Page 1

OPEN DAGEN

14, 15 & 16 maart

De Vliedberg

Nieuw Rijsenburgh

Ebbe en Vloed

Geldershof

14 maart

15 maart

15 maart

16 maart


2

CURAMARE OPEN DAGEN

Mevrouw van Dam- Groen | 67 jaar Cliënt van CuraMare Thuiszorg in Nieuwe-Tonge Al 15 jaar heeft ze reuma. Als gevolg van een ontsteking in haar teen en een bijkomende bacterie, onderging ze bijna 2 jaar geleden een amputatie van het linker onderbeen. Daarna mocht ze, gelukkig, weer naar huis, maar dat vergde wel enige hulp. Die kreeg ze in de vorm van thuiszorg van CuraMare, maar ook vanuit haar omgeving. Mevrouw van Dam legt uit ‘Eigenlijk moest ik naar een woonzorglocatie, maar dankzij de hulp van mijn man kon ik toch terug naar huis. En dat is best bijzonder, want voor die tijd had hij nog nooit iets in huis gedaan. Zoals ik zelf altijd zei, hij kon nog geen water aan laten branden. Hij werkte dag en nacht op het land en ik deed het huishouden, zo ging dat. Maar nu doet hij alles! Hij helpt met het ontbijt, zet spullen klaar, zorgt dat de thuiszorg de ruimte heeft. De thuiszorg komt dagelijks langs om te helpen met wassen, aankleden en wondverzorging. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk zelf doen. De revalidatie is een lang proces maar inmiddels kan ik met een hulpprothese, een looprekje en de trippelstoel een eind komen in huis. Maar zonder de hulp van mijn man en de thuiszorg was ik nergens!

Mevrouw E. Hoogstraate-Lodder | 86 jaar Cliënt van CuraMare Thuiszorg in Nieuwe-Tonge Sinds 2009 komt de thuiszorg langs bij mevrouw Hoogstraate. Eerst voor medische zorg voor haar echtgenoot en later ook huishoudelijke hulp, die elke week voor de ‘grote beurt’ kwam. Haar echtgenoot is inmiddels overleden, maar de thuiszorg komt nog steeds. Mevrouw Hoogstraate vertelt: ‘Wij hadden eigenlijk nog nooit van CuraMare Thuiszorg gehoord. Gelukkig maar, want we hadden geen zorg nodig. Maar toen mijn man hulp thuis nodig had, kwam CuraMare voor ondersteuning en de wondzorg. En nu komen ze mij helpen. Mijn knie was versleten en is inmiddels vervangen en binnenkort krijg ik ook een nieuwe heup. Dus inmiddels ben ik ook beperkt in mijn bewegingen. Mijn kinderen en ikzelf doen wat we kunnen en daarnaast komt de huishoudelijke hulp 1x per week. De thuiszorg komt elke ochtend om me te helpen mijn panty’s aan te doen. Ik vind het gezellig als ze er zijn. Dat was al zo toen ze voor mijn man kwamen, we lachen veel en ik ben inmiddels gehecht aan ze. Het zijn vertrouwde gezichten geworden. Het is alleen weleens jammer dat ze weinig tijd hebben.’

Echtpaar Hotting | 89 en 87 jaar oud uit Sommelsdijk Cliënten van CuraMare Thuiszorg en toekomstig bewoners van Nieuw Rijsenburgh De heer en mevrouw Hotting zijn vitale en actieve ouderen die op dit moment nog zelfstandig wonen. Maar reëel nadenkend over de toekomst hebben ze de beslissing genomen om naar Nieuw Rijsenburgh te verhuizen. Ze staan op de wachtlijst voor een appartement. Om de periode tot de verhuizing te overbruggen komt CuraMare Thuiszorg elke ochtend langs. Mevrouw begint het verhaal: ‘Ik heb spierreuma en een zwakke rug. Dus ja, we worden ouder, dat beseffen we heel goed. Daarom komt de thuiszorg dagelijks langs om te helpen met wassen en aankleden. En elke week komt de huishoudelijke hulp.’ Meneer vult aan: ‘Een aantal weken geleden ben ik gevallen. Voet gebroken en in het gips. Ja, dan ben je toch onthand hoor. We zijn namelijk gewend nog veel op stap te gaan samen, ik rij nog auto en we doen de boodschappen. In huis doen we nog veel, bedden verschonen, de was, stoffen. Daar zijn we heel dankbaar voor, maar als dat even niet gaat dan ben je blij dat de thuiszorg er is om te helpen. We zien veel gezichten voorbij komen, maar het is altijd even leuk en gezellig!’


CURAMARE OPEN DAGEN

3

INHOUD De Week van de Zorg en Welzijn. Elk jaar is het een grote happening. Door het

PAGINA 4

hele land openen zorgorganisaties hun deuren om u een kijkje achter de scher-

Open Dag De Vliedberg

men te geven. Want er wordt veel gezegd, geschreven en gediscussieerd over de zorg, maar hoe gaat het er nu echt aan toe op de werkvloer?

PAGINA 6 Open Dag Nieuw Rijsenburgh

Dat laten we u zien tijdens onze open dagen. Onze medewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers en cliënten ontvangen u met open armen. Ze werken elke dag hard, maar hebben nu nóg een stapje extra gezet om ervoor te zorgen dat op

PAGINA 8 Open Dag Ebbe en Vloed

onze vier woonzorglocaties een mooi programma staat. Een programma dat u

PAGINA 10

alle facetten van onze zorg en welzijn laat zien, waar u deel kunt nemen aan acti-

Open Dag Geldershof

viteiten, een rondleiding kunt krijgen door de prachtige locaties, u kunt laten informeren over onze diensten of gewoon de sfeer kunt proeven onder het genot van een kopje koffie. We zien u graag tijdens een van onze open dagen! Namens alle medewerkers van CuraMare, Het management CuraMare Thuis- en Ouderenzorg Yvonne de Waal – Wilstra / Ebbe en Vloed Tea Both / Geldershof Gerda Pulleman – Ras & Meinja van den Dool / Nieuw Rijsenburgh Piet Metske / De Vliedberg André Meeder / CuraMare Behandeling Carolien Heupers / CuraMare Thuiszorg


OPEN DAG DE VLIEDBERG

4

Open Dag De Vliedberg Dinsdag 14 maart 9.30 – 20.00 uur

Programma 9.30 – 11.30 uur | Breiclub | Activiteitenruimte Kom gezellig met ons mee breien!

10.30 – 20.00 uur | Interactieve informatiemarkt | Hal Informatie over CuraMare Thuiszorg, CuraMare Behandeling, CuraMare Thuismenu, opleidingsmogelijkheden, vrijwilligerswerk en de Cliëntenraad. Met o.a. test uw kennis over de zorg, kleurplaten, uitleg over Silver&Fit tv, tel de eitjes en win een prijs. Neem een kijkje in de kapsalon. Hameeteman Vis is aanwezig van 15.00 - 16.00 voor een lekker hapje en u bent de hele dag welkom voor een bakje koffie of thee met cake, gesponsord door Jumbo Sperling. Daarnaast zijn er diverse gezondheidstestjes die u kunt (laten) uitvoeren.

10.30 – 17.00 | Doorlopende voorstelling De hele dag door draaien er informatiefilms over Silver&Fit en dementie. Er is ook een dementiequiz.

10.45 + 14.15 uur | Rondleiding door het gebouw | Start vanaf het restaurant Laat u verrassen met een kijkje achter de schermen van dit veelzijdige gebouw en maak kennis met de organisatie en faciliteiten. Duur: ongeveer 30 minuten.

14.00 – 16.00 uur | Proeverij restaurant Kom het eten uit ons restaurant eens proeven en oordeel zelf. Aangeboden door ons horecateam.

14.00 – 16.00 uur | Activiteiten verzorgd door leerlingen van de Prins Maurits Leerlingen van de Prins Maurits verzorgen activiteiten in de recreatiezaal.


OPEN DAG DE VLIEDBERG

Sarina van Stiphout Medewerker buitendienst bij De Vliedberg Sarina werkt sinds augustus vorig jaar in De Vliedberg. Zij is begonnen in een nieuwe functie, die van medewerker buitendienst. In het kader van het landelijke project Waardigheid&Trots is De Vliedberg begonnen met het invoeren van Zorg zonder Dwang. Dat betekent dat óók voor bewoners die dementie hebben de deuren open blijven. Sarina vertelt hoe dat werkt: ´Als projectgroep bedenken we samen welke veilige manieren we kunnen vinden om bewoners in alle vrijheid hier te laten wonen. Zo hebben de woongroepen geen cijfersloten meer op de deuren die de groepen met elkaar verbinden. Hierdoor hebben bewoners meer wandelruimte. Als bewoners van de woongroep af willen naar buiten, kan dat met begeleiding van mij of andere medewerkers en familie’. Sarina´s taak is nieuw en ze kan deze zelf vorm geven. ‘Mijn belangrijkste rol is om ervoor zorgen dat bewoners naar buiten gaan. Dat kan op vraag van de bewoner zijn, dan belt de verzorging me en neem ik diegene mee naar buiten. In de zomer ben ik veel in de binnentuin te vinden, met koffie, thee, sap en/of ijsje. Verzorgenden brengen de bewoners naar de tuin en ik zorg voor spelletjes, lees voor of werk met de bewoners in de kruidentuin. Als het weer te slecht is om naar buiten te gaan, dan doe ik activiteiten op de woongroepen of gaan we naar de reminiscentiekamer. Deze kamer is helemaal ingericht zoals vroeger en zorgt voor herkenning en een goed gevoel bij de meesten. Op dinsdag is het marktdag, en wie wil kan met me mee naar de markt. Ook ga ik op stap met de rolstoelfiets. Soms kost het wat moeite om iemand mee te krijgen, maar vaak genieten ze met volle teugen van het buiten zijn. Dat is mooi om te zien, dat de mensen opbloeien van deze nieuwe manier van werken.’ Dat iedereen, ook ouderen met dementie, nog kunnen genieten van buiten zijn en van in alle vrijheid bewegen, dat bewijzen Sarina en De Vliedberg.

Mevrouw Grinwis-Boshoven, 90 jaar Bewoner in De Vliedberg Ze woont nu zo´n 16 maanden in De Vliedberg. Hiervoor woonde ze in de aanleunwoningen aan de Vliedberglaan en dáarvoor ruim 83 jaar aan de Julianaweg. Geboren en getogen Ouddurps. ‘Ik woon in het mooiste appartement. Ik kijk uit op de rotonde en in de verte zie ik het Haringvliet. Prachtig!, zegt ze zelf. ´Ik ben tevreden met mijn plekje hier, in mijn knusse appartement. Ik ga naar veel activiteiten, zoals de weeksluiting en de Bijbelkring. Ik vind het ook fijn dat de geestelijk verzorger bij me langs komt. Elke dag ga ik naar de hal voor een praatje en een kopje koffie. Maar eten doe ik hier, in mijn eigen woning, dat vind ik fijn. Ik heb een rollator en kan me daar prima mee redden, maar 1 keer in de week helpt de verpleging me met douchen. En natuurlijk houden ze een oogje in het zeil en is er tijd voor een gezellig praatje. Dan komt nog elke week mijn kleindochter langs, dan doen we samen het huishouden. Dat is heel gezellig en ik ben mijn leven lang gewend om hard te werken, dus wat ik nog zelf kan, dat doe ik ook. En het is fijn om te weten dat ik mijn zoon en dochter niet hoef te belasten. Ja, ik heb een goede oude dag hier.’

5


OPEN DAG NIEUW RIJSENBURGH

6

Open Dag Nieuw Rijsenburgh Woensdag 15 maart 10.00 – 20.00 uur

Programma 10.00- 17.00 uur | Interactieve informatiemarkt | Grote hal

Informatie over CuraMare Thuiszorg, CuraMare Behandeling, CuraMare Thuismenu, opleidingsmogelijkheden, vrijwilligerswerk en de Cliëntenraad. Zorgbemiddeling geeft informatie over woongroepen, zorg- en huurappartementen. De Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie geeft uitleg over haar werk en welke middelen ze inzetten om kwaliteit van leven te bieden, zoals levensboeken, aromatherapie of de verhalenkoffer. De dagbesteding presenteert wat er mogelijk is met o.a. een diapresentatie over het verenigingsleven in Nieuw Rijsenburgh. De film See me over dementie wordt getoond.

10.00 -17.00 uur | Braintrainer en belevenistafel | Stand dagbesteding Train uw geheugen of doe spelletjes op de belevenistafel.

10.00 – 20.00 | Ensemble Eeuwkant | Hele gebouw

De hele dag showt Ensemble Eeuwkant de prachtige Flakkeesche kleding van weleer.

10.00 uur | Koffie met muffin

Komt u gezellig een bakje koffie doen bij ons? Restaurant: 11.00 + 16.30 uitleg maaltijden en om 11.00 u + 16.30 proefhapjes + 11- 20 u erwtensoep proeven.

11.00 en 16.30 uur | Proeverij | Restaurant

Wist u dat we ook catering verzorgen? Proef onze hapjes en kijk wat we voor u kunnen betekenen.

11.00 - 20.00 uur | Erwtensoep proeven | Restaurant

Geniet van onze erwtensoep. Aangeboden door ons horecateam

10.00 uur | Handwerkgroep | Hal

Handwerken, doet u dat nog wel eens? Of vindt u het gezellig dit samen met anderen te doen? Kom langs bij onze wekelijkse handwerkgroep en proef de sfeer.

10.00 uur | Rolstoelrijden | Grote hal of buiten bij goed weer

Rolstoelrijden lijkt zo makkelijk. Maar is dat het wel? Probeer het eens tijdens onze open dag.

10.00 uur | PDL wat is dat? | Grote hal

PDL, wat is dat eigenlijk? Passiviteit Dagelijks Leven, want daar staat deze afkorting voor, helpt inactieve mensen vanuit een zevental basisprincipes. Welke dat zijn? Dat vertellen we u tijdens de open dag. Ook zijn er demonstraties van handelingen en activiteiten.

10.00 uur | Duo & rolstoelfiets | Grote hal of buiten bij goed weer

Altijd al willen weten hoe die duofiets nu werkt? Nu kunt u het uitproberen.

13.00 – 20.00 | Loop eens rond bij CuraMare Behandeling | Links van de ingang

Kom langs bij de oefenzaal, de ergotherapieruimte en de behandelkamers van CuraMare Behandeling en laat u informeren over de hulpmiddelen, oefeningen en behandelingen die ze bieden. Wie weet kunnen ze ook voor u iets betekenen voor een gezond en actief leven. In de avond kunt u zelfs meedoen met de fitness!

14.45 – 16.00 | Koor Animato | Grote hal

Kom genieten van een prachtig optreden van koor Animato. En neem er lekker een bakje koffie of thee met cake bij!

15.00 en 19.00 uur | Rondleiding door het gebouw | Verzamelen bij de receptie

Laat u rondleiden door een van onze medewerkers én een bewoner. Zo krijgt u pas echt een kijkje achter de schermen en kunt u van een ervaringsdeskundige horen hoe de zorg bij ons is.

7:30 - 21:30 | Stembureau Tweede Kamerverkiezingen | MF2

Nieuw Rijsenburgh is één van de locaties op het eiland waar u uw stem kunt uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen.


OPEN DAG NIEUW RIJSENBURGH

7

Mevrouw Ras- Witvliet | 87 jaar Bewoner Nieuw Rijsenburgh Mevrouw Ras woont nog niet zo lang in Nieuw Rijsenburgh, nog maar net anderhalf jaar geleden is ze verhuisd naar een appartement. Nieuw Rijsenburgh was haar eerste keus, vertelt ze. ‘Ik ben geboren in Dirksland maar heb ruim 60 jaar in Ooltgensplaat gewoond. Ik koos voor Nieuw Rijsenburgh omdat een van mijn kinderen hier woonde. En ik heb er geen moment spijt van, ik ben blij dat ik hier woon.’ Na een ziekenhuisopname ging mevrouw Ras in 2015 eerst terug naar haar huis in Ooltgensplaat, maar daar voelde ze zich niet meer zeker. ‘Ik was bang om alleen te zijn. Als er op mijn leeftijd wat gebeurt en je wordt niet gemist door de buren, wat dan? Nu ik hier woon, heb ik geen angst meer. Ook vind ik het fijn dat er zoveel georganiseerd wordt. Ik ga óveral naar toe. Breien, bakken, bingo, het koor of kleuren, het maakt mij niet uit. Ik vind het zo gezellig allemaal. Thuis kwam ik nergens meer, en hier is zoveel leven om me heen. De vrijwilligers komen me halen en brengen met thuis, het personeel is lief en zorgt goed voor me. Nee hoor, ik heb niets te klagen en voel me hier prima thuis!’

De heer en mevrouw Vogelaar Vrijwilligers in Nieuw Rijsenburgh Oorspronkelijk komen ze van ´t eiland, maar na jaren in Brabant te hebben gewoond kwamen de heer en mevrouw Vogelaar pas na het pensioen van de heer Vogelaar weer terug naar Goeree-Overflakkee. Nu wonen ze in de nieuwbouw van ´t Oude Land, naast Nieuw Rijsenburgh. Daar zijn ze beiden actief als vrijwilligers. Mevrouw Vogelaar legt uit: ‘Ook in Brabant werkte ik als vrijwilliger en toen we hier kwamen wonen, ging ik daar mee door. Ik heb wel wat omzwervingen gemaakt, want ik begon in De Vliedberg, ging toen naar de Samaritaan, tijdens de nieuwbouwperiode eerst naar het bouwdeel van Nieuw Rijsenburgh, naar de tijdelijke locatie op de Westplaat, daarna naar de Goede Ree en nu uiteindelijk weer in Nieuw Rijsenburgh. Dat had alles te maken met het kunnen uitvoeren van het werk waar mijn hart ligt, namelijk de recreatie. Ik vind het heerlijk om dat te organiseren, om gezelligheid te brengen. Een koor dat komt zingen, de maandelijkse bingo, als er maar leven in de brouwerij komt. Dit doen we in Nieuw Rijsenburgh met een heel leuk team en inmiddels gaat ook mijn man mee. Op woensdag doen we de recreatie, op vrijdag helpen we bij de hotelgasten op de revalidatie. We halen en brengen ze naar het restaurant en serveren daar het eten. Mijn man doet daarnaast af en toe klusjes. Allebei hebben we er veel plezier in, het is mooi en dankbaar om je op deze manier in te zetten voor je medemens.’

Anita van Putten Mantelzorger Mevrouw Koole is 87 jaar en woont in een appartement in Nieuw Rijsenburgh. Door een hersenbloeding is ze eenzijdig verlamd, maar met haar elektrische rolstoel redt ze zich in en om het huis. Al 18 jaar wordt zij ondersteund door Anita van Putten. ‘Ik heb jaren in de zorg gewerkt, maar toen mijn eerste dochter geboren werd, ben ik gestopt,’ legt Anita uit. ‘Maar ik miste het werken wel. Mijn schoonmoeder hielp mevrouw Koole, die ik al kende van mijn werk in de Samaritaan, en toen heb ik dat overgenomen. We hebben een hechte band. Mevrouw Koole heeft zelf geen familie en ik ben inmiddels aangewezen als haar mentor. Dus naast dat ik de was en boodschappen voor haar doe, zorg ik ook voor de administratie en financiën en ben ik het eerste aanspreekpunt voor de zorg. Ik ben hier 1 a 2 keer per week. Het is fijn dat ze nu net verhuisd is naar een nieuwe woongroep, dat is echt een vooruitgang voor haar. Er is meer contact met andere bewoners. Zelf vind ik het leuk om op deze manier nog voeling te houden met mijn oude werk. Ook al is het al weer lang geleden dat ik gestopt ben, ik vind het nog steeds fijn om me in te zetten voor mensen.’


8

OPEN DAG EBBE EN VLOED

Open Dag Ebbe en Vloed Woensdag 15 maart 10.00 – 20.00 uur

Programma 10.00 – 11.00 uur | Open Dag, Open Koffie | Restaurant

Begin samen met de bewoners van Ebbe en Vloed de open dag onder het genot van een kop koffie met iets lekkers erbij, mede mogelijk gemaakt door Bakkerij Koese. Schuif gezellig aan!

10.00 – 12.00 uur en 13.00 – 16.00 uur | Doe mee aan de Tovertafel | Restaurant

Maak kennis met dit wonderlijke instrument, dat mensen met dementie op een vrolijke en laagdrempelige manier activeert. Schuif dus gerust aan en probeer het zelf.

10.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur | Demonstraties Zorghandelingen | Binnenplein gebouw Zuid

Ooit al eens met een tillift uit bed getild? Of steunkousen aan gehad? Dit is uw kans! Onze leerlingen laten u kennis maken met diverse zorghandelingen.

10.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur | Interactieve informatiemarkt

Informatie over CuraMare Thuiszorg, CuraMare Behandeling, Opleidingsmogelijkheden, Vrijwilligerswerk en de dienstverlening van Gemiva. Laat uw bloeddruk opmeten, test uw kennis over de rol van de wijkverpleegkundige of meld u aan als vrijwilliger. I.s.m. CuraMare Behandeling, CuraMare Thuiszorg, Gemiva en UVV (Unie Van Vrijwilligers)

10.00 – 11.00 uur, 14.30 – 15.00 uur, 15.30 – 16.00 uur | Inloop-bioscoop | Stiltecentrum

Tussen de workshops door worden diverse (korte) filmpjes vertoond over dementie, het wonen op een woongroep en de organisatie.

11.00 – 11.45 | Koor ´De Vrolijke Noot´ | Stiltecentrum

Zing mee met het huiskoor en studeer samen een aantal liedjes in. Goede sfeer gegarandeerd! (Let op: kom op tijd, de deur gaat tijdens deze activiteit dicht).

11.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur | Mobiliteitsplein | Plein voor de hoofdingang

Ervaar zelf hoe het is om in een rolstoel, duofiets of scootmobiel te rijden of gereden te worden.

11.30, 13.30, 14.30 | Rondleiding door het gebouw | Verzamelen bij de receptie

Laat u verrassen door een kijkje achter de schermen van dit veelzijdige gebouw en maak kennis met de organisaties en faciliteiten. Duur: ongeveer 30 minuten. I.s.m. met Gemiva, Bibliotheek en CJG.

13.00 - 17.00 uur | Workshop Maak je eigen Boeken-egel | Restaurant Schuif aan bij de bibliotheek en maak je eigen Boeken-egel.

13.30 – 14.00 uur en 14.30 – 15.00 uur | Informatie groepswonen en dementie | Stiltecentrum

Laat u door onze collega´s informeren over de wondere wereld van dementie en hoe het dagelijks leven op de woongroepen van Ebbe en Vloed eruit ziet.

13.30 – 16.00 uur | Open deur Centrum Jeugd en Gezin

Stap eens binnen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, de deur is open! I.s.m CJG.

14.00 – 16.00 uur | Proeverij: maak kennis met de maaltijden van Ebbe en Vloed | Hele locatie

Maak kennis met de maaltijden van Ebbe en Vloed en oordeel zelf over de kwaliteit van het eten op een woonzorglocatie. De hapjes worden u aangeboden door het horecateam.

14.00 – 15.00 uur | Workshop Bewegen | Restaurant

Sluit aan bij de wekelijkse beweegactiviteit voor ouderen. U zult verstelt staan hoe actief de mensen nog zijn!


OPEN DAG EBBE EN VLOED

9

Sebas de Vos Vrijwilliger in Ebbe en Vloed Sebas de Vos is 26 jaar en van origine procesoperator, maar doordat hij tijdelijk arbeidsongeschikt is, draagt hij nu als vrijwilliger in Ebbe en Vloed zijn steentje bij. ‘Ik zocht een manier om mijn dag toch zinvol in te vullen, want van thuiszitten wordt je niet beter. Toen ik een flyer zag met een oproep voor vrijwilligers in Ebbe en Vloed, heb ik gereageerd. Nu vind ik het zo leuk, dat ik me waarschijnlijk ga omscholen voor een baan in de zorg! Elke maandagochtend oefenen we met het koor van Ebbe en Vloed. Dat bestaat uit zo´n 15 bewoners. Ik speel op de gitaar, een andere vrijwilliger speelt orgel en een van de medewerkers is dirigent. We spelen van alles, van oudhollandse tot christelijke liederen. De zangers bepalen dat, en er is voor elk wat wils. Daarnaast ga ik eens in de 14 dagen langs op een woongroep om muziek te maken. Soms is dat voor een terminale bewoner of voor een bewoner in een ver gevorderd stadium van dementie. Het is heel dankbaar om met muziek nog iets te kunnen betekenen, het maakt emoties los en dat blijf ik bijzonder vinden om te ervaren. Op donderdag ondersteun ik de dagbestedingscoaches bij activiteiten, zoals koken, een quiz of de bingo.’ ‘Ik voel me hier thuis, de samenwerking met de dagbestedingscoaches is heel fijn. Zij geven goede begeleiding en kijken echt naar de behoefte van de bewoners. Dat we op die manier sámen kunnen bijdragen aan een leuker leven voor de bewoners, geeft mij veel voldoening.’

De heer en mevrouw van Kempen-Boon | 87 en 86 jaar oud Bewoners in Ebbe en Vloed Als rasechte Oude-Tongenaren, die bijna 60 jaar aan de Julianastraat woonden, was vier jaar geleden de keus voor Ebbe en Vloed snel gemaakt. Die verhuizing was nodig omdat mevrouw van Kempens gezondheid wat achteruit ging en traplopen steeds moeilijker werd. ‘We wonen hier naar alle tevredenheid. Het is een ruim appartement en ik heb mijn moestuintje naast de deur. Ik hoop daar dit jaar weer in aan de slag te kunnen. Wij zijn nog erg zelfstandig, ik rij zelf overal naar toe. Zelfs pas nog, met die sneeuw. Dan ga ik gewoon de weg op. Ik doe de boodschappen, de was en de strijk. Wel worden we dagelijks, mijn vrouw bij het opstaan en aankleden en ik met mijn steunkousen, geholpen door de verzorging. Daarnaast krijgen we eten uit de keuken van Ebbe en Vloed. Dat is prima eten hoor! En we drinken eens een bakje in het restaurant of gaan samen naar een activiteit. En ik ben lid van de cliëntenraad hier. De ouderenzorg komt vaak negatief in het nieuws, maar ik merk daar hier niks van. Er is overal weleens wat en wij zijn hier stiktevreden.’

Vervolg Programma 18.00 - 20.00 uur | Filmhuis: Bert Haanstra | Restaurant

Bert Haanstra neemt u op zijn eigen kenmerkende wijze mee naar vroeger tijden. Verzorgd door Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

7.30 -12.00, 12.00 - 18.00, 18.00 – 21,30 | Stembureau Tweede Kamerverkiezingen | Restaurant Ebbe en Vloed is één van de locaties op het eiland waar u uw stem kunt uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

7.30 -12.00, 12.00 - 18.00, 18.00 – 21.30 | De Grote Ebbe en Vloed Stemlokaal-Loterij | Restaurant

Iedereen die zijn of haar stem uitbrengt op locatie Ebbe en Vloed maakt kans om in de prijzen te vallen. Doe mee!


OPEN DAG GELDERSHOF

10

Open Dag Geldershof Donderdag 16 maart 10.00 – 20.00 uur

Programma 10.30- 20.00 uur | Interactieve informatiemarkt | Recreatiezaal Informatie over CuraMare Thuiszorg, CuraMare Behandeling, CuraMare Thuismenu, opleidingsmogelijkheden en de Cliëntenraad. Ook is er informatie over PDL en de kapsalon.

10.30 – 17.00 uur | Rondleidingen door het gebouw | Verzamelen bij de receptie Laat u verrassen door de veelzijdigheid van Geldershof en neem een kijkje achter de schermen.

10.30 – 11.30 en 14.15 – 15.00 uur | Schilderworkshop met groep 4 van OBS de Inktvis | Recreatiezaal Schilderen met de kinderen uit groep 4, dat wordt gezellig! Komt u ook?

10.00 - 16.00 uur | Duofiets | Buiten Altijd al willen weten hoe die duofiets nu werkt? Nu kunt u het uitproberen.

10.00 -16.00 uur | Braintrainer | Recreatiezaal Train uw geheugen en laat uw brein kraken met de braintrainer.

10.00 – 16.00 uur | Breiworkshop | Recreatiezaal Kom gezellig met ons mee breien!

10.00 – 12.00 uur | Bingo | Recreatiezaal Doe mee met de bingo en win een leuke prijs.

10.00 – 12.00 uur | Quiz moderne woorden | Recreatiezaal Al die moderne woorden, weet u nog wat het allemaal betekent? Test uw kennis tijdens onze uitdagende moderne woorden quiz.

14.00 – 16.00 uur | Oud-Hollandse spelletjes | Recreatiezaal Een potje dammen of schaken of een rondje sjoelen? Doe lekker mee.

14.00 – 16.00 uur | Workshops | Recreatiezaal De leerlingen van de Prins Maurits verzorgen verschillende workshops. Komt u ook gezellig mee doen?

14.30 – 15.00 uur | Meer bewegen voor Ouderen | Recreatiezaal Stichting Zijn geeft een workshop bewegen. Laat u inspireren met leuke, uitdagende oefeningen die makkelijk thuis te doen zijn.

18.30 uur | Lampionnenoptocht door Dirksland met leerlingen basisschool Start vanaf hoofdingang Geldershof ± 30 mininuten


OPEN DAG GELDERSHOF

11

Linda van Bergen – Jongejan verzorgende IG in Geldershof Na 9 jaar in De Vliedberg werkt Linda nu al weer 18 jaar in Geldershof. Ze werkt als verzorgende op de kleinschalige woongroep. Hier verzorgt en begeleidt ze de bewoners, ze wast ze, helpt met aankleden, zorgt voor het eten, verzint activiteiten en verzorgt de medicatie. ‘Ik zou echt niet anders meer willen. Het voelt voor mij alsof ik een groot gezin heb waar ik voor zorg. Dat komt omdat ik elke dag met zoveel verschillende taken bezig ben en elke dag is weer anders. Juist als je met mensen met dementie werkt, moet je de momenten plukken. Dus elke dag kan ik weer verrast worden door iets wat er gebeurt. Het is hard werken, maar ik zie het als een uitdaging en het is zó dankbaar om te doen. Ik kan mijn liefde voor de zorg hier echt in kwijt. Ik heb ook veel respect voor de bewoners, zij hebben tenslotte keihard gewerkt om ons land op te bouwen. Onze woongroep is heel knus en kleinschalig en daardoor krijg je een goede band met de bewoners, maar ook met hun familie. Vaak is er bijvoorbeeld tijdens het avondeten hulp van familie of vrijwilligers. Daardoor is het echt samen zorgen, en met elkaar krijgen we ook meer voor elkaar!’ Ook al is het hard werken, Linda gaat elke dag met plezier naar haar werk. Geldershof is een ouder gebouw, maar dat staat haar niet in de weg. ‘We werken met dezelfde hulpmiddelen als op de andere woonzorglocaties. Daardoor kunnen we het werk makkelijker doen. Het is hier gemoedelijk en knus. Echt, het is de moeite waard om op de open dag een kijkje te komen nemen naar wat wij allemaal doen. U bent van harte welkom!’

Nelly van den Doel – van Prooijen Mantelzorger in Geldershof Al drieënhalf jaar woont de moeder van Nelly van den Doel in Geldershof. Voor haar een hele geruststelling, legt ze uit. ‘Mijn moeder woonde in Mauritshof, maar op een gegeven moment ging haar gezondheid stapje voor stapje achteruit. Ze vergat haar medicatie in te nemen, ze vergat te eten. Ik ben enig kind en daardoor de enige waar mijn moeder op terug kan vallen. Voor mij is het een hele geruststelling dat ik weet dat ze hier goed verzorgd wordt. Ze werd ook eenzaam, maar hier heeft ze weer veel te doen. Ze eet samen met de andere bewoners, gaat elke dag naar een activiteit, of dat nu bloemschikken is, of bakken of een spelletje doen. Dat geeft haar gezelligheid en houdt haar actief.’ ‘Ik ga elke dag langs. Ik doe de boodschappen, regel de administratie en financiën, doe kleine klusjes, zoals een kaart neerleggen die mijn moeder dan op de post kan doen. Elke dag hang ik haar kleding voor de volgende dag klaar. Ook bellen we veel. Soms is mijn moeder dat vergeten en dan belt ze vijf minuten later weer. Zo is het nu eenmaal. Wat fijn is, is dat ik zo betrokken wordt bij de zorg en de activiteiten. Mijn moeder was de eerste bewoner hier die een glutenvrij dieet heeft en daar wordt alles aan gedaan. Er is speciaal brood, er zijn aparte maaltijden en zelfs voor de extraatjes bij de koffie wordt hier rekening mee gehouden. Er wordt goed voor mijn moeder gezorgd en dat geeft me echt een dankbaar gevoel.’


ziekenhuis

Behandeling Thuiszorg Ouderenzorg

CuraMare biedt alle mensen die op zorg en verpleging zijn aangewezen een zeer toegankelijk zorgaanbod. Wij zorgen ervoor dat onze cliĂŤnt zo lang mogelijk thuis kan wonen, zo kort mogelijk in het ziekenhuis hoeft te verblijven, gebruik kan maken van tijdelijke zorg of verpleging in onze zorghotelkamers en als dat nodig is zo comfortabel mogelijk binnen ĂŠĂŠn van onze locaties kan wonen. Wij bieden de juiste zorg, op het juiste moment op de juiste plek.

Curamare - Week van de zorg  

Curamare - Week van de zorg

Curamare - Week van de zorg  

Curamare - Week van de zorg

Advertisement