Issuu on Google+

BIT NUMMER 208 2013

VEULENS EN HUN PLEEGMOEDER

Jerez

OM JALOERS VAN TE WORDEN:

BP

01_Cover.indd 1

T EN

H

NUMMER 208 | PRIJS 竄ャ 6,95

SE EV OR

T EN

H

STUDEREN IN

SE EV OR

DANIテ記LE HEIJKOOP | HORSE EVENT | TEUGELDRUKMETER

LIEF!

EXTREME TRAIL | DANIテ記LE HEIJKOOP | TEUGELDRUKMETER GETEST SPRINGTIPS VAN ROB EHRENS | DOORZITTEN | ADELINDE TRAINT BIT TALENT MENLEIDSELS | COLUMN BRITT DEKKER | COUPEREN | HAFLINGER NIBBIT

13-08-13 15:22


R

EDITORIAL

Achter de schermen Imke Schellekens-Bartels test voor Bit de teugeldrukmeter van Menke Steenbergen uit

Redacteur Afke wordt blij van het extreme trail-terrein in Duitsland

Bit talent Daniëlle van Bergen volgt een les bij Adelinde Cornelissen

De kat van Daniëlle Heijkoop moet natuurlijk ook op de foto

Het is belangrijk om een goede relatie te hebben met degene die je fotografeert. Dat lukte goed met siro, aldus Arnd

Prikkelen

&

inspireren

De muur achter mijn bureau op de redactie hangt vol met kleurrijke, vormgegeven printjes. Het Horse Event-nummer van Bit is bijna klaar om naar de drukker te gaan. We hebben ons best gedaan om Bit net zo leerzaam en prikkelend te maken als het event zelf. Lachend denk ik terug aan de trip met redacteur Afke naar het Duitse Schwarzwald. Een heuvelachtig terrein met allerlei aangelegde bruggetjes, rotsen, water, et cetera. Een waar speelparadijs voor ruiter en paard. Afke mag op een stoere Quarter rijden voor een extreme trail-ervaring. Ondanks de bedenkelijke blikken die Afke me soms toewerpt, zou ik zo met haar willen ruilen. Wat stoer! Behalve het trainings- en behendigheidsaspect is dit gewoon hartstikke leuk om met je paard te doen. Op de redactiemuur achter me vallen ook de zomerse, gele tinten op. Niet de kleuren die je in Nederlandse stallen ziet. Daarvoor moet je naar Spanje. De Belgische Janey studeert aan de Koninklijke Rijschool in hartje Jerez de la Frontera. De rust, het mooie weer, de siësta en de prachtige paarden. Net als Janey, kon ik (ik was de geluksvogel die ernaartoe mocht) hier snel aan wennen. Bewonderenswaardig is de passie van de jonge amazone die nog zo veel wil leren. Dat laatste, daar herken ik mezelf wel in. Waarom reageert een paard op een bepaalde manier, of hoe los ik een rijtechnisch probleem op? Het extreme trail-verhaal prikkelde mij en in Spanje herkende ik mijn leergierigheid. In september blijf ik wat dichter bij huis en ga ik naar Horse Event voor nieuwe inspiratie. Zie ik je daar?

Lonneke Ruesink Fotograaf & beeldredacteur PS. Op Horse Event is Bit weer van de partij met een grote stand. Heb je ideeën, vragen of wil je gewoon gezellig kletsen met de kernredactie, kom vooral langs!

Fotograaf Lonneke en Janey vermunt met de beroemde PRE-hengst Invasor

Vormgever

Johanna werkt met veel plezier aan Bit

Redacteur Tessa woont op Texel en moet altijd eerst met de boot als ze op pad gaat

Social media: www.facebook.com/bitpaarden | ww.twitter.com/bitpaarden Redactie: bit@eisma.nl | (088) 294 49 71 Abonneren: abonneren@eisma.nl | (088) 226 66 47

BIT 208 | 2013

05_Editorial.indd 5

5

13-08-13 10:04


teKSt: Tessa van Daalen FOtOGrAFIe: www.arnd.nl

H

T EN

T EN

H

SE EV OR IntervIew

SE EV OR

Daniëlle Heijkoop EEN BESCHEIDEN DOORZETTER Dressuuramazone Daniëlle Heijkoop (26) is een zeer succesvolle nieuwkomer in de Grand Prix met Kingsley Siro (v. Gribaldi). Ze neemt deel aan het EK en won zilver op het NK. Daniëlle schuift het grootste deel van de eer door naar haar trainster Anky van Grunsven. Hoe krijg je een bescheiden, verlegen amazone aan het praten? Bit legt haar acht keuzes voor.

Verlegen of brutaal? “Verlegen. Moet ik dat uitleggen? Ik vind het moeilijk om iets te vragen aan mensen tegen wie ik opkijk. Dan denk ik dat ze wel wat anders aan hun hoofd hebben dan mijn dingetjes. Ik kom net kijken in de sport, vandaar dat ik me snel terughoudend opstel. Zelfs nu het best goed gaat. Naar mijn paarden toe ben ik absoluut niet verlegen, maar juist heel consequent en duidelijk. Ik heb twee Gribaldi’s op stal, als je daar één vinger aan geeft, nemen ze gelijk je hele hand. Ik moet ze echt kort houden. Op stal ben ik ook niet zo verlegen. Als mensen hier komen lessen, komen ze voor mij. Dat voelt anders. Ik ben altijd zo geweest, waarschijnlijk omdat ik enig kind ben. Wij woonden niet in een drukke woonwijk met veel kinderen om mee te spelen. Ik had wel vriendinnen, maar was altijd bezig met pony’s. Die gingen voor. Daar reed ik wedstrijden mee, maar nooit op hoog niveau. Mijn pony’s waren kwalitatief ook niet heel bijzonder. En toch altijd maar doorgaan, hè. Want dat ben ik wel, een ontzettende doorzetter.” “Ik ben heel rustig. Toch mam?” Haar moeder beaamt het. “Ik heb een lieve vriend waar ik dol op ben, maar ik kan ook heel goed alleen zijn. Tijdens mijn studie had ik wel vriendinnen, maar die snapten vaak niet dat er zoveel tijd in paarden gaat zitten. Ik kan nooit zomaar even wat afspreken, dus

12

zoiets verwatert dan toch weer. Dat hoort er een beetje bij als je voor de sport kiest. Ik ga graag uit eten of naar de bioscoop, maar de paarden krijgen voorrang. Op alles. Mijn vriend voetbalde op hoog niveau, hij snapt dat gelukkig.” Zelfverzekerd of onzeker? “Tijdens het rijden twijfel ik niet, dan weet ik wat ik moet doen. Maar als er bij het losrijden voor een wedstrijd niemand staat die aangeeft of het goed is, kan ik toch onzeker

Veel toppers hebben van jongs af aan goede mensen om zich heen, bijvoorbeeld ouders die zelf ook rijden. Ik doe veel alleen. Ondanks dat ben ik wel gekomen waar ik nu ben. Misschien is het juist wel een pluspunt dat ik zelfstandig rijtechnische problemen moet oplossen en daardoor mezelf kan redden als het tijdens een wedstrijd mis dreigt te gaan. Als ik eens tegen iets aanloop dat niet wil, probeer ik verschillende oplossingen uit tot ik iets heb dat werkt. (Lachend:) Aan zijn linkeroor trekken… Nee serieus, ik heb

‘Het klikt enorm tussen Anky en mij’ worden. Ik heb bevestiging nodig. Tijdens de training of een kleine wedstrijd niet, maar op grote evenementen waar wat spanning bij komt wel. Mijn moeder gaat mee, maar die rijdt zelf niet. Anky weet precies hoe het moet voelen. Ik vind het erg fijn als zij erbij is. Het heeft te maken met mijn perfectionisme, denk ik. Ik wil altijd nog iets beter presteren. Als ik een keertje minder heb gereden of iets is niet gelukt, dan kan ik daar ’s nachts wakker van liggen; piekeren wat er is misgegaan, hoe ik het wel had moeten doen. Dan wil ik de volgende dag meteen weer trainen. Ik moet er dan wel voor oppassen dat ik niet te fanatiek word.

de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan, dus ik weet nu beter hoe ik dingen kan oplossen. Als het echt niet wil, laat ik het rusten tot de volgende dag. Ik ga niet drie uur op het paard zitten. Nooit gedaan trouwens. Ik gaf vroeger wel eens een flinke schop. Dat zou ik nu niet meer zo snel doen. Met Gribaldi’s laat je dat wel. Als je die onterecht aanpakt, pakken ze je net zo hard terug.” Laconiek of zenuwachtig? “Door mijn perfectionisme ben ik zenuwachtig tijdens wedstrijden, al had ik er bijvoorbeeld tijdens Indoor Brabant weinig last van had. Daar reden zoveel toppers mee dat

»

BIT 208 | 2013

12-13-14-16-17_danielle heijkoop.indd 12

13-08-13 11:24


Interview

BIT 208 | 2013

12-13-14-16-17_danielle heijkoop.indd 13

13

13-08-13 11:24


Portret

TEKST: Marije Stomps FOTOGRAFIE: www.idphotos.nl

Nieuwe start Sommige veulens hebben een moeilijke start. Omdat hun moeder hen niet accepteert of zelfs doodgaat. Deze drie veulens hadden geluk: hun eigenaren deden er alles aan om een nieuwe moeder voor hen te vinden. Dat lukte.

20

BIT 208 | 2013

20-21-22-23_adoptieveulens.indd 20

13-08-13 10:15


LEANDRO H

H

T EN

T EN

SE EV OR Boek

SE EV OR

Marjan Tulp, tot voor kort hoofdredacteur van Bit, schreef een boek over drie vrouwen en een schimmel. Dit is een prachtige, maar erg gevoelige Akhal Teke-hengst, die niets liever doet dan lopen. Hij heet Leandro en hij heeft problemen. De zussen Yana en Julia gaan samen met hun vriendin Maria met Leandro aan de slag. Julia’s dochtertje Fré heeft een bijzondere band met Leandro.

H

et is 2009 en ik ga met fotograaf Lonneke Ruesink naar Tsjechië voor Bit. In de planning staat een bezoek aan de nationale Kladruber-stoeterijen en dan doorrijden naar de Spaanse Rijschool in Wenen. Ik heb net een andere auto gekocht, van slechts anderhalf jaar oud. De vorige was niet meer betrouwbaar voor lange reizen. Het helpt niet, tijdens de trip zien wij meer garages dan paarden. Op Koninginnedag rijden we met tachtig kilometer

36

36-37_leandro.indd 36

per uur terug. Eenmaal thuis eten we iets in de stad en op de terugweg struikel ik over ontbrekende klinkers in de straat. Als ik de dag erna naar het ziekenhuis ga, sturen ze mij met gips en krukken weer naar huis. De oude achterafzaal zit vol met mensen. De betonmolens, vrachtwagens, grijpkranen en het kantoormeubilair worden het eerst verkocht. Dan, als laatste, komt het paard aan bod. De veilingmeester toont een grote foto.

BIT 208 | 2013

13-08-13 11:22


Veterinair

TEKST: Tessa van Daalen FOTOGRAFIE: Dierenkliniek Emmeloord

Operatie brengt uitkomst na elleboogbreuk Na een vechtpartij met een uitgebroken paard stond de ruin Ryen op drie benen. Röntgenfoto’s bevestigden de ergste vermoedens van eigenaresse Karen Snijder; zijn elleboog was gebroken. Na een geslaagde operatie in Dierenkliniek Emmeloord stapt Ryen echter weer vrolijk rond.

K

aren Snijder en Iwan Haak kochten de vierjarige bonte kruising tussen een Fries en een menpony een paar jaar geleden. “We zochten een makke pony voor mijn vriend en deze sprak me aan. Ryen voldeed aan alle verwachtingen. Hij is lief en heel erg op mensen gericht. Bovendien kan hij goed opschieten met mijn 23-jarige KWPN’er”, vertelt Karen. Vorige winter ging het echter mis op stal in Oostzaan. Een nieuw paard brak uit en kwam bij Ryen in het land terecht. Een flinke knokpartij volgde. Karen had meteen door dat het helemaal fout zat. “Ryen was behoorlijk gehavend, wilde niet lopen en ik zag aan zijn ogen dat hij veel pijn had.” Omdat ze hem niet wilde vervoeren, regelde de dierenarts dezelfde avond nog een mobiele röntgenservice. Ryen had een breuk in de elleboog van zijn rechtervoorbeen. De breukvlakken zaten mooi op elkaar, daarom werd besloten Ryen boxrust te geven. “We zagen een operatie niet zo zitten, na eerdere negatieve ervaringen met onze hond. Bovendien is zoiets ook erg kostbaar.” De ruin kreeg pijnstillers en het leek wat beter te gaan. Tot hij na vijfenhalve week ineens weer niet op het been wilde staan. Nieuwe foto’s wezen uit dat de breukvlakken uit elkaar waren getrokken.

Hybride plaat Het tweetal besloot de knoop door te hakken en naar Dierenkliniek Emmeloord te gaan. “Dan gaan we dit jaar maar niet op vakantie, besloten we. Ryen is zo’n geweldige pony. We zijn dol op hem.” In de kliniek werden Karen en Iwan duidelijk voorgelicht over de in-

46

46-47_Case elleboog.indd 46

greep, zodat ze precies wisten waar ze aan toe waren. “We mochten alles vragen en ze namen uitgebreid de tijd voor ons. Dat gaf een goed gevoel. We spraken af dat de chirurg de knoop mocht doorhakken, als hij op de operatietafel zou zien dat de elleboog niet te repareren was.” Dierenarts drs. Frerik ter Braake verrichtte de ingreep. “Best een lastige situatie, zo’n uit elkaar getrokken oudere breuk in een gewricht. Aan de andere kant is het wel een plek waar je met een plaat veel kunt bereiken, omdat de krachten gunstiger zijn verdeeld qua trekrichting. Bij breuken van andere lange botten worden zulke structuren directer belast. Dan komt alle druk ineens op zo’n plaat, als het dier na de operatie gaat staan. Dat moet dan wel houden, dat is nogal wat. Je kunt een paard nou eenmaal niet zes weken met een been omhoog laten liggen.” Voor stabilisering van de fractuur gebruikte Ter Braake een hybride plaat met verschillende typen schroeven, die zichzelf in de plaat vergrendelen, waardoor ze niet alleen de plaat op z’n plek houden, maar ook meehelpen het geheel te verstevigen. Een nieuwe en zeer welkome ontwikkeling, vertelt de chirurg. “Door de ovale schroefgaten kunnen de losse botdelen met behulp van de schroeven ook nog beter naar elkaar toe worden getrokken. Voorheen was het toch een beetje kunst- en vliegwerk op zo’n plek. Tegenwoordig is, mede door de betere materialen, de kans op herstel groter.” Hij had er vooraf een goed gevoel over. “Je moet natuurlijk altijd afwachten hoe het verloopt, maar het karakter van een paard speelt ook mee. Ryen is kalm, dat scheelt veel. Vooral het opstaan na de narcose is

BIT 208 | 2013

13-08-13 11:27


H

T EN

H

T EN

teKst: Rick Helmink fotografie: www.arnd.nl

RSE EV O rijtecHniscH

SE EV OR

DE PERFECTE SPRONG MET JE NIET ZO PERFECTE PAARD

Heeft jouw springpaard niet het ideale exterieur? Geen nood, want volgens springbondscoach Rob Ehrens bestaat het ultieme springpaard niet. “Als je goed rondkijkt op een internationaal concours zie je dat eigenlijk geen enkel paard helemaal perfect is gebouwd.” Het ene paard is overbouwd, de ander heeft een korte hals (zoals het paard Itot du Château op deze foto) of een extreem lange rug. Ehrens legt uit hoe je met deze paarden toch een perfecte sprong maakt. »

51-52-53_exterieurtypes.indd 51

13-08-13 11:32


Droompaard interview

TEKST: Marije Stomps FOTOGRAFIE: Lonneke Ruesink

Nibbit

Zijn filmpjes op YouTube zijn tienduizenden keren bekeken, op Bokt heeft hij een ware fanclub en 1600 mensen vinden zijn Facebookpagina leuk. Maar wat maakt Haflingerhengst Almnebel Imladris, beter bekend als Nibbit, nu zo speciaal? Volgens amazone Lisa Hulshof is het heel simpel. “Het is gewoon een droompaard.”

E

en filmpje op YouTube: ‘A golden team – Nibbit en Lisa’. Op de tonen van dramatische filmmuziek stapt een Haflinger met prachtig golvende lange manen met zijn amazone door een bos. Ze draven door een beekje en galopperen over de vlakte. Het plezier spat ervan af. Als klap op de vuurpijl steigert het paard huizenhoog tegen het licht van de ondergaande zon. Dit zijn Lisa Hulshof en Haflingerhengst Nibbit. Er staan tientallen van dit soort filmpjes

van hen op internet en veel mensen kennen het duo, gezien de hoeveelheid likes op Facebook en topics op Bokt. “Het is inderdaad enorm snel gegaan. Een vriendin van mij, Eva Roemaat, heeft ons een keer gefilmd en zette het filmpje op YouTube. Dat werd goed bekeken en we maakten meer filmpjes. Opeens wist iedereen wie Nibbit was”, vertelt Lisa nog steeds een beetje beduusd. Ze krijgt positieve reacties van mensen over de hele wereld. “Heel

apart. Mensen vinden het heel bijzonder wat ik met hem doe, dat we zo’n bijzondere band hebben. Ik besefte helemaal niet dat de dingen die ik met hem doe bijzonder zijn. Voor ons is het dagelijkse kost.” Die dagelijkse kost is dus steigeren, Nibbit laten buigen en liggen, zonder zadel en bit rijden, passage en piaffe: er zijn eigenlijk maar weinig dingen die de Haflinger niet kan. Hoewel, zitten is niet favoriet. “Dat vindt ‘ie niks”, lacht Lisa.

Posterpaard

Klapperlip De officiële naam van Nibbit is Almnebel Imladris. Dit vond Marianne Scherps maar een hele mond vol. Al snel werd de naam verbasterd tot Allemie. Dat werd weer Nebel, maar ook dat vond Marianne nog te hoogdravend. “Hij loopt altijd te klapperen met zijn onderlip. Van Nebel kwamen we op Nibbel en dat werd weer Nibbit, door die onderlip.” Om in stijl te blijven zijn ook een aantal veulentjes van Nibbit naar chips vernoemd, zo lopen er al een Wokkel, Croky en Popcorn rond.

64

64-65-67_nibbit.indd 64

Hoe komt een meisje dat tot haar twaalfde op een manege reed aan een Haflingerhengst die alles kan? Daar komt Nibbits voormalige eigenaresse Marianne Scherps in beeld. Zij runt in het Achterhoekse Beltrum een manege voor kinderen met een beperking en heeft een eigen paardenshowteam, The Black Riders. Lisa stapte vijf jaar geleden Marianne’s stal binnen. Ze zocht een verzorgpony. Marianne had nog wel een Shetlander staan. Maar toen was daar Nibbit.

BIT 208 | 2013

13-08-13 11:41


BIT STICKERACTIE Doe mee aan de Bit stickeractie en win tijdens Horse Event fantatische prijzen!

Maak iedere dag kans op de hoofdprijs: Tekna zadel naar keuze!

WIN! WAT MOET JE DOEN? Stap 1 Lever je ingevulde e-ticket in bij de Bit stand. Heb je geen e-ticket? Haal dan de bon op in de stand. Tekna S8 dressuurzadel + dressuurbeugelriemen + Flex-Tek beugels + dressuursingel

Stap 2 Verzilver met deze bon de Bit actiesticker en plak deze zichtbaar op je kleding.

WIN!

Stap 3 Maak met je mobiele telefoon een foto van jezelf met de sticker en post deze op Facebook. Vergeet niet om Bit in deze foto te taggen!

Stap 4 Houd de Bit Facebookpagina en de Bit stand op Horse Event in de gaten. Ieder uur wordt via de Facebookpagina van Bit een winnaar bekend gemaakt die fantastische prijzen wint!Kom naar het Horse Event en bezoek onze stand in het innovatiecentrum, hier kun je de flexchair zelf uitproberen!! Tekna S4 springzadel + beugelriemen + Flex-Tek beugels + singel

MAAK IEDERE DAG KANS OP DE HOOFDPRIJS, WIN EEN TEKNA ZADEL T.W.V. €800

WIN!

Ook al heb je jezelf niet op de foto gezet, misschien word jij wel gefotografeerd door onze mysterie fotograaf! De mysterie fotograaf zet bezoekers van Horse Event op de foto die zichtbaar een sticker dragen. De winnende persoon beelden we aan het eind van de middag groot af in de Bit stand. Deze prijswinnaar wint een Tekna zadel! Bit verloot deze hoofdprijs iedere dag.

Ben jij de winnaar?

Dan mag je niet alleen zelf kiezen of je een spring-, dressuur of veelzijdigheidszadel wilt, maar ook of je de bruine of de zwarte variant wilt. Tekna geeft er meteen een bijpassende (dressuur)singel, Flex-Tek stijgbeugels en beugelriemen bij. Tekna S6 veelzijdigheidszadel + beugelriemen + Flex-Tek beugels + singel

KOM NAAR DE BIT STA ND EN DOE M EE AAN DE BIT STICKER ACTIE!

WAAROM ZIJN TEKNA ZADELS UNIEK?

Alle Tekna® zadels zijn gemaakt van het Tekna Quik Clean® materiaal. Dit technische materiaal is nauwelijks te onderscheiden van echt leder en is lichtgewicht, sterk, flexibel en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Het materiaal is bijzonder geschikt voor paarden die wat gevoeliger zijn, omdat het materiaal hypoallergeen is. Het Quik Clean® materiaal is waterafstotend, schimmelwerend en slijtvast. Daarnaast zijn de zadels uit de Tekna® S-lijn voorzien van het Tekna Quik Change® systeem. Met behulp van dit systeem kan het zadel eenvoudig in breedte worden aangepast door het kopijzer van de Quik Change® zadelboom te verwisselen. Ook de latex/ wollen kussens kunnen aangepast worden aan de rug van het paard. Voor de ruiter is het zadel ook op maat te maken. De knie en kuitwrongen zijn verplaatsbaar voor een optimale beenligging.

Op de hoogte blijven van deze actie? Like Bit op Facebook! Facebook.com/bitpaarden

EBM 2013 | 08 Bit Stickeractie.indd 73

13-08-13 15:27


+

10X BIT 2 Horse Event

kaarten Cadeau! t.w.v. €59

!

+ 4X BIT DRESSUUR + 2X BIT MODE

VOOR

€59 BIT NUMMER 208 2013

BIT NUMMER 207 2013

WINNEN

: BR SCHO EN DIVO EN & KLEDIN ZA GSET

DANIËLLE HEIJKOOP | HORSE EVENT | TEUGELDRUKMETER

JUR VRIELING | STRANDTRAINING | HUIDPROBLEMEN

LIEF!

VEULENS EN HUN PLEEGMOEDER

Jerez

OM JALOERS VAN TE WORDEN:

STUDEREN IN

INTERVIEW:

Jur Vrieling

SPRINGRUITER

STRANDTRAINING

EVENTER & AUTOCOUREUR LIZ HALLIDAY | GEZONDE PAARDENSNACKS RODE WIJN-TREKTOCHT | YOGA TE PAARD | HUIDAANDOENINGEN | MINERALEN ENDURANCE MET ANGELA JONKMAN | VISUALISEER JE RIJDEN

T EN

H BP

SE EV OR

SE EV OR

artikelen, prachtige foto’s en praktische infor-

BP

NUMMER 208 | PRIJS € 6,95

EXTREME TRAIL | DANIËLLE HEIJKOOP | TEUGELDRUKMETER GETEST SPRINGTIPS VAN ROB EHRENS | DOORZITTEN | ADELINDE TRAINT BIT TALENT MENLEIDSELS | COLUMN BRITT DEKKER | COUPEREN | HAFLINGER NIBBIT

01_Cover.indd 1

matie over verzorging, rijtechniek en veterinaire

Wil jij leren over paarden? De mooiste demonstra-

vraagstukken waar je echt iets aan hebt. 4x per

ties ervaren? Weten wat de nieuwste ontwikkelingen

jaar ontvang je als abonnee het nieuwe chique

zijn op het gebied van verzorging, training en sport?

magazine Bit Dressuur. Natuurlijk ontvang je vele extra’s en 2x per jaar de special Bit Mode waarbij je op de hoogte wordt gebracht van

H

Bit verschijnt 10x per jaar boordevol boeiende

NUMMER 207 | PRIJS € 6,95

T EN

MET SANDER MARIJNISSEN

13-08-13 10:03

Praten met deskundigen over voeding, innovaties en nieuwe methodes? Wil jij de bekendste paardenmensen van Europa ontmoeten? Dat kan op Horse Event! Je ontvangt nu 2 entreekaarten gratis van dag naar keuze bij een jaarabonnement op Bit! OP = OP

de laatste trends.

ABONNEER VIA WWW.BITMAGAZINE.NL

Praat met ons mee op Twitter #bitpaarden en Facebook www.facebook.nl/bitpaarden


Rijtechnisch

D

TEKST: Marije Stomps FOTOGRAFIE: Lonneke Ruesink

Op een warme julidag krijgt Bit Talent van het Jaar Daniëlle van Bergen een dressuurles van Adelinde Cornelissen. Met Salva’s Billy Jean (v. Samba Hit II) wil de jonge amazone aan de eenvoudige galopwissels werken. Al snel blijkt dat door basiswerk de wissels verbeteren. “Het is altijd weer die basis”, lacht Adelinde.

e Groningse amazone Daniëlle van Bergen (18) stapt met de zevenjarige merrie Billy Jean van Chris Staal rond in de buitenpiste van Landgoed Balkenschoten in Nijkerk, de thuisbasis van Adelinde Cornelissen. De les is onderdeel van het prijzenpakket dat Daniëlle won toen ze in januari tot Bit Talent van het Jaar werd uitgeroepen. Ook een training van ECO-coach Tjalling van de Berg hoorde daarbij. “Ben je al bij Tjalling in Leeuwarden geweest?”, wil Adelinde weten. “Ik ga woensdag weer bij hem trainen. Kom jij dan ook?” Het laat zien hoe fanatiek de topdressuuramazone, die ruiterfit-

heid hoog in het vaandel heeft staan, is. Daniëlle is nog niet bij Tjalling geweest, maar wil snel een afspraak met hem maken. Op de vraag van Adelinde of Daniëlle ergens problemen mee heeft, komen de eenvoudige wissels ter sprake. “Dan wordt ze zo druk”, vertelt het Bit Talent, die al een keer Z2 is gestart, maar toch graag deze oefening eerst bevestigd wil hebben. “Werk je paard eerst maar los, dan komen die oefeningen straks wel”, zegt Adelinde.

Schakelen In dat losrijden heeft Adelinde al snel door wat de verbeterpuntjes zijn van de combina-

tie. In alle gangen moet Billy Jean nog sneller reageren op de hulpen. Ook moet Daniëlle een betere verbinding houden met de mond van haar paard. “Billy Jean wil graag haar hals eruit drukken of achter de teugel kruipen, in plaats van je hand te volgen. Ze reageert nog niet genoeg op je been. Ze moet rekken in de hals en je hand opzoeken.” Dat kan Daniëlle verbeteren door veel te schakelen in tempo. Door haar paard steeds te activeren met kleine tempowisselingen, begint Billy Jean als snel goed door haar lichaam te bewegen, volgt ze de hand beter en laat ze haar hals meer zakken. Adelinde geeft Daniëlle praktische tips om de

Bit Talent lest 80

80-81_bittalent.indd 80

BIT 208 | 2013

13-08-13 11:46


VOLGEND NUMMER DEZE UITGAVE LIGT VANAF 27 SEPTEMBER IN DE WINKEL

SPEKNEK

IN HET CIRCUS

Wie wil dat nou niet? Een paard met net zo’n prachtige nek als de olympische dressuurkampioen Valegro. Hoe krijg je zo’n hals? Fysiotherapeut Gisella Bartels verklapt het geheim.

Hoe houd je acht paarden in vrijheid tegelijkertijd onder controle? Vrijheidsdressuurlegende Yasmine Smart draait er haar hand niet voor om. Bit zocht haar op in Circus Renz.

BOYD EXELL Een dag op pad met de Australische vierspanmenner Boyd Exell. Een man met een enorme drive en talloze overwinningen. Wat verklaart zijn succes? Is het zijn 74-jarige groom Granny?

90

BIT 208 | 2013

90_volgendnummerencolofon.indd 90

Bit 208 (23 augustus - 26 september) Onafhankelijk magazine voor de paardenliefhebber - ISNN 1383-8342 Redactieadres: Informaticaweg 3, 7007 CP, Doetinchem Telefoon: (088) 294 49 71, e-mail: bit@eisma.nl Internet: www.horses.nl/bit Kernredactie: Tessa van Daalen, Linde Oortveld, Lonneke Ruesink, Afke Teunen Ontwerp en vormgeving: ZeeDesign, Witmarsum Medewerkers voor dit nummer: Britt Dekker, Ingrid Damen, Rick Helmink, Marc Pierard, Karin Retera, Dirk Willem Rosie, Marije Stomps, Marjan Tulp, Evelien de Vries, Arjan Wijnstra Fotografie: Amke, Arnd Bronkhorst, Ivonka Dopieralski, Lode Greven, Roland Hitze, Lonneke Ruesink, Christiane Slawik, Arjan Wijnstra Illustraties: Ekaterina Grishina, Pennestreek Advertentieverkoop: Cindy Haentjens, tel. (088) 294 49 80, c.haentjens@ eisma.nl; Eddy Hoornstra, tel. (088) 294 48 54, e.hoornstra@eisma.nl; André Kunze, tel. (088) 294 49 82, a.kunze@eisma.nl; Irene Leusink, tel (088) 294 49 83, i.leusink@eisma.nl E-mail: verkoop.paarden@eisma.nl Verantwoordelijke uitgever Nederland/België: Eisma Horsesmedia, Informaticaweg 3, 7007 CP, Doetinchem Directie: Egbert van Hes (algemeen directeur), Bouke Hoving (financieel directeur), Gerbert Tiecken (uitgeefdirecteur) Uitgever: Minne Hovenga Algemeen hoofdredacteur Eisma Horsesmedia: Dirk Willem Rosie Marketing: Julien Scholte Druk: Senefelder Misset bv, Doetinchem Abonnementen: Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Opgave via www.horses.nl/bit of via Eisma Mediagroep abonneeservice, Postbus 2238, 5600 CE Eindhoven; telefoon: (088) 226 66 47; fax: (088) 226 66 75; email: abonneren@eisma.nl. Abonnementen lopen automatisch door, tenzij 30 dagen voor de vervaldatum bij onze abonneeservice wordt opgezegd. Ook voor informatie over uw lopende abonnement kunt u contact opnemen met onze abonneeservice. Indien u per brief of e-mail wilt opzeggen, vermeld dan duidelijk uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, rekeningnummer, de juiste productnaam en de reden van. Abonnementsprijs € 76,50 per jaar. Bit verschijnt 16 keer per jaar (10 x Bit, 4x Bit Dressuur, 2 x Bit Mode). Extra verzend- kosten België en overig buitenland op aanvraag. Adreswijzigingen drie weken van tevoren schriftelijk doorgeven of maak gebruik van het Post NL Verhuisbericht. Uw gegevens kunnen worden gebruikt voor het toezenden van informatie en/of speciale aanbiedingen door Eisma Media Groep en speciaal geselecteerde bedrijven. Indien u hiertegen bezwaar heeft kunt u dit schriftelijk doorgeven aan Eisma Media Groep, Informaticaweg 3, 7007 CP, Doetinchem of aan Bit@eisma.nl. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het Privacy statement op www.eismamediagroep.nl/privacy-statement.

© Copyright 2013 Eisma Media Groep bv, Doetinchem. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs verklaren dat dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld, evenwel kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid en/of volledigheid van de informatie. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren.

13-08-13 11:51


Bit 208 2013 pdf lr preview