Page 1

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Αυξανόµαστε αργά, παντρευόµαστε πολιτικά και πιάνουµε δουλειά µετά τα 25

σελ. 12

ΤΡΙΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 1,30 ΕΥΡΩ

ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ 2.500 ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΚΑΤΟΧΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κινηµατογραφική ληστεία σε δηµοπρασία του Ο∆∆Υ! ∆ύο ένοπλοι ληστές κλείδωσαν περίπου δέκα άτοµα σε αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Νεάπολης και έφυγαν µε σχεδόν 40.000 ευρώ

Σαφάρι για τα ληξιπρόθεσµα v Πρώτος στόχος: οι κάτοχοι και οι κληρονόµοι ακινήτων, καθώς και οι φαρµακοποιοί

ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ

σελ. 14

προς τους χρεοφειλέτες του ∆ηµοσίου προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονοµικών, τόσο µε πλέγµα διασταυρώσεων χρεών και περιουσιακών στοιχείων, όσο και µε τη µηνιαία παρακολούθησή τους. Ηδη µε την απειλή κατασχέσεων ακινήτων κάποιοι εξαναγκάστηκαν να εξοφλήσουν ή να ρυθµίσουν τα χρέη τους.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗΣ

Ανίσχυρο νοµικά αλλά… πληρωτέο

σελ. 26

σελ. 9

1

«ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» «Εµφραγµα» στις εφηµερίες σελ. 11

∆ιήµερο λουκέτο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ – ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Ταλαιπωρία από αύριο σε ΙΚΑ – φαρµακεία

σελ. 10

σελ. 9

∆ΕΛΤΙΟ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ

Mήνυµα αγωνίας της ΠΑΕ εν όψει Ολυµπιακού

Στον Ηρακλή ο Παράσχος αντί του Ουζουνίδη

«Να υπάρχει ΠΑΟΚ και µετά την Τετάρτη» σελ. 17

Αποκτήθηκε και ο διεθνής Νιγηριανός Σάνι Καϊτά σελ. 18

Με 58 εκατ. € ο Τόρες στην Τσέλσι!

σελ. 19

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Υπό πολιορκία ο Μουµπάρακ

Σήµερα µαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Αγώνας δρόµου για να φύγουν οι ξένοι υπήκοοι σελ. 16, 25

Από σήµερα τα ακριβά εισιτήρια του ΟΑΣΘ «Προ των πυλών» ανατιµήσεις και στο ψωµί 48,5% πάνω η βενζίνη σε ένα χρόνο σελ. 13


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 7.30 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 17.48 ΣΕΛΗΝΗ 29 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας

Τρύφωνος µάρτυρος, Αναστασίου Ναυπλιέως Ο άγιος Τρύφωνας καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας. Καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια, αλλά κατάφερε να διδαχτεί τόσο καλά την Αγία Γραφή, που μεγαλώνοντας έφτασε να διδάσκει ο ίδιος τις Αλήθειες της Πίστης. Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα της θαυματουργίας, αλλά επί Δεκίου συνελήφθη και ομολόγησε με θάρρος την Πίστη του. Επειτα από φριχτά βασανιστήρια παρέδωσε την ψυχή του στον Υψιστο.

Γιορτή στο Καλλιτεχνικό Γυµνάσιο Αµπελοκήπων διαχρονικά

Εκθεση Εκθεση ζωγραφικής του Αρι Γεωργίου, με τίτλο «Ανόργανα εν τάξει», φιλοξενείται μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου στην γκαλερί «Λόλα Νικολάου» (Τσιμισκή 52). Εικαστικά Συνεχίζεται έως τις 20 Φεβρουαρίου η έκθεση «Εν Οίκω - Νίκη Καναγκίνη», που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1.

«15 winter days» ονομάζεται η συλλογική έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται σήμερα, στις 20.00 στην γκαλερί «Arts causa» (Μητροπόλεως 97, τηλ. 2310/ 223.041)

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

Για σήμερα, Τρίτη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 4 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Τετάρτη, προβλέπονται βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ -4 3

ΦΛΩΡΙΝΑ -4 4 ΚΑΒΑΛΑ -4 6

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 7

ΚΟΖΑΝΗ -3 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ -5 5

Ë

3

ΛΑΡΙΣΑ 2 8

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1 8

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ -5 6

ΚΑΒΑΛΑ -3 7

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1 7

ΚΟΖΑΝΗ -2 4

Ë ΙΩΑΝΝΙΝΑ -3 8 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 4 8

5

Ë

ΑΘΗΝΑ 4 11

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 4 10

ΤΡΙΠΟΛΗ -8 8

Ë

ΤΡΙΠΟΛΗ -1 7

2

ΛΑΡΙΣΑ -1 8

4

ΑΘΗΝΑ 3 12

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 7 10

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 7 11

3

Προβλέπεται αυξημένη συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 1 έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Ë

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ë

Δεν πειράζει που πέρασε καιρός από τότε και το σημερινό σημείωμα φαίνεται «εκτός εποχής». Εν πρώτοις, φαίνεται, δεν είναι. Η μνήμη της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι απλώς επετειακή. Είναι διαχρονική και θα έλεγε κανείς «υποστασιακή» για τη νεότερη Ελλάδα, που με το ΟΧΙ του Σαράντα απάντησε ΝΑΙ στο ερώτημα της Ιστορίας, αν οι επιγενόμενοι του Εικοσιένα και του 1912-13 Ελληνες είναι άξιοι της ελευθερίας που κληρονόμησαν. Κατά δεύτερο λόγο, οι εικόνες που τη συγκεκριμένη ώρα καταγράφηκαν, ήταν τόσο δυνατές, που δεν έσβησαν ακόμη. Συνεχίζουν να παράγουν ισχυρά συναισθήματα και προσκαλούν επίμονα τη στήλη να εκφράσει δημόσια και πανηγυρικά το θαυμασμό και τον έπαινο που αξίζουν και οι εικόνες και οι δημιουργοί τους. Για να τιμηθεί η 28η Οκτωβρίου 1940 διοργανώθηκε εκείνες τις μέρες που ταίριαζαν με την επέτειο μια σύνθετη εκδήλωση στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων. Σύνθετη, γιατί περιλάμβανε θεατρικό δρώμενο με αφηγήσεις και απαγγελίες από ιστορήματα του πολέμου, χορούς των μαθητών και σκηνική πλαισίωση βασισμένη στο φυσικό στοιχείο μιας παρέας που θυμάται. Αποδείχθηκε, χωρίς να είναι αυτός ο στόχος, μια θαυμάσια ευκαιρία να φανεί τι δουλειά γίνεται σ’ αυτό το Γυμνάσιο και, πρωτίστως, να γίνει η γιορτή ένα αυθεντικό και συγκλονιστικό αφιέρωμα στο μεγαλείο και στο δράμα του ‘40-’41. Οι θεατές έγιναν μάρτυρες μιας ξαφνικής και ευχάριστης «έκρηξης» νιότης, ομορφιάς, τέχνης, χάρης, αρμονίας και δεξιότητας διδαγμένης από τους καθηγητές και αποκτημένης από τα παιδιά (μαθήτριες και μαθητές) που πήραν μέρος στα δρώμενα. Ενώ οι άλλοι μαθητές χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό τους καθηγητές τους κ.κ. Γιώργο Φράγκογλου και Λάμπρο Θεοδωράκο και τη διευθύντρια κ. Κούλα Αδαλόγλου, μερικοί απ’ τους παππούδες και γονιούς δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους.

1ο Φεστιβάλ Ασιατικού Θεάτρου Σεμινάρια παραδοσιακής κινέζικης πολεμικής τέχνης Wu Shu με την Αννα Τανούλη, αλλά και Rasaboxes workshop για ηθοποιούς, τεχνική που αξιοποιεί τα rasa της ινδικής παραδοσιακής τέχνης, με την Αθηνά Δράγκου πραγματοποιούνται σήμερα, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ασιατικού Θεάτρου, στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ (Ολυμπίου Διαμαντή 30, τηλ. 6986/148.986).

Ë

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

4

3 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 8 12

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 8 12

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ....... -4 - -1 ΛΟΝΔΙΝΟ ..... -2 - 6 ΡΩΜΗ............... 7-13 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ........................... -5 – 1 ΟΣΛΟ ................ 0-4 ΠΑΡΙΣΙ ........... -4 – 4 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ..... -6 – 0 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ....................... -15 - -2 ΚΙΕΒΟ ........... -3 - -9 ΜΑΔΡΙΤΗ ..... -2 – 7 ΜΟΝΑΧΟ ....... -5 – 3 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ...... 2-5

σαν σήμερα 1851

1940

1966

1968

1977

M. Σέλεϊ

Ζ. Παπαντωνίου

Μπ. Κίτον

Βιετνάµ

∆ηµοτική

Πεθαίνει η Μέρι Σέλεϊ, Αγγλίδα συγγραφέας γοτθικών μυθιστορημάτων, όπως το «Φράνκενσταϊν».

Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου Μπάστερ Κίτον.

Ο αρχηγός της Aστυνομίας της Σανγκάης, Νγκουγέν Νγκοκ Λόαν, εκτελεί εν ψυχρώ έναν Βιετκόνγκ. Η εκτέλεση φωτογραφίζεται και ξεσηκώνει την κοινή γνώμη εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

Εφαρμόζεται η εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη δημοτική.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Κυβέρνηση: Oύτε εκλογές ούτε νέα µέτρα Σε δυο διαψεύσεις προχώρησε χτες η κυβέρνηση. Δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Δε θα ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γ. Πεταλωτής (φωτογραφία), απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι «η λύση της σωτηρίας της χώρας έχει την πλήρη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό... Το να μιλάμε για λύση εκλογών είναι εξυπηρέτηση μόνο κάποιων συμφερόντων -είναι ξεκάθαρο- και μάλιστα ένα ζήτημα που το θέτει τελείως άκαιρα και χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο και λογική βάση, αλλά με άλλες σκέψεις, η ΝΔ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι εκλογές δεν

είναι καν ευσεβής πόθος του κ. Σαμαρά, ο οποίος «είναι έντρομος, αν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση». Ο κ. Πεταλωτής, λόγω των συζητήσεων για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο, δε θέλουμε και δεν πρέπει να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων». Για τις εργασιακές σχέσεις και τα φαινόμενα απορρύθμισης, σε σχέση και με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτό δεν έγινε ούτε από την τρόικα ούτε από αυτήν την κυβέρνηση. «Ο ερ-

γασιακός Μεσαίωνας και η απορρύθμιση υπήρχαν σε ένα άναρχο εργασιακό τοπίο, στο οποίο θα πρέπει να μπει τάξη...». Για το ελληνικό χρέος, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι η Ελλάδα συζητάει «στη βάση της ειλημμένης απόφασης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του μοντέλου της Ιρλανδίας... αυτό μας ενδιαφέρει, και οι επόμενες σύνοδοι κορυφής της ΕΕ είναι κρίσιμες, γιατί θα κριθούν σημαντικά ζητήματα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ

«Τ’ άκουσε» ο Καρχιµάκης στη Θεσσαλονίκη Γκρίνια, παράπονα και σκληρή κριτική για τις παθογένειες του ΠΑΣΟΚ και κυρίως για τα κυβερνητικά πεπραγµένα ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

Μεγάλη γκρίνια, παράπονα επί παραπόνων και σκληρή κριτική για σύγχρονες αδυναμίες αλλά και χρόνιες παθογένειες του ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στο 15μηνο, άκουσε ο νέος επικεφαλής της Ιπποκράτους, Μ. Καρχιμάκης, στο πλαίσιο των χτεσινών του συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Π

άντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καρχιµάκης αντιµετωπίστηκε ως... ένας καλός αγωγός µεταφοράς αντιδράσεων και αντιρρήσεων στο Μαξίµου και τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου. Αναφορικά δε µε τα µεγάλα πολιτικοοργανωτικά προβλήµατα του κοµµατικού µηχανισµού, φάνηκε να του αναγνωρίζονται καλές προθέσεις και διάθεση για την αντιµετώπισή τους, αν και ο σχεδιασµός που σε αδρές γραµµές παρουσίασε δεν ικανοποίησε όλους τους συνοµιλητές του.

Με εθνικοσυµβούλους και γραµµατείς Οι πρώτες «οµοβροντίες» έπεσαν στη συνάντηση του γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ µε µέλη του Εθνικού Συµβουλίου από τη Θεσσαλονίκη και συνεχίστηκαν στη συνεδρίαση γραµµατέων και αναπληρωτών γραµµατέων των νοµαρχιακών επιτροπών του κόµµατος από την Κεντρική Μακεδονία. Στις κλειστές αυτές συσκέψεις, σύµφωνα µε πληροφορίες, ασκήθηκε κριτική

στην κυβερνητική πολιτική, που, όπως κατά κόρον επισηµάνθηκε, βρίσκεται σε µεγάλη απόσταση από τις ιδεολογικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ότι δεν έχει καµιά σχέση µε τις προγραµµατικές δεσµεύσεις και επισηµάνθηκε επιπλέον ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποξενωθεί από τα κοινωνικά στρώµατα που παραδοσιακά το στήριξαν. Σε ακόµη πιο δραµατικούς τόνους, αρκετοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόµενη διάλυση του κόµµατος και κατήγγειλαν χωρίς ονοµαστικές αναφορές µέλη της κυβέρνησης που κάνουν πολιτική µε επικοινωνιακά κριτήρια. Η ιδεολογική επαναφορά ή κατ’ άλλους η επανίδρυση του κόµµατος ήταν ένα «ολόκληρο κεφάλαιο» σε αυτές τις συνεδριάσεις, µε µια οµάδα στελεχών να ζητά επιτακτικά τη διεξαγωγή συνεδρίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καρχιµάκης απέφυγε τα σχόλια και επέµεινε στην οργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, την οποία προσδιόρισε προς τις αρχές του καλοκαιριού. Η εξέλιξη αυτή, όπως και η ανακοίνωσή του για πραγµατοποίηση µονοήµερου Εθνικού Συµβουλίου στις 11 Φεβρουαρίου, όπου θα παρουσιαστεί ο απολογισµός της τελευταίας εκλογικής αναµέτρησης, χωρίς δυνατότητα παρεµβάσεων και µε αποφάσεις για τη συµπλήρωση απλώς των τριών κενών θέσεων στο Πολιτικό Συµβούλιο, δεν αντιµετωπίστηκαν µε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ο νούµερο ένα της Ιπποκράτους φέρεται να είπε ότι ορισµένοι υπουργοί δεν αντιλήφθηκαν πως δεν µπορούν να τα βγάλουν πέρα µόνοι τους χωρίς τη στήριξη του κόµµατος. Σε δηλώσεις του δε νωρίτερα µίλησε για πάρα πολλούς που έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους, σηµειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα κοµµατικά στελέχη

Ο Μ. Καρχιμάκης με τους Χρ. Παπαστεργίου, Π. Κουκουλεκίδη και Γ. Γεράκη σε χτεσινή εκδήλωση

«έχουν υποχρέωση να έχουν άποψη και να την καταθέτουν και όσοι έχουν πολιτική ευθύνη να συζητούν τις αγωνίες που υπάρχουν». Αλλες πηγές αναφέρουν ότι χτες αποδέχτηκε πρόταση για τακτικές συνεδριάσεις στην περιφέρεια µε τη συµµετοχή υπουργών και µίλησε για επανεκκίνηση του κόµµατος, µε στόχο να γίνει η συνείδηση της κυβέρνησης. Στη συνάντησή του µε στελέχη των νοµαρχιακών επιτροπών έκανε λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ συνδιαµορφωτή της κυβερνητικής πολιτικής. Αργότερα, σε κοµµατική εκδήλωση που αφορούσε ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο για τη χώρα, ο κ. Καρχιµάκης χαρακτήρισε επιβεβληµένη τη διαµόρφωση εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, καλώντας µάλιστα το ακροατήριό του να αναζητά και να προτιµά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, υπογραµµίζοντας ότι η Ιπποκράτους υποστηρίζει τα κινήµατα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Γ. Μπουτάρης: Καλύτερη η σιωπή, κ. Παπαγεωργόπουλε Ελυσε τη σιωπή του χτες ο Γιάννης Μπουτάρης και απάντησε στις επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου τον τελευταίο καιρό, για την οικονομική κατάσταση του δήμου Θεσσαλονίκης, καλώντας τον να επιδείξει τη σοφή στάση της σιωπής, καθώς, όπως πολύ καθαρά υπονόησε, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που περιγράφει ο πρώην δήμαρχος. Στο περιθώριο της χτεσινής επίσκεψης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκη, στο δημαρχείο, ο δήμαρχος σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα εξεταστούν και θα αναθεωρηθούν όλες οι συμβάσεις του δήμου, ενώ αφορμή για την «επίθεσή» του στον κ. Παπαγεωργόπουλο στάθηκε ο ισχυρισμός του πως ο δήμος διαθέτει πλήρως οργανωμένο λογιστήριο. «Το περίεργο με την εταιρία‘’Ορθολογισμός’’είναι ότι ουσιαστικά έκανε τα λογιστικά του δήμου», είπε ο κ. Μπουτάρης και, αναφερόμενος στον κ. Παπαγεωργόπουλο, σχολίασε: «Διατείνεται ο πρώην δήμαρχος ότι έχουμε διπλογραφικό σύστημα. Στα χαρτιά όλα τα έχουμε. Και ISO και λεφτά στα ταμεία έχουμε κι απ’ όλα έχουμε. Η ουσία είναι ποια είναι η πραγματικότητα. Θα έλεγα στον πρώην δήμαρχο καλύτερα να σιωπά παρά να λέει αυτά που λέει». Α. Σ.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

η άποψή μας

Οι προϋποθέσεις µιας βιώσιµης ανάκαµψης Η επιµήκυνση του δανείου από την τρόικα θεωρείται βέβαιη. Oπως επίσης και µια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έστω και ενός µέρους του. Ολα αυτά θα δώσουν µια ανάσα στη χώρα, ώστε να µη χρεοκοπήσει υπό το βάρος των τοκοχρεολυσίων που συσσωρεύονται θεόρατα ιδιαίτερα τα επόµενα 4 - 5 χρόνια. Αυτή είναι η µια πλευρά της οικονοµικής κρίσης στην Ελλάδα. Η άλλη είναι η σκληρή πραγµατικότητα που βιώνουν καθηµερινά οι Ελληνες εργαζόµενοι, επαγγελµατίες και επιχειρηµατίες. Επιχειρήσεις κλείνουν, επειδή δεν υπάρχει ρευστό. Οι χρηµατοδοτήσεις από τις τράπεζες γίνονται πλέον µε το σταγονόµετρο. Εργαζόµενοι βλέπουν να µειώνεται το εισόδηµά τους. Κι αυτή είναι η καλή περίπτωση, γιατί πληθαίνουν όλο και περισσότερο όσοι χάνουν τη δουλειά τους. Η αύξηση της ανεργίας είναι ο κύριος εχθρός και υπονοµευτής της κοινωνικής συνοχής. Και εδώ είναι το µέγα ζητούµενο για την ελληνική οικονοµία. Οσο και αν υποτιµηθεί εν τοις πράγµασι το βιοτικό επίπεδο του λαού, αφού υποτίµηση νοµίσµατος πλέον δεν µπορεί να γίνει, µια και έχουµε κοινό νόµισµα µε άλλες 16 ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν µπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση παρά µόνον αν συνοδευτεί µε ανάπτυξη. Με επαναδηµιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και επανακατάκτηση από την Ελλάδα του τίτλου της χώρας παραγωγού. Οχι ότι παλιότερα η Ελλάδα ήταν κάποια µεγάλη παραγωγική δύναµη, αλλά ποτέ δεν είχε φτάσει στο επίπεδο να εισάγει ακόµη και την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων που καταναλώνει. Εξι στις δέκα ντοµάτες που τρώει ο Ελληνας έρχονται πλέον από το εξωτερικό. Και αυτή είναι η απόλυτη ξεφτίλα της χώρας. Ο πραγµατικός διασυρµός της είναι ότι έφτασε να µην παράγει τίποτε. Σχεδόν τίποτε, για να µην υποτιµήσουµε τις προσπάθειες όσων ηρωικών παραγωγών προσπαθούν ακόµη να δηµιουργήσουν «ελληνικό πλούτο». Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλει η κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της, γιατί µόνο µε έναν υγιή παραγωγικά τρόπο µπορεί να βγει η Ελλάδα από το σηµερινό της αδιέξοδο. Μπορεί οι συνταγές των οικονοµολόγων να λένε για κούρεµα µισθών, αλλά αν ταυτόχρονα δεν υπάρξει παραγωγή σ’ αυτήν τη χώρα, αν δεν υποβοηθηθεί αυτή η προσπάθεια συντονισµένα από κυβέρνηση, τράπεζες, ώστε να ξανανθήσει το επιχειρηµατικό δαιµόνιο του Ελληνα, τότε πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανάκαµψη ουσιαστική σε προβλέψιµο και σύντοµο χρονικό διάστηµα.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

Στη σκιά της Νοµικής Μερικές φορές η συγκυρία είναι καταστροφική. Αυτό συνέβη και την προηγούμενη Παρασκευή με τη διημερίδα για τη μετανάστευση που διοργάνωσαν η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δίκτυο Ναυαρίνο, το Πολύδρομο και ο σύλλογος Αλβανών μεταναστών «Μητέρα Τερέζα». Η διημερίδα ήταν προγραμματισμένη από καιρό, οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων ήταν άνθρωποι που ασχολούνται επί της ουσίας με τα προβλήματα μετανάστευσης, ο στόχος ήταν να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας, να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική. Ωστόσο, όλη την προηγούμενη εβδομάδα στα δελΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ τία των 8 πρωταγωνιστούσε finance@ekdotiki.gr η κατάληψη της Νομικής από μετανάστες απεργούς πείνας - οπότε διάφοροι ένιωσαν υποχρεωμένοι να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διημερίδα και η Αστυνομία ένιωσε υποχρεωμένη να αποκλείσει τον τόπο διοργάνωσης, ενδεχομένως για να μην κινδυνεύσει η αρμόδια υφυπουργός Αννα Νταλάρα - η οποία δεν έχει λάμψει διά της παρουσίας της στον προβληματισμό περί μετανάστευσης. Την Παρασκευή, λοιπόν, η συζήτηση επισκιάστηκε από τη συγκυρία και από τις όποιες ατάκες στα συνεργεία της τηλεόρασης. Την Κυριακή, αντίθετα, μακριά από τα φώτα της τηλεοπτικής δημοσιότητας, και σοβαρές τοποθετήσεις έγιναν, και πολλές πτυχές

των προβλημάτων των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη φωτίστηκαν, και πολλές υφιστάμενες ομάδες εργασίας έμαθαν η μία την ύπαρξη της άλλης και ενδεχομένως να καταφέρουν στο μέλλον να συντονιστούν - και να δώσουν ιδέες και χείρα βοηθείας στην αρμόδια αντιδήμαρχο της πόλης μας. Η πιο αποστομωτική κουβέντα που ακούστηκε στη διημερίδα ήταν ενός μετανάστη από το Αφγανιστάν, που έχει κάνει από χρόνια αίτηση για άσυλο, έχει μάθει με πολύ κόπο ελληνικά και δουλεύει σκληρά ως τεχνίτης. «Η κυβέρνηση ας πάρει όποια απόφαση θέλει, αρκεί να μη μας κρατάει στον αέρα», είπε ο Φαζλί. Πράγματι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής - οι περισσότεροι εκ των οποίων βλέπουν την Ελλάδα ως τον πρώτο σταθμό προς τη βόρεια Ευρώπη - είναι αυτή η απέραντη εκκρεμότητα. Περνάνε μήνες μέχρι να μπορέσουν να καταθέσουν την αίτησή τους για πολιτικό άσυλο και χρόνια μέχρι να αποφανθεί επί αυτής η ελληνική Πολιτεία - συνήθως αρνητικά. Ολο αυτό το διάστημα οι μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, γι’ αυτούς δεν υπάρχει ούτε μπρος ούτε πίσω. Βέβαια, η ελληνική Πολιτεία δεν φέρεται πολύ καλύτερα στους Ελληνες πολίτες, όταν μπλέκουν στα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Ωστόσο, οι μετανάστες είναι πιο ευάλωτοι στους επιτήδειους κι ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση. Ακόμη κι αν είναι να τους διώξει η Πολιτεία - όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο - ας τους δώσει το χαρτί μια ώρα αρχύτερα...

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.266 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ψυχρές πλέον οι σχέσεις µε τους καραµανλικούς

Μηνύµατα Καρατζαφέρη προς Καραµανλή και Σηµίτη Σαφή μηνύματα προς τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή περιείχε η χτεσινή ομιλία του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία του Ορθόδοξου Συναγερμού, με αφορμή τα 15 χρόνια από τα γεγονότα στα Ιμια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ζητήσει την απολογία του κ. Σημίτη για τα γεγονότα στα Ιμια. «Θα έρθει η ώρα για να απολογηθεί ο Σημίτης τόσο για τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς όσο και για τα ανομήματα της Siemens», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, που έγινε στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο, ο κ. Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή, σημείωσε: «Αυτό θα μου το ξοφλήσει ο Καραμανλής», εννοώντας τις παλιές αναφορές του πρώην πρωθυπουργού ότι το ΛΑΟΣ είναι ακραίο κόμμα και ότι κάθε ψήφος στο ΛΑΟΣ ενισχύει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του τάχθηκε ενάντια σε οποιοδήποτε σενάριο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από την Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ ζήτησε η χώρα μας να υπογράψει άμεσα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επίσης, υποστήριξε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία ο ΛΑΟΣ θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι νομοτελειακό ότι θα είμαστε κυβέρνηση. Ηδη ασκούμε κυβερνητική εξουσία διά των πιέσεων». Στην εκδήλωση έκαναν σύντομες ομιλίες οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, Αγγελος Κολοκοτρώνης και Ηλίας Πολατίδης, ενώ παρουσιάστηκαν δύο σύντομα βίντεο με συνεντεύξεις από τον Σάββα Καλεντερίδη και τον Στιβ Λάλας. Ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ότι μετά τα Ιμια επακολούθησε η συμφωνία της Μαδρίτης, «μια συμφωνία της ντροπής», ενώ ο κ. Κολοκοτρώνης σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το όνομα «Μακεδονία» να συμπεριληφθεί στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία των συγκεντρωθέντων μέσω των κεντρικών οδών της πόλης, η οποία κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν και τα εξής: «Πάρτε το χαμπάρι, Αμερικανοί, η Μακεδονία είναι ελληνική», «Κάτω τα χέρια από το Αιγαίο» και «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Ν. Ο.

5

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Σε εποχή ψυχρότητας έχουν εισέλθει επισήμως οι σχέσεις της ηγεσίας της ΝΔ με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η αφορμή είναι η αναφορά στην πορισματική έκθεση της Siemens σε πιθανές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με την οποία εμφανίζονται να διαφωνούν βουλευτές κοντά στον Κώστα Καραμανλή και κεντρογενή στελέχη. Η αποδοκιμασία του Ευάγγελου Αντώναρου από κύκλους της ΝΔ που χαρακτήριζαν «άνευ σημασίας» τους ενδοιασμούς του για την απόδοση ευθυνών στον Κώστα Σημίτη συνεχίστηκε και χτες, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου, Ακη Γεροντόπουλο, να επισημαίνει στο «Αχελώος tv» ότι «κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε αυτήν τη διαπίστωση συμπεριλαμβάνονται και πρώην πρωθυπουργοί. Στο θέμα επανήλθε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Μάξιμος Χαρακόπουλος, που με δηλώσεις του στη ΝΕΤ χαρακτήρισε «αυτονόητο ότι θα πρέπει να κληθεί ο κ. Σημίτης να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, όχι υπό την έννοια ότι εμείς προδικάζουμε την ενοχή του πρώην πρωθυπουργού αλλά είναι εύλογα τα ερωτήματα».

Ο πρωινός καφές Η ΝΔ ανεβάζει τους τόνους στα θέματα του νόμου και της τάξης, ζητώντας με επιμονή την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στη σύσκεψη που είχε χτες το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς με τους στενούς του

συνεργάτες του αποκαλούμενου «πρωινού καφέ» εκλήθη και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που προκάλεσε η διαφορά απόψεων του τομεάρχη Παιδείας με την ηγεσία, τόσο στο θέμα της Siemens, όσο και στο άσυλο. Με αφορμή τη διακοπή των εξετάσεων από εισβολή ομάδας νεαρών στη Νομική Αθηνών, το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε, κάνοντας λόγο για «χρεοκοπία του ευτελισμένου θεσμού του ασύλου. Για ποιο άσυλο, λοιπόν, επιμένει να μιλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Για το άσυλο που υπάρχει για να προστατεύει τις μειοψηφίες που καταπατούν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες; Η κατάργη-

∆ιοικούσα Ν∆: κατά του «Καλλικράτη» στην παιδεία Κάθετα αντίθετη στις συγχωνεύσεις τύπου «Καλλικράτη» που προωθεί στην παιδεία η κυβέρνηση είναι η Διοικούσα της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έγινε στα γραφεία της τοπικής ΝΔ, με θέμα τα ζητήματα της παιδείας. Ταυτόχρονα, οι «γαλάζιοι» κάλεσαν τους πρυτάνεις να εφαρμόσουν στην πράξη την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για κατάργηση του ασύλου, «επιτρέποντας ουσιαστική αστυνόμευση των ιδρυμάτων», όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Διοικούσας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, μιλώντας για τις περικοπές των επιχορηγήσεων προς τις σχολικές επιτροπές, σημείωσε ότι υπήρξε μείωση κατά 67% σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αδυναμίας των σχολικών μονάδων να ανταποκριθούν στις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες. Οπως υποστήριξε, το φετινό 2,75% του ΑΕΠ για την παιδεία είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 35 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιάννης Πάιδας, από τις συμπτύξεις σχολείων στο νομό Θεσσαλονίκης θα πληγούν ιδιαίτερα τα σχολεία των δήμων Λαγκαδά, Μυγδονίας και Ασσήρου, όπου συνολικά 12 σχολεία, διθέσια και τριθέσια, θα αναγκαστούν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερα σχολεία της περιοχής. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΟ Πανεπιστημιακών, Νίκος Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι η ΝΔ είναι υπέρ ενός ανοιχτού, δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου. N. O.

Να ενεργοποιηθεί ο Κώστας Καραµανλής ζητά ο Π. Ψωµιάδης

Η ηγεσία της ΝΔ διαφωνεί με απόψεις υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού ση του ασύλου, όπως ήδη έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία, είναι, πλέον, επιτακτική ανάγκη. Επιτέλους, φτάνει πια ο στρουθοκαμηλισμός», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε επίσης να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με βασικό αιτιολογικό ότι οι 1.500 μετατάξεις εργαζομένων θα γίνουν με μοναδικό κριτήριο την αρχαιότητα και ότι δε διασφαλίζεται η επιδότηση του κοινωνικού εισιτηρίου.

Παρέμβαση στη συζήτηση για το πολιτικό μέλλον του Κώστα Καραμανλή έκανε χτες ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ζητώντας από τον πρώην πρωθυπουργό να μην εγκαταλείψει την πολιτική και να ενεργοποιηθεί στη ΝΔ, στο πλευρό του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά. «Ο Κώστας Καραμανλής δε δικαιούται να αποσυρθεί. Πουθενά στον κόσμο δε συμβαίνει οι πρώην πρωθυπουργοί, με τη συσσωρευμένη πείρα και γνώση, να περνούν στο περιθώριο. Κάνω έκκληση να ενεργοποιηθεί άμεσα μέσα στην παράταξη της ΝΔ, στο πλευρό του προέδρου μας, Αντώνη Σαμαρά. Δεν το ζητώ εγώ, το ζητά ο κόσμος της ΝΔ, που θέλει ενότητα. Λάθη μπορεί να έγιναν και τα είχα επισημάνει εξαρχής, όμως έγινε και πολύ σημαντικό έργο. Ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά εγκλήματα της κυβέρνησης Παπανδρέου», σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης. Ν. Ο.


6

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Μεταναστευτική κρίση Το µεταναστευτικό ζήτηµα τείνει να γίνει πυριτιδαποθήκη για τη χώρα µας: Ενας τεράστιος αριθµός µεταναστών εισέρχεται καθηµερινά στη χώρα από θαλάσσια και ηπειρωτικά σύνορα και στη συνέχεια, αφού συλληφθεί, αφού πάρει το λεωφορείο ή το πλοίο της γραµµής (!) καταλήγει στην Αθήνα και στα µεγάλα αστικά κέντρα και γκετοποιεί πόλεις και χωριά. Οποιος έχει επισκεφτεί τελευταία το κέντρο της Αθήνας, καταλαβαίνει αµέσως πόσο τραγική είναι η κατάσταση µε χιλιάδες µετανάστες που ζουν σε άθλια υπόγεια και δωµάτια, που καταλαµβάνουν τις πλατείες, που γίνονται έρµαια της ανέχειας και ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΗ* της εγκληµατιmakris.io@dsthe.gr κότητας. Οποιος έχει επισκεφθεί το λιµάνι της Πάτρας, θα δει εκατοντάδες Αφγανούς να ζουν µέσα σε πλαστικά ή χάρτινα παραπήγµατα και να προσπαθούν να τρυπώσουν στις νταλίκες και στους καταπέλτες των πλοίων, µε προορισµό το όνειρο της Ευρώπης. Δυστυχώς, εδώ και χρόνια, εκτός του γεγονότος ότι η χώρα δε διαθέτει καν µεταναστευτική πολιτική και έχει καταντήσει µία αποθήκη δυστυχισµένων ανθρώπων, αδυνατεί πλέον να ελέγξει στοιχειωδώς τον αριθµό τους, µε αποτέλεσµα να βρισκόµαστε στα πρόθυρα ανεξέλεγκτων εκρήξεων. Οι αριθµοί δυστυχώς είναι τραγικοί: το 80% των παράνοµων µεταναστών εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, µέσω της χώρας µας, η Τουρκία αρνείται να εφαρµόσει οποιαδήποτε πολιτική αποτροπής των δουλεµπορικών κυκλωµάτων που εδρεύουν στο έδαφός της, η δε Ευρωπαϊκή Ενωση µιλώντας υποκριτικά συντάσσει εκθέσεις για το πόσο άσχηµα περνούν οι µετανάστες στη χώρα µας και πόσο πολύ αργούν να εξεταστούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου! Τι θα γίνει άραγε τώρα που φλέγεται η Τυνησία, η Αλγερία και η Αίγυπτος; Πόσα νέα κύµατα µεταναστών θα έχουµε να περιµένουµε; Ισως οι µόνοι ωφεληµένοι από την τραγική αυτή κατάσταση που θίγει διεθνώς την εικόνα της πατρίδας µας είναι τα πολυποίκιλα συµφέροντα που υπάρχουν και στη χώρα µας και συντηρούν τους παράνοµους δρόµους των µεταναστών και τη λαθραία ζωή τους σε µια χώρα της ΕΕ. Μακάρι τα τελευταία γεγονότα στη Νοµική Σχολή της Αθήνας να σηµάνουν συναγερµό στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάµεις της χώρας για να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα χωρίς στρουθοκαµηλισµούς! * Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ είναι δικηγόρος

Παρεµανβάάγσκηειςδιαμόρφωσης εθνικής καεςτατο-

Την πίστηκε χτ ίδησης υπερασ σε κομματική ναλωτικής συνε ης άκ Μ. Καρχιμ ο ση ζέ με υ βράδ σαλονίκη. Πρό ΑΣΟΚ στη Θεσ Π υ ς το τη ση ής λω αλ εκδή επικεφ τοβουλία του κειται για πρω ι ξένες πολυεσε λή οχ εν υ έχει Ιπποκράτους πο Καρχιμάκης νωρίτερα είχε ο κ. ηκε! Και θνικές. Ο ίδιος ς που ήδη δέχτ ει άσ μβ ρε πα α ήταν ότι μιλήσει γι ως αποκάλυψε, όπ υ, το σή τη τακτική. η απάν έχουν ανάλογη ΕΕ ς τη η άτ Α.Σ. κρ όλα τα

-∆ηλαδή βρήκες στο δήµο µια τρύπα... να;

τις Μέτρα όντεια τα μέτρα ασφαλείας κατάέσβη ,

Δρακ ινού πρ εις του Ισραηλ ήσ ντ να συ ές ιν χτεσ εσσαλονίκης, Γ. το δήμαρχο Θ με , έλ εκ ε νωρίΜ έ ρι Α ιθεώρηση έγιν επ ι κα ρι έχ Μ ορόφου, Μπουτάρη. εία του τρίτου αφ γρ κά σι βα , από ειτερα στα αφείο δημάρχου λόγω γρ το ι τα κε ίσ όπου βρ τως το εν νο σκύλο! Πάν ε διακριτικό, δικά εκπαιδευμέ ηκ χθ νο αποδεί γα όρ κό μι νο αστυ να επηρεάσει έρευνα χωρίς ν τη ε αν έκ ς Μπουτάρη καθώ νη συνάντηση με σό ισ ελ εξ ν τη Α.Σ. Καρχιμάκη.

σίες σες Παροδιυαφ έρου

ι κυρίως παρουσίες κα Εν κοπή της άφηκαν στην γρ τα κα ς» με εί ήταν από «πολύχρω ν Πράσινων. Εκ ω όγ ολ ικ Ο ν ι ο Λάζαρος πίτας τω Πασχαλίδης κα ος ργ ώ Γι ο Κ ΣΟ ι ο Δημήτρης το ΠΑ ος Βερβέρης κα Κουταλιαργ ώ Γι ο , ου έλ ης Αγγ ό το ΣΥΝ, ο Θέμ αλλά και η ά, Δημητριάδης απ ερ στ ρι Α οκρατική ρο της ΝΔ, χώ νός από τη Δημ το ό απ δά κα αγ Λ ς χο επέμεινε... πρώην έπαρ τως το φλουρί άν Π . ζή ϊτ λα Πόπη Κα α Γαζίλα. έπεσε στη Νέτ Α.Σ. οικολογικά και

Επιµένειοςυγινα συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥιαΝκο, προκει-

Σκέψ ββατοκύρ το επόμενο Σα λά ικές εντάσεις αλ , τό αυ ι όχ » οι εσωκομματ υν σο ιά αγ αλ ατ ζουν από χτες μένου να «κ ταναστών ωριμά ληφθεί στη με ν τω η εσ όθ αση θα από την υπ υ. Η τελική απόφ οι πληροφορίες ρο ού νδ ου υμ στην Κο Πάντως, δρίαση της ΠΓ. ς υπόθεσημερινή συνε ρωτοστάτες» τη «π ς ία ικ ηλ ής αρ νήσεών τους, θέλουν τους νε θότητα των κι ορ ην στ ν ου σης να επιμέν ημου ΣΥΝ... Ι.Τ. άσεις» του επίσ στ πο «α ς τι ρά πα

µα διεθνή μέρα μνήμης των Το Ολολωκασηύτω τιμής για τη τοποίησαν χτες

Εκδή ς πραγμα Ολοκαυτώματο «Ετεροτοθυμάτων του » και η κίνηση λη πό ή χτ οι αν γούμη , η «Θεσσαλονίκη δεύτερης, στον οδό Ιωνος Δρα τ Γις τη Ρόμπερ πία» στο στέκι ε η ταινία του ηκ ήθ βλ ρο Π ν. υίλεμ Νταφόε, και Πτολεμαίω σης», με τον Γο λη θέ ς τη ος μβ νικιού Εβραίου ανγκ «Ο θρία ή του Θεσσαλο ζω τη ό στρατοαπ η επιβίωσε των εμπνευσμέν υ πο , ύχ ρο Α μον ς αγώνες πυγμάχου Σάλο σης κερδίζοντας διαδοχικού τρω πέδων συγκέν Ι.Τ. ς. ία πυγμαχ

είπαν...

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Υπουργός Πολιτισμού «Σε μία περίοδο κρίσης το να πετιούνται λεφτά όπως είχαν προϋπολογιστεί για τους Μεσογειακούς Αγώνες ήταν απαράδεκτο». Στερνή μου γνώση...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Γραμματέας της ΝΔ «Εμείς απευθυνόμαστε στην κοινωνία με τις θέσεις μας. Και είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθεί η πολιτική του Α. Σαμαρά». Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι γενναία ανακατανομή δαπανών».

Η τρόικα τι λέει;


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

7

ΣΦΗΝΕΣ

Ο Γιάννης Μπουτάρης στους Πόντιους της Λέσχης Κώστα Αποστολίδη και τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργο Παρχαρίδη. «Θέλω να τιμήσω τους Πόντιους και το μικρασιατικό ελληνισμό», επισήμανε ο κ. Μπουτάρης και συμπλήρωσε ότι «με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης επιθυμώ να συνεργαστούμε για να αναδείξουμε την παρουσία του προσφυγικού ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη που δικαίως έχει και τον τίτλο της προσφυγομάνας». Μην ξεχνάμε επίσης ότι και ο γαμπρός του κ. Μπουτάρη είναι ποντιακής καταγωγής. Φ.Π.

μποξέρ

Την εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Παραβρέθηκε στο τρισάγιο που έγινε την Κυριακή το πρωί στο κηπάριο της οδού Ερμού, εκεί όπου από το 1979 έχει στηθεί από τη Λέσχη μνημείο για να τιμηθούν οι προμάχοι του ακριτικού ελληνισμού στον Πόντο, ο παπάς και ο δάσκαλος που κράτησαν ζωντανά ανά τους αιώνες τα γράμματα και την ορθοδοξία. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η παρουσία του κ. Μπουτάρη, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, μαζί με τον πρόεδρο

επωνύμως ∆ηµοσκόπηση 1 Διαμαρτύρεται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του «ΑτΚ» και για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της «Palmos Analysis», όπου αναφέρεται η φράση «Κουμπωμένοι πολίτες για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη». Τονίζει δε ότι το 56% των πολιτών είναι λιγότερο ή περισσότερο ικανοποιημένοι από την εκλογή της παράταξής του, ενώ μόλις το 22% ανικανοποίητο. Προσθέτει ότι η έρευνα έγινε στην Α’ Θεσσαλονίκης και ότι οι περιφερειάρχες αναλαμβάνουν αρμοδιότητες από την 1.7.2011, κάτι που κάνει δύσκολη από σήμερα την αξιολόγηση. Ν.Ο.

∆ηµοσκόπηση 2 Τα νούμερα πάντως της δημοσκόπησης ήταν σαφή και απαντούν στο ερώτημα «πόσο οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την εκλογή της νέας διοίκησης στην περιφέρεια». Το 10% δηλώνει «πολύ» και το 23% «αρκετά» ικανοποιημένοι (σύνολο 33%), ενώ «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι δηλώνουν συνολικά το 35% των ερωτηθέντων, δηλαδή κάτι περισσότερο από 1 στους 3. Ολα αυτά στο νομό Θεσσαλονίκης, που ήταν η μοναδική περιφέρεια στην κεντρική Μακεδονία όπου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κέρδισε στο νήμα... Ν.Ο.

Γκρίνιες Θα θυμάστε την παλιά κριτική που άκουγε ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Βάκης Φραντζής, επειδή το όργανο δε συνεδρίαζε πολύ τακτικά. Εσχάτως ακούστηκαν γκρίνιες, επειδή το όργανο συνεδριάζει πολύ συχνά! Κάτι τέτοιο έγινε στη σαββατιάτικη συνεδρίαση, όπου οι «γαλάζιοι» αναζητούσαν λύσεις έτσι ώστε και η συνεδρίαση του Σαββάτου να είναι ουσιαστική, αλλά και η συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη Δευτέρα να είναι καλά οργανωμένη. Συμπέρασμα: πάντα κάποιοι θα γκρινιάζουν... Ν.Ο.

«Γαλάζιοι» επαναστάτες

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης (σκίτσο) είναι τελικώς ο άνθρωπος των αποστολών εκτός Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντά όμως στις αποστολές του δεν είναι εκτός αλλά εντός Ελλάδας. Η ελληνική γραφειοκρατία δεν είναι πάντα έτοιμη να αντιδράσει όσο γρήγορα το απαιτούν οι περιστάσεις. Και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως η επιμονή του Δ. Δόλλη έφερε αποτέλεσμα. Η κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας (όσων έχουν ανάγκη να φύγουν από την Αίγυπτο βεβαίως) είναι και άμεση και ελπίζουμε αποτελεσματική. Παρά και τους δισταγμούς της ΕΕ, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε άμεσα, προκειμένου να βοηθήσει Ελληνες πολίτες στην Αίγυπτο. Τα τρία C-130 που θα βρεθούν σήμερα στην Αλεξάνδρεια είναι η πρέπουσα παρουσία την κατάλληλη στιγμή.

MANTEIO

Αµεση κινητοποίηση

Εκτός από τα διαδικαστικά πάντως στη Διοικούσα αποφασίστηκε η δημιουργία 9μελούς συνδικαλιστικού γραφείου, με επικεφαλής τον Γιάννη Πάιδα, ενώ επισημοποιήθηκε και η τοποθέτηση του παλιού προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Ακη Νούλη στη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού. Επίσης οι «γαλάζιοι» αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους επανάσταση κόντρα στην Αθήνα: έτσι ο ιστότοπος της Θεσσαλονίκης θα είναι χωριστός και όχι μέσω κόμβου στην κεντρική ιστοσελίδα της ΝΔ. Ν.Ο.

Τι σημαίνει η πιθανή επιμήκυνση; -Για 30 χρόνια να ξεχάσουμε την εθνική μας κυριαρχία!

Ολα σε απόλυτη αντιστοιχία Ολα στην ελληνική κοινωνία βρίσκονται σε µια θαυµαστή αντιστοιχία. Ολα είναι ανάλογα µια και κινούνται στο ίδιο… χαµηλό επίπεδο. Ασφαλώς δε λείπουν οι εξαιρέσεις αλλά και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Αυτό γιατί η γενίκευση και ισοπέδωση είναι πράγµατι νοσηρό φαινόµενο. Ας πάρουµε την πολιτική. Σε πολλές περιπτώσεις ακόµη «επιβιώνει» ο παλαιοκοµµατισµός και οι πρακτικές του. Η ανεπάρκεια του κρατικού µηχανισµού είναι δεδοµένη. Το ίδιο και των πολιτικών. Επίσης, των διαρθρωτικών αλλαγών και µεταρρυθµίσεων. Γενεές επί γενεών βρίσκουν µπροστά τους τα ίδια άλυτα ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΙΤΖΗ και εκκρεµή προβλήµατα. Κάθε νόµος που ψηφίζεται, ασχέτως αν ισχύσει ή ατονήσει, είναι σύνηθες το φαινόµενο να ακολουθείται από αναρίθµητες διευκρινιστικές και ερµηνευτικές εγκυκλίους. Δεκαετίες τώρα στο τραπέζι βρίσκονται τα ίδια ζητήµατα. Ο κρατικός µηχανισµός συνεχίζει να είναι δυνάστης των πολιτών αντί υπηρέτης. Η παιδεία και η εκπαίδευση σε πλήρη αντιστοιχία µε τη γενική κατάσταση. Ακόµη αναζητούµε τη µορφή της εκπαίδευσης που θέλουµε για τους νέους. Αναθεώρηση επί αναθεώρησης. Ολα ρευστά και πρόσκαιρα. Κάθε νέος υπουργός επιχειρεί να βελτιώσει τα πράγµατα και τα κάνει… χειρότερα. Για την ποιότητα, ας µη µιλούµε καλύτερα. Στην τηλεόραση πάλι παντελής έλλειψη λόγου και ποιότητας, ιδίως στις τηλεοπτικές εκποµπές που κατέκτησαν υψηλή τηλεθέαση. Κύρια χαρακτηριστικά η κακογουστιά και οι αθυροστοµίες, τα βαθιά… ντεκολτέ, οι σέξι εµφανίσεις, τα χάχανα, οι ελαφρότητες και τα σπασµένα… ελληνικά. Η κοινωνική συµπεριφορά στο ίδιο µήκος κύµατος. Οποιου του «καπνίσει» µπορεί να κάνει κατάληψη δηµόσιου χώρου. Ακόµη, να θεωρήσει το χώρο όπου εργάζεται «τσιφλίκι του πατέρα του» και να τον καταλάβει. Βασικούς θεσµούς πολλές φορές τους «γράφουµε». Το δικαστήριο κηρύσσει µια απεργία καταχρηστική και παράνοµη. Ε, και; Οι απεργοί θα συνεχίσουν αδιαφορώντας για τη… λεπτοµέρεια αυτή. Στα γήπεδα η ίδια κατάσταση. Είναι απορίας άξιον πώς πολλές φορές τελειώνουν αγώνες στο περιβάλλον όπου τελούνται. Υπάρχει όµως και µια πρωτοτυπία. Τον αγώνα να παρακολουθούν συνήθως µόνον οι οπαδοί µιας οµάδας! Ολα είναι σε µια αρµονία και αντιστοιχία. Οµως του µέτριου και του κακού. Είναι κάτι και αυτό.


ΕΛΛΑΔΑ

8

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Να µη µειωθούν κι άλλο οι κοινωνικές δαπάνες» Μέτρα αναδιανοµής πόρων ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο Φ. Κουβέλης ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ

«Η κυβέρνηση να μην κάνει καμία σκέψη να περιορίσει τις κοινωνικές δαπάνες ή αναδιαρθρώνοντάς τες να τις αφήσει στα ίδια επίπεδα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι γενναία ανακατανομή δαπανών υπέρ της λήψης πραγματικών μέτρων προστασίας για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πρόβλημα».

Α

υτό τόνισε ο πρόεδρος της Δηµοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος χτες µίλησε σε εκδήλωση του κόµµατός του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κουβέλης πρότεινε συγκεκριµένα µέτρα αναδιανοµής πόρων και ζήτησε να γίνει µια εκκίνηση αναπτυξιακών διαδικασιών µε αιχµή την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι δεν µπορεί η απορροφητικότητα µεσοσταθµικά να βρίσκεται στο 6%. Τα µέτρα που πρότεινε ο κ. Κουβέλης είναι:

- Επέκταση του προνοιακού επιδόµατος µακροχρόνιας ανεργίας στους µακροχρόνιους ανέργους ανεξαρτήτως ηλικίας καθώς και στους νεοεισερχόµενους στην αγορά εργασίας αρκεί να πληρούν κάποιες λογικές προϋποθέσεις χαµηλού εισοδήµατος. Ο κ. Κουβέλης είπε ότι το προνοιακό επίδοµα σήµερα έχει τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που χορηγείται τελικά στο 0,5% των µακροχρόνια ανέργων. - Σταδιακή αντικατάσταση των εντελώς άνισων, όπως είπε, και πολυάριθµων οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδοµάτων από ένα ενιαίο επίδοµα παιδιού το οποίο θα καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. - Ανασχεδιασµός του επιδόµατος ενοικίου σε µη ανταποδοτική βάση, ώστε να ωφελούνται και οι φτωχές οικογένειες που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιµότητας του ΟΕΚ. - Δίκαιη ενοποίηση των διαφορετικών επιδοµάτων αναπηρίας σε ένα νέο επίδοµα το ύψος του οποίου θα µεταβάλλεται ανάλογα µε τις ανάγκες κάθε µορφής αναπηρίας. - Ενοποίηση του συστήµατος συντάξεως και στήριξη του εισοδήµατος

όλων των ηλικιωµένων ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταµείου ή επαγγελµατικού κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Κουβέλης, η βασική σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται σε κάθε πολίτη που συµπληρώνει τα 65 έτη χωρίς άλλες προϋποθέσεις και µε πλήρη προστασία αυτών των συντάξεων από τον πληθωρισµό. - Δηµιουργία ενός ολοκληρωµένου πλέγµατος κοινωνικών υπηρεσιών (παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθµοί, δοµές προστασίας ηλικιωµένων, ΑΜΕΑ κ.λπ.). - Ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα για αδύναµες κοινωνικές οµάδες. - Πρόσβαση όλων των Ελλήνων πολιτών σε δικαιώµατα όπως η υγεία, η στέγαση και η παιδεία και επέκταση αυτών των δικαιωµάτων σε µετανάστες, οι οποίοι πληρούν ορισµένες βασικές προϋποθέσεις και παροχή επείγουσας κοινωνικής και υγειονοµικής βοήθειας ακόµα και σε µετανάστες χωρίς χαρτιά. Νωρίτερα, ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε στο δηµαρχείο Θεσσαλονίκης µε τον δήµαρχο Γιάννη Μπουτάρη, µε τον οποίο συζήτησε ζητήµατα που αφορούν το δήµο και γενικότερα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στήριξη συµβασιούχων από το δήµο Θεσσαλονίκης Την ικανοποίηση δεκάδων συμβασιούχων έργου του δήμου Θεσσαλονίκης που κατέκλυσαν χτες την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου προκάλεσε η απόφαση του Σώματος να ζητήσει τη συνέχιση της εργασίας όσων καλύπτουν θέσεις που προβλέπονται στον Οργανισμό του δήμου και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Η απόφαση, που επήλθε μετά από εισήγηση του προέδρου Π. Αβραμόπουλου, ελήφθη ομόφωνα, μετά όμως την αποχώρηση διαμαρτυρίας των Σ. Ζαριανόπουλου και Μ. Κωνσταντινίδη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που είχαν προηγουμένως καταθέσει ένα δικό τους σχέδιο απόφασης. Το «παρών» στην αίθουσα έδωσαν και οι 800 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που απασχολούνται στην καθαριότητα και οι συμβάσεις τους λήγουν το Μάρτιο για τους οποίους δεν ελήφθη κάποια απόφαση. Στο σύνολό τους οι συμβασι-

ούχοι στο δήμο ανέρχονται σε 1.150 και όπως ειπώθηκε χτες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κάτι που αναγνώρισαν όλες οι παρατάξεις.

Ο δήµαρχος «Δεν μπορώ να κάνω τον επαναστάτη, δεν μπορώ να πάρω μια απόφαση μονιμοποίησης, γιατί έτσι παραβιάζω το νόμο», τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. «Δεν είμαστε παραπανίσιοι υπάλληλοι, θα έπρεπε να είχαμε μονιμοποιηθεί εδώ και χρόνια», είπε

η πρόεδρος των συμβασιούχων έργου, Αλεξία Μαργαρίτη. Ανέφερε ότι λόγω της λήξης σύμβασης ορισμένων συναδέλφων της παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών του δήμου. Στο σύνολο περίπου 320 οικογένειες είμαστε στο δρόμο», πρόσθεσε. Να μην κάνουν «ανακύκλωση ανθρώπων», ζήτησε τέλος από το δημοτικό συμβούλιο η συμβασιούχος Κωνσταντινιά Αναστασιάδου που εργάζεται στην καθαριότητα. ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Ευθύνες σε 8 άτοµα για την κατάληψη της Νοµικής Τις ευθύνες της Πρυτανείας, αλλά και όσων βοήθησαν τους περίπου 300 λαθρομετανάστες να μεταφερθούν από την Κρήτη στην Αθήνα και να καταλύσουν στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, αναζητεί ο αντεισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, καλώντας ως υπόπτους τις προσεχείς ημέρες 8 άτομα, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Μετά τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, κυρίως από αστυνομικούς, αλλά και μέλη της Συγκλήτου, ο εισαγγελέας έφτασε στο στάδιο της κλήσης των υπόπτων, οι οποίοι προέρχονται από τις πρυτανικές αρχές, αλλά και το δίκτυο αλληλεγγύης των μεταναστών. Τα αδικήματα που ερευνά ο εισαγγελέας είναι αυτά της παράβασης καθήκοντος, που αφορούν τις αρχές του Πανεπιστημίου, καθώς και το κακούργημα της διακίνησης και

προώθησης στο εσωτερικό της χώρας μεταναστών, ενώ ερευνώνται και τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και διακεκριμένων φθορών. Πρώτος το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου θα περάσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδ. Πελεγρίνης, ενώ θα ακολουθήσουν 7 άτομα από το δίκτυο αλληλεγγύης και το φόρουμ μεταναστών. Εισαγγελικές πηγές δεν απέκλειαν πάντως οι πρυτανικές αρχές να μη βρεθούν τελικά στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς έστω και με καθυστέρηση, συγκάλεσαν το πρυτανικό συμβούλιο και ζήτησαν την επέμβαση των δυνάμεων δημόσιας τάξης - όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο έγγραφο προς τον εισαγγελέα - καθώς παρακωλυόταν η λειτουργία της σχολής. ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

9

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΤΕΙ-Θ: προς αναστολή λειτουργίας για δύο ηµέρες Διήμερο «λουκέτο» στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προτίθενται να βάλουν τα μέλη του συμβουλίου του ιδρύματος τη Δευτέρα και την Τρίτη 7 και 8 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση εκ μέρους της Πολιτείας. Οπως αποφασίστηκε χτες, η απεργία θα ανασταλεί σε περίπτωση που καταβληθούν τα χρήματα για τις πληρωμές του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος. «Ηδη εδώ και μία εβδομάδα δεν πραγ-

ματοποιούνται εξετάσεις και το ίδρυμα υπολειτουργεί, καθώς το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελεί το 75% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος (περίπου 1.000 άτομα). Στον αέρα αναμένεται να βρεθεί και η νέα εξεταστική, η οποία ξεκινάει τη Δευτέρα. Οταν θα λήξει αυτή η υπόθεση, θα κάνουμε ταμείο και θα δούμε πόσα μαθήματα έχουν χαθεί και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αναπληρώσουμε», δήλωσε στον

«Α» ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Παύλος Καρακολτσίδης. Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ-Θ συνεχίζει την επίσχεση εργασίας του για δεύτερη εβδομάδα. Η διοίκηση του ΤΕΙ-Θ έχει ήδη ενημερώσει με επιστολές το υπουργείο Παιδείας για την ανάγκη έγκρισης κονδυλίου για την καταβολή των δεδουλευμένων του έκτακτου προσωπικού (από την 1η Οκτωβρίου του 2010), που ανέρχεται στο

ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το Συμβούλιο του ΤΕΙ-Θ συζήτησε, εξάλλου, το θέμα της υποχρηματοδότησής του και τα προβλήματα λειτουργίας των τριών παραρτημάτων του (σε Κιλκίς, Κατερίνη και Μουδανιά). Η μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού του ιδρύματος αντιστοιχούσε στο 20% το 2009 και στο 32%-35% το 2010 (σε όλους του κωδικούς, εκτός της σίτισης), ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η μείωση και κατά το τρέχον έτος.

Ανίσχυρο το χαράτσι, αλλά πληρωτέο Τρία χρόνια µετά την κατάργηση του τέλους β’ κατοικίας στη Χαλκιδική, οι πολίτες ταλαιπωρούνται ακόµη ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ

Τρία χρόνια μετά την κατάργησή του, το ανταποδοτικό τέλος β’ κατοικίας, γνωστό ως «χαράτσι» της Χαλκιδικής, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών.

Τ

ο ανταποδοτικό τέλος β’ κατοικίας που είχε επιβληθεί από το 2001 έως το 2007 καταργήθηκε το 2007 από τη διοίκηση του νοµάρχη Α. Ζωγράφου και έχει κριθεί ανίσχυρο από το Συµβούλιο της Επικρατείας, καθώς επίσης και παράνοµο και αντισυνταγµατικό από τα διοικητικά πρωτοδικεία. Ωστόσο, για όσους πολίτες δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και δεν το έχουν πληρώσει, το χρέος παραµένει βεβαιωµένο, σύµφωνα µε τους καταλόγους που είχε αποστείλει η νοµαρχία στις ΔΟΥ, µε συνέπεια να παραµένει ως οφειλή µέχρι και σήµερα. Πρόσφατα το Β’ Τµήµα του ΣτΕ χαρακτήρισε ανίσχυρη την κανονιστική απόφαση της νοµαρχίας για την εισφορά, καθώς έκρινε ότι δεν είχε ανταποδοτικό χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά, εκτός από τους 2.000 ιδιοκτήτες

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ Στη διάσκεψη του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έγινε στις 10 Μαΐου του 2010, εξετάστηκε η προσφυγή (από το 2006) του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δικαίωνε πολίτη που είχε προσφύγει, διαγράφοντάς την από τους βεβαιωτικούς καταλόγους της Νομαρχίας Χαλκιδικής για εισφορά ποσού 95,06 ευρώ ως κατόχους δεύτερης κατοικίας στη Χαλκιδική. Στο σκεπτικό μεταξύ άλλων αναφέρεται: «... τα οικονομικά βάρη («τέλη», «δικαιώματα», «εισφορές») που μπορεί, κατά τη διάταξη αυτή, να επιβάλλονται από τα νομαρχιακά συμβούλια, ‘’έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα’’. Πρέπει, επομένως, τα βάρη αυτά να αντιστοιχούν σε ειδική αντιπαροχή προς τους υπόχρεους για την καταβολή τους. Τέτοια όμως ειδική αντιπαροχή δεν αντικρίζει εν προ-

που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και σταδιακά δικαιώνονται, παίρνοντας πίσω και τα χρήµατα που είχαν καταβάλει, οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να καταβάλουν την εισφορά για το διάστηµα ισχύος της.

Σε εκκρεµότητα «Περίπου 2.000 άτοµα που είχαν κάνει προσφυγή δικαιώνονται από τα δικαστήρια. Για

κειμένω η ένδικη ως άνω εισφορά. Διότι, η ωφέλεια από τα χρηματοδοτούμενα με την εισφορά αυτή έργα και υπηρεσίες δεν περιορίζεται, έστω προεχόντως, στους κατόχους δεύτερης κατοικίας, οι οποίοι, με μέτρο το εμβαδόν της, βαρύνονται αποκλειστικώς με την εισφορά, αλλά καταλαμβάνει αόριστο περαιτέρω κύκλο προσώπων, όπως κατ’ εξοχήν τους μονίμους κατοίκους, στους οποίους εισφορά δεν επιβάλλεται. Κατά συνέπεια, η εν λόγω εισφορά, παρά το χαρακτηρισμό της στις διατάξεις που την επέβαλαν ως ανταποδοτική, δεν έχει πράγματι ανταποδοτικό για τους βαρυνόμενους με αυτήν χαρακτήρα, ως εκ τούτου δε, η επιβολή της με την πιο πάνω κανονιστική απόφαση είναι ανίσχυρη, καθώς δεν βρίσκει έρεισμα στην προμνημονευθείσα εξουσιοδοτική διάταξη. Συνεπώς, η βεβαίωση της ένδικης εν προκειμένω εισφοράς, έχοντας διενεργηθεί βάσει της ανίσχυρης αυτής κανονιστικής αποφάσεως, ήταν ακυρωτέα...».

τους υπόλοιπους που έχουν πληρώσει ή χρωστάνε παραµένει η εκκρεµότητα», σηµείωσε ο Νίκος Τσεµπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. Το ΣτΕ δεν είχε κρίνει επί της ουσίας το «χαράτσι», καθώς η προσφυγή του ΚΕΠΚΑ και 204 πολιτών δεν είχε γίνει δεκτή για τεχνικούς λόγους. Ετσι η απόφαση

Δικαιώθηκαν και από το ΣτΕ όσοι προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της εισφοράς β΄ κατοικίας στη Χαλκιδική

που ανακοινώθηκε τον περασµένο Οκτώβριο αποτελεί τη δικαίωση και από το ανώτερο δικαστικό επίπεδο του πολυετούς αγώνα χιλιάδων ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε επόµενη συνεδρίασή του το νεοσύστατο περιφερειακό συµβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ασχοληθεί µε το θέµα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΓΝΗΣΙΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κατόπιν της αποφάσεως Νο 2/25.1.2011 (Ν.Η.) του Δ.Σ. της Ε.Θ.Κ.Γ.Ο.Χ. Θεσσαλονίκης ανακοινούται προς τα μέλη του συλλόγου ότι σύμφωνα με το άρθρο 34 του καταστατικού την 27η Φεβρουαρίου 2011 (Ν.Η.) ημέρα Κυριακή (Απόκρεω) και ώρα 11η π.μ. θα συγκληθεί η ετήσια γενική συνέλευση των μελών εις την αίθουσα κάτωθεν του ιερού ναού των Αγίων Τριών Ιεραρχών οδός Κανάρη 19 Θεσσαλονίκη διά την συζήτηση των κάτωθι θεμάτων: 1. Εγκριση πεπραγμένων απερχόμενης διοικήσεως και απαλλαγή αυτής. 2. Εγκριση απολογισμού – ισολογισμού και εκθέσεως εξελεγκτικής επιτροπής διά το έτος 2010. 3. Εγκριση προϋπολογισμού διά το έτος 2011. 4. Εγκριση εγγραφής νέων μελών 5. Τοποθετήσεις μελών 6. Αρχαιρεσίες διά την ανάδειξη νέας διοικήσεως και εξελεγκτικής επιτροπής διά την προσεχή τετραετία (Μάρτιος 2011 - Μάρτιος 2015) . Εις περίπτωση μη επιτεύξεως απαρτίας η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 6η Μαρτίου 2011 (Ν.Η.) την ίδια ώρα και εις τον αυτό χώρο. Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου Ο πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΙΩΤΗΣ


ΕΛΛΑΔΑ

10

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ «Ακέφαλο» μένει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο κρίσιμο αυτό διάστημα που η νέα γρίπη βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιώργος Σαρόγλου, υπέβαλε χτες το απόγευμα την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η οποία έγινε αποδεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαρόγλου δε συμφώνησε με τις προθέσεις της κυβέρνησης για μεταφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ στην κεντρική διοίκηση, αλλά και για τις περικοπές που ζητήθηκαν να γίνουν σε διάφορα προγράμματα του Κέντρου.

Η κρίση κάνει κακό... στα δόντια! Η οικονομική κρίση βλάπτει και τη στοματική υγεία των πολιτών. Οι Ελληνες, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται σημαντικά η στοματική τους κατάσταση, ενώ τα άτομα που έχουν χαμηλό οικονομικό επίπεδο είναι περισσότερο «ευάλωτοι» και εμφανίζουν πιο συχνά οδοντιατρικά νοσήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Αθανάσιο Κατσίκη, σχεδόν το 50% του ελληνικού πληθυσμού (ασφαλισμένοι ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) δεν έχει καμία σχεδόν κάλυψη οδοντιατρικής φροντίδας, ενώ το υπόλοιπο 50% (κυρίως ασφαλισμένοι του ΙΚΑ) έχουν περιορισμένη κάλυψη και πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι μόλις το 1,23% των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ελλάδα διατίθεται για οδοντιατρική φροντίδα, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 5% έως 10%. Η ελλιπής χρηματοδότηση, δε, έχει ως αποτέλεσμα το κάθε νοικοκυριό να επιβαρύνεται το κόστος και το 33,98% των χρημάτων που πληρώνει για δαπάνες υγείας να αφορούν την οδοντιατρική φροντίδα. Την ίδια ώρα έρευνα της Ομοσπονδίας έδειξε ότι μόνον ένας στους τρεις ενήλικες αγροτικών περιοχών και χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο και πρόληψη. Δ. Χ.

Ταλαιπωρία σε ΙΚΑ και φαρµακεία Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του πολυνοµοσχεδίου για την υγεία ΡΕΠΟΡΤΑΖ ∆ΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τρία μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν, εκτός από τους φαρμακοποιούς, οι γιατροί του ΙΚΑ και του ΕΣΥ αντιδρώντας στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την υγεία, το οποίο κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή.

Ο

ι γιατροί του ΙΚΑ προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόµενες απεργίες, από σήµερα µέχρι και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, καθώς δε συµφωνούν µε την ίδρυση του Ενιαίου Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Οι γιατροί του ΙΚΑ τονίζουν ότι η συνένωση αδύναµων λειτουργικά και οργανωτικά κλάδων υγείας του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ θα υποβαθµίσει την περίθαλψη και θα ισοπεδώσει τους εργαζόµενους γιατρούς, ενώ βασικό αίτηµά τους είναι η απόσυρση του πολυνοµοσχεδίου και η µονιµοποίηση όλων των συµβασιούχων γιατρών. Από την άλλη, οι νοσοκοµειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά προχωρούν σήµερα σε 4ωρη στάση εργασίας (9.00 13.00) προκειµένου να πάρουν µέρος στην πανιατρική συγκέντρωση διαµαρτυρίας, που θα γίνει στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας.

Γιατί αντιτίθενται Οι νοσοκοµειακοί γιατροί είναι αντίθετοι µε το νοµοσχέδιο, γιατί «µειώνει ποιοτικά και ποσοτικά τις υπηρεσίες υγείας και παραβιάζει τις συλλογικές συµβάσεις». Αν ψηφιστεί το νοµοσχέδιο, αναφέρουν οι γιατροί του ΕΣΥ, τότε οι νοσοκοµειακοί γιατροί θα κάνουν µόνο τις νόµιµες εφηµερίες (4 µε 6 το µήνα) και δεν αποκλείεται να µπουν λουκέτα σε πολλές κλινικές. Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει σε προσφυγή του στο Συµβούλιο της Επικρατείας ότι είναι «αντισυνταγµατική και παράνοµη» η ολοήµερη λειτουργία των νο-

Αυξηµένη προσέλευση, αλλά και άδεια ράφια

Αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία έφερε η απεργία, αλλά οι ελλείψεις στα ράφια σημαίνουν ταλαιπωρία για τους πολίτες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Αυξημένη ζήτηση, μετά τις απεργίες, καταγράφηκε χτες στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε αρκετά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης έκανε αρκετούς ασφαλισμένους να φύγουν από αυτά με... άδεια χέρια. «Η λήξη των δύο 3ήμερων απεργιών του κλάδου μας είχε ως αποτέλεσμα να συναντήσουμε χτες μεγάλη προσέλευση στα φαρμακεία. Πολλοί ασφαλισμένοι των ταμείων είχαν κρατημένες τις συνταγές τους για αρκετές ημέρες, οπότε μετά και τη λήξη της δεύτερης απεργίας, την περασμένη Παρασκευή, έσπευσαν να πάρουν τα φάρμακά τους, χωρίς παράπονα και με φιλική διάθεση, κάτι που οφείλεται στην προσωπική σχέση με το φαρμακοποιό», είπε στον «Α» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Στα διανυκτερεύοντα Ουρές, μικρές ή μεγαλύτερες, συναντούσαν μπροστά τους αρκετοί πολίτες και το Σαββατοκύριακο στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, εικόνα που παρατηρούνταν και στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. «Η κίνηση ήταν πράγματι αυξημένη στα διανυκτερεύοντα, τα οποία ήταν σχεδόν τριπλάσια σε αριθμό από τα φαρμακεία ασφαλείας, που λειτουργούσαν δηλαδή τις κανονικές ώρες λειτουργίας. Ενώ τα φαρμακεία ασφαλείας ήταν 9 - 10 σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, τα διανυκτερεύοντα ήταν πολύ περισσότερα και η αναζήτηση σε αυτά πιο εύκολη, γι’ αυτό και είχαν μεγάλη σοκοµείων του ΕΣΥ, επισηµαίνοντας ότι εφόσον οι ασθενείς καταβάλλουν χρήµατα κατά τις επισκέψεις τους στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ αλλοιώνεται πλήρως ο δηµόσιος χαρακτήρας των νοσοκοµείων.

κίνηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών. Ο Σύλλογος, σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, «επιστράτευσε» σε ορισμένες περιπτώσεις και τα μηχανάκια για να διανείμει κατ’ οίκον φάρμακα σε ηλικιωμένους.

∆εν έβρισκαν... Μπορεί τα φαρμακεία να λειτούργησαν χτες κανονικά, τα ράφια όμως δεν ήταν γεμάτα και πολλοί ασφαλισμένοι δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν. «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις σε αρκετά σκευάσματα και μάλιστα ευρείας χρήσεως χειροτερεύει. Οι ασφαλισμένοι ψάχνουν και δε βρίσκουν πολλά φάρμακα, όπως για την πίεση, το ζάχαρο, το αναπνευστικό, τη χοληστερίνη, ινσουλίνες, αντικαταθλιπτικά, ασπιρίνες και πολλά άλλα. Ο κόσμος δεν μπορεί να τα ψάχνει από φαρμακείο σε φαρμακείο με τη συνταγή στο χέρι, η οποία συνήθως περιέχει παραπάνω από ένα φάρμακα. Ετσι, ρωτάμε συνεχώς ο ένας τον άλλο συνάδελφο αν έχει κάποια σκευάσματα, ώστε να κάνουμε... ανταλλαγή φαρμάκων για να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους», δήλωσε στον «Α» ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Οσο για τους φαρµακοποιούς, αποφάσισαν χτες να κατεβάσουν και πάλι τα ρολά στα φαρµακεία τους. Τα µέλη του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου θα προχωρήσουν σε δύο νέες 24ωρες πανελλαδικές απεργίες,

Η κίνηση είναι αυξημένη στα φαρμακεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κ. Θεοδοσιάδη

Οι ελλείψεις δημιουργούν πρόβλημα στους ασφαλισμένους, ανέφερε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δ. Ευγενίδης

την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, ενώ την ερχόµενη εβδοµάδα θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειµένου να αποφασίσουν τη συνέχιση και την κλιµάκωση των κινητοποιήσεών τους.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Μονάδα ηλικιωµένων και 14 ασθενοφόρα Με 14 ασθενοφόρα και μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ενισχύονται οι υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Τα ασθενοφόρα, προϋπολογισμού 980.000 ευρώ, θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του ΕΚΑΒ στην περιοχή, ενώ η κατασκευή της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Νέο Ιωακείμειο Γηροκομείο» της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης θα κοστίσει 8.727.666 ευρώ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα δυναμικότητας 100 κλινών που θα παρέχει υπηρεσίες περίθαλψης, κοινωνικής υποστήριξης, φιλοξενίας, λειτουργικής και κοινωνικής αποκατάστασης χρονίως πασχόντων ενηλίκων και ηλικιωμένων. Τα 10 κρεβάτια θα διατίθενται για τη φιλοξενία άπορων ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιο Σώκο, τα έργα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007 - 2013.

Συλλήψεις για κλοπές καλωδίων του ΟΣΕ Καλώδια τηλεπικοινωνιών του ΟΣΕ έκλεψαν δύο Βούλγαροι, οι οποίοι όμως συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης. Πρόκειται για έναν 38χρονο και έναν 43χρονο οι οποίοι εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο 2ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Κατερίνης - Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι δράστες έκοψαν και αφαίρεσαν περίπου 500 μέτρα καλωδίου τηλεπικοινωνιών, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η πράξη τους είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχτεί η ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, καθώς διακόπηκε η ενδοεπικοινωνία μεταξύ επιβατικών σταθμών. Αστυνομικοί αναφέρουν ότι οι δράστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που έκαιγαν τα καλώδια, προκειμένου στη συνέχεια να πουλήσουν το χαλκό σε άγνωστα άτομα.

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εµφραγµα στο... «Παπαγεωργίου» Με κλείσιµο της εφηµερίας προειδοποιεί το νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Φτάνει πια. Για τη μεγάλη αναμονή δεν ευθύνεται το νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΕΠ». Μ’ αυτήν τη φράση τυπωμένη σ’ ένα μεγάλο πανό, οι νοσηλευτές του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους ασθενείς την... κατάσταση πανικού χτες το πρωί στη γενική εφημερία του «Παπαγεωργίου».

«Η

ασφάλεια των ασθενών κινδυνεύει σε κάθε γενική εφηµερία, παρά τις φιλότιµες προσπάθειες των εργαζοµένων να εξυπηρετήσουν τον πάσχοντα συµπολίτη τους... Η µεγάλη προτίµηση του κόσµου, η υποστελέχωση των ΤΕΠ λόγω συνεχών παραιτήσεων προσωπικού και η ανορθόδοξη κατανοµή των περιστατικών -µε κύριους υπεύθυνους τους αρµόδιους κατάρτισης του προγράµµατος εφηµεριών και τους συντονιστές του ΕΚΕΠΥ και του ΕΚΑΒ- προκαλούν ασφυξία, µε συνέπεια την πληµµελή εξυπηρέτηση όλων», λέει στον «Α» ο πρόεδρος του Σωµατείου Εργαζοµένων στο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η αντοχή του προσωπικού είναι περιορισµένη και αν δε βελτιωθεί η κατάσταση θα προχωρήσει σε «κλείσιµο» της εφηµερίας. Χτες το πρωί, νοσηλευτικό προσωπικό συγκεντρώθηκε στο χώρο των επειγόντων σε ένδειξη διαµαρτυρίας για το αδιαχώρητο. Οπως περιγράφει ο κ. Τουχτίδης, «τα πραγµατικά επείγοντα περιστατικά συνωστίζονται µε ασθενείς που προσέρχονται ακόµη και για µια απλή εξέταση που θα µπορούσε να γίνει σε τακτικό ραντεβού!

Χτες το πρωί, νοσηλευτικό προσωπικό συγκεντρώθηκε στο χώρο των επειγόντων

Βίοι παράλληλοι η οσφυαλγία µε το κάταγµα οσφυϊκών σπονδύλων σε τροχαίο, η αµυγδαλίτιδα µε τη λοίµωξη από Η1Ν1, η ηµικρανία µε το εγκεφαλικό. Και όλοι, θεωρώντας ότι το προσωπικό τους ‘’δράµα’’ είναι το πλέον άξιο της προσοχής ενός τριτοβάθµιου νοσοκοµείου».

«Γολγοθάς» σε κάθε εφηµερία Τα λειτουργικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει το «Παπαγεωργίου» λόγω της αθρόας προσέλευσης ασθενών, συγκριτικά µε τα υπόλοιπα νοσοκοµεία, είναι τεράστια. Σύµφωνα µε το νοσηλευτικό προσωπικό, σε κάθε εφηµερία προσέρχονται στο ΤΕΠ 1.200 - 1.400 άτοµα, ενώ στο συνεφηµερεύον νοσοκοµείο δεν ξεπερνούν τα 300. Οι 50 νοσηλευτές που στελεχώνουν το ΤΕΠ και τα εξωτερικά ιατρεία δεν επαρκούν, καθώς ο αριθµός αυτός θα έπρεπε να καλύπτει µό-

νον τις ανάγκες του ΤΕΠ. «Γινόµαστε κάθε λίγο θύµατα λεκτικής και φυσικής βίας από αγανακτισµένους ασθενείς και συνοδούς. Ορισµένα περιστατικά πήραν τη δικαστική οδό µε µηνύσεις εκατέρωθεν», αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζοµένων. Οι εργαζόµενοι συµφωνούν ότι «είναι ευτύχηµα που δεν έχουµε θρηνήσει θύµατα». «Είναι γεγονός ότι πολίτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα προτιµούν το ‘’Παπαγεωργίου’’. Οµως, ο φόρτος έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτος», σύµφωνα µε το γενικό διευθυντή, Γιώργο Χριστόπουλο. Οπως αναφέρει, κατά την εφηµερία της περασµένης Κυριακής το νοσοκοµείο δέχτηκε 1.500 άτοµα. Ωστόσο, αν γινόταν ορθολογική διαχείριση και λειτουργούσαν µονάδες πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, τότε θα απευθύνονταν στο νοσοκοµείο µόνον 300 - 400 ασθενείς.

∆ιαµαρτυρία για το εισιτήριο των 5 ευρώ στο Κέντρο Υγείας Θέρµης Μπλοκάροντας το ταμείο του Κέντρου Υγείας Θέρμης, νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν χτες το πρωί για τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, που είχε εξαγγείλει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), περίπου 30 γιατροί και πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Υγείας Θέρμης για να υπερασπιστούν το δικαίωμα όλων στην ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου τομέα. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών μπλόκαραν το ταμείο με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετηθούν χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου των 5 ευρώ, το οποίο καλούνται να πληρώνουν στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας οι πολίτες,

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία της ΕΝΙΘ

ύστερα από απόφαση του υπουργείου Υγείας. «Θα συνεχίσουμε να αποκλείουμε τους εισπρακτικούς μηχανισμούς των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Στόχος μας δεν είναι να μην πληρώσουν οι πολίτες για μία μόνο ημέρα το εισιτήριο, προκειμένου να εξεταστούν. Τους καλούμε να αντισταθούν και να

μην πληρώνουν, γιατί έχουν ήδη πληρώσει τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και της φορολογίας. Η δωρεάν υγεία είναι δικαίωμα όλων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ζητούν από το υπουργείο Υγείας την απόσυρσή του. Σήμερα, Τρίτη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συμβολική κατάληψη στο ταμείο του Κέντρου Υγείας Λαγκαδά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εισιτήριο των 5 ευρώ. Μ. Λ.


12

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Σε µεγαλύτερη ηλικία παντρεύονται (28,9 έτη) και τεκνοποιούν (31,1 έτη) οι Ελληνίδες το 2009

Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται ο πληθυσμός στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μετανάστευση και όχι στις γεννήσεις παιδιών, που διατηρούνται -όπως και οι θάνατοι- στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Αυτό που άλλαξε στην Ελλάδα είναι ότι ο πληθυσμός ζει περισσότερο, με προσδόκιμο ζωής τα 77,7 έτη για τους άντρες και τα 82,8 για τις γυναίκες, παντρεύεται σε μεγαλύτερη ηλικία με πολιτικό γάμο -σχεδόν όσοι και με θρησκευτικόκαι τεκνοποιεί περίπου στα 31 - 34 έτη. Παράλληλα, οι νέοι εισέρχονται όλο και πιο αργά στην αγορά εργασίας. Η πρώτη επαφή τους μ’ αυτήν ξεκινά για πολλούς μετά τα 22, ακόμη και τα 25 έτη.

Αυξανόµαστε λόγω µετανάστευσης και όχι γεννήσεων Σε 11.305.118 ανέρχεται ο πληθυσµός της Ελλάδας το 2010

Αυξανόµαστε αργά, παντρευόµαστε πολιτικά και δουλεύουµε µετά τα 25 Στοιχεία για τον πληθυσµό, σύµφωνα µε έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Τ

α στοιχεία αυτά προκύπτουν από ειδική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την εξέλιξη του πληθυσµού στην Ελλάδα και την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας. Σύµφωνα µε την έρευνα, την 1η Ιανουαρίου 2010 ο πληθυσµός της Ελλάδας εκτιµάται ότι ανήλθε σε 11.305.118 άτοµα, αυξηµένος κατά 44.716 άτοµα ή 0,4% σε σύγκριση µε την 1η Ιανουαρίου 2009. Πρόκειται για εξέλιξη που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην καθαρή µετανάστευση (35.099 άτοµα) και πολύ λιγότερο στη φυσική αύξηση (γεννήσεις/ θάνατοι) του πληθυσµού (9.617 άτοµα). Οι γυναίκες παραµένουν λίγο περισσότερες (5.695.655) από τους άντρες (5.587.096). Το 2009 αντιστοιχούσαν 5,3 γάµοι ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στην αρχή της δεκαετίας του 1960 η αντιστοιχία ήταν 9 γάµοι ανά 1.000 κατοίκους. Η µέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάµο αυξήθηκε βαθµι-

αία και από 24,1 έτη, που ήταν το 1991, έφτασε τα 28,9 έτη το 2009. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα διατηρήθηκαν το 2009 σε περίπου ίδια επίπεδα µε το 2008 και ανήλθαν σε 117.933. Ο δείκτης ολικής γονιµότητας, ο οποίος είχε εµφανίσει µια σοβαρή πτωτική τάση από το 1980 (2,2) έως το 2005 (1,3), παρουσιάζει µικρή ανοδική τάση και ανήλθε το 2009 στο 1,5 -παραµένοντας, ωστόσο, κάτω από το όριο αντικατάστασης γενεών που είναι το 2,1. Η µέση ηλικία της µητέρας κατά τη γέννηση ήταν 31,1 έτη το 2009 έναντι 25,9 έτη το 1975.

Αυξήθηκαν οι πολιτικοί γάµοι Αξιοσηµείωτη είναι και η συνεχής αύξηση, τόσο σε απόλυτο µέγεθος όσο και σε ποσοστό επί του συνολικού αριθµού, των εκτός γάµου γεννήσεων, ενώ καταγράφεται ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάµων. Το 2009 έγιναν 59.212 γάµοι εκ των οποίων οι 34.375 θρησκευτικοί (58,1%) και οι 24.837 πολιτικοί (41,9%), ενώ το 1995 οι πολιτι-

κοί γάµοι ήταν µόλις στο 10,5%. Στη Θεσσαλονίκη, το 2009 έγιναν 6.294 γάµοι, περίπου όσοι και το 2007 (6.253). Κατά την πρώτη εφαρµογή του ν. 3719/2008, ο οποίος πρόβλεπε τη συµβίωση ενήλικων ετερόφυλων προσώπων µε τη σύναψη του συµβολαιογραφικού εγγράφου Συµφώνου Συµβίωσης, στην Ελλάδα το 2009 πραγµατοποιήθηκαν 104 Σύµφωνα Συµβίωσης. Οι θάνατοι παρέµειναν στα επίπεδα των τελευταίων ετών και ανήλθαν το 2009 σε 108.316 µε αναλογία από 9,3 θανάτους ανά 1.000 κατοίκους, το 1991, σε 9,6 θανάτους το 2009. Η µέση ηλικία κατά το θάνατο, που το 1995 ήταν 71,8 έτη για τους άντρες και 77,6 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζει αύξηση και το 2009 ήταν 74 έτη για τους άνδρες και 80 έτη για τις γυναίκες. Ο δείκτης βρεφικής θνησιµότητας εµφανίζει συνεχή πτώση και από 18 που ήταν το 1980 έφτασε στα επίπεδα του 2,7 το 2008 και στο 3,1 το 2009. Η προσδοκώµενη ζωή κατά τη γέννηση

ανήλθε, το 2009, σε 77,7 έτη για τους άνδρες και 82,8 για τις γυναίκες, ενώ το 1985 ήταν 73,5 και 78,4 έτη αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη το 2009 καταγράφηκαν 9.303 θάνατοι.

Στα 25 για δουλειά Η πρώτη επαφή µε την αγορά εργασίας γίνεται σε σχετικά µεγάλη ηλικία, καθώς µέχρι την ηλικία των 22 ετών το ποσοστό των ατόµων που έχουν µια εργασιακή εµπειρία δεν ξεπερνά το 50%. Ακόµα και στην ηλικία των 25 ετών το 20% των ερευνηθέντων ατόµων δεν έχει αποκτήσει καµία εργασιακή εµπειρία. Οι περισσότεροι νέοι βρίσκουν µια πρώτη εργασία ως µισθωτοί. Το ποσοστό των ατόµων που άρχισε να εργάζεται αµέσως ή βρήκε µια εργασία µέσα σ’ έναν το πολύ χρόνο από το τέλος των σπουδών του είναι 27,9%. Το 30,7% των ερευνηθέντων δήλωσε ότι βρήκε εργασία µέσα στον τέταρτο χρόνο ή και αργότερα, µετά το τέλος των σπουδών. Η µέση διάρκεια της πρώτης εργασίας είναι 46,5 µήνες.

∆ικαίωση του Βρετανού Σάιµον Τσάπµαν Στο πλημμέλημα της απλής στάσης μετατράπηκαν οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι τέσσερις διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Σύνοδο Κορυφής το 2003. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο με ψήφους 4 - 3 ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, τους έκρινε ενόχους μόνο για το συγκεκριμένο αδίκημα και επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών στον καθέναν. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους ήταν και ο Βρετανός διαδηλωτής Σάιμον Τσάπμαν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του υποστήριζε ότι στήθηκε σκευωρία σε βάρος του. Ο κατηγορούμενος αρνούνταν τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί λέγοντας ότι οι αστυνομικοί σκηνοθέτησαν τη συμμετοχή του στα επεισόδια και στη συνέχεια του φόρτωσαν ένα σακίδιο γεμάτο με βόμβες μολότοφ. Μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας ο Βρετανός είχε απαλλαγεί με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, καθώς όπως αναφερόταν «στις εικόνες των βίντεο και στις φωτογραφίες που προσκομίστηκαν διακρίνεται καθαρά ότι ο διαδηλωτής φέρει δίχρωμο σακίδιο χρώματος γαλάζιου - μοβ, σε αντίθεση με το μαύρο σακίδιο με τις μολότοφ για το οποίο κατηγορήθηκε» και επισημαινόταν ότι «διακρίνεται αστυνομικός που τοποθετεί μπροστά του το μαύρο σακίδιο». Μάλιστα, στο βούλευμα τονιζόταν ότι «η διαδικασία της προσθήκης του ενοχοποιητικού στοιχείου στον κατηγορούμενο μετά τη σύλληψή του και της επίδειξής του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι εμφανής». Ωστόσο διατάχτηκε νέα έρευνα και τελικά ο Σάιμον Τσάπμαν παραπέμφθηκε σε δίκη. Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο Σάιμον Τσάπμαν είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών και έξι μηνών, ενώ ένοχοι είχαν κριθεί και οι Μιχάλης Τραϊκάπης και Σύρος Sulaiman Dakduk, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτά ετών για έκρηξη. Σε βάρος του Ισπανού Fernando Perez είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων και έξι μηνών.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ακριβότερα από σήµερα τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ Η προηγούµενη µεγάλη αύξηση είχε επιβληθεί µόλις τον περασµένο Μάιο! ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ

Σε... πλήρη ισχύ τίθεται από σήμερα η νέα αύξηση στα κόμιστρα του ΟΑΣΘ, καθώς οι επιβάτες θα μπορούν να μετακινούνται μόνο με τα νέα, ακριβότερα εισιτήρια, αφού έληξε η ισχύς των παλαιότερων εισιτηρίων. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση στα εισιτήρια του Οργανισμού μέσα σε λίγους μόνον μήνες. Την περασμένη Πρωτομαγιά τα εισιτήρια είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 20% (από 0,50 το εισιτήριο είχε φτάσει 0,60 ευρώ). Η νέα αύξηση ξεπερνά το 33% στο εισιτήριο μίας μετακίνησης, ενώ στο εισιτήριο δύο ακυρώσεων φτάνει στο 50%!

Α

πό σήµερα οι επιβάτες του ΟΑΣΘ θα χρησιµοποιούν: α) Το βασικό εισιτήριο, µίας µόνο µετακίνησης, έναντι 0,80 ευρώ το κανονικό και 0,40 ευρώ το µειωµένο. β) Το εισιτήριο δύο µετακινήσεων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (µετά από τροποποίηση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων), οι οποίες θα πραγµατοποιούνται µέσα σε 90 λεπτά της ώρας, έναντι 0,90 ευρώ το κανονικό και 0,50 ευρώ το µειωµένο. Και το βασικό εισιτήριο, αλλά και το εισιτήριο δύο µετακινήσεων, κοστίζει 0,10 ευρώ ακριβότερα όταν εκδίδεται µέσα στο λεωφορείο από το εκδοτικό µηχάνηµα. γ) Το 24ωρο εισιτήριο, έναντι 4 ευρώ το κανονικό και 2 ευρώ το µειωµένο. δ) Το ειδικό εισιτήριο για την πολιτιστική γραµµή, έναντι 2 ευρώ το κανονικό και 1 ευρώ το µειωµένο. Οσοι επιβάτες διαθέτουν «κόκκινα» εισιτήρια δεν µπορούν πλέον να τα χρησιµοποιούν, µπορούν, ωστόσο, µέχρι τις 31 Μαρτίου

να τα ανταλλάσσουν µε ανάλογης αξίας νέα εισιτήρια στα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ.

Ηλικιωµένοι Στο... παρά πέντε, το υπουργείο Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε σε ορισµένες βελτιώσεις στη νέα τιµολογιακή πολιτική του ΟΑΣΘ. Ετσι, οι άνω των 65 ετών δικαιούνται µειωµένο κόµιστρο, αρκεί κατά τον έλεγχο να αποδεικνύουν την ηλικία τους είτε µε ταυτότητα, είτε µε διαβατήριο, είτε µε οποιοδήποτε άλλο δηµόσιο έγγραφο προσδιορισµού της ταυτοπροσωπίας και της ηλικίας. Σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, φέτος δικαιούνται µειωµένο κόµιστρο όσοι έχουν γεννηθεί µέχρι και τις 31 Δεκεµβρίου του 1946. Εξάλλου, τα παιδιά µέχρι 6 ετών δεν καταβάλλουν κόµιστρο, ενώ οι επιβάτες της πολιτιστικής γραµµής έχουν δικαίωµα να αποβιβάζονται σε οποιαδήποτε στάση και

στη συνέχεια να επιβιβάζονται σε επόµενο δροµολόγιο της γραµµής, χρησιµοποιώντας µόνο ένα εισιτήριο. Δικαίωµα µετακίνησης µε µειωµένο εισιτήριο έχουν οι µαθητές και οι φοιτητές µε την επίδειξη πάσο, οι πολύτεκνοι µε την επίδειξη του σχετικού δελτίου και απ’ όλη την Ελλάδα άνθρωποι µε αναπηρία σε ποσοστό πάνω από 67%, µε την επίδειξη της ειδικής κάρτας. Υπενθυµίζεται ότι οι άνθρωποι µε αναπηρία που ζουν στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν δωρεάν µε τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Αντιδράσεις Στο µεταξύ, συνεχίζονται µε αµείωτη ένταση οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, µε τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» να συνεχίζουν τις καταλήψεις στα λεωφορεία. Ο ΟΑΣΘ φέρεται αποφασισµένος να ζητήσει την παρέµβαση του εισαγγελέα και της αστυνοµίας.

Ακριβότερη κατά 50 λεπτά το λίτρο πωλείται η αμόλυβδη στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο

Αυξήθηκε κατά 48,5% η βενζίνη σε ένα χρόνο Ακριβότερη κατά 50 λεπτά το λίτρο, δηλαδή ποσοστό 48,5%, αγοράζουν φέτος οι Ελληνες καταναλωτές την αμόλυβδη βενζίνη, σε σύγκριση με πέρσι την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), η τιμή του λίτρου από 1,07 ευρώ που κόστιζε την 1η Ιανουαρίου του 2010, ανέβηκε στα 1,57 στις αρχές του 2011 και πάνω από 1,60 τις τελευταίες εβδομάδες. Ετσι, ένας οδηγός, ιδιοκτήτης αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού, 1.400 κ.ε., που διανύει το μήνα 1.250 χιλιόμετρα με κατανάλωση 9 λίτρα ανά 100 χλμ. πέρσι με την τιμή της αμόλυβδης 1,07 ευρώ το λίτρο πλήρωνε 120,60 ευρώ για βενζίνη το μήνα, ενώ φέτος με τιμή στα 1,57 πληρώνει 176,63 ευρώ, δηλαδή 56,03 ευρώ περισσότερα για την ίδια ποσότητα καυσίμου. «Η τιμή της βενζίνης ανέβηκε κυρίως λόγω των δύο αυξήσεων που είχαμε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Από τα 50 λεπτά της αύξησης ανά λίτρο, τα 37 λεπτά είναι ο ειδικός φόρος και το ΦΠΑ», σημείωσε ο Βασίλης Λύγκας, πρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ.

Σε άλλες χώρες

«Ψήνουν» και ανατιµήσεις στο ψωµί «Τσουνάμι» ανατιμήσεων στις τιμές των αλεύρων, που θα κυμανθούν από 15% έως 30%, έρχεται τις επόμενες μέρες, το οποίο αναμένεται να σαρώσει τις λιανικές τιμές του ψωμιού, των αρτοσκευασμάτων, των ζυμαρικών, των ειδών ζαχαροπλαστικής κ.ά. Οι αυξήσεις που θα περάσουν στους καταναλωτές αναμένεται να είναι της τάξης των 5 με 10 λεπτών στο καρβέλι των 350 γραμμαρίων. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στον «Α» ότι ήδη από χτες άρχισαν να «πέφτουν» στην αγορά τα πρώτα αυξημένα τιμολόγια των αλεύρων, ενώ έως την ερχόμενη εβδομάδα πολλές από τις αλευρο-

βιομηχανίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές των κοστολογίων τους. Το ντόμινο αυξήσεων στις πρώτες ύλες οφείλεται -όπως λένε στελέχη της αλευροβιομηχανίαςστην τρελή κούρσα των διεθνών τιμών των δημητριακών.

∆ιατίµηση ζητούν οι αρτοποιοί Οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης ζητούν να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση το μέτρο της διατίμησης στην τιμή του ψωμιού για ένα χρόνο, αλλά και σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας (ζητούν διατίμηση στην τιμή των σιτηρών, των αλεύρων

και του ψωμιού). Διαφορετικά, όπως τονίζουν, αρκετοί συνάδελφοί τους για να αντέξουν το κόστος παραγωγής και τις επικείμενες αυξήσεις στα άλευρα, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις στη λιανική που θα πλήξουν το πορτοφόλι των καταναλωτών. Η μέση τιμή του ψωμιού στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται αυτήν την περίοδο στα 60 με 70 λεπτά το καρβέλι. Εφόσον αυξηθούν σε μεγάλα ποσοστά τα άλευρα, η λιανική τιμή του ψωμιού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5 έως 10 λεπτά το καρβέλι. Η μέση πανελλαδική τιμή του

ψωμιού κυμαίνεται στα 70 με 80 λεπτά το καρβέλι, ενώ οι προβλέψεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση στη λιανική που θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 90 λεπτά το καρβέλι. «Ζητάμε να εφαρμοστεί για ένα χρόνο το μέτρο της διατίμησης στην τιμή του ψωμιού αλλά και στις πρώτες ύλες για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δεν αποκλείεται οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες να ξεπεράσουν το επόμενο διάστημα και το 30%», είπε ο Νεόφυτος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. ΠΟΠΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, για το πρώτο πενθήμερο του 2011 η Ελλάδα με τιμή ανά λίτρο στα 1,57 ευρώ κατέχει τη δεύτερη θέση στην τιμή της βενζίνης μετά την Ολλανδία, όπου κοστίζει 1,62. Ακολουθούν η Δανία με 1,55, η Γαλλία και η Φινλανδία με 1,48, η Αγγλία, η Γερμανία και η Σουηδία με 1,47, το Βέλγιο με 1,46, η Β. Ιρλανδία με 1,44, η Ιταλία με 1,42 και η Πορτογαλία με 1,41. Οι χώρες με τη φτηνότερη βενζίνη στην Ευρώπη είναι η Βουλγαρία με 1,13, η Λετονία με 1,14, η Εσθονία με 1,17, η Πολωνία με 1,19, το Λουξεμβούργο με 1,21 και η Ισπανία με 1,23 ευρώ το λίτρο. Β. Π.


14

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Σε αίθουσα όπου διεξαγόταν δημοπρασία του ΟΔΔΥ, η οποία αφορούσε οχήματα μεγάλου κυβισμού, εισέβαλαν χτες το μεσημέρι δύο ένοπλοι ληστές.

Ο

ι δράστες κλείδωσαν περίπου δέκα άτοµα σε αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Νεάπολης και έφυγαν µε περίπου 43.000 ευρώ, ενώ άφησαν επιτόπου τις επιταγές. Οπως φαίνεται, είχαν σχεδιάσει τη ληστεία µε κάθε λεπτοµέρεια και έδειχναν να γνωρίζουν το χώρο, καθώς κινούνταν µε σιγουριά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαφυγής βρέθηκαν πρόσωπο µε πρόσωπο µε άντρες της οµάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι συνέλαβαν τον έναν από αυτούς, έναν 23χρονο Ελληνα µε καταγωγή από τη Συρία, εντοπίζοντας και το µεγαλύτερο µέρος των χρηµάτων. Ο δράστης φέρεται να δραστηριοποιείται και στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ στις έρευνες για την υπόθεση εµπλέκεται και η Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία. Παράλληλα, οι αστυνοµικές αρχές διεξάγουν έρευνα για την ενδεχόµενη συµµετοχή των δύο δραστών και σε άλλες ληστείες. Σύµφωνα µε στελέχη του Οργανισµού Διαχείρισης Δηµοσίου Υλικού, οι δράστες φαίνεται πως είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες και γνώριζαν πως χτες θα διεξαχθεί µία από τις µεγαλύτερες δηµοπρασίες, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόµενο κάποιος από τους ενόπλους να είχε εµφανιστεί νωρίτερα ακόµη και ως ενδιαφερόµενος προσπαθώντας να εντοπί-

Χωρίς νερό στο δήµο Παύλου Μελά Χωρίς νερό θα μείνουν σήμερα από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι οι κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ιασονίδου, Κιλκίς, Γρηγορίου 5ου, Λαχανά, Λόρδου Βύρωνος, Α. Υψηλάντου, Σκρα, τμήμα της οδού Ελπίδος και τμήμα της οδού Διγενή στο δήμο Παύλου Μελά. Η διακοπή οφείλεται σε εργασίες λόγω διαρροής σε αγωγό ύδρευσης στην οδό Υψηλάντου.

Θρασύτατη ληστεία σε δηµοπρασία του Ο∆∆Υ ∆ύο ένοπλοι αφαίρεσαν 43.000 ευρώ στη Νεάπολη, αλλά ο ένας εξ αυτών συνελήφθη από την οµάδα ∆ΙΑΣ Κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους οι δύο ένοπλοι ληστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι συνέλαβαν τον έναν από αυτούς και τον αφόπλισαν

σει την κατάλληλη ευκαιρία.

Λίγο πριν από τη λήξη Σύµφωνα µε µαρτυρίες, οι δράστες εισέβαλαν στο Κέντρο Νεότητας της Νεάπολης ένα λεπτό πριν από τις δύο χτες το µεσηµέρι. Φορώντας κουκούλες και κρατώντας όπλα και µία χειροβοµβίδα ακινητοποίησαν τα περίπου δέκα άτοµα που βρίσκονταν στο χώρο της δηµοπρασίας. Ολοι οι ενδιαφερόµενοι, περισσότερα από 150 άτοµα, είχαν ήδη αποχωρήσει και στην

αίθουσα είχαν παραµείνει µόνο τα µέλη της Επιτροπής Δηµοπρασιών και ένας πελάτης, ο οποίος αγόρασε οχήµατα που προορίζονταν για ανακύκλωση. Οι δράστες άρπαξαν τα χρήµατα, περίπου 40.000 ευρώ, που είχαν καταβληθεί από τα άτοµα που συµµετείχαν στη δηµοπρασία, ενώ φεύγοντας κλείδωσαν µε λουκέτο τα θύµατά τους στην αίθουσα. Μάλιστα, µόλις βγήκαν από το κτίριο, φρόντισαν να κλειδώσουν µε τον ίδιο

τρόπο ακόµη και την πόρτα της κεντρικής εισόδου του Κέντρου Νεότητας. Οπως επισηµαίνουν στελέχη του ΟΔΔΥ, οι δράστες πιθανότατα παρακολουθούσαν τη δηµοπρασία και γνώριζαν ποια ώρα να «χτυπήσουν», κα-

θώς περίµεναν να αδειάσει η αίθουσα πριν βάλουν σε εφαρµογή το σχέδιό τους.

Γνώριζαν λεπτοµέρειες Σύµφωνα µε πληροφορίες, διεξαγόταν χτες δηµοπρασία αυτοκινήτων και τζιπ 2.000 έως 2.500 κυβικών από τον ΟΔΔΥ, τα οποία αποσύρθηκαν το τελευταίο διάστηµα από δηµόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται για αποσύρσεις που πραγµατοποιήθηκαν για λόγους οικονοµίας, ενώ στη θέση τους οι υπηρεσίες προµηθεύτηκαν άλλα οχήµατα µικρότερου κυβισµού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του ΟΔΔΥ, ήταν η µεγαλύτερη δηµοπρασία που διενεργήθηκε το τελευταίο διάστηµα και προφανώς οι δράστες γνώριζαν ότι τα κέρδη θα ήταν σηµαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δράστες άρπαξαν περίπου 43.000 ευρώ, χρηµατικό ποσό που αποτελεί το 10% της αξίας των οχηµάτων που δηµοπρατήθηκαν και το οποίο καταβάλλεται πάντα πριν λήξει η δηµοπρασία. Μάλιστα, ενδεικτικό του πόσο καλά είχαν σχεδιάσει τη ληστεία οι δράστες ήταν ότι «χτύπησαν» σχεδόν στο τέλος της διαδικασίας και αφού είχαν καταβληθεί στα µέλη της επιτροπής οι προκαταβολές από τις πωλήσεις.

Θα µετατραπούν σε πράσινο 14,2 στρέµµατα στη Θεσσαλονίκη Εκτάσεις συνολικού εμβαδού 14.240 τ.μ. θα απαλλοτριωθούν σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου. Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο από το καλοκαίρι ζήτησε από όλους τους δήμους της χώρας να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να καταθέσουν συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία και προτεραιότητες για την απαλλοτρίωση των χώρων, ανάλογα με την πολεοδομική σημασία τους στην οργάνωση και λειτουργία της κάθε πόλης και ανάλογα με το στάδιο των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης. Στην πρόσκληση του υπουργείου ανταποκρίθηκαν 12 δήμοι της Αττικής και 15 στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και δήμοι της Θεσσαλονίκης. Στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση

υποβαθμισμένων περιοχών, που είναι επιβαρυμένες από την πυκνή δόμηση ή «υποφέρουν» από την έλλειψη ανοιχτών και πράσινων χώρων. Συνολικά θα απαλλοτριωθούν οικόπεδα 103.919,55 τ.μ. και προϋπολογισμού 62.260.709,96 ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ απευθύνει εκ νέου πρόσκληση στους νέους δήμους που συγκροτήθηκαν με τον «Καλλικράτη» να υποβάλουν βελτιωμένες και πληρέστερες προτάσεις υπό το πρίσμα της νέας τους οργάνωσης και των αναγκών τους.

Οι περιοχές Από την εξέταση των μέχρι τώρα αιτημάτων και από την αξιολόγηση των στοιχείων προκύπτει ότι ωριμότητα για υλοποίηση συγκεκριμένων απαλλοτριώσεων στη Βόρεια Ελλάδα έχουν οι παρακάτω ΟΤΑ: ■ Δήμος Θεσσαλονίκης (εκτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 8.671.800 ευρώ): Οδός

Καρακάση (Μαρτίου) 2.000 τ.μ., εκτάσεις γειτνιάζουσες στα Βυζαντινά Τείχη 1.600 τ.μ. , οδοί Αγίου Δημητρίου και Κατσιμίδου 960 τ.μ. ■ Πυλαία Θεσσαλονίκης: Περιοχή Κωνσταντινουπολιτών, 2.300 τ.μ. ■ Συκιές Θεσσαλονίκης: Περιβάλλων χώρος του μνημειακού συνόλου «Επταπυργίου», 4.410 τ.μ. ■ Ωραιόκαστρο: Ο.Τ.40, 880 τ.μ. ■ Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης: Οδοί Ελ. Βενιζέλου και Ι. Κράγια, 2.090 τ.μ. ■ Αιγίνιο Πιερίας: Ο.Τ. 13α, 35, 56β, 64, 65, 72β, 36δ, 153β, 57α, 199, 203, 154, 185, συνολικού εμβαδού 13.340 τ.μ. ■ Νέα Ιωνία Βόλου: Ο.Τ. Γ419, Ο.Τ. 771, Ο.Τ. 764, συνολικού εμβαδού 2.130 τ.μ. ■ Δήμος Καβάλας: Οδοί Τενέδου και Χρυσ. Σμύρνης (Παγοποιείο), 4.800 τ.μ. ■ Δήμος Κομοτηνής: Περιοχή άλσους Αγίας Παρασκευής, 4.000 τ.μ. ΧΑΡΑ ΛΕΜΟΝΗ


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Καθαρίζουν» τον πεζόδροµο της Αριστοτέλους «Σαφάρι» ξεκίνησαν από χτες οι τροχονόμοι και οι δημοτικοί αστυνομικοί Θεσσαλονίκης στην οδό Αριστοτέλους, βάζοντας στο... στόχαστρο τα δίκυκλα που διέρχονται ή σταθμεύουν στον πεζόδρομο. Μέσα σε λίγες ώρες -δηλαδή μέχρι το μεσημέριη Τροχαία βεβαίωσε 24 πρόστιμα των 200 ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπει ο νόμος για διέλευση σε πεζόδρομο.

Τ

α πρόστιµα αυτά, αν πληρωθούν µέσα σε δέκα µέρες, µειώνονται σε 100 ευρώ. Οι τροχονόµοι βεβαίωσαν και τρεις σταθµεύσεις στον πεζόδροµο, παράβαση που κοστίζει 40 ευρώ ή 20 ευρώ αν πληρωθεί µέσα σε δέκα µέρες. Επίσης, οκτώ κλήσεις σε διερχόµενα δίκυκλα βεβαίωσαν οι δηµοτικοί αστυνοµικοί και άλλες 17 σε σταθµευµένα µηχανάκια. Προηγήθηκαν εννιά µέρες ενηµέρωσης των δικυκλιστών, καθώς στόχος των δύο υπηρεσιών δεν είναι η επιβολή προστίµων, αλλά η προστασία του ωραιότερου πεζόδροµου της Θεσσαλονίκης από τους «µηχανοκίνητους εισβολείς», οι οποίοι µέχρι πρότινος κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι, δίπλα στους πεζούς και στάθµευαν σε

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Λευκός Πύργος», Περικλής Χειμωνίδης

Σήµα κινδύνου για τις σχολικές εκδροµές Αγνώριστη ήταν χτες η Αριστοτέλους, αφού οι δικυκλιστές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν αλλού τα μηχανάκια τους

όποιο σηµείο της Αριστοτέλους τους βόλευε. «Θέλει συνεχή αγώνα προκειµένου να συµµορφωθούν οι δικυκλιστές. Οµως η Αριστοτέλους πρέπει να είναι ‘’καθαρή’’ από µηχανάκια», αναφέρει ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θάνογλου, στέλνοντας µήνυµα ότι τα πρόστιµα θα συνεχίσουν να επιβάλλονται για όσο καιρό µηχανάκια κυκλοφορούν στην Αριστοτέλους.

Κατ’ όνοµα Ιδια, αν όχι χειρότερη, είναι η κατάσταση στους υπόλοιπους -µετρηµένους στα δάχτυλα- πεζόδροµους της Θεσσαλονίκης. Οπως περιγράφει ο πρόεδρος της Ενωσης για τα

Δικαιώµατα των Πεζών, Γρηγόρης Μαυράκης, όπου υπάρχει πεζόδροµος είναι... καταπατηµένος. «Σε όλη την περιοχή της πλατείας Αθωνος κύ-

Μέσα σε λίγες ώρες «κόπηκαν» 52 κλήσεις! ριο χαρακτηριστικό είναι η κατάληψη του χώρου από τα καταστήµατα και τις αντιαισθητικές τους τέντες, ενώ η Δηµητρίου Γούναρη έχει µετατραπεί σε πολύ... όµορφο πάρκινγκ. Οι µικροί πεζόδροµοι, οι οποίοι θα έπρεπε να αποτελούν όµορφες

γωνιές της πόλης, είναι, δυστυχώς, άσχηµα πάρκινγκ. Η οδός Γκαρµπόλα, κοντά στα παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγµα. Καθεστώς αποτελούν οι διελεύσεις αυτοκινήτων στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου, δίπλα στη Ρωµαϊκή Αγορά, παρά το ότι είναι πεζόδροµος. Μάλιστα, οι οδηγοί κορνάρουν στους πεζούς για να κάνουν στην άκρη!», σηµειώνει ο κ. Μαυράκης. Συνεχίζοντας την περιγραφή αναφέρει και την Ικτίνου, την Κοµνηνών, την Καλαποθάκη, τη Μελενίκου. «Χρειαζόµαστε πεζόδροµους σε όλη τη Θεσσαλονίκη», καταλήγει ο κ. Μαυράκης.

Νέα µέθοδος µεταµόσχευσης βλαστοκυττάρων από Ελληνα επιστήµονα Μία νέα μέθοδο μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, η οποία επιτρέπει αναγέννηση της περιοχής της καρδιάς που νεκρώθηκε και αποκατάσταση της λειτουργίας σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε δύο μήνες, έχει εφεύρει η ομάδα του βιοχημικού Κωνσταντίνου Χατζηστέργου, στο Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο κ. Χατζηστέργος, σε ηλικία μόλις 33 ετών, πέτυχε σημαντική διάκριση, καθώς η έρευνά του περιλήφθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στις 10 κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2010, στον τομέα της εξάλειψης των καρδιοπαθειών. Χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και η ροή των κονδυλίων έχει εξασφαλιστεί, τουλάχιστον, για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Πρόκειται για μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των συνανθρώπων μας με καρδιαγγειακά προβλήματα. Η διαδικασία είναι παρόμοια μ’ αυτήν που ακολουθείται καθημερινά από έναν επεμβατικό καρδιολό-

γο σε μια επέμβαση αγγειοπλαστικής. Μέσα σε περίπου 45 λεπτά μεταμοσχεύονται σχεδόν 100 εκατομμύρια μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών, απευθείας και γύρω από την περιοχή της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβη, τα οποία αναλαμβάνουν στη συνέχεια να κατευθύνουν την καρδιά να αντικαταστήσει τα χαλασμένα μέρη της με καινούργια», δήλωσε στο «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων» ο κ. Χατζηστέργος. Η θεραπεία αυτή θα αφορά ασθενείς με οξεία (π.χ. καρδιακή προσβολή), αλλά και χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια). Ο κ. Χατζηστέργος εκτίμησε ακόμη ότι το μέλλον της Ιατρικής φαίνεται να ανήκει στα βλαστοκύτταρα, τα οποία χαρακτήρισε ως ένα μοναδικό εργαλείο της σύγχρονης επιστήμης. Ο κ. Χατζηστέργος γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά και έλκει την καταγωγή του από την Κω, «το νησί του Ιπποκράτη». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διδακτορικό στην Παθολογική Ανατομική από το ίδιο πανεπιστήμιο. Στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι βρέθηκε για τις ανάγκες του μεταδιδακτορικού του.

Σωρεία παραβάσεων στην υλοποίηση των σχολικών εκδρομών καταγγέλλουν τα μέλη του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Λευκός Πύργος». Οπως επισήμανε σε δηλώσεις του στον «Α» ο πρόεδρος του σωματείου, Περικλής Χειμωνίδης, παρά τη σαφή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη μετακίνηση των μαθητών με τουριστικά λεωφορεία μετά τις 10 το βράδυ, «οι περισσότεροι οδηγοί εξαναγκάζονται να μεταφέρουν τους μαθητές σε κέντρα διασκέδασης μέχρι τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να μένουν για ώρες στο τιμόνι θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών».

20 ώρες στο τιµόνι Παρά τις συνεχείς επιστολές των μελών του σωματείου προς το υπουργείο Παιδείας, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία των μαθητών, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Χειμωνίδη, μέχρι και σήμερα όσα σχολεία βρίσκονται για εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα δεν τηρούν τη νομοθεσία. «Υπό

κανονικές συνθήκες το ωράριο εργασίας δε θα έπρεπε να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες ημερησίως με ενδιάμεσες στάσεις, αλλά φτάσαμε στο σημείο να έχουμε οδηγούς που μένουν στο τιμόνι πάνω από 20 ώρες», κατήγγειλε. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι οδηγοί δέχτηκαν πιέσεις και απειλές από τους εργοδότες τους, προκειμένου να υπερβούν το ωράριο εργασίας τους. «Σε περίπτωση, λοιπόν, που συμβεί κάποιο ατύχημα, θα την πληρώσει ο οδηγός, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι τελευταίος που θα φταίει», κατέληξε ο κ. Χειμωνίδης ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα. ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση):

414

SUPER 3 (2η κλήρωση):

104

SUPER 3 (3η κλήρωση):

268

ΕΧΤRΑ 5:

7, 11, 16, 18, 29


16

ΔΙΕΘΝΗ

Τρί 1 Φεβρουαρ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Με νύχια και με δόντια προσπαθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ να διατηρήσει την εξουσία στην Αίγυπτο, αλλά οι κινήσεις του δε δείχνουν ικανές να φέρουν αποτέλεσμα, ενώ φουντώνει το κίνημα του λαού εναντίον του καθεστώτος.

Διαλλακτική η Ουγγαρία για τον τυποκτόνο νόμο Ετοιμη να αρχίσει διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε χτες η Ουγγαρία για τον αμφιλεγόμενο -και αντιδημοκρατικό σύμφωνα με πολλούς- νόμο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε ισχύ στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζόλταν Κόβατς, δήλωσε πως η Βουδαπέστη προτίθεται να άρει ορισμένους περιορισμούς και να ακυρώσει όσες διατάξεις αφορούν την επιβολή προστίμου σε ξένα κανάλια που ίσως παραβιάσουν τις διατάξεις του. Πρόκειται για ρυθμίσεις που ώθησαν πολίτες (φωτογραφία) αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες να καταγγείλουν τη Βουδαπέστη, με το επιχείρημα ότι ο νόμος παραβιάζει την ελευθερία έκφρασης και Τύπου και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες. Παράλληλα η επίτροπος Θεμάτων Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιών, Νέλι Κρόες, σε πρόσφατη τοποθέτησή της δήλωσε ότι ο νόμος «θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς απαιτεί την εγγραφή όλων των μέσων, μεταξύ των οποίων και των blog και forum, σε μια αρχή και τα υποχρεώνει να προβαίνουν σε ισορροπημένη κάλυψη εθνικών

ή ευρωπαϊκών θεμάτων, ενώ παράλληλα θέτει την επιβλέπουσα αρχή σε πολιτικό έλεγχο». Παρόμοιες θέσεις με τον Κόβατς διατύπωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τίμπορ Νάβρατσιτς, ο οποίος σε επιστολή προς την Κρόες έγραψε ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη για απευθείας διάλογο με την ΕΕ για τυχόν τροποποιήσεις. ΕΕ και κυβέρνηση Ορμπαν έχουν ανταλλάξει πολλές δηλώσεις για το θέμα, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Η ΕΕ έχει δώσει δύο εβδομάδων διορία στη Βουδαπέστη να αποδείξει τη συμβατότητα του νόμου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλιώς οι αρχές της θα αναλάβουν δικαστική δράση. Αναφέρεται ότι ο νόμος προβλέπει τη σύσταση ενός 5μελούς Συμβουλίου ορισμένου από το κυβερνών κόμμα με 9ετή θητεία. Το Συμβούλιο δύναται να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα στα ΜΜΕ αν δημοσιεύσουν κείμενα που δεν είναι «πολιτικά εξισορροπημένα» ή «προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΗ

Αντιμέτωποι με τυφώνες οι πληγέντες στην Αυστραλία Ο τροπικός τυφώνας Γιασί κατευθύνεται προς τις ήδη πληγείσες περιοχές του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Οι αρχές προέβησαν άμεσα σε εκκενώσεις περιοχών και σε προειδοποιήσεις πως ο τυφώνας ενδέχεται να ενταθεί. Αναμένεται να φτάσει στις ακτές της αύριο ή την Πέμπτη και μέχρι τότε να έχει ισχυροποιηθεί σε κυκλώνα κατηγορίας 4, με ανέμους που θα πνέουν με 260 χλμ./ώρα και να έχει ως αποτέλεσμα σφοδρές βροχοπτώσεις. Ωστόσο η Ανα Μπλάιτ, η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να πληγούν ξανά οι ήδη πλημμυρισμένες περιοχές και γι’ αυτό πρέπει να τεθούν όλοι σε επιφυλακή. Οι δηλώσεις της έγιναν αφού πέρασε από την πολιτεία ο τυφώνας Αντονι, χωρίς να προκαλέσει, ωστόσο, εκτεταμένες καταστροφές.

Υπό πολιορκία Νέες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο •

Τ

α μέτρα του αιγυπτιακού καθεστώτος δεν αποθάρρυναν τους διαδηλωτές, οι οποίοι συνεχίζουν μέρα νύχτα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με την πλατεία Ταχρίρ («Ελευθερία» στην αιγυπτιακή γλώσσα), στο Κάιρο, να αποτελεί το επίκεντρο της εξέγερσης. Η απαγόρευση που ανακοινώθηκε δεν εμπόδισε χιλιάδες πολίτες να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα και να επαναλάβουν τα συνθήματα κατά του προέδρου, ενώ το πλήθος διογκώθηκε με την πάροδο του χρόνου. Στο Κάιρο οργανώσεις και κινήματα της αντιπολίτευσης κήρυξαν χτες γενική απεργία, αλλά αρκετά καταστήματα, σχολεία και τράπεζες είχαν ήδη βάλει λουκέτο λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής.

Προς ενιαίο μέτωπο Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη σημερινή μέρα, καθώς προγραμματίζονται μαζικές διαδηλώσεις τόσο στην πρωτεύουσα και την Αλεξάνδρεια όσο και σε άλλες πόλεις στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του αγώνα κατά του καθεστώτος. Στον κατακερματισμένο χώρο της αντιπολίτευσης ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου μετώπου και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν εκπρόσωποι κινημάτων και οργανώσεων. Υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία επίσημα είναι παράνομη, πρότειναν τη σύσταση μιας ευρείας πολιτικής επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και τιμηθέντα με το Νομπέλ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους στρατιωτικούς.

Εγγυητής ο στρατός Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων κρίνεται καθοριστικός για τις εξελίξεις και μέχρι στιγμής οι στρατιωτικοί φρόντισαν να τηρήσουν ισορροπημένη στάση, ενώ απέφυγαν να κινηθούν κατά των διαδηλωτών και εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων διαβεβαίωσε χτες βράδυ ότι θα εγγυηθούν το δίκαίωμα των πολιτών στην ελευθερία της έκφρασης. Ο Μουμπάρακ, που τοποθέτησε χτες νέα κυβέρνηση υπό τον πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Αχμάντ Σαφίκ, τοποθέτησε το στρατηγό Μαχμούντ Ουαγκντί στο υπουργείο Εσωτερικών και τον απόστρατο επικεφαλής των υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, αντιπρόεδρο. Παράλληλα ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ηρεμίας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας, ενώ με εντολή του Μουμπάρακ ο Σουλεϊμάν ξεκινάει διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο οι κινήσεις φαντάζουν σπασμωδικές και αναλυτές εκτιμούν ότι οι στρατιωτικοί περιμένουν την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να κινηθούν με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ προς το μεταβατικό στάδιο, στο οποίο ο

Μουμπάρακ δεν έχει θέση. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επέμειναν χτες στην ανάγκη μιας «συντεταγμένης μετάβασης», τηρώντας με τη σειρά τους αποστάσεις από το καθεστώς και τους διαδηλωτές, αλλά είναι εμφανές ότι προβληματίζονται με το ενδεχόμενο η ανατροπή του Μουμπάρακ να φέρει στην εξουσία τους ισλαμιστές.

Ο Λευκός Οίκος Ο Λευκός Οίκος μάλιστα απέρριψε την κίνηση του Μουμπάρακ με την τοποθέτηση νέας κυβέρνησης, καλώντας για τη διενέργεια δίκαιων και ελεύθερων εκλογών. Εν αναμονή των εξελίξεων, στις ξένες πρωτεύουσες οι διεργασίες είναι πυρετώδεις για την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ξένων τουριστών, εργαζομένων και συγγενών διπλωματών. Στο αεροδρόμιο του Καΐρου η κατάσταση ήταν χαώδης χτες καθώς πλήθος κόσμου επιχείρησε να βρει μια θέση σε αεροπλάνα. Οι πρώτοι 1.200 Αμερικανοί μεταφέρθηκαν χτες αεροπορικώς στην Κύπρο και άλλοι 2.400 ζήτησαν να φύγουν. Αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες αύξησαν από χτες τα δρομολόγια προκειμένου να απομακρυνθούν όσοι επιθυμούν μέσω Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ σχεδόν όλες οι χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία κάλεσαν τους πελάτες τους, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο, να αλλάξουν προορισμό. Την ίδια ώρα, η κρίση φαίνεται ότι θα κοστίσει ακριβά στις τσέπες όλου του κόσμου. Από χτες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές επανήλθε σε υψηλά επίπεδα, με αυτή του αμερικανικού αργού να κυμαίνεται στα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ του μπρεντ ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008.

Ο

Με ιδιαίτερ θούν οι Ισραηλ Αίγυπτο. Ο Ισρα Μπένιαμιν Νετα στους αξιωματο να μην προβαίνο κατάσταση στη δεικτική της άπο Τελ Αβίβ είναι η προέδρου του Σιμόν Πέρες, ό Ισραηλινοί εξ κολουθούν να σέβονται τον Μουμπάρακ,


ΔΙΕΘΝΗ

ίτη ρίου 2011

25

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ο Χόσνι Μουμπάρακ Το καθεστώς χάνει τα ερείσματά του στο στρατό

Πράσινο φως για την εφαρμογή του σχεδίου επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο και έχουν εκδηλώσει σχετική πρόθεση άναψε χτες το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η αναχώρηση τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προγραμματίστηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για σήμερα στις 9 το πρωί. Την επιχείρηση επαναπατρισμού έχει αναλάβει να συντονίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος θα επιβαίνει στο πρώτο αεροσκάφος. Χτες βράδυ επέστρεψαν από το Κάιρο οι 17 Ελληνες που είχαν εγκλωβιστεί για μερικά 24ωρα στο αεροδρόμιο της πόλης.

Οι Ισραηλινοί τα βάζουν με τον Ομπάμα

ρη ανησυχία παρακολουλινοί τις εξελίξεις στην αηλινός πρωθυπουργός, ανιάχου, έδωσε εντολή ούχους της κυβέρνησης ουν σε δηλώσεις για την γειτονική χώρα, ενώ ενοψης που επικρατεί στο η δήλωση του Ισραήλ, ότι οι ξαα

Επιχείρηση επανόδου των Ελλήνων

ο οποίος «μπορεί να μην τα έκανε όλα σωστά, αλλά πιστώνεται τη διατήρηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή». Η ισραηλινή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το καθεστώς στο Κάιρο, συμφώνησε να αναπτυχθούν αιγυπτιακές δυνάμεις στο Σινά, προκειμένου να διατηρηθεί η τάξη. Η περιοχή είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της συνθήκης ειρήνης του 1979, η οποία σηματοδότησε την επιστροφή του Σινά, που είχαν καταλάβει οι Ισραηλινοί, στους Αιγύπτιους.

Το κλίμα που επικρατεί στο Ισραήλ εκφράστηκε εύγλωττα από τον Τύπο της χώρας με τη «Γεντιότ Αχρονότ» να επισημαίνει ότι τυχόν ανατροπή του Μουμπάρακ και άνοδος στην εξουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα φέρει το Ισραήλ αντιμέτωπο με μια ακόμη ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση και πιο κοντά στο ενδεχόμενο πολέμου μακροπρόθεσμα. Σε σχόλιό της η εφημερίδα ασκεί έντονη κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τον ότι «άδειασε» τον Μουμπάρακ, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο «πούλημα» των Ισραηλινών στο μέλλον.

Δεν έρχεται η Χίλαρι Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε επισήμως χτες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ματαιώνεται η επίσκεψη που σχεδίαζε για τις 6-7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο μίνι περιοδείας στην περιοχή μας (στις προθέσεις της ήταν να μεταβεί ακόμη στην Αγκυρα και στη Σόφια). Η ματαίωση οφείλεται στις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς δεν αποκλείεται να σπεύσει εκεί η Χίλαρι την επόμενη εβδομάδα. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

Ορατά αποτελέσματα Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η εφημερίδα «Μααρίβ», επισημαίνοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ έφερε αποτελέσματα ορατά σε όλους: «Η κατάσταση στη Βαγδάτη είναι χαώδης, η Βηρυττός έπεσε στα χέρια των ακραίων στοιχείων και η Γάζα παραδόθηκε στη Χαμάς, την ώρα που η ηγεσία στην Ιορδανία πηγαινοέρχεται στον άνεμο και η καρέκλα του Αιγύπτιου προέδρου κλονίζεται. Κι οι Αμερικανοί ζητούν από τον Μουμπάρακ διάλογο με τους εξεγερθέντες». Την ώρα που οι Αιγύπτιοι διαδηλώνουν κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, οι Ισραηλινοί φοβούνται για την ανατροπή του

Επιβάτες αναμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, για να περάσουν από τον έλεγχο εισιτηρίων στο αεροδρόμιο του Καϊρου

Καλούν σε νέα πορεία στα Τίρανα Η αλβανική αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες σε νέα πορεία την Παρασκευή, αγνοώντας τις διεθνείς πιέσεις για εύρεση συμβιβαστικής λύσης, καθώς και τις κατηγορίες του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, περί απόπειρας πραξικοπήματος την 21η Ιανουαρίου -στα επεισόδια που κατέληξαν στο θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό 150. Οι αντιπολιτευόμενοι σοσιαλιστές ζητούν από τον Μπερίσα πρόωρες εκλογές λόγω αιτιάσεων διαφθοράς και εκλογικής νοθείας στις βουλευτικές εκλογές του 2009.

Το Μάρτιο η δίκη Σιράκ Στις 7 Μαρτίου θα ξεκινήσει η δίκη του Γάλλου πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ για το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του κόμματός του, του Συναγερμού για τη Δημοκρατία, από το ταμείο του Παρισιού, στη διάρκεια της πολύχρονης δημαρχίας του (1977-1995). Ο Σιράκ αρνείται τις κατηγορίες, αλλά ήδη έχει συμφωνήσει να πληρώσει στο δήμο 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ η γυναίκα του Μπερναντέτ αρνήθηκε πως ο σύζυγός της πάσχει από Αλτσχάιμερ και θα παρουσιαστεί κανονικά στο δικαστήριο.

Πιέζει η Κλίντον για λύση στην Αϊτή Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε χτες τους ηγέτες της Αϊτής να υιοθετήσουν τη διεθνή πρόταση για επίλυση της διαφοράς σχετικά με το αδιέξοδο των εκλογικών αποτελεσμάτων, λέγοντας πως η χώρα χρήζει μιας σταθερής κυβέρνησης. Συνομίλησε με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ κι άλλους ηγέτες, ενώ ζήτησε την ενεργοποίηση των οδηγιών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που προτείνει την επανακαταμέτρηση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.


26

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

«Σαφάρι» για ληξιπρόθεσµα Στην τσιµπίδα 2.500 µεγαλοοφειλέτες και κληρονόµοι ακινήτων αλλά και 235 φαρµακοποιοί ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Ενταση των πιέσεων προς τους χρεοφειλέτες του Δημοσίου προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών, τόσο με πλέγμα διασταυρώσεων χρεών και περιουσιακών στοιχείων με την εφαρμογή των αυστηρότερων διατάξεων που προωθούνται με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και με τη μηνιαία παρακολούθηση των οφειλετών.

Α

ρχικός στόχος του υπουργείου Οικονοµικών ήταν η φυλάκιση όσων έχουν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, που αφορούσε περίπου 150.000 άτοµα, αλλά στην τελευταία διατύπωση, παρότι δεν υπάρχει το όριο για την άσκηση ποινικών διώξεων, εντούτοις είναι σαφές ότι το νέο καθεστώς που θα εφαρµοστεί θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους οφείλουν. Ηδη, το υπουργείο Οικονοµικών έχει εφαρµόσει την απειλή των κατασχέσεων ακινήτων εναντίον προσώπων που ταυτόχρονα έχουν µεγάλες οφειλές αλλά και ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές της χώρας, όπως το Πανόραµα, αλλά και σε κληρονόµους ακινήτων και φαρµακοποιούς. Με τον τρόπο αυτόν κάποιοι εξαναγκάστηκαν στην εξόφληση ή στη ρύθµιση των χρεών τους, διαφορετικά θα έβγαινε «στο σφυρί» µε συνοπτικές διαδικασίες η ακίνητη περιουσία τους. Να σηµειωθεί ότι οι οφειλέτες που εντοπίζονται από τις διασταυρώσεις παραµένουν στη βάση δεδοµένων, στην οποία διενεργείται µηνιαίος έλεγχος, ακόµη και µετά την εξόφληση των οφειλών τους και παρακολουθούνται για την ενδεχόµενη δηµιουργία νέων ληξιπρόθεσµων. Το τελευταίο εξάµηνο που εφαρµόζεται η τακτική των διασταυρωτικών ελέγχων και µέχρι την 31η Δεκεµβρίου 2010, τα αποτελέσµατα κρίθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών ικανοποιητικά, καθώς βρέθηκαν περίπου 2.500 µεγαλοoφειλέτες: ■ Εντοπίστηκαν 547 οφειλέτες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές συνολικού ποσού 9 εκατ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία σε επιλεγµένες ακριβές περιοχές κατοικίας µε τιµή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ (Βούλα, Βουλιαγµένη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, Ν. Ερυθραία, Πανόραµα), συνολικής αξίας 919 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεµβρίου, 85 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,8 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο) και 110 έχουν ρυθµίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 2,3 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,6 εκατ. ευρώ. Για όσους δεν εξόφλησαν ή δε ρύθµισαν τις οφειλές τους, λαµβάνονται σταδιακά µέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 75 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχε-

Εντοπίστηκαν 235 φαρμακεία με ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 εκατ. ευρώ

σης και για 24 σχηµατίστηκε φάκελος κατάσχεσης. ■ Εντοπίστηκαν 990 οφειλέτες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές συνολικού ποσού 6,7 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία στις περιοχές Μυκόνου ή/ και Σαντορίνης αντικειµενικής αξίας 288,39 εκατ. και συνολικά ανά την επικράτεια αξίας 567,89 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεµβρίου, από τους οφειλέτες αυτούς 540 εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 1,4 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο), 105 έχουν ρυθµίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 2,3 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,8 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο) και 122 οφειλέτες έχουν οφειλές µικρότερες των 300 ευρώ. Για όσους οφειλέτες δεν εξόφλησαν ή δε ρύθµισαν τις οφειλές τους ή δηµιούργησαν νέες οφειλές, λαµβάνονται σταδιακά µέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 11 από αυτούς υπάρχει δικαστική αναστολή είσπραξης, ενώ για 15 άλλους έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, δύο νέες κατασχέσεις ολοκληρώθηκαν κι έχει εκδοθεί ένα πρόγραµµα πλειστηριασµού.

Κληρονόµοι... ■ Εντοπίστηκαν 561 κληρονόµοι µε συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές 19,1

εκατ. ευρώ προερχόµενες και από φόρο κληρονοµιάς και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεµβρίου, 31 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,3 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο) και 193 έχουν ρυθµίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 4,6 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,3 εκατ. ευρώ. Για όσους δεν εξόφλησαν ή δε ρύθµισαν τις οφειλές τους, λαµβάνονται σταδιακά µέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 49 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 16 σχηµατίστηκε φάκελος κατάσχεσης.

... και φαρµακοποιοί ■ Εντοπίστηκαν 235 φαρµακεία µε ληξιπρόθεσµες οφειλές 4,1 εκατ. ευρώ (ένας µόνον οφειλέτης µε οφειλές 2,1 εκατ. ευρώ σε αναστολή για µέρος της οφειλής του). Μέχρι τις 31 Δεκεµβρίου, 144 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,4 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο) και 49 ρύθµισαν τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 0,8 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,1 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσµατα της αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων αυτών θα ανακοινωθούν µετά την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας.

Σε κλοιό 370 οφειλέτες µε περιουσία 360 εκατ. € Σε κλοιό θέτει η εφορία όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Ηδη, οι πρώτες διασταυρώσεις έδωσαν μια πρώτη -πικρή- γεύση στους οφειλέτες, οι οποίοι είτε υποχρεώθηκαν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους είτε κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικά ακίνητα, καθώς έχουν κινηθεί οι διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων: ■ Εντοπίστηκαν 279 οφειλέτες, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,7 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων στο πρώτο διαμέρισμα της Αθήνας, αντικειμενικής αξίας 175,48 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τους οφειλέτες αυτούς 136 εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,6 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο), 88 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 1,7 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,5 εκατ. ευρώ και 24 οφειλέτες έχουν οφειλές μικρότερες των 300 ευρώ. Για όσους οφειλέτες δεν εξόφλησαν ή δε ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για οκτώ από αυτούς έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, ολοκληρώθηκαν οκτώ νέες κατασχέσεις κι έχει εκδοθεί ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού. ■ Εντοπίστηκαν 90 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35,9 εκατ. ευρώ, με οφειλή άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας και με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ (917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια, σχέση οφειλής/αξία ακίνητης περιουσίας 1/1,5 τουλάχιστον). Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δύο οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,5 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο), έχουν απαλειφθεί απαιτήσεις τεσσάρων οφειλετών συνολικού ποσού 2 εκατ. ευρώ κατόπιν δικαστικής ή διοικητικής απόφασης, 31 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 13,3 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 1,5 εκατ. ευρώ και 12 χρέη βρίσκονται σε δικαστική αναστολή είσπραξης. Για όσους δεν εξόφλησαν ή δε ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για εννέα έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, για 14 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης και για 13 εκδόθηκε πρόγραμμα πλειστηριασμού.


Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αλλάζει την ατζέντα για την Ευρώπη η Μέρκελ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Στα παλιά –και απορριφθέντα- σχέδια για τη δημιουργία μιας Ευρώπης των δύο ταχυτήτων φαίνεται να στρέφεται η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, που ετοιμάζεται να περάσει στην… αντεπίθεση. Η Μέρκελ, που μέχρι τώρα φρέναρε κάθε πρόταση δράσης στο πλαίσιο της ΕΕ και προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, εμφανίζεται –σύμφωνα με δημοσίευμα του κατά κανόνα έγκυρου περιοδικού «Spiegel»- αποφασισμένη να πλασάρει ένα «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», βάσει του οποίου θα προωθήσει στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης στους τομείς του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, της φορολογίας των επιχειρήσεων, των επαγγελματικών ευκαιριών και της συνταγματικής κατοχύρωσης του «φρένου» του χρέους. Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» λέγεται ότι η Μέρκελ το παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, κι ότι θα το παρουσιάσει σε αδρές γραμμές μαζί με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, μολονότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου. Θα ακολουθήσει άτυπη και εμπιστευτική ανταλλαγή απόψεων των 27 Ευρωπαίων ηγετών στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Στη συνέχεια, η Γαλλία και η Γερμανία θα ασχοληθούν με την επεξεργασία των λεπτομερειών του σχεδίου, ώστε στην εαρινή σύνοδο κορυφής να γίνουν διεξοδικές διαβουλεύσεις. Η Μέρκελ, όμως, με τη σύμφωνη γνώμη του Σαρκοζί, σκέπτεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για το Σύμφωνο πριν από τη σύνοδο στα τέλη Μαρτίου.

Περί επιµήκυνσης Πάντως μέχρι τη σύνοδο της Παρασκευής εντείνονται οι διαπραγματεύσεις και για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους εντός της ΕΕ, ωστόσο τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές που πρέπει να λυθούν. Η επιδιωκόμενη «μεγάλη συμφωνία» αφορά την ενίσχυση με πόρους και αρμοδιότητες του ταμείου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ώστε να βελτιωθούν και οι όροι της χρηματοδότησης που έχει δοθεί στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου. Εάν δε γεφυρωθούν οι διαφορές, η όποια απόφαση ενδέχεται να παραπεμφθεί στην τακτική εαρινή σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου. Και η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη τις δικές της πηγές, επισημαίνει ότι η Γερμανία θέλει μεγαλύτερη λιτότητα και αυξημένο οικονομικό συντονισμό στην ευρωζώνη. Αναφορικά με τα δάνεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων τους.

∆ιάσωση εκ των προτέρων; Διαφορές υπάρχουν όσον αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικής βοήθειας από το ταμείο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Ενώ το ΔΝΤ ζητά να προβλεφθεί στο πακέτο μέτρων και ένα δάνειο διάσωσης για την Πορτογαλία -ενδεχομένως και μία γραμμή πίστωσης για την Ισπανία- με το αίτημά του είναι αντίθετοι η Κομισιόν και ορισμένα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η Πορτογαλία δε χρειάζεται διάσωση λόγω της σταθερότητας του τραπεζικού της τομέα και του επιπέδου του χρέους της, που είναι κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αντίδραση για τη βοήθεια στην Ισπανία. Επί της αρχής η αύξηση της «δύναμης πυρός» του ταμείου του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ώστε να μπορεί να δανειστεί πράγματι το ποσό των 440 δισ. ευρώ από τις αγορές, έχει συμφωνηθεί, αλλά όχι και ο τρόπος που θα διασφαλιστεί αυτός ο στόχος. Η Κομισιόν υποστηρίζει τη διεύρυνση

του ρόλου του ταμείου, ώστε να αγοράζει ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης από τις αγορές ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, για να επαναγοράσουν χρέος τους. Η συμφωνία αυτή δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, ωστόσο διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι η Γερμανία –που θα είναι και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ταμείου- θα συναινέσει. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα – η οποία «έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της»- πρόσθεσε όμως ότι οι «δημόσιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων δε βοηθούν την κατάσταση» κι ότι «όσοι στρέφουν τη συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα εμποδίζουν ουσιαστικά την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για όλους».

Στην... αντεπίθεση ετοιμάζεται να περάσει με το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ

27


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

28

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στρες τεστ... από την τρόικα Συνάντηση των ελεγκτών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ∆ΝΤ µε τραπεζίτες

Μόνον ως επιτυχία της Τράπεζας Πειραιώς μπορεί να κατακυρωθεί η πετυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, σε μια συγκυρία τόσο δύσκολη όσο η τρέχουσα. Οπως έγινε γνωστό χτες, με σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ιδρύματος, το σύνολο των κεφαλαίων που κατατέθηκαν για εγγραφές και προεγγραφές στην αύξηση ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η αύξηση αφορούσε στο ποσό των 807 εκατ. ευρώ. Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε: «Η αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου αποτελεί μία σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Πειραιώς, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ασφαλώς στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η διοίκηση ευχαριστεί τους μετόχους της τράπεζας, την ελληνική επενδυτική κοινότητα και το μεγάλο αριθμό των ξένων θεσμικών επενδυτών, που συμμετείχαν σε αυτήν την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου».

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Η προοπτική και μόνο προκαλεί ρίγη στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών. Συνιστά, όμως, ένα αναπόφευκτο γεγονός. Ο λόγος αφορά στις επισκέψεις που θα αρχίσει να κάνει από σήμερα, στα κεντρικά των μεγάλων πιστωτικών ομίλων, η τρόικα των ελεγκτών. Και βεβαίως στην ατζέντα των μεταξύ τους συζητήσεων που θα γίνουν.

Ο

ι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο θέµα, µε το οποίο θα ανοίξει η κουβέντα, θα έχει να κάνει µε το επικείµενο στρες τεστ, το οποίο θα πραγµατοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα είναι το δεύτερο, µέσα σε διάστηµα µικρότερο των επτά µηνών και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα είναι και αυστηρότερο. Ο λόγος προφανής: στο πρώτο στρες τεστ που είχε πραγµατοποιηθεί τον περασµένο Αύγουστο, από τις εξετάσεις είχαν περάσει σχεδόν όλες οι συµµετέχουσες τράπεζες. Ακόµη και οι ιρλανδικές, οι οποίες ενάµιση µήνα µετά «έσκασαν», συµπαρασύροντας στον όλεθρο και στις... αγκάλες του ΔΝΤ και της τρόικας ολόκληρη την οικονοµία της χώρας. Μετά από αυτό το κάζο, λογικό είναι ο έλεγχος να γίνει ακόµη πιο σκληρός και πιο προσεκτικός, για να µην επαναληφθούν ανάλογα φαινόµενα στο µέλλον. Οι

Οι τραπεζίτες περιμένουν να ακούσουν από τους ελεγκτές της τρόικας τις τελευταίες οδηγίες πριν από το επόμενο κρίσιμο στρες τεστ

ελληνικές τράπεζες το γνωρίζουν και γι’ αυτό προετοιµάζονται αναλόγως.

Αυξήσεις και ρευστοποιήσεις Ετσι εξηγείται, για παράδειγµα, το γεγονός ότι µόνο σε αυτήν τη φάση ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται δύο αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου (Πειραιώς και Μαρφίν) µε επιτυχία, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει σηµαντικά την κεφαλαιοποίηση αλλά και τη ρευστότητά τους. Δύο µέτωπα,

στα οποία θα εστιάσει ιδιαίτερα το νέο στρες τεστ. Αλλες τράπεζες πάλι, είτε έχουν ολοκληρώσει τη δική τους αύξηση (Εθνική) είτε προχωρούν σε µερική κι επιλεκτική ρευστοποίηση περιουσιακών τους στοιχείων (Εθνική, Eurobank), αποβλέποντας στον ίδιο στόχο. Σε ορισµένες περιπτώσεις τέλος εξετάζεται ακόµη και το ενδεχόµενο πώλησης οµολογιακών δανείων από αυτά που είχαν συναφθεί κατά το παρελθόν µε πολύ καλούς όρους

στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το αποτέλεσµα, σε όλες τις περιπτώσεις, θα είναι το ίδιο. Οι τραπεζίτες, έχοντας αντιληφθεί τι επίκειται, απλώς έσπευσαν να επιταχύνουν τις εξελίξεις, παίρνοντας τα µέτρα τους. Και περιµένουν να ακούσουν από τους ελεγκτές της τρόικας τις τελευταίες οδηγίες προς ναυτιλλοµένους. Αρχής γενοµένης από σήµερα, στο νέο κύκλο συναντήσεων που θα ξεκινήσει.

«Βουτιά» στις λιανικές πωλήσεις το Νοέµβριο Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις και το Νοέμβριο, προκαλώντας ανησυχία στον εμπορικό κόσμο, που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης όγκου των λιανικών πωλήσεων, (με αφαίρεση του πληθωρισμού) χωρίς τα καύσιμα, το Νοέμβριο 2010, σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2009, σημείωσε μείωση 13,6%, έναντι μείωσης 8,7%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων με τα

καύσιμα σημείωσε το Νοέμβριο μείωση 12,0%, έναντι μείωσης 11,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Η αρνητική αυτή εξέλιξη προήλθε από τις μειώσεις των πωλήσεων όλων των κλάδων, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 9,3% για τον όγκο των πωλήσεων των καταστημάτων ειδών διατροφής, στο 10,7% για τις πωλήσεις των καταστημάτων καυσίμων και λιπαντικών και στο 17,7% για τις πωλήσεις των λοιπών καταστημάτων. Κατά κατηγορία καταστημάτων παρατη-

Τρ. Πειραιώς: επιτυχής η αύξηση

ρείται πτώση του όγκου των πωλήσεων σε όλες. Ειδικότερα, στα βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη η μείωση είναι 6,1%, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων 8,8%, στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων 10,7%, στα φαρμακευτικά - καλλυντικά 12,5%, στα έπιπλα - ηλεκτρικά είδη και τον οικιακό εξοπλισμό 26,6%, στα πολυκαταστήματα 13,1%, στα τρόφιμα ποτά – καπνό 7% και στην ένδυση – υπόδηση 17%. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ο όγκος των λιανικών πωλήσεων συνολικά μειώθηκε 4,7%.

Βραβείο εθελοντισµού στη MIG Στον όμιλο Marfin Investment Group (MIG) απονεμήθηκε το Βραβείο Εθελοντισμού των εργαζομένων από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ). Το βραβείο Καινοτομίας δόθηκε για το πρόγραμμα «Περιβαλλοντική συνείδηση κατά της φτώχειας» που εφαρμόζουν εταιρίες του ομίλου. Το πρόγραμμα αφορά ανακύκλωση χαρτιού σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες παρέχουν βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για αστέγους, ανέργους, ΑΜΕΑ και γενικά άτομα που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το Βραβείο Καινοτομίας της MIG θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διεξάγεται σε 22 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Εθελοντισμού 2011, ο οποίος συντονίζεται από το βρετανικό οργανισμό Business In The Community International και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώθηκε από τον όμιλο.


OIKONOMIA

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μέσω τραπεζών οι πληρωµές παροχών του ΙΚΑ Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισµένοι • Ποια τα δικαιολογητικά ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Την πληρωμή παροχών ασθενείας σε είδος και σε χρήμα μέσω πίστωσης τραπεζικών λογαριασμών αποφάσισε η διοίκηση του ΙΚΑ, κάνοντας έτσι δεκτό ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) για απαλλαγή του Ιδρύματος από τις χρηματικές συναλλαγές.

Τ

α οφέλη αυτής της απόφασης, όπως είπε ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας, Νίκος Χατζόπουλος, είναι πολλαπλά. Τα τµήµατα παροχών και τα ταµεία θα απαλλαγούν από τις ουρές, ενώ το προσωπικό που απασχολείται στα ταµεία θα αποδεσµευτεί και θα ενισχύσει τις ανάγκες άλλων τµηµάτων. Επιπλέον, µε τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η σωµατική ακεραιότητα των συναδέλφων, που εργάζονται καθηµερινά χωρίς ουσιαστική ασφάλεια και από τύχη µέχρι σήµερα δεν έχουµε θρηνήσει ανθρώπινα θύµατα. Σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 40 του Ν. 3863/2010, θεσµοθε-

τήθηκε από 1-1-2011 η υποχρεωτική καταβολή των παροχών των ασφαλιστικών φορέων µε πίστωση λογαριασµών πληρωµών τράπεζας ή ΕΛΤΑ και προβλέφθηκε ο καθορισµός µε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όλης της διαδικασίας των χρονικών πλαισίων και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτοµέρειας. Από 1-1-2011 επεκτείνεται το σύστηµα πληρωµής µέσω διατραπεζικού συστήµατος και στις παροχές σε είδος και σε χρήµα που καταβάλλει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στους ασφαλισµένους του. Από τη διαδικασία εξαιρούνται οι παροχές σε Ευρωπαίους ασφαλισµένους που µένουν προσωρινά στην Ελλάδα και είναι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικό Προσωρινής αντικατάστασης (ΠΠΑ), τα έξοδα κηδείας και οι προκαταβολές και εκκαθαρίσεις που αφορούν νοσηλεία στο εξωτερικό. Για τα τρία αυτά ζητήµατα ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, κ. Χατζόπουλος, υποστήριξε ότι οι σχετικές παροχές πρέπει να µηχανογραφηθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισµένων, αίτηµα που έγινε δεκτό από τη διοίκηση του ΙΚΑ. Για

την πληρωµή των παροχών µέσω πιστωτικών ιδρυµάτων, οι δικαιούχοι οφείλουν, εφόσον δεν έχουν ανοίξει λογαριασµό σε τράπεζα ή ΕΛΤΑ, που µετέχουν στα Διατραπεζικά Συστήµατα ΑΕ (ΔΙΑΣ ΑΕ), να το γνωστοποιήσουν στην αρµόδια υπηρεσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (τµήµα Παροχών ή τµήµα Μητρώου του υποκαταστήµατος τόπου κατοικίας τους). Πάντως, γίνεται σαφές ότι πλέον είναι υποχρεωτική η πληρωµή µέσω τράπεζας.

Τα δικαιολογητικά Για να υλοποιηθεί το θέµα αυτό, οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να προσκοµίσουν στο τµήµα Παροχών ή στο τµήµα Μητρώου του υποκαταστήµατος του τόπου κατοικίας τους τα εξής δικαιολογητικά: 1. Τον Αριθµό Μητρώου Ασφαλισµένου (ΑΜΑ), που προκύπτει είτε από το βιβλιάριο υγείας είτε από Απόσπασµα Ατοµικού Λογαριασµού Ασφάλισης. 2. Δελτίο αστυνοµικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και φωτοτυπία. 3. Το πρωτότυπο τραπεζικό βιβλιάριο και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας αυτού µε πρώτο όνοµα του άµεσα ασφαλισµένου -ο αριθµός ΙΒΑΝ να διακρίνεται στη φωτοτυπία.

Αντιδρά η ΕΣΕΕ στο νέο φορολογικό Τις ενστάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασαν χτες εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου επισημαίνοντας ότι το νέο σχέδιο νόμου είναι «για λίγους», καθώς και ότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσής του είναι κατώτερο των περιστάσεων. «Το φορολογικό νομοσχέδιο κάνει δώρα σε λίγους και δοκιμάζει τα όρια της αντοχής των πολλών», δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το προσχέδιο καταδεικνύει τις παλινδρομήσεις του υπουργείου Οικονομικών και την τακτική «ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω, που επέλεξε για να διαχειριστεί την πέμπτη κατά σειρά φορολογική ανατροπή σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους».

Ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ τόνισε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται δε δίνουν λύσεις στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά αντίθετα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο τιμωρίας με ενέχυρο την ελευθερία των φορολογουμένων, ενώ δημιουργούν «νέες γκρίζες ζώνες στους ελέγχους».

«Οχι» στη... φοροφυλάκιση Η ΕΣΕΕ επιμένει ότι βασικός στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης δε θα πρέπει να είναι το «στέγνωμα» της αγοράς από ρευστότητα ή η «φοροφυλάκιση» των μικρομεσαίων εμπόρων. «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επαναφέρει στην καθημερινότητά μας το φορολογικό εκβιασμό και ενισχύει την οικονομική βία, αφού, αντί να έχει στο στόχαστρό του τη δύσκολη

σύλληψη της φοροδιαφυγής των αδήλωτων εισοδημάτων ύψους 12 δισ. ευρώ, επιλέγει την εύκολη σύλληψη χιλιάδων φοροφουκαράδων», συμπλήρωσε ο κ. Κορκίδης. Στις παρατηρήσεις της, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η περαιτέρω ποινικοποίηση ή η ενδεχόμενη αυτόφωρη διαδικασία για τη μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ θα επιδεινώσει το υπάρχον πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, αυτά που επιτυγχάνει πραγματικά το φορολογικό νομοσχέδιο είναι, μεταξύ άλλων, η διατήρηση, αν όχι επιδείνωση, της πολυπλοκότητας του συστήματος, το αναδρομικό φοροκαπέλωμα και η σύγχυση με τις αποδείξεις και τη φοροκάρτα.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, με το νέο μέτρο τα τμήματα παροχών και τα ταμεία θα απαλλαγούν από τις ουρές

Αναγκαστική... προσγείωση για την Athens Airways Η πρώτη παρενέργεια από τη μη έγκριση της συγχώνευσης των δύο μεγάλων αεροπορικών εταιριών της χώρας, της Aegean Airlines και της Olympic Air, σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη οικονομική κρίση, ήρθε με το κλείσιμο της πρώτης μικρής αεροπορικής εταιρίας, της Athens Airways. Η εταιρία κατέθεσε χτες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την άδεια λειτουργίας της και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος για επανάκτηση της αδείας στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών. Στέλεχος της εταιρίας είπε ότι η αρνητική συγκυρία της αγοράς δε δίνει το παραμικρό περιθώριο για επανάκτηση της άδειάς της. Το ίδιο στέλεχος

πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κομισιόν να απαγορεύσει τη συνένωση της Aegean και της Οlympic Air θα δυσκολέψει τα πράγματα στις ελληνικές αερομεταφορές για τις μικρές εταιρίες. Κι αυτό, γιατί θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο μεγάλες εταιρίες, περιορίζοντας σημαντικά οποιαδήποτε δυνατότητα ελιγμών και περιθωρίων ανάπτυξης στις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρίες του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι η Athens Airways δραστηριοποιείται επιχειρησιακά από την 31η Ιανουαρίου του 2009, ενώ είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη της με την ΥΠΑ, από την οποία ζητά αποζημίωση για την αφαίρεση των δρομολογίων της άγονης γραμμής που εκτελούσε. Χ. Λ.


30

OIKONOMIA

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εγκαίνια µε πολιτικά παραλειπόµενα Νέο εργοστάσιο της Καπνική Α. Μιχαηλίδης ΑΕ στο Σαντάνσκι, συνολικής επένδυσης 9,5 εκατ. ευρώ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ Πρωταγωνιστής των εγκαινίων στο Σαντάνσκι ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Τα εγκαίνια της νέας μονάδας της Καπνική Α. Μιχαηλίδης ΑΕ στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας το περασμένο Σάββατο τα είχαν όλα: Πρωτοκλασάτη πολιτική παρουσία - του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και του υπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράικο Τράικοφ. Επίδειξη επιχειρηματικού οράματος - από τον επικεφαλής του ομίλου, Αλέξανδρο Μιχαηλίδη. Παράδοση –ορθόδοξη τελετή αγιασμού- και σοσιαλιστικό ρεαλισμό - εργάτριες με στολή και τσεμπέρι στημένες μπροστά σε δεμάτια καπνού.

Δ

ιαµαρτυρίες εκ του µακρόθεν - µεταξύ άλλων από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Και µία ακόµη έκρηξη του Πάγκαλου - ενάντια στον αντιπολιτευόµενο ελληνικό Τύπο, από βουλγαρικό έδαφος.

Η επένδυση Η νέα µονάδα επεξεργασίας καπνού της Καπνικής στο Σαντάνσκι θα ολοκληρωθεί το 2012 - οπότε και θα τελειώσει η τρίτη φάση της επένδυσης ύψους 9,5 εκατοµµυρίων ευρώ. Σηµειώνεται ότι στην παραµεθόρια βουλγαρική πόλη λειτουργεί από το 1996 εργοστάσιο του οµίλου, το οποίο τώρα µετατρέπεται σε αποθήκη. Σύµφωνα µε τον Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, η νέα αυτή επένδυση στη Βουλγαρία είναι «απόλυτα συνδεδεµένη και συµπληρωµατική» της κεντρικής παραγωγικής µονάδας του οµίλου στο Πολύκαστρο του Κιλκίς. Στο εργοστάσιο του Πολύκαστρου η Καπνική επεξεργάζεται τα καπνά υψηλής ποιότητας –πρωτίστως από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δηµοκρατία της Μακεδονίας, την Αλβανία και την Τουρκία- και απασχολεί 325 µόνιµους και 210 εποχικούς εργαζόµενους. Τα καπνά αυτά δεν απαιτούν εργατοβόρο διαχωρισµό. Αντίθετα στο Σαντάνσκι γίνεται η προεπεξεργασία βουλγαρικών και ελληνικών καπνών µέτριας και κατώτερης ποιότητας. Το τελικό στάδιο της επεξεργασίας και της συσκευασίας και αυτών των καπνών γίνεται στο Πολύκαστρο, απ’ όπου και τελικά εξάγονται τα καπνά µέσω του λιµανιού της Θεσσαλονίκης. Πέρσι οι εξαγωγές της Καπνικής έφτασαν τα 135 εκατοµµύρια ευρώ.

Η κόντρα «Με τη νέα µονάδα στο Σαντάνσκι όχι µόνο δηµιουργούµε νέες θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία, αλλά διασφαλίζουµε και αυξάνουµε ελαφρά τις θέσεις εργασίας στο Πολύκαστρο», τόνισε επανειληµµένα

ο κ. Μιχαηλίδης, που δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Πάγκαλος, επειδή επέλεξε να εγκαινιάσει το εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Σηµειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του το ΕΚΘ χαρακτηρίζει «πρόκληση» την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στα εγκαίνια της Καπνικής στο Σαντάνσκι, «όταν η συγκεκριµένη εταιρία έκλεισε το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη και συρρίκνωσε τον αριθµό των εργαζοµένων που απασχολούσε στο Πολύκαστρο του Κιλκίς και στην Ξάνθη». Μόνο στον κλάδο επεξεργασίας καπνού χάθηκαν τα τελευταία χρόνια 6.000 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που δούλευαν στην παραγωγή καπνού που εξαφανίστηκε από τη Βόρεια Ελλάδα, τονίζει το ΕΚΘ στην ανακοίνωσή του, πλην όµως την ίδια διαπίστωση έκανε από το Σαντάνσκι και ο κ. Μιχαηλίδης, υποστηρίζοντας ότι για

τη δραµατική αυτή εξέλιξη –και τη µείωση της παραγωγής καπνού από 110 σε 21 εκατοµµύρια κιλά µέσα σε πέντε χρόνια«την κύρια ευθύνη φέρει ο Αλέξανδρος Κοντός, ως υπουργός Γεωργίας, και οι φίλοι του συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Ο Πάγκαλος Αµηχανία προκάλεσε τους παραβρισκόµενους στα εγκαίνια –κυρίως στους Βούλγαρους αξιωµατούχους και επιχειρηµατίες- ένα εκτενές σκέλος της οµιλίας του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος, αφού εξήρε την ελληνοβουλγαρική συνεργασία, µετέφερε σε βουλγαρικό έδαφος τη βεντέτα του µε το ΚΚΕ –«γι’ αυτούς καλό είναι η απεργία, η ανεργία και η αγανάκτηση», είπε- και κυρίως την έντονη δυσαρέσκειά του «µε εφηµερίδα του αντιπολιτευόµενου Τύπου», την οποία κατήγγειλε όχι µόνο για ανακρίβεια στα γραφόµενά της

ότι «µε την παρουσία µου εδώ ενθαρρύνω την απώλεια απασχολήσεως για τους Ελληνες εργαζόµενους», αλλά και για «ανησυχητική» απόσταση από τη «φιλοσοφία του φιλελεύθερου χώρου».

Ο Τράικοφ Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονοµίας αναφέρθηκε, µεταξύ άλλων, στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και καλωσόρισε την επένδυση του οµίλου στο Σαντάνσκι. Ο Τράικοφ ερµήνευσε το γεγονός ότι την τελευταία διετία αναπτύχθηκε στη Βουλγαρία µεγαλύτερος αριθµός επιχειρήσεων ελληνικών συµφερόντων από ό,τι τα προηγούµενα χρόνια, µε τις απλοποιηµένες διαδικασίες που παρέχονται εκεί, σε ό,τι αφορά τη σύσταση, εγγραφή και λειτουργία επιχειρήσεων, το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και την έλλειψη γραφειοκρατίας.

ΟΓΑ: Παρατείνεται η ηµεροµηνία απογραφής Παρατείνεται μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου η διενεργούμενη απογραφή (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛΤΑ) των επιδοματούχων του ΟΓΑ (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), η οποία έληγε χτες. Η καταβολή των επιδομάτων του πρώτου διμήνου 2011 (6-15 Φεβρουαρίου) σε όλους τους δικαιούχους θα γίνει μέσω ΕΛΤΑ, με το ισχύον ώς σήμερα σύστημα πληρωμής των επιδομάτων του ΟΓΑ (ταχυδρομικές επιταγές). Στους νέους δικαιούχους που θα πληρωθούν για πρώτη φορά το πρώτο δίμηνο θα σταλεί ταχυδρομικά τις αμέσως επόμενες ημέρες το «Απογραφικό Δελτίο» και σχετικό έντυπο οδηγιών, ώστε να προσέλθουν έγκαιρα στην τράπεζα της επιλογής τους ή στα ΕΛΤΑ για να απογραφούν.

Για τους συνταξιούχους του Οργανισμού η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου. Οπως διευκρινίζεται, για όσους δεν έχουν απογραφεί η καταβολή των συντάξεων Φεβρουαρίου 2011 θα γίνει με το ισχύον ώς σήμερα σύστημα πληρωμής των συντάξεων, μέσω ΕΛΤΑ (ταχυδρομικές επιταγές). Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι οι συντάξεις του Μαρτίου θα καταβληθούν αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό των ΕΛΤΑ που έχουν επιλέξει. Για το λόγο αυτό, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα θα πρέπει να καταθέσουν το «Απογραφικό Δελτίο» που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛΤΑ που επιθυμούν να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου.


OIKONOMIA

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

.

31

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.700

1.534,38 (-0,92%)

1.567,83 (+2,18%)

1.570,05 (+0,14%)

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

1.591,23 (+1,35%)

1.593,30 (+0,13%)

Επίλεκτος Κλωσ/ργία Α.Ε.Β.Ε. ΕΤΕΜ Α.Ε. (Κ) ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε (ΠΡΩΗΝ ΒΕΚΤΩΡ) (ΚΑ) ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ Παρνασσός Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Τ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (Κ ΡΕΒΟΪΛ ΑΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤ. ΠΕΤΡΕΛ ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. (ΚΟ) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε REDS A.E.

1.600 1.500 1.400 1.300 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ Ι. ΑΒΕΕ «»«Τιτάν»« Ανών. Εταιρία Τσιμέντω» «»«Τιτάν»« Ανών. Εταιρία Τσιμέντω» ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤ.ΚΡΗΤΗΣ AVENIR LEISURE &ENTERT.ΠΛΗΡ.ΑΕ DIONIC Α.Ε.Β.Ε. ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝ. ΑΕ Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. ( ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ FOURLIS Α.Ε. (ΚΟ)

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) 62,6

Μετοχές με πτώση

69

Xτεσινή Κεφαλαιοποίηση

Μετοχές που δεν άλλαξαν

50

62,5

Αξία Συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) 114,1

Μεταβολή Κεφαλαιοποίησης Απόλυτη/Σχετική

0,03 0,0%

Μετοχές με άνοδο

103

Αριθμός τεμαχίων

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 20,00 14,81 10,98 10,00 9,59 9,38 8,99 8,59 8,59 7,35

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ Αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Η κρίση στην Αίγυπτο και ο φόβος για αναταραχή στη Μέση Ανατολή, αλλά και πιθανά προβλήματα ναυσιπλοΐας στο Σουέζ έχουν δημιουργήσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και φυσικά στους επενδυτές, οι οποίοι οδήγησαν σε απώλειες τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο στο 2,4%, κάτι που ασφαλώς θα έχει επιπτώσεις στις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά και της Γερμανίας. Στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,7%, ενώ στην Ελλάδα -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 10,7%, έναντι του Δεκεμβρίου του 2009. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) «έκλεισε» στις 1.593,30 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνο-

50.036,41 66.937,34 349.003,79 29.406,57 93.510,90 685.002,14 47.941,40 436.163,07 1.066.485,88 13.733,05

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 16,05 5,10 4,22 4,00 4,00 3,85 3,55 3,49 2,57 2,10

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 606.419,65 158.224,93 3.535.834,37 24.299,32 57.167,11 144.765,11 413.003,29 13.000,25 211.353,45 805.155,06

46.363.009

χρηματιστήριο αθηνών

Η Αίγυπτος «γκρεµίζει» τις αγορές

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

δο κατά 0,13%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Βιοχάλκο +6,94%, της Μυτιληναίος +4,58% και της MIG +2,86%. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν (-4,22%), της Ελλάκτωρ (-2,08%) και της Coca Cola 3E (-2%). Από το σύνολο των τίτλων, 103 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 69 πτωτικά και 50 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 114,1 εκατ.

1.703,74 3.782,08 2.099,90 2.395,55 873,96 2.722,98 2.935,02 2.637,99 2.539,20 705,00 2.075,44 1.384,24 7.707,32 818,06 3.336,29 7.937,32 1.918,85

Τρέχουσα -4,43% +1,88% -2,42% -2,01% -0,24% +0,02% -1,81% +5,88% -1,18% +3,01% +1,89% +0,81% -1,93% -0,55% +0,59% +4,92% +2,43%

ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 62,6 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Marfin Popular Bank με 4.523.405 τεμάχια, Εθνική με 3.830.826, Alpha Bank με 2.754.360 και Πειραιώς με 2.739.734 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική με 26,896 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 11,745, ΟΠΑΠ με 9,651 και Coca Cola 3E με 7,561 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,3692

1,3802

1,3487

0,8609

0,86779

0,84799

7,4544

7,514

7,3426

8,867

8,9379

8,734

112,49

113,39

110,8

1,2891

1,2994

1,2698

7,927

7,9904

7,8081

1,3679

1,3788

1,3474

1,3763

1,3873

1,3557

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός: Ασήµι:

1.329,80 28,10


32

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

REDS (Κ)

0.73

0.05

7.35

1.30

0.59

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (ΚΟ)

0.39

0.00

0.00

0.82

0.27

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (K)

0.20

0.00

0.00

0.66

0.19

AEGEAN AIRLINES (ΚΟ)

2.34

0.08

3.54

4.45

2.00

REVOIL (ΚΟ)

0.97

0.08

8.99

1.11

0.63

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.52

0.01

1.96

0.88

0.38

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π)

0.50

0.00

0.00

0.69

0.45

ALAPIS (ΚO)

0.53

-0.01

-1.85

4.08

0.37

RILKEN (ΚΟ)

2.69

0.11

4.26

3.97

2.17

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

0.80

0.07

9.59

1.25

0.43

ΠΕΡΣΕΥΣ (ΚΟ)

0.22

0.00

0.00

0.75

0.21

ALPHA BANK (KO)

4.28

0.08

1.90

7.82

3.26

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.44

0.02

4.76

0.70

0.35

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

2.50

0.01

0.40

3.43

2.30

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.23

0.00

0.00

0.29

0.17

COCA COLA HBC (ΚΟ)

21.51

-0.44

-2.01

22.19

15.98

SPACE HELLAS (ΚΟ)

1.42

0.00

0.00

1.92

1.12

ΠΗΓΑΣΟΣ (ΚΟ)

0.56

-0.03

-5.08

2.90

0.53

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (Κ)

0.15

0.01

7.14

0.24

0.11

EUROBANK EFG (ΚΟ)

4.28

0.08

1.90

7.35

3.25

SPRIDER (KO)

0.38

0.00

0.00

0.94

0.23

ΠΛΑΣΤ. ΚΡΗΤΗΣ (KΟ)

3.15

-0.06

-1.87

4.20

2.91

ΣΑΤΟ (ΚΟ)

0.15

0.00

0.00

0.39

0.12

EUROBANK PROPERTIES

6.30

0.05

0.80

7.90

4.99

TRASTOR ΑΕΕΑΠ

0.81

0.05

6.58

1.33

0.69

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.56

0.03

5.66

1.02

0.44

ΣΕΛΜΑΝ (Κ)

0.38

0.00

0.00

0.69

0.30

FOLLI FOLLIE GROUP (ΚΟ)

14.42

-0.38

-2.57

15.15

8.51

YALCO (ΚΑ)

0.34

0.03

9.68

0.47

0.27

ΣΕΛΟΝΤΑ (ΚΟ)

0.83

0.00

0.00

0.88

0.41

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.29

-0.02

-6.45

0.87

0.24

FORTHNET (ΚΟ)

0.64

0.03

4.92

1.15

0.35

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔ. (ΚO)

1.90

-0.01

-0.52

2.22

1.56

ΣΠΥΡΟΥ (KΟ)

0.54

0.02

3.85

0.75

0.45

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΚO)

13.00

0.00

0.00

17.38

8.00

FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

5.59

-0.12

-2.10

9.70

4.52

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.51

-0.02

-3.77

0.98

0.46

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.42

0.02

5.00

1.20

0.32

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΠΟ)

13.00

0.00

0.00

17.38

8.00

FRIGOGLASS (ΚΟ)

11.24

-0.16

-1.40

12.00

6.60

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (KO)

0.58

0.03

5.45

1.05

0.32

ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

1.05

0.09

9.38

1.42

0.60

ΦΙΕΡΑΤΕΞ (ΚΟ)

0.21

0.03

16.67

0.29

0.11

J. & P. ΑΒΑΞ (ΚΟ)

1.36

0.07

5.43

2.35

1.16

ΑΛΟΥΜΥΛ-ΜΥΛΩΝΑΣ (ΚΟ)

0.68

0.03

4.62

1.04

0.45

ΤΕΧΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.49

0.02

4.26

0.54

0.22

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΟ)

0.11

0.00

0.00

0.32

0.09

JUMBO (ΚΟ)

5.09

-0.10

-1.93

7.98

4.50

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (KO)

0.54

0.02

3.85

1.28

0.44

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

1.26

0.00

0.00

2.95

1.05

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ)

3.90

-0.08

-2.01

7.09

3.20

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

1.20

-0.02

-1.64

1.48

0.88

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (ΚΑ)

0.42

0.03

7.69

0.52

0.27

ALTEC (KO)

0.07

-0.01

-12.50

0.20

0.05

MARFIN INVESTMENT GROUP (KO)

0.72

0.02

2.86

1.95

0.56

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.92

0.00

0.00

1.70

0.59

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

1.68

0.01

0.60

4.67

1.41

ALTER CHANNEL (ΚΟ)

0.35

-0.03

-7.89

1.96

0.28

MARFIN POPULAR BANK PUBLIC

1.08

0.01

0.93

1.82

0.96

ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.97

0.00

0.00

1.60

0.80

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ (ΚΟ)

0.82

-0.09

-9.89

1.65

0.72

ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ

0.06

0.00

0.00

0.06

0.00

S & B ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ)

4.09

-0.01

-0.24

4.75

2.80

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΚΟ)

0.79

0.02

2.60

1.02

0.51

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.29

-0.01

-3.33

0.46

0.24

COMPUCON (KO)

0.07

-0.01

-12.50

0.13

0.06

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.76

0.00

0.00

1.81

0.64

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.80

0.00

0.00

1.29

0.68

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.09

0.01

0.93

1.70

0.68

FASHION BOX (ΚΟ)

1.50

0.00

0.00

1.50

1.04

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

4.47

0.29

6.94

4.80

2.89

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΚΟ)

1.22

0.04

3.39

1.58

0.87

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.91

0.09

10.98

1.29

0.53

HELLAS ON LINE (KO)

0.52

0.01

1.96

1.20

0.37

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ)

3.54

0.28

8.59

5.65

2.84

ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ (ΚΟ)

1.36

-0.05

-3.55

4.99

1.21

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (ΚΟ)

0.73

0.00

0.00

0.75

0.15

RIDENCO (ΚΟ)

0.07

0.00

0.00

0.32

0.07

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.96

-0.04

-2.00

7.20

1.17

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (ΚΟ)

0.38

0.03

8.57

0.56

0.27

ΑΕΓΕΚ (ΚΟ)

0.24

-0.01

-4.00

1.14

0.19

11.95

0.03

0.25

14.56

10.03

ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.50

0.00

0.00

7.80

4.92

ALPHA ΑΣΤ. ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟ)

7.60

0.00

0.00

7.80

6.50

ΑΤΛΑΝΤΙΚ (ΚΟ)

0.13

0.00

0.00

0.79

0.12

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

7.06

0.09

1.29

14.45

5.62

ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

0.67

0.02

3.08

0.83

0.51

ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.65

-0.01

-1.52

1.80

0.56

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (ΚΟ)

0.08

0.00

0.00

0.40

0.06

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.44

0.08

5.88

1.60

0.85

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ. (ΚO)

1.75

0.00

0.00

2.10

1.12

AVENIR (ΚΟ)

0.24

-0.01

-4.00

1.47

0.18

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.55

0.00

0.00

0.84

0.49

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΚΟ)

3.77

-0.08

-2.08

4.90

2.56

ΔΟΛ (ΚΟ)

0.51

0.00

0.00

1.82

0.35

CPI (ΚΟ)

0.25

-0.02

-7.41

0.51

0.22

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (ΚΑ)

0.16

0.01

6.67

0.19

0.10

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

6.97

0.02

0.29

8.93

5.32

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

0.99

-0.01

-1.00

1.37

0.69

CROWN HELLAS CAN (Κ)

9.74

0.00

0.00

10.70

7.20

ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ (ΚΟ)

0.09

0.00

0.00

0.18

0.05

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

5.60

0.09

1.63

7.65

4.14

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

1.16

0.00

0.00

1.30

0.75

ELBISCO ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΚA)

0.39

0.00

0.00

0.79

0.24

ΕΙΚΟΝΑ & ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.04

0.00

0.00

0.20

0.04

ΕΥΑΘ (ΚΟ)

4.05

0.08

2.02

5.04

3.33

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.32

0.00

0.00

0.57

0.27

INTERFISH ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚO)

0.30

0.00

0.00

0.45

0.23

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

0.00

0.00

3.70

3.70

ΕΥΔΑΠ (ΚΟ)

4.95

0.06

1.23

6.56

4.11

ΕΒΖ (ΚΑ)

0.83

0.02

2.47

1.31

0.52

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.62

-0.04

-6.06

1.74

0.60

ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΙ (ΚΟ)

0.09

0.00

0.00

0.16

0.07

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

1.34

0.02

1.52

3.87

1.16

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.52

-0.01

-1.89

0.71

0.31

NUTRIART (πρώην ΚΑΤΣΕΛΗΣ) (Κ)

0.17

-0.01

-5.56

0.41

0.13

ΕΛΦΙΚΟ (ΚO)

0.42

0.03

7.69

1.20

0.28

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

2.51

0.02

0.80

3.74

2.16

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.64

0.01

1.59

0.88

0.52

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.60

0.00

0.00

1.60

0.56

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

0.10

0.01

11.11

0.34

0.08

PC SYSTEMS AE (ΚΟ)

0.15

0.01

7.14

0.30

0.12

ΗΛΕΚ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.28

0.00

0.00

2.60

0.23

SPIDER (ΚΟ)

0.23

0.01

4.55

0.28

0.11

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.17

0.00

0.00

0.25

0.17

T BANK (ΚΟ)

0.22

0.00

0.00

0.91

0.19

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΚO)

0.49

0.00

0.00

0.80

0.26

UNIBIOS (ΚΟ)

0.08

0.00

0.00

0.21

0.07

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΚO)

0.04

0.00

0.00

0.09

0.04

VELL GROUP (ΚO)

0.15

-0.01

-6.25

1.22

0.12

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠO)

0.06

0.00

0.00

0.11

0.04

VIVERE

0.34

-0.02

-5.56

0.70

0.22

ΚΟΥΜΠΑΣ (ΚΟ)

0.16

0.00

0.00

0.33

0.12

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.48

0.00

0.00

0.80

0.25

ΜΑΪΛΛΗΣ (ΚΟ)

0.18

0.00

0.00

0.36

0.16

ΑΝΕK (ΚΟ)

0.24

-0.01

-4.00

0.71

0.18

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.87

-0.01

-0.35

3.72

2.29

ΑΝΕΚ (ΠΟ, ‘96)

1.08

0.00

0.00

2.40

1.08

ΝΕΛ (ΚΟ)

0.21

0.00

0.00

4.80

0.15

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.26

0.00

0.00

0.57

0.24

ΣΑΟΣ (ΚΟ)

0.78

0.00

0.00

0.78

0.00

ΣΙΔΜΑ (ΚΟ)

0.91

-0.03

-3.19

1.54

0.67

ΤΕΞΑΠΡΕΤ (ΚO)

0.09

0.00

0.00

0.15

0.08

Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης

ΔΕΗ (ΚΟ)

3.09

-0.06

-1.90

3.88

2.23

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Κ)

0.88

0.08

10.00

1.04

0.63

10.70

-0.15

-1.38

11.77

7.75

ΕΛΒΕ (ΚΟ)

0.61

0.02

3.39

1.20

0.45

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ)

9.26

-0.04

-0.43

10.93

6.70

ΕΛΓΕΚΑ (ΚO)

0.71

0.01

1.43

1.00

0.52

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

5.25

0.23

4.58

5.45

3.53

ΕΛΙΝΟΪΛ (ΚO)

1.27

0.02

1.60

2.23

1.12

ΟΛΘ (ΚΟ)

13.63

-0.27

-1.94

15.37

10.01

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.20

0.05

4.35

1.59

0.83

ΟΛΠ (ΚΟ)

13.45

0.02

0.15

16.00

10.20

ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

34.96

-0.71

-1.99

47.45

27.40

ΟΠΑΠ (ΚΟ)

14.71

-0.20

-1.34

17.73

9.95

ΕΛΤΟΝ (ΚΟ)

0.61

0.01

1.67

0.62

0.40

ΟΤΕ (ΚΟ)

7.54

0.14

1.89

10.15

5.16

ΕΛΤΡΑΚ (ΚO)

1.68

-0.03

-1.75

3.01

1.55

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)

1.66

0.02

1.22

3.70

1.46

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ)

0.42

0.07

20.00

0.42

0.27

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS (ΚΟ)

4.60

0.00

0.00

5.17

3.35

ΕΤΕΜ (Κ)

0.62

0.08

14.81

0.64

0.30

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚO)

2.95

-0.05

-1.67

4.98

2.51

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.58

-0.03

-4.92

0.65

0.45

ΣΙΔΕΝΟΡ (ΚΑ)

3.16

0.25

8.59

4.15

1.94

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (KO)

3.12

0.01

0.32

3.52

2.54

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)

3.17

0.01

0.32

4.85

2.34

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.67

0.02

3.08

1.31

0.51

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

3.58

0.09

2.58

5.98

2.70

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚO)

0.79

-0.01

-1.25

0.91

0.42

ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

15.44

-0.68

-4.22

21.10

13.16

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ)

0.85

0.00

0.00

1.29

0.34

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

8.93

-0.48

-5.10

14.45

8.61

ΙΝΤΕΡΤΕΚ (ΚΟ)

0.66

0.00

0.00

0.89

0.54

0.67

-0.01

-1.47

1.38

0.56

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΚΟ)

0.51

0.02

4.08

1.16

0.37

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΚΟ)

0.77

0.02

2.67

2.56

0.50

ΥΓΕΙΑ (ΚO)

Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης

Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (ΚΟ)

2.09

0.00

0.00

3.07

1.83

ΑΦΟΙ Χ.ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΟ)

0.36

0.01

2.86

0.53

0.20

Σε Επιτήρηση

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (Κ)

0.56

0.00

0.00

0.99

0.32

ΒΑΡΔΑΣ (ΚΟ)

1.10

0.00

0.00

2.60

0.64

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.19

0.01

5.56

1.08

0.10

ΓΕΒ (ΚΑ)

0.23

0.00

0.00

0.37

0.18

ΓΕΚΕ - PRESIDENT (ΚΑ)

7.45

0.00

0.00

8.24

7.07

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (ΚΟ)

0.35

0.00

0.00

0.41

0.25

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.59

-0.01

-0.63

4.19

1.18

ALPHA TRUST ΑΕΠΕΥ (KO)

0.97

ΖΑΜΠΑ (Κ)

6.42

-0.13

-1.98

13.10

6.17

BIOMEDICAL & ROB. TECHN. (KO)

2.47

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ (ΚΟ)

4.69

0.05

1.08

5.92

4.35

DIVERSA COMMERCIAL (KO)

ΙΛΥΔΑ (ΚΟ)

0.33

0.00

0.00

2.84

0.24

0.29

-0.01

-3.33

0.59

0.17

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια ALPHA ETF FTSE ATHEX 20

7.52

0.15

2.04

10.55

6.26

16.65

0.05

0.30

21.89

14.10

7.70

-0.10

-1.28

9.27

7.70

0.00

0.00

1.01

0.79

0.00

0.00

2.47

2.47

2.86

0.00

0.00

2.86

2.60

DOPPLER (KO)

2.20

0.00

0.00

2.66

2.20

ENTERSOFT (KO)

1.40

0.00

0.00

1.40

1.35

NBGAM ETF ATHEX GENERAL INDEX NBGAM GREECE & TURKEY 30

Εναλλακτική Αγορά

A.S. COMPANY (ΚΟ)

0.39

0.01

2.63

0.79

0.30

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

4.80

0.00

0.00

5.20

4.70

ALSINCO (KO)

0.35

0.00

0.00

0.93

0.32

ΚΑΝΑΚΗΣ (KO)

1.71

0.01

0.59

1.74

1.15

AUDIOVISUAL (ΚΟ)

0.53

0.02

3.92

0.79

0.28

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (KΟ)

0.84

0.06

7.69

1.00

0.48

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.86

0.00

0.00

2.06

1.25

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (ΚΟ)

1.76

0.01

0.57

1.85

1.08

ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.57

0.02

3.64

1.38

0.38

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ (ΚΟ)

0.99

0.00

0.00

1.96

0.66

ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε. (ΚΟ)

BYTE COMPUTER (ΚΟ)

0.53

0.00

0.00

0.80

0.35

ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ)

0.41

-0.03

-6.82

0.46

0.27

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΕΙΑΧΗ (ΚΟ)

14.00

0.00

0.00

14.30

12.60

ENVITEC (KO)

1.64

0.00

0.00

2.69

1.61

CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΚΟ)

0.48

-0.01

-2.04

0.80

0.31

ΚΟΡΡΕΣ (KO)

4.26

-0.09

-2.07

7.50

3.93

ΚΑΡΕΛΙΑΣ (Κ)

65.00

-2.35

-3.49

86.00

54.90

EPSILON NET (KO)

0.58

0.00

0.00

2.15

0.49

CYCLON ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.51

0.03

6.25

0.72

0.35

ΚΡΕ.ΚΑ A.E. (KA)

0.59

0.02

3.51

0.97

0.40

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

1.94

0.00

0.00

4.58

1.61

EUROXX (KO)

3.30

0.00

0.00

4.03

2.88

EUROBROKERS (KO)

0.61

0.00

0.00

1.87

0.48

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (KO)

2.91

-0.04

-1.36

7.15

2.51

ΛΑΜΨΑ (ΚΟ)

17.55

0.00

0.00

22.13

14.27

FOODLINK

3.30

0.30

10.00

4.47

2.01

EURODRIP (ΚO)

1.05

0.01

0.96

1.10

0.55

ΚΡΙ ΚΡΙ (ΚO)

0.81

-0.01

-1.22

1.06

0.69

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.28

-0.01

-3.45

0.45

0.19

MEDITERRA (KO)

1.86

0.00

0.00

2.20

1.62

EUROMEDICA (KO)

1.57

0.00

0.00

4.53

1.29

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΚO)

0.44

-0.01

-2.22

0.67

0.38

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.10

-0.01

-9.09

0.19

0.09

OPTRONICS (KO)

1.80

0.00

0.00

2.70

1.80

F.G. EUROPE (ΚΟ)

0.63

0.02

3.28

1.17

0.45

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)

1.69

0.04

2.42

1.88

1.14

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.12

0.00

0.00

0.24

0.09

PERFORMANCE TECHNOLOGIES (KO)

2.52

0.00

0.00

2.52

2.52

FLEXOPACK (ΚO)

8.58

0.00

0.00

8.92

7.20

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κ)

2.40

0.00

0.00

3.68

1.82

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΠΑ)

0.44

0.00

0.00

0.47

0.34

VIDAVO HEALTH TELEMATICS (KO)

3.96

0.00

0.00

3.96

3.22

INFO-QUEST (ΚΟ)

1.32

0.01

0.76

1.41

0.83

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ FHL (ΚΟ)

0.60

0.00

0.00

0.97

0.49

ΝΙΚΑΣ (ΚO)

1.06

0.00

0.00

1.68

0.95

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ)

1.13

0.00

0.00

1.15

1.12

INFORM ΛΥΚΟΣ Π. (ΚΟ)

1.18

0.04

3.51

1.30

0.90

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.45

-0.01

-2.17

1.02

0.36

KLEEMAN HELLAS (KO)

1.36

0.00

0.00

2.09

1.05

ΛΑΝΑΚΑΜ (ΚO)

0.65

0.00

0.00

0.97

0.40

LAVIPHARM (ΚΟ)

0.53

0.03

6.00

0.93

0.37

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.62

0.05

8.77

0.64

0.48

LOGISMOS (ΚΟ)

0.64

-0.02

-3.03

0.79

0.34

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.62

0.05

8.77

0.64

0.48

MEDICON ΕΛΛΑΣ (KO)

2.20

0.16

7.84

3.54

1.65

ΛΙΒΑΝΗ (ΚΟ)

0.77

0.02

2.67

2.19

0.66

MEVACO (KO)

0.94

0.06

6.82

1.00

0.65

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΚΟ)

0.70

0.01

1.45

0.77

0.28

MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. (KO)

3.00

-0.04

-1.32

4.36

2.73

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.46

0.01

2.22

1.00

0.23

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

2.56

0.02

0.79

2.56

1.85

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.33

0.01

3.13

0.81

0.19

MODA BAGNO - ΒΑΡΒΕΡΗΣ (ΚΟ)

0.38

0.01

2.70

0.55

0.31

ΜΙΝΕΡΒΑ (ΚΑ)

1.05

0.00

0.00

1.59

0.90

NEWSPHONE (ΚΟ)

0.44

0.00

0.00

0.68

0.31

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΟ)

0.60

-0.01

-1.64

1.78

0.54

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.52

0.05

2.02

2.96

2.04

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLD. (ΚΟ)

0.48

0.00

0.00

0.92

0.39

PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.68

-0.13

-16.05

1.21

0.14

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ΚΟ)

1.02

0.00

0.00

1.11

0.61

PASAL DEVELOPMENT

0.50

0.02

4.17

1.04

0.38

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.40

0.02

5.26

0.65

0.32

PROFILE (ΚΟ)

0.55

0.00

0.00

0.89

0.40

ΝΕΩΡΙΟΝ (ΚΟ)

0.60

0.00

0.00

1.18

0.42

PROTON BANK (KO)

0.71

0.00

0.00

1.57

0.59

ΝΗΡΕΥΣ (ΚO)

0.87

-0.01

-1.14

0.90

0.48

QUALITY & RELIABILITY (ΚΟ)

0.45

-0.05

-10.00

1.04

0.40

ΝΤΙΟΝΙΚ (ΚΟ)

0.50

-0.02

-3.85

0.56

0.18

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: HITECH SNT (ΚΟ), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (ΚΟ), ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ), ΛΑΝ-ΝΕΤ, ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ), BETANET (KO), ΣΑΟΣ (ΚΟ), ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (ΚΟ), MICROLAND COMPUTERS (KO), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ), ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΤΕΡΜΩΝ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ, ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ, ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ, INTERINVEST ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ.

www.eurobankequities.gr Φιλελλήνων 10 Τηλεφωνικό κέντρο: 2103720000 fax: 2103720001


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

33

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 28/1/2011 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

22,413,441.31 19,386,337.12 103,585,995.79 12,326,345.75 300,834,269.97 21,956,752.02 13,960,019.11 6,199,496.75 8,550,974.57 104,929,268.03 40,665,557.69 4,807,316.28 11,916,522.11 1,476,966.29 153,276,746.63 8,642,616.69 8,026,352.07 6,100,373.28 8,354,994.65 7,955,384.66 24,283,156.24 10,049,167.20 3,298,642.14

4.426 7.066 7.312 6.028 2.787 7.609 5.791 4.342 6.729 8.172 6.563 3.404 9.272 9.359 12.993 12.810 4.570 3.421 3.500 6.761 7.933 1.845 12.733

4.253 6.910 7.221 5.865 2.787 7.552 5.747 4.281 6.629 8.172 6.466 3.152 9.202 9.359 12.832 12.433 4.547 3.287 3.474 6.678 7.776 1.840 12.420

4.340 6.962 7.275 5.924 2.787 7.609 5.791 4.316 6.629 8.172 6.498 3.152 9.272 9.359 12.929 12.559 4.570 3.354 3.500 6.678 7.855 1.845 12.545

-0.26% -0.24% -0.32% -0.15% -0.18% -0.12% -0.21% -0.23% -0.16% -0.21% -0.16% -0.24% -0.18% -0.18% -0.25% -0.03% -0.15% -0.28% -0.11% -0.47% -0.22% 0.09% -0.10%

2.30% 2.84% 5.15% 2.59% 5.49% 2.59% 3.48% 0.34% 3.17% 1.84% 3.86% 5.15% 3.54% 3.58% 3.19% 3.25% 2.27% 5.04% 2.29% 2.01% 2.00% 0.44% 3.37%

79,569,380.15 30,128,688.76 3,521,653.38 131,521,538.63 28,842,960.95 6,279,165.65 25,488,907.77 27,503,942.50 12,447,092.36 25,034,604.18 6,781,867.12 11,451,006.10 19,803,735.22 36,395,619.28 302,490,654.30 6,101,989.92 26,585,533.82 48,979,524.62 109,734,655.69 46,417,772.73 13,178,021.20 454,906.54 6,376,968.75 1,019,812.90 11,969,101.14 1,092,926.90 1,350,165.27 12,362,594.28 2,926,831.91 2,216,517.02 113,044,712.07 54,078,608.13 12,953,390.24 49,172,869.90 91,421,385.40 51,750,148.30 11,639,880.25 46,076,929.81 11,524,620.23 21,865,069.82 5,644,917.60 3,001,959.33 273,829.18 8,045,157.85 27,856,465.07 23,140,639.77 3,202,227.02 3,890,335.85 3,058,293.45 ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ

16.473 12.699 10.425 4.579 6.962 7.383 8.381 8.526 7.552 7.547 4.017 6.962 3.006 5.192 5.946 5.818 10.040 11.328 8.618 10.572 11.247 1,236.270 1,231.420 1,151.550 1,181.720 942.320 999.300 3.568 3.129 7.918 3.284 10.636 10.358 9.117 3.140 9.448 28.458 1.135 1.133 10.459 10.539 3.269 2.945 4.905 2.639 3.390 3.891 200.015 3.341

15.989 12.325 10.118 4.522 6.876 7.291 7.822 8.112 7.185 7.181 3.908 6.910 2.964 5.192 5.946 5.818 9.562 10.789 8.208 10.069 11.247 1,236.270 1,231.420 1,151.550 1,181.720 942.320 999.300 3.516 3.082 7.801 3.140 10.219 9.952 8.934 3.116 9.078 28.104 1.127 1.133 10.380 10.539 3.189 2.930 4.880 2.587 3.193 3.843 199.020 3.179

16.150 12.450 10.221 4.556 6.928 7.346 7.982 8.278 7.332 7.327 3.947 6.962 2.988 5.192 5.946 5.818 9.562 10.789 8.207 10.069 11.247 1,236.270 1,231.420 1,151.550 1,181.720 942.320 999.300 3.516 3.082 7.801 3.204 10.427 10.155 9.117 3.139 9.263 28.316 1.135 1.133 10.459 10.539 3.205 2.945 4.905 2.613 3.292 3.843 199.020 3.244

0.14% 0.12% 0.48% 0.01% 0.11% -0.30% -0.14% -0.09% 0.56% -0.11% -0.05% 0.01% 0.05% 0.04% -0.09% 0.06% -0.02% 0.40% -0.38% -0.01% -0.01% -0.16% -0.16% 0.01% 0.01% -0.09% -0.09% 0.13% 0.09% -0.04% -0.21% -0.07% -0.06% -0.30% 0.21% -0.44% 0.35% -0.05% -0.05% -0.12% -0.12% -0.10% 0.03% 0.06% 0.00% 0.10% 0.16% -0.18% 0.09%

-0.68% -0.14% -2.46% -0.43% -0.79% -0.56% 1.83% 3.86% 3.22% 0.61% 0.70% -0.75% -0.37% -1.60% 1.25% 0.42% 1.43% -0.62% 1.84% 0.34% 1.03% 0.12% 0.12% 0.18% 0.18% -0.37% -0.37% -0.86% -0.37% -0.21% -1.34% -1.33% -1.29% -1.20% -0.76% -0.80% -1.99% 0.98% 0.99% 1.41% 1.42% -0.84% -0.10% 1.02% 0.62% -0.48% -2.47% -1.42% -0.00%

6,281,229.32 3,509,133.82 22,233,867.63 30,688,660.88 12,874,236.83 12,662,786.78 280,852,079.70 16,268,601.27 17,679,228.35 45,731,864.73 35,071,266.37 38,315,574.24 25,715,144.95 11,531,004.65 64,542,771.14 1,868,783.16 10,007,693.24 794,639.23 60,799,437.63 133,012,136.63 21,419,046.61 4,631,506.05 150,221.27 11,353,299.75 98,268,980.37 7,016,385.16 47,616,797.47 6,019,014.83 147,990,616.73 49,794,959.62 21,727,973.36 1,405,704.20 4,798,245.81 521,629.83 9,710,391.27 1,795,936.27 16,125,962.82 8,157,976.95 43,411,268.70 11,337,157.31 54,989,256.19 11,158,965.47 37,745,092.18 5,177,872.23 26,864,424.01 6,644,632.99 20,651,969.38 13,077,146.39 1,346,470.82 384,311.37 4,406,336.71

2.182 6.733 4.109 15.331 2.982 6.452 9.977 6.180 11.125 7.471 30.281 12.225 4.969 1.722 4.422 0.974 1.058 5.306 1.538 7.232 1.284 16.569 828.560 829.920 14.108 5.200 8.257 2.649 20.164 4.601 0.380 0.423 1.292 1.312 3.167 1.837 2.343 1.659 10.216 1.857 35.949 0.666 7.752 0.617 7.181 2.630 1.635 1.793 0.946 2.331 7.799

2.037 6.348 3.874 14.455 2.853 6.172 9.780 6.058 10.905 7.374 29.390 11.866 4.823 1.663 4.378 0.964 1.032 5.176 1.523 7.159 1.271 16.569 828.560 829.920 13.560 4.998 8.174 2.622 19.764 4.510 0.376 0.418 1.279 1.312 2.986 1.732 2.331 1.651 9.913 1.802 34.987 0.653 7.600 0.595 6.917 2.604 1.541 1.673 0.919 2.219 7.424

2.078 6.413 3.914 14.601 2.881 6.234 9.878 6.119 11.015 7.434 29.687 11.985 4.872 1.663 4.422 0.974 1.042 5.228 1.538 7.232 1.284 16.569 828.560 829.920 13.697 5.049 8.257 2.648 19.964 4.555 0.380 0.423 1.292 1.312 3.016 1.750 2.343 1.659 10.115 1.839 34.987 0.653 7.600 0.607 7.058 2.630 1.557 1.707 0.928 2.241 7.499

0.75% 2.24% 1.29% 1.19% 1.50% 1.33% 0.91% 1.37% 1.15% 1.32% 1.25% 0.88% 0.71% 1.22% 1.00% 2.05% 1.23% 2.02% 1.65% 1.21% 1.41% 1.29% 0.61% 0.61% 1.19% 0.82% 0.59% 1.48% 0.64% 1.36% 0.61% 1.49% 0.72% 0.71% 1.30% 1.32% 1.08% 1.68% 0.89% 2.11% 0.68% 1.79% 1.19% 2.24% 1.30% 1.06% 1.24% 2.33% 1.62% 1.14% 1.22%

9.75% 8.09% 12.12% 12.72% 10.58% 8.53% 10.05% 12.49% 11.31% 11.34% 9.32% 8.91% 6.97% 12.55% 9.39% 10.43% 9.95% 8.03% 10.41% 11.12% 10.35% 11.99% 8.74% 8.74% 10.50% 10.99% 8.69% 11.99% 8.80% 7.22% 8.83% 11.97% 9.94% 10.00% 10.28% 11.28% 10.37% 9.13% 8.44% 9.57% 9.98% 8.67% 10.98% 8.75% 10.69% 9.31% 11.79% 9.16% 10.01% 11.54% 11.28%

ΤΙΤΛΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ SOLIDUS MID RISK GREEK MUTUAL FUND-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ABSOLUTE RETURN ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN PRELIUM B (LF) TOTAL RETURN

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

17,533,724.71 14.075 2,080,316.67 4.697 4,137,576.87 8.829 6,874,340.31 5.732 9,967,149.04 11.966 28,685,529.65 11.036 14,725,189.24 13.318 3,713,742.59 6.259 5,625,997.40 2.721 8,309,934.72 5.419 4,282,180.54 2.366 1,075,732.74 8.408 19,977,976.54 3.521 30,275,450.97 3.696 1,157,548.90 8.502 2,996,604.26 7.712 646,031.56 1,241.850 38,486,007.25 1,262.990 774,616.06 1,109.520 45,544,082.81 1,111.370 44,413.88 1,009.570 4,833,725.47 1,011.370 4,622,810.88 1.659 2,724,032.69 2.845 4,081,943.59 2.837 1,546,005.28 2.829 46,054,490.39 1.394 8,397,227.66 16.978 15,009,411.33 14.361 48,509,027.10 12.649 9,589,768.36 0.741 3,923,232.65 0.757 13,660,133.85 1.034 15,584,896.96 1.029 5,402,865.52 13.425 704,490.89 13.668 990,716.30 18.898 15,449.90 1.273 46,975.16 1.229 320,610.47 1.598 6,382,735.56 2.240 6,224,045.86 2.235 4,382,013.73 3.805 1,928,777.31 3.201 9,764,425.10 1.557 18,136,654.71 2.930 22,312,095.42 5.739 15,782,303.60 3.091 30,491,683.71 2.303 647,880.36 17.317 3,640,923.08 301.787 1,762,191.76 5.336 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

13.271 4.428 8.445 5.618 11.729 10.817 13.055 6.075 2.641 5.365 2.342 8.201 3.486 3.659 8.417 7.712 1,241.850 1,262.990 1,109.520 1,111.370 1,009.570 1,011.370 1.595 2.734 2.740 2.719 1.380 16.808 14.077 12.399 0.733 0.757 1.024 1.029 13.291 13.668 18.709 1.273 1.229 1.598 2.091 2.086 3.551 3.015 1.510 2.852 5.586 3.008 2.258 16.679 295.870 5.077

13.405 4.473 8.531 5.675 11.847 10.926 13.187 6.136 2.667 5.419 2.366 8.284 3.521 3.696 8.502 7.712 1,241.850 1,262.990 1,109.520 1,111.370 1,009.570 1,011.370 1.611 2.762 2.768 2.746 1.394 16.978 14.219 12.524 0.740 0.757 1.034 1.029 13.425 13.667 18.898 1.273 1.229 1.598 2.133 2.129 3.624 3.108 1.541 2.852 5.586 3.008 2.258 17.019 295.870 5.181

-1.12% -1.69% -2.21% 0.36% -0.26% -0.90% -0.87% -1.14% -1.14% -1.18% -0.84% -1.16% -1.17% -1.08% -1.26% -2.43% 0.04% 0.04% 0.72% 0.72% 0.52% 0.52% -0.98% -1.43% -1.19% -1.57% -1.04% -2.18% -1.22% -2.16% -0.98% -0.97% -2.11% -2.10% -3.49% -3.48% -3.53% 0.05% 0.05% -1.05% -0.79% -1.37% -0.68% -1.31% -1.46% -1.51% -1.70% -0.88% -1.28% -2.38% -0.19% -1.86%

-1.36% -5.06% 0.99% -0.37% -1.86% -3.28% 3.30% 1.07% -1.76% -1.32% 5.12% 1.39% 3.51% 4.55% -0.02% -6.25% 1.28% 1.28% 6.66% 6.67% 5.42% 5.42% 2.13% -3.97% 0.53% -2.17% 2.01% -0.01% 1.63% -0.02% 2.25% 2.34% 0.16% 0.26% -6.34% -6.27% -3.88% 3.28% 3.20% 2.25% 5.24% -0.55% -3.37% 1.45% -0.41% -1.14% -3.45% -1.96% 0.14% -6.36% 0.95% -2.79%

13,219,469.08 20,521,884.32 6,355,821.21 205,885,790.25 7,702,638.11 1,776,890.22 5,452,985.46 50,018,943.95 3,158,563.78 47,610,055.45 55,923,550.37 193,434,265.02 3,790,618.64 10,798,379.30 17,758,718.90 228,851,687.12 7,108,816.37 248,110,274.05

6.534 12.786 5.779 11.412 6.997 3.537 5.497 7.716 6.180 3.303 3.949 1.962 4.786 5.389 5.419 3.663 8.609 2.417

6.390 12.533 5.721 11.412 6.997 3.519 5.442 7.670 6.134 3.303 3.910 1.962 4.762 5.389 5.419 3.645 8.272 2.417

6.521 12.660 5.779 11.412 6.997 3.534 5.497 7.708 6.165 3.303 3.930 1.962 4.786 5.389 5.419 3.663 8.441 2.417

0.04% -0.00% 0.00% -0.01% -0.00% -0.03% 0.01% 0.01% -0.03% 0.01% 0.01% 0.01% 0.01% 0.00% 0.00% 0.01% 0.06% 0.01%

0.32% 0.30% 0.35% 0.37% 0.49% -0.32% 0.23% 0.47% 0.18% 0.24% 0.33% 0.27% 0.20% 0.02% 0.72% 0.33% 0.78% 0.41%

47,399,231.05 28,761,797.99 22,133,499.55 10,694,041.12 1,180,585.69 ΜΙΚΤΑ Α/Κ

11.715 11.770 1.117 1.086 2.674

11.715 11.770 1.117 1.086 2.674

11.715 11.770 1.117 1.086 2.674

0.00% 0.01% 0.00% 0.00% -0.44%

0.05% 0.23% 0.19% 0.46% 1.75%

1,246,091.23 1,267,197.80 1,217,960.12 11,939,103.19 40,451,092.43 63,135,947.75 21,767,447.09 10,599,429.03 4,583,998.07 5,417,116.06 573,013,008.24 28,177,226.43 4,307,063.58 60,112,977.84 28,078,835.83 12,179,177.53 9,552,528.47 9,114,220.73 21,966,750.91 3,155,989.00 32,998,483.33 6,659,003.82 22,695,095.13 12,480,151.75 11,358,319.53 814,475.36 1,043,201.73 10,892,085.39 2,860,359.40 2,650,556.38 834,255.18 14,295,065.40 2,009,547.62

4.193 9.543 9.992 9.734 6.956 7.490 10.033 9.016 8.188 8.360 3.913 3.094 5.404 12.224 5.021 9.684 9.065 3.046 6.215 1.688 13.461 4.445 8.536 2.636 2.435 6.855 7.001 2.984 2.879 5.952 1.858 2.105 7.968

3.954 8.998 9.698 9.311 6.559 7.342 9.834 8.772 7.966 8.174 3.913 3.063 5.271 12.102 4.971 9.587 9.065 3.016 5.973 1.562 13.195 4.191 8.369 2.597 2.386 6.719 6.863 2.969 2.711 5.663 1.841 2.100 7.968

3.994 9.089 9.796 9.405 6.625 7.416 9.934 8.861 8.047 8.257 3.913 3.094 5.324 12.224 5.021 9.684 9.065 3.046 6.034 1.562 13.328 4.233 8.369 2.597 2.410 6.787 6.932 2.984 2.795 5.779 1.848 2.105 7.968

0.09% 0.44% 0.13% 0.52% 0.61% 0.26% 0.01% 0.67% 0.55% 0.65% 0.46% 0.37% 0.58% 0.41% 0.24% 0.20% 0.18% 0.11% 0.60% 0.26% 0.10% 0.65% 0.21% 0.42% 0.45% 0.46% 0.50% 0.46% -0.12% 0.68% 0.67% 0.61% 0.67%

6.74% 9.52% 1.72% 5.00% 5.68% 8.29% 6.30% 6.87% 5.10% 6.44% 7.25% 4.98% 6.82% 8.55% 3.68% 3.25% 2.94% 3.59% 7.57% 8.39% 6.72% 4.86% 2.43% 8.15% 5.65% 7.54% 7.43% 5.98% 5.90% 9.39% 7.91% 4.63% 5.48%

19,221,134.90 6,499,734.62 4,150,627.56 2,828,401.00 1,788,976.34 12,085,036.19 50,079,847.54 38,231,653.25 23,490,845.41 37,787,488.26 1,820,080.07 9,784,606.32 1,043,110.73 309,839.63

18.257 11.821 12.125 11.920 5.681 7.273 10.867 6.426 2.831 10.831 3.915 2.681 10.228 10.247

17.214 11.033 11.317 11.125 5.514 7.129 10.652 6.361 2.761 10.777 3.726 2.628 10.228 10.247

17.388 11.258 11.548 11.352 5.570 7.201 10.760 6.426 2.789 10.831 3.764 2.654 10.228 10.247

-0.30% -0.17% -0.14% -0.39% -0.25% 0.00% -0.25% -0.48% -0.66% -0.36% -0.25% 0.16% -0.04% -0.04%

0.35% 1.02% 0.74% 0.69% -0.25% 4.32% -0.66% 0.63% 2.01% 2.55% 4.69% 1.89% 2.80% 2.87%

Πράσινη ανάπτυξη στην Infacoma Ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, από τις 17 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, η 28η Διεθνής Εκθεση Δομικών Υλικών, Μονωτικών, Κουφωμάτων, Ειδών Υγιεινής, Μπάνιου, Προκατασκευών και Τεχνολογίας, Ιnfacoma, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη φετινή έκθεση στον κλάδο του αλουμινίου, με συμμετοχές από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου και με ειδικά αφιερώματα, καθώς και σε όλες τις σύγχρονες τάσεις στα τζάκια και στα είδη μπάνιου. Κεντρικό σύνθημα της έκθεσης είναι: «Πράσινη Ανάπτυξη και Οικολογία». Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ενημέρωση για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο στοχεύει σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, καθώς και για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Enterprise Europe Network (από τα μέλη του ΕΚΕΠΥ, ΕΒΕΤΑΜ και Δίκτυο). Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί μία διημερίδα, σε συνδιοργάνωση με το περιοδικό «Κτίριο», για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, και μία ημερίδα σε συνδιοργάνωση με το περιοδικό «Ecodomein» και το Σύλλογο Ολιστικής Αρχιτεκτονικής με θέμα την Ολιστική Αρχιτεκτονική και την Οικολογική Δόμηση. Η Infacoma αποτελεί, σύμφωνα με τη διοργανώτρια Helexpo, μοναδικό και κορυφαίο γεγονός για τους επαγγελματίες και φορείς του χώρου και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία διατηρεί τη δυναμική της με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιριών στο κλάδο της δόμησης και της κατασκευής και πολύ σημαντικές συμμετοχές από εταιρίες διελάσεων. Ο έντονα εμπορικός προσανατολισμός της συμβάλλει στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, ενισχύει τις εξαγωγές και εξασφαλίζει πρόσφορο έδαφος για την παρουσίαση νέων προϊόντων και τη σύναψη κερδοφόρων συνεργασιών. Επισης, θα προωθηθούν πρωτοποριακές δομικές λύσεις και θα αναδειχτούν καινοτόμα προϊόντα.


34

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μ. Φραγκούλης - Α. Πρωτοψάλτη µαζί στη Θεσσαλονίκη «Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη» δίνουν η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης. Οι δύο καλλιτέχνες θα δώσουν πέντε παραστάσεις από τις 16 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επί σκηνής θα ερμηνεύσουν τραγούδια από την ελληνική μουσική σκηνή όσο και από το παγκόσμιο πεντάγραμμο. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας,

την καλλιτεχνική επιμέλεια η Λίνα Νικολακοπούλου με τον Σταμάτη Κραουνάκη, τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης, τις ενορχηστρώσεις ο Κώστας Παπαδούκας, τις χορογραφίες ο Κυριάκος Κοσμίδης. Εισιτήρια προπωλούνται από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ στο Μέγαρο και στην πλατεία Αριστοτέλους. Πληροφορίες - κρατήσεις στο τηλ. 2310 895938.

Τέσσερα ραντεβού του ΚΜΣΤ στην Ευρώπη Εκθεσή του ταξιδεύει σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερολίνο, Λονδίνο ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

«Αυλαία» για την Καίτη Λαµπροπούλου Αύριο, στις 15.00, θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία της ηθοποιού Καίτης Λαμπροπούλου, που έφυγε από τη ζωή στα 85 της χρόνια. Η Καίτη Λαμπροπούλου έγινε γνωστή χάρη σε μικρούς αλλά σημαντικούς ρόλους της στο σινεμά, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, πίσω της όμως είχε και ένα σημαντικό θεατρικό παρελθόν. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά της. Εκανε σε πολύ μικρή ηλικία το ντεμπούτο της στο σανίδι. Συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν, το 1942-1943, στην «Αγριόπαπια» του Ιψεν. Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε και σε πολλές ακόμη παραστάσεις («Ετσι είναι

αν έτσι νομίζετε», «Βυσσινόκηπος», «Στέλλα Βιολάντη», «Χαρούμενα νιάτα», «Βρικόλακες»). Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη και πήρε μέρος σε παραστάσεις όπως: «Φοιτηταί», «Ζητείται υπηρέτης», «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» «Το φιντανάκι» «Λοκαντιέρα», «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ». Ακολούθησε τον Ροντήρη στην Ελληνική Σκηνή, αλλά συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις. Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει». Ακολούθησαν εμφανίσεις της σε ταινίες όπως «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η σοφερίνα», «Ο ζηλιαρόγατος».

Δίνοντας το καλό παράδειγμα, οι ελληνικοί πολιτιστικοί οργανισμοί κάνουν αυτό που θα έπρεπε να έχουν κάνει από καιρό οι ελληνικές βιομηχανίες: στρέφονται στις εξαγωγές «προϊόντων». Το έμπειρο εδώ και χρόνια σε διεθνείς συνεργασίες Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κάνει φέτος εντυπωσιακή «έξοδο» στην Ευρώπη στέλνοντας μία έκθεσή του να ταξιδέψει σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τ

ην Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στο περίφηµο Caixa Forum της Βαρκελώνης η έκθεση «Construir la Revoluciοn. Arte y arquitectura en Rusia, 1915-1935» («Κατασκευάζοντας την Επανάσταση: Τέχνη και αρχιτεκτονική στη Ρωσία, 1915 - 1935»). Πρόκειται για την έκθεση που είχε διοργανώσει το ΚΜΣΤ το 2008 στη Μονή Λαζαριστών σε συνεργασία µε το Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Μόσχας και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Μέσα από την έκθεση αυτήν, που στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε µε τον τίτλο «Lost Vanguard Found: Σύνθεση αρχιτεκτονικής και τέχνης στη Ρωσία (1915-1935)», αναδεικνύεται η ιστορία του ρωσικού αρχιτεκτονικού κονστρουκτιβισµού αλλά και η σχέση ζωγραφικής – αρχιτεκτονικής. Η έκθεση είναι τριπλή: περιλαµβάνει φωτογραφίες κτιρίων που σχεδιάστηκαν και ανεγέρθησαν τη δεκαετία του 1920-1930 (προέρχο-

Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία του ρωσικού κονστρουκτιβισμού στην αρχιτεκτονική

νται από το αρχείο του Μουσείου Αρχιτεκτονικής της Μόσχας), σχέδια, πίνακες και µακέτες Ρώσων κονστρουκτιβιστών καλλιτεχνών της δεκαετίας του 1920 που µελετούν τα όρια µεταξύ ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής (από τη Συλλογή Κωστάκη) και σειρά φωτογραφιών των ίδιων αυτών κτιρίων της πρώην ΕΣΣΔ που κατέγραψε µε το φακό του ο Αµερικανός φωτογράφος Ρίτσαρντ Παρ. Την έκθεση επιµελείται από ελληνικής πλευράς η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που θα την πλαισιώσουν θα διοργανωθούν τέσσερα συνέδρια πάνω σε θέµατα αρχιτεκτονικής και ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό. Στη Βαρκελώνη η έκθεση θα παραµείνει ώς τα µέσα Απριλίου

για να µεταφερθεί στη συνέχεια στη Μαδρίτη. Στο Caixa Forum της ισπανικής πρωτεύουσας θα φιλοξενηθεί από τις 27 Μαΐου ώς τις 28 Σεπτεµβρίου. Το πρόγραµµα του ΚΜΣΤ έχει και συνέχεια µε δύο ακόµη σταθµούς. Από τις 29 Οκτωβρίου ώς τις 22 Ιανουαρίου η έκθεση µε τίτλο «Building the Revolution: Soviet Art and Architecture 1915 1935» θα παρουσιαστεί στη Royal Academy of Arts (The Sackler Wing of Galleries ), στο Λονδίνο. Επίσης, µέσα στο 2011 το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα βγάλει εισιτήριο και για το Βερολίνο, προκειµένου να παρουσιάσει και εκεί την έκθεση ρωσικής αρχιτεκτονικής. Στη γερµανική πρωτεύουσα η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Martin Gropius Bau.


35 Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο βιολονίστας Βλ. Μέντελσον στο ΜΜΘ

∆ιεθνής αγωνία για τις αρχαιότητες Λεηλασίες έχουν σημειωθεί σε μουσεία και αποθήκες στην Αίγυπτο Ανησυχία έχει απλωθεί στη διεθνή κοινότητα για την τύχη σημαντικών έργων τέχνης και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αίγυπτο, καθώς υπό το κλίμα της γενικευμένης αναταραχής και των διαδηλώσεων έχουν ήδη αναφερθεί λεηλασίες και καταστροφές πέρα από τα «θύματα» των πρώτων ημερών, τις δυο μούμιες και αγάλματα στο Μουσείο του Καΐρου.

Ο

µάδα αγνώστων επιτέθηκε σε αποθήκη στο Μουσείο Καντάρα, κοντά στην πόλη Ισµαηλία, στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία περιείχε 3.000 αντικείµενα από τη ρωµαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, δήλωσε πηγή στην Τουριστική Αστυνοµία. Πολλά από τα αντικείµενα βρέθηκαν στο Σινά από τους Ισραηλινούς αφού κατέλαβαν τη χερσόνησο, κατά τον πόλεµο του 1967, και είχαν επιστραφεί πρόσφατα στην Αίγυπτο. Ενας εργαζόµενος στην αποθήκη ανέφερε ότι αυτοί που τη λεηλάτησαν δήλωσαν ότι ψάχνουν για χρυσό και, παρόλο που ο ίδιος τους είπε ότι δεν υπάρχει χρυσός, αυτοί συνέχισαν να λεηλατούν την αποθήκη, σπάζοντας µερικά αντικείµενα και παίρνοντας µαζί τους άλλα. Αρχαιολόγος φέρεται ότι δήλωσε πως αποθήκες κοντά στις πυραµίδες της Σακάρα και του Αµπου Σιρ λεηλατήθηκαν επίσης και πρόσθεσε ότι «σ’ άλλες τοποθεσίες, φρουροί και χωρικοί κατάφεραν να απωθήσουν τις επιθέσεις συµµοριών που ήθελαν να λεηλατήσουν».

Ψάχνουν χρυσό στα µουσεία Πριν από λίγες µέρες, και ενώ η Αστυνοµία ήταν σε σύγκρουση µε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στους δρόµους, εισήλθαν οµάδες στο Μουσείο του Καΐρου -όπου φυλάσσονται µεγάλες συλλογές µε θησαυρούς των Φαραώ- έσπασαν αρκετά αγάλµατα και κατέστρεψαν δυο µούµιες. Εκτοτε ελεύθεροι σκοπευτές τοποθετήθη-

Στρατιώτες φυλάσσουν το Μουσείο της Αιγύπτου, το οποίο δε γλίτωσε από τις λεηλασίες

καν στην οροφή του κτιρίου, ενώ περιπολίες πραγµατοποιούνται στους χώρους του µουσείου, ώστε να αποτρέψουν ενδεχόµενη νέα απόπειρα. Στους στρατιώτες έχουν δοθεί εντολές να µην πυροβολήσουν, αλλά να προστατέψουν το κτίριο και τα εκθέµατά του. Υψηλόβαθµος του στρατού δήλωσε, µάλιστα, ότι την Κυριακή προσπάθησαν να µπουν στο µουσείο περίπου 35 άτοµα και άλλα 15 χτες, που όµως συνελήφθησαν. Το κεφάλι από ένα πήλινο άγαλµα κείτεται στις σκάλες του µουσείου. Δυο µούµιες καταστράφηκαν, ενώ ζηµιές έχουν υποστεί και 75 µικρά αντικείµενα. Σύµφωνα µε το διευθυντή του µουσείου, Τάρεκ Ελ Αγουά-

ντι, οι κλέφτες φαίνεται ότι αναζητούσαν χρυσό και δεν καταλάβαιναν την αξία των αντικειµένων. Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συµβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς, παραδέχτηκε ότι το µουσείο προστατεύεται πλέον από τον αιγυπτιακό Στρατό: «Αν το µουσείο είναι ασφαλές, είναι και η Αίγυπτος». Ο ίδιος συµπλήρωσε ότι στο µεγαλύτερο µέρος του το µουσείο παρέµεινε ανέπαφο και ότι οι ζηµιές στα 75 µικρά αντικείµενα µπορούν να αποκατασταθούν και κατέληξε ότι δεν υπήρξαν απόπειρες λεηλασίας στα υπόλοιπα 24 µουσεία αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο. Γ. Σ.

Πέθανε ο συνθέτης Τζον Μπάρι Ο Βρετανός μουσικοσυνθέτης Τζον Μπάρι -βραβευμένος με πέντε Οσκαρ και τέσσερα Γκράμι, που είχε γράψει τη μουσική για ταινίες με τον Τζέιμς Μποντ- πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 ετών. Ο Μπάρι, ο οποίος γεννήθηκε στο Γιορκ της βόρειας Αγγλίας, ήταν γνωστός και για τη μουσική από τις ταινίες «Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου», «Το Λιοντάρι το Χειμώνα» και πιο πρόσφατα για το θρίλερ «Εnigma». Υπέγραψε τη μουσική για συνολικά 11 ταινίες με πρωταγωνιστή το διάσημο κατάσκοπο 007 μεταξύ των οποίων και οι «Από τη Ρωσία με αγάπη»,

«Ο Χρυσοδάκτυλος» και «Ζεις Μονάχα δύο φορές». Τρία από τα πέντε Οσκαρ που κέρδισε ήταν για τη μουσική που συνέθεσε για τις ταινίες «Χορεύοντας με τους Λύκους», «Πέρα από την Αφρική» και «Born Free». Ο συνεργάτης του, στιχουργός Ντον Μπλακ -είχαν δουλέψει μαζί στα «Born Free», «Thunderball» and «Diamonds are Forever»- ανέφερε ότι ο Μπάρι δεν είχε επηρεαστεί από τη διεθνή επιτυχία του και δεν είχε αλλάξει ο χαρακτήρας του «είτε βρισκόταν στο Μπέρβερλι Χιλς είτε στο Μανχάταν, παρέμενε ο ίδιος άνθρωπος από το Γιορκ της Αγγλίας».

Το «Transcription Ensemble» (Γιώργος Κανδυλίδης - βιολί, Χρήστος Γρίμπας – βιολοντσέλο και Νίκος Ζαφρανάς - πιάνο) συμπράττει για πρώτη φορά με το διεθνούς φήμης βιολονίστα Βλαντιμίρ Μέντελσον το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, στις 21.00, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (στο Μ2, στο Φουαγέ). Με τη συναυλία θα ξεναγήσουν το κοινό σε μια μουσική διαδρομή από το γερμανικό Ρομαντισμό του 19ου αιώνα ώς τα τέλη του 20ού αιώνα και τους «υδάτινους ήχους» του Ιάπωνα συνθέτη Μινόρου Μίκι. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με τα έργα των Μάλερ «Κουαρτέτο για πιάνο», Σοστακόβιτς «Τρίο για πιάνο έργο 8, Νο. 1 σε Ντο ελάσσονα» και Μινόρου Μίκι «Tidal Sounds και John Cage: Dream». Στο δεύτερο μέρος θα εκτελέσουν το έργο του Μπραμς «Κουαρτέτο για πιάνο, έργο 25, Νο. 1 σε Σολ ελάσσονα». Μια ώρα πριν από τη συναυλία θα εγκαινιαστεί μια νέα δράση του ΜΜΘ που -με γενικό τίτλο «Διάλογοι με το κοινό»- έχει ως σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης στο κοινό πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Επιπλέον, την Κυριακή, στις 14.00, έχει προγραμματιστεί μάστερ κλας με τον Βλαντιμίρ Μέντελσον. Ο Μέντελσον, καταγόμενος από μουσική οικογένεια της Ρουμανίας, μελέτησε βιόλα και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία Βουκουρεστίου. Εχει συνθέσει έργα για σόλο μουσικά όργανα, μικτή χορωδία, συμφωνική ορχήστρα και ορχήστρα δωματίου, αλλά και κινηματογραφική μουσική, καθώς και μουσική για μπαλέτο, ενώ διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής του Kuhmo Chamber Music Festival στη Φινλανδία από το 2005. Εισιτήρια προπωλούνται αποκλειστικά από τα ταμεία του ΟΜΜΘ και τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους αντί 15 ευρώ, ενώ τα μαθητικά-φοιτητικά στοιχίζουν 10 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του ΜΜΘ με το εισιτήριο της συναυλίας εξασφαλίζεται η δωρεάν είσοδος και στις δυο άλλες δράσεις.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

τηλεβολές

«Ανταποκριτές»: ιστορική αναδροµή στο κίνηµα της γυναικείας χειραφέτησης Μια ιστορική αναδρομή στο κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης κάνουν στη σημερινή εκπομπή οι «Ανταποκριτές» της ΝΕΤ (23.00) με την Οντίν Λιναρδάτου (φωτογραφία), παρουσιάζοντας τους σημαντικότερους σταθμούς του αγώνα για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η εκπομπή αναφέρεται ακόμη στη σύγχρονη πραγματικότητα και εάν εφαρμόζεται η ισότητα των δύο φύλων στους σημαντικότερους τομείς της δημό-

(210 7701911 -5)

NET

(210 6066000)

08.30 Παιδικό πρόγραµµα 10.30 Η εποχή του παραµυθιού (Ε) 11.00 Οι θησαυροί της ελληνικής φύσης (Ε) 11.30 Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη 12.00 Εληνική ταινία: «Ραντεβού στη Βενετία» Kωµωδία (1961) 13.30 Σαν σήµερα τον 20ό αιώνα (Ε) 13.45 Το κουτάλι 14.15 Ο παραµυθάς 14.30 Ουράνιο τόξο (Ε) 15.00 Φινέας και Φερµπ 15.30 Οικογένεια Πράουντ 16.00 Οι µάγοι του Γουέβερλι πλέις 16.30 Μια ευκαιρία για τη Σόνι (Ε) 17.00 Νοικοκυρές σε απόγνωση 18.00 Από πού κρατάει η σκούφια µας (Ε) 19.00 Κλήρωση Λαϊκού Λαχείου 19.10 Επίγειοι παράδεισοι υπό εξαφάνιση 20.00 Χρυσά κορίτσια (Ε) 21.00 Αµυνα ζώνης (Ε) 22.00 Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα 23.00 Ηµερολόγια εργασίας 24.00 Ξένη ταινία: «Ηρεµο χάος» Ιταλοβρετανικό δράµα (2008)

ΕΤ1

06.00 10.00 12.00 13.00 15.00 16.00

Πρωινή ενηµέρωση Συµβαίνει τώρα Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα Best of Ειδήσεις Goal Αµερικανική περιπέτεια (2005) Ειδήσεις Ο,τι φτιάχνεται, το φτιάχνετε Ελληνική ταινία: «Ησαΐα χόρευε» Κωµωδία (1966) Ειδήσεις Ναρκωτικά και εγκέφαλος (Ε) Ανταποκριτές Ειδήσεις Εγκληµα και έρευνα (Ε)

ALPHA 07.00 10.00 13.00 13.15 16.00 17.55 18.00 19.00 20.00 21.00

23.00 24.00 01.00 02.00 03.00

(212 2124000)

Πάνω στην ώρα Καφές µε την Ελένη Ειδήσεις Κους κους το µεσηµέρι ∆έστε τους Ειδήσεις Οικογενειακές ιστορίες Ειδήσεις Κάτι ψήνεται Αλ τσαντίρι νιουζ

18.00 18.30 19.15 21.00 22.00 23.00 24.00 00.15

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

05.30 Ειδήσεις 06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ τώρα 13.00 Νταντά πρώτων βοηθειών 14.00 How do I look 15.00 Chef στον αέρα 16.00 America’s next top model 17.00 Top chef 17.45 Ελληνοφρένεια (Ε) 18.00 Ειδήσεις 19.10 Fifth Gear 19.40 Μύθος ή πραγµατικότητα 20.45 Ελληνοφρένεια 21.00 Eιδήσεις 22.00 CSI, Miami: Στον τόπο του εγκλήµατος 23.00 1821 00.15 1821... σήµερα 01.15 Οι 4400

Το αγιάζι του έρωτα Sex and the city Η τελευταία παράσταση (Ε) Η µηχανή του χρόνου (Ε) Η κουζίνα της µαµάς (Ε)

σιας και επαγγελματικής ζωής. Το «Big Brother» ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την ανάδειξη του Γιάννη Φουκάκη ως νικητή και την αποκάλυψη ότι ο Αντώνης ήταν εκείνος που κέρδισε το αυτοκίνητο. Η βραδιά του τελικού, σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, κατέγραψε μέσο όρο τηλεθέασης 42,7% στα κοινά ηλικίας 15-44 ετών, ενώ το τέταρτο της ανακοίνωσης του νικητή το ποσοστό ανέβηκε στο 58,2%. Σημειώ-

ET3

(2310 299400)

07.30 Σφαιρική άποψη - Οι νέοι περιβαλλοντολόγοι 08.00 Ο θαυµαστός κόσµος του ωκεανού 08.30 Αρπακτικά 09.30 Ταξίδια στην άκρη του κόσµου µε τον Αρτ Γουλφ 09.50 Καθηµερινά 11.00 Shamwari: Μια άγρια ζωή 11.30 Επτά ηµέρες 12.30 Σου κάνει καλό 13.00 Ειδήσεις 14.30 Τόλµη και γοητεία 15.30 Μαγικός κόσµος 16.30 Η χαρά της ζωγραφικής 17.00 Ειδήσεις 17.55 Αθλητικά 18.30 Οι κόρες του Μακ Λέοντ 19.30 Γίνε ένα µε τα πλάσµατα 20.30 Ξαδέλφια κατά βάθος 21.45 Καιρός 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ελληνική ταινία: «Γαµήλιες περιπέτειες» Κωµωδία (1959) 00.30 ∆ιασπορά (Ε)

STAR 06.00 06.45 07.30 10.15 11.15 12.30 13.30 15.45 17.45 17.50 19.45 21.00

(210 3481000)

Το κλειδί (Ε) Παιδικό πρόγραµµα Πρωινή Μελέτη Νηστικοί πράκτορες Μαρία, άγγελέ µου Ειδήσεις Superstar Αξίζει να το ζεις Ειδήσεις Φώτης και Μαρία live Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Κόκκινη γωνία» Αµερικανικό θρίλερ (1997)

23.30 00.30 01.30 02.30

Σε απόσταση αναπνοής Ανεξιχνίαστες υποθέσεις Nip/ Tuck Ξένη ταινία: «Police story» Κινεζική περιπέτεια καράτε (1985) 04.30 Curb your enthusiasm

MEGA 06.00 07.00 10.00 13.00 14.00 15.00 16.00 16.50 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00

(210 6903000)

Βέρα στο δεξί (Ε) Κοινωνία ώρα Mega Πρωινό mou Ελληνική σειρά (Ε) Ειδήσεις Food and the city (Ε) Μπαµπά µην τρέχεις (Ε) Ειδήσεις ∆ύο ξένοι (Ε) Patty, η πιο όµορφη ιστορία Τα µυστικά της Εδέµ Ειδήσεις Το κόκκινο δωµάτιο (Ε)

ANT1 06.00 07.00 10.00 12.50 13.00 13.30 14.30 15.30 17.00 17.10 19.00 20.00 21.00 23.00 24.00 01.00 01.10 01.20 02.20

νεται ακόμη πως στο κοινό 15-24 ετών ο μέσος όρος τηλεθέασης ήταν 60,4%. Διαζύγιο φέρεται να πήρε με το κανάλι του Alpha η Μπέττυ Μαγγίρα. Η σύμβαση που είχε υπογράψει η παρουσιάστρια με το κανάλι έληξε και προς το παρόν έχει βγει η εκπομπή από το πρόγραμμα του σταθμού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του Alpha ψάχνουν νέα πρόσωπα για να στελεχώσουν το δυναμικό του. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

Το πιο γλυκό µου ψέµα (Ε) Καληµέρα Ελλάδα 10 µε 1 µαζί Με αγάπη Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Το καφέ της Χαράς (Ε) Ειδήσεις Ασηµένια φεγγάρια Deal Ειδήσεις Χίλιες και µια νύχτες Ράδιο αρβύλα Shark Ειδήσεις Με αγάπη (Ε) Shark Next top model (Ε)

ALTER

(210 5707000)

06.00 Καληµέρα µε τον Γιώργο Αυτιά 10.30 Εδώ και τώρα 12.30 Πολύ µπλα µπλα 16.00 Οσο υπάρχουν άνθρωποι 17.30 Ειδήσεις 17.45 That’s life 18.45 Σήµερα µε τον Ακη Παυλόπουλο 20.00 Ειδήσεις 21.00 Υδρόγειος 21.30 Auto Alter 21.45 Τέχνη και πολιτισµός 22.45 Αθέατος κόσµος Με τον Κώστα Χαρδαβέλλα 02.00 Auto Alter 02.15 Psych 03.15 Friday night lights 04.15 Ζίνα 05.15 Υδρόγειος (Ε)

23.10 Ξένη ταινία: «Ζητούνται γονείς» 00.50 Ειδήσεις 01.30 Ιχνη (Ε) 02.30 Επιφάνεια (Ε)

BOYΛΗ

(210 3707874)

10.00 Κοινοβουλευτικές επιτροπές 17.00 Ειδήσεις 17.30 Παλέτες που έγραψαν ιστορία: Ρέµπραντ 18.00 Ολοµέλεια της Βουλής 22.00 Ειδήσεις 22.10 Σε θέση ετοιµότητας 23.10 Μικροκύµατα

NOVACINEMA 1

(210 6602000)

07.10 Ο χρόνος που αποµένει 09.00 12 men of Christmas 10.30 Films & stars 11.05 I love Karditsa 12.50 Το κάλεσµα της φύσης 14.20 Κινηµατογραφικά νέα 14.55 Καταραµένη οµάδα 16.40 Θα σας στείλω στην Κόλαση 18.20 Beauty and the briefcase 19.50 Στα παρασκήνια του Χόλιγουντ 20.25 Νιάτα σ’ έξαψη 22.00 Μια κάποια εκπαίδευση 23.45 The informant! 01.35 Ενας θαυµάσιος άνθρωπος

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

10.00 Police district 11.00 H αγορά σήµερα 14.00 Muchachitas como tu 15.00 Η αγορά σήµερα 18.05 Police district 19.00 Ειδήσεις 19.50 Married with children (Ε) 20.20 Ολα στο πρόγραµµα 20.30 Police district 22.30 RIS Crime 23.15 Mayday

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

06.35 Οι γυναίκες των ονείρων µου 08.05 Λογική και ευαισθησία 10.20 Κινηµατογραφικά νέα 11.10 Μάρλεϊ: Ενας µεγάλος µπελάς 13.10 Η χορωδία της αποτυχίας 14.40 Ο Χάρι Πότερ και ο ηµίαιµος πρίγκιψ 17.15 Morning light: Το ιστιοφόρο που έγραψε ιστορία 19.00 Ο κύκλος έκλεισε 21.00 Solaris 22.50 Αίσθηµα µετ’ εµποδίων 00.50 Ο κώδικας του εγκλήµατος 02.35 Στα άκρα

TV 100

(2310 265828)

08.00 Πρωινό στην TV100 10.00 Αγρια ίχνη στην Αφρική 10.30 Thess-2310 12.30 Ταξίδι στον πλανήτη Γη 13.30 Ντοκιµαντέρ 15.00 Ειδήσεις 15.05 Εδώ Μακεδονία 17.00 Ευ ζην 17.30 Με 100... στα σπορ 18.30 Ειδήσεις 19.30 Ιστορίες πολιτισµού 20.30 Ελληνική ταινία 22.00 Ειδήσεις 24.00 Η αγριόπαπια

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


37 Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

σινεµά και θέατρο κινηµατογράφοι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - Τάσος Σταϊκόπουλος Tasta ΑΕΒΕ Σκηνοθεσία: Μισέλ Γκοντρί Παίζουν: Κάµερον Ντίαζ, Σεθ Ρόγκεν, Κριστόφ Βαλτς, Τοµ Γουίλκινσον, Τζέι Τσου Ο γιος ενός µεγιστάνα κληρονοµεί την περιουσία του πατέρα του και µαζί µε τον πιστό του υπάλληλο γίνονται διώκτες του εγκλήµατος µεταµφιεζόµενοι και οι ίδιοι σε εγκληµατίες...

(τηλ. 2310/262.051 2310/270.073): Λειτουργεί ως θέατρο

19.00 - 23.00) Α8. Ζητείται ψεύτης (18.00) Ο λόγος του βασιλιά (20.00 & 22.30)

(τηλ. 2310/378.404): Α. «Ολύμπιον»: Biutiful (τηλ. 2310/233.665): (19.00 - 22.00) Α1. Η ζωή μετά (18.30 Β. «Παύλος Ζάννας»: 45m2 20.45 - 23.00) (19.00 - 20.30) Fighter (22.00) Α2. Το γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου (19.00 - 21.00 STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ - 22.45) (Εμπορικό κέντρο «Μακεδο-

ΒΑΚΟΥΡΑ

VILLAGE CΙΝΕΜΑS

VILLAGE CINEMAS, ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ, STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ, STER CINEMAS CITY GATE

The green hornet ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

θέατρα «Αθήναιον» (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «Εύθραυστη ισορροπία» του Εντουαντ Αλµπι, σε σκηνοθεσία Αχ. Ψαλτόπουλου, Παρασκευή – Σάββατο, στις 21.00, Κυριακή, στις 20.00. Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249) «Berlin Alexanderplatz» του Αλεξάντερ Ντέµπλιν, σε σκηνοθεσία Θωµά Βελισσάρη, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.00. «Αµαλία» – Πειραµατική Σκηνή της «Τέχνης» (Αµαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Η Γκρέτα Γκάρµπο ήρθε στην πόλη µας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, Κυριακή, 19.00, «Σε µία κόλλα χαρτί», σε σκηνοθεσία Στ. Μαυρόπουλου, Παρασκευή – Σάββατο, στις 21.00. Αριστοτέλειον ((Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» του Α. Μίλερ, µε τους Γ. Βαλτινό, Π. Φυσσούν, Κ. Καράντη, πρεµιέρα: 4 Φεβρουαρίου. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000) «Λωξάντρα» της Μ. Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, Πέµπτη– Παρασκευή, 21.00, Τετάρτη και Σάββατο, 18.00 και 21.00, Κυριακή, στις 21.00. ContACT (∆άφνης 12, City Gate, τηλ. 2314 010.237) «Αιδοίων παραλογές», σε διασκευή – σκηνοθεσία Α. Ατµατζίδου, κάθε Πέµπτη, στις 21.15. ∆ηµοτικό Θέατρο Πολίχνης «Ελλη Παπαπαναγιώτου» (Μαυροµιχάλη 56, τηλ. 2310/ 665.961, 602.303, 600.386) «Βόιτσεκ» του Γκ. Μπίχνερ της οµάδας «Ακάρεα», 5-7 και 11-14 Φεβρουαρίου, στις 21.00. ∆ηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταµορφώσεως 7-9, τηλ. 2310/ 458.591) «Το γάλα» του Β. Κατσικονούρη, µε την Αννα Βαγενά, Τετάρτη και Κυριακή, στις 19.00, Πέµπτη – Σάββατο, στις 21.00. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2310/ 288.000) «O κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» του Μπ. Μπρεχτ, από το ΚΘΒΕ µε τον Κώστα Καζάκο, Τετάρτη και Κυριακή, στις 19.00, Πέµπτη –Σάββατο, στις 21.00. Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστηµίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/210.308) «Μουγκαφόν-οι» του ∆αµιανού Κωνσταντινίδη, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.15. Θέατρο «Ρο» (Αριστοτέλους 23, τηλ. 2310/ 261.584) «Το ηµέρωµα της στρίγγλας» του Ου. Σέξπιρ, θεατρ. προσαρµογή από το Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη, κάθε Σάββατο, στις 21.15 και κάθε Κυριακή, στις 20.30. Θέατρο «Ταξίδι ονείρου» (Στεφάνου Τάττη 3, περ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 6972/702870, 6980139113) «Οι γαµπροί της Ευτυχίας» των Τσιφόρου – Βασιλειάδη, κάθε Κυριακή, στις 20.00, έως 15 Φεβρουαρίου «Frozen» της Μπραϊόνι Λέιβερ, σε σκηνοθεσία ∆. Βαλσαµίδη,

κάθε Τετάρτη, στις 20.15, Παρασκευή – Σάββατο, στις 21.15. Καφωδείο Ελληνικόν (Ιουστινιανού 3, τηλ. 2310/ 237.016) «Μύθοι Θερµαϊκού – Χτυποκάρδια στο κρανίο» από την «Ακτίς Αελίου» κάθε Τετάρτη, στις 22.30. Κέντρο Θεατρικής Ερευνας – Αίθουσα «Μάντης Τειρεσίας» (Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15, τηλ. 2310/ 865.904) «Ενα άλλο παράθυρο» της ∆ώρας Κουγιουµτζή, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μπαρµπατσάλου, Παρασκευή – Κυριακή, 21.15. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 288.000) Πειραµατική Σκηνή: «Το όνειρο του Χάιµε» του Πάνου Μπρατάκου Τετάρτη στις 19.00, Πέµπτη – Σάββατο, στις 21.00 και Κυριακή, στις 18.00 και στις 21.00. Πολιτεία Θεάτρου (Ολύµπου 88, αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/ 272.909) «Φωνές…» µε µονόπρακτα της Μ. Μπαλτατζή, της Μ. ∆ούκα, του Κ. Μουρσελά, Παρασκευή – Σάββατο, 21.30. Πολυµορφικός Χώρος «Κίρκη» (Φιλίππου 36, πλ. Αριστοτέλους, τηλ. για κρατήσεις 6978603326 και 6984772626) «Συγκάτοικοι όλοι στην τρέλα», Σάββατο – Κυριακή, στις 21.30. Πολυχώρος Ερµού (Ερµού µε Ι. ∆ραγούµη, τηλ. 2310/ 257637) «Οι καρέκλες» του Ε. Ιονέσκο, από τη «Μεταφορική Θεάτρου»», Πέµπτη - Σάββατο, 21.15, Κυριακή, 20.15. Εως 6 Φεβρουαρίου. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Η περιέργεια σκότωσε τον Shakespeare» Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.00. «Το παγκάκι» του Ζάχου Βασιλείου, µε τον Σπύρο Μπιµπίλα, αύριο και µεθαύριο, στις 21.00 Studio «Νέµεση» (∆ελφών 136, τηλ. 2310/326.230) «∆εν είναι αυτό που νοµίζεις» κάθε Πέµπτη – Παρασκευή, στις 21.30, από τις 3 Φεβρουαρίου. «Ενα σκεπτόνιο που το έλεγαν Μαξ» κάθε Σάββατο, στις 21.30 και Κυριακή, στις 19.30, από τις 5 Φεβρουαρίου. Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310/ 216.567) «Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκληµα», βασισµένη σε έργα της Αγκαθα Κρίστι, κάθε Παρασκευή, στις 21.00. «Η κραυγή» από το Εργαστήριο ∆ραµατικής Τέχνης του Θεάτρου Παράθλαση, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00 έως 20 Μαρτίου. Studio «Vis motrix» (Αγν. Στρατιώτη 20, εν. Αγίου ∆ηµητρίου, τηλ. 2310/ 228.161) «Γκλούµιστερ» της Ι. Μήτσικα, Πέµπτη – Παρασκευή, στις 23.00, Σάββατο – Κυριακή, στις 21.00. Φλέµιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Murlen rooz» stand up comedy, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, κάθε Σάββατο, 22.00. Xώρος Θεάτρου και Τέχνης «Ντουέντε» (Κοσµά

Αιτωλού 26, περ. Βασ. Ολγας, τηλ. 2314 021595) «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σέξπιρ, κάθε Κυριακή, 20.30. Χώρος Τέχνης «3ος όροφος» - «Ούγκα Κλάρα» (Καθολικών 4, τηλ. 2310/ 535.747) «Τα 13 ρολόγια» του Τζ. Θέρµπερ κάθε Πέµπτη, στις 21.00.

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ «Αθήναιον» (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «Μικροί Αχαρνείς» από την οµάδα «Ακτίς Αελίου». κάθε Κυριακή, 11.30. «Αµαλία» - Πειραµατική Σκηνή της «Τέχνης» (Αµαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) «Ο µικρός πρίγκιπας», κάθε Κυριακή, 11.30. Αριστοτέλειον (Εθν. Αµύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, κάθε Κυριακή, 11.30. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000) «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» του Ε. Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γ. Παρασκευόπουλου, κάθε Κυριακή, 11.00. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείµ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172) «Ο κουρέας της Σεβίλλης» της Κάρµεν Ρουγγέρη, κάθε Κυριακή, 11.30. Θέατρο «Ανατολή» (Κορυτσάς 8, Πυλαία, τηλ. 2310306821) «Ο Μορµόλης», κάθε Σάββατο, στις 19.00 και Κυριακή στις 11.30. Μύλος – Αποθήκη (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 551.836) «Κου κου» από την οµάδα «Νεφέλες», Κυριακή, 12.00. Λαµπιόνι (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, τηλ. 2310/749.230) «Το λουρί του Σωκράτη» του ∆. Ποταµίτη, κάθε Κυριακή, στις 11.30. Ολυµπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης (3ης Σεπτεµβρίου και Αγ. ∆ηµητρίου, τηλ. 2310/ 968.531) «3 ευχές», έως 4/2, 14-18/3, 4-8/4, στις 19.00. Ολύµπιον (αίθουσα Φεστιβάλ Κινηµατογράφου, πλ. Αριστοτέλους, τηλ. 2310/ 222.299) «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει…» κάθε Κυριακή, 11.30. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Που να σκάσεις Κριστοµπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα» διασκευή του Φ. Γκ. Λόρκα, κάθε Κυριακή, 11.30. Φλέµιγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Το µούτρο και η φάτσα» κάθε Κυριακή, 11.30. ΧΑΝΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 241.007) «Ο καραγκιόζης και τα 82 εντάλµατα» θέατρο σκιών, κάθε Σάββατο στις 18.30 και «Ο κοντορεβυθούλης και ο γίγαντας» κουκλοθέατρο, κάθε Κυριακή, στις 12.00.

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

(Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Οι περιπέτειες του Σάμι: το μυστικό πέρασμα μεταγλωττισμένο (15.10) Το δίλημμα (19.10) Το μούτρο (17.00 - 21.30 - 23.30) Α2.) Το πέταγμα του κύκνου (16.00) Μαλλιά κουβάρια - μεταγλωττισμένο (18.20) The fighter (20.20 - 22.40) Α3. Μαλλιά κουβάρια μεταγλωττισμένο (16.20, Τρίτη: 15.10) Ο λόγος του βασιλιά (18.10 - 20.40, Τρίτη 17.30 22.00) Ρόδα, τσάντα και κοπάνα (23.00, Τρίτη καμία προβολή) Α4. The tourist (20.10 22.20 - 00.30) Α5. The green hornet 3D (16.30 - 18.50 - 21.20 - 23.50) Α6. Το κυνήγι των μαγισσών (15.30 - 17.30 - 19.40 - 21.50 - 00.00) Α7. Μαύρος κύκνος (15.40 - 17.50 - 20.00 - 22.10 - 00.20) Α8. The tourist (16.40 - 19.00 - 21.10) Η ζωή μετά (23.20) Α9. Μαύρος κύκνος (19.00 - 21.10 - 23.20) Α10. The tourist (19.40 22.00)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ

νία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. The green hornet 3D (17.30 - 19.50 - 22.10) Α2. The green hornet (16.30 - 18.50 - 21.10 - 23.30) Α3. Ζητείται ψεύτης (16.00) Το μούτρο (18.00 - 20.30 23.00) Α4. The tourist (16.50 19.10 - 21.30 - 23.50) Α5. Το πέταγμα του κύκνου (18.10) Το δίλημμα (22.30) The fighter (16.00 - 20.15) A6. Μαλλιά κουβάρια - μεταγλωττισμένο (17.45) Η ζωή μετά (19.45 - 22.20) Α7. Μεγαλοφυής - μεταγλωττισμένο (17.40) The tourist (19.40 - 22.00) Α8. (Γ)λυκάκια - μεταγλωττισμένο (16.50) The tourist (18.40 - 21.00 - 23.20) Α9. Ρόδα, τσάντα και κοπάνα (17.15) Το μούτρο (19.15 - 21.40) Α10. Μαλλιά κουβάρια μεταγλωττισμένο (16.45 - 18.45) Το κυνήγι των μαγισσών (20.45 - 22.45) Α11. Μαύρος κύκνος (16.40 - 19.00 - 21.20 - 23.40)

STER CINEMAS CITY GATE

(Εμπορικό κέντρο «City (τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εται- Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 ρείας - Δημ. Μαργαρίτη): The tourist (18.45 - 21.00 - και από κινητό 210/ 2371000): Α1. The green hornet (16.30 23.00) - 18.50 - 21.10 - 23.30) ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ Α2. Οι περιπέτειες του (Tσιμισκή 43, πληροφορί- Σάμι: το μυστικό πέρασμα - μεες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατή- ταγλωττισμένο (17.10) Το μούσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ τρο (19.00 - 21.00 - 23.00) Α3. Το δίλημμα (17.00) The 6786000, on line: www.i-ticket. tourist (19.20 - 21.30 - 23.40) gr.): Α4. Το πέταγμα του κύΑ1. Μαύρος κύκνος (18.20 κνου (17.50) Το κυνήγι των μα- 20.40 - 23.00) Α2. The tourist (18.30) Το γισσών (20.00 - 22.00) Α5. Εγώ, ο απαισιότατος πέταγμα του κύκνου (20.50 μεταγλωττισμένο (16.40) Η ζωή 23.10) Α3. The green hornet 3D μετά (18.40 - 23.20) Ρόδα, τσάντα και κοπάνα (21.20) (17.30 - 20.10 - 22.50) Α6. Μαλλιά κουβάρια - μεΑ4. Το κυνήγι των μαγισταγλωττισμένο (16.20 - 18.20) σών (19.00 - 21.10 - 23.20) Α5. Mαλλιά κουβάρια - με- The tourist (20.20 - 22.30) Α7. The green hornet 3D ταγλωττισμένο 3D (17.10) The (17.30 - 19.50 - 22.10) tourist (19.30 - 21.50 - 00.10) Α6. Το δίλημμα (17.00 - 22.10) The fighter (19.40 - ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): 00.30) Μια χρονιά ακόμη (18.30 A7. Το μούτρο (17.40 - 19.50 - 22.00 - 00.00, Τετάρτη: 17.00 - 20.45) Ο θαυματοποιός (23.00).


38

ΧΡΗΣΙΜΑ

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ 1155 Μ ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO ΙΞΗ ΠΑΙΔ 10501 511972-3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 8243 ΔΕΗ: 92 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου) Αυτή την ημέρα είναι εύκολο να εκφραστείτε με τόλμη και σιγουριά.

(23 Σεπτεμβρίου - 22 Οκτωβρίου) Είναι μια καλή ημέρα για να κάνετε τις ιδέες και κάποια σχέδιά σας πραγματικότητα.

ΤΑΥΡΟΣ

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

(21 Απριλίου – 20 Μαΐου) Η υγεία και η ζωτικότητά σας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

(23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου) Η ζωντάνια και η αυτοπεποίθησή σας είναι μεγάλες και μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου) Προσοχή στα οικονομικά σας και στον τρόπο συμπεριφοράς σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου) Οι εκρήξεις και η ένταση στο οικογενειακό σας περιβάλλον είναι πιθανό χαρακτηριστικό αυτής της ημέρας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου) Τα αισθήματά σας εύκολα μπορούν να σας παρασύρουν σε καταστάσεις που πολύ πιθανόν οι άλλοι να παρεξηγήσουν.

(22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου) Η σχέση σας με τον/τη σύντροφο θα περάσει μια ημέρα έντασης, κρίσης ή διαφωνιών με δυσάρεστα αποτελέσματα.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου) Η επιθυμία σας για κάτι καινούργιο συναισθηματικά φαίνεται πως μπορεί να εκπληρωθεί.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου) Εσωτερική ικανοποίηση σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα των άλλων απέναντί σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου) Ο,τι σας συμβαίνει σήμερα σας κάνει να συνειδητοποιείτε τι χρειάζεστε, τι αισθάνεστε και τι θέλετε από μια σχέση.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου) Διακοπή σχέσεων ή δυσάρεστα γεγονότα μέσα στην οικογένειά σας.

2

3

4

5

6

7

8

9

ε στα π

10

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OPIZONTIA 1. AÓıÚˆÔ˜ Ô˘ οÓÂÈ ˙ˆ‹ ÌÂÁÈÛÙ¿Ó· (ÌÙÊ.). 2. OÈ ÚÔ˜ ÙËÓ ·Ó·ÙÔÏ‹. 3. ¶ÚfiıÂÌ· ·ÛÈ·ÙÈÎÒÓ ÙÔˆÓ˘Ì›ˆÓ – °˘ÌÓfi˜ ÙfiÔ˜ ηٿÏÏËÏÔ˜ ÁÈ· ‚ÔÛ΋.

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, Τσιμισκή 102 - Διαγώνιος, Πόντου 145 (επέκταση) Αλατσατών Αγ. Ιωάννης - Καλαμαριά, Τσιμισκή 7 - Ι. Δραγούμη γωνία, Χειμάρας 27 - Μ. Μπότσαρη - ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, Α. Παπαναστασίου 166 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Ε. Βενιζέλου 68 - κέντρο (μεταξύ Φιλίππου και Ολύμπου), Φιλιππουπόλεως 13 - Αμπελόκηποι, Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6, Εγνατία 108 - Αγ. Σοφίας, Α. Παπανδρέου 172 - Ζαχ. Μουμουλίδη - Συκιές, Α. Παπανδρέου 69 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Εθν. Αντίστασης 141 - έναντι Νταλίπη, Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη, Φιλίππου 85 - (Ιασονίδου) Ροτόντα, Διστόμου 41 - τέρμα Παπάφη - Χαριλάου, Ε. Βενιζέλου 24 - Συκιές, Σουανίδη 2 - Α. Τζουμαγιάς - Α. Τούμπα, Νικοπόλεως 46 Μεταμορφώσεως - Καλαμαριά. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Πόντου 145 (επέκταση) - Αλατσατών - Αγ. Ιωάννης - Καλαμαριά, Χειμάρας 27 - Μ. Μπότσαρη - ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, Α. Παπαναστασίου 166 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, Λεωφ. Καραμανλή 6, Εγνατία 108 - Αγ. Σοφίας, Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη.

14944

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

τουριστικό, Ú πολιτιστικό Â Ú · περιοδικό  Â ›  Ù αποδράσεις! Ù ·πολλαπλές Ûγια

το σταυρόλεξο 1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310-993111): για περιστατικά θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, παιδοψυχιατρικά. Β’ ΙΚΑ (τηλ. 2310-479600): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907,

4. NËÛ› Ù˘ I·ˆÓ›·˜ – H ̤ÛË ÙÔ˘... M›ÌË. 5. T›ÙÏÔ˜ ·ÏÈÔ‡ Ó·ÓÈÎÔ‡ ÂÚÈÔ‰ÈÎÔ‡ – M¤Û· ÛÙË... ̤ÛË. 6. M·ÏÏÈ¿ ÚÔ‚¿ÙˆÓ – EΛ Ô ‰ÈÂıÓ‹˜ ·ÂÚÔÏÈ̤ӷ˜ AıËÓÒÓ. 7. AÚıÚÔ ÁÈ· ÔÏÏ¿ – TÌ‹Ì· Ù˘

2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Ηρακλείας στην πλατεία Ελευθερίας. ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Παπαδάκη και Πανσελήνου. ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Μικράς Ασίας. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Αρκαδίου - Ζαλόγγου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ: Μ. Αλεξάνδρου - Παπάγου Αριστοτέλους. ΠΥΛΑΙΑΣ: Τσέλιου. Ν. ΚΡΗΝΗ: Λυκούδη (Αγ. Γεώργιος - Εργατικές Κατοικίες). ΕΥΟΣΜΟΣ: Πλάτωνος κοντά στο Δημαρχείο. 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Ορμυλίας - Κιμ. Βόγα. ΚΟΥΦΑΛΙΑ-ΛΑΓΚΑΔΑΣ-ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στις 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: ICE: 07:13, 18:50, IC: 10:13, 11:40, 14:54, 01.41. Λοιπές αμαξοστοιχίες: 12:42, 16:33, 17:59, 23:33 (με κλίνες). Λάρισα: 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 13:20, 14:10, 16:00, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05. Λοιπές αμαξοστοιχίες: 12:42, 16:33, 17:59, 23:33 (με κλίνες). Αλεξάνδρεια: 04.48, 06.18, 07.01, 08.38, 09.58, 11.12, 14.00, 15.11, 17.51, 19.11, 22.16. Εδεσσα: 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11,

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

ÛÙÔ˜, ·ÊÂÏ‹˜ (ÌÙÊ.). TÚÔ¯·›·˜ (·Ú¯Èο) – ™‡ÓÙÔ8. AÛÊ·Ï›˙ÂÈ ÂÚÁ·˙Ô̤ÓÔ˘˜ (·ÚÌÔ˜... ¿ÁÈÔ˜. 8. ... NÙÂÓ¤‚: ÁÓˆÛÙ‹ °·ÏÏ›‰· ˯Èο) – AÎÔÏÔ˘ıÔ‡Ó... ·fiÛÙÚ·ÙÔ˘˜ – MÈ· fiÏË Ù˘ °·ÏıÔÔÈfi˜. 9. °ÂÓ¤ÙÂÈÚ· ÙÔ˘ A‚Ú·¿Ì – MÂÙ·Ï›·˜. 9. AÛ·Ê‹ – °È·ˆÓ¤˙ÈÎÔ ı¤·ÙÚÔ ÊÔÚÈο, ÙÔ ·ÈÛÈfi‰ÔÍÔ. 10. °˘Ó·ÈÎÂ›Ô ¯·˚‰Â˘ÙÈÎfi – I‰ÈÔÈ Û Ì ̿ÛΘ. 10. ¶ÂÚ›ÊË̘ ÔÈ Á¿Ù˜ ÙÔ˘ – ºˆÌ¤ÁÂıÔ˜. ÏÈ¿˙Ô˘Ó Û ·fiÎÚËÌÓÔ˘˜ ‚Ú¿¯Ô˘˜. KA£ETA 1. MÂÙÚ¿ ÙËÓ ›ÂÛË ˘ÁÚÒÓ Î·È ·ÂH χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ Ú›ˆÓ (ηı.). ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. 2. H ‰‡Ó·ÌË, Ë ·ÓÙÔ¯‹ – E¯Ô˘Ó 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ÙËÓ ·ÓÙ›ıÂÙË ÛÂÈÚ¿ ÛÙÔ ·ÏÊ¿- 1 M A P I X O Y A N A ‚ËÙÔ. 2 A ¢ A M A N T I O ™ 3. AÏËÙfi·È‰Ô – ¢ÈÏfi... ı˘Ì›˙ÂÈ 3 K A N A I E T ™ ÎÚËÙÈÎfi ·ÁÚ›ÌÈ. P A K I 4. ¶fiÏË ÙÔ˘ BÂÏÁ›Ô˘ – N·ÓÈ΋ Ë- 4 A N A M A 5 P A H § O I I K ÏÈΛ·. A ™ I T O ™ A 5. TÔ fiÓÔÌ· ÙÔ˘ ¶ÔÏ¿ÓÛÎÈ – TÌ‹- 6 O K A T A P Ì· ÎψÛÙ‹˜ Ô˘ ÂÚÓÈ¤Ù·È Ì¤- 7 N E T M O N ™ E N I 8 A N Û· ·fi ‚ÂÏfiÓ·. 6. §Â˘Îfi˜ Ï›ıÔ˜, ηٿÏÏËÏÔ˜ ÁÈ· 9 K A M E ™ M A K O ‰È·ÎÔÛÌËÙÈο ·ÓÙÈΛÌÂÓ·. ™ O ™ ¶ A P A ™ 10 I 7. K·ÙÔÈΛ‰ÈÔ ıËÏ·ÛÙÈÎfi – E‡È-

16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 11:12, 15:11, 19:11. Σέρρες: IC: 12:21, 18.20, 02.01. Λοιπές αμαξοστοιχίες: 07:18, 15: 41, 19:48. Δίκαια: 15: 41. Βέροια: 04:48, 06:18, 06:30, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Θεσσαλονίκη - Πλατύ: 4:28-4:52, 6:18-6:44, 6:30-6:55, 6:57-7:28, 8:35-9:05, 9:54-10:25, 11:09-11:39, 12:31-12:59, 14:00-14:28, 15:1015:37, 16:29-16:56, 17:39-18:16, 19:08-19:39, 20:14-20:45, 22:15-22:43. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: IC: 07.15, 13.50, 09.00, 15.25, 23.05. Αλεξανδρούπολη: IC: 02:01, 12:21, 18:25, IC, 07:18, 14:17, 19:38. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. Βουκουρέστι-Βουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩ-

ΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484.445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595411-421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214.900 και 2310/218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550.500. «EUROTAXI» 2310/866.866, 511.855, 551.525. «MERCEDES CLUB» 2310/525.000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383.414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475.740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/233188


Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο, αδελφό και θείο ΘΕΟΔΩΡΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗ ετών 47 Δάσκαλο κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Ηλίας, Αναστασία. Οι γονείς: Στέλλα, Φώτιος – Ντάνα. Τα αδέλφια: Πολυξένη – Αθανάσιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Κωνσταντινίδη». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και παππού ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΟΛΙΑ Συνταξιούχο νομικό κηδεύουμε σήμερα, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Βούλγαρη. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Αικατερίνη-Μαρία. Τα παιδιά: Ουρανία – Παναγιώτης, Ευτέρπη. Η αδελφή: Αδαμαντία. Τα εγγόνια: Γιώργος, Κατερίνα, Στελίνα. Οι συγγενείς. Παράκληση αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν στο Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Παιδιά με Σύνδρομο Down». Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιαννουκάκος». Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΒΟΥΚΗ ετών 75 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Χριστίνα – Νικόλαος. Η αδελφή: Παρασκευή. Η εγγονή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η οικογένεια διαθέτει λεωφορείο. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΗΛΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ ετών 57

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια 1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

ΚΗΔΕΙΑ

ΠΕΝΘΟΣ

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή και γιαγιά ΜΑΡΙΑ ΝΕΝΟΥ ετών 61 κηδεύουμε σήμερα, 4.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Γεώργιος. Τα παιδιά: Τζένη – Γρηγόρης, Βιργινία – Χάρης. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Μαρία, Χριστίνα, Κώστας, Γιώργος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 3 μ.μ. στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας». Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Παράκληση αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο ίδρυμα «Αγιος Στυλιανός». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 - δίπλα στη Γερμανική Σχολή.

Την αγαπημένη μας θεία ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΓΙΑΚΑΜΟΖΗ ετών 78 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Φανουρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Αννα. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος, Σοφία – Γιώργος. Τα αδέλφια: Ιωάννης – Ιωάννα, Σόνια – Αθανάσιος. Ο εγγονός: Χρήστος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΕΦΑΛΑ ετών 73 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Σαββούλα. Τα παιδιά: Χρήστος – Ελένη, Δημήτριος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Ευτυχία, Μαρία, Αναστάσιος, Δημήτριος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΕΥΑΝΘΙΑ ΧΡΗΣΤΟΓΛΟΥ ετών 92 κηδεύουμε σήμερα, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Οσίας Ξένης Χαριλάου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Μαρία – Κωνσταντίνος Σουλής. Τα εγγόνια: Συμεών, Βασιλική, Ζαφείριος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων Μαλακοπής.

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ» ∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η Αγν. Στρατιώτη 32

Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΕΥΤΕΡΠΗ ΣΕΦΕΤΙΝΙΔΟΥ ετών 96 κηδεύσαμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Οσίας Παρασκευής Ν. Επιβατών. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Χρήστος, Δόμνα. Ο εγγονός: Ιωάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Χρ. Τσίγκρος». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ ετών 80 Συνταξιούχο λογιστή κηδεύσαμε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Γαβριήλ κοιμητηρίων Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Νικόλαος – Δήμητρα, Αθανάσιος. Τα αδέλφια: Παναγιώτα – Ιωάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία.

ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΜΑΪΚΑΤΖΗ κηδεύσαμε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων Συκεών. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η κόρη: Φωτεινή. Τα αδέλφια: Γεώργιος – Αικατερίνη, Δημήτριος – Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία.

γενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού, προπαππού και θείο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ετών 75 κηδεύσαμε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μαγδαληνή. Τα παιδιά: Χρυσούλα – Παναγιώτης, Σωτηρία. Η αδελφή: Μαριάνθη. Τα εγγόνια: Παναγιώτης – Ειρήνη, Θεόδωρος – Ουρανία, Μαρία – Ανέστης, Δημήτρης. Τα δισέγγονα: Ζήσης, Κωνσταντίνος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας ξάδελφο, θείο και φίλο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ετών 81 Συνταξιούχο έμπορο κηδεύσαμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα ξαδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή και θεία

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΠΕΡΙΚΛΗ ΓΟΥΣΙΟ ετών 73 κηδεύσαμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Κωνσταντίνα. Τα παιδιά: Νίκος, Ολγα – Γιώργος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Περικλής, Κωνσταντίνα, Μάρθα. Τα ανίψια. Οι συγ-

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ

«ΤΣΕΠΑ» 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429, β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314, γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-70.023

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ.: 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ.: 6977-597464. 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ.: 2310-860088, 860077

ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

www.baboulas.com

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, προπαππού και θείο

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΚΟΛΙΟΥ ετών 87 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Μετεώρων. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Γιάννης – Ελένη. Τα αδέλφια: Γιώργος – Αναστασία. Τα εγγόνια: Ευαγγελία – Σωτήρης, Δημήτρης, Πελαγία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας πατέρα, παππού και θείο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΥΙΔΗ ετών 95 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Χρήστος, Αλέξανδρος. Τα εγγόνια: Αλεξάνδρα, Μανώλης, Αννα, Χρήστος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

1)Κ. Καραµανλή 107 - 2310-925.949 2) Μεταµορφώσεως 2, Περαία - 23920.21289

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά και θεία ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΤΣΑΚΟΒΑ ετών 85 κηδεύσαμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Παναγίας Λαγκαδά. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Γρηγόριος. Τα παιδιά: Βλαδίμηρος – Ευγενία, Αλεξάνδρα, Ναταλία. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή και θεία ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΑΚΗ ετών 68 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμού. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η κόρη: Ελένη. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙ∆Η

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Την αγαπημένη μας σύζυγο, αδελφή και θεία ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΙΟΖΟΠΟΥΛΟΥ ετών 74 κηδεύσαμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Πολυκάστανου Κοζάνης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Θεόφιλος. Τα αδέλφια: Ηλίας – Φωτεινή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΝΙΚΟΛΑΟ ΦΩΤΙΑΔΗ ετών 86 κηδεύσαμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Αγίου Αντωνίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Παρθένα. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Ανδρονίκη, Νικόλαος – Ηλιάνα, Μελπομένη – Αθανάσιος, Σοφία. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

39

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

TEΛETAI

αφοι

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY •

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


Φτωχοί και µε το νόµο...

Τα πανσεδάκια H στάση «Στρατηγείο» του ΟΑΣΘ, στην αρχή της Νέας Παραλίας, έχει το µαύρο της το χάλι. Ο χάρτης της Θεσσαλονίκης που τοποθετήθηκε σε εποχές πιο φιλόδοξες είναι χαµένος πίσω από τη µουντζούρα, οι γυάλινες διαφηµιστικές προθήκες έπεσαν θύµατα αποτυχηµένων καλλιτεχνών του γκράφιτι, ένα από τα δύο καλάθια αχρήστων έχει εξαφανιστεί, αυτοκόλλητα συνδέσµων φιλάθλων του ΠΑΟΚ, του Αρη και του Ηρακλή αποτυπώνουν στιγµές οπαδικής ευωχίας και, µέσα σ’ αυτό το σκηνικό, εάν τυχόν λειτουργούσε η φωτεινή ένδειξη προαναγγελίας δροµολογίων θα ήταν θαύµα -αλλά, ως γνωστόν, θαύµατα δε συµβαίνουν κάθε µέρα. Για να ολοκληρωθεί η οµορφιά, ακριβώς µπροστά στη στάση υπάρχουν παρκαρισµένα αυτοκίνητα, πράγµα που σε οποιαδήποτε πολιτισµένη χώρα θα ήταν αδιανόητο και αν τυχόν συνέβαινε, έστω και για πέντε λεπτά, σήµαινε ότι ο οδηγός θα ξεχνούσε το αγαπηµένο ΙΧ του TOY MAKH BOΪTΣI∆H για καµιά εικοmvoitsidis@the.forthnet.gr σαριά µέρες. Μόνο που τώρα η στάση βρέθηκε τριάντα µέτρα από τον ανδριάντα του Καραµανλή. Και για να γίνει κάτι, φυτεύτηκαν δέκα πανσεδάκια γύρω από τις ρίζες δύο ταλαιπωρηµένων δέντρων και τα οποία σε δέκα µέρες θα έχουν ξεραθεί. Α, ναι! Ασβεστώθηκε και µια τσιµεντένια βάση που απέµεινε από διαφηµιστικό πάνελ, καταµεσής στο πεζοδρόµιο -περίπου ό,τι γίνεται στα στρατόπεδα παραµονές της επιθεώρησης από τον ταξίαρχο. Αυτή είναι η µοίρα σχεδόν όλων των στάσεων των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη. Εδώ που τα λέµε, όχι απαραίτητα µε ευθύνη του ΟΑΣΘ. Μπορείς µεν να επισκευάζεις τους πίνακες µε τις προαναγγελίες δροµολογίων, αλλά η µάχη µε τους γκραφιτάδες είναι άνιση και δεν έχει νόηµα να τρέχεις το πρωί για να σβήνεις αυτό που σίγουρα θα µουντζουρώσουν το ίδιο βράδυ. Αυτή είναι γενικά η µοίρα των δηµόσιων χώρων στην Ελλάδα. Κανένας δεν τους αισθάνεται δικούς του και ο ίδιος άνθρωπος που ξοδεύει ένα πρωινό Κυριακής για να γυαλίσει το αυτοκίνητό του είναι ικανός ν’ ανοίξει στους σηµατοδότες την πόρτα και να αδειάσει στο δρόµο τα αποτσίγαρα. Ο δήµος µπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από τον ΟΑΣΘ, αλλά όχι θαύµατα. Κάτι για την Παραλία µπορεί να κάνει και η διεύθυνση του Βασιλικού Θεάτρου, µε την ανοχή της οποίας το προκήπιο, προς την πλευρά της θάλασσας, µετατράπηκε σε πάρκινγκ των εργαζοµένων (πιθανώς «κεκτηµένο εργασιακό δικαίωµα»). Αλλά, κατά βάθος, είναι πρόβληµα πολιτισµού. Και γι’ αυτό άλυτο. Τουλάχιστον στο ορατό µέλλον.

Ενοικιάζεται...

Φωτογραφία Γρηγόρης Σιαµίδης

Ενας άνδρας προσπαθεί να κερδίσει το µεροκάµατο παίζοντας ακορντεόν κάπου στην πλατεία Ιπποδροµίου. Στο φόντο, ακόµη ένα κατάστηµα που έχει αδειάσει και περιµένει έναν ενοικιαστή, που δε φαίνεται όµως να έρχεται σύντοµα...

Η Μεσόγειος φλέγεται ή τα µπατζάκια µας; στο καναβάτσο

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Η Γαλλική Επανάσταση, ανάμεσα σε διάφορα αγαθά, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παρεξήγηση. Ο κόσμος ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H πιστεύει ότι οι επαναστάσεις petefris@otenet.gr γίνονται επειδή οι Γιρονδίνοι έχουν τη χειρότερη γνώμη για τους Καμποτίνους, ενώ η 17η Μπρυμαίρ δε συγκρίνεται με τα επιτεύγματα της 23ης Φρουκτιδώρ. Δηλαδή ότι τα στελέχια και ο πολιτικός διάλογος έπιασαν δουλειά πριν από τις γκιλοτίνες. Στην ουσία, οι επαναστάσεις ξεκινούσαν παραδοσιακά από την πείνα. Γι΄αυτό και τα πλήθη φώναζαν «ευθηνίαν εν τη πόλει», είτε ήταν προλετάριοι στη Ρώμη είτε Στασιαστές του Νίκα είτε πλήθη της Βαγδάτης ή του Μέχικο. Μια ευθηνία που δεν υπάρχει πια, διότι, μεταξύ άλλων, οι Κινέζοι δε γουστάρουν μόνο ζελέ πατούσας καμήλας και όσχεον κογιότ, αλλά κανονικό ψωμάκι και τυράκι, άρα ό,τι τρώει ο δυτικός κόσμος. Ο οποίος, σε μια έκσταση παραληρήματος, σκέφτηκε να αχρηστεύσει τα μισά του χωράφια για να βγάζει βιοκαύσιμα. Συν η ψευδοτρομοκρατία της ανθρωπογενούς αλλαγής κλίματος, πολλαπλασιάστηκε η τιμή του βορειοαφρικανικού φαλαφέλ. Κι αν ανέβει κατά 23% όταν έχει το κιλό δύο ευρώ, πάει κι έρχεται. Οταν βγάζεις όμως ενάμισι ευρώ τη μέρα, όπως ένας Αιγύπτιος μεροκαματιάρης, συμπαθάτε με τρελά, αλλά δε χρειάζεται να το ρίξεις στη βαριά πολιτική για να καταλάβεις ότι αν δεν καταβροχθίσουν αυτοί οι

λαοί ό,τι συσχετίζεται με τις πλούσιες οικογένειες των χωρών τους δε σταματάνε. Ξανάγινε τη δεκαετία του ‘50 και είδε κι έπαθε η Δύση να υποτάξει έναν Μοσαντέκ και να πειθαρχήσει έναν Νάσερ. Κύκλος είναι αυτά. Αλλά, στο μεταξύ, δεν υπάρχει χώρα χωρίς αναστάτωση. Μικρή η μεγάλη αναστάτωση. Θέλετε λίστα; Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Υεμένη, Ερυθραία - Σουδάν, Ιορδανία, Συρία, Κύπρος, Ελλάδα, Αλβανία, Φυρόμ, Τουρκία. Από κοντά και το Ιράν. Ο Μπερλουσκόνι είναι ατακτούλης, αλλάξτε τον. Οι Ιβηρες για την ώρα είναι ψύχραιμοι. Μαζί με Μαλτέζους και Γάλλους. Οι υπόλοιποι ανησυχούν. Και δίκιο έχουν. Εχουμε δρόμο μπροστά μας, γι’ αυτό και δε χρειάζεται να βιαζόμαστε, αν δηλαδή παίζει ρόλο σ’ αυτά το αέριο ο Λεβιάθαν ή κάτι άλλο, που δεν το βλέπουμε να έρχεται αλλά κάποιες υπηρεσίες το έχουν δει και προσπαθούν να χώσουν καμία μετριοπαθή κυβέρνηση στο Ισλάμ που καλπάζει. Αν το δούμε έτσι, τότε πρέπει να συμφωνήσετε μαζί μου ότι ως προς το πατατράκ που περιμένει το δυτικό κόσμο, αν αλλάξει πολιτικό χαρακτήρα η Αίγυπτος, η Ελλάδα πέφτει ως ενδιαφέρουσα υπό πτώχευση χώρα, από την 3η ή 4η στην 40ή θέση. Επομένως, μπορεί να μας πούνε: μας χρωστάτε 110 δισ., πες 300 σε 30 χρόνια με τους τόκους, δίνετέ μας μια δεκάδα το χρόνο να τελειώνουμε. Σαν να παίρνει διαμέρισμα ελληνική οικογένεια του ‘60 από τα σχέδια. Μακάρι να είναι έτσι, εδώ που φτάσαμε…


φωνή Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΝΤΡΕΡΑΣ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΑΡΗΣ

Για βήµα πρόκρισης σήµερα µε Γκέτινγκεν σελ. 23

Ζωή και... µεθαύριο Να... υπάρχει ΠΑΟΚ και µετά τη ρεβάνς µε τον Ολυµπιακό, ζήτησε η ΠΑΕ από τους φιλάθλους. Σύσκεψη των συνδέσµων. Στην Τρίπολη δανεικός ο Παπάζογλου

Ταξίδι στη Χιλή ΣΤΗ ΧΙΛΗ βρίσκεται µε την οικογένειά του ο Κοντρέρας (φωτό). Χτες τα ξηµερώµατα ξεκίνησε το ταξίδι για το Σαντιάγκο, για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του. Ευνόητο είναι ότι θα απουσιάσει από τη ρεβάνς µε τον Ολυµπιακό, αφού θα επιστρέψει στο τέλος της εβδοµάδας. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Οι διοικούντες, όπως όλοι στην «ασπρόµαυρη οικογένεια» είναι συγκλονισµένοι από το ψυχικό σθένος του 33χρονου αµυντικού και την αγάπη που έδειξε για την οµάδα. Παρότι ο Κοντρέρας είχε πληροφορηθεί το τραγικό γεγονός από το µεσηµέρι της Κυριακής, ζήτησε ν’ αγωνιστεί στο ντέρµπι και µάλιστα η απόδοσή του δεν επηρεάστηκε καθόλου. Η αυταπάρνησή του ήρθε να προστεθεί στην... αλυσίδα άλλων περιπτώσεων παικτών (Γκαρσία, Βιτόλο) που έβαλαν τον ΠΑΟΚ πάνω από τα προσωπικά τους προβλήµατα. Το Χιλιανό θα αντικαταστήσει ένας εκ των Μαλεζά, Σαβίνι. Απόντες αύριο θα είναι επίσης οι Βιτόλο, Φωτάκης, ενώ ελαφρύ διάστρεµµα υπέστη στην προπόνηση ο Κουτσιανικούλης (σήµερα θα κριθεί η συµµετοχή του). Ο Τσιρίλο που συµπλήρωσε τέσσερις κίτρινες, θα εκτίσει την ποινή του κόντρα στον Εργοτέλη. Σήµερα ξεκινά η διάθεση εισιτηρίων για τον αγώνα µε τον Παναθηναϊκό (Κυριακή στις 19.30). Τα εκδοτήρια της Τούµπας θα λειτουργούν (10.00-17.00) µέχρι το Σάββατο και τη µέρα του αγώνα µέχρι την έναρξη. Τιµώνται 15, 20, 35, 50, 60 ευρώ.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Ο

ΠΑΟΚ είχε στόχους στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να βγάλει το ντέρµπι χωρίς απώλειες τραυµατισµών και τιµωριών, χωρίς υπερβολική κούραση και χωρίς... ήττα. Πέτυχε τους στόχους του, διατήρησε την αυτοπεποίθησή του σε υψηλό επίπεδο (έχει σερί πέντε θετικών αποτελεσµάτων) και από προχτές το βράδυ σκέφτεται πάλι το Κύπελλο. Η ρεβάνς µε τον Ολυµπιακό τον απασχόλησε έντονα και την περασµένη εβδοµάδα. Μεταξύ των φίλων του «Δικεφάλου» επικρατεί εκνευρισµός για την τιµωρία που αναγκάζει την οµάδα ν’ αγωνιστεί κεκλεισµένων των θυρών. Η πρόθεσή τους να φωνάξουν «παρών» έξω από την Τούµπα την ώρα του αγώνα, έχει ήδη εκφραστεί µε ανακοινώσεις συνδέσµων. Σε περίπτωση οποιασδήποτε τιµωρίας µέχρι τέλους της περιόδου για επεισόδια «ευρείας κλίµακας» ή «εκτεταµένα», θα είναι υπότροπος και θα αντιµετωπίσει εξοντωτικές ποινές. Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ έστειλε στους φιλάθλους µήνυµα που φανερώνει την ανησυχία

της για την αυριανή αναµέτρηση. «Ο αγώνας της Τετάρτης πρέπει να διεξαχθεί κανονικά. Καλούµε τους φιλάθλους µας να περιφρουρήσουν την προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι µ’ αυτόν τον τρόπο θα εγγυηθούν τη βιωσιµότητα και τη συνέχεια µιας µεγάλης διαδροµής που έχουµε ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2007. Είναι ευθύνη όλων µας, ο ΠΑΟΚ να συνεχίσει να υπάρχει και µετά το βράδυ της Τετάρτης», τονίζει η διοίκηση που αναφέρει ακόµη: «Εδώ και τέσσερα χρόνια έχουµε αναλάβει µαζί, διοίκηση, οµάδα, κόσµος, το δύσκολο έργο της επιστροφής του ΠΑΟΚ στην υψηλότερη κλίµακα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η προσπάθειά µας έχει ελάχιστους συµµάχους και πολλούς εχθρούς. Οι συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί εν όψει του αγώνα Κυπέλλου της Τετάρτης είναι εξαιρετικά δύσκολες. Δεν ανησυχούµε φυσικά για τους φιλάθλους µας, που έχουν αποδείξει ότι πρώτοι απ’ όλους προστατεύουν την οµάδα µε κάθε κόστος. Ανησυχούµε όµως, επειδή στη συγκεκριµένη περίπτωση, µια ειρηνική συγκέντρωση φιλάθλων του ΠΑΟΚ µπορεί να γίνει αντικείµενο εκµετάλλευσης

από οµάδες που στόχο έχουν τη δηµιουργία αναταραχής. Μπορεί επίσης, όπως είδαµε πρόσφατα στο Βόλο, να τεθεί σε ισχύ το γνωστό σχέδιο πρόκλησης των φιλάθλων µας, αν κι έχουµε κάνει τα πάντα για να το αποτρέψουµε». Επαφές έχουν πραγµατοποιηθεί µεταξύ διοικούντων και συνδεσµιτών στα πλαίσια της προσπάθειας προστασίας της οµάδας. Χτες το βράδυ οι εκπρόσωποι συνδέσµων είχαν σύσκεψη για να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν αύριο και τον τρόπο διαµαρτυρίας τους. Από την πλευρά της η Αστυνοµία ετοιµάζει δρακόντεια µέτρα ασφαλείας, διαβεβαίωσε όµως ότι θα χρησιµοποιήσει χηµικά µόνο σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων. Στο µεταξύ, στον Αστέρα Τρίπολης του Δερµιτζάκη θα αγωνιστεί ως «δανεικός» ο Παπάζογλου µέχρι τέλους της σεζόν. Αντίθετα, αρνητικά αντιµετώπισε ο ΠΑΟΚ το ενδιαφέρον της Εσκίσεχιρ για την απόκτηση του Μουσλίµοβιτς, παρά τη δελεαστική πρόταση των Τούρκων. Ακόµη, µε δηλώσεις του ο ατζέντης του Σορλέν άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο επιστροφής του Γάλλου στην Τούµπα το καλοκαίρι.


18

2

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο Γιώργος Παράσχος είναι από χτες ο νέος τεχνικός του Ηρακλή

ÙÑÁ

ÄÉÏÑÃ. ÅÍÁÑÎÇÓ ÊÙÄ Å/Å ÁÃÙÍÁ

ÃÁÊ ÃÅ2 ÃÁÊ ÏËË ÓÊ2 ÓÊ3 ÁÃÐ

19:00 19:00 20:00 21:00 21:30 21:30 21:45

ÁÃÔ 21:45

«Εκλεισε» Παράσχο

ÁÃ1 21:45

ÁÃ2 21:45

14 χρόνια µετά την πρώτη φορά ο Καστοριανός προπονητής έρχεται σε µια δύσκολη συγκυρία για τον Ηρακλή, αντί του παραιτηθέντος ∆. Ουζουνίδη Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Ο

Γιώργος Παράσχος είναι ο αντικαταστάτης του Μαρίνου Ουζουνίδη στον πάγκο του Ηρακλή. Η παραίτηση του τελευταίου έγινε αποδεκτή και η αναζήτηση περιορίστηκε σε Ελληνες προπονητές. Προκρίθηκε η λύση Παράσχου, µε τον οποίο υπήρξε συµφωνία και νωρίς το βράδυ ήρθε στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψε και σήµερα πιάνει δουλειά. Η συµφωνία έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος της σεζόν, και αυτή θα είναι η δεύτερη θητεία του 59χρονου Γ. Παράσχου, στον κυανόλευκο πάγκο. Την πρώτη φορά (1997-98) αποχώρησε πέντε παιχνίδια πριν από το φινάλε της σεζόν. Προηγούµενη οµάδα του κ. Παράσχου ήταν ο Πανιώνιος, από τον οποίο αποχώρησε λίγες µέρες µετά την πρόσληψή του, λόγω της διοικητικής αστάθειας της ΠΑΕ. Η αποχώρηση του κ. Ουζουνίδη ήταν ειληµµένη από το βράδυ της Κυριακής µετά το

ανεπιτυχές αποτέλεσµα µε την Κέρκυρα και χτες γνωστοποιήθηκε στον κ. Τάκη. Βεβαίως οι λόγοι δεν ήταν µόνον αγωνιστικοί και έχουν να κάνουν και µε ορισµένες (µεταγραφικές) επιλογές, µε τις οποίες ο ίδιος δε συµφωνούσε. Στις αποχαιρετιστήριες δηλώσεις του έξω από τις εγκαταστάσεις της Μίκρας (φωτό), ο πρώην προπονητής του Ηρακλή τόνισε πως «έδωσε ό,τι είχε για το καλό της οµάδας», ενώ παρουσιάστηκε βέβαιος πως η οµάδα θα ανακάµψει και θα ξεφύγει από τη δύσκολη θέση. «Επρεπε να φύγω για το καλό του Ηρακλή. Δεν έφυγα για τις αποδοκιµασίες, ούτε για τα αποτελέσµατα. Δεν είναι η στιγµή να µιλήσουµε για τους λόγους που πήρα αυτήν την απόφαση. Η οµάδα χρειάζεται ηρεµία και όλοι να σταθούν στο πλευρό των παικτών», τόνισε ο κ. Ουζουνίδης ενώ συµπλήρωσε πως «οι αποδοκιµασίες των οπαδών δεν έχουν καµία σχέση µε την απόφασή µου. Εδωσα ό,τι είχα για την οµάδα, µε τις καλές και τις άσχηµες στιγµές µου».

ΦΕΥΓΕΙ Ο ΚΑΡΛΙΝΙΟΣ

«Κυανόλευκος» ο Καϊτά ΣΤΟ «παρά ένα» της προθεσµίας και ύστερα από πολλές αναβολές που είχαν να κάνουν µε τη βίζα του, ο Ηρακλής - λίγα µόνο λεπτά µετά τη συµφωνία µε τον Γ. Παράσχο - ανακοίνωσε και την προσθήκη του Σάνι Καϊτά. Ο διεθνής Νιγηριανός αµυντικός αποκτήθηκε µέχρι το τέλος της περιόδου µε τη µορφή δανεισµού από τη Μονακό και έρχεται άµεσα στη Θεσσαλονίκη, προκειµένου να ξεκινήσει προπονήσεις µε την οµάδα. Ο Καϊτά καταλαµβάνει θέση ξένου και επιλέχθηκε να πάρει τη θέση του Καρλίνιος, ο οποίος έχει το γνωστό

πρόβληµα στους κοιλιακούς. Στο Βραζιλιάνο προτάθηκε η διακοπή της συνεργασίας µέχρι το καλοκαίρι και ακολούθως η σύναψη νέου συµβολαίου. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Η χτεσινή προπόνηση έγινε µε την επίβλεψη των κ.κ. Παγώνη και Ελευθεριάδη. Γιάκοµπ, Παπαστεριανός και Ηλιάδης είναι ερωτηµατικά για το σαββατιάτικο αγώνα στις Σέρρες, τον οποίο πάντως θα χάσει σίγουρα ο Χοσέµι. Ο Ισπανός αµυντικός συµπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες και θα εκτίσει ποινή µιας αγωνιστικής.

ÁÖÊ 21:45

ÃÁÊ 21:45 ÉÔ1 21:45 ÓÊÐ 21:45 ÓÊ1 21:45 ÓÊ2 21:45 ÁÃÐ 22:00 ÁÃÔ 22:00 CLA 02:45 05:15 ÅÊÕ ÔÏÊ ÃÁÊ ÅÊÕ ÉÓÊ ÂÅË

18:00 18:00 19:00 21:00 21:00 21:30

ÁÃÐ 21:45 ÁÃ1 21:45 ÃÁÊ 21:45 ÉÔ1 21:45

1

ÃÇÐÅÄÏÕ×ÏÓ

X

ÖÉËÏÎÅÍÏÕÌÅÍÇ

2

ÐËÅÏÍÅÊÔÇÌÁ

MEGAPRESS

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ÄÉÐËÇ ÅÕÊÁÉÑÉÁ

1Þ X 1Þ 2 XÞ 2

ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁ ÇÌÉ×ÑÏÍÏÕ

1

2 2 3 3 3 3 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 1 2 2 3 3

1,70 1,95 1,50 2,60 1,80 1,65 1,35 4,50 1,60 2,00 2,60 1,45 1,80 2,70 1,80 2,20 2,55 2,65 2,30 1,95 3,40 2,65 1,65 2,30 1,80 2,10 2,15 1,80 1,65 1,95 1,65 2,60 2,00 2,15 1,65 2,20 2,20 1,90 2,00 4,75 1,70 2,55 2,25 1,40 1,75 1,35 2,60 3,85 1,40 1,45 6,50 1,65 1,75 1,65 1,70 1,65 1,25 1,45 1,90 1,50

ÁÍÆÅ ÁÏÕÅ ËÏÑÉÁÍ ÍÔÅÃÊÑÁÁÖÓÔÓÁÐ ÖÏÑÖÁÑ ÁÍÍÁÍÁÈËÅÔÉÊ ÁÑÓÅÍÁË ÓÁÍÔÅÑËÁÍÔ ÃÏÕÏÔÖÏÑÍÔ ÊÁÑÍÔÉÖ ÊÏÂÅÍÔÑÉ ÌÉÍÔËÅÓÌÐÑÏ ÌÐÁÑÍÓËÅÚ ÌÐÑÉÓÔÏËÓÉÔÉ ÍÏÑÃÏÕÉÔÓ ÍÔÅÑÌÐÉ ÍÔÏÍÊÁÓÔÅÑ ÓÅÖÉËÍÔÃÉÏÕÍ. ×ÁË ÃÅÏÂÉË ÅÎÅÔÅÑ ËÅÚÔÏÍÏÑÉÅÍÔ ÌÐÏÑÍÌÏÕÈ ÍÔÁÃÊÅÍÁÌ&ÑÅÍÔ ÏËÍÔÁÌ ÐÉÔÅÑÌÐÏÑÏ ÔÑÁÍÌÉÑ ÔÓÁÑËÔÏÍ ×ÁÍÔÅÑÓÖÉËÍÔ ÁÊÑÉÍÃÊÔÏÍ ÃÏÕÉÊÏÌ ÌÁÊËÓÖÉËÍÔ ÌÐÑÁÍÔÖÏÑÍÔ ÍÏÑÈÁÌÐÔÏÍ ÏËÍÔÅÑÓÏÔ ÐÏÑÔÂÅÚË ÓÁÏÕÈÅÍÔ ÓÑÉÏÕÓÌÐÅÑÉ ÓÔÉÂÅÍÅÚÔÆ ÓÔÏÊÐÏÑÔ ÔÏÑÊÉ ÃÉÏÑÊ ÉÓÔÌÐÏÕÑÍÌÐÏÑÏ ËÏÕÔÏÍ ÑÁÓÍÔÅÍ&ÍÔÁÚÁÌ. ÑÅÎÁÌ ÓÁÏÕÈÐÏÑÔ ×ÉÓÔÏÍ ÑÅÍ ÌÉËÁÍ ÁÌÐÅÑÍÔÉÍ ÓÅÍÔÔÆÏÍÓÔÏÍ ÊÏÕÉÍÏÖÓÁÏÕÈ ÅÑÍÔÑÉÃÉÏÕÍ. ËÉÂÉÍÃÊÓÔÏÍ ÃÏÕÅÓÔÌÐÑÏÌ ÌÁÍÔÓÅÓÔÅÑÃ. ÊÐÑ ÍÔÅÐÏÑÔÉÂÏÊÉÔÏ ÔÆÁÃÊÏÕÁÑÅÓ

3,20 3,25 3,40 3,20 3,40 3,50 4,00 3,40 3,40 3,10 3,10 3,75 3,25 3,25 3,25 3,20 3,20 3,20 3,00 3,25 3,30 3,20 3,35 3,20 3,25 3,30 3,20 3,25 3,30 3,25 3,35 3,20 3,20 3,20 3,35 3,20 3,20 3,20 3,25 3,35 3,35 3,25 3,40 3,70 3,40 3,90 3,25 3,45 3,70 3,60 3,85 3,35 3,40 3,45 3,50 3,30 4,40 3,75 3,20 3,55

ÓÔÑÁÓÂÏÕÑÃÏ ÖÓÂÖÑÁÍÊÖÏÕÑÔÇÓ ÌÅÔÓ ÏÕÔÑÅ×ÔÇ ÉÓÔÖÁÚÖ ÊÏÕÉÍÓÐÁÑÊ ÅÂÅÑÔÏÍ ÔÓÅËÓÉ ÊÑÉÓÔÁËÐÁËÁÓ ÑÅÍÔÉÍÃÊ ÍÏÔÉÃ×ÁÌ ÓÊÁÍÈÏÑÐ ÐÑÅÓÔÏÍ ÓÏÕÏÍÓÉ ÌÉËÃÏÕÏË ÉÐÓÏÕÉÔÓ ÌÐÅÑÍËÉ ËÅÓÔÅÑ ËÉÍÔÓ ÐËÉÌÏÕÈ ÓÁÏÕÈÁÌÐÔÏÍ ÌÐÑÁÚÔÏÍ ÓÏÕÉÍÔÏÍ ÌÐÑÅÍÔÖÏÑÍÔ ×ÁÑÔËÐÏÕË ÓÅÖÉËÍÔÃÏÕÅÍ. ÑÏÔÓÍÔÅÚË ÊÏËÔÓÅÓÔÅÑ ÊÁÑËÁÚË ÌÏÑÊÁÌ ÔÓÅËÔÅÍÁÌ ÌÐÅÑÉ ËÉÍÊÏËÍ ÊÑÏÕ ÌÐÁÑÍÅÔ ÑÏÄÅÑÁÌ ÏÎÖÏÑÍÔ ÌÐÅÑÔÏÍ ÔÆÉËÉÃ×ÁÌ ÔÓÅÓÔÅÑÖÉËÍÔ ×ÅÑÅÖÏÑÍÔ ÃÏÕÉÌÐËÅÍÔÏÍ ÃÊÅÚÔÓ×ÅÍÔ ÍÔÁÑËÉÍÃÊÔÏÍ ÊÅÌÐÑÉÔÆ ÏËÔÑÉÍ×ÁÌ ÃÊÑÉÌÓÌÐÉ ÖËÉÔÃÏÕÍÔÔÁÏÕÍ ÑÅÌÓ ËÁÔÓÉÏ ÓÅËÔÉÊ ×ÁÌÉËÔÏÍ ÑÏÓÊÁÏÕÍÔÉ ÍÔÁÌÐÁÑÔÏÍ ÌÐÑÅ×ÉÍ ÃÏÕÉÃÊÁÍ ÁÓÔÏÍÂÉËÁ ÐÏÑÔÓÌÏÕÈ ÉÍÔÅÐÅÍÔÉÅÍÔÅ ÁËÉÁÍÓÁËÉÌÁ

4,00 3,00 5,20 2,20 3,30 3,75 6,25 1,60 4,30 3,00 2,25 5,00 3,45 2,10 3,45 2,60 2,25 2,15 2,60 3,00 1,80 2,15 4,00 2,45 3,45 2,65 2,65 3,45 4,10 3,00 4,00 2,20 2,95 2,65 4,00 2,60 2,60 3,20 2,90 1,55 3,75 2,20 2,40 6,00 3,50 6,40 2,15 1,65 6,00 5,50 1,35 4,00 3,50 3,85 3,50 4,25 8,00 5,10 3,20 4,75

1,11 1,22 1,43 1,18 1,12 1,94 1,22 1,41 1,16 1,47 1,16 1,30 1,42 1,45 1,30 1,22 1,67 1,45 1,11 1,34 1,16 1,28 1,29 1,16 1,22 1,11 1,43 1,23 1,29 1,11 1,30 1,30 1,19 1,24 1,96 1,13 1,43 1,35 1,16 1,44 1,82 2,42 1,11 1,16 1,12 1,14 1,19 -

1,19 1,18 1,16 1,19 1,16 1,15 1,11 1,18 1,17 1,20 1,21 1,12 1,18 1,18 1,18 1,19 1,20 1,19 1,22 1,18 1,18 1,19 1,17 1,19 1,18 1,17 1,19 1,18 1,18 1,18 1,17 1,19 1,19 1,19 1,17 1,19 1,19 1,19 1,18 1,17 1,17 1,18 1,16 1,14 1,17 1,11 1,18 1,16 1,14 1,15 1,12 1,17 1,17 1,16 1,14 1,19 1,13 1,19 1,14

1,78 1,56 2,06 1,30 1,67 1,81 2,44 1,90 1,52 1,30 2,14 1,67 1,28 1,67 1,43 1,32 1,29 1,39 1,56 1,16 1,29 1,82 1,39 1,67 1,47 1,45 1,67 1,83 1,56 1,82 1,30 1,53 1,45 1,82 1,43 1,43 1,60 1,53 1,77 1,31 1,41 2,29 1,72 2,42 1,29 1,12 2,29 2,18 1,82 1,72 1,82 1,75 1,86 2,84 2,16 1,60 2,03

160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181

1 3 3 1 2 3 3 3 3 3 1 3 3 3 2 2 1 2 2 2 2 2

2,90 1,60 1,65 2,55 7,00 1,25 1,75 1,75 2,30 2,30 3,85 2,45 1,65 1,30 2,85 1,40 2,00 1,60 1,20 2,20 2,20 1,90

ÐÁÏÊ É.ÌÐÏÕÃÉÏÕÊÓÅ×ÉÑ ÍÁÍÓÉ ÁÅÊ ÁËÌÅÑÉÁ ÃÊÅÍÊ ËÏÊÅÑÅÍ ÌÁËÉÍ ÏÕÐÅÍ ÓÁÑËÅÑÏÕÁ ÌÐÅÑÌÉÃ×ÁÌ ÌÐÑÉÓÔÏËÑÏÂÅÑÓ ÍÏÔÓÊÁÏÕÍÔÉ ËÉË ÊÉÅÂÏ ÏÕÍÔÉÍÅÆÅ ÐÁËÅÑÌÏ ÐÁÑÌÁ ÑÏÌÁ ÓÁÌÐÍÔÏÑÉÁ ÔÓÅÆÅÍÁ ÖÉÏÑÅÍÔÉÍÁ

3,00 3,30 3,25 3,10 4,20 4,50 3,35 3,35 3,30 3,20 3,30 3,20 3,35 4,00 3,00 3,50 3,10 3,25 4,60 3,00 3,00 3,10

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ ÊÁÓÉÌÐÁÓÁ ËÅÌÁÍ ÐÁÍÁÈÇÍÁÚÊÏÓ ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ ÓÉÍÔÔÑÏÕÉÍÔÅÍ ÓÅÑÊËÌÐÑÉÆ ÊÏÑÔÑÁÚÊ ÆÏÕËÔÅÂÁÑÅÃÊÅÌ ÃÊÅÑÌÉÍÁË ÌÁÍÔÓÅÓÔÅÑÓÉÔÉ ÌÉËÔÏÍÊÅÚÍÓÍÔÏÍÓ ÃÏÕÏËÓÏË ÍÁÍÔ ÍÁÐÏËÉ ÌÐÏËÏÍÉÁ ÃÉÏÕÂÅÍÔÏÕÓ ËÅÔÓÅ ÌÐÑÅÓÉÁ ÊÁËÉÁÑÉ ÊÁÔÁÍÉÁ ÔÆÅÍÏÁ

2,15 4,40 4,20 2,35 1,30 7,50 3,50 3,50 2,40 2,45 1,70 2,35 4,00 7,30 2,15 6,50 3,10 4,50 9,50 2,75 2,75 3,30

1,47 1,40 2,63 1,15 1,15 1,36 1,34 1,78 1,39 1,11 1,46 1,22 1,27 1,27 1,18

1,23 1,17 1,18 1,22 1,17 1,17 1,17 1,19 1,18 1,20 1,17 1,23 1,15 1,22 1,18 1,22 1,22 1,21

1,25 1,89 1,83 1,34 2,81 1,71 1,71 1,39 1,39 1,12 1,35 1,82 2,58 1,25 2,27 1,55 1,89 3,10 1,43 1,43 1,60

ÓÕÍÏËÏ ÔÅÑÌÁÔÙÍ

O

25,00 20,00 20,00 12,50

1,50 1,55 1,55 1,80

2,00 1,90 1,90 1,65

1,80 1,80 1,90 1,80 1,70 1,80 1,80 1,75 1,80 1,75 1,90 1,75 1,75 1,80 1,90 1,80 1,85 1,80 1,80 2,00 1,75 1,85 1,85 1,80 1,80 1,80 1,75 1,90 1,80 1,75 1,75 1,75 1,75 1,90 1,75

2,90 11,00 3,25 17,00 2,60 10,00 3,25 17,00 4,00 25,00 2,90 12,50 3,00 17,00 3,50 20,00 3,00 17,00 3,50 20,00 2,60 10,00 3,50 20,00 3,50 20,00 3,00 17,00 2,60 10,00 3,00 15,00 2,80 12,50 3,00 15,00 3,00 17,00 2,30 7,50 3,50 20,00 2,80 12,50 2,80 12,50 3,00 15,00 3,00 15,00 3,00 17,00 3,50 20,00 2,60 10,00 3,25 17,00 3,50 20,00 3,50 20,00 3,50 20,00 3,75 20,00 2,60 10,00 3,50 20,00

1,85 1,65 1,85 1,65 1,50 1,80 1,70 1,60 1,70 1,60 1,85 1,60 1,60 1,70 1,85 1,72 1,80 1,72 1,70 2,10 1,60 1,80 1,80 1,72 1,72 1,70 1,60 1,85 1,65 1,60 1,60 1,60 1,55 1,90 1,60

1,60 1,80 1,60 1,80 2,00 1,65 1,75 1,85 1,75 1,85 1,60 1,85 1,85 1,75 1,60 1,72 1,65 1,72 1,75 1,45 1,85 1,65 1,65 1,72 1,72 1,75 1,85 1,60 1,80 1,85 1,85 1,85 1,90 1,55 1,85

3,10 3,20 3,75 2,40

1,80 1,80 1,90 1,70

3,00 3,00 2,60 4,25

17,00 15,00 10,00 25,00

1,70 1,72 1,90 1,45

1,75 1,72 1,55 2,10

3,50 4,75 3,40 3,10 3,20

1,85 2,00 1,80 1,80 1,80

2,80 2,30 2,90 3,00 3,00

12,50 7,50 12,50 17,00 15,00

1,80 2,10 1,80 1,70 1,75

1,65 1,45 1,65 1,75 1,70

G

NG

2,20 2,50 1,95 3,20

1,85 1,90 1,95 1,90

4,50 3,50 5,00 2,70

1,85 1,65 1,90 1,45

1,60 1,80 1,55 2,10

2,50 2,60 2,60 3,50

1,70 1,75 1,75 1,85

4,00 3,75 3,75 2,80

1,75 4,50 2,10 2,50 3,20 1,85 2,35 3,30 2,35 2,70 3,20 3,30 2,80 2,50 3,75 3,30 2,15 2,80 2,35 2,60 2,70 2,30 2,15 2,50 2,15 3,20 2,50 2,70 2,15 2,70 2,70 2,45 2,50 4,75 2,20

2,25 1,95 1,95 1,80 1,80 2,15 1,90 1,90 1,90 1,85 1,90 1,85 1,75 1,90 1,95 1,85 1,95 1,85 1,90 1,95 1,85 1,95 1,95 1,90 1,95 1,85 1,85 1,90 1,95 1,85 1,85 1,85 1,90 1,95 1,95

6,00 2,10 4,50 3,50 2,80 4,75 4,00 2,60 4,00 3,20 2,80 2,70 3,20 3,50 2,30 2,70 4,25 3,00 4,00 3,30 3,30 3,75 4,50 3,50 4,50 2,70 3,50 3,30 4,50 3,20 3,20 3,60 3,40 2,05 4,25

1,75 1,70 1,70 1,75 1,55 1,90 1,60 1,85 1,65 1,80 1,70 1,75 1,60 1,85 1,65 1,80 1,60 1,85 1,55 1,90 1,45 2,10 1,55 1,90 1,55 1,90 1,60 1,85 1,55 1,90 1,50 2,00 1,55 1,90 1,50 2,00 1,60 1,85 1,30 2,50 1,55 1,90 1,55 1,90 1,55 1,90 1,55 1,90 1,60 1,85 1,50 2,00 1,65 1,80 1,45 2,10 1,70 1,75 1,55 1,90 1,55 1,90 1,65 1,80 1,65 1,80 1,60 1,85 1,70 1,75

3,60 2,90 3,75 2,90 2,50 3,40 3,10 2,70 3,10 2,70 3,75 2,70 2,70 3,10 3,75 3,20 3,50 3,20 3,10 4,75 2,70 3,50 3,50 3,20 3,20 3,10 2,70 3,75 2,90 2,70 2,70 2,70 2,60 3,75 2,70

1,80 1,85 6,00 2,15

2,15 2,10 2,40 1,95

5,50 5,00 1,75 4,50

1,75 1,70 1,65 1,85

1,70 1,75 1,80 1,60

2,15 1,55 1,85 2,45 1,95

1,95 2,50 2,15 1,85 2,10

4,50 6,50 5,00 3,60 4,75

1,55 1,70 1,70 1,60 1,65

1,90 1,75 1,75 1,85 1,80

ÔÅÔÁÑÔÇ 2 ÖÅÂÑÏÕÁÑÉÏÕ 2011

OVER UNDER

U

2

ÔÑÉÔÇ 1 ÖÅÂÑÏÕÁÑÉÏÕ 2011

100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159

GOAL NO GOAL

X

7+

0-1 2-3 4-6

3,40 1,75 2,70

1,65 1,80

2,40 1,70 4,25 25,00 1,45 2,10

2,15 3,20 6,00 1,55 2,25 2,25 2,80 2,80 4,50 3,00 2,15 1,65 3,40 1,80 2,50 2,10 1,45 2,70 2,70 2,45

1,85 1,55 1,45 1,50 1,55 1,65 1,50 1,55 1,60 1,40 1,55 1,75 1,65 1,70 1,45 1,85 1,85 1,65 1,65 1,65

2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 2,90 1,80 3,25 17,00 1,65 2,50 2,50 3,50 1,85 2,80 12,50 1,80 2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 3,20 1,80 3,00 15,00 1,72 2,70 1,75 3,50 20,00 1,60 3,10 1,80 3,00 17,00 1,70 3,50 1,85 2,80 12,50 1,80 3,75 1,90 2,60 10,00 1,85 3,60 1,80 2,90 11,00 1,85 2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 3,60 1,80 2,90 11,00 1,85 3,75 1,90 2,60 10,00 1,85 2,60 1,75 3,75 20,00 1,55 3,60 1,80 2,90 11,00 1,90 2,50 1,70 4,00 25,00 1,50 2,40 1,70 4,25 25,00 1,45 2,50 1,70 4,00 25,00 1,50

1,90 1,80 2,50 2,50 1,95 1,95 1,95 1,85 1,90 1,90 1,95 2,25 1,75 2,00 1,80 1,90 2,60 1,75 1,75 1,80

4,50 2,90 1,65 6,50 3,75 4,00 2,90 3,00 2,20 2,90 4,25 6,50 2,70 6,00 3,50 4,50 8,00 3,40 3,40 3,75

1,60 1,90 2,10 2,00 1,90 1,80 2,00 1,90 1,85 2,20 1,90 1,70 1,80 1,75 2,10 1,60 1,60 1,80 1,80 1,80

2,00 1,80 1,30 1,30 1,65 1,85 1,72 1,85 1,75 1,65 1,60 1,60 1,90 1,60 1,60 1,90 1,55 2,00 2,10 2,00

ÏÉ ÁÃÙÍÅÓ ÐÏÄÏÓÖÁÉÑÏÕ ÊÁÉ ÌÐÁÓÊÅÔ ÓÕÍÄÕÁÆÏÍÔÁÉ ÌÅ ÏËÅÓ ÔÉÓ ÓÔÏÉ×ÇÌÁÔÉÊÅÓ ÅÍÏÔÇÔÅÓ.

ÔÅÔÁÑÔÇ 2 ÖÅÂÑÏÕÁÑÉÏÕ 2011

ÓÊÐ 21:45 182 183 184 185 ÁÃÐ 22:00 186 187 188 189 190 ÐÏÊ 22:30 191 ÉÓÊ 23:00 192 CLA 02:00 193 194

3 3 3 3 2 1 2 2 2 3 2 3 3

2,35 2,15 1,45 1,90 1,50 2,70 2,15 1,70 1,85 1,70 1,30 1,25 2,50

ÉÍÂÅÑÍÅÓ ÌÁÄÅÑÃÏÕÅË ÑÅÚÍÔÆÅÑÓ ×ÉÌÐÅÑÍÉÁÍ ËÉÂÅÑÐÏÕË ÌÐËÁÊÌÐÅÑÍ ÌÐËÁÊÐÏÕË ÌÐÏËÔÏÍ ÖÏÕËÁÌ ÐÏÑÔÏ ÑÅÁËÌÁÄÑÉÔÇÓ ÃÊÑÅÌÉÏ ÍÔÅÐÏÑÔÅÓÔÏËÉÌÁ

3,20 ÍÔÁÍÔÉÃÉÏÕÍ. 2,40 3,20 ÊÉËÌÁÑÍÏÊ 2,65 3,45 ×ÁÑÔÓ 5,75 3,25 ÓÅÍÔÌÉÑÅÍ 3,15 3,40 ÓÔÏÏÕÊ 5,25 3,10 ÔÏÔÅÍÁÌ 2,20 3,20 ÃÏÕÅÓÔ×ÁÌ 2,70 3,30 ÃÏÕËÂÓ 3,85 3,25 ÍÉÏÕÊÁÓÔË 3,30 3,20 ÌÐÅÍÖÉÊÁ 4,00 4,20 ÓÅÂÉËËÇ 7,00 4,50 ËÉÂÅÑÐÏÕËÌÏÍÔÅÂÉÄÅÏ 7,50 3,25 ÊÏÑÉÍÈÉÁÍÓ 2,25

1,35 1,29 1,20 1,44 1,29 1,12 1,18 1,11 1,41

1,19 1,19 1,16 1,19 1,17 1,21 1,20 1,18 1,19 1,19 1,18

1,37 1,45 2,16 1,60 2,06 1,29 1,46 1,78 1,64 1,78 2,63 2,81 1,33

2,90 2,70 1,85 2,45 1,95 3,30 2,70 2,20 2,45 2,20 1,65 1,55 3,00

1,85 1,85 2,00 1,90 1,95 1,80 1,90 1,90 1,90 1,85 2,50 2,50 1,90

2,90 3,30 5,50 3,60 5,00 2,70 3,30 4,50 3,75 4,50 6,00 6,50 2,80

1,65 1,80 1,55 1,90 1,70 1,75 1,65 1,80 1,90 1,55 1,50 2,00 1,45 2,10 1,60 1,85 1,60 1,85 1,60 1,85 1,55 1,90 1,70 1,75 1,50 2,00

2,50 2,70 3,40 2,70 2,60 3,20 3,75 3,10 2,90 3,20 5,00 4,75 3,10

1,70 1,75 1,80 1,75 1,75 1,80 1,90 1,80 1,80 1,80 2,10 2,00 1,80

4,00 25,00 3,50 20,00 2,90 12,50 3,50 20,00 3,75 20,00 3,00 15,00 2,60 10,00 3,00 17,00 3,25 17,00 3,00 15,00 2,20 6,50 2,30 7,50 3,00 17,00

1,50 1,60 1,80 1,60 1,55 1,75 1,85 1,70 1,65 1,75 2,20 2,10 1,70

2,00 1,85 1,65 1,85 1,90 1,70 1,60 1,75 1,80 1,70 1,40 1,45 1,75

ÅÊÕ ÔÏÊ ÅÊÕ ÔÏÊ ÁÖÊ ÉÔ1 ÐÏÊ CLA

2 3 2 3 3 2 3 3 3

2,75 2,10 1,70 2,50 4,50 6,50 1,65 1,30 2,25

ÄÉÁÃÏÑÁÓ ÃÊÅÍÔÓËÅÑÌÐÉÑËÉÃÊÉ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓÂÏËÏÕ ÃÊÁÆÉÁÍÔÅÐÓÐÏÑ ÊÅÔÅÑÉÍÃÊ ÌÐÁÑÉ ÃÊÉÌÁÑÁÅÓ ÏÕÍÉÏÍÅÓÐÁÍÉÏËÁ ÍÔÅÐÏÑÔÉÂÏÐÅÔÁÑÅ

3,00 3,25 3,20 3,10 3,50 3,85 3,25 4,00 3,25

1,43 1,28 1,11 1,38 1,97 2,42 1,33

1,22 1,18 1,19 1,20 1,15 1,12 1,18 1,11 1,18

1,27 1,47 1,78 1,32 1,83 2,61 1,41

6,00 2,15 1,65 2,80

2,25 1,90 2,25 1,90

1,75 4,50 6,50 3,00

1,75 1,70 1,75 1,50

3,40 2,90 3,40 3,10

1,80 1,80 1,80 1,80

2,90 12,50 3,25 17,00 2,90 12,50 3,00 17,00

1,80 1,65 1,80 1,70

1,65 1,80 1,65 1,75

16:00 18:00 19:00 21:30 21:45 21:45 22:30 01:00 03:30

195 196 197 198 199 200 201 202 203

ÐÅÌÐÔÇ 3 ÖÅÂÑÏÕÁÑÉÏÕ 2011 ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ ÌÐÏÕÊÁÓÐÏÑ ÊÅÑÊÕÑÁ ÃÁËÁÔÁÓÁÑÁÚ ÊÑÏÏÕËÉ ÉÍÔÅÑ ÁÊÁÄÅÌÉÊÁ ÌÐÏËÉÂÁÑ ÓÅÑÏÐÏÑÔÅÍÉÏ

2,20 2,70 4,00 2,30 1,55 1,35 4,20 7,50 2,50

1,70 1,75 1,70 2,00

TV


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

H απόλυτη τρέλα...

AΓΓΛΙΑ

Ρεκόρ στο φινάλε των µεταγραφών: η Τσέλσι έδωσε 58 εκατοµµύρια για τον Τόρες και 24 για τον Νταβίντ Λουίς, ενώ η Λίβερπουλ αγόρασε µε 41 εκατοµµύρια τον Κάρολ Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Μ

ια από τις πιο «τρελές» µεταγραφικές µέρες έζησε χτες η Αγγλία, όπου πάνω από 100 εκατοµµύρια ευρώ άλλαξαν χέρια µέσα σε λίγες ώρες. Επίκεντρο στο φινάλε της χειµερινής περιόδου ήταν ο Φερνάντο Τόρες, που µετά από 4 χρόνια στη Λίβερπουλ µετακόµισε στο Λονδίνο για να φορέσει τη φανέλα της Τσέλσι. Τα 58 εκατοµµύρια ευρώ που έδωσε ο Αµπράµοβιτς αποτελούν ρεκόρ µεταγραφής για την Αγγλία, ενώ ο ίδιος θα παίρνει 205.000 ευρώ την εβδοµάδα! Οι οπαδοί των «κόκκινων» αντεδρασαν, καίγοντας φανέλες του Ισπανού έξω από το προπονητικό κέντρο του Μέλγουντ, ωστόσο από επιχειρηµατικής άποψης η µεταγραφή ήταν απόλυτα λογική, αφού ο Τόρες είχε αγοραστεί µε 20,3 εκατοµµύρια. Το πρώτο µατς του Ισπανού, θα είναι εναντίον της... Λίβερπουλ, το απόγευµα της Κυριακής! Η Τσέλσι ανέβασε και την προσφορά της για τον Νταβίντ Λουίζ στα 24,5 εκατοµµύρια, συµφώνησε µε την Μπενφίκα και η µεταγραφή ολοκληρώθηκε την τελευταία στιγµή, καθώς ο Βραζιλιάνος στόπερ υπέγραψε στη Λισαβόνα και όχι στο Λονδίνο. Και ο Κένι Νταλγκλίς, βέβαια, δεν έκατσε µε σταυρωµένα τα χέρια. Ετσι, µετά τα 26,5 εκατοµµύρια του Λουίς Σουάρες, έδωσε χτες 41 για τον 23χρονο διεθνή φορ της Νιούκαστλ, Αντί Κάρολ, πληρώνοντας περισσότερα από όσα έδωσε η Μπαρτσελόνα για τον Βίγια. Ο Κάρολ, που αυτή την εποχή είναι τραυµατίας, κατά την φετινή περίοδο έχει 11 γκολ έναντι 9 του Τόρες και είναι η ακριβότερη µεταγραφή στην ιστορία της οµάδας του Μέρσεϊ. Η Λίβερπουλ δεν µπόρεσε, όµως, να πάρει τον Τσάρλι Ανταµ από την Μπλάκπουλ,

Με απουσίες η Αρσεναλ

Τόρες και Κάρολ «έκλεψαν» την παράσταση αφού η τελευταία αρνήθηκε να τον παραχωρήσει. Ο Νταλγκλίς «ξεφορτώθηκε» τον Πολ Κοντσέσκι, στέλνοντάς τον δανεικό στη Νότιγχαµ, ενώ υπέγραψε το συµβόλαιό του, διάρκειας 5,5 χρόνων, ο Σουάρες, που θα φορέσει το Νο 7 του Νταλγκλίς... Η Τότεναµ προσπάθησε να κάνει το «κόπλο γκρόσο» µε τον Αγκουέρο, αλλά η Ατλέτικο απέρριψε τα 20 εκατοµµύρια που πρόσφεραν οι Λονδρέζοι και ο Αργεντινός ανανέωσε για άλλα δύο χρόνια το συµβόλαιό του µε τους «ροχιµπλάνκος». Χτες, όµως, είχαµε και άλλες σηµαντικές µεταγραφές στο νησί. Η Μπέρµιγχαµ πήρε δανεικό από την Ρούµπιν Καζάν το Νιγη-

ριανό Οµπαφέµι Μάρτινς, η Αστον Βίλα απέκτησε τον διεθνή Αµερικανό Μάικλ Μπράντλεϊ από την Γκλάντµπαχ και έδωσε τον Στέφεν Αϊρλαντ στη Νιούκαστλ, η Μπόλτον πήρε τον Ντάνιελ Στάριτζ από την Τσέλσι και η Μπλάκµπερν τον Αργεντινό Μάουρο Φορµίκα και το νεαρό Ισπανό Ροσίνα από την οµάδα νέων της Μπαρτσελόνα. Aπό τα «ρόδα» έφυγε ο Ελ Χατζί Ντιούφ µε προορισµό την Ρέιντζερς. Δύο µεταγραφές έκανε και η Μπλάκπουλ, τον Αντι Ριντ από την Σάντερλαντ και τον βετεράνο φορ Τζέιµς Μπίτι από την Ρέιντζερς. Τέλος, την τελευταία στιγµή ολοκληρώθηκε και η µετακίνηση του Εϊντουρ Γκούντγιονσεν από την Στόουκ στην Φούλαµ.

ΠΡΙΝ προλάβουν να συνέλθουν από τους αγώνες του Κυπέλλου (όσες αγωνίστηκαν το Σαββατοκύριακο), οι οµάδες της Πρέµιερ Λιγκ επανέρχονται από σήµερα σε ρυθµούς πρωταθλήµατος και µάλιστα µε σηµαντικά µατς για τους πρωτοπόρους. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είναι σε καλή κατάσταση, υποδέχεται την ενισχυµένη από τις µεταγραφές Αστον Βίλα (22.00 Novasports 1) και ο Φέργκιουσον θα έχει στη διάθεσή του τους Φέρντιναντ, και Ράφαελ, όχι όµως τον Παρκ, που µόλις επέστρεψε από το Κατάρ. Στην Αρσεναλ κυριαρχεί ο τραυµατισµός του Σαµίρ Νασρί (φωτό), που αναµένεται να χάσει και τον πρώτο προηµιτελικό του Τσάµπιονς Λιγκ µε την Μπαρτσελόνα. Από τον αποψινό αγώνα µε την Εβερτον (21.45 Novasports 2) θα απουσιάσει και ο τιµωρηµένος Σκιλασί, ενώ µε τα «ζαχαρωτά» δεν θα παίξει ο Κέιχιλ, λόγω της συµµετοχής στο Ασιατικό Κύπελλο. Η τρίτη «µεγάλη» που αγωνίζεται σήµερα είναι η Τσέλσι, και µάλιστα εκτός έδρας µε την Σάντερλαντ (21.45 Novasports 3). Με τις «µαύρες γάτες» θα κάνει ντεµπούτο ο νεοαποκτηθείς Σεσενιόν, όχι όµως και ο Μουντάρι. Το αποψινό πρόγραµµα συµπληρώνει η αναµέτρηση της Μπρόµγουιτς - Γουίγκαν (22.00 Novasports 4). Στην Ιταλία, η 23η αγωνιστική ανοίγει σήµερα στο «Μεάτσα», όπου η Μίλαν θα φιλοξενήσει την τρίτη Λάτσιο στο ντέρµπι της ηµέρας (21.45 conn-x 1).

ΙΤΑΛΙΑ

ΚΑΣΙΓΙΑΣ

Ο Μάτρι στη Γιουβέντους

«∆ύσκολα τα πράγµατα...»

ΕΝΤΟΝΗ ήταν η µεταγραφική δραστηριότητα χτες και στην Ιταλία. Πρωταγωνίστρια η Γιουβέντους, που απέκτησε δανεικό τον επιθετικό της Κάλιαρι, Αλεσάντρο Μάτρι (φωτό), µε οψιόν αγοράς 15,5 εκατοµµυρίων το καλοκαίρι. Παράλληλα, η «κυρία» έστειλε τον Αµάουρι στην Πάρµα και τον Λεγκροτάλιε στην Μίλαν. Η πρωταθλήτρια Ιντερ πήρε τον διεθνή Ιάπωνα Ναγκατόµο, στέλνοντας στην Τσεζένα τον Σαντόν. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι κινήσεις της Βόλφσµπουργκ. Με τα εκατοµµύρια της Σίτι για τον Τζέκο, απέκτησε τον διεθνή φορ της Λεβερκούζεν, Πάτρικ Χέλµες, τον Τσέχο µέσο Πόλακ από την Αντερλεχτ, τον Τούρκο φορ Τουντσάι από την Στόουκ, το Νοτιοκορεάτη Κου Γιο, πρώτο σκόρερ του Ασιατικού Κυπελλου και τον Εµποκανί της Μονακό! Ενας άλλος Ασιάτης, ο Ιάπωνας Οκαζάκι, κατέληξε στην Στουτγάρδη, ενώ ο Ιρανός Αλί Καρίµι θα ενισχύσει την Σάλκε, µαζί µε τον Χαριστέα. Ακόµη, η Σεβίλη απέκτησε τον διεθνή Χιλιανό µέσο Γκάρι Μεντέλ από την Μπόκα Τζούνιορς, η Μπορντό τον Βραζιλιάνο φορ Αντρέ από την ∆υναµό Κιέβου, η Κορίνθιανς τον Πορτογάλο Λιέντσον από την Σπόρτινγκ και η Παρτιζάν τον διεθνή Γκανέζο Πρινς Τάγκοε από την Χόφενχαϊµ. Τέλος, ο Φρέντι Αντού που µετά τον Αρη δεν είχε βρει οµάδα, παραχωρήθηκε από την Μπενφίκα στην τουρκική Ρίζεσπορ, οµάδα β’ κατηγορίας.

Η ΝΕΑ απώλεια της Ρεάλ, αυτή τη φορά στην Παµπλόνα από την Οσασούνα, έφερε την «βασίλισσα» επτά βαθµούς πίσω από την Μπαρτσελόνα και κάποιοι στη Μαδρίτη έχουν αρχίσει να συµβιβάζονται µε την ιδέα άλλης µίας χρονιάς χωρίς πρωτάθληµα. «Πρέπει πλέον να ελπίζουµε σε στραβοπάτηµα της Μπαρτσελόνα, που θα µας επιτρέψει να την πλησιάσουµε. Κάναµε ένα βήµα πίσω, χωρίς αµφιβολία, η διαφορά είναι σηµαντική, αλλά µπορεί να καλυφθεί», παραδέχτηκε ο Ικερ Κασίγιας (φωτό). Την ίδια ώρα, σχόλια στον Τύπο της Μαδρίτης προτρέπουν την Ρεάλ να «ασχοληθεί µε τα Κύπελλα» (Ισπανίας και Τσάµπιονς Λιγκ). Αυτός που δεν... αγχώνεται καθόλου είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Την ώρα που η οµάδα της Μαδρίτης αγωνιζόταν στην Παµπλόνα, ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα προτίµησε να µην δει το παιχνίδι και να πάει µε την οικογένειά του στο θέατρο... NEO προπονητή απέκτησε η εθνική του Καζακστάν. Πρόκειται για τον 53χρονο Μίροσλαβ Μπέρανεκ, που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθληµα Ελπίδων του 2002 µε την Τσεχία. Στην Αγγλία, ο πρώην διεθνής Γκάρετ Σάουθγκεϊτ ανέλαβε υπεύθυνος ανάπτυξης των επίλεκτων νέων παικτών στην Εθνική. Και στην Σερβία άρχισε η δίκη του παλιού άσου Ντράγκαν Τζάιτς, που κατηγορείται για ατασθαλίες στη µεταγραφή του Βίντιτς από τον Ερ. Αστέρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


20

4

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

φω

ΤΩΝ Σ

ΦΟΒΟΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥΜΠΑΣ

Ζήτησε προστασία ο Μαρινάκης ΕΓΓΡΑΦΟ στην Ελληνική Αστυνομία, με το οποίο ζητεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της αποστολής του Ολυμπιακού στον αυριανό αγώνα της Τούμπας έστειλε ο Β. Μαρινάκης. Ο ιδιοκτήτης των «ερυθρολεύκων» εκφράζει ανησυχία για όσα ακούγονται περί αντιδράσεων των οπαδών του ΠΑΟΚ για την τιμωρία της έδρας της ομάδας και καλεί τις αρχές να προστατεύσουν την αποστολή, από τη στιγμή της άφιξης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέχρι και τη στιγμή της αναχώρησης. Ο ίδιος πιθανότατα δε θα ακολουθήσει την ομάδα στη Θεσσαλονίκη, αν και δε θα πρέπει να αποκλειστεί κάτι τέτοιο μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο μεταξύ, πιο σοβαρός απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί είναι ο τραυματισμός του Αλμπερτ Ριέρα (φωτό) στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου.

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός έχει ωστικό οίδημα στον αστράγαλο του αριστερού ποδιού και το πιθανότερο είναι ότι θα χάσει την αυριανή ρεβάνς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Σ’ αυτήν την περίπτωση τη θέση του στο αρχικό σχήμα αναμένεται να πάρει ο Ζαϊρί. Την αναμέτρηση της Τούμπας θα διευθύνει ο Αθηναίος Μάνταλος (για τρίτη φορά φέτος σε αγώνα του «Δικεφάλου», μετά το Εργοτέλης - ΠΑΟΚ 1-2 και ΠΑΟΚ - Ατρόμητος 0-1) με βοηθούς τους Ευθυμιάδη, Τρύφων και τέταρτο τον Θάνο. Στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ Παναθηναϊκός) θα σφυρίξει ο - επίσης Αθηναίος - Α. Παππάς, παρά το γεγονός ότι είχε μια μέτρια διαιτησία στο Λάρισα - Πανσερραϊκός και κρίθηκε με χαμηλό βαθμό. Στους άλλους δύο προημιτελικούς που θα γίνουν την Πέμπτη θα σφυρίξουν οι Κύρκος (Διαγόρας - Ατρόμητος) και Ζαχαριάδης (Ολυμπιακός Β. - Κέρκυρα).

ΧΩΡΙΣ ΜΠΟΥΜΣΟΝΓΚ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Με Ματέος και Μπάχα η ΑΕΚ ΣΤΟΝ επαναληπτικό Κυπέλλου έχουν στρέψει την προσοχή τους ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, με την Ενωση να εκπλήσσεται ευχάριστα από την επιστροφή Μανωλά, ενώ όπως όλα δείχνουν οι «πράσινοι» θα παραταχθούν χωρίς τον Μπουμσόνγκ. Ο 19χρονος αμυντικός ξεπέρασε όλα τα ιατρικά προγνωστικά και χτες έκανε προπόνηση, με αποτέλεσμα ο Χιμένεθ να τον υπολογίζει. Εκτός είναι οι Δέλλας, Γεωργέας, ενώ ο Ματέος προπονήθηκε για πρώτη φορά με τη νέα του ομάδα. Ο Ισπανός αμυντικός δεν είναι απίθανο να συμπεριληφθεί στην αποστολή, όπως και ο έτερος νεοαποκτηθείς, Ναμπίλ Μπάχα. Στο

μεταξύ, ο Μπλάνκο απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της τουρικής Εσκισεχίρσπορ, περιμένοντας την ΑΕΚ. Στον Παναθηναϊκό, πλην του Μπουμσόνγκ εκτός μάχης είναι οι Γκαρσία, Σεϊταρίδης, ενώ ο Τζόρβας θα συμπεριληφθεί στην αποστολή, ωστόσο κάτω από τα δοκάρια αναμένεται να καθίσει ο νεαρός Καρνέζης. Χτες εξάλλου, χώρισαν και επίσημα οι δρόμοι των «πρασίνων» με τον Κάρλος Φρέιτας. Μιλώντας σε ραδιόφωνο της πατρίδας του ο Πορτογάλος, πρώην πλέον τεχνικός διευθυντής, τόνισε ότι «πήγα σε μια μεγάλη ομάδα σε λάθος στιγμή. Υπήρχαν διοικητικά και εσωτερικά

προβλήματα στην ομάδα. Επρεπε να πληρώνομαι για να κάθομαι ή να φύγω». ΣΤΟ γ’ γκρουπ δυναμικότητας, με αντιπάλους τις Κροατία, Ουγγαρία, Σκοτία, Ισλανδία, Σλοβακία, Μολδαβία, Φινλανδία, Αρμενία και Β.Ιρλανδία, τοποθετήθηκε η Εθνική Ελπίδων, για την κλήρωση της προκριματικής φάσης του Euro 201113, η οποία θα γίνει την Πέμπτη στη Νιόν. Εξάλλου, ο Νορβηγός Σβέιν Οντβάρ Μοέν, ορίστηκε να διευθύνει το φιλικό της Εθνικής με τον Καναδά, ο οποίος θα διεξαχθεί τη μεταπροσεχή Τετάρτη (17.00) στο «AEL FC Arena».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ενίσχυση... πίσω

Διπλή ενίσχυση

ΣΤΗΝ απόκτηση του Θόδωρου Παπαδόπουλου προχώρησε ο Μακεδονικός. Μία μέρα μετά τη συντριβή της ομάδας (5-0) από την Αναγέννηση Επανομής συμφώνησε με τον αμυντικό που έμεινε ελεύθερος από τη Δόξα Δράμας. Στο παρελθόν, ο 23χρονος παίκτης έχει αγωνιστεί σε Αρη, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Θερμαϊκό και Πανθρακικό. ΕΠΑΝΟΜΗ: στην Γκλάντμπαχ θα δοκιμαστεί μέχρι την Παρασκευή ο Δημήτρης Πολίτης. Ο 20χρονος αριστερός μπακ έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα και οι Γερμανοί ζήτησαν την άδεια να τον δοκιμάσουν. ΗΡΑΚΛΕΙΑ: σφοδρή «επίθεση» κατά της Νίκη Βόλου έκανε η ομάδα των Σερρών. Συγκεκριμένα, η διοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μας πετούσαν κέρματα στο “κλουβί” του Βόλου». ΕΠΑΕ: σε νέα αναβολή οδηγήθηκε χτες ο αγώνας του Εορδαϊκού με το Φωκικό, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης που έπληξε την Πτολεμαΐδα.

ΣΕ δύο σημαντικές προσθήκες προχώρησε ο Απόλλων Καλαμαριάς. Οι Πόντιοι απέκτησαν τους Δημήτρη Μπουλγκουρίδη και Γιώργο Παραλίκη. Ο πρώτος είναι 26χρονος δεξιός μπακ και έχει φορέσει ξανά την φανέλα του Απόλλωνα το 2009. Ο δεύτερος είναι 20 ετών αμυντικός και δόθηκε δανεικός από τον ΠΑΟΚ. Οσον αφορά το πρωτάθλημα, η ομάδα του Παλατσίδη επικράτησε με 3-0 του Ολυμπιακού Γαλατάδων χάρη στα γκολ των Λεπτοκαρίδη (20΄, 52΄) και Παπαποστόλου (87΄). ΚΟΡΔΕΛΙΟ: μπορεί η εμφάνιση κόντρα στον Κιλκισιακό να μην ήταν καλή, ωστόσο ο Οδυσσέας κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2-1. Η ομάδα του Αντωνιάδη επικράτησε χάρη στα γκολ των Χαιρόπουλου (31΄) και Τσιλιγκερίδη (75΄) ενώ στο 36΄ είχε μειώσει ο Παντελιάδης. Πάντως, ο Ελληνας τεχνικός μιλώντας στους παίκτες του είπε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά ώστε να παραμείνουμε κοντά στην Καλαμαριά».

Δεν μπαίνει μ

Ο Αρης πλήρωσε για μία ακόμη φορά την επιθετική του πλέι οφ γίνεται όλο και πιο... ανηφορικός. Στήριξη διοί Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Ο

Αρης έχασε άλλη μία ευκαιρία να πλησιάσει την πέμπτη θέση και ο δρόμος προς τα πλέι οφ στενεύει επικίνδυνα. Οι «κίτρινοι» παρέμειναν «άσφαιροι» για τέταρτο συνεχόμενο ματς και ο συντελεστής τερμάτων (11 γκολ υπέρ και 16 κατά) είναι ενδεικτικός του οξύτατου επιθετικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν από το ξεκίνημα της περιόδου. Η δυστοκία της ομάδας δεν μπορεί να αποδοθεί στην... ατυχία, αφού δεν αφορά ένα ή δύο παιχνίδια. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και οι δικαιολογίες που αντιβαίνουν στην κοινή λογική δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Γιάννης Μιχαλήτσος ελπίζει πάντως ότι η ανασύνθεση της επιθετικής γραμμής με την προσθήκη των Καστίγιο, Σακάτα και Μπομπαντίγια, θα κάνει την ομάδα πιο παραγωγική. Ο «Μπόμπα», ο οποίος εξέτισε την τελευταία αγωνιστική της ποινής που του είχε επιβληθεί από τη γερμανική Ομοσπονδία, αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στο εκτός έδρας παιχνίδι του ερχόμενου Σαββάτου με την ΑΕΚ. Παρά τα άσχημα αποτελέσματα και το δύσκολο πρόγραμμα, οι παίκτες του Αρη σκέφτονται θετικά και ο Νίκος Λαζαρίδης δήλωσε χτες βέβαιος ότι η ομάδα θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα πλέι οφ.

ΧΑΒΙΤΟ

Στον Ο

ΣΤΗΝ Ισπανία βίτο (φωτό), που Ντεπορτίβο Λα Κ Στη συνέχεια, ο 2 θα επιστρέψει στη 1η Ιουλίου θα εν του με τον Ολυμπ Χαβίτο τα έχει βρε θρολεύκων» για κάνοντας χρήση τ απραγματευτεί με

Εμπιστοσύνη σε Μιχαλήτσο Μολονότι ο Αρης δεν κέρδισε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ο Γιάννης Μιχαλήτσος θα παραμείνει πιθανότατα στον πάγκο έως το τέλος της περιόδου. Αλλωστε, η ΠΑΕ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει προπονητή με «βαρύ» βιογραφικό, δηλαδή επιπέδου Εκτορ Κούπερ. Συν τοις άλλοις, η θητεία της διοίκησης εκπνέει το καλοκαίρι και η παρούσα διοίκηση δεν μπορεί να δεσμεύσει την (όποια) επόμενη, προσλαμβάνοντας ξένο τεχνικό και για τη νέα σεζόν. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αρη, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ, Γιάννης Κόντης, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της διοίκησης στο πρόσωπο του Γιάννη Μιχαλήτσου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται υπηρεσιακός. «Η ΠΑΕ δεν πρόκειται να πάρει προπονητή μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις. Η ομάδα έχει προπονητή και αυτός είναι ο Γιάννης Μιχαλήτσος. Δεν υφίσταται η έννοια του υπηρεσιακού. Είτε καθήσει κάποιος στον πάγκο μιας ομάδας για ένα ματς είτε για δέκα χρόνια, είναι ο προπονητής. Αλλωστε, για να φανεί η δουλειά ενός τεχνικού, πρέπει να δουλέψει σε βάθος χρόνου». Τέλος, ο Μεχντί Ναφτί, που έμεινε πρόσφατα ελεύθερος από τον Αρη, θα συνεχίσει την καριέρα του στη Βαγιαδολίδ.

Ο Καστίγιο είναι ένας από τους παίκτες που θα σηκ

ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕ

Κόντρα

ΔΙΠΛΟ μεταγραφ σερραϊκό, που στην περιόδου απέκτησε το λακα Ντάνι Φερνάντε ναθηναϊκό για έξι μήνε στόπερ Μπόγιαν Μάρ Χτες σε δηλώσεις έβαλε κατά των παικτώ ζουν για τον εαυτό το πρόεδρος της ΠΑΕ Πα ομάδα του έχει ακόμη νίκες και δυο ήττες ό Ορισμένοι παίκτες έχο όχι στον στόχο μας. Α


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

5

21

ΣΠΟΡ

με τίποτα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΤΕΛΟΣ Ο ΣΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ 1. Ολυμπιακός

υ δυστοκία και ο δρόμος προς τα ίκησης σε Μιχαλήτσο

Ολυμπιακό μέσω... Γαλικίας

α βρίσκεται από χτες ο Χαυ θα φορά τη φανέλα της Κορούνια έως τον Ιούνιο. 27χρονος μεσοεπιθετικός ην Ελλάδα αφού από την νεργοποιηθεί η συμφωνία πιακό. Υπενθυμίζεται ότι ο ει με τη διοίκηση των «ερυσυμβόλαιο 3,5 χρόνων, του δικαιώματός του να διάλλη ομάδα έξι μήνες πριν

από τη λήξη της συνεργασίας με τον Αρη. Οι «κίτρινοι» επρόκειτο να βάλουν τον Χαβίτο στο «ψυγείο», επομένως αν ο παίκτης δεν έφευγε άμεσα, η ΠΑΕ θα τον πλήρωνε μέχρι το καλοκαίρι για να... κάθεται. Με την αποχώρησή του λοιπόν, ο Αρης απαλλάσσεται από το υπόλοιπο της αμοιβής του, που ήταν της τάξης των 180.000 ευρώ. Σε αγωνιστικό επίπεδο, πάντως, το ρίσκο είναι μεγάλο, καθώς ο Χαβίτο ήταν σίγουρα ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας, από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν.

«Χ» στη Λιβαδειά, «διπλό» ο ΟΦΗ Ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (φωτό) έχασε την ευκαιρία να ανέβει ακόμη ψηλότερα καθώς αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 εντός έδρας με τον Παναιτωλικό για την 20ή αγωνιστική της «football league». Η ομάδα του Βασίλη Βούζα έχασε αρκετές ευκαιρίες να σκοράρει και άξιζε τη νίκη. Στο 37΄ ο δεύτερος βοηθός, Κασσαβέτης, υπέδειξε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ τον Ναπολεόνι, ακυρώνοντας το γκολ που πέτυχε ο Ιταλός. Οι γηπεδούχοι απείλησαν με τον Πόποβιτς (71΄), όμως ο Τζενάμο είπε «όχι». Στο 88΄ ο Λεβαδειακός έχασε τριπλή ευκαιρία με σουτ των Ζουρούδη, Πόποβιτς και Τάσιτς. Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να σκοράρουν αν ο Μπαϊακαρά ευστοχούσε σε τετ α τετ που είχε με τον Κυριακίδη. ΣΤΙΣ νίκες επέστρεψε μετά την ήττα από την Καρδίτσα ο ΟΦΗ. Η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου επικράτησε με 1-0 εκτός έδρας της Καλλιθέας και αύξησε την απόστασή της από την έκτη θέση. Παράλληλα, πήρε... παράταση η παραμονή του Ελληνα τεχνικού στον πάγκο της ομάδας, μετά την έντονη αμφισβήτηση που δέχτηκε από τους οπαδούς. Οι Κρητικοί ήταν καλύτεροι από τους γηπεδούχους και

ΚΑΒΑΛΑ

κώσουν το βάρος στην επίθεση

ΕΣ ΦΕΡΝΑΝΤΕΖ-ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ

Θεοδωρίδη - Γεωργιάδη

φικό χτύπημα για τον Πανεκπνοή της μεταγραφικής τον Πορτογάλο τερματοφύεζ ως δανεικό από τον Παες, και τον 25χρονο Βόσνιο ρκοβιτς. ς του ο Πέτρος Θεοδωρίδης, ών λέγοντας ότι κάποιοι παίους και όχι για το σύνολο. Ο ανσερραϊκός πιστεύει πως η η ελπίδες να σωθεί: «Με δυο όλα μπορούν να αλλάξουν. ουν το μυαλό τους αλλού και Αναφέρομαι και στον Γεωρ-

γιάδη, που εδώ και δυο αγωνιστικές παίζει μόνο για την πάρτη του. Θα πουληθεί έναντι 1.2 εκατ. ευρώ και όχι σε αυτήν την περίοδο. Απειλές που ακούω ότι αν πέσουμε θα κάνει χρήση κάποιου άρθρου δεν τις καταλαβαίνω», είπε. Ο νεαρός διεθνής άσος (φωτό) απάντησε μέσω του sport24.gr: «Πραγματικά με λυπεί το γεγονός πως ο πρόεδρός μου μίλησε με αυτά τα λόγια για εμένα. Η ΑΕΚ κατέθεσε πρόταση με 550.000 ευρώ και 2-3 παίκτες και ένα φιλικό το καλοκαίρι. Πιστεύω πως είναι μία εξαιρετική πρόταση για την δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε». Α. Α.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ με την παρουσία του στην Καβάλα δηλώνει στην ιστοσελίδα «lebuteur» ο Τζαμέλ Αμπντούν. Ο Αλγερινός χαφ δεν αποκάλυψε την ομάδα στην οποία προτιμάει να συνεχίσει την καριέρα του μετά τους «Αργοναύτες». «Δεν έχουμε παράπονο στην ομάδα. Είμαστε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και συνεχώς βελτιωνόμαστε. Δεν είναι στο χέρι μου το πού θα πάω, διότι έχω συμβόλαιο. Θα μελετήσω με τον πρόεδρο τις σοβαρές προσφορές και θα δούμε τι θα προκύψει». Εξάλλου, ο Χένρικ Κάσπερτσακ αποφάσισε Πετκάκης και Ντιέ να εκτίσουν την ποινή της μίας αγωνιστικής από τις δύο που έχουν τιμωρηθεί στο κυριακάτικο παιχνίδι με την Κέρκυρα.

πήραν τη νίκη χάρη στο γκολ του Κάλαϊτζιτς.

Τέλος ο Σούλης από τη Βέροια Παρελθόν από την Βέροια αποτελεί ο Σούλης Παπαδόπουλος. Ο Ελληνας τεχνικός συναντήθηκε χτες με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Γιώργο Αρβανιτίδη, όπου αποφάσισαν να λύσουν την συνεργασία τους μετά τα άσχημα αποτελέσματα. Εξάλλου στη Δόξα Δράμας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιώργος Σιάκκας. Ο νεαρός μέσος παραχωρήθηκε δανεικός από τον Εργοτέλη μέχρι το καλοκαίρι. Τον νεαρό τερματοφύλακα Χρήστο Παλιγγίνη απέκτησε ο Ιωνικός, στον Παναιτωλικό υπέγραψε ο Μπερνάντ Γκουέι που χτες το μεσημέρι έμεινε ελεύθερος από τον ΟΦΗ, ενώ στους Κρητικούς θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μπουλούτ για τους επόμενους 18 μήνες. Τον Βασίλη Σκούρτη απέκτησε ο Θρασύβουλος με την μορφή δανεισμού από τον Πανιώνιο. Στην Καλλιθέα υπέγραψε ο 30χρονος, Κώστας Παραρής, μέχρι το καλοκαίρι. Τέλος, ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Γιώργος Κούτσης στον Αγροτικό Αστέρα, λόγω ενοχλήσεων στο πόδι.

ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΝ απόκτηση του Σάντελ Κούλιτς ανακοίνωσε χτες επίσημα η Λάρισα. Ο 33χρονος Σλοβάκος θα ξεκινήσει άμεσα προπονήσεις ώστε να είναι έτοιμος για το κρίσιμο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Επίσης, όπως αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, στη Λάρισα βρίσκεται ο πρώην άσος της Παρί Σ.Ζ. Μπερνάρντ Μεντί. Μάλιστα κάνουν λόγο για δεδομένη συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί εφόσον ο παίκτης (που είναι ελεύθερος από το καλοκαίρι, οπότε και αποχώρησε από τη Χαλ) περάσει επιτυχώς από τις ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις. Τέλος, η Λάρισα ανακοίνωσε ότι ο νεαρός Αλβανός αμυντικός Μπερλίμ Κοτομπέλι υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο.

ΞΑΝΘΗ ΦΙΛΙΚΟ παιχνίδι περιελάμβανε το χτεσινό πρόγραμμα για την Ξάνθη. Η ακριτική ομάδα αντιμετώπισε στα «Πηγάδια» τη γερμαντκή Ρόιτλινγκεν, την οποία κέρδισε με 4-1 (Μάνταλος, Αλτιπαρμακόφσκι, Καριόκα 2 - Μπισόφ). Ωστόσο υπήρχαν και απώλειες καθώς ο Αλτιπαρμακόφσκι αποχώρησε τραυματίας στο 80’ και η κατάστασή του θα εκτιμηθεί σήμερα. Η γερμανική ομάδα, στην οποία είναι υπεύθυνος ο Πέτρος Τεγγελίδης (στο παρελθόν αγωνίστηκε στην Ξάνθη), πραγματοποιεί προετοιμασία στα «Πηγάδια». Εξάλλου, ο Νίκος Παπαδόπουλος αποφάσισε Μπέρτος και Μαρσελίνιο (4 κίτρινες) να εκτίσουν την ποινή τους στο κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

20

39-9

51

2. ΠΑΟ

20

33-14

44

3. ΠΑΟΚ

20

23-18

34

4. ΑΕΚ

20

31-21

33

5. Καβάλα

20

22-19

28

6. Ατρόμητος

20

22-21

26

7. Αρης

20

11-16

25

8. Εργοτέλης

20

18-24

25

9. Ολυμπιακός Β. 20

20-19

25

10. Κέρκυρα

20

17-24

24

11. Ξάνθη

20

18-22

24

12. Ηρακλής

20

15-20

23

13. Πανιώνιος

20

13-22

21

14. Αστέρας Τρ.

20

13-19

20

15. Λάρισα

20

14-25

17

16. Πανσερραϊκός 20

17-31

16

ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ 1. ΠΑΣ Γάννινα

20

31-6

49

2. Παναιτωλικός 20

25-12

42

3. Διαγόρας

20

24-13

41

4. ΟΦΗ

20

22-13

36

5. Λεβαδειακός 20

25-19

34

6. Δόξα Δρ.

20

30-20

31

7. Τρίκαλα

20

20-17

30

8. Πανθρακικός 20

18-22

25

9. Πιερικός

20

24-27

24

10. Ηλιούπολη

20

16-25

24

11. Εθν. Αστέρας 20

14-21

23

12. Εθνικός

20

20-27

23

13. Θρασύβουλος 20

24-23

23

14. Αγρ. Αστέρας 20

21-25

23

15. Βέροια

20

18-20

22

16. Ιωνικός

20

15-25

19

17. Αναγ. Καρδίτσας 20

13-29

17

18. Καλλιθέα

11-27

11

20

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βόλου μπορεί να έχει κερδίσει το θαυμασμό της ποδοσφαιρικής Ελλάδας, ωστόσο ο Σάκης Τσιώλης ξέρει ότι η υπόθεση παραμονή έχει ακόμη δρόμο. «Δε νομίζω ότι υπάρχει προπονητής που η ομάδα του έχει 25 - 26 βαθμούς και νιώθει ασφαλής. Η μόνη ομάδα που μπορεί να νιώθει ασφάλεια είναι η Καβάλα. Για Πανσερραϊκό, Κέρκυρα και Ολυμπιακό Βόλου που είναι νεοφώτιστοι, το ζητούμενο είναι να μην εμπλακούμε τις τελευταίες αγωνιστικές στην υπόθεση του υποβιβασμού. Εμείς από την αρχή του πρωταθλήματος, είμαστε καλύτεροι ως ομάδα και έχουμε χημεία. Το πρόβλημά μας, όμως, παραμένει. Δεν τελειώνουμε τις φάσεις στην έδρα μας» (Sentra).


22

6

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Στο σηµείο µηδέν Η ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες ελληνικές οµάδες στην Α1 απεικονίστηκε στα όσα έγιναν στο Περιστέρι. Η αποστολή ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα για τον σαββατιάτικο αγώνα µε έξοδα... των µελών της, αφού παράγοντας διεµήνυσε στον Αργύρη Πεδουλάκη και τους παίκτες του ότι η διοίκηση δεν µπορούσε να πληρώσει το ταξίδι αλλά και τη διαµονή της οµάδας! Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Στέφανος Κιουριτζόγλου χτες το πρωί δήλωσε παραίτηση για λόγους ευθιξίας. Την ίδια ώρα, ο Μάικ Κινγκ αποχώρησε και θα συνεχίσει την καριέρα του στη Χάβρη και το δρόµο του είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλοι παίκτες. ΑΕΚ: το... πήγαινε έλα συνεχίζεται στην ΑΕΚ. Ο Ρόντρικ Μελς αναχώρησε χτες τελικά από την Ελλάδα, ενώ παρελθόν αναµένεται να αποτελέσει και ο νεοαποκτηθείς Σαρόντ Κάρι. Ο Αγγελος Κορωνιός ψάχνει ήδη για πόιντ γκαρντ και ψηλό... ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, αυτό είναι είδηση στην Ελλάδα: οι παίκτες του Ηλυσιακού πληρώθηκαν χτες ένα µισθό και είναι πλήρως τακτοποιηµένοι. «Κάνουµε τα αδύνατα δυνατά ώστε οι παίκτες να έχουν το µυαλό τους µόνο στο γήπεδο» είπε ο πρόεδρος, Παντελής Γαµπιεράκης.

Τελειώνει...

ΒΟΛΕΪ

Το «σίριαλ» ΠΑΟΚ – Παπαδόπουλου ολοκληρώνεται σήµερα µε πιθανότερη κατάληξη το «διαζύγιο» Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Α

ν ραγίσει το γυαλί... Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ µε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο (φωτό) πλέον κανένας δε φαίνεται να επιθυµεί τη συνέχιση µιας συνεργασίας που ξεκίνησε µε όνειρα και οδηγείται σε φινάλε µε… πόνο. Οι διοικούντες, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν, δεν κατάφεραν ν’ ανταποκριθούν στις πρόσφατες δεσµεύσεις τους απέναντι στον βασικό σέντερ του «Δικεφάλου». Σε µια δεύτερη ανάγνωση της στάσης τους µπορεί κάποιος να διακρίνει µια προτίµηση εξασφάλισης περίπου 270.000 ευρώ από τη διαφαινόµενη εξέλιξη, διασφαλίζοντας την οµαλή λειτουργία της οµάδας για το υπόλοιπο της σεζόν. Δε χωρά αµφιβολία πως πρόκειται για µια σηµαντικότατη απώλεια αλλά κανείς δεν µπορεί να υποχρεωθεί να πράξει κάτι που δε θέλει. Ναι, η ΚΑΕ αντιµετωπίζει σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα. Ναι φάνηκε ασυνεπής στις δεσµεύσεις της, υπάρχουν ωστόσο και κάποια δεδοµένα. Οι οικονοµικές

της δυνατότητες είναι γνωστές εδώ και καιρό καθώς απουσιάζει ο ισχυρός οικονοµικός παράγοντας. Λειτουργεί µε βάση τη διαχείριση των εσόδων της κι όταν προκύπτουν καθυστερήσεις ή απώλειες τότε η κατάσταση ζορίζει. Τα όσα έγιναν µε τον Ολυµπιακό στο Κύπελλο προκάλεσαν συνολικά µια ζηµία ύψους περίπου 120.000 ευρώ, χρήµατα δύσκολο να βρεθούν από αλλού. Η ουσία είναι µια: φαντάζει απίθανο να µπορέσουν οι δυο πλευρές να συνεργαστούν εκ νέου. Ο εκνευρισµός είναι αµοιβαίος και οι σχέσεις όλων δοκιµάζονται. Η προγραµµατισµένη για χτες συνάντηση µε τον εκπρόσωπο του παίκτη δεν έγινε ποτέ λόγω σοβαρής ασθένειας του προέδρου της ΚΑΕ, Μιλτιάδη Κανώτα. Κάτι που αναµένεται να συµβεί σήµερα για να τακτοποιηθούν οι λεπτοµέρειες του «διαζυγίου». Απειροελάχιστες είναι οι πιθανότητες να διαφοροποιηθούν τα υπάρχοντα δεδοµένα. Είναι πιθανόν ο ΠΑΟΚ ν’ αναζητήσει αντικαταστάτη στην κοινοτική αγορά, όµως όπως όλα δείχνουν θα πάει στον κεκλεισµένων των θυρών σαββατιάτικο αγώνα µε τον Αρη αποδυναµωµένος, ενώ στη σηµερινή προπόνηση θα φανεί αν ο Τοντόρ Γκετσέφσκι ξεπέρασε το διάστρεµµα που τον ταλαιπωρεί.

Ανατροπή για ΠΑΟΚ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ νίκη µε ανατροπή, που τον κράτησε «ζωντανό» στη µάχη της τετράδας, πέτυχε χτες ο ΠΑΟΚ επί του Απόλλωνα (φωτό) στην Καλαµαριά µε 3-2 (14-25, 21-25, 25-22, 25-14, 15-13). Ο «∆ικέφαλος» βρέθηκε µε την πλάτη στον τοίχο, αλλά η είσοδος του Βασίλη Πλίκα άλλαξε την κατάσταση και οι γηπεδούχοι δεν µπόρεσαν να κρατήσουν το ρυθµό τους. Ο 31χρονος πασαδόρος ήταν ο άνθρωπος - κλειδί του αγώνα, ενώ καθοριστική ήταν και η άνοδος του Μπόγιτς. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ηρακλής 32, Παναθηναϊκός 29, Ολυµπιακός 28, ΕΑ Πατρών 26, ΠΑΟΚ 24, Λαµία 23, Αρης 21, Κηφισιά 14, Απόλλων 12, Εθνικός 12, Επίκουρος 7, Πανελλήνιος 6. Την ώρα που ο Απόλλων έχανε το χτεσινό ντέρµπι, ο προπονητής που τον κράτησε πέρυσι στην Α1, ο Γιώργος Περσιανλής, επέστρεφε στους πάγκους. Ο Ελληνας τεχνικός συµφώνησε να αναλάβει τον Επίκουρο Πολίχνης, από τον οποίο παραιτήθηκε νωρίτερα ο Κώστας Χαριτωνίδης. Στο µεταξύ, άλλη µία θέση ξένου «έκλεισε» ο Αρης, αποκτώντας έναν ακόµη ακραίο. Πρόκειται για τον 29χρονο Βραζιλιάνο Κριστιάνο Κάµπος (ύψος 1.95 µ.), που έπαιξε σε Ελβετία και Ισπανία, ενώ την τελευταία διετία αγωνίστηκε στη Μέση Ανατολή (Κατάρ, Μπαχρέιν). Μεταγραφική ενίσχυση είχαµε και για την ΕΑ Πατρών. Οι Αχαιοί αντικατέστησαν τον Βραζιλιάνο ακραίο Ροντρίγκο µε τον συµπατριώτη του Γκονσάλβες, ενώ πήρε και τον βετεράνο κεντρικό Μιχάλη Χριστοφορίδη. ΣΤΗΝ β’ φάση της Α1 Γυναικών, «κεφάλι» στη µάχη του τίτλου πήρε από την πρώτη αγωνιστική ο Παναθηναϊκός, που νίκησε χτες στα Μεσόγεια το Μαρκόπουλο µε 3-1 (25-18, 2516, 21-25, 25-23). Οι «πράσινες» λίγο έλειψε να χάσουν βαθµό, αφού έχαναν 23-19 στο τάι µπρέικ. Το Σαββατοκύριακο, το Ανατόλια πέτυχε µεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ µε 3-1.

ΝΒΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ

«Εκδίκηση» Σέλτικς

«∆εν ήταν σοκ η απώλεια των Μεσογειακών»

ΛΕΪΚΕΡΣ και Σέλτικς βρέθηκαν για πρώτη φορά από τον περασµένο Ιούνιο στο Στέιπλς Σέντερ σε µια άτυπη αναβίωση του έβδοµου τελικού που έκρινε και τον τίτλο υπέρ των «λιµνανθρώπων». Μόνο που αυτή τη φορά ο επίλογος ήταν διαφορετικός. Με 32π. του Πολ Πιρς πήραν τη… µικρής ουσιαστικής αλλά µεγάλης σ’ επίπεδο γοήτρου σηµασίας «εκδίκηση» µε 109-96. Ο Κόµπι Μπράιαντ µε 41π. ξεπέρασε τους 27.000 πόντους. Τ’ αποτελέσµατα των υπόλοιπων συναντήσεων: Οκλαχόµα Σίτι – Μαϊάµι 103-108 (Ντουράντ 33 – Ουέιντ 32), Ορλάντο – Κλίβελαντ 103-87 (Αντερσον 23 – Χάρις 20), Φιλαντέλφια – Ντένβερ 110-99 (Ιγκουοντάλα 24 – Μπίλαπς 27), Νέα Υόρκη – Ντιτρόιτ 124-106 (Στούντεµαϊρ 33 – Γκόρντον 35), Φίνιξ – Νέα Ορλεάνη 104-102 (Γκόρτατ 25π., 11ρ. – Πολ 26π., 12ασ.), Γκόλντεν Στέιτ – Γιούτα 96-81 (Κάρι 27 – Τζέφερσον 16π., 14ρ.).

ΤΗΝ άποψη ότι η απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων ήταν µια σωστή απόφαση που ήρθε όµως µε λάθος τρόπο σε λάθος χρόνο κατέθεσε χτες στον Sentra Fm ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος. «Σοκ δεν είναι, γιατί αυτό το πράγµα ήταν στον αέρα αρκετό καιρό. Ηταν άλλες οι συνθήκες το 2007 όταν διεκδικήσαµε και πήραµε τους Μεσογειακούς και άλλες οι συνθήκες για την Ελλάδα το 2010 και το 2011», δήλωσε και πρόσθεσε: «Στο Βόλο και τη Λάρισα δε ζήτησε κανένας να γίνουν νέες κατασκευές. Ασφαλώς αυτό που έγινε ρίχνει την εικόνα και το γόητρο της χώρας στα διεθνή αθλητικά δρώµενα». Οσο για το τι µέλλει

γενέσθαι... «Ο αθλητικός κόσµος ελπίζει πως ένα κοµµάτι των χρηµάτων που δε θα δοθούν στους Μεσογειακούς θα καταλήξει στον αθλητισµό. Είναι µια ατυχής συγκυρία. Αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσµου που χάσαµε τους αγώνες. Είναι µια ανακούφιση οικονοµική και για τις οµοσπονδίες και την κυβέρνηση». ΑΜΕΑ: µε εννέα µετάλλια στις αποσκευές της επέστρεψε από το Κράιστσερτς η αποστολή της εθνικής οµάδας αθλητών µε αναπηρία που συµµετείχε στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Στίβου. Εκτός των µεταλλίων η ελληνική οµάδα κατάφερε να εξασφαλίσει και τέσσερις προκρίσεις για στους Παραολυµπιακούς του Λονδίνου.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ο Γιαν Κόµινεκ αναδείχτηκε για τρίτη φορά τη φετινή περίοδο MVP της 15ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών, βοηθώντας τα µέγιστα στην εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί του ∆ιοµήδη Αργους. ΠΟΛΟ: ο αγώνας ΠΑΟ - Εθνικός ανοίγει σήµερα (20.00) την αυλαία της 11ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών. Στο µεταξύ, το ενδεχόµενο αποχής τόσο για την ανδρική όσο και για τη γυναικεία οµάδα του Ολυµπιακού είναι εξαιρετικά κοντινό, καθώς η χτεσινή συνάντηση στον Ερασιτέχνη, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει φως στο οικονοµικό, τουλάχιστον όχι πριν από τον Ιούνιο. Κ. Μπ.


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Προσπάθεια εκτόνωσης Στον Ηρακλή προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους στην κρίση που ξέσπασε µετά τη συντριβή από τον ΠΑΟΚ. Καλαφατάκης: «Σοκ». Κόντρα των «κυανόλευκων» µε ΠΣΑΚ, σε απολογία ο Τζάζβιν Η βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ (67-86) προκάλεσε µεγάλες αναταράξεις στον Ηρακλή. Μερίδα των φιλάθλων προέτρεψε τους παίκτες να βγάλουν τις φανέλες κι αυτοί το έπραξαν (φωτό) και η αντίδραση της διοίκησης ήταν έντονη. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Μάκης Σαρλής, ζήτησε «συγνώµη για το... αδερφίστικο παιχνίδι της οµάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ», οι παίκτες µε τη σειρά τους δυσφόρησαν και η όλη κατάσταση µυρίζει... µπαρούτι. «Εχουµε πάθει σοκ και εµείς και τα παιδιά. Μέσα στην εβδοµάδα ήρθαν καµιά 30αριά φίλαθλοι και µας µίλησαν για το παιχνίδι. Αυτό προκάλεσε µεγάλη πίεση, γιατί δεν ήταν ακριβώς νουθεσία και µπιζάρισµα. Με πίκρανε, µε άδειασε αυτό που ακούστηκε να βγάλουν τις φανέλες τους», είπε χτες ο Γιώργος Καλαφατάκης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ

Τελευταία ευκαιρία ΤΟ τελευταίο του χαρτί για την πρόκριση στα προηµιτελικά της Ευρωλίγκας, παίζει σήµερα ο Πανελλήνιος, ο οποίος υποδέχεται (19:00) την Μπενετόν Τρεβίζο του πρώην «ολυµπιονίκη», Ντέβιν Σµιθ. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος υπογράµµισε: «Εχουµε µπροστά µας ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και πρέπει να κάνουµε τα πάντα για να κερδίσουµε. Χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση σε όλους τους τοµείς και στα 40 λεπτά του αγώνα. Πολλές φορές εφέτος έχουµε χάσει τη συγκέντρωσή µας στα τελευταία λεπτά και αυτό µας έχει στοιχίσει. Αν θέλουµε να µείνουµε µέσα στο κόλπο της πρόκρισης, πρέπει να νικήσουµε. ∆εν υπάρχει άλλο αποτέλεσµα για µας και χρειαζόµαστε τη βοήθεια των φιλάθλων». ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ο Ντούσαν Ιβκοβιτς παραχώρησε συνέντευξη εν όψει του αγώνα µε τη Βαλένθια και προχώρησε σε µία αποκάλυψη. «Tην περασµένη Παρασκευή µίλησα µε τον κ. Κώστα Αγγελόπουλο. Ηταν η πρώτη φορά που τον συνάντησα και χάρηκα πολύ γι’ αυτό. Μάλιστα, µε ρώτησε «θα παίξουµε στη Βαρκελώνη;» και του απάντησα «ναι, θα παίξουµε». Το θέλουµε πολύ, θα προσπαθήσουµε και θα τα δώσουµε όλα για να φτάσουµε εκεί», τόνισε ο κόουτς του Ολυµπιακού ο οποίος συνέστησε µεγάλη προσοχή στη Βαλένθια.

Χτες έγινε µία σειρά συναντήσεων για να πέσουν οι τόνοι. Αρχικά συναντήθηκαν ο κ. Σαρλής µε τον Γιώργο Καλαφατάκη για να συζητήσουν τα της ενίσχυσης της οµάδας, ενώ στη συνέχεια ο χορηγός της ΚΑΕ, Γιώργος Γαλανός και ο κ. Σαρλής είχαν τετ α τετ µε τους συνδέσµους φιλάθλων. Αναφορικά µε το ρόστερ, ο Ηρακλής έχει το περιθώριο µόλις µίας αλλαγής µέχρι το τέλος της σεζόν. Μετά την «ανταρσία» του Ερµίν Τζάζβιν, ο οποίος παράτησε την οµάδα στα κρύα του λουτρού παραµονή του αγώνα µε τον ΠΑΟΚ (χτες η ΚΑΕ τον κάλεσε σε απολογία αλλά ο Βόσνιος σέντερ δεν εµφανίστηκε) αποφασίστηκε να αποκτηθεί Αµερικανός ψηλός και πιθανότατα αυτός που θα πληρώσει τη... νύφη είναι ο γκαρντ Τζέιµς Κόλεµαν, ο οποίος απογοήτευσε προχτές.

Σαν να µην έφταναν όλα αυτά και η δεινή θέση στην οποία πλέον βρίσκεται η οµάδα, προέκυψε και κόντρα Ηρακλή - ΠΣΑΚ. Ο Σύνδεσµος των παικτών έβγαλε ανακοίνωση κατά των «κυανολεύκων» λέγοντας µεταξύ άλλων ότι «οι οµοφοβικές δηλώσεις του κ. Σαρλή φαίνεται ότι δεν ενοχλούν αυτούς που υποτίθεται πως ο ρόλος τους είναι να διοργανώνουν και να προστατεύουν το µπάσκετ». Η απάντηση της ΚΑΕ Ηρακλής ήταν οργισµένη. «Ο Ηρακλής δε θα αφήσει απροστάτευτους από κάθε είδους χειραγώγηση τους αθλητές του. Οι παίκτες µας δε χρειάζονται «τιµητές», «όψιµους µανατζερίσκους», ή «νταβατζήδες». Μπορούν µόνοι τους να αποδείξουν ότι άξια φορούν την φανέλα της οµάδας». Α. Γκ.

Βήµα πρόκρισης Ο Αρης θέλει µόνο νίκη σήµερα (21:00) κόντρα στην Γκέτινγκεν για να αυξήσει τις ελπίδες πρόκρισης στα προηµιτελικά του EurοCup Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Τ

η νίκη που θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για πρόκριση στα προηµιτελικά του EuroCup θέλει ο Αρης, ο οποίος υποδέχεται σήµερα (21:00) τη γερµανική Γκέτινγκεν. Η νίκη επί του Πανελληνίου (73-63) επανέφερε την ηρεµία στην οµάδα µετά τις πρόσφατες βαριές ήττες και όσα έγιναν στο εσωτερικό της οµάδας µε το θέµα Φάνη Κουµπούρα και οι «κίτρινοι» είναι αποφασισµένοι για το ροζ φύλλο αγώνα, αλλά και µία καλή διαφορά, ειδικά µετά το -15 του ΛεΜάν. Είναι ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου. Η Γκέτινγκεν είναι η κάτοχος του Eurochallenge, µια οµάδα που έχει τον ίδιο προπονητή πολλά χρόνια. Εχει κολεγιακά στοιχεία στο παιχνίδι της. Πρέπει να αποφύγουµε τα λάθη και να είµαστε συγκεντρωµένοι στο παιχνίδι µας, τόνισε ο Σαρόν Ντρούκερ, ο οποίος δε θα έχει στη διάθεσή του και πάλι τον Γάιο Σκορδίλη ο οποίος δεν ξεπέρασε το πρόβληµά του στη γαστροκνήµη. «Κάθε παιχνίδι σε αυτήν τη φάση είναι σηµαντικό. Οι παίκτες το ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πόσο σηµαντικό είναι το µατς. Δεν χρειάζεται εµείς να τους πούµε κάτι», συµπλήρωσε ο κόουτς του Αρη ο οποίος παραδέχτηκε ότι «µε απασχολεί η αστάθεια της οµάδας. Ισως επηρεάζει το ροτέισον που κάνουµε. Θέλουµε σταθερή απόδοση, ειδικά στην άµυνα.

Ο Κώστας Χαραλαµπίδης στάθηκε στο θέµα έδρα. «Είπαµε από την αρχή ότι πρέπει να κρατήσουµε την έδρα µας ανέπαφη και να πάρουµε µια νίκη εκτός. Θέλουµε να κερδίσουµε και να πάρουµε µεγάλη διαφορά. Δεν είναι πολύ γνωστή η Γκέτινγκεν αλλά είναι αξιόλογη και αξιόµαχη οµάδα. Εχει αρκετούς Αµερικανούς και παίζει ένα περίεργο µπάσκετ. Εµείς θέλουµε να κρατήσουµε τον ρυθµό. Η άµυνα είναι πάντα το κλειδί».

Τόµας το ανάγνωσµα Ο Τζον Τόµας έκανε πολύ καλή εµφάνιση απέναντι στον Πανελλήνιο, «γεµίζοντας» τη ρακέτα του Αρη. Ο Σαρόν Ντρούκερ αλλά και ο «Πι Τζέι» Τάκερ έπλεξαν το εγκώµιο του Αµερικανού φόργουορντ - σέντερ. «Ο Τόµας µας βοήθησε στη νίκη µε τον Πανελλήνιο. Θέλουµε τη σταθερότητά του. Αµυντικά έδωσε κάτι καινούργιο στην οµάδα. Ωστόσο πρέπει να µείνει σταθερός για τη συνέχεια», σχολίασε ο κόουτς του Αρη. Ο Τάκερ (φωτό) από την πλευρά του, ο οποίος επέστρεψε στις καλές εµφανίσεις µε 19 πόντους και 9 ριµπάουντ, επισήµανε: «Ηταν ακριβώς αυτό που µας έλειπε για να γίνουµε µια οµάδα που θα κάνει πρωταθλητισµό και θα κυνηγήσει τίτλους. Είναι ένας παίκτης ο οποίος µπορεί να µαρκάρει πάρα πολύ καλά στη ρακέτα, έχει όγκο. Είναι ο παράγοντας που µας έλειπε για να µπορέσουµε να γίνουµε µια καλύτερη οµάδα και θα δείτε πως στα επόµενα παιχνίδια θα είναι πολύ καλύτερος και θα µας βοηθήσει ακόµα πιο πολύ».

Α1 ΑΝ∆ΡΩΝ

Η µάχη της «ουράς» «ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ» η µάχη της «ουράς» στο πρωτάθληµα της Α1. Οι τέσσερις οµάδες που ξεχώρισαν και θα διεκδικήσουν την παραµονή τους ηττήθηκαν και πολλά θα ξεκαθαρίσουν στην αναµέτρηση της προσεχούς αγωνιστικής ανάµεσα στον Ηλυσιακό και τον Ηρακλή. Η ΑΕΚ λίγο έλειψε να κάνει το «µπαµ» επί του Ολυµπιακού. Το πιο συγκλονιστικό παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής έγινε στη Νέα Σµύρνη, όπου ο Πανιώνιος κέρδισε στην παράταση τον Ικαρο Καλλιθέας. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΟ - Ηλυσιακός 78-61 Καβάλα - Περιστέρι 66-58 Κολοσσός - Μαρούσι 78-61 ΑΕΚ - Ολυµπιακός 74-79 Αρης - Πανελλήνιος 73-63 Ηρακλής - ΠΑΟΚ 67-86 Πανιώνιος - Ικαρος 96-84(παρ.)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ολυµπιακός 30 15-0 ΠΑΟ 29 14-1 Μαρούσι 24 9-6 Κολοσσός 23 8-7 Αρης 23 8-7 ΠΑΟΚ 23 8-7 Καβάλα 23 8-7 Περιστέρι 22 7-8 Πανιώνιος 22 7-8 Ικαρος 22 7-8 Πανελλήνιος 19 4-11 ΑΕΚ 19 4-11 Ηρακλής 18 3-12 Ηλυσιακός 18 3-12


24

φωνή

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ νεαρών παικτών από τις ακαδηµίες στην πρώτη οµάδα αποτελεί βασικό στόχο της ΠΑΕ Αρης (η οικονοµική στενότητα επιβάλλει άλλωστε το δραστικό περιορισµό του µεταγραφικού κόστους) και οι «κίτρινοι» ανακοίνωσαν χτες την «προαγωγή» του Νίκου Αγγελούδη στο επαγγελµατικό ρόστερ. Ο 19χρονος επιθετικός, που ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της οµάδας Νέων (Κ20), υπέγραψε συµβόλαιο 3,5 χρόνων και πήρε τη φανέλα µε το νούµερο 99. Β. Μ.

click

ΑΣΦΑΛΩΣ και ο Μ. Ουζουνίδης δεν είναι άµοιρος ευθυνών, αλλά δεν είναι ο µόνος. Εθύνες πρέπει να αναζητηθούν και στην κεφαλή του Ηρακλή. Για επιλογές που (δεν) έγιναν, για παίκτες που (δεν) ήρθαν, για ανακολουθία λόγων και έργων. Πριν από το µατς µε την Κέρκυρα έλεγε ο κ. Τάκης είναι άδικο να κριθεί τώρα ο κ. Ουζουνίδης. Μετά το µατς έλεγε (σε φιλάθλους) ότι «αν πρέπει να τον αλλάξουµε, θα τον αλλάξουµε...». Γ. Π.

ΜΕΧΡΙ και στα πιο απλά πράγµατα φαίνεται η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό µπάσκετ. Από φέτος έχει αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης του MVP κάθε αγωνιστικής, ο οποίος βγαίνει µόνο από τα στατιστικά µέσω αξιολόγησης (ranking). Στη 15η αγωνιστική το καλύτερο ranking είχε ο Στίβεν Σµιθ του Πανελληνίου (37), όµως ο ΕΣΑΚΕ... ανέδειξε MVP τον Κόβιλ του Πανιωνίου µε 34. Ο λόγος; Προφανώς επειδή η οµάδα του Κόβιλ (Πανιώνιος) κέρδισε και αυτή του Σµιθ έχασε (Πανελλήνιος). Α. Γκ.

ΣΤΟΝ αγώνα της Football League 2 Ολυµπιακός Χερσονήσου - Ρόδος, ο διαιτητής Παπαγεωργίου, αρνείτο να σφυρίξει την έναρξη αν δεν πληρωνόταν από τους γηπεδούχους! Αφού ο διαιτητής πληρώθηκε, το παιχνίδι ξεκίνησε µε δέκα λεπτά καθυστέρηση και στο πρώτο λεπτό έδωσε πέναλτι υπέρ του Ολυµπιακού. Ο Φιλιππάκος ευστόχησε και για την Ιστορία το µατς έληξε 1-1, καθώς οι φιλοξενούµενοι απάντησαν στο 5’. Γ. Π.

φαλτσαριστά Ποιο ντέρµπι Αρης - ΠΑΟΚ; Σαν να βλέπεις τηλεµαχία πολιτικών αρχηγών. Ξέρετε τι είναι να παίζει ο ΠΑΟΚ χωρίς Κοντρέρας, Βιτόλο; Σαν να παίζει ο Θρύλος χωρίς Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Κι αφήστε τις υπερβολές ότι τόσο καιρό ο Ουζουνίδης δεν έκανε τίποτα. Ορίστε, έκανε: παραιτήθηκε. Μόνη ελπίδα του Ηρακλή είναι να πάρουν οι οπαδοί την κατάσταση στα χέρια τους. ∆εν µπορεί, κάποιοι απ’ αυτούς θα ‘χουν βαρύ χέρι.

ΑΠ’ έξω κι... ανακατωτά γνωρίζει τον ΠΑΟΚ ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ, Λεονίντ Σλούτσκι. Παρακολουθώντας το ντέρµπι του «Κλεάνθης Βικελίδης», µπερδεύτηκε µόνο µε τον Τσουκαλά, που αποτελεί νέο πρόσωπο σε σχέση µε όσα είχε δει σε DVD ευρωπαϊκών αγώνων του «∆ικεφάλου». Ηξερε τις «κοµπίνες» της οµάδας, τους εκτελεστές των στηµένων φάσεων, τις κινήσεις του Βιεϊρίνια, ενώ µιλούσε µε σεβασµό για την άµυνα του ΠΑΟΚ, «παρά την ηλικία των παικτών της». Γ. Β.

Χρυσές δουλειές! ΣΕ κατάσταση... πανικού είναι οι πιτσαρίες απ’ άκρη σ΄άκρη στις ΗΠΑ. Ο τελικός του Super Bowl πλησιάζει και στις πιτσαρίες θα εξαντληθούν όλα τα αποθέµατα για να εξυπηρετήσουν τις τεράστιες ανάγκες. Ο τελικός συνδυάζεται πάντοτε µε πίτσα και µπάρµπεκιου και σε όλα τα σπίτια στήνονται πάρτι! Ο Ιταλός κύριος της φωτογραφίας από το Σαν Φραντσίσκο, ξέρει καλά... Π.Γκ.

TVεπιλογές

10.00 13.00 14.30 15.15 17.30 17.55 18.00 19.00 19.00 19.00

Χειµερινή Πανεπιστηµιάδα (Ερζερούµ, Ζ) Χειµερινή Πανεπιστηµιάδα (Ερζερούµ, Ζ) Γαλλικές Ιπποδροµίες (Ζ) Μπόουλς (Ζ) Με 100... στα σπορ (εκποµπή, Ζ) Αθλητικές Ειδήσεις (Ζ) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Στο Φιλέ (εκποµπή, Ζ) Ελεύθερα άλµατα (παγκόσµιο κύπελλο, Ζ) Χέµοφαρµ - Ούνιξ Καζάν (µπάσκετ, Ζ)

Eurosport 2 Eurosport 2 sport plus Eurosport TV 100 ΕΤ-3 Novasports 2 Novasports 3 Eurosport Eurosport 2

20.00 20.00 20.30 21.00 21.45 21.45 21.45 22.00 22.00 22.45

Γιουβέντους - Ρόµα (ποδόσφαιρο, Ε) Σιένα - Ρεάλ Μ. (µπάσκετ, Ε) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Τσεντεβίτα - Γκραν Κανάρια (µπάσκετ, Ζ) Αρσεναλ- Εβερτον (ποδόσφαιρο, Ζ) Σάντερλαντ - Τσέλσι (ποδόσφαιρο, Ζ) Μίλαν - Λάτσιο (ποδόσφαιρο, Ζ) Μάντσεστερ Γ. - Αστον Βίλα (ποδόσφαιρο, Ζ) Μπρόµγουιτς - Γουίγκαν (ποδόσφαιρο, Ζ) Χαλκόν - Αβενίδα (Euroleague γυναικών, Ζ)

Novasports 1 Novasports 3 Novasports 2 Eurosport 2 Novasports 2 Novasports 3 Conn-X1 Novasports 1 Novasports 4 Eurosport 2

ΕΝΤΟΝΑ ενοχληµένος ήταν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονοµίδης, µε όσα εγκωµιαστικά ειπώθηκαν από τον Γιώργο Προεστό περί Μεσογειακής Λίγκας. Και το θέµα ξέφυγε. Ο Ελληνας κόουτς σχολίαζε τον αγώνα Ηρακλή - ΠΑΟΚ για την ΕΤ1. Ο κ. Οικονοµίδης δυσφόρησε. Μάλιστα, υπάλληλός του πήγε στα δηµοσιογραφικά θεωρεία και φώναζε «τι είπατε και δυσαρεστήσατε τον πρόεδρο;»! Χτες ο κ. Οικονοµίδης µετέφερε τα παράπονά του στους ιθύνοντες της ΕΡΤ! Αν χρειαστεί, θα επανέλθουµε... Α. Γκ.

Ο ΚΟΜΠΙ Μπράιαντ θα είναι ο αµφιτρύωνας του Ολ Σταρ Γκέιµ του ΝΒΑ που θα διεξαχθεί στο Λος Αντζελες. Πάντως προς το παρόν πιο ακριβό είναι το εισιτήριο για να µπει κάποιος στο πάρτι που θα διοργανώσει ο σούπερ σταρ των Λέικερς, παρά το εισιτήριο του αγώνα! Η απλή είσοδος στο πάρτι κοστίζει 126 δολάρια, ενώ το VIP τραπέζι για έξι άτοµα, απέναντι από αυτό του Κόµπι, κοστίζει 4137 δολάρια. Αν θέλετε, σπεύστε, έχουν µείνει ακόµη οκτώ τραπέζια! Π. Γκ.

µπρος πίσω ΠΡΙΝ από καιρό η στήλη είχε αναφέρει ότι µε τις αλλαγές που γίνονται στον Ηρακλή, η οµάδα δύσκολα θα µείνει στην Α1. Αυτό τουλάχιστον θα δείξει η ιστορία. Εκτοτε, έχουν γίνει... άλλες τόσες αλλαγές. ∆ιοίκησης, παικτών, προπονητών. Η οµάδα έφτασε στο σηµείο να αγωνίζεται µε άλλη σύνθεση κάθε εβδοµάδα, όµως Από Απότον τη απ’ ό,τι φάνηκε, τα χειρότερα Αντώνη Βίκυ δεν είχαν έρθει. Η κόντρα που Τσότσου Γκάτζιο ξέσπασε στο εσωτερικό της οµάδας µετά τη συντριβή απότον ΠΑΟΚ είναι ακόµα χειρότερος οιωνός και από τα πήγαινε - έλα που γίνονται

Η διχόνοια θα είναι η χαριστική βολή

από την αρχή της σεζόν. ΟΙ φίλαθλοι «τρελάθηκαν» µε την εικόνα της οµάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ, η διοίκηση το ίδιο, οι παίκτες «τρελάθηκαν» µε την απαίτηση µικρής µερίδας του κόσµου να βγάλουν τις φανέλες και µένει να φανεί αν ο Ηρακλής θα µπορέσει να συνέλθει από αυτό το σοκ. Σύµφωνοι, οι «κυανόλευκοι» θύµισαν... παιδική χαρά στο πρώτο ηµίχρονο της αναµέτρησης µε τον ΠΑΟΚ, αλλά αν έχει έστω και µία ελπίδα να κάνει την ανατροπή στη συνέχεια (µε άξονα την έλευση του Σµους Πάρκερ και την αναµενόµενη ενός καλού ψηλού), τη χάνει µε τη διαταραχή στο εσωτερικό της οµάδας.

∆ΕΝ πρέπει να λησµονείται ότι ο κάκιστος Ηρακλής που παρουσιάστηκε προχτές στο Ιβανώφειο έχει το περιθώριο µόνο µιας αλλαγής µέχρι το τέλος της σεζόν. Και µε δεδοµένη τη φυγή του Τζάζβιν, πρέπει να φέρει κοινοτικό ψηλό. Κάτι που σηµαίνει ότι οι Αµερικανοί Κόλεµαν και Πίτερς, οι οποίοι σύµφωνα µ’ αυτά που έδειξαν στα πρώτα τους µατς άλλες εποχέςούτε έξω από το Ιβανώφειο δε θα περνούσαν, δεν µπορούν να αντικατασταθούν. Με υλικό περιορισµένων δυνατοτήτων, για να ελπίζει στο θαύµα ο Ηρακλής πρέπει να είναι µονοιασµένος. Κι αυτά που έγιναν προχτές, µόνο αυτό δεν έδειξαν.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 1/2/2011  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4266

Advertisement