Page 1

Magazine over auto’s, fietsen en andere vervoermiddelen | 3e jaargang nr. 1 | maart 2018

DE NIEUWE GENERATIE HYUNDAI SANTA FE Hyundai trekt met trots het doek van de nieuwe generatie Santa Fe. De vierde generatie Hyundai Santa Fe oogt stoer, is bijzonder ruim én comfortabel. Daarnaast waakt de nieuwe Hyundai SUV dankzij nieuwe technologieën en veiligheidssystemen over het welzijn van zijn passagiers. De nieuwe Santa Fe beleefde zijn wereldpremière tijdens de Autosalon van Genève van 8 tot en met 18 maart.

BUSCHAUFFEUR GEEFT OLDTIMERBUS NIEUW LEVEN Thijs de Beer uit Middelharnis is al zijn hele leven lang gefascineerd door techniek. Dat blijkt ook wel uit zijn beroepskeuze, eerst was hij trammonteur, de laatste jaren is hij buschauffeur. Zes jaar geleden kocht hij een oude bus, veel meer dan een wrak was het eigenlijk niet. Maar na jarenlang sleutelen en zwoegen heeft hij nu de enige rijdende Mercedes O305 in Nederland. In deze uitgave vertelt Thijs zijn verhaal.

25 KAARSJES VOOR KIA SPORTAGE Dit jaar blaast de Kia Sportage 25 kaarsjes uit. De slingers mogen even blijven hangen, want de crossover bereikt meteen een verkoopmijlpaal! Het vijf miljoenste exemplaar is namelijk over de toonbank gegaan. De eerste Sportage reed in 1993 de showroom uit. Wereldwijd verkocht Kia in zeven jaar tijd hiervan ruim twee miljoen exemplaren. Nu is het de beurt aan de vierde generatie, die in de afgelopen 29 maanden wereldwijd al één miljoen keer over de toonbank is gegaan.

Cor Melissant campers en caravans.. De camper- / caravansspecialist van Goeree-Overflakkee!

Jer. de Fonkert Burg. de Zeeuwstraat 130 3281 AL Numansdorp Tel (0186) - 658 111 www.jerdefonkert.nl

Autobedrijf Flakkee B.V. Watertoren 69, 3247 CL Dirksland T. 0187 - 48 44 66 info@autobedrijfflakkee.nl www.autobedrijfflakkee.nl

Nijverheidsweg 4 3247 XX Dirksland Telefoon: 0187-605191 Website: cormelissantcaravan.nl E-mail: info@cormelissant.nl

Ook reparatie s van alle retro scoo ters! Joos Jansestraat 35 3245 XH | Sommelsdijk 06 - 11267609 | 0187 - 848495


In een deuk?

jammer dat ons werk onzichtbaar is..

autoschadeteam.nl

Zeven zekerheden van De Wit Assurantiën! Goed verzekerd zijn wordt steeds belangrijker en dus wilt u zeker weten waar u aan toe bent. Dát kan bij De Wit Assurantiën. Wij hebben onze dienstverlening verdeeld over ‘zeven zekerheden’, waar u op terug kunt vallen als het nodig is. Zeven zekerheden, waardoor u zich nooit meer hoeft af te vragen of het wel goed geregeld is. Daar zorgen wij namelijk voor. Dat is zeker!

3 ve rze ke rin g

ZEKERHEID 5

Particuliere verzekeringen

5

ot h e ken

Hyp

gen Particuliere verzekerin

Van complete privépakketten, zoals woonhuispakketten en pleziervaartuigen, tot aan recreatie- of ziektekostenverzekering: wij gaan graag met u om de tafel zitten om tot een voorstel te komen dat het beste past bij u en uw leefwijze.

oB

gi Re Bij John P. de Wit Assurantiën

k

an

zijn jouw polissen 24 uur per dag binnen handbereik op

mijnpolis.nu

6

Bedrijfs v e r z e k e ringen

7

nsi Pe

ne oe

n

1

JOHNPDEWIT.NL

Le ve ns

2

oer Verv

4

Langeweg 63 • Stellendam • t 0187-491755 • info@johnpdewit.nl


AUTONIEUWS

ONDERWEG OP GO |

PAGINA 3

FORD KA+

GESCHIKT VOOR LANGE MENSEN De nieuwe Ford KA+ biedt nog meer ruimte voor vijf inzittenden en hun bagage. Ook iemand die twee meter lang is kan achterin comfortabel zitten. Ook is de KA+ leverbaar met meer technologie aan boord, zoals Fords SYNC 3 communicatie- en entertainmentsysteem, ruitenwissers met regensensor en automatische koplampen. Voor het eerst biedt Ford voor de KA+ de geheel nieuwe, efficiënte 1,2-liter driecilinder Ti-VCT-benzinemotor met een vermogen van 51 of 62 kW (70 of 85 pk). Alle KA+’s zijn voorzien van een omvangrijke standaarduitrusting. De voorste zijruiten en de buitenspiegels zijn elektrisch bedienbaar, de centrale vergrendeling is op afstand te bedienen, er is Hill Start Assist, snelheidsbegrenzing en Ford Easy Fuel. De motor slaat aan met een simpele druk op de startknop. Naar aanleiding van feedback van klanten is de baga-

NIEUWE ELEKTROMOTOR VOOR RENAULT ZOE De Renault ZOE was in 2017 voor het derde jaar op rij de bestverkochte elektrische auto in Europa. In thuisland Frankrijk was in 2017 meer dan de helft van alle verkochte elektrische auto’s een ZOE. Renault presenteert nu de nieuwe ZOE. Behalve het licht gewijzigde aanbod is het model voorzien van een nieuwe elektromotor. De R110-motor debuteert in de Renault ZOE en levert 80 kW (109 pk). Dat staat garant voor heel snel optrekken en nog meer rijplezier. De nieuwe R110-motor is even groot als de R90, maar levert 12 kW (16 pk) meer vermogen. Daarmee accelereert de ZOE bijna twee seconden sneller van 80 naar 100 km/u, wat vooral op provinciale wegen en snelwegen het rijplezier en de souplesse vergroot. Bij lagere snelheden presteert de R110 hetzelfde als de R90. Het maximumkoppel van 225 Nm is onmiddellijk vanaf stilstand beschikbaar, wat zorgt voor een felle reactie bij het wegrijden. De R110-motor is het nieuwste resultaat van het ontwikkelingswerk van Renault en

demonstreert de expertise van Europa’s grootste fabrikant van elektrische auto’s. De ‘zero emission’-krachtbron is ontwikkeld in het Technocentre van Renault ten zuidwesten van Parijs en wordt geproduceerd in de fabriek Cléon. De R110 is compleet nieuw en in slechts twee jaar tijd ontwikkeld op basis van de R90. Dankzij innovatieve elektronica wordt de uitzonderlijk hoge energie-efficiency van de R90-motor gekoppeld aan een 12 kW hoger vermogen, zonder dat de elektromotor groter en zwaarder geworden is.

Model R110-motor

geruimte nu eenvoudiger toegankelijk dankzij een schakelaar op de achterklep. Daarmee gaat de klep eenvoudig open - net als overigens met de bekende knop in het interieur bij de bestuurder. Zes airbags, Electronic Stability Control en het Tyre Pressure Monitoring System zorgen voor extra bescherming. Optionele Ford MyKey-technologie stelt de bestuurder in staat om een limiet in te stellen voor de snelheid én het audiovolume. Het zorgt ervoor dat veiligheidsvoorzieningen niet kunnen worden uitgeschakeld als jonge, onervaren berijders met de KA+ op pad gaan. Extra gebruiksgemak biedt de in de verhouding 60:40 deelbare achterbank, zodat ook grote voorwerpen kunnen worden vervoerd. “Ford heeft sinds de introductie van het model, eind 2016, meer dan 61.000 exemplaren van de KA+ verkocht. Bijna de helft van de auto’s was besteld met het uitgebreidste technologiepakket. We hebben geluisterd naar onze klanten, die ook in dit segment van de markt geavanceerde technologie in hun auto willen.”, aldus Roeland de Waard, vice president Marketing, Sales & Service.


PAGINA 4

| ONDERWEG OP GO

AUTOLIEFHEBBER

RESTAUREREN MET RESPECT VOOR HET VOERTUIG MIDDELHARNIS - Thijs de Beer. Hij is net dertig, maar intussen wel mooi eigenaar van een heuse en geheel door hemzelf gerestaureerde oldtimer autobus. De laatste jaren is hij buschauffeur van beroep en daarvoor was hij trammonteur, beide in Rotterdam, en dan is het niet zo verwonderlijk dat zijn passie ook op dit vlak ligt. In deze rubriek vertelt hij erover. Interesse voor techniek had Thijs als driejarig ventje al. Zodra hij zijn hand wist te slaan aan een plank, een schroefmachientje en een doosje schroeven, zette hij de plank met zeker zestig schroeven vast en zij hij: ‘zo, die komt nooit meer los!’ Later, als trammonteur zal hij zo niet meer tewerk zijn gegaan, maar aan techniek en met z’n handen werken kon hij in dit beroep wel z’n ei kwijt. Vanuit z’n werk kwam Thijs in aanraking met Stichting RoMeO, een hobbyclub van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET. De club heeft zo’n zestig trams staan, vanaf 1888 tot 1986 en ruim twintig autobussen vanaf 1946 tot 1996. Deels om te restaureren en te conserveren, deels om te verhuren. Ook Thijs werd lid van de club. Via een veiling had hij zelf een oldtimer bus weten te bemachtigen, een Mercedes O305, om van voor tot achteren op te knappen. De wagen werd in 1986 in Duitsland gemaakt en heeft daar tot 1999 dienst gedaan, daarna is de bus voor 2 jaar naar Maaskant Reizen gegaan, hierna heeft

hij vervolgens zo’n elf jaar opgeslagen gestaan, totdat Thijs ‘m in september 2012 in desolate toestand aantrof en opkocht.

Opmerkelijke verschijning

“Dit model bus zie je niet veel”, vertelt Thijs. Bij busbedrijf Van Oeveren in Zierikzee hadden ze er twee of drie, bij Vermaat in Hellevoetsluis een stuk of acht en bij openbaarvervoersbedrijf West-Nederland nog 55 van dit model. De mijne is het enige nog rijdende exemplaar in Nederland. Wereldwijd rijden er alleen in Roemenië, Portugal, Iran en Australië nog, terwijl er in Duisland nog enkele als museumstuk dienen.” Op Goeree-Overflakkee heeft de O305 ook gereden, toen ZWN hier het openbaar vervoer nog verzorgde. Met zijn afgeronde hoeken was dit exemplaar, door ZWN ingehuurd maar in dienst bij Vermaat en bij busbedrijf Van Oeveren, ineens een opmerkelij-

ke verschijning tussen de tot dan toe in gebruik zijnde bussen van busfabrikant Den Oudsten. Moesten die handgeschakeld worden, de Mercedes O305 had een automatische versnellingsbak. Bovendien had ‘ie een veel comfortabeler vering, luchtvering in plaats van bladvering én op een paar plekken zitplaatsen tegenover elkaar in plaats van dat alle banken achter elkaar waren opgesteld. Markant was ook het bescheiden licht zoemende geluid dat de aandrijving produceerde wanneer de bus optrok.

Degelijke makelij

Dat laatste heeft de bus van Thijs niet gemeen met de O305 die op het eiland reed. Met een motorvermogen van eens zoveel, dik door de 300 pk, is het alsof je een militaire tank hoort brullen wanneer Thijs het gaspedaal intrapt. En dat is precies waarom hij verknocht raakte aan deze bus. “Toen ik hem aantrof, zo’n zes jaar geleden, was het echt één wrak. Hij had een jaar of elf buiten opgeslagen gestaan, met achterin het dakraam open. Alles was daar verrot en beschimmeld. Maar motorisch en mechanisch werkte hij gewoon nog. Ik startte de motor en toen ik die pk’s achterin hoorde, was ik meteen verliefd… Trouwens, heel de bus is van degelijke makelij, niet uitgerust met allerlei lichte en


ONDERWEG OP GO |

“TOEN IK DIE PK’S ACHTERIN HOORDE, WAS IK METEEN VERLIEFD…”

Tekst en foto’s: Hans Villerius

plastic onderdelen, zoals tegenwoordig het geval is, maar met echte zware materialen. Deze bus weegt niet voor niets drie ton meer dan andere.”

Als herboren

Bij Stichting RoMeO begon Thijs met het restaureren van z’n Mercedes bus, maar op gegeven moment moest het voertuig daar weg. Hij vond in Ooltgensplaat een plek waar hij er verder mee aan de slag kon. In z’n eentje, zij het met tussenpozen, heeft hij het wrak stukje bij beetje herboren doen worden uit de roest, met als bekroning op z’n inspanningen dat eind september vorig jaar de O305 glansrijk door de keuring kwam en nu dus weer de weg op mag! Vrijwel alles heeft Thijs vernieuwd. “Geleidelijk aan werkte ik van voren naar achteren, van vooras tot achteras en alles wat daartussen en daarboven zit. Het frame van het onderstel heb ik helemaal gerepareerd, alle slechte stukken ijzer zijn vervangen door nieuwe, ook is alles goed geverfd. Heeft een doorsnee bus twee balken in het onderstel, deze heeft een samenstel van allerlei buizen en dwarsverbanden, een zogeheten koker- of boxchassis. De vloer heb ik geheel vernieuwd. De stoelen ook, alleen hebben die niet

PAGINA 5

de originele frames zoals die in de bussen van Vermaat te vinden waren, want die zijn niet meer verkrijgbaar, maar het zijn de originele Duitse frames. Ook de bekleding van de zittingen is nieuw. Niet in originele kleurstelling want ook dat is niet meer verkrijgbaar, maar in een mix van rood en blauwe stof, zoals in Duitsland en België vaker in autobussen wordt gebruikt. De panelen naast de zittingen, onder de ramen, werden waar nodig ook vernieuwd, met hun originele houtmotief. En ook de buitenkant kreeg z’n oorspronkelijke kleur terug.” Restaureren, niet zo maar om de bus weer functioneel te krijgen, maar met respect voor het originele voertuig, zo geeft Thijs aan. Eigenlijk heeft hij z’n klus erop zitten nu, op het schoonmaken van de bus na.

Speciale gelegenheden

Als ook dat gedaan is kan hij de bus gaan inzetten voor speciale gelegenheden: rouw-, trouw- en historisch verantwoord vervoer. Niet voor regulier personenvervoer, want daarvoor moet de bus ook een zogenaamde communitaire vergunning krijgen. Dat loopt via een busmaatschappij, maar daarbij is Thijs met z’n hobbybus natuurlijk niet aangesloten. Voor genoemde gelegenheden, vooral trouwerijen, kijkt hij er echter wel naar uit om z’n O305 voor in te kunnen gaan zetten. Wie daar meer over wil weten, kijkt gewoon even op zijn Facebookpagina: www.facebook.com/vermaat433.


PAGINA 6

AUTONIEUWS

| ONDERWEG OP GO

ELEKTRISCHE VUILNISWAGENS IN AMSTERDAM Sinds donderdag 15 maart rijdt de eerste 100% elektrische huisvuilwagen door de straten van Amsterdam. Elektrisch, dus minder uitstootgassen. En dus goed voor de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van Amsterdammers. Wellicht een idee voor de gemeente Goeree-Overflakkee die in 2020 volledig energieneutraal wil zijn. De gemeente Amsterdam wil ‘een schoner Amsterdam en een gezondere toekomst voor de Amsterdammer’

en dus besloot zij om te investeren in een waterstof voorbereide huisvuilwagen. Door de goede samenwerking van Truckland, E-Trucks Europe, Geesinknorba en de gemeente Amsterdam, werd de bouw van het voertuig in slechts 2 maanden gerealiseerd. Deze huisvuilwagen, die door wethouder Choho op de Dam gepresenteerd werd, opereert nu nog volledig elektrisch, maar is al voorbereid om in 2019 te worden uitgebreid naar een waterstofhybride vuilniswagen. Een belangrijke stap op weg naar het doel van de gemeente Amsterdam om haar CO2-uitstoot in 2025 met 45% te verlagen ten opzichte van 2012. Het voertuig gaat rijden in straten

NIEUWKOMERS IN DE JAREN ‘70 Iedere periode heeft z’n eigen favoriete automodellen en nieuwe technieken. Een duik in het autonieuws in de jaren zeventig.

waar de kwaliteit van de buitenlucht het slechtst is. Zoals het Damrak, Rokin, Weesperstraat, Leidseplein en het Rembrandtplein. Met het in gebruik nemen van deze elektrische auto is een eerste stap gezet. De komende

jaren worden meer schone huisvuilwagens ingezet. Zo zijn de plannen voor voertuigen die kunnen rijden op waterstof in een vergevorderd stadium. Vanaf 2019 gaan er drie waterstofauto’s rijden.

EEN HEEL NIEUWE VERSCHIJNING In 1980 werd de nieuwe Opel Kadett geïntroduceerd. Een noviteit was de ventilatie met het mengluchtprincipe. “Door koude en warme temperatuur kan de gewenste temperatuur nauwkeurig worden ingesteld,” aldus een persbericht 38 jaar geleden.

SNELLER EN GOEDKOPER ER ZIT MUZIEK IN DE AUSTIN ALLEGRO Austin dealer garage Van Splunter presenteerde in 1974 trots de nieuwe Austin Allegro. Het is volgens de dealer: “een betaalbare kwaliteitsauto, afstammeling van een betere familie. Volstrekt uniek is het veersysteem d.m.v. hydragas. Het overhellen en schokken worden voortreffelijk opgevangen.”

In 1977 verscheen de 2CV 6 Spécial. De auto had een topsnelheid van 110 kilometer per uur. In een nieuwsbericht staat: “De auto voldoet volledig aan de vraag naar een eenvoudig uitgevoerde vlot in het verkeer meekomende wagen, tegen een lage aanschafprijs en waarvan de exploitatiekosten tot de allerlaagste behoren.”

Haalt u de cabrio tevoorschijn of gaat u met de motor op pad? Denk aan de juiste verzekering, denk aan Van Dis.

MIDDENKLASSE WAGEN VAN GROTE ALLURE

DE NIEUWE CITROËN GS IN 1970 Met de komst van de GS vulde Citroën het ‘gat’ tussen de Ami en de D-serie. Het Franse automerk wilde een auto maken met de economische voordelen van de 2CV en toch comfortabel, veilig en zuinig. De prijs was destijds een krappe achtduizend gulden, inclusief btw.


RIJ-IMPRESSIE

ONDERWEG OP GO |

PAGINA 7

VAN BMW NAAR… MINI!

Aïda en haar Countryman, een leuk stel!

Als je steeds wisselende automerken rijdt, is dat best leuk. Elk merk heeft z’n eigen aardigheden en eigenaardigheden. En op den duur krijg je het gevoel aardig thuis te raken in autoland. Hoewel dat laatste maar ten dele is, want autotechnieken veranderen voortdurend en daarmee ook de automobielen. Eén van de autorijders die periodiek in een ander merk stapt is Aïda Jonge Poerink uit Hellevoetsluis. Zij rijdt altijd in een leaseauto en doordat die om de drie á vier jaar ingeleverd wordt, staat er regelmatig een ander automerk voor de deur. Dit keer werd een overstap gemaakt van BMW naar… MINI!

Dikke negen

Minpunten aan de auto heeft Aïda nog niet kunnen ontdekken. Als pluspunten noemt ze de ruimte die de wagen biedt, de rijeigenschappen en de hogere zit. Oké, bij de MINI moet ze zelf weer schakelen, terwijl de BMW een automaat was. Maar dat heeft niks te maken met plus- of minpunten. Het is alleen een kwestie van wennen. Datzelfde geldt ook voor de verdere bediening, de knoppen en hendels, van de auto. “Bij de MINI zit alles op een andere plek. Maar dat maakt het ook wel weer leuk. Het is echt een totaal andere auto dan de BMW. Maar doordat BMW zich met de ontwikkeling van de MINI Countryman heeft bemoeid, herken je weer wel de kwaliteit waarmee de MINI gebouwd is. Ook het motorvermogen is prima, je kunt er goed mee met het verkeer mee.” Over hoe zuinig de MINI is, kan ze nog niets zeggen, dan moet ze eerst een paar keer hebben getankt, maar ze hoopt uit te komen op zo’n 1 op 13. Gevraagd naar hoe ze, kort en bondig, hun aanwinst zou typeren, zegt Aïda enthousiast “Stoer, guitig en ruim!” En als rapportcijfer zou ze haar MINI een dikke negen geven.

Aïda had nooit eerder een MINI gereden. Maar ze wilde na haar BMW graag eens “een eigenwijze opvolger”, zoals ze ‘t zelf noemt. “Liefst een auto met ruimte en een hogere zit.” Het werd een drie jaar jonge MINI Countryman. En hoewel ze ‘m nog maar even heeft, heeft ze nog geen moment spijt van haar keuze gehad.

Goede deal

Totaal anders

“Het is een totaal andere auto dan de BMW die ik had”, vertelt ze. “Een heerlijk ruime auto, die heel variabel is in te delen, met een hogere zit en - niet onbelangrijk - goede rijeigenschappen! Ook de afwerking van het interieur is van zeer hoog niveau. MINI staat bekend als auto met een heel apart dashboard, met traditiegetrouw een grote snelheidsmeter in het midden van het dashboard. Dat heeft deze Countryman ook. Daarnaast zijn er nog veel leuke details in de vormgeving van het auto-interieur.”

ADRES

WATERTOREN 25 3247CL DIRKSLAND T. 0187 603590 I. WWW.AXXIAUTO.NL

Tekst: Hans Villerius Beeld: AXXI Auto

Vooruit, dan mag ze ook nog iets zeggen over wáár ze haar nieuwe auto heeft gekocht en hoe dát bevallen is. Als ze maar niet teveel reclame maakt… Ze is aan haar Countryman gekomen bij AXXI Auto in Dirksland. “Hier zijn we supergoed geholpen, mijn man en ik. Het is een prachtig pand en ze hebben hier heel veel keus in alle segmenten en merken. De auto’s staan er prachtig bij en voor je het weet ben je bezig met een proefrit. AXXI Auto gaf ons vertrouwen en het gevoel dat je echt een goede deal doet.” En met dat gevoel stapt Aïda nog iedere dag in haar nieuwe voiture. De volgende keer opnieuw een MINI? “Wie weet…!”, zegt ze. Eerst maar eens een paar jaar genieten van deze Countryman!”


PAGINA 8

| ONDERWEG OP GO

VAKMAN IN BEELD


ONDERWEG OP GO |

PAGINA 9

JE ZIET WAT VAN DE WERELD ALS INTERNATIONAAL CHAUFFEUR Meestal vertrekt hij maandagochtend vroeg en is hij op vrijdag weer thuis in Middelharnis. Jan Nagtegaal is als internationaal vrachtwagenchauffeur de hele week van huis. Daar staan de vrijheid en het avontuur tegenover. Onlangs vierde hij het 25-jarig bestaan van zijn eenmansbedrijf Jan Nagtegaal Transport.

“LEUK, LANGS AL DIE CHATEAUTJES”

Op 1 november 1992 was het moment daar. “Mijn eerste vrachtwagen, een DAF, stond voor de deur. Maar de maandag erop had ik geen werk. Het was crisistijd.” Nagtegaal vertelt dat er later ook nog wel zware periodes waren, maar dat hij via via meestal wel ritten kon maken. “Voor een van m’n eerste klanten reed ik met containers vol conserven naar Duitsland.”

Nagtegaal begon op 1 november 1992 voor zichzelf. Daarvóór had hij al tien jaar bij Maliepaard Transport in Oude-Tonge gewerkt. Het vrachtwagenvirus liep hij echter al in zijn vroege jeugd op. “Mijn vader was chauffeur en twee ooms ook. Mijn vader reed in het binnenland en mijn ooms waren internationaal chauffeur. Ik kan me herinneren dat ik als jochie van drie of vier al met mijn vader meeging om bij de Victoriafabriek in Dordrecht koekjes te laden. Later kwamen de internationale ritten met mijn ooms. Naar Frankrijk en Duitsland, dat vond ik veel leuker.”

Relaxt rijden

Hij is altijd internationaal blijven rijden, tussen 2010 en 2015 nog in een vof met zijn zoon Frank. Het bracht hem in zeventien Europese landen. “Je ziet wat van de wereld en het is relaxt rijden. Niet dat gejacht en gejaag van de binnenlandse ritten. Ik ben van 400 kilometer boven Stockholm geweest tot onder in de laars van Italië. De mooiste landen? Frankrijk en Italië.”

Hij ging naar school op de Tech. “Niet afgemaakt”, lacht Nagtegaal. “Mijn ouders haalden me van school. Als je niet wilt leren, dan ga je maar werken, zeiden ze. Via het Arbeidsbureau kwam ik als autopoetser terecht bij Lies van der Velde in Sommelsdijk. Dat ging goed. Op een gegeven moment vroegen ze of ik interesse had om autospuiter te worden. Ze hadden daar ook een spuiterij.” Twee jaar lang ging hij een dag in de week naar Rotterdam om de opleiding te volgen. Na het baantje bij Van der Velde werkte Nagtegaal bij Van Lint Autoschade en Van Trigt (in Zuidland). Bij zijn volgende werkgever, Maliepaard, begon hij met het opknappen van vrachtwagens. “Elke avond en zaterdag was ik er, zelfs op oudejaarsavond.” Tot er een plek vrijkwam voor een vrachtwagenchauffeur. Met het chauffeursdiploma en het diploma ge-

vaarlijke stoffen in de hand kon Nagtegaal die plek invullen. Zijn grote ideaal was echter om zelf als ondernemer aan de slag te gaan. “Dat leek me ontzettend mooi. Een eigen auto met je eigen naam erop en zelf bepalen wat je wel en niet wilt doen.” Voor het middenstandsdiploma ging hij elke zaterdag naar Rotterdam en op zijn ritten voor Maliepaard gingen de studieboeken mee.

Vanuit Frankrijk reed hij jarenlang wijn naar Nederland. “Leuk, langs al die chateautjes.” De laatste tweeënhalf jaar vervoert hij geen stukgoed meer, maar rijdt hij met een tank rond. Wat erin zit? “Van jus d’orange tot azijnzuur, plantaardige oliën en gas.”

Door Kees van Rixoort

Ernstige ongevallen heeft Nagtegaal al die jaren niet gehad. Wel maakte hij bij een tankstation in Italië een keer een snelkraak mee. “Toen heb ik de rest van de nacht niet geslapen.” Hij rijdt na twee DAF-vrachtwagens, nu in zijn tweede Scania. “Er staat 9 ton op de teller, maar er is nog niks aan.” Toch denkt de gepassioneerde chauffeur en ondernemer aan de aanschaf van Scania nummer 3. Van stoppen met rijden wil hij voorlopig nog niets weten…


PAGINA 10

| ONDERWEG OP GO

Puzzel m en maa ee kans o k p heerlij een ke taart.

1

2

3

4

5 6

DIAGRAM

7 8

Horizontaal:

1 Vooraf beraamd dat het gezwollen was (7); 6 De buitenlander geeft moeder een kledingstuk en wat spek (9); 8 Werktafel op kantoor (6); 9 Een uitroep voor een heer in die staat (4); 12 Kever als barbier voor bomen (15); 13 Gunst wat staat u veraf (6); 14 In Engeland is het zeldzaam, zo’n vreemde (4); 16 Demonstratie tijdens de voorstelling (4); 17 Met die planken gaat het wel snel drijven (8); 19 Die verwijzing gaf bij voorbaat al een akkoordverklaring (7); 20 Het naarstig naar een vaartuig (5); 21 Het is circa IT, volgens de recensente (7); 22 in Frankrijk is dat niet een kloosterlinge (3).

Verticaal:

2 Een stukje varkensvlees voor de gewezen advocaat (9); 3 Instrument van eikenschors voor een knaagdier (8); 4 De afscheidingsbeweging is een gemene in de vitrine (7); 5 In het licht van de scholing kwam er een lijst (11); 7 Ontwerper in de hofstijl? (13); 10 Rond denkraam? (13); 11 Collier met natuurlijke kristallen? (13); 15 Wat een kromme zooi (5); 18 De slaap komt dikwijls (4).

Heeft u de oplossing gevonden?

Stuur de complete oplossing van de puzzel in voor 5 mei naar puzzel@eilandennieuws.nl. Graag onder vermelding van ‘Puzzel Onderweg’. Vergeet niet om uw naam en telefoonnummer te vermelden. Inzenden kan ook per post naar Postbus 8, 3240 AA Middelharnis. De winnaar ontvangt automatisch bericht.

Gespecialiseerd in oldtimers

10

9

11

12

13

14 15 17

16

19

18

20

21 © Persbelangen P506

22

WIST U DAT WIJ ALTIJD UW EIGEN RISICO BETALEN, ONGEACHT DE HOOGTE VAN HET SCHADEBEDRAG!

WIJ BEGRIJPEN DAT EEN SCHADEGEVAL INGRIJPEND KAN ZIJN EN DE KEUZE VOOR EEN SCHADEBEDRIJF BEST WAT VRAGEN KAN OPROEPEN. Wij geven alvast antwoord op de meest voorkomende vragen, zodat u weer zorgeloos en snel op weg kan. BEN IK VRIJ IN MIJN KEUZE VOOR EEN SCHADEBEDRIJF, ONDANKS DAT MIJN VERZEKERING ZEGT VAN NIET? Ja, u bent geheel vrij in uw keuze en u behoudt alle voorwaarden. KRIJG IK BIJ MEULEMAN AUTOSCHADE ALTIJD VERVANGEND VERVOER? Ja, wij zorgen ten alle tijden voor gratis vervangend vervoer. MIJN VERZEKERING GEEFT AAN DAT IK HET SCHADEBEDRAG EERST ZELF MOET BETALEN. KLOPT DIT? Nee, Meuleman Autoschade regelt de betaling in het geheel met de verzekeringsmaatschappij. REPARATIE TE DUUR? Wij kunnen het in 90% van de gevallen goedkoper repareren! EXTRA SERVICE: Bij schade komen wij de auto bij u thuis ophalen op heel Goeree-Overflakkee! Uiteraard krijgt u ook gratis vervangend vervoer. AUTOSCHADE In ons schadeherstelbedrijf herstellen wij professioneel en vakkundig grote en kleine schades aan personenauto’s, bedrijfswagens, caravans en motoren voor alle verzekeringen.

OPENINGSTIJDEN Ma. t/m vri. 7.30 - 17.30 uur Zaterdag: 8.00 - 12.00 uur Zondag: Gesloten

CONTACTGEGEVENS MEULEMAN AUTOSCHADE Stoofweg 10a, 3253 MA Ouddorp | tel. 0187 - 689 395 | mob. 06 - 11 41 28 95 | info@meuleman-autoschade.nl | www.meuleman-autoschade.nl

“PERSOONLIJKE AANDACHT IS BIJ ONS HEEL NORMAAL”


ONDERWEG OP GO | PAGINA 11

DE BMW M2 COUPE EDITION BLACK SHADOW Met een wereldwijde verkoop van meer dan 12.000 exemplaren was de BMW M2 het succesvolste model van BMW M GmbH in 2017. Die

enorme populariteit zorgde voor de ontwikkeling van een speciaal ‘editie’-model dat de dynamiek van de compacte high-performance sportwagen

andermaal onderstreept. Er komen vijf exemplaren naar Nederland. Prijzen worden later bekendgemaakt.

DE NIEUWE PEUGEOT RIFTER De nieuwe Peugeot Rifter is lekker praktisch en comfortabel. De auto nodigt uit om op avontuur te gaan. Met zijn ondernemende karakter voelt de Rifter zich zowel thuis in de hectiek van de stad als in de pure natuur. Met de Peugeot i-Cockpit® in de Rifter maakt het merk zijn belofte waar: een intense rijervaring die ongekend is voor deze klasse. Hij is leverbaar in twee lengten, en met 5 of 7 zitplaatsen, en is daarmee multifunctioneel, modulair en praktisch. De Rifter wordt uitgerust met zuinige motoren en de allernieuwste technieken.

Magazine

Redactie Martijn de Bonte Hans Villerius Kees van Rixoort

Advertenties en tarieven Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Gert Verweij, tel. 06 50 44 83 59 Harold Sturm, tel. 06 13 98 11 63

Vormgeving Manon de Vos- Thijssen

Uitgever en bezorging Eilanden-Nieuws Postbus 8 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 74 54 50 info@eilandennieuws.nl

Oplage 23.500

over auto

’s, fietsen

en andere

vervoermi

ddelen | 3e jaargang

nr. 1 | maar t 2018

DE NIEUWE GENERATIE HYUNDA I SANTA FE

Hyundai trekt neratie Sant met trots het doek van de nieu a Fe. De vierd ta Fe oogt we gee generatie stoer, is Hyundai bijzonder Daarnaas Sanruim én t waakt comfortab de nieuwe nieuwe tech el. Hyundai nologieën het welz en veiligheids SUV dankzij ijn van zijn systemen passagier beleefde over s. De nieu zijn were we Santa ldpremièr van Genè Fe e tijdens ve van 8 de Autosalon tot en met 18 maart.

BUSCHAU FF GEEFT OLD EUR TIMERBU NIEUW LE S VEN

25 KAAR SJES VOOR KIA SPOR TAGE

Thijs de Beer

uit Middelhar door techn nis is al zijn iek. Dat blijkt hele leven trammont lang gefas eur, de laats ook wel uit zijn beroe cineerd kocht hij te jaren is pskeuze, een oude eerst was hij busch auffeur. Zes hij bus, niet. Maar jaar geled na jarenlang veel meer dan een en wrak was rijdende sleutelen Mercedes het eigen O305 in Nede en zwoegen heeft lijk zijn verha hij nu de al. rland. In enige deze uitga ve vertelt Thijs

Dit jaar blaas slingers moge t de Kia Sportage 25 kaarsjes n even blijve over bere uit. De n hangen, ikt want de miljoenste meteen een verk crossoopmijlpaa exemplaar l! Het vijf bank gega an. De eerst is namelijk over de toon showroom e Sportage uit. Were ldwijd verk reed in 1993 de jaar tijd hiervan ocht Kia ruim in zeven Nu is het twee miljo de beurt aan de vierd en exemplaren. de afgel open 29 e gene maan ratie, die joen keer in over de toon den wereldwijd al één milbank is gega an.

Cor campers Melissant en caravan De campe s.. r- / carava Jer. de Burg. deFonkert 3281 AL Zeeuwstraat 130 Tel (018 Numansdorp www.jerd6) - 658 111 efonkert.nl

Autobedrij f Flakkee B.V .

nsspe van Goere e-Overflakkecialist e!

Watertore

n 69, 3247 CL Dirksland T. 0187 info@autob - 48 44 66 edrijfflakk www.auto ee.nl bedrijfflak kee.nl

Nijverheids

weg 4 3247 XX Dirks Telefoon: land 0187-60519 Website: 1 corm E-mail: info@elissantcaravan. nl cormelissa nt.nl

Ook repara ties van retro alle scoote rs! Joos Jans

estraat 35 3245 XH 06 - 11267609| Sommelsdijk | 0187 - 8484

95


FOCUS ST LINE UV RANGE 20.855,DE NIEUWE

De greep nieuweFORD Ford EcoSport DE NIEUWE FIESTA Een uit Ford Iriks Een leder bekleed stuurwiel, sportstoelen, honinggraatgrille, lichtmetalen 5-spaaksvelgen. We kunnen VANAF OF nog wel even doorgaan. Maar dat doen we niet. Wat een ST-Line een ST-Line maakt, moet je zelf ervaren. Binnenkort in de showroom voor 24.205 incl 1.000 inruilpremie. Niets in te ruilen? Krijg je nog steeds 1.000 korting!

*

megadeals 14.995,239,-tot € 7500,- korting! vanaf

€24.205 RD INTRODUCEERT INCLUSIEF 750,AANKOOPREMIE

P.M. MET FORD PRIVATE LEASE

Een greep uit Ford Iriks megadeals tot €7500,- korting!

VA N A F

INCLUSIEF €1.000 Ford Galaxy

E DENIEUWE NIEUWE KUGA IS UIT FOCUS ST LINE UV RANGE Ford Mondeo Wagon Titanium

INRUILPREMIE (OOKMegadeal ALS JE NIKS IN TE RUILEN van €HEBT!) 7500,-

Megadeal van € 5100,-

van € 39.600,- voor € 34.600,-

van € 53.020,- voor € 45.499,-

Ford S-MAX

Ford Grand C-MAX

Megadeal van € 7000,-

Megadeal van € 5135,-

van € 44.665,- voor € 36.665,-

van € 33.134,- voor € 27.990,-

25.705FORD 58.715 NIEUWE FIE

DE 19.985

OSPORT

FORD KUGA

FORD EDGE

VANAF

VANAF

Autobedrijf Iriks Feel. Every.INCLFiesta. Moment. 2.000 AANKOOPPREMIE

Steenbergen: 0167 - 56 66 62 www.ford-iriks.nl

Autobedrijf Iriks

Middelharnis: 0187 - 48 26 44 www.ford-iriks.nl

14.995,239,DE NIEUWE DE NIEUWE FORD FIESTA PROFITEER NU VAN VELE

INCLUS IEF VANAF

V A N A F www.ford-iriks.nl OF

1.500

439

Ford Private Lease aanbieding van 239,- p.m. is gebaseerd op de Ford Fiesta Trend 1.1 5-drs 85pk o.b.v. 60 mnd/10.000km p.j. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 19,2-29,4; liter/100 km: 3,4-5,2; CO2 g/km: 87-118.

AANKOOPPREMIE

PER MND

MET FORD LEASE

INCLUSIEF 750,AANKOOPREMIE

V

A

N

A

949

P M

MET FORD LEAS

P.M. MET FORD PRIVATE LEASE

14.995,- 239,JUBILEUMAANBIEDINGEN OF

INCLUSIEF 750,AANKOOPREMIE

VANAF

VANAF

P.M. MET FORD PRIVATE LEASE

25.995

Ford Transit al 50 jaar de gouden formule voor elke ondernemer INCLUSIEF

2.000

Financ i Leaseal

0% rente

Kijk er maar eens naar. Het is misschien niet wat je in je hoofd had, toen je aan een gezinsauto dacht. Maar misschien wel wat je heel graag wilt, als je een gezinsauto gaat kopen. En dan is hij ook nog eens heel scherp geprijsd. Kijk er nóg maar eens naar. Of kom er lekker in zitten.

Een greep uit Ford Iriks megadeals tot € 7500,- korting! AANKOOPPREMIE

Een leder bekleed stuurwiel, sportstoelen, honinggraatgrille, lichtmetalen 5-spaaksvelgen. We kunnen nog wel even doorgaan. Maar dat doen we niet. Wat een ST-Line een ST-Line maakt, moet je zelf ervaren. Binnenkort in de showroom voor 24.205 incl 1.000 inruilpremie. Niets in te ruilen? Krijg je nog steeds 1.000 korting!

€24.205

Ford Transit Connect Economy Edition TDCi vanaf 11.495,Via Ford Lease al vanaf 67,- p/w Ook leverbaar als extra ruime L2

Ford Transit Courier Economy Edition TDCi vanaf 9.995,Via Ford Lease al vanaf 60,- p/w

Een greep uit Ford Iriks megadeals tot €7500,- korting! Life is out there. Are you?

VA N A F

Ford Transit al vanaf 19.175,-

Ford Transit Custom Economy Edition TDCi vanaf 16.900,Via Ford Lease al vanaf 83,- p/w Ook leverbaar als extra ruime L2

INCLUSIEF €1.000 Feel. Every.Feel. Fiesta. Every. Moment.Fiesta. Moment.

Ford Lease al vanaf 88,- p/w prijzen zijn Via consumenten(advies)prijzen in euro’s en inclusief BTW, BPM, recyclingFord Je Mondeo Wagon Titanium Ford GalaxyEcoSport. Ford S-MAX Ford Grand C-MAX krijgt veel meer te zien als je eropuit gaat met de nieuwe EXTRA JUBILEUMEXTRA JUBILEUMEXTRA JUBILEUMEXTRA JUBILEUMegeskosten en VOORDEEL onvermijdbare kosten rijklaarmaken (nul-beurt, 2 kentekenplaten, in- en 2.500,INRUILPREMIE TOT 4.000,VOORDEEL TOT VOORDEEL TOT VOORDEEL TOT 3.500,1.000,met z’n dynamische rijstijl, verfi jnde interieur en prijswinnende poetsenFWant en transportkosten). Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl/verkoopMegadeal Megadeal (OOKMegadeal ALS JE NIKS IN Megadeal O R D K U G A S T- L I N E Kom bij ons langs en ontdek welke Transit voor u de gouden formule is EcoBoost-benzinemotor kom je overal. Zo kun je ook nog eens en. Genoemde leaseprijzen zijn vanafprijzen bij Ford Lease op basis van een full operational TE RUILEN HEBT!) van € 5100,van € 5135,van €BTW, 7500,€ 7000,Genoemde prijzen zijn consumenten(advies)prijzen in euro’s en inclusief BPM, recyclingsbijdrage, legeskostenvan en onvermijdbare kosten Ford Private Lease aanbieding van 239,- p.m. is gebaseerd op de Ford Fiesta Trend 1.1 5-drs 85pk o.b.v. 60 mnd/10.000km p.j. Afgebeelde auto kan act rijklaarmaken met een kilometrage 20.000/60 maanden. Leasen betekent maatwerk, vraag échte sterren gaanvan zien. Stel jeuitwendige eigen samen op ford.nl. afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en COEcoSport -uitstoot: km/liter: liter/100 km: 3,4-5,2; CO g/km:op 87-118. (nul-beurt, 2 kentekenplaten, inen poetsen en19,2-29,4; transportkosten). Indien enig moment voor alle consumenten een (inruil-) van € 44.665,voorford.nl/ € 36.665,van € 33.134,- voor € 27.990,van € 39.600,voor € 34.600,van € 53.020,voor € 45.499,Ford Private Lease aanbieding van 239,p.m. is gebaseerd op de Ford Fiesta Trend 1.1 5-drs 85pk o.b.v. 60 mnd/10.000km p.j. Afgebeelde auto kan premie beschikbaar is, is deze steeds al op de consumenten(advies)prijs in mindering gebracht. Zie voor kosten en voorwaarden w Ford dealer om devanmeeste passende leaseprijs voor uen CO uit-uitstoot: te rekenen. Wijzigingen voorkm/liter: 19,2-29,4; liter/100 km: 3,4-5,2; CO g/km: 87-118. afwijken standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik verkoopvoorwaarden. Wijzigingen voorbehouden. De afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2Genoemde prijs is een consumenten(advies)prijs in euro’s en inclusief BTW, BPM, recyclingbijdrage, legeskosten en onvermijdbare kosten rijklaarmaken (nul-beurt, 2 kentekenplaten, in- en uitwendig poetsen Deuitstoot: afgebeelde auto’s afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brand*Inclusief 1.000,Upgrade Afgebeelde auto kan Gemiddeld brandstofverbruik en kan CO -uitstoot: km/liter: 17,2 - 24,4;caties. liter/100 km: 4,1 brandstofverbruik - 5,8; CO g/km: 107 en transportkosten). Zie voorBonus. kosten en voorwaarden ford.nl/verkoopvoorwaarden. voorbehouden. De afgebeelde auto afwijken van standaardspecifi Gemiddeld en- 134. km/liter: 17,86-21,28 ;kunnen liter/100 km: 4.7afwijken – 5.6;van COstandaardspecifi g/km:Wijzigingen 108caties. - 128. 2 CO -uitstoot: km/liter: 13,51-21,28; liter/100 km: 4,7-7,4; CO g/km: 122-171. Het opgegeven brandstofverbruik en de CO -emissies zijn gemeten conform de Europese Richtlijnen (EC) 715/2007 en (EC) 692/2008. ik en CO2-uitstoot: km/liter: 13,51-22,73; liter/100 km: 4,4-7,4; CO2 g/km: 115-171.

DE 9.985

2

25.705FORD 58.7 NIEUWE FI

2 extra voordeel bestaat uit een jubileumpremie en een extra premie die van toepassing is op geselecteerde 2 De genoemde aanbiedingen gelden voor de kleinzakelijke markt. Het genoemde maximale voorraadmodellen. Vraag uw Ford dealer naar de mogelijkheden. Genoemd tarief van Ford Lease geldt voor Full Operational Lease bij 72 maanden en 20.000 km per jaar. Genoemd rentetarief van 0.0% geldt bij Financial Lease met een maximale looptijd van 24 maanden. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW, BPM en afleveringskosten. Alle acties gelden tot nader order. Wijzigingen voorbehouden. 2 2

SPORT Iriks Middelharnis Autobedrijf Iriks 2

2

2

Iriks Steenbergen obedrijf Iriks www.ford-iriks.nl

.ford-iriks.nl Autobedrijf Iriks

FORD KUGA 0187-482644

Ford Iriks 2

DeMiddelharnis: Hofjes 44 Tel. 0187-482644 Middelharnis: VANAF Drukkerij 1

Tel.Steenbergen: 0187-482644

Tel.- 56 0167-566662 Steenbergen: 0167 66 62 Steenbergen: www.ford-iriks.nl

Middelharnis: 0187 - 48 26 44.

CLUS IEF VANAF

.500

0167-566662

FORD ED

VANAF ford-iriks.nl

Autobedrijf Iriks Steenbergen: 0167 - 56 66 62. www.ford-iriks.nl

INCL 2.000 AANKOOPPREMIE Tel. 0167-566662 V A N A F www.ford-iriks.nl OF

439

PER MND

Middelharnis: 0187 - 48 26 44

V

A

N

94

Onderweg op GO - Editie maart 2018  
Onderweg op GO - Editie maart 2018  
Advertisement