Page 1

ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΟΜΙΚΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ:  Χερσαίες Θαλάσσιες Εναέριες Το ζήτημα της εργασίας μας είναι πως συμβάλλουν οι μεταφορές στη ζωή μας. Επίσης μελετάμε πως θα ήταν η καθημερινότητά μας εάν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα. Ποιά θα ήταν δηλαδή η εξέλιξη των μεταφορών εάν ο τροχός δεν ήταν όπως σήμερα, αλλά τετράγωνος; Εάν τα αεροπλάνα δεν είχαν φτερά; Και τα πλοία ήταν φτιαγμένα απο υλικό που βυθίζεται εύκολα; Τα παραπάνω και πολλά περισσότερα ερωτήματα ήταν αυτά που μας έκαναν να ξεκινήσουμε αυτή την ερεύνα. Πιστεύαμε ότι η ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θα μας προσέφερε γνώσεις σχετικά με τις μεταφορές, που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό τομέα στη ζωή μας. Ξεκινήσαμε την ερεύνα ψάχνοντας αρχικά κάποιες βασικές πληροφορίες για τις μεταφορές, την σημασία τους σε όλους τους τομείς της ζωής μας (οικονομία, ταξίδια, εμπόριο, αναψυχή κ.ά.). Αναρωτηθήκαμε έτσι, έχοντας πια καταλάβει την αξία τους για την καθημερινότητα μας, πως θα ήταν η καθημερινή μας ζωή αν δεν υπήρχαν. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι η κάθε μας μέρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολη εάν δεν υπήρχαν τα σημερινά μεταφορικά μέσα. Κάθε μετακίνησή μας θα ήταν πιο χρονοβόρα και δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε εύκολα. Αυτό όσον αφορά τις καθημερινές και κοντινές αποστάσεις, γιατί το να πάμε κάποιο ταξίδι ή να στείλουμε κάποιο δέμα ή γράμμα σε κάποιον που πιθανόν θα έμενε τόσο σε άλλη πόλη όσο και σε άλλη χώρα, θα ήταν αδύνατο. Φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο ώστε να ολοκληρώσουμε την έρευνά μας το οποίο απαντήθηκε από 10 ενήλικες και 10 μαθητές του λυκείου. Οι απαντησείς που περιμέναμε να πάρουμε ήταν οι εξής:

1


η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά νομίζετε ότι είναι η πιο σημαντική εφεύρεση στον τομέα των μεταφορών; Οι απαντήσεις ήταν οι εξής: α) Το αυτοκίνητο β) Το λεωφορείο γ) Το ποδήλατο δ) Ο τροχός Αναμέναμε το μεγαλύτερο ποσοστό και των δύο ομάδων που ερωτήθηκαν να απαντήσουν ότι ο τροχός έχει συμβάλλει περισσότερο στον τομέα των μεταφορών.

2η ΕΡΩΤΗΣΗ:Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Οι απαντήσεις ήταν οι εξής: α) Κάθε μέρα β) Περίπου 10 φορές το μήνα γ) Από 10-20 φορές το μήνα δ) Σπάνια Αναμέναμε το μεγαλύτερο ποσοστό και των μαθητών που ερωτήθηκαν να απαντήσουν ότι χρησιμοποιούν τα Μ.Μ.Μ κάθε μέρα ενώ οι ενήλικες από 1020 φορές το μήνα. 3η ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε ποιος ανακάλυψε το αυτοκίνητο; α) Ο Νικολά Κουνιό β) Ο Γκράχαμ Μπελ γ) Ο Τόμας Σέιβερι δ) Ο Κάρλ Ντράις Αναμέναμε το μεγαλύτερο ποσοστό των ενήλικων να απαντήσουν ο Νικολά Κουνιό, ενώ οι περισσότεροι μαθητές τον Καρλ Ντράις. 4η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστευέτε ότι χρειάζεται να εξελιχθούν και άλλο οι μεταφορές; α) Στη μείωση της ρύπανσης β) Στην ταχύτητα γ) Στην ασφάλεια δ) Καθόλου Αναμέναμε το μεγαλύτερο ποσοστό των ενήλικων να απαντήσουν στη μείωση της ρύπανσης, ενώ οι περισσότεροι μαθητές στην ταχύτητα.


5η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποίο λάθος πιστεύετε ότι υπάρχει στην παρακάτω εικόνα; α) Η μεγάλη ταχύτητα β) Η ανοιχτή πόρτα γ) Η ρύπανση μέσω καυσαερίων δ) Ο άνθρωπος που έχει βγει έξω από το παράθυρο Αναμέναμε το μεγαλύτερο ποσοστό των ενήλικων να δώσουν σαν απάντηση την τέταρτη, δηλαδή ο άνθρωπος που έχει βγει έξω από το παράθυρο, ενώ οι περισσότεροι μαθητές την ανοιχτή πόρτα. (Η ερώτηση αυτή, ήταν ερώτηση άποψης και βασίζοταν σε μια εικόνα που χρησιμοποιήσε ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Μεταφορές, γενικά στον οικονομικό και εμπορικό χώρο, είναι οποιεσδήποτε μετακινήσεις επιβατών και φορτίων από έναν τόπο σε έναν άλλον. Συνήθως η μετακίνηση επιβατών και φορτίων γίνεται έναντι κάποιας αμοιβής που ονομάζεται εισιτήριο ή κόμιστρο ή ναύλος. Συνεπώς οι μεταφορές αποτελούν εμπορικές πράξεις, παράγουσες οικονομική χρησιμότητα. ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Α. Χερσαίες μεταφορές Β. Θαλάσσιες μεταφορές Γ. Εναέριες μεταφορές Χερσαίες Μεταφορές: Τις σημερινές χερσαίες μεταφορές τις χρησιμοποιούμε για να μεταφερθούμε πάνω στην Γή. Τα μέσα μεταφοράς είναι: το οδικό δίκτυο, ο σιδηρόδρομος και οι αγωγοί πετρελαίου και οι αγωγοί φυσικού αερίου. Οι μεταφορές στην ξηρά διακρίνονται σε οδικές και σιδηροδρομικές Θαλάσσιες μεταφορές: Τα θαλάσσια μέσα μεταφοράς κάνουν το ίδιο ακριβώς με τα χερσαία αλλά στη θάλασσα. Είναι ένας τρόπος να διασχίσει κανείς το απέραντο αυτό γαλάζιο στρώμα και να φτάσει στον προορισμό του. Με τα θαλάσσια μέσα μεταφοράς ο άνθρωπος εξερευνά τη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή. Η θαλάσσια μεταφορά υπερέχει όταν πρόκειται για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων. Κάνουν εφικτό το εμπόριο με πολύ μακρινές χώρες. Επίσης, με αυτά μεταφέρονται το πετρέλαιο το φυσικό αέριο κ.λ.π. σε άλλες χώρες που το χρειάζονται. Εναέριες μεταφορές: Στις εναέριες μεταφορές είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων στον αέρα.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ...


ΤΡΟΧΟΣ

Ο τροχός είναι κυκλικού σχήματος κατασκευή που περιστρέφεται γύρω από άξονα. Ο νοητός άξονας περιστροφής θεωρείται ακίνητος, περνά από το κέντρο του και είναι κάθετος στο επίπεδο του τροχού. Ο πραγματικός άξονας θα έχει μία από τις ακόλουθες δύο διαρρυθμίσεις: (i) ο τροχός θα είναι ελεύθερος να περιστραφεί γύρω από αυτόν, (ii) o τροχός θα είναι στέρεα συνδεδεμένος με αυτόν. Ο τροχός ως γνωστόν χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, για παράδειγμα στα τροχοφόρα οχήματα. Ιστορία και προϊστορία: O τροχός, ως γνωστόν, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες και αρχαιότερες εφευρέσεις. Η αρχαιότερη χρήση τροχών είναι πιθανά αυτή των ομώνυμων συσκευών της αγγειοπλαστικής την 5η χιλιετία π.Χ. στη Μεσοποταμία. Κάρα με τροχούς έχουν βρεθεί σε προϊστορικούς τάφους στην περιοχή του Καυκάσου οι οποίοι χρονολογούνται γύρω στο 3700 π.Χ.. Λειτουργία και χρήσεις Σε εφαρμογές μεταφοράς ο τροχός επιτρέπει τη εκμηδένιση των τριβών, διευκολύνοντας έτσι τη μετακίνηση αντικειμένων μεγάλου βάρους. Γνωστό παράδειγμα είναι ο οδοντωτός τροχός (γρανάζι). Αρχίκα αν δεν είχε ανακαλυφθεί ο τροχός δεν θα ήταν δυνατές οι μεταφορές αφού αποτελεί την αρχή αυτών. Έτσι αν δεν υπήρχε ο τροχός μάλλον το κεφάλαιο μεταφορές δεν θα υπήρχε στη ζωή μας. Αν όμως οι τροχοί ήταν...τετράγωνοι ή πολύγωνοι; Εε τότε οι μεταφόρες θα είχαν πλάκα. Θα κυκλοφορούσαμε στους δρόμους και θα κινούμασταν πάνω-κάτω με αποτέλεσμα οι μεταφορές μας να είναι εφιάλτες.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Αυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται (ως επί το πλείστον) στους αυτοκινητόδρομους, να έχουν καθίσματα για ένα ως έξι άτομα, έχουν συνήθως τέσσερις τροχούς και κατασκευάζονται κυρίως για τη μεταφορά ανθρώπων,αλλά και μερικές φορές για την μεταφορά διαφόρων πραγμάτων. Ωστόσο, ο όρος αυτοκίνητο καλύπτει και άλλα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία κτλ).

ΙΣΤΟΡΙΑ  Την αρχή έκανε στην Γαλλία το έτος 1769, ο Νικολά Κουνιό, δημιουργώντας το πρώτο αυτοκίνητο όχημα, ένα ατμοκινούμενο αμάξι.


 Το έτος 1770 ο Γερμανο-Αυστριακός εφευρέτης Ζίγκφριντ Μάρκους συναρμολόγησε ένα αμαξίδιο.  Το έτος 1862, ο Ετιέν Λενουάρ έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης και ένα χρόνο αργότερα, το 1863 ο Λενουάρ πραγματοποίησε το 1ο ταξίδι με στον κόσμο.  Το έτος 1885 παρήχθη στη Γερμανία αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη, του Νικολάους Οττο από τον Καρλ Μπενζ. Το αυτοκίνητο είναι ένα από τα συνηθέστερα και σημαντικότερα Μ.Μ.Μ. Αν δεν υπήρχε, οι καθημερινές, μικρές, εύκολες και ολιγόλεπτες μεταφορές θα ήταν σχεδόν αδύνατες. Έτσι θα έπρεπε να πετάμε για να κινηθούμε ακόμα και σε κάποιο πόλυ κοντινό μέρος.Θα έπρεπε ας πούμε για παράδειγμα να ψωνίσουμε τα καθημερινά πράγματα.Ή ... αν δεν υπήρχαν τα συνηθισμένα αυτοκίνητα , πώς θα ήταν τα αυτοκίνητα με φτέρα;

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ

Η μοτοσικλέτα είναι δίτροχο όχημα , που έχει παρόμοιο σχήμα με το ποδήλατο. Κινείται με μηχανή εσωτερικής καύσης. Η προστασία του ονόματος «μοτοσικλέτα» διεκδικήθηκε το 1897 από τους Γερμανούς αδελφούς Βίλχελμ και Χάινριχ Χίλντεμπραντ (Hildebrand) και τον Αλοΐς Βόλφσμύλλερ (Alois Wolfsmuller). Δύο χρόνια πριν η εταιρεία τους με την επωνυμία Hilderbrand & Wolfsmuller είχε κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα παραγωγής,την πρώτη του κόσμου. Τα μικρά δίτροχα δεν είναι πάντα ιδιωτικής χρήσης. Τα «παπιά» χρησιμοποιούνται ευρύτατα για διανομές μικρών αντικείμενων από εταιρείες μαζικής εστίασης και τα σκούτερ περισσότερο από ταχυδρομικές εταιρείες για διανομή δεμάτων. Επίσης χρησιμοποιούνται και ως μοτο-ταξί κυρίως στην Ευρώπη γιατί η αντίστοιχη σκέψη στην Ελλάδα δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούν και τα τρίτροχα οχήματα με δύο τροχούς πίσω που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μεγάλα κιβώτια αποθήκευσης πίσω για μεταφορές προϊόντων.

ΕΙΔΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ:   

Μοτοποδήλατο “Παπιά” Σκούτερ

Η ευκολία χρήσης, το χαμηλό κέντρο βάρους, το χαμηλό ύψος της σέλας και η σχετική προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, κατέστησαν τα σκούτερ δημοφιλέστατα σε όλες τις κατηγορίες αναβατών.


Αν δεν είχαν ανακαλυφθεί οι ρόδες της μοτοσικλέτας, οποιοδήποτε υλικό και αν χρησιμοποιούσαν δεν θα μπορούσε να τις αντικαταστήσει, καθώς δεν θα υπήρχε ισορροπία με αποτέλεσμα να πέφτουμε.

ΑΤΜΑΜΑΞΑ-ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ Η ατμάμαξα αποτέλεσε τον πρώτο τρόπο έλξης σιδηροδρομικών συρμών. Ο όρος ατμομηχανή αναφέρεται σε οποιαδήποτε αυτοκινούμενη συσκευή χρησιμοποιεί ως μέσο κίνησης τον ατμό. Η χρήση των ατμαμαξών γενικεύτηκε σε παγκόσμια κλίμακα κατά το 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα, με αλλεπάλληλες βελτιώσεις και προσθήκες, αλλά λόγω υψηλού κόστους συντήρησης και άλλων μειονεκτημάτων η χρήση τους άρχισε να περιορίζεται σταδιακά, καθώς ήδη από το 1930 είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται άλλου τύπου κινητήριες μηχανές, για να εγκαταλειφθεί οριστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σήμερα ορισμένες ατμάμαξες παραμένουν σε χρήση, κυρίως για τουριστικούς λόγους. Η χρήση της ατμομηχανής ως μέσου προώθησης σιδηροδρομικών συρμών έγινε προσπάθεια να εκκινήσει όχι από τη Βρετανία, όπως ίσως είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά από τις ΗΠΑ. Ο Τζον Φιτς, μεταξύ 1780 και 1790, κατασκεύασε μια μικρή ατμομηχανή ως μοντέλο επίδειξης στην Κυβέρνηση του Τζωρτζ Ουάσινγκτον. Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια χρήσης ατμομηχανής για σιδηροδρομική χρήση έγινε στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Γενικά ως ατμομηχανή χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε μηχανή χρησιμοποιεί την ενέργεια και πίεση του ατμού προκειμένου να παράγει έργο.

ΤΡΕΝΟ Το τρένο (σιδηρόδρομος ή αμαξοστοιχία) αποτελεί σήμερα κυρίαρχο μέσο κατηγορίας μεταφορών, των σιδηροδρομικών μεταφορών. Αποτελείται από ειδικά οχήματα που κινούνται πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές (ράγες ή σιδηροτροχιές) και μεταφέρουν φορτία ή επιβάτες από ένα γεωγραφικό σημείο σε άλλο. Δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1825. Η ζωή μας χωρίς το τρένο θα ήταν τελείως διαφορετική .Αν για παράδειγμα δεν υπήρχε το σίδερο δηλαδή το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες οι γραμμές του τρένου , το τρένο θα έφευγε από την πορεία του με αποτέλεσμα να γίνονται πολλά ατυχήματα.


ΤΡΑΜ

Τραμ (ελληνικά:τροχιόδρομος)ονομάζεται ο σιδηρόδρομος πόλης .Αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα .Το τραμ ανακαλύφθηκε το 1832 στη Νέα Ορλεάνη . Οι λόγοι της αναγέννησης του τραμ είναι το μικρότερο λειτουργικό κόστος από τα μετρό και οι υψηλότερες δυνατότητες μεταφοράς από τα λεωφορεία . Αν δεν υπήρχε το τραμ στη ζωή μας αυτή θα ήταν πιο δύσκολη και πιο κουραστική ιδιαίτερα για τα πόδια μας .Θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα κυκλοφορίας και η μεταφορά μας σε κοντινά μέρη θα ήταν χρονοβόρα.

ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

Το αερόστατο είναι ένα πτητικό μέσω ,ελαφρύτερο από τον αέρα που αιωρείται χάρη στην αεροστατική άνωση .Αποτελείται από δύο κύρια μέρη :  Την λέμβο ( καλάθι ) που είναι ο χώρος που βρίσκονται οι επιβάτες  Ένα μεγάλο σάκο ( μπαλόνι ) που γεμίζει με ζεστό αέρα. Η πρώτη πετυχημένη πτήση με αερόστατο έγινε από τους αδερφούς Μονγκολφιέ και η πρώτη επανδρωμένη από τους Ζαν-Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και Φρανσουά Λωραίν ντ' Αρλαντές στις 21 Νοεμβρίου στο Παρίσι, που απετέλεσε το «γενέθλιον» της αεροπλοίας. Η πρώτη μηχανή που βοήθησε τον άνθρωπο να πετάξει ήταν το αερόστατο . Μπορεί από πολλούς να μη θεωρείται σημαντική ανακάλυψη αλλά πιθανόν ο άνθρωπος να μην μπορούσε να πετάξει χωρίς την ανακάλυψή του.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ Το αεροπλάνο είναι αεροσκάφος ( πτητική συσκευή) βαρύτερη από τον αέρα με ακίνητες πτέρυγες υπό τις οποίες εκ τις ταχύτητας που αναπτύσσει δημιουργείται δύναμη άνωσης , που κράτα αυτή στον αέρα .Τον 19ο αιώνα κατασκευάστηκε το πρώτο αεροπλάνο από τον Ρώσο εφευρέτη Μοζάισκη. ¨Ενα αεροπλάνο είναι απαραίτητο για την μεταφορά ανθρώπων και πραγμάτων σε μακρινές αποστάσεις .Αν δεν είχαν ανακαλυφθεί τα φτερά του αεροπλάνου δε θα μπορούσε να πετάξει με αποτέλεσμα να μη μπορούσαμε να πετύχουμε τις μετακινήσεις μας εύκολα.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ 1. Όλη η ομάδα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της και οι εργασίες που είχαν αναλάβει, ολοκληρώθηκαν όλες επιτυχώς. 2. Η πλειοψηφία της ομάδας μου, δεν μπήκε στο blog. 3. Όσοι μπήκαν 3-4 φορές συνολικά. 4. Σε όλους άρεσε η ομαδική συνεργασία και η διασκέδαση με τα μέλη της ομάδας. 5. Γενικά, η πλειοψηφία δυσκολεύτηκε στην γραπτή εργασία. 6. Ο κάθε ένας τα πήγε καλά στον τομέα που είχε αναλάβει. Γενικότερα όμως τα πήγαμε καλά στην αφίσα που συνεργαστήκαμε όλοι. 7. Η πλειοψηφία απάντησε ότι ταιριάζει καλύτερα ο ρόλος που ήδη έχει. 8. Η πλειοψηφία απάντησε ότι θα προσπαθούσε να διαχειριστεί καλύτερα το χρόνο και ότι θα ήθελε να ξέρει περισσότερα για υπολογιστές, ώστε να βοηθήσει περισσότερο στο βίντεο. 9. Η πλειοψηφία απάντησε ότι δεν διαχειριστήκαμε καλά το χρόνο, αλλά πήγαμε καλά στο βίντεο και την αφίσα. 10. Η πλειοψηφία απάντησε ότι υπήρχε ομαδική συνεργασία και κοινές ιδέες. 11. Η πλειοψηφία απάντησε πως δεν είχαμε σωστή διαχείριση χρόνου. 12. Όλοι απάντησαν πως ναι, τα μέλη της ομάδας συνεργάστηκαν καλά. 13. Η πλειοψηφία απάντησε ότι όλοι βοήθησαν το ίδιο στην εργασία. 14. Όλοι απάντησαν πως όχι, όλοι προσέφεραν από κάτι στην ομάδα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ: Στην πρώτη ερώτηση, τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι ενήλικες θεωροόυν σημαντικότερη ανακάλυψη τον τροχό, ενώ οι περισσότεροι μαθητές το αυτοκίνητο. Στην δεύτερη ερώτηση, τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι ενήλικες χρησιμοποιούν τα Μ.Μ.Μ σπάνια, ενώ οι μαθητές κάθε μέρα. Στην τρίτη ερώτηση, τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι ενήλικες γνώριζαν ποιος ανακάλυψε το αυτοκίνητο και έτσι απάντησαν ο Νικολά Κουνιό, ενώ μόνο 3 από τους μαθητές έδωσαν την σωστή απάντηση. Στην τέταρη ερώτηση, τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι 2 ομάδες έδωσαν σαν απάντηση την πρώτη επιλογή δηλαδή ότι τα Μ.Μ.Μ χρειάζεται να εξελιχθούν στη μείωση της ρύπανσης.


Στην πέμπτη ερώτηση, τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι ενήλικες έδωσαν σαν απάντηση την τρίτη, δηλαδή ότι το λάθος της εικόνας είναι η ρύπανση των καυσαερίων, ενώ τα περισσότερα παιδιά απάντησαν όπως περιμέναμε την ανοιχτή πόρτα. (Η ερώτηση αυτή, ήταν ερώτηση άποψης και βασίζοταν σε μια εικόνα που χρησιμοποιήσει)


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:


2η ΕΡΩΤΗΣΗ Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; 1η ΟΜΑΔΑ2η ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣΜΑΘΗΤΕΣ Α) ΚΆΘΕ ΜΕΡΑ Β) ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ Γ) ΑΠΌ 1020 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ Δ) ΣΠΑΝΙΑ

Σύνολο

1

5

2

3

3 4

2 0

10

10

1η ΟΜΑΔΑ2η ΟΜΑΔΑ Α) ΚΆΘΕ ΜΕΡΑ Β) ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ Γ) ΑΠΌ 1020 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ Δ) ΣΠΑΝΙΑ

Σύνολο

10

50

20

30

30 40

20 0

100

100


4η ΕΡΩΤΗΣΗ Πιστεύετε ότι χρειάζεται να εξελιχθούν κι' άλλο οι μεταφορές; 1η ΟΜΑΔΑ2η ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣΜΑΘΗΤΕΣ Α) ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Β) ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Γ) ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Δ) ΚΑΘΟΛΟΥ

Σύνολο

6

4

1

3

3

2

0

1

10

10

1η ΟΜΑΔΑ2η ΟΜΑΔΑ Α) ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Β) ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Γ) ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Δ) ΚΑΘΟΛΟΥ

Σύνολο

60

40

10

30

30

20

0

10

100

100


5η ΕΡΩΤΗΣΗ Ποιο λάθος πιστεύετε ότι υπάρχει στην παρακάτω εικόνα; 1η ΟΜΑΔΑ2η ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣΜΑΘΗΤΕΣ Α) Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Β) Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΡΤΑ

3

1

2

5

Γ) Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕΣΩ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ

4

2

Δ) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

1

2

10

10

Σύνολο

1η ΟΜΑΔΑ2η ΟΜΑΔΑ Α) Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Β) Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΡΤΑ Γ) Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕΣΩ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ Δ) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Σύνολο

30

10

20

50

40

20

10

20

100

100


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Β5  

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ "ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΟΜΙΚΣ"

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you