Page 1

Dinsdag 21 oktober 2014

8352

Inschrijving zevende editie Groot Dictee is geopend

3

Suiker Unie doneert geld aan De Bonte Koe

6

9

Van der Hel 25 jaar in dienst bij Esselink

Actie Lightwise: voor een veilige en goed verlichte fiets

Oranje Nassauschool houdt reünie NIEUWE-TONGE - De Oranje Nassauschool in Nieuwe-Tonge bestaat dit jaar 60 jaar. Bij dit feit wil men samen met iedereen die nu of in het verleden op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de school, een reünie houden. Deze reünie wordt gehouden op zaterdag 1 november van 14.00 tot 17.30 uur in de school.

STELLENDAM - Op c.b.s. Het Kompas te Stellendam werd dinsdag 14 oktober de ANWB fietsverlichtingsactie Lightwise weer gehouden. Een speciaal programma voor basisscholen waarin een veilige fietsverlichting voor kinderen centraal staat. Het Kompas vindt het belangrijk dat haar leerlingen met een veilige en goed verlichte fiets naar school gaan, dus had de school zich weer bij de ANWB aangemeld voor deelname aan de actie.

Geld voor opvang GOEREE-OVERFLAKKEE - Het gemeentebestuur is bereid een bijdrage van 50.000 euro beschikbaar te stellen voor de Zeezoogdieren opvang in Stellendam. De bijdrage wordt gefinancierd vanuit de reserve toeristenbelasting. Aan deze bijdrage is wel de voorwaarde verbonden dat sprake is van cofinanciering (provincie en bedrijfsleven) en dat er vooraf aan de gemeente een businessplan wordt overlegd.

Door Hans Villerius

ANWB Lightwise bestaat uit een digitaal lespakket en een toolkit. Eerst bespreken de leerlingen in een speciale les de noodzaak van een goede zichtbaarheid in het verkeer. Daarna controleren ze, samen met vrijwilligers, hun fietsen op 15 belangrijke punten. Dit aan de hand van een checklist die de ANWB speciaal hiervoor heeft gemaakt én met behulp van een Lightwise gereedschapskoffer met daarin alle benodigdheden voor een veilige en goed verlichte fiets.

Leerlingen van de Prins Maurits controleerden fietsen van basisschoolleerlingen. 

Praktijkleren Bij de fietsencheck werkt Het Kompas samen met Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis, waarvan leerlingen van Pro en van Vmbo/kaderberoepsgericht gezamenlijk het Praktijkleren volgen. In deze vorm van onderwijs maken leerlingen kennis met levensechte werkprojecten. Voor de Proleerlingen enerzijds om in de praktijk beroepsvaardigheden op te doen, voor de kaderberoepsgerichte leerlingen anderzijds om te ontdekken of

bepaalde werkzaamheden of beroepen wel of niet bij hen passen. Waar de Pro-leerlingen soms wat handiger zijn in het handwerk, kunnen de leerlingen van kaderberoeps dat juist zijn in het doornemen van de nodige info erbij, en samen vullen ze elkaar aan en versterken ze elkaar. Een aantal van deze Prins Maurits leerlingen ging, onder begeleiding van een leraarondersteuner van Pro en een vrijwillig medewerker van de Prins Mauritsschool, dinsdagmorgen aan de slag met kinderfietsen, terwijl

Herdenking

ook de oud-fietsenmaker van Stellendam een oogje in het zeil hield. Lightwise Zo’n veertig fietsen van leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 werden onder de loep genomen. Gecheckt werd of op de fietsen alles wel werkte, goed recht stond of vast zat. Spatborden, banden en bandenspanning, remmen, stuur, zadel, bel, kettingspanning, versnelling, standaard, slot, kabels, en natuurlijk de verlichting en de reflectoren. Fiets voor fiets

‘Dit is een zeldzaamheid’ OUDDORP - Agrariër Piet Tanis te Ouddorp wist niet wat hij zag toen hij op zijn land voederbieten aan het oogsten was. De drie weken durende oogst was eigenlijk nog maar net begonnen of hij haalde een zeldzaam grote joekel uit de grond, van maar liefst 22 kilo! “Dit is een zeldzaamheid, dat kom je nooit tegen!”, zo uitte hij zijn verbazing.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Maandag 10 november zullen vanaf alle gemeentelijke gebouwen op het eiland, van zonsopgang tot zonsondergang, vlaggen halfstok worden gehesen. Dit in het kader van de Nationale Herdenking van de slachtoffers van de vliegramp met de MH 17 in Oekraïne.

Foto: Hans Villerius passeerde zo de controle. En op de checklist werd aangetekend wat wel en wat niet oké was, evt. voorzien van een opmerking als aandachtspunt. En waar iets niet in orde maar met een kleine reparatie wel te verhelpen was, werd dit meteen gedaan. Zo nodig werd de fiets zelfs van een voorlichtje op het stuur voorzien. En als de fiets door de Lightwise check heen was, kreeg de leerling van wie de fiets was een mooi stickertje erop geplakt én goedgekeurd fietsrapport mee naar huis.

INFORMATIE-

Nummer 6 | RKRANT

EN BEWAA

9

13

met Ontspannen loem De Zonneb

Ouder worden is een kunst

5e jaargang

| 21 oktober

19

Bewegen in eigen tempo

2014

Vandaag bij de krant de 55+ themakrant

ERKING MET:

IN SAMENW UITGAVE VAN:

Erf- en sierbestrating

Firma J. & J. van Gurp Oudedijk 14, Ooltgensplaat (0187) 631350 (06) 55552023 www.erf-sierbestrating.nl

DIGITAL www.fotohameeteman.nl / Ouddorp-3253AR weststraat 35 0187-681612

www.rozima.nl Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

In de wolken met uw droomhuis...

Tekst en foto: Hans Villerius

Het was in oktober 1986 dat Piets opa ook al een reuzenbiet oogstte, waarmee twee van zijn kleinkinderen in Eilanden-Nieuws op de foto stonden. Dat exemplaar woog toen 16,5 kilo, wat al een vermelding waard was. De mammoet die nu gerooid werd, slaat echter alles. De hele oogst laat trouwens grote producten zien. Volgens Piet komt dat door de mooie zomer, waardoor de vruchten ontzettend goed zijn ontwikkeld. Waar normaal gesproken de voe-

www.bezuijenbemiddeling.nl T 0187 68 48 68

derbiet zo’n drie á vier kilo weegt, heeft Piet in een kruiwagen al zo’n acht stuks liggen van tussen de tien en twaalf kilo, één exemplaar van 15 kilo en daarbovenop nog het zwaargewicht van 22 kilo. Vanwege de omvang van de voederbiet kan dit product niet machinaal worden

geoogst, legt Piet uit. Stuk voor stuk moeten ze handmatig uit de grond worden gehaald en op worden geladen. Een klus waarbij Piets zoon Corné (14) graag helpt. Nu zijn hij en zijn broer Pieter (9) het, dus weer een generatie verder, die in deze krant de enorme producten van eigen akker tonen.

Nog 18 dagen tot de

VISION BEURS OUDDORP

Eilanden-Nieuws 21 oktober 2014  

Huis-aan-huiskrant van Goeree-Overflakkee van dinsdag 21 oktober 2014.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you