Huis-aan-huiskrant van Goeree-Overflakkee van woensdag 29 juli 2015

Page 6

6

WOENSDAG 29 JULI 2015

Nieuws

“Wat zou ‘t mooi zijn als nog veel meer tuinders mee zouden doen!”

Vervolg van de voorpagina In plaats van zulke groenten dan op de composthoop te gooien, kun je ze nu toch gewoon oogsten en in de kratten voor de Voedselbank leggen. Die staan in de meewerkende tuinencomplexen op zo’n plek dat de tuinders er vanzelf langskomen als ze hun hof verlaten. Dit om ‘t hen zo makkelijk mogelijk te maken, in de hoop natuurlijk dat velen hun overproductie erin zullen doen.”

Fantastisch initiatief Zo is Adrie dus al enkele maanden bezig. In het begin viel de opbrengst een beetje tegen, maar van lieverlee komt er groei in. “Er zijn er veel meer die mee zouden kunnen doen. In vrijwel alle tuinen wordt meer geoogst dan geconsumeerd en zie je bijvoorbeeld dat sla in ‘t zaad schiet of dat bonen blijven hangen. Wat zou ‘t mooi zijn als nog veel meer tuinders mee zouden doen!” De Voedselbank deelt die mening volmondig. “Wij vinden dit echt een fantastisch ini-

tiatief! Wat ons betreft doen er nog veel meer tuinders mee, zodat we nog meer mensen aan verse groenten kunnen helpen!”

Storm zorgt voor schade en overlast

GOEREE-OVERFLAKKEE - Medewerkers van de gemeente zijn bezig met het opruimen van een omgewaaide boom in de Weistraat in Nieuwe-Tonge. Het is één van de plaatsen op het eiland waar tijdens de storm van afgelopen zaterdag een boom is omgewaaid. Ook afgewaaide takken zorgden voor overlast op een aantal wegen. Op de Brouwersdam raakte zaterdagmiddag een kitesurfer gewond. Hulpdiensten moesten ter plaatse komen en hebben de surfer vervoerd naar het ziekenhuis. Op de Grevelingendam kantelde aan de kant van OudeTonge een aanhangwagen door de sterke wind. Bij het incident raakte ook een personenauto beschadigd. De KNRM in Stellendam ging tijdens de storm juist de zee op om te oefenen. Op de Facebookpagina is een filmpje te zien van afgelopen zaterdag: www.facebook.com/KNRMStellendam.

Wie dat wil, kan contact opnemen met Adrie van Klinken, die eventueel ook bereid is om voor de Voedselbank de vruchten te oogsten bij tuinders die op vakantie gaan en weten dat tijdens hun afwezigheid de oogst in hun hof blijft hangen. Van Klinkens contactgegeven zijn: tel. 0187 485250, e-mail: arvanklinken@hetnet.nl.

Ook Hervormde Kerk Den Bommel gaat zonne-energie opwekken OUDE-TONGE/DEN BOMMEL - Via de zojuist afgesloten zonnepanelenactie van Deltawind zijn 425 zonnepanelen verkocht. De coöperatie spreekt van een mooi succes. In totaal hebben 34 mensen zonnepanelen gekocht, achttien leden van Deltawind en zestien niet-leden. Daarnaast hebben drie kopers zich aangemeld als lid.

geval meer worden dan de vier die de kerk nu cadeau krijgt via de zonnepanelenactie van Deltawind. Groen en duurzaam Meinster was zelf de initiatiefnemer. Vervolgens meldde de kerkvoogdij van de Hervormde Kerk van Den Bommel aan als ‘goed doel’ voor de actie. “Ik ben lid van Deltawind en zag de advertentie over de zonnepanelenactie. Ik dacht: dit is een prachtige kans voor onze kerk om zelf energie op te wekken. Het past in ons straatje. We willen de groene en duurzame kant uit.”

Door Kees van Rixoort

Wie tien zonnepanelen kocht voor zijn eigen dak, kon er één schenken aan een vereniging, stichting of kerk op Goeree-Overflakkee naar keuze. Dat gaf de actie van Deltawind meer reikwijdte. In totaal ruim 34 zonnepanelen gaan als sponsoring naar Dorpshuis Melishof in Melissant, de Exoduskerk in Sommelsdijk, de Hervormde Gemeente (PKN) in Den Bommel, Tennisvereniging Westrak in Oude-Tonge en Tennisclub Melissant. Het was de tweede keer dat Deltawind de zonnepanelenactie ‘Deltawind & Zon’ hield. Vorig jaar zorgden de deelnemers van de collectieve inkoopactie ervoor dat ook het RTM Museum kon worden voorzien van zonnepanelen. Dit jaar konden lokale verenigingen, stichtingen en kerken zich aanmelden om zonnepanelen gesponsord te krijgen. Uiteindelijk waren er vijf ‘goede doelen’ die van deze mogelijkheid gebruikmaakten. Deze vijf krijgen dus zonnepanelen.

De Hervormde Kerk in Den Bommel. Daarmee kunnen ze, net als de leden en niet-leden van Deltawind die panelen kochten via de actie, hun energierekening omlaag brengen én zelf schone energie opwekken. Hoe meer sponsors, hoe meer zonnepanelen. De ‘goede doelen’ hoeven alleen de omvormer en de installatie zelf te betalen. Uiteraard kunnen ze zelf meer panelen bij kopen. De zonnepanelenactie van 2015 is, evenals die van 2014, een succes. Het resultaat is beter dan de coöperatie vooraf verwachtte. De actie past bij het doel van Deltawind om een flinke bijdrage te leveren aan de productie van duurzaam opgewekte energie en aan

een duurzame toekomst voor GoereeOverflakkee. De Hervormde Kerk te Den Bommel ontvangt via de actie vier zonnepanelen. Waarschijnlijk dit jaar nog komen ze op het zuidelijke schuine dak van het verenigingsgebouw te liggen. Nee, niet boven op de eeuwenoude kerk, die ernaast staat. “Dat past niet op zo’n prachtig monumentaal gebouw uit de zeventiende eeuw”, zegt Jan Meinster, scriba van de kerkelijke gemeente. De kerkvoogdij vergadert binnenkort over het vervolg: hoeveel zonnepanelen er in totaal op het verenigingsgebouw moeten komen. Het zullen er in ieder

Volgens Jan Meinster is dat een uitstekende ontwikkeling. “Als kerk, als christen, heb je de taak goed met de schepping om te gaan. Daarbij kun je als kerk een goed voorbeeld geven en uitdragen dat je groen en duurzaam belangrijk vindt. De zonnepanelen zijn een van de eerste stappen die we zetten op die weg. Verder nemen we al jaren groene stroom en groen gas af en schenken we duurzame koffie. We zijn ook aan het onderzoeken of we de gloeilampen in ons kerken verenigingsgebouw kunnen vervangen door led-verlichting. En er zijn ideeën om de ruimte

boven het plafond van de kerk te isoleren, zodat er in de winter minder warmte verloren gaat. Zelf heb ik voor ogen dat we uiteindelijk een Groene Kerk (www.groenekerken.nl) zijn. Dat is belangrijk voor de bewustwording binnen de eigen gemeente en heeft uitstraling naar het dorp en de omgeving.” Dat de kerk van Den Bommel per jaar honderden euro’s minder kwijt is aan energie, is mooi meegenomen.