Page 1

01_Cover.qxp 16-05-11 14:07 Pagina 1

POLITIE CONTROLEERT OP HENNEPVERVOER MEI 2011

NR. 2

ELEKTRISCHE BESTELAUTO'S

SLAAT DE VONK OVER? KONING & HARTMAN PLANT ORDERS AUTOMATISCH

TEST NIEUWE VOLKSWAGEN AMAROK

DONKERGROEN KOOPT AUTO’S LIEVER


HET BESTE VAN 2011 IS NU WEL HÉÉL BEREIKBAAR

PAKKET BESTAAT UIT: s!UTOMATISCHEAIRCONDITIONING s0OLLENlLTER s3NELHEIDSREGELAAREN BEGRENZER s0ARKEERSENSORENACHTER s-ETOFZONDERMEEGESPOTENBUMPERS

www.renault.nl

Nu slechts 3,9% rente op alle Renault bedrijfswagens

Het aanbod van 3,9% financial lease is geldig op alle Renault bedrijfswagens. Het “Bedrijfsauto van het Jaar” pakket is alleen leverbaar op de Renault Trafic. Aanbiedingen geldig tot en met 28 februari 2011. Getoonde modellen kunnen afwijken van standaarduitvoering. Prospectus-, druk- en specificatiewijzigingen voorbehouden. Prijzen zijn exclusief btw en bpm, exclusief verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaarmaken. Voor meer informatie, de exacte actievoorwaarden en/of een dealer bij u in de buurt, bel gratis 0800-0303 of kijk op www.renault.nl. Aflopend krediet verstrekt door Renault Business Finance, handelsnaam van RCI Financial Services B.V. te Schiphol-Rijk (KvK nummer 30055070,AFM vergunningsnummer 12009781). Financieringsaanbod alleen geldig op nieuwe Renault bedrijfswagen orders. Effectieve rente op jaarbasis 3,9%, maximaal te financieren bedrag: € 20.000. Looptijd min. 12 en max. 60 maanden. Renault Business Finance en Renault behouden zich het recht voor de actie op elk moment zonder opgave van reden te wijzigen of te beëindigen. Effectieve rente op jaarbasis na actieperiode bedraagt 9,9%. Slottermijn niet mogelijk. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Prospectus beschikbaar op www.rfs.nl. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden.

Min./max. verbruik: 5,2-10,9 l/100 km. Resp. 9,2-13,7 km /l. CO2: 137-262 g/km.

100008089 BS 215x285 VU.indd 1

25-01-11 09:49


03_inhoud.qxp 16-05-11 15:52 Pagina 3

INHOUD

Mei 2011 Eisma’s vakblad voor bestelautogebruikers en wagenparkbeheerders Redactie Hoofdredactie: Pieter Wieman Telefoon: (088) 29 44 708 p.wieman@eisma.nl Redactie: Arjan Velthoven Telefoon: (088) 29 44 709 a.velthoven@eisma.nl Fotografie: Studio Jan Lieftink, Doetinchem, Diederik van der Laan, Amsterdam Vormgeving: ZeeDesign - Witmarsum E-mail redactie: redactie.ttm@eisma.nl Adres: Informaticaweg 3, 7007 CP Doetinchem Postbus 361, 7000 AJ Doetinchem Aan dit nummer werkten mee: Paul Quaedvlieg, Bert Roozendaal, Sandra Waenink Uitgave: Eisma Industrialmedia b.v. Informaticaweg 3, 7007 CP Doetinchem Postbus 361, 7000 AJ Doetinchem. Directie: Egbert van Hes, algemeen directeur, Bouke Hoving, financieel directeur, Gerbert Tiecken, uitgeefdirecteur Uitgever: Henk Meinen Advertentie-exploitatie Verkoop: Fred Balduk tel.: (088)294 47 41 mob.: 06 31768829 f.balduk@eisma.nl Salesmanager: Cobie te Nijenhuis tel.: (088) 294 47 35 Traffic: ZeeDesign tel.: (0517) 531 672 fax: (0517) 531 810 bestelauto@zeedesign.nl Marketing: Imke Hammerman tel.: (088) 294 47 60 i.hammerman@eisma.nl Bankrelatie: Voor Nederland: Friesland Bank: 29.80.05.298, voor België: Postcheque Brussel: 000-0007463-91 Productie: DTP & Prepress: ZeeDesign Druk: Scholma Druk b.v. Copyright: © 2011 Eisma Industrialmedia, Leeuwarden. Algemene voorwaarden | Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingenen/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren.

Elektrische vans Het aanbod elektrische bestelauto’s groeit en er lijkt langzaam aan meer aandacht te komen voor deze voertuigen. Maar hoe praktisch is een elektrische besteller, en is het wat voor het MKB? Bestelauto kijkt of de vonk wel overslaat.

15

Amarok van de weg af Hennep in bestelauto’s Lang hebben we moeten wachten om de Volkswagen Amarok op Nederlandse bodem te begroeten. Onze beperkte pick-up markt en de fiscale hordes die de Belastingdienst ons oplegt zijn daar debet aan. Maar nu is het dan zover: Bestelauto test de Amarok!

4

Nieuws

Fiat introduceerde onlangs nieuwe motoren voor de Ducato modellen. De focus daarbij ligt op, hoe kan het ook anders, minder CO2-uitstoot.

5

Nederland heeft de twijfelachtige eer zowel de grootste producent van cannabis als de exporteur te zijn. Dat gaat lang niet altijd verstopt in vrachtwagens tussen de gewone lading. Veel hennep gaat ‘gewoon’ in bestelauto’s de grens over. Die zijn meestal gehuurd.

8

12 Op pad met Sorento

32 26 Automatisch plannen

De Kia Sorento op grijs kenteken zie je niet zoveel. De nieuwe Sorento is er nu ook als bestelauto. Bestelauto stapte in en ging op pad met een auto die je een verheven gevoel geeft.

Commentaar

Duurzaamheid lijkt een permanent thema geworden als het gaat om bestelauto’s. Diesel wint het nog steeds, maar groengas en elektra komen er aan.

10 Verkeersmanagement effectief

20 Zes man in een Movano De Opel Movano is tegenwoordig leverbaar met een dubbele cabine. Hoeveel bouwvakkers passen daar ’s ochtends vroeg in?

22 Donkergroen

Sinds drie jaar is er een grote aandacht voor duurzame stadsdistributie. Veel aandacht gaat daarbij naar de techniek, zoals elektrisch vervoer, stadstrams en fietsvervoer. “Dat is het meest zichtbaar en leuk voor de foto’s”, vindt Dr. Walter Ploos van Amstel. Maar de grootste winst zit volgens hem in een goed verkeersmanagement er omheen.

Koning & Hartman heeft voordeel van het automatisch plannen van serviceorders.

28 Versbezorger plant realtime De Versbezorger plant tegenwoordig met een automatische, maar dynamische continue planning.

30 Eigen leasemaatschappij Bij VolkerWessels fungeert werkmaatschappij Volker Stevin Materieel als leasemaatschappij voor de hele groep. Hoveniersbedrijf Donkergroen houdt het wagenparkbeheer het liefst in eigen hand.

24 Kom op Den Haag De politiek talmt maar met het instellen van een beter fiscaal klimaat voor bestelauto’s op groengas.

bestelauto nr. 2 - 2011

3


04-05_Nieuws.qxp 16-05-11 16:11 Pagina 4

Nieuwe Euro 5 motoren voor Fiat Ducato Fiat lanceerde onlangs een nieuw motorenprogramma voor de Ducato modellen. De focus ligt daarin sterk op een zo laag mogelijke CO2 productie. Tevens werden enkele andere verbeteringen aangekondigd zoals het Traction+ systeem. Nieuw is een 2,0 liter Euro 5 MultiJet turbodieselmotor. Deze is leverbaar in een vermogen van 115 pk en vormt niet alleen de motorisering van het instapmodel, maar is volgens Fiat tevens

de zuinigste motor in het hele bestelwagen segment waarin de Ducato is vertegenwoordigd. Fiat heeft de MultiJet technologie verder verfijnd waardoor nu per inspuitcyclus acht in

plaats van vijf verschillende inspuitingen mogelijk zijn. De motor heeft een (norm)brandstofverbruik van 6,4 liter per 100 kilometer en een CO2 uitstoot van 169 gram per kilometer. Dat is 13 procent minder dan het voorgaande 2,2 liter model. De nieuwe 2,0 liter motor is vooral bestemd voor toepassingen in lokaal en stedelijk transport. De ‘vanaf' prijs van het instapmodel met deze motor is 20.250 euro. Voor andere toepassingen biedt Fiat hogere vermogens aan. De 2,2 liter motor is geheel uit het Ducato programma verdwenen. Deze motor deelde men altijd

met PSA. PSA ontwikkelde een opvolger van deze motor samen met Ford. Fiat wil deze motor niet toepassen omdat men niet tevreden is over de prestaties ervan, met name op het gebied van CO2. De enige motor die nu nog in de modellen van zowel Fiat, Peugeot als Citroen wordt toegepast, is de 3,0 liter diesel. Fiat is uiteraard druk bezig met de ontwikkeling van een Euro 6 versie van de Ducato motoren. Men streeft ernaar Euro 6 te realiseren zonder gebruikmaking van SRC ofwel AdBlue.

180 pk!

Op de grille van de sterke Ducato bevindt zich een subtiel logootje met het woord ‘Power’.

4

bestelauto nr. 2 - 2011

Naast de 2.0 liter motor biedt Fiat nu de eigen 2,3 liter diesel aan en uiteraard de 3,0 liter motoren. Deze laatste is uitgebreid met een nieuwe, 177 pk sterke variant. De Ducato's waarin deze motor is gemonteerd hebben een klein logootje met het woord ‘power' op de radiator. Met zoveel pk's wordt het rijden van een Ducato een sportieve aangelegenheid, zo stelde Bestelauto onlangs vast tijdens een proefrit met de wagen. Ook voor de motor met dit vermogen claimt Fiat ‘the best in class' te zijn, maar dan wat betreft de hoogte van het vermogen. Overigens konden we tijdens genoemde proefrit eveneens vast stellen dat de 115 pk versie een heel plezierige motor is om mee te rijden. Dankzij een koppel van 280 Nm komt de wagen goed in het verkeer mee, met name bij snelheden onder de 100 km/uur. Het aanbieden van een motor van 180 pk is niet bepaald een bijdrage aan milieu of verkeersveiligheid maar Fiat is daar heel open in: “Wij bieden de klant een pasklare oplossing voor elke ‘mission’ maar het is de verantwoordelijkheid van de klant wat hij kiest.” Men gaat ervan uit dat net als nu het leeuwendeel van gekozen motorvermogens bij de Ducato uit de 130 en 150 pk varianten van de 2,3 liter motor zal bestaan. Nieuw is verder dat Fiat het Traction+ systeem nu ook op de Ducato kan leveren. Bij Traction+ wordt bij wielslip het doorslippende wiel afgeremd waardoor het


04-05_Nieuws.qxp 16-05-11 16:11 Pagina 5

NIEUWS

Chinese bestelwagen komt eraan

Op de Commercial Motor Show in het Britse Birmingham stonden diverse Chinese bestelauto’s. Opvallend was verder de aanwezigheid van meerdere Aziatische truckmerken zoals Dong Feng uit China, Tata uit India en Hino uit Japan. Met name van Dong Feng en van Tata waren lichte elektrische voertuigen op de beurs te zien. Prijzen van

deze elektrische varianten waren niet bekend. Wel van de gewone modellen van het merk DFSK (zoals Dong Feng in Groot Brittannië heet): Tussen de 8000 en 11.000 euro. De wagens worden in Groot Brittannië al verkocht. In een later stadium komen enkele ook naar het Europese vasteland.

andere wiel meer tractie krijgt. Fiat zal dit systeem in combinatie met ESP aan gaan bieden tegen een scherpe optieprijs. Zoals bekend is bij een aantal bestelwagenmerken, zoals Ford en Mercedes, ESP standaard. Tenslotte heeft Fiat de het interieur op een aantal punten verfraaid en is er een

nieuwe middelconsole ontwikkeld. Daarop past een, via een klik systeem en een speciale houder, een TomTom navigatie-unit waarin echter ook allerlei andere communicatiefuncties zijn geïntegreerd.

Alternatieven Duurzaamheid en milieubewustzijn zijn thema’s die zich ook uitstrekken tot de bestelauto. In de media is veel aandacht voor elektrische bestelauto’s en aardgas als motorbrandstof. In de praktijk rijden echter de meeste bestelwagens op diesel. En steeds vaker is dat een schone diesel want ook voor bestelauto’s worden de steeds strenger wordende euro emissie eisen van kracht. Een bestelauto met euro 5 motor is qua emissie al vele malen schoner dan zijn voorganger van pakweg 10 jaar geleden. Als straks euro 6 in werking treedt komen er bestelauto’s op de weg die in sommige binnensteden schonere lucht uitstoten dan ze inademen. Op dat punt biedt de dieselmotor dus een goed perspectief. Als het om duurzaamheid gaat ligt dat anders, want dieselolie is geen hernieuwbare energiedrager. Wat dat betreft komt steeds vaker elektrische aandrijving en aardgas in beeld. Sinds de vorige Bestelauto, waar ik op deze plaats over hetzelfde onderwerp schreef, zijn er weer wat inzichten veranderd. Wat elektrische auto’s betreft is het aanbod in-

middels aardig toegenomen en hebben de meeste grote bestelautofabrikanten een al dan niet af fabriek geproduceerde, bruikbare elektrisch aangedreven bestelauto in de aanbieding. Probleem is dat de aanschafprijs te hoog is om deze auto’s qua ‘total cost of ownership’ concurrerend te maken. Verder blijkt dat de actieradius in de praktijk toch wel behoorlijk veel lager uitvalt dan de 120 of 140 kilometer waarover in de brochures sprake is. Op dit moment lijkt de elektrische besteller vooralsnog voor de grote massa geen perspectief. Met aardgas ziet het er beter uit. Er begint schot te komen in de bouw van aardgas vulstations. Nu is aardgas niet per definitie duurzaam. Pas als aardgas ‘groen’ is mag je die kwalificatie gebruiken. Groen aardgas komt voort uit onder andere vergisting van afval. Ook daar zijn interessante ontwikkelingen gaande en bestaat zeker een goed en haalbaar perspectief. Voorlopig zal de meerderheid van de bestelautogebruikers aangewezen zijn op de dieselmotor. Gelukkig wordt die steeds schoner en zuiniger.

P.C. Wieman

Wél een TomTom maar geen loshangende snoeren meer. Dat biedt Fiat met het vernieuwde Ducato dashboard.

P.C. Wieman Hoofdredacteur Bestelauto

bestelauto nr. 2 - 2011

5


06_Nieuws.qxp 16-05-11 13:52 Pagina 6

NIEUWS

Design Award voor Bott vario De nieuwe lijn producten voor het inrichten van de laadruimte van bestelauto’s van Bott vario is onderscheiden met Red Dot Design Award. Bott vario kreeg de "Red Dot, best of the best" voor hoogste designkwaliteit toegekend. Bott vario werd door de deskundigen geselecteerd uit 4433 producten afkomstig uit 60 landen. Deze producten werden geëva-

lueerd volgens de criteria van ontwerpkwaliteit van nieuwe creatieve oplossing. Bott vario besteedt bij het ontwerp niet alleen aandacht aan vormgeving maar ook aan effectieve indeling van het voertuig en aan veiligheid voor de inzittenden. De voertuigen worden onderworpen aan een crashtest en worden TÜV gecertificeerd. ■

Nieuwe Ford Ranger Ford lanceerde op de Commercial Vehicle Show in Birmingham eerder dit jaar de nieuwe Ranger pick-up en de nieuwe elektrische Transit Connect. De nieuwe Ranger is ontwikkeld bij de Australische vestiging van Ford maar zal over de hele wereld worden verkocht en ook op meerdere plaatsen

6

bestelauto nr. 2 - 2011

worden geproduceerd. De wagen wordt geleverd met een nieuwe versie van de 2.2 liter Duratorq TDCi diesel samen met een zesgangs transmissie. Het maximum aanhangwagengewicht is verhoogd tot maar liefst 3350 kg en ook de laadbak is groter geworden net als het nuttig laadvermogen. Dat be-

G4S introduceert eerste elektrische waardetransportwagen

G4S Cash Solutions, gespecialiseerd in waardetransport en beveiliging, introduceert in Londen de eerste elektrische waardetransportwagen ter wereld. De ‘pilot’ met dit duurzame transportmiddel is onderdeel van het wereldwijde duurzaamheidplan, waarbij reductie van CO2-uitstoot centraal staat. De Nederlandse tak van G4S is zeer enthousiast over het initiatief en onderzoekt de mogelijkheden om deze elektrische voertuigen ook naar Nederland te halen. Het voertuig, een Peugeot Boxer, wordt aangedreven door elektriciteit uit Lithium-lon batterijen. Op het dak is een zonnepaneel gemonteerd dat ervoor zorgt dat de accu continu wordt bijgeladen tijdens het rijden. De wagen is daarnaast voorzien van de nieuwste accutechnieken en elektronisch softwarebeheer. Op lange termijn zijn de elektrische waardetransportwagens volgens G4S niet al-

leen milieu-, maar ook kostenbesparend. Het voertuig is uiteraard gebouwd volgens de strenge specificaties van G4S. Hierbij staan veiligheid en beveiliging voorop. G4S Cash Solutions Nederland zou deze innovatieve transportwagen het liefst dit jaar nog naar Nederland halen. In ons land rijden 154 wagens van G4S, die gemiddeld 41.477 km per jaar afleggen. Volgens directeur Gert Askes heeft de elektrische auto een bereik van ruim 150 kilometer. “En dat is aanzienlijk verder dan de langste route die onze auto’s gemiddeld afleggen. Dat maakt dit voertuig dus uitermate geschikt voor de Nederlandse markt,” aldus Askes. “Als het aan ons ligt, zal deze transportwagen dan ook snel tot de standaard binnen onze branche behoren. De combinatie van veiligheid, kostenen CO2-reductie spelen hierin een doorslaggevende rol.” ■

draagt nu 1330 kilo. Er is verder keuze uit een 4x2 of een 4x4 versie en uit een Single Cab of Double Cab. De Transit Connect Electric werd samen ontwikkeld met het Canadese bedrijf Azur. De wagen komt in juni van dit jaar te

koop. De elektrische Transit heeft een actieradius van maximaal 130 km en een top van 120 km/uur. Opladen van de lithium-ion batterijen vergt acht uur. Het laadvolume is 3,8 kuub en niettegenstaande de zware batterijen blijft er toch nog 500 kg laadvermogen over. Ford verwacht er dit jaar 300 tot 500 te verkopen. Dat zal gebeuren via geselecteerde dealers. Naast de Ford badge staat ook het Azur logo op de wagens. De Transit Connect Electric is de eerste van een serie van vijf elektrische voertuigen die Ford tussen nu en 2013 zal introduceren waaronder een Focus komend jaar. ■


Bezoek nu de nieuwe site van IVECO Nederland op www.iveco.nl en ontdek de IVECO ECODaily! MEER RESPECT VOOR HET MILIEU, MEER RESPECT VOOR ZIJ DIE ER MEE WERKEN.

EEV MOTOREN MET 140 en 170 PK, SCHONER DAN EURO V 136PK NATURAL POWER MOTOR VOOR HET RIJDEN OP AARDGAS STANDAARD ESP MET LOAD ADAPTIVE CONTROL MTM VAN 2.8T TOT 7T EN LAADVERMOGEN T.E.M. 4.7T MEER DAN 7000 VERSCHILLENDE CONFIGURATIES


08-09_Test Amarok.qxp 16-05-11 13:53 Pagina 8

Test Volkswagen Amarok Plus Cabine 2.0 TDI 4Motion

Nooit meer asfalt Lang hebben we moeten wachten om de Volkswagen Amarok op Nederlandse bodem te begroeten. Onze beperkte pick-up markt en de fiscale hordes die de Belastingdienst ons oplegt zijn daar debet aan. Maar nu is het dan zover: Bestelauto test de Amarok! Het is alweer bijna een jaar geleden dat we de Amarok voor het eerst reden, bij de internationale introductie. Toen al waren we onder de indruk van het uiterlijk van de Amarok, en dat is niet veranderd. De voorkant van de auto oogt stoer en krachtig, precies zoals het hoort. Andere weggebruikers rea-

geren er positief op, al blijft één reactie ons bij: “De voorkant is echt helemaal oké, maar wel jammer van dat lullige bakkie erachter.” Onze test Amarok was uitgevoerd als Plus Cabine. Uiterlijk lijkt dat op een dubbele cabine, maar dat was in deze configuratie fiscaal niet haalbaar. Daarom

huist achter de twee achterste zijdeuren een vlak laadvloertje. Best handig voor kwetsbare spullen, maar de constructie met twee tussenschotten (wel met grote ruiten) blijft wat eigenaardig. De laadbak is met 157 cm lengte inderdaad wat aan de korte kant. Niettemin is de totale laadoppervlakte 2,5 m2 en kan er een europallet tussen de wielkasten. VW-importeur Pon werkt trouwens ook aan Amarok op grijs kenteken met een echte dubbele cabine en een 30 cm langere bak. Die auto is naar verwachting eind dit jaar klaar.

Comfort

wel erg standaard VW.

De cabine is voor een bedrijfsauto erg luxueus. De testauto was als Highline uitgevoerd, daarnaast waren er onder meer lederen stoelbekleding en verwarmbare stoelen gemonteerd om het comfort nog wat te verhogen. Handgrepen zijn aanwezig voor als het ruig wordt, een grote bekerhouder steekt prominent uit het dashboard. Naast de pook van de zesversnellingsbak zaten de knoppen ‘offroad’ en voor het inschakelen van het optionele mechani-

De bak mag dan niet bovenmatig groot zijn, er mag wel 800 kg aan lading mee.

Even wat hout halen in het bos? De Amarok schrikt er niet voor terug.

Het ontbreekt de bestuurder van de Amarok aan niets. Het is luxe, al is het dashboard

8

bestelauto nr. 2 - 2011

sche sperdifferentieel. Onze Amarok was uitgerust met permanent 4Motion, wat zorgde voor meer dan voldoende grip onder alle omstandigheden op het asfalt. De 163 pk sterke 2.0 TDI diesel nagelt af en toe wat, maar is verder een uitstekende aandrijfbron voor de Amarok. De


08-09_Test Amarok.qxp 16-05-11 13:53 Pagina 9

TEST

Met een paar drukken op deze knoppen is de Amarok helemaal klaar voor welk onverhard terrein dan ook.

Geen achterbank, achter de voorstoelen huist dit laadvloertje. Ook eronder is wat ruimte voor spulletjes.

gelmatig onverhard rijdt. Het zou de auto en zijn berijder beschamen als er voornamelijk asfalt onder de wielen door zou glijden. Niet voor niets heeft de Amarok de afgelopen twee jaar zijn sporen verdiend in de Dakar Rally! Arjan Velthoven De Amarok oogt van voren stoer, maar dat korte laadbakje is eigenlijk geen gezicht.

motor verbaast door zijn stille karakter, het verbruik is met 1 op 12,3 km best redelijk.

Offroad Deze auto is natuurlijk niet gemaakt voor rijden op geplaveide wegen. Hij voldoet er prima, maar de Amarok

slaakt bijna een hoorbare zucht van verlichting als we hem het eerste het beste bospad opsturen. Hier is de Amarok echt thuis, en dat merk je. De kwaliteiten van het onderstel, vering en aandrijving komen hier pas echt tot hun recht. De Amarok moet echt alleen worden aangeschaft als je zeer re-

De 18 inch Durban lichtmetalen velgen zijn prachtig, maar brengen wel 390 euro extra

Specificaties en metingen Merk

Volkswagen

Type

Amarok Plus Cabine Highline 4Motion

Motor

2.0 TDI DRF

Inhoud (cc)

1968

Vermogen (pk)

163

Koppel (Nm/toeren)

400/1500

Afmetingen uitwendig lxbxh (cm)

525 x 194 x 183

Wielbasis (cm)

310

Laadruimte lxbxh (cm)

157 x 156 x 53

Tilhoogte (cm)

74

Eigen gewicht (kg)

2020

Nuttig laadvermogen (kg)

800

Max. Aanhangwagengewicht (kg)

2800

Geluidsniveau bij 80/120 km/uur (dBA)

62/67

Acceleratie 0-80 km/h (sec)

8,9

Acceleratie 80-120 km/h (sec)

9,1

Brandstofverbruik (gecombineerd, onbeladen)

1 op 12,3

CO2-uitstoot (gr/km)

206

Aanschafprijs basismodel (â‚Ź)

28.200,-

Prijs zoals getest (â‚Ź)

31.765,-

Alle prijzen excl. BPM en excl BTW

op de rekening.

bestelauto nr.2 - 2011

9


10-11_Stadsdistributie.qxp 16-05-11 13:55 Pagina 10

Dr. Walter Ploos van Amstel over stadsdistributie

‘De grootste winst zit in het verkeersmanagement’ Sinds drie jaar is er een grote aandacht voor duurzame stadsdistributie. Sinds Binnenstad Service Nijmegen dat definitief op de politieke kaart zette, zijn er talloze initiatieven gestart die een meer of minder succesvol leven leiden. Veel aandacht gaat daarbij naar de techniek, zoals elektrisch vervoer, stadstrams en fietsvervoer. “Dat is het meest zichtbaar en leuk voor de foto’s”, vindt Dr. Walter Ploos van Amstel. Maar de grootste winst zit volgens hem in een goed verkeersmanagement er omheen. Duurzame stadsdistributie wordt meestal benaderd vanuit bijzondere technische oplossingen op elektriciteit of groengas. Dat oogt goed en je kunt er als stad of bedrijf mee scoren. Alleen is het vrijwel nooit zonder subsidie rond te krijgen. Voor de prijs van één zo’n voertuig koop je ook vier gewone bestelauto’s. En omdat er tot nu toe geen enkele verlader bereid is één cent meer te betalen omdat iets groen vervoerd wordt, kunnen niet veel transporteurs uit eigen zak zoiets

financieren. De grote uitzondering is Cargohopper in Utrecht. Maar ook dat voertuig had nooit met zijn zonnepanelen rondgereden als die niet uit een innovatiebijdrage van de Provincie betaald waren. Maar de drive om iets te doen, is er. In bijvoorbeeld Nijmegen, Utrecht, Zutphen, Amsterdam rijden er inmiddels stadsdistributiesystemen op nieuwe soorten energiedragers. Haarlem heeft de primeur, met een elektrisch voertuig zelfs een deel van de horeca gekoeld van versgoed te

De Cargohopper is het enige project zonder subsidie.

10

bestelauto nr.2 - 2011

Dr. Walter Ploos van Amstel: "Goed verkeersmanagement belangrijker dan de techniek op straat.”

voorzien. In Tilburg probeert GreenCity vanuit een ICT aanpak, landelijk goederen beter te bundelen. Groningen en Rotterdam staan op de rol. Het gaat goed met die andere kijk op stadsdistributie. Maar wat is nu de netto winst na drie jaar pionieren? Dr. Walter Ploos van Amstel, doceert logistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is positief over wat er bereikt is. Maar hij plaatst wel een aantal kanttekeningen bij al die innovatiedrift. “Om te beginnen moet je je realiseren dat slechts éénderde van alle transportkilometers naar een eindgebruiker gaat. Van die goederenstroom naar de eindgebruiker gaat het grootste deel naar de steden. Dat komt omdat steden overal ter wereld, zeg maar verdikken. In 2040 woont 70% van de wereldbevolking in steden. Dat is een trend die nog steeds doorgaat en

Nederland doet daar vlijtig aan mee. In die omgeving is de kans op conflictsituaties of tegengestelde doelen dus het grootste. Dus daar zit het grote belang van een goed opgezette stadsdistributie.”

Jammer Alleen vindt hij het maar de vraag in hoeverre je je daarbij alleen op het afleveren van pakketjes moet focussen. “Van alles wat er een stad ingaat, is namelijk ongeveer 40 procent bouwgerelateerd. Een 15 procent is foodservice, zoals horeca en catering, 10 procent bestaat uit waste management, 15 procent is parcel delivery aan bedrijven en consumenten en nog weer een 10 procent is retail, variërend van supermarkten tot mode”, somt Van Amstel op. “Alle aandacht bij stedelijke distributie is gericht op de kleinste stroom.


10-11_Stadsdistributie.qxp 16-05-11 13:56 Pagina 11

DISTRIBUTIE

Bouwer Heijmans wil met Cargohopper in Utrecht een goede bouwlogistiek opzetten

GreenCity opereert landelijk en probeert via een franchisenetwerk met slimme ICT te

voor het project op het Vredenburg. Dat sluit overigens al dichter aan op wat Ploos

komen tot minder rittenop straat.”

van Amstel verkeersmanagement noemt.

Dat is jammer." Die aandacht zelf lijkt ook nog niet geheel uitgekristalliseerd. Per project zijn er grote verschillen in de uitgangspunten. Zo heeft Binnenstad Service Nijmegen stadsdistributie wel op de kaart gezet maar is het tot nu toe nog niet de enige oplossing gebleken. Bij de stadsdistributie van Zutphen was één van de uitgangspunten, dat er ook mensen moesten werken die normaal gesproken ver van het arbeidsproces staan. In feite zijn GreenCity Distribution en Cargohopper de enigen die voor honderd procent vanuit het transport zelf komen. Cargohopper heeft zich lokaal vanuit een bestaande case, in een niche genesteld. GreenCity opereert landelijk en probeert via een franchisenetwerk met slimme ICT te komen tot minder ritten. Dat sluit overigens al dichter aan op wat Ploos van Amstel verkeersmanagement noemt.

Verkeersmanagement Ploos van Amstel is van mening dat de grootste winst die steden kunnen halen bij hun stadsdistributie-aanpak, niet uit de infrastructuur of de techniek komt, maar via een duidelijk beleid en uit een goed verkeersmanagement. “Dat zie je bijvoorbeeld in steden als Utrecht, Eindhoven en Assen gebeuren,” wijst hij. “Je ziet dat als gemeenten een duidelijk plan hebben hoe ze met vervoer-stromen in hun stad omgaan en daarover afspraken maken met vervoerders en verladers dat direct effect heeft. En ondernemers haken daarop in.

Maar dat gebeurt nog niet overal.” Natuurlijk maken transportondernemers zelf ook efficiënte slagen. Daar is al jaren sprake van steeds meer bundeling. “Je ziet dat daar vooruitgang geboekt is. Ook op straat”, meent Ploos van Amstel. “Door de bundeling van de transportstroom zijn de kleine bodediensten nagenoeg uit het stadse straatbeeld verdwenen. Grote retailers hebben volle wagens naar hun filialen. Dat is prima geregeld. De rest van de retailstroom is inmiddels in handen van de grote logistiek dienstverleners als TNT, DHL en GLS. Ook kijken de grote ketens goed naar hun winkelbevoorrading. Daardoor zie je dat veel goederen maar één keer per week hoeven worden aangeleverd aan de winkels. Dat doen ze omdat het rendabeler is. Maar het haalt ook auto’s van de straat.”

zien ook dat logistieke consensus groeit bij vervoerders. En waar het om pakjes gaat, lukt dat inmiddels heel aardig. Mogelijk dat een deel van de kennis die daar is opgedaan ook gebruikt kan worden bij het opzetten van een goede bouwlogistiek. Want daar is op al het transport in een stad de grootste winst te halen en ik ben er van overtuigd dat we daar over vijf jaar veel mee bereikt hebben. En daarna of simultaan, komt de foodservice-distributie; de belevering van de horeca en catering.” Met de aanpak tot een betere bouwlogistiek wordt inmiddels voorzichtig een begin gemaakt. Onder meer door bouwer Heijmans in Utrecht in samenwerking met Cargohopper en op enige afstand gevolgd door de gemeente. Het

Ambtenaren In de levensmiddelenretail is het nog niet zover dat verschillende partijen hun vers- en diepvries op een DC aanleveren vanwaar het per klant gebundeld door een andere vervoerder met één auto de stad ingaat. Toch studeert bijvoorbeeld (alweer) Utrecht, momenteel op zo’n aanpak. Maar ook hier zie je weer dat visie binnen een gemeente vaak afhangt van één of meerdere ambtenaren. Dat Utrecht hier tijd en aandacht aan besteedt, komt ondermeer omdat de stad in 2009 de Nationale Distributie Award gewonnen heeft. De benodigde fondsen komen voor een deel uit die prijs. Maar er wordt in ieder geval over nagedacht. Nu de daden nog. ■

Kooppatroon Ploos van Amstel vindt het positief dat het gedachtegoed rond de stadsdistributie de afgelopen drie jaar in een stroomversnelling gekomen is. “Maar we zijn er nog lang niet. Zo zie je het kooppatroon in steden hard veranderen en het transport zal daar op moeten inspelen met bijvoorbeeld een veel fijnmaziger vorm van belevering. En niet alleen vanwege het sterk stijgende aandeel van webwinkels. De steden lopen gewoon vol: de traditionele manier van aanleveren werkt niet meer. Het kan ook anders. We zien dat de techniek er zo langzamerhand wel is en steeds sneller doorontwikkeld. We

plan komt dan ook niet voort uit een duidelijk beleid als wel uit de nijpende noodzaak van de bouwer om ‘iets’ te doen. Hij heeft geen ruimte op de bouwplaats én de Utrechtse binnenstad is te vol om de verwachte stroom bouwtoeleveringen te kunnen verwerken. Maar Heijmans moet het wel moeizaam achteraf afdwingen. De gemeente die echt snel minder bouwverkeer in de stad wil, zou dat bijvoorbeeld bij het verlenen van de bouwvergunningen veel sneller voor elkaar kunnen krijgen. Maar momenteel zijn gemeenten, ook Utrecht, daar nog heel huiverig voor. Onder meer vanwege de angst voor wat als concurrentievervalsing gezien wordt.

Roel Heere van GreenCity werkt met slimme ICT aan een betere bundeling.

Bert Roozendaal

bestelauto nr.2 - 2011

11


12-13_Test Sorrento.qxp 16-05-11 13:57 Pagina 12

Test Kia Sorento VAN 2.2 CRDi

Hooggeplaatst De Kia Sorento was ooit een van de eerste echt goed verkopende SUV’s in Nederland. Een prima kwaliteit voor een aangename prijs, was het geheim van zijn succes. Nu is er dan sinds een jaar de tweede generatie Sorento, ook weer als grijs-kenteken auto. Bestelauto stapte in en ging op pad met een auto die je een verheven gevoel geeft. Kia Motors Nederland kon ons geen grijs-kenteken model van de Sorento geven, dus hebben we gereden in een geel-kenteken auto. Die verschilt uiterlijk in maar weinig van de Sorento Van. Ook die heeft namelijk een meer dan

imposant voorkomen. De Sorento is echt een grote auto, zo eentje waar je indruk mee maakt voor het stoplicht of bij een klant. Hij is echter niet te ruig van uiterlijk, maar ook best sjiek. De Van-versie heeft geen ontsierende dak-

verhoging, wel heeft hij geblindeerde ruiten aan de zijkant, behalve rechtsmidden, daar is een doorzichtige folie op geplakt voor de verkeersveiligheid.

Luxe

doet hij luxe en comfortabel aan.

Een SUV als deze is altijd een compromis. Het is geen op en top bedrijfsauto. Wie wil transporteren en veel wil laden, kan beter een ‘busje’ kopen. Voordeel van de Sorento is dat-ie afgeleid van een personenauto, en ook de luxe instelling daarvan heeft. Dat was goed te merken in onze testauto. Qua uitrusting had die de eenvoudige X-tra versie, maar die is voor de gemiddelde bestelautoberijder al heel luxe. Er zit prima airco op, weliswaar handbediend. De Sorento heeft grote deurvakken, een groot dashboardkastje en een heel groot vak tussen de stoelen. Luxe is flink aanwezig dankzij het tijdelijk optionele Traveller Pack, wat een Pioneer AVIC F920BT full map navigatie, inclusief stuurwielbediening, een iPod interface en een Bluetooth carkit in-

De laadruimte is voldoende groot en heel netjes bekleed met tapijt.

De automaat verdient applaus. Hij werkt feilloos.

De Kia was niet eens uitgevoerd in de meest luxe versie, maar voor een bedrijfsauto

12

bestelauto nr. 2 - 2011

houdt, alsmede lederen stoelen met alcantara middenbaan.

Achterin De inzittenden hebben dus niks te klagen. Ook niet wat betreft de laadruimte. De grijs-kenteken Sorento die wij meetten, had een met tapijt beklede laadruimte. De toegankelijkheid


12-13_Test Sorrento.qxp 16-05-11 13:57 Pagina 13

TEST

De Sorento is groot en ziet er van alle kanten krachtig en vertrouwenwekkend uit.

Deze Sorento is tweewiel aangedreven. Desondanks voldoet hij prima op een bospad.

is goed, wel is er een tildrempel van 15 cm aan de achterzijde. Er is een kunststof tussenschot met ruit. De laadlengte is met 171 cm prima, het laadvermogen is maximaal 785 kg.

Lekker schakelen De Sorento die wij reden was een 2WD auto. Voldoet prima, zelfs voor bos- en wat ruigere grond. Wie echt wil terreinrijden, moet voor de 4WD optie gaan. Onze test Sorento had een 2.2 CRDi motor met 197 pk. Dat zijn paardenkrachten genoeg! De Sorento is echt krachtig en heeft met 430 Nm ook fors wat koppel. Een aanhanger erachter vindt hij ook geen probleem. Kia verdient een pluim voor de zeer goed werkende zestraps automaat. Die heeft niet eens een dubbele koppeling, maar kan bijna tippen aan de DSG van VW. Hij houdt de toeren ook mooi laag: bij 120 km/h draait de motor 2100 toeren.

representatieve, onderscheidende bestelauto. De kwaliteit van de producten van het Koreaanse merk wordt alsmaar beter. Net als op al haar producten zit op de Kia Sorento Van zeven jaar fabrieksgarantie. Dat doet geen enkele fabrikant van ‘busjes’ Kia na. Arjan Velthoven

Zeven

We zitten niet in een Mercedes, en toch

De MKB’er die wat anders wil dan een ‘busje’, heeft aan de Sorento Van een

werkt de handrem via zo’n pedaaltje.

Met 197 pk heb je, on- of offroad, voldoende power ter beschikking.

Specificaties en metingen Merk

Kia

Type

Sorento VAN

Motor

2.2 CRDi

Inhoud (cc)

2193

Vermogen (pk)

197

Koppel (Nm/toeren)

430/1800

Afmetingen uitwendig lxbxh (cm)

469 x 189 x 175

Wielbasis (cm)

270

Laadruimte lxbxh (cm)

171 x 113 x 109

Tilhoogte (cm)

78

Eigen gewicht (kg)

1725

Nuttig laadvermogen (kg)

785

Max. Aanhangwagengewicht (kg)

2000

Geluidsniveau bij 80/120 km/uur (dBA)

63/68

Acceleratie 0-80 km/h (sec)

6,9

Acceleratie 80-120 km/h (sec)

7,0

Brandstofverbruik (gecombineerd, onbeladen)

1 op 12,1

CO2-uitstoot (gr/km)

171

Aanschafprijs basismodel (€)

25.425,-

Prijs zoals getest (€)

28.202,-

Alle prijzen excl. BPM en excl BTW

Vreemd.

bestelauto nr.2 - 2011

13


14_red + adv.qxp 16-05-11 13:58 Pagina 14

NIEUWS

Luxueuze ‘Limited Edition van de Ford Transit Ford introduceert onder de naam Limited Edition een luxueuze versie van de Transit. De Limited Edition is geproduceerd in een oplage van 300 stuks en heeft een hele serie extra’s, zoals airconditioning , bestuurdersairbag, navigatiesysteem met 5-inch kleurenscherm, Bluetooth®, een achteruitrijcamera en 16-inch lichtmetalen wielen met 205/65 banden. Wat

betreft de kleur is er keuze uit metaallak (Panther Black, Moondust Silver of Sea Grey) of Frozen White standaardlak. De grille is uitgevoerd in de carrosseriekleur. De lijst met extra’s bevat verder: elektrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels, elektrische voorruitverwarming, elektrische bedienbare voorportierramen, centrale dubbele portiervergrendeling met afstandsbediening, cruise control, automatisch inschakelende verlichting, mistlampen voor en een met leer bekleed stuurwiel. Standaard zijn verder een trekhaak, brede stootlijsten, een regensensor en een tripcomputer. De Transit Limited Edition met dubbele cabine is tevens voorzien van een 8-weg verstelbare bijrijderstoel met lendesteunverstelling en armsteun, stoelverwarming bijrijdersstoel, 4 airbags (bestuurders-, passagiers- en zij-airbags)

en een schuifdeur links en rechts (bij de korte wielbasis modellen alleen rechts). De leverbare motoren zijn de 2.2-liter TDCi-motor met 85 kW/115pk of 103 kW/140pk. De Ford Transit Limited Edition 2.2 TDCi beschikt standaard over een handgeschakelde zesversnellingsbak en is leverbaar als bestelauto en als bestelauto met dubbele cabine, zowel met korte- als middellange wielbasis. De laadruimte van de bestelauto MWB-uitvoering is 37 cm langer dan de laadruimte van de SWBuitvoering. Voor een groter gebruiksgemak is de Transit MWB aan beide zijden voorzien van een grote schuifdeur. Optioneel kan deze MWB variant met een semi-hoog dak worden uitgerust. Hierbij komt de linker zijschuif-

deur te vervallen. Ten opzichte van de SWB-versie heeft de Transit MWB 800 kilo meer trekvermogen, resulterend in een geremd aanhangwagengewicht van in totaal 2.800 kg. De Transit Limited Edition is leverbaar als SWB vanaf €21.850,- en als MWB vanaf €23.600,-. De meerprijs voor de versie met dubbele cabine bedraagt € 2.000,-. Om de aanschaf van een nieuwe Ford Bedrijfsauto voor ondernemers aantrekkelijk te maken is er op dit moment een Financial Lease actie met een rentetarief van 3,9%.

advertentie

ONTWIKKELD VOOR BE-RIJBEWIJS reeds 15 geleverd

Iveco 40C14 Trekker - 3,0 liter TDI 146 Pk E.E.V. - 6 versnellingsbak - 5,5 T max. opleggergewicht

Koel Clixtar Oplegger -

bakmaat van 5,10x2,15x2,20 mtr. (inw.) 1000 kg laadklep 1 luchtgeveerde 3990 kg as met A.B.S. 3,0 T netto laadvermogen

Kon. Wilhelminaweg 259 | 3737 BA Groenekan | T. 0346-259600 | www.veldhuizen.eu | info@veldhuizen.eu

14

bestelauto nr. 2 - 2011


15-18_Electrische voertuigen 16-05-11 15:35 Pagina 15

REPORTAGE / TEST

Wat is er leverbaar? Het aanbod elektrische bestelauto’s groeit snel. Hieronder het overzicht van auto’s die momenteel leverbaar zijn of dat in 2011 worden. AGV Connect - BEV AGV Transit Alkè XT

Elektrische bestellers in Nederland

Slaat de vonk over? Langzaamaan groeit het aanbod van elektrische bestelauto’s in Nederland. Hoe rijdt zo’n elektrische besteller, is het wel praktisch en wil het MKB wel aan de ‘bestelauto met prik’? Het is alweer een aantal jaar geleden dat er gejuich klonk in Limburg. Daar werd met belangstelling gekeken naar de Quicc!, een elektrische bestelauto van de Nederlandse fabrikant Duracar. Het bijzonder goed ogende autootje kreeg louter goede kritieken en Duracar werd een glorieuze toekomst voorspeld: 10.000 stuks productie per jaar. Maar het liep anders: Duracar wisselde nog voor de eerste auto geproduceerd werd een aantal keer van eigenaar en ging uiteindelijk failliet. Vorig jaar werden de resten opgekocht door het Chinese Sino EV Tech, dat er ook al juichend vanuit ging dat de Quicc! in China wel aan de man gebracht kon worden: 50.000 stuks jaarproductie in China moet zeker kunnen, zo veronderstelde het bedrijf. Initiatiefnemer Paul Hamm van Duracar baalt nog altijd dat zijn geesteskind nu in China is.

“Voor de huidige elektrische bestelauto zie ik voornamelijk kansen bij gemeentes en als extra auto voor bedrijven”, aldus de ondernemer, die vol is van zijn nieuwste project: de reformer brandstofcel. “Uit diesel maak je daarmee waterstof en daarmee weer elektriciteit. Resultaat: twee keer zover komen op een liter diesel.” Met de reformer brandstofcel stijgt volgens Hamm de actieradius van de elektrische bestelauto naar 1400 km.

Hoe ver? De actieradia van de twee door Bestelauto gereden elektrische bestellers, de Citroën Berlingo Venturi en de Fiat Fiorino Electric, ligt volgens de fabrikanten rond de 100-120 km. Dat is echter sterk afhankelijk van het rijgedrag, de wegen die gebruikt worden (snelwegen) en de belading van het voertuig.

Het is een teken aan de wand dat fabrikanten zelf al aangeven dat de werkelijke actieradia eerder rond de 80 km liggen. De realiteit is dat je achter het stuur toch wat angstig kijkt naar de immer leger wordende accu’s en hoopt dat je tijdig kan aanhaken bij een stopcontact of een van de 1777 laadpalen in Nederland (zie www.oplaadpalen.nl).

Bottlenecks De actieradius is volgens Marc Bolier, van het aan elektrische auto’s gewijde weblog Zerauto, een van de beperkingen van de huidige generatie elektrische bestelauto’s. “Dat zorgt er voor dat elektrische bestelauto’s voornamelijk geschikt zijn voor stedelijk gebruik, en dan nog ben je erg afhankelijk van oplaadmogelijkheden. Het helpt wel mee als bijvoorbeeld een stad als Amsterdam je gratis laat parkeren en opladen. Bottlenecks voor breed gebruik van bestelauto’s door het MKB zijn er echter nog volop. De beschikbaarheid van elektrische bestellers is maar één ding. Als je er een hebt, komt het opladen om de hoek kijken. Doe je dat thuis, op je bedrijf? Je wilt niet af-

Alkè ATX280E Citroën Berlingo Venturi DFM Minitruck FAAM Jolly 2000 FAAM Ecomile Fiat Fiorino Electric (MicroVett) Fiat Doblò Electric (MicroVett) Fiat Ducato Electric (MicroVett) Ford Transit Connect Goupil G3S

Iveco Daily Electric Mega Worker Mega Multitruck Mercedes-Benz Vito E-cell Renault Kangoo ZE

Renault Kangoo Maxi ZE Mercedes-Benz Vito E-cell Miles ZX40ST Cargo Peugeot Partner Origin Piaggio Porter

bestelauto nr.2 - 2011

15


15-18_Electrische voertuigen 16-05-11 15:35 Pagina 16

Citroën Berlingo Venturi De Citroën Berlingo Venturi is een mix van oud en nieuw: de carrosserie en de cabine zijn van een oud model, de elektrische aandrijving is modern.

Moderne historie Het is even wennen: vonden we de nieuwe Berlingo echt een enorme vooruitgang, blijkt dat we weer in het oude model moeten plaatsnemen (stamt uit 1996!) als we elektrisch willen rijden. Dat is jammer, want niet alleen ziet de Berlingo Venturi er van binnen en van buiten gedateerd uit, de historie doet zich ook voelen in praktisch gebruiksgemak en weggedrag. De cabine bijvoorbeeld is ergonomisch echt niet meer van deze tijd. Dat is met de bestelauto’s van 2011 (op diesel dan weliswaar) veel beter. Ook het weggedrag van de Berlingo is gedateerd. Jammer, want met de elektrische aandrijving is niets mis. Citroën heeft er samen met partner Venturi slim aan gedaan het enorme koppel van de elektromotor gefaseerd prijs te laten geven aan het ‘gaspedaal’, zodat de acceleratie netjes is en je niet met Berlingo kan racen. Wel

16

bestelauto nr.2 - 2011

jammer is dat de elektrische aandrijving goed hoorbaar is. Er is een duidelijke zoem hoorbaar tijdens het rijden, alsof je in de metro zit. Bij 80 km/h produceert de Berlingo ook een forse 72 d(BA), veel meer dan de Fiorino. Daarbij moet wel aangetekend worden dat onze testauto geen volledig tussenschot had. Onderweg domineert toch echter het geluid van banden. De elektrische versnellingsbak, met alleen D, N en R is eenvoudig en past prima bij de elektromotor, die 57 pk sterk is. De actieradius is volgens Citroën maximaal 120 km, maar dan moet je bijvoorbeeld niet de radio of de verlichting aandoen. Ook de snelweg kiezen is niet raadzaam. Citroën zelf geeft toe dat de 120 km optimistisch en dat 80 km actieradius reëler is. Het laadvermogen van de Berlingo stelt met 620 kg zeker niet teleur. De laadruimte heeft dezelfde dimen-

sies als de normale ‘oude’ Berlingo. De nikkel natriumchloride accu’s zijn netjes weggewerkt onder de bodem van de auto; de 3 phase asynchrone inductiemotor is netjes weggewerkt onder de motorkap. Er is verbazingwekkend weinig aan te zien; wel opvallend is de aangesloten radiateur. Het is moeilijk wat te zeggen over het ‘brandstofverbruik’. De meter in het dashboarddisplay van de Berlingo Venturi geeft in procenten aan hoeveel ‘prik’ je nog hebt. Wat onwennig houd je de naar je gevoel veel te snel teruglopende meter in de gaten. Meer kilometers geven vast ook meer vertrouwen in de techniek, zo schatten wij in. Opladen doet de Berlingo Ven-

turi aan een gewoon stopcontact in zes uur tijd. De Berlingo Venturi is dan wel emissievrij, goedkoop is hij zeker niet. Wie een Berlingo Venturi wil kopen, moet 42.600 euro neerleggen. Je moet wel heel veel van het milieu houden om zo’n investering te willen doen. Specificaties en resultaten op pagina 18.


15-18_Electrische voertuigen 16-05-11 15:35 Pagina 17

REPORTAGE / TEST

Fiat Fiorino Electric MicroVett De Fiat Fiorino figureerde al veel vaker op de pagina’s van Bestelauto. Nu dan voor het eerst in een elektrische gedaante. Kan het kleine Italiaantje nog beter?

Slim Italiaantje De Fiorino is al vaak overladen met superlatieven. Hij werd ooit Van-of-theYear en begon samen met de Citroën Nemo en Peugeot Bipper een nieuw segment bestelauto’s. Hij is klein en wendbaar, erg handig in de binnenstad. Dat is nu net de plek waar men een schone, stille bestelauto verwelkomt, dus is het niet zo gek dat het Italiaanse MicroVett ook de Fiorino onder handen heeft genomen. MicroVett ja, want de hier getoonde Fiat is geen affabriek product. Fiat had wel plannen voor een elektrische Doblò, maar heeft die naar verluidt weer in de ijskast gezet. De Fiorino oogt nog steeds erg modern. Beetje ontsierend is de grote stekkeraansluiting met kapje op de rechtervoorkant. Op verzoek kan MicroVett echter ook andere aansluitingen leveren, zo zagen wij bij Truckland

een Doblò MicroVett met de aansluiting achter het Fiat logo! In tegenstelling tot de Citroën zijn bij de Fiat de accu’s wel goed zichtbaar onder de auto: ze hangen rond de achteras, maar snoepen geen laadruimte op, de Fiorino heeft nog steeds 2,6 kuub. Het laadvermogen is met 618 kilogram ook voldoende. De cabine van de Fiorino is zoals bekend modern en wat betreft ergonomie en bergruimte prima voor elkaar. De asynchrone motor levert 80 pk. Wie nu een nieuwe Fiorino MicroVett koopt, krijgt er standaard een automatische DirectDrive versnellingsbak bij. Goed nieuws, want over de vier versnellings handbak die op ons testmodel zat waren we niet echt tevreden. Het schakelen met een handbak en een elektromotor gaat niet echt soepel en komt onnatuurlijk over. Daarnaast

hield de motor duidelijk in bij stevig accelereren, waardoor de acceleratie van de minder krachtige Berlingo nog beter was. Ook de Fiat heeft volgens de leverancier een actieradius van 100 km, maar ook hier geldt dat daarbij geen rare fratsen moeten worden uitgehaald. Dus niet hard optrekken, liever geen snelwegkilometers, verlichting uit en hoe warm het ook is dit voorjaar, niet de airco aan. Desondanks komt ook de Fiat op een reële actieradius van zo’n 80 km. Best aardig, maar het maakt van de Fiorino Elettrico (zoals de Italianen hem graag noemen), met recht een stads-

autootje. Veel verder dan het centrum en wat buitenwijken moet je niet komen op een werkdag. De prijs van de gereden Fiorino bedraagt 49.149 euro. Ook dat is, net als bij de Citroën, een bedrag waar wel heel veel milieulievendheid tegenover moet staan, wil je het voor deze auto neerleggen. Specificaties en resultaten op pagina 18.

bestelauto nr.2 - 2011

17


15-18_Electrische voertuigen 16-05-11 15:35 Pagina 18

En aardgas dan? Een alternatief voor elektrische bestelauto’s zijn bestelauto’s op aardgas (CNG). Het aanbod ervan is diverser, de actieradius ligt vele honderden kilometers hoger en de aanschafprijs ligt lager. Daarnaast groeit het aantal CNGtankstations momenteel heel hard. Hieronder een overzicht van bestelauto’s op aardgas die momenteel in Nederland te koop zijn. DFM Mini Truck Fiat Fiorino CNG

Fiat Doblò Cargo CNG Fiat Doblò Cargo Maxi CNG Fiat Ducato CNG Iveco Daily CNG

Mercedes-Benz Sprinter NGT Opel Combo CNG Opel Vivaro CNG Renault Kangoo CNG

Volkswagen Caddy EcoFuel Volkswagen Caddy Maxi EcoFuel Volkswagen Transporter EcoFuel

18

bestelauto nr.2 - 2011

hankelijk zijn van een laadpaal, dat is ongewenst. Een goede, snelle oplaadmogelijkheid op het bedrijf vergt een investering. Daarnaast is er het financiële vraagstuk. Niet alleen wat betreft de aanschafprijs, maar ook: wat krijg je na een aantal jaar nog terug voor je bestelauto? Hier ligt een taak voor de overheid, die met een aanschafpremie of een restwaardesteun de total cost of ownership aanvaardbaar kan maken. Het Formule e-team, ingesteld door de overheid, heeft dan wel een zak geld, maar ik weet niet of die zo groot is dat daar dergelijke incentives van betaald kunnen worden.”

Schraal Het aanbod van elektrische bestellers is momenteel nog niet zo groot. Er komen later dit jaar grote fabrikanten als Ford en Renault met auto’s, maar dan nog is het schraal. Vorig jaar werden in Nederland welgeteld 34 elektrische bestelauto’s verkocht. Het aanbod van daadwerkelijke rijdende demovoertuigen is zelfs zo klein dat het Bestelauto niet lukte een multitest te organiseren. De vraag vanuit het bedrijfsleven is ook minimaal, rapporteert Kees Oostveen, manager product marketing van Iveco Nederland. “We krijgen vragen naar onze elektrische Iveco Daily maar dan wel van overheidsbedrijven. Voor niet-overheidsbedrijven is een elektrische bestelauto ook eigenlijk helemaal geen optie: veel te duur.” Bedrijven die nu overgaan tot aanschaf (of lease) van een elektrische bestelauto, mogen echt tot de early adaptors gerekend worden, zegt secretaris milieu Ton Ravesloot van MKB

Nederland. “Misschien dat bedrijven het een mooi PR-instrument vinden, maar ik moet lang nadenken voor ik een geschikte toepassing weet voor een elektrische bestelauto in het MKB. Een bedrijf met een vast patroon in ritten, een vaste route, en dan nog het liefst met een oplaadpunt dichtbij. Over zaken als een volgeladen laadruimte en de gevolgen voor de actieradius heb ik dan nog niet eens. Praktisch zie ik nog heel wat haken en ogen. Zelfs een bedrijf met een beperkt werkgebied zal een auto willen waarmee ze als het nodig is iets verder kunnen rijden. Flexibiliteit is belangrijk. Als die ene klant 40 km verderop belt dat je nu moet komen, moet je wel kunnen rijden. Vervoer is iets waar je niet over na moet hoeven denken. Daar ga je niet mee experimenteren, het moet een zekerheid binnen je bedrijf zijn. Daarbij komt dat een bestelauto voor een MKB’er best belangrijk is, maar geen hoofdzaak. Ondernemen is al moeilijk genoeg dezer dagen, dan is een hele dure elektrische bestelauto niet echt een optie. Geld is schaars. Nee, zo bij elkaar zie ik te veel onzekerheden. De elektrische bestelauto zal pas op zijn vroegst over enkele jaren breed worden omarmd.”

Overheid Opvallend aan deze reacties is dat actie van de overheid toch wel wenselijk lijkt om het bedrijfsleven nu al (meer) te stimuleren voor de elektrische bestelauto te laten kiezen. Juist een strategisch overheidsbeleid is cruciaal om de elektrische (bestel)auto op lange termijn te laten slagen, is de

boodschap van het rapport ‘Op weg naar de elektrische auto – bestuurlijke dilemma’s’, dit jaar gepubliceerd door de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, Technische Universiteit Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en Provincie Noord-Holland (download het rapport op www.bestelauto.nl).

Ontwikkelingen De voordelen van elektrische bestelauto’s mogen dan wel evident zijn, de nadelen zijn dat ook, en het lijkt er sterk op dat die het Nederlandse bedrijfsleven vooralsnog niet massaal laten overstappen van diesel naar elektra. De beperkte actieradius is het meest praktische nadeel. Wie verder wil rijden (omdat de klant dat vraagt) en toch milieuvriendelijker wil zijn, kan ook denken aan een bestelauto op aardgas. De ontwikkelingen rond de elektrische bestelauto gaan echter razendsnel, en de industrie heeft best wel door dat het met die actieradius beter moet. Opel liet vorig jaar op de IAA een interessant concept zien: de e-Vivaro met een elektrische motor en range-extender, gekoppeld aan een kleine benzinemotor. De actieradius bedraagt dan ineens 500 km. Zo zijn er nog veel meer ontwikkelingen, zoals de reformer brandstofcel van Paul Hamm, die de bakens op het gebied van de elektrische bestelauto zomaar kunnen verzetten. Hou de ontwikkelingen dus scherp in de gaten, voor u het weet rijdt u honderden kilometers lang in een fluisterstille, emissievrije bestelauto! ■ Arjan Velthoven

Specificaties & testresultaten Citroën Berlingo Venturi

Fiat Fiorino MicroVett

Motor

3 fase asynchrone inductie

3 fase asynchrone inductie

Accu

nikkel natriumchloride

lithium-ion

Piekvermogen (pk)

57

80

Koppel/bij toeren (Nm/tpm)

175/0-1800

130/0-2300

LxBxH laadruimte (cm)

166x140x120

152x146x119

Volume laadruimte (m3)

2,8

2,6

Bruto laadvermogen (kg)

620

618

Eigen gewicht (kg)

1290

1082

Totaal toelaatbaar gewicht (kg)

1910

1700

Prijs vanaf

42.600,-

36.671,-

Acceleratie 0-80 km/h

21,7

24,9*

Actieradius (km)

120

100

Geluid bij 80 km/h (dbA)

72

67

* acceleratie uitgevoerd met vierversnellings handbak Alle prijzen excl. BTW/BPM


_EBM_Stofkatern-2011_230x300-(abo-werf):Basis adds Stofkatern 2011 16-05-11 12:38 Pagina 1

Maak kennis met kennis.

www.eisma.nl


20-21_Test Movano.qxp 16-05-11 13:59 Pagina 20

Opel Movano 2.3 CDTi dubbele cabine

Zes man sterk Het huis moet verbouwd worden. Je bestelt een aannemer en op een mooie dag stopt er een Opel Movano. De deuren zwaaien open en daar komen 1, 2, 3, 4, 5, nee zelfs zes bouwvakkers tevoorschijn! Hoe kan dat? Da’s niet zo moeilijk. Opel levert sinds kort de nieuwe Movano ook met een dubbele cabine. Met voorin een bestuurdersstoel en een tweezitsbank en daarachter een ruime driezitsbank, komen zelfs zes brede bouwvakkers wel op de plek van bestemming. Geen magie dus, gewoon gezond verstand. De Movano werd vorig jaar samen met de Renault Master geïntroduceerd en is inmiddels al een vaste waarde op de Nederlandse wegen. Het front van de auto is onmiskenbaar Opel en ziet er heel anders uit dan dat van de Renault. De eenvoudige toepassing van wieldoppen doet de auto er wat hipper uitzien dan enkel met stalen velgen. De hier geteste Movano is een verlengde (L2) en verhoogde (H2) versie. De deur voor de dubbele cabine zit aan de rechterkant.

Bergruimte!

de linkerzijde van de bank is neerklapbaar en biedt dan naast wat bekerhouders ook een werkplek voor de laptop. Daar is over nagedacht. Op rij twee is er voldoende ruimte voor drie passagiers. De bank zit goed, al is de zitting misschien wat kort voor sommigen. Ook hier is voldoende bergruimte, onder meer boven het hoofd. Ook een fles drinken is makkelijk op te bergen. Wie wat wil lezen heeft profijt van de drie LED-lampjes in het plafond. Het tussenschot is van Snoeks; het heeft een groot

deze auto 270 graden open.

In de cabine, achter het stuur, valt de meer dan uitstekende ergonomie op. De Movano is echt wereldkampioen bergruimte! Wij telden makkelijk 20 vakken en vakjes. Groot, klein en vaak heel handig. In het grote vak bovenop het dashboard paste onze laptop, het dashboard herbergt een opklapbare documentenhouder. De rugleuning van

De cabine is erg modern: ergonomisch dik in orde en vol opbergvakjes.

Even de leuning van de stoel naast je neerklappen resulteert in een praktische werkplek.

De ruimte onder de bank is optimaal gebruikt in de laadruimte. De deuren konden op

20

bestelauto nr. 2 - 2011


20-21_Test Movano.qxp 16-05-11 13:59 Pagina 21

TEST

Drie grote kerels passen makkelijk op de achterbank en hebben daar niets te klagen.

Op dit fraaie alu-imperiaal mag 200 kg geladen worden. Jammer dat het

raam. Het tussenschot is zo opgebouwd dat in de laadruimte alle ruimte onder de bank kan worden benut. Het levert 95 cm extra laadlengte op voor latten etc. Tussen de wielkasten is een ruime 137 cm beschikbaar. Het laadvolume bedraagt 7,2 m3, er mag 1635 kg geladen worden.

Dorstig De Opel Movano is van prima kwaliteit als het gaat om voorzieningen voor inzittenden en lading. Minder gelukkig zijn we ook dit keer weer met de 2.3 CDTi dieselmotor die voorin de voorwielaangedreven Movano zit. De motor heeft 125 pk. Voldoende in de meeste

gevallen, maar snel inhalen op de snelweg zit er niet echt in. De motor draait op de snelweg (120 km/h) weliswaar maar 2200 toeren, maar de geluidsmeter slaat in de cabine uit naar 74 d(BA), toch wel veel. Daarbij komt ook het af en toe rammelende imperiaal op deze auto. In een eerdere test van Bestelauto stelde deze motor al eens teleur in brandstofverbruik en dat was nu niet anders: 1 liter brandstof op 8,6 kilometer is gewoon te veel. Dat betekent voor de Movano dubbele cabine naast een heleboel plussen toch ook een paar forse minnen. Arjan Velthoven

af en toe rammelt.

Specificaties en metingen Merk

Opel

Type

Movano L2H2 dubbele cabine

Motor

2.3 CDTi

Inhoud (cc)

2299

Vermogen (pk)

125

Koppel (Nm/toeren)

310/1250

Afmetingen uitwendig lxbxh (cm)

555 x 207 x 250

Wielbasis (cm)

368

Laadruimte lxbxh (cm)

218 x 176 x 188

Tilhoogte (cm)

56

Eigen gewicht (kg)

1865

Nuttig laadvermogen (kg)

1635

Max. Aanhangwagengewicht (kg)

2500

Geluidsniveau bij 80/120 km/uur (dBA)

67/74

Acceleratie 0-80 km/h (sec)

10,4

Acceleratie 80-120 km/h (sec)

13,2

Brandstofverbruik (gecombineerd, onbeladen)

1 op 8,6

CO2-uitstoot (gr/km)

221

Aanschafprijs basismodel (â‚Ź)

25.700,-

Prijs zoals getest (â‚Ź)

27.000,-

Alle prijzen excl. BPM en excl BTW

bestelauto nr.2 - 2011

21


22-23_Fleetowner Donker 16-05-11 14:00 Pagina 22

Kopen is goedkoper

Donkergroen houdt wagenpark in eigen hand Donkergroen is een landelijk opererend hoveniersbedrijf dat behalve voor particulieren toch veelal projectmatig werkt voor overheid en bedrijven. Het bedrijf heeft een hoofdvestiging in Sneek maar bedient met 12 vestigingen het hele land op efficiënte wijze. Daarvoor heeft Donkergroen een vloot van 275 bestelauto’s, het meest van Volkswagen. Het bijzondere daaraan is, dat de hovenier die auto’s niet leased maar koopt. De Volkswagen Crafter wordt veel ingezet bij Donkergroen maar de hoveniers rijden ei-

Dat is goedkoper. Wagenparkbeheerder Fedde Rienstra (50) heeft daar zijn handen vol aan. “We hebben hier ruim 500 man werken en in de zomer nog een 100 tijdelijke krachten extra. Die moeten elke dag allemaal naar hun steeds wisselende werkplek met al hun apparatuur. Dat is het verschil met de plaatselijke hoveniers. Die komen veelal niet de stad uit. Maar wij werken veel voor overheden en landelijke klanten. Daarom hebben wij ook die gede-

genlijk liever in de Transporter

centraliseerde opzet van het bedrijf. Dat scheelt ons in de eerste plaatse veel tijd. Mobiliteit is voor ons heel belangrijk maar het moet niet teveel uren kosten. Wat we dus niet willen, is lange aanrijdtijden en files. Alle uren die de jongens in de bus zitten, kunnen ze niet werken. En verder blijft door die opzet ook de kilometrage vrij laag. Gemiddeld leggen onze voertuigen slechts 20.000 km per jaar af. Maar er zijn er ook die wel 60.000 km doen.

Dat is de reden dat wij ze liever kopen dan leasen. Door die sterk wisselend kilometrage per auto kun je moeilijker een goed leaseconcept daarop loslaten. Dan houd je altijd een aantal voertuigen die aan het einde van het contract maar weinig kilometers hebben en zijn ook die eigenlijk iets te snel aan vervanging toe zijn. Bovendien denken wij dat zelf kopen voordeliger is. Je moet het geld natuurlijk wel hebben. Maar wij hebben altijd een gezonde balans gehad. Dan kun je ook makkelijk geld lenen en tegen scherpe condities.”

Lange levensduur

Donkergroen werkt veel voor overheidsinstellingen en grote landelijke klanten.

22

bestelauto nr.2 - 2011

Donkergroen doet lang met de voertuigen. “Tussen 2007 en 2010 hebben we er jaarlijks steeds zo’n 50 vervangen voor nieuw. Maar we hebben er toch ook nog 10 rondrijden uit 1998. Dat is het voordeel als je koopt en het onderhoud gedeeltelijk zelf doet. We hebben drie vestigingen met een gespecialiseerde werkplaats. Dat is natuurlijk in eerste instantie voor het materieel. Maar als de jongens tijd hebben, doen ze ook de auto’s. Vooral in de rustige maanden gebeurt er veel groot onderhoud.” Dat bijhouden lijkt te lonen. Hoewel het merendeel van het wagen-

park inmiddels uit Volkswagen Transporters en Crafters bestaat, zien we op het staatje toch ook nog 46 LT’s staan. Tegen 64 Crafters en 53 Transporters. “Die LT’s zijn blijkbaar heel degelijk want ze houden het lang bij ons uit. Dat is het voordeel van zelf kopen. Dan kun je ook zelf bepalen wanneer een auto economisch niet meer verantwoord is. Met leasing zit er altijd een financiële instelling achter. En die speelt op zeker. Wij nemen iets meer risico, maar dat levert geld op. Bovendien is in ons vak het ergste wat een ploeg kan overkomen, dat ze een keer stilvallen. Veel grotere malheur hebben we eigenlijk niet. Soms hebben we een kapotte motor. Dan is het meestal wel einde verhaal. Maar de meeste auto’s gaan na hun werkzame leven bij ons naar de handel. Die zie je dan waarschijnlijk dan nog jarenlang vrolijk door Afrika rijden.”

Eén merken strategie De laatste jaren kent Donkergroen een één merken strategie. “Dat is niet altijd zo geweest en omdat we lang met het materieel doen, hebben we ook nog wat vooral kleinere Citroëns en Peugeots in de vloot. Maar die faseren we


22-23_Fleetowner Donker 16-05-11 14:00 Pagina 23

FLEETOWNER

Wagenparkbeheerder Fedde Rienstra: “Wij denken goedkoper uit te zijn door in eigen beheer te kopen.”

langzamerhand uit voor Volkswagen Caddy’s. Volgens Fedde heeft een één merken strategie het voordeel van een goede inkooppositie. “We hebben met PON een mantelovereenkomst. Daar bespreken we de voorwaarden en dan worden de auto’s vervolgens door de lokale dealers op de weg gezet.” Het kiezen voor één merk is ook duidelijk een kwestie van imago. Volkswagen staat voor degelijkheid en dat past ons goed. Het gaat ook om de betrouwbaarheid die je wilt uitstralen. We hebben ook Hyundai en Fiat gereden. Die zijn boekhoudtechnisch beslist goedkoper. En met die Fiat Ducato was niets mis mee. Voor het geld kun je beslist beter daarmee rijden. Korting of niet, de Volkswagen blijft een duur product. Als je daarin rijdt, kies je zeker ook voor de uitstraling. Wij betalen dus duidelijk voor onze promotie.”

lijk mee werken. Daar zijn we continu mee bezig. Er was bij ons een tijd dat het mee naar huis nemen gewoon not done was. Dat gaf allerlei bijgedachten over privéritten en zo. Maar dat is met de huidige werkdruk eigenlijk niet vol te ouden. Dus we zien wel steeds meer dat de auto’s de hele week weg zijn. Het werk moet toch door.” Waar Donkergroen wel ouderwets makkelijk mee omgaat, zijn de brandstofkosten. Er is eigenlijk geen echte controle op. Weliswaar ziet Fedde wel het verbruik als er BP getankt wordt. Daar heeft de hovenier een contract mee. “Maar dan moeten de mannen wel de kilometerstanden invoeren en dat gebeurt lang niet altijd, Wel hebben de meeste van onze vestigingen een eigen pompinstallatie. Dus een 70 procent van de brandstof komt toch uit eigen pomp en dat is natuurlijk goedkoper dan langs de weg.“

Geen bijtelling

Nog geen groengas

“We hebben hier weinig op met 500 kilometer contracten. Het liefste hebben we de auto ’s avonds aan de vestiging staan. Maar als het logistiek beter uitkomt, nemen de mannen hem ook wel mee naar huis. Het gaat er ons uiteindelijk om, dat ze er zo efficiënt moge-

Anders dan je van Donkergroen zou mogen verwachten, rijdt het bedrijf nog niet op groengas. “Dat zou natuurlijk enorm goed zijn voor ons imago en we kijken er wel steeds serieuzer naar. Maar voor ons het is ontbreken van een goed landelijk pompnetwerk toch

nog steeds het grootste probleem. Dat is misschien anders als je alleen lokaal rijdt en er net zo’n pomp in de buurt is. Maar wij weten nooit waar we de volgende week heengaan. Wat wij wel steeds meer merken, is dat vooral gemeenten meer milieu-eisen stellen bij inschrijvingen. Zo doen we nu in Nijmegen Dukenburg een groot project dat we echt alleen gekregen hebben omdat we konden aantonen dat we met Euro V auto’s zouden komen. Dat zie je wel steeds meer. Dus ik sluit dat groengas zeker niet uit.”

Onder de norm Hoewel ze bij Donkergroen niet echt heel stevig op rijstijl trainen, is Rienstra niet ontevreden over het schadeverloop. “We zitten op 55 procent van de totale premie inleg. Normaal is dat 70 procent. Voor mij betekent het dat de mannen zich redelijk goed gedragen. Toch hebben we wel een cursus Het Nieuwe Rijden in voorbereiding. Daar verwacht ik toch het totale brandstofverbruik en de slijtage wat mee te laten dalen. Maar aan de andere kant, al onze auto’s hebben een trekhaak. En we hebben ook 180 aanhangers. Dus vaak moeten ze wel wat steviger op het

De tuinploegen van Donkergroen werken door het hele land

gaspedaal staan om het weg te krijgen. Ik denk dat het ook belangrijk is dat men zich happy voelt in een auto. Wat dat betreft zie je dat onze mensen liever in een Transporter rijden dan de Crafter: een Transporter heeft wat meer personenautocomfort. Zeker vergeleken bij de LT. Maar de nieuwe Crafter heeft dat gat aardig gevuld. En hoewel voor het werk die auto van secundair belang is, draagt hij toch ook bij aan de totale arbeidsvreugde.” ■ Bert Roozendaal

bestelauto nr.2 - 2011

23


24-25_Update Groengas.qxp 16-05-11 14:01 Pagina 24

Groengas heeft weinig te verwachten van nota mobiliteit

Iedereen wacht op staatssecretaris Weekers De groengas auto’s staan allang in de showroom. Ook met het aantal pompen gaat het beter. Toch komt er maar geen doorbraak van het rijden op groengas. Den Haag zwalkt en stelt uit. Nu wacht iedereen weer op Staatsecretaris Weekers. Dat is wachten op Godot. Frans Weekers gaat het niet oplossen. Volgende maand moet Staatsecretaris van Financiën Frans Weekers naar buiten komen met zijn visie op de autofiscaliteit voor de komende periode. Voor de ondernemer die hoopt op een betere fiscaal klimaat voor het rijden van een bestelauto op groengas, zal er weinig in staan. De voorstanders van groengas vrezen dat er helemaal weinig zal veranderen. De stiefmoederlijke behandeling van deze schone brandstof ten opzichte van benzine en elektriciteit blijft. Laat staan dat er een nieuwe aanpak komt, die écht zoden aan de dijk zou zetten.

Goede positie Dat blijft een vreemde keuze. Nederland heeft met zijn dichte bevolking en hoog geconcentreerde agrarische sector een uitstekende startpositie om de

grote hoeveelheden biomassa die mens en dier produceren om te zetten in energie. De betrokkenen noemen dat ‘laag hangend fruit’: makkelijk te plukken, direct te verwerken. En toch doen we het nauwelijks. Na tien jaar sleuren en trekken om een deel van ons wagenpark op groengas te laten rijden, staat de teller op circa 3.000 van deze voertuigen. Waarvan de helft op grijs kenteken maar dat is inclusief alle stadsbussen. Met de verkrijgbaarheid van het gas gaat het goed: eind 2011 zullen er ruim 100 openbare vulstations beschikbaar zijn. Met een uitloop naar een 160 in de twee jaar erna. Dat is voldoende voor een vloot van circa 60.000 groengasauto’s. Vergelijk dat eens met de 100 gerealiseerde elektrische oplaadpunten: daar kun je gezien de lange laadduur, 200 auto’s mee voorzien.

Elektrische auto’s zijn maar net zo groen als de stroom die erin gaat.

24

bestelauto nr.2 - 2011

Eigen agenda De ondernemer die iets met groengas wil doen, heeft niet veel te verwachten van Weekers. Dat heeft een groot aantal vooral historisch gegroeide redenen. Maar de belangrijkste is, dat de staatsecretaris er zit voor de Financiën. Op zijn agenda staat primair het vullen van de schatkist en niet het bevorderen van het klimaat. Natuurlijk kan hij klimaatmaatregelen wel fiscaal sturen. Zolang het maar van het budget van een ander ministerie gaat. En daar gaat het mis. Want, tenzij de politiek na het verschijnen van de nota, dat alsnog heel hard gaat vragen, blijft het rijden op groengas bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) letterlijk op een laag pitje staan. Toch is men daar heel tevreden. Er is veel geld gebruikt voor het stimuleren van hybride en elektrische voertuigen. Met succes: 70 procent van alle hybrides in Europa, rijdt in Nederland! Ook de CO2-reductie via de BPM, minder bijtelling en zelfs belastingvrijstelling lijkt een mega-succes. Meer dan tweederde van alle autoverkopen zit in die hoek! En met het bijmengen van biobrandstof in benzine en diesel loopt Nederland netjes mee in de Europese pas.

Niet uit te leggen Nu valt elke maatregel al een stuk beter te verteren, als hij tenmínste valt uit te leggen. En daar kun je vragen bij stellen. Zo leggen de ministeries van I&M en ELI niet uit waarom de klimaatwinst van de huidige hybride voertuigen toch vooral op papier bestaat. Ook legt Den Haag niet uit, dat er door de stimulering van kleine voertuigen weliswaar minder CO2 maar wel veel meer NO2 in de bebouwde kom vrijkomt. Dat komt omdat al die BPM vrije rijders massaal overschakelen naar extreem zuinige diesels. CO2 is op leefniveau niet schadelijk, NO2, dat alleen door diesels wordt uitgesto-

De bouw van nieuwe aardgasstations gaat langzaam maar gestaag door.

ten, is dat in hoge mate wel. Ook de maatregel dat de groengasauto fiscaal nog steeds dezelfde behandeling krijgt als een diesel, krijgt geen nadere toelichting. Een benzineauto met een CO2-uitstoot van 110 gram/km is BPM vrij maar een aardgasauto met dezelfde uitstoot niet. Terwijl hij schoner is! Eveneens voor nadere uitleg vatbaar is, dat mondiaal de aardgasprijs daalt maar alleen in Nederland juist stijgt. Vanwege de koppeling aan de aardolieprijs. Wat de ministeries ook wat mager toelichten, is waarom de elektrische auto de eerste vijf jaar fiscaal gegarandeerd buiten schot blijft. Het enige geloofwaardige antwoord is hier, dat Den Haag zich daaraan geen buil kan vallen. Voorlopig is voor een ondernemer het praktische nut van een E-auto nog zo gering en de prijs zo hoog, dat de aantallen nog wel zullen meevallen. Dat is beslist een zege voor de schatkist. Maar zou dit beleid dan ook niet moeten gelden voor die 3.000 groengasauto’s? Want groengas of groene stroom, zodra het wél om aantallen zal gaan, rijden voorlopig beide categorieën nog nagenoeg geheel op fossiele brandstof. De groengasauto op Nederlands aardgas, de elektrische auto op Franse nucleaire stroom of stroom uit


24-25_Update Groengas.qxp 16-05-11 14:01 Pagina 25

MILIEU

Niet alle CNG is groengas.

geïmporteerde steenkool. En dat wordt gezien het huidige duurzame energiebeleid voorlopig niet anders. En anders wel omdat de Nederlandse definitie van ‘groene stroom’ nogal ruim is.

Zachtroze Ook leggen de Ministeries en I&M en ELI niet uit wat de visie is achter hoe we de zo vurig gepropageerde hausse aan elektrische auto’s laadtechnisch moeten tackelen. Daarvoor zou er tenminste een smart grid moeten komen. De opnamecapaciteit van een elektrische auto zit namelijk tussen 3 en 11 kW/h. De netwerkbeheerders maken zich nu al zorgen als er straks in één straat inderdaad 100 auto’s allemaal tegelijk om 18.00 uur de stekker in het laadpunt steken. Met

een zachtroze gloeiend trafohuisje als gevolg.

Zelf rekenen Den Haag laat de innovatieve groengas MKB ondernemer, onze trotse aanjager van de economie, in de kou staan. Wat er al aan stimulering gebeurt, zit of te ver van zijn bed, of in het geelkenteken circuit. De enige landelijke subsidie is momenteel het Proeftuinenproject. Dan moet hij wel direct drie voertuigen kopen. Toch kan het

voor een ondernemer soms heel goed lonen om een groengasvoertuig te kopen. Tenminste zolang de Provincies nog actief blijven met stimuleren. Alleen zullen die daarmee niet eeuwig blijven doorgaan als het resultaat uitblijft. De Provincies hebben dat nooit gewild maar door die lappendeken aan regelingen, ontstaat er ook concurrentievervalsing. Ondernemer A krijgt wel subsidie wat B in een andere plaats dat voor hetzelfde werk niet krijgt…

Anders sturen

Rijden op aardgas vergt wel dat de auto omgebouwd wordt.

De verschillende Ministeries zijn in hoge mate verkokerd en dat staat een integrale aanpak in de weg. Met grote gevolgen. Zoals bijvoorbeeld de keus een deel van de Europees afgesproken CO2-reductie te realiseren met het bijmengen van biobrandstof. Weliswaar doet elk land dat in Europa maar uitgerekend Nederland had dat ook kunnen invullen met het opzetten van een landelijke aanpak met vergisting van biomassa. Volgens studies had dat de lokale economie tot 180 miljoen Euro per jaar kunnen opleveren. Nu gaat dat geld naar Brazilië voor biobrandstof. Er is berekend dat de hier aanwezige hoeveelheid geschikt bioafval (mest, GFT, landbouwafval) vol-

doende is om tot 30 procent van onze totale energiebehoefte te leveren. En daarmee een dito reductie van de CO2-emissie uit fossiele brandstof. Bovendien bestaat groengas nagenoeg geheel uit methaan. Dit gas, waarvan er in Nederland megatonnen de lucht ingaat via de mest, is ook een broeikasgas. En maar liefst vier keer zo sterk als het door de politiek zo gevreesde kooldioxide. Daarmee laat Nederland zijn eigen fruit aan de boom rotten. Omdat het denkt dat er over de horizon nog lekkerdere vruchten zullen zijn. Zonde. Want groengas staat, de landelijke overheid ten spijt, toch zo goed in de startblokken dat Den Haag het met één kleintje duwtje naar een eclatant succes kan sturen. Bijvoorbeeld door het loskoppelen van de prijs van het gas aan de pomp met die van de olieprijs zoals in Duitsland. Of door de aardgasauto uit het dieselregime te halen. Daarmee trek je voor geelkentekenrijders ook het verschil in bijtelling recht. Wat zou dát goed zijn voor het milieu en onze klimaatdoelstellingen. Maar deze maatregelen zouden van I&M moeten komen. Terwijl de ‘winst’ naar zou ELI gaan. Dat is dus wachten op Godot … ■ Bert Roozendaal

bestelauto nr.2 - 2011

25


26-27_ICT Tensing.qxp 16-05-11 14:02 Pagina 26

Richard Den Braber: “We krijgen veel storingsmeldingen binnen met korte call-to-fix tijden. Dat zet de serviceplanning onder tijdsdruk. In deze situatie kunnen we met behulp van planningssoftware efficiënter plannen dan met de hand.”

Koning & Hartman plant service-orders automatisch

Minder rijden, meer werken De service-organisatie van Koning & Hartman handelt jaarlijks vele duizenden storings- en onderhoudsopdrachten af. Om deze efficiënter in te plannen en de bijbehorende administratie sneller te verwerken schafte het bedrijf de Tensing Field Service Solution aan. Met als resultaat dat de service-engineers nu minder reizen, minder overwerken en binnen hun normale roostertijden meer werk verzetten. “In tegenstelling tot veel service-organisaties hebben wij meer te maken met storingsmeldingen dan met onderhoudsopdrachten”, zegt Richard den Braber, Director Managed Services bij Koning & Hartman. Vanuit vier vestigingen levert Koning & Hartman producten en diensten voor met name industriële, telecom-, kabel- en energie-

26

bestelauto nr.2 - 2011

infrastructuren (zie ook www.koningenhartman.com). Voorbeelden hiervan zijn GSM telefonienetwerken en het C2000 communicatienetwerk voor politie, brandweer en ambulancediensten. De 60 service-engineers van Koning & Hartman verhelpen jaarlijks zo’n 12.000 storingen aan telecommunicatie- en telematicavoorzieningen.

Daarnaast voeren ze per jaar een kleine 5.000 preventieve onderhoudsopdrachten uit. “Het handmatig inplannen van al deze orders was tijdrovend en complex”, vertelt Den Braber. “Voor een groot aantal storingsmeldingen gelden callto-fix tijden van enkele uren, waardoor de serviceplanning altijd onder tijdsdruk staat.” Voorheen konden de planners niet zien waar de serviceengineers waren en hoe ver hun werkzaamheden gevorderd waren. Daardoor werd er veel heen en weer gebeld met de mensen in het veld voordat een order ingepland kon worden. “Deze manier van werken leidde vaak tot lange reistijden en overwerk voor de service-engineers”, zegt Den Braber. Om dit probleem aan te pakken en klanten nog beter van dienst te kunnen zijn, besloot Koning & Hartman begin 2010 de service-organisatie verder te automatiseren. Vanwege de geïntegreerde oplossing voor serviceplanning, communicatie met de service-engineers en digitale afhandeling

van de werkbonnen implementeerde het bedrijf de Tensing Field Service Solution (zie ook www.tensing.com).

Scheduler Centraal in de fieldservice-oplossing bij Koning & Hartman staat de Tensing Scheduler planningssoftware, die het merendeel van de service-orders inmiddels automatisch inplant. Hiervoor is een koppeling gemaakt met MS Axapta, het ERP-systeem bij Koning & Hartman. “MS Axapta is bij ons leidend: alle orders worden eerst in het ERP-systeem ingevoerd en daarna doorgezet naar de software van Tensing”, licht Den Braber toe. Bij het inplannen van elke order houdt de Scheduler rekening met allerlei randvoorwaarden, zoals de contractueel vastgelegde responstijden, de beschikbaarheid en vaardigheden van de service-engineers, de apparatuur die zij in de auto hebben en de af te leggen afstand. Via de GPS-plaatsbepaling op de PDA’s van de service-engineers weet de planningssoftware waar zij zich bevin-


26-27_ICT Tensing.qxp 16-05-11 14:02 Pagina 27

ICT Dankzij de geautomatiseerde planning, die sinds eind 2010 in gebruik is, kan Koning & Hartman nu toe met één planner in plaats van twee. “Ook zijn onze service-engineers minder tijd kwijt met reizen, werken ze minder over en handelen meer opdrachten af binnen hun normale werkrooster”, zegt Den Braber. Daarom verwacht hij dat Tensing’s Field Service Solution binnen 1,5 à 2 jaar is terugverdiend.

Automatische calltaking

Met de Tensing Scheduler worden de meeste service-orders automatisch ingepland. De planner doet alleen de opdrachten waar extra handelingen voor nodig zijn en controleert de automatische planning.

den. Op basis hiervan selecteert de Scheduler de service-engineer die de order het beste kan uitvoeren en zich het dichtst bij de klantlocatie bevindt. Ook de onderhoudsorders worden in de automatische planning meegenomen. Den Braber: “Komt er een storingsmelding tussendoor, dan schuift het systeem de onderhoudsorder naar achter, maar houdt wel in de gaten dat hij op tijd uitgevoerd wordt.”

Digitale werkbon Is een opdracht ingepland, dan wordt hij doorgestuurd naar de PDA van de betreffende service-engineer. “Zodra die de order accepteert, verdwijnt hij uit de automatische planning”, zegt Den Braber. Na het accepteren van een order start op de PDA meteen het navigatiesysteem dat de route naar de klantlocatie berekent. Daar aangekomen kiest de service-engineer de button ‘op locatie’ en vervolgens ‘start werk’ als hij met zijn werkzaamheden begint. Zijn deze klaar, dan vult de service-engineer de digitale werkbon op de PDA in, inclusief de materialen die hij heeft gebruikt. Vervolgens meldt hij de order gereed, indien nodig nadat de klant digitaal heeft getekend, waarna de PDA de werkbon naar kantoor verstuurt.

Up-to-date Op kantoor komt de werkbon binnen in de Tensing software, die het digitale planbord actualiseert en de bon doorgeeft aan MS Axapta voor de verdere administratieve afhandeling en facturatie. Ook stuurt het systeem een email met de werkbon naar klanten die dit op prijs stellen. “Voorheen werkten we met digitale werkbonnen op een laptop, die de service-engineers ’s avonds invulden en naar het ERP-systeem op kantoor verstuurden”, vertelt Den Braber. “Nu krijgen we de werkbon meteen na het afronden van een opdracht binnen. Zo beschikken we altijd over een up-todate administratie en blijkt dat er minder fouten worden gemaakt bij het invullen van de werkbonnen.” Praktisch vindt hij ook dat het fieldservicesysteem automatisch de weekkaarten met de uren van de service-engineers bijhoudt. Dit gebeurt op basis van de tijds- en activiteitenregistratie op de PDA’s. “Een efficiënte en transparante manier van werken”, aldus Den Braber.

nodig zijn. “De planner heeft nu meer een controletaak en plant alleen nog ‘by exception’.” Als voorbeeld noemt Den Braber een klus waarbij een kraan ingehuurd moet worden. “De planner maakt dan een afspraak met de kraanverhuurder en zet de order daarna op de afgesproken dag en tijd vast in de planning. Dit neemt de Scheduler dan als vaststaand gegeven mee.”

Den Braber geeft aan dat de implementatie van een automatische planning de nodige voeten in de aarde heeft. “Het heeft ons ongeveer een half jaar gekost om alle parameters zodanig vast te leggen, dat de Scheduler een goede planning kan berekenen.” De komende tijd gaat Koning & Hartman verder met het finetunen hiervan. Den Braber: “In sommige gevallen moeten we nauwkeuriger aangeven of het systeem moet optimaliseren op productiviteit of kostenbesparing.” De volgende fase in de automatisering van Koning & Hartman’s service-organisatie is het ontwikkelen van een customer portal met een automatische calltakingfunctie. “Klanten kunnen dan in de portal zelf hun service-orders invoeren”, zegt Den Braber. “Deze worden vervolgens zonder menselijke tussenkomst verwerkt in ons ERP-systeem en daarna automatisch ingepland.” ■ Sandra Waenink

Planning by exception “We streven ernaar zo’n 80% van de service-orders automatisch te plannen”, zegt Den Braber. De overige 20% zijn orders waar extra handelingen voor

De service-engineers krijgen een nieuwe opdrachten binnen op hun PDA en vullen hierop de werkbon in. Na gereedmelding stuurt de PDA deze terug naar kantoor.

bestelauto nr.2 - 2011

27


28-29_Versbezorger.qxp 16-05-11 14:03 Pagina 28

De Versbezorger zet software-agents in

Realtime plannen zonder planner Sinds de start in 2010 is De Versbezorger zo hard gegroeid dat algemeen directeur Eelco Simon voor de keuze kwam: nieuwe mensen aannemen op de planning of automatiseren. Hij koos voor het laatste. Samen met Deal Services implementeert de versdistributeur een nieuw concept voor een automatische, maar toch dynamische, continue planning.

“Wij willen niet alleen onze distributieritten automatisch plannen, maar ook de wijzigingen die hierin gedurende de dag nog worden aangebracht”, zegt Eelco Simon van De Versbezorger. Ook dit is een goed voorbeeld van Het Nieuwe Plannen.

Via een App kan de ontvanger de ETA opvragen of een wijziging doorgeven in het bezorgadres of –tijdstip. Dit wordt automatisch in de planning verwerkt.

28

bestelauto nr.2 - 2011

De Versbezorger is de distributiedochter van Newco Food Retail, dat online verse ingrediënten voor maaltijden verkoopt aan consumenten. “Toen Newco vorig jaar een vervoerder zocht om de versproducten te bezorgen, vond het geen geschikte partner met een landelijk dekkend netwerk voor geconditioneerde sneltransporten. Daarom is De Versbezorger opgericht”, vertelt Simon. De Versbezorger levert dagverse producten rechtstreeks van de producent aan zowel consumenten als professionele keukens (zie ook www.deversbezorger.nl). “In het contact met de producenten waar we bestellingen afhalen, merkten we dat veel professionele keukens behoefte hebben aan dagverse kwaliteitsproducten, zoals vis, vlees, groenten, fruit of speciale broodsoorten”, zegt Simon. “Om op tijd te kunnen leveren brengt de producent die vaak zelf naar de klant. Dit transport nemen wij van een groeiend aantal versproducenten over, niet alleen vanwege de snelheid, maar ook vanwege onze service en flexibiliteit.” Het blijkt een gat in de markt. De Versbezorger startte in juli vorig jaar met 2 bestelbussen. In februari 2011 waren dat er al 12, terwijl er momenteel dage-

lijks tussen de 15 en 25 routes worden gereden. “En het einde van de groei is nog lang niet in zicht”, aldus Simon. Hij streeft naar jaarlijks 10 tot 30 miljoen stops binnen nu en vier jaar. Deze groei wil hij niet opvangen met extra mensen op kantoor, maar met vergaande automatisering. De Versbezorger koos hierbij voor een combinatie van het nieuwe ERP-systeem van Nachon, de mobiele oplossing Logistics. One van Aventeon en een nieuwe dynamische toepassing van Deal Services (zie ook www.dealservices.nl).

Webservices Simon ging de samenwerking met Deal Services aan omdat er geen bestaande oplossing was voor een automatische, maar toch dynamische, con- tinue planning. “Om gedurende de ritten de planning aan te passen, was toch nog een planner nodig. Dat willen wij geautomatiseerd doen”, zegt Simon. Deal Services biedt en ontwikkelt een platform met webservices gebaseerd op software-agents. Dit zijn intelligente softwarecomponenten die op de voet volgen wat er in de praktijk gebeurt en verschillende partijen automatisch met elkaar in contact brengt

als onderlinge afstemming nodig is. Op basis van deze services ontwikkelt Deal Services een dynamisch plansysteem voor De Versbezorger, die net als de overige toepassingen van Deal Services wordt aangeboden als Software as a Service. Het systeem bevindt zich nog in de testfase, maar de transporteur gaat er ‘live’ mee zodra Nachon ERP is geïmplementeerd. “In eerste instantie werkt onze huidige planner mee aan het samenstellen van de ritten”, zegt Simon. “Maar als alles goed loopt, gaan we over op automatisch plannen. De planner krijgt dan de rol van controlerend operator die alleen ingrijpt als het systeem geen oplossing kan bieden.” Simon geeft aan dat het nieuwe planningssysteem on the fly wordt opgebouwd. “We kunnen bij Deal Services al doende uitproberen wat voor ons goed werkt en wat niet.”

Praktijk In de praktijk gaat de geautomatiseerde planning bij De Versbezorger als volgt werken. Alle transportorders komen elektronisch binnen in Nachon ERP. “Dat kan via een koppeling met een ERP-systeem van een versprodu-


28-29_Versbezorger.qxp 16-05-11 14:03 Pagina 29

ICT

De chauffeur krijgt de laadlijst binnen op zijn PDA en daarna telkens één nieuwe laad-/losopdracht zodat de rit nog aangepast kan worden.

cent, maar ook via een online webportal”, licht Simon toe. Nachon ERP stuurt de orders door naar de planoplossing van Deal Services. Alle bezorg- en afhaalorders die voor de volgende ochtend of de komende middag bekend zijn, worden door de software in basisritten ingepland. Kort voor het moment van laden stuurt het planningssysteem de te laden orders naar de PDA van de chauffeur, waarop Aventeon’s Logistics. One software draait. Heeft de chauffeur op het DC de opgegeven kratten met bestellingen geladen, dan vinkt hij ze af op zijn PDA. Direct daarna stuurt de planningssoftware een bericht terug met de eerste losopdracht. “De chauffeur krijgt dus geen hele ritlijst mee”, vertelt Simon. “Dit geeft ons de flexibiliteit om de rit tussentijds aan te passen.” Dat kan om verschillende redenen gebeuren, bijvoorbeeld omdat er een afhaalorder bijkomt of de ontvanger een wijziging doorgeeft in het afleveradres of –tijdstip.

Premium service “Wij willen onze klanten een premium service bieden”, stelt Simon. “Niet alleen door dezelfde dag of zelfs binnen

vier uur te leveren. Maar ook door ze het gevoel te geven zelf achter de knoppen te zitten als het gaat om het afleveren.” Zo kunnen klanten bij hun bestelling niet alleen de gewenste afleverdag opgeven, maar ook het tijdsvak waarbinnen geleverd wordt. Op zich is dit niet nieuw. Wel nieuw is dat de klant dit tot kort voor aflevering kan veranderen, waarna de wijziging automatisch in de planning wordt ingepast. “Een klant kan op de dag van afleveren online nog het bezorgadres of –tijdstip aanpassen, uiteraard binnen bepaalde grenzen”, legt Simon uit. De software berekent of de gevraagde wijziging mogelijk is en zo ja, welke extra kosten daar eventueel mee gemoeid zijn. Deze worden aan de klant gepresenteerd, die vervolgens aangeeft of hij akkoord gaat. Is dat het geval, dan past de planningssoftware de rit aan en stuurt de gewijzigde opdracht door naar de PDA van de chauffeur.

via een App op hun telefoon of computer de ETA van hun bestelling volgen. Kort voor het bezorgmoment, bijvoorbeeld een half uur van tevoren, waarschuwt het systeem de klant wanneer de chauffeur precies aankomt. Dat kan via een SMS, e-mail of automatisch gegeneerd telefoontje. “Zelfs op dat moment is nog mogelijk iets aan de aflevering te veranderen”, vertelt Simon. “Stel dat een klant niet op tijd op het bezorgadres aanwezig is, maar wel op een adres in de buurt. Dankzij de software van Deal kan de

klant dat nog aan ons doorgeven, wordt de rit automatisch aangepast en kunnen wij het tijdig aan de chauffeur melden.” Simon geeft aan dat een goede afstemming tot het laatste moment een must is voor De Versbezorger. “De ontvanger moet wel aanwezig zijn, want mee terugnemen is bij verse kwaliteitsproducten geen optie.” ■ Sandra Waenink

Foto’s: Koos Groenewold

Apps Het platform van Deal Services is ontwikkeld met de Google Web Toolkit en draait – in the cloud’ in de Google App Engine omgeving. Ontvangers kunnen

De operator volgt op een planscherm zowel de geplande ritten als de realtime voortgang daarvan. Actuele statusinformatie komt binnen vanuit Logistics.ONE.

bestelauto nr.2 - 2011

29


30-31_Fleetowner Volker 16-05-11 14:04 Pagina 30

VSM bij VolkerWessels

Leasemaatschappij in eigen huis Bij het concern VolkerWessels fungeert de werkmaatschappij Volker Stevin Materieel (VSM), waar het bijvoorbeeld om bestelauto’s gaat, als leasemaatschappij materieelbedrijf voor de hele groep. Bijzonder hierbij is dat de werkmaatschappijen binnen het concern geen afnameplicht hebben: er is geen gedwongen Volgens Servaas zijn veel bestelwagens zijn bij VSM rollende gereedschapskisten. “Niet

winkelnering. De verschillende werkmaatschappijen van VolkerWessels hebben zelf geen eigen materieel. Het benodigd materieel huurt of least men, wanneer mogelijk, bij VSM. “Deze constructie hebben we al jaren”, vertelt hoofd autobeheer Rob Servaas. “Het bijzondere is, dat de werkmaatschappijen geen afnameplicht hebben om al hun materieel via ons in te huren. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een werkmaatschappij wel hun bestelwagens via ons least, maar elders een kraan inhuurt. Die

meer en niet minder.”

vrijheid is er altijd geweest binnen het concern.”

Afwijkend Rob Servaas geeft toe dat het ontbreken van de gedwongen winkelnering binnen VolkerWessels afwijkt van de werkwijze van andere grote aannemers in Nederland. “Er zijn meer grote aannemers met een eigen materieelen leasebedrijf maar dan wel met een afnameplicht voor de werkmaatschappijen. Bij VolkerWessels wordt het za-

kendoen onderling uiteraard zeker wel gestimuleerd, maar het blijft een eigen keuze. Zo houden we zowel elkaar als de prijs scherp.”

Grote groei In het verleden leidde deze werkwijze tot een breed scala aan leasemaatschappijen die binnen het concern auto’s leverden. Ongeveer acht jaar geleden besloot Volker Stevin Materieel te proberen een groot deel van de interne ‘markt’ terug te winnen. Dat is tot op heden goed gelukt en het wagenpark wordt nog steeds uitgebreid. Het aantal bedrijfswagens dat via Volker Stevin Materieel geleased wordt, is gestegen van 500 naar 2.000 stuks. Daarmee verzorgt het materieelbedrijf ongeveer 80 procent van alle bedrijfswagens binnen VolkerWessels. Rob Servaas en zijn mensen hebben het gedegen aangepakt. “Om te beginnen hebben we eerst een professioneel leasing softwarepakket aangeschaft. Natuurlijk beschikken we over software waarmee we ons materieelpakket beheren. Maar die was niet voldoende specifiek voor auto’s. In het ‘autopakket’ wil je ook zaken als bekeuringen, brandstof, verzekeringen en houderschapsbelasting kunnen verwerken. Tevens kunnen we met dit pakket de werkmaatschappijen voorzien van betere managementrapportages.”

Kilometers noteren VSM koopt de auto’s zelf. “Het onderhoud word geleased”, aldus Servaas.

30

bestelauto nr.2 - 2011

De benodigde brandstof voor alle bedrijfswagens loopt via een contract met

Shell. De brandstofkosten worden goed gemonitord. Hiervoor is het noodzakelijk dat de werknemers netjes bij elke tankbeurt hun kilometerstand invullen. “Ik weet dat dat wel eens moeilijk ligt, maar het is ons via de verschillende wagenparkbeheerders toch gelukt om dat binnen een jaar of twee voor 90 procent voor elkaar te krijgen”, meldt Rob niet ontevreden. “We hebben de cijfers over brandstofverbruik nodig voor onze CO2-footprint. Onze asfaltcentrales zijn weliswaar de grootste CO2-bron. Maar al onze bedrijfswagens bij elkaar zijn toch goed voor een aandeel van rond de dertig procent. We letten daarom ook goed op de percentages bij de aanschaf van nieuwe auto’s. Sowieso zijn de motoren Euro 5 of beter. In samenwerking met de werkmaatschappijen kijken wij ook steeds meer naar welke grootte bestelwagen men voor welke werkzaamheden nodig heeft. De auto moet zo efficiënt mogelijk ingezet worden en is immers niet meer en niet minder dan een rijdende ‘gereedschapskist’.”

Elektrisch Volker Stevin Materieel heeft onlangs twee Mercedes-Benz E-Cell Vito’s aangeschaft. “Die lease je, want ze blijven eigendom van Mercedes-Benz”, verbetert Rob. “Ze gaan op korte termijn afgeleverd worden. We zijn wel heel benieuwd wat deze auto’s in de praktijk gaan doen. Om te beginnen is het belangrijk de elektrische auto’s op het juiste werk in te zetten. Want hoewel


30-31_Fleetowner Volker 16-05-11 14:04 Pagina 31

FLEETOWNER

s

Rob Servaas: “Volker Stevin Materieel verzorgt het merendeel van de bedrijfsauto’s voor de hele groep maar er is geen gedwongen winkelnering.”

volgens de fabriek de actieradius hoger dan 125 kilometer zou moeten zijn, houden wij het voorlopig voorzichtig op 80 kilometer. Eén E-Cell Vito gaat er namens werkmaatschappij Vialis in Almere rijden in het onderhoud van de verkeerssystemen. Daar zit dat type voertuig in de juiste werkomgeving want daar werken allemaal elektromonteurs. Bovendien rijden ze min of meer vaste routes van ongeveer 60 kilometer per dag. We hebben deze auto’s overigens niet alleen gekocht vanuit een groen imago maar om echt te kijken wat we ermee kunnen. Want ze zijn per maand wel 800 euro duurder dan een gewone Vito. Maar we kijken nog naar eventuele subsidie. Het probleem daarvan is dat dat weer niet landelijk geregeld is. In Amsterdam krijg ik op een elektrische auto tot 50 procent van de meerkosten terug. In andere steden niets.”

Vier merken Bij Volker Stevin Materieel leasen ze elk merk auto, naar gelang de vraag van de werkmaatschappij. Maar men heeft wel

een voorkeur voor vier hoofdmerken: Mercedes-Benz, Volkswagen, Opel en Peugeot. Servaas: “Het is afhankelijk van de inzet van de wagen maar ook van wat de werkmaatschappij gewend is. Bijvoorbeeld VolkerWessel Telecom, vroeger een PTT onderdeel, reed in die tijd al Peugeot en dan doen ze nu nog. We treffen bijvoorbeeld werkmaatschappijen die perse Hyundai willen rijden, ook al is bijvoorbeeld een Opel met onze kortingen goedkoper. Dat mag men zelf bepalen. Volker Stevin Materieel is hierin alleen een adviserende partij.Verder rijden sommige werkmaatschappijen altijd zwaar of met aanhangers. Dan hebben wij toch een voorkeur voor de Volkswagen of de Mercedes. Vanwege de vrij dure inrichting doen we relatief lang met een voertuig: tot zes jaar of 180.000 km voor een Sprinter en de kleinere tot 160.000 km. Daarna gaan ze de handel in. Dat verzorgen we zelf.”

Onderhoud Hoewel Volker Stevin Materieel de auto’s zelf inkoopt, besteedt men het on-

derhoud uit. “Het ROB leasen wij zelf bij de importeurs van de verschillende merken. Dat doen we omdat het specialisme voor het onderhoud toch meer bij het merk zelf ligt. Wij denken dat het voor ons beter is als een garage het overleg over een reparatie met zijn eigen lease-afdeling voert in plaats van met een administratieve kracht van een van onze werkmaatschappijen. Ook dat is vrij uniek. We gaan steeds verder. In het kader van de verhoging van de veiligheid krijgt sinds vorig jaar elke nieuwe auto ook winterbanden en gaan er op het reeds bestaande wagenpark vier seizoenenbanden”, aldus Servaas.

Tachograaf? Over het wel of niet inbouwen van een tachograaf zijn binnen het bedrijf talloze discussies gevoerd. Uiteindelijk is er besloten dat de werkmaatschappij zelf verantwoordelijk is voor het wel of niet gebruiken van een tachograaf. “Zij bepalen immers of er aanhangers achter hangen of niet? We hebben overigens wel een aantal bedrijfswagens

met een tachograaf: voornamelijk de BE-trekkers en bedrijfswagens die elke dag met een zware aanhanger rijden. Overigens was er een tijd geleden veel ophef over die tachograaf. Nu hoor je er weer veel minder over”, aldus Servaas. Dan is het beleid rond de inbouw gemakkelijker: een interieur van een servicebus moet in principe twee auto’s lang meegaan en wordt dus één keer overgebouwd. Servaas: “Dat geldt ook voor allerlei randapparatuur als omvormers, die de monteurs natuurlijk altijd te licht vinden. Daar heb ik wel wat begrip voor. Met name in de railen wegenbouw werken de jongens bij nacht en ontij en in het weekend. Dan moet koffie wel kunnen. Het klinkt vreemd, maar wij hebben de meeste starthulp juist in de zomermaanden nodig. Daarom zetten we er tegenwoordig vaak op voorhand al een extra accu in met een scheidingsrelais ertussen, om startproblemen te voorkomen.” ■ Bert Roozendaal

bestelauto nr.2 - 2011

31


32-33_Hennep.qxp 16-05-11 14:05 Pagina 32

‘Stop hennep vervoer’

Veel hennep in bestelwagens richting Duitsland

Nederland heeft de twijfelachtige eer zowel de grootste producent van cannabis als de exporteur te zijn. Dat gaat lang niet altijd verstopt in vrachtwagens tussen de gewone lading. Veel hennep gaat ‘gewoon’ in bestelauto’s de grens over. Die zijn meestal gehuurd. Volgens de politie verbouwen vele duizenden illegale kwekers jaarlijks zo’n 350 ton cannabis. Die hele hoeveelheid moet een aantal malen over de weg: van de kweker naar de opslag en vandaar naar de eindgebruiker. In Nederland zelf, wordt er jaarlijks 45.000 kilo hennep verkocht. Dus ruim 300 ton is voor de export naar alle ons omringende landen. Vooral richting Duitsland wordt veel met bestelauto’s vervoerd. Deze wijsheid komt het Programma Intelligence, een eenheid van de politie die de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken heeft om de georganiseerde hennepteelt in kaart te brengen. Via het Programma Intelligence wil de politie meer grip krijgen op de georganiseerde hennepteelt. Door de kennis door te geven aan de overige politie-onderdelen maar ook

door ze te delen met maatschappelijke instanties en burgers. Daar is een goede reden voor: hennep is keiharde handel die grotendeels in handen is van de georganiseerde misdaad. Met een Nederlandse kiloprijs van rond de € 3.200,- is het duidelijk dat er miljoenen euro’s in omgaan. Zeker ook omdat diezelfde kilo in het buitenland twee tot acht keer de Nederlandse prijs opbrengt. Hennep is big business voor de georganiseerde misdaad en dat brengt allerlei maatschappelijk ongewenste verschijnselen met zich mee als afpersing, geweld, bedreiging en corruptie.

Open grenzen Dat het transport naar onze oosteren zuiderburen veelal met bestelauto’s en gewone auto’s gaat, heeft

Bij de bestelauto’s worden ook alle papieren gecontroleerd. Waar hier overigens van alles mee mis was.

32

bestelauto nr.2 - 2011

Veel hennep wordt vervoerd in gewone bestelauto’s. Maar zo’n BE-trekkertje heeft ook de aandacht van de politie. Door een motoragent wordt de bestuurder gesommeerd te volgen.

alles te maken met onze open grenzen. Dat is enerzijds een zegen voor de transportsector maar aan de andere kant ook een kwetsbaar punt. Ook criminelen maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid zich vrij te kunnen verplaatsen. Met hennep naar Duitsland rijden, is zo relatief eenvoudig. Een boom verstop je immers het beste in het bos? Je rijdt gewoon met de dikke verkeerstromen mee en bent nagenoeg onzichtbaar. Vandaar dat de politie momenteel actief controleert. “Meestal zetten de criminele organisaties andere mensen in die ze een voertuig laten huren. Vaak zijn dat ex-chauffeurs,” aldus Hans Sterkens van het Programma Intelligence. “En het geld is geen probleem. De criminelen betalen zo duizenden euro’s voor één aflevering. Er zijn dus altijd personen die daar voor vallen. Maar wie eenmaal aan het haakje zit, komt er zelden weer van vrij.”

routes is de controle veel strenger. Het kan dus bijna niet anders, dan dat er bij verhuurbedrijven soms auto’s terugkomen waar de sporen van de hennep nog goed te ruiken zijn,” weet Sterkens. “Wat wij heel graag willen, is dat verhuurbedrijven zulke voorvallen actiever gaan melden. Dat gebeurt nog lang niet altijd. En toch is het belangrijk dat verhuurbedrijven hun eigen belang, inkomsten, soms ondergeschikt maken aan het grotere belang: het buiten de deur houden van de misdaad. Al was het maar voor het imago van de branche.” Een rondje bellen door Bestelauto, bevestigt in ieder geval dat er inderdaad soms auto’s met hennepsporen terugkomen, al wil niemand met naam genoemd worden. Het blijkt dat niet alleen de geur achterblijft. Niet zelden vinden verhuurbedrijven nog resten hennep tot zelfs complete zakjes die vergeten zijn.

Geur

Schoonmaakkosten

“We weten ook dat de hennep van de kwekerijen naar de opslagplaatsen en naar Duitsland vaak minder geurneutraal verpakt wordt dan bijvoorbeeld naar Engeland of Scandinavië. Op die

Hoopgevend daarbij is, dat het nemen van maatregelen door de verhuurbedrijven helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Met name de goed georganiseerde grotere verhuurders doen


32-33_Hennep.qxp 16-05-11 14:05 Pagina 33

REPORTAGE

s

De politie heeft een apart logo tegen hennepvervoer laten maken.

Hans Sterkens: “Lang niet alle verhuurbedrijven melden ongewone praktijken bij de politie.”

dat vaak al. Dat is natuurlijk in eerste instantie in het belang van het verhuurderbedrijf zelf. Dit, omdat een voor hennep vervoer gebruikte auto, eerst goed schoongemaakt moet worden: de geur is dermate karakteristiek, dat je zo’n auto niet meteen kunt doorverhuren. Daar is een dag luchten mee gemoeid en dat is dus inkomstenderving. Verder is er altijd het risico, dat de huurder tegen de lamp loopt. In dat geval is het verhuurbedrijf de auto voor lange tijd, zo niet voor altijd kwijt. Sommige bedrijven melden dit soort vondsten dan ook steevast bij de politie. Anderen zijn daar zeg maar wat ‘ruimer’ mee.

Goed vragen Uit de verhuurpraktijk blijkt ook, dat de beste bescherming voor de verhuurder zit in een goede vraagmethode aan de balie. Eerst goed vragen wat er met de auto gedaan gaat worden, voor je hem meegeeft, blijkt wel degelijk een drempel te zijn. En je mag immers alles vragen? Eén van de grote verhuurbedrijven die wij belden, heeft het afvangen aan de balie van potentiële risico’s tot kunst verheven en boekt daar goede resultaten mee. Uit die

koker komt ook een andere indicator: contant geld. De borgsom is toch vrij hoog en het is tegenwoordig beslist vreemd als iemand dat contant wil voldoen. Het goed bijhouden van het Elena-systeem, de zwarte lijst van de verhuurders, kan andere bedrijven waarschuwen.

BOVAG ook actief Woordvoerder Paul de Waal laat desgevraagd weten, dat ook zijn organisatie in gesprek is met de politie om te bekijken welke maatregelen men gezamenlijk kan nemen. Hij geeft verder aan dat de eerder besproken balietrainingen voor het personeel van verhuurbedrijven ook in BOVAG-verband al langer bestaan. “Zeker de grotere verhuurders maken daar ook gebruik van. Tenslotte zit niemand op dit soort huurders te wachten. Ik kan dan ook zeggen dat de branche zijn stinkende best doet, dit soort verhuur uit te bannen. Maar inderdaad, hier en daar gaat dat nog niet helemaal goed. En ook zijn een aantal verhuurbedrijven geen BOVAG-lid. Daar hebben wij dus geen zicht op.” Volgens Paul de Waal is er ook een ‘maar’ aan deze zaak. “Wij willen ons best inzetten en werken graag

mee aan een goed initiatief. Alleen mag je dan ook van de kant van de politie verwachten, dat die actief omgaat met de tips die onze branche doorgeeft. En in ieder geval wat terugkoppelt. Er niets vervelender voor een

verhuurbedrijf om niets meer te horen. Die heeft dan niet echt het gevoel dat het een maatschappelijk belang gediend heeft.” ■ Bert Roozendaal

Meld verdachte situaties Wie iets verdachts ziet of hoort, kan rekenen op ondersteuning van de politie. Je kunt daarvoor het telefoonnummer 0800-8844 bellen. Als je dat niet durft, kun je ook anoniem bellen naar ‘M’ via telefoon: 0800-7000. Deze stichting zorgt ervoor dat je informatie anoniem bij de politie komt. Duidelijk zal zijn, dat deze weg langer en minder direct is. In alle gevallen geldt: kies je eigen moment om iets doen en hang nooit de held uit!

Vaak zit de hennep verstopt onder snijbloemen

bestelauto nr.2 - 2011

33


34_Productnieuws.qxp 16-05-11 14:06 Pagina 34

PRODUCTNIEUWS

Nieuwe motoren en Bi-Xenon voor Volkswagen Transporter De Volkswagen Transporter T5 kreeg onlangs nieuwe motoren en Bi-Xenonverlichting. Volkswagen breidt het gamma van de Transporter uit met twee nieuwe BlueMotion Technologyuitvoeringen (62 en 84 kW). BlueMotion Technology staat voor een reeks technologieën die Volkswagen toepast om het verbruik en de CO2-uitstoot van zijn modellen te verlagen. De extra efficiënte uitvoeringen zijn voorzien van onder meer een start-stopfunctie, een systeem voor de terugwinning van remenergie, banden met lage rolweerstand, aerodynamische aanpassingen en cruisecontrol, een voorziening die op de andere uitvoeringen voor 285 euro verkrijgbaar is. Dankzij deze aanpassingen ligt het verbruik van de uit-

voeringen met BlueMotion Technology 0,3 tot 0,5 l/100 km lager dan bij de reguliere uitvoeringen. Deze twee nieuwe Euro5-motoren zijn leverbaar met een handmatig bediende transmissie en voorwielaandrijving. De Volkswagen Transporter 2.0 TSI is een aanvulling op het huidige motorengamma en kan als opvolger van de 3.2 VR6-motor gezien worden. Dankzij de TSI-techniek biedt de 2.0 TSI betere prestaties bij een kleinere cilinderinhoud en zijn de emissiewaarden en het brandstofverbruik volgens Volkswagen veel gunstiger. Het vermogen van de 2.0 TSI bedraagt 150 kW. De 2.0 TSI motor is naar keuze verkrijgbaar met een handmatig bediende zesversnellingsbak of een zeventrapsautomaat

(DSG). Behalve de toevoeging van nieuwe motoren monteert Volkswagen nu ook Bi-Xenonkoplampen. De prijzen van de nieuwe 2.0 TSI-uitvoering begin-

nen bij 27.400 euro, die van de nieuwe uitvoeringen met BlueMotion Technology bij 18.100 euro. De prijzen zijn exclusief BTW en BPM.

Vernieuwde Volkswagen Crafter in juni op de markt De nieuwe Volkswagen Crafter is herkenbaar aan het nieuwe Volkswagenfamiliegezicht. In plaats van vijfcilindermotoren kreeg de Crafter de nieuwste generatie viercilindermotoren met commonrail-injectie. De 2.0 TDI is er in drie vermogensvarianten: 80, 100 en 120 kW. De 80 kW/109 pkuitvoering is even krachtig als zijn vijf-

cilinder voorganger. Het maximale koppel is nu wel in een breder toerengebied beschikbaar. Het gemiddelde verbruik met deze motor bedraagt 7,9 l/100 km (CO2: 208 g/km). De Crafter met de 100 kW/136 pk sterke 2.0 TDI heeft dezelfde verbruikscijfers als de 80 kW-versie. Hij biedt echter een koppel van 340 Nm dat al vanaf 1.600 tpm

beschikbaar is. De krachtigste 2.0 TDI met 120 kW/163 pk is ook de zuinigste. De biturbomotor levert zijn maximale koppel van 400 Nm vanaf 1.800 tpm. Met het optionele Start-Stop-systeem bedraagt het gemiddelde verbruik 7,2 l/100 km (CO2: 195 g/km). De nieuwe modellen zijn vergeleken met hun voorgangers tot wel 33% zuiniger. Zij voldoen alle aan Euro 5 en EEV. Medio 2011 komen voor alle krachtbronnen BlueMotion Technologies zoals een Start-Stop-systeem en accu-regeneratie beschikbaar. Volgens de importeur zijn de bedrijfskosten van de Crafter door de bank genomen 25 procent lager dan de oude. Dankzij de lichtere motoren en technische wijzigingen, is het leeggewicht van alle nieuwe Craftermodellen gedaald ten opzichte van

Fraaie elektrovoertuigen van Alkè Importeur Divaco lanceerde op de Nederlandse markt het nieuwe XT-programma elektrische voertuigen van het merk Alkè. Het gaat om volledig elektrisch aangedreven voertuigen met een moderne vormgeving. Het hart van de Alkè transporter is een 12kW sterke wisselstroommotor met een koppel van 230 Nm. Het laadvermogen bedraagt 1000 kg. Het maximum toelaatbaar aanhangwagengewicht is 1500 kg, maar het totale trekvermogen is volgens de importeur tot 4000 kg. De gewone accu’s bieden

34

bestelauto nr. 2 - 2011

de wagen een actieradius die kan oplopen tot 200 km. De topsnelheid is 64 km/uur. De XT is zeer geschikt voor: gemeenten, stadsdistributie, recreatie, hoveniersbedrijven, boomkwekerijen en industrie en in veel andere toepassingen, daar waar een moderne elektrische transporter met prestaties gevraagd wordt. Voor het eerst in deze klasse zijn ook modellen met permanente 4-wielaandrijving leverbaar. Deze zijn voorzien van een 3-voudig differentieel en een mechanische hoge/lage gearing met dubbele diffe-

rentieelsper en kunnen daardoor hellingen van 60% nemen. De cabine is voorzien van elektrische verwarming en biedt twee personen ruim plaats, ook aan de heel grote bestuurder. Alle functies zijn instelbaar en zichtbaar op een overzichtelijk digitaal 7”kleurenscherm. De Alkè XT is leverbaar in twee wielbases, met laadvloerlengtes van 2,20 m en 2.70 m. De breedte is 1,40 m. Meer informatie op http://www.DivacoElektroVoertuigen.nl

hun voorgangers. Het maximale laadvermogen van de nieuwe modellen is hierdoor tot 10 procent hoger. De nieuwe Crafter heeft tenslotte ook een verbeterd interieur. Zo beschikken alle modellen over met zacht materiaal beklede armsteunen in de deuren en tussen de stoelen. De afleesbaarheid van de instrumenten is ook een verbeterd en alle modellen hebben een schakelindicator.


Eigenlijk zonde dat ie voor je werk is.

Iedere ondernemer is uniek. Daarom stel je bij Opel jouw unieke bedrijfswagen samen. Van gratis Business pakket, tot compleet multimedia pakket met geïntegreerde navigatie en Bluetooth voor slechts € 295,-. Luxe pakketten dus, met een totaal voordeel tot maar liefst € 3.000,-. Zo rijd je privé ook nog eens heel leuk. Kijk snel op opel.nl voor meer informatie. Opel Bedrijfswagens. Mooi werk.

Opel Vivaro vanaf € 16.200,- excl. BTW/BPM, roetltersubsidie, kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Lease vanaf € 389,- per maand via Opel leasing gebaseerd op 48 maanden en 20.000 kilometer. Wijzigingen voorbehouden.

13081-027 LCV_PRINT_BESTELAUTO_215x285.indd 1

08-03-11 10:06


• PROFITEER VAN 10.000 KM GRATIS RIJDEN OP GROEN GAS • NATURAL POWER MODEL VOOR DE PRIJS VAN EEN VERGELIJKBAAR FIAT DIESEL MODEL* • SUBSIDIEVOORDEEL TOT € 3.000,-

NU 7 FIAT NATURAL POWER MODELLEN AFFABRIEK OP GROEN GAS. Dit is het moment om milieuverantwoord rijden nog slimmer te maken, rij groen gas met Fiat Natural Power! Profiteer nu alleen bij Fiat van extra voordeel op de 7 groen gas modellen (personen- en bedrijfswagens). Dat is goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee. Groen gas is de meest schone en financieel aantrekkelijke brandstof ter wereld, zo betaalt u gemiddeld slechts € 15,- voor een volle tank! Dat is Fiat Natural Power, natuurlijk slimmer. www.rijgroengas.nl Gem. brandstofverbruik: 6,0 - 11,1 kg/100 km (1 op 9,0 - 16,7). CO2: 107 - 239 gr/km. Fiat. De laagste gemiddelde CO2-uitstoot van Europa.** *Dit geldt alleen voor bedrijfswagens. Kijk voor de volledige voorwaarden en overige informatie op www.rijgroengas.nl **Bron: JATO Dynamics. Gebaseerd op de volumegerelateerde gemiddelde CO2-uitstoot (gr/km) van de best verkochte Europese automerken in 2010.

016_Groen Gas 215x285_Bestelauto.indd 1

5/5/11 4:26 PM

Bestelauto #2 2011  

Tweede editie van Bestelauto, Eisma's vakblad over (het gebruik van) bedrijfswagens.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you