Page 21

Bijzonder wonen

Ontsnapt aan claustrofobie wonen in een huis van 20 vierkante meter In een rijtjeswoning in Haarlem sloeg de claustrofobie toe. Hier wonen, is dat nu ideaal? Nee, vonden Martijn en Irene. Ze gooiden het roer radicaal om en bouwden een mobiele woning met slechts twintig vierkante meter vloeroppervlak. Sinds april staan ze ermee op camping De Klepperstee in Ouddorp. De eerste ervaringen? "Het is fantastisch. Zo haal je buiten naar binnen." Hoe kom je op het idee om zo'n huis te bouwen? "We zagen in het blad SALT een reportage over tiny houses. In Amerika zie je steeds meer van dit soort woningen. Wij werden er enthousiast van. We houden van reizen, hebben seizoenswerk en dus veel vrije tijd, wonen het liefst klein en gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Voor ons vielen de puzzelstukjes in elkaar", vertellen Martijn en Irene, beiden 30 jaar en werkzaam als kitesurfinstructeur aan de Brouwersdam.

Maar in Amerika is de wet- en regelgeving soepel. In Nederland moet een tiny house op wielen aan allerlei vereisten voldoen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer controleert dat vooraf. De maten moeten in orde zijn en het huis – de Rijksdienst spreekt van een caravan – mag niet meer wegen dan 3500 kilogram. "We moesten met onze plannen naar een keuringsstation van de Rijkdienst. Ze lachten ons vierkant uit over deze andere manier van wonen. Maar ze waren wel positief. Zoiets hadden ze nog nooit gezien. Succes ermee, zeiden ze. Vier maanden later kwamen we weer aan het loket. Het hele kantoor liep leeg om ons huis te fotograferen." Daarna werd het nog wel spannend. Het tiny house moest op de weegbrug. Martijn en Irene hadden tijdens het bouwen alles nauwkeurig gewogen, maar wisten niet zeker of ze binnen de 3500 kilogram waren gebleven. Toen de weegschaal 3200 kilogram aanwees, waren ze wel blij. De Rijksdienst keek ook nog naar zaken als de disseldruk, maar kon uiteindelijk niet anders dan de caravan/het tiny house goedkeuren.

Red ceder Martijn en Irene bouwden het huis op een gloednieuwe plateauwagen. "De fundering moet goed zijn." Voor de opbouw gebruikten ze zoveel mogelijk

hout: red ceder, een Canadese houtsoort die duurzaam en mooi van kleur is. Ze werkten aan de hand van een door Irene gemaakte 3D-tekening. "We zijn er vier maanden mee bezig geweest, in een schuur in Didam. De laatste tijd zeven dagen per week. Maar als je ziet hoe mooi het wordt, krijg je daar alleen maar energie van. Ervaring met bouwen hadden we niet, maar je wordt vanzelf een soort bouwvakker. Bovendien kregen we veel hulp tijdens het bouwen. En ook veel sponsors. Een leverancier kwam zelfs helemaal vanuit Sneek om zonnepanelen te brengen. Met forse korting." De reis van Didam naar Ouddorp – het tiny house achter de auto van een bevriende dierenarts – trok veel bekijks. Het transport is onderweg op heel wat mobieltjes vastgelegd. Nu staat het huis van Martijn en Irene op De Klepperstee. Het stel is de koning te rijk. Dit is wat ze wilden: een huis dat met twee zonnepanelen en een composttoilet grotendeels zelfvoorzienend is. Een klein maar compleet huis op wielen met een slaapverdieping en een zoldertje. Een huis waarin je fantastisch kunt leven, in de vrije natuur. En dat voor 25.000 euro.

21

Wonen op Flakkee - juni 2016  

Wonen op Flakkee - juni 2016

Wonen op Flakkee - juni 2016  

Wonen op Flakkee - juni 2016

Advertisement