργα από αυτούς, ήτοι εισροή χρηµάτων στο ταµείο της ΚΑΕ. Μέσα στις επόµενες ηµέρες αναµένεται να γίνουν νέες κινήσεις και πιθανώς να υπάρξουν ανακοινώσεις. Πάντως, µόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Ηρακλής (ο οποίος απέσυρε τη συµµετοχή του από το Κύπελλο) εξακολουθεί να ελπίζει στη συµµετοχή στο πρωτάθληµα της Α1, µέσω Πανελληνίου. «Μαζί µε τους επιχειρηµατίες θέλουµε να επενδύσουµε στον Ηρακλή. Υπάρχει πλάνο ώστε να καταφέρουµε να δηµιουργήσουµε κάτι καλό. Τους ξέρω πολύ καλά από τη Σερβία όπου έχουν βάση οι επιχειρήσεις µου. Η προηγούµενη θητεία µου στο µπασκετικό τµήµα µε έκανε πιο σοφό

κι έµαθα πολλά», δήλωσε αναφορικά µε το θέµα ο κ. Τσιπίδης ο οποίος αποκάλυψε ότι οι επιχειρηµατίες θέλουν να επενδύσουν και στην ΠΑΕ. ΤΗΝ ανανέωση της συνεργασίας της µε τον Σωτήρη Καραποστόλου, τον Χριστόφορο Στεφανίδη και τον Βασίλη Σίµτσακ ανακοίνωσε η Καβάλα. Την ίδια ώρα, ο Ηλυσιακός ανακοίνωσε τη διετή συµφωνία του µε τον Γιώργο Αποστολίδη, ενώ ένας άλλος πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος ∆έδας, θα συνεχίσει την καριέρα του στο Ρέθυµνο. Το Περιστέρι απέκτησε τον Χάρη Γιαννόπουλο στη θέση του Αντώνη Μάντζαρη, ενώ ο Τζάστιν Ρόµπινσον υπέγραψε στο Μαρούσι το οποίο συµφώνησε και µε τον Γάιο Σκορδίλη.

ÐÏÄÏÓÖÁÉÑÏ ÃÇÐÅÄÏÕ×ÏÓ

3 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

4,75 2,25 6,70 1,80 1,20 7,50 3,25 1,10 1,50 7,00 10,00 3,50 1,15 12,00 1,70 2,30 12,00 10,00 3,50 2,50 1,30 4,70 2,45 2,65 1,50 1,15 7,00 8,50 2,45 1,20 3,10 1,80 2,00 7,50 1,35 1,95 2,45 1,95 1,30 1,85 1,40 1,70 2,20 1,50 3,30 1,45

ÊÁÆÁÊÓÔÁÍ U21 ÉÓÑÁÇË ÂÅÍÅÆÏÕÅËÁ ËÅÕÊÏÑÙÓÉÁ U21 ÓÅÑÂÉÁ U21 ËÅÔÏÍÉÁ U21 ÁËÂÁÍÉÁ U21 ËÉÈÏÕÁÍÉÁ ÖÉÍËÁÍÄÉÁ ÁÆÅÑÌÐÁÚÔÆÁÍ ÁÍÄÏÑÑÁ ÊÕÐÑÏÓ U21 ÑÙÓÉÁ ÌÁËÔÁ ÃÅÙÑÃÉÁ ËÅÕÊÏÑÙÓÉÁ ËÉ×ÔÅÍÓÔÁÚÍ U21 ËÏÕÎÅÌÂÏÕÑÃÏ ÏÕÃÃÁÑÉÁ ÏÕÊÑÁÍÉÁ ÍÏÑÂÇÃÉÁ ÂÏÕËÃÁÑÉÁ ÐÏËÙÍÉÁ ÓÔÏÊÐÏÑÔ ÉÓÐÁÍÉÁ ÃÅÑÌÁÍÉÁ ÊÕÐÑÏÓ ÍÇÓÏÉ ÖÅÑÏÅÓ ÏÕÁËÉÁ ÓËÏÂÅÍÉÁ Â. ÉÑËÁÍÄÉÁ ÉÑËÁÍÄÉÁ ÍÉÏÕÅËÓ ÏËÍÔ ÌÐÏÚÓ ÁËÂÁÍÉÁ ÉÓÇÌÅÑÉÍÏÓ ÔÉÃÊÑÅ ÔÉ×ÏÕÁÍÁ ÃÊÏÚÁÓ ÊÑÉÓÉÏÕÌÁ ÌÐÑÁÃÊÁÍÔÉÍÏ ÐÏÍÔÅ ÐÑÅÔÁ ÓÁÍ ËÏÑÅÍÔÆÏ ÔÆÁÃÊÏÕÁÑÅÓ ÐÅÑÏÕ ÐÁÍÁÌÁÓ ÇÐÁ

3,60 ÑÏÕÌÁÍÉÁ U21 1,50 2,05 1,14 3,00 ÅËËÁÄÁ 2,65 1,29 1,22 1,41 2,80 1,75 3,30 4,30 ÁÑÃÅÍÔÉÍÇ 1,30 2,62 6,00 2,50 1,65 3,25 ÂÏÓÍÉÁ-ÅÑÆÅÃÏÂ.U21 3,40 1,16 1,18 1,66 5,00 Â. ÉÑËÁÍÄÉÁ U21 8,50 - 3,15 4,00 ÃÁËËÉÁ U21 1,30 2,61 1,11 3,25 ÐÏËÙÍÉÁ U21 1,85 1,63 1,18 1,18 6,00 ËÉ×ÔÅÍÓÔÁÚÍ 12,50 - 4,05 3,50 ÌÏËÄÁÂÉÁ 5,00 - 1,15 2,06 1,95 2,00 4,75 4,20 ÂÅËÃÉÏ 1,30 2,63 6,00 2,40 1,65 5,50 ÁÑÌÅÍÉÁ 1,15 3,55 3,20 ÅËËÁÄÁ U21 1,80 1,67 1,19 1,15 5,50 ÐÃÄÌ 10,00 - 3,55 1,30 2,80 8,00 6,25 ÊÑÏÁÔÉÁ 1,10 4,11 3,25 ËÅÔÏÍÉÁ 3,85 1,12 1,18 1,76 2,20 1,90 4,50 3,15 ÂÏÓÍÉÁ-ÅÑÆÅÃÏÂÉÍÇ 2,50 1,33 1,20 1,39 2,80 1,85 3,00 6,25 ÔÏÕÑÊÉÁ U21 1,10 4,11 7,00 ÑÏÕÌÁÍÉÁ 1,10 4,12 8,00 3,20 1,20 3,40 ÓÏÕÇÄÉÁ 1,75 1,72 1,17 1,16 4,00 1,95 2,25 3,10 ÏÕÑÏÕÃÏÕÁÇ 2,30 1,38 1,20 1,32 3,00 1,80 2,80 4,20 ÉÓËÁÍÄÉÁ 7,00 - 2,63 1,65 2,40 6,00 3,40 ÁÃÃËÉÁ 1,55 1,97 1,17 4,75 1,95 2,05 3,10 ÌÅÎÉÊÏ 2,35 1,37 1,20 1,34 3,00 1,80 2,90 3,20 ËÏÕÔÏÍ 2,15 1,45 1,19 1,29 3,55 ×ÉËÇ 5,00 - 1,15 2,08 1,95 2,10 4,75 6,00 ÁÕÓÔÑÉÁ 8,50 - 3,52 1,30 3,00 7,00 4,75 ÐÏÑÔÏÃÁËÉÁ 1,25 2,83 6,00 2,60 1,55 5,35 ÉÔÁËÉÁ 1,18 Ã1 3,28 3,20 ÌÁÕÑÏÂÏÕÍÉÏ 2,30 1,39 1,19 1,34 3,00 1,85 2,80 5,00 ÅÓÈÏÍÉÁ 8,50 - 3,15 1,45 2,60 7,00 3,00 ÓÅÑÂÉÁ 2,00 1,52 1,22 1,20 3,50 1,75 2,50 3,25 ÓËÏÂÁÊÉÁ 3,45 1,16 1,18 1,67 2,35 1,90 4,00 3,10 ÊÏËÏÍ ÓÁÍÔÁ ÖÅ 3,00 1,22 1,20 1,52 2,50 1,80 3,50 4,50 ÃÁËËÉÁ 1,25 2,81 6,50 2,40 1,55 3,85 ÔÆÁÌÁÚÊÁ 6,50 - 1,12 2,42 1,75 2,25 6,00 3,15 ÌÐÁÍÖÉËÍÔ 3,10 1,20 1,20 1,56 2,50 1,85 3,50 3,20 ÃÏÕÁÄÁËÁ×ÁÑÁ 2,30 1,39 1,19 1,34 3,00 1,85 2,80 3,25 ÍÁÏÕÔÉÊÏ 3,00 1,22 1,18 1,56 4,00 ÍÔÏÕÊÅ ÍÔÅ ÊÁÎÉÁÓ 7,50 - 1,11 2,61 3,25 ÐÑÏÕÍÔÅÍÔÅ 3,25 1,18 1,18 1,63 3,85 ÂÉËÁ ÍÏÂÁ 5,50 - 1,12 2,26 3,15 ÌÐÅËÃÑÁÍÏ 4,00 - 1,19 1,76 2,20 1,85 4,50 3,20 ÓÁÍÔÏÓ ËÁÃÊÏÕÍÁ 2,60 1,30 1,19 1,43 2,70 1,90 3,20 3,50 ÂÏËÉÂÉÁ 5,00 - 1,15 2,06 1,95 2,00 4,75 3,10 ÐÁÑÁÃÏÕÁÇ 1,90 1,60 1,21 1,18 3,75 1,80 2,45 3,65 ÊÏÓÔÁ ÑÉÊÁ 5,25 - 1,14 2,15 1,85 2,15 5,00

ÁÃ2 14:15 240 3 ÉÑË 16:45 241 3 ÁÃ1 17:00 242 3 243 3 244 3 245 3 246 3 247 3 248 3 249 3 250 3 251 3 ÁÃ2 17:00 252 3 253 3 254 3 255 3 256 3 257 3 258 3 259 3 260 3 261 3 262 3 ÁÖÊ 17:00 263 3 264 3 265 3 266 3 267 3 268 3 269 3 270 3 ÐÅÐ 17:00 271 3 272 3 ÉÓ2 19:00 273 3 274 3 275 3

2,35 2,05 2,20 2,25 1,90 2,95 1,65 2,15 1,80 1,80 2,10 2,05 2,15 1,60 2,35 1,80 2,15 1,90 1,90 1,90 2,05 1,75 2,50 1,45 2,05 2,85 1,90 1,85 1,90 2,30 1,85 10,00 2,35 1,60 1,85 1,80

ÓÏÕÉÍÔÏÍ ÓËÉÃÊÏ ÑÏÂÅÑÓ ÃÏÕÏËÓÏË ÊÁÑËÁÚË ÍÏÔÓ ÊÁÏÕÍÔÉ ÏËÍÔÁÌ ÓÅÖÉËÍÔ ÃÉÏÕÍ. ÓÊÁÍÈÏÑÐ ÓÔÉÂÅÍÅÚÔÆ ÔÑÁÍÌÉÑ ÔÓÅÓÔÅÑÖÉËÍÔ ×ÁÑÔËÐÏÕË ÃÏÕÉÌÐËÅÍÔÏÍ ÊÑÏÏÕËÉ ÊÑÏÕ ÌÏÑÊÁÌ ÌÐÁÑÍÅÔ ÌÐÅÑÔÏÍ ÏËÍÔÅÑÓÏÔ ÓÁÏÕÈÅÍÔ ÔÆÉËÉÃ×ÁÌ ÔÏÑÊÉ ×ÅÑÅÖÏÑÍÔ ÃÊÅÚÔÓ×ÅÍÔ ÅÌÐÓÖËÉÔ ÃÉÏÕÍ. ÊÅÔÅÑÉÍÃÊ ÍÉÏÕÐÏÑÔ ÊÁÏÕÍÔÉ ÍÔÁÑËÉÍÃÊÔÏÍ ÑÅÎÁÌ ÓÁÏÕÈÐÏÑÔ ÖÏÑÅÓÔ ÃÊÑÉÍ ÁÍÄÏÑÑÁ U21 ÓÊÙÔÉÁ ÁËÌÅÑÉÁ ÂÉÃÉÁÑÅÁË Â ÅËÔÓÅ

3,20 ÑÏÄÅÑÁÌ 2,40 3,10 ÍÔÅÑÉ 2,90 3,20 ÌÐÑÅÍÔÖÏÑÍÔ 2,60 3,20 ÌÉËÔÏÍ ÊÅÚÍÓ ÍÔÏÍÓ 2,50 3,25 ÌÐÏÑÍÌÏÕÈ 3,10 3,20 ×ÁÍÔÅÑÓÖÉËÍÔ 2,00 3,35 ÌÐÅÑÉ 4,00 3,20 ÊÏËÔÓÅÓÔÅÑ 2,65 3,35 ÑÏÔÓÍÔÅÚË 3,35 3,25 ÃÅÏÂÉË 3,45 3,20 ËÅÚÔÏÍ ÏÑÉÅÍÔ 2,75 3,25 ÅÎÅÔÅÑ 2,80 3,10 ÐÏÑÔ ÂÅÚË 2,75 3,45 ÌÐÑÉÓÔÏË ÑÏÂÅÑÓ 4,20 3,20 ÏÎÖÏÑÍÔ 2,40 3,30 ÌÐÑÁÍÔÖÏÑÍÔ 3,40 3,30 ÁÊÑÉÍÃÊÔÏÍ 2,60 3,30 ÐËÉÌÏÕÈ 3,10 3,25 ÔÓÅËÔÅÍÁÌ 3,10 3,20 ÍÏÑÈÁÌÐÔÏÍ 3,20 3,20 ÓÑÉÏÕÓÌÐÅÑÉ 2,85 3,35 ÌÁÊËÓÖÉËÍÔ 3,50 3,15 ÍÔÁÃÊÅÍÁÌ & ÑÅÍÔ 2,30 3,90 ÁËÖÑÅÔÏÍ ÔÁÏÕÍ 4,75 3,20 ÌÐÁÑÏÏÕ 2,85 3,20 ÖËÉÔÃÏÕÍÔ ÔÁÏÕÍ 2,05 3,20 ÊÅÌÐÑÉÔÆ 3,20 3,20 ÌÁÍÓÖÉËÍÔ 3,30 3,25 ÊÉÍÔÅÑÌÉÍÓÔÅÑ 3,10 3,20 ÔÅËÖÏÑÍÔ 2,45 3,25 ÃÊÑÉÌÓÌÐÉ 3,25 5,50 ÁÑÌÅÍÉÁ U21 1,15 3,20 ÔÓÅ×ÉÁ 2,40 3,40 ×ÉÑÏÍÁ 4,20 3,25 ÓÁÌÐÁÍÔÅË 3,25 3,20 ÌÏÕÑÈÉÁ 3,50

ÁÃÙÍÁ

ÐÅÐ 16:00 16:05 ÄÖ 16:30 ÐÅÐ 17:30 17:45 18:00 18:30 19:00

20:00 20:30

20:45 ÄÖ 21:00 ÐÅÐ 21:00 21:15 ÄÖ 21:30 ÁÖÊ 21:45 ÄÖ 21:45 ÐÅÐ 21:45

ÁÑÃ ÐÅÐ ÄÖ ÁÑÃ ÌÅÎ ÂÑ2

22:00 22:00 00:00 00:10 02:00 02:30

ÁÑÃ 03:10 ÌÅÎ 04:00 ÄÖ 04:15 05:00 06:00

200 174 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 175 213 214 215 176 216 217 177 218 219 220 221 222 223 224 225 178 179 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239

X

ÖÉËÏÎÅÍÏÕÌÅÍÇ

2

1Þ X 1Þ 2 XÞ 2

1

X

2

G

NG

ÓÕÍÏËÏ ÔÅÑÌÁÔÙÍ 0-1 2-3 4-6

7+

OVER UNDER

U

O Ç/Ô

ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 2 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2011

ÓÁÂÂÁÔÏ 3 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2011 1,35 1,23 1,30 1,32 1,20 1,53 1,11 1,29 1,17 1,16 1,27 1,26 1,27 1,35 1,16 1,30 1,21 1,20 1,19 1,25 1,15 1,39 1,25 1,51 1,19 1,17 1,20 1,34 1,18 3,55 1,35 1,18 1,15

1,19 1,20 1,19 1,18 1,18 1,19 1,17 1,19 1,17 1,18 1,19 1,18 1,21 1,16 1,19 1,18 1,18 1,18 1,18 1,19 1,19 1,17 1,20 1,11 1,19 1,19 1,19 1,19 1,18 1,19 1,18 1,19 1,16 1,18 1,19

1,37 1,50 1,43 1,40 1,59 1,23 1,82 1,45 1,68 1,67 1,48 1,50 1,46 1,89 1,37 1,67 1,45 1,60 1,59 1,60 1,51 1,71 1,33 2,14 1,51 1,25 1,60 1,62 1,59 1,39 1,63 1,37 1,88 1,63 1,67

1,65 1,80 1,65 1,80

1,75 1,70 1,85 1,60

2,40 1,70 4,25 25,00 1,45 2,10 A 4,25 2,00 2,40 9,00 2,00 1,50 B

2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 1,85 A 3,20 1,80 3,00 15,00 1,75 1,70 A

1,80 1,65

4,25 2,00 2,40 9,00

1,70 1,75 1,65 1,80

2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 1,85 A 2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 1,90 A

1,90 1,60 1,65 1,85 1,90 1,65

3,60 3,20 2,60 3,20 2,60 2,60

1,55 1,85 1,80 1,60 1,55 1,80

1,80 1,80 1,75 1,80 1,75 1,75

2,90 3,00 3,75 3,00 3,75 3,75

11,00 15,00 20,00 15,00 20,00 20,00

2,00 1,50 B

1,90 1,72 1,55 1,75 1,55 1,55

1,55 1,72 1,90 1,70 1,90 1,90

A A A A A A

1,65 1,80 1,70 1,75 1,80 1,65

3,20 1,80 3,00 15,00 1,75 1,70 A 2,60 1,28 B 3,60 1,80 2,90 11,00 1,85 1,60 A

1,65 1,90 1,85 1,85 1,85 2,10 1,80 1,85 1,55

1,80 1,55 1,60 1,60 1,60 1,45 1,65 1,60 1,90

2,40 3,20 2,35 2,40 2,40 2,60 3,10 2,40 2,90

1,70 1,80 1,70 1,70 1,70 1,75 1,80 1,70 1,80

4,25 3,00 4,50 4,25 4,25 3,75 3,00 4,25 3,25

25,00 15,00 25,00 25,00 25,00 20,00 17,00 25,00 17,00

1,45 1,75 1,40 1,45 1,45 1,55 1,70 1,45 1,65

2,10 1,70 2,20 2,10 2,10 1,90 1,75 2,10 1,80

A A A A A A A A A

1,70 1,50 1,75 1,65 1,70

1,75 2,00 1,70 1,80 1,75

2,60 3,10 2,70 2,60 3,20

1,75 1,80 1,75 1,75 1,80

3,75 3,00 3,50 3,75 3,00

20,00 17,00 20,00 20,00 15,00

1,55 1,70 1,60 1,55 1,72

1,90 1,75 1,85 1,90 1,72

A B A A A

2,90 1,85 2,90

1,50 2,00

3,20 1,80 3,00 15,00 1,75 1,70 A

2,70 2,80 2,45 3,50 2,15 2,70 2,35 2,35 2,60 2,60 2,70 2,10 2,90 2,35 2,70 2,45 2,45 2,45 2,60 2,25 3,00

1,55 1,50 1,55 1,55 1,70 1,45 1,65 1,65 1,55 1,60 1,50 1,60 1,50 1,60 1,50 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 1,55

2,90 3,10 3,20 3,20 2,90 3,50 2,90 2,90 3,20 3,10 3,20 3,20 3,20 3,10 3,20 3,10 2,90 3,10 3,10 3,10 2,90

2,90 2,10 2,45 2,35

1,85 1,85 1,90 1,85 1,95 1,90 1,95 1,90 1,85 1,90 1,80 2,00 1,85 1,90 1,90 1,90 1,90 1,85 1,85 1,95 1,85

1,85 1,95 1,90 1,85

3,20 3,00 3,50 2,50 4,50 3,30 3,75 4,00 3,40 3,40 3,30 4,50 2,90 3,75 3,20 3,50 3,50 3,60 3,40 4,00 2,80

2,90 4,50 3,75 4,00

1,90 1,85 1,65 1,85

1,90 2,00 1,90 1,90 1,75 2,10 1,80 1,80 1,90 1,85 2,00 1,85 2,00 1,85 2,00 1,85 1,85 1,85 1,85 1,85 1,90

1,55 1,60 1,80 1,60

2,35 2,50 2,50 2,50

1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,85 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80 1,80

1,70 1,70 1,70 1,70

3,25 3,00 3,00 3,00 3,25 2,80 3,25 3,25 3,00 3,00 3,00 3,00 3,00 3,00 3,00 3,00 3,25 3,00 3,00 3,00 3,25

4,50 4,00 4,00 4,00

17,00 17,00 15,00 15,00 17,00 12,50 17,00 17,00 15,00 17,00 15,00 15,00 15,00 17,00 15,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00

25,00 25,00 25,00 25,00

1,65 1,70 1,72 1,75 1,65 1,80 1,65 1,65 1,72 1,70 1,72 1,75 1,72 1,70 1,72 1,70 1,65 1,70 1,70 1,70 1,65

1,40 1,50 1,50 1,50

1,80 1,75 1,72 1,70 1,80 1,65 1,80 1,80 1,72 1,75 1,72 1,70 1,72 1,75 1,72 1,75 1,80 1,75 1,75 1,75 1,80

2,20 2,00 2,00 2,00

A A A A A B A A A A B A A A A A A A A A A

A A A A

ÏÉ ÁÃÙÍÅÓ ÐÏÄÏÓÖÁÉÑÏÕ ÊÁÉ ÌÐÅÚÆÌÐÏË ÓÕÍÄÕÁÆÏÍÔÁÉ ÌÅ ÏËÅÓ ÔÉÓ ÓÔÏÉ×ÇÌÁÔÉÊÅÓ ÅÍÏÔÇÔÅÓ.

TV

ÙÑÁ

ÄÉÏÑÃ. ÅÍÁÑÎÇÓ ÊÙÄ Å/Å ÁÃÙÍÁ

1

ÃÇÐÅÄÏÕ×ÏÓ

X

ÖÉËÏÎÅÍÏÕÌÅÍÇ

2

ÄÉÐËÇ ÅÕÊÁÉÑÉÁ

ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁ ÇÌÉ×ÑÏÍÏÕ

1

1Þ X 1Þ 2 XÞ 2

X

2

ÓÁÂÂÁÔÏ 3 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2011

ÉÓ2 19:00 276 277 ÓÏ2 19:00 278 ÉÑË 19:30 279 ÁÖÊ 21:00 280 ÉÑË 21:00 281 ÉÓ2 21:00 282 ÁÑÃ 21:05 283 ÉÑË 21:45 284 ÉÔ2 21:45 285 ÂÑ2 22:20 286 287 288 289 290 291 ÉÓ2 23:00 292 ÂÑÁ 00:00 293 294 295 ÁÑÃ 01:15 296 ÄÖ 03:00 297 ÁÑÃ 03:20 298 ÁÌÅ 04:00 299

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

2,05 1,80 2,40 3,75 2,30 1,55 1,80 2,10 2,05 1,80 1,35 1,60 2,05 1,60 2,35 1,50 1,50 1,90 2,40 1,70 2,50 4,25 2,20 1,80

ÏÕÅÓÊÁ ×ÅÑÅÈ ËÉÏÕÍÃÊÓÊÉËÅ ÍÔÁÍÔÁËÊ ÌÐÑÅÚÍÔÑÉ ÔÁÏÕÍ ÌÐÏÅÌÉÁÍ ËÁÓ ÐÁËÌÁÓ ÁÑÓÅÍÁË ÓÁÑÁÍÔÉ ÃÉÏÕ ÓÉ ÍÔÉ ÑÅÔÆÉÍÁ ÁÌÅÑÉÊÁÍÁ ÂÉÔÏÑÉÁ ÌÐÁÚÁ ÉÔÏÕÉÏÕÔÁÌÐÁ ÐÏÑÔÏÕÃÊÅÓÁ ÓÁËÃÊÅÚÑÏ ÓÐÏÑÔ ÑÅÓÉÖÅ ÂÁÃÉÁÄÏËÉÄ ÁÔËÅÔÉÊÏ ÌÉÍÅÚÑÏ ÖÉÃÊÅÚÑÅÍÓÅ ÖËÏÕÌÉÍÅÍÓÅ ÏË ÌÐÏÚÓ ÏÍÄÏÕÑÁ ËÁÍÏÕÓ ÓÏËÔ ËÅÚÊ

3,25 ÁËÊÏÑÊÏÍ 2,80 3,20 ÍÔ. ÃÏÕÁÄÁËÁ×ÁÑÁ 3,50 3,30 ÁÔÂÉÍÔÁÌÐÅÑÃÊ 2,30 3,30 ÓÁÌÑÏÊ ÑÏÂÅÑÓ 1,70 3,20 ËÉÍÊÏËÍ 2,45 3,45 ÌÐÑÅÚ 4,50 3,20 ÁËÊÏÃÉÁÍÏ 3,50 3,15 ÃÏÄÏÚ ÊÑÏÕÆ 2,80 3,25 ÍÔÑÏ×ÅÍÔÁ 2,80 3,10 ÃÊÑÏÓÅÔÏ 3,60 4,00 ÁÓÁ 6,20 3,40 ÉÊÁÓÁ 4,25 3,10 ÓÁÏ ÊÁÅÔÁÍÏ 2,90 3,40 ÐÁÑÁÍÁ 4,25 3,10 Á ÌÐÅ ÓÅ ÍÁÔÁË 2,45 3,50 ÃÊÏÕÁÑÁÍÉ 5,00 3,50 ÊÏÑÄÏÂÁ 5,00 3,20 ÁÂÁÚ 3,20 3,10 ÓÁÏ ÐÁÏËÏ 2,40 3,30 ÁÔËÅÔÉÊÏ ÃÊÏÚÍÉÅÍÓÅ 3,85 3,15 ÑÁÓÉÍÃÊ ÊËÏÕÌÐ 2,30 3,20 ÊÏËÏÌÂÉÁ 1,65 3,00 ÅÓÔÏÕÄÉÁÍÔÅÓ 2,75 3,10 ÖÉËÁÄÅËÖÅÉÁ ÃÉÏÕÍ. 3,60

1,26 1,15 1,39 1,76 1,34 1,15 1,26 1,26 1,14 1,23 1,34 1,19 1,35 1,12 1,39 1,83 1,27 1,14

1,18 1,19 1,17 1,17 1,19 1,15 1,19 1,20 1,18 1,20 1,11 1,16 1,20 1,16 1,20 1,15 1,15 1,19 1,20 1,18 1,20 1,19 1,22 1,20

1,50 1,67 1,36 1,12 1,39 1,95 1,67 1,48 1,50 1,67 2,43 1,89 1,50 1,89 1,37 2,06 2,06 1,60 1,35 1,78 1,33 1,43 1,67

ÉÓ2 13:00 300 ÉÔ2 13:30 301 16:00 302 303 304 305 306 307 308 309 ÍÏ2 16:30 310 ÁÖÊ 17:00 311 ÓÊÔ 17:00 312 313 314 315 ÉÓ2 19:00 316 ÍÏ2 19:00 317 318 319 320 ÓÏ2 19:00 321 322 ÁÑÃ 20:00 323 ÌÅÎ 20:00 324 ÉÓ2 21:00 325 ÐÏÑ 21:00 326 ÉÔ2 21:45 327 ÁÑÃ 22:00 328 ÂÑÁ 22:00 329 330 331 332 ÄÖ 22:00 333 ÉÓ2 23:00 334 ÂÑÁ 00:00 335 336 ÁÑÃ 00:10 337 02:15 338

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

1,65 1,80 1,95 2,25 1,90 1,65 2,20 1,55 1,45 2,50 2,30 2,25 1,55 3,80 5,00 1,80 2,30 1,65 1,15 1,15 1,15 2,30 2,10 2,10 2,00 1,85 2,00 1,75 2,30 1,65 2,15 1,90 1,35 2,40 2,35 3,25 2,15 2,50 2,85

ÍÏÕÌÁÍÈÉÁ 3,35 ÔÁÑÁÃÏÍÁ 4,00 ÌÐÑÅÓÉÁ 3,10 ÅÌÐÏËÉ 3,60 ÁÓÊÏËÉ 3,00 ÂÉÔÓÅÍÔÆÁ 3,25 ÂÅÑÏÍÁ 2,90 ÓÁÓÓÏÕÏËÏ 2,75 ÊÑÏÔÏÍÅ 2,95 ÃÉÏÕÂÅ ÓÔÁÌÐÉÁ 3,45 ËÉÂÏÑÍÏ 3,30 ÍÏÔÓÅÑÉÍÁ 4,10 ÌÏÍÔÅÍÁ 3,00 ÐÅÓÊÁÑÁ 2,70 ÌÐÁÑÉ 3,30 ÁËÌÐÉÍÏËÅÖÅ 4,85 ÓÁÌÐÍÔÏÑÉÁ 3,50 ÃÊÏÕÌÐÉÏ 5,50 ÔÓÉÔÁÍÔÅËÁ 2,85 ÐÁÍÔÏÂÁ 2,45 ÁÓÊÅÑ 3,30 ÑÁÍ×ÁÚÌ 2,40 ×ÅÚÓ & ÃÉÍÔÉÍÃÊ 3,20 ÔÁÌÃÏÕÏÑÈ 2,50 ÅÚÑ 3,65 ÁÍÍÁÍ ÁÈËÅÔÉÊ 4,25 ÉÓÔ ÖÁÚÖ 3,45 ÖÏËÊÅÑÊ 1,65 ÌÐÅÑÃÏÕÉÊ 3,50 ËÉÂÉÍÃÊÓÔÏÍ 1,50 ×ÁÌÉËÔÏÍ 3,20 ÌÏÑÔÏÍ 3,50 ÊÁÑÔÁÃÅÍÁ 3,00 ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ  2,60 ÌÉÏÍÔÁËÅÍ 3,20 ÁËÔÁ 4,25 ÌÐÏÍÔÏ ÃÊËÉÌÔ 5,50 ËÏ ×ÁÌ 10,00 ÓÁÍÔÅÖÉÏÑÍÔ 5,50 ÍÁÚÌÐÅÑÃÊÓÏÕÍÔ 10,00 ×ÏÍÔ 5,50 ÑÁÍÔÁÌÐÅÑÃÊ 10,00 ÁÓÉÑÉÓÊÁ 3,10 ÁÍÃÊÅË×ÏËÌÓ 2,50 ÍÔÅÃÊÅÑÖÏÑÓ 3,15 ×ÁÌÁÑÌÐÉ 2,75 ÓÁÍ ÌÁÑÔÉÍ Ó× 3,10 ÁÑ×ÅÍÔÉÍÏÓ ÔÆ. 2,80 ÓÁÍ ËÏÕÉÓ 3,25 ÌÏÍÁÑÊÁÓ 2,90 ËÁ ÊÏÑÏÕÍÉÁ 3,20 ×ÅÑÊÏÕËÅÓ 3,30 ÍÁÓÉÏÍÁË ÌÁÄÅÚÑÁ 3,10 ÃÊÉÌÁÑÁÅÓ 3,00 ÔÏÑÉÍÏ 3,00 ÂÁÑÅÆÅ 4,00 ÏÕÍÉÏÍ ÓÁÍÔÁ ÖÅ 3,00 ÁÔËÅÔÉÊÏ ÑÁÖÁÅËÁ 2,60 ÃÊÑÅÌÉÏ 3,35 ÁÔËÅÔÉÊ.ÐÁÑÁÍÁÅÍÓÅ 4,00 ÊÏÑÉÔÉÌÐÁ 3,20 ÊÏÑÉÍÈÉÁÍÓ 2,65 ÐÁËÌÅÚÑÁÓ 3,20 ÊÑÏÕÆÅÚÑÏ 3,20 ÖËÁÌÅÍÃÊÏ 4,00 ÌÐÁÚÁ 6,20 ÌÅÎÉÊÏ 3,10 ×ÉËÇ 2,40 ÏÕÅËÂÁ 2,90 ÈÅËÔÁ 2,60 ÁÌÅÑÉÊÁ ÌÉÍÅÚÑÏ 3,25 ÂÁÓÊÏ ÍÔÁ ÃÊÁÌÁ 1,85 ÓÅÁÑÁ 3,10 ÉÍÔÅÑÍÁÓÉÏÍÁË 2,75 ÉÍÔÅÐÅÍÔÉÅÍÔÅ 3,00 ÌÐÏÊÁ ÔÆÏÕÍÉÏÑÓ 2,40 ÏËÉÌÐÏ 3,20 ÂÅËÅÆ ÓÁÑÓÖÉËÍÔ 2,05

1,11 1,14 1,18 1,27 1,16 1,27 1,33 1,36 1,32 1,81 2,06 1,15 1,30 1,32 1,26 1,25 1,24 1,17 1,22 1,11 1,30 1,11 1,29 1,19 1,35 1,30 1,63 1,27 1,36 1,51

1,17 1,20 1,22 1,24 1,23 1,18 1,21 1,17 1,15 1,24 1,17 1,18 1,14 1,15 1,15 1,19 1,22 1,19 1,20 1,19 1,20 1,18 1,19 1,20 1,22 1,22 1,17 1,19 1,19 1,11 1,20 1,23 1,18 1,21 1,22 1,19

1,82 1,67 1,56 1,41 1,59 1,83 1,42 1,96 2,14 1,32 1,39 1,40 1,96 1,12 1,67 1,39 1,83 3,55 3,55 3,55 1,38 1,47 1,47 1,53 1,62 1,52 1,71 1,39 1,82 1,45 1,60 2,43 1,35 1,37 1,18 1,46 1,33 1,25

ÐÅÐ 20:00 339 ÓÏ2 20:00 340 341 342 ÐÅÐ 20:30 343 ÄÖ 21:00 344 ÐÅÐ 21:30 345 ÁÃ1 21:45 346 ÄÖ 21:45 347 ÐÅÐ 21:45 348 ÄÖ 23:15 349 ÁÌÅ 00:00 350

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

1,10 1,85 1,80 1,35 1,85 1,25 1,85 1,85 1,40 1,05 2,35 2,35

ÓÏÕÇÄÉÁ U21 ÅÓÔÅÑ ËÁÍÔÓÊÑÏÍÁ ÌÐÑÁÃÊÅ ÅËÂÅÔÉÁ U21 ÁÃÃËÉÁ U21 ÓÊÙÔÉÁ U21 ÔÓÁÑËÔÏÍ ÂÑÁÆÉËÉÁ ÉÓÐÁÍÉÁ U21 ÐÏÑÔÏÃÁËÉÁ U21 ÊÁÍÓÁÓ

1,17 1,16 1,18 1,18 1,18 1,34 1,34

1,19 1,18 1,11 1,18 1,18 1,18 1,14 1,20 1,20

4,05 1,62 1,66 2,43 1,63 2,81 1,63 1,63 2,40 1,95 3,75 2,27 1,80 2,15 5,50 5,00 1,37 1,37 2,90 1,80 3,00

G

NG

0-1 2-3 4-6

7+

U

O Ç/Ô

2,35 1,70 4,50 25,00 1,40 2,20 A 2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 1,85 A

2,35 1,85 4,00 2,60 1,85 3,40

1,85 1,60 1,65 1,80

2,40 1,70 4,25 25,00 1,45 2,10 A 2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 1,90 A

1,95 2,40 2,90 2,20 3,00 4,50 2,70 2,35

1,75 1,45 1,50 1,60 1,65 1,70 1,85 1,65

2,70 3,75 3,20 3,20 2,40 2,70 2,35 2,60

2,00 1,90 1,80 1,90 1,85 1,85 1,75 1,80

4,75 3,60 2,90 4,50 2,80 2,15 3,40 4,00

1,70 2,10 2,00 1,85 1,80 1,75 1,60 1,80

1,75 1,90 1,80 1,80 1,70 1,75 1,70 1,75

3,50 2,60 3,00 3,00 4,25 3,50 4,50 3,75

20,00 10,00 15,00 15,00 25,00 20,00 25,00 20,00

1,60 1,90 1,75 1,75 1,45 1,60 1,40 1,55

1,85 1,55 1,70 1,70 2,10 1,85 2,20 1,90

A B B A A A A A

2,15 1,95 4,50

1,85 1,60

2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 2,00 A

2,80 1,80 3,20

1,50 2,00

3,10 1,80 3,00 17,00 1,70 1,75 B

2,60 2,50 2,45 2,50

1,80 1,90 1,85 1,80

3,40 3,40 3,75 3,50

1,85 1,65 1,85 1,65

1,60 1,80 1,60 1,80

2,40 2,60 2,40 2,50

1,70 1,75 1,70 1,70

4,25 3,75 4,25 4,00

25,00 20,00 25,00 25,00

1,45 1,55 1,45 1,50

2,10 1,90 2,10 2,00

A A A A

2,80 2,15 2,70 2,45 1,75 2,90 2,90 3,75 2,70 3,00 3,40

1,75 1,95 1,90 1,85 2,25 1,80 1,70 1,95 1,80 1,75 1,85

3,20 1,65 1,80 4,50 1,60 1,85 3,30 1,50 2,00 3,60 1,60 1,85 6,00 1,80 1,65 2,90 1,65 1,80 3,20 1,65 1,80 2,40 1,55 1,90 3,30 1,45 2,10 2,90 1,65 1,80 2,60 1,65 1,80

2,40 3,20 3,20 2,90 3,20 2,60 2,40 3,20 3,50 2,40 2,50

1,70 1,80 1,80 1,80 1,80 1,75 1,70 1,80 1,85 1,70 1,70

4,25 3,00 3,00 3,25 3,00 3,75 4,25 3,00 2,80 4,25 4,00

25,00 15,00 15,00 17,00 15,00 20,00 25,00 15,00 12,50 25,00 25,00

1,45 1,72 1,75 1,65 1,75 1,55 1,45 1,72 1,80 1,45 1,50

2,10 1,72 1,70 1,80 1,70 1,90 2,10 1,72 1,65 2,10 2,00

A A B A A A A B B A A

ÐÑÏÓÏ×Ç!

1,55 1,90 1,75 1,70

3,20 1,80 3,00 15,00 1,72 1,72 B 3,20 1,80 3,00 15,00 1,75 1,70 A

1,55 1,90

2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 1,85 A

Ÿ Ï áãþíáò ìå êùä. 223 (ÐÅÐ) ðñïóöÝñåôáé ìå ðëåïíÝêôçìá. Ÿ Ïé áãþíåò ìå êùä. 234 (ÂÑ2), 201, 220, 297, 333 êáé 347 (ÄÖ) äéåîÜãïíôáé óå ïõäÝôåñï ãÞðåäï. Ÿ Ïé ìåôáìåóïíýêôéïé áãþíåò áíáãñÜöïíôáé êÜôù áðï ôéò äéá÷ùñéóôéêÝò ãñáììÝò. Ÿ Åíçìåñùèåßôå ãéá ôéò áðïäüóåéò ôïõ ÁêñéâÝò Óêïñ êÜèå áãþíá áðï ôïí ðñÜêôïñÜ óáò êáé ôï INTERNET (üðïõ ðñïóöÝñåôáé Ç/Ô, ðñïóöÝñåôáé áíôßóôïé÷á

êáé ÁêñéâÝò Óêïñ.

OVER UNDER

1,85 1,60 1,65 1,80

ÄÅÕÔÅÑÁ 5 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2011

ËÉÈÏÕÁÍÉÁ U21 12,50 ÖÁËÊÅÍÌÐÅÑÃÊ 3,30 ÃÉÏÍÓÅÐÉÍÃÊ 3,40 ÊÂÉÍÔÉÍÃÊ 6,20 ÊÑÏÁÔÉÁ U21 3,25 ÉÓÑÁÇË U21 7,50 ÂÏÕËÃÁÑÉÁ U21 3,25 ÓÅÖÉËÍÔ ÃÏÕÅÍ. 3,25 ÃÊÁÍÁ 6,00 ÃÅÙÑÃÉÁ U21 15,00 ÃÁËËÉÁ U21 2,45 ËÏÓ ÁÍÔÆÅËÅÓ 2,45

ÓÕÍÏËÏ ÔÅÑÌÁÔÙÍ

2,60 1,90 3,40 2,35 1,85 4,00

ÊÕÑÉÁÊÇ 4 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2011

6,00 3,20 3,25 4,00 3,25 4,50 3,25 3,25 3,65 7,50 3,10 3,10

GOAL NO GOAL

ÐÉÍ. ÓÔÏÉ×ÇÌ.

1

ÄÉÏÑÃ. ÅÍÁÑÎÇÓ ÊÙÄ Å/Å

GOAL NO GOAL

ÐËÅÏÍÅÊÔÇÌÁ

ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁ ÇÌÉ×ÑÏÍÏÕ

ÐÉÍ. ÓÔÏÉ×ÇÌ.

ÙÑÁ

ÐËÅÏÍÅÊÔÇÌÁ

ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 2 - ÄÅÕÔÅÑÁ 5 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2011 ÄÉÐËÇ ÅÕÊÁÉÑÉÁ

TV

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 02/09/2011  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4402