Page 1

BIT NUMMER 212 2013 DE PAARDENKRANT EXTRA NUMMER 6

NIET ZO PERFECTE

DRESSUURPAARD DE HERSENEN VAN RUITERS HET VERLIES VAN JE PAARD NUMMER 212 | PRIJS € 6,95

BP

01_Cover.indd 1

SHOWMAN GUY MCLEAN | VOERNIJD | TONGPROBLEMEN MENPAARD TRAINEN IN DE WINTER | SOLARIUM | ONMISBARE VRIJWILLIGERS DIERENPOLITIE | CAPGEBRUIK | EVENTINGAMAZONE JULIA MESTERN

13-12-13 13:35


R

EDITORIAL

Achter de schermen Fotograaf Amke bezocht Texel en fotografeerde daar de stoere visser Robert Frido Boom en zijn tuigpaardmerrie.

Riny Rutjens bladerde met redacteur Bettine door zijn fotoboeken om uitleg te geven over winterse training.

Een afvalzakje in het vliegtuig? Wereldreiziger Eddy de Wolff van Westerrode gebruikt het voor zijn aantekeningen. Lees snel zijn bijdrage aan het rijtechnische artikel over tongproblemen.

Tessa interviewt sportcoach Arton Baleci voordat ze zelf aan het werk moet.

Plezier

&

Passie

Een buitenritje maken, op wedstrijd gaan, je paard heerlijk verzorgen: iedereen beleeft op een andere manier plezier aan zijn paard. Dankzij Bit kom ik op verschillende locaties en ontmoet ik allemaal bijzondere paardenmensen. Waar je ook komt, het is altijd leuk, want je hebt een ding gemeen: de passie voor het paard. Dat bindt. Iedereen geniet van zijn paard, in welke vorm dan ook. De meeste mensen zijn trots op hun viervoeter en vertellen er graag over. Met passie. Neem de Duitse Julia Mestern, ze rijdt super veelzijdig op hoog niveau. Ze springt, voltigeert, dressuurt en crost. Haar geheim? Lol met je knol. Ze laat haar paard doen waar hij plezier in heeft. Zo bleek haar dressuurpaard Schorsch een top eventer te zijn. Dus het duo ging crossen en won Europees goud en de Military van Boekelo. Voor de foto’s ging ze de sneeuw in en sprong ze zelfs een crosshindernis. Om jaloers op te worden, zowel de sprong als het mooie beeld. Ik kan echt genieten van zulke prachtige beelden. Voor mijn werk mag ik heerlijk online snuffelen naar mooie foto’s, brainstormen over artikelideeën, magazines lezen ter inspiratie, overleggen met freelancers en vormgeefster Johanna of gewoon zelf op pad gaan om te fotograferen. Mij hoor je niet klagen, elk nummer is weer een feestje om te maken. En hopelijk ook om te lezen. Heb je Bit uit, draai ‘m dan eens om en lees lekker verder in De Paardenkrant Extra.

Lonneke Ruesink Fotograaf

& beeldredacteur

P.S. Plezier is trouwens ook het thema van de volgende online fotowedstrijd. Stuur een leuke foto, waar het plezier vanaf spat, in via www.bitmagazine.nl/fotowedstrijd en wie weet win jij!

Tijdens Paard & Haard bij de familie Weusthof zat de tienjarige Lynn Weusthof héééél stil te kijken, zodat ze extra lang mocht opblijven.

Ken je het nieuwe paard van redacteur Tessa al? Redacteur Afke moest cadeautjes kopen voor haar nichtje en twee neefjes en kwam thuis met papieren paardenbordjes voor zichzelf.

Website: www.bitmagazine.nl Social media: www.facebook.com/bitpaarden | www.twitter.com/bitpaarden

Dit is Corine van der Bij, onze nieuwe marketing stagiaire. Natuurlijk is ook zij een echt paardenmeisje.

05_editorial.indd 5

Redactie: bit@eisma.nl | (088) 294 49 71 Abonneren: abonneren@eisma.nl | (088) 226 66 47

BIT 212 | 2013

5

13-12-13 13:30


inhoud NUMMER 212

56 52

60 Winter 8 In beeld

De Russische fotografe Katya Druz vereeuwigde een prachtige Pinto-Arabier in ’t winterse landschap.

12 Julia Mestern

Deze Duitse amazone is super veelzijdig en traint haar paarden ‘s winters in de sneeuw.

56 Solarium

Zie het solarium als een psychotherapeut, zegt sportfysioloog dr. Eric van Breda.

24

36

64 Winterse mentraining

Menners Harrie Verstappen en Riny Rutjens over buiten trainen in de winterdag.

En verder…

12

1 Cover door Stacey Wigmore 5 Editorial 10 Verse Brokken 18 Paard & Haard: Mark en Marieke Weusthof 20 Verlies van je paard 24 Tongprobleem 29 Column: Afke Teunen 31 Portretten vrijwilligers 36 Showman Guy McLean 40 Veterinair: ovariumtumor 43 Niet zo perfecte dressuurpaard 46 Jaar van het paard 49 Paard & Gedrag: voernijd 50 Mens & Paard: Robert Frido Boom en Pandini 52 Hersenen van de ruiter 59 Stop dierenleed 60 Laat je luie spieren werken 67 Win: een Horze kledingset 68 Manegetest: Manege Loenhorst in Hummelo 72 Volgend nummer & colofon

BIT 212 | 2013

07_Inhoud.indd 7

7

13-12-13 11:21


Interview

TEKST: Bram Hulzebos FOTOGRAFIE: www.arnd.nl/Jacques Toffi

Vrolijk

Julia Mestern

12

&

BIT 212 | 2013

12-13-14-16-17_juliamestern.indd 12

13-12-13 11:22


Mark en Marieke Weusthof

MARIEKE

MARK

Krant: “De Twentsche Courant.” Boek: “Ik ben geen boekenlezer.” Website: “Kinderkledingwebsites zoals Koflo en Pico. Marktplaats is ook altijd grappig om op te neuzen. En Twentsvierspan en Hippischtwente.nl ” Land of plaats: “Zweden. Ik vind dat de mensen daar overeenkomsten hebben met Twentenaren. Ze hebben dezelfde humor en mentaliteit. Het is een mooi land.” Sport: “Handbal. Om te doen, als recreant. Lynn zit ook op handbal. En paardrijden natuurlijk.” Onhebbelijkheid: “Ik ben te gestructureerd. Of niet?” (vraagt ze aan Mark). “Ik heb in mijn hoofd dat ik dit, dit en dit ga doen en dat lukt dan niet altijd. Misschien is mijn onhebbelijkheid dus meer dat ik gestructureerd wil zijn en toch chaotisch ben.” (Sport)prestatie: “Ik ben Nederlands kampioen geweest met het pony zestal en achttal.”

Krant: “De Twentsche Courant. Elke morgen.” Boek: “Ik, Zlatan. Dat heb ik op vakantie gelezen. Het is een mooi boek als je zelf ook sport bedrijft en ik houd van voetbal.” Website: “Hoefnet, Twentsvierspan en Hippischetwente.nl. Al die sites kijk ik zeker een paar keer per week.” Land of plaats: “Oostenrijk. Het is een mooi land met gemoedelijke mensen. Daar voel ik me op mijn gemak. In de zomer hebben we er een fantastische wedstrijd en in de winter ga ik er graag skiën.” Sport: “In de winter speel ik zaalvoetbal. In de zomer heb ik te veel andere dingen te doen op stal.” Onhebbelijkheid: “Geduld. Dat heb ik niet genoeg. Met de paarden heb ik daar geen last van en met de mensen die ik begeleid ook niet. Maar ik kan moeilijk wachten. Daar heb ik geen geduld voor.” (Sport)prestatie: “Mijn vierspanprestaties zoals in Beesd, het WK, daar ben ik trots op en mijn World Cup zeges.”

BIT 212 | 2013

18-19_paardenhaard.indd 19

19

13-12-13 11:23


Verlies Psychologie

TEKST: Afke Teunen Illustratie: Ekaterina Grishina

van je paard, droom of rijcarrière

Het paard overlijdt, wordt verkocht of je kunt niet meer rijden. Veel ruiters voelen op zulke momenten een enorm gevoel van verlies. Volgens sportpsycholoog dr. Inga Wolframm komt dat vooral omdat ruiters in dergelijke situatie niet alleen hun paard of sport verliezen, maar ook een deel van hun identiteit. Hoe ga je daarmee om? 20

20-21-23_verlies.indd 20

BIT 212 | 2013

13-12-13 11:23


TEKST: Afke Teunen FOTOGRAFIE: Lode Greven

Portret

Vrijwilligers De groom, de kantinejufrouw en de instructeur De bak slepen, een proefje voorlezen, het paard vasthouden, de koelkast van de kantine schoonmaken of die lessen geven waar geen geld voor is, maar wel veel animo. Een heleboel vrijwilligers zetten zich steeds weer in om de paardensport nog fijner te maken. Bit stelt drie van dit soort onmisbare krachten aan je voor.

BIT 212 | 2013

31-32-33-35_vrijwilligers.indd 31

Âť

31

13-12-13 11:25


ACHTERGROND

TEKST: Afke Teunen ILLUSTRATIE: www.shutterstock.com

2014:

HET JAAR VAN HET PAARD Op 31 januari 2014 begint het nieuwe Chinese astrologische jaar: het jaar van het paard. En het paard is een geluksteken, dus je mag je verheugen op twaalf voorspoedige maanden. Maar hoe haal je nou het beste uit dit paardenjaar en hoe herken je paardmensen? 46

46-47_Paard vh jaar.indd 46

BIT 212 | 2013

13-12-13 11:27


Psychologie

TEKST: Afke Teunen Illustratie: Studio Brun

De hersenen van ruiters

‘I

Waar komt dat warme gevoel vandaan dat je krijgt als je paard hinnikt? En waarom is de ene ruiter wel angstig na een val, maar een ander niet? De antwoorden zitten tussen onze oren. Een goede reden om samen met neuropsycholoog en amazone José Leder naar de hersenen van ruiters te kijken.

k wil ook leren paardrijden.’ Misschien zag je een groep ruiters voorbij rijden in het bos, misschien ben je gaan kijken naar de paardrijles van een vriendin: wat de aanleiding ook was, paardrijden begon met een gedachte. “En zeker ‘paardenmeisjes’ hebben daar een romantisch beeld bij”, zegt neuropsycholoog José Leder die zelf ook al jaren rijdt. “Het is het idee dat paarden lief en leuk zijn.” Na een tijdje kun je zelfs een warm en week gevoel krijgen bij het zien van een paard. Het lijkt een beetje op verliefdheid. Ook in dit geval vinden in de hersenen allerlei processen plaats. “Er worden stofjes aangemaakt (hormonen en neurotransmitters) die je een goed

gevoel geven en je blij en gelukkig maken. Het komt ook omdat wij het paard een veel grotere rol geven en hem eigenschappen toebedelen die wij heel belangrijk vinden. We denken dat het paard ook bepaalde gevoelens voor ons heeft.” De liefde voor paarden zit daarmee grotendeels tussen onze oren. Tussen die oren leer je trouwens lichtrijden.

Aanleren Paardrijden is een vaardigheid. Je leert het door het eindeloos te doen. Wanneer je een bepaald onderdeel, lichtrijden bijvoorbeeld, lang genoeg oefent, worden er nieuwe verbindingen in de hersenen gevormd tussen neuronen (zenuwcellen). “Deze neuronen

De neuropsycholoog Josephine Leder (28) is GZ-psycholoog en afgestudeerd in de richting klinische neuropsychologie. Ze werkt in een verpleeghuis en bij een vrijgevestigde psychologenpraktijk. Naast behandeling van psychische klachten zoals angst en depressie is ze in het verpleeghuis veel met het ouder wordende brein bezig en met cliënten die door een neurologische aandoening klachten op het gebied van het brein hebben. “Ik begeleid en behandel mensen ook die door een ongeval hersenletsel hebben opgelopen.” In haar vrije tijd rijdt ze paard en is ze FNRS-jurylid.

52

geven door middel van prikkels informatie door en zitten door ons gehele brein. Leren is een samenspel van ons gehele brein waarbij bepaalde gedeeltes gevoelig zijn voor bepaalde informatie. Zo is het ene deel gevoelig voor motorische informatie en een ander deel voor visuele informatie. De hippocampus reguleert het verbinden en vastleggen van nieuwe informatie.” Nieuwe verbindingen vergelijkt Leder met een hobbelig zandpaadje. Nog meer training maakt het sterker en duidelijker en meer een geasfalteerde weg. Er zijn wel enkele voorwaarden om tot zo’n weg te komen. Je moet het nieuwe onderdeel consequent op dezelfde manier uitvoeren. Filmpjes kijken of boeken lezen over de vaardigheid werkt niet. Je zou het ook bij één onderdeel moeten houden tot het bevestigd is. Meerdere dingen tegelijk aanleren lukt nauwelijks. Een longeerles is voor beginners daarom ook het beste: de ruiter hoeft alleen op het lichtrijden te letten. Met kleine beetjes kun je de vaardigheid uitbreiden en dit kost tijd, zeker omdat een volwassen brein langzamer leert. Wanneer dat ene onderdeel bevestigd en de weg geasfalteerd is, heb je een basis voor een automatisme. “Als je dan op een paard gaat zitten, wordt in ons brein een systeem geactiveerd waardoor het lichtrijden vanzelf en vrij

BIT 212 | 2013

52-53-55_hersenenvanderuiter.indd 52

13-12-13 11:29


10X BIT

+ 4X BIT DRESSUUR + 2X BIT MODE

VOOR

€59

FLEECEDEKEN

CADEAU

T.W.V.

€29,95

OP = OP

DE PAARDENKRANT EXTRA NUMMER 6

matie over verzorging, rijtechniek en veterinaire

SPIEREN VAN JE PAARD | CLAUDIA FASSAERT | HALSSTREKKEN

artikelen, prachtige foto’s en praktische infor-

BIT NUMMER 212 2013

BIT NUMMER 211 2013

Bit verschijnt 10x per jaar boordevol boeiende

!

BELONEN HELPT OOK BIJ MENSEN

vraagstukken waar je echt iets aan hebt. 4x

CREATIEF VOOR KERST

MET IJZERS & LINTEN

CLAUDIA FASSAERT: ANKY VAN BELGIË

per jaar ontvang je als abonnee het nieuwe

NUMMER 211 | PRIJS € 6,95

chique magazine Bit Dressuur. Natuurlijk ont-

BP

NIET ZO PERFECTE

DRESSUURPAARD DE HERSENEN VAN RUITERS HET VERLIES VAN JE PAARD NUMMER 212 | PRIJS € 6,95

MICHAEL JUNG | SPIEREN VAN JE PAARD | KISSING SPINES EEN 10 VOOR VERZORGING | HALSSTREKKEN MET STÉPHANIE PETERS BELGISCHE BUITENRIT | AGRESSIE TUSSEN PAARDEN | BIT-LEZING

BP

SHOWMAN GUY MCLEAN | VOERNIJD | TONGPROBLEMEN MENPAARD TRAINEN IN DE WINTER | SOLARIUM | ONMISBARE VRIJWILLIGERS DIERENPOLITIE | CAPGEBRUIK | EVENTINGAMAZONE JULIA MESTERN

vang je vele extra’s en 2x per jaar de special Bit Mode waarbij je op de hoogte wordt gebracht van de laatste trends.

ABONNEER VIA WWW.BITMAGAZINE.NL

Praat met ons mee op Twitter #bitpaarden en Facebook www.facebook.nl/bitpaarden


ADELINDE TRAINING CENTER

taties,

s KOM TOT toppre RUITERFITHEID EN N E IG E JE N A A K ER W ERKING W N E M A S E D R TE E B VER . d r a a p je n e u jo EN S S TU

TRAIN SAMEN

rnelissen!

o MET Adelinde C NU OOK MET GSCHEMA’S EN IN IN A TR E JK LI N O PERSO VOEDINGSADVIES.

Start nu! SLEC HTS

€6,95 PER MAAND

Train met

DE ADELERIN JE EN VERBET

1 2 3 4 5

COÖRDINATIE BALANS MENTALE KRACHT RITME SNELHEID EN REACTIE

W O R D L I D : W W W. A D E L I N D E T R A I N I N G C E N T E R . N L EBM_2013_12_Adelinde_Trainingscenter.indd 1

12-12-13 16:15


VOLGEND NUMMER DEZE UITGAVE LIGT VANAF 31 JANUARI IN DE WINKEL

LONGEREN MET LAMMERT

AAN DE SLAG!

Heb jij een rijtechnisch probleem? Laat je zadel dan eens thuis en zoek een oplossing door te longeren. Lammert Haanstra helpt je op weg.

Grondwerk is razend populair. Maar hoe doe je het precies? De Belgische deskundige Klaartje van Steen geeft een stappenplan.

PORTUGESE PASSIE De Portugese dressuurruiter Gonçalo Carvalho Conchinhas houdt zielsveel van zijn topper Rubi. “Mijn vrouw wordt altijd een beetje boos als ik zeg dat hij als een zoon voor me is, want ik héb een zoon, maar zo is het wel.”

72

72_volgendnummer.indd 72

BIT 212 | 2013

Bit 212 (27 december 2013– 30 januari 2014) Onafhankelijk magazine voor de paardenliefhebber - ISNN 1383-8342 Redactieadres: Informaticaweg 3, 7007 CP, Doetinchem Telefoon: (088) 294 49 71, e-mail: bit@eisma.nl Internet: www.bitmagazine.nl Kernredactie: Tessa van Daalen, Linde Oortveld, Lonneke Ruesink, Afke Teunen Ontwerp en vormgeving: ZeeDesign, Witmarsum Medewerkers voor dit nummer: Ingrid Damen, Bettine van Harselaar, Bram Hulzebos, Marc Pierard Fotografie: Amke, Arnd Bronkhorst, Dierenkliniek Emmeloord, Ivonka Dopieralski, Amy Dragoo, Katya Druz, Lode Greven, Paula da Silva, Frank Sorge, Lonneke Ruesink, Stacey Wigmore, Arjan Wijnstra Illustraties: Ekaterina Grishina, Pennestreek, Studio Brun, www.shutterstock.com Advertentieverkoop: Cindy Haentjens, tel. (088) 294 49 80, c.haentjens@ eisma.nl; Eddy Hoornstra, tel. (088) 294 48 54, e.hoornstra@eisma.nl; André Kunze, tel. (088) 294 49 82, a.kunze@eisma.nl, Lotte Wijnands, (088) 294 49 83 E-mail: verkoop.paarden@eisma.nl Verantwoordelijke uitgever Nederland/België: Eisma Horsesmedia, Informaticaweg 3, 7007 CP, Doetinchem Directie: Egbert van Hes (algemeen directeur), Bouke Hoving (financieel directeur), Gerbert Tiecken (uitgeefdirecteur) Uitgever: Minne Hovenga Algemeen hoofdredacteur Eisma Horsesmedia: Dirk Willem Rosie Marketing: Julien Scholte, Corine van der Bij (stagiaire) Druk: Senefelder Misset bv, Doetinchem Abonnementen: Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Opgave via www.bitmagazine.nl of via Eisma Mediagroep abonneeservice, Postbus 2238, 5600 CE Eindhoven; telefoon: (088) 226 66 47; fax: (088) 226 66 75; e-mail: abonneren@eisma.nl. Abonnementen lopen automatisch door, tenzij 30 dagen voor de vervaldatum bij onze abonneeservice wordt opgezegd. Ook voor informatie over uw lopende abonnement kunt u contact opnemen met onze abonneeservice. Indien u per brief of e-mail wilt opzeggen, vermeld dan duidelijk uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, rekeningnummer, de juiste productnaam en de reden van. Abonnementsprijs € 76,50 per jaar. Bit verschijnt 16 keer per jaar (10 x Bit, 4x Bit Dressuur, 2 x Bit Mode). Extra verzend- kosten België en overig buitenland op aanvraag. Adreswijzigingen drie weken van tevoren schriftelijk doorgeven of maak gebruik van het Post NL Verhuisbericht. Uw gegevens kunnen worden gebruikt voor het toezenden van informatie en/of speciale aanbiedingen door Eisma Media Groep en speciaal geselecteerde bedrijven. Indien u hiertegen bezwaar heeft kunt u dit schriftelijk doorgeven aan Eisma Media Groep, Informaticaweg 3, 7007 CP, Doetinchem of aan Bit@eisma.nl. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het Privacy statement op www.eismamediagroep.nl/privacy-statement.

© Copyright 2013 Eisma Media Groep bv, Doetinchem. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs verklaren dat dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld, evenwel kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid en/of volledigheid van de informatie. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren.

13-12-13 11:35

Voorproefje Bit 212  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you