Page 1

RIJ-IMPRESSIE NIEUWE FORD TRANSIT APRIL 2014

NR. 1

MULTITEST

GEREEDSCHAP VOOR ELKE DAG ENECO GROEP MAAKT WAGENPARK EFFICIテ起TER

01_cover.indd 1

OPEL EN RENAULT PRESENTEREN NIEUWE VIVARO EN TRAFIC

DIGIT ANALYSEERT RIJGEDRAG MEDEWERKERS MET TOMTOM

01-04-14 15:43


GEEN ÉÉN DOBLÒ IS HETZELFDE BENUT ALLE MOGELIJKHEDEN EN MAAK HET JOUW DOBLÒ. • NU NU MET MET 2,9 2,9% % FINA FINANCI NCIERI ERING NG • VER VERKRI KRIJGB JGBAAR AAR ME MET T BUSI BUSINES NESS S ACTU ACTUAL AL PAK PAKKET KET;; KLAN KLANTEN TENVOO VOORDE RDEEL EL VAN € 71 710,0,• LAA LAADVE DVERMO RMOGEN GEN TO TOT T 1 TO TON N EN EN LAAD L AADVOL VOLUME UME VA VAN N 5,4M 5,4M3 • OOK OOK VER VERKRI KRIJGB JGBAAR AAR AL ALS S XL XL VERS VERSIE, IE, LA LANGE NGE WI WIELB ELBASI ASIS S EN EN HOOG HOOG DA DAK; K; HET GR GROOT OOTSTE STE LA LAADV ADVERM ERMOGE OGEN N EN EN MAXI MAXIMAL MALE E VEEL VEELZIJ ZIJDIG DIGHEI HEID D • MINI MINIMAA MAAL L BRAN BRANDST DSTOFV OFVERB ERBRUI RUIK K IN IN ZIJN ZIJN KL KLASS ASSE E VOOR VOOR MA MAXIM XIMALE ALE KO KOSTE STENBE NBESPA SPARIN RING G

DOBLÒ CARGO DIESEL NU VANAF Fiat Professional with

€ 9.995,-

WE HOUDEN HET LIEVER BIJ DE FEITEN.

* Pr Prijs ijs j excl excc . BTW/BP BTW/BP W M, koste ostenn rrijkla jklaar ar maken maken en verw verwijde ijde dering ring i sbij b drag drage. e. 2.9% 2.9% Fina Financia nciall Lease ncia Lease acti actiee geldig geldig t/m 30 apri a l 22014, voor dee hele con contrac tractduu trac tduurr van de Fin tduu Financi anci n al Lease Lease ase s (12 (12,, 24 off 36 maand maand aanden). en). Wij Wijzigi zigingen zigi ngenn en druk drukfout fout o en voorb voorb orbehou ehouden. ehou den. Vra raag agg naar dee voorw voorw orw waard aar ard r en. en. n.

022_Fiat_doblo_print_v9.indd 1

27-02-14 14:44


INHOUD

April 2014 Eisma’s vakblad voor bestelautogebruikers en wagenparkbeheerders Redactie Hoofdredactie: Arjan Velthoven Telefoon: (088) 29 44 709 a.velthoven@eisma.nl Paul Quaedvlieg Telefoon: (088) 29 44 704 p.quaedvlieg@eisma.nl Fotografie: Studio Jan Lieftink, Doetinchem, Vormgeving: ZeeDesign - Witmarsum E-mail redactie: redactie.bestelauto@eisma.nl Adres: Informaticaweg 3, 7007 CP Doetinchem Postbus 361, 7000 AJ Doetinchem Aan dit nummer werkten mee: Marcel te Lindert, Iep van der Meer, Bert Roozendaal, Henk Stam, Sandra Waenink, Ruben Willems Lid International Van of the Year jury: Arjan Velthoven

Gereedschap voor elke dag Compacte bestelauto’s zijn een veel gebruikt gereedschap in het midden- en kleinbedrijf. Met de Ford Transit Connect als nieuwkomer werd het tijd voor een multitest. We kijken of de concurrentie nog mee kan komen met de nieuwe generatie Connect.

14

Bestelauto wordt visitekaartje

Dankzij de nieuwste printers en moderne folies is het wrappen van een bestelauto dé manier om aandacht te trekken. Tegenwoordig zijn de mooiste ontwerpen en prints mogelijk. Waarmee de bestelauto het visitekaartje van het bedrijf wordt.

24

Uitgave: Eisma Industrialmedia b.v. Informaticaweg 3, 7007 CP Doetinchem Postbus 361, 7000 AJ Doetinchem. Directie: Egbert van Hes, algemeen directeur, Bouke Hoving, financieel directeur, Gerbert Tiecken, uitgeefdirecteur

Bankrelatie: Voor Nederland: Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland Banknr: 0365911100 IBAN: NL98RABO0365911100 BIC: RABONL2U voor België: Postcheque Brussel: 000-0007463-91 Productie: DTP & Prepress: ZeeDesign Druk: Roto Smeets Copyright: © 2014 Eisma Industrialmedia, Leeuwarden. Algemene voorwaarden | Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingenen/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren.

Dankzij het voertuigvolgsysteem van TomTom Business Solutions is DIGIT in staat om nauwgezet het rijgedrag van de dertig buitendienstmedewerkers te analyseren. Bijzonder is dat het installatiebedrijf uit Hoorn ook de medewerkers zelf online inzicht geeft.

30

Uitgever: Cobie te Nijenhuis Advertentie-exploitatie Verkoop: Menno ter Braak Telefoon: (088) 29 44 736 Mob. 06 3176 8832 m.terbraak@eisma.nl Salesmanager: Cobie te Nijenhuis tel.: (088) 294 47 35 Traffic: ZeeDesign tel.: (0517) 531 672 fax: (0517) 531 810 bestelauto@zeedesign.nl Marketing: Imke Hammerman tel.: (088) 294 47 60 i.hammerman@eisma.nl

Klachten over rijgedrag zijn verdwenen

4 N  ieuwe Vivaro en Trafic

10 O  ude bestelauto’s uit de binnenstad

28 E  neco Groep stroomlijnt wagenpark

Opel en Renault hebben onlangs hun nieuwe middelgrote bestelauto’s gepresenteerd met een nieuw uiterlijk en nieuwe motoren.

6 T  ransit completeert bestelautogamma Ford heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan een compleet nieuw bestelautogamma. Bestelauto was in de gelegenheid om als eerste met de nieuwe grote tweetons Transit te gaan rijden.

Om kosten te besparen stroomlijnt de Eneco Groep haar wagenpark en gaat terug naar maximaal drie merken: Ford, Opel en Volkswagen. Er wordt gekeken naar kilometerprijs, veiligheid en duurzaamheid. Utrecht sluit in 2015 de binnenstad voor oude bestelauto’s. Hoeveel hinder heeft het bedrijfsleven daar nu werkelijk van?

Arval per kilometer is gericht op kleine zelfstandigen die flexibiliteit in hun mobiliteit willen hebben.

Een pick-up met dubbele cabine af-fabriek voldoet vrijwel nooit aan de eisen voor een grijs kenteken. Profi Glass heeft nu een oplossing met afneembare laadbak, waarbij een dure ombouw wordt omzeild.

26 K  eurmerk geeft gebruikers zekerheid

34 O  nline de bestelauto inrichten

Een ritregistratiesysteem met het Keurmerk RSS voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Bovendien zijn de privacy van de gebruiker en de continuïteit van de leverancier goed geregeld.

BusinBedrijf is een snel groeiende webshop die alle denkbare accessoires voor bestelauto’s kan leveren. Het assortiment van de webshop is de afgelopen twee jaar gegroeid tot bijna 3.000 producten.

23 F  lexibel leasen voor het MKB 7 K  osten schadeherstel omlaag MAX-Repair introduceerde onlangs haar Bestelauto Actie. ‘One stop shopping’ met kostenbesparing als groot voordeel.

8 B  estelauto blijft buiten tachoverplichting Mede dankzij de inzet van EVO is een tachograafverplichting voor bestelauto’s van 2.800 tot 3.500 kg van de baan.

32 G  een BPM, wel een opzetbak

bestelauto nr. 1 - 2014

03_inhoud.indd 3

3

01-04-14 15:46


Knik in daklijn verdwijnt

Nieuwe Vivaro en Trafic

V w T

O

D in tw b b V g r b

P e

S

Opel en Renault hebben onlangs hun nieuwe middelgrote bestelauto’s gepresenteerd. De nieuwe Opel Vivaro en Renault Trafic hebben een nieuw front en zijn langer dan voorheen. De kenmerkende ‘knik’ in de daklijn is verdwenen. Opel en Renault hebben de eerste informatie vrijgegeven over de nieuwe Trafic en Vivaro. Hoewel, zijn ze nu echt nieuw of alleen grotendeels vernieuwd? De voorzijde van beide bestellers zijn weliswaar nieuw, maar of dat ook voor de rest van de carrosserie geldt, moet nog blijken als we ten tijde van het verschijnen van Bestelauto de Trafic en Vivaro in levenden lijve gaan zien. Vooralsnog lijkt het erop dat de carrosserie van de auto’s grotendeels ongewijzigd is.

4

04-05_nieuws.indd 4

Dat is zeker niet zo aan de voorkant van de Vivaro en Trafic. Opel heeft de Vivaro stevig aangepakt om hem meer in lijn te trekken met de rest van de Opel-familie, en dan vooral met de personenauto’s. Met een prominente, brede grille, kenmerkende koplampen en het typerende profiel in de flanken heeft de Vivaro nu ook de typerende stijlelementen van Opels personenvervoerders. De koplampen, in hoogglanzend zwarte behuizingen, bepalen het nieuwe gezicht en zijn voorzien van

chroomaccenten. De dagrijverlichting heeft een vleugelvormig design en is verkrijgbaar met led-techniek. Opelwannabees hebben de keuze uit drie carrosserievarianten: de gesloten bestelauto, de dubbele cabine en de personenbus. Het standaardkleurenpalet omvat elf kleuren: zes metallic kleuren en vijf niet-metallic kleuren. Vanaf de introductie zijn veel uitvoeringen ook verkrijgbaar in speciale kleuren. De nieuwe Vivaro is er in twee lengte- en twee hoogtematen. In beide lengtematen is de Vivaro ongeveer 22 centimeter langer dan voorheen. De korte uitvoering is zo’n vijf meter lang en de lange versie is nog eens 40 centimeter langer dan voorheen. Dat schept nieuwe transportmogelijkheden. Opel biedt de keuze uit nieuwe turbodieselmotoren: een 1.6 CDTI en een 1.6 CDTI BiTurbo – met een sequentiële dubbele turbo met een dubbel koelsysteem.

Twin Turbo Ook de nieuwe Renault Trafic beschikt over een nieuw aanbod aan turbomotoren. Ze zijn gebaseerd op de nieuwste 1.6 dCi die door Renault is ontwikkeld. De 1.6 dCi-motor is verkrijgbaar in twee varianten: een enkele turbo met variabele geometrie die voor een besparing van meer dan 1 liter/100 km zorgt en een twinturbo die volgens Renault zelfs onder de grens van 6 l/100 km duikt. De voorkant van de Trafic heeft de duidelijke, nieuwe merkidentiteit van Renaultdesigner Laurens van den Acker gekregen, met het vergrote en verticaal geplaatste logo en een dynamische uitstraling met langgerekte koplampen. De voorruit is schuiner geplaatst waardoor deze een duidelijke scheiding vormt tussen bestuurdersruimte en motorkap. De auto oogt sportiever door de scherpere lijnen. Wel is het uiterlijk wat zakelijker dan dat van de

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:46

D is e v w v d V v le z

D


r-

ACTUEEL

Lente

Vivaro, wat benieuwd maakt of er wellicht ook een Dacia-versie van de Trafic komt.

Ombouwen De nieuwe Renault Trafic is leverbaar in bijna 70 versies, twee hoogtes en twee lengtes, maar ook als gesloten bestel, dubbele cabine, platformcabine en als personenvervoervariant. Voor zowel de Trafic als de Vivaro geldt dat er in samenwerking met carrosseriebouwers bijna talloze ombouwvarianten realiseerbaar zijn. Prijzen van de nieuwe Renault Trafic en Opel Vivaro, evenals details over

het interieur, zijn nog niet bekend. Kijk voor het meest actuele nieuws over deze bestelauto’s op

www.bestelauto.nl. Paul Quaedvlieg Arjan Velthoven

Splitsing V-Klasse en Vito De nieuwe V-Klasse van Mercedes-Benz is een luxe MPV voor personenvervoer en moet gezien worden als opvolger van de Viano. Volgens Mercedes-Benz worden straks de bodemplaat en diverse andere carrosseriedelen ook voor de nieuwe Vito gebruikt, maar zijn de V-klasse en de nieuwe Vito twee totaal verschillende auto’s. De luxe materialen die we nu zien in de nieuwe MPV zullen naar alle waarschijnlijkheid niet

in de nieuwe Vito gebruikt gaan worden. De nieuwe V-Klasse sluit qua vormgeving beter aan bij de overige Mercedes-Benz personenauto’s. In het interieur zien we een fraai vormgegeven dashboard dat in niets meer doet denken aan de Viano/Vito. We zien verder voldoende aflegruimte, vier bekerhouders voorin en veel plaats tussen de beide voorstoelen. Standaard wordt de V-Klasse afgeleverd met zes zitplaatsen

en een schuifdeur aan de rechterzijde. Er is keuze uit drie lengte-uitvoeringen (van 4,90 m tot 5,37 m), twee uitrustingsniveaus en drie motoren. Vooralsnog wordt de V-Klasse alleen met dieselmotoren aangeboden, alle drie met een inhoud van 2,1 liter, vier cilinders en variabele turbogeometrie. De vermogens variëren van 100 kW/136 pk tot en met 140 kW/190 pk. De 190 pk versie voldoet ook aan Euro 6.

Ten tijde van het verschijnen van deze Bestelauto is het voorjaar in alle hevigheid losgebarsten. En bij al het nieuws dat de natuur tevoorschijn tovert, wil de automobielindustrie blijkbaar niet achterblijven. De ene na de andere nieuwe bestelauto ziet het levenslicht. Kijkt u er deze editie van Bestelauto maar op na. Hiernaast staan al de nieuwe Trafic en Vivaro van Opel en de personenautoversie van de Mercedes-Benz Vito, de V-Klasse. Op de pagina’s erna de nieuwe zware Ford Transit. Maar de lente brengt nog veel meer: in april en mei zien we de nieuwe Fiat Ducato en zijn broertjes Citroën Jumper en Peugeot Boxer, op de voet gevolgd door de Ford Transit Courier. Niet lang daarna zijn we getuige van de nieuwe Iveco Daily, en in juni gaan we rijden met de Mercedes-Benz Vito. Moet u nu echt tot het volgende nummer van Bestelauto wachten om al die nieuwe bestelauto’s te zien? Nee, natuurlijk niet. Ondergetekende staat als lid van de International Van of the Year-jury met zijn neus overal vooraan en zet daarna zo snel mogelijk informatie en foto’s op onze website, www.bestelauto.nl. Daar plaatsen we behalve nieuws nog veel meer, onder meer testen van de nieuwste bestelauto’s. Dus neem deze zomer niet alleen uw zonnebril en relaxstoel mee de tuin in, maar ook uw laptop of tablet!

Arjan Velthoven

Hoofdredacteur Bestelauto Jurylid International Van of the Year

o

,

e

e

■ De nieuwe Mercedes-Benz V-Klasse is de opvolger van de Viano.

bestelauto nr. 1 - 2014

04-05_nieuws.indd 5

5

01-04-14 15:46


actueel

Eerste rij-impressie

Transit completeert nieuw Ford-gamma Ford heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan een compleet nieuw bestelautogamma. Dat wordt dit jaar afgerond met de twee uitersten van dat gamma: de kleine Transit Courier en de grote tweetons Transit. Bestelauto was in de gelegenheid om als eerste met de nieuwe Transit te gaan rijden. De Transit is een bijzondere auto voor Ford, want de grote tweetons bestelauto wordt voor het eerst ook in Noord-Amerika op de markt gebracht. Dat betekende voor Ford een heel ander ontwerpproces, want de Amerikanen houden van stevige, grote auto’s. “Het ontwerpen en vooral finetunen van ontwerp en techniek was een hele klus”, geeft vehicle line director David Gregory graag toe. “Zeker in dit geval betekende het soms een compromis sluiten, zonder dat het uiteindelijke resultaat daar onder geleden heeft!” De Transit is verkrijgbaar in 450 varianten, en het was helaas niet mogelijk om ze allemaal te rijden. We beperken ons tot gesloten bestelauto’s. De eerste is een achterwielaangedreven L2H2 met een 2.2 liter Duratorq-diesel van 155 pk. Die is standaard gekoppeld aan een zesversnellingsbak. Het

interieur is volledig in lijn met de overige Transit-modellen, waarbij opvalt dat ook in deze variant de wat gedrongen zit achter het stuur verdwenen is. Het stuur ligt prettig in de hand en zit vol met handige knoppen. Ford beschikt over het spraakgestuurde Ford SYNC connectiviteitssysteem, dat later dit jaar wordt uitgebreid met AppLink. Hiermee kunnen bestuurders via spraakopdrachten hun favoriete smartphoneapps aansturen. In de cabine is voldoende opbergruimte te vinden, onder meer achter het stuur, een documentenvak bovenop het dashboard, een opbergruimte tegen het dak en verborgen ruimtes onder de passagiersstoel. Dat dashboard ademt overigens hetzelfde design als de Transit Custom en de nog te introduceren Transit Courier. Tegen het tussenschot zijn haken voor jassen aanwezig. Aan de rechterkant van de bestuurdersstoel zit op de vloer een 220 V-aansluiting. Handig voor telefoon of laptop onderweg.

Soepel

De nieuwe Transit heeft een heel ander, wat robuuster uiterlijk dan zijn voorganger. Vooral de forse grille springt in het oog.

6

06_Nieuws.indd 6

De nieuwe Transit laat zich uiterst soepel rijden. Het weggedrag is zonder overdrijven met dat van een personenauto te vergelijken. Daarbij is de Transit uitermate stil en dringt er nagenoeg geen motorgeluid in de cabine binnen. Met de in het dashboard bevestigde pook bedienen we de versnellingsbak opvallend soepel, zonder ook maar de geringste neiging tot haken. Met 155 pk komen we prima vooruit, ook al ligt er 500 kg lading achterin. Als we die lading eens nader gaan be-

kijken valt ons op hoe goed toegankelijk de laadruimte is. De zijschuifdeur rechts laat in de breedte een opening achter van 1.300 mm, 25 mm meer dan bij de vorige Transit en volgens Ford nu de ruimste in zijn klasse. Ook bij de achterdeuren is de opening gegroeid, met 90 mm in de hoogte en eveneens 25 mm in de breedte. Met L2H2-dimensies is het volume nu 11,2 kuub en is het mogelijk om in de Transit vier europallets mee te nemen, eentje meer dan voorheen. Ook in chassis-cabineversie zijn er veel keuzes, tot en met een chassislengte van L5 zelfs. Na de rit met de Transit met 155 pk pakken we voor rit twee een Transit L2H2 met 125 pk sterke motor, aangedreven op de voorwielen. Die gedraagt zich eigenlijk hetzelfde, zij het dat de motor beter te horen is. Ook deze Transit is voorzien van een keur aan veiligheidsvoorzieningen, waaronder Curve Control. Dit is een door Ford ontwikkelde voorziening die ervoor zorgt dat de auto op een veilige en stabiele manier langzamer gaat rijden als de auto te snel een bocht, zoals een snelwegafslag, in rijdt. Andere voorzieningen zijn Load Adaptive Control, Roll Stability Control, Trailer Sway Control en Hill Start Assist.

Euro 6 De reguliere Transit-modellen zijn leverbaar met de 2.2 liter Duratorq TDCi-dieselmotor, verkrijgbaar in drie uitvoeringen; 100 pk, en de door ons gereden 125 pk of 155 pk versies, allen gekoppeld aan een handgescha-

Het interieur van de nieuwe Transit is ruim en modern. Het heeft veel bergruimte. Het zicht naar buiten is uitstekend.

De laadruimte is aan de zijkant toegankelijk via een toegang van 1.300 mm breed, de ruimste in deze klasse. De laadruimte zelf groeide naar alle kanten en meet nu in L2H2-versie 11,2 kuub.

kelde zesbak. De sterkste twee motoren zijn verkrijgbaar als Euro 6-motor. Dat betekent dat er AdBlue bijgevuld moet worden. Daartoe is een 21 liter grote AdBlue-tank aanwezig. De tank is volgens Ford leeg na elke 20 keer diesel tanken. De nieuwe Transit omvat ook zes zuinige Econetic-modellen, voorzien van startstop en Acceleration Control in combinatie met de 125 pk 2.2 diesel. Ook de snelheidsbegrenzer (max. 110 km/h) is weer aanwezig, maar is gelukkig uit te schakelen. Nederlandse bedrijven kunnen de nieuwe Transit bestellen voor een bedrag vanaf 20.475 euro. De auto is in april leverbaar. Arjan Velthoven

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:21


actueel

Max-Repair introduceert Bestelauto Actie

‘Kosten schadeherstel omlaag’ Op de vakbeurs Transport Compleet, die onlangs werd gehouden in de Evenementenhal Hardenberg, introduceerde MAX-Repair haar Bestelauto Actie. De schadeherstelketen spreekt van ‘one stop shopping’ voor zowel kleine mkb-bedrijven als fleetowners met grotere wagenparken. Met kostenbesparing als groot voordeel. Allard Pit: “Kosten schadeherstel bij bestelauto’s kunnen omlaag.”

“Eigenlijk presenteren we een uniek concept”, legt Allard Pit uit, directeur van MAX-Repair. “Deze voor Nederland en België speciale actie zorgt vooral voor een verlaging van de operationele kosten. Dit vanwege de vaste prijzen en verminderde stilstand van de bestelauto’s. Kijk, bij een bestelauto met schade heeft een ondernemer of een wagenparkbeheerder een aantal keuzes. Hij laat de auto bij een dealer repareren met originele OEMonderdelen, hij laat de auto repareren met ‘matching quality’ onderdelen, of als derde keus met goede tweedehands onderdelen, de zogenaamde groene versie. Bij MAX-Repair werken wij met ‘matching quality’ onderdelen, die een stuk goedkoper zijn dan

de OEM-onderdelen bij de dealer. Onze onderdelen zijn echter wel goedgekeurd en gecertificeerd. En tot en met het einde van dit jaar hangen er vaste prijzen aan, inclusief montage.” Doordat het netwerk van MAX-Repair uit 10 schadeherstelbedrijven met 55 servicewerkplaatsen bestaat, kan het bedrijf door de schaalgrootte scherpe afspraken maken met onderdeelleveranciers. Volgens Pit hebben veel dealers geen schadeherstellers meer in huis en moeten ook zij het werk vaak uitbesteden. Dan gaat zo’n bestelauto van bedrijf naar bedrijf. “Wij hanteren het ‘one stop shopping’ beleid. Een klant heeft schade aan zijn bestelauto, belt ons en wij regelen alles, inclusief haal- en brengservice indien

Onafhankelijk schadenetwerk MAX-Repair is een internationaal georiënteerd fabricaatonafhankelijk schadeherstelnetwerk. Het is enkele jaren geleden ontstaan doordat Cosmo Trucks, Koops Furness Trucks, Loven Trucks en Truckland besloten de krachten te bundelen op het gebied van schadeherstel. Later zijn daar dealerbedrijven als Wensink en EMA als agent bijgekomen. Klanten kunnen bij MAX-Repair terecht voor schadeherstel van bestelauto’s, trucks, trailers, personenvervoer en zwaar materieel, waaronder landbouwvoertuigen en bouwvoertuigen. In totaal zorgen zo’n 1.200 medewerkers ervoor dat schade snel en vakkundig wordt hersteld. MAX-Repair is daarvoor aangesloten bij de Focwa.

gewenst. Daarbij maakt het niet uit of het om een ondernemer gaat met één bestelauto of een wagenparkbeheerder met meerdere bestelauto’s. Waar het om gaat is dat de kosten voor het schadeherstel omlaag gaan.” Ruitschade, bumperschade, lakschade of een kapotte buitenspiegel zijn veel voorkomende schades aan bestelauto’s, die snel en eenvoudig te herstellen zijn. Pit: “De zogenaamde ‘schroefschades’ zijn relatief eenvoudig te repareren, die voeren wij uit in onze servicewerkplaatsen. Grotere schades waar we moeten richten, lassen, schooperen, stralen en spuiten worden gedaan bij onze schadeherstelbedrijven. Wij zijn daarbij over het gehele land verspreid en werken samen met diverse bedrijven, waaronder een aantal dealerbedrijven.”

Duidelijke website Voor de Bestelauto Actie heeft MAXRepair een speciale website opgezet: www.bestelautoactie.nl. Klanten kunnen daar precies zien wat een voorruit, een bumper of een koplamp kost van de meest actuele bestelauto’s die er rondrijden. Bij een bumper staat ook aangegeven of deze in standaard grijs of zwart is, in kleur gespoten en met of zonder mistlampen. Alle prijzen zijn inclusief montage. Eventueel

kan er 24 uur per dag 7 dagen in de week via de website een afspraak ingepland worden. Na het invoeren van de woonplaats geeft de website aan waar de dichtstbijzijnde MAX-Repair werkplaats zich bevindt. Bovendien worden er meer werkplaatsen in de regio genoemd, mocht de klant ergens anders heen willen gaan als dat beter uitkomt. MAX-Repair belooft binnen één werkdag te reageren. De omvang van een groot netwerk biedt diverse voordelen. Pit geeft een voorbeeld. “Beter Bed wilde in het kader van haar nieuwe huisstijl ook een gedeelte van het wagenpark aanpassen. In totaal moesten 16 voertuigen tijdens de feestdagen een metamorfose ondergaan. MAX-Repair heeft dit toen in samenwerking met Expo-Care mogelijk gemaakt door alle 16 trucks in de nieuwe kleuren te zetten. Dit gebeurde door een intensieve samenwerking tussen de lokale distributiecentra van Beter Bed, ons landelijk schadeherstelnetwerk en onze partners. Door de diverse trucks onder de verschillende schadeherstelbedrijven van ons netwerk te verdelen, konden we de klus klaren. Een regulier schade- of reclamebedrijf had deze opdracht nooit zo snel kunnen afmaken.” Paul Quaedvlieg

bestelauto nr. 1 - 2014

07_nieuws.indd 7

7

01-04-14 15:22


EVO

Wanneer wel of niet de tachograaf gebruiken in een bestelauto?

Bestelauto blijft buiten tachoverplichting Op 4 februari 2014 zetten het Europees Parlement en de Europese Raad een handtekening onder een nieuwe tachograafverordening. Gelukkig staat in deze verordening niet dat bestelauto’s de tachograaf moeten gebruiken. In de zomer van 2011 kwam de Europese Commissie met een voorstel om de regels rondom de tachograaf te herzien. Een nieuw kastje moest fraude moeilijker maken. Na jaren van onderhandelen, compromissen sluiten en stemmingen over voorstellen, is er nu een nieuwe verordening. Een van de voorstellen was een tachograafverplichting voor bestelauto’s in de gewichtscategorie van 2.800 tot 3.500 kg. EVO was tegen dit voorstel: alleen al in Nederland zou het om ongeveer 300.000 bestelauto’s gaan. Mede dankzij de inzet van EVO is dit voorstel van de baan.

Nieuwe verordening De nieuwe verordening heeft wel andere gevolgen, bijvoorbeeld dat er een nieuw kastje ontwikkeld wordt. Met dit nieuwe kastje kan een inspecteur op afstand in de tachograaf kijken. De inspecteur kan zien of de tachograaf goed is aangesloten en of alle signalen tussen het motormanagement en de tachograaf werken. Inspecteurs kun-

8

08_nieuwsevo.indd 8

Opletten: wie in Duitsland rijdt met zijn bestelauto, moet al vanaf 2.800 kg GVW een tachograaf monteren.

nen echter niet op afstand de rij- en rusttijden van de bestuurder inzien. De nieuwe technologie mag de inspectie alleen als selectiemiddel inzetten. Een ander gevolg van de nieuwe wetgeving is dat het verlofbriefje (patronaal attest) per 2 maart 2015 wordt afgeschaft. Dit bespaart bedrijven veel administratieve rompslomp. Het terugdringen van administratieve lasten en overbodige regels is een topprioriteit van EVO.

Huidige regels Naast nieuwe regels en het nieuwe kastje hebben veel bedrijven nu al te maken met de regelgeving rondom de tachograaf. Een vraag die honderden zo niet duizenden keren aan EVO wordt gesteld is: geldt de tachograafverplichting ook voor mij? Het antwoord op deze vraag luidt: “De tachograafverplichting geldt voor voertuigen en/of voertuigcombinaties met een totaalgewicht boven de 3.500 kg”. Dat betekent dat voor een bestelauto die normaal gesproken onder de 3.500 kg blijft, geen tachograafverplichting geldt. Als achter deze bestelauto echter een aanhangwagen wordt gekop-

peld, kan het totaalgewicht boven de 3.500 kg uitkomen en dan geldt de tachograafwetgeving wel. Dat betekent dat bedrijven het apparaat dan moeten inbouwen en gebruiken. Er zijn echter wel diverse uitzonderingen waardoor men mogelijk toch niet aan deze verplichting hoeft te voldoen. Een veel voorkomende uitzondering is: voertuigen dan wel voertuigcombinaties met een totale toegestane maximum massa tot 7.500 kg die in Nederland eigen materiaal en machines vervoeren en waarbij de bestuurder aan kan tonen dat hij niet meer dan twaalf uur per week op een tachograafplichtige combinatie rijdt, zijn vrijgesteld. Deze uitzondering is voor veel bouwbedrijven een mogelijkheid om onder het tachograafregime uit te komen. Maar een bedrijf moet dan wel aantonen dat er minder dan 12 uur per week gereden wordt. Kan het bedrijf dit niet aantonen, dan volgt regelmatig een boete, die kan oplopen tot 2.200 euro.

met bestelauto’s richting Duitsland rijden, is dat de tachograafverplichting in Duitsland vanaf 2.800 kg geldt. Onze oosterburen wijken hiermee af van de Europese voorschriften. Hierdoor zijn bestuurders van zware bestelauto’s die in Duitsland rijden verplicht de rij- en rusttijden bij te houden. Dit mag handmatig, maar als in het voertuig een tachograaf zit moet deze ook gebruikt worden. Naast de registratie van de lopende dag moet de bestuurder ook kunnen aantonen wat hij de afgelopen 28 dagen heeft gedaan. Hiervoor kan de bestuurder het verlofbriefje (patronaal attest) gebruiken. EVO gaat de komende periode navraag doen over deze regeling, aangezien vanaf maart 2015 dit document wordt afgeschaft. Het is momenteel nog onduidelijk hoe een bestuurder na maart 2015 de 28 voorafgaande dagen moet verantwoorden. Ruben Willems Beleidsadviseur Eigen Vervoer

Aandachtspunt Duitsland

EVO

Een aandachtspunt voor bedrijven die

r.willems@evo.nl

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:26


De lente is de perfecte tijd om verse nieuwe plannen te maken om uw bedrijf verder op te laten bloeien. De zuinige en milieuvriendelijke Iveco motoren ondersteunen uw maatschappelijk verantwoord ondernemen.

W W W . I V E C O . C O M


Is dat erg of alleen ergerlijk?

Utrecht weert oude bestelauto’s uit de binnenstad Hoeveel hinder heeft het bedrijfsleven nu écht als Utrecht als enige stad in Nederland volgend jaar het

M

centrum sluit voor

ja

v

oude bestelauto’s? Met

w d U p d la

die vraag ging Bestelauto op onderzoek. Uitkomst: nauwelijks. Binnen de milieuzone treft dit slechts 68 eigenaren van bestelwagens. Heeft het dan wel zin daar zoveel geld en energie in te steken?

Veel bestelwagens komen van buiten de stad. Daarom is het effect van de maatregel groter dan alleen het effect van die 68 te oude bestelwagens die binnen de milieuzone geregistreerd staan.

De laatste weken was er weer ophef over de al langer bestaande plannen van grote steden om het gebruik van oude voertuigen in de stad te ontmoedigen of zelfs te weren. Volgens bijvoorbeeld het AD zou er tonnen subsidie over de balk gesmeten wor-

den. De krant klaagt dat ondanks dat extra geld de luchtkwaliteitsdoelstellingen nog steeds niet gehaald zouden worden. Er is ook kritiek omdat de betrokken voertuigeigenaren ‘verwend’ zouden worden met tot maar liefst 9.000 euro aan gemeenschapsgeld. Die

negen mille klopt. Zeker in Utrecht, dat per 1 januari 2015 actief auto’s gaat weren. Daar kunnen ondernemers met oude auto’s de milieuzone niet meer in en krijgen ze met kosten te maken. De subsidieregeling is ruim. Maar gezien de eisen lijkt er van ver-

‘Utrecht negatief in het nieuws’

Programmamanager luchtkwaliteit Bertien Oude Groote Beverborg: “Utrechters

Thom Broekman, voorzitter van de vereniging Utrechtse binnenstadondernemers, vindt het niet erg dat Utrecht dertien jaar oude bestelwagens uit de milieuzone gaat weren. “Vanuit het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen juich ik dat toe. Waar ik wel de pest over heb, is dat het weer alleen Utrecht is dat zo de publiciteit zoekt. Typisch weer iets voor zo’n Groen Linkse wethouder die nog nét voor de verkiezingen de lokale bewoners probeert te paaien. In de praktijk zijn er maar heel weinig ondernemers die nog met een 13 jaar oude of oudere bestelwagen werken. Ergerlijk vind ik dat deze maatregelen niet op Europees niveau genomen worden, zodat je een eerlijk krachtenveld krijgt. Nu is het alleen weer Utrecht dat zo veel vooral negatieve publiciteit over de binnenstad afroept. Dat is wat de binnenstadondernemer écht raakt. Niet die paar busjes.”

hebben recht op schone lucht.”

10

10-11-12_nieuws.indd 10

D

m

z

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:37


actueeL

Sloopsubsidie effectief

Meneer Van Hees komt uit Amsterdam. Met zijn voertuig uit 2005 mag hij ook volgend jaar toch nog Utrecht binnen. Mogelijk scherpt Utrecht volgend jaar de eisen toch nog

De gemeente Utrecht ziet het liefst dat de dertien jaar oude en oudere dieselbusjes gesloopt worden en heeft daar klinkende euro’s voor over. Dat kan oplopen tot 2.200 euro subsidie als de ondernemer ook een 100 procent elektrisch voertuig koopt. Daarnaast krijgt de eigenaar ook subsidie als hij een nieuwe zware Euro 4-bestelwagen aanschaft. Utrecht betaalt voor alle categorieën voertuigen tot juli bovendien nog 250 euro extra voor snelle beslissers. Dit komt allemaal bovenop de landelijke subsidieregeling. Het is een onderdeel van de ‘wortel en stok’aanpak: belonen en verbieden. Wie van een grote oude diesel naar een nieuwe grote Euro 6-bus gaat, krijgt 1.500 euro sloopbijdrage voor de oude auto en een aanschafsubsidie van 1.750 euro voor de nieuwe. Ook hier geldt de vlugge-vogelprijs van maximaal 250 euro tot 1 juli (afbouwend naar 100 euro tot juli 2015). Om minder draagkrachtige gebruikers van een oude diesel te stimuleren, krijgen die bovenop de slooppremie nog tot 1.000 euro als ze in plaats daarvan een gebruikte Euro 4- of 5-bestelwagen kopen. Ga naar www.utrecht.nl/milieu/luchtkwaliteitutrecht/, klik op de hyperlink ‘milieuzone’ en doe de kentekencheck. Voorwaarde is wel dat de auto vóór 1 januari 2013 in bezit was en de eigenaar in Utrecht woont. Utrecht heeft voor dit onderdeel van de regeling ruim vijf miljoen uitgetrokken. Er is ook nog een pot voor oude personenwagens.

verder aan tot en met Euro 3.

wennen geen sprake. Misschien dat daarom de reacties vanuit het Utrechtse bedrijfsleven zelfs gematigd positief zijn. Als er al ergernis is, komt dat omdat Utrecht als enige in Nederland zo ver gaat. Daar heeft het be-

drijfsleven een punt. Weliswaar zijn er door Europa verspreid zo’n 200 steden die ook forse maatregelen nemen, en die nog wel verder gaan dan de Domstad, maar het blijft een lappendeken aan maatregelen. ‘Waar blijft

de uniforme Europese regelgeving op dit punt?’ is dan ook een veel gehoorde klacht. En waarom komt er geen uniforme regelgeving vanuit Den Haag? Dat laatste zouden de steden zelf ook wel willen. Al was het maar

n m.

De eigenaar van deze Renault uit 2000 mag volgend jaar niet meer de stad in. Hij krijgt wel een slooppremie van 750 euro die hij nog met 250 euro kan verhogen door 1 juli aanstaande een nieuwe auto te kopen. Hij krijgt geen aanschafsubsidie omdat die alleen voor zware bestelauto’s geldt. Wel krijgt hij van het Rijk een bijdrage die kan oplopen tot 5.000 euro als hij een elektrische Kangoo koopt.

omdat uniform beleid beter uit te leggen is.

Verkopen of verhuizen In heel Utrecht zijn er 1.010 diesel bestelauto’s van voor 2001, die per 1 januari aanstaande niet meer binnen de milieuzone mogen komen. Waarvan dus 68 binnen de milieuzone. Die eigenaren mogen dan niet eens meer met hun bus voor hun eigen deur parkeren. Voor hen geldt dus: verkopen of verhuizen. Het tegenstrijdige is dat al die 68 bestelwagens nog wel welkom zijn in de rest van Nederland. Geeft Utrecht daarmee vooral een signaal af of hoopt men er echt iets mee te bereiken? “Absoluut dat laatste”, volgens de gemeente zelf. Wel geeft programmamanager luchtkwaliteit Bertien Oude Groote Beverborg toe dat Utrecht met alleen het weren van oude bestelwagens de luchtkwaliteit niet op het gewenste niveau krijgt. “Maar vergeet niet dat het weren van oude bestelwagens maar één klein deel is van alle maatregelen is die we moeten nemen om volgend jaar te voldoen aan de Europese eisen”, vertelt ze. “De grote verstedelijking maakt dat Nederland binnen Europa een relatief groot luchtwaliteitsprobleem heeft. Utrecht maakt daarop helaas geen uitzondering. De gemeente vindt dat iedereen het recht heeft op schone gezonde lucht. Daarnaast moeten wij ook vol-

bestelauto nr. 1 - 2014

10-11-12_nieuws.indd 11

11

01-04-14 15:37


doen aan de Europese afspraken. Al was het alleen maar om te voorkomen dat hier volgend jaar de boel op slot gaat. En wij bijvoorbeeld vanwege allerlei procedures niet meer mogen bouwen.”

Tegenvallers Daarvoor zorgen wordt nog een hele toer, want Utrecht heeft een aantal dingen tegen. Om te beginnen de vier grote snelwegen rond de stad. Verder is het autobezit in Utrecht met 0,55 voertuig/inwoner het hoogst van alle vier grote steden. Oude Groote Beverborg: “Op die grote wegen hebben wij geen invloed. Sowieso kunnen wij maar op 25 procent van de totale concentratie NO2 in de stad invloed uitoefenen. Want dat is de bijdrage van het lokale verkeer. De rest komt van elders en daar kan Utrecht niets aan doen. Daarom moet de reductie uit het verkeer zelf komen. Het omleiden van verkeerstromen biedt daarbij geen soelaas. Dan verplaats je de uitstoot alleen maar naar andere delen in de stad. Dus blijven alleen echt weren en verleiden tot vervangen over.” Daarbij zit het de beleidsmakers niet echt mee. De grootste hoeveelheid uitstoot van fijnstof (pm10 en roet) en NO2 komt van de Euro 3-voertuigen. Weliswaar zijn die auto’s schoner dan

Deze groenteman heeft een auto uit 2005. Hij kan dus voorlopig nog een paar jaar vooruit.

hun voorgangers, maar het is veruit de grootste groep voertuigen in de stad. Juist daarom heeft de raad het oorspronkelijke voorstel afgewezen om ook die te weren. Ook noemt Utrecht de import van zogenaamde Youngti-

mers. Deze 25 jaar oude diesels werden tot vorig jaar veel geïmporteerd. De NOx-uitstoot van een Youngtimer diesel is volgens de gemeente even groot als van een Euro 4-stadsbus. Ook het feit dat nieuwe zuinige auto’s de opgegeven emissiewaarden lang niet halen, speelt Utrecht parten. “Wij moeten daarbij de cijfers hanteren die we van het Rijk krijgen en die zijn veel positiever dan wat uit de praktijkmetingen blijkt”, aldus Oude Groote Beverborg daarover. “Toch gaan we het redden, we moeten wel”, vertelt Bertien Oude Groote Beverborg. “Afgelopen jaar hadden we nog negen plaatsen in de stad waar de nor-

men echt overschreden werden en een 30-tal die er tegenaan hingen. Als alle maatregelen volgend jaar van kracht zijn, blijven er nog drie knelpunten over en een dertiental twijfelgevallen. De grootste winst in de stad komt momenteel van het vervangen van de stadsbussen, althans daar waar bussen rijden. Het feit dat er volgend jaar geen oude personen- en besteldiesels meer de binnenstad in mogen, heeft zijn positieve weerslag op heel Utrecht. Ook het verjongen van het taxipark draagt goed bij. De rest zal uit talloze kleine maatregelen moeten komen.” Bert Roozendaal

Ook landelijke subsidie

Wie besluit zijn oude bestelbus te vervangen voor een schone Euro 6-bestelauto kan nog tot het einde van het jaar ook van het Rijk daarvoor een extra subsidie krijgen. Voor een nieuwe diesel bestelauto kan dat oplopen tot 1.250 euro. Dat geldt ook als men een voertuig aanschaft dat af-fabriek op CNG rijdt. Wordt het een helemaal elektrische auto, dan kan men, als men in één van de vier grote steden woont, zelfs 5.000 euro van het Rijk krijgen. Samen met de maximaal 4.200 euro die Utrecht in dat geval biedt, is dat 9.200 euro. Bovendien geldt dan mogelijk ook de Milieu Investerings Aftrek (MIA). Dat is een enorm bedrag, maar alleen interessant voor wie uit een grote dieselbestelauto komt en zijn werk verder met de kleinere Kangoo ZE, of de in juni op de markt verschijnende grotere Nissan eNV200 kan doen. Die zijn dan niet duurder dan een dieselvoertuig van dat type. Meer informatie op www.rvo.nl/subsidies-regelingen. Het bord milieuzone in Utrecht krijgt volgend jaar een ander onderbord.

12

10-11-12_nieuws.indd 12

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:38


3

Groots in schadeherstel BESTELAUTO

BESTELAUTO

ACTIE te Comple

Com

BU M

RUI T EN9,-

van

23 vanafief€montage

incl

vanaf

PER

f mo

Comp

KOP L A

e

af €

usie

inclus

plet

94,-

S

ntag

e

lete

MPEN

€ 107 ,- p.s. inclus ief m o ntage

Landelijk netwerk 24/7 bereikbaar

088 11 99 100 max-repair.nl MAX133674 folder actie Bestelwagen.indd 1

26-02-14 15:24


Multitest compacte bestelauto’s

Gereedschap voor elke dag Compacte bestelauto’s zijn een veel gebruikt gereedschap in het midden- en kleinbedrijf. Van aannemer tot bakker, van modewinkel tot apotheek, overal zie je deze handige en wendbare voertuigen. Ook zie je deze compacte bestellers veel terugkomen bij grotere wagenparken, voor servicemonteurs of koeriersbedrijven. Met de Ford Transit Connect als nieuwkomer werd het tijd voor een multitest. Kijken of de concurrentie nog mee kan komen met de nieuwe generatie Connect.

14

14-22_multitest.indd 14

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:30


MULTITEST Dat de nieuwe Ford Transit Connect, net als zijn grote broer de Transit Custom een jaar eerder, meteen werd bekroond tot International Van of the Year, mag een bijzondere prestatie heten. Volgens de jury imponeert de nieuwe Transit Connect op een aantal punten, maar bovenal met het feit dat Ford er in geslaagd is een lichte bestelauto met een sterk accent op bedrijfseconomische toepassingen te fabriceren. Daardoor is de auto zowel te gebruiken door kleine zelfstandigen als beheerders van grote vloten. In het segment compacte bestelauto’s is de Volkswagen Caddy al jaren een graag geziene gast. Duitse degelijkheid met betrouwbare en zuinige dieselmotoren zorgt voor lage bedrijfskosten. Het afgelopen jaar verkocht Volkswagen, ondanks de hoge leeftijd van de Caddy, bijna 6.000 exemplaren in Nederland. Getallen waar de overige vier merken alleen maar van kunnen dromen. Qua verkoopaantallen staat de Citroën Berlingo op de tweede plaats met 1.831 registraties. Ook de Berlingo draait al enkele jaren mee. Verrassend dus dat het bedrijfsleven kiest voor de oudere modellen compacte bestelauto’s. Dat zal vooral met de lagere bedrijfskosten te maken hebben. De Berlingo is natuurlijk ook verkrijgbaar als Peugeot Partner. De nieuwste generatie Renault Kangoo werd een jaar geleden geïntroduceerd. Ook Renault is populair bij ondernemend Nederland, met 1.538 verkochte exemplaren in 2013. Afgelopen najaar testten we een Kangoo Express in de multitest van bestelauto’s die allemaal met de populaire Renault 1.5 dCi dieselmotor worden aangedreven. Nu moet de Kangoo zich gaan bewijzen tegenover vier andere merken. Een geduchte concurrent voor de Kangoo is de Mercedes-Benz Citan, een Duitse kloon van de Kangoo. De Citan testten we vorig jaar al eens. Tot slot de Opel Combo, die eigenlijk vergelijkbaar is met de Fiat Doblò. Feit is dat de Opel vorig jaar beter verkocht dan de Fiat, 1.411 stuks tegenover 1.064. Opvallend in deze test is dat we de Opel in echte bedrijfswagenuitvoering meekregen van de importeur. Geen gelakte bumpers of mooie wielen, maar gewoon een bestelauto zoals deze bedoeld is. De overige vier kandidaten werden in hun zondagse pak gehesen en kunnen dus beter luxe werkpaarden genoemd worden. Maar of de moderne ondernemer dat wil is een keuze. Want ook compacte bestelauto’s moeten bedrijfseconomisch verantwoord zijn. Uiteindelijk moet er geld verdiend worden.

g

-

rs

Foto’s: Fotostudio Jan Lieftink www.janlieftink.nl Locatie: Van Buren Bouwmaterialen, Doetinchem

bestelauto nr. 1 - 2014

14-22_multitest.indd 15

15

01-04-14 15:30


Citroën Berlingo Club e-HDi 90 FAP Economy

F

Gedateerd interieur

N

Net als de Volkswagen Caddy draait ook de Citroën Berlingo al enige tijd mee. Toch oogt de Berlingo aan de buitenzijde, zeker in deze ‘Pack Look’ uitvoering met subtiele led-dagrijverlichting en in carrosseriekleur gespoten bumpers, spiegels, deurgrepen en flankbescherming, niet gedateerd. De testauto was verder ‘opgeleukt’ met sidebars en chromen sierringen om de mistlampen. Het enthousiasme bij het aanschouwen van de buitenzijde verdwijnt echter bij het instappen. Het interieur van de Berlingo is duidelijk toe aan vernieuwing. Vooral de brede middenconsole boven de versnellingspook is geen voorbeeld van hedendaags design. In de gaten onder de ventilatieroosters passen alleen miniflesjes of ze zijn geschikt als pennenhouder. De stoelen zijn op Franse leest geschoeid, dus comfortabel, maar ze hebben een wat korte zitting en bieden weinig zijdelingse steun. De Berlingo wordt als driezitter geleverd, maar met zijn drieën naast elkaar is geen pretje. Handig is de inklapbare stoel aan de rechterzijde van de bank. Er ontstaat daardoor extra bergruimte voor bijvoorbeeld een gereedschapskof-

In d k m st u k k d to te v g p a Q M g h st e b b d f m ta n w

3

Plus:

fer. Tegen het dak is een groot opbergvak gemonteerd, maar er is gebrek aan goed bruikbare bekerhouders. Het stuurwiel is kaal: Citroën gebruikt nog hendels achter het stuur voor de bediening van de radio en de cruise control. De cruise control maakt, net als de airconditioning, bluetooth, USB en streaming audio, deel uit van het Pack Business Pro. Aan het schakelen merk je dat de versnellingsbak niet meer upto-date is. Lange slagen, en het schakelen zelf gaat hakerig. Daarentegen is de 1.6 e-HDi-motor wel bij de tijd. Hij loopt soepel, stil en snel genoeg om met het huidige verkeer mee te komen en beschikt over een start-stopsysteem. Het verbruik is met 1 liter op elke 17,2 km heel redelijk te noemen. Het onderstel van deze Fransoos is soepel en comfortabel, maar vergeleken met de concurrentie toch niet helemaal meer van deze tijd. De laadruimte is qua volume het kleinst van de vijf testauto’s en ook is de bereikbaarheid door de schuifdeur erg smal. Via de achterdeuren is de laadruimte wel goed te bereiken. De afwerking is eenvoudig met multiplex op de vloer en tegen de wanden. Sjorogen ontbreken in de testauto. Ook het laadvermogen is beperkt met 630 kg. De prijs van de Berlingo is netjes, zeker gezien de uitrusting.

l fijne, soepele motor l bescheiden verbruik l aantrekkelijke pakketten

7

Min:

● gedateerd interieur ● onderstel ● beperkt laadvermogen

16

14-22_multitest.indd 16

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:31


MULTITEST Ford Transit Connect 1.6 TDCi Trend

Nieuwe maatstaf In het segment compacte bestelauto’s is de Ford Transit Connect de grote nieuwkomer. Er staat, zeker in vergelijking met zijn voorganger, een moderne besteller met strakke lijnen en een mooi uiterlijk. De speciale metallic blauwe kleur draagt bij aan die uitstraling. Kijken we puur naar de afmetingen, dan is de Ford de grootste van dit vijftal testauto’s. Die ruime afmetingen zien we ook terug in de cabine, waar het goed toeven is. Hier heeft Ford forse stappen gezet. Het interieur oogt als dat van een personenwagen en heeft wat dat betreft alle kenmerken van de overige Fords. Qua ergonomie zit alles goed in elkaar. Mocht de auto gekozen worden met ingebouwde navigatie, dan is misschien het scherm wat aan de kleine kant. De stoelen zitten prima, zijn comfortabel en bieden voldoende steun. Boven de bestuurder bevindt zich een groot opbergvak en in de deuren is ook de nodige bergruimte, onder andere voor flessen. Deze Connect was uitgevoerd met drie zitplaatsen, maar echt comfortabel met drie volwassen personen naast elkaar zitten is er niet bij. Vanwege de grote voorruit heeft Ford geko-

Plus:

3

l comfortabel l laag brandstofverbruik

zen voor grote zonnekleppen, maar als deze naar beneden geklapt zijn bij laagstaande zon, is er weinig zicht op de weg. Fijn zijn zaken als voorruitverwarming, parkeersensoren, het SYNC Voice Control systeem, een USB/MP3-aansluiting en een achteruitrijcamera die geïntegreerd is in de achteruitrijspiegel. Het start-stopsysteem is handig in stadsverkeer. Net als bij de grotere Transit Custom heeft Ford veel aandacht besteed aan het onderstel en de wielophanging. Dat resulteert in een prima weggedrag dat vergelijkbaar is met personenauto’s. Bovendien is de 1.6 dieselmotor mooi stil, soepel en zuinig, zelfs de zuinigste uit deze test. De testauto was voorzien van twee schuifdeuren. Via de twee achterdeuren is de laadruimte goed bereikbaar. Deze laadruimte is qua grootte marktconform en wijkt niet veel af van de overige testauto’s. Jammer is dat de Ford een laadvermogen heeft van 576 kg, het minste van de vijf. De laadruimte is voorzien van een robuuste kunststof laadvloerbescherming en zes sjorogen. Ook de zijwanden zijn deels met kunststof bedekt. De optionele led-lampen in de laadruimte geven veel licht. Net als de grotere Transit Custom heeft Ford bij de nieuwe Connect een moderne, vlotte en zuinige bestelauto neergezet, die niet voor niets tot Van of the Year 2014 is verkozen.

l handige snufjes

Min:

7

● laadvermogen ● niet een echte driezitter ● (te) grote zonnekleppen

bestelauto nr. 1 - 2014

14-22_multitest.indd 17

17

01-04-14 15:31


Opel Combo 1.3 CDTi ecoFLEX Start/Stop

R

Werkbare ruimte

L

De Opel Combo is een auto met twee gezichten. Eigenlijk is het een Fiat Doblò, maar omdat de Opel in Nederland beter verkoopt dan zijn Italiaanse broer, dachten we dat de Combo goed in deze multitest paste. De importeur leverde ons een redelijk standaard exemplaar af met vooral aan de buitenzijde weinig frivoliteit. Het is maar wat je als ondernemer wilt. De Opel heeft een iets andere grille en voorbumper als de Fiat. Aan de binnenzijde oogt de Combo modern zakelijk met een overdaad aan zwart en grijs. De auto beschikt over een duidelijk instrumentenpaneel en een fraaie, gebruiksvriendelijke middenconsole. De stoelen voelen stevig aan en zitten prima. Het ruimtegevoel in de cabine is een positief kenmerk van deze Combo. Dankzij een tweetal pakketten beschikt onze testauto onder andere over airconditioning, radio/cd-speler, parkeersensoren achter, cruise control en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel met armsteun. Er zijn opbergvakken in de deuren en in het dashboard, maar de Opel is de enige testauto zonder groot opbergvak boven de voorruit. De test-

D h R d d c w v ‘B o li p p v v fo d d D k g R a fr m n e e T

Plus:

auto beschikt over een goed functionerend start-stopsysteem. In de Opel ligt een 1.3 CDTi dieselmotorblok met een vermogen van 90 pk. Volgens de fabrieksgegevens zou de motor een koppel moeten hebben van 200 Nm bij 1.500 omw./min. Maar het voelt aan alsof er onder de 2.000 omw./min. niets gebeurt. Dit kan te maken hebben met de lichte bediening van de koppeling, maar plezierig is het niet. Bovendien moet de motor bij 120 km/h hard werken, hetgeen het rijden op lange afstanden bij hogere snelheden tot een vermoeiende bezigheid maakt. Positief daarentegen is het stabiele onderstel van de Combo. Qua verbruik scoort de Combo minder goed ten opzichte van de concurrenten, maar 1 op 16,7 is nog steeds een prima resultaat. Ook de laadruimte is een positief kenmerk van deze auto. Deze is in vergelijking met de concurrentie wat groter en ook het laadvermogen is met 775 kg goed te noemen. Bovendien is de opening van de schuifdeur beter bruikbaar dan bij de rest van de testkandidaten. De afwerking bestaat uit een multiplex vloer en wielkasten, terwijl de zijwanden zijn afgewerkt met lat-om-latbetimmering.

3

l stabiel onderstel l ruimtelijk gevoel cabine l hoog laadvermogen

Min:

7

● geen trekkracht onder 2.000 omw./min. ● gevoelloze koppeling ● geen opbergvak boven voorruit

18

14-22_multitest.indd 18

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:31


MULTITEST Renault Kangoo Express Energy dCi 90 Stop en Start

Luxe werkpaard De oplettende lezer van Bestelauto zal het opvallen dat we nu alweer de Renault Kangoo Express meenemen in de multitest. Dit keer moet de Kangoo de strijd aangaan met vier totaal andere concurrenten. We waren blij verrast dat we van de importeur een aangeklede versie meekregen als zogenaamde ‘Black Edition’. Het oog wil namelijk ook wat en deze Kangoo ziet er met zijn lichtmetalen velgen, meegespoten bumpers, achterlichtpanelen en spiegelkappen veel chiquer uit dan de standaard versie. Ook in het interieur is gekozen voor een luxere bekleding op de comfortabele stoelen. Het dashboard is duidelijk en de knopjes op het stuur of aan de stuurkolom zijn prettig te bedienen. De nieuwe Kangoo deelt in de ontwikkelingen bij de Renault personenwagens. Dat zien we terug in het Pack R-Link Multimedia dat ook in onze testauto als optie aanwezig was. Het is een fraai systeem dat zaken als navigatie, multimedia, radio en telefoon combineert. Het multimediasysteem heeft een internetverbinding en bestaat uit een ingebouwd navigatiesysteem TomTom Live, maar heeft ook verschillende

Plus:

3

l comfortabele stoelen

functies, zoals apps die gedownload kunnen worden (bijvoorbeeld voor het uitlezen van e-mail). Verder beschikt deze Kangoo over USB, AUX en een SDkaartlezer. Om zuiniger te kunnen rijden beschikt de Kangoo over een ‘eco’-functie die eenvoudig aan- of uitgezet kan worden, een schakelindicator en een start-stopsysteem. De invloed van deze eco-drivingfunctie kan tijdens het rijden, maar ook achteraf bekeken worden middels een duidelijk ritrapport. Qua interieurgeluid en veercomfort is de Kangoo comfortabel genoeg voor veel kilometers. De laadruimte is voorzien van een multiplex vloer, latom-latbetimmering tegen de zijwanden en de nodige sjorogen. Ook bij de Kangoo is het laadvermogen aan de lage kant. Typisch is dat een verhoogd laadvermogen wel mogelijk is, maar niet in combinatie met de lichtmetalen velgen. Onze testauto beschikt als enige van de vijf kandidaten over een schuifdeur met raam, maar of dat een echt zinvolle investering is? Het zicht vanaf de bestuurderstoel is, door de hoge plaatsing van het raam in het tussenschot, niet optimaal. Gewoon de rechterbuitenspiegel goed gebruiken geeft meer zicht op wat zich naast de auto bevindt. Deze Kangoo Express Black Edition mag dan wel mooi zijn, het heeft allemaal wel een prijskaartje.

l chique uitstraling l mooi R-link systeem

Min:

7

● prijskaartje ● plek handrem ● beetje lawaaiig

bestelauto nr. 1 - 2014

14-22_multitest.indd 19

19

01-04-14 15:31


Volkswagen Caddy 1.6 TDI Sochi Edition

Still going strong De Volkswagen Caddy draait al de nodige jaren mee. Deze compacte bestelauto is veel te zien in het straatbeeld en nog steeds redelijk populair. De nieuwste versie is op details aangepast om met de jongere concurrentie mee te komen. Dat zien we vooral terug aan de buitenzijde aan de xenon lampen met dagrijverlichting. Dit is echter wel optioneel en Volkswagen hangt daar een fors prijskaartje aan. Deze testauto was uitgevoerd als ‘Sochi Edition’. Juist dit pakket maakt de Caddy aantrekkelijker, met onder meer fraaie lichtmetalen velgen, airconditioning, parkeersensoren achter en cruise control. Standaard zijn ESP met remassistent en ABS. Jammer is dat je voor een bijrijdersairbag extra moet betalen. Juist dat soort veiligheidsvoorzieningen zouden standaard moeten zijn. Aan de binnenzijde is wel te zien dat de Caddy al heel wat jaren meegaat. Een eenvoudig maar duidelijk dashboard, dat qua bediening aan niets te wensen overlaat. Het stuurwiel ligt goed in de hand, maar is vergeleken met de concurrentie wel kaal. De zithouding en stoelen zijn nog steeds goed te noemen. Als we echter overstappen

3

Plus:

van de Caddy naar de Transit Connect, is goed te merken dat de Volkswagen ook op dat gebied op leeftijd is gekomen. Bovendien zou de stoffering wel wat moderner mogen zijn. Pluspunten zijn het ruime interieur en het opbergvak boven het hoofd. We kregen van de importeur een 1.6 TDI mee met een vermogen van 75 pk en het was hiermee de zwakst gemotoriseerde deelnemer. Echter, alleen bij de acceleratie van 80 km/h naar 120 km/h was hij het traagste, voor het overige kon de Caddy prima meekomen met de concurrentie. En met een gemiddeld verbruik van 1 op 18,4 was hij de op twee na zuinigste van het vijftal, een prima prestatie. De testversie beschikt niet over een startstopsysteem, maar dat is wel leverbaar op de BlueMotion-modellen. Deze zouden volgens Volkswagen nog zuiniger moeten zijn. Positief is het relatief hoge laadvermogen van 841 kg. Hiermee behoort de Caddy tot de top in deze multitest. Ook met een aanhangwagengewicht van 1.400 kg scoort de Volkswagen beter dan de rest. De laadruimte beschikt over zes sjorogen en is afgewerkt met een betonplex vloer, betonplex over de wielkasten en een combinatie van multiplex en lat-om-latbetimmering voor de zijkanten.

l laadvermogen l verbruik l hoog aanhangwagengewicht

Min:

7

● gedateerd interieur ● geen start-stopsysteem ● passagiersairbag optioneel

20

14-22_multitest.indd 20

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:31


Zo test Bestelauto Alle metingen vonden plaats met een onbeladen voertuig. Het geluidsniveau wordt gemeten op 15 cm afstand van het rechteroor van de berijder. De vermelde waarde is het gemiddelde van de gemeten waarden bij nullast. Het brandstofverbruik werd gemeten op een traject van 240 km, waarvan 70 procent snelweg. Op de snelweg werd een kruissnelheid aangehouden van 120 km/uur. De actieradius werd berekend aan de hand van het gemeten brandstofverbruik en de door de fabrikant opgegeven tankinhoud minus 5 liter.

Specificaties

Citroën Ford

Opel

Renault Volkswagen

Berlingo Club

Combo

Kangoo Express

1.6 e-HDi FAP Economy 1.6 TDCi Trend

1.3 CDTi ecoFLEX

1.5 dCi Energy StopStart 1.6 TDI Sochi Edition

Motor

4 cil common rail diesel

Cilinderinhoud (cc)

1.560 1.560 1.248 1.461 1.598

Max. vermogen (kW/pk)

66/90 70/95 66/90 66/90 55/75

Koppel/bij toeren (Nm/tpm)

215/1.500

Wielbasis (cm)

273 266 276 270 268

LxBxH uitwendig (cm)

438 x 181 x 181

Transit Connect

Caddy

4 cil common rail diesel 4 cil common rail diesel 4 cil common rail diesel 4 cil common rail diesel

230/1.500-2.000 442 x 184 x 186

200/1.500 439 x 183 x 185

200/1.750

225/1.500

432 x 183 x 181

441 x 179 x 182

Frontaal oppervlakte (m2) 3,3 3,4 3,4 3,3 3,3 LxBxH laadruimte (cm)

176 x 140 x 118

172 x 163 x 123

177 x 146 x 127

170 x 148 x 121

176 x 148 x 123

Volume laadruimte (m3) 2,9 3,4 3,3 3,0 3,2 Afstand laadvloer-straat (cm)

58

60

56

57

57

Bruto laadvermogen (kg) 630 576 775 626 841 Eigen gewicht (kg)

1.360

1.454

1.265

1.324

1.334

Totaal toelaatbaar gewicht (kg) 1.990 2.030 2.040 1.950 2.175 Max. aanhangwagengewicht (kg)

1.160

CO2-uitstoot (gr/km)

125 115 126 112 139

1.200

Emissieklasse

Euro 5

Tankinhoud (l)

60 60 60 60 60

Prijs vanaf (€)

13.425,-

15.340,-

13.345,-

15.290,-

13.850,-

Prijs als getest (€)

14.525,-

18.590,-

15.052,-

18.886,-

17.190,-

Euro 5

1.000 Euro 5

1.050

1.400

Euro 5

Euro 5

Alle prijzen excl. btw/bpm/afleverkosten

Testresultaten

Citroën Ford

Opel

Renault Volkswagen

Berlingo Club

Combo

Kangoo Express

1.6 e-HDi FAP Economy 1.6 TDCi Trend

1.3 CDTi ecoFLEX

1.5 dCi Energy StopStart 1.6 TDI Sochi Edition

Acceleratie 0-80 km/h

11,2 10,8 10,8 10,4 11,4

Acceleratie 0-120 km/h

24,7 23,7 21,8 21,9 26,1

Transit Connect

Caddy

Acceleratie 80-120 km/h 13,5 12,9 11,0 11,5 14,7 Tankinhoud (l)

60 60 60 60 60

Brandstofverbruik (km/l) 17,2 19,2 16,7 16,9 18,4 Actieradius (km)

946 1056 918 930 1000

Geluid bij 80 km/h (dbA) 62,5 63,5 63,5 65,0 64,5 Geluid bij 120 km/h (dbA) 71 69,7 71 72,5 70,5 Tellerafwijking (100 km =) 96 96 94 96 95

bestelauto nr. 1 - 2014

14-22_multitest.indd 21

21

01-04-14 15:32


Hoeveel ruimte biedt de cabine?

Citroën Ford

Opel

Renault Volkswagen

Berlingo Club

Combo

Kangoo Express

1.6 e-HDi FAP Economy 1.6 TDCi Trend

1.3 CDTi ecoFLEX

1.5 dCi Energy StopStart 1.6 TDI Sochi Edition

A= breedte op ellebooghoogte (cm)

147 152 151 151 147

B= diepte boven dashboard (cm)

165 170 153 164 161

C= hoogte boven chauffeursstoel

106 118 117 110 113

D= afstand stoel-vloer (cm)

35

35

34

31

37

E= afstand vloer-straat (cm)

35

27

35

40

32

F= knieruimte bijrijder (cm)

35

35

24

31

37

G= hoogte voorruit (cm)

97

94

88

90

96

H= openingshoek portier (graden)

75

80

80

85

80

I= afstand stuurwiel-portier (cm)

14

18

25

19

18

J= breedte bijrijdersbank

74

70

nvt

nvt

nvt

K= hoofdruimte bestuurder (cm)

17

26

25

20

25

Transit Connect

Caddy

Conclusie Maakt de nieuwe Ford Transit Connect, tevens International Van of the Year 2014, zijn titel waar en is deze nieuwkomer een bedrijfseconomisch verantwoorde investering? Daar draait het om in deze multitest. Een harde dobber, zeker tegenover de goed verkopende Volkswagen Caddy. Kijken we naar de motoren en het verbruik, dan is de Transit Connect absoluut bij de tijd. De 1.6 TDCi levert het meeste vermogen en koppel, heeft de minste CO2-uitstoot en is het zuinigste van dit vijftal. Ook de Caddy is zuinig, ondanks dat de testauto geen Bluemotion-uitvoering is en dus niet beschikt over een start-stopsysteem. Dat de Volkswagen gedateerd is, merk je pas als je overstapt van de Caddy naar de Transit Connect. De stoelen van de Ford zitten beter, geven een goede steun en het gehele interieur ademt luxe en comfort uit. Ook rijdt de Transit Connect soepel en comfortabel en vergeet je soms dat je met een bedrijfswagen onderweg bent. Wie met zijn compacte bestelauto vaak met zware lading onderweg is, kan beter voor de Volkswagen of de Opel kiezen. Deze twee hebben het hoogste laadvermogen, waarbij de Volkswagen ook een flinke aanhanger mag meenemen. Daarin blijven de overige kandidaten achter, maar je kunt je afvragen hoeveel ondernemers een compacte bestelauto gebruiken om zware vrachten mee te vervoeren. Bij de Opel is het sowieso de vraag hoe deze presteert met zware belading. De 1.3 CDTi motor is onder de 2.000 omw./min. nog niet echt wakker en op

22

14-22_multitest.indd 22

de snelweg moet de kleine motor hard werken om vooruit te komen. Qua laadvolume en interieur van de cabine scoort de Opel wel goed. De twee Franse deelnemers aan deze test, de Citroën Berlingo en de Renault Kangoo Express, beschikken over degelijke dieselmotoren, die echter qua verbruik minder goed scoren dan de Ford en de VW. In deze test vertegenwoordigen ze de middenmoot. Qua laadvermogen zitten ze op dezelfde lijn. Echter op het gebied van rijeigenschappen is de moderne Kangoo duidelijk beter gebalanceerd dan de Berlingo. Deze laatste ziet er wel leuk uit, maar laat punten liggen qua interieur, stoelen en onderstel. Wat opvalt bij de twee nieuwste kandidaten, de Ford en de Renault, is dat

deze profiteren van ontwikkelingen bij de personenwagens. We zien het SYNC Voice Control systeem bij Ford en het R-Link Multimediasysteem bij Renault. Handige en mooie systemen voor wie het wil. Voor deze multitest kregen we van de importeurs compacte bestelauto’s mee, voorzien van diverse optionele pakketten. Lichtmetalen velgen, bumpers in kleur, xenon-verlichting, het kan tegenwoordig allemaal besteld worden, maar heeft wel een prijs. De testauto’s van Ford en Renault gaan richting de 19 mille, de Volkswagen over de 17 mille en de Citroën en Opel rond de 15 mille. Het kan goedkoper door basismodellen of andere motoren te kiezen. De echte budgetkopers moeten sowieso maar eens bij de Renault-dealer

gaan rijden met de Dacia Dokker Van, die te koop is vanaf 7.000 euro. Na een week lang testen, meten en vergelijken kunnen we concluderen dat de Ford Transit Connect nieuwe maatstaven zet in dit segment en met recht International Van of the Year 2014 genoemd mag worden. Vooral op het gebied van verbruik, uitstoot, veiligheid, laadruimte, zitcomfort en rijgedrag staat de Ford bovenaan en is daarmee zeker een bedrijfseconomisch verantwoorde investering. Niet onbelangrijk: de Transit Connect is ook leverbaar met de Ford 1.0 liter benzinemotor met een vanafprijs van 11.590 euro. En dat is zeker ook geen verkeerde keuze. ­ Paul Quaedvlieg

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 15:32


LEASING

Arval per kilometer

Flexibel leasen voor het MKB Arval introduceert ten tijde van het verschijnen van dit nummer van Bestelauto een nieuwe, slimme leaseoplossing voor het MKB: Arval per kilometer. Het gaat om een vaste selectie auto’s die men voor een vaste

“Arval per kilometer appelleert aan wat veel zelfstandigen willen: flexibiliteit in mobiliteit en inzicht in de kosten van het wagenpark”, zegt Dick Bakker van Arval.

prijs per maand en aanvullende kosten per kilometer least. “We richten ons hiermee op kleine zelfstandigen die flexibiliteit in hun mobiliteit willen”, aldus Dick Bakker, managing director van Arval per kilometer. Arval is al bijna 25 jaar actief in de Nederlandse mobiliteitsmarkt en kent het klappen van de zweep goed. De leasemaatschappij, onderdeel van de Franse BNP Paribas Group, kijkt met gemengde gevoelens terug op de eerste drie maanden van 2014. “Het was een moeizaam kwartaal, het consumentenvertrouwen is nog niet optimaal”, merkt Bakker. Desondanks

heeft Arval 30.000 auto’s in beheer, vooral voor het midden- en grootbedrijf. “We hebben die markt altijd voorzichtig benaderd en bewerkt. Soms is het een proces van wel vijf jaar tot de eerste order. Dat gaat langzaam, en we merken ook dat de markt wat kleiner wordt. Tijd voor iets anders dus”, schetst Bakker.

Aandacht Arval heeft het afgelopen jaar al wat reuring in de markt gebracht met het deelautoconcept de Wisselwagen, nu komt er serieuze aandacht voor het MKB bij. “We richten ons nu ook op de klanten met twintig auto’s en minder, die wat meer begeleiding en voorlichting nodig hebben.” De nieuwe formule daarvoor heet ‘Arval per kilometer’, waarbij er personen- en bestelauto’s worden aangeboden via de website van Arval. “Wij kopen bijvoorbeeld een paar Renaults Kangoo in en bieden die dan aan”, geeft Bakker ten voorbeeld. “Die zijn dan te leasen voor een vaste prijs per maand, plus een bedrag per kilometer. De contracten zullen zeker korter zijn dan bij grotere fleetowners, want zelf-

standigen willen meer flexibiliteit. Zij hebben geen behoefte aan een contract voor zestig maanden. Dat past niet bij kleine zelfstandigen, kijk maar hoe hun bedrijven zijn. Ze hebben misschien een goed jaar, en daarna gaat het ineens zes maanden minder goed en dan is die auto minder nodig. Wij kunnen met Arval per kilometer de flexibiliteit aan mobiliteit bieden die daarmee ontstaat. Het is ook transparant, want de klant weet altijd wat hij betaalt. Hij kan via ons onlineplatform ‘My Arval’ direct zijn overeenkomst en kosten inzien. Daarnaast wordt hij begeleid door een van onze accountmanagers”, aldus Bakker.

Branches Om grote groepen MKB’ers te kunnen benaderen, wil Arval per kilometer zich richten op brancheverenigingen of instellingen waar veel MKB’ers komen. “Op die manier kunnen we ook auto’s inkopen die passen bij de doelgroep, zeg schilders of aannemers”, aldus Bakker, die begrijpt dat MKB’ers wat betreft inrichting van de laadruimte van

bestelauto’s heel verschillende wensen hebben. “We zullen op de website redelijk standaard auto’s aanbieden, met een laadvloer, tussenschot en lat-om-latbetimmering. Maar als er een wens is tot een uitgebreide inrichting, is dat altijd te bespreken natuurlijk.” Ook de contractduur is flexibel. “Stel dat we voor een jaar een contract aangaan, maar na zes maanden blijkt dat de auto niet meer nodig is, dan vindt er een verrekening plaats en kan het contract beëindigd worden. Wie aan het einde van het contract nog verder wil, kan natuurlijk blijven rijden.” Bakker is ervan overtuigd dat Arval per kilometer in een behoefte voorziet. “Het appelleert aan wat veel zelfstandigen willen: flexibiliteit in mobiliteit en inzicht in de kosten van het wagenpark. Daarbij is leasing via Arval per kilometer ook voor iemand met maar één auto een optie. Arval doet de investering, de klant heeft een vast maandbedrag en geen bijbehorend jaarkilometrage, maar heel eenvoudig een bedrag per kilometer”. Arjan Velthoven

bestelauto nr. 1 - 2014

23_arval.indd 23

23

01-04-14 15:26


v d k

D

Visitekaartje De Renault Master van Hogenkamp Klompen & Souvenirs zit niet helemaal in de folie. Vanaf de B-stijl is naar achteren toe gewrapped. Daarvoor is witte bedrukte folie gebruikt. Het kleurverschil met de witte autolak is minimaal. Het is nu wel een rijdend visitekaartje voor de ondernemer.

Wrappen geeft bedrijfswagens meerwaarde

‘Bestelauto wordt visitekaartje’

T

Sommige ondernemers met een bestelauto willen graag opvallen in het hedendaagse straatbeeld. Wrappen is geen nieuwe techniek, maar dankzij de nieuwste printers en moderne folies zijn tegenwoordig de mooiste ontwerpen en prints mogelijk. Het wrappen van een bestelauto is dé manier om aandacht te trekken, waarmee de bestelauto het visitekaartje van het bedrijf wordt. De redactie van Bestelauto zit op een modern industrieterrein in Doetinchem. Het bedrijf naast het kantoorpand van de Eisma Media Groep is gespecialiseerd in de handel in Nederlandse toeristenartikelen, waaronder klompen en andere souvenirs. Onlangs liet de ondernemer zijn Renault

24

Master wrappen in een kleurrijk tulpenveld met een molen op de achtergrond. De Master is hiermee een echte ‘eyecatcher’ geworden. Het wrappen van deze bestelauto werd gedaan door reclamebureau M&J Design in Zelhem, dus toog de redactie dieper de Achterhoek in om alle ins en outs van

het wrappen te weten te komen. “Qua kleur is de auto van Hogenkamp Klompen & Souvenirs inderdaad erg mooi geworden”, vindt ook Manfred Janssen, eigenaar van M&J Design. “Dit is een voorbeeld van een full colour wrap, dus een complete sticker zoals die uit de printer komt. Bij de

eerdere generatie printers waren de kleuren wat doffer, maar met de nieuwe technieken komen er heldere kleuren uit. Die blijven ook jaren goed. Bij full colour worden pas na vijf tot zes jaar de kleuren wat minder. Dat ligt overigens wel helemaal aan het weer: zon en pekel kunnen

bestelauto nr. 1 - 2014

24-25_wrappenbestelauto.indd 24

W M b u D o p in le k V m b d te b v b w r o d e r d k k k w m la h e w w

01-04-14 09:59

W c tw u d te w w h d p d Ja h b “ h A d In w s


REPORTAGE van invloed zijn op de levensduur van de kleuren. Het is en blijft immers kunststof.”

Database met bestelauto’s Wrappen bestaat nu een aantal jaren. M&J Design had al ervaring met het beletteren van bestelauto’s. Vandaaruit is het bedrijf ook gaan wrappen. De ontwerpen worden zelf gemaakt in overleg met de klant, maar ook het printen van de diverse folies gebeurt in eigen huis op een drietal verschillende printers. Janssen: “De klant kan kiezen welk ontwerp hij of zij wil. Vaak levert de klant al hoge-resolutiemateriaal aan met zijn huisstijl. We beschikken over een database met daarin alle zijaanzichten, voor-, achter- en bovenaanzichten van alle gangbare bestelauto’s. Ik moet wel exact van de klant weten welk merk, type, bouwjaar en afmetingen. Dan kijken wij waar de schuifdeur zit, waar extra ramen, etc. Daarna ontwerpen wij, in overleg met de klant, het design voor de folie. De klant krijgt vervolgens een ontwerp op papier ter goedkeuring. En dan nog moeten we soms tot drie keer vragen of de afmetingen wel kloppen. Maar ook de bestelauto’s zelf kunnen per bouwjaar verschillen. Wij kennen nu alle details. Daar houden wij rekening mee met ontwerpen en met plakken. Qua ontwerp is het belangrijk dat klanten iets kiezen dat herkenbaar is voor hun business. Als een bestelauto langsrijdt moet je je wel een beeld kunnen vormen van wat het is.”

komt de folie los. Vooral in bepaalde hoekjes bij raamstijlen zie je dat wel eens.” Het is duidelijk dat hier een vakman spreekt. M&J Design print meestal op een breedte van 1,3 m. “Dan kun je het nog net in je eentje goed vastpakken. Deze vlakken plak je dan met een overlap van een halve centimeter over elkaar heen. Niet zoals bij het behangen koud tegen elkaar aan, want dan krijg je een kier te zien. Wij kijken meestal waar het naadje het minste opvalt. Bij een bestelauto zit vaak een schuifdeur. Daar zit een lijn die je altijd terug zult zien. Dus de overlap van de folie proberen we in die lijn te passen, dan valt het veel minder op.”

Inföhnen Een ander belangrijk punt is de nazorg. Vooral omdat de uiteindelijke hechtingskracht pas na 24 uur maxi-

maal is. Janssen: “Dus vraag ik aan klanten om na een week nog even terug te komen voor een inspectie. Dan lopen wij zo’n bus strak na en kunnen wij dit eventueel nog bijwerken. Kijk, het wrappen is best kostbaar, dus mag je best wat nazorg verlenen.” De prijs is inderdaad fors, blijkt bij navraag. Een full colour wrap kost, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, en met een kwaliteitsfolie van 3M, al gauw zo’n 2.750 euro. “Maar dan zit alles, het dak, de voorbumper, de zijkanten, de achterkant, in de folie”, legt Janssen uit. “Dan kies je echt voor de beste folie. Er zijn ook andere folies met andere prijzen, bijvoorbeeld voor alleen vlakke delen, maar zodra ik een groef in ga, heb ik al een andere folie nodig om deze te kunnen ‘inföhnen’.” Later zien we dat in de praktijk. Een medewerkster van M&J Design is een grote Renault Mas-

ter aan het wrappen. Zij is met föhn en ander gereedschap bezig om de oorspronkelijke witte achterdeuren te voorzien van een donkerblauwe folie. Aan de zijkanten is de Master al voorzien van een mooie print. Mocht een klant na een aantal jaren iets anders willen, dan kan de folie er weer worden afgehaald. “Maar dat gaat niet zo heel makkelijk”, legt Janssen uit. “Daar is een autopoetser zo een werkdag mee bezig. Die moet dan de folie weer warm maken met een föhn en deze er dan stukje bij beetje af halen. Bovendien kunnen nog altijd resten lijm achterblijven. Maar waarom zou je veranderen? Met de moderne folies kunnen de bestelauto’s gewoon de wasstraat in en zijn ze tegen de meeste weersinvloeden bestand.” Paul Quaedvlieg

Van ontwerp naar eindproduct

1

4

2

5

3

6

Twee werkdagen Wrappen is een arbeidsintensief proces. “Met twee zijkanten ben je zo met twee man een dag bezig”, legt Janssen uit. “Een complete wrap kost, inclusief demonteren en monteren van handvatten, lampen e.d., zomaar twee volle werkdagen. In principe demonteren we zo veel mogelijk. Een garagebedrijf hier vlakbij demonteert voor ons onderdelen zoals handgrepen, sierstrippen en antennes. Daar hebben wij zelf de kennis niet voor in huis.” Volgens Janssen is ontvetten van de bestelauto heel belangrijk voor het wrappen, zelfs belangrijker dan het bestickeren zelf. “Dat doen we dan ook zelf, vooral alle hoekjes en dergelijke zijn belangrijk. Als je niet goed ontvet, heb je kans dat de wrap op sommige plekken loslaat. In de zomer kan de folie immers warm worden en makkelijker loslaten. Bij slecht ontvetten lost de lijmlaag op en

bestelauto nr. 1 - 2014

24-25_wrappenbestelauto.indd 25

25

01-04-14 10:00


Ritregistratiesystemen zijn er in allerlei varianten en van diverse leveranciers. Tegenwoordig wordt, door het Keurmerk Ritregistratiesystemen, het kaf van het koren gescheiden.

Keurmerk Ritregistratiesystemen geeft gebruikers zekerheid

‘Ritten registreren met behoud van privacy’ Sinds 14 november 2013 is er de Stichting Keurmerk RitRegistratieSystemen (SKRRS). Dit keurmerk zegt iets over de werking en de output van ritregistratiesystemen zoals deze vaak in wagenparken of door zakelijke rijders gebruikt worden. Een ritregistratiesysteem met het Keurmerk voldoet aan

m s d th e h in “ m v le g li d w d d li d s D z k c k le m v b 2 m s g 1 s n o h m S S n e r

de eisen van de Belastingdienst. Verder zijn de privacy van de gebruiker en de continuïteit van de leverancier goed geregeld. Tijd voor een gesprek met Johan Pot, voorzitter van de Branchevereniging Leveranciers Ritregistratiesystemen (BVLR) en geestelijk vader van het keurmerk. De Branchevereniging Leveranciers Ritregistratiesystemen (BVLR) bestaat sinds begin 2012. Johan Pot is, naast voorzitter van de BVLR, ook directeureigenaar van Accredis, ontwikkelaar en leverancier van ritregistratiesystemen. “Ik ben drieëneenhalf jaar geleden teleurgesteld naar de Belastingdienst gegaan. Ik heb me voorgesteld als zijnde leverancier van een ritregistratiesysteem. Daarna heb ik mijn ergernis geuit over het feit dat

26

iedereen op zijn website kon zetten: ‘goedgekeurd door de Belastingdienst’. Ik wilde weten wat de eisen waren van de Belastingdienst voor deze goedkeuring. Zaken als begin van de rit, einde van de rit, agenda’s, garage-uitdraaien met kilometerstanden etc.: is dat genoeg?” De Belastingdienst gaf daarop te kennen dat er nog drie vergelijkbare bedrijven waren die dezelfde vraag hadden gesteld. Pot: “Vanaf dat moment heb-

ben we met een viertal bedrijven, Micpoint, C-track, Trimble en Accredis, elke veertien dagen overleg gehad met de Belastingdienst. Uiteindelijk is het eerste basisconcept Normenkader tot stand gekomen. Dit werd later gepubliceerd op de website van de Belastingdienst als richtlijn waaraan een ritregistratiesysteem moet voldoen. De Belastingdienst gaf te kennen dat het verstandig zou zijn om een branchevereniging op te richten waarin de

belangen gecoördineerd konden worden, zodat er uiteindelijk een stichting zou zijn met de supervisie over een keurmerk.” Inmiddels bestaat de BVLR twee jaar.

Keurmerk De BVLR is een branchevereniging die Nederlandse ondernemingen en zakelijke rijders met een ‘auto van de zaak’ informeert over automatische ritregistratie en gedifferentieerde kilo-

bestelauto nr. 1 - 2014

26-27_keurmerkritregistratie.indd 26

01-04-14 10:00

Jo

h


d

REGELGEVING meterheffing. Dit omvat automatische rit- en kilometerregistratie, dataverwerking met behoud van authenticiteit van de data, en de levering en support van de daarbij behorende hardware. De leden leveren een vast in het voertuig ingebouwd systeem. “Bij het ontwikkelen van een keurmerk werd ook de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) erbij betrokken, legt Pot uit. “Deze vereniging vertegenwoordigt de belangen van de zakelijke rijders en is erbij betrokken om de privacy van de zakelijke rijder te waarborgen. Later kwamen daar nog de RAI Vereniging en stichting Standaardisatie- en Informatiebeleid Mobiliteit Sector (SIMS) bij. Uiteindelijk is daar de Stichting Keurmerk RitRegistratieSystemen uit voortgekomen. Deze stichting heeft een auditor gezocht en gevraagd of zij systemen konden keuren. Uiteindelijk heeft PriceWaterhouseCoopers de opdracht gekregen. Inmiddels zijn er elf leveranciers van ritregistratiesystemen die het keurmerk hebben ontvangen. Maar er komen er wel meer bij. Ik heb de hoop dat er straks zo’n 25 leveranciers zijn die het keurmerk mogen gebruiken.” Volgens de website van de Stichting Keurmerk RitRegistratieSystemen zijn er ongeveer 100 leveranciers van ritregistratiesystemen. Deze 100 leveranciers kennen een grote verscheidenheid van omvang, betrouwbaarheid en zekerheid om te komen tot een juiste kilometeradministratie. Daarom heeft de Stichting Keurmerk RitRegistratieSystemen als doel om een duidelijke norm neer te leggen. Een systeem met een keurmerk levert een betrouwbare ritregistratie, houdt rekening met de

privacy-aspecten, en het systeem komt van een leverancier die zorgt dat de data goed bewaard blijft.

Waarborging data In het Normenkader Ritregistratiesystemen is een viertal beheersdoelen gespecificeerd: registreren van alle relevante kenmerken van alle ritten, integriteit van de rittenadministratie, bewaren van de rittenadministratie, en als vierde dat de rapportage betrouwbaar is en binnen redelijke termijn te controleren. Pot: “Als branchevereniging kijken we niet alleen naar het keurmerk, maar ook of de deelnemende bedrijven financieel gezond zijn. Is de infrastructuur goed geregeld met klantenservice, updates van software etc. Maar ook: wat gebeurt er met alle gegevens? Stel, een leverancier gaat failliet, dan moeten de gegevens nog enkele jaren beschikbaar blijven voor de Belastingdienst, en wie regelt dat die gegevens beschikbaar blijven? Daarom is er een stichting Continuïteit Databelangen opgericht met het eigendomsrecht van alle data. Mocht een leverancier, weliswaar lid van de BVLR, failliet gaan, dan mag de curator geen aanspraak maken op die gegevens.”

Urenregistratie Veel wagenparkbeheerders gebruiken de ritregistratiesystemen, naast kilometerregistratie, ook voor het registreren van de gewerkte uren. “Momenteel zit zo’n 60 procent van onze apparatuur ingebouwd in bestelauto’s”, legt Pot uit. “Bestelauto’s worden vaak door verschillende mensen gebruikt, dus de bedrijven willen daar een goede registratie van hebben.

e -

o-

Johan Pot, voorzitter BVLR: “Gebruikers van goedgekeurde systemen hebben de zekerheid dat alle ritregistraties waterdicht zijn en de data nog jarenlang beschikbaar is.”

In een rittenoverzicht is duidelijk te zien of het om privé- of zakelijke kilometers gaat.

Tegenwoordig wil men hier vaak een urenregistratiemodule bij hebben. Je kunt tegenwoordig zien hoeveel chauffeurs in zo’n auto hebben gezeten, hoeveel reisuren er zijn gemaakt, en ook het aantal werkuren is af te lezen. Dat is natuurlijk veel makkelijker en betrouwbaarder dan alles handmatig invullen. Kijk, een GPS-coördinaat liegt niet. Het zijn vooral bouwgerelateerde bestelauto’s waar dit soort uren geregistreerd worden: bouwbedrijven, installatiebedrijven, kabelleggers etc. Creatief omgaan met werkuren is er voor dit soort berijders dus niet bij. En uren zijn de grootste kostenpost, de kosten voor die auto vallen wel mee.” Volgens Pot wordt er met het oog op toekomstige fiscale regelgeving vaak gesproken over bijvoorbeeld de gestaffelde bijtelling. “Gestaffelde bijtelling zou een toekomstige manier kunnen zijn van het heffen van bijtelling. In die vorm betaal je bijtelling per gereden privé-kilometer. Of deze vorm van belasting betalen er komt, is onduidelijk, maar het zou goed kunnen. In heel veel scenario’s van toekomstige belastingheffing is het registreren van het verschil tussen zakelijke en privékilometers logisch.” Tot slot geeft Pot aan dat hij blij is met het keurmerk. “Uiteindelijk kunnen we nu zeggen dat we een leverancier zijn met een keurmerk. Alle bedrijven die bij dit keurmerk zijn aangesloten, voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Tenslotte willen we met zijn allen naar één ding toe: horizontaal toezicht, zodat we datgene kunnen aanleveren wat de Belastingdienst wil. Diezelfde

Belastingdienst wil steeds minder controleren, maar meer uitgaan van de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. En de gebruikers van de goedgekeurde systemen hebben de zekerheid dat alle ritregistraties waterdicht zijn en de data nog jarenlang beschikbaar.” Paul Quaedvlieg

Goedgekeurde leveranciers

De volgende bedrijven voldoen aan het Keurmerk Ritregistratiesystemen: • Accredis - Accredis NeXT, versie 3.0 • APS - APS Connect, versie R9 • Decos Mobile Solutions - Decos Cartracker • EuropeTrack - Europetrack 2 • Global Trackmarks - GTM Ultimum, versie R9185 • Inter-Data Nederland - Mijn rittenregistratie, versie R9 • ITmobile - Smartbox, versie 1.3 • Micpoint - MyFMS, versie 1.5.2 • RAM Mobile Data - Track-andTrace Fiscaal • RitAssist Nederland - RitAssist RRS, versie 2.2.X • Technocon - Moving Intelligence, versie 1.0 • TrackJack Europe - TrackJack PRO Fiscaal Service, versie 1.0 • Transscope Voertuigsystemen Blackbox XP • Trevler - Trevler Fiscaal, versie 1.0

bestelauto nr. 1 - 2014

26-27_keurmerkritregistratie.indd 27

27

01-04-14 10:00


Edwin de Vries: “Terug naar maximaal drie merken.”

Driemerkenstrategie voor meer efficiëntie

Eneco Groep stroomlijnt wagenpark De opdeling van de energiemarkt heeft het er voor het wagenparkbeheer van de betrokken bedrijven niet altijd efficiënter op gemaakt. Dat kost geld. Vandaar dat er bijvoorbeeld bij de Eneco Groep sinds vorig jaar oktober weer een programma loopt dat de autonomie van in ieder geval de Nederlandse bedrijfsonderdelen op het gebied van het wagenpark meer stroomlijnt. Met alleen al 1.500 grijskentekenvoertuigen valt daar veel te besparen. Onder Eneco Groep valt een aantal bedrijfsonderdelen, waaronder de handelstak Eneco voor stroom en gas, Stedin voor het beheer van het netwerk en Joulz als aannemings- en onderhoudstak. En die hebben allemaal bedrijfsauto’s nodig voor hun werk. “Tot eind september vorig jaar had elke wagenparkbeheerder van de verschillende bedrijfsonderdelen een behoorlijke autonomie bij de aanschaf van de nodige voertuigen”, vertelt Edwin van Vliet, senior inkoper bij Joulz. Hij is onder meer verantwoor-

28

delijk voor de standaardisatie in hoofdlijnen van het wagenpark. “Natuurlijk had elke afdeling zo zijn voorkeuren, maar dat resulteerde toch in een lappendeken aan voertuigen en dus kleinere aantallen per merk. Dat is inkooptechnisch gezien niet optimaal. Daarnaast waren er per merk en type ook nog veel verschillende uitvoeringen binnen het bedrijf. Om kosten te besparen wilden wij terug naar maximaal drie merken. Bovendien wilden wij een zo groot mogelijke standaardisatie van de verschillende

typen auto’s langs de lijn klein-midden-groot. Vandaar dat wij vorig jaar een aantal offertes hebben opgevraagd bij de verschillende bedrijfswagenmerken. Zo zijn we tot drie toeleveranciers gekomen waarmee we verder gaan. Dat zijn Ford, Opel en Volkswagen. Natuurlijk rijden er momenteel nog meer merken binnen onze maatschappijen rond, maar dat is een kwestie van uitfaseren.”

Duurzame missie Van Vliet liet de inkoopcondities van

zeven merken doorrekenen door de leasemaatschappijen waar Eneco mee werkt. “Dat gebeurde niet alleen op de kilometerkostprijs. Ook zaken als veiligheid en het duurzaamheidsplaatje speelden een rol. Tenslotte hebben wij als Eneco een duurzame missie. We hebben bijvoorbeeld niet alleen gekeken naar hoe schoon de auto’s zelf waren, maar ook hoe schoon ze geproduceerd worden.” Maar eerst telde de prijs. De merken die daarop het beste scoorden, zijn toen onderling vergeleken op bijvoorbeeld CO2-uitstoot.

bestelauto nr. 1 - 2014

28-29_fleetenecoopel.indd 28

01-04-14 10:01

E

s

T o r la in b T d T V d n b g o b w d ty d g te ti o w


p

e

j

o-

FLEETMANAGEMENT haaldagen. Dat zijn dagen waarop we steeds een groep monteurs laten terugkomen. Dan wordt er niet alleen bijgeschoold, maar ook naar hun voertuig gekeken. En dat gaat verder dan het repareren van kleine zaken als lampjes. Zo wegen we de auto’s ook. We weten namelijk wat een monteur ongeveer bij zich heeft. Maar alle jongens in het veld hamsteren. Want je weet tenslotte maar nooit wat je onderweg tegenkomt en wat je nodig hebt. Enerzijds is die servicegevoeligheid en die wil om te kunnen helpen lovenswaardig. Maar als je voor die enkele keer dagelijks veel te veel kilo’s meesleept, kost dat wel veel brandstof. Dat willen we niet. Het leuke is nadat we de eerste voertuigen op zo’n dag gewogen hebben, de rest van de dag niemand meer met een te zware auto binnenkomt. Zoiets zingt rond.”

CNG De meeste voertuigen bij Eneco zijn diesels. Maar er is wel een trend om meer en meer CNG in te zetten. “We hebben daar proeven mee gedaan. Daaruit bleek bij ons dat de kleinere voertuigen heel goed met die brandstof uit de voeten kunnen. Bij de grote

verloren we vaak te veel laadvermogen. Dat komt omdat we die grote bussen eigenlijk alleen inzetten als er ‘veel en zwaar’ mee moet. Dat is gedeeltelijk nog een erfenis uit het verleden. Door het samenvoegen van verschillende energiebedrijven tot het huidige Eneco hebben onze werkmaatschappijen van Stedin en Joulz bijvoorbeeld voorlopig nog te maken met heel veel verschillende soorten koppelstukken voor gasleidingen. Daar heeft nooit iemand aan gedacht toen we fuseerden, maar daar heb je in het veld wel mee te maken. Die auto’s zitten ook zonder CNG-tanks al geregeld aan hun max. Maar als er de mogelijkheid is om te tanken, willen we met name voor de stedelijke gebieden steeds meer CNG-voertuigen gaan inzetten. Zeker bij elke aanvraag voor een Combo of een Caddy proberen we of dat niet een CNG-voertuig kan worden. Elektrische bestelwagens hebben we niet veel. We hebben een proef gehad met 45 achteraf omgebouwde elektrische auto’s. Mogelijk was dat nog te vroeg, want dat was geen doorslaggevend succes.” Bert Roozendaal

Eneco maakt van CNG een speerpunt. Maar voor de grote voertuigen bleek de brandstof niet geschikt in verband met het resterende laadvermogen.

Tegen dat licht werd dan bezien of de oorspronkelijke keuze nog steeds gerechtvaardigd was. Dat was soms best lastig, want bijvoorbeeld Ford zat net in een transitie van modellen. Zo bleek bijvoorbeeld dat de nieuwe Transit beduidend beter zou scoren dan zijn voorganger. Net zoals de Transit Connect.” Wat Edwin van Vliet wel een beetje jammer vindt, is dat hij de verschillende voertuigen niet op hun werkelijke brandstofverbruik kon toetsen voor er een keuze gemaakt werd. “Wij weten natuurlijk ook heel goed dat de opgegeven fabriekswaarden behoorlijk kunnen afwijken van die uit de praktijk. Maar dan hadden we van zeven merken drie typen voertuigen moeten kopen. Om die in elk segment, klein, middel en groot, ten minste een jaar lang strak te vergelijken. Daar was eenvoudig de tijd niet voor. Er stond druk op deze operatie in verband met de te verwachten kostenreductie.”

Downsizen De werkmaatschappijen kunnen met drie merken met elk drie modellen nog kiezen uit negen voertuigen. “Daarbij proberen we bij elke wissel zoveel mogelijk te downsizen”, legt Van Vliet uit. “Het is met het huidige modellenpalet mogelijk om ongeveer terug te krijgen wat je had. Maar we kijken wel heel sterk of er per type werk niet ook een kleinere auto kan worden ingezet. Soms kan dat, soms niet. We hebben in het verleden ook wel proeven gedaan met een kleinere auto en een aanhangwagen. Maar dat was het niet. Ten eerste wist je dan zeker dat je doorgaans te veel meesleepte. Maar vooral het parkeren met een aanhanger in stedelijke gebieden bleek verre van ideaal.”

Terughaaldagen Gewicht is overigens een belangrijk issue bij Eneco. “Daarop sturen wij bij Joulz ook tijdens onze jaarlijkse terug-

De Vries.

bestelauto nr. 1 - 2014

28-29_fleetenecoopel.indd 29

“Voor veldproeven was helaas geen tijd. Er is nu alleen op papier vergeleken”, aldus

29

01-04-14 10:01


Erwin Dekker (links) en Martijn Dekker (geen familie): “We hadden verwacht dat dit project onrust onder de medewerkers zou veroorzaken, maar dat is enorm meegevallen.”

DIGIT geeft medewerkers online inzicht in rijgedrag

‘Klachten over rijgedrag zijn verdwenen’ DIGIT is dankzij het voertuigvolgsysteem van TomTom Business Solutions in staat om nauwgezet het rijgedrag van de dertig buitendienstmedewerkers te analyseren. Bijzonder is dat het installatiebedrijf uit Hoorn ook de medewerkers zelf online inzicht geeft in alle vastgelegde informatie. Directeur Martijn Dekker: “Alleen daarvan al gaat een enorm reinigende werking uit. Onze medewerkers hebben goed in de gaten dat we op kantoor over dezelfde informatie kunnen beschikken als zijzelf.” De elektrotechnische installaties die DIGIT aanlegt en onderhoudt, bevinden zich in fabrieken in heel Noord-Holland. Het gaat vaak om installaties die 24 uur per dag draaien, onder meer bij levensmiddelenfabrikanten, chemiefabrikanten en waterleidingbedrijven. Stilstand is uit den boze, met als gevolg dat DIGIT razendsnel moet handelen als ergens in Noord-Holland een storing plaatsvindt. “We hebben dag en nacht medewerkers paraat staan, ook op eerste kerstdag ’s avonds”, vertelt Martijn Dekker, directeur van DIGIT.

30

30-31_ict-tomtom.indd 30

De dertig buitendienstmedewerkers van DIGIT bezoeken hun klanten in een Opel Vivaro of Ford Transit Connect. Het bedrijf uit Hoorn beschikt in totaal over twintig van deze bestelauto’s, die stuk voor stuk zijn voorzien van Link 310 en Pro 7100, respectievelijk het voertuigvolg- en navigatiesysteem van TomTom Business Solutions. Het zorgt er onder meer voor dat de medewerkers bij een storing nog sneller ter plaatse zijn. “Veel klanten bevinden zich in het Amsterdamse havengebied. Zolang de A7 en

A8 nog niet zijn verbreed en de tweede Coentunnel nog niet is aangelegd, staan daar vaak files. Dankzij live verkeersinformatie brengt TomTom ons om de file heen”, vertelt Erwin Dekker, hoofd binnendienst en werkplaats van DIGIT.

Reis- en werktijd De belangrijkste reden voor aanschaf van de TomTom-systemen is niet zozeer verkorting van de reistijd, maar een nauwkeurige registratie ervan. De cao waaronder DIGIT valt, biedt de

buitendienstmedewerkers immers de mogelijkheid om reistijd te compenseren met vrije tijd. Dat kan sommige medewerkers in de verleiding brengen om het begrip reistijd wat ruim te interpreteren. “Onze facturen zijn voor een belangrijk deel opgebouwd uit de uren die we kunnen declareren. Als onze medewerkers nonchalant omgaan met het vastleggen van wat reistijd en wat werktijd is, gaat dat direct ten koste van de omzet”, vertelt Martijn Dekker, die aangeeft wel degelijk twijfels te hebben gehad over de zorg-

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 10:02

v w r b w z n d k c d c B w p z v a b v k n k n v o s d e o te

D

V r d ti a h D T r m m h e k

V

m


t

AUTOMATISERING vuldigheid waarmee sommige medewerkers hun reistijden en werktijden registreerden. “Wij willen niet in de bosjes hoeven liggen om onze medewerkers in de gaten te houden. Dankzij deze systemen is dat ook niet nodig. Het wantrouwen dat we hadden is nu verdwenen. Daarnaast merken we ook dat de sfeer tussen de collega’s is verbeterd. Die hebben het donders goed in de gaten wanneer een collega de kantjes eraf loopt.” Behalve de registratie van reistijden en werktijden is DIGIT nu ook in staat de privé- en zakelijke kilometers nauwgezet te registreren. Ongeveer de helft van de medewerkers neemt zijn bestelauto ‘s avonds mee naar huis en gebruikt hem ook buiten werktijd. De verplichte registratie van privé- en zakelijke ritten is zonder een elektronisch systeem een hels karwei, ook op kantoor. “Zonder TomTom hadden we niet anders gekund dan privégebruik verbieden en alle auto’s elke avond op ons terrein neerzetten. Nu zijn we in staat een sluitende rittenregistratie aan de Belastingdienst te overleggen en exact aan te tonen wie wel en wie niet onder de grens van 500 privékilometers is gebleven”, vertelt Erwin Dekker.

Discussie over factuur Via Webfleet heeft DIGIT op kantoor realtime inzicht in de reis- en werktijden van de medewerkers en de locaties van de voertuigen. Eens per week, als de medewerkers hun urenstaten hebben ingeleverd, raadpleegt Erwin Dekker deze online applicatie van TomTom voor de administratie van de reis- en werktijden en de gereden kilometers. “Soms ontstaan discussies met klanten over de factuur die ze hebben ontvangen. Ze geven aan dat een monteur toch echt maar een kwartiertje is geweest in plaats van

het uur dat wij hebben gefactureerd. Als we de informatie uit Webfleet overleggen, zijn de discussies gauw afgelopen”, vertelt Erwin Dekker. In principe is het mogelijk om de locaties van de voertuigen ook te gebruiken voor het plannen van de werkzaamheden. Daarvan maakt DIGIT alleen gebruik bij storingen. “We kunnen dan snel zien welke medewerker in de buurt aan het werk is en snel weg kan. Als het moet, kunnen we zelfs via Webfleet een berichtje sturen dat op het scherm van het navigatiesysteem verschijnt”, vertelt Erwin Dekker.

Via het navigatiesysteem in hun bestelauto kunnen de monteurs van DIGIT eenvoudig aangeven wanneer de werktijd start of eindigt.

Inlog voor medewerkers Behalve ondersteuning bij administratie en planning biedt Webfleet ook inzicht in het rijgedrag van de medewerkers. Het voertuigvolgsysteem registreert wanneer een medewerker de maximumsnelheid overschrijdt, wanneer hij te hard afremt en met te hoge snelheid door de bochten gaat. “In het verleden kregen we wel eens telefoontjes van burgers met klachten over het rijgedrag van een DIGIT-medewerker. Het kenteken wisten ze echter meestal niet meer. Nu kunnen we alle gereden routes terugzien en exact achterhalen welke medewerker op welk moment op welke plek heeft gereden”, vertelt Dekker. Opvallend is dat DIGIT ook alle buitendienstmedewerkers een account voor Webfleet heeft gegeven. Ze kunnen thuis vanaf hun pc of laptop inloggen op de applicatie en toegang krijgen tot alle vastgelegde gegevens over hun eigen ritten. Ze kunnen rapportages uitdraaien of die via e-mail wekelijks of maandelijks naar hen toe laten sturen. “Alleen daarvan al gaat een enorm reinigende werking uit.

Onze medewerkers hebben goed in de gaten dat we op kantoor over dezelfde informatie kunnen beschikken als zijzelf. Natuurlijk maakt niet elke medewerker even intensief gebruik van deze mogelijkheid, maar ze loggen allemaal in. Iedereen is nieuwsgierig naar zijn eigen rijgedrag”, ervaart Martijn Dekker. Hij krijgt bijval van Erwin Dekker. “Het aantal bekeuringen is nu flink afgenomen. De telefoontjes over asociaal rijgedrag zijn vrijwel helemaal verdwenen.”

Overleg met vakbond DIGIT maakt nu vier jaar gebruik van de systemen van TomTom. Ondanks de huidige tevredenheid heeft DIGIT wel lang geaarzeld om de systemen aan te schaffen. “We hadden verwacht dat dit project onrust onder de medewerkers zou veroorzaken, maar dat is enorm meegevallen. We hebben onze medewerkers voorafgaand aan de installatie uitgebreid geïnformeerd, maar in plaats van vragen over privacy kregen we alleen maar vragen over de werking van het navigatiesysteem. Ook het overleg met de onder-

nemingsraad en de vakbond verliep erg soepel. De vakbond heeft ons zelfs geholpen met het opstellen van protocollen om de nieuwe werkwijze op papier vast te leggen”, verklaart Martijn Dekker. “Wat heeft meegeholpen, is dat de medewerkers het navigatiesysteem ook in hun eigen auto mogen gebruiken. Sowieso mogen ze de systemen buiten werktijd uitzetten. We hoeven niet te weten welke ritten zij privé rijden”, stelt Erwin Dekker. TomTom biedt met ecoPLUS ook de mogelijkheid om brandstofgegevens uit te lezen uit het motormanagementsysteem en inzichtelijk te maken via Webfleet. Via het navigatiesysteem krijgen ook de medewerkers dan feedback over het brandstofverbruik. Martijn Dekker: “Nu monitoren we het brandstofverbruik op basis van informatie die we van de leasemaatschappij krijgen, maar ecoPLUS is een interessante optie. Ik heb net twee nieuwe bestelauto’s besteld. Misschien moeten we daarmee maar eens proefdraaien.” Marcel te Lindert

e-

n

-

Via de interactieve kaart in Webfleet kan de planner in één oogopslag zien waar de

Elke week raadpleegt het hoofd buitendienst van DIGIT Webfleet voor de administratie

monteurs werken of rijden.

van reis- en werktijden en de gereden kilometers.

bestelauto nr. 1 - 2014

30-31_ict-tomtom.indd 31

31

01-04-14 10:02


D Zo op het oog een originele Navara

ti fe Z G V

dubbele cabine.

Profi Glass omzeilt dure ombouw

A

Geen BPM, wel een opzetbak

V p n k h a k

Het grijskentekenregime in Nederland is duidelijk en onverbiddelijk. Afgezien van wat Amerikaanse ‘full size’ pick-up trucks voldoet geen enkel standaard voertuig in dat segment aan de inrichtingseisen. Dat maakt de dubbele cabine pick-up niet bijster populair in ons land. In grote delen van de wereld rijdt de complete bouwsector in pick-up trucks, maar in ons land is dat door de fiscale wetgeving wat lastig. Dat wil zeggen, waar het gaat om dubbele cabine uitvoeringen. Voertuigen zoals de Toyota Hilux, Nissan Navara, Isuzu D-Max en de Volkswagen Amarok voldoen met een dubbele cabine namelijk alleen aan de eisen om de BPM achterwege te kunnen laten, als er eerst een kostbare verbouwing wordt gedaan. Zo moet er een verlenging van chassis en laadbak plaatsvinden en moet er soms zelfs een verhoogd dak gemonteerd worden. Profi Glass

32

Bedrijfswageninrichtingen komt nu echter met een eenvoudig alternatief: de afneembare laadbak.

Kostbaar Sommige merken leveren aangepaste uitvoeringen van hun pick-up modellen om aan de Nederlandse fiscale eisen te voldoen. De dubbele cabine uitvoering zoals die af-fabriek geleverd wordt, voldoet vrijwel nooit aan de nationale eisen voor het grijs kenteken, en vaak wordt de achterbank dan ook opgeofferd. Merken als Nissan, Volkswagen en Mitsubishi bieden een oplossing waarbij de achterbank

wel behouden blijft, door het chassis en de laadbak te verlengen. Bij de Nissan en de Mitsubishi moet tevens het dak verhoogd worden om aan de eisen te voldoen, en alles bij elkaar is dat een behoorlijk kostbare verbouwing. Logisch dus dat de dubbele cabine pick-up niet bijster populair is in ons land.

Profi Glass Bij Profi Glass in IJlst hebben ze nu een methode ontwikkeld die net zo doeltreffend, maar een heel stuk eenvoudiger is. Profi Glass is overigens geen onbekende in de bedrijfsautowe-

reld. Het bedrijf is vooral bekend van bedrijfswagenmodificaties zoals dubbele cabine uitvoeringen in gesloten bestelwagens. Verder is het bedrijf bekend van bedrijfswagenbetimmeringen en -inrichting. Profi Glass doet echter nog meer. Zo werd er onlangs nog een serie van ruim dertig MANtrucks omgebouwd tot manschappencabine voor een Belgische opdrachtgever. Deze ombouw werd geheel in eigen huis werd ontwikkeld, inclusief het keurings- en testtraject voor de extra zitplaatsen met gordels. Voor een aantal Nederlandse importeurs voert het bedrijf ook modifica-

bestelauto nr. 1 - 2014

32-33_pickupprogress.indd 32

01-04-14 10:03

D


CARROSSERIEBOUW

De laadbak achter de auto met het aangepaste chassis.

Met vereende krachten wordt de laadbak teruggeplaatst. De vulpijp van de brandstoftank is een puntje van aandacht bij het terugplaatsen.

ties uit aan voertuigen die daarna het fel begeerde ‘grijs kenteken’ krijgen. Zo vinden we op de parking bij Profi Glass een groot aantal merken, van Volkswagen tot Land Rover.

Afneembaar Voor de ‘medium size’ dubbele cabine pick-up heeft Profi Glass nu een nieuwe oplossing waarbij het grijs kenteken behouden wordt, ondanks het feit dat het voertuig niet voldoet aan de bekende inrichtingseisen. Dat kan door gebruik te maken van de

wetgeving die geldt voor voertuigen met een afneembare opbouw. Voor die categorie zijn er namelijk geen aanvullende inrichtingseisen opgesteld. Dat bracht Profi Glass op het idee om de laadbak demontabel te maken. Door de laadbak van het chassis te halen en op een soort snelkoppelingen terug te zetten, wordt de pick-up namelijk een bedrijfswagen met afneembare opbouw. Dit betekent dat een op het eerste gezicht originele pick-up voortaan mogelijk is op grijs kenteken.

Navara Tijdens ons bezoek aan Profi Glass in het Friese IJlst wordt er een gebruikte Nissan Navara omgebouwd. De laadbak staat achter het voertuig en aan het chassis is inmiddels het koppelingsysteem gemonteerd waarmee de laadbak straks teruggeplaatst kan worden. De demontage van zo’n laadbak is relatief eenvoudig, maar een complicerende factor is de vulpijp van de brandstoftank. Die moet zodanig aangepast worden dat hij eenvoudig in de afneembare opbouw valt. Mar-

tijn Pals van Profi Glass: “Voor de Nissan Navara en de Isuzu D-Max hebben we dat opgelost en ook voor andere merken en modellen moeten we daar een passende oplossing voor vinden. Het afnemen en terugplaatsen van de laadbak kan met drie of vier man en is vrij simpel. De bak wordt teruggezet, de nieuwe ophangpunten worden gezekerd en vervolgens wordt de bedrading weer aangesloten onder de laadbak. De achterlichten zitten namelijk vrijwel bij alle merken in de laadbak, maar dat lossen we op door een stekker te monteren in de originele bedrading.”

Wetgeving De ombouw zelf is relatief eenvoudig, maar gedetailleerde opnames mogen we om begrijpelijke redenen niet maken. “Het is niet heel moeilijk na te maken, maar we geven het ook niet weg.” Profi Glass heeft inmiddels al meer dan honderd voertuigen omgebouwd volgens deze methode en het bedrijf verzorgt tevens de verplichte keuringen bij de RDW. Martijn Pals: “Het is een heel proces geweest om alles voor elkaar te krijgen met RDW en de Belastingdienst, maar wij hebben nu een goedgekeurde methode ontwikkeld. De wetgeving is helder en daar maken wij gebruik van. Het is zelfs zo dat een importeur al zijn voertuigen bij ons laat ombouwen. Die koop je dus gewoon bij de dealer en bij aflevering zit ons systeem er dan al onder.”

-

-

,

. Deze Nissan Navara gaat voortaan door het leven als ‘bedrijfsauto met afneembare opbouw’.

Iep van der Meer

bestelauto nr. 1 - 2014

32-33_pickupprogress.indd 33

33

01-04-14 10:03


BEDRIJFSWAGENINRICHTING

BusinBedrijf groeit snel

Online de bestelauto inrichten Een bestelauto die bij de fabrikant van de productieband rolt, is lang niet altijd gebruiksklaar. Een goede inrichting van de laadruimte is bijvoorbeeld altijd welkom. BusinBedrijf is een webshop die alle denkbare accessoires voor bestelauto’s kan leveren. Het is niet de eerste keer dat we BusinBedrijf tegenkomen. In het voorjaar van 2012 werd BusinBedrijf gelanceerd op de BedrijfsautoRAI, op de stand van moederbedrijf Van den Born Carrosserie uit Waalwijk. Wat is er sindsdien gebeurd? “We hebben lang gewerkt aan het verder ontwikkelen van de webshop. Er zijn zoveel zaken die verbeterd konden worden. Het duurde ook best een tijdje voor het bekend werd dat BusinBedrijf überhaupt bestond. Dat heb je met een website, die moet vindbaar worden en naamsbekendheid verwerven. Dat betekent werken aan search engine optimalisation (SEO) bijvoorbeeld, en adverteren via Google Adwords. Ook moet je als webshop assortiment ontwikkelen. Sinds vorig jaar zomer zit de vaart er goed in”, vertelt Mark van Dam, verantwoordelijk voor marketing & sales bij BusinBedrijf. “Momenteel ontvangen we zo’n 150 bestellingen per maand. We merken dat klanten nu beginnen terug te komen en dat er mond-tot-mondreclame plaatsvindt.”

De nieuwe Alu-Top imperiaal is binnenkort ook in de webshop verkrijgbaar.

34

34_businbedrijf.indd 34

Specificatie

BusinBedrijf groeit momenteel snel. “We ontvangen nu zo’n 150 bestellingen per

Het assortiment van BusinBedrijf is de afgelopen jaar twee jaar gegroeid tot bijna 3.000 producten, onderverdeeld in de productgroepen interieur, exterieur, boxen, accessoires & toebehoren en verlichting. De webshop www.businbedrijf.nl kenmerkt zich door een overzichtelijk aanbod, dat de klant kan specificeren op de bestelauto die hij heeft. Van Dam: “Laten we zeggen dat de klant een Renault Trafic rijdt, dan geeft hij dat aan bij de productgroep van zijn keuze en krijgt hij enkel producten die passen bij zijn auto. Zoals een laadvloer gespecificeerd naar merk, type, maar ook de lengte van de auto. Zo kan een product letterlijk op maat worden uitgezocht.” Als de klant klaar is met ‘shoppen’ rekent hij af met iDEAL of een overschrijving. De verzendkosten bedragen, hoe groot de bestelling ook is, maximaal 35 euro. “Maar de klant kan er ook voor kiezen om de bestelling af te halen. Dat kan hier, bij BusinBedrijf in Waalwijk, maar ook bij een van onze drie partners. Zij kunnen overigens ook zorgdragen voor de montage van de bestelling. Zo kan een bij BusinBedrijf bestelde bedrijfswageninrichting door een van onze partners tegen meerprijs ingebouwd worden”, aldus Van Dam. Klanten kunnen er echter ook voor kiezen om bestelde producten zelf in te bouwen. Gaat dat niet

maand”, aldus Mark van Dam.

ten koste van de veiligheid? “Nee, dat geloof ik niet”, zegt Van Dam zeker. “Onze klanten zijn vaak heel handige mensen, aannemers, bouwvakkers, autobedrijven, noem maar op. Die draaien hun hand niet om voor zelf inbouwen. Bovendien leveren we uitgebreide productinformatie èn een montagehandleiding bij alle producten. En zoals gezegd is vrijwel elk product op maat. Een laadvloer heeft dan ook al voorgeboorde gaten. Maar het is waar, de kwaliteit van montage, en de veiligheid ervan, is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de klant.”

Compleet BusinBedrijf wil de grootste en meest complete webshop voor bedrijfswageninrichtingen en toebehoren zijn. “We blijven dan ook werken aan verbeteringen van de webshop. Ons assortiment is breder dan dat van andere webshops, die veelal aan fabrikanten toebehoren”, zegt Van Dam. De webshop van BusinBedrijf claimt dan wel een breed assortiment, opvallend is wel dat van de bedrijfswageninrichtingen alleen producten van Sortimo worden aangeboden. “Van den Born is servicepartner van Sortimo, dus dat is zo een beetje gegroeid. En Sortimo is een A-merk,

waarom zouden we nog meer A-merken moeten aanbieden”, verdedigt Van Dam de keuze. Hij sluit echter niet uit ‘als de klantvraag er echt is’ ook andere merken inrichtingen te gaan aanbieden.

Servicenetwerk Andere punten van ontwikkeling kan Van Dam ook noemen. “We zijn overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. We willen op bezoekers van de webshop overkomen als 100 procent betrouwbaar. Dat is belangrijk op internet, waar ook malafide praktijken rond webshops plaatsvinden. Alle mogelijke vragen van klanten proberen we te beantwoorden in de FAQ op onze website, en als mensen er dan nog niet uitkomen, kunnen ze altijd onze klantenservice bellen. Daarnaast zijn we bezig met het plaatsen van video’s bij zoveel mogelijk producten, om zoveel mogelijk productinfo te geven. Er is ook een video die instrueert hoe te bestellen, voor nieuwe bezoekers van de webshop. Voor de rest van dit jaar ligt de echte focus echter op het uitbreiden, kwantitatief maar wel van hoge kwaliteit, van ons servicenetwerk. Dat moet later dit jaar dekkend zijn voor de gehele Benelux.” ■ Arjan Velthoven

bestelauto nr. 1 - 2014

01-04-14 10:04


Lees bestelauto.nl nu op uw smartphone of tablet. Als lezer van Bestelauto.nl bent u veel onderweg. En juist onderweg wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Daarom heeft Bestelauto.nl de website geoptimaliseerd voor uw smartphone of tablet. Zodat u altijd op de hoogte bent, ook onderweg!

Ga naar www.bestelauto.nl/nieuwsbrief en meld u aan voor de gratis nieuwsbrief

2014-0065 Pagina 215x285 mm bestelauto.nl.indd 1

31-03-14 10:14


Bestelauto nr 1 april 2014  
Bestelauto nr 1 april 2014  

Voorjaarseditie van Bestelauto, met onder meer een multitest met de Ford Transit Connect en zijn belangrijkste concurrenten, veel bestelauto...