Page 1


JUMALAN LÄHETYS

2/2009 24. vuosikerta Joensuun Helluntaiseurakunnan jäsenlehti

Päätoimittaja:

Kauko Vehniäinen

Toimituskunta:

Lasse Järvinen Jukka Rahkonen Vilho Savolainen

Taitto:

Ari-Pekka Koponen

Painopaikka:

Kopijyvä Oy, Jyväskylä

Joensuun Helluntaiseurakunta

Niinivaarantie 26, 80200 Joensuu puh. 31 1 603, faksi 1 36 225 Toimisto on avoinna ma, ke, pe klo 9 - 1 1 e-mail:

toimisto@jnshelluntaiseurakunta. net

www. jnshelluntaiseurakunta. net

Pankkiyhteys

21 8038 - 1 523 NORDEA Käyttämällä viitenumeroa 1 07 varat ohjautuvat seurakunnan tarpeisiin. Viitenumerolla 330 varat ohjautuvat ulkolähetys-työhön. Ilman viitenumeroa voit ilmoittaa Viesti-osassa, mihin tarkoitukseen haluat varat käytettävän.

Saneerauksen tili:

1 701 35-1 431 5 NORDEA viitenumero 1 805

Lähetystyön tulisi olla jokaisen kristityn etuoikeus tavalla tai toisella. Miksi? Koska se on alun perin ja edelleen Jumalan lähetys. Jumalan sydämeltä on lähtenyt peruuttamaton evankeliumin julistus ja sanoma. Jumala lähti liikkeelle pelastusoperaatioonsa jo ennen maailman perustamista ja ihmisen luomista tietäessään, miten ihmisen kiusauksen hetkellä käy. Ihmisen vapauttaminen synnin ja sielunvihollisen orjuudesta oli luotava suunnitelma. Jumalallisen neuvottelun tuloksena oli nerokkain ja vaikutuksiltaan kaiken muun ylittävä strategia. Poika tarjoutui toteuttamaan Isä Jumalan tahdon antamalla ruumiinsa uhriksi, jolla ainutkertaisesti ja kertakaikkisesti sovitettaisiin ihmiskunnan synnit (Hebr. 10: 5-14). Tästä Jumalan lähetyksestä on tullut myös helluntailaisille hyvin tärkeä. Suomalainen lähetyshistoria kertoo merkittävistä tapahtumista ja pioneerivaiheista lähetystyön saralla. Miksi näin? Uskon, että Jumalan Pyhä Henki on näin vaikuttanut. Hän on kutsunut ja lähettänyt ”kansan katajaisen” keskeltä rohkeita ja peräänantamattomia Herran sotureita. Monet nämä pioneerit ymmärsivät, että lähetys ei ole Raamatun sivujuonne, vaan pääteema. Joka ei näe lähetysteemaa kirjoituksista, lukee niitä väärät lasit silmillään. Pohjois-Karjalan Helluntaiseurakunnilla ovatkin olleet oikeat lasit silmillään, kun ovat ymmärtäneet lähettää lähettejä eri puolille maailmaa: Singaporeen, Japaniin, Afrikkaan, Kiinaan, Maailman lapset työhön jne… Se ei ole sattumaa, vaan tarkasti ohjattua Jumalan suunnitelmaa, Hänen maailmoistaan. Japani on ollut yksi lähetyskenttiemme pääkohde vuosien ajan. Eikä sekään ole sattumaa, vaan Jumala iankaikkisissa suunnitelmissa. Jokaisesta kansasta Jumalan haluaa kansan ”omalle nimelleen”, myös japanilaisista. Pääsiäisen aikaa kävimme viiden hengen ryhmänä Japanissa. Matkan tarkoitus oli syventää lähetysnäkyä ja strategiaa, jonka olemme laatineet Pohjois-Karjalan Helluntaiseurakunnille 2012 asti. Käynnin tuloksena ainakin itse ymmärsin sen, että ilman kokosydämistä antautumista ja todellista hengellistä sodan2


käyntiä ei Japanissa juurikaan tuloksia synny. Myös pitkäjänteinen lapsityö ja ystävyysevankeliointi sekä raamattukoulutus ovat perusta tuloksille. Erityisesti Pääsiäisjuhlat Herra siunaisi Ujin seurakunnassa, jossa Eeva Peuhkurinen palvelee yhdessä Hisako Matsumuran ja Keiko Nakaharan kanssa. Eevan työtoverit ovat todellisia uurastajia ja näkevät paljon vaivaa evankeliumin tähden. Pääsiäisjuhlilla seitsemän Japanilaista halusi tulla uskoon. Se on suuri kiitosaihe. Tosin siitä alkaakin suuri työ ohjata heidät kokosydämiseen Kristuksen tuntemiseen. Oli myös virkistävää kokea yhteyttä muidenkin suomalaisten lähettien kanssa, joita tapasimme mm. Jasukon suomalaisella koululla. Kansalliset työntekijät haluavat myös tehdä yhteistyötä jatkossakin kanssamme, sekä osallistua jopa osavastuisiin lähetystyön osalta. Vielä haluan mainita Kansain Raamattu Instituutin, joka kouluttaa menestyksellisesti kansallisia työntekijöitä Japanin elovainioille kuin myös muille lähetyskentille. Tämä koulu toimii yhteistyössä eri seurakuntien ja lähetysjärjestöjen kanssa. Jumalan valtakunta murtautukoon kauttamme Japanissa ja kaikkialla, mihin Jumalan lähetys Pyhän Hengen johdatuksessa suuntautuu. Ollaan seurakuntana innolla mukana viimeisessä elonkorjuussa, ennen kuin elomiehet kutsutaan suurelle hääaterialle kaikkien sukukuntien, kielien ja heimojen kanssa!

Kauko Vehniäinen

LÄHETYSNÄKY 2012 / OSA 2

KOHTEENA JAPANI

kansalliset työntekijät ovat ikääntymässä, tarvitaan uusia nuoria työntekijöitä. Heitä haluamme tukea. Tässä on myös suuri esirukoushaaste!

Seurakunnan lähetystyön perustehtävä ja näky on sytyttää ja levittää lähetysnäkyä sekä synnyttää innostusta. Lähettää ja tukea lähettejä. Haluamme vastata lähetystyön uusiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin.

Tarkistamme Japanin strategian Fidan kanssa, joka innostaa seurakunnat kiinteämpään yhteistyöhön. Se puolestaan parantaa ja kehittää yhteistyötä Japanilaisten kanssa. Pyrimme nimeämään ystävyysseurakuntia Japanin seuraJatkossa siirrämme painopistettä kansalli- kunnille. sen työn koulutuksen tukemiseen. Koska Japani on ollut vuosia lähetystyön kohteena ja tulevaisuudessakin haluamme panostaa myös sinne Jumalan johdatuksessa. Sen teemme tukemalla edelleen nykyisiä lähettejämme.

3


MATKALLA JAPANISSA

Teksti: Pasi Pitkänen Kuva: Kauko Vehniäinen

Pääsiäistä edeltävänä tiistaina suuntasi Pohjois-Karjalasta kolmen hengen joukko Finnairin lennolla Japanin suuntaan. Matkan tarkoituksena oli tavata Pohjois-Karjalan helluntaiseurakuntien lähettejä sekä tutustua Japanin työn tämän hetken tilanteeseen ja tulevaisuuden haasteisiin. Edellisenä päivänä Japaniin oli jo matkannut Kiteeltä Kyösti Havukainen vaimonsa Merjan kanssa. Kauko Vehniäinen, Pekka Kuosmanen ja Pasi Pitkänen saapuivat keskiviikkoaamuna noin 10 tunnin lennon kirjaimellisesti siivittämänä auringonnousun maahan. Eeva Peuhkurinen oli tulijoita vastassa kentällä ja niin yhdessä taitettiin matka Ujiin, Eevan ”kotikaupunkiin”. Havukaiset olivat menneet edellisenä päivänä Markku Ollikaisen mukana Minakuchiin.

sen vaikutuksesta nykypäivään oli vertaansa vailla olevaa matkaopastusta. Hieizan vuori jäi matkalaisille erityisesti mieleen sekä sen hienojen maisemien mutta etenkin buddhalaisuuden keskuksessa vierailun johdosta. Ikään kuin silkkitietä pitkin olisi vuosituhansien kuluessa tullut tieto, että tuli on aina oltava palamassa ”jumalan” alttarilla. Kyseisellä temppelialueella tuli oli palanut taukoamatta jo 1200 vuoden ajan. Tulen kohde ei kuitenkaan ollut elävä Jumala, vaan se sama Jumalan vastustaja, joka kavaluudellaan petti ihmisen jo Raamatun alkulehdillä.

Lentomatkasta toivuttua oli aika ihailla Japanin kaunista kevättä kirsikkapuiden eli sakuroiden kukkiessa ja lämpötilan noustessa päivällä + 25 asteeseen. Eevan vieraanvaraisuus oli sanoin kuvaamaton, jälkiruokana mansikkakakku kahvin kanssa sai ”valtuuskunnan” suut messingille. Ujissa oli mahdollisuus tutustua myös ahkeriin ja Herran työtä antaumuksella tekeviin Hisako Matsumuraan ja Keiko Nagaharaan. Hisako muisteli oppineensa poimimaan mustikoita Suomessa Pekan isän opastuksella vuosikymmeniä sitten.

Pitkänperjantaita vietettiin suomalaisten lähettien kanssa Jasukolla Kaukon jakaessa Jumalan sanaa ja ehtoollista yhdessä nauttien. Jaakko ja Helena Hämäläinen olivat myös saapuneet Jasukolle ja niinpä koko Pohjois-Karjalan porukka oli yhdessä. Muista Fidan läheteistä paikalla olivat Reijo ja Helena Blommendahl, Esa ja Maikki Salokangas, Pirjo Siponen sekä jo eläkkeellä oleva Ritva Lajunen. Saatiinpa iltapäivällä osallistua syntymäpäiväkahveille Jasukolla ja sen jälkeen pohtia lähettien kanssa Japanin lähetyskentän tilannetta. Lauantaina oli vuorossa Osakan matka, jossa Eevan johdolla käytiin ostoskaduilla mutta myös nauttimassa lounaaksi perinteistä Osakalaista okonomijakia.

Torstaina siirryttiin Jasukolle eli Japanin suomalaiselle koululle, jossa koko matkaporukka tapasi toisensa. Markun seurakunnan pikkubussilla matkusti kymmenkunta matkalaista Kiotoon saamaan välähdyksen japanilaisesta sielunelämästä sen pitkän ja osin pimeänkin historian kautta. Ehdittiinpä käydä muutamassa putiikissakin matkan varrella. Markun tietämys Japanin historiasta ja

Pääsiäisjuhlia vietettiin Minakuchissa, Ujissa ja Kameokassa. Kauko ja Pekka osallistuivat Eevan mukana Ujin seurakunnan tilaisuuteen ja saivat olla siunaamassa peräti 7 henkilöä uskon ensi askelissa. Kyösti ja Merja Havukainen olivat mukana Minakuchissa Markun työkohteessa, jossa seurakunta siunasi 2 nuorta raamattukouluun. Pasi oli mukana Hämäläisten työkohteessa Ka-

4


Ujin työntekijät Keiko Nagahara, Hisako Matsumura ja Eeva Peuhkurinen

saatteli vieraat aina lentokentälle saakka noin 2 tunnin junamatkan päähän Ujista. Kotimatka saattoi alkaa. Matkalaisille oli tullut ainakin pari asiaa selväksi: Työ Herrassa ei ole ollut Japanissa turhaa ja maakuntamme lähetit – Jaakko ja Helena, Eeva (+ Hisako ja Keiko) sekä Markku – he kaikki tekevät antaumuksella ja omilla armoituksillaan mahtavaa työtä. Teemme hyvin kun muistamme heitä rukouksin ja kannamme Jumalamme eteen. Lähetystuli palakoon seurakunnissamme entistä laajemmin, ainakin sellainen rukous nousi vahvasti matkalaisten sydämissä.

meokassa, missä seurakunta oli lähettämässä erityisen siunaavia terveisiä Suomeen tuotavaksi. Jumalan sanaa oli näissäkin työkohteissa julistettu uskollisesti ja työ oli mennyt eteenpäin!

Pääsiäisen jälkeen matka suuntautui mm. Hirakataan, jossa saimme osallistua Japanin kansallisten työntekijöiden tapaamiseen sekä keskustella japanilaisten työntekijöiden kanssa. Kauko toi esille Jumalan sanasta sitä todellista leipää joka ravitsee vertauksena ravintola, jollaisena tilana rakennus oli ennen palvellut. Markku, Kauko ja Kyösti olivat tiistaina mukana raamattukoulun avajaisissa Naran läänissä. Tiistai-iltana koko matkaseurue illasti Ujissa Eevan ja Hisakon luona. Keskiviikkoaamuna oli lähdön aika. Eeva 5


RAKASTA LÄHIMMÄISTÄSI Hiljattain uutisissa kerrottiin ”maailman parhaan työpaikan” voittaneesta brittimiehestä, joka nyt massiivisella palkalla hoitaa tehtäviään eräällä Australian saarella. Toimenkuvaan kuuluu saaren rantojen kunnossa pitoa, sukeltelua riutan vesissä, kalojen ruokintaa ja muita raskaita ja ikäviä tehtäviä. Onneksi mies voi kuitenkin rankan työpäivän jälkeen rentoutua luksushuvilansa täyshoidossa. Me kristityt kuitenkin tiedämme, ettei tuo työpaikka suinkaan ole maailman paras ainakaan historian saatossa. Kun Jumala alussa loi taivaan ja maan ja ihmisen sinne tallustelemaan, antoi taivaallinen työnantaja Aadamille maailman parhaan pestin Eedenin puutarhasta. Syntiinlankeemus ei ollut vielä tapahtunut, joten Aadamin ei tarvinnut millään tasolla vääntää hommia otsa hiessä ja naama kurtussa. Hän sai vain nauttia elämästään täysin puhtaassa, avoimessa ja äärettömän palkitsevassa yhteydessä Luojaansa. Täydellinenkään puutarhatyöntekijän homma ei kuitenkaan tehnyt esiisäämme onnelliseksi. Aadam kaipasi Jumalyhteyden ja toiminnallisuuden lisäksi jotakin muuta: yhteyttä toiseen ihmiseen. Niin Jumala loi vaimon ja siitäkös Aatulla vasta riemu repesikin. Jumala on siis luonut ihmisen yhteyteensä, mutta myös yhteyteen toisten ihmisten kanssa. Suurin osa ihmisistä, jopa nykyisessä materialistisessa ja individualistisessa yhteiskunnassa, toteaa elämän tärkeimmistä asioista keskusteltaessa, ettei millään olisi mitään merkitystä ilman perhettä ja läheisiä ystäviä. Kristitty toki priorisoi Jumalan ykkössijalle elämässään, mutta Erik Ewaldsia mukaillen: Jeesus ei korvaa ihmissuhteita. ”Jeesus tulee ihmissuhteisiimme ja täyttää ne lämmöllä ja sisällöllä. Hän ei kuitenkaan korvaa niitä. Hän ei sivuuta ihmisiä, ei työnnä minua ulos ihmissuhteista”. Monesti kristikunnan historiassa on saarnattu kuinka tulee keskittyä vain Jumalsuhteeseen, mutta jo Jeesuksen antama kristillisen etiikan kivijalka ”Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi. - Toinen, tämän vertainen, on: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” osoittaa ihmissuhteiden äärettömän suu6

ren tärkeyden. Ihmisten kanssa toimiminen on niin arkipäiväistä, ettei aina osaa ajatella miten tuo toinenkin on älyttömän rakas ja kallisarvoinen ihminen Jumalalle. Meidän on siis hyvä muistuttaa itseämme, miten meidän Jumalan lapsina tulisi vaalia hyviä ihmissuhteita, miten olennainen osa elämäämme ihmissuhteet ovat. Syntiin langenneelle ihmiselle lähimmäisen rakastaminen ei kuitenkaan ole aina helppoa. Monesti ”silmälasit”, joiden läpi tarkastelemme toisiamme, eivät luo toisesta ihmisestä oikeanlaista kuvaa. Erilaiset negatiiviset asenteet ja ennakkokäsitykset voivat saada meidät ajattelemaan toisesta täysin väärin. Seurakunnissa mielestäni yksi perinteisimmistä ja samalla ikävimmistä stereotypioista liittyy nuoriin ja vanhoihin. Nuoret saattavat ajatella vanhemmista siskoista ja veljistä, että he ovat niitä kalkkiksia, jotka eivät ymmärrä mistään mitään. Vanhemmat saattavat taas ajatella nuorista, että nämä näyttävät hirveiltä, soittavat kauheaa musiikkia ja eivät ainakaan kunnioita vanhempia. Tämänkaltaiset asenteet estävät hyvien ja rakkaudellisten ihmissuhteiden muodostumisen eri ihmisten välille. Miten paljon me eri-ikäiset seurakuntalaiset voisimmekaan rakentua, viisastua ja myös lähentyä Jumalaa jos ”rillimme” olisivat puhtaat! Onneksi Jeesus kuoli syntiemme edestä ja avasi pääsyn Isän luokse. Voimme nyt rohkeasti lähestyä Häntä ja anoa taivaalliselta silmäasemalta sellaisilla vahvuuksilla varustettuja silmälaseja, joiden läpi näemme asiat Hänen silmin. Näiden lasien läpi voimme nähdä lähimmäisemme oikein ja silloin toteutamme Jeesuksen antamaa rakkaudenkaksoiskäskyä ja myös lähetyskäskyä. Meidän tulee myös valita pitää näitä silmälaseja, sillä kukaan muu niitä ei meidän nokallemme laita. Jumalan mielenmukaisia valintoja seuraa myös voima. Valitse Taivaan silmälasit! Antti Sinisalo


Siunattua Kes채채!


Pienryhmissä on sitä jotakin – joka uudistaa seurakuntaelämää Timo Martikainen

– Pienemmässä porukassa tutustuu paremmin. – Kun pienryhmäläisillä on jo ennalta jokin yhdistävä tekijä, siltä pohjalta syntyy hyvä yhteys, johon myös uusilla jäsenillä on mukava tulla (esim. miesten ryhmä, naistenryhmä, aviopariryhmä, sinkkuryhmä, nuorten ryhmä, lasten ryhmä, toimintaryhmä, rukousryhmä jne.) – Pienryhmässä voidaan jakaa kokemuksia, mielipiteitä, pohdiskella arkea ja uskoa, rukoilla omien ja toisten huolien puolesta. – On mielenkiintoista keskustella yhdessä jostakin Raamatun paikasta tai muusta tärkeästä ajankohtaisesta teemasta ja miettiä, mitä se minulle, toisille ja meille yhdessä, merkitsee tänä päivänä. – Pienryhmien jäsenet kasvavat hengellisesti, kun he uskaltautuvat ottamaan vastuuta yhteisistä tapaamisista ja oppivat uskonelämästä toisiltaan sekä saavat kokea Jumalan konkreettista siunausta elämässään – syntyy innostusta, josta on mukava kertoa myös toisille ja kannustaa myös muita etsimään samaa. – Pienryhmiin on kätketty salaisuus myös määrälliseen kasvuun, kun pienryhmiin tulee uusia jäseniä ja kun syntyy uusia pienryhmiä. – Pienryhmillä on tärkeää olla vanhimmiston, pastorien ja seurakuntalaisten kanssa yhdessä sovittu yhteinen tavoite ja tapa toimia.

nemmässä porukassa on helpompi sekä ottaa vastaan että antaa eteenpäin sitä hyvää, mitä Jumala antaa. Toisaalta ns. seurakunnan jäsenien määrällinen kasvu voi tapahtua aivan luonnollisesti, kun kutsutaan uusia jäseniä omaan pienryhmään tutustumaan ja kokemaan yhteyttä pidemmällä aikavälillä. Olisi hienoa, jos jo pidemmän aikaa kokoontuneiden pienryhmän jäsenien ajatuksissa alkaisi muhia ajatus uuden pienryhmän perustamisesta. Tämän ”moninkertaistumisen” vaiheen toteutuessa tapahtuu jotain ”vallankumouksellista”, nimittäin uutta määrällistä kasvua, josta monesti uneksimme, koska haluaisimme mahdollisimman monien löytävän uskon Jeesukseen ja elämään todeksi pelastuksen ja Jeesuksen opetuslapseuden siunaukset jo täällä maanpäällisen Jumalan valtakunnan jäsenenä.

Pienryhmät ja soluryhmät työn alla

Vanhimmistossa on jo pidemmän aikaa ollut näky pienryhmäelämän vahvistamisesta seurakunnassa. Sen toteuttaminen käytännössä on vain ollut jumissa. Nyt koemme solmujen hiljalleen alkaneen avautua. Siinä on ollut apuna Seurakunnan luontaisen kasvun (SLK) kansainvälinen aineisto tutkimuksineen ja vinkkeineen, joiden avulla olemme löytäneet turvallisen ja uskottavan reitin kohti sellaista seurakuntaelämää, jossa Jumala pääsee yhä väkevämmin toimimaan meissä. Olemme vanhimmistossa pyytäneet myös asiantuntijoita vierailemaan seurakunnassa esim. Pekka Havupalo oli meillä pitämässä seminaaria huhtikuussa.

Edellä olen kuvannut jotakin siitä, että pienryhmissä on sitä jotakin - merkillistä voimaa - joka tulee käyttöön, kun kaikki oleellinen asiasta on ymmärretty ja keskitytään kaikkein oleellisimpaan käytännön toiminnassa. Pienryhmä voi olla Jumalan siunausten vastaanottamisen, rakkaudellisten ihmissuhteiden sekä hengellisen kasvun paikka, sillä pie- Vanhimmisto haluaisi nähdä jo olemassa 11


olevien ja uusien pienryhmien löytävän kokonaisvaltaisuutta toiminnassaan ja uskonelämässään, toisin sanoen, että tapaamisissa keskusteltaisiin, rukoiltaisiin ja rakennuttaisiin yhteisestä uskosta arjessa. Kokonaisvaltaisuuden korostaminen on tärkeää, jotta päästäisiin pois mahdollisesta yksitoikkoiseksi koetusta toiminnasta tai kuluttavasta suorittamisesta. Kokonaisvaltaisuuteen sisältyy yhdessä tekemisen lisäksi myös yhdessä olemista, elämistä ja kokemista - sen kokemista mitä Jumala armossaan antaa. Erityishuomiota tullaan kiinnittämään uusien soluryhmien perustamiseen. Soluryhmät ovat nimenomaan kasvuryhmiä, tarkoittaen jo edellä mainittua yksilöuskovien hengellistä kasvua ja toisaalta uusien jäsenien liittymisen ja uusien soluryhmien perustamisen kautta myös seurakunnan jäsenmäärän kasvua siten, että toteutuvat Raamatulliset uskonelämän askeleet, uskoontulo ja kaste sekä sitoutuminen seurakunnan kautta Jumalan johdattamiin palvelutehtäviin.

vuttamaan vain hyvällä yhteistyöllä. Tavoitteena on, että harkiten, mutta määrätietoisesti toimitaan siten, että ensi syksynä, kun olemme valmiita, meille syntyy muutamia uusia soluryhmiä, joilla on vetäjät ja joihin yhdessä koordinoiden ohjataan jäseniä. Solutyön tilanteesta kerrotaan seurakunnalle säännöllisesti ja solutyön odotetaan kasvavan edelleen uusien jäsenien ja uusien ryhmien kautta. Vuoden 2010 suunnittelussa pyritään löytämään tilaa ”soluelämälle”, jotta ohjelmassamme ei olisi kiusallisia päällekkäisyyksiä. Soluelämän tukemista varten on perustettu solutiimi, joka yhdessä vanhimmiston kanssa vie toimintaa eteenpäin: suunnitellen, kouluttaen, huolehtien vetäjien ja ryhmien hyvinvoinnista sekä koordinoiden ryhmiä ja niiden jäsenistöä. Solutiimi (tällä hetkellä):

Vilho Savolainen, Jukka Rahkonen, Timo Martikainen, Peter Vatanen ja Tarja Mantsinen.

”Kristus on pää ja ruumis on seurakunta” Ef. 4:11-16 Erityishuomio soluryhmiin tarkoittaa suun- ”Kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun.” nitelmallista etenemistä. Soluvetäjiä tullaan 1 Kor. 3:7-23

kouluttamaan ja heidän kanssaan tullaan viettämään aikaa sekä vaalimaan solunvetäjien keskinäistä tukea ja yhteyttä. Kukaan ei jaksa tai pysty tätä työtä tekemään yksin, vaan edellä mainitut hyvät asiat tullaan saa-

Pohdittavaksi

• Haluaisitko osallistua soluryhmään? • Haluaisitko olla vetäjänä soluryhmässä? • Millainen soluilta voisi olla?

TOIMISTO TIEDOTTAA Kastetut

Pitkänen Juha Pitkänen Salla Tahvanainen Benjam

Siirtynyt kirkkauteen Varis Terttu

PUHELINNUMERON MUUTOKSISTA

Tullut muualta

Mikäli olet vaihtanut lankapuhelimesi matkapuhelinliittymään, ilmoitathan siitä toimistoon kortiston ajantasaistamiseksi.

Moilanen Minna

Muualle muuttaneet

Piironen Juha Piironen Päivi Teittinen Eeva

SEURAKUNTA ELÄÄ -LEHTI

Jos haluat saada tämän lehden tulevaisuudessa sähköisenä paperisen sijaan ilmoita siitä sähköpostitse toimistoon! 12


REMOTTI JATKUU REIPPAAMMIN

Kustannuksia ensimmäisestä vaiheesta tulisi n. 60.000€. Tämä vaihe olisi tarkoitus toteuttaa tämän vuoden aikana. Seuraava vaihe, joka sisältää uudet pääsälin lattiapinnat ja inva WC:n olisi tarkoitus toteuttaa vuonna 2010. Tämän jälkeenkin on suunnitteilla remonttia, eli pihan asvaltointia. IlmastoinViimeksi saimme aikaan kahvion ja käytä- nin uusiminen jne. vien lattioiden uusimisen kaakelipinnalle, Päätimme ottaa remonttilainaa seinät maalattiin ja valaisimet uusittiin.Seuraava vaihe olisi tarkoiSeurakuntamme yhdistys ylimääräitus viedä ripeämmin eteensessä kokouksessa 17.5. päätti ääpäin. Siihen kuuluu mm. nin 63-1 kohtuullisesta lainanoKeittiön uusiminen: tosta remonttia varten. Jos haUudet uunit, kaapistojen lu antaa vapaaehtoisia varoja ovet ja lattiapinnat. Myös remonttiin lisääntyy, lainoiruokasaliin uusittaisiin tusosuus jäisi hyvinkin kohkalusteet. tuulliseksi. On suuriarvoista se, että voisimme toimia ajanYläkerran osalta uusimme mukaisissa toimitiloissa ja sitä AV-tekniikkaa, siihen sisältyy kautta palvella paremmin ydinparemmat äänentoistolaitteet ja tehtäväämme, jonka Herra meille uudet videotykkimahdollisuudet piuskoi. Ollaan mukana reippaasti ja innolmennysverhoineen. Myös takaseinä mahdol- la, sekä rukoillen että antaen vakaasta sydälisesti päällystetään, niin että siihen voidaan mestä, sillä ”iloista antajaa Jumala rakastaa”. heijastaa suoraan kuvaa ja tekstiä.Inva WC on myös suunnitelmissa ja pääsalin lattiaJos haluat olla mukana remontissa voit päällysteiden uusinta, sekä leirikeskukseen antisi antaa seuraavalle tilille: bio WC-rakennus. Nordea 170135-14315 viite 1805

PASTORIT

Olemme kiitollisia, että monet ovat uhranneet varojaan ja aikaansa rukoushuoneemme, Helluntaikirkon saneerauksen hyväksi vuosien ajan. Paljon olemme saaneet aikaan, sekä näkyvää, että välttämätöntä, joka ei silmään näy.

Johtava pastori

Pastori

Nuorisopastori

040 737 9455 kauko. vehni@kotiposti. net

040 749 9433 vilho. savolainen@elisanet. fi

050 5770 688 jukka. rahkonen@gmail. com

Kauko Vehniäinen

Kesäloma 1 .-30.6.

Vuorotteluvapaa 1 . 7. -30. 9.

Vilho Savolainen

Kesäloma 22.6.-1 9.7.

13

Jukka Rahkonen

Kesäloma 20.7.-1 6.8.


UNELMANA PALVELLA JUMALAA OMALLA PAIKALLA Teksti: Pertti Palviainen

Seurakuntamme pastorin Kauko Vehniäisen jäädessä vuorotteluvapaalle kolmeksi kuukaudeksi heinäkuun alusta häntä lomittamaan tulee, jos Herra suo, Asko Kinnunen Nurmijärveltä. Asko ja hänen puolisonsa Ulla ovat entisiä joensuulaisia, joten seurakunta on ollut aikoinaan heidän kotiseurakuntansa. Poissaolovuosia on kertynyt kuitenkin jo parikymmentä, sillä vuonna 1985 Jumala johdatti heidät Lieksaan. Sieltä tie kulki Englannin kautta lähetystyöhön Keniaan kahdeksi vuodeksi. Sen jälkeen he asuivat muutaman vuoden Joensuussa, kunnes työpaikka löytyi Helsingistä. Asko on palvellut vuosien varrella monissa herätysliikkeen palvelutehtävissä. Nykyään Kinnuset asuvat Nurmijärvellä he kuuluvat Hyvinkään helluntaiseurakuntaan. Perheeseen kuuluu kolme lasta, jotka kaikki ovat jo muuttaneet pois kotoa. Lapsenlapsiakin on jo kaksi. Parin viime vuoden aikana Asko on opiskellut kauppatieteiden maisteriksi ja myös teologiaa Joensuun yliopistossa. Opiskelupaikka vaihtui työpaikaksi vuoden alusta yliopiston lehtorin sijaisuuden myötä. Näin ollen Asko on asunut Joensuussa jo tammikuusta lähtien. Ulla on puolestaan ollut Joensuussa syöpähoitojen väliviikot. Sytostaattihoidot pitävät hänet ainakin alkukesän Nurmijärvellä osan aikaa. Asko ja Ulla ovat olleet uskossa lapsesta lähtien. Viime vuosien koettelemusten keskellä Jumala on tullut entistä tärkeämmäksi. Ullan vaikea sairaus on opettanut rukouksen ja esirukouksen merkityksen. He ovat kiitollisia kaikille esirukoilijoille, jotka ovat jaksaneet heitä muistaa. Se on ollut korvaamaton tuki koettelemuksissa. Elämänarvot ovat muuttuneet sairauden myötä. Näkymättö14

Asko ja Ulla Kinnunen

mästä on tullut näkyvää tärkeämpi. Halu päästä entistä lähemmäksi Jumalaa on ykkösasia heidän elämässään. Asko ja Ulla haluavat palvella Jumalaa siellä, minne Hän johdattaa. Heidän Jumalalta saama kutsumus voidaan kiteyttää sanoihin ”olla käytettävissä”. - ”Unelmamme on palvella Jumalaa omalla paikallamme, oli se sitten mikä ja missä tahansa. Odotamme herätystä Suomeen”, Kinnuset kertovat. He aloittivat viime syksynä seurakunnassa Hyvinkäällä rukousillat, joissa keskitytään rukoilemaan erityisesti herätystä, läheisten pelastumista ja armolahjojen saamista. Rohkaisevia rukousvastauksia on saatu, ja pienryhmä on innostunut rukoilemaan entistä tiiviimmin. Rukous on muuttanut monen ihmisen uskonelämän, myös Kinnusten. ”On lohdullista, kun voi tuoda asiansa Jumalan eteen rukouksissa ja tietää, ettei mitään tapahdu Hänen sallimattaan. Silloin on mahdollista hyväksyä myös vaikeat elämän olosuhteet Jumalaan luottaen”, he sanovat. Yksi rakkaimmista Raamatun jakeista Askolle ja Ullalle on Fil.4:6-7: ”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän


sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.” – ”Lepo ja rauha sydämeen tulee siitä tietoisuudesta, ettei Jumala tee virheitä eikä myöhästy koskaan. Kaikki olosuhteemme ovat tarkkaan Jumalan tiedossa. Siksi ei tarvitse olla huolissaan”, he uskovat.

Asko ja Ulla ovat kiitollisia siitä, että Jumala johdattaa heidät vuosien jälkeen palvelemaan tuttua, rakasta seurakuntaa Joensuuhun. Heidän rukouksensa on, että he voisivat olla siunaukseksi seurakunnalle.

HELLUNTAIKIRKKOON UUSIA JÄSENIÄ Viime aikoina yhä useampi jäsen seurakunnastamme on liittynyt Helluntaikirkkoon eli muuttunut väestörekisterissä uskonnottomasta helluntailaiseksi. Kehityksen tavoite on, että seurakuntamme hallinto voidaan muuttaa nykyisestä yhdistysseurakunnasta yhdyskuntaseurakunnaksi. Seurakunnan johtaminen tulee tällöin selkeästi seurakunnankokouksille ja vanhimmistolle. Edellä mainitun muutoksen tekeminen edellyttää sekä seurakunnankokouksen että rukoushuoneyhdistyksen jäsenkokouksen päätöksiä. Vanhimmiston ja hallituksen osana on vain tehdä asiasta esitys mainituille kokouksille. Seurakunnan hengelliseen olemukseen hallinnon muutos ei vaikututa. Ei ole itsestään selvää vastausta kysymykseen, mikä on riittävä määrä jäseniä, ennen kuin muutos voidaan toteuttaa. Seurakuntaamme kuuluu n. 700 uskovaa. Heistä vajaat 200 on rukouspiireissä, joilla on itsenäinen hallinto. Jos muutoksen rajana pidettäisiin, että puolet jäsenistöstä pitää olla helluntaikirkon jäseniä, mikä on se lukumäärä, josta puolet laske15

taan.

Joensuun Helluntaiseurakunnan jäsenyys on toki muutakin kuin liittyminen Helluntaikirkkoon. Se on ennen kaikkea hengellinen todellisuus ja jäsentyminen Kristuksen ruumiin yhteyteen uskovien kasteen kautta. Tässä hengellisessä yhteisössä jäsenet ovat samanarvoisia riippumatta siitä, liittyvätkö Helluntaikirkkoon tai ovat liittymättä. Eteisaulan pöydällä ja toimistossa on Väestörekisterikeskuksen lomakkeita, joilla liitytään Helluntaikirkkoon. Täytetyn lomakkeen voi palauttaa postitse, toimiston oven pielessä olevaan laatikkoon tai muulla tavoin toimistoon, Helluntaikirkkoon kuuluu nykyisin 29 seurakuntaa ja monissa seurakunnissa valmistellaan asiaa. Väestörekisterikeskuksen viimeinen virallinen jäsenmäärä on tilanteesta 2.1.2008, jolloin Helluntaikirkkoon kuului 3251 jäsentä.


UUSIA KASVOJA KESÄLLÄ Kauko Vehniäinen jää vuorotteluvapaalle Isossa Kirjassa opiskeleva Markus Pölönen

tulee seurakuntaharjoitteluun 16.5. – 9.8. välisenä aikana. Markus toimii seurakunnassamme evankelioimistyön alueella. Siihen kuuluvat mm. kesäaktiot, leirit ja muutkin evankelioimiseen liittyvät tehtäAsko Kinnunen on lupautunut vuorotteli- vät. jaksi ja hän aloittaa pastorin määräaikaisen tehtävän heinäkuun alussa 2.7. ja tehtävä Ari-Pekka Koponen on toiminut seurapäättyy 2.10.2009. Askon tehtäviin kuuluu kuntaharjoittelussa tämän kevätkauden ja julistaminen ja opettaminen, sekä muutkin jatkaa tehtävässä heinäkuuhun asti. Ariseurakuntapastorin tehtävät. Hän on lupau- Pekka on toiminut erityistehtävissä, johon tunut myös yhdessä Pekka Kuosmasen sisältyy mm. nettisivustot, mainonta, ilkanssa prosessoimaan seurakuntamme uut- moittelu, seurakuntalehti, sekä nuorisotiita strategiaa, jonka on tarkoitus tulla käy- min vastuut. täntöön mahdollisimman pian, eli syksyllä 2009.

KESÄN KASVOT

heinäkuun alusta alkaen syyskyyn loppuun. Vuorotteluvapaa on lyhyin lakisääteisesti oikeutettu, eli 90 päivää. Kesäloma-aika ja vuorotteluvapaa yhteensä 1.6. – 30.9.2009.

Seurakuntapastori Asko Kinnunen 040 751 9390 asko. kinnunen@pp4. inet. fi 2. 7. -2. 1 0.

Iso Kirja -harjoittelija Markus Pölönen 050 300 3434 maraddres@hotmail. com 1 6. 5. -9. 8.

Nuorisotyöharjoittelija Ari-Pekka Koponen 0400 71 5 743 ap. koponen@gmail. com 1 2. 1 . -1 0. 7.

Seurakunta Elää 2/2009  

Joensuun Helluntaiseurakunnan jäsenlehti

Seurakunta Elää 2/2009  

Joensuun Helluntaiseurakunnan jäsenlehti

Advertisement