Page 13

Lysande utsikter Faktaruta: Fackförbundet Civilekonomerna spår en lysande framtid för ekonomstudenter, i synnerhet för de som vill jobba inom redovisning och revision. När tidningen Balans gjorde en sammanställning över rekryteringen hos de olika revisionsbyråerna visade det sig att Ernst & Young planerar anställa 360 personer i år. Lindebergs och Deloitte tänker anställa 250 respektive 200 ny medarbetare och KPMG samt Öhrlings PricewaterhouseCoopers avser anställa 350 personer vardera. Enligt facket ligger ingångslönen på drygt 20.000 och man ska absolut inte gå på med en lön under 20. 000.

När det att dags att söka jobb gäller det att ha fixat ett ordentligt CV och ett väl formulerat personligt brev. Fackförbunden erbjuder hjälp med att få dessa i ordning och i var och varannan tidning finns det artiklar om hur man bör skriva. Det är bara att följa alla dessa råd, men vad händer sen, efter det att ansökan är ivägskickad? Ekbladet frågade Sofia Johansson som går sjätte terminen på Civilekonomprogrammet. Sofia hade tänkt läsa ytterligare en termin och ta en magisterexamen men hon avslutar sina studier i förtid för att börja jobba hos Ernst & Young i Helsingborg. Grattis till jobbet, Sofia! - Tack så mycket! Kan du berätta lite om hur det gick till när du fick jobb? - Allt gick otroligt fort! Sista ansökningsdag var på en söndag. Då mailade jag in mina ansökningshandlingar. Redan dagen efter, på måndagen, ringde de och ville att jag skulle komma på intervju direkt. Eftersom jag hade en tenta på fredagen den veckan frågade jag om jag fick komma veckan därpå istället, och det gick bra.

- Ja, det var lite stressigt eftersom man hade så väldigt ont om tid. Det andra provet, hur var det? - Det andra provet var ett verbalt test som i huvudsak handlade om läsförståelse. Varje fråga bestod av en kort text som följdes av ett påstående. Sen skulle man svara ifall påståendet var sant, falskt eller om det inte framgick ifall det var sant eller falskt. Ok, så när det är dags för intervju ska man alltså vara beredd på att det förmodligen kommer någon typ av skriftligt prov också? - Det är nog ganska vanligt med skriftliga prov men det är inte säkert de kommer samma dag som intervjun. Eftersom jag hade rest ända ifrån Umeå fick jag gå igenom hela anställningsprocessen på en dag. Jag fick dessutom gå på en andra intervju senare, samma dag.

”Före intervjun var jag fruktansvärt nervös! Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv men allt släppte när intervjun väl började.”

Hade du några särskilda meriter, eftersom de verkade vara så angelägna? - Nej. Just nu jobbar jag extra på skoaffären nilson. Tidigare har jag jobbat i en skoaffär i Bern och när jag bodde i Schweiz jobbade jag även som bartender. Jag har också jobbat två år på JC. En kort period provade jag på att rensa fisk i Norge. Det var mycket bra betalt men jag tänker inte åka dit igen…

Det kan jag förstå. Kan du berätta om hur intervjun gick till? - Jag hade sökt tre olika tjänster. Två i Ängelholm och en i Helsingborg men båda dessa kontor är bara filialer till huvudkontoret i Malmö. Intervjun hölls på huvudkontoret och där jag fick träffa en person från HR-avdelningen. Före intervjun var jag fruktansvärt nervös! Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv men allt släppte när intervjun väl började. Atmosfären var mycket lugn och avspänd. Vad frågade de för något? - Jag fick berätta om min familj och min uppväxt. De frågade hur jag arbetar i grupp och hur stresstålig jag är. Ifall jag till exempel skulle upptäcka att jag inte hann med alla mina uppgifter undrade de hur jag skulle hantera en sådan situation. Efter intervjun fick jag skriva två prov. Vad var det för prov? - Det första var ett numeriskt test. Ett exempel kunde vara att man fick se en balans- och resultaträkning för ett företag, uttryck i utländsk valuta. Frågan var hur vinstmarginalen påverkades av förändringar i valutakursen. Oj, det låter svårt!

Vad frågade de på den andra intervjun? - Det var inte samma person vid den andra intervjun utan jag fick träffa två nya personer. Den ena var Ernst & Youngs HR-chef och den andra var chef för den publika avdelningen. De berättade om företaget och jag fick berätta om mig själv igen. Jag fick dessutom möjlighet att ställa frågor. Eftersom jag hade sökt flera tjänster undrade de vad jag helst ville jobba med. Antingen var det som redovisningskonsult

eller som revisionsmedarbetare. Vilket valde du? - När de frågade visste jag faktiskt inte riktigt vad jag skulle svara… Nu blev det revision och den tjänsten är på publika avdelningen i Helsingborg. När fick du besked om att jobbet var ditt? - Jag hann knappt komma hem innan de ringde och erbjöd mig tjänsten som revisionsmedarbetare. Det var väldigt kul och jag längtar redan ner till Skåne. Dessutom passade det otroligt bra eftersom min pojkvän samtidigt fick besked om att han också fick jobb där nere. När ska du börja? - Jag börjar 18 augusti men först ska alla Ernst & Youngs nyanställda träffas i Stockholm i två veckor. Det blir som en kick-off. Det låter jättespännande, tack Sofia för att vi fick intervjua dig och lycka till! - Tack själva!

SKRIBENT: Mikael Hellquist LAYOUT: Lily Li

Ekbladet 0802  
Advertisement