Page 1

3.200 EYKAΙΡΙΕΣ

AYTHN THN KYΡΙΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΑτΚ»

Μουσείο Ακρόπολης ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 1,30 ΕΥΡΩ

Ο Α. ΛΟΒΕΡ∆ΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕ∆ΡΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το τέρας της... ανεργίας «τρώει» τους νέους ΣΟΚ: στην κρεαταγορά του Αµστερνταµ βρήκαν εργασία 300 άνεργα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη σελ. 9

Χωρίς νερό 2.500 νοικοκυριά στο Φίλυρο σελ. 12

Aλλαγή σελίδας µε συµµαχία στο ΠΑΣΟΚ ΟΙ ∆ΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ συµφώνησαν χτες στη συµπόρευσή τους, ενώ ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο. Η εξέλιξη αυτή, που δηµιουργεί νέα δεδοµένα -σχεδόν

τετελεσµένα-, ενδέχεται να επικυρωθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου όλα είναι ανοιχτά. Σε αντίθετη περίπτωση για την εκλογή προέδρου θα ακολουθηθεί η διαδικασία που είχε προκαθοριστεί.

Α. ΛΟΒΕΡ∆ΟΣ:

Τη σηµερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα

σελ. 3, AΠΟΨΗ σελ. 4

01 02

Αρχίζει σήµερα η απογραφή για τα προνοιακά επιδόµατα σελ. 11

Απέραντο... ψυγείο η Βόρεια Ελλάδα Σε κλοιό πολικών θερµοκρασιών η Μακεδονία και η Θράκη • Πάνω από 60 νεκροί από το ψύχος στην Ευρώπη σελ. 13, 17

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Φιλί ζωής» στην Πειραµατική Σκηνή

Νέα ζωή µε... µια υπογραφή

Η Πειραµατική Σκηνή της «Τέχνης» δεν κλείνει. Ο ιστορικός θίασος της Θεσσαλονίκης επρόκειτο να διακόψει τη λειτουργία του τέλη Φεβρουαρίου λόγω οικονοµικών προβληµάτων. Σώθηκε στο παρά πέντε, χάρη σε πρωτοβουλία του δήµου Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε να στηρίξει οικονοµικά το θεατρικό οργανισµό, στο πλαίσιο µίας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της Θεατρικής παραγωγής στην πόλη σελ. 26

«Ζω χάρη στη Μαρία και στην ευκαιρία που της έδωσαν οι γονείς της να "ξαναγεννηθεί" µέσα από µένα. Στα 36, ζούσα στο νοσοκοµείο µε υποστήριξη», λέει η Κ. Ράγιου σελ. 16


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 7.30 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 17.48 ΣΕΛΗΝΗ 10 ΗΜΕΡΩΝ

Τρύφωνος µάρτυρος, Αναστασίου νεοµάρτυρος Ο άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας. Εζησε σε μία πολύ φτωχή οικογένεια, αλλά κατάφερε να διδαχθεί τόσο καλά την Αγία Γραφή, που, μεγαλώνοντας, έφτασε να διδάσκει ο ίδιος τις Αλήθειες της Πίστης. Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα της θαυματουργίας, αλλά επί Δεκίου συνελήφθη και ομολόγησε με θάρρος την Πίστη του. Επειτα από φριχτά βασανιστήρια παρέδωσε την ψυχή του στον Υψιστο.

Τη των χειρών ψηλαφήσει διαχρονικά

Το σύστημα ανάγλυφης γραφής που είναι γνωστό ως Μέθοδος Μπράιγ και δίνει τη δυνατότητα στους τυφλούς να διαβάζουν βασίζεται στην αφή, που αναπληρώνει την ελλείπουσα όραση. Ο Μπράιγ ήταν τυφλός από 4 ετών και ήταν μόλις 20 το 1829, όταν δημοσίευσε την πρώτη πραγματεία για το σύστημά του. Το όνομά του δικαίως περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που τιμώνται για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα και περισσότερο στο μέρος της, που είναι στερημένο από το φως των ματιών. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να ξέρουμε ότι η βασική ιδέα της μεθόδου του ήταν γνωστή στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα 750 χρόνια νωρίτερα, αν δεν την είχε εφαρμόσει ένας Αλεξανδρινός θεολόγος και εκκλησιαστικός συγγραφέας, ο Δίδυμος, ήδη από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Τις σχετικές πληροφορίες παρέχει η Αννα Κομνηνή στην «Αλεξιάδα» της, στο κεφάλαιο για το Νικηφόρο Διογένη, το γιο του αυτοκράτορα Ρωμανού Διογένη, τραγικού ήρωα της μάχης του Μαντζικέρτ (1071 μ.Χ.). Επειδή ο Νικηφόρος διεκδικούσε το θρόνο από τον Αλέξιο, υποβλήθηκε στην ποινή της τύφλωσης και εξορίστηκε στα κτήματά του. Δεν φείδεται η Κομνηνή επαινετικών χαρακτηρισμών για τα σωματικά και πνευματικά χαρίσματα του Νικηφόρου. Ηταν τόσο επίμονος και οξύνους, ώστε «και μη ορών τα τοις ορώσι δυστέκμαρτα ραδίως καταλαμβάνειν». (Αν και τυφλός μάθαινε εύκολα αυτά που δυσκολεύονταν να μάθουν όσοι είχαν τα μάτια τους). «Τη των χειρών ψηλαφήσει» έμαθε «την περίκλυτον γεωμετρίαν». Εβαλε το δάσκαλό του να του παρέχει τα σχήματα με στερεά ύλη και έτσι «απάντων των θεωρημάτων και σχημάτων έσχε κατάληψιν». «Καθάπερ ο Δίδυμος εκείνος», λέει η Κομνηνή. Αρα, δίνει μαρτυρία ότι η ιδέα της «ανάγνωσης» με την αφή, γνωστή στην εποχή της, έχει καταγωγή στον 4ο αιώνα.

η ατζέντα της ημέρας Εικαστικά Στο «Myrο Antiques House» (2o χλμ. Σουρωτής /Αγ. Αντωνίου, τηλ. 697.189.0212) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία του έτους σήμερα, στις 19.00 – οι εγγραφές γίνονται στις 18.30.

Ομιλία Συνεχίζεται ο κύκλος σεμιναρίων του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και το ΑΠΘ, με την ομιλία της επ. καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Μελίνας Παϊσίδου. Το θέμα της ομιλίας είναι «Υλικά κατάλοιπα της μεσοβυζαντινής Θεσσαλονίκης».

Το «Τρομπόνι» του Μ. Ποντίκα παρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ. 2315/ 200.200) στις 19.00

Μουσικοθεατρικό Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει κάθε Κυριακή και Τετάρτη, στις 22.00, τη μουσικοθεατρική παράσταση «P.I.G.S Reloaded», από την ομάδα «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» στο «Gaia Live» (Σαλαμίνος και Δόξης 5, Λαδάδικα, τηλ. 2310/513.654).

Μουσική Η Φωτεινή Βελεσιώτου εμφανίζεται στις 22.30 στην «Πριγκιπέσσα» (Φιλ. Εταιρείας 5, τηλ. 2310/273.542).

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Πέμπτη, προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ και στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Για σήμερα, Τετάρτη, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και αργότερα, το βράδυ, και στην ανατολική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -13 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ -13 -4

ΦΛΩΡΙΝΑ -6 2

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -6 1

ΚΟΖΑΝΗ -6 -1

ΙΩΑΝΝΙΝΑ -5 0

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ -7 -2

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2 10 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1 4

ΤΡΙΠΟΛΗ -5 0 ΑΘΗΝΑ -1 4

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, με πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1 4

ΚΟΖΑΝΗ -2 0

È 4

ΛΑΡΙΣΑ -3 4

È 2

ΚΑΒΑΛΑ -7 -1

ΚΑΒΑΛΑ 0 4

Ó 4

ΛΑΡΙΣΑ 1 5

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 8 9

ΤΡΙΠΟΛΗ -2 6

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 5 7

È 1

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ -2 3

ΑΘΗΝΑ 6 8

Ó 4

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 11 13

È 4 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5 6

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 11 14

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ .....-15 – -14 ΛΟΝΔΙΝΟ.............-5-1 ΡΩΜΗ .......................1-5 ΚΡΑΚΟΒΙΑ.............................-26– -16 ΟΣΛΟ ............-12 –- 9 ΠΑΡΙΣΙ ................-7–- 4 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ......-12–- 8 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ..................................... -8-8 ΚΙΕΒΟ ..........-27– -18 ΜΑΔΡΙΤΗ..............-6-6 ΜΟΝΑΧΟ.........-22–- 7 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ............2-3

σαν σήμερα 1862

1940

1966

1977

Ναύπλιο

Ζ. Παπαντωνίου

Μπ. Κίτον

∆ηµοτική

Αντιοθωνική εξέγερση ξεσπά στο Ναύπλιο, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης.

Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Μπάστερ Κίτον.

Εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη δημοτική.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

«Συµφωνήσαµε να πορευτούµε µαζί...» Νέα δεδοµένα στο ΠΑΣΟΚ µετά τη συµµαχία Βενιζέλου - Λοβέρδου ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ astivaktaki@ekdotiki.gr

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωκομματικό τοπίο του ΠΑΣΟΚ εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος, όπου δεν αποκλείεται πλέον να τεθεί ανοιχτά το ζήτημα της εκλογής από το σώμα των βουλευτών του νέου πρόεδρου της ΚΟ και υποψήφιου πρωθυπουργού παρά τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Χ

τες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσαν ότι συµφώνησαν να συµπορευθούν σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Και κατά ορισµένες εκτιµήσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση µε τον Γ. Παπανδρέου που επιστρέφει από το ταξίδι του στο Ισραήλ, αν και έως αργά χτες το βράδυ δεν υπήρχε ανάλογο ραντεβού στο επίσηµο σηµερινό του πρόγραµµα. Της πολιτικής πρωτοβουλίας που ανακοίνωσαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος προηγήθηκε συνάντηση των δύο αντρών κατά τη διάρκεια της χτεσινής µέρας στο υπουργείο Οικονοµικών. Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σε δηλώσεις του ότι θα ενώσει τις δυνάµεις του και θα συµπορευθεί µε τον κ. Βενιζέλο γιατί, όπως τόνισε, «µια νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ πιο πίσω».

Σταθερότητα «Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαµε να δώσουµε µαζί το δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο µέσα από τις τάξεις της κυβέρνησης, όπως ήδη καθηµερινώς έχουµε κάνει, όσο και µέσα από τις τάξεις του πολιτικού µας χώρου, του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουµε µπροστά µας. Θα πορευτούµε µαζί. Η παράταξή µας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα ενώσει τις δυνάμεις του και θα συμπορευθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς, όπως τόνισε, «μια νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ πιο πίσω»

όσο και µετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δηµοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Kι εµείς αυτή την ενότητα µπορούµε να την εγγυηθούµε», υπογράµµισε χαρακτηριστικά. Επισήµανε µάλιστα ότι «τη σηµερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής». Ο κ. Λοβέρδος επέµεινε στην ανάγκη να υποστηριχτεί η κυβέρνηση Παπαδήµου και ανακοίνωσε ότι τις επόµενες µέρες θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, «για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, καθώς και για τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωµίας του Κινήµατός µας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του οµάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάµεις µου και θα συµπορευτώ µε τον Βαγγέλη Βενιζέλο».

Κοινή πορεία Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Βενιζέλος επισήµανε πως διακατέχεται και από συγκινησιακή φόρτιση, αφού µε τον Ανδρέα Λοβέρδο τους ενώνει, εκτός από την πολιτική, και µία κοινή µακρά πορεία και φιλική σχέση. Αναφερόµενος στις τρέχουσες εξελίξεις επισήµανε, µεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα και ο λαός της περνούν από τις πιο δύσκολες στιγ-

µές. Η σηµερινή κατάσταση δε δικαιολογεί προσωπικές επιδιώξεις. Πρέπει ενωµένοι να προχωρήσουµε για να αντιµετωπίσουµε τα προβλήµατα τη στιγµή που και η Ευρώπη αντιµετωπίζει κρίση. Κατά βάθος στην Ευρώπη υπάρχει πρόβληµα δηµοκρατίας και συλλογικότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης τη χειρότερη στιγµή για την Ευρώπη. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει κλείσει το PSI. Εποµένως εµείς πρέπει µέσα σε λίγες ηµέρες να κάνουµε µια γιγαντιαία προσπάθεια να κλείσουµε τα ανοικτά µέτωπα στην οικονοµία. Πρόσωπα και κόµµατα πρέπει να αναλάβουµε αλλά και να µοιραστούµε τις ευθύνες. Η πολιτική ηγεσία της χώρας χρειάζεται ενωµένη να δώσει ένα αίσθηµα ασφάλειας και προοπτικής. Το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το διάστηµα έχει δώσει τη µάχη του και έχει δεχτεί τη µεγαλύτερη επίθεση. Συνεχίζουµε, όµως. Στηρίζουµε την κυβέρνηση Παπαδήµου», επισήµανε ο υπουργός Οικονοµικών.

Στο παρασκήνιο Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί ενηµέρωσαν για τις αποφάσεις τους το σύνολο των υπόλοιπων κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λοβέρδος επικοινώνησε µε τον Γιάννη Ραγκούση, τον Η. Μόσιαλο, και ο κ. Βενιζέλος συνοµίλησε µε την Αννα Διαµαντοπούλου, ενώ ενήµεροι ήταν εγκαίρως ο

Θ. Πάγκαλος και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόµµατος, Χρ. Πρωτόπαπας και Π. Ευθυµίου. Πάντως της πρωτοβουλίας των δύο αντρών για συµπόρευση προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Δευτέρας υπήρξαν πολύωρες συναντήσεις και συζητήσεις στο γραφείο του Κ. Σκανδαλίδη, που έχει ζητήσει αλλαγή ηγεσίας µέσα από την Κοινοβουλευτική Οµάδα, στις οποίες φέρονταν να µετείχαν ανάµεσα σε άλλους ο υφυπουργός Π. Κουκουλόπουλος και ο Μ. Ανδρουλάκης. Αλλωστε, σχετικές δηλώσεις έκανε χτες το πρωί στο «Βήµα fm» ο Δ. Κρεµαστινός. Οπως είπε, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εσωκοµµατικοί αντίπαλοι για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι δηµοσκοπήσεις Σε ό,τι αφορά τώρα τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Λοβέρδο σε αυτήν την εντυπωσιακή κίνηση, παρόλο που το προηγούµενο διάστηµα είχε αφήσει µε πολλαπλούς τρόπους να διαφανεί το ισχυρό ενδιαφέρον του για την αρχηγία του κόµµατος, ορισµένες πηγές αναφέρουν ότι στις αποφάσεις του «µέτρησαν» και τα αποτελέσµατα δηµοσκοπήσεων, βάσει των οποίων η διαφορά στα ποσοστά προτίµησης των πολιτών µεταξύ του ιδίου και του κ. Βενιζέλου δεν ήταν τέτοια, ώστε να του δίνει τον «απαραίτητο αέρα» στη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού του κόµµατος µε κάλπες από την κοινωνία. Ως θετική εκτίµησε τη χτεσινή εξέλιξη για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ ο Σπύρος Βούγιας για το µεταβατικό στάδιο, όπως υπογράµµισε, έως τις εθνικές εκλογές. Αγνωστη παραµένει η στάση που θα τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ. Oρισµένες πηγές ωστόσο συζητούν ως πιθανά δύο σενάρια, να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για την αποχώρησή του ή να δεσµευτεί για επίσπευση των διαδικασιών προς την εκλογή νέου προέδρου χωρίς να ανατρέπονται ριζικά οι πρόσφατες αποφάσεις του Εθνικού Συµβουλίου.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

η άποψή μας

Συµµαχία που βγάζει νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ Τελικά φαίνεται ότι και στην πολιτική ισχύει ό,τι και στη ζωή: το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ως από µηχανής θεός εµφανίζεται και επιβάλλει λύσεις. Κι αυτό δεν ισχύει µόνο για πρόσωπα αλλά και για κόµµατα. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συνέβη χτες στο ΠΑΣΟΚ. Οι δύο κορυφαίοι διεκδικητές της προεδρίας, Ευ. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος, έδωσαν τέλος σε έναν προεκλογικό αγώνα που ακόµη επισήµως δεν είχε ξεκινήσει. Και παρότι οι δηµοσκοπήσεις τους έφερναν στήθος µε στήθος να διεκδικούν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, προτίµησαν το δρόµο της ενότητας και την από κοινού υπόδειξη ως υποψήφιου προέδρου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παπαδήµου. Λυτρώνοντας ίσως το ΠΑΣΟΚ από ένα διχασµό που θα ήταν η ταφόπλακα στην ούτως ή άλλως πρωτοφανή φθορά του. Η απόφασή τους δηµιουργεί νέα κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Οχι βεβαίως ότι το βγάζει από το τέλµα στο οποίο βρίσκεται, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ο µοναδικός τρόπος -η αλλαγή αρχηγού- να σταµατήσει την τρελή πορεία στην κατηφόρα, να φρενάρει και ίσως να πάρει πίσω κάποιους από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που φαίνεται τουλάχιστον δηµοσκοπικά να το εγκαταλείπουν µαζικά. Η κίνηση Λοβέρδου - Βενιζέλου δείχνει και µία συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήµερα η χώρα. Κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Μέσα σ’ αυτήν τη βδοµάδα πολύ πιθανόν να ολοκληρωθεί και η διαδικασία του PSI και να συµφωνηθούν οι βασικές αρχές της νέας δανειακής συµφωνίας. Μια «προεκλογική» εκστρατεία για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ µεταξύ δύο κορυφαίων υπουργών θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την κυβέρνηση. Οι δύσκολες αποφάσεις για το νέο πλαίσιο χρηµατοδότησης της Ελλάδας ώς το 2015 απαιτούν από το ΠΑΣΟΚ και την Κοινοβουλευτική Οµάδα του να ξεχάσουν τη συµπεριφορά στη διάταξη για το ωράριο των φαρµακείων. Κι αυτό δεν µπορεί να γίνει παρά µόνον εφόσον υπάρξει ένας νέος πρόεδρος, ακόµη κι αν τυπικά εκλεγεί αργότερα µε βάση κάποιες κοµµατικές διαδικασίες. Επιπλέον, κλείσιµο του PSI και αποδοχή ενός συµβιβασµού για τα µέτρα της νέας δανειακής σύµβασης σηµαίνει ότι ανοίγει ο δρόµος για εκλογές και ίσως συντοµότερα από τα τέλη Απριλίου. Δηλαδή πριν από το Πάσχα -στις 8 Απριλίου-, όπως πολύ συχνά λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαµαράς. Σ’ αυτήν την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καθόλου χρόνο. Ο χρόνος του ούτως ή άλλως έχει τελειώσει προ πολλού. Ισως η κίνηση των δύο κορυφαίων στελεχών του λαµβάνει και αυτό το δεδοµένο υπόψη.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

Ο κακός µας εαυτός... Είναι σκληροί οι τροϊκανοί, αλλά μήπως και εμείς δεν τους δίνουμε κάθε δικαίωμα για να θέτουν συνεχώς καινούργια αιτήματα για πιο σκληρά μέτρα; Τρία πολύ πρόσφατα παραδείγματα δείχνουν πόσο αφερέγγυοι είμαστε. Ως επίσημη Πολιτεία, ως πολίτες και ως λαός. Το πρώτο αφορά την πρόσφατη ιστορία μιας ηλικιωμένης νεφροπαθούς, που παίρνει εδώ και περίπου πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε την αιμοκάθαρση, προνοιακό επίδομα. Πριν από λίγες ημέρες ειδοποιήθηκε από το Σύλλογο ότι πρέπει να καταγραφεί. Ο λόγος; TOY ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Καλά το φανταστήκατε! noikonomou@ekdotiki.gr Για να δουν οι αρμόδιοι πόσοι λαμβάνουν τα επιδόματα, αν αυτοί που τα λαμβάνουν τα δικαιούνται κιόλας, και αν τελικά αυτοί που τα λαμβάνουν είναι ακόμη εν ζωή... Συμπέρασμα; Οπως κάποτε δεν ξέραμε πόσους δημόσιους υπαλλήλους διαθέτουμε σε αυτήν τη χώρα, έτσι δε γνωρίζουμε σήμερα πόσοι είναι αυτοί που παίρνουν προνοιακό επίδομα... Το δεύτερο παράδειγμα αφορά το περιβόητο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, στους φαρμακοποιούς έγιναν σημεία και τέρατα. Το επάγγελμα δήθεν άνοιξε για να ηρεμήσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, αλλά στην ουσία ο πόλεμος χαρακωμάτων καλά κρατούσε για πολλές εβδομάδες.

Οσοι φαρμακοποιοί τόλμησαν να δηλώσουν στον τοπικό Σύλλογό τους ότι επιθυμούν να ανοίγουν το Σάββατο και τα απογεύματα είδαν για μερικές ημέρες τα περιπολικά να εμφανίζονται μπροστά από τα μαγαζιά τους και να αρχίζει ο βρόμικος πόλεμος. Ποιος τους ειδοποιούσε δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Ετσι φτάσαμε στη νύχτα της απόλυτης κωλοτούμπας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι ταγοί του έθνους, φοβούμενοι ότι θα έχουν πολιτικό κόστος στις εκλογικές τους περιφέρειες από τους φαρμακοποιούς, που εκείνη τη νύχτα είχαν κάνει κατάληψη στη Βουλή, καθώς συζητιόταν το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, είτε ψήφισαν κατά είτε βρήκαν διάφορες δικαιολογίες και απουσίαζαν από την ψηφοφορία! Ολα αυτά μαζί και η προχειρότητα με την οποία προωθήθηκε το θέμα από το υπουργείο Υγείας οδήγησαν στην απόρριψη της διάταξης... Το τρίτο παράδειγμα μπορεί να το δει κάθε Θεσσαλονικιός τα τελευταία Σάββατα στο κέντρο της πόλης. Ο δήμος έχει κρεμάσει στη δεξιά πλευρά της Τσιμισκή τη γνωστή προειδοποίηση ότι απαγορεύεται το παρκάρισμα και ότι θα αφαιρούνται πινακίδες από τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα (το αυτονόητο, δηλαδή). Παρά τις προειδοποιήσεις και την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας (μόνο το περασμένο Σάββατο αφαιρέθηκαν 120 πινακίδες), του Ελληνα δεν του καίγεται καρφί. Παρκάρει και σταθμεύει όπου γουστάρει... Δε φταίει η τρόικα για τα χάλια μας, αλλά ο κακός μας εαυτός...

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 16ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.491 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ: Βουλής 14, Σύνταγμα, Τ.Κ. 10563, Τηλ.: 210 7255850, 210 7256764

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤHΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Πίεση για δεσµεύσεις αντί του επιτρόπου Μέχρι τα τέλη της εβδοµάδας οι διαπραγµατεύσεις για το PSI σκευή. Σε ό,τι αφορά στο PSI, ο υπουργός Οικονοµικών, Ευ. Βενιζέλος, είπε ότι βρισκόµαστε ένα τυπικό βήµα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας του προγράµµατος περικοπής του ελληνικού χρέους.

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής και της απόρριψης της γερμανικής πρότασης περί επιτρόπου προϋπολογισμού για την Ελλάδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το PSI, που ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Ο.Α.Σ.Θ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ OΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Ω

στόσο, στα κοµµατικά επιτελεία εντείνεται ο προβληµατισµός, καθώς η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κατέστησε σαφές ότι θα ζητηθούν ρητές δεσµεύσεις από τα κόµµατα που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν και µηνύµατα περί στενότερης επιτήρησης µε στόχο την υλοποίηση των συµφωνιών. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού, αµέσως µετά το πέρας της συνόδου, ότι στην παρούσα φάση τα κόµµατα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ότι προσδοκά από τους Ελληνες βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους µε γνώµονα το συµφέρον της χώρας. Στα κοµµατικά επιτελεία αντιλαµβάνονται ότι τα περιθώρια ελιγµών περιορίζονται στο ελάχιστο και επιχειρούν να χαράξουν µία «γραµµή άµυνας», µε τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειµένοι να βάλουν νέες υπογραφές κάτω από τις απαιτήσεις της τρόικας. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίµου διαµηνύει από την πλευρά του ότι τίποτα δε µπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων, καθώς το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται και η Ελλάδα είναι ανάγκη να διασφαλίσει το δανεισµό που θα της προσφέρει χρόνο και δυνατότητες ανάκαµψης. Ερώτηµα παραµένει εάν η τρόικα θα θεωρήσει επαρκή δέσµευση από µέρους των τριών κοµµάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση την ψήφιση των µέτρων του νέου οικονοµικού προγράµµατος στη Βουλή.

ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Θ.

O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής

ο ρυθµός υλοποίησης των µεταρρυθµίσεων θα είναι πολύ ταχύτερος στην συνέχεια. Για τον λόγο αυτό δροµολογούν την τοποθέτηση µίας δεύτερης «οµάδας κρούσης», που θα λειτουργήσει µε βάση το µοντέλο της αντίστοιχης του ΔΝΤ, υπό τον Μποµπ Τράα. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για ένα «µαν του µαν» στους υπουργούς που είναι αρµόδιοι για τις µεταρρυθµίσεις, καθώς και για τους κρίσιµους τοµείς της οικονοµίας και της λειτουργίας του κρατικού µηχανισµού. Η Κοµισιόν επικαλείται σε αυτό το σηµείο την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, που προβλέπει µηχανισµό παρακολούθησης του ελληνικού προγράµµατος µε τη µορφή της «τεχνικής βοήθειας», ενώ δεν είναι τυχαία η αναφορά (και) της Ανγκελα Μέρκελ στην 26η Οκτωβρίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Σφίγγει ο κλοιός της επιτήρησης

Μέτρα 4,5 δισ. ευρώ

Μετά την αποτυχία του Βερολίνου να προωθήσει το σενάριο περί επιτρόπου προϋπολογισµού στην Αθήνα, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εµφανίστηκε προς στιγµή να ανακρούει πρύµνα – µη θέτοντας το ζήτηµα στο τραπέζι των 27 ηγετών στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες θεωρούν επιβεβληµένη την στενότερη επιτήρηση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειµένου να διασφαλίσουν ότι

Πρόσθετα µέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ ζητεί η τρόικα, για να διορθωθούν οι αποκλίσεις του 2011, αλλά και οι διαφαινόµενες αποκλίσεις του 2012, σύµφωνα µε παράγοντα του υπουργείου Οικονοµικών. Πρόκειται για ποσό διπλάσιο εκείνου που είχε αναγγείλει ο υπουργός Οικονοµικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο πρόσφατο υπουργικό συµβούλιο (2,2 δισ. ευρώ), ενώ το πακέτο των µέτρων θα κλείσει µέχρι την Παρα-

Αντιδράσεις από την Αριστερά ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ itsoxos@ekdotiki.gr

«Ο λαός να ρίξει την κυβέρνηση, να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, πριν προλάβει να ψηφιστεί οτιδήποτε», ζήτησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. «Ο λαός πρέπει να ρίξει την κυβέρνηση -και όχι τα εκλογικά τερτίπια της ΝΔ ή του καρατζαφερισμού ή οι ελιγμοί της μιας μερίδας ή άλλης του ΠΑΣΟΚ υπό τον έναν ή τον άλλο αρχηγό- για να παρεμποδίσει την ακόμα μεγαλύτερη πτώχευσή του, αλλά και ταυτόχρονα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά στις εκλογές», τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μιλώντας για την τελευταία

Σύνοδο Κορυφής, η κ. Παπαρήγα είπε πως «αυτά τα περήφανα ‘’όχι’’ που είπε ο πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καρατζαφέρης και αρκετοί άλλοι, γιατί τάχα η Ελλάδα είναι μια χώρα που δε δέχεται επιτρόπους, είναι εντελώς αποπροσανατολιστικά και ψεύτικα». «Η μόνη δυνατότητα να αποφύγουμε τη χρεοκοπία είναι ο ελληνικός λαός να μπει δυναμικά στο προσκήνιο, να ακουστεί η φωνή του και ο λόγος του και να διεκδικήσει ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που μας προδιαγράφουν οι διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του. «Παρά τους λεονταρισμούς των τελευταίων ημερών από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και από τον πρωθυπουργό

που επέλεξαν προ διμήνου για να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή, για άλλη μια φορά ένας Ελληνας πρωθυπουργός πήγε σε μια Σύνοδο Κορυφής όχι για να μεταφέρει την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας και τις διεκδικήσεις του ελληνικού λαού, αλλά για να ακούσει και να του μεταφέρει τους κυρίαρχους εκβιασμούς των εταίρων». «Για την Ελλάδα, μπορεί να απετράπη το όνειδος για την επιτροπεία, όμως τα τελεσίγραφα της τρόικας και το πακέτο των μέτρων που απαιτούν για άμεση εφαρμογή παραμένουν ίδια όπως και πριν τη Σύνοδο», υπογράμμισε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.δ. 3721/1957, όπως αυτές τροποποιήθηκαν µεταγενέστερα και τελικά του άρθρου 6 του νόµου 2898/2001 και σε εκτέλεση της υπ’ αριθµ. 1/1/12.1.2012 απόφασης του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Ο.Α.Σ.Θ., προσκαλούνται οι µέτοχοι του Ο.Α.Σ.Θ. να προσέλθουν σε Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 16.2.2012, ηµέρα Πέµπτη και ώρα 09:00΄ π.µ. στην αίθουσα «ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ Ι & ΙΙ» του Ξενοδοχείου «ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ PALACE» επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 2 – Θεσσαλονίκη, προκειµένου ν’ αποφασίσουν για τα κάτωθι θέµατα της ηµερήσιας διάταξης: 1. Ανακοίνωση προς τη Γενική Συνέλευση της Έκθεσης Πεπραγµένων του ∆ιοικητικού Συµβουλίου επί του Ισολογισµού και των Αποτελεσµάτων Χρήσης 2009. 2. Ανακοίνωση προς τη Γενική Συνέλευση των Εκθέσεων του Ορκωτού Λογιστή – Ελεγκτή και των Ελεγκτών Μετόχων επί της Χρήσεως 2009 και των αποτελεσµάτων αυτής. 3. Έγκριση του Ισολογισµού και των Αποτελεσµάτων Χρήσεως 2009 και λήψης απόφασης περί απαλλαγής από κάθε ευθύνη των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου και των Ελεγκτών για τη Χρήση 2009. 4. Έγκριση της από 2.6.2010 αίτησης του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Ο.Α.Σ.Θ. περί οριστικοποίησης συµβατικών δαπανών – συµβατικών εσόδων – συµβατικής αντισταθµιστικής καταβολής Χρήσεως 2009 και επαναπροσδιορισµού συµβατικών δαπανών – συµβατικών εσόδων – συµβατικής αντισταθµιστικής καταβολής Χρήσεως 2010 προς τους Υπουργούς Οικονοµικών και Υποδοµών Μεταφορών και ∆ικτύων, σύµφωνα µε τις ρυθµίσεις της από 30.4.2001 οικονοµικής συµφωνίας µεταξύ Ελληνικού ∆ηµοσίου και Ο.Α.Σ.Θ. ως ισχύει. 5. Έγκριση Προϋπολογισµών Χρήσης 2011 (υφιστάµενης αστικής περιοχής και επέκτασης σε εννέα (9) ∆ήµους Επαρχείου Λαγκαδά) ως προσδιορίσθηκαν µε βάση τις ισχύουσες οικονοµικές συµφωνίες. 6. Έγκριση της από 10.4.2010 οικονοµικής συµφωνίας µεταξύ Ελληνικού ∆ηµοσίου και Ο.Α.Σ.Θ. για την εξυπηρέτηση των εννέα (9) ∆ήµων Επαρχείου Λαγκαδά και αύξηση των λεωφορείων υφιστάµενης αστικής περιοχής από 1.1.2011 που κυρώθηκε µε τον Ν. 3897/2010 (ΦΕΚ 208Α/10.12.2010). 7. Έγκριση της από 16.12.2010 προγραµµατικής σύµβασης µεταξύ Ο.Α.Σ.Θ. και ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. για την εκτέλεση της αστικής συγκοινωνίας στους εννέα (9) ∆ήµους Επαρχείου Λαγκαδά από 1.1.2011. 8. Έγκριση των συµβάσεων µε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εξυπηρέτηση των Α.µε.Α. τα έτη 2010 και 2011 καθώς και της διαφοράς του ποσού που θα έπρεπε να εισπραχτεί σύµφωνα µε τις διανεµηθείσες κάρτες Α.µε.Α. 9. Έγκριση της από 26.1.2011 αίτησης του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Ο.Α.Σ.Θ. προς το ∆ιαιτητικό ∆ικαστήριο, περί ορθής οριστικοποίησης Χρήσης 2009 και επαναπροσδιορισµού συµβατικών δαπανών – συµβατικών εσόδων – συµβατικής αντισταθµιστικής καταβολής Χρήσης 2010, σε συνέχεια της οποίας εξεδόθη η αριθµ. 22/2011 απόφαση του ∆ιαιτητικού ∆ικαστηρίου. 10. Ανακοίνωση προς τη Γενική Συνέλευση της Έκθεσης Πεπραγµένων του ∆ιοικητικού Συµβουλίου επί του Ισολογισµού και των Αποτελεσµάτων Χρήσης 2010. 11. Ανακοίνωση προς τη Γενική Συνέλευση των Εκθέσεων του Ορκωτού Λογιστή – Ελεγκτή και των Ελεγκτών Μετόχων επί της Χρήσεως 2010 και των αποτελεσµάτων αυτής. 12. Έγκριση του Ισολογισµού και των Αποτελεσµάτων Χρήσεως 2010 και λήψης απόφασης περί απαλλαγής από κάθε ευθύνη των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου και των Ελεγκτών για την Χρήση 2010. 13. Έγκριση των από 3.8.2011 αιτήσεων του ∆.Σ. περί οριστικοποίησης συµβατικών δαπανών – συµβατικών εσόδων – συµβατικής αντισταθµιστικής καταβολής Χρήσης 2010 και επαναπροσδιορισµού συµβατικών δαπανών – συµβατικών εσόδων – συµβατικής αντισταθµιστικής καταβολής Χρήσεως 2011, προς τους Υπουργούς Οικονοµικών και Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων, σύµφωνα µε τις ρυθµίσεις της από 30.4.2001 οικονοµικής συµφωνίας µεταξύ Ελληνικού ∆ηµοσίου και Ο.Α.Σ.Θ. ως ισχύει. 14. Έγκριση Προϋπολογισµού Χρήσης 2012 ως προσδιορίστηκε µε βάση τις ισχύουσες οικονοµικές συµφωνίες. 15. Εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου, Τακτικών και Αναπληρωµατικών Μελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου. 16. Εκλογή Ελεγκτών Μετόχων για τον έλεγχο Χρήσεως 2011 και 2012 και καθορισµός της αµοιβής αυτών. 17. Έγκριση της αριθµ. 23/27/24.10.2011 απόφασης του ∆ιοκητικού Συµβουλίου περί ορισµού Ορκωτού Ελεγκτή-Λογιστή για την Χρήση 2011 και εκλογή Ορκωτού ΕλεγκτήΛογιστή και Αναπληρωµατικού για τον Έλεγχο Χρήσης 2012. 18. Έγκριση των αριθµ. 2 και 3/1/20.1.2011 αποφάσεων του ∆ιοικητικού Συµβουλίου µε θέµα την παρακράτηση ποσού έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης οικονοµικού έτους 2009 από το επιχειρηµατικό κέρδος των Μετόχων του Ο.Α.Σ.Θ. και την παρακράτηση απ’ το επιχειρηµατικό κέρδος των Μετόχων του έως 31.12.2010 ποσού 914.363,78€ που αποτελεί έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης και ποσού 405.898,36€ που αποτελεί έλλειµµα στην Χρήση 2009. 19. Έγκριση της αριθµ. 32/30/24.11.2011 απόφασης του ∆ιοικητικού Συµβουλίου µε θέµα την παρακράτηση ποσού έκτακτης εισφοράς άρθρου 5 Ν. 3845/2010 από το επιχειρηµατικό κέρδος 2011 των 394 µετοχών του Ο.Α.Σ.Θ., ποσού 1.492.330,89€. 20. Έγκριση υποχρεωτικής παρακράτησης ποσοστού 10% από το επιχειρηµατικό κέρδος των 415 µετοχών για τα έτη 2011, 2012. 21. Έγκριση παρακράτησης του επιχειρηµατικού κέρδους των 21 µετοχών του Ο.Α.Σ.Θ. για το έτος 2011 και 2012. 22. Έγκριση διανοµής των 3 νέων µετοχών του Ο.Α.Σ.Θ. το έτος 2011 και 2012. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί απαρτία κατά την 16.2.2012 η Συνέλευση θα επαναληφθεί κατά την 23.2.2012, ηµέρα Πέµπτη και ώρα 09:00΄π.µ., στον ίδιο τόπο και µε τα ίδια θέµατα. Αν δεν επιτευχθεί και πάλι απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 3 του Ν. 2366/95 την 1.3.2012 ηµέρα Πέµπτη και ώρα 9η πρωινή, στον ίδιο τόπο και µε τα ίδια θέµατα. Ο Πρόεδρος του ∆.Σ. του Ο.Α.Σ.Θ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠ. ΣΤΕΦΑΝΙ∆ΗΣ


6

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΣΦΗΝΕΣ -Βλαντίµιρ, εγώ είµαι κοντά στη... Ρωσία

επωνύμως

Σαν να µη συνέβη τίποτα… Η Ελλάδα σήµερα θυµίζει τοπίο στην οµίχλη. Οι πολίτες απελπισµένοι προσπαθούν απλά να επιβιώσουν, ενώ οι νέοι, άνεργοι στην πλειοψηφία τους, αισθάνονται ότι ακυρώθηκαν τα όνειρά τους. Καθηµερινά υποβαθµίζεται το επίπεδο ζωής των πολιτών και η αίσθηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει πού βαδίζουµε, τι µας περιµένει αύριο κι αν θα υπάρξει διέξοδος -και πότε- στα αδιέξοδα της χώρας. Οι µόνοι που συµπεριφέρονται σαν να µη συνέβη τίποτα είναι κάποιοι πολιτικοί µας, γι’ αυτό βλέπουµε υπουργούς και πολιτικούς αρχηγούς να σκιαµαχούν περί όνου σκιάς για τα καπετανάτα τους την ώρα που καίγεται η χώρα, κάποιοι να κάνουν αµέριµνοι ταξίδια και διακοπές και κάποιοι άλλοι από µικρότερα κόµµατα εξακολουθούν να καταγγέλλουν χωρίς να προτείνουν ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ* τίποτα… Οι πολίτες, άφωνοι και αποστασιοποιηµένοι, τα παρακολουθούν όλα αυτά και γι’ αυτό βλέπουµε στις δηµοσκοπήσεις να αποτυπώνεται η αδιαφορία τους, µε την πλειοψηφία να αναρωτιέται αν πραγµατικά υπάρχει εναλλακτική λύση. Η αλήθεια είναι ότι από τον αρχηγό της ΝΔ, Α.Σαµαρά, παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την οικονοµία και για τη συνολική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήµατος µέσω της µελλοντικής συνταγµατικής αναθεώρησης, ενώ κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις υπήρξαν κι από άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης, αλλά δυσπιστούν οι πολίτες, ίσως γιατί τα πρόσωπα που χρησιµοποιούν τα κόµµατα για τη µετάδοση του µηνύµατος ουσιαστικά το ακυρώνουν. Σε µια εποχή που πληγώθηκαν οι πολίτες λόγω προκλητικής ατιµωρησίας των εµπλεκοµένων σε σκάνδαλα πολιτικών δεν µπορούν τα πολιτικά µας κόµµατα να συµπεριφέρονται σαν να µη συνέβη τίποτα και να έχουν στα καθοδηγητικά όργανα ακόµα διαβλητά πρόσωπα. Δεν µπορούν να επαγγελθούν αλλαγή αυτοί που, όταν µπροστά τους εξελίσσονταν τα σκάνδαλα, έσκυβαν το κεφάλι κάνοντας ότι δε βλέπουν, ίσως και µε προσδοκία οφέλους. Τα χρόνια που πέρασαν άλλαξαν πολλά και πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο πολιτικός κόσµος. Δε φτάνουν οι ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες. Δεν πείθονται οι πολίτες όταν βλέπουν σε όργανα κοµµάτων πρόσωπα που δέχονταν µέχρι και λεµονοστύφτες από τη Siemens ή στέκονταν προσοχή σαν φοβισµένα ανθρωπάκια µη τολµώντας να διαµαρτυρηθούν ούτε για το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη χάνονταν όλες οι εκτάσεις του Δηµοσίου υπέρ της µονής Βατοπεδίου… Σήµερα τα πολιτικά µας κόµµατα οφείλουν µιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας να ανοιχτούν στην κοινωνία και να επιστρατεύσουν πολίτες µε ήθος, εντιµότητα και ικανότητες για τη σωτηρία της χώρας. Διαφορετικά οδηγούµαστε σε ενίσχυση και περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των άκρων µε επικίνδυνες συνέπειες για το δηµοκρατικό µας πολίτευµα. * Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Καµιά απάντησοιηπα να διαφωνούν, αλλά

όλ ότησής Μπορεί στα υπ ς της χρηματοδ ση χι νέ συ κη χτες όλα στην ανάγ συμφώνησαν ος άτ κρ το ό τους απ μών της ΒουΕπιτροπή Θεσ ην στ α ατ μμ ι στο ΠΑΣΟΚ τα κό οι εργαζόμενο , ξύ τα με ο Στ λής. σσερις μήνες. λήρωτοι επί τέ απ ν υν νο μέ ρα πα ποκράτους δε λιστα ότι η Ιπ μά ν ε ρό υμ πα νο αί το αθ Μ ση προς τη άν απ ά μι κα αμμαέχει δώσει νυπέγραψαν γρ κής συ υ πο λή το στην επισ της Κεντρι ν οργανώσεων ηθούν στους τείς κομματικώ βλ τα ας να κα ντ τώ ζη ς, ία ον Μακεδ . δεδουλευμένα Α.Σ. υπαλλήλους τα

ντα Ιδιωτικά συµφοψέρη,οέχει και το σθένος να

Εξ αµάξης

Οταν έχει μια άπ μόσια, κι αυτό κάνει ξανά ι και δη την υποστηρίζε Ενωσης Δήμων Περιφερειακής ς υ τη ος δρ όε πρ ο Δανιηλίδης, πο εδονίας, Σίμος ν τω ις σε ιή πο Κεντρικής Μακ τις κινητο με ς νο ω μφ τα σύ ην κα δεν είναι ίας ενάντια στ ρπ κα Ευ ς τη ν κάτοικοι δίκατοίκω ενώ σήμερα οι Κι . Α ΣΜ υ το ος Νεάπολης σκευή Τύπου, ο δήμαρχ οειδοποιεί ξη ευ ντ νέ συ νουν υ πρ απτή δήλωσή το – Συκεών σε γρ ν αντιδράσεων που δίνουν τω για υποκινητές τα. τικά συμφέρον ιω ιδ Α.Σ. έδαφος στα

Αλλαγές

ος Κυοιμάζει ο Γιώργ ετ ν ω θρ βά εκ της αντιΑλλαγές της παράταξης ία εσ ηγ ην στ – Μενεριλλίδης Αμπελοκήπων μο δή ο στ ης Τεκτονίδου, πολίτευσ τηκε τη Βούλα έχ αδ δι ου όπ η Βουλή. Σε μένης, πήδησής της στ τα με ς τη ν πι οφασιστεί και κατό στα που έχει απ λι μά ο ό θμ βα ιο τέτο ράταξης. Το νέ όματος της πα ον υ το το ση γή λω λα δή αλ η κή εκ οινωθεί σε ειδι όνομα θα ανακ με τη νέα ιδρυτι ζί μα ου άτ ββ Σα υ υ. το απόγευμα ρο του δήμο ο κινηματοθέατ Α.Σ. κή διακήρυξη στ

U, Ζ. Κάτης ΚΟ του CD ής αλ εφ ικ επ στην Επιστολή στον για τοποθέτηση επιτρόπου σε ρμ λη Α ατος ουντερ, που μί πρόεδρος του Πανελλήνιου ο ε -τ ι Γκέτε ου γράΕλλάδα, έστειλ χατε μελετήσε εί ν ς Α . άς αρ ημ λετε το γεγονό Πολιτών, Γ. Δ χώρα μου οφεί τη σε «σ ε ι ατ ότ ήκ τε απ φει-, θα ξέρα ι Γότθοι μετατρ και απολίτιστο η πρώτη ότι από άγριοι όπως φαίνεται υ πο νο μό ς, έθνο ταλείπει». συντεταγμένο και δε σας εγκα ή ακ δι νι γο ι να σας ιδιότητα εί . Α.Σ. ε τα εξ αμάξης υρ ‘σ υ το ς, Κοινώ

ιο Κοινό συλλαληι «οτήκύρβος ερρίφθη» για τη διοργάκή-

ότ η νέα δανεια Ολα δείχνουν ίου ενάντια στ ηρ ητ αλ λλ συ υ μετέχουν στις νωση κοινού ρές δυνάμεις πο Αλληλεγγύης τε ισ αρ ς τι ό σύμβαση απ το Μέτωπο γίνει υ διοργανώνει το απόγευμα θα έσυναντήσεις πο ρα με σή τα ισ πτομ . Μάλ συζητηθούν λε και Ανατροπής οκειμένου να «παπρ το ι η νε ησ δί ντ ς τέ νά νέα συ αφές αυ επ ις στ ι ότ ι τα Α ι λέξη ζε ρειες. Υπενθυμί . Λέτε να δούμε ξανά Αλέκο κα ΖΑ ρών» και ο ΣΥΡΙ πλα δίπλα; Ι.Τ. δί να διαδηλώνουν

είπαν...

ΛΟΥΚΑΣΠΑ ΠΑΔΗΜΟΣ Πρωθυπουργός «Είναι δέσμευση των κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που η χώρα έχει έναντι των εταίρων». Τα κόμματα τι λένε;

ΠΑΥΛΟΣΓΕ ΡΟΥΛΑΝΟΣ Υπουργός Πολιτισμού «Η Αθήνα δε συζητά τα περί επιτρόπου. Η Ελλάδα μπορεί να ακούσει συμβουλές, αλλά δε συζητά επιτροπείες». Η Ευρώπη;

ΠΑΝΟΣΚ ΑΜΜΕΝΟΣ Ανεξάρτητος βουλευτής «Με το νέο εκλογικό νόμο, που δίνει τη δυνατότητα σε συμμαχίες, πρέπει να γίνει ένα μέτωπο που θα αντιδράσει στο ξεπούλημα της χώρας». Θα πάτε με το ΣΥΡΙΖΑ;


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΣΦΗΝΕΣ

Εγκληµα εφάµιλλο του PSI λειτουργούς και Δικαιοσύνη να παρέμβουν πριν το εν λόγω νομοσχέδιο υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Το ΚΚΕ, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει αύριο στις 6 το απόγευμα και συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο στο κέντρο της Αθήνας, όπως υπογράμμισε σχετικά ο Γιάννης Γκιόκας, εισηγητής του κόμματος στη συζήτηση στη Βουλή. Φαίνεται πως στον Περισσό είναι αποφασισμένοι να αναδείξουν το ζήτημα στον υψηλότατο δυνατό βαθμό, πέρα από τις λοιπές κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται εν όψει των νέων μέτρων που ζητά η τρόικα από τη χώρα μας. Ι.Τ.

μποξέρ

«Εγκλημα εξίσου σοβαρό με τη δανειακή σύμβαση και το PSI και όλα τα βάρβαρα μέτρα» χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα το νομοσχέδιο που προωθείται για τα ναρκωτικά. «Δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», πρόσθεσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες ειδικά για το θέμα αυτό, η οποία βέβαια στη συνέχεια «πήγε» και στα άλλα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Η γ.γ. του ΚΚΕ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά νομιμοποιεί και ωραιοποιεί τη χρήση, ακόμη και το κέρασμα ναρκωτικών, όπως σημείωσε και κάλεσε γονείς, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς

7

επωνύμως Αδιαχώρητο Το αδιαχώρητο καταγράφηκε προχτές το βράδυ στον τρίτο όροφο της Μητροπολίτου Ιωσήφ, όπου και η έδρα της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Μπορεί οι ηλικίες να ήταν σχετικά μεγάλες, καθώς το κάλεσμα απευθυνόταν σε πρώην βουλευτές, δημάρχους και συμβούλους της αυτοδιοίκησης, αλλά η προσέλευση στην εκδήλωση της γραμματείας πρώην βουλευτών και των παλιών στελεχών ήταν μεγάλη. Ετσι οι διοργανωτές Κώστας Ζαχαράκης και Δημήτρης Τσάμης δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους. Ν.Ο.

Επανεµφάνιση Φυσικά δεν έλειψαν και οι επώνυμοι. Ηταν εκεί νυν βουλευτές (Γκιουλέκας, Καλαφάτης και Καράογλου), πρώην βουλευτές (Σαλαγκούδης), μνηστήρες για τις βουλευτικές λίστες (Ρεγκούζας, Ορφανός, Πανοζάχος, Σιμόπουλος και Γαρούφας), πρώην δήμαρχοι (Καμαρούδης, Καραγιάννης, Ασλανίδης και Τσουκνιδάς), αλλά και παλιοί αυτοδιοικητικοί (Ζουρνάς, Καρακουλάκης, Γερογιάννης και Σαββαΐδης). Ξεχώρισε βέβαια ο Σωτήρης Κούβελας, που επανεμφανίστηκε ύστερα από πολλά χρόνια στα κομματικά γραφεία και μίλησε με θερμά λόγια για τον Αντώνη Σαμαρά. Ν.Ο.

Συναντήσεις Πολλά τα ραντεβού και πολλά τα γνωστά πρόσωπα που θα συναντήσει το διήμερο που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη η Ντόρα Μπακογιάννη. Το πιο ενδιαφέρον τετ α τετ θα είναι αύριο το πρωί, που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Εκεί θα είναι και ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης. Ν.Ο.

Βιβλίο Ιστορίας

Κλασικός υποστηρικτής της συνεργασίας της Κεντροδεξιάς παραμένει ο Μάκης Βορίδης (σκίτσο). Μάλιστα στο παρελθόν υπήρξαν πολλοί εντός της ΝΔ που έβλεπαν στο πρόσωπο του βουλευτή του ΛΑΟΣ έναν ενδιαφέροντα υποψήφιο που θα ταίριαζε στις λίστες της ΝΔ, ένα σενάριο που και ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Μεταφορών δεν έχει διαψεύσει ποτέ. Το αντίθετο συμβαίνει μάλλον, με τον κ. Βορίδη να τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων. Ετσι έκανε και χτες απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Σαμαρά-Καρατζαφέρη. «Η αγάπη είναι καλό πράγμα. Φτάνει η ώρα που θα πρέπει να διαμορφωθούν κυβερνητικές συγκλίσεις ανάμεσα σε ιδεολογικά συγγενείς χώρους», σημείωσε με νόημα. Τι κάνει «νιάου νιάου» στα κεραμίδια;

MANTEIO

Υπέρ των συγκλίσεων

Το θέμα της μη εκτύπωσης και διανομής του νέου βιβλίου της στ’ δημοτικού που αντικαθιστούσε εκείνο που πολύ επικρίθηκε της ομάδας Ρεπούση, με το «Συνωστισμό της Σμύρνης», επαναφέρει με επιστολή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος προς την υπουργό Παιδείας, διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου. Οπως αναφέρει, «ενώ το βιβλίο έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, μεταξύ άλλων και αυτή του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, και αναμενόταν η τύπωση και διανομή του κατά το σχολικό έτος 2011-2012, κάτι τέτοιο δε συνέβη» και ερωτάται η κ. Διαμαντοπούλου «τι είναι αυτό που κωλύει τη διανομή του επιστημονικά άρτιου βιβλίου Ιστορίας της στ’ δημοτικού». Θα πάρουν απάντηση; Φ.Π.

- Θα τρέξουν οι εξελίξεις μετά τη συμμαχία Βενιζέλου - Λοβέρδου; Με... χίλια.

Πρωτόγνωρα ήθη Το τελευταίο διάστηµα παρατηρούνται στο ΑΠΘ αλλά και σε άλλα πανεπιστήµια της χώρας φαινόµενα πρωτόγνωρα για τα ήθη και έθιµα της πανεπιστηµιακής ζωής. Θεσµικά όργανα προτείνουν ποινικές και πειθαρχικές διώξεις. Ο πρόεδρος του Χηµικού οδηγεί µε καταγγελίες του φοιτητές στον εισαγγελέα, το δ.σ. της Νοµικής ζητά να σταλούν στο πειθαρχικό µέλη του ΕΣΔΕΠ που προπαγανδίζουν πανελλαδική απεργία. Ηδη στο χώρο του ΑΠΘ είναι ορατά δυο αντίθετα µπλοκ απόψεων και ιδεών, καθώς και οι βασικοί τους εκπρόσωποι. Είναι φανερό βέβαια πως όπου η κοινωνία (ή ένα κοµµάτι της) χωρίζεται στα δύο, δεν πάνε όλοι οι καλοί στο ένα στρατόπεδο ΤΗΣ ΡΙΑΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ* και όλοι οι κακοί στο άλλο. Η µια πλευρά υπερασπίζεται συνολικά το Ν.4009. Οχι απλά συµφωνεί αλλά θεωρεί απαραίτητα για τη νέα τάξη πραγµάτων τα βασικά του χαρακτηριστικά. Ολιγαρχικά και διορισµένα όργανα διοίκησης, το πανεπιστήµιο κέντρο κατάρτισης µε µονοετείς, διετείς, τριετείς σπουδές. Απαγόρευση της συµµετοχής παιδιών λαϊκών στρωµάτων σε ανώτερες σπουδές. Η απαγόρευση γίνεται µε την επιβολή διδάκτρων στις σπουδές πέραν των 3 ετών, κατάργηση σταδιακά της λέσχης και των εστιών. Η άλλη πλευρά υπερασπίζεται το πανεπιστήµιο του Διαφωτισµού, της ελευθερίας έρευνας, έκφρασης ιδεών, συνδικαλιστικών αγώνων. Εκπαίδευση σε ολοκληρωµένους κύκλους σπουδών σε 4, 5, 6 χρόνια. Το πρόγραµµα σπουδών καθορίζει η πανεπιστηµιακή κοινότητα και όχι τα πρόσκαιρα επιχειρηµατικά συµφέροντα. Δηµοκρατικές διαδικασίες, αποφάσεις από συλλογικά όργανα (συνέλευση τµήµατος, τοµέα, κ.λπ.), εκλεγµένα όργανα διοίκησης βάσει προγραµµατικών αρχών. Η µια πλευρά λέει πως βλέπει το µέλλον. Αλλά είναι ένα µέλλον ζοφερό. Με αποφάσεις άνωθεν χωρίς συλλογικές διαδικασίες, µε µια παιδεία άρπα κόλλα για τους πολλούς, και πρόσβαση στα άδυτα των µεταπτυχιακών, των παιδιών της ελίτ και των καθηγητών που πειθαρχούν. Με τη δαµόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ή ποινικών διώξεων, για συνδικαλισµό πέραν του επιτρεπτού. Η άλλη πλευρά φαίνεται προσκολληµένη στο παρελθόν. Αλλά θέλει µόνον την καλή κληρονοµιά του παρελθόντος. Εκλεγµένα όργανα, δηµοκρατικές διαδικασίες, δωρεάν παιδεία, άσυλο. Οχι διαφθορά, κοµµατικές συναλλαγές, νεποτισµό, τα οποία εξάλλου ο νέος νόµος αναβαθµίζει και τα περιορίζει απλώς σε έναν κύκλο εκλεκτών. Αρκετοί πανεπιστηµιακοί, ίσως οι περισσότεροι, βρίσκονται κάπου στη µέση. Απωθούνται από τις υπερβολές του ενός στρατοπέδου, δυσφορούν από τις υπερβολές του άλλου. Η σύγκρουση των αντιδιαµετρικών αξιακών πλαισίων είναι αναπόφευκτη. Η όποια πρόταση, επιβολής, σύνθεσης ή διαπραγµάτευσης, τελικά επικρατήσει, ας είναι προς το καλό των συµφερόντων των πολλών και όχι των λίγων. * Η ΡΙΑ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ είναι πανεπιστηµιακός


ΕΛΛΑΔΑ

8

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σαµαράς: Η Ελλάδα έξω µετράει... Τριγµούς προκαλούν στην κυβέρνηση οι ενστάσεις Ν∆ και ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ noikonomou@ekdotiki.gr

Την εκτίμησή του πως, παρά το βαρύ κλίμα, «η Ελλάδα μετράει» στο εξωτερικό και πως τελικά θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, μετέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο

πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε τον κ. Παπούλια έπειτα από αίτηµα του Προέδρου της Δηµοκρατίας, για να τον ενηµερώσει για τα αποτελέσµατα του ταξιδιού του στη Μόσχα και τη συνάντηση που είχε µε τον Βλαντίµιρ Πούτιν. «Θέλω να σας ενηµερώσω µε αφορµή το ταξίδι µου στη Ρωσία και τη συνάντησή µου µε τον πρωθυπουργό Πούτιν ότι όλα τα ταξίδια µου στο εξωτερικό έχουν ένα στόχο: να βοηθήσουν να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτές τις δραµατικές σηµερινές δυσκολίες µε κάθε τρόπο και προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται», τόνισε ο κ. Σαµαράς στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας. «Διαπιστώνω ότι παρά το πράγµατι βαρύ κλίµα η Ελλάδα ακόµα µετράει και θα βγούµε από την κρίση, υπάρχει ελπίδα», πρόσθεσε ο κ. Σαµαράς. «Υπάρχει ελπίδα», απάντησε ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε µια συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίµα. Την ίδια στιγµή πληθαίνουν τα προβλήµατα µη συντονισµού και οι αρρυθµίες εντός της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή στάση βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οι οποίοι καταψήφισαν νοµοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούσε την αποσυµφόρηση των φυλακών. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΛΑΟΣ δήλωσαν αντίθετοι στην πρόβλεψη του νοµοσχεδίου να αποφυλακίζονται άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για κακουργηµατικές πράξεις.

Απειλή για αντάρτικο Στο ΛΑΟΣ ήταν έντονοι οι προβλη-

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε τον Κάρολο Παπούλια έπειτα από αίτημα του τελευταίου, για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

µατισµοί για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, ένα θέµα που είχε τεθεί από το κόµµα του Γ. Καρατζαφέρη και παλιότερα. Με αφορµή τη χτεσινή µίνι ανταρσία όσον αφορά το νοµοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι χαρακτηριστική η φράση κυβερνητικού στελέχους του κόµµατος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Στο κόµµα του κ. Καρατζαφέρη δήλωναν ιδιαίτερα ενοχληµένοι για το γεγονός ότι πολλά από τα νοµοσχέδια που αφορούν ζητήµατα που δεν έχουν σχέση µε την τρόικα και τη δανειακή σύµβαση προωθούνται στη Βουλή χωρίς να υπάρχει προηγουµένως συνεννόηση είτε µε τη ΝΔ είτε µε το ΛΑΟΣ. «Εµείς δεν µπορούµε να ψηφίζουµε τέτοιου είδους νοµοσχέδια, όπως αυτό για την αποσυµφόρηση των φυλακών, αλλά και το νοµοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών που έπεται», τονίζουν χαρακτηριστικά. Σε αυτό το κλίµα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιµη η σηµερινή σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο κ. Καρα-

τζαφέρης µε τα κυβερνητικά στελέχη του κόµµατος, όπου όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά. Χτες εξάλλου ο Γιώργος Καρατζαφέρης απέστειλε επιστολή προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτικών οµάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, µε αφορµή τους προτεινόµενους όρους που υποβλήθηκαν, εν όψει της νέας συµφωνίας δανεισµού. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ µεταξύ άλλων ζητά να επηρεάσουν το εκτελεστικό όργανο της Ενωσης προς µια πιο ορθολογική και βασισµένη σε αρχές προσέγγιση ως προς την ελληνική οικονοµική κρίση. Στην επιστολή του ο κ. Καρατζαφέρης σηµειώνει µεταξύ άλλων ότι οι µεταρρυθµίσεις δεν µπορούν να γίνουν µε το πιστόλι στον κρόταφο, όταν απαιτείται η συµµετοχή µιας ολόκληρης κοινωνίας. Προειδοποιεί δε πως «είναι µια ωρολογιακή βόµβα για όλο το δυτικό κόσµο» και τονίζει ότι «η χώρα µας είναι σε µια κρίσιµη καµπή».

∆ιήµερη περιοδεία της Ντόρας στη Θεσσαλονίκη Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη αρχίζει από σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα μιλήσει σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση, όπου θα αναφερθεί σε όλες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ το διήμερο θα έχει επαφές με φορείς και ανθρώπους της πόλης. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα μιλήσει σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη Δ’ του λιμανιού. Λίγο νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στα γραφεία του κόμματος. Αύριο το πρωί η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και του τοπικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας και το εργοστάσιο παραγωγής αλιευτικών διχτυών «ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ» στη βιοτεχνική περιοχή. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στο δήμο Θερμαϊκού, όπου θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Γιάννη Αλεξανδρή και τα μέλη του δημοτικού

συμβουλίου. Το απόγευμα η κ. Μπακογιάννη θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνεται στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Βαθιές µεταρρυθµίσεις Χτες πάντως η Δημοκρατική Συμμαχία επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα πιο βαθιές και αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για τη μείωση του κράτους και την απελευθέρωση της αγοράς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Ζαφειριάδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε νέες οριζόντιες περικοπές και άδικες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. «Αυτό είναι το χρέος των πολιτικών δυνάμεων και δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικές υπεκφυγής και αποφυγής ευθυνών», δήλωσε ο κ. Ζαφειριάδης. Ν.Ο.

Επίθεση σε Χρυσοχοΐδη µέσω... λαϊκής «Κύριε Χρυσοχοΐδη δε θα πληρώσει η Θεσσαλονίκη την υποψηφιότητά σας για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ». Ευθεία επίθεση στον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξαπέλυσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή την υπολειτουργία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. Παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη και εκπροσώπων των σωματείων παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών, ο κ. Τζιτζικώστας κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για μικροπολιτικά παιχνίδια που προσπαθεί να παίξει, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας του ορισμού «δικού του» προέδρου στον Οργανισμό και «ελεγχόμενου διοικητικού συμβουλίου». Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό του ακέφαλου επί περίπου επτά μήνες Οργανισμού, παρότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση της εποπτεύουσας μητροπολιτικής επιτροπής για συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αντί να τα επικυρώσει, αποφάσισε μετά από σαράντα ημέρες να ορίσει άλλον πρόεδρο στον Οργανισμό, αγνοώντας τόσο την ομόφωνη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, όσο και τη δέσμευση του υπουργείου στην περιφέρεια», είπε ο κ. Τζιτζικώστας. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά την απόφασή του να εξαφανίσει το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης για να χτίσει τον κομματικό στρατό που του είναι απαραίτητος για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε ότι «ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών πληρώνει, δυστυχώς, το παιχνίδι της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ο «υπουργός των Δαχτυλιδιών», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενδιαφέρεται για τα δαχτυλίδια και αναζητά εναγωνίως τρόπους να μπει στο «σπίτι» και στην περιφέρεια του εσωκομματικού του αντιπάλου Βαγγέλη Βενιζέλου. Αν ο Βενιζέλος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εμείς στηρίζουμε Βενιζέλο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης «κάνει την πλάκα του» σε βάρος της κοινωνίας και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι καταναλωτές». ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΕΥΑΘ

Νέος αγωγός ύδρευσης στο δήµο Παύλου Μελά

Το τέρας της... ανεργίας

Προβλήματα στην υδροδότηση θα παρουσιαστούν σήμερα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα στις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Μάνου Λοΐζου, Δελφών, Ομήρου, Δασκάλας Αθηνάς Τσακίρη, πάροδο Σοφοκλέους, Ποσειδώνος, Ηφαίστου, Κνωσού, Αφροδίτης, Δ. Σωτηρίου, Δωδεκανήσου, πάροδο Δωδεκανήσου, Αγίου Ραφαήλ, Αγίου Βασιλείου, Λυκούργου, Νίκης, Ανθοκήπων καθώς και σε όλες τις παρακείμενες σε αυτές οδούς του δήμου Παύλου Μελά. Τα προβλήματα οφείλονται σε εργασίες σύνδεσης νέου αγωγού με το υφιστάμενο δίκτυο, στην οδό Ρήγα Φεραίου, από Χρυσοστόμου Σμύρνης έως Ανθοκήπων, στο δημοτικό διαμέρισμα Ευκαρπίας. Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, θα υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις που η αποκατάσταση της υδροδότησης θα γίνει αργότερα λόγω ιδιορρυθμίας του δικτύου ύδρευσης.

Θύµατα οι νέοι, αφού σχεδόν ένας στους δύο είναι χωρίς δουλειά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φάρµακα και τρόφιµα στο Γ’ ΚΑΠΗ Φάρμακα και τρόφιμα μεγάλης διάρκειας (ζυμαρικά, ρύζι, γάλα εβαπορέ, ζάχαρη κ.ά.) για την ενίσχυση του έργου της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» συγκεντρώνει το Γ’ ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Η συγκέντρωση των προσφερόμενων ειδών γίνεται στους χώρους του Γ’ ΚΑΠΗ, στις διευθύνσεις Χαρ. Μούσκου 9 (τηλ. 2310/231.836), Ακροπόλεως 14 και Σαχτούρη 1, στην Ανω Πόλη. ΝΕΑΠΟΛΗ - ΣΥΚΙΕΣ

Εβδοµάδα αιµοδοσίας Την πρώτη για το 2012 τακτική εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας και κοινωνικής προσφοράς διοργανώνουν ο δήμος και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Νεάπολης-Συκεών, από τις 4 έως και τις 10 Φεβρουαρίου και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. Εκτός από την προσφορά αίματος στη δημοτική τράπεζα αίματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγράφονται και στα δημοτικά δίκτυα εθελοντών δοτών αιμοπεταλίων, δωρητών οργάνων σώματος και δωρητριών βλαστοκυττάρων. Η αιμοδοσία πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων «Αγιος Παύλος», ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και «Γ. Παπανικολάου», καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Στις τρεις εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του 2011 συγκεντρώθηκαν 2.075 μονάδες αίματος, με το ποσοστό της ετήσιας αύξησης να ανέρχεται σε περίπου 5% και με αποτέλεσμα η δημοτική τράπεζα αίματος Νεάπολης-Συκεών να αριθμεί πλέον πάνω από 3.200 μέλη.

Μέσα σε ένα χρόνο η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε περισσότερο από 5%!

Με εκρηκτικούς ρυθμούς αυξάνεται η ανεργία στην Ελλάδα, με θύματα κυρίως τους νέους. Σε ένα χρόνο, τα ποσοστά της ανεργίας ανέβηκαν κατά 5,3%... Στη Θεσσαλονίκη σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, ενώ αντίστοιχο είναι και το πανελλαδικό ποσοστό.

Τ

ον Οκτώβριο του 2011 ο δείκτης της ανεργίας στη χώρα µας έφτασε στο 19,2%, σύµφωνα µε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν χτες στη δηµοσιότητα. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει δεύτερη την Ελλάδα στη λίστα των χωρών της ΕΕ µε την υψηλότερη ανεργία, µετά την Ισπανία (22,7%). Σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2010 η ανεργία στην Ελλάδα µέσα σε ένα 12µηνο αυξήθηκε κατά 5,3%, σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία της Eurostat. Στους άνδρες, ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε στο 17,2% και στις γυναίκες στο 22,1%. Η ανεργία στην ΕΕ των «27» έφτασε στο 9,8% και στην ευρωζώνη στο 10,3%. Τα χαµηλότερα ποσοστά ανεργίας σηµειώνονται στην Αυστρία (4,1%), στην Ολλανδία (4,8%), στο Λουξεµβούργο (4,9%) και στη Γερµανία (5,7%). Το Δεκέµβριο του 2011, η ανεργία στην ΕΕ των «27» ανήλθε στο 9,9% και στην ευρωζώνη στο 10,4%. Πάντως, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ στις 12 Ιανουαρίου 2012, η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2011 έφτανε στο 18,2%, δηλαδή υπολογίζεται χαµηλότερη κατά µια ποσοστιαία µονάδα.

Βόρεια Ελλάδα Σύµφωνα µε στοιχεία του ΟΑΕΔ, το Δεκέµβριο του 2011 στη Βόρεια Ελλάδα καταµετρήθηκαν 71.646 εγγεγραµµέ-

νοι άνεργοι ηλικίας κάτω των 30 ετών, εκ των οποίων οι 59.918 δήλωσαν ότι αναζητούν εργασία και οι 11.728 ότι δεν αναζητούν. Από όλους αυτούς οι 26.155 είναι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του ΟΑΕΔ για διάστηµα µεγαλύτερο των 12 µηνών. Ειδικότερα, στην Κεντρική Μακεδονία ο αριθµός των εγγεγραµµένων ανέργων είναι 47.589, εκ των οποίων οι 16.526 για διάστηµα µεγαλύτερο των 12 µηνών. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τους 15.611 οι 6.301 είναι εγγεγραµµένοι άνεργοι για διάστηµα µεγαλύτερο του ενός έτους και στη Δυτική Μακεδονία από τους 8.446 εγγεγραµµένους άνεργους οι 3.328 είναι για διάστηµα µεγαλύτερο των 12 µηνών. Τον περασµένο Οκτώβριο, σύµφωνα µε τη Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ο οποίος διαµορφώθηκε στο 47,2%, µετά την Ισπανία (48,3%).

Θεσσαλονίκη Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία των νέων στη Θεσσαλονίκη. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, άνεργος είναι ο ένας στους δύο νέους στο πολεοδοµικό συγκρότηµα. «Το χειρότερο από όλα είναι ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών είναι άτοµα µε υψηλή µόρφωση, που, µην έχοντας επιλογή, αναγκάζονται να µεταναστεύουν σε χώρες της Ευρώπης», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραµπουλίδης, συµπληρώνοντας ότι πολλοί γιατροί µεταναστεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και µηχανικοί στη Γερµανία. «Πριν από ένα περίπου µήνα είχαµε µια πληροφορία από ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι ότι 300 νέα άτοµα από τη Θεσσαλονίκη πήγαν για δουλειά στην

κρεαταγορά του Αµστερνταµ. Είναι απογοητευτικό οι νέοι άνθρωποι να µην µπορούν να µείνουν στον τόπο τους και να αναγκάζονται να µεταναστεύσουν», επισήµανε ο κ. Τσαραµπουλίδης. Η ανεργία των νέων πάντως είναι ένα ζήτηµα που απασχολεί όλη την ΕΕ. Χτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αποφάσισε τη δηµιουργία ειδικών «οµάδων δράσης» σε οκτώ κράτη-µέλη της ΕΕ, όπου η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 30%, µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η πρωτοβουλία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, το Δεκέμβριο του 2011 στη Βόρεια Ελλάδα καταμετρήθηκαν 71.646 άνεργοι ηλικίας κάτω των 30 ετών του Μπαρόζο εντάσσεται σε µια προσπάθεια αντιµετώπισης του προβλήµατος της ανεργίας των νέων, που λαµβάνει πλέον ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Οπως διευκρίνισε χτες εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα εκπονηθούν συγκεκριµένα προγράµµατα κατάρτισης των νέων και στήριξης της απασχόλησης στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα ενσωµατωθούν στα εθνικά προγράµµατα µεταρρυθµίσεων των κρατών-µελών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 82 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν ακόµη διατεθεί και µπορούν να χρησιµοποιηθούν κατάλληλα.

9


10

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εισαγγελική έρευνα για τα βίντεο του Μ. Καραµπέρη Την παρέµβαση είχε ζητήσει και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου

Νέος χώρος δράσης στο ∆ενδροπόταµο Το όνομά του Baraberi και η διεύθυνσή του στο Δενδροπόταμο. Πρόκειται για ένα νέο χώρο επικοινωνίας και δράσης που υποστηρίζεται από την «Αρσις» Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με τη βοήθεια του συλλόγου Ελληνίδων γυναικών Ρομ, που λειτουργεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που προωθεί την ενεργή συμμετοχή και δράση των Ρομά στην τοπική κοινότητα. Στο πλαίσιο λειτουργίας του χώρου αυτού, η «Αρσις» πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, στο κλειστό γυμναστήριο του 3ου Γυμνασίου Μενεμένης, γιορτή για τα παιδιά. Δεκάδες νέοι μαζί με τις οικογένειές τους μαζεύτηκαν για να παίξουν ομαδικά παιχνίδια και να γνωρίσουν τη φιλοσοφία και τις δράσεις του χώρου. Οι γυναίκες της γειτονιάς ενίσχυσαν τη δράση με σπιτικά κεράσματα, ενώ η ομάδα νέων Δενδροποτάμου ανέλαβε να οργανώσει όλες τις δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά.

Σύλληψη Γερµανού µε ευρωπαϊκό ένταλµα Ενας 67χρονος Γερμανός συνελήφθη στην Κατερίνη, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για διακεκριμένη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου. Οπως έγινε γνωστό, ο αλλοδαπός υπήκοος εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, ενώ, όπως προέκυψε, το ευρωπαϊκό ένταλμα που υπήρχε σε βάρος του είχε εκδοθεί από τις γερμανικές αρχές το 2011. Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μέρας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα στην Πέλλα, την Πιερία, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για διάφορα αδικήματα.

Εκδήλωση για την ηµέρα του Αγίου Τρύφωνος Πολιτιστική μουσικοχορευτική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα στο φουαγέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης η Β’ δημοτική κοινότητα, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Τρύφωνος, προστάτη των λαχανοκαλλιεργητών. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα, με τη συμμετοχή της χορωδίας του ΚΑΠΗ και του χορευτικού τμήματος του πολιτιστικού συλλόγου Μελισσοχωρίου. Συνδιοργανωτές είναι ο σύλλογος κατοίκων «Δράση», η πολιτιστική κίνηση νέων Μελισσοχωρίου, ο σύλλογος λαχανοκαλλιεργητών «Ο Αγιος Τρύφων» και ο σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Μπαλτζιανών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το περιεχόμενο δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο ο Μάρκος Καραμπέρης διαθέτει βίντεο όπου καταγράφονται «συναντήσεις και οικονομικές συναλλαγές που είχε με πολιτικούς, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικαστές, υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και άλλους κρατικούς παράγοντες», διενεργείται από τις εισαγγελικές αρχές.

Η

έρευνα διατάχθηκε από τον προϊστάµενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελο Μπακέλα, µε αφορµή το δηµοσίευµα του «Βήµατος της Κυριακής» στο οποίο περιέχονται ανώνυµες µαρτυρίες και «πηγές» που φέρονται να επιβεβαιώνουν το συγκεκριµένο ισχυρισµό. Στο ίδιο δηµοσίευµα αναφέρεται ότι ο Μάρκος Καραµπέρης «διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία τόσο για χρηµατισµό πολιτικών προσώπων από τη Βόρεια Ελλάδα όσο και για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου». Επίσης, γίνεται λόγος για «υψηλές γνωριµίες», ενώ επισηµαίνεται ότι «µεσάζοντες του επιχειρηµατία προσπάθησαν να δωροδοκήσουν µε 30.000 ευρώ αξιωµατικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που ερευνούσαν τη δράση του κυκλώµατος της τοκογλυφίας». Χαρακτηριστική είναι η στιχο-

Εισαγγελική παρέμβαση για τις απειλές Καραμπέρη ζήτησε και ο Μ. Παπαϊωάννου

µυθία που φέρεται να είχε ο Μάρκος Καραµπέρης και µεταφέρθηκε στο δηµοσιογράφο. «Αν βγάλω αυτά τα βίντεο, θα εξαφανιστεί η Βουλή», φέρεται να είπε ο ίδιος ο Καραµπέρης, σύµφωνα µε το δηµοσίευµα της εφηµερίδας. Η έρευνα µε έγγραφη παραγγελία του εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ευάγγελου Μαδεµλή, ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας. Από τον εισαγγελέα ζητήθηκε σε πρώτη φάση να διερευνηθούν τα αδικήµατα της κατάχρησης εξουσίας, της ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας καθώς και της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε πρώτη φάση θα κληθούν να καταθέσουν ο συντάκτης του δηµοσιεύµατος, ο Μάρκος Καραµπέρης καθώς και αστυνοµικοί. Από την πλευρά του, ο Μάκης Καυκόπουλος, συνήγορος του Μάρκου Καραµπέρη, διαψεύδει ότι ο

πελάτης του έχει κάνει οποιαδήποτε δήλωση χαρακτηρίζοντας µάλιστα ως µυθεύµατα και φαντασιώσεις τις δήθεν δηλώσεις που περιέχονται στο δηµοσίευµα.

Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Αµεση εισαγγελική παρέµβαση για το θέµα είχε ζητήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είχε προειδοποιήσει ότι, αν δεν παρέµβει εισαγγελέας, θα ασκήσει ο ίδιος τις προβλεπόµενες από το νόµο αρµοδιότητές του. Το θέµα είχε θέσει νωρίτερα, µε αφορµή τη συζήτηση του νοµοσχεδίου για τον κώδικα ναρκωτικών, στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά µε τις καταγγελίες που φέρεται να έκανε ο Μάρκος Καραµπέρης.

Πήγε να πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας και... συνελήφθη Το θράσος ενός Βούλγαρου οδήγησε τελικά στη σύλληψή του, αφού ο 46χρονος αλλοδαπός, μία μέρα έπειτα από ληστεία που διέπραξε σε βάρος υπερήλικα, μετέβη σε... αστυνομικό τμήμα για να παραλάβει πινακίδες κυκλοφορίας. Ωστόσο, στη σύλληψη του δράστη συνέβαλε και η παρατηρητικότητα του 85χρονου θύματος, που έδωσε πλήρη περιγραφή του, αλλά και των αστυνομικών που τον εντόπισαν. Οπως έγινε γνωστό, ο 46χρονος συνελήφθη από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Πανοράματος, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για «ληστεία» και υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένου.

Στο Πανόραµα Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το πρωί της Κυριακής ο 46χρονος Βούλγαρος μετέβη στο σπίτι 85χρονου, στην περιοχή του Πανοράματος, και κατόρθωσε να τον πείσει να του ανοίξει την πόρτα αναφέροντας δήθεν συγγενική τους σχέ-

ση. Ο αλλοδαπός επιχείρησε αρχικά να αποσπάσει χρήματα με τη μέθοδο της απασχόλησης, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Τελικά, όπως εξηγούν αστυνομικοί, ο 46χρονος, αφού χρησιμοποίησε σωματική βία σε βάρος του 85χρονου, αφαίρεσε το πορτοφόλι του, που περιείχε 170 ευρώ, καθώς και μία κασετίνα με απομιμήσεις κοσμημάτων. Ο ηλικιωμένος κατήγγειλε τη ληστεία στο Αστυνομικό Τμήμα Πανοράματος και έδωσε λεπτομερή περιγραφή του δράστη. Οπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές, ο 46χρονος συνελήφθη τελικά την επόμενη μέρα, όταν πήγε στο... τμήμα Πανοράματος, προκειμένου να παραλάβει πινακίδες κυκλοφορίας, που του είχαν αφαιρεθεί λόγω παράνομης στάθμευσης. Ωστόσο, αστυνομικοί που τον είδαν να κινείται στα γραφεία του τμήματος διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για το δράστη της ληστείας που είχε καταγγελθεί την προηγούμενη μέρα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ερώτηση για τα βαρέα µέταλλα στα τρόφιµα Το θέμα της ασφάλειας των νωπών γεωργικών προϊόντων στα οποία ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, το αρσενικό, το νικέλιο, το χρώμιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, έφερε στο προσκήνιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, υποβάλλοντας σχετικά ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κρίναμε ότι είναι απαραίτητο να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που συνδέονται με την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και την υγεία του καταναλωτή,» δήλωσε ο ευρωβουλευτής, διευκρινίζοντας ότι «για τα βαρέα αυτά μέταλλα δεν έχουν καθοριστεί ανώτατα επιτρεπτά όρια σε επίπεδο ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1881/2006».

Απογραφή για τα προνοιακά επιδόµατα Φάρµακα για ένα τρίµηνο στους χρόνιους ασθενείς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μαθητικοί αγώνες επιχειρηµατολογίας Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι προκριματικοί των πανελλήνιων αγώνων επιχειρηματολογίας με τη συμμετοχή μαθητών από 44 σχολεία της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, από τις εννιά το πρωί ώς τις τέσσερις το απόγευμα και θα προκριθούν οχτώ σχολεία για τον τελικό των πανελλαδικών αγώνων που θα γίνουν την Κυριακή 18 Μαρτίου στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα. Οι πανελλαδικοί μαθητικοί αγώνες επιχειρηματολογίας - αντιλογίας διεξάγονται επί έντεκα συνεχείς χρονιές, υπό τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του υπουργείου Παιδείας. Στους φετινούς αγώνες συμμετέχουν συνολικά 600 μαθητές από 88 σχολεία της Αττικής, της Θράκης, της Κρήτης, της Μακεδονίας και της Φωκίδας. Στη διάρκεια της χρονιάς οι μαθητές και οι καθηγητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε να εξασκηθούν στις τεχνικές και τους κανόνες του λόγου και του αντίλογου. ΕΛΓΑ

Αποζηµιώσεις 5,5 εκατ. ευρώ Aποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, θα καταβάλει σήμερα ο ΕΛΓΑ σε 5.319 δικαιούχους. Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2011. Επίσης, ο ΕΛΓΑ γνωστοποιεί πως οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν ζημιωθεί εντός του 2011 θα λάβουν το σύνολο των αποζημιώσεων έως το τέλος Μαρτίου, εκτός από τις ζημιές του Δεκεμβρίου 2011, οι οποίες θα αποζημιωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Τα προνοιακά επιδόματα και οι δικαιούχοι τους ήταν το βασικό θέμα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Κυριάκο Σουλιώτη.

«Πρεμιέρα» σήμερα για την καταγραφή των προνοιακών επιδομάτων σε όλη τη χώρα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Οι δικαιούχοι καλούνται να είναι εφοδιασμένοι με υπομονή, καθώς αναμένονται προβλήματα στη διαδικασία της απογραφής, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού στα ΚΕΠ.

Με αλφαβητική σειρά η απογραφή

Ο

πως παραδέχτηκε ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, είναι πιθανό να παρουσιαστούν προβλήµατα, αλλά εκτιµάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά παρά τη λήξη των συµβάσεων αρκετών εργαζοµένων στα ΚΕΠ. Οσοι δε σπεύσουν να απογραφούν εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα τους δοθεί ξανά το προνοιακό επίδοµα. Με την απογραφή, και µε τη δηµιουργία ενός µητρώου, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να εντοπίσει όσους εισπράττουν επιδόµατα παράνοµα και χωρίς να τα δικαιούνται. «Στο υπουργείο η λίστα των καταγγελιών για τη χορήγηση επιδοµάτων προνοιακής µορφής σε µη δικαιούχους, είναι πολύ µεγάλη. Οπως και η λίστα των εντολών που έχει δώσει ο υπουργός για διερεύνηση στο Σώµα Επιθεωρητών Υγείας και η λίστα των υποθέσεων που έχουν φύγει για την Εισαγγελία», επισήµανε ο κ. Μπόλαρης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες µε τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο και

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδοµάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, οµογενών και στεγαστικής συνδροµής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαµβάνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω επιδόµατα: βαριάς αναπηρίας, βαριάς νοητικής καθυστέρησης, εγκεφαλικής παράλυσης, κώφωσης, κίνησης, παραπληγικών- τετραπληγικών- ακρωτηριασµένων ανασφάλιστων, παραπληγικών- τετραπληγικών- ακρωτηριασµένων ασφαλισµένων Δηµοσίου, συγγενούς αιµολυτικής αναιµίας/ συγγενούς αιµορραγικής διάθεσης, τυφλότητας, νόσου του Χάνσεν, απροστάτευτων ανηλίκων, οµογενών, στεγαστικής συνδροµής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ και διατροφικό (νεφροπαθών και µεταµοσχευµένων). Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου. Η απογραφή των δικαιούχων των οποίων το επώνυµο ξεκινά από Α έως Ι θα γίνει από σήµερα µέχρι τις 15-2-2012, από Κ έως Ο θα γίνει από 15-2-2012 µέχρι 29-2-2012 και από Π έως Ω θα γίνει από 1-3-2012 µέχρι 16-3-2012. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν µια σειρά από έγγραφα στους υπαλλήλους των ΚΕΠ.

Φάρµακα για ένα τρίµηνο στους χρόνιους ασθενείς Λιγότερο θα ταλαιπωρούνται πλέον οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, αφού ρύθµιση του υπουργείου Υγείας τους επιτρέπει να προµηθεύονται φάρµακα τριών µηνών. Το... αυτονόητο ρυθµίζεται, έστω µε

καθυστέρηση, καθώς µε απόφαση του υπουργείου οι γιατροί θα συνταγογραφούν για ένα τρίµηνο. Παράλληλα, ειδική ρύθµιση θα προβλέπει ότι ορισµένες κατηγορίες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς και οι ανάπηροι από αυτοάνοσα θα επισκέπτονται µια συγκεκριµένη µέρα του µήνα τα νοσοκοµεία για να παίρνουν τα φάρµακά τους.

Τέλος στο πλαφόν Στο µεταξύ, «απελευθερώνονται» οι διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, σε µια προσπάθεια να µειωθούν οι λίστες αναµονής και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Σύµφωνα µε το υπουργείο, το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν οι ασθενείς σε διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα καταργείται. Αυτό σηµαίνει ότι πλέον οι ασφαλισµένοι θα µπορούν να απευθύνονται για διαγνωστικές εξετάσεις σε οποιοδήποτε ιδιωτικό κέντρο επιθυµούν. «Το πλαφόν καταργήθηκε και άρα όλοι οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ µπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε εργαστήριο της χώρας, γιατί όλα είναι πλέον συµβεβληµένα, γιατί όλα είχαν σύµβαση µε ένα από τα τέσσερα ταµεία, για να κάνουν τις εξετάσεις τους άµεσα, να λάβουν τα αποτελέσµατά τους άµεσα και να προχωρήσουµε µετά σε όποια θεραπεία κριθεί απαραίτητη», είπε ο κ. Σουλιώτης. Ετσι, οι ασφαλισµένοι ή θα εξετάζονται στις δηµόσιες δοµές, εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκοµείων χωρίς συµµετοχή ή στα ιδιωτικά συµβεβληµένα µε συµµετοχή που ορίστηκε στο 15% της αξίας των εξετάσεων.

11


12

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Χωρίς νερό χιλιάδες νοικοκυριά στο Φίλυρο Χωρίς νερό κινδυνεύουν να μείνουν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο σήμερα περίπου 2.500 νοικοκυριά του Φιλύρου στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Αγνωστοι έκλεψαν προχτές το βράδυ τους μετασχηματιστές από το κεντρικό αντλιοστάσιο, από το οποίο υδροδοτείται όλη η περιοχή. Εκπληκτοι οι άνθρωποι της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Πυλαίας -Χορτιάτη, είδαν ότι ολόκληροι μετασχηματιστές αφαιρέθηκαν από το απομακρυσμένο αντλιοστάσιο και άκουσαν τους υπευθύνους της ΔΕΗ να τους ενημερώνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι κλοπές τέτοιων υλικών είναι συχνές. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 200 μετασχηματιστές εκλάπησαν,

προφανώς με στόχο το κέρδος που προκύπτει, εφόσον οδηγηθούν στην ανακύκλωση. «Οι δεξαμενές είναι γεμάτες νερό, το οποίο όμως δεν

Εκλεψαν τους μετασχηματιστές του αντλιοστασίου μπορεί να φτάσει στα σπίτια, αφού δε λειτουργεί το κεντρικό αντλιοστάσιο. Φοβάμαι δε ότι το πρόβλημα δε θα αποκατασταθεί σύντομα, αφού η ΔΕΗ θα πρέπει να

αντικαταστήσει το υλικό που εκλάπη», τονίζει στον «Α» ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Πυλαίας - Χορτιάτη, Σαράντος Δαφέρμος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο εξυπηρετεί το σύνολο του χωριού του Φιλύρου, με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να έχει μείνει χωρίς νερό. «Τα παράπονα είναι πολλά και έντονα. Ο κόσμος έχει δίκιο. Το θέμα βρίσκεται πλέον στη ΔΕΗ, η οποία έχει ήδη στείλει συνεργείο που κατέγραψε το είδος και την ποσότητα των μετασχηματιστών που εκλάπησαν», προσθέτει ο κ. Δαφέρμος. Ε. Β.

Στο µηδέν ο σχεδιασµός για τα τραπεζοκαθίσµατα Προσωρινή διαταγή για µη εφαρµογή του σχεδίου του δήµου στους πεζόδροµους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

«Στον αέρα» φαίνεται ότι βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για τη χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων των καφέ και των μπαρ στους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος. Δύο κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο κατά της νομιμότητας της κανονιστικής πράξης του δήμου, με την οποία αποφασιζόταν η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και έθεσαν το κατεπείγον της ασφάλειας των πεζόδρομων. Ζήτησαν δε -και πέτυχαν - την έκδοση προσωρινής διαταγής, έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα (δηλαδή η αίτηση προσωρινής ρύθμισης του θέματος).

Κ

ατά συνέπεια, «στον αέρα» δε βρίσκεται µόνο ο σχεδιασµός του δήµου για τα τραπεζοκαθίσµατα στους συγκεκριµένους πεζόδροµους (µε κίτρινη διαγράµµιση στο δάπεδο), αλλά και οι ίδιοι οι καταστηµατάρχες της Ικτίνου και της Ζεύξιδος στους οποίους – τουλάχιστον για το 2011- παραχωρήθηκε άδεια λειτουργίας, βάσει αυτού του σχεδιασµού. Αυτό εξήγησε και προχτές στο δηµοτικό συµβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην πράξη», Χρήστος Μάτης, που έφερε το θέµα προς συζήτηση ζητώντας να µάθει τι θα γίνει τώρα µε τη νοµιµότητα αυτών των αδειών. Εν αµφιβόλω τίθεται έτσι κι όλος ο σχεδιασµός της διοίκησης του δήµου περί ευταξίας µε τα τραπεζοκαθίσµατα, αφού η Ικτίνου και

η Ζεύξιδος θεωρήθηκαν περιοχές – πιλότοι, που θα αποτελούσαν παράδειγµα και για άλλα σηµεία της πόλης της Θεσσαλονίκης που αντιµετωπίζουν ανάλογο πρόβληµα. Παράλληλα, έναν και πλέον χρόνο µετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση του δήµου εµφανίζει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην εφαρµογή έστω και αυτού του σχεδιασµού, αφού ακόµη και στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου είχε παρουσιαστεί ανάλογο σχέδιο διαγράµµισης, τίποτα δεν έχει γίνει.

Κάτοικοι «Πριν από λίγο καιρό, σε πυρκαγιά στην Καρµπολά, τα πυροσβεστικά οχήµατα δεν µπορούσαν να εισέλθουν γρήγορα λόγω παρκαρισµένων αυτοκινήτων, µε αποτέλεσµα να καεί µια γυναίκα. Για το δήµο, προφανώς, είναι ένας άνθρωπος λιγότερος. Για µας, όµως, δεν είναι έτσι. Τι θα συνέβαινε σε αντίστοιχη περίπτωση στην Ικτίνου και στη Ζεύξιδος; Δε θα θέλαµε να βρεθούµε στη θέση της», επισηµαίνουν από την πλευρά τους κάτοικοι της περιοχής, ενώ ο δήµαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στο θέµα λέγοντας ότι ορισµένοι δε θέλουν να λειτουργεί τίποτα στην περιοχή.

Αντικρούει ο δήµος Εντός της εβδοµάδας η Νοµική Υπηρεσία του δήµου θα προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο για να ζητήσει άρση της προσωρινής διαταγής µε την οποία αναστέλλεται η εφαρµογή της κανονιστικής διάταξης του δήµου περί χωροθέτησης των τραπεζοκαθισµάτων. Εκτός, όµως, από το δικαστικό κοµµάτι της υπόθεσης, ο αρµόδιος αντιδήµαρχος Ανδρέας Κουράκης επιµένει, όπως επισηµαίνει, να βλέπει την ουσία του θέµατος. «Το πρόβληµα δε λύνεται µε δικαστικές αποφάσεις. Αποδεικνύεται ότι

Στο κενό, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο σχεδιασμός του δήμου για τα τραπεζοκαθίσματα στην Ικτίνου

κάποιοι, που υποτίθεται ότι ήθελαν να βάλουν τάξη στα τραπεζοκαθίσµατα, δεν ήθελαν τελικά αυτό, ήθελαν να µη λειτουργούν τα καταστήµατα στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν ότι για να βρεθεί µια λύση απαιτείται συναίνεση όλων των εµπλεκοµένων, δηλαδή και των κατοίκων και των καταστηµαταρχών για να καταφέρουν να συµβιώνουν µε κανόνες. Ούτε οι κάτοικοι µπορούν να φύγουν από εκεί, ούτε τα καφέ. Πρέπει να βρουν έναν τρόπο συµβίωσης. Υπενθυµίζω ότι για την εφαρµογή αυτού του σχεδιασµού του δήµου, όλες οι συναρµόδιες υπηρεσίες γνωµοδότησαν θετικά. Εποµένως, στην πράξη, πρέπει να εφαρµοστούν όσα κοινή συναινέσει έχουν αποφασιστεί», τονίζει ο κ. Κουράκης. Οπως επισηµαίνει, ο δήµος θα επιµείνει στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασµού (που βασίζεται σε κοινωνικές συναινέσεις) ο οποίος θα αρχίσει να εφαρµόζεται στο επόµενο χρονικό διάστηµα, κάτι που θα γίνει ορατό τόσο στην πλατεία Αριστοτέλους όσο και στην οδό Μαρίας Κάλλας.

5,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τρία έργα Τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 - 2013. Πρόκειται για την ανέγερση στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης στις Σέρρες, για μια επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας και για την αποκατάσταση κτιρίου της ιεράς μονής Σταυρονικήτα, στο Αγιον Ορος. Το έργο της Ανέγερσης στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης τριών διαμερισμάτων του ΚΑΑΜΕΑ Σερρών έχει προϋπολογισμό 999.000 ευρώ. Ουσιαστικά θα κατασκευαστούν τρεις στέγες σε τριώροφη πολυκατοικία με πιλοτή και υπόγειο, με ένα διαμέρισμα 186,10 τ.μ. ανά όροφο, που θα κατασκευαστεί μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα του δήμου Σερρών στην οδό Ηροδότου και σε οικόπεδο 559,60 τ.μ. Η επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας έχει προϋπολογισμό 3.981.263,38 ευρώ. Το έργο αφορά την κατασκευή και διαμόρφωση του χώρου, τη σύνδεση του κτιρίου με οργανισμούς κοινής ωφέλειας και την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού. Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση της ιεράς κοινότητας του Αγίου Ορους για την αποκατάσταση εργατόσπιτου στον αρσανά της Ι.Μ. Σταυρονικήτα με προϋπολογισμό 520.643,59 ευρώ.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Απέραντο... ψυγείο η Βόρεια Ελλάδα Πολικές θερµοκρασίες από τη δυτική µέχρι την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη • Προβλήµατα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Σε κλοιό πολικών θερμοκρασιών βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, με τον υδράργυρο να είναι σταθερά κολλημένος και σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Σε απέραντο παγοδρόμιο έχει μετατραπεί η λίμνη της Καστοριάς από το παρατεταμένο ψύχος

Χ

τες οι χαµηλότερες θερµοκρασίες καταγράφηκαν στη Φλώρινα, µε το θερµόµετρο να δείχνει -12 βαθµούς Κελσίου, ενώ για σήµερα η θερµοκρασία θα πέσει στους -13 βαθµούς Κελσίου. Στην Καστοριά χτες το πρωί το θερµόµετρο έδειχνε -6 βαθµούς Κελσίου, ενώ για σήµερα προβλέπεται να κατεβεί κι άλλο στους -9 βαθµούς Κελσίου! Στη Θράκη το «κοντέρ» έσπασε η Ορεστιάδα, όπου το θερµόµετρο έδειξε χτες -12 βαθµούς Κελσίου, ενώ ίδια θερµοκρασία θα επικρατήσει και σήµερα. Στην Αλεξανδρούπολη το θερµόµετρο έδειχνε χτες το πρωί -10 βαθµούς Κελσίου, ενώ αντίστοιχη θα είναι η θερµοκρασία και σήµερα. Στους -12 βαθµούς Κελσίου σταµάτησε ο υδράργυρος στο Κάτω Νευροκόπι. Ηλιος µε δόντια στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερµοκρασία νωρίς το πρωί βρισκόταν κοντά στους 0 βαθµούς Κελσίου. Ιδιο σκηνικό στην Καβάλα και τις Σέρρες µε το θερµόµετρο να υποχωρεί στους -8 και -7 βαθµούς Κελσίου, αντίστοιχα. Χιονοπτώσεις σηµειώθηκαν στη Λάρισα, δηµιουργώντας προβλήµατα στη µετακίνηση των οχηµάτων στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νοµού. Συνθήκες παγετού επικρατούσαν χτες το πρωί στη Θεσσαλία, µε τις χαµηλότερες θερµοκρασίες να καταγράφονται στο Βόλο (-4 βαθµοί Κελσίου).

µης του νερού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχηµάτων στις διαβάσεις των ποταµών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιµέρου), Ποντικόρρεµα (οικισµού Αρριανών) και µεταξύ Εβρένου και Ιασίου. Εξάλλου, εξαιτίας ισχυρών ανέµων, οι τοπικές αστυνοµικές αρχές προέβησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχηµάτων, άνω των 3,5 τόνων, επί της Εγνατίας οδού, από τον κόµβο

Ιάσµου έως τον κόµβο Βαφέικων, και στα δυο ρεύµατα κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί και στην επαρχιακή οδό Κατερίνης - Ελασσόνας (από το 22ο έως το 41ο χλµ. και στο 50ό χλµ., Μικρό Ελευθεροχώρι). Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κινούνται κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στη δυτική Μακεδονία, µε αντιολισθητικές αλυσίδες,

Θυελλώδεις άνεµοι Κλειστή ήταν χτες και η πορθµειακή γραµµή Καβάλας - Πρίνου, λόγω των θυελλωδών ανέµων που έπνεαν ανοιχτά του θαλάσσιου κόλπου της Καβάλας έντασης 7-8 Μποφόρ. Απίστευτη ταλαιπωρία περίµενε τους επιβάτες του πλοίου «Θάσος 6», ανάµεσά τους και οι µαθητές ενός σχολείου, το οποίο, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, δεν µπορούσε να δέσει το απόγευµα της Δευτέρας στο λιµάνι της Θάσου, προερχόµενο από Κεραµωτή. Το πλοίο, το οποίο µετέφερε 104 επιβάτες, 9 ΙΧ αυτοκίνητα, 5 φορτηγά και 1 λεωφορείο, λόγω των ισχυρών ανέµων, παρασύρθηκε και προσάραξε σε αβαθή. Τελικά, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν, µετά από ώρες, µε ασφάλεια στο λιµάνι µε τη βοήθεια γερανοφόρου καλαθοφόρου οχήµατος από την ξηρά, που επιστρατεύθηκε γι’ αυτόν τον λόγο. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 6.35 το απόγευµα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στις 4.30 τα ξηµερώµατα της Τρίτης.

∆ιακοπή κυκλοφορίας Στη Ροδόπη, λόγω αυξηµένης στάθ-

Καταφύγιο για τους αστέγους στο θέατρο «Αλέξανδρος» Ανοιχτοί μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής θα παραμείνουν οι χώροι του θεάτρου «Αλέξανδρος», επί της Εθνικής Αμύνης 1 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για τη φιλοξενία αστέγων, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι «παραχωρούμε τους χώρους του θεάτρου ‘’Αλέξανδρος’’, στη διάθεση όσων συμπολιτών μας δεν έχουν στέγη, προκειμένου να προφυλαχτούν από το κρύο κατά τις νυχτερινές ώρες για όλη αυτή την εβδομάδα και μέχρι να υποχωρήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε να προφυλαχτούν

και να διαβιώσουν με αξιοπρέπεια. Σε συνδυασμό με τη διάθεση των 725 τόνων τροφίμων σε συλλόγους και φορείς που σιτίζουν άπορους, προσπαθούμε ως Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και να διατηρήσουμε ενιαίο τον κοινωνικό μας ιστό». Ο εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, είπε ότι «οι άστεγοι είναι πάνω απ’ όλα συνάνθρωποί μας. Στις δύσκολες ώρες πρέπει όλοι, ο καθένας από όπου μπορεί, να δείχνουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Με όσα μέσα διαθέτουμε. Το μέλλον της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που είναι έτοιμη να εκραγεί, εξαρτάται άμεσα από την κοινωνική αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό μας».

λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχηµάτων στους δρόµους Φλώρινας - Καστοριάς, µέσω Βίγλας και Βιτσίου, καθώς, επίσης, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών (προς Σαµαρίνα, Περιβόλι, Μέτσοβο και το χιονοδροµικό κέντρο της Βασιλίτσας). Στην κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδροµικά κέντρα Τρία Πέντε Πηγάδια και Σέλι, στην Ηµαθία, καθώς και στους επαρχιακούς δρόµους Αρνισσας - Αγ. Αθανασίου (από το 12ο χλµ.) στην Πέλλα και Καστανερής - Λιβαδίων (από το 3ο χλµ.) στο Κιλκίς.

Η πρόγνωση Για σήµερα στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει λίγες νεφώσεις παροδικά αυξηµένες το πρωί µε πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση στα δυτικά του νοµού. Οι άνεµοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 µε 5 Μποφόρ και το θερµόµετρο θα δείξει από µείον 5 έως 3 βαθµούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξηµένες προβλέπονται και στη δυτική Μακεδονία, ενώ τις πρωινές ώρες µπορεί να σηµειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 µε 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 µε 7 Μποφόρ. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί από µείον 6 έως 4 βαθµούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σηµειωθεί τοπικά ολικός παγετός µε την ελάχιστη θερµοκρασία να φτάνει τοπικά στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους µείον 12 βαθµούς Κελσίου!


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μέτωπο για τη σίτιση 600 µαθητών Από την προσεχή ∆ευτέρα θα δίνονται µε διακριτικότητα σε παιδιά τυρόπιτες και σάντουιτς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης από εκπαιδευτικούς, γονείς, ιδιοκτήτες κυλικείων και άλλους φορείς, καθώς η ασιτία χτύπησε την πόρτα των σχολείων.

Τ

α στοιχεία είναι αµείλικτα. Το 1,9% των µαθητών του δήµου Θεσσαλονίκης στερούνται το πρωινό κολατσιό και από τη Δευτέρα θα διατίθενται, µε διακριτικό τρόπο και σε συνεργασία µε τους κυλικειάρχες, τυρόπιτες και σάντουιτς σε 600 παιδιά κατά τη διάρκεια του διαλείµµατος. Γι’ αυτόν το σκοπό έχει εγκριθεί από το δηµοτικό συµβούλιο κονδύλι, ύψους 32.000 ευρώ, ενώ σε άλλες περιοχές ιδιοκτήτες κυλικείων, σε συνεργασία µε τους γονείς, βοηθούν µαθητές που παρέµεναν νηστικοί µέχρι το µεσηµέρι. Οι εκπαιδευτικοί, σε ορισµένες περιοχές, βρίσκονται µπροστά σε δύσκολες και πρωτόγνωρες εικόνες, καθώς η κρίση πλήττει ολοένα και περισσότερες οικογένειες. Ορισµένα παιδιά φτάνουν στο σχολείο χωρίς πρωινό ή χρήµατα για να αγοράσουν µία τυρόπιτα από το κυλικείο.

Πίστωση 32.000 ευρώ Από την καταγραφή του δήµου Θεσσαλονίκης προκύπτει πως 600 από τους 33.500 µαθητές (1,9%) στερούνται το κολατσιό. Ειδικότερα, πρόκειται για το 2,80% των µαθητών του δηµοτικού, το 2,16% των µαθητών του γυµνασίου, το 1,42% των µαθητών της τεχνικής εκπαίδευσης και το 0,75% των µαθητών των λυκείων. «Το δηµοτικό συµβούλιο ενέκρινε προχτές ποσό, ύψους 32.000 ευρώ, για να στηρίξουµε αυτά τα παιδιά µέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ελπίζω πως τη Δευτέρα θα είµαστε έτοιµοι για την έναρξη του προγράµµατος διανοµής πρωινού, σε συνεργασία µε τα κυλικεία. Θέλουµε να γίνεται τελείως διακριτικά. Ο ιδιοκτήτης του κυλικείου θα συνεννοηθεί µε το διευθυντή και τα συγκεκριµένα παιδιά θα παίρνουν σάντουιτς ή τυρόπιτα. Εξάλλου, πολλοί µαθητές ψωνίζουν µε... τεφτέρι και έτσι δε νοµίζω ότι θα γίνεται αντιληπτό. Ο στόχος µας είναι να µην το καταλάβουν οι υπόλοιποι µαθητές», επισήµανε ο εντεταλµένος σύµβουλος σε θέµατα Παιδείας του δήµου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούµπης, και πρόσθεσε: «Οπου δεν υπάρχει κυλικείο, θα εξετάσουµε το ενδεχόµενο συνεργασίας µε εξωτερικό συνεργάτη ή µε ένα γειτονικό φούρνο». Ηδη, εδώ και καιρό αναπτύσσονται πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και ενίσχυσης από γονείς, εκπαιδευτικούς, την

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αρκετές φορές μπροστά σε δύσκολες και πρωτόγνωρες εικόνες, καθώς η κρίση πλήττει ολοένα και περισσότερες οικογένειες

εκκλησία και άλλους φορείς. Σε ορισµένα σχολεία οι δάσκαλοι αγοράζουν τυρόπιτες για παιδιά που διαπιστώνουν ότι έχουν ανάγκη ή συγκεντρώνουν χρήµατα για να βοηθήσουν άπορες οικογένειες.

Οι ιδιοκτήτες κυλικείων Κυλικειάρχες σχολείων, από την αρχή του διδακτικού έτους, έβλεπαν πως ολοένα και λιγότερα παιδιά είχαν χαρτζιλίκι για να αγοράσουν κολατσιό, ενώ ορισµένοι µαθητές αδυνατούσαν να πληρώσουν τα χρωστούµενα. Οταν το Σωµατείο Ιδιοκτητών Κυλικείων

Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης

Νοµού Θεσσαλονίκης ενηµερώθηκε από µέλη του για περιπτώσεις µαθητών που δεν έπαιρναν πρωινό και για ένα κρούσµα λιποθυµίας, αποφάσισε να βοηθήσει, σε συνεργασία µε την Οµοσπονδία Γονέων του νοµού Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, οι ιστορίες µε γονείς που έχασαν τη δουλειά τους από τη µια µέρα στην άλλη φτάνουν πλέον συχνά στην πόρτα των σχολείων.

Με διακριτικότητα «Συνήθως το χαρτζιλίκι του παιδιού το κόβουµε τελευταίο. Αναγκαστικά, όµως, πολλές οικογένειες πλέον κόβουν και από

εκεί. Τον περασµένο Νοέµβριο αποφασίσαµε να στηρίξουµε τα παιδιά που µας υποδεικνύει η Οµοσπονδία Γονέων. Εχουµε προµηθευτεί πίτες και τις µοιράζουµε σε 20-25 παιδιά σε 5-6 σχολεία. Γίνεται µε διακριτικό τρόπο για να µη στοχοποιηθούν αυτά τα παιδιά και για να µη δηµιουργήσουµε προβλήµατα. Αποτελεί ένα ευαίσθητο ζήτηµα», επισήµανε ο πρόεδρος του Σωµατείου Ιδιοκτητών Κυλικείων, Στέφανος Φακούδης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει µία συντονισµένη προσπάθεια από το υπουργείο Παιδείας, τους δήµους, τους γονείς και τους κυλικειάρχες. «Πρέπει να ευαισθητοποιηθούµε ως κοινωνία και να βοηθήσουµε όσους έχουν ανάγκη, και κυρίως τα παιδιά», δήλωσε ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Γονέων του νοµού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώµογλου, εξηγώντας πως ορισµένοι επιχειρηµατίες της πόλης προσέφεραν ζυµαρικά. «Εµείς, ως γονεϊκό κίνηµα, δεν έχουµε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουµε και να διανείµουµε τρόφιµα. Η τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως οι κοινωνικο-προνοιακές της δοµές θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες κι εµείς να βοηθήσουµε. Αν χρειαστεί, να βρεθούν γονείς εθελοντές που θα είναι στη διανοµή στις κατά τόπους ενώσεις, ώστε να βοηθηθούν όλες αυτές οι οικογένειες», σηµείωσε ο κ. Θώµογλου.

Στο δήµο Παύλου Μελά Είκοσι µαθητές δηµοτικού στο δήµο Παύλου Μελά έφταναν στο σχολείο χωρίς κολατσιό, σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο της Οµοσπονδίας Γονέων της περιοχής, Νίκο Σιδερόπουλο, εξηγώντας πως παίρνουν τυρόπιτα και χυµό από το κυλικείο, στο πλαίσιο της σχετικής δράσης του Σωµατείου Κυλικειαρχών. «Μας προβληµατίζει τι γίνεται µε τα παιδιά στο σπίτι», τόνισε ο κ. Σιδερόπουλος, ο οποίος θα έχει συνάντηση σήµερα µε τον αντιδήµαρχο Παιδείας Παύλου Μελά.

Στους δρόµους οι νοσοκοµειακοί γιατροί Στάση εργασίας και συλλαλητήριο πραγματοποιούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, «μετά πάροδο ενός έτους κι ενώ η κυβέρνηση Παπαδήμου βουλιάζει στο τέλμα και την ανυποληψία, ο κ. Λοβέρδος επιχειρεί να εισαγάγει εκ νέου το νομοσχέδιο περί εκπαίδευσης στη Βουλή με τη συγκατάνευση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Μάλιστα την Τετάρτη 1 Φλεβάρη (σ.σ. σήμερα) έχουν κληθεί στο υπουργείο Υγείας ιατρικοί σύλλογοι και ιατρικές εταιρίες για διαβούλευση της

τελευταίας στιγμής, ώστε να αποκτήσει ο κ. Λοβέρδος άλλοθι διαλόγου και κοινωνικής συναίνεσης. »Ταυτόχρονα εγείρεται μείζον ζήτημα στο θέμα της χρηματοδότησης και της έγκαιρης καταβολής των εφημεριών, θέμα στο οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προβαίνει σε καμία διορθωτική κίνηση, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων ετοιμάζονται για τεράστιες περικοπές και μετατροπές εφημεριών. »Η ΟΕΝΓΕ έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την κατηγορηματική της αντίθεση στο σύνολο του εν λόγω νομοσχεδίου.

Εχει επίσης λάβει σαφή θέση στο ζήτημα των εφημεριών με πρόσφατη απόφασή της». Για τα δύο παραπάνω ζητήματα και, σε συνεργασία με τους ειδικευόμενους και τους νέους γιατρούς, η ΟΕΝΓΕ κήρυξε στάση εργασίας σήμερα από τις 11 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ στις 12 το μεσημέρι συμμετέχει σε συλλαλητήριο που διοργανώνεται μπροστά στο υπουργείο Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιατρική εκπαίδευση και διεκδικεί την έγκαιρη καταβολή των εφημεριών.


ΕΛΛΑΔΑ

16

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Το µόσχευµα µου έδωσε ζωή»

ΛΑΪΚΟ ΛΑΧΕΙΟ Στη χτεσινή (5η) κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου, κληρώθηκε ο αριθμός 17506. Σειρά

Αριθμός Στχ.

Κέρδος

6 6 7 5

17506 17506 17506 17506

850.015 68.060 85.075 85.075

Γ Α+Β+Δ+Ε Α-Ε Α-Ε

Σε όλες τις άλλες σειρές ο ίδιος αριθμός κερδίζει 63.825 ευρώ. Αριθμός

Κέρδος

57403 73319

8.575 4.550

Από 950 ευρώ κερδίζουν: 64

5403

9446

12230

22101

26479

28198

33376

40263

44480

47629

52936

60304

64550

69312

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 2177 13963

3631 15282

7336 19758

7513 23513

29470

31483

35539

37211

39140

42697

49892

55810

58862

63108

67424

72136

75553

77185

Από 350 ευρώ κερδίζουν: 645

1396

2698

3060

4462

5854

2779 6605

8274

8985

10167

10648

11319

12881

13352

14514

16145

17496

18256

19007

20509

21280

22892

24464

25185 27517 32164

25857 28989 32695

26901 30081 34147

27493 30772 34958

36430

37998

38429

39351

40022

41184

41735

42286

43188 48400 52185

43859 49181 53647

45401 50553 54398

46642 51384 55129

55861

57372

57550

58291

59473 63859 68501

60845 65301 70173

61576 66182 70504

62357 66813 71325

72887 74892

73448 76304

73700 77732

74171 79493

α) Από 40 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 06. β) Από 20 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 6. γ) Από 10 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί από 17000 έως 17999, από 57000 έως 57999 και από 73000 έως 73999. Η επόμενη κλήρωση θα γίνει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

SUPER 3/EX TRA 5 ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 10.00 366 11.00 500 12.00 098 13.00 267 14.00 840 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 16.00 808 17.00 929 18.00 141 ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 20.00 278 21.00 598 EXTRA5 (1η κλήρωση): 6, 16, 20, 25, 31 (2η κλήρωση): 7, 16, 20, 30, 35

Η συγκλονιστική αφήγηση της Κ. Ράγιου, ελπιδοφόρο µήνυµα για τις µεταµοσχεύσεις ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Ζω χάρη στη Μαρία και στην ευκαιρία που της έδωσαν οι γονείς της να ‘’ξαναγεννηθεί’’ μέσα από μένα. Παλεύω για εκείνη. Σχεδόν τριάντα χρόνια πάλεψα με την ηπατίτιδα, που με πρόσβαλε όταν ήμουν μαθήτρια, έπειτα από δοκιμασία μαντού για τη φυματίωση. Δεν κάπνιζα, δεν έπινα και δεν είχα παρέες, γιατί οι άλλοι κάπνιζαν και έπιναν. Μπαινόβγαινα στα νοσοκομεία δίνοντας μάχες για τη ζωή μου. Στα 36, δεν μπορούσα να κρατηθώ άλλο. Ζούσα στο νοσοκομείο με υποστήριξη. Μέσα σε ενάμιση μήνα βρέθηκε μόσχευμα και στις 19 Ιουλίου του 2009 πήρα το ήπαρ της 14χρονης Μαρίας. Χάρη σ’ αυτήν ζω σήμερα».

Η 40χρονη Κατερίνα Ράγιου νιώθει τεράστια συγκίνηση μιλώντας για το δώρο ζωής που της χάρισε η οικογένεια της Μαρίας από τα Γιάννενα

Η

40χρονη Κατερίνα Ράγιου νιώθει τεράστια συγκίνηση µιλώντας για το δώρο ζωής που της χάρισε η οικογένεια της Μαρίας από τα Γιάννενα. Τα λόγια της απηχούν το πιο αισιόδοξο µήνυµα ελπίδας στο αµφιθέατρο του Ιπποκρατείου, όπου συγκεντρώθηκαν χτες γιατροί και ασθενείς για την καθιερωµένη εκδήλωση κοπής πίτας της Χειρουργικής Κλινικής Μεταµοσχεύσεων του ΑΠΘ.

Με µια υπογραφή χαρίζεις ζωή Η κ. Ράγιου, µητέρα δύο κοριτσιών, ήρθε στην Ελλάδα το 1997 από τη Μολδαβία, φέρνοντας µαζί και την ηπατίτιδα, που λίγα χρόνια µετά της κατέστρεψε το συκώτι. «Ηµουν στην πρώτη Δηµοτικού

όταν µας έκαναν στο σχολείο µαντού για τη φυµατίωση. Φαίνεται ότι δεν είχαν βράσει καλά τη σύριγγα και κόλλησα ηπατίτιδα Β, η οποία έµεινε σε λανθάνουσα µορφή για πολλά χρόνια ώσπου µια µέρα... ξύπνησε», θυµάται. Με τη µεταµόσχευση όλα άλλαξαν. Η Μαρία, αν και κόπηκε το νήµα της ζωής της όταν στραβοπάτησε µαζεύοντας τσάι στο βουνό, είναι σαν να… συνεχίζει να ζει µέσα στο κορµί της Κατερίνας Ράγιου. «Κάπως έτσι νιώθω. Είναι δύσκολο να χάνεις το παιδί σου. Εκείνη τη στιγµή λες: ‘’Είναι άδικο, γιατί να συµβεί;’’. Για να µη φύγει άδικα το παιδί σου, πάρε όλη τη δύναµη στα χέρια σου και πες ‘’Εγώ θα σε κρατήσω ζωντανό’’ και χάρισε τα όργανά του. Δώσε του µια ευκαιρία

να ‘’ξαναζήσει’’. Βάλε µια υπογραφή για να το κρατήσεις ζωντανό», λέει συγκινηµένη η κ. Ράγιου.

Αισιοδοξία για τη δωρεά οργάνων Σύµφωνα µε τους χειρουργούς µεταµοσχεύσεων, το 2011 καταγράφηκε πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα στη δωρεά οργάνων, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Τα στοιχεία του γραφείου συντονισµού µεταµοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος δείχνουν ότι το 2011 αναφέρθηκαν 53 δυνητικοί δότες οργάνων, αλλά αξιοποιήθηκαν τα όργανα των 36. Στο Ιπποκράτειο έγιναν 42 µεταµοσχεύσεις ήπατος, 46 νεφρού και δύο «διπλές», µία ήπατος-νεφρού και µία νεφρού-

παγκρέατος, ενώ 62 µεταµοσχεύσεις κερατοειδών πραγµατοποιήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και επτά στο «Γ. Παπανικολάου». Οπως ανέφερε ο διευθυντής της Κλινικής, Βασίλειος Παπανικολάου, η χρονιά έκλεισε µε 12,5 δότες ανά εκατοµµύριο πληθυσµού στη Βόρεια Ελλάδα, όταν το 2010 ήταν µόλις 3,5 δότες (στην ΕΕ ο µέσος όρος δοτών είναι 16 ανά εκατοµµύριο πληθυσµού). Σύντοµα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση της κλινικής, που θα διαρκέσουν δυο µήνες, ενώ το κόστος θα καλυφθεί από δωρεά ύψους 100.000 ευρώ που εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, θα αυξηθούν από επτά σε δεκαπέντε οι κλίνες ΜΕΘ για την καλύτερη εξυπηρέτηση της κλινικής.

Προσφυγή στο ΣτΕ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο Προσφυγή, με την οποία επισημαίνει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παράνομα απαγόρευσε την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εταιρία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η εταιρία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση του ΕΟΦ με την οποία απαγορεύτηκε η διακίνηση και η διάθεση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και πούρων, αλλά και όλων των υποκατάστατων του καπνίσματος που

περιέχουν νικοτίνη. Αρχικά, η επίμαχη απόφαση του ΕΟΦ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τον Ιούνιο του 2008. Στη συνέχεια αναρτήθηκε και πάλι για δεύτερη φορά στις 9 Δεκεμβρίου 2011, με την προσθήκη ότι ο Οργανισμός έχει ήδη προβεί σε κατάσχεση και καταστροφή ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα.

«Φαρµακευτικό προϊόν» Η εταιρία επισημαίνει ότι κατά παράβαση

της νομοθεσίας ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως «φαρμακευτικό προϊόν» και κατά συνέπεια για την κυκλοφορία του στην αγορά απαιτείται η σχετική άδεια κυκλοφορίας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο -σύμφωνα με την εταιρία- δεν αποτελεί φαρμακευτικό προϊόν, καθώς δεν έχει θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινες ασθένειες, αλλά ούτε μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.


17

ΔΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τι Βαλκάνια, τι Σιβηρία Περισσότεροι από 60 οι νεκροί από το πολικό ψύχος στην Ευρώπη ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Το ψύχος φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε για τα καλά στην ανατολική και τη νότια Ευρώπη, όπου τα θύματα είναι δεκάδες, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για σφοδρές χιονοπτώσεις τις επόμενες μέρες και νέο κύμα παγωνιάς.

Τ

ο ψυχρό ρεύµα από τη Σιβηρία πλήττει από χτες την Ιταλία όπου η χιονόπτωση προκαλεί ήδη σηµαντικά προβλήµατα στο βόρειο τµήµα της χώρας. Οι µετεωρολόγοι κάνουν λόγο για χαµηλές θερµοκρασίες που θα κινηθούν σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα τελευταία 27 χρόνια, ενώ το λευκό πέπλο αναµένεται να απλωθεί σταδιακά σε όλη την ιταλική χερσόνησο αλλά και τη Σικελία, στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας. Μια ηλικιωµένη έχασε τη ζωή της στην περιοχή της Σαβόνα και οι ειδικοί προειδοποιούν για τη λήψη µέτρων αφού η θερµοκρασία στη βόρεια Ιταλία θα πέσει έως τους -17 βαθµούς Κελσίου. Το πολικό ψύχος αντιµετωπίζουν εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα όλα τα Βαλκάνια όπου παρατηρούνται προβλήµατα στις συγκοινωνίες και την ηλεκτροδότηση, ενώ καθηµερινά αυξάνονται τα θύµατα. Στη Σερβία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται, ενώ δυνάµεις του στρατού αναπτύχθηκαν σε 13 επαρχίες που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεκάδες χωριά παραµένουν αποκλεισµένα στη Βοσνία όπου αναφέρθηκε ένα θύµα, ενώ σε πέντε ανέρχονται οι νεκροί στη Βουλγαρία όπου για πρώτη φορά στα τελευταία 58 χρόνια πάγωσαν τα

Λίγοι είναι οι... τολμηροί που κυκλοφορούν στους παγωμένους δρόμους της Σόφια

νερά µιας λίµνης, κοντά στα σύνορα µε τη Ρουµανία και η θερµοκρασία στο βορειοδυτικό τµήµα της χώρας άγγιξε τους -30 βαθµούς Κελσίου. Ανάλογη θερµοκρασία καταγράφηκε χτες, στην περιοχή Κοβάσνα της Ρουµανίας όπου το τσουχτερό κρύο έγινε αιτία να δηµιουργηθεί ένα στρώµα πάγου στα παράλια ενός θέρετρου στη Μαύρη Θάλασσα. Σύµφωνα µε τις αρχές, µέχρι στιγµής έχει διαπιστωθεί ο θάνατος 8 ανθρώπων και ο στρατός παραµένει σε συναγερµό για την παροχή βοήθειας όπως πριν από λίγες µέρες όταν κλήθηκε για να απεγκλωβίσει χιλιάδες άτοµα τα οποία παγιδεύτηκαν από το χιόνι σε εθνικές οδούς.

Ο υδράργυρος «πάγωσε» Στα 15 αυξήθηκαν τα θύµατα στην Πολωνία όπου η θερµοκρασία έπεσε τα τελευταία 24ωρα στους 30 βαθµούς Κελσίου και, σύµφωνα µε τις αρχές, ορισµένοι βρήκαν το θάνατο από τοξικές αναθυµιάσεις

στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν µε σόµπες. Δραµατική είναι η κατάσταση στην Ουκρανία µε τον υδράργυρο να κινείται κάτω από τους -26 βαθµούς Κελσίου εδώ και µέρες. Στη χώρα έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άστεγοι και εκατοντάδες άτοµα διακοµίστηκαν σε νοσοκοµεία µε υποθερµία και κρυοπαγήµατα, ενώ περίπου 27.000 κατέφυγαν σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας. Επίσης δυο θύµατα αναφέρθηκαν σε Τσεχία και Λιθουανία, ενώ χτες στη Μόσχα ένας άνθρωπος δεν άντεξε το κρύο και πέθανε. Στη ρωσική πρωτεύουσα η θερµοκρασία έπεσε τη νύχτα στους -20 βαθµούς Κελσίου ενώ στη χώρα ο υδράργυρος βρίσκεται στα... χαµηλά (έως τους 37 βαθµούς στην Καρελία). Τα χιόνια έφτασαν και στην Τουρκία στην οποία παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήµατα µεταξύ άλλων στην Κωνσταντινούπολη, όπου στο αεροδρόµιο της πόλης µαταιώθηκαν περίπου 200 πτήσεις.

Τα παίζουν όλα για όλα στο Συµβούλιο Ασφαλείας Το ζήτημα της καταστολής των εξεγέρσεων στη Συρία βρίσκεται από χτες και πάλι στον ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά σχέδιο απόφασης στο οποίο ενσωματώνει την άποψη του Αραβικού Συνδέσμου και ζητά από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του και να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με σκοπό να προκηρυχτούν

αργότερα εκλογές. Αν δεν το πράξει αυτό μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, τότε το ανώτερο όργανο των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσει νέα μέτρα. Το σχέδιο αυτό έχει την αμέριστη υποστήριξη 10 μελών του 15μελούς οργάνου, καθώς και μελών του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά όχι εκείνη των Ρώσων ή των Κινέζων. Αυτές τις δυο χώρες προσπαθούσαν χτες να πείσουν Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί, οι

υπουργοί Εξωτερικών των οποίων έσπευσαν στη Νέα Υόρκη για να προωθήσουν το σχέδιο απόφασης. Ακόμη χτες και ο γενικός γραμματέας του παγκόσμιου οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ελπίδα του να «αφουγκραστεί ο ΟΗΕ τη διεθνή θέληση όταν ψηφίσει σχετικά με τη Συρία». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία κά-

λεσε τις συριακές αρχές να σταματήσουν τις δολοφονίες πολιτών. Πάντως και χτες εκτυλίχθηκαν ακρότητες στη χώρα με τα περισσότερα επεισόδια να σημειώνονται στην Μπάμπα Αμρ, γειτονιά της Χομς, η οποία αποτελεί προπύργιο της αντίστασης κατά του καθεστώτος του Ασαντ που διάγει το δέκατό της μήνα κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΗ

Ο Ρόµνι περιµένει τα ευχάριστα από τη Φλόριντα Η επιθετική τακτική του Μιτ Ρόμνι φαίνεται ότι αποδίδει και ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης περιμένει σήμερα την επιβεβαίωση στη Φλόριντα. Στην πολιτεία διεξήχθη η τέταρτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση των υποψήφιων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ρόμνι αύξησε τη

διαφορά του από τον κυριότερο αντίπαλό του, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, έως 15%. Οι δυο υποψήφιοι αντάλλαξαν πυρά από απόσταση, σε ομιλίες και συνεντεύξεις τους με τον Ρόμνι να εμφανίζεται αισιόδοξος για μια «καθαρή» νίκη που θα ανοίξει το δρόμο για την τελική επικράτηση, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον Μπαράκ Ομπάμα στις κάλπες του φθινοπώρου.

Τελικός γύρος για την έκδοση του Ασάντζ στη Σουηδία Σήμερα, 421 μέρες μετά τη σύλληψή του, ο Τζούλιαν Ασάντζ (φωτογραφία) θα δει να ξεκινά η τελική φάση της δικαστικής του περιπέτειας στη Βρετανία. Η υπόθεση έκδοσης του ιδρυτή του Wikileaks θα δικαστεί ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου. Η εκδίκαση θα διαρκέσει το πολύ δυο ημέρες, η ετυμηγορία θα βγει σε λίγες εβδομάδες και οι δικαστές θα αποφανθούν εάν ο Αυστραλός θα εκδοθεί στη Σουηδία για να δικαστεί

με κατηγορίες βιασμού. Αν η απόφαση είναι τέτοια θα παραδοθεί στις σουηδικές αρχές για μια καινούργια δίκη, έπειτα από τρεις μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθεί από εκεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για συνωμοσία σε κατασκοπία.

Στο... εδώλιο το νοµοσχέδιο περί άρνησης γενοκτονίας Στο ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας προσέφυγαν περισσότεροι από 70 βουλευτές και γερουσιαστές της Γαλλίας, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης γενοκτονίας. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τα δυο σώματα και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί ετοιμάζεται να την υπογράψει αλλά, για να τεθεί σε ισχύ, πρέπει τώρα να ξεπεράσει το σκόπελο του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σε πε-

ρίπτωση που οι δικαστές ανάψουν το πράσινο φως, η Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση των σχέσεών της με τη Γαλλία, αντιδρώντας στη «ρατσιστική» όπως τη χαρακτήρισε νομοθεσία που ποινικοποιεί και την αρμενική γενοκτονία.


18

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Θρίλερ για µισθούς και συντάξεις Αναβλήθηκε η προγραµµατισµένη για χτες συνάντηση Κουτρουµάνη - τρόικας λόγω «τεχνικών δυσχερειών» Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα, επίσημη συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων καθώς και του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, με την τρόικα για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και τις επικουρικές συντάξεις. Η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση αναβλήθηκε λόγω «τεχνικών δυσχερειών», ενώ το βάρος έχει πέσει στις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Η

τρόικα ζητά να καταργηθεί µε νόµο κάθε νοµοθετική ρύθµιση, ακόµη και υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγµα που προβλέπει τη χορήγηση του 13ου και 14ου µισθού. Οπως επισηµαίνεται από την τρόικα, ήδη το «µπόνους» αυτό έχει αντικατασταθεί από άλλο, λιγότερο γενναιόδωρο, στο δηµόσιο τοµέα. Οι επιχειρήσεις, σύµφωνα µε το υπόµνηµα, πρέπει να έχουν την «επιλογή» να επανεισαγάγουν το «µπόνους» αυτό στις κατ’ ιδίαν διαπραγµατεύσεις τους. Επίσης, η τρόικα απαιτεί να καταργηθεί η ρύθµιση του Ν. 1876/1990, σύµφωνα µε την οποία εφόσον λήξει η συλλογική σύµβαση και δεν υπογραφεί νέα, όλοι οι όροι της µεταφέρονται στις ατοµικές συµβάσεις. Και αυτό διότι θεωρεί πως το υφιστάµενο καθεστώς αποθαρρύνει την υπογραφή νέων συµβάσεων σε περιόδους κρίσης, αφού οι εργαζόµενοι µπορούν να συνεχίσουν να απολαµβάνουν τα πλεονεκτήµατα προηγούµενων περιόδων. Στο µικροσκόπιο των εκπροσώπων της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκεται και το καθεστώς της µονιµότητας που ισχύει σε πρώην ΔΕΚΟ. Η τρόικα υποστηρίζει ότι πρέπει να θεσπιστεί νοµική διάταξη που θα καταργεί το σχετικό καθεστώς από τα συµβόλαια του ιδιωτικού τοµέα και θα επιτρέπει απολύσεις για διάφορους λόγους, ιδίως στις

προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ. Τέλος ζητά τη θέσπιση νοµοθετικής διάταξης που θα παγώνει τις ωριµάνσεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα. Φυσικά, οι επιχειρήσεις που επιθυµούν θα µπορούν να τις επανεισαγάγουν.

Η ΕΣΕΕ

Στο στόχαστρο της τρόικας παραμένουν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Στο µεταξύ, την παρέµβαση του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κοµµάτων για τα εργασιακά του ιδιωτικού τοµέα ζητά η Εθνική Συνοµοσπονδία Ελληνικού Εµπορίου επισυνάπτοντας στη σχετική επιστολή τη µελέτη και τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εµπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ σχετικά µε την ανταγωνιστικότητα, τις αµοιβές και το µη µισθολογικό κόστος, αλλά και το κείµενο της πρόσφατης τριµερούς κοινωνικής συµφωνίας που επιτεύχθηκε στην... Πορτογαλία µεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης. Και επαναλαµβάνει την πρότασή της για πάγωµα των µισθών και για µείωση του

µη µισθολογικού κόστους σε συνδυασµό µε το «ασφαλιστικό τέλος», ώστε και οι επιχειρήσεις να ωφεληθούν αλλά και τα ασφαλιστικά ταµεία να µην κινδυνέψουν. Κατά την ΕΣΕΕ µείωση κατά 10% του µη µισθολογικού κόστους σηµαίνει µείωση της συνολικής ετήσιας µισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ. Αναφορικά µε τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταµείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον κατά 7 δισ. ευρώ το 2012, προτείνεται η αναπλήρωση των πόρων από τη µείωση των εισφορών µε την επιβολή ενός «ασφαλιστικού τέλους» ύψους 1‰ επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, που θα µπορούσε να καταβάλλεται µε τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης. Μόνον έτσι, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, θα ισχύσει η σταθερή θέση της ΕΣΕΕ ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική.

Χαµηλώνει ο πήχης για επιδότηση εργαζοµένων Σε μείωση των θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, ο αριθμός των επιδοτούμενων εργαζομένων από 200.000 με την προοπτική διατήρησης 400.000 θέσεων εργασίας μειώνεται στις 160.000 με την προοπτική διατήρησης 320.000 για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Σύμφωνα με το διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των εργοδοτών να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς αρνούνται να δεσμευτούν για τη διατήρηση του ίδιου αριθμού προσωπικού στις επιχειρήσεις. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, να μειωθούν τα κονδύλια για την εξοικονόμηση πόρων. Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και ειδικότερα για έναν έως και 30 εργαζόμενους κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγου-

μένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Στο πρόγραμμα επίσης εντάσσονται και επιχειρήσεις που απασχολούν ένα άτομο με πλήρη απασχόληση. Η δαπάνη για το πρόγραμμα θα ανέλθει στο ποσό των 793.600.000 ευρώ από 992.000.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ως εξής: i. οι 60.000 θέσεις θα καλυφθούν: α) από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 2-9 άτομα, και β) από τις επιχειρήσεις που απασχολούν ένα άτομο πλήρους απασχόλησης, κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα, ii. οι 56.000 θέσεις θα καλυφθούν από τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 10-49 άτομα, κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα, και iii. οι 44.000 θέσεις θα καλυφθούν από τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 άτομα και άνω, κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα. Μετά την κάλυψη των τελευταίων κατανεμηθεισών θέσεων των ανωτέρω κατηγοριών λήγει αυτόματα η προθεσμία

υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Μετά την αυτόματη λήξη της αναφερόμενης προθεσμίας συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί μέχρι το 20% των αρχικά κατανεμηθεισών θέσεων. Στην περίπτωση αυτή οι αιτήσεις παραμένουν σε στάδιο αναμονής και ικανοποιούνται με βάση την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, εφόσον προκύψουν κενές θέσεις. Στο μεταξύ ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για περίπου 20.000 γυναίκες και άνδρες που πλήττονται από την ανεργία και που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θύματα trafficking και αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 5 Μαρτίου 2012.


OIKONOMIA

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

19

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στη Βουλή τα προβλήµατα για την επιδότηση ενοικίου Την επανεξέταση των αιτήσεων για επιδότηση ενοικίου ζητούν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, κάνοντας λόγο για άδικη απόρριψη δικαιούχων για τυπικούς λόγους. Στο κείμενό τους οι βουλευτές καταγγέλλουν -επικαλούμενοι πληροφορίες - ότι από τους δικαιούχους της επιδότησης ενοικίου, μόνο το 10%-20% εντάχθηκε τελικά στο πρόγραμμα, λόγω κακής λειτουργίας του συστήματος παραλαβής και ελέγχου πληρότητας των φακέλων, από τα ΚΕΠ. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι παρελήφθησαν ελλιπείς φάκελοι και προωθήθηκαν για έγκριση στον ΟΕΚ, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι αιτήσεις χωρίς να έχουν

ευθύνη οι δικαιούχοι. Επίσης, η απόρριψη πολλών αιτήσεων -κατά τους βουλευτές- δεν έγινε για ουσιαστικούς λόγους αλλά για τυπικούς. Οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν τον υπουργό να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις του να επιτρέψει τη δυνατότητα συμπληρωματικής κατάθεσης δικαιολογητικών (όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια), έτσι ώστε να μην αδικηθούν για τυπικούς λόγους πολίτες που έχουν άμεση ανάγκη την επιδότηση του ενοικίου και αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα ζητούσε ορθώς, ένσημα για το 2011 ή βεβαίωση του ΟΑΕΔ για ανεργία και στην περίπτωση μακροχρόνιας ανεργίας να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν

άλλαξε ο δικαιούχος ασφαλιστικό φορέα μαζί με την κάρτα ανεργίας. Δυστυχώς, τα ΚΕΠ δεν έλεγξαν αν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι αιτήσεις. Επίσης, ζητούνταν αντίγραφο λογαριασμού της ΔΕΗ με τη διεύθυνση του δικαιούχου και κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτούντες κατέθεσαν το τμήμα του λογαριασμού με τον αριθμό παροχής και αυτό αποτελούσε λόγο απόρριψης της αίτησης. Τέλος, το πρόγραμμα ζητούσε Απόφαση Συνταξιοδότησης η οποία να αναφέρει αν έχουν γίνει κρατήσεις από τον ΟΕΚ. Επειδή όμως, πολλοί δικαιούχοι κατέθεσαν φωτοαντίγραφα που δεν ήταν επικυρωμένα, αυτό συνιστούσε λόγο απόρριψης.

Να ξυπνήσει ο… γίγαντας Σε επιστροφή στο ηρωικό παραγωγικό παρελθόν προσβλέπει η διοίκηση της ∆ΕΘ ΑΕ, που ζητά ένωση µε τη Helexpo ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Θόδωρος Σουμπάσης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Τάσος Τζήκας, έδωσαν χτες στη δημοσιότητα το εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ για το 2012

Με στόχο να επανακάμψει η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ΑΕ στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες στο παρελθόν, εργάζεται η διοίκηση της εταιρίας. Χτες ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Θόδωρος Σουμπάσης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Τάσος Τζήκας, έδωσαν στη δημοσιότητα το σχεδιασμό τους για το 2012, ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει θεσμικούς και πρακτικούς στόχους, δηλαδή εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές.

Κ

αταρχήν οι δύο παράγοντες επανέλαβαν την πρότασή τους για επανένωση της ΔΕΘ µε τη Helexpo σε έναν όµιλο, όσο το δυνατόν συντοµότερα. Χαρακτήρισαν τη ΔΕΘ «κοιµώµενο γίγαντα», που, αν ξυπνήσει, µπορεί να γίνει ατµοµηχανή για την τοπική επιχειρηµατικότητα οδηγώντας την στην εξωστρέφεια και στηρίζοντας την εθνική οικονοµία. Επίσης, σηµείωσαν ότι τους επόµενους µήνες η διοίκηση θα απαντήσει σε δύο ερωτήµατα. Πρώτον, στην καλύτερη λύση για τη δηµιουργία νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου και δεύτερον, στην εξεύρεση ξένου θεσµικού επενδυτή, που θα προσφέρει τεχνογνωσία και διεθνείς διασυνδέσεις.

7 νέες αγορές Το πρόγραµµα των εκθέσεων και των επιχειρηµατικών αποστολών που ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της ΔΕΘ καταρτίστηκε σε συνεργασία µε τα επιµελητήρια, τους συνδέσµους, το Invest in Greece, τον ΟΠΕ και το δήµο Θεσσαλονίκης και η επιλογή των αγορών βασίστηκε σε τρία κριτήρια: την εγγύτητα µε την Ελλάδα (Βαλκάνια), την ισχυρή παρουσία της ελληνικής οµογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία) και τους υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο (Κίνα, Τουρκία). Στο φετινό εκθεσιακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΘ περιλαµβάνονται επτά νέες αγορές: Κίνα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κύπρος, Τουρκία, Γερµανία και Κοσσυφοπέδιο, ενώ έµφαση θα

δοθεί στους κλάδους των τροφίµων-ποτών, των δοµικών υλικών, του τουρισµού, των νέων τεχνολογιών και του real estate. Το εκθεσιακό πρόγραµµα της ΔΕΘ για το 2012 αρχίζει το Μάρτιο µε τη διοργάνωση επιχειρηµατικής αποστολής στο Ανόβερο, 7 - 9 του µήνα, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης πληροφορικής «CeBIT». Στις 29 Μαρτίου µε 1 Απριλίου, µε την υποστήριξη του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου, διοργανώνει επιχειρηµατική αποστολή µε κατ’ ιδίαν συναντήσεις οµοειδών εταριών, αλλά και την ελληνική συµµετοχή στη διεθνή έκθεση «Hermes Expo International», στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο της έκθεσης η ΔΕΘ θα επισκεφθεί επίσης τη Φιλαδέλφεια και θα συµµετά-

σχει σε διοργάνωση για την τεχνολογία στο Πανεπιστήµιο Drexel και σε έκθεση στην Aτλάντα. Ο επόµενος µακρινός στόχος είναι η διεθνής εµπορική έκθεση εισαγωγών της Κίνας «China International Import Expo» στην πόλη Kunshan, 60 χλµ. από τη Σαγκάη. Μεταξύ 15 µε 18 Μαΐου η ΔΕΘ θα συµµετάσχει στη διεθνή έκθεση δοµικών υλικών «EXPOKOS» στην Πρίστινα, στο Κοσσυφοπέδιο. Αµέσως µετά, 18 - 27 Μαΐου, θα γίνει επιχειρηµατική αποστολή στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου». Οι δράσεις του Μαΐου θα ολοκληρωθούν µε την 21η διοργάνωση της «Θράκη», στην Κοµοτηνή, από τις 24 έως τις 27 του µήνα. Τον Ιούνιο, 17-22 του µήνα,

διοργανώνεται επιχειρηµατική αποστολή στην Αυστραλία, µε τη στήριξη του Αυστραλοελληνικού Επιµελητηρίου. Η αποστολή, που θα επισκεφθεί τη Μελβούρνη και πιθανόν το Σίδνεϊ, θα έχει ως στόχο τις επιχειρηµατικές συναντήσεις µε εισαγωγικούς οίκους και δίκτυα διανοµής της χώρας. Στις 24 και 25 Ιουνίου η ΔΕΘ θα βρεθεί στα Τίρανα και στη διεθνή έκθεση ποτών «Balkan Wine Expo». Επόµενη διοργάνωση είναι η πραγµατοποίηση επιχειρηµατικής αποστολής στην «81η Διεθνή Εκθεση Σµύρνης», τη µακροβιότερη της Τουρκίας, που θα πραγµατοποιηθεί από 31 Αυγούστου µέχρι 9 Σεπτεµβρίου. Από τις 24 έως τις 29 Σεπτεµβρίου η ΔΕΘ θα ταξιδέψει στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και θα συµµετάσχει ξανά στην «International Technical Fair». Επόµενος σταθµός, 16-20 Οκτωβρίου, θα είναι τα Σκόπια και η διεθνής τεχνική έκθεση «Tehnoma». Στις νέες εκθέσεις που προσθέτει στις δράσεις της η ΔΕΘ θα είναι και η διεθνής έκθεση τροφίµων- ποτών και αγροτικών προϊόντων «AGROKOS & DRINKS», στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσόβου, 24 - 27 Οκτωβρίου. Το εκθεσιακό πρόγραµµα του 2012 θα κλείσει µε τη συµµετοχή στη διεθνή εµπορική έκθεση των Τιράνων «International Trade Fair», 24 µε 28 Νοεµβρίου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο πρόγραµµα της ΔΕΘ δεν υπάρχει για φέτος η έκθεση στο Ηράκλειο της Κρήτης, που πιθανόν θα µετεξελιχθεί σε επιχειρηµατικό φόρουµ.


OIKONOMIA

20

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Πιέζουν τα επιµελητήρια για τα αποθεµατικά Ψήφισµα ΕΕΘ και εξώδικο ΕΒΕΑ προαναγγέλλουν προσφυγή στη δικαιοσύνη Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον «εγκληματικό τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών των επιμελητηρίων από την Τράπεζα της Ελλάδος» εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που επιφυλάσσεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τις νομικές εκείνες ενέργειες «που δε θα επιτρέψουν να γίνει αυτό το ανοσιούργημα», ενώ έντονη είναι και η αντίδραση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

σήµερα 2.248.061,31 ευρώ. Στο ψήφισµα του ΕΕΘ τονίζεται ότι το αποθεµατικό του επιµελητηρίου έχει δηµιουργηθεί αποκλειστικά και µόνο από τις συνδροµές των µελών του και είναι αποτέλεσµα της χρηστής διαχείρισης όλων των αιρετών διοικήσεων του επιµελητηρίου µέχρι και σήµερα και δεν είναι αποτέλεσµα ούτε επιδοτήσεων ούτε επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισµό. «Το επιµελητήριο κατέθεσε ρευστό χρήµα και η απαίτησή του από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι να του αποδοθεί στο ακέραιο αυτό το περιουσιακό στοιχείο που του ανήκει», σηµειώνεται στο ψήφισµα.

Ο

ΕΒΕΑ κατά ΤτΕ

πως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΕΘ, «η ΤτΕ επένδυσε σε οµόλογα του ελληνικού Δηµοσίου τα αποθεµατικά όχι µόνο χωρίς την έγκριση των επιµελητηρίων, αλλά και χωρίς καµία απολύτως ενηµέρωσή τους σε κανένα από τα στάδια της διαδικασίας, µε αποτέλεσµα τη µεγάλη αποµείωση της αξίας των αποθεµατικών», τα 5.788.588,50 ευρώ των αποθεµατικών του οποίου αξίζουν

Στο µεταξύ, εξώδικη δήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος απέστειλε το Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο Αθηνών, µε την οποία ζητά να διατηρηθούν στο ακέραιο οι καταθέσεις του, διαφορετικά θα κινηθεί νοµικά. Το επιµελητήριο προέβη σε αυτήν την κίνηση µετά την ενηµέρωση της τράπεζας ότι τα διαθέσιµα του ΕΒΕΑ µειώθηκαν από 11 εκατ. ευρώ σε

4,3 εκατ. ευρώ, λόγω απωλειών της αξίας των οµολόγων του ελληνικού Δηµοσίου. Στην εξώδικη δήλωση σηµειώνεται ότι η µείωση προκύπτει επειδή έχασαν την αξία τους τα οµόλογα, στα οποία, βάσει νόµου, είχαν τοποθετηθεί τα διαθέσιµα του επιµελητηρίου. Το ΕΒΕΑ αναφέρει ότι αν και έχει συσταθεί και λειτουργεί ως νοµικό πρόσωπο δηµοσίου δικαίου, οι οικονοµικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά και µόνο από τις συνδροµές των ανεξάρτητων επαγγελµατιών που είναι µέλη του και από «την αµοιβή για υπηρεσίες που προσφέρει» κι όχι από κρατική επιχορήγηση. Το επιµελητήριο υπογραµµίζει επίσης ότι διαθέτει περιουσιακή αυτοτέλεια. Τα χρήµατα που συλλέγει µε τον τρόπο που αναφέρθηκε, έχουν, ως νόµιµο σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων του και όχι «την οποιαδήποτε τυχόν συµβολή στην αντιµετώπιση γενικότερων δηµοσιονοµικών προβληµάτων της χώρας», πράγµα το οποίο όµως, όπως αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση, γίνεται µέσω της συνεχούς φορολόγησης των µελών του ΕΒΕΑ και των επιχειρήσεών τους.

∆υσοίωνες προβλέψεις για ύφεση - ανεργία Πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας, η οποία θα αγγίξει το 23% το 2013, προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία θα εξακολουθήσει να είναι βυθισμένη η οικονομία μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ το μέσο ποσοστό της ανεργίας το 2012, θα εκτιναχθεί στο 20,3%, από 17,1% το 2011. Το 2013 ακολουθεί και νέα άνοδος του ποσοστού της ανεργίας (στο τέταρτο τρίμηνο θα αγγίξει το 22,9%) που θα φτάσει στο 22,3% το 2012. Η αύξηση της ανεργίας

είναι αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας η οποία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, θα φτάσει στο -6,5% το 2011, ενώ η τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ύφεση της τάξης του 5,5%. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2011, που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση της τάξης του -3,43%. Για το 2012, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -3,42%, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β΄εξάμηνο του 2013. Ειδικότερα, για το πρώτο τρίμηνο του 2012 η ύφεση θα είναι της

τάξης του -4,2%, στο δεύτερο τρίμηνο να διαμορφωθεί στο -4%, στο τρίτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στο -3,4% και στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, η ύφεση θα διαμορφωθεί το 2,2%. Σε ύφεση θα βρίσκεται η οικονομία και στο πρώτο εξάμηνο του 2013, καθώς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο και κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο ενώ από το β’ εξάμηνο του 2013, θα σημειωθεί ανάπτυξη 0,4%. Πάντως και για το 2013, ο συνολικός ετήσιος ρυθμός προβλέπεται οριακά αρνητικός, στο -0,04%. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ

Τα επιμελητήρια αντιδρούν έντονα στο «κούρεμα» των αποθεματικών τους που εν όψει PSI θα έχει και... συνέχεια

Νέα «βουτιά» στον τζίρο Νέα μείωση κατά 8,9% κατέγραψαν το Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και της ύφεσης. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης όγκου των λιανικών πωλήσεων με τα καύσιμα το Νοέμβριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2010, μειώθηκε 8,9%, έναντι μείωσης 11,6%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Χωρίς τα καύσιμα, ο δείκτης όγκου των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε το Νοέμβριο κατά 6,6%, έναντι μείωσης 3,1% που σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2010. Ο δείκτης κύκλου εργα-

σιών, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Νοέμβριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2010, σημείωσε μείωση 6,3%, έναντι μείωσης 5,8%, που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Χωρίς τα καύσιμα, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Νοέμβριο του 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2010, σημείωσε μείωση 5,2%, έναντι μείωσης 10,2%, που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Στο 11μηνο ΙανουαρίουΝοεμβρίου 2011, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 9,9% ή κατά 8,6% χωρίς τα καύσιμα και τα λιπαντικά.


OIKONOMIA

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

21

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ

900 737,26 (+4,81%)

800

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

1.000 766,23 (+3,93%)

745,67 (-2,68%)

750,04 (+0,59%)

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ALPHA BANK ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ EUROBANK ERGASIAS ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ MARFIN POPULAR BANK ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ MARFIN INVESTMENT GROUP ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

796,02 (+6,13%)

700 600 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση

Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

31,384

Μετοχές που δεν άλλαξαν `

Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση `

30,464

Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) `

124

Μετοχές με πτώση `

37

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%)

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΙΤΑΝ (ΚΟ) REDS Α.Ε ASTIR PALACE (KO) ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

η εικόνα του ΧΑ Μετοχές με άνοδο `

26,39% 22,58% 17,33% 15,43% 14,58% 13,77% 13,64% 13,46% 12,00% 11,76%

Αριθμός τεμαχίων

-7,81% -2,81% -2,63% -0,87% -0,46%

20 116,790 69.483.432

χρηματιστήριο αθηνών

Με +17% «έκλεισε» ο Ιανουάριος TOY ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Με υψηλά κέρδη 16,99% έκλεισε ο Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων ενισχύθηκε σε ποσοστό 82,66%. Κι αυτό παρά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στη συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank. Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 6,13%, κλείνοντας στις 796,02 μονάδες που αποτελούν νέα υψηλά τριών μηνών, ενώ και το ύψος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα υψηλά επίπεδα των 116,790 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική οι δείκτες κινήθηκαν πέριξ του μηδενός, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες

2.523,92

+2,31%

950,48

+1,54%

Κατασκευές και υλικά

1.516,51

-1,02%

Πετρέλαιο και αέριο

2.109,43

+1,55%

Προσωπικά και οικιακά προϊόντα

1.895,90

+2,31%

Πρώτες ύλες

1.516,80

+5,11%

Ταξίδια και αναψυχή

1.311,77

+7,14%

Τεχνολογία

326,50

+5,49%

Τηλεπικοινωνίες

778,98

+2,91%

Τράπεζες

480,13

+17,25%

5.229,53

+1,53%

150,37

+3,43%

Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

1.250,76

+8,02%

Χημικά

5.225,87

-0,92%

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

1.139,01

+10,40%

Εμπόριο

Τρόφιμα και ποτά Υγεία

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πτώση κατέγραψε μόνο η μετοχή της Τιτάν (-2,81%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (+26,39%), της Alpha Bank (+22,58%), της Κύπρου (+17,33%), της Εθνικής (+14,58%) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (+13,77%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των

εταιριών: Eurobank με 16.424.672 τεμάχια, Alpha Bank με 13.236.248, Τράπεζα Κύπρου με 12.076.730 και Εθνική Τράπεζα με 11.103.580 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 29,013 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 19,063, Eurobank με 13,462 και ΟΠΑΠ με 10,890 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Μέση τιµή

Αγορά

Πώληση

1,3176

1,3374

1,2912

0,8351

0,84763

0,8184

7,4346

7,5461

7,2859

8,8967

9,0302

8,7188

100,63

102,14

98,62

1,2048

1,2229

1,1807

7,656

7,7708

7,5029

1,3134

1,3331

1,2871

1,2366

1,2551

1,2119

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.736,95 33,25


22

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΤΟΧΕΣ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Μετοχές

Τιμή ΔιαφοκλεισίΜεταρά από ματος βολή χτες σε σε % ευρώ ευρώ

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων Κατώτατη

Ανώτατη

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

0.440

0.040

10.00% 0.223

0.680

INTRACOM HOLDINGS

0.211

0.016

8.21% 0.142

0.590

Δ.Ο.Λ. (ΚΟ)

0.115

0.005

4.55% 0.100

0.610

ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ

0.378

0.007

1.89% 0.269

0.700

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

5.950

0.170

2.94% 4.940

9.017

J & P ΑΒΑΞ (KO)

0.739

0.023

3.21% 0.563

1.440

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

0.315

-

0.00% 0.315

1.160

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.371

0.044

13.46% 0.214

4.992

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.229

0.041

21.81% 0.160

0.350

JUMBO* (KO)

3.630

0.100

2.83% 3.263

5.581

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.100

-

0.00% 0.100

0.100

ΑΙΟΛΙΚΗ

0.928

0.009

0.98% 0.860

1.668

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.843

0.003

0.36% 0.620

1.760

KLEEMANN (ΚΟ)

0.794

0.015

1.93% 0.657

1.460

ΕΔΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.103

-

0.00% 0.038

0.360

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.481

0.111

30.00% 0.241

0.820

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

0.484

-0.041

-7.81% 0.302

1.650

LAMDA-DEVELOPMENT

2.540

-

0.00% 2.100

4.030

ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.072

-

0.00% 0.040

0.108

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.260

-0.009

-3.35% 0.230

0.690

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLDING (ΚΟ)

0.470

-

0.00% 0.340

0.660

LAVIPHARM (KO)

0.235

0.015

6.82% 0.152

0.610

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.700

-

0.00% 3.700

3.700

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 0.319

0.004

1.27% 0.231

0.770

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

0.850

-

0.00% 0.753

1.100

LOGISMOS

0.439

0.039

9.75% 0.290

0.820

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.760

-

0.00% 0.270

1.030

ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.113

-

0.00% 0.090

0.240

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)*

1.350

0.010

0.75% 1.200

1.740

MARFIN INVESTMENT GROUP

0.420

0.045

12.00% 0.200

1.020

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

0.259

0.003

1.17% 0.146

0.350

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-90)

2.370

-

0.00% 1.610

3.550

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

3.180

0.160

5.30% 2.590

6.184

MARFIN POPULAR BANK

0.400

0.048

13.64% 0.202

1.096

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε 0.059

0.009

18.00% 0.021

0.103

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-96)

0.600

-0.040

-6.25% 0.530

1.080

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

1.030

-

0.00% 0.460

1.100

MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP

5.700

0.050

0.88% 4.720

7.190

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.080

-

0.00% 0.080

0.080

ΑΤΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

1.330

-

0.00% 0.270

2.000

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.210

-

0.00% 0.122

0.430

MEVACO (ΚΟ)

1.150

0.070

6.48% 0.850

1.150

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ)

0.140

-

0.00% 0.140

0.140

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΑ)

0.290

0.016

5.84% 0.156

0.480

ΝΗΡΕΥΣ

0.538

0.042

8.47% 0.419

0.880

MIG REAL ESTATE

1.720

-0.230

-11.79% 1.640

3.390

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ* (ΚΟ)

0.496

-0.004

-0.80% 0.225

1.320

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

0.342

-0.014

-3.93% 0.300

0.630

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

0.328

-

0.00% 0.220

0.530

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2.010

0.010

0.50% 1.900

2.682

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO)

0.036

0.005

16.13% 0.026

0.645

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

0.350

-

0.00% 0.214

0.810

ΟΛΘ

10.680

0.550

5.43% 8.900 16.280

MODA BAGNO (KO)

0.358

-

0.00% 0.130

0.450

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.550

-

0.00% 0.461

1.164

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.195

0.016

8.94% 0.073

0.220

ΟΛΠ

10.890

0.490

4.71% 8.340 16.800

NEWSPHONE HELLAS

0.274

0.016

6.20% 0.196

0.500

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.140

-

0.00% 0.140

0.140

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

3.190

0.060

1.92% 2.800

4.900

ΟΠΑΠ

7.840

0.540

7.40% 6.000 16.720

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

1.990

-

0.00% 1.700

3.180

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

0.374

-

0.00% 0.100

0.440

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.770

0.170

28.33% 0.358

0.860

ΟΤΕ (ΚΟ)

2.830

0.080

2.91% 2.590

8.480

PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ

0.104

0.003

2.97% 0.077

0.740

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (KΟ)

0.040

-

0.00% 0.040

0.040

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

1.190

-

0.00% 1.047

1.337

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.462

-

0.00% 0.210

0.550

PASAL DEVELOPMENT

0.300

0.051

20.48% 0.180

0.530

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠΟ)

0.080

-

0.00% 0.060

0.080

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.

0.106

0.003

2.91% 0.064

0.279

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ)

0.312

0.009

2.97% 0.224

0.970

PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

0.467

0.019

4.24% 0.180

0.550

ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.141

-

0.00% 0.036

0.200

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.480

-

0.00% 0.280

0.490

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

0.680

0.142

26.39% 0.199

1.870

PROTON BANK

0.180

-

0.00% 0.180

1.040

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ

0.100

-

0.00% 0.100

0.100

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

0.865

0.091

11.76% 0.565

4.040

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

1.620

-

0.00% 1.620

2.591

Q&R (KO)

0.377

0.006

1.62% 0.360

0.648

ΜΑΙΛΛΗΣ

0.087

0.005

6.01% 0.074

0.200

ΓΕΝ. ΕΜΠ. ΒΙΟΜ. (Κ)

0.342

0.013

3.95% 0.200

0.350

ΠΛΑΙΣΙΟ (ΚΟ)

2.380

-0.330

-12.18% 2.380

5.050

QUEST HOLDINGS

0.736

0.004

0.55% 0.665

1.451

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

0.216

-

0.00% 0.186

0.310

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.890

-

0.00% 5.000

8.100

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

0.484

0.009

1.89% 0.370

0.630

REDS Α.Ε

0.779

-0.021

-2.63% 0.526

1.200

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.211

0.011

5.50% 0.130

0.500

ΔΕΗ

3.980

0.320

8.74% 3.150 12.880

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

3.960

0.040

1.02% 2.944

4.040

S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε

4.670

-0.030

-0.64% 3.120

4.990

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.160

-

0.00% 0.100

0.370

ΔΙΑΣ

0.540

-

0.00% 0.540

0.960

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.117

0.002

1.74% 0.102

0.230

SARANTIS

2.140

0.050

2.39% 1.770

3.400

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.180

-0.010

-0.46% 1.510

3.160

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1.280

-

0.00% 0.800

1.800

ΡΕΒΟΪΛ ΑΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

0.520

0.012

2.36% 0.403

0.980

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.203

-

0.00% 0.120

0.500

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κ)

0.100

-

0.00% 0.070

0.130

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

0.548

-0.002

-0.36% 0.492

1.350

ΡΙΛΚΕΝ

3.400

-

0.00% 1.980

3.410

SPACE HELLAS (KO)

1.280

-

0.00% 0.950

1.450

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Π)

0.470

-

0.00% 0.440

0.500

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.290

0.022

8.21% 0.140

0.420

ΣΕΛΜΑΝ (ΚΜΨ)

0.110

-

0.00% 0.106

0.380

SPIDER (ΚΟ)

0.119

0.016

15.53% 0.071

0.250

ΝΑΥΤ. ΕΤ. ΛΕΣΒΟΥ (ΚΟ)

0.040

-

0.00% 0.033

0.290

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.338

0.002

0.60% 0.240

0.520

ΣΕΛΟΝΤΑ

0.387

0.014

3.75% 0.280

0.870

SPRIDER

0.150

0.001

0.67% 0.106

1.170

ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε

0.229

-0.042

-15.50% 0.071

0.600

ΕΘΝΙΚΗ

2.750

0.350

14.58% 1.310

7.760

ΣΙΔΕΝΟΡ

1.180

0.050

4.42% 0.858

3.600

TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.

0.630

-0.008

-1.25% 0.580

0.840

ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

0.750

-

0.00% 0.150

0.850

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

0.226

0.016

7.62% 0.172

0.870

ΣΙΔΜΑ

0.504

-0.090

-15.15% 0.456

1.030

UNIBIOS HOLDING (KO)

0.050

-

0.00% 0.027

0.090

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΚΟ)

0.390

-

0.00% 0.390

0.390

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.444

0.001

0.23% 0.350

0.690

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.480

-0.020

-1.33% 1.082

1.740

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΠΟ)

0.540

-

0.00% 0.540

0.540

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

0.505

-0.005

-0.98% 0.376

1.010

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

1.000

-

0.00% 0.800

3.100

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ

0.040

-

0.00% 0.018

0.150

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.200

0.040

3.45% 1.070

1.630

ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

0.631

0.033

5.52% 0.468

1.370

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

0.363

-

0.00% 0.200

2.000

ΕΛΒΕ

0.631

-0.019

-2.92% 0.380

0.690

Τ BANK

0.048

-

0.00% 0.014

0.340

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.044

-

0.00% 0.043

0.620

ΕΛΓΕΚΑ (ΚΟ)

0.300

0.010

3.45% 0.280

0.780

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

0.785

0.095

13.77% 0.302

4.120

UNITED TEXTILES

0.050

-

0.00% 0.050

0.050

ΕΛΙΝΟΪΛ

0.639

0.005

0.79% 0.427

1.540

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

1.390

0.060

4.51% 1.210

4.020

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

0.700

-

0.00% 0.160

0.700

ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

0.940

0.037

4.01% 0.760

1.350

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

1.640

0.050

3.14% 1.180

1.840

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.710

0.010

0.59% 0.955

1.800

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (ΚΑ)

0.323

-

0.00% 0.205

0.480

14.700

0.750

5.38% 11.630 37.010

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

12.810

-0.370

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

1.370

0.060

4.58% 0.991

4.080

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

6.470

-

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

5.770

0.040

0.70% 5.190

7.680

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

0.772

0.114

17.33% 0.408

3.301

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

3.300

0.250

8.20% 2.460

6.878

ΥΓΕΙΑ

0.280

0.006

2.19% 0.210

0.973

ΕΛΤΟΝ

0.574

-0.016

-2.71% 0.546

0.700

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.330

-

0.00% 0.149

0.330

ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.

1.650

0.220

15.38% 1.370

1.990

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ)

1.520

0.010

0.66% 1.300

6.460

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

0.575

-

0.00% 0.350

0.600

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

0.798

-

0.00% 0.520

1.250

ΕΤΕΜ

0.235

0.004

1.73% 0.176

0.700

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.496

0.031

6.67% 0.402

0.990

ΕΥΑΘ Α.Ε (ΚΟ)

3.500

0.230

7.03% 2.640

5.270

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDING (ΚO)

0.051

0.005

10.87% 0.030

0.120

ΕΥΔΑΠ

3.240

0.220

7.28% 2.570

5.690

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ (ΚΟ)

0.660

-

0.00% 0.348

1.000

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.459

-

0.00% 0.370

0.620

AEGEAN AIRLINES

1.450

0.120

9.02% 1.250

2.350

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

2.020

-0.080

-3.81% 2.010

3.340

ALPHA BANK

1.520

0.280

22.58% 0.420

5.330

ΖΑΜΠΑ

4.220

-0.830

-16.44% 3.400

7.190

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

0.136

0.007

5.43% 0.039

1.077

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

0.674

0.031

4.82% 0.620

1.530

ALSINCO

0.318

-

0.00% 0.180

0.637

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.308

0.018

6.21% 0.241

0.710

AS COMPANY

0.314

0.014

4.67% 0.200

0.420

ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ

0.800

0.021

2.70% 0.690

1.010

ASTIR PALACE (KO)

2.270

-0.020

-0.87% 1.350

2.780

ΙΛΥΔΑ

0.452

-0.188

-29.38% 0.212

0.640

ATTICA BANK

0.327

0.027

9.00% 0.182

1.260

Π. Γ. ΝΙΚΑΣ (ΚΑ)

AUDIOVISUAL

0.104

0.001

0.97% 0.099

0.540

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.110

0.030

2.78% 0.950

1.930

EPSILON NET

0.540

-

0.00% 0.540

0.610

ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΝΤΕΑΛ (Κ)

0.550

-

0.00% 0.355

0.870

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

0.175

-

0.00% 0.170

0.340

-2.81% 9.470 18.040 0.00% 4.330

9.900

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ALPHA ETF FTSE Athex 20

3.400

0.210

6.58% 2.400

7.980

NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

8.120

0.460

6.01% 6.430 17.530

NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - Μετοχικό

6.260

0.170

2.79% 5.120

8.320

ΧΑΜΗΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΓΕΚΕ (ΚΟ)

7.220

-

0.00% 6.000

7.930

ΣΑΟΣ ΦΕΡΡΥΣ

0.780

-

0.00% 0.780

0.780

ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ)

1.630

0.050

3.16% 1.570

4.800

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.045

-0.011

-19.64% 0.025

0.330

ΓΕΝΙΚΗ

0.283

0.005

1.80% 0.156

5.560

ΤΕΞΑΠΡΕΤ *

0.080

-

0.00% 0.080

0.090

ΛΑΜΨΑ

16.780

-

0.00% 15.100 19.520

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.120

-

0.00% 0.120

0.120

ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡ.

0.026

-

0.00% 0.022

0.440

ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

0.120

-

0.00% 0.120

0.120

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

0.120

-

0.00% 0.120

0.120

ALAPIS

0.028

-0.001

-3.45% 0.023

3.050

CPI*

0.260

-

0.00% 0.128

0.410

ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.042

0.002

5.00% 0.013

0.080

INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.420

-

0.00% 0.130

0.420

ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.070

-

0.00% 1.070

1.070

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.560

-

0.00% 0.560

0.740

BETANET

0.060

-

0.00% 0.060

0.060

MEDICON

2.010

-

0.00% 1.220

2.440

COMPUCON

0.110

-

0.00% 0.016

0.110

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.149

0.013

9.56% 0.136

0.510

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.410

-

0.00% 1.410

1.410

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.113

-

0.00% 0.090

0.240

FASHION BOX ΕΛΛΑΣ

1.350

-

0.00% 1.350

1.500

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

7.600

-

0.00% 7.220

7.700

FORTHNET (KO)

0.132

0.007

5.60% 0.080

0.680

ATTICA HOLDINGS

0.233

0.036

18.27% 0.184

0.800

HELLAS ONLINE

0.525

-

0.00% 0.312

0.952

13.500

-

0.00% 9.740 13.520

INTERINVEST

1.120

-

0.00% 1.120

1.120

ELBISCO HOLDING

0.383

-

0.00% 0.270

0.610

MICROLAND (KO)

0.640

-

0.00% 0.640

0.640

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

1.760

-

0.00% 1.120

1.760

NUTRIART

0.095

0.015

18.75% 0.057

0.270

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ.

14.000

-

0.00% 13.500 14.000

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.532

-

0.00% 0.360

6.000

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

80.000

-

0.00% 51.710 81.850

PC SYSTEMS (KO)

0.109

-

0.00% 0.040

0.180

0.520

0.016

3.17% 0.431

RIDENCO

0.024

-

0.00% 0.016

0.080

SATO A.E

0.057

-0.009

-13.64% 0.050

0.160

YALCO-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

0.190

-0.010

-5.00% 0.125

0.370

CROWN HELLAS CAN

1.210

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (ΠΟ)

0.251

-0.038

-13.15% 0.251

0.500

AVENIR

0.086

0.006

7.50% 0.069

0.350

MEDITERRA

0.940

-

0.00% 0.940

1.940

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

0.440

0.008

1.85% 0.314

1.660

AXON HOLDING (ΚΟ)

0.101

0.011

12.22% 0.080

1.090

ENVITEC

2.230

-

0.00% 1.640

2.480

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

0.830

0.020

2.47% 0.602

2.820

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

BYTE (ΚΟ)

0.332

0.002

0.61% 0.244

0.560

DIVERSA

2.860

-

0.00% 2.860

2.860

Κ.Λ.Μ ΑΕ

0.373

0.012

3.32% 0.290

1.130

& ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

0.070

-

0.00% 0.027

0.140

CENTRIC MULTIMEDIA

0.198

-0.008

-3.88% 0.110

0.530

DOPPLER

1.880

-

0.00% 1.880

2.200

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

1.150

-0.130

-10.16% 1.150

4.900

ΕΛΦΙΚΟ (ΚΟ)

0.173

-

0.00% 0.173

0.470

COCA-COLA

14.200

0.200

1.43% 11.100 21.471

EUROXX

3.000

-

0.00% 3.000

3.300

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΟ)

0.501

-0.028

-5.29% 0.491

0.880

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΚΟ)

9.950

-

0.00% 9.950 13.000

CRETA FARM (KO)

0.469

0.021

4.69% 0.400

2.990

FOODLINK

4.430

-0.020

-0.45% 3.750

7.891

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΠΟ)

4.710

-

0.00% 4.000

ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε

2.000

0.010

0.50% 1.780

2.070

CYCLON ΕΛΛΑΣ

0.290

0.023

8.61% 0.267

0.530

ENTERSOFT

0.860

-

0.00% 0.810

1.400

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

3.070

0.080

2.68% 0.892

3.190

DIONIC (ΚO)

0.210

-

0.00% 0.200

1.530

ALPHA TRUST

0.900

-

0.00% 0.800

1.000

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

0.408

-

0.00% 0.270

0.460

EUROBANK ERGASIAS

0.920

0.123

15.43% 0.291

5.260

PERFORMANCE TECHNOLOGIES

2.520

-

0.00% 2.520

2.520

ΚΟΡΡΕΣ A.E

2.990

-0.010

-0.33% 2.740

4.870

EUROBANK PROPERTIES

3.800

0.080

2.15% 3.350

6.950

VIDAVO

3.650

-

0.00% 3.400

3.960

ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ

0.420

-

0.00% 0.222

0.640

EUROBROKERS

0.200

-

0.00% 0.157

0.670

ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

1.220

-

0.00% 1.080

1.850

ΚΡΙ-ΚΡΙ

0.654

0.002

0.31% 0.641

1.020

EURODRIP (KO)

0.690

-

0.00% 0.560

1.360

ΚΡΗΤΩΝ

1.040

-

0.00% 1.040

1.090

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

0.218

-

0.00% 0.175

0.490

EUROMEDICA

0.475

0.012

2.59% 0.248

4.020

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

1.800

-

0.00% 1.800

2.470

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

1.130

-

0.00% 0.900

2.340

F.G EUROPE A.E (Κ)

0.445

-0.010

-2.20% 0.373

0.660

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.451

0.041

10.00% 0.370

0.770

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.511

0.041

8.72% 0.309

0.590

ΑΕΓΕΚ (ΚO)

0.116

-0.001

-0.85% 0.060

0.270

ΛΑΝΑΚΑΜ (Κ)

0.498

-0.007

-1.39% 0.437

0.735

FIERATEX ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ

0.112

-

0.00% 0.084

0.210

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

0.300

-

0.00% 0.225

0.711

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.363

0.043

13.44% 0.314

0.620

FLEXOPACK

8.390

0.040

0.48% 7.760

8.800

ΑΡΙΣΤΟΒ. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.260

-

0.00% 0.260

0.260

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.879

-

0.00% 0.283

0.887

FOLLI FOLLIE GROUP

6.600

0.100

1.54% 6.400 15.250

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

0.080

-

0.00% 0.080

0.150

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ

0.410

-

0.00% 0.194

0.820

FRIGOGLASS (ΚΟ)

3.990

0.150

3.91% 3.090

9.051

ΑΤΤΙΚΑΤ (ΚΟ)

0.021

-

0.00% 0.012

0.080

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

7.000

0.170

2.49% 5.180 11.050

INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (ΚΟ)

0.778

-

0.00% 0.620

1.250

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.500

-

0.00% 0.470

0.630

ΜΙΝΕΡΒΑ

0.965

-

0.00% 0.879

INTERTECH (ΚΟ)

0.403

-

0.00% 0.350

0.790

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε (ΚΑ)

0.093

-

0.00% 0.039

0.200

1.350

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: ΗOLDING (Π), ΛΑΝ-ΝΕΤ

6.500

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΟΥ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

23

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 30/1/2012 ΤΙΤΛΟΙ ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ALLIANZ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘEΣΙΜΩΝ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ A/K ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ EMEA ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ΑLPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS GLOBAL ΜΙΚΤΟ ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS BRIC ΜET. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS COMMODITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS USA ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA FUND OF FUNDS COSMOS STARS EUROPE ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA F OF F COSMOS STARS SILK ROUTE ASIA MET.ΕΞ. ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND GENIKI EURO MONEY MARKET FUND - SHORT TERM S&B ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ EURO ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΜΕΤΟΧΙΚΟ GLOBAL FUND OF FUNDS EUROBANK WIN-WIN ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ALL WEATHER ΣΥΝΘΕΤΟ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EQUITY BLEND FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ EUROBANK BALANCED BLEND FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (USD) (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG (LF)- INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR EUROBANK (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS PROTECT FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS PROTECT II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG (USD) (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-EQUITY BLEND EUR EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG (USD) (LF) FUND OF FUNDS- BRIC INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS-BRIC EUR EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA € EUR EUROBANK EFG (LF) SP 6% EQUITY FORMULA $ EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR EUROBANK EFG I (LF) FUND OF FUNDS BALANCED BLEND EUR EUROBANK EFG (USD) (LF) FOF-BALANCED BLEND EUROBANK EFG (LF)- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 FUND EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG $ (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS- REAL ESTATE EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN PRELIUM B (LF) TOTAL RETURN BANCPOST (LF) SP EQUITY FORMULA BONUS (RON) POLBANK (LF) SPECIAL PURPOSE-EUR/PLN-FX FORMULA EUROBANK EFG (LF) S.P.-10%EQUITY FORMULA € EUROBANK EFG (LF) FUND OF FUNDS-NEW FRONTIERS EUROBANK EFG (USD)(LF) FUND OF FUNDS-NEW FRONTIERS INTERAMERICAN (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND INTERAMERICAN (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 12,004,865.39 6,604,346.14 20,680,004.99 4,305,462.11 6,965,426.32 2,326,168.36 6,055,243.94 46,410,486.94 93,268,169.00 24,543,619.58 5,576,194.15 20,051,472.08 19,875,860.56 7,521,856.53 16,633,668.21 25,550,155.73 8,540,556.31 34,898,514.55 9,597,950.30 133,550,375.60 147,976,272.55 7,905,388.58 8,298,772.80 17,442,899.72 2,976,572.53 11,027,680.88 28,960,563.19 9,437,328.89 8,758,018.36 20,132,385.52 18,041,059.85 22,680,047.48 34,136,208.84 45,819,191.41 20,569,216.84 22,954,274.23 18,162,832.67 2,661,089.91 4,499,705.54 6,430,464.18 4,704,291.32 3,947,183.87 5,038,739.35 4,825,057.23 9,193,457.02 6,384,197.00 47,743,087.35 9,891,813.32 17,021,645.75 19,156,611.50 5,219,848.26 434,945.56 976,386.81 3,403,083.75 2,001,453.61 1,528,750.77 20,815,246.84 18,773,986.05 319,751,600.40 169,983,060.72 11,553,785.66 32,319,795.30 1,213,149.67 17,230,719.16 8,691,172.12 4,024,474.16 7,737,274.43 4,501,888.02 36,688,594.01 11,476,145.71 4,673,371.63 46,463,190.25 39,871,235.57 4,700,269.43 21,973,654.09 64,211,740.40 106,918,331.38 52,480,963.65 13,130,308.90 45,673,890.52 2,614,508.86 19,827,342.40 76,321,042.78 32,976,207.01 16,512,019.02 65,480,595.21 22,604,605.92 10,509,887.66 11,381,127.89 32,385,161.93 38,144,460.65 27,875,816.83 6,870,724.25 2,801,270.25 18,512.29 9,830,324.31 13,913,232.99 9,758,751.44 635,425.80 2,834,568.79 415,222.51 882,917.08 23,693,936.28 24,379,157.79 788,323.36 2,707,070.65 618,407.71 4,454,379.73 655,933.45 1,362,955.16 519,164.02 116,562,384.21 652,119.97 33,012,539.50 737,368.88 62,491,709.50 35,658,757.66 32,446,022.38 35,414,784.06 11,305,404.30 498,977.71 37,791,325.52 18,928.43 9,343.26 27,876,978.29 14,323,489.90 69,402.09 22,440,386.10 32,261,453.65 25,794,473.23 31,698,833.17 1,892,495.31 97,007.64 41,980,906.24 3,731,107.10 466,869.41 475,689.77 191,816.95 1,626,199.60 3,900,706.82 245,687.41 212,057.81 1,122,951.17 705,021.79 854,309.75 354,446.21 125,241.49 1,506,070.98 870,934.32 35,340,755.48 22,604,401.80 22,759,491.62 607,185.81 70,995.75 1,088,379.20 100,242.86

4.583 5.920 3.454 5.966 1.720 6.894 3.180 3.847 4.718 7.316 7.859 7.112 6.819 4.814 6.113 3.755 5.331 11.572 6.751 11.908 5.615 3.000 5.795 3.133 4.223 11.261 11.417 9.930 3.808 8.937 6.960 8.463 9.196 16.559 18.561 7.706 3.786 5.475 2.584 6.720 6.651 6.122 3.034 3.914 5.608 10.870 7.358 3.215 3.374 3.354 0.547 2.969 7.974 2.397 2.723 3.466 2.516 2.850 2.184 1.575 4.886 2.323 0.650 2.025 5.750 2.038 3.596 7.251 6.302 7.114 3.649 9.761 1.376 14.575 4.074 3.313 3.456 11.370 10.965 9.698 1.289 12.022 8.368 8.187 8.014 9.809 2.328 30.924 14.171 10.841 2.865 3.215 0.728 0.753 0.955 0.893 0.900 0.189 0.196 11.007 11.302 14.799 1.157 1.129 1.130 8.067 8.414 8.482 8.893 8.404 8.861 7.850 8.305 6.323 6.858 6.846 6.216 7.138 10.026 9.810 9.906 0.814 1.068 0.849 0.798 0.834 1.046 0.806 10.562 10.388 1.028 1.046 1.347 1.135 0.797 0.816 7.083 7.348 7.225 5.197 1.267 1.211 2.544 11.010 14.565 11.210 1.282 8.504 8.588 9.451 9.891 9.550 10.395 13.621 0.902 11.036

4.481 5.663 3.257 5.906 1.645 6.594 3.042 3.799 4.659 7.225 7.762 6.638 6.488 4.580 5.876 3.681 5.226 11.343 6.617 11.908 5.504 2.940 5.680 3.124 4.139 11.038 11.191 9.733 3.733 8.760 6.822 8.295 9.014 16.232 18.016 7.479 3.675 5.314 2.508 6.539 6.471 5.956 2.952 3.808 5.552 10.551 7.073 3.090 3.324 3.354 0.534 2.896 7.777 2.363 2.656 3.449 2.455 2.810 2.184 1.575 4.849 2.300 0.644 2.005 5.692 2.018 3.569 7.251 6.239 7.061 3.612 9.378 1.362 14.430 4.034 3.289 3.304 10.924 10.535 9.504 1.276 12.022 8.264 8.138 7.855 9.615 2.282 30.539 13.891 10.626 2.836 3.182 0.720 0.753 0.936 0.884 0.900 0.188 0.194 10.897 11.302 14.651 1.157 1.121 1.130 7.906 8.414 8.312 8.893 8.236 8.861 7.693 8.305 6.260 6.790 6.777 6.154 7.066 9.826 9.736 9.906 0.806 1.052 0.849 0.782 0.834 1.025 0.790 10.351 10.180 1.017 1.046 1.327 1.135 0.789 0.816 6.941 7.348 6.942 5.158 1.267 1.199 2.544 10.933 14.346 10.988 1.269 8.504 8.588 9.451 9.411 9.359 10.187 13.348 0.893 10.927

4.515 5.720 3.289 5.966 1.662 6.661 3.072 3.828 4.694 7.279 7.820 6.774 6.621 4.674 5.935 3.718 5.279 11.458 6.684 11.908 5.559 2.970 5.738 3.130 4.181 11.150 11.304 9.832 3.771 8.849 6.891 8.379 9.105 16.395 18.198 7.555 3.712 5.368 2.533 6.605 6.537 6.016 2.982 3.846 5.608 10.657 7.144 3.121 3.341 3.354 0.539 2.926 7.856 2.382 2.683 3.463 2.479 2.833 2.184 1.575 4.886 2.323 0.650 2.025 5.750 2.038 3.596 7.251 6.302 7.114 3.649 9.570 1.376 14.575 4.074 3.313 3.372 11.147 10.750 9.698 1.289 12.022 8.326 8.178 7.934 9.712 2.305 30.770 14.031 10.733 2.865 3.215 0.728 0.753 0.955 0.893 0.899 0.189 0.196 11.007 11.302 14.799 1.157 1.129 1.130 8.067 8.414 8.482 8.893 8.404 8.861 7.850 8.305 6.323 6.858 6.846 6.216 7.138 10.026 9.810 9.906 0.814 1.068 0.849 0.798 0.834 1.046 0.798 10.562 10.388 1.027 1.046 1.347 1.135 0.797 0.816 7.083 7.348 7.084 5.197 1.267 1.211 2.544 11.010 14.564 11.099 1.282 8.504 8.588 9.451 9.603 9.550 10.395 13.621 0.893 10.927

Ηµερήσια Μεταβ. (%) -0.07% -0.12% -0.31% 0.07% -0.31% -1.17% -0.72% 0.21% -0.03% 0.00% 0.01% -0.54% -1.14% -3.26% -2.48% 0.59% 0.42% -0.09% -0.04% 0.04% -0.07% 0.60% -0.06% 1.11% -1.00% -0.45% -0.28% -0.01% -0.26% -0.75% 0.15% -0.15% -1.21% -1.37% -0.05% -0.61% -0.18% -0.76% -0.33% -0.44% -0.22% -0.65% -1.55% -0.04% -0.00% -0.41% 0.33% 0.07% -0.79% 0.01% 0.35% 0.05% -1.08% 0.05% 0.13% 0.04% -0.47% 0.09% 0.21% 0.39% 0.13% 0.28% -0.78% 0.23% 0.07% -1.07% 0.28% 0.03% -0.22% 0.14% -0.01% 0.17% -0.40% -0.76% -0.39% 0.04% -0.02% 0.05% -0.02% -0.06% 0.21% 0.02% 0.17% 0.02% -0.05% -0.39% -0.86% 0.28% -0.35% -0.74% -0.41% -0.08% -0.40% -0.40% -0.68% -0.71% -0.70% -0.47% 0.20% 0.16% 0.17% -0.11% 0.02% 0.00% 0.01% 0.00% 0.01% 0.13% 0.13% 0.08% 0.09% 0.12% 0.12% 0.50% 0.35% 0.35% 0.37% 0.30% -0.27% -0.06% -0.06% -0.43% -0.69% -0.42% -1.05% -1.06% -1.32% -1.07% -0.13% -0.15% -0.07% -0.07% -0.34% 0.06% -0.01% 0.01% 0.43% 0.44% 0.42% -0.28% -0.08% -0.08% -0.75% -0.57% -0.83% -0.57% -0.56% -0.25% -0.24% -0.02% -0.38% -0.18% 0.40% 0.13% -0.71% 0.16%

Μεταβ. (%) από 1/1/2012 -5.18% -2.46% -3.32% 1.11% 3.68% 10.88% 3.16% -5.15% 2.86% 1.04% 1.20% 0.27% 1.17% 0.47% -2.41% -0.97% -0.50% 1.51% 4.97% 0.36% 6.53% 10.14% 5.68% 17.14% 10.29% 4.34% 2.61% 11.86% 2.59% 9.53% 1.89% 2.91% 3.26% 7.64% 2.07% 4.65% 0.90% 6.28% 2.84% 3.47% 1.85% 2.48% -1.17% 4.89% 0.01% 3.44% 7.19% 0.26% -4.91% 0.07% 8.25% 3.44% 3.86% -9.78% 4.56% -0.38% 3.41% -0.30% 1.34% -5.62% -5.57% 8.01% 4.13% -0.83% 1.45% 3.22% -3.77% 0.31% 2.01% 0.94% 3.27% 4.39% 2.57% 10.29% 6.84% 1.51% 3.93% 3.65% 2.64% 4.04% 13.56% 0.75% -0.19% 3.04% 2.60% 7.27% 4.86% -0.95% 2.31% 10.44% 4.54% 3.53% 2.58% 2.66% 3.92% 10.52% 10.61% 7.68% 12.70% 14.17% 14.30% 15.68% 1.17% 1.95% 1.98% 2.97% 3.02% 1.85% 1.90% 2.96% 3.04% 4.73% 4.74% 3.82% 5.11% 5.12% 5.56% 6.20% 6.68% 2.15% 2.17% 4.77% 6.16% 4.85% 10.04% 10.13% 11.49% 10.04% 2.45% 1.93% 3.31% 3.35% 4.66% 3.51% 7.14% 7.20% 2.89% 3.01% 2.89% 7.79% 8.12% 8.03% 5.10% 4.83% 6.21% 4.83% 10.33% 5.05% 5.12% 0.23% 0.37% 0.28% 0.96% 2.30% 10.52% 14.17%

ΤΙΤΛΟΙ INTERAMERICAN (LF) FUND OF FUNDS-NEW FRONTIERS EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET FUND - RESERVE EUROBANK EFG I (LF) MONEY MARKET FUND - RESERVE INTERAMERICAN (LF) MONEY MARKET FUND - RESERVE INTERAMERICAN (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ - ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ EUROBOND - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS - ΣΥΝΘΕΤΟ Α/Κ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ HIGH YIELD CORPORATE BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST BLUE - FOF ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST GREEN - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST YELLOW - FOF ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ SYNTHESIS BEST RED - FOF ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) NBG SYNESIS ARBITRAGE STRATEGY - CLASS B (EUR)(7) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ INVESTMENT GRADE (EUR) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ HIGH YIELD ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ (EUR) ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΥΡΩ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ING Α/Κ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS MIKTO MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN EUROCREDIT ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. MARFIN PREMIUM SELECTION FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤ/ΚΙΩΝ EURO HEDGED FOFs ΜΕΤ. MARFIN EMERGING OPPORTUNITIES FOFs ΜΕΤΟΧΙΚΟ MARFIN EURO GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ MARFIN USD GLOBAL BOND FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ FTSE-20 INDEX FUND CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ALICO FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ALICO FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM EURO PLUS ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ MILLENNIUM ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ FUND OF FUNDS ΜΕΤ. PROBANK ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΜΙΚΤΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ FUND OF FUNDS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 326,956.61 24,800,109.96 90,213.45 15,009,318.30 769,971.11 52,425,568.39 59,159,635.87 6,100,671.68 2,257,376.41 27,106,107.73 22,365,765.81 9,035,421.22 4,952,393.10 15,888,769.50 268,001,183.33 23,748,788.04 958,778.18 2,388,304.68 34,339,843.99 86,293,625.92 29,919,574.43 7,079,483.28 30,419,224.44 27,901,978.66 9,294,303.13 5,978,698.58 6,845,343.95 59,472,126.54 26,189,574.96 14,521,503.34 176,110.57 3,949,267.12 1,923,584.62 11,921,207.37 381,187.55 35,368,550.43 441,666.49 37,487,291.08 58,769.74 5,576,450.67 39,086.40 4,255,540.30 833,143.98 1,338,056.41 828,262.07 1,943,066.08 2,292,256.61 3,836,794.30 4,452,371.45 1,766,176.68 4,292,619.43 1,647,966.81 12,791,157.27 2,232,007.64 1,497,748.61 5,099,200.02 45,276,423.29 30,182,629.58 10,516,139.85 11,094,192.57 8,720,790.20 3,109,174.22 11,283,314.30 41,975,127.66 7,347,243.59 7,218,720.94 4,771,303.35 3,904,843.03 1,812,538.92 5,166,198.88 909,620.25 1,128,557.56 3,623,998.75 426,586.01 239,576.36 4,969,823.06 2,098,154.74 10,898,914.64 4,896,921.53 810,591.97 1,174,426.19 1,228,660.99 4,082,639.10 20,465,322.37 5,828,416.17 8,045,990.81 11,084,058.89 850,296.92 6,075,856.50 73,454,683.65 6,325,040.19 17,873,103.86 1,776,964.93 1,114,103.75 1,976,017.81 77,882,253.86 10,385,169.19 14,401,951.66 20,873,797.46 16,047,442.45 4,154,643.46 1,175,809.96 1,742,113.75 29,835,994.22 3,183,742.33 1,938,263.32 2,707,910.13 14,050,667.56 936,498.71 4,269,007.15 1,683,888.35 10,181,540.78 4,817,787.18 872,463.82 4,658,420.60 1,803,621.62 8,181,575.05 5,047,178.75 6,042,179.34 4,814,474.02 3,178,427.79 9,548,504.38 1,524,396.36 83,439,969.45 4,491,633.31 5,275,300.55 439,613.48 766,424.26 1,106,244.65 1,585,623.83 95,478.33 11,985,790.63 2,871,142.63 4,959,483.37 6,502,797.69 27,809,621.84 7,861,552.44 343,795.93 440,664.14 2,688,319.75 4,346,187.50 1,797,750.46 3,049,894.01 5,887,376.79 692,163.51 13,415,964.56 7,148,823.91 3,331,919.40 219,328,832.47 7,044,331.79 9,690,744.16 934,521.82 2,938,720.60 1,249,937.94 1,132,362.55

10.501 10.026 10.029 10.026 0.735 4.691 3.400 0.582 7.655 5.860 3.820 7.184 5.922 3.009 5.500 3.025 5.617 6.147 5.142 7.571 0.792 2.295 9.633 11.867 10.723 5.760 10.407 9.112 8.645 8.435 1,182.820 1,178.480 1,146.480 1,176.990 1,156.020 1,176.120 912.920 914.770 406.820 407.640 888.470 890.390 933.520 990.340 996.000 8.113 2.091 2.813 1.526 2.564 2.716 2.995 3.728 3.191 0.896 5.361 2.016 22.115 2.652 5.075 2.815 4.202 6.386 4.327 1.771 5.418 7.218 2.557 6.504 1.509 0.913 3.624 2.636 2.678 2.918 4.905 4.931 1.175 1.724 3.176 3.144 1.655 2.333 5.320 1.096 2.463 3.510 2.754 1.475 4.132 2.918 2.791 2.696 3.046 4.385 16.932 13.044 7.078 13.806 16.570 12.137 11.330 5.332 12.962 12.058 3.545 3.982 1.790 4.476 0.791 4.392 3.508 14.425 10.087 8.847 1.714 0.721 1.785 0.879 2.439 3.458 1.579 2.489 3.868 2.052 1.403 0.861 2.627 6.287 3.400 1.039 3.367 0.355 1.179 4.816 10.140 3.174 2.894 2.957 9.282 10.144 10.569 275.533 205.001 2.681 2.413 5.529 1.203 2.573 1.294 1.479 0.525 3.417 3.781 4.490

10.397 10.026 10.029 10.026 0.728 4.691 3.366 0.576 7.655 5.801 3.782 7.113 5.922 2.979 5.500 2.995 5.561 6.147 5.142 7.210 0.784 2.272 9.585 11.867 10.723 5.760 10.303 9.021 8.558 8.351 1,182.820 1,178.480 1,146.480 1,176.990 1,156.020 1,176.120 912.920 914.770 406.820 407.640 888.470 890.390 933.520 990.340 996.000 7.993 1.936 2.703 1.467 2.464 2.624 2.879 3.673 3.144 0.829 5.295 2.006 21.523 2.582 4.939 2.739 4.150 6.261 4.243 1.744 5.418 7.005 2.411 6.455 1.423 0.860 3.449 2.622 2.612 2.903 4.880 4.906 1.170 1.715 3.160 3.128 1.559 2.198 5.010 1.032 2.319 3.306 2.593 1.389 4.091 2.748 2.628 2.539 2.869 4.129 16.434 12.786 6.674 13.017 15.624 11.328 10.575 5.175 12.581 11.703 3.475 3.754 1.687 4.410 0.765 4.141 3.307 13.601 9.511 8.500 1.646 0.680 1.666 0.820 2.276 3.227 1.473 2.323 3.849 2.036 1.389 0.853 2.499 6.132 3.237 0.989 3.242 0.342 1.155 4.816 10.140 3.111 2.836 2.899 9.076 9.943 10.386 270.130 203.990 2.528 2.319 5.407 1.122 2.573 1.291 1.471 0.520 3.400 3.744 4.490

10.397 10.026 10.029 10.026 0.728 4.691 3.400 0.582 7.655 5.860 3.820 7.184 5.922 3.009 5.500 3.025 5.617 6.147 5.142 7.210 0.792 2.295 9.633 11.867 10.723 5.760 10.407 9.112 8.645 8.435 1,182.820 1,178.480 1,146.480 1,176.990 1,156.020 1,176.120 912.920 914.770 406.820 407.640 888.470 890.390 933.520 990.340 996.000 7.993 1.936 2.731 1.482 2.489 2.650 2.908 3.673 3.144 0.829 5.295 2.006 21.523 2.581 4.939 2.739 4.150 6.261 4.242 1.744 5.418 7.076 2.435 6.487 1.437 0.869 3.484 2.636 2.626 2.918 4.905 4.931 1.175 1.724 3.176 3.144 1.607 2.266 5.165 1.064 2.391 3.408 2.673 1.432 4.111 2.833 2.710 2.617 2.957 4.257 16.600 12.915 6.741 13.148 15.781 11.559 10.791 5.227 12.708 11.821 3.510 3.792 1.704 4.410 0.765 4.183 3.341 13.738 9.607 8.674 1.680 0.687 1.700 0.837 2.323 3.293 1.503 2.371 3.868 2.052 1.403 0.857 2.550 6.194 3.270 0.999 3.309 0.349 1.167 4.816 10.140 3.143 2.865 2.928 9.145 10.018 10.464 270.130 203.990 2.553 2.366 5.518 1.145 2.573 1.294 1.475 0.523 3.408 3.763 4.490

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2012

0.40% 0.01% 0.01% 0.01% -0.41% -0.02% -0.35% -0.05% 0.52% 0.21% -0.03% -0.14% 0.07% -0.94% 0.19% -1.36% -1.00% 0.48% 0.36% -0.33% -0.65% -0.40% -0.65% 0.01% 0.02% 0.11% 0.26% 0.00% -0.06% -0.26% 0.50% 0.50% 0.12% 0.12% -0.46% -0.46% -1.05% -1.05% -2.99% -2.99% -1.48% -1.48% 0.36% 0.36% -0.71% 0.58% 0.10% -0.15% -0.55% -0.73% -0.51% 0.15% 1.39% 1.33% -0.01% 0.12% 0.01% -0.07% -0.16% -1.15% -1.15% 0.32% -0.06% -0.16% 0.11% 0.00% 0.06% -0.09% 0.03% -0.19% -0.14% 0.31% -0.09% 0.46% 0.12% -0.01% 0.03% -0.06% 0.23% -0.26% -0.15% 0.05% -0.17% 0.08% -0.66% 0.14% 0.08% -0.91% -0.26% 0.04% -0.20% -0.62% -0.52% 0.03% 0.05% -0.08% 0.04% -0.48% -0.33% -0.22% 0.11% 0.12% -0.75% 0.01% 0.37% -0.01% -0.80% 1.01% -0.26% -0.47% -1.23% -0.78% -0.38% -0.20% 0.01% 0.39% 0.19% -1.19% -1.25% 0.21% -2.43% -0.60% -1.35% 0.05% 0.07% 0.39% 0.58% -0.63% 0.05% -0.51% -0.39% 0.47% -0.88% 0.26% -0.01% 0.03% -0.16% 0.10% -0.01% -0.65% -0.28% 0.14% -0.89% 0.03% 0.45% -0.20% 0.04% 0.66% 0.06% 0.36% 0.60% 0.33% 0.16% -0.96% 0.21%

0.96% 0.07% 0.07% 0.07% 2.57% -4.68% 7.26% 11.32% 9.97% -4.88% 1.07% 0.03% -3.83% 4.88% 3.84% 4.49% 6.28% 16.16% 3.02% 3.75% 4.93% 1.16% 3.91% 0.14% 5.24% 4.51% 1.26% 2.15% 2.68% 3.52% 2.52% 2.52% 1.77% 1.77% 5.07% 5.08% 6.98% 6.99% 6.44% 6.44% 4.13% 4.14% 4.52% 4.52% -11.97% 0.80% -4.72% 6.93% 2.06% 7.33% 2.40% 2.91% 2.72% 4.72% 1.83% 0.83% 0.06% 5.89% 3.13% 12.97% 3.38% 0.13% 0.86% 1.54% 0.87% -0.01% -2.50% 3.15% 0.40% 2.84% 3.69% 6.81% -0.82% 1.95% 3.01% 2.55% 0.26% 5.94% 4.82% 3.08% 2.61% -2.48% 0.53% 4.28% 3.10% -2.61% 1.82% 0.96% 1.02% 0.43% 3.76% 5.06% 7.84% 2.43% 2.17% 1.09% 0.29% 3.11% 2.46% 1.58% 0.56% 0.47% 3.84% 1.81% -0.59% 0.04% 2.70% 16.37% -5.18% 2.81% 9.25% 4.34% 4.81% 2.79% -0.11% -5.78% 8.79% 2.52% 2.37% 1.57% 10.49% 3.02% 8.85% 0.49% -10.57% 8.42% 0.48% 0.59% -6.69% 3.38% 3.74% 11.01% 6.17% -1.50% -3.25% 0.34% -6.45% -0.87% -1.62% 3.56% 2.66% 1.14% 1.74% -0.12% 1.86% -9.25% -6.72% 5.15% 0.68% -1.06% 1.75% 11.19% 1.44% 3.64% 3.44%

Εκδήλωση για το Οικουµενικό Σύµφωνο του ΟΗΕ «Ανθρώπινα δικαιώματα και καταπολέμηση της διαφθοράς» είναι το θέμα της πρώτης περιφερειακής συνάντησης των Δικτύων του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (στο «The Met Hotel), την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 10.30 π.μ. Η συνάντηση υποστηρίζεται από το κεντρικό γραφείο του UN Global Compact, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και από τις εταιρίες Siemens, Εμπορική Τράπεζα, Χάλυψ, ΟΤΕ και Cosmote. Στόχος των διοργανωτών είναι η καθιέρωση τακτικών συναντήσεων για τον εντοπισμό κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα Τοπικά Δίκτυα Global Compact της περιοχής και οι επιχειρήσεις - μέλη τους και η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας και αλληλοβοήθειας για την επίλυσή τους. Το Οικουμενικό Σύμφωνο αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου μέσα από το οποίο οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ηδη στο Σύμφωνο συμμετέχουν 6.300 εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις αλλά και 2.000 άλλοι φορείς. Παράλληλα, το γραφείο του UN Global Compact έχει ιδρύσει 100 και πλέον τοπικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων και Ελληνικό Δίκτυο που ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την προώθηση των δέκα αρχών του στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και ευρύτερα την κοινωνία. Οι δράσεις του συντονίζονται από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (www.csrhellas.gr). Σήμερα το Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ (http://www. globalcompactnetworkhella s.gr/) έχει 76 μέλη και στηρίζεται από διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων το ΕΒΕΘ.


φωνή Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΑΛΛΗ µια ηχηρή µεταγραφή για το πρωτάθληµα της Γ΄Εθνικής έκανε ο Ηρακλής, που στην εκπνοή απέκτησε τον επιθετικό του Πιερικού Βασίλη Κωνσταντινίδη. Το πρόβληµα στο σκοράρισµα ήταν εµφανές και ο υψηλόσωµος επιθετικός µε θητεία σε Ναυπακτιακό, Λαµία, Νίκη Βόλου και Πιερικό θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις. Ο Κωνσταντινίδης είχε φέτος επτά συµµετοχές στη Β΄Εθνική. Στο µεταξύ τα νέα µεταγραφικά αποκτήµατα (Ηλίας, Νατσούρας, Παπαστεριανός, Νατσιόπουλος, Παληγεώργος, Κωνσταντινίδης) προπονήθηκαν χτες, σε αντίθεση µε τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές ώστε να καλύψουν το χαµένο έδαφος. Το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί φιλικό παιχνίδι µετά την αναβολή της αγωνιστικής. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. Η οµάδα της Καλαµαριάς απέκτησε χτες τον έµπειρο επιθετικό Λάζαρο Μουρατίδη, που έµεινε ελεύθερος από τον Ηρακλή, αλλά και τους Καλογεράκη, Ηρακλή, Χαλιµπάκη και Ποζίδη.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

ΗΡΑΚΛΗΣ

«Πληγωµένος» στη Μόσχα

Ο

ΧΩΡΙΣ δύο από τα βασικότερα στελέχη του, ταξίδεψε ο Ηρακλής στην παγωµένη Μόσχα (είχε -23 βαθµούς!), όπου σήµερα στις 18:00 αντιµετωπίζει την Ντιναµό στο πλαίσιο του «τσάλεντζ ράουντ» στο CEV Cup. Ο Ρολάντο Ντεσπέιν και ο Αντρέι Κράβαρικ έµειναν στη Θεσσαλονίκη και θα ενισχύσουν τον Ηρακλή στην κρίσιµη ρεβάνς όπου ουσιαστικά θα παιχτεί η πρόκριση, καθώς ο Ηρακλής θα έχει τον πρώτο λόγο µε νίκη ακόµη και µε 3-2. Ο Κουβανός ακραίος δεν ταξίδεψε καθώς παραµένει το πρόβληµα µε τη βίζα του, ενώ ο Κράβαρικ ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο γόνατο. Την αποστολή ακολούθησε και ο Προύσαλης, που προέρχεται από τραυµατισµό και δεν είναι βέβαιο πόσο χρόνο συµµετοχής θα έχει. Στο Τσάλεντζ Καπ στη φάση των «16», ο Ολυµπιακός υποδέχεται στις 19:00 στου Ρέντη την Μακάµπι Τελ Αβίβ. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Στην Αργεντινή θα συνεχίσουν την προετοιµασία τους για τη συµµετοχή τους στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Μαριάννα Λυµπερτά, καθώς θα µετάσχουν το Σάββατο στον δεύτερο αγώνα του Παγκοσµίου Κυπέλλου 10χλµ., στην πόλη Βιέντµα. Ο Γιαννιώτης θέλει άλλη µια νίκη µετά την πρωτιά στο Σάντος της Βραζιλίας, ενώ η Λυµπερτά κάτι καλύτερο από τη 15η θέση. ΣΤΙΒΟΣ: Στην Αθήνα θα διεξαχθεί το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα ηµιµαραθωνίου στις 29 Απριλίου 2012 µε την επωνυµία «Acropolis Half Marathon 2012 - Athens Run 2012». Ο αγώνας, που θα έχει και ελεύθερες διεθνείς συµµετοχές, φιλοδοξεί στην ανάπτυξη του σωµατειακού και µαζικού αθλητισµού.

ΠΑΟΚ προσπάθησε ώς την τελευταία ώρα να ενισχυθεί, αλλά µέχρι την εκπνοή της προθεσµίας είχε στα χέρια του την υπογραφή του Φρεντερίκ Νιµανί. Οι επιτελείς του Δικεφάλου «κυνήγησαν» την υπόθεση του Σέρχιο Λεάλ από τον Εργοτέλη, ενώ σκέφτηκαν και την περίπτωση του Ελ Χατζί Ντιούφ. Ωστόσο ήταν δεδοµένο ότι δεν µπορούσε να γίνει υπέρβαση ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια ώστε ο ΠΑΟΚ να περάσει χωρίς προβλήµατα από την διαδικασία της αδειοδότησης. Ετσι βολεύτηκε µε τον Γάλλο επιθετικό, που αποκτήθηκε µε τη µορφή δανεισµού για έξι µήνες, αλλά µε προοπτική να παραµείνει µε λίγα χρήµατα. Ο Νιµανί έκανε την πρώτη του προπόνηση και δήλωσε χαρούµενος. «Ο Μπόλονι είναι ένας λόγος που βρίσκοµαι στην Τούµπα. Ηρθα σε µια µεγάλη οµάδα, που την παροµοιάζω µε την Μαρσέιγ, ειδικά για τον κόσµο, µε όσα έχω δει στο διαδίκτυο. Περιµένω να ζήσω αυτή την εµπειρία». Οσο για τα προσόντα του, εξήγησε: Μπορώ να προσφέρω επιθετικά. Το θέµα είναι να βρω ρυθµό µια και δεν έπαιζα µε την Μονακό». Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΠΑΕ συνεδρίαζε στα γραφεία και εκτός από τα µεταγραφικά αποφάσιζε να προκηρυχθεί άµεσα διαγωνισµός για την πρόσληψη οικονοµικού και εµπορικού διευ-

Νιµανί και τέλος Ο Γάλλος επιθετικός είναι η τελευταία µεταγραφική προσθήκη. Σηµαντικές αποφάσεις στο δ.σ., Θλάση ο Τσιρίλο θυντή. Παράλληλα αναζητώντας πόρους, η ΠΑΕ θα αναζητήσει συνεργασία µε εξειδικευµένη εταιρία εκτός Ελλάδας, ώστε να προσελκύσει άµεσα χορηγούς. Στα αγωνιστικά, ο Λάσλο Μπόλονι ενηµερώθηκε για µία

ακόµη... θλάση! Ο Μπρούνο Τσιρίλο, που αισθάνθηκε ενοχλήσεις πριν το ντέρµπι µε την ΑΕΚ, υποβλήθηκε σε εξετάσεις που έδειξαν θλάση α’ προς β’ βαθµού στον προσαγωγό του δεξιού του ποδιού. θα µείνει εκτός γηπέδων

για 15-20 µέρες και θα χάσει τα παιχνίδια µε Ολυµπιακό, ΟΦΗ και Αρη. Θα προσπαθησει δε να προλάβει το πρώτο παιχνίδι µε την Ουντινέζε. Εξάλλου ο Φωτάκης θα εκτίσει ποινή µε τον Αρη και ο Αθανασιάδης µε τον ΟΦΗ.

ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

TV επιλογές

18:00 18:00 18:30 18:50 19:00 20:30 20:45 21:45 21:45 21:45 21:45 22:00 22:00 23:45 23:45 23:45 02:00

Ούνιξ-Αρµάνι (µπάσκετ, Ζ) Ωρα 6 (εκποµπή, Ζ) Ο κόσµος των Σπορ (εκποµπή, Ζ) ATP Ζάγκρεµπ (τένις, Ζ) Αταλάντα-Τζένοα (ποδόσφαιρο, Z) Η ώρα των πρωταθλητών (εκποµπή, Ζ) Ολυµπιακός-Εφές (µπάσκετ, Ζ) Λάτσιο-Μίλαν (ποδόσφαιρο, Z) Ιντερ-Παλέρµο (ποδόσφαιρο, Z) Νάπολι-Τσεζένα (ποδόσφαιρο, Z) Ρεάλ Μαδρίτης-Μπιλµπάο (µπάσκετ, Ζ) Βαλένθια-Μπαρτσελόνα (ποδόσφαιρο, Ζ) Μπόλτον-Αρσεναλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Ουντινέζε-Λέτσε (ποδόσφαιρο, Μ) Κάλλιαρι-Ρόµα (ποδόσφαιρο, Μ) Μπολόνια-Φιορεντίνα (ποδόσφαιρο, Μ) Φλαµένγκο-Ρεάλ Ποτόσι (ποδόσφαιρο, Z)

Νοvasports 3 Νοvasports 2 ΕΤ-3 OTE sport3 OTE sport1 Νοvasports 2 Νοvasports 3 OTE sport1 OTE sport2 OTE sport3 Νοvasports 4 Νοvasports 1 Νοvasports 2 OTE sport3 OTE sport2 OTE sport1 OTE sport1

Ντέρµπι Φιλίππου-ΠΑΟΚ στη Βέροια ∆ΥΟ µεγάλα παιχνίδια διεξάγονται σήµερα στους ηµιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Φίλιππος Βέροιας υποδέχεται τον ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ τον ∆ιοµήδη Αργους, για να προκύψει το ζευγάρι του τελικού που θα διεξαχθεί στις 17 ή 18 Μαρτίου. Στη Βέροια Φίλιππος και ΠΑΟΚ θα κοντραριστούν δύο εβδοµάδες µετά την ισοπαλία µε 31-31 στη Μίκρα για το πρωτάθληµα. Στα τρία τελευταία παιχνίδια ο ΠΑΟΚ έχει φύγει

νικητής από τη Βέροια, αλλά συνολικά ο Φίλιππος έχει έξι νίκες και ο ΠΑΟΚ τέσσερις. Ο Απόστολος Ντέλλας θα έχει στη διάθεσή του τους Παπαδόπουλο, Ρεµπελάκο, καθώς επεστράφησαν τα δελτία τους µετά την µία αγωνιστική αποκλεισµού. Ο αριστερός εξτρέµ του Φιλίππου, Σταύρος Παπαδόπουλος, τόνισε: «Η νίκη είναι µονόδροµος, δεν έχουµε άλλους στόχους. Είναι ευκαιρία να φτάσουµε στον τελικό. Ο ΠΑΟΚ είναι

δυνατή οµάδα, αλλά όπως δείξαµε και στο πρωτάθληµα µπορούµε να τους κοντράρουµε». Ο δεξιός ίντερ του ΠΑΟΚ Ηλίας Σεβαστίδης τόνισε: «Είναι ένα νοκ- άουτ παιχνίδι. Οι πιθανότητες είναι µοιρασµένες. Θα µετρήσει η θέληση». Το πρόγραµµα: 18:00, Φίλιππος Βέροιας- ΠΑΟΚ (Πατιός- Τσιάνας, Χατζηγεωργίου), 18:30, ΑΕΚ- ∆ιοµήδης (Κατσίκης- Μιχαηλίδης, Μπάβας).


φωνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

25

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΑΡΗΣ-ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ 77-60

Εσπασε το... ρόδι µε Μαυραειδή Ο ΑΡΗΣ πέτυχε την πρώτη του νίκη για την 3η αγωνιστική του 10ου οµίλου στους «16» του EuroCup, επικρατώντας της Βιλερµπάν µε 77-60. Με τη νίκη αυτή οι «κίτρινοι» παρέµειναν ζωντανοί µε βάσιµες ελπίδες πρόκρισης, καθώς ουσιαστικά θα πρέπει να νικήσουν άλλη µια φορά τους Γάλλους, που µετρούν τρεις ήττες στη Λιόν και να καλύψουν τη διαφορά των επτά πόντων από την Ντόνετσκ στο Αλεξάνδρειο. Αλλωστε η Κίµκι, που χτες νίκησε την Ντόνετσκ 68-55 δείχνει ανίκητη. Κορυφαίος του Αρη ήταν ο Νταν Μαυραειδής, δείχνοντας ένα πρόσωπο που δεν είχε ξαναδείξει, καλύπτοντας το κενό του Τζέιµς και αναγκάζοντας τον Σέρχιο Κερούς να φωνάξει: «Dan the man! Ο Νταν Μαυραειδής ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Παίξαµε όλοι µε ψυχή και πάθος και δεν θα µπορούσαµε να χάσουµε µε τέτοια εµφάνιση, αλλά ο Νταν ήταν το κάτι άλλο». Τα δεκάλεπτα: 22-14, 35-34, 56-48, 77-60. ΑΡΗΣ: Μαυραειδής 18 (2/2β., 5/7δπ., 2/3τρ.), Κερούς 9, Τσαϊρέλης 4, Ντέιβις 19 (2/4β., 7/8δπ., 1/7τρ., 5ρ., 2ασ., 2κλ.), Κρού-

Ούτε τώρα Κόκε Ξανά το καλοκαίρι οι επαφές µε τον Ισπανό. Στο εξωτερικό ο πρόεδρος της ΠΑΕ για επαφές µε εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ

Τ

ελικά δεν ήταν γραφτό για τον Σέρχιο Κόκε να επιστρέψει στον Αρη και να φορέσει ξανά τα κιτρινόµαυρα. Αυτή τη φορά και οι επιτελείς του Αρη ήθελαν, το ίδιο και ο Ισπανός, αλλά τελικά δεν ξεπεράστηκαν τα εµπόδια, δεν εξασφαλίστηκε η φορολογική ενηµερότητα και η επιστροφή του Κόκε πήρε παράταση για το καλοκαίρι, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές. Ο Αρης δεν έκανε άλλη µεταγραφή, αλλά η εικόνα που δείχνει η οµάδα του Μασάδο στα τελευταία παιχνίδια δίνει την πίστη ότι οι παίκτες θα προσπαθήσουν να πετύχουν το στόχο τους, χωρίς έξτρα βοήθεια. Απρόσµενη πάντως ήταν η είδηση για τον Νόε Ακόστα. Ο Ισπανός, που είναι από τους πρωταγωνιστές στα τελευταία παιχνίδια, έχει υποστεί θλάση πρώτου βαθµού στη γάµπα και η συµµετοχή του στο παιχνίδι της Κυριακής στην Ξάνθη είναι εξαιρετικά αµφίβολη, ίσως κριθεί την τελευταία κυριολεκτικά στιγµή. Στις προπονήσεις επέστρεψε χτες για πρώτη φορά µετά από µεγάλο χρονικό διάστηµα και ο Μιχάλης Σηφάκης, ο οποίος είχε και µια συζήτηση µε τον Μανουέλ Μασάδο. Ο 28χρονος τερµατοφύλακας θα χρειαστεί περίπου δύο εβδοµάδες για να επιστρέψει στα γήπεδα. Στο µεταξύ όλο το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στο θέµα των επαφών µε υποψήφιους επενδυτές. Χτες ο πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Αρη Γιάννης Γρανούζης, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης Θανάσης Αθανασιάδης θα ταξιδέψει εκτός Ελλάδας για να έχει σηµαντικές συζητήσεις µε µια από τις εταιρίες (οι πληροφορίες λένε ότι έχει βάση την Ισπανία) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. «Οι επαφές µε τους υποψήφιους επενδυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα περιµένουµε την επιστροφή του προέδρου για να βάλουµε ένα χρονοδιάγραµµα για το πότε θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της Λέσχης. Την Πέµπτη θα έχουµε µια συνάντηση στην ΠΑΕ και µέχρι την Παρασκευή θα ανακοινώσουµε πότε θα γίνει η γενική συνέλευση», δήλωσε στην ΕΤ3 ο κ. Γρανούζης. Στο µεταξύ, θετική θα είναι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, η εισήγηση του προέδρου της ΓΓΑ Παναγιώτη Μπιτσαξή για την οργανωµένη µετακίνηση των οπαδών του Αρη στην Ξάνθη.

σιτς, Μποχωρίδης 3 (1), Μπόγρης 7, Μάλντροου 6 (11ρ.), Βεργίνης 11 (2), ∆ήµας. ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Λακόµπ 7, Βέστερµαν, Ζαν Σαρλ 1, Φοφανά 2, Τζάκσον 4, Τόµπσον 10 (7ρ., 5ασ.), Τίλι 17 (6ρ.), Γκος 10 (2), Αρµστρονγκ 9. ΠΑΟΚ: Τα χρήµατα που εισέπραξε η ΚΑΕ από τον ΟΠΑΠ δόθηκαν χτες για να τακτοποιηθούν οφειλές προς εφορία και ΙΚΑ. Νέες πληρωµές θα γίνουν άµεσα και προς τους αθλητές, από τη δόση του τηλεοπτικού συµβολαίου. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ επέστρεψαν στις προπονήσεις, απουσίασαν όµως ο ασθενής Γιάννης Καλαµπόκης και οι τραυµατίες Τσακαλέρης και Ντούβνιακ. Σήµερα θα πραγµατοποιηθεί εκδήλωση προς τιµήν χορηγών για τη στήριξη που παρέχουν στη φετινή σεζόν. ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Κοµβικό παιχνίδι σήµερα για τον Ολυµπιακό, που υποδέχεται την Εφές στο ΣΕΦ για την 3η αγωνιστική. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς τόνισε ότι περιµένει άνοδο της οµάδας του, χωρίς κενά στο παιχνίδι και εκτίµησε ότι το µατς δεν ενδείκνυται για δοκιµές.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Καζίµ, ίσως και Χλεµπ! Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν ο πρωταγωνιστής στο φινάλε των µεταγραφών. Απέκτησε τον Τούρκο µε αγγλικό διαβατήριο Κολίν Καζίµ Ρίτσαρντς. Ο 26χρονος επιθετικός της Γαλατάσαραϊ δήλωσε µετά την υπογραφή του νέου του συµβολαίου: «Είναι τιµή για µένα να είµαι παίκτης του µεγαλύτερου συλλόγου της Ελλάδας. Ο Ολυµπιακός παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και µου αρέσει αυτό». Στο µεταξύ ο Ολυµπιακός συµφώνησε και µε τον Αλεξάντερ Χλεµπ που έµεινε ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα (και γι’ αυτό έχει πλεονέκτηµα), αλλά περιµένει τα ευρήµατα των ιατρικών του εξετάσεων. Αν ο Λευκορώσος περάσει τις εξετάσεις, θα δοθεί δανεικός ένας από τους Μόνχε, Φέισα για να ανοίξει θέση ξένου και να αποκτηθεί ο Χλεµπ. ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Ο Παναιτωλικός έκανε το µεγάλο µπαµ µε την απόκτηση του Ιβοριανού Ακαλέ. Ο Πανιώνιος απέκτησε για έξι µήνες τον Πορτογάλο αριστερό µπακ, Αντούνες, και τον Ιρλανδό επιθετικό, Φόλαν, και ο ΠΑΣ Γιάννινα τον Ιταλοελβετό επιθετικό Φαµπρίτσιο Τζαµπρέλα.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

«Χτύπηµα» της Ιντερ

ΛΑΡΙΣΑ

Στον πάγκο ο Κεχαγιάς Ο ΝΙΚΟΣ Κεχαγιάς είναι ο νέος προπονητής της Λάρισας, καθώς συµφώνησε για συνεργασία µέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. «Είναι µεγάλη τιµή να βρίσκοµαι εδώ και να υπηρετώ την ΑΕΛ ως προπονητής. Υπάρχει, φυσικά, και το µικρόβιο για την οµάδα, την οποία υποστηρίζω από µικρός. Θα προσπαθήσω µε όλες τις δυνάµεις και κυρίως µε δουλειά, να πετύχουµε το στόχο που είναι η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα». Ο Πανθρακικός απέκτησε τον Νίκολα Μπέλιτς από τον Ατρόµητο και ο Πανσερραϊκός τον Γιώργο Παρασκευαΐδη, που έµεινε ελεύθερος από την Κέρκυρα. Ο Βύζας από χτες άλλαξε χέρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ µέρα των µεταγραφών η Ιντερ απέκτησε δανεικό από την Πόρτο τον Κολοµβιανό Φρέντι Γκουαρίν και το καλοκαίρι θα τον αγοράσει µε 11 εκατ. ευρώ! Επίσης απέκτησε τον εξαιρετικό µέσο Παλόµπο από τη Σαµπντόρια, αλλά και τον αρχηγό της Εθνικής Νέων της Βραζιλίας, στόπερ Ζουάν. Αµέσως µετά έδωσε δανεικό στην Μίλαν τον Σουλεϊµάν Μουντάρι, και τον Τιάγκο Μότα στην Παρί Σεν Ζερµέν! Η Μίλαν πήρε και τον Νιγηριανό επιθετικό Ουµουνέγκµπου, αλλά και τον Λούκας Ρότζια από την Ιντερνασιονάλ. Η Τζένοα απέκτησε τους Μπελούτσι και Ντε Καρβάλιο. Η Σαµπντόρια τον Μουνάρι της Φιορεντίνα. Η Σιένα τον Πίπο Ιντσάγκι. Η Γιουβέντους έδωσε στην Ουντινέζε τον Πασιέντζα και πήρε στη θέση του τον Παντοΐν της Αταλάντα. Η Ρόµα έδωσε δανεικό στη Μάντσεστερ Σίτι τον Πιζάρο. Η Φιορεντίνα απέκτησε τον Ελ Χαµνταουί από τον Αγιαξ, και η Τσεζένα τον Ιακουίντα αλλά και τον Ντελ Νέρο από τη Λάτσιο, δίνοντάς της τον Καντρέβα. Η Λάτσιο έδωσε και τον Καρίσο στην Κατάνια, αλλά και τον Τζιµπρίλ Σισέ στην ΚΠΡ, η οποία πήρε και τον Μπόµπι Ζαµόρα από την Φούλαµ. Η Πόρτο απέκτησε τους Γιάνκο (Τβέντε) και Λούτσο Γκονσάλες (Μαρσέιγ).Η Σάντερλαντ τον Μπριτζ από τη Μάντσεστερ Σίτ και τον Σωτήρη Κυργιάκο από τη Βόλφσµπουργκ. Η Μάιντς ανακοίνωσε την απόκτηση του Μοχάµεντ Ζιντάν από την Ντόρτµουντ, ενώ η Τότεναµ ήταν ώς αργά σε διαπραγµατεύσεις µε τον Κράσιτς.


26

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στιγµές από το χτες και το αύριο της πόλης Εναν περίπατο στις εικόνες της πόλης επιχειρεί η έκθεση «Χθες… αύριο» που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.00) στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91). Η έκθεση, που οργανώνεται από το « f 14 κοινόν φωτογράφων» σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη 1912-2012». Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Γαβρι-

ηλίδης, Αλέξανδρος Παρασκευαΐδης, Αννα Μπασούκου, Αρης Κυρατζόγλου, Βασίλης Βαρσακέλης, Βασίλης Καλουτσικίδης, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Λαζόπουλος, Δημήτρης Παραθυράς, Κώστας Παρασκευαΐδης, Μαργαρίτα Σουγανίδου, Μαρία Δουδουλή, Σάββας Χατζηδημητρίου, Σπύρος Μαρκογιάννης, Στέλιος Φιλίππου, Σωκράτης Οβεζιλίδης, Τάσος Σούπαρης (έργο του στη φωτογραφία), Φώτης Παλαιολόγος.

«Ανάσα» στην Πειραµατική Σκηνή Δεν κλείνει χάρη σε πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

«Ρώσικη ρουλέτα» στην Καβάλα Την παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ρούμελης «Ρώσικη Ρουλέτα» φιλοξενεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου (21.00) στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Η παράσταση δομείται πάνω στα μονόπρακτα του Τσέχοφ «Η Αρκούδα», «Πρόταση Γάμου», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», στα οποία ο Ρώσος συγγραφέας παρουσιάζει τις κωμικές καταστάσεις και τις μικρές τραγωδίες που κρύβονται στις σχέσεις ανδρών και γυναικών. Το έργο ανέβηκε σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Λίλλυς Μελεμέ, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αννα Κουτσαφτίκη, Δημήτρης Μυλωνάς, Στρατής Πανούριος. «Η Ρώσικη Ρουλέτα,

όπως ακριβώς και ο έρωτας, είναι ένα εξαιρετικά ερεθιστικό και επικίνδυνο παιχνίδι, με απρόβλεπτες συνέπειες, διαποτισμένο από το γλυκόπικρο και ανατρεπτικό χιούμορ του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα», σημειώνει η Λίλλυ Μελεμέ. «Βαθύτατος γνώστης της ανθρώπινης ψυχής και γιατρός ο ίδιος, τοποθετεί προσεκτικά στο μικροσκόπιο την ανελέητη, αιώνια διαμάχη των δύο φύλων, μόνο και μόνο για να αποκαλύψει τελικά τη ματαιότητα και τον παραλογισμό της. Οι «μικροί» ήρωες του Τσέχοφ είναι έτοιμοι για μεγάλες πράξεις! Οχυρωμένοι πίσω από το γιγάντιο εγωισμό τους και από τις μίζερες κοινωνικές συμβάσεις, φιλονικούν και μονομαχούν για πράγματα μηδαμινά και ασήμαντα, ρισκάροντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, ενώ, στην πραγματικότητα, λαχταρούν απεγνωσμένα το δικαίωμά τους στην ευτυχία».

Και μία ευχάριστη είδηση μέσα στη γενική κατήφεια: η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» δεν κλείνει. Ο ιστορικός θίασος της Θεσσαλονίκης επρόκειτο να διακόψει τη λειτουργία του τέλη Φεβρουαρίου λόγω οικονομικών προβλημάτων. Σώθηκε στο παρά πέντε, χάρη σε πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά το θεατρικό οργανισμό, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της θεατρικής παραγωγής στην πόλη.

Τ

α µέλη του δηµοτικού συµβουλίου ψήφισαν στην τελευταία τους συνεδρίαση οµόφωνα την ενίσχυση της Πειραµατικής Σκηνής της «Τέχνης» µε ποσό 75.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα συζήτησαν κινήσεις ενίσχυσης και των υπόλοιπων θεατρικών σχηµάτων της Θεσσαλονίκης. «Το γεγονός ότι η πρότασή µας ψηφίστηκε οµόφωνα δείχνει την καθολική αίσθηση στο δηµοτικό συµβούλιο για την ανάγκη να διασωθεί η Πειραµατική Σκηνή», τονίζει στον «Α» ο αντιδήµαρχος Πολιτισµού Σπύρος Πέγκας, που εδώ και δύο µήνες ανέλαβε την πρωτοβουλία να βρεθεί τρόπος ώστε η πόρτα του θεάτρου «Αµαλία» να µείνει ανοιχτή. «Πέρα από τη στήριξη της Πειραµατικής Σκηνής στην οποία ουσιαστικά µπαίνουµε ως συµπαραγωγοί σε εκδηλώσεις της- µας ενδιαφέρει µία συνολικότερη προσέγγιση στη θεατρική

Ανοιχτή θα παραμείνει η πόρτα του θεάτρου «Αμαλία»

παραγωγή της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό θα διαθέσουµε στις θεατρικές οµάδες το θέατρο ‘’Ανετον’’, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ‘’Αµαλία’’, όπου εδρεύει η Πειραµατική. Στόχος µας είναι έτσι να δηµιουργηθεί µία θεατρική γειτονιά στα όρια του κέντρου της πόλης, να συµβαίνουν παράλληλα γεγονότα και στα δύο θέατρα». Με την κίνηση αυτή, όπως παρατηρεί ο κ. Πέγκας, γίνεται από το δήµο Θεσσαλονίκης και ένα «νεύµα» προς το υπουργείο Πολιτισµού, ώστε να προχωρήσει στην ανακοίνωση των επιχορηγήσεων των θεατρικών οργανισµών που έχουν καθυστερήσει. Επιπλέον, λέει ο ίδιος, «θέλουµε κι ο κόσµος της Θεσσαλονίκης να στηρίξει τα ντόπια θέατρα». «Τα συσσωρευµένα δάνεια και χρέη που µας οδήγησαν στο να πούµε ότι θα σταµατήσουµε είναι πάρα πολλά, θεωρούµε ωστόσο εξαιρετικά σηµαντικό ότι η πόλη ενδιαφέρεται για το θέατρό της, για τη θεατρική ζωή και εποµένως αυτό µας δηµιουργεί την υποχρέωση να συνεχίσουµε όσο καλύτερα µπορού-

µε για να ανταποκριθούµε σ’ αυτήν την κοινωνική αλληλεγγύη και τη δική µας ευθύνη», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραµατικής Σκηνής Νικηφόρος Παπανδρέου. «Επιπλέον θεωρώ πολύ σηµαντικό ότι ο δήµος εντάσσει αυτήν τη χειρονοµία σε ένα ευρύτερο σχέδιο στήριξης των θεάτρων της πόλης». Χάρη στην οικονοµική «ανάσα» που παίρνει η Πειραµατική Σκηνή της «Τέχνης» θα καταφέρει να συνεχίσει τον προγραµµατισµό της για το 2012, συνδέοντάς τον µάλιστα µε την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η καινούργια παράσταση θα σχετίζεται µε την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, πάνω σε ένα έργο που γράφεται αυτόν τον καιρό από τους συντελεστές της Πειραµατικής. Παράλληλα, ώς τις 26 Φεβρουαρίου συνεχίζονται οι παραστάσεις «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάµετ (Τετάρτη - Πέµπτη, 21.00), «Πανικός στα παρασκήνια» (Παρασκευή και Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00) και «Το νερό της ζωής» (Κυριακή 11.30).


27 Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Αποχρώσεις αλήθειας, καρέ καρέ Στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα Τρεις έφηβοι στο εδώλιο για το φόνο ισάριθμων παιδιών. Ο αντίκτυπος μιας θανατικής καταδίκης στα οικεία πρόσωπα. Αστρονόμοι, αρχαιολόγοι, αλλά και συγγενείς των «εξαφανισμένων» θυμάτων της χιλιανής δικτατορίας εξερευνούν το παρελθόν.

Το ντοκιμαντέρ του Β. Κοσακόφσκι «Vivan Las Antipodas!» θα προβληθεί στο Φεστιβάλ

Ο

ψεις της πραγµατικότητας, σκληρές και όχι πάντα ευχάριστες, που καταγράφουν σηµαντικοί δηµιουργοί, όπως οι Βέρνερ Χέρτζογκ, Τζαφάρ Παναχί, Πατρίσιο Γκουσµάν, Βίκτορ Κοσακόφσκι, Τζο Μπέρλιντζερ και Μπρους Σινόφσκι, στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, που θα πραγµατοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου 2012. Το πρόγραµµα της φετινής διοργάνωσης περιλαµβάνει µεταξύ άλλων το υποψήφιο για τα φετινά Οσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιµαντέρ «Paradise Lost 3: Purgatory» των Τζο Μπέρλιντζερ και Μπρους Σινόφσκι. Το φιλµ ολοκληρώνει την τριλογία που ξεκίνησε το 1996 µε το «Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hill», συνεχίστηκε το 2000 µε το «Paradise Lost: Revelations» και ρίχνει φως στους φόνους τριών παιδιών στο Ουέστ Μέµφις του Aρκάνσας, για τους οποίους βρέθηκαν στο εδώλιο ως εξιλαστήρια θύµατα τρεις έφηβοι. Η υπόθεση -γνωστή ως «West Memphis Three»- γνώρισε µεγάλη δηµοσιότητα κυρίως εξαιτίας του πρώτου ντοκιµαντέρ των δηµιουργών και οι κατηγορούµενοι αποφυλακίστηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων. Ο Βέρνερ Χέρτζογκ στο ντοκιµαντέρ του «Into the Abyss: A Tale of Death, a Tale of Life» παρακολουθεί την ιστορία του 28χρονου Μάικλ Πέρι, που καταδικάστηκε σε

θάνατο, και του συνεργού του Τζέισον Μπερκέτ, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο δηµιουργός επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της υπόθεσης στα συγγενικά πρόσωπα των δολοφονηµένων, αλλά και των καταδικασθέντων.

Πολιτική και µουσική Ενα 24ωρο από την καθηµερινότητά του, τη στοιχειωµένη - εγκλωβισµένη στο απολυταρχικό ιρανικό καθεστώς, ξεδιπλώνει η ταινία «This is not a film» του Τζαφάρ Παναχί. Εν αναµονή της ετυµηγορίας για την έφεσή του και ενώ βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισµό, ο Παναχί γίνεται πρωταγωνιστής µπροστά στην κάµερα του οµότεχνού του Μοχτάµπα Μιρταχµάσµπ, αλλά και συν-σκηνοθέτης, µέσω του iPhone του. Ενα πολιτικό σχόλιο για την καταπιεσµένη υπό το καθεστώς Πινοσέτ Χιλή

επιχειρεί ο Πατρίσιο Γκουσµάν στην ταινία του «Nostalgia for the light» (ενότητα Μικρές Αφηγήσεις). Ταξιδεύει στην έρηµο της Ατακάµα, όπου αστρονόµοι, αρχαιολόγοι, αλλά και συγγενείς των «εξαφανισµένων» θυµάτων της δικτατορίας εξερευνούν το παρελθόν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά. Με οδηγό τη µουσική ο πολυβραβευµένος Βίκτορ Κοσακόφσκι στο ντοκιµαντέρ «Vivan Las Antipodas!» ταξιδεύει από την Αργεντινή στην Κίνα, από τη Χιλή στη Ρωσία, από τις ΗΠΑ στην Αφρική και από την Ισπανία στη Νέα Ζηλανδία εξερευνώντας τον κόσµο των ήχων. Οι ταινίες που θα προβληθούν χρηµατοδοτούνται από την ΕΕ - Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 20072013. ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι καβαφικοί «Βάρβαροι» σε όπερα Επαινετικές κριτικές απέσπασαν οι παραστάσεις της όπερας «Οι Βάρβαροι» στο φεστιβάλ Μόνα Φόμα 2012 της Τασμανίας, στην Αυστραλία. Πρόκειται για μια παραγωγή του ομογενούς συνθέτη Κωνσταντίνου Κουκιά, που είναι βασισμένη στο γραμμένο το 1904 ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Περιμένοντας τους Βαρβάρους». Η παράσταση δόθηκε στην ελληνική γλώσσα και τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν η Αθανασία Χουνταλά, ο Χρήστος Λίνου, ο Νικόλας Ντινόπουλος, η Αϊτον Ροζ και η Γκρέις Οβενς, με τη συμμετοχή πολυάριθμων μουσικών και χορωδίας ανδρών. Ο Κωνσταντίνος Κουκιάς θεωρείται από τους σημαντικότερους συνθέτες της Αυστραλίας στο χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου και έχει κερδίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις. «Η παράσταση δομείται σε μία σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων (γιατί - διότι) και προσεγγίζει τα διαχρονικά στοιχεία του Κράτους (ο μονάρχης, οι σύμβουλοι, οι πολιτικοί), της Πολιτείας (ο χορός, η κοινότητα), ενώ με αναφορά στους Βαρβάρους (οι άλλοι) θίγει το ζήτημα του πώς αντιμετωπίζουμε την ελπίδα, το φόβο και την αβεβαιότητα», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Κουκιάς.

Με βάρκα... τη δαντέλα Η εικαστικός Κατερίνα Δημητριάδου προσκαλεί το κοινό στο «Ταξίδι της Δημιουργίας», όπως είναι ο τίτλος της προσεχούς έκθεσής της, η οποία θα φιλοξενηθεί από 17 Φεβρουαρίου - 17 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης «Metamorfosis». Η ίδια εξηγεί σχετικά με τη δουλειά που παρουσιάζει αυτήν τη φορά: «Το μέσον μου εικαστικά είναι η δαντέλα. Μιλάω λοιπόν παραβολικά για ένα διακοσμητικό στοιχείο, που όμως επιβεβαιώνει περίτρανα τις δημιουργικές αισθητικές δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης, αλλά και την πολυπλοκότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας κάθε ανθρώπου. Παρατηρώντας το σύμβολο δαντέλα ανακάλυψα ότι διαθέτει μεγάλη δυνατότητα μεταμόρφωσης από ένα απλό πρωτογενές υλικό, δηλαδή το βαμβακερό νηματάκι, σε κάτι ξεχωριστό, συχνά πολύτιμο και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο. Αυτό το διάτρητο, περίτεχνο και θαυμαστό στολίδι μπήκε στα έργα μου άλλοτε μονάχο του, να δεσπόζει στο κέντρο του έργου, τη στιγμή που δημιουργείται από τις μικρές λευκές κλωστούλες κι άλλοτε συντροφιά με την ανθρώπινη παρουσία. Αλλοτε στολίζει με χάρη το λαιμό ενός νεαρού κοριτσιού, όπως το χάρισμα της δημιουργίας που μας αποκαλύπτεται από τα πολύ νεαρά μας χρόνια. Αλλοτε θα γίνει το παραπέτασμα για να κρυφτεί το κορίτσι πίσω του χαμογελώντας μυστικά, όπως συχνά η δημιουργικότητα με παρασύρει προς μια μοναξιά που είναι όμως απολύτως αναγκαία για να συγκεντρωθώ στο έργο μου. Συχνά, η δαντέλα παίρνει το σχήμα μιας βαρκούλας, ‘’βαρκούλα δημιουργίας’’ την ονόμασα. Είναι εκείνο το ταξίδι που συχνά οι δημιουργοί –και δεν αναφέρομαι μόνο στους ζωγράφους– χρειάζεται να κάνουν για να αποδώσουν την τέχνη τους στους θεατές, ακροατές κ.λπ. Ενα ταξίδι που οδηγεί κάπου συγκεκριμένα ή και πουθενά. Πάντοτε όμως είναι η διαδικασία και η προετοιμασία αυτά που μας εξελίσσουν και παρασύρουν το νου σε άλλους κόσμους, πιο καθαρούς, πιο όμορφους, πιο ανέμελους».


28 Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

τηλεβολές

«Παγώνει» το «Master chef 2» Καθώς το «Junior Master Chef» ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή και το Mega εμφανιζόταν έτοιμο να ρίξει στη μάχη της τηλεθέασης το «βαρύ πυροβολικό» του, το ανανεωμένο και γεμάτο εκπλήξεις «Master chef 2», με τη Μαίρη Συνατσάκη στο ρόλο της παρουσιάστριας, το... κλίμα ξαφνικά πάγωσε. Ετσι, η έναρξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος μετατίθεται για τις αρχές της επόμενης σεζόν. Ο λόγος που οδήγησε τα στελέχη του Μεγάλου Καναλιού σε αυτήν την

ΕΤ1

(210 7701911 -5)

08.00 10.00 10.30 11.00 12.00 12.30 13.00 14.00 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 17.15 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00

Παιδικό πρόγραµµα Ολα για τον κήπο (Ε) Από πέτρα και χρόνο (Ε) Πωλητής δελφινιών (Ε) Μαντάµ Σουσού (Ε) Οι ρακοσυλλέκτες (Ε) Ζωογραφία (Ε) Ουράνιο τόξο (Ε) Σαµπρίνα, η µικρή µάγισσα Ζακ και Κόντι εν πλω Οι Τζόνας στο Λος Αντζελες Ααρον Στόουν (Ε) Changes (Ε) Απόστολος και µόνος (Ε) Ερωτας όπως έρηµος (Ε) Τα παιδιά της Νιόβης (Ε) Η ζωή είναι αλλού Doville Ψεύτης ήλιος Γαλλο-ρωσικό δράµα (1994) 01.30 Στα µονοπάτια της σκέψης (Ε)

ALPHA 06.00 07.45 08.45 09.45 10.45 11.45 12.45 13.00 16.00 17.55 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.00 02.00

(212 2124000)

∆έστε τους (Ε) Everybody loves Raymond The king of queens Μου το κρατάς µανιάτικο (Ε) Αν µ’ αγαπάς (Ε) Εντιµότατοι... κερατάδες (Ε) Ειδήσεις Ελένη ∆έστε τους Ειδήσεις Οικογενειακές ιστορίες (Ε) Ειδήσεις Κάτι ψήνεται (Ε) Σπίτι απ’ την αρχή (Ε) Εφιάλτης στην κουζίνα (Ε) Οικογενειακές ιστορίες (Ε) Νόµος και τάξη: Ειδική οµάδα The big game (Ε) Χωρίς ίχνος

NET 06.00 10.00 12.00 13.00 15.00 16.00 18.00 18.15 19.15 19.30 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 00.30

(210 6066000)

Πρωινή ενηµέρωση Συµβαίνει τώρα Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα (Ε) Ειδήσεις Εχει γούστο (Ε) Ειδήσεις Πορτρέτα και διαδροµές Ελλήνων αρχιτεκτόνων Σαν σήµερα (Ε) Φωτόσφαιρα (Ε) Οι αρχιτέκτονες της αλλαγής (Ε) Ειδήσεις Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα Το δίληµµα της πάνας Ειδήσεις Το άλικο γράµµα Αµερικανική αισθηµατική ταινία (1995)

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

ET3

(2310 299400)

08.30 Ακραίοι ταξιδιώτες 09.00 Ταξίδια στην άκρη του κόσµου µε τον Αρτ Γουλφ 09.30 Μαγικός κόσµος 10.00 Ελλήνων δρώµενα 10.30 Εκτη αίσθηση 11.00 Καινούρια µέρα 12.30 Ο υπέροχος βυθός της Μεσογείου 13.00 Ειδήσεις 14.00 Ανακαλύπτοντας τον κόσµο, Κωνσταντινούπολη 15.00 Τόλµη και γοητεία 15.30 ∆είκτης ευφυίας υψηλός 16.00 Αληθινά σενάρια 17.00 Ειδήσεις 17.15 Πέντε και... 18.30 Ο κόσµος των σπορ 19.00 Ο Μιµίκος και η Μαίρη Ελληνική ηθογραφία (1958) 20.45 Πέρα από τα ανθρώπινα όρια 21.45 Καιρός 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ανιχνεύσεις 00.30 Στα όρια

STAR

(211 1891000)

05.30 Ειδήσεις 06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ τώρα 13.00 Για µια καλύτερη ζωή 13.45 How do I look 14.45 Style star 15.00 ΣΚΑΪ life 16.50 Ειδήσεις 17.00 Chef στον αέρα 18.00 Ειδήσεις 18.50 Υπερκατασκευές 19.50 Planet earth 21.00 Eιδήσεις 22.00 The good wife

06.00 06.45 07.30 10.15 11.15 12.50 13.45 15.45 17.45 17.50 19.45 21.00 22.00

Στην εντατική Παιδικό πρόγραµµα Πρωινή µελέτη Νηστικοί πράκτορες Σαρίτα, είσαι η ζωή µου Ειδήσεις Made in Star Μίλα Ειδήσεις Φώτης Μαρία live Ειδήσεις The mentalist Πεθερικά της συµφοράς Αµερικανική κωµωδία (2004)

23.00 CSI Miami: Στον τόπο του εγκλήµατος (Ε) 00.15 Ειδήσεις 00.30 Ανθρωποφάγοι καρχαρίες 01.30 Nostradamus effect

00.30 01.30 02.30 04.15

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις Supernatural Prey Αµερικανική τρόµου (2006) Ερωτική ψύχωση Αµερικανική περιπέτεια (1999)

MEGA

(210 6903000)

06.00 07.00 10.00 13.10 14.00 15.00 15.50 16.50 17.00 18.00 19.10 20.00 21.00 21.50 23.20

Βέρα στο δεξί (Ε) Κοινωνία ώρα Mega Πρωινό mou Κλεµµένα όνειρα (Ε) Ειδήσεις Οι βασιλιάδες (Ε) Η οικογένεια βλάπτει (Ε) Ειδήσεις Πενήντα πενήντα(Ε) Ερωτας και τιµωρία Κλεµµένα όνειρα Ειδήσεις Οι βασιλιάδες Junior masterchef Ghost rider Αµερικανική περιπέτεια (2007) 00.50 Ειδήσεις 01.20 Ξένη ταινία (Συν.) 01.45 Κλείσε τα µάτια (E)

BOYΛΗ

(210 3707874)

απόφαση έχει να κάνει με την οικονομία του προγράμματος, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον εξαιτίας της κρίσης. Αυτό συμπαρασύρει και το γύρισμα του τελικού, που θα πραγματοποιηθεί τελικά το φθινόπωρο και όχι την άνοιξη όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Σε αναμονή παραμένει όμως και το «Minute to win it», για το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα προβληθεί σε αυτήν τη σεζόν ή την ερχόμενη. ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ

ANT1 07.00 12.50 13.00 13.30 14.30 14.40 15.40 15.50 16.50 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.00 01.10 01.20

(210 6886100)

Πρωινό ΑΝΤ1 Με αγάπη Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Play and win Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Play and win Το καφέ της Χαράς (Ε) Ειδήσεις Merlin Εκείνες κι εγώ (Ε) Είναι στιγµές Ειδήσεις Με το δεξί Fab 5 Ράδιο αρβύλα Private practice Ειδήσεις Με αγάπη (Ε) The inside

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

10.00 Ολοµέλεια της Βουλής 16.00 Ταξίδια στην Ελλάδα 17.00 Ειδήσεις 17.30 Μαγικός φανός 18.00 Κοινοβουλευτικό έργο 22.00 Ειδήσεις 22.10 Ποιος φοβάται το Google; 23.40 Αναστενάρισσα 00.10 Ειδήσεις

12.00 Η αγορά σήµερα 14.00 Κορίτσια για σπίτι 15.00 Η αγορά σήµερα 18.00 Who’s the boss 18.35 Just shoot me (E) 19.00 Ειδήσεις 19.50 Just for laughs 21.30 Just shoot me 22.30 Who’s the boss 23.30 White crimes

NOVACINEMA 1

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

07.05 Σαν δυο σταγόνες νερό 08.50 Πίνα Μπάους 10.35 Στα παρασκήνια του Χόλιγουντ 11.20 Παραλίγο γάµος 12.55 Μια οικογένεια... ψώνιο 14.40 The green hornet 16.40 Χάρισµα 18.05 R.T.T. 19.35 Κινηµατογραφικά νέα 20.10 Ατίθαση Λίλη 22.00 Θα συναντήσεις έναν ψηλό µελαχρινό άνδρα 23.45 London boulevard 01.35 The fighter

(2310 504300)

(210 6602000)

07.20 Λουλούδι της ερήµου 09.30 Dodgeball: A true underdog story 11.10 Κινηµατογραφικά νέα 12.10 Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας 13.50 Too big to fail 15.30 Υποψήφιος µάγος 17.20 Films and stars 17.55 Παιχνίδια 20.00 Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί 22.00 Ο ροζ πάνθηρας 24.00 Ο δικηγόρος του διαβόλου 02.25 Black hawk down 04.55 Τα παιδιά είναι εντάξει

ALTER

(210 5707000)

Κάρτες επίσχεσης εργασίας

TV 100

(2310 265828)

07.00 Biennale 07.30 Πρωινό µε θέα 09.30 Biennale 10.00 Γη ο πλούτος µας στην περιφέρεια 11.30 Ελληνική ταινία 13.00 Θηλαστικά 14.00 Biennale 14.30 46α ∆ηµήτρια 15.00 Ειδήσεις 15.30 ∆ηµότης on line 17.00 Πάρτε θέση 19.00 Ειδήσεις 20.00 Biennale 21.00 46α ∆ηµήτρια 21.30 Τα εν δήµω 23.00 Biennale 23.30 46α ∆ηµήτρια 24.00 Ειδήσεις 01.00 Χρηστικές πληροφορίες

87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ

07.00- 08.00 Ελένη Σκάρπου 08.00 - 09.00 Ελένη Σκάρπου - Νίκος Τερζόγλου 09.00 - 11.00 Νίκος Τερζόγλου 11.00 - 13.00 Τάσος Μυτακίδης 13.00 - 15.00 Αγάπη Οικονόµου

Τηλέφωνο: 2310 779352

15.00 - 17.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 17.00 - 20.00 Θωµάς Αρβανίτης 20.00 - 22.00 Σοφία Κωνσταντοπούλου 22.00 - 24.00 Αληθινή µουσική 24.00 - 05.00 Ροκ Μπαλάντες 05.00 - 07.00 Αληθινή Μουσική


29 Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

σινεµά και θέατρο θέατρα

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ιστγουντ Παίζουν: Λεονάρντο ντι Κάπριο, Αρµι Χάµερ, Ναόµι Γουότς, Τζούντι Ντεντς, Ντέρµοτ Μαλρόνεϊ, Τζος Λούκας, Λία Τόµσον

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Τζ. Εντγκαρ Χούβερ θα εξελιχτεί σε ένα από τους ισχυρότερους άνδρες στην Αµερική. Ως επικεφαλής του Οµοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) για σχεδόν 50 χρόνια, γίνεται ένας από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της χώρας του. Εν µέσω οκτώ προέδρων και τριών πολέµων, ο Χούβερ κήρυξε τον πόλεµο σε όποιες απειλές εµφανίζονταν στο δρόµο του, πραγµατικές ή µη, συχνά παρακάµπτοντας τους κανόνες προκειµένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των συµπατριωτών του. Ακολούθησε µεθόδους αδίστακτες αλλά και ηρωικές, λαµβάνοντας για έπαθλο τον πολυπόθητο, θαυµασµό του κόσµου...

J. Edgar

VILLAGE CINEMAS, ΠΛΑΤΕΙΑ ODEON, ΟΛΥΜΠΙΟΝ, STER CINΕMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ∆ΡΑΜΑ

κινηµατογράφοι ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310 233.665): Α1. Το κορίτσι µε το τατουάζ (18.45 - 21.30) Α2. Κοτόπουλο µε δαµάσκηνα (19.00 - 20.45 - 22.30) VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Happy feet 2 - µεταγλωττισµένο (15.50 - 17.50) Το κορίτσι µε το τατουάζ (19.50 - 23.00) Α2. Το άλογο του πολέµου (16.00 - 18.50) Η σιδηρά κυρία (21.40 24.00) Α3. Γάτος σπιρουνάτος - µεταγλωττισµένο (16.10 - 18.10) Στενά περιθώρια (20.10 - 22.20 - 00.45) Α4. Ο γιος του Αϊ-Βασίλη - µεταγλωττισµένο 3D (16.20) Sherlock Holmes 2: το παιχνίδι των σκιών (18.30 - 21.10 - 23.50) Α5. Γάτος σπιρουνάτος - µεταγλωττισµένο 3D (15.00) Η πιο σκοτεινή ώρα 3D (18.20) Underworld: η αναγέννηση 3D (20.30 - 22.30 - 00.30) Α6. Γάτος σπιρουνάτος - µεταγλωττισµένο 3D (15.30 - 17.30) Underworld: η αναγέννηση (19.30 - 21.30 - 23.30) Α7. Ο γιος του Αϊ-Βασίλη - µεταγλωττισµένο (15.10) Οι απόγονοι (17.20 - 19.40 - 22.00 - 00.20) Α8. Ο γιος του Αϊ-Βασίλη - µεταγλωττισµένο (16.50) J. Edgar (19.00 - 21.50 - 00.40) Α9. Οι απόγονοι (19.40 - 22.00 00.20) Α10. J. Edgar (19.00 - 21.50 - 00.40) ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310 834.996):

Γάτος Σπιρουνάτος - µεταγλωττισµένο (18.20) Το τανγκό των Χριστουγέννων (20.00) Sherlock Holmes 2: το παιχνίδι των σκιών (21.30) ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (Φιλ. Εταιρείας - ∆ηµ. Μαργαρίτη, τηλ. 2310 261.727): Κάποτε στην Ανατολία (18.45 21.30) ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310 378.404): Α. «Ολύµπιον»: J. Edgar (18.30 21.30) Β. «Παύλος Ζάννας»: Ανεµοδαρµένα ύψη (18.15 - 21.15) ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket. gr.): Α1. Οι απόγονοι (18.00 - 20.30 23.00) Α2. Sherlock Holmes 2: το παιχνίδι των σκιών (17.10) J. Edgar (19.50 22.40) Α3. Η πιο σκοτεινή ώρα 3D (17.00) Underworld: η αναγέννηση 3D (19.00 - 21.10 - 23.10) Α4. Το άλογο του πολέµου (19.20 22.20) Α5. Στενά περιθώρια (18.00 - 20.15 - 22.30) Α6. Η σιδηρά κυρία (17.40 - 20.00) Λάρισα εµπιστευτικό (22.15) A7. Underworld: η αναγέννηση (18.30 - 20.30 - 22.40) Α8. Sherlock Holmes 2: το παιχνίδι των σκιών (19.20) Το κορίτσι µε το τατουάζ (22.00)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Sherlock Holmes 2: το παιχνίδι των σκιών (18.30 - 21.10) Η πιο σκοτεινή ώρα 3D (23.50) Α2. J. Edgar (16.20 - 19.00 - 21.40, Παρασκευή: 16.20 - 19.00 - 21.40 - 00.20) Α3. Γάτος σπιρουνάτος - µεταγλωττισµένο (17.30) Το κορίτσι µε το τατουάζ (19.20 - 22.20) Α4. Γάτος σπιρουνάτος - µεταγλωττισµένο (16.30) Στενά περιθώρια (18.20 - 20.40 - 22.45) Α5. Παράδεισος (16.30 - 18.30 - 20.30 - 22.30) A6. Ο γιος του Αϊ-Βασίλη - µεταγλωττισµένο (17.20) Sherlock Holmes 2: το παιχνίδι των σκιών (19.30 - 22.10) Α7. Η σιδηρά κυρία (17.30 - 19.30 21.30 - 23.30) Α8. Το άλογο του πολέµου (16.10 - 18.45) Το κορίτσι µε το τατουάζ (21.20) Α9. Underworld: η αναγέννηση (16.00 - 18.00 - 20.00 - 22.00 - 24.00) Α10. Οι απόγονοι (17.10 - 19.30 21.50) Α11. Underworld: η αναγέννηση 3D (17.00 - 19.00 - 21.00 - 23.00) STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Οι αίθουσες έκλεισαν ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310 960.063): Το λιµάνι της Χάβρης (19.00 - 20.45) The artist (22.30)

Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249) «Ουτοπίξ – Ενα βότσαλο στη µνήµη» σήµερα και αύριο, 21.15. «Το πάρκο – ένας αυτοσχεδιασµός για τέσσερις εποχές» ∆ευτέρα, 22.00. «Ο,τι πιο πολύ ποθείς», Παρασκευή – Κυριακή, 21.15. Αµαλία (Αµαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Πανικός στα παρασκήνια» Παρασκευή - Σάββατο, 21.00 και Κυριακή, 19.00, έως 26 Φεβρουαρίου. «Ολεάννα» του Ντ. Μάµετ, Τετάρτη και Πέµπτη, 21.00, έως 23 Φεβρουαρίου. Αριστοτέλειον (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051) «Το µήλο», Παρασκευή, 21.15, Σάββατο 18.15 και 21.15. Αυλαία (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310237700) «Οι έµποροι των εθνών» Τετάρτη – Σάββατο, 21.00, Κυριακή, 19.00, ώς 12 Φεβρουαρίου. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2315/ 200.200) «Μαντάµ Σουσού», πρεµιέρα 10 Φεβρουαρίου. ∆ηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταµορφώσεως 7-9, τηλ. 2310/ 458.591) «Τα ορφανά» Τετάρτη – Σάββατο, 21.15, Κυριακή, 19.30. Εξω από τα Τείχη (Πανεπιστηµίου 2, τηλ. 2310/ 210.308) «1843» Παρασκευή – Κυριακή, 21.15. Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2315/200200) «Αγαµοι Θύται στο… ∆ηµόσιο» Τετάρτη και Κυριακή, 19.00, Πέµπτη – Σάββατο, 21.00. Υπερώον: «Ντιµπούκ» Τετάρτη και Κυριακή, 19.00. Πέµπτη – Σάββατο, 21.00, έως 5 Φεβρουαρίου. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. 2310/ 895.938) «Rock the Ballet» σήµερα, 21.00. «Περικλής» από το Εθνικό Θέατρο, 7-9 Φεβρουαρίου, 21.00. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ. 2315. 200.200) Σκηνή Σωκράτης Καραντινός: «Τροµπόνι» Τετάρτη και Κυριακή, 19.00, Πέµπτη - Παρασκευή, 21.00, Σάββατο, 18.00 και 21.00 Θέατρο «Ορα» (πρώην «Μικρό Θέατρο», Αντ. Καµάρα 3, πλησίον ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 232.799) «∆ον Περλιµπλίν και Μπελίσα» Σάββατο και Κυριακή, 18.30, ∆ευτέρα – Τετάρτη: 21.30. «Το µόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού, Παρασκευή – Κυριακή, 21.30, έως τέλη Φεβρουαρίου. Πολιτεία Θεάτρου (Ολύµπου 88, αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/ 272.909) «Mε το ζόρι παντρειά» Παρασκευή, 21.30, «Παράσταση για δύο γυναικείους µονολόγους» Σάββατο- Κυριακή, 21.30, έως 5 Φεβρουαρίου. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Θ.

Σοφούλη, τηλ. 2310/ 423.925) «Το µαγαζάκι του τρόµου» Πέµπτη – Κυριακή, 21.00. «Ποιος ανακάλυψε την Αµερική» Τετάρτη, 21.00, Κυριακή, 18.15. Studio «Παράθλαση» (Κασσάνδρoυ 132, τηλ. 2310/ 216.567) «Κάθε Παρασκευή και ένα έγκληµα» Παρασκευή, στις 21.00. «Η τέταρτη αδερφή» Σάββατο – Κυριακή, 21.00. «Ταξίδι ονείρου» (Στεφάνου Τάττη 3, περ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 6972/702870) «Σκουληκότρυπα» Παρασκευή – Σάββατο, 21.30, Κυριακή, 19.00. Τεχνουργείο (Αγ. ∆ηµητρίου 121, τηλ. 6945 14.925) «Η εκδίκηση του καταψύκτη» Σάββατο – Κυριακή, 21.00, έως 19 Φεβρουαρίου. Φλέµιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Μούτζα comedy» Σάββατο, 22.00. ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Αθήναιον (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «∆ον Κιχώτης» Κυριακή, 12.00, έως τέλη Φεβρουαρίου. Αµαλία – Πειραµατική Σκηνή της Τέχνης (Αµαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Νερό της ζωής» Κυριακή, 11.30. Αριστοτέλειον (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051) «Οικογένεια Νώε» Κυριακή, 11.30. Αυλαία (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310237700) «Ενας δεινόσαυρος στο µπαλκόνι µου» του Σ. Σερέφα, πρεµιέρα 5 Φεβρουαρίου, κάθε Κυριακή, 11.00. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2315/200.200) «Ντενεκεδούπολη», Κυριακή, 11.00 και 15.00. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείµ 1 , πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310/ 225.172) «Ροµπέν των ∆ασών» Κυριακή, 11.30. Κολοσσαίον (Βασ. Ολγας 150, τηλ. 2310/ 834.996) «Οδυσσεβάχ» Κυριακή, 11.30. Λαµπιόνι (Αγάθωνος 34, τηλ. 2310/749.230) «Ο µικρός πρίγκιπας», Κυριακή, 11.30. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2315/ 200.200) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Ενα παιδί µετράει τ’ άστρα» Κυριακή, 11.00. Ολύµπιον (Αριστοτέλους, τηλ. 2310 / 222.299) «Παραµύθι χωρίς όνοµα» Κυριακή, 11.30. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Η χώρα των πουλιών» Κυριακή, 11.30. Φλέµιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Φαφούτικο λιοντάρι» Κυριακή, 11.30. ΧΑΝΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 241.007) «Ο καραγκιόζης στη ζούγκλα» Σάββατα, 18.30 «Ο παπουτσωµένος γάτος», Κυριακές του Φεβρουαρίου, 12.00


ΧΡΗΣΙΜΑ

30

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ Μ 1155 ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 877777 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO 501 ΙΞΗ ΠΑΙΔ -3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10 2 & 2310 511972 50 ΔΕΗ: 928243 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Παρέες και μετακινήσεις θα φέρουν νέες γνωριμίες.

Στο τέλος της ημέρας θα νιώσετε μεγάλη ικανοποίηση από όλα όσα καταφέρατε.

ΤΑΥΡΟΣ

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

(21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

(23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

H καλή οργάνωση θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις.

Κατάλληλη μέρα, για να πάρετε σημαντικές αποφάσεις στα οικονομικά σας σχέδια.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Απρόοπτα συμβάντα σας αναστατώνουν. Φανείτε ψύχραιμοι.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

Η συμμετοχή σας σε κάποια ομαδική προσπάθεια, μπορεί να σας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Εχετε την εύνοια των άστρων, για να προβείτε σε κάποιες καινοτομίες.

(22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Η οργανωτικότητά σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αναλάβετε περισσότερες δημιουργικές αρμοδιότητες.

(23 Ιουλίου – 23 Αυγούστου)

Ξαφνικές και απρόσμενες εξελίξεις, φέρνουν αλλαγές στα σχέδιά σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Φροντίστε, απόψε, να δείτε φιλικά άτομα, που έχετε να συναντήσετε καιρό.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Αποφύγετε να πάρετε αποφάσεις, συνδεδεμένες με τον χώρο που ζείτε.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Κάποιο σεμινάριο για τη βελτίωση της εργασίας σας, ίσως, είναι απαραίτητο.

3

4

5

6

OPIZONTIA 1. E¯ÂÈ Ô... ÂÈ‚ÏËÙÈÎfi˜ – O ¿ÎÚ·ÙÔ˜ Ô›ÓÔ˜ Ù˘ £Â›·˜ E˘¯·ÚÈÛÙ›·˜. 2. O ·Û¯ÔÏÔ‡ÌÂÓÔ˜ Ì ÙË Û˘ÏÏÔÁ‹ ÔÓÔÌ¿ÙˆÓ ‹ Ϥ͈Ó. 3. E›‰Ô˜ Ï·¯Â›Ô˘ – X·ÏÎÔÏ¿ÛÙ˘ ÙÔ˘ 5Ô˘ ·È. .X. ·fi ÙȘ EÏ¢ıÂÚ¤˜ AÙÙÈ΋˜

διημερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.: Φλέμιγκ 48 - Κωνσταντινουπόλεως – Ιπποκράτειο, Α. Σβώλου 53 – Ε. Αμύνης, Αγ. Δημητρίου 57 – Διοικητήριο, Βελισσαρίου 6 - Αγία Τριάδα - Ευζώνων, Παπαρρηγοπούλου 1 – Βαρδάρι, Ακροπόλεως 23 – Ανω Πόλη, Καρακάση 102 - Κ. Τούμπα (Ο), Δελφών 195 με Μερκουρίου 5 - Ντεπό, Εγνατία 86, Χ. Περραιβού 14 - Πυλαία - Α. Τούμπα, Τσιμισκή 75, Μακεδονίας 117 - 25ης Μαρτίου, Βενιζέλου 58 – δημαρχείο, Αλ. Παπαναστασίου 166 - Χαριλάου - γήπεδο Αρη (Ο), Παπάφη 24 - Κ. Τούμπα, Αρμενοπούλου 24 – Ροτόντα, Μ. Μπότσαρη 41, Β. Ολγας 125 - Ανάληψη, Πόντου 49 - δίπλα Αγ. Θεράποντα, Κορομηλά 8 - Ανθέων, Γρ. Λαμπράκη 89 - Α. Τούμπα - στάση Αγ. Βαρβάρα, Π. Συνδίκα 22, Κασσάνδρου 61, Διστόμου 41 τέρμα Παπάφη - Χαριλάου, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Αρχ. Μουσείου 14 - Β. Ολγας - Φάληρο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Θησέως 38 - Διγενή, Ελευθερίας 61 με Ευριπίδου 3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Ιασονίδου 19. ΕΥΟΣΜΟΣ: Κοσμά Αιτωλού 2 με Καραολή - Δημητρίου 10, Μεγ. Αλεξάνδρου 71, Γρ. Λαμπράκη 18. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Χηλής 49 με Μαρμαρά 1, Σμύρνης 37 - Ν. Κρήνη, Θερμαϊκού 18 - Βυζάντιο, Δαβάκη 11 - Πόντου - όπισθεν ΔΕΗ (Ο), Εθν. Αντίστασης 85 - Βότση - έναντι ΙΚΑ, Σωκράτους 22, Σουμελά 30 πεζόδρομος Κομνηνών, Αδ. Κοραή 30 - Αρετσού, Πασαλίδη 158, Τ. Οικονομίδη 58 - Καπετανίδου. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αν. Παπανδρέου 90, Διδυμοτείχου 23 με Αγ. Γεωργίου 30. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Μαυρομιχάλη 53. ΠΥΛΑΙΑ: Χ. Περραιβού 14 - Α. Τούμπα. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη, Κατσώνη 2 - Λαγκαδά (όπισθεν Εθνικής τράπεζας). ΣΥΚΙΕΣ: Επταπυργίου 57 (Ο), Κύπρου 13 - παλιό τέρμα Νεάπολης. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Χ. Τρικούπη 22, έως τα μεσάνυχτα.

14944

ΛΕΩΝ

2

τουριστικό, πολιτιστικό περιοδικό για πολλαπλές αποδράσεις! 7

8

9

10

11

ε στα π

12

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Φλέμινγκ 48 – Κωνσταντινουπόλεως – Ιπποκράτειο, Μ. Μπότσαρη 31 – Δελφών, Α. Παπανδρέου 140 – Συκιές, Ελευθερίας 61 με Ευριπίδου 3 – Αμπελόκηποι, Γ. Αγγέλου 21 – Χαριλάου, Μακεδονίας 117 – 25ης Μαρτίου, Αγ. Τριάδος 23 – Αμαλίας – έναντι εκκλησίας, Αγ. Δημητρίου 109, Κλεάνθους και Πεστών 79 – Κ. Τούμπα, Μητροπόλεως 94 – Διαγώνιος, Α. Σβώλου 25 – Εσπερος – Ναυαρίνο, Εγνατία 40, Β. Ολγας 167 – Γραβιάς, Μ. Ψελλού 17 – Κηφισίας, Ιθάκης 83 – Δημοκρατίας – Ν. Πολιτεία – Εύοσμος, Εγνατία 108 – Αγ. Σοφίας, Κανάρη 30 – Μπότσαρη, Κερασούντος 64 – Καλαμαριά, Ωραιοκάστρου 56 – Ηλιούπολη. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Μ. Μπότσαρη 31 - Δελφών, Ελευθερίας 61 με Ευριπίδου 3 - Αμπελόκηποι, Κλεάνθους και Πεστών 79 - Κ. Τούμπα, Εγνατία 40, Μ. Ψελλού 17 - Κηφισίας.

(ηı.). 4. ™¯ÂÙÈÎfi˜ ÌÂ Û˘ÓÂÈÛÊÔÚ¿ ¯ÚËÌ¿ÙˆÓ – AÈÙÈÔÏÔÁÈÎfi˜ Û‡Ó‰ÂÛÌÔ˜ Ù˘ ·Ú¯·›·˜. 5. AÚ¯·›· fiÏË ÛÙÔÓ E˘ÊÚ¿ÙË – ¶ÚÔÛˆÈÎfi. 6. EȉÈÎfi˜ Û‡Ó‰ÂÛÌÔ˜ – K·ÏÏÈÂÚÁ‹ÛÈÌÔ˜. 7. MÈÛfi... ÎÈÏfi – ... NÙ·ÓÙ¿: ·ÈÌÔÛÙ·Á‹˜ AÊÚÈηÓfi˜ ‰ÈÎÙ¿ÙÔÚ·˜

εφημερεύοντες γιατροί Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2310-357602): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, αγγειοχειρουργικά, πνευμονολογικά, παιδοψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» (τηλ. 2310-203121): για περιστατικά παθολογικά, χειρουργικά, ουρολογικά, οδοντιατρικά, γυναικολογικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παιδιατρικά, νεογνολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2313-324100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310-543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310-810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας: καθημερινές: 15:00-22:00, ορθοπεδικά περιστατικά: 08:00-22:00, Σαββατοκύριακα και αργίες: 08:0008:00 Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Κλεάνθους, γήπεδο ΠΑΟΚ. ΚΡΗΤΗΣ: Σόλωνος - Παπαντωνίου - Πάρκο Πατρικίου. ΠΑΠΑΦΗ: Λιτοχώρου. Π. ΜΕΛΑ: Σολωμού από Καραϊσκάκη - Αγ. Δημητρίου (Σταυρούπολης) ΣΥΚΙΕΣ: Ρήγα Φερραίου - Κορυτσάς - Ναυπάκτου. ΣΥΚΙΕΣ: Δαβάκη (μπροστά στον ναό του Αγίου Βασιλείου). ΔΙΑΒΑΤΑ/Ν. ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ/ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ/ΕΠΑΝΟΜΗ/ΑΔΕΝΔΡΟ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 17.00 με το επιβατηγό οχημα-

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

·ÎÔ‡ÁÂÙ·È ÛÙË ˙Ô‡ÁÎÏ·. 7. A˘Ùfi ¤¯ÂÈ ÙÔÓ ›‰ÈÔ ÙfiÓÔ Ì ¿ÏÏÔ – HÁÂÙÈ΋ Ê˘ÛÈÔÁӈ̛· Ù˘ Ù¤ˆ˜ °ÈÔ˘ÁÎÔÛÏ·‚›·˜. 8. AÏ˘Û›‰· (ηı.) – ¢ËÌ‹ÙÚ˘...: ·ÏÈfi˜ ËıÔÔÈfi˜ Ì·˜. 9. ¶ÔÏ...: ·ÏÈfi˜ ¢ı˘ÌÔÁÚ¿ÊÔ˜ Ì·˜ – EÍ¿ÚÙËÌ· ÙÔ˘ ·ÚÁ·ÏÂÈÔ‡ – ¶·Ú·fiÙ·ÌÔ˜ ÙÔ˘ ¢Ô‡Ó·‚Ë. 10. E¯ÂÈ ÙËÓ È‰ÈfiÙËÙ· Ó· ÌÂÙ·‚È‚¿˙ÂÈ ÙË ıÂÚÌfiÙËÙ· ‹ ÙÔÓ ËÏÂÎÙÚÈÛÌfi ·˘Ùfi˜ – M¤ÛÔ ÌÂÙ·ÊÔÚ¿˜ ˘ÁÚÒÓ. 11. KÚ·Ù›‰ÈÔ ÂÚÈÎÏÂÈfiÌÂÓÔ ·fi ÙË °·ÏÏ›· – M˯¿ÓËÌ· ÁÈ· ÙËÓ Î·ÙÂÚÁ·Û›· ÛÎÏËÚÒÓ ˘ÏÒÓ. 12. ¶·Ú·ÎÈÓ› – TÔ ‰ÂÓÙÚÔÏ›‚·ÓÔ – ¢Èο KA£ETA 1. O ¤ÌÔÚÔ˜ ÙÔ˘ ÔϤÌÔ˘. 2. ¢È- ÛÔ˘ (·Ú¯.). ·ÈÛıËÙÈο – K·Ï¿˙ÂÈ ÛÂ... ÔÈ‹H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. Ì·Ù·. 3. ¶·ÁÎfiÛÌÈ· ÎÔÈÓˆÓÈ΋ ÔÚÁ¿ÓˆÛË – A‰·‹, ·Ì·ı‹. 4. EÚÁ·ÏÂ›Ô ÙÔ˘ ÛȉÂÚ¿ – AÁÁÂÏÔ˜ ÙÔ˘ ˙ˆÚÔ·ÛÙÚÈÛÌÔ‡ – MÈÎÚ‹... ·Í›·. 5. TÌ‹Ì· ÙÔ˘ ÛÎÂÏÂÙÔ‡ ÙÔ˘ ·˘ÙÔÎÈÓ‹ÙÔ˘ – AÁ·Ò... Ï·ÙÈÓÈο – EÚÒÙËÛË... ÂÚ›ÂÚÁÔ˘. 6. MÈÛ‹... ‹ÙÙ· – H ÙÚfiȉ· ÙˆÓ ÏÔ›ˆÓ – ¢ÈÏfi...

– AÚıÚÔ. 8. ¢ÂÓ Î·ÏÔ‡ÓÙ·È Ì ÙÔ fiÓÔÌ¿ ÙÔ˘˜ ·˘Ù¿. 9. EÈÚ‹ÓË...: ËıÔÔÈfi˜ Ì·˜ – ™˘Ó¯fiÌÂÓ·... Ô¯˘ÚÔ‡ – AÁÁÏÈ΋ ‰È¿˙¢ÍË. 10. P·‰ÈÔÙËÏÂÔÙÈο ·Ú¯Èο – X·ÚÙ› Ù˘ ÙÚ¿Ô˘Ï·˜. 11. TÛÔ˘ EÓ-...: KÈÓ¤˙Ô˜ ËÁ¤Ù˘ – ¢¤ÓÙÚÔ Ô˘... ¯ÔÚ‡ÂÙ·È – O ·ÚÈıÌfi˜ 250 Ì ÁÚ¿ÌÌ·Ù·. 12. KÔÌÌ¿ÙÈ ÎψÛÙ‹˜ Ô˘ ÂÚÓÈ¤Ù·È Ì¤Û· ·fi ‚ÂÏfiÓ· – MÂÙ·ÊÔÚÈο, Ô ÏÂÙfi˜, Ô ÓÂ˘Ì·Ù҉˘. 13. ¢È¢ı¤ÙËÛË – ¶fiÏË Ù˘ ™ÂÚ‚›·˜.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

14944

ΖΥΓΟΣ

το σταυρόλεξο 1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

ταγωγό «Ταξιάρχης». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2313/325.821, 822, 823, 824. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544. τρένα

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα IC: 05: 11 07: 04 10:04, 12:04, 15:04, 18:04. Λοιπές αμαξοστοιχίες ΤΠ: 23:00. Λάρισα ΠΡΟΑ: 05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 16:17, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47, 23:00. Αλεξάνδρεια – Βέροια - Εδεσσα ΑΠ: 04:32, 05:52, 07:20, 08:50, 10:56, 12:21, 13:57, 15:25, 16:55, 18:25, 22:05. Θεσσαλονίκη - Πλατύ ΠΡΟΑ:05:37, 06:40, 08:00, 09:20, 10:22, 12:58, 14:25, 15:37, 17:14, 18:37, 20:45, 21:47. Σέρρες - Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη - Δίκαια: ΑΠ 07:11, IC 16:10. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430-475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-437-402-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑ-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

¶ A P A M E § H M E N O ™

O N O M A T E ¶ ø N Y M A

§ A Z O ™

Y M E N E ™

T E

E T A

§ A £ O ™

H ¢ Y ™

™ O M A § O I

K A P A

M O

T I ™ I A ™

I § I ™ I A

E N E K

A T

A M A N

P O N I A A

A B I A ™ T O ™

™ I A M

10 T A K A

A ¶ T O A §

11

12

° H

A ™ Y ™ T A T O ™

I N A

P O ™ O § I

P O N

ΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409-403407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 TURKISH AIRLINES, τηλ. 00902124440849 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/23318


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ «ΑΡΣΙΣ» Πτολεμαίων 35, 54630 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310 526150 Email: infothes@arsis.gr www.arsis.gr Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων θα ήθελε να απευθύνει δημοσίως ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους ανθρώπους, στους συλλόγους, φορείς, σχολεία και εταιρείες που στήριξαν και στηρίζουν υλικά και ηθικά αλλά και προωθούν με τη συνεισφορά τους το κοινωνικό έργο της οργάνωσης. Σε μια εποχή κατά την οποία οι οικονομικές δυσκολίες αναμετριούνται με την ανθρωπιά οι πράξεις αλληλεγγύης δημιουργούν μια σίγουρη βάση αποφυγής διευρυμένης κοινωνικής κρίσης. Η υλική υποστήριξη των συμπολιτών μας θέτει ακόμα έναν λίθο στη βιωσιμότητα του έργου της ΑΡΣΙΣ μιας και όλες οι δωρεές και οι χορηγίες χρησιμοποιούνται προς όφελος των εξυπηρετουμένων της, δηλαδή των ανήλικων (ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο, ανήλικων θυμάτων κακοποίησης, παραμέλησης, εκμετάλλευσης) που φιλοξενούνται στους ξενώνες της ΑΡΣΙΣ, καθώς επίσης ανθρώπων που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως μεταναστών, Ρομά, άνεργων, άστεγων. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ: - Κοσμητεία της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, τη Βιβλιοθήκη του τμήματος Νομικής, Πολιτιστικό Ομιλο Θεσσαλονίκης «Βουβό Χειροκρότημα» – ρούχα, χρηματική δωρεά - Εθελοντική ομάδα της Parallaxi «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» - διοργάνωση εκδήλωσης «Τα Χριστούγεννά τους Αλλιώς» στο Λιμάνι Δ για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, ρούχων, τροφίμων, παιχνιδιών - Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] – χρηματική δωρεά - Σύλλογο Δασκάλων και Νηπια-

γωγών Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης – ηλεκτρονικό υπολογιστή για ξενώνα της ΑΡΣΙΣ - Σύλλογο Εθελοντών και Φίλων Ξενώνων «ΑΡΣΙΣ» Ωραιοκάστρου «Συνυπάρχω» - Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου «Φιλόλογος» - χρηματική δωρεά - 1ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης – ρούχα και τρόφιμα - Δημοτικό σχολείο Χορτιάτη – ρούχα και τρόφιμα, παιχνίδια - 3ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου – ρούχα και τρόφιμα - 10.31ο Δημοτικό σχολείο 40 Εκκλησιές, Θεσσαλονίκη – ρούχα παιχνίδια, βιβλία - 28ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης – ρούχα, παιχνίδια - 28ο Δημοτικό σχολείο Κοζάνης – ρούχα, παιχνίδια - 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών – είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, τρόφιμα - Γυμνάσιο Χορτιάτη – ρούχα και τρόφιμα - 4ο Λύκειο Συγγρού – βρεφικές τροφές και γάλατα, βρεφικά είδη - Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη – ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια - Ε.Π.Α.Σ. Νεάπολης – δώρα και προμήθειες - Δήμο Θεσσαλονίκης – κάθε Πέμπτη είδη αρτοποιίας - Δήμο Ωραιοκάστρου – παραχωρήσεις αιθουσών για τις εκδηλώσεις - Μπάρμπα Στάθης - ΖΑΝΑΕ – κονσέρβες φαγητού - Αρτοποιείο/ζαχαροπλαστείο Μπλε – αρτοποιήματα - Αρτοποιείο/ζαχαροπλαστείο «ΕΣΤΙΑ» Τούμπας – αρτοποιήματα - ΜΕΒΓΑΛ – γάλατα και γιαούρτια για παιδιά - ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ, Βιοτεχνία Γάλακτος - Χυμούς - Εταιρεία Procter and Gamble - είδη ατομικής υγιεινής και καθαριστικά - Εταιρεία Applied Piloting Service– χρηματική δωρεά - Εταιρεία Lina Baby Δ. Αδάμου και ΣΙΑ – πετσέτες και λαδόπανα

- Εταιρεία ΕΛΑΣΤΡΑΚ – ελαστικά αυτοκινήτου (ημιφορτηγό ΑΡΣΙΣ) - Scirocco Club – χρηματική δωρεά - North Celica - χρηματική δωρεά - Εργαζόμενους της Εταιρείας Ανελκυστήρων KLEEMAN - ρούχα - Ομιλο Fourlis και τους εργαζόμενους του ΙΚΕΑ και Intersport Θεσσαλονίκης - Εμποροβιομηχανική Υποδημάτων Αφοί Χατζηπροδρόμου Α.Ε. «Adam’s shoes» - υποδήματα - Κέντρο Γιόγκα – τρόφιμα ρούχα, υποδήματα - Βιβλιοπωλείο «Το Εντυπον» Γιαννιτσά – Γραφική ύλη Σας ευχαριστούμε και πάλι για την τόσο σημαντική και ουσιαστική στήριξή σας. Με εκτίμηση, Νίκος Γαβαλάς, Ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ

Γραφείο Τελετών

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ Από το 1887 Εξαδακτύλου 6 (µε Εγνατία 101) Τηλ.: 2310-275.843 Κινητό: 6932-925.346

ΠΕΝΘΗ Τον αγαπημένο μας θείο ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΟ ετών 90 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, 2.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα ανίψια: Κωνσταντίνος – Βικτωρία, Αλεξάνδρα – Γεώργιος, Αννα – Γεώργιος. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γκέσιος». Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού, προπαππού και θείο ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΓΙΟΓΛΟΥ ετών 77 κηδεύσαμε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκιές. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Χρήστος, Ελένη, Δημήτριος – Μαρία, Αναστάσιος. Τα αδέλφια: Ανθούλα – Αχιλλέας, Κυριακή-Θωμάς, Σοφία. Τα εγγόνια: Αικατερίνη-Κωνσταντίνος, Ελισάβετ – Βασίλειος, Δέσποινα, Μαρία. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ : 2310-869 235, 2310-869 236

ΠΕΝΘΟΣ

ΚΗΔΕΙΑ

Την αγαπημένη μας κόρη ΧΑΡΟΥΛΑ ΠΙΘΑΝΗ κηδεύσαμε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Νέας Παναγίας (Ηλύσια). Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Οι γονείς: Αλέξανδρος – Αννα. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72, δίπλα στη Γερμανική Σχολή «Γκαίτε» - δεύτερο γραφείο, Αλ. Σβώλου 22.

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ετών 88 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Δημήτριος – Ελένη, Αμαλία – Δημήτριος, Πηνελόπη. Τα αδέλφια: Καλλιόπη – Γρηγόρης. Τα εγγόνια: Μύρων, Οδυσσέας. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα βρίσκεται από τις 9 π.μ. στα ιδιόκτητα νεκροστάσια του οίκου τελετών «Η Ανάστασις» «Στέλιου Μπαμπούλα». Η δεξίωση θα γίνει στον ιδιόκτητο οίκο τελετών «Στέλιου Μπαμπούλα». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

ΚΗΔΕΙΑ Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΣΤΕΛΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ετών 85 κηδεύσαμε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Συκεών. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Κυριακή, Ελένη, Ευστράτιος – Δήμητρα. Τα αδέλφια: Μιχάλης, Φωτεινή – Στέργιος. Τα εγγόνια: Σταυρούλα – Αγγελος, Σάββας – Αθηνά, Γεώργιος, Θεόδωρος, Στέλλα – Παναγιώτης. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μιχ. Καραολή 2 – Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Την αγαπημένη μας σύζυγο, κόρη, αδελφή και θεία ΟΡΝΕΛΑ ΤΕΡΣΑΝΑ ετών 39 κηδεύσαμε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Μαράλντο. Οι γονείς: Λιλιάνα – Τόνιν, Φρεντερίκ – Βέρα. Τα αδέλφια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 Αγγελάκη 27, τηλ 2310-273 414, 2310-273 352 Κινητά:6972-495 431, 6944-860 760

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Παπάφη 10 τηλ : 2310-22 62 52 Κιν 6932-728 760

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ

«ΤΣΕΠΑ» Τηλ : 2310-555 106 fax 2310-555 107 κιν 6946-81 71 71 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

Α ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ ∆ηµητρίου 172, τηλ 2310-205 429, β) Αλ Παπαναστασίου 135, τηλ 2310-304 314, γ) Ν Ρύσιο, τηλ 23920-70 023

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Κοντά σας µε πολύ προσιτές τιµές Β. Όλγας 47, τηλ 2310-830.924 www.daraviga.gr

ΟΙΚΟΣ ΓΚΕΣΙΟΣ Γ. Παπανδρέου 30 (Ανθέων), τηλ. 2310 -429.141, 429.142. Κιν. 6944-242.142

Το λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΑΤΖΗΘΕΟΧΑΡΗ Καθηγητή χειρουργικής ετών 66 κηδεύουμε σήμερα, 2.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Αριστέα. Τα παιδιά: Αχιλλέας, Στέλλα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα βρίσκεται στον ιερό ναό από τις 2 μ.μ. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γκέσιος».

ΚΗΔΕΙΑ Το λατρευτό μας αδελφό και θείο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΓΑΪΤΑΝΙΔΗ Συνταξιούχο καθηγητή Φυσικής Αγωγής κηδεύουμε σήμερα, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως Του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα αδέλφια: Γεώργιος – Ελένη. Τα ανίψια: Αναστασία – Μιχαήλ, Ευφημία. Οι συγγενείς. Η σορός θα βρίσκεται στον ιερό ναό από τις 9.30 π.μ. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι των κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γκέσιος».

Αννίλα – Λεονάρντο. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τε-

λετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ : 2310-622 642, Κιν : 6944 420 058

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

«Α ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

31

ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ : 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ : 6977-597464 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ : 2310-860088, 860077

www baboulas com

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ: 2310-843 648,845 230, 2310-822.580 fax 2310-826 373

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ» Αγ ∆ηµητρίου 157 Τηλ : 2310-204615, 2310-205404

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

1 Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ : 2310-639509 2 Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν (Σάκης): 6944-389902

• Βασ Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ 2310-869 250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www baboulas gr email: Info@baboulas gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


∆ε θα γίνει µακελειό...

Οι πατριώτες της συµφοράς O δρόµος προς την καταστροφή της χώρας είναι στρωµένος µε πολλή «εθνική υπερηφάνεια». Στη χώρα της άσκοπης µαγκιάς και της τζάµπα διαµαρτυρίας, όλες οι φωνές που επιµένουν να µην αλλάξει τίποτε εκεί καταλήγουν. Δεν εκχωρούµε, δε συναινούµε, δεν πουλάµε, δεν πληρώνουµε, όπως έλεγαν τα πανό των «αγανακτισµένων» στην πλατεία Συντάγµατος - δίπλα στα εικονοστάσια της Παναγίας, τους βυζαντινούς Δικέφαλους και τις αυτοσχέδιες κρεµάλες, σε µια πλήρη αποθέωση της σύγχυσης και του κιτς. Η απόγνωση ενός µεγάλου µέρους της ελληνικής κοινωνίας, που νιώθει το βιοτικό του επίπεδο να υποχωρεί, δηµιουργεί συνθήκες θερµοκηπίου για τον εύκολο πολιτικό λόγο. Ο οποίος είναι ανορθολογικός και αδιέξοδος, γι’ αυτό επιλέγει ν’ απευθύνεται στο ένστικτο και στην ψυχή των ανθρώπων. Δεν µπορεί να πείσει µε ποιο τρόπο η πτωχευµένη Ελλάδα θα έχει µισθούς υψηλότερους από της Βουλγαρίας, πώς θα συντηρήσει τα TOY MAKH BOΪTΣI∆H στοιχεία του mvoitsidis@the.forthnet.gr κοινωνικού κράτους, πώς θα πληρώνει συντάξεις. Αγορεύει καταγγελτικά. Λέει αυτό που όλοι καταλαβαίνουµε, πόσο άσχηµα είναι τα πράγµατα. Ετσι γίνεται οικείος. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να πει και τι προτείνει εκτός από τη γενικόλογη άρνηση κάθε µεταρρύθµισης, επιδίδεται στην εκτόξευση πυροτεχνηµάτων. Το πιο θεαµατικό από τα πυροτεχνήµατά του είναι η «εθνική υπερηφάνεια». Ωραία έχουν στήσει τη µηχανή η γιαλαντζί «πατριωτική Δεξιά» και η γιαλαντζί «πατριωτική Αριστερά» - που, ως συνήθως, συµφωνούν στον αναχρονισµό. Δεν ήταν εθνικά προσβλητικό που η χώρα δανειζόταν επί τρεις δειαετίες για να χρηµατοδοτεί τη νεοπλουτική κατανάλωση. Ούτε που σπατάλησε ποταµούς ευρωπαϊκών επιδοτήσεων χωρίς να φτιάξει πέντε σοβαρά έργα υποδοµής. Ούτε που η λαϊκή διαφθορά έχει φτάσει µέχρι το µεδούλι της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε που καταστρέψαµε το περιβάλλον σε µια χώρα που θα µπορούσε να είναι ο παράδεισος επί της γης. Ούτε που καταντήσαµε οι παρίες της Ευρώπης. Ούτε που άλλοτε παρακαλάµε να µας χαρίσουν το µισό χρέος και άλλοτε παριστάνουµε τις «µαύρες χήρες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απειλώντας ότι θα καταστρέψουµε το κοινό νόµισµα. Ούτε που ταξιδεύουµε στην Ευρώπη και µας κοιτάζουν λες και είµαστε πορτοφολάδες. Η «εθνική υπερηφάνεια» θίγεται επειδή οι µόνοι στον κόσµο οι οποίοι δέχονται να µας δανείσουν, οι Ευρωπαίοι εταίροι µας, ζητούν κάποια διασφάλιση ότι τα χρήµατα των φορολογουµένων τους δε θα καταλήξουν στον ελληνικό πίθο των Δαναΐδων. Εντέλει, µε τόσους και τέτοιους «πατριώτες», καθόλου περίεργο που φτάσαµε ώς εδώ!

Φωτογραφία Associated Press

Ο κόσµος ανάποδα

Του ’ρθε ο ουρανός ανάποδα; Του ’φυγε η γη κάτω από τα πόδια; Τίποτα απ’ όλα αυτά δε συµβαίνει. Ο κύριος είναι ένας Αφρικανός φίλαθλος πανευτυχής που η χώρα του, η Γκαµπόν, είναι µια εκ των δυο (η άλλη είναι η Ισηµερινή Γουινέα) που φιλοξενούν το Αφρικανικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2012. Μια δυναµική που έχει το ποδόσφαιρο κι ο αθλητισµός και κάνει τον άνθρωπο να τα ξεχνά όλα και να βλέπει όντως τον κόσµο ανάποδα (ή από την καλή; Η απάντηση αποτελεί θέµα ερµηνείας).

∆ίσεκτον και κολοκύθια στο καναβάτσο

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Μέρος της χώρας δέχεται τις προφητείες. Το ποσοστό διπλασιάζεται, εάν προφήτεψε κεκοιμημένος καλόγηρος. ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H Μπαίνω στο καφενείο και ρωτώ: petefris@otenet.gr «Θέλει κανείς να του ρίξω ταρό, να του πω το φελτζάνι, να του ιδώ την παλάμη;» και, αντί καγχασμών, οι πνευματικοί άνθρωποι και φίλοι μου απλώνουν τον τραχανά- συγγνώμη, απλώνουν το φελτζάνι, ορθώς καπακωμένο, με χαρτοπετσέτα πάνω από το πιατάκι για να βγει ορθώς αποτυπωμένη η προφητεία. Δεν ξέρω τι να κάνω πάρεξ να υπόσχομαι. Ελευθερία και γλώσσα στο νεοδημοκράτη, πολλαπλούς γάμους με βωβές αγαπημένες στους αριστερούς, συμπαθητικά συναδελφικά γλωσσόφιλα σε πασόκους. Ολοι είναι έτοιμοι να πιστέψουν προφήτες ή απλώς σαλταδόρους. Γυρνώντας ανάστροφα το βλέμμα, τους δίνω δίκιο. Ξέρω ότι το 2009, πριν από δύο και μισά χρονάκια, οι Ελληνες ψήφισαν μερικά κόμματα. Και έπειτα άρχισε μια εντελώς λανθασμένη λογιστική. Δεν εννοώ το μνημόνιο, όπως πιστεύουν οι πολλοί. Το μνημόνιο είναι μια σύμβαση, μια δέσμευση ανάλογη με τα ψιλά γραμματάκια των συμβολαίων. Αν έχεις τα μυαλά σου ή είσαι αρκετά εύπορος, δε θα τα υπέγραφες ποτέ. Εκεί που σε πιάνει η καρδιά σου είναι η υπερβολικότατη ισχύς που έδωσε ένας πρωθυπουργός σε έναν πολίτη που δεν εξελέγη καν. Εννοώ τον πρώτο υπουργό επί των Οικονομικών. Δε νομίζω ότι θα θύμωναν πολλοί με το μνημόνιο αν άρχιζε το πελέκημα από τους υψηλόμισθους και τους μπατακτσήδες. Αλλά την πλήρωσαν οι απένταροι,

επειδή αυτωνών οι πεντάρες είναι ευδιάκριτες από το χοντρόπετσο κράτος. Και πέρα από αυτά, στη μέση της διαδρομής, ο πρωθυπουργός φεύγει! Αυτό δεν έγινε ποτέ. Εκτός κι αν μου βρείτε κάποιο δυσεύρετο παράδειγμα από τα χρόνια του Ναγκίμπ. Εκλεγμένος σε πλήρη δημοκρατία πρωθυπουργός, που ασχολείται ελάχιστα με την κρίση (ρίχνοντας συνήθως μπινελίκια) και ανακτά το χρώμα του μόνον όταν μιλά για πράσινη ανάπτυξη και απαγόρευση του καπνίσματος, φεύγει καταμεσής μιας τρομερής κυβέρνησης. Σκέφτομαι ότι υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε εκλογές το 2013, που σημαίνει σκέτη κατάρα για εμάς και ευλογία για τους δανειστές μας. Καλά, κανένας δεν το βλέπει αυτό; Προσωπικά, κι ας διάβασα το ρημάδι το μνημόνιο, δεν είδα πουθενά να υποδεικνύονται λύσεις. Σύμφωνοι, διάβασα διάφορες ευχές. Είναι ζήτημα επιλογών. Αν, για παράδειγμα, ήμασταν διακόσιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δε θα χρειαζόταν να μειωθεί κανένας μισθός και καμία σύνταξη από κανέναν. Αμφιβάλλω αν σε τέτοια περίπτωση θα είχαμε αξιόλογο χρέος, για να μας πετσοκόβουν οι αμόρφωτοι που προσποιούνται τους εξπέρ σαράφηδες. Κατά τα άλλα, προφητείες, δίσεκτον έτος και κολοκύθια τούμπανα. Μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή μας όπως βελτιώνεται η κατάσταση σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων αν οι έγκλειστοι μάθουν τα κατατόπια και μακροημερεύσουν. Σε μια εγκλείστρα που την ξέρεις καλά, μπορεί να βρίσκεις ομελέτες, τράπουλες και βιβλία του Ντεριντά. Την ελευθερία σου δε θα βρίσκεις ποτέ, κι αυτό βλέπω να μην ενδιαφέρει κανέναν.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 01/02/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4491

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 01/02/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4491

Advertisement