Page 1

jaargang 07

juni 2012

Het grootste vakblad voor de interne logistiek

Reuring in vloerenland Vlakheidseisen houden gemoederen bezig

Oskomera weer onder ĂŠĂŠn dak 01_Cover_NW.indd 1

Naadloze samenwerking dichterbij

Hyundai 20L-7M: het milieu centraal 08-06-12 13:08


Begrijpt wat u beweegt.

Als wij u dit nu eens uit handen nemen. Iedere branche heeft zo haar specifieke wensen. Met onze tientallen jaren ervaring op het gebied van intern transport zijn wij in staat om een efficiĂŤnte aanpak te realiseren die u veel werk uit handen neemt. Barloworld heeft het grootste leveringsprogramma, landelijk dekkende service en internationale ervaring. Samen met u vinden we de aanpak om het maximale uit uw hef- en magazijntruckvloot te halen. Dat betekent de beste prestaties tegen zo laag mogelijke kosten. Ontdek hoe u kunt profiteren van onze ervaringen. Kijk op barloworld.nl

www.barloworld.nl


Voorwoord Het grootste vakblad voor de interne logistiek Logistiek Totaal is het vakblad voor managers in de interne logistiek, waarbij producten en diensten heel nadrukkelijk centraal staan. Het blad onderscheidt zich van de bestaande vakbladen in de branche door zijn praktische en frisse focus op alle producten en diensten waar de logistiek manager in zijn gecompliceerde arbeidsomgeving mee te maken heeft. Hierbij gaat het natuurlijk om de eerste aanschaf, maar ook om gebruik, onderhoud, uitbreiding en vervanging. Op volstrekt onafhankelijke basis worden nieuwe en bestaande producten tegen het licht gehouden, praktisch beoordeeld en bekeken. Logistiek Totaal inspireert en informeert de logistiek manager, zodat die tot de juiste keuzes kan komen bij de aanschaf en het gebruik van investeringsgoederen.

Hoofdredactie:

Directie:

Eindredactie:

Commercieel advies:

Mark Dohmen (088) 29 44 711 m.dohmen@eisma.nl

Lisette Biesenbeek (088) 29 44 711 l.biesenbeek@eisma.nl

Redactie o.a.:

Egbert van Hes, algemeen directeur Bouke Hoving, financieel directeur Gerbert Tiecken, uitgeefdirecteur

Ruud Buiting (088) 29 44 744 (06) 10 41 75 69 r.buiting@eisma.nl

Hans van Zwet Marcel te Lindert Theo Egberts

Miriam Kuiper (088) 29 44 744 m.kuiper@eisma.nl

Redactieadres:

Sales manager:

Postbus 361 7000 AJ Doetinchem

Marketing:

Eisma Industrialmedia Informaticaweg 3 7007 CP Doetinchem

E-mail redactie:

redactielogistiektotaal@eisma.nl

Internet:

www.logistiektotaal.nl

Vormgeving: ZeeDesign

Druk:

Veldhuis Media

Uitgever:

Cobie te Nijenhuis (088) 29 44 735 c.tenijenhuis@eisma.nl

Imke Hammerman (088) 29 44 760 i.hammerman@eisma.nl

Traffic:

ZeeDesign tel.: (0517) 53 16 72 fax: (0517) 53 18 10 logistiektotaal@zeedesign.nl

Bankrelatie:

Nederland: Friesland Bank – 29.80.05.298 België: Postcheque Brussel – 0000007463-91

Henk Meinen

Copyright: © 2012 Eisma Industrialmedia, Leeuwarden. Algemene voorwaarden | Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of worden overgenomen, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de

Keuzes maken Succes is een keuze. Misschien kent u ‘m nog. Een in bepaalde kringen inmiddels gevleugelde uitspraak van de net iets té hippe manager John uit een soepcommercial van enkele jaren terug. De quote past perfect bij het typetje in de commercial en komt in eerste instantie vooral komisch over. Maar er zit wel degelijk ook een kern van waarheid in de uitspraak, als je het mij vraagt. Het wel of niet boeken van succes hangt immers af van het maken van de juiste keuzes. Ook in de logistiek. Wie ooit een selectieproces heeft doorlopen voor een nieuw WMS of voor een nieuwe intern transportvloot, kan het beamen. Maar hoe weet je nou of je de juiste keuze maakt? Referentiebezoeken voegen meestal wel iets toe, maar dat wordt natuurlijk lastig als het gaat om een compleet nieuw product, dat nog niet in de praktijk wordt ingezet. In die gevallen kan het - zeker bij de aanschaf van bijvoorbeeld nieuwe hef- of magazijntrucks - zinvol zijn om zo’n noviteit gedurende meerdere dagen in de praktijk aan de tand te voelen. Het is natuurlijk ook mogelijk de keuze te baseren op externe tests. Die moeten dan uiteraard wel onafhankelijk zijn. Voor die laatste optie kiest de organisatie van de jongste logistieke award verkiezing: de International Forklift Truck of the Year, waarover meer in deze editie. Een objectieve test, gebaseerd op de ‘Andersom-test’, waarvoor Logistiek Totaal maandelijks de publicatieprimeur heeft, vormt het basisingrediënt van de nieuwe verkiezing en zal mede bepalend zijn voor het succes van de verkiezing. En hoewel het in dit geval niet gaat om de aanschaf van nieuw materieel, gaat ook hier de vlieger op: succes is een keuze. Of moeten we zeggen: de keuze is het succes.

uitgever. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren. Leveringsvoorwaarden: www.eismamediagroep.nl

Hoofdredacteur Logistiek Totaal

3

03_Colofon + voorwoord_NW.indd 3

08-06-12 13:05


Logistiek Totaal

Milieu centraal bij Hyundai 20L-7M

34

14

14 Miljoenenbesluit

Sinds Heras, specialist in buitenbeveiliging, Slim4 in gebruik heeft genomen, is de hoeveelheid incourante voorraad met 20 procent afgenomen. Hierdoor heeft Heras één miljoen euro aan werkkapitaal kunnen vrijmaken. Tegelijk met de voorraadreductie is de servicegraad gestegen van 96,0 naar 98,5 procent.

24 Onrust in vloerenland

De richtlijn die het Duitse VDMA publiceerde met betrekking tot de toegestane onvlakheid in magazijnen en distributiecentra zorgt voor heel wat reuring in vloerenland. De eisen zouden irreëel zijn en de zeggenschap voor truckleveranciers te groot. In de hoop een discussie te ontketenen, gooit Buro Vloeradvies de knuppel in het hoenderhok.

34 Milieuvriendelijk

We build a better future, zo stelt Hyundai op haar brochure over de nieuwste versie van de 15/18/20L-7M serie. Hiermee verwijst de Koreaanse fabrikant vooral naar milieuvriendelijkheid van de LPG-motor die in deze lichte heftruckserie wordt toegepast. De overige eigenschappen van de Hyundai laten zich vooral als conventioneel en ‘recht door zee’ bestempelen.

Eén miljoen euro minder voorraad

24 Reuring in vloerenland 4

... en verder ... 06 16 19 20 22 28 30

Marktnieuws Naadloze integratie WMS en WCS eenvoudiger ‘Truck of the Year’ award voor logistieke sector Keurmeester I-ton: krachtig alternatief voor RVS-trucks Interview Logistiek Manager van het Jaar Oskomera opereert weer onder één dak

Logistiek Totaal | juni 2012

04-05_Inhoud.indd 4

08-06-12 12:31


in 60 seconden

32 32 Veilig werken

Overbelasting binnen het intern transport is vaker aan de orde dan gedacht. We gebruiken de heftrucks regelmatig onjuist en dat kan leiden tot afbrekende vorken of een kantelende truck. De MForks van RAVAS bewaken het juiste lastmoment en waarschuwen de chauffeur direct als hij de grens passeert. Veilig werken is echt een stuk makkelijker geworden.

Nooit meer overbelasting

48

39 Logistica 2012

Over vijf maanden gaat de vakbeurs Logistica 2012 van start. Zo’n 300 exposanten en ruim 20.000 bezoekers komen samen om te netwerken, kennis te delen en innovaties uit te wisselen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Tijd voor een vooruitblik.

48 Unieke integratie

Bladerdeegspecialist Mola pakt in haar gloednieuwe onderkomen in Beugen de processen nog efficiënter aan. Een unieke integratie van een vier-assige robot en een wikkelstation zorgt voor het probleemloos palletiseren van instabiele ladingen. Arbeidsintensief en eentonig werk is hiermee verleden tijd.

Mola palletiseert en wikkelt tegelijk

39 41 42 45 47 50 52 55

IPA-pick up: Duits multitalent Nieuwe combirange Linde Material Handling LogiXperience zet tenten op in Venlo BMWT-column WMS ‘uit de cloud’ Frigo houdt hoofd koel met Nissan Forklift Productnieuws

Vooruitblik op Logistica 2012

5

04-05_Inhoud.indd 5

08-06-12 12:31


Marktnieuws

Toyota bouwt aan duurzame toekomst Op maandag 7 mei ging de eerste schop in de grond ten behoeve van het nieuw te bouwen bedrijfspand voor Toyota Material Handling Nederland langs de A12. Om de groeiende activiteiten op te kunnen vangen, laat Toyota Material Handling Nederland (TMHN) een gloednieuw, efficiënter onderkomen bouwen op een fraaie zichtlocatie langs de A12 bij Ede. Vorige maand werd het startsein gegeven voor de bouw.

Dit vindt u

‘Voorraadbeheer is en blijft mensenwerk’ - Eens – 68 % - Oneens – 32 % Op www.logistiektotaal.nl legt Logistiek Totaal de markt regelmatig een nieuwe stelling voor. Ook u kunt reageren. Ga naar de site en geef uw mening.

6

De nieuwe huisvesting wordt gekenmerkt door duurzaamheid. Zo komen er PV-cellen (zonnecellen) op het dak voor de energievoorziening, een RVW-installatie (lucht-lucht verwarming en koeling) en energiebesparende sturingssystemen. In het nieuwe bedrijfspand worden twee, nu nog verspreid over Ede gelegen vestigingen, samengevoegd. Van de 310 werknemers die werkzaam zijn bij TMHN gaan er 120 aan de slag op de nieuwe locatie. De nieuwe zichtlocatie en de opvallende architectuur dragen bij aan de herkenbaarheid van het bedrijf. Blikvanger van het nieuwe pand wordt de industriële cortenstalen gevel. Het pand wordt naar verwachting eind dit jaar dan wel begin 2013 opgeleverd.

‘Transport & Logistics 2012 geslaagd’ De zevende editie van de vakbeurs Transport & Logistics, op 28 en 29 maart van dit jaar, is volgens beursorganisator easyFairs zeer geslaagd. EasyFairs noemt een sterk programma en een gevarieerd aanbod als redenen voor het beurssucces. De vakbeurs voor efficiënte beheersing van goederenstromen trok in totaal 2.107 bezoekers. De ruim 100 exposanten zijn volgens de organisator zeer te spreken over de hoge kwaliteit en de vele beslissingsbevoegde bezoekers. Ruim driekwart van de bezoekers bestond uit onder andere directie, logistiek managers en transportmanagers. Uit de bezoekersenquête blijkt dat de beurseditie met het cijfer 8 is gewaardeerd.

Logistiek Totaal | juni 2012

06-07-08_Marktnieuws_NW.indd 6

12-06-12 09:40


Online spel voor HeftruckHelden HeftruckHelden kunnen vanaf nu hun vaardigheden testen met de nieuwe online HeftruckGame. Het spel maakt deel uit van de HeftruckHeldencampagne. Met het spel rijden de spelers virtueel met hun heftruck door een loods, terwijl ze pallets oppakken en lossen en daarbij de verschillende stellingen en obstakels ontwijken. In de eerste levels leren de spelers de heftruck te bedienen. Daarna begint het echte werk en worden de levels moeilijker. De besturing is online hetzelfde als in real life. Niet alleen het besturen van de heftruck, inzicht, ervaring en kunde zijn van belang, maar ook veilig gedrag en een veilige werkhouding. De spelers moeten dus ook rekening houden met aspecten als snelheid, de belading en het bochtenwerk. HeftruckHelden is een gezamenlijke campagne van EVO, Gezond Transport en de Arbeidsinspectie, bedoeld om het aantal bedrijfsongevallen met intern transportmiddelen te verminderen.

Korte berichten ... ● Na een testperiode van twee weken heeft

consmeticabedrijf Yves Rocher Scandinavië gekozen voor voicepicking van Consafe Logistics. Het bedrijf heeft 30 units en 60 headsets besteld voor zijn warehouse in Helsingborg, Zweden. ● DHL Supply Chain heeft in Moerdijk de deuren geopend van een Europees distributiecentrum voor TSW Alloy Wheels, een Amerikaans merk in lichtmetalen wielen. DHL Supply Chain is verantwoordelijk voor de opslag, distributie en warehouse management, DHL Freight en DHL Express zorgen voor verzending over de weg en door de lucht binnen Europa. ● Hitachi Construction Machinery en Nissan gaan hun heftruckproducties samenvoegen. De vorkheftruckbusiness, uitgevoerd in de verschillende dochterondernemingen van Hitachi Construction Machinery en Nissan, gaat verder onder de vlag van UniCarriers Corporation, opgericht en overwegend geleid door de investeringsmaatschappij INCJ. ● Logistiek dienstverlener Panalpina gaat zijn wereldwijde logistieke activiteiten ondersteunen met RedPrairie Supply Chain Suite. De logistiek dienstverlener profiteert op die manier van de voordelen van dit brede supply chain execution-platform, dat onder meer functionaliteit biedt voor billing- en warehouse-, workforce -en transportmanagement.

Voor meer nieuws bezoek onze site www.logistiektotaal.nl

MCFE sluit fabriek Almere Door een dalende Europese markt voor heftrucks heeft MCFE (Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe) besloten de fabriek in Almere eind dit jaar te sluiten. De productie van elektrische heftrucks verhuist naar Finland. Dit betekent dat veel medewerkers hun baan zullen verliezen. De beslissing om de fabriek in Almere te sluiten vloeit voort uit plannen van MCFE, een bijna volle dochteronderneming van MHI (Mitsubishi Heavy Industries), om de Europese heftruckactiviteiten te herstructureren en te stroomlijnen. Dit is nodig om de winstgevendheid van het bedrijf te herstellen. Het Nederlandse hoofdkantoor met een afdeling marketing & sales blijft bestaan. MCFE wil de productie van elektrische heftrucks verplaatsen naar de fabriek in Järvenpää, Finland vanwege de expertise aldaar in de ontwikkeling en productie van elektrische magazijnheftrucks en automatisch gestuurde voertuigen. Vanuit andere fabrieken blijft MCFE voldoen aan de vraag naar heftrucks met verbrandingsmotoren. Het voorgenomen besluit ligt nu bij de ondernemingsraad voor advies. “Wij betreuren ten zeerste dat de voorgenomen reorganisatie zal leiden tot banenverlies, en zullen ons best doen om de situatie te verlichten voor de mensen die worden getroffen”, aldus Naoyuki Matsumara, President van MCFE.

CSi industries sluit partnerschap in China CSi industries en het Chinese Damon Logistics hebben besloten de krachten te bundelen. Samen gaan zij de markt voor producenten van fast moving consumer goods in China verder ontwikkelen. Hiertoe hebben de twee bedrijven onlangs een samenwerkingscontract getekend in Nanjing. De Damon Group is in China een van de grootste leveranciers van geïntegreerde logistieke oplossingen. CSi, leverancier van systemen voor product handling en palletiseren, gaat medewerkers van Damon trainen en ondersteunen, zodat het bedrijf beter kan concurreren met andere leveranciers van palletiseeroplossingen. Daarnaast zal CSi het concept van standaard equipment, dat ook voor kortere periodes kan worden gehuurd, in China introduceren. De Chinese markt voor logistieke automatisering groeit de komende vijf jaar naar schatting met maar liefst 20 procent. Het stijgende salarisniveau (voor 2012 geschat op 17%) en moeilijkheden bij het aantrekken van ervaren personeel liggen hieraan ten grondslag.

7

06-07-08_Marktnieuws_NW.indd 7

12-06-12 09:40


Noorse post installeert sorteersysteem Vanderlande

Total Lifftrucks neemt dealerschap Clarklift Nederland over

Vanderlande Industries heeft onlangs een opdracht voor de levering van een nieuw sorteersysteem aan Posten Norge (de Noorse post) in de wacht gesleept. Het systeem wordt geïnstalleerd in een nieuwe sorteerhal in Fredrikstad, zo’n 100 km ten zuiden van Oslo. In de sorteerhal wil Posten Norge bovendien de verwerking van pakketten en unitloads (pallets) onderbrengen. Het is het tweede sorteersysteem dat Vanderlande levert aan de Noorse post. Dochteronderneming Bring Express werkt al met een Vanderlande Posisorter systeem in het Zweedse Jönköping.

Total Lifttrucks Nederland heeft alle activiteiten van Clarklift Nederland en Totalservice overgenomen. Daarnaast heeft Total Lifttrucks Nederland weer een overeenkomst gesloten met Clark Material Handling Europe over het dealerschap van Clark in Nederland. Total Lifttrucks verkrijgt de originele onderdelen via Clark Material Handling Europe. Hiermee zijn klanten verzekerd van een goede en snelle serviceverlening voor hun Clark trucks. Het truckaanbod van Clark bestaat uit drie- en vierwiel elektrische heftrucks tot en met 3 ton. Binnenkort wordt het leveringsprogramma uitgebreid met elektrische trucks tot en met 5 ton. Verder bestaat het Clark programma uit diesel- en LPG-trucks van 1,6 tot en met 8 ton. Clark levert tevens verschillende magazijntrucks zoals elektropallettrucks, stapelaars en reachtrucks.

CHEP sluit contract met tissuefabrikant Palletpoolingspecialist CHEP gaat samenwerken met Horizon Tissue, de grootste tissuefabrikant van Estland en tevens de eerste klant van CHEP in dat land. Horizon Tissue gaat de pallets van CHEP gebruiken om producten te verschepen naar België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. De samenwerking met Horizon Tissue past in de strategie van CHEP om te groeien in Midden- en Oost-Europa. CHEP kondigde afgelopen november aan zijn activiteiten uit te breiden naar zeven nieuwe landen, te weten Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Servië, Estland, Letland en Litouwen. Horizon Tissue hoopt met de samenwerking haar concurrentiepositie te verbeteren door de kosten van palletmanagement en logistiek te verlagen. De tissuefabrikant betaalt alleen voor het gebruik van CHEP pallets tijdens verzending. Deze pallets worden vervolgens opnieuw door CHEP gebruikt vanaf het punt van levering.

... op onze website ● Nieuw logistiek centrum voor BIS

Industrial Services ● Post-Kogeko automatiseert met

Nekovri Dynamics ● BRT plaatst opdracht voor 19e

Posisorter bij Vanderlande ● SSI Schäfer richt nieuwe magazijn

Staalmarkt in

8

Movexx ontwikkelt elektrische platformwagens voor Berner Movexx, specialist op het gebied van elektrische trekhulpen, heeft twee elektrisch aangedreven platformwagens ontworpen voor Berner, groothandel in onder meer bevestigingsmaterialen en gereedschappen. Berner gebruikte in zijn magazijnen grote karren die handmatig moesten worden bestuurd. Behalve dat de wagens erg zwaar waren, was de draaicirkels van de voertuigen te groot en waren er ook geen mogelijkheden om scanapparatuur op te bergen. Aan deze problemen komt nu een eind met de twee door Movexx ontwikkelde voertuigen. De platformwagens kunnen tot 1.000 kg worden geladen. Doordat de vaste aandrijfwielen zijn verplaatst naar het midden van de wagens, is de draaicirkel gehalveerd. Ook zijn er nu verschillende manieren om scanapparatuur een vaste plek te geven. De voertuigen zijn voorzien van een stootrand en in de lasergesneden zijwanden is locatieherkenning geïntegreerd. Naast de twee speciaal ontworpen wagens leverde Movexx ook een aantal standaard T1000 machines waarmee bestaande karren kunnen worden getrokken.

Bos Logistics aan de slag met 3PL Dynamics Bos Logistics gaat aan de slag met 3PL Dynamics, een softwareoplossing voor logistieke dienstverleners die alle bedrijfs- en logistieke processen ondersteunt. Bos Logistics koos voor de op Microsoft Dynamics gebaseerde software vanwege onder meer de gebruiksvriendelijkheid. De oplossing wordt geleverd door Boltrics Professionals. Functionaliteiten als voorraadbeheer voor derden (WMS), RF scanning, Value Added Logistics, forwarding, webportalen en EDI integratiesoftware zijn standaard beschikbaar. Bos Logistics richt zich voornamelijk op transport en afhandeling van lucht- en zeevracht en containervervoer. Bos Logistics beschikt over vijf operationele locaties, te weten Schiphol, Rotterdam, Eindhoven, Bergschenhoek en Zaventem (België).

Logistiek Totaal | juni 2012

06-07-08_Marktnieuws_NW.indd 8

12-06-12 09:40


Focus op voorraad bezorgt Kühne een stijgende servicegraad Kühne Automotive heeft een historie in de auto-industrie die teruggaat tot 1929. Het bedrijf uit Hoevelaken levert auto-onderdelen van eerstemontagekwaliteit aan 600 grossiers in heel Nederland. De voorraad van zo’n 75.000 tot 80.000 artikelen wordt beheerd met Slim4 van Slimstock. Sinds de ingebruikname van dit voorraadoptimalisatiesysteem is de servicegraad met vier procent gegroeid, terwijl de voorraadrotatie juist steeg met meer dan 30%. “Dat was ons zonder Slim4 alleen gelukt door de veiligheidsvoorraden enorm te verhogen, aldus Fred Kamphuis, director marketing & ICT van Kühne.

“Voorraadbeheer moet je overlaten aan specialisten” Fred Kamphuis, Kühne Automotive

Snel leveren is een voorwaarde om te overleven in de competitieve markt voor autoonderdelen. De volgende dag uitleveren is vaak al te laat. “We hebben een eigen bezorgdienst, Kühne Cargo, met 35 bestelauto’s. Alles wat voor 10.00 uur is besteld, leveren we voor 13.00 uur uit. Orders die voor 18.00 uur worden geplaatst, worden nog dezelfde nacht geleverd”, vertelt Fred Kamphuis. Deze ultrakorte levertijden dienen ook nog eens gepaard te gaan met een hoge servicegraad. Garagehouders willen een auto niet langer dan een dag in hun werkplaats hebben staan. De grossiers die bij Kühne bestellen, komen soms wel zes keer per dag langs bij deze garages. “Als onze servicegraad onder de 95 procent zakt, doen we niet meer mee”, stelt Kamphuis. Servicegraad groeit met vier procent Sinds Kühne het voorraadoptimalisatiesysteem Slim4 gebruikt is de servicegraad

met vier procent gegroeid. Voor de implementatie van Slim4 in 2004, die samen viel met de oprichting van een centraal geleide afdeling voorraadbeheer, waren de productmanagers van Kühne verantwoordelijk voor de voorraadniveaus. “Vaak schoot voorraadbeheer erbij in of maakten ze er zich te gemakkelijk vanaf. Voorraadbeheer is iets wat je aan specialisten moet overlaten.” 30% hogere omloopsnelheid Dat geldt ook voor het ontwikkelen van voorraadbeheersoftware. Kühne maakte voorheen gebruik van het ERP-systeem Bestmate van Centric. “Dat is echter een bestelsysteem, geen voorraadoptimalisatiesysteem. In Slim4 kunnen we veel beter rekening houden met forecasts en bijvoorbeeld ook simulaties uitvoeren: hoe ontwikkelt de servicegraad zich als we meer of minder op voorraad gaan leggen?” Dankzij

Slim4 kan Kühne zich richten op de circa 9.000 fastmovers. “Door ervoor te zorgen dat de servicegraad van deze artikelen op 99 procent ligt, tillen we de totale servicegraad vanzelf richting de gewenste 95 procent”, legt Kamphuis uit. En Kamphuis rekent op nog meer. “De servicegraad kan nog 1 procent hoger zonder dat de voorraad stijgt.” Meer grip op leveranciers Kamphuis is ronduit tevreden over Slim4. “We hebben meer grip op leveranciers omdat we snel kunnen zien voor welke artikelen de verwachte levertijd wordt overschreden.” De directie houdt via de dashboardfunctionaliteit van Slim4 continu zicht op de voorraadontwikkelingen. Tegelijk met de stijging van de servicegraad is de voorraadrotatie gestegen van 2,9 naar liefst 3,9. Dat is voor Kühne genoeg reden om Slim4 nu ook in te zetten voor de Belgische vestiging.


100% you. Het is niet zo ingewikkeld: technieken die de mens centraal stellen zorgen ervoor dat de gebruikers zich prettig voelen en productiever zijn in hun werk. En precies daarom zijn de nieuwe Atlet Tergo® reachtrucks geheel afgestemd op de individuele operator. En stel je daarnaast een reachtruck voor die 100% voor de vereiste werkzaamheden is toegerust, welke voordelen zou dat uw bedrijf gaan bieden?

Atlet Tergo® - the world’s most personal reachtruck

Get personal op atlet.nl en maak vandaag nog een afspraak op info@atlet.nl of bel (053) 4 84 84 84


Savoye breidt PTS Shimano Europe uit Savoye heeft de opdracht gekregen het Picking Tray System (PTS) van Shimano Europe uit te breiden, in combinatie met de levering van een transportsysteem en twee Jivaro verpakkingsmachines. Shimano bereidt zich met de uitbreiding voor op een verwachte groei in zowel omzet als assortiment. Het huidige PTS shuttlesysteem van Shimano telt vijf gangen. De uitbreiding behelst twee extra gangpaden, waarbij elk gangpad wordt voorzien van een lift, die vier shuttles in staat stelt om tussen de verschillende niveaus te schakelen. Met de uitbreiding komt het totaal aantal extra trays in het PTS op 5.760 stuks. Het PTS bedient één vulstation en twee orderverzamelstations met een mogelijke output van meer dan 350 orderlijnen per verzamelstation per uur. Naar verwachting vindt de uitbreiding van het systeem plaats in het najaar van 2012. Een maand later zal het systeem volledig operationeel zijn.

Twee nieuwe dc’s voor PostNL Systabo en zusterbedrijf Ufkes uit Apeldoorn gaan twee pakketsorteercentra bouwen voor PostNL. Het eerste depot in Hengelo, met een oppervlak van 16.000 m2, is inmiddels opgeleverd en vanaf begin juni operationeel. De locatie in Sittard moet nog dit jaar de deuren openen. Het gaat om twee van de in totaal 18 centra die tussen nu en 2014 door heel Nederland moeten worden gebouwd. De depots moeten in korte tijd worden gebouwd naar een zo duurzaam en energiezuinig mogelijk ontwerp. PostNL wil met de bouw van de sorteercentra een nieuw netwerk ontwikkelen om de distributie de komende jaren zeker te stellen. Naast de bouw van de pakketsorteercentra is Systabo-Ufkes ook nog verantwoordelijk voor de PostNL- Centraal Voorbereidings Locaties (CVL) in Heereveen, Assen en Deventer. De bestaande panden worden op moment omgebouwd tot CVL-locaties.

SSI Schäfer richt nieuw EDC Forever Direct in SSI Schäfer gaat in opdracht van Forever Direct Europe EU het order fulfilmentgebied in het splinternieuwe EDC van de groothandel in verzorgings- en welzijnproducten in Halderberge inrichten. Vanuit het dc, dat een totaaloppervlak heeft van 17.000 m2, worden de Forever Living producten binnen Europa gedistribueerd. SSI Schäfer zal binnen het order fulfilmentgebied, dat een oppervlakte heeft van 6.000 m2, alle magazijnstellingen en een semiautomatisch orderpicksysteem installeren. Hierbij pickt de orderpicker de producten binnen de verschillende pickzones vanuit de pallet-, doorrol- of legbordstellingen (allen voorzien van het SSI Schäfer Pick-by-light of Multipick systeem) direct naar de verzenddoos. De verzenddozen worden aan het begin van het orderverzamelsysteem automatisch gevouwen en opgezet. Als de doos vol is of compleet, wordt de inhoud automatisch gezekerd om transportschade te minimaliseren. Vervolgens worden automatisch de benodigde documenten toegevoegd waarna de doos, ook weer automatisch, met een deksel wordt afgesloten. Ten slotte wordt de verzenddoos op de expeditie naar zes docks uitgesorteerd voor transport naar de distributeurs.

Toyota zet in op snelle levertijden met First Program Toyota Material Handling heeft het First Program ontwikkeld, een nieuwe dienst waarbij de meest verkochte trucks van de leverancier, uitgevoerd met standaard specificaties, snel uit voorraad kunnen worden geleverd. De modellen die volgens het First Program leverbaar zijn, zijn de Toyota Tonero, de BT Levio L-series en de BT Levio W-series. Toyota Material Handling wil met het programma nog beter op de behoefte van de klant inspelen. Doordat de trucks snel kunnen worden geleverd, weet een klant direct wanneer hij over (vervangende) trucks kan beschikken en is het inhuren van materiaal of het uitvoeren van een reparatie overbodig. De Toyota Tonero kan binnen vier weken worden geleverd (drie weken productie, één week levertijd) en de BT Levio W- en P-series binnen drie weken (twee weken productie, één week levertijd).

11

06-07-08-11-13_Marktnieuws_NW.indd 11

12-06-12 08:10


DATA COLLECTION FOR

Transportation and Logistics? We Know All About It.

Datalogic ADC cordless bar code readers and mobile computers specifically designed for rugged environments.

Get more information now! • info.adc.datalogic.com • +31 (0)345 589 460 • www.adc.datalogic.com

De BMWT-keursticker… ...meer dan alleen periodiek onderhoud Door cruciale onderdelen tijdig te vervangen kennen goed onderhouden machines doorgaans weinig problemen. Tóch is de veiligheid daarmee nog niet optimaal gewaarborgd en kan onverwachte controle door de Arbeidsinspectie tot ongewenste stilstand leiden. Met een BMWT-keur-sticker op de machine is

uw machine veilig en wordt uw werkplanning niet hinderlijk onderbroken. Conclusie: Laat uw machinepark voortaan periodiek door een BMWT-gecertificeerd bedrijf keuren en combineer dat met uw onderhoudsbeurt. Meer weten, kijk op www.bmwt.nl

BMWT-KEUR

GRATIS NIEUWSBRIEF

jaarg ang 05

juni 010

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws op het gebied van de interne logistiek? Abonneer u dan nu GRATIS op de Logistiek Totaal nieuwsbrief via www.logistiektotaal.nl

www.orlaco.com

Vision is our mission


West-Brabant ‘logistieke hotspot’ van Nederland

Delhaize kiest opnieuw voor Witron

De regio West-Brabant (Breda, Oosterhout, Moerdijk en Roosendaal) is uitgeroepen tot de belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. Een panel van 20 experts gaf de regio de meeste punten op de criteria: aanwezigheid goede infrastructuur, beschikbaarheid grond en panden, medewerking overheid en gemeenten en beschikbaarheid personeel en opleidingen. Met de benoeming stoot West-Brabant de regio Venlo-Venray van de eerste plaats. In de einduitslag worden West-Brabant en Venlo-Venray gevolgd door de logistieke hotspots Tilburg-Waalwijk (3), Schiphol (4), Haven Rotterdam (5), OssVeghel-Eindhoven (6), Arnhem-Nijmegen (7), Almere-Zeewolde (8), Rivierenland (Tiel-Geldermalsen) (9) en de Haven van Amsterdam (10). De logistieke hotspot van het jaar verkiezing is een initiatief van vakblad Logistiek Magazine en wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd.

Voor het nieuwe logistiek verscentrum in Asse Zellik (DC Project Fresh III) heeft de Belgische supermarktketen Delhaize systeemleverancier Witron opdracht gegeven de afhandeling van volle kratten te automatiseren. Witron implementeert de gepatenteerde en volledig geautomatiseerde ATS oplossing (Automated Tote System). Een van de voordelen van dit systeem is dat de opslag en orderverzameling van reguliere Euro Pool bakken zonder verdere inzet van personeel kan worden afgehandeld. De ingebruikname van DC Fresh III staat gepland voor eind 2013. Als hoofdaannemer is Witron − naast het ontwerp van het project − verantwoordelijk voor de levering en ingebruikname van alle IT-, PLC- en mechanische delen. De complete service en het onderhoud wordt uitgevoerd door een on-site team van Witron dat het systeem voortdurend in goede conditie houdt.

Movianto voltooit nieuw EDC in Oss Movianto Nederland, logistiek dienstverlener gespecialiseerd in farmaceutica en gezondheidszorg, heeft de bouw en inrichting van zijn nieuwe, state-of-the-art Europees distributiecentrum (EDC) in Oss voltooid. Het strategisch gelegen pand biedt volgens de dienstverlener ook de grootste inrichting voor de opslag van diepgevroren geneesmiddelen in Europa. Het EDC telt in totaal 22.000 geconditioneerde palletplaatsen voor de opslag van geneesmiddelen conform de hoge kwaliteitsnormen op basis van BBP-richtlijnen en ISO 9001:2008 certificering. Voor speciale farmaceutische producten is een gebied ingericht voor de opslag van 50 diepgevroren pallets (-40 ºC). Daarnaast is er een speciale ruimte voor de opslag van gekoelde producten (+2 °C tot +8 °C). Deze heeft een capaciteit van 2.220 palletlocaties. Voor de opslag van bevroren goederen (<-20 °C), zoals bloedplasma, biedt het EDC 350 palletlocaties. Indien nodig kan deze capaciteit worden verhoogd naar 750 palletplaatsen. De opslagcapaciteit wordt voltooid met 1.100 palletplaatsen voor verdovende middelen (+15 ºC tot +25 ºC). Naast de opslagruimten is er plek voor VAL-activiteiten, zoals ompakken en het opnieuw labelen van de goederen.

JLN slaat brug tussen studenten logistiek en bedrijfsleven Jong Logistiek Nederland (JLN) heeft een online portal opgezet waar bedrijven kosteloos stages en afstudeeropdrachten voor jonge logistici kunnen plaatsen. Uit een recent ledenonderzoek van JLN blijkt namelijk dat het gros (60%) van afstuderende logistici verwacht door middel van een afstudeerstage aan een eerste baan te komen. Andere mogelijkheden die de leden van JLN aandragen zijn rechtstreeks solliciteren op een vacature, traineeships en netwerkmogelijkheden. Met deze resultaten haakt JLN aan bij de discussie die Walther Ploos van Amstel onlangs heeft gestart: ‘Aan afstudeerders heb je niets’. JLN herkent het beeld dat Ploos van Amstel schetst, namelijk dat het onderwijs en het bedrijfsleven naar elkaar wijzen als het gaat om de aansluiting van afstudeerders op de arbeidsmarkt. JLN is van mening dat een stage een belangrijk onderdeel van een afstudeertraject moet zijn, ook binnen het wetenschappelijk onderwijs. Meer informatie is te vinden op de website van JLN: www.jonglogistiek.nl

SCA en Hero in zee met Nabuurs SCA en Hero, de initiatiefnemers achter het in 2007 opgerichte Consumer Goods Consolidation Center (CGCC), gaan per november van dit jaar samenwerken met logistiek dienstverlener Nabuurs. SCA en Hero willen het concept uitbreiden en doen een beroep op Nabuurs om de bundeling van volumes mogelijk te maken. Het (CGCC) is gebaseerd op het zogenaamde shared user concept, waarbij verladers die dezelfde afnemer hebben hun goederen in een logistiek centrum bijeenbrengen en deze stromen voor de aflevering bundelen. De ontvanger van de goederen heeft zo slechts één losmoment per dag doordat meerdere verladers in één keer hun producten aanleveren. Daarnaast is de CO2-uitstoot sinds de invoering van dit concept met 19% gereduceerd. Het bundelen van de goederenstromen wordt uitgevoerd vanuit een magazijnlocatie in Wijchen, waarbij wordt aangesloten op het pakket van HJ Heinz. Hierdoor zijn SCA en Hero in staat de fijnmazige goederenstromen nog duurzamer te transporteren en kan de klant op termijn nog meer flexibiliteit worden geboden.

13

06-07-08-11-13_Marktnieuws_NW.indd 13

12-06-12 08:11


Praktijk Ondanks de aanwezigheid van een voorraadbeheersysteem had Heras onvoldoende grip op de voorraden. Na implementatie van Slim4 kreeg de specialist in buitenbeveiliging de voorraden eindelijk onder controle, met significante besparingen als gevolg. De voorraad daalde met 20 procent, wat een reductie van één miljoen euro op het werkkapitaal betekende. Tegelijkertijd steeg de servicegraad van 96,0 naar 98,5

De meeste voorraad van Heras ligt op het buitenterrein van 30.000 vierkante meter, waar ook het laden van de vrachtauto’s plaatsvindt

procent.

Heras ziet incourante voorraad slinken

Eén miljoen euro minder Tekst en foto’s: Marcel te Lindert

Heras levert niet alleen hekwerken, maar complete oplossingen voor buitenbeveiliging. Daaronder vallen ook camera- en gronddetectiesystemen. Daarnaast ontwikkelt Heras steeds

meer producten die ook voor andere toepassingen dan alleen beveiliging kunnen worden gebruikt. Een voorbeeld is de iGate, een poort met een eigentijdse uitstraling en individuele vormgevingsmogelijkheden dankzij het gebruik van onder meer LED-

Harry Doedens van Heras: “Slim4 laat de echte pijnpunten op het gebied van voorraadbeheer zien”

14

verlichting. “Nu hebben we een duurzaam hek ontwikkeld dat uit elementen met vier zijden bestaat, waaronder een zijde met LED-verlichting, een zijde met zonnecellen en een zijde met panelen die NOx-gassen uit de lucht halen”, vertelt Harry Doedens, de financieel directeur van Heras die ook verantwoordelijk is voor voorraadbeheer. Heras maakt al die camera’s, LED-lampjes en NOx-afvangers uiteraard niet zelf. “Dat zijn koopdelen die we afhankelijk van de vraag in ons magazijn van 3.000 vierkante meter op voorraad leggen”, vertelt Doedens. “Daarnaast hebben we een buitenterrein van 30.000 vierkante meter. Daar liggen zowel grondstoffen als eindproducten: zwart staal waarvan we onze schuifpoorten, draaipoor-

ten en spijlenvakken maken en de onderdelen die we extern laten verzinken en op voorraad houden, gereed voor verkoop.”

Onderbouwd rapport

Voorraadbeheer staat hoog op de agenda van Heras. “In voorraden gaat veel geld zitten. Met actief voorraadbeheer kun je geld verdienen. Daarvoor is echter veel discipline vereist, en een goed systeem is noodzakelijk om dat te ondersteunen”, stelt Doedens. Heras werkte tot begin 2011 met een voorraadbeheersysteem dat was gekoppeld aan het ERP-pakket Dynamics NAV van Microsoft. Dit systeem bood echter niet de resultaten die Doedens voor ogen had. “Het plaatsen van bestellingen gebeurde nog steeds te veel ad hoc. Het systeem hield geen rekening met historische

Logistiek Totaal | juni 2012

14-15_Praktijk Heras_NW.indd 14

12-06-12 08:12


Van de 15.000 artikelen in het assortiment liggen ongeveer 3.500 artikelen op voorraad

afzetpatronen en bood onvoldoende overzicht over de huidige voorraadniveaus.” Een andere onderneming van CRH, de holding waarvan Heras deel uitmaakt en waar Doedens voorheen werkzaam was, had Slim4 geïmplementeerd, het voorraadoptimalisatiesysteem van Slimstock. “Slimstock heeft vooraf op basis van onze data een analyse gemaakt van de besparingen die ze dachten te kunnen realiseren. Als onderdeel van een beursgenoteerde holding is die analyse erg waardevol geweest. Wij moeten investeringsvoorstellen doen en dan helpt het dat je een goed onderbouwd onderzoeksrapport kunt overleggen.”

Minder incourant

Heras werkt sinds het voorjaar van 2011 met Slim4. Zeven mensen maken veelvuldig gebruik van Slim4. Drie van hen zijn inkopers die meer op strategisch en tactisch niveau met leveranciers en voorraden bezig zijn. Zij nemen onder meer de inkoop gerelateerde parameterinstellingen zoals de bestelaantallen voor hun rekening. De andere vier gebruikers zijn de materiaalbeheerders die ervoor zorgen dat de mensen in de fabriek en in het veld niet zonder materialen komen te zitten en die de materialen afroepen bij de leveranciers. Zij beheren de bestelparameters zoals veiligheidsvoorraden en bestelpunten. “Die twee groepen hebben onderling veel contact”,

Terwijl de voorraad is gedaald met 20 procent, steeg de servicegraad naar 98,5 procent

vertelt Doedens. Sinds de ingebruikname is vooral de hoeveelheid incourante voorraad afgenomen. In het verleden gebeurde het te vaak dat een artikel in alle haast in grote hoeveelheden werd besteld zonder goed naar het afnamepatroon te kijken, met als gevolg dat het één of twee jaar duurde voordat het laatste item weg was. “Het gevaar bij voorraadbeheer is dat je alleen kijkt naar de belangrijkste artikelen, en niet naar de artikelen die de incourante voorraad vormen. Slim4 laat de echte problemen op het gebied van voorraadbeheer zien”, stelt Doedens.

Overstappen op AX

De implementatie van Slim4 leverde geen problemen op, net zo min als de integratie met het ERP-pakket. Slimstock beschikt over een groot aantal klanten dat Slim4 in combinatie met Microsoft Dynamics NAV gebruikt. “Binnen niet al te lange termijn stappen we over naar een ander ERP-pakket, Microsoft Dynamics AX. Maar ook met dat systeem heeft Slimstock al veel ervaring”, weet Doedens. Misschien nog belangrijker dan de implementatie is de fase daarna. Alle gebruikers van Slim4 zijn door Slimstock inhouse getraind met de gegevens en voorbeelden van Heras zelf. Na de ingebruikname zijn de mensen van Slimstock nog een paar dagen aanwezig geweest om de gebruikers van feedback

te voorzien en te prikkelen het maximale uit het systeem te halen. “Die ondersteuning is erg belangrijk. Het zijn toch de mensen die het systeem gebruiken. Als je Slim4 helemaal automatisch laat bestellen, kun je nog steeds grote missers maken.”

Twee ton overhouden

Slimstock garandeerde voorafgaand aan de aanschaf van Slim4 dat Heras zijn voorraden met minimaal 15 procent zou kunnen reduceren. Die voorspelling heeft Heras weten te overtreffen. Amper een jaar na de ingebruikname is de voorraad met 20 procent afgenomen, wat betekent dat Heras één miljoen euro aan werkkapitaal heeft kunnen vrijmaken. “Dat is veel geld. Een vuistregel luidt dat de voorraadkosten 20 procent van de voorraadwaarde beslaan. Dat betekent dat wij elk jaar twee ton meer overhouden.”

Door het assortiment kritisch onder de loep te nemen wil Heras de voorraad nog verder verlagen

Tegelijk met de voorraadreductie is de servicegraad gestegen van 96,0 naar 98,5 procent. “We zien dat het aantal klachten over beschikbaarheid van materialen sterk terugloopt”, licht Doedens toe. Het plafond heeft Heras nog niet bereikt. Het bedrijf uit Oirschot wil de voorraden nog verder omlaag brengen door het assortiment kritisch onder de loep te nemen. “Het gebeurt nu nog te vaak dat we voor het ene artikel een boutje M8 gebruiken en voor een ander vergelijkbaar artikel een boutje M10. Door op dat vlak te standaardiseren hoeven we minder artikelen op voorraad te leggen, stijgt de omloopsnelheid van de artikelen die wel op voorraad liggen en kunnen we misschien ook nog wat aan de inkoopcondities doen. Ik denk dat we wat voorraadniveaus betreft nog een stap van tien of 20 procent moeten kunnen maken.”

Wie wat waarom? Wie?

Heras verkoopt, maakt, installeert en onderhoudt complete oplossingen voor buitenbeveiliging. Het bedrijf is onderdeel van het beursgenoteerde CRH en is gevestigd in Oirschot. Bij Heras werken ongeveer 480 mensen, waarvan circa 95 in productie. Wat? Heras heeft het voorraadoptimalisatiesysteem Slim4 van Slimstock geïmplementeerd. Waarom? Heras wilde zijn voorraden reduceren en werkkapitaal vrijmaken. Dat is gelukt. De voorraad is met 20 procent gereduceerd, terwijl de servicegraad is gestegen van 96,0 tot 98,5 procent.

15

14-15_Praktijk Heras_NW.indd 15

12-06-12 08:13


Achtergrond Om de efficiency te maximaliseren en de snelheid in het warehouse te verhogen is een naadloze samenwerking tussen WMS en WCS essentieel

Een gesynchroniseerde en naadloze samenwerking tussen WMS en WCS is een van de kritische succesfactoren in het optimaliseren van magazijnoperaties. Om zo’n naadloze integratie mogelijk te maken voerde WMSleverancier Manhattan Associates enkele wijzigingen door in zijn WMS oplossingen.

Evolutie maakt WMS flexibeler configureerbaar

Naadloze integratie wordt eenvoudiger

Tekst: Mark Dohmen Foto’s: o.a. Manhattan Associates

De basisfunctie van ieder magazijn is het bieden van een efficiënte manier om voorraden op te slaan en bestelde goederen tijdig naar het volgende punt in de supply chain te verzenden. De systemen in het magazijn zijn dan ook ontworpen om een efficiënte en accurate distributie van goederen mogelijk te maken door het optimaliseren van de manier waarop personeel, voorraad en apparatuur worden beheerd en aangestuurd. Het warehouse management systeem (WMS) richt zich op de eerste twee; het optimaliseren van de manier

In de praktijk zal er enige overlap zijn tussen wat het WMS en het WCS aanbieden

16

waarop bestellingen, voorraad en mensen worden ingezet om in te spelen op de veranderende vraagpatronen. Een warehouse control systeem (WCS) richt zich op het optimaal gebruik van de beschikbare mechanisering en controleert dit op een geïntegreerde wijze.

Naadloos essentieel

In de praktijk zal er enige overlap zijn tussen wat de twee grote systemen aanbieden. Bovendien is er discussie over de noodzaak van beide typen systemen bij bepaalde operaties. Het is echter een algemeen aanvaarde opvatting dat de noodzaak tot aanwezigheid van zowel een WMS als een WCS groter wordt naarmate de supply chain complexer is en er meer druk in de keten ontstaat. Met de voortdurende groei van e-commerce hebben bijvoorbeeld retailers niet alleen moeite om hun concurrentie bij te houden, maar ook hun klanten. De noodzaak om gelijktijdig in verschillende verkoopkanalen actief te zijn zorgt ervoor dat retailers op zoek gaan naar alle mogelijke manieren om snelheid en efficiency van de warehouse activiteiten te verhogen. Om de supply chain operaties te optimaliseren, de efficiency te maximaliseren en de snelheid in het warehouse te verhogen is een naadloze samenwerking tussen WMS en WCS essentieel. In de praktijk is dit volgens WMS-leverancier Manhattan Associates echter niet altijd even eenvoudig. “De systemen zijn gebouwd

Logistiek Totaal | juni 2012

16-17_Achtergrond WMS_NW.indd 16

08-06-12 12:11


Lagere kosten

De nieuwste ontwikkelingen hebben de integratie tussen WMS en WCS sterk verbeterd, waardoor de flexibiliteit is gestegen en de implementatiekosten zijn gedaald

om verschillende problemen op te lossen en worden gebouwd door verschillende softwareleveranciers”, licht Urban van Loon, senior business consultant bij Manhattan Associates, toe. De laatste jaren hebben de nieuwste ontwikkelingen de integratie aan beide zijden echter sterk verbeterd, waardoor de flexibiliteit is gestegen en de implementatiekosten zijn gedaald.

Flexibel configureerbaar

Van Loon licht de belangrijkste doorontwikkelingen in de WMS oplossingen van Manhattan Associates toe: “In een traditionele aanpak stuurt een WMS op vooraf bepaalde punten in de workflow een bericht naar een extern systeem, zoals een WCS, via een eveneens vooraf vastgesteld communicatieprotocol. Dat proces hebben we nu anders vormgegeven, waardoor het systeem steeds flexibeler te configureren is en er zelfs geen programmeur meer nodig is om het systeem te koppelen aan een WCS.” Standaard bevat het WMS van Manhattan Associates een groot aantal ‘triggermomenten’ om berichten te sturen naar of te ontvangen vanuit het WCS. Per situatie kunnen deze bovendien worden uit- of aangevinkt. Daarnaast is het communicatieprotocol vrij te kiezen per bericht. “Voor realtime communicaties is bijvoorbeeld een ander protocol nodig dan voor het communiceren op vooraf ingestelde momenten. Als eigenaar van de systemen kies je het protocol dat het beste past bij een specifieke inzetsituatie, of dat de leverancier van het WCS prefereert”, legt Van Loon uit. Het derde aspect dat de flexibiliteit van het configureren bevordert, is de mogelijkheid om de inhoud van de berichten (velden, volgorde etc.) volledig naar wens in te stellen; de zogeheten message-mapping-rule-configuration module. Per bericht kan worden bepaald welke data naar het WCS worden gestuurd.

Dankzij de genoemde mogelijkheden nemen de implementatietijd en het risico van het project af en dalen ook de implementatiekosten. De besparing op de implementatiekosten is uiteraard afhankelijk van het project en wordt door de consultant geschat op 10 tot 30 procent. Bovendien stijgt de flexibiliteit bij toekomstige uitbreiding of wijzigingen in het proces, onder meer doordat de programmeercodes in het WMS niet meer hoeven worden aangepast. “Al met al zorgen de ontwikkelingen ervoor dat de Total Costs of Ownership (TCO) dalen”, aldus Van Loon. Of er in de toekomst nog meer rek zit in de ontwikkeling van het WMS, moet blijken. Van Loon: “Er zullen altijd ontwikkelingen zijn waardoor je als leverancier wordt getriggerd. Zo zie je dat door de groei van e-commerce andersoortige mechaniseringsystemen worden ontwikkeld, zoals robotachtige omgevingen waarin de picklocaties naar de orderverzamelaars worden bewogen. Ik kan me voorstellen dat er in de toekomst nog meer standaard triggers aan het systeem worden toegevoegd om ook die operatie optimaal te ondersteunen. Maar tot grote wijzigingen zal dat waarschijnlijk niet leiden. De architectuur voor het WMS ligt er en kent ook geen limiet voor bijvoorbeeld een nog snellere operatie.”

Valkuilen

Wel is er nog steeds een aantal valkuilen, zoals een onvoldoende goede afstemming en afbakening van verantwoordelijkheden in de ontwerpfase. Even belangrijk is het dat er voldoende tijd wordt ingepland voor het testtraject, iets dat in de praktijk niet altijd het geval is, weet Van Loon. Een goed testtraject begint met de zogeheten ‘logische test’, waarbij de uitwisseling van berichten wordt getest zonder dat er daadwerkelijk iets op de vloer gebeurt. Daarna volgt de integratietest en tot slot zou er voldoende tijd moeten zijn voor het echte business testen, waarbij de keygebruikers de systemen testen op onder andere robuustheid. “Maar die laatste wordt in de praktijk vaak vergeten”, aldus Van Loon.

Een WCS richt zich op het optimaal gebruik van de beschikbare mechanisering en controleert dit op een geïntegreerde wijze

17

16-17_Achtergrond WMS_NW.indd 17

08-06-12 12:11


In een goede logistiek komt alles samen. De optimale logistiek in magazijn of productie: wij realiseren het voor u. Met ergonomische, productieve ĂŠn milieuvriendelijke hef- en magazijntrucks. Met slimme magazijninrichting en -automatisering. En bovenal met goede ideeĂŤn en een deskundig advies. Zo verlagen we uw logistieke bedrijfskosten tot wel 20%. Dat is BestInvest van Jungheinrich. Eigenlijk is de keuze heel eenvoudig.

www.jungheinrich.nl

JH alles samen 225x297mm.indd 1

11-04-12 11:56


Marktnieuws

Voor meer nieuws bezoek onze site www.logistiektotaal.nl

Logistiek krijgt eigen ‘Truck of the Year’ award

IFOY moet imago verbeteren In navolging van onder andere de truckwereld krijgt de markt voor intern transport vanaf mei 2013 een eigen award voor de beste mobiel intern transportoplossingen: de International Forklift Truck of the Year, kortweg IFOY. Tekst: Mark Dohmen Foto: Deutsche Messe

Met de IFOY-verkiezing – een initiatief van het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) – kunnen fabrikanten van hef- en magazijntrucks zich in de toekomst extra onderscheiden van de concurrentie. “De verkiezing stelt de beste intern transportvoertuigen en -oplossingen centraal. Op een neutrale en transparante wijze en gebaseerd op de hoogst mogelijke vakkennis”, stelt Sascha Schmel namens de sectie Transporttechniek en Logistieke systemen van VDMA. Het belangrijkste doel van de verkiezing is om de prestaties en het innovatievermogen van de intern transportsector te benadrukken en daarmee de positie en het imago van de branche een boost te geven. Vanaf 2013 zullen de IFOY-awards jaarlijks worden toegekend, in samenwerking met Europa’s grootste vakbeurs voor de interne logistiek; de CeMAT in Hannover.

Twee categorieën

Het startschot voor de International Forklift Truck of the Year verkiezing werd gegeven tijdens de CeMAT International Press Day in Hannover. Op de foto (v.l.n.r.): Andreas Gruchow, Christoph Beumer, Wolf-Dietrich Müller en Sascha Schmel

In twee categorieën, vorkheftrucks en magazijntrucks, worden in totaal vier awards uitgereikt. Voor de vorkheftrucks wordt onderscheid gemaakt tussen trucks met een hefcapaciteit tot 3,5 ton en trucks met een vermogen van meer dan 3,5 ton. In de categorie magazijntrucks gaan alle truckvarianten, van elektropallettrucks tot combitrucks, de strijd aan. Daarnaast wordt een award toegekend aan de beste praktijkgerichte oplossing gerelateerd aan de intern transportsector. Alleen nieuwe oplossingen, doorontwikkelingen en specials met significant technische verbeteringen dingen mee naar de prijzen. Facelifts, prototypen en blauwdruk-

ken komen niet voor nominatie in aanmerking. Voor de IFOY-première, in mei 2013, komen alleen innovaties in aanmerking die hun marktintrede deden tussen 15 juni 2011 en 24 september 2012. Fabrikanten kunnen hun noviteiten voor de eerste award uitreiking aanmelden van 30 oktober 2012 tot en met 21 december 2012.

Objectieve test

De verkiezing zal tweeledig zijn. Een internationale groep onafhankelijke vakjournalisten vormt de kern van de jury. Deze nomineert uit alle aanmeldingen per categorie maximaal vijf trucks en oplossingen, die vervolgens een week lang intensief worden getest. Basis voor de testprocedure is de ‘Andersom-test’ van de Nederlandse vakjournalist Theo Egberts, waarvoor Logistiek Totaal maandelijks de publicatieprimeur heeft. Sinds 1988 voelt Egberts hef- en magazijntrucks op een onafhankelijke en objectieve manier aan de tand. Inmiddels passeerden ruim 300 trucks de testrevue en beschikt Buro Andersom over de grootste vergelijkingsdatabank en is de test een benchmark voor de branche. Voor de IFOY-award worden de nominaties onder andere beoordeeld op economische inzetbaarheid, energie-efficiency, veiligheid, duurzaamheid, design en hun mate van innovatie.

Reacties truckfabrikanten

Een ‘Truck of the Year’ verkiezing werd tot nu toe tegengehouden door vooral Duitse truckfabrikanten. Die lijken nu echter om. “Dit is een belangrijke award voor de gehele branche. Als het imago van de interne logistiek wordt verbeterd, kan dat bijvoorbeeld ook weer nieuw talent aantrekken. Bovendien kan een verkiezing als deze helpen bij de besluitvorming van bedrijven, zeker in het MKB”, reageert Matthias Klug namens Still. Ook marktleider Toyota Material Handling is positief. “Dit is een mooie kans om het imago van de branche te verbeteren”, geeft Julia Isert van Toyota Duitsland aan. “We kunnen als fabrikanten heel veel en onze producten zijn onmisbaar voor talloze sectoren. Zonder hef- of magazijntrucks beweegt niets. In dat opzicht zijn het verborgen kampioenen. IFOY kan helpen daarin verandering te brengen”, aldus Isert. Jungheinrich ziet de voordelen ook, maar plaatst wel een kritische noot. “Een verkiezing als deze kan zeker goed zijn, maar dan moet dat wel gebeuren op basis van controleerbare feiten. De objectieve test is daarom van essentieel belang voor het succes van de IFOY”, stelt Markus Piaza.

19

19_Marktnieuws IFOY_NW.indd 19

08-06-12 12:09


Keurmeester Samen met 26 collega’s in de buitendienst zorgt keurmeester Frank van Vroonhoven van Hoppecke Batterijen Nederland dat de tractiebatterijen die het bedrijf levert, ongestoord functioneren en veilig energie leveren. Het geheim? Regelmatig onderhoud. “Regelmatig deskundig preventief onderhoud geven, dat kunnen wij als geen ander.” Tekst en foto’s: Hans van Zwet

Vakkundig reinigen maakt deel uit van de onderhoudswerkzaamheden

“Ongestoord en veilig werken is onze prioriteit” “Batterijen zijn veilig om mee te werken,” zegt Van Vroonhoven. “Dat blijft ook zo zolang wij voor regelmatig onderhoud zorgen. Dat betekent dat ik een batterij, zoals

Bij de ingang hangen de instructies voor het personeel dat verantwoordelijk is voor het wisselen van de batterijen

Aandachtspunten - Kabels controleren op beschadiging van de isolatie - Stekkers controleren op beschadiging - Controle van de contacten op zuiverheid - Controle van de aarding van de lader - Controle van de isolatiewaarde en mogelijke lekstroom van de lader

20

het model dat ik vandaag keur, elke drie jaar inspecteer. Ik doe het onderhoud en ik voer zo nodig reparaties uit. Eén keer per jaar sluit ik de inspectie af met het BMWT veiligheidskeurmerk. Dat betekent dat ik na een controle op extra punten, schriftelijk bevestig dat medewerkers van onze klant veilig met de batterij kunnen werken. Dat een batterij veilig is, is zichtbaar aan het BMWT veiligheidskeurmerk op de batterij, dat een jaar lang geldig is. Sinds vorig jaar

valt ook de laadinstallatie onder de keuring. Aan de hand van de voorschriften die zijn vervat in NEN 3140 controleren wij of deze goed werkt. Het kan zijn dat de batterij die ik heb gekeurd in de steekproef valt. Dat houdt in dat een onafhankelijke deskundige mijn werk keurt. Dit versterkt de waarde van het BMWT veiligheidskeurmerk. Die kans op controle is voor mij niet de drijfveer om mijn werk goed te doen. Ik heb er gewoon plezier in om ervoor te zorgen dat een machine on-

Inzet De DHL vestiging in Bergen op Zoom werkt met een drieploegendienst tussen 6:00 uur en 24:00 uur, of zo veel langer als nodig is. Om de machines draaiende te houden heeft iedere truck twee batterijen. In totaal zijn er zo’n 100 stuks. Hoppecke is verantwoordelijk voor de keuring en het onderhoud ervan. Tijdens de controle vult Van Vroonhoven de batterijen ook bij met gedemineraliseerd water. DHL laat dat aan specialisten over en Van Vroonhoven vindt dat wijs. “Wij doen het graag, omdat we dan zeker weten dat het vloeistofniveau op het juiste niveau staat. Wij doen er nooit te veel of te weinig water bij, want wij controleren eerst de ladingtoestand. Dat doen wij onder andere door de zuurgraad te meten. De elektrolyt in de cellen van een volledig opgeladen batterij heeft een soortelijk gewicht van 1,28. Daarnaast bekijk ik ook de uiterlijke staat en ik heb aandacht voor de temperatuur van de batterij. Als ik bijvul, dan zullen de cellen niet droog staan en ook niet overlopen.” Daarmee is alle zorg voor het onderhoud aan Hoppecke uitbesteed. Het wisselen van de batterijen doet DHL zelf. Deze taak wordt uitgevoerd door speciaal daarvoor aangewezen medewerkers die zich hierbij aan verschillende veiligheidsinstructies houden, zoals het dragen van een schort en gezichtsbescherming.

Logistiek Totaal | juni 2012

20-21_Keurmeester Hoppecke_NW.indd 20

08-06-12 12:01


Waar gewerkt wordt, ontstaan beschadigingen

Goedgekeurd tot april 2013

Geen corrosie onder het rubber

Deze corrosie is direct zichtbaar

Van Vroonhoven controleert de combinatie van lader en batterij

gestoord en veilig blijft functioneren. Ik doe dat al zes jaar bij Hoppecke. Iedere dag is anders, met allemaal verschillende klanten. Ik vind het prachtig werk.”

voertuigen – weet Van Vroonhoven dat kabels vaak de oorzaak zijn van storingen. “Behandel de kabels met zorg, vooral met het oog op veiligheid”, noemt hij als tweede tip. Hij kan zijn betoog direct onderstrepen als hij een kabel laat zien die eerder knel heeft gezeten. De isolatie is zwaar beschadigd. Dat kan een grote kortsluitstroom geven. Zijn derde tip ligt voor de hand: “Zet de lader eerst uit voordat je de batterij loskoppelt. Op die manier kan er nooit een vonkje ontstaan bij het afkoppelen. En dat is juist bij het afkoppelen belangrijk omdat er dan kans is op het zogenaamde knalgas boven de batterij.” Knalgas is het zeer brandbare mengsel van waterstof en zuurstof dat aan het einde van het laadproces ontstaat.

Goede raad

Gevraagd naar goede raad voor gebruikers heeft Van Vroonhoven drie tips. De eerste laat zich al raden: laat het onderhoud over aan een specialist. Daar valt best wat voor te zeggen als je de onderhoudstoestand van de batterijen in Bergen op Zoom ziet. Van Vroonhoven maakt het bovendeksel van de batterij bijvoorbeeld zuiver met een steam cleaner en controleert de trog op ongewenste vloeistof. Uit ervaring – Van Vroonhoven werkte voorheen aan complete magazijn-

Het laadstation zelf valt (nog) niet onder de BMWT veiligheidskeuring. Keurmeester Van Vroonhoven besteedt er wel aandacht aan

Batterij Van Vroonhoven keurt een Hoppecke tractiebatterij uit 2007 met een spanning van 48 Volt en een capaciteit van 750 Ah. Het eigen gewicht is 1.011 kg. Bijzonder is het trak air systeem; een zuurcirculatiesysteem. Met dit systeem is minder energie nodig om de batterij te laden, de laadtijd is korter en het is mogelijk om tussentijds bij te laden. Belangrijk voor het onderhoud is dat een dergelijke batterij een langere onderhoudsinterval heeft. Hij verbruikt veel minder water. Alle Hoppecke batterijen kunnen voor

dit systeem geschikt worden gemaakt. Daar is wel een speciale hoogfrequente lader bij nodig. Die lader levert niet alleen de energie om de batterij weer op spanning te brengen, maar ook de lucht voor het zuurcirculatiesysteem in de 24 cellen van deze batterij. Bij het laden pompt de lader lucht door een leidingstelsel naar de bodem van de cellen van de batterij. Die luchtstroom mengt het zuur dat bij het laden vrijkomt uit de celplaten, direct al vanaf het begin van het laden. Bij laders zonder het zuurcirculatiesysteem

mengt het zuur pas aan het einde van de laadcyclus. Er ontstaan dan gasbellen omdat de laadstroom het water (H₂O) ontleedt in waterstof (H) en zuurstof (O). De laadtijd die met dat mengen is gemoeid, kun je met de trak air lader besparen. Bovendien gaat er minder water verloren. Vandaar de ruimere onderhoudsinterval van drie maanden. Van Vroonhoven controleert bij iedere inspectie ook het buizenstelsel van de batterij en het luchtpompsysteem van de lader.

21

20-21_Keurmeester Hoppecke_NW.indd 21

08-06-12 12:01


Paspoort

Het was een van de hoogtepunten op de CeMAT in Hannover in 2011: de I-ton kunststof handpallettruck van Lifter. Inmiddels is de organisatie rondom de Europese distributie rond en brengt Crepa de opzienbarende truck op de Nederlandse markt. We bekeken hem eens op basis van de

De I-ton is vrijwel geheel van kunststof en weegt slechts 36 kg

aanpak van handpallettrucktest.

I-ton handpallettruck

Krachtig kunststof Tekst en foto’s: Theo Egberts

Niet alleen het chassis, maar ook het pomphuis is geheel uit kunststof vervaardigd

22

Is een truck die vrijwel geheel uit kunststof bestaat, sterk genoeg om lasten tot 1.000 kg te kunnen opnemen en verplaatsen? Ja, dacht Lifter, en daarom ontwikkelde het Italiaanse bedrijf de I-ton. Dankzij het gebruik van technische polymeren is de I-ton zowel licht, sterk als stil en kan de truck probleemloos als alternatief voor RVS-trucks worden ingezet. Hij is immers niet gevoelig voor vocht en roest. “Eigenlijk zou hij eerder worden geïntroduceerd, maar het beoogde gewicht van slechts 25 kg bleek net niet haalbaar”, stelt Leon Hendriks, regiomanager van Crepa in Venlo en verantwoordelijk voor de I-ton in Nederland. “Met zijn 36 kg is hij nog altijd flink lichter dan een stalen handpallettruck en beschikt hij toch over de gewenste kracht en duurzaamheid. In het meest recente model is hier en daar toch wat staal rondom de trekstangen en scharnieren ver-

werkt. Er komt daarom ook een RVS-versie voor het gebruik in de food industry.” De Inox-versie is vanaf eind juni beschikbaar en zal ca. € 950,- gaan kosten. Een standaard I-ton komt op € 379,-.

Grote overeenkomsten

Met zijn ongewone zwart-groene kleurstelling staat de I-ton er in elk geval bijzonder bij. Hij oogt kleiner dan een conventionele hpt, maar dat blijkt schijn. De vorklengte is 1.150 mm en de breedte over de vorken is met 520 mm vergelijkbaar met stalen trucks. De drie I-ton trucks die Crepa tijdens deze kennismaking heeft staan, zijn geheel identiek omdat er maar één uitvoering bestaat. Hierbij zijn de vorkwielen van zwart nylon en de stuurwielen van vulkollan. In het eerste gebruik valt op hoe licht de truck inderdaad is. Je pakt hem gemakkelijk en rijdt vlot naar de last. Sturen, rollen,

Logistiek Totaal | juni 2012

22-23_Paspoort Crepa.indd 22

08-06-12 11:56


bewegen, alles gaat eenvoudig en snel. De disselhoogte van 1.190 mm is conform de maatvoering van andere trucks en ook de L2 van 430 mm en de inrijhoogte van 80 mm zijn vergelijkbaar. Het grootste verschil zit hem eigenlijk in de maximale belastbaarheid van de truck. Deze is met 1.000 kg ‘slechts’ de helft van een stalen handpallettruck. Maar is dat erg? Nee, zeggen we volmondig. Eigenlijk zou je voor het gebruik van een handpallettruck het gewicht moeten beperken tot 750 kg, zo bleek reeds uit onze pallettrucktest van eind vorig jaar. Daarboven is zowel het heffen als het rijden te zwaar om ergonomisch verantwoord te zijn. Natuurlijk is het gemakkelijk om zwaardere lasten met een hpt te verplaatsen, maar dat zou echt zeer incidenteel moeten zijn.

Krachtenspel

Voor het bereiken van een veilige transporthoogte hebben we drie pompslagen van de dissel nodig. De benodigde kracht voor het heffen varieert van 2 kg voor een lege truck, tot 14 kg voor een gewicht van 700 kg en 40 kg voor een last van 1.000 kg. Vergeleken met conventionele handpallettrucks is dit een bovengemiddelde prestatie. Opvallend is dat de truck bij 1.000 kg aanzienlijk meer vermogen vraagt van de bediener dan bij 700 kg. Om de last op gang te brengen zien we eveneens vergelijkbare scores. De harde nylon vorkwielen bieden voordeel op betonnen bedrijfsvloeren en wie rustig aandoet met de acceleratie, zal heel veel energie besparen. De gemeten 35 kg bij 700 kg zware lasten daalt dan naar 15 kg trekkracht. De drempelproef, het zwaarste onderdeel van de trekkrachttest, vraagt 42 kg bij een gewicht van 500 kg. Zwaardere lasten over een drempel trekken is niet aan te raden.

De disselkop is geschikt voor bediening met zowel de linker- als de rechterhand. De selectiehendel voor het dalen en heffen werkt nauwkeurig, maar zou een betere nul-stand mogen krijgen

Links en rechts te bedienen

Tijdens het gebruik van de I-ton valt op dat je de truck gemakkelijk met zowel de linkerals de rechterhand kunt bedienen. De licht gebogen vorm van de disselkop biedt extra steun en controle bij het duwen. De centraal geplaatste hendel voor de bediening van het daalventiel werkt nauwkeurig en makkelijk. Wel jammer dat de nul-stand bijna niet bruikbaar is. Laat je de dissel uit zichzelf terugveren in de rechtopstand, dat springt de hef-daal selectie hendel spontaan in de hefstand en dat is niet plezierig. Volgens importeur Crepa is dit deels te wijten aan een te krappe (te gespannen) instelling van de kabel waarmee het hef-daal ventiel wordt bediend. Dit is volgens hen tevens de reden waarom het ventiel onvoldoende sluit. Zet je een zware last op de vork, dan zie je deze langzaam dalen. Alle drie de beschikbare trucks vertoonden dezelfde minpuntjes.

De ronde hoeken en lage bouw van het chassis zijn veilig en houden de schoenen en voeten heel

Pluspunten:

Als grote pluspunten gelden natuurlijk het zeer lichte gewicht, de zorgeloze inzet van het kunststof en de prima dosering bij het dalen van de last. De achterzijde van de truck is geheel gesloten en aangenaam laag bij de grond, dus blijven de voeten gevrijwaard van schade. En al beschikt de I-ton niet over een oploopwieltje in de vorkpunt, het dwars opnemen van pallets met latten blijkt geen probleem dankzij de kunststof glijstrook.

Verbeterpunten:

Na testen met de prototypes bleek dat de duw/ trekstang en de scharnierpunten beter konden worden uitgevoerd in staal of RVS

Tijdens het gebruik vallen ook de verbeterpuntjes op. De instructie op de dissel is meegegoten in het kunststof en even donker als de omgeving. Je kunt het lastig lezen. Ook heft de truck wat scheef en blijkt het heffen van 1.000 kg best een forse opgave. Opnieuw geldt dat 750 kg een prima maximale waarde is als er met een handpallettruck wordt gewerkt.

Kortom, wie een makkelijk inzetbare handpallettruck zoekt met een laag eigen gewicht, een stille loop en gemakkelijke bediening, zit met de I-ton goed. Wel is het raadzaam de belasting te beperken tot 750 kg. Minder is natuurlijk nog beter. De prijs van € 379,- is niet zo heel goedkoop, maar daarvoor heb je wel een truck die lang mooi blijft, niet roest of bladdert en makkelijk in en uit de wagen te tillen is.

Naam: Geboorteplaats: Geboortedatum: Verschijning: Hefcapaciteit: Vorklengte: Gewicht:

Lifter I-ton Casole d’Elsa, Italië Mei 2011 Kunststof handpallettruck 1.000 kg 1.150 mm 36 kg

23

22-23_Paspoort Crepa.indd 23

08-06-12 11:57


Achtergrond Sinds september 2010 is er een nieuwe richtlijn voor de toegestane onvlakheid van magazijnvloeren. De richtlijn zorgt voor heel wat reuring in vloerenland

Vlakheid magazijnvloer houdt gemoederen bezig

‘Richtlijn is irreëel en niet te rechtvaardigen’ De richtlijn die het Duitse VDMA publiceerde met betrekking tot de toegestane onvlakheid in magazijnen en distributiecentra zorgt voor heel wat reuring in vloerenland. De eisen zouden irreëel zijn en de zeggenschap voor truckleveranciers te groot. In de hoop een discussie te ontketenen, gooit Buro Vloeradvies de knuppel in het hoenderhok. Tekst: Mark Dohmen Foto’s: o.a.: Buro Vloeradvies en Jungheinrich

24

NEN2741, NEN2743, NEN2747, DIN18202, DIN15185, TR34, F-numbers systems, ASTM, FEM 9.8301; in de afgelopen jaren zijn er heel wat normeringen gepubliceerd die de toegestane onvlakheid van vloeren in distributiecentra en magazijnen vastleggen. Sinds september 2010 is daar een nieuwe richtlijn aan toegevoegd door de Duitse belangenorganisatie VDMA. De normen en richtlijnen zijn onbetwist nodig. De vlakheid van de bedrijfsvloer is immers bepalend voor een veilig en efficiënt logistiek proces. Een onvlakke vloer is niet alleen storend voor de logistiek, maar ook voor de gezondheid van de chauffeurs en voor de levensduur van het materieel. Toch is er na de introductie van de laatstgenoemde richtlijn onrust ontstaan in vloerenland. Rick Seppen, eigenaar van Buro Vloeradvies, vindt dat er niet altijd reëel wordt gehandeld en dat er te vaak luchtkastelen worden verkocht. Hij wil een discussie losmaken en gooit de knuppel in het hoenderhok.

‘Macht truckleveranciers te groot’

“Er wordt steeds meer gevraagd van bouwend Nederland om de eis voor de toegestane onvlakheid van de bedrijfsvloeren te verhogen”, stelt Seppen. Hij benadrukt dat er geen commercieel verhaal achter zijn kritiek zit. “We zijn zelf immers geen vloerenproducent. Je zou zelfs kunnen stellen dat we juist meer werk hebben als de normering strenger wordt. Er moet dan namelijk meer worden gemeten.” Seppen zegt dat het hem erom gaat dat logistieke bedrijven zich bewust worden van wat er überhaupt mogelijk is op vloergebied en welke kosten daarbij horen. Volgens hem is de macht van truckleveranciers bij het tot stand komen van nieuwe richtlijnen nu te groot en gaan vloerproducenten daar aan ten onder. De VDMArichtlijn is tot stand gekomen onder verantwoording van de Technische Universiteit van München. “In samenwerking met vooral truckproducenten”, vult Seppen aan. En dáár wringt nou net de schoen.

Onderzoek noodzakelijk

Dat bij de totstandkoming voornamelijk truckfabrikanten betrokken zijn geweest, wordt beaamd door Harm de Vries, hoofd logistieke systemen bij Jungheinrich en sectievoorzitter van de sectie II-B (magazijninrichtingen) van brancheorganisatie BMWT. Naast Jungheinrich waren ook de truckfabrikanten Crown, Dambach, Linde, Still en OM betrokken bij de totstandkoming van de richtlijn. Uit ‘vloerenland’ was één vloerenslijper vertegenwoordigd.

Logistiek Totaal | juni 2012

24-25-27_Achtergrond vloeren_NW.indd 24

08-06-12 11:44


Harm de Vries, hoofd logistieke systemen bij Jungheinrich en sectievoorzitter van de sectie II-B (magazijninrichtingen) van brancheorganisatie BMWT: “Volgens mij is het prematuur om te stellen dat vloerenleggers de vlakheidseisen niet kunnen realiseren”

“Dat er eisen door derden worden opgelegd die niet te realiseren zijn, zodat zij zelf buiten schot blijven, is toch op z’n minst opmerkelijk”, stelt Rick Seppen, eigenaar van Buro Vloeradvies

“De markt stelt steeds hogere eisen aan de prestaties van de trucks. Dan kun je in de problemen komen als een vloer niet vlak genoeg is. Alleen het effect van die onvlakheid was nooit echt eenduidig. Er was dus meer onderzoek nodig”, licht De Vries toe. Uit dat onderzoek, van de Technische Universiteit van München, bleek dat er een hinderlijke resonantie in de trucks ontstaat als de hoogteverschillen tussen de wielsporen te groot is. “Als bijvoorbeeld het rechterspoor net boven de tolerantie zit en het linkerspoor er net onder, en het 50 centimeter verderop net andersom is, voldoet de vloer wel aan de norm, maar kan dat tot hinderlijke of zelfs gevaarlijke situaties leiden. Met de VDMA-richtlijn willen we die onbalans eruit filteren”, verduidelijkt De Vries. Volgens hem is het daarbij irrelevant wie er betrokken was bij de totstandkoming van de richtlijn. “Er is immers objectief en wetenschappelijk vastgesteld dat de door de klant gewenste optimale prestaties alleen kunnen worden behaald met de vlakheidseisen die in de VDMA-richtlijn zijn vastgelegd”, stelt hij.

‘Norm haast onmogelijk’

Al jaren proberen vloerproducenten supervlakke bedrijfsvloeren te maken. Dat begon met cementgebonden dekvloeren conform de NEN2741:1982. Later werd overgestapt op het vervaardigen van monoliet afgewerkte cementgebonden betonnen bedrijfsvloeren in één laag, conform de DIN15185, TR34 en NEN2747 klasse I. Bij beide vloersystemen blijkt het volgens Seppen haast onmogelijk om voor 100% te voldoen aan de voorgeschreven normen. Ondanks alle verbeteringen blijft de component van het handmatig vervaardigen van belangrijke invloed op het eindproduct. Ook de omstandigheden tijdens het bouwproces, zoals de klimatologische omstandigheden, de ondergrond, de hoeveelheid licht en de kwaliteit van het beton, zijn bepalend. Buro Vloeradvies is er dan ook niet van overtuigd dat de VDMA-richtlijn gerechtvaardigd is. “Ik ken veel magazijnen die prima functioneren met de bestaande normen én toleranties”, vervolgt Seppen. “Pas als je écht de hoogte in gaat, is een supervlakke vloer, volgens een strengere norm, zinvol. Want er zit wel degelijk ook een kern van waarheid in de VDMA-richtlijn.”

Kosten inzichtelijk maken

Het probleem is volgens Seppen dat er té gemakkelijk wordt gedacht. De vlakheidseisen die de richtlijn stelt zijn niet zo maar te verwezenlijken, geeft hij aan: “Al zouden alle omstandigheden optimaal zijn, dan nog blijft het maken van vloeren met afwijkingen kleiner dan twee mm/m een super secuur werk en is het onmogelijk om op tienden van millimeters per vijf cm te meten.” Een andere oorzaak voor het niet (kunnen) realiseren van een vlakke bedrijfsvloer zoekt Seppen in de directiekamers: “Het uitknijpen van onderaannemers en het nemen van risico’s bij het ontwerp, zoals besparen op de fundering, zijn zeker van invloed.” Met de huidige mogelijkheden kunnen de strenge VDMA-eisen bijna alleen

>>

Meten is weten Ondanks de kritiek die Buro Vloeradvies heeft op de VDMA normering heeft het bedrijf het nodig geacht mee te denken en mee te werken in het toepassen van de bedoelde vlakheidnormering. Het meetinstrument Clinograph SII werd aangepast conform de formuleringen uit de VDMA Guidelines. Het elektronisch meetinstrument wordt al ruim 15 jaar ingezet om de vlakheid van vloeren vast te leggen. De meetmethode is in staat de toelaatbare onvlakheid van de bedrijfsvloeren te registreren conform de DIN15185, TR34 en uiteraard in goed overleg met betrokken partijen de NEN2743/NEN2747. Dankzij de aanpassingen kan de Clinograph SII nu in één arbeidsgang zowel het dwarsprofiel meten als de kromming in het linker- en rechterspoor en de profielkromming in beide sporen. Impliciet wordt de vlakheid over het linker- en rechterspoor van de heftruck gemeten, alsook het hoogteverschil in dwarsrichting. De meetgegevens, uitgedrukt in tienden van millimeters, worden vastgelegd in een professionele rapportage en vergeleken met en verrekend naar de geëiste normen.

25

24-25-27_Achtergrond vloeren_NW.indd 25

08-06-12 11:45


HEFTRUCK

HELDEN HEFTRUCK

HELDEN

WiLT u een BedRijF VOL HeFTRuckHeLden? MeT LOuTeR VaaRdiGe en VeiLiGe RijdeRS!

Dat kan!

MeeR WeTen?

• • • • •

Zie www.heftruckhelden.nl Of neem contact op met Gezond Transport of eVO Of mail naar info@heftruckhelden.nl

Ontvang veilige managementadviezen in een Lunchmeeting Geef uw bedrijf op voor de Roadshow HeftruckHelden Schrijf u in voor de Workshop Veilig Werken met Heftrucks Vraag advies van onze Veiligheidscoaches Bestel het Toolboxpakket HeftruckHelden

HHeldAdv_2011_195x267.indd 1

Volg de competitie via Facebook en Twitter: #heftruckhelden

06-11-11 17:20


>>

Alleen als een hoogbouwtruck zó kan worden ingesteld dat de prestaties automatisch worden teruggeschroefd op die delen van de vloer die niet aan de strenge eisen voldoen, kan het productieverlies nog worden beperkt

maar door schuurbedrijven worden gerealiseerd, stelt Seppen. “En dan zijn de kosten minimaal € 100,- per strekkende meter, vaak zelfs meer dan € 200,-.” Juist die kosten − of beter gezegd de inzichtelijkheid in die kosten− zijn voor Seppen een doorn in het oog: “Natuurlijk kan de snelheid, en dus de productiviteit, omhoog als de vloer vlakker is. Ook neemt de veiligheid toe, zal het ziekteverzuim dalen doordat chauffeurs minder aan trillingen worden blootgesteld en zijn er minder schades en reparaties. Maar vaak blijven de noodzakelijke extra kosten, nodig om de vloer supervlak te krijgen, onderbelicht in het verkooptraject. En zonder een duidelijk kostenplaatje kan de klant geen gedegen kosten-batenanalyse maken. Verkopers van logistieke systemen zouden de klant ook daarop moeten wijzen.”

‘Koudwatervrees’

Met dat laatste verwijt is De Vries het duidelijk niet eens. “Ik weet uiteraard niet hoe het bij andere bedrijven gaat, maar in aanloop naar een project verstrekken wij uiteraard alle benodigde informatie. Vervolgens is het de verantwoordelijkheid van de klant om de gevolgen voor de vloer te bespreken met de vloerproducent. Als een klant sneller wil, is het volgens mij heel logisch dat daar een nóg vlakkere vloer voor nodig is. En als daar vervolgens extra kosten aan zijn verbonden, is dat iets wat de klant met de vloerproducent zal moeten bespreken.” Hij voegt toe: “Ik denk overigens dat het prematuur is om te stellen dat vloerenleggers de vlakheidseisen die in de VDMA-richtlijn worden gesteld niet kunnen realiseren. Er zijn nog nauwelijks vloeren gelegd volgens de VDMA-richtlijn. Als er twijfels zijn, worden die volgens mij vooral gevoed door koudwatervrees.” De sectievoorzitter kan zich voorstellen dat een traditionele vloerenlegger worstelt met de strengere normen. “Maar je kunt het ook omdraaien en het juist als uitdaging zien”, geeft hij aan. “Het is, denk ik, een hele mooie uitdaging voor vloerenleggers om een oplossing te vinden waarmee tóch − en op een zo goedkoop mogelijke manier – aan de strengere eisen wordt voldaan.” Tegen welke kosten dat dan gebeurt, is volgens hem iets wat de klant opnieuw met het vloerbedrijf moet bespreken. “Op basis van dat kostenplaatje kan de klant vervolgens bepalen of zo’n duurdere vloer rendabel is. Als een

klant geld wil besparen, is dat uiteraard ook mogelijk. Maar hij moet zich wel realiseren dat de productiviteit dan afneemt.” Alleen als een hoogbouwtruck zó kan worden ingesteld dat de prestaties automatisch worden teruggeschroefd op die delen van de vloer die niet aan de strenge eisen voldoen, kan het productieverlies nog worden beperkt. Jungheinrich heeft hiervoor bijvoorbeeld transponders die in de vloer worden weggewerkt en waarover de trucks hun positie in de gang kunnen bepalen.

Nieuwe norm?

Uiteraard is ook Buro Vloeradvies van mening dat vloerproducenten een optimaal product dienen te realiseren. “Maar dat er eisen door derden worden opgelegd die niet te realiseren zijn, zodat zij zelf buiten schot blijven, is toch op z’n minst opmerkelijk”, geeft Seppen aan. “Zeker als er tot op heden nagenoeg geen norm is ontwikkeld voor de stijfheid van de heftruckmast, die zeker ook van invloed is op het logistieke proces.” Buro Vloeradvies zegt al vaker meegemaakt te hebben dat er verschil zit in trucks van eenzelfde leverancier en type. Op een project waar de vlakheid van de bedrijfsvloer normatief onvoldoende zou zijn, zouden in het, qua vlakheid, slechtste gangpad twee van de elf trucks niet functioneren. De overige trucks functioneerden probleemloos. Volgens Seppen wordt in dat soort situaties de onvlakheid van de vloer opgevoerd om de problemen van de truck te verbloemen. Hij pleit daarom voor een norm waarbij het vloerenbedrijf weet dat deze normaliter kan worden vervaardigd. “Het voordeel is dat er dan voor alle partijen meer zekerheid ontstaat en onnodige discussies en vertragingen worden voorkomen”, stelt hij. Het opstellen van een nieuwe richtlijn, waarbij wel alle partijen zijn betrokken, noemt De Vries een nobel streven. “Maar”, voegt hij toe, “eis en vonnis liggen ook nog wel eens uit elkaar. Een vloerenslijper zal het eerder eens zijn met strengere eisen dan een vloerenlegger. Dan moet je volgens mij niet de lat lager willen leggen, alleen om iedereen tevreden te houden.”

Uit onderzoek van de Technische Universiteit van München bleek dat er een hinderlijke resonantie in de trucks ontstaat als de hoogteverschillen tussen de wielsporen te groot is

27

24-25-27_Achtergrond vloeren_NW.indd 27

08-06-12 11:45


Interview

Logistiek Manager van het Jaar

“Mensen zijn ‘key’, je hebt iedereen nodig” Eerder dit jaar werd Ron Kars uitgeroepen tot Logistiek Manager van het Jaar 2011. Kars kreeg de erkenning voor zijn rol in het project ‘Samen aan de bak’, dat liep van 2006 tot 2011, en waarin hij als project manager de implementatie van het DPS (Dynamic Picking System) van Witron begeleidde. Tekst en foto’s: Mark Dohmen

28

“Ik ben resultaatgericht en ga heel erg voor de inhoud”, typeert de kersverse Logistiek Manager van het Jaar zichzelf. “Alles heeft een doel en daar moet je zo snel mogelijk naartoe werken. Dat doe ik op een pragmatische manier. Ik ben niet van de dikke rapporten. Natuurlijk is het nodig om het een en ander op papier te zetten, maar als je te veel schrijft, loop je het risico dat het

rapport niet volledig wordt gelezen. Ik probeer daarom altijd te kijken voor wie we het doen, waarom we het doen en wat we willen bereiken.”

Was die resultaatgerichtheid ook de kracht van het projectteam?

“De kracht van het projectteam was vooral dat het een klein team was van professionals met allemaal dezelfde motivatie. In totaal werkten er, inclusief ikzelf, vier mensen fulltime aan het project, waarbij iedereen er volledig voor ging. Niemand had een negen-tot-vijf mentaliteit en dat was ook wel nodig. Er zijn dagen geweest dat we ’s ochtend op kantoor kwamen met het idee ’s avonds weer thuis aan te schuiven voor de maaltijd, maar uiteindelijk pas 24 uur later naar huis gingen. Maar daar zijn nooit discussies over geweest. Het was voor iedereen vanzelfsprekend.”

Logistiek Totaal | juni 2012

28-29_Interview Ron_NW.indd 28

08-06-12 11:40


Welke rol heb je zelf gespeeld in dat projectteam?

“Ik was als projectleider eindverantwoordelijk en hield de planning, de budgetten en de grote lijnen in de gaten. Daarnaast was ik de belangrijkste contactpersoon voor de projectleider van Witron. Vanwege mijn ICTachtergrond heb ik ook het gehele ICT-gedeelte van het

“Niemand had een negen-tot-vijf mentaliteit en dat was ook wel nodig” project begeleid. De andere projectteamleden waren Nicole de Haan, zij verzorgde de broodnodige analyses, Leon van Vliet en (later) Marcel van Haasen, die als chef Distributiecentrum de interactie met de operatie hielden, en Martin Talane, als opzichter hét aanspreekpunt op de vloer.”

Welke struikelblokken kwamen jullie tegen? En hoe zijn die opgelost?

“Er is een compleet nieuw systeem geïmplementeerd; volledig gemechaniseerd en geautomatiseerd. Dan krijg je, zoals altijd bij dit soort projecten, te maken met opstartproblemen. Er zit veel software achter het systeem. Die heeft de eigenzinnigheid dat er bugs in zitten. Bovendien moesten er storingen in de bewegende delen van het systeem worden verholpen. Doordat we daarop hadden geanticipeerd en bijvoorbeeld een goed geïnstrueerde technische dienst achter de hand hadden, was 99,9 procent van de struikelblokken snel opgelost.”

Zijn er dingen die je achteraf anders zou hebben gedaan?

“We hebben gelukkig geen volledige missers gehad, maar er zijn zeker leerpunten uit het project getrokken. Het nieuwe systeem maakt bijvoorbeeld geluid. Dat hadden we afgevangen door in het contract op te nemen dat de geluidsproductie binnen de norm moet blijven. Maar dan nog kan het geluid irritant zijn. We hebben op een aantal locaties extra geluiddemping aangebracht. Ook de temperatuurontwikkeling hebben we, ondanks een gedegen voorbereiding, onderschat. Ook hiervoor hebben we aanvullende maatregelen genomen.”

Wat heb je persoonlijk geleerd van dit project?

“Ik had al behoorlijk wat projectervaring, maar nog nooit een project van deze omvang gedaan. Los van de inhoud van het project – ik heb veel geleerd van logistiek en van bouwen – ben ik niet echt nieuwe dingen tegengekomen. Wel heb ik op meerdere punten bevestiging gekregen. Zo is opnieuw gebleken dat een goede voorbereiding essentieel is en dat het vooral gaat om de

mensen. Door dit project zijn de functies van 90 procent van de medewerkers geheel of gedeeltelijk veranderd. Dan moet de hele ploeg betrokken zijn én blijven. Zij moeten het systeem immers draaiende houden. Ook daar moet je dus veel tijd in steken.”

Wat hebben jullie gedaan om die betrokkenheid te waarborgen?

“Overal waar nieuwe werkplekken zijn gekomen, hebben we eerst volledige testwerkplekken gemaakt. Daarbij is gebruikgemaakt van klankbordgroepen en daarna hebben we alle medewerkers uitgebreid kennis laten maken met de testwerkplekken. Door te luisteren naar de bevindingen van de mensen op de vloer, creëer je acceptatie. Mensen moeten serieus genomen worden en mogen zich niet gepasseerd voelen. Dan is communicatie ook belangrijk. We hebben heel wat nieuwsbrieven gemaakt waarin globaal werd aangegeven wat er in de afgelopen periode was gedaan en wat er voor de komende tijd op de planning stond. Daarnaast hebben we de mijlpalen gevierd met bijvoorbeeld een gebakje, een presentje of een borrel. De afsluiting van het project is met een groot feest gevierd.”

Welke tips zou je collega-managers willen meegeven?

“Trek zo veel mogelijk tijd uit voor de voorbereiding en probeer daarbij zo veel mogelijk scenario’s uit te werken. Creëer daarnaast betrokkenheid. Dat is ‘key’, want je hebt iedereen nodig om het project tot een succes te maken. En zorg dat de risicobewaking in orde is. Voor iedere cruciale stap moet er een back-out plan zijn. Ga dus uit van ‘worst case’ en zorg dat je een antwoord klaar hebt.”

“Ga uit van ‘worst case’ en zorg dat je een antwoord klaar hebt”

Profiel Naam: Functie:

Ron Kars (53) Manager Distributiecentrum, Technische Unie Arbeidsverleden: ICT manager bij Technische Unie (1995 tot 2006), diverse ICT functies bij Raet en Amro bank Opleiding: Automatisering en Mechanisering van Bestuurlijke Informatiekunde (AMBI), Bedrijfskunde en Bedrijfseconomie (ISBW), Logistiek Management (EVO) Privé: Getrouwd, drie kinderen Hobby’s: Golf, lezen, films kijken en klussen in en rondom het huis

29

28-29_Interview Ron_NW.indd 29

08-06-12 11:40


Praktijk Met de bouw van een nieuw pand heeft de Oskomera Group de activiteiten in vijf verschillende panden weer

De door BITO geleverde magazijnstellingen stellen Oskomera in staat om locaties flexibel in te delen en optimaal te profiteren van de ruimte

onder één dak gebracht. Het nieuwe pand beschikt naast de kantoorruimtes over drie hallen: één voor de gevelactiviteiten, één voor staalactiviteiten en daar tussenin een hal die dient als magazijn. Mede dankzij de verschillende typen magazijnstellingen en het gebruik van barcodescanning heeft Oskomera nog meer grip op het logistieke proces.

Nieuw magazijn met flexibele opslaglocaties en barcodescanning

Oskomera opereert weer onder één dak Tekst: Marcel te Lindert Foto’s: BITO, Marcel te Lindert

Een jaar geleden zat Oskomera nog verspreid over vijf panden in Deurne: drie aan de ene kant en twee aan de andere kant van het spoor. De specialist in gevelbouw, staalbouw en solartechniek beschikte daardoor logistiek gezien over een inefficiënte operatie. Niet alleen vanwege het vele transport tussen de panden, maar ook vanwege de inrichting van de

Ralph Dominicus van Oskomera: “We kunnen nu flexibeler inspelen op de vraag vanuit de markt”

30

panden. Neem bijvoorbeeld de bakken met profielen waarvan Oskomera de gevelelementen maakt. Die profielbakken lagen soms negen hoog opgestapeld. “Als productie dan de zesde bak van boven nodig had, moest eerst de complete stapel uit de opslag worden gehaald en de vijf bovenste bakken worden verplaatst voordat de juiste bak kon worden gepakt”, vertelt Ralph Dominicus, de manager engineering die tijdelijk ook de functie van warehouse manager heeft bekleed. Sinds begin dit jaar zijn dergelijke situaties verleden tijd. Oskomera beschikt over een gloednieuw pand met drie grote hallen. De linkerhal is bestemd voor de gevelactiviteiten en de rechterhal voor de staalactiviteiten, terwijl de middelste hal is ingericht als magazijn. Meest in het oogspringend element in

het magazijn zijn de ruim negen meter hoge draagarmstellingen, waarin de profielbakken met een zijlader kaarsrecht zijn weggezet. “Elke profielbak heeft nu zijn eigen locatie, zodat we niet eerst een heleboel moeten wegzetten voordat we een bak kunnen pakken”, aldus Dominicus.

Flexibele locaties

Het nieuwe pand is ontworpen door Archicom, dat ook over de logistieke inrichting heeft geadviseerd. De stellingen zijn afkomstig van BITO, dat in totaal 455 meter aan stellingen heeft gemonteerd. Het grootste deel daarvan − 198 meter − bestaat uit legbordstellingen die ruimte bieden aan gemiddeld 9.300 locaties. “Die locaties kunnen we flexibel indelen, onder meer afhankelijk van het formaat van de producten. De locatielabels zijn daarom magnetisch. Van

Dankzij barcodescanning is de betrouwbaarheid van de voorraad flink opgekrikt

Omstapelen van grote stapels profielbakken is dankzij de draagarmstellingen en een zijlader niet langer nodig

Logistiek Totaal | juni 2012

30-31_Praktijk Oskomera.indd 30

08-06-12 11:36


locaties die we tijdelijk niet gebruiken, kunnen we de labels weghalen”, vertelt Dominicus. De 155 meter palletstellingen zijn goed voor bijna 800 locaties, die allemaal zijn voorzien van stalen roosters. De palletlocaties worden namelijk niet alleen bezet door de standaard europallets, maar ook door afwijkende palletformaten, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of plaatmateriaal. De twee rijen enkele palletstellingen zijn aan de achterzijde voorzien van gaaswanden. “Die hebben we later geplaatst om het gevaar van vallende lading te voorkomen”, aldus Dominicus. De draagarmstellingen bestaan uit twee varianten: 48 meter smalle draagarmstellingen voor de profielbakken en 54 meter extra brede draagarmstellingen met roosters, waarop ook andere producten met speciale afmetingen kunnen worden geplaatst. Opvallend is dat de perforatie in de staanders een steek heeft van 50 millimeter in plaats van de gebruikelijke 100 millimeter. Oskomera kan de armen dus in stappen van 50 millimeter verstellen. Dominicus: “We gebruiken momenteel profielbakken met twee verschillende hoogtes. Het kan gebeuren dat de verhouding tussen de twee typen profielbakken verschuift,

Enkele draagarmstellingen zijn voorzien van stalen vlonders om pallets met extreme maten te kunnen opslaan

De verbruiksgoederen in de productiehallen worden volgens het ‘two bin’-principe aangevuld vanuit het magazijn

De labels op de legbordstellingen zijn magnetisch, zodat locaties flexibel kunnen worden ingericht

bijvoorbeeld omdat we bij andere leveranciers gaan inkopen. Als dat per niveau vijf centimeter scheelt, kunnen we een extra opslagniveau creëren.”

panelen tegelijk en lag de gemiddelde doorlooptijd rond de drie weken. Nu hebben we na drie dagen al output”, vertelt Dominicus. “Daardoor kunnen we flexibeler inspelen op de vraag vanuit de markt.”

‘Two bin’

Oskomera heeft de nieuwbouw ook aangegrepen om de productielogistiek te optimaliseren. De operatie in Deurne is nu ‘lean’ ingericht. “Als we vroeger opdracht kregen om 50 gevelpanelen te maken, werd door de magazijnmedewerkers al het benodigde materiaal in één keer klaargezet. Het gevolg was dat er zo veel materiaal stond dat de productiemedewerkers hun spullen niet meer konden vinden. Nu bekijken we per dag wat geproduceerd moet worden en welke materialen daarvoor nodig zijn”, vertelt Dominicus. Voor verbruiksgoederen zoals bouten, moeren en kitten heeft Oskomera een ‘two bin’-proces ingericht. Op elke werkplek staan compacte stellingen, die per artikel ruimte bieden aan twee rode bakken. Lege bakken worden meerdere keren per dag door een magazijnmedewerker opgehaald en opnieuw gevuld. Deze medewerker hoeft daarvoor alleen maar de barcode op de bak te scannen. Vervolgens toont het scherm van de barcodescanner op welke picklocatie de voorraad verbruiksgoederen staat waarmee de bak kan worden aangevuld. De nieuwe werkwijze zorgt voor een flinke verkorting van de doorlooptijd. “Vroeger was productie bezig met 50 gevel-

De perforatie in de staanders van de draagarmstellingen heeft een steek van 50 in plaats van de standaard 100 millimeter

Voorraden tellen

De nieuwe werkwijze heeft ook consequenties voor het magazijn. Zodra de magazijnmedewerkers materialen leveren aan productie, wordt dat nu direct afgeboekt. Oskomera maakt daarbij gebruik van barcodescanners die door Zetes zijn gekoppeld aan het ERP-systeem van SAP, waarmee ook het magazijn wordt aangestuurd. Oskomera heeft nu meer zicht op de voorraad. “We weten nu precies hoeveel producten er op een locatie liggen. Het was een verademing toen de accountants op bezoek kwamen om

Om de medewerkers tegen vallende lading te beschermen, is de rij met enkele palletstellingen aan de achterzijde voorzien van gaaswanden

de voorraden te tellen. Een paar steekproeven in een uur tijd was voldoende om hen te overtuigen van de betrouwbaarheid van de voorraden. Dat was vroeger wel anders.”

Wie wat waarom? Wie?

Oskomera Group is een hoogwaardig technisch specialist die zich bezighoudt met het ontwikkelen, engineeren, fabriceren en monteren van gevels en draagconstructies in aluminium en staal. Daarnaast is Oskomera gespecialiseerd in projecten voor het opwekken van zonne-energie. Wat? Oskomera heeft in Deurne een nieuw pand van 16.000 vierkante meter gebouwd. In één van de drie hallen bevindt zich het magazijn, dat is ingericht met draagarmstellingen, palletstellingen en legbordstellingen van BITO. Het proces wordt aangestuurd met barcodescanners die door Zetes aan SAP zijn gekoppeld. Waarom? De operatie van Oskomera was verspreid over vijf panden, maar bevindt zich nu weer onder één dak. Dankzij de efficiënte inrichting en aansturing van het magazijn is de logistiek enorm verbeterd.

31

30-31_Praktijk Oskomera.indd 31

08-06-12 11:37


Paspoort Overbelasting binnen het intern transport is vaker aan de orde dan gedacht. We gebruiken de heftrucks regelmatig onjuist en dat kan leiden tot afbrekende vorken of een kantelende truck. De MForks van RAVAS bewaken het juiste lastmoment en waarschuwen de chauffeur direct als hij de grens passeert. Veilig werken is echt een stuk makkelijker geworden. Tekst en foto’s: Theo Egberts

De MForks van RAVAS bewaken de veilige belasting van de vork en waarschuwen de chauffeur als overbelasting dreigt

RAVAS MForks houden lastmoment in het oog

Nooit meer overbelasting De heftruck is een alleskunner, maar ergens houdt het op met zijn kracht. Desondanks dwingen we hem vaak tot, en ook wel over het randje. In de meeste schadegevallen van overbelasting is er sprake van het tillen van te zware lasten of het werken op de punt van de vork, in plaats van in de hiel. Het lastmoment komt dan niet meer overeen met de maximale waarden die het lastdiagram aangeeft. Hoe goed je ook je best probeert te doen als heftruckchauffeur, soms heb je de mate van vorkbelasting niet helemaal zelf in de hand. Het is immers niet altijd mogelijk om exact te weten hoeveel een last weegt en of het lastzwaartepunt netjes in het midden van de last ligt. Natuurlijk kun je een onbekende last uit veiligheidsredenen laten staan, maar de praktijk leert vaak anders. Die vrachtwa-

Via Bluetooth communiceren de sensoren in elke lepel draadloos met het display in de cabine

32

gen moet nu eenmaal leeg, tijd is geld en voor je weet is het kwaad geschied. Met de vreselijkste gevolgen soms als uitkomst.

Super precies

“Een van onze klanten had een bedrijfsongeval met een afbrekende vork en vroeg of we daarvoor een oplossing hadden”, vertelt marketing manager Michiel Vermeulen van RAVAS uit Zaltbommel. RAVAS staat al jaren bekend als de expert op het gebied van weegsystemen voor intern transportmiddelen en introduceerde begin 2009 haar bekroonde iForks. Dit is een gepatenteerd, in-

telligent en (optioneel) geijkt weegsysteem voor heftrucks. “Weging van de last is een mogelijkheid, maar vertelt de chauffeur nog niet of hij voldoende rekening houdt met het lastmoment van de heftruck. Daarom hebben we MForks ontwikkeld. Deze vertelt de chauffeur exact hoeveel procent van de maximale hefcapaciteit wordt gebruikt voor het veilige lastmoment”, aldus Vermeulen. Bij de MForks zit in de rug van beide lepels een sensor die de doorbuiging als gevolg van het lastmoment meet. De sensor registreert zeer nauwkeurig de buiging als er last op de vork wordt gebracht. Deze sensoren zijn zo

Elke lepel is voorzien van een eigen oplaadbare batterij; moet een batterij worden bijgeladen, dan meldt het systeem dit eveneens draadloos via het display

Logistiek Totaal | juni 2012

32-33_Paspoort MForks_NW.indd 32

08-06-12 11:33


De MForks houden niet alleen rekening met het gewicht, maar registreren tevens de relatie tot het lastzwaartepunt. Een belasting in de hiel van de vork toont een veel lagere belasting dan een gewicht waarvan het zwaartepunt in het midden of op de vorkpunt ligt

precies, dat een twee tons vork met gemak een gewicht van 25 kg herkent. Vervolgens wordt het meetsysteem gekalibreerd op de truck en zijn specifieke lastdiagram. Stel dat een twee tons truck met een 4.500 mm mast met side shift een hefvermogen heeft van 1.750 kg op 500 mm, dan wordt dat gewicht als referentie voor de 100% belastingswaarde gebruikt. Staat er meer gewicht op de vork, dan weten de MForks dat er een onveilige situatie ontstaat. Ook als het lastzwaartepunt wordt vergroot van 500 naar 600 mm of meer, herkent het systeem dat onmiddellijk.

Geen kabels of lastige verbindingen

De sensoren in de vorkruggen worden gevoed door een eigen oplaadbare batterij met een autonomie van 180 uur bij gemiddeld gebruik. De gegevensuitwisseling met het display in de truck geschiedt geheel draadloos met behulp van Bluetooth-techniek, zodat er geen draden door de mast en naar de cabine lopen. Het systeem meldt tevens als de batterij van de sensoren een bepaalde mate van ontlading bereiken en weer opgeladen dienen te worden. De batterij van de monitor in de cabine krijgt zijn voeding van de truck en is gekoppeld aan het contactslot. Zodra de truck wordt ingeschakeld zijn ook de MForks direct actief. Op het verlichte display ziet de chauffeur bij het opnemen van een last het bereikte percentage van het veilige lastmoment. Overschrijdt de last de 100%, dan geeft de monitor na de aanduiding 100%

Het display toont bij overbelasting een serie streepjes zien en laat een duidelijk akoestisch signaal horen

een serie streepjes aan en klinkt er een duidelijk akoestisch signaal.

Digitaal lastdiagram

Als proef op de som leggen we een gewicht van 2 x 25 kg op de vork van de twee tons heftruck. Deze is voorzien van MForks die zijn gekalibreerd op een demo-waarde van ca. 150 kg op een lastzwaartepunt (lzp) van 500 mm. Met de last in de hiel van de vork geeft het display een waarde van 8%. Verschuiven we de 50 kg naar een lzp van ongeveer 500 mm, dan loopt de indicatie op naar 34%. Met de last helemaal op de vorkpunt, ofwel iets minder dan een lzp van 1.000 mm, komt het display tot een waarde van 66%. Met de MForks aan de truck beschikt de chauffeur feitelijk over een digitale versie van het lastdiagram van de truck waarop wordt gewerkt. In tegenstelling tot een gewoon lastdiagram, denken de MForks wel met de bediener van de truck mee en geven ze continu aan wat het krachtenspel is dat zich op de vork afspeelt. De MForks zijn daarbij voorzien van een verstevigde hielbolling, waardoor de vork zelf een langere levensduur heeft dan een standaard exemplaar.

Terechte onderscheidingen

Na enkele proeven met uiteenlopende gewichten kunnen we concluderen dat de MForks een directe bijdrage leveren aan een hogere veiligheid rondom de inzet van de heftruck. Geen wonder dat de collegaâ&#x20AC;&#x2122;s van het Duitse vakblad Machine Markt de MForks hebben onderscheiden als innovatief product bij hun introductie op de CeMAT in 2011. Ook de Engelse Fork Lift Truck Association reikte een award uit aan de ontwikkelaars uit Zaltbommel. Een tekortkoming, voor zover je daarvan kunt spreken, van de MForks is de beperking van de keuze voor het kalibreren. Tot op heden werkt de meting niet hoogte- en mastneigingafhankelijk. Het kalibreren wordt daarom op een specifieke mastsectiehoogte gedaan, meestal op grondniveau omdat daar in de regel het eerste moment van

overbelasting dreigt. Nog fraaier zou zijn als er een combinatie wordt gemaakt met de eventueel al bestaande hoogtemeting, zoals op diverse merken reachtrucks het geval is. Koppeling via de CAN-Bus van de truck is naar alle waarschijnlijkheid de volgende stap in de vervolmaking van het systeem.

Het gehele systeem neemt amper iets meer plaats in dan een gewone vork, daarbij levert RAVAS een set lepels met een ruime slijtmarge en hoger draagvermogen

Naam: Geboorteplaats: Geboortedatum: Verschijning: Capaciteit: Schaalverdeling: Tolerantie:

RAVAS MForks Zaltbommel Februari 2011 Intelligente vork FEM 2A/B 2.500 kg op lzp 600 mm Stappen van 2% +/- 2%

33

32-33_Paspoort MForks_NW.indd 33

08-06-12 11:34


Test

De Hyundai 20L-7M met schone Tier 4 LPG-motor is een enigszins conventionele, maar stille en toegankelijke truck

Hyundai 20L-7M

Het milieu centraal We build a better future, zo stelt Hyundai op haar brochure over de nieuwste versie van de 15/18/20L-7M serie. Hiermee verwijst de Koreaanse fabrikant vooral naar milieuvriendelijkheid van de LPG-motor die in deze lichte heftruckserie wordt toegepast. De overige eigenschappen van de Hyundai laten zich vooral als

34

Praktisch en bruikbaar

Met de nieuwe L4KB motor uit eigen huis brengt Hyundai in haar 7M-serie een krachtbron die voldoet aan de richtlijnen van de Tier 4 (interim) norm. Hierdoor is de uitstoot van schadelijke emissies laag en loopt het merk

Al bij eerdere testen concludeerden we dat Hyundai niet primair mikt op technische hoogstandjes of opmerkelijke innovaties. Praktisch gebruiksgemak en gemiddeld goede prestaties staan voorop en daar is ook deze 20L-7M een voorbeeld van. Op een groot aantal punten heeft de Koreaanse fabrikant goed gekeken naar de eisen van de Europese gebruiker. Dit zien we vooral terug in de toegankelijkheid, de ergonomie en het ontwerp.

De rechtstreekse bediening van de hydrauliekventielen is zeer nauwkeurig; de hendels zouden een fractie langer mogen zijn

Zonder gebruik te hoeven maken van gereedschappen ligt het technisch hart snel binnen handbereik

conventioneel en ‘recht door zee’ bestempelen. Tekst en foto’s: Theo Egberts, Andersom Testing

enigszins voor op wettelijke eisen. De verbeterde motor is meteen de belangrijkste noviteit, want voor de rest is de modelserie amper gewijzigd. Uiteraard stellen we de truck in zijn totaliteit graag even voor, want sinds de test van de 25D7 dieseltruck, bijna vijf jaar geleden, hebben we geen Hyundai meer in onze test gehad.

Logistiek Totaal | juni 2012

34-37_Test Hyundai_NW.indd 34

08-06-12 11:32


Hier en daar zou men nog een stapje extra kunnen zetten. We zetten de belangrijkste aspecten op een rij. De modellering van 20L-7M is netjes. De ronde, vloeiende vormen zijn uitnodigend en praktisch. De bereikbaarheid van het technisch hart en vitale componenten is uitstekend en het contragewicht heeft grote openingen waardoor de koellucht probleemloos zijn weg vindt. De entree tot de ruim ogende werkplek is prima, ook al betreft het hier een truck in de serie lichtere trucks met verbrandingsmotor van 1.5 tot 2 ton hefvermogen. De op-/afstap is opvallend laag en biedt voldoende ruimte voor grote en zware werkschoenen. De neigcilinders liggen netjes onder afdekkappen en vormen geen obstakel. De voetenplaat zelf is ruim genoeg om makkelijk de drie pedalen (inch, rem, acceleratie) te kunnen bedienen. De ruimte tot het beschermdak is eveneens riant en biedt grotere chauffeurs een probleemloze werkplek.

Naam

Hyundai

Type

20L-7M

Lengte (mm)

2.268

Breedte (mm)

1.070

Hoogte mast (mm)

2.155

Hoogte frame (mm)

2.110

Vorken lxbxd (mm)

1.200x100x40

Wielbasis (mm)

1.410

Spoorbreedte (mm)

890

Bodemvrijheid (mm)

113

Overhang voor/achter (mm)

398/500

Gangpadbreedte

3.861

Maximale last (kg)

1.275

Lastzwaartepunt (mm)

500

Hefhoogte (mm)

4.735

Hefhoogte maximale last (mm)

4.735

Vrije heffing zonder/met lastrek (mm)

1.650/1.135

Hefsnelheid belast/onbelast (cm/s)

696/696

Daalsnelheid belast/onbelast (cm/s)

544/376

Rijsnelheid onbelast voorwaarts/achterwaarts (km/h) 19,57/19,57 Rijmotor (kW)

36,8

Toerental

2.450

Bandenmaat voor

6.50-10

Bandenmaat achter

5.00-8

Bandenmerk

Heungah

De zitting van de standaard Hyundai-stoel is vrij vlak en hard. Ook de veerweg is beperkt en de gewichtsinstelling niet echt nauwkeurig. De veelrijder doet er verstandig aan om een optioneel andere stoel te selecteren. De stuurkolom is in zes standen te verstellen en voorzien van een vrij groot stuurwiel voor een dergelijk compacte truck. Dit past een beetje in de conventionele opbouw, iets wat we eveneens terugzien in de twee ronde, analoge klokken voor de indicatie van het brandstofniveau(dieselversie) en motortemperatuur, het gebruik van een

inching-pedaal, de regeling van de hefsnelheid via rijpedaal (motortoerental) en de handbediende parkeerrem. Onze testtruck is voorzien van een drievoudige 4.700 mm mast met integrale side shift en dubbele cilinders voor de vrije heffing. Door deze hefhoogte en het extra mastgewicht is de 20L-7M geen 2 tonner, maar een 1.275 kg truck en dat is toch wel een behoorlijke stap terug. Met twee, wat verwarrende lastdiagrammen op de truck is het bovendien niet direct duidelijk wat de truck nu werkelijk kan en mag tillen. Hyundai Europe bevestigt dat 1.275 kg hoort bij dit masttype, maar garandeert dat we een gewicht tot 1.875 kg probleemloos tot 3.300 mm kunnen heffen. Na enkele proefrondes

De op-/afstaphoogte is met 390 mm aangenaam laag; de trede is bovendien ruim en veilig

De Hyundai is voorzien van een bakje met papierklem, bekerhouder en wat extra opbergruimte

Gewichtige kwestie

>>

35

34-37_Test Hyundai_NW.indd 35

08-06-12 11:32


De voetenplaat is ruim en biedt ook aan de grootste maten werkschoenen volop bewegings- Door de dichte achterzijde van het beschermdak is de vork in de laatvrijheid ste 30 tot 40 cm van het mastbereik niet zo gemakkelijk te zien

>>

beperken we ons in deze test toch tot een maximaal gewicht van 1.275 kg, ook al heffen we tijdens de prestatiemetingen slechts tot twee meter. De reden hiervoor ligt in de kwaliteit van de Heungah volrubberbanden. Het is niet de eerste keer dat we deze betitelen als erg zacht, zweverig en onvoorspelbaar. Wie intensief werkt

en ook zwaardere gewichten hanteert, doet er goed aan om een set stabielere banden te laten monteren. Door de banden is de koersvastheid van Hyundai minder goed dan hij zou kunnen zijn. Hyundai zegt zich bewust te zijn van deze beperking en is bezig de productie aan te passen. Ook importeur ZHE stelt, afhankelijk van de inzet, regelmatig andere bandkeuzes voor.

Mastbediening en zicht

De Hyundai is rijkelijk uitgerust met spiegels, verlichting en zwaailicht

36

Dankzij de dubbele cilinders voor de vrije heffing is het zicht op de rijweg en de vorkpunten redelijk tot goed. Helaas snoepen alle kettingen, slangen, het vorkenbord en de side shift veel centimeters zicht weg en meten we tot een hefhoogte van twee meter een dodehoek van 65 cm. Vanaf een hefhoogte van 4.30 tot 4.70 meter zijn we het zicht op de vorkpunten vrijwel geheel kwijt omdat het dichte, achterste deel van het beschermdak te ver naar voren doorloopt. We moeten in dit geval flink met het bovenlichaam voorover hellen voor een betere zichtpositie. Voor de bediening van de mastfuncties heeft Hyundai vier hendels rechts naast de stoel geplaatst. Door de directe koppeling aan de ventielen werken ze voorspelbaar

Logistiek Totaal | juni 2012

34-37_Test Hyundai_NW.indd 36

08-06-12 11:32


Het zicht door de driedelige mast met vrije heffing en side shift is op grondniveau veel beter dan op grotere werkhoogtes

en zeer nauwkeurig. Om nog makkelijker te werken, zouden ze een fractie langer mogen zijn, maar dat zou ten koste gaan van de aangenaam korte slag. In voorgaande testen met Hyundai heftrucks constateerden we op de driedelige masten een duidelijke mate van torsie en swing. Dit is nu vrijwel verdwenen, al heeft ook hier de truck te lijden onder de overmatige invering van de banden. Het is een extra reden om voor andere banden te kiezen.

Prestaties

De prestaties van zowel het heffen als het rijden zijn bij de Hyundai 20L-7M vergelijkbaar met de topmerken uit Europa, al verwachten we dat het prijskaartje beslist gunstiger zal zijn. De snelheden zijn hoog en beheersbaar en hierbij is de motor steeds opvallend stil en rus-

De Heungah banden veren te sterk in en geven de truck een onvoorspelbaar karakter

tig. Wel kiezen we voor een voorzichtige wisseling van rijrichting, omdat de omschakeling van de koppelomvormer en aandrijflijn vrij abrupt verloopt. Van elektronische bewaking of afremming is geen sprake. De productiviteit ligt met een theoretische 343 pallets per acht uur slechts een fractie onder het gemiddelde van de 1,5 ton LPG-trucks van Europese makelij die we eerder in onze test hadden. Met een bijbehorend verbruik van 7,43 liter per uur is de Tier 4-motor niet zo zuinig als zijn Europese soortgenoten. Wie echter de truck rustig en beheerst inzet, ziet dit verbruik met gemak zeven tot acht procent dalen zonder al te veel aan productiviteit in te leveren. Wie daarbij ook de (te) zachte banden vervangt, zal niet alleen een veel beter beheersbare en voorspelbare truck in handen hebben, maar ook nog meer bijdragen aan een â&#x20AC;&#x2DC;better futureâ&#x20AC;&#x2122;.

Quickscan Pluspunten: + Toegankelijkheid + Rij- en hefsnelheden + Geluidsniveau

Voor verbetering vatbaar: - Banden - Zicht door de mast op hoogte - Abrupte wisseling rijrichting

37

34-37_Test Hyundai_NW.indd 37

08-06-12 11:32


Beurs Over vijf maanden gaat de vak-

Logistica 2012 moet een groot en volledig exposantenaanbod bieden. Daarnaast krijgt de vakbeurs een uitgebreid inhoudelijk programma

beurs Logistica 2012 van start. Zo’n 300 exposanten en ruim 20.000 bezoekers komen samen om te netwerken, kennis te delen en innovaties uit te wisselen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Tijd voor een vooruitblik.

Logistiek epicentrum bruist van innovatie

Logistica 2012: een vooruitblik Tekst: Mark Dohmen/Renate van Roosmalen Foto’s: VNU ExhibitionsEurope

geïnformeerd, geïnspireerd en met de juiste contacten de beurs verlaat.

In november wordt Utrecht vier dagen lang omgetoverd tot het logistiek epicentrum van de Benelux, als Jaarbeurs Utrecht de deuren opent voor Logistica 2012. Samen met de exposanten, partners en de stichting Logistica, zet beursorganisator VNU Exhibitions Europe alles op alles om het driejaarlijkse evenement weer tot een groot succes te maken. Naast een groot en volledig exposantenaanbod, krijgt de beurs een uitgebreid inhoudelijk programma, met lezingen, seminars, workshops en informatieve tours over de beursvloer. Dit alles om ervoor te zorgen dat de bezoeker volledig

Sterk aanbod

Project manager Frank Klein Tank: “Alle topaanbieders op het gebied van mobiel intern transport zijn van de partij”

38

Intussen hebben zich al veel prominente namen aan de vakbeurs verbonden. “Er is net als voorgaande edities veel animo voor Logistica”, vertelt project manager Frank Klein Tank. “Alle topaanbieders op het gebied van mobiel intern transport zijn inmiddels van de partij. Na Toyota, Jungheinrich, Atlet en Crepa, hebben ook Still, Linde, Crown, Yale, Hyundai en Barloworld ingetekend. Daarmee is het aanbod zeer compleet en zelfs sterker dan in 2009. Ook op het gebied van geautomatiseerde systemen en opslag is er zeer veel interesse en is de sector nagenoeg

volgeboekt.” Naast dat er tal van (nieuwe) producten worden gepresenteerd, kan bij de exposanten ook de nodige kennis worden vergaard. Zo staan er op de komende beurseditie verschillende bedrijven die gericht advies geven over logistiek in combinatie met veiligheid, webwinkellogistiek en personeel.

Extra aandacht

In overleg met de Stichting Logistica is een aantal thema’s vastgesteld die tijdens de beurs extra aandacht krijgen. Zo komen de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en Value Added Logistics (VAL) prominent aan bod. Ook aan het momenteel zeer populaire onderwerp

ICT & Logistiek Gelijktijdig met Logistica 2012 vindt de vakbeurs ICT & Logistiek plaats, volgens organisator VNU Exhibitions Europe hét platform voor ICT-toepassingen en -diensten in de logistieke keten. Bezoekers van Logistica hebben gratis toegang tot ICT & Logistiek en vice versa. De combinatie van beide beurzen biedt een compleet aanbod voor alle facetten die van belang zijn voor een goed functionerende supply chain.

Logistiek Totaal | juni 2012

38-39_Beurs Logistica_NW.indd 38

08-06-12 11:15


prijskaartje hangen. Verder zijn ook pick kwaliteit, (dis)comfort en ‘job satisfaction’ van invloed. In de Order Picking Experience kunnen individuele managers de methoden uitproberen en zo een gevoel krijgen welke oplossing het beste bij hun bedrijf zou passen.”

Logistica Award

René de Koster, juryvoorzitter van de Logistica Award: “Het zijn vaak de kleine ontwikkelingen die grote gevolgen kunnen hebben”

webwinkellogistiek is gedacht. E-fulfilment is een vak apart en verdient een eigen plek op de logistieke agenda, vinden de organisatoren. In hal 8 wordt daarom een e-fulfilment Expo ingericht, waar de beursganger antwoord krijgt op alle vragen rondom multichannel logistiek. En wie geïnteresseerd is in ICT-oplossingen, kan zijn of haar beursbezoek nog completer maken met een bezoek aan de gelijktijdig plaatsvindende vakbeurs ICT & Logistiek (zie kader ‘ICT & Logistiek’).

Naast dat hij betrokken is bij de Order Picking Experience, is De Koster ook juryvoorzitter van de Logistica Award, een prestigieuze prijs voor de meest innovatieve oplossing in de interne logistiek, die tijdens de beurs wordt uitgereikt. De concurrentie is groot, want innovaties zijn er tijdens Logistica 2012 genoeg. De Koster kijkt er dan ook naar uit zich over het aanbod te buigen, op zoek naar de grootste innovaties van dit moment. Het woord ‘groot’ moet daarbij volgens de professor vooral spreekwoordelijk worden opgevat. “Het zijn vaak de kleine ontwikkelingen die grote gevolgen kunnen hebben”, stelt hij. “Zo sprak ik laatst een leverancier van een nieuw pick-to-light systeem: een bedrieglijk eenvoudige stroomtape. Door deze ‘prik-

band’ langs alle stellinglocaties te bevestigen, en naar wens op elke mogelijke plaats een display in te ‘prikken’ (of te verwijderen), kan een hoop tijd, werk en kosten worden bespaard. Typisch zo’n voorbeeld van een op het eerste gezicht kleine innovatie, met potentieel groot effect.” Dat neemt niet weg dat De Koster ook oog heeft voor meer ‘spectaculaire’ innovaties op de beurs. Zo is hij erg nieuwsgierig naar KIVA Systems, een bedrijf uit Boston dat dit jaar voor het eerst aan Logistica deelneemt. Een van de nieuwste ontwikkelingen van het bedrijf is een Mobile-robotic Fulfilment System, een systeem waarbij robotjes zich door het magazijn bewegen en de gewenste stellingen naar de verzamelaar toe brengen. Het systeem wordt in ons land voor het eerst ingezet in het nieuwe EDC van Timberland, in Almelo. Welke innovatie uiteindelijk de Logistica Award wint is overigens niet alleen aan de jury. Het publiek kan ook dit jaar weer meestemmen voor de publieksprijs. De genomineerden en het stemformulier zijn vanaf september te vinden op de website van de beurs (www.logistica-online.nl).

Order Picking Experience

Ook ergonomie en efficiënter werken blijven voorname focuspunten voor de interne logistiek, en daarmee voor de vakbeurs. Op het Scala Logistica Plein wordt getoond hoe op deze gebieden (meer) winst kan worden geboekt. Bijvoorbeeld in de Order Picking Experience, een initiatief van de Erasmus Universiteit in samenwerking met onder andere het ROC Zadkine en het Material Handling Forum (MHF). In dit interactieve experiment worden vier verschillende methoden van order picking uitgetest: conventioneel (met een papieren lijst), pick-to-light, picking met behulp van een RF-terminal en voicepicking. Beursbezoekers kunnen deelnemen aan het experiment en zo zelf de voor- en nadelen van elke methode aan den lijve ondervinden. “Welke methode het best bevalt, kan per persoon en bedrijf verschillen”, weet René de Koster, professor of Logistics and Operations Management aan de Erasmus Universiteit. “Aan een systeem dat een hoge productiviteit oplevert kan een hoger

Logistica 2012 verwacht zo’n 300 exposanten en ruim 20.000 bezoekers

39

38-39_Beurs Logistica_NW.indd 39

08-06-12 11:16


Specialist in logistiek materiaal

• Steekwagens • Elektrische trappenklimmers • Vierwielige wagens • Rolcontainers • Verhuismateriaal • Facilitaire hulpmiddelen • Pallettrucks • Stapelaars • Werkplaatsinrichting • Meubelwagens / meubelhondjes

Showroom en magazijn Boerhaavelaan 21 • 2992 KB Barendrecht Tel. 0180-616000 | E-mail: info@aarnoudse.nl www.aarnoudse.nl

• Miniliften • Kunststof bakken • Kunststof pallets • Heftruckvoorzetapparatuur • Vatenhandling • Milieuopvangbakken • Drempelplaten • Oprijplaten • Stapelstellingen • Wielen

Voor maatwerk en advies: bel 0180 - 616 000 of kijk op www.aarnoudse.nl

Themamiddag ’Retrofit & optimalisatie in de logistiek’

Heeft u een bestaande

Nieuwbouw of optimalisatie?

logistieke installatie?

Donderdag 20 september 2012

Onderzoek en vergelijk! Programma en aanmelding via www.logistiektotaal.nl Retrofit • Case stories door eindklanten • Business Cases • Second Opinion in 10 minuten • Optimalisatie • Veiligheid • Onafhankelijk van originele leverancier • Onafhankelijk van ERP/WMS Een samenwerking van LogistiekTotaal, Actemium en CSi industries.


Achtergrond Betere sensoren, data- en beeldverwerking en snelle processen maken de industrierobot steeds krachtiger en veelzijdiger. De nieuwe IPA-pickup robot met walsgrijper is hier een goed voorbeeld van. Op palletiseergebied moet de robot een waar multitalent worden.

Fraunhofer ontwikkelde de IPA-pickup robot met walsgrijper. Nieuwe functies en geoptimaliseerde sensoren maken de robot nog flexibeler

IPA-pickup walst palletiseerhobbels glad Tekst: Mark Dohmen Foto: Fraunhofer IPA

De industrierobot moet mensen ontlasten bij werkzaamheden die eentonig zijn of schadelijk voor de gezondheid. Ook in logistieke operaties is het al lang geen onbekende oplossing meer. Toch blijft de inzet van robots tot nu toe vaak beperkt. Die beperkte inzet heeft deels te maken met de grijpproblematiek. Het is immers niet eenvoudig om het picken van bijvoorbeeld 100.000 verschillende artikelen met één systeem te automatiseren. Als het aan het Duitse Fraunhofer Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) ligt, komt daarin verandering. Het instituut ontwikkelde de IPA-pickup robot met walsgrijper, die eind vorige maand werd gepresenteerd op de vakbeurs Automatica 2012 in München. De robot – bedoeld voor het (de)palletiseren van goederen – is voorzien van nieuwe functies en geoptimaliseerde sensoren, die het systeem nog flexibeler maken. Niet alleen wat betreft de grootte, het gewicht en het soort verpakking nemen de inzetmogelijkheden toe. Ook de positieherkenning, noodzakelijk voor het feilloos (de) palletiseren, is verbeterd.

Veelzijdiger

“Dankzij betere sensoren, data- en beeldverwerking en snelle processen wordt de automatisering steeds krachtiger en veelzijdiger. Daar maken we consequent gebruik van”, vertelt Hendrik Mütherich, projectleider van de afdeling robotsystemen bij Fraunhofer IPA. Met behulp van geïntegreerde beeldverwerking kan de robot diverse objecten en verpakkingen lokaliseren. Dankzij de walsgrijptechniek is het systeem in staat om de goederen vervolgens dáár vast te pakken, waar tradi-

Duits multitalent

tionele, van bovenaf werkende klem- of zuiggrijpers, bij dicht op elkaar gestapelde goederen niet meer verder komen. “Dat kon de IPA-robot al eerder”, vult Mütherich aan. “Nu kent deze robot nog meer functies, die de mogelijkheden voor het grijpen en terugplaatsen verder vereenvoudigen.” Nieuw is bijvoorbeeld een krachtmoment-sensor bij de koppeling tussen de robotflens en de grijper, die het gewicht van het pakket automatisch vaststelt en het proces beter controleert.

Breed scala

Het robotsysteem kan goederen met een gewicht tot 40 kg en breedtes van 10-150 cm handlen. De bandbreedte van verpakkingen, waarmee de grijper overweg kan, loopt door de nieuwe functies van dozen en pakketten, plastic verpakkingen en zakken tot aan tassen. Op dit moment voert Mütherich veelbelovende gesprekken over een pilot in de praktijk bij een industriële partner. De dringende behoefte aan een verbeterde inzet van robots bij het verzamelen en palletiseren van goederen ligt voor de hand, volgens de projectleider: “Een magazijnmedewerker verplaatst gemiddeld per werkdag zeven tot twaalf ton aan goederen in ergonomisch vaak ongunstige lichaamshoudingen. Vermoeidheid en lichamelijke schade op latere leeftijd – en het daarmee vaak gepaard gaande langere ziekteverzuim en onregelmatige personeelsbezetting – zijn het gevolg. Het IPA-robotsystem kan in een cyclustijd van acht tot tien seconden doorwerken, zonder pauze en vermoeidheid. Daarmee overtreft de robot de menselijke prestaties en wordt de mens ontzien. Bovendien is de capaciteit beter te calculeren”, vat hij samen.

41

41_Achtergrond Fraunhofer_NW.indd 41

08-06-12 11:12


Paspoort Tijdens een internationale persbijeen-

Met de vernieuwde K-serie mikt Linde op meer comfort en een hogere betrouwbaarheid

komst toonde Linde Material Handling afgelopen maand zijn jongste innovaties. Ook de vernieuwde combitruck uit de K-serie werd gepresenteerd. Een preview van de nieuwe serie gaf de fabrikant eind vorig jaar al. Sinds januari van dit jaar is de productie gestart.

Linde Material Handling presenteert nieuwe combirange

Meer comfort en betrouwbaarheid Tekst: Mark Dohmen Foto’s: Linde Material Handling

De Linde K-truck is geen volledig nieuwe machine. Onder de kap voerde de fabrikant, op een nieuwe controller na, geen veranderingen door. Toch zijn er wel degelijk verbeteringen waar de gebruiker profijt bij heeft. Zo biedt het nieuwe model beduidend meer comfort voor de chauffeur, doordat de ont-

werpers veel aandacht hebben besteed aan de volledig geïnnoveerde cabine. Dat verhoogde comfort begint bij de lage opstap, door Linde easy access genoemd, en loopt via diverse opbergvakken en een flexibel montagesysteem voor het monteren van bijvoorbeeld een terminal of andere hulpmiddelen tot een volledig aan de wensen en het postuur van de bestuurder in te stellen stoel en besturingspaneel.

Afhankelijk van de inzet kan er worden gekozen tussen de traditionele frontbediening en de splitbediening, waarbij alle bedieningsfuncties in de armleuningen van de stoel zijn verwerkt

42

Splitbediening

Ook tijdens het orderverzamelen zelf neemt het comfort toe. Pallets op de vork en goederen in de stellingen zijn nu beter bereikbaar, mede dankzij een optionele ‘tilt barrier’, waarbij het beschermrek tot 120 mm meebeweegt in de reikrichting van de bestuurder, die daarbij zijn knie kan laten rusten op de daarvoor bestemde ergonomische panelen. Orders kunnen op deze manier sneller en bovendien meer ergonomisch worden verwerkt, stelt Linde. Zelfs als de goederen op het achterste stellingvak liggen. Indien gewenst kan de truck echter ook worden voorzien van glazen zijdeuren voor een optimaal zicht. De moderne LEDverlichting aan de zijkant van het cabinedak zorgt ervoor dat goederen en picklocatie altijd goed zichtbaar zijn. Eveneens optioneel is de splitbediening, waarbij alle bedieningsfuncties in de armleuningen van de stoel zijn verwerkt. De traditionele frontbediening – overigens nog steeds leverbaar, ook op de nieuwe Ktruck – wordt daarmee overbodig. Dankzij de splitbediening heeft de bestuurder

Logistiek Totaal | juni 2012

42-43_Paspoort Linde_NW.indd 42

08-06-12 11:10


De cabine is uitgevoerd met een flexibel montagesysteem voor het monteren van een terminal, een klembord of andere hulpmiddelen De ‘tilt barrier’ in het beschermrek beweegt tot 120 mm mee in de reikrichting. Handig bij het verzamelen van goederen die verder weg liggen

meer zicht op de lading en kan hij de truck op eenvoudige wijze bedienen. De optie is volgens Linde zeer nuttig wanneer met de truck veel orderpicktaken worden verricht, of als er grote goederen worden verzameld. De splitbediening is flexibel instelbaar en kan in elke voor de chauffeur comfortabele werkhouding worden versteld. Er kan zowel staand als zittend worden gewerkt met de splitbediening.

Intelligente truck

Verder biedt de nieuwe combi de mogelijkheid tot integratie van (passieve) RFID-tags. Zo’n integratie maakt het mogelijk om te werken met zonedetectie en beveiligingsfuncties. De RFID-technologie geeft de truck veel extra functionaliteiten. Snelheid- en veiligheidsfuncties, eindegangpad rem, snelheidsvermindering en de identificatie van zones kunnen op maat worden geconfigureerd en gevarieerd. Ongelijke oppervlakken en vaste obstakels kunnen bijvoorbeeld in de parameters van de truck worden ingebouwd. Een veilige inzet wordt zo gewaarborgd. Ook bespaart de navigatie via RFID kostbare tijd. De truck rijdt immers automatisch via de meest optimale diagonaal naar de juiste locatie. En de bestuurder kan een pallet niet meer op een foutieve locatie plaatsen.

Het voordeel loopt volgens Linde op tot 25 procent. Net als zijn voorganger is de nieuwe K-truck voorzien van Linde System Control (LSC), versie 3.3. LSC geeft de truck intelligentie en past de prestaties van de truck aan de omstandigheden aan. Met behulp van sensoren weet de truck wat het daadwerkelijke gewicht is van de last op de vork. Het systeem waarschuwt als een pallet te zwaar is of als de last te hoog wordt geheven om ermee te rijden. Doordat de performance wordt afgestemd op de last, neemt volgens Linde niet alleen de veiligheid toe, ook de productiviteit stijgt, aldus de fabrikant. Per uur zouden er tot 15 pallets meer kunnen worden verwerkt.

inzetsituatie worden aangepast. Niet alleen truckdimensies, maar ook verschillende batterijcapaciteiten, gangpadbreedtes en afzethoogtes worden in de zogeheten VNAP tool ingevoerd of gewijzigd, waarna de software ter plekke de gevolgen uitrekent voor de prestaties van de truck. Een compacte maatvoering (de K-truck kan worden ingezet in zeer smalle gangen), een hefcapaciteit tot 1,5 ton en een hefhoogte van maximaal 17 meter maken daarnaast volgens de fabrikant een verhoging van de opslagcapaciteit mogelijk tot 50 procent.

Configuratie op maat

De nieuwe K-serie wordt door Linde volledig op maat gemaakt. Dankzij een breed gamma aan onderdelen en de modulaire bouwwijze kan het ontwerp op de specifieke

Dankzij de moderne LED-verlichting zijn goederen en picklocatie altijd goed zichtbaar

Naam: Geboorteplaats: Geboortedatum: Verschijning: Max. hefcapaciteit: Max. hefhoogte:

Linde K Reutlingen, Duitsland Januari 2012 Combitruck 1.500 kg 17.000 mm

43

42-43_Paspoort Linde_NW.indd 43

08-06-12 11:11


RHINO. VALUE NEEDS PROTECTION.

Het Rhinoâ&#x201E;˘ programma is ontwikkeld om invulling te geven aan de toenemende vraag naar bescherming van personen, machines en goederen binnen bedrijven. Rhinoâ&#x201E;˘ biedt een compleet, modulair programma van solide oplossingen voor indoor- en outdoortoepassingen, uitgevoerd in gegalvaniseerd staal & roestvaststaal. Bevestigingsmaterialen- en plaatsingsgereedschappen completeren het leveringsprogramma en indien gewenst kunnen de producten ook ter plaatse worden gemonteerd. Bel voor meer informatie 024-6487217 of kijk op www.rhino-protection.net


Marktnieuws Experience center verhuist voor een jaar naar Venlo

Voor meer nieuws bezoek onze site www.logistiektotaal.nl

LogiXperience ruilt L-Pad in voor eetbare bloem Na een half jaar bivakkeren in Zoetermeer zet LogiXperience nu een jaar lang zijn tenten op in Venlo. In het Logistiek Facilitair Centrum van EVO hebben de vijftig partners drie demonstraties opgezet, waarmee bezoekers zich kunnen oriënteren op de mogelijkheden die de logistiek biedt. Centraal in deze tweede pilotlocatie staat de ‘eadible flower’, een eetbare bloem. Tekst en foto’s: Marcel te Lindert

Een bloem waarvan de knol kan worden gebruikt voor zetmeelproductie en veevoer, waarvan de steel heerlijk smaakt in salades en waarvan de bloem gretig aftrek vindt in het Verre Oosten. Zo’n bloem bestaat (nog) niet, maar is bedacht om als voorbeeld te dienen in de tweede pilotlocatie van LogiXperience in Venlo. Met de Floriade op een steenworp afstand wilde het logistieke experience center graag een voorbeeld uit de AGF- en sierteeltsector als uitgangspunt voor de demonstraties nemen. Rondom de ‘eadible flower’ is een fictieve supply chain ingericht met kwekerijen in Kenia en Spanje, een logistieke hub in Venlo en afnemers in Europa, het Verre Oosten en in Noord-Amerika. “We laten bijvoorbeeld zien wat de consequenties zijn voor de supply chain als opeens de vraag in de Verenigde Staten stijgt”, vertelde initiatiefnemer Jeff van Hek tijdens de opening van de tweede pilotlocatie op 9 mei.

Wekelijkse demonstraties Bezoekers van LogiXperience kunnen deelnemen aan vier verschillende demonstraties over supply chains, transportmodaliteiten, VAL-activiteiten en warehousing. De demonstratie over warehousing laat zien hoe bloemenkarren vol ‘eadible flowers’ automatisch kunnen worden gecontroleerd en ingeboekt met behulp van RFID. Vervolgens kunnen die bloemenkarren in een koelcel worden geplaatst met behulp van een AGV of middels put-to-light en voicepicking worden verdeeld over de klanten. Naast de wekelijkse demonstraties vinden verdiepingssessies plaats over onder meer gevaarlijke stoffen, WMS-optimalisatie en het verbeteren van orderpickprocessen. Op www.logixperience.com staat een uitgebreide kalender met evenementen, waarvoor geïnteresseerden zich direct kunnen aanmelden.

Tot het voorjaar van 2012 zetelt LogiXperience in Venlo, waar bezoekers kunnen deelnemen aan drie verschillende demonstraties

Tweeduizend bezoekers

LogiXperience vervult een behoefte, heeft Van Hek ervaren tijdens de eerste pilotfase bij EVO in Zoetermeer. “Het is onze missie om vraag en aanbod van toegepaste kennis, oplossingen en diensten bij elkaar te brengen. Wij hebben gemerkt dat veel bedrijven hun vraag niet helder kunnen krijgen. Eén bedrijf gaf bijvoorbeeld aan een nieuw warehouse management systeem (WMS) te zoeken, maar bleek uiteindelijk een probleem met de inrichting van de supply chain te hebben”, aldus Van Hek. In Zoetermeer, waar een half jaar lang de supply chain van een tablet-computer centraal stond, kwamen 900 mensen af op de demonstratiesessies. Tijdens het jaar dat LogiXperience in Venlo zit, moet het bezoekersaantal uitkomen op 2.000. De ervaringen van de bezoekers in Zoetermeer geven vertrouwen. “Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de bezoekers een bezoek aan LogiXperience aanbeveelt aan collega’s en relaties”, aldus Peter van der Meij, voorzitter van de Klankbordgroep die de kwaliteit van de demonstraties in de gaten houdt.

Vijftig partners

Het aantal partners blijft schommelen rondom de vijftig. Tegenover het afhaken van partners als Centric en Lalesse staat de komst van nieuwe partners als Hovuma, Pcdata, Segway en TANS. Dat de beoogde vestigingsplaats op de Dinalog-campus in Breda op losse schroeven staat en in ieder geval is vertraagd, zorgt hier en daar voor wat lichte twijfel over de toekomst. Van Hek: “Onze partners willen maar één ding: land dat ding. Daarom zijn we op zoek naar een locatie waar we na Venlo twee of drie jaar kunnen blijven zitten. Dat biedt ons meer mogelijkheden. We zijn met verschillende locaties in gesprek. Na de zomer moet er meer duidelijkheid zijn.”

45

45_Marktnieuws LogiXperience_NW.indd 45

08-06-12 11:09


Logistiek

”De second opinion van Actemium bespaarde mij € 500.000,-” (Technical Manager, Nederlandse multinational)

Sterk in Retrofit en Optimalisatie. Voor meer informatie: logistiek@actemium.nl Tel.: 0413 34 99 56 Of bekijk onze website: www.actemium.nl/logistiek

Specialist in Retrofit en Optimalisatie Advies • Second Opinion • Aanpassingen • Uitbreidingen • Control upgrades Electrical upgrades • WMS/WCS upgrade • 24x7h Service en onderhoud Partner voor Systeemleveranciers WMS • WCS • MFC • MES • PLC • Scada Engineering • Electrical Engineering Paneelbouw • Installatie Referenties: Vanderlande Industries • CSi industries • Kwikfit • FrieslandCampina IFF • Bel Leerdammer • Scapino • Hoogenbosch • Royal Talens • Danone • Wavin

OPLOSSINGEN VOOR DE INDUSTRIE

Een ligger zonder lassen waar veel last op kan liggen En wij vonden de oplossing We zochten een klauwverbinding die sterker is dan de traditionele gelaste verbinding. We vonden de ‘Tox’ verbinding en passen deze toe op al onze Tox-liggers. Innoveren zit ons in het bloed. Stel een vraag en we lossen deze op. Of het nu gaat om onze eigen producten of om uw opslag efficiënter, veiliger en duurzamer te regelen. Dat de Tox-ligger bij een dynamische test drie keer langer meegaat dan gelaste liggers is mooi. Maar een perfecte oplossing voor de opslag binnen uw bedrijfsproces is beter. Laat dat maar aan Dexion over. Constructor Dexion Holland BV • T.: 0297-23 94 00 • info@constructor.nl

A Member of the Constructor Group www.constructor.nl • www.dexion.nl

Dé magazijninrichter.


Column Het complete assortiment transportwielen

Duidelijkheid Bel voor informatie: Protempo bv 101

adv. 101 93x131 mm.indd 1

Postbus 21, 6500 AA NIJMEGEN Nederland Tel. +31(0)24-3711711. Fax +31(0)24-3711700 verkoop@protempo.eu www.protempo.eu

26-01-2010

Tot voor kort was het altijd redelijk rustig aan onze telefoon wat betreft vragen over magazijnstellingen en bouwvergunningen. Tot voor kort. Want sinds het nieuwe bouwbesluit van kracht is, zwelt de vragenstroom merkbaar aan. Het thema is weer heel populair. Bovendien is er de nodige ongewisheid, merken wij. Wist ú bijvoorbeeld dat een magazijnstelling in de bouwregelgeving wordt aangeduid als een ‘bouwwerk geen gebouw zijnde’? Dat bij het herinrichten van uw magazijn de kans heel groot is dat u in de werkingssfeer van een omgevingsvergunning verkeert? Of dat u voor de bepaling van de constructieve veiligheid van magazijnstel10:43:10 lingen voortaan zogeheten Eurocodes moet gebruiken? Ook zijn in het bouwbesluit voorschriften opgenomen voor een brandveilig gebruik van magazijnstellingen. Kortom, alle aanleiding om meer duidelijkheid te creëren. Als branchevereniging zijn we dan ook van plan onze bestaande brochure te actualiseren. Daarbij is het voor alle partijen van belang dat de geactualiseerde brochure blijft aansluiten op de beroepspraktijk. Uw inbreng is daarvoor dringend gewenst. Laat ons weten welke vragen of knelpunten u hebt op het snijvlak magazijnstellingen en de bouwregelgeving. Want, alleen dan slagen wij erin de overheidsregelgeving helder en duidelijk te communiceren naar de markt; de mensen die in de praktijk van alledag op een verantwoorde wijze de vertaalslag moeten maken. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft al toegezegd betrokken te willen zijn bij de uitwerking van deze brochure. Met óók uw inbreng kunnen we op de vakbeurs Logistica, in november van dit jaar, een mooi resultaat presenteren.

Directeur BMWT 47

47_BMWT Column_NW.indd 47

08-06-12 11:08


Praktijk Bladerdeegspecialist Mola pakt in haar gloednieuwe onderkomen in Beugen de processen nog efficiënter aan. Een unieke integratie van een vier-assige robot en een wikkelstation zorgt voor het probleemloos palletiseren van instabiele ladingen. Arbeidsintensief en eentonig werk is hiermee verleden tijd.

Geert Meulensteen: “De overstap op automatisch palletiseren en wikkelen biedt ons betere mogelijkheden voor de toekomst”

Integratie van systemen maakt het mogelijk

Mola palletiseert en wikkelt tegelijk

Tekst en foto’s: Theo Egberts

Nog een beetje eenzaam staat het splinternieuwe pand van Mola op het recent ontgonnen industrieterrein in Beugen. Het pand herbergt de productie en de diepvriesopslag van de specialist in ongebakken bladerdeegproducten. Deze vinden onder de naam Wouter van de Graaf uit Spakenburg hun weg naar de bakkerijen en retail, alwaar het product wordt omgetoverd tot de smakelijkste saucijzenbroodjes, appelflappen en andere bladerdeegproducten

Toekomstvisie

“We vieren dit jaar ons 40-jarig bestaan, maar om het succes ook voor de komende jaren te

48

garanderen, moesten we onze productie uitbreiden en verder rationaliseren”, vertelt Geert Meulensteen die samen met zijn broer Vic directeur/eigenaar van Mola is. “Door ruimtegebrek konden we deze stap niet op onze oude locatie in Beugen zetten. Vandaar de keuze voor een geheel nieuwe aanpak.” Met de bouw van een flinke diepvriesopslag en optimaal in te richten productie- en verpakkingsafdelingen beschikt Mola over de noodzakelijke armslag om de plannen te realiseren. De inrichting voldoet aan de strengste hygiënische eisen en de automatiseringsgraad is nog verder uitgebouwd. Pick & Place Robots plaatsen met hun snelle grijpers de diepgevroren

bladerdeegproducten in de verpakking, waarna de bag-in-box automatisch wordt gesloten. “Het palletiseren was tot voor kort een eentonige en behoorlijk arbeidsintensieve handmatige klus”, vervolgt Meulensteen in de helderwitte verpakkingsruimte. “In samenspraak met de specialisten van Rohaco hebben we diverse mogelijkheden overwogen om dit proces te verbeteren. Zoals je ziet is dat behoorlijk goed gelukt.”

den aangevoerd. Mola hanteert zo veel mogelijk gestandaardiseerde verpakkingen die door hun formaat niet gemakkelijk in verband te stapelen zijn. De kolomstapeling is op zich al redelijk instabiel en dat wordt versterkt door de diepgevroren

Instabiliteit vraagt zorg

Binnen een volledig afgeschermde en beveiligde ruimte verzorgt een centraal geplaatste vier-assige robot (ABB) de handling van de dozen die vanuit twee productielijnen wor-

De vier-assige robot verzorgt de plaatsing van de pallet, het ondervel, de stapeling van de dozen, een eventueel tussenvel en een topvel

Logistiek Totaal | juni 2012

48-49_Praktijk Mola_NW.indd 48

08-06-12 11:06


Als er enkele lagen op de pallet staan, draait het plateau enkele foliewikkelingen om ze alvast voldoende stabiliteit te geven

inhoud. Hierdoor hebben de dozen soms een lichte bolling en laten ze zich amper vormen. Door al deze factoren is het belangrijk om niet alleen erg nauwkeurig te stapelen, maar tijdens het palletiseren meteen te zorgen voor het zekeren van de lading. Dit is mogelijk geworden door de robot en wikkelmachine in één station te integreren. Binnen het nieuwe palletiseerstation zorgt de robot voor de meeste taken. Hij plaatst de pallets uit de automatische palletontnester met zijn pallethaken op het draaiplateau van een van beide wikkelstations. Met de zuignappen pakt hij een ondervel en legt deze op de pallet. Vervolgens pakt hij samengestelde rijtjes van vijf dozen met zijn klem en plaatst deze uiterst exact op de automatisch gecentreerde pallet. Na enkele lagen draait het

De bediening en controle is via het touchscreen erg gemakkelijk en inzichtelijk

plateau zijn eerste foliewikkelingen om de dozen zodat deze lagen worden gezekerd. Indien de klant dit wenst, kunnen er tussentijds tussenvellen worden geplaatst door de robot. Als de stapeling compleet is, plaatst hij een kunststof topvel en kan de palletstabilisatie met wikkelfolie worden voltooid.

Gedegen aanpak

“De robot bleek voor ons de beste oplossing”, vat Meulensteen de keuze samen. “Voor een portaalrobot hadden we onvoldoende hoogte en een schuifplatensysteem zou de doosjes te veel laten vallen en dat was, gezien de bolling en het formaat, niet echt een goed uitgangspunt. Tevens beslaan deze systemen een groter vloeroppervlak. Rohaco kon als systeemintegrator ook alle systemen koppelen, inclusief de aansluiting op ons ERP-Systeem (Navision).

De gedegen aanpak en merkbare ervaring van Rohaco waren zeer vertrouwenwekkend.” De levering van het palletiseerstation omvat naast de robot en de wikkelaars ook alle transportbanen, de liftinstallatie in de vriezer en de labelinstallatie (De Koningh). Deze plaatst automatisch palletlabels op drie zijden van de last. Ook beschikt Mola over een bufferbaan van tien locaties in de diepvriesopslag, zodat de verdere verwerking daar vloeiender verloopt.

Begrijpelijk en inzichtelijk

Het nieuwe palletiseer-, wikkel- en codeerstation van Mola heeft een capaciteit van zes pallets per verpakkingslijn per uur. Hierbij worden 100 tot 120 dozen per pallet gestapeld. “Via het informatie- en bedieningspaneel kunnen we exact de

De labellingunit brengt aan drie zijden van de lading een palletetiket aan

status en het verloop van het proces volgen”, demonstreert Meulensteen met enkele vingerbewegingen op het touchscreen. “Het is allemaal in begrijpelijk Nederlands en de structuur is zeer overzichtelijk. We hanteren enkele voorgeprogrammeerde routines, maar kunnen daar ook gemakkelijk in wijzigen als dat nodig is.” Ook de gehele inbedrijfstelling is voor Mola naar wens verlopen. Rohaco verzorgde niet alleen de training van de operators, maar bereidde de komst van de nieuwe werkwijze stap voor stap voor via persoonlijke coaching. Meulensteen: “Al met al zijn we erg tevreden met de keuze en de manier van werken. Het biedt ons de mogelijkheid om te groeien, de kosten te beheersen en de kwaliteit te garanderen. Precies zoals we het bij de start van het project voor ogen hebben gehad.”

Wie wat waarom? Wie?

Via de transportbaan en de lift komen de pallets automatisch op de palletbufferbaan in de diepvriesopslag

Mola uit Beugen produceert al bijna 40 jaar ongebakken, diepgevroren korstdeeg-producten voor ambachtelijke bakkerijen, koffiecorners en bake-off afdelingen van supermarkten. Het assortiment omvat standaard roomboter of margarine korstdeeg evenals custommade producten. Wat? Mola is overgestapt op een automatische en geïntegreerde palletiseer-, wikkel- en etiketteerinstallatie om gelijktijdig instabiele ladingen te stapelen en te zekeren. Waarom? De verdere automatisering biedt Mola de mogelijkheid om concurrerend te werken, de productie te verhogen en de kwaliteit te garanderen.

49

48-49_Praktijk Mola_NW.indd 49

08-06-12 11:07


Achtergrond Wie heeft tegenwoordig nog een eigen serverruimte? Via elk apparaat met internetverbinding hebben bedrijven vandaag de dag toegang tot een enorme cloud met bedrijfsapplicaties. Ook voor warehouses komen steeds meer cloud-oplossingen beschikbaar. Wat zijn echter de risico’s van een WMS ‘uit de cloud’? En is zo’n oplossing voor elk type warehouse geschikt? Tekst: Marcel te Lindert Foto’s: Davanti, LSP Solutions

Volgens de leveranciers van cloud-oplossingen is koppeling met barcodescanners of material handling systemen in principe geen probleem

Geen product meer, maar een dienst

WMS ‘uit de cloud’ Volgens Wikipedia is ‘cloud computing’ het leveren van IT als een dienst in plaats van een product. Gemeenschappelijke middelen (denk aan geheugenruimte, rekencapaciteit), software en informatie wordt aan computers, tablets of smartphones geleverd via het internet. Met andere woorden: IT wordt een nutsvoorziening, net als gas, water en licht. Marcel van Etten perkt de definitie nog iets verder in. “Cloud duidt op een onbeperkt schaalbare opslagruimte die zweeft. Je data en applicaties staan ergens online, alleen weet je niet waar”, stelt de accountmanager van Davanti Group. Davanti heeft onlangs onder de naam Corax een splinternieuw WMS gebouwd dat speciaal voor de cloud is ontwikkeld, maar eventueel ook op een server bij de klant kan worden geïnstalleerd. “We maken gebruik van Azure, de cloud van Microsoft. Het enige dat we zeker weten is dat dit systeem in verband met de privcacywetgeving in Europa draait.” Cloud lijkt qua afrekenmodel op SaaS (software as a service), waarbij ook software als een dienst wordt geleverd. Het verschil zit ‘m in de specificatie van de locatie waarop de applicatie draait: ergens op het internet. Cloud is dus ook iets anders dan hosting. Daarbij staan de applicaties ook ergens anders, alleen op een plek die wel bekend is: de serverruimte van de IT-dienstverlener aan wie het beheer van de hardware is uitbesteed. LSP Solutions is een WMS-leverancier die sinds afgelo-

50

pen najaar over een eigen hosting-oplossing in combinatie met SaaS beschikt. “In ons geval weten we dus wel waar het systeem staat, namelijk in een datacenter van BIT. Dat is een grote IT-dienstverlener waarbij we ruimte en faciliteiten voor onze eigen servers hebben gehuurd”, vertelt Marco Pieplenbosch, directeur van LSP Solutions.

Betalen voor gebruik

Dat LSP Solutions is gestart met een hosting/SaaS-oplossing, heeft alles te maken met AS400, het platform waarop LSPwms draait. “Dat is het meest stabiele platform dat je kunt vinden, alleen zijn de aanschafkosten hoger dan bij een Windows-platform. Om die drempel weg te nemen zijn we zelf de hosting gaan verzorgen. Klanten hoeven dan niet meer zelf te investeren in hardware en het beheer daarvan”, vertelt Pieplenbosch. Davanti is een jaar geleden gestart met het bouwen van de eigen cloud-oplossing. De softwareleverancier levert al sinds 1988 MLS, een systeem met heel veel functionaliteit en heel veel parameters die kunnen worden ingesteld. “Dat betekent dat klanten veel krijgen als ze MLS aanschaffen, soms wel eens te veel. Met MLS konden we daarom ook niet terecht in kleinere magazijnen met tien of vijftien medewerkers. Daarvoor zijn de kosten van hardware en software te hoog”, aldus Van Etten. Dat het WMS van LSP en Davanti geen product meer is maar een dienst, blijkt ook uit het afrekenmodel. Klanten betalen niet meer voor bezit, maar voor gebruik

Logistiek Totaal | juni 2012

50-51_Achtergrond SaaS_NW.indd 50

08-06-12 11:05


van de software. “Ze hoeven niet meer een eenmalige investering in softwarelicenties te doen, maar zijn dus ook geen eigenaar van de software”, aldus Van Etten. “Ze hoeven niet meer te investeren in hardware, hebben geen systeembeheerder meer nodig en maken bijvoorbeeld ook geen kosten meer voor backups”, vult Pieplenbosch aan.

Geen internet

Jeroen Bouman van Centric Logistic Solutions vroeg zich onlangs op Twitter af of bedrijven een ‘WMS in the cloud’ wel moeten willen. “Geen internetverbinding en je warehouse ligt stil”, twitterde hij. Op de WMS-dag probeerde Piet van Vugt tijdens zijn presentatie de angst voor de cloud weg te nemen. “Een goed datacenter is veel veiliger dan een eigen serverruimte ooit zou zijn. Als het misgaat met de cloud, blijkt de oorzaak van het probleem in 81 procent van de gevallen bij de bedrijven zelf te liggen”, zei de CEO van Nobel, dat onder de naam Cloud Supply Chain een cloud-oplossing inclusief WMS biedt. Ook volgens Pieplenbosch vallen de risico’s wel mee. “Ons datacenter heeft verschillende lijnen naar het internet. Als de ene lijn uitvalt, is het WMS altijd nog via de andere lijnen toegankelijk.” Van Etten vult aan: “Ons eigen kantoor beschikt ook over een backup-internetverbinding. Heel veel bedrijven hebben dat al op die manier geregeld. Bovendien: hoe vaak gebeurt het nu nog dat je eigen internetverbinding uitvalt?” Dat de risico’s op storingen gering zijn, wil niet zeggen dat bedrijven al rijp zijn voor een WMS dat alleen via internet toegankelijk is. “Bij veel bedrijven heerst het gevoel dat ze meer controle over het systeem hebben als de server met de software en de data in eigen huis staat. Wat dat betreft is de drempel bij hosting iets lager dan bij cloud. Ze weten dat het systeem bij een vertrouwde partij staat”, aldus Pieplenbosch. Davanti heeft om die reden voor de cloud van Microsoft gekozen, stelt Van Etten. “Dat is de grootste partij op dit gebied. Heel veel grote bedrijven maken al gebruik daarvan.” Ook Nobel merkt dat klanten nieuwsgierig zijn naar cloud-oplossingen. “Klanten die een jaar geleden nog zeiden dat ze zelf de servers wilden kunnen horen loeien, vragen nu hoeveel het kost”, stelt Ron Favrin, general manager van Nobel Logistic Solutions.

Een screenshot van het KPI-dashboard uit Corax, het nieuwe cloud-WMS van Davanti

Tijdens de WMS-dag stelden enkele WMS-leveranciers dat de cloud vooral geschikt is voor registratieve systemen, niet voor sturende systemen. Met andere woorden: warehouses die behoefte hebben aan meer intelligentie in bijvoorbeeld het verdelen van taken over de medewerkers, moeten vooral een traditioneel WMS blijven gebruiken. Voor een cloud-oplossing zouden te veel zaken bedrijfsspecifiek moeten worden ingeregeld. Van Etten bestrijdt dat. “Er zijn technisch gezien geen beperkingen waardoor een WMS uit de cloud geen complexe warehouses zou kunnen aansturen. Op dit moment bevat Corax daarvoor nog niet de functionaliteit, maar uiteindelijk moet het net zo’n rijk pakket worden als MLS nu.” Ook koppeling met barcodescanners en material handling systemen hoeft in principe geen probleem te zijn. Snelheid is niet het probleem. “We hebben één klant waarbij zelfs een paternosterkast aan ons systeem is gekoppeld”, stelt Pieplenbosch. Van Etten: “Het enige probleem is dat material handling systemen nu vaak nog maatwerk vereisen, en dat is er bij ons niet bij.”

De paternosterkast die via internet wordt aangestuurd door het WMS van LSP Solutions

Sturende systemen

Een andere vraag is of een WMS uit de cloud wel voor elk magazijn geschikt is. Een echte cloud-oplossing betekent immers dat elk bedrijf exact dezelfde software gebruikt. Dat geldt ook voor Davanti. “Er is maar één versie van Corax waarin met configureerbare workflows processen klantspecifiek kunnen worden ingericht, maar maatwerk is niet mogelijk. Als een klant functionaliteit wil die niet in het systeem zit, moet hij wachten tot de versie met die functionaliteit beschikbaar komt”, stelt van Etten.

51

50-51_Achtergrond SaaS_NW.indd 51

08-06-12 11:05


Praktijk Met de levering van twee splinternieuwe Nissan vorkheftrucks houdt vrieshuis Frigo in NieuwVennep haar vloot upto-date. Dankzij bewuste keuzes voor banden, tractiebatterij en de elektrische installatie, heeft de vrieskou geen vat op de trucks en bereikt Frigo een maximale stabiliteit en inzetduur.

Vriescel in, vriescel uit. Dankzij het vriespakket hebben de Nissan TX3-20 trucks van Frigo er geen enkele moeite mee

Frigo houdt het hoofd koel met Nissan Forklift

Stabiele langlopers in de vrieskou Tekst en foto’s: Theo Egberts

Het is een drukte van belang bij vrieshuis Frigo in Nieuw-Vennep. Bij diverse van de 23 vriescellen zwermen de heftrucks als nijvere bijen in het rond. De hectiek is van alle dag en voor Frigo de normaalste zaak van de wereld. De overslag van diepvriesproducten moet immers snel

gebeuren om het rendement van het dure koel- en vriesproces zo hoog mogelijk te houden. Dralen is er dan ook niet bij voor de heftruckchauffeurs. De lading staat nog niet in de vrachtwagen of ze zijn alweer vertrokken om de volgende pallet uit de vriescel te halen. Sinds kort gebruikt de koel- en vriesspecialist uit Nieuw-Vennep

twee splinternieuwe trucks voor het hectische intern transport. Leverancier Wout Hogervorst uit Noordwijkerhout leverde half april twee Nissan TX3-20 elektrotrucks af en bracht daarmee de Nissan Forklift-vloot bij Frigo op twaalf stuks. “We zijn een kleine vijf jaar geleden overgestapt op Nissan omdat ons voorgaande merk bij een andere leverancier terechtkwam en we minder gelukkig waren met de kwaliteit van de service”, vertelt operations manager Ron Sprengers van Frigo. “Een van de monteurs kwam vervolgens in dienst bij Wout Hogervorst en dat was voor ons de aanleiding om eens een proef met Nissan te nemen. Zoals je ziet is dat meer dan geslaagd geweest.”

Extra bescherming Om bij een hefhoogte van 5,5 meter zo stabiel mogelijk te blijven, zijn de standaard volrubber banden vervangen door massieve, staalcilindrische banden

52

De Nissan-vloot bij Frigo bestaat vrijwel geheel uit hetzelfde model. De TX3-20 is een twee

tons driewieler met dubbel uitgevoerde stuurwielen. Vergeleken met de voorgaande trucks beschikken de Nissans over onderhoudsvrije oliebadremmen en dat scheelt heel veel servicekosten in de vorm van remvoeringen. De trucks zijn uiteraard aangepast voor hun specifieke taak in de extreme koude. Heftrucks in een coldstore-omgeving krijgen nu eenmaal meer voor hun kiezen dan intern transport dat onder normale temperaturen wordt ingezet. Bij temperaturen rondom de -30 graden verandert de buigzaamheid van slangen en bekabeling en daalt de viscositeit van vloeistoffen. Tevens vraagt de elektronica van de truck om extra bescherming. Door de temperatuurwisselingen tussen extreem koud en normale omgeving condenseert de warmere lucht op de koude truck en wordt alles kleddernat.

Logistiek Totaal | juni 2012

52-53_Praktijk Frigo_NW.indd 52

12-06-12 08:16


De LED-verlichting is veel beter bestand tegen schokken en extreme koude; de levensduur is ongekend lang en het energieverbruik merkbaar lager

“Om deze reden zijn de printplaten en de elektronica van de Nissan Forklifts extra beschermd met een laag kunsthars”, vertelt Erik Hogervorst. “Samen met de speciale hydrauliekolie behoort dit tot het standaard vriespakket van Nissan.”

Meer capaciteit

De bijzondere uitvoering van de Nissans bij Frigo strekt verder dan alleen het vriespakket. Aangezien Frigo inrijstellingen gebruikt voor de opslag, zijn alle beschermdaken van de trucks door Wout Hogervorst versmald. Door gebruik te maken van extra stevige profielen is de sterkte van de constructie optimaal en voldoen de trucks aan alle voorwaarden die behoren bij CE-goedkeuring.

Om de benodigde rijtijd te behalen, zijn de trucks voorzien van een 48V tractiebatterij met een capaciteit van 900 Ah. “Standaard past er maximaal een DIN batterij van 750 Ah in”, legt Erik uit. “Door over te stappen naar de British Standard (BS) cellen en de wand van de trog geen vier, maar drie mm dik te maken, past er nu 900 Ah in zonder dat we de truck verhogen. Hierdoor blijft de normale zit en het zicht behouden en dat wordt door de chauffeurs enorm gewaardeerd. De trucks voelen zo beter aan en ze kunnen makkelijker op- en afstappen.”

Cushion banden

Aangezien er relatief veel wordt op- en afgestapt heeft Wout

Ron Sprengers (l) en Erik Hogervorst: “In de diepvries krijgt intern transport meer te verduren dan onder ‘gewone’ temperatuuromstandigheden”

Hogervorst ook de op-/afstaptrede ruimer en lager gemaakt. Het vorkenbord en de side shift werden op hun beurt juist weer versmald om makkelijker en veiliger in de inrijstellingen te kunnen werken. Om maximale stabiliteit te garanderen tot het hoogste opslagniveau van ruim 5,5 meter, zijn alle trucks op de vooras voorzien van harde, staalcilindrische banden (cushion) die minder inveren. “De trucks geven echt geen krimp, hoe hoog we ook werken en wat het lastgewicht ook is”, wijst Ron Sprengers tijdens het rappe beladen van de vrachtwagen. “Dit zorgt ook tussen de inrijstellingen voor veel zekerheid en rust. Samen met de uitstekende LED-verlichting en de hogere rugleuningen van de stoelen bieden de trucks de

chauffeurs maximale ondersteuning tijdens het werk.” Dankzij een slimme timing van de Benning HF-laders tijdens het laadproces van de tractiebatterijen, staan de trucks elke ochtend klaar met een batterij die alvast is opgewarmd tot bedrijfstemperatuur. “Een koude batterij levert in diepvriesinzet veel minder vermogen en dat merk je aan het einde van de dag beslist”, aldus Sprengers. “Vooral op maandagochtend merken we dat voordeel, want in het weekend staan de trucks stil en koelen de batterijen af. Tijdens onze gedreven inzet moeten ze er echt behoorlijk aan trekken, zoals je nu duidelijk ziet. Maandag of niet, nu halen we de zwaarste daginzet probleemloos en daar gaat het om.”

Frigo 35 jaar in de kou

Door de batterij op te bouwen uit BS-cellen en de wanddikte van de trog 1 mm te verkleinen, past er toch 900 Ah in de truck zonder ombouw

Wat 35 jaar geleden begon met één loods voor de eigen vriesopslag van agrarische producten, is anno 2012 uitgegroeid tot een onderneming met twee zelfstandige vestigingen: Frigo NieuwVennep en Frigo ’s Heerenberg. Daarnaast is er een onafhankelijke transportonderneming ontstaan onder de naam Frigo Group Logistics. De vestiging in Nieuw-Vennep telt 23 vriescellen met een gezamenlijke capaciteit van 28.000 pallets. De overslag vindt hierbij overdekt plaats. De vrachtwagens kunnen binnen tot bij de vriesdeur van de cel komen en worden vanaf de grondlocatie gelost en beladen.

53

52-53_Praktijk Frigo_NW.indd 53

12-06-12 08:17


www.gnb.com

Tallpack International De Aaldor 24 4191 PC Geldermalsen T: +31 (0)345 800 800 info@tallpack.nl

www.tallpack.nl .nl

Verpakkingsprojecten p g p j en n Verpakkingsmaterialen Verpakkingsapparatuur Ver

SSpecialisten i li t iin eindverpakkingssystemen i d kki t


Productnieuws

Voor meer nieuws bezoek onze site www.logistiektotaal.nl

Zesde zintuig leidt Still MX-X door magazijn Still introduceert de nieuwe MX-X generatie, een combitruck met een ‘zesde zintuig’ om zijn weg door het magazijn te vinden. Behalve dat de truck een padvinderstalent heeft, is de MX-X ook erg snel. Met behulp van Optisafe weet de truck op elk moment waar hij zich in het magazijn bevindt en kent hij elk obstakel uit zijn hoofd. Met één leesunit kan de truck tot wel 255 programmeerbare routes keer op keer herkennen en volgen. De truck krijgt deze gedetailleerde informatie via een RFID-systeem met in de vloer verwerkte transponders, die met een standaard betonboor gemakkelijk in de magazijnvloer zijn aan te brengen. Het voertuig zorgt zelf voor de programmering van de transponders. Bij aanpassingen in het gangpad, vergroting van locaties of veranderingen in de gangfuncties, worden de transponders eenvoudig opnieuw geprogrammeerd en wordt de nieuwe structuur in de controller opgeslagen. Details als lastherkenning zorgen dat de MX-X tot wel 30% sneller is bij onbelaste additionele bewegingen. Hierdoor kan een 5% hogere omslagcapaciteit worden bereikt. Wordt hier gewichtsmeting aan toegevoegd, dan wordt de optimale rijsnelheid afhankelijk van het lastgewicht en de hefhoogte automatisch geregeld. Hierdoor kan zelfs een 15% hogere productiviteit worden bereikt.

Nieuwe transportband maakt laden en lossen eenvoudiger Caljan Rite-Hite komt met een nieuwe innovatieve telescopische transportband die het laden en lossen eenvoudiger en comfortabeler maakt. De nieuwe conveyor is voorzien van bijzondere verlichting, integrale ventilatie, gemakkelijke bediening voor de operator, schokdemping bij lossen en een volledige onderbeplating. De machine schuift uit tot in de volledige lengte van vrachtauto’s en containers. De machine heeft een capaciteit van 100 kg per meter en is ontwikkeld om efficiënt om te gaan met energie.

Afstandsmeter met lasertechnologie SICK presenteert de DL100Hi, een afstandsmeter met lasertechnologie. De SICK DL100Hi werkt met een reflector die het uitgezonden licht reflecteert. Op basis van het time-of-flight principe berekent de sensor vervolgens op welke afstand de reflector is gepositioneerd. Het is volgens de producent de eerste afstandsensor met SSI die zich afstemt op de kloksnelheid van de PLC en zonder eigen klok de data uitstuurt. Zo ontstaat bijna real time data-afgifte. De DL100Hi is geschikt voor de positionering (zowel horizontaal als verticaal) van kranen, traversewagens, vorken op stapelkranen en AGV’s, maar ook voor botsbeveiliging op AGV’s en overheadkranen. De afstandsmeter heeft een meetbereik van 1 tot 150 meter en meet met een nauwkeurigheid van +/- 2 mm. De meter is geschikt voor temperaturen tot -40 °C en is dus ook zeer betrouwbaar in koel- en vrieshuizen. Uiteraard zijn meerdere interfaces leverbaar zoals Profibus en RS422. De DL100Hi is een uitbreiding van de range afstandsensoren met onder meer de DT50, DL50 en DS50.

55

55-57_Productnieuws_NW.indd 55

08-06-12 11:00


TOTAALOPLOSSINGEN INTERN TRANSPORT

Het juiste automatiseringsniveau voor uw magazijn Savoye â&#x20AC;&#x201C; internationale onderneming voor logistieke engineering, ontwikkeling van software voor de supply chain en integratie van intelligente oplossingen voor uw magazijn.

Engineering, integratie, service Orderpicksystemen en sorters Automatische opslagsystemen IT voor de logistiek

www.savoye.com Contact: De heer Hans van den Berg E-Mail: hans.vandenberg@savoye.com Tel.: +31 (0)681951722


B2B en B2C samen in één orderverzamelsysteem Met zijn Fulfilment Factory concept presenteert magazijninrichter SSI Schäfer een nieuw modulair systeem voor gecombineerde orderverwerking van verschillende verkooptrajecten. Dankzij het transport- en sorteersysteem voor losse goederen versmelten de logistieke processen van zowel zendingen voor filialen als voor webwinkelbestellingen tot één geïntegreerd verwerkingsproces. Tot nu toe beschouwen veel grootwinkelorganisaties beide stromen als onverenigbaar om productiviteitsproblemen te voorkomen. De Fulfilment Factory laat zien dat het anders kan, aldus SSI. De basis van de Fulfilment Factory is een hangbaansysteem voor het sorteren van hangende kleding. Behalve kleding is het mogelijk om speciale tassen en smalle, verticale orderverzamelbakken aan het systeem te hangen. In de verzamelbakken kunnen enkelstuks verpakte producten worden gelegd, waarna automatisch het sorteerproces in twee of drie stappen volgt en de gesorteerde stukken in de juiste volgorde en gerangschikt per zending naar een paktafel gaan. De bakken worden automatisch aan de onderkant geleegd. Met het concept is het mogelijk om zowel batchpicking, productsortering als verzendklaar maken in één vloeiend proces onder te brengen volgens het principe goederen-naar-man. En dat dus voor zendingen die bestemd zijn voor verschillende verkoopkanalen.

Supercompact maar niet klein te krijgen SICK introduceert de W8-Inox, een complete serie corrosiebestendige miniatuursensoren. De robuuste constructie en compacte afmetingen maken de sensor volgens de producent bijzonder geschikt voor standaardapplicaties in zware industriële omgevingen, zoals de voedingsmiddelen- en dranken-, farmaceutische en cosmetische industrie. De W8-Inox is met de afmeting van een suikerklontje een ruimtebesparende sensor. De behuizing is gemaakt van roestvast staal en de lens is van PPSU (high-performance kunststof, bestand tegen grote hitte en chemicaliën). Gebruik van hoogwaardige materialen en nieuwe productietechnieken leidt tot een sterke IP69K verbinding tussen behuizing, instelelement en frontlens. Dit maakt de W8-Inox geschikt voor wash-down processen, wat betekent dat reinigen met hogedruk met gebruik van reinigings- en desinfecterende chemicaliën geen invloed heeft op de stabiliteit en bruikbaarheid van de sensor. De W8-Inox is verkrijgbaar als taster, reflector fotocel en zender/ontvanger, is snel in te stellen dankzij de goed zichtbare lichtspot en laat zich snel en gemakkelijk installeren.

IEI introduceert robuuste PDA Koning & Hartman heeft zijn assortiment uitgebreid met de MODAT-335, een semi-rugged PDA voor mobiele field service doeleinden zoals fleeten voorraadbeheer, object of personeel tracking en andere logistieke service doeleinden. De PDA van producent IEI heeft een intern WIFI, 3G, WLAN en GPS en is uitgevoerd met een barcodescanner, een camera en een optionele RFID reader. De MODAT-335 kan tegen een stootje, temperatuurwisselingen (-10 tot +50 °C) en werkt ook in vochtige ruimtes (IP54 stof- en waterdicht). Het apparaat weegt 405 gram en heeft een 3.5 inch kleuren zonlicht afleesbaar scherm.

Duurzame conveyor CSi introduceert een nieuwe, modulaire slat conveyor voor dozen, kratten en andere verpakkingen: de i-Liner. De i-Liner is ontworpen met het cradleto-cradle-principe in het achterhoofd en is volgens de leverancier de meest duurzame in de markt. Uitgedrukt in eco-punten is de conveyor tien maal zo duurzaam als conventionele conveyors. Alle onderdelen kunnen worden gerecycled en het aantal componenten is minimaal. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er slechts weinig onderdelen op voorraad hoeven te worden gehouden. Het modulaire ontwerp biedt optimale flexibiliteit, zowel tijdens de levensduur als daarna. De lay-out kan op elk moment eenvoudig worden aangepast. Verschillende lengtes, bochten, stijg- en daalsecties kunnen worden gemaakt van dezelfde basisconveyor. Door het gebruik van de nieuwe SEW Movigear aandrijving in combinatie met intelligente besturing wordt ook het energieverbruik verder gereduceerd. De vlakke ketting ondersteunt elk product volledig tijdens het transport, zodat ook beschadigingen en uitval minimaal zijn.

57

55-57_Productnieuws_NW.indd 57

08-06-12 11:01

logistiektotaal_5-2012_lr  
logistiektotaal_5-2012_lr