Page 5

04-05_Actueel:04-05 07-10-10 09:23 Pagina 5

Booijink Veevoeders beste van Nederland Veehouders hebben veevoerleverancier Booijink in Raalte gekozen tot beste adviesbedrijf van Nederland. AgriDirect en vakblad V-focus vroegen dit jaar 13.500 veehouders hun tevredenheid over hun adviseurs uit te drukken in een rapportcijfer. In 2009 werd Booijink ook al als beste gekozen. “Je hoopt dat je bij zo’n verkiezing in de hoogste regionen blijft, maar dat is altijd afwachten. Dat we voor de tweede achtereenvolgende keer bovenaan staan, verraste ons zeker. We zijn er heel blij mee”, aldus Chiel Booijink. Arkervaart (Nijkerk) volgt, net als vorig jaar, op geringe afstand op de tweede plaats. Sikma (Stroobos) bezet de derde positie in de ranglijst. In het onderzoek zijn 50 adviesbedrijven meegenomen. Het betreffen veevoerbedrijven, accountantskantoren, verzekeringsmaatschappijen en banken. Opvallend is dat de waardering van veehouders voor hun adviseurs over de hele linie iets is afgenomen ten opzichte van 2009. In economisch mindere tijden wordt er meer op de kosten gelet, en zijn boeren kritischer op de meerwaarde van de adviseurs, luidt de conclusie.

ueel Van Molenaar tot Kok: symposium 24 november

Vakblad De Molenaar organiseert op 24 november het symposium 'Van Molenaar tot Kok'. Drie sprekers belichtten ieder vanuit eigen perspectief hun visie op de veranderingen in de diervoederindustrie. Ook geven ze een doorkijk naar hoe volgens hen de diervoederfabriek van de toekomst eruit zou kunnen zien. Geen bulkproductie meer, maar inspelen op 'individuele' wensen van afnemers, dat is de uitdaging waar de sector voor staat. Dat de sector beweeglijk en innovatief is, is de afgelopen jaren meermalen gebleken. Aan de basis van die beweging staan mensen; techneuten, nutritionisten en managers die ieder op hun eigen manier bijdragen aan de toekomst van hun bedrijf en sector. Die personen die daaraan een bijzondere bijdrage hebben geleverd, wil De Molenaar belonen met De Molenaar Award. Tijdens het symposium Van Molenaar tot Kok zal deze prijs voor de vierde keer worden uitgereikt.

2010

Provimi neemt Mexicaanse Animal Nutrition Group over De Provimi Group neemt de Mexicaanse Animal Nutrition Group Nassa over. De overname is naar verwachting eind oktober afgerond, afhankelijk van goedkeuring van de Mexicaanse antitrust autoriteiten, de Comisión Federal de Competencia. Nassa, gevestigd in Ciudad Obregón (Sonora), levert hoofdzakelijk premixen, prestarters, concentraten en voeders voor varkens en garnalen. De organisatie bestaat uit drie productiebedrijven, vijf pakhuizen en 265 werknemers. “Dit is een belangrijke acquisitie voor ons. Mexico is een spannende markt en wij geloven dat Nassa groeipotentie heeft, zowel in haar bestaande business als op nieuwe gebieden, zoals pluimvee en rundvee”, aldus Ton van der Laan, algemeen directeur van Provimi. De acquisitie van Nassa geeft Provimi de mogelijkheid haar positie in Latijns Amerika te versterken. Provimi’s totale inkomen in Latijns Amerika bedroeg in 2009 180 miljoen euro.

4

5

Knop Gelukkig zit er een aan/uit knop op elektronische apparatuur. Een onmisbaar instrument om irritante reclames het zwijgen op te leggen, al lukt dat meestal pas nadat de ergernis is opgewekt. Toch blijken dergelijke reclames succesvol te zijn als het gaat om naamsbekendheid en hebben ze als regel geen negatief effect op het imago van het bedrijf. Een voorbeeld is de onderneming die waarschuwt voor de gevolgen van de ster in de voorruit. Irritant, maar je weet wel wie je moet bellen als je wordt geconfronteerd met zo’n ster. Het is niet altijd de vorm die de ergernis opwekt, het kan ook de boodschap zijn. Daarbij spant Wakker Dier op dit moment de kroon. De nieuwste campagne ‘wie helpt de dieren uit het vuur?’ raakt kant nog wal. Zodra die commercial op de radio begint, druk ik op de uit-knop. Niet de juiste reactie van een professional, ik weet het. In een sector die onderhevig is aan maatschappelijke kritiek, moet je de dialoog aangaan. Argumenten uitwisselen en zoals dat hoort in een polderende samenleving, komen tot consensus. Maar na het horen van deze reclamespot, vraag ik me toch sterk af of iemand daarin energie moet steken. ‘Een stal met kippen, varkens of andere dieren hoeft in Nederland niet beter beveiligd te worden, dan een loods met wc-rollen’, zo luidt de boodschap van Wakker Dier. Juist vanwege het brandgevaar van wc-rollen (zie de uitwassen in het voetbalstadion van Groningen) zal de brandbeveiliging van deze opslag goed zijn geregeld. En die in de veehouderij niet minder. Een melkveehouder werd onlangs verplicht een brandwerende muur te plaatsen in de nieuwe stal; de brandweer eiste compartimentering vanwege de lengte ervan. De stichting speelt met incomplete en suggestieve informatie in op het gemoed van de gewone burger en dat lijkt vruchten af te werpen. Vanwege deze succesvolle aanpak moet de agrarische sector met de stichting in overleg en de campagne tegen de kiloknaller nieuw leven inblazen. Niet gericht op uitsluitend biologische producten, maar sectorbreed. Een eerlijke prijs voor een goed product als gezamenlijk doel. Daar houd ik de radio graag voor aan. Jacqueline Wijbenga

D e M o l e n a a r n r. 1 4 1 5 o k t o b e r 2 0 1 0

demolenaar-2010-14  
demolenaar-2010-14  

Fefac-voorzitter: ‘Samenwerken speerpunt’ Voer voor goede voeten Fefac-voorzitter: ‘Samenwerken speerpunt’ Voer voor goede voeten 13 vakblad...