Page 1

MANDAL:

6

Einar Syvertsen får mye kjeft mens han brøyter snøen til side

Avisen for Mandal og distriktet

fredag

25. februar 2011 Nr. 47 123. årgang Løssalg 15 kroner

Selg det du ikke trenger Ring 38 27 10 00

www.l-a.no

Dyrisk moro i fotostudio

Oppgradert «Hvaler»

Hero (20 mnd.) er blant de mer enn hundre kjæledyrene som til nå er foreviget i studio. Linn Mari C. Moi og datteren Lea (4 1/2) synes konkurransen er dyrisk moro.

Redningsskøyten «Hvaler» i Mandal er blitt oppgradert for en kvart million kroner, takket være fellesgaver fra havnevesen og næringsliv.

Varmesøkende kamera og spesialkikkert bidrar til at søk skal kunne gjennomføres mer effektivt - og øker sjansen for at savnede personer blir funnet og reddet.

5

20

Leter etter årets skalldyrkunstner

Skalldyrsjef John Roger Sørbøe ber unge og lovende kunstnere sende inn forslag til hva som skal pryde årets skalldyrplakat.

9

FAU ber om ro

Hektisk aktivitet: Kunderådgiverne Hege Beate Simonstad og Jarle Steinsland hos gründerprisfinalist Telsys besvarer mange telefoner i løpet av en arbeidsdag.

Foreldrenes arbeidsutvalg ved Spangereid skole behandlet onsdag Arbeidstilsynets rapport – for stengte dører. De ber om ro rundt arbeidsmiljøet, og vil ikke ta part i saken.

7

Foto: Øyvind Adrian Skogmo

Setter standarden IKT-Norge lanserer i disse dager en ny bransjenorm for online backup. Mandalsbedriften Telsys er en av bedriftene som har vært med å utvikle den.

LES OGSÅ: Nessler på Utsikten

3

Bedriften har dessuten snudd millionunderskudd til millionoverskudd på to år. Telsys er fjerde og siste finalist til gründerprisen 2011.

Mangel på arbeidskraft i Mandal – i 1961

10-11

12


Gründerprisen 2011 Tirsdag: Mandal Stillasutleie

Onsdag: Provianten

Torsdag: Barnas Dyrepark

I dag: Telsys

Forut for sin tid Da gründer Eirik Leirgulen for fem år siden tilbød sine kunder lagringstjenester og e-post over nett, ble han møtt med usikkerhet. I dag er Telsys på Skinsnes etablert som en lønnsom bedrift i en raskt voksende bransje. Av

ØYVIND ADRIAN SKOGMO – I starten måtte jeg bruke ganske mye tid for å forklare at det er sikrere for kundene å sette ut e-post og backup over internett, forteller Eirik Leirgulen. I dag er det mange som tilbyr lignende løsninger, og Leirgulen trenger ikke å bruke så mye tid på å foklare hva Telsys holder på med. De er leverandør av såkalt «cloud computing», eller «skytjenester». For eksempel webbaserte e-posttjenester, online backup og filservere, løsninger for telefon og faks over internett. Dette er en voksende bransje, hvor mandalsbedriften har vært tidlig ute. Bedriften har dessuten snudd millionunderskudd til millionoverskudd på to år. Slikt blir man finalist til gründerprisen av.

Fra minus til pluss Første driftsår, i 2006, omsatte selskapet for beskjedne 236.000 kroner, og hadde én ansatt utenom Leirgulen selv. I dag har de 3500 kunder i inn- og utland, og 1. april er den sjette ansatte her hjemme på plass i iBygget på Skinsnes. Selv om bedriften holder til på Skinsnes, har de sin hovedhall med 200 Terabytes lagringskapasitet i Nydalen i Oslo. I tillegg har de ansatt to driftsingeniører i India. Både gründer Leirgulen og daglig leder Rolf Morten Klev synes det er hyggelig å være en av finalistene til gründerprisen. – Det er utrolig artig. Det er gøy å få anerkjennelse for det man har gjort. Og alle ansatte har jobbet hardt for det, sier Leirgulen. – Vi har en utrolig engasjert gjeng her. Vi er avhengige av hverandre, og alle gjør en god jobb, sier Klev.

Mannsdominert bransje Denne tirsdagen er det hektisk telefonvirksomhet hos bedriften på Skinsnes. Kunderådgiver Hege Beate Simonstad gir support til en kunde som har et problem. Simonstad har jobbet i Telsys siden november 2009, og

10

LINDESNES

fram til 1. april er hun eneste kvinne i bedriften. – Jeg har jobbet i telecombransjen siden 1996, og jeg er vant med å jobbe med bare mannfolk. Det er veldig ok. De er så lett å ha med å gjøre, sier hun med et smil. Hun synes det er spennende å være med på et gründerprosjekt som gir resultater, og at finaleplassen er fortjent. – Det er helt på sin plass. Eirik har stått på siden starten, sier hun. Kunderådgiver Jarle Steinsland har vært med siden 2007. Han synes også det er stas at Telsys er en av finalistene. – Det er gøy å ha vært med fra å starte nærmest på null til å være kommet så langt som vi er i dag, sier Steinsland.

– En jungel Eirik Leirgulen satset på en nisje i bedriftsmarkedet. – For små bedrifter uten egne IKT-folk er det en jungel der ute. Det er mange som prøver å selge alt mulig. Det blir ofte frustrasjon når en liten bedrift med fire-fem ansatte skal kjøpe inn og vedlikeholde egen mailserver, telefonsentral, routere og utrolig mye annet utstyr. «Kan vi levere dette enklere?» var tanken, forteller han. Og selv om det ble en tøff start, mistet han ikke troen. – Jeg visste at de første årene ville bli tøffe. Men jeg var innstilt på det, og har en utrolig forståelsesfull kone, sier han og ler.

Vil vokse mer Med en omsetning på under 8 millioner kroner, er Telsys fortsatt en veldig liten bedrift. Og lønnsomhet til tross: De har ingen planer om å stabilisere seg på dette nivået. – Vi skal bli betydelig større, både i kundemasse, omsetning og personale, sier Klev. Men understreker at det må utbygges trinnvis. Det er ikke bare å kjøpe seg en ny harddisk når det kommer nye kunder. Alt er abonnementstjenester med en fast pris per bruker. Kundene skal vite hva det koster før de bestiller, er filosofien. Forutsigbarhet til tross. De ønsker ikke å være en kjedelig leverandør, men utvikle seg videre. De regner med at online backup og serverdrift over internett er det som vil vokse mest de neste årene, i motsetning til IP-faks, hvor de tror det vil bli langt færre nye kunder de neste årene. – Har vi nye salg IP-faks om fem år blir jeg svært overrasket, sier Leirgulen.

Fredag 25. februar 2011

Det ligger i lufta: Gründer Eirik Leirgulen (til venstre) og daglig leder Rolf Morten Klev har lyktes med utviklingen av så


Gründerprisen 2011 Tirsdag: Mandal Stillasutleie

åkalte «skytjenester» i IKT-markedet.

Onsdag: Provianten

Torsdag: Barnas Dyrepark

I dag: Telsys

Setter standard IKT-Norge, IT-næringens interesseorganisasjon, lanserte i går en bransjenorm for online backup. Den har Telsys vært med på å utvikle. Bransjenormen, som har fått navnet CTRL, opprettes for å sikre seriøse aktører i bransjen. – Det er ikke en teknisk standard som tar høyde for alt, men skal være et nødvendig minimumsmål for sikkerhet og kvalitet hos leverandører av slike tjenester, forteller Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge. For IKT-Norge er det et mål at flest mulig skal ta backup. Etter hvert som bredbånd utviklet seg har det vært en stor vekst innen online backup. Det er blitt enkelt og lett tilgjengelig. Mange har kastet seg over det. Både brukere og leverandører. En del av dem useriøse. Markedet begrenser seg ikke til Norge. Waterhouse regner med at det kan dreie seg om et par hundre leverandører tilgjengelig på nettet. Bakgrunnen er den stadig voksende datamengden hos næringsdrivende, private og offentlige etater. – Datamengden vokser enormt. Det gjelder områder hvor man tradisjonelt har brukt datamaskiner. I tillegg tas de i bruk på stadig nye områder. Data er

det viktigste verktøyet for 90 prosent av norske bedrifter. Mange tar likevel ikke tilstrekkelig backup, sier Waterhouse. Dette tror han kan skyldes at de synes det er komplisert, og ikke har kompetanse til å etterspørre det de trenger. – Målet er å tegne en strek i sanden, som markere et nødvendig minimumsnivå. Da vil noen være på rett side og noen på feil side. Så håper vi at færre går på en smell, enten på grunn av manglende backup, eller valg av feil leverandør, sier han. Normen er blitt til i samarbeid med flere bedrifter. – Telsys er en av aktørene som har vært med på prosessen, sammen med flere andre selskaper. De har brukt tid og ressurser på å være på linje med normen. Det forteller at de har riktig fokus. De ønsker å være en god og tillitsvekkende leverandør, mener Waterhouse. Han understreker at resultatet er blitt en uavhengig norm, som ikke skal legge begrensninger på konkurransen og tilbudet av tjenester. – Man har benyttet seg av den felles kompetansen, uten at noen har lagt føringer, sier han. Telsys hilser den nye bransjenormen velkommen. – Hvem som helst kan levere online backup. Vi har både veldig flinke konkurrenter, og konkurrenter jeg aldri hadde turt å bruke, sier Rolf Morten Klev.

Fornøyd kunde: Salgssjef Magnus Roaldstveit i Merlett Nor på Saltverket har både telefon, e-post og backup hos Telsys. Han er fornøyd med tjenestene.

– Enkelt og fleksibelt Magnus Roaldstveit i firmaet Merlett Nor AS har gode erfaringer som kunde av Telsys. Merlett Nor AS er den nordiske avdelingen av den italienske slangeprodusenten Merlett Tecnoplastic. Salgskontoret i Mandal importerer industrislanger for salg i Norge og til Island. De benytter seg av Telsys’ løsninger for e-post, online backup og telefoni, og er fornøyde med tjenestene. – Vi har gode erfaringer. E-postsystemet er veldig enkelt og fleksibelt. Man kan jobbe på andre steder enn bare kontoret. Telefonløsningen er enkel og stabil. Det er både kostnadsbesparende og bedre kvalitet enn det vi hadde før, forteller salgssjef Magnus Roaldstveit. Selskapet har lager og salgskontor på Saltverket i Mandal, og har fire ansatte. Også avdelingene i Sverige, Finland og Danmark bruker Telsys’ løsning for e-post og online backup. Den danske avdelingen har telefoni i tillegg.

I vinden: Telsys holder til til i iBygget på Skinsnes.

Stor miljøgevinst

«Powered by Telsys»: Med telefonsentral

Testvinner: Telsys’

over nett er selve apparatet egentlig overflødig. Mange liker likevel å ha en fysisk telefon å forholde seg til.

online backup er tidligere kåret til «Best i test» hos PC World Norge.

FAKTA

Gründerprisen

■ Alle som har etablert virksomhet i Lindesnesregionen de siste fem årene er aktuelle kandidater til Gründerprisen. ■ Prisen ble etablert i fjor i et samarbeid mellom Lindesnesregionen Næringshage, Sparebank 1 SR-Bank og lokalavisen Lindesnes. ■ Blant cirka 20 kandidater, både innsendte forslag.

og juryens egne, er fire finalister plukket ut. ■ Prisen på 30.000 kroner kommer fra SR-Banks gavefond. ■ Juryen består av Are Østmo (Lindesnes-regionen Næringshage), Anne Lise Aukland (Sparebanken1 SR-bank), Kjell Knutsen (Applica) og Kåre M. Hansen (Lindesnes). Kilde: Næringshagen

FAKTA

Telsys AS

Tilsiktet eller ikke: Telsys’ fakstjeneste alene medfører en ikke ubetydelig gevinst for miljøet. – Vi har i dag mer enn 3000 aktive faksnummer i vår IP-faksløsning, forteller daglig leder Rolf Morten Klev. Det betyr trolig at et par tusen faksmaskiner er blitt overflødige. I tillegg kommer redusert forbruk av toner til utskrifter. For det er bare et fåtall av alle faksene som sendes som trengs å skrive ut. Skulle bedriftene i tillegg hatt egne mailservere, ville de trengt egne maskiner til det formålet. – Det er såkalt Green computing, sier Klev. Og selv om miljøgevinst ikke er blant selskapets hovedmålsetting, synes gründer Leirgulen at det er viktig likevel.

■ Stiftet 27. februar 2006 ■ Aksjonærer: HEBS AS

Juryens begrunnelse

(Eirik og Bendikte Leirgulen) 56 prosent, Telecomm AS (Jan Erik Ødegaard) 28,9 prosent, RMK AS (Rolf Morten Klev) 15,1 prosent. ■ Nøkkeltall (i hele tusen) 2008 2009 2010 Omsetning 2850 4561 7721 Resultat før skatt -1175 37 1001 Sum eiendeler 1440 1887 2029

Etter noen tunge år er Telsys nå på rett vei. De hadde en svært god omsetningsvekst i 2010 og et pent overskudd. Utsiktene for 2011 er også gode. De har tydelig definerte videre vekstambisjoner og har nylig ansatt to nye medarbeidere. Telsys er en del av et spennende og voksende IT-miljø i iBygget på Skinsnes.

Kilder: Proff Forvalt, Telsys

Fredag 25. februar 2011

LINDESNES

11

Grunderpris 2010 - nominert  

Telsys ble nominert til årets grunderbedrift i Lindesnes i 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you