De Standaard (November 2019)

Page 1

4 reizen

DE STANDAARD ZATERDAG 2, ZONDAG 3 NOVEMBER 2019

L O GIE STE ST

Kazerne in Eindhoven

Een podium voor design De Dutch Design Week is net achter de rug, maar in het Eindhovense designhotel Kazerne kun je het hele jaar door genieten van design en exposities in een luxueuze omgeving.

AGNES MUS

Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek, de initiatiefnemers van Kazerne, zijn zelf twee gedreven designers. Stap voor stap bouw­ den ze Kazerne uit. Wat begon als een pop­uprestaurant waar ont­ werpers en potentiële kopers el­ kaar konden ontmoeten, mondde uit in expositieruimtes waar een stijlvol hotel en twee restaurants deel van uitmaken. Het is een grijze namiddag als ik met mijn reisgezel het hotel binnenstap. Bij het woord kazerne denk ik aan een groot donker ge­ bouw, maar dit hotel bestaat uit verschillende gebouwen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Al snel kom ik erachter dat de marechaussee hier in de negentiende eeuw huis­ de en dat het gebouw daarna een brandweerkazerne werd. De naastgelegen loods waar nu een van de twee restaurants en een ex­ positieruimte ondergebracht zijn, werd in 1925 gebouwd als garage voor vuilniswagens.

Eenheid door kleur De assistente van Geurts brengt ons naar een duplexkamer op het gelijkvloers. Ondertussen vertelt ze dat er vroeger cellen waren in het gedeelte waar wij verblijven, waar dieven en dronk­ aards al eens de nacht doorbrach­ ten. Het kan verkeren. In onze duplexkamer is bene­ den een salon en ook een minikeu­ ken. De deur van de kamer geeft uit op een charmante binnentuin – de onverwachte rust in het mid­ den van de stad valt meteen op. Naast de living achter een gla­ zen schuifdeur is een gigantische badkamer met bad, inloopdouche en wc. Een trap leidt naar de man­ sardekamer waar een dubbel bed met afzonderlijke matrassen en donsdekens de witte ruimte vult. Een trap leidt naar de mansar­ dekamer waar een dubbel bed met afzonderlijke matrassen en dons­ dekens de witte ruimte vult. Grote klapramen zorgen voor over­ vloedige lichtinval. Kasten zijn er niet, wel strakke metalen rekken waar je je kleren kwijt kunt. Terwijl mijn reisgenoot geniet van de kunstwerken in de kamer, ga ik op verkenning door het hotel. Ondanks de verschillende stijlen slaagden Geurts en Rijn­ beek erin om eenheid te creëren

door overal dezelfde kleuren en materialen te gebruiken. Ze kozen voor minder voor de hand liggen­ de kleuren en benadrukten de originele elementen van elk ge­ bouw. Het industriële aspect in de loods is gebleven, terwijl ze in de stallen, de cellen en de kantoren de rustieke elementen mixten met hedendaags design en kunstvoor­ werpen.

Amsterdam

© foto: Bart van Overbeeke

Kazerne Hotel Eindhoven

Juiste partners Als ik Geurts ontmoet, vertelt ze gedreven over het idee achter het hotel: ‘In 2006 zijn Koen en ik samen met een bevriende kok tijdens de Dutch Design Week een negendaags pop­uprestaurant begonnen. We waren ervan over­ tuigd dat we designers konden samenbrengen met potentiële op­ drachtgevers, in een culinaire om­ geving.’ Het concept was een succes en stilaan groeide het idee om het permanent uit te bouwen en daarnaast ook een hotel te ope­ nen. Het heeft tijd en overtuigings­ kracht gekost om de juiste part­ ners te vinden, maar uiteindelijk opende het hotel in 2019 de deu­ ren. ‘Het is echt bedoeld als een podium voor design: je bent over­ al omringd met werk van top­ talenten’, vertelt Geurts. Ik slaap als een roos in het com­ fortabele bed, de matras is een zegen voor mijn rug. De regen­ douche is een feest en mijn reis­ gezel raakt maar niet uitgepraat over de geneugten van het los­ staande bad. Zelf zoek ik vruchte­ loos naar een beker om mijn tan­ den te spoelen na het poetsen en een haak voor mijn handdoek. We gaan ervan uit dat die er nog ko­ men, het hotel is tenslotte nog maar enkele maanden open. Na het ontbijt wandelen we op goed geluk de stad in. Het achter een glazen wand verscholen Phi­ lips Museum en de Blob (een transparant entreegebouw van het winkelcomplex), de design­ winkel van Piet Hein Eek en de rommelmarkt voor de Sint­Catha­ rinakerk kunnen me niet echt bekoren, maar daar zit het grijze weer ongetwijfeld voor iets tus­ sen.

Valkenswaard 5 km

NEDERLAND

HamontAchel

Hier huisde vroeger de marechaus­ see.

Lommel BELGIË

© Ruud Balk

Bocholt

Praktisch De acht suites en lofts van het designhotel Kazerne variëren van 35 tot 140 vier­ kante meter. Ze hebben alle­ maal een kingsize­ of twee aparte bedden. Overnachten kan vanaf 160 euro, voor een ontbijt betaal je 17,50 euro. Parkeren kan in de buurt voor 6 euro per dag. Vanuit het station is het een kwartiertje wandelen. Info: kazerne.com

De matras is een zegen voor onze rug. © Patrick Meis

Waar wij verblijven, waren er vroeger cellen waar dieven en dronkaards al eens de nacht doorbrachten. Het kan verkeren

Creatief hart Gelukkig is er nog Strijp­S. Tot in de jaren negentig was dit een

Overal ben je omringd met werk van toptalenten. © Patrick Meis


5

DE STANDAARD ZATERDAG 2, ZONDAG 3 NOVEMBER 2019

De verloederde fabriekssite werd getransformeerd tot een creatieve hub. © Bart van Overbeeke

zwaarbeveiligd terrein waar al­ leen werknemers met een Philips­ pasje in kwamen, daarom heette het in de volksmond ‘de verboden stad’. Maar in de loop van de jaren negentig werden de prioriteiten verlegd naar Amsterdam, Philips verliet Strijp­S en de site transfor­ meerde tot het creatieve hart van de stad. In de industriële omge­ ving zitten nu creatieve onderne­ mers die een bont gezelschap vor­ men. Het is the place to be om te shoppen en te eten, maar je kunt er ook een pop­upgalerie bezoe­ ken of naar een film, een lezing of een optreden gaan. We lopen het Mu binnen, een exporuimte die naar eigen zeggen nieuw werk presenteert voor een breed en vooral jong publiek. Het klinkt ambitieus en veelbelovend, maar wij vinden het nu wel tijd voor een wandeling langs de pop­ upstores. In de mobiele serres, die snel op­ en afgebouwd of ver­ plaatst kunnen worden vind je een uiteenlopend aanbod aan spullen, van tweedehandskleren tot een zelf samen te stellen fiets. Je kunt er ook terecht voor nieuwe en oude vinylplaten, een tattoo of een nieuw kapsel. In andere ge­ bouwen is er ruimte voor een openluchtrestaurant, een kinder­ atelier, een indoor skatebaan en voor de meest uiteenlopende eve­ nementen. Strijp­S is een plek met een ge­ varieerd en snel wisselend aanbod – een plek om geregeld te be­ zoeken dus. Wij zijn alvast fan.

Het Van Abbemuseum is een architecturale parel. © Peter Cox

Omgeving Het Van Abbemuseum is een must voor liefhebbers van moderne schilder­ en beeldhouwkunst, maar ook archi­ tecturaal is dit museum een parel, zeker sinds de uit­ breiding. Info: vanabbemuseum.nl Eindhoven is onlosmakelijk verbonden met Philips. Jaren­ lang was deze elektronicagigant de economische motor van de stad, tot het bedrijf in de jaren negentig verhuisde en de fabriekssite stilaan verloederde. Vandaag is de site getransformeerd tot een creatieve motor met hippe hore­ cazaken en nieuwe woon­ en werkruimte. Info: strijp­s.nl

Tijdens Glow licht heel Eindhoven op. © Bart van Overbeeke

Lichtkunstfestival Glow

Ons oordeel Het hele concept van dit luxe­ hotel is erop gericht om de gasten te laten kennismaken met hedendaags design in een smaakvolle omgeving. Deze stijlvolle luxe komt wel met een prijskaartje.

Radio Royaal is gehuisvest in Strijp­S. © Igor Vermeer

De lichtstad van weleer is vandaag de stad van techno­ logie, design en kennis. De ideale plek dus voor een licht­ kunstfestival. Al voor de veertiende keer worden zo’n 35 lichtkunstenaars uit binnen­ en buitenland uitgenodigd om deel te nemen aan het project, met dit jaar als thema ‘Living Colors’. Naast internationale lichtkunstenaars maakt Glow ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem. Heel wat deelnemende kunstenaars studeerden aan de intussen wereldvermaarde Design Academy Eindhoven. Het lichtkunstfestival loopt van 9 tot en met 16/11. Info: www.gloweindhoven.nl/nl