Page 47

r

Verbeteren van voerefficiëntie

optimalisatie’ Tabel 1. Effect van fysiologisch stadium op vertering van vezels (VC = verteringscoëfficiënt).

vleesvarkens

dragende zeugen

lacterende zeugen

Voer A: 6% vezel Pe llet Daarmee is echter nog niet het hele verhaal verteld, waarschuwt de onderzoeksdirecteur. Veel van het vergelijkend onderzoek naar de vertering wordt gedaan met meelvoeders, terwijl in de dagelijkse praktijk meestal pellets worden gevoerd. De vertering van ingrediënten wordt door het bewerkingsproces in de diervoederfabriek beïnvloed, met name als gevolg van hittebehandeling (tabel 2). “Van sommige nutriënten verbetert daardoor de vertering, andere boeten in als het gaat om verteerbaarheid. Met name van oliehoudende zaden neemt de verteerbaarheid aanzienlijk toe na pelleteren.” Var ia t ie Een ander aandachtspunt is de ontwikkeling in de samenstelling van grondstoffen. Zo constateert Van der Aar dat de energiewaarde van mais-DDGS de afgelopen jaren is gedaald. “Acht jaar geleden bedroeg de energiewaarde ongeveer 13 tot 14 procent. Tegenwoordig is dat 7 procent. Dat betekent dat nutritionisten rekening moeten houden met deze verandering in karakteristieken.” Onderzoeker Matias Jansen van Kemin herkent dit fenomeen ook bij oliën en vetten. “De variatie in voedervetten is groot, blijkt in de praktijk. Deze variatie wordt vaak onderschat.” Sojaolie wordt gezien als een van de meest stabiele voedervetten, maar kent ook nog altijd een variatie van 10 procent in calorische waarde (gebaseerd op analyse van meer dan 500 monsters). “Dat staat gelijk aan 1 procent variatie op energieniveau”, benadrukt Jansen. Het onder- of overschatten van de energiewaarde van vet of olie leidt tot een slechtere voerefficiëntie. Jansen beveelt aan de vet- en oliebronnen regelmatig te analyseren om rekening te houden met de natuurlijke variatie in dit ingrediënt.

VC eiwit

77,6

83,5

82,8

VC vet

78,5

79,8

78,5

VC koolhydraten

86,4

87,6

87,1

Berekende nettoenergie waarde

9,15

9,35

9,29

Voer B: 11% vezel VC eiwit

68,2

79,5

75,8

VC vet

78,6

82,3

82,7

VC koolhydraten

79,1

86,3

81,9

Berekende nettoenergie waarde

8,82

9,50

9,25

Tabel 2. Effect van pelleteren op de vertering van raapzaadschroot in varkensvoer.

meel

pellet

relatief verschil

Eiwitvertering (%)

79

82

4%

Vetvertering (%)

68

76

12%

Vezelvertering (%)

39

47

20%

Ad d i ti e f Een van de mogelijkheden om de vetvertering te beïnvloeden, is het gebruik van toevoegmiddelen zoals Lysoforte. “Dit product zorgt voor betere vetbenutting, maar dat is niet het enige. Ook de andere ingrediënten worden beter verteerd en dat leidt tot een betere totale voerbenutting bij pluimvee. Ons onderzoek geeft aan dat de voerefficiëntie wel tot 20 procent kan verbeteren”, aldus Jansen. Uiteindelijk kan toevoeging van Lysoforte leiden tot de vermindering van de hoeveelheid vet in het voer omdat het vet beter wordt benut. “Je kunt bij het formuleren ongeveer 60 tot 80 kcal per kilo besparen door een hoeveelheid vet of olie weg te laten of te vervangen door een goedkopere vetbron. Deze aanpak leidt tot een reductie van de voerkosten.” Weglaten van het ‘te veel’ aan vet hoeft niet, benadrukt Jansen. “Onderzoek toont aan dat de algehele benutting van ingrediënten

46

46-47_allaboutfeed-seminar.indd 47

47

verbetert, waardoor de dieren beter presteren. Daarmee worden de kosten van de toevoeging terugverdiend.” A a n p a sse n Voederwaardetabellen zijn volgens Van der Aar onmisbaar, maar de gehalten die daarin worden gehanteerd moeten gebaseerd zijn op het doeldier, de gebruikte ingrediënten en de procesomstandigheden. Regelmatige aanpassing en controle van de nutritionele waardes in deze tabellen is noodzakelijk. “Tabellen verdienen een regelmatige update, ook omdat de productieomstandigheden en genetische eigenschappen aan verandering onderhevig zijn. Een voorbeeld daarvan is mais. Een stabiel ingrediënt, maar de afgelopen jaren is het eiwitgehalte van dit gewas toegenomen van 62 naar 66 procent. Om die reden is een jaarlijkse aanpassing van de voederwaardetabellen wenselijk”, besluit Van der Aar.

-

De Molenaar nr.15 27 oktober 2017

18-10-17 10:07

Profile for Eisma Media Groep bv

mol_15-2017_lr_pdf  

mol_15-2017_lr_pdf  

Profile for eisma