Page 1

PAARDENKRANT

DE Nr. 23

Onafhankelijk nieuwsblad voor sport en fokkerij

woensdag 5 juni 2013 | jaargang 25

5

11

23

37

Discussie over Nations Cup Sankt Gallen

Opnieuw zwart dressuurwonder voor Edward Gal

Enjoy SV mooie afsluiter voor EPTM Sleen

Valkhengst Ben Hur overall kampioen ONCK

ARNHEM – Razend spannend werd de Grote Prijs van Gelderland toen acht deelnemers zich zondagmiddag voor de barrage plaatsten. Met drie Nederlanders hield het publiek hoop op een Oranje zege. Die kwam er na de rit van Jeroen Dubbeldam en Utascha SFN (v. Lux). Met een fenomenaal korte wending naar de dubbel van steilsprongen dook de international als één-na-laatste starter onder de 40 seconden grens.

Toen Alvaro de Miranda, de enige overgebleven concurrent, met de recent aangeschafte Uutje (v. Monaco) uitgerekend op de insprong van de dubbel steil in de fout ging, mocht een breed lachende Dubbeldam zich opmaken voor de huldiging. “Je moet altijd gebruik maken van de sterke punten van je paard. Bij Utascha is dat de dubbel steil, die springt zij als geen ander”, blikt Jeroen Dubbeldam na afloop terug.

Bart Bles Op een zonovergoten Outdoor Gelderland zag het niet erg royaal toegestroomde publiek hoe de Nederlandse afvaardiging de toon zette. Bart Bles was de eerste die na zijn foutloze rit met Lord Sandro DDH (v.

Lordanos) aanspraak maakte op de overwinning. Tot Michel Hendrix met Wait and See (v. Colman) bewees dat het zonder fouten nog sneller kon. Egyptenaar Nayel Nasser – leerling van Piet Raijmakers – voorkwam met een geweldig meewerkende Lordan (v. Lordanos) dat het volledige podium Oranje kleurde nadat hij achter Jeroen Dubbeldam, maar voor Michel Hendrix en Bart Bles voor de tweede tijd tekende.

Na overwinningen op Outdoor Gelderland met Nassau en Whisper voegde Jeroen Dubbeldam zondag een Gelderse zege met Utascha SFN aan zijn trofeeën toe. FOTO WWW.ARND.NL

ERMELO – Zo veelbelovend als een groep aangewezen KWPNhengsten aan het verrichtingsonderzoek begon, zo mager was uiteindelijk de oogst. Na het eindexamen werden zaterdag in Ermelo negen springhengsten en zeven dressuurhengsten ingeschreven. In de richting Gelders Paard zorgde de veelzijdige Floris (Negro x Elegant) voor een honderd procent-score. Alle vier de overgebleven tuigpaarden werden maandagavond ingeschreven.

In de springrichting ontbrak de top met een complete hengst die zowel in type, exterieur als prestatie uitblonk. “We hebben zeker aansprekende modellen kunnen inschrijven. Wat misschien iets tegenvalt is het aantal toppers dat boven de 80 punten uitkomt”, aldus Daan Nanning namens de hengstenkeuringscommissie. De hoogste score (87) was voor de bonte vos Flying Dream (Zapatero

Koliek velt Galahad NIJKERK – Afgelopen zondag is het dressuurpaard Galahad (Jazz x Blanc Rivage xx) van Adelinde Cornelissen overleden aan koliek. Het paard dat de opvolger van Jerich Parzival had moeten worden is op de operatietafel van dierenkliniek De Lingehoeve geëuthanaseerd. “Zondagmorgen om zeven uur bij het voeren bleek dat Galahad koliek had”, vertelt Adelindes partner Sjaak van der Lei. “Onze dierenarts Jos Hofma was er gelijk bij en verwees hem door naar De Lingehoeve. Daar bleek dat er al zeven meter darm was afgestorven.” Adelinde Cornelissen heeft Galahad sinds eind 2011 voorbereid op een entree in de Grand Prix. “Adelinde wilde alles helemaal voor elkaar hebben voordat ze Galahad uitbracht in de sport. Het was bijna zover”, aldus Sjaak van der Lei.

» Lees verder op pag. 9

Adelinde Cornelissen moet het zonder haar toekomstpaard Galahad stellen. FOTO WWW.ARND.NL

Verrichtingsonderzoek met weinig toppers

door Jacquelien van Tartwijk

www.primeval.nl w ww.primeval.nl

0251-36 10 55

Hoofdprijs voor tactische Dubbeldam

door Chris de Heer

Hoezo soep soepele gewrichten? gewrichten

VDL x Indoctro) Hij werd geroemd om zijn zeer constante verrichting en blonk volgens de jury uit in alle springonderdelen. Ook Fibonacci (Carambole x Pythagoras) wist nog boven de 80 punten te scoren (82). Deze vos met eveneens vrij veel wit sprong van begin af aan met veel afdruk en goede reflexen.

verrichtingskampioen, maar ook daar was de oogst niet erg overtuigend. De hoogste eer ging naar de beproefde succescombinatie van Lord Leatherdale x Negro, nu verenigd in Fairytale. De degelijke, grootramige zwarte hengst werd geroemd om zijn instelling, houding en drie excellente gangen. Daarmee verzamelde hij 86 punten.

Sympathie Met 85 punten deed de langgelijnde Ferdinand (Vivaldi x Havidoff ) goed

mee. De topper van de KWPN Select Sale spreekt aan qua type en toonde een extra galop. Ook was er veel sympathie voor de rassige Ferdeaux (Bordeaux x Ferro) die zaterdag iets gespannen was, maar als zeer meewerkend werd omschreven en opviel met veel houding en een beste galop. Hij verzamelde 84 punten. Een degelijke en hele fijne dressuurhengst lijkt Five Star (Amazing Star x Jazz) die indruk maakte met extra front en veel optreden.

» Lees verder op pag. 25-35

Succescombinatie In de dressuurrichting deden meerdere hengsten een gooi naar de titel

Feliciteert de fokker J. Kazemier en de koper C. den Boer en de huidige eigenaren met de goedkeuring van Flying Dream (Zapatero VDL x Indoctro) Kom uw droom kopen op 20 september a.s.

Voor meer info: www.veulenveilingdwingeloo.nl

Getuigschrift Veetransport in één dag. Met examengarantie www.verkeersschoolblom.nl | T (076) 501 55 35 Natuurlijk Blom. De snelste weg naar je rijbewijs.

Beerbaum hekelt Nederlandse collega’s RIESENBECK – Springruiter Ludger Beerbaum heeft kritiek geuit op zijn collega’s naar aanleiding van het deelnemen aan de verregende landenwedstrijd in Sankt Gallen. Beerbaum besloot vorige week vrijdag samen met Meredith Michaels-Beerbaum, Marcus Ehning en Christian Ahlmann om af te zien van deelname aan de landenwedstrijd. Tegenover het Duitse magazine St. Georg zei Beerbaum: “Aanvankelijk vonden meerdere teams dat we onder deze omstandigheden niet konden rijden. Maar toen John Roche (FEI-directeur, red.) hen de gevolgen daarvan voorhield, zijn ze door de knieën gegaan.” Heel merkwaardig vond Beerbaum de keuze van de (Nederlandse) ruiters om met hun tweede paarden aan de start te verschijnen. “Alsof die wel tegen de slechte omstandigheden opgewassen waren. Al het gepraat over paardenwelzijn wordt dan totaal ongeloofwaardig.”

Nu op onze site... • Poll: Er moet een tweede paardensportbond komen • Video: Barrage Grote Prijs van Outdoor Gelderland


DE

OPINIE

Info

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 2

@

COLUMN De boel aan de gang houden Er waren nieuwe juryleden, er was een nieuwe trainingsleider, het hele trainingscentrum was gloednieuw. Maar de kritiek was als vanouds. Alle veranderingen ten spijt werd er ook dit jaar weer veel gezeurd over het KWPN-verrichtingsonderzoek. Terwijl overal in de wereld de Grand Prixhengsten foktechnisch de macht grijpen, schreef het KWPN zaterdag negen spring- en zeven dressuurhengsten in waarvan een belangrijk deel – naar het zich nu laat aanzien – weinig te bieden heeft. Wat is de meerwaarde van een middelmatige zoon van een sportief mislukte hengst? Waarom een hengst met zeveneneenhalven inschrijven als zijn moederstam geen afvlakking in een pakje boter kan drukken? Ik kreeg het gevoel dat het KWPN de boel aan de gang wilde houden. Zo van: we kunnen moeilijk vier hengsten inschrijven. Niet na zo’n goede hengstenkeuring, niet nu we zo’n mooi eigen trainingscentrum hebben. Dus werden de video’s met het vernietigende commentaar van de keuringscommissie van internet verwijderd en schreven diezelfde juryleden vervolgens zestien hengsten met vriendelijke bewoordingen in. Waarschijnlijk gaat er geen grote genetische invloed uit van deze nieuwe jaargangen. Ik kan me van een aantal van deze jonge hengsten niet voorstellen dat hun eigenaren de aanzienlijke kosten van opfok, training en dekexploitatie gaan terugverdienen. Het grootste verlies zit naar mijn mening in het zwakke signaal dat het stamboek met deze inschrijving heeft afgegeven. De fokkerij is verder en verdient beter dan dit. Natuurlijk kan zich onder de nieuwe KWPN-hengsten een tweede Hickstead of Ravel bevinden. Het zijn driejarige hengsten, wie het weet mag het zeggen. Maar daarvoor hebben we tegenwoordig de instroom op oudere leeftijd. Het getrain met driejarige hengsten leverde ook dit keer veel kritiek op. Eigenaren spraken schande van de manier waarop de hengsten werden getraind en gemanaged. Ik ben daar helemaal klaar mee. Uit het feit dat geen enkele professional zijn driejarige thuis zo traint als in het verrichtingsonderzoek, kan iedere beginneling afleiden dat dit niet normaal is. Geen enkel probleem van zo’n onderzoek – of het nu gaat om de inschatting van talent of om blessures – wordt veroorzaakt door juryleden, ruiters of trainingsleider, maar door het loutere feit dat driejarige paarden prestatief worden getraind. Wie daaraan meedoet, roept de ellende over zichzelf af. Een heel apart verhaal was het niet-inschrijven van Fazal. De Casall-zoon had eind vorig jaar in Holstein ongelijke voeten en die bleek hij zaterdag nog steeds te hebben! De enige bijdrage die deze hengst leverde was aan de exploitatie van het nieuwe KWPN-centrum. Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur d.rosie@eisma.nl

Van: De Paardenkrant Aan: Laura Ginsel, Jos Wouters, Gerda Verhaar Eeuwijk Laura Ginsel, jurylid en amazone

Mensen die zich kritisch uitlaten over de KNHS stellen vaak de monopoliepositie van de hippische sportbond aan de orde. Doordat ruiters geen keus hebben, kan de KNHS doen wat zij wil, zo luidt hun stelling. Fokkers kunnen weglopen bij het KWPN en kiezen voor bijvoorbeeld Zangersheide of NRPS. Moet er – naast de KNHS – een tweede paardensportbond komen?

Van: Laura Een tweede bond, ik zeg ja. Het zou fijn zijn als je een keuze hebt, nu valt alles onder de KNHS. Ik stel ook zeker de monopoliepositie aan de orde. De ledenraad neemt ‘democratische’ beslissingen, maar ik vraag me af in hoeverre. Sommige zaken zijn erg slecht geregeld. Neem de startcoupons. In september 2011 stond nog in de Paard&Sport dat de coupons altijd geldig blijven en geen vervaldatum hebben. Een maand later staat in hetzelfde blad dat de KNHS in januari gaat digitaliseren. Alleen coupons die na juli waren besteld kon je inleveren, de rest niet meer. Dit soort dingen gaan te ver, ik maak zelf wel uit wat ik met mijn geld doe! Wat mij ook stoort, is dat de KNHS zegt er voor iedereen te zijn, maar eigenlijk voornamelijk geld uitgeeft

aan nieuwbouw en topsport. De ‘amateurs’ worden weggestopt. Daarbij is de organisatie te groot en te log. Het overzicht is verdwenen. Veel leden weten niet eens goed hoe alles werkt bij hun eigen sportbond. Dat moet anders. Van: Jos Ik denk niet noodzakelijk, mits de KNHS water bij de wijn doet. Maar gezien de laatste jaren de onderban steeds wordt vergeten, is het wellicht goed als er een tweede bond komt. De KNHS zou eerst moeten informeren of er behoefte is aan veranderingen voordat ze iets doorvoeren. Maar dan moet men wel de amateur, die zwaar betaalt, erbij betrekken. De echte amateurs betalen grof geld, maar krijgen weinig steun van hun bond. Terwijl het kader op handen wordt gedragen, en die juist betaald

POLL

Het is zonde om bijzondere paarden niet te klonen.

EENS

ONEENS

22%

78%

REAGEER VIA HORSES.NL Het Holsteiner Verband heeft nooit willen meewerken aan het klonen van de onlangs overleden Carthago. Is het zonde om een uitzonderlijk paard zoals Carthago niet te klonen? 78% van de bezoekers van Horses vindt van niet. “Het één keer klonen van een hengst is geen manier om dat setje genetisch materiaal te behouden. Bij ieder nakomeling gaat weer vijftig procent verloren, en in iedere volgende generatie weer vijftig procent. Dat proces is niet te stoppen, tenzij je veel inteelt gaat fokken of steeds opnieuw gaat klonen”, luidt één van de reacties. FOTO LONNEKE RUESINK

Jos Wouters, parcoursbouwer

Gerda Verhaar Eeuwijk, voormalig bestuurslid KNHS

wordt door de echte amateur. Durf als sportbond ook op pad te gaan, ga wedstrijden kijken, hoor wat men te zeggen heeft en doe er wat mee. Een tweede bond zou zeker goed zijn voor de ruiters, maar de vraag of het voor de hippische sport beter is, daar twijfel ik wel aan. Mensen die hun sport beoefenen voor plezier zoeken een alternatief en voelen de hete adem van de KNHS-regels en -juryleden elke start weer in hun nek. Indien er een nieuwe bond komt, noemen wij die: Nederlandse Vrije Hippische Ruitersportbond of NVHR. Genoeg ruiters, juryleden en parcoursbouwers die willen overstappen.

hebben nu net ruim tien jaar één bond: de KNHS. Een bond waarmee we echt meetellen op sportniveau in Nederland, met ruim tweehonderdduizend leden. We behoren tot de betere, goed georganiseerde sportbonden. Er zijn in Nederland 78 sportbonden bij het NOC*NSF aangesloten. Als je bij de grote hoort, en je neemt je sport serieus, dan moet je samenwerken en niet terug in de tijd willen. Wanneer je kritiek hebt op zo’n organisatie, moet je actief meedoen en invloed uitoefenen. Vooral niet enkel vanaf de zijlijn gaan roepen. Iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om invloed uit te oefenen. Ik ben altijd een voorstander geweest van het samengaan. Schaalvergroting en slagkracht is belangrijk voor onze paardensportbond. Je moet juist samenwerken. Wanneer er enkel een aantal kleine bondjes zijn, dan zul je worden ondergesneeuwd. Laten we vooral vooruitdenken en niet terug.

Van: Gerda Als je mij vraagt of er een tweede bond moet komen, denk ik: wat krijgen we nou? We willen toch niet terug in de tijd? Jarenlang hebben we meerdere paarden-/ponysportbonden gehad en we

DE

PAARDENKRANT

Postbus 361 7000 AJ Doetinchem Telefoon redactie: (088) 29 44 900 Telefax redactie: (088) 29 44 998 E-mail redactie: paardenkrant@eisma.nl Website: www.horses.nl/paardenkrant Redactie Dirk Willem Rosie (hoofdredacteur), Claudia van Bree (horses.nl), Melanie Brevink, Daniëlle Carrière, Tamara van de Krol (eindredacteur), Jacquelien van Tartwijk, Marije Stomps-Wenneke (bladcoördinator), Evelien de Vries (stagiaire) Secretariaat Willy Prange Vaste medewerkers Leo van den Bulck, Magda Coppoolse, Koen Cromheecke, Tessa van Daalen, Denise van Delden-Dekens, Johanna Faber-Oudega, Bettine van Harselaar, Chris de Heer, Rick Helmink, Kim Hennevelt, Bart van der Hoek, John en Rik Königkrämer, Etiënne Van Muylem, Albertine Nannings, Dinette Neuteboom, Sandra Nieuwendijk, Peter Poppelaars, Wendy Scholten, Caio Schuurmans, Jenneke Smit, Tony Tati, Marja Teekens, Yvonne Termeer, Rosan Wilts, Peter van der Waaij, Auke Winters, Inge Workel, Linda van Zijp, Wies Zwanikken Abonnementen De Paardenkrant verschijnt op zondagavond (Ezine) en woensdag. Daarnaast verschijnen per jaar 10 themanummers en een aantal specials. Eisma Media Groep Abonneeservice, Postbus 2238, 5600 CE Eindhoven, telefoon (088) 22 66 647, telefax (088) 22 66 675, e-mail abonneren@eisma.nl. Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Opgave via www.horses.nl/paardenkrant of via Abonneeservice. Abonnementen lopen automatisch door, tenzij 30 dagen voor de vervaldatum wordt opgezegd. Ook voor informatie over uw lopende abonnement kunt u contact opnemen met Abonneeservice. Een proefabonnement stopt automatisch.

Abonnementsprijs (excl. 6% btw) Per kwartaal € 59,43 Per halfjaar € 114,15 Per jaar € 215,09 Proefabonnement € 17,50 Jaarabonnementen België en overige landen op aanvraag. Salesmanager: Eddy Hoornstra Advertentieverkoop Telefoon Springertjes (088) 29 44 980 Fax Springertjes (088) 29 44 998 Telefoon overige advertenties: Cindy Haentjens (088) 29 44 980 Eddy Hoornstra 06 31768830 André Kunze (088) 29 44 982 Irene Leusink (088) 29 44 983 Fax overige advertenties (088) 29 44 998 E-mail verkoop.paarden@eisma.nl Afsluittijdstip advertenties: twee dagen voor verschijnen om 11.00 uur Marketing: Julien Scholte Geeske Postma

(088) 29 44 868 (088) 29 44 868

Uitgever: Minne Hovenga Directie: Egbert van Hes (alg. directeur) Bouke Hoving (fin. directeur) Gerbert Tiecken (uitgeefdirecteur) Vormgeving en prepress: ZeeDesign, Witmarsum Drukker: Wegener Nieuwsdruk Gelderland Bezorging: TNT Post Bij klachten over bezorging: bel (088) 22 66 647 © Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de uitgever worden overgenomen op welke manier dan ook.

Eisma Media Groep, waarvan dit vakblad onderdeel is, legt uw klantgegevens vast voor de uitvoering van de (abonnements)overeenkomst, of wanneer u in het kader van dienstverlening contact heeft met Eisma Media Groep. Ook als u dat niet expliciet heeft aangegeven kunt u per e-mail over gelijksoortige producten en diensten van Eisma Media Groep worden geïnformeerd, tenzij u daartegen bezwaar maakt. Als u geen prijs stelt op informatie of aanbiedingen per e-mail dan kunt u dit aangeven op abonneren@eisma.nl. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het privacystatement op www.eismabusinessmedia/privacy-statement.


DE

ALGEMEEN

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 3

KNHS presenteert gezonde financiën

Vittorio-zoon wint jaarlingklasse Devon

Kosten nieuw centrum overschreden door 'vondst' oude manege ERMELO – De KNHS presenteerde in de Ledenraadsvergadering een gezond financieel plaatje. De paardensportbond sloot het jaar 2012 af met een positief resultaat van ruim 500.000 euro. De Ledenraad ging akkoord met de bestemming van dit resultaat. Instemming was er ook na de presentaties over het topsportprogramma en de communicatiestrategie van ‘jouw paardensportbond’. Penningmeester Hidde Frankena presenteerde de Ledenraadsleden een gezond financieel overzicht. In het laatste kwartaal van 2012 is al heel goed naar kostenbesparingen gekeken en dat heeft een positief effect gehad op het resultaat. De Ledenraad verleende het KNHS-bestuur goedkeuring om dit resultaat te verdelen over de nieuwbouw, verdere efficiencyverbetering en de invoering van de nieuwe organisatiestructuur. Een deel van het resultaat is bestemd voor de invoering van een nieuwe organisatiestructuur bij de paardensportbond. Het doel is om dicht bij de leden te staan en die snel en effectief te betrekken bij de sport. Directeur John Bierling liet de vergadering in zijn presentatie van het eerste kwartaal van dit jaar weten dat de bouw van het nieuwe centrum op schema ligt, maar dat de kosten voor het bouwrijp maken van de bodem behoorlijk overschreden zijn. “We vonden een complete manege. Die is na de brand in 1977 gewoon onder de

John Bierling: “Na de brand in 1977 is de oude manege gewoon onder de grond geschoven.”

grond geschoven.” Ook ging Bierling in op het ledenverloop dat varieert per regio. De ledenaantallen bij verenigingen in meerdere regio’s lopen terug en dat is iets wat de KNHS zorgen baart. In het aantal wedstrijdstarts zit een duidelijke groei ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook het aantal ruiter- en koetsiersbewijshouders groeit. Bij een proef-belactie, waarbij exleden werden gebeld, werd een groot deel weer lid. Technisch directeur Maarten van der Heijden ontving een applaus na zijn presentatie van het topsportprogramma dat door NOC*NSF is gewaardeerd met een ondersteuning van ruim 1,2 miljoen euro.

Emile Welling kiest voor praktijk De KNHS heeft dierenarts Emile Welling aangesteld als bondsveterinair. Tegelijkertijd zal Welling als teamveterinair eventing blijven functioneren. Aangezien deze functie, als lid van de werkorganisatie, niet verenigbaar is met een bestuurslidmaatschap, legt Welling zijn functie als bestuurslid neer. Welling gaat het Management Team van de KNHS adviseren over alle zaken betreffende veterinaire zaken en welzijn. Hij wordt ook het KNHS-aanspreekpunt voor veterinaire zaken bij de Sectorraad Paarden. Emile Welling was tot en met 30 mei portefeuillehouder ‘Veterinaire zaken en welzijn’ binnen het Federatiebestuur van de KNHS. Hij combineerde die functie met die van teamveterinair eventing. “Mijn hart ligt bij mijn werk en de sport. Ik wil me graag inzetten voor de KNHS. ‘Veterinaire zaken en welzijn’ vereisen, zo is gebleken, een meer uitvoerende taakstelling dan een bestuurlijke. Ik moest een keuze maken. Na enige bedenktijd heb ik voor de functie van bondsveterinair gekozen, waarbij ik de veterinaire begeleiding van het eventingteam tevens kan voortzetten. Eventing groeit. Er is veel potentie voor de komende jaren. Ik voel me daar heel erg bij betrokken, net als bij actuele thema’s als paardenwelzijn en paardengezondheid”, verklaart Welling zijn keuze. Het Federatiebestuur bestaat nu uit zes personen: voorzitter Theo Ploegmakers, vicevoorzitter Max Bentum, penningmeester Hidde Frankena, Emile Hendrix, Erna Bronsvoort-Willemink en Maria Henneman. Emile Welling legde zijn bestuursfunctie neer om uitvoerende taken op te kunnen pakken.

COLUMN

Meten met twee maten Ik verbaas mij enorm over het beleid dat de FEI toepast in het kader van het welzijn van het paard. Waar wij bestraft worden als er maar een enkel streepje te zien is van een spoor bij een paard, zo brengen zij de paarden in gevaar door een landenwedstrijd door te laten gaan die gewoon afgelast had moeten worden. De bodem in Sankt Gallen was afgelopen week zo slecht dat het onverantwoord was om de paarden hieraan bloot te stellen. Als de FEI het welzijn zo hoog in het vaandel heeft staan, dan moet ze daar altijd aan vasthouden en niet voor geld of publiciteit of wat voor reden ook een andere standaard hanteren. Ik vind het enorm jammer dat we onze kostbare paarden moeten riskeren voor een enkele prestatie. Wat maakt één wedstrijd nou uit? Desnoods halen we die aan het eind van het seizoen weer in. Dit was voor Rob Ehrens ook een groot dilemma. Je wordt namelijk uit de Furusiyya FEI Nations Cup gezet als je zoals Duitsland niet rijdt. En dat heeft weer grote gevolgen voor volgend jaar. Als alle landen op één lijn zitten en je gewoon allemaal niet rijdt, kan de FEI je niks maken. De FEI heeft aanpassingen gedaan aan het parcours en er is geen tweede manche gereden. En dan toch nog volhouden dat er niets aan de hand is. Als het allemaal zo goed was volgens de FEI hadden er ook geen aanpassingen gedaan hoeven worden. De FEI kan het een land niet kwalijk nemen dat het zich terugtrekt. Sterker nog, ze moet de vlag uithangen voor de paarden die nu gespaard zijn. Duitsland had graag gereden als de bodem acceptabel was geweest. Nu reden ruiters met hun tweede paard. Maar welzijn geldt voor ieder paard. Wij worden constant gecontroleerd op doping en als we de ring uitkomen, dan moeten de peeskappen af om te zien of we stoute dingen doen. Heel goed, want er moet controle zijn. Maar nu het over iets cruciaals gaat, is de FEI ineens niet thuis. Naar mijn mening zitten daar mensen aan het roer die niet capabel zijn voor dit werk. De FEI vindt paardenwelzijn van belang als het ze uitkomt. Dit is eens te meer een reden voor de professionele ruiters om zich af te scheiden van de FEI. Het nadeel is dat je dan geen Olympische Spelen kunt rijden, maar het geld wordt toch in de andere jaren verdiend. We zouden een nieuwe federatie op moeten richten zodat we die club niet meer nodig hebben. Ik strijd al jaren om van de FEI af te komen. Er is geen excuus te bedenken om de paarden te rijden onder slechte omstandigheden. Als ik in het team had gezeten had ik mijn paard niet ingezet. Ook al zet je Rob dan met zijn rug tegen de muur. Maar dit is niet meer van deze tijd. In Sankt Gallen moesten al meerdere malen belangrijke wedstrijden afgezegd worden. Op gras rijden is prachtig mooi, maar wordt het niet eens tijd voor een zandbodem zodat je gewoon altijd eerlijke sport kunt bedrijven? Als ik als ruiter een beslissing neem om niet te rijden omdat ik de veiligheid van mijn paard niet kan garanderen dan wil ik geen sanctie opgelegd krijgen. Alsof we elk weekend ver van huis gaan omdat we niet willen rijden. Albert Voorn, springruiter

DEVON – Vittorio’s zoon Herodios V was de winnaar van de jaarlingenrubriek in het Amerikaanse Devon (Pennsylvania). Dit is een jaarlijks onderdeel van de Devon Horse Show. In totaal namen 22 jaarlingen deel aan de wedstrijd. Herodios V won met overtuiging. De jury roemde zijn exterieur en uitstraling. Herodios V is een zoon van de internationale springhengst Vittorio, die in eigendom is van Stal Hendrix. Moeder Solitaire is een elite sport merrie van Voltaire x Le Mexico x Cadmus xx. Zij is een halfzus van de Grand Prixspringhengst Londontimes. Met de overwinning van Herodius V kan fokker H.C. Vissers uit Herpen opnieuw een mooie overwinning aan zijn successenlijst toevoegen. Tijdens de 2012-editie van Veulenveiling Borculo sloeg de hamer voor het veulen Herodios V voor een bedrag van € 25.000,-. Hierdoor was deze Vittorio-nakomeling het duurste springveulen van de collectie. Het veulen werd via Peter van de Kallen verkocht aan het echtpaar Jacobs uit New York.

Vierspanmenner Hans Heus opgenomen in A-kader ERMELO – Hans Heus is door bondscoach Harry de Ruyter opgenomen in het A-kader vierspannen. Het goede resultaat in Uden van de menner van het Geldersch vierspan gaf de doorslag voor de promotie. Voor Hans Heus (49) is zijn ambitie om opgenomen te worden in het Akader daarmee uitgekomen. Heus begon zijn loopbaan met een tandem en stapte over naar de tweespannen. In 2008 nam Heus, in het dagelijks leven werkzaam als ambtenaar bij het ministerie van landbouw, met zijn vierspan deel aan het wereldkampioenschap in Beesd.

Nederlandse studenten succesvol in Roemenië PROD – Op de Transylvania Horse Show in het Roemeense Prod waren Nederlandse diergeneeskundestudenten succesvol op de Student Riding Nations Cup Romania. Voor Nederland kwamen Milou Anthonisse, Marlies Verkade en Jorien Walraven aan de start. Milou Anthonisse wist de jury te overtuigen van haar rijkwaliteiten en verdiende een plaats in de finale. Hierin moest zij het opnemen tegen de Spaanse eventingruiter Esteban Benitez Valle. In de dressuurfinale wordt er een technische proef en een kür op muziek gereden. Na de eerste test waren de verschillen over drie juryleden nagenoeg gelijk tussen Milou en Esteban. De kür moest dus uitsluitsel geven over de latere winnaar. Hoewel Esteban een gedurfde kür met voornamelijk maar één hand reed, kwam de overwinning onbetwist op naam van Milou Anthonisse. Haar kür had een hoge moeilijkheidsgraad die toch foutloos werd uitgevoerd en was daarbij perfect getimed op de muziek. De gouden medaille ging dus terecht naar Nederland. Mede dankzij dit resultaat werd Nederland tweede in de teamdressuurranking. Het beste springresultaat kwam op naam van Marlies Verkade met een nette zesde plaats.


DE

SPORT

Beerbaum koopt Monte Bellini RIESENBECK – Ludger Beerbaum heeft geïnvesteerd in de sportieve toekomst van zijn stalruiter Philippe Weishaupt. De Westfaalse hengst Monte Bellini (v. Montender) blijft behouden voor de springstal uit Riesenbeck. De elfjarige Westfaler, die zich onder Weishaupt ontwikkelde tot absolute crack, werd gekocht van de Oost-Duitse staatsstoeterij Sachsen-Anhalt. Wieshaupt en Monte Bellini pakten al podiumplaatsen in Grote Prijzen en landenwedstrijden. Afgelopen zomer kwalificeerden zij zich voor de Olympische Spelen, maar een infectie gooide roet in het eten.

Kooremans wint LRV-titels TONGEREN – Raf Kooremans won afgelopen weekend met Push Play de nationale LRV-eventingtitel in het Belgische Tongeren. Kooremans pakte na de dressuur de leiding en gaf die positie niet meer af. In de cross kreeg hij enkele tijdfouten, maar datzelfde overkwam zijn concurrenten. Vincent Martens werd tweede met Falco van de Mispelaere (v. Wandor van de Mispelaere). Tim Ooms was met Equina van de Buitenheide de enige die de cross zonder tijdfouten uitreed en werd derde. De kampioen van vorig jaar, Sven Grouwels, werd met Vennoot uit de Melle vierde. Kooremans won met Cavalor Chai Chao ok de L-titel.

Voltigeurs behalen kwalificatienorm BOEDAPEST – De voltigeurs Koen Akkerman, Cindy Sneekes en Céline Kaag zijn afgelopen weekend in Boedapest geslaagd in hun missie om de de kwalificatienorm voor het EK, komende zomer in Oostenrijk, te behalen. Koen Akkerman werd eerste bij de senioren heren met een 7.1. Cindy Sneekes behaalde bij de senioren dames de vijfde plaats met een 7.1. Céline Kaag werd bij de junioren zesde. Het Nederlandse paard KCM Vaultinghorses Bram was het beste paard van het weekend met een score van 8.6. Longeur Maurits de Vries werd verkozen tot longeur van de wedstrijd.

Piet Raijmakers jr getrouwd met Michelle Das ASTEN – Springruiter Piet Raijmakers jr is afgelopen zaterdag in Asten getrouwd met Michelle Das. Het gelukkige paar heeft naar eigen zeggen een super mooie dag gehad. Raijmakers leerde zijn vouw kennen via de paardensport. “Michelle kwam bij mij les halen”, lacht hij. Het paar woont vlakbij de stal waar Piet werkt en Michelle haar eigen werk thuis heeft. Een huwelijksreis zat er nu even niet aan. “Nee, dat kan in de winter beter een keer. Komend weekeinde ben ik weer gewoon op concours.”

Tandem aan de leiding DOETINCHEM – Voor het eerst wordt het tussenklassement van de MenSport Wisseltrofee aangevoerd door een tandem. De leidsels van het tandem worden gevoerd door Jannes van Wieringen. Hij rijdt de vijftienjarige Gelderse merrie Ridora (v. Ahoy) en de tienjarige tuigpaardruin Wapenkoning (v. Twente II).

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 5

Discussie Sankt Gallen nog niet voorbij SANKT GALLEN – Een aangepast parcours waarbij de watersprong werd vervangen door een dubbelsprong en ook de triple combinatie door een dubbelsprong. Wat lagere hindernissen en een wat ruimere tijd. En een landenwedstrijd die uiteindelijk over één manche met barrage verreden werd, in plaats van over de gebruikelijke twee rondes. Als dat geen overmacht is, dan weet de Duitse chef d’équipe het ook niet meer. Het punt dat Otto Becker en de zijnen willen maken is meteen duidelijk: de landenwedstrijd in het Zwitserse Sankt Gallen had gewoon nooit verreden moeten worden. door Koen Cromheecke

De regen viel de voorbije week met bakken uit de hemel boven Sankt Gallen. Zelfs in die mate, dat het zaterdag- en zondagprogramma van het vijfsterrenconcours gewoon geschrapt moest worden. Een strop voor de organisatoren, sponsoren én het publiek. Springen op vrijdag kon nog net, oordeelde de meerderheid van de chef d’équipes. Alleen de Duitsers hielden voet bij stuk en lieten hun paarden in de boxen. “Een beslissing die we genomen hebben na overleg met ook de eigenaren van de paarden”, preciseert de Duitse chef d’équipe Otto Becker. “We waren het er binnen het team unaniem over eens: springen hield een te groot risico in en het welzijn van de paarden gaat voor op het sportieve.” De Nederlanders, die eigenlijk ook liever niet van start waren gegaan, kozen voor hun tweede paard.

FEI-directeur John Roche (midden) en FEI-voorzitter prinses Haya konden in het verregende Sankt Gallen rekenen op felle kritiek. FOTO JENNY ABRAHAMSSON-WORLD OF SHOWJUMPING

tions vergeten en wenkt volgend seizoen mogelijk de degradatie naar de tweede divisie. Of het zover komt, is nog maar zeer de vraag. Want de secretaris-generaal van de Duitse Federatie liet al weten niet alleen voor de volle honderd procent achter de beslissing van Becker en de Duitse ruiters te staan, maar de zaak ook te willen aankaarten bij de FEI. “In de gesprekken die we in de loop van de komende weken ongetwijfeld gaan hebben, zullen we er bij de FEI op aandringen om de regelgeving wat aan te scherpen”, zegt Soenke Lauterbach. “Bedoeling is uiteraard dat we in de eerste divisie kunnen blijven.”

Degradatie?

Overmacht

Een cruciale beslissing, want als één team de Duitsers gevolgd was, lagen de kaarten wellicht anders. “Iedereen moet voor zichzelf oordelen”, zegt Kurt Gravemeier. De voormalige bondscoach van de Duitse springruiters is momenteel chef d’équipe voor de Belgen. “Maar ik begrijp mijn landgenoten niet goed. Voor de landenwedstrijd is overlegd, wij oordeelden dat het wel kon. Alleen de Duitsers meenden van niet. Dat er echt druk op ons is uitgeoefend door de organisatie en de FEI kan ik niet zeggen. Maar het is natuurlijk wel een element waar je zelf ook rekening mee houdt. Van een afgelasting wordt niemand beter.” Toch oordeelden de Duitse springruiters het risico voor de paarden te groot. En dus gingen ze niet van start, ook al mogen ze daardoor een plaats in de finale van de Furusiyya FEI Na-

Voor de Duitsers is er sprake van overmacht. Belangrijk, want de FEIregels bepalen dat elk team aan elk van de acht wedstrijden moet deelnemen, tenzij er overmacht zou vastgesteld worden. Gravemeier is het daarmee niet eens. “Kijk, ook de Duitsers wisten heel goed wat de consequenties waren van het niet starten. En binnen de groep van de chef d’équipes was er geen meerderheid te vinden voor het niet starten. Voor ons als Belgisch team maakte het niet veel uit, wij treden in de tweede divisie aan en konden in Sankt Gallen geen punten sprokkelen. Maar ik kan begrijpen dat sommige collega’s liever niet van start gingen. De vaststelling blijft evenwel: alleen het team van Duitsland startte niet.”

nieuw intens overleg tussen organisatie, de FEI en de resterende chef d’équipes. Er waren vier teams met vier strafpunten. De Fransen hoorden daar niet bij. Zonder hun akkoord was er wellicht wel een tweede manche gekomen. Het is pas nadat de Fransen bij monde van Philippe Guerdat aangaven dat het voor hen ook niet meer hoefde, dat de beslissing om een barrage te rijden genomen is. “Een moeilijke beslissing”, geeft Philippe Guerdat toe. “Aan de ene kant was er wel een toegenomen risico, aan de andere kant vond ik de paarden tijdens die eerste manche niet slecht springen. Naar mijn gevoel zouden we een sterke tweede ronde rijden, en tenslotte was er tussen ons en de andere teams ook maar één springfout verschil. Ik vraag me af welke beslissing de andere landen in ons geval hadden genomen. Goed, ik denk dat we de juiste beslissing genomen hebben.” Volgens FEI-directeur John Roche was deze toestand nooit eerder vertoond. “Noch in Sankt Gallen, noch elders. Maar mijn geheugen is ook

niet meer wat het geweest is”, verklaarde de FEI-official droogjes. In elk geval laat Roche hierbij het rampzalige EK springen in 1995 – ook in Sankt Gallen – buiten beschouwing. Roche lijkt voet bij stuk te houden: “Het reglement is duidelijk: een team dat niet deelneemt aan één van de acht wedstrijden moet uit de competitie stappen.”

Begrip Toch lijkt het laatste woord over deze hele affaire nog lang niet gezegd. De Duitsers konden in eigen land in elk geval rekenen op begrip en steun voor hun beslissing. En het feit dat de tweede manche uiteindelijk niet gereden werd lijkt de Duitsers alvast gelijk te geven. Niet onbelangrijk wellicht, is de vaststelling dat de Duitse paardensport in eigen land onder grote druk staat van dierenrechtenorganisaties, en dat een mogelijke blessure bij één van de Duitse paarden in de heimat ongetwijfeld een storm van mediaprotest zou ontketend hebben.

T: 073-503 25 27 F: 073-503 27 04 E. info@steenbergen-bouw.nl elk gewenst formaat

korte bouwtijd

tekeningen/berekeningen

Moeilijke beslissing En dus volgde na die eerste manche

Geen probleem Joe Clee, springruiter in het winnende Britse team, vond rijden in het Gründenmoosstadion geen probleem. “Wij hadden vooraf overleg met onze coach Rob Hoekstra, die ons de keuze heeft gelaten. Maar het is eigenlijk bij niemand van ons opgekomen om niet te starten. Ik vond het risico voor de paarden ook helemaal niet zo groot. Risico is er altijd, maar als er een bepaalde grens overschreden wordt, dan start je niet; de paarden zijn tenslotte ons grootste kapitaal. Voor mij en voor de andere ruiters uit ons team kon het, en dat bleek ook tijdens de wedstrijd.” De Belgische bondscoach Gravemeier nuanceert: “Alleen bleek na die eerste ronde dat de aanhoudende regen en het feit dat zoveel paarden over het parcours heen gegaan waren er voor zorgde dat de omstandigheden nog slechter geworden waren.”

www.steenbergen-bouw.nl uw specialist in maneges en rijhallen


DE

SPORT

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 7

Vierjarige E-Star in voetsporen vader Big Star ETTEN-LEUR – Bijna honderd vierjarige springpaarden maakten donderdag hun opwachting op de indrukwekkende zandpiste van Jumping Etten-Leur. In de finale greep Big Star-nazaat E-Star (mv. Heartbreaker) met verve de overwinning. De aangewezen hengst van fokker Stal Everse kreeg van jurylid Henk van den Broek de hoogste punten en werd omschreven als een paard met alle mogelijkheden. door Chris de Heer

Met name in de finaleomloop deed E-Star er nog eens een schepje bovenop. De schimmelhengst uit de moederlijn van Grand Prix-international Chocola (v. Carthago) springt goed met de schoft omhoog, maakt de sprong zeer fraai af en liet gedurende de omloop steeds meer go zien. “Hij begon wat bescheiden, maar werd steeds beter. Op de dubbel sprong hij voortreffelijk”, licht Henk van den Broek toe, die een 8,8 voor de springtechniek omhoog liet steken. De tweede plek was voor de stoere schimmel Cameron (Cicero x Care-

(Zirocco Blue x Burggraaf), die zich onder Rob de Bruijn in de finale sterk opwaardeerde.

Vijfjarige paarden

tano) onder Nicole Caris. “Hij springt iedere sprong hetzelfde. Heel mooi in de manieren, maar nog een tikje langzaam”, aldus Van den Broek over de constante omloop van Cameron. De met veel lossigheid springende Exploit Go (Lupicor x Voltaire) mocht zich onder Jack Ansems als derde opstellen. “Een paard met een heel fraaie techniek en veel lossigheid.”

Een sterk deelnemersveld werd bij de vijfjarigen een prooi voor Larimarnakomeling Limo. Onder Sander Naber won de donkerbruine na een rappe barragerit. Op de tweede plek mocht Doron Kuipers zich met Deejay (v. Contendro) opstellen, voor Anne van Vulpen en Bergrose van de Mespel (v. Berlin). Het vierde geld was opnieuw voor Doron Kuipers, die ditmaal de goedgekeurde hengst Iceman de Muze (v. Erco van ‘t Roosakker) zadelde, voor Jack Ansems en Remmits Delphi (v. Zürich).

Aangewezen

Razendsnel

Net naast het podium eindigde de aangewezen Elion V (Applaus x Goodtimes) onder Sander Naber op een vierde plek. Het vijfde geld was voor de vermogende Blom’s Equador

Een zware basisomloop werd de zesjarigen voorgeschoteld. In de barrage bleek er geen maat te staan op de rappe Cote d’Or VLS. Stevig aangespoord door zijn amazone AnneMartine van Liere zette de Cartanonazaat de KWPN-goedgekeurde Cidane (v. Heartbreaker) onder Kristian Houwen op gepaste afstand.

Houwen, ditmaal met Cilydi (v. Contendro II) en Cupido V (v. Numero Uno).

Prijzenkaper

Eén dubbel foutloze

Het derde geld was voor de voorzichtige Crystal (v. Numero Uno) die zich onder Danny Willems als prijzenkaper ontwikkelt. De plekken vier en vijf waren opnieuw voor Kristian

Bij de zevenjarigen werd slechts één dubbel foutloze omloop genoteerd. Piet Raijmakers stuurde vlak voor zijn bruiloft Conjurer (v. Coronado) naar de overwinning van zijn jaargang. Siebe Kramer deed met Bella Meta (v. Triomphe de Muze) een ver-

Deejay wint kampioenschap van Etten-Leur Het kampioenschap voor vijf-, zes-, en zevenjarige springpaarden in Etten-Leur kwam op naam van de vijfjarige Deejay (v. Contendro). Onder Doron Kuipers snelde de schimmel naar de snelste tijd in de barrage. Anne van Vulpen en Bergrose van de Mespel Z (v. Berlin) drongen nog aan, maar moesten met de tweede plek genoegen nemen. Als derde eindigde de winnaar van de zesjarigen Cote d’Or VLS (v. Cartano), die voorkwam dat Sander Naber en Limo (v. Larimar) opnieuw op het podium eindigden.

Mario Wilson Fernandes grijpt winst in Etten-Leur ETTEN-LEUR – Zes dagen topsport op de terreinen van Rinus Blom werden afgesloten met de Grote Prijs van Jumping Etten-Leur. Daarin gingen in eerste instantie alle credits naar parcoursbouwer Marius Bens. Die zette op eerlijke wijze het mes in ruim zeventig starts. Vijf foutloze combinaties en twee dubbele nulritten verder mocht Mario Wilson Fernandes zich tot winnaar laten kronen. door Chris de Heer

Pas drie weken vormt de Portugese stalruiter van Leon Thijssen een duo met de negenjarige Colander-merrie Zsa Zsa. Maar meer tijd had Fernandes niet nodig om een eenheid te smeden met de kwaliteitsvolle merrie. Tweemaal zonder fouten door de pittige omloop was alleen aan de winnaar en Zoï Snels gegeven, die even op weg leek zijn huzarenstukje van 2011 – toen hij met This Lux (v. Lux) de Grote Prijs won – te herhalen.

Niet zozeer de hoogte, maar enkele optisch lastige sprongen maakte het een hoofdnummer om niet snel te vergeten. De Pulvermann en de dubbelsprong waarin een waterbak voor afleiding zorgde, vormden de grootste struikelblokken in het basisparcours. Slechts vijf combinaties hielden de lei schoon en bonden onder toeziend oog van een massaal toegestroomd publiek opnieuw de strijd met elkaar aan.

Razend tempo Doron Kuipers opende met zijn NK-

troef Zinius (v. Nabab de Rêve) de finale waarin hij direct de toon leek te zetten. Met een razend tempo schoot hij uit de startblokken, maar een wending voorlangs moest hij met een langsloper bekopen. Met een veilige nulrit legde Mario Wilson Fernandes uiteindelijk de basis voor zijn overwinning. “Ik zag Doron in de fout gaan”, vertelt winnaar Fernandes. “Toen wist ik het zeker. Bij de sloot achterom en ritme houden kon wel eens de weg naar de overwinning zijn.”Alleen de winnaars van 2011, Zoï Snels en This Lux (v. Lux), presteerden het om eveneens foutloos te blijven. Op ruim twee tellen achterstand moesten zij genoegen nemen met de tweede plek. Doron Kuipers mocht het derde geld in ontvangst nemen, voor Stijn van der Velden die met Zippit (v. Cor d’Emilion) tegen zeventien punten aanliep. De laatste starter in de barrage, Bart Gommeren, moest een reuzensprong van Toscane (v. Andiamo) bekopen met een val en vond zichzelf op de vijfde plek terug. Jeugdruiter Zoï Snels kwam dichtbij, maar moest als runner-up het hoofd buigen voor zijn Portugese collega. “Nu voelt het nog een beetje als een gemiste kans. This Lux voelde zo goed aan dat ik het voorlangs de sloot had moeten proberen.”

E-Star (v. Big Star) springt goed met de schoft omhoog, maakt de sprong zeer fraai af en liet gedurende de omloop steeds meer go zien.

woede poging de winst te grijpen, maar moest zijn aandringen met een springfout bekopen. Op de derde plek eindigde Cindy Perdaen die met Gloria van het Spaanskwartier (v. Indoctro) eveneens eenmaal in de fout ging. De plekken vier en vijf werden bezet door Gert-Jan Horsmans op Bingo (v. Ultimo) en Joy Lammers met Gigolo van de Broekkant (v. Heartbreaker).

Mario Everse: ‘Op zo’n uitslag kun je alleen maar hopen’ Stal Everse was in de jaarrubrieken sterk vertegenwoordigd. Bij de vierjarige springpaarden en het kampioenschap van Etten-Leur tekende de springstal uit Waddinxveen voor de winnende combinatie. E-Star (v. Big Star) schopte het tot winnaar bij de vierjarigen en Excellent (v. Namelus R) en Ennet (v. Wizzerd WV) in (mede-)eigendom eindigden in de top drie van hun rubriek. “Jumping Etten-Leur staat voor ons als concours heel hoog aangeschreven. Het is een prachtig podium voor onze jonge paarden. Bij de vierjarigen had ik hoge verwachtingen. Zowel E-Star als Excellent en Ennet zijn paarden die in mijn ogen de kwaliteit voor het hoogste niveau in de sport hebben. Met E-Star heb ik daarnaast de meeste emotie. Als fokker hoop je natuurlijk dat hij de hoogste punten scoort. Dat zoiets vervolgens gebeurt, geeft aan dat hij het goed gedaan heeft. Op een uitslag als deze kun je alleen maar hopen.” De bij het KWPN-aangewezen hengst heeft inmiddels zijn dekbrevet bij het AESstamboek op zak. “Het was eigenlijk de bedoeling hem in het voorjaar bij het KWPN aan te leveren. Omdat hij zoveel go en scherpte heeft, heb ik dat destijds niet gedaan. Ik wilde hem graag in eigen beheer houden en nam daarom geen risico’s. Kees van den Oetelaar kwam hem namens het AES thuis keuren en heeft hem inmiddels een paar keer op concours gezien. Vorig jaar bediende E-Star ongeveer veertig merries en ook dit seizoen zit hij rond dat aantal. Die nakomelingen krijgen allemaal een register A-status en kunnen bij ieder stamboek worden ingeschreven. Of ik hem opnieuw bij het KWPN aanbied, weet ik niet. De dekdienst wordt steeds meer Europees, waardoor fokkers steeds minder aan een stamboek zijn gebonden.”

Uitslagen

Mario Wilson Fernandes, de Portugese stalruiter van Leon Thijssen, vormt pas drie weken een duo met de negenjarige Colander-merrie Zsa Zsa.

Grote Prijs 1,40 m: 1 Mario Wilson Fernandes, Por, Zsa Zsa (v. Colander) 0/045,91; 2 Zoï Snels, Ned, This Lux (v. Lux) 0/0-47,81; 3 Doron Kuipers, Ned, Zinius (v. Nabab de Rêve) 0/4-47,14.

De met veel lossigheid springende Exploit Go (v. Lupicor) toonde een heel fraaie techniek.


DE

SPORT

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 9

Jeroen Dubbeldam wist waar hij tijd kon winnen Topprestaties Michel Hendrix en Bart Bles in lastige Grote Prijs van Gelderland »Vervolg van voorpagina ARNHEM – Een zware basisomloop om de Grote Prijs van Gelderland zorgde er zondag voor dat slechts acht combinaties foutloos de finish passeerden. Met name de driesprong, met een lastige steil in het midden, gevolgd door een delicate oxer, zorgde voor de nodige problemen. Was het combinatie-element eenmaal overwonnen dan volgde op vier heel grote, of vijf zéér korte galopsprongen een kleine oxer die qua afstand op de grens van het toelaatbare stond. door Chris de Heer

is niet verkeerd”, vertelt Bles na afloop.

De lokale favoriet Bart Bles was de eerste die de knuppel in het hoenderhok gooide. Met Lord Sandro DDH (v. Lordanos) kreeg Bles het publiek op de banken en stelde hij de vierde plek veilig. Een fraaie beloning voor een optreden op steenworp afstand van huis en op het concours van zijn hoofdsponsor Havikerwaard. “Ik denk dat ik daar alleen maar scherper van word. Dat stukje extra spanning

Michel Hendrix derde De eerste die de foutloze tijd van de lokale favoriet aan gruzelementen reed was Michel Hendrix. Met een vlotte rit nam hij risico’s, wat zich in een derde plaats uitbetaalde. “Voor Wait and See is dit pas zijn tweede driesterrenconcours. Als dat dan de derde plek oplevert, ben ik daar natuurlijk heel erg tevreden mee.”

Met Jeroen Dubbeldam als laatste landgenoot te gaan had het thuispubliek nog altijd hoop op een Nederlandse zege. Na Michel Hendrix bewees de 23-jarige Egyptenaar Nayel Nassar dat het nog sneller kon. Met Lordan (v. Lordanos) snelde de student van Piet Raijmakers verrassend naar de virtuele koppositie. “Ik heb de Egyptische nationaliteit, ben opgegroeid in Koeweit en woon tegenwoordig in Californië. Op stal bij Piet Raijmakers werk ik toe naar mijn hoofddoel: de Wereldruiterspelen in 2014. Deze tweede plek komt als een verrassing. Lordan is pas negen jaar en dit was onze eerste driesterrenwedstrijd waarin we in de Grote Prijs van start zijn gegaan.”

Visualiseren Toch kon de Egyptenaar zijn koppositie niet lang verdedigen. Jeroen Dub-

beldam was na een loepzuivere eerste omloop vast van plan in het tweede bedrijf alle registers open te trekken. Rustig om zich heenkijkend bouwde hij voor zichzelf en het publiek de spanning op. “Ik heb getracht mijn rit te visualiseren. Het gaat om tienden van seconden en dan moet je op voorhand weten waar je tijd kunt winnen. Dat was voor mij in de dubbelsprong. Die springt Utascha als geen ander.” Door zo min mogelijk meters te maken dook Dubbeldam onder de tijd van Nayel Nassar en legde hij de basis voor zijn overwinning. “In de eerste en laatste lijn heb ik een galopsprong meer gemaakt dan de concurrentie. Dat was nodig, omdat Utascha niet de allergrootste galop heeft. Toen ik de laatste lijn reed dacht ik: oh, nou geef ik ‘m toch weg. Daar had ik eigenlijk een gal-

opsprong minder moeten maken. Dat bleek wel, want Doda was toch nog iets sneller dan ik.”

Dubbel leuk Sneller was Alvaro de Miranda inderdaad. Met de recent van Jurgen Stenfert overgenomen Uutje (v. Monaco) leek het duo lange tijd op weg naar de koppositie. Tot de insprong van de dubbel sneuvelde, en Jeroen Dubbeldam met Utascha SFN zijn eerste hoofdprijs van het seizoen binnenhaalde. “Ja, dit is wel welkom. Het is altijd mooi om een Grote Prijs te winnen. Maar in eigen land, voor eigen publiek en voor de derde keer op Outdoor Gelderland, maakt het wel dubbel zo leuk”, aldus de winnaar die in het verleden zegevierde met BMC Nassau (v. Indoctro) en BMC Van Grunsven Whisper (v. Querelle).

Goede terugkeer na blessureleed voor Paris Morssinkhof en Playgirl KOOTWIJK – Het prachtige terrein bij Gert van den Hoorn in het Gelderse Kootwijk zorgde zaterdag voor wat spanning bij sommige pony’s in de laatste wedstrijd voor de finale van de Hartog Lucerne Trophy. Er werd minder goed gereden dan de vorige keer in Roosendaal, maar dat gold niet voor Paris Morssinkhof. Zij werd de winnares van deze editie. Bij de children reed Iris Zwienenberg de mooiste ronde. Aan zijn barragerit zonder overdreven risico’s dankte Michel Hendrix de derde plaats in de Grote Prijs van Gelderland. FOTO WWW.ARND.NL

Uitslagen Grote Prijs 1,55 m: 1 Jeroen Dubbeldam, Ned, Utascha SFN (v. Lux) 0/0-39,51; 2 Nayel Nassar, Egy, Lordan (v. Lordanos) 0/0-41,54; 3 Michel Hendrix, Ned, Wait and See (v. Colman) 0/0-41,72; 4 Bart Bles, Ned, Lord Sandro DDH (v. Lordanos) 0/0-42,37

Voltaire-zoon Kannan levert nummers één en twee BOURG-EN-BRESSE – In het Franse Bourg-en-Bresse stonden twee dochters van de hengst Kannan zondag in de Grote Prijs van het viersterrenconcours vooraan. Routinier Michel Robert won diverse rubrieken, waaronder het hoofdnummer. Kannan is de vader van Michel Robert’s GP-winnares Oh d’Eole. Aan deze zeer delicate merrie hield Mclain Ward twee jaar geleden een gebroken knie over. Vervolgens werd

Marc Bettinger Duits kampioen met de elfjarige merrie. De Italiaan Lorenzo di Luca stuurde Zoe, de tweede Kannan-dochter in de barrage, naar een met de Brit Daniel Nielson gedeelde tweede plek. Beide combinaties zetten de klok stil op 48,34 seconden. Edwin Smits kon met twaalf strafpunten geen potten breken. De in Zwitserland wonende Nederlander strandde op de 41-ste plek.

Uitslagen Grote Prijs: 1 Michel Robert, Fra, Oh d'Eole (v. Kannan) 0/0-46,76; 2 e.a. Lorenzo de Luca, Ita, Zoe (v. Kannan) en Daniel Neilson, Gbr, Varo (v. Pierrot) 0/0-48,34; 41 Edwin Smits, Ned, Cara Mia von Aarhof (v. Charmeur).

door Linda van Zijp

Gastjury Yves Houtackers trok dezelfde conclusie als bondscoach Luc Steeghs. “Het viel deze keer een beetje tegen”, vertelt Houtackers. “Er werd wisselend gereden en dressuurmatig zijn de pony’s te weinig voor elkaar. Er steken er een aantal met kop en schouders bovenuit.” Dat brengt het onderwerp op de rol van de jury. Elke ronde van de competitie is er een andere jury die de ruiters beoordeelt op stijl. “Zo kun je de ontwikkeling van de ruiters niet volgen”, vervolgt Houtackers. “Misschien is het beter om twee vaste juryleden te hebben. Dan kun je kijken wat de ruiters met de aanwijzingen doen. Het is nu heel lastig om één momentopname te beoordelen.”

daarna heeft Playgirl een tijdje stilgestaan. Ik ben twee maanden geleden weer met haar begonnen en kon nu mooi de laatste Hartog voor de finale nog meerijden.” De twaalfjarige amazone hoopt met Playgirl internationaal te kunnen rijden in de toekomst.

Iets onrustig Sanne Thijssen kreeg weer de hoogste stijlpunten en eindigde als tweede. Katinka van Nieuwenhuyzen werd de vorige keer tweede en mocht zich nu als derde opstellen. Katinka nam afgelopen januari de pony Fair Play over van haar zus, die zestien jaar werd en naar de paarden ging. Katinka rijdt pas sinds anderhalve maand Z en werd een paar weken geleden tweede in Roosendaal en nu derde. “Ik was nu iets onrustiger, waardoor het iets minder lekker liep dan in Roosendaal”, legt de amazone

uit. “Ik had sommige wendingen in de barrage minder moeten uitrijden. Ik vond het parcours ook iets moeilijker dan de vorige keer.”

In handicap De childrenrubriek werd in handicap verreden. Voor het L en het M heeft Luc Steeghs nu ongeveer zestien ruiters, in het Z nog maar één. “Ik hoop dat we de interesse kunnen wekken van mensen door dit soort wedstrijden te organiseren”, legt Steeghs uit. “We willen van de winter kijken of we wat kunnen doen met de Belgische bond. In België zijn ze al veel verder met de childrenrubrieken. De children rijden nu nog wisselend. Er is een sterke kopgroep en een minder ondereind. Ik hoop dat we een keer kaders kunnen maken, maar dat zal op zijn vroegst pas over een jaar zijn. Dan kun je een jaar terugkijken wie er goed gepresteerd heeft.” Volgens gastjury Yves Houtackers, hier op Pierrotnakomeling Wodan, is het misschien beter om twee vaste juryleden in de competities van de Hartog Lucerne Trophy te hebben. “Dan kun je kijken wat de ruiters met de aanwijzingen doen.” FOTO KARIN

Internationaal gaan Paris Morssinkhof vond het een technisch parcours. “Het was best lastig en je moest veel kiezen tussen bepaalde afstanden”, vertelt de amazone. “Je moest goed nadenken, maar het was een goed parcours om op beoordeeld te worden.” Paris rijdt haar pony Playgirl sinds twee jaar, maar heeft net wat blessureleed achter de rug. “Toen de Hartog begon heb ik de eerste wedstrijd meegereden, maar

VAN DER MEUL

Uitslagen Hartog Lucerne Trophy: 1 Paris Morssinkhof, Playgirl, 6; 2 Sanne Thijssen, Koka d’Almy, 7; 3 Katinka van Nieuwenhuyzen, Fair Play, 9; 4 Terry van de Wetering, Venlo, 10; 5 Elise van de Mheen, Silver Dream, 12. Children: 1 Iris Zwienenberg, Opala, 0/0-36,66; 2 Roxin van Weeghel, Bailando, 0/0-40,68; 3 Juul Prinssen, Viggo, 0/4.


DE

PAARDENKRANT

KASTEEL WARMELO en n i u t e h c s i r 7 ha. histo

Trouwen feest Vergad locatie erruimt e

INTERNATIONALE MENWESTRIJD C.I.A.T.

22 EN 23 JUNI DIEPENHEIM WWW.KASTEELWARMELO.NL

TRIPLE V DEKDIENSTEN

“DE BESTE MERRIES VERDIENEN DE BESTE HENGSTEN” BROERE JAZZ (Cocktail x Ulster) De koning van de fokkerij. De nummer 1 in sport en prestatie!

DAMON HILL

( Donnerhall x Rubinstein I )

Het beste dressuurbloed verenigd in 1 hengst! Op Karakter, Prestatie en Nafok verdient deze hengst een 12! Erkend bij het KWPN

BROERE EXTASE ( Casall x Lancer II )

BROERE WESTPOINT ( Jazz x Michelangelo )

Topsport Genen x Top Karakter “Eerste veulens zijn van topkwaliteit!”

KWPN Verrichtingskampioen 2006, 2e plaats Pavocup 2008, Wereldkampioen Verden 2009, Grand Prix 2013.

WIJ LEVEREN TOPKWALITEIT SPERMA VAN AL ONZE HENGSTEN! 7 DAGEN IN DE WEEK! Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: Semira Noman | Tel. 0620983366 | Fax: 0735111320 | semira@triplev.nl

WWW.TRIPLEVDEKDIENSTEN.NL tripleV_paardenkrant_265x190_druk.indd 1

30/05/13 08:34


DE

SPORT

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 11

Opnieuw zwart dressuurwonder voor Edward Gal KWPN-hengst Voice maakt ook internationaal veel indruk in Zware Tour ARNHEM – Edward Gal debuteerde vorige week zeer sterk in de Zware Tour met black beauty Voice. In Arnhem deed hij er afgelopen weekend op Outdoor Gelderland nog een dikke schep bovenop. Met de KWPN-hengst won Gal op weergaloze wijze de Grand Prix met en ook in de Kür wist hij het publiek en de jury’s te betoveren. Hij won met ruim 81%. Hans Peter Minderhoud begon zijn wedstrijd met Glock’s Romanov teleurstellend met 64% in de Grand Prix, maar vocht zich in de Kür heel knap terug en werd nipt derde met de Rohdiamant-zoon, achter Christoph Koschel. door Denise van Delden-Dekens

Voice blonk in de Kür uit in expressie, gedragenheid en souplesse. Alleen in de overgang van galop naar passage ontstond een kleine storing en de De Niro-zoon sprong om in de uitgestrekte galop. Verder was de Kür foutloos. Zowel de Kür als de Grand Prix waren van zeer hoge kwaliteit met een geweldige piaffe/passagetour, expressieve drafverruimingen, heel kleine pirouettes en zeer fraaie series. “Ik ben er echt heel blij mee, maar ik heb het gevoel dat we nog steeds beter kunnen. Op het voorterrein laat Voice nog meer kwaliteiten

zien dan in de ring. Hij kan alles heel goed, het mag alleen in de ring nog iets meer uitgebalanceerd”, vertelt Edward Gal.

Spanning Hans Peter Minderhoud begon in de Grand Prix geweldig met Glock’s Romanov. De Rohdiamant-zoon was er heel scherp aan en toonde ruimscharende drafappuyementen en expressieve drafverruimingen, waarin de hengst leek op te stijgen. Tot aan de stap zat het duo qua score rond de 80%. In de eerste piaffe schrok Romanov heel erg, waardoor hij opzij sprong. Door de spanning bleven de

Uitslagen Grand Prix: 1 Edward Gal, Ned, Voice (v. De Niro) 75,68; 2 Claudia Fassaert, Bel, Donnerfee (v. De Niro) 71,13; 3 Patrick van der Meer, Ned, Uzzo (v. Lancet) 70,72; 4 Madeleine Witte, Ned, Blom’s Wynton (v. Jazz) 70,09; 5 Christoph Koschel, Dui, Rubin Cortes (v. Rubin Royal) 68,98; 6 Pia Fortmuller, Orion (v. Jazz) 67,92; 7 Heike Kemmer, Dui, Quantico (v. Quattro B) 67,19; 8 Yessin Rahmouni, Mar, Floresco (v. Florestan) 66,98; 9 Joyce Heuitink, Ned, Wup (v. Welt Hit II) 66,40; 10 Luis Principe, Por, WP Washington (v. Wolkenstein) 65,09. Kür: 1 Gal, 7; 2 Koschel, 75,48; 3 Minderhoud, 74,98; 4 Van der Meer, 74,90; 5 Fassaert, 74,78; 6 Witte, 74,63; 7 Fortmuller, 71,80; 11 Van Lieren, 69,20; 14 Heuitink, 67,98.

foutjes zich opstapelen. Desondanks reed Minderhoud heel knap door naar het eind van de proef. Met een score van ruim 64% zat er niet meer in dan een dertiende plaats. In de Kür kwam Minderhoud heel sterk terug en noteerde hij bijna 75% met wederom sterke verruimingen. Dit keer kwamen ook de mooi doorgesprongen series en piaffe/passagetour heel sterk uit de verf, net als het mooie harmonieuze, opwaartse beeld.

KWPN-hengst Voice (v. De Niro) maakte veel indruk in de Zware Tour tijdens Outdoor Gelderland. FOTO WWW.ARND.NL

Schoolvoorbeeld De vierde plaats in de Kür was met 74,90% voor Patrick van der Meer, die met Uzzo een schoolvoorbeeld gaf van hoe harmonie en expressie hand in hand kunnen gaan. In de Grand Prix werd de combinatie derde met 70,72%. De Belgische Claudia Fassaert reed in beide proeven heel sterk met haar De Niro-dochter Donnerfee en eindigde als tweede en vijfde. In de Kür zaten de nummers drie tot en met zes erg dicht bij elkaar. Madeleine Witte bezette plaats zes met Blom’s Wynton. In de Grand Prix zag de KWPN-hengst nog spoken bij K, maar Witte wist hem heel sterk door de proef te rijden en noteerde 70%. In de Kür was Wynton goed bij de les en liet een heel mooie verrichting zien, met een gedragen en expressief beeld. Opvallend waren de heel kleine dubbele pirouettes, de uitdrukkingsvolle passage en de mooi doorgesprongen series. Laurens van Lieren had in de Grand

Prix te maken met een gespannen Ulysses La Haya, wat nog eens extra tot uiting kwam in de piaffe onderdelen. Daarnaast bleven de foutjes zich opstapelen. In de Kür was de Gribaldi-nazaat meer ontspannen en geconcentreerd op zijn ruiter, wat resulteerde in ruim 69% en de elfde plaats. De piaffe

bleef een gevoelig onderwerp, maar de passage had veel uitdrukking en de series op de volte waren een hoogtepunt. Joyce Heuitink reed heel bevestigd, met een open aanleuning en een actief beeld naar bijna 68% in de Kür met de NRPS-hengst Wup. Ze nam de veertiende plaats in.

Minderhoud en Glock’s Ziësto van absolute topklasse ARNHEM – Hans Peter Minderhoud liet de kwaliteiten van KWPNhengst Glock’s Ziësto nog maar eens extra tot uiting komen in de Lichte Tour van Outdoor Gelderland op sportcentrum Papendal. Zowel afgelopen donderdag in de Prix St. Georges als vrijdag in de Kür op muziek won de combinatie op zeer overtuigende en vanzelfsprekende wijze met fantastische scores. Michael Eilberg werd in de Prix St. Georges nog tweede met Woodlander Rockstar, maar in de Kür was deze plaats welverdiend voor Geert-Jan Raateland, die schitterde met Zorro. door Denise van Delden-Dekens

Ziësto speelde met de gevraagde oefeningen in de Prix St. Georges en de hoogtepunten bleven zich opstapelen. Met enorm veel power, expressie, bergop en heel lichtvoetig toonde de KWPN-hengst zijn ruime zijgangen, fraaie galopchangementen en gezette pirouettes. Alleen in de serie om de drie sloop een foutje. Met een score van ruim 75% stak de com-

binatie met kop en schouders boven de rest uit. Ook in de Kür bleef het vanzelfsprekende en expressieve opwaartse beeld bestaan. Twee juryleden beloonden de Kür zelfs met ruim 81%, maar met een gemiddelde score van 79,65% is Minderhoud ook uiterst tevreden. “Ziësto voelde in de Prix St. Georges nog wel iets beter aan. Hij was iets beter geconcentreerd op mij en nog net iets losser, maar ik ben ook echt hartstikke blij

Uitslagen Prix St. Georges: 1 Hans Peter Minderhoud, Ned, Glock’s Ziësto (v. Lancet) 75,05; 2 Michael Eilberg, Gbr, Woodlander Rockstar (v. Rotspon) 70,03; 3 Diederik van Silfhout, Ned, Anne Beth (v. Oscar) 68,71; 4 Geert-Jan Raateland, Ned, Zorro (v. Jazz) 68,68; 5 Marlies van Baalen, Ned, Ratzinger (v. Ricardos) 68,11; 6 Annemiek Vincourt, Ned, Kansas C (v. Krack C) 67,84; 7 Shelly Francis, VS, Danilo (v. De Niro) 66,95; 8 Christianne Goes, Ned, Accountancy Ultimo (v. Welt Hit II) 65,90; 9 Robin Beekink, Ned, Bella Rosa (v. Belissimo) 65,18; 10 Pia Fortmuller, Can, Fabella (v. Fidermark) 64,82. Intermédiaire I: 1 Beekink, 68,16; 2 Goes, 66,90; 3 Rahmouni. 65,37; 4 Fortmuller, 64,16. Kür: 1 Minderhoud, 79,65; 2 Raateland, 72,75; 3 Eilberg, 72,53; 4 Van Baalen, 72,20; 5 Van Silfhout, 69,58; 6 Vincourt, 68,85.

met de Kür”, blikt Minderhoud tevreden terug.”

Zandzakjes Geert-Jan Raateland werd in de Prix St. Georges nog vierde met 68,68%, achter Diederik van Silfhout en de talentvolle elitemerrie Anne Beth, maar klom twee plaatsen in de Kür. Halverwege raakte Raateland de teugels even kwijt, maar zijn hoge moeilijkheidsgraad – met onder andere series op gebogen lijnen – maakte dat helemaal goed. “In de Prix St. Georges liep Zorro ook al heel goed. De score had van mij wel iets hoger mogen zijn. In de Kür hadden ze de ring met zandzakjes verstevigd en vorig jaar vond Zorro dat nog heel eng. Nu kon ik hem eigenlijk heel mooi en foutloos door de proef heen rijden. Ik ben er heel blij mee”, vertelt de ruiter na afloop. Raateland bleef Michael Eilberg en Woodlander Rockstar nipt voor in de Kür. In de Prix St. Georges werd de Engelsman tweede met de zwarte hengst. De vierde plaats in de Kür ging naar Marlies van Baalen. Met Ratzinger danste ze met veel elegantie, expressie en afdruk op de tonen van Disney-muziek. Hoogtepunten waren absoluut de gezette pirouettes, ruime wissels van de grond en stoere galop verruimingen. In de Prix St. Geoges eindigde Van Baalen nog als vijfde met ruim 68%. Ook daarin was

Hans Peter Minderhoud won met KWPN-hengst Glock’s Ziësto (v. Lancet) overtuigend in de Prix St. Georges en de Kür op muziek. FOTO WWW.ARND.NL

het beeld heel expressief, lichtvoetig en opwaarts, maar ontstonden er kleine foutjes.

Ruimscharend Van Silfhout eindigde met Anne Beth als vijfde net onder de 70% in de Kür. De hele draftour was zeer attent en uitdrukkingsvol, met ruimscharende schouderbinnnenwaartsen en appuyementen. In de drafverruimingen leek de merrie zelfs op te stijgen. Ook de

galop kenden veel hoogtepunten, maar er ontstonden ook kleine foutjes, zoals een keer omspringen in de galopverruiming. De beste zes uit de Prix St. Georges kwamen aan start in de Kür, de rest mocht op zaterdag avond de Intermédiaire I rijden. Deze kwam overtuigend op naam van Robin Beekink met Bella Rosa. Ze scoorde 68,16%, waarmee ze Christianne Goes en Accountancy Ultimo voor bleef.


DE

SPORT

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 13

Bondscoach Tineke Bartels blij met goede basis ‘Laatste observatie in Rotterdam zeker nodig om teams te kunnen bepalen’ DEURNE – “Een prachtig terrein, goede sfeer, mooi weer, veel te zien en bovenal goede resultaten”, zo vatte bondscoach Tineke Bartels de observatiewedstrijd voor de jeugd, die zondag in Deurne werd verreden, samen. Bij de junioren en young riders waren het wederom Jasmien de Koeyer en Stephanie Kooijman die de uitslagenlijsten aanvoerden. Febe van Zwambagt was met Fs Dr. Watson de beste ponycombinatie. “We hebben zeker nog de laatste wedstrijd in Rotterdam nodig om de teams voor het EK te bepalen”, verzucht Bartels, die in Deurne erg veel combinaties goed zag presteren. door Bettine van Harselaar

Ponyclub ’t Hoefke uit Deurne bestond vijftig jaar en organiseerde een groot jubileumconcours, waar ook de observatiewedstrijd voor de jeugd onderdeel van uitmaakte. In de grote

hoofdring op het terrein van de NHB werden de dressuurproeven verreden. Door de vele wind, de mooie aankleding en de springring dichtbij de dressuurpiste ontstond er bij veel combinaties wat spanning. “Het was een mooie oefening om in zo’n en-

Uitslagen Pony’s Landenproef: 1 Febe van Zwambagt, Fs Dr. Watson (v. Fs Don’t Worry) 73,76; 2 Lisanne Zoutendijk, Kostendrukkers Amaretto (v. Alfred) 71,84; 3 Demy Kurstjens, Kingsley Ciske (v. Composer van de Beekerheide) 71,41; 4 Kurstjens, Nina van de Beekerheide (v. Neptune van de Beekerheide) 67,56; 5 Lisanne Zoutendeijk, Champ of Class (v. Champion de Luxe) 66,71; 6 Gyvano Schouws, Bugatti (v. Mikel) 66,41; 7 Esmee Donkers, Boticelli (v. Brillant) 65,98; 8 Kaylee Gouda, Dollar Girl (v. Donnerwetter) 65,86; 9 Jelle Peeters, Nandor (v. Orchard D’Avranches) 65,77; 10 Joelle Peters, Haasendonk’s Sultan (v. Nieuwmoed’s Patrick) 65,51. Junioren Landenproef: 1 Jasmien de Koeyer, TCTake It Easy (v. Florestan I) 71,62; 2 Rosalie Bos, Bolita (v. Uptown) 71,22; 3 Jeanine Nieuwenhuis, Hexagon’s Baldacci (v. Havidoff) 70,95; 4 Dana van Lierop, Sting (v. Sunny Boy) 70,68; 5 Jeanine Nekeman, Vlingh (v. Flemmingh) 70,41; 6 Rosalie Bos, Ultiem (v. Gribaldi) 69,32; 7 Aimee Weise, Sportlife (v. Montecristo) 69,14; 8 Michelle de Jonge, Pays Bas NL (v. Cabochon) 68,47; 9 Lotte Meulendijks, Mdh Parole (v. Pasolongo) 68,15; 10 Sanne Vos, Amazone (v. United) 67,61. Young Riders Landenproef: 1 Stephanie Kooijman, President’s Winston (v. OO Seven) 73,55; 2 Danielle Houtvast, Rambo (v. Gribaldi) 71,27; 3 Debora Pijpers, Besterly’s Now I’m Here (v. Contango) en Rosalie Mol, Legend (v. Likoto xx) 70,92; 5 Anne Meulendijks, Mdh Ohio (v. Indoctro) 70,57; 6 Sanne van Grotel, Melvin V (v. Flemmingh) 69,34; 7 Emma Peper, Westenwind (v. Werner) 68,95; 8 Debora Pijpers, Besterly’s Look At Him (v. Likoto xx) 68,33; 9 Jeanine Nieuwenhuis, Tdn’s Truemanda (v. Rubiquil) 68,33; 10 Anne Meulendijks, President’s Mdh Avanti (v. United) 68,29.

tourage te rijden”, aldus Bartels.

Onder controle Ook de winnares bij de junioren, Jasmien de Koeyer, kreeg te maken met enige spanning bij haar TC Take It Easy. Ze vertelt: “Gelukkig kon ik Take it Easy wel goed onder controle houden, waardoor het er misschien juist nog wat spectaculairder uitzag dan anders.” De zijgangen en de stap waren hoogtepunten in haar proef. “Ik ben zo blij dat ik zo’n goed paard heb”, gaat De Koeyer enthousiast verder. “Over het EK denk ik nog niet veel na. Ik rijd voor wat ik waard ben en niet speciaal om daar naartoe te gaan, hoewel het natuurlijk wel heel mooi zou zijn”, glimt de zestienjarige leerlinge van Tim Coomans.

Koele amazone In Deurne werd De Koeyer op de hielen gezeten door Rosalie Bos met Bolita. “Rosalie verraste me in Deurne”, vertelt Bartels. “Ze vormt een heel charmante combinatie met haar paard. Vanuit haar ponytijd weten we dat Rosalie een heel ‘koele’ amazone is, die zich niet snel van de wijs laat brengen.” Ook Jeanine Nieuwenhuis reed met Hexagon’s Baldacci een sterke proef. “Het zat allemaal dicht bij elkaar, net als twee weken terug in Moorsele. Er is niet één combinatie die gigantisch boven de rest uitsteekt. Bij allemaal valt wel iets te verbeteren, maar ik ben enorm blij met de goede basis die aanwezig is”, roemt Bartels haar juniorenruiters.

Goede proeven Ook bij de young riders werden goede proeven gereden. Stephanie

Met haar Fs Dr. Watson, die ze omschrijft als een echte ‘buitenpony’, won Febe van Zwambagt de observatiewedstrijd voor ponycombinaties.

Kooijman liet met Winston zien dat naast het spectaculaire drafgedeelte ook de galoptour steeds sterker wordt. Danielle Houtvast eindigde met Rambo als tweede, na een proef met bijzonder mooie onderdelen, maar ook stukken waarin haar paard wat meer zou mogen aanpakken. De derde plaats werd gedeeld door Debora Pijpers met Besterly’s Now I’m Here en Rosalie Mol met Legend.

Buitenpony Febe van Zwambagt en Fs Dr. Watson waren niet te kloppen bij de pony’s. “Met het losrijden liep hij al super. We maakten in de proef geen

fouten en Watson vond het niet eng in de baan. Vooral op indoorwedstrijden is hij altijd heel kijkerig. Buiten gaat het gelukkig meestal beter. Watson is echt een buitenpony”, vertelt de leerlinge van Seth Boschman en Francis Verbeek. Lisanne Zoutendijk had wat pech met Champ Of Class, die een aantal keer schrok in de proef, waardoor ze slechts vijfde werd. Dit keer zette Lisanne met haar ‘tweede’ pony, Kostendrukkers Amaretto, het beste resultaat neer. Het duo werd tweede. Ook Demy Kurstjens reed zich in de kijker door derde en vierde te worden met Kingsley Ciske en Nina van de Beekerheide.

Jill Huijbregts maakt groei door in Compiegne COMPIEGNE – Young rider Jill Huijbregts klom afgelopen weekend in het Franse Compiegne iedere dag twee plaatsen in de uitslag. Uiteindelijk was de Kür haar beste proef en ze eindigde daarin als tweede met Zamacho Z (v. Rousseau). Ook Joyce Lenaerts reed haar beste proef op de laatste dag en werd met Vanquish vierde in de Lichte Tour-Kür. Lorraine van den Brink deed met Orlandus hetzelfde in de Zware Tour. door Denise van Delden-Dekens

Huijbregts werd in de Landenproef nog zesde met bijna 68%, in de individuele proef eindigde ze als vierde met 68,40% en in de Kür bezette ze de tweede plek met ruim 74%. Alle proeven kwamen op naam van de Belgische Jorinde Verwimp en Tiano

(v. Lester). “Het ging iedere dag een stukje beter. In de eerste proef was Zamacho wat gespannen en kregen we fouten. De tweede proef was wel foutloos en in de Kür konden we er een schepje bovenop doen”, vat Huijbregts haar proeven samen. “Eerder had ik een soort Kür-trauma. Ik had nooit een echt passende Kür. De Kür

Uitslagen Prix St. Georges: 1 Kristine Möller, Den, Reve en Noir (v. Riccione) 71,32; 6 Joyce Lenaerts, Ned, Vanquish (v. Obelisk) 68,40; 15 Jaqueline Tonnaer, Ned, Zoolander (v. Jazz) 65,71; 24 Kim Huizer, Ned, Oxford (v. Topas) 65,40; 28 Jessica Leijser, Ned, Zabel (v. Rousseau) 63,74; 29 Daniëlle Keur, Ned, River’s Modor (v. Rafürstinels) 63,37. Intermédiaire I: 7 Keur, 64,32; 9 Tonnaer, 63,92; 11 Leijser, 63,34; 13 Huizer, 62,08. Kür: 1 Möller, 73,53; 4 Lenaerts, 71,63. Grand Prix: 1 Carl Hester, Gbr, Dances With Wolves (v. Donnerschwee) 73,53; 17 Johan Rockx, Ned, Verdi de la Fazenda (v. Florett As) 65,98; 20 Lorraine van den Brink, Ned, Orlandus (v. Juventus) 65,83; 27 Van den Brink, Murdock (v. Balzflug) 64,79. Spécial: 1 Hester, 75,92; 7 Rockx, 67,44. Kür: 1 Roland Tongier, Ier, Pompidou (v. Prinz Wilhelm) 71,28; 4 Van den Brink, Orlandus, 69,25.

die ik nu heb, heb ik helemaal zelf gemaakt, met muziek van Charles Monterie en nu lukt het echt goed. Het was best spannend in de hoofdring, maar Zamacho stond er goed aan en deed heel goed zijn best.”

Buitenlands debuut In de Prix St. Georges eindigde Joyce Lenaerts met de Obelisk-nakomeling Vanquish als zesde met 68,40% en steeg twee plaatsen in de Kür met een score van 71,63%. “In de Prix St. Georges had Vanquish nog last van een beetje spanning en dan houdt hij zich een beetje in. In de Kür lag ik een klein beetje voor op de muziek, maar daarin stond hij er wel heel fijn aan. Dit was voor Vanquish de eerste keer internationaal in het buitenland en ik ben heel blij en super tevreden over hoe hij het oppakte. Als ik de spanning straks wat beter kan laten afvloeien, loopt hij nog gemakkelijker door de proeven heen.” Beide proeven kwamen op naam van de Deense Kristine Möller met Reve en Noir.

Hester onverslaanbaar In de Zware Tour was Carl Hester niet te verslaan. Met zijn nieuwe talent Dances with Wolves reed hij overtuigend naar de overwinning in

Jill Huijbregts groeide in de wedstrijd met haar Zamacho Z (v. Rousseau) en bezette in de Kür voor young riders de tweede plek.

de Grand Prix met ruim 73% en ook de Grand Prix Spécial schreef hij op zijn naam met bijna 76%. Johan Rockx eindigde in de Grand Prix nog als zeventiende met Verdi de la Fazenda, maar steeg naar de zevende plaats in de Spécial met ruim 67%.

Lorraine van den Brink eindigde in de Grand Prix op plaats twintig met Juventus-zoon Orlandus, maar bezette in de Kür de vierde plaats met 69,25%. De Kür kwam op naam van de Ier Roland Tongier met Pompidou met een score van 71,28%.


DE

PAARDENKRANT

Ferdinand is een eerlijke, betrouwbare hengst met een goede tot zeer goede instelling. De stap is zuiver, goed tot zeer goed van ruimte met veel tot zeer veel lichaamsgebruik. De draf is goed van ruimte, gedragenheid en zelfhouding. De galop toont zeer veel ruimte en kracht. Ferdinand beweegt met veel souplesse, zeer veel zelfhouding en zeer veel balans. Als dressuurpaard heeft Ferdinand veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

VERRICHTINGSCIJFERS:: VERRICHTINGSCIJFERS Stap (2 x) Draf (2 x) Galop (2 x) Souplesse Houding en balans Rijdbaarheid en bewerkbaarheid Aanleg als dressuurpaard TOTAAL

8,5 8 9 8 9 8,5 8,5 85 pnt

decor ferdinand staat ter dekking bij:

HENGSTENHOUDERIJ VAN BOMMEL • www.vbommel.com DE DALHOEVE • www.dalhoeve.nl VERHAGEN HORSE SERVICE • www.verhagenhorses.nl VDL STUD • www.vdlstud.nl DECOR_FERDINAND_prdkrant_265x380.indd 1

6/3/13 11:19 AM


DE

SPORT

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 15

Van den Akker met veel harmonie naar winst ZZ-Zwaarwinnaar Bart Bax rijdt graag een keer ‘buiten het eigen kringetje’ ASSEN – Het ZZ-Zwaar kende afgelopen zondag op de Subtopwedstrijd in Assen geen eenduidige uitslag over twee proeven. In de eerste proef werd de kopgroep gevormd door Laura Zwart met Vince en Trea Mulder met Brinkhof’s Zaira, terwijl in de tweede proef Bart Bax de eerste en tweede plek bezette met respectievelijk Adagio en Sybren P. Ook in de Lichte Tour had de jury geen eenduidige winnaar. Gemiddeld genomen was de winst voor Jiska van den Akker en Valiant – die ook bovenaan stonden bij de hoofdjury – gevolgd door Callista Leeuwerke en Santo’s Zhivago. door Wies Zwanikken

Op het terrein van de Sunrise Stables werd het ZZ-Zwaar op zowel een zand- als een grasbodem verreden. Wellicht dat de bodem van invloed was op de prestaties van de deelnemers. De juryleden konden in ieder geval niet één en dezelfde winnaar aanwijzen in beide proeven.

Verzameling en expressie In de eerste proef kwam Laura Zwart met Vince aan kop, maar ze werd op de hielen gezeten door Trea Mulder en Brinkhof’s Zaira. Volgens jurylid Jan Enne Kloosterboer staken de dames met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit wat betreft de verzameling en expressie. “Dit was bij beide amazones zeer goed voor elkaar. Ze deden niet veel aan elkaar onder. Het was net de vorm van de dag die bepaalde wie won. Het paard van Laura heeft eigenlijk geen zwakke onderdelen, afgezien van een grote fout in één pirouette. Het paard heeft drie goede gangen en viel vooral op met zijn

heel mooie, goed van de grond gesprongen wissels. Het paard van Trea gaat heel mooi bergop en vooral de drafreprise scoorde flink, onder andere vanwege de sterke verruimingen.” Opvallend was dat Bart Bax, die in de tweede proef zowel de eerste als tweede plek bezette, in de eerste proef als zesde en dertiende eindigde. Met Adagio stond Bax in de tweede proef bij geen van de juryleden op een eerste plek. Zijn gemiddelde bracht hem echter het oranje lint. Volgens de ruiter reed hij twee vergelijkbare proeven. “In de eerste proef keken de juryleden er net iets anders tegenaan, maar daarvoor ben ik ook wat verder van huis gegaan. Ik wilde eens een keer buiten het eigen bekende kringetje te rijden. Van andere juryleden en een keer een ander oog, leer je alleen maar.”

Gelijkwaardige proeven De ruiter vervolgt: “Naar mijn idee heb ik fijne proeven gereden. Ze waren vrijwel foutloos. Nu beide paarden wat routine op hebben ge-

Jiska van den Akker stuurde Vailiant (v. Oramé), hier nog tijdens de indoorkampioenschappen, naar 66,25% in de Lichte Tour, waarmee ze de rubriek won.

daan op dit niveau, moet ik gaan werken aan meer expressie.” Daar is jurylid Mirjam Drenth het mee eens. Ze vertelt: “Bart gaf met Adagio een heel sympathiek beeld. De combinatie viel op door het vriendelijke beeld en de fijne aanleuning, maar ik had graag wat meer spektakel willen zien. In de gehele proef mag alles net meer van uit het achterbeen. Met Sybren P zat Bart heel lekker te sturen. Het was grappig dat de draf eigenlijk heel gewoontjes was, terwijl de galop echt scoorde. En dat voor een Fries, die vaak toch iets

Vermeulen: ‘Dit was m’n beste proef ooit’ ARNHEM – Demi Vermeulen reed afgelopen woensdagavond heel sterk naar de overwinning in de Kür op muziek van de KNHS Para Dressuur Trophy op Outdoor Gelderland. Met Vaness scoorde ze maar liefst 76,92%. Daarmee bleef ze Ilona Goes met Zalisto ruimschoots voor.

Kür in draf, nu in galop en ze heeft er nu mooie en aansprekende lijnen in. Het paste allemaal super en ze stelde Zalisto heel correct voor”, aldus Heuitink.

Goede stap door Denise van Delden-Dekens

den”, jubelt de amazone.

"Demi reed een mooie en fijn afgewerkte proef", blikt bondscoach Joyce Heuitink tevreden terug op de grade II-proef van Vermeulen. “Ze reed echt sterk, met een actief tempo en haar paard bleef heel mooi constant bovenin. Het was allemaal heel strak.” Ook Vermeulen was enthousiast na haar proef. “Het was mijn beste proef ooit. Ik heb zo fijn gere-

Aangepaste Kür In grade-III vormde Ilona Goes een sympathieke combinatie met Zalisto. Met een persoonlijk record van 74,58% belandde het duo op de tweede plaats. “Ilona reed in Moorsele en Mannheim ook al heel sterk, maar we hadden nu wat aan haar Kür veranderd. Haar paard galoppeert heel goed. Eerder begon Ilona haar Met haar Onze Fons-dochter Vaness won Demi Vermeulen de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Outdoor Gelderland.

Nicole den Dulk werd derde met Fifty Fifty. Haar grade Ib-Kür leverde 73,83% op. “Nicole reed netjes en constant. Ook in haar proef hadden we iets aan de choreografie veranderd. Ze heeft veel stap in haar proef en die was in de Kür heel goed. Heel zuiver en Fifty Fifty nam veel bodem.” Den Dulk bleef Ellen van den Berg, die met Showdiva uitkwam in de grade IV, nipt voor. Acht van de negen combinaties scoorden boven de 70%.

minder makkelijk galopperen. In de galop scoorde Sybren juist heel gemakkelijk zijn zevens. Hij liep mooie pirouettes en sprong gemakkelijk z’n wissels.”

Top Fries Bart Bax rijdt Sybren P vanaf dat de Arabo-Fries vijf jaar oud is. “Daarvoor reed mijn vrouw Ilona hem in het Z. Toen ze zwanger raakte van onze dochter, nam ik Sybrem over en na de zwangerschap ben ik hem door blijven rijden. Dit paard heeft echt een topkarakter. Hij doet alles wat je van hem vraagt, we hebben nooit onenigheid en bij alles wat je hem wilt aanleren doet hij enorm zijn best. Ik probeer er alles uit te halen wat er in zit. Op zijn karakter kan Sybren enorm veel en er zit zeker nog rek in.”

Genieten In de Lichte Tour, waarin de Prix St.

Georges in handicap werd verreden met de Intermédiaire I, reed Jiska van den Akker haar Valiant naar het hoogste percentage. “Voor mij kwam zij duidelijk op één”, vertelt Drenth. “Ze reed echt een heel mooie proef. Jiska weet hoe ze een paard moet voorstellen en werkt zelf heel fijn in. Er was sprake van veel harmonie en een mooi bergopwaarts beeld. Ze reed van onderdeel naar onderdeel. Er zaten heus nog wel verbeterpunten in, zoals het halthouden waarin het paard niet stil wilde staan en in stap zou Vailant meer bodem mogen nemen, maar ik heb genoten van deze proef.” Tweede werd Callista Leeuwerke met Santo’s Zhivago, de nummer één bij jurylid Ushi Schokker. Het duo scoorde vooral op het mooie bergopwaartse beeld, maar liet punten liggen door veel kleine foutjes te maken. Waaronder twee mislukte series.

Uitslagen ZZ-Z/nr.37: 1 Laura Zwart, Vince (v. OO Seven) 65,71; 2 Trea Mulder-Dolsma, Brinkhof’s Zaira (v. Don Romantic) 65; 3 Mariska Meenhuis, Sandro Star (v. Sandro Hit) 61,43; 3 Annet Koning-Van der Velde, Sebastiaan R (v. Flemmingh) 61,43. Nr.38: 1 Bart Bax, Adagio (v. UB40) 64,14; 2 Bax, Sybren P (v. Yk Dark Ynte) 63,29; 3 Miranda Trip, Sth’s Wiebe (v. Olivi) 63; 4 Callista Leeuwerke, Santo’s Alecto (v. Oscar) 62,57. Lichte Tour (Prix St. Georges en Intermédiaire I): 1 Jiska van den Akker, Valiant (v. Oramé) 66,25; 2 Leeuwerke, Santo’s Zhivago (v. Londonderry) 65,66; 3 Truusje Smeding, Puccini (v. Giorgio) 63,55.

Uitslagen Kür: 1 Demi Vermeulen, grade II, Vaness (v. Onze Fons ) 76,92%; 2 Ilona Goes, grade III, Zalisto (v. Florencio) 74,58; 3 Nicole den Dulk, grade 1b, Fifty Fifty (v. Florestan) 73,83; 4 Ellen van den Berg, grade IV, Showdiva (v. Havidoff) 73,67; 5 Lotte Krijnssen, grade III, Nikita (v. Elcaro) 71,58; 6 Amey Wagenaar, grade IV, Roh Magic (v. Rohdiamant) 70,92; 7 Rixt van der Horst, grade II, Vico Wald (v. Houston) 70,83; 8 Sabine Peters, grade IV, Paroeska (v. Polytraum) 70,25; 9 Trudi Hendriksen-van Uitert, grade III, Pessoa (v. Prins Alfred) 64,50.

Miranda Trip bezette met Wiebe (v. Olivi) de derde plek in de tweede ZZ-Zwaarproef.


DE

PAARDENKRANT

Natuurlijke kwaliteit fokt altijd! Ook uw adres voor interessante jonge sport- en fokpaarden.

www.radstake.nl

El Salvador (Vigaro x Kojak x Heartbreaker)

Phin Phin Keur (Chin Chin x Abdullah) Een grootheid, gebruik hem nu het nog kan!

Sorento (Sandro Hit x Donnerhall) Dressuurgrootheid die zich waarmaakt in de fokkerij.

Algemeen kampioen springen van het verrichtingsonderzoek 2012 met een uniek puntentotaal! De eerste veulens lijken zeer goed, hebben uitstraling, maat en goede bewegingen met kwaliteitsvol beenwerk. El Salvador maakt zich waar.

Toulon (Heartbreaker x Jokinal de Bornival) Het winnende lot uit de Loterij.

Durango VDL

(Zirocco Blue x Lux) Durango is een zeer opvallende springhengst. Veulens hebben losheid, zijn rastypisch en hebben correct beenwerk. Durango heeft zowel voor de sport als in de fokkerij veel toekomst.

Tangelo v/d Zuuthoeve Keur

Zhivago (Krack C x Jazz)

Ultimo (Phin Phin x Burggraaf x Cadmus)

Een droom van een dressuurhengst.

(Narcos ll x Laudanum XX) Een springpaarden leverancier bij uitstek.

Alleen diepvries sperma van uitstekende kwaliteit.

Twenteroute 8 7055 BE Heelweg | T +31 (0)315 243738 | F +31 (0)315 243383 | M +31 (0)6 52000857 | E horses@radstake.nl

President Stallions presents Chagall D&R

Excellent veulenrapport van het KWPN!

CHAGALL D&R Jazz x de Niro x Romancier 2007 1.71 KWPN & Oldenburg goedgekeurd

Een topper voor volgend jaar? Met Chagall krijgt u het voor elkaar!

Chagall D&R toonde in 2012 een fantastische collectie nakomelingen en bevestigde hiermee zijn hoge fokwaarde!

Kampioen dressuurveulens CK

President Stallions - Carolyn de Roo - Kooiman - Boomgaarddreef 26 - 3243 AC - Stad a/h Haringvliet Tel: +31-(0)6 24807676 / +31-(0)187 612283 / Fax: +31-(0)187 612592 E-mail: info@presidentdressagestables.nl - Website: www.presidentstallions.nl


DE

SPORT

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 17

Van Liere heeft perfect leerpaard aan Roumanda Kersverse Grand Prix-combinatie zegeviert bij debuut NIEUW EN SINT JOOSLAND – Dinja van Liere was afgelopen zaterdag zeer succesvol op de Subtopwedstrijd in Nieuw en Sint Joosland. De stalamazone van Stal Hexagon debuteerde met Hexagon’s Roumanda in de Grand Prix voor senioren. Deze rubriek won ze met maar liefst 70,43%. In de Lichte Tour was de 22-jarige amazone ook niet te stoppen. Met Hexagon’s Variety won ze de Prix St. Georges.

door Yvonne Termeer

Van Liere en Roumanda zijn in vorm. Vorige week was het duo niet te verslaan in de internationale U-25 van het CDI in Roosendaal. Haar proeven waren toen goed voor ruim 68 en ruim 69%. Bij haar debuut in de zwaarste klasse tussen de senioren deed Van Liere daar met 70,43% nog een schepje bovenop.

Dankbaar

Chantal Nijpjes stuurde U’ve Got It (v. Democraat) naar de hoogste score in de Future Test.

Enthousiast steekt Van Liere – die in 2011 op Stal Hexagon kwam werken – van wal: “Ik heb weinig risico genomen. Normaal ga ik voor een proef met veel expressie, maar omdat dit de eerste keer was, heb ik vooral geprobeerd om foutloos te rijden en dat lukte. Als ik er echt voor ga, dan kan ik op onderdelen als de uitgestrekte gangen en de wissels hoger scoren.” Ze gaat verder: “Toen ik bij Hexagon kwam werken, reed ik op Z1-niveau en nu rijd ik boven de zeventig procent in de Grand Prix. Ik ben echt heel blij en dankbaar dat ik Roumanda mag rijden en dat ik zo goed begeleid word door het team van Stal

Schoots: ‘Het kwartje lijkt gevallen bij Torricelli’ WORMERVEER – Ondanks de geringe deelname kende de Kür op muziek-wedstrijd bij de Zaanse Ruiters in Wormerveer een aantal zeer goede winnaars. Zowel in de Grand Prix als het ZZ-Zwaar was Lotje Schoots niet te kloppen. De Lichte Tour werd gewonnen door Joyce van Schaick met Well Done Sollenburg.

Dinja van Liere debuteerde in de Grand Prix met Hexagon’s Roumanda, hier tijdens Indoor Brabant, en wist de rubriek gelijk te winnen.

Hexagon.” Hexagon’s Roumanda liep eerder al Grand Prix onder Thamar Zweistra en is voor Van Liere een prima leerpaard. “Het is echt een heel fijne merrie, die op wedstrijd super haar best doet en precies weet wat ze moet doen. Als ik geen fouten maak, dot zij het ook niet. Ik kan echt op haar bouwen”, vertelt Dinja van Liere trots.

Veel harmonie Juryleden Mathie Boomaars en Paulien van Nispen waren aangenaam verrast door het optreden van Van Liere en Roumanda. “We zagen een prima rit, waarin de oefeningen mooi bevestigd waren. Het was een heel aansprekend debuut met veel harmonie, wat we natuurlijk graag zien. Roumanda heeft een mooie zelfhouding en de passage en piaffe zijn technisch goed voor elkaar. De merrie liep met gemak door de oefenin-

door Bettine van Harselaar

Lotje Schoots blikt tevreden terug op de wedstrijd in Wormerveer. Met haar beide paarden liet ze een enorme progressie zien. Equitop Torricelli was in de Grand Prix goed voor een score van maar liefst 73,50%. In deze rubriek werd ze wel op de hielen gezeten door Manon van Hylckama Vlieg met haar Kennedy-nakomeling Poko Loko. Ze scoorde slechts 0,07% lager. Schoots was na afloop van haar proef vooral opgelucht over

gen. Klein aandachtspuntje zijn de wissels. Die mogen achter nog meer worden doorgesprongen”, aldus Boomaars.

Geen onvoldoendes De 65,59% van Van Liere in de Prix St. Georges was de hoogste dagscore in de Lichte Tour. “Variety rijd ik nu ook twee jaar. Ze is een fijne merrie, die altijd goed haar best doet. Ik kon alles mooi afwerken en we maakten geen fouten. Het drafgedeelte had misschien wat expressiever gemogen, maar met beide merries had ik niet één onvoldoende”, lacht de jonge amazone. De hoogste score in het ZZ-Zwaar was voor Monique te Lindert. Zij was vorige week in Zoelen ook al succesvol. De amazone uit Rockanje leidde haar negenjarige Macrider Zapon zelf op met behulp van haar trainers Kim Koopmans en Jeff Heystek.

Uitslagen

Lotje Schoots is blij met de progressie die haar Torricelli (v. Florestan) de afgelopen tijd maakte in het Zware Tour-werk en won in Wormerveer de Kür op het hoogste niveau.

de progressie in de piaffe en passage, die eerder nog wel eens moeizaam

Mening Paardenkrantlezer telt De redactie van De Paardenkrant vindt de mening van de lezer belangrijk. Het doel is om u als lezer nog meer te betrekken bij De Paardenkrant, middels een nieuw te vormen panel. Centraal daarbij staan vragen zoals; welke onderwerpen vindt men goed en welke onderwerpen mist men nog. Met het oog op het onderzoek krijgt een panellid maximaal vier keer per jaar het verzoek om via e-mail een vragenlijst in te vullen. Dit duurt ongeveer vijf minuten. De vragen zijn altijd anoniem en persoonsgegevens zullen zonder toestemming nooit aan andere partijen worden verstrekt. Door deel te nemen aan het panel kan De Paardenkrant op langere termijn nóg beter voorzien in de informatiebehoefte van de lezer. Het panellid krijgt één keer in het half jaar een samenvatting toegezonden waarin de belangrijkste en opvallendste resultaten van het panel beschreven staan. Daarnaast profiteren panelleden van diverse speciale aanbiedingen van Eisma Horsesmedia en iedere vijftigste deelnemer ontvangt één van onze boeken naar keuze. Deze boeken zijn te bekijken op horses.nl/vakbladen/boeken. Voor vragen en aanmelden gaat u naar horses.nl/paardenkrantpanel

gingen bij Torricelli. De amazone vertelt: “Torricelli gaat echt heel hard vooruit. Ik heb heel veel momenten gehad waarop ik dacht dat ik ermee ging stoppen, omdat ik dacht dat het niet goed kwam. De galoptour deed hij altijd met twee vingers in zijn neus, maar de piaffe en passage gingen altijd zo moeizaam. Gelukkig lijkt het kwartje nu te vallen. We kregen in Wormerveer zelfs achten voor de passage.”

ZZ-Z/nr.37: 1 Monique te Lindert, Macrider Zapon (v. Krack C) 65,86; 2 Petri Bax, Avatar (v. Negro) 64; 3 Ceylan Avinal, Zygrande le Coupied (v. Krack C) 62,71. Nr.38: 1 Avinal 62,43; 2 Te Lindert 61,86; 3 Bax 61,14. Prix St. Georges: 1 Dinja van Liere, Hexagon’s Variety (v. Rubiquil) 65,59; 2 Anita Rekkers, Donnels (v. Don Primaire) 64,08; 3 Mieke Evertse, Vienna (v. Parcival) 62,63. Intermédiaire I: 1 Ivanka Nuyten, Mister Zeb (v. Jazz) 64,08. Intermédiaire II: 1 Jonna Schelstreate, Verdict (v. Ferro) 62,63. Future Test: 1 Chantal Nijpjes, U’ve Got It (v. Democraat) 65,05. Grand Prix: 1 Dinja van Liere, Hexagon’s Roumanda (v. Rubiquil) 70,43; 2 Jonna Schelstraete, Liebling II (v. Lorentin) 66,6; 3 Emma van den Hooven, Vmf Zethar (v. Parcival) 64,57.

Spanning afvloeien Ook Schoots merrie Equitop Athene B (v. Don Schufro) heeft in de ring veel progressie gemaakt. De sensibele merrie werd in het verleden erg gespannen in de ring, maar daar lijkt ook verandering in te komen. “We reden zelfs een foutloze proef”, vertelt Schoots trots. “Ik krijg de span-

Uitslagen Junioren: 1 Reece Fokker, Una Métall (v. Métall) 66,87%. ZZ-Zwaar: 1 Lotje Schoots, Equitop Athene B (v. Don Schufro) 71,33; 2 Anita Marijnus, Vivaldi (v. OO Seven) 64,85. Lichte Tour: 1 Joyce van Schaick, Well Done Sollenburg (v. Métall) 68,06; 2 Eline Hartog, Verdi (v. Métall) 66,87; 3 Patricial Salman, Salman’s Unique (v. Métall) 61,62. Grand Prix: 1 Lotje Schoots, Equitop Torricelli LS (v. Florestan I) 73,50; 2 Manon van Hylckama Vlieg, Poko Loko (v. Kennedy) 73,43; 3 Jolanda de Hoop, Michiel S (v. Contango) 64.

ning bij Athene steeds beter onder controle en ze bleef nu fijn doorlopen. De spanning is steeds beter af te vloeien”, aldus Schoots. Dat haar beide paarden zo enorm vooruit zijn gegaan komt volgens Schoots door haar nieuwe trainer, Bert Rutten. Ze vertelt: “Sinds enkele maanden train ik bij Bert en dat bevalt heel erg goed.” KWPN-hengst Métall (v. Ferro) werd in de Lichte Tour bijzonder goed vertegenwoordigd door zijn nakomelingen. De plekken één, twee en drie werden namelijk ingenomen door zijn kinderen. Het gaat om Well Done Sollenburg onder Joyce van Schaick, Verdi met Eline Hartof en Salman’s Unique gereden door Patricia Salman.


DE

SPORT

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 19

Fieke Houwen: ‘Steeds meer controle in de proef’ LIEMPDE – Rijvereniging Liempde organiseerde afgelopen maandag vanaf vier uur een Subtopwedstrijd. Ondanks het wat ongebruikelijke tijdstip waren alle rubrieken goed bezet. In de Lichte Tour was Fieke Houwen met Miss Loxley duidelijk de beste. Ze won de Intermédiaire I met 67,24%. De winnende score in de Prix St. Georges was met net 64 procent voor Janneke van Riet, die Ziroco zadelde. In de twee ZZ-Zwaargroepen werd wisselend gereden. Wenda Welten was met twee overwinningen het meest constant. door Yvonne Termeer

Fieke Houwen was blij met haar proef, maar ook met de punten die ze er voor kreeg. “Het klopte mooi met mijn gevoel. We hebben de laatste tijd veel gewerkt aan de controle en dat had ik nu aardig voor elkaar in de proef. Ik kon steeds goed naar iedere

oefening toewerken, maar in galop raakte ik het in de oefeningen soms nog wat kwijt. Op de korte zijdes kon ik dat steeds goed herstellen. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering en daarom ben ik ook blij met deze score”, legt de jonge amazone uit.

Overijverig

Uitslagen ZZ-Z/nr.37 1e gr.: 1 Monique te Lindert, Macrider Zapon (v. Krack C) 65,57; 2 Xenia Rooders, Horse Xtreme’s Turbo (v. Democraat) 61. Nr.38 : 1 Kees op ’t Hoog, Werlia (v. Gribaldi) 65,14; 2 Van Wijk 63,71; 3 Sabrina Melotti, Whizard Z (v. OO Seven) 62, 86; 4 Daniëlle Vorselaars, Whisper (v. OO Seven) 62,71. ZZ-Z/nr.37 2e gr.: 1 Wenda Welten, Alfa Rubin (v. Rubin Royal) 66,57; 2 Yvonne Copal, Macrider Anne (v. Tuschinski) 65; 3 Nadja Lommers, Zaragoza (v. Rhodium) 63,57; 4 Adrianne Wigmans, Vamp (v. Stravinsky xx) 63,14. Nr.38: 1 Welten 65,14; 2 Lommers 62,14; 3 Walda Zwart, Wings (v. Gribaldi) 61,86; 4 Carina Bijlhouwer, Valiant S (Parcival) 61,43. Prix St. Georges: 1 Janneke van Riet, Ziroco (v. San Remo) 64,01; 2 Letty Roseboom, Watteau (v. Jazz) 62,76; 3 José van Haaren, Wich-Tina (v. Riant) 62,43; 4 Arthur Verbroekken, Rolando (v. Ranko) 62,04; 5 Jessica Oppermans, Paron (v. Hamlet) 61,97. Intermédiaire I: 1 Fieke Houwen, Miss Loxley (v. Lord Loxley) 67,24; 2 Kebie van der Heijden, San Dior (v. Sandro Hit) 66,38; 3 Leontien Raijmakers, Winnetou D (v. Obelisk) 65,39.

Wenda Welten gaat zich steeds beter thuis voelen in het ZZ-Zwaar. In Liempde kwam ze met de door haar zelf opgeleide ruin Alfa Rubin voor de vierde keer aan start in deze klasse. Ze won haar proeven met scores van 66,57 en 65,14%. Vooral over de eerste proef was ze zeer tevreden. “Alles klopte. Soms is Alfa Rubin overijverig, maar ik had nu veel controle en geen echte fouten”, vertelt de amazone, die traint bij Bart Bax. Voor Kees op ’t Hoog was het de eerste keer dat hij met Werlia, van eigenaresse Anja Taffijn, boven de 65% scoorde in het ZZ-Zwaar. “We hebben de stijgende lijn te pakken, hoewel het vandaag in de eerste proef nog niet wilde lukken”, vertelt de ruiter. Bij de tweede proef had hij zijn zaakjes beter voor elkaar. “Ik kon Werlia tussen de oefeningen door telkens mooi verzamelen en had in deze proef veel meer controle. Werlia wachtte steeds mooi op mijn hulpen. Ik heb echt zitten genieten tijdens de proef”, aldus de ruiter, die naast zijn baan in het onderwijs in samen met zijn partner Pim Koudijs in het Brabantse Moergestel een dressuurstal runt. Monique te Lindert timmert hard aan de weg in het ZZ-Zwaar en boekte in Liepde haar derde zege op rij. Met Macrider Zapon won ze de eerste proef in haar groep.

Tuigpaardmerrie Tidalburga tweemaal naar winst PINGJUM – De keur- en sportmerrie Tidalburga (v. Manno) was in handen van vader en dochter Nico en Annemieke Calis tweemaal aanvoerster van de ereronde op de koude en winderige Friese landerijen van ‘Lutke Peinjum’ van Nanne Osinga te Pingjum. Nico won met haar de ereklasse en Annemiek deed dat in de damesklasse. door Johanna Faber

Nico Calis kreeg de winst in de ereklasse echter beslist niet cadeau en had er een hele kluif aan om de eveneens sterk gaande Wervelwind C. (v. Plain’s Liberator) achter zich te houden. Beide paarden liepen samen over in de finale waarbij de jury het mooie en voorname presenteren, het fraaie front en de constantheid van de merrie prefereerde boven Wervelwind C. met eigenaar Harm Jan Veenstra in de showwagen. Tidalburga was in de damesklasse eveneens zeer aansprekend ondanks de twee onderbrekingen die de rubriek kende wegens ongemakken die, behalve werk voor de wagenmakers, geen verdere gevolgen hadden. Amaretto (v. Hofmeester) met Evelien Langerijs kwam op een tweede plaats. Deze kon qua beweging zeker niet op tegen de winnaar, echter de prijs voor het schoonste geheel was wel voor Evelien met Amaretto, die in eigendom is van Thijs Blankendaal. Marjon Schuit mocht na het overrijden een derde plek innemen met Walskoning (v. Manno), nog

Fieke Houwen reed met Miss Loxley (v. Lord Loxley) de hoogste dagscore in de Lichte Tour bij elkaar en won de Intermédiaire I.

Klassement Masterclass tuigpaarden volledig op de kop ETTEN-LEUR/ARNHEM – De Anemone/Pavo Masterclass voor tuigpaarden heeft inmiddels drie verschillende winnaars opgeleverd. Na de aftrap in april in Mierlo waar Cherokee (v. Torino) won, was Wander (v. Marvel) met Aris van Manen zaterdag de topper op Jumping Etten-Leur en ging PrimeVal Bentley VDL (v. Larix) met Derk Jan Mekkes zondag aan kop op Outdoor Gelderland.

Nico Calis won de ereklasse door het mooie en voorname presenteren, het fraaie front en de constantheid van Tidalburga (v. Manno). FOTO JOHANNA FABER

voor Zidane (v. Talos) met Nadja Zwaan.

Goed debuut Een viertal deelnemers ging van start in de tweede nieuwelingencompetitie van dit seizoen voor de rijders van regio West. Het was echter wel het debuut voor Disaronno (v. Victory), de schimmel van de familie Calis. Jan Jordans zat achter de leidsels en had deze welgeteld nog geen kwartier vastgehouden toen hij al direct een oranje lintje aan zijn zweep mocht laten bevestigen. De deftige Disaronno had van de vier paarden de beste bewegingen in huis en liep de meeste constante wedstrijd. Eros (v. Makari Jetsetter) met Hans Robben werd tweede, voor Etsiana (v. Waldemar) met Jan Wiering en Emaire (v. Manno) gereden door Nico Calis en in eigendom van Johan Kramer.

Geen twijfel De jury had er geen finale voor nodig

om Dock (v. Stuurboord) van en met Berend Tjoelker aan te wijzen als winnaar van de limietklasse tot 40 winstpunten. Dock was qua houding en beweging duidelijk de beste en liet daarbij Jan Rozeveld achter zich met Dorando L. (v. Saffraan). De limietklasse van 40 tot 100 punten werd een onbetwiste overwinning voor de goedgaande Atleet (v. Patijn) met Wim Cazemier aan de leidsels. Amaretto (v. Moneymaker) kwam wat moeizaam op gang tijdens het overrijden maar kwam steeds beter in het ritme en werd uiteindelijk nog tweede, voor Barend (v. Marvel) met Jan Jordans en Aldemaro (v. Roy M.) met Jan Rozeveld. Jan Jordans werd zonder overrijden de winnaar van de vijf deelnemers tellende tweespanrubriek. Qua houding, beweging en kleur waren Rinkier en Heraut, beide met Joviaal als vader, de besten. Harry Schuit volgde op een nette tweede plaats met Walskoning (v. Manno) en Santiago (v. Majesteit).

Het klassement ging de afgelopen dagen volledig op de kop. Op Jumping Etten-Leur werd er flink gediscussieerd onder de gastjuryleden, die werden bijgestaan door KNHS-jurylid Andries Zandee. Concoursorganisator Rinus Blom beoordeelde samen met Piet Jochems (voorzitter sponsorcommissie Jumping Etten-Leur) en tuigpaardrijder Jan Klaassen. “We hadden best wel een beetje discussie over wie er moest winnen”, lacht Rinus Blom. “Maar dat is alleen maar leuk. Het werd Wander, die hier heel constant rond liep.” De tweede prijs ging naar Marie José Calis met Cognac (v. Whiskey HBC), voor Harrie Claassen met Elvin T (v. Waldemar).

Weergaloos optreden Een dag later was er op Outdoor Gelderland een geheel andere uitslag. PrimeVal Bentley VDL (v. Larix) won met Derk Jan Mekkes na een weergaloos optreden. “We waren er unaniem over eens”, vertelt springruiter Jur Vrieling, die samen jureerde met Marinus van Dam (KNHS-jurylid), Theo Driessen (bestuurslid Outdoor Gelderland) en Jan de Vries (voorzitter Outdoor Gelder-

land) en J. Markink (Gedeputeerde Staten van de Provincie Gelderland). “We hebben gelet op de constantheid in de bewegingen, in zowel het voorbeen als het achterbeen”, zei Markink, die zelf springpaarden fokt. PrimeVal Bentley VDL had nog stevige concurrentie van de nummer twee, Cherokee (v. Torino) met Lean Verhoeff. Ook Wander (v. Marvel) met Aris van Manen ging opnieuw goed, maar was zondag wat hectischer waardoor hij derde werd.

Publieksbeest Derk Jan Mekkes was ingenomen met de overwinning van zijn fanatieke voshengst. “Hij werd elke ronde beter en vond het fantastisch toen de mensen voor hem gingen klappen. Het is echt een publieksbeest. Leuk dat er weer een totaal andere uitslag is. We hebben een collectie tuigpaarden met heel veel front. Ze zijn allemaal mooi om naar te kijken en dan liggen de verschillen al snel heel dicht bij elkaar. Dat maakt het spannend. Je weet als rijder nooit waar je aan toe bent in de beoordeling, mede doordat er mensen jureren die er blanco in staan. Dat geeft een extra dimensie aan deze competitie.”


SPORT

DE

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 21

Goede start voor competitiepaard Drukwerk ROUVEEN – Met een eerste plaats vorige week in Utrecht en een tweede plaats zaterdag in Rouveen is het tuigpaard Drukwerk van Egbert Kruiswijk en Piet Lijffijt de competitie van VTN regio midden goed begonnen. Verder was Stal Huckriede op dreef op dit concours waar rijders van de VTN regio's nationaal, midden en noord elkaar tegenkwamen. door Rosan Wilts

In de competitierubriek eindigde de ongecompliceerd optredende Drukwerk achter Lambertus Huckriede met Ewout (v. Waldemar) van de gebroeders Van Manen. Het zat dicht bij elkaar. Joop van Wessel gaf namens de jury aan dat de nummer twee in beweging niet onderdeed, maar wel de rijkheid in de hals miste ten opzichte van de winnaar. “We kochten Drukwerk als veulen van Harry van Middelaar. Die dag waren we op de markt in Roden, na twee uur waren we daar uitgekeken; er was geen handel. Toen gingen we koffie drinken bij Egbert Emmink en daarna door naar Harry in Boyl, we waren toch in de buurt”, doen vader en zoon Piet en Peter het verloop uit de doeken. “Harry zei dat hij nog handel in het hok had. Daar stond Drukwerk met twee rijpaardveulens, allemaal afkomstig van Huygen uit Eemdijk, de fokker van Drukwerk.”

Ouderwets type Huygen fokte Drukwerk, een zoon van de naar Amerika geëxporteerde Vaandrager HBC, uit de merrie Valentina (Nando x Unicum). “We verkochten Drukwerk voor de helft aan Egbert Kruiswijk, die ook een hengst in de opfok had. Drukwerk is wat ou-

derwets in zijn type, dus voor de hengstenkeuring was het niks. Voor de sport liet hij thuis al zien dat er aanleg was en dat liet hij bij zijn eerste wedstrijd in Houten, waar hij tweede werd bij de nieuwelingen, ook zien. Hij vindt het zelf ook mooi, hij heeft iets over zich van ‘kom maar op’. In Doornspijk was Drukwerk vierde van ruim twintig nieuwelingen en in Hattem won hij de limiet. In het begin was hij nog onstuimig, maar Drukwerk laat zich steeds beter controleren. Doordat ik een jaar ziek was, is Drukwerk een jaar blijven staan. Zo kon hij mooi de leeftijd krijgen en hij is er nu echt aan toe”, vindt Lijffijt sr. “En jij ook!”, voegt echtgenoot Greet toe. Drukwerk heette oorspronkelijk Das 'n Dieker, maar werd omgedoopt. Niet vernoemd naar de band, wel naar het tuigpaard Drukwerk (v. Navigator), die in de tachtiger jaren naast Ramon (v. Koetsier) in het span optrad. Met de vorig jaar overleden Siem Bos werden ze destijds Nederlands kampioen bij de tweespannen. “Ome Siem was bij ons, zag het paard en vond het net Drukwerk. Nou was dat voor mijn tijd, die Drukwerk heb ik niet gekend. Via de foto's lijkt het wel heel mooi”, zegt Peter. Er wordt niet gezocht naar een ‘Ramon’ erbij. “Nee, we laten het

De statige zwarte Botilas (v. Nando) liet zich naast de fiets het beste zien, en met eigenaar Martijn Rikhof op de fiets won hij deze rubriek

hier bij en willen de competitie mooi uitrijden.”

Aan de fiets Vorig jaar blies CH Rouveen de showrubriek tuigpaard aan de fiets nieuw leven in, dit onderdeel stond weer op het programma. De statige zwarte Botilas (v. Nando) liet zich naast de fiets het beste zien, en met eigenaar Martijn Rikhof op de fiets won hij deze rubriek. De fleurige Briljant (v. Larix) van Joop van Wes-

Hackneyduo Gallant Reality en Gallant Phantasy van Bert de Rooij kampioen PINGJUM – Bij de Noordelijke Hackneyrijders stond de tweespantitel zaterdag op het spel, de eerste kampioenssjerpen die de rijders dit seizoen konden bemachtigen. De spannen van Johan Boeve en Bert de Rooij mochten overrijden. door Rosan Wilts

Deze rijders schreven dit seizoen allebei een overwinning op hun naam. Boeve was tevens de regerend kampioen van de VHN regio noord. “Zes deelnemers deden mee en al erg snel tekenden er twee spannen zich in positieve zin af.”, vertelt Janus Plaisier, voorzitter van de jury op dit con-

cours. “De heren De Rooij en Boeve werd verzocht om nogmaals af te rijden om uit te maken wie de kampioen zou worden. De combinatie van De Rooij was zeer elegant, ging goed over de benen en was mooi in hun houding. Af en toe maakten ze een foutje, dat was snel hersteld.” Hij vervolgt: “Bovendien waren ze keurig rechtgesteld, daarop hebben

Het kampioensspan van Bert de Rooij won in 2010 ook op de Hippiade, datzelfde jaar veroverde Gijs Rozendaal met dit duo de nationale tandemtitel. FOTO JOHANNA FABER

we ze laten winnen. De Hackneys van Boeve gingen net zo goed over de benen. Het wrong van tijd tot tijd, dan liepen ze met de neuzen naar binnen gericht. Daarnaast zijn de pony's van De Rooij luxer en eleganter”, verklaart Plaisier.

Kampioensspan Het kampioensspan heet Gallant Reality (v. Noble Boy) en Gallant Phantasy (v. Star Dancer). In 2010 wonnen ze ook op de Hippiade, datzelfde jaar veroverde Gijs Rozendaal met dit duo de nationale tandemtitel. Tweede stond Johan Boeve met Bingo (v. Stardust Boy van 't Stedeke) en Boy's Red Rose (v. Stardust Boy van 't Stedeke). Vervolgens mochten de spannen met Jan Jordans, Udo Rovers, Jerry Vierwind en Allert Zwaan opstellen. De Rooij won met Gallant Reality (v. Noble Boy) ook de ereklasse. In de lage limiet ging de winst net als de week ervoor te Utrecht naar Cynthia Ardesch en Ringo Star (v. Noble Rebel) van Evert Ardesch. In de hoge limiet was het Cascades Monamy (v. Mistral) van Tonnie de Geijter die won. Karianne van Beusekom schreef de damesklasse op haar naam met Hillstreet's Prince (v. Stardust Boy van 't Stedeke) van Peter van den Brink en dat was met vlag en wimpel liet Plaisier nog weten.

sel werd met Henk Hammers nu tweede. Met Cavoro Heidezicht (v. Manno) van Henk Rozendaal was Huckriede de beste in de lage limiet voor Freek Saris met zijn aanwinst Darius (v. Manno). In de tussenlimiet voerde Den Roos (v. Tendens HBC) van Henk en Harry van Middelaar de ereronde aan. De arbiter bepaalde dat Lambertus Huckriede met zijn Zilver (v. Ranno) op de tweede plaats kwam, zodoende werd Berry van der Genugten met Deftige Dame (v. Manno) van René van Klooster derde. Ook in de grote limiet bereikte Van Middelaar de koppositie, nu met Brandy HBC (v. Uromast) van het Brandy consortium. De meeste concurrentie kwam van Freek Saris met Urgent (v. Waterman), de KWPNhengst was ruimer in het voorbeengebruik, maar minder verfijnd in het front. In de ereklasse ging het oranje naar Henk Fikse met Wild Rose F (v. Manno). Unaniem (v. Renovo) was nu nog tweede met Lambertus Huckriede, in de damesklasse wist hij met Anneke Huckriede wel de eerste plaats te bemachtigen. Renate Veerman kreeg de prijs voor het schoonste geheel en werd met Besterly Amadeus (v. Saffraan) tweede.

Gelijkheid in houding Bij de tweespannen werd ook de ar-

biter geraadpleegd. Hij had de keus tussen Lambertus Huckriede met zijn span Zilver en Into Temptation (v. Manno) van Gerard Overbeek, en Wim Jansen met De Bree (v. Selleen) en Warempel (v. Ganges). Voor beide spannen viel wat te zeggen. Het Engelse span van Lambertus Huckriede is indrukwekkend door zijn uitstraling en beweging, maar het optreden van het pas geformeerde duo was nog niet vlekkeloos. Daarentegen waren de vossen van Jansen veel vaster en vielen ze op door hun lange halzen en gelijkheid in houding. De arbiter koos voor Huckriede. Tot slot kwamen de tandems in de baan. Leendert Veerman werd bij dit onderdeel eerste met zijn Besterly Amadeus en Besterly Artiflex (v. Patijn) van de combinatie Veerman/Wijmenga. In de ereklasse verliep het minder florissant, door een schrikreactie raakte Amadeus de aanspanning van een al opgestelde deelnemer. Materiële schade was het gevolg en Amadeus reed de wedstrijd niet uit. Bij de tandems mocht Henk Hammers als tweede opstellen met Briljant en Saturday (v. Private Dancer) van Appie Steen. Bij de landbouwaanspanningen won Rixt Lonsain met Vronie (v. Manno). JR Bouwman won met de pony Rosé de jeugdrubriek en Tom Lassche kreeg de prijs voor het origineelste geheel.

Ook in de grote limiet bereikte Harry van Middelaar de koppositie, nu met Brandy HBC (v. Uromast).


SPORT

DE

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 22

Saskia van Heesch zorgt voor Nederlands succes DILLENBURG – De internationale enkelspanwedstrijd in het Duitse Dillenburg geldt, behalve wellicht in WK-jaren, als hét hoogtepunt voor de enkelspanrijders. Het is dus niet verwonderlijk dat wederom een delegatie Nederlandse enkelspanmenners de weg naar het Hessische Landgestüt wist te vinden. Met zijn wegtraject over glooiende heuvels biedt vooral de marathon van Dillenburg een pittige uitdaging voor de enkelspancombinaties. Desondanks hebben de Nederlandse rijders in de loop der jaren wel hun visitekaartje bij de Duitsers afgegeven. Dit jaar ging zelfs, met de overwinning van Saskia van Heesch bij de enkelspan paarden, de hoogste eer mee naar Nederland. door Albertine Nannings

Van Heesch startte met de imposante Manno-zoon Unique K, die met een stokmaat van 1,80 m niet makkelijk over het hoofd te zien is. Normaal gesproken is zo’n uitzonderlijke stokmaat niet ideaal voor de mensport, maar Unique heeft met diverse WKuitzendingen al bewezen dat zijn grootte hem niet in de weg staat. En in Dillenburg heeft zijn stokmaat wellicht zelfs geholpen. “Er viel ontzettend veel regen en de bodem van

de dressuurbaan stond helemaal blank”, vertelt Saskia van Heesch. Menig paard vond in deze watermassa bijna zijn spreekwoordelijk Waterloo, maar de lichamelijk sterke Unique leek van de zware bodem geen last te hebben, integendeel. “Ik heb fijn kunnen rijden. Alles waar ik van de winter aan gewerkt heb, kwam nu op zijn plaats.” Van Heesch, zelf ook bepaald geen onverdienstelijk amazone, heeft haar paard deze winter voornamelijk onder het zadel getraind. “En nu valt alles in

De bodem van de dressuurbaan stond helemaal blank, maar daar leek de lichamelijk sterke Unique K (v. Manno) met Saskia van Heesch aan de leidsels geen last van te hebben. FOTO ESTHER KLOK

het rijtuig veel beter te controleren”, concludeert ze. “Ondanks de zware bodem bleef Unique gedragen en niet loperig of op de voorhand.” De dressuurprestaties van de menster werden

Trial Renswoude op toekomst voorbereid RENSWOUDE – Met onder meer een nieuwe eb- en vloedbodem van 4.000 vierkante meter voor de dressuur en het springen, is de internationale eventingwedstrijd Rabo Renswoude Horse Trials op de toekomst voorbereid. “We bouwen rustig verder en willen vooral een mooie wedstrijd houden”, aldus Gert Boonzaaijer over de wedstrijd die vandaag van start gaat op zijn thuishaven Hippisch Centrum De Schalm. door Jacquelien van Tartwijk

Boonzaaijer, tevens verantwoordelijk voor de crossbouw, denkt dat de eventingsport in Nederland in de lift zit. “Dat meen ik oprecht. We moeten nu ook internationaal aansluiting krijgen, en daarom is het van belang dat de cross op niveau wordt gebouwd: technisch en met dikke hindernissen.” Renswoude heeft veel te bieden. “We bouwen in principe zes crossen.” Dat betreft dan een eenster, een lange en een korte tweesterrenwedstrijd , een korte driesterrenwedstrijd en nieuw dit jaar; een cross voor vijf- en één voor zesjarige paarden op vrijdag.

Gert Boonzaaijer, drijfveer achter de organisatie van de Rabo Renswoude Horse Trials, is ervan overtuigd dat de eventingsport in Nederland in de lift zit.

“Dat hebben we gedaan om het programma te vullen zodat er op andere dagen ook wat te doen is. Veel internationale ruiters kunnen dan hun jonge paarden meenemen. Na een presentatie in de hoofdring waar ze dressuur- en springaanleg kunnen tonen moeten ze aansluitend een crossje van anderhalve kilometer lopen met van alles erin, zoals een steeplehaag en een trakehner. “Dat wil je ook een jong paard zien doen

als je er één zou willen kopen”, weet Boonzaaijer.

Selectie Op zaterdag zijn er totaal zo’n tweehonderd starts in de cross. Alleen de deelname in de CIC3* valt met zo’n twintig deelnemers iets tegen. Naast het NK voor junioren en young riders wordt er tevens de selectie bepaald voor het EK landelijke ruiters. Zondag is het afsluitende springparcours.

Slecht weer brengt eventing in Polen niets goeds STRZEGOM – Het noodweer en de slechte bodem waren de boosdoeners in Polen afgelopen weekend. De Nations Cup werd na de dressuur afgelast en diverse ruiters trokken hun paard terug uit de driesterren cross. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, kreeg bondscoach Martin Lips op de terugweg twee klapbanden, en stond hij noodgedwongen vijf uur langs de snelweg voordat hij verder kon. door Linda van Zijp

Vol goede moed togen de eventers naar Polen om mee te doen aan de landenwedstrijd. “We gingen echt voor de Nations Cup”, vertelt Martin Lips. “We willen toch proberen om

weer mee te doen en hadden er zin in. Na de dressuur stonden we tweede achter Duitsland, maar het weer was zo ontzettend slecht. Ik heb het nog niet zo erg meegemaakt.” Een stuk of acht ruiters trokken zich terug voor de lange driesterren

cross. Tim en Althea Bleekman reden op zaterdag nog de lange drie en sprongen op zondag een gewoon parcours op zand. “De bodem werd zo slecht, de paarden waren moe, het was niet te doen”, vervolgt de bondscoach. “Het is een heel mooi concours en de mensen doen erg hun best. Laten we hopen dat het volgend jaar weer terugkomt. Het was een teleurstellend weekend met als klap op de vuurpijl twee klapbanden. Gelukkig mankeren de paarden niks, maar het is een lange rit geweest voor niets.”

ook door de jury gezien en beloond met 43,20 punten en een eerste plaats.

Lastige punten In de marathon besloot Van Heesch niet voluit te gaan. “Het had echt harder gekund, maar er zaten wat lastige punten in de hindernissen en ik wilde voorkomen dat ik mijn dressuuroverwinning door een fout in de marathon zou verspillen.” Met een vijfde plaats in de marathon kwam haar dressuurscore niet in het gedrang en met ruim twee punten voorsprong mocht ze op zondagmiddag het vaardigheidsparcours betreden. “Het was een technisch parcours, maar fair gebouwd”, aldus Van Heesch, die uiteindelijk als enige foutloos bleef, en Dillenburgs hoogste eer mee naar Nederland mocht nemen. “Unique heeft dit weekend bewezen dat hij ook bij de top van de enkelspanpaarden hoort. Hij is misschien niet het meest typische enkelspanpaard, maar hij heeft nu aan de buitenwacht laten zien dat hij het écht kan.”

Plaats toegeven Willibrord van de Broek en de be-

kende Oscar, na de dressuur en marathon tweede achter Van Heesch, liet in de vaardigheid één bal noteren en moest hierdoor één plaats toegeven in het eindklassement. De top vijf van het eindklassement werd compleet gemaakt met Frans Hellegers en zijn Donnerstolz. Vierde deelnemende Nederlander Frank van der Vegt, reed met de nog relatief onervaren Roos een sterke dressuur en vaardigheid, maar kwam in de marathon op hindernis drie in de problemen, waardoor een hoge eindklassering er niet meer in zat. Bij de pony’s ging het hoogste Nederlandse resultaat met een zevende plaats naar de Dillenburg-debutante Marissa Schuiling en haar NRPSmerrie Kyra. Thijs Gerritsen volgde in haar kielzog op plaats acht. Tonnie Cazemier tekende met zijn New Forest-ruin Equile’s Jeroen voor de vijftiende plaats, maar Cazemier mocht wel de speciale ‘Fairness Preis’ van de jury in ontvangst nemen vanwege zijn paardvriendelijke rijstijl. Yvonne van der Mark-Kabel eindigde met haar zelfgefokte Welsh Cob-merrie Stuifakker’s Marinke op de 21e plaats.

Nina Knape wint drie uit vier MAARSBERGEN – Met de Corland-dochter Vonia won Nina Knape het M afgelopen weekend in Maarsbergen. Bij de dressuur was ze de beste, het springen en de cross legden ze ook foutloos af. Van de vier wedstrijden die Knape reed met de merrie in het M dit jaar, won ze er drie. Bij de Z pony's werd Knape mooi zesde. door Linda van Zijp

Nina Knape begon vorig jaar met Vonia in het L. Begin dit jaar maakte ze de overstap naar het M. De eerste keer kreeg ze een weigering en de andere drie keren won ze. “Vonia is ook een heel fijn dressuurpaard”, vertelt Knape. “Ze heeft eigenlijk weinig

minpunten. Ze liep in Maarsbergen een top dressuurproef. Het is een prachtig concours met een heel mooie cross.” De pony waar Knape zesde mee werd in het Z is nogal heet en dat kost punten in de dressuur. Knape was ook met de pony foutloos in de cross en bij het springen.

Uitslagen L ring 1: Nicoline Speet, Zerenia (47,5); 2 Pascal Lubbe, Umarilla Deux (48,6). L ring 2: 1 Marloes de Jong, Cadanza (49); 2 Marlies Verkade, Chocolate (55). L ring 3: 1 Riny van den Oord, Uddo (44,5); 2 Stijn Theeuwes, Dopharma's Zamara (45,5). L ring 4: 1 Nienke van Roekel, Copain Z (46); 2 Jeanette Chardon, Contador (47,5). M ring 1: 1 Nina Knape, Vonia (48,5); 2 Pien Ullings, De Roosberg's Wings (53,3). M ring 2: 1 Renske van Peet, Amadeus (44,3); 2 Herwig van Esser, Orion (50). M ring 4: 1 Vera Roozen, Roses of Paradise (48,5); 2 Marlou Cramer, Zig Zag (51,5). Z pony's: 1 Jilian Giessen, Shamrock Twist (49,6); 2 Lisa Vaskovich, Pablo (49,7).


DE

WARMBLOED

Leandro gestorven THISTED – Op 28-jarige leeftijd is de Holsteinse hengst Leandro gestorven. De Landgraf-zoon dekte sinds 2002 in Denemarken. De hoog in het bloed staande hengst heeft aanzienlijk meer dressuurpaarden dan springpaarden op zijn naam staan. Eigenlijk is alleen Levisto Z van Judy Ann Melchior als springpaard doorgebroken. In de dressuurrichting leverde Leandro toppers als Leredo en Le Noir. In Nederland is Leandro bekend als vader van de KWPN-hengst Hemmingway.

Henny Huirne overleden GROENLO – Afgelopen maandag is Henny Huirne op 76-jarige leeftijd overleden. De Groenlose paardenfokker was al geruime tijd ziek. Henny Huirne was onder meer de fokker van de KWPN-stempelhengst Ulft. Diens keur preferente moeder Pia (Pericles xx x Waldo) was een opvallende keuringsmerrie, die veel van haar ras en bewegingskwaliteit heeft doorgegeven aan Ulft. Deze hengst bracht niet alleen Grand Prix-paarden als Gullit en Joy, zoon Ferro ontpopte zich als topvererver. Ulft treedt zeer vaak op als moeders vader van goedgekeurde hengsten en sportpaarden.

5.600 euro voor veulens in Viernheim VIERNHEIM – Voor het eerst organiseerde de marketingafdeling van de Zuid-Duitse stamboeken een veulenveiling op het concours in Viernheim (Hessen). De 24 geveilde veulens vonden voor gemiddeld 5.600 euro een nieuwe eigenaar. Een hengstveulen van Quanto’s Chamb (mv. Cosaro) bracht met 13.000 euro het meeste geld op. Een merrieveulen van Magnus Romeo volgde voor 11.600 euro. Nakomelingen van Verdi en Zirocco Blue werden verkocht voor respectievelijk 6.700 en 8.500 euro. Een zoon van Plot Blue bracht 6.100 euro op en springruiter Andreas Knippling werd voor 4.500 euro eigenaar van een merrieveulen met een interessante afstamming: Lord Z x Contendro x Acord II.

Verkooppresentaties hoog gepunte merries ERMELO – De KWPN-regio’s Overijssel en Gelderland zetten hun samenwerking inzake afzetbevordering van talentvolle jonge paarden voort. In navolging van vorig jaar worden er twee promotie- en verkooppresentaties gegeven. Op donderdag 4 juli is op CSI Twente de beurt aan de viertot en met zesjarige springpaarden. Op dinsdag 13 en woensdag 14 augustus, op de KWPN Paardendagen in Ermelo, staan de dressuurpaarden centraal. Dan krijgen fokkers en eigenaren van dressuurmerries die hoog scoorden op de keuring de kans hun paard in de etalage te zetten. De verkooppresentatie in Ermelo is bedoeld voor drie-, vier- en vijfjarige dressuurmerries die op de stamboekkeuring tenminste 75 punten voor exterieur en 80 punten voor beweging scoorden. Ook merries met 70 punten voor exterieur en 90 of meer voor beweging komen in aanmerking. De driejarige merries worden in een couloir getoond, de vier- en vijfjarigen worden onder het zadel voorgesteld. Marian Dorresteijn, Wim Ernes en Hans van Tartwijk zullen de merries van een toelichting voorzien.

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 23

Enjoy SV mooie afsluiter voor EPTM Sleen SLEEN – De vierjarige Spielberg-dochter Enjoy SV scoorde afgelopen donderdag 90,5 punten bij de laatste EPTM-test in Sleen. “Een droom van een paard. Zo één kom je misschien één keer per jaar tegen”, aldus juryvoorzitter Sjef van Rijswijk. Acht springpaarden en tien dressuurpaarden slaagden donderdag. Zo werd het EPTMtijdperk in Sleen mooi afgesloten. door Peter van der Waaij

interessant paard.”

Spielberg-dochter Enjoy SV is een dochter van Senna (v. Ferro) en is gefokt en geregistreerd bij Simon Spaans en Marja van der Vliet uit Barsingerhorn. Enjoy SV toonde een constante en buitengewone verrichting. “Deze merrie had vanaf dag één veel inzet en snelheid in de benen met een uitstekend achterbeengebruik. Enjoy kan schakelen als een zevenjarige en heeft veel gedragenheid. Dit paard kan absoluut een heel eind komen”, vertelt Van Rijswijk enthousiast. Behalve goede bewegingen beschikt Enjoy SV ook over een uitstekend exterieur. De merrie werd ster verklaard met 85 punten voor exterieur. “Enjoy is een bloedmooie merrie. Ze heeft een goede rug/lendenenpartij en is zeer correct in de benen. Echt een

Trots in de auto Voor eigenaren Simon Spaans en Marja van der Vliet was het een behoorlijke rit van Barsingerhorn naar Sleen, maar toch kwam het stel iedere week met veel plezier kijken. “We hadden dit echt niet aan zien komen! Thuis bewoog ze al heel goed, maar toen we de eerste keer in Sleen kwamen ging het wel heel hard vooruit. We keken er iedere week naar uit om te gaan kijken. Zoals Enjoy donderdag liep, is precies zoals je het wil zien”, vertelt een trotse Spaans. De goede prestatie van Enjoy kwam voor Spaans en Van der Vliet bijna als een shock. “We zijn haast een beetje overdonderd. De afgelopen tijd vroegen we ons echt af: wat nu?” Enjoy SV wordt nu klaargemaakt

Amerikanen doen zich tegoed aan Oldenburgers VECHTA – De 54e editie van de Summer Mixed Sales, een tussenveiling van het Oldenburger Stamboek, leverde een gemiddelde prijs van 16.188 euro op voor de 24 geveilde rijpaarden. De 25 veulens wisselden gemiddeld voor 8.182 euro van eigenaar. Zowel het duurste veulen, Totilas-dochter Cala d’Or (mv.De Niro), als het duurste rijpaard Quasi Royale, (v.Quaterback) vertrekken voor respectievelijk 41.000 en 52.000 euro naar Amerika. door Inge Workel

Tien rijpaarden vertrekken naar het buitenland. Voor klanten uit Boston werd de sterk bewegende, bruine Quaterback maal Royal Diamond aangekocht. Tevens werden voor de dressuurpaarden afstammend van Lehmann (16.000 euro) en Swarovski (9.000 euro) klanten uit de USA gevonden. Het duurste springpaard, de voorzichtige Stackfleth (Stakkatol x Landsieger I) werd aangekocht door een in Wellington woonachtige Venezolaan. Hij had voor 22.000 euro eveneens het laatste bod op de zesjarige dochter van Cartogran (v.Carthago) uit een Kannan-moeder waarvan hij, op zijn eerste veiling in Vechta afgelopen herfst, al een halfzus kocht. Het één na duurste springpaard, Conlady (v.Con Air), gaat voor 25.000 euro naar Chili.

fokte, sterk bewegende merrieveulens. Een aantal daarvan werd, gezien de kwaliteit, duidelijk onder waarde verkocht. Via een contactpersoon kochten klanten uit Californië het duurste veulen; Totilas-dochter Cala d’Or (mv.De Niro). Overtuigend in type én beweging. Dat gold ook voor de Fürst Romancier-dochter Grasmücke die voor 16.500 euro in de regio blijft. Ook naar Californië gaat de super gemodelleerde, over veel uitstraling beschikkende merrieveulen van Franziskus (mv.Diamond Hit), deze koffievos bleef op 14.000 euro steken. Het duurste hengstveulen vertrekt voor 15.500 euro naar Zweden. Met de Grand Prix lopende hengst Damsey als vader (moeder: Florencio x Rohdiamant), veel uitstraling en krachtige bergopwaartse bewegingen de investering meer dan waard.

Goede merrieveulens Dr. Kerstin Klieber, van Reitschule Sandbrink deed in Vechta vier aankopen voor hun handelstal. Twee rijpaarden, de driejarige zoon van Sir Donnerhall (mv.Painter’s Row) en de lichtvoetige dochter van Leredo voor 23.500 euro, die een fractie meer kostte dan de Sir Donnerhall. Daarnaast kocht ze twee goed bewegende merrieveulens aan, afstammend van Levisonn en Franziskus. De collectie veulens werd gekenmerkt door enkele interessant ge-

Bij wijze van uitzondering werd het meeste geld (41.000 euro) betaald voor een merrieveulen: Cala d’Or (Totilas x De Niro). FOTO TAMMO ERNST

De vierjarige Spielberg-dochter Enjoy SV van Simon Spaans en Marja van der Vliet sloot afgelopen donderdag haar EPTM af met een topscore van 90,5 punt.

voor de Pavo Cup door Marije Tromp, met wie Spaans en Van der Vliet al goede ervaringen hebben. Behalve Enjoy SV nam Spaans nog een mooie merrie mee naar huis. Ook Wynton-dochter Flavia SV kreeg een goede score, namelijk 80,5 punten. “We zaten op de terugweg wel trots in de auto!”, zegt Spaans gekscherend.

Interessante paarden Bij de dressuurmerries waren behalve Enjoy SV en Flavia SV nog een paar interessante paarden. Zo kreeg Felicia-Nel (v. Zizi Top) 82,5 punten. “Een merrie met lichtvoetige en zuivere bewegingen. Haar halsvorm mag iets anders zijn, maar in bewe-

ging waardeert zij op en toont ze veel veerkracht”, oordeelde Van Rijswijk. Ook de Jazz-dochter Elsarina kreeg een goede score mee. De merrie behaalde 80 punten voor de EPTM met louter achten op haar lijst. Bij de springmerries was Fumosa (v. Up to Date), de volle zus van hengstenkeuringskampioen Cosun, het meest opvallende springpaard. De merrie van de Jacoba Stud sprong naar 80 punten en viel op door haar reflexen. “Fumosa heeft heel goede basisgangen met veel actie. Ze bleef altijd van het hout af en had een geweldige instelling. Echt een talentvol paard.”

»Voor uitslagen: zie pag. 39

600.000 euro omzet op fokkersveiling OSTBEVERN – Familie Borgmann uit het Westfaalse Ostbevern organiseerde vorig jaar voor de eerste keer een eigen veiling, waar ze hun fokproducten aan de man brachten. Het succes van vorig jaar kreeg afgelopen weekend een vervolg: 33 paarden, veulens en embryo’s kwamen onder de hamer, 25 stuks werden daadwerkelijk verkocht. Daarbij realiseerde fokkersfamilie Borgmann een omzet van bijna 600.000 euro. Veilingtopper werd de vijfjarige goedgekeurde hengst Eurosport (v. Estobar NRW) met een prijs van 130.000 euro. door Rick Helmink

De nakomelingen van de door familie Borgmann zelfgefokte Estobar NRW (v. Ehrentusch), die zelf in 2006 kampioen van de NRW-keuring was, zorgden voor de topprijzen in de veiling. Niet alleen topper Eurosport (onderstaand een video), die werd gefokt uit de volle zus van het internationale dressuurpaard Floriano (v. Florestan I x Weinberg) en op de veiling aangeschaft door de Duitse Grand Prixamazone Kathrin Bettenworth, bracht meer dan 50.000 euro op. Zijn volle broer, de vosruin Ein Traum, ging voor 58.000 euro naar een dressuurstal in Mannheim. De driejarige goedgekeurde hengst Eurodressage (mv. Insterburg) ging voor duizend euro minder van de hand en precies 50.000 euro werd betaald voor Exiting Present (mv. Puertollano), een vierjarige ruin. Topper bij de veulens werd een zoon van de KWPN-hengst Apache. Deze

AMG (mv. Fürst Piccolo) werd voor 17.000 euro aan Zwitsers verkocht.

Markt “Voor goede paarden is nog steeds markt”, zegt organisator Stephan Borgmann, die zeer tevreden is met het resultaat. “Bepaalde paarden zijn voor mooie prijzen gegaan, anderen wellicht wat gunstiger dan in de vrije verkoop. Belangrijk voor ons fokkers is echter dat paarden voor reële prijzen een nieuwe eigenaar hebben gevonden, en in veel gevallen zijn het ambitieuze sportruiters die hebben ingekocht. Dat is wat je wilt als fokker”, aldus Borgmann. De Westfaalse fokker is van plan volgend jaar weer een veiling te organiseren. “Ik probeer als fokker steeds onafhankelijker en zelfvoorzienender te worden. Dat is denk ik de manier om te overleven in deze tijden. Als je alles in eigen hand houdt, is het nog haalbaar om de fokkerij rendabel te maken.”


DE

WARMBLOED

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 25

Viertal tuigpaardhengsten ingeschreven in stamboek ERMELO – Vier tuigpaardhengsten verschenen maandagavond in het examen van het KWPN- verrichtingsonderzoek en alle vier werden ze tot de fokkerij toegelaten. Delviro HBC doorliep het verkorte onderzoek van 21 dagen en de overige drie hebben het reguliere verrichtingsonderzoek achter de rug. De ingeschreven Fabuleus (v. Unieko) is via grootvader Marvel interessant vanwege de American Saddlebred invloed.

vanwege te weinig kracht in het achterbeen en onregelmatigheid in de beweging. Destijds werd er in het veterinaire rapport melding gemaakt van afwijkend gebruik van het achterbeen, volgens de verrichtingsrapportage is dat de afgelopen weken niet geconstateerd. Gedurende twee seizoenen bewees Delviro zich in de sport door het winnen van diverse titels, daardoor kwam hij in aanmerking voor het verkorte onderzoek. Het achterbeengebruik is niet zijn sterkste eigenschap, maar het achterbeen wordt voldoende goed ondergebracht. Op alle andere punten scoort de energieke zwarte hengst opperbest.

Delviro HBC (v. Vulcano), die in de sport al veel resultaten boekte, scoorde de hoogste totaalpunten in het eindexamen van de KWPN-tuigpaarden.

Stijgende lijn

Fantijn (v. Patijn) viel in Den Bosch op de KWPN-Hengstenkeuring al op met zijn houding en beweging. Hij werd kampioen en bij de aanlevering

naam Delviro HBC Fantijn Emilano Fabuleus

afstamming Vulcano x Waterman x Batello Patijn x Manno x Fabricius Manno x Milano x Cambridge Cole Unieko x Marvel x Video

fokker H. Meijring, Oosterhesselen H. Boelens, Nog E.J.H. & A.J.E. Vernooy, Schalkwijk G. Hermanussen, Beers

eigenaar HBC Stal BV, Boijl Gebr. van Manen, Ede S. Rozendaal, Kootwijk Gebr. van Manen en V.C.J. van Beest, Tiel

Veelzijdige Floris aanwinst Floris BS (Negro x Elegant) Gelderse fokkerij ERMELO – De fokkerij van Gelderse Paarden heeft er weer een hengst bij. Met veel gemak liep de mooi gefokte Floris (Negro x Elegant) zijn onderzoek waarin hij zich een veelzijdige en werkwillige hengst toonde. De hengst is mooi opgedroogd door het werk en eleganter geworden. In de dressuur valt hij het meest positief op als sterk paard met een heel

goede galop. Bij het springen is hij zeer gewillig en loopt hij heel makkelijk naar de sprong toe. Op de sprong mag hij meer techniek en lossigheid tonen. Opvallend was het derhalve dat hij voor de dressuur niet iets hoger scoorde en voor het springen iets lager. Ook voor de kar staat Floris zijn mannetje en liet ook daar een fijne galop zien.

Floris BS (v. Negro) is de enige Gelderse hengst die via het voorjaarsonderzoek kon worden ingeschreven.

Floris BS staat goed in het Gelders type en goed in het rechthoeksmodel. Hij is goed ontwikkeld en moet nog meer hengstuitdrukking krijgen. Het hoofd is voldoende sprekend en iets lang. De nek is kort en de keeluitsnijding zwaar. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en is verticaal gesteld. De schoft is goed ontwikkeld en zou langer mogen doorlopen. De schouder is lang en de ligging is steil. De rug is goed van ligging, lengte en bespiering. De lendenen zijn goed aangesloten. De croupe is ruim voldoende van lengte en goed bespierd. De broekspier loopt lang door. De stand van het voorbeen is van terzijde gezien correct. De stand van het achterbeen is iets steil. De koten zijn voldoende van lengte en correct gesteld. De voeten en verzenen zijn goed ontwikkeld. De kwaliteit van het fundament is hard en de omvang is passend. De voorstand is licht frans en de hengst is bodemnauw. De vader van Floris BS is de preferente Negro. In de predicaatrijke moederlijn van de preferente Negro treffen we een behoorlijke dosis Gelders bloed aan. Zijn moeder Fewrie is keur, preferent en prestatie en door haar aderen stroomt via vaderskant bloed van Amor-zoon Eros en Centu-

rio-dochter Garantia. Grootmoeder Mewri is keur, preferent en prestatie en stamt af van de Amor-zoon Gondelier. Overgrootmoeder is de sterpreferente prestatiemerrie Geerrie van Centurio, een zoon van L’invasion. Elegant-dochter Zamyra – de moeder van Floris BS – is ster en PROK en werd met hoge cijfers voor exterieur en beweging opgenomen in het stamboek. Daarnaast werd ze afgevaardigd naar de NMK. Grootmoeder de stermerrie Myra bracht drie merrieveulens waarvan er twee het sterpredicaat behaalden. Van de in 2011 overleden keurhengst Elegant was nog geen (klein)zoon beschikbaar voor de fokkerij. Via Floris BS is zijn bloed nu weer beschikbaar. Floris BS is een eerlijke betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver, actief en ruim voldoende van ruimte. De draf heeft ruim voldoende tot veel ruimte en is ruim voldoende gedragen. De galop is goed van ruimte. Floris BS beweegt met ruim voldoende souplesse. Floris BS heeft als Gelders paard ruim voldoende tot veel aanleg voor dressuur en geeft zijn ruiter een goed gevoel. Floris BS springt met ruim vol-

9 8 9 8

8,5 8 7,7 7,5

8 8,5 7 7,5 8 7,5 7,5 7,5 7,5 8 7 8

actie voorbeen

Cat.nr. 69-462 62-611 66-717 65-618

zweefmoment

Goedgekeurde KWPN-tuigpaardhengsten voorjaarsonderzoek

algeheel beeld

Van Delviro HBC (v. Vulcano) van de HBC Stal te Boijl werd in 2011 het verrichtingsonderzoek beëindigd

worminfectie en te lage bloedwaarden. Dat verklaart volgens de verrichtingsrapportage de minder vitale indruk die de kordate voshengst halverwege het onderzoek gaf. Qua voorbeengebruik zou Fabuleus meer mogen overtuigen in actie en ruimte. Het achterbeengebruik is met veel buiging en het achterbeen wordt goed ondergebracht. Verder is Fabuleus een kleinzoon van Marvel en dat is interessant voor fokkers die de invloed van de American Saddlebred weten te waarderen.

looplust

Veel werklust Achterbeengebruik

maakte hij eveneens veel indruk. In Ermelo liet Fantijn zien over veel werklust te beschikken. Al leek dat de rastypische voshengst ook weleens in de weg te zitten en dat kwam zijn balans en houding niet ten goede. Fantijn is van de Gebroeders Van Manen uit Ede. Zij zijn samen met Viggon van Beest uit Tiel bovendien de eigenaren van de jongste hengst van het stel; Fabuleus. Deze laatstgenoemde vos wordt pas op 1 juli drie jaar, maar meet al 1,69 m. Fabuleus had te kampen met een

gebruik achterbeen

Na een terughoudend begin had de vos Emilano (v. Milano) van Stefan Rozendaal uit Kootwijk de stijgende lijn te pakken. In het voorbeengebruik zou Emilano meer mogen doorronden. Zijn front is heel aansprekend en zijn stokmaat van 1,71 m spreekt ook voor hem.

lichaamshouding

Het hengstenselectietraject begon op 18 januari met slechts 27 aangemelde hengsten. Via de eerste en tweede bezichtiging werden zeven hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek dat op 15 april begon. Drie driejarige hengsten werden niet aangeleverd. Twee driejarige hengsten, waaronder Fabuleus, stroomden via de herkansing in. Ook de vorig jaar aangewezen Emilano en Endré (v. Morocco Field Marshall) werden aangeleverd en Delviro betrok op 10 mei een box in Ermelo. Endré, Ferryflex (v. Artiflex), Fiflex (v. Artiflex), Fred (v. Plain's Liberator) en de via de herkansing toegevoegde Floran (v. Baanbreker HBC) haalden de eindstreep niet. De vier kersverse stamboekhengsten beschikken over een bovengemiddelde fokwaardeschatting en het is een jaargang met veel diversiteit in verschijning en manier van bewegen.

Officieel werd er geen rangschikking gemaakt op het totaal aantal punten. Delviro behaalde er 58, Fantijn en Emilano 55 en Fabuleus 54. Om een indruk te geven ten opzichte van vorige jaren: de hengst Cizandro, die de hoogste punten ooit had, behaalde destijds 64 punten totaal.

front

door Rosan Wilts

8,5 8,5 8 8 8 8 8 7,5

doende reflexen, ruim voldoende tot goede techniek en maakt achter de sprong goed af. De hengst lijkt voorzichtig en toont veel vermogen en een goede inzet. Floris BS heeft als Gelders paard ruim voldoende tot veel aanleg voor springen en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel. In het aangespannen werk beschikt Floris BS over veel bereidheid tot werken. Hij heeft een evenwichtig en betrouwbaar karakter en een goede looplust. De stap is zuiver, ruim voldoende actief en ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende krachtig, daarbij zou het achterbeen wat resoluter mogen ondertreden. De galop is goed van ruimte en kracht. De hengst is ruim voldoende wendbaar met een goede houding. Het algeheel beeld als aangespannen paard is ruim voldoende tot goed. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Geen bemerkingen. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed. Fok-aanparingsadvies: Floris BS kan de instelling en de galop verbeteren en genetische diversiteit toevoegen aan de Gelders paard-populatie.


WARMBLOED

DE

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 26

Magere oogst bestaat uit negen s Weer Lord Leatherdale x Negro, complete topper ontbreekt in springgroep ERMELO – Het KWPN-voorjaarsverrichtingsonderzoek is zaterdag op het KWPN-centrum in Ermelo afgesloten met een wat magere oogst van negen springhengsten en zeven dressuurhengsten. Daarbij was met name in de springrichting een complete topper, die zowel in type, exterieur als verrichtingen uitblonk, moeilijk te vinden. Toch was de jury niet teleurgesteld. door Jacquelien van Tartwijk

Eind maart begonnen 25 springhengsten aan het voorjaarsonderzoek en net als na de hengstenkeuring was er goede hoop op meerdere toppers in deze groep, die over het algemeen goed rijdbaar was aangeleverd. Helaas viel om diverse redenen een aantal van deze te verwachten toppers af, of werd doorverwezen. Al snel was er kritiek dat de springhengsten te zwaar werden getraind, maar dat is volgens de voorzitter van de hengstenkeuringscommissie, Daan Nanning, onzin.

Gegroeid “Ze werden vijf dagen in de week getraind, waarvan er één keer werd gesprongen. Er is daarbij sprake van een individuele benadering. De één

Verrichtingskampioen Flying Dream (Zapatero VDL x Indoctro) springt zichtbaar graag met een mooie voorbeentechniek en snelle reflexen.

Veel afdruk en snelle reflexen op de sprong toonde Fibonacci (Carambole x Pythagoras).

heeft op een bepaald moment iets meer aandacht nodig dan de ander. Het is geen eenheidsworst. Daarbij zijn vrijwel alle hengsten in deze periode nog gegroeid, soms zelfs in centimeters. Dat gebeurt echt niet als ze zich onwel voelen.” Volgens Nanning wordt er vooral gekeken naar natuurlijke aanleg en is er zeker niet te hoog of te veel gesprongen. Dat er behoorlijk veel hengsten zijn uitgevallen is volgens Nanning mede

schimmel wel iets kortbenig aan. Hij galoppeert nog erg op de voorhand, maar springt met veel gemak en vermogen en maakt de sprong daarbij opvallend goed af. Op de examendag toonde Fabriano VDL (Casall x Chin Chin) zich een talentvol paard met springkwaliteit. Hij werd aangewezen via de attestkeuring en heeft zich goed ontwikkeld. De degelijke schimmelhengst met een iets lang achterbeen maakte indruk op de sprong. Hij lijkt zeer voorzichtig te zijn, springt goed door het lichaam en best in de manieren.

‘Biefstuk of varkenshaas’ Volgens jurylid Cor Loeffen is het zo dat nieuw ingeschreven hengsten zich toch eerst in de sport moeten gaan bewijzen om goed aan het werk te kunnen komen. “Wij maken als jury een winkel van hengsten waaruit fokkers kunnen kiezen. Wij moeten dan achter deze producten staan en zorgen voor kwaliteit en variatie. Het is aan de fokker of hij kiest voor een biefstuk of een varkenshaas.” In deze winkel lijken echter ook wel wat mindere vleessoorten verkrijgbaar.

Farfan (Cantos x Lux) liet zich in de ereronde nog eens extra in draf liet zien aan de hand met best achterbeengebruik.

ook een gevolg van een royaal aanwijzingsbeleid: ”Als je er veel aanwijst, zullen er ook meerdere uitvallen. Maar we hebben een groep fijne paarden geselecteerd.” Verder stelt Nanning nadrukkelijk dat de beoordeling over alle beoordelingsdagen heeft plaatsgevonden en het eindexamen zeker niet alleen bepalend is geweest.

Geen goede dag Op dat examen waren de prestaties nog niet erg overtuigend. “Soms hebben deze jonge paarden dan net niet een goede dag, dat kan. In een paar gevallen hebben we ergens nog een half puntje bij gegeven.” Daarbij geeft Nanning aan dat de samenwerking binnen de commissie goed was en dat er echt geen sprake was van heftige discussie zoals van langs de kant soms leek. Verrichtingskampioen Flying Dream (Zapatero VDL x Indoctro) is een sympathieke hengst met een goed sportmodel die daarbij wel wat hengstuitstraling mist. Hij staat vrij correct op de benen, maar zou mooier kunnen zijn in het spronggewricht. Hij galoppeert met veel gemak en bij het springen toont hij veel instelling. Hij springt zichtbaar graag, waardoor hij door die gretigheid nog iets meer van de eerste paal zou kunnen springen. Hij springt met goede manieren steeds hetzelfde, goed door het lichaam en met een mooie voorbeentechniek en snelle reflexen. Daarmee behaalde de vos met witte vlek op de buik een mooie score met ondermeer een 9 voor de reflexen, vermogen, rijdbaarheid en aanleg.

niet bang en is nog wat speels waardoor hij wat wisselend sprong en de sprong nog meer zou kunnen afmaken. Hij liet over het hout zeker goede dingen zien en toonde daarbij zeer snelle reflexen. Fire (Vleut x Namelus R) heeft zijn gekregen kans goed benut. De in type nog iets gewone hengst uit een veulenboekmoeder beweegt nog erg op de voorhand en moet achter sterker worden. Hij springt graag en met veel gemak netjes door het lichaam, waarbij de voorbeentechniek nog mooier mag worden als de hindernissen hoger gaan worden.

Zeer rassige Farfan Farfan (Cantos x Lux) is een zeer rassige hengst die meer vaderdier zou mogen zijn. Hij liet zich in de ereronde aan de hand in draf nog eens extra zien met best achterbeengebruik. Onder het zadel heeft hij drie zeer nette basisgangen, al blijft hij dan nog iets hoog in het kruis. Hij is

7,5 voor aanleg Veel adel maar wat weinig postuur heeft First Verdi (Verdi x Fuego du Prelet) die nog erg op de voorhand beweegt. Hij springt netjes in de manieren maar zou in alles nog wat meer mogen overtuigen. Hij werd geroemd om zijn gretigheid en snelle

Voorvoeten struikelblok Eén hengst werd zaterdag na het examen niet ingeschreven en dat betrof de Casallzoon Fazal (mv. Contender). Eigenaar Egbert Schep had reeds te horen gekregen dat de hengst niet zou worden ingeschreven, maar besloot hem toch examen te laten doen. Daar maakte de edele bruine een goede indruk en toonde zich een patent springpaard. De hengst kreeg voor zijn springkwaliteit dan ook goede cijfers. Met een 8,5 voor reflexen en techniek kwam hij ruim boven de 80 punten totaal! Een bemerking op de voorvoeten, die volgens de jury gedurende het onderzoek zeker niet was verbeterd, deed hem de das om. Daar kwam bij dat ook het moederrapport van de Duitse merrie Upstream (Contender x Sandro) een bemerking op de voorvoeten bevatte, hoewel het wel een andere bemerking betrof. Het is wel opvallend dat de jury zo valt over de voorvoeten, terwijl de kwaliteit van de achterbenen van wel ingeschreven hengsten ook wel eens te wensen overliet. “Maar die zijn niet incorrect”, verzekert juryvoorzitter Nanning.

» Voor de onderzoeksrapporten zie pag. 30 t/m 33

Gretige Fibonacci

Freedom (Advance x Corofino) springt met veel gemak en vermogen en maakt de sprong daarbij opvallend goed af.

Veel afdruk en snelle reflexen op de sprong toonde Fibonacci (Carambole x Pythagoras) die werd omschreven als een hengst met een correct model, die zeer voorzichtig is op de sprong. De vos met een wat zware, kort ogende hals en witte snuit was in het begin erg gretig en zou dan de sprong af en toe mooier kunnen afmaken, maar maakt zeker indruk op de sprong met veel power. Met 79 punten nestelde Freedom (Advance x Corofino) zich in dit gezelschap op de derde plek. De schimmelhengst heeft zich goed ontwikkeld, al doet de 1,70 m grote

Verrichtingskampioen Fairytale (Lord Leatherdale x Negro) werd omschreven als complete dressuurhengst met drie excellente gangen.


DE

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 27

pring- en zeven dressuurhengsten hengst is nu uit een dip aan het komen, maar is een echte uitblinker”, aldus Wim Ernes, voorzitter van de hengstenkeuringscommissie. “Hij moet nog naar een hoogtepunt toekomen. Gedurende het zeventig dagen durende onderzoek heeft hij ons zeker weten te overtuigen met zijn manier van bewegen en instelling.” De degelijke, grootramige zwarte werd dan ook omschreven als complete dressuurhengst met drie excellente gangen, die totaal 86 punten scoorde. Hij blonk uit in de galop.

KSS-topper

Een goede indruk maakte Five Star (Amazing Star x Jazz). De voshengst spreekt aan met zijn extra front en veel optreden in draf.

mag worden.

Vier keer Joop van Uytert

22-293 Fandango Vittorio x Odermus R x Burggraaf * telt niet mee in eindbeoordeling

6,5 7 7 8 7 7,5 7,5

7 7 6 7,5 7 6 7,5

7,5 8 6,5 8 7 6,5 8

8 8 7,5 8 8 8 8

9 9 7,5 8,5 7,5 8 8

8,5 8 8 7,5 8 7,5 7,5

9 8 8,5 7,5 8 8 7,5

9 8 8 8 7,5 7,5 8

7,5 7,5

7,5 8 7,5 7,5

7,5 8 7,5 8

J.M. van Uytert, Heerewaarden J.M. van Uytert idem en A. Valk, Gorinchem Roos-Stables, Oldetrijne

houding/balans

United x Jazz x Ferro Ampère x Fidermark x Inspekteur Rock Forever x Scandic x Cocktail

souplesse

Foundation Electron Foreign Affair

eigenaar Van Olst Horses, Den Hout Stoeterij de Hoeve V.O.F., Breugel idem en J.M. van Uytert

galop

36-467 43-385 33-433

fokker B. Petit, Schilde J.A.M. Althuyzen, Sint Anthonis G. van Esterik, Ochten P.G. Bijvelds, Veghel en A.S.M. Bijvelds, Erp J.A. en B. Naber, Vredenheim A. Zekveld, Almere J.W. Greve, Haaksbergen

draf

afstamming Lord Leatherdale x Negro x Don Gregory Vivaldi x Havidoff x Wolfgang Bordeaux x Ferro x Zonneglans Amazing Star x Jazz x Darwin

stap

naam Fairytale Ferdinand Ferdeaux Five Star

9 8 8 7,5 8 7,5 7,5

87 82 79 78,5 78,5 78 77,5

stap en fijne galop. Hij zou nog iets meer souplesse in draf mogen hebben en werd omschreven als sympathiek paard in de arbeid. De edele hengst mag verder nog aan hengstuitdrukking winnen. Hij is de derde dressuurhengst die Joop van Uytert kreeg ingeschreven, naast ook nog een hengst in de springrichting. Veel schwung en houding toonde de langgelijnde Foreign Affair (Rock Forever x Scandic) die zich groot maakt onder het zadel en achter nog wat krachtiger mag worden. Hij is vooral ook interessant vanwege zijn toch iets andere bloedvoering en heeft zich volgens de jury gedurende het onderzoek positief ontwikkeld. Met zijn inschrijving werd mede-eigenaar Jan Greve zowel in de springrichting als dressuurrichting als fokker gehuldigd.

Krachtige Electron 7 6,5 6,5 6

Goedgekeurde KWPN-dressuurhengsten voorjaarsonderzoek

Cat. nr. 31-416 37-489 29-369 26-330

totaal

Carambole x Pythagoras x Cantus Advance x Corofino x Lavallo Cantos x Lux x Nimmerdor Casall x Chin Chin x Carthago VLeut x Namelus R x Fedor Chello III VDL x Indoctro x Ahorn Verdi x Fuego Du Prelet x Voltaire

aanleg als springpaard

Fibonacci Freedom Farfan M Fabriano VDL Fire Felton VDL First Verdi

eigenaar H. Jacobs, Weert, P. Leijser, Someren en M. Leyser, Budel J.W. Greve, Haaksbergen idem J. van Kooten BV, Montfoort idem en R. Tewis, Westdorp J.C. Mailly, Boijl Stal Zegwaard, Delft J.C.H. Nuyens, Limmen idem en VDL Stud, Bears K. de Vries, Midwolde L. van Berkel, Waalre S. Wolters en J.E. Wolters, Feerwerd VDL Stud Comb. A. Weernink/P. Waller Diemont, Neede J.M van Uytert, C.A.M. van den Oetelaar, Schijndel en Stal Hendrix, Kessel Stal Hendrix idem

rijdbaarheid & instelling

6-078 1-001 5-067 7-097 23-295 10-115 21-284

fokker J. Kazemier, Oldekerk

8 8,5 8,5 8 8 8

9 9 9

8 8 9 7,5 7,5 8 7 7,5

8 8,5 8,5 8,5 8 8 7,5 7,5 7,5 7,5 8,5 7,5 7 7 7,5 8 7,5 7,5 7,5 7,5

7,5 7,5 77 7,5 7,5 76

totaal

afstamming Zapatero VDL x Indoctro x Amaretto

houding & balans *

naam Flying Dream

draf*

Cat. nr. 24-315

stap*

Goedgekeurde KWPN-springhengsten voorjaarsonderzoek

vermogen

Aansluiting hield de United-zoon Foundation (mv. Jazz), die zich gedurende het onderzoek positief heeft ontwikkeld en opviel met een beste

aanleg als dressuurpaard

In de dressuurrichting, die van start ging met vijftien hengsten, bleven er uiteindelijk zeven over. Het was een kwestie van smaak wie de verrichtingskampioen zou worden. Net als vorig jaar, toen Everdale (Lord Leatherdale x Negro) de onbetwiste topper was, kwam een Lord Leatherdale x Negro als beste uit de bus. Hij kreeg de naam Fairytale mee. “De

techniek

‘Een echte uitblinker’

rijdbaarheid/instelling

lijk in een dipje en sprong op de examendag zeker niet van harte. Wel heeft hij veel afdruk, maar zou dan nog meer door het lichaam kunnen springen. “De Vittorio had duidelijk een mindere dag, maar heeft een ruim voldoende tot goede test gelopen. Ook de kampioen Flying Dream heeft zich in voorgaande beoordelingen beter laten zien”, verklaart Nanning.

reflexen

reflexen. Voor de jury iets waar ze wel vertrouwen in hebben dat dat nog komt. “Kijk naar zijn vader Verdi, die kreeg ook een 7,5 voor de aanleg toen hij werd ingeschreven en heeft zich daarna enorm ontwikkeld. Dit is een modern, functioneel springpaard dat we graag een kans geven.” VDL-stud kreeg met Felton VDL (Chello III VDL x Indoctro) de tweede hengst ingeschreven. Deze goed ontwikkelde bruine heeft volgens de jury een constante verrichting laten zien en viel op door zijn goede instelling, rijdbaarheid en snelle reflexen. Hij was bij het examen iets gespannen, waardoor hij wat souplesse miste. Als laatste kreeg Fandango (Vittorio x Odermus R) groen licht voor de fokkerij. De langgelijnde hengst heeft een aansprekende voorkant met veel adel. Met springen zat hij duide-

Veel uitstraling heeft Ferdeaux (Bordeaux x Ferro ) die vooral in galop imponeerde.

galop

Ferdinand (Vivaldi x Havidoff) is een royaal gelijnde, hoogbenige hengst die veel houding heeft en een goede galop toonde.

Met slechts één punt minder werd de enige van de drie aangeleverde Vivaldi-zonen, Ferdinand (Vivaldi x Havidoff), ingeschreven. De royaal gelijnde hoogbenige hengst – topper van de KWPN Select Sale – spreekt aan qua type en ook hij toonde een goede galop. In draf heeft hij veel houding, maar mag dan achter nog aan kracht winnen. Veel uitstraling heeft Ferdeaux (Bordeaux x Ferro ) die met 84 punten goed meedeed in de top. Ook hij wist vooral in de galop te imponeren. Op de examendag was hij wat gespannen en schoot af en toe weg, waardoor hij iets loperig oogde in draf. De anders altijd zeer meewerkende hengst werd geprezen om zijn opwaartse houding, zeer goede basisgangen en krachtig achterbeengebruik. Een goede indruk op de examendag maakte de degelijke vos Five Star (Amazing Star x Jazz). De voshengst sprak vanaf het begin aan met zijn extra front en veel optreden in draf. Hij heeft een mooie voorbeentechniek waarbij hij achter nog sterker

8,5 9 9 8,5 86 8 9 8,5 8,5 85 8,5 8,5 8,5 8,5 84 81,5 79 77 75

Tot slot was er de goedkeuring voor de vierjarige Electron (Ampère x Fidermark). De hengst met veel front en wat zwaar aangezette hals is duidelijk al een jaar ouder dan de rest. Hij viel op door zijn krachtige achterbeengebruik en sterke galop. In draf heeft hij veel takt, waarbij hij nog iets meer souplesse zou mogen hebben. Van Ampère werden dit voorjaar alleen twee vierjarige zonen aangeleverd en daarvan is dus Electron overgebleven. Zijn aangewezen driejarige zonen worden in het najaarsonderzoek verwacht. In de huldiging van de fokkers werden ook de fokkers van Netto en Hofrat betrokken, de twee hengsten die reeds waren ingeschreven dit voorjaar na een verkort verrichtingonderzoek op karakter en stalgedrag.


DE

WARMBLOED

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 30

Onderzoeksrapporten van de inge Flying Dream (Zapatero VDL x Indoctro)

Fokker Jan en Gré Kazemier uit Oldekerk nam de bloemen voor verrichtingstopper Flying Dream (v. Zapatero VDL) in ontvangst.

Flying Dream is een goed ontwikkelde hengst die goed in het springpaardenmodel staat, met ruim voldoende uitstraling. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is goed van lengte, ligging en bespiering. De broekspier is voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is goed van ontwikkeling en voldoende van kwaliteit. De voeten zijn iets smal en goed van kwaliteit. De vader van Flying Dream, Zapatero VDL, maakt momenteel internationaal furore op het hoogste niveau met Jessica Kürten. Moeder Windoctro Ryal K voert het keurpredicaat. Zij

is een dochter van Indoctro uit de preferente merrie Ourryal, een dochter van de Alexis Zzoon Amaretto I. Ourryal bracht in combinatie met Matterhorn een 1,30 m-springpaard. Overgrootmoeder Hurryal is een ster-preferente merrie van de keurhengst Ulft. De moederlijn vervolgt met de keurmerrie Balida, een dochter van Maykel uit Palida van Joost uit Lidia, een dochter van Grandioos. Flying Dream is een eerlijke en betrouwbare hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken, laat zich goed bewerken en heeft een goede mond. De stap is zuiver en voldoende tot ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte. De galop is gedragen en ruim voldoende van ruimte. In beweging heeft de hengst een voldoende houding en veel balans. Flying Dream springt met zeer goede reflexen, een goede tot zeer goede techniek en veel lichaamsgebruik. Flying Dream lijkt voorzichtig en toont zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Flying Dream zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 10 mei werd het gebit behandeld. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed. Fok-aanparingsadvies: Flying Dream kan het model verbeteren en rijdbaarheid, springtechniek en vermogen toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Freedom (Advance x Corofino) Freedom is een goed ontwikkelde hengst, die goed in het springpaardenmodel staat met een aansprekend hoofd. De nek is ruim voldoende van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is goed van ligging en lengte. De rug is voldoende van lengte en voldoende van bespiering. De lendenen zijn iets strak. De croupe is goed van lengte en licht hellend. De broekspier zou langer door moeten lopen. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is goed van ontwikkeling en goed van kwaliteit. De voeten zijn een fractie breed met iets ondergeschoven verzenen. Freedom is een zoon uit de eerste jaargang van Advance. Moeder K-Nola is een Holsteins gefokte merrie van Corofino, die bijzonder goed heeft gefokt. Zij bracht onder andere Bola (v. Vainqueur). Zij was in 2009 NMK-kampioene bij de driejarige springmerries en ze behaalde 85 punten in de IBOP. Daarnaast is K-Nola de

Fokker Jan van Kooten uit Montfoort is nog steeds mede-eigenaar van Freedom (v. Advance).

moeder van Anola (v. Quidam de Revel), die tijdens de IBOP 86,5 punten – met een 10 voor vermogen – kreeg, Thor (v. Elmshorn) 1,50 mspringen, Westlife (v. Contendro I) 1,30 mspringen en Enola (v. Linton), die in 2012 met 80 exterieurpunten en 90 punten voor het vrij springen werd beoordeeld op de stamboekkeuring. Grootmoeder Vola II is een stermerrie van Lavallo (v. Lord), in combinatie met Catango bracht zij een 1,30 m-springpaard. Overgrootmoeder Pauke is een dochter van Carneval (v. Cor de la Bryère). Zij bracht van Lantaan een 1,45 m-springpaard. De moederlijn vervolgt met dochters van Fantus en Marabu II. Freedom is een eerlijke, betrouwbare iets flegmatieke hengst met een goede instelling. De hengst heeft ruim voldoende bereidheid tot werken, laat zich goed bewerken en heeft een goede mond. De stap is ruim voldoende van ruimte en weinig actief. De draf is voldoende van ruimte, maar zou krachtiger moeten zijn. De galop is goed van ruimte en enigszins op de voorhand. In beweging heeft de hengst een voldoende houding en ruim voldoende balans. Freedom springt met ruim voldoende tot goede reflexen en een goede techniek. De hengst maakt de sprong achter goed af. Freedom lijkt voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Freedom veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 29 maart werd het gebit behandeld. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fokaanparingsadvies: Freedom kan met name vermogen toevoegen bij merries die wel over voldoende front en ‘bloed’ beschikken.

Fibonacci (Carambole x Pythagoras) Fibonacci is een goed ontwikkelde hengst, die ruim voldoende in het springpaardenmodel staat met voldoende uitstraling. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is voldoende van lengte met een iets zware hoofd/hals-aanzet. De hals is goed van lengte en komt diep uit de borst. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is ruim voldoende van lengte en ligging. De rug is ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is hellend en ruim voldoende van lengte. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is licht frans gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is goed van ontwikkeling en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn een fractie smal en goed van kwaliteit. Grand Prix hengst Carambole is de vader van deze Fibonacci. Zijn moeder is de preferente Waomi, een dochter van Pythagoras, die op zijn beurt afstamt van de volbloed Julio Mariner en Grand Prix-merrie Kyraleen (v. Quidam de Revel). Grootmoeder Naomi is een elitemerrie van Cantus (Caletto I x Roman). Naomi bracht in combinatie met Calvados een internationaal springpaard en is ook de moeder van Baomi (v. Tjungske), de nationaal kampioene van het vrij springen in 2009. Overgrootmoeder Isolde is een dochter van de preferente Voltaire. Dan vervolgt de moederlijn met de keurmerrie Bonelli, een dochter van de volbloed Abgar en Anelli, een keurmerrie van Markies. Fibonacci is een eerlijke en betrouwbare hengst

met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken, laat zich goed bewerken en heeft een goede mond. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is lichtvoetig, gedragen en ruim voldoende van ruimte. De galop is gedragen, lichtvoetig met een vlak voorbeen. De hengst beweegt met een goede houding en balans. Fibonacci springt met zeer veel reflexen, een goed lichaamsgebruik en maakt achter de sprong nog wisselend af. Fibonacci lijkt heel voorzichtig en toont veel vermogen. Als springpaard heeft Fibonacci veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 10 mei werd het gebit behandeld. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: Fibonacci kan met name de springtechniek en voorzichtigheid verbeteren.

Carambole-zoon Fibonacci is gefokt en in eigendom van Jan Greve uit Haaksbergen.

Farfan M (Cantos x Lux) Farfan M is een voldoende ontwikkelde hengst, die ruim voldoende in het springpaardenmodel staat met uitstraling. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte. De hals is goed van lengte en komt iets diep uit de borst. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van ligging en lengte. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is hellend en ruim voldoende van lengte. De broekspier zou langer moeten doorlopen. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is goed van ontwikkeling en goed van kwaliteit. De voeten zijn een fractie breed met wat lage verzenen. De keurhengst Cantos is de vader van Farfan M. De ster-prestatie en NMK-merrie Nikita (v. Lux) is zijn moeder. Zij bracht meerdere sportpaarden, waaronder een internationaal springpaard van Calvados, een 1,30 mspringpaard van Toulon en een Z2-dressuurpaard van Mr. Blue. Grootmoeder Juweel is een ster-preferente prestatiemerrie van Nimmerdor. Zij is de moeder van het Grand Prixspringpaard Socrates (v. Calvados) en van een internationaal springpaard van Calvados. Overgrootmoeder Passe – zij voert de predicaten keur preferent en prestatie en stamt af van de volbloed Erdball – is ook de grootmoeder van de Grand Prix- en KWPNhengst Lancelot (v. Voltaire) en van het Grand Prix-paard Rochester (v. Calvin Z). Passe bracht zelf onder andere twee internationale springpaarden van Nimmerdor en twee 1,30 m-springpaarden, eveneens van Nimmerdor. De moederlijn vervolgt met dochters van Avenir en Jurist. Farfan M is een eerlijke en sensibele hengst met een goede instelling. De hengst heeft

veel bereidheid tot werken, laat zich ruim voldoende bewerken en heeft een gevoelige mond. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is actief en ruim voldoende van ruimte. De galop is krachtig en is voldoende van ruimte. De hengst beweegt met een goede houding en een goede balans. Farfan M springt met goede tot zeer goede reflexen, een goede voorbeentechniek, een goed ruggebruik en maakt de sprong achter wisselend af. Farfan M lijkt voorzichtig en toont atletisch vermogen. Als springpaard heeft Farfan M ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende tot goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Vanwege geringe klinische klachten heeft bloedonderzoek, mestonderzoek en gebitscontrole plaatsgevonden. De onderzoeken hebben geen bijzonderheden opgeleverd. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed. Fok-aanparingsadvies: Farfan M kan bloed en ras toevoegen, de basisgangen en reflexen verbeteren verbeteren. De hengst lijkt het beste te passen bij merries die over maat en formaat beschikken.

Fokkers van Farfan M (v. Cantos) zijn Jan en zijn zoon Chris Mailly uit Boijl.


DE

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 31

schreven KWPN-hengsten Fabriano VDL (Casall x Chin Chin) Fabriano VDL is een voldoende ontwikkelde hengst, die goed in het springpaardenmodel staat met veel uitstraling en met een neerwaartse romprichting. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte, vorm en ruim voldoende van bespiering. De schoft is voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging en lengte. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit. De bloedopbouw van Fabriano VDL begint met drie hengsten die allen één of meerdere keren met succes aan de Olympische Spelen hebben deelgenomen. Casall, het succesvolle

Fokker John Nuyens uit Limmen heeft Fabriano VDL inmiddels in gedeelde eigendom met de VDL Stud te Bears.

Grand Prix-paard van Rolf-Göran Bengtsson, is de vader van Fabriano VDL. De moeder Bleu-Chin is van Holsteiner origine. Zij is een dochter van Chin Chin uit de ster-sportmerrie Graefin XIV, een dochter van Carthago uit Bambina I. Bambina I is een dochter van de invloedrijke Landgraf I uit Ulypse, een dochter van Calypso I. De moederlijn vervolgt met de merrie Bambina van de Anblick xx-zoon Aldato. Bambina is ook de overgrootmoeder van olympisch kampioen Classic Touch (v. Caletto II). Fabriano VDL is een eerlijke, betrouwbare iets flegmatieke hengst met een goede instelling. De hengst heeft ruim voldoende bereidheid tot werken, laat zich goed bewerken en heeft een goede mond. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte en souplesse. De draf is gedragen en ruim voldoende van ruimte. De galop is gedragen en goed van ruimte. Fabriano VDL beweegt enigszins op de voorhand met ruim voldoende balans. Fabriano VDL springt met ruim voldoende tot goede reflexen, een goed lichaamsgebruik en bascule. De hengst springt met een iets open voorbeen en maakt de sprong achter goed af. Fabriano VDL lijkt voorzichtig en toont veel vermogen. Als springpaard heeft Fabriano VDL veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Geen bemerkingen. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: Fabriano VDL kan de correctheid en het model verbeteren. De merries moeten wel beschikken over veel front.

Felton VDL (Chello III VDL x Indoctro) Felton VDL is een goed ontwikkelde hengst, die goed in het springpaardenmodel staat met een neerwaartse romprichting en veel uitstraling. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is ruim voldoende van lengte en voldoende van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is licht hellend en goed van lengte. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is correct gesteld, net als het achterbeen. Het fundament is goed van ontwikkeling en kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit. Felton VDL is een zoon van de Contenderzoon Chello III VDL. De moeder Zelly is een stamboek-exterieurmerrie van Indoctro. In combinatie met Corland bracht zij ook een NMK-merrie. Grootmoeder Getty (v. Ahorn) voert het prestatiepredicaat. Dit predicaat werd haar verleend door de prestaties van het Grand Prix-paard Maddock (v. Indoctro), een internationaal springpaard van Indoctro, een 1,40 m-paard van Marlon, een 1,35 m-paard van Corland en 1,30 m-springpaarden van Indoctro en Emilion. Overgrootmoeder Patty is eveneens prestatie. Deze dochter van Jasper bracht onder andere twee 1,35 m-paarden van Ahorn en 1,30 mspringpaarden van Zuidhorn en Jorn. Uit deze moederlijn komt ook het Grand Prixpaard Glasgow (v. Emilion) van Norman Dello Jojo. Felton VDL is een eerlijke, betrouwbare en snel gespannen hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot wer-

ken, laat zich goed bewerken en heeft een goede mond. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf is taktmatig en ruim voldoende tot goed van ruimte. De galop is gedragen en goed van ruimte. De hengst beweegt met een goede houding en balans. Felton VDL springt met goede reflexen en een ruim voldoende beentechniek maar zou op de sprong meer souplesse en lichaamsgebruik moeten hebben. Felton VDL lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende vermogen. Als springpaard heeft Felton VDL ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Geen bemerkingen. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: matig. Fok-aanparingsadvies: Felton VDL kan model en reflexen toevoegen in de springpaarden fokkerij.

Fokkers van Felton VDL zijn Jan Evert en Sity Wolters uit Feerwerd.

Fire (Vleut x Namelus R)

Fokkers van Fire (v. Vleut) zijn Kees en Grietje de Vries uit Midwolde.

Fire is een goed ontwikkelde hengst, die goed in het springpaardenmodel staat. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van ligging en lengte. De rug is goed van lengte en iets strak. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en iets strak. De croupe is goed van lengte en een fractie recht. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is goed van ontwikkeling en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit. Fire is een zoon van de op Grand Prix-niveau springende Vleut. Vleut is momenteel onder de naam Gucci uiterst succesvol onder Ed-

wina Tops-Alexander. De moeder van Fire is Britt, een dochter van de preferente Namelus R. Grootmoeder Kamparie is een ster-sportmerrie van de Darco-zoon Fedor. De moederlijn vervolgt met de merrie Wanda, een dochter van de Marco Polo-zoon Recruut. Daarna volgen dochters van de Amor-zoon Eros en de Franse importhengst L’Invasion. Fire is een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken, laat zich goed bewerken en heeft een delicate mond. De stap is zuiver en ruim voldoende tot goed van ruimte. De draf is voldoende van ruimte. De galop is lichtvoetig, actief en goed van ruimte. In beweging heeft de hengst een voldoende tot ruim voldoende houding en balans. Fire springt met goede reflexen en een ruim voldoende tot goede techniek. Fire lijkt voorzichtig en toont atletisch vermogen. Als springpaard heeft Fire ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende tot goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Vanaf 4 april werd het paard intensief behandeld vanwege een heftige reactie van de huid. Op 29 april werd het gebit behandeld. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: Fire kan inzet en met name reflexen en techniek toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

First Verdi (Verdi x Fuego du Prelet) First Verdi is een goed ontwikkelde hengst, die goed in het springpaardenmodel staat met uitstraling. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte, vorm en ruim voldoende van bespiering. De schoft is ruim voldoende van ontwikkeling en goed van lengte. De schouder is ruim voldoende van ligging en goed van lengte. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is hellend en ruim voldoende van lengte. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is goed van omvang en kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit. First Verdi is een zoon van de Verdi, die op de Olympische Spelen van 2012 teamzilver won met het Nederlandse team. Moeder Votti Lottie is een ster PROK-dochter van Fuego du Prelet (Jalisco B x Uriel). Grootmoeder Ielottie W (v. Voltaire) is een preferente-prestatiemerrie, zij bracht onder andere het Grand Prix-paard Richmond W (v. Burggraaf) en een 1,30 m-paard van Burggraaf en is eveneens de grootmoeder van het Grand Prix-paard Wiesielottie W (v. Rash R). Overgrootmoeder Elottie W is een ster-preferente prestatiemerrie van G.Ramiro Z. Zij is een zeer invloedrijke merrie met onder andere nakomelingen als de op 1,40 m-niveau springende KWPN-hengst Amadeus (v. Guidam) en het Grand Prix-paard Jarno W (v. Notaris), alsmede internationale springpaarden van Concorde en Nimmerdor en 1,40 m-paarden van Voltaire, Calvados en Corland. Elottie W is ook de grootmoeder van olympisch teamgoudwinnaar Vindicat W (v. Guidam) van Peter Charles, die momenteel succesvol is onder Jessica Springsteen. De moederlijn vervolgt met Oklahoma, een ster-preferente prestatiemerrie van Farn, daarna treffen we in deze predicaatrijke moederlijn de keur-preferente prestatie-

merrie Zottie (Marco Polo x Sinaeda) aan, een volle zus van de KWPN-hengst Irco Polo. First Verdi is een eerlijke, betrouwbare hengst met een iets flegmatieke instelling. De hengst heeft ruim voldoende bereidheid tot werken, laat zich ruim voldoende bewerken en heeft een enigszins stugge mond. De stap is zuiver en voldoende tot ruim voldoende van ruimte. De draf is voldoende tot ruim voldoende van ruimte en kracht. De galop is ruim voldoende gedragen en goed van ruimte. In beweging heeft de hengst een ruim voldoende houding en balans. First Verdi springt met ruim voldoende tot goede reflexen. De hengst springt met een ruim voldoende tot goede techniek en lichaamsgebruik. First Verdi lijkt voldoende voorzicht en toont veel vermogen. Als springpaard heeft First Verdi ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport:Geen bemerkingen. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: First Verdi kan correctheid en vermogen toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

André Weernink nam als fokker van First Verdi de bloemen in ontvangst.


DE

WARMBLOED

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 32

Onderzoeksrapporten van de inge Fandango (Vittorio x Odermus R)

Paul Hendrix is de fokker en nog steeds de eigenaar van Fandango (v. Vittorio).

Fandango is een ruim voldoende ontwikkelde hengst, die goed in het springpaardenmodel staat met een neerwaartse romprichting en veel uitstraling. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte en ruim voldoende van bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is voldoende van lengte en ruim voldoende van ligging. De rug is goed van lengte en valt achter de schoft iets weg. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is voldoende van lengte en ligging. De broekspier is voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld en staat iets achter de massa. Het fundament is goed van ontwikkeling en kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit. Fandango is een zoon van Vittorio. Zijn moeder V.Rimette is een sterdochter van Odermus R. Grootmoeder Rimette is een preferente dochter van Burggraaf. Zij is ook de moeder van Wimette (v. Karandasj), het Grand Prixpaard van Michel Hendrix. Overgrootmoeder

Irmette is een keur-preferente prestatie sportmerrie van Nimmerdor. Irmette is ook de moeder van het Grand Prix-paard Nirmette (v. G.Ramiro Z), waarmee Marcus Fuchs en Maria Gretzer jarenlang triomfen vierden en ook van het Grand Prix-paard Sjarmette (v. Burggraaf) van Tim Gredley. De moederlijn vervolgt met de keur-preferente Marco Polodochter Charmette en de model-preferente Tebalia van Sinaeda. Fandango is een eerlijke en betrouwbare hengst met een ruim voldoende instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken, laat zich goed bewerken en heeft een goede mond. De stap en draf zijn voldoende van ruimte en weinig taktmatig. De galop is gedragen, krachtig en ruim voldoende van ruimte. In beweging heeft de hengst een ruim voldoende tot goede houding en balans. Fandango springt met ruim voldoende tot goede reflexen. Op de sprong heeft de hengst een goede voorbeentechniek, ruim voldoende lichaamsgebruik en maakt achter de sprong wisselend af. Fandango lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende tot veel vermogen. Als springpaard heeft Fandango ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende tot goed gevoel.Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 6 mei liet het paard zich niet voldoende rijden bij het springen vanwege pijn uit de bovenlijn. Chiropractische behandeling werd tweemaal uitgevoerd. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: Fandango kan de inzet, rijdbaarheid en reflexen verbeteren. De hengst lijkt het beste te passen bij merries die goed in het rechthoeksmodel staan.

Fairytale (Lord Leatherdale x Negro)

Fokster Brigitte Petit uit het Belgische Schilde nam de bloemen voor Fairytale (v. Lord Leatherdale) in ontvangst.

Fairytale is een royaal ontwikkelde hengst, die zeer goed in het dressuurpaardenmodel staat. Het hoofd is sprekend met een aansprekend oog. De nek is goed van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende van bespiering en goed aangesloten. De croupe is goed van lengte en ligging. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is ruim voldoende van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en goed gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn een fractie smal met hoge verzenen, rechtsvoor hoger dan linksvoor. Fairytale is een zoon van Lord Leatherdale. Zijn moeder is Aida, een dochter van de preferente Negro. Grootmoeder Ballerina II is

ook de moeder van de KWPN-hengst DiĂŤgo. Moeder Ballerina II is een volle zus van de goedgekeurde hengst Don Ruto. Ballerina II is een dochter van Don Gregory (v. Donnerhall) uit de merrie Ballerina (v. Rubinstein I). Ballerina is ook de moeder van de goedgekeurde hengst Royal Doruto (v. Royal Hit). De moederlijn heeft een Trakehner oorsprong en wordt verder vervolgd met dochters van Matador, Carajan en Hirtensang. Uit deze lijn komt ook de preferente KWPN-dressuurpaardenvererver Doruto. Fairytale is een eerlijke en betrouwbare hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken en laat zich zeer goed bewerken. De stap is zuiver, actief en heeft veel ruimte. De draf heeft veel ruimte, gedragenheid en kracht. De galop toont zeer veel ruimte en kracht. In beweging toont de hengst zeer veel houding en gedragenheid en een goed gebruik van het lichaam. Als dressuurpaard heeft Fairytale veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 10 mei vertoonde het paard stijfheid. Onderzoek gaf kreupelheid aan beide voorbenen te zien. Advies; rust, ontstekingsremmers en verleggen van de ijzers. Bloedonderzoek heeft verhoging van de leverwaarde gegeven welke weer zijn genormaliseerd. Op 17 mei werd het gebit behandeld. Op 21 mei was het paard linksachter niet in orde; chiropractische behandeling vond plaats. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fokaanparingsadvies: Fairytale kan rijdbaarheid, instelling, kracht en grootramigheid toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij.

Ferdeaux (Bordeaux x Ferro) Ferdinand (Vivaldi x Havidoff) Ferdinand is een royaal ontwikkelde hengst, die goed in het dressuurpaardenmodel staat. Het hoofd is voldoende sprekend met iets zware kaken. De nek is voldoende van lengte. De hals is goed van lengte, ruim voldoende van bespiering en komt diep uit de borst. De schoft is voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en een fractie steil gelegen. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is goed van vorm en voldoende van lengte. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is lang, een fractie hol en linksvoor toontredend. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en goed gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn breed met lage verzenen. Ferdinand is een zoon van Vivaldi. Sabine, de moeder van Ferdinand is een elite-preferente merrie van Havidoff. Zij bracht in combinatie met Krack C al een Z2-dressuurpaard. Grootmoeder Kimberlie (v. Wolfgang) voert de predicaten keur, preferent en prestatie. Zij bracht van Negro een ZZ-Zwaarpaard en Z2-paarden van Jazz, Inspekteur en Ronaldo. Overgrootmoeder Fantasie is een preferente prestatiemerrie van G.Ramiro Z uit de ster-prestatiemerrie Margreet, een dochter van de Abgar xx-zoon Hurricane. Fantasie is ook de moeder van het Grand Prix-dressuurpaard Lester (v. Triton) en een Z2-dressuurpaard van Tuschinski. De moederlijn vervolgt met dochters van Uron en Tako. Ferdinand is een eerlijke, betrouwbare hengst

met een goede tot zeer goede instelling. De hengst heeft veel tot zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver, goed tot zeer goed van ruimte met veel tot zeer veel lichaamsgebruik. De draf is goed van ruimte, gedragenheid en zelfhouding. De galop toont zeer veel ruimte en kracht. Ferdinand beweegt met veel souplesse, zeer veel zelfhouding en zeer veel balans. Als dressuurpaard heeft Ferdinand veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 6 mei werd het gebit behandeld. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed. Fok-aanparingsadvies: Ferdinand kan rijdbaarheid, bewegingstechniek, maat en formaat verbeteren bij merries met een correcte voorstand.

Ferdinand (v. Vivaldi) werd geboren bij Jos Althuyzen uit Sint Anthonis.

Ferdeaux is een ruim voldoende ontwikkelde hengst, die goed in het dressuurpaardenmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is ruim voldoende van vorm, goed van lengte en ruim voldoende van bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is voldoende van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is licht hellend en goed van lengte. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is goed van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en goed gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en goed van kwaliteit. Ferdeaux is een zoon uit de eerste jaargang van de United-zoon Bordeaux. De moeder Part Two is een ster-preferente prestatiemerrie van Ferro. Part Two bracht reeds een Lichte

Fokkers Gerrit en Annemarie van Esterik uit Ochten zijn nog mede-eigenaar van Ferdeaux (v. Bordeaux).

Tour-paard van Goodtimes, een ZZ-Lichtpaard eveneens van Goodtimes en een Z-dressuurpaard van Krack C. Grootmoeder Fabiola voert het sterpredicaat. Zij is een dochter van de Le Mexico-zoon Zonneglans. Fabiola is moeder van een Lichte Tourpaard van MĂŠtall en een Z2-paard van Equador. De moederlijn vervolgt met de stermerrie Wenda, een dochter van Rubinstein (v. Lorenz) uit de merrie Jella, een stermerrie van Epigoon x Avenir. Ferdeaux is een eerlijke en betrouwbare hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver, goed van ruimte en heeft veel activiteit maar mag nog meer schoudervrijheid tonen. De draf is lichtvoetig, goed van ruimte en gedragenheid. De galop heeft zeer veel kracht, gedragenheid en ruimte. Ferdeaux beweegt met zeer veel souplesse, veel tot zeer veel zelfhouding en balans. Als dressuurpaard heeft Ferdeaux veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 6 en 14 mei werd het gebit behandeld. Uitgebreid bloedonderzoek heeft 17 mei plaatsgevonden. Op 21 mei vertoonde het paard pijn in de rug; chiropractische behandeling vond plaats. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: Ferdeaux kan ras, instelling, bewegingstechniek en een goed achterbeengebruik toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij. De hengst lijkt het beste te passen op lang gelijnde merries.


DE

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 33

schreven KWPN-hengsten Five Star (Amazing Star x Jazz)

Foundation (United x Jazz)

Five Star is een goed ontwikkelde hengst die goed in het dressuurpaardenmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en een fractie steil. De rug is goed van lengte en licht gezonken. De lendenen zijn voldoende bespierd en goed aangesloten. De croupe is voldoende van lengte. Het voorbeen is ruim voldoende van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is lang en week gekoot en vanuit de koot licht frans gesteld. De voorkoten zijn lang en iets week. Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit. Five Star is een zoon uit de eerste jaargang van de Flemmingh-zoon Amazing Star. De moeder is U-Padoeska PB, een sterdochter van de invloedrijke Jazz. Grootmoeder Padoeska O is een dochter van Darwin (Roemer x Pion). Padoeska O bracht in combinatie met Jazz en Métall twee Z-dressuurpaarden. Overgrootmoeder Badoeska is een keurdochter van de keurhengst Sultan uit de stermerrie Souvenir (v. Lector). De moederlijn vervolgt met Nora, een stermerrie van de Engels volbloed Matchim. Five Star is een eerlijke, betrouwbare hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft veel tot zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver, actief en heeft veel ruimte. De draf is lichtvoetig, ruim voldoende gedragen en goed van ruimte met een aansprekende voorbeentechniek. De galop heeft veel houding, gedragenheid en ruimte. Five Star beweegt met veel souplesse en balans

Foundation is een goed ontwikkelde hengst, die goed in het dressuurpaardenmodel staat. Het hoofd is ruim voldoende sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en iets arm bespierd. De lendenen zijn arm bespierd. De croupe is hellend en ruim voldoende van lengte. De broekspier zou langer moeten doorlopen. Het voorbeen is ruim voldoende van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en goed gesteld. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit. Foundation is een zoon van de Lichte Tourhengst United. Moeder Wiana werd met hoge cijfers opgenomen in het stamboek en voert de predicaten ster en preferent. Deze dochter van Jazz komt uit Liane, een ster-preferente prestatiemerrie van Ferro. Liane is ook de moeder van de KWPN-hengst Redford (v. Krack C) en bracht verder Z-dressuurpaarden van Mooiman, Krack C, Obelisk en Jazz. De moederlijn vervolgt met de ster-preferente Fabiola, een dochter van Lector uit de keur-preferente Wanda, een dochter van de Engels volbloed Lucky Boy en Olene, een dochter van de Marco Polo-zoon Miro x Albatros. Foundation is een eerlijke en betrouwbare hengst met een ruim voldoende tot goede instelling. De hengst heeft een ruim voldoende

en toont veel tot zeer veel zelfhouding. Als dressuurpaard heeft Five Star veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Vanaf 29 april was het paard linksachter licht kreupel. De behandeling bestond uit rust, ontstekingsremmers en chiropractie. Op 14 mei werd het gebit behandeld. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed. Fok-aanparingsadvies: Five Star kan instelling, ras, front en voorbeentechniek toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij bij merries met een correct gesteld achterbeen.

Petra Bijvelds, die bijna een jaar geleden overleed, is de fokster van Five Star (v. Amazing Star). Zus José neemt in haar plaats de bloemen in ontvangst.

Electron (Ampère x Fidermark)

Adri en Liesbeth Zekveld fokten de vierjarige Electron (v. Ampère).

Electron is een goed ontwikkelde hengst, die ruim voldoende in het dressuurpaardenmodel staat. Het hoofd is sprekend met zware kaken. De nek is kort. De hals is goed van lengte, zwaar bespierd en komt diep uit de borst. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en steil. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is ruim voldoende van lengte. De broekspier moet meer lengte hebben. Het voorbeen is ruim voldoende van lengte en een fractie hol. Het rechterachterbeen is koehakkig. De koten zijn ruim voldoende van lengte en goed gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm met lage verzenen. Electron is een zoon uit de eerste jaargang van Ampère, Zijn moeder is de goed geteste

Zamba Sollenburg, een ster-EPTM PROKmerrie van Fidermark (Florestan I x Werther). De grootmoeder is Omnia, een elite merrie van Inspekteur. Overgrootmoeder Evelien is een dochter van G.Ramiro Z. zij bracht twee Z-dressuurpaarden van Inspekteur en een Z-springpaard van Frühling. De moederlijn vervolgt met de stermerrie Wilhelmina, een dochter van Octaaf (v. Cartoonist xx), daarna volgen dochters van de Engels volbloed Le Faquin en Enfant de Normandie. Electron is een eerlijke en betrouwbare hengst met een ruim voldoende instelling. De hengst heeft ruim voldoende tot veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende bewerken. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf heeft veel ruimte, kracht en is ruim voldoende gedragen. De galop toont veel tot zeer veel ruimte en kracht. Electron beweegt met ruim voldoende souplesse. In beweging heeft de hengst ruim voldoende houding en balans. Als dressuurpaard heeft Electron ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 10 mei werd het gebit behandeld. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed. Fok-aanparingsadvies: Electron kan bewegingstechniek en kracht in draf en galop toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij. De hengst lijkt het beste te passen bij lang gelijnde en opwaarts gebouwde merries.

Foundation (v. United) en zijn fokkers Bertus, Geesje en Tinus Naber uit Vredenheim.

bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende tot goed bewerken. De stap is zuiver, zeer goed van ruimte met veel lichaamsgebruik. De draf is ruim voldoende van ruimte, kracht en gedragenheid. De galop heeft veel kracht en zeer veel ruimte en gedragenheid. Foundation beweegt met ruim voldoende souplesse. In beweging heeft de hengst ruim voldoende tot veel houding en balans. Als dressuurpaard heeft Foundation ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Geen bemerkingen. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed. Fok-aanparingsadvies: Foundation kan kwaliteit in de stap en een goed achterbeengebruik toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij. De hengst lijkt het beste te passen op merries met een sterke bovenbouw.

Foreign Affair (Rock Forever x Scandic) Foreign Affair is een voldoende ontwikkelde hengst, die voldoende in het dressuurpaardenmodel staat. Het hoofd is ruim voldoende sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte. De schoft is voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De hals is ruim voldoende van lengte en bespiering en wat horizontaal aangezet. De schouder is ruim voldoende van lengte en iets steil gelegen. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging en voldoende van lengte. De broekspier zou langer moeten doorlopen. Het voorbeen is voldoende van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is iets steil. De koten zijn goed van lengte en goed gesteld. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn iets smal met lage verzenen.De vader van Foreign Affair is Rock Forever. Rock Forever is een zoon van Rockwell, een kleinzoon van G.Ramiro Z uit Lady Sunshine, een dochter van Landstreicher (Landgraf I x Capitol I). Rock Forever was in 2005 reservesieger op de hengstenkeuring in Westfalen. De moeder van Foreign Affair is Woline, een keurmerrie van Scandic. Grootmoeder Noline voert het keur, preferente en prestatie predicaat. Zij is een dochter van Cocktail. Noline bracht in combinatie met Voltaire een 1,40 m-springpaard en in combinatie met Scandic en Oliver Zdressuurpaarden. Overgrootmoeder is de elite-preferente prestatiemerrie Eljenhove, een dochter van de Amor-zoon Akteur. Eljenhove is ook de moeder van de KWPN-erkende hengst Luidam (v. Guidam) en overgrootmoeder van de KWPN-hengst en olympisch dressuurpaard Scandic. Eljenhove bracht eveneens Z-springpaarden van Julio Mariner xx en Peter Pan. De moeder-

lijn wordt vervolgd met Poline, een dochter van de volbloed Lucky Boy. Poline is eveneens de grootmoeder van Chaman (v. Baloubet du Rouet), waarmee Ludger Beerbaum momenteel zeer succesvol is. Daarna vervolgt de moederlijn met de keurmerrie Koline, een dochter van Le Faquin xx en Woline, een dochter van Nimrod. Foreign Affair is een eerlijke en betrouwbare hengst met een ruim voldoende instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende bewerken. De stap is ruim voldoende zuiver en actief, maar moet nog constanter worden. De draf is goed van ruimte met een krachtig gebruik van het achterbeen, dat wel nog meer tot dragen moet komen. De galop is krachtig en heeft veel ruimte. Foreign Affair beweegt met ruim voldoende souplesse. In beweging heeft de hengst ruim voldoende houding en balans. Als dressuurpaard heeft Foreign Affair ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 10 mei werd het gebit behandeld. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: Foreign Affair kan kracht en afdruk in de beweging toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij. De hengst lijkt het beste te passen op lang gelijnde en opwaarts gebouwde merries

Fokker Jan Greve met zijnForeign Affair (v. Rock Forever).


Sport Fokkerij Exterieur Felton VDL

Chello III – Indoctro – Ahorn - Jasper Geb. 2010, Bruin, 1.71m, Fokker: S. & J.E. Wolters uit Feerwerd

Felton VDL is een correct gebouwde hengst met veel uitstraling. Hij galoppeert met veel lossigheid. Met het springen heeft hij een zeer goede instelling, is hij zeer voorzichtig en toont veel reflexen. Felton VDL is een zoon van de jonge Contender-zoon Chello III, die vorig jaar de hoogst geklasseerde KWPN hengst was op het NK voor 7-jarigen. Grootvader is de Preferente Indoctro, topleverancier van springpaarden en daarna vinden we de prestatieverervers Ahorn en Jasper. Aan moederszijde vinden we een bewezen sportfamilie. Grootmoeder Getty bracht het internationale 1.60m springpaard Maddock en de nationale springpaarden Warlock en Loretty. Overgrootmoeder Patty is ook ‘Prestatie’. Uit deze stam komen vele internationale springpaarden zoals de Wereldbeker en Grand Prix winnaar Glasgow. Felton VDL legde een goed verrichtingsonderzoek en kreeg een totaalscore van 76,5 punten. Hij kreeg de volgende cijfers per onderdeel: stap* draf*

7,5

7,5

houding

galop

reflexen

techniek vermogen

& balans*

x2

x2

x2

8

8

8

7,5

rijdbaarheid

aanleg als

x2

en instelling

springpaard

7

8

7,5

totaal

76,5

Fabriano VDL

Casall - Chin Chin - Carthago - Landgraf Geb. 2010, Schimmel, 1.64m, Fokker: J.C.H. Nuynes, Limmen

Fabriano VDL is een zeer goed gemodelleerde hengst. Hij springt met veel vermogen en met een extra techniek. Fabriano VDL is zeer interessant gefokt met drie Olympische springhengsten op rij in de afstamming. Vader is de Holsteiner Casall, die onder Rolf Goran Bengtsson meedeed aan de Olympische Spelen in Londen en winnaar was van meerdere Grote Prijzen en wereldbekerkwalificaties. Grootvader Chin Chin nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en werd individueel 6e in Seoul. Overgrootvader Carthago maakte furore onder Jos Lansink en werd 5e in Sydney en 7e in Atlanta. Verder in de afstamming zien we Landgraf I en Calypso I. De moederlijn van Fabriano VDL heeft veel kwaliteit. Grootmoeder Graefin XIV was een nationaal springpaard en uit deze Holsteiner stam komt ook de Olympisch Kampioen Classic Touch. Fabriano VDL behaalde een goede score voor zijn verrichtingen. Hij kreeg een totaalscore van 78,5 punten en kreeg de volgende cijfers per onderdeel: stap* draf*

7

7

houding

galop

reflexen

rijdbaarheid

aanleg als

& balans*

x2

x2

techniek vermogen x2

x2

en instelling

springpaard

7

8

7,5

8

8

7,5

8

totaal

78,5

Fabriano VDL en Felton VDL worden onder het zadel en aan de hand gepresenteerd: - Woensdag 12 juni bij de VDL Stud in Bears, aanvang 20:00 uur, - Vrijdag 14 juni bij Hengstenhouderij Jespers, Manege Buitenhorst in Oosteinde, aanvang 20:00 uur. Tevens worden er een aantal veulentjes getoond van de vorig jaar goedgekeurde hengsten Etoulon VDL en Everglade VDL.

Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws op: www.vdlstud.com Welkom in Bears! Bearsterdyk 14, 9025 BR Bears (Frl) Holland Tel. (+31) 58-2519473 - Fax (+31) 58-2519573 E-mail: info@vdlstud.com • internet: www.vdlstud.com

VDL Paardenkrant juni 2013.indd 1

03-06-13 15:10


DE

WARMBLOED

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 35

Onderzoeksrapporten tuigpaardhengsten Delviro (Vulcano x Waterman) Delviro HBC is een normaal ontwikkelde, zeer tuigtypische hengst, die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is sprekend, maar iets lang. De nek is voldoende van lengte en de hoofd/halsaanzet is licht. De hals is goed van lengte en bespiering en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder is normaal van lengte en ligging. De rug is goed lengte en bespiering. De lendenpartij is goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is voldoende van lengte maar iets recht. De voorbenen zijn normaal van lengte en correct gesteld. De achterbenen zijn correct gesteld. De kootstand is normaal. De hoeven zijn royaal ontwikkeld. Het fundament is hard en droog en is passend qua omvang. Delviro HBC is, na de inmiddels naar de Verenigde Staten geëxporteerde Colonist, de tweede goedgekeurde zoon van Vulcano. Na beoordeling van zijn veulens werd Vulcano op wacht gezet, maar de nafok van deze Manno-zoon lijkt positief uit te groeien. Zelf is Vulcano bezig met een internationale carrière in de mensport. Veertien nakomelingen hebben inmiddels geregistreerde winstpunten wat resulteert in een fokwaarde van 156 met een betrouwbaarheid van 67%. De moeder van Delviro is de keur-preferente sportmerrie Kelvira, die zelf 82 punten in de IBOP scoorde. Ze is een dochter van de gewaardeerde preferente hengst Waterman, waarvan niet veel bloed in de hengstenstapel voorhanden is. Kelvira is zelf met succes in de sport uitgebracht en verdiende 155 winstpunten. In totaal staan er van haar zestien nakomelingen geregistreerd. De bekendste zijn NMK-stermerrie Pelvira (v. Lorton) en de concourspaarden Truus (v. Renovo), die keur is en 198 winstpunten bij elkaar liep, Uviro (v. Manno) met 43 winstpunten en Celviro (v. Vulcano) met 35 winstpunten. Laatstgenoemde is nu een internationaal menpaard. Grootmoeder de keur-preferente Helvira (v. Batello) bracht onder meer het ereklassepaard Melviro (v. Waterman). Overgrootmoeder keurmerrie

Truus (v. Nova Zembla) was ook een goede concoursmerrie. Zelf won Delviro HBC in 2011 als driejarige het FSP-kampioenschap. In 2012 won hij de KNHScompetitie eenspannen en het kampioenschap voor vierjarige tuigpaarden. Op basis van zijn sportprestaties volstond een verrichtingsonderzoek van 21 dagen. Delviro HBC is een eerlijke en betrouwbare hengst. De hengst heeft veel tot zeer veel bereidheid om te werken en laat zich zeer goed rijden. De stap is ruim voldoende. Voor de showwagen klimt de hengst er in, heeft een goed lichaamsgebruik en zet de hals er zeer goed op. Delviro HBC heeft veel tot zeer veel knieactie en zet de voorbenen ruim tot zeer ruim weg. De achterbenen worden ruim voldoende gebogen en ruim voldoende ondergebracht. De draf heeft veel zweefmoment. Delviro HBC heeft veel tot zeer veel looplust. Delviro HBC heeft als tuigpaard zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang, maar druk op stal. Veterinair rapport: Delviro HBC nam in 2011 ook al deel aan het verrichtingsonderzoek. De kracht in het achterbeen en de onregelmatigheid in beweging was destijds reden om het onderzoek te beëindigen. In het veterinaire rapport werd destijds ook melding gemaakt van een afwijkend gebruik van het achterbeen dat daarbij een rol speelde. Tijdens het onderzoek 2013 is geen afwijkend gebruik van het achterbeen geconstateerd. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: Delviro HBC is een hengst die nakomelingen met een rijke voorhand en een expressief voorbeengebruik moet kunnen leveren. De hengst zal waarschijnlijk het best passen bij merries met een mooi hoofd en een sterk achterbeengebruik.

Emiliano (Manno x Milano) Emilano is een royaal ontwikkelde, langgelijnde, zeer tuigtypische hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is edel en sprekend. De nek heeft veel lengte en de hoofd/hals-aanzet is licht. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en staat er goed op. De schoft is royaal ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenpartij is goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is ruim voldoende van lengte en ligging. De voorbenen zijn goed van lengte en correct gesteld. De achterbenen zijn correct gesteld. De kootstand is normaal. De hoeven zijn normaal ontwikkeld. Het fundament is hard en droog en is passend qua omvang. Emilano is de tiende goedgekeurde zoon van de preferente hengst Manno. Deze zeer invloedrijke zoon van de eveneens preferente Fabricius kan met recht een stempelhengst worden genoemd. Naast het grote aantal goedgekeurde zonen leverde hij ook talloze keuringstoppers en zeer veel goede concourspaarden. Manno is dan ook al jaren bovenin de lijst van de fokwaardeschatting te vinden. Stermerrie Top Secret, die voor het moederschap van Emiliano tekende, is inmiddels overleden. Ze was een dochter van de zeer gewaardeerde Milano (v. Renovo). Milano is op jonge leeftijd overleden, maar heeft in verhouding veel succesvolle concourspaarden gebracht. Zijn fokwaarde is dan ook hoog met 165 punten en een betrouwbaarheid van 65%. De meest bekende concourspaarden die hij leverde zijn Like to Win, Tirano, Tobias, Toby, Trudalya en Twinkidee. Van Top Secret staan zes nakomelingen

geregistreerd, waaronder de tweede bezichtigingshengst Zucarlos Di Giorggio (v. Torino). In de merrielijn volgt verder de preferente Hackneyhengst Cambridge Cole tegen. Hij is de vader van grootmoeder Ginette. Cambridge Cole stand aan de basis van de omvorming naar het moderne tuigpaard en was topleverancier van concourspaarden. Emilano is een eerlijke en betrouwbare hengst. De hengst heeft veel bereidheid om te werken en laat zich ruim voldoende rijden. De stap is ruim voldoende. Voor de showwagen heeft de hengst een goed lichaamsgebruik en zet de hals er zeer goed op maar mist wat souplesse. Emilano heeft ruim voldoende tot veel knieactie en zet de voorbenen ruim weg. De achterbenen worden ruim voldoende tot goed gebogen. De draf heeft ruim voldoende tot veel zweefmoment. Emilano heeft veel looplust. Emilano heeft als tuigpaard veel aanleg en geeft zijn rijder een goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: De uitgebreide slijmvliesbeschadigingen in de mond, in het begin van het onderzoek, zijn hersteld na behandeling van het gebit. Een huidreactie aan de borst is hersteld na wassing met anti-allergene shampoo. Spermaonderzoek:Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed. Fok-aanparingsadvies: Emiliano is een hengst die zowel de stokmaat als het formaat en de tuigtypische bouw dient te kunnen verbeteren. De hengst zal waarschijnlijk het best passen bij merries die over krachtige en actievolle bewegingen beschikken.

Fantijn (Patijn x Manno) Fantijn is een voldoende ontwikkelde, zeer tuigtypische hengst, die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is edel en sprekend. De nek heeft veel lengte en de hoofd/halsaanzet is licht. De hals heeft veel lengte, is goed van vorm, voldoende bespierd en staat er goed op. De schoft is zeer goed ontwikkeld. De schouder is voldoende van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering, maar iets week. De lendenpartij is goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is voldoende van lengte en goed van ligging. De voorbenen zijn goed van lengte en correct gesteld. De achterbenen zijn licht sabelbenig. De kootstand is normaal. De hoeven zijn normaal ontwikkeld. Het fundament is hard en droog en is passend qua omvang. Fantijn is de kampioen van de hengstenkeuring en na Artiflex, Atleet en Waldemar de vierde goedgekeurde zoon van de begin dit jaar preferent verklaarde Patijn (v. Kolonel). Patijn is bezig een geheel eigen hengstenlijn op te bouwen. Inmiddels dienen namelijk ook een drietal kleinzonen de fokkerij, Cizandro (v. Waldemar), Eebert (v. Atleet) en Colonist (Vulcano x Patijn) de fokkerij. De onlangs naar Amerika geëxporteerde Patijn won zelf in tuig vele hoofdprijzen en draait al jaren bovenin mee in de lijst van de fokwaardeschatting. De moeder van Fantijn is de keur-preferente Uderose (v. Manno). Ze is inmiddels overleden en bracht in totaal zeven nakomelingen. In combinatie met Patijn bracht deze NMK-merrie ook de keurmerries Aderose, die in de IBOP 76,5 scoorde, en Cuderose, die 75,5 punt bij elkaar liep in de IBOP. Aderose was in 2011 reservekampioen van de CK Noord en de inmiddels naar Amerika verkochte Cuderose was in 2010 reservekampioen van de CK Noord, nadat ze een jaar eerder als tweejarige na-

tionaal kampioen was op de Nationale Tuigpaardendag. Grootmoeder Kenderose – een keurmerrie van Fabricius – is ook de grootmoeder van de concoursmerrie Welmoed (v. Manno). Het betreft hier de bekende Denderose-lijn, die in het verleden onder meer de goedgekeurde hengsten Locomotief (v. Hoogheid) en Positief (v. Hoogheid) en vele concourspaarden heeft opgeleverd. Van recente datum zijn onder meer de keuringskampioenen Aurose en Dirose, beide keurmerries en afstammend van Unieko, van de familie Postma. Fantijn is een eerlijke en betrouwbare hengst. De speelse hengst is zeer werkwillig, maar heeft soms moeite met het doseren van zijn looplust. De stap is zeer goed. Voor de showwagen heeft de hengst een goed lichaamsgebruik en zet hij de hals er goed op. Fantijn heeft veel knieactie en zet de voorbenen ruim weg. De achterbenen worden ruim voldoende tot goed gebogen en ruim voldoende tot goed ondergebracht. De draf heeft ruim voldoende tot veel zweefmoment. Fantijn heeft veel tot zeer veel looplust. Fantijn heeft als tuigpaard veel aanleg en geeft zijn rijder een wisselend gevoel. Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Vanaf 6 mei werden opgelopen benen geconstateerd. Zowel de kootgewrichten als de sesamscheden waren overvuld. Geadviseerd werd het paard normaal te laten werken. Tevens is er hydrotherapie/koelbandages toegepast. Spermaonderzoek:Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: Van Fantijn mag worden verwacht dat hij naast een goed type ook veel ras en actievolle bewegingen aan zijn nakomelingen meegeeft. De hengst zal waarschijnlijk het best passen bij merries die over maat en formaat alsmede goed ontwikkeld beenwerk beschikken.

Fabuleus (Unieko x Marvel) Fabuleus is een royaal ontwikkelde, tuigtypisch gebouwde hengst, die iets langer gelijnd zou kunnen zijn. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is goed van lengte waarbij de hoofd/halsaanzet licht is. De hals heeft voldoende lengte en staat er voldoende op. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder heeft voldoende lengte, maar zou er iets schuiner in kunnen liggen. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenpartij is goed bespierd maar zou mooier aangesloten kunnen zijn. De croupe is voldoende van lengte en goed van ligging. De voorbenen zijn goed van lengte maar iets hol. De achterbenen zijn iets lang. De koten zijn goed van lengte maar iets steil. De hoeven zijn royaal ontwikkeld met iets ondergeschoven verzenen. Het fundament is hard en droog en is passend qua omvang. De vader van Fabuleus is de Manno-zoon Unieko, die zelf als driejarige kampioen van de hengstenkeuring was. Van Unieko werd eerder Aquarel in het stamboek ingeschreven. Al enkele jaren maakt Unieko zeer veel indruk met zijn nafok op de keuringen. Op de NMK werden Anca, Aurose, Dareda, Dirose, Edaperty en Farianne gehuldigd als kampioen. Moeder Tatjana voert het sterpredicaat en is een dochter van de halfbloed American Saddlebred Marvel. American Saddlebred-bloed is binnen de tuigpaardfokkerij minder prominent aanwezig. Dat is in het kader van bloedspreiding een positief punt van Fabuleus. Van de verschillende hengsten met American Saddlebred-bloed die de fokkerij hebben gediend, is de inzet van Marvel het meest geslaagd. Zijn fokwaarde is met een score van 143 en een betrouwbaarheid van 82% bovengemiddeld. Van Tatjana staan negen nakomelingen geregistreerd, waaronder Beamoortje, een inmiddels overleden sterdochter van Ulandro. Grootmoeder Cemoortje (v. Video), die keur en preferent is, bracht stermer-

rie Lady Day (v. Holland’s Golden Boy) en Maykel (v. Holland’s Golden Boy), die beiden een bescheiden aantal winstpunten haalden. Ze staat ook te boek als grootmoeder van het concourspaard Komponist (v. Waterman). Fabuleus is een eerlijke en betrouwbare hengst. De hengst heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed rijden. De stap is ruim voldoende tot goed. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed op, maar hij blijft vaak iets hoog in de croupe. Fabuleus zou meer knieactie en ruimte in het voorbeen mogen tonen. De achterbenen worden goed gebogen en ruim voldoende tot goed ondergebracht. De draf heeft veel zweefmoment. Fabuleus heeft veel looplust. Fabuleus heeft als tuigpaard ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn rijder een ruim voldoende tot goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Veterinair rapport: Op 24 april werd een huidontsteking aan de borst werd behandeld met Imaverol, antischimmelzalf en antibiotica. Deze behandeling is zes mei beëindigd. Er werden scherpe haken op kiezen, met diverse slijmvlieslaesies geconstateerd. De kiezen zijn behandeld. Naar aanleiding van het matte optreden van Fabuleus tijdens de tweede trainingsbeoordeling op 24 mei is er bloedonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat de hengst een worminfectie had en daardoor te lage bloedwaarden. De hengst is ontwormd en heeft een vitaminesupplement gekregen. Spermaonderzoek: Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende. Fok-aanparingsadvies: Fabuleus is een hengst die de ontwikkeling en de stokmaat moet kunnen verbeteren. De merries die hij aangeboden krijgt, dienen over een tuigtypisch voorbeengebruik te beschikken en in draf van nature voor te rijzen en achter te gaan zitten.


DE

RASSEN

Dagelijks bestuur KVTH weer volledig MAREN KESSEL – Na het plotseling overlijden van de vicevoorzitter Jetske Slendebroek, in augustus vorig jaar was het dagelijks bestuur van de KVTH tijdelijk incompleet. Hiervoor is inmiddels Jos Nijland uit Rijssen bereid gevonden deze vacature te vervullen. Nijland is eveneens de huidige voorzitter van de afdeling Overijssel. Vervolgens kondigde in februari Rien Vercammen aan zijn functie, om persoonlijke redenen, als lid van het dagelijks bestuur te willen beëindigen. Voor hem is Arie van Heeswijk benoemd in het dagelijks bestuur. Arie van Heeswijk is actief fokker van Haflingers en sinds 2006 jurylid. In combinatie met zijn bestuursfunctie, zal hij zijn functie als jurylid voor de Haflingers uitsluitend voortzetten op regionaal niveau. Het hoofdbestuur heeft Gerard Zwiers gekozen tot de nieuwe vicevoorzitter van de KVTH.

NWPCS verhuist mee HARDERWIJK – De verhuizing van het KWPN naar het nationaal hippisch centrum in Ermelo heeft ook gevolgen voor het NWPCS, dat bij het KWPN is gehuisvest. Op 13 en 14 juni gaat het NWPCS-kantoor meeverhuizen naar het nieuwe centrum in Ermelo. Het postbusnummer, de emailadressen en telefoon- en faxnummers blijven ongewijzigd. Het nieuwe bezoekersadres is NWPCS-kantoor, De Beek 109, 3852 PL Ermelo

Belangrijke rol Friezen bij koningsbezoek LEEUWARDEN – Koning WillemAlexander en koningin Máxima bezoeken vrijdagochtend 14 juni de provincie Friesland. Dit bezoek maakt deel uit van de kennismakingsreeks van het koninklijk paar aan de bewoners van Nederland. Het Friese paard is ook betrokken bij het koninklijk bezoek. Zowel in Leeuwarden als in Joure zijn de zwarte parels onderdeel van het programma. In Leeuwarden wordt het koningspaar vervoerd in een glaslandauer, bespannen met een tweespan Friese paarden. Dit rijtuig is in eigendom van Jan van Dorp uit Oudemirdum. In Joure mag het paar instappen in een landauer, bespannen met Friese paarden. Het bezoek duurt de hele ochtend. In Leeuwarden is de ontvangst op het Provinciehuis om 09.00 uur, de tocht in Joure is om 10.40 uur gepland.

Bojar opnieuw goedgekeurd BLARICUM – De Holsteinse hengst Bojar is opnieuw geaccepteerd voor de NRPS-fokkerij. De zoon van Bachus werd vorige week met Fabienne Kiès NRPS-kampioen in de klasse Z1 dressuur. Dat was voor het stamboek aanleiding om de hengst, die was afgevoerd van de lijst van actieve dekhengsten, opnieuw te inspecteren. Vorige week dinsdag leidde de keuring aan huis bij de nieuwe eigenaar, de familie Kiès, tot hernieuwde goedkeuring. Bojar (Bachus x Caletto II) heeft bij de familie Kiès in Blaricum al zijn eerste merrie gedekt. De hengst kwam in het verleden uit in het ZZ-springen en het ZZ-Licht-dressuur. VOOR HET LAATSTE NIEUWS: WWW.HORSES.NL

PAARDENKRANT

woensdag 5 juni 2013 | 37

Hengst Ben Hur overall kampioen ONCK ERMELO – Op de tiende editie van het Open Nederlandse Connemara Kampioenschap was er zaterdag op het KNHS-centrum in Ermelo een hoofdrol weggelegd voor de valkhengst Ben Hur van de Leliaard (v. Surprise van de Kiboets). Hij werd in de Z1 dressuur en in het BB springen naar de winst gereden, respectievelijk door Eline Koppenol en Anouk Slabbers. Door deze punten eindigde hij als kampioen van de dag. door Kim Hennevelt

Op dit door Marja de Kraaij goed georganiseerde evenement waren veel pony's gerelateerd aan Stoeterij de Leliaard, die goede prestaties neerzette. Ben Hur van de Leliaard is gefokt door Inez Kooij uit Kinvara Gladness (v. Abbeyleix Owen). Hij is het eerste fokproduct op naam van Kooij. David Jansen heeft eerst de hengst eerst gereden. “Ben Hur is in 2006 bij Eline op stal gekomen. Vorig jaar hebben ze hem gekocht. Hij was daar inmiddels meer op zijn plaats dan bij ons en ze zijn erg gek met hem', vertelt Kooij. In de Z1 behaalde Ben Hur 206 punten en in het springen 73,5 stijlpunten tot grote verrassing van Anouk Slabbers: “Ik had hem voor dit kampioenschap nog nooit gereden. Toen ik zaterdag opstapte en ging inrijden voelde het goed, maar ik had nooit verwacht de hoogste stijlpunten te krijgen.”

Wat ingekakt Slabbers kwam ook met een voor haar bekende pony aan de start, namelijk Midnight Thunder (v. Carraig Thunder). Zij wonnen het B springen

en de M1 dressuur. “Ik had veel getraind, maar dat kwam er niet lekker uit. Ik was wel tevreden, maar het had beter gekund.” Ze kregen 71 stijlpunten, maar raakten ook een balk. “Vervolgens was hij wat ingezakt, terwijl in de M1 de oprichting heel belangrijk is. Hij liep op de voorhand en een beetje sloom”, aldus Slabbers. Kinvara Gladness, werd zaterdag bekroond tot afstammingskampioen merrie. Naast Ben Hur werd zij vertegenwoordigd door Chiel van de Leliaard. De titel afstammingskampioen hengst ging naar Brimstone van de Graaf Janshof (v. Sticky). Deze hengst is vanaf 1983 ingezet als dekhengst op de Leliaard, en werd vertegenwoordigd door twee goedgekeurde zonen, Iltschi van de Leliaard en Easter van de Leliaard. Iltschi werd onder Chantal Streng tweede in de klasse Z1 en vierde in het BB springen onder Nina Wilschut. Sacha Bosch wist met Easter de hoogste beoordeling binnen te slepen in het B dressuur en Mark Beltman sprong met hem naar de tweede plaats in het L-parcours.

Ben Hur van de Leliaard is volkomen op zijn plaats onder Eline Koppenol: “Ik had soms nog wat spanning in de proef, maar ik ben blij dat hij tijdens het losrijden en in de proef hele goede stukken laat zien.” FOTO INEZ KOOIJ

Trots op Z-combinaties Stoeterij de Leliaard kon ook trots zijn op de prestatie van Prince van de Kiboets, zoon van Easter en Snoopy van de Leliaard, welke onder Janneke Vergeer twee zeer nette dressuurproeven neerzette in het Z2. “Ik was heel trots op de vier Z-combinaties”, aldus Inez Kooij. De Z1 was volledig gevuld met Leliaard pony's; Ben Hur, Iltshi en Easter bezetten de top drie. “Zo tof om te zien hoe Iltshi op zijn

leeftijd nog meekomt. Voor Mark was het de laatste wedstrijd met Easter, en dat was wel ietwat emotioneel waardoor de dressuur wat minder uit de verf kwam. Zijn nieuwe ruitertje is Sacha Bosch, winnares van het B dressuur”, sluit een trotse Inez Kooij af. In het Z springen won Delphine Klopper met haar importhengst Holyday Drummer Boy (v. Demigragh Robin).

Zilveren zweep voor Lutger PINGJUM – De zeventienjarige Marcel Heuker reed de ex-dekhengst Lutger (v. Onne) op het frisse concours in Pingjum naar een eerste plaats in de goed bezette ereklasse en tevens in de rubriek voor young riders. “Het paard ging goed over de benen en is een luxe verschijning”, aldus de jury.

De jonge talentvolle hengst Feitse GL (v. Aan,) in eigendom van Fetze Schotanus en Leslie Agricola, pakte bij de limietpaarden de winst dankzij een goede verrichting in houding, en een sterk achterbeengebruik.

door Johanna Faber

De familie Meinte Abma stelt al sinds 1995 een zilveren zweep als wisselprijs beschikbaar voor de winnaar van de ereklasse Fries ras. Deze zweep mag nu een jaar in de kast bij de familie Heuker te Zevenhuizen. Peter van Veenen uit Oosterwolde zat er met Hielke (v. Heinse) dichtbij en kon qua beweging goed meekomen met de uiteindelijke winnaar, maar moest qua luxe het toch afleggen tegen Lutger.

Verloren ijzer Het aantal limietpaarden was dusdanig groot, dat vooraf werd besloten deze in twee groepen te laten verrijden. In de eerste groep een elftal deelnemers, met een vijftal dat mee ging naar de overkamping. Daarin was het de jonge talentvolle hengst Feitse GL (v. Aan,) in eigendom van Fetze Schotanus en Leslie Agricola, die de winst pakte dankzij een goede verrichting in houding en een sterk achterbeengebruik. Margé Emmens

FOTO JOHANNA FABER

had de, in Roemeense handen zijnde, Topgazon Vrouke (v. Jasper) sterk aan het lopen maar de merrie liep net iets te diep. Toch was een tweede plaats zeer netjes. Mart van Daal mocht zijn nieuweling Foppe van de Adelaar (v. Haitse) opstellen op de derde stek. Bij de tweede groep limietpaarden zaten sterke toppers. De kopgroep bestond louter uit goedgekeurde dekhengsten. Thorben (v. Ielke) verloor een ijzer en kon de strijd niet hervatten, waardoor hij derde werd. Wimer (v. Hinne) en Wijdewormers Sjerp (v. Andries) streden verder. Sjerp toonde de meeste houding en won.

Overtuigend Ook in de damesklasse mocht een

vijftal overrijden. Egberth van de Zonschate (v. Jasper) werkte zich op naar een eerste plaats, in handen van Hiltsje Holtrop. Setske de Jong en Pieter Paul (v. Fetse) waren eveneens goed, maar het voorbeengebruik van Pieter Paul was iets minder ruim dan die van de winnaar. Herbert (v. Ulke) kwam vanuit het zuiden mee naar Friesland. Hij zakte met Hellin Kuijpers-van Daal van een voorlopige eerste plaats naar een derde plaats. Noemenswaardig is ook het optreden van Hetwich Teernstra met Sulver C. (v. Beart). Ze beginnen langzaam weer goed op elkaar ingespeeld te raken en eindigden op de vierde stek. De young riders-rubriek werd na arbitrale beslissing tevens een overwin-

ning voor Marcel Heuker met Lutger, maar had daarbij veel concurrentie van Hielke (v. Heinse) met Maaike de Jong in de showwagen. Hielke toonde zeer veel elasticiteit, maar de constante verrichtingen van de talentvolle Lutger gaven bij de arbiter de doorslag. Voor het eerst sinds jaren werd er weer een tandemrubriek voor de showwagen uitgeschreven voor het Friese ras. Een vijftal combinaties reed de wedstrijd waarbij Pieter Paul (v. Fetse) en Date (v. Andries) met de ervaren Frits de Jong op de bok de voorkeur kreeg van de jury, voor Peter van Veenen met Idse (v. Heinse) en Lieke O. (v. Leffert). Deze combinatie won echter wel op overtuigende wijze de strijd bij de tweespannen.


DE

ALGEMEEN

PAARDENKRANT

Uitslagen Sleen, 30 mei, EPTM Springen: Funnalve (Indoctro x Nobility), G. Thomas, Katlijk, 76,5 punten; Evyra (Casiro x Epilot), M. Munnik, Lelystad, 77; Enerva A (Ustinov x Burggraaf), G. Aalberts, Zwolle, 77,5; Fumosa (Up to Date x Cavalier), Jacoba Stud, 80; Fairy Molga J.N. (Indoctro x Corland), J. Nieboer, Yde, 75,5; Elvilineke (Ustinov x Purioso), M. Mittendorff, Coevorden, 78,5; Eligenta (Zazou R x Dillenburg), H.

Meijerink, Wezuperbrug, 76; Fanieta P (Diarado x Ircolando), P. Pelleboer, Mastenbroek, 76,5. Dressuur: Enjoy SV (Spielberg x Ferro), S. Spaans, Barsingerhorn, 90,5; Farah Diba (Apache x Sir Sinclair), H.Th. Tholan, Slagharen, 77,5; Elsarina (Jazz x Flemmingh), Erven JS de Jager, Sleen en J. Zeewuster, Sleen, 80; Foxy Foxtrot (Vivaldi x Naturel), D.D. de Groot-Mulder, Achterveld, 75; Flavia SV (Wynton x Krack C), S. Spaans, Barsin-

Agenda gerhorn, 80,5; Felicia-Nel (Zizi Top x Jazz), M. Kool-van Woudenbergh, Schuinesloot, 82,5; Falensie (Rousseau x Jazz), M. Hageman, Dalfsen, 75; Final-Zelma (Uphill x Cabochon), G.W. Visscher, Wapenveld, 75; Florette N.D. (Vivaldi x Havidoff), B. Bakker, Brecht, 78; Fhrysette Hefo (Tuschinski x Triton), M.T. van der Kooy, Hindeloopen, 77.

Aankondigingen Land van Cuijkse Paardendagen HAPS – Het paardenevenement Land van Cuijkse Paardendagen vindt plaats op 8 en 9 juni op het evenemententerrein te Haps. Op zaterdag staan keuringen voor het Nederlands trekpaard, Haflinger, Welsh, Shetlandpony, Appaloosa en NRPS op het programma. ‘s Middags is er een non-stop programma van aangespannen rubrieken. Ook wordt in Haps over twee dagen een wedstrijd van de Power Horse Competitie verreden. Zondag is er speciale aandacht voor de jeugd. Zij kunnen ponyrijden, meerijden op het vliegend tapijt, manenvlechten, kleindieren knuffelen en is er in de pauzes een demonstratie waarbij de jeugd betrokken wordt. De demonstratie is in het Land van Cuijk nog niet eerder vertoond. In de consumptietent is er een hobbybeurs ingericht. Tevens is er een demonstratie

westernrijden en kan men een paardenfluisteraar aan het werk zien. De toegang plus consumptie bedraagt 5 euro, de jeugd heeft vrije toegang.

Samengestelde menwedstrijd SCHIJNDEL – Menvereniging ‘Door Inspannen Ontspanning’ uit Schijndel houdt op zaterdag 8 juni (dressuur en vaardigheid) en zondag 9 juni (marathon) een grote samengestelde menwedstrijd in de klasse 1, 2 en 3 voor enkel-, twee-, drieen vierspannen en tandems paarden en pony’s. Dit alles vindt plaats rond en op de terreinen van Paardensportterrein Dungensesteeg te Schijndel.

Ponydorp in Weerselo WEERSELO – LR en PC de Dalruiters houden op zondag 9 juni het jaarlijkse ponyconcours aan de Haarstraat/Bentert-

steeg in Weerselo. ’s Morgens worden de individuele dressuurrubrieken verreden. De springcombinaties komen de gehele dag aan bod in de rubrieken B tot en met ZZ. In de hoofdring is de gehele dag een klassiek parcours met barrage voor de klasse B tot en met ZZ en in ring 2 is er een progressief parcours voor alle klassen, direct op punten en tijd. Ook is er aandacht voor de Bixie vaardigheidsproeven. Zeker een bezoek waard is het kinderdorp met dit jaar het thema ‘Happy Kids’. Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen ponyritjes maken, schminken en knutselen en er is een stormbaan, een springkussen en een grabbelton. Het kinderdorp is van 10.00 tot 14.00 uur. De toegang van het ponyconcours en het kinderdorp is gratis. Meer informatie is te vinden op www.dedalruiters.nl.

Paardensport op televisie/internet Woensdag 5 juni Eurosport Donderdag 6 juni Eurosport Clipmyhorse.de

21.35 - 22.35 uur

Sankt Gallen, FEI Nations Cup

9.35 - 10.35 uur

Sankt Gallen, FEI Nations Cup Balve, Optimum 2013

Vrijdag 7 juni Clipmyhorse.de Zaterdag 8 juni Eurosport Eurosport Clipmyhorse.de

Balve, Optimum 2013

22.00 - 22.15 uur 22.15 - 23.30 uur

Zondag 9 juni Clipmyhorse.de Dinsdag 11 juni Eurosport Clipmyhorse.de Woensdag 12 juni Clipmyhorse.de Clipmyhorse.de

Horse Racing Time Londen, Global Champions Tour Balve, Optimum 2013

Balve, Optimum 2013

9.30 - 9.45 uur

woensdag 5 juni 2013 | 39

Horse Racing Time Emshorn, Holsteiner paardendagen

Emshorn, Holsteiner paardendagen Hagen, Future Champions

5 juni 5 juni 5 juni 5-8 juni 5-9 juni 5-9 juni 5-9 juni 6 juni 6-8 juni 6-9 juni 6-9 juni 6-9 juni 6-9 juni 6-9 juni 6-9 juni 6-9 juni 6-9 juni 6-9 juni 6-9 juni 6-9 juni 7-9 juni 7-9 juni 7-9 juni 7-9 juni 7-9 juni 7-9 juni 7-9 juni 7-9 juni 7-9 juni 8 juni 8 juni 8 juni 8 juni 8 juni 8 juni 8 juni 8 juni 8 juni 8 juni 8 juni 8- 9 juni 8- 9 juni 8- 9 juni 8- 9 juni

9 juni 9 juni 9 juni 9 juni 9 juni 9 juni 9 juni 9 juni 9 juni 9 juni 11-12 juni 12 juni 12 juni 12 juni 12-16 juni 13 juni 13 juni 13 juni 13-15 juni 13-16 juni 13-16 juni 13-16 juni 13-16 juni 13-16 juni 13-16 juni 13-16 juni 14-15 juni 14-15 juni 14 juni 14 juni 14-16 juni 14-16 juni 15 juni 15 juni 15 juni 15 juni 15 juni 15 juni

Warga, stamboekkeuring/herkeuring Friezen Berkhout, nat. dressuur Zoelen, nat. dressuur Wierden, Dutch Youngster Festival int. springen jeugd Ysbrechtum, nat. springen, dressuur en mennen Renswoude, int. eventing Calgary (Can.), Spruce Meadows int. springen Vrouwenpolder, KWPN-stamboekkeuring Boxtel, KWPN-stamboekkeuring tuig, dressuur en springpaarden Vecses (Hon.), int. mennen Saumur (Fra.), int. mennen Lons le Saunier (Fra.), int. springen Bramham (Gbr.), int. eventing Lissabon (Por.), int. springen Balve (Dui.), int. springen Asten, int. springen Londen (Gbr.), int. springen en dressuur Achleiten (Oos.), int. dressuur Hagen (Dui.), int. springen Hickstead (Gbr.), int. dressuur Wijhe, nat. springen en dressuur Haaksbergen, nat. springen Aalst (Bel.), int. springen Franconville (Fra.), int. springen Brno (Tsj.), int. eventing Poznan Wola (Pol.), int. springen Krumke (Dui.), int. voltige Meerlo, nat. springen en dressuur Leusden, nat. dressuur Grolloo, Shetland Menrally Provincie Drenthe Nieuw en Sint Joosland, nat. dressuur Exloo, nat. springen en dressuur Roosendaal, Subtop dressuu Aerdenhout, Subtop dressuur Westerbork, nat. en reg. tuigpaarden Bavel, nat. dressuur Sprang-Capelle, nat. dressuur Werkhoven, nat. springen, dressuur Norg, vrijspringwedstrijd Regio Noord van het Ned. New Forest Pony Stamboek. Nederweert, nat. dressuur Geleen, nat. dressuur en springen Schaijk, nat. dressuur en springen Assen, nat. dressuur Haps, Cuijkse Paardendagen, vanaf 10.00 uur keuringen voor trekpaard, Haflinger, NRPS, Welsh, Appaloosa en Shetlander en dressuurwedstrijden voor paarden/pony’s Nederhorst Den Berg, nat. dressuur Heiloo, nat. dressuur Werkendam, nat. dressuur Soest, nat. dressuur Almere, nat. dressuur Ter Aar, nat. dressuur Aerdenhout, nat. dressuur Emmen, Subtop dressuur Oud-Beijerland, selectie KFPS-kamp. Beek, (GLD) Mérenspresentatie 11 juni Roosendaal, KWPN-stamboekkeuring Alblasserdam, KWPN-stamboekkeuring Kwadijk, KWPN-stamboekkeuring Rijnsburg, paardenmarkt Asten, KWPN-stamboekkeuring Hagen (Dui.), int. springen en dressuur jeugd Mariënheem, KWPN-stamboekkeuring Asten, KWPN-stamboekkeuring Warga, IBOP Friezen Cannes (Fra.), int. springen Calgary (Can.), int. springen Vimeiro (Por.), int. springen Helsinki (Fin.), int. dressuur Luhmühlen (Dui.), int. eventing Pforzheim (Dui.), int. springen Sopot (Pol.), int. springen Hoofddorp, int. springen Nistelrode, KWPN-stamboekkeuring Gorredijk, nat. dressuur en springen Zuidenveld, KWPN-stamboekkeuring Aerdenhout, nat. dressuur Kronenberg, nat. springen en dressuur Eindhoven, int. springen met derby Asperen, nat. springen en dressuur Lisserbroek, nat. dressuur Axel, nat. dressuur Ambt Delden, fokdag Friezen Lunteren, selectie KFPS-kamp. dressuur Boekel, reg. Tuigpaarden, Hackneys, Friezen, Shetlandpony’s


 Paardenkrant

De

KWPN VERRICHTINGSKAMPIOEN DRESSUUR 2013

Lord Leatherdale x Negro x Don Gregory x Rubinstein x Matador Donkerbruin 1,72 m • geb. 2010 NU BESCHIKBAAR VIA: bedrijfs, verzend en aan huis K.I. Dekgeld € 1000,- excl. BTW (€ 250,- vaste kosten + € 750,- bij dracht)

HENGSTENHOUDERIJ GERTJAN VAN OLST TERHEIJDENSSPOOR 9 • 4911 BW DEN HOUT • TEL.: 0162-429360 WWW.VANOLSTHORSES.COM

De Paardenkrant 23-2013  

De Paardenkrant 23-2013

De Paardenkrant 23-2013  

De Paardenkrant 23-2013